گفت وگو با بازرس فني ساخت مديريت پژوهش و فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران
جذب نخبه مستقیم از پای عملیات حفاری
مشعل: مجموعه صنعت نفت همواره در درون خود به دنبال پيدا کردن نقاط قوت بوده است تا با تقويت نيروهايي که در نقاط مختلف کشور پراکنده شده اند، به پرورش و رشد آنها و در نتيجه رشد خودش کمک کند. در اين سال ها بسياري از نخبگان در درون صنعت نفت شناخته و حمايت شده اند و بسياري از نخبگان هم از بيرون نفت به واسطه پروژه هاي پژوهشي نفتي به اين مجموعه ملحق شده اند. عبدالله سعيدي اصل، کارمند نخبه شرکت ملي حفاري ايران، هم يکي از همين نخبگان است که حالا دو سالي مي شود که در جاي مناسب خود يعني مديريت پژوهش و فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران فعال شده است. او در اين سال ها چندين اختراع و برنامه پژوهشي خود را دنبال کرده و تا حد زيادي اين اختراع ها زندگي او را متحول کرده اما هيچ کدام به مراحل اجرايي نرسيده اند تا بتواند ثمره تلاش هايش را در خط توليد ببيند. او مي گويد از زماني که در شرکت ملي حفاري مشغول به کار شده بنا بر نيازها و شرايط مورد نياز اين مجموعه برنامه هاي پژوهشي را پيش برده است و در حال حاضر دو طرح آماده و نيمه آماده براي ارائه دارد.
او از سال 97 با پيگيري و دستور مستقيم سيد عبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران، از کارآموزي در بخش حفاري به عنوان کارشناس ارشد بازرسي فني ساخت در مديريت پژوهش و فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران فعال شده است و قبل از آن (از سال 94) سه سال در بخش عمليات حفاري بوده و از نزديک با شرايط کار اين بخش ها آشنا شده است.
سعيدي اصل مي گويد دليل اين جا به جايي اختراع خود در حوزه حفاري بوده است و مديرعامل شرکت ملي حفاري بعد از اطلاع از حضور چنين فردي دستور جا به جايي او را داده است و سال گذشته براي شرکت در مسابقات جهاني اختراعات انرژي و محيط زيست در کره جنوبي BIXPO 2019 از او حمايت کرده اند. او در توضيح بيشتر مي گويد: قبلا اختراعي در حوزه غير نفتي با عنوان «دستگاه نمونه گيري از مذاب با استفاده از سازه بتوني» داشتم، اما شرکت طرف مقابل تاکيد داشت که اين طرح بايد در خط توليد ابتدا اجرايي شود و در ادامه به توافق نرسيديم.
او که به مدت پنج سال دستيار جوان مدير جمعيت هلال احمر استان خوزستان در امور علمي و پژوهشي و امور نخبگان بوده است، درباره اختراع پهبادي براي مواقع بحراني از جمله زلزله مي گويد که به جمعيت هلال احمر معرفي و پيشنهاد مي دهد اما در ادامه توجهي به آن نشده است. او مي گويد: اين پهباد طوري طراحي شده است که مي تواند هر نوع علائم حياتي را در مناطق آسيب ديده و آوار پيدا کرده و نشان دهد و مي تواند در حوادثي همچون زلزله در ساعات اوليه پس از وقوع حادثه به کمک نيروهاي امدادي بيايد.
اما سعيدي اصل مي گويد اگرچه بابت اين اختراع در سال 96 از سوي بنياد نخبگان به عنوان جوان نخبه استان معرفي شده و از سوي مراجع مختلف لوح تقدير و دريافت کرده و رسانه ها با او مصاحبه کرده اند، اما توجهي به اصل اختراع و اجرايي کردن آن نشده است.
اين کارمند نخبه در شرکت ملي حفاري در سال 2018 در مسابقات جهاني اختراعات انرژي و محيط زيست در کره جنوبي BIXPO با 6 طرح شرکت مي کند و موفق به کسب 2 مدال طلا، 2 مدال نقره و دو مدال برونز و يک نشان ويژه مي شود. او مي گويد: در سال 2019 هم با دو طرح در همين مسابقات جهاني کره جنوبي شرکت کردم و موفق به کسب يک مدال طلا و يک مدال نقره شدم و در ادامه سعي کردم طرح هايم را به سمت نيازمندي هاي شرکت ملي حفاري ببرم.
او در توضيح طرح خود که در مسابقات جهاني موفق به کسب مدال شده است، مي گويد: به دنبال دعوت شرکت کپکو کره جنوبي در اين مسابقات که از سيزدهم تا هجدهم آبان ماه 98 در سئول برگزار شد حاضر شدم. در اين رقابت ها يک هزار و 300 طرح از سراسر جهان پذيرش شده بود که در نهايت 160 طرح انتخاب و پس از ارزيابي داوران، تعدادي از شرکت کنندگان کشورهاي مختلف از جمله ايران موفق به دريافت مدال شدند.
رتبه نخست و مدال طلاي اين مسابقات بين المللي براي ارائه طرح «حذف ارتباط کوپلينگ مکانيکي و جايگزيني سيستم کوپلينگ هيدروليکي در زيردريايي ها تا عمق حداکثر يکصد متر» اعطا شد. پيش از اين نيز با ارائه طرح « ارتقاي کيفي توربين هاي بادي» مدال طلاي مسابقات جهاني اختراعات BIXPO 2018 در کره جنوبي را کسب کرده بودم.
او مي گويد: يکي از طرح هاي دردست بررسي او طرحي براي جايگزيني روش سنتي و قديمي براي تست کيسينگ است. اين طرح که منتظر ارائه در شوراي پژوهشي شرکت است تعداد نفرات در حين تست کيسينگ را به يک نفر مي رساند و در عين حال ايمني بالايي را به همراه دارد. در جريان انجام تست کيسينگ احتمال حادثه براي انگشت افراد در حين تست وجود دارد و اين روش احتمال صدمه و خطر را حذف مي کند.
سه سال فعاليت در بخش عمليات حفاري باعث شده تجهيزات و موقعيت و شرايط کاري در بخش عملياتي و شرايط کارکنان را بيشتر درک کنم. اين طرح اخير براي تست کيسينگ و يک طرح ديگر به دليل آشنايي با شرايط کارکنان بوده است که از نزديک سختي کار آنها را لمس کرده ام و درست به همين دليل مسئوليت بازرس فني ساخت در مديريت پژوهش و فناوري را به من سپرده اند، چرا که جزئيات شرايط و تجهيزات و عمليات را مي دانم.
سعيدي اصل سي و سه سال دارد و مي گويد: خانواده ام نفتي نبوده اند اما با برادر و اعضاي خانواده مجتمع فني و مکانيکي داريم و بسياري از قطعات مورد نياز را در آنجا تست و آماده مي کنيم. او که کارشناسي ارشد مکانيک جامدات با گرايش ساخت و توليد دارد مي گويد اين روحيه اختراع و توليدي جديد که کاربردي شود به او در زندگي کمک زيادي کرده و مي تواند اثرگذاري بيشتري هم داشته باشد.
ظرافت جوجه تیغی
کتاب «ظرافت جوجه تیغی» رمانی زیبا با درون مایه ای قوی از خانم موریل باربری- رمان نویس مراکشی الاصل و استاد فلسفه است. به هنگام انتشار کتاب در سال ۲۰۰۶ از رمان استقبال گسترده ای شد و با فروش میلیونی و جوایز متعدد، موفقیت های زیادی برای نویسنده اش به همراه داشت. این رمان همچنین در سال ۲۰۰۷ جایزه سال اتحادیه ناشران فرانسوی را از آن خود کرد. در سال ۲۰۰۹ براساس این کتاب فیلمی نیز ساخته شده است. ظرافت جوجه تیغی، کتابی است که همانند اسمش ساده و معمول نیست؛ کتابی با بن مایه فلسفی، عمیق اما دلچسب، کتاب سخت خوانی که به مرور آسان می شود. به طور کلی می شود گفت که اگر به دنبال کتابی هستید که هم میل شما را به فلسفه و موضوعات اجتماعی اقناع کند و هم ذات داستانی داشته باشد، این کتاب برای شماست. این کتاب را مرتضی کلانتریان ترجمه و با همکاری نشر کندوکاو ترجمه کره اند. قسمتی از متن پشت جلد کتاب:
خانم میشل ظرافت جوجه تیغی را دارد: از بیرون پوشیده از خار، یک قلعه واقعی نفوذناپذیر، ولی احساسم به من می گوید که از درون او به همان اندازه جوجه تیغی ظریف است، حیوان کوچک بی حال، به شدت گوشه گیر و بی اندازه ظریف.
تیغ و ترمه
کيومرث پوراحمد تيغ و ترمه را در سال 97 به تهيه کنندگي علي قائم مقامي ساخته است و اين روزها در حال اکران است. ديبا زاهدي، پژمان بازغي، لاله اسکندري، مهران رجبي، کوروش سليماني، آويسا سجادي، هومن برق نورد و شراره رنجبر بازيگران اين فيلم هستند. در توضيح اين فيلم گفته شده که داستان برخي از مسائل اجتماعي زنان در آن مطرح مي شود.
شعر
من آن مرغم که افکندم به دام صد بلا خود را
به يک پرواز بي هنگام کردم مبتلا خود را
نه دستي داشتم بر سر، نه پايي داشتم در گل
به دست خويش کردم اينچنين بي دست و پا خود را
چنان از طرح وضع ناپسند خود گريزانم
که گر دستم دهد از خويش هم سازم جدا خود را
گر اين وضع است مي ترسم که با چندين وفاداري
شود لازم که پيشت وانمايم بي وفا خود را
چو از اظهار عشقم خويش را بيگانه مي داري
نمي بايست کرد اول به اين حرف آشنا خود را
ببين وحشي که در خوناب حسرت ماند پا در گل
کسي کو بگذراندي تشنه از آب بقا خود را
*وحشي بافقي
چه بشنویم
خاطرات گمشده
فريدون آسرايي از خوانندگان پاپ ايراني است. آلبوم خاطرات گمشده او در سال 1390 منتشر شد. سلام، آينه، گل عاشق، تو آرومي، مسافر، طاقت بيار، کشف تو، بي تو، رويا و خاطرات گمشده قطعات اين آلبوم هستند که بيشترشان جزو قطعات پر طرفدار آثار فريدون آسرايي هستند. آسرايي همچنين در اين سالها چندين قطعه موسيقي پرطرفدار داشته که به عنوان تک آهنگ و يا تيتراژ برنامه هاي تلوزيوني ساخته شده است.