مناقشه گازي ايران و ترکمنستان بيشتر به جنجال رسانهاي شبيه است
مديريت يکپارچه ميعانات گازي به افزايش پايداري توليد گاز ميانجامد
نایین - کاشان - ری خط نجات بنزین ستاره
بهره گیری از تجهیزات به روز اندازه گیری گاز
پروانه های کار به محدوده انجام کار توجه کنید
ناآرامی بازار نفت با موج دوم کرونا
آمادگي همکاري با سازمان حفاظت محيط زيست
تعويض تاج چاه 80 پازنان، بدون حضور دکل
دریچهها و نغمههایی رو به دنیای تصویر
دریاچهها جذابترین جاذبههای طبیعی جهان
نفت ظرفیت درخشش در جودو را دارد
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي:
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: ماجراي مناقشه گازي ايران و ترکمنستان موضوع خاصي نيست و بيشتر به جنجال رسانه اي شبيه است.
به گزارش خانه ملت، فريدون عباسي درباره خبر محکوميت ايران به پرداخت حدود 2 ميليارد دلار به ترکمنستان در پي مناقشه گازي با اين کشور، گفت: قرارداد ايران با ترکمنستان يک قرارداد عادي بين دو کشور همسايه است، در واقع از آنجا که تأمين گاز استان هاي شمالي با واردات گاز از ترکمنستان به صرفه تر بود وزارت نفت اين کار را انجام داد.
وي افزود: وزارت نفت در مقطعي قيمت گاز وارداتي از ترکمنستان را با ارائه خدمات فني و مهندسي پرداخت کرد، اما ترکمنستان پس از مدتي از دريافت خدمات و کالا امتناع کرد، در حالي که تحريم هاي بانکي پرداخت هاي نقدي ما به ترکمنستان را مختل کرده است.
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه مطابق حکم داوري دادگاه سوئيس تأخير ايران در پرداخت گازبها به ترکمنستان جريمه به دنبال داشته است، تصريح کرد: همچنين ترکمنستان از کيفيت خدمات و کالاي دريافتي رضايت نداشته است، بنابراين بخشي از اين جريمه متوجه اين مهم است.
عباسي تصريح کرد: پرداخت جريمه به ترکمنستان ضرر قابل توجهي را متوجه ايران نمي کند، زيرا مانند اين مي ماند که ما وامي با درصد پايين از ترکمنستان گرفته باشيم.
رئيس کميسيون انرژي مجلس درباره دو الحاقيه به قرارداد گازي ايران با ترکمنستان به پيشنهاد وزير نفت، گفت: الحاقيه وزير نفت به قرارداد با ترکمنستان در پي اعتقاد به گشايش اقتصادي برجام بوده است، اما اين گونه نشد، در واقع پشت اين الحاقيه يک نظريه مبني بر برداشته شدن تحريم ها وجود داشت و وزير نفت نيز بر همان مبنا که گشايش بانکي خواهد شد و ارز وارد کشور مي شود تن به اين الحاقيه داده، با وجود اين فکر مي کنم ماجراي مناقشه گازي ايران و ترکمنستان نه تنها پاشنه آشيل نيست، بلکه نمي توان آن را موضوع خاصي دانست و بيشتر به جنجال رسانه اي شبيه است.
رئيس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز :
رئيس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به راه اندازي سامانه هاي کنترل قاچاق گفت: با راه اندازي اين سامانه ها امکان قاچاق سوخت در کشور به حداقل مي رسد.
علي مويدي خرم آبادي با بيان اينکه در اين دولت و دولت يازدهم اقدام هاي خوبي در زمينه مبارزه با قاچاق کالا و ارز انجام شده است، گفت: وفور نعمت انرژي يکي از مواهب الهي براي مردم کشور به شمار مي آيد و طبيعي است اگر به صورت بهينه بهره برداري و استفاده نشود بخشي از آن تبديل به ضدارزش مي شود؛ درباره سوخت که فرآيند سخت و دشواري از توليد تا مصرف دارد، در هر مسيري امکان دستبرد به آن وجود دارد، اما ما با اين موضوع به صورت نظام مند يا سامانه اي برخورد مي کنيم.
وي افزود: در سال هاي گذشته به ويژه در دولت يازدهم و دوازدهم شاهد اتفاق بزرگي بوديم. در اين سال ها سامانه هاي مختلفي براي رصد سوخت از نقطه توليد، در زنجيره حرکت تا مصرف و طي کردن يک مسير امن تعريف شد و با طراحي سامانه درخواست فرآورده هاي نفتي (سدف) توانستيم در ديسپچينگ نيروگاه ها حدود 10 ميليارد ليتر صرفه جويي کنيم.
رئيس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تصريح کرد: با راه اندازي سامانه ها، امروز اين امکان وجود دارد از نقطه توليد تا رسيدن به دست مصرف کننده را رصد کنيم تا فضاهايي را که امکان تبديل محصول سالم به کالاي قاچاق داشته کنترل کنيم. به اين ترتيب، دستگاه هاي مربوطه در اين زمينه هوشمندانه عمل مي کنند.
مويدي عنوان کرد: تا رسيدن به جايگاه مطلوب فاصله داريم، اما با وجود الزام هاي کنوني و ابزارهاي موجود توفيق هاي نسبي داشتيم و به ويژه در دولت کنوني تمرکز به صورت کار تخصصي، زيربنايي و دانش محور انجام شده و از کارهاي سليقه اي، جزيره اي، برخورد و دستگيري هاي خياباني، مرزي و جاده اي کمتر استفاده شده است.
رئيس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: معتقديم قاچاق محصول بي نظمي، بي انضباطي، قوانين و مقررات بي کيفيت و غيرقابل اقدام و فضاهاي داراي ابهام، بدون شفافيت و روشن نبودن فرآيندهاست. امروز اگر کشورهاي مختلف جهان توانسته اند در مقوله هاي تجارت، امنيت و اقتصاد پايداري و آرامش نسبي براي شهروندان خود ايجاد کنند، حاصل تمرکزشان بر بسترهاي حقيقي است. سياست هاي ستاد و راهبردهاي بلندمدت آن بر همين اساس پايه گذاري شده تا شاهد توفيق هاي خوبي در کشور باشيم.
عضو کميسيون انرژي مجلس گفت: مقرر شد کميته گاز کميته حقوقي کميسيون انرژي موضوع قرارداد گازي ايران و ترکمنستان را بررسي کنند، همچنين وزير نفت هفته آينده با حضور در اين کميسيون توضيح هايي در اين باره ارائه مي دهد.
روبرت بگلريان با اشاره به نشست روز سه شنبه (17 تيرماه) کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: موضوع اين نشست درباره قرارداد گازي ايران و ترکمنستان بود که يکي از کارشناسان حوزه انرژي مباحثي در اين باره مطرح کرد. البته مقرر شد بيژن زنگنه، وزير نفت هفته آينده با حضور در اين کميسيون توضيح هايي درباره اين قرارداد ارائه کند.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي افزود: همچنين مقرر شد کميته گاز و کميته حقوقي کميسيون انرژي اين موضوع را بررسي کنند.
طرح ملي صنعتي توسعه قواي محرکه تيوان در شهرستان آبيک با حمايت وزارت نفت در قالب قرارداد توليد 100 هزار دستگاه قواي محرکه کم مصرف در خودروهاي داخلي اجرايي مي شود.
سورنا ستاري، معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري در سفر به استان قزوين از طرح ملي صنعتي توسعه قواي محرکه تيوان در شهرستان آبيک قزوين بازديد کرد. اين طرح در زمينه توليد موتور سه سيلندر کم مصرف و پرقدرت، خدمات ماشين کاري فلزات، موتور بنزيني و موتور پايه گازسوز در حال احداث و تجهيز است. مهم ترين ويژگي اين طرح توليد موتورهاي بهينه يورو 6 کم مصرف و پرقدرت است که سهم خوبي براي جلوگيري از خروج ارز از کشور دارد.
اين طرح با حمايت وزارت نفت (شرکت بهينه سازي مصرف سوخت) در قالب قرارداد توليد 100 هزار دستگاه قواي محرکه کم مصرف در خودروهاي داخلي و جايگزيني با خودروهاي فرسوده به مبلغ 65.6 ميليون دلار در ذيل طرح هاي ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير در آستانه ابلاغ به سرمايه گذار است و با اجراي آن، براي 559 نفر اشتغال مستقيم ايجاد مي شود. اين طرح ملي، يکي از بزرگ ترين طرح هاي ايجادي استان از نظر حجم سرمايه گذاري نيز به شمار مي رود.
قيمت شاخص نفت خام برنت ساعت 3 و 49 دقيقه روز چهارشنبه (18 تيرماه) با 13 سنت کاهش به 42 دلار و 95 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا با 10 سنت کاهش به 40 دلار و 52 سنت رسيد.
قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت روز سه شنبه (17 تيرماه) 43 دلار و 8 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 40 دلار و 62 سنت بود.
قيمت نفت در معاملات اوليه امروز کاهش يافت، زيرا داده هاي صنعتي حاکي از افزايش ذخيره سازي نفت خام ايالات متحده است و برآوردي مبني بر اينکه کاهش مقدار توليد نفت خام ايالات متحده کمتر از آن چيزي است که براي سال 2020 پيش بيني مي شد، سبب نگراني درباره عرضه مازاد شد.
هيرويوکي کيکوکاوا، مدير تحقيقات شرکت نيسان گفت: پيش بيني اداره اطلاعات انرژي آمريکا مبني بر کند شدن روند کاهش توليد ايالات متحده تا حدي با چشم انداز بهبود متعادل تقاضا که سبب محدود شدن آسيب هاي بازار نفت مي شد مغايرت داشت.
شرکت ملي نفت ليبي اعلام کرد که نيروهاي خارجي وارد ميدان نفتي السيدر شده اند. مصطفي صنع الله، رئيس هيئت مديره شرکت ملي نفت ليبي اعلام کرد که نيروهاي خارجي وارد ميدان نفت السيدر در شرق اين کشور شده اند و قصد دارند آن را به مرکز نظامي تبديل کنند. وي روز يکشنبه (15 تيرماه) به کانال تلويزيوني الاحرار ليبي گفت ميدان نفتي الشراره 25 روز پيش به اشغال مزدوران شرکت امنيتي وگنر روسيه درآمد. رئيس شرکت ملي نفت ليبي با اشاره به اينکه خسارت هاي واردشده به صنعت نفت از سال 2012، 231 ميليارد دلار بوده است، گفت: شبه نظاميان وگنر بايد فوري منطقه را ترک کنند. ليبي از زمان برکناري معمر قذافي در سال 2011 با بحران جنگ داخلي روبه روست. دولت جديد اين کشور در سال 2015 با توافقي به رهبري سازمان ملل متحد روي کار آمد، اما تلاش ها براي دستيابي به يک توافق سياسي طولاني مدت به دليل حمله نظامي نيروهاي وفادار به خليفه حفتر موفقيت آميز نبودند. سازمان ملل دولت ليبي را به سرپرستي فايز السراج به عنوان مرجع قانوني اين کشور در طرابلس مي شناسد.
دولت در ماه مارس در عملياتي براي مقابله با حمله نيروهاي حفتر به پايتخت که از ماه آوريل 2019 آغاز شده است به نيروهاي وي حمله کرد و به تازگي موقعيت هايي راهبردي را آزاد کرده است.
قيمت نفت خام سنگين ايران در هفته منتهي به 26 ژوئن (2020) نسبت به مدت مشابه پارسال حدود 26 دلار کاهش يافت.
به گزارش مديريت امور اوپک و روابط با مجامع انرژي وزارت نفت، قيمت نفت خام سنگين ايران در هفته منتهي به 26 ژوئن (ششم تيرماه 99) 37 دلار و 50 سنت براي هر بشکه بود که 25 دلار و 98 سنت کمتر از پارسال است. در ميان نفت خام هاي سبد نفتي اوپک، قيمت نفت خام گيراسول آنگولا با 22 دلار و 81 سنت کمترين کاهش و قيمت نفت خام جنو کنگو با 29 دلار و 16 سنت بيشترين کاهش را نسبت به 26 ژوئن پارسال داشته است.
برنامه ريزي براي ارسال نفت سنتزي به پالايشگاه آبادان
معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران با اشاره به اجراي برنامه ارسال نفت سنتزي به پالايشگاه هاي شمالي، اين اقدام را دستاورد مديريت يکپارچه ميعانات گازي در اين شرکت و زمينه ساز افزايش پايداري توليد گاز برشمرد و گفت: در گام بعدي، ارسال نفت سنتزي به پالايشگاه آبادان نيز در دستور کار قرار خواهد گرفت.
فرخ عليخاني افزود: ارسال نفت سنتزي پارس جنوبي به پالايشگاه ها برنامه اي است که با هدف استفاده بهينه از مازاد ميعانات گازي تدوين و با همکاري سازنده ميان معاونت توليد شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب و نفت فلات قاره ايران به سرانجام رسيده است.
بر اساس اين گزارش، دريافت ميعانات گازي پارس جنوبي از سوي منطقه عملياتي بهرگان شرکت نفت فلات قاره ايران، ارسال آن به واحد بهره برداري مارون 2 و سپس انتقال به پالايشگاه هاي شمالي، براي نخستين بار و با هدف مصرف بهينه ميعانات گازي در صنعت نفت کشور کليد خورده است. به اين منظور، معاون توليد شرکت ملي نفت ايران با همراهي مديران ارشد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب براي بررسي ظرفيت هاي مناطق نفت خيز در زمينه ارسال نفت سنتزي به پالايشگاه هاي کشور، از برخي تأسيسات از جمله تلمبه خانه اميديه و تلمبه خانه مايل 40 ماهشهر بازديدي داشته است.
مطابق اعلام شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، عليخاني در حاشيه اين بازديد با اشاره به سرانجام رسيدن اين کار در کمتر از يک ماه، ابراز اميدواري کرده است که چنين اقدامي براي ارسال به پالايشگاه آبادان نيز در دستور کار شرکت ملي نفت ايران قرار گيرد.
عليخاني در توضيح بيشتر گفت: ميعانات گازي پارس جنوبي براي مصرف پالايشگاه هاي داخلي و پتروشيمي ها توزيع مي شود، اما با توجه به حجم توليدات آنها، مازاد ميعانات بايد مديريت مي شد که يکي از گزينه ها ترکيب ميعانات با نفت خام و توليد نفت سنتزي براي خوراک پالايشگاه ها به ويژه پالايشگاه اصفهان بود. به اين منظور، طي يک ماه گذشته نشست هاي مشترکي بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران برگزار و ترکيب نوع نفتي که قرار بود خوراک پالايشگاه ها شود مشخص شد. وي ادامه داد: در بخش اجرا هم تيمي متشکل از نظارت بر توليد و امور بين الملل شرکت ملي نفت ايران، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت نفت فلات قاره ايران تشکيل شد و کار اجرا را به عهده گرفتند که مقرر شد سنتز نفت در منطقه بهرگان انجام و از طريق خطوط لوله مناطق نفت خيز جنوب به پالايشگاه اصفهان ارسال شود. به گفته معاون توليد شرکت ملي نفت ايران، در بازديد ميداني از زيرساخت ها و ظرفيت هاي مناطق نفت خيز جنوب مشخص شد که امکان ارسال نفت سنتزي به پالايشگاه آبادان هم فراهم است و قرار شد اين برنامه نيز در مدت کوتاهي به سرانجام برسد.
بخش ديگر از قطعات کليدي و حساس توربين هاي گازي به همت کارشناسان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در راستاي حمايت از ساخت داخل و همکاري شرکت هاي دانش بنيان داخلي، در سال جهش توليد بومي سازي شد.
سعيد اميني زاده، مدير تدارکات و امور کالاي اين شرکت گفت: ديسک هاي پانزده گانه کمپرسور هواي توربين و بدنه اصلي نگهدارنده و هدايت کننده گازهاي داغ توليدي در محفظه هاي احتراق توربين از قطعات ساخته شده از سوي شرکت هاي داخلي است که تماما از سوپر آلياژهاي مقاوم در مقابل حرارت و فشار و با دقت بالا ساخته شده اند.
وي افزود: قطعات ساخته شده نوعي از توربين هاي پرکاربرد در مناطق نفت خيز به شمار مي آيند که با تواني افزون بر 14 مگاوات، نيروي محرکه پمپ هاي فرايندي و کمپرسورهاي تزريق گاز را تأمين مي کنند.
اميني زاده با بيان اينکه قيمت تمام شده ديسک هاي بومي سازي شده کمتر از يک سوم نمونه مشابه خارجي است، اظهار کرد: روي ديسک هاي پانزده گانه کمپرسور هواي رولزرويس پره هاي ناحيه سرد نصب مي شوند که وظيفه تأمين هواي فشرده براي انجام عمل احتراق در محفظه هاي احتراق را به عهده دارد و قبلاً از سوي سازندگان داخلي بومي سازي شده بود. محفظه هاي شانزده گانه احتراق نيز روي بدنه توربين نصب شده و در واقع واسطه ناحيه سرد و گرم توربين است و جنس آن از سوپر آلياژهاي ويژه تحمل دماهاي بالاي 1800 درجه سانتي گراد است که با توجه به اتصالات متعدد از پيچيدگي بالايي برخوردار است.
وي درباره صرفه جويي حاصل از اين اقدام توضيح داد: قيمت هر ديسک 40 هزار دلار و بدنه يا کيسينگ آن نيز 250 هزار دلار است. بالغ بر 55 دستگاه از اين نوع توربين در مناطق نفت خيز جنوب وجود دارد که سالانه دست کم يک پنجم آنها به تعويض ديسک نياز دارند که با رويکرد حمايت حداکثري از ساخت داخل در وزارت نفت و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، از خروج قابل توجهي ارز از کشور جلوگيري مي شود.
مديرعامل شرکت پتروشيمي نوري از برنامه ريزي براي اضافه شدن محصولات آروماتيک سنگين به سبد محصولات صادراتي اين شرکت خبر داد. تقي صانعي روز سه شنبه (17 تيرماه) در مجمع عمومي عادي سالانه شرکت پتروشيمي نوري با اشاره به اينکه در سال 98 اين شرکت موفق به توليد بيش از 4 ميليون و 338 هزار تن محصول شد، اظهار کرد: پتروشيمي نوري سال گذشته 97 درصد ظرفيت اسمي و 106 درصد برنامه، توليد داشته است. وي به روند افزايشي فروش شرکت پتروشيمي نوري در سال گذشته اشاره کرد و افزود: رشد قيمت ارز و افزايش توليد محصولات باارزش تر از دلايل روند افزايشي فروش بوده است. مديرعامل شرکت پتروشيمي نوري، پارازايلين، بنزن و ارتوزايلين را سه محصول اصلي اين شرکت دانست و ادامه داد: با اجراي پروژه هاي بهبود توليد که در سال 98 در اين شرکت اجرا شد، 685 هزار تن پارازايلين توليد و رکورد توليد اين محصول شکسته شد. همچنين خوشبختانه در سه ماه نخست سال 99 نيز 10 درصد افزايش توليد پارازايلين نسبت به مدت مشابه پارسال صورت گرفته است. صانعي به توليد 417 هزار تن بنزن در سال گذشته اشاره و تصريح کرد: در سه ماه نخست سال 99 توليد بنزن در پتروشيمي نوري هفت درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزايش داده است. وي با اشاره به اينکه بيش از 3100 قلم از اقلام پيچيده پتروشيمي نوري داخلي سازي شده است، گفت: همه کاتاليست هاي مورد نياز مجتمع به غير از يک کاتاليست که در مرحله پايلوت پلنت قرار دارد با همکاري شرکت هاي دانش بنيان داخلي سازي شده است. مديرعامل شرکت پتروشيمي نوري، تبديل ترکيبات سبک پتروشيمي نوري به الفين، افزايش ظرفيت کوره هاي ريفرمينگ واحد 300، ساخت کاتاليست شيرين سازي برش سنگين، کاهش هدرروي بنزن در جريان رافينت واحد 500، جداسازي اتيل بنزن، Revamp واحد 100، تحليل انرژي اگزرژي و بهينه سازي مصرف انرژي در واحد BTX، بومي سازي و توليد کاتاليست ايزومريزاسيون زايلين، ارزيابي چرخه حيات (LCA) محصولات شرکت پتروشيمي نوري و ساخت دستگاه کاتاليست تست و ارتقاي سردکننده واحد را به عنوان پروژه هاي در حال اجراي واحد تحقيق و پژوهش اين شرکت نام برد. وي، عرضه سهام پتروشيمي نوري به بورس، خريد پتروشيمي هنگام، شروع پروژه شيرين سازي برش سنگين، احداث خط بارگيري آروماتيک هاي سنگين و احداث فاز يک و دوم خط صادراتي HTN را از مهم ترين کارهاي انجام شده در پتروشيمي نوري در سال 98 عنوان کرد.
مديرعامل شرکت پتروشيمي نوري با اشاره به اينکه آروماتيک سنگين يکي از محصولات گران بها با عدد اکتان حدود 133 به منظور توليد بنزين است، گفت: اين محصول در ماه هاي آينده با ظرفيت حدود 3 هزار تن در سال به سبد محصولات پتروشيمي نوري اضافه مي شود. صانعي درباره برنامه هاي آينده شرکت پتروشيمي نوري ادامه داد: اجراي برنامه هاي عملياتي براساس مديريت راهبردي و اهداف مورد انتظار تنظيم شده که شامل تکميل و راه اندازي پروژه هنگام، برگزاري مناقصه پروژه زيروفلرينگ، افزايش سرمايه به ميزان 200 درصد، پياده سازي مديريت فناوري و اضافه شدن محصولات آروماتيک سنگين به سبد فروش محصولات صادراتي است.
مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز:
مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز گفت: در سالي که از سوي مقام معظم رهبري به سال «جهش توليد» نام گذاري شده است، به همت مديران و کارکنان جهادگر صنعت گاز در شرايط تحريم ظالمانه دشمنان، ضمن ثبت جهش 2.2 درصدي توليد گاز در سه ماه نخست امسال، ظرفيت پالايش گاز کشور هم از مرز يک ميليارد مترمکعب در روز عبور کرد.
مسعود زردويان درباره آخرين وضعيت افزايش توليد گاز ايران در سال «جهش توليد»، گفت: در حال حاضر، ظرفيت فرآورش گاز در پالايشگاه هاي کشور به حدود يک ميليارد و 30 ميليون مترمکعب در روز افزايش يافته است.
مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران با اعلام اينکه در سه ماه نخست امسال، حجم توليد تجمعي گاز کشور با وجود آغاز تعميرات اساسي پالايشگاه ها افزايش داشته، تصريح کرد: توليد تجمعي گاز در سه ماهه نخست امسال در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته، جهشي 2/2 درصدي را تجربه مي کند.
اين مقام مسئول با اشاره به دستورات صريح مديرعامل شرکت ملي گاز ايران براي ايجاد توازن بين توليد و آغاز تعميرات اساسي پالايشگاه هاي گاز کشور، اظهار کرد: در اين راستا، با برنامه ريزي هدفمند در کنار تعميرات اساسي پالايشگاه ها، نياز صنايع، پتروشيمي ها، نيروگاه ها و بازارهاي صادراتي به گاز تامين شده و کوچکترين اختلالي در فرآيند تامين و توزيع گاز با وجود تعميرات پالايشگاه ها وجود ندارد.
وي با اشاره به هماهنگي شرکت ملي نفت و گاز براي افزايش توليد گاز، از آمادگي دريافت گاز بيشتر در پالايشگاه ها خبر داد و افزود: در شرايط فعلي معادل 100 ميليون مترمکعب ظرفيت پالايشي بيشتر در پالايشگاه هاي کشور وجود دارد و در صورت تامين و ارسال خوراک گاز از بالادستي، امکان فرآورش بيشتر گاز وجود دارد.
زردويان همچنين تاکيد کرد: به منظور اندازه گيري کمي و کيفي گاز، تجهيزات پيشرفته اي در پالايشگاه هاي کشور نصب شده و هرگونه گازي که از پالايشگاه ها به مبادي مصرف ارسال مي شود، با هماهنگي معاونت و مديريت هاي ذيربط وزارت نفت، از نظر کمي و کيفي محاسبه و مورد پايش قرار مي گيرد.
وي با بيان اينکه در پالايشگاه ها سبد متنوعي از انواع محصولات ارزشمند گازي شامل اتان، پروپان، بوتان، ميعانات گازي و گوگرد توليد و عرضه مي شود، بيان کرد: در شرکت ملي گاز ايران براي هر محصول، يک بازه مجاز استانداردي وجود دارد و استانداردهاي گاز يکي از سخت گيرانه ترين استانداردهاي موجود در جهان است.
زردويان در ادامه با يادآوري اينکه در هفت ماه نخست سال براي 18 پالايشگاهي که در حال حاضر، عملياتي هستند، يک برنامه فشرده تعميرات اساسي تعريف و اجرا مي شود، تبيين کرد: در اين مدت، تمام بازديدهاي دوره اي براي اطمينان از عملکرد دستگاه ها با توجه به مسايل ايمني صنعت گاز که لزوم آن به شدت توصيه مي شود، انجام شده، ضمن آن که تعميرات لازم هم در همين دوره انجام مي شود.
مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران، افزود: با توجه به تمهيدات و ارزيابي هاي ريسکي که براي تجهيزات انجام و روش هايي که براي اين کار انتخاب شده و انجام بازرسي هاي فني با بهره مندي از تجهيزات روز دنيا و شرايط جديد، اين ميزان طي اين سال ها و در حين عمليات، مدام بهبود يافته و هم اکنون توانسته ايم کمترين زمان ممکن را به آن تخصيص دهيم تا بتوانيم بيشترين ميزان توليد را داشته باشيم.
اين مقام مسئول در پايان، تاکيد کرد: بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده، قرار است در سال 1400 تعداد پالايشگاه هاي گاز کشور از 18 پالايشگاه موجود به 19 پالايشگاه افزايش يابد.
بازخواني يک پروژه در گفت وگو با رئيس مرکز انتقال نفت نائين
مشعل گاه علاوه برذخيره سازي هاي معمول، شرايط خاصي به وجود مي آيد؛ شرايطي مثل امروز جامعه ما که باويروسي منحوس به نام کرونا(کوويد -19)رو به روست. شيوع اين ويروس بدشگون ومرگبار ازاسفندماه سال گذشته يکباره فراگير شد ودرکوتاه زماني همه کشور را دربرگرفت تا آنجا که مسئولان کشور را برآن داشت براي کاهش سرعت شيوع آن به ويژه درايام نوروز، شاهراه هاي اصلي کشور رامسدود وازحرکت خودروها جلوگيري کنند. باشکل گرفتن پويش درخانه بمانيم درآن ايام(نوروز)وهمراهي آحادمردم بااين پويش، همچنين تمهيدات نهادهاوسازمان مرتبط (وزارت کشور و زيرمجموعه هاي آن مانند نيروي انتظامي وپليس راهور و...)سفرهاي نوروزي به کمترين حد رسيد؛ به طوري که منحني مصرف فراورده هاي نفتي مثل بنزين باکاهشي چشمگير روبه رو و اين فرآورده نفتي درمقطعي به مازاد برمصرف بدل شد.
دراين زمان جلوگيري ازانباشت فراورده هايي همچون بنزين توليدي پالايشگاه هاي ستاره خليج فارس وبندرعباس وهدايت آن به سوي مخازن ذخيره سازي به موضوع مهمي بدل شد؛ آنقدرمهم که طرح احداث خط لوله نائين-کاشان-ري ومخازن تعبيه شده درمسيرآن پاسخي شد به آن.
طرحي که محسن مستقيمي، رئيس مرکزانتقال نفت نائين، توضيح مبسوطي درباره آن ارائه داد؛آنچه مي خوانيد مشروح گفت و گوي تلفني با وي است.
بنابه صلاحديد، به دليل وجودمنحوس ويروس کرونا، امکان سفربه يزد يا هر نقطه ديگر ازکشور وجود ندارد؛به همين دليل، ازآنجا که فعلا تنها راه ساده ارتباطي، تلفن است، تصويري هم از رئيس مرکز انتقال نفت نائين ندارم وفقط صدايش را مي شنوم.
رئيس مرکزانتقال نفت نائين درآن سوي خط، ابتدا تصويري کلي ازفعاليت هاي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران به عنوان شرکت مادر-تخصصي ارائه مي دهد و مي گويد: ايران بابهره مندي بيش از 14 هزار کيلومترخط لوله انتقال، کشوري مطرح در اين حوزه به شمار مي رود و بازيرساخت هايي که متولي آن شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت است، تلاش مي کند، انتقال فراورده هاي نفتي به گونه اي باشد که در صورت لزوم بتواندبه ذخيره سازي فراورده هاي نفتي نيز اقدام کند؛ بي آن که خللي درفرايند انتقال آنها ايجاد شود.
وي مي افزايد: روزانه مقاديربسيار زيادي فرآورده نفتي باراهبري شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران درطول خطوط لوله احداث شده در سراسر کشور به حرکت درمي آيد تاچرخ هاي هيچ صنعت وکارخانه اي ازحرکت بازنايستد؛هيچ خانه اي درهيچ نقطه ازکشوربه سردي و تاريکي نگرايد وهيچ خودرويي نيزمتوقف نماند.اين شبکه گسترده که همچون رگ درهم تنيده شده اند، انواع فراورده هاي نفتي اعم از بنزين، نفت سفيد، نفت کوره ونفت گاز رابه جاي جاي ميهن انتقال مي دهند و شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق که مرکز انتقال نفت نائين زير مجموعه آن است نيزدرخلق تصويرکلي ازآنچه گفته شد، سهمي دارد.
رئيس مرکزانتقال نفت نائين همچنين براي اين که تصويري هم ازخط لوله نايين– کاشان– ري ارائه دهد، مي گويد: احداث اين خط 414 کيلومتري 20 اينچي به سال 90 برمي گردد؛ خط لوله اي که درمسير آن دو مرکزانتقال نفت نائين و کاشان قرارگرفته اند وبا پيمايش اين مسير درانتها به پايانه «ري» دراستان تهران مي رسد.
مستقيمي درباره تاسيسات نائين که به مرکز انتقال کاشان و ازآنجا به پايانه ري متصل مي شود، مي گويد: اين مرکزانتقال نفت شامل سه مخزن 40 ميليون ليتري نفت گاز، سه مخزن 40ميليون ليتري بنزين، دومخزن 20 ميليون ليتري بنزين سوپر، دو مخزن 10ميليون ليتري نفت سفيد، دومخزن 6.5ميليون ليتري آب آتش نشاني، همچنين يک مخزن رليف 700 هزار ليتري، 9بوسترپمپ 6 کيلوولت، چهارالکتروموتوراصلي 6کيلوولت، يک ايستگاه آتش نشاني وساختمان هاي مربوط (مامورسرا، پست برق، اتاق کنترل و ...) است.
صداي آن سوي کابل تلفن خيلي واضح نيست، به همين خاطر گوش خود به سختي به گوشي مي چسبانم که مبادا کلمه يا جمله اي ازقلم بيفتد.
رئيس مرکزانتقال نفت نائين، هدف ازاحداث خط لوله نائين–کاشان–ري را اين گونه توضيح مي دهد: اين خط لوله باهدف دريافت فراورده هاي نفتي پالايشگاه هاي جديد وارسال آنها به تهران واز آنجا به مناطق شمالي کشور احداث شده است.
بندرعباس وستاره خليج فارس، پالايشگاه هايي هستند که خط لوله نائين– کاشان–ري فراورده هاي آنها ازجمله بنزين را دريافت و به تهران ارسال مي کنند.
مستقيمي دراين اثنا به نکته مهم ديگري نيزاشاره وتصريح مي کند:با احداث خط لوله نائين– کاشان– ري، چند اتفاق مهم که از آنها مي توان به عنوان مزيت هاي اين طرح نام برد، رخ داده است؛نخست آن که فراورده هاي نفتي دريافتي ازپالايشگاه هاي بندرعباس و ستاره خليج فارس که اصفهان مقصد اوليه شان است، به اصفهان وارد نمي شوند و مستقيم به تاسيسات ري دراستان تهران هدايت مي شوند.
مزيت ديگراين خط لوله آن است که از کاشان هيچ خط لوله اي عبورنمي کرد و بااحداث خط لوله مزبور، اين مهم محقق شد وکاشان درمسير پمپاژخط لوله وبهره مندي از فراورده هاي نفتي قرارگرفت.
سومين مزيت خط لوله414 کيلومتري نائين–کاشان– ري، جلوگيري ازترافيک جاده اي، به تبع آن مصرف نشدن مقادير زيادي سوخت (گازوئيل) وکاهش تصادف درمسير حرکت نفتکش هاي جاده پيماست.
مستقيمي درادامه صحبت هايش، سير تاريخي اين خط لوله را ادامه مي دهد و مي گويد: باتغييرات ساختاري درسه مرکز انتقال نفت رفسنجان، يزد و نائين، امکان انتقال اين فراورده هاي نفتي مازاد به جنوب شرق کشور و ذخيره سازي درمرکزانتقال نفت يزد، رفسنجان وکرمان فراهم شد و ثمره آن که معکوس سازي خط16اينچ ازمرکزانتقال نفت نائين به سمت مرکزانتقال نفت رفسنجان بود، در تيرماه 96 به بهره برداري رسيد ومرکز انتقال نفت نائين را به مرکزثقل اين پروژه عظيم بدل کرد. درسال 98، احداث خط لوله مزبورتکميل شدامابه دليل تحريم هاي ظالمانه بين المللي، پمپ هاي مربوط به اين پروژه، آماده نشد، اما تارسيدن پمپ هاي جديد، اين خط نمي بايست معطل ومتوقف مي ماند.
ازسوي ديگرباشيوع بيماري کرونا از اواخراسفندماه سال گذشته، مردم در مقعطي (نوروز) به پويش در«خانه بمانيم» پاسخ مثبت دادند وازسفرکردن درآن دوره زماني اجتناب ورزيدند وهمين موضوع موجب شد که مصرف بنزين به نحو چشمگيري کاهش يابد. دوموضوع اخير(آماده نبودن پمپ ها و شيوع ميورس کرونا) موجب شد براي جلوگيري ازانباشت بنزين توليدي پالايشگاه هاي بندرعباس وستاره خليج فارس، فکري شود، فکري که هم به کاهش توليد فراورده هاي نفتي اين پالايشگاه ها به ويژه بنزين نينجامدوهم مشکل ذخيره سازي چنين فراورده هاي نفتي را در پالايشگاه هاي مزبور حل کند.
رئيس مرکزانتقال نفت نائين تصريح کرد: بنابر دستورمستقيم، عليرضاصادق آبادي، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش، مقررشد تا آماده شدن پمپ هاي جديد وارسال آن به موقعيت پروژه خط انتقال نائين- کاشان – ري، به مظورجلوگيري از انباشت بنزين توليد شده در پالايشگاه ستاره خليج فارس وبندرعباس، ازداشته هاي موجود بهره گرفته شود؛ از اين روخط لوله 14اينچي کمترازيک کيلومتربه خروجي تاسيسات نائين – کاشان که در انتها به پايانه ري مي رسد، متصل شد.
وي درباره آخرين وضعيت خط لوله نايين – کاشان –ري گفت: اين خط لوله تکميل شده است وهم اکنون بااستفاده از پمپ هاي قديمي، انتقال فراورده هاي نفتي همچون بنزين را انجام مي دهد.مراکز انتقال نفت نائين بامخازن تعادلي نيز فعال ومرکز انتقال نفت کاشان هم در دست احداث است.
مستقيمي خط انتقال نفت نائين– کاشان– ري راازآن جهت که راهکار نجات بنزين توليدي پالايشگاه هاي بندرعباس وستاره خليج فارس در موارد پيش بيني نشده اي همچون کرونامحسوب مي شود، طرحي مهم مي خواند و مي گويد: اين طرح يکي از بهترين طرح هاي حوزه پالايش و پخش درمرکزايران است که باتوجه به شيوع گسترده ويروس کرونا و پيامدهاي ناشي ازآن (کاهش مصرف بنزين وانباشت حجم توليد اين فراورده) پالايشگاه هاي ستاره خليج فارس و بندرعباس را نجات داده است.
گفت وگو با محسن مستقيمي، رئيس مرکزانتقال نفت نائين، اگرچه کوتاه، اما براي او وهمکارانش که درکويرمرکزي ايران بخشي ازچرخ عظيم صنعت نفت رابه گردش درمي آورند، راضي کننده است؛راضي ازاين منظرکه تلاش او وهمکارانش درگوشه اي ازايران بزرگ، به بارنشسته است.
مشعل مراحل پيش راه اندازي و نهايي طرح توسعه اي ميدان آذر در حال تکميل است و اخبار خوشي از آن در راه است. بايد گفت که شمارش معکوس براي توليد روزانه 65 هزار بشکه نفت در ميدان نفتي آذر آغاز شده است. کيوان ياراحمدي، مجري طرح توسعه آذر در گفت وگو با «مشعل» اعلام مي کند که «پرچالش ترين ميدان نفتي کشور، با همت و توان داخلي در آستانه توليد نهايي قرار دارد.»
در همين زمينه، شرکت مهندسي و توسعه نفت اعلام کرده که پروژه احداث واحد فرآورش مرکزي (CPF) هم اکنون براي ورود نفت و تحقق توليد نهايي 65 هزار بشکه نفت خام در اين ميدان آماده است.
طبق اعلام مجري طرح توسعه آذر، با توجه به اتمام فعاليت هاي اجرايي در بخش تأسيسات نفتي، شمارش معکوس براي توليد نهايي از اين ميدان آغاز شده است. در صورت انجام موفقيت آميز آزمايش 21 از 28 روز توليد نهايي، چگونگي بازپرداخت هزينه هاي نفتي به پيمانکار بيع متقابل، پس از بررسي به تصويب نهايي خواهد رسيد.
ياراحمدي گفته است: تاکنون در مراحل مختلف اجراي اين طرح، سهم حداکثري نيروها، بومي منطقه بوده اند و تمام تلاش ما براين است که با توجه به اينکه پروژه در مراحل نهايي کار قرارگرفته، نيروهاي بومي فعاليت خود را در اين طرح ادامه دهند.
ميدان نفتي آذر، از ميدان هاي نفتي مشترک با عراق و در جنوب غربي استان ايلام و بين دو شهر مهران و دهلران واقع شده است. تمرکز وزارت نفت بر توسعه ميدان هاي مشترک نفت و گاز بوده و آنگونه که بيژن زنگنه، وزير نفت ابتداي امسال اعلام کرد تا پايان دولت همه ميدان هاي مشترک تعيين تكليف خواهند شد.
او همچنين اعلام کرد که فعاليت در ميدان هاي مشترک همانند غرب کارون، آذر، ميدان هاي پايدار غرب و پارس جنوبي در جريان است که در اين مجال به معرفي و بررسي ميدان نفتي آذر مي پردازيم که دي ماه پارسال، مشعل هاي HP و LP اين واحد پس از تکميل فعاليت هاي اجرايي در تمامي بخش هاي مکانيکال، پايپينگ و برق و ابزار دقيق، پس از انجام آزمايش هاي پيش راه اندازي و با در نظر گرفتن مؤلفه هاي ايمني پايلوت مشعل ها، راه اندازي و روشن شد.
ميدان نفتي مشترک با عراق که کشور همسايه آن را «بدراي» نام گذاشته، از آن به عنوان چشم و چراغ ميادين نفتي ايران در مرزهاي غربي هم ياد مي شود که در جنوب غربي ايلام ( ميان دو شهر مهران و دهلران) واقع شده است. اتفاق خوب در اين ميدان در سال هاي اخير آن بود که براي نخستين بار اسفند سال 1395 مرحله نخست توليد زودهنگام از آذر با ظرفيت روزانه 15 هزار بشکه آغاز و مشعل اين ميدان نفتي مهم در ايران روشن شد. آنچه طرح توسعه اين ميدان نشان مي دهد توليد روزانه 65 هزار بشکه اي براي آن هدفگذاري شده است که اين ميزان توليد بزودي محقق خواهد شد.
اين طرح توسعه اي پيش از اين در چارچوب يک قرارداد بيع متقابل اکتشافي از سوي شرکت ملي نفت ايران به شرکت نورث هيدرو نروژ واگذار شده بود. اين شرکت نروژي در آغاز اجراي پروژه در ميدان آذر 2 حلقه چاه حفر کرد که چاه شماره (يک) به علت مشکلات مکانيکي پيش از آنکه به عمق نهايي برسد، متوقف شد و پس از آن چاه آذر 2 با موفقيت حفر شد و به عمق نهايي رسيد.
نتايج لرزه نگاري 2 بعدي و آزمايش چاه موجب تهيه گزارش اقتصادي بودن توليد از اين ميدان در سال 1385 و تاييد آن از سوي شرکت ملي نفت ايران شد؛ اما اين شرکت نروژي با وجود مذاکره هاي فشرده و نهايي سازي (MDP) و عمده موارد قراردادي به علت تشديد محدوديت هاي بين المللي عليه صنعت نفت کشورمان، حاضر به امضاي قرارداد توسعه ميدان نشد.
با احراز اقتصادي بودن توليد از ميدان آذر، شرکت ملي نفت ايران از سال 1387 همزمان با اجراي فعاليت هاي زيرساختي از جمله تحصيل اراضي، پاکسازي منطقه از مين و مهمات عمل نکرده، احداث جاده ها و انجام مطالعات آزمايشي و زيست محيطي از محل منابع داخلي، مذاکره با سرمايه گذاران را نيز در دستور کار قرار داد.
پس از امضاي قرارداد محرمانگي و برگزاري نشست هاي فني، شرکت پتروناس اطلاعات لازم را دريافت و مطالعات اوليه را انجام داد و در نيمه دوم سال 1388 با مشارکت شرکت گاز پروم روسيه مذاکره ها به شکل جدي تري دنبال شد، به طوري که در خرداد سال 1389 بيشتر موارد قراردادي با اين کنسرسيوم نهايي شد، اما سرانجام اين کنسرسيوم هم به علت محدوديت هاي بين المللي، حاضر به انعقاد قرارداد توسعه ميدان نشد. از اواخر سال 1389 مذاکرات توسعه ميدان با شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت با سرمايه گذاري شرکت سپهر انرژي (متعلق به بانک صادرات) آغاز شد که در ادامه نيز اين سرمايه گذار انصراف و شرکت سرمايه گذاري صندوق بازنشستگي کارکنان صنعت نفت جايگزين شرکت سپهر انرژي شد.
سرانجام 19 مهر 1390 قرارداد توسعه ميدان آذر با پيمانکار ايراني امضا و در 28 اسفند سال 1390 متعاقب اخذ مجوز شوراي اقتصادي اين قرارداد موثر شد.
اگر بخواهيم جزيي تر به اين ميدان نفتي مهم بپردازيم، بلوک نفتي اناران در استان ايلام از دو ميدان نفتي چنگوله و آذر تشکيل شده است. ميدان آذر 2 ميليارد و 500 ميليون بشکه نفت درجا دارد. نفت خام توليدي ميدان آذر از نوع سبک با API حدود 32 تا 33 است و ضريب برداشت نفت از اين ميدان بر اساس طرح توسعه فعلي، 16 درصد برآورد شده است. نکته مهم آنکه ميدان نفتي آذر از جمله پرچالش ترين و سخت ترين ميدان هاي ايران و حتي جهان از نظر ساختار زمين شناسي و آنومالي هاي متعدد سازندي است. وجود لايه هاي پرفشار و کم فشار متعدد در توالي سازندهاي مختلف اين ميدان، لزوم تعريف نقاط متعدد جداره گذاري و جداسازي لايه هاي ناهمگون از همديگر را اجتناب ناپذير مي سازد که اين تعدد تغييرات فشاري سازندها در ميدان آذر منحصر به فرد است. ترکيب سيال ميدان آذر بشدت خورنده و لزوم ساخت تاسيسات و خطوط لوله با آلياژهاي مقاوم در برابر خوردگي و زمان طولاني حفاري در قياس با ساير ميدان ها از ديگر چالش ها و سختي هاي کار در اين ميدان مشترک به شمار مي رود.
از طرفي ميدان آذر به واسطه نوع سازند و خواص سنگ مخزن به صورتي است که به طور عادي نمي توان پس از حفاري، ميزان نفت مورد انتظار را از هر چاه استخراج کرد، بلکه بايد در چاه هاي اين ميدان به عمليات برانگيزش اسيدي به روش شکافت اسيدي يا تزريق اسيد در حجم بالا اقدام کرد. به اين معنا که در جريان عمليات شکافت اسيدي بايد فشاري بالاتر از فشار شکست سنگ صورت گيرد تا نفت از فواصل دوردست، امکان جريان يافتن به سمت حفره توليدي را پيدا کند و ميزان بهره دهي از هر چاه افزايش يابد که اجراي موفقيت آميز اين عمليات در ميدان آذر و کسب تجارب مرتبط با اين مقوله، مي تواند در ساير ميادين نفتي کشور به كار گرفته شود. حالا روزهاي روشن و اميدوارکننده اي در انتظار آذر است.
گزارشي از مديريت عملياتي در شرکت انتقال گاز ايران
مهدي مهرابي شرکت انتقال گاز ايران با در اختيار داشتن حدود 37 هزار و 500 كيلومتر شبکه خطوط گاز، 317 دستگاه توربوکمپرسور در 86 تاسيسات تقويت فشار با ظرفيت انتقال روزانه 800 ميليون متر مكعب، يکي از بزرگ ترين شرکت هاي انتقال گاز جهان به شمار مي آيد كه وظيفه دريافت گاز از پالايشگاه هاي گاز، تاسيسات جمع آوري، ذخيره سازي، واردات، صادرات، انتقال و تحويل به شركت هاي گاز استاني (نيروگاه ها، صنايع عمده، تجاري و خانگي) تزريق ميادين نفت و گاز را عهده دار است. در اين ميان، مديريت هماهنگي عمليات در شرکتي عملياتي که عنوان يکي از بزرگ ترين شرکت هاي انتقال گاز جهان را با خود يدک مي کشد، راهبردي است و وظايفي خاص و ويژه به عهده دارد. در همين حال، مدير هماهنگي عمليات شرکت انتقال گاز ايران درباره واحدهاي اين مديريت مي گويد: مديريت هماهنگي عمليات، شامل بخش هاي اصلي هماهنگي عمليات در امور انتقال گاز، امور اندازه گيري، امور عمليات HOT TAP (انشعاب گرم)، امور هماهنگي و كنترل ماشين آلات و مرکز آموزش جوش ري مي شود. مجيد مصدقي با اشاره به بخش هماهنگي عمليات در امور انتقال يادآور مي شود: اين بخش، هماهنگي هاي عملياتي با مناطق و ديسپچينگ ملي گاز در بهره برداري از شبکه و تعميرات، پيگراني و... مطابق با برنامه هاي سالانه و در زمان توقف هاي اضطراري و تهيه گزارش هاي روزانه عمليات را به عهده دارد. از مهم ترين اقدام هاي اين واحد، استقرار سيستم يكپارچه ثبت و توليد گزارش ها در بستر سامانه سينا (سيستم يكپارچه نرم افزاري انتقال گاز) است.
به گفته مصدقي، امور اندازه گيري كه فاقد ساختار سازماني بوده و به صورت كارگروه و نفرات مامور اداره مي شود، مسؤوليت مديريت و كنترل همه نقاط اندازه گيري در شبكه انتقال اعم از تحويل و تحول گاز از مبادي دريافت و تحويل، واردات، صادرات، تزريق و برداشت و همچنين تهيه گزارش هاي تراز روزانه و ماهانه به منظور صدور و تاييد صورت هاي مالي را به عهده دارد. علاوه بر وظايف ياد شده، مديريت و راهبري پروژه هاي افزايش دقت سيستم هاي اندازه گيري به منظور كاهش هدر رفت گاز كه به نوعي اساس مديريت انرژي و كربن بوده نيز بخشي از وظايف اين امور است. با توجه به توسعه شبکه انتقال در وسعت جغرافيايي کشور، مسؤوليت اجراي عمليات HOT TAP (انشعاب گرم) در چهار گستره به چهار منطقه عملياتي واگذار شده است و اعلام نياز، برنامه ريزي، تلفيق برنامه با برنامه هاي ديسپچينگ ملي گاز، پيگيري و کنترل اقدام ها و همچنين سياستگذاري تامين تجهيزات و به روز رساني دستورعمل هاي اجرايي به عهده امور عمليات HOT TAP (انشعاب گرم) است.
مدير هماهنگي عمليات شرکت انتقال گاز ايران اعلام مي کند: سال گذشته 152 مورد عمليات انشعاب گرم بر اساس تقاضاي شركت هاي گاز استاني، مهندسي و توسعه و مناطق عملياتي پيش بيني و در برنامه قرار داشت كه 34 مورد انجام و مابقي به دليل آمادگي نداشتن متقاضيان انجام نشد و براي سال 1399 نيز تعداد 137 مورد در برنامه قرار دارد.
مصدقي درباره فعاليت هاي امور هماهنگي و كنترل ماشين آلات مي گويد: بديهي است انتقال پاک، ايمن، پايدار و بهره ور گاز در شبكه اي به اين وسعت، نيازمند لجستيک و پشتيباني ماشين آلات بوده که در اين بخش نيز شرکت انتقال داراي ناوگان عظيم ماشين آلات است و 2 هزار و 700 دستگاه در سطح 10 منطقه عملياتي استقرار دارند. امور هماهنگي و كنترل ماشين آلات، برنامه ريزي هاي كوتاه مدت و بلند مدت تامين، جايگزيني و نگهداشت اين ناوگان براي پشتيباني عمليات نگهداري و تعميرات شبكه را به عهده دارد. از مهمترين اقدام ها و برنامه هاي اين امور مي توان به برنامه نوسازي ناوگان فرسوده تا سال 1404 با توجه به قانون هواي پاک که طول عمر خودروهاي سبک را 14 سال و خودروهاي سنگين را بالاي 20 سال فرسوده اعلام کرده، متناسب با منابع مالي تخصيصي اشاره کرد. استقرار سيستم نگهداري و تعميرات ماشين آلات به عنوان بخشي از دارايي هاي فيزيكي در بستر سامانه IPCMMS، استقرار مديريت يكپارچه ناوبري در سطح شركت با هدف بهره وري و واكنش سريع در مواقع بحران، تخصيص بهينه ماشين آلات با توجه به شرايط موجود بر اساس متدولوژي علمي و بازنگري و بهينه سازي مصوبات خودرويي سبك از ديگر اقدام ها به شمار مي آيد. مدير هماهنگي عمليات شرکت انتقال گاز ايران درباره مرکز آموزش جوش ري نيز مي گويد: اين مركز طي ساليان گذشته وظيفه آموزش، تعيين و تاييد صلاحيت جوشكاران مورد نياز شركت ملي گاز ايران را به عهده داشته كه با توجه به تغيير ماموريت آن مركز به منظور رويكرد برون سپاري برخي از فعاليت هاي سازمان، در حال حاضر داراي فعاليت هاي محدود در مسير ايفاي نقش نظارتي خود است. وي در پاسخ به اين پرسش که ارتباط با مديريت ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران چگونه انجام مي شود؟ اظهار مي کند: به دليل ماهيت وظيفه اين مديريت در خصوص هماهنگي و نظارت بر همه عمليات جاري شبكه انتقال گاز كشور، تقارن آن با وظايف مديريت ديسپچينگ ملي گاز و لزوم تعامل حداكثري دو مديريت، ارتباطات مرتبط به روش هاي مختلفي به صورت متوالي و شبانه روزي صورت مي گيرد. اين بخش همچنين وظيفه دارد علاوه بر تحليل بخشي و كلي شبكه انتقال گاز كشور، هماهنگي هاي لازم در خصوص ايجاد بستر مناسب براي هرگونه تغيير در شرايط عملياتي مورد نياز مناطق عملياتي را با مديريت ديسپچينگ انجام دهد. در واقع مي توان گفت به تعبيري حلقه واسط بين مناطق 10 گانه عمليات و مديريت ديسپچينگ ملي گاز است.
به گفته مصدقي، با توجه به اهميت اندازه گيري در مبادلات مالي شركت انتقال (خريد و فروش گاز) و همچنين كاهش ميزان گازهاي محاسبه نشده و مديريت شبكه انتقال در ابتدا شناسايي، سپس بررسي وضعيت موجود و انحراف آن با وضعيت مطلوب و در پايان رفع نواقص و افزايش دقت سيستم هاي اندازه گيري در دستور كار اين امور قرار دارد. براي رسيدن به اهداف ذكر شده، پروژه هايي از جمله کاهش نشر از بلودان ها و مديريت تخليه هاي عملياتي، افزايش دقت اندازه گيري سيستم هاي اندازه گيري سوخت تاسيسات تقويت فشار و تفکيک مصارف عمومي از سوخت صنعتي، افزايش دقت سيستم هاي اندازه گيري در مبادي تحويل گاز (گازرساني ها، تزريق به چاه ها و مصارف عمده)، نصب سيستم هاي اندازه گيري بين مناطق به منظور مديريت اتلاف شبكه و محاسبه شاخص عملكردي مناطق عملياتي و افزايش دقت سيستم اندازه گيري در مبادي دريافت گاز (پالايشگاه هاي گاز، برداشت از مخازن، دريافت گاز از مناطق نفت خيز جنوب) اجرا شده است.
همچنين پروژه هاي پژوهشي نظير افزايش ميزان ذخيره سازي با استفاده از نانو جاذب ها (ANG) و تدوين متدولوژي هاي اندازه گيري نشر از بلودان ها و ريشه يابي علل خرابي شيرهاي بلودان نيز اجرا شده است.
مدير هماهنگي عمليات شرکت انتقال گاز ايران تاکيد مي کند: به منظور اجراي برخي پروژه ها، بخصوص صحه گذاري عملكرد سيستم هاي اندازه گيري از فناوري جديد اندازه گيري جريان گاز به كمك «جريان سنج تماسي متحرك» و در اندازه گيري نقاط شبنم از «دستگاه اندازه گيري ميزان نقطه شبنم آب و هيدروكربن» استفاده مي شود. همانند ساير بخش ها در اين بخش نيز از استانداردهاي مرتبط نظيرIGS, ISO, AGA, OIML,.. استفاده مي شود. مصدقي در پايان با اشاره به همکاري با کشور عراق در حوزه هاي مشاوره فني مي گويد: ارائه برخي مشاوره هاي فني درخصوص تميز كاري و نحوه اجراي عمليات پيگراني تميز كننده در كشور عراق و آموزش هاي تخصصي اندازه گيري، از جمله فعاليت هاي اين مديريت در حوزه صادرات خدمات فني و مهندسي است.
در ادامه، رئيس هماهنگي عمليات شرکت انتقال گاز ايران مي گويد: در مجموع 22 سال سابقه کار در سمت هاي سرپرست شيفت بهره برداري، سوپروايزر و معاون راه اندازي واحد الفين ششم (پتروشيمي اميرکبير)، به عنوان معاون راه اندازي و رئيس فرايند در شرکت نفت و گاز پارس عسلويه (فاز12پارس جنوبي) و به عنوان رئيس هماهنگي عمليات و سرپرست امور اندازه گيري در شرکت انتقال گاز ايران را دارم. بهمن زيارتي درباره سختي کار فعاليت در اين امور يادآور مي شود: يک واحد عملياتي را مي توان به موجودي زنده تشبيه کرد، از اين رو حفظ و نگهداري و نيز مراقبت از يک سيستم زنده، مشکلات، مصائب و مخاطرات خاص خود را دارد. به عنوان مثال مي توان به سفرهاي طولاني از مسيرهاي سخت گذر تا پروازهاي فراوان کاري، پاسخگويي در24 ساعت شبانه روز و هفت روز هفته و نيز حساسيت هاي عملياتي اشاره کرد. وي ادامه مي دهد: در برخي کاليبروسيون هاي خاص در نقاط اندازه گيري (بخصوص نقاط صادراتي) و لزوم حضور در آن زمان، امکان همراهي خانواده در برخي اوقات وجود نداشته است. زيارتي با اشاره به پيشنهادهايي که براي تسهيل در فرايندها و تغيير رويه هاي عملياتي داشته است، تاکيد مي کند: تبديل هماهنگي عمليات به عمليات، ايجاد واحدهاي بهره برداري و تعميرات و نظارت بر بهره برداري ايستگاه ها از سوي مديريت عمليات از جمله اين پيشنهادهاست.
رئيس امور هماهنگي و کنترل ماشين آلات شرکت انتقال گاز ايران در ادامه نيز درباره بخشي از پيشينه کاري خود مي گويد: داراي مدرک مهندسي صنايع اتومبيل و کارشناس ارشد مهندسي سيستم هاي انرژي – تکنولوژي انرژي هستم. سال 1372 در پالايشگاه فجرجم استخدام شدم. پس از 6 سال خدمت به عنوان مسؤول تعميرگاه حمل و نقل به ستاد شرکت ملي گاز (امور ماشين آلات ساختمان و حمل و نقل) آمدم و با تاسيس شرکت انتقال گاز در سال 1385 در امور ماشين آلات مشغول به کار شدم. هم اکنون به عنوان رئيس امور هماهنگي و کنترل ماشين آلات در مجموعه مديريت هماهنگي عمليات، انجام وظيفه مي کنم.
عليرضا طاهري بخش مي گويد: امور ماشين آلات با ساختار سازماني 6 کارمند رسمي و يک نفر دفتردار، راهبري ناوگان عظيم وسايط نقليه و ماشين آلات ساختماني به تعداد کل دو هزار و 719 دستگاه شرکتي و تعداد يک هزار و 288 دستگاه خودروي استيجاري در 10 منطقه عملياتي از طريق متوليان واحدهاي حمل و نقل پشتيباني عمليات را به عهده دارد.
وي با اشاره به مهم ترين برنامه هاي امسال مي گويد: خريد بيل مکانيکي چرخ زنجيري، خريد لودر چرخ لاستيکي، خريد وانت دوديفرانسيل دو کابين، تعيين تکليف اقلام يدکي مورد نياز و مازاد بر نياز انبار هاي مناطق 10گانه، جمع آوري اطلاعات و راه اندازي نرم افزار IPCMMS ماژول ماشين آلات از مهم ترين برنامه هاي امسال است.
رئيس امور هماهنگي و کنترل ماشين آلات شرکت انتقال گاز ايران ادامه مي دهد: مشارکت و همکاري در پياده سازي و بهره برداري سيستم موقعيت ياب(GPS ) ماشين آلات و ارتباط با نرم افزار IPCMM، جمع آوري خودروهاي سبک خارج از مصوبات مناطق، جمع آوري وسايل نقليه و ماشين آلات اسقاط مناطق و بهينه سازي مصوبات و طرح سيستمي کردن مصوبات از ديگر برنامه ها به شمار مي آيد.
در ادامه، حسین حیدری درباره بخشی از پیشینه کاری خود می گوید: از سال 1370 در شرکت های مختلف فعالیت داشته و سال 1377 در شرکت ملی گاز ایران مشغول به کار شدم. تا سال 1385 در پارس جنوبی فعالیت می کردم و پس از آن به شرکت انتقال گاز ایران منتقل شدم. او می افزاید، با توجه به سوابق کاری، حضور در عملیات به من طراوت و شادابی می بخشد؛ از طرفی صمیمیت حاکم بر روابط همکارانم در این مدیریت از نظر روحی ما را شاداب می کند. حیدری درباره سختی کار در این مدیریت می گوید: کار من در واحد به صورت شبانه روزی، ایجاد هماهنگی بین همه ارکان انتقال گاز در شرایط خاص و بهره برداری عادی است. کار به این شکل را نمی توان کاری سخت تعبیر کرد، بلکه باید به جای سختی گفت لذت تلاش و ارتباط با همه اجزا و ارکان انتقال گاز. در چند سال گذشته اغلب مراسم و مهمانی هایی که در فصل سرما بود و عمدتا مراسم برگزار شده در مدارس فرزندانم را از دست داده ام.
از بدو تدوین فرایندها در شرکت، ارتباط تنگاتنگی با همکاران مدیریت برنامه ریزی در احصا و تدوین فرایندهای عملیاتی داشته ام و درحال حاضر نیز به صورت شبانه روزی درحال مکانیزه کردن فرایندهای عملیاتی هستم.
وی درباره یکی از خاص ترین خاطراتی که در ذهنش باقی مانده است، می گوید: در 12 سال گذشته هر ساله حین انجام کار با خاطرات متعددی مواجه شده ایم؛ اما خاص ترین عملیات قابل اشاره، اجرای انشعاب گرم و تاسیس ایستگاه اندازه گیری گاز برای خط سیری در فاز 9و10 پارس جنوبی طی 11 شبانه روز با همکاری منطقه 10 عملیات انتقال گاز و ستاد بوده است.
پروژه هايي که از سهم خام فروشي نفت مي کاهد
مشعل پتروپالايشگاه يا همان مجموعه هاي اتصالي بين مجتمع هاي پالايش و پتروشيمي تنها به دنبال توليد سوخت از جمله گاز مايع (LPG)، بنزين، نفت سفيد، نفت گاز و نفت کوره نيستند، بلکه در کنار چنين محصولاتي، فراورده هاي ويژه و خوراک هاي مورد نياز مجتمع هاي پليمري و شيميايي را نيز توليد و عرضه مي کنند. در اين مجموعه ها که در همين روزها تعدادي از آنها در آستانه افتتاح هستند، نفت خام به عنوان خوراک وارد واحدهاي فرايندي متعددي مي شود تا ترکيبي از محصولات سوختي و پايه پتروشيمي توليد شود. پتروپالايشگاه بر مبناي يکپارچگي بين مجتمع هاي پالايشي و پتروشيمي و با هدف تنوع در محصولات (انواع سوخت و محصولات پايه پتروشيمي)، کاهش قيمت تمام شده محصولات، بهينه سازي راندمان و افزايش سودآوري ايجاد مي شوند. مجتمع هاي پتروپالايشي به منظور توليد همزمان فراورده هاي هيدروکربوري و محصولات پايه پتروشيمي، نيازمند به کارگيري واحدهاي فرايندي تبديلي و تکميلي از جمله واحد کراکر با بخار، واحد تبديل کاتاليستي، واحد هيدروژن زدايي از پروپان، استخراج و جداسازي آروماتيک ها و الفين ها هستند.
مجموعه صنعت نفت نيز در اين سال ها حرکت خود را به سمت ايجاد واحدهاي پتروپالايشي شروع کرده و در حال حاضر علاوه بر شروع زمانبندي براي افتتاح پتروپالايش هايي همچون کنگان و پارسيان، زمان بندي براي طرح هاي پتروپالايشي جديد شروع شده است. در عين حال براي توجه بيشتر به سرمايه گذاري در اين حوزه تدابير خوبي اتخاذ شده است. مجلس شوراي اسلامي نيز در نيمه نخست 1398 قانون حمايت از توسعه صنايع پايين دستي نفت خام و ميعانات گازي با استفاده از سرمايه گذاري مردمي را تصويب کرد که بر اساس آن وزارت نفت موظف شد ظرف حداقل دو ماه آيين نامه اجرايي اين ماده قانوني را به تصويب هيات وزيران برساند و حداکثر يک ماه پس از آن براي جذب سرمايه گذار احداث پتروپالايشگاه ها فراخوان دهد.
آيين نامه اجرايي قانون حمايت از توسعه صنايع پايين دستي نفت خام و ميعانات گازي با استفاده از سرمايه گذاري مردمي 29 دي ماه پارسال به تصويب هيات وزيران رسيد و پس از آن وزارت نفت 13 بهمن ماه فراخوان عمومي جذب سرمايه گذار ساخت پالايشگاه و پتروپالايشگاه را در تارنماي وزارت نفت (MOP) قرار داد. بر اساس قانون «افزايش ظرفيت پالايشگاه هاي ميعانات گازي و نفت خام با استفاده از سرمايه گذاري مردمي» يک پتروپالايشگاه پس از بهره برداري تا زمان مشخص از «تنفس خوراک» برخوردار است؛ به اين معنا که در سال هاي ابتدايي، به صورت علي الحساب هزينه خوراک را پرداخت نخواهد کرد. به اين ترتيب پس از بهره برداري از واحد پتروپالايشگاهي، کل هزينه سرمايه گذاري شده توسط سهامداران، ظرف مدت يک سال به عنوان سود به آنها عودت مي شود و بازگشت سرمايه طرح از يک دوره هشت تا 10 ساله به يک سال پس از بهره برداري از پروژه کاهش مي يابد. هزينه خوراک تنفس داده شده، در حکم وامي خواهد بود که مطابق با قوانين صندوق توسعه ملي (از لحاظ مدت زمان بازگشت وام و نرخ سود) به شرکت پالايشي داده شده است، در کنار اين قاعده، ايجاد الزام به استفاده از منابع مردمي در قانون، زمينه را براي هدايت نقدينگي و کسب سود مردم از اين مسير فراهم خواهد کرد.
اين پيگيري ها حالا و در سال هاي پاياني دولت دوازدهم نزديک به نتايج دلخواه شده است و بيژن زنگنه، وزير نفت چندي قبل در کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به سوالي درباره قانون مشارکت دادن مردم در پروژه هاي نفتي و آيين نامه پتروپالايشگاه ها اعلام کرده است که آيين نامه ساخت پتروپالايشگاه ها در حال تدوين است و به زودي نهايي مي شود. از سوي ديگر هوشنگ فلاحتيان، معاون برنامه ريزي وزير نفت چندي قبل اعلام کرد که اطلاعات فني و اقتصادي 42 شرکت متقاضي طرح هاي پتروپالايشي ثبت شده است. او 25 خرداد اعلام کرد که سرمايه گذاران تا 27 خردادماه فرصت دارند تا اطلاعات خود را تکميل کنند و اين يعني تاکنون مراحل ثبت اطلاعات تکميل و وارد فرآيند بعدي شده است. او گفته است که وزارت نفت و شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفت ايران پس از پايان اين فرصت، بررسي را مطابق آنچه در آيين نامه آمده است، آغاز مي کنند و شرکت هايي که شاخص ها و متغيرهاي کليدي را داشته باشند، براي توسعه پتروپالايشگاه ها انتخاب خواهند شد.
مساله قابل توجه آن است که در سال هاي اخير، توجه سرمايه گذاران به پتروپالايشي ها بسيار زياد شده است و بسياري از آنها به طور رسمي پا به اين عرصه گذاشته اند و به عنوان نمونه فرمانده قرارگاه خاتم الانبيا(ص) از تمايل براي سرمايه گذاري در ساخت پتروپالايشگاه ها خبر داده است. سعيد محمد با بيان اينکه پتروپالايشگاه ها يکي از موضوعات مهم براي جلوگيري از خام فروشي نفت است، افزود: سال هاست اين موضوع مطالبه رهبر معظم انقلاب است، اما با وجود اين، به دلايلي مغفول مانده است. در گذشته مقداري با ساخت پالايشگاه ها مخالفت مي شد و اگر اين تدبير از گذشته مي شد که به سمت پتروپالايشگاه ها مي رفتيم، امروز تاب آوري کشور در برابر تحريم ها بسيار بيشتر بود.
او افزود: با توجه به اينکه در اين حوزه پروژه زيادي از سوي وزارت نفت تعريف نشده است، قرارگاه خاتم الانبيا براي ورود به اين حوزه به صورت سرمايه گذاري اعلام آمادگي کرده است؛ يعني سرمايه گذاري کنيم، سهامدار شويم و بهره برداري کنيم. اصل اين است که پروژه ها عملياتي شود و به دنبال مالکيت در آنها نيستيم.
به نظر مي رسد آينده اي نزديک و روشن براي مجموعه هاي پتروپالايشي در راه است.
بيژن زنگنه، وزير نفت بهمن سال گذشته در گردهمايي توسعه نظام مالي در صنعت نفت با اشاره به آغاز فرآيند ارزيابي و صدور مجوز براي پتروپالايشگاه ها با اشاره به فرآينده ارزيابي درخواست ها براي دريافت مجوز پتروپالايشگاه در ارديبهشت 99 اعلام کرده بود که پيش بيني مي شود نزديک به 20 ميليارد دلار جذب سرمايه در اين عرصه انجام شود.
هوشنگ فلاحتيان، معاون وزير نفت نيز اسفند سال گذشته در نشست «تبيين نحوه برگزاري فراخوان سرمايه گذاران احداث طرح هاي پالايشگاهي و پتروپالايشگاهي» تاکيد کرده بود که هدف از اجراي قانون «افزايش ظرفيت پالايشگاه هاي ميعانات گازي و نفت خام با استفاده از سرمايه گذاري مردمي» ساخت واحدهاي پالايشي از طريق جذب سرمايه هاي مردمي است. او گفته بود: روح اين قانون اين است که متقاضيان بتوانند با استفاده از سرمايه هاي جذب شده از بازار سرمايه به احداث پالايشگاه و پتروپالايشگاه مبادرت کنند. در اين زمينه ما در يک دوره مشخص، خوراک نسيه اي به متقاضيان مي دهيم. ارزش خوراک داده شده برابر است با کل ارزش سرمايه گذاري که شخص متقاضي انجام داده است، به گونه اي که بتواند اصل پول و سودش را به مردم پرداخت کند. اين خوراک نسيه در واقع همانند وامي است که از صندوق توسعه ملي به سرمايه گذاران داده مي شود.
وي تاکيد کرده است: قواعد بازپرداخت اين وام از صندوق توسعه ملي مثل قواعد ساير تسهيلات و وام هاي ارزي است که از اين صندوق در اختيار فعالان و صنعتگران قرار مي گيرد. بر اساس نظام نامه اي که صندوق توسعه ملي تصويب کرده است کساني که در مناطق توسعه يافته براي ساخت پالايشگاه و پتروپالايشگاه سرمايه گذاري مي کنند، کل دوره احداث و بازپرداخت سرمايه شان 8 سال است که سه سال آن شامل دوره احداث پالايشگاه، شش ماه آن براي اعطاي تنفس خوراک و 4 سال و نيم ديگر دوره بازپرداخت تسهيلات اخذ شده از منابع صندوق توسعه ملي خواهد بود.
فلاحتيان گفت: اما اگر اين پتروپالايشگاه در مناطق محروم احداث شود اين دوره از هشت سال به 10 سال افزايش مي ِ يابد البته اين انعطاف پذيري وجود دارد که در صورتي که سرمايه گذار دلايل موجهي را براي افزايش اين دوره درخواست کند، طول دوره زماني براي مناطق توسعه يافته از هشت سال به 10 سال و براي مناطق محروم از 10 سال به 12 سال نيز افزايش يابد. نرخ بهره وام صندوق توسعه ملي براي طرح هاي صنعت نفت 6 درصد است.
معاون وزير نفت گفت: همان طور که گفتم، تنفس خوراک به عنوان وام صندوق توسعه ملي است و چون ارزي محاسبه مي شود، بايد به صورت ارزي نيز به منابع صندوق بازپرداخت شود يعني سرمايه گذار بر اساس مطالعات فني و اقتصادي يک مدل مالي تدوين و ارزش سرمايه گذاري خود را در آن مدل ذکر مي کند و طبق قانون معادل اصل و فرع سرمايه گذاري نفت خام به ميعانات گازي به او داده مي شود تا کل سرمايه گذاري انجام شده در همان سال اول به سرمايه گذار بازگردد. هدف اصلي ما از طرح حمايت از صنايع پايين دستي صنعت نفت، رهايي از خام فروشي نفت است و مي خواهيم زنجيره ارزش افزوده در صنعت نفت را با احداث پالايشگاه و پتروپالايشگاه کشور ايجاد کنيم.
گفتني است، از ميان طرح هاي پيشرو پتروپالايشي در آستانه بهره برداري مي توان به دو پروژه پتروپالايش کنگان و پارسيان که در منطقه عسلويه احداث شده است، مي توان اشاره کرد. اين دو پروژه، جزو پروژه هاي جهش دوم صنعت پتروشيمي هستند که در برنامه افتتاح سال جاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي قرار دارند و مي توانند نشانه هايي از پيشروي اين پروژه ها در صنعت بزرگ نفت باشند.
گفت و گو با رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز
سميه راهپيما بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز همانند ديگر نهادهاي بهداشتي کشور، براي مديريت بحران کرونا دستور عمل هاي سازمان بهداشت جهاني، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را سرلوحه اقدام ها و فعاليت هاي خود قرار داده است . اين مرکز بهداشت و درمان علاوه بر بيمارستان بزرگ نفت اهواز، 9 مرکز سلامت خانواده در شهر اهواز و 19 درمانگاه عملياتي در مناطق نفت خيز جنوب دارد که براي پيشگيري از همه گيري ويروس کرونا در اين منطقه، اقدام هاي قابل توجهي انجام داده است. براي آگاهي از چگونگي اين اقدام ها گفت و گويي با بهرام دهقان، رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز انجام داده ايم که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
از آغاز شــيوع ويروس کرونا در کشـــور چه اقدام هايي از سوي بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز انجام شده است؟
از آغاز شيوع اين بيماري در کشور و با توجه به ماهيت اپيدمي هاي ويروسي، رعايت پروتکل هاي بهداشتي، بويژه در مراکز صنعتي، عملياتي و ستادي شرکت هاي منطقه به صورت جدي مورد توجه قرار گرفت. سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت دستورعمل هاي ابلاغي وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي را براي اجرا در شرکت هاي تابعه وزارت نفت بازبيني و متناسب سازي کرد و طي اين مدت 48 دستورعمل ابلاغ شده که 12 مورد آن ويژه شرکت هاي تابعه مناطق نفت خيز جنوب بوده است. جلسات منظم با اچ اس اي شرکت هاي مربوطه برگزار و دستورعمل ها ابلاغ شد و اچ اس اي شرکت ها، مديران و سرپرستان متولي تعيين و آموزش هاي لازم داده شد. در زمينه نظارت بر اجراي صحيح دستورعمل ها نيز چک ليست هاي نظارتي تهيه و براي اجرا ابلاغ شده است.
در مبادي ورودي شرکت ها، تب سنجي انجام و فرم هاي خود اظهاري در قالب سامانه در اختيار همکاران قرار گرفته که به صورت هفتگي وضعيت سلامت خود را گزارش کنند که اين گزارش ها از سوي همکاران پايش و در صورت لزوم پيگيري مي شود. در بيمارستان و ساير مراکز درماني نيز تب سنجي و ترياژ از بدو ورود در حال انجام است و از ورود افراد بدون ماسک جلوگيري مي شود.
اين بخش به بيماران با علائم تنفسي و مشکوک به کوويد 19 اختصاص يافته که نقش مهمي در رسيدگي بموقع بيماران و پيشگيري از انتقال بيماري به ساير مراجعان ايفا مي کند. در اين اورژانس که از تجهيزات پزشکي و نيروي انساني مجرب برخوردار است. در فضايي به مساحت 100 متر مربع، اتاق ايزوله فشار منفي ايجاد و محل بستري بيماران در اورژانس از ساير قسمت هاي آن جدا شده است که اين کار، نقش مهمي در ايمني و ارتقاي سطح سلامت همکاران شاغل در اين بخش دارد. در اين بخش تمام مراحل ارزيابي، اقدام هاي تشخيصي و درماني اوليه و انتقال بيمار به بخش هاي بستري به صورت ايمن در حال انجام است.
اين سامانه وظيفه پايش، غربالگري و پيگيري بيماران را به عهده دارد و از سوي تيم هاي سلامت خانواده و کار که گروهي از پزشکان و پرستاران آموزش ديده و مجرب هستند، به صورت مستمر وضعيت سلامت بيماران پيگيري مي شود. سلامت افراد با تشخيص قطعي روزانه و به مدت دو هفته ازسوي پزشک مربوط پيگيري خواهد شد و در صورت تشديد علائم، براي بستري به بيمارستان ارجاع مي شوند.
19 درمانگاه عملياتي داريم که بخش عمده اي از آنها به روستاها نزديک هستند. خدمات درماني به منازل روستايي مجاور مناطق عملياتي، ارائه شده و گندزدايي 36 منزل بومي تاکنون صورت گرفته و بخشي از پذيرش بيمارستان نيز، هم در بخش ويژه و هم در بخش هاي عمومي کوويد19 در اختيار همشهري هاي ما قرار دارد. همسو با مسؤوليت اجتماعي از سوي بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، اواخر اسفند سال گذشته، 20 دستگاه ونتيلاتور (تنفس مصنوعي) خريداري و در اختيار دانشگاه علوم پزشکي جندي شاپور اهواز قرار داده شده است، ضمن آنکه با همکاري و هماهنگي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، حوزه بسيج شهيد تندگويان و بسيج جامعه پزشکي، نقاهتگاهي با ظرفيت 80 تخت خواب (که تا 100 تخت امکان افزايش ظرفيت دارد) تجهيز و راه اندازي شده و تامين نيروي انساني، تجهيزات و دارو به عهده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بوده که اين موارد در اختيار اين نقاهتگاه قرار داده شده است.
از اوايل ارديبهشت امسال و با افزايش موارد بروز بيماري کوويد 19 پذيرش اين بيماران در بخش هاي بستري بيمارستان بزرگ نفت اهواز شروع شد. در ابتدا يک بخش عمومي با ظرفيت 28 تخت و يک بخش ويژه با ظرفيت 8 تخت به اين بيماران اختصاص يافت و اکنون تعداد 90 تخت در سه بخش عمومي و دو بخش ويژه ( با ظرفيت 14 تخت) به اين بيماري اختصاص داده شده است. فضاي فيزيکي بيمارستان به گونه اي است که حتماً بايد بخش هايي را که بيماران کوويد 19 بستري هستند، از بخش هاي ديگر جدا کنيم؛ زيرا بيمارستان به طور همزمان فعاليت هاي ديگري نيز دارد و تفکيک اين بخش ها از همديگر از مبادي ورودي صورت مي گيرد، يعني نحوه انتقال بيمار از اورژانس تا بخش هاي بستري کاملاً محافظت شده است. برانکاردها مجهز به چادرهايي هستند که هيچ گونه آلودگي را به محيط اطراف انتقال نمي دهند. بنابر اين حداکثر تلاش خود را کرده ايم تا از زمان ورود بيمار تا هنگام بستري و ترخيص، هيچ تماسي با بيماران ديگر نداشته باشند، حتي آسانسورهاي آنها را نيز جدا کرده ايم.
در تمام مراکز سلامت خانواده، ترياژ بيماران از بدو ورود و تب سنجي صورت مي گيرد. همزمان با مديريت بيماران کوويد 19، فعاليت هاي معمول مراکز سلامت خانواده، يعني واکسيناسيون کودکان، مراقبت از زنان باردار و پيگيري بيماران با بيماري هاي مزمن غير واگير نيز با برنامه ريزي و در شرايط ايمن انجام مي شود. مجموعه سلامت خانواده مديريت سامانه غربالگري، پايش و پيگيري بيماران کوويد 19 را نيز به عهده دارد و روزانه وضعيت بيماران را از طريق تماس تلفني پيگيري مي کند.
بخش عمده اي از ارزيابي هاي تشخيصي سرپايي نظير ويزيت، آزمايش ها و سي تي اسکن از قفسه سينه ويژه مراجعان بومي بوده است. به طور مثال در زمينه سي تي اسکن از قفسه سينه تا دو سوم مراجعات روزانه به جمعيت بومي اختصاص داشته و در بخش هاي بستري نيز حدود 15 درصد تخت هاي بستري در اختيار اين بيماران قرار گرفته است.
براي بيماران مشکوک و مبتلاي شاغل، استراحت پزشکي از طريق طب صنعتي صادر و بلافاصله به مديريت منابع انساني شرکت ها ابلاغ مي شود. طي اين مدت (يعني دو هفته) بيمار در قرنطينه خانگي است و پروتکل هاي بهداشتي به فرد آموزش داده مي شود. به علاوه محل کار و منزل اين بيماران از سوي تيم واکنش سريع بهداشتي گندزدايي مي شود. بعد از پايان مدت قرنطينه و قبل از برگشت به کار از سوي پزشکان صنعتي معاينه مجدد انجام مي شود تا در صورت تاييد بهبود کامل، براي شروع به کار به شرکت مربوطه معرفي شوند. حال تمامي بيماران در مدت قرنطينه از سوي همکاران سلامت خانواده به صورت روزانه پيگيري شده و توصيه هاي بهداشتي لازم داده مي شود.
همسو با اهداف رعايت اصول بهداشتي و پيشگيري از سرايت بيماري به ساير افراد خانواده، در جلسات مشترک با اچ اس اي شرکت ها و کميته اضطرار سطح يک منطقه، بارها پيشنهاد ايجاد اين مکان به شرکت ها داده شده که اميدواريم هر چه سريع تر در اين زمينه اقدام لازم انجام شود. براي افرادي که در قرنطينه خانگي هستند، تامين اقلام بهداشتي مثل ماسک، محلول ضدعفوني کننده دست و سطوح و حتي اقلام غذايي، به منظور کاهش تردد به مکان هاي عمومي از سوي افراد مبتلا ضرورت دارد که اميدوارم هر شرکت اين تسهيلات را در اختيار همکاران خود قرار دهد.
استان خوزستان در شش هفته اخير، شرايط قرمز داشته و توصيه موکد ما به همکاران، رعايت دستورعمل هاي بهداشتي يعني شست وشوي مرتب دست ها، استفاده از ماسک، پرهيز از تردد در مکان هاي عمومي و رعايت فاصله اجتماعي و شرکت نداشتن در مراسم مختلف است.
در بحران کرونا جمعيت بومي شناور داريم که در مجاورت سايت هاي عملياتي و مراکز درماني هستند. همچنين نيروهاي قراردادي و ارکان ثالثي که در سامانه nocorona.ir ثبت شده اند نيز به مراکز درماني تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز مراجعه مي کنند، از اين رو مي توان گفت که بيش از 250 هزار نفر از بهداشت و درمان اهواز خدمات دريافت مي کنند. از اين تعداد حدود 29 هزار و 500 نفر به سامانه مراجعه کرده اند. تمام شاغلان و خانواده هاي آنها درخواست مي کنيم اگر امکان ورود به سامانه را ندارند، از طريق شماره تلفن هاي
4443777-061 و 4443825-061 با مرکز EOC (مرکز مديريت بحران ) بيمارستان بزرگ نفت اهواز تماس گرفته و شرايط خود را اعلام کنند تا پيگيري هاي لازم صورت گيرد و در صورت نياز به استراحت يا برگشت به کار، براي ايشان گواهي صادر شود.
در حال حاضر اولويت ما کنترل بحران اخير است و بخش عمده امکانات و انرژي بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز تا مهار اين ويروس در اختيار مديريت کنترل بيماري کوويد 19 قرار دارد. به همين منظور و با توجه به افزايش موارد بستري بيماري کوويد 19، با اينکه دو دستگاه اکسيژن ساز بيمارستان بزرگ نفت اهواز با ظرفيت کامل مورد استفاده قرار گرفته، تهيه و نصب يک مخزن ذخيره اکسيژن با ظرفيت 10 هزار متر مکعب نيز در حال انجام است که انشاالله طي هفته جاري نهايي خواهد شد. همچنين خريد 6 دستگاه ونتيلاتور (تنفس مصنوعي ) براي توسعه بخش هاي ويژه بيمارستان نفت پيگيري شده که با موافقت مدير عامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در دست تهيه است. برنامه بازسازي بخش هاي اورژانس، دياليز، بخش ICU وکلينيک هاي تخصصي بيمارستان نفت که مصوبه هيات مديره سازمان بهداشت و درمان را دارد، با بهبود شرايط جاري در دستور کار قرار خواهد گرفت. همچنين در آينده نزديک تغيير مرحله به مرحله HIS (سيستم اطلاعاتي) بيمارستان شروع خواهد شد که اميدواريم با بهره برداري کامل از آن، با استفاده از فناوري هاي به روز اين حوزه، کيفيت ارائه خدمات به مراجعان را ارتقا دهيم.
بحران اخير مانند هر چالش ديگري فرصت هاي کم نظيري را در اختيار مجموعه ما قرار داده که از جمله آن افزايش تجربه و اعتماد به نفس تيم درمان، بهبود فرايندهاي جاري درمان و توسعه بخش هاي ويژه بوده است . از همه مردم عزيز کشورم، بويژه همکاران و خانواده صنعت نفت، تقاضاي عاجزانه دارم که با رعايت دستورعمل هاي بهداشتي، کادر درمان را در مهار اين بيماري ياري دهند تا با سربلندي از اين بحران خارج شويم.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است، از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت و دانستني هاي آن، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود. دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، مي تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن مي تواند باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت شود. با بهره مندي از نکات «درس آموزي از حوادث» و دانستي هاي موجود در آن، مي توان از نوع وقايع ناخواسته تشديد کننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که مي تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. نشريه «مشعل» قصد دارد در کنار درس آموزي از حوادث صنعت نفت، برخي نکات را در قالب «آيا مي دانستيد؟» براي کاهش حوادث در اين صنعت منتشر کند.
در اين شماره به نکاتي در زمينه «پروانه کار» به ذکر وقوع يک حادثه در يکي از پالايشگاه هاي نفت پرداخته مي شود که در ادامه مي خوانيد:
گروه پيمانکاري تعميرات در يکي از پالايشگاه هاي نفت، مقدمات کار را براي نصب بخشي از خط لوله روي يک vessel (هرگونه مجرا يا لوله) انجام مي داد، پروانه انجام کار صادر شد و انتظار نمي رفت که ورود به فضاي بسته لازم باشد. شرح و محدوده انجام کار تنها شامل نصب خط لوله بود. اگرچه گاز ازت در ظرف تزريق مي شد؛ اما در پروانه کار قيد شده بود که «پاکسازي با گاز ازت يا گاز بي اثر» موضوعيت ندارد. کارگران متوجه شدند که يک حلقه چسب به داخل vessel افتاده، بنابراين تصميم گرفتند قبل از نصب خط لوله، اين حلقه چسب را بيرون بياورند. با استفاده از يک سيم بلند نتوانستند حلقه چسب را بيرون بکشند. در اين لحظه يکي از کارگران نزديک دهانه رفته تا چسب را بيرون آورد؛ اما به دليل کمبود اکسيژن در نزديکي دهانه، تعادل خود را از دست داده و در داخل vessel سقوط مي کند. اين احتمال وجود دارد که شخص ديگري نيز براي درآوردن چسب به داخل vessel رفته و به دليل وجود نيتروژن خالص در داخل vessel بيهوش شده که البته هر دو نفر به دليل کمبود اکسيژن دچار خفگي شده و فوت کردند. در زمينه درس آموزي از اين حادثه بايد گفت؛ هر تغييري که در شرح و چگونگي انجام کار صورت گيرد، نيازمند بازنگري و ذکر نوع کار در پروانه کار خواهد بود. به عبارت ديگر هر تغييري ممکن است خطراتي جديد را ايجاد کند، بنابراين لازم است اقدام هاي احتياطي و کنترلي در خصوص آن مد نظر قرار گيرد.
اگر پروانه کار صادر می کنید، اطمینان پیدا کنید که:
خطرات شناسایی شده برای افرادی که کار را انجام می دهند، توضیح داده می شود.
دستورعمل ایمنی مورد نیاز وجود دارد و کاملا ازسوی افراد درک شده است.
تجهیزات حفاظت فردی موجود بوده و مورد استفاده قرار می گیرد.
شرح انجام کار از سوی مجری کاملا درک شد و هر تغییری که مغایر با محدوده اولیه کار باشد، نیازمند آن است که قبل از انجام هر اقدامی، کار متوقف و با واحد مربوطه تماس گرفته می شود.
اگر کاری را انجام می دهید که نیازمند پروانه کار است:
از خطرات، روش های ایمن و وسایل حفاظت فردی مورد نیاز آگاه باشید.
شرح و محدوده انجام کار را بدانید.
در مراحل انجام کار هر تغییری را مد نظر داشته باشید. در صورت تغییر شرح کار اولیه، قبل از هر اقدامی ادامه کار را متوقف و با صادرکننده پروانه کار مشورت کنید.
پروانه کار در مورد عملیات پاکسازی با نیتروژن به کارکنان تعمیرات هشدار نمی دهد.
به محض اینکه کارکنان تعمیرات تصمیم گرفتند حلقه چسب را بیرون بیاورند، شرح کار تغییر کرد. در پروانه کار اصلی بیرون آوردن چیزی از داخل vessel قید نشده بود. در این حالت باید با در نظر گرفتن ورود به فضای بسته، پروانه کار جدیدی صادر می شد.
در این مورد خاص حتی برای فردی که به منظور برداشتن چسب به داخل vessel رفته، باید پروانه ورود به فضای بسته صادر می شد؛ زیرا هر قسمتی از بدن انسان که به دهانه ورودی شکافی وارد و امکان قرار گرفتن تمام بدن در آن فضا میسر شود، به صدور پروانه ورود به فضای بسته نیاز است؛ این تعریف بر اساس استانداردهاى سازمان ایمنى و بهداشت شغلى و سایر مراجع ذی صلاح است.
در پي کاهش عرضه و رشد تقاضاي نفت خام در جهان، قيمت نفت پنجشنبه هفته گذشته (12 تيرماه) به بالاترين سطح در چهار ماه اخير رسيد. با اين حال، برآوردها حاکي از آن است که سرعت گرفتن شيوع ويروس کوويد-19 (کرونا) در ايالات متحده آمريکا سبب وخيم شدن اوضاع و در نتيجه افت دوباره قيمت هاي اين کالاي راهبردي مي شود.
کارشناسان مدت هاست که درباره موج دوم شيوع ويروس کرونا هشدار داده اند، اما افزايش ناگهاني در موارد ابتلا به اين بيماري در بيشتر مناطق ايالات متحده، دولت هاي ايالتي را غافلگير کرده است.
يک متخصص بيماري هاي ويروسي در دانشگاه بيلر در گفت وگو با شبکه خبري سي ان ان گفت: موارد ابتلا در ايالت هاي تگزاس، آريزونا و فلوريدا به فاجعه نزديک مي شود. تعداد مبتلايان در ايالات متحده آمريکا بيش از پيش افزايش يافته و آمار روزانه به بيش از 50 هزار تن رسيده است.
لوئيس ديکسون، تحليلگر بازار نفت در مؤسسه تحقيقات انرژي ريستاد انرژي (Rystad Energy) در بيانيه اي اعلام کرد: شمار بي سابقه ابتلاي روزانه به ويروس کرونا در ايالات متحده شوک زيادي به بازارهاي جهاني انرژي وارد کرده است. خبر افزايش دوباره مبتلايان در روز دوازدهم تيرماه سبب افت بازار و کاهش اندک قيمت ها شد و رشد اوليه اين هفته را متوقف کرد.
وي افزود: چنانچه اين روند ادامه يابد، تقاضا براي نفت در اين منطقه با تهديد روبه رو مي شود.
ديکسون ادامه داد: به نظر مي رسد تنها محدوديت هاي جديد اعمال شده مي تواند گسترش کنوني اين ويروس را در ايالات متحده آمريکا کاهش دهد و چنانچه بار ديگر قرنطينه ها در سراسر کشور اعمال شود، موج دوم شيوع ويروس کرونا تأثير قابل توجهي بر تقاضاي نفت اين کشور مي گذارد. اين شرايط تنها براي ايالات متحده آمريکا نيست. ويروس کرونا همانند آتش همچنان در برزيل، هند و ديگر نقاط جهان در حال شعله ور شدن است و روز به روز گسترش مي يابد.
حتي با وجود تفاوت در برآورد ها، تحليلگران بازار نفت پيوسته پيش بيني کرده اند که تقاضاي نفت در طول سال 2020 ميلادي بهبود يکنواختي را تجربه مي کند. تعداد بسيار اندکي از تحليلگران حوزه انرژي تأثير موج دوم شيوع کرونا را در پيش بيني هاي اوليه خود لحاظ نمي کنند.
براي نمونه، آژانس بين المللي انرژي (IEA) پيش بيني مي کند تقاضاي نفت در سال 2020 ميلادي روزانه هشت ميليون و 100 هزار بشکه کاهش مي يابد و بيشترين افت تقاضا در سه ماه دوم سال روي مي دهد. تقاضاي جهاني نفت خام در ماه آوريل کاهش شديدي داشته اما از آن زمان تاکنون بهبود يافته است و به گفته آژانس بين المللي انرژي در نيمه دوم سال جاري رشد ناگهاني خواهد داشت. اين نهاد بين المللي پيش بيني مي کند تقاضا براي نفت خام در سال 2021 ميلادي پنج ميليون و 700 هزار بشکه در روز افزايش داشته باشد. با اين حال، موج دوم شيوع ويروس کرونا مي تواند تأثير منفي بر تقاضاي نفت خام بگذارد و همه پيش بيني ها مبني بر وجود مسير دشوار و يکنواخت تقاضا را نقش بر آب کند. موسسه ريستاد انرژي پيش بيني مي کند تقاضاي نفت در سال 2020 ميلادي به روزانه 86 ميليون و 500 هزار بشکه برسد که اين رقم نسبت به پيش بيني اوليه اين شرکت مبني بر تقاضاي روزانه 89 ميليون بشکه اي امسال پايين تر است. دومين پيش بيني موسسه تحقيقاتي ريستاد از موج دوم شيوع ويروس کرونا اين است که در پي تأثير ملموس گسترش ويروس کرونا بر اقتصاد، تقاضا براي نفت در بازه ماه هاي اوت تا اکتبر امسال کاهش يابد.
براساس برآورد موسسه ريستاد، پيش بيني مي شود وقوع موج دوم شيوع کرونا تا ماه دسامبر تقاضاي نفت را به پنج ميليون بشکه در روز کاهش دهد. نکته مهم اين است که موج دوم در برخي موارد علمي نيست زيرا در ايالات متحده و ديگر دنيا پديدار نشده است (يا به گفته برخي افراد، در واقع همچنان شاهد موج نخست شيوع اين ويروس هستيم که هيچگاه پايان نمي يابد).
موج دوم همانند موج نخست مقدار تقاضاي انرژي را تحت تأثير قرار نمي دهد زيرا بيشتر دولت ها اين بار با اعمال محدوديت هاي سختگيرانه و گسترده مانع بروز اين شرايط مي شوند. در عين حال، اعمال محدويت هاي هدفمندتر از افت شديد ايجادشده در ابتداي سال جاري ميلادي جلوگيري مي کند. با اين حال، به دليل ايجاد شرايط مثبت در بازارها در دو ماه اخير و در نتيجه پيش بيني براي بهبود يکنواخت تقاضا، موج دوم شيوع بيماري تهديدي جدي به شمار مي رود.
براساس برآوردهاي موسسه ريستاد انرژي، هر مقدار افت بي سابقه در تقاضاي جهاني نفت خام سبب سقوط ناگهاني و شديد يا طولاني مدت و آسيب زننده قيمت نفت خواهد شد.
اين شرايط مسئله پيچيده اي براي توليدکنندگان عضو و غيرعضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به اوپک پلاس ايجاد مي کند.
تمديد يک ماهه کاهش توليد نفت پايان ماه جاري پايان مي يابد، اين ائتلاف به کاهش توليد نفت تمايل داشته و توليد نفت را در ماه اوت از 9ميليون و 700 هزار بشکه در روز به هفت ميليون و 700 هزار بشکه رسانده است؛ با اين حال، افزايش دو ميليون بشکه اي عرضه نفت در شرايطي که تقاضا با شوک ديگري روبه روست، احتمال دارد براي قيمت نفت مطلوب نباشد.
در همين حال، توليدکنندگان تمايل زيادي به پايان کاهش توليد دارند. کومرز بانک به تازگي پيش بيني کرده است اوپک براي هميشه توليد خود را کاهش نمي دهد و از ماه اوت افزايش توليد را آغاز خواهد کرد.
به طور خلاصه، با اينکه پيش بيني کاهش عرضه و افزايش تقاضا سبب بالا رفتن قيمت ها شده بود، اما بازار در جهت مخالف حرکت مي کند: افت دوباره تقاضا براي نفت خام مي تواند سبب افزايش دوباره عرضه شود. براساس برآورد موسسه تحقيقاتي ريستاد انرژي، در اين مرحله، ائتلاف اوپک پلاس تنها نهاد عرضه نفت است که سبب تشديد شرايط بازار مي شود، اما به عنوان مدعي با افزايش ذخيره سازي قابل توجهي روبه روست. افزون بر اين، در صورت آغاز موج دوم کرونا و با افزايش دوباره توليد، مسئله ذخيره سازي به مراتب بدتر خواهد شد. نبود توانايي در کاهش ذخيره سازي ها و افزايش عرضه در شرايط افت تقاضاي نفت به دليل موج دوم ويروس کرونا، فضاي اندکي براي افزايش قيمت هاي نفت ايجاد مي کند.
پژوهشگاه صنعت نفت
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت از آمادگي اين پژوهشگاه براي همکاري دوجانبه با سازمان حفاظت محيط زيست، به منظور بهره گيري از ظرفيت هاي دو طرف براي حل مسائل زيست محيطي کشور خبر داد. جعفر توفيقي گفت: ازيک سو همواره با مشکلات و موضوع هاي مرتبط باحوزه زيست محيطي کشور که جزو چالش هاي بسيارجدي در زمينه آب، هواوخاک است، روبه روهستيم وازسوي ديگربانقش سازمان حفاظت محيط زيست که نقشي ملي وحاکميتي دارد، آشناييم. از اين رو براي همکاري مشترک با اين سازمان آمادگي داريم. وي با تاکيد بر آمادگي مجموعه پرديس انرژي و محيط زيست پژوهشگاه صنعت نفت براي همکاري باسازمان حفاظت محيط زيست تصريح کرد: اميدواريم بتوانيم بااستفاده ازظرفيت هاي طرفين، بخشي از مسائل زيست محيطي کشور را به نحو شايسته اي حل کنيم. توفيقي با بيان اينکه سازمان حفاظت محيط زيست ايران داراي ديدگاه هاي جديد و بنيادي است، تصريح کرد: اطمينان دارم اين سازمان با مدل سازي وتدبيرهاي خود قادرخواهد بودبخش مهمي ازمسائل زيست محيطي کشور را حل و چالش هاي موجود را به ارزش افزوده براي کشور تبديل کند. مسعود تجريشي، معاون محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست ايران نيز مهم ترين مسأله کشور و وظيفه سازمان محيط زيست را پايش آلاينده ها خواند و گفت: سال گذشته، اين مجموعه برنامه پايش خود را در زمينه آب، هوا، خاک و منطقه عسلويه با همکاري محققان وزارت نفت به سازمان برنامه و بودجه ارائه کرد تا با مبنا قراردادن يک برنامه ريزي اصولي، فرصتي فراهم شود که بتوان درمسائل زيست محيطي در حوزه پايش، به گونه اي مناسب فعاليت کرد. وي به مصاديق فعاليت هاي سازمان حفاظت محيط زيست اشاره و تصريح کرد: استانداردسازي مالچ نفتي و بهبود آن از موضوع ها و چالش هاي اين سازمان است که سال گذشته با کمک همه دستگاه هاي اجرايي، تدوين شد و به عنوان ضوابط دستورعمل هاي فني سازمان برنامه و بودجه به نتيجه رسيد.
تجريشي گفت: اميدواريم بتوانيم تحقيقات و مطالعات مناسبي را در زمينه مالچ هاي دوستدار محيط زيست انجام دهيم. معاون محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست همچنين به تشکيل سامانه پايش پسماند در سازمان محيط زيست اشاره وتصريح کرد: توليدکنندگان پسماند، موظفند در اين سامانه عضو شوند و مقدار توليد خود رامانند لجن هاي نفتي ثبت کنند تا در نهايت بتوان گزارش جامعي از پسماندهاي توليدشده در کشور در دست داشت. وي گفت: تلاش سازمان محيط زيست براين است که بااستفاده ازداده هاي اين سامانه، مشکلات رابه فرصت هاي سرمايه گذاري ودانشگاهي و دانش بنيان تبديل و ازاين طريق براي کشور ايجاد ارزش افزوده کند. تجريشي ادامه داد: با استفاده از ظرفيت هايي که در پژوهشگاه صنعت نفت وجود دارد، مي توان چالش ها را براي کشور به فرصت تبديل کرد ونشان دادکه باهمکاري متقابل، علاوه بر مديريت و حل مسائل زيست محيطي مي توان به اقتصاد ملي و ايجاد اشتغال نيز کمک کرد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق
شرکت بهره برداري نفت و گازشرق با نگاه ويژه به مقوله تکريم سرمايه انساني، از طريق مديريت منابع انساني، حجم گسترده اي از فعاليت هاي نظام مند را در ارتباط با ارتقاي سطح رفاه و رضايتمندي کارکنان خود دنبال مي کند. به گزارش شانا، زهرا کشوري، مديرمنابع انساني شرکت بهره برداري نفت وگاز شرق درتشريح اقدام هاي اين مديريت در يک سال اخير اظهار کرد: دراين مدت، اقدام هاي بسياري با هدف چابک سازي فرايندهاي اداري مرتبط با کارکنان، بالا بردن سطح آموزش، توسعه فعاليت هاي ورزشي، همچنين ساماندهي شهرک هاي نفت، بهبود روابط کار و... انجام و تلاش شده است رضايتمندي کارکنان به عنوان سرمايه هاي اصلي اين شرکت افزايش يابد. وي با اشاره به تشکيل متمرکز کميته هاي نقل و انتقال هاي داخلي و خارجي گفت: اين کميته هابه منظور بررسي وحل مشکلات متقاضيان انتقال، درخواست هاي جابه جايي درون شرکتي وتغييرنوع کار کرد، به صورت مستمر و با حضور فرد متقاضي تشکيل مي شودتا دغدغه هاي اصلي شنيده، بررسي و بهترين نتيجه حاصل شود کشوري همچنين اظهارکرد: اين مديريت تاحدامکان، سازوکارارتباط با کارکنان را به منظور بيان مشکلات ايجاد کرده وافزون بر تخصيص وقت ملاقات حضوري، ديداربا کارکنان بخش هاي مختلف ستادي و عملياتي را در برنامه دارد.
مديرمنابع انساني شرکت بهره برداري نفت وگازشرق به راه اندازي چهار سامانه کاربردي درشرکت بهره برداري نفت وگاز شرق اشاره و تصريح کرد: راه اندازي سامانه هاي کسرا، شورا، سما و بايگاني داکوور از جمله اقدام هايي است که درگزارش گيري وافزايش سرعت انجام کارها تاثيري بسزا داشته اند.
وي همچنين درباره اقدام هاي انجام شده درحوزه آموزش نيزگفت: برگزاري نخستين نشست هم انديشي رؤساي آموزش شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، برگزاري دوره هاي آموزشي شغلي، مديريتي، عمومي، اچ اس اي و کامپيوتر، همچنين بازديد مستمر از واحدهاي منطقه عملياتي خانگيران، برنامه ريزي، هماهنگي و پيگيري اجراي دوره هاي آموزشي مربوط به شيوه نامه صلاحيت حرفه اي حفاري و اعطاي گواهينامه براي 26 نفر ازجمله اقدام هاي آموزشي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق برشمرد.
کشوري، برنامه ريزي، هماهنگي وپيگيري اجراي دوره هاي آموزشي مربوط به شيوه نامه صلاحيت حرفه اي انجام معاملات، خريد، برگزاري مناقصه ها وترک تشريفات، پيگيري سامانه سپاس به رويان با همکاري امور زنان و خانواده، همچنين برگزاري سه دوره آموزشي روانشناسي براي خانواده ها با همکاري امور زنان و خانواده و برگزاري 15 دوره آموزشي ايمني وپدافند غيرعامل راازديگر اقدام هاي آموزشي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق عنوان کرد.
مديرمنابع انساني شرکت بهره برداري نفت وگاز شرق درباره خدمات حوزه ورزش نيز گفت: افزون بر ارائه خدمات ورزشي درمشهد و خانگيران برگزاري اردوهاي سلامت محوربراي کارکنان به همراه خانواده آنهابراي افزايش شادابي ونشاط، ازديگر اقدام هاي انجام شده از سوي اين مديريت است.
کشوري با اشاره به ديگر اقدام هاي مديريت منابع انساني شرکت بهره برداري نفت وگاز شرق اظهار کرد: ساماندهي مدارس شهرک ها وتجهيز لوازم مورد نيازآنها، پيگيري ساخت مجموعه هاي آموزشي جديد درشهرک ها، امکان استفاده کارکنان رسمي و موقت ساکن سرخس ازخدمات باشگاهي، همچنين پيگيري مشکلات منازل سازماني شهرک هاوپيگيري وساماندهي مهدهاي کودک براي ارائه بهتر خدمات به آنها از اقدام هاي انجام شده اين مديريت در يک سال اخيربوده است.
شرکت ملي حفاري ايران
بيش از300نفرازکادردرمان شرکت ملي حفاري ايران درشرايط کرونايي به صورت شبانه روزي درموقعيت هاي عملياتي، اردوگاه ها ودکل هاي حفاري (خشکي و دريا) مشغول فعاليت هستند. پريسا قاسمي، رئيس فوريت هاي پزشکي مديريت منابع انساني شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين کادردرماني شامل پزشک، پرستار و تکنيسين است وخدمات آنان درشرايط کرونايي به صورت شبانه روزي در موقعيت هاي ياد شده ارائه مي شود تا فعاليت هاي صنعت نفت در بخش حفاري چاه هاي نفت و گاز طبق روال معمول انجام شود. علي سالمي، فرمانده پايگاه مقاومت بسيج شرکت ملي حفاري ايران نيز گفت: با شيوع ويروس خطرناک کرونا، اداره فوريت هاي پزشکي شرکت ملي حفاري ايران باهمراهي ديگر بخش هاي مرتبط، دريک حرکت منسجم و هماهنگ با ستاد ملي مقابله با کرونا، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و ستاد مقابله با کرونا درشرکت ملي حفاري ايران، اقدام هاي پيشگيرانه و مقابله اي با بيماري کوويد– 19 را سرفصل برنامه هاي خود قرار داده است. وي تصريح کرد: فرهنگ سازي، آموزش فردي وجمعي، اجراي پروتکل ها و ابلاغيه هاي بهداشتي همسو با تأمين نيازهاي تجهيزاتي و ملزومات سبب شده است که بخش هاي عملياتي و اقماري شرکت ملي حفاري ايران، با وجود گستره مناطق عملياتي و پراکندگي جغرافيايي، بدون کوچک ترين وقفه نسبت به انجام وظايف و برنامه هاي تبيين شده، انجام وظيفه کنند. وي ازخدمات مستمر ارائه شده از سوي پزشکان، پرستاران، تکنيسين هاي پزشکي و ديگر همکاران در اين حوزه براي حفظ سلامت کارکنان قدرداني کرد. فرشيد ممبيني، مديرمنابع انساني شرکت ملي حفاري ايران نيز با قدرداني ازمجموعه دست درکاران حفظ سلامت کارکنان بويژه گروه فوريت هاي پزشکي شرکت ملي حفاري ايران گفت: همکاري بخش هاي عملياتي، پشتيباني و ستادي در رعايت الزام هاي فردي و اجتماعي موجب شده است که عملکرد اين شرکت در موضوع اقدام هاي پيشگيرانه و مقابله با شيوع ويروس کرونا مطلوب ارزيابي شود.
شرکت نفت فلات قاره ايران
تعمير چاه ميدان ابوذر درشرکت نفت فلات قاره ايران، افزون برپايدارسازي توليد، موجب صرفه جويي درهفت دکل-روز زمان و حدود 500 هزار يورو در هزينه ها شده است. دراين عمليات، تميزسازي ماسه هاي درون چاه تا کفشک آستري 5 اينچ، حفاري مخزني وراندن آستري شني درون حفره بازبه وسيله دستگاه حفاري خليج فارس، با دوسناريو دردستور کار امورفني قرارگرفت. درسناريوي نخست، (بيرون آوردن رشته تکميلي و تميزسازي ماسه هاي درون چاه) لازم بود رشته تکميلي به طورکامل ازچاه خارج و بخش باقيمانده آن آسياب شود. درسناريوي دوم، (حفاري حفره دوباره چاه از طريق بازکردن پنجره و انجام عمليات حفاري کنارگذر) لازم بود پس از بالا آوردن رشته تکميلي تا عمق مناسب براي حفاري مجدد، دسترسي در چاه ايجاد شود. پرهزينه بودن سناريوي دوم با وجود آسان تر بودن عمليات در آن موجب شد سناريوي نخست در دستور کار قرارگيرد واين مهم باتکيه برتجربه و تخصص کارکنان اداره حفاري آغاز وبا آسياب کردن توپک دوگانه، مانده يابي و تميزسازي ماسه هاي درون چاه با موفقيت انجام شد. سيامک افشاري، مدير عمليات حفاري درياشرکت ملي حفاري ايران از جلو افتادگي زمان يک هفته اي تعمير اين چاه با به کارگيري دستگاه حفاري مورب مستقردراين موقعيت خبرداد وگفت: تعمير اين چاه براساس برنامه ابلاغي در دستور کارقرار گرفت و در هم افزايي ميان متخصصان و کارشناسان شرکت ملي حفاري و شرکت نفت فلات قاره ايران، همچنين استفاده از تجارب به دست آمده، به تعمير چاه بارعايت اصل صرفه جويي و شتاب بخشي اقدام شد. وي افزود: دستگاه حفاري مورب با قابليت حفاري چاه هاي انحرافي تا 30 درجه انحراف ازسطح، درنوع خود از دستگاه هاي حفاري انحصاري در ايران و معدود در جهان به شمار مي آيد. وي تصريح کرد: اين دکل حفاري از سال 1376در ميدان دريايي ابوذر مستقر شده است وعمليات حفاري و تعمير 74 حلقه چاه را به متراژ بيش از 76 هزار متر روي سکوهاي اين ميدان، در کارنامه خود دارد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان
جهانگيرپورهنگ، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز ارونـدان گـفت: مـديـريـت بهينه سازي مصرف انرژي در گستره عملياتي اين شرکت با جديت پيگيري مي شود. وي افزود: کارگروه هاي فني لازم متناسب با تخصص هاي مورد نياز در اين رابطه و به منظور استقرار سيستم مديريت مصرف انرژي در دو فاز صنعتي و غيرصنعتي تشکيل و پس از طي فرايندهاي مربوط، شرکت مشاور واجد شرايط در اجراي مميزي و استقرار استاندارد مديريت انرژي انتخاب شده است. پورهنگ با اشاره به اهميت موضوع بهينه سازي مصرف انرژي به عنوان ابزاري براي کاهش شاخص شدت مصرف انرژي درکشور گفت: در آينده با استقرار اين استاندارد در بخش هاي صنعتي و غيرصنعتي، همچنين نهادينه سازي آن، شاهد صرفه جويي قابل ملاحظه مصرف انرژي در همه سطوح ستادي و عملياتي شرکت نفت و گاز اروندان خواهيم بود. مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان همچنين با تأکيد بر اهميت فرهنگ صرفه جويي در همه سطوح (ستادي و عملياتي)، تلاش همه جانبه کارکنان درمسير پياده سازي و استقرار اين استاندارد درشرکت نفت و گاز اروندان را خواستار شد. پورهنگ تصريح کرد: همسو بااجراي سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي واصلاح الگوي مصرف ابلاغي مقام معظم رهبري به عنوان مهم ترين سندبالادستي کشور، همچنين عطف به ابلاغيه وزير نفت ودستورعمل هاي صادره، استقرار ودريافت گواهينامه مديريت انرژي براساس استاندارد ISO-5000، ازاولويت هاي مهم شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان است.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مدير تعمير، تکميل و خدمات فني چاه هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب ازساخت کامل مخزن گل حفاري دکل هاي تعميراتي، بااستفاده از امکانات و تجهيزات مازاد، به همت متخصصان اين واحد خبر داد. يونس عباسي لرکي با اشاره به برآورد 18ميليارد ريالي هزينه ساخت اين مخزن ازسوي شرکت هاي مخزن ساز (باتوجه به تجهيزات ولوازم جانبي مربوط به آن) اظهارکرد: همه آهن آلات اين مخزن شامل آهن آلات شاسي کف مخزن، ديوارهاي بدنه وستون هاي مقاوم کننده آن به صورت کاملاً نو، از باقيمانده پروژه هاي تکميلي ، تامين شده است. به گفته وي، همچنين براي تامين ديگرتجهيزات جانبي(دستگاه هاي ميکسر، شيرهاي پروانه اي و اتصال هاي لازم) ازانبارقطعات موجود استفاده شده است. لرکي افزود: با به کارگيري به موقع اين منابع، همچنين با تکيه بر انگيزه هاي جهادي کارکنان مديريت تعمير، تکميل و خدمات فني چاه ها در شرايط تحريم هاي ظالمانه وباصرف حداقل هزينه، يکي ازمهم ترين مخازن گل حفاري با گنجايش حجم 400 بشکه که براي ادامه عمليات دکل هاي تعميراتي حياتي است، ساخته وعملياتي شد. مديرتعمير، تکميل وخدمات فني چاه هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بابيان اينکه کيفيت بالا و فراتر ازاستانداردهاي معمول درساخت اين مخزن، يکي از ويژگي هاي آن به شمارمي رود، اين مهم را گامي ديگر در مسير خودکفايي وتحقق اهداف جهش توليد عنوان کرد.
افتتاح دفتر پژوهش در دانشگاه شيراز
دفتر ارتباط با پژوهش و فناوري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در دانشگاه شيراز افتتاح شد. شاهين کرد، سرپرست پژوهش وفناوري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، ارتباط بادانشگاه را نزديک ترکردن ارتباط جامعه و صنعت با دانشگاه، همچنين حل مشکلات صنعت به زبان پژوهش، طرح و برنامه را از جمله اهداف مهم و عملياتي درافتتاح اين دفتر عنوان کرد. وي بااشاره به نيروهاي انساني مجرب ومستعد، همچنين امکانات متعدد دانشگاه شيراز، با ابرازخرسندي ازاين همکاري گفت: راه اندازي دفترارتباط باپژوهش وفناوري دردانشگاه شيرازبهانه اي براي حرکت به سمت اجراي برنامه هاي مدون وتعريف شده، همچنين افزايش سرعت فعاليت ها و پاسخ دهي هاست. سيدفخرالدين افضلي، مديردفتر جامعه و صنعت دانشگاه شيراز نيز هدف از راه اندازي اين دفتر در دانشگاه شيراز را کاهش فاصله بين صنعت و دانشگاه اعلام و از اين تعامل ابراز خرسندي کرد.
وي اجراي طرح هاي پژوهشي ازدياد برداشت، مشاوره علمي درباره بهبود روش هاي توليد از مخازن، طرح هاي زيست محيطي، همچنين ايجادفرصت هاي مطالعاتي براي استادان واعضاي هيات علمي و کار آموزي ومهارت افزايي را از جمله محورهاي تعامل دوسويه دانشگاه شيراز با شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب برشمرد. افضلي، همچنين بهره مندي ازتوان پژوهشي اعضاي هيات علمي، وجود تجهيزات به روز وپيشرفته آزمايشگاهي و نزديکي به ميدان هاي نفتي کشور را مهم ترين دلايل همکاري دانشگاه شيراز وشرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اعلام کرد. وي افزود: تاکنون 45طرح مشترک با همکاري دانشگاه شيراز و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اجرا شده است.
شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري
تاج چاه شماره 80 پازنان به همت کارشناسان شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري بدون حضور دکل تعويض شد. علي همراه پور، رئيس اداره مهندسي شرکت بهره برداري نفت وگاز آغا جاري گفت: با محاسبات فني و برنامه ريزي هاي دقيق و کارشناسانه از سوي گروه خدمات فني سرچاهي، همچنين همکاري شرکت ملي حفاري ايران، تاج چاه شماره 80 پازنان بدون حضور دکل تعويض شد. وي افزود: اين چاه به دليل نشت از شيرآلات تاج چاه و ناايمن بودن، از مدارتوليد خارج شده و در برنامه ايمن سازي و تعويض شيرآلات قرار گرفته بود. همراه پور، با بيان اينکه اين عمليات درمدت زمان سه روز انجام شده است، اظهارکرد: براي انجام ايمن عمليات، چاه شماره 80پازنان، با تزريق گل حفاري به وسيله پمپ تراک، کشتن وايمن سازي شرايط چاه، همچنين تعويض شيرآلات معيوب ايمن شد. رئيس اداره مهندسي شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري باقدرداني از همکاري ادارات خدمات فني درون چاهي، خدمات تأسيسات، تقويت فشار وتزريق گاز، ايمني و آتش نشاني وترابري درانجام تعويض تاج پازنان، صرفه اقتصادي حاصل ازاين عمليات را بيش از20 ميليارد ريال اعلام کرد.
شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري در بيش از 50عمليات مهار آتش در روستاها، جنگل ها ومراتع همجوار تأسيسات، مشارکت داشته است. علي شکيباکيا، سرپرست ايمني، بهداشت ومحيط زيست شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري گفت: آتش نشانان اين شرکت باپشتيباني ناوگان ترابري، براي ايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي و با هدف حفاظت از محيط زيست همجوار تأسيسات، ازابتداي امسال تاکنون دربيش از 50 عمليات مهار آتش، حضوري گسترده داشته اند. وي افزود: با توجه به گرماي شديد هوا و وقوع آتش سوزي هاي گسترده در جنگل ها و مراتع همجوار تأسيسات، آتش نشانان اين شرکت به همراه ماشين آلات و تجهيزات مورد نياز باهماهنگي مسؤولان شهرستاني به محل حادثه اعزام شده اند. وي با بيان اينکه از ابتداي امسال تاکنون بيش از50 مورد آتش سوزي درنقاط مختلف شهرستان آغاجاري ازجمله روستاهاي بخش مرکزي، روستاهاي بخش جايزان و روستاي همجوار تأسيسات پارسي دره ني رخ داده است، افزود: اين موارد باحضور بموقع آتش نشانان شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري وپشتيباني ماشين آلات وتجهيزات ايستگاه هاي آتش نشاني مستقردرمنطقه، با موفقيت مهار شده است. شکيباکيا يادآور شد: درانجام عمليات اطفاي حريق جنگل ها و زمين هاي کشاورزي، ماشين آلات ترابري شامل لودر، بيل مکانيکي و کمپرسي با مجموع 30روز کاري مشارکت فعال داشته اند.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس ازاحداث 15جايگاه جديد عرضه سي ان جي در اين منطقه خبر داد. امير بني کريمي با اعلام اين خبر، ارتقاي سطح کمي و کيفي جايگاه ها را از ديگر برنامه هاي منطقه به منظور جايگزيني سوخت هاي پاک و غيرآلاينده برشمرد. وي افزود: ايجاد زمينه هاي لازم براي جذب سرمايه گذار و مکان يابي اصولي براي احداث جايگاه هاي جديد در استان فارس نيز از جمله برنامه هاي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس است. بني کريمي با قدرداني از تلاش همکاران و مالکان جايگاه ها در عرصه سوخت رساني مطلوب وبه موقع اظهارکرد: با توجه به سهم 6.4درصدي استان فارس درمصرف سي ان جي درکل کشور، توسعه جايگاه هاي عرضه سي ان جي و استفاده بيشتر از اين سوخت، اولويت مهمي براي اين منطقه عملياتي است.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس با اشاره به موقعيت جغرافيايي، وسعت و قرار گرفتن استان فارس در محور مواصلاتي جنوب کشور تأکيد کرد: بااجراي طرح مديريت مصرف سوخت، روزانه به طور ميانگين، يک ميليون و 600 هزار مترمعکب سي ان جي در استان فارس مصرف مي شود که نشان از رشد 25 درصدي نسبت به قبل از اجراي طرح داشته است. وي با بيان اينکه در استان فارس 129 جايگاه در حوزه عرضه سي ان جي فعاليت مي کنند، تصريح کرد: در اين استان روزانه 150 هزارخودرو از سوخت پاک استفاده مي کنند و افزايش جايگاه هاي سي ان جي در آن استان بويژه درکلانشهر شيرازمي تواند سهم قابل توجهي در صرفه جويي بنزين و کاهش آلودگي هوا را به همراه داشته باشد. بني کريمي يادآورشد: 15جايگاه جديد عرضه سي ان جي دراستان فارس نيز با توجه به همين رويکرد در دست احداث است. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس همچنين با اشاره به اجراي طرح دوگانه سوزکردن خودروهاي عمومي (تاکسي و وانت بارهاي عمومي) گفت: اين طرح ازجمله اقدام هاي مهم شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با هدف کاهش مصرف سوخت هاي فسيلي و آلاينده در سبدسوخت خانوارهاست.
پالايشگاه بندرعباس
مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس از کمک 50 ميليارد ريالي اين شرکت به دانشگاه علوم پزشکي هرمزگان به منظور پيشگيري و مقابله با بيماري کرونا خبر داد. هاشم نامور بااشاره به اوج گيري شيوع بيماري کرونا درهرمزگان گفت: همسو با سياست هاي مسؤوليت هاي اجتماعي و به منظور کمک به دانشگاه علوم پزشکي براي خدمات رساني مناسب به بيماران و اجراي اقدام هاي پيشگيرانه به منظور کنترل و مبارزه با اين بيماري، مبلغ 50ميليارد ريال از سوي شرکت پالايش نفت بندرعباس به دانشگاه علوم پزشکي هرمزگان اهدا شده است. وي با بيان اينکه شيوع و انتشار ويروس کرونا، شرايط جامعه و فعاليت هاي اجتماعي را تحت تأثير قرار داده است، اظهارکرد: همه ما وظيفه داريم درقبال سلامت جامعه احساس مسؤوليت کنيم و براي بهبود شرايط باهماهنگي متوليان بهداشت و درمان، اقدام هاي لازم را انجام دهيم. مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس با قدرداني ازهمه پزشکان، پرستاران و کادر درماني که به عنوان مدافعان سلامت با همه وجود براي درمان و بهبود بيماران وبازگشت سلامت به جامعه تلاش مي کنند، تصريح کرد: پالايشگاه نفت بندرعباس نيزدرجايگاه يک مجموعه صنعتي پيشرو با توجه به اهميت مسؤوليت هاي اجتماعي به عنوان يک وظيفه اجتماعي در کنار وظايف اصلي خود(تأمين بخشي از انرژي وتوليد فراورده هاي نفتي مورد نياز کشور)، همواره تلاش کرده است براي کمک به توسعه زيرساخت هاي جامعه پيراموني، بويژه درشرايط کنوني، اقدام هاي لازم را انجام دهد. شرکت پالايش نفت بندرعباس، پيش از اين نيز در قالب طرح مواسات و همدلي به منظور حمايت و ارائه کمک به محرومان و اقشار آسيب ديده از ويروس کرونا در استان هرمزگان، مبلغ 4 ميليارد و 500 ميليون ريال را براي تهيه سبدهاي غذايي و توزيع در ميان خانواده هاي نيازمند اختصاص داده بود.
شرکت هاي پتروشيمي منطقه پارس
شوراي راهبردي شرکت هاي پتروشيمي منطقه پارس به منظور عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي، مبلغ 90 ميليارد ريال به خريد لوازم و تجهيزات پزشکي ضروري اختصاص داد. مسعود حسني، رئيس شوراي راهبردي شرکت هاي پتروشيمي منطقه پارس گفت: اين تجهيزات و لوازم پزشکي براساس نياز مراکز درماني منطقه و با نظر مسؤولان و کارشناسان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت خريداري شده است. وي تصريح کرد: دستگاه تنفس مصنوعي، ونتيلاتور ثابت، تخت آي سي يو، دستگاه سونوگرافي، ويدئو لانگوسکوپ، انواع دستگاه اکسيژن ساز، نيولايزر، پالس اکسي متر، دستگاه اتوسکوپ وافتالموسکوپ ، دي سي شوک، پمپ اينفوژن، همچنين انواع مانيتور علائم حياتي، ويلچر، ساکشن دوشيشه، دستگاه دياليز RO و... برخي از تجهيزات و لوازم خريداري شده در اين طرح هستند. حسني با اشاره به اينکه اين تجهيزات از معتبرترين برندهاي موجود انتخاب شده است، يادآورشد: خريد تجهيزات مزبورانجام شده و اميدواريم دراسرع وقت به بيمارستان هاي منطقه تحويل داده شود. رئيس شوراي راهبردي شرکت هاي پتروشيمي منطقه پارس درباره اهداف اجراي اين طرح نيزگفت: شوراي راهبردي شرکت هاي پتروشيمي منطقه پارس درهمراهي با جامعه پيراموني در مقابله با اپيدمي ويروس کرونا وبا هدف ارتقاي سطح توانمندي مراکز درماني منطقه پارس جنوبي، به تأمين اقلام مورد نياز آنها اقدام کرده است. شوراي راهبردي شرکت هاي پتروشيمي منطقه پارس در ابتداي امسال نيزمبلغ 100 ميليارد ريال براي کمک به مقابله باگسترش ويروس کرونا و تجهيز بيمارستان هاي استان در اختيار دانشگاه علوم پزشکي بوشهر قرار داده بود. بيمارستان هاي زينبيه خورموج، امام خميني کنگان، شهيد گنجي دشتستان، نبي اکرم (ص) عسلويه، امام هادي (ع) دير، همچنين بيمارستان توحيد جم ودرمانگاه ابن سيناشيرينو، مراکزدرماني هستندکه تجهيزات خريداري شده از سوي شوراي راهبردي شرکت هاي پتروشيمي منطقه پارس به آنها تحويل خواهد شد.
شرکت گازاستان البرز
مديرعامل شرکت گازاستان البرزبا تشريح اقدام هاي اين شرکت در حوزه مسؤوليت اجتماعي گفت: شرکت گازاستان البرزدراجراي مسؤوليت اجتماعي، يکي از شرکت هاي پيشروست. حسين تقي نژاد اظهار کرد: شرکت گازاستان البرز با عضويت و فعاليت درنهادهاي اجتماعي، محيط زيست، منابع طبيعي و آلودگي هوا تلاش هاي خوبي درحوزه مسؤوليت هاي اجتماعي انجام داده وهم اکنون نيزبا شکل گيري کمپين کمک هاي مؤمنانه، باجمع آوري کمک هاي نقدي کارکنان خود، آنها را در اختيار افراد نيازمند قرارمي دهد. وي همکاري باسازمان مقاوم سازي به منظور مقاوم سازي تاسيسات گازي مدارس راازديگر فعاليت هاي شرکت گازاستان البرزدرحوزه مسؤوليت اجتماعي برشمرد. مديرعامل شرکت گازاستان البرزگفت: زمينه سازي براي امضاي تفاهم نامه ميان اين شرکت با ستاد مرکزي معاينه فني ساختمان کشور به منظور استفاده از امکانات يکديگر باهدف رفع مشکلات مردم وبالا بردن ضريب ايمني مصرف گاز، يکي ديگرازبرنامه هاي دردست اقدام اين شرکت است. تقي نژاد همچنين با اشاره به اينکه تفاهمنامه همکاري بين شرکت گاز استان البرز و اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري استان امضا شده است، اين مهم را فعاليتي ديگر درحوزه مسؤوليت اجتماعي خواند. وي گفت: بنابراين تفاهمنامه، به منظورجبران بخشي از تخريب هاي ناشي از احداث طرح خط انتقال 36 اينچ بويين زهرا - کرج، شرکت گاز استان براي مشارکت دراحيا وتوسعه فضاي سبز منابع طبيعي استان بويژه در بخش بيابان زدايي، به مدت دوسال به کاشت، مراقبت وآبياري نهال درسطح 70 هکتار اقدام خواهد کرد. مديرعامل شرکت گازاستان البرزافزود: هدف از اين تفاهمنامه کمک به چرخه توليد، توسعه درختکاري، فضاي سبز، کاهش آسيب هاي وارده به طبيعت و کمک به مردم استان از نظر تأمين زيرساخت هاست.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
رئيس مهندسي ساختمان و تأسيسات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران از احداث دوساختمان نگهباني براي محيط بانان سازمان حفاظت محيط زيست درمسيرخط انتقال نفت قرچک در روستاي خجير خبر داد. جعفرصمغ آبادي گفت: شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران اين ساختمان ها را همسو با اهداف مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت ودر همکاري با سازمان محيط زيست، براي نيروهاي حفاظتي اين سازمان که درمناطق کلخاني(محدوده پارک ملي خجير وسرخه حصار) براي صيانت از محيط و حيات وحش فعاليت مي کنند، احداث کرده است. وي مدت زمان اين پروژه را 10ماه اعلام و اظهار کرد: طرح مزبور با صرف هزينه 4ميليارد ريال اجرا وهمه کارهاي ابنيه، تأسيسات و برق آن بامشارکت يک شرکت پيمانکاري انجام شده است. صمغ آبادي بابيان اينکه مساحت هر سازه90 متر مربع است، افزود: در ساخت اين بناها اسکلت فلزي، ديواره هاي آجرسفالي عايق شده همراه با نماي سنگ استفاده شده است.
به گفته وي، پوشش سقفي ساختمان هاي مزبور نيز تيرچه بلوک و شيرواني است. رئيس مهندسي ساختمان وتأسيسات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران اظهارکرد: اين ساختمان ها، با توافق نمايندگان شرکت ملي ومهندسي ساختمان نفت، شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران، يگان حفاظت واداره پارک ملي خجير وسرخه حصار و واحد فني و پشتيباني اداره کل محيط زيست ساخته شده و در اختيار محيط باني قرار گرفته است.
پالايشگاه نفت تهران
طرح زيست محيطي انتقال پساب فاضلاب شهري پالايشگاه نفت تهران به منظور حفظ منابع آبي، رعايت الزام هاي زيست محيطي و استفاده مجدد صنعتي و آبياري فضاي سبز اجرايي مي شود.
مسؤول ابزاردقيق اداره مهندسي طرح هاي شرکت پالايش نفت تهران و مدير اجرايي اين پروژه گفت: با اجرايي شدن اين طرح بر پايه الزام هاي زيست محيطي و به منظور تحقق اهداف راهبردي، همچنين پاسخگويي به بخشي از مسؤوليت هاي اجتماعي، پساب فاضلاب شهري پس از تصفيه در پالايشگاه تهران مورد استفاده صنعتي و آبياري فضاي سبز قرار خواهد گرفت. رضا حيدري بااشاره به طرح جايگزيني پساب تصفيه شده شهري با آب شهري به عنوان يکي ازسناريوهاي موردنظر در برنامه هاي سندمديريت راهبردي شرکت پالايش نفت تهران گفت: اين طرح دردو فاز تعريف و پيگيري شده است. وي اظهارکرد: فازنخست انتقال پساب تصفيه شده جنوب تهران با اجراي لوله کشي 32 اينچ به طول تقريبي چهار هزارمتر از تصفيه خانه جنوب شهرري درقالب قرارداد وموافقت نامه خريد تضميني پساب تصفيه شده شهري تعريف شده و به بهره برداري رسيده است. به گفته حيدري، فازدوم طرح نيزشامل احداث واحدهاي تصفيه پساب در محل پالايشگاه با ظرفيت600 ليتربرثانيه، براي تأمين آب صنعتي وآب کشاورزي مورد نياز پالايشگاه تعريف و در حال اجراست. وي افزود: با اجراي اين طرح، سالانه 19 ميليون مترمکعب پساب فاضلاب جنوب تهران برابر با استاندارد مصوب سازمان محيط زيست کشور براساس قرارداد و موافقت نامه خريد تضميني في مابين، به مدت 30 سال از زمان بهره برداري با دبي متوسط 52 هزار مترمکعب در روز به پالايشگاه نفت تهران تحويل مي شود. مسؤول ابزاردقيق اداره مهندسي طرح هاي شرکت پالايش نفت تهران تصريح کرد: بااجراي کامل فاز دوم طرح، ازآب شهر ورودي به پالايشگاه کاسته شده و اين مقدار به شهرها، شهرک ها و روستاهاي بخش شهر ري اختصاص مي يابد و علاوه بر مرتفع شدن کمبود آب درمنطقه، به ارتقاي وضعيت آب بهداشتي جنوب پايتخت خواهد انجاميد. مديراجرايي پروژه انتقال پساب شهري پالايشگاه تهران، توليد آب بدون املاح براي تأمين آب صنعتي مورد نيازديگ هاي بخار قديمي و توليد آب جبراني برج هاي خنک کننده با TDS پايين، همچنين کاهش دورريز آب را از ديگر مزيت هاي اين طرح برشمرد. وي همچنين بهتر شدن شرايط آب ورودي به بويلرها و آسيب پذيري کمتر آنها و کاهش گرفتگي مبدل ها و خطوط را از ديگر مزاياي اجراي اين پروژه عنوان کرد. مسؤول ابزاردقيق اداره مهندسي طرح هاي شرکت پالايش نفت تهران گفت: فاز دوم طرح (احداث واحدهاي تصفيه پساب در محل پالايشگاه)، با وجود تحريم ها، حدود 32 درصد پيشرفت داشته است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب
معاون عملياتي منطقه شمال غرب شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت از انتقال 160 ميليون ليتر بنزين موتور به انبارهاي نفت جديد و قديم اروميه در سه ماه نخست امسال خبر داد. قدرت سربازي گفت: با توجه به شرايط ويژه و شيوع ويروس کرونا در کشور و کاهش مصرف، تامين و ذخيره سازي سوخت در انبار نفت جديد اروميه از طريق خط 8 اينچ موجود مياندوآب - اروميه در دستور کار قرار گرفت. وي همچنين اظهار کرد: در سه ماه نخست امسال بيش از 47ميليون ليتر بنزين بدون سرب وبنزين يورو به منظور ذخيره سازي، به انبار نفت جديد اروميه انتقال داده شده است.
ﺷﻴﻮه و ﻧﻘﺶ ﻣﺪﻳﺮان در دﻋﻮت ﻛﺎرﻛﻨﺎن ﺑﻪ ﻧﻤﺎز (بخش دوم)
نماز يکي از ارکان اصلي اثبات بندي خداوند متعال است. رکني که غفلت از آن مي تواند خسارات جبران ناپذيري براي انسان به بار آورد. هفته اي که گذشت، با شما درباره نقش مديران در دعوت کارکنان به نماز سخن گفتيم و به مواردي چون الگو بودن« اداره» ها در نماز و «اداره» در جامعه اسلامي اشاره کرديم. اينک در بخش دوم به ادامه اين مبحث مي پردازيم و به موارد تاثيرگذار ديگري درباره ترويج نماز در اداره ها اشاره خواهيم کرد.
ﻣﺪﻳﺮان در ﻧﻈﺎم ﻣﻘﺪس جمهوري اﺳﻼﻣﻰ، ﺑﺎﻳﺪ ﻋﻼوه ﺑﺮ اﻧﺠﺎم اﻣﻮر اداري و ﺳﺎزﻣﺎﻧﻰ، در ﻓﺮاﻫﻢ ﻛﺮدن ﺷﺮاﻳﻂ ﺑﺮاي اﻗﺎمه واﺟﺒﺎت اﻟﻬﻰ از ﺟﻤﻠﻪ ﻧﻤﺎز پيشقدم ﺑﺎﺷﻨﺪ. ﻳﻜﻰ از ﺷﺮاﻳﻄﻰ ﻛﻪ ﺑﺎﻳﺪ در اﻧﺘﺼﺎب ﻣﺪﻳﺮان ﻣﺪ ﻧﻈﺮ ﻗﺮار ﮔﻴﺮد، ﺗﻼش و ﻫﻤﺖ آﻧﺎن در اﻣﺮ اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز در اداره است. روﺳﺎ و ﻣﺪﻳﺮان مي توانند ﺑﺎ ﺣﻀﻮر ﻓﻌﺎل ﺧﻮد در اﻣﺮ اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ اﻟﮕﻮي ﺳﺎﻳﺮ ﻛﺎرﻛﻨﺎن ﺑﺎﺷﻨﺪ و ﺣﻀﻮر رئيس اداره در ﺻﻒ اول ﻧﻤﺎز، ﺑﺎﻋﺚ ﺗﺸﻮﻳﻖ دﻳﮕﺮان ﺑﻪ اﻣﺮ اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ و اول وﻗﺖ مي شود. ﻣﺪﻳﺮان ﺟﺎﻣﻌﻪ اﺳﻼﻣﻰ ﺑﺎﻳﺪ ﺣﻜﻮﻣﺖ ﻣﻮﻻ اﻣﻴﺮﻣوﻣﻨﺎن(ع) را اﻟﮕﻮ و ﺳﺮﻣﺸﻖ ﺧﻮد ﻗﺮار دﻫﻨﺪ. اﻣﺎم علي(ع) در ﻧﺎمه 53 ﻧﻬﺞ اﻟﺒﻼﻏﻪ ﺧﻄﺎب ﺑﻪ ﻣﺪﻳﺮ ﻻﻳﻖ ﺧﻮد، ﻣﺎﻟﻚ اﺷﺘﺮ در ﺧﺼﻮص اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز ﻓﺮﻣﻮده اﻧﺪ: «ﻧﻴﻜﻮﺗﺮﻳﻦ وﻗﺖ ﻫﺎ و ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ ﺳﺎﻋﺎت ﺷﺐ و روزت را ﺑﺮاي ﺧﻮد و ﺧﺪاي ﺧﻮد اﻧﺘﺨﺎب ﻛﻦ ... ﻫﻨﮕﺎﻣﻰ ﻛﻪ ﻧﻤﺎز را ﺑﻪ ﺟﻤﺎﻋﺖ ﻣﻰﺧﻮاﻧﻰ ﻧﻪ ﺑﺎ ﻃﻮﻻﻧﻰ ﻛﺮدن ﻧﻤﺎز، ﻣﺮدم را پراکنده کن و ﻧﻪ آنکه آن را ﺗﺒﺎه ﺳﺎزي، زﻳﺮا در ﻣﻴﺎن ﻣﺮدم ، ﺑﻴﻤﺎر ﻳﺎ ﺻﺎﺣﺐ ﺣﺎﺟﺘﻰ وﺟﻮد دارد. آﻧﮕﺎه ﻛﻪ ﭘﻴﺎﻣﺒﺮ (ص) ﻣﺮا ﺑﻪ ﻳﻤﻦ ﻣﻰﻓﺮﺳﺘﺎد، از او ﭘﺮﺳﻴﺪم، ﺑﺎ ﻣﺮدم ﭼﮕﻮﻧﻪ ﻧﻤﺎز ﺑﺨﻮاﻧﻢ؟ ﻓﺮﻣﻮد: در ﺣﺪ ﻧﺎﺗﻮاﻧﺎن ﻧﻤﺎز ﺑﮕﺬار و ﺑﺮ ﻣوﻣﻨﺎن ﻣﻬﺮﺑﺎن ﺑﺎش». روﺳﺎ و ﻣﺪﻳﺮان اداره ﻣﻰ ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﺎ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻦ زﻣﺎن و ﻣﻜﺎن ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮاي ﻧﻤﺎز، زﻣﻴﻨﻪ را ﺑﺮاي اﻗﺎمه ﻫﺮ ﭼﻪ ﺑﺎ ﺷﻜﻮه ﺗﺮ ﻧﻤﺎز ﻣﻬﻴﺎ کنند. ﻣﻘﺎم ﻣﻌﻈﻢ رﻫﺒﺮي ﻛﻪ ﺧﻮد اﻟﮕﻮي ﻣﻨﺎﺳﺒﻰ ﺑﺮاي ﻫﻤﻪ ﻣﺴووﻻن ﻧﻈﺎم اﺳﻼﻣﻰ در اﻣﺮ اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز ﻫﺴﺘﻨﺪ، در اﻳﻦ ﻣﻮﺿﻮع ﻓﺮﻣﻮده اﻧﺪ:« ﺑﻬﺘﺮ اﺳﺖ ﺑﺮاي درك ﻓﻀﻴﻠﺖ ﻧﻤﺎز اول وﻗﺖ و ﺟﻤﺎﻋﺖ، ﻛﺎرﻫﺎي اداري ﺑﻪ ﮔﻮﻧﻪاي ﺗﻨﻈﻴﻢ ﺷﻮد ﻛﻪ آﻧﻬﺎ (ﻛﺎرﻛﻨﺎن) ﺑﺘﻮاﻧﻨﺪ اﻳﻦ ﻓﺮﻳﻀﻪ اﻟﻬﻰ را ﺑﻪ ﺻﻮرت ﺟﻤﺎﻋﺖ و در ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﺪت ﺑﺨﻮاﻧﻨﺪ». اﻟﺒﺘﻪ ﺑﺎﻳﺪ ﺗﻼش ﺷﻮد ﻧﻤﺎز در ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ زﻣﺎن ﻣﻤﻜﻦ و ﺑﺪون ﺣﻮاﺷﻰ و ﺗﻌﻘﻴﺒﺎت ﺑﺮﮔﺰار شود ﺗﺎ ﻛﺎرﻣﻨﺪان ﺑﻪ ﻛﺎرﻫﺎي ﻣﻮﻇﻔﻰ ﺧﻮد ﺑﺮﺳﻨﺪ و ﻣﺮاﺟﻌﻪﻛﻨﻨﺪﮔﺎن ﻧﻴﺰ ﺑﻴﺶ از اﻧﺪازه ﻣﻌﻄﻞ ﻧﺸﻮﻧﺪ. ﻣﻘﺎم ﻣﻌﻈﻢ رﻫﺒﺮي در ﭘﺎﺳﺦ ﺑﻪ ﺳواﻟﻰ در اﻳﻦ باره ﻓﺮﻣﻮده اﻧﺪ:«دﻋﺎﻫﺎ و اﻋﻤﺎل ﻣﺴﺘﺤﺒﻰ زاﻳﺪ ﺑﺮ ﻓﺮﻳﻀﻪ اﻟﻬﻰ ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ ﻛﻪ از شعائر اﺳﻼﻣﻰ اﺳﺖ، اﮔﺮ ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ تضييع وﻗﺖ اداري و ﺗﺎﺧﻴﺮ در اﻧﺠﺎم ﻛﺎرﻫﺎي واﺟﺐ ﺷﻮد، اﺷﻜﺎل دارد». ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ ﻫﺮ ﭼﻨﺪ ﻣﻬﻢ اﺳﺖ و ﺑﺎﻳﺪ در اوﻟﻮﻳﺖ ﺑﺎﺷﺪ اﻣﺎ ﻧﺒﺎﻳﺪ ﺑﺎﻋﺚ ﺑﺎز ﻣﺎﻧﺪن از ﻛﺎرﻫﺎي واﺟﺐ اداري شود. ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰي ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻣﺨﺘﺼﺮ و ﺑﺪون ﻣﻘﺪﻣﻪ، ﻣوﺧﺮه، ﺣﻮاﺷﻰ و ﺗﻌﻘﻴﺒﺎت اﻗﺎﻣﻪ شود. ﭼﻪ ﺑﺴﺎ ﺑﺎ ﺑﺮﮔﺰاري ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ ﻃﻮﻻﻧﻰ و ﻣﻌﻄﻞ ﻛﺮدن ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﻛﻨﻨﺪﮔﺎن، ﻫﻤﻴﻦ ﻋﻤﻞ ﻧﺎراﺣﺘﻰ و دﻳﻦ زدﮔﻰ ﻣﺮاﺟﻌﻪ کنندگان را در پي داشته باشد.
اذان، ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ وﺳﻴﻠﻪاي اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺎ آن وﻗﺖ ﻧﻤﺎز ﻳﺎدآوري ﻣﻰ ﺷﻮد. ﻫﻨﮕﺎم اذان ﺑﺎﻳﺪ ﺻﺪاي اذان در ﻫﺮ ﻣﻜﺎﻧﻰ ﺑﻪ ﮔﻮش ﺑﺮﺳﺪ و اﻳﻦ ﺧﺎﺻﻴﺖ ﻳﻚ ﺟﺎﻣﻌﻪ اﺳﻼﻣﻰ اﺳﺖ. ﻣﺘﺎﺳﻔﺎﻧﻪ ﮔﺎﻫﻰ در اداره ها و ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﻫﺎ ﻫﻨﮕﺎم وقت اذان، ﻫﻴﭻ ﺧﺒﺮي ﻧﻴﺴﺖ و ﻳﺎدآوري نمی شود. ﺑﻬﺘﺮ اﺳﺖ اذان ﺑﻪ وﺳﻴﻠﻪ ﻳﻜﻰ از ﻛﺎرﻛﻨﺎن و در ﻣﺤﻮﻃﻪ ﻳﺎ ﺳﺎﻟﻨﻰ ﻛﻪ ﺗﺮدد ﺑﻴﺸﺘﺮي وجود دارد، گفته شود و ﺑﻪ اذان ﻏﻴﺮ زﻧﺪه رادﻳﻮ اﻛﺘﻔﺎ ﻧﺸﻮد زیرا اﺛﺮ پخش اذان زﻧﺪه ﺑﺎ ﺻﺪاي ﺧﻮش، از اذان ﻏﻴﺮ زﻧﺪه ﺑﻴﺸﺘﺮ است. در این زمینه باید ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺻﻮﺗﻰ و ﺑﻠﻨﺪﮔﻮﻫﺎ ﻛﻴﻔﻴﺖ ﻣﻄﻠﻮﺑﻰ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ ﻧﻪ اینکه وقت اذان تنها ﺻﺪاي ﮔﻮش ﺧﺮاش و ﺑﻰ ﻛﻴﻔﻴﺖ ﺑﻠﻨﺪﮔﻮﻫﺎ به گوش برسد.
دعوت از کارکنان به اقامه نماز در وقت نماز یکی از بهترین راه هاست. ﺑﻬﺘﺮ اﺳﺖ اﻳﻦ دﻋﻮت از سوی مسوول، ﻣﺪﻳﺮ، ﻳﺎ اﻓﺮاد ﻧﺰدﻳﻚ ﺑﻪ ﻣﺪﻳﺮ و ﻛﺎرﻛﻨﺎن ﻣﻮﺟﻪ و ﺧﻮش اﺧﻼق و ﺑﺎ ﻛﻤﺎل اﺣﺘﺮام ﺻﻮرت ﮔﻴﺮد. ﻫﺮ ﻛﺲ ﻛﻪ زودﺗﺮ ﺑﺮاي اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز آﻣﺎده ﺷﺪ، ﻣﻰﺗﻮاﻧﺪ هنگام رﻓﺘﻦ ﺑﻪ ﻣﺤﻞ اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز دﻳﮕﺮان را ﻧﻴﺰ ﺑﻪ ﻧﻤﺎز دﻋﻮت ﻛﻨﺪ، زﻳﺮا ﮔﺎﻫﻰ اﺷﺘﻐﺎل ﺑﻪ ﻛﺎرﻫﺎي روزﻣﺮه ﺑﺎﻋﺚ ﻏﻔﻠﺖ ﻛﺎرﻛﻨﺎن و ﻓﺮاﻣﻮﺷﻰ وﻗﺖ ﻧﻤﺎز می شود ﻛﻪ ﺑﺎ ﻳﻚ ﺗﺬﻛﺮ ﻛﻮﭼﻚ و ﻣﺤﺘﺮﻣﺎﻧﻪ، این غفلت برطرف خواهد شد. در همین زمینه ﻃﺮح ﺳﻔﻴﺮ ﻧﻤﺎز نیز پیشنهاد می شود و ﻃﺮﺣﻰ ﻛﻪ در آن اﻓﺮاد ﻣﺸﺨﺼﻰ در ﻫﺮ روز ﻛﺎرﻛﻨﺎن را ﻫﻨﮕﺎم ﻧﻤﺎز ﺑﻪ ﺷﺮﻛﺖ در ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ دﻋﻮت ﻣﻰ ﻛﻨﻨﺪ. اﻳﻦ اﻓﺮاد ﻣﻰ ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﻣﻌﺪود و ﺛﺎﺑﺖ ﻫﺮ روز ﺑﺎﺷﻨﺪ و البته از ﺑﻴﻦ اﻓﺮاد ﺧﻮﺷﻨﺎم و ﺧﻮش ﺧﻠﻖ اﻧﺘﺨﺎب ﺷﻮﻧﺪ، ﻳﺎ اﻳﻨﻜﻪ ﻫﻤﻪ ﻛﺎرﻛﻨﺎن علاقه مند می توانند در اﻳﻦ ﻃﺮح ﮔﻨﺠﺎﻧﺪه ﺷﻮﻧﺪ و ﻫﺮ روز ﺑﺮﺧﻰ از آﻧﺎن ﺑﻪ ﻋﻨﻮان «ﺳﻔﻴﺮ ﻧﻤﺎز» ﻛﺎرﻛﻨﺎن را ﺑﻪ ﻧﻤﺎز دﻋﻮت کنند.
از راه ﻫﺎي دیگر دﻋﻮت ﻛﺎرﻛﻨﺎن ﺑﻪ ﻧﻤﺎز اول وقت، دﻋﻮت ﻛﺘﺒﻰ است. ﻳﻜﻰ از ﻣﻮاﻧﻌﻰ ﻛﻪ ﺑﺎﻋﺚ ﻣﻰﺷﻮد ﻓﺮد ﻧﺘﻮاﻧﺪ ﻫﻤﻜﺎر ﺧﻮد را ﺑﻪ ﻧﻤﺎز اول وقت دﻋﻮت ﻛﻨﺪ، ﺑﺤﺚ ﺧﺠﺎﻟﺖ ﻳﺎ ﻧﺎراﺣﺘﻰ دﻋﻮت ﺷﻮﻧﺪه ﺑﻪ ﻧﻤﺎز است. ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از روش ﻛﺘﺒﻰ، ﻣﻰ ﺗﻮان اﻳﻦ ﻣﺸﻜﻞ را رﻓﻊ ﻛﺮد. اﻳﻦ دﻋﻮت ﻣﻰ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺮدي ﻳﺎ ﮔﺮوﻫﻰ ﺑﺎﺷﺪ. ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻣﺜﺎل در اداره اي ﻛﻪ ﺗﻌﺪاد ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻬﻰ از ﻛﺎرﻛﻨﺎن در ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ ﺣﺎﺿﺮ ﻧﻤﻰ ﺷﻮﻧﺪ، ﻣﻰ ﺗﻮان ﺑﺎ ﻫﻤﺎﻫﻨﮕﻰ ﻣﺪﻳﺮ ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ، ﻣﺘﻦ ﻣﺤﺘﺮﻣﺎﻧﻪ اي را ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮع دﻋﻮت و ﺗﺸﻮﻳﻖ ﺑﻪ ﺷﺮﻛﺖ در ﻧﻤﺎز، ﺗﻬﻴﻪ ﻛﺮد و ﺑﻪ ﻫﻤﻪ ﻛﺎرﻛﻨﺎن ﻳﺎ کسانی ﻛﻪ ﻛﻤﺘﺮ در ﻧﻤﺎز جماعت ﺣﺎﺿﺮ ﻣﻰ ﺷﻮﻧﺪ، ﺗﺤﻮﻳﻞ داد. اﻳﻦ ﻛﺎر ﻣﻰ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ ﺻﻮرت دﺳﺘﻰ و در ﭘﺎﻛﺖ ﻧﺎﻣﻪ اﻧﺠﺎم ﺷﻮد ﻳﺎ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﺳﻴﺴﺘﻢ اﺗﻮﻣﺎﺳﻴﻮن اداري. اﻟﺒﺘﻪ ﻣﻰ ﺗﻮان در ﻃﻮل ﺳﺎل آﻳﺎت و رواﻳﺎﺗﻰ ﻛﻪ در ﻣﻮرد اﻫﻤﻴﺖ اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز و ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ اﺳﺖ را ﺑﺮاي ﻛﺎرﻛﻨﺎن ارﺳﺎل ﻛﺮد ﺗﺎ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﺎ اﻫﻤﻴﺖ و ﺿﺮورت اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز و آﺛﺎر و ﺑﺮﻛﺎت آن آﺷﻨﺎ ﺷﻮﻧﺪ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻧﺼﺐ آﻳﺎت،اﺣﺎدﻳﺚ و داﺳﺘﺎن ﻫﺎي اﺛﺮﮔﺬار ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮع اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز، ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ و ﻧﻤﺎز اول وﻗﺖ ﻧﻴﺰ ﻣﻰﺗﻮاﻧﺪ بسیار تاثیرگذاری داشته باشد.
ﺑﺎ وﺟﻮد ﭘﻴﺸﺮﻓﺖ ﻋﻠﻢ و به وﺟﻮد آﻣﺪن اﻧﻮاع مختلفی از اﺑﺰارهای ﺟﺪﻳﺪ برای ﺗﺎﺛﻴﺮﮔﺬاري ﺑﺮ اﻓﺮاد، یکی از ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ روش ﻫﺎ برای دﻋﻮت ﺑﻪ ﻧﻤﺎز، روش ﺣﻀﻮري و ﭼﻬﺮه ﺑﻪ ﭼﻬﺮه است. اﻣﺮ ﺑﻪ ﻣﻌﺮوف و ﻧﻬﻰ از ﻣﻨﻜﺮ دو واﺟﺐ اﻟﻬﻰ ﻫﺴﺘﻨﺪ. نماز از واﺟﺒﺎت ﺑﺰرگ اﻟﻬﻰ اﺳﺖ و ﺑﺮ ﻫﺮ ﻓﺮد از ﺟﻤﻠﻪ ﻣﺪﻳﺮ و ﻫﻤﻜﺎر ﻻزم اﺳﺖ، اﻓﺮادي را ﻛﻪ در اﻃﺮاف او ﻫﺴﺘﻨﺪ و ﺑﺎ آﻧﻬﺎ ﺳﺮ و ﻛﺎر دارد ﺑﻪ اﻳﻦ واﺟﺐ اﻟﻬﻰ دﻋﻮت کند. البته این امر به معروف ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ ﻧﺮﻣﻰ و رﻋﺎﻳﺖ ﻟﻄﺎﻓﺖ ﻫﺎي دﻗﻴﻖ صورت گیرد. اﻣﺮ ﺑﻪ ﻧﻤﺎز اول وﻗﺖ و ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ نیز ﻛﻪ دو ﻣﺴﺘﺤﺐ ﻣﻬﻢ ﻫﺴﺘﻨﺪ، ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ ﻇﺮاﻓﺖ و دﻗﺖ انجام شود. ﺗﺎ اﺛﺮﮔﺬاري ﻻزم را داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ، البته می توان به دعوت غیرمستقیم هم اشاره کرد که می تواند از روش های بسیار مناسب باشد. دﻋﻮت ﺑﺎ اﻋﻤﺎل و رﻓﺘﺎر و اﻳﻨﻜﻪ رئیس اداره، ﻫﻨﮕﺎم ﻧﻤﺎز، ﺟﻠﺴﺎت ﺧﻮد را ﺗﻌﻄﻴﻞ و ﻃﻮري ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ رﻳﺰي ﻛﻨﺪ ﻛﻪ ﻫﻨﮕﺎم ﻧﻤﺎز ﺑﺮﻧﺎمه ﻛﺎري ﻧﺪاﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ و در اول وﻗﺖ ﺑﻪ سمت اقامه ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ ﺑﺮود، شکل مهمی از دﻋﻮت ﺑﻪ ﻧﻤﺎز و اﻣﺮ ﺑﻪ ﻣﻌﺮوف ﻋﻤﻠﻰ ﺑﺮاي ﻛﺎرﻛﻨﺎن اداره محسوب می شود.
ادامه دارد...
ﻣﻬﺪى ﻓﻴﻀﻰ - ﻛﺎرﺷﻨﺎس ارشد آزﻣﺎﻳﺸﮕﺎه ﭘﻠﻴﻤﺮ، ﺷﺮﻛﺖ ﭘﮋوﻫﺶ و ﻓﻨﺎورى ﭘﺘﺮوﺷﻴﻤﻰ ﻣﺮﻛﺰ اراك
برقراري يک خانواده پايدار (بخش دوم)
خانواده، يکي از ارکان اساسي زندگي فردي و اجتماعي است و از اين رو در دين اسلام بر جايگاه و ارزش هاي آن تاکيد بسيار زيادي شده است. در شماره پيش درباره «اهميت خانواده و نقش آن در تربيت»، «نقش اصالت خانواده در اداره جامعه» و... مطالبي را بيان کرديم. اکنون و در بخش دوم کوشيده ايم به ابعاد ديگري از برقراري يک خانواده پايدار اشاره کنيم.
اهتمام اسلام، بر تربیت اعتقادی و اخلاق توحیدی است. اعتقاد به اینکه آدمی به خودی خود توان رسیدن به مطلوب را ندارد و شکوفایی استعدادهای انسانی، مستلزم باغبانی پیش و پس از تولد و از آموزه های مهم دینی است. هدف اساسی دین اسلام، تربیت انسان ها و تامین سعادت بشر در تمام مراحل زندگی و ابعاد وجودی او است. پیامبران الهی به ویژه پیامبر اسلام(ص) برای تحقق این هدف مقدس مبعوث شده و در این راه نهایت سعی خود را مبذول کرده و در انجام این ماموریت به نیازها، ویژگی ها و علایق فطری بشر به عنوان یک اصل مسلم توجه فراوان داشتند، از این رو دستورات تربیتی اسلام و فرهنگ حیات بخش اهل بیت( ع) دقیقا همسو با پرورش فطری انسانها تدوین شده است. خداوند متعال برای تربیت افراد بشر، کانون پرمهر خانواده را بهترین محیط تربیتی انسان ها قرار داده است. بر اساس تعالیم اسلام، آن در بالاترین جایگاه ممکن قرار دارد، از این رو لازم است به صورت جدی برای تحکیم و تقویت بنیان خانواده تلاش شود. خداوند تبارک و تعالی در یک حدیث قدسی درتوصیف خانواده می فرماید: بهترین و دوست داشتنی ترین بنا نزد اسلام، ازدواج است که خانواده بر اساس آن تشکیل می شود. بنابراین همان ارزش و ارج را نزد خداوند خواهند داشت.
خانواده به عنوان مقدس ترین و مهمترین نهاد اجتماعی، کانونی است که زن و شوهر در آن به آرامش می رسند و بین آنان مودت و دوستی برقرار می شود. قداست خانواده به آن دلیل است که پایه های اصلی شخصیت و سلامت روان، تفکر و اندیشه، احساسات و عواطف، ارزش ها، اعتقادات و باورهای دینی هر فردی در دوران کودکی و در محیط خانواده پی ریزی می شود.
خانواده، نخستین آموزشگاه و پرورشگاه انسان و انتقال دهنده فرهنگ و تمدن در محل کسب ارزش ها و فضائل اخلاقی و زمینه ساز تکامل و تحول است و سعادت و شقاوت جامعه انسانی در گرو تامین سلامت و عدم سلامت خانواده است. تربیت اجتماعی از جامعه کوچک خانواده می شود و فرزندان، نخستین برخوردهای اجتماعی را درون خانواده می آزمایند.خانواده محلی است که فرد در آن به تکامل می رسد. از این رو نقش مهمی در سعادت و سلامت فرد دارد. دلیل ابتلای بسیاری از افراد به مشکلات روانی، وجود ضعف ها و ناهنجاری هایی در کانون خانواده آنهاست.
از آنجا که از جمله اهداف تشکیل خانواده در اسلام حفظ و بقای نسل سالم است، این دین آسمانی برای پاکی نسل، تمام مراقبت های سالم را در مراحل مختلف به کار برده است. خداوند در آیه 21 سوره روم می فرماید:«یکی از آیات لطف الهی آن است که برای شما از جنس خودتان جفتی آفرید که در برابر او آرامش یافته و باهم انس بگیرید و میان شما رأفت و مهربانی برقرار کرد و در این امر برای آنها که می اندیشند، ادله علم و حکمت حق آشکار است»
خانواده، جایگاه بسیار رفیعی دارد در وصف آن تنها می توانیم بگوییم که قطعه ای از بهشت روی زمین است، یعنی اگر انسان بخواهد معنای بهشت را در این دنیا بداند، صرفا می تواند آن را در دل یک خانواده خوب بیابد. و اگر خانواده به خوبی و درستی شکل نگیرد و تحقق پیدا نکند ، متاسفانه باید گفت که آنگاه جهنمی خواهد بود بر زمین. لازم است توجه داشته باشیم که انسان ها همدلی، صمیمیت، عشق و همراهی را دل خانواده پیدا خواهند کرد. بنابراین ضرورت دارد که از خانواده محافظت شود.
محمد سلطان مرادي - امام جماعت بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق
بازخواني نقش امريکا و رسانه ها در به شکست کشاندن نهضت ملي کردن صنعت نفت ايران (بخش اول)
علي بهرامي درباره صعود و موفقيت هاي نهضت ملي شدن صنعت نفت، سخن هاي زيادي وجود دارد، اما کمتر به عوامل شکست اين نهضت اشاره شده است. عواملي که با تفرقه انداختن در نيروهاي مختلف اين نهضت و فعاليت هاي سياسي و فکري بسيار پيچيده در قالب طراحي هاي فرهنگي و اجتماعي، توانستند يکي از مهمترين و قدرتمندترين جنبش هاي سياسي- اقتصادي خاورميانه و جهان سوم آن زمان را به شکست بکشانند. در مطلب پيش رو کوشيده ايم تا به صورت اجمالي دو عامل را بررسي کنيم. نخست عامل سياست هاي امريکايي و دوم عامل فعاليت هاي رسانه اي و مطبوعاتي. در بخش نخست اين مطلب به نقش آمريکايي ها در شکست ملي شدن صنعت نفت مي پردازيم.
نهضت ملي شدن صنعت نفت و تصويب قانون مختص به آن در آخرين روز اسفند 1329 خورشيدي در مجلس آن زمان چنان شوري در ايران به پا کرد که تاثيرات منطقه اي و بين المللي بسياري نيز برانگيخت. اين نهضت يک بيداري سياسي و اقتصادي در منطقه خاورميانه ايجاد کرد در حدي که جمال عبدالناصر، رهبر شهير مصري و بسياري ديگر از سياستمداران خاورميانه را تحت تاثير جدي قرار داد. متخصصان علوم سياسي و تاريخ خاورميانه بدون شک انقلاب ناصري کشور مصر را متاثر از سلوک سياسي دکتر مصدق و نهضت ملي شدن صنعت نفت دانسته اند، يکي از محققان در اين باره نوشته است: «در خارج از ايران کسي به اندازه جمال عبدالناصر رهبر ناسيوناليسم عربي متاثر از مصدق نبود. عبدالناصر حدود نه ماه پس از سفر مصدق به قاهره به همراه چند افسر ديگر در 23 ژوئيه 1952 قيامي را عليه ملک فاروق رقم زد و تحت تاثير ملي شدن صنعت نفت ايران، بحث ملي کردن کانال سوئز را پيگيري کرد؛ تا اين که سرانجام آن را در ژوئيه 1956 به سرانجام رساند و به سلطه 76 ساله انگليس بر آن پايان داد». ملي شدن صنعت نفت اگر چه در اسفند 1329 طليعه پيروزي اش را جشن گرفت و با اتحاد نيروهاي مختلف اجتماعي و سياسي مي رفت تا تاريخ معاصر ايران و منطقه را تغيير دهد، اما در مرداد 1332 خورشيدي يعني کمتر از سه سال، پس از فراز و فردهاي بسيار و بروز اختلاف هاي پيچيده اي که ابعاد بسيار وسيعي از آن هنوز هم ناپيدا مانده است، به توقفگاه شکست رسيد و نتوانست به حيات خود ادامه دهد. شايد رد پاي دو عامل بسيار پر اثر در اين فراز و فرود و شکست نهايي را بتوان در برخي رسانه ها و سياست هاي امريکايي دنبال کرد. دو عاملي که تحولات نهضت ملي شدن صنعت نفت ايران را به سمت و سوي هاي خاصي سوق داده و در نهايت توانستند آن را به ورطه نابودي بکشانند.
يکي از نکاتي که در تاريخ ملي شدن صنعت نفت جالب توجه است، تشويق آمريکاييهاست. امريکايي ها در رقابت با انگليسي ها در کسب منافع سرشار اقتصادي از صنعت نفت ايران، دولت مصدق را تشويق مي کردند که در برابر انگليسي ها بايستد و با يک تير چند نشان مي زدند. هم رقيب ديرينه شان را از صحنه بيرون مي کردند و هم با ملت و دولت برآمده از اراده آنها دم از دوستي مي زدند. در اين وضعيت برخي از سياسيون ايراني گمان کردند که امريکايي ها بر منافع ايرانيان پا فشاري مي کنند. عبدالرضا هوشنگ مهدوي و احمد بني جمال دو محقق برجسته نظريه هاي توسعه و تاريخ معاصر در اين باره به نکات مهمي اشاره کرده اند. البته آنچه بسيار حائز اهميت است اين است که امريکايي ها فقط تا فروردين 1330 به اين تشويق ادامه دادند و وقتي ديدند که زدن انگليس به احتمال بسيار زياد به ضرر منافع امريکايي ها در ايران ختم خواهد شد، تغيير مسير عجيبي دادند.«مأموران سياسي و کارشناسانِ آمريکا از قبيل دکتر هنري گريدي سفير، جرالد دوهر، رايزن سياسي سفارت، مارکس تورنبرگ و جورج مک گي از اواسط سالِ 1329 تا فروردين 1330 مرتب ايرانيان را به ايستادگي در برابر شرکتِ نفت انگليس و احقاق حقوق خود تشويق مي کردند، اما همين که مسئله ملي شدن نفت مطرح و مورد استقبال عامه مردم ايران قرار گرفت و قانون مربوط به آن از تصويب مجلسين گذشت، آمريکايي ها کوشيدند نهضت ملي را متوقف سازند، زيرا با ملي شدن نفت در ايران احتمال داشت منافع آنان در سراسر خاورميانه به خطر بيفتد؛ ازاين رو تقريبا بلافاصله پس از تصويب و توشيح قانون ملي شدن نفت در سراسر کشور، کنفرانس واشنگتن با شرکت نمايندگان دولت هاي آمريکا و انگليس و هفت کمپاني بزرگ نفتي در اواسط فروردين 1330 تشکيل شد. بين شرکت هاي نفتي و دولت هاي انگليس و آمريکا توافق شد که به هيچ وجه من الوجوه حتي يک سنت بيش از 50-50 به ايران يا هر کشور نفت خيز ديگري حق السهم پرداخت نشود و در صورتي که اصل ملي شدن نفت هم به صورت ظاهر پذيرفته شد، ترتيبي داده شود که همان اصل 50-50 تقسيم منافع مراعات شود. در واقع انگليسي ها و آمريکايي ها در جريان ملي شدنِ صنعت نفت به دنبال آن بودند تا به فرمولي برسند که بر اساس آن شرکت نفت انگليس به عنوان عامل فروش در ايران حضور داشته باشد و درآمدهاي نفت به صورت مساوي بين طرفين تقسيم شود».
امريکايي ها حالا که فهميده بودند افتادن انگلستان از بام اقتصاد ايران، اگر چه رقيب ديرينه نفتي شان در خاورميانه را تا حد زيادي ضعيف مي کند، اما متوجه شدند با رفتن انگلستان از چاه هاي ايراني، جايي براي امريکايي ها نيز وجود نخواهد داشت؛ بنابراين تلاش کردند سياست خود را در ميدان ميانجي گري دنبال کنند. امريکايي ها در بحبوحه فراز و نشيب ها و درگيري هاي دولت و دربار و دولت در مجامع و دادگاه هاي بين المللي، نقش جديد خوشان را تعريف کرده بودند. شايد اصلي ترين دلايل اين ميانجي گري را بتوان در سياست «نه سيخ بسوزد و نه کباب» رد يابي کرد. امريکايي ها فکر کردند حالا که جنبش ملي شدن صنعت نفت چنين اقبال مردمي و عمومي بالايي دارد و در صحنه هاي داخلي و منطقه و حتي بين المللي چنين درخشان عمل مي کند، پس بهتر است فضايي را ايجاد کنيم که هم اندکي از منافع ايرانيان تامين شود و هم کارتل ها و شرکت هاي بزرگ نفتي فعال در سراسر منطقه خاورميانه از تحولات نفتي در ايران متاثر نشده و دچار ضررهاي مالي هنگفتي نشوند. چرا که کشورهاي غربي سال هاي سال بود که براي رسيدن به منافع نفتي از هر سد سياسي، فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي در منطقه خاورميانه عبور کرده بودند و در اين باره هزينه هاي زيادي توسط آنها پرداخت شده بود. آبراهاميان و ازغندي در پژوهش هاي تاريخي – سياسي خود در اين باره به نکات مهمي اشاره کرده اند: «آورل هريمن، تاجر ميليونر و وزير پيشين بازرگاني آمريکا، به حل و فصل موفقيت آميز مسائل و مشکلات شهره بود. او فرستاده ويژه پرزيدنت روزولت به بريتانيا و شوروي و سخنگوي شخصي پرزيدنت ترومن در طرح مارشال بود که صبح روز 23 تير 1330 وارد تهران شد. مأموريت جدي هريمن متقاعد ساختن مصدق به اين بود که ملي شدن لزوما نه به معناي «کنترل» مستقيم بلکه به معناي داشتن مسئوليت «اداره» است. قرار بود او پيچيدگي هاي تجارت بين المللي نفت، قيمت نفت خام در خليج مکزيک در مقابل خليج فارس، مسائل فني پالايش نفت براي کاربردهاي مختلف، کمبود نفتکش، تفاوت هاي بين صنايع بالا دستي و پايين دستي، پيچيدگي هاي محاسبه سود و ارتباط بين توليدکنندگان عمده و توليدکنندگان مستقل را به مصدق آموزش دهد. در مقابل، مصدق تلاش کرد تا جهت مذاکرات را به سوي همان پرسش مرکزي هدايت کند که چه کسي «کنترل» توليد و فروش نفت ايران را در دست خواهد داشت. مطالبي که از نظر هريمن و لوي آموزش بودند، از نظر مصدق چيزي جز مبهم سازي و فريبکاري نبودند. آنان با اين گله که مصدق تنها به کليات فکر مي کند، گفت وگوها را ترک کردند. از سوي ديگر مصدق نيز به اين موضوع مظنون بود که آنها در تلاشند تا او را فريب دهند. بعدها نماينده بريتانيا در سازمان ملل متحد نوشت که هريمن پيش از حرکت به سوي تهران، ديدارهاي زيادي در وزارت امور خارجه با نمايندگان صنايع نفتي آمريکا داشت؛ کساني که نگران حفظ و اتخاذ خط مشي سرسختانه و پيگيري جبهه مشترک در بحران ايران بودند. نگراني آنان اين بود که امتيازهاي بسيار زياد در ايران باعث بروز پيامدهاي ناگواري در ديگر کشورهاي توليدکننده نفت از جمله ونزوئلا خواهد شد. در واقع علت اساسي ادامه اختلاف ها، منافعي بود که بعضي از شرکت هاي عظيم نفت (انگليس و آمريکا) در خاورميانه داشتند و معتقد شدند که در صورت حل مشکل نفت بر اساسي که دولت ايران پيشنهاد مي کند، ممکن است آن منافع دچار مخاطره شود. به اين دليل بود که پيشنهادهاي که دولت انگليس مستقيما يا به وسيله آمريکا به دولت ايران مي داد، با الفاظ متفاوت، در معنا شبيه به هم بود. هيچ کدام از اين پيشنهاد ها راه حلي نبود که با درک مصدق و ايرانيان از ملي شدن صنعت نفت منطبق باشد».
حضور دولت مصدق در فضاي سياسي ايران تا حد زيادي موجب شد احزاب و گروه هاي مختلف سياسي – اجتماعي امکان فعاليت داشته باشند، وسعت اين فعاليت ها به حدي بود که در ادبيات سياسي معاصر ايران از آن به «گشايش سياسي دوران مصدق» تعبير شده است. اين گشايش سياسي اگر چه برکات و خدمات براي کشور به بار آورد، اما راه نفوذ و حضور مخرب حزب توده را نيز فراهم کرد. اين حزب با ساختار و ايدئولوژي منسجمي که داشتف توانسته بود به عنوان يک حزب جدي فعاليت هاي زيادي مهمي داشته باشد و دوره اي تلاش کند تا در طبقات کارگري و محروم جامعه و همچنين در ميان برخي روشنفکران و روزنامه نگاران جاي پاي محکمي داشته باشد. حزب توده نقوذ سياسي و تاثيرگذاري هاي اجتماعي خود را از ارديبهشت ماه 1330 خورشيدي به طور کاملا گسترده و علني آغاز کرده بود. حضور اين حزب در صحنه ملي شدن صنعت نفت و تلاش براي مصادره به مطلوب اين نهضت مردمي، کم کم بهانه اي شد براي ضربه آمريکايي ها به اين نهضت. آبراهاميان در اين باره نوشته است: «ارديبهشت 1330 که دولت پس از سال 1325 براي نخستين بار برگزاري مراسم روز کارگر را مجاز اعلام کرد، حزب توده، در همه شهرهاي اصلي راه پيمايي هايي برگزار کرد. گفتني است که تنها در تهران حدود 35 هزار نفر راه پيمايي کردند. در تابستان 1330 که مصدق با مقام هاي آمريکايي گفت وگو مي کرد، حزب توده اعتراض هاي گسترده اي عليه آورل هريمن به راه انداخت که نتيجه آن 25 کشته و 250 زخمي بود». اگر چه برخي ها معتقدند که نقوذ سياسي حزب توده به عنوان عوامل وابسته به شوروي و ايدئولوژي کمونيسم موجب شد که آمريکايي ها به مصدق ضربه بزنند اما به نظر مي رسد امريکايي ها همين مسئله را بهانه اي کردند براي ضربه زدن به نهضتي که مي رفت ريشه غربي ها را از ايران برکند. همين مسئله بود که امريکايي ها را حساس مي کرد که اگر خصومت هايي هم با انگليسي ها داشتند، اما متوجه خطر مصدق و نهضت ملي شدن صنعت نفت براي خودشان نيز باشند تا حدي که دست مصدق را براي اخذ وام براي حل مشکلات موقتي صنعت نفت را که با خروج تکنيسين ها و کارشناسان انگليسي از آن پديد آمده بود، پس زدند. مايکل آکسورتي در اين باره مي نويسد: «ملي کردن صنعت نفت تنگناها و مشکلاتي به وجود آورد؛ چرا که تکنيسين هاي بريتانيايي، تأسيسات نفتي خوزستان را ترک کردند و دولت بريتانيا تحريم اقتصادي اعمال کرد و صادرات نفت ايران ممنوع شد. نگهداري و حفظ تأسيسات نفتي در عوضِ کمک به درآمد ملي و پرداخت حقوق کارگران نفت به مجرايي براي تحليل دارايي ها تبديل شد و به تدريج ديون بزرگ و مشکلات اقتصادي بزرگي به بار آورد. مصدق به اميد گرفتن وام راهي ايالات متحده شد، اما دست خالي بازگشت. شرکت هاي نفتي ايالات متحده به گروه تحريم کنندگان نفت ايران پيوستند و دولت ايالات متحده روزبه روز بيشتر نگران دخالت کمونيست ها در جنبش ملي کردن صنعت نفت مي شد. اگر به بازنگري اوضاع بپردازيم، مي بينيم که با توجه به اين حقيقت مسلم که ملي گرايي از حمايت گسترده بيشتر طبقات و طيف هاي فکري برخوردار بود، در فضاي آن زمان و به ويژه بعد از روي کار آمدن آيزنهاور و سناتور جو مک کارتي حضور يک جنبش کمونيستي و زيرزميني که شوروي از آن حمايت مي کرد، کفايت کرد تا اين پديده از چشم ايالات متحده يکسره محکوم شمرده شود». بنابراين امريکايي ها که مي دانستند ممکن است با ميانجي گري شان بين ايران و انگلستان، منافع خودشان هم به خطر بيفتد فعاليت هاي علني حزب کمونيست توده ايران را بهانه خوبي ديدند که نه تنها دست از ميانجي گري بردارند بلکه کم کم پنجه ها و دندان هاي تيز خود را نشان داده و ضربه پاياني را وارد کنند. ضربه پاياني چيزي نبود جز کودتاي 28 مرداد 1332 خورشيدي به رهبري يک ژنرال جمهوري خواه که از کاخ سفيد همه آرزوهاي ايرانيان را بر باد داد، ژنرال آيزنهاور. هوشنگ کهدوي و دوبلک، دو محقق برجسته حوزه توسعه و تاريخ سياسي در اين باره نکات قابل توجهي را ذکر کرده اند: «در سال 1330 و هنگامي که آمريکايي ها تلاش جدي صورت مي دادند تا انگليس را از حمله نظامي منصرف کنند نيز چنين مقصودي دنبال مي شد(ميانجي گري امريکايي). کانونِ ماجرا حمله به آبادان بود و دادنِ دوباره مهارِ پالايشگاه به بريتانيايي ها؛ براي رسيدن به اين هدف، بريتانيايي ها تيپ مستقل شانزدهم چتربازان را آورده و در وضعيت آماده باش مستقر کرده بودند. آمريکايي ها به شدت مخالف دخالت نظامي بودند و استدلال شان هم اين بود که در اين صورت شوروي هم حمله اي مشابه به مناطقِ شمالي ايران خواهد داشت و اين گونه بالاخره حمله منتفي اعلام شد. تا زماني که حکومتِ دموکرات ها در آمريکا بر سر کار بود، سياست هاي اين چنيني دنبال مي شد، اما همين که در ژانويه 1953 ژنرال آيزنهاور از حزب جمهوري خواه زمام امور را در واشنگتن به دست گرفت، چرچيل، نخست وزير انگلستان، بي درنگ راهي آمريکا شد و طرحي را که به عنوان عمليات چکمه (کودتا) تهيه ديده بود، در اختيار آمريکايي ها گذاشت که اين بار آن را پذيرفتند».
منابع:
1-مصدق و مصر نوشته صابر گل عنبري، پژوهش هاي ايرنا.
2-سياست خارجي ايران در دوران پهلوي نوشته عبدالرضا هوشنگ مهدوي، نشر ني.
3- آشوب نوشته احمد بني جمال، نشر ني.
4- ايران بين دو انقلاب نوشته يرواند آبراهاميان، نشر ني.
5-امپراتوري ايران نوشته مايکل آکسورتي، نشر ققنوس.
6- تراژدي تنهايي نوشته کريستوفر دو بِلِگ، نشر چشمه.
پوست موز
موز ميوه خوشمزه و مقوي است که افراد کمي پيدا مي شوند که آن را دوست نداشته باشند. علاوه بر اين از موز در کيک ها و دسرهاي زيادي استفاده مي شود، از اين رو مي توان گفت اين ميوه بسيار پرکاربرد است، اما نکته جالبي که شايد درباره موز ندانيد اينکه علاوه بر ميوه، پوست موز هم قابل استفاده است و کاربردهاي شگفت انگيز زيادي دارد. با خواندن اين مطلب مطمئنا ديگر پوست موز را دور نمي اندازيد.
همانطور که همه مي دانند هزينه هاي دندانپزشکي اين روزها بسيار بالاست، حتي اگر فقط به دنبال اين باشيد که دندان هايتان را که جرم گرفته است، سفيد کنيد. نااميد نشويد ما يک راه حل ساده به شما پيشنهاد مي دهيم؛ بعد از خوردن موز، پوست آن را دور نيندازيد، چراکه بعد از مسواک زدن، مي توانيد قسمت داخلي پوست اين ميوه دوست داشتني را روي دندان هايتان بماليد. با تداوم اين کار در مدت کوتاهي خواهيد ديد که پوست موز چطور مانند يک سفيدکننده دندان عمل کرده است. پوست موز حاوي ساليسيليک اسيد، سيتريک اسيد، منگنز، منيزيم و پتاسيم است که بدون آسيب رساندن به ميناي دندان مي تواند تمام لکه هاي دندان را از بين ببرد و آنها را سفيد کند.
نقره جات بعد از مدتي کدر مي شوند و جذابيت خود را از دست مي دهند. براي رفع اين مشکل هم مي توانيد از پوست موز استفاده کنيد. روغن موجود در پوست اين ميوه مي تواند نقره هاي کدر شده را به راحتي درخشان کند. براي از بين بردن کدري نقره بهتر است از مقداري پوست موز و آب شيرين استفاده کنيد. اين دو را در مخلوط کن بريزيد تا به صورت خمير درآيد. حالا با استفاده از يک دستمال نرم، نقره جات، ظروف يا هر وسيله نقره اي ديگري را که در خانه داريد، در چند دقيقه برق بيندازيد. نقره جات خود را با آب گرم آب بکشيد و با يک دستمال تميز خشک کنيد. مطمئنا از ديدن شفافيت دوباره آنها شگفت زده خواهيد شد.
مشغله زيادي داريد و وقت رسيدگي به کفش هايتان را نداريد. نگران نباشيد بهترين و راحت ترين راه حل اين است که داخل پوست موز را روي کفش چرمي خود بماليد تا در کمترين زمان ممکن آن را برق بيندازيد. حالا کفشتان را با يک دستمال تميز پاک کنيد. اين کار به کاهش آثار ساييدگي و آسيب هاي ناشي از آب روي کفش چرمتان کمک مي کند.
هيچ کس از نيش حشرات در امان نيست، بخصوص نيش پشه . نيش اين حشره هميشه مزاحم باعث خارش مي شود، زيرا سيستم ايمني بدن نسبت به نيش حشرات واکنش نشان مي دهد. شايد ندانيد که حشرات کوچک با نيش زدن در واقع يک مايع ضدانعقادي به شما تزريق مي کنند که مانع لخته شدن خون مي شود. استفاده از پوست موز هنگام گزيده شدن به دليل دارا بودن پلي ساکاريد، اثر ضدالتهابي روي بدن دارد و مي تواند باعث کاهش خارش و تورم شود.
امروزه آپارتمان نشيني جزئي از زندگي ماشيني شده است. ديگر از آن خانه هاي حياط داري که حوض پرآب و شمعداني هاي رنگارنگش هوش از سرمان مي برد، کمتر نشاني مي بينيم، با اين حال نگهداري از گياهان مختلف در آپارتمان ها توانسته است انرژي، منظره و کيفيت هواي خانه را بهبود ببخشد. البته گاهي پيش مي آيد که اين گياهان بعد از مدتي شادابي خود را از دست مي دهند، برگ هايشان کدر مي شود، بخصوص آنهايي که برگ هاي بزرگ و تخت دارند. براي اينکه تازگي را به آنها بازگردانيد، بهترين راه حل اين است که از پوست موز کمک بگيريد و با زدودن گرد و خاک روي گياهان آپارتماني تان، هم ظاهر آن را بهبود ببخشيد و هم فعاليت فتوسنتزي گياه را افزايش دهيد.
از بين بردن خط و خش سي دي و دي وي دي
درست است که دوره استفاده از سي دي و دي وي دي گذشته، اما براي آن دسته از کساني که هنوز از سي دي و دي وي دي استفاده مي کنند، هيچ چيز آزاردهنده تر از خط و خش روي سي دي هاي فيلم، بازي يا آلبوم هاي موسيقي نيست. براي اينکه از شر اين خط و خش ها راحت شويد، مي توانيد استفاده از پوست موز را امتحان کنيد، به اين ترتيب که پوست موز را به مدت يک دقيقه، به آرامي و با حرکت دايره اي روي سي دي يا دي وي دي بماليد. حالا بقاياي پوست را با يک دستمال نرم و تميز پاک کنيد و سپس با يک شيشه پاک کن آنها را تميز کنيد. با اين کار خش ها و توقف هاي ناخوشايند از بين مي روند.
ترد کردن گوشت
تعجب نکنيد، پوست موز اين توانايي را دارد که باعث ترد شدن گوشت شود. پروتئين حيوانات اگر به روش صحيح طبخ شود، براي بدن مقوي خواهد بود؛ از اين رو براي اينکه گوشت حين پخت رطوبت خود را حفظ کند، مي توانيد چند پوست موز روي آن قرار دهيد. روغن و رطوبت پوست موز جذب گوشت مي شود و طعم و نرمي طبيعي گوشت را حفظ مي کند.
درمان کبودي
شايد برايتان عجيب باشد، اما پوست موز تازه مي تواند در درمان و محو کبودي ها موثر باشد. خواص ضدالتهابي ترکيب پلي ساکاريد موجود در پوست موز مي تواند کبود ي ها را درمان کند، اما براي گرفتن نتيجه بهتر، مي توان پوست موز را روي کبودي قرار داد و 20 تا 30 دقيقه صبر کرد، حتي مي توانيد يک شب تا صبح پوست موز را روي کبودي ايجاد شده قرار دهيد و صبح اثر شگفت انگيز آن را ببينيد.
با آنچه برایتان آوردیم، می توانید تصمیم بگیرید که از این پس پوست موز هایتان را دور بریزید یا از آنها به بهترین شکل ممکن استفاده کنید؛ انتخاب با شماست.
توصیه های تغذیه ای را جدی بگیرید
توجه کردن به توصيه هاي پزشکي مي تواند در بسياري از مواقع به کمکمان بيايد و شرايط روحي و رواني مان را بهبود ببخشد و در کاهش عصبانيت، فکر و خيال و... موثر باشد. همه ما در طول زندگي خود با مشکلاتي روبه رو مي شويم که ممکن است به روح و روانمان آسيب برساند. مشکلاتي که گاهي باعث ناراحتي هاي شديدي مي شوند که ممکن است در طولاني مدت سلامتمان را به خطر بيندازد. تحقيقات علمي نشان مي دهد که مي توان وضعيت بهم ريخته روحي و رواني مان را با خوردن غذاهاي مغذي بهبود ببخشيم. از اين رو در ادامه به برخي توصيه هاي تغذيه اي اشاره کرده ايم که نقش تاثيرگذاري در بهبود مشکلات روحي و رواني مان دارند.
غذاهاي گياهي سرشار از فيتوکميکال ها تاثير زيادي روي عملکرد نرمال مغز و سلامت روان دارند. فيتوکميکال ها در مواد گياهي چون توت ها، مرکبات، چاي سبز و برخي چاشني ها پياز، زنجبيل، زردچوبه، پونه، رزماري و سير موجود است. گفته مي شود اين غذاها با اثرات آنتي اکسيداني و ضدالتهابي خود روي مغز تاثير مي گذارند و از ابتلا به آلزايمر جلوگيري مي کنند.
براي اينکه دچار استرس نشويد، بهتر است در جست وجوي غذاهايي باشيد که منبع غني از ويتامين هاي گروه B هستند تا از اين طريق توليد سرتونين در مغزتان افزايش يابد. با استفاده از اين راهکار آرامش به سراغتان مي آيد و استرس از شما دور مي شود. براي دريافت ويتامين B12، بشقابتان را از قزل آلا يا ميگو پر کنيد يا اينکه يک کاسه بزرگ ماست کم چرب بخوريد.
تحقيقات انجام شده ثابت کرده ، مصرف مواد غذايي که اسيدهاي چرب امگا3 و ويتامين D زيادي دارند، مي تواند از ابتلا به افسردگي پيشگيري کند و باعث آرامش شود. استفاده از بذر کتان و ماهي هايي مانند قزل آلا گزينه خوبي براي تجديد قواي ذهني محسوب مي شوند. از منابع خوب ويتامين D نيز مي توان به شيرهاي غني شده با اين ويتامين و زرده تخم مرغ اشاره کرد. البته نور خورشيد هم منبع خوبي براي دريافت اين ويتامين است.
کمبود روي ممکن است بر آلزايمر، افسردگي و از دست دادن عملکرد شناختي در اثر بالا رفتن سن تاثيرگذار باشد. علاوه بر اين روي مي تواند در تنظيم توليد دوپامين در مغز نيز نقش داشته باشد. از اين رو مواد غذايي چون عدس، گوشت گاو، تخم مرغ و... داراي روي هستند که مصرف آنها مي تواند روي مورد نياز بدن را تامين و باعث رفع افسردگي شود.
براي بهبود مشکلات روحي و رواني و رسيدن به آرامش، به سراغ غذاهايي برويد که سرشار از ويتامين C هستند. اين ويتامين راديکال هاي آزاد را کاهش مي دهد و باعث تقويت سيستم ايمني بدن مي شود. در واقع ويتامين C، يک آنتي اکسيدان قوي است که باعث ايجاد آرامش مي شود. زغال اخته، کلم بروکلي، فلفل سبز، کيوي، توت فرنگي و گوجه فرنگي گزينه هاي منبع غني از اين ويتامين هستند.
براي رفع عصبانيت بهترين راهکار استفاده از پتاسيم است. پتاسيم، الکتروليتي است که باعث کاهش فشار خون مي شود، در نتيجه عصبانيت نيز فروکش مي کند. موز، آواکادو، ذرت، سيب زميني و لوبيا سفيد منابع خوب اين ماده معدني هستند و مي توانند پتاسيم مورد نياز بدن را تامين کنند.
براي اينکه خوابي راحت و عمق داشته باشيد به سراغ غذاهاي غني از منيزيم مانند نخود، عدس، جو دوسر، تخم کدو و اسفناج برويد. اين ماده معدني به آرامش عضلات، رگ هاي خوني و لوله گوارش کمک مي کند تا سطح ماده شيميايي آرامبخش، يعني همان سرتونين در شما افزايش يابد. خواب راحت تاثير زيادي روي خلق و خو افراد دارد.
مصرف آب در روح و روان انسان تاثير زيادي دارد؛ افرادي که آب کمتري مصرف مي کنند، عصبي تر هستند و استرس آنها نيز بيشتر است. به گفته متخصصان تغذيه 45 تا 50 درصد از ترکيبات بدن را آب تشکيل مي دهد و سوخت و ساز و فعل و انفعالات بدن هم از طريق آب انجام مي شود. از اين رو توصيه شده که روزانه 8 تا 12 ليوان آب مصرف شود. به گفته متخصصان، افرادي که در طول روز به ميزان کافي آب مصرف مي کنند، در شرايط استرس زا عملکرد بهتري دارند.
گشتی در آثار آهنگسازان فیلم و سریال ایرانی و مستندهای جذاب و دیدنی
علي بهرامي نحوه ارائه محصولات فرهنگي - هنري در کشورمان روز به روز به سمت و سوي ديجيتالي شدن هر چه بيشتر پيش مي رود. اينترنت محيط پرکاربردي است که خدمات زيادي به فرهنگ و هنر ارائه کرده است. اين مهم زماني بيشتر خودنمايي کرد که همه گيري ويروس کرونا پيش آمد. حالا و پس از چهارماه و اندي که از ورود اين ويروس به کشورمان مي گذرد، نحوه ارائه محصولات فرهنگي - هنري به کلي تغيير کرده و چهره اي ديگر به خود گرفته است. در اين هفته هم با شما هستيم تا بخش ديگري از آمار فرهنگي - هنري را معرفي کنيم که پيش از اين روزهاي کرونايي، کمتر مورد توجه تان بوده است. اين هفته هم سري به مستندهاي بسيار جذابي مي زنيم که براحتي در سايت هاي ديدن فيلم و سريال آنلاين قابل دسترسي هستند. همچنين تلاش مي کنيم بهترين آلبوم هاي موسيقي فيلم و سريال را هم به شما معرفي کنيم؛ آلبوم هايي که اگر چه براي تصاوير خاصي ساخته شده اند؛ اما به عنوان يک اثر مستقل شنيداري مي توانند مخاطبان خاص خود را داشته باشند. با مطالعه اين صفحه، حتما مطالب خوبي دستگيرتان مي شود.
اين روزها و در بحبوحه يکي از عجيب ترين همه گيري هاي جهاني، به نظر مي رسد ديدن مستند «همه گيري جهاني» خيلي آموزنده باشد. بخصوص اينکه در ادامه نام اين مستند يک پرسش جالب توجه هم مطرح شده است«چگونه از شيوع جلوگيري کنيم؟». اين مستند، محصول کشور آمريکاست و داگ شوتس آن را در قالبي علمي- پژوهشي کارگرداني کرده است. احتمال خيلي زيادي دارد که ديدن اين مستند علمي، نکات بسيار مفيدي را براي مقابله با ويروس کرونا در اختيار شما بگذارد.
دنياي فوتبال، دنيايي بسيار پيچيده و جذاب است. امروزه علاوه بر ميليون ها و بلکه ميلياردها بيننده اي که اين ورزش را به طرق مختلف دنبال مي کنند، بسياري از چرخ دنده هاي اقتصاد جهان نيز بر مدار فوتبال مي چرخد. خيلي ها معتقدند که فوتبال، ديگر فقط يک ورزش نيست؛ بلکه ابعاد مختلف، فرهنگي، سياسي، بين المللي، اجتماعي و اقتصادي بسيار زيادي دارد.عوامل مستند «دريبل» درباره آن نوشته اند:«در اين مستند نگاهي به اقتصاد، سياست و روابط پنهان موجود در مستطيل سبز مي شود...». دريبل به کارگرداني پدرام بهرامي در سال 1397 ساخته شده است.
همه ما ضرب المثل هاي زيادي درباره پول شنيده ايم؛ مثل معروف ترين آنها، يعني «پول چرک کف دست است». به نظر مي رسد غير ممکن باشد که مستند «پول به عنوان قرض» توجه تان را جلب نکند. اين مستند با دقت تمام و با کيفيتي بسيار بالا کوشيده است يک بار ديگر مشخص کند که «پول» چه بود و براي چه چيز وارد چرخه زندگي بشر شد و به کجا مي رود؟ پژوهش بسيار دقيق اقتصادي و بين المللي اين مستند، يکي از بهترين پژوهش هايي است که در اين باره انجام شده است. اين مستند را پل گرينيون کارگردان کانادايي در سال 2005 ساخته است.
شايد عادت کرده ايم که وقتي صحبتي از مستند هاي حيات وحش مي شود، ياد سرزمين ها و مستندهاي غير ايراني بيفتيم. اين عادت ذهني را عوامل خوش ذوق مستند«کوله نارنجي» از بين برده اند. اين مستند چيزي از مستندهاي مشابه خارجي کم ندارد و به زيبايي و مهارت به دل حيات وحش ايران زده است. شايد باورتان نشود که بگوييم وقتي اين مستند را مي بينيد متوجه مي شويد که چقدر ايران را نمي شناسيد. پس اگر دوست داريد کمي ايران گردي کنيد، حتما اين مستند جذاب را ببينيد. مستند «کوله نارنجي» را پدرام بهرامي در سال 1397 کارگرداني کرده است.
کشور عجيب و پر تلاطم آفريقاي جنوبي را با نلسون ماندلا مي شناسيم؛ اما اگر فکر مي کنيد اين مقدار شناخت کافي است، بايد با قطعيت بگوييم که به هيچ وجه؛ زيرا آفريقاي جنوبي يکي از بکرترين سرزمين هاي قاره آفريقاست و يک دريا جذابيت و ديدني هاي عجيب و غريب دارد. بي راه نيست اگر گفته شود که کشور آفريقاي جنوبي، عصاره و چکيده اي است از قاره پر رمز و راز آفريقا. اگر دوست داشتيد سري به آفريقاي جنوبي بزنيد و زيبايي هاي آن را درک کنيد، حتما مستند «جاذبه هاي آفريقاي جنوبي» به کارگرداني اريک باکوس را ببينيد.
باز هم يک مستند فوتبالي ديگر را مي خواهيم معرفي کنيم؛ مستندي ديدني و بسيار جذاب که اگرچه درباره اسطوره ورزش فوتبال جهان، ديگو مارادونا ساخته شده است؛ اما به بهانه يک بازي او در برابر انگلستان، دوربين مستند به جاهايي مي رود و روايت هايي مي کند که امکان ندارد به همين راحتي ها آنها را جاي ديگري ديده يا شنيده باشيد. عوامل مستند«آن ده ثانيه» درباره آن نوشته اند: «اين مستند بررسي مي کند که با حضور ديکتاتوري نظامي در آرژانتين بين دهه هاي 50 تا 80 و همچنين درگيري سياسي آرژانتين با انگلستان ، چگونه فوتبال بشدت با سياست در اين کشور گره خورد...». اين مستند را عدل انيسي در سال1396 کارگرداني کرده است.
اگر به سينماي ابراهيم حاتمي کيا، کارگردان مشهور ايراني علاقه داريد، خيلي خلاصه بگوييم که حتما مستند«برداشت هاي ابراهيم» را ببينيد. حاتمي کيا نقش بسيار مهمي در حوزه هنر سينما بعد از انقلاب اسلامي داشته و توانسته با نوع روايت پردازي ها و چيدمان تصاويرش رد پايي از يک سينماي ملي را نشان دهد؛ ردپايي که اگر چه زمان هايي پر رنگ تر مي شود و گاهي کم رنگ تر؛ اما به هر حال حکايت گر حضور پر رنگ و تاثيرگذار او در سينماي ايران است. عوامل اين مستند درباره آن نوشته اند:«مستند برداشت هاي ابراهيم، روايتي است از پشت صحنه آثار سينمايي ابراهيم حاتمي کيا، کارگردان صاحب نام کشورمان که تاکنون فيلم هاي سينمايي موفقي را روانه پرده سينما کرده است. در اين مستند علاوه بر حاتمي کيا با عوامل و برخي بازيگران فيلم هاي او نيز گفت وگو شده است...». بنياد سينمايي فارابي اين مستند را تهيه کرده است.
مجيد انتظامي: اين آهنگساز در عين پر کاري، يکي از بهترين آهنگسازان موسيقي فيلم ايران محسوب مي شود. نمي توان به يک مورد يا حتي چند مورد از آثار درخشان او اکتفا کرد. اگر به شما بگوييم حتما تصديق مي کنيد که مثل انتظامي در دنياي موسيقي بسيار کم داريم. ارکستراسيون بديع انتظامي و تک نوازي هاي ويژه او در سکانس هاي حساس فيلم ها را نمي توان جز از يک ذهن بي نهايت خلاق انتظار داشت؛ کافي است فقط سري به آلبوم هاي موسيقي فيلم هاي او بزنيد: از کرخه تا راين، بوي پيراهن يوسف، دوئل، روز واقعه و...
محمدرضا عليقلي: محال است ايراني باشيد و اثري از محمدرضا عليقلي نشنيده باشيد. به احتمال زياد نمي دانستيد اثري را که شنيده ايد عليقلي آن را ساخته است. کافي است تيتراژ سريال «خاک سرخ» ساخته ابراهيم حاتمي کيا را به ياد بياوريد. اين آهنگ مشهور را محمدرضا عليقلي ساخته است. آهنگسازي مدرن که از قضا و به طرز بسيار جالبي، سنتي است و موسيقي هاي او به طور باورنکردني ايراني. عليقلي، شايد يکي از آن نوابغي باشد که هر چند دهه يک بار در هنر ايران رخ مي نمايد. از آلبوم هاي موسيقي فيلم و سريال او مي توان به خيلي دور خيلي نزديک، شوق پرواز، سيمرغ، خاک سرخ، جزيره قشم، ماه کولي و ... اشاره کرد.
کارن همايون فر: اين آهنگساز اگرچه از نسل دوم آهنگسازان موسيقي فيلم پس از انقلاب محسوب مي شود؛ اما کارهاي درخشانش به قدري است که مي توان او را يکي از برجسته ترين سازندگان موسيقي فيلم معاصر ايران دانست. بتازگي آلبوم «بي سرانجام» که مجموعه قطعاتي از فيلم هاي اوست نيز منتشر شده است. همايونفر تا کنون سه بار سيمرغ بلورين بهترين موسيقي فيلم را نيز به خانه برده است؛ البته به غير از «سرانجام» آلبوم هاي موسيقي فيلم و سريال ديگري به نام هاي به وقت شام، باديگارد و همه اين روزها از او منتشر شده است.
فرهاد فخرالديني: او مرد خوشرو و خلاق ايراني موسيقي فيلم و سريال ايراني است که سال هاي سال رهبري ارکسترهاي مهمي از جمله ارکستر ملي را به عهده داشته است. باز هم بايد گفت محال است ايراني باشيد و اثري از استاد فرهاد فخرالديني نشنيده باشيد. نمونه روشن و بارزش، موسيقي سريال امام علي(ع) است. ماجرا به همين جا ختم نمي شود، موسيقي سريال ها و فيلم هايي چون ابن سينا، مسافر ري، سربداران، کيف انگليسي و ... که به صورت آلبوم به بازار آمده اند نيز از ساخته هاي فخرالديني است. شنيدن آلبوم هاي موسيقي فيلم و سريال فخرالديني به قدري جذاب است که پيشنهاد مي کنيم قبل از هر کس ديگري سراغ آثار اين هنرمند موسيقي برويد.
کامبيز روشن روان: هيچ بخشي از خاطرات سينمايي و تلويزيوني دهه هاي 60، 70 و 80 را نمي توان کاويد و در آن صدا و نغمه اي از کامبيز روشن روان نشنيد. روشن روان ارکسترهاي بسيار زيادي را رهبري کرده و حضور پررنگ او در موسيقي ملي ايراني نيز بسيار جالب توجه است. اگر سري به آلبوم هاي اين هنرمند موسيقي ايراني که آنها را در قالب فيلم و سريال ساخته است، بزنيد، مطمئن هستيم يکي از خاطره انگيز ترين لحظات خود را سپري خواهيد کرد. براي نمونه حتما آلبوم هايي چون ايراندخت، گل هاي داوودي، پدربزرگ، اميرکبير، وزير مختار و... را بشنويد.
شبنم اعماري درياچه ها يکي از ديدني هاي طبيعي جهان هستند که از آنها به عنوان جذاب ترين جاذبه هاي گردشگري نام برده مي شود. تنوع و گستردگي درياچه ها، بسياري از نقاط جغرافياي کشورمان را آراسته است، به طوري که براي ديدن آنها گاهي بايد بوي نم باران، سرسبزي و عطر جنگل هاي شمال را استشمام کنيم و گاهي هم غرق در سکوت جادويي کوير شويم و سراغي از درياچه هاي صيقلي و رويايي آن بگيريم.
يکي از زيباترين درياچه هاي ايران که در 8 کيلومتري شهر پل سفيد و در مسير سوادکوه جا خوش کرده، درياچه شورمست است. اين درياچه مسحورکنند، در دل جنگلي انبوه از درختان توسکا قرار گرفته که براي رسيدن به آن بايد جاده پرپيچ و خم و هيجان انگيزي را پشت سر بگذاريد. به محض رسيدن به درياچه شورمست با منظره اي چشم نواز روبه رو مي شويد که نمي توانيد لحظه اي از آن چشم برداريد. آرامش اين درياچه به قدري خوشايند است که شايد ساعت ها غرق در رويا شويد و گذشت زمان را از دست بدهيد.
درياچه سوها که در شهرستان نمين واقع شده، طبيعتي منحصر به فرد دارد، به اندازه اي که هر طبيعت گردي شيفته زيبايي اش مي شود. جاذبه هاي سوها در آخرين روزهاي فصل بهار به اوج خود مي رسد، زماني که بهار مي رود و تابستان خود را نشان مي دهد، اطراف اين درياچه با دشت وسيعي از گل هاي بابونه، نمايي بهشتي به خود مي گيرد. گستره گل هاي بابونه گاهي با فضايي مه آلود روي درياچه همراه مي شود و تصويري خيره کننده از زيبايي هاي طبيعت را پيش رويتان به نمايش مي گذارد که در نوع خود بسيار بي نظير است.
درياچه نمک حوض سلطان قم مانند سرزميني افسانه اي است، به اندازه اي که گويي زمين و آسمان به هم رسيده اند، درياچه اي که به واسطه انعکاس هاي رويايي که در آن ديده مي شود، در ميان ديگر درياچه ها به «آينه طبيعي» معروف است. به محض ورود به حوض سلطان، تصوير آبي رنگ آسمان و عبور آرام ابرها را مي توان در سطح صيقلي درياچه ديد، قرينه اي زيبا از آسمان و زمين که تصويري چشم نواز خلق کرده است. اقليم اين منطقه باعث شده که زمستان سخت و تابستان طاقت فرسا داشته باشد، همچنين از اواخر بهار تا اوايل پاييز، گرمايي آزاردهنده بر حوض سلطان حاکم است. از اين رو پاييز مي تواند فصل مناسبي براي بازديد از آن باشد.
روستاي گردشگري قينرجه از توابع بخش تخت سليمان تكاب است. اين منطقه به دليل داشتن آبشارهاي زيبا، مجموعه چشمه هاي آبگرم طبيعي زيادي را در خود جاي داده و در کنار طبيعت زيبا و بكري که دارد، چشم انداز غيرقابل وصفي را خلق کرده است؛ چشمه هاي آبگرم طبيعي اين روستا هر کدام خاصيت جداگانه خود را دارند. چشمه آبگرم قينرجه که در 5 كيلومتري شمال روستاي قينرجه در شهرستان تکاب استان آذربايجان غربي جا خوش کرده، در ميان يک دره سنگي جريان دارد. ساکنان اين منطقه در محل جريان آبگرم؛ دو حوضچه ساخته اند تا با توجه به طبي و درماني بودن آن، در فصول گرم و هواي آزاد بتوان از آنها استفاده کرد. بخشي از آب آن هم با لوله کشي به حمام مرکزي روستا منتقل شده تا بدون استفاده از سوخت، براي استحمام اهالي روستا مورد استفاده قرار گيرد. در پايين دست قينرجه هم آبگرمي به نام دربند وجود دارد که مي توان فوران آب با حباب هاي جوشان را از اعماق زمين در آن به تماشا نشست. دماي تقريبي آب در اين قسمت حدود 40 درجه سلسيوس است. استفاده از آبگرم دربند براي افرادي که شنا بلد نيستند، بسيار خطرناک است، چراکه عمق آب در اين قسمت خيلي زياد و نامشخص است. چشمه هاي آبگرم قينرجه املاح و مواد معدني زيادي دارند که براي درمان انواع دردهاي مفصلي مفيد هستند. از اين رو هر ساله گردشگران زيادي به اين منطقه مي آيند تا هم از خاصيت درماني اين آبگرم ها استفاده کنند و هم از طبيعت بکر و چشم نواز قينرجه لذت ببرند.
در بيشتر نقاط ايران، عمارت هاي مجلل و زيبايي از گذشته بجا مانده كه قدمت زيادي دارند. چهارديواري هاي مجلل و پرخاطره اي که با حضور در آنها ناخودآگاه به گذشته مي رويد و اندکي در آن غرق مي شويد. براي آشنايي بيشتر با اين عمارت ها در ادامه برخي از آنها را آورده ايم.
عمارت آقازاده را که صاحب بزرگ ترين بادگير دو طبقه ايران است، بيشتر ما ايراني ها مي شناسيم. عمارتي قاجاري که در يکي از محله هاي اعيان نشين ابرکوه خودنمايي مي کند و هنوز هم در اطراف آن خانه هاي تاريخي زيادي ديده مي شود. حياط مرکزي عمارت آقازاده در سه جبهه ساختمان دارد که هر يک از اين سه جبهه در فصول مختلف سال و با توجه به زاويه تابش آفتاب مورد استفاده قرار مي گرفتند. بادگير(خنک کردن تالار) خانه هم که باعث شهرت آن شده، از کف حياط 18 متر ارتفاع دارد و در کنار آن نيز يک کلاه فرنگي (تامين روشنايي) تعبيه شده است. از تزيينات فاخر و سقف مقرنس کاري شده تالار اين خانه هم نمي توان گذشت.
خانه پرمهر که قدمت آن به 180 سال پيش برمي گردد، زيبايي هاي منحصر به فردي دارد که در نوع خود بسيار قابل توجه است. همانطور که مي دانيد استان گيلان اقليمي پربارش و جنگلي است، از اين رو خانه هاي تاريخي آن، چه از نظر مصالح به کار رفته در آنها و چه از نظر معماري با خانه هاي ساير نقاط کشور تفاوت هاي زيادي داشتند. خانه پرمهر که يکي از خانه هاي موزه روستايي گيلان به شمار مي رود، در سازه چوبي چند طبقه خود که 22 متر ارتفاع دارد، هيچ ميخ يا چسبي ديده نمي شود و در تمام اين سال ها بدون هيچ گونه آسيبي همچنان پابرجا مانده و خودنمايي مي کند.
خانه کوزه کناني که به موزه مشروطه نيز معروف است، يکي ديگر از خانه هاي تاريخي و ديدني ايران محسوب مي شود. اين عمارت که قدمت آن به 150 سال پيش برمي گردد، يکي از پرافتخارترين خانه هاي شهر تبريز به شمار مي رود. عمارت کوزه کناني يکي از مهم ترين مقرهاي تصميم گيري هاي تاريخي بوده که افرادي چون ستارخان، باقرخان، ثقه الاسلام، حاجي ميرزا آقا فرشي، حاج مهدي کوزه کناني و ساير مشروطه خواهان در آن جمع مي شدند. از ويژگي هاي جالب توجه اين خانه بايد به معماري زيباي آن اشاره کرد، به طوري که تمام پنجره هاي بيروني، ارسي هاي تمام قد با رنگ هاي قرمز، سبز و سفيد هستند، رنگي که اين پنجره ها به داخل منعکس مي کنند، بسيار تماشايي است.
قهرمان ملي نفت در گفت وگو با مشعل:
مسعود حاجي آخوندزاده، قهرمان ملي نفت در رشته جودو، سال 1357 در مشهد مقدس به دنيا آمد. او متاهل و حاصل ازدواجش يک فرزند پسر است. از خانواده اي ورزشي که يکي از برادرانش جودوکار و ديگري فوتباليست است. خود او نيز در هر دو اين رشته ها فعاليت کرده است. فوتبال را در سطح آموزشگاه هاي استان پيگيري کرد، اما به قول خودش زور برادر ديگرش نسبت به او بيشتر بود تا از فوتبال کناره گيري کند و به سمت جودو در سطح حرفه اي کشيده شود. برادران او نيز در سطح کشوري مطرح بودند. يکي از آنها جودوکار بسيار بااستعداد و مطرحي بود که در جبهه هاي جنگ از ناحيه پا آسيب ديد و نتوانست جودو را ادامه دهد. مسعود حاجي آخوندزاده از 11 سالگي جودو را با باشگاه جوانان اسلامي مشهد آغاز کرد، هرچند شايد در ابتدا به صورت پيوسته تمرين نمي کرد، اما بعد از قهرماني در 13 سالگي وارد دنياي حرفه اي جودو شد تا به قهرماني آسيا رسيد. با قهرمان ملي شرکت ملي نفت ايران که در حال حاضر در امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت ايران مشغول به کار است، گفت وگويي انجام داده ايم که با هم مي خوانيم.
مسعود حاجي آخوندزاده هستم. سال 57 در شهر مشهد به دنيا آمدم. دو برادر و دو خواهر دارم و متاهل هستم و يک فرزند پسر هم دارم. خانواده ام، خانواده اي ورزشي است. يکي از برادرانم جودوکار و ديگري فوتباليست است. خودم نيز در هر دو رشته فعاليت کرده ام. فوتبال را در سطح آموزشگاه هاي استان پيگيري کردم، اما در ادامه ديدم فوتبال را نمي توانم ادامه دهم و براي همين به سمت جودو رفتم و جودوکار شدم. من در زمان ورزش به تحصيل هم پرداختم که در حال حاضر دانشجوي دوره دکتراي مديريت ورزشي هستم.
من هم مثل بقيه پسر بچه ها ابتدا به فوتبال علاقه داشتم و از کوچه و محله فوتبال را شروع کردم و همانطور که گفتم در رده نوجوانان و در آموزشگاه هاي مشهد فوتبال بازي مي کردم، اما از سال 68-69 بود که جودو را با باشگاه جوانان اسلامي مشهد آغاز کردم، هرچند شايد از ابتدا به صورت پيوسته تمرين نمي کردم، اما رفته رفته به اين ورزش علاقه مند شدم و در سطح نوجوانان چندين قهرماني کشور و در سطح جوانان و بزرگسالان نيز يک يا چند قهرماني کشور را به دست آوردم و يک جودوکار حرفه اي شدم.
برادرم فوتبال بازي مي کرد و بازي او از من بهتر بود، وقتي ديدم نمي توانم مثل او خوب باشم، تصميم گرفتم يک رشته ورزشي ديگر را انتخاب کنم. از آنجايي که به ورزش هاي رزمي هم علاقه داشتم، در نهايت رشته رزمي جودو را انتخاب کردم. الان هم از انتخابم پشيمان نيستم.
از 11 سالگي رسما جودو را شروع کردم و تا 34 يا 35 سالگي اين ورزش را ادامه دادم. البته بعد از زمان بازنشستگي از ورزشکار بودن به مربيگري جودو روي آوردم. من هنوز هم با جودو سروکار دارم و نمي توانم از اين ورزش خودم را جدا بدانم. هميشه به خودم گفته ام که پول در فوتبال است، اما همه چيز به مسائل مالي ختم نمي شود و ورزش جودو درس زندگي به من داد.
جودو، يکي از ديدني ترين و سياسي ترين رشته هاي ورزشي است. وقتي سه رئيس جمهور مي آيند و در سالن مي نشينند، به نظرم اين اهميت بالاي اين رشته را نشان مي دهد. جودو، اولين رشته رزمي است که در المپيک بوده است و با ثبات خيلي بالا، هر سال قوي تر و به تعداد شرکت کنندگان آن نيز افزوده مي شود. کشورهاي ناشناخته اي وجود دارند که حتي طلاي المپيک مي گيرند. فدراسيون جهاني به کشورهايي که از لحاظ مالي ضعيف هستند، کمک مي کند. البته بايد اين را هم اضافه کنم در جودو من به شاگردانم هميشه مي گويم که وقتي به مربي، پيشکسوت و تاتامي تمرينات احترام بگذاريد، مطمئنا در روند قهرماني شما تاثيرگذار خواهد بود. اين مساله را ما با تمام وجود حس کرده ايم و هر وقت اين کار را انجام داديم، موفق بوديم. فکر مي کنم در فلسفه جودو به آن واقعاًً فراتر از يک ورزش نگاه شده است. همين مساله باعث شده که در المپيک، جودو به عنوان جنجالي ترين رشته ورزشي انتخاب شود.
بله اين لقب را به من داده اند، اما ايراني ها نه، بلکه فرانسوي ها اين لقب را به من دادند. ما در فرانسه در کمپ هاي تمريني شرکت مي کرديم و صبح و بعدازظهر تمرينات سنگيني را انجام مي داديم. در تمرينات، ورزشکاران کشورهاي مختلف با هم مبارزه مي کردند. با توجه به اينکه در اين تمرينات جنگنده ظاهر مي شدم و کم نمي آوردم، جمال بوراس، قهرمان شاخص آنها، آن زمان لقب خروس جنگي را به من داد.
13 ساله بودم که قهرمان کشور در رشته جودو شدم و اين اولين مدالي بود که کسب کردم. در ادامه هم مقام هاي زيادي در استان و کشور به دست آوردم، اما در عرصه بين المللي در سال 98 ميلادي در مسابقه ارتش هاي جهان به مدال نقره رسيدم. سپس در سال 1999 در چين مدال برنز را کسب کردم. در سال 2000 نايب قهرمان رقابت هاي ارتش هاي جهان شدم. در سال 2001 در بازي هاي آسيايي به مدال طلا رسيدم و رکورددار کسب اولين مدال طلاي آسيا براي ايران شدم. در سال 2002 در رقابت هاي آسيايي در بوسان به مدال طلا رسيدم. پس از آن دچار مصدوميت شديد از ناحيه پا شدم و نتوانستم در رقابت هاي آسيايي و جهاني سال هاي 2003 و 2004 شرکت کنم. البته در المپيک 2004 با وجود مصدوميت شرکت کردم که پنجم شدم و به دليل مصدوميت دوباره مسابقات سال 2005 را از دست دادم. در سال 2006 در بازي هاي آسيايي دوحه به مقام سوم رسيد و در سال 2007 نيز علاوه بر کسب مدال طلا عنوان ستاره مسابقات آسيايي کويت را هم به دست آوردم و در نهايت نيز در سال 2008 در رقابت هاي آسيايي کره به مدال نقره رسيدم.
به خاطراينکه رشته چوخه قرابت زيادي با جودو دارد. کشتي چوخه از جمله ورزش هايي است که خيلي شبيه به جودو است و بايد بگويم تکنيک هاي مشابهي با جودو دارد. براي همين چوخه کارها در جودو موفق هستند. البته عکس آن هم صادق است. کشتي چوخه براي استان خراسان است، براي همين بيشتر قهرمان هاي جودو از اين استان هستند.
بله، بعد از اينکه به عنوان ورزشکار بازنشسته شدم، به مربيگري روي آوردم که در مقاطع مختلفي به عنوان مربي تيم ملي نوجوانان مشغول به کار شدم. بعد از آن چند وقت مربي تيم ملي بزرگسالان بودم که در ادامه براي چند سال سرمربي تيم ملي بزرگسالان جودو ايران شدم.
از سال 1383 به عنوان قهرمان ملي به استخدام شرکت ملي نفت ايران درآمدم. در اين مدت پست هاي متفاوت و مختلفي داشتم. در يک برهه به عنوان مربي و رئيس هيات ورزش هاي رزمي مشغول به کار بودم و الان هم در قسمت ورزش همگاني شرکت ملي نفت مشغول به کار هستم.
بله تا آنجا که توانسته ام، تجربياتم را با توجه به شرايطي که بوده در اختيار فرزندان و کارکنان نفت قرارداده ام، اما تاکيد دارم زياد نبوده، چون در نفت به جودو زياد توجه نمي کنند. براي همين اعتقاد دارم بايد زيرساخت ها فراهم شود تا بتوانم بيشتر از اين تجربياتم را در اختيار فرزندان و کارکنان نفت قرار بدهم. اميدوارم شرايط بهتر شود تا من هم بتوانم آن چيزي را که آموخته ام و به عنوان مربي ملي به جودوکاران ياد داده ام، به فرزندان، کارکنان و خانواده نفت هم انتقال دهم.
من در يک مقطع کوتاه مدير فني تيم جودو نفت مسجدسليمان بودم که اين تيم را با مربيان خوبي که داشت، قهرمان ليگ برتر ايران کرديم. فکرمي کنم نفت ظرفيت اين را دارد که بتواند در جودو خوش بدرخشد، چون من استعدادهاي خوبي در اين رشته به خصوص در جنوب ديدم که علاقه زيادي به اين رشته رزمي دارند. براي همين مي گويم ابتدا بايد زيرساخت ها فراهم شود و بعد به دنبال استعداد ها بگرديم و با پرورش آنها اين رشته را در ميان خانواده نفت گسترش دهيم.
در حال حاضر در قسمت امور اداري ورزش همگاني امور ورزش شرکت ملي نفت ايران کار مي کنم، اما بيشتر علاقه دارم به عنوان مربي فعاليت کنم تا تجربياتم را در اختيار فرزندان، کارکنان و خانواده نفت قرار دهم. اعتقاد دارم بايد با انجام ورزش بهترين بهره وري را در نفت داشته باشيم. حال هر رشته اي که مي خواهد باشد. البته با اينکه در ورزش همگاني مشغول به کار هستم، حتي مي توان با توسعه ورزش همگاني سلامتي کارکنان را بيمه کرد.
سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري اهوازگفت: هنوز هم مخالف برگزاري مسابقات در شرايط شيوع ويروس کرونا هستم، اما تمرينات تيم را از اين هفته شروع مي کنم.
مينا باراني در گفت وگويي کوتاه با «مشعل» در خصوص وضعيت تيمش براي شروع مسابقات و حضور در بازي برگشت نيمه نهايي مقابل سايپا عنوان کرد: تمرينات تيم ما از هفته گذشته شروع شده است. 10 روز گذشته بخشنامه اي از وزارت نفت مبني بر تعطيلي اماکن ورزشي به شرکت ملي حفاري ارسال شده، اما وقتي مديرعامل باشگاه متوجه شد که مسابقات بايد برگزار شود، پيگير برگزاري اردو است.
ما چهار بازيکن خارج از استان داريم و ساير بازيکنان نيز در شهرستان هاي استان خوزستان ساکن هستند که به آنها اعلام کرده ايم آماده شرکت در اردو باشند. با هيات پزشکي استان نيز هماهنگ کرده بوديم که روز شنبه از بازيکنان تست کرونا گرفته شود.
سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري با اشاره به اينکه اميدوار است از تيم سايپا در اهواز به خوبي پذيرايي کند، گفت: تا جايي که بتوانيم با رعايت پروتکل هاي بهداشتي اردوها را برگزار مي کنيم، اما از آنجايي که براي نخستين بار قرار است با شرايط موجود اردو و مسابقات برگزار شود، شايد کم و کاستي هايي وجود داشته باشد. با وجود اين اميدوارم مشکلي پيش نيايد تا بتوانيم به خوبي از تيم سايپا پذيرايي کنيم.
باراني با اشاره به مخالفتش با برگزاري مسابقات افزود: همين الان هم مخالف برگزاري مسابقات هستم، اما چهار، پنج فدراسيون رقابت هاي ليگ خودشان را نيمه تمام گذاشته اند و نتيجه را با توجه به امتيازات کسب شده محاسبه کردند مثل بسکتبال، چون ظرفيت هاي بانوان مثل آقايان زياد نيست، اما حالا که قرار است مسابقات ليگ ما برگزار شود اميدوارم همه به سلامت اين مسير را پشت سر بگذارند.
باراني درباره مصدوميت دو مهره تيمش گفت: بازيکنان من پنج ماه از تمرينات گروهي دور بودند، لذا تمرينات را طوري برنامه ريزي کرده ام که بازيکني آسيب نبيند و سايپا را شکست دهند تا بتوانيم يک پاي فينال ليگ برتر باشيم. از طرفي همه تيم ها با تمام توان خود و براي پيروزي تلاش مي کنند، اما سحر پاپي و سهيلا ملمولي آسيب ديده اند و نمي توانيم به اين بازيکنان فشار بياوريم.
براي برگزاري ديدار نيمه نهايي
تيم هاي حاضر در مرحله نيمه نهايي ليگ برتر فوتسال بانوان قبل از آغاز تمرينات خود تست کرونا مي دهند. با توجه به برگزاري مرحله نيمه نهايي ليگ برتر فوتسال بانوان، تيم هاي حاضر در اين مرحله تمرينات خود را از اين هفته شروع مي کنند.باشگاه ها بايد قبل از شروع تمرينات از همه بازيکنان و کادر فني تيم خود تست کرونا بگيرند. بر اين اساس و به گفته مينا باراني، سرمربي تيم ملي حفاري اهواز، بازيکنان اين تيم تست کرونا مي دهند. گفتني است، برنامه دور برگشت مرحله نيمه نهايي پلي آف فوتسال بانوان در حالي اعلام شد که تيم فوتسال بانوان ملي حفاري در بازي برگشت روز جمعه سوم مردادماه ساعت 11 در اهواز ميزبان سايپا خواهد بود.ديدار رفت از مرحله پلي آف فوتسال بانوان 30 بهمن ماه 98 برگزار شد که تيم فوتبال ملي حفاري اهواز در تهران موفق شد با نتيجه 4 بر 3 حريف خود را شکست دهد.
نفت 1 - 1 تبريز
تيم هاي نفتي حاضر در ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران هفته پرنوساني را پشت سر گذاشتند تا جايي که يک برد و يک باخت در مصاف با تيم هاي تبريزي کسب کردند و يک ديدار آنها هم به خاطر کرونا لغو شد تا کميته انضباطي در خصوص اين بازي تصميم بگيرد. دو تيم صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسليمان در هفته اي که گذشت به مصاف تيم هاي تبريزي ليگ برتر رفتند. صنعت نفت آبادان در تبريز مهمان تراکتور بود و نفت مسجدسليمان هم در خانه ميزبان ماشين سازي تبريز بود. صنعت نفت آبادان که در کورس کسب سهميه آسيايي قرار دارد، در ديداري مستقيم و حساس به مصاف تيم مدعي تراکتور تبريز رفت که روي دو غافگيري و دو شوت دروازه اش را باز شده ديد تا با شکست دور از انتظار 2 بر صفر دست خالي به آبادان برگردد. نفت آبادان با اينکه 36 امتيازي در جدول باقي ماند، هنوز روي کاغذ شانس کسب سهميه آسيايي دارد.
در دومين مصاف نفتي ها با تبريزي ها، تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در خانه ميزبان ماشين سازي تبريز بود که موفق شد از سد اين تيم تبريزي بگذرد تا در ميانه جدول جاگاه خود را مستحکم کند.
شاگردان مهدي تارتار در حالي که در طول 90 دقيقه حاکم مطلق توپ و ميدان بودند، فقط يک بار موفق شدند توسط عماد ميرجوان در ( دقيقه 39) به گل برسند تا در پايان 90 دقيقه با نتيجه يک بر صفر برنده بازي باشند. نفت مسجدسليمان با اين پيروزي 32 امتيازي شد ودر رتبه هشتم جدول جايگاه خود را مستحکم تر از قبل کرد.
به اين ترتيب بايد گفت جدال بين نفتي ها با تبريزي ها در هفته بيست و دوم ليگ برتر با يک برد و يک باخت، با نتيجه يک بر يک با تساوي به پايان رسيد! تيم فوتبال پارس جنوبي جم، ديگر نماينده نفت، اين هفته در خانه ميزبان تيم فوتبال استقلال تهران بود که اين ديدار به خاطر مبتلا شدن بيش از هشت بازيکن استقلال انجام نشد تا سرنوشت اين ديدار در کميته انضباطي روشن شود.
سرمربي تيم فوتبال نفت مسجدسليمان عقيده دارد برخي مربيان براي کسب پيروزي همه چيز را زير پا مي گذارند و بازيکن کرونايي را به ميدان مي فرستند. مهدي تارتار بعد از پيروزي يک بر صفر مقابل ماشين سازي تبريز گفت: جا دارد يادي از هواداران کنيم، جايشان در ورزشگاه خيلي خالي بود. انصافا بازيکنانمان به خاطر دل هواداراني که اطراف ورزشگاه بودند و صدايشان را مي شنيدم و بقيه که در پاي تلويزيون بودند، جانانه بازي کردند. در جريان بازي کارمان را سخت کرديم. اگر موقعيت هاي گل در نيمه اول را استفاده مي کرديم، بيشتر از دو گل به حريف مي زديم و در ادامه و نيمه دوم دچار استرس نمي شديم. براي همين، کار براي ما در نيمه دوم سخت شد. من و بازيکنان اين برد را به همه هواداران تقديم مي کنيم. تارتاردر مورد اينکه موافق ادامه ليگ با اين شرايط کرونايي هست يا نه گفت: از روز اول گفتم که امکانات لازم را براي برگزاري ليگ نداريم، ضمن اينکه بهترين تصميم برگزاري مسابقات است، اما انصافا جان انسان ها در خطر است اينکه در هر تيمي پنج، شش بازيکن کمتر يا بيشتر به ويروس مبتلا مي شوند، خطرناک است وشيوع بيماري بيشتر مي شود. البته از برخي دوستان و مربيان گلايه کنم که نبايد بخاطر نتيجه همه چيز را زير پا بگذارند و بايد جوانمردانه بازي کنيم. نبايد بگوييم اين بازي مهم است و بازيکن کرونايي را بازي بدهيم و هم تيمي ها و ساير بازيکنان را بيمار کنيم بخاطر سه امتياز. انتظار داريم هر تيمي که بازيکن بيمار کرونايي دارد، اعلام کند و تا ديگر اعضاي تيم مبتلا نشوند. تارتار در ادامه در خصوص اينکه چه جايگاهي براي تيمش در پايان فصل متصور است، گفت: کار سختي تا پايان فصل داريم اما هدف گذاري ما رتبه اي بين ششم تا هشتم است.
با اعلام باشگاه صنعت نفت آبادان، دراگان اسکوچيچ به پرداخت جريمه به اين باشگاه محکوم شده است.
باشگاه صنعت نفت آبادان اعلام کرد که در پرونده شکايت از دراگان اسکوچيچ پيروز شده و سرمربي تيم ملي بايد جريمه را از طريق فيفا به اين باشگاه پرداخت کند.
بعد از اينکه دراگان اسکوچيچ به بهانه بيماري صنعت نفت آبادان ار ترک کرد، قرار بود در ايران هدايت هيچ تيمي را قبول نکند، اما بلافاصله هدايت تيم ملي فوتبال ايران را پذيرفت که همين موضوع باعث شد باشگاه صنعت نفت آبادان از او به فيفا شکايت کند که در نهايت در اين پرونده باشگاه نفت برنده اعلام شد و اسکوچيچ بايد غرامت 140 هزار دلاري به نفتي ها پرداخت کند.
فيفا دراگان اسکوچيچ را به پرداخت غرامت به باشگاه صنعت نفت آبادان محکوم کرد. اسکوچيچ از بهترين مربيان خارجي بود که تاکنون به نفت آبادان آمده بود و توانست اين تيم را تا پايان هفته شانزدهم ليگ برتر و پيش از اينکه تيم به تعطيلات نيم فصل برود، به رده چهارم جدول رده بندي برساند، عملکردي که طي سال هاي اخير، بي نظير بود و نشان از انتخاب درست مسوولان باشگاه صنعت نفت آبادان داشت.
نفت در حالي که روزهاي همراه با موفقيتي را طي مي کرد، يکي دو هفته پيش از بازي هاي هفته هفدهم، اسکوچيچ به دلايلي خواستار جدايي از نفت آبادان شد، البته با شرايط ايده آل و دريافت تمام مطالبات خود! در اين ميان باشگاه صنعت نفت نيز برخلاف مربي کروات، اصرار به همکاري داشت، اما با توجه به اصرارهاي اسکوچيچ، در نهايت باشگاه جدايي مربي خود را پذيرفت، ولي با اين شرط که اسکوچيچ با هر «طرف سومي» حق عقد قرارداد تا پايان ليگ برتر فوتبال ايران را ندارد.
در نهايت اسکوچيچ با شرط اينکه در صورت همکاري با هر تيمي بايد حق رضايت نامه باشگاه نفت را پرداخت کند، از تيم جدا و سرمربي تيم ملي ايران شد. اگرچه اسکوچيچ پس از حضور در تيم ملي منکر بند قيد شده خود با باشگاه صنعت نفت شد، ولي شکايت باشگاه آباداني از اين مربي خارجي به فيفا، بالاخره جواب داد و فيفا با صدور حکمي دراگان اسکوچيچ را به پرداخت غرامت به باشگاه صنعت نفت آبادان محکوم کرد و مسوولان نفت آبادان اکنون منتظر واريز غرامت به حساب باشگاه هستند تا در روزهايي که به واسطه بي پولي، بسيار بر آنها سخت مي گذرد، اين پول مرهمي بر درد بي پولي شان باشد.به نظر مي رسد تدبير درست مسوولان باشگاه صنعت نفت آبادان در هنگام فسخ قرارداد، برگ برنده آنها مقابل اسکوچيچ بود و حالا مديران اين باشگاه مي توانند الگويي براي مديريت فوتبال ايران و ساير باشگاه هاي ايراني نيز باشند.
سرمربي تيم ملي فوتبال ايران ظرف 45 روز بايد غرامت باشگاه صنعت آبادان را پرداخت کند. پس از شکايت باشگاه صنعت نفت آبادان از دراگان اسکوچيچ به کميته وضعيت فيفا، وي به پرداخت غرامت نيمي از هزينه دادرسي و جريمه ديرکرد به اين باشگاه محکوم شد. حکم پرونده اسکوچيچ روز 30 خرداد به باشگاه صنعت نفت ابلاغ شده و سرمربي فعلي تيم ملي کشورمان ظرف 45 روز فرصت دارد غرامت و جريمه خود را به طلايي پوشان آباداني پرداخت کند. در زمستان زماني که اسکوچيچ از صنعت نفت جدا شد و به پيشنهاد سرمربيگري تيم ملي ايران پاسخ مثبت داد، باشگاه آباداني از او در فيفا شکايت کرد. آنها اعتقاد داشتند که سرمربي کروات به قرارداد خود پايبند نبوده و تعهدش را زيرپا گذاشته است؛ ادعايي که حالا در فيفا هم تاييد شده است. گفته مي شود، مبلغ غرامت 140 هزار دلار خواهد بود که بايد منتظر واکنش او و فدراسيون فوتبال ايران نيز ماند.
رئيس هيات مديره باشگاه صنعت نفت آبادان مي گويد: طبق حکم فيفا اسکوچيچ بايد غرامت باشگاه صنعت نفت را پرداخت کند، اما وکالت فدراسيون فوتبال از اين مربي را مي پذيريم.
حسن نصراصفهاني در گفت وگو با «مشعل»، درباره فرصت دراگان اسکوچيچ، سرمربي سابق اين باشگاه و فعلي تيم ملي ايران براي پرداخت غرامت به نفتي ها گفت: طبق حکم فيفا اسکوچيچ ظرف 45 روز از تاريخ ابلاغ حکم بايد غرامت باشگاه صنعت نفت را پرداخت کند.
رئيس هيات مديره باشگاه صنعت نفت آبادان درباره اينکه آيا فدراسيون فوتبال مذاکره اي با باشگاه آباداني براي پرداخت غرامت اسکوچيچ انجام داده يا خير گفت: طرف حساب ما اسکوچيچ است، نه فدراسيون فوتبال. در واقع اين پرونده دعواي حقوقي بين ما و اسکوچيچ است و ارتباط مستقيمي با فدراسيون ندارد، البته اگر فدراسيون فوتبال وکالتي از سوي اسکوچيچ براي حل موضوع داشته باشد، مي توانيم با مديران فدراسيون هم صحبت کنيم.
نصراصفهاني درباره اينکه آيا احتمال دارد بحث پرداخت غرامت اسکوچيچ با پرونده هاي مالي اين باشگاه در ارکان قضايي فدراسيون حل و فصل شود، توضيح داد: ما پرونده هايي در کميته هاي مختلف فدراسيون داريم، اما اين که فدراسيون فوتبال پرداخت مطالبات ما را تقبل کند، به حکم فيفا بستگي دارد. طبق حکم فيفا اکنون اسکوچيچ بايد غرامت خود به صنعت نفت را پرداخت کند، حال خودش مي تواند اين پول را بپردازد يا هر فرد ديگري از جانب او اين پول را بپردازد براي ما تفاوتي ندارد.
رئيس هيات مديره باشگاه صنعت نفت آبادان در باره واکنش باشگاه صنعت نفت به برگزاري ادامه رقابت هاي ليگ برتر پس از مثبت شدن تست بازيکنان برخي تيم ها گفت: ما قبل از شروع بازي ها و در اسفند 98 به صورت رسمي و کتبي به سازمان ليگ اعلام کرديم با وجود شانس باشگاه صنعت نفت براي کسب سهميه آسيا برگزاري ادامه مسابقات ليگ برتر با توجه به شيوع ويروس کرونا به صلاح نيست و جان بازيکنان تمام تيم ها را به خطر مي اندازد. جان بازيکنان و اعضاي کادر فني تيم ها مهم تر از کسب سهميه صنعت نفت است و نبايد حتي اگر تيمي مدعي کسب عنوان قهرماني است، جان فردي به خطر بيفتد. از روز اولي که تکليف شد بازي ها و تمرينات برگزار شود، باشگاه صنعت نفت پروتکل هاي بهداشتي را رعايت کرده و دنبال تداوم تمرينات با رعايت پروتکل هاي بهداشتي است. اگر امروز هم سازمان ليگ، فدراسيون فوتبال، فدراسيون پزشکي ورزشي و ستاد مقابله با کرونا به اين نتيجه برسند که ليگ را تعطيل کنند، به اين تصميم احترام مي گذاريم.
رئيس هيات مديره باشگاه صنعت نفت آبادان در باره پول بلوکه شده اين باشگاه گفت: همچنان منتظر هستيم و پيگيري هاي لازم را براي رفع مشکل انجام مي دهيم.
مشعل بخشي از زندگي امروز ما سهم دنياي مجازي شده و بسياري از بودن هايمان به شبکه هاي اجتماعي محدود است، به طوري که هيچ کس در اين دنيا، تصويري کامل و واقعي از ما ندارد؛ اما با همين تصوير قضاوت مي شويم. اين بخش از دنياي پرسرعت و پيچيده دنياي مجازي به جزء لاينفک زندگي ها تبديل شده و اگر حواسمان به حضور خود در دنياي شبکه هاي اجتماعي نباشد، ممکن است خسارت هاي واقعي زيادي ببينيم. شبکه هاي اجتماعي در دنياي امروز بخش زيادي از زمان تفريح، سرگرمي ، آموزش و بخصوص تنهايي ما را پر مي کنند و به نوعي ما به تلفن همراه و حضور در چند شبکه اجتماعي اعتياد پيدا کرده ايم، در حالي که همزمان در معرض انواع کلاهبرداري، هک شدن و شکسته شدن حريم خصوصي مان قرار داريم. بسياري از افراد حضورشان محدود و بسياري ديگر حضوري پررنگ و گسترده دارند و حتي از صفحه اجتماعي شان کسب درآمد هم مي کنند. صفحه اجتماعي بسياري از افراد در اين مدت مورد حمله و هک قرار گرفته و اگر علاقه مند به ادامه حضور در فضاي مجازي هستيم، بايد بدانيم که براي حفاظت از صفحه اجتماعي خود چه بايدها و نبايدهايي را رعايت کنيم.
بسياري از کلاهبرداران فضاي مجازي به جز روش هاي فني و رايانه اي، از روش هاي غير فني مبتني بر استفاده از ويژگي هاي روانشناسانه افراد براي نفوذ به سيستم ها و دسترسي به اطلاعات کاربران آنها استفاده مي کنند. پايه و اساس اين روش ها، ارتباط با کاربران و فريب آنها براي اعمال تغيير در روال هاي معمول امنيت سيستم ها به شمار مي رود. به عنوان مثال کاربران را در موقعيتي قرار مي دهند که به صورت ناخواسته و بدون آگاهي، رمز عبور خود را به مهاجمان منتقل کنند. مهندسي اجتماعي در شبکه هاي اجتماعي، آنقدر تخصصي است که مي تواند موضوعات خوبي براي پايان نامه هاي کارشناسي ارشد و دکترا در رشته ICT باشد. يک نمونه، حمله صيادي (Phishing) است؛ از ميان حملات مهندسي اجتماعي، حمله صيادي، معمول ترين حمله اي است که امروزه مورد استفاده قرار مي گيرد. در اين مدل به دنبال مشخصات و اطلاعات تماس قرباني مي گردند يا شبکه هاي اجتماعي يا وب گاه هاي ديگري که وي از آنها استفاده مي کند را پيدا کرده و در ادامه يک نسخه جعلي از صفحه ورود وب گاه و ايجاد URL شبيه به وب گاه اصلي براي آن مي سازند. در ادامه پيغامي تهديدآميز به فرد مي فرستند و سعي مي شود که در قرباني حالت ترس، اضطرار و ... ايجاد کنند تا وي تمرکز فکري خود را از دست داده و از پيوند مورد نظر استفاده کند. با مشاهده صفحه جعلي، قرباني که در وضعيت احساسي خاصي قرار گرفته، به صورت ناآگاه بدون توجه به URL نامعتبر وب گاه جعلي، اقدام به وارد کردن اطلاعات احراز هويت خود (مثل نام کاربري و رمز عبور) کرده و بدون اينکه متوجه شود، اين اطلاعات را در اختيار مهاجم قرار مي دهد. در روش ديگر که دستاويز سازي (Pretexting) نام دارد، هکر يا همان کلاهبردار اينترنتي، سناريويي طراحي مي کند که در آن با دروغ گفتن، بهانه آوردن، وانمود کردن خودبه عنوان دوست و آشنا يا آشناي فلان دوست و فاميل و همکار کاربر و ...، خود را به جاي شخص ديگري جا زده و با کسب اعتماد کاربر، اطلاعات شخصي و احراز هويت وي را به دست مي آورد. اين موضوع اين روزها در فضاي اينستاگرام زياد اتفاق مي افتد. گاهي حمله از طريق خود کاربر صورت نمي گيرد؛ بلکه با فريب متولي يا مسوول فني يک وب گاه يا شبکه اجتماعي، اطلاعات شخصي کاربران شبکه اجتماعي از وي استخراج مي شود. معمولا گام اول براي اين نوع حمله، به دست آوردن اندکي اطلاعات در مورد قرباني است که مراجعه به شبکه اجتماعي بهترين راه براي استخراج چنين اطلاعاتي است. بعد از آن باتوجه به اين اطلاعات، دروغي ساخته مي شود که با استفاده از آن، مهاجم مي تواند در تماس با قرباني، خود را به جاي شخص ديگري جا بزند. شيوه ديگر کلاهبرداران، طعمه گذاري ( Baiting) است؛ در اين حمله، هکر يک وسيله فيزيکي مانند حافظه USB، پخش کننده هاي صوتي ديجيتال و ... را که حاوي بدافزار يا ويروس است، به نحوي در دسترس قرباني قرار مي دهند و با تحريک حس کنجکاوي يا حرص، وي را وادار به استفاده از آن مي کنند. يکي از معمول ترين روش هاي قراردادن اين اطلاعات در اختيار قربانيان، نوشتن برچسب هاي خاص روي آنها و قرار دادن اين وسايل در محل هاي خاصي است تا به نظر برسد جا گذاشته شده اند.
براي شبکه اجتماعي خود دايره مخاطبان تعيين کنيد. هر وقت مي خواهيد چيزي در شبکه هاي اجتماعي به اشتراک بگذاريد، به اين نکته توجه کنيد که مي خواهيد چه کساني اين محتوا را ببينند. توجه کنيد که فعال کردن گزينه public يا عمومي به اين معني است که همه مي توانند محتوايي را که به اشتراک گذاشتيد، ببينند، حتي اگر در آن شبکه اجتماعي عضو نباشند. تعيين حدود مخاطب در اينستاگرام، ريزه کاري و جزئيات ندارد. صفحه شما مي تواند خصوصي باشد، که در اين صورت صرفاً براي کساني که شما تأييد مي کنيد، قابل مشاهده است، يا مي تواند عمومي باشد که در اين صورت هرکسي مي تواند محتواهايي را که شما به اشتراک مي گذاريد، ببيند. همچنين در اينستاگرام اين امکان وجود دارد که تنظيم کنيد چه کسي يا کساني استوري هاي شما را ببينند و چه کساني نبينند. در عين اينکه پروفايل شما مي تواند عمومي يا خصوصي باشد، مي توانيد استوري خودتان را طوري تنظيم کنيد که افراد دلخواهتان آن را ببينند. ضمن اينکه مي توانيد با تنظيم فهرست دوستان نزديک خود، فهرستي از افرادي را که مي خواهيد استوري شما تنها براي آنها نمايش داده شود هم تنظيم کنيد که در اين حالت مي توانيد از گزينه close friend استفاده کنيد. به محض اينکه محتوايي را منتشر مي کنيد، راه هاي کمي براي محافظت از آن وجود دارد؛ براي همين است که ايجاد تنظيمات قبل از منتشر کردن پست اهميت دارد؛ اما نگران نباشيد، راه هايي براي محافظت از محتوايي که به اشتراک مي گذاريد، وجود دارد. همچنين مي توانيد به اينستاگرام اجازه دهيد، کامنت هايي را که فکر مي کنيد توهين آميز هستند، به صورت خودکار حذف کند. يا مي توانيد manual filter را فعال کنيد تا کلماتي را که نمي خواهيد، فيلتر کند. همچنين مي توانيد با کشيدن نظرات به سمت چپ (در IOS) يا فشار دادن روي آنها (در اندرويد) آنها را حذف کنيد. علاوه بر همه اين موارد، وقتي کسي در شبکه هاي اجتماعي براي شما ايجاد مشکل يا مزاحمت مي کند، مي توانيدد او را بلاک کنيد. با بلاک کردن، اين کاربر ديگر نمي تواند با شما هيچ نوع ارتباطي مثل نظر دادن يا پيام فرستادن داشته باشد. در شبکه هايي مثل اينستاگرام، کافي است پروفايل فرد را باز کنيد، روي سه نقطه ضربه بزنيد يا کليک کنيد و با انتخاب گزينه بلاک از شر مزاحمت هاي اين کاربر خلاص شويد. اينستاگرام يک گزينه اضافي هم به شما مي دهد که محدود کردن يا restrict است. با انتخاب اين گزينه، هرگونه فعاليت اين کاربر مثل کامنت گذاشتن و... قبل از اينکه نمايش داده شود، بايد به تاييد شما برسد. گاهي اوقات ممکن است نخواهيد کاربري را به هر دليل بلاک کنيد. براي اين موضوع هم راه حلي وجود دارد و شما مي توانيد با ايجاد برخي تنظيمات، کاري کنيد که آن فرد يا افراد، محتواهاي توليدي شما را نبينند يا متوجه پست گذاشتن شما نشوند. اگر همه اين اقدامات ر ا انجام داده ايد و حواستان به صفحه اجتماعي تان است، پس حتما اين را هم مي دانيد که بايد مراقب نظرات خود هم باشيد. گاهي يک نظر دادن ساده زير پست صفحه اي پرطرفدار موجب مي شود که بسياري از افراد به سمت صفحه شما سرازير شوند. قاعده کلي اين است که پاسخ ها و نظرات شما در مورد يک پست براي همه کساني که به آن پست دسترسي دارند، قابل ديدن است و ديدگاه شما به دوستان يا ارسال کننده پست محدود نيست.
طبـعم از لعل تو آموخـت در افـشاني ها
اي رخت چشمه خورشيد درخشـاني ها
سرو من صبح بهار است به طرف چمن آي
تا نسيـمت بنـوازد به گـل افشـانـي ها
گر بدين جـلوه به دريـاچه اشـکم تابـي
چشم خورشيد شـود خيره ز رخشاني ها
ديده در ساق چو گلبرگ تو لغزد که نديد
مخـمل اينـگونه به کاشـانه کاشـاني ها
دارم از زلف تو اسـباب پريشـاني جـمع
اي سـر زلـف تو مجـموع پريـشانـي ها
رام ديـوانه شـدن آمـده درشـان پـري
تو بـه جـز رم نشـناسـي ز پريشـاني ها
شهريـارا به درش خاک نشـين افـلاکند
وين کواکـب همه داغـند به پيـشاني ها
*شهريار
ميثم ابراهيمي، يکي از خوانندگان پرطرفدار موسيقي پاپ، متولد 1364 است که با چند تک آهنگ شاد مثل «معلومه کجايي» «ديگه نيستم» «عروسک جون» «هواي دليه» «جان جان» و ... طي اين سال ها طرفداران زيادي پيدا کرده است.بيشتر مخاطبانش او را با «خانه فيروزه اي»، «يکي هميشه هست»، «عشق»، «تگرگ» و «خسته ام» مي شناسند. ميثم ابراهيمي چندي پيش آلبوم جديدش به نام «تيک» را روانه بازار کرد.
اگر کتاب «در جست وجوی زمان از دست رفته» را خوانده و با پیچیدگی قلم مارسل پروست آشنا باشید، می دانید که درک ابعاد این رمان کاری ساده نیست. «فانوس جادویی»، کتابی ارزشمند در نقد و تفسیر رمان « در جست وجوی زمان از دست رفته» اثر مارسل پروست است که داریوش شایگان در اختیار عاشقان پروست قرار داده است. در توضیح پیچیده ای که در پشت جلد کتاب آمده است، درباره کتاب مارسل پروست چنین می خوانیم: «مارسل پروست، خالق حماسه مدرن است و رمان جست وجوی سیر و سلوک انسان مدرن. این سیر و سلوک در دنیایی به وقوع می پیوندد که هنجارهای متافیزیکی آن به کلی به هم ریخته، ازل و ابد جابه جا شده و انسانِ سرگشته در آن، حقیقت مطلق را می جوید. مسیر کاوش انسان پروستی اما، جاده عرفان سنتی نیست، در اینجا هنر، جانشین عرفان می شود. مقصد جست وجو، وصول به بی زمانی مطلق است و این مقصود به یمن تعمق در جوهره هنر حاصل می شود.»قبل از هر چیزی بهتر است بدانید که خواندن رمان «در جست وجوی زمان از دست رفته» کار هر کسی نیست. اگر بدون مقدمه سراغ رمان مارسل پروست بروید، بدون تردید در جملات سنگین و طولانی آن گم خواهید شد و بعید است بتوانید خودتان را پیدا کنید و بدانید کجای داستان هستید. این رمان، سنگین و پیچیده است و به جرات می توان گفت اگر شما کتابخوان حرفه ای نباشید، آمادگی لازم برای مطالعه آن را ندارید. داریوش شایگان نیز در کتاب «فانوس جادویی زمان» به خواننده آگاهی می دهد که مسیر راحتی برای مطالعه پروست در پیش ندارد و بهتر است خودش را برای یک مسیر توانفرسا آماده کند؛ اما سوالی که پیش می آید، این است که خود کتاب شایگان را چه زمانی بخوانیم؟ قبل از کتاب پروست و یا بعد از آن؟ پاسخ ما این است که در کنار رمان هفت جلدی پروست، این کتاب را نیز مطالعه کنید. در این صورت اگر در مسیر خواندن « در جست و جوی زمان از دست رفته» به تجدید قوا نیاز داشتید، می توانید از کتاب «فانوس جادویی زمان» بهره ببرید. این کتاب را انتشارات فرهنگ معاصر منتشر کرده است.
«حکايت دريا» فيلمي به کارگرداني و نويسندگي بهمن فرمان آرا محصول سال 1395 است. اين کارگردان در آخرين اثرش براي اولين بار به بازيگري پرداخت. «حکايت دريا» در زمان ساخت، «دل ديوانه» نام داشت و بعد از ساخته شدن به «حکايت دريا» نامش تغيير کرد. اين فيلم قصه آدم هايي را روايت مي کند که پس از مدتي دور بودن، دوباره به هم نزديک مي شوند؛ اما آيا اين نزديکي مي تواند دوري گذشته را جبران کند؟! ژانر فيلم، خانوادگي و اجتماعي است و علي نصيريان، داريوش اسدزاده، فاطمه معتمدآريا، ليلا حاتمي، علي مصفا، رويا نونهالي، پانته آ پناهي ها، مريم بوباني، صابر ابر و بهمن فرمان آرا به هنرمندي پرداخته اند. اين فيلم به شکل اينترنتي اکران شده و مي توانيد آن را دنبال کنيد.
گفت وگویی صمیمی با مربی و داور بسکتبال که ازخانواده صنعت گاز است
مشعل بسياري از کارکنان شرکت هاي چهارگانه، زمينه کار قبلي در حوزه نفت، گاز، پتروشيمي و پالايش و پخش نداشته اند؛ اما به دليل برخورداري از توانايي ها و کسب موفقيت هايي در زندگي خود، همراه و همکار خانواده نفت شده اند. يکي از افرادي که در طول زمان، عضو خانواده بزرگ صنعت نفت شده، از ميان نخبگان علمي، دانشگاهي و البته ورزشي بوده است. غلامرضا فياضي شيشوان، يکي از همين قهرمانان ورزشي است که به دليل کسب موفقيت هاي ورزشي، به شرکت گاز استان آذربايجان شرقي پيوسته است. کارشناس ارشد مديريت دولتي است و اين روزها با وجود شرايط سخت کرونايي و ابتلا به اين ويروس، تحصيل در رشته دکتراي حرفه اي DBA را ادامه داده است.
فياضي از سال 1373 با علاقه اي که به رشته ورزشي بسکتبال داشته، زندگي و علاقه مندي هاي خود را با اين رشته ورزشي تطبيق داده و حالا سال هاست که يک پاي اصلي برنامه هاي زندگي او بسکتبال شده و از سال گذشته تاکنون مدير فني تيم بسکتبال توفارقان آذرشهر است. او از اهالي شهرستان عجبشير است؛ اما سال هاست که در تبريز ساکن شده و در کنار مسؤوليتي که در اداره گاز استان آذربايجان شرقي دارد، مدير و مربي تيم هاي بسکتبال در رده هاي سني مختلف است. فياضي از سال 1380 به طور رسمي کار مربيگري و داوري در رشته بسکتبال را شروع کرده و حالا بيش از 10 سال است که مسؤوليت سرمربيگري در رده هاي مختلف قهرماني کشور را به عهده دارد. او از سال 1384 پيشنهاد فعاليت در اداره گاز استان آذربايجان شرقي را قبول کرده و در اين سال ها مسؤوليت هاي مختلفي به عهده داشته است؛ اما اين روزها مسؤول دفتر مدير منطقه است و مي گويد در هر فرصت کوتاهي که به دست آورد، براي ورزش وقت مي گذارد. فياضي مي گويد: براي مرخصي گرفتن و برنامه هاي ورزشي که دارد، همکاري خوبي با او مي شود و او بيشتر عصرها و روزهاي پاياني هفته و تعطيلات را به انجام برنامه هاي ورزشي خود اختصاص مي دهد.
او ادامه مي دهد: خانواده من پيش از اين ارتباطي با مجموعه گاز نداشتند و من هم اتفاقي وارد شرکت گاز شدم؛ اما در اين سال ها از اينکه کارمند مجموعه گاز هستم، احساس رضايت داشته ام و همواره قبل از آنکه خود را يک ورزشکار بدانم، کارمند شرکت گاز معرفي مي کنم؛ چرا که اين شغل و اين مجموعه، پشتوانه و دلگرمي خوبي براي زندگي، برنامه ها و روياهاي من بوده است. فياضي در اين سال ها شش بار کارمند نمونه شده و همزمان در حوزه هاي آموزشي هم فعال بوده است. او مدرس دانشگاه در سال هاي 1392 تا 1396 بوده و در دو دوره انتخابات شوراي شهر عجبشير هم شرکت کرده و به عنوان عضو علي البدل انتخاب شده است. او سال 1388 ازدواج کرده و دو فرزند دختر و پسر دارد و مي گويد، برايش مهم است که همسر و فرزندانش با ورزش سلامت خود را حفظ کنند و به نشاط برسند؛ البته به فرزندان خود اصراري به ادامه اين رشته ورزشي ندارد. فياضي مي گويد: پسرم در اين سال ها ورزش هاي پايه همچون ژيمناستيک را تمرين کرده و من هم مشوق او بوده ام و تصميم داشتم امسال کمي روي پايه هاي ورزش بسکتبال با او تمرين کنم که شيوع ويروس کرونا اجازه نداد. او ادامه مي دهد: در اين مدت که به دليل شيوع اين بيماري بيشتر در خانه بوديم، برخي حرکات ورزشي و بسکتبال را با فرزندم تمرين کردم؛ اما حالا حدود 20 روزي است که به دليل ابتلا به اين ويروس در خانه و در اتاقي جداگانه خود را قرنطينه کرده ام.اين عضو خانواده صنعت نفت مي افزايد: بيماري دوره سختي داشته؛ اما اگر ورزش نمي کردم، حتما صدمه بيشتري از کرونا مي ديدم. پزشکان به من گفتند که اگر ورزشکار نبودم، نمي توانستم اين بيماري سخت را از سر بگذرانم. فياضي به اهميت ورزش در زندگي روزمره اشاره مي کند و اينکه اگر همه افراد ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهند، حفظ سلامت آسان تر خواهد بود.
او اين روزها در اتاقي جدا از خانواده دوران نقاهت بيماري کرونا را مي گذراند و مي گويد: در اين مدت با وجود مراقبت و رعايت تمام نکات بهداشتي به اين ويروس مبتلا شده و از همان ابتدا با جداسازي و ماندن در خانه سعي کرده اين بيماري را گسترش ندهد و از آن جان سالم به در ببرد. فياضي ادامه مي دهد: علاقه مند به سفر و ايرانگردي است و در اين سال ها به بيشتر استان هاي کشور سفر کرده؛ اما هنوز به شيراز نرفته است. او مي افزايد: برنامه بعدي بعد از شيوع کرونا شهر شيراز است که دوست دارم به همراه همسر و فرزندانم شيراز را هم بببنم. فياضي مي گويد: همسرم هم ورزشکار و فعال در رشته واليبال و از دانشجويان ممتاز دانشگاه بناب بوده؛ اما بعد از ازدواج ديگر ادامه تحصيل نداده تا به بزرگ کردن فرزندان بپردازد و در اين مدت حامي خوبي براي فعاليت هاي ورزشي من بوده است. اين عضو خانواده صنعت گاز که سال هاست در رشته ورزشي بسکتبال فعال است، مي گويد: در اين سال ها حوزه ورزش شرکت گاز و امکانات مربوط به شرکت گاز به سمت رشته ورزشي بسکتبال نرفته است، پيگيري و تلاش زيادي داشتم تا اين رشته ورزشي در مجموعه هاي ورزشي گاز فعال شود؛ اما موفق نشدم. به نظر از يک سو خانواده ها علاقه اي ندارند و از سوي ديگر مسؤولان ورزشي نيز استقبالي از اين رشته ورزشي نمي کنند و بيشتر تمايل دارند در رشته فوتبال فعال باشند.
محيط بانان جزيره خارگ مانند ديگر محيط بانان سطح کشور مشغول مراقبت و حفاظت از موجودات و محيط زيست هستند، با اين تفاوت که در جزيره خارگ به علت وجود آهوان فراوان بيشتر وقت اين محيط بانان با آهوان و بخش اعظمي از کارشان به حفظ و حراست از اين موجودات زيبا مي گذرد و حتي با آنها زندگي مي کنند و زندگي اين محيط بانان با آهوان اين جزيره گره خورده است. در بهار و تابستان به علت زاد و ولد زياد آهوان و نبود زيستگاه کافي در جزيره، تعدادي از بچه آهوها مادران خود را از دست مي دهند و محيط بانان تا زمان آمادگي بچه آهو ها از آنها مراقبت مي کنند.
عکس: رضاحاتمي/ تسنيم
اين نرم افزار، يکي از محبوب ترين، پرطرفدارترين و پردانلودترين مرورگرهاي وب اندرويد است که تا کنون بيش از 100 ميليون بار از سوي کاربران اندرويدي در سراسر جهان از مارکت اندرويد دريافت شده است. اين مرورگر ساده، صفحات وب را با سرعت بالا و به زيباترين شکل ممکن به نمايش مي گذارد و تجربه يک وبگردي جذاب را در اسمارت فون براي شما به ارمغان مي آورد. همانطور که از اسم برنامه نيز مشخص است، اين مرورگر در گوگل پلي توانسته لقب بهترين مرورگر اندرويد را از آن خود کند. ويژگي هاي اين برنامه مثل مسدود کننده تبليغات اينترنتي مزاحم، پشتيباني کامل از صفحات وب اچ تي ام ال 5، پشتيباني کامل از ادوبي فلش پلير، امکان وبگردي به صورت مخفي، دانلود منيجر عالي براي دريافت بدون مشکل فايل ها و دارا بودن پلاگين هاي مختلف و کاربردي، از ويژگي هاي اين مرورگراست.
اين نرم افزار، يک مرورگر فوق العاده زيبا و کلاسيک با محيط کاربري بسيار تميز مخصوص سيستم عامل اندرويد است. کم حجم با بارگذاري بسيار سريع و فوق العاده سايت ها، نمايش تمامي وبلاگ ها و وبسايت ها در زيباترين شکل ممکن و دارا بودن يک آنتي ويروس اختصاصي فوق العاده قدرتمند براي حفظ حريم خصوصي شما در اينترنت، تجربه بهترين و پرسرعت ترين نرم افزار مرورگر را در اسمارت فون يا تبلت اندرويد برايتان به ارمغان خواهد آورد.
edge مرورگري نوپا به شمار مي آيد که مايکروسافت با تبليغات بسيار، آن را براي ويندوز جديد خود منتشر کرده است. اين مرورگر هنوز جاي کار دارد؛ اما مي تواند عملکرد خوبي از خود به جاي بگذارد. تعداد اکستنشن هاي edge به مرور در حال رشد است؛ اما هم اکنون تنوع بسيار کمي در اين زمينه ديده مي شود. مرورگر edge با وجود کم و کاستي هايش، از برخي ويژگي هاي مفيدي بهره مند است که مي تواند براي برخي افراد کاربردي باشد. edge عميقا با قابليت هاي نوشتاري ويندوز 10 و همچنين وان نوت همگام سازي شده و اين يعني، کاربر مي تواند با استفاده از آن بسادگي بخشي از صفحه وب را برش دهد و روي آن متن دلخواه خود را بنويسد و در وان نوت ذخيره اش کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات