تعيين سهميه فروش سوخت به مرزنشينان
گامی برای تضمین امنیت صادرات نفت
پتروشیمی میاندوآب با کاتالیست بومی می چرخد
دستیابی به دانش فنی نرمال هگزان
بهره گیری از روشهای نوین در توانمندسازی کارکنان
ساماندهی پسماندها تا سال 1402
راهبري پروژههاي پارس جنوبي با توان بخش داخلي
توانمندسازي جوامع محلي با ايفاي مسئوليت اجتماعي
اداره راه پرامید تاریخ و فرهنگ در صنعت نفت
تماشای شکوه معماری در مساجد ایران
پرورش استعدادهای نفت زمینه ساز تحویل بازیکن به فوتبال ایران
پتروشيمي در يکقدمي تکرار قهرماني
حواستان به اعتماد به نفستان هست؟
عبور از دوران سخت کرونا با ادبیات
معاون اول رئيس جمهور :
معاون اول رئيس جمهوري گفت: امروز حتي براي اجراي يک فاز پارس جنوبي مي توان به شرکت هاي داخلي تکيه کرد و ايران به کشوري توانمند در صنعت تبديل شده است و صنعتگران ايران، امروز خدمات فني و مهندسي خود را به خارج از کشور صادر مي کنند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رياست جمهوري، اسحاق جهانگيري روز سه شنبه (10 تيرماه) در آيين بزرگداشت روز ملي صنعت و معدن در بخشي از سخنانش با تاکيد بر ضرورت توجه بر موضوع ساخت داخل اظهار کرد: با اختياري که مقام معظم رهبري به سران سه قوه داده اند، براي واردات برخي اقلام و کالاها تعرفه و محدوديت اعمال شده و اين فرصتي براي صنعتگران کشور است تا نسبت به توليد اين کالاها در داخل کشور اقدام کنند.
معاون اول رئيس جمهوري با تاکيد بر اينکه توانمندي بزرگي در بخش صنعتي کشور شکل گرفته و جفاست که صنعت ما را با کشورهاي منطقه مقايسه کنند، افزود: در سال هاي گذشته براي نصب يک سکوي 2000 تني نفتي لازم بود يک شرکت خارجي اين کار را براي ما انجام دهد؛ اما امروز با ايستادگي صنعتگران کشور، در همه بخش هاي پالايشگاهي و نصب سکوها مي توانيم به توان داخلي اتکا داشته باشيم، ضمن آنکه صنعتگران ايراني خدمات فني و مهندسي را نيز به کشورهاي ديگر صادر مي کنند.
جهانگيري خطاب به منتقدان دولت گفت: هر سياست و برنامه دولت را که مي خواهيد، نقد کنيد؛ اما به عنوان يک انسان منصف شرايط امروز را با گذشته درنظر بگيريد که درآمدهاي نفتي کشور در سال 91 بالغ بر 100 ميليارد دلار بود، در حالي که اين درآمدها در سال گذشته به 8 ميليارد دلار رسيد و امسال درآمدها از پارسال نيز کمتر خواهد بود. دولت بي شک از نقدهاي سازنده و دلسوزانه استفاده مي کند.
معاون اول رئيس جمهوري با قدرداني از بخش هاي مختلف صنعتي کشور که با رعايت پروتکل هاي بهداشتي مانع از ابتلاي نيروي کار زيرمجموعه خود شدند، گفت: در يکي از نشست ها، گزارشي از پارس جنوبي ارائه و اعلام شد که از 70 هزار نفر از کارکنان اين مجموعه حتي يک نفر به اين ويروس مبتلا نشده است.
وي تحقق هدف گذاري 41 ميليارد دلاري صادرات غير نفتي را از ديگر انتظارهاي دولت از صنعتگران و صادرکنندگان کشور دانست و افزود: امروز که فشار سنگيني بر درآمدهاي نفتي کشور وارد شده، تامين ارز مورد نياز کشور به عهده صادرکنندگان است و انتظار داريم که صادرکنندگان و صنعتگران کشور مردانه پاي کار بيايند و ضمن تحقق صادرات غيرنفتي 41 ميليارد دلاري، ارز حاصل از صادرات را به چرخه اقتصاد کشور بازگردانند.
هيات دولت تصويب کرد :
هيات دولت، با هدف ارتقاي توان اقتصادي ساکنان روستاهاي مرزي شعاع 20 کيلومتري مرز و تخصيص سهمي از درآمدهاي حاصل از صادرات زميني فراورده هاي نفتي، سهميه فروش سوخت به مرزنشينان را تعيين و مصوب کرد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، در نشست 8 تيرماه هيات وزيران که به رياست دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري برگزار شد، سهميه فروش سوخت به مرزنشينان تعيين و مصوب شد.به موجب اين تصميم، از ابتداي سال 1399، سهميه کل سوخت گازوييل تخصيصي به ساکنان روستاهاي مرزي مشمول اين تصويب نامه، در سال برابر با 450 (ماهانه برابر با 5.37) ميليون ليتر گازوييل خواهد بود.همچنين سهميه هر خانوار مرزنشين مشمول اين تصويب نامه، در سال حداکثر 1500 ليتر گازوييل (در مجموع در سقف مذکور) تعيين مي شود.براساس اين مصوبه، شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران به نمايندگي از تمامي خانوارهاي مشمول، اقدام به صادرات سهميه گازوييل آنها از مرزهاي زميني کرده و 20 درصد از ارزش ريالي صادرات را در سقف مقرر به صورت ماهانه به حساب تعيين شده به نام سازمان هدفمندسازي يارانه ها نزد خزانه داري کل کشور به عنوان «سهميه مرزنشينان» واريز مي کند و سازمان هدفمندسازي يارانه ها مکلف است نسبت به واريز 80 درصد منابع يادشده به حساب خانوارهاي زير پوشش و نيز واريز 20 درصد اين منابع به حساب تعيين شده وزارت کشور نزد خزانه داري کل کشور اقدام و گزارش آن را به سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت کشور ارائه کند.
رئيس کل بانک مرکزي :
رئيس کل بانک مرکزي گفت: خوشبختانه صادرکنندگان عمده که همان پتروشيمي ها و صنايع فولاد هستند، ارز خود را به کشور بازگردانده و اميدواريم ديگر صادرکنندگان نيز ارز حاصل از صادرات خود را بازگردانند.
به گزارش روابط عمومي بانک مرکزي، عبدالناصر همتي، در ديدار با هيات رئيسه اتاق بازرگاني ايران، نقش فعالان اقتصادي و اعضاي اين اتاق را در تأمين درآمدهاي غيرنفتي کشور مفيد خواند و گفت: اتاق بازرگاني مي تواند با رهنمودهاي خود به فعالان اقتصادي و هدايت آنها، به وظيفه کليدي خود در شرايط ويژه فعلي کشور عمل کند.
رئيس کل بانک مرکزي با بيان اينکه در اداره کشور نبايد صرفاً به درآمدهاي نفتي متکي بود، افزود: به دليل شرايط ظالمانه ناشي از تحريم ها، اين درآمدها نيز کاهش يافته است. در چنين شرايطي بايد تلاش کنيم به راهکاري مشترک براي افزايش درآمدهاي غيرنفتي و بازگشت ارز حاصل از صادرات بينديشيم، زيرا اين کار موجب تقويت منافع ملي کشور مي شود.
وي تصريح کرد: خوشبختانه صادرکنندگان عمده که همان پتروشيمي ها و صنايع فولاد هستند، ارز خود را به کشور بازگردانده اند و اميدواريم ديگر صادرکنندگان نيز ارز حاصل از صادرات خود را بازگردانند.
همتي گفت: شرايط صادرکنندگان و فشارهايي را که به لحاظ شرايط تحريمي و زمان دريافت ارز حاصل از صادرات وجود دارد، درک مي کنيم و همکاري لازم را در اين زمينه خواهيم داشت. اگر هم صادرکنندگان اعتراضي به نرخ پايه صادراتي محاسباتي در گمرک دارند، حداقل 70 درصد ارز حاصل از صادرات خود را که پيش از اين نسبت به بازگشت آن متعهد شده بودند، به کشور بازگردانند تا بشود درباره آن و در فرصت مناسب مذاکره و تصميم گيري کنيم.رئيس کل بانک مرکزي ضمن قدرداني از صاحب نظران و کارشناسان اقتصادي که ديدگاه هاي خود را درباره مسائل روز اقتصادي کشور عنوان مي کنند، گفت: به آنها اطمينان مي دهم که بانک مرکزي در سياست گذاري هاي خود شفاف و مسؤولانه رفتار مي کند.
سخنگوي دولت :
سخنگوي دولت گفت: دولت هيچ بنايي بر افزايش قيمت گازوييل ندارد. متأسفانه مي بينيم اين موضوع ذهن بسياري از کشاورزان عزيز و افرادي را که در حوزه حمل ونقل فعاليت مي کنند، درگير کرده و مدام در اين باره شايعه پراکني مي شود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، علي ربيعي، روز (سه شنبه، 10 تيرماه) در نشست خبري گفت: امروز آثار تخريبي تحريم هاي بي سابقه و همپوشاني آن با شيوع بيماري کرونا را که فقط يک بيماري در عرصه پزشکي نيست و آثار عظيم اقتصادي - اجتماعي در همه دنيا داشته است، مي بينيم. در کنار آنها تهديدهاي بي سابقه باند حاکم بر کاخ سفيد و آثار و علائم به حرکت در آوردن جريان هاي ناامن کننده داخل کشور را هم از سوي بدخواهان ايران مشاهده مي کنيم.
وي افزود: دولت هم در خط مقدم مقابله با تهديدهاي نظامي - امنيتي و فشار بي سابقه و خشن اقتصادي و همچنين سخت شدن زندگي مردم ناشي از اين فشارها قرار دارد. در کنار اين مسأله، عمليات رواني گسترده هم در کشور صورت مي گيرد. عبور موفق از اين مقطع، وظيفه ملي همه ماست. امروز بايد بيش از گذشته همه قوا، نهادهاي مدني و مردم جامعه در کنار هم قرار بگيريم.
سخنگوي دولت تصريح کرد: وقتي سخن از عمليات رواني کردم، مي خواهم به دو نمونه اشاره کنم. چند بار در همين نشست با پرسشي که شما درباره قيمت گازوييل کرديد، عنوان کردم که دولت هيچ بنايي بر افزايش قيمت گازوييل ندارد. متأسفانه مي بينيم ذهن بسياري از کشاورزان عزيز و افرادي که در حوزه حمل ونقل فعاليت مي کنند، درگير شده و مدام در اين باره شايعه پراکني مي شود. ربيعي عنوان کرد: خوشبختانه زماني که فشار آوردند و ما را از صادرات نفت محروم کردند، صادرات ما در حوزه صنعت و معدن رشد بسيار خوبي داشت و اهداف صادراتي ما محقق شده، به طوري که در سال 99 با همه فشارهايي که داريم، نگراني از ناحيه تأمين ارز نخواهيم داشت. سخنگوي دولت گفت: براي جلوگيري از قاچاق و کمک به وضع معيشتي مرزنشينان، به آنها اجازه داده شد از فراورده هاي نفتي، صادرات داشته باشند. بر اين اساس 450 ميليون ليتر از سوي وزارت نفت به روستاهاي مرزنشين تا شعاع 20 کيلومتر اختصاص داده مي شود. وي افزود: 20 درصد ارزش ريالي صادرات را به مرزنشينان خواهيم داد که از اين 20 درصد، 80 درصد آن به حساب مستقيم خانوارها اختصاص خواهد يافت و باقي آن براي اشتغال و توسعه در اين مناطق استفاده مي شود.
نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تاکيد کرد :
نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، خط لوله انتقال نفت خام از گوره به جاسک را ابرپروژه اي تحول ساز در حوزه صادرات نفت دانست.
به گزارش شانا، احمد مرادي در حساب توييتري خود نوشت: خط لوله انتقال نفت خام از گوره به جاسک، ابر پروژه اي تحول ساز در حوزه صادرات نفت است که البته بايد مردمي را که زندگي آنها تحت تأثير اين ابرپروژه قرار مي گيرد نيز مدنظر قرار داد. در توييت نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي آمده است: «آغاز عمليات خط لوله انتقال نفت خام از گوره به جاسک، يکي از ابرپروژه هاي ملي و استراتژيک و تحول ساز در حوزه صدور نفت است. اين پروژه با اعتبار 1.5 ميليارد يورويي مي تواند نويد بخش آينده اي روشن و تحولي عظيم در اشتغال و آباداني منطقه مکران باشد.» مرادي نوشت: اين انتظار از رئيس جمهوري مي رود که حق و حقوق مردمي که از بوشهر تا جاسک خانه هايشان و حتي کسب وکارشان تحت الشعاع اين پروژه قرار مي گيرد، تمام و کمال پرداخت شود. عمليات احداث خط لوله انتقال نفت گوره به جاسک و پايانه صادراتي در منطقه مکران، 5 تيرماه با دستور رئيس جمهور به طور رسمي آغاز شد. رئيس جمهوري ابراز اميدواري کرد که اين طرح، اسفند امسال به بهره برداري برسد.
دبيرکل اوپک و وزير انرژي امارات متحده عربي اعلام کردند که شرايط دشواري پيش روي بازارهاي نفت است.
به گزارش خبرگزاري پلتس، محمد سانوسي بارکيندو و سهيل المزروعي روز دوشنبه (9 تيرماه) اعلام کردند با وجود اجراي توافق کاهش توليد تاريخي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش، موسوم به «اوپک پلاس» که از ابتداي ماه مه آغاز و تا پايان ماه ژوئيه تمديد شده، همچنان دوران سختي پيش روي بازارهاي نفت است.
بارکيندو در نشست شوراي تجارت کانادا - امارات که از طريق وبينار برگزار شد، گفت: با وجود اينکه هنوز بحران را پشت سر نگذاشته ايم، به همراه شريکان غيراوپکي خود اثبات کرديم چندجانبه گرايي بويژه در دنياي متنوع انرژي ما که گاه با ژئوپليتيک همراه است، ضرورت دارد.
براساس اين گزارش، المزروعي گفت: با وجود اينکه شرايط دشوار صنعت نفت همچنان ادامه دارد، بازارهاي نفت در حال رشد هستند.
وي افزود: حتي پس از اعلام توافق کاهش توليد تاريخي اوپک پلاس، هيچ کس پيش بيني نکرد که بازار بسرعت و به جايي که اکنون در آن هستيم، بازگردد.
وزير انرژي امارات تصريح کرد: همه مايل به توليد نفت خود هستيم تا به اقتصادمان کمک کنيم، اما بايد آن را با سرعت مناسب و در زمان مناسب انجام دهيم.
23 کشور توليدکننده نفت اوپک و غيراوپک حاضر در توافقنامه همکاري (Declaration of Cooperation) در نشست ماه آوريل بر سر کاهش توليد در سه مرحله به ترتيب 9 ميليون و 700 هزار بشکه براي مدت دو ماه، 7 ميليون و 700 هزار بشکه براي 6 ماه و 5 ميليون و 800 هزار بشکه براي 16 ماه به توافق رسيدند.
کاهش توليد روزانه 9 ميليون و 700 هزار بشکه اي ماه هاي مه و ژوئن اوپک پلاس که قرار بود به 7 ميليون و 700 هزار بشکه در روز برسد، براي يک ماه ديگر و تا پايان ماه ژوئيه تمديد شد. با اين تفاوت که مکزيک مشمول اين تمديد يک ماهه نيست و کاهش توليد ماه ژوئيه 9 ميليون و 600 هزار بشکه در روز خواهد بود.
برآورد يک شرکت رديابي نفتکش ها نشان مي دهد، توليد نفت اعضاي اوپک در ماه ژوئن، يک ميليون و 250 هزار بشکه در روز کاهش يافته است.
به گزارش خبرگزاري رويترز از لندن، برآورد شرکت رديابي نفتکش پترو لجستيکز نشان مي دهد سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) توليد نفت خود را در ماه ژوئن نسبت به ماه مه يک ميليون و 250 هزار بشکه در روز کاهش داده است.
اوپک و متحدانش - ائتلافي موسوم به اوپک پلاس- در ماه آوريل توافق کردند از ابتداي ماه مه براي بهبود کاهش قيمت نفت و کاهش تقاضاي ناشي از بحران ويروس کرونا، توليد خود را 9 ميليون و 700 هزار بشکه در روز کاهش دهند. سهميه توليدکنندگان عضو اوپک از اين کاهش توليد 6 ميليون و 84 هزار بشکه در روز است.
به استثناي ايران، ليبي و ونزوئلا که از کاهش توليد معاف هستند، از عرضه 10 عضو باقيمانده اوپک بايد روزانه حدود يک ميليون و 550 هزار بشکه ديگر کاسته شود تا پايبندي کامل اين سازمان به توافق کاهش توليد، تحقق يابد.عراق، نيجريه و کويت کشورهايي هستند که از ماه مه کاهش توليد بيشتري داشته اند، اين در حالي است که کاهش توليد عربستان سعودي، امارات و آنگولا محدودتر بوده است.
از سوي وزير نفت ابلاغ شد
در متن ابلاغيه بيژن زنگنه، وزير نفت آمده است:
«با توجه به گزارش هاي واصله و مباحث مطرح شده در جلسه تاريخ 1399/3/13 ستاد هماهنگي اقتصادي دولت و نظر رياست محترم جمهوري و با عنايت به صورتجلسه تاريخ 1399/4/2 بين همه توليدکنندگان و مصرف کنندگان اتيلن و نيز مسؤولان شرکت ملي صنايع پتروشيمي در مورد اصلاح نرخ خريد اتيلن از شرکت هاي توليدکننده آن، با هدف جلوگيري از زيان دهي واحدهاي توليدکننده اتيلن، به اين نوسيله پيرو ابلاغيه شماره 318495-20/2 تاريخ 1395/7/12، به استناد تکاليف و اختيارات ناشي از جز (4) بند (الف) ماده (1) قانون الحاق برخي مواد به قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت (2)، کف قيمت فروش اتان {مذکور در تبصره (3) ماده (1) ابلاغيه ياد شده}، از ابتداي فروردين تا آخر مردادماه 1396، با 20 دلار کاهش، معادل دويست (200) دلار در تن تعيين مي شود.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي خبرداد:
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي از بهره برداري از 11.5 ميليارد دلار طرح پتروشيمي تا پايان امسال خبر داد و گفت: ظرفيت توليد صنعت پتروشيمي تا پايان امسال با حدود 25 ميليون تن افزايش، به سالانه 90 ميليون تن خواهد رسيد.
بهزاد محمدي، روز سه شنبه (10 تيرماه) پس از بازديد از محل پيشنهادي براي احداث پارک پلي پروپيلن و طرح هاي پتروشيمي متانول بوشهر، اکسيرحلال، سبلان، کيمياي پارس خاورميانه، استحصال اتان مجتمع پالايش پارسيان سپهر و پتروشيمي دماوند در عسلويه درباره اهميت بازديد ميداني از پروژه ها اظهار کرد: شرکت ها در مسير تکميل پروژه ها مشکلاتي دارند و افزون بر آن مشکلاتي هم در هماهنگي ميان واحدها وجود دارد که حضور شرکت ملي صنايع پتروشيمي در منطقه کمک مي کند چالش هاي آنها در زمان کمتري حل و فصل شود.
وي با اشاره به اينکه بخشي از مجتمع هاي پتروشيمي با مشکلات ناشي از ذخيره سازي روبه رو هستند که بايد با شرکت مخازن سبز هماهنگي لازم انجام شود، ادامه داد: بخشي از مشکلات پروژه ها نيز تأخير در ورود تجهيزات خارجي به سايت به دليل شيوع ويروس کروناست.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با تأکيد بر اينکه امسال سال طلايي صنعت پتروشيمي است، تصريح کرد: لازم است براي پروژه هايي که قرار است امسال به بهره برداري برسد، هماهنگي لازم انجام شود. امسال 17 طرح با سرمايه گذاري 11.5 ميليارد دلار به بهره برداري مي رسد که با افتتاح آنها با حدود 25 ميليون تن افزايش، ظرفيت توليد صنعت پتروشيمي به 90 ميليون تن تا پايان امسال مي رسد که اين حجم افزايش ظرفيت صنعت پتروشيمي در طول يک سال بي سابقه است. پتروشيمي مياندوآب نخستين طرح از اين 17 طرح بود که هفته گذشته به بهره برداري رسيد.
به گفته مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي، از 17 طرح جهش دوم صنعت پتروشيمي که امسال به بهره برداري مي رسند، هفت طرح متانول کاوه، پتروپالايش کنگان، متانول کيمياي پارس خاورميانه، سبلان، متانول بوشهر، اکسيرحلال و پتروپالايش پارسيان در عسلويه احداث شده اند.
محمدي با اشاره به اينکه موضوع شيوع ويروس کرونا موجب ايجاد اختلال در تأمين تجهيزات از خارج از کشور و محدوديت هاي اجرايي طرح ها شده است، گفت: تلاش مي شود بر مسائل و محدوديت هاي ناشي از کرونا غلبه شود؛ اما امکان دارد افتتاح برخي از اين طرح ها تا اوايل سال آينده به طول بينجامد.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي روز سه شنبه، (10 تيرماه) از محل پيشنهادي براي احداث پارک پلي پروپيلن و طرح هاي متانول بوشهر، اکسيرحلال، سبلان، کيمياي پارس خاورميانه، استحصال اتان مجتمع پالايش پارسيان سپهر و پتروشيمي دماوند در عسلويه بازديد کرد و مديران و کارشناسان مربوطه روند پيشرفت طرح ها را تشريح کردند.
پس از برگزاري موفق سه دوره آموزشي «مديريت پروژه»، چهارمين دوره از صبح روز سه شنبه (دهم تيرماه) در مرکز توسعه مديريت صنعت نفت آغاز به کار کرد. دوره آموزشي مديريت پروژه يکي از دوره هاي تعريف شده در مرکز توسعه مديريت صنعت نفت است که مديران پروژه آينده صنعت، اين دوره را در قالب هفت سرفصل مباني مديريت پروژه، اقتصاد مهندسي، اقتصاد کلان، آيين نامه معاملات، قانون مناقصه ها، تأمين منابع مالي و مباحث حقوقي و قراردادي پشت سر مي گذارند و در صورت گذران موفق اين مراحل، گواهينامه صلاحيت حرفه اي دريافت خواهند کرد.
بر اين اساس، تاکنون به دنبال برگزاري سه دوره آموزشي مديريت پروژه، در مجموع بالغ بر 61 نفر موفق به دريافت گواهينامه صلاحيت حرفه اي مديريت پروژه از مرکز توسعه مديريت صنعت نفت شده اند و با نهايي شدن مراحل باقيمانده ارزيابي دوره سوم، بر تعداد دارندگان اين گواهينامه افزوده خواهد شد. در همين راستا، امروز نيز چهارمين دوره آموزشي مديريت پروژه با حضور 20 نفر در مرکز توسعه مديريت صنعت نفت کليد خورد.
به دنبال طرح ضربتي پرورش مديران در سال 93 و پس از آن، ابلاغ ايجاد مرکز توسعه مديريت صنعت نفت در مردادماه سال 94 از سوي وزير نفت، تدوين برنامه ويژه اي در دستور کار قرار گرفت تا به واسطه آن، افراد شايسته اي براي تصدي سمت هاي مديريتي اين صنعت انتخاب و آموزش داده شوند تا در آينده بتوان بنا به ضرورت از اين افراد استفاده کرد؛ اين ضرورت با توجه به نيازي که از سال ها قبل در ارتباط با بحث تربيت و پرورش مديران در حوزه هاي مختلف وزارت نفت احساس مي شد و همچنين نظر به بازنشستگي بخش قابل توجهي از مديران صنعت نفت و تحولات عرصه مديريتي در دنيا و رقابت صنعت نفت در سطح جهاني مدنظر قرار گرفت. در ابلاغيه وزير نفت در خصوص ايجاد مرکز توسعه مديريت صنعت نفت تصريح شده است که بايد ميانگين سن مديران صنعت نفت تا سال 1400 به 40 سال برسد. مدل توسعه و حرفه اي گرايي اين مرکز، مجموعه اي از توانمندي ها از جمله دانش، مهارت، تجارب و ويژگي هاي فردي را مدنظر قرار مي دهد و بر مبناي آن، ارزيابي و سپس برنامه توسعه را براي فرد اجرا مي کند. به اين ترتيب و با ادامه روند موجود، در آينده زمينه مطلوبي فراهم خواهد شد تا صرفا افرادي به سمت هاي مديريتي وزارت نفت منصوب شوند که پيش تر، گواهينامه حرفه مديريتي مربوطه را از مرکز توسعه مديريت صنعت نفت دريافت کرده باشند. به همين منظور، برگزاري دوره هاي آموزشي پرورش مديران آينده صنعت نفت و ارزيابي و توسعه افراد آموزش ديده در سال هاي اخير به طور مستمر در مرکز توسعه مديريت صنعت نفت دنبال شده است و اين روند با جديت ادامه دارد.
مراسم گراميداشت چهلمين روز درگذشت حسين کاظم پور اردبيلي برگزار شد
«آقاي کاظم پور دنبال نمايش نبود، دنبال خدمت بود.» اين بخشي از سخنان بيژن زنگنه، وزير نفت در حاشيه مراسم گراميداشت چهلمين روز درگذشت حسين کاظم پور اردبيلي بود.
حسين کاظم پور اردبيلي 12 ارديبهشت ماه به دليل خونريزي مغزي به کما رفت و پس از دو هفته، بامداد 27 ارديبهشت اين دنيا را ترک گفت.
کاظم پور اردبيلي سياستمدار، ديپلمات و مدير اجرايي از نجات يافتگان بمب گذاري دفتر حزب جمهوري اسلامي در تاريخ 7 تير 1360 است.
مراسم بزرگداشت چهلمين روز درگذشت زنده ياد حسين کاظم پور اردبيلي با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت و جمعي از مديران نفتي برگزار شد؛ مراسمي که زنگنه درباره آن گفت که از طرف همکاران و دوستان آقاي کاظم پور برگزار شد و دوستان و همکارانشان از وزارت بازرگاني، وزارت امور خارجه، وزارت نفت و خانواده محترمشان در اين مراسم حضور داشتند.
وي با بيان اينکه در اين مراسم بيشتر خاطرات و ديدگاه هاي آقاي کاظم پور عنوان شده است، تصريح کرد: فقدان آقاي کاظم پور براي کشور، وزارت نفت و ما بسيار سنگين است. اين ضايعه را بار ديگر به خانواده محترم ايشان تسليت مي گويم.
وزير نفت ادامه داد: از مرگ گريزي نيست و بايد براي آن آماده باشيم، اما آنچه مهم است اينکه وقتي از اين دنيا مي رويم، توشه اي براي آخرتمان داشته باشيم که خداوند آن را مي سنجد، وگرنه مقام هاي دنيا رفتني است.
زنگنه با بيان اينکه ما يک همکار عزيز و خدمتگزار را از دست داديم که اگرچه به او بي وفايي شد، اما قدرش هم خيلي دانسته شد، تصريح کرد: آقاي کاظم پور شخصيتي اثرگذار بود؛ شخصيتي که دنبال نمايش نبود و دنبال خدمت بود؛ دنبال سربلندي مردم ايران.وي به آخرين پيامک هاي آقاي کاظم پور هم اشاره کرد و گفت: ايشان در آخرين پيامک هايي که به من ارسال کردند، نگران حقوق کارگران بودند و عنوان کردند اين حقوق کم است و از من خواستند اين موضوع را منتقل کنم.
وقتي از ايشان پرسيدم آيا خودتان چنين کاري مي کنيد با تأکيد پاسخ مثبت دادند. وي گفت:هيچ کارفرمايي نيست که بگويد حقوق کارگر کم است، ايشان در کار خصوصي نيز دنبال سربلندي ايران بودند.
در اين گراميداشت از خدمتگزاري، شجاع و هوشمندي و صداقت او سخن رفت و خاطرات مختلفي از زنده ياد کاظم پور اردبيلي گفته شد.
اميرحسين زماني نيا، معاون امور بين الملل و بازرگاني وزير نفت در آيين بزرگداشت چهلمين روز درگذشت زنده ياد حسين کاظم پور اردبيلي، نماينده ايران در هيئت عامل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) از دو وزارتخانه نفت و امور خارجه به عنوان دو وزارتخانه حاکميتي سياستي پرقدرت نام برد و گفت: وزارت خارجه سياست خارجي را رهبري مي کند و وزارت نفت نيز پيشران اقتصادي بوده و خواهد بود؛ حسين کاظم پور در هر دو وزارتخانه الگو، محترم و خدمتگزاري هوشمند و صادق بود. وي به مقاله بلومبرگ درباره او اشاره کرد و ادامه داد: در مقاله بلومبرگ از آقاي کاظم پور به عنوان جنگنده نهايي اوپک يادشده که هم با بمب مي جنگيد و هم با تحريم ها.
زماني نيابا توصيف حسين کاظم پور اردبيلي به عنوان جنگنده نهايي اوپک به نقل از خبرگزاري بلومبرگ گفت: ايشان مذاکره کننده اي سرسخت بود و با وجود دست ضعيف خوب بازي مي کرد.
او از حسين کاظم پور اردبيلي به عنوان مذاکره کننده سرسخت نام برد و گفت: کاظم پور مثل آهن اما در عين حال، خوش مشرب و جنگنده بود و ايران ازسوي کاظم پور در مسائل نفتي با وجود دست ضعيف، خوب بازي مي کرد.
مجموع اين شخصيت آهني در کنار پايداري و هوشمندي طوري بود که مي توانست با رقيب هميشگي ايران يعني عربستان احساس رفاقت ايجاد کند، در سال 93 که به نفت آمدم، مسائل زيادي از نفت نمي دانستم اما آقاي کاظم پور همان روز در مدت پنج ساعت تجربه هاي خود را با سخاوت به من منتقل کرد.
محمد حسين عادلي، دبير کل پيشين مجمع کشورهاي صادرکننده گاز(جي اي سي اف) نيز در مراسم چهلمين روز درگذشت زنده ياد حسين کاظم پور اردبيلي گفت: او پر از زندگي بود و بي قرار بود براي آباداني . همه ما از او چهره فعال، پويا و پر از حرکت و تلاش داريم. واقعيت اين است ما امروز مجلس بزرگداشت او را داريم. اين مجلس بزرگداشت اين خدمتگزار و بزرگداشت خدمتگزاري و فضيلتي به نام خدمت است.
او يادآور شد: حسين کاظم پور را به عنوان يک تلاشگر عرصه ميدان تعالي مي شناسيم؛ موجي بود که به دريا وصل شد؛ سخني بود که به انديشه وصل شد و به سوي خداي خود رفت.
عمليات احداث خط لوله انتقال نفت گوره - جاسک آغاز شد
مشعل صحبت از پايانه صادراتي جاسک است که از منظري مي توان آن را رقيبي براي پايانه صادراتي خارک دانست که تا همين امروز منحصر و يگانه بوده است که همين يگانگي هم نقطه ضعفي از بعد راهبردي و امنيت ملي و اقتصاد ملي شده است. پايانه صادراتي جديد قرار است بخشي از اين خلاها را جبران کند تا سايه خط و نشان ها و تهديدهاي سياسي برخي کشورهاي خارجي رنگ ببازد؛ تهديدهايي که به بهانه هاي مختلف هميشه خليج فارس را نشانه رفته است و با فراهم شدن امکان صادرات نفت خام از مسير درياي عمان اين قبيل تهديدها محلي از اعراب ندارد. از همين رو بود که همزمان با آغاز عمليات احداث خط لوله انتقال نفت گوره به جاسک و پايانه صادراتي در منطقه مکران که با حضور دست درکاران طرح مستقر در منطقه عملياتي و به دستور حسن روحاني به طور رسمي آغاز شد، بيژن زنگنه در حساب کاربري توييتر خود از امنيت صدور نفت ايران نوشت: «با امکان صدور نفت خام در بيرون تنگه هرمز از طريق احداث پايانه صادرات نفت در جاسک و خط لوله هزار کيلومتري به آن تا پايان امسال، به همت کارکنان صنعت نفت امنيت صدور نفت ايران نسبت به ديگر صادرکنندگان خاورميانه و همسايگان دو چندان مي شود.»
هدف از اجراي طرح راهبردي و ملي انتقال نفت خام از گوره به جاسک، ايجاد ظرفيت انتقال يک ميليون بشکه نفت خام در روز، ذخيره سازي و صادرات آن از طريق پايانه جديد جاسک، تضمين استمرار صادرات نفت خام، تمرکززدايي از پايانه هاي صادراتي و متنوع سازي آن و توسعه پايدار و اشتغالزايي در سواحل مکران است.
از اهم پروژه هاي طرح انتقال نفت از گوره به پايانه جديد جاسک، مي توان به تامين و احداث يک هزار کيلومتر خط لوله 42 اينچ سازگار با نفت ترش، احداث 5 تلمبه خانه و 3 ايستگاه بين راهي خط لوله و برق رساني به آنها، احداث ايستگاه هاي دريافت و ارسال توپک و ترمينال پاياني، احداث مخازن ذخيره سازي به ظرفيت 10 ميليون بشکه در منطقه جاسک و احداث تاسيسات دريايي شامل سه گوي شناور، حوضچه آرامش و تاسيسات جانبي آن در سواحل مکران اشاره کرد.
اين طرح راهبردي، طرحي تمام ايراني است که از سوي پيمانکاران داخلي اجرا مي شود و استفاده حداکثري از توان سازندگان ايراني و کالاهاي ساخت داخل، از ويژگي هاي آن است.
رئیس جمهوری در ارتباط ویدئو کنفرانسی که با توضیحات بیژن زنگنه، وزیر نفت نیز همراه بود، ضمن اعلام آغاز لوله گذاری طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک، ابراز امیدواری کرد که این طرح اسفندماه امسال به بهره برداری برسد. رئیس جمهوری با راهبردی خواندن خط لوله انتقال نفت خام گوره- جاسک تاکید کرد: امروز روز اعتماد خریداران نفت ایران است و جاسک به پایگاه مهم صادرات نفت ایران تبدیل می شود. روحانی گفت: از ابتدای دولت یازدهم به فکر طرح لوله گذاری گوره به جاسک بودیم که از لحاظ امنیت ملی بسیار مهم است. همیشه این دغدغه را داشتم که دولت یازدهم و دوازدهم به پایان برسد و ما نتوانیم این طرح را اجرایی و عملیاتی کنیم و دلیلش نیز همان بود که آقای مهندس زنگنه به آن اشاره کرد. وی با اشاره به اینکه قرار بود یک کارخانه لوله سازی برای گاز ترش از سوی یک شرکت خارجی در ایران ایجاد شود اما به خاطر تحریم سال ۹۷ این طرح متوقف شد، تصریح کرد: وقتی این طرح متوقف شد، دچار تردید شدیم که آیا این کار را با صنعت داخلی می توانیم انجام دهیم یا خیر؟ رئیس جمهوری با مهم خواندن ساخت ورق این خط لوله و خود لوله این طرح از سوی شرکت های ایرانی گفت: امروز همه شرکت های خارجی که در این زمینه می خواستند ما را یاری کنند و کار خود را متوقف کردند، تحریم کنندگان، آمریکایی ها و صهیونیست ها، به خوبی شاهدند که نمی توانند مانع حرکت ملت ایران در جهش تولید و فناوری باشند. روحانی با بیان اینکه برای ساخت خط لوله گوره - جاسک نیازمند هزار کیلومتر لوله هستیم که سه شرکت ایرانی آن را خواهند ساخت، افزود: از این هزار کیلومتر لوله حدود نیمی از آن ۴۰۴ کیلومتر آماده، تولید و به تدریج تحویل شده و لوله گذاری شروع شده است. تحریم با همه مشکلات و نکبتی که برای کشور دارد، نقاط فرصت هم در بعضی از زمینه هاست و ما را وادار کرد که این طرح عظیم و بزرگ را با دست کارگران، فناوران و محققان خودمان به ثمر برسانیم و نهایی کنیم. رئیس جمهوری در تشریح چرایی راهبردی بودن خط لوله گوره- جاسک هم توضیح داد: بسیاری از کشورهای منطقه برای صادرات نفت، توانستند راه دومی را برای خودشان ایجاد کنند تا در شرایط خطر برای تنگه هرمز بتوانند نفتشان را از طرق دیگر صادر کنند. حالا این نفت را به دریای سرخ، دریای عمان و مدیترانه ببرند. روحانی با بیان اینکه تنها کشوری که این وسط مانده بود و اگر روزی تنگه هرمز به یک دلیلی بسته می شد، صادرات نفتش به طور کامل متوقف می شد، جمهوری اسلامی ایران بود، یادآوری کرد: البته این سخنان که تنگه هرمز در اختیار ماست کاملاً درست بود، اما برای روز مبادا مشکل عظیم برای خود ما به وجود می آمد. ما از این مشکل عبور کردیم. وی ادامه داد: این طرح مهم ترین طرح نه تنها از لحاظ اقتصادی بلکه از لحاظ امنیت ملی و اقتصادی و انرژی است؛ بنابراین مشتری های ما را می تواند کاملاً مطمئن کند؛ آن کسی که از ما نفت می خرد می خواهد مطمئن باشد در هر شرایطی می تواند نفت را برداشت کند، امروز روز اعتماد خریداران ماست. رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه امروز روز بسیار مهمی در تاریخ انرژی کشورمان است، تصریح کرد: اینکه امروز جمهوری اسلامی ایران در شرایط تحریم و فشار قادر است از استان بوشهر و منطقه گوره و تلمبه خانه گوره تا استان هرمزگان و جاسک، هزار کیلومتر این طرح را ادامه دهد، کار بسیار مهمی است که امروز انجام می دهیم و این نشان توانمندی ملت ایران، محققان و صنعتگران و بخش نفت و انرژی کشور است.
رئیس جمهوری با بیان اینکه امروز از لحاظ امنیت ملی، امنیت اقتصادی و آبادانی سواحل مکران، آبادانی منطقه غرب و شمال غرب کشور، روز بسیار مهمی است، تاکیدکرد: منتها آنچه این روز را تاریخی می کند، بخاطر طرح سوم است؛ یعنی طرح لوله گذاری گوره به جاسک که امیدوارم در اسفند امسال افتتاح و بتوانیم روزانه یک میلیون بشکه نفت از آن صادر کنیم. وی ادامه داد: صادرات نفت ما تا کنون عمدتا از خارک بوده و امروز در کنار خارک، جاسک هم درست شده که می تواند در یک شرایطی آنجا هم فعال باشد و لذا هر دو اسکله هم خارک و هم جاسک فعال خواهد بود. روحانی با مهم ارزیابی کردن امروز و تبریک آن به ملت ایران در پایان اظهار کرد: امروز پیام بسیار محکمی به آمریکایی ها، مخالفین و تحریم گران است، آنها بدانند راه به جایی نخواهد برد و این تحریم ها ملت ایران را متوقف نخواهد کرد. وی افزود: تحریم ها اگر چه فشار را بر مردم اضافه می کند و مردم را در رنج قرار می دهد، اما اهداف مهم مان را بدون تردید و بدون یک دقیقه توقف ادامه می دهیم و ان شاء الله به تمام اهـــداف مان دست پیدا می کنیم.
روحانی با بیان اینکه سواحل مکران برای ما مهم است، افزود: سواحل مکران جزو توصیه های مقام معظم رهبری از روزهای اولیه دولت یازدهم بود. ایشان همیشه برای این موضوع که سواحل مکران را آباد کنیم، تاکید داشتند. این ساحل، ساحل بسیار ارزشمندی است از بندرعباس تا چابهار و تا گوادر که یک ساحل بسیار مهمی است که از این ساحل کمتر استفاده شده است و بکر باقی مانده بود. وی به نخستین سفر خود به بندرعباس و هرمزگان در دولت یازدهم اشاره کرد و با بیان اینکه در جمع مردم آن منطقه گفتم که جاسک آینده بسیار درخشانی خواهد داشت، تصریح کرد: جاسک به پایگاه مهم صادرات نفت ایران تبدیل می شود و امروز می بینید که در طرح قبلی هم که افتتاح شد، گروه باختر اعلام کرد که طرح هایی برای سواحل مکران و برای جاسک دارند؛ بنابراین آبادانی سواحل مکران بسیار مهم است. رئیس جمهوری ادامه داد: در نقشه ایران ۲ خط می بینید یک خط از جنوب تا تقریباً شمالی ترین نقطه ایران که این خط لوله گاز است. از این به بعد یک خط دیگر می بینید در جنوب ایران از بوشهر تا جاسک و این خط هزار کیلومتری نفت است که می تواند در صورت لزوم میعانات هم جایگزین شود.
بيژن زنگنه، وزير نفت نيز در آيين بهره برداري از پتروشيمي مياندوآب، افتتاح واحد نرمال هگزان پالايشگاه شازند اراک و آغاز رسمي احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک و پايانه صادراتي در منطقه مکران ميزان سرمايه مورد نياز براي تکميل خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک را 800 تا 850 ميليون دلار عنوان کرد و گفت: ان شاء الله صادرات نفت از پايانه جاسک تا پايان امسال آغاز مي شود. او طرح پايانه صادراتي نفت از جاسک را راهبردي ترين طرح اين دولت به نقل از مقام معظم رهبري خواند و گفت: اين طرح شامل خط لوله اي به قطر 42 اينچ يعني بيش از يک متر و به طول هزار کيلومتر است که از گوره در استان بوشهر آغاز و پس از گذر از فارس وارد هرمزگان و به غرب جاسک به پايانه مکران به عنوان بزرگترين پايانه صادراتي پس از خارک در حال احداث است. زنگنه با بيان اينکه ساخت بسياري از تجهيزات براي نخستين بار در اين طرح محقق شده است، از ورق هاي ويژه و با عرض بسيار به عنوان مهمترين تجهيز اين خط لوله نام برد و يادآوري کرد: قرارداد ساخت اين تجهيز که سابقه ساخت آن در کشور وجود ندارد با شرکت هاي خارجي منعقد شده بود که پس از تحريم ها با وجود تلاش هاي بسيار به آن عمل نشد. با تلاش هاي بسيار پس از 10 ماه از سال 97 تا اواسط سال 98 ساخت اين ورق ها به فولاد مبارکه و فولاد اکسين خوزستان سپرده شد. فولاد مبارکه براي نخستين بار تختال مورد نياز اين ورق را و شرکت فولاد اکسين خوزستان نيز براي نخستين بار چنين ورق هاي عريضي را پس از تلاش هاي بسيار ساختند. وزير نفت با اشاره به 50 پمپ عظيم با ظرفيت 2.5 مگاوات مورد نياز اين طرح گفت: براي نخستين بار قرارداد ساخت اين پمپ ها با سه شرکت داخلي به ارزش 50 ميليون دلار منعقد شد؛ تاکنون چنين پمپ هايي در کشور ساخته نشده بود. وي با اشاره به عملکرد درخشان شرکت هاي فولاد مبارکه و فولاد اکسين خوزستان گفت: فولاد مبارکه از 420 هزار تختال، 320 هزارتن و اکسين خوزستان نيز از 385 هزارتن ورق 250 هزار تن را توليد و تحويل داده اند؛ لوله سازها هم از هزار کيلومتر، 440 کيلومتر را توليد کرده اند که 350 کيلومتر به سايت ها حمل شده و در حال جوشکاري و کار است. افزون بر ساخت پمپ ها، ساخت 5 ايستگاه پمپاژ اين طرح نيز در حال ساخت است، ساخت 20 مخزن نيم ميليون بشکه اي در منطقه جاسک از سوي بخش خصوصي و به روش قرارداد BOT در حال ساخت است و قرارداد بندرگاه پشتيباني و تأسيسات ترمينال صادرات نفت نيز منعقد شده است.
وزیر نفت پیشرفت فیزیکی طرح پایانه صادراتی جاسک را بیش از ۴۰ درصد عنوان و تصریح کرد: بیشترین پیشرفت طرح در دو ماه گذشته با ۷ درصد پیشرفت در هر ماه بوده است که بسیار کار باارزشی است و امیدواریم این طرح امسال تکمیل و صادرات از این پایانه آغاز شود. وی به اتصال خط انتقال ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه ای میعانات گازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس به خط نفت اشاره کرد و گفت: با اتصال این دو خط در صورت لزوم می توان میعانات گازی را از طریق جاسک صادر کرد. زنگنه طرح پایانه صادراتی جاسک را طرح مهمی دانست و افزود: با اجرای این طرح افزون بر ساخت یک پایانه صادراتی برای کشور، یک محور و کانون توسعه در منطقه میانی دریای عمان نیز ایجاد می شود. وزیر نفت با بیان اینکه تاکنون حدود ۳۰۰ میلیون دلار در این طرح هزینه شده است و حدود ۸۵۰ میلیون دلار دیگر برای تکمیل باید هزینه شود تا کامل شود، تصریح کرد: البته موانع و مشکلات وجود دارد که برخی از آنها حل شده است و بقیه منابع مورد نیاز نیز از طریق بازار سرمایه تأمین خواهد شد تا این طرح در زمان مقرر تکمیل شود. وی اظهار امیدواری کرد صادرات نفت از پایانه جاسک به عنوان راهبردی ترین طرح دولت تا پایان امسال آغاز شود.
رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران سهم خدمات و تجهیزات ایرانی در طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک را بیش از ۹۵ درصد اعلام کرد و گفت: با ضرباهنگ فعلی، امیدواریم اسفندماه امسال شاهد بهره برداری از خط لوله این طرح باشیم. او با ارائه گزارش مختصری از روند پیشرفت کار گفت: همان طور که مقام معظم رهبری تاکید داشتند، این طرح به نوعی راهبردی ترین کار دولت به شمار می رود و به همین دلیل به ویژه طی چندماه اخیر، با راهبری شخص وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران دنبال شده است. وی پیشرفت فیزیکی طرح را در سه ماه نخست امسال بیش از ۱۸ درصد عنوان کرد و با اشاره به مجموع پیشرفت ۴۰ درصدی طرح گفت: انتظار داریم تا پایان امسال شاهد بهره برداری از خط لوله انتقال نفت گوره به جاسک باشیم. دهقان با بیان اینکه تمام شرکت های پیمانکار و مشاور این طرح ایرانی هستند و بخش عمده کالاها نیز به سازندگان داخلی واگذار شده است، به ورق، لوله و پمپ های مورد نیاز طرح به عنوان مصادیق بارز واگذاری ساخت تجهیزات به سازندگان داخلی اشاره کرد و ادامه داد: بیش از ۹۵ درصد خدمات و تجهیزات این طرح ایرانی است که از حیث برون سپاری و استفاده از توان داخلی در بین طرح های کلان شرکت ملی نفت ایران بی نظیر است. به گفته وی، در بخش اجرا و ساخت این طرح، ۶ گستره خط لوله، ۵ تلمبه خانه، ۳ ایستگاه توپکرانی بین راهی و پایانی، ۱۰ پست برق، ۴۰۰ کیلومتر خطوط انتقال نیرو، ۳ گوی شناور، ۴۰ کیلومتر خطوط لوله زیردریایی و ۲۰ مخزن ذخیره سازی نفت خام تعریف شده است که به صورت کامل به دست پیمانکاران و مشاوران ایرانی در حال ساخت است. دهقان گفت: در حال حاضر بیش از ۸۰۰ دستگاه ماشین آلات سنگین و ۵ هزار نفر نیروی مستقل کاری در سرتاسر گستره کاری این طرح مشغول فعالیت هستند و کارها با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی دنبال می شود.
افتتاح نخستين طرح از 17 طرح جهش دوم صنعت پتروشيمي
مشعل چراغ اولين پروژه هاي آماده بهره برداري در سال 99 با افتتاح رسمي از پتروشيمي مياندوآب روشن شد و سرمايه گذاري 120 ميليون دلاري اين مجتمع به ثمر نشست. اين مجتمع پتروشيمي با سرمايه گذاري 40 ميليون يورو و 8 هزار ميليارد ريال به عنوان يکي از طرح هاي جهش دوم صنعت پتروشيمي خوراک خود را به وسيله خط لوله اتيلن غرب دريافت مي کند تا با تمام ظرفيت خود يعني 140 هزارتن ، پلي اتيلن سنگين را توليد کند. پس از پتروشيمي کاويان، مهر، پليمر کرمانشاه، لرستان، کردستان، مهاباد، ايلام، تبريز و تعدادي از مجتمع هاي پتروشيمي ماهشهر، «مياندوآب» به جمع مشترکان خط لوله اتيلن غرب پيوست و با بهره برداري از آن تنها دو گام ديگر براي بسته شدن پرونده ساخت و توسعه بزرگترين خط انتقال اتيلن خاورميانه باقي خواهد ماند. پنجم تيرماه حسن روحاني – رئيس جمهور به دليل رعايت پروتکل هاي بهداشتي، به صورت ويدئو کنفرانس دستور افتتاح اين مجتمع را صادر کرد. بيژن زنگنه، وزير نفت در آيين بهره برداري ويدئوکنفرانسي از پتروشيمي مياندوآب که همزمان با بهره برداري از افتتاح واحد نرمال هگزان پالايشگاه شازند اراک و آغاز رسمي احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک و پايانه صادراتي در منطقه مکران گفت: مجتمع پتروشيمي مياندوآب، نخستين طرح از 17 طرح جهش دوم صنعت پتروشيمي که امسال افتتاح مي شود.
زنگنه با اشاره به اينکه ارزش توليد محصولات پتروشيمي از 12 ميليارد دلار در سال 92 که با بيش از 2 برابر رشد به 25 ميليارد دلار تا پايان 1400 مي رسد، افزود: همان طور که مقام معظم رهبري در ديدار با توليدکنندگان در 17 ارديبهشت ماه بر اجراي اين طرح ها و تسريع تکميل زنجيره ارزش تأکيد داشتند، ارزش اين محصولات تا پايان سال 1404 و در جهش سوم صنعت پتروشيمي به 37 ميليارد دلار خواهد رسيد. وزير نفت با بيان اينکه خط لوله انتقال اتيلن غرب در سال 1381 از عسلويه تا تبريز به عنوان طولاني ترين خط اتيلن جهان به طول 1660 کيلومتر به تصويب رسيد، ادامه داد: در اجراي خط اتيلن غرب به مزيت هاي مناطق کشور و کم آبي نيز توجه شده است؛ به صورتي که بخشي که توليد اتيلن به آب نياز داشته در کنار دريا انجام شده و با اين خط لوله با توانايي 2.5 ميليون تن به مناطق عمدتا توسعه نيافته منتقل مي شود.
وزير نفت تأکيد کرد: امسال حدود 2 ميليون تن اتيلن از طريق خط لوله اتيلن غرب انتقال داده خواهد شد که طرح پتروشيمي مياندوآب نيز از طرح هاي اين زنجيره است. توليد اتيلن در کشور در حال افزايش است و امسال به حدود 7 ميليون تن مي رسد که 2 ميليون تن آن به اين خط تزريق مي شود.
به گفته وي، همه 17 طرح جهش دوم صنعت پتروشيمي که امسال به بهره برداري خواهند رسيد، داراي پيشرفت فيزيکي بالا هستند که با پيگيري و تلاش شبانه روزي در اين شرايط سخت کشور به نتيجه خواهند رسيد. وزير نفت درباره انجام ريل گذاري مستحکم براي آينده صنعت پتروشيمي به عنوان جهش سوم صنعت پتروشيمي گفت: جهش سوم فقط طرح هايي نيستند که در کاغذ باشند و طرح هايي هستند که هم اکنون برخي از آنها پيشرفت فيزيکي خوبي دارند و ارزش توليدات صنعت پتروشيمي کشور را با رشد 3 برابري از 12 ميليارد سال 92 به 37 ميليارد دلار مي رساند؛ به عبارت ديگر در سال 1404 شاهد رشد 50 درصدي نسبت به سال 1400 خواهيم بود. زنگنه به تثبيت ريل گذاري توسعه صنعت پتروشيمي و تکميل زنجيره ارزش در سال آخر دولت اشاره کرد و افزود: طرح هاي پيشران در سه زير شاخه متانول، پروپيلن، اتيلن، بنزن در حال طراحي است که بخش عمده اتيلن انجام شده است. وزير نفت با اشاره به اينکه در تکميل زنجيره پروپيلن يک طرح ابتکاري بسيار خوب در حال طراحي است که بزودي براي تسريع و حمايت تقديم دولت خواهد شد، گفت: با توجه به کمبود پروپيلن در کشور، با اجراي اين طرح توليد حدود 1.5 ميليون تن پروپيلن در شمال، جنوب و کمي هم در غرب طراحي مي شود که با خطوط لوله به مناطق مرکزي و شمالي کشور منتقل مي شود. زنگنه ادامه داد: در اين طرح، از يک سو طرح پروپيلن در بندر نکا ساخته خواهد شد که با خط لوله به سمت سمنان منتقل مي شود و به راحتي از آنجا خراسان، سمنان و شرق استان تهران را پوشش مي دهد. از سوي ديگر در عسلويه پروپيلن توليد و با خط به استان فارس منتقل مي شود. اينها طرح هاي بسيار مهم و زيربنايي براي آينده کشور است که سبب توسعه صدها کارخانه ديگر خواهند شد.
وي با بيان اينکه ارزش توليدات پتروشيمي از ابتداي دولت يازدهم تا کنون بيش از 5 ميليارد دلار با افتتاح طرح هاي مختلف افزايش يافته است، تصريح کرد: براي نخستين بار ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي تا پايان سال آينده سه رقمي مي شود و به 100 ميليون تن مي رسد.
زنگنه با قدرداني از تلاشگران اجراي پتروشيمي مياندوآب و هلدينگ باختر ادامه داد: اميدوارم اين شرکت که سرمايه گذاران خوبي هستند در توسعه زنجيره پايين دستي نيز فعاليت کنند.
وزير نفت با تاکيد بر اينکه وزارت نفت سياست هاي اقتصاد مقاومتي، اهداف دولت و رهنمودهاي مقام معظم رهبري در زمينه توسعه پتروشيمي را به خوبي در اين سال ها دنبال کرده و موفق بوده است، يادآوري کرد: ارزش توليدات صنعت پتروشيمي در سال 76 يک ميليارد دلار بوده است که اين رقم با تحقق جهش اول و دوم صنعت پتروشيمي تا پايان سال 1400 اين رقم به 25 ميليارد دلار مي رسد.
در اين مراسم داوود رضا رباني، مديرعامل هلدينگ باختر به عنوان مجموعه اي که 70 درصد از سهام پتروشيمي مياندوآب را در اختيار دارد، به استفاده از کاتاليست بومي در پتروشيمي مياندوآب اشاره کرد و گفت: براي نخستين بار در يک مجتمع توليد کننده پلي اتيلن از کاتاليست بومي استفاده مي شود. او از افزايش سهم ارز آوري و صادرات پتروشيمي باختر خبر داد و گفت: در حال حاضر ميزان ارز آوري هلدينگ باختر از صادرات محصولات پتروشيمي 10 درصد است که با بهره برداري از اين طرح به 15 درصد در سال آينده افزايش خواهد يافت. رباني به استفاده از کاتاليست بومي در اين طرح اشاره کرد و گفت: براي نخستين بار در يک مجتمع توليد کننده پلي اتيلن از کاتاليست بومي استفاده مي شود که در گروه هلدينگ باختر توليد شده است. او با اشاره به کار اجرايي مجتمع پتروشيمي مياندوآب که از سال 95 آغاز شده است، گفت: اين مجموعه از هفته گذشته توليد خود را آغاز کرده و حالا توسط رييس جمهور به طور رسمي بهره برداري شد. وي با بيان اين که سهامداران گروه باختر به استفاده از تمامي منابع داخلي براي توسعه بيشتر علاقه مند هستند، گفت: برهمين اساس در سال جاري علاوه بر پتروشيمي مياندوآب دو مجتمع ديگر اتانول و اتيلن گلايکول و دو واحد اکسيژن بهره برداري خواهد شد، همچنين مجتمع پتروپالايشگاهي در جاسک شروع شده و يک مجتمع کشت و صنعت در کنارک در حال احداث است؛ بر اين اساس از جنوبي ترين قسمت شرق کشور تا شمالي ترين قسمت غرب کشور در حال سرمايه گذاري و احداث طرح هستيم.
محمدمهدي شهرياري، استاندار آذربايجان غربي نيز در اين مراسم با اشاره به بهره برداري از پتروشيمي مياندوآب ، فعال شدن اين مجتمع را اقدامي مهم در جهش توليد، رونق اقتصادي و کاهش نرخ بيکاري عنوان کرد و گفت: با توسعه صنايع پايين دستي مي توان بيش از پيش در مسير رونق توليد گام برداشت و با افتتاح پتروشيمي مياندوآب، اين شهرستان نيز وارد نقشه جغرافياي پتروشيمي ايران مي شود. شهرياري يادآور شد: با افتتاح اين طرح، براي نزديک به 500 نفر بصورت مستقيم اشتغال ايجاد مي شود. ظرفيت توليد محصولات پلي اتيلن ايران با افتتاح پتروشيمي مياندوآب، درحالي به مرز پنج ميليون تن افزايش يافت که هم اکنون ساخت پنج طرح با هدف افزايش توليد پلي اتيلن در کشور فعال شده است. از سوي ديگر، پيش بيني مي شود با تحقق دومين و سومين جهش توسعه صنعت پتروشيمي در قالب بهره برداري از چندين مجتمع جديد، به ظرفيت توليد پلي اتيلن کشور افزوده شود، همچنين اخيرا مجوزهايي به منظور ساخت سه طرح جديد توليد پلي اتيلن در صنعت پتروشيمي صادر شده است؛ به طوري که شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس از احداث مجتمع 300 هزار تني توليد پلي اتيلن در مجاورت پتروشيمي گچساران خبر داده است.
گزارش «مشعل» از افتتاح طرح نرمال هگزان پالايشگاه شازند
سميه راهپيما - در روزهايي که بيشتر کارها به دليل ويروس کرونا تعطيل شده بود يا با يک سوم و دو سوم نيروهاي خود کار مي کردند، در برخي صنايع مانند پالايشگاه ها، کارکنان دل به دريا زده بودند تا چرخ توليد صنعت نفت در کشور از کار نيفتد، حتي نوآوري هايي هم در روزهاي کرونايي داشتند، مانند ايجاد طرح نرمال هگزان در پالايشگاه امام خميني(ره) شازند که با در مدار قرار گرفتن آن، مواد اوليه فراورده هاي پليمري در صنايع پتروشيمي و روغن گيري در صنايع غذايي را به خودکفايي رساندند و از بهمن سال 1398 توليد آن آغاز شد.
طرح نرمال هگزان در سال جهش توليد، از سوي رياست جمهوري به صورت ويدئوکنفرانس در 5 تير 1399 به صورت رسمي به بهره برداري رسيد. با اجراي اين طرح مبتکرانه و همزمان با سال جهش توليد، سالانه 50 هزار تن نرمال هگزان در پالايشگاه امام خميني(ره) شازند توليد خواهد شد که با توجه به اينکه اين محصول تاکنون از خارج کشور وارد مي شد، صرفه جويي سالانه معادل 30 ميليون دلار را براي کشور به همراه خواهد داشت. نياز صنايع کشور به محصول نرمال هگزان سالانه 30 هزار تن است که با توجه به ظرفيت توليد 50 هزار تني اين محصول، امکان صادرات سالانه 20 هزار تن نرمال هگزان در کشور فراهم شده که اين امر در سال جهش توليد، گام مهمي در خودکفايي کشور در توليد فراورده هاي نفتي به شمار مي رود.
غلامحسين رمضان پور، مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند در اين زمينه مي گويد: «طرح نرمال هگزان يک طرح نوآورانه و مبتکرانه متخصصان اين شرکت است که در صنعت پالايش نفت کشور براي نخستين بار بدون صرف هزينه هاي سنگين سرمايه گذاري و صرفا با استفاده از ظرفيت هاي خالي بخش تفکيک در واحدهاي ايزومريزاسيون و اکتانايزر و اعمال تغييرات فرايندي و بهينه سازي فرايند عملياتي پالايش انجام شده است. با اجراي اين طرح، شاهد عمليات توليد 190 هزار ليتر در روز محصول نرمال هگزان خواهيم بود که در مسير خودکفايي اقتصادي کشور و بي نيازي از واردات اين محصول با ارزش در سطح کشور گام برداشته ايم.»
به گفته او «محصول نرمال هگزان، جزو فراورده هاي وارداتي صنايع پتروشيمي و همچنين صنايع غذايي به شمار مي رود که در آذر سال 1398 آغاز شد و تا پايان دي سال گذشته توليد انبوه اين محصول در پالايشگاه افزايش يافت. اين محصول بيش از 30 ميليون دلار در سال درآمدزايي دارد و از خروج ارز از کشور جلوگيري مي کند.» رمضان پور مي افزايد: «با اجراي اين طرح شاهد افزايش حداقل 4 هزار بشکه در شبانه روز خوراک واحد ايزومريزاسيون خواهيم بود. از ديگر مزاياي اين طرح مي توان به افزايش حداقل 500 هزار ليتر توليد بنزين پالايشگاه، کاهش ميزان الفين موجود در کل بنزين توليدي پالايشگاه و افزايش بيش از پيش کيفيت اين محصول راهبردي، بهينه سازي عمليات تبديل بنزين سبک در واحد ايزومريزاسيون، بهينه سازي مصرف انرژي، صرفه جويي در هزينه سرمايه گذاري اوليه احداث واحد مشابه بيش از 11 ميليون دلار، درآمدزايي بيش از 45 ميليون دلار در سال و تقويت روحيه خودباوري و اعتماد به نفس کارکنان اشاره کرد. همچنين بيش از 50 هزار تن نرمال هگزان را در سال توليد خواهيم کرد.» مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند خاطرنشان مي کند: «دانش فني طرح نرمال هگزان که از سوي کارکنان پالايشگاه مطرح شده 100در صد بومي است و آن را براي ثبت اختراع نيز فرستاده ايم تا به نام پالايشگاه شازند به ثبت برسد.»
ماه هاي آخر سال گذشته بود که براي تهيه گزارش از طرح نرمال هگزان به پالايشگاه امام خميني (ره) شازند رفتم و پاي صحبت افرادي نشستم که جرقه هاي نخست طرح هگزان در ذهن آنها زده شده بود و پنجشبه 5 تير 1399 با حضور رئيس جمهوري از طريق ويدئوکنفراس به صورت رسمي افتتاح شد. کساني که در اختراع نرمال هگزان نقش موثري داشتند، در دهه 30 زندگيشان بودند و قلبشان براي آباداني سرزمينشان مي تپيد. محمودرضا نيک خلق، مخترع اين طرح است که در اداره مهندسي پالايشگاه امام خميني(ره) شازند فعاليت مي کند، او مي گويد؛ «اوايل سال 1397 واحد ايزومريزاسيون مشکلاتي داشت و به فکر بهبود شرايط عملياتي واحد بوديم. آن زمان مشکلات تامين نرمال هگزان در فرايند پليمرازيسيون پتروشيمي ها مطرح شد.با کار کردن روي اين ايده که بتوانيم همزمان، هم يک محصول ارزشمند توليد کنيم و هم شرايط کيفي محصولات واحد را ارتقا دهيم، وارد تحقيق شديم و روشي را ارائه کرديم تا همزمان ظرفيت واحد به مقدار قابل توجهي افزايش يابد و عدد اکتان توليد بنزين را بهبود دهيم. اين محصول (نرمال هگزان) در گذشته وارداتي بود؛ اما اکنون براي نخستين بار در کشور توليد مي شود.» نيک خلق ادامه مي دهد: «همسو با دستيابي به دانش توليد نرمال هگزان، قراردادي ميان پالايشگاه امام خميني (ره) شازند و پژوهشگاه صنعت نفت بسته شد. با اين قرارداد دانش فني نرمال هگزان به بين پالايشگاه و پژوهشگاه اشتراک گذاري شد.» او به آزمون و خطاهاي دستيابي به دانش توليد نرمال هگزان مي پردازد و مي گويد: «براي دستيابي به اين امر لوله کشي هاي مختلفي را در واحد ايزومريزاسيون تغيير داديم تا در نهايت توانستيم به محصولي با کيفيت مورد توجه مشتريان دست پيدا کنيم. بيشتر اين تغييرات در شرايط گرم (فعال بودن واحد) انجام شده و تنها مدت زمان کوتاهي که تعميرات اساسي در پالايشگاه داشتيم، يکسري لوله کشي ها را داشتيم. مي توان گفت که از ظرفيت خالي واحدهاي ديگر استفاده کرده ايم و يکسري کارهايي که قبلا در اين واحد انجام مي شده را به برخي واحدها مانند تثبيت ال پي جي محول و ظرفي را خالي و از آن براي نرمال هگزان و توليد آن استفاده کرديم.»
نيک خلق بر اين اعتقاد است که بسياري از کارها شدني است، مشروط بر آنکه اعتماد و زمينه لازم فراهم شود. براي توليد نرمال هگزان در شرايطي کار کرديم که حالت نااميدي در ميان بيشتر همکارانم ديده مي شد؛ اما تحت تاثير شرايط قرار نگرفتيم و با تلاش و پيگيري سعي کرديم راهي براي آن پيدا کنيم.
به هم سن و سال هاي خودم و کارمندان صنعت نفت توصيه مي کنم فارغ از جو حاکم سعي کنند وظيفه خودشان را انجام دهند، با اين تفکر بسياري از مسائلي که به نظر غيرممکن است، ممکن تبديل خواهد شد.
اجراي طرح نرمال هگزان بدون هيچ گونه سرمايه گذاري و صرف هزينه و تنها با اجراي يک طرح خلاقانه با استفاده از ظرفيت هاي خالي واحدهاي فرايندي (واحد ايزومريزاسيون فاز 2) و ايجاد تغييرات فرايندي در اين واحدها محقق شده که علاوه بر توليد محصول هگزان، افزايش کيفيت و کميت بنزين توليدي در اين پالايشگاه را نيز به همراه داشته است. محسن محمدي، رئيس خدمات فني - مهندسي پالايشگاه امام خميني (ره) شازند در اين باره مي گويد: «طرح نرمال هگزان به همت مهندسان شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند در واحد ايزومريزاسيون انجام شده است.» اين واحد بنزين پاک توليد مي کند و ظرفيت آن نيز هشت هزار بشکه در روز است. از اين واحد يک خروجي به نام بنزين پاک داشتيم که اکنون با تلاش شبانه روزي متخصصان داخلي، به دو فراورده بنزين پاک و نرمال هگزان تبديل شده است.» به گفته او «نرمال هگزان يک فراورده ويژه براي پتروشيمي هاست و چند هدف را دنبال مي کند. نخست اينکه از واردات 30 تا 40 هزار تن در سال از نرمال هگزان پتروشيمي ها جلوگيري مي شود. دوم اينکه خوراک ورودي اين واحد حدود هشت هزار و 500 بشکه بود که با اجراي اين طرح، 3 تا 4 هزار بشکه در روز به اين ميزان افزوده شد، ضمن آنکه عدد اکتان نيز رشد کرد و خوراک واحد ايزومريزاسيون اضافه شد.» محمدي مي افزايد: «اگر بخواهيم واحد مختص توليد نرمال هگزان ايجاد کنيم، تقريبا به 11 ميليون دلار سرمايه گذاري نياز است که اين طرح با 100 هزار دلار انجام شد. همچنين30 تا 40 ميليون دلار صرفه اقتصادي به همراه دارد.» رئيس خدمات فني- مهندسي پالايشگاه امام خميني (ره) شازند ادامه مي دهد: «ميزان خلوص نرمال هگزان بيش از 64 درصد است و پتروشيمي ها بالاي 50 درصد را قبول دارند. همچنين بنزن آن نيز پايين تر از 100PPM است که مورد قبول پتروشيمي ها (Gride Polymer) است و اگر زير PPM 50 باشد در محصولات غذايي(food Gride) مورد استفاده قرار مي گيرد. بايد گفت که بنزن توليدي نرمال هگزان زير PPM 10 است که هم براي صنايع پتروشيمي و غذايي استفاده مي شود و در حال حاضر پتروشيمي ها بيشتر نياز دارند.»
توليد اين محصول در پالايشگاه امام خميني (ره) شازند از بهمن 1398 آغاز و هم اکنون مقدمات صادرات آن نيز فراهم شده که با احتساب قيمت 700 دلاري اين محصول به ازاي هر تن، سالانه حدود 20 ميليون دلار بازگشت ارزي براي کشور به همراه خواهد داشت.
شرکت انتقال گاز ايران، شرکتي پيشرو در حوزه نيروي انساني
مهدي مهرابی - شرکت انتقال گاز ايران از جمله شرکت هاي راهبردي و تاثيرگذار صنعت گاز به شمار مي آيد که با توجه به ماموريت هاي آن در انتقال پايدار، ايمن و بهره ور گاز، توجه به نيروي انساني در اين شرکت، موضوعي راهبردي و مهم به شمار مي آيد. با توجه به ماهيت عملياتي اين شرکت و جايگاه آن در تامين انرژي کشور، آموزش و توجه به نيروي انساني با حساسيتي خاص پيگيري مي شود. حسن شيخ ايمانپور، مدير منابع انساني شرکت انتقال گاز ايران مديريت منابع انساني شرکت انتقال گاز ايران را مشتمل بر پنج بخش مي داند و مي گويد: تامين و برنامه ريزي نيروي انساني، آموزش نيروي انساني، واحد خدمات اجتماعي و رفاهي، امور کارکنان و واحد رسيدگي به امور ايثارگران، مددکاري و روابط صنعتي، از واحدهاي اين مديريت به شمار مي آيد که هرکدام وظايف و ماموريت هايي دارند. وي با اشاره به جايگاه منابع انساني در ميان مديران شرکت انتقال گاز ايران تاکيد مي کند: نظر به اينکه در تعاريف روز مديريتي امروزه، از مديريت منابع انساني به عنوان شريک راهبردي سازمان ياد مي شود، بنده و همکاران مرتبط در اين مديريت سعي کرده ايم در اين مسير حرکت کنيم و مديريت عالي سازمان هم که فردي بسيار هوشمند و با معلومات است هميشه از حمايت هاي همه جانبه خود نسبت به اين مديريت دريغ نکرده است و به نظرم جايگاه مديريت منابع انساني در شرکت، جايگاه بسيار مناسبي است چراکه مدير عامل محترم به اين باور رسيده که گرانبها ترين سرمايه شرکت، همانا سرمايه انساني آن است.
مدير منابع انساني شرکت انتقال گاز ايران با اشاره به تفاوت نيروي انساني اين شرکت با ديگر شرکت ها يادآور مي شود: با توجه به ماهيت عملياتي شرکت، نيروهايي که دراين شرکت مشغولند، بايد از آستانه تحمل و سلامت جسم و روان بالايي برخوردار باشند چراکه يکي از وظايف و ماموريت هاي اصلي شرکت، انتقال پايدار و ايمن گاز طبيعي است. براين اساس گاز بايد به صورت مستمر در شريان هاي اصلي خطوط لوله در کل کشور جريان داشته باشد تا بخش هاي مختلف از نعمت گاز بهره مند شوند و اين خصوصيات باعث مي شوند که نوعا استرس و فشارکاري روي دوش همکاران باشد.
شيخ ايمانپور تاکيد مي کند: همکاران اين شرکت نسبت به ديگر نيروهاي شرکت هاي صنعت نفت، امتياز خاص مادي ندارند ولي امتياز غير مادي آنها فرصتي است که براي خدمت رساندن به هموطنان و صنايع در اختيار آنها قرار داده شده است ودر خلق ارزش مشارکت دارند که اين خود فرصت مغتنمي است.
شيخ ايمانپور با اشاره به برگزاري دوره هاي آموزشي در سطح شرکت مي گويد: در ستاد و مناطق در مجموع يک هزار و 464 دوره به ميزان 320 هزار و 543 نفر- ساعت برگزار شده است.
وي ادامه مي دهد: براي توانمند سازي منابع انساني شرکت، تمام اقدامات اين مديريت تا رتبه 17سازماني است و براي شاغلين رتبه هاي A و بالاتر توسط ملي گاز ايران بايد برنامه ريزي هاي لازم انجام شود. با اين حال براي توانمند سازي همکاران، چند پروژه اجرا کرده ايم. پروژه تدوين شناسه روان شناختي توسط دانشگاه شهيد بهشتي انجام و براي تمام مديران مياني و بالايي سازمان شناسنامه روان شناختي تهيه شد. در اين پروژه شايستگي هاي يک سرپرست از نظر روان شناسي بررسي و نيازهاي آموزشي و توسعه آنها تهيه شد و در حال حاضر با برگزاري دوره هاي آموزشي نسبت به توانمندسازي آنها اقدام کرده ايم.
پروژه هاي ديگري که به زودي شروع به کار خواهد کرد، ايجاد کانون ارزيابي جانبي است که در آن استعدادهاي مديريتي، همچنين شايستگي هاي مديريت عمومي شغل و شاغل بررسي شده و نسبت به توانمندي همکاراني که ماهيت شغلشان سرپرستي است اقدامات موثر انجام خواهد شد.
اقدام اخير هم با توجه به فاصله گذاري اجتماعي برگزاري دوره هاي آموزشي غير حضوري از طريق وبينار و بسترهاي الکترونيکي است.
مدير منابع انساني شرکت انتقال گاز ايران درباره چالش هاي حوزه منابع انساني مي گويد: مهم ترين چالش حوزه منابع انساني در صنعت نفت، قراردادهاي استخدامي متفاوت و پرداخت هاي متفاوتي است که گريبان شرکت انتقال گاز ايران را نيز گرفته است. نظر به اينکه شاغلين با قرار دادهاي استخدامي متفاوت مشغول به کارند، پرداخت هاي متفاوتي انجام مي شود که اين خود در ايجاد تعارض و تنش بين کارکنان بسيار موثر است. همچنين با توجه به اينکه شرکت ماهيت توسعه اي دارد عدم جذب نيروي جديد باعث نگراني مديران مناطق شده که مستمرا در حال پيگيري توسط اين مديريت است.
مدير منابع انساني شرکت انتقال گاز ايران با اشاره به ارزيابي، توانمندسازي و شايستگي نيروي انساني يادآور مي شود: با استفاده از پروژه تدوين شناسه روان شناسي و ايجاد کانون ارزيابي و به زودي با تدوين مدل توانمند سازي بر اساس شايستگي اميدواريم مدلي خاص و بومي براي شرکت ايجاد کنيم. البته در فضاي فعلي جامعه و مبارزه با ويروس کرونا از روش هاي الکترونيکي و غير حضوري مانند وبينار هم براي توسعه و توانمند سازي استفاده مي شود.
از جمله اقدامات انجام شده در زمينه تدوين شناسه روان شناسي، ايجاد کانون ارزيابي جانبي بوده که اميدواريم حداکثر تا پايان خردادماه شروع به کار کند. با توجه به بررسي هاي اسنادي که توسط همکاران برنامه ريزي انجام مي شود، در بازديد هاي حضوري که قبل از فاصله گذاري اجتماعي توسط اينجانب و همکاران مربوطه در مديريت از مناطق انجام مي شد، با شناخت هاي ميداني که به وجود مي آمده، استعدادهاي مديريتي نيز شناسايي و برنامه هاي جانشين پروري در باره ايشان اجرا مي شد.
شيخ ايمانپور درباره اقداماتي که از سوي مديريت منابع انساني براي جلوگيري از شيوع کرونا و حفاظت از سلامت کارکنان انجام شده است، مي گويد: به منظور حفظ و ارتقاي سطح سلامت همکاران براي جلوگيري از شيوع کرونا از روزهاي اول بلافاصله در جلسات کميته سلامت حضور فعال داشتيم و مطابق پروتکل هاي ابلاغي نسبت به اجرايي کردن آنها اقدامات موثري از جمله سمپاشي و گند زدايي خودروهاي شرکتي، عدم ثبت اثر انگشت براي حضور و غياب، تحويل ماسک و ضدعفوني کننده دست، سطوح و دستمال شخصي براي تميز کردن کامپيوتر انجام شد.
همچنين آموزش همکاران خدماتي و آبدارچي ها براي استفاده مناسب از مواد ضد عفوني با هماهنگي و همکاري واحد خدمات با مسؤولين و کارشناسان اچ اس اي نيز انجام شد.
وي در پايان با اشاره به اجراي طرح طبقه بندي مشاغل در سطح شرکت اعلام مي کند: شرکت انتقال گاز ايران جزو اولين شرکت هايي بود که طرح طبقه بندي مشاغل را در سطح ستاد و کل 10 منطقه به طور يکپارچه اجرا کرد. براين اساس ابتدا جلسات متعدي در سطوح کارشناسي، روساي منابع انساني به همراه مسئولين ستاد ملي گاز و مشاور پروژه که از افراد خبره وزارت کار بود، برگزار شد و پس از بررسي هاي متعدد به مشاغل متعددي در کل شرکت رسيديم و پس از آن با هماهنگي در کل شرکت اجرا شد. ضمنا اين طرح فقط شامل نيروهاي پيمانکاري است و همکاران قرارداد مدت معين يا مستقيم را شامل نمي شود.
در ادامه، ابراهيم فاقدي، رئيس برنامه ريزي و تامين نيروي انساني شركت انتقال گاز ايران با اشاره به بخشي از فعاليت هاي اين واحد مي گويد: همه امورات و فرايندهاي مربوط به جذب، به كارگيري، انتصاب، ارتقاي، جابه جايي، كاريابي كاركنان و مسائل مربوط به موضوعات مرتبط به ساختار سازماني شركت در حوزه وظايف اين واحد است. همچنين همه مراحل جذب و به كارگيري و نگهداشت و خروج نيروهاي غيررسمي به عهده اين واحد است.
فاقدي تاکيد مي کند: در گذر زمان كاركرد و رويكرد مديريت منابع انساني دچار تغييرات فراواني شده يعني از كارگزيني به امور اداري و سپس به مديريت منابع انساني تغيير کرده است. امروزه مديريت منابع انساني به عنوان يك تخصص و يكي از شاخه هاي علم مديريت مطرح بوده كه رشته هاي دانشگاهي نيز در اين خصوص ايجاد و ارائه شده است.
رئيس برنامه ريزي و تامين نيروي انساني شركت انتقال گاز با اشاره به فراگيري مهارت هاي خاص از سوي همکاراني که در مديريت منابع انساني فعاليت مي کنند، اعلام مي کند: در مديريت منابع انساني نيز مانند ديگر رشته ها، نياز است تا دانش مربوط فرا گرفته شده و به روزرساني شود تا هم بتوان با اصول آن آشنا شد و هم نظريه ها و رويه هاي نوين را فرا گرفت. با توجه به رويكرد جديد به شاغلين به عنوان منابع اصلي و ارزشمند سازمان، كساني كه مسؤوليت مديريت اين منابع مهم را دارند، مي بايست از دانش لازم و به روز آن برخوردار باشند، حال آنکه درشرکت انتقال گاز ايران که شركتي عملياتي با پيچيدگي هاي ساختاري فراوان و پراكندگي جغرافيايي زياد است براي مديريت منابع انساني مي بايست آشنايي كافي از عمليات و واحد عملياتي داشت و در واقع شناخت كافي از مشاغل الزامي است. در كنارآن داشتن مهارت هاي لازم در خصوص روان شناسي صنعتي و موضوعات مرتبط با مسائل روان شناختي نيز به عنوان ابزاري لازم در اين حوزه هستند.
او ادامه مي دهد: با توجه به اينكه در اين حوزه مخاطبان «نيروي انساني» هستند، مهارت هاي ارتباطي و شناختي نيز از مهارت هاي الزام در اين حوزه است. هرچند مي توان موارد ديگري نيز به اين مطالب اضافه کرد ولي مطالب گفته شده خود حکايت از تخصصي بودن كار در حوزه مديريت منابع انساني دارد.
فاقدي يادآور مي شود: در طول خدمتم در مديريت منابع انساني ستاد شركت، اقدامات زيادي در اين حوزه و به تفكيك واحدهاي زيرمجموعه صورت گرفته است كه با توجه به تجربه قبلي ام در واحدآموزش در آن واحد اقدامات توسعه اي در قالب دوره هاي آموزشي مختلف براي توسعه كاركنان و مديران اجراشده و مي توان به عنوان آخرين اقدامات از پروژه طراحي شناسنامه روان شناختي كاركنان در جهت شناخت هرچه بيشتر منابع انساني و همچنين راه اندازي كانون ارزيابي شركت انتقال گاز نام برد.
در حال حاضر دو اقدام خوب در واحد برنامه ريزي و تامين نيروي انساني در دست اقدام است كه مي تواند در ارتقاي رضايت كاركنان و همچنين توسعه آنان و به كارگيري موثر و مناسب كاركنان تاثير به سزايي داشته باشد كه راه اندازي مرکز ارزيابي جانبي شركت انتقال گاز، يكي از اين موارد و ديگري طرح انتصابات يكپارچه است كه در تعيين ارشديت افراد در انتصابات و انتخاب آنان براي سمت هاي موردنظر مورد استفاده قرار مي گيرد.
در ادامه، غلامرضا ذوالفقاري، رييس امور کارکنان شرکت انتقال گاز ايران مي گويد: وجود 10 منطقه عملياتي انتقال گاز که در گستره ايران اسلامي و در مناطق گرمسير، سردسير، کوهستاني، بياباني، جنگلي و نقاط بسيار محروم و دور افتاده فعاليت مي کنند؛ همچنين با توجه به وجود کارکنان خدوم، زحمتکش و بي ادعا که امر خطير گاز رساني به اقصي نقاط کشور را فعالانه و عاشقانه انجام مي دهند، مسؤوليت واحد هاي ستادي بسيار سنگين است.
از آنجايي که ارزشمند ترين و گرانبها ترين سرمايه هر سازماني منابع انساني آن است، مديريت توسعه منابع انساني به صورت عام و امور کارکنان به صورت خاص عهده دار وظايف و مسئوليت هاي هماهنگي و نظارت عاليه بر منابع انساني مناطق عمليات انتقال گاز است. ذوالفقاري با بيان اينکه فعاليت در مديريت منابع انساني به فراگيري مهارت هاي خاص نياز دارد، تاکيد مي کند: به دليل اينکه در خدمت نيروي انساني هستيم، پس بايد به مهارت هايي از جمله آشنايي با اصول روان شناسي، تکنيک برقراري ارتباط موثر با همه همکاران، بهره مندي نسبي از اصول و فنون مذاکره، اصول و فنون نامه نگاري و تهيه گزارشات اداري و البته کسب تجربه، آشنايي داشته باشيم. وي تاکيد مي کند: نظر به اينکه ستاد شرکت به عنوان هماهنگ کننده و پيگيري کننده مسائل اداري 10 منطقه عملياتي بوده و در جهت احقاق حقوق آنها از طريق واحدهاي ستادي شرکت ملي گاز و نفت موضوعات متعددي را پيگيري کرده ايم که در چندين مورد توفيقاتي حاصل شده است.
برقراري فوق العاده محروميت از زندگي به منظور بهره مندي همه همکاران منطقه سه عمليات، برقراري پرداخت دو ماه حقوق تقسيطي به کارکنان قرارداد مدت موقت، برقراري فوق العاده بدي آب و هوا براي کارکنان ارکان ثالث شاغل در مناطق گرمسيري، برقراري فوق العاده بدي آب و هوا براي تاسيسات تقويت فشار گاز خاوران، برقراري فوق العاده منطقه پارس جنوبي براي کارکنان ايستگاه تقويت فشار گاز آب شيرين از جمله اين توفيقات به شمار مي آيد.
به گفته او، عموما خبرهايي که از اين امور به کارکنان مي رسد، خبرهايي خوش است. از جمله اين خبرها مي توان به همه پرداخت ها شامل پاداش، اضافه کاري و ترفيعات، اضافه حقوق، و ... اشاره کرد که آخرين نمونه آن نيز تدوين دستورعمل اجرايي دور کاري و کاهش ساعات کار و حضور يک سوم و دو سوم کارکنان در ايام شروع کرونا است.
در پايان از همکاران روابط عمومي و ساير مسؤوليني که هماهنگي اين مصاحبه را فراهم کردند، قدر داني مي کنم.
در ادامه، غلامرضا عليمردانيان، رييس خدمات اجتماعي و رفاهي شرکت انتقال گاز ايران درباره بخشي از فعاليت هاي واحد خدمات اجتماعي و رفاهي شرکت مي گويد: رفع نيازهاي همکاران به منظور ايجاد رضايتمندي به جهت تامين امکانات مساوي و متناسب و ايجاد انگيزه براي همه افراد و رفع نيازهاي ضروري در مسير تحقق اهداف سازمان، از مهم ترين وظايف اين واحد است.عليمردانيان با بيان اينکه فعاليت در اين واحد نيازمند فراگيري مهارت هاي خاص است، تصريح مي کند: بي شک سرمايه اصلي هر شرکت، منابع انساني بوده؛ از اين رو ايجاد، حفظ و افزايش انگيزه و مرتفع کردن دغدغه هاي کارکنان از اصلي ترين وظايف اين مديريت است که تحقق و دستيابي اين مورد نيازمند مهارت هايي نظير دانش روابط عمومي قوي، توانايي حل اختلاف ها، تصميم گيري، اخلاق گرايي و نظم و سازماندهي است.
او تصريح مي کند: تاکنون اقدامات متنوعي از جمله عقد تفاهم نامه با بيمه اعتباري ملت، ماديران، کوير موتور، صدور بيمه نامه خودرو به صورت تقسيطي، هماهنگي با امور دام وطيور جهت تامين گوشت گرم، هماهنگي با وزارت صمت جهت توزيع لاستيک خودرو، پيگيري ايجاد سامانه هوشمند يکپارچه جهت تسهيلات اقامتي در سطح مناطق 10 گانه، تسهيل در روند اياب و ذهاب پرسنل و... از سوي اين واحد انجام شده است.
گفت و گو با مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران
سميه راهپيما بر اساس ماده 7 قانون مديريت پسماندها، مديريت اجرايي پسماندهاي صنعتي و ويژه، به عهده توليد کننده است، به دليل اهميت اين موضوع مرداد سال 1394 تفاهمنامه اي ميان وزارت نفت و سازمان حفاظت محيط زيست کشور امضا شد؛ در بند 6 آن، همکاري و تعامل براي حل مشکلات ناشي از پسماندهاي صنعتي منطقه ويژه مورد تاکيد قرار گرفت و از همان زمان، طرح احداث «مجتمع مديريت پسماند صنعتي و ويژه» در منطقه ويژه انرژي پارس کليد خورد.
با توجه به وجود تاسيسات عظيم پالايشگاه هاي گازي پارس جنوبي و صنايع بزرگ پتروشيمي در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، روزانه حجم قابل توجهي از پسماندهاي صنعتي (پسماندهاي خطرناك) در اين منطقه توليد مي شود. اين پسماندها اغلب از خصوصيات سميت، ميل تركيبي زياد، قابليت اشتعال و انفجار و خورندگي برخوردار هستند که در صورت نداشتن مديريت اصولي، خسارت هاي متعدد زيست محيطي را دربر خواهند داشت. بر اساس مطالعات طراحي مفهومي مديريت پسماند صنعتي منطقه، به طور متوسط در طول دوره طرح، سالانه بيش از 60 هزار تن پسماند صنعتي در منطقه ويژه توليد مي شود.
با توجه به مطالعات اوليه انجام شده در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، تنوع پسماند صنعتي خطرناک و غيرخطرناک بيش از 100 نوع گزارش شده که نحوه جمع آوري هر يک از آنها براساس نحوه انبارش کنوني، حالت پسماند (مايع، نيمه جامد و جامد) و 4 ويژگي اصلي پسماند ويژه (سميت، اشتعال پذيري، خورندگي و واکنش پذيري) متفاوت است. مبناي کار مجتمع مديريت پسماند صنعتي، رعايت تمامي اصول فني و قانوني و مطابق با استانداردهاي جهاني خواهد بود.
از نکات مثبت طرح مجتمع مديريت پسماند مي توان به خدماتي بودن اين طرح اشاره کرد. بديهي است با توجه به حجم فعاليت هاي مختلف صنعتي و همچنين توسعه منطقه، عدم اجراي اين طرح به معني ساماندهي نشدن حجم وسيعي از پسماندهاي صنعتي و خطرناک بوده كه مي تواند تمامي پارامترهاي محيطي بخصوص آب، خاک و هوا، اکوسيستم شکننده منطقه و همچنين سلامت و بهداشت عمومي در منطقه را بشدت به خطر بيندازد. از اين رو هدف اصلي طرح مجتمع مديريت پسماند صنعتي خطرناک و ويژه در محدوده منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، حفظ محيط زيست و حل معضل پيچيده پسماندهاي صنعتي توليدي در منطقه است. در نگاه كلان و در سطح كل منطقه، اجراي اين پروژه راهبردي بوده و منافع محيط زيستي آن نيز بسيار واضح و مشخص است. با وجود اين از آنجا كه پسماند به عنوان يک منبع آلاينده مطرح است، بديهي است که جمع آوري تمامي پسماندهاي صنعتي توليدي و مديريت متمركز آن، نظير هر پروژه صنعتي ديگر با آلاينده ها و تنش هاي محيط زيستي همراه است؛ اما جلوگيري از انتشار و پراكندگي پسماندها در سطح منطقه ويژه و مديريت اصولي آن، مساله اي است كه قطعا منافع محيط زيستي اجراي پروژه را توجيه مي كند.وزارت نفت خود را مکلف به رفع دغدغه مردم مي داند و در اين زمينه، پروژه پسماندهاي صنعتي و ويژه پارس جنوبي داراي اهميت ويژه اي است و سال 1395 بعد از ابلاغيه وزارت نفت، احداث مجتمع مديريت پسماندهاي صنعتي منطقه ويژه انرژي پارس در دستور قرار گرفت. سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس به نمايندگي از وزارت نفت، احداث مجتمع مديريت پسماندهاي صنعتي و ويژه را در دستور کار قرار داده که مطالعات مکان يابي آن با همکاري دانشگاه شهيد بهشتي براساس الزام هاي سازمان حفاظت محيط زيست انجام شده است.
اين مجتمع، قابليت بازيافت سالانه تا 150 هزار تن پسماندهاي غيرقابل بازيافت را براساس اصول مهندسي و بهداشتي، دفن و انرژي اين پسماندها دارد.
در همين زمينه ماني عبداله زاده، مدير اچ اس اي و پدافند غيرعامل شرکت ملي نفت ايران در گفت و گو با «مشعل» مي گويد: «منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس در حاشيه خليج فارس و در جنوب استان بوشهر، با مساحت 46 هزار هکتار قرار گرفته که مشتمل بر سه منطقه پارس جنوبي (با مساحت 14 هزار هکتار در شهرستان عسلويه)، پارس 2 (با مساحت 16 هزار هکتار در مجاورت شهرستان کنگان) و پارس 3 يا پارس شمالي (با مساحت 16 هزار هکتار در محدوده هاي شهرستان هاي دير، دشتي، تنگستان و بوشهر) است. به دليل وجود تاسيسات عظيم پالايشگاه هاي گازي و صنايع بزرگ پتروشيمي در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، مديريت پسماند صنعتي از اهميت زيادي برخوردار است. روزانه حجم قابل توجهي از پسماندهاي صنعتي در اين منطقه توليد مي شود که به دليل نبود زيرساخت هاي مناسب براي مديريت پسماندهاي صنعتي در منطقه عسلويه، صنايع مستقر در آن را با مشكلاتي مواجه كرده است.
به گفته او «با توجه به اهميت موضوع، در مرداد سال 1394 تفاهمنامه اي ميان وزارت نفت و سازمان حفاظت محيط زيست کشور امضا شد که در بند 6 آن، همکاري در تهيه و تدوين برنامه هاي مديريت پسماند هاي ويژه به منظور جانمايي مکان هاي دفن پسماند ويژه (خطرناک) و صنعتي با اولويت منطقه عسلويه مورد تاکيد قرار گرفت.»
عبداله زاده ادامه مي دهد: «بر اساس ماده 2 تفاهمنامه همکاري وزارت نفت و سازمان محيط زيست، سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس اقدام به انجام مطالعات مکان يابي (با هدف تعيين مکان هاي احداث مجتمع مديريت پسماند، مصوب سال 1395) مطالعات طراحي مفهومي (به منظور تخمين اوليه مقدار و نوع پسماند و همچنين واحدهاي مورد نياز مجتمع، مصوب سال 1396) و مطالعات ارزيابي اثرات زيست محيطي براي اخذ مجوز استقرار و مديريت اصولي پسماندها، مصوب 1396) کرده است. علاوه بر آن، اين سازمان تحت نظارت شرکت ملي نفت ايران، به صورت رسمي به منظور انتخاب سرمايه گذار، مجري و بهره بردار مجتمع مذکور، مبادرت به برگزاري فراخوان عمومي سرمايه گذاري در پايان سال 1395 کرد.»
مدير اچ اس اي و پدافند غيرعامل شرکت ملي نفت ايران مي افزايد: «در اين زمينه يک شرکت داخلي با سابقه 25 ساله در زمينه مديريت پسماند صنعتي و با حضور مشاوران و شرکاي اروپايي و با کسب بالاترين امتياز فني و مالي، از بين 14 شرکت، برنده فراخوان عمومي سرمايه گذاري در اسفند سال 1395 براي احداث مجتمع مديريت پسماندهاي صنعتي در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس شد و پيگيري انجام مراحل قانوني براي واگذاري زمين از سوي سازمان منطقه ويژه، اخذ مجوزهاي مورد نياز از ارگان هاي مربوطه و اجراي طرح را به عهده گرفت.»
او با بيان اينکه در طرح مذکور دو سايت داراي مجوز به اين شرکت در مجموع به مساحت 25 هکتار اختصاص يافته که فاز نخست سايت يک با هزينه اي بيش از 270 ميليارد ريال و بدون اخذ هيچ گونه تسهيلات يا امکانات دولتي با حضور مجموعه اي از مديران صنعت نفت و سازمان حفاظت محيط زيست در خرداد سال جاري به بهره برداري رسيد، مي گويد: «واحد اصلي اين فاز، شامل اولين لندفيل ترانشه اي کشور با ظرفيت پذيرش سالانه 100 هزار تن انواع پسماند صنعتي خطرناک و غيرخطرناک با بالاترين ضرايب اطمينان از سوي مشاوران خارجي و داخلي معتبر و بر اساس به روزترين استانداردهاي جهاني طراحي و ساخته شده است. استفاده از 7 لايه مختلف براي نفوذناپذيري و مديريت محافظه کارانه رواناب هاي ورودي، تنها بخشي از جزييات اين لندفيل مهندسي به شمار مي رود. علاوه بر آن، اين فاز شامل واحد ذخيره سازي موقت و واحد تثبيت و جامدسازي است. تکميل طرح توسعه فاز اول سايت يک در پايان سال 1400 و با هزينه 330 ميليارد ريال صورت خواهد گرفت. برآورد مي شود. بهره برداري از فاز دوم سايت اول شامل انواع واحدهاي بازيافت با سرمايه گذاري 5 ميليون يورو به علاوه 300 ميليارد ريال در پايان سال 1400 به وقوع بپيوندد. فاز سوم اين سايت شامل تأمين، ساخت و بهره برداري واحد زباله سوزي در انتهاي سال 1402 به بهره داري مي رسد. زمان تکميل سايت دوم که شامل طرح توسعه واحدهاي مشابه سايت يک با سرمايه گذاري 600 ميليارد ريالي در پايان سال 1401 خواهد بود.»
با ساخت هر سه فاز اين مجتمع که از بالاترين فناوري بهره خواهد برد، حداکثر بازيابي مواد و انرژي صورت گرفته و تنها 22 درصد از پسماندهاي توليدي منطقه، دفن در زمين شده و ساير مواد بازيابي و بازيافت شده و به چرخه مصرف باز مي گردند. بدون شک با احداث اين مجتمع که با حمايت هاي وزير نفت، اداره کل اچ اس اي وزارت نفت، مديريت اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران، واحد اچ اس اي ارشد سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و تمامي مديران صنعت نفت و سازمان حفاظت محيط زيست به ثمر رسيده، گام موثري در بهبود وضعيت مديريت پسماند و جلوگيري از آلودگي محيط زيست متاثر از صنايع مستقر در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس خواهد شد.
تحليلگران صنعت نفت درباره آينده سوخت هاي مورد استفاده در بخش حمل ونقل به بحث و گفت وگو مي پردازند. آينده محصولات پتروشيمي که مصارف گوناگوني از صنايع پلاستيک و بسته بندي گرفته تا رنگ و رزين دارد، کاملا شفاف به نظر مي آيد. آژانس بين المللي انرژي (IEA) پيش بيني مي کند، محصولات پتروشيمي از سال 2019 تا 2025 ميلادي نيمي از رشد تقاضاي جهاني نفت را به خود اختصاص مي دهد.
افزون بر اين، رونق صنعت شيل در ايالات متحده آمريکا کمک شاياني به تامين خوراک و مواد اوليه ارزان قيمت مانند گاز طبيعي براي توسعه اين صنعت کرده است. شرکت آمريکايي اکسون موبيل (ExxonMobil) براي 20 ميليارد دلار سرمايه گذاري در پروژه هاي پتروشيمي و شيميايي واقع در امتداد سواحل خليج مکزيک در ايالات متحده و در نزديکي حوضه نفتي پرمين ايالت تگزاس برنامه ريزي کرده است. شرکت انگليسي-هلندي شل (Royal Dutch Shell) نيز در حال ساخت مجتمع عظيمي در ايالت پنسيلوانياي آمريکا در بالاي حوضه نفت شيل مارسلوس است؛ دونالد ترامپ، رئيس جمهوري ايالات متحده آمريکا، اين پروژه را يکي از بزرگترين طرح هاي زيرساختي منحصربه فرد اين کشور ناميده است. شرکت دولتي نفت سعودي آرامکو عربستان که بزرگترين شرکت در ميان اين شرکت ها به شمار مي آيد، در ماه جاري ميلادي خريد 70 درصد از سهام سعودي بيسيک اينداستريز (سابيک)، شرکت بزرگ محصولات شيميايي و پتروشيمي عربستان، به ارزش 69 ميليار دلار را نهايي کرد.به نظر مي رسد، شيوع ويروس کوويد 19 (کرونا) چنين اقدام هايي را توجيه مي کند. همزمان با اعمال قرنطينه در سراسر جهان به منظور مقابله با سرعت گرفتن شيوع بيماري همه گير کرونا، مصرف سوخت هايي مانند بنزين، گازوييل و سوخت جت (سوخت هوايي) با افت ناگهاني روبه رو شد، اما تقاضا براي مواد پليمر مورد نياز در صنايع پلاستيک و بسته بندي و تجهيزات محافظت شخصي از قبيل ماسک صورت و دستکش و تجهيزات پزشکي مورد نياز براي مقابله با ويروس کرونا با افزايش قابل توجهي همراه شد. با اين حال، ايجاد تنوع در محصولات پتروشيمي که براي همه شرکت هاي صنعتي، انتخابي معقولانه است، ممکن است به طورکلي براي اين صنعت پرمخاطره باشد.جذابيت محصولات پتروشيمي روي کاغذ همچنان زياد است. چنانچه موتورهاي درونسوز، محبوبيت خود را از دست دهند، اين تفکر پديد مي آيد که حتي فعالان محيط زيست همچنان خريدار چادرهاي پلي استري مخصوص کمپينگ و صندل هاي پلاستيکي باشند. شرايط بازار بيش ازپيش شرکت هاي سرمايه گذار در پروژه هاي جديد حفاري را نا اميد مي کند، بنابراين تنها فعاليت واحدهاي کراکر، شبکه هاي گسترده خط لوله و کوره هايي که سبب شکست پيوندهاي مولکولي اتان مي شود (ماده اي که از گاز طبيعي به دست مي آيد و در توليد اتيلن مورد استفاده قرار مي گيرد.) منطقي به نظر مي آيد؛ محصول اتيلن در توليد صندل ها، وسايل کمپينگ و ديگر نيازهاي بشر استفاده مي شود.
مشکل اينجاست که بسياري از شرکت هاي بزرگ نفتي، چنين برنامه پرمخاطره اي را دنبال مي کنند. به گفته آژانس بين المللي انرژي، سال گذشته ميلادي افزايش ظرفيت توليد اتيلن 60 درصد بيشتر از رشد تقاضاي اين ماده بوده است.کاهش قيمت هاي اتيلن تأثير اندکي بر راهبردهاي شرکت ها گذاشته است. موسسه تحقيقاتي آلماني برن اشتاين (Bernstein) در ماه نوامبر سال گذشته ميلادي برآورد کرد که سالانه حدود 40 ميليارد دلار از مخارج سرمايه اي برنامه ريزي شده به تأسيسات پتروشيمي شرکت هاي شل، اکسون موبيل، توتال فرانسه، شورون فيليپس کميکال آمريکا، آرامکو، شرکت ملي نفت ابوظبي (ادنوک)، گازپروم و روسنفت روسيه و سينوپک چين اختصاص مي يابد.به طورکلي، ظرفيت سالانه توليد اتيلن جهان، ظرف چند سال آينده حدود 13 ميليون تن افزايش مي يابد که بار ديگر حدود 60 درصد بيشتر از رشد تقاضاي سالانه خواهد بود.همه گيري جهاني ويروس کرونا به آن معناست که شرکت هاي نفتي، سرمايه نقدي کمتري براي پروژه هاي جديد دارند.
قيمت پايين نفت نيز به نفع واحدهاي نفتا کراکر در آسيا تمام مي شود، شرکت هايي که از نفت به عنوان خوارک براي توليد محصولات شيميايي بهره مي برند و سبب از ميان رفتن سود واحدهاي اتان کراکر نيازمند گاز در ايالات متحده آمريکا مي شوند.
با اين وجود، بعيد به نظر مي رسد که ويروس کرونا از اشتياق شرکت هاي نفتي نسبت به محصولات پتروشيمي بکاهد. تقاضاي بيشتر براي محصولات پلاستيکي يکبار مصرف در جريان همه گيري ويروس کرونا و در عين حال کاهش تمايل به کالاهاي بازيافتي سبب افزايش اندک قيمت هاي اتيلن از ماه آوريل سال جاري ميلادي تاکنون شده است. الن گلدر از موسسه تحقيقات انرژي وود مکنزي (Wood Mackenzie) مي گويد: تبديل اتان به اتيلن همچنان سودآور است، اما به آن اندازه که برخي به آن اميد بسته اند، سودآوري ندارد. براي بسياري از شرکت هاي نفتي که با سرمايه گذاران مردد و فعاليت هاي بالادستي با چشم انداز بلندمدت و کوتاه مدت نامطمئن روبه رو هستند، محصولات پتروشيمي در ميان گزينه هاي کم مخاطره قرار دارد.
منبع: نشريه اکونوميست
سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس با اشاره به افزون بر 100 ميليارد دلار سرمايه گذاري در صنايع بالادست و پايين دست پارس جنوبي گفت:همه مراحل(طراحي،اجرا و بهره برداري)ابر پروژه هاي صنعت نفت در اين منطقه با تکيه برتوان متخصصان داخلي انجام شده است. ايرج خرمدل درديدارباامام جمعه عسلويه باتشريح برخي اقدام هاي انجام شده درسازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس اظهارکرد:تکميل بيمارستان توحيد جم، همچنين راه اندازي نقاهتگاه بيماران مبتلا به کرونا ودريافت مجوزبراي راه اندازي تروماسنتردرشهرهاي عسلويه وکنگان، از مهم ترين طرح هاي دردست اجرادراين حوزه عملياتي است که اميدوار يم بابهره برداري ازآنها گام هاي خوبي درتوسعه منطقه برداشته شود. وي با اشاره به تأکيد وزير نفت بر تقويت تعاملات اجتماعي در سطح منطقه گفت:هدف سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس به عنوان نماينده وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران، توسعه همه جانبه و همگون منطقه است و تلاش خواهيم کرد با اجراي برخي پروژه هاي زيربنايي و اقتصادي، ريل توسعه اين منطقه درمسير درست خود قرار گيرد.
خرمدل همچنين درديدار بااحمد لطفي،مديرکل کميته امدادامام خيمني (ره) استان بوشهر، پشتيباني ازصنايع نفت،گاز وپتروشيمي،همچنين اشتغال زايي ازطريق جذب سرمايه رامأموريت اصلي سازمان منطقه ويژه عنوان و اظهارکرد:اميدواريم بابهبودبرخي فرآيندها بتوانيم خدمات بيشتري به ذي نفعان کليدي سازمان ارائه دهيم. وي افزود:توسعه مناسبات اجتماعي صنعت نفت ومسئولان جوامع پيرامون، ازديگر اولويت هاي کاري امسال است وبايد ازفرصت موجود براي تحکيم روابط بين مردم و صنعت نفت استفاده کرد. مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس اشتغال زايي از طريق جذب سرمايه را موضوعي مهم درشرايط جاري عنوان واظهار کرد:به همه مديريت هاي اين سازمان تکليف شده است که شرايط براي حضور سرمايه گذاران در منطقه فراهم ودرصورت متوقف ماندن فعاليت در بعضي پروژه هاي سرمايه گذاري، با در نظرگرفتن قوانين ومقررات موجود از آنها حمايت شود. مديرکل کميته امداد استان بوشهر نيزبا تأکيد برنقش مهم مسئوليت هاي اجتماعي در رسيدگي به افراد نيازمند گفت: وزارت نفت در کنار فعاليت هاي اقتصادي درسطح مراکزصنعتي خود،انجام مسئوليت هاي اجتماعي را نيز به عهده دارد که در استان بوشهر نمودهاي خوبي از آن قابل رصد است. لطفي يکي ازمسئوليت هاي اجتماعي صنايع نفت راکمک به کاهش مشکلات خانواده هاي تحت پوشش نهادهاي حمايتي عنوان کرد. وي با بيان اين که جهادگران صنعتگر درحوزه نفت، بيشترين نقش را در آباداني کشورداشته اند،گفت:حوزه صنعت نفت درکنار وظايف ذاتي خود، به مردم پيراموني نيز خدمات شاياني ارائه کرده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي
تعميرات سالانه خطوط لوله و تجهيزات فرآيندي شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي آغاز شد. حميد ايزدي، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي گفت: تعميرات دوره اي خطوط لوله و تجهيزات فرآيندي اين شرکت با تعمير بيش از 1400 متر ازخط لوله 30اينچ انتقال گاز ايستگاه تقويت فشار گازناربه پالايشگاه فجرجم،بارعايت پروتکل هاي بهداشتي ابلاغي از سوي وزارت نفت در زمينه مبارزه با ويروس کرونا،از خردادماه امسال از منطقه عملياتي نار و کنگان آغاز شد. وي افزود: تعميرات دوره اي منطقه عملياتي آغار،دالان، دي وسفيد زا خور نيز از دهه اول تيرماه آغاز مي شود و يک ماه به طول مي انجامد. ايزدي با بيان اين که ادامه تعميرات سالانه منطقه عملياتي نار و کنگان نيزهم زمان باتعميرات منطقه عملياتي پارسيان به مدت 80 روز در ماه هاي مرداد،شهريور ومهرانجام خواهدشد،اظهارکرد: تعميرات دوره اي تجهيزات فرآيندي و خطوط لوله منطقه نفتي سروستان و سعادت آباد نيز شهريورماه آغاز و ظرف مدت يک ماه انجام مي شود. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي عنوان کرد: تعميرات مناطق گازي شامل ايمن سازي و تعميرات انواع خطوط لوله، تجهيزات راهبردي در پالايشگاه گازي،ايستگاه هاي تقويت فشارگاز، مراکز جمع آوري، مراکز تفکيک و ديگر سايت هاي عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي است. ايزدي با بيان اينکه تعميرات سالانه منطقه نفتي سروستان و سعادت آباد نيز شامل تعميرات مخازن، تجهيزات فرآيندي و جداسازي نفت و گاز و ديگر تجهيزات فرآورشي است، تصريح کرد: همه فعاليت هاي پيش نياز تعميرات دوره اي امسال،مانند برگزاري نشست ها وهماهنگي باادارات ستادي مرتبط و واحدهاي عملياتي انجام شده است تا اين تعميرات طبق برنامه زمان بندي با موفقيت به پايان برسد. وي با اشاره به اين که به دليل تلاش براي مهارشيوع ويروس کرونا، تعميرات دوره اي اين شرکت در سال جاري به شکل حداقلي انجام مي شود، افزود: با توجه به اهميت حفظ سلامت کارکنان و ضرورت پيشگيري از شيوع ويروس کرونا ميان کارکنان و خانواده هاي آنها، تعميرات امسال اين شرکت عمدتا روي تجهيزات ضروري انجام مي شود.
شرکت نفت خزر
فعاليت هاي اداره زمين شناسي شرکت نفت خزرباهمکاري شرکت هاي دانش بنيان درحال اجراست. رئيس زمين شناسي شرکت نفت خزرگفت:اداره زمين شناسي ازسال 98 اجراي دو پروژه پژوهش محور باموضوع گل فشان ها و دلتاهاي حوضه خزرجنوبي را با شرکت هاي دانش بنيان آغاز کرده است. پروژهمکانيسم تشکيل گل فشان ها وآثارآن درايجاد مخازن هيدرو کربوري با استفاده از فناوري سنجش از دور،عنوان پروژه اي است که با شرکت پارس آرين زمين و پروژه مدلسازي حوزه رسوبي وتعيين محدوده عملکرد دلتاها، همچنين گسترش سنگ مخزن درحوضه جنوبي درياي خزر با شرکت دانش بنيان انرژي توانا کيش درحال پيگيري است. فريد طاعتي با اشاره به پيشرفت 20درصدي اين پروژه ها اظهارکرد: بخشي ازپروژه هاي پژوهشي اداره زمين شناسي مديريت اکتشاف شرکت نفت خزر درمحدوده درياست که دراين بخش بيشتر فعاليت ها به کمک فناوري هاي سنجش از راه دور،تصاوير ماهواره اي و با استفاده ازخطوط لرزه اي اجرا مي شود. وي گفت: هم اکنون با همکاري اداره پژوهش و فناوري شرکت سه پروژه دردست اجراست که ازسوي اداره پژوهش و فناوري به مديريت اکتشاف شرکت نفت خزرسپرده شده است. طاعتي يادآورشد: يکي از اين پروژه هاي پژوهشي به اداره ژئوفيزيک و دو پروژه ديگر نيزبه اداره زمين شناسي مربوط مي شود.
شرکت ملي نفت ايران
بيست وچهارمين نشست کميته مديريت شرايط اضطراري سطح 3 شرکت ملي نفت ايران باهدف بررسي آخرين وضع کرونادرسه شرکت نفتي برگزار شد.
در بيست وچهارمين نشست کميته بحران سطح 3 شرکت ملي نفت که با حضور فرخ عليخاني،معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران، حبيب الله سميع،مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت،ماني عبدالله زاده راد، مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت، همچنين مجيد بوجارزاده، رئيس روابط عمومي شرکت ملي نفت ايران، محمدرضا اميري فرد، معاون پشتيباني مديريت منابع انساني وعليرضا انصاري فرد،رئيس پدافند غيرعامل مديريت اچ اس اي برگزارشد،آخرين اقدام هاي مقابله باکرونادرشرکت ها ي ملي مناطق نفت خيزجنوب،ملي حفاري و اروندان، از طريق ويدئو کنفرانس بررسي شد.
در اين نشست با بررسي آخرين دستورعمل ها و دستورهاي وزير نفت براي مقابله با شيوع کرونا،نظارت بر اجراي دستورعمل ها و استفاده همه بخش هاي عملياتي از ماسک، همچنين ضرورت استمرار تامين اقلام بهداشتي مانند ماسک، دستکش و... براي مناطق عملياتي به ويژه در استان خوزستان مورد تاکيد قرار گرفت.
دراين نشست همچنين اعلام شد که در آينده نزديک واحد PCR در بيمارستان نفت تهران، پس از آن در اهواز و بوشهر راه اندازي مي شوند.
شرکت نفت فلات قاره ايران
پهلوگير سکوي B3 اسکله نفتي لاوان شرکت نفت فلات قاره ايران با موفقيت بازسازي و از توقف صادرات فرآورده هاي نفتي جلوگيري شد. اميرعباس نويد،رئيس تعميرات زيرآب منطقه لاوان در اين زمينه با بيان اين که دراثر نيروي وارد شده به پهلوگير،6عدد پايه آن از داخل پايل هاي کوبيده شده دربستر درياجدا و از راستاي عمود خارج شده و پهلوگير در حالت معلق قرارگرفته بود، اظهارکرد: صرف نظر از خطرسقوط اين سازه عظيم باوزن 57تن که منجربه برخوردباسازه زيرآب وخسارت اساسي به آن مي شد،قطع صدورفرآورده نيزازاهميت ويژه اي برخوردار بود و تبعات بسياري درپي داشت. رئيس تعميرات زيرآب منطقه لاوان ضمن اشاره به حساسيت هاي اين عمليات اظهارکرد: درفرايند بازسازي سکوي پهلوگير B3 اسکله نفتي لاوان، 300 نفر- ساعت کار غواصي و 700 نفر- ساعت کار جوشکاري و برشکاري و در کوتاه ترين بازه زماني ممکن انجام شده است. به گفته وي، دراين عمليات دشوار،واحدهاي تعميرات زيرآب، نوسازي و تعميرات مکانيک،عمليات دريايي،همچنين واحدتعميرات دريايي و برنامه ريزي و هماهنگي تعميرات ستاد مشارکت داشته اند.
شرکت گاز استان اصفهان
مديرعامل شرکت گاز استان اصفهان از توزيع 4 ميليارد و 755ميليون مترمکعب گازطبيعي در اين استان طي سه ماه نخست امسال خبر داد.
سيدمصطفي علوي گفت:مصرف گاز در سه ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال که پنج ميليارد و 165 ميليون متر مکعب بوده، 8 درصد کاهش داشته است.
وي اظهار کرد: در اين بازه زماني در بخش صنايع چهارميليارد و 40 ميليون مترمکعب و دربخش خانگي وعمومي نيز بيش از715ميليون متر مکعب گاز مصرف شده است.
علوي تصريح کرد: اميدواريم با مصرف بهينه گاز طبيعي و رعايت اين رويه در طي سال به ويژه در فصل سرما، با مشکل تامين گاز روبه رو نشويم.
مديرعامل شرکت گازاستان اصفهان استفاده ازگاز درصنعت به ويژه صنايع عمده را در پيشگيري از آلودگي محيط زيست بسيار موثر دانست وافزود:درصورتي که مصارف گازطبيعي درهمه بخش ها درچارچوب هاي الگوي مصرف و بهينه باشد،اين مهم مي تواند افزون بربهبود کيفيت هوا ومحيط زيست، در کاهش هزينه گازبهاي مشترکان نيز اثر بگذارد.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران درپنج سال گذشته رکورد 132 ميليون نفر- ساعت کاربدون حادثه منجر به فوت را در صنعت مخاطره آميز نفت و گاز به ثبت رسانده است.
رامين حاتمي،مديرعامل اين شرکت با گراميداشت سالروز مهارحريق چاه 23 کنگان درهفتم تيرماه 1385به دست متخصصان صنعت نفت و اين شرکت اظهار کرد:خوشبختانه درپنج سال گذشته (سال94تا پايان سال 98)بابرنامه ريزي منسجم دربخش اچ اس اي وعمليات،اين شرکت توانسته با رعايت دقيق دستورعمل ها والزام هاي ايمني وبهداشتي،با آموزش، فرهنگ سازي،نظارت وکنترل فرآيند توليد،حوادث منجربه اتلاف وقت و شاخص ضريب شدت حوادث دربخش هاي مختلف به ويژه درمناطق عملياتي را کاهش دهد و به سطح مطلوب و قابل قبولي برساند.
وي با اشاره به وسعت حوزه کاري و عملياتي شرکت نفت مناطق مرکزي ازشمال شرق، جنوب و غرب کشور، همچنين شرايط متفاوت آب و هوايي سخت و عمدتاً طاقت فرسا، دستيابي به اين شاخص ها را مرهون رعايت استانداردهاي ايمني ونظارت کامل بر روند اجراي الزام هاي کاري و حرفه اي عنوان کرد.
حاتمي افزود: با توجه به اهميت مبحث آموزش در کاهش حوادث ناشي از کار در مدت زمان يادشده، از سال 94 تا پايان پارسال 524 هزار و 909 نفر- ساعت آموزش در زمينه اچ اس اي ارائه شده است.
حريق چاه شماره 23 کنگان در مدت زمان کمتر از يک ماه درهفتم تير ماه 1385مهارشد.کارشناسان ومتخصصان ايراني بامهار آتش سوزي بزرگي که در اين چاه رخ داد، حماسه آفريدند.
مقابله باحادثه اي که براي نخستين بار در يک مخزن گازي در کشور رخ داد و تجهيزات آن تنها در اختيارچند کشورخاص از جمله آمريکا بود، اقدامي به يادماندني در تاريخ صنعت نفت ايران و تجربه اي برجسته در زمينه مقابله با حوادث مشابه در جهان محسوب مي شود.
شرکت ملي حفاري ايران
نخستين نشست فني اجراي طرح توسعه ميدان نفتي رامين دراستان خوزستان باحضورمديران عامل ومديران عملياتي شرکت ملي حفاري ايران و شرکت توسعه نفت و گاز پرشيا در اهواز برگزارشد. دراين نشست که درساختمان اداري شرکت توسعه نفت و گاز پرشيا برگزارشد، سيدعبداله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به علاقه مندي اين شرکت به گسترش روابط و همکاري هاي دو جانبه و چند جانبه با شرکت هاي بخش خصوصي فعال در عرصه صنعت نفت، مشارکت باشرکت توسعه نفت وگاز پرشيا را به منظور اهداف ترسيم شده صنعت نفت درگسترش همکاري ها با شرکت هاي داخلي، موثر و سازنده عنوان کرد. موسوي گفت:ميداني در مناطق نفت خيز ايران سراغ ندارم که متخصصان مجرب و کارآزموده شرکت ملي حفاري ايران در حفاري چاه هاي اکتشافي، توسعه اي توصيفي و تعميري تکميلي آن در خشکي و دريا ايفاي نقش نکرده باشند. وي افزود: شرکت ملي حفاري ايران افزون بر داشتن متخصصان توانمند،ماشين آلات و تجهيزات عملياتي، ظرفيت هاي بالايي در خدمات حفاري چاه هاي نفت و گاز و ارائه مجموعه خدمات يکپارچه فني تخصصي و مهندسي دارد که در نوع خود در منطقه بي نظير است. مديرعامل شرکت توسعه نفت وگازپرشيا نيز باابزارخرسندي از همکاري دو جانبه با شرکت ملي حفاري ايران گفت: با توجه به برنامه هاي تبيين شده طرح توسعه 28 مخزن انتظارمي رود دوشرکت باهمکاري، هم افزايي و همياري تنگاتنگ نسبت به برنامه ريزي متناسب با اجراي کار، در فرآيند زماني مشخص شده اقدام کنند. جعفر حجازي افزود:شرکت پرشيا آماده است تا با همه توان در همکاري دوسويه باشرکت مادرتخصصي ملي حفاري ازظرفيت هاي فني، مهندسي، تجهيزاتي و ماشين آلات اين شرکت استفاده کند تا پروژه پيش گفته منطبق با اهداف تعريف شده در شرح کار با کيفيت مطلوب تحقق يابد. مشارکت نامه همکاري ميان دو شرکت ملي حفاري و پرشيا درباره طرح توسعه ميدان نفتي رامين در قالب پروژه توسعه 28 مخزن درمناطق نفت خيزجنوب پيش از اين به امضاي مديران عامل دو شرکت رسيده بود که در اجراي آن در مدت 24 ماه هشت حلقه چاه توسعه اي و تعميري در اين ميدان حفر و تکميل خواهد شد.
31 حلقه چاه نفت و گاز از ابتداي سال جاري تا کنون با به کارگيري ناوگان شرکت ملي حفاري ايران، حفر و تکميل شده است.
حميدرضاخوش آيند،معاون عمليات حفاري شرکت ملي حفاري ايران گفت: از اين تعداد چاه، يک حلقه اکتشافي، 14حلقه توسعه اي توصيفي و 16حلقه تعميري تکميلي بوده است.
وي افزود: ازشمار چاه هاي حفر شده، 25 حلقه در گستره عملياتي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، سه حلقه در حوزه فعاليت شرکت مهندسي و توسعه نفت، دوحلقه در شرکت نفت فلات قاره ايران و يک حلقه در قالب پروژه اي براي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران حفر شده است.
خوش آيند با بيان اين که ناوگان حفاري شرکت ملي حفاري، بيش از 70 دستگاه فوق سنگين،سنگين وسبک در اختيار دارد،اظهارکرد: در حال حاضر 17 دستگاه حفاري در مناطق عملياتي درمراحل جابه جايي قرار دارد.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
لزوم جهت دهي طرح هاي مسئوليت اجتماعي به سمت توانمندسازي جوامع محلي، درنشست کميته مسئوليت هاي اجتماعي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب مورد تأکيد قرار گرفت.
در اين نشست احمد محمدي،مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب بااشاره به چارچوب هاي مشخص کننده براي مسئوليت هاي اجتماعي اظهار کرد: مسئوليت هاي اجتماعي،نقش حمايت کننده اي درحوزه هايي از جمله آموزش، بهداشت ودرمان وبرخي زيرساخت هاي شهري و روستايي دارد،زيرا اجراي پروژه هاي اين حوزه به عهده سازمان ها و دستگاه هاي تخصصي مربوط است وشرکت ملي نفت ايران وشرکت هاي زيرمجموعه آن مسئوليتي درعمليات اجرايي اين طرح ها ندارند.
وي با اشاره به اين که در بين شرکت هاي دولتي بيشترين خدمات در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي از سوي صنعت نفت در مناطق نفت خيز کشور انجام مي شود، تصريح کرد: وزارت نفت،درچند سال گذشته افزون برهزار و600ميليارد تومان بودجه رابه حدود 800طرح درحوزه مسئوليت اجتماعي دراستان خوزستان تخصيص داده که تاکنون حدود هزار ميليارد تومان آن جذب و هزينه شده است.
وي تصريح کرد:علاوه براين،شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از محل صرفه جويي و امکانات در اختيار خود، همواره به جوامع پيراموني خود خدمات رساني کرده است.
محمدي با تأکيد بر اين که عمل به مسئوليت اجتماعي، نوعي تعهد اخلاقي صنعت نفت درمقابل جوامع محلي و پيراموني است،افزود: به طور منطقي نتايج اقدام هاي مرتبط با عمل به مسئوليت اجتماعي شرکت نفت، بايد در قالب افزايش سرمايه اجتماعي نمود پيدا کند.
سيداميرطالبيان،مشاور وزيرنفت دراموراجتماعي نيزگفت:متناسب بودن اقدام هاي حوزه مسئوليت هاي اجتماعي باتأثيرات صنعت برمحيط پيرامون، حرکت به سمت مستقل سازي و توانمندسازي جوامع محلي، لزوم تدوين برنامه راهبردي مسئوليت هاي اجتماعي شرکت به صورت سالانه واعلام آن درگزارش پايداري، همچنين خلق ارزش مشترک با جوامع محلي و استفاده ازتسهيل گران محلي، ازاولويت هاي وزارت نفت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي است.
شرکت پايانه هاي نفتي
معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در امور توليد گفت: فعاليت شرکت پايانه هاي نفتي ايران به عنوان آخرين حلقه زنجيره ارزش نفت به صورت دانش محور انجام مي شود. فرخ عليخاني دربازديد ازپايانه نفتي خارک و درنشست با مديرعامل و مديران اين شرکت بااشاره به مأموريت شرکت پايانه هاي نفتي در زمينه دريافت، ذخيره سازي و صادرات نفت و ميعانات گازي اظهارکرد: اين شرکت همواره در انجام کارهاي سخت، پيشرو بوده است. وي افزود:شرکت پايانه هاي نفتي ايران به عنوان مديريت ارشد شرايط اضطراري منطقه عملياتي خارک،دراجراي مدل و الگوي تدوين شده کنترل شيوع ويروس کرونا،ابلاغي ازطرف شرکت ملي نفت ايران، جزو شرکت هاي پيشرو است وباوجود تنوع جمعيتي مختلف درمنطقه عملياتي خارک در اين زمينه خوب عمل کرده است. معاون توليدشرکت ملي نفت ايران با تبريک روز دريانوردي به دريانوردان مديريت عمليات شرکت پايانه هاي نفتي ايران ادامه داد: کار کردن در دريا تلفيقي از عشق و دانش است که کارکنان عمليات دريايي باوجود محدوديت ها و کمبودها، توانسته اند کارهاي بزرگي را براي سرافرازي کشور و صنعت نفت انجام دهند. دراين نشست،عباس اسدروز،مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران نيز گفت: روز جهاني دريانوردي يادآور رشادت هاي دريادلان مجاهدي است که باعزمي راسخ وگام هايي استوارپهنه درياها وآب هاي آزادرا درنورديده ودرجهت عزت وسربلندي نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران و رونق صنعت نفت کشور تلاش خود را معطوف داشته اند. وي تأکيد کرد:شرکت پايانه هاي نفتي ايران با تلفيق دو صنعت مهم و راهبردي نفت و دريانوردي، ماموريت هاي مهم کشور درحوزه دريافت، ذخيره سازي،واردات و صادرات نفت خام و ميعانات گازي و فرآورده هاي نفتي را با بهره گيري ازخلاقيت،پويايي و کارآمدي نيروهاي متعهد، با تجربه وداراي روحيه ايثار و جان فشاني انجام مي دهد.
مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران، تصريح کرد:امروزه پيشگامي در عرصه جنگ اقتصادي به عنوان موهبتي الهي دراختيار کارکنان اين شرکت، به ويژه متخصصان آن در عمليات دريايي قرارگرفته است.
دراين نشست ازتعدادي از تلاشگران ودريانوردان نمونه شرکت پايانه هاي نفتي ايران قدرداني شد.
پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کردستان
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کردستان گفت:11 کارگاه و مرکز براي اجراي طرح دوگانه سوز کردن رايگان خودروهاي عمومي در استان انتخاب شده است و متقاضيان مي توانند به اين مراکز مراجعه کنند.
عبدالله گيتي منش افزود: در سنندج پنج کارگاه، بيجار دو کارگاه، قروه دو کارگاه، همچنين در ديواندره و کامياران هرکدام يک کارگاه براي دوگانه سوز کردن خودروهاي عمومي در نظر گرفته شده است. وي با اشاره به اين که اين طرح بر اساس مصوبه شوراي اقتصاد اجرا مي شود، اظهارکرد: فاز نخست طرح گازسوز کردن خودروهاي عمومي شامل تاکسي، ون و وانت بارها (پلاک زرد و سفيد) است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کردستان با بيان اين که درفاز بعدي اين طرح،تاکسي هاي اينترنتي و تاکسي هاي تلفني نيز از اين خدمات آن برخوردار خواهند شد، افزود: متقاضيان بايد وارد سايت https://gcr.niopdc.ir/login شوند، ثبت نام و اقدام به انتخاب مرکز مورد نظر کنند. گيتي منش با اشاره به اين که پس از ثبت نام بر اساس نوبت، دوگانه سوز کردن خودروها به صورت رايگان انجام مي شود، يادآورشد: تاکنون در کشور 60 هزار نفر براي اجراي اين طرح ثبت نام کرده اند. وي به پيش بيني اجراي دوگانه سوز کردن رايگان يک ميليون و 464هزار خودرو در کشور اشاره و تصريح کرد: زمان مشخصي براي اتمام اين طرح در نظر گرفته نشده است و احتمالاً تا زمان تکميل ظرفيت ادامه خواهد داشت. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کردستان برانتخاب کارگاه به منظوراجراي اين طرح درديگر شهرهاي استان تأکيدوتصريح کرد: با توجه به اختلاف قيمت بنزين وگازطبيعي،انتظارمي رود که رانندگان وسايل نقيله به سمت استفاده از سوخت سي ان جي سوق يابند.
پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ساري
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ساري از فراهم شدن زيرساخت هاي لازم به منظور ذخيره سازي بنزين درتأسيسات شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ساري خبر داد. سبحان رجب پور گفت:زيرساخت هاي لازم به منظورذخيره سازي حداکثري فرآورده بنزين در تأسيسات نفتي منطقه ساري توسط کارکنان پرتلاش واحد مهندسي فراهم و آماده بهره برداري شده است.
وي افزود: با توجه به سياست هاي کلان وزارت نفت و به منظور استفاده حداکثري از امکانات شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، با هدف ذخيره سازي بنزين، با اقدام شبانه روزي واحد مهندسي منطقه ساري، بخش قابل توجهي از ظرفيت انبار نفت شهيد اسماعيلي و شهيد تندگويان آماده بهره برداري شده است.
رجب پور تأکيد کرد: اين عمليات با لايروبي و تغييرات و تعميرات مورد نيازمخازن منتخب محقق شده و به ذخيره سازي بنزين اختصاص يافته است.
مدير پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ساري باقدرداني از تلاش شبانه روزي کارکنان واحد مهندسي اين شرکت براي راه اندازي اين پروژه اظهارکرد: ازطريق اصلاح مسيرهاي موجود، امکان ذخيره سازي بنزين در تأسيسات نفتي شهيد تندگويان نکا با در نظر گرفتن چرخه صادرات فراهم شده است.
رجب پوراظهار کرد: نيروهاي جوان واحد مهندسي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ساري باتعريف پروژه هاي مهم و کارآمد در تلاش هستند انبار نفت شهيد اسماعيلي ساري وشهيد تندگويان نکا را فعال، به روز و در بالاترين سطح کيفي نگه دارند.
شرکت گاز استان ايلام
شرکت گازاستان ايلام براي گسترش همکاري هاي علمي، پژوهشي و تحقيقاتي و حمايت از فعاليت هاي فناورانه و نوآورانه در حوزه صنعت گاز، با پارک علم و فناوري استان تفاهم نامه همکاري امضا کرد. عباس شمس اللهي، مديرعامل شرکت گازاستان ايلام با ابراز خردسندي از امضاي اين تفاهم نامه،از آمادگي اين شرکت براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و ظرفيت فناورانه مستقر در پارک علم و فناوري ايلام خبر داد. وي گفت: يک سازمان دانش محور، نقش مهمي درشکل گيري و ايجاد سازمان هاي دانش بنيان دارد، از اين رو،ايجاد فرصت ها وارتباط هاي مستمر با مجامع علمي مي تواند نقش مهمي در توسعه هرچه بيشتر صنعت گاز درکشور ايفا کند. وي با تاکيد بر اين که توجه به بومي سازي فناوري و توانمندسازي شرکت هاي داخلي، از رويکردهاي مهم شرکت گاز استان ايلام است، اظهار کرد: حوزه پژوهش و فناوري شرکت گاز استان ايلام همواره پذيراي ايده هاي خلاقانه و نوآورانه در حوزه هاي مختلف است.
رئيس پارک علم و فناوري استان ايلام نيزاظهار کرد: در جهت خودکفايي و رونق توليد داخلي، استفاده از ظرفيت مجامع علمي و شرکت هاي دانش بنيان و بخش خصوصي و متخصصان داخلي ضروري است.
وي گفت: پارک علم و فناوري با توجه به ظرفيت هاي مختلف خود مي تواند سبب انتقال دانش به نسل هاي آينده در فضايي نوآورانه باشد، به همين دليل سازوکار جديد و ارتباط بيشتر و مؤثرتر براي پيشبرد اهداف مشترک و اجراي برنامه هاي پژوهشي با شرکت گاز استان ايلام را در دستور کار قرار داده است.
شرکت گاز استان بوشهر
مديرعامل شرکت گاز استان بوشهر از تداوم گازرساني روستايي در اين استان به عنوان يک اولويت مهم خبر داد. مسلم رحماني دربازديد از پروژه هاي گازرساني به شهرستان تنگستان اظهارکرد: توسعه گازرساني به نقاط روستايي و مناطق محروم، يکي از اهداف مهم صنعت گاز درمسير محروميت زدايي و تحقق عدالت اجتماعي محسوب مي شود. وي افزود:اين مهم در سال هاي اخير باجديت در دستور کار قرار گرفته و دراين رابطه شاهد رشد روزافزون روستاهاي برخوردار از نعمت گاز در اقصي نقاط کشور بوده ايم. رحماني با تاکيد برتمرکز به گازرساني روستايي و نقاط سخت گذر استان بوشهراظهارکرد:تاکنون 98.5درصدازخانوار روستايي درشهرستان هاي تنگستان زيرپوشش گازطبيعي قرارگرفته اند وگازرساني به روستاهاي بخش خاييز نيز در دست اجراست. مديرعامل شرکت گاز استان بوشهر تصريح کرد: با توجه به کوهستاني بودن روستاهاي تنگستان،اجراي خطوط گاز، کاربسيار دشواري است، اما با اين حال عمليات گازرساني به اين بخش، باوجود شيوع ويروس کرونا انجام مي شود. رحماني افزود:تاکنون در تنگستان نزديک به 850 کيلومتر شبکه اجرا و حدود 22 هزارانشعاب نصب شده است. به گفته وي، با گازرساني به روستاهاي در دست اجرا، ضريب نفوذ گاز روستايي استان بوشهر به 98.5 درصد افزايش مي يابد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي
تعميرات اساسي شرکت پالايش نفت تهران بارعايت پروتکل هاي بهداشتي 15 تيرماه آغاز مي شود. رئيس اداره برنامه ريزي،نگهداري وتعميرات پالايشگاه نفت تهران گفت: تعميرات اساسي واحدهاي آيزوماکس و هيدروژن شمالي به مدت 28 روز کاري و با تأکيد بر استفاده از ماسک، ضدعفوني کردن کاروان ها، اماکن عمومي و رعايت تمام موازين بهداشتي و ايمني آغاز خواهد شد. فيض آبادي بااشاره به اين که قراربود اين تعميرات اساسي زودتر آغاز شود، تصريح کرد:به دليل شيوع ويروس کروناولزوم رعايت پروتکل ها ي بهداشتي،طبق هماهنگي با کارشناسان مربوطه اين عمليات با تعميرات اساسي واحدهاي آيزوماکس وهيدروژن شمالي، در زمان پيش گفته آغازخواهد شد. وي از اجراي بيش از 84 دستورکار بهره برداري دراين تعميرات اساسي خبر داد وافزود:تخليه وشارژ کاتاليست راکتورهاي واحد آيزوماکس شماره 2 وکوره ريفورمر واحد هيدروژن شماره 2، تعويض قسمت آسيب ديده بدنه برج 2V-409،همچنين تعويض همه pig tailهاي ورودي کوره 2H-801 وترميم عايق هاي سقف اين کوره که درمسيرهاي بحراني قرار دارند،از مهم ترين اقدام ها در تعميرات اساسي پيش رو است. وي اظهارکرد:براي انجام اين تعميرات اساسي از500نيروي کارآزموده تحت نظارت وسرپرستي کارکنان شرکت،افزون برنيروهاي موجود شرکت، استفاده خواهد شد. رئيس اداره برنامه ريزي،نگهداري وتعميرات پالايشگاه نفت تهران تاکيد کرد:تلاش مي شودعمليات تعميرات اساسي پالايشگاه تهران،بارعايت الزام هاي ايمني،درکمترين زمان ممکن انجام شود و واحدهاي مزبوربا بهترين کيفيت در مدار توليد قرار گيرند. رئيس اداره برنامه ريزي تعميرات شرکت پالايش نفت تهران با اشاره به آموزش و اشاعه فرهنگ ايمني تصريح کرد: برگزاري نشست هاي T.B.M به صورت روزانه باهدف آموزش نفرات وتأکيد بر رعايت الزام هاي ايمني، از مهم ترين اهداف اين تعميرات اساسي است.
واحد آيزوماکس شماره 2 با ظرفيت اسمي تعريف شده، آيزوفيدحاصل از برج تقطير درخلأ را به محصولات باارزش وکيفيت بالا تبديل مي کند.
اين واحد به وسيله گازهيدروژن با درجه خلوص 96.5 درصد در شرايط معيني از فشار ودرجه حرارت بالا،خوراک دريافتي رادرمجاورت کاتا ليست نيکل موليبدن به گازهاي سبک،گازمايع، نفتاي سبک وسنگين، سوخت جت و نفت گاز مرغوب، تبديل مي کند.
واحدهيدروژن شماره 2 نيزباظرفيت اسمي يک ميليون مترمکعب در روز است که خوراک آن از طريق گازهاي حاصل از واحدهاي تبديل کاتاليستي و گاز طبيعي تأمين مي شود.
خوراک واحد هيدروژن سازي تحت شرايط معيني با بخار آب فوق اشباع شده، مخلوط شده و از کوره تبديل بادماي بالا حاوي کاتاليست اکسيد نيکل وديگر راکتورهاي کاتاليستي عبورمي کند.به اين ترتيب هيدروژن با درجه خلوص 96.5 درصد و 3.5 درصد متان، توليد و به واحدهاي آيزوماکس ارسال مي شود.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از راه اندازي بخش PCR سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بيمارستان تهران به منظور آمادگي براي مقابله با هرگونه تهديدهاي ميکروبي و زيست محيطي در آينده نزديک خبر داد. حبيب الله سميع گفت:راه اندازي بخش PCRدر بيمارستان هاي تهران،اهواز وبوشهرنيازمند ايجاد زيرساخت ها وامکانات ويژه اي است،چرا که بخش آزمايشگاهي PCR از آن دست بخش هاي تخصصي است که لازمه انجام آزمايش ها وتست هاي تخصصي و متعاقب آن دريافت پاسخ هاي قابل اعتماد،ايجادمحيطي استاندارد همراه با تجهيزات تخصصي است. وي با بيان اين که ضرورت ايجاد بخش PCR ازسوي سازمان پدافند غيرعامل عنوان شده است، تصريح کرد: ما بايد اين امکانات را خودمان در صنعت نفت فراهم کنيم تاآمادگي لازم را براي مواجهه با تهديدهاي ميکروبي و زيست محيطي داشته باشيم.
مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت بااشاره به عادي شدن فعاليت هاي اجتماعي،فرهنگي واقتصادي در کشور گفت:جهش ويروس کرونا و قرمزشدن شرايط دربرخي شهرها،فعاليت همکاران کادر پزشکي را سنگين ترکرده است، ازاين روتأکيد مي شود مردم نسبت به رعايت مسائل و پروتکل هاي بهداشتي اهتمام ويژه داشته باشند. سميع از عامل پيشگيري به عنوان اولويت نخست سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت براي مقابله با ويروس کرونا ياد کرد و با بيان اين که اميدواريم بارعايت دستورعمل هاي بهداشتي،توليد مستمر در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي بدون وقفه تداوم داشته باشد، افزود: محوراصلي کار، رعايت اصول پيشگيري است،به اين منظوراستفاده ازماسک در مکان هاي سرپوشيده،شست وشوي مکرردست ها،ضدعفوني کردن سطوح و رعايت فاصله هوشمند اجتماعي در تمام تجمعات به ويژه،مناطق عملياتي، ازجمله مواردي است که رعايت آن ازسوي همه کارکنان الزامي است. وي ادامه داد: سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با در اختيار داشتن 9 بيمارستان، 40 تا 50 کيلينک تخصصي و فوق تخصصي و مراکز سلامت خانواده مستقر درمناطق عملياتي صنعت نفت،وظيفه مديريت شرايط اضطراري اپيدمي کوويد-19را به عهده دارد. به گفته مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت، بيمارستان هاي تحت پوشش اين سازمان به دو اورژانس مجزا براي بيماران کرونايي و غيرکرونايي تجهيزشده است وبراي بستري مبتلايان به کوويد 19 اقدام هاي لازم را انجام مي دهد.
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت همچنين از آمادگي کامل اين سازمان براي مقابله با جهش دوباره اين ويروس در فصل سرد سال خبر داد وگفت: با توجه به قرمز شدن شرايط خوزستان و برخي شهرهاي جنوبي کشور در اپيدمي کرونا،سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با طراحي وتدوين دستورعمل ها وتمهيدات ويژه براي بستري وپايش مستمر وضع جسمي مبتلايان به کوويد-19، اقدام هاي گسترده اي رادرمقابله با شيوع کرونا در سطح صنعت نفت انجام داده است.
سميع تصريح کرد:ازيک هزارتخت موجود دربيمارستان هاي نه گانه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت،200تخت به بيماران کرونايي اختصاص داده شده است.
شیوه و نقش مدیران در دعوت کارکنان به نماز
وﻇﻴﻔﻪ ﻫﻤﻪ ﻛﺴﺎﻧﻰ ﻛﻪ خداوند ﺑﻪ آﻧﻬﺎ ﺗﻮاﻧﺎﻳﻰ و مکنتي داده ﺗﻼش در ﻣﺴﻴﺮ ﺗﺒﻠﻴﻎ و اﺷﺎﻋﻪ ﻓﺮﻫﻨﮓ اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز در ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻣﺴﺘﻤﺮ و ﻓﺰاﻳﻨﺪه اﺳﺖ و وﻇﻴﻔﻪ ﻣﺪﻳﺮان دﺳﺘﮕﺎهﻫﺎي اﺟﺮاﻳﻰ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻣﻜﺎﻧﺎﺗﻰ ﻛﻪ در اﺧﺘﻴﺎر دارﻧﺪ، در زﻣﻴﻨﻪ ﺗﻮﺳﻌﻪ و ﺗﺮوﻳﺞ ﻓﺮﻫﻨﮓ اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز، ﺑﻴﺶ از ﭘﻴﺶ ﻣﻬﻢ و ﺳﻨﮕﻴﻦ اﺳﺖ. ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ آﻳﺎﺗﻰ ﻛﻪ ﻗﺮآن در ﺧﺼﻮص ﻓﺮوع دﻳﻦ به آنها اﺷﺎره دارد، ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻓﺮﻳﻀﻪ ﻣﻬﻢ ﻧﻤﺎز اﺳﺖ. دو ﻛﺘﺎب ﺑﺰرگ ﻋﺎﻟﻢ ﺗﺸﻴﻊ وﺳﺎﻳﻞاﻟﺸﻴﻌﻪ و ﻣﺴﺘﺪرك اﻟﺮﺳﺎﺋﻞ ﻣﺸﺘﻤﻞ ﺑﺮ 59 ﻫﺰار ﺣﺪﻳﺚ اﺳﺖ ﻛﻪ 19 ﻫﺰار ﺣﺪﻳﺚ آن ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ اﻫﻤﻴﺖ ﻓﺮﻳﻀﻪ ﻧﻤﺎز و ﻣﻘﺪﻣﺎت آن اﺳﺖ. ﻳﻜﻰ از درسﻫﺎي ﺑﺰرگ ﻧﻬﻀﺖ ﻋﺎﺷﻮرا ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻓﺮﻳﻀﻪ ﻧﻤﺎز ﺣﺘﻰ در ﻣﻴﺪان ﺟﻨﮓ اﺳﺖ، ﺣﻀﺮت اﻣﺎم ﺣﺴﻴﻦ(ع) در ﻇﻬﺮ ﻋﺎﺷﻮرا ﻓﺮﻳﻀﻪ ﻣﻬﻢ ﻧﻤﺎز ﻇﻬﺮ را ﺗﺮك ﻧﻜﺮد و ﻧﻤﺎز را ﺑﻪ ﺟﻤﺎﻋﺖ ﺑﺎ ﺣﻀﻮر اﺻﺤﺎب و ﻳﺎران وﻓﺎدارش اﻗﺎﻣﻪ ﻛﺮد. در مطلب پيش رو کوشيده ايم تا به نقش و شيوه هاي مديران در دعوت کارکنان به نماز نکاتي را مطرح کنيم، با ما همراه باشيد: ﻧﻤﺎز، ﺑﺮﺗﺮﻳﻦ ﻋﺒﺎدت ﻋﺎرﻓﺎﻧﻪ و ﺳﺘﻮن دﻳﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ در ﮔﺴﺘﺮش ﻓﻀﺎﻳﻞ اﺧﻼﻗﻰ و زدودن رذﻳﻠﺖﻫﺎ ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻮﺛﺮ اﺳﺖ. ﺧﺪاوﻧﺪ اﻧﺴﺎن را آﻓﺮﻳﺪ ﺗﺎ آزاداﻧﻪ و از روي اﺧﺘﻴﺎر در ﻣﺴﻴﺮ ﻋﺒﺎدت ﻗﺮار ﮔﻴﺮد، ﻧﻪ اﻳﻦ ﻛﻪ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻣﻼﻳﻜﻪ ﻣﺠﺒﻮر ﺑﻪ ﻋﺒﺎدت و ﭘﺮﺳﺘﺶ ﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ اﻳﻦ ﺧﻮد، ﻧﻘﻄﻪ ﻋﻄﻔﻰ در ﺑﻨﺪﮔﻰ ﺑﻮد. اﻧﺴﺎن ﻫﺎ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪﻫﺎي ﻳﻚ ﻣﻠﺖ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ در ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ رﻳﺰي ﻫﺎ و ﺳﻴﺎﺳﺖ ﮔﺬاري ﻫﺎي دﻳﻨﻰ، ﻓﺮﻫﻨﮕﻰ، اﺟﺘﻤﺎﻋﻰ و اﻗﺘﺼﺎدي ﺑﻪ ﺗﻮﺟﻪ وﻳﮋه اي ﻧﻴﺎز دارﻧﺪ. ﺳﻴﺮه و رﻓﺘﺎر ﭘﻴﺸﻮاﻳﺎن دﻳﻨﻰ و اوﻟﻴﺎي اﻟﻬﻰ ﻧﺸﺎن ﻣﻰدﻫﺪ ﻛﻪ آﻧﺎن ﺑﺎ در ﭘﻴﺶ ﮔﺮﻓﺘﻦ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻫﺎﻳﻰ ﻛﻮﺗﺎه ﻣﺪت، ﻣﻴﺎن ﻣﺪت و دراز ﻣﺪت ﺑﺮاي ﻫﺪاﻳﺖ ﺑﺸﺮ و آﻣﻮزش ﻣﻔﺎﻫﻴﻢ دﻳﻨﻰ، رﺳﺎﻟﺖ اﻟﻬﻰ ﺧﻮﻳﺶ را ﺑﻪ اﻧﺠﺎم رﺳﺎﻧﺪه و ﺷﻨﺎﺳﺎﻧﺪن ﻧﻴﺎز اﺻﻠﻰ زﻧﺪﮔﻰ و ﭘﺎﺳﺦ ﮔﻮﻳﻰ ﺑﻪ آن را ﻣﺤﻮر اﺳﺎﺳﻰ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻫﺎي ﭘﻴﺎم رﺳﺎﻧﻰ ﺧﻮﻳﺶ ﻗﺮار داده اﻧﺪ. ﻣﺴﺠﺪ در ﻓﺮﻫﻨﮓ دﻳﻨﻰ اﻫﻤﻴﺖ زﻳﺎدي دارد و رﻫﺒﺮان دﻳﻨﻰ ﺑﺮ اﻳﻦ ﻣﻮﺿﻮع ﺑﺴﻴﺎر ﺗﺄﻛﻴﺪ ﻛﺮده اﻧﺪ. از اﻳﻦ رو، ﺗﺒﻠﻴﻎ ﻣﺴﺠﺪ، آﺛﺎر و ﭘياﻣﺪﻫﺎي ﻓﺮاوان دﻳﮕﺮ را ﻧﻴﺰ ﺑﻪ دﻧﺒﺎل دارد؛ ﻣﺴﺠﺪ ﻳﻌﻨﻰ ﻧﻤﺎز، ﻳﻌﻨﻰ ﻫﻤﺮاه ﻣﺮدم ﺑﻮدن، ﻳﻌﻨﻰ ﺣﻀﻮر در ﺳﻨﮕﺮ ﻣﺒﺎرزه ﺑﺎ دﺷﻤﻦ، ﺣﻀﻮر در ﺗﺼﻤﻴﻤﺎت ﻣﺴﻠﻤﺎﻧﺎن.
اداره ﻫﺎ در ﻧﻈﺎم ﻣﻘﺪس ﺟﻤﻬﻮري اﺳﻼﻣﻰ اﻳﺮان ﺑﺎﻳﺪ در اﻣﺮ اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز اﻟﮕﻮي ﺟﻮاﻣﻊ اﺳﻼﻣﻰ ﺑﺎﺷﻨﺪ. ﻣﺴﺆﻻن ادارهﻫﺎ ﻧﻘﺶ اﺳﺎﺳﻰ در ﭼﮕﻮﻧﮕﻰ اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز دارﻧﺪ. ﻣﺪﻳﺮان و رؤﺳﺎ ﺑﺎ ﺣﻀﻮر ﻓﻌﺎل و ﺑﻪ ﻣﻮﻗﻊ و ﺑﺎ رﻓﺘﺎر و اﻋﻤﺎل و ﺑﺎ زﺑﺎن ﺧﻮد ﻣﻰﺗﻮاﻧﻨﺪ دﻋﻮتﻛﻨﻨﺪه دﻳﮕﺮﻛﺎرﻛﻨﺎن ﺑﻪ ﻧﻤﺎز ﺑﺎﺷﻨﺪ. ﺗﺸﻮﻳﻖ ﻓﻌﺎﻻن اﻣﺮ اقامه ﻧﻤﺎز، ﻟﺤﺎظ ﻛﺮدن اﻫﻞ اقامه ﻧﻤﺎز ﺑﻮدن در اﻧﺘﺼﺎﺑﺎت و ارﺗﻘﺎی ﻣﺪﻳﺮان، ﻗﺮار دادن زﻣﺎن و ﻣﻜﺎن ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮاي اقامه ﻧﻤﺎز و اﻟﮕﻮ ﺳﺎزي ﺑﺮاي ﻛﺎرﻛﻨﺎن، از دﻳﮕﺮ ﻣﻮاردي اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﺪﻳﺮان ﻣﻰ ﺗﻮاﻧﻨﺪ برای اقامه ﻧﻤﺎز در ادارات از آﻧﻬﺎ اﺳﺘﻔﺎده ﻛﻨﻨﺪ. از روش ﻫﺎي دﻋﻮت ﺑﻪ ﻧﻤﺎز در ادارات، ﻋﺒﺎرﺗﻨﺪ از: دﻋﻮت ﺑﺎ ﮔﻔﺘﻦ اذان، دﻋﻮت ﺷﻔﺎﻫﻰ، دﻋﻮت ﻛﺘﺒﻰ، دﻋﻮت ﭼﻬﺮه ﺑﻪ ﭼﻬﺮه و ﺗﺒﻴﻴﻦ ﻓﻮاﻳﺪ و آﺛﺎر ﻧﻤﺎز در اداره ﻛﻪ اﺟﺮاي اﻳﻦ روش ﻫﺎ ﺑﻪ ﺑﺮﮔﺰاري ﺟﻠﺴﺎت ﻫﻤﺎﻫﻨﮕﻰ و ﭘﻴﮕﻴﺮي ﺟﺪي دارد. ﺑﺎ ﺗﺒﻴﻴﻦ ﻓﻮاﻳﺪ و آﺛﺎر ﻣﻬﻢ اقامه ﻧﻤﺎز در اداره ﺑﺮاي ﻣﺴﺆوﻻن، دﻳﮕﺮ ﺑﻪ اﺑﻼغ و اﻟﺰام نیاز ﻧﻴﺴﺖ، ﺑﻠﻜﻪ ﺧﻮد ﻣﺪﻳﺮان و ﻛﺎرﻛﻨﺎن ﺑﺮاي اقامه ﻧﻤﺎز اﻗﺪام ﺧﻮاﻫﻨﺪ ﻛﺮد. اقامه ﻧﻤﺎز در ادارات ﺑﺎﻋﺚ ارﺗﻘﺎی ﻣﻌﻨﻮﻳﺖ در ﺑﻴﻦ ﻛﺎرﻛﻨﺎن و در ﻧﺘﻴﺠﻪ ﻛﺎﺳﺘﻪ ﺷﺪن از آﺳﻴﺐ ﻫﺎي ﻓﺮدي و اﺟﺘﻤﺎﻋﻰ و ارﺗﻘﺎی ﻛﻴﻔﻴﺖ ﻛﺎر و ﭘﻴﺸﺮﻓﺖ ﻛﺎر ﺳﺎزﻣﺎن می شود. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ اﻓﺰاﻳﺶ ﺻﻤﻴﻤﻴﺖ ﺑﻴﻦ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ وﻛﺎرﻛﻨﺎن و اﻃﻼع ﻣﺪﻳﺮ از ﻣﺸﻜﻼت ﻛﺎرﻛﻨﺎن و ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﻛﻨﻨﺪﮔﺎن ﺑﻪ دور از ﺗﺸﺮﻳﻔﺎت اداري و در ﻧﺘﻴﺠﻪ اﻓﺰاﻳﺶ رﺿﺎﻳﺖ ﻣﻨﺪي ﻛﺎرﻛﻨﺎن و ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﻛﻨﻨﺪﮔﺎن، از دﻳﮕﺮ ﺑﺮﻛﺎت اقامه ﻧﻤﺎز در ادارات است. نماز سبب سلامت روح و روان و دوری از فساد در محیط اداری می شود. اثرات اقامه نماز در ادارات، تواضع در برخورد با ارباب رجوع وکاهش استرس در کارمندان و تقویت مسئولیت پذیری و وجدان کاری است. ترویج فرهنگ نماز در سازمان ها موجب همدلی و معنویت کارکنان می شود. در این مقاله ﺑﺮآن ﺷﺪﻳﻢ تا راه ﻫﺎي دﻋﻮت ﺑﻪ ﻧﻤﺎز ﺑﺮاي ﻛﺎرﻛﻨﺎن در ادارات را ﺑﺮرﺳﻰ ﻛﻨﻴﻢ. ﺧﺪاوﻧﺪ ﻣﺘﻌﺎل در ﻗﺮآن ﻣﻜﺮر ﺑﻪ اقامه ﻧﻤﺎز ﺗﺄﻛﻴﺪ ﻓﺮﻣﻮده ﻛﻪ ﻧﺸﺎﻧﮕﺮ اﻫﻤﻴﺖ اقامه ﻧﻤﺎز اﺳﺖ. ﻣﺪﻳﺮي ﻛﻪ ﻧﻤﺎز ﺧﻮد را آﺧﺮ وﻗﺖ ﻣﻰﺧﻮاﻧﺪ و در ﻓﻜﺮ ﻧﻤﺎز ﻛﺎرﻛﻨﺎن و در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻦ زﻣﺎن و ﻣﻜﺎن ﺑﺮاي اقامه ﻧﻤﺎز ﻧﻴﺴﺖ و ﻧﻤﺎز ﺧﻮد را در اﺗﺎﻗﺶ ﺑﻪ ﺗﻨﻬﺎﻳﻰ ﻣﻰ ﺧﻮاﻧﺪ، هر ﭼﻨﺪ ﻧﻤﺎز را ﺧﻮاﻧﺪه اﺳﺖ، اﻣﺎ در ﺷﻤﺎر اﻗﺎﻣﻪ ﻛﻨﻨﺪﮔﺎن ﻧﻤﺎز ﻧﻴﺴﺖ. در اﻧﺘﺼﺎب ﻣﺪﻳﺮان ﻳﻜﻰ از ﺷﺎﺧﺺﻫﺎﻳﻰ ﻛﻪ باید ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮار ﮔﻴﺮد، اقامه نماز است. ﻣﺪﻳﺮي ﻛﻪ اﻫﻞ اقامه ﻧﻤﺎز نباشد، در ﻓﻜﺮ ﻧﻤﺎز ﻛﺎرﻛﻨﺎن ادارة ﺧﻮد ﻧﻴﺰ نخواهد ﺑﻮد.
اداره در ﺟﺎﻣﻌﻪ اﺳﻼﻣﻰ ﺑﺎ ادارة در جامعه ﻏﻴﺮ اﺳﻼﻣﻰ ﺗﻔﺎوت دارد. در ادارة اﺳﻼﻣﻰ ﻫﺪف ﺻﺮﻓﺎ اﻧﺠﺎم اﻣﻮر اداري ﻧﻴﺴﺖ ﺑﻠﻜﻪ ﻫﻤﺎﻫﻨﮓ ﺑﺎ اﻧﺠﺎم ﻛﺎر اداري ﺑﺎﻳﺪ رﻋﺎﻳﺖ دﺳﺘﻮرات و ارزشﻫﺎي اﺳﻼﻣﻰ ﻧﻴﺰ در اوﻟﻮﻳﺖ ﺑﺎﺷﺪ، از ﺟﻤﻠﻪ ﺑﺤﺚ ﻣﻬﻢ اقامه ﻧﻤﺎز. در ادارة اﺳﻼﻣﻰ ﺑﺎﻳﺪ ﻣﻘﺪﻣﺎت اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز ﻣﻬﻴﺎ ﺑﺎﺷﺪ و ﺑﻪ آن اﻫﻤﻴﺖ داده ﺷﻮد. ﺑﺤﺚ ﻃﻬﺎرت و وﺿﻮﺧﺎﻧﻪ و ﻧﻤﺎزﺧﺎﻧﻪ و ﭘﺨﺶ اذان و در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻦ زﻣﺎن ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮاي اقامه ﻧﻤﺎز ﺑﺎﻳﺪ در ﺻﺪر اوﻟﻮﻳﺖ ﻫﺎي ﻳﻚ ﻣﺪﻳﺮ اداره اﺳﻼﻣﻰ ﺑﺎﺷﺪ. دو نکته ﻋﻤﺪه اي ﻛﻪ اﻻن ﻫﻢ ﺟﺎﻣﻌﺔ ﻣﺎ و ﺗﻤﺎﻣﻰ دﻧﻴﺎ را ﺗﻬﺪﻳﺪ ﻣﻰﻛﻨﺪ و ﺟﺎﻣﻌه ﻣﺎ ﻫﻢ دﺳﺖ ﺑﻪ ﮔﺮﻳﺒﺎﻧﺶ اﺳﺖ و اﻳﻦ ﻧﺎراﺣﺘﻰ ﻫﺎي روﺣﻰ و اﻧﺤﺮاﻓﺎت و ﻳﺎ ﺑﻪ ﺗﻌﺒﻴﺮي ﻣﺸﻜﻼﺗﻰ ﻛﻪ ﻓﺮد در ﻣﻘﺎﺑله ﺑﺎ زﻧﺪﮔﻰ دارد ﻳﺎ ﺑﻪ درون ﻣﻰرﻳﺰد ﻳﺎ ﺑﻪ ﺑﻴﺮون ﺳﺮاﻳﺖ ﻣﻰﻛﻨﺪ، ﻳﺎ ﺑﻴﺮون را اذﻳﺖ ﻣﻰﻛﻨﺪ، ﻳﺎ درون را ﺗﺨﺮﻳﺐ و دﭼﺎر ﺑﻴﻤﺎري می ﺳﺎزد. ﺑﺎ ﻧﮕﺎﻫﻰ ﺑﻪ آﻳﺎت و رواﻳﺎت ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻧﻤﺎز می ﺑﻴﻨﻴﻢ ﻛﻪ ﻧﻤﺎز درﻣﺎن همه اﻳﻦ ﺑﻴﻤﺎری هاﺳﺖ. ﻣﺪﻳﺮ در ﻧﻈﺎم اﺳﻼﻣﻰ ﺑﺎﻳﺪ ﺷﻬﻴﺪ ﺑﺰرﮔﻮار ﺷﻬﻴﺪ رﺟﺎﻳﻰ را اﻟﮕﻮي ﺧﻮد ﻗﺮار دﻫﺪ و ﺑﻪ آن ﺑﺰرﮔﻮار اﻗﺘﺪا ﻛﻨﺪ ﻛﻪ اﻳﻦ ﺟﻤﻠﺔ ﻣﺸﻬﻮر و ﻣﻬﻢ از اﻳﺸﺎن ﺑﻪ ﻳﺎدﮔﺎر ﻣﺎﻧﺪه اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ ﻧﻤﺎز ﻧﮕﻮﻳﻴﺪ ﻛﺎر دارم، ﺑﻪ ﻛﺎر ﺑﮕﻮﻳﻴﺪ وﻗﺖ ﻧﻤﺎز اﺳﺖ. ﻫﺮ ﻣﺆﻣﻦ در ﻣﺤﻴﻂ اداري، ﻳﻜﻰ از ﻳﺎوران ﻧﻤﺎز اﺳﺖ. ﻛﺎرﻣﻨﺪان رﻳﺸﻪ اﻋﺘﻘﺎدي و رﻓﺘﺎري از ﺧﺎﻧﻮادﻫﺎﻳﺸﺎن ﻫﺴﺘﻨﺪ. اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز اول وﻗﺖ ﺑﺎﻳﺪ دﻏﺪﻏﻪ اول ﻣﺪﻳﺮان ﺑﺎﺷﺪ. ﻫﻤﺎﻧﻄﻮر ﻛﻪ در ادارت ﺑﻪ اﺗﺎق ﻣﺪﻳﺮان رﺳﻴﺪﮔﻰ می شود، ﺑﺎﻳﺪ ﺑﻪ ﻧﻤﺎزﺧﺎﻧﻪ ﻫﺎ ﻫﻢ ﺗﻮﺟﻪ ﺷﻮد. ﻧﻤﺎزﺧﺎﻧﻪ ادارات ﻣﺤﻞ ﻣﻄﻤﺌﻨﻰ ﺑﺮاي ارﺗﺒﺎط ﻣﺆﻣﻨﺎن ﺑﺎ ﻳﻜﺪﻳﮕﺮ و اﻃﻼع از اوﺿﺎع ﻳﻜﺪﻳﮕﺮ و ﻳﺎري رﺳﺎﻧﺪن ﺑﻪ ﻫﻢ ﺑﺮاي رﻓﻊ ﻣﺸﻜﻼت ﻣﺎدي و ﻣﻌﻨﻮي اﺳﺖ. امام ﻋﻠﻰ (ع) می ﻓﺮﻣﺎﻳﺪ:«نماز ﺑﻪ ﻫـﻤـﻪ وﺟـﻮد اﻧـﺴـﺎن آراﻣـﺶ ﻣﻰکند، ﭼﺸﻢﻫﺎ را ﺧﺎﺿﻊ و ﺧﺎﺷﻊ می گرداند، ﻧـﻔﺲ ﺳﺮﻛﺶ را رام و دﻟﻬﺎ را ﻧﺮم و ﺗﻜﺒﺮ و ﺑﺰرگ ﻣﻨﺸﻰ را ﻣﺤﻮ می ﻛﻨﺪ.
*ﻣﻬﺪى ﻓﻴﻀﻰ، ﻛﺎرﺷﻨﺎس ارشد آزﻣﺎﻳﺸﮕﺎه ﭘﻠﻴﻤﺮ، ﺷﺮﻛﺖ ﭘﮋوﻫﺶ و ﻓﻨﺎورى ﭘﺘﺮوﺷﻴﻤﻰ ﻣﺮﻛﺰ اراك
شکل گيري شخصيتي، رفتاري و اخلاقي هر انساني ابتدا از خانواده آغاز مي شود و خانواده نقش مهم و بسزايي در تربيت هر انساني را ايفا مي کند؛ از اين رو برآن شديم برحسب ضرورت و نياز مباحثي را با عنوان خانواده پايدار مطرح کنيم. اميد است که با عنايت و الطاف خداوند و با انجام دستورات الهي و ديني همه از يک خانواده آرماني و پايدار برخوردار باشيم. خانواده جامعه کوچکي است که در آغوش آن، انسان ها به رشد و بلوغ مي رسند و پس از چندي به جامعه بزرگتري يعني اجتماع راه مي يابند. سلامت و سعادت اجتماع بستگي کامل با نوع تربيت در خانواده دارد؛ به گونه اي که گاه تاثير آن با فرا رفتن از مرز زمان نقشي ژرف داشته و مسير تاريخ بشريت را دگرگون مي کند.
خانواده نخستین مجموعه و نهادی است که با کمترین افراد و بیشترین ارزشها درجامعه تشکیل می شود و اهمیت آن به قدری است که خداوند خطاب به پیامبر اسلام(ص) می فرماید: « پیش از تو پیامبرانی فرستادیم و برای آنان همسرانی و فرزندانی قرار دادیم...» خانواده محفلی است که در آن شالوده شخصیت انسانها و بنیان باورهای آنان پی ریزی می شود و از چنان عظمتی برخوردار است که گاه پرورش یافته های آن مسیر تاریخ انسانیت را تغییر داده یکی مصطفوی و یکی بولهبی می شود.
دانشمندان علم روان شناسی می گویند که اصالت و پاکی خانواده، نقش مهم و بسزایی در تربیت فرد و یا افراد خانواده خواهد داشت. هر فردی با هر خلق و خویی در خانواده ای پرورش یافته که آثار آن در بزرگسالی بروز و ظهور می کند. آنان که در خانواده ناسالم رشد یافته اند، خواه و ناخواه اگر مسوولیتی به آنان داده شود، در هر پستی یا مقامی که باشند، نگاهشان، نگاه تنگ نظری و عدم بصیرت و گاه از روی عقده حقارت و کینه توزی به افرادجامعه خواهد بود. حال اگر فردی در خانواده سالم، با بصیرت، دارای سعه صدر، آینده نگر، با طبع بلند و اهل گذشت پرورش یابد و یا فردی که با آموزه های دینی، معنوی و اخلاق اسلامی تربیت و رشد یافته، طبعاً آثار نیک او در هر پست و مقام و مسوولیتی که باشد، به افراد جامعه سرایت خواهد کرد. این افراد علاوه بر حسن مدیریت و سامان بخشیدن به حوزه مدیریتی خود افرادی را که تحت مدیریت و مسوولیت شان هستند، نیز به وسیله عمل نیک تربیت می کنند و درباره این صفت و خصلت حضرت علی(ع) خطاب به فرماندار خود مالک اشتر درباره انتخاب کارگزاران می فرماید: «سپس دقت کن در به کارگیری کارگزاران نفت ... سعی کن آنان را از خانواده های پاک دامن و صالح انتخاب کنی»
دو خانواده سالم و ناسالم نقش مهمی در شکل گیری اخلاق و رفتار فرزندان دارند. بدیهی است که ما از هر دو رهیافت درس می گیریم. از خانواده سالم می توانیم درس بگیریم و الگو برداری کنیم؛ از این رو تصادفی نیست که فرزندی صالح و اهل می شود. به طور قطع مجموعه عوامل و مجموعه مراقبت ها و آگاهی ها و شناخت هاست که موجب شده این فرزند صالح و اهل بشود. در مقابل فرزندی که نااهل و ناصالح شده و دچار ناهنجاری های عاطفی و رفتاری است (مانند پرخاشگری و لجبازی، بر اثر وجود خانواده ناسالم و عوامل دیگر این گونه شده است. آیا می توان این قبیل ناهنجاری ها را به تصادف نسبت داد؟ آیا این گونه مشکلات یک شبه پدید آمده است؟ در این موقعیت زمانی که مشکل مورد نظر را قدم به قدم بررسی و ملاحظه می کنیم، می بینیم که مشکل از یک خانواده ناسالم و بحرانی آغاز می شود...
توجه به بعد روحانی و معنوی و پرداختن به آن اساس یک خانواده سالم درجامعه است. همان گونه که حضرت ابراهیم و فرزند برومندش حضرت اسماعیل (صلوات الله علیهما) در دعای خود به درگاه الهی به این نکته توجه داشته و از خداوند چنین درخواست می کند: «پروردگارا ما را تسلیم فرمان خود قرار بده و فرزندان و نسل ما را امتی که تسلیم تو باشند قرار ده.» دین مبین اسلام این مکتب الهی آسمانی مجموعه ای از کاملترین و ناب ترین آموزه های دینی و سعادت آفرین و جاودانه برای داشتن یک خانواده آرمانی و سالم است و برای به دور بودن از هرگونه آشفتگی غیراخلاقی و ناهنجاری، رفتاری ارائه فرموده است. از طرفی دین اسلام با یک نگاه عمیق و نگرشی جامع، وسیع و بی نظیر به تمام ابعاد انسان ها اعم از جسمانی و روحانی توجه و به تمام زوایای گوناگون فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی این کانون و نهاد مقدس توجه داشته است.
یکی از الگوهای تربیتی فرزندان، خانواده است. با توجه به اینکه کودک چند سال نخست کودکی و نوجوانی خود را در محیط خانواده سپری می کند، به طور قطع هر آنچه از آنان (خانواده) می بیند الگو برداری می کند و خصوصیات اخلاقی و عقیدتی و دیگر گرایش ها را از آنان می آموزد. انسان ها در قضاوت خود درباره رفتارهای مختلف کودک، آن را به حساب پدر و مادر می گذارند. خانواده در سازندگی یا ویرانی شخصیت کودک و نوجوان نقش اساسی دارد و کودک از محیط خانواده اوصافی چون زبان، گفتار، آداب معاشرت، محبت، مهرورزی به دیگران، قاطعیت و اقتدار و انضباط را می آموزد. پس از پدر و مادر، برادران و خواهران هستند که درخانواده بیشترین تاثیر را روی کودک می گذارند به ویژه زمانی که طفل دارای برادر و خواهری بزرگتر بوده و تفاوت سنی شان نیز زیاد باشد. خواهر برای کودک نقش مادر و برادر بزرگ تر نقش پدر را ایفا می کند. کودک برای همرنگ ساختن خود با آنان سعی می کند رفتار خود را بر اساس خواسته آنها تطابق دهد.
*محمدسلطان مرادی ،امام جماعت بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق
تفاهمنامه همکاري ميان موزه پمپ بنزين دروازه دولت با شهرداري منطقه 12 تهران امضا شد
علي بهرامي آيين امضاي تفاهمنامه همکاري مشترک ميان شهرداري منطقه 12 تهران و موزه پمپ بنزين دروازه دولت و همچنين گراميداشت نخستين سالگرد تاسيس اين موزه صنعتي برگزار و چهارمين موزه از مجموعه موزهاي صنعت نفت افتتاح شد. مرکز مديريت موزه ها و اسناد صنعت نفت، يک سالگي خود را در کنار فعالان حوزه گردشگري، مديران شهرداري و دانش آموزان هنرستان دخترانه سوره، جشن گرفت. آنچه در ادامه مي خوانيد، روايتي است از اين آيين که مدعوين فرهنگي، هنري و اجرايي مختلفي داشت.
اکبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، ضمن امضاي تفاهمنامه همکاري با شهرداري منطقه 12 تهران گفت: تاسيس موزه صنعتي در تهران سابقه نداشته و اين درحالي است که زنجيره اي از موزه هاي صنعتي از سوي صنعت نفت در حال تاسيس است و تا کنون 26 موزه در صنعت نفت در نقاط مختلف کشور طراحي شده است. اميدواريم ماه آينده موزه پنجم و تا پايان سال هم موزه ششم از مجموعه موزه هاي طراحي شده صنعت نفت افتتاح شده و به بهره برداري برسند.
او افزود: موزه هاي صنعت نفت، موزه هايي موضوعي هستند که با توجه به شرايط هر منطقه و توانايي هايي که صنعت نفت در هر منطقه دارد، تاسيس شده اند. براي نمونه در مسجد سليمان موزه حفاري، اکتشاف و توليد قراردارد و در آبادان موزه پالايش و آموزش، همچنين در مشهد موزه توزيع و پخش فراورده هاي نفتي در نظر گرفته شده و در کرمانشاه موزه حلب سازي، حلب پرکني و انتقال سوخت در دست راه اندازي است.مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت با اشاره به همکاري مناسب شهرداري تهران و موزه هاي صنعت نفت گفت: وزارت نفت در خصوص تاسيس و افتتاح موزه هاي صنعتي پيشرو بوده و يکي از همياران خوب موزه هاي صنعت نفت، شهردار تهران است که ديدگاه هاي بسيار مناسبي درباره حفظ ميراث صنعتي دارند. در حال مذاکره با شهردار براي افتتاح موزه بزرگ صنعت نفت تهران هستيم و البته چند نقطه نيز تعريف شده و اميدواريم که امسال کلنگ زني آن را انجام دهيم.
مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت با اشاره به ظرفيت بالاي شهر تهران براي راه اندازي موزه هاي صنعت نفت گفت: موزه ديگري در ساختمان ميدان مشق تهران در دست راه اندازي داريم. اميدواريم ساختماني را که اکنون ساختمان کنسولي وزارت امور خارجه است، دوباره به وزارت نفت انتقال دهيم، زيرا آن ساختمان از ابتدا جزو صنعت نفت بوده و فعاليت هاي نفتي براي سال ها و از جمله همه رويدادهاي ملي شدن صنعت نفت در آنجا انجام شده و تمام رويدادهاي دوران ملي شدن صنعت نفت در آنجا اتفاق افتاده است. مي کوشيم تا اين ساختمان را به موزه اسناد صنعت نفت با 50 ميليون سند تاريخي تبديل کنيم. اين موزه مي تواند علاوه بر اينکه در معرض ديد همگان قرار گيرد، به يک مرکز تحقيقات و مطالعات براي پژوهشگران رشته هاي مختلف نيز تبديل شود. نعمت الهي با اشاره به همکاري هاي بسيار مطلوب شهرداري منطقه 12 تهران براي تاسيس موزه پمپ بنزين دروازه دولت نيز گفت: براي تاسيس موزه پمپ بنزين دروازه دولت شهرداري منطقه 12 به ما کمک کرد تا اين مکان را به صنعت نفت باز گردانيم؛ چرا که پيش از اين که موزه پمپ بنزين دروازه دولت افتتاح شود، اين مکان به خدمات شهري و دپوي وسايل آن اختصاص داده شده بود و منظره مناسبي نداشت. همين همکاري ها باعث شد که اين موزه ظرف يک سال و دو ماه مرمت و آماده بهره برداري شود.
مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت درباره ميزان استقبال بازديدکنندگان و ساعات کاري موزه پمپ بنزين دروازه دولت گفت: در اين يک سالي که موزه پمپ بنزين دروازه دولت افتتاح شده، با استقبال بسيار خوبي بويژه از سوي دانش آموزان و گردشگران خارجي مواجه بوده است. برنامه هاي بازديد از اين موزه بسيار انعطاف پذير است و با شرايط و موقعيت بازديدکنندگان هماهنگي دارد. براي نمونه در تابستان موزه پمپ بنزين دروازه دولت تا 10 شب فعال است و نخواستيم در اين موزه نيز مانند ساير موزه هاي دولتي، رويکرد اداري 8 صبح تا 4 عصر داشته باشيم.
نعمت الهي با بيان سابقه تاريخي کوچه«فيات» ضمن تاکيد بر حفظ هويت فرهنگي اين بخش از منطقه 12 تهران گفت: مشکل بزرگي که در موزه پمپ بنزين دروازه دولت داريم، تغييرات شرايط کوچه «فيات» است. اين کوچه از کوچه هاي بسيار تاريخي تهران است و قديمي هاي تهران اينجا را مي شناسند. اکنون در اين کوچه دو موزه قرار دارد، اما به دليل وجود قهوه خانه و تجمعات مختلف، محيط کاملا مساعدي براي بازديدها وجود ندارد و خانواده ها رغبت نمي کنند به اين کوچه بيايند. شهرداري بايد فکري به حال ظاهر اين کوچه تاريخي بکند. اميدواريم که محيط اين کوچه تاريخي تهران، فرهنگي تر و از شکل و شمايل کنوني اش خارج شود.
محمد علي سعادتي، شهردار منطقه 12 تهران نيز در اين مراسم با بيان اينکه بين شهرداري و موزه هاي صنعت نفت تعاملات و همکاري هاي گسترده اي وجود دارد، گفت: راهبرد ما افزايش و تعميق اين همکاري ها با هدف خدمت به مردم و معرفي ظرفيت هاي بسيار غني تاريخي، فرهنگي و هويتي منطقه 12 به عنوان قلب شهر تهران است. وي افزود: منطقه 12 پذيراي بسياري از اين ظرفيت هاست؛ از جمله صنايع کارخانه ها، کارگاه ها و مشاغل مختلف که مي تواند علاقه مندان به شهر تهران و تاريخ کشورمان را متوجه خود کند. سعادتي درباره ارتباط و همکاري ميان شهرداري تهران و موزه هاي صنعت نفت نيز افزود: خوشبختانه با همکاري هاي انجام شده از سال گذشته تا به امروز، مجموعه فرهنگي موزه پمپ بنزين دروازه دولت با همت دوستانمان در وزارت نفت پذيراي شهروندان تهراني بوده، همچنين با تفاهمنامه اي که بين شهرداري تهران و وزارت امور خارجه امضا شده، موضوع تغيير کاربري ساختماني که به دست وزارت خارجه است، به عنوان يک موزه شهري تاييد شده است. با تدبير و علاقه مندي که در مديريت وزارت نفت و دغدغه مديريت مرکز موزه ها و اسناد صنعت نفت به عنوان پيشروان اين قبيل فعاليت ها مشاهده مي شود، آن ساختمان نيز به يک مرکز فرهنگي افتخار آميز براي شهر تهران تبديل خواهد شد. شهردار منطقه 12 همچنين درباره لزوم راه اندازي موزه شهيد تندگويان و مرکز فرهنگي شهداي صنعت نفت گفت: منزل شهيد تندگويان به عنوان تنها وزير شهيد کشورمان در خيابان تختي منطقه 12 قرار دارد و مرمت هاي لازم براي آن انجام شده است. ظرفيت هاي بسيار بالايي براي ايجاد يک مرکز فرهنگي با موضوعات مختلف از جمله معرفي شهداي صنعت نفت در اين مکان وجود دارد. وي افزود: اميدواريم در سال 1399 شاهد تعيين تکليف و آغاز فعاليت هاي عملياتي موزه اسناد صنعت نفت در ساختمان اوليه وزارت نفت در ميدان مشق و راه اندازي مرکز فرهنگي شهداي نفت در منزل شهيد تندگويان به عنوان دو رويداد فرهنگي در شهر تهران باشيم. در اين مرکز فرهنگي مي توانيم ايثارگري هاي کارکنان صنعت نفت را يادآوري کنيم تا فراموش نشود که قدرت و امنيتي که در مجموعه صنعت نفت وجود دارد، برگرفته از ايثارگري ها و رشادت هاي آنان بوده است. پس از امضاي تفاهمنامه حاضران در مراسم، از نمايشگاه عکس با عنوان «حيات دوباره پمپ بنزين دروازه دولت» که به مناسبت سالگرد يکسالگي فعاليت اين موزه صنعتي برپا شده بود، ديدن کردند. همچنين با اهداي لوح تقدير به هنرجويان هنرستان دخترانه سوره، از عکس هاي برگزيده آنها به موضوع «پمپ بنزين دروازه دولت» در محوطه اين موزه بازديد به عمل آمد. آيين امضاي تفاهمنامه همکاري مشترک ميان شهرداري منطقه 12 تهران و موزه پمپ بنزين دروازه دولت و همچنين مراسم گراميداشت نخستين سالگرد تاسيس اين موزه صنعتي، روز چهارشنبه، 4 تيرماه با حضور اکبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت؛ علي محمد سعادتي شهردار منطقه 12 و همچنين برخي مسوولان از فرمانداري تهران، ستاد گردشگري شهرداري منطقه 12، فعالان ميراث فرهنگي و كاركنان موزه هاي صنعت نفت در محل اين موزه برگزارشد.
به منظور برقراري ارتباط منظم و سازمان يافته و بهره مندي از توانمنديهاي علمي، تحقيقاتي، پژوهشي، مشاورهاي و فناوري، تفاهمنامه اي بين مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي به امضا رسيد. در اين تفاهم نامه كه از سوي اكبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و حجت الاسلام والمسلمين سيد جلال حسيني، رئيس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي به امضا رسيد، همکاري هاي علمي - پژوهشي ميان مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي مورد تاكيد قرارگرفت.
از سوي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، فراخوان طراحي سر در ورودي موزه اكتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت در شهرستان مسجدسليمان اعلام شد. مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت با هدف تكميل و آماده سازي موزه اكتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت در شهرستان مسجدسليمان، از طراحان و استادان دانشگاهي در حوزه هاي معماري، طراحي و ميراث صنعتي براي شركت در فراخوان طراحي سر در ورودي اين موزه، واقع در سايت ميراث صنعتي پالايشگاه و گوگرد سازي بي بي يان دعوت کرد.
معيارهاي مد نظر
-دعوت كنندگي و جذابيت بصري
-آفريننده و نوآورانه بودن
-همسويي با موضوع فعاليت موزه
-هماهنگي با سازه هاي معماري و تاسيسات صنعتي محيطي
-توجه به نمادها و المان هاي قومي و فرهنگي؛ بختياري و مسجدسليمان
-توجه به شرايط اقليمي و آب و هوايي
-متناسب بودن جهت عبور ماشين آلات سبك و سنگين
-كم هزينه بودن و سادگي در اجرا و پياده سازي
مهلت ارسال اثر
علاقه مندان به شركت در اين فراخوان مي توانند براي بازديد ميداني طي روزها و ساعات اداري به محل موزه واقع در مسجدسليمان، بي بي يان، بعد از دانشگاه پيام نور، طرح موزه اكتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت (پالايشگاه و گوگردسازي سابق) مراجعه كنند. بر اين اساس علاقه مندان براي شركت در فراخوان و ارسال طرح تا پايان تيرماه امسال مهلت دارند.مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، طرح برگزيده از سوي هيات داوران را خريداري و به سه طرح برتر انتخابي جوايزي به رسم يادبود اهدا خواهد كرد. در ضمن تمامي طرح هاي دريافتي به نام ارائه کنندگان در آرشيو و تاريخچه ايجاد موزه اكتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت ثبت و ضبط خواهد شد. تلفن هماهنگي براي بازديد 09359086805 (مهندس كاشاني) و misoilmuseum@gmail.com نشاني صندوق پست الكترونيك به منظور پاسخگويي به سوالات مرتبط و دريافت طرح هاست.
رئيس موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران، همزمان با يک سالگي اين موزه اعلام کرد: از سال گذشته تا کنون بيش از 4 هزار تن از موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران بازديد کردند. مريم اسماعيلي، آمار بازديدکنندگان از نخستين موزه نفتي پايتخت در طول يک سال گذشته را 4 هزار و 77 تن اعلام کرد و افزود: اين رقم به جز ماه هاي فروردين و ارديبهشت سال جاري بود که به دليل پيشگيري از شيوع گسترده ويروس کرونا، اغلب مکان هاي عمومي براي جلوگيري از ابتلاي بيشتر افراد به اين بيماري تعطيل شدند.رئيس موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران ضمن تشريح برگزاري رويدادهاي فرهنگي، هنري و آموزشي در يک سال گذشته در اين موزه گفت: «شب دروازه دولت»، يکي از اين نشست ها بود که با حضور مفاخر ادب، فرهنگ و هنر برگزار شد و در آن چهره هاي مطرحي چون علي دهباشي، سردبير مجله بخارا به معرفي تاريخچه تهران قديم و دروازه هاي آن پرداختند.
به گفته اسماعيلي، برپايي نمايشگاه عکس با موضوع پمپ بنزين، يکي ديگر از رويدادهايي بود که از سوي هنرمند معاصر «اديب خان سالار» در موزه پمپ بنزين دروازه دولت اجرا شد و مورد استقبال بازديدکنندگان و اهالي منطقه 12 کلانشهر تهران قرار گرفت.
وي همچنين به اجراي برنامه هاي ويژه براي گروه خردسال و کودک اشاره کرد و گفت: در اين زمينه کار مشترکي با عوامل موزه عروسک ها با موضوع داستان پيدايش نفت اجرا شد.
اسماعيلي، برگزاري شصت و پنجمين دوره نشست هاي تهران شناسي در موزه پمپ بنزين دروازه دولت، کارگاه آموزشي «با باک پر سفر کنيم»، با همکاري اداره کل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان تهران، به منظور کسب راهکارهاي سفر ايمن، کم هزينه، موفق و لذت بخش، اجراي طرح «حضور غايب»، برگزاري انواع تورهاي مدارس، تور عکاسي هنرستان سوره، برگزاري کلاس هاي آموزش عکاسي، پرفورمنس هواي پاک، اهداي کتاب به کودکان در اعياد و... را از ديگر فعاليت هاي انجام شده در اين موزه برشمرد.
اسماعيلي به ميزان حداکثري رضايت بازديدکنندگان از موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران مطابق با بررسي آمار و نظرسنجي هاي انجام شده، اشاره کرد و افزود: از بازديدكنندگان شاخص موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران، مى توان به حضور شخصيت هاي سياسي، نفتي و فرهنگي همچون پيروز حناچي، شهردار تهران؛ محسن هاشمي رفسنجاني، رئيس شوراي شهر تهران؛ عليرضا رحيمي، عضو سابق هيات رئيسه مجلس شوراي اسلامي؛ محمدحسن طالبيان، معاون ميراث فرهنگي؛ اميرحسين زماني نيا، معاون امور بين الملل و بازرگاني وزير نفت و نماينده ايران در هيات عامل اوپک؛ عباس کاظمي، مديرعامل سابق شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي؛ کسري نوري، مديرکل روابط عمومي وزارت نفت؛ محمدرضا کارگر، مديرکل موزه ها و اموال فرهنگي و تاريخي؛ سيدمحمود دعايي، مديرمسؤول روزنامه اطلاعات، علي دهباشي، سردبير مجله بخارا و بهروز افخمي، کارگردان سينما و تلويزيون و... اشاره کرد .
نحوه شستن ماسک صورت
اين روزها کل دنيا بعد از ماه ها همچنان درگير ويروس کروناست؛ نه واکسني ساخته شده و نه دارويي براي نابودي آن پيدا شده، از اين رو در حال حاضر و تا ريشه کن شدن اين ويروس منحوس، رعايت نکات بهداشتي و استفاده از ماسک، حتي در اين روزهاي گرم تابستاني حالا ديگر جزئي از زندگي روزمره مان شده و چاره اي جز رعايت پروتکل هاي بهداشتي ارائه شده نداريم. همان طور که مي دانيد، در اين روزهاي سخت کرونايي همه مردم دنيا از ماسک براي جلوگيري از شيوع و انتشار ويروس کرونا استفاده مي کنند، ماسکي که بايد تميز و به دور از هرگونه آلودگي باشد. با شيوع کرونا، ماندن در خانه و رعايت فاصله اجتماعي همچنان بهترين راه براي جلوگيري از گسترش و انتشار ويروس است، اما هستند افرادي که چاره اي جز خروج از خانه ندارند مثل کارمندان، کارگران و... به توصيه مراکز کنترل و پيشگيري از کرونا اين افراد براي حفظ سلامت خود بايد حتما از ماسک استفاده کنند، به همين دليل تميز نگه داشتن ماسک، يکي از توصيه هايي است که متخصصان روي آن تاکيد زيادي دارند. ماسک هاي يک بار مصرف را بايد بعد از استفاده روزانه دور انداخت، اما نکات مهمي درباره ماسک هاي قابل شست وشو وجود دارد که خوب است بدانيد.
اگر از ماسک هاي قابل شست وشو استفاده مي کنيد، بايد بعد از هر بار استفاده آنها را بشوييد. مثلا اگر به فروشگاه مواد غذايي مي رويد، هنگام بازگشت به خانه بايد ماسک را خوب با آب و صابون بشوييد.
براي اطمينان از اينکه ميکروب هاي روي ماسک، زمان شست وشو به کلي از بين رفته اند، درجه حرارت آب اهميت زيادي دارد. به همين دليل استفاده از آب گرم گزينه مطمئني است.
اگر از ماسک هایی استفاده می کنید که حلقه های لاستیکی دارند، باید آنها را در معرض هوا خشک کنید تا این حلقه ها آسیب نبینند. ماسک های پارچه ای را هم می توانید در یک چرخه معمولی خشک کنید و در معرض نور خورشید و هوای آزاد قرار دهید.
در حالت ایده آل، با هر بار استفاده از ماسک های قابل شست شو، باید آنها را بشویید تا دوباره قابل استفاده شوند. به همین دلیل بعد از شستن ماسک اگر بخواهید بیرون بروید، حتما ماسک یدک داشته باشید. پس در تهیه آن سهل انگاری نکنید.
افرادی که در هوای گرم با زدن ماسک و پوشاندن دهان و بینی شان احساس خفگی می کنند، بهتر است در این فصل از ماسک های جراحی استفاده کنند. عرق کردن هم مشکل دیگری است که برخی افراد با آن درگیر هستند. مرطوب شدن ماسک به دلیل تعریق زیاد، ایمنی ماسک ها را در برابر ویروس کرونا کاهش می دهد؛ از این رو به هر دلیلی اگر ماسکتان مرطوب شد، باید بلافاصله آن را عوض کنید و حداقل یک ماسک یدک همراه خود داشته باشید تا در صورت نیاز بتوانید از آن استفاده کنید.
آخرین نکته هم اینکه افرادی که با زدن ماسک، احساس تنگی نفس می کنند باید در فواصل زمانی نزدیک استراحتی کوتاهی داشته باشند. اگر شرایط برایشان فراهم است، از مردم فاصله بگیرند تا بتوانند برای دقایقی ماسک را بردارند و خود را خنک کنند.
علاوه بر ماسک های قابل شست وشو از ماسک های کاغذی هم می توان استفاده کرد که البته متخصصان کمتر آن را توصیه کرده اند، چراکه از بین بردن آنها بسیار دشوار است. اگر تامین منابع محدودی دارید و مجبور به استفاده از این نوع ماسک هستید، توصیه شده که ماسک را به مدت 3 تا 5 روز در مکان ایزوله و ایمن مانند کیسه کاغذی قرار دهید و سپس دوباره از آن استفاده کنید. اگر ماسک خراب یا کثیف نشده باشد و فقط در معرض آلودگی هوا قرار گرفته باشد، ویروس ها تا مصرف دوباره شما مطمئنا از بین رفته اند.
تابستان گرم کرونایی از راه رسیده است و ضرورت استفاده از ماسک در اماکن عمومی به منظور پیشگیری از ابتلا به کرونا این روزها در حالی مدام تکرار می شود که افزایش دما، ماسک زدن را برای بسیاری از مردم دشوار کرده است.
اگرچه استفاده از ماسک در فصل تابستان به دلیل گرما می تواند آزاردهنده باشد، اما به گفته متخصصان، حفظ سلامت در شرایط کرونایی مهم تر از هر چیز دیگری است؛ از این رو نمی توان از زدن ماسک چشم پوشی کرد. با وجود گرما هم باید از ماسک استفاده کنیم، چراکه فواید آن اولویت بیشتری نسبت به گرما دارد. همان طور که گفتیم، استفاده از ماسک می تواند به میزان قابل توجهی از شیوع و انتشار کرونا جلوگیری کند.
بررسی ها نشان داده است استفاده تمام مردم از ماسک درصد ابتلا به ویروس کرونا را به طور قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.
با این حال تابستان و روزهای گرمش از راه رسیده، فصلی که تحمل استفاده از ماسک را کم می کند، به طوری که شاید گرما باعث شود احساس خفگی کنید، اما چاره ای جز استفاده از ماسک ندارید، حتی اگر این کار سخت و غیرقابل تحمل باشد.
گشت و گذار در مستندهایی دیدنی و کتاب هایی خواندنی
علي بهرامي - فعلا که کرونا هست و نمي توانيم چندان که بايد در حوزه هاي عمومي، دنبال علاقه مندي هاي هنري و فرهنگي مان باشيم؛ اما چنانکه مي دانيد راه هاي زيادي وجود دارد که بتوانيم دسترسي خوبي به محصولات فرهنگي داشته باشيم. با آمدن ويروس کرونا به ايران، ظرفيت هاي جديدي از ارائه محصولات فرهنگي - هنري در کشورمان نمايان شد. ديگر با خيال راحت مي توانيم بگوييم که «سينما را آنلاين ببينيم» و «کتاب را به صورت پي دي اف» بخوانيم. قبلا شايد رغبتي به اين کار نداشتيم و فکر مي کرديم هيچ چيز جاي سالن سينما و کتاب کاغذي را نمي گيرد؛ اما حالا وقت آن شده که بيشتر از هر زمان ديگري، دنياي جديد محصولات فرهنگي- هنري را تجربه کنيم. اين هفته با شما هستيم تا سري به مستندهايي بزنيم که در سايت هاي بخش آنلاين فيلم و سينما براحتي مي توانيد آنها را با کمترين هزينه ببينيد. همچنين نگاهي داريم به برخي کتاب هايي که در حوزه فيلم و سينما قابل توجه و خواندني هستند و البته اين قابليت وجود دارد که پي دي اف آنها را براي خواندن و مطالعه، تهيه کنيم.
مستند «فيل و مرغ»، روايتگر تاريخ سياسي احزاب در ايالات متحده آمريکاست. اکنون که در آستانه برگزاري انتخابات در اين کشور هستيم، شايد برايتان جالب باشد که بدانيد دو حزب اصلي اين کشور چه تاريخي را پشت سر گذاشته اند و چرا نام اين مستند «قصه فيل و الاغ » است. اين مستند، قطعا شما را با تاريخ سياسي کشور آمريکا و پيشينه هاي فکري آن آشنا مي کند. اين مستند تاريخي- سياسي را مهدي نقويان کارگرداني کرده است.
مستند «در جست وجوي وطن شرقي» به بررسي زندگينامه، آثار وانديشه هاي «ادوارد سعيد»، استاد دانشگاه و متفکر فلسطيني ساکن آمريکا مي پردازد. شايد ادوارد سعيد را نشناسيد؛ اما بد نيست بدانيد که او يکي از برجسته ترين متفکران مسلمان معاصر جهان اسلام و از حاميان آزادسازي فلسطين بود. نظريه هاي سياسي - اجتماعي او که در قالب کتاب هاي قابل توجهي منتشر شده است، يکي از منابع سياست شناسي جهان امروز است. از آثار برجسته اين متفکر مسلمان مي توان به «شرق شناسي»، «نقش روشنفکر» و... اشاره کرد. عليرضا خوشنويس، مستند «در جست وجوي وطن شرقي» را کارگرداني کرده است.
حمله داعش به سوريه و عراق فجايع بسيار زيادي را در پي داشته و شايد سال ها بگذرد تا تنها بخش اندکي از اين فجاع انساني رونمايي شوند. مستند «بازگرد» روايت تلخ سرگذشت زنان ايزدي، در مناطق تحت کنترل داعش است. اين مستند مي خواهد از دريچه اي تازه به اوضاع اسفناک زنان ايزدي و آنچه بر آنان گذشته، نگاه کند. ماريا ماوتي، اين مستند را کارگرداني کرده و امير بکان، هنرمند ايراني براي آن آهنگ ساخته است.
مستند «از ساقه تا صدر» به زندگي پرفراز و نشيب «علي موسوي گرمارودي» پرداخته است. اين مستند، روايت زندگي اين شاعر و اديب معاصر ايراني را از مبارزات عليه رژيم شاه، تا سرودن اشعار انقلابي و مسووليت هاي بعد از انقلاب برررسي کرده است. اگر اشعار موسوي گرمارودي را نشنيده و نخوانده باشيد، مطمئنا صدايش را در جايي و وقتي شعري از حافظ را دکلمه مي کرده، شنيده ايد. اين مستند را امير مهريزدان کارگرداني کرده است.
موضوع مستند «روزنه آبي» زندگي و اقدام هاي شاهين مليک سرکيسيان براي ايجاد تئاتري نوين در ايران است که به دلايلي، برخي از شاگردان وي نام او را از تاريخ تئاتر ايران حذف و به نام خود ثبت کرده اند. اين مستند شامل گفت وگوهايي با شاگردان، دوستان و همکاران سرکيسيان است و بخش هايي از رخدادهاي مهم دوران زندگي او در آن مطرح مي شود. برخي از اين افراد عبارتند از: حميد سمندريان، محمدعلي کشاورز، داريوش اسدزاده، جعفر والي، علي نصيريان، ايرج راد، فردوس کاوياني، اکبر رادي، بهزاد فراهاني، مهتاج نجومي، احمد نجفي، نصرالله قادري، حميدرضا نعيمي و...
مستندهايي درباره طبيعت و حيات وحش را بيشتر از هر چيزي با مجموعه «راز بقا» به خاطر مي آوريم؛ اما مستند«سياره ما» فضايي ديگر دارد. اين مستند خلاقانه را از دست ندهيد و البته بدانيد که زيرنويس فارسي هم دارد. مستند «سياره ما» سال 2019 ساخته شده است.
مستند «پخته شده» يک ايده بسيار ناب دارد. کارگردان آن مايکل پولن، تحقيق مي کند که چگونه پختن غذا به دنياي ما رنگ و لعاب مي دهد. با ديدن اين مستند مي توانيد تصويري ديگر از جهان را مشاهده کنيد که با هيچ تصوير ديگري که تاکنون ديده ايد، برابري نمي کند. اين مستند ماجراي آشپزي نيست؛ بلکه داستان غذا و سبک زندگي ماست. اين مستند را مايکل پولان در سال 2016 کارگرداني کرده است.
هر چقدر هم که به اهرام مصر و ديگر ابنيه اين سرزمين باستاني نگاه کنيد، احتمالا هنوز هم چيزهاي ديگري وجود دارد که جذاب است و شما از آن بي خبريد. مستند بسيار چشم نواز«جاذبه هاي مصر» مي تواند شما را غرق کند؛ غرق در تاريخ و تمدن و فرهنگ مصريان باستان. اين مستند را رافائل ماتئوس در سال 2019 کارگرداني کرده است.
مستند «شکار» يک اثر منحصر به فرد است و از آنجا که به ابعاد خاصي از حيات وحش پرداخته، بسيار جذاب و ديدني است. تمرکز اين مستند بر شيوه شکار و تکنيک هاي تعقيب و گريز حيوانات گوشت خوار است. دوربين در تمامي صحنه ها صرفا به دنبال شکار و شکارچي است. با ديدن اين مستند جذاب مي توانيد روي ديگري از زيبايي هاي طبيعت خداوندي را درک کنيد. اين مستند را ديويد اتنبرو کارگرداني کرده است.
نبردهاي تامکت
مستند «نبردهاي تامکت»، مستندي پژوهشي - تاريخي است که کوشيده روايتگر برخي تحولات جنگي در هشت سال دفاع مقدس باشد؛ تحولات و فعاليت هايي که شايد تاکنون خيلي کمتر درباره آن شنيده باشيد. عوامل اين مستند درباره آن نوشته اند: «مستند نبردهاي تامکت، روايتي از دلاورمردي خلبانان هوا نيروز ارتش است. اين مستند به گونه اي ساخته شده که بينندگان در خلال صحبت هاي خلبانان، صحنه هاي بازسازي شده اين جنگ را مي بينند. بازسازي درگيري هوايي خلبانان 14 F ايران با خلبانان عراقي در آسمان خارک، اصفهان و تهران از جمله بخش هاي اين مستند است». مستند «نبردهاي تامکت» را محمد شکيبانيا کارگرداني کرده است.
اگر مي خواهيد يک سفر شگفت انگيز به مشهورترين رودخانه هاي جهان داشته باشيد، حتما مستند «رودهاي بزرگ زمين» را ببينيد. اين مستند يک طبيعت گردي بي نظير است. شايد در هيچ مستند ديگري چنين تصاوير بکر و دلنشيني از مناطق مختلف جهان نديده باشيد. ديدن اين مستند مي تواند به قدري به شما آرامش دهد که خودتان هم باورتان نخواهد شد. مستند «رودهاي بزرگ زمين» از سوي مارک فلاورز در سال 2019 کارگرداني شده است.
فعاليت ذهن و وضعيت حياتي آن بسيار پيچيده است و هميشه به عنوان يکي از شگفتي هاي جهان آفرين و اعضاي بدن انسان مورد توجه دانشمندان علوم مختلف از جمله پزشکي بوده است. اگر براي شما هم فهم ساختار بسيار پيچيده ذهن انسان جالب توجه باشد و دوست داشته باشيد مطالبي در باره آن بدانيد و ببينيد، حتما مستند «ذهن تشريح شده» را از دست ندهيد. اين مستند که از سوي «اما استون» کارگرداني شده، مي تواند دريچه اي بسيار مناسب براي ورود به دنياي پيچيده ذهن ها باشد.
مستند «رقص دايره» درباره مرحوم حشمت سنجري ساخته شده است. نام اين مستند برگرفته از نام يکي از قطعات مشهور اين هنرمند بلندآوازه موسيقي ايران است. او سال 1296 خورشيدي در تهران متولد شد و سال 1373 خورشيدي نيز در همين شهر از دنيا رفت. او سال ها رهبر ارکستر سمفوني تهران بود. در مستند« رقص دايره» که از سوي فرزاد فره وشي کارگرداني شده است. هنرمنداني چون سياوش ظهيرالديني، شهرداد روحاني، جاويد مجلسي، کامبيز روشن روان، محسن افتاده، توماس کريستين داويد و فريدون مشيري درباره مرحوم حشمت سنجري و موسيقي کلاسيک در ايران سخن گفته اند.
کتاب ها
کافی است سری به سایت های تخصصی نقد و رده بندی فیلم ها بزنید تا ببینید هنوز هم «هیچکاک» یا حرف اول را می زند یا حرف دوم. از پس سال ها پیشرفت تکنولوژیکی و فنی سینما هنوز هم سینمای هیچکاک در بین اهل سینما و علاقه مندان به این هنر جایگاه بسیار بالایی دارد. اگر به فیلم های این کارگردان علاقه مند هستید یا دوست دارید برخی از فیلم هایش که عموما از شبکه های4 و نمایش نیز پخش شده اند را ببینید، بد نیست کتاب «هیچکاک به روایت هیچکاک» نیز دستتان باشد. این کتاب نوشته سیدنی گاتلیب است و از سوی حسین کربلایی طاهر ترجمه شده است.
تعارف نکنیم، خیلی هایمان به بازیگری نه تنها علاقه داریم؛ بلکه به آن عشق می ورزیم. فیلم ها را بر اساس بازیگران شان می بینیم و زندگی حرفه ای و شخصی بازیگران مشهور ایرانی و غیرایرانی را دنبال می کنیم. می خواهیم کتابی به شما معرفی کنیم که شاید تا حدی بتواند جوابگوی علاقه تان به بازیگری باشد. کتاب «مبانی بازیگری» نوشته بال مرلین است و علی حاجی ملاعلی آن را ترجمه کرده است. نویسنده اثر درباره آن نوشته است: «این کتابی درباره بازیگری است نه درام، مطالعات تئاتر یا اجرا. این کتابی درباره روش بازیگری و افرادی است که در مسیر تکامل آن گام برداشته اند. هدف این کتاب معرفی گروهی از استادان و متفکرانی است که در شکل گیری حرفه ما بازیگران موثر بوده اند. به اضافه دیدگاه هایی درباره دشواری ها و مهارت هایی که ممکن است شما در مسیرتان با آنها مواجه شوید.»
شاید یک زمانی کارگردانی برای خیلی ها، آرزویی دور و دراز بود؛ اما حالا که فناوری چنان پیشرفت کرده که سال به سال انسان ها را متحیر می کند، دیگر با هر دوربینی و حتی دوربین های موبایل می توان فیلم ساخت؛ البته فیلم های کوتاه. شاید شما هم تجربه کردید و دوست داشتید با دوربین های معمولی و حتی دوربین موبایلتان فیلمی بسازید. اگر اینطور است، کتاب «چگونه فیلم کوتاه بسازیم»، حتما به دردتان می خورد. کتابی که کلیفورد تورلو آن را نوشته و رحیم قاسمیان ترجمه اش کرده است.
تحلیل فیلم، یکی از بهترین و لذت بخش ترین مسائل سینماست. تحلیل هر فیلمی اگر درست به انجام برسد، می تواند هم به سینما خیلی کمک کند و هم تکلیف مخاطب را برای دیدن یک فیلم روشن سازد. شناخت اجزای یک فیلم، ساختار تولید آن، دیدگاه ها و رویکردهای درون آن و بسیاری از مسائل شکلی و محتوایی یک فیلم سینمایی را می توانید در کتاب «آناتومی فیلم» نوشته برنارد اف. دیک، بیابید. با خواندن این کتاب که حمید احمدی لاری آن را ترجمه کرده، به سمتی می روید که تحلیل های دقیق و اصولی از فیلم ها ارائه کنید.
شبنم اعماري مسجدهاي ايران علاوه بر ارزش مذهبي، نمايانگر گنجينه هاي باارزشي از تاريخ و تمدن کشورمان هستند . بيشتر مسجدهاي معروف و ديدني ايران، بازتابي کامل از سليقه، درک هنر و معماري جذاب ايراني است. اين بناهاي پرنقش و نگار گنجينه هاي ارزشمندي براي نشان دادن رشد، شکوفايي و اوج معماري ايراني و اسلامي هستند. کاشي کاري هاي رنگين، نقش ونگارهاي اسليمي، معرق، گچبري ها و... مساجد ديدني ايران هر گردشگري را به تفکر وامي دارد و او را به وجد مي آورد.
وقتي مسجد نصيرالملک پا مي گذاريد، با انبوهي از رنگ هاي زيبا مواجه مي شويد، به طوري که گويي در احاطه آنها هستيد. اين مسجد به دليل وجود کاشي هاي متعدد با طيفي از رنگ صورتي، به مسجد صورتي نيز معروف است. انعکاس و شکست نور از ميان شيشه هاي رنگي روي فرش هاي پرنقش ونگار داخل مسجد، صحنه مسحورکننده اي خلق مي کند که نمي توان لحظه اي از آن چشم برداشت.
از عجيب ترين مساجد ايران، مسجد 3 در 5 متر اردکان يزد است؛ مسجدي که به آن مسجد آرد و خرما نيز مي گويند(وجه تسميه آن مشخص نيست و در هاله اي از ابهام قرار دارد). هنوز کسي بدرستي نمي داند که چرا اين مسجد را تا اين اندازه کوچک ساخته اند، حتي مشخص نيست که دوره ساخت آن به چه زماني برمي گردد. علاوه بر اين بر سر دلايل نامگذاري آن هم اختلاف نظر هايي وجود دارد. با اين حال، آنچه مشخص است اينکه کوچک ترين مسجد ايران به شمار مي رود.
مسجد جامع فهرج قديمي ترين مسجد ايران است که در روستايي با همين نام از توابع کرمان جا خوش کرده و به عنوان يک اثر تاريخي ارزشمند شناخته مي شود. اين مسجد که در سال 32 هجري ساخته شد، در حال حاضر جزو جاذبه هاي گردشگري کرمان به حساب مي آيد. ايران مساجد قديمي زيادي دارد. با اين حال پژوهشگران، اين مسجد را به عنوان قديمي ترين بناي اسلامي در ايران که هنوز هم پابرجاست، مي شناسند.
شهر کردعليا2 هزار ساله است و حدود 20 هزار مترمربع وسعت دارد، يکي از منحصربه فردترين شهر هاي زيرزميني دنيا به شمار مي رود.
قدمت شهر زيرزميني کرد عليا که از توابع بخش کرون شهرستان تيران استان اصفهان است، به دوره اشکانيان برمي گردد و گفته مي شود که کاربرد آن نظامي و امنيتي بوده است. مردم اين منطقه به دليل زمستان هاي سرد و طاقت فرسا و ناامني هايي که در اين شهر وجود داشت، به فکر ساختن خانه هايي زيرزميني افتادند و دست کندهايي منحصر به فرد براي حفاظت از خود و احشامشان در زير خانه هايشان ايجاد کردند. در تمام اين دست کند ها، راهرو هاي عريض و اتاقک هاي تو در تويي ديده مي شود که به يکديگر راه دارند و مجموعه اي از يک شهر زيرزميني را تشکيل داده اند. اين شهر زيرزميني که در سال 1395 کشف شد، تنها 1600 مترمربع از آن قابل بازديد و بهره برداري است و به دلايلي بهره برداري کامل آن به کندي پيش مي رود و با سختي هايي نيز همراه است. در حال حاضر بازديد از اين شهر زيرزميني و منحصر به فرد براي عموم فراهم است. در بازديد از شهر زيرزميني کرد عليا مي توانيد از چشمه شاهي و سد سنگي خاکي چشمه شاهي نيز ديدن و هيجان سفر خود را دوچندان کنيد.
تالاب ها، محيط هايي زيبا با مناظري چشم نواز و ديدني هستند که زيستگاه انواع جانوران و گياهان مختلف به شمار مي روند و همواره مورد توجه طبيعت گران و گردشگران زيادي بوده اند. اين مناطق، شبيه درياچه هستند و جايي بين آب و خشکي قرار گرفته اند. از اين رو ممکن است در بعضي از روز هاي سال خشک باشند و در بعضي روز ها نيز پرآب. داخل تالاب ها پر از گِل و لاي و زيستگاه مهم پرندگان مهاجر يا بومي و گياهان متنوع است. در ايران تالاب هاي زيادي وجود دارد که برخي از آنها بين المللي هستند و سالانه از پرندگان مهاجر زيادي ميزباني مي کنند.
تالاب قوريگل در آذربايجان شرقي واقع شده و تالابي بين المللي در جاده ترانزيت تبريز- بستان آباد است که 45 کيلومتر با تبريز فاصله دارد. قوريگل که زيستگاه مهمي براي جوجه آوري پرندگان محسوب مي شود، در زمستان ها نيز مکان امني براي پرندگان مهاجر است. اردک سرسفيد که از پرندگان رو به انقراض جهان است، هر سال در اين تالاب جوجه آوري مي کند.
تالاب آب شور و بزرگترين درياچه استان گلستان است. اين تالاب که در شهرستان گنبدکاووس جا خوش کرده، مساحتي 25 کيلومتري دارد و حداکثر عمق آن نيز 2.5 متر است. پرورش ماهيان آب شور، بخصوص ماهي کپور و سفيد، در آلاگل رونق زيادي دارد و همين مساله نيز زيبايي هاي اين تالاب آب شور استان گلستان را دوچندان کرده است.
تالاب شادگان که در پايين دست رودخانه جراحي، بين شهرهاي شادگان، آبادان و ماهشهر قرار گرفته و از سمت پايين دست به خليج فارس مي پيوندد، بزرگ ترين تالاب ايران است، جايي که مي توان سوار بر قايق شد و صحنه هاي غيرقابل وصفي را از حضور انواع پرندگان و آبزيان در آن به نظاره نشست. تالاب شادگان، محل دائمي حضور اردک مرمري است که از گونه هاي رو به انقراض دنياست.
تالاب بندعلي خان که در 35 کيلومتري جنوب ورامين جا خوش کرده و به تالاب پايتخت نيز معروف است، متاسفانه وضعيت خوبي ندارد. ورود فاضلاب و پساب هاي شهرک هاي صنعتي نزديک بندعلي خان، اين تالاب را در وضعيت بدي قرار داده است. با اين حال بندعلي خان که در زمستان طولش به 700 متر مي رسد، از پرندگاني ميزباني مي کند که مقصدشان جنوب ايران است.
يکي از بزرگترين درياچه هاي آب شيرين ايران و خاورميانه درياچه پريشان است که در شهرستان کازرون واقع شده است.
اين درياچه در کنوانسيون رامسر به عنوان تالاب به ثبت رسيده است. اين تالاب بين المللي که منطقه حفاظت شده محسوب مي شود، وسعتي 4300 هکتاري دارد. ماهي هاي سرخه، زردک، پرک و مارماهي آب شيرين از جمله ماهي هاي بومي تالاب پريشان هستند.
یک پیش غذای گیاهی خوشمزه
نودل، يک غذاي چيني است که از خمير تهيه مي شود؛ اما طرز تهيه آن بسيار متفاوت است. اين غذا را مي توان با آب جوش در کمتر از 5 دقيقه براي خوردن آماده و با انواع سس ميل کرد. اين غذا به همراه سوپ نيز سرو مي شود. راه ديگري که براي خوش طعم کردن نودل مي توانيم استفاده کنيم، ترکيب انواع مواد غذايي با آن است. افراد زيادي هستند که علاقه خاصي به اين غذا دارند؛ البته نودلي خوشمزه و لذيد. بنابراين استفاده از انواع سبزيجات همراه با نودل مي تواند طعم خوبي به آن بدهد. در ادامه طرز تهيه سالاد نودل چيني را برايتان آورده ايم که طعم بسيار خوبي دارد و با يک بار امتحان، شايد جايي در برنامه غذايي تان پيدا کند.
مواد لازم
مرغ آب پز خرد شده: يک ليوان
جعفري خرد شده: يک ليوان
هويج رنده شده: يک ليوان
پياز خرد شده: 2 قاشق غذاخوري
فلفل دلمه اي خلالي: يک ليوان
سس مايونز: يک چهارم ليوان
خامه: يک چهارم ليوان
نودل (رشته چيني): يک بسته
بادام هندي: (به دلخواه)
نکته: (در اينجا ليوان به عنوان پيمانه در نظر گرفته شده است)
طرز تهيه
سس مايونز و خامه را در يک ظرف جداگانه با يکديگر مخلوط مي کنيم. در يک کاسه بزرگ مرغ، جعفري، پياز، هويج و فلفل دلمه اي را مخلوط کرده، سپس مخلوط سس و خامه را به اين سالاد اضافه مي کنيم. در آخر نيز نودل (رشته چيني) را طبق دستور روي پاکت (سه تا چهار دقيقه) در آب جوش قرار مي دهيم و آن را آبکش مي کنيم و به مخلوط سبزيجات و مرغ مي افزاييم. براي جلوگيري از خمير شدن نودل هم بهتر است که سالاد قبل از سرو کردن اضافه شود.
آتينا عالي
مواد لازم (براي 4 ليوان)
هلو زعفراني و رسيده: 500 گرم
آب: 2 ليوان
شکر: يک دوم ليوان (با توجه به ميزان شيرين بودن هلو مي توانيد بيشتر از آب استفاده کنيد)
طرز تهيه
اولين کاري که انجام مي دهيم، اين است که مقداري آب را جوش مي آوريم. سپس هلو ها را به مدت 5 دقيقه داخل آب قرار مي دهيم تا پوستش نرم شود. آنها را از آب جوش خارج مي کنيم و زير آب سرد مي گيريم. (با اين کار پوست هلو براحتي کنده مي شود) پوست هلوها را مي کنيم، هسته آن را مي گيريم و خرد مي کنيم. هلوها را پوست کنده و خرد مي کنيم. در يک ظرف آب را جوش مي آوريم و شکر را به آن اضافه مي کنيم. سپس هلوهاي آماده را اضافه کرده و به مدت 10 تا 15 دقيقه مي گذاريم بپزد. (به اندازه اي که کمي نرم شود و شکر به خورد ش برود). وقتي از پخت آن مطمئن شديم، از روي حرارت برمي داريم و اجازه مي دهيم تا خنک شود. بعد از اينکه کاملا سرد شد، يکي، دو قاشق از آن را کنار مي گذاريم و بقيه را در مخلوط کن مي ريزيم. حالا راني آماده شده را درون ظرف ريخته و يکي، دو قاشق از موادي را که برداشته بوديم، به ظرف هلو اضافه مي کنيم تا موقع نوشيدن، تکه هاي هلو زير دندان بيايد. راني هلو آماده است، آن را داخل يخچال قرار مي دهيم تا خنک شود.
غزال ملک حسيني
مواد لازم
پودر کرم کارامل: 2 بسته
شير: 4 ليوان
بيسکويت پتي بور: يک بسته
خامه صبحانه: 2 بسته
نسکافه: يک قاشق غذاخوري
پودر ژلاتين: 2 قاشق غذاخوري
آب: به ميزان لازم
طرز تهيه
پودر کرم کارامل را با شير مخلوط مي کنيم و روي حرارت مي گذاريم تا حل شود. سپس ژلاتين را با چهار قاشق آب به روش بن ماري حل کرده و به کرم کارامل اضافه مي کنيم. مواد آماده را داخل مخلوط کن مي ريزيم و بيسکوييت ها را داخلش خرد مي کنيم. وقتي بيسکوييت ها کاملا مخلوط شد، خامه و نسکافه (نسکافه را هم با چند قاشق آب جوش حل مي کنيم) را اضافه کرده و تمام مواد را خوب مخلوط مي کنيم تا کاملا يکدست شود. حالا قالب موردنظر را چرب مي کنيم و مواد آماده شده را داخل قالب مي ريزيم و در يخچال مي گذاريم تا خوب ببندد. اگر از سس کرم کارامل چيزي باقي مانده بود، مي توانيم با آن دسرمان را تزيين کنيم.
نکته: از هر نوع قالبي مي توان براي اين دسر استفاده کرد.
قهرمان ملي نفت در گفت وگو با «مشعل» تاکيد کرد:
بازیکن به فوتبال ایران
مشعل - همانند تمام بچه هاي جنوب شهر، عاشق فوتبال بود و اين ورزش را با توپ پلاستيکي از کوچه پس کوچه هاي محله خراسان تهران شروع کرد. او در دوران جواني با رسيدن به اردوهاي تيم ملي به خواسته اش رسيد، تا جايي که در ادامه اين راه با تيم ملي قهرمان آسيا هم شد.
مجتبي آهنگران، فوتباليستي که در ادامه راه فوتساليست شد، تجربه خود را در اختيار فرزندان نفتي قرار داده و معتقد است، نفت ظرفيت خوبي در اين رشته دارد و مي توان با کشف و پرورش استعدادهاي فرزندان نفتي، آنها را به جامعه فوتسال کشور معرفي کرد.
با قهرمان ملي شرکت ملي نفت ايران گفت وگويي انجام داديم که باهم مي خوانيم.
مجتبي آهنگران متولد 1352 در محله خراسان هستم. مثل همه پسربچه ها به فوتبال علاقه زيادي داشتم و همين مساله باعث شد به اين ورزش گرايش پيدا کنم. همه عشق و علاقه ام توپ گرد و فوتبال بود؛ البته ما خانوادگي فوتبال را دوست داشتيم تا جايي که برادرم هم فوتباليست بود؛ اما ايشان شهيد شدند.
از همان سنين نوجواني و شايد هم کمتر مثلا 10 سالگي، به دليل علاقه وافري که به فوتبال داشتم و نيز از آنجا که محله ما به خاطر بافتي که داشت، همه بچه ها دنبال توپ گرد بودند، من هم فوتبال بازي مي کردم؛ اما از 1372 به طور رسمي از رده اميدها، فوتبال را با تيم وحدت تهران شروع کردم. همان سال براي اميدهاي تهران انتخاب و به تيم ملي اميد ايران دعوت شدم. در زمان مربيگري حاجي انور بوسنيايي، جلال چراغپور و يورگن گده آلماني تقريبا به مدت هفت ماه در تمرين ها حضور داشتم و در زمان مربيگري حسن حبيبي و در آخرين اردو و چند روزمانده به مسابقات، درحالي که در بازي با تيم ملي ارتش که مجيد جلالي سرمربي آن بود، در زمين صفر6 پاسداران از بهترين هاي زمين بودم و گل قيچي برگردان زيبايي هم زدم، اسم من خط زده شد و اولين شکست ورزشي ام رقم خورد. هيچ وقت يادم نمي رود از استاديوم آزادي تا ميدان انقلاب پياده آمدم و به خاطر اين اتفاق گريه کردم.
بعد از آن به تيم کشاورز تهران رفتم، زمان مرحوم سيروس قايقران. سال بعد وارد تيم کارگران تهران شدم و چهار سال هم در تيم برق تهران بودم. در اين بين در مسابقات فوتسال هم شرکت مي کردم که با تيم منتخب تهران به قهرماني ايران رسيدم.
در سال 1379 با تشکيل ليگ فوتسال به فوتسال روي آوردم.همان سال با تيم پيمان قهرمان شديم، سال 1380 با استقلال تهران قهرمان ايران شديم و سال بعد هم با تشکيل تيم فوتسال پرسپوليس به اين تيم پيوستم.
چند سال در اين تيم بودم و قهرماني جام رمضان و سومي ليگ را با اين تيم کسب کردم.
آن موقع ها ابتدا فوتسال به جام رمضان محدود مي شد و جام رمضان هاي قبل با الان خيلي متفاوت بود. از سال 1372 که با تيم داخل سالن منتخب تهران با مربيگري قاسم پناهگر وارد سالن شدم تا زماني که به رشته فوتسال رو آوردم، هميشه در مسابقات جام رمضان حضور داشتم و مثل بقيه تيم ها که فوتبالي ها وارد سالن مي شدند، من هم همين کار را مي کردم؛ اما بعد از سال آخري که در برق تهران بازي مي کردم (سال 1379)، تيم پيمان با مربيگري زنده ياد احمد طاهري براي جذب من تماس گرفت و با تلاش امير شمسايي به خدمت تيم پيمان تهران درآمدم و قصد اين بود که يک دوره بازي کنم؛ اما با توجه به جذابيت فوتسال، در اين رشته ماندني شدم.
من بعد از بازي هايي که در جام رمضان و سپس ليگ انجام دادم، به تيم ملي دعوت شدم.
اگر اشتباه نکنم در تمام اردوي تيم هاي ملي فوتسال از بعد از چهارمي ايران که به س ن من نمي خورد، حاضر بودم؛ البته در ابتدا چون فوتبال را کامل کنار نگذاشته بودم، زياد در تيم ملي بازي نمي کردم، تا اينکه زمان جام جهاني سنگاپور که براي سفر به اين کشور با سرمربيگري سعيد آخوندي شش ماه اردوي شبانه روزي داشتيم و کاملا آماده بودم، به تيم ملي دعوت شدم؛ البته بعد از قهرماني آسيا به صورت مداوم که فکر کنم بيشتر از دو سال بود، در تيم ملي بودم.
من از سال 1372 به صورت رسمي و قبل از آن غيررسمي فوتسال بازي مي کنم. در اين مدت موفق شدم با تيم ملي در بازي هاي قهرماني آسيا به مقام اول دست پيدا کنم. با تيم منتخب تهران به قهرماني ايران برسم و با تيم پيمان در سال 1379 قهرمان شوم. سابقه چند قهرماني و مقام دومي و سومي در ليگ و جام رمضان را با هم در پرسپوليس و استقلال دارم.
از سال 1383 به استخدام شرکت ملي نفت درآمدم و سال 1387 به مدت دو سال در تيم فوتبال ساحلي نفت فلات قاره بازي کردم؛ اما از ابتدا پست سازماني تعريف شده براي ما که به عنوان قهرمانان ملي وارد نفت شده بوديم، کمک مربي بود.
طي اين سال ها در پست هاي مختلفي در امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي انجام وظيفه کردم، مثل دبير کميته فوتسال، رئيس کميته فوتسال، کارشناس ورزشي و در حال حاضر که به عنوان رئيس باشگاه ورزشي زرگر مشغول به کار هستم.
همان طور که گفتم براي رشد فوتسال از کادر اجرايي مسابقات تا دبير و رئيس کميته فوتسال شرکت ملي نفت انجام وظيفه کرده ام و در المپيادهاي مختلف، به عنوان مربي در تيم هاي مختلف فوتسال شرکت ملي نفت در رده پايه و کارکنان و پيشکسوتان حضور داشتم و تجربياتم را انتقال داده ام، به طور مثال موفق شدم با تيم هاي داخلي نفت، قهرمان المپياد فرزندان و نايب قهرمان مسابقات فوتسال المپياد پيشکسوتان شوم.
ازسه سال پيش تاکنون دبير هيات فوتبال شرکت ملي نفت هستم و تا قبل از فروپاشي تيم فوتبال نفت تهران در رده پايه هاي نفت، چند سالي سرپرست تيم نوجوانان نفت تهران بودم که در اين بين به فرزندان نفت تجربياتم را انتقال مي دادم.
شرکت ملي نفت همان طور که تيم فوتبال قدرتمندي داشت، در فوتسال هم بسيار پرقدرت بود و اين توانمندي را داشت که بتواند با تيمي قوي و مقتدر در ليگ فوتسال ايران بدرخشد؛ اما متاسفانه اين تيم هيچ وقت تشکيل نشد، حتي با اينکه چند ملي پوش فوتسال در نفت داشتيم.
بله همانطورکه گفتم، فوتسال در نفت ظرفيت بالايي دارد. ما در المپيادها و حتي مسابقات داخلي مي توانيم استعدادها را کشف کرده و پروش دهيم و از بين آنها بازيکنان خوبي را به فوتسال ايران معرفي کنيم.
فرزندان نفتي علاقه زيادي به فوتبال و فوتسال دارند و براي همين مي توان با تشکيل آکادمي فوتبال و فوتسال، بهترين ها را انتخاب کرد و پرورش داد.
ما در باشگاه زرگر در رشته هاي فوتسال، تنيس، آب درماني، شطرنج، يوگا، بدنسازي و اسکواش فعاليت داريم که آماده ارائه خدمات به کارکنان در بخش هاي آقايان و بانوان هستيم؛ البته در حال حاضر باشگاه به دليل شيوع ويروس کرونا تعطيل است و فعاليت هاي ورزشي در آن انجام نمي شود، اما انشاءالله پس از دوران کرونا و با بازگشايي اماکن ورزشي نفت ما هم به انجام وظيفه ادامه خواهيم داد.
مدیرعامل باشگاه شرکت ملی حفاری ایران:
مديرعامل باشگاه فرهنگي- ورزشي شرکت ملي حفاري ايران، شروع فعاليت هاي ورزشي در بخش همگاني و قهرماني در شرکت را منوط به تاييديه وزارت نفت و شركت ملي نفت ايران دانست.
سيدسالار محمدنيا، مديرعامل باشگاه فرهنگي- ورزشي شرکت ملي حفاري ايران با توضيح بيشتر در اين خصوص گفت: طبق دستورعمل جديد وزير نفت، فعاليت هايي که امکان تجمع افراد در آن وجود دارد، از قبيل اماكن ورزشي، اماكن رفاهي، سالن هاي غذاخوري و كلاس هاي آموزشي همچنان تعطيل است.
مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي شرکت ملي حفاري ايران در ادامه گفت: تا وقتي که وضعيت قرمز باشد و ستاد مرکزي پيشگيري و مقابله با ويروس کرونا در وزارت نفت، ستاد مبارزه با کرونا در استان خوزستان و همچنين ستاد مبارزه با كرونا در شركت ملي حفاري ايران، مجوز لازم براي فعاليت مجدد رشته هاي ورزشي را صادر نکنند، براي حفظ سلامت ورزشکاران و خانواده ها وضعيت به همين شکل ادامه خواهد داشت.
محمدنيا در پاسخ به اين پرسش که تمرين هاي فوتسال بانوان و فوتبال آقايان با توجه به نامه سازمان ليگ براي ادامه رقابت ها، چه زماني آغاز مي شود، گفت: نامه سازمان ليگ براي برگزاري ادامه رقابت هاي ليگ فوتبال دسته دوم کشور به دست ما رسيده و ساير تيم ها تمرين هاي خود را آغاز کرده اند و ما هم مانند هواداران و دوستداران باشگاه ملي حفاري، نگران وضعيت تيم خود هستيم؛ اما سلامت ورزشکاران و خانواده هاي آنها براي ما اهميت دارد و نمي توانيم نسبت به اين مساله بي تفاوت باشيم، از طرفي چون شركت ملي حفاري ايران از شركت هاي تابع شركت ملي نفت ايران و وزارت نفت است، بازگشايي اماكن ورزشي منوط به مجوز و دستورعمل هاي وزارت نفت خواهد بود.
در خصوص وضعيت فوتسال بانوان هم قبلا موضع خود را مشخص کرده ايم و با توجه به گسترش بيماري کرونا و وضعيت موجود در کشور و همچنين استان تا اطلاع ثانوي برگزاري مسابقات به تعويق افتاده است. محمدنيا در پايان ضمن قدرداني از کادر پزشکي و تمام کساني که در جبهه سلامت در برابر اين ويروس منحوس در حال مبارزه هستند، افزود: اميدواريم با رعايت اصول بهداشتي، اين موج شيوع را خيلي خوب بگذرانيم و خود را براي شروع فعاليت هاي ورزشي پس از عادي شدن اوضاع آماده کرده و در اين مدت نيز با رعايت پروتکل هاي بهداشتي و ورزش در خانه، با اين ويروس مقابله کنيم.
ادامه برگزاري ليگ برتر تنيس روي ميز از 17 تير
تاريخ برگزاري مرحله پلي آف ليگ برتر مردان و بانوان اعلام شد. رقابت مردان 17 تا 20 تير و مسابقات بانوان روزهاي 24 تا 27 تيرماه در آکادمي امير احتشام زاده تهران برگزار مي شود.
فدراسيون تنيس روي ميز طي نامه اي، پروتکل هاي بهداشتي که تيم ها بايد در تمرين ها و مسابقه ها رعايت کنند را ابلاغ کرده و تا تاريخ 17 خردادماه به گروه هاي شرکت کننده فرصت داده نظرات خود را در خصوص برگزاري اعلام کنند.
پتروشيمي بندر امام، دانشگاه آزاد اسلامي آذربايجان شرقي، رعدپدافند هوايي و شهرداري کرج گروه هاي حاضر در مرحله پلي آف آقايان هستند و در بخش بانوان نيز گروه هاي شهرداري شهربابک، دانشگاه آزاد اسلامي نجف آباد، درين کاشت مانا و سپاهان اصفهان در مرحله پلي آف به مصاف هم مي روند.
تيم تنيس روي ميز پتروشيمي بندر امام، مدافع قهرماني براي اينکه بتواند از عنوان قهرماني خود دفاع کند، بايد ابتدا در مرحله نيمه نهايي از سد حريف خود، شهرداري کرج بگذرد و سپس در فينال منتظر حريف بعدي باشد.
افشين نوروزي، کاپيتان تيم تنيس روي ميز پتروشيمي بندر امام با اشاره به رعايت نکات بهداشتي در مسابقات همزمان با ويروس کرونا و اينکه اين تيم به دنبال دفاع از عنوان قهرماني خود است، گفت: فاصله اجتماعي در تنيس روي ميز خودبه خود رعايت مي شود، بنابراين مشکل چنداني براي برگزاري ليگ نيست. با تمام اين اوصاف نکات بهداشتي را رعايت مي کنيم تا به مشکل نخوريم.او در مورد اينکه آيا تست کرونا براي آغاز ليگ برتر تنيس روي ميز داده است يا خير؟ گفت: بله اين تست را داديم و جواب آن نيز به باشگاه داده شد تا به فدراسيون ارسال شود.کاپيتان تيم پتروشيمي بندر امام درباره وضعيت آمادگي اش گفت: در اين مدت که مسابقات تعطيل بود، حريفي براي تمرين نداشتيم، اما با اين حساب، 60 تا 70 درصد آماده هستم و اگر قرار شد اردويي برگزار شود، به نقطه ايده ال مي رسيم.
نوروزي به شانس اول قهرماني تيمش اشاره کرد و افزود: به صورت قطعي مشخص نيست و چون بچه ها تمرين نداشتند و از آمادگي دور هستند، نمي توان چيزي را 100 درصد تلقي کرد. در نيمه نهايي حريف رودررويمان را در مرحله مقدماتي 6 بر صفر شکست داديم و کار سختي براي حضور در فينال نداريم.
کاپيتان تيم پتروشيمي بندر امام در پاسخ به اين که آيا لازم بود ادامه مسابقات برگزار شود، تأکيد کرد: با توجه به اينکه در تنيس روي ميز بازيکنان دو طرف ميز قرار مي گيرند و باهم ارتباطي ندارند، خودبه خود فاصله اجتماعي رعايت مي شود. از سوي ديگر همين که مسابقات از سر گرفته شود، به بازگشت روحيه بازيکنان کمک مي کند و مي تواند دوباره نويدبخش روزهاي خوب باشد.
ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران، بعد از کلي کش وقوس با نظر مساعد ستاد ملي مبارزه با کرونا و وزارت بهداشت و بعد از يک وقفه 4 ماهه دوباره شروع شد که در اولين روز اين مسابقات از هفته بيست و دوم تيم هاي نفتي به مصاف حريفان خود رفتند و نتايج قابل قبولي گرفتند.
در آبادان شاهد دربي نفتي ها بوديم، جايي که تيم فوتبال صنعت نفت آبادان ميزبان تيم فوتبال پارس جنوبي بود. تيم فوتبال نفت مسجدسليمان هم در بوشهر، مهمان تيم شاهين اين شهر بود.
نفتي ها فصل جديد ليگ برتر را خوب شروع کردند، تا جايي که صنعت نفت آبادان بعد از مدت ها مدعي کسب سهميه آسيا شد و نفت مسجدسليمان هم انواع و اقسام رکوردها را از خود به جاي گذاشت تا در ميانه بالايي جدول جا خوش کند. پارس جنوبي حرکتي سينوسي وار داشت؛ اما درعين حال توانسته با کسب نتايج آبرومندانه، خود را در نيمه پاييني جدول حفظ کند تا سهميه نفتي ها در ليگ برتر فوتبال ايران کماکان 3 تيم باشد.
در شروع دوباره ليگ، صنعت نفت آبادان موفق شد، دربي نفتي ها را به نفع خود رقم بزند تا کماکان درکورس کسب سهميه آسيايي قرار داشته باشد.
شاگردان بهنام سراج در روزي که به دليل کرونا مجبور بودند بدون هواداران متعصب خود در ورزشگاه تختي آبادان به ميدان بروند، با ارائه يک بازي برتر توانستند با دوگل از سد پارس جنوبي بگذرند. نفتي ها در هر نيمه يک گل به ثمر رساندند.
رضا جبيره و محمود مطلق زاده گل هاي صنعت نفت آبادان را به ثمر رساندند تا اين تيم با 36 امتياز در جمع مدعيان باقي بماند.
پارس جنوبي هم در روزي که 9 بازيکن خود را به دليل آسيب ديدگي به همراه نداشت، با اين شکست در نيمه پاييني جدول باقي ماند و حالا در انديشه اين است که با نتيجه گرفتن در ساير ديدارها جايگاه خود را حفظ کند تا در ليگ برتر باقي بمانند.
تيم فوتبال نفت مسجدسليمان که در اين فصل پوست انداخته و ديگر مثل فصول گذشته کانديداي سقوط نيست، در هفته بيست ودوم ليگ برتر در بوشهر مهمان تيم شاهين اين شهر بود که بازي برده را در دقايق پاياني با تساوي عوض کرد تا کماکان در ميانه جدول باقي بماند.شاگردان مهدي تارتار در روزي که 10 نفره شدند؛ دومرتبه از حريف خود پيش افتادند؛ اما موفق نشدند برتري خود را حفظ کنند. نفت مسجدسليمان نيمه اول را با پيروزي به رختکن رفت؛ ولي در نيمه دوم با زدن گل دوم، در دقايق پاياني، پيروزي را با تساوي عوض کرد. سجاد جعفري و عماد ميرجوان، گل هاي نفت مسجدسليمان را در اين ديدار به ثمر رساندند تا تيمشان 28 امتيازي شود و در رتبه هشتم جدول قرار بگيرد.
سرمربي تيم صنعت نفت آبادان گفت: اين سه امتياز هديه اي بود به آنهايي که عزيزانشان را از دست دادند.
بهنام سراج، پس از پيروزي صنعت نفت مقابل پارس جنوبي جم گفت: قبل از بازي هم گفته بودم که چند بازي در آبادان برنده نشديم و مردم خيلي ناراحت بودند. هواداران بي شماري داريم که بچه هاي صنعت نفت فقط براي آنها مي جنگند. ما ازنظر مالي آن قدر ضعيف هستيم و به مشکل خورده ايم که بچه ها واقعاً فقط به خاطر خودشان، خانواده هايشان و مردم بازي مي کنند. به همين دليل بايد بگويم اين سه امتياز، هديه اي بود به آنهايي که عزيزانشان را از دست دادند. من اميدوارم شايد بتوانم چنددرصدي از داغ آنها کم کنم و قلبا از کسب اين سه امتياز خوشحالم و اميدوارم بتوانيم اين روند را ادامه بدهيم و دربازي هاي بعد هم با امتياز از زمين بيرون بياييم.
سرمربي تيم نفت آبادان با اشاره به تأثير وقفه مسابقات ليگ روي تيمش افزود: قطعاً تأثير داشت. کيفيت اين بازي درست است. دو گل زديم و برنده شديم و خيلي از دقايق بازي صاحب توپ بوديم؛ اما ازنظر بدني هنوز بچه هاي ما به آمادگي نرسيده اند؛ البته طبيعي است و در فوتبال دنيا هم مي بينيد که خيلي از تيم ها شرايط 100درصدي ندارند. انشاءالله تمرين مي کنيم و به آن شرايط هم مي رسيم.
او درباره سبک بازي و ميزان رضايت از تيمش گفت: «تقريباً با يک سبک جديد بازي کرديم؛ يا به اجبار يا با تصميم خودمان هرچه بود با هماهنگي کادر فني صورت گرفت، براي همين به چند تن از جوانانمان ميدان داديم. خيلي خوب از آنها استفاده کرديم. بازي خوبي بود. به خواسته مان رسيديم و بعد از گل اول سعي کرديم بازي را کنترل کنيم و زياد به حريف موقعيت نداديم. من از دقيقه 80به بعد از بازيکنانم رضايت ندارم. قطعاً بايد کارکنيم که وقتي جلو هستيم، از اين آشفتگي جلوگيري کنيم.
سراج ادامه داد: به تيم پارس جنوبي هم تبريک مي گويم. آنها هم بازي خيلي خوبي انجام دادند. دقايقي از بازي به ما فشار آوردند؛ اما بچه هاي ما باهوش بازي کردند و زياد به حريف موقعيت نداديم. دروازه بان ما امروز خيلي خوب کارکرد. خط دفاع ما بجز چند صحنه منظم بود،قطعاً وقتي هماهنگي و انسجام باشد، چيزي جز برنده شدن براي تيم ندارد.
او به بازي با تراکتور هم اشاره کرد و گفت: بازي خيلي سختي با تراکتور داريم. از همين الان بايد خودمان را براي اين بازي آماده کنيم؛ چون به مراتب سخت تر از بازي با پارس جنوبي است. بازي بعدي براي آنها خيلي مهم است و اين کار ما را سخت مي کند؛ اما ما هم برنامه ريزي مي کنيم تا از اين بازي هم امتياز بگيريم.
سرمربي تيم فوتبال پارس جنوبي گفت: مستحق شکست نبوديم؛ اما درعين حال به تيم فوتبال صنعت نفت آبادان تبريک مي گويم.
هومن افاضلي بعد از شکست تيمش در آبادان مقابل نفت گفت: بازي را خوب شروع کرديم؛ اما متأسفانه روي يک غافلگيري گل خورديم. بعدازآن به دنبال جبران بوديم که متأسفانه در زدن ضربات آخر دقت کافي نداشتيم.
با شروع نيمه دوم و تغييراتي که داشتيم به دنبال زدن گل تساوي بوديم و حتي تا يک قدمي زدن گل هم رفتيم که متأسفانه موفق نشديم و درست برعکس جريان بازي، گل دوم را خورديم تا ديگر نتوانيم جبران کنيم.
سرمربي پارس جنوبي به تيم فوتبال صنعت نفت آبادان اشاره کرد و گفت: تيم صنعت نفت تيم بالاي جدولي است و فوتبال خيلي خوبي هم بازي مي کند و بازيکنان ممتاز و شاخصي در اين تيم هستند. از عيسي آل کثير که در نفت تهران بازيکن خود من بوده، گرفته که البته در اين بازي نبود، تا جهاني، ريکاني، بختياري رحماني، قريشي و اهل شاخه اين ها بازيکنان خيلي خوبي هستند. فکر مي کنم بازي نزديکي داشتيم، ضمن اينکه يکي از همکاران من به نام مرتضي بچاري که باهم در اروند خرمشهر بوديم و هم در کادر فني نفت آبادان است، نسبت به ما شناخت خوبي داشت. از اين روخوب بازي کرديم.
او درباره داوري هم گفت: داوري مشکلي نداشت و من فکر مي کنم داوران روز خوبي را پشت سر گذاشتند؛ البته بازيکنان هم خوب بودند و حاشيه ساز نبودند تا کار داور سخت شود.
افاضلي در ادامه به مشکلات تيمش اشاره کرد و گفت: ما مشکلات تمريني داشتيم. به اندازه کافي تمرين نکرديم، بخصوص در اين اواخر، با توجه به مسائلي که داريم، در اين شرايط جمع وجور کردن بچه ها ازنظر ذهني سخت است؛ اما به هرحال باز ي ها شروع شده و همه تيم ها مي آيند. به اين اميد که بازي هاي خوبي انجام بدهند و امتياز بگيرند. ما هم تلاش مي کنيم و نااميد نيستيم. تيم خوبي داريم و اگر شرايط مساعدي داشتيم، قطعاً مي توانستيم نتايج خيلي خوبي بگيريم؛ اما الان هم نااميد نيستيم. مطمئنا در جم و در بازي مقابل استقلال جبران خواهيم کرد.
مهدي تارتار درباره تساوي 2 - 2 تيمش برابر شاهين بوشهر گفت: بازي زيبايي را شاهد بوديم و اگر ما 10 نفره نمي شديم، امکان برنده شدنمان زياد بود، هرچند که تا اواخر بازي هم جلو بوديم. بچه هاي ما واقعاً زحمت کشيدند. در ضمن بايد از عملکرد آقاي اکرمي، داور مسابقه و همکارانش تشکر کنم که اين بازي را خوب قضاوت کردند.
او با اشاره به عملکرد تيمش افزود: با توجه به اينکه بعد از مدت ها در ليگ بازي مي کرديم، عملکرد خوبي داشتيم و قبل از 10 نفره شدن سوار بر بازي بوديم؛ اما بعدازاينکه يک بازيکن ما کارت قرمز گرفت، کارمان سخت تر شد؛ البته در آن شرايط آب و هوايي بازيکنان ما تلاش کردند که بايد از آنها تشکر کنم. شاهين بوشهر هم تيم خوبي بود که در نيم فصل دوم نتايج خوبي گرفته است.تارتار در مورد داوري بازي هم گفت: داوري مشکلي نداشت. من فکر مي کنم درصحنه اخراج بازيکن ما مي توانست کارت زرد بدهد.
موضوع را به کارشناسان داوري واگذار مي کنم. اميدوارم که اشتباه کرده باشم. به هرحال بازهم از تيم داوري تشکر مي کنم چون درمجموع قضاوت خوبي داشتند.
سرمربي تيم نفت ادامه داد: شاهين تيم خوبي است و چون درخانه بازي مي کرد، نمي خواست بازنده باشد. آنها بعد از 10 نفره شدن ما خيلي فشار آوردند. فکر مي کنم اگر در دقايق پاياني غافلگير نمي شديم، مي توانستيم حتي برنده اين بازي باشيم.سرمربي تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در خصوص مشکلات و اينکه چقدر درنتيجه تيم تأثير دارد؟ گفت: ما فقط به خاطر هواداران و شخصيت خودمان در ليگ برتر مي جنگيم تا حداقل وجدانمان راحت باشد که کم کاري نکرديم. متأسفانه وضعيت خوبي نداريم و اميدوارم مسؤولان به خاطر مردم اين شهر، مشکلات تيم را حل کنند.
اعتقاد من اين است که مشکل تيم هاي نفتي بايد از بالا و از طريق نمايندگان مجلس حل شود؛ چون دولت دست مديران نفتي را براي کمک به ما بسته است.
مشعل داشتن اعتماد به نفس، يکي از مولفه هاي مهم شخصيتي است که افراد را براي زندگي بهتر و موفق تر و ادامه آن در محيط اجتماعي کمک مي کند. وقتي خودمان را باور داشته باشيم، مي توانيم دنياي بيرونمان را با کنترل بيشتري مديريت کنيم و به انتظارهاي خودمان و ديگران بپردازيم و ايده ها و توانايي هايمان را دنبال کنيم. در زندگي همه ما چالش ها و کمبودهاي زيادي وجود دارد؛ ممکن است شرايط خانوادگي و اجتماعي و کاري زيادي به عنوان عامل تخريب يا تضعيف شخصيت ما از کودکي تا امروز وجود داشته باشند، اما با غلبه بر اين روحيه تضعيف کننده، مي توانيم دنياي شادتر، بزرگتر و موفق تري را براي خودمان بسازيم؛ دنيايي که بيشتر نزديک به خواسته هاي خودمان است تا خواسته هاي ديگران و اطرافيانمان. داشتن اعتماد به نفس به ما کمک مي کند تا همواره از فرصت هاي مناسبي که پيش رويمان قرار مي گيرد، استفاده کنيم و شرايط خود را تغيير دهيم و با هر رفتار مطمئن و انتخاب درست به مخاطبان بيروني نشان دهيم که مي دانيم چه تصميمي براي زندگي داريم و مي توانيم از پس انتخاب هايمان برآييم. البته مرز باريکي بين اعتماد به نفس، غرور و تکبر وجود دارد که مي توان آن را با آگاهي بيشتر از خودمان و شرايط و اطرافمان برطرف کرد، اما بايد متوجه اين مرز باريک باشيم. ممکن است بسياري از ما متوجه ضعف يا کمبود و يا حتي اشکال اساسي در داشتن اعتماد به نفس در روحيه و شخصيت خودمان نباشيم و سال ها با همين روند ادامه دهيم، اما اگر احساس مي کنيد اعتماد به نفستان اندکي ضعيف است يا در به کارگيري آن در موقعيت هاي مختلف زندگي مشکل داريد، اين متن را تا پايان بخوانيد، چراکه حتما راهگشا خواهد بود.
بین غرور و اعتماد به نفس تفاوت وجود دارد؛ غرور زمانی است که شما در مورد خودتان دست به بزرگنمایی بزنید؛ در حالی که اعتماد به نفس، به معنای باور داشتن به توانایی خود در انجام کارهاست. به عبارت دیگر اعتماد به نفس از طریق تلاش فراوان به دست می آید و آنهایی که این ویژگی را دارند، افرادی خودآگاهند. به یاد داشته باشید هنگامی که اعتماد به نفس شما از توانایی تان فراتر رود، دچار خودبزرگ بینی خواهید شد؛ بنابراین بین این دو تفاوت قائل شوید.
شالوده اعتماد به نفس حقیقی بر پایه واقعیت ها بنا شده است. برای اینکه بتوانید اعتماد به نفستان را بالا ببرید، باید ارزیابی دقیق و صادقانه ای از خود و توانایی هایتان داشته باشید. اگر هنوز نقاط ضعفی در شما وجود دارد، برای بهبود آنها برنامه ریزی و راهی پیدا کنید تا اثرات منفی شان را به حداقل برسانید. به خاطر داشته باشید بی توجهی به نقاط ضعف یا نقطه قوت نشان دادن، هیچ کمکی به از بین بردن آنها نخواهد کرد. به همین ترتیب، داشتن درک درست از توانایی ها می تواند انتقادها یا بازخورد های منفی را کاهش و به شما اعتماد به نفس بیشتری بدهد.
ممکن است در جریان تقویت یا ایجاد اعتماد به نفس نیاز به کمک داشته باشید؛ در بسیاری از موارد ما متوجه بازخورد رفتارها و یا اثرگذاری آن نمی شویم و فردی از بیرون می تواند برخی نشانه ها و خصوصیات را در رفتار ما مشاهده کند. حالا اگر فردی باتجربه و باهوش و البته دلسوز بتواند برخی جزئیات رفتاری را به ما نشان دهد، حتما می توانیم برخی از اشکالات را برطرف کنیم. در واقع، یک حامی خوب مانند آیینه عمل می کند و دیدگاهی به شما می دهد که باید برای باور به خود آن را مد نظر داشته باشید. به علاوه، یک مشاور خوب می تواند بعضی نکات مربوط به فرهنگ درونی شرکت ها را با توجه به روحیه ای که دارید، به شما آموزش دهد. دانستن قوانین نانوشته برای انجام کارها در محل کار، یکی از روش های عالی برای افزایش اعتماد به نفس است.
برای تقویت اعتماد به نفس یا برای شناخت خودتان در این زمینه، همواره خود را به چالش بکشید و در برابر دیگران روحیه ای رقابتی داشته باشید. این روحیه خودتان و اطرافیان را متوجه تفاوت ها می کند و در ادامه می تواند احساس رضایت درونی شما را تقویت کند. بخاطر داشته باشید وقتی موفقیت های کوچکی را پشت سر هم طی کرده باشید، این افزایش اعتماد به نفس برای مدتی طولانی با شما همراه خواهد بود و به دیگران این تصویر را از شما می دهد که مدیریت زندگی خود را در دست دارید.
اگر شما مسوول زندگیتان هستید و حواستان به همه جزئیات است و از برنامه ها آگاهی دارید، می توانید جلوی اتفاقات پیش آمده را به طور کامل بگیرید یا روی آنها کنترل داشته باشید. در عین حال اگر با اطلاع از شرایط و برنامه هایتان، کارها را پیش ببرید، احتمال عملکرد ضعیف یا شکست را کم می کنید. هر چقدر آماده تر باشید، احساس شایستگی و مهارت بیشتری خواهید داشت و اعتماد به نفستان هم بیشتر می شود. آمادگی باعث می شود که اتفاق های بد و ناگهانی زندگی، نتوانند شما را شکست بدهند. انتخاب شغل، رشته تحصیلی، انتخاب دوست، انتخاب همسر و موضوع های مهم دیگر زندگی می تواند در همین شرایط قرار گیرند که با وجود آگاهی و آمادگی انتخاب بهتری داشته باشید
سخنرانان خوب، با اعتماد به نفس، با ثبات و با یک ریتم مناسب صحبت می کنند. آنها یاد گرفته اند در صحبت کردن تاثیرگذارتر باشند، به جای اینکه حین سخنرانی تپق بزنند و گیر کنند، شمرده حرف می زنند و بین صحبت هایشان مکث می کنند. یک لحن جسورانه، جذاب و در عین حال مؤدبانه برای صحبت کردن انتخاب کنید تا اعتماد به نفستان را نمایش بدهید. اینگونه عزت نفستان بیشتر می شود و به خودتان ایمان می آورید. برای اینکه جدی به نظر برسید، خیلی هیجان زده و عصبی نباشید و زیادی نخندید. اگر اطرافیانتان حس اطمینان و اعتماد به نفس را در شما ببینند، به صحبت هایتان بیشتر توجه می کنند.
هر چقدر نه گفتن برایتان دشوارتر باشد، احتمال اینکه به اضطراب، فرسودگی شغلی و حتی افسردگی دچار شوید، بیشتر می شود و همه این عوامل باعث کاهش اعتماد به نفس در شما خواهند شد. افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند، به خوبی می دانند که «نه گفتن»، به نفع آنهاست. این افراد چنان عزت نفسی دارند که مخالفت خود را به وضوح بیان می کنند و با گفتن شاید و بعدا اعلام می کنم و... در تصمیم تاخیر نمی اندازند.
رفتن
اشتباه مي کنند بعضي ها
که اشتباه نمي کنند!
بايد راه افتاد،
مثل رودها که بعضي به دريا مي رسند
بعضي هم به دريا نمي رسند
رفتن، هيچ ربطي به رسيدن ندارد
سيدعلي صالحي
«دنگ شو» نام گروه موسيقي پاپ با رويکري متفاوت است که در سال 1389 اولين آلبوم رسمي خود به نام «شيراز چل ساله» را منتشر کرد. طاها پارسا، اميد نعمتي و سپنتا مجتهدزاده که هر کدام حالا براي خودشان مشهور هستند، خوانندگي اين گروه را به عهده داشتند. آهسته تر، پيانو، مشکل عشق، چه خواهد بودن، آهسته آهسته، دنگ شو و ديده مي بندم از جمله قطعات آلبوم شيراز چل ساله است.
سال بلو - نویسنده آمریکایی کانادایی تبار کتاب هندرسن پادشاه باران است. او به خاطر دستاوردها و آثار ادبی خویش، برنده جایزه نوبل ادبیات، جایزه پولیتزر و نشان ملی هنر آمریکا شد. هندرسون، شاه باران نوعی رمان سیر و سلوک است. پر از حرف های فلسفی و ماجراهای کمدی. داستان مردی است که دنبال معنای زندگی می گردد. مردی که همه چیز دارد. ثروت، خانواده، پایگاه اجتماعی... ، ولی از زندگی راضی نیست. در تلاش برای کشف معنای زندگی سر از آفریقا درمی آورد و روزهای طولانی را با مردم قبایل دوردست اعماق آفریقا می گذراند. سال بلو خودش رمان هندرسون، شاه باران را بیش از بقیه کارهایش می پسندید و همیشه در صدر کارهای مورد علاقه اش از آن نام می برد. این کتاب در فهرست صد رمان برتر قرن بیستم که پایگاه مدرن لایبراری (Modern Library) تهیه کرده، قرار دارد و با ترجمه مجتبی عبدالله نژاد از سوی نشر نو به چاپ رسیده است.
«زير نظر» فيلمي به کارگرداني مجيد صالحي و تهيه کنندگي محمد شايسته و محصول سال 1397 است. اين فيلم سال 98 اکران کوتاهي داشت، اما با شيوع کرونا اکران آنلاين خود را در دو سايت نماوا و فيليمو آغاز کرد و هنوز هم امکان مشاهده آنلاين دارد. محسن (رضا عطاران) پس از خريد به خانه بازمي گردد و متوجه مي شود مبلي که اميد (امير جعفري) روي آن نشسته، سوراخ شده است و اميد را مقصر مي داند، مهشيد (ريما رامين فر) همسر محسن به اين مبل بسيار علاقه دارد و او در حال برگشت بدون برنامه ريزي قبلي از سفر شمال است، محسن و اميد تمام تلاش خود را مي کنند تا اين مشکل را حل کنند، اما...
گفت و گو با پژوهشگر برجسته ادبيات فارسی از خانواده بزرگ گاز
مشعل حسين بيغش، همكار امور حراست شركت مهندسي و توسعه گاز و پژوهشگر ادبيات فارسي سال هاست كه برگ هاي كتاب زندگي اش را با رنگ هنر، شعر و ادبيات جلا بخشيده و اكنون مراحل پاياني رساله دكترايش در زمينه ادبيات فارسي را مي گذراند. او سال ها تحقيق در زمينه نظريه هاي ادبي جديد و نشانه - معناشناسي را در كارنامه خود دارد و بتازگي نيز كتابي با عنوان «مولانا و مينيماليزم» را به زيور طبع آراسته است. انتشار مقالات متعدد در ژورنال ها و همايش هاي معتبر ملي و بين المللي، بخشي از رزومه علمي پژوهشگر جواني است كه آوازه نوآوري هاي تحقيقاتي اش از مرزهاي كشور فراتر رفته و در رويدادهاي تخصصي ادبيات در كشورهاي ارمنستان، تركيه، كانادا و هند مطرح شده است. با حسين بيغش كه ادبيات را راهي براي تعالي و سلامت روح جامعه مي داند، درباره فوايد و راه هاي انس با ادبيات فارسي گفت وگو كرده ايم که در ادامه مي خوانيم.
انسان در لحظه هايي خاص و منحصر به فرد از زندگي مي تواند ناب ترين و خالص ترين درونيات و مكنونات قلبي خود را در قالب هاي زيبا، موزون و مخيل بيان كند. در واقع شعر از اعماق جان انسان ها برمي آيد. يك مقوله معنوي و جوشيده از درون انسان است كه با روح و روان سروكار دارد. از آنجا كه شعر، زبان آزاد و رهايي دارد، به آساني مي تواند بيان و منظور شاعر را بيان كند، از اين رو است كه قالب هاي شعري اجتماعي، اعتراضي، عاشقانه و سياسي شكل گرفته اند. ادبيات، ارتباط مستقيمي با روح جامعه دارد و يقينا مردمي با حال بهتر، انگيزه بيشتري براي نوآوري، خلاقيت و ترقي دارند. ما اگر بتوانيم مطالعه اشعار، موسيقي يا كتاب هاي الهام بخش و اميدآفرين را در زندگي روزمره مردم وارد كنيم، مطمئنا جامعه اي آرام تر، شادتر و رو به پيشرفت خواهيم داشت.
انس با ادبيات سبب تلطيف روح انسان مي شود. طبيعي است كه در ارتباطات انساني و محيط كار هم انسان هاي اهل هنر، رفتارها و برخوردهايي بهتر و حساب شده دارند و در تعامل با همكاران و ارباب رجوع مي توانند تاثير خوبي بر فرد مقابل گذاشته و فضايي آكنده از تفاهم، مدارا و همدلي برقرار كنند.
جالب است بدانيد كه انگيزه اصلي من براي پژوهش در حوزه مينيماليزم، يافتن راهكاريي براي كاربردي كردن اين نظريه در متن جامعه و بهره گيري از فوايد و تاثيرات بي پايان هنر براي آسايش روح و روان هموطنان بوده است. فراموش نكنيم كه تولد مينيماليزم در غرب، همزمان با وقوع جنگ ها و كشمكش هاي اقتصادي و اجتماعي صورت گرفت، يعني زماني كه مردم دلزده از منازعات آزاردهنده، به دامان پرمهر هنر و ادبيات پناه مي بردند تا مرهمي براي تسكين سرخوردگي هايشان بيابند و نور اميد را به قلب هاي خسته شان بتابانند. شايد انسان عصر مدرن، ديگر وقت و حوصله كافي براي مطالعه رمان چند صد صفحه اي نداشته باشد، اما مينيماليزم راهي است كه او را با ادبيات آشتي مي دهد و سلامت روح را به مخاطبش هديه مي كند.
نسخه نجات بخش شاعران براي آسان تر كردن شرايط سخت، دعوت مخاطبان به نيكي، همدلي و تاكيد بر اين نكته بوده كه انسان ها مادامي كه با هم متحد هستند، مي توانند بر ياس و نا اميدي غلبه كنند و با گذر از توفان حوادث راهي به سوي روشني و نور بگشايند . ضمن آنكه همه آنها بلاها و مصائب را بخش لاينفك زندگي بشر توصيف كرده اند كه هميشه گذراست و به قول معروف پايان شب سيه، سپيد است. اگر بخواهيم نمونه هايي ذکر كنيم در آثار خارجي مي توان به رمان «طاعون»، اثر آلبر كامو اشاره كرد كه در نقطه اوج اين رمان چنين آمده است: «در پايان، نجات يافتگان از طاعون درسي مي آموختند. آنها مي دانستند تنها چيزي كه هميشه مي توان مشتاقش بود و در مواقعي به آن رسيد، عشق به انسان و همنوع است». نسخه اي كه شعراي ايراني براي نجات از بلاها به مردم ارائه مي كردند، نيز همين دعوت به نيكي، همدلي و اتحاد بين انسان ها بوده است. در آثار ارزشمند اين سرزمين هم نمونه هايي داريم نظير: «الا اي خريدار مغز سخن/ دلت بر گسل زين سراي كهن/ همه خاك دارند بالين و خشت / خنك آنكه جز تخم نيكي نكشت». يا فردوسي در ابياتي ديگر مي گويد: «ز دانا تو نشنيدي آن داستان/ كه بر گويد از گفته باستان / كه گر دو برادر نهند پشت پشت/ تن كوه را سنگ ماند به مشت». مولوي نيز اتحاد و همدلي را عامل رحمت خداوند مي داند، آنجا كه مي گويد: «گرگ اغلب آن زمان گيرا شود/ كز رمه شيشك به خود تنها شود» (اگر گوسفند از گله اش دور شود به آساني طعمه گرگ خواهد شد). يا او در ابياتي مشابه اين گونه مي گويد: «قدرت اندر فعل آيد ز اتفاق / چو قِرانِ ديو با اهل نفاق». حكيم نظامي گنجوي نيز با زيباترين تعبير، انسان ها را به اتحاد دعوت مي كند: «با مردم در آميز اگر مردمي/ كه با آدمي خوگر است آدمي» يا استاد تمثيل و ضرب المثل، صائب تبريزي نيز با ابياتي لبريز از اميد، انسان ها را به همدلي دعوت مي كند: «رشته پيوند ياران را بريدن سهل نيست/ چهره برگ خزان زرد از جدايي مي شود/ اتفاق دوستان با هم دعاي جوشن است/ سختي از دوران نبيند دانه تا در خرمن است.» حافظ نيز همچون هميشه دلي پراميد دارد و وعده گذرا بودن مشكلات را مي دهد و مخاطب را از غصه خوردن بر حذر مي دارد: «دور گردون گر دو روزي بر مراد ما نرفت/ دائما يكسان نباشد حال دوران غم مخور.» در صدر همه شاعران كه نگاه انساني در آثارشان موج مي زند، سعدي شيرين سخن است كه مي فرمايد: «بني آدم اعضاي يك پيکرند/ كه در آفرينش ز يك گوهرند/ چو عضوي به درد آورد روزگار/ دگر عضوها را نماند قرار/ تو كز محنت ديگران بي غمي/ نشايد كه نامت نهند آدمي. در دوره معاصر نيز اميرهوشنگ ابتهاج با تعبير بسيار زيبا، صبوري را سبب گشايش مي داند: امروز نه آغاز و نه انجام جهان است/ اي بس غم و شادي كه پس پرده نهان است/ گر مرد رهي غم نخور از دوري و ديري/ داني كه رسيدن هنر گام زمان است.»
راه حل بسيار ساده؛ اما سودمند؛ پناه بردن به كتاب. ما نبايد تاثير معجزه آساي يار مهربان در پر كردن خلاهاي انسان ها را دست كم بگيريم. كتاب با تصويرسازي و به مشاركت گرفتن ذهن مخاطب اوقات او را لبريز از لحظات زيبا و دلچسب مي كند. كتاب با پرورش تخيل، ذهن و فكر را به حركت در مي آورد و قوه خلاقيت را شكوفا مي كند و به اين ترتيب مانع از هجوم افكار منفي و مايوس كننده مي شود. بنابراين ما مي توانيم اين تهديد را به يك فرصت براي آشتي دوباره با كتاب تبديل كنيم. اشعار حافظ شيرين سخن به عنوان يكي از مردم پسندترين، در دسترس ترين و زيباترين گنجينه هاي ماست كه مي تواند دريايي از پند و حكمت و راه و رسم زندگي را به ما و فرزندان ما بياموزد.
در آثار خارجي حتما توصيه مي کنم آثار آلبرکامو را مطالعه كنيد؛ مثل رمان «طاعون» که جالب است بدانيد از زمان شيوع کرونا، اين رمان فروش فزاينده اي داشته است. همچنين کتاب «سه شنبه ها با موري» از ميچ آلبوم که خيلي خوب است؛ البته مطالعه آثار کلاسيک خارجي که واقعا خوب هستند؛ مثل آثار نويسندگان روسي و «صد سال تنهايي» مارکز هم پيشنهاد مي كنم. کتاب هاي «عقايد يک دلقک»، «شازده کوچولو» و «دنياي سوفي» هم جايگاه خود را دارند؛ اما در حوزه آثار داخلي کتاب داستان هاي شاهنامه به نثر خيلي مي تواند در فهم و تسلط بر داستان هاي شاهنامه حکيم توس ياريگر باشد.کتاب هاي خانم زويا پيرزاد و کتاب چند جلدي افسانه هاي ايراني خيلي شيرين است. کتاب هاي رضا اميرخاني مثل «من او» واقعا گيرا و شاخص هستند. آثار نادر ابراهيمي مثل «چهل نامه کوتاه به همسرم» خيلي براي اين ايام مناسب است و همچنين کتاب «يک عاشقانه آرام» را هم به خوانندگان توصيه مي كنم. کتاب هاي «کافه پيانو» از فرهاد جعفري، «همنوايي شبانه ارکستر چوب ها» از رضا قاسمي، «کليدر» از محمود دولت آبادي، «شطرنج با ماشين قيامت» از حبيب احمدزاده، «آب هرگز نمي ميرد» از حميد حسام و «ناميرا» از صادق کاميار هم از جمله كتاب هايي هستند كه براي مخاطبان مفيد خواهند بود. به فراخور اين ايام مطالعه ترجمه هاي قرآن هم مي تواند آرامش بخش باشد.
در حوزه کودک «قصه هاي خوب براي بچه هاي خوب» از آذر يزدي، «365 قصه براي 365 روز» از مژگان شيخي، «داستان هاي مثنوي» و «شاهنامه براي کودکان» را پيشنهاد مي كنم.
شايد ملت هاي كمي در دنيا باشند كه از اين همه قدمت و درياي بيكران آثار فاخر در ادبيات و شعر برخوردار باشند. بي شك يكي از راه هاي پيشگيري از به فراموشي سپردن اين آثار گرانبها و ارزشمند سرزمين مان، خوانش مكرر و انس با آنهاست و البته پرواضح است جامعه اي كه مطالعه مي كند، مي انديشد و مي نويسد، لايق پيشرفت و توسعه است. پس آرزو دارم يكايك فرزندان اين مرز و بوم براي هميشه بر سر خوان پررزق ادبيات بنشينند و از نعمت هاي آن سرمست شوند.
همه پيش يزدان نيايش كنيد/ بخوانيد او را ستايش كنيد/ مگر كين بلاها ز ما بگذرد/ كزين پس كسي مان به كس نشمرد/ ز يزدان بخواهيد تا همچنين/ دل ما بدارد به آيين و دين
شرح عکس
مسابقه فوتبال در شاليزار (فوتچل يا فوتشل) براي آماده شدن فصل جديد کشاورزي و شروع فصل نشا برنج برگزار مي شود. اين مسابقه، بهانه اي است تا در آغاز فصل نشا کاري پاي جوانان به شاليزار باز شود و مردم روستا از تماشاي اين مسابقه لذت ببرند. اين مسابقه فوتبال ميان اهالي روستاي درب قلعه بخش ايج استان فارس برگزار شد.
AppLock
با استفاده از برنامه AppLock مي توانيد براي اپليکيشن هاي نصب شده در دستگاهتان رمز عبور تعيين کنيد. اين برنامه به نوعي اپليکيشن هاي نصب شده در دستگاه اندرويدي شما را قفل مي کند و از اجراي بدون اجازه آنها جلوگيري به عمل مي آورد. استفاده از برنامه AppLock بسيار ساده بوده و عملکرد آن فوق العاده دقيق است. شما تنها بايد پس از اجراي اين برنامه نسبت به انتخاب اپليکيشن هايي اقدام کنيد که قصد قفل شدن آنها را داريد. با استفاده از اپليکيشن AppLock حتي مي توانيد آيکون برخي از برنامه هاي اندرويدي مورد نظرتان را پنهان کنيد تا هيچ کس نتواند از وجود آن باخبر شود. همچنين مي توانيد براي اجراي برنامه هاي اندرويدي پنهان خود، کد دايلر اختصاصي تعيين کنيد. در اين شرايط به منظور اجراي آن برنامه بايد به دايلر يا بخش شماره گير گوشي مراجعه و سپس با وارد کردن کدي که خودتان تعيين کرده ايد، دستور اجراي آن برنامه مخفي را صادر کنيد.
برنامه LastPass در اصل يک برنامه مديريت رمز عبور يا پسورد به شمار مي رود که به کاربر کمک مي کند تا رمز عبورهايي ساخته و آنها را به خاطر بسپارد. بنابراين اين برنامه، يک برنامه مديريت پسورد به شمار مي رود. با استفاده از اين برنامه ديگر نگراني براي به خاطر سپردن پسوردهاي پيچيده و مختلف خود نخواهيد داشت. اين اپليکيشن اندرويدي شامل ويژگي ها و قابليت هاي مختلف ديگري هم مي شود که توصيه مي کنيم با دانلود و استفاده از آن بيشتر با اين قابليت ها آشنا شويد.
برنامه اندرويدي Sleep as Android هم يکي از کاربردي ترين برنامه هاي اندرويدي کنوني موجود به شمار مي رود. اين برنامه قابليت رديابي وضعيت خواب شما را دارد. با استفاده از اين برنامه مي توانيد ساعت خواب خود را مشخص و براي بيداري در ساعت خاصي زنگ هشدار تعيين کنيد. سپس گوشي اندرويدي خود را در کنار تختخواب قرار دهيد. اين اپليکيشن Sleep as Android با توجه به حرکات شما ميزان کيفيت خوابتان را مي سنجد. اپليکيشن Sleep as Android با Android Wear و S Health پشتيباني مي شود. اگر قصد داريد که کيفيت خواب خود را افزايش دهيد يا حداقل آن را رديابي کنيد، همين حالا نسبت به دانلود اين برنامه Sleep as Android اقدام کنيد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات