قدرتنمايي ايران در جنگ اقتصادي با کمترين اتکا به نفت
ريلگذاري آينده صنعت نفت با تدوين 4 سند تا افق 1420
بومی سازی گامی در مسیر خودکفایی
دیپلماسی نفت و انتخابات ریاست جمهوری آمریکا
استفاده حداکثري از ظرفيتهاي لولهسازي کشور
وضعيت سفيد با همياري کادر بهداشتي
اختلاف اندازی رسانه ای و شکست یک نهضت ملی
ابزاری که در آینده از دور خارج خواهند شد
قاب های جذاب و ماجراهایی خواندنی
کارکنان و فرزندان نفتی توانایی بالایی در وشوو دارند
افاضلی: به بازیکنانم درود می فرستم
جذب نخبه مستقیم از پای عملیات حفاری
تلاش کردم فقر علمی حوزه حفاری کم شود
رئيس جمهوري تأکيد کرد
رئيس جمهوري اداره و مديريت کشور در شرايط سخت و با کمترين اتکا به نفت را توانمندي ملت ايران در برابر آمريکا در دستيابي به اهداف ضد ايراني دانست.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، روز سه شنبه (24 تيرماه) در نشست ستاد هماهنگي اقتصادي دولت، با اشاره به اجراي سياست ها و برنامه هاي ويژه از سوي دولت در حد مقدورات براي گذر از مشکلات کنوني، گفت: آمريکايي ها انتظار داشتند چندي پس از آغاز تحريم ها، اقتصاد کشور متوقف شود؛ اما امروز توانسته ايم با برنامه ريزي و اتکا به اقتصاد بدون نفت، کشور را اداره کنيم که اين، قدرت نمايي و پيروزي بزرگي براي ملت ايران در جنگ اقتصادي است.
وي مقابله با بيماري کرونا را که نه تنها اقتصاد ايران، بلکه اقتصاد همه کشورهاي جهان را دچار اختلال و چالش بزرگي کرده است، مرحله ديگري از موفقيت هاي دولت برشمرد و افزود: دولت در چنين شرايطي که حتي برخي کشورهاي توسعه يافته نيز در تامين و توزيع نيازهاي روزمره مردم با مشکل مواجه شده اند، با تدابير ويژه و آمادگي ساختارها و دستگاه ها با همکاري مردم از اين فضا نيز عبور کرده و خواهد کرد.
رئيس جمهوري با اشاره به تامين ارز مورد نياز توليدکنندگان تصريح کرد: دولت در سال جهش توليد با همه ظرفيت ها و توان خود از بخش توليد حمايت مي کند و به فعالان اقتصادي اطمينان مي دهد که چرخ توليد کشور با قوت و با تامين ارز و مواد اوليه مورد نياز، به حرکت خود ادامه خواهد داد.
سخنگوي دولت:
سخنگوي دولت گفت: ارز دولتي و نفت ما خيلي کم شده است؛ اما خوشبختانه آقاي زنگنه با تمهيداتي که اتخاذ کرده، خبرهاي خوشي مي دهد که اميدوارم گشايش هاي خوبي در اين زمينه ايجاد شود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، علي ربيعي، روز سه شنبه (24 تيرماه) در نشست خبري با بيان اينکه در دوره بي نظيري از تاريخ معاصر قرار داريم، گفت: در هيچ دوره اي، بدخواهان ايران به اين اندازه داراي قدرت چه در آمريکا و چه در کشورهاي کينه توز عليه ايران در منطقه و ديگر کشورها نبودند و فشار تحريم ها بر اقتصاد ايران بر هيچ کشوري اين چنين تحميل نشده است.
سخنگوي دولت در پاسخ به پرسشي درباره آخرين وضع اموال مسدود شده ايران در کره جنوبي و اقدام هاي صورت گرفته براي بازگرداندن اين اموال، افزود: 8 ميليارد دلار از منابع ايران در اين کشور مسدود شده که اين رقم در شرايط کنوني براي ما مهم است.
وي با بيان اينکه رفتار دولت کره جنوبي در اين شرايط غيرقابل درک است، تصريح کرد: دولت کره جنوبي در حالي پاسخي لازم ارائه نمي کند که به لحاظ حقوقي و قانوني، منعي براي اين کشور در بازگرداندن پول به مردم ايران وجود ندارد و معلوم نيست چرا دولت کره جنوبي با تسليم شدن به فشارهاي آمريکا، حاضر شد روابط خود با دولت ايران را به طور بي سابقه اي به مخاطره بيندازد.
ربيعي از تشکيل کميته اي در وزارت خارجه و وزارتخانه هاي ذي ربط براي پيگيري اين موضوع خبر داد و گفت: اميدوارم کره جنوبي از اخلاق در تجارت تبعيت و بدهي هاي خود را به ملت ايران پرداخت کند. سخنگوي دولت در پاسخ به پرسشي ديگر، درخصوص روابط تجاري ايران با ونزوئلا افزود: از مصاحبه من با يک نشريه خارجي، سوءتفسير شد. اصولاً موضوع کمک به ونزوئلا مطرح نبوده و ونزوئلا از ما کمکي درخواست نکرده و چنين موضوعي هيچ گاه مطرح نبوده است.
وي ادامه داد: روابط تجاري ايران و ونزوئلا همانند روابط و مبادلات تجاري با ساير کشورهاست. ما با کشورهاي مختلف جهان روابط تجاري داريم و رابطه تجاري مان با ونزوئلا هم به همين منوال است.
ربيعي براي جلوگيري از سوءبرداشت ها تاًکيد کرد: تجارت ايران و ونزوئلا، از قواعد تجاري و بين المللي ايران با ديگر کشورها مستثنا نيست و دريافت بهاي کالاهاي صادراتي، حتما بر همين منوال انجام خواهد شد. سخنگوي دولت افزود: اگر مي خواهيم زندگي اقتصادي را بدون نفت تجربه کنيم، بايد به توليد داخلي خودمان متکي شويم. افزايش توليد داخلي و صادرکننده هاي قوي، راه برون رفت ما از فشارهاي آمريکاست، بنابراين صادرکنندگان ما غالباً از افراد خوشنام و دلسوز کشور هستند. ربيعي تصريح کرد: تا به حال هيچ وقت تفاوت قيمت ارز آنچناني وجود نداشته و اين صادرات از سال هاي گذشته صورت مي گرفته و يک روال طبيعي بوده است. ما 80-70 ميليارد دلار درآمد ارزي داشتيم و درآمد ارزي نفتي کشور پاسخگوي نيازهاي ما بوده است. براي هر کسي هم که مي توانسته صادرات بيشتري انجام دهد، منعي در کشور وجود نداشته و ما الان با تحريم روبه رو شده ايم. وي در پاسخ به پرسشي مبني بر اينکه چرا دولت براي عدم بازگشت ارز از سوي صادرکنندگان تمهيداتي نداشته و الان دچار مشکل شده است؟ گفت: تحريم يک واقعيت است. قرار بود با تحريم، اقتصاد ايران فروبپاشد؛ اين اعتراف هاي بولتون و نوشته هايشان است که قرار بوده با تحريم اقتصاد، ايران را از بين ببرند و بعد ايران دچار فروپاشي شود که بالاخره اينها تأثير مي گذارد و اين تأثير روي کاهش ارز آمده است. سخنگوي دولت تأکيد کرد: ارز دولتي و نفت ما خيلي کم شده؛ اما خوشبختانه آقاي زنگنه با تمهيداتي که اتخاذ کرده، خبرهاي خوشي مي دهد که اميدوارم گشايش هاي خوبي در اين زمينه ايجاد شود.
قيمت شاخص نفت خام برنت ساعت 4 و 19 دقيقه روز چهارشنبه (25 تيرماه) با 10 سنت افزايش به 43 دلار و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا با 14 سنت افزايش به 40 دلار و 43 سنت رسيد. قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت روز سه شنبه (24 تيرماه) 42 دلار و 90 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 40 دلار و 33 سنت بود. قيمت نفت، روز چهارشنبه 25 تير ماه افزايش يافت؛ زيرا سطح ذخيره سازي نفت خام ايالات متحده افت شديدي داشت و بازار منتظر نتيجه نشست کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و غيراوپک (JMMC) درباره سطح توليد اين ائتلاف است.
تحليلگران بانک استراليايي اي ان زي (ANZ) در يادداشتي اعلام کردند، تصميم اوپک پلاس درباره تعميق کاهش توليد، موجب تقويت بازار نفت خواهد شد.
اداره اطلاعات انرژي آمريکا برآورد کرد توليد نفت شيل در ماه اوت به کمترين سطح در دو سال اخير مي رسد. اداره اطلاعات انرژي آمريکا (EIA) در برآورد بهره وري ماهانه خود در روز دوشنبه (23 تيرماه) اعلام کرد که توليد نفت خام هفت توليد کننده عمده نفت خام شيل آمريکا با کاهش روزانه حدود 56 هزار بشکه در ماه اوت به حدود 7 ميليون و 490 هزار بشکه در روز مي رسد. اين نهاد پيش بيني کرد، بيشترين کاهش در ايگل فورد تگزاس خواهد بود که توليد آن با کاهش حدود 23 هزار بشکه در روز به يک ميليون و 100 هزار بشکه در روز - کمترين سطح از اوت 2017 - خواهد رسيد. بر اساس داده هاي اين اداره انتظار مي رود، توليد حوضه نفت خيز پرمين تگزاس و نيومکزيکو براي پنجمين ماه پياپي کاهش يابد و با کاهش روزانه 13 هزار بشکه به 4 ميليون و 150 هزاربشکه در روز برسد. اين مقدار توليد از مارس 2019 تا کنون بي سابقه بوده است. تنها حوضه اي که توليد نفت در آن افزايش داشته، حوضه نفتي باکن در داکوتاي شمالي و مونتاناست. کاهش توليد اين منطقه اوايل سال جاري ميلادي و در پي سقوط قيمت نفت به دليل کاهش تقاضاي جهاني سوخت ناشي از همه گيري ويروس کرونا بيش از ديگر مناطق بود. هم اکنون و با بهبود قيمت نفت، انتظار مي رود بخشي از توليد اين حوضه نيز افزايش يابد.
داده هاي بيکرهيوز نشان داد که مجموع دکل هاي حفاري آمريکا در هفته منتهي به 10 ژوئيه (جمعه 20 تيرماه) با کاهش پنج دستگاه، به 258 دستگاه، يعني کمترين تعداد ثبت شده در ميان داده هاي اين شرکت (مربوط به سال 1940) رسيد.
اداره اطلاعات انرژي آمريکا در برآورد ديگري پيش بيني کرد که توليد گاز طبيعي ايالات متحده نيز در ماه اوت براي پنجمين ماه پياپي کاهش خواهد يافت و به 79 ميليون و 600 هزار ميليارد فوت مکعب خواهد رسيد.
اين رقم تقريباً 700 ميليون فوت مکعب از برآورد پيشين آژانس براي ماه ژوئيه کمتر خواهد بود. توليد ميدان هاي بزرگ شيل در ماه نوامبر سال گذشته ميلادي به بالاترين سطح يعني 86 ميليارد و 400 ميليون فوت مکعب در روز رسيده بود.
قرار بود توليد منطقه آپالاچيا، بزرگترين توليدکننده گاز شيل آمريکا، در ماه اوت براي چهارمين ماه پياپي کاهش يابد و به روزانه 32 ميليارد و 700 ميليون فوت مکعب برسد که 200 ميليون فوت مکعب در روز کمتر از ماه ژوئيه است.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي از بررسي قرارداد گازي ايران و ترکمنستان در کميسيون متبوع خود با حضور کارشناساني از وزارت نفت خبر داد. عبدالکريم جميري با اشاره به نشست عصر روز يکشنبه (22 تيرماه) کميسيون انرژي مجلس که با موضوع بررسي قرارداد گازي ايران و ترکمنستان برگزار شد، گفت: در اين نشست، با حضور کارشناسان پيشين و کنوني وزارت نفت، قرارداد گازي ايران و ترکمنستان بررسي شد و هر يک از اعضاي کميسيون نيز ديدگاه هاي خود را بيان کردند. وي افزود: کارشناسان وزارت نفت در اين نشست عنوان کردند که اقدام هاي بسياري براي حل وفصل اين موضوع انجام شده است. بيژن زنگنه، وزير نفت چندي پيش درباره قرارداد گازي ميان ايران و ترکمنستان گفت: حکم داوري در پرونده گازي شرکت هاي ملي گاز ايران و ترکمن گاز، هيچ جريمه يا خسارتي را متوجه شرکت ملي گاز نکرده و تنها حکم پرداخت بدهي ايران به ترکمنستان صادر شده که نتيجه دور از انتظاري نبوده است.
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، ضمن تاکيد بر فضاي مؤدت، دوستي و کارشناسي خوب ميان کميسيون انرژي مجلس و وزارت نفت، از برنامه ريزي براي تشکيل کميته هاي کاري مشترک بين کميسيون انرژي مجلس و وزارت نفت خبرداد.
به گزارش خانه ملت، فريدون عباسي، روز سه شنبه (24 تيرماه) پس از نشست کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي که با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت برگزار شد، در جمع خبرنگاران گفت: مباحث بسياري در اين نشست مطرح شد که يکي از آنها به حقوق کارکنان و سرمايه انساني وزارت نفت و دستمزد آنها مربوط مي شود، ضمن آنکه بر يکسان سازي دستمزد کارکنان وزارت نفت هم تأکيد شد. وي با بيان اينکه قرار شد کميته هاي کاري مشترکي بين کميسيون انرژي مجلس و وزارت نفت شکل بگيرد، افزود: دانشگاه صنعت نفت، تجارب طولاني در اين صنعت دارد که بايد فعاليت خود را در زمينه جذب دانشجوي خارجي براي صدور خدمات فني مهندسي و صنعتي آغاز کند؛ زيرا جمهوري اسلامي بايد از نقش لازم در صدور علم و دانش به جهان برخوردار باشد.
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: فضاي مؤدت، دوستي و کارشناسي خوبي ميان کميسيون انرژي مجلس و وزارت نفت وجود دارد؛ هرچند معتقد به استقلال قوا هستيم، اين در حالي است که مجلس قانونگذار و ريل گذار است. عباسي اظهار اميدواري کرد که بودجه سال 1400 که امسال در مجلس مصوب مي شود، بتواند مشکلات کشور را حل وفصل کند.
وزير نفت عنوان کرد:
وزير نفت از تدوين چهار سند در بخش هاي مختلف نفت و گاز شامل چشم انداز توليد نفت، گاز، پتروشيمي و مصرف سوخت تا افق 1420 خبرداد و گفت: اين اسناد، ريل گذاري صنعت نفت براي آينده است. به گزارش شانا، بيژن زنگنه روز (سه شنبه، 24 تيرماه) پس از نشست با اعضاي کميسيون انرژي مجلس در جمع خبرنگاران، اين نشست را با ارزش توصيف و اظهار کرد: دوستان در اين نشست، با دقت به گزارش ها گوش کردند و ديدگاه هايي که هم ارائه دادند، مفيد، پخته و حرفه اي بود. وي با بيان اينکه در اين نشست، پايه خوبي براي همکاري هاي مؤثر در کشور در زمينه انرژي بنا شد، تصريح کرد: نمايندگان کميسيون انرژي در اين نشست، حساسيت خود را نسبت به بعضي موارد اعلام کردند که تصميم بر آن شد، موارد بر اساس همکاري و نظر کميسيون انرژي تنظيم شود. وزير نفت با تأکيد بر اينکه حل بعضي موارد، حتي نيازمند قانون نيست و حمايت هاي سياسي و همدلي مي تواند کارها را در کشور پيش ببرد، افزود: براي نمونه نمايندگان کميسيون انرژي در موضوع پتروپالايشگاه ها از فعاليت هايي که وزارت نفت انجام داده، استقبال کردند و قرار شد حمايت سياسي انجام شود که بسيار ارزشمند است.
بهينه سازي مصرف سوخت
زنگنه، يکي از دغدغه هاي اعضاي کميسيون انرژي را بهينه سازي مصرف انرژي در مصرف سوخت هاي مايع و گاز دانست و افزود: قرار شد در اين زمينه چهار سند تنظيم شده از سوي وزارت نفت، به کميسيون انرژي تقديم شود. وي از سند مربوط به مصرف سوخت حمل ونقل تا افق 1420 به عنوان نخستين سند نام برد و گفت: اين سند بين بخشي است و شامل بهينه سازي خودروها، اصلاح ساختار حمل ونقل درون شهري و برون شهري کشور و نوع خودروهايي که ساخته مي شود، خواهد بود. وزير نفت ادامه داد: سندهاي بعدي به ترتيب مربوط به عرضه و تقاضاي گاز تا افق 1420، سند توليد نفت تا 1420 و سند مربوط به پتروشيمي است. وي از اين سندها به عنوان ريل گذاري براي آينده صنعت نفت ياد کرد و گفت: درست است که اين موارد در يک سال به انجام نمي رسد؛ اما در تلاشيم تجربه خودمان را با تجربه و خواست نمايندگان همسو کنيم.
زنگنه با بيان اينکه حقوق کارکنان صنعت نفت، ديگر موضوع مطرح شده در اين نشست بود که ارزيابي شد، اظهار کرد: هميشه صنعت نفت زير فشار بوده که چرا حقوق کارکنان آن بالاست؛ اما در اين نشست براي نخستين بار بود که گفتند شما بايد به کارکنان و مسائل رفاهي آنها توجه کنيد و فاصله حقوق کارکنان کم شود. وي از کمک نفت به توسعه مناطق نفت خيز به عنوان ديگر موضوع مطرح شده در اين نشست ياد کرد و گفت: اگرچه کارهايي از سوي نفت انجام مي شود، اما منابع شرکت ملي نفت کافي نيست و به طور حتم بايد فکر جديدي شود. وزير نفت ادامه داد: همچنين کمک به صنايع پايين دستي، توجه به ساخت داخل، حمايت از صادرات خدمات فني و مهندسي و مشکلات دانشگاه نفت نيز ارزيابي شد. زنگنه با تأکيد بر اينکه کمک براي تأمين منابع نفت براي سرمايه گذاري ها بايد مورد توجه قرار گيرد، زيرا صنعت نفت پيشران اقتصاد است، افزود: اگر منابع مورد نياز براي توسعه تأمين شود، بخش هاي ديگر صنعت کشور و بخش پيمانکاري فعال خواهد شد. وي با قدرداني از رئيس کميسيون انرژي مجلس، براي کنترل مطلوب جلسه گفت: فضاي خوب و صميمانه اي وجود داشت که مايه دلگرمي است و آثارش را در آينده مشاهده مي کنيم.
وزير نفت، شايعه افزايش قيمت گازوييل را جنگ رواني دشمنان عليه مردم ايران عنوان کرد. بيژن زنگنه، وزير نفت درباره امکان افزايش قيمت گازوييل گفت: اين يک دروغ بزرگ است که خارجي ها به منظور عصباني و ناراحت کردن مردم ايران به راه انداخته اند.
وي افزود: هيچ برنامه، ايده، طرح و پيشنهادي در هيچ سطحي براي افزايش قيمت گازوييل وجود ندارد و با وجود تکذيب هاي چندباره، باز هم اين جنگ رواني را عليه مردم ايران ادامه مي دهند.
سامانه پيشرفته کنترلي DCS در کارخانه فروزان خشکي منطقه خارک به همت کارشناسان شرکت نفت فلات قاره ايران، راه اندازي و پس از 50 سال، جايگزين سامانه نيوماتيک قديمي اين کارخانه شد.
در اين پروژه، افزون بر تعويض 35 عدد شير کنترل، کابل اندازي و کابل کشي به ميزان 5 هزار و 300 متر، نصب 66 عدد ترانسميتر و تجهيزات سخت افزاري با حدود هزار نفر ساعت انجام شده و مجموع کل کارکرد واحد ابزار دقيق و سامانه کنترل DSC، بالغ بر 16 هزار و 100 نفر ساعت طي دو سال اجراي پروژه بوده است.
ضرورت تغيير سامانه کنترلي از نيوماتيک به DCS از دهه 70 مطرح شده بود که بررسي ها و مطالعات اوليه در آن زمان انجام شد و به دنبال آن با تعريف پروژه در اداره مهندسي و ساختمان ستاد، طراحي و اجراي پروژه از سوي شرکت پيمانکار در دهه 80صورت گرفت؛ اما به دلايل مختلف، پس از خريد دستگاه ها و شيرهاي کنترل از سوي پيمانکار و ورود آنها به منطقه خارک، از سال 88 اجراي پروژه و تکميل آن متوقف شد.
خوشبختانه با همت همکاران واحد تعميرات کنترل و ابزار دقيق منطقه و اعلام آمادگي آنها، اجراي پروژه و راه اندازي سيستم کنترل جديد از سال 97 آغاز شد و در دو سال گذشته نيز با انتقال تجهيزات از انبار به سايت و نصب پانل هاي کنترل در سوييچ روم اتاق کنترل جديد، تعويض شيرهاي کنترل، کابل اندازي و نصب ادوات مربوطه و کدنويسي و برنامه نويسي سامانه کنترل، از سوي همکاران پرتلاش و خلاق واحد تعميرات ابزار دقيق منطقه اين پروژه ادامه داشت. کارکنان واحدهاي تعميرات ابزار دقيق، تعميرات عمومي (مکانيک و جوشکار) تعميرات برق، تعميرات ساختماني، مهندسي بهره برداري و بويژه بهره برداري کارخانه فروزان و ابوذر خشکي در تهيه برنامه کنترلي و پياده سازي آن و برنامه ريزي طرح ها در کنترل پروژه، تدارکات و عمليات کالاي منطقه در تامين کسري اقلام مورد نياز پروژه و ديگر واحدهاي پشتيباني منطقه در اجراي اين پروژه همکاري مؤثر داشتند و در نهايت، سامانه پيشرفته کنترلي DCS کارخانه فروزان منطقه خارک با موفقيت کامل به بهره برداري رسيد. سامانه کنترلي نيوماتيک کارخانه فروزان ساخت شرکت Fox Pro سري 100 بوده و افزون بر مشکل تعمير و نگهداري، نبود قطعه و هزينه هاي بالاي نگهداري فاقد کارايي و کنترل بهينه سيستم و افزايش استرس عملياتي هنگام کار نيز مشکل ساز بود، به نحوي که اپراتورهاي بهره برداري تاکنون با مشکلات زياد و با مهارت هاي ويژه نسبت به راهبري اين سامانه عمل مي کردند.
در پي انتشار اخبار نادرست در فضاي مجازي درباره سامانه اطلاعاتي فارغ التحصيلان دانشگاهي وزارت نفت، اطلاعيه اي در اين زمينه منتشر شد:
اداره تأمين نيروي انساني اين شرکت در اطلاعيه اي اعلام کرد: «با توجه به انتشار اطلاعيه هاي گوناگون و اخبار نادرست در شبکه هاي مجازي و سايت هاي مختلف، به اطلاع مي رساند هرگونه خبر و يا اطلاع رساني درخصوص ثبت نام کنندگان در بانک اطلاعاتي فارغ التحصيلان دانشگاهي اين وزارتخانه، صرفا از طريق سامانه jad.mop.ir منتشر مي شود و به اطلاع داوطلبان گرامي خواهد رسيد.
بديهي است هرگونه اطلاعيه و خبر منتشره خارج از سامانه فوق، فاقد اعتبار است.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران تأکيد کرد :
معاون وزير نفت در امور گاز، ممارست و پشتکار در روند استقرار نظام مديريت يکپارچه براي رسيدن به نتايج مطلوب را مورد تأکيد قرار داد.
به گزارش شانا و به نقل از شرکت ملي گاز ايران، حسن منتظرتربتي، در نشست بازنگري مديريت نظام مديريت يکپارچه (IMS) که با حضور اعضاي شوراي راهبري نظام مديريت يکپارچه شرکت ملي گاز ايران تشکيل شد، اظهار کرد: نقش فرايند و ايجاد آن در الگوهاي ساختاري که در بيشتر مواقع، نمي توانيم آنها را براحتي تغيير دهيم يا تجديد ساختار کنيم، نقشي اساسي است. به همين دليل روند استقرار نظام مديريت يکپارچه در شرکت و ايجاد يک فرايند بر آن مبنا از جمله کارهاي زمانبري است که اهميت آن در رسيدن به نتايج مطلوب، خود را نشان مي دهد.
وي ادامه داد: رسيدن به اين نتيجه مطلوب، نياز به ممارست و پشتکار دارد؛ ممارستي که با خستگي در حين کار روبه رو نشده و سرانجام مساله را به يک جمع بندي درست برساند.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با بيان اينکه در پياده سازي سيستم نظام مديريت يکپارچه، بحث ساختار و فرايند اهميت ويژه اي دارد، افزود: نگاه من به مهندسي ساختار چنين است. به نظر من، مهندسي ساختار بايد بتواند هر سال، يا هر دو سه سال يکبار، براساس تغييرات جديدي که در وظايف ايجاد مي شود، سازمان را تجديد ساختار کند.
تربتي تصريح کرد: ايجاد فرايندها در زماني که مهندسي ساختاري وجود ندارد، بهترين راهکار است، يعني اگر نمي توانيم از طريق ساختارها، انعطاف پذير باشيم و ساختارها را تغيير دهيم، بايد اين مهم را از طريق فرايندها جبران کنيم.
وي ادامه داد: به باور من، يکي از کارها و اقدام هاي مهم در اين زمينه، آن است که مديران ما فرايندسازي و تدوين فرايند را ياد بگيرند که هيچ موضوعي در دل سازمان، به طورجدا بررسي و موازي کاري نشود، ضمن اينکه تدوين کننده فرايند، بايد اين توانمندي را داشته باشد که از اول تا پايان فرايند را خود تدوين کند. اين کار موجب مي شود همه مديريت ها، خود فرايند چالش هاي مجموعه شان را تدوين کرده و پس از تصويب، اجرايي کنند.
معاون وزير نفت در امور گاز با بيان اينکه مجموعه ستاد ما بايد فرايندنويس موضوع باشد، نه مجري آن، گفت: در اين صورت مي توانيم با فرايند درست، مسائل خود را به نحو احسن مديريت کنيم؛ زيرا هنر فرايند نويسي، نقشي مهم و حياتي در موضوع IMS دارد.
تربتي در بخش ديگري از سخنان خود اظهار کرد: به نظر من، نگاه ما بايد به گونه اي باشد که با فرايندي که براساس نيازهاي خود تدوين مي کنيم، با مديريت هاي موجود، آن نياز را برآورده کرده و در صورتي که به وضع مطلوب نرسيديم، به دنبال ايجاد يک مديريت جديد برويم.
وي در پايان با اشاره به نقاط بهبود و خط مشي سازمان، اظهار کرد: از آنجا که خط مشي يک سازمان بسيار مهم است، من هميشه به اين نکته اذعان داشته ام که بايد خط مشي با زبان عاميانه سازمان هماهنگ باشد. چنانچه ما بتوانيم آن خط مشي را در گام نخست، همه گير و همه فهم کرده و بعد بر اساس طرح کلاني که ارائه کرده ايم، آن را به برنامه تبديل و اجرايي کنيم، کار بسيار خوبي خواهد بود که انشاءالله به نتيجه خواهد رسيد.
پيام امضاي قرارداد طرح توسعه ميدان نفتي ياران
مشعل در مسير تداوم سياست وزارت نفت با تمرکز بر توليد و توسعه ميدانهاي مشترک نفت و گاز، قرارداد طرح توسعه ميدان نفتي ياران در قالب الگوي جديد قراردادهاي نفتي، بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشيا امضا شد. درآمد دولت از محل توسعه ميدان نفتي ياران طبق اعلام مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، 2 ميليارد دلار خواهد بود.
اگر چه برخي کشورهاي خارجي به شکل لحظه اي در حال رصد آمار توليد، ذخيره سازي و فروش نفت ايران بوده و در انتظار توقف اين صنعت راهبردي هستند، اما امضاي اين قبيل قراردادها، نمايي از پويايي و حيات در اين صنعت است. بيژن زنگنه، وزير نفت هم پيام امضاي اين قرارداد را اينگونه اعلام کرد که «ما سرپا ايستاده ايم و تسليم نمي شويم. ظرفيت سازي براي صنعت نفت، امري راهبردي است. ما از اين مشکلات پيش تر هم ديده ايم و ان شاءالله از آنها عبور مي کنيم و لازم است براي روزي که نياز شود دوباره وارد بازار شويم، ظرفيت کافي داشته باشيم. همان طور که پس از تحريم پيشين نيز دنيا از اينکه صنعت نفت ايران در کمتر از چهار ماه به حداکثر توليد خود بازگشت متعجب شد.»
قرارداد عمليات توسعه و بهره برداري يکپارچه ميدان مشترک ياران در ادامه توافقنامه اصولي (HOA) مطالعه اين ميدان که پيش از اين امضا شده بود، با حضور وزير نفت، بين رضا دهقان معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران و سيدجعفر حجازي، مديرعامل شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشيا به امضا رسيد.
اين قرارداد که با هدف بهره مندي حداکثري از توان و ظرفيت شرکت هاي اکتشاف و توليد ايراني به امضا رسيد، دستيابي به توليد تجمعي اضافي حدود 39.5 ميليون بشکه را طي 10 سال هدف گذاري کرده و هزينه هاي سرمايه اي مستقيم آن معادل 227 ميليون دلار و هزينه هاي بهره برداري از تأسيسات در طول مدت قرارداد (شامل توليد خط پايه و اضافي) معادل 236 ميليون دلار برآورد شده است. پيمانکار مؤظف است تمام منابع مالي لازم براي اجراي طرح را تأمين کند.
شرح کار اين قرارداد مشتمل بر حفاري 6 حلقه چاه جديد (سه حلقه در ياران شمالي و سه حلقه در ياران جنوبي)، حفاري يک حلقه چاه توصيفي، حفاري يک حلقه چاه تزريق آب موجود، تعمير پنج حلقه چاه، تجهيز 27 حلقه چاه توليدي لايه سروک به پمپ درون چاهي (ESP)، احداث و به روزرساني تاسيسات سطح الارضي، انجام مطالعات آزمايشگاهي و طراحي روش ازدياد برداشت (EOR) است.
توافقنامه اي به منظور مطالعه ميدان ياران مهرماه سال 95 ميان شرکت ملي نفت ايران و شرکت نفت و گاز پرشيا امضا شده بود که اين توافقنامه، به امضاي قرارداد نهايي منتهي شد. توسعه ميدان مشترک ياران که در 130 کيلومتري جنوب غربي اهواز و غرب ميدان آزادگان جنوبي قرار دارد و با ميدان مجنون عراق مشترک است، در دو بخش جنوبي و شمالي دنبال شده؛ توسعه ياران شمالي، نخستين پروژه 100 درصد بيع متقابل ايراني به حساب مي آيد که از سوي شرکت نفت و گاز پرشيا با هدف توليد روزانه 30 هزار بشکه نفت اجرايي شد و در آبان ماه سال 95 به بهره برداري رسمي رسيد و حدود يک سال بعد، برداشت نفت از بخش جنوبي ميدان ياران نيز که توسعه آن در دستور کار شرکت مهندسي و توسعه نفت قرار داشت، آغاز شد. اجراي اين طرح توسعه که تا اين مرحله نيز با اتکا به توان و ظرفيت هاي داخلي دنبال شده است، افزون بر افزايش ظرفيت توليد نفت خام کشور و حفظ سرمايه هاي ملي در ميدان هاي مشترک، با حمايت از ظرفيت هاي ايراني، زمينه بهره مندي حداکثري از توان داخل، رونق فضاي کار استان و اشتغال زايي براي سرمايه انساني بومي را ايجاد خواهد کرد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت درمراسم امضای قرارداد طرح توسعه میدان نفتی یاران گفت: اگرچه امروز به دلیل تحریم ها تولید نفت ایران کم است، اما ایجاد ظرفیت تولید امری راهبردی است تا صنعت نفت کشور بتواند در هر زمانی که نیاز است، سهم خود را احیا کند؛ ما تسلیم نمی شویم. او گفت که امروز روز خوبی برای صنعت نفت ایران است، زیرا قرارداد تکمیل توسعه یک میدان مشترک نفتی امضا میشود.
زنگنه تاکید کرد که میدان های مشترک همواره برای صنعت نفت یک ضرورت و اصل بوده است، خوشبختانه در پارس جنوبی با حداکثر امکان تولید یعنی برداشت از ۲۷ فاز در حال فعالیت هستیم.
توسعه دو فاز به دلیل تحریم ها عقب افتاد که پتروپارس آنها را دنبال می کند. البته قرارداد جدیدی با پتروپارس امضا نشد، بلکه پس از کناره گیری دو شرکت فرانسوی و چینی از توسعه فاز ۱۱، سهم آنها به طرف ایرانی پروژه یعنی پتروپارس منتقل شد.
دو پالایشگاه باقی مانده که یک واحد امسال تکمیل و دیگری نیز سال آینده تکمیل می شود. میدان بلال به عنوان یال شرقی میدان گازی پارس جنوبی، میدان گاز مستقلی نیست و قرارداد آن نیز امضا شده و در حال پیگیری است، قرارداد میدان گازی فرزاد بی نیز امضا می شود و تکلیف تکمیل توسعه فروزان هم مشخص خواهد شد.
وی با بیان اینکه قرارداد میدان های آبان و پایدار غرب هم نافذ شده و در حال اجراست، گفت: به این ترتیب تا پایان دولت، همه میدان های مشترک نفت و گاز کشور به سامان می رسد؛ نمی گویم توسعه آن به پایان می رسد، اما تکلیف همه میدان ها در قالب قراردادهایی واقعی با شرکت هایی توانمند مشخص می شود.
زنگنه با بیان اینکه از همه انواع قراردادها استفاده می کنیم، افزود: صنعت نفت کشور را نمی توان با روش های سال پیش اداره کرد. باید روش های نو را در اجرای پروژه ها مدنظر قرار داد. اکنون در دنیا شرکت های اکتشاف و تولید کار می کنند و به همین دلیل ما نیز تصمیم گرفتیم شرکت های ایرانی را در این بخش فعال کنیم؛ همان طور که در بخش بازرگانی نفت نیز چنین رویکردی دنبال شده و شرکت های ایرانی در حال فعالیت هستند، اگرچه کمک شان می کنیم، اما می توانند پس از تحریم بسیار مؤثر باشند.
زنگنه به انرژی دانا، مپنا، نفت و گاز پرشیا به عنوان نمونه هایی از شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی توانمند اشاره کرد و گفت: شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی را هم عده ای می گفتند گرگ زاده هایی هستند که تبدیل به گرگ خواهند شد، اما این شرکت ها اگرچه برخی با تساهل و تسامح تأیید صلاحیت و انتخاب شدند، شرکت های توانمندی هستند.
او گفت: با توجه به استفاده از ظرفیت انواع قراردادها، طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت را نیز در قالب قراردادهای EPC/EPD دنبال می کنیم که در این زمینه بیش از ۶ میلیارد دلار مصوبه شورای اقتصاد دریافت کرده ایم و منابع مالی این طرح از طریق بازار سرمایه تأمین می شود. حسن این قراردادها در این است که کار به صورت مجموعه ای به هم پیوسته به پیمانکار تحویل داده می شود و پیمانکار نفت تحویل خواهد داد. فهرستی از تجهیزات هم به این قراردادها ضمیمه شده است که باید از داخل ایران تأمین شود.
وزیر نفت گفت: نه تنها در میدان های مشترک، توسعه در همه میدان های نفت و گاز کشور دنبال می شود و طرح هایی برای آنها تعریف شده است، اما منابع آن عمدتاً از بازار سرمایه تأمین می شود، زیرا منابع نفت کفایت نمی کند. شیوه های قراردادی مختلف نیز ظرفیت خوب و مؤثری به شمار می رود که می تواند در این مسیر راهگشا باشد. از همه آنان که در این مسیر زحمت کشیدند از جمله شرکت مهندسی و توسعه نفت، شرکت ملی نفت ایران، گروه تدبیر انرژی و شرکت نفت و گاز پرشیا تشکر می کنم. حضور مهندس نوذری در گروه تدبیر برای من دلگرمی و اطمینان خاطر است، زیرا ایشان را نزدیک ۳۰ سال است که می شناسم و می دانم ایشان کاری را دنبال می کند که توان انجام آن را دارد. ایشان از این طریق، همکاری مؤثر و نزدیک برای صنعت نفت هستند.
او با اشاره به اینکه مردم شرایط سختی را می گذرانند و کرونا و تحریم فشار زیادی بر آنان وارد می کند، افزود: در صنعت نفت سعی می کنیم تا حد امکان برای کاهش این فشارها تلاش کنیم؛ بخشی از این طریق است که دستور داده شده مواد اولیه شوینده ها و ضدعفونی کننده ها که توسط پتروشیمیها و پالایشگاهها تولید میشود، در اولویت تولید و تأمین باشد. بخش دیگر، کمک به اشتغال و زندگی مردم است. مردم قرار است زندگی و کار کنند و از کار خود نان حلال به دست آورند. به همین منظور با وجود مواجهه صنعت نفت با کمبود منابع، در تلاشیم جریان اشتغال و کار مولد را زنده نگه داریم.
مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در این مراسم با بیان اینکه درآمد دولت از محل توسعه میدان نفتی یاران ۲ میلیارد دلار خواهد بود، گفت: قرارداد توسعه این میدان که بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا امضا می شود، ششمین قرارداد از الگوی جدید قراردادهای نفتی است که مدت آن ۱۰ سال است و افزون بر دستیابی به تولید تجمعی ۳۹.۵ میلیون بشکه نفت، درآمدزایی مناسبی نیز برای دولت و پیمانکار به همراه خواهد داشت. هزینه سرمایه ای برای توسعه یاران حدود ۳۰۰ میلیون دلار است که این رقم از سوی پیمانکار تأمین خواهد شد.کرباسیان با اشاره به تأکید وزیر نفت مبنی بر تعیین تکلیف همه میدان های مشترک تا پایان دولت، و اعلام اینکه این اولویت با وجود تحریم، مشکلات مالی و همچنین بحران کرونا در حال پیگیری است و این هدف تا پایان دولت محقق خواهد شد، در زمینه آخرین وضعیت توسعه میدان های مشترک توضیح داد: در حوزه پارس جنوبی، نصب جکت فاز ۱۱ را در چند هفته گذشته داشتیم و فاز ۱۴ نیز همه عملیات مربوط به بخش دریا به سرانجام رسیده و پالایشگاه آن نیز تا پایان سال به نتیجه می رسد. قرارداد توسعه بلال در حال پیگیری است و قرارداد توسعه میدان فرزاد بی نیز به زودی امضا می شود، همچنین خبرهای خوبی از توسعه میدان های آزادگان و یادآوران در راه است. مقدمات مربوط به امضای قرارداد توسعه ۳ میدان نفتی چنگوله، سهراب و لایه نفتی پارس جنوبی نیز در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی فراهم شده است و با تأیید نهایی سازمان برنامه و بودجه به مرحله امضای قرارداد می رسد، در زمینه قراردادهای طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت نیز قرارداد توسعه میدان نفت شهر که میدانی مشترک است با شرکت ملی حفاری ایران امضا شده و در حال پیگیری است و قراردادهای میدان های رشادت و فروزان نیز در آینده نزدیک امضا می شود.
زنگنه با تأکيد بر اينکه هيچ يک از قراردادها در قالب الگوي جديد قراردادهاي نفتي بدون مشارکت طرف ايراني امضا نمي شود، گفت: ياران جنوبي پيش از اين از سوي شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) توسعه داده شده است و ياران شمالي نيز از سوي نفت و گاز پرشيا که اين دو بخش تجميع شدند و قرارداد آن به صورت يکپارچه در قالب الگوي جديد قراردادهاي نفتي با شرکت نفت و گاز پرشيا امضا مي شود. الگوي جديد قراردادهاي نفتي، الگوي تکامل يافته بيع متقابل سنتي ماست که البته الان مي گوييم سنتي؛ زماني قرارداد نويني بود که عده اي مخالفش بودند. هر چه نو باشد، عده اي مخالف آن هستند. عده اي هم با بيع متقابل مخالف بودند و تا پاي جان هم بر سر مخالفت شان ايستاده بودند، اما بعد که الگوي جديد قراردادهاي نفتي مطرح شد، گفتند همان بيع متقابل خوب است، خب شما که روزي با بيع متقابل هم مخالف بوديد. در قرارداد توسعه ميدان ياران مانند ديگر قراردادهاي الگوي جديد قراردادهاي نفتي، بهره برداري نيز لحاظ شده و پرداخت پاداش منوط به توليد است، پاداش در اين قرارداد کمتر از 2.5 دلار براي هر بشکه است که به ازاي هر بشکه توليد اضافي تعلق مي گيرد. به عبارتي، دولت 40 دلار درآمد دارد و پيمانکار 2.5 دلار. بخل نيست. اگر پيمانکار بتواند بر مقدار توليد اضافه کند، بايد سود ببرد. زمان قرارداد هم 10 ساله است که مي تواند تمديد شود. در اين قرارداد، همه منابع سرمايه اي را بايد شرکت نفت و گاز پرشيا تأمين کند و سپس پس از آغاز بهره برداري، اصل و پاداش خود را از محل اضافه توليد دريافت خواهد کرد.
غلامحسين نوذري، رئيس هيئت مديره گروه توسعه انرژي تدبير در اين مراسم از حمايت جدي وزير نفت و همکاري شرکت ملي نفت براي فراهم کردن زمينه حضور شرکتهاي پيمانکار در طرحهاي توسعه اي نفت تشکر کرد و گفت: قرارداد توسعه ميدان ياران شمالي با حجم سرمايه گذاري 700 ميليون دلار امضا شد، اما با 580 ميليون دلار عملياتي شد.ميدان آزادگان به عنوان يک قطب آينده توليدکننده نفت و پشتوانه اصلي اقتصاد و توسعه، مي تواند پيشران اقتصاد کشور باشد و ميدان ياران نيز حاشيه اي از همين ميدان (آزادگان) است. با حفر چاه هاي توصيفي، ارتباط ميدان هاي ياران شمالي و جنوبي با هم مشخص مي شود، اجراي فاز يک توسعه ميدان ياران (شمالي)، به دلايلي از جمله شناسايي و تجهيز نيروي انساني مناسب، مديريت پروژه، استفاده از ساخت داخل که حدود 80 درصد تجهيزات نصب شده در ياران را تشکيل داد، به کارگيري عمده نيروهاي بومي و مواردي از اين دست، کار بزرگي بود. قرارداد توسعه ميدان ياران شمالي يکي از معدود قراردادهاي بيع متقابل بود که با هزينه اي کمتر از کپکس قرارداد اجرايي شد، اين قرارداد با حجم سرمايه گذاري 700 ميليون دلار بسته شد، اما با توجه به نوع مديريت و صرفه جويي انجام شده گرفته و استفاده از ظرفيت هاي داخلي، با 580 ميليون دلار پايان يافت.
وي ادامه داد: روزي که ياران تحويل اين شرکت شد، يکي از مشکلات خشک و کويري بودن ميدان عنوان مي شد، در صورتي که هنگام تکميل پروژه در اين ميدان، عمق آب به حدود 3.5 تا 3.8 متر رسيده بود. در مذاکرات انجام شده با روسنفت روسيه برآورد حدود 700 ميليون دلاري براي انجام فاز دوم پروژه ياران مطرح شده بود، اما با مذاکراتي که با شرکت مهندسي و توسعه نفت انجام شد و صرفه جويي هاي در نظر گرفته، هزينه سرمايه اي اين قرارداد به ميزان کمتري در نظر گرفته شد. نوذري گفت: با وجود تنگناهاي موجود، اين شرکت تاکنون حدود 57 حلقه چاه حفاري کرده است و در مجموع حدود 77 چاه در ميدان هاي آزادگان جنوبي و ياران حفاري مي شود.
نوذري به استفاده از پمپ هاي درون چاهي در پروژه توسعه ميدان ياران اشاره کرد و افزود: اميدوارم به سمت توليد حداکثري اين پمپ ها حرکت کنيم. به کارگيري اين پمپ ها يکي از بهترين شيوه هايي است که مي تواند سرعت برداشت نفت را افزايش دهد.
وي با اشاره به اينکه اين هلدينگ به دنبال داخلي سازي اين پمپ هاست، اظهار کرد: بيش از 700 يا 800 حلقه چاه در غرب کارون و ديگر ميدان ها به اين پمپ هاي درون چاهي نياز دارند که اميدواريم با حمايت هاي مهندس زنگنه، داخلي سازي اين پمپ ها عملياتي شود. اين پمپ ها فناوري پيچيده اي دارند که پيش بيني مي شود تا دو سال بتوانند به طور مستمر کار کنند و از غيرفعال شدن چاه جلوگيري شود.
نوذري با بيان اينکه اين شرکت پروژه هاي ديگري نيز در مجموعه نفت دارد که اميدواريم به مرحله قرارداد برسد، تصريح کرد: تقويت فشار گاز هما، وراوي و فاز يک تابناک از آن جمله هستند. مرکز تفکيک ميدان تابناک سرمايه گذاري خوبي است که تضمين گاز پارسيان و ادامه آن اتان گيري پارسيان را تضمين مي کند، همچنين بيش از 3 ميليون تن محصولات جانبي خواهد داشت که اين ميزان امروز در کشور سوزانده مي شود.
وي به پروژه بازيابي اتان مازاد پارس جنوبي اشاره کرد و گفت: اين پروژه اي است که پيش بيني مي شود حدود 3 ميليون تن اتان مازاد در کشور براي واحدهاي پايين دستي پتروشيمي توليد شود.
بيژن زنگنه، وزير نفت در حاشيه مراسم امضاي قرارداد طرح توسعه ميدان نفتي ياران در پاسخ به خبرنگاران توضيحاتي درباره پرونده گازي ايران و ترکمنستان ارايه کرد که در ادامه مي آيد:
طرف قرارداد، دولت جمهوري اسلامي ايران يا وزارت نفت نبوده است، اين قرارداد تجاري بين شرکت هاي ملي گاز ايران و ترکمن گاز بوده که به دليل چند بار قطع گاز ازسوي ترکمنستان و اعلام ترکمن گاز مبني بر پرداخت نشدن بدهي هاي شرکت ملي گاز ايران با اختلاف هايي همراه شد. ما به دليل تحريم امکان انتقال پول را نداشتيم؛ حتي شرکت ملي گاز ايران بهره اي را که بر مبناي قرارداد به دليل پرداخت نکردن بدهي تعلق مي گيرد و به وام تبديل مي شود، قبول داشت و حتي بخشي از اين بدهي با شکل کالا و خدمات پرداخت شد، اما ترکمن گاز اصرار داشت پول را به صورت کامل دريافت کند و در اين زمينه، انعطافي براي مذاکره نداشتند. شرکت ملي گاز بحث طرح موضوع در داوري را عنوان و اعلام کرد در صورتي که پرونده به داوري برود، قيمت گاز ترکمن گاز هم بايد در داوري مطرح شود، زيرا از نظر شرکت ملي گاز ايران، قيمت ترکمنستان به دليل الحاقيه هايي که به قرارداد پيشين بسته بود، بالا و از نظر شرکت گاز غيرمنصفانه بود. از سوي ديگر شرکت ملي گاز بر اين نظر بود که بايد جرايمي مربوط به کميت و کيفيت گاز نيز به ترکمن گاز تعلق گيرد. سرانجام آنها پيشنهاد طرح موضوع در داوري را قبول نکردند، اما مدتي بعد، خود پرونده را به داوري بردند. حکم داوري در پرونده گازي شرکت هاي ملي گاز ايران و ترکمن گاز، هيچ جريمه يا خسارتي را متوجه شرکت ملي گاز نکرده و تنها حکم پرداخت بدهي ايران به ترکمنستان صادر شده که نتيجه دور از انتظاري نبوده است. آنچه در داوري تصميم گرفته شد، نتيجه دور از انتظاري نبوده است، داوري به اين تصميم رسيد که شرکت ملي گاز ايران بايد بدهي خود را به ترکمن گاز پرداخت کند، اما حکم داوري، هيچ جريمه يا خسارتي را متوجه شرکت ملي گاز ايران نکرده است و از سوي ديگر، داوري با بخش قابل توجه درخواست شرکت ملي گاز ايران مبني بر جريمه مربوط به کميت و کيفيت گاز صادراتي ترکمن گاز موافقت کرده است که به اين ترتيب، اين ميزان جريمه از بدهي شرکت ملي گاز ايران کسر مي شود.به دليل تحريم، امکان انتقال پول را نداشته است، باز هم بايد بر سر اينکه چطور بدهي ايران پرداخت شود، بحث و راهکاري پيدا شود. دولت و ملت ترکمنستان دوست هستند و ما مي خواهيم با اين کشور همسايه در درازمدت کار کنيم. اختلاف هاي تجاري در سطح بين الملل مطرح، بررسي و برطرف مي شود و اين طور نيست که بگوييم ببينيم چه کسي برد، چه کسي باخت يا حال چه کسي گرفته شد. همان طور که پيش از اين نيز شرکت ملي گاز و بوتاش ترکيه به داوري رفتند و در عين حال به روابط دوستانه خود ادامه داده اند. همچنين بر مبناي حکم داوري، دو قرارداد موجود بين دو شرکت که بخشي از آن به نفع ايران نبود و به دليل قطعي گاز از سوي ترکمنستان به ما تحميل شده بود، خاتمه يافته تلقي شد.
نگاهي به آخرين وضعيت طرح نگهداشت و افزايش توليد مناطق نفت خيز جنوب
مشعل وزارت نفت در سال جهش توليد نيز حمايت از سازندگان داخلي را در دستور کار دارد و در يک نمونه مي توان به استفاده حداکثري شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب از ظرفيتهاي بخش داخل استناد کرد. آنگونه که مديرعامل اين شرکت در بازديد از لوله سازي اهواز بر افزايش همکاري و استفاده بيشتر از ظرفيتها و توانمنديهاي اين شرکت تاکيد کرد. همکاري لوله سازي اهواز در صنعت نفت پيشتر به واسطه بهره گيري وزارت نفت از آن در پروژه احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره-جاسک مطرح شد. حالا احمد محمدي با بيان اينکه براي پيشبرد طرح 28 مخزن 4500 کيلومتر لوله مورد نياز است، گفته است: پيمانکاران طرح، ملزم به استفاده حداکثري از لوله هاي ساخت داخل در اين طرح هستند. طرح نگهداشت و افزايش توليد مناطق نفت خيز جنوب که تاکنون 6 بسته قراردادي آن با پيمانکاران منعقد و به مرحله اجرا در آمده است، ميتواند به نمادي ديگر از همکاري گسترده سازندگان داخلي با وزارت نفت بدل شود. از بايدهاي اين طرح اين است که تمامي کالاهاي بومي سازي شده و ساخت داخل مورد استفاده قرار گيرند.
اين طرح اکنون از پيشرفت فيزيکي 9 تا 33 درصدي برخوردار است که در ادامه نگاهي به آن خواهيم داشت:
سال هاي 1394 و 1395 با مطرح شدن بحث الگوي جديد قراردادهاي نفتي موسوم به IPC (Iranian Petroleum Contract) ، پيشنهادهايي از سوي شرکت ملي مناطق نفت خيز مطرح شد و طي تعاملات شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت ملي نفت ايران و وزارت نفت، مصوبه اي در سال 1395 از سوي هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران صادر شد که به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اجازه داد در کنار الگوي IPC، الگوي قراردادي مناسب ميادين در حال توليد و متناسب توانمندي هاي موجود داخلي در دو بخش: الف-ميدان محور: شامل توسعه ميادين، اجراي طرح هاي بهبود و يا ازدياد برداشت و ب-عمليات محور(JOB BASED): شامل عمليات حفاري، چاه محور و يا تاسيسات سطح الارضي ارائه کند و با شركت هاي صاحب صلاحيت وارد مذاكره شود. در راستاي اجرا كردن اين مصوبه پس از فعاليت هاي گسترده در شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب در بخش هاي فني، حقوقي و قراردادي، پيشرفت هاي خوبي در مذاكرات ميدان محور و هم در تهيه بسته هاي سرمايه گذاري عمليات محور انجام شد. پس از ارائه نتايج فعاليت ها به شرکت ملي نفت ايران، بسته اي کاري مورد تاييد قرار داد و مقرر شد شرح كار بسته هاي ارائه شده در بخش عمليات محور تهيه شود که در واقع اين بسته ها و برآوردها پايه طرح نگهداشت و افزايش توليد موسوم به 28 مخزن شد. براساس راهبرد شرکت ملي نفت در راستاي حمايت از شرکت هاي داخلي، اين طرح به طور ويژه جهت شرکت هاي ايراني در نظر گرفته شد و شرکت هاي خارجي به صورت محدود و تنها در صورت تامين مالي امکان ورود پيدا مي کنند.
طرح نگهداشت و افزايش توليد به عنوان بزرگترين طرح توسعه اي بعد از انقلاب مناطق نفت خيز جنوب است که در پهنه 5 استان جنوب غرب کشور در دست اجراست و وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران نيز اولويت ويژه اي براي آن قرار داده اند. هدف نخست اين طرح، افزايش 341 هزار بشکه اي توليد نفت است که با توسعه 28 مخزن با استفاده از توان پيمانکاران داخلي و نظارت مستمر کارشناسان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب محقق مي شود. حمايت از ساخت داخل با الزام پيمانکاران به استفاده از تجهيزات داخلي و توسعه عمران و آباداني مناطق پيراموني با اختصاص 4 درصد از اعتبار طرح به مسؤوليت هاي اجتماعي، از ديگر اهداف اين طرح است.
در گام نخست اين طرح 6 بسته قراردادي با پيمانکاران واجد صلاحيت منعقد شد و در سال 1398 به مرحله اجرا در آمد. ارزش تقريبي اين شش بسته قراردادي 4400 ميليارد تومان است كه شامل طرح توسعه مخزن هاي منصوري آسماري، رامشير، گچساران خامي، لالي آسماري، کبود، نرگسي است. در بخش اجرايي اين شش بسته ، 45 حلقه چاه حفاري، 17 حلقه چاه تعمير و 7 پروژه سطح الارضي عملياتي مي شود و افزايش توان توليد از مخازن مذکور به ميزان 39 هزار بشکه در روز و نگهداشت توليد به ميزان 18 هزار بشکه در روز محقق خواهد شد.
با اينکه آغاز به كار پيمانكاران و ادامه فعاليت آنها از يک سو با حوادثي همچون وقوع سيل در ابتداي سال 1398 و شيوع ويروس كرونا در انتهاي اين سال همراه بوده كه بر عملكرد پيمانكاران تاثير منفي داشته و از ديگر سو نيز تشديد تحريم هاي بين المللي براي تامين كالا و انتقال پول نيز به محدوديت هاي پيمانكاران در اين مدت افزوده است، اما فعاليت اجرايي طرح 28 مخزن بي وقفه ادامه داشته و پيشرفت 6 بسته نخست قراردادي شامل نرگسي به ميزان 33.4 درصد، لالي آسماري 19.3 درصد، کبود 16 درصد، منصوري 15.3 درصد، گچساران خامي 11.5 درصد و رامشير 9.3 درصد رسيده است.
در اين ميان خبر خوب آن بود که چاه شماره 6 ميدان کبود در مخزن بنگستان به عنوان نخستين حلقه چاه حفاري شده در طرح نگهداشت و افزايش توان توليد در فروردين ماه 1399 توليدي شد. اين چاه طبق زمانبندي مشخص شده، 20 فروردين ماه امسال با دبي تقريبي بيش از 1000 بشکه در روز در مخزن بنگستان به توليد رسيد.
دستاوردهاي حاصل از حفاري موفق چاه شماره 6 ميدان کبود، شامل کسب حداکثري اطلاعات جديد از گستره و ابعاد مخزني و بررسي ظرفيت توليد سازند ايلام مخزن بنگستان ميدان کبود، رعايت الزامهاي زيست محيطي و مديريت پسماند و انتقال تجربيات و دانش شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به بدنه بخش خصوصي صنعت نفت است.
در طرح توسعه 28 مخزن انجام 124 پروژه سطح الارضي، حفاري 282 حلقه چاه جديد، تعمير 143 حلقه چاه و انجام 165 عمليات انگيزشي روي چاه ها پيش بيني شده است. با اجرايي شدن اين طرح، 80 دکل حفاري شامل 60 دکل توسعه اي و 20 دکل تعميراتي در مناطق نفت خيز جنوب شروع به کار مي کنند. همچنين 100 پروژه سطح الارضي شامل ساخت خطوط انتقال نفت و ايستگاه هاي پمپاژ با اعتبار حدود 230 ميليون دلار اجرا مي شود. در زمينه تجهيزات واحد هاي گاز و گاز مايع که حدود 150 ميليون ارزش گذاري شده، قرار است ايستگاه جمع آوري گاز به ارزش 650 ميليون دلار احداث و تعميرات ضروري تاسيسات به ارزش 320 ميليون دلار انجام شود. از ويژگي هاي مهم اين طرح جمع آوري گازهاي همراه نفت و کاهش تبعات زيست محيطي است. علاوه بر اين 15 درصد از هزينه هاي حفاري به جمع آوري پسماند حفاري (Zero Discharge) با صرف هزينه چند صد ميليون دلاري اختصاص مي يابد.
طبق مصوبه شوراي اقتصاد، شرکت ملي نفت ايران به روش EPC/EPD حسب مورد همراه با تأمين مالي با پيمانکاران/ سرمايه گذاران بر اساس قوانين و مقررات حاکم بر معاملات شرکت ملي نفت ايران به منظور اجراي پروژه هاي طرح، قرارداد منعقد مي نمايد. اعتبار مورد نياز براي اين طرح حدود 4.6 ميليارد دلار تخمين زده مي شود که اين حجم سرمايه گذاري در ايجاد فرصت هاي شغلي و بهبود فضاي کسب و کار تاثير بسزايي دارد.
در اين طرح براي اولين بار براي انجام مسؤوليت هاي اجتماعي درصدي معين تعريف شده است. طبق ماده 7 مصوبه شوراي اقتصاد معادل 4 درصد از کل ارقام پرداخت به پيمانکاران توسط شرکت ملي نفت ايران پس از مبادله موافقتنامه با سازمان برنامه و بودجه و حسب مورد و متناسباً، بايد صرف اجراي پروژه مسئوليت اجتماعي شود. پروژه عام المنفعه در راستاي کمک به احداث و بهسازي مدارس، شبکه هاي آبرساني، برقرساني، گازرساني، خانه هاي بهداشت روستايي، بهسازي راه هاي روستايي، فاضلاب شهرها و روستاها، کمک به احداث و تجهيز آموزشگاه هاي فني حرفه اي، احداث و تجهيز مراکز ورزشي و زيرساخت هاي تعاوني هاي اشتغال محور بوده و در روستاها و شهرهاي محل اجراي هر پروژه با تصويب شوراي برنامه ريزي استان اجرا خواهد شد.
در اين طرح الزامي است که تمامي کالاهاي بومي سازي شده و ساخت داخل مورد استفاده قرار گيرند؛ از اين رو در هشتاد و چهار قلم اصلي کالاها در بخش تحت الارض و سطح الارض استفاده از کالاهاي خارجي منع شده و در عمده کالاها، پيمانکاران تنها مجاز به استفاده از سازندگان داخلي هستند. همچنين در طراحي و تعريف پروژهها سعي شده كالاهايي كه در انحصار كشورهاي خارجي هستند، كمتر استفاده شده و كالاي مشابه با كاربري يكسان در طراحي ها گنجانده شود.
با هدف حمايت از اشتغال بومي، پيمانکاران اصلي و فرعي موظفند نيروهاي مورد نياز پروژه را از شهرها، روستاها و يا استان محل اجراي پروژه به کار گيرند. تاکنون در چند پروژه ابتدايي شروع شده تعداد 1100 نفر به طور مستقيم مشغول به کار شده اند که بيش از 85 درصد اين افراد نيروي بومي شهرها و روستاهاي محل اجراي پروژه ها و اکثريت قريب به اتفاق پيمانکاران فرعي در بخش اجرا نيز بومي هستند.
همسو با طرح توسعه 28 مخزن، تلاش براي استمرار توليد در مناطق نفت خيز جنوب به صورت شبانه روزي در جريان بوده و مقايسه توان توليد رسمي و ثبت شده مناطق نفت خيز جنوب از فروردين 1398 تا فروردين 1399 نشان مي دهد که توان توليد در شرايط بسيار سخت تحريم، کاهش شديد بودجه ها همچنين بحران هاي سيل و شيوع ويروس كرونا نه تنها کاهش نيافته بلکه ضمن تثبيت توان توليد، به ميزان 10.8 هزار بشکه در روز افزايش يافته است.
طرح تاسيسات تقويت فشار، سال جديد را طوفاني آغاز كرد
سيد شريف فرحناک گازي كه از ذخاير زيرزميني به دست مي آيد، پس از پالايش راهي خطوط لوله مي شود تا پس از طي مسيري طولاني، در منازل يا صنايع به مصرف برسد. اما اين همه ماجرا نيست. معمولا زماني كه يك خط لوله احداث مي شود، بايد در فواصل 100 تا 150 كيلومتري ايستگاه هاي تقويت فشار احداث شود تا اين خطوط به ظرفيت نهايي خود برسند. در ايران طي سال هاي گذشته، بيشترين تمركز روي توسعه خطوط لوله بوده است؛ اما اكنون كه شبكه بزرگي از خطوط لوله در سطح كشور را در اختيار داريم، براي افزايش ظرفيت توليد، نصب ايستگاه هاي تقويت فشار، اقتصادي تر است. به منظور انتقال حجم بالاي توليدات گاز عسلويه در پهنه كشور، ضروري است كه علاوه بر خطوط لوله، ايستگاه هاي تقويت فشار متعددي در فواصل معين احداث تا بستر لازم براي توزيع انرژي پاك و همچنين ارسال آن به مبادي صادراتي مهيا شود. طرح تاسيسات تقويت فشار گاز در شركت مهندسي و توسعه گاز ايران در سال 1398 روزهاي پركاري را سپري كرد و كوشيد با اتمام موفق مراحل طراحي، انتخاب پيمانكار و تحصيل اراضي، زمينه لازم براي ورود 8 ايستگاه به فاز اجرا را فراهم كند. پروژه هاي نورآباد، دوراهان، پل كله، خورموج، برازجان، خيرگو، ارسنجان و آرادان 8 پروژه اي هستند كه امسال وارد مرحله خريد و اجرا مي شوند و به اين ترتيب ركورد بي نظيري را در اجراي همزمان چند پروژه در صنعت گاز شاهد خواهيم بود. اكنون اغلب پروژه هاي ياد شده وارد پروسه خريد شده اند كه اين مهم نويد بخش سالي پربار براي شركت ملي گاز خواهد بود. اين طرح علاوه بر اجراي موفق و پرشتاب پروژه ها از بهينه سازي فرايندها نيز غافل نبوده و با اجراي پروژه موسوم به Feed سعي دارد طراحي تاسيسات گاز را مطابق با آخرين تكنولوژي هاي روز دنيا ارتقا دهد. صمد رحيمي، نائب رئيس هيأت مديره و مجري طرح تاسيسات تقويت فشار گاز در اين مصاحبه، سال 1399 را موسم اوج فعاليت هاي اجرايي كاركنانش توصيف كرده و خواهان توجه بيشتر مسؤولان به تامين نيروي انساني متخصص در دوره جهش پروژه ها شده است. در ادامه گفت وگو با وي را مي خوانيم.
هم اكنون پيمانكاران، فعاليت اجرايي خود را در 7 سايت آغاز كرده و در حال تجهيز كارگاه هستند. پروژه «آرادان» هم پس از انتخاب پيمانكار به فاز اجرا وارد خواهد شد. مطابق برنامه پيش بيني شده امسال ايستگاه هاي خيرگو و ارسنجان راه اندازي خواهند شد و ديگر پروژه ها نيز در سال 1400 مورد بهره برداري قرار مي گيرند.
عمده فعاليت هاي همكاران طرح در سال گذشته بر مباحث طراحي، انتخاب مشاور براي تعيين محل، تهيه اسناد مناقصه و برآورد پروژه متمركز شده بود كه از مهم ترين مراحل شكل گيري و خشت اول پروژه ها محسوب مي شوند؛ اما در سال جديد، 8 پروژه به طور همزمان وارد فاز اجرا شده اند كه اين به معناي تمركز حداكثري همه اركان طرح در حوزه عمليات و اجرا خواهد بود. افزون بر فعاليت هاي ياد شده، در سال گذشته با توجه به برجسته شدن اهميت تامين گاز شمال شرق با يك طرح ضربتي، توانستيم توربوركمپرسورهاي يدک پارچين، سمنان و دشت را راه اندازي كنيم كه تاثير شاياني در انتقال گاز به آن خطه در فصل زمستان داشت. لازم است عنوان كنم كه درسال هاي 1397 و 1398 حدود 20 توربوكمپرسور كه از سوي شركت هاي داخلي و با نظارت و حمايت شركت گاز ساخته شده است در اختيار خط لوله ششم سراسري قرار گرفت و به راه اندازي موفق اين خط راهبردي انجاميد. تمام مراحل ساخت، نظارت و تحويل توربين ها از سوي طرح تاسيسات تقويت فشار انجام شد كه از افتخارات اين طرح به شمار مي آيد. طرح تاسيسات تقويت فشار دستاوردهاي درخشاني در زمينه داخلي سازي تجهيزات راهبردي و پيشرفته صنعت گاز داشته است. خوشبختانه با بومي سازي اقلام و تجهيزات تاسيسات تقويت فشار از سوي دو شركت بزرگ توربين ساز داخلي، تمام توربو كمپرسورهاي مورد نياز پروژه ها با تكيه بر توان متخصصان كشور و بخش خصوصي تامين مي شود. در حال حاضر در سايت ارسنجان 4 توربين و در سايت خيرگو 3 توربين نصب و آماده راه اندازي شده كه نشانه به ثمر نشستن حمايت هاي مستمر شركت گاز از شركت هاي توانمند داخلي محسوب مي شود.
پروژهFeed (بهينه سازي طراحي ايستگاه هاي تقويت فشار) اقدامي در مسير پياده سازي تكنولوژي هاي نو در صنعت محسوب ميشود. درباره دستاوردهاي اين پروژه توضيح دهيد.
از آنجا كه طراحي تاسيسات تقويت فشار كشور براساس الگوهاي قديمي انجام مي شود، ضرورت دارد يك بازنگري در استانداردها با هدف بهينه سازي وضع موجود انجام شود كه اين پروژه مهم با كمك شركاي معتبر داخلي و خارجي اجرا شد و به نتايجي مطلوب رسيد. پروژه Feed موفقيتي بسيار بزرگ در بهينه سازي طراحي ايستگاه ها تلقي مي شود. نتايج حاصل از اين پروژه از اين پس مبناي كار در طراحي ايستگاه هاي آتي خواهد بود. با استفاده از يافته هاي اين پروژه در عرصه عمليات، شاهد صرفه جويي اقتصادي، زماني، بهينه سازي عمليات و فرايندها و افزايش سطح ايمني تجهيزات و دستگاه ها خواهيم بود. بهره وري بيشتر توربوكمپرسورها در قسمت هاي برق، ابزار دقيق و ايمني از ديگر دستاورد هاي اين پروژه فناورانه است. از آنجا كه نتايج طراحي هاي مبتني بر پروژه Feed يك مرحله بالاتر از مرحله طراحي پايه است، شاهد كوتاه تر شدن چشمگير فرايند طراحي نيز خواهيم بود. يكي از دستاوردهاي مهم اين پروژه در بحث جداسازي است. در اين پروژه آخرين فناوري هاي روز دنيا در زمينه جداسازي ميعانات و ذرات جامد از گاز بررسي شد و در نهايت بهينه ترين حالت ممكن به دست آمد كه به اثربخشي چشمگير در زمينه نگهداري دستگاه، حجم ذرات و زمان اجرا خواهد انجاميد.
علاوه بر اين دستاوردها، يك گام به جلوتر حركت كرديم و كاربردهاي فناوري جديد جداسازي در جلساتي فني به سازندگان داخلي ارائه شد تا اين عزيزان بتوانند با داخلي سازي اين فرآيند كاري كنند كه تكنولوژي هاي بهينه شده و پيشرفته، به متن صنعت كشور وارد شود.
اجراي همزمان 8 پروژه، فعاليتي بي سابقه در تاريخ شركت گاز است. تعدد مشاورها، پيمانكاران و مسائل پيماني، قراردادي، لجستيك و منابع انساني فعال در پروژه ها ايجاب مي كند كه نگاه مديريتي ويژه اي براي كنترل و هدايت صحيح شرايط فعلي اتخاذ شود. همچنين با توجه به شرايط تحريم و شيوع ويروس كرونا نيز بايد دقت نظر خاصي اعمال شود. در هر صورت ماهيت پروژه، يك كارگروهي است و فاصله گذاري اجتماعي بايد به گونه اي مديريت شود كه در عين حفظ سلامت افراد، به سرعت پروژه لطمه وارد نشود. پروژه، همچون يك موجود زنده است و هر روز رشد مي كند. مديريت مالي، انتخاب پيمانكار و نوشتن قرارداد خوب، بسيار مهم است. موج بازنشستگي نيروهاي مجرب و جذب نشدن نيروي جديد، آينده شركت را دچار نگراني خواهد کرد. در چند سال اخير بسياري از همكاران خبره و مديران كاركشته پروژه ها بازنشسته شده اند و نيروهاي قراردادي نيز براي نقش آفريني موثر، نيازمند انگيزه هستند. در هر صورت بايد دقت كنيم كه با وجود مشاور و پيمانكار كماكان وظايف نظارت عاليه به عهده كارفرماست.
نگاهي به فعاليت هاي اداره پژوهش و فناوري شرکت پالايش نفت تهران
سميه راهپيما- بومي سازي قطعات پالايشگاهي، يکي از جلوه هاي مقاوم سازي اقتصادي است که با خودباوري و اعتماد به دانش ايراني در سال هاي اخير روي ريل توليد قرار گرفته است، صرفه جويي اقتصادي، جلوگيري از خروج ارز و پيشرفت سازندگان داخلي در تامين قطعات نفت و گاز کشور، از مزاياي بومي سازي است که دانش و توانمندي متخصصان داخلي در اين زمينه راهگشا بوده و گام هاي بسياري خوبي در اين زمينه برداشته شده است.
حركت به سمت بومي سازي دانش فني تبديل برش هاي سنگين به تركيبات سبك با ارزش، طراحي فرايند جداسازي مواد نفتي از آب زيرزميني برمبناي فناوري توسعه يافته و تنظيم اسيدي و بازي بودن آب مجتمع هاي صنعتي، از جمله پژوهش ها و دستاوردهاي شرکت پالايش نفت تهران است که در اين زمينه با بهره مندي از دانش فني متخصصان داخلي توانسته اين پالايشگاه را در تامين نيازهاي فناورانه خود اميدوار و ثابت قدم کند.
در زمينه بومي سازي دانش فني تبديل برش هاي سنگين به تركيبات سبك با ارزش بايد گفت؛ رشد توليد ته ماندهاي نفتي در سراسر کشور و نبود فناوري بومي سازي جهت تبديل اين ترکيبات به محصولات با ارزش تر، بخش عمده اي از اين ترکيبات تبديل به نفت کوره شده که سوزانده يا به کشورهاي همسايه براي استفاده از نفت کوره يا براي سوخت کشتي ها صادر مي شود. به گفته محمود نيکبخت، رئيس اداره پژوهش و فناوري شرکت پالايش نفت تهران، «اين پروژه با مشاركت متخصصان برجسته پژوهشگاه پليمر و پتروشيمي ايران و پالايشگاه تهران در قالب ساخت پايلوت در مقياس نيمه صنعتي با ظرفيت 10 بشكه در روز در حال عقد قرارداد است و اميد داريم با انجام آن گامي بلند در دستيابي به اين فناوري با ارزش و پيشرفته، برداشته شود.» بر اساس قانون سازمان بين المللي دريانوردي از سال 2020 ميلادي استفاده از نفت کوره با گوگرد بالاي 1درصد درکشتي ها ممنوع شده، ضمن آنکه سنگين تر شدن نفت خام ورودي به پالايشگاه ها باعث افزايش چشمگير توليد ته ماند ها در پالايشگاه ها شده است که اين موضوع هم از لحاظ زيست محيطي و هم از لحاظ راهبري، پالايشگاه ها را دچار مشکلات جدي و حتي خطر تعطيل شدن کرده است. از طرفي وضعيت سياسي - اقتصادي باعث شده تا کشورهاي صنعتي صاحب اين فناوري ها از ارائه و انتقال اين فناوري به شکل منسجم سرباز زده و تمامي پروژه هاي توسعه اي پالايشگاه هاي کشور را ترك کرده اند. يكي از روش هاي عبور از اين معضل دست يابي به دانش فني فرايند واحد HSFCC (واحد توليد محصولات سبک با ارزش از ته ماند سنگين برج هاي تقطير است) در اين فرايند ته ماندهاي سنگين نفتي به تركيبات با ارزش تر مانند: بنزين و ديزل تبديل مي شوند.»
واحد آب بخار قلب تپنده پالايشگاه است و حفظ و نگهداري از تجهيزات گرانبهاي پالايشگاه از راهبردهاي اصلي شرکت پالايش نفت تهران است. آب سيستم خنک کننده واحد هاي آب بخار همواره به دليل بازي بودن نيازمند افزودن اسيد به سيستم جهت خنثي سازي آب بوده است. از اين رو تنظيم pH آب قليايي سيستم خنک کننده جهت جلوگيري از رسوب مواد بازي يا ايجاد خورندگي در سيستم از اهميت بالايي در واحد برخوردار است ، به همين دليل تنظيم اسيدي يا بازي بودن (PH ) آب مجتمع هاي صنعتي، از مهم ترين پارامترهايي است که بايد کنترل شود و بر اساس نياز روي عدد خاصي تنظيم مي شود. عدم تنظيم دقيق ميزان PH باعث ايجاد خوردگي يا ايجاد رسوب در تجهيزات شده و علاوه بر ايجاد خسارات زيان بار باعث اختلال در پايداري توليد مي شود. همچنين عدم تنظيم PH آب، باعث عدم انحلال مواد شيميايي مورد نياز مي شود و کار سيستم را با اختلال جدي روبه رو مي سازد. رئيس اداره پژوهش و فناوري شرکت پالايش نفت تهران با اشاره به اينکه دستگاه كنترل PH آب تجهيزات پالايشگاهي براي اولين بار در بين شركت هاي پالايشي كشور در شركت پالايش نفت تهران طراحي، ساخت و نصب شد، مي گويد: «هدف از ساخت اين دستگاه ها علاوه بر نمايش آنلاين PH آب، تنظيم مقدار PH آب صنعتي در سيستم است. با استفاده از سامانه كنترلي هوشمند، سيستم تنظيم PH آب به صورت مكانيزه عمل خواهد کرد. با مكانيزه كردن سيستم ياد شده خطاي انساني به صفر رسيده و ميزان قليايي و اسيدي بودن آب صنعتي همواره در حالت ايده ال قرار مي گيرد كه از لحاظ اقتصادي در عمر بهينه تجهيزات پالايشگاهي تاثير بسزايي دارد.» نيکبخت با اشاره به «انتقال دانش فني و طراحي فرايند جداسازي مواد نفتي از آب زيرزميني برمبناي فناوري توسعه يافته» مي افزايد: «اداره پژوهش و فناوري شرکت پالايش نفت تهران براي تحقق شعار جهش توليد در نظر دارد با همکاري دانشگاه ها و موسسات عالي ضمن تحقق چشم انداز شرکت، بزرگترين مجموعه نفتي پايتخت را در مسير سرآمدي قرار دهد. اين طرح با هدف جداسازي مواد نفتي از آب و رساندن کيفيت آب چاه نفتي به استاندارد زيست محيطي جهت مصرف فضاي سبز انجام مي شود؛ همچنين ساخت نازل EJECTOR واحد آب و بخار همسو با تامين اجکتورهاي مورد نياز واحدهاي آب و برق و بخار، از مهم ترين فعاليت هاي اجرايي اداره پژوهش و فناوري است.»
شرکت پالايش نفت تهران علاوه بر مواردي که به آن اشاره شد، دستاوردهاي پژوهشي بومي ديگري را نيز ثبت کرده است، يکي از آنها احداث پايلوت ساخت ضد يخ سوخت جت با هدف توليد ضد يخ سوخت جت و قطع وابستگي از خريد خارجي است. از ديگر پژوهش ها مي توان به بوزدايي و تصفيه Spent caustic توليدي واحدهاي عملياتي اشاره کرد. در اين پژوهش روش هاي مختلف تصفيه پساب كاستيك ارزيابي و روش مناسب جهت تصفيه پساب كاستيك انتخاب و پيشنهاد مي شود.
رئيس اداره پژوهش و فناوري شرکت پالايش نفت تهران در پايان بررسي و مطالعات جهت استفاده از محصول گوگرد جامد براي توليد کود شيميايي و امکان سنجي ساخت ماده شيميايي تتراکلرواتيلن کاتاليست گريد مربوط به واحد ايزومريزاسيون را از پروژه هاي اجرايي سال جاري عنوان کرد.
مشعل- از ماه هاي پاياني سال گذشته تاکنون شيوع ويروس کرونا به عنوان پديده اي با عنوان همه گيري جهاني (پاندميک) ازسوي سازمان بهداشت جهاني (WHO) اعلام شد، بسياري از بازارهاي مالي در دنيا متحول شدند و با اما و اگرهايي جدي رو به رو هستند. بازارهاي پتروشيمي آسيا و کل دنيا نيز به عنوان يکي از بازارهاي فعال و با مشتري جهاني، تاثيرپذيري خود را داشته و در بخش هاي مختلفي دچار تحولات مثبت و منفي زيادي شده اند. در جريان اين همه گيري جهاني که بسياري از کشورها، درهاي خود را به روي کشورها و مردمان ديگر بسته و همه راه هاي تبادلات تجاري و ارتباطات انساني را محدود و منفي کرده اند، بسياري از مصارف صنعتي و شيميايي محدود شده است.
در اين مدت بسياري از صنايع که بخشي از چرخه مصرف کنندگان محصولات پتروشيمي بودند، تعطيل يا تعديل شده يا مصرفشان را محدود و محدودتر کرده اند و به اين ترتيب تعادل عرضه و تقاضا در بازارهاي پتروشيمي هم مثل بسياري از صنايع ديگر برهم خورده است. در يک برآورد اوليه و محدود اعلام شد که به دليل کاهش ترددهاي انساني و کاهش تقاضا براي بنزين، اين شرايط بر توليد مواد ترکيبي با بنزين مانند زايلين مخلوط، تولوئن و ام تي بي يي نيز اثر گذاشته است. همچنين با کاهش شديد سفرهاي جاده اي و هوايي، مصرف تاير و به تبع آن مشتقات چهارکربن مانند بوتادين، لاستيک و ABS با کاهش شديدي مواجه شده است. از سوي ديگر، توليد خودروهاي سبک در جهان کاهش يافته و به حد توليد در سال 2014 رسيده که کاهش تقاضا در مواد اوليه پتروشيمي مثل پلي يورتان به کار رفته در اين وسايل نقليه را به دنبال داشته است. از آنجا که بسياري از محصولات توليدي پتروشيمي در چرخه نهايي به محصولاتي مصرفي براي مردم، همچون انواع لباس و لوازم مصرفي در خانه، خودرو شخصي و... منتهي مي شود، ادامه قرنطينه و زندگي محدود اجتماعي براي شهروندان مي تواند مساوي با محدوديت در مصرف اين اقلام و کاهش تقاضا باشد.
در بررسي هاي اوليه گمان بر اين بود که اين ويروس و همه گيري آن تا زماني کوتاه ادامه دارد و خيلي زود بازارهاي مالي به شرايط قبلي خود بازمي گردند؛ اما حالا و نزديک به حدود 6 ماه از شروع اين همه گيري جهاني، پيش بيني ها حاکي از ادامه اين وضعيت براي حداقل يک سال آينده دارد. بسياري از تحليلگران بر اين باورند که احتمال مي رود صنايع پتروشيمي جهان با رکودي طولاني تر از حد انتظار روبه رو باشند. آنها معتقدند که صنايع شيميايي جهان بايد خود را براي يک دوره رکود طولاني تر از حد انتظار آماده کنند و بدانند که اين شرايط تاثيري بسزا بر سودآوري و سرمايه گذاري ها در اين بخش خواهد داشت. تحليل ها بر اين نکته تاکيد دارند که پتروشيمي ها افزون بر شرايط قيمت هاي جهاني نفت خام بايد فشار کند شدن روند رشد اقتصادي جهان و رکود ناشي از شيوع ويروس کرونا و اعمال قرنطينه در بسياري از کشورهاي جهان را هم تحمل کنند. از سوي ديگر يکي از اتفاقات ضربه زننده در اين شرايط، حجم گسترده اي از تعديل نيروهاي متخصص از شرکت ها و صنايع فعال در شرکت هاي مرتبط با صنايع پتروشيميايي، خودروسازي و... است که همزمان خسارتي جبران ناپذير را به اين صنايع، افراد و شرايط اقتصادي و اجتماعي جوامع وارد کرده است.
در عين حال اين شرايط در قاره سبز نيز اثرات گسترده اي داشته و آثار منفي ناشي از شيوع ويروس کرونا آنجا را هم متحول کرده است. در صنايع پتروشيميايي کشورهاي اروپايي نيز توليد پلي وينيل کلرايد (پي وي سي)، پلي کربنات با کاهش جدي رو به رو بوده است. افزون بر کاهش شديد تقاضاي داخلي، تقاضا از سوي بازارهاي اصلي صادرات مانند ترکيه و هند نيز به دليل محدوديت هاي ناشي از مقابله با شيوع ويروس کرونا با کاهش تقاضاي قابل ملاحظه اي روبه رو بوده است.
در عين حال با توجه به شيوع ويروس کرونا در جهان، تقاضا براي بعضي محصولات مورد نياز در صنايع پزشکي، بهداشتي و مراقبتي افزايش يافته است. در اين مدت بسياري از زيرمجموعه هاي پتروشيمي براي توليد ملزومات پزشکي، درماني و بهداشتي در بيمارستان ها و مراکز بهداشتي و نيازهاي عامه مردم در سراسر جهان رشدي قابل توجه داشته است. اين همراهي و هماهنگي در توليد نياز مربوط به تحولات کرونايي و سلامت مردم باعث شد که بسياري از کشورها مجموعه هايي اختصاصي از صنايع پتروشيميايي خود را براي تامين نيازهاي مراکز بهداشتي، پزشکي و درماني اختصاص دهند. در ايران هم اگرچه صنايع پتروشيمي با توجه به روند رو به توسعه اي خود اثرات منفي محدودي داشته؛ اما از تحولات جهاني بازار فروش محصولات خود بي تاثير نبوده است. در واقع کرونا بسياري از معادلات بازارهاي جهاني، بخصوص بازارهاي پتروشيمي را برهم زده و تغيير داده است. در دوره اي محدود در ايران و همه کشورها روند تقاضا براي انواع وينده ها، محلول هاي ضدعفوني کننده، کيسه هاي نايلوني و ظروف بسته بندي مواد غذايي يکبار مصرف، ملزومات پزشکي، بهداشتي و حفاظتي که بخشي از صنايع پايين دستي صنعت پتروشيمي محسوب مي شوند، افزايش يافت و تا امروز هم اين روند ادامه دارد. چند ماهي است که سبک زندگي مردم در کل دنيا تغيير کرده و اين موارد مصرفي تبديل به اصلي ترين موارد در زندگي مردم در سراسر دنيا شده و گويا قرار است تا ماه ها و سال ها ادامه داشته باشد. به اين ترتيب نايلون و نايلکس که مصارف مختلفي در صنايع پزشکي، بهداشتي، غذايي و صنعتي دارد، بيشترين کاربرد را در مقايسه با ساير گروه هاي کالايي پليمري در مبارزه با کرونا داشته و رونق بازار آن کماکان ادامه دارد.
يکي از اتفاقات مهم در دوران شيوع کرونا تا امروز حفظ تعامل در روند توليد مجتمع هاي پتروشيمي و برنامه فروش و صادرات و تامين نيازهاي داخلي بوده است. صنعت پتروشيمي ايران بخوبي توانسته اين بحران کرونايي را تا امروز با حفظ جان نيروي انساني و حفظ جريان توليد به طور همزمان از سر بگذراند. اختصاص تدابير ايمني و سلامت براي کارکنان و رعايت پروتکل هاي بهداشتي در مجتمع هاي توليدي و پروژه هاي در حال اجرا باعث شده اين بيماري خساراتي جبران ناپذير نداشته باشد. در عين حال چند مجتمع از شرکت هاي پتروشيمي همچون پتروشيمي کارون به طور اختصاصي کار خود را با تامين نيازهاي کرونايي مانند تامين مواد شوينده، الکل، مواد اوليه لازم براي توليد ماسک، گان و ساير لوازم بهداشتي و پزشکي آغاز کردند و اين روند تا به امروز ادامه دارد. از سوي ديگر از آنجا که محدوديت هاي کرونايي زمينه ساز محدوديت هاي حمل و نقل براي کشورهاي هاي مختلف شده، بسياري از کشورهاي همسايه که پيش از اين نياز خود را از ساير کشورهاي دنيا تامين مي کردند، اکنون استراتژي وارداتي خود را تغيير داده و نياز خود را از ايران تامين مي کنند. اين بازارهاي صادراتي جديد که در اين دوران کرونايي فعال شده اند، مي توانند در بازار صادراتي از سهم بيشتري برخوردار و ارزآوري بيشتري را نيز به همراه داشته باشند.
به هر روي، همه تحليل ها در بازارهاي جهاني حکايت از ادامه اين روند کرونايي در ماه هاي آينده و حتي سال آينده دارد، بنابراين لازم است کشورها و شرکت هاي مختلف در صنايع از جمله صنعت پتروشيمي، خود را براي شرايط جديد که همان ادامه جريان زندگي با کروناست، آماده کنند و با چالش هاي پيش رو مواجه شوند. سازگاري شرکت ها با چالش هاي فوق و درک آنها از حقايق تازه کسب و کار در دوران پساکروناست که نيازمند اصلاحاتي در روند اجرايي کار است. بسياري از کارشناسان تاکيد دارند که لازم است بازسازي فضاي کسب و کار شرکت ها از طريق ادغام و يکي شدن آنها صورت گيرد، فضاي کسب و کار براساس ايجاد بستر مناسب ديجيتالي توسعه يابد، مجتمع هاي يکپارچه توليدي بيشتر شوند و همزمان به منافع ذي نفعان توجه جدي صورت گيرد.
همچنين تاکيد شده، در ادامه دوران کرونايي لازم است به مديريت خطرات و عدم قطعيت ها از طريق انعطاف پذيري مدل هاي مالکيت کسب و کارها توجه بيشتري شود و همزمان وضعيت تقاضاي محصولات شيميايي در سال هاي 2021-2020 مورد ارزيابي جديد و اساسي قرار گيرد. در اين وضعيت شرکت ها به منظور مقابله با شرايط پيش رو چاره اي ندارند، جز اينکه دست همکاري به سوي يکديگر دراز کنند و بايد هزينه هاي لجستيک و تدارکات خود را به اشتراک بگذارند.
گزارش يک روز کاري کادر درمان بيماران کرونايي در بيمارستان نفت تهران
فرزانه اسماعيل زاده- خبر شيوع ويروس کرونا در کشور اواخر بهمن ماه سال گذشته رسانه اي شد و تب و تاب پيش گيري از اين ويروس در ميان مردم و کادر درمان افزايش يافت؛ به گونه اي که هر کدام از شهروندان نگران سلامتي خود و خانواده شان بودند. براي کاهش اين نگراني از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور دستور عمل هايي در نظر گرفته شد تا بر اساس آن اقدامات درماني با قوت هر چه بيشتر در جهت مقابله با اين ويروس منحوس فعاليت هاي خود را ساماندهي کنند. هر کدام از سازمان ها و نهادها شيوه نامه مقابله با کرونا را در دستور کار قرار دادند، صنعت نفت يکي از آنهاست که با رعايت تمام پروتکل هاي اعلام شده از سوي سازمان بهداشت جهاني، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت پروتکل هاي بهداشتي در آن لحاظ مي شود.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از زمان شيوع اين ويروس در سراسر کشور و نقاط دور افتاده خدمات درماني خود را ارائه داده است، يکي از آنها بيمارستان نفت تهران است که خدمات قابل توجهي در اختيار کارکنان صنعت نفت و خانواده هاي شان قرار داده و بخش آي سي يو اين بيمارستان به بيماران کرونايي اختصاص يافته است. براي جويا شدن از چگونگي خدمات رساني اين بخش به بيماران با رئيس آي سي يو، پزشک و پرستاران اين بخش گفت وگو مي کنيم که مشروح اين گزارش را در ادامه مي خوانيد:
براي مصاحبه و تهيه گزارش از بخش آي سي يو داخلي بيمارستان نفت تهران که اين روزها به درمان بيماران کرونايي اختصاص يافته است، مراجعه مي کنم. بعد از پوشيدن گان، ماسک، دستکش و ... به بخش آي سي يو وارد مي شوم، پس از سلام و عليکي کوتاه درحال هماهنگي با جانشين سرپرستار بخش براي مصاحبه هستم که ناگهان بيماري که در بخش بستري است به مراقبت هاي فوري نياز پيدا مي کند.
بيمار شرايط بدي دارد و دچار ايست قلبي شده و براي بازگرداندن او به زندگي نياز به احيا و CPR است. در اين شرايط هرکس به فراخور شغل و وظيفه اش براي برگرداندن اين بيمار کرونايي به زندگي تلاشي مي کند؛ از دو پزشک متخصص عفوني و متخصص بيهوشي گرفته تا پرستاران و کمک پرستاران و حتي منشي بخش هر کس به نوعي کاري براي بهبود شرايط بيمار انجام مي دهد.
لحظات پر استرسي است، لحظات حياتي زندگي يک فرد به مفهوم واقعي در اين شرايط حس مي شود. تخصص و تعهد دست به دست هم مي دهند، بيمار به زندگي بر مي گردد و رنگ آرامش وخوشحالي به چهره هاي مضطرب پزشکان باز مي گردد. اما همه مي دانند که هر آن براي هر کدام از بيماران بستري در بخش کروناي بيمارستان نفت تهران ممکن است اتفاق پيش بيني نشده اي رخ دهد و بايد آمادگي لازم را هم از لحاظ تجهيزات و هم از نظر نيروي انساني داشته باشند. به خصوص اين روزها که شيوع کرونا دوباره افزايش يافته است.
بعد از بازگشت بيمار به زندگي، شرايط بخش آي سي يو نرمال مي شود و به حالت اوليه باز مي گردد، با رضا شهرامي، رييس بخش آي سي يو بيمارستان نفت تهران گفت و گو مي کنم و از شرايط حال حاضر بخش سوال مي پرسم. او مي گويد: «شيوع بيماري کرونا اگرچه نسبت به اسفند ماه کاهش داشته است ولي بعد از برداشته شدن محدوديت هاي اجتماعي، شيوع بيماري نسبت به ماه قبل افزايش يافته است که اين موضوع تا حدي قابل پيش بيني بود. تجربه نيروهايي که در اين بخش فعال هستند در زمينه کرونا افزايش يافته است، ضمن اينکه تعهد بالاي همکاران باعث شده تا همچنان براي کار در بخش کرونا داوطلب شوند.» به گفته شهرامي، «براي حفظ ايمني وسلامت، کارکنان بخش کرونا در بخش هاي ديگر تردد ندارند و پرستاران و بهياران بخش هاي ديگر نيز در بخش کرونا تردد نمي کنند تا زمينه انتقال ويروس به بخش هاي ديگر محدود شود.» رييس بخش آي سي يو بيمارستان نفت تهران با اشاره به چگونگي انتقال بيماري ادامه مي دهد: «انتقال بيماري در جامعه از طريق اشيا، تغذيه، لباس و هوا تقريبا ريسک کمتري نسبت به انتقال بيماري از طريق تنفس در هواي آلوده به ويروس دارد بنابراين زدن ماسک و رعايت فاصله اجتماعي تا حد زيادي ابتلا به اين بيماري را کاهش مي دهد.»
بعد از صحبت با رئیس بخش آی سی یو بیمارستان نفت تهران به سمت پرستاران این بخش می روم و پای صحبت های آنها می نشینم یکی از آنها عالیه کریمی، جانشین سرپرستار بخش آی سی یو است.
او می گوید: «در حال حاضر بخش آی سی یو به بیماران کرونایی اختصاص یافته و تمامی اقدامات درمانی لازم از جمله هموپرفیوژن، پلاسما تراپی، مراقبت های بالینی و ... برای بیماران انجام می شود. با توجه به افزایش تعداد بیماران نسبت به ماه های قبل ، تعداد شیفت پرستاران افزایش یافت و در برخی مواقع 20 نفر کارکنان پرستاری و کمک بهیار بدون تعطیلی به کار ادامه می دهند. »
به گفته او، « تست کرونای برخی از همکاران مثبت شده است و در قرنطینه خانگی به سر می برند، همین امر موجب می شود کار و ریسک ابتلای دیگر کارکنان بخش افزایش یابد . حتی اگر کارکنان این بخش، کرونا هم نگیرند به دلیل پوشیدن لباس های مخصوص و استفاده دایمی از ماسک دچار کمبود اکسیژن و خستگی و سردرد و دیگر مشکلات جسمی و روحی می شوند که امیدواریم غیر از اجر معنوی از نظر مالی نیز این کارکنان بخصوص کارکنان پیمانکاری و قرار دادی تامین شوند. »
کریمی می افزاید: «کرونا تمام نشده، صورت مساله را پاک نکنیم و بیماری باید هم از طرف مردم و هم مسوولان جدی گرفته شود. با تغییراتی که این ویروس دارد ، سختی کار بیشتر شده است. »
فهیمه رنجبر، کارشناسان پرستاری بیمارستان نفت تهران نیز یکی از پرستارانی است که از اول اسفند ماه در بخش کرونا حضور داشته، او در پاسخ به این پرسش که آیا حضور در این بخش خسته کننده نیست و آیا نمی خواهد به بخش دیگری منتقل شود؟ می گوید: « علاوه بر زمانی که با وجود تلاش تیم پزشکی و پرستاری بیمار نتوانسته از بیماری جان سالم به در ببرد، خستگی و ناراحتی روحی همراه داشته، ولی خوشبختانه با توجه به اینکه تعداد بهبود یافتگان بیماری کرونا بیشتر از افرادی است که فوت کرده اند، همچنان با انرژی هستم و کار در بخش کرونا را با انگیزه دنبال می کنم. رنجبر معتقد است، «سیستم مدیریت و پرستاری و پزشکی بیمارستان نفت تهران توانسته اند بحران کرونا را مدیریت کنند و تیم این بیمارستان توانایی بالایی برای کنترل بیماری کرونا به دست آوردند. »
در ادامه ایمان عظیم زاده یکی از کارشناسان پرستاری بخش آی سی یو داخلی و از نیروهای پیمانکاری بیمارستان نفت تهران نیز وارد صحبت می شود و با بیان اینکه با اختصاص این بخش به بیماران کرونایی همچنان در این بخش مانده است، می گوید: « یکی از همکاران ما به بیماری MS دچار است اما همچنان در این بخش فعال است. من هم برای کار در این بخش آمادگی دارم. » او یکی از ناراحت کننده ترین اتفاقات این دوره را زمانی می داند که خود دچار کرونا و 20 روز از همسر و دختر کوچکش دور بوده است. عظیم زاده در پاسخ به اینکه آیا انگیزه مالی در ماندن در بخش کرونا موثر است، می گوید: « با وجود حمایت های مسوولان و مدیران ارشد از جمله مترون و رییس بیمارستان، امسال حقوق ما نسبت به سال قبل افزایشی نداشته است، ضمن اینکه کسورات قابل توجهی نیز در حقوق ما وجود دارد. پس نمی توان انگیزه مالی را دلیل اصلی حضور کارکنان در بخش کرونا دانست. »
این پرستار شاغل در بخش کرونا ادامه می دهد: «به ظاهر کرونا عادی شده است و حساسیت و توجه از بخش برداشته شده اما فشار روی کارکنان بیشتر شده است. »
بیدانی، متخصص بیهوشی بیمارستان نفت تهران نیز یکی از پزشکانی است که از ابتدای همه گیری کرونا در بخش کرونای این بیمارستان فعال است و خودش نیز دچار کرونا و در بیمارستان بستری شده است و حالا پس از بهبودی همچنان در این بخش مشغول به کار است و به گفته خودش از کار کردن در این بخش هراسی ندارد. او با بیان اینکه اگرچه در حال حاضر جواب تست های کرونایم منفی است، اما همچنان گاهی اوقات دچار تنگی نفس می شوم، می گوید: « کرونا یک بیماری نوظهور است و نمی توان خیلی قطعی راجع به عوارض ماندگار و کوتاه مدت این بیماری نظر داد به همین دلیل امیدوارم بیماران به طور کامل سلامتی خود را به دست آورند. »
بیدانی که به دلیل تعهد اخلاقی و شغلی تقریبا هر روز در بخش کرونا حضور دارد. ادامه می دهد: «برای نجات بیماران، همه تلاش مان را می کنیم اما نباید فراموش کرد که هنوز واکسن و داروی قطعی برای درمان کووید 19 وجود ندارد و تلاش های پزشکی تا حدی می تواند به افراد کمک کند و بعضا هم با وجود تلاش همه جانبه کادر پزشکی، نتیجه مطلوب حاصل نمی شود ، به همین دلیل رعایت نکات بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی و زدن ماسک و همچنین کاهش حضور در تجمعات غیر ضروری و مهمانی ها و مسافرت ها به خصوص برای افراد سن بالا و دارای بیماری زمینه ای از اهمیت بالایی برخوردار است و تا حد زیادی از ابتلای فرد به بیماری جلوگیری می شود.» به دنبال مصاحبه با دیگر کارکنان این بخش هستم که دوباره یکی از بیماران در شرایط خاصی قرار می گیرد و تیم به حال آماده باش در می آید درحالی که این اتفاق برای من شوکه کننده است و میخکوب شده ام ، کادر درمانی با سرعت بالاتری مشغول به اقدامات پزشکی می شوند و با سرعت به نجات بیمار می پردازند و متفق القول می گویند: «تحمل سختی های بخش کرونا، فقط با بهبود بیماران این بخش و بازگشت آنها به زندگی برای ما امکان پذیر است. » به امید سلامتی بیماران مبتلابه کرونا و پزشکان وپرستارانی که دلسوزانه برای بهبود آنها تلاش می کنند.
روند کند مصرف نفت و سوخت، رقابت ميان توليدکنندگان بزرگ نفت خام را تشديد کرده و سبب درگير شدن آنها در نزاع هاي دوره اي و افت قيمت هاي جهاني نفت خام شده است. اين اتفاق ها در حالي رخ مي دهد که هر يک به دنبال سهم گيري از بازارهاي جهاني اين کالاي راهبردي هستند. هم اکنون، سه توليدکننده بزرگ نفت خام جهان يعني روسيه، عربستان سعودي و ايالات متحده آمريکا در دوراني که جهان درگير شيوع ويروس همه گير کرونا شده و اين شرايط، عميق ترين رکود مصرف نفت و سوخت در جهان را رقم زده است، براي ثبات بخشي به قيمت و بازارهاي جهاني نفت خام به يک آتش بس رسيده اند. اما اين آتش بس، شکننده بوده و به حجم قابل توجهي از توليد سه کشور توليدکننده اصلي ديگر يعني ونزوئلا، ايران و ليبي وابسته است، به طوري که احتمال دارد براي آينده اي غيرقابل پيش بيني، از بازارهاي جهاني نفت خام به دور باشند. ناآرامي هاي داخلي و تحريم هاي ايالات متحده آمريکا در کنار هم سبب کاهش توليد حدود روزانه پنج ميليون بشکه اي نفت خام سه توليدکننده بزرگ شده است، به طوري که اين رقم در مقايسه با اوج ارقام توليد نفت آنها در دو دهه آينده مقايسه مي شود. تثبيت قيمت ها، با توجه به رقم توليد کنوني ايالات متحده آمريکا، روسيه و عربستان سعودي، به مقدار کاسته شده از عرضه نفت خام اين توليدکنندگان از بازارهاي جهاني در ميان مدت بستگي خواهد داشت. چنانچه ناآرامي ها و جنگ داخلي ليبي حل و فصل و تحريم هاي ايالات متحده آمريکا عليه ونزوئلا و ايران برداشته شود، بازارهاي جهاني نفت خام بايد ميليون ها بشکه نفت خام اضافي را جذب کند. پرسش اصلي اين است که آيا تحريم هاي اقتصادي ايالات متحده آمريکا عليه ونزوئلا و ايران در چند سال آينده تداوم و محاصره صادرات نفت ليبي همچنان ادامه خواهد داشت؟ انتخابات رياست جمهوري ايالات متحده آمريکا در ماه نوامبر سال جاري ميلادي، نقطه عطفي بالقوه در سياست اين کشور درباره اين سه توليدکننده اصلي نفت خام خواهد بود و پيامدهاي قابل توجهي براي بازارهاي جهاني اين کالاي راهبردي در پي خواهد داشت.
سياست هاي تحريمي و ديپلماسي ايالات متحده آمريکا، ارتباطي تنگاتنگ با انقلاب نفت شيل دارد. به دنبال کاهش وابستگي ايالات متحده آمريکا به واردات نفت خام، رونق بخشيدن به توليد جهاني و کاهش خطر بالارفتن قيمت نفت خام، انقلاب نفت شيل، سياستگذاران ايالات متحده را به تشديد تحريم ها عليه ايران و ونزوئلا ترغيب کرده است. در جهان پيش از وقوع انقلاب نفت شيل که توليد نسبت به مصرف عقب تر بود، تحريم ها با توجه به خطر افزايش قيمت هاي جهاني نفت خام، هزينه هاي اقتصادي بالقوه اي را به بار مي آورد؛ اما اکنون توليد نفت شيل خطرهاي اقتصادي را بسيار پايين آورده است. در عين حال، با از ميان برداشتن رقيباني همچون ايران و ونزوئلا از بازارهاي جهاني نفت خام، سياست هاي تحريمي ايالات متحده آمريکا، محدوديت هايي را براي توسعه نفت شيل ايجاد مي کند، در حالي که باعث تاثيرگذاري بر ديگر توليدکنندگان مي شود. بدون تحريم ها، احتمال آن وجود داشت که انقلاب نفت شيل، حتي زودتر به اوج برسد و بدون نفت شيل، سياستگذاران ايالات متحده آمريکا بايد درباره کاهش توليد نفت خام ونزوئلا، ايران و تاحدودي ليبي محتاط تر عمل کنند. تحريم هاي ايالات متحده آمريکا، شرايط کنوني بازارهاي جهاني نفت خام را رقم زده، در حالي که انقلاب نفت شيل، سبب افزايش سودمندي و اثربخشي سياست هاي تحريمي شده و تجزيه و تحليل يکي از اين پديده ها بدون ديگري را غيرممکن کرده است.
بيشتر نظرسنجي ها از پيش افتادن جو بايدن، نامزد احتمالي حزب دموکرات ايالات متحده آمريکا از دونالد ترامپ، رئيس جمهوري کنوني جمهوري خواه حکايت دارد. بيش از سه ماه مانده به انتخابات رياست جمهوري ايالات متحده آمريکا، پيش بيني برنده و شرايط آن زمان، کاري عبث و بيهوده است؛ اما به نظر مي رسد حداقل احتمال 50 درصدي وجود دارد که رهبر کاخ سفيد در ژانويه سال 2021 ميلادي تغيير کند. در بسياري از زمينه هاي سياست خارجي، احتمال دارد استمرار قابل توجهي بين دولت ترامپ و حضور احتمالي بايدن در کاخ سفيد وجود داشه باشد. براي نمونه، درباره روابط با چين، اجماع نظري گسترده بين دو طرف در خصوص نياز به برخورد با پکن وجود دارد؛ اما سياست هاي مربوط به انرژي و تحريم، زمينه هايي هستند که امکان ارزيابي دوباره و بازنگري در سبک آنها وجود دارد. دولت ترامپ ارتباط نزديکي با شرکت هاي توليدکننده داخلي نفت آمريکا، عربستان سعودي، امارات متحده عربي و گروه هاي مخالف دولت کنوني ونزوئلا دارد. تحريم ها عليه ونزوئلا و ايران (و تا حدودي در ليبي) سبب تراز شدن اهداف اقتصادي، ديپلماتيک و سياسي دولت ايالات متحده آمريکا مي شود.
پيروزي احتمالي بايدن در انتخابات رياست جمهوري، ارتباط کمي با اين منافع داشته و احتمال دارد در طول انتخابات، اين موارد را خصمانه قلمداد کند.
چنانچه بايدن، پيروز انتخابات ماه نوامبر رياست جمهوري ايالات متحده آمريکا باشد، احتمال تغيير در سياست هاي داخلي و بين المللي نفت وجود دارد.
اگر دولت بايدن بر سر کار بيايد، ممکن است از طريق مذاکره، انتقال قدرت سياسي در ونزوئلا و توافق جديد هسته اي با ايران را دنبال کند و به احتمال زياد، پيگير پايان نبردها و ناآرامي ها در ليبي باشد.
همچنين ممکن است توافق هسته اي شکل گرفته در دوران رياست جمهوري باراک اوباما را باسازي کرده و در عين حال، محدوديت هاي بيشتري را در ازاي برداشته شدن تحريم ها در نظر بگيرد.
به هرحال، نتيجه انتخابات مشخص نيست و سياست هاي دولت احتمالي بايدن در آينده يا ادامه رياست جمهوري ترامپ، نامعلوم است. چنانچه ترامپ دوباره برنده انتخابات ماه نوامبر رياست جمهوري ايالات متحده آمريکا باشد، در دور دوم براي ادامه سياست هاي خود احساس قدرت مي کند و حتي ممکن است سياست هاي سختگيرانه تري درباره شرايط صادرات نفت خام در بازارهاي جهاني اعمال کند.
با اين حال، احتمال برداشته شدن تحريم هاي غيرقانوني ايالات متحده آمريکا و محدوديت ها عليه صادرات نفت، براي حداقل يکي از سه توليدکننده اصلي نفت خارج شده از بازار نفت در چهار سال آينده وجود دارد. چناچه ليبي، ونزوئلا يا ايران در قامت يک صادرکننده قابل توجه نفت به بازارهاي جهاني بازگردند، اين موضوع سبب تعديل قيمت و توليد نفت براي سه توليدکننده بزرگ نفت جهان و کاهش چرخه هاي قيمت نفت در بازارهاي جهاني اين کالاي راهبردي خواهد شد.
نويسنده : جان کمپ
مترجم : امير دشتي
منبع : رويترز
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب گفت: طرح توسعه28 مخزن درمجموع به 4500 کيلومترانواع لوله نيازدارد وپيمانکاران طرح، ملزم به استفاده حداکثري از لوله هاي ساخت داخل هستند. به گزارش شانا، با ازنهادينه شدن رويکرداستفاده حداکثري از ظرفيت هاي داخلي در پروژه احداث خط لوله عظيم انتقال نفت خام گوره به جاسک، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اين رويکرد را در تأمين لوله هاي مورد نياز طرح توسعه 28 مخزن در دستور کار قرار داده است. احمد محمدي در بازديد از لوله سازي اهوازبا تاکيد براستفاده بيشتر از ظرفيت ها وتوانمندي هاي شرکت درمسير حمايت ازسازندگان داخلي شد، گفت: لوله به عنوان يکي از پرکاربردترين کالاها درشرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، عمدتاً در دوبخش (درون چاهي وسطح الارضي) در اندازه هاي مختلف قابليت استفاده دارد. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب گفت: شرکت لوله سازي اهواز با توجه به زيرساخت هاي موجود وتوان متخصصان وظرفيت بالاي توليد، افزون برتأمين نيازهاي داخلي کشور، توانايي ارائه خدمات و صدور محصول به کشورهاي منطقه را دارد. وي اظهارکرد: باپيش بيني نيازهاي آينده، درسال 1398دستورعملي متناسب با ظرفيت توليد شرکت لوله سازي اهواز وديگرشرکت هاي داخلي تهيه شد که براساس آن، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با تجديد نظر دراستانداردهاي موجود، به جاي استفاده اختصاصي از لوله هاي بدون درز در بخش لوله هاي سرچاهي، به سمت استفاده بيشتر از لوله هاي ERW تغيير رويکرد داد.
به گفته محمدي اين تغيير، ضمن تضمين ايمني لازم، شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب را قادرمي سازد که ازظرفيت شرکت هاي ايراني و استاني بيش از گذشته استفاده کند. به گفته وي، درطرح افزايش ونگهداشت توليد نفت 28 مخزن، نياز شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به کالا چند برابرشرايط قبل از اجراي اين طرح است؛ در اين بين لوله ها و قطعات فولادي بيشترين سهم را در سبد کالاي پروژه به خود اختصاص داده اند و اين فرصت مناسبي براي شرکت هاي ايراني و استاني توانمند از جمله لوله سازي اهواز است.
علي خنيفر، مديرعامل شرکت لوله سازي اهواز نيز گفت: اين شرکت در بيشتر مناقصات مربوط به تأمين لوله طرح توسعه 28 مخزن، برنده شده و به دليل کيفيت بالا، قيمت مناسب و فاصله اندک با ميدان ها و محل مصرف، نظر بسياري از پيمانکاران مجري طرح را به خود جلب کرده است. وي افزود: شرکت لوله سازي اهواز آمادگي دارد نيازهاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را به ويژه در زمينه لوله هاي ERW برطرف کند. علي اصغرزارع براتپور، رئيس بررسي هاي اقتصادي وبرنامه ريزي راهبردي شرکت لوله سازي اهوازنيز گفت: شرکت لوله سازي اهوازدر چندسال اخيربا اتکا به نيروي انساني متخصص، درفضايي رقابتي به سود دهي رسيده و ازابتداي تأسيس تاکنون، 65 درصدکل لوله مصرف شده در صنعت نفت و گاز کشور را توليد کرده است.
بهرام دهقان، رئيس بهداشت ودرمان صنعت نفت اهواز نيز با شاره به بهتر شدن شرايط وکاهش مراجعه بيماران، از راه اندازي مرکز PRC بيمارستان صنعت نفت اهوازخبردادوافزود: بخش عمده کارهاي زير ساختي و تکميل اين مرکزانجام شده است و اميد مي رود در آينده نزديک افتتاح شود. وي همچنين با اشاره به اين که همه همکاران ماازهمه ظرفيت و امکانات موجود بيمارستان نفت اهواز براي خدمات رساني به بيماران کوويد 19استفاده مي کنند، تصريح کرد: درخواستي مبني بر خريد 6 دستگاه جديد ونتيلاتور ويک مخزن ذخيره اکسيژن 10هزارمترمکعبي تهيه شده ودر حال پيگيري است. رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز يادآور شد: بيمارستان بزرگ نفت اهواز، پزشکان وپرستاران وديگر کارکنان کادر درماني درکنار خدمات رساني به بيماران بخش کرونا، در بخش هاي ديگر نيز درحال ارائه خدمت به مراجعه کنندگان هستند. دهقان با تأکيد بر اهميت توجه به شرايط کارکنان شاغل در مناطق عملياتي افزود: گروه بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز آمادگي کامل دارد تا با حضور در محل سايت ها و تأسيسات عملياتي نسبت به انجام نمونه گيري و ارائه خدمات پزشکي اقدام کند.
پالايشگاه اصفهان
کارشناسان واحدنگهداري و تعميرات شرکت پالايش نفت اصفهان، سيستم تسهيل کننده گزارش گيري از روند دقيق و شفاف تعميرات تجهيزات اين شرکت را پياده سازي کردند.
سعيد قرباني، مهندس ارشد نگهداري و تعميرات ماشين آلات دوارشرکت پالايش نفت اصفهان گفت: با توجه به لزوم جاري سازي سيستم کامپيوتري مديريت نگهداري و تعميرات در پالايشگاه، فعاليت هاي مختلفي از جمله نهادينه کردن صدوردستورکارهاي تعميراتي وتکميل وبستن آنها، همچنين پيگيري واجراي دستورکارهاي پيشگيرانه ماشين هاي دوار، به طور جدي در دستور کار اين واحد قرار گرفته است. وي بابيان اين که گزارش گيري از روند تعميرات تجهيزات، از طريق برنامه اکسل وروزانه انجام مي شد، افزود: ايجاد اختلال در روند گزارش گيري و زمان بر بودن آن با اين روش کاري موجب شد چاره اي انديشيده و سيستم CMMSپياده سازي شود. قرباني با اشاره به اين سيستم اظهار کرد: پياده سازي اين سيستم (با هماهنگي حميدکريمي، مهندس ارشد کنترل، نگهداري وتعميرات پيشگيرانه) هم اکنون روند همه فعاليت هاي تعميراتي انجام شده و در حال انجام، از ابتدا تا پايان کار، ثبت و پيگيري مي شود. قرباني دسترسي آسان به روند تعميرات وشفاف بودن عملکردهاي مربوط در هر زمان را از ويژگي هاي اين سيستم عنوان کرد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي از صرفه جويي 22 ميليون ليتري بنزين در اين استان خبرداد.
مجتبي شکوري با اشاره به مصرف 21 ميليون مترمکعب سي ان جي در بهارامسال گفت: خردادماه امسال، مقدارمصرف اين سوخت پاک در مقايسه با مدت مشابه سال قبل، با هفت درصد افزايش همراه بوده است.
شکوري مصرف نفت سفيد سه ماهه نخست امسال را نيز نسبت به بهارپارسال کاهشي خواند و افزود: اين ميزان کاهش نزديک به 51 درصد برآورد شده است. وي با بيان اين که دليل کاهش ميزان مصرف نفت سفيد، گازرساني به روستاها بوده است، تصريح کرد: بنابراعلام شرکت گاز، ضريب گسترش اين حامل انرژي در مناطق شهري100درصد و در نواحي روستايي با گازرساني به 739 روستا، به99.7 درصد رسيده است.
شکوري همچنين باکاهشي خواندن مصرف گاز مايع دربهار امسال، نسبت به مدت مشابه سال قبل، اظهار کرد: اين ميزان کاهش، 6درصد بوده است.
هم اکنون دراستان خراسان شمالي 77جايگاه عرضه سوخت شامل 48 جايگاه عرضه فراورده هاي بنزين و نفت گاز و 29 جايگاه سي ان جي تک منظوره و دومنظوره فعاليت دارند.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران
معاون بازرگاني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران از معرفي نقاط اولويت دار اين منطقه براي احداث جايگاه عرضه فراورده با توجه به بررسي هاي انجام شده خبر داد.
سعيد برخوردار بااشاره به اين که نقاط موردنياز براي توسعه نقاط عرضه سوخت در کلانشهر تهران شناسايي شده است، تأکيدکرد: براساس بررسي ها ونيازسنجي هاي انجام شده، اولويت هاي مورد نيازبراي احداث مجاري عرضه سوخت درکلانشهرتهران، در نقاطي ازغرب، شمال غرب، شمال و شمال شرق، شرق، مرکز وبخشي ازجنوب شهر واقع شده اند. معاون بازرگاني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران تأکيد کرد: با استقبال بخش خصوصي وسياست هاي اخير اين شرکت، احداث و راه اندازي جايگاه هاي عرضه سوخت در شهرستان هاي حومه تهران، به ويژه درشهريار، ملارد، شهر قدس، رباط کريم، بهارستان، همچنين اسلامشهر، ورامين، پاکدشت، دماوند و فيروزکوه، رشد فزاينده اي داشته است.
برخوردار تصريح کرد: با توجه به نياز شهروندان تهراني و لزوم احداث جايگاه هاي عرضه سوخت براي سهولت دسترسي شهروندان و تأمين سوخت مورد نياز آنان، اين نيازسنجي انجام و مناطق اولويت دار مشخص شده است.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه قم
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه قم گفت: با افتتاح يک جايگاه جديد دراين منطقه، شمار جايگاه هاي عرضه سوخت استان قم به 61 باب افزايش يافته است.
سيدمحمود طاهري با اشاره به اين که جايگاه عرضه سوخت «پامچال» هم زمان با دهه کرامت افتتاح شده است، افزود: اين جايگاه باهدف خدمت رساني مطلوب تر به شهروندان استان قم وديگر هموطنان، درمحور سلفچگان–ساوه در فاصله 65 کيلومتري استان قم راه اندازي شده است،
به گفته طاهري، جايگاه مزبور بايک مخزن بنزين و دو مخزن نفت گاز، درزميني به مساحت 1950متر، توسط بخش خصوصي احداث شده است.
وي با بيان اين که اين جايگاه داراي يک سکوي عرضه بنزين( با دو تلمبه) و دو سکوي عرضه نفت گاز (باچهار تلمبه) است، شمار نازل هاي فعال در آن را 12عدد عنوان و اظهارکرد: باراه اندازي جايگاه پامچال براي 10 نفر اشغال زايي شده است.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان
استاندارهرمزگان با اشاره به اين که امروز کشوري که واردکننده بنزين بود، به کشوري توانمند درتأمين نيازهاي داخلي وصادرکننده بزرگ فراورده هاي نفتي تبديل شده است، گفت: اين اتفاق ها اقدامي بزرگ در رسيدن به اهداف اقتصاد مقاومتي است.
فريدون همتي درنشست بامديران وکارکنان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان افزود: در تحريم هاي امروز که دشمن اوج فشار را بر کشور وارد مي کند، بنزين، ديگر ابزاري براي دشمن نيست که اگر بود مشکلاتي که براي ونزوئلا پيش آمد، براي ما هم رخ مي داد.
همتي ادامه داد: يکي از ابزارهاي تحريم براي دشمن موضوع بنزين بود که به ديگرکشورها بنزين نفروشد، دراين زمينه خوشبختانه مابه خودکفايي رسيده ايم و دشمن شکست خورده است. وي با بيان اين که عظيم ترين و بي سابقه ترين تحريم دشمن عليه کشور به ويژه درحوزه هاي نفت وگازوجود دارد، تصريح کرد: اگربه خودکفايي در توليد بنزين نرسيده بوديم، خودروها درحياط ها وپارکينگ ها متوقف مي ماندند وسوختي هم که به عنوان سهميه به آنها داده مي شد، براي استفاده در موارد خاص اختصاص مي يافت.
همتي بااشاره به اين که مقررشده بود شرکت هاي خارجي براي ما پالايشگاه بسازند، تصريح کرد: آنها درتحريم اول فرار وتصور کردند يک مشت آهن آلات به عنوان موزه براي يادگار دوران تحريم ها باقي خواهد ماند که مکاني جذاب براي گردشگر تحريمي خواهد شد. استاندارهرمزگان تصريح کرد: هم اکنون باذهن تواناي مهندسان، جوانان ، دانشمندان، مديران و تصميم گيران کشور، پالايشگاه ستاره خليج فارس، نه تنها به يک موزه متروکه تبديل نشده بلکه به بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان تبديل شده است. وي با اشاره به اين که در حوزه محيط زيست نيز اتفاق خوبي رخ داده است، افزود: با راه اندازي پالايشگاه ستاره خليج فارس، همچنين کيفي سازي و ارتقاي کيفيت پالايشگاه نفت بندرعباس، به حوزه محيط زيست کمک زيادي شده است. همتي با قدرداني از تلاش هاي کارکنان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان به بازديد از مخازن فراورده و انبارهاي نفت اين شرکت اشاره و تصريح کرد: بدانيد که ما آگاهيم چه تلاش و کوششي در اين شرايط سخت آب و هوايي در طول شبانه روز در حال انجام است. درپايان لوح سپاس استاندارهرمزگان به عبدالله احمدي کمرپشتي، مدير منطقه هرمزگان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي اعطا شد.
شرکت فلات قاره
رئيس منطقه عملياتي کيش شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: ارسال گازهاي همراه نفت جزيره سيري به نيروگاه هاي کيش و جايگزيني آن با گازوئيل در 10سال گذشته، بيش از يک ميليارد دلار صرفه جويي ارزي داشته است.
شهسوار ارغش در بازديد از ايستگاه تقويت فشار گاز در تأمين انرژي منطقه کيش گفت: باجايگزيني گازهاي همراه نفت جزيره سيري در نيروگاه هاي کيش ازمصرف بيش از15 ميليون بشکه گازوئيل در 10سال گذشته جلوگيري وبيش از يک ميليارد دلار صرفه جويي ارزي شده است. وي گفت: باتوجه به تعميرات زمستاني سالانه تأسيسات که در جهت مديريت دارايي هاي فيزيکي انجام مي شود، اين تأسيسات باحداکثرظرفيت و بدون وقفه درحال گازرساني به نيروگاه هاي کيش هستند و در روزهاي گذشته نيزباارسال گازشيرين ازعسلويه به جزيره سيري وانتقال آن به اين تأسيسات، افزون براستمرارگازرساني به نيروگاه هاي جزيره کيش و رفع کمبود گاز در زمان پيک مصرف، پنج ميليون فوت مکعب گازشيرين مازاد برظرفيت اسمي ايستگاه، تحويل نيروگاه هاي جزيره کيش شده است. دراين بازديد غلامحسين مظفري، مديرعامل سازمان منطقه آزاد کيش نيز باقدرداني ازفعاليت هاي شرکت فلات قاره درمنطقه کيش، گفت: با رايزني وپيگيري هاي انجام شده درسطح وزارت نفت، باگازرساني به نيروگاه ها، مصرف سالانه گازوئيل درجزيره کيش، حدود200 ميليون ليتر کاهش مي يابد.
عمليات ساخت، حمل ونقل و تعويض تاج مشعل سکوي AB مجتمع دريايي ابوذر با اتکا به توان داخلي و بهره گيري از دانش فني نيروهاي منطقه عملياتي خارک، در کوتاه ترين زمان ممکن وصرفه جويي چشمگير منابع مالي با موفقيت انجام شد. علي اکبر دوستداري، معاون مجتمع دريايي ابوذر بااشاره به پوسيدگي و تخريب شديد تاج قديمي مشعل سکوي AB وخطر سقوط آن، همچنين زمان بربودن سفارش خريد، گفت: باتوجه به موارد پيش گفته، پيشنهاد طراحي وساخت تاج جديدمشعل ازسوي واحد تعميرات و نوسازي منطقه خارک ارائه شد واين مهم با توجه به توانمندي نيروهاي منطقه و ظرفيت هاي موجود در دستور کار واحد نوسازي و تعميرات منطقه خارک قرار گرفت.
وي اظهار کرد: پس از تهيه نقشه مورد نياز و با استفاده از کالا و اقلام موجود درمنطقه، ساخت اين تاج در زمان کمترازيک هفته با رعايت همه اصول فني ومهندسي ونظارت هاي تخصصي واحدهاي مرتبط با دقت و موفقيت کامل انجام وپس از انتقال آن به سکو، عمليات تعويض تيپ قديمي و جايگزيني تاج جديد مشعل آغاز شد. برچيدن تاج قديمي و نصب تاج جديد با همکاري شناور جرثقيل دار ماکان وبا تلاش کارکنان سختکوش مجتمع دريايي ابوذر با موفقيت به پايان رسيد ومشعل جديد سکوي AB ابوذر نيزپس از11ساعت تلاش مداوم، روشن شد. وي يادآورشد: مواد به کار رفته درتاج جديد مشعل به طورکامل از موجودي کالاي منطقه عملياتي خارک بوده است.
شرکت ملي حفاري
رئيس فوريت هاي پزشکي شرکت ملي حفاري ايران گفت: با همکاري و همياري مجموعه کارکنان وکادربهداشتي ودرماني، شيوع بيماري کوويد–19به طورکامل تحت کنترل است به طوري که بنابراعلام سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اين شرکت در وضعيت سفيد قرار دارد. پريسا قاسمي با اشاره به بسيج امکانات و تأمين به موقع تجهيزات مورد نياز براي ارائه خدمات بهداشتي به کارکنان اعم از عملياتي و ستادي افزود: دستورعمل ها و ابلاغيه هاي صادره در زمينه اقدام هاي پيشگيرانه و مقابله اي با ويروس کرونا در اين شرکت با جديت و وسواس خاصي پيگيري مي شود. وي با بيان اين که ستاد مبارزه با کروناي شرکت ملي حفاري ايران درهمسويي با ستاد ملي کرونا، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکي، ابلاغ پروتکل ها، پيگيري راهکارها واجراي الزام ها رادردستور کاردارد، تصريح کرد: اين مهم موجب شتاب بخشي درگردش اطلاعات، ارزيابي وبررسي هاي فني فعاليت ها در اين زمينه شده است. قاسمي باتأکيد بر استمرار اقدام هاي پيشگيرانه و مقابله اي با ويروس کرونا در شرکت ملي حفاري ايران، گفت: باوجود گستردگي دامنه عملياتي اين شرکت درمناطق خشکي و دريايي چنداستان کشور، در نتيجه تلاش هاي انجام شده وفرهنگ سازي مناسب، شاهد کنترل بيماري در موقعيت هاي دستگاه هاي حفاري هستيم. رئيس فوريت هاي پزشکي شرکت ملي حفاري ايران، غربالگري نزديک به 45 هزار مورد کارکنان اقماري و مأموران هنگام تردد در دستگاه ها، فضاهاي کارگاهي و ادارات ستادي، تأمين و توزيع بيش از 350 هزار ماسک و16هزارليتر مواد ضدعفوني دست و سطح، همچنين بيش از31 هزارمورد گندزدايي اماکن اداري، پشتيباني، عملياتي ومسکوني سازماني را بخشي از فعاليت هاي فيزيکي در اين زمينه برشمرد.
دو نفرازمتخصصان شرکت ملي حفاري ايران موفق به تأليف کتاب فني و کاربردي درصنعت حفاري با عنوان «کنترل جامدات و مديريت پسماند سيال حفاري» شدند. احمدبهرامي عيسي آبادي به عنوان يکي از نويسندگان کتاب مزبور درباره محتواي آن گفت: کتاب کنترل جامدات و مديريت پسماند سيال حفاري، به طورکامل تخصصي ودرانتشارات طلوع تهران چاپ شده است.
وي بااشاره به تاليف اين کتاب درهشت فصل تصريح کرد: مديريت و آزمايش هاي پسماند سيال حفاري، اصول نگهداري وتعميرتجهيزات، مباني کنترل جامدات سيال حفاري، جدايش مواد جامد، تجهيزات کنترل جامدات، سانتريفيوژ و محاسبات مديريت پسماند حفاري، ازجمله فصول تشکيل دهنده کتاب ياد شده هستند. بهرامي عيسي آبادي، سرپرست تعمير اساسي و برون سپاري تجهيزات شرکت ملي حفاري ايران، بااشاره به اين که کتاب «کنترل جامدات و مديريت پسماند سيال حفاري» در447 صفحه براي نخستين بار در صنعت حفاري کشورمنتشر شده است، هدف ازتاليف آن رابه اشتراک گذاشتن تجربه هاي، مستندسازي عمليات، ارتقاي سطح علمي، آگاهي و دانش فني کارشناسان حفاري چاه هاي نفت وگاز در زمينه کنترل جامدات و مديريت پسماند در دستگاه هاي حفاري عنوان کرد. کتاب هاي «تخصصي سفرنامه گل شناسي» و «120 راهکار در راهبري سيالات حفاري»از ديگر تأليفات بهرامي عيسي آبادي است که هم اکنون در مراحل چاپ قرار دارد.
مهدي شريفي، سرپرست کنترل پسماند سيال حفاري مديريت سيالات شرکت ملي حفاري ايران، ديگر نويسنده کتاب «کنترل جامدات و مديريت پسماند سيال حفاري» است. کتاب تاليف شده از سوي اين دو کارشناس شاغل در شرکت ملي حفاري ايران براي تدريس درمراکز دانشگاهي و آموزشکده هاي تخصصي مورد اقبال قرار گرفته است.
پيش از اين نيزکتاب هاي «تخصصي سيالات حفاري زمين گرمايي» و «سيالات حفاري کاربردي» که ثمره سال ها کارسخت وطاقت فرساي متخصصان صنعت حفاري به شمار مي روند، به ترتيب با شمارگان يک هزار و 2 هزارنسخه منتشرشده است.
پالايشگاه گاز ايلام
مديرعامل شرکت پالايش گاز ايلام از افزايش فروش ميعانات گازي در اين پالايشگاه طي سه ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال 98 خبرداد.
روح الله نوريان درجريان بازديدمحمد نوذري، معاون سياسي- امنيتي استانداري ايلام ازاين پالايشگاه باتاکيد براين که پالايشگاه ايلام در جهت تحقق جهش توليد قدم هاي مثبتي برداشته است، افزود: در سه ماه نخست امسال نسبت به زمان مشابه پارسال، گاز ورودي 15درصد و گاز تزريقي به خط سراسري نيزبيش از 20 درصد افزايش يافته است.وي با بيان اين که ميعانات گازي نيز دراين مدت 6درصد افزايش يافته است، ميزان افزايش گوگرد مايع را در بازه زماني ياد شده نسبت به مدت مشابه سال قبل 21 درصد و گوگرد پاستيلي را 16 درصد اعلام کرد.مديرعامل شرکت پالايش گاز ايلام همچنين از افزايش فروش ميعانات گازي درسه ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال خبرداد و تصريح کرد: گوگرد پاستيلي 14درصد و ال پي جي ارسالي به عسلويه و پتروشيمي ايلام بيش از 360 درصد در اين بازه زمان نسبت به مدت مشابه سال قبل افزايش يافته است.
محمد نوذري، معاون سياسي- امنيتي استانداري ايلام نيز با ابراز رضايت از گام هاي برداشته شده براي تحقق شعار جهش توليد در پالايشگاه ايلام، اظهار کرد: عملکرد اين پالايشگاه مطلوب بوده وانتظار مي رود در ادامه مسير بتواند شعار نامگذاري امسال را عملياتي کند.معاون سياسي - امنيتي استانداري ايلام تصريح کرد: فعاليت پالايشگاه گاز ايلام سبب شده است صنايع پايين دستي در سطح استان فعال شوند و از اين طريق زنجيره اي از فرصت هاي اشتغال در سطح استان به وجود آيد.نوذري يادآورشد: موقعيت راهبردي اين پالايشگاه به عنوان تنها پالايشگاه گاز غرب کشور، شرايط مناسبي را پديد مي آورد که محصول گاز شهري حتي در فصل زمستان و ديگر مقاطع پرمصرف سال به آساني در اختيار مصرف کنندگان در داخل استان و استان هاي همجوار قرار گيرد.
شرکت گاز استان آذربايجان شرقي
آيين گشايش دفترهمکاري شرکت گاز استان آذربايجان شرقي و دانشگاه صنعتي سهند در محل اين دانشگاه و براي ارتقاي همکاري ها برگزار شد.
سيدرضا رهنماي توحيدي، مديرعامل شرکت گازاستان آذربايجان شرقي درآئين افتتاح اين دفترهمکاري که باحضور رياست، معاونت پژوهشي و اعضاي هيئت علمي دانشگاه صنعتي سهند برگزارشد، گفت: دانشگاه ها به عنوان يک نهادعلمي وفرهنگي، با دراختيارداشتن نيروي انساني کارآمد و ابزارعلمي و پژوهشي، نقش غيرقابل انکاري درهمراهي سازمان ها و نيل به بهره وري و تعالي دارند.وي باقدرداني ازعملکردمطلوب دانشگاه صنعتي سهند دراجراي پروژه هاي پژوهشي شرکت گازتصريح کرد: افزون برچهارقرارداد پژوهشي مهم بين دانشگاه صنعتي سهند و شرکت گاز، نيازهاي پژوهشي شرکت در قالب پايان نامه هاي دانشجويي مورد حمايت قرار گرفته است.مديرعامل شرکت گازاستان آذربايجان شرقي به اهميت آموزش از طريق دانشگاه اشاره وتصريح کرد: با توجه به شيوع ويروس کرونا و ضرورت رعايت پروتکل هاي بهداشتي، امسال موضوع آموزش مجازي بيش از پيش، بين دانشگاه و شرکت گاز استان آذربايجان شرقي مورد تأکيد خواهد بود.مصطفي قره باغي، رئيس دانشگاه صنعتي سهند نيز شرکت گاز را يکي ازشرکت هاي موفق درداشتن نگاه علمي به حل مسائل و اجراي فرآيندهاي سازماني خواند و افزود: هدف از ايجاد دفتر همکاري مشترک درمحل دانشگاه صنعتي سهند، برگزاري جلسات مدون، امکان بهره گيري ازحضور استادان برجسته، سهولت ارتباطات دانشگاهي و ارتقاي تعاملات في مابين بوده است.در حاشيه برگزاري آيين افتتاح، قرارداد پژوهشي جديدي تحت عنوان صنعتي سازي سامانه تست غيرمخرب سرجوش هاي الکتروفيوژن لوله هاي پلي اتيلني بين شرکت گاز و دانشگاه صنعتي سهند نيز منعقد شد.
منطقه 7 عمليات انتقال
مدير منطقه هفت عمليات انتقال گاز ايران گفت: درسه ماه نخست امسال بيش از 9ميليارد مترمکعب گاز ازاين منطقه عملياتي به نقاط مختلف کشور منتقل شده است.
امين عبادي اظهارکرد: با توجه به سياست راهبردي انتقال ايمن، پاک، پايدار و بهره ور گازطبيعي به استان هاي سردسيرغرب کشور، در بازه زماني ياد شده مقادير فراواني گاز به ميزان ياد شده از اين منطقه انتقال يافته است.
وي افزود: اين منطقه عملياتي با دارا بودن حدود پنج هزار کيلومتر خط لوله در اندازه هاي 2 تا 56 اينچ با بيش از 13درصد از خطوط لوله در حال بهره برداري کشور، انتقال گاز به بيشترين تعداد ايستگاه هاي تقليل فشار برون شهري (سي جي اس) کشور را بر عهده دارد.
مديرمنطقه هفت عمليات انتقال گاز با اشاره به انتقال 33 ميليارد و 620 ميليون مترمکعب گازدرسال گذشته، تصريح کرد: با همت کارکنان تلاشگر اين منطقه و انجام تعميرات و پايش هاي دائمي خطوط لوله، انتقال پايدار و ايمن گاز در استان هاي نيمه غربي کشور تداوم دارد.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
رئيس سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشوربا تشريح اقدام هاي پيشگيرانه براي مقابله باويروس کرونا، ازراه اندازي سامانه منظورشناسايي افراد پرخطردرمعرض ابتلابه کروناازسوي کميته سلامت اين سازمان خبر داد.شمس الدين حسينعلي زاده گفت: دايرکردن اين سامانه ازجمله مصوبات کميته سلامت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب درسال گذشته است و براساس آن گروهي متشکل ازپزشک و پرستار خانواده از اواخراسفندماه پارسال، طبق برنامه کاري شروع به ارائه خدمت کرده اند. وي اظهارکرد: گزارش کاراين سامانه به طور مستمر به دفتر رئيس سازمان صنعت نفت ارسال مي شود.حسينعلي زاده همچنين بااشاره شروع فعاليت کميته سلامت ازاواخر سال پيش، آگاه سازي مراجعان درباره راه هاي مقابله وپيشگيري وکاهش تردد مراجعان به پلي کلينيک را با اجراي طرح هايي مانند روان شناسي تلفني، از جمله فعاليت هاي اين کميته درگام نخست عنوان کرد.وي گفت: شناسايي افرادپرخطرواعلام اسامي به شرکت هاي تابع(پالايشگاه، پتروشيمي، گاز، پخش وخطوط لوله شمال غرب کشور)همچنين ارسال دستورعمل Pro37-cov-1 به مديران عامل شرکت هاي تابع را از ديگر اقدام هاي کميته سلامت در گام بعدي برشمرد.رئيس سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور افزود: به منظورکاهش همه گيري بيماري ويروس کرونا، ارائه مستندات پزشکي به پزشک «سلامت کار» درمنطقه و پزشکان معتمد در شهرستان ها از سوي افراد شناسايي شده در دستور کار قرار گرفت.با نقص ايمني، شيمي درماني ها، بيماران سابقه پيوند عضو، مبتلايان به HIV، بيماران قلبي، تنفسي اعم از آسم، همچنين کساني که داروهاي حاوي کورتون استفاده مي کنند، مصدوم شيميايي _ ريوي، بيماران بافشارخون بالا، افراد با BMI بالاي 40 در سن 60سال، بيماران دياليزي، افراد ديابتي و افراد داراي بيماري هاي کبدي فعال و مزمن مانند سيروز و هپاتيت در دستور کار قرار گرفت.وي اظهارکرد: مطابق دستورعمل هاي ارسالي، هرفرد درصورت وجود حداقل يکي ازعلائم بيماري(قلبي، تنفسي، ريوي، دياليزي، ديباتي، کبدي، پيوند اعضا، همچنين اچ آي وي، فشارخون با بي ام اي بالاي 40 براي افراد باسن 60 سال) بايد از حضوردرمحل کاراجتناب کند وشرکت هاي نام برده آنها رابه يکي از مراکز بهداشتي مرکزسلامت به پزشک معتمدبراي ارزيابي و تعيين تکليف ادامه کار معرفي کنند.حسينعلي زاده از ايجاد نقاهتگاه براي بيماران کرونايي خبر داد وافزود: براي اين منظوربا توجه به اعلام آمادگي پالايشگاه تبريز، چند بلوک خالي از سکنه کوي قدس واقع درمجتمع مسکوني جاده ائل گلي تبريز، در اختيار سازمان بهداشت و درمان شمال غرب کشورقرار گرفت تابا تجهيزات آن بتوان مراقبت هاي لازم را از بيماران کرونايي انجام داد.رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور به مصوبات سال 99 اشاره کرد و گفت: در نخستين نشست کميته سلامت امسال، کاهش اضطراب و فشار رواني ناشي از خانه نشيني جمعيت طبي و تحمل شرايط قرنطينه خانگي در دستور کار قرار گرفت و مصوب شد روان شناسان مرکز سلامت روان جامعه نگر اين مرکز با تهيه مطالب روان شناسي و بارگذاري آن درسايت، به کاهش فشار رواني موجود کمک کنند. وي گفت: همچنين به منظور حفظ سلامتي و مراقبت از پرسنل و کارکنان شاغل درمرکز سلامت کار پالايشگاه تبريز، ترياژ بيماران مشکوک به کرونا، از در ورودي اصلي به در اورژانس تغييرکرد.حسينعلي زاده تهيه و نصب پيام ها و توصيه هاي بهداشتي و مراقبتي و ديگر موارد آموزشي مرتبط با بيماري کرونا براي مراجعان و کارکنان درمحوطه پالايشگاه را ازديگر اقدام هاي سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت شمال غرب کشور عنوان کرد.وي بااشاره به راه اندازي مرکزمشاوره روان شناسي تلفني بانام صداي مشاورافزود: دراين روش، با استفاده ازخط تلفن ثابت و با امکان هدايت تماس به شماره تلفن هاي همراه روان شناسان، جمعيت طبي مي توانند مسائل و مشکلات خود را با روان شناسان در ميان بگذارند و مشاوره دريافت کنند.حسينعلي زاده تحويل دارو به بازنشستگان داراي بيماري غيرواگير را از ديگر مصوبات کميته سلامت براي ارائه خدمات مطلوب Home care عنوان کرد.رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور با تأکيد بر ثبت اطلاعات جمعيت طبي درسامانه nocorona.ir افزود: روزانه پيامک ها ي مربوط به بيماري کوويد 19 ارسال مي شود.
شرکت گاز استان البرز
مديرعامل شرکت گاز استان البرز سال 1400را سال بسيار خوبي ارزيابي و اظهاراميدواري کرد در اين سال استان البرز از نظر گازرساني، استاني سبزخواهد بود.حسين تقي نژاد درحاشيه مجمع عمومي عادي ساليانه شرکت گازاستان البرز با اشاره به اين که تا پايان سال گذشته 332واحدصنعتي گازدارشده است، اين ميزان رامعادل 96درصد برنامه تعيين شده بوداعلام واظهار کرد: هم اکنون نيزعمليات گازرساني به 263 واحدصنعتي ديگر دردست اجراست که بزودي به مرحله بهره برداري خواهد رسيد. وي با بيان اين که سال گذشته، همچنين 9روستادرسخت ترين شرايط، زيرپوشش گازقرارگرفتند، اظهارکرد: تنها روستاهاي باقي مانده سخت گذر و کوهستاني به شهرهاي ساوجبلاغ، اشتهاردونظرآباد مربوط مي شوند که گازرساني به آنها براي امسال، هدف گذاري شده است.تقي نژاد با اشاره به شهرستان فرديس دراستان البرز و سبز بودن آن به لحاظ گازرساني اظهار کرد: درشهرستان کرج، با روستاهاي جاده چالوس که سخت گذر هستند، مواجه هستيم.وي بابيان اين که فازنخست گازرساني به روستاهاي جاده چالوس(در ابتدا روستاي کندر)سال گذشته آغازشده است، تصريح کرد: عمليات اجرايي فازدوم گازرساني به روستاهاي بخش آسار، تيرماه امسال شروع شده است و فازنهايي آن نيز تا پايان سال 99 آغاز خواهد شد.تقي نژاد گفت: افزون برشهرآسارا، 38روستا دربالاي سد کرج واقع شده اند که براي گازرساني به آنها محوري را ازطالقان به سمت گچسر، درجاده چالوس تعريف شده که هم اکنون در دست اجراست.به گفته، وي درهيمن محدوده، سه فاز ديگر نيزتعريف شده است که تا پايان سال پيمانکار آن انتخاب و کار شروع خواهد شد.مديرعامل شرکت گاز استان البرز، اجراي خط انتقال بويين زهرا- کرج را بهترين پروژه اجرايي اين شرکت درسال 98 اعلام و اظهار کرد: با توجه به پايبندي به شعار«گاز بايد به نحو ايمن، مطمئن ومطلوب به مردم برسد»، برنامه اي براي چگونگي جذب سرمايه گذاران تدوين شده است.تقي نژاد گفت: اجراي يک خط انتقال از بويين زهرا تاغرب کرج به طول 65 کيلومتر وظرفيت يک ميليون و 200 هزار مترمکعب درساعت پيشنهاد داده شده است که با نصب ايستگاهي در غرب کرج، رينگي دور شهر کرج کشيده خواهد شد.به گفته وي، اين خط انتقال قادراست تا50سال، هم احتياجات شهرکرج را بر طرف کند و هم سرمايه گذاران را در سه بخش صنعت، کشاورزي و خدمات درشهرهاي اشتهارد، نظرآباد، ساوجبلاغ وخود کرج تحت پوشش قرار دهد.
عمليات اجرايي فاز دوم گازرساني به روستاهاي بخش آسارا با حضور استاندار البرز آغاز شد.حسين تقي نژاد، مديرعامل شرکت گاز استان البرز با اشاره به پيشرفت فيزيکي 85درصدي فازنخست اين پروژه اظهارکرد: بنابر تعهدپيمانکار فزا دوم اين طرح 18ماه ديگرتکميل خواهد شد.وي با بيان اين که درمرحله نخست اين پروژه، 15 روستاي پايين سد هدف گذاري شده بود، افزود: پروژه روستاي کندر با 85 درصد پيشرفت فيزيکي در حال اجراست.مديرعامل شرکت گاز استان البرزتصريح کرد: در مرحله دوم، گازرساني به هفت روستاي ديگر با اعتباري بالغ بر 9 ميليارد و 800 ميليون تومان اجرايي مي شود و 43کيلومتر لوله گذاري انجام خواهد شد.
تقي نژاد يادآور شد: مدت اين پيمان 450 روز است و تأمين اعتبار اين پروژه از منابع داخلي شرکت ملي گاز ايران خواهد بود که با پيشرفت پنج کيلومتري از اين پروژه، پيمانکار فاز سوم نيز انتخاب مي شود.وي همچنين اظهار کرد: اجرايي شدن گازرساني به روستاهاي جاده چالوس، آرزوي ديرين مردم اين خطه بوده که با تلاش مسئولان استان البرز محقق مي شود.
عزيزالله شهبازي، استاندار البرز نيزاظهار کرد: از دو سال اخير به واقع نهضت گازرساني به روستاها ومناطق مختلف البرز براي مصارف خانگي و صنعتي راه افتاده است.وي با اشاره به آغاز پروژه گازرساني به هفت روستاي جاده چالوس افزود: بهره مندي ازموهبت گاز، آرزوي ديرينه مردم روستاهاي محور کرج - چالوس است.استاندارالبرزگفت: طبق تعهدپيمانکار پروژه، مقررشده است که گازرساني به روستاهاي باغ پير، سرودار، پورکان، وينه، دره سر، آدران و خوزنکلا نيز حدود يک سال آينده محقق شود.
ﺷﻴﻮه و ﻧﻘﺶ ﻣﺪﻳﺮان در دﻋﻮت ﻛﺎرﻛﻨﺎن ﺑﻪ ﻧﻤﺎز (بخش پاياني)
در دو شماره قبل هفته نامه «مشعل» از شيوه و نقش مديران در دعوت کارکنان به نماز سخن گفتيم و به مواردي کاربردي چون: «الگو بودن اداره ها در نماز»، «اداره در جامعه اسلامي»، «دعوت چهره به چهره به نماز»، «دعوت به اذان گفتن»، «دعوت کتبي به نماز» و ... اشاره کرديم. اکنون و در بخش سوم و پاياني اين مطلب به سه روش کاربردي ديگر در دعوت کارمندان به اقامه نماز اشاره خواهيم کرد، همچنين «ﺗﻮاﺿﻊ در ﺑﺮﺧﻮرد ﺑﺎ ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﻛﻨﻨﺪﮔﺎن»، «ﭘﻴﺸﺮﻓﺖ ﺳﺎزﻣﺎن»، «ﻛﺎﻫﺶ اﺳﺘﺮس در ﻛﺎرﻣﻨﺪان و اﻳﺠﺎد آراﻣﺶ ﺑﺎ ﻳﺎد ﺧﺪا»، «ﺗﻘﻮﻳﺖ ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﺖ ﭘﺬﻳﺮي و وﺟﺪان ﻛﺎري»، «ايجاد ﻫﻤﺪلي و ﻣﻌﻨﻮﻳﺖ در ﻛﺎرﻛﻨﺎن»، «اﻳﺠﺎد ﺻﻤﻴﻤﻴﺖ ﺑﻪ دور از ﻓﻀﺎي اداري و رﺳﻤﻰ ﺑﺎ حضور ﻣﺪﻳﺮ و ﻣﻌﺎوﻧﺎن در ﺑﻴﻦ ﻛﺎرﻛﻨﺎن و در ﺟﺮﻳﺎن ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻦ ﻣﺪﻳﺮ ﺑﺎ ﻣﺸﻜﻼت ﻛﺎرﻛﻨﺎن»، «ﺳﻼﻣﺖ روح و روان و دوري از ﻓﺴﺎد در ﻣﺤﻴﻂ اداري» نکات کاربردي ديگري هستند که به آنها نيز اشاره مي کنيم. مواردي که در برگزاري نماز جماعت در اداره ها نقش کليدي ايفا مي کنند.
ﺷﻴﻄﺎن از راه ﻫﺎي ﻣﺨﺘﻠﻒ و ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﻜﺮر ﺑﺮاي اﻧﺤﺮاف اﻧﺴﺎن ﺑﻪ ﺳﺮاغ او ﻣﻰآﻳﺪ، ﺗﺎ او را از ﻛﺎرﻫﺎي ﺧﻴﺮ، ﺑﻪ وﻳﮋه ﻧﻤﺎز ﺑﺎزدارد. ﺷﻴﻄﺎن از ذﻛﺮ ﺧﺪا و ﻧﻤﺎز ﺟﻠﻮﮔﻴﺮي ﻣﻰﻛﻨﺪ و ﻣﻰداﻧﺪ ﻛﻪ ﻫﺮ ﻛﺠﺎ ﻳﺎد و ﻧﺎم ﺧﺪا ﺑﺎﺷﺪ، او ﻧﺎﻣﻮﻓﻖ اﺳﺖ. ﻫﻤﺎﻧﻄﻮر ﻛﻪ ﺷﻴﻄﺎن از وﺳﻮﺳﻪ ﻛﺮدن ﺧﺴﺘﻪ ﻧﻤﻰﺷﻮد و اﺳﺘﻤﺮار و اﺳﺘﻘﺎﻣﺖ در ﻛﺎر ﺧﻮد دارد، اﻧﺴﺎن ﻫﻢ ﺑﺎﻳﺪ در دﻋﻮت ﺑﻪ ﻧﻴﻜﻰ ﻫﺎ اﺳﺘﻤﺮار داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ و ﺧﺴﺘﻪ ﻧﺸﻮد. در ﺑﺮاﺑﺮ دﻋﻮت ﻫﺎي ﺷﻴﻄﺎﻧﻰ ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﻛﻨﺪ و در اﻳﻦ راه اﺳﺘﻤﺮار داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ. ﺧﺪاوﻧﺪ ﻣﺘﻌﺎل در آیه 132، سوره طه ﻣﻰ ﻓﺮﻣﺎﻳﺪ: «واﺻﻄﺒﺮﻋﻠﻴﻬﺎ» به این معنا که ﺧﺎﻧﻮاده ﺧﻮد را ﺑﻪ ﻧﻤﺎز دﺳﺘﻮر ده و ﺑﺮ اﻧﺠﺎم آن ﺷﻜﻴﺒﺎ ﺑﺎش. اﮔﺮ ﭼﻨﺪ ﺑﺎر ﮔﻔﺘﻰ و ﮔﻮش ﻧﻜﺮدﻧﺪ، ﺧﺴﺘﻪ ﻧﺸﻮ. ﻧﻤﺎز ﻣﺴﺎﻟﻪاي ﻧﻴﺴﺖ ﻛﻪ ﺗﻨﻬﺎ در ﻣﻘﻄﻌﻰ از دوران ﺗﺤﺼﻴﻞ ﺑﻪ آن ﭘﺮداﺧﺘﻪ ﺷﻮد، ﺑﻠﻜﻪ ﺑﺎﻳﺪ ﻫﻤﺎﻧﻨﺪ اذان ﻛﻪ ﺷﺒﺎﻧﻪ روز ﺗﻜﺮار می ﺷﻮد، در ﺗﻤﺎم ﺳﻄﻮح و در هر دوره اي، ﺑﻪ ﺗﻨﺎﺳﺐ ﻓﻬﻢ ﻣﺨﺎﻃﺐ، ﻣﻄﺎﻟﺒﻰ درباره آن ﺑﻴﺎن شود. همانگونه ﻛﻪ در ﻛﻨﺪن ﭼﺎه ﺑﺎ ﻫﺮ ضربه ﻛﻠﻨﮓ ﺑﻪ آب ﻧﺰدﻳﻚ ﻣﻰﺷﻮﻳﻢ، در ﺑﻴﺎن ﻧﻤﺎز ﻧﻴﺰ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ ﻫﺮ ﻧﻜﺘﻪ اي، ﺑﻪ اﺳﺮار آن ﻧﺰدﻳﻚ ﺷﻮﻳﻢ.
ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﻛﺎرﻣﻨﺪي در اولین باری که به نماز دعوت می شود، بازهم بی توجهی نشان دهد، اﻣﺎ اﮔﺮ ﺑﺮاي ﺑﺎر دوم و ﺳﻮم دﻋﻮت ﺷﻮد، اﺛﺮ ﺑﻴﺸﺘﺮي ﺧﻮاﻫﺪ داﺷﺖ. بنابراین ﻧﺒﺎﻳﺪ ﻧﺎ اﻣﻴﺪ ﺷﺪ و ﺑﺎ ﺗﻮﻛﻞ ﺑﻪ ﺧﺪا و ﺗﻮﺳﻞ ﺑﻪ اﻫﻞ ﺑﻴﺖ ( ع) در راه ﮔﺴﺘﺮش ﻓﺮﻫﻨﮓ ﻧﻤﺎز ﻣﺠﺎﻫﺪت ﻛﺮد و از ﻣﺸﻜﻼت و ﺣﺮف ﻫﺎي دﻳﮕﺮان ﻧﻬﺮاﺳﻴﺪ.
اﮔﺮ ﻓﻮاﻳﺪ و آﺛﺎر ﻓﺮاوان ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ در ادارات ﺑﻪ درﺳﺘﻰ ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ و ﺷﻨﺎﺳﺎﻧﺪه شود، ﻣﺪﻳﺮان ﺑﻴﺶ از ﭘﻴﺶ ﺑﻪ اﻗﺎﻣه ﻧﻤﺎز ﺗﺸﻮﻳﻖ ﺧﻮاﻫﻨﺪ ﺷﺪ. زﻳﺮا ﻣﺘﻮﺟﻪ ﺧﻮاﻫﻨﺪ ﺷﺪ ﻛﻪ وﻗﺘﻰ ﻛﻪ ﺑﺮاي اقامه ﻧﻤﺎز در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ می ﺷﻮد، از ﺑﻴﻦ ﻧﺮﻓﺘﻪ ﺑﻠﻜﻪ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ ﮔﺬاري ﺷﺪه اﺳﺖ و آﺛﺎر و ﻓﻮاﻳﺪ ﻓﺮاواﻧﺶ ﺑﻪ ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﺑﺎز می ﮔﺮدد. ﻃﺒﻖ آیه ﻗﺮآن، ﻧﻤﺎز ﺑﺎﻋﺚ ﺑﺎزداﺷﺘﻦ از بدی ها و زﺷﺘﻰ ﻫﺎ می شود. ﻣﺪﻳﺮ و ﻛﺎرﻣﻨﺪي ﻛﻪ اﻫﻞ اقامه ﻧﻤﺎز اﺳﺖ، در کار کم نمی گذارد، وﺟﺪان ﻛﺎري دارد و ﺳﻌﻰ می کند وظیفه ﺧﻮد را ﺑﻪ ﻧﺤﻮ اﺣﺴﻦ اﻧﺠﺎم دﻫﺪ. نکته اصلی اینجاست که ﻫﺮ ﻗﺪر ﻫﻢ در ﻳﻚ ﺳﺎزﻣﺎن، اﺑﺰار و وﺳﺎﻳﻞ ﻧﻈﺎرﺗﻰ و ﺑﺎزرﺳﻰ وﺟﻮد داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ، نمی ﺗﻮان ﺟﻠﻮي ﻛﻢ ﻛﺎري و ﺗﺨﻠﻔﺎت احتمالی را ﮔﺮﻓﺖ. ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ ﻣﺎﻧﻊ ﺑﺮاي ﺟﻠﻮﮔﻴﺮي از اینگونه موارد، ﻣﻮاﻧﻊ دروﻧﻰ و ﻣﻌﻨﻮي اﺳﺖ. ﻓﺮدي ﻛﻪ ﺧﺪا را ﻫﺮ ﻟﺤﻈﻪ ﺣﺎﺿﺮ و ﻧﺎﻇﺮ ﺑﺮ ﺧﻮد ﺑﺪاﻧﺪ، دﻳﮕﺮ ﭼﻪ ﻧﺎﻇﺮﻫﺎي اﻧﺴﺎﻧﻰ وﺟﻮد داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ و ﭼﻪ وﺟﻮد ﻧﺪاﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ، ﻛﺎر ﺧﻮد را ﺑﻪ درﺳﺘﻰ و ﺑﻪ ﻧﺤﻮ اﺣﺴﻦ اﻧﺠﺎم ﺧﻮاﻫﺪ داد. ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ ﻋﺎﻣﻞ ﺑﺮاي ﺣﻔﻆ ﻣﻌﻨﻮﻳﺖ و ﺣﺎﺿﺮ داﻧﺴﺘﻦ ﺧﺪاوﻧﺪ، اﻳﺴﺘﺎدن ﺑﺎ ﺧﻀﻮع و ﺧﺸﻮع در ﻣﺤﻀﺮ ﺧﺪا در ﻧﻤﺎز است. اداره ایﻛﻪ در آن ﻧﻤﺎز اﻗﺎﻣﻪ می شود و ﻛﺎرﻣﻨﺪان آن اﻫﻞ اقامه ﻧﻤﺎز ﻫﺴﺘﻨﺪ، داراي ﻓﻀﺎي ﻣﻌﻨﻮي اﺳﺖ ﻛﻪ اﻳﻦ ﻓﻀﺎ، ﻣﺎﻧﻊ اﻧﺠﺎم ﺗﺨﻠﻒ و ﻛﻢ ﻛﺎري و ﺳﻬﻞ اﻧﮕﺎري از سوی ﻛﺎرﻣﻨﺪان می شود. در ﻧﺘﻴﺠﻪ ﺳﺎزﻣﺎن، ﭘﻴﺸﺮﻓﺖ ﺑﻴﺸﺘﺮي ﺧﻮاﻫﺪ داﺷﺖ و اﻧﺠﺎم ﻣﻨﺎﺳﺐ اﻣﻮر، از سوی ﻛﺎرﻣﻨﺪان ﺑﺎﻋﺚ رﺿﺎﻳﺖ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﻛﻨﻨﺪﮔﺎن خواهد شد و ﻧﻔﻊ اﻳﻦ اﻣﻮر ﺑﻪ ﻣﺪﻳﺮي بازخواهدگشت ﻛﻪ ﺷﺮاﻳﻂ اقامه ﻧﻤﺎز را ﻣﻬﻴﺎ ﻛﺮده اﺳﺖ. محمد داوودی در کتاب «خانه بهشتی» نوشته است: «ﻧﻤﺎز ﺑﺮاي ﻧﻤﺎزﮔﺰار در ﺣﻜﻢ ﻳﻚ نهی از ﻣﻨﻜﺮ و در ﺣﻜﻢ ﻳﻚ ﺿﺎﺑﻂ و ﻧﺎﻇﺮ اﺳﺖ ﻛﻪ ﭘﻴﻮﺳﺘﻪ او را از ارﺗﻜﺎب و ﺗﺨﻠﻒ از دﺳﺘﻮرات دﻳﻨﻰ ﺑﺎز می دارد و اﻓﺰون ﺑﺮ اﻳﻦ در ﺣﻜﻢ ﻳﻚ ﭘﻠﻴﺴﻰ دروﻧﻰ، ﻣﺎﻧﻊ از ارﺗﻜﺎب ﺟﺮاﻳﻢ ﻓﺮدي و اﺟﺘﻤﺎﻋﻰ ﻣﺎﻧﻨﺪ دزدي، ﻛﻢ ﻓﺮوﺷﻰ، ﺧﻴﺎﻧﺖ و ﻛﻢ ﻛﺎري می شود». یدالله نفری نیز در کتاب «چرا من نماز بخوانم» آورده است: «اﮔﺮ ﻧﻤﺎز را آن ﻃﻮري ﻛﻪ ﺧﺪاوﻧﺪ دﺳﺘﻮر داده اﺳﺖ، ﺑﺨﻮاﻧﻴﻢ، ﻳﻌﻨﻰ اﮔﺮ ﻣﻮﻓﻖ ﺑﻪ ﺧﻮاﻧﺪن ﻧﻤﺎز واﻗﻌﻰ ﺷﻮﻳﻢ، آن وﻗﺖ ﻧﻤﺎز در ﺗﻤﺎم زﻧﺪﮔﻰ دﻧﻴﻮي ﻣﺎ ﺣﻀﻮري ﻓﻌﺎل ﭘﻴﺪا می ﻛﻨﺪ و ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺧﻮد راﻧﺸﺎن می دﻫﺪ».
ﺧﺪاوﻧﺪ ﻣﺘﻌﺎل ﺑﺮاي دﻋﻮت ﺑﻪ ﺧﻮﺑﻰ ﻫﺎ در ﻗﺮآن ﻣﺠﻴﺪ، ﻣﻜﺮر وﻋﺪه ﻧﻌﻤﺖﻫﺎي ﺑﻬﺸﺘﻰ را داده و ﺑﺎ ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﺸﻮﻳﻘﻰ، اﻧﺴﺎن را ﺑﻪ ﻧﻴﻜﻰ ﻫﺎ دﻋﻮت می کند. ﺟﺎ دارد ﻫﻤﺎﻧﻄﻮر ﻛﻪ ﺑﺮاي اﻣﻮر ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺳﺎزﻣﺎﻧﻰ ﻣﺸﻮق ﻫﺎﻳﻰ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﻣﻰ ﺷﻮد، برای ﺗﺸﻮﻳﻖ ﻛﺎرﻛﻨﺎن ﺑﻪ ﺷﺮﻛﺖ در ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ ﻫﻢ ﻣﺸﻮق ﻫﺎﻳﻰ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﻮد. ﺗﺸﻮﻳﻖﻫﺎﻳﻰ ﻣﺎﻧﻨﺪ اردوﻫﺎي زﻳﺎرﺗﻰ و ﻣﻮاردي از اﻳﻦ ﻗﺒﻴﻞ، ﺑﻪ وﻳﮋه در ﻣﺮاﻛﺰ ﻧﻈﺎﻣﻰ ﺑﺮاي ﺳﺮﺑﺎزان اﻳﻦ ﺑﺤﺚ ﺗﺸﻮﻳﻖ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻛﺎرﺑﺮد دارد.
ﻫﻤﺎﻧﻄﻮر ﻛﻪ ﺑﺮاي اﻣﻮر ﻣﺨﺘﻠﻒ کاری و ﻫﻤﺎﻫﻨﮕﻰ آﻧﻬﺎ، ﺟﻠﺴﺎت ﻣﺴﺘﻤﺮ ﺑﺮﮔﺰار می شود، ﺟﺎ دارد ﺑﺮاي ﺑﺎ ﺷﻜﻮه ﺗﺮ برگزار شدن اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز جماعت ﻫﻢ ﺟﻠﺴﺎت ﻣﺴﺘﻤﺮ ﺑﺮﮔﺰار و ﻣﺼﻮﺑﺎت آن ﺑﺎ ﺟﺪﻳﺖ ﭘﻴﮕﻴﺮي شود. در اﻳﻦ ﺟﻠﺴﺎت ﻣﻰ ﺗﻮان آﺳﻴﺐ ﺷﻨﺎﺳﻰ ﻛﺮد، ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﺎﺛﻴﺮﮔﺬار بر ﺷﺮﻛﺖ نکردن ﻛﺎرﻛﻨﺎن در ﻧﻤﺎز را مورد بررسی قرار داد و ﺑﺮاي رﻓﻊ آﻧﻬﺎ راﻫﻜﺎری عملی یافت. ضمن اینکه ﻣﻰﺗﻮان ﻋﻮاﻣﻞ ﺑﺎ ﺷﻜﻮه ﺗﺮ برگزار ﺷﺪن اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز را ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻰ و ﻛﺎرﺑﺮدي ﻛﺮد و زﻣﻴﻨﻪ را ﺑﺮاي ﺷﺮﻛﺖ ﺣﺪاﻛﺜﺮي ﻛﺎرﻛﻨﺎن در ﻧﻤﺎز ﻣﻬﻴﺎ ساخت. در ﺑﺮﺧﻰ ارﮔﺎنﻫﺎ اﻳﻦ ﺟﻠﺴﺎت ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮع ﻃﺮح ﻣﻨﺰﻟﺖ ﻧﻤﺎز ﺑﺮﮔﺰار می شود. ﺟﺎ دارد در ﻫﻤﻪ ﻧﻬﺎدﻫﺎ و سازمان ها اﻳﻦ ﺟﻠﺴﺎت ﺑﺎ ﺟﺪﻳﺖ ﺑﺮﮔﺰار و ﭘﻴﮕﻴﺮي شود.
از ﺑﺮﻛﺎت اﺳﺘﺜﻨﺎﻳﻰ ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ در ﻛﻨﺎر ﻫﻢ ﻧﺸﺴﺘﻦ ﻧﻤﺎزﮔﺰاران ﺑﻪ دور از ﻫﺮ ﮔﻮﻧﻪ درﺟﻪ ﺑﻨﺪي دﻧﻴﺎﻳﻰ و ﻣﺎدي است. در ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ رﻳﻴﺲ اداره و مسؤولان بخش ها و ﻛﺎرﻣﻨﺪان ﻫﻤﻪ در ﻛﻨﺎر ﻫﻢ ﻧﻤﺎز را اﻗﺎﻣﻪ می کنند. در ادارات ﺳﻠﺴﻠﻪ ﻣﺮاﺗﺐ اداري ﮔﺎه ﻣﺎﻧﻊ ارﺗﺒﺎط ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻛﺎرﻣﻨﺪان ﺑﺎ ﻣﺴﺆوﻻن می شود و ﮔﺎه ﻣﺪﻳﺮان از ﻣﺸﻜﻼت و ﻣﻮاﻧﻊ ﭘﻴﺶ روي ﺳﺎزﻣﺎن و ﻣﺸﻜﻼت ﻛﺎرﻣﻨﺪان ﺑﻰ اﻃﻼع ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ ﻳﻚ ﻓﺮﺻﺖ ﻛﻢ ﻧﻈﻴﺮ اﺳﺖ که مدیران با زیر مجموعه ها ی خود ﺑﺪون ﺗﺸﺮﻳﻔﺎت اداري و ﺻﺮف هزینه ارﺗﺒﺎط ﺑﺮﻗﺮار کنند و از جزئیات ﻛﺎرﻫﺎ ﻣﻄﻠﻊ شوند.
حل ﻣﺸﻜﻼت اداری بدون تشریفات، از دﻳﮕﺮ ﺑﺮﻛﺎت ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ در ادارات است. ﭼﻪ ﺑﺴﺎ ﻓﺮدي ﻛﻪ ﻣﺪت ها ﭘﻴﮕﻴﺮ دﻳﺪار ﺑﺎ رﻳﻴﺲ اداره ای ﺑﺎﺷﺪ و ﻣﻮﻓﻖ ﻧﺸﻮد، اما در ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ ﺑﺘﻮاﻧﺪ ﺑﺪون ﻣﺸﻜﻼت دﺳﺖ و ﭘﺎﮔﻴﺮ اداري ﺑﺎ مسؤول ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ارﺗﺒﺎط ﺑﮕﻴﺮد و ﻣﺸﻜﻞ ﺧﻮد را ﺣﻞ ﻛﻨﺪ. ﺧﻮب اﺳﺖ ﻛﻪ مسؤولان گاهی ﺑﻪ دور از ﻣﺴﺎئل اداري در نمازهای ﺟﻤﺎﻋﺖ، ﺑﺎ روي ﺧﻮش ﺑﺎ ﻛﺎرﻛﻨﺎن و ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﻛﻨﻨﺪﮔﺎن ارﺗﺒﺎط ﺑﺮﻗﺮار ﻛﻨﻨﺪ و ﺑﺎﻋﺚ ﺟﺬب آﻧﺎن ﺑﻪ ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ ﺷﻮﻧﺪ. ﻣﻮﻻ ﻋﻠﻰ(ع) در نهج البلاغه در ﻣﻮرد ﺟﺪا ﻧﺸﺪن مسؤول از ﻣﺮدم ﻓﺮﻣﻮده اﻧﺪ: «ﻫﻴﭽﮕﺎه ﺧﻮد را ﻓﺮاوان از ﻣﺮدم ﭘﻨﻬﺎن ﻣﺪار ﻛﻪ ﭘﻨﻬﺎن ﺑﻮدن رﻫﺒﺮان، ﻧﻤﻮﻧﻪ اي از ﺗﻨﮓ ﺧﻮﻳﻰ و ﻛﻢ اﻃﻼﻋﻰ در اﻣﻮر ﺟﺎﻣﻌﻪ است، پنهان ﺷﺪن از رﻋﻴﺖ، زﻣﺎﻣﺪاران را از داﻧﺴﺘﻦ آﻧﭽﻪ ﺑﺮ آﻧﺎن ﭘﻮﺷﻴﺪه اﺳﺖ ﺑﺎز می دارد».
رﻋﺎﻳﺖ ﻧﻤﺎز اول وﻗﺖ در ﻫﻤﻪ زﻣﺎن ها و مکان ها از ﺟﻤﻠﻪ ادارات و ﻧﻬﺎدﻫﺎي دوﻟﺘﻰ ﻧﻴﺰ ﻫﻤﻮاره ﻣﻮرد ﺗﺎﻛﻴﺪ ﻋﻠﻤﺎ و مسؤولان ﺗﺮاز اول ﻛﺸﻮر ﺑﻮده اﺳﺖ. برای ﻧﻤﻮﻧﻪ می توان ﺑﻪ آﻳﻴﻦ ﻧﺎﻣﻪ ﺗﺮوﻳﺞ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﻧﻤﺎز، ﻣﺼﻮﺑﻪ ﻫﻴﺌﺖ وزﻳﺮان اﺷﺎره ﻛﺮد ﻛﻪ در ﻣﺎده ٢ آن، وزرا و ﻳﺎ ﺑﺎﻻﺗﺮﻳﻦ ﻣﻘﺎم اﺟﺮاﻳﻰ دستگاه های ﻣﺸﻤﻮل اﻳﻦ آﻳﻴﻦ ﻧﺎﻣﻪ ﻣﺘﺼﺪي اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز در دﺳﺘﮕﺎه ﺗﺤﺖ ﻧﻈﺮ ﺧﻮد ﻣﻌﺮﻓﻰ ﺷﺪه اﻧﺪ و در ﺑﻨﺪ ﭼﻬﺎرم آن ﻧﻴﺰ آﻣﺪه اﺳﺖ: «در ﺗﻤﺎﻣﻰ دستگاه های ﻣﺸﻤﻮل اﻳﻦ آﻳﻴﻦ ﻧﺎﻣﻪ ﺑﺮاي اﻳﺠﺎد اﻣﻜﺎن ﺑﺮﮔﺰاري ﻧﻤﺎز در اول وﻗﺖ، اﻗﺪام های ﻻزم ﺑﻪ ﻋﻤﻞ آﻳﺪ و ﺗﻤﺎﻣﻰ ﺟﻠﺴﺎت و اﺟﺘﻤﺎﻋﺎت ﺣﺘﻰ اﻻﻣﻜﺎن ﺑﻪ گونه ای ﺗﻨﻈﻴﻢ ﺷﻮد ﻛﻪ ﺑﺎ وﻗﺖ ﻧﻤﺎز ﺗﻼﻗﻰ ﻧﺪاﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ.» برخیﻛﺎرﻣﻨﺪان ﻃﻮﻻﻧﻰ ﺷﺪن مدت زمان اقامه ﻧﻤﺎز را دﻟﻴﻞ اﺟﺘﻨﺎب حضور در ﻧﻤﺎز جماعت می داﻧﻨﺪ. باید در اداره ها برای این مسائل چاره اندیشی شود. همچنین گاهی دیگر نیز ﺗﺪاﺧﻞ ﻛﺎر ارﺑﺎب رﺟﻮع ﺑﺎ وﻗﺖ ﻧﻤﺎز از عوامل عدم حضور در نماز جماعت و نماز اول وقت در اداره ها بیان می شود. باید به این مسئله توجه کرد که در ﺑﺮﺧﻰ ﻣﻮارد، ﺟﻠﺴﺎﺗﻰ ﺑﻪ ﺻﻮرت اﺿﻄﺮاري رخ می دهدﻛﻪ ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ زﻣﺎن آن ﺑﺎ وﻗﺖ ﺷﺮﻋﻰ ﺗﺪاﺧﻞ ﭘﻴﺪا ﻛﻨﺪ، البته اﻳﻦ ﻣﻮارد باید ﺟﺰء اﺳﺘﺜﻨﺎﺋﺎت باشد و اﮔﺮ ﻓﺮاﮔﻴﺮ ﺷﻮد، اﻗﺪاﻣﻰ ﻏﻴﺮ ﻗﺎﺑﻞ ﭘﺬﻳﺮش اﺳﺖ. اﻣﺮوزه در ادارات ﺳﺎﻋﺖ ﻣﺨﺼﻮﺻﻰ ﺑﺮاي ﻧﻤﺎز و ﻧﺎﻫﺎر در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ و در ﺑﺴﻴﺎري از ادارات ﺑﻪ ﻋﻠﺖ آﮔﺎﻫﻰ ارﺑﺎب رﺟﻮع از اﻳﻦ ﻣﺴﺎﻟﻪ، ﻣﺮاﺟﻌﺎت ﻛﻤﺘﺮي در اﻳﻦ ﺳﺎعات، وجود دارد. البته باید به این نکته اشاره کرد که ﺑﻪ ﻫﺮ ﺣﺎل آﻧﭽﻪ ﺑﺎﻳﺪ ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮار ﮔﻴﺮد اﻳﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ راه اﻧﺪاﺧﺘﻦ ﻛﺎر ﻣﺮدم واﺟﺐ و ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ اول وﻗﺖ ﻣﺴﺘﺤﺐ اﺳﺖ.
رﻫﺒﺮ ﻣﻌﻈﻢ انقلاب درباره اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ در ادارات ﻓﺮﻣﻮدﻧﺪ: «ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اهمیت ﺧﺎص ﻧﻤﺎزﻫﺎي ﻳﻮﻣﻴﻪ و ﺗﺄﻛﻴﺪ زﻳﺎدي ﻛﻪ ﺑﺮ اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز در اول وﻗﺖ ﺷﺪه اﺳﺖ و ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻓﻀﻴﻠﺖ ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ، ﻣﻨﺎﺳﺐ اﺳﺖ ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﻦ اﻣﺮ روﺷﻰ را اﺗﺨﺎذ ﻛﻨﻨﺪ ﻛﻪ ﻛﺎرﻣﻨﺪان ﺑﺘﻮاﻧﻨﺪ در ﺧﻼل ﺳﺎﻋﺎت ﻛﺎر اداري، ﻧﻤﺎز واﺟﺐ را به طور ﺟﻤﺎﻋﺖ در اول وﻗﺖ و در ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ زﻣﺎن ﺑﺨﻮاﻧﻨﺪ، وﻟﻰ ﺑﺎﻳﺪ به گونه ای ﻣﻘﺪﻣﺎت اﻳﻦ ﻛﺎر را ﻓﺮاﻫﻢ ﻛﻨﻨﺪ ﻛﻪ ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ در اول وﻗﺖ ﺑﻬﺎﻧﻪ و وسیله ای ﺑﺮاي ﺑﻪ ﺗﺄﺧﻴﺮ اﻧﺪاﺧﺘﻦ ﻛﺎرﻫﺎي ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﻛﻨﻨﺪﮔﺎن ﻧﺸﻮد».
مرحوم آیت الله ﺑﻬﺠﺖ(ره) نیز درباره اهمیت اقامه نماز فرموده اند: «اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز اول وﻗﺖ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺧﻮردن ﻟﻴﻤﻮ ﺷﻴﺮﻳﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ اﮔﺮ ﻓﺮدي در ﻫﻤﺎن اول ﻧﻤﺎز را اﻗﺎﻣﻪ ﻛﻨﺪ، از ﺑﺮﻛﺎت و ﺧﻴﺮات اﻳﻦ ﻓﺮﻳﻀﻪ اﻟﻬﻰ بهره مند ﺷﺪه در ﻏﻴﺮ این صورت از ﺑﺮﻛﺎت ﻛﻤﺘﺮي بهره مند می شود».
* ﺑﺮﮔﺰاري اردوﻫﺎي زﻳﺎرﺗﻰ- ﺗﻔﺮﻳﺤﻰ ﻛﻮﺗﺎه ﻣﺪت
* ﺗﻮزﻳﻊ ﺑﺴﺘﻪ ﻫﺎي ﻓﺮﻫﻨﮕﻰ و ﻛﺘﺎب و ﺳﻰ دي ﺑﺎ ﻣﺤﻮرﻳﺖ ﻧﻤﺎز
* ﺑﺮﮔﺰاري ﻣﺴﺎﺑﻘﻪ ﭘﺮﺳﺶ و ﭘﺎﺳﺦ و در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻦ ﺟﺎﻳﺰه ﺑﺮاي ﭘﺎﺳﺨﮕﻮﻳﺎن
* ﺑﺮﮔﺰاري ﻧﻤﺎﻳﺸﮕﺎه ﻫﺎي ﻛﺘﺎب و ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻓﺮﻫﻨﮕﻰ با بن ﺗﺨﻔﻴﻒ در ﻧﻤﺎزﺧﺎﻧﻪ ﻫﺎي ادارات
* ﺗﺤﺮﻳﻚ و ﺗﻘﻮﻳﺖ اﻧﮕﻴﺰه ﺣﻀﻮر در ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ در ﻣﻴﺎن ﻛﺎرﻛﻨﺎن ادارات
* داﻳﺮ ﺷﺪن ﺻﻨﺪوق ﻗﺮض اﻟﺤﺴﻨﻪ ﻣﺨﺼﻮص ﻛﺎرﻣﻨﺪان اداره در نمازخانه
* برگزاری ﺟﻠﺴﺎت اداري در ﻧﻤﺎزﺧﺎﻧﻪ ﻗﺒﻞ ﻳﺎ ﺑﻌﺪ از ﺳﺎﻋﺎت ﻧﻤﺎز ﻛﻪ ﺳﺒﺐ ﺷﺮﻛﺖ ﺑﻴﺸﺘﺮ اﻓﺮاد در ﻧﻤﺎز می شود
* ﺑﺮﮔﺰاري ﺟﺸﻦ ﺗﻜﻠﻴﻒ ﻓﺮزﻧﺪان ﻛﺎرﻛﻨﺎن و ﺗﺸﻮﻳﻖ آﻧﻬﺎ در نمازخانه
* ﺑﻪ روزرﺳﺎﻧﻰ ﻛﺘﺎب ﻫﺎي ﻛﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪ ادارات ﺑﺎ ﻛﺘﺎب ﻫﺎﻳﻰ ﺑﺎ ﻣﺤﻮرﻳﺖ ﻧﻤﺎز
* ﺣﻀﻮر ﻣﺪﻳﺮان در ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ ادارات و ﺗﺠﻠﻴﻞ و ﺗﻘﺪﻳﺮ از ﻣﺸﺎرﻛﺖ ﻛﺎرﻛﻨﺎن ﻧﻤﺎزي دﺳﺘﮕﺎه
* ﺑﺮﮔﺰاري دوره آﻣﻮزﺷﻰ ﻣﺼﻮب ﻓﻌﺎﻻن اﺟﺮاﻳﻰ اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز دﺳﺘﮕﺎه
* آﻣﻮزش ﻛﺎرﻛﻨﺎن دﺳﺘﮕﺎه ﺑﺎ روﻳﻜﺮد ﺷﻴﻮهﻫﺎي ﺗﻘﻮﻳﺖ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﻧﻤﺎز و ﺳﻼﻣﺖ ﻣﻌﻨﻮي
* ﺑﺮﮔﺰاري ﻧﺸﺴﺖ تخصصی ﻧﻤﺎز، وﻳﮋه ﻣﺪﻳﺮان دﺳﺘﮕﺎه ﺑﺎ روﻳﻜﺮد ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﺖ اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز و ﺷﻴﻮه ﻫﺎي دﻋﻮت ﺑﻪ ﻧﻤﺎز
* ﺗﻜﻤﻴﻞ و ﺑﻪ روزآوري ﺳﺎﻣﺎﻧﻪ ﺟﺎﻣﻊ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻋﻤﻠﻜﺮد اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز دﺳﺘﮕﺎه ﺷﺎﻣﻞ ﺳﺨﺖ اﻓﺰاري و ﻧﺮم اﻓﺰاري، ﮔﺰارش ﮔﻴﺮي، ﻧﻈﺎرت و ارزﻳﺎﺑﻰ
* ﺗﺸﻜﻴﻞ ﺟﻠﺴﺎت ﺷﻮراي اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز و ﺑﺮﮔﺰاري ﻣﻨﻈﻢ ﺟﻠﺴﺎت ﻣﻄﺎﺑﻖ ﺑﺎ ﺷﻴﻮه ﻧﺎﻣﻪ ﻣﺮﺑﻮط
* ﭘﺮﻫﻴﺰ از ﺳﺨﻨﺮاﻧﻰ ﻃﻮﻻﻧﻰ و ﺗﻜﺮاري ﻛﻪ ﺑﺎﻋﺚ ﺑﻰ علاقگی و ﮔﺮﻳﺰ ﻛﺎرﻣﻨﺪان از ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ می شود
ﺑﺎﻳﺪ ﻓﻀﺎي ﻧﻤﺎزﺧﺎﻧﻪ ﻫﺎ ﻣﺘﻨﺎﺳﺐ و در ﺷﺎن ارﺑﺎب رﺟﻮع و ﻛﺎرﻛﻨﺎن ﺑﺎﺷﺪ و ﻧﻤﺎزﺧﺎﻧﻪ در ﻃﺒﻘﻪ اي ﻛﻪ دﺳﺘﺮﺳﻰ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﻪ ﺳﺎﻳﺮ اتاق ها را دارد، واﻗﻊ ﺷﺪه ﺑﺎﺷﺪ. در ﺑﻌﻀﻰ اداره ها ﺑﻪ ﺧﺎﻃﺮ نبود اﻣﻜﺎﻧﺎت از ﻗﺒﻴﻞ آب گرم، آﺳﺎﻧﺴﻮر و... ﺑﺎﻋﺚ ﻛﻢ ﺷﺪن ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﻛﻨﻨﺪﮔﺎن ﺑﻪ ﻧﻤﺎز می ﺷﻮد و ﻋﺪه اي نمی توانند در ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ ﺷﺮﻛﺖ ﻛﻨﻨﺪ. در اﺳﻼم ﺑﻪ ﭘﺎﻛﻴﺰﮔﻰ ﻣﺤﻞ ﻧﻤﺎز ﺗﺎﻛﻴﺪ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻋﺪم رﻋﺎﻳﺖ وﺿﻌﻴﺖ ﺑﻬﺪاﺷﺘﻰ ﻧﻈﻴﺮ وجود ﺑﻮي ﻋﺮق ﺑﺪن، ﭘﺎﻫﺎ و ﺟﻮراب ها در ﺗﺎﺑﺴﺘﺎن، از ﻋﻠﻞ ﻋﻤﺪه ﻋﺪم اﺳﺘﻘﺒﺎل ﻛﺎرﻣﻨﺪان از ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺖ اﺳﺖ و ﺳﺒﺐ ﻛﺎﻫﺶ ﺗﻌﺪاد ﻧﻤﺎزﮔﺰاران می شود. ﺳﺘﺎد اﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎز می ﺑﺎﻳﺴﺖ ﺑﻮدﺟﻪ اي را برای ﺗﻌﻤﻴﺮ و ﺗﺠﻬﻴﺰ ﻧﻤﺎزخانه ها در نظر بگیرد. همچنین وجود تهویه در سرویس ها ی بهداشتی و سیستم ها ی خنک کننده و گرم کننده نمازخانه ها در تابستان و زمستان اهمیت اساسی دارد تا نمازگزاران دچار سختی و آزار نشوند. وجود مهر، ﺟﺎﻧﻤﺎز، ﭼﺎدر ﺑﺮاي ﺑﺎﻧﻮان، ﻗﺮآن، کتاب ها ی ادﻋﻴﻪ، همچنین ﻧﺼﺐ ﺗﺎﺑﻠﻮﻫﺎﻳﻰ از ﺳﺨﻨﺎن ارزﺷﻤﻨﺪ و دﻋﺎﻫﺎي ﻧﻤﺎز و ﺑﺮﮔﺰاري ﻣﺴﺘﻤﺮ و ﻣﻨﻈﻢ ﻧﻤﺎز اول وﻗﺖ و ﻗﺮاﺋﺖ ﻗﺮآن بسیار اهمیت دارد.
ﺑﺮاي اقامه ﻧﻤﺎز در ادارات ﺑﺎﻳﺪ ﻫﻤﻪ ﺑﺎ هم همکاری کنند و ﻛﺎر ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ ارادة ﻗﻠﺒﻰ و از روي اﺧﻼص و اﻋﺘﻘﺎد ﺑﺎﺷﺪ ﻧﻪ از روي اﺑﻼغ و اﺟﺒﺎر. ﻣﺪﻳﺮ ﺑﺎﻳﺪ اقامه ﻧﻤﺎز را به دیده یک فرصت بنگرد و ﺑﻠﻜﻪ اقامه ﻧﻤﺎز را ﻳﻚ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ ﮔﺬاري ذی قیمت ﺑﺪاﻧﺪ ﻛﻪ ﺑﻪ ﻛﻤﻚ اداره می آﻳﺪ و ﻛﺎرﻣﻨﺪان را از ﺗﺨﻠﻒ و ﻓﺴﺎد ﻣﺼﻮن می کند.
ﻫﺮ ﻛﺎرﻣﻨﺪي می تواند ﺧﻮد را ﻣﻮﻇﻒ ﺑﺪاﻧﺪ که ﻛﺎرﻣﻨﺪان دﻳﮕﺮ را ﺑﻪ ﻣﻌﺮوفِ ﺑﺰرگ اقامه ﻧﻤﺎز دﻋﻮت کند و در اﻳﻦ راه از ﺣﺮفﻫﺎ و ﻛﻨﺎﻳﻪﻫﺎ ﻧﻬﺮاﺳﺪ و اﻳﻦ ﮔﻮﻧﻪ ﻣﺸﻜﻼت را ﺑﺮاي ﺧﺪا ﺗﺤﻤﻞ ﻛﻨﺪ، ﺗﺎ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﻧﻤﺎز در اداره ها ﻧﻬﺎدﻳﻨﻪ ﺷﻮد. همچنین ﺑﺎﻳﺪ در اﻧﺘﺼﺎﺑﺎت و ارﺗﻘﺎی ﻣﺪﻳﺮان و ﻛﺎرﻣﻨﺪان، ﻣﻴﺰان اﻫﻤﻴﺖ آﻧﺎن ﺑﻪ اﻣﺮ اقامه ﻧﻤﺎز ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮار ﮔﻴﺮد. ﺑﺮﮔﺰاري نشست های وﻳﮋه ﻧﻤﺎز و ﺑﺮرﺳﻰ آﺳﻴﺐﻫﺎ و راﻫﻜﺎرﻫﺎ در ﻣﻮﺿﻮع اقامه ﻧﻤﺎز و ﻧﻴﺰ ﺗﺸﻮﻳﻖ ﻓﻌﺎﻻن اﻣﺮ ﻧﻤﺎز از ﻳﻚ سو و ﺑﺎزﺧﻮاﺳﺖ ﻛﺎرﻛﻨﺎﻧﻰ ﻛﻪ ﺑﻪ اﻣﺮ اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز ﺑﻰ ﺗﻮﺟﻪ ﻫﺴﺘﻨﺪ، از سوی دﻳﮕﺮ، ﺑﺎﻳﺪ ﻣﺪ ﻧﻈﺮ ﻗﺮار ﮔﻴﺮد. ﺑﺎ ﺗﺒﻴﻴﻦ آﺛﺎر و ﺑﺮﻛﺎت ﻓﺮاوان اﻗﺎمه ﻧﻤﺎز در ادارات، ﻣﺪﻳﺮان ﻣﺘﻮﺟﻪ اﻫﻤﻴﺖ ﻣﻮﺿﻮع اقامه ﻧﻤﺎز ﺧﻮاﻫﻨﺪ ﺷﺪ و درخواهند یافت ﻛﻪ اقامه ﻧﻤﺎز ﺑﺎﻋﺚ ﭘﻴﺸﺮﻓﺖ ﺳﺎزﻣﺎن و ﭘﻴﺸﮕﻴﺮي از ﺗﺨﻠﻔﺎت و اﻧﺤﺮاﻓﺎت و اﻓﺰاﻳﺶ روحیه ﺑﺮادري و ﻫﻤﺎﻫﻨﮕﻰ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ.
نويسنده: ﻣﻬﺪى ﻓﻴﻀﻰ؛ ﻛﺎرﺷﻨﺎس ارشد آزﻣﺎﻳﺸﮕﺎه ﭘﻠﻴﻤﺮ، ﺷﺮﻛﺖ ﭘﮋوﻫﺶ و ﻓﻨﺎورى ﭘﺘﺮوﺷﻴﻤﻰ ﻣﺮﻛﺰ اراك
بازخواني نقش آمريکا و رسانه ها در به شکست کشاندن نهضت ملي کردن صنعت نفت ايران (بخش دوم)
علي بهرامي: درباره صعود و موفقيت هاي نهضت ملي شدن صنعت نفت، سخن هاي زيادي گفته شده؛ اما به عوامل شکست اين نهضت کمتر اشاره شده است. عواملي که با تفرقه انداختن در نيروهاي مختلف اين نهضت و فعاليت هاي سياسي و فکري بسيار پيچيده در قالب طراحي هاي فرهنگي و اجتماعي، توانستند يکي از مهمترين و قدرتمندترين جنبش هاي سياسي- اقتصادي خاورميانه و جهان سوم آن زمان را به شکست بکشانند. در بخش نخست اين مطلب به طور اجمالي به نقش آمريکايي ها در به شکست کشاندن جنبش ملي شدن صنعت نفت اشاره کرديم. اينک در بخش دوم و پاياني اين بررسي تاريخي، به نقش مطبوعات در اين شکست و رخداد کودتاي 28 مرداد مي پردازيم. رسانه هايي که در قالب روزنامه ها و نشريه هاي فريب خورده يا وابسته، يکي از بزرگترين جنبش هاي سياسي – اقتصادي ايران و خاورميانه را در نخستين دهه هاي قرن چهاردهم خورشيدي زمين گير کردند.
نهضت ملي شدن صنعت نفت ايران، نهضتي بسيار تاثير گذار بود. اين تاثيرگذاري را مي توان در سه سطح ديد. سطح نخست تاثيرگذاري اين نهضت، در ايران شکل گرفت و تقريبا مي توان گفت که تاريخ معاصر ايران را به پيش و پس از خود تقسيم کرد. اگر بخواهيم تاريخ معاصر ايران را پس از جنگ هاي فضاحت بار با روسيه تزاري در دوران فتحعلي شاه، شهادت اميرکبير در حمام فين و قيام ميرزاي شيرازي عليه انحصار تنباکو و توتون را تحليل کنيم، بايد به سه مقطع تاريخي و سرنوشت ساز ايران معاصر اشاره داشته باشيم. اول انقلاب مشروطه، دوم جنبش ملي شدن صنعت نفت و سوم انقلاب اسلامي در سال 1357 است. اين سه رويداد در 100 سال اخير، حيات تاريخي مان تحت تاثير خود قرارداده اند. قرار گرفتن جنبش ملي شدن صنعت نفت در سه رويداد اصلي 100 سال اخير کشور، نشان دهنده اهميت بسيار بالا و تاثيرگذاري آن در تاريخ معاصر کشورمان است. سطح دوم تاثيرگذاري اين نهضت را بايد در منطقه خاورميانه ديد. ملي شدن صنعت نفت پس از جنگ جهاني دوم، ابعاد هويت خواهانه و استقلال طلبانه ملت هاي اين منطقه را بيش از هر زمان ديگري پررنگ کرد، به طوري که اثرگذاري اين جنبش بر مصر، هند، عربستان و ساير کشورهاي منطقه غير قابل کتمان است. سطح سوم اثرگذاري اين جنبش در ابعاد بين المللي نيز کاملا قابل رديابي است. سياست موازنه منفي، حضور ايران در دادگاه هاي بين المللي و ميانجيگري قدرت هاي بين المللي مانند آمريکا براي مصالحه ايران و انگليس و بسياري موارد ديگر، نشان دهنده سطح سوم تاثيرگذاري جنبش ملي شدن صنعت نفت ايران در سال هاي 1329 تا 1332 خورشيدي است. اين جنبش با کودتاي 28 مرداد 1332 خورشيدي به شکست انجاميد و سران آن يا بازداشت و زنداني و به دست چوخه هاي اعدام سپرده شدند و در اين ميان نقش و تاثير عوامل مختلف در اين شکست ملي و تاريخي ايرانيان هميشه يک پرسش اساسي بوده است. به نظر مي رسد برخي رسانه ها و فعاليت هاي مطبوعاتي نيز در اين شکست، نقش بسيار جدي ايفا کردند و جهت هاي خاصي به افکار عمومي دادند؛ جهت ها و نقش هايي که رهبران، اثرگذاران و بدنه اصلي اين جنبش را به سمت و سويي برد که در 28 مردادماه 1332آرزو هاي «يک ملت» و «دولت ملي» بر باد رود.
با تصويب قانون ملي شدن صنعت نفت ايران و حمايت هاي همه جانبه عموم ملت از اين اقدام، کم کم آتش اختلاف ميان انگلستان و ايران شدت زيادي گرفت. انگلستان صنعت نفت ايران را از زمان دارسي تا سال 1329 خورشيدي براحتي به چنگ نياورده بود که بگذارد براحتي نيز از چنگش درآورند. صنعت نفت ايران براي انگلستان يک صنعت بسيار راهبردي و اقتصادي بود که حاضر مي شد براي منافع آن دست به هر کاري بزند. يکي از کارهايي که پس از همه گيري جنبش ملي شدن صنعت نفت از سوي انگليسي ها رقم خورد، توجه به مهندسي، تغيير و هدايت افکار عمومي در ايران بود. پس با اتخاذ اين راهبرد، بسياري از انگليسي هاي کارکشته دست به کار شدند. علي اصغر زرگر، نويسنده کتاب « تاريخ تحولات سياسي و اجتماعي» ايران در اين باره آورده است:«تعدادي از زبده ترين جاسوسان و شرق شناسان مانند آن لمبتون، رابين زينر، لارنس لاکهارت، جفري ويلر، ريچارد سدان و وود هاوس بسيج شدند تا از تجربه و دانش خود در مورد جامعه ايران استفاده کرده و با بحران سازي مداوم، مصدق را سرنگون کنند. سفارت انگليس در تهران معتقد بود که براي اين هدف بايد حربه افکار عمومي و پشتيباني توده ها را از مصدق گرفت و حداقل به خريد توده هاي خياباني دست زد.»
علاوه بر اين راهبرد، انگلستان کوشيد با ايجاد اختلاف و تفرقه ميان تاثيرگذاران و رهبران جنبش ملي شدن صنعت نفت به اهداف خود برسد. در اوج اختلافات دادگاهي دولت مصدق با زياده خواهي هاي بريتانيا، عوامل اين امپراتوري در داخل کوشيدند به اختلاف افکني از طريق رسانه ها بيفزايند. اين عوامل در رسانه هاي داخلي و خارجي شروع به مفهوم سازي و برچسب زني کردند؛ هر چند نمونه هاي اين اختلاف افکني رسانه اي بسيار زياد است؛ اما علي اصغر زرگر در کتاب «تاريخ تحولات سياسي و اجتماعي» خويش به برخي از آنها اشاره کرده است. او مي نويسد:«رسانه ها و ديپلمات هاي آمريکايي و انگليسي در اين مسير هم سخن بودند. آنها براي توجيه ناکامي خود در مذاکرات حقوقي با دولت ايران، بدون هرگونه پشتوانه علمي و جامعه شناختي، عبارات موهومي را با عنوان ويژگي و خصلت ملي ايرانيان طرح کرده و آنها را به دکتر مصدق تخصيص دادند. از نظر آنها ايرانيان افرادي «غيرمعقول»، «يک دنده»، «خسته کننده»، «کله شق»، «خشن»، «متغير»، «بي ثبات»، «ناراضي»، «بي عرضه»، «نادان»، «بيگانه هراس»، «بي تمايل به شناخت واقعيت ها»، «عارف مسلک»، «فاقد درک عادي»، «احساساتي» و «عاري از رضايت» بودند. مصدق نيز به عنوان فردي «ناخوشايند»، به طرز نااميدانه اي «غيرمعقول»، «خيره سر»، «متعصب»، «وسواسي»، «وحشي»، «هيستريک»، «نمايشي»، «احساساتي»، «رنجور» و از نظر ذهني «بي ثبات»، «غيرعادي»، «زن صفت» و نيز «نيرنگ باز» و «شرقي» معرفي مي شد. مجله «تايم» آمريکا در نيمه خرداد سال 1330 و حتي پيش از اوج گرفتن اختلاف ميان ايران و انگلستان، او را «درويشي دوره گرد با مدرک دانشگاهي» توصيف کرده بود که اغلب «زير شلواري و گاهي نيز کت و شلوارهاي راه راه مي پوشد؛ بيماري نابودش کرده، اما شور ايمانش غريب است. زخم هاي روان شناختي خورده و تهديدگر و محروم کننده جهان آزاد از نيازهاي عمده نفتي است». اين مجله مشهور همچنين در حالي مصدق را به عنوان مرد سال 1951 انتخاب کرد که در همان شماره، او را با صفاتي نظير «خودرأي»، «متعصب»، «تهديدگر»، «گريان»، «مستعد عصبانيت» و «کاريکاتوري هولناک از يک دولتمرد» توصيف کرده و حتي از اينکه «جادوگري پير در سرزميني کوهستاني» به عنوان مرد سال انتخاب شده، ابراز تأسف کرده بود. نشريه انگليسي «آبزرور» او را متعصب تباهي ناپذير، پيرمرد گيج؛ اما احساساتي و سرسخت در برابر مباحث عقلي و سياست مداري متحير، کوته بين و داراي يک ايده سياسي در آن کله بزرگ توصيف کرد و عناويني مانند «فرانکشتاين تراژيک»، «روبسپير سال خورده» و «کرنسکي شکست خورده» به او داد.» کار برخي فعالان رسانه اي به همين جا ختم نمي شد؛ بلکه بعضي از وابستگان بريتانيايي براي رسانه هاي آمريکايي نيز خوراک مطبوعاتي و رسانه اي تهيه مي کردند؛ البته دستورات به بي بي سي فارسي هم اندک نبود، به طوري که پس از زبانه کشيدن آتش اختلافات ميان ايران و انگلستان، بي بي سي فارسي، زمان برنامه هايش را دو برابر کرد. علي اصغر زرگر در اين باره نيز مي نويسد: «در يک سال منتهي به کودتا، وابسته مطبوعاتي بريتانيا در تهران بشدت فعال شده بود و حتي براي تحريک افکار عمومي ايالات متحده آمريکا عليه ايران، براي همتاي خود در واشنگتن خوراک رسانه اي تأمين مي کرد. به محض فوران بحران، سفارت بريتانيا در تهران از بي بي سي در لندن خواست تا مدت برنامه فارسي خود را دوبرابر کند و خبرنگارش در تهران را هم که تمايلي به همکاري نداشت، با فردي ديگر جايگزين کند.»
قضيه پايان نيافته بود. رسانه هاي انگليسي و آمريکايي در راه مبارزه با جنبش ملي شدن صنعت نفت، سنگ تمام رسانه اي گذاشتند و به برچسب زني و اتهامات بي پايه و اساس به حاميان و رهبران اصلي اين جنبش مبادرت ورزيدند. يکي از جالب توجه ترين نمونه هاي اين ترفند رسانه اي را با دکتر حسين فاطمي، وزير خارجه دولت مصدق انجام دادند. آيت الله کاشاني نيز از اين روند و رويه مصون نماند و به وي نيز انواع اتهامات وارد شد. علي اصغر زرگر و محمد علي همايون کاتوزيان در اين باره آورده اند:«با حمايت وابسته مطبوعاتي بريتانيا، درو پيرسون، روزنامه نگار پيشکسوت آمريکايي و از ستون نويسان اصلي «واشنگتن پست»، در مقاله اي که در 11 جولاي 1951 (19 تيرماه 1330) در اين روزنامه منتشر شد، با لحني تند و بدون ارائه اسناد معتبر مدعي شد که دکتر حسين فاطمي وزير امور خارجه و دست راست مصدق در جرايمي از قبيل اختلاس و ساخت و پاخت با قضات متهم است. او در اين مقاله و در آستانه نقش آفريني دولت آمريکا در منازعه ايران و انگلستان پرسيد که آيا آمريکايي ها مي خواهند اين فرد شياد، همچنان مغز متفکر بحران نفتي خاورميانه باقي بماند؟ آيا تصميم گيري درباره اينکه آيا آمريکا سهميه نفت داشته باشد، به دست او خواهد افتاد؟ وابسته مطبوعاتي بريتانيا در واشنگتن حتي براي ترساندن افکار عمومي آمريکايي ها اين شايعه را پخش کرد که مصدق بوي ترياک مي دهد و در مصرف اين ماده افراط مي کند.
اگر چه رهبران و افکار عمومي در نهضت ملي شدن صنعت نفت، مقاومت بسيار بالايي در مهندسي و جهت دهي رسانه اي از خود نشان دادند؛ اما بالاخره اختلاف افکني ها کار خودش را کرد. پيش از اشاره به نتيجه اختلاف افکني ها، به چند مورد درباره مقاومت ها اشاره مي کنيم. احمد رهدار، در مقاله «روحانيت و نهضت ملي شدن صنعت نفت» درباره اين مقاومت ها مي نويسد:«برخي مخالفان داخلي مصدق از جمله فداييان اسلام که با بي توجهي دولت مصدق به طرح هاي خود براي اصلاح وضع فرهنگي - اقتصادي کشور مواجه شدند، مصدق و کابينه اش را به غير اسلامي بودن متهم کردند و خواستار حمايت آيت الله کاشاني شدند. آيت الله کاشاني با وجود انتقاداتي که به دولت مصدق داشت، پاسخ اين درخواست ها را اين گونه داد: «فعلا دفع شر انگلستان مورد نظر است.» در 23 تير سال 1330 و به دنبال آشوبي که به تحريک حزب توده در پي ورود آرول هريمن آمريکايي به تهران (براي حل بحران ميان ايران و انگليس) رخ داد، آيت الله کاشاني اوضاع را مديريت کرد تا دولت در آن شرايط حساس با موضوعات فرسايشي درگير نشود. ايشان در دفاع از دولت مصدق، بيانيه اي صادر کرد که در آن آمده بود: «من با اطلاع و اعتقاد کامل اعلام مي کنم که نه تنها آقاي مصدق السلطنه از اين ماجرا بي خبر بوده اند؛ بلکه بي نهايت از ريخته شدن خون بي گناهان متأثر و ناراحت شده و تصميم دارند با نهايت جديت، کيفيت وقوع اين حادثه خونين را روشن و محرکان و عاملان را به مجازات برسانند.» آيت الله کاشاني حتي در ماه هاي پاياني نخست وزيري مصدق در پاسخ به خبرنگار فرانسوي که از وي در خصوص اختلافش با دکتر مصدق سؤال کرد، هوشمندانه اولويت مسئله سياست خارجي مصدق را مطرح کرده و چنين پاسخ مي دهد: «من درباره سياست خارجي، يعني مبارزه با استعمار و موضوع نفت، هيچ گونه اختلافي با نخست وزير ندارم؛ اما درباره مسائل داخلي.... اختلافاتي وجود دارد.»
فضاي رسانه اي اندک اندک به قدري مسموم شد که تمام بدنه و رهبران جنبش را در بر گرفت. کم کم و پس از دور دوم به قدرت رسيدن دکتر مصدق، آتش اختلافات داخلي بالاتر گرفت. با کنار رفتن قوام، مجلس هفدهم نيز از سوي مصدق منحل اعلام شد و آخرين ضربات بر پيکر جنبش ملي شدن صنعت نفت وارد آمد. فضا به قدري مسموم شده بود که راه نفس کشيدن را نيز سد کرده بود. از هر طرف سخني و از هر کاه، کوهي ساخته مي شد. تا اينکه آنقدر اين اختلافات بالا گرفت که مجريان و طراحان کودتا را به طمع انداخت، کار خود را آغاز کنند. «با وجود اختلافات موردي، آيت الله کاشاني تا دور دوم نخست وزيري مصدق بي دريغ از وي حمايت مي کرد؛ اما بتدريج مخالفان، ميان اين دو رهبر نهضت اختلاف انداختند. پس از برخي تصميمات خودسرانه مصدق و بي توجهي او به مشورت با حاميان خود، اين اختلاف پررنگ تر شد. آيت الله کاشاني که با حمايت جانانه خود از مصدق در تير سال 1331 نقش مؤثري در کنار رفتن قوام و روي کار آمدن دوباره مصدق داشت، نسبت به بعضي عزل و نصب ها بشدت معترض بود. دکتر مصدق نيز در پاسخ آيت اله کاشاني را از دخالت در امور سياسي و سياست هاي دولت به خاطر مصالح نهضت در دولت بر حذر مي داشت. مجازات نشدن مسببان کشتار 30 تير از جانب مصدق و پاسخ منفي او به درخواست آيت الله کاشاني براي تشکيل يک کنفرانس وحدت اسلامي بين المللي در تهران هم يکي ديگر از عوامل اختلاف برانگيز ميان دو رهبري ملي و مذهبي نهضت بود. در نهايت، اقدام مصدق در انحلال مجلس هفدهم از طريق رفراندوم آخرين ميخ را بر تابوت اين وحدت راهبردي زد. آيت الله کاشاني انحلال مجلس را خيانت مي دانست و تقاضاي اختيارات فوق العاده از مردم را در زماني که مجلس وجود نداشت، عين استبداد اعلام و مصدق را متهم کرد که راه را براي تحکيم ديکتاتوري و حکومت فردي و خودسري هموار ساخته است».
منابع:
1-تاريخ تحولات سياسي و اجتماعي ايران نوشته علي اصغر زرگر.
2-اقتصاد سياسي ايران از مشروطيت تا پايان سلسله پهلوي، نوشته محمدعلي همايون کاتوزيان.
3- مقاله «روحانيت و نهضت ملي شدن صنعت نفت» در فصلنامه پانزده خرداد نوشته احمد رهـدار.
روزهاي گرم تابستان مدت هاست که از راه رسيده اند. روزهايي که بيشتر مردم، گرماي طاقت فرساي آن را با خوردن آب سرد تحمل مي کنند و بر اين باورند که هيچ چيز در روزهاي گرم تابستاني لذت بخش تر از نوشيدن آب سرد نيست.
همه ما در حالي خوردن آب سرد در تابستان و روزهاي گرمش را لذت بخش مي دانيم که تحقيقات انجام شده، نشان داده که نوشيدن آب سرد باعث به خطر افتادن سلامت بدن مي شود. از اين رو براي اينکه قانع شويد نوشيدن آب سرد براي بدن مشکل ايجاد مي کند، در ادامه به برخي مضرات آن اشاره کرده ايم که مطمئنا بعد از دانستن آنها نظرات درباره خوردن آب سرد در تابستان و لذت بخش بودن آن تغيير مي کند.
حتما شنیده اید که می گویند نوشیدن آب سرد باعث افزایش سوخت و ساز بدن می شود و به کم کردن وزن کمک می کند، اما این باور چقدر درست است؛
آب کالری ندارد، بنابراین با خوردن آن اضافه وزن پیدا نمی کنید؛ اما مصرف بیش از حد آب سرد باعث می شود برای کم کردن وزن به زمان بیشتری نیاز داشته باشید. دلیل این ادعا هم این است که آب سرد دمای بدن و در نتیجه توانایی آن برای هضم مواد غذایی را تحت تاثیر قرار می دهد، به طوری که تجزیه چربی ها دچار مشکل می شود، به همین دلیل نمی توانید آنطور که انتظار دارید، وزن کم کنید.
تحقیقات انجام شده، نشان داده که آب سرد باعث تولید بیش از حد ماده مخاطی می شود و گاهی به مسدود شدن سینوس ها می انجامد. وجود ماده مخاطی زیاد در مجراها، واکنش طبیعی بدن را به دنبال دارد و باعث بروز درد می شود.
شاید شما هم این حس را تجربه کرده باشید که در روزهای گرم تابستان هر چقدر آب سرد می خورید، باز هم احساس تشنگی دارید. براساس تحقیقات انجام شده، خوردن آب یخ باعث منقبض شدن عروق خونی بدن می شود، از طرفی کم آب شدن بدن نیز باعث کاهش گردش خون و اکسیژن می شود. بنابراین نوشیدن آب سرد باعث بدتر شدن شرایط می شود و عطش بدن را زیاد می کند.
احساس خوشایندی که به ما بعد از خوردن آب سرد دست می دهد، دقایق کمی دوام می آورد، به طوری که بعد از آن کم کم احساس خستگی به سراغمان می آید. دلیل این اتفاق این است که بعد از خوردن آب سرد، بدن انرژی بیشتری را صرف گرم کردن و رساندن دمای آن به میزان مناسب می کند. اتفاقی که باعث پایین آمدن انرژی بدن می شود و خستگی سراسر وجودتان را فرامی گیرد. پس بهتر است زمانی که احساس تشنگی شدیدی دارید، به جای آب سرد، آب ولرم بخورید. با این کار می توانید به مدت طولانی تری آب و انرژی بدنتان را حفظ کنید.
گفته مي شود در طب سنتي چين اعتقاد بر اين است که نوشيدن آب سرد تعادل بدن را برهم مي زند، به ويژه اگر نوشيدني سردي را با غذاي گرمي بخوريد. همانطور که مي دانيد ثابت نگه داشتن دماي بدن بسيار حائز اهميت است. از آن جهت که اگر اين تعادل بهم بخورد، بدن در شرايط بدي قرار مي گيرد و اندام ها دچار آشفتگي مي شوند. با توجه به آنچه آورديم، بهتر است در اين روزهاي کرونايي به سلامت بدنتان بيش از هر زمان ديگري اهميت دهيد و در شرايطي که هوا هر روز گرم تر مي شود، به توصيه هاي ساده اي که شايد در نگاه اول زياد مهم به نظر نرسند، بيش از پيش توجه کنيد تا روزهاي گرم تابستان را در اين روزهاي حساس که جهان درگير ويروس کروناست، به سلامت پشت سر بگذاريد.
يکي ديگر از مضرات خوردن آب سرد در روزهاي گرم تابستاني مختل شدن فرآيند گوارش است. اگر تابستان ها مدام دچار معده درد، شکم درد يا حالت تهوع مي شويد، علت آن ممکن است مصرف آب سرد باشد.
خوردن آب يخ باعث سفت شدن مواد غذايي مي شود و روي دير هضم شدن آنها تاثير مي گذارد. نتيجه اين اتفاق در بيشتر مواقع يبوست يا نفخ است. بنابراين فراموش نکنيد که نوشيدن آب سرد بعد از خوردن غذا ممکن است چه مشکلاتي را برايتان ايجاد کند.
مي گويند سر کشيدن يک ليوان آب يخ، قلب را وحشت زده مي کند! عصب واگ که در پشت گردن قرار دارد، وقتي چيز خيلي سردي را احساس کند، غافلگير مي شود. از اين رو در واکنش به اين اتفاق، ضربان قلب براي مدت کوتاهي کاهش پيدا مي کند تا زماني که دماي بدن به حالت طبيعي برگردد.
برخي افراد بعد از خوردن آب سرد براي لحظاتي احساس مي کنند که سرشان يخ زده است، اما برخي ديگر با خوردن آب يخ دچار سردرد يا ميگرن شديد مي شوند. وقتي به سرعت نوشيدني سردي مي نوشيد، دهان فرصت نمي کند سرماي آن را جذب کند، از اين رو عصب ها دچار مشکل مي شوند، مساله اي که به درد لحظه اي يا طولاني منجر مي شود.
وسایل و اختراعات زیادی از گذشته تاکنون وجود داشته و دارند که در زمان ظهور، بسیار مفید و کاربردی بودند، اما با گذشت زمان و سرعت بالای رشد فناوری، خیلی زودتر از آنچه تصورش را می کردیم از دور خارج شده اند یا اینکه در سال های بعد به دلیل پیشرفت غیرقابل تصور فناوری از چرخه تولید حذف می شوند و به خاطره ها می پیوندند. وسایلی که پیش بینی شده در سال های آینده دیگر اثری از آثارشان نباشد. حالا اگر کنجکاو شده اید که نام برخی از آنها را بدانید این مطلب را تا پایان بخوانید.
با پیشرفت روزافزون فناوری، دیگر فاصله زیادی تا از دور خارج شدن مجله های چاپی نداریم، چراکه در حال حاضر مقالات و عکس های باکیفیت را به راحتی و در هر زمانی می توان از طریق اینترنت مشاهده کرد. همچنین در عصر فناوری که تمام اخبار در لحظه در اختیار کاربران قرار می گیرد، کمتر کسی سراغ خرید روزنامه های کاغذی می رود.
این دوربین ها زمان ورود به بازار با استقبال زیادی مواجه شدند و در دوره خود کاربردهای فراوانی داشتند، اما با ورود انواع گوشی های تلفن همراه به بازار که بیشتر آنها مجهز به دوربین های باکیفیت هستند، دیگر کسی تمایلی به استفاده از دوربین های دیجیتال ندارد.
در جوامع پیشرفته امروزی با توجه به پیشرفت فناوری مردم برای ذخیره اطلاعات خود کمتر سراغ هاردهای اکسترنال می روند و بیشتر آنها به سیستم های ذخیره ابری روی آورده اند و در هر زمان و مکانی به راحتی می توانند به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند.
در حال حاضر تقریبا در بیشتر کشورهای پیشرفته نقشه های کاغذی جای خود را به نقشه های دیجیتالی داده اند و به نوعی می توان گفت که در حال منسوخ شدن هستند.
همانطور که می دانید امروزه گوشی های تلفن همراه تا حدودی این وظیفه را برعهده گرفته اند و در آینده نه چندان دور دستگاه های جی پی اس به طور کامل به خاطره ها سپرده می شوند.
استفاده از کاغذ از مدت ها پیش در کشورهای پیشرفته منسوخ شده و در جوامع جهان سومی هم کاربردهای خود را از دست داده و همه کارهای دفتری به سمت الکترونیکی شدن در حرکت هستند. نتیجه این اتفاق در آینده این است که درختان کمتری از بین می روند و این کار به نوعی به محافظت از محیط زیست می انجامد.
در حال حاضر، خودروهایی تولید شده اند که دارای اپلیکیشنی هستند که به مشتریان خود اجازه می دهند بدون استفاده از هرگونه سوئیچی، در خودرو را باز یا قفل کنند.
با پیشرفت فناوری بیشتر مردم ترجیح می دهند که خودشان به صورت آنلاین بلیت و هتل موردعلاقه شان را بدون هیچ واسطه ای رزرو کنند، به همین دلیل گفته می شود که آژانس های هواپیمایی هم دیگر جایی در بازار سفرهای هوایی ندارند.
وقتی کاغذ دیگر جایی در کارهای اداری نداشته باشد، استفاده از دستگاه فکس هم در آینده مفهومی نخواهد داشت.
زمانی که این ابزار به بازارهای دیجیتال راه یافتند، کاربردهای زیادی داشتند، اما در حال حاضر و در عصر فناوری دیگر در بین ابزارهای دیجیتالی موجود کاربردی ندارند و به نظر می رسد که نفس های آخر خود را می کشند و تا چند سال دیگر کاملا از دور خارج خواهند شد.
اپلیکیشن ماشین حساب در تمام گوشی های تلفن همراه دیده می شود، در نتیجه نیازی به حمل یک وسیله اضافی نیست. از این رو ماشین حساب هم جزو ابزاری است که در آینده نزدیک اثری از آثار آن را نخواهیم دید.
با پیشروی بی وقفه فناوری به زودی شاهد جایگزینی ساعت های هوشمند با ساعت های مچی آنالوگ خواهیم بود.
تلفن های همگانی که زمانی در اماکن خاصی مورداستفاده قرار می گرفتند، در آینده ای نه چندان دور به طور کامل از چرخه تولید خارج خواهند شد. خطوط تلفن ثابت هم با وجود انواع و اقسام خطوط موبایلی، تقریبا کاربرد خود را از دست داده اند.
با وجود فیس آی دی و حسگرهای تشخیص اثر انگشت و موارد مشابه، در سال های پیش رو دیگر به تایپ رمز عبور نیازی نخواهیم داشت.
غذای مغذی و محبوب خاورمیانه
حمص(هوموس) يا نخود ارده، يکي از خوراکي هاي محبوب عربي است که در خاورميانه طرفداران زيادي دارد. اين غذاي مقوي و پرانرژي در کشورهاي عربي بيشتر به عنوان يک پيش غذا و در کنار باباغنوش و سالاد تبوله با نان پيتاي داغ سرو مي شود. البته از نظر ما حمص، پيش غذاي سنگيني است، از اين رو مي توان آن را به عنوان غذاي اصلي در نظر گرفت. در نگاه اول شايد ترکيبات حمص کمي عجيب به نظر برسد؛ اما به دليل ترکيبات مفيد و مغذي آن (کلسيم، نشاسته، فسفر و ويتامين هاي B1،B2 و A) مي تواند خوراکي ايده آلي باشد براي گياهخواران و آنهايي که به دنبال کاهش وزن هستند. به همين بهانه در ادامه طرز تهيه آن را برايتان آورده ايم که مطمئنا با يک بار امتحان کردنش، از طرفداران پروپاقرص آن خواهيد شد.
سعادت نقش بندي
مواد لازم
نخود پخته شده: 2 ليوان
سير: 3 حبه
آبليمو: 2 قاشق غذاخورى
طحينه (ارده/ خميركنجد): يک دوم ليوان
زيره: يک قاشق مرباخورى
نمک و فلفل: به ميزان لازم
طرز تهيه
نخودي را كه از شب قبل خيسانده ايم، با مقداري نمک مي پزيم، به طوري که حدود نصف استکان آب در آن باقي بماند. سپس نخود ها را با استفاده از دستگاه مخلوط کن نرم مى كنيم. کم کم آب نخود را اضافه مي کنيم تا کاملا پوره شود؛ اما مخلوط مواد شل نشود. در اين مرحله پوره نخود را در کاسه اي مي ريزيم و سير له شده را هم به آن مي افزاييم. کم کم طحينه (ارده) و آب ليمو، زيره، نمك و فلفل را اضافه مي کنيم. حُمُص آماده است، آن را در يک ظرف نسبتا تخت مي ريزيم و در وسط آن با قاشق يک گودي ايجاد مي کنيم. روي آن کمي روغن زيتون ريخته و با کمي نخود، جعفري، زيتون و... تزيين مي کنيم. حمص را مي توان با نان پيتا، نان هاي ترد و سبزيجات تازه ميل کرد.
محيا اترک
مواد لازم
آرد: يک ليوان
روغن: يک قاشق غذاخوري
نمک: يک دوم قاشق چايخوري
بيکينگ پودر: يک قاشق چايخوري
آب: به ميزان لازم
طرز تهيه
تمامي مواد را با هم مخلوط کرده و آب را قاشق قاشق به آن اضافه مي کنيم تا خمير شکل بگيرد. 20 دقيقه به خمير استراحت مي دهيم. سپس خمير را با استفاده از وردنه 3 تا 5 ميلي متر پهن مي کنيم و به ابعاد دلخواه برش مي زنيم. برش ها را در روغن داغ غوطه ور کرده و سرخ مي کنيم. با يک قاشق، روغن را روي خمير مي ريزيم تا پف کند. سوپاپياس هاي آماده را هنگام سرو مي توان با شکلات آب شده، عسل يا مربا تزيين کرد.
نکته: براي درست کردن سوپاپياس هاي رنگي هم مي توان از يک قاشق پودر کاکائو يا پوره اسفناج پخته شده و آب لبو استفاده کرد.
آتينا عالي
مواد لازم
پنيرک: 2 قاشق غذاخوري
آب: يک ليوان
عسل: 2 قاشق غذاخوري
يخ: چند تکه
آبليمو: به ميزان لازم
طرز تهيه
دو قاشق پنيرک را با نصف ليوان آبي که هم دماي محيط است، مخلوط و کمي صبر مي کنيم تا رنگ آن آبي تيره شود.
سپس دو قاشق عسل ته ليوان مورد نظرمان مي ريزيم.
حالا روي يک چهارم ليوان، آب هم دماي محيط و چند تکه يخ مي اندازيم و کمي آبليمو مي ريزيم. باز چند تکه يخ و بعد عصاره پنيرکي را که از صافي رد کرده ايم، روي يخ ها مي ريزيم. حالا شربت کهکشاني و زيباي مان آماده است.
گشت و گذاری در دنیای مستندهای حرفه ای و رمان ها
علي بهرامي گويا ويروس کرونا نمي خواهد کوتاه بيايد و همچنان فضاهاي فرهنگي - هنري را به يک کماي عميق کاري فرو برده و بهره مندي از محصولات فرهنگي را با مشکلات زيادي مواجه کرده است؛ اما در همين وضعيت پيش آمده، يکي از بهترين راه هايي که موجب شده در شيوع اين ويروس هم بتوانيم تا حد زيادي از محصولات فرهنگي- هنري استفاده کنيم، فضاي اينترنت است. محصولات فرهنگي - هنري در بستر اينترنت و در قالب سايت هاي پخش آنلاين فيلم و سريال و ساير محصولات فرهنگي، توانستند تا حد زيادي خلاهاي پيش آمده در جامعه را پر کنند. اين هفته مي خواهيم محصولاتي را به شما معرفي کنيم که در فضاي اينترنت براحتي بتوانيد از آنها استفاده کنيد. به مستندهايي بسيار جذاب پرداخته ايم و چند رمان خواندني را نيز مرور کرده ايم. مي دانيد که مستندها را با هزينه بسيار اندکي در سايت هاي آنلاين پخش فيلم و سريال و رمان ها را با فراغ بال در اپليکيشن هاي مشهور مطالعه براحتي مي توانيد ببينيد و بخوانيد. پيشنهاد مي کنيم در اين روزهاي کرونايي، خواندن مطالب اين صفحه را از دست ندهيد.
سريع ترين ماشين: مستند«سريع ترين ماشين»، بيننده اش را وارد دنياي خودروها و سرعت هاي عجيب و غريبشان مي کند. اگر به دنياي ماشين ها علاقه مند هستند و دوست داريد از آخرين مدل هاي آنها خبردار شويد، حتما اين مستند جذاب و خوش ساخت را ببينيد. درباره اين مستندآمده است:«موضوع اين مستند در مورد ماشين هاي خارق العاده اي است که از سوي رانندگان حرفه اي رانده مي شوند و همواره شاهد هيجان بالايي در صحنه هايي هستيم که در آن به نمايش درمي آيند». اين مستند در سال 2018 از سوي اسکات واينتراب کارگرداني شده است.
شايد چشم و ذهنمان عادت کرده که سفرهاي طبيعت گردي و ماجراجويانه را فقط با دوبله فارسي و گاه از شبکه هاي مختلف تلويزيون خودمان ببينيم؛ اما مي خواهيم يک مدل جالب ايراني اين گونه مستندها را به شما معرفي کنيم. مستند «سفري ديگر»، داستان طبيعت گردي چند جوان ماجراجوست که به بکرترين مناطق ديدني ايران سفر مي کنند. صحنه هاي اين مستند به قدري جذاب است که هيچ لحظه اي از آن را از دست نخواهيد داد. اين مستند جذاب و ديدني را رضا فرهمند، کارگرداني کرده است.
اگر کودکي در منزل داريم، احتمال خيلي بالايي دارد که پرسش هاي زيادي درباره دنياي کودکانه آنها، قهرمانان خيالي شان و يا آمال و آرزوهايشان داشته باشيم. کودکان ما وقت زيادي را براي کارتون ها، اسباب بازي ها، عروسک ها و... مي گذارند و همين چيزها هستند که بخش بزرگي از ذهن و روانشان را مي سازد. بد نيست اطلاعات دست اولي درباره اين دنياي کودکانه داشته باشيم و خيلي خوب است که اين اطلاعات را از زبان دست درکاران و سازندگان همين دنياي کودکانه، دريافت کنيم. مستند «جورچين» دقيقا همين کار را مي کند و در گفت و گو با بسياري از اين دست درکاران، دنياي کودکان را مي کاود. محمد ديندار، کارگردان اين مستند درباره آن نوشته است: «مستند «جورچين»، روايتي متفاوت از دنياي کودکان و نوجوانان، سينما، ابرقهرمانان، عروسک ها، تاريخ، فرهنگ و گنجينه هاي فراموش شده اين مرز و بوم از زبان مرضيه برومند، بهرام عظيمي، هادي حجازي فر، ليلا کفاش زاده و ديگر صاحب نظران فرهنگي و دست درکاران هنر و صنعت است.»
هشت سال دفاع مقدس، ماجراهايي داشته که بسياري از آنها را هنوز، نتوانسته ايم به تصوير درآوريم. اين دوران سرشار از ايثار، فداکاري، همت هاي بلند و نمايش توانايي هاي يک ملت است که اگر 80 سال هم درباره اش فعاليت هنري انجام دهيم، شايد گوشه اي از آن جلوه هاي انساني را نتوانيم به تصوير بکشيم و حق مطلب را درباره آنها ادا کنيم. مستند جذاب و پژوهشي - تاريخي «حماسه صد کيلومتر» تلاشي است براي نشان دادن گوشه اي از همت بلند مردمان اين سرزمين در دوران هشت سال دفاع مقدس. اين بار از خط مقدم خبري نيست؛ بلکه خط نبرد در «خط راه آهن» است. اين مستند کوشيده است روايتگر ساخت دوباره صد کيلومتر راه آهن ميان خرمشهر- اهواز در دوران جنگ باشد؛ کاري که شايد در شرايط جنگي بسيار بعيد به نظر مي رسيد؛ اما با رشادت ها و فداکاري هاي بسيار ديدني انجام شد. اين مستند را احمد رجبي کارگرداني کرده است.
هر چيزي درباره حيات وحش ديده ايد را فراموش کنيد؛ چون مي خواهيم يک مستند بسيار خلاقانه را به شما معرفي کنيم. «شب روي زمين» مستندي است که به حيات وحش مي پردازد؛ اما حيات وحش روي زمين در شب تاريک. اين مستند دقيقا زماني را نشان مي دهد که سخت ترين زمان ديدن است؛ اما به مدد فناوري و توانايي لنزهاي فوق العاده، توانسته است يکي از جذاب ترين صحنه هاي موجود در حيات وحش را به تصوير درآورد. مستند فوق العاده «شب روي زمين» سال 2020 از سوي پيتر فيسن کارگرداني شده و قطعا با ديدن آن شگفت زده خواهيد شد.
شايد هيچگاه يا خيلي دقيق، به اهميت راهبردي، تاريخي، فرهنگي و اقتصادي شغل کشاورزي در ايران پي نبرده باشيد. ايران، مهد کشاورزي در جهان است و قرن هاست که در اين سرزمين کهنسال، بهترين محصولات برداشت شده است؛ اما کشاورزي ايران ما يک مشکل اساسي دارد. مستند «ميوه ها روي درخت مانده اند»، روايتگر اين مشکل اساسي است که ريشه در معضلات فرهنگي - اجتماعي مان دارد. بيشتر از اين چيزي نمي گوييم تا اگر علاقه مند بوديد، اين مستند جذاب پژوهشي را ببينيد. با ديدن اين مستند اطلاعات بسيار خوبي درباره کشاورزي در ايران به دست خواهيد آورد. اين مستند را علي خسروي در سال 1398 کارگرداني کرده است.
حالا که کرونا، کره زمين را حسابي معطل کرده و گويا فعلا قصد خروج از اين سياره را ندارد، بد نيست به سياره اي ديگر براي ادامه حيات فکر کنيم، مثلا سياره مريخ. اگر دوست داريد کمي خيالپردازي کنيد و البته اين خيالپردازيتان اندکي چاشني علمي داشته باشد، بد نيست مستند ديدني «مريخ» را دنبال کنيد و حتما ببينيد. عوامل اين مستند درباره آن نوشته اند: «سريال مريخ، درباره اين است که با توجه به پيش بيني هايي که از رشد فناوري بشر مي شود، مي توان حدس زد حوالي سال 2030 بشر مي تواند براي اولين بار به مريخ سفر کند. روايت اين سفر که به شکلي کاملا علمي بازسازي شده را در اين سريال ساخته شبکه National Geographic مي توانيد ببينيد. در بخش اول، زنان و مردان فضانور راهي مريخ مي شوند و... .» مستند«مريخ» را امانوئل رافائل در سال 2016 ساخته است.
داستان ها
يوسف عليخاني، نويسنده مجموعه داستان هاي «اژدها کشان» است. اين مجموعه 15 داستان را شامل مي شود. اثر «اژدها کشان» در جشنواره جلال آل احمد در سال 1387 شايسته تقدير شد. «قشقابل»، «نسترنه»، «ديولنگه و کوکبه»، «گورچال»، «اژدهاکشان»، «ملخ هاي ميلک»، «شول و شيون»، «سيا مرگ و مير»، «اوشانان»، «تعارفي»، «کل گاو»، «آه دود»، «الله بداشت سفياني»، «آب ميلک سنگين است» و «ظلمات» داستان هاي مجموعه اژدهاکشان هستند. شيوه منحصر به فرد عليخاني در سبک و شيوه واقع گرايي، يکي از بهترين آثار داستاني بعد از انقلاب اسلامي را رقم زده است. امکان ندارد، کتاب را دست بگيريد و بتوانيد آن را زمين بگذاريد. جذابيت هاي اين اثر داستاني، قطعا مدت زيادي شما را به مطالعه وا مي دارد.
فيروز زنوني جلالي، نويسنده رمان «قاعده بازي» است؛ رماني که محتوايي عدالت خواهانه و اجتماعي دارد. اين اثر نيز در سال 1387 و در جشنواره جلال آل احمد شايسته تقدير شده بود. «قاعده بازي» به شدت اجتماعي است و شايد در ميان رمان هاي واقع گرايي که در ادبيات پس از انقلاب اسلامي نوشته شده اند، مانند ديگري نداشته باشد. در خلاصه داستان اين اثر آمده است: «راوي داستان - داور عدالت خواه، 50 ساله- در اداره اي به نام ضايعات کار مي کند. مرخصي 4 روزه اي مي گيرد تا با مکاشفه اي در گذشته و امروز «او» عامل پليدي ها و سياهي ها را بيابد و بکشد.» اگر مطالعه اين رمان را شروع کنيد، ممکن است ظرف يک هفته آن را به پايان برسانيد. يکي از منتقدان ادبي درباره اين رمان نوشته است: «بدون رويکرد روانکاوانه نمي توان سراغ رمان قاعده بازي رفت. اين رمان حديث نفس و واگويه هاي ذهني انسان هايي دردمند است که دردها و پلشتي هاي روح شان را برون افکني و هر دو متن در ژرف ساخت هاي خود آينه اي هستند که خباثت ها، جنايت ها، دروغ ها و بدي هاي انساني را منعکس مي کنند.»
محمدعلي گوديني، نويسنده رمان «تالار پذيرايي پايتخت» است. رماني که مي کوشد با استفاده از قالب داستان روايتگر ماجراي اصلاحات ارضي در زمان پهلوي دوم و مصائب و مشکلات آن در ميان روستاييان و کشاورزان باشد. رمان به قدري واقع گرايانه است و تصاوير شگرفي در ذهن ايجاد مي کند که گويي در حال ديدن يک فيلم مستند پژوهشي- تاريخي درباره ايران معاصر هستيم. داستان گوديني مي کوشد با يک مساله اقتصادي، به صورتي جامعه شناسانه برخورد کند و البته در ميانه اين برخورد و رويکرد اجتماعي، سري هم به زمينه ها و ريشه هاي وقايع انقلاب اسلامي هم مي زند. عموما يکي از قالب هاي بررسي تحولات اجتماعي - فرهنگي جوامع و ملت هاي مختلف، حوزه رمان و داستان بوده و نويسنده رمان «تالار پذيرايي پايتخت» بخوبي توانسته از اين تجربه سترگ عرصه داستان نويسي جهان، بهره ببرد و آن را بومي کند. با خواندن اين رمان به عصاره اي تاريخي، اجتماعي و فرهنگي از دهه 40 و 50 خورشيدي مي رسيد که به وسيله آن نه تنها لذت خواندن يک رمان قوي را برده ايد؛ بلکه به اطلاعات سياسي- فرهنگي دقيقي درباره ايران معاصر دست يافته ايد.
اکبر صحرايي، نويسنده رمان «حافظ هفت» است. رماني که به بهانه سفر رهبر معظم انقلاب به استان فارس به نگارش درآمده است. فضاي واقع گرايانه در قالب پرداخت صحيح و دقيق شخصيت ها، يکي از برجسته ترين ويژگي هاي اين رمان است. درباره اين داستان آمده است: «شخصيت هاي اصلي اين رمان را پانوسيان و نويسنده اي از دوران جنگ به نام جعفر تشکيل داده اند. پانوسيان شخصيتي ارمني و دوست جعفر است که به اصرار وي در نخستين روز حضور مقام معظم رهبري در شيراز به ميان مردم مي آيد؛ اما بعد به دليل اتفاقاتي که براي جعفر پيش مي آيد، او را به بيمارستان برده و مجبور مي شود که تمام اين 9 روز را در شيراز بماند... .» رمان «حافظ هفت» مي تواند يکي از جذاب ترين آثاري باشد که تاکنون خوانده ايد؛ البته سبک پيچيده شخصيت پردازي و رفت و برگشت هاي تاريخي و ترتيبي اين رمان از عوامل اصلي اين جذابيت است. رمان «حافظ هفت» در جشنواره ادبي جلال آل احمد در سال 1391 مورد تقدير قرار گرفته است.
قهرمان نفتي و سرمربي تيم ملي وشوو در گفت وگو با «مشعل»:
حسين اوجاقي هستم، سال 1354به دنيا آمدم. بزرگ شده شهرري و متاهل هستم. دکتراي مديريت ورزش از دانشگاه تهران با تخصص آمايش سرزمين در رشته هاي پرمدال دارم.
از سن 8 سالگي با ژيمناستيك، آن هم به طور هفته اي سه جلسه. سپس در 12 سالگي (سال 1366) به رشته رزمي كان ذن ريو روي آوردم و نزد اولين استاد رزمي خودم، نيك روش، ورزش هاي رزمي را با هفته اي سه جلسه شروع کردم. پس از چند سال، با افتتاح كلاس كيك بوكس در منطقه شهر ري از سوي همان مربي، رشته هاي كيك بوكس را دنبال کردم تا سال 1372 که پس از آن با مرحوم فريدون مالكي (يكي از نام آوران رشته هاي رزمي ايران) آشنا شدم و در لباس شاگردي به تمرين پرداختم، شخصيت رزمي ام نزد ايشان شكل گرفت و احساس تكامل در هنر رزمي را به دست آوردم. از لحاظ تكنيك و مسائل مربوط به هنر رزمي، هر آنچه را دارم، مديون مرحوم مالكي هستم در كنار اينها بوكس را نزد حاج آقا محمدي باز هم در همان شهرري ادامه دادم و پس از چند سال نگاهم به ورزش حرفه اي جلب شد و با تمرين هاي لازم، از سال 76 عضو تيم ملي وشو شدم.
رشته وشوو يک رشته رزمي کامل است که هر فردي در هر رده سني چه نونهال، چه بزرگسال، چه ميانسال و چه کهنسال مي تواند آن را انجام دهد. اين رشته در دو قسمت اجراي فرم «حرکات نمايشي» و مبارزه انجام مي شود. در قسمت مبارزه که شامل ضربات دست «بوکس» و ضربات پا مثل کاراته، تکواندو و فنون درگيري مثل جودو و کشتي مي شود، رشته رزمي وشوو را تشکيل مي دهند. بنابراين بايد بگويم که يک رشته رزمي کامل است. براي همين جوانان زيادي علاقه مند به اين رشته جذاب مي شوند. من هم به همين دليل اين رشته را انتخاب کردم. از سوي ديگر بايد بگويم اين رشته، ساختار و تشکيلات خوبي دارد که از آن يک رشته ايده آل ساخته است.
من به مدت 15 سال رشته رزمي وشوو را به صورت حرفه اي انجام دادم. فکر کنم از سال 76 تا 91 به عنوان يک مبارز در مسابقات داخلي و بين المللي حضور داشتم. بعد از آن هم به عنوان سرمربي تيم ملي مشغول به کار شدم.
سال 76 قهرمان مسابقات قهرماني کشور و به دنبال آن به اردوي تيم ملي دعوت شدم که در مسابقات انتخابي تيم ملي، تمام رقبايم را شکست دادم و بلافاصله به مسابقات جهاني ايتاليا 1997 اعزام شدم و توانستم در همان اولين حضورم با شکست دادن 5 نفر از رقبايم که از بزرگان اين رشته هم بودند، مدال طلاي مسابقات را به دست آورم. بعد از آن همانطور که گفتم 15 سال به عنوان ورزشکار و مبارز و پس از آن به مدت 8 سال به عنوان سرمربي در خدمت تيم ملي بودم و هستم.
اگر اشتباه نکنم، نزديک به 30 مدال در مسابقات داخلي و بين المللي دارم. 6 مدال در مسابقات جهاني به دست آوردم. 5 مدال در مسابقات آسيايي کسب کردم. در 5 دوره مسابقات جام جهاني هم شرکت داشتم که 5 مدال گرفتم. يک مدال در المپيک و 15 مدال هم در تورنمنت هاي مختلف کسب کردم.
در مسابقات جهاني که 6 مدال کسب کردم؛ 3 طلا، 2 نقره و يک برنز حاصل کارم بود. در مسابقات آسيايي 4 طلا و يک نقره به دست آوردم. در مسابقات جام جهاني 5 مدال طلا کسب کردم. در مسابقات المپيک 2008 پکن هم که وشوو براي نخستين حضور داشت، مدال نقره گرفتم.
من بيشتر سعي مي كنم از تمام ضربات دست و پا استفاده كنم که فنون درگيري را هم داشته باشد؛ اما ضربه پا بالا (هاي كيك) چيز ديگري است و من آن را خيلي دوست دارم.
اعتقاد دارم هرگاه به آنچه مي خواهي برسي، درست همان زماني است كه انگيزه اصلي، يعني ادامه روند پيشرفت را از دست خواهي داد.
بازي هاي آسيايي بوسان و كسب مدال طلاي اين دوره براي من شيرين بود؛ چراكه كشورم توانست با اين طلا چند پله در بين كشورهاي آسيايي صعود کند.
سال 1388 به صنعت نفت آمدم و در اداره کل ورزش مشغول به کار شدم. در ابتدا به عنوان کارشناس ارشد ورزش و الان هم به عنوان رئيس ارزيابي و عملکرد وزارت نفت مشغول به کار هستم.
من در ليگ برتر به عنوان سرمربي و ورزشکار با نفت بودم و تجربياتم را در اختيار فرزندان نفتي و بومي ها و کارکنان مناطق نفتي مثل پارس جنوبي گذاشتم و سعي کردم باعث رشد و ارتقاي ورزش رزمي نفت شوم.
مربيگري کار خيلي سختي است. شما زماني که ورزشکار هستي، فقط مسابقه مي دهي و به قولي براي قهرماني کار مي کني، تنها مسوول کار خودت هستي و مي خواهي مدال بياوري و قهرمان شوي؛ اما وقتي مربي مي شوي، مسوول همه تيم هستي و به اندازه تمام نفرات روي شما فشار رواني وجود دارد. استرس داري و تلاش مي کني تيم مدال بگيرد. کار در تيم ملي يک سختي دارد و کار در باشگاه سختي ديگر. مسابقات تيم ملي بازتاب جهاني دارد و سخت تر است. بچه هاي تيم ملي، سطح فني بالايي دارند فقط بايد آنها را صيقل بدهيد، به نوعي آنها را مديريت و هماهنگ کنيد تا بهتر شوند. شما يک اردوي کوتاه مدت مي گذاريد و بعد راهي مسابقات مي شويد؛ اما در باشگاه با افراد مختلف با سطوح فني متفاوت سروکار داريد. سطح فني همه يکسان نيست. براي همين کار فني و آموزش سخت تر است . از سوي ديگر فشار رواني تيم ملي بيشتر است و در باشگاه فشار تکنيک و کار در ليگ که طولاني مدت مي شود، سخت تر است.
من وقتي سرمربي تيم ملي شدم، ابتدا در سه دوره پي درپي نايب قهرمان جهان شدم. سپس در سال 2017 در روسيه قهرمان جهان شديم و در سال 2019 در چين هر 5 ساند کار تيم طلا گرفتيم تا مقتدرانه در سرزمين کشوري که مهد وشوو است، قهرمان جهان شويم. اين قهرماني کار خيلي بزرگي بود.
نفتي ها در کل توانايي بالايي در وشوو دارند. جالب است به شما بگويم در بخش کارکنان، بخصوص بانوان و مديران، رشته اي است به عنوان تايچي چيوان که از آن به عنوان ورزش همگاني بيشتر ياد مي شود که فضا و امکانات زيادي نمي خواهد. در تمام دنيا ميليون ها انسان به عنوان ورزش صبحگاهي و همگاني تايچي کار مي کنند. کساني که تايچي کار مي کنند اعتقاد دارند با اين ورزش، سلامت روح و جسم به دست مي آيد. من فکر مي کنم اين ظرفيت در نفت وجود دارد که در بخش ورزش همگاني استفاده شود و به قول معروف، پايه ورزش همگاني ميان کارکنان باشد؛ اما در بخش تالو اجراي فرم و قهرماني و مبارزه که خيلي مورد توجه فرزندان و خانواده هاست، کارهاي خوبي صورت گرفته و مي توان بيشتر از اين هم انجام داد تا بازهم مثل هميشه وشوو در نفت افتخار آفرين باشد.
رئيس فدراسيون ووشو در حکمي، حسين اوجاقي را به عنوان نايب رئيس اين فدراسيون منصوب کرد. امير صديقي با قدرداني از تلاش هاي عليرضا محسني که پيش از اين سرپرست نايب رئيسي فدراسيون بود، در حکمي اوجاقي را به سمت نايب رئيس اين فدراسيون منصوب کرد. اوجاقي از کارکنان اداره کل ورزش نفت و سرمربي تيم ملي ووشوي بزرگسالان ايران و مدير فني تيم هاي ملي است. در متن اين حکم خطاب به اوجاقي آمده است: «احتراما با توجه به تجارب، تعهد و تخصص جنابعالي، به اين وسيله به عنوان سرپرست نايب رئيسي اين فدراسيون منصوب مي شويد. اميد است با اتکا به خداوند متعال در امور محوله موفق و مويد باشد.»
تيم هاي کاراته مناطق نفت خيز جنوب و ملي حفاري اهواز مقام سوم مشترک سوپرليگ سبک آزاد باشگاه هاي کشور را کسب کردند.
جلسه هيات رئيسه سازمان ليگ و مسابقات براي تعيين تکليف تيم هاي حاضر در ليگ هاي کاراته کشور با حضور سيدحسن طباطبايي، رئيس فدراسيون و ديگر مسوولان فدراسيون و سازمان ليگ در محل فدراسيون برگزار شد و تيم هاي برتر از سوي سازمان ليگ و مسابقات معرفي شدند.
ابوالقاسم پايدار، رئيس سازمان ليگ و مسابقات کاراته کشور در پايان جلسه هيات رئيسه اين سازمان اظهار داشت: با توجه به شرايط حاکم بر جامعه و ضرورت حفظ سلامت مربيان و ورزشکاران، سازمان ليگ با معرفي تيم هاي برتر، پايان مسابقات کاراته را اعلام کرد. مبنا و معيار سازمان ليگ براي معرفي تيم هاي برتر نيز وحدت رويه در تصميم گيري براي انتخاب تيم هاي قهرمان در تمامي ليگ ها، انتخاب تيم هاي قهرمان با اولويت امتيازات تيمي، انفرادي و تکنيک کسب شده و همچنين انتخاب تنها يک تيم قهرمان هر ليگ بود.
بر اساس اعلام سازمان ليگ و مسابقات کاراته، رده بندي نهايي ليگ هاي کاراته کشور به شرح زير است:
سوپرليگ آقايان سبک هاي آزاد:
نيروي زميني ارتش به عنوان قهرمان معرفي شد ، تيم آسيا ماسه ساز به مقام دوم رسيد و تيم هاي مناطق نفت خيز جنوب و ملي حفاري هم به صورت مشترک در جايگاه سوم قرار گرفتند.
هومن افاضلي، سرمربي پارس جنوبي در خصوص تساوي باارزش در اصفهان مقابل سپاهان گفت: بازي بسيار سختي بود. تعداد زيادي مصدوم داشتيم و داريم. بازيکنان باتجربه ما هم شروع خوبي در نيمه اول نداشتند. سپاهان بهتر از ما بود و جلو هم افتاد؛ اما در نيمه دوم تغييراتي داشتيم و سعي کرديم روي روحيه بچه ها کار کنيم که عملکردشان نتيجه هم داد. بازي کردن جلوي سپاهان که تيم منسجم و سازمان يافته اي است، براي هر تيمي سخت است. مهم اين بود که بازي را نگه داريم. وقتي بازنده وارد رختکن مي شويد، کار سخت مي شود و بايد گل دوم را نخوريد و در بازي بمانيد تا به تساوي برسيد. طبيعي است که سپاهان ناراحت باشد. آنها مي توانستند خيلي بيشتر امتياز بگيرند؛ چون از نظر سازماندهي و فوتبالي، فوق العاده هستند.
سرمربي پارس درباره داوري بازي گفت: در بازي فوتبال احساس زيادي درگير مي شود. بنابراين طبيعي است که لحظاتي نظر ما با داور متفاوت باشد؛ اما در کل قضاوت ايشان را خوب ديدم.
سرمربي پارس جنوبي جم با تدابير شجاعانه خود توانست يک امتياز طلايي از جنگ با سپاهان نصيب اين تيم کند تا اين تيم براي بقا اميدوار تر از قبل باشد.
کمتر کسي پيش از ديدار دو تيم سپاهان و پارس جنوبي در هفته بيست و چهارم ليگ برتر باشگاه هاي ايران، انتظار کاميابي شاگردان هومن افاضلي را داشت و بعد از گلي که آنها در همان دقايق ابتدايي دريافت کردند، انتظار مي رفت يک شکست تلخ در انتظار جمي ها باشد.
هومن افاضلي که با نفرات پرتعداد محروم و غايب در اين ديدار حاضر شده بود، نتوانست از محسن فروزان، محمد ابراهيمي، محمد نوري، مگنو باتيستا، علي عبدالله زاده، ايمان باصفا و اميرحسين رفيعي به عنوان نفرات اصلي تيمش استفاده کند. به همين دليل برابر سپاهان کار سختي پيش رو داشت؛ اما در نهايت توانست با تدابير تاکتيکي مناسب و ايجاد روحيه در بين شاگردانش به يک امتياز ارزشمند در مسير بقا دست يابد. پارس جنوبي در دقايق پاياني با گلزني رضا خالقي فر موفق شد برابر تيم قدرتمند سپاهان در اصفهان به نتيجه يک - يک دست پيدا کند. پارس جنوبي جم که در وضعيت جالبي به سر نمي برد، براي اين بازي نيز بالاترين ريسک را انجام داد. از سه بازيکني در ترکيب تيمش سود برد که تا به امروز تجربه حضور در ليگ برتر را در کارنامه نداشتند. رضا ثامني، بازيکن جوان جمي ها در دفاع مياني به کار گرفته شد و اميرحسين اسماعيل زاده، به عنوان هافبک دفاعي و ساسان حسيني نيز در خط حمله سه بازيکن جوان و تازه واردي بودند که اولين بازي خود در ليگ برتر را تجربه کردند و بخوبي توانستند پاسخ اعتماد کادرفني و هومن افاضلي را در غياب ستاره هايش بدهند. پارس جنوبي که اکنون با دستيابي به 21 امتياز در رده سيزدهم جدول جا گرفته، سه فينال بزرگ را در هفته هاي آتي پيش رو دارد و برابر شهرخودرو، پيکان و شاهين بوشهر ديدارهاي شش امتيازي را در پيش دارد که موفقيت در آنها، مي تواند سهميه طلايي پوشان را در ليگ برتر حفظ کند. افاضلي که در تجربه جديد خود در ليگ برتر، روند مناسبي را براي دستيابي به نتيجه طي مي کند، بايد برابر دو رقيب اصلي تيمش که پيکان و شاهين بوشهر محسوب مي شوند که بار ديگر از نيروي جواني و قدرت تاکتيک پذيري تيمش براي دستيابي به امتياز سود ببرد. صنعت نفت آبادان هم که در خانه ميزبان تيم نساجي بود، به نتيجه اي بهتر از مساوي يک - يک دست پيدا نکرد تا شانس اين تيم براي رسيدن به سهميه آسيايي کمرنگ شود. براي صنعت نفت آبادان، باز هم رضا جبيره جوان و جوياي نام گلزني کرد تا بهترين گلزن اين روزهاي نفت باشد. نفت با اين تساوي 37 امتيازي شد و در همان رتبه هفتم باقي ماند.
با راي کميته انضباطي ديدار تيم هاي استقلال و پارس جنوبي تکرار خواهد شد.
در حالي که هواداران فوتبال منتظر راي کميته انضباطي در خصوص ديدار استقلال - پارس جنوبي بودند، اين نهاد تصميم خود را در اين باره گرفت. بنابر اين راي، مسابقه استقلال و پارس جنوبي تکرار خواهد شد. ديدار تيم هاي پارس جنوبي جم و استقلال تهران در هفته 23 ليگ برتر که قرار بود در ورزشگاه تختي جم برگزار شود، به دليل عدم حضور تيم استقلال بخاطر داشتن 9 بازيکن( مبتلا به کويد 19)برگزار نشد. پس از بررسي از سوي کميته انضباطي و ساير قراين و امارات موجود در پرونده فوق، عدم حضور تيم استقلال موجه بوده و بنا به ملاک ماده 63 مقررات انضباطي مصوب سال 1397، حکم بر تکرار بازي موصوف صادر مي شود. اين در حالي است که باشگاه پارس جنوبي جم پيش تر گفته بود که راي بازي استقلال و پارس بايد نتيجه 3-0 به نفع آنها باشد، درغير اين صورت هرگز اين باشگاه ها براي تکرار بازي به زمين نمي روند.
اعتراض رسمي پارس جنوبي به راي بازي استقلال :
باشگاه پارس جنوبي با ارسال نامه اي به طور رسمي نسبت به راي کميته انضباطي و تکرار بازي با استقلال اعتراض کرد. بعد از اينکه کميته انضباطي فدراسيون فوتبال راي به تکرار بازي تيم هاي پارس جنوبي-استقلال داد ، باشگاه پارس جنوبي به طور رسمي به اين راي اعتراض کرد. درنامه اي که باشگاه پارس جنوبي به حيدربهاروند سرپرست رياست فدراسيون فوتبال ارسال کرده به ماجراي امتناع استقلال از بازي و حضور داوران و ناظران در زمين مسابقه اشاره شده است. در بخش ديگري از اين نامه آمده است: پس از بررسي هاي انجام شده طبق جدول کميته نقل و انتقالات سازمان ليگ تعداد بازيکنان و کادر استقلال 43 نفر است و طبق پروتکل ابلاغي نفرات مبتلا به ويروس کويد-19 کمتر از مقدار تعيين شده 25 درصد است. توضيح اينکه در ليست مذکور دستيار کادرفني و بازيکن خارجي تيم عليرغم ادعاي باشگاه استقلال در ليست مندرج در سازمان ليگ بوده و تا به حال فرآيند قانوني فسخ قرارداد و ابطال آي تي سي و کارت بازي آن ها صورت نپذيرفته است.
پارس جنوبي از سرپرست رياست فدراسيون خواسته است که پرونده را به کميته انضباطي ارجاع دهد.
مدیرعامل باشگاه پالایش نفت آبادان:
مديرعامل باشگاه پالايش نفت آبادان با بيان اينکه تيم بسکتبال اين باشگاه در ليگ برتر کشور شرکت مي کند، گفت: اگرچه با کاهش بودجه مواجه شده ايم؛ اما با منحل شدن تيم هاي تحت پوششمان موافق نيستيم و به دنبال جلب نظر وزير نفت براي کمک بيشتر به ورزش نفت و شهر آبادان هستيم. احمد پارو در خصوص حضور تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان در ليگ برتر کشور گفت: براي حضور در ليگ برتر به فدراسيون اعلام آمادگي کرده ايم، البته با کاهش بودجه مواجهيم و شرايط مالي خوبي نداريم؛ اما اميدواريم که شرايط بهتر شود و با افزايش بودجه نيز با دغدغه کمتري تيم داري کنيم. مديرعامل پالايش نفت آبادان با اشاره به وضعيت تيم بسکتبال اين باشگاه گفت: از سالي که من مديرعامل باشگاه پالايش نفت آبادان شدم، با کاهش 60 درصدي مواجه شديم؛ اما به لطف خدا و درايت کادرفني و تلاش بازيکنانمان توانستيم عملکرد خوبي در ليگ برتر داشته باشيم و قهرمان شويم؛ ولي با کاهش بودجه اي که دوباره صورت گرفته، واقعا کار سخت شده است. مديرعامل باشگاه پالايش نفت آبادان در مورد شروع ليگ در وضعيت کرونا گفت: اگر قرار است فدراسيون، ليگ را در وضعيتي که با شيوع کرونا مواجهيم، برگزار کند بايد تسهيلاتي براي باشگاه ها در نظر بگيرد تا کمترين آسيب به جامعه ورزش وارد شود. همچنين پيش از اينکه ليگ برگزار شود، به نظرم فدراسيون بايد براي چگونگي برگزاري مسابقات در اين شرايط با باشگاه همفکري داشته باشد. با توجه به اينکه تيم ها بايد تست کرونا بدهند و بازي هاي بسکتبال نيز هر سه روز يک بار برگزار مي شوند، اين تست ها هزينه بسياري را به باشگاه ها تحميل مي کند و براي باشگاهي مثل پالايش نفت آبادان که با کاهش بودجه نيز مواجه است، کار را سخت تر مي کند.
پارو همچنين با بيان اينکه قرارداد بازيکنان تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان پرداخت شده است، گفت: هم مبلغ قرارداد و هم پاداش بازيکنان به صورت کامل پرداخت شد. ضمن اينکه پيش از شيوع کرونا و تعطيلي ليگ نيز 60 درصد از مبلغ قرارداد بازيکنان را پرداخت کرده بوديم. او با در خواست از وزير نفت و نيز مسوولان استاني براي حمايت و کمک بيشتر به تيم هاي نفتي گفت: 9 تيم در رشته هاي مختلف را تحت پوشش داريم و اگر بخواهيم از مسابقات انصراف دهيم، وضعيت روحي - رواني شهر آبادان نيز آسيب مي بيند؛ هرچند با توجه به بودجه در نظر گرفته شده، به من مديرعامل فشار مي آيد. سال گذشته نيز واقعا مديريت بودجه کرديم؛ ولي درصدد هستيم که تيم داري هاي خوبي داشته باشيم. پارو در پايان گفت: اگرچه با کاهش بودجه مواجه شده ايم؛ اما با منحل شدن تيم هاي تحت پوششمان موافق نيستيم و به دنبال جلب نظر مسوولان نفت براي کمک بيشتر به ورزش نفت و شهر آبادان هستيم تا چراغ ورزش نفت و آبادان روشن بماند.
برای پنجمین سال متوالی
به دليل موج جديد شيوع ويروس کرونا، مرحله پلي آف ليگ برتر تنيس روي ميز برگزار نشد تا تيم تنيس روي ميز پتروشيمي بندرامام به عنوان قهرمان معرفي شود.
پس از بررسي هاي به عمل آمده از سوي فدراسيون تنيس روي ميز در خصوص برگزاري يا عدم برگزاري مرحله پلي آف بيست و هشتمين دوره ليگ برتر مردان، اين فدراسيون تصميم گرفت مرحله پلي آف برگزار نشود و نتايج نهايي طبق رده بندي مرحله مقدماتي ليگ برتر آقايان باشگاه هاي کشور اعلام شود.
طبق نتايج رده بندي مرحله مقدماتي پتروشيمي بندرامام به عنوان قهرمان ليگ برتر فصل 98 معرفي شد. دانشگاه آزاد اسلامي آذربايجان شرقي در مکان دوم ايستاد و تيم هاي شهرداري کرج و رعد پدافند هوايي به طور مشترک مقام سوم اين مسابقات را به خود اختصاص دادند. تيم تنيس روي ميز پتروشيمي بندرامام که رکورددار قهرماني در ليگ برتر تنيس روي ميز باشگاه هاي ايران است، با قهرماني در بيست و هشتمين دوره اين رقابت ها موفق شد پنجمين قهرماني متوالي خود را جشن بگيرد. تيم تنيس روي ميز پالايش نفت آبادان، ديگر تيم نفتي حاضر در اين رقابت ها در رتبه پنجم قرار گرفت.
رده بندي نهايي تيم ها در پايان بيست و هشتمين دوره رقابت هاي ليگ برتر به اين ترتيب است:
1 - پتروشيمي بندرامام 33,5 امتياز
2- دانشگاه آزاد آذربايجان شرقي 27 امتياز
3- رعد پدافند هوايي 24 امتياز
4- شهرداري کرج 24 امتياز
5- پالايش نفت آبادان 23 امتياز
6- اطلس پويان گيلان 17,5 امتياز
7- فراسنج تهران 16,5 امتياز
8- دبيري تبريز 2,5 امتياز
گفت وگو با بازرس فني ساخت مديريت پژوهش و فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران
مشعل: مجموعه صنعت نفت همواره در درون خود به دنبال پيدا کردن نقاط قوت بوده است تا با تقويت نيروهايي که در نقاط مختلف کشور پراکنده شده اند، به پرورش و رشد آنها و در نتيجه رشد خودش کمک کند. در اين سال ها بسياري از نخبگان در درون صنعت نفت شناخته و حمايت شده اند و بسياري از نخبگان هم از بيرون نفت به واسطه پروژه هاي پژوهشي نفتي به اين مجموعه ملحق شده اند. عبدالله سعيدي اصل، کارمند نخبه شرکت ملي حفاري ايران، هم يکي از همين نخبگان است که حالا دو سالي مي شود که در جاي مناسب خود يعني مديريت پژوهش و فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران فعال شده است. او در اين سال ها چندين اختراع و برنامه پژوهشي خود را دنبال کرده و تا حد زيادي اين اختراع ها زندگي او را متحول کرده اما هيچ کدام به مراحل اجرايي نرسيده اند تا بتواند ثمره تلاش هايش را در خط توليد ببيند. او مي گويد از زماني که در شرکت ملي حفاري مشغول به کار شده بنا بر نيازها و شرايط مورد نياز اين مجموعه برنامه هاي پژوهشي را پيش برده است و در حال حاضر دو طرح آماده و نيمه آماده براي ارائه دارد.
او از سال 97 با پيگيري و دستور مستقيم سيد عبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران، از کارآموزي در بخش حفاري به عنوان کارشناس ارشد بازرسي فني ساخت در مديريت پژوهش و فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران فعال شده است و قبل از آن (از سال 94) سه سال در بخش عمليات حفاري بوده و از نزديک با شرايط کار اين بخش ها آشنا شده است.
سعيدي اصل مي گويد دليل اين جا به جايي اختراع خود در حوزه حفاري بوده است و مديرعامل شرکت ملي حفاري بعد از اطلاع از حضور چنين فردي دستور جا به جايي او را داده است و سال گذشته براي شرکت در مسابقات جهاني اختراعات انرژي و محيط زيست در کره جنوبي BIXPO 2019 از او حمايت کرده اند. او در توضيح بيشتر مي گويد: قبلا اختراعي در حوزه غير نفتي با عنوان «دستگاه نمونه گيري از مذاب با استفاده از سازه بتوني» داشتم، اما شرکت طرف مقابل تاکيد داشت که اين طرح بايد در خط توليد ابتدا اجرايي شود و در ادامه به توافق نرسيديم.
او که به مدت پنج سال دستيار جوان مدير جمعيت هلال احمر استان خوزستان در امور علمي و پژوهشي و امور نخبگان بوده است، درباره اختراع پهبادي براي مواقع بحراني از جمله زلزله مي گويد که به جمعيت هلال احمر معرفي و پيشنهاد مي دهد اما در ادامه توجهي به آن نشده است. او مي گويد: اين پهباد طوري طراحي شده است که مي تواند هر نوع علائم حياتي را در مناطق آسيب ديده و آوار پيدا کرده و نشان دهد و مي تواند در حوادثي همچون زلزله در ساعات اوليه پس از وقوع حادثه به کمک نيروهاي امدادي بيايد.
اما سعيدي اصل مي گويد اگرچه بابت اين اختراع در سال 96 از سوي بنياد نخبگان به عنوان جوان نخبه استان معرفي شده و از سوي مراجع مختلف لوح تقدير و دريافت کرده و رسانه ها با او مصاحبه کرده اند، اما توجهي به اصل اختراع و اجرايي کردن آن نشده است.
اين کارمند نخبه در شرکت ملي حفاري در سال 2018 در مسابقات جهاني اختراعات انرژي و محيط زيست در کره جنوبي BIXPO با 6 طرح شرکت مي کند و موفق به کسب 2 مدال طلا، 2 مدال نقره و دو مدال برونز و يک نشان ويژه مي شود. او مي گويد: در سال 2019 هم با دو طرح در همين مسابقات جهاني کره جنوبي شرکت کردم و موفق به کسب يک مدال طلا و يک مدال نقره شدم و در ادامه سعي کردم طرح هايم را به سمت نيازمندي هاي شرکت ملي حفاري ببرم.
او در توضيح طرح خود که در مسابقات جهاني موفق به کسب مدال شده است، مي گويد: به دنبال دعوت شرکت کپکو کره جنوبي در اين مسابقات که از سيزدهم تا هجدهم آبان ماه 98 در سئول برگزار شد حاضر شدم. در اين رقابت ها يک هزار و 300 طرح از سراسر جهان پذيرش شده بود که در نهايت 160 طرح انتخاب و پس از ارزيابي داوران، تعدادي از شرکت کنندگان کشورهاي مختلف از جمله ايران موفق به دريافت مدال شدند.
رتبه نخست و مدال طلاي اين مسابقات بين المللي براي ارائه طرح «حذف ارتباط کوپلينگ مکانيکي و جايگزيني سيستم کوپلينگ هيدروليکي در زيردريايي ها تا عمق حداکثر يکصد متر» اعطا شد. پيش از اين نيز با ارائه طرح « ارتقاي کيفي توربين هاي بادي» مدال طلاي مسابقات جهاني اختراعات BIXPO 2018 در کره جنوبي را کسب کرده بودم.
او مي گويد: يکي از طرح هاي دردست بررسي او طرحي براي جايگزيني روش سنتي و قديمي براي تست کيسينگ است. اين طرح که منتظر ارائه در شوراي پژوهشي شرکت است تعداد نفرات در حين تست کيسينگ را به يک نفر مي رساند و در عين حال ايمني بالايي را به همراه دارد. در جريان انجام تست کيسينگ احتمال حادثه براي انگشت افراد در حين تست وجود دارد و اين روش احتمال صدمه و خطر را حذف مي کند.
سه سال فعاليت در بخش عمليات حفاري باعث شده تجهيزات و موقعيت و شرايط کاري در بخش عملياتي و شرايط کارکنان را بيشتر درک کنم. اين طرح اخير براي تست کيسينگ و يک طرح ديگر به دليل آشنايي با شرايط کارکنان بوده است که از نزديک سختي کار آنها را لمس کرده ام و درست به همين دليل مسئوليت بازرس فني ساخت در مديريت پژوهش و فناوري را به من سپرده اند، چرا که جزئيات شرايط و تجهيزات و عمليات را مي دانم.
سعيدي اصل سي و سه سال دارد و مي گويد: خانواده ام نفتي نبوده اند اما با برادر و اعضاي خانواده مجتمع فني و مکانيکي داريم و بسياري از قطعات مورد نياز را در آنجا تست و آماده مي کنيم. او که کارشناسي ارشد مکانيک جامدات با گرايش ساخت و توليد دارد مي گويد اين روحيه اختراع و توليدي جديد که کاربردي شود به او در زندگي کمک زيادي کرده و مي تواند اثرگذاري بيشتري هم داشته باشد.
کتاب «ظرافت جوجه تیغی» رمانی زیبا با درون مایه ای قوی از خانم موریل باربری- رمان نویس مراکشی الاصل و استاد فلسفه است. به هنگام انتشار کتاب در سال ۲۰۰۶ از رمان استقبال گسترده ای شد و با فروش میلیونی و جوایز متعدد، موفقیت های زیادی برای نویسنده اش به همراه داشت. این رمان همچنین در سال ۲۰۰۷ جایزه سال اتحادیه ناشران فرانسوی را از آن خود کرد. در سال ۲۰۰۹ براساس این کتاب فیلمی نیز ساخته شده است. ظرافت جوجه تیغی، کتابی است که همانند اسمش ساده و معمول نیست؛ کتابی با بن مایه فلسفی، عمیق اما دلچسب، کتاب سخت خوانی که به مرور آسان می شود. به طور کلی می شود گفت که اگر به دنبال کتابی هستید که هم میل شما را به فلسفه و موضوعات اجتماعی اقناع کند و هم ذات داستانی داشته باشد، این کتاب برای شماست. این کتاب را مرتضی کلانتریان ترجمه و با همکاری نشر کندوکاو ترجمه کره اند. قسمتی از متن پشت جلد کتاب:
خانم میشل ظرافت جوجه تیغی را دارد: از بیرون پوشیده از خار، یک قلعه واقعی نفوذناپذیر، ولی احساسم به من می گوید که از درون او به همان اندازه جوجه تیغی ظریف است، حیوان کوچک بی حال، به شدت گوشه گیر و بی اندازه ظریف.
کيومرث پوراحمد تيغ و ترمه را در سال 97 به تهيه کنندگي علي قائم مقامي ساخته است و اين روزها در حال اکران است. ديبا زاهدي، پژمان بازغي، لاله اسکندري، مهران رجبي، کوروش سليماني، آويسا سجادي، هومن برق نورد و شراره رنجبر بازيگران اين فيلم هستند. در توضيح اين فيلم گفته شده که داستان برخي از مسائل اجتماعي زنان در آن مطرح مي شود.
من آن مرغم که افکندم به دام صد بلا خود را
به يک پرواز بي هنگام کردم مبتلا خود را
نه دستي داشتم بر سر، نه پايي داشتم در گل
به دست خويش کردم اينچنين بي دست و پا خود را
چنان از طرح وضع ناپسند خود گريزانم
که گر دستم دهد از خويش هم سازم جدا خود را
گر اين وضع است مي ترسم که با چندين وفاداري
شود لازم که پيشت وانمايم بي وفا خود را
چو از اظهار عشقم خويش را بيگانه مي داري
نمي بايست کرد اول به اين حرف آشنا خود را
ببين وحشي که در خوناب حسرت ماند پا در گل
کسي کو بگذراندي تشنه از آب بقا خود را
*وحشي بافقي
خاطرات گمشده
فريدون آسرايي از خوانندگان پاپ ايراني است. آلبوم خاطرات گمشده او در سال 1390 منتشر شد. سلام، آينه، گل عاشق، تو آرومي، مسافر، طاقت بيار، کشف تو، بي تو، رويا و خاطرات گمشده قطعات اين آلبوم هستند که بيشترشان جزو قطعات پر طرفدار آثار فريدون آسرايي هستند. آسرايي همچنين در اين سالها چندين قطعه موسيقي پرطرفدار داشته که به عنوان تک آهنگ و يا تيتراژ برنامه هاي تلوزيوني ساخته شده است.
گفت و گوی «مشعل» با مترجم کتب تخصصی صنعت نفت
سيدمرتضي سادات نوريه، يکي از اعضاي فعال خانواده نفت در شرکت ملي حفاري است که در اين سال ها از کارآموزي دستگاه حفاري تا ترجمه کتاب هاي تخصصي موقعيت هاي مختلفي را تجربه و همزمان تلاش کرده تا موضوعات مهم تخصصي را از کتاب هاي تخصصي با زبان اصلي ترجمه و براي دانشجويان سهل الوصول کند. اين عضو دزفولي خانواده نفت که حالا 55 سال دارد، از سال 1369 به استخدام شرکت ملي حفاري درآمده و سه سالي را به عنوان کارآموز در کنار دکل حفاري فعاليت کرده است. مدرک کارشناسي خود را از دانشگاه اهواز و کارشناسي ارشد خود را در رشته مهندسي نفت با گرايش حفاري و بهره برداري از دانشگاه آزاد اميديه اخذ کرده است.
خانواده سادات نوريه در صنعت نفت فعال نبوده اند؛ اما او با علاقه اي که به اين رشته تحصيلي داشته، وارد اين عرصه شده و در اين سال ها تلاش کرده راه تحصيل و منابع دانشگاهي را براي دانشجويان و کارکنان آسان و در دسترس کند. او مي گويد: پس از کارآموزي در بخش حفاري، به پيشنهاد اداره آموزش در اين بخش فعال شدم و از کارشناس تا رئيس اداره آموزش پيش رفتم. در عين حال با توجه به آشنايي و ارتباطي که با کارآموزان در بخش حفاري و بخش هاي ديگر داشتم و همزمان خودم هم مسير دانشگاهي را مي گذراندم، متوجه شدم که حوزه حفاري با فقر شديد در حوزه منابع علمي و تخصصي رو به روست. در واقع متوجه شدم که منابع دانشگاهي و تخصصي کم و محدودي براي دانشجويان ترجمه قرار دارد. به همين دليل از ترجمه چند دوره از نشريه انجمن بين المللي پيمانکاران حفاري شروع کردم. اين نشريه، قوي ترين منبع براي موضوع حفاري است و هر سال به روز رساني مي شود و کارآموزان و دانشجويان مي توانند از آن استفاده کنند. او با بيان اينکه در واقع اين ترجمه اولين کار من در اين حوزه بود که شروعي براي ترجمه هاي ديگر شد، افزود: همزمان با اين ترجمه در مقطع کارشناسي ارشد مشغول به تحصيل و در ادامه باز هم بيشتر با محدوديت هاي منابع دانشگاهي در حوزه حفاري آشنا شدم. به همين دليل، اولين کتاب خود را در سال 1387 با ترجمه کتاب «عمليات کنترل چاه» منتشر کردم. موضوع اين کتاب براي صنعت نفت و حوزه حفاري اهميت زيادي داشت.
سادات نوريه افزود: در ادامه ديديم که دانشگاه، کتاب هاي خارجي را به عنوان منابع مرجع به دانشجويان معرفي مي کند که دانشجويان توان و شرايط ترجمه آنها را ندارند . به همين دليل ترجمه دو کتاب ديگر با عنوان «مباني مهندسي مخازن شکاف دار» و «مهندسي مخازن پيشرفته» را در سال هاي 89 و 90 انجام دادم. اين کتاب ها در مقطع کارشناسي ارشد رشته مهندسي نفت تدريس مي شود.
او می گوید: به دلیل آنکه موضوع پایان نامه کارشناسی ارشدم با عنوان «عملیات حفاری زیر فشار تعادلی چاه» ( UBD ) در حوزه دانشگاهی و عملیاتی اهمیت زیادی داشته، تصمیم گرفتم با همکاری شرکت ملی حفاری ایران این پایان نامه را نیز به چاپ برسانم.
کتاب ديگر اين عضو خانواده شرکت ملي حفاري که در مقطع کارشناسي ارشد مهندسي نفت اهميت دارد، «رفتار فازي سيالات مخزن» است که در سال 95 منتشر شده است. سادات نوريه مي گويد: در سال 96 و همزمان با فوران آتش از چاه رگ سفيد و خساراتي که به همراه داشت، احساس کردم که نيروهاي عملياتي نياز دارند بيشتر با موضوعات مهم مرتبط با چاه و دستگاه حفاري آشنا شوند، به همين دليل کتاب جيبي «100 نکته کليدي براي کارکنان دستگاه حفاري» را تاليف کردم که با استقبال خوبي هم رو به رو شد.
او ادامه مي دهد: در ادامه به دنبال کتاب هايي تخصصي براي دانشجويان و کارآموزان بودم، به همين دليل کتاب هفتم خود را به ترجمه کتاب «قواعد عملياتي براي کارکنان دستگاه حفاري» اختصاص دادم. سادات نوريه مي افزايد: در اين سال ها شرکت ملي حفاري همراهي و همکاري مادي و معنوي خوبي با من داشت و شايد دليل اصلي آن هم اين بود که مي دانستند در حوزه آموزش و مسائل تخصصي، اين حوزه فقير بوده و لازم است منابع دانشگاهي، رسمي بيشتري در اختيار دانشجويان و کارآموزان و کارکنان باشد.
او با بيان اينکه بجز من، همکاران ديگري نيز کار ترجمه کتاب هاي تخصصي اين حوزه را انجام داده اند، خاطرنشان مي کند: حضور چند ساله من در حوزه کارآموزي حفاري شرايطي را فراهم کرد تا از نزديک با شرايط کاري، محدوديت ها و سختي کار همکاران در پاي دکل حفاري آشنا شوم و بتوانم درک بهتري از نيازها داشته باشم.
سادات نوریه که حالا ریاست آموزش حفاری شرکت ملی حفاری را بر عهده دارد، می گوید: بیشتر شب ها و روزهای تعطیل به کار ترجمه و مطالعه در حوزه حفاری می پردازم. در این سال ها در هر دو حوزه فنی و دانشگاهی پیش رفته ام و خانواده ام نیز همراهی خوبی با من داشته اند. در حال حاضر هم کتاب «فرهنگ جامع حفاری» را که کتابی جامع و 1400 صفحه ای در این حوزه است، در دست چاپ دارم و امیدوارم در این شرایط کرونایی بتوانم آن را به نتیجه برسانم. او عنوان می کند: سال 1367 ازدواج کردم و یک دختر و یک پسر دارم. پسرم در صنعت حفاری مشغول به کار است و دخترم کارشناس اتاق عمل است و در این سال ها تلاش کردم به آنها در مسیر موفقیت کمک کنم. تلاش من این است که فرزندان و همه افرادی را که با آنها در ارتباط هستم، از فضای مجازی به سمت کتاب هدایت کنم.
شرح عکس
از 15 تيرماه بر اساس مصوبه دولت، طرح «ماسک اجباري» اجرايي شده و در همه اماکن عمومي، شهروندان موظف به استفاده از ماسک هستند. اينجا مترو تبريز است و از آنجا که کودکان هم همانند بزرگسالان در معرض ابتلا به کرونا قرار دارند، آنها هم هنگام حضور در مترو تبريز از ماسک استفاده کرده اند.
عکس: مريم ابراهيمه - ايسنا
با برنامه snapchat مي توان با ارسال تصاويري که بعد از مدتي حذف مي شوند، با دوستان خود ارتباط برقرار کرد. به روزرساني جديد اين برنامه نيز استفاده از آن را ساده تر کرده و به شما اجازه مي دهد تصاوير قديمي را ذخيره کنيد. اين اپليکيشن در اين روزهاي کرونايي که بسياري از افراد، خانواده ها و دوستان از يکديگر دور هستند يا جلسات کاري و اداري از راه دور انجام مي شود، کاربرد زيادي دارد.
بيشتر افراد لينکدين را به عنوان اپليکيشني براي يافتن کار مي شناسند. با وجود اينکه تمرکز اصلي برنامه بر تجارت و کسب و کار معطوف است، نسخه اندرويد اين برنامه به دنبال آن است که با ارائه امکانات و خدمات جديد، تکميل کننده وبسايت لينکدين باشد. اين نسخه، هم اکنون داراي امکاناتي مثل نمايش تعداد بازديد کننده ها و فيلد اخبار است.
برنامه Indeed Job Search، براي پيدا کردن کسب و کار است که ميليون ها کاربر از طريق آن مي توانند به فضاي کسب و کارها اتصال پيدا کنند. در اين اپليکيشن شما رزومه شغلي و ويژگي هايي از خودتان را اعلام مي کنيد و در اختيار مراکز مرتبط شغلي قرار مي دهيد. بسياري از مراکز علمي و دانشگاهي نيز از همين طريق مي توانند افراد مورد نظر خود را انتخاب کنند و در عين حال فرصتي براي افراد ايجاد مي شود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات