زنجيره توليد محصولات پتروشيمي بايد تا مصرف نهايي تکميل شود
صنعت گاز خودکفايي از واردات کالا را جشن ميگيرد
زنگنه: در مقابل جان افراد و ثروت ملی مسئولیم
تحقق 101 درصد تولید در نفت و گاز مارون
ساخت قطعات توربین با دانش ایرانی
23 سال سکان داری در پالایش نفت
جوشش چشمه سرمایه گذاری از درون
آیا عربستان توانایی تمدید توافق اوپک پلاس تا سال 2020 را دارد؟
آمادگي بهرهبرداري خطوط لوله مرحله دوم فاز 13
امضاي قرارداد توليد 100هزار قواي محرکه کممصرف
اصول شش گانه خانواده ها برای ترویج عبودیت
نفی انگلیسی ها؛ از سیاست تا اقتصاد
دنیای بی پرده مستندها و عالم خیال انگیز تئاترها
علاقه به حقوق مرا تا اینجا آورد
رئيس جمهور در نشستي با فعالان صنايع پتروشيمي و فولاد کشور:
رئيس جمهوري با تأکيد بر اينکه زنجيره توليد بخش پتروشيمي در روند توليد محصول تا مصرف نهايي بايد کامل باشد، گفت: در اين صنعت از خام فروشي فاصله گرفته ايم که رشد دو برابري مقدار توليد محصولات پتروشيمي در هفت سال گذشته، تحول بزرگي در اين صنعت ايجاد کرده است. به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، حسن روحاني عصر روز دوشنبه (ششم مردادماه) در نشستي با توليدکنندگان و فعالان صنايع پتروشيمي و فولاد کشور با تأکيد بر اينکه خوداتکايي در توليدات ارزشمند بخش هاي پتروشيمي و فولاد، دستاوردي مهم براي کشور است، گفت: 14 ميليارد دلار براي پيشبرد گام دوم توسعه در بخش پتروشيمي و 8 ميليارد دلار هم تاکنون براي جهش سوم که سال 1404 به نتيجه مي رسد، سرمايه گذاري کرده ايم.
وي با قدرداني از تلاش همه فعالان در دو بخش فولاد و پتروشيمي اظهار کرد: اين دو بخش به موقع ارز خود را برگردانده اند و اگر دولت افتخار مي کند که در برابر آمريکا، تحريم و فشار خارجي ايستاده ، اين ايستادگي در سايه کمک و تلاش همه توليدکنندگان، سرمايه گذاران و کارآفرينان بويژه در زنجيره فولاد و پتروشيمي امکان پذير شده است. روحاني با بيان اينکه شرکت هاي فولاد و پتروشيمي بار سنگيني در زمينه توليد و صادرات غيرنفتي بر دوش دارند، افزود: خوشبختانه محصولات توليدي ما از نظر کيفيت قابل رقابت در بازار جهاني است و اگر کيفيت محصول بالا نباشد، نمي توانيم در بازار رقابت کنيم. رئيس جمهور با تأکيد بر تکميل بودن زنجيره توليد ادامه داد: زنجيره توليد در روند توليد محصول تا مصرف نهايي بايد کامل باشد و خوشبختانه امروز در بخش اعظم محصولات پتروشيمي و فولاد در کشور بي نياز هستيم و روي پاي خود ايستاده ايم و خوداتکايي و خودکفايي از دستاوردهاي مهم اين توليدات ارزشمند در کشور بوده است. وي با اشاره به ضرورت جلوگيري از خام فروشي در محصولات توليدي کشور، گفت: امروز صنايع پتروشيمي و فولاد از خام فروشي جدا شده و به ارزش افزوده رسيده ايم که مي تواند سبب رونق اشتغال و توسعه صنايع پايين دستي شود. روحاني با اشاره به اينکه با افتتاح طرح هاي 17گانه پتروشيمي در سال 99، حدود 25 ميليون تن به محصولات پتروشيمي اضافه مي شود، گفت: اين بحث يک سال، يعني سال 99 است. طي يک سال در شرايط تحريم مي بينيم که حرکت بزرگي انجام شده است.
رئيس جمهوري دو برابر شدن مقدار توليد محصولات پتروشيمي و فولادي در هفت سال گذشته را نتيجه اقدام ارزشمند و هنر بزرگ توليدگران، متخصصان، کارشناسان و کارگران کشور برشمرد و اظهار کرد: اين افزايش توليد، تحول بزرگي در صنايع فولاد و پتروشيمي کشور ايجاد کرده است. روحاني با تأکيد بر اينکه ما به عنوان نمايندگان مردم مسؤوليت همه کشور را به عهده داريم، يادآور شد: همه بايد منافع، اهداف و نيازهاي ملي را در نظر بگيريم و اساس مسؤوليت ما حفظ منافع کشور است.
وي تصريح کرد: نبايد فقط به فکر دوره کوتاه مسؤوليت خود باشيم. اين تفکر نادرستي است که در اقدام ها و فعاليت ها، فقط چهار سال يا يک سال باقيمانده از دولت خود را ببينيم. همه دولت ها وظيفه سنگين و بزرگي به عهده دارند و آن، حفظ منافع ملي و مصالح کشور است.
رئيس جمهوري با بيان اينکه مسائل و مشکلات مطرح شده از سوي مديران شرکت هاي پتروشيمي و فولاد در اين نشست در جلسه روز (سه شنبه، هفتم مردادماه) هماهنگي اقتصادي دولت مطرح و براي حل مشکلات تصميم گيري شد، افزود: از همه توليدکنندگان و تلاش گراني که در شرايط سخت تحريم و فشار اقتصادي دشمن و شيوع ويروس کرونا براي توسعه کشور و افزايش توليد تلاش کردند، سپاسگزاري مي کنم. روحاني با بيان اينکه دشمنان تصور مي کردند دو يا سه ماه پس از تحريم و جنگ اقتصادي عليه ملت ايران، ما مجبور به تماس با آنها خواهيم شد، گفت: در طول دو سال و سه ماه که از اعمال شديدترين تحريم هاي اقتصادي گذشته است، خودشان بارها درخواست مذاکره و گفت وگو کرده اند. وي با تأکيد بر اينکه ما ابايي از مذاکره نداريم و به دنبال نمايش نيستيم، گفت: تحريم آنها تروريسم اقتصادي بوده و در شرايط شيوع کرونا هم يک تروريسم دارويي را عليه ملت ايران اعمال کرده اند. نخست بايد کار خلافي را که آغاز کرده اند، پايان دهند و تحريم را بردارند، اين نه يک پيش شرط؛ بلکه يک واقعيت است.
رئيس جمهوري با بيان اينکه همه مردم در اين مدت به سهم خود در مقابل فشار اقتصادي دشمن ايستادگي کردند، گفت: توليدگران در خط مقدم اين مبارزه بودند و صنعت فولاد و پتروشيمي در خط مقدم قرار داشتند که توانستيم در مقابل دشمن ايستادگي کنيم. وي ادامه داد: مردم مطلع باشند اگر دولت افتخار مي کند که در برابر تحريم و فشار خارجي مي ايستيم، اين ايستادگي منوط به تلاش همه مردم، توليدکنندگان، متخصصان، کارگران، سرمايه گذاران و صادرکنندگان است. رئيس جمهوري با بيان اينکه تلاش و کوشش براي توسعه کشور و جهش توليد در سال جاري و سال آينده هم ادامه خواهد داشت، افزود: با افتتاح طرح هاي جديد در بخش هاي پتروشيمي و فولاد طي هفته ها و ماه هاي آينده روند حرکت بزرگ توسعه کشور و جهش توليد را شاهد خواهيم بود. روحاني با تأکيد بر اينکه دولت با اميد به تلاش همه توليدگران به تعهدهاي خود متعهد است، به مديران شرکت هاي توليدي پتروشيمي و فولاد حاضر در اين نشست توصيه کرد هر جا بين منافع بنگاه و مصالح کشور، دوراهي ايجاد مي شود، منافع کشور را در اولويت قرار دهند. رئيس جمهوري با اشاره به رشد دو برابري توليد بنزين در کشور از سال 92 تأکيد کرد: مقدار بنزين توليدي نيز از آغاز کار اين دولت هم اکنون به بيش از 110 ميليون ليتر رسيده که تا آخر سال بيشتر هم مي شود. وي با تأکيد بر اهميت رونق بازار سرمايه و عرضه سهام شرکت هاي توليدي در بورس تصريح کرد: در عرضه سهام خود در بورس، جديت بيشتري به خرج دهيد که هم به نفع خودتان است و هم رونق بيشتر بازار سرمايه را به همراه خواهد داشت. رئيس جمهوري خطاب به مديران شرکت هاي پتروشيمي و فولاد گفت: در توليد محصولات خود، نيازمندي هاي داخلي را به گونه اي تأمين کنيد که هم علامت نادرست به بازار ارز داده نشود و هم بازار داخلي را تحت تاثير قرار ندهد. پيش از سخنان رئيس جمهوري در نشست با توليدکنندگان و فعالان صنايع پتروشيمي و فولاد کشور، بيژن زنگنه، وزير نفت و مدرس خياباني، سرپرست وزارت صمت گزارشي از وضع صنايع پتروشيمي و فولاد و روند توليد و صادرات محصولات در اين دو حوزه ارائه کردند و چند تن از مديران اين دو صنعت به بيان ديدگاه ها و طرح مشکلات خود پرداختند و حمايت دولت و رئيس جمهوري براي رفع اين مشکلات را خواستار شدند.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: ايران تحت هيچ شرايطي تسليم نمي شود و با وجود تحريم هاي آمريکا، صنعت نفت خود را توسعه مي دهد.
سيد موسي موسوي با تأکيد بر اينکه ايران در حال توسعه ظرفيت ها در صنعت نفت است و تا هر زمان که نياز باشد، براي احياي سهم خود در بازارهاي جهاني نفت تلاش مي کنيم، گفت: صنعت نفت ايران هم اکنون در مسير توسعه گام برمي دارد و در عرصه جهاني تأثيرگذار است. تحولات صنعت نفت ايران پس از پيروزي انقلاب اسلامي با پيش از آن قابل مقايسه نيست. ايران در اين صنعت، جهش قابل توجهي داشته است.
وي به توسعه فازهاي ميدان گازي مشترک پارس جنوبي اشاره کرد و افزود: در چند سال گذشته بويژه با روي کار آمدن دولت تدبير و اميد، فازهاي مختلف پارس جنوبي به بهره برداري رسيد و اين در حالي انجام شد که تحريم ها نيز بر کشور سايه افکنده بود.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: کشور به سمت اهداف خود در توليد نفت و پتروشيمي حرکت مي کند و با تلاش و همت به هدفش در افزايش توليد گاز نيز مي رسد، اين در حالي است که پالايشگاه ستاره خليج فارس نيز ظرفيت پالايش بنزين را افزايش مي دهد. اين موارد نشان مي دهد هرچند تحريم هزينه هايي به کشور تحميل مي کند، اما قطار توسعه بويژه توسعه صنعت نفت را متوقف نمي کند.
عضو کميته گاز و پتروشيمي مجلس شوراي اسلامي عنوان کرد: صنعت نفت با درايت وزير نفت و با وجود تحريم ها، مسير توسعه خود را ادامه مي دهد.
استاندار استان مرکزي و رئيس اتاق بازرگاني، صنايع و معادن و کشاورزي با ارسال لوح سپاس از مديرعامل شرکت گاز استان مرکزي قدرداني کردند.
سيدعلي آقازاده، استاندار استان مرکزي و منوچهر توسطي، رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي و دبير گفت وگوي دولت و بخش خصوصي استان مرکزي با ارسال لوح سپاس از عملکرد محمدرضا سميعي، مديرعامل شرکت گاز استان مرکزي قدرداني کردند.
متن لوح ارسالي به اين شرح است: «رشد توسعه اقتصادي در جمهوري اسلامي ايران، مديون تلاش جمعي و برنامه ريزي مديران، متخصصان و استاداني است که دانش و تخصص و عمر گرانبهاي خود را سرمايه اي براي سربلندي و سازندگي نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران قرار داده اند.
از اين رو بر خود لازم مي دانيم از جنابعالي به واسطه تلاش مستمر و حضور منظم در برگزاري نشست هاي شوراي گفت وگوي دولت و بخش خصوصي به عنوان يکي از اثربخش ترين سازوکارهاي رفع موانع توليد و فعاليت هاي اقتصادي در مسير توسعه کشور و همچنين پيگيري مصوبه هاي مربوطه در سال 1398، نهايت قدرداني و تشکر را به عمل آورده و سربلندي، پيروزي و موفقيت شما را از درگاه احديت مسألت مي کنيم.»
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: تلاش کارکنان صنعت نفت در شرايط کنوني کشور ستودني است و مجموعه نفت در اين شرايط، متحمل زحمات بسياري مي شود.
عبدالکريم جميري در بازديد از جزيره خارک در نشست با رؤساي شرکت هاي نفتي و پتروشيمي اين منطقه عملياتي گفت: صنعت نفت توانسته است بعد از انقلاب، با همت بلند نيروهاي توانمند در بخش هاي مختلف و در مقاطع بسيار سخت از جمله در دوران دفاع مقدس و در دوران تحريم هاي ناجوانمردانه استکبار جهاني، به فعاليت ها و نقش برجسته و حياتي خود ادامه دهد و با فعاليت هاي گسترده و تلاش هاي مجاهدانه، حتي يک روز توليد و صادرات متوقف نشد که اين همت بلند و اين کوشش و تلاش قابل تقدير است، تقدير از همه کساني که در بخش هاي مختلف ايستاده اند و تلاش مي کنند.
نماينده مردم بوشهر، گناوه، ديلم و خارک در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه امروز شرايط ما نسبت به گذشته بسيار پيچيده شده و مجموعه نفت متحمل زحمات بسياري است، افزود: در سال جهش توليد، نگاه مثبت کميسيون انرژي مجلس و عمده تلاش ها بر اين است که اولويت هاي مهم شناسايي و ريل گذاري مناسب انجام شود و با هماهنگي منطقي و تفاهم و همکاري با دستگاه هاي اجرايي آنچه مورد نياز جامعه و مردم است، مورد توجه قرار گيرد.
سيدمحمد جواد موسوي، رئيس پايانه نفتي خارک نيز با ارائه گزارشي از مأموريت ها و فعاليت هاي شرکت پايانه هاي نفتي ايران اظهار کرد: شرکت پايانه هاي نفتي ايران به عنوان يکي از شرکت هاي تابع شرکت ملي نفت ايران، سازماني است عملياتي، تخصصي و حرفه اي که همه امور دريافت، ذخيره سازي، عمليات صادرات و واردات نفت خام، مواد نفتي و ميعانات گازي، خدمات دريايي و همچنين ارائه خدمات اندازه گيري و آزمايشگاهي در چهار منطقه خارک، عسلويه، ماهشهر و پايانه شمال را به عهده دارد.
موسوي افزود: متخصصان فني شرکت پايانه هاي نفتي ايران با استفاده از دانش نظري و مهارت هاي عملي خود و با همکاري شرکت هاي دانش بنيان داخلي توانسته اند بسياري از تجهيزات کاربردي صنعت نفت را بومي سازي کنند.
رئيس پايانه نفتي خارک تصريح کرد: انجام تعميرات شناورهاي ملکي شرکت، طراحي و ساخت کارت هاي الکترونيکي سيستم هاي اندازه گيري نفت، شير چهارراهه سامانه صحت سنجي سيستم اندازه گيري نفت خام (پروور)، اکچويتور شيرآلات صنعتي، قطعات الکترونيکي و مکانيکي سيستم هاي اندازه گيري نفت با تلاش متخصصان شرکت و استفاده از توان داخل ساخته شده که صرفه اقتصادي قابل توجهي براي شرکت داشته است.
معاون وزير نفت در امور گاز:
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران از آغاز ساخت 35 قلم کالاهاي پرمصرف و راهبردي صنعت گاز کشور با مشارکت شرکت هاي دانش بنيان ايراني خبرداد و اعلام کرد: همزمان با افزايش ظرفيت توليد و فراورش پالايشگاه، بزودي صنعت گاز خودکفايي از واردات کالاهاي خارجي را جشن مي گيرد.
حسن منتظرتربتي با اشاره به افزايش ظرفيت توليد گاز ايران و ثبت رکوردهاي متعدد در زنجيره توليد، انتقال، توزيع، توسعه و صادرات گاز کشور گفت: همزمان با برنامه ريزي گسترده براي حفظ و نگهداشت توليد گاز، برنامه هاي توسعه اي صنعت گاز هم در شرايط تحريم هاي غيرقانوني و کرونا ادامه دارد و متوقف نشده است. وي با بيان اينکه در سال جهش توليد، برنامه ريزي گسترده اي به منظور استفاده حداکثري از توان و ظرفيت سازندگان، پيمانکاران و صنعتگران ايراني در دستور کار شرکت ملي گاز قرار گرفته، تصريح کرد: به منظور بي نيازي شبکه توليد، انتقال و توزيع گاز کشور، تاکنون يک برنامه راهبردي چهارمرحله اي براي بومي سازي دانش و فناوري کالاهاي پرمصرف در صنعت گاز تعريف و اجراي آن آغاز شده است. معاون وزير نفت در امور گاز، با اشاره به شناسايي نيازهاي فناورانه، راهبردي و اقلام 20گانه مورد نياز شرکت ملي گاز در بخش هاي پالايش، انتقال و توزيع، اظهار کرد: هم اکنون 35 قلم پرمصرف و پرتقاضاي صنعت گاز که هم از لحاظ تعداد و هم از لحاظ ارزبري، منابع قابل توجهي را به خود اختصاص داده بودند، احصا شده اند.
تربتي با اشاره به نگاه ويژه شرکت ملي گاز به فعاليت شرکت هاي دانش بنيان براي کاهش وابستگي صنعت گاز به خريد کالاهاي خارجي تأکيد کرد: به همين منظور، با مشارکت شرکت هاي دانش بنيان و سازندگان داخلي ساخت تجاري 35 قلم کالاي پرمصرف صنعت گاز در قالب تعريف يک بانک جامع و نيازسنجي هوشمندانه آغاز شده است.
وي همچنين از برنامه ريزي براي توليد داخلي انواع مواد شيميايي مورد نياز صنعت گاز کشور از سوي شرکت هاي دانش بنيان داخلي خبر داد و افزود: عمده اين مواد شيميايي مورد نياز پالايشگاه هاي گاز بوده که بزودي شاهد آغاز توليد بومي و ملي اين محصولات خواهيم بود.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران همچنين به حمايت از ساخت و بهره برداري نخستين مجتمع توليدکننده مواد شيميايي مورد نياز شيرين سازي گاز در کشور اشاره کرد و گفت: پيش بيني مي شود اين مجتمع صنعتي تا پايان سال آينده در مدار بهره برداري قرار بگيرد و در مجموع، صنعت گاز از خريد خارجي چهار قلم مواد شيميايي مصرفي بي نياز شود.
به گفته تربتي، بزودي با حمايت از شرکت هاي دانش بنيان در حوزه طراحي و ساخت قطعات و ادوات مکانيکي دوار و ثابت و حوزه هاي برق و ابزار دقيق و کنترل، توربواکسپندر، نشت ياب ليزري، بلوبر سانتريفيوژ و آنالايزر نقطه شبنم گاز، صنعت گاز کشور خودکفا خواهد شد تا زمينه توليد پايدار و مستمر گاز و ساير محصولات گازي حتي در شرايط تحريم هاي غيرقانوني فراهم شود.
مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي با تأکيد بر به کارگيري روش هاي نوين تأمين سرمايه توسعه صنعت پتروشيمي گفت: سازوکار تشکيل صندوق هاي سرمايه گذاري پروژه و خصوصي در کنار انواع اوراق و صندوق هاي ETF براي تأمين مالي طرح هاي صنعت پتروشيمي در حال نهايي شدن است.
اين شرکت به منظور رفع چالش هاي تأمين مالي طرح هاي صنعت پتروشيمي، نشستي با حضور مديران نظام بانکي کشور، مديران عامل شرکت هاي تأمين سرمايه و مديريت سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي برگزار کرد.
حسين عليمراد، مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي در اين نشست با برخي مديران نظام بانکي کشور و نيز مديران عامل شرکت هاي تأمين سرمايه با تأکيد بر وجود ظرفيت هاي مختلف براي سرمايه گذاري در طرح هاي آتي صنعت پتروشيمي گفت: بايد از ظرفيت هاي موجود در نظام بانکي و نيز بازار سرمايه به بهترين شکل استفاده کرد.
وي افزود: سازوکار تشکيل صندوق هاي سرمايه گذاري پروژه و خصوصي در کنار انواع اوراق و صندوق هاي واسطه گري مالي دولت (ETF) براي تأمين مالي طرح هاي صنعت پتروشيمي با همکاري بانک هاي داخلي و شرکت هاي تأمين سرمايه در حال نهايي شدن است و با تداوم رايزني ها به دنبال بهترين شکل براي کارکرد مطلوب اين صندوق ها هستيم و در اين مسير، مشارکت و تعامل هلدينگ هاي پتروشيمي نيز اثربخش خواهد بود.
عليمراد اظهار کرد: بايد با نگاهي ملي و بهره گيري از همه ظرفيت هاي موجود در کشور، مسير توسعه صنعت پتروشيمي را هموار کرد و در اين ميان، نظام بانکي و بازار سرمايه مي توانند با توجه به قابليت هاي خود، بيش از گذشته نقش آفرين باشند.
مجري طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي از پايان عمليات پيش راه اندازي و راه اندازي خطوط لوله درون ميداني سکوهاي A و C اين فاز خبرداد. پيام معتمد با اشاره به نصب سکوهاي اصلي 13A و اقماري 13C در اسفندماه پارسال و همچنين راه اندازي خطوط لوله دريايي 13B و 13D در اسفندماه 97 گفت: پس از عمليات تخليه آب، خشک کردن و اکسيژن زدايي از خطوط 18 اينچ درون ميداني و 32 اينچ اصلي مرحله دوم فاز 13 پارس جنوبي به طول حدود 100 کيلومتر، اين خطوط تکميل و آماده ارسال گاز غني به پالايشگاه خشکي اين طرح با ظرفيت يک ميليارد فوت مکعب در روز شدند. وي افزود: عمليات اکسيژن زدايي از اين خطوط به وسيله تزريق گاز خنثي نيتروژن پس از هفت روز تلاش شبانه روزي همزمان با هوک آپ و راه اندازي سکوها، مطابق با رويه ها و دستورعمل هاي فني پروژه و همچنين با رعايت تمامي موارد بهداشتي و اچ اس اي مقابله با پاندومي کرونا با موفقيت به پايان رسيد. مجري فاز 13 پارس جنوبي با بيان اينکه تمامي مراحل پوشش دهي لوله ها، مهندسي نصب، لوله گذاري در بستر دريا و راه اندازي اين خطوط از سوي پيمانکاران ايراني انجام شده، گفت: اين دستاورد مهم از افتخارات اين پروژه به شمار مي آيد که با توجه به ماهيت گروهي عمليات راه اندازي، با رعايت فاصله گذاري اجتماعي به گونه اي مديريت شد که در عين حفظ سلامت افراد، اين خطوط لوله آماده بهره برداري شدند. معتمد گفت: هم اکنون روزانه يک ميليارد فوت مکعب گاز از مرحله نخست طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي برداشت و به منظور فراوري، به پالايشگاه خشکي اين طرح در ناحيه کنگان ارسال مي شود. پالايشگاه اين طرح نيز اسفند سال 97 با ظرفيت فراورش روزانه 56 ميليون مترمکعب گاز ترش (معادل 2 ميليارد فوت مکعب) و فراورش محصولات هيدروکربوري راهبردي به بهره برداري رسيده بود.
بسته سرمايه گذاري 600 ميليون دلاري براي احداث ايستگاه هاي تقويت فشار گاز در شرکت نفت مناطق مرکزي ايران تدوين شده است تا با اجراي اين بسته کاري، تامين پايدار خوراک پالايشگاه هاي گازي پارسيان، فجر جم و ايلام امکانپذير شود. محمد بهمئي، مدير سرمايه گذاري و توسعه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در رابطه با دلايل و ضرورت هاي اين سرمايه گذاري گفت: با توجه به روند افت طبيعي توليد در مخازن گازي اين شرکت و اينکه بيشتر اين ميدان ها در نيمه عمر خود به سر مي برند، اين بسته سرمايه گذاري تعريف شده که شامل احداث ايستگاه هاي تقويت فشار گاز ميدان هاي کنگان، تنگ بيجار، هما، وراوي و مرکز تفکيک تابناک و همچنين بازآرايي ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان نار مي شود. وي افزود: با توجه به مذاکرات انجام شده با پيمانکاران و شرکت هاي سازنده داخلي، مقدمات اجرايي و دريافت مجوزهاي لازم براي احداث ايستگاه هاي تقويت فشار گاز ميدان هاي کنگان، هما، وراوي و مرکز تفکيک تابناک و همچنين بازآرايي ايستگاه تقويت فشار گاز موجود ميدان نار در قالب قراردادهاي EPCF در دستور کار قرار دارد.
به گفته بهمئي، کارهاي اجرايي پروژه احداث و راه اندازي ايستگاه هاي تقويت فشار گاز ميدان هاي هما و وراوي و مرکز تفکيک ميدان تابناک با ابلاغ مصوبه هيأت مديره نفت و امضاي تفاهمنامه همکاري في مابين اين شرکت و شرکت E&P داخلي آغاز شده است. براساس مفاد مصوبه مذکور، مشاور انتخاب و با تأمين هزينه مشاور از سوي شرکت سرمايه گذار، اسناد مهندسي پايه ميدان هاي مذکور از سوي مشاور تهيه و نهايي شده که با انجام مذاکرات قراردادي با شرکت مذکور و دريافت مصوبه هيأت مديره نفت مبني بر واگذاري احداث و راه اندازي ايستگاه به شرکت سرمايه گذار، پس از دريافت مجوزهاي لازم، موضوع در دست پيگيري است و مدت زمان اجراي پروژه مذکور 36 ماه در نظر گرفته شده است. وي درباره اجرايي شدن طرح بازآرايي ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان نار با هدف نگهداشت سقف توليد هم گفت: مذاکراتي با شرکت هاي سازنده داخلي انجام شده و پس از برگزاري نشست هاي متعدد، پيشنهاد فني تأييد و اقدام هاي لازم براي دريافت مصوبه و واگذاري پروژه به صورت EPCF از طريق سازندگان و منابع سرمايه گذاران داخلي انجام مي شود. براي احداث ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان تنگ بيجار نيز مذاکراتي با شرکت هاي سرمايه گذار و سازندگان داخلي در جريان است و انتظار مي رود با پايان مذاکرات قراردادي و دريافت مجوزهاي لازم، بزودي روند اجرايي آن آغاز شود.
پروژه احداث و راه اندازي ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان گازي کنگان نيز با ابلاغ مصوبه هيأت مديره شرکت ملي نفت ايران و امضاي تفاهمنامه همکاري اين شرکت و يک شرکت ايراني به مرحله اجرا درآمده که اقدام ها براي انتخاب مشاور با تأمين سرمايه از سوي شرکت ايراني انجام و اسناد مهندسي پايه براساس شرح کار مشاور نهايي شده است.
مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز شرکت ملي نفت ايران از ابتداي سال 98 تاکنون، 329 پروژه عام المنفعه استان خوزستان را با تخصيص اعتباري حدود 300 ميليارد تومان تکميل کرده است.
مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز که متولي اجراي پروژه هاي مسؤوليت اجتماعي شرکت ملي نفت ايران است، در واکنش به اظهارات جهانشاه ارزاني بيرگاني، مديرکل امور مالياتي استان خوزستان که در گفت وگو با خبرگزاري فارس مدعي شده «وزارت نفت از مهر پارسال تاکنون يک ريال در بحث مسؤوليت هاي اجتماعي هزينه نکرده است»، اعلام کرد: مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز در بازه زماني مورد اشاره مديرکل امور مالياتي استان خوزستان (از مهر 98 تاکنون)، 288 پروژه عام المنفعه را با تخصيص 254 ميليارد تومان اعتبار در استان خوزستان تکميل کرده است.
بر مبناي اعلام مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز، اين مديريت در سال 98 در مجموع 238 پروژه عام المنفعه استان خوزستان را با تخصيص 274 ميليارد تومان اعتبار تکميل کرده است. از ابتداي سال 99 تاکنون نيز در اين استان، 91 پروژه با اعتباري بالغ بر 24 ميليارد تومان از سوي اين مديريت تکميل و اجرايي شده است. به اين ترتيب از ابتداي سال 98 تاکنون، هزينه کرد مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز در پروژه هاي عام المنفعه استان خوزستان بالغ بر 298 ميليارد تومان بوده که از اين ميان، 254 ميليارد تومان اعتبار در بازه زماني مورد اشاره در خبر يادشده، يعني از ابتداي مهر سال 98 تاکنون تخصيص يافته است.
ارقام ذکرشده، جدا از اعتبارهايي است که شرکت هاي نفتي مستقر در استان خوزستان نيز به اجراي طرح هاي مسؤوليت هاي اجتماعي اختصاص مي دهند.
آيين اعطاي گواهينامه صلاحيت حرفه اي فرمانده صحنه برگزار شد
مشعل از آغاز شيوع ويروس کرونا در کشور، وزارت نفت نيز همانند ديگر نهادها و سازمان هاي کشور پيروي از دستور عمل هاي بهداشتي را در برنامه هاي کاري خود قرار داده است، به گونه اي که براي جلوگيري از ازدحام و تجمع، بيشتر آيين ها را به صورت آنلاين برگزار مي کند، يکي از آنها آيين اعطاي گواهينامه صلاحيت حرفه اي فرمانده صحنه است که روز دوشنبه (ششم مرداد) در سالن شهيد بهشتي وزارت نفت برگزار شد.
***
در اين مراسم، وزير نفت با بيان اينکه با ابلاغ دستورعمل ها، شاهد کاهش حوادث آسيب پذير صنعت نفت در سال هاي اخير هستيم، دليل حضور خود در آيين اعطاي گواهينامه صلاحيت حرفه اي فرمانده صحنه در وزارت نفت را اهميت مقوله بهداشت، ايمني و محيط زيست مي داند و مي افزايد: صنعت نفت به دليل ماهيتش در همه مراحل از جمله اجرا و بهره برداري با انواع خطرات از جمله آتش، مواد سمي و... روبه رو است. هر اشتباهي در صنعت نفت باعث از دست رفتن جان يک انسان و از هم پاشيدن يک خانواده مي شود، بنابراين ما در مقابل جان افراد و همچنين ثروت ملي مسئوليم. به گفته بيژن زنگنه، «توصيه به مراقبت تنها يک مقوله ديني، اخلاقي و تقوايي نيست، بلکه مسئله حرفه اي است، کارهاي بزرگي در اين زمينه در دنيا انجام شده است که بايد با تعهد اخلاقي نسبت به انجام وظايفمان براساس استانداردهاي مشخص شده، عمل کنيم.» او تاکيد مي کند: «موضوع اچ اس اي از زمان طراحي يک پلنت آغاز و در طرح هاي صنعت نفت نيز با تأمين تجهيزات، تخصيص نيروي انساني ماهر، انجام آموزش هاي لازم و در نهايت پياده و اجراي منظم و دقيق انجام مي شود، از اين رو بايد به اين نکته توجه کرد که مسئوليت اچ اس اي تنها با اين واحد نيست، بلکه تک تک کارکنان در اين زمينه مسئوليت دارند. به عنوان نمونه وقتي حادثه اي اتفاق افتاد، نخستين کسي که در محل حضور دارد، بايد به مقابله بپردازد و سپس خبر آن را اعلام کند.» وزير نفت در ادامه به حادثه پتروشيمي بوعلي سينا در تابستان سال 1395 اشاره مي کند و مي گويد: «وقتي در محل حادثه (ماهشهر) حاضر شدم افراد زيادي با بي سيم در حال صحبت بودند. به عنوان نخستين موضوع به آن ها اعلام کردم که من تخصصي در زمينه فرماندهي عمليات مقابله با آتش ندارم و بايد خاموش کردن اين آتش به يک فرمانده سپرده شود و ما بايد از او پشتيباني کنيم. با سپردن مديريت اين حادثه به يک فرمانده، بي سيم ها قطع و با فرماندهي، اين آتش بدون هيچ خسارت انساني خاموش شد. در واقع فرماندهي عمليات حوادث بسيار مهم است و يک فرمانده براي کنترل اوضاع بايد احساسات خود را کنترل کنند.»
زنگنه در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينکه کارهاي خوبي در زمينه فرماندهي صحنه در حوادث صنعت نفت انجام شده، اما هنوز گام نخست است، مي افزايد: «ما در اچ اس اي به خصوص ايمني به انضباط و فرهنگ سازي نياز داريم، به عنوان نمونه اکنون در زمينه ماسک زدن به انضباطي رسيده ايم، زيرا باورمان شده خطر جدي است و اشتباه به معناي مرگ است تا اين احساس را نداشته باشيم، عمل نمي کنيم. اين طبيعت بشر است و بايد براي آن فرهنگ سازي شود». او با بيان اينکه همه تأسيسات صنعت نفت بايد از نظر ايمني از سوي مشاوران درجه يک بين المللي ارزيابي شود، مي گويد: «مشاوران ارزيابي تأسيسات در ايران نيز بايد تقويت شوند و با ارزيابي تأسيسات، مشکلات و نقاط ضعف را بگويند. بيمه ها، اين کارها را در دنيا انجام مي دهند، در دنيا اگر بخواهند تأسيسات را بيمه کنند، نخست ارزيابي ايمني انجام مي دهند، سپس متناسب با وضع آن نرخ بيمه را اعلام مي کنند. » وزير نفت با اشاره به اينکه يکي از کارهاي فرماندهي در حوادث اين است که در شرايط عادي ابزار مورد نياز در زمان حادثه را بررسي کنند، ادامه مي دهد: «هر حادثه اي که اتفاق مي افتد بايد ده ها جلسه براي آن تشکيل و ارزيابي شود. متأسفانه در کشور ما روال اين است حادثه که اتفاق افتاد عموماً مديران به هر دليلي سعي مي کنند سريع از آن عبور کنند و مسئوليت را بر گردن کسي بيندازند که ديگر نيست. در حالي که اينطور نيست. حادثه نتيجه اشتباهات به هم پيوسته است. وقتي حادثه رگ سفيد اتفاق افتاد، چند جلسه به غير از جلسات شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت ملي حفاري ايران گذاشتيم که از آن سه دستورعمل استخراج شد که هم اکنون در حال اجراست، اين دستورعمل ها شامل داشتن گواهي صلاحيت حرفه اي از سوي کسي که با دستگاه حفاري کار مي کند، تأييد دستگاه هاي حفاري از سوي بازرسي فني سلامت و ضرورت به روزرساني دستور عمل عمليات حفاري مي شود.» زنگنه تاکيد مي کند: «لاپوشاني کردن دلايل حوادث، افزايش مرگ ومير را به همراه دارد، الحمدالله در اين سال ها با ابلاغ اين دستورعمل ها حوادث آسيب پذير به شدت پايين آمده، اما کفايت نمي کند و نبايد راضي شويم.»
نه تنها در شرکت هاي اصلي نفت، بلکه نيروهاي پيمانکاري و پتروشيمي هايي که خصوصي سازي شدند نيز بايد روي موضوع اچ اس اي حساس باشيم چون ما مسئوليم و مردن يک فرد را نمي توان جبران کرد، اميدوارم دوستان و همکاران در موضوع اچ اس اي دقت کنند و مانورهاي کافي داشته باشند و ساده نگر نباشند. اين ساده نگري سبب از دست رفتن جان افراد مي شود. ما بايد سختگيري کنيم. همانند پدر و مادري که در برخي مسائل براي فرزندان خود سختگيري مي کنند.» اين بخشي ديگر از صحبت هاي وزير نفت در آيين اعطاي گواهينامه صلاحيت حرفه اي فرمانده صحنه صنعت نفت است. زنگنه در ادامه تقاضا مي کند که شوراي سلام بيشتر در صنعت نفت فعال باشد، بسياري از مقررات و دستورعمل ها بايد در اين شورا تدوين و ابلاغ شود، حداقل سالانه بايد يک گزارش ايمني از همه واحدهايمان را نيز داشته باشيم. او ابراز اميدواري مي کند: اين فرماندهان صحنه که تربيت شدند «کارشان را درست انجام دهند» و بايد از آن ها حمايت شود تا جا بيفتند که کمي زمان بر است، ان شاءالله کمترين حوادث را در صنعت نفت شاهد باشيم و همه فرزندان صنعت نفت زير سايه پدرشان باشند، ثروت ملي حفظ شود و تداوم توليد را بهتر از گذشته داشته باشيم».
در ادامه اين مراسم سيد باقر مرتضوي، مديرکل اچ اس اي و پدافند غير عامل وزارت نفت از ضرورت تربيت حداقل 500 نيروي متخصص فرمانده صحنه در صنعت نفت خبر مي دهد و به تشريح نقشه راه استقرار سامانه طرح واکنش در شرايط اضطراري (ERP) بر مبناي فرماندهي صحنه در صنعت نفت مي پردازد و مي گويد: «تابستان سال 98 اجراي اين نقشه راه به صورت آزمايشي آغاز شده است، در اين مسير چهار اقدام انتخاب و چهار شرکت به صورت آزمايشي و استقرار سامانه مديريت شرايط اضطرار در آن، برگزاري جلسه توجيهي در چهار شرکت اصلي، معرفي مديران شرايط اضطرار و فرماندهان صحنه شرکت ملي گاز و تعيين مديران شرايط اضطراري صحنه حوادث در سطح 2 انجام شد. مديريت شرايط اضطراري در مناطق به سطح يک، 2 و 3 تقسيم مي شود سال گذشته مديران شرايط اضطراري سطح 2 مشخص شدند.» او از مديريت بيماري کوويد 19 به عنوان يک نمونه موفق در سطوح سه گانه براساس الگوي مديريت شرايط اضطراري صنعت نفت ياد مي کند.
علي بياتي، مدير مرکز توسعه مديريت صنعت نفت نيز در اين آيين از غربالگري و ارزيابي بيش از 228 نفر در فراخوان فرآيند ارزيابي صلاحيت حرفه اي فرماندهان صحنه صنعت نفت خبر مي دهد و مي گويد: از اين تعداد، در مرحله نخست 110 نفر به مرحله بعد راه يافتند و در پايان، 45 نفر توانستند موفق به دريافت اين گواهينامه شوند. به گفته او، «مرکز توسعه مديريت صنعت نفت در راستاي مأموريت خود مبني بر ارائه گواهينامه صلاحيت حرفه اي، به حرفه اچ اس اي پرداخته است و در اين حرفه، ارزيابي و شناسايي فرماندهان صحنه حوادث صنعت نفت و همچنين ارزيابي و شناسايي سرپرستان و رؤساي اچ اس اي وزارت نفت را در دستور کار قرار داده است.» بياتي با بيان اينکه سرپرستان و رؤساي اچ اس اي دوره هاي آموزشي و توسعه را گذرانده اند و در حال نهايي کردن گواهينامه صلاحيت حرفه اي آنان هستيم، ادامه مي دهد: فرماندهان صحنه نيز در اين مراسم (آيين اعطاي گواهينامه صلاحيت حرفه اي فرمانده صحنه در صنعت نفت)« گواهينامه هاي صلاحيت حرفه اي سطح 3 خود را دريافت خواهند کرد». او مي افزايد: «با توجه به اهميت مواجهه درست با حوادث احتمالي در واحدهاي عملياتي و توليدي صنعت نفت، بحث تربيت فرماندهان صحنه صنعت نفت از سوي شوراي معاونان وزارت نفت به مرکز توسعه مديريت صنعت نفت ارجاع و اقدامات لازم به اين منظور در اين مرکز آغاز شد. از اين رو پس از سه ماه مطالعه و بررسي و صحبت با متخصصان و خبره هاي ملي و بين المللي، پروفايل شايستگي براي اين حرفه احصا شد که در بخش شايستگي هاي رفتاري، مي توان به مواردي مانند رهبري، غلبه بر استرس، غلبه بر خستگي و... اشاره کرد.» مدير مرکز توسعه مديريت صنعت نفت در ادامه با اشاره به بررسي مهارت هاي رايانه، زبان انگليسي، هوش و سلامت روان مي گويد: «در مسير آموزش و توسعه، از همکاري GESIP فرانسه و ارائه آموزش هاي عملياتي اين مرکز براي فرماندهان صحنه استفاده کرديم.» بياتي در پايان مي افزايد: «عملکرد فرماندهان صحنه ارزيابي خواهد شد و در صورت مثبت بودن نتايج ارزيابي، گواهينامه آنان همچنان اعتبار خواهد داشت؛ همچنين امکان ارتقا به منظور دريافت گواهينامه هاي سطح يک و دو نيز وجود دارد.» در پايان اين مراسم علاوه بر رونمايي از مجموعه بخشنامه ها و شيوه نامه هاي ابلاغي در حوزه اچ اس اي با تأکيد بر ايمني و آتش نشاني (از تاريخ 30 شهريور 1392 تا کنون) گواهي 20 نفر از فرماندهان صحنه به صورت ويدئوکنفرانسي و به نيابت از وزير نفت در اهواز و عسلويه اهدا شد.
دستاوردها و برنامه هاي يکي از شرکت هاي بهره بردار نفت در گفت وگو با «مشعل» تشريح شد
مشعل: نه گرماي داغ بالاي 50 درجه اين روزهاي خوزستان و نه پاندومي کرونا نمي تواند مانعي در مسير موفقيت آميز تلاش فعالان صنعت نفت باشد و نمودار رشد و تلاش از اين حوزه همواره پيش رويمان قرار دارد. مي توان به شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون اشاره کرد که در همين چند ماهه نخست سال به همت كاركنان شركت توانسته است توليد را به ميزان 101 درصد برنامه محقق سازد. اين را حميد کاويان، مديرعامل اين شرکت بهره بردار در گفت گو با «مشعل» اعلام و اشاره مي کند که شرايط تحريمي، تاثير چنداني بر نرخ توليد شركت نداشته است و ما همچنان با حداكثر توان، توليد حداكثري را در دستور كار قرار داده ايم و در اين مسير، تحقق فراتر از برنامه را محقق ساخته ايم. بدون شك براي تحقق اهداف توليدي، اقدامات مختلفي صورت گرفته است كه پروژه هاي مربوط به نگهداري و تعمير ماشين آلات و تاسيسات، انجام اصلاحيه هاي مختلف عملياتي، استحصال و جمع آوري نفت با MOS و MOT علاوه بر عمليات ترميمي، تعميري و توسعه اي منظم بر چاه ها را مي توان از اهم پروژه ها برشمرد. او به تشريح اقدام هاي اين شرکت در چند ماهه نخست سال مي پردازد که مشروح آن را در ادامه مي خوانيم:
با توجه به شرايط خاص موجود كشور و پاندومي كرونا، اولويت اصلي شركت بهره برداري نفت و گاز مارون، صيانت از سرمايه هاي انساني، نگهداشت و پايداري توليد است. اهداف شرکت با لحاظ کردن تهديدها، فرصت ها و نقاط ضعف و قوت شرکت و الزامات حفاظت از زيست بوم پيراموني پيش بيني مي شود که اين امر همواره در دستور كار قرار داشته است، اما بر اساس شرايط موجود در هر فصل از تصميم سازي، اهدافي را مدنظر قرار مي دهيم كه متناسب با شرايط كلي كشور و جامعه ذي نفعان شركت باشد. رسالت اصلي شركت بهره برداري نفت و گاز مارون، توليد نفت خام است و در اين زمينه هرآنچه لازم است، در دستور كار قرار داده ايم. همانند سال هاي گذشته، حمايت از ساخت و سازنده داخلي از اولويت هاي ما در هدف گذاري هاست و حمايت کامل از شرکت هاي دانش بنيان نيز براي بومي سازي دانش جهاني مرتبط با صنعت نفت در برنامه اين شرکت است.
توليد در شركت هاي بهره بردار، بر اساس برنامه ريزي هاي ابلاغي به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و به تبع نتايج ارزيابي شرايط روز تعيين مي شود. از آنجا كه بخش زيادي از نفت توليدي شركت به عنوان خوراك پالايشگاهي، مصرف داخلي دارد، شرايط تحريمي، تاثير چنداني بر نرخ توليد شركت نداشته است و ما همچنان با حداكثر توان، توليد حداكثري را در دستور كار قرار داده ايم و در اين مسير، تحقق فراتر از برنامه را محقق ساخته ايم. بدون شك براي تحقق اهداف توليدي، اقدامات مختلفي صورت گرفته است كه پروژه هاي مربوط به نگهداري و تعمير ماشين آلات و تاسيسات، انجام اصلاحيه هاي مختلف عملياتي، استحصال و جمع آوري نفت با MOS و MOT علاوه بر عمليات ترميمي، تعميري و توسعه اي منظم بر چاه ها را مي توان از اهم پروژه ها برشمرد و خوشبختانه با زحمات و پيگيري همکاران ما در ستاد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب واگذاري بسته هاي طرح 28 مخزن مربوط به مارون انجام شده است که با اجرايي شدن آنها اقدام بزرگي در زمينه نامگذاري سال 99 به عنوان سال جهش توليد خواهد بود.
خوشبختانه به همت كاركنان شركت توانستيم توليد را به ميزان 101 درصد برنامه محقق سازيم. علاوه بر آن، 9 وضع معيوب از خط زيرزميني 36 اينچ اصلي انتقال نفت تعويض شد و خط جديد 6 اينچ خروجي مايعات ايستگاه تقويت فشار گاز مارون 3 احداث شد.18670 موضع، در مجموع 579639 دسي متر مربع سطح خطوط لوله و تاسيسات ارزيابي و با روش آزمون امواج فراصوت مورد ضخامت سنجي قرارگرفت كه با انجام اين مهم، مواضع پرريسك شناسايي و جهت اقدام سريع به تيم هاي عملياتي مربوطه ارجاع شد. خوشبختانه موفق شديم تعميرات اساسي ايستگاه تقويت فشار گاز آسماري مجتمع صنعتي شماره 3 را تنها در 15 روز كاري انجام دهيم كه از نظر ايمني و محيط زيست از اهميت بسزايي براي مناطق مجاور و فرايند توليد برخوردار است و برنامه ريزي لازم به منظور برگزاري جلسات و اجراي دوره هاي آموزشي موردنياز کارکنان به صورت غيرحضوري صورت گرفته است.
پروژه هاي اولويت دار شركت در دو بخش تعريف مي شود که شامل پروژه هاي نگهداشت توان توليد و کيفيت محصول و پروژه هاي مرتبط با الزامات زيست محيطي و افزايش ضريب ايمني تاسيسات و خطوط لوله انتقال است که بخش اول در قالب طرح 28 مخزن مناطق نفت خيز جنوب براي بسته هاي تعريف شده، توسعه مخازن تحت اختيار شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون را شامل مي شود و در بخش دوم پروژه هاي مرتبط با جمع آوري بخشي از گازهاي ارسالي به مشعل توسط بخش خصوصي در حال انجام است. انجام تعميرات اساسي خطوط لوله و تاسيسات را نيز در دستور كار داريم که طبق برنامه انجام مي شود.
عمل به مسووليت هاي اجتماعي همواره در دستور کار بوده است و شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون افتخار دارد که طي سال هاي گذشته 15 باب مدرسه احداث و 19 باب مدرسه را بهسازي، 32 مسجد و حسينيه را مرمت و بازسازي کرده است، افزون بر آن علاوه بر اختصاص 6 دستگاه تانکر براي توزيع 200 هزار ليتر آب آشاميدني در روز، مبلغ 6 ميليارد تومان نيز به طرح آبرساني به روستاهاي بخش غيزانيه کمک کرده است. تهيه و توزيع بيش از 750 بسته نوشت افزاري و تعداد زيادي ملزومات ورزشي ميان دانش آموزان و ورزشکاران ساکن روستاها در حوزه عملياتي شرکت، اختصاص سه کاروان مواد غذايي، پوشاک و... به مناطق در معرض سيلاب اوايل سال 98 استان به ارزش پنج ميليارد و 500 ميليون ريال، از ديگر اقدام هاي صورت گرفته در اين زمينه به شمار مي رود. تامين چهار دستگاه ميني بوس براي جابه جايي دانش آموزان مدارس روستاي شهرستان رامشير در سال گذشته، اعزام تيم هاي پزشکي به مناطق کم برخوردار روستايي با همکاري بهداشت و درمان صنعت نفت، بخش ديگري از خدمات شرکت است. همچنين سال گذشته تهيه و توزيع 11 هزار نهال به مناسبت روزهاي پاک و درختکاري به بخشداري غيزانيه جهت غرس در روستاهاي همجوار با تاسيسات تحويل شد.
از ابتداي شيوع بيماري منحوس کرونا در استان خوزستان و کشور نيز اين شرکت بيش از 1000 ليتر مواد ضدعفوني و 3000 بسته کمک معيشتي در قالب طرح کمک مومنانه مقام معظم رهبري به ساکنين اهالي کم برخوردار توزيع کرده است. البته اين بخش کوچکي از اقدام هاي اين شرکت به ساکنين پيراموني تاسيسات است که به آنها اشاره کردم و تاکيد مي کنم که در آينده نيز تداوم خواهد داشت و افزون بر راهبري توليدي که وظيفه ذاتي شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون است، خدمات رساني به ساکنين همجوار تاسيسات را نيز از افتخارات خود مي دانيم.
در سال 98، بيش از 11 هزار اصله نهال را براي تقويت كمربند سبز و جلوگيري از نفوذ ريزگردها تامين كرديم و علاوه بر تزريق 99 درصد پساب هاي نمكزدايي به چاه هاي دفعي، با راه اندازي فاز نخست طرح شيرين سازي گاز هاي ترش آسماري، حدود 12 ميليون فوت مكعب گاز ترش پرفشار را به جاي مشعل، به مدار توليد بازگردانديم.
استفاده از دستگاه هاي فراورش(MOT) و تفكيك گر(MOS) سيار اقدامي بسيار موثر در حفاظت از زيست بوم پيراموني است؛ به طوري كه از آغاز سال 98 تا كنون بيش از 230 هزار بشكه نفت خام را با استفاده از اين دو دستگاه استحصال كرديم ضمن اينكه براي نخستين بار در مناطق نفتخيز جنوب، يك تفكيك كننده نفت و گاز را در مجتمع صنعتي شماره 3 مارون مستقركرديم كه با تكميل و راه اندازي آن، هر ميزان نفتي راكه بر اساس شرايط عملياتي به سمت گودال سوخت جريان مي يافت، بازيابي و به مدار توليد باز خواهيم گرداند.
با توجه به نزديك شدن جاده هاي مواصلاتي به يكي از مشعل هاي بلند شركت در مجتمع صنعتي شماره 4 مارون، يك مشعل جديد انگشتي را طراحي كرده و ساختيم و با جابه جايي محل استقرار آن، ريسك موجود براي مردم و خودروهاي عبوري را به صفر رسانديم كه دستاورد مهم ديگري در حوزه محيط زيست و ايمني است. واگذاري لجن هاي نفتي شرکت به شرکت هاي بازيافت کننده، اجراي طرح يکپارچه مديريت پسماند، تعامل با آزمايشگاه معتمد سازمان حفاظت محيط زيست به منظور طرح خود اظهاري پايش آلاينده هاي محيط زيستي شامل آب، خاک، هوا و صوت، استقرار تجهيزات مبارزه با آلودگي نفتي رودخانه در مجاورت رودخانه جراحي با هدف واکنش در شرايط اضطراري و مقابله با آلودگي نفتي احتمالي و ايجاد فضاي سبز به ميزان 32/2 هکتار نيز از اقداماتي است كه با هدف صيانت از محيط زيست طي سال 98 تا كنون صورت گرفته است.
در راستاي اجراي دستورعمل هاي ستاد مرکزي پيشگيري و مقابله با ويروس کوويد-19 در صنعت نفت، براي تمامي کارکنان تحت پوشش خود اقدامات اثربخشي انجام شده است، پس از شيوع اين بيماري در کشور يک ستاد مرکزي مقابله با بيماري کرونا در اين شرکت براي تدوين راهبرد، اجراي دستورعمل ها و اتخاذ تصميمات لازم تشکيل شد. فاصله گذاري اجتماعي، غربالگري مراقبت و بازتواني، مراقبت از گروه هاي آسيب پذير، تأمين و ارتقاي سطح ايمني و بهداشت کارکنان و محيط کار، بهداشت و حفاظت فردي، بهداشت ابزار و تجهيزات، بهداشت ساختمان ها، و آموزش بهداشت و روش هاي آموزشي مناسب را مي توان از مهمترين محورهايي برشمرد كه در ستاد مذكور به صورت هفتگي پيگيري و پايش مي شوند.
برنامه ريزي براي ارتقاي سطح خدمات رساني به منابع انساني، از رويکردهاي اساسي اين شرکت براي صيانت از اين سرمايه ارزشمند است، به کارگيري رويکرد تحول ديجيتال در تمامي فرايندهاي مديريت منابع انساني مي تواند ما را در انجام اين مهم ياري رسانده و به تبع آن روزآمدترين خدمات را به کارکنان شرکت ارائه دهيم که از نظر زمان و هزينه نيز مقرون به صرفه خواهد بود.
تکميل پروژه مهندسي مجدد فرايندهاي مديريت منابع انساني افزون بر تهيه و تدوين منشور منابع انساني شامل چشم اندازها، ماموريت ها/ راهبردها و اهداف کلان و خرد اين حوزه نيز دو برنامه مهم ديگر در حوزه مديريت منابع انساني است.
دريافت نشان برنزين جايزه 34000 تعالي مديريت انساني از سوي دانشگاه تهران را مي توان به عنوان يک دستاورد خوب در اين حوزه برشمرد و اقداماتي چون مهندسي مجدد فرايندهاي مديريت منابع انساني به منظور تدوين سامانه يکپارچه مديريت فرايندها، تامين شرايط بيمه تکميلي درمان کارکنان غير رسمي، تخصيص وام هاي اضطراري به کارکنان واجدشرايط، پياده سازي طرح بزرگ تکريم ارباب رجوع، بروز رساني زيرساخت هاي آموزش کارکنان و طراحي سيستم گزارش دهي آنلاين و داشبورد فرايندهاي منابع انساني، از اهم اقدامات شرکت جهت بهينه سازي خدمات رساني به منبع انساني بود که همچنان تداوم دارد.
کار در گرماي طاقت فرساي بسيار سخت، روحيه جهادي و از خودگذشتگي مي خواهد و خوشبختانه همکاران ما در شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون بخوبي در راستاي کمک به انجام اهداف شرکت موفق عمل مي کنندو لازم است از تلاش همه اين عزيزان و خانواده هاي محترمشان تشکر ويژه داشته باشم.
خودکفايي در منطقه اي با 52 درصد توان توربوکمپرسورهاي کشور
منطقه5 عمليات انتقال گاز به لحاظ قرار گرفتن در موقعيت راهبردي شبکه عظيم انتقال گاز و مالکيت 4 هزار و 472 کيلومتر خطوط سراسري و تجهيزات مربوط، مسؤوليت انتقال حدود 75درصد از گاز توليدي کشور به مبادي مصرف را به عهده دارد. از اين رو نگهداري و آمادگي ويژه و قابليت اطمينان 100 درصدي در 15 ايستگاه تقويت فشار گاز منطقه و 64 عدد توربوکمپرسور گاز در طول سال گذشته از افتخارات اين منطقه است. 52 درصد کل توان توربوکمپرسورهاي کشور در شرکت انتقال گاز، در اين منطقه جمع شده که همين امر، اهميت و شرايط راهبردي اين منطقه بخصوص در زمان اوج مصرف و حصول پايداري انتقال گاز را نشان ميدهد. پيمان خضرايي، سرپرست منطقه 5 عمليات انتقال گاز، درباره برنامه هاي اين شركت در خصوص توسعه همكاري با شركت هاي داخلي براي تامين و تجهيزات مورد نياز مي گويد: استفاده از توان شرکت هاي داخلي از جمله اقدام هايي به شمار مي آيد که به صورت کلان در دستور کار شرکت انتقال گاز و مناطق عملياتي قرار گرفته است. به همين منظور پس از برگزاري جلسات فني مشترك و بيان نيازها، سازندگان اقدام به ساخت نمونه هاي داخلي از قطعات مورد نياز كرده و اين قطعات پس از انجام تست هاي کامل ميداني و آزمايشگاهي، در چرخه توليد انبوه و مصرف قرار گرفته اند. وي همچنين استفاده از ظرفيت بخش خصوصي در تامين قطعات و انجام تعميرات اساسي توربوكمپرسورها و تعامل درمسير توانمندسازي بخش خصوصي را از اقدام هايي توصيف ميكند که جزء فرايندهاي جاري سازمان و منطقه قرار گرفته است. وي ميافزايد: هماکنون بخش قابل توجهي از تعميرات و ساخت قطعات توربين هاي اروپايي از سوي شرکت هاي داخلي با عملکردهاي بسيار قابل قبول صورت مي گيرد.
خضرايي در بيان دستاوردهاي اميدبخش حمايت از سازندگان داخلي ميگويد: يکي از سازندگان استاني موفق شد دستگاه ups صنعتي مربوط به توربينها را مطابق نمونه خارجي شبيه سازي كند كه با دستيابي به اين مهم، موفقيتي بزرگ در جايگزيني upsهاي خارجي با برند داخلي حاصل شده است. همچنين در زمينه تعمير قطعات صنعتي و مهندسي معکوس نيز دستاوردهاي ارزشمندي درخصوص ديافراگمهاي شيرآلات، انواع فيلترها، لوله هاي فلکسيبل، کسکت هاي صنعتي و قطعات سيستک کنترل ولوها به ثمر نشسته است. اين دستاوردها موجب شده است قطعات خاص و گرانقيمت، دوباره در چرخه سرويس قرار گيرند و از خريد قطعات خارجي پرهيز شود.
سرپرست منطقه 5 عمليات انتقال گاز درباره همكاري با شركت هاي دانشبنيان و پارك هاي علم وفناوري مي گويد: با شرکت هاي دانش بنيان در استان فارس و همچنين پارک هاي علم و فناوري تعاملات مفيدي در خصوص مهندسي معکوس تعدادي از کارت هاي الکترونيکي مهم و بسيار تخصصي توربين ها وPLCها برقرار شده كه اين برنامه ها منجر به ساخت کارت الکترونيکي تخصصي و تست هاي ميداني اين تجهيزات شده است. در همين خصوص، با انجام جلسات کارشناسي و انعکاس اشکالات به شركت هاي ياد شده، طراحي، ساخت و تست هاي ميداني محقق و بستري مناسب براي بارور شدن توان استعدادهاي ناب جوانان اين مجموعه ها، تحت حمايت هاي منطقه 5 عمليات انتقال گاز فراهم شد. وي با شرح سير تكاملي و توفيق هاي به دست آمده از سوي منطقه 5 عمليات انتقال گاز درباره بومي سازي مي گويد: قطعات ولوها که زماني از جانب شرکت هاي اصلي سازنده خارجي تامين مي شد، به دليل تحريم ها، سال هاست که از طريق کارگاه هاي صنعتي در سطح استان تامين مي شود. تمام کارت هاي الکترونيکي و کارت هاي PLC سيستم کنترل واحدها به طور 100 درصد در داخل توليد مي شود. هم اكنون در اين منطقه، ساخت همه فيلترها يا از سوي شرکت هاي داخلي صورت مي گيرند يا در مرحله طراحي و تست ميداني براي بومي سازي قرار دارند. در زمينه هاي تامين دستگاه هاي الکترونيکي حساس و اصلي ايستگاه شامل UPSها، باتري شارژرها، تجهيزات بانک هاي خازني، فلکسيبل هاي توربين زاريا، سلونوييد ولوها، روشنايي ضدانفجار، باتري ها و روغن هاي مخصوص کمپرسورها که پيش از اين از خارج تامين مي شد، شاهد خودکفايي و بومي سازي هستيم. همچنين بايد عنوان كنم كه نيروهاي عملياتي منطقه 5، از دانش و مهارت کافي در بخش اورهال کامل توربين ها برخوردارند و هيچ نيازي به حضور کارشناسان خارجي در اين امور تخصصي نداريم.
سرپرست منطقه 5 عمليات انتقال گاز، درباره برنامه هاي تعميرات اساسي توضيح مي دهد: در سال گذشته 35 اورهال کامل واحدهاي توربوکمپرسور، از سوي منطقه و در برخي موارد با همکاري پيمانکاران داخلي، بخوبي و با بهترين کيفيت و در موعد مقرر انجام شد. در شش ماهه اول امسال نيز با توجه به شرايط حاکم و شيوع ويروس کرونا و همچنين لزوم توجه به شيوه نامه هاي بهداشتي، 28 مورد اورهال توربين و کمپرسورهاي گاز در منطقه در دستور کار قرار دارد که هم اکنون سه مورد از اين تعميرات آغاز شده است. همچنين بازرسي فني دورهاي ايستگاه تقويت فشار گاز نيز به منظور افزايش ضريب اطمينان در برنامه نيم سال اول قرار گرفته است. وي همچنين درباره بهره گيري از نرم افزارهاي كاربردي در حوزه تعميرات اساسي توضيح مي دهد: در حال حاضر برنامه ريزي تعميرات و نگهداري تجهيزات در نرم افزار تعميراتي CMMS در حال انجام است. همچنين در فرايند مديريت شبکه و انتقال گاز از نرم افزار شبيه سازي براي بهينه کردن کارکرد توربين ها و افزايش بازده وهمچنين کاهش سوخت استفاده شده است. سرپرست منطقه 5 عمليات انتقال گاز تاکيد مي کند: آمادگي کامل منطقه 5 عمليات انتقال گاز و عملكرد عالي تجهيزات فرايندي و توربوکمپرسورها، حاصل تلاش و عملکرد رضايتبخش همکاران تلاشگر و دلسوز منطقه بوده و حتي تحريم هاي ظالمانه نيز نتوانسته جلوي اراده کارکنان منطقه را بگيرد، به گونه اي که هر روز از روز قبل آمادهتر و هوشيارتر بوده و به همين دليل، شرکت انتقال گاز هر ساله توانسته است رکود جديدي را در حجم انتقال گاز پايدار ايمن و بهره ور گاز طبيعي داشته باشد. پايداري زنجيره توليد، انتقال و توزيع گاز و خدمت به هموطنان عزيز، مايه افتخار همکاران پرتلاش شرکت ملي گاز، بويژه همكاران مناطق عملياتي است که لازم است از تک تک همکاران دلسوز كه در شرايط خاص فعلي، موجب اعتلاي سازمان و کشور عزيزمان شده اند، تشکر كنم.
گزارش «مشعل» به مناسبت سالگرد تاسيس پالايشگاه بندر عباس
مشعل شرکت پالايش نفت بيست و سومين سال حضور خود را در صنعت پالايش نفت کشور به پايان رسانده و وارد دوره ديگري از فعاليش شده است. طي اين مدت علاوه بر اجراي ماموريت و رسالت اصلي خود مبني بر توليد فراورده هاي نفتي، حرکت در جهت توسعه کمي و کيفي فراورده هاي خود با هدف پاسخ به الگوي مصرف جامعه و صيانت از محيط زيست با توليد سوخت پاک مطابق با استانداردهاي روز دنيا را از اهداف اصلي خود مي داند. اين پالايشگاه به عنوان تنها پالايشگاه تصفيه نفت خام سنگين در ايران و خاورميانه به شمار مي رود و اين بيانگر تلاش ها و جانفشاني هاي شبانه روزي کارکناني است که در يکي از سخت ترين شرايط کاري چه به لحاظ نوع کار و چه به لحاظ شرايط آب و هوايي با تعهد و مسئوليت پذيري و تکيه بر دانش و اطمينان به توان داخلي علاوه بر توليد با نگاه به آينده موجبات رشد و توسعه آن را فراهم کردند.
همانطور که مي دانيد، پالايشگاه نفت بندرعباس به عنوان مدرنترين پالايشگاه نفت خام با ظرفيت پالايش 232 هزار بشكه در روز به بهره برداري رسيد که با توجه به نياز كشور و همچنين نگاه به بازارهاي جهاني در نخستين گام توسعه، با تلاش متخصصان داخلي و اعمال تغييرات در واحدهاي تقطير به ظرفيت 320 هزار بشكه در روز رسيد و در ادامه روند رو به رشد پالايشگاه، با مطالعه ظرفيت هاي واحد هاي عملياتي، در گام دوم در سال 91، با اجراي طرحي مبتكرانه، بدون انجام هزينه و سرمايه گذاري، با 30 هزار بشكه افزايش در ميعانات گازي تزريقي به واحدهاي تقطير و غلظت شكن، ظرفيت اسمي خود را به 350 هزار بشكه در روز رساند. با توجه به اين افزايش ظرفيت سه دستگاه مخزن ذخيره سازي نفت خام و ميعانات گازي هر يک به ظرفيت 500 هزار بشکه در پالايشگاه بندرعباس ساخته شد که در سال 93 به بهره برداري رسيد و با احداث اين مخازن ظرفيت ذخيره سازي خوراك پالايشگاه 50 درصد افزايش يافت. اكنون حدود 18 درصد پالايش نفت خام و به تبع آن تامين فراورده هاي نفتي مورد نياز كشور در پالايشگاه نفت بندرعباس توليد مي شود و با اين ظرفيت علاوه بر هرمزگان، فراورده هاي مورد نياز 6 استان از جمله سيستان و بلوچستان، کرمان، يزد، فارس، بوشهر و خراسان جنوبي در اين پالايشگاه توليد مي شود. گاز مايع، بنزين موتور، سوخت جت (ATK)، نفت سفيد، نفت گاز، نفت كوره محصولات اصلي پالايشگاه نفت بندرعباس را تشکيل مي دهند و در کنار آنها وکيوم باتوم، وکيوم سلابس، گوگرد، لوبكات سنگين، آيزوريسايكل و حلال 402 نيز فراورده هاي ويژه توليدي در اين پالايشگاه را تشکيل مي دهند. يکي از مهمترين مسائل مورد توجه اين پالايشگاه حرکت به سمت کيفي سازي محصولات توليدي بر اساس استانداردهاي روز دنيا است، بر همين اساس طرح ملي افزايش ظرفيت توليد بنزين و بهبود کيفيت بنزين و نفت گاز در اين پالايشگاه اجرايي شد که با تکميل همه واحد هاي عملياتي آن، طرح در بهمن ماه سال 97 با حضور رئيس جمهور به بهره برداري رسيد. بر اساس اين طرح ميزان توليد بنزين در پالايشگاه نفت بندرعباس 4 ميليون ليتر در روز افزايش يافت و ميزان گوگرد آن از حدود PPM400 به كمتر ازPPM 10 کاهش يافت و موجب بهبود کيفيت بنزين توليدي پالايشگاه بندرعباس بر اساس استاندارد يورو 5 ( 05 EURO) شد. همچنين با کاهش ميزان گوگرد، نفت گاز توليدي نيز از حدودPPM 10000 به کمتر ازPPM 50 ، کيفيت اين فرآورده به استاندارد يورو 4 (04 EURO) ارتقا يافت. پروژه افزايش ظرفيت توليد بنزين و بهبود کيفيت بنزين و نفت گاز پالايشگاه بندرعباس از طرح هاي مهم و بزرگ اين شرکت بود که با همکاري کارشناسان، متخصصان، پيمانکاران و مشاوران ايراني صورت گرفت. افزايش ظرفيت توليد بنزين نهايي پالايشگاه، ارتقاي كيفيت فرآورده هاي نفتي، بهينه سازي مصرف انرژي، بهبود عملكرد اقتصادي، كاهش آلاينده هاي زيست محيطي، استفاده حداكثري و بهينه از ظرفيتها و امكانات داخلي، فراهم شدن زمينه هاي اشتغال مولد و مستمر، ارتقاء سطح دانش و تجربه نيروي انساني شاغل در پروژه ها و ايجاد بسترهاي لازم براي تربيت نيروهاي متخصص، ارتقاي توانمندي شرکت هاي داخلي براي حضور مؤثرتر در عرصه هاي رشد اقتصادي و پيشرفت صنعتي كشور و ايجاد روحيه اعتماد به نفس و خودباوري نسبت به توان و توليد داخلي از دستاوردهاي اجراي اين پروژه بود.
با گذشت 23 سال، قطار توسعه پالایشگاه نفت بندرعباس همچنان بدون توقف در حرکت است و پس از افزایش کمی ظرفیت پالایش و بهبود کیفیت فراورده های نفتی در گام بعدی شرکت پالایش نفت بندرعباس به دنبال طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین است که هدف آن کاهش میزان نفت کوره تولیدی و تبدیل آن به محصولات سبکتر و با ارزش افزوده بیشتر است. با توجه به تغییرات سبد مصرفی انرژی کشور و افزایش سهم گاز طبیعی در تامین انرژی بخش های صنعتی و تجاری، سهم نفت کوره در بخش های یادشده و همچنین بازارهای جهانی کاهش قابل توجهی داشته است، به همین منظور اجرای طرح های تبدیلی برای تبدیل نفت کوره به فراورده های با ارزش افزوده بیشتر از اهمیت بالایی برخوردار است. بر اساس طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین در پالایشگاه نفت بندرعباس میزان تولید نفت کوره به کمتر از 10 درصد و میزان گوگرد آن به کمتر از یک درصد کاهش می یابد. مطالعات امكان سنجي طرح با بررسي کامل شرايط, پتانسيل ها و فرصت هاي بهبود موجود در پالايشگاه، مطالعه جامع واحدهاي پالايشي جديد در چارچوب فناوری مدرن و به روز براي توليد محصول بر اساس استاندارد روز دنیا و كاهش سوخت، ضايعات پالايشگاه و استفاده حداكثري از راندمان حرارتي انجام شده است.
در راستای اجرای این طرح تفاهم نامه ساخت واحد تولید کک اسفنجی نیز که نیاز مبرم صنایع آلومینیوم سازی کشور است و در حال حاضر از طریق واردات تامین می شود همزمان با ایام دهه فجر سال گذشته امضا شد. این شرکت پس از انجام مطالعات لازم با مشارکت پژوهشگاه صنعت نفت، موفق به تولید کک اسفنجی در مقیاس آزمایشگاهی شد. به موجب این طرح نفت کوره تولیدی پالایشگاه کاهش یافته و به محصولی با ارزش افزوده بیشتر تبدیل می شود که علاوه بر بهبود عملکرد اقتصادی پالایشگاه، موجب خودکفایی، رونق اقتصادی، اشتغال زایی، جلوگیری از خروج ارز از کشور و مقابله با تحریم های ظالمانه و خودباوری و اعتماد به نفس می شود. اجرای پروژه های عمرانی در راستای توسعه، در مراکز تولید انرژی کشور با توجه به نیاز روز افزون جامعه به انرژی روندی توقف ناپذیر است و در شرکت پالایش نفت بندرعباس نیز این روند در کنار پروژه های بزرگ یاد شده در بخش های دیگر پالایشگاه نیز ادامه دارد که دراین زمینه می توان به ساخت شش دستگاه مخزن جدید ذخیره سازی فراورده های نفتی اشاره کرد که عملیات ساخت این مخازن از اردیبهشت امسال آغاز شد.
افزایش ظرفیت ذخیره سازی بنزین و نفت گاز، کاهش ریسک عملیات تولید و ذخیره سازی، افزایش توان تاب آوری مطابق با نقشه راهبردی شرکت، تامین بخشی از مخازن طرح بزرگ احداث واحدهای کک سازی، استفاده از تمامی ظرفیت های فنی موجود و افزایش راندمان سیسم انتقال و ذخیره سازی فرآورده از اهداف ساخت 6 مخزن جدید است. در ارتباط با برخی دیگر از طرح های مهم اجرا شده در پالایشگاه نفت بندرعباس در طول فعالیت آن می توان به طرح های موفق و مهمی اشاره کرد؛ از جمله افزايش ظرفيت خوراك واحد آيزوماكس از 28 هزار به 31 هزار بشكه در روز و به تبع آن افزايش توليد فرآورده هاي با ارزش افزوده بيشتر، مقاوم سازي واحدهاي عملياتي، مخازن و اسكله نفتي، ساخت و توسعه بازوهای بارگیری، توسعه ايستگاه بارگيري فرآورده هاي ويژه، احداث خطوط محصولات ويژه براي افزایش ظرفیت انتقال محصولات به بازوهای بارگیری، طراحي، نصب و راه اندازي سامانه آنلاين پايش آلايندگي، همچنین طرح هایی مبتکرانه از جمله استفاده از برش روغن سنگين در خوراك واحد هيدروكراكر، طراحي، ساخت، نصب و راه اندازي سيستم اطفای حريق توربين هاي گازي، انجام طرح احيای جاذب هاي سامانه خالص سازي هيدروژن و همچنین تولید اسید کلریدریک مورد نیاز صنایع پالایشگاهی و قطعه کنترل کننده گرمکن واحد احیای کاتالیست که برای نخستین بار توسط کارکنان پالایشگاه نفت بندرعباس اجرایی شدند و پیش از این با صرف هزینه های سنگین ارزی و زمان طولانی از خارج کشور تامین می شدند.
در طرح هاي توسعه کمي و کيفي پالايشگاه نفت بندرعباس، به منظور اجراي سياست هاي کشور مبني بر حمايت از توان و ساخت داخل، حفظ منابع و صيانت از سرمايه هاي ملي در مسير تحقق آرمان هاي اقتصاد مقاومتي، برنامه ريزي هاي اصولي با هدف توجه و حمايت از توان و دانش سازندگان داخلي قطعات نيز در شرکت پالايش نفت بندرعباس صورت گرفته است که براي اين منظور در سياست هاي اين شرکت، حداکثر بهره گيري از توان و ظرفيت شرکت ها و سازندگان داخلي براي انتقال تکنولوژي و بومي سازي دستگاه ها، تجهيزات، قطعات يدکي به منظور قطع وابستگي، اشتغال زايي، عدم خروج ارز و کاهش هزينه هاي توليد تاکيد شده است. در اين خصوص تاکنون بيش از 33 هزار و 990 قلم قطعه پالايشگاهي به تعداد کل 18 ميليون و 790 هزار عدد با تکيه بر دانش و توان متخصصان پالايشگاه نفت بندرعباس و همچنين توليد کنندگان داخلي ساخته و مورد استفاده قرار گرفته است.
با توجه به جنبه هاي اقتصادي، اجتماعي و زيست محيطي توليد و مصرف انرژي، ضرورت اجراي سيستم هاي نظام مند مديريت انرژي جهت دستيابي به شرايط بهينه توليد و مصرف انرژي بر همگان روشن است. در اين زمينه، در شرکت پالايش نفت بندرعباس سيستم مديريت انرژي مبتني بر استاندارد از سال 1390 استقرار يافته و تمامي برنامه ها و اقدامات مرتبط با بهينه سازي مصرف انرژي بر مبناي اين استاندارد طرح ريزي و اجرا مي شود. به دليل بهره گيري پالايشگاه نفت بندرعباس از فناوري هاي پالايشي بهينه و تکنولوژي ها و سامانه هاي بازيافت حرارت، شدت مصرف انرژي اين پالايشگاه در بين پالايشگاه هاي کشور کمترين مقدار است. علاوه بر اين پروژه هاي بهبود فراواني نيز با هدف بهينه سازي مصرف انرژي در بخش هاي فرآيندي پالايشگاه اجرا شد که در ادامه اين پروژه ها مي توان به پروژه مديريت و بازيافت گازهاي مشعل اشاره کرد که در دو فاز در حال اجرا است. پروژه مديريت و بازيافت گازهاي مشعل از پروژه هاي مهم شرکت پالايش نفت بندرعباس در حوزه انرژي است که مهمترين دستاورد آن صيانت از محيط زيست با کاهش گاز طبيعي مصرفي پالايشگاه به ميزان بيش از 80 ميليون متر مکعب در سال است که موجب کاهش انتشار گازهاي گلخانه¬اي و کاهش قابل ملاحظه ميزان آلايندگي مي شود.
مجموعه شركت پالايش نفت بندرعباس با محور قراردادن مفهوم توسعه پايدار بعنوان اصل اساسي جهت ايجاد توازن بين توسعه اقتصادي و حفاظت محيط زيست، نسبت به كنترل اثرات نامطلوب زيست محيطي فعاليت هاي خود در بالاترين سطح ممكن با تعريف برنامه هاي اصلاحي لازم اقدام کرده است به نحوي كه با احداث واحدهاي كيفي سازي در راستاي انطباق محصولات توليدي خود با استانداردهاي روز زيست محيطي و تكميل زنجيره صنعت سبز گام برداشته و ابزارهاي كنترلي پايش آنلاين را جهت كنترل خروجي هاي محيطي در حدود استانداردهاي ابلاغي سازمان محيط زيست اجرائي کرده است و با مديريت و كنترل ضايعات، پساب ها، انرژي، خروجي دودكش ها و پايش هاي مستمر آلاينده هاي آب، خاک و هوا توانسته نام خود را از فهرست شرکت هاي آلاينده محيط زيست خارج کند. يکي اقدامات شرکت پالايش نفت بندرعباس در راستاي صيانت از محيط زيست توسعه فضاي سبز با هدف افزايش فرهنگ توسعه، نگهداري و زيباسازي فضاي سبز شهري و افزايش سرانه آن و استفاده از ايده هاي نو و خلاقانه در فضاي سبز در محيط پالايشگاه است. شرکت پالايش نفت بندرعباس به منظور توسعه و نگهداري فضاي سبز به عنوان عامل كاهش دهنده آلاينده هاي زيست محيطي با كاشت گونه هاي بومي و مقاوم به شرايط آب و هوايي، تعويض خاك، به كارگيري شيوه هاي نوين آبياري با استفاده از آبهاي بازيافتي و تصفيه شده ، 43 درصد فضاي صنعتي را به فضاي سبز اختصاص داده است، در حالي كه نسبت استاندارد مناسب براي واحدهاي صنعتي 20 درصد است. ايجاد و بهينه سازي زيرساخت هاي تصفيه پساب صنعتي، تصفيه همزمان پساب هاي صنعتي و بهداشتي توليدي، لايروبي، تصفيه و بازيافت لجن هاي حوضچه تبخير واحد بازيافت، استفاده از پساب بهداشتي در آبياري فضاي سبز با هدف مديريت بهينه مصرف منابع آب و نصب و راه اندازي سامانه پايش لحظه اي پساب از ديگر اقدامات صورت گرفته در حوزه مديريت پساب پالايشگاه است. اجراي پروژه پايش جريان و كنترل آلودگي آب هاي زيرزميني پالايشگاه، اجراي پروژه طراحي سامانه پاكسازي آبهاي زيرزميني و پايش و اندازه گيري دوره اي خاك توسط سازمان حفاظت محيط زيست و همينطور پياده سازي طرح جامع عملياتي مديريت پسماندهاي عادي، صنعتي و ويژه ، كم خطرسازي پسماند هاي عملياتي، امكانسنجي و تفکيک، جمع آوري و انتقال پسماندهاي صنعتي پالايشگاه با رعايت قوانين و مقررات زيست محيطي نيز بخش از اقدامات کنترلي اجرا شده براي جلوگيري از آلودگي خاک و آب هاي زيرزميني است.
يکي از اهداف کلان احداث صنايع نفتي از جمله پالايشگاه نفت بندرعباس در استان هرمزگان کمک به اشتغال نيروهاي بومي، شکوفايي اقتصاد استان، توسعه زيرساخت ها و کمک موثر به توسعه همه جانبه استان هرمزگان بوده است که خوشبختانه اين شرکت با درک موضوع، موفق شده به رسالتهاي اجتماعي خود نيز در اين حوزه جامعه عمل بپوشاند.
اقدامات شرکت پالايش نفت بندرعباس در انجام مسئوليت هاي اجتماعي را مي توان به کمک در راستاي توسعه زيرساختهاي عمراني، آموزشي، ورزشي، بهداشتي، فرهنگي و همچنين کمک رساني در مواقع بلاياي طبيعي تقسيم بندي کرد. اقداماتي که علاوه بر برآورده ساختن انتظارات جوامع محلي و توانمند سازي جامعه پيراموني در جهت پيشرفت و توسعه پايدار انجام مي شود.
از اقدامات انجام شده در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي مي توان در بخش توسعه زير ساخت هاي عمراني به ساخت باند دوم جاده ارتباطي شهر تازيان به بندرعباس به طول 20 کيلومتر اشاره کرد که با هدف افزايش ايمني جاده اي، رفع مشکل ترافيکي و کاهش حوادث رانندگي با اعتباري بالغ بر 380 ميليارد ريال در سال 98 احداث شد.
همچنين مي توان به جابه جايي و انتقـال روستاي جمال احمد از توابع شهرستان بندرعباس، مشاركت در پروژه تقاطع غير هم سطح اسكله شهيدرجايي و خونسرخ، ساخت دو باب منزل جهت نيازمندان و ايتام در تازيان، مساعدت در ساخت و احداث ساختمان طلاب استان هرمزگان، مشارکت در ساخت و احداث مسجد روستاي سراج احمدي از توابع حاجي آباد و خريد تجهيزات و لوازم آزمايشگاهي اهدائي به اداره کل استاندارد و تحقيقات صنعتي استان هرمزگان اشاره کرد.
در توسعه زيرساخت هاي آموزشي نيز مي توان ساخت، تجهيز و اهداي مجتمع آموزشي 12 كلاسه به اداره کل آموزش و پرورش هرمزگان با اعتباري بالغ بر 53 ميليارد ريال در سال 95، ساخت مجموعه کارگاهي و آزمايشگاهي مهندسي شيمي، مکانيک و عمران دانشگاه هرمزگان با اعتبار 10 ميليارد ريال در سال 96 ، مشارکت در تکميل خوابگاه دخترانه مجتمع آموزش عالي ميناب با ظرفيت 200 نفر و با اعتبار 10 ميليارد ريال در سال 98، ساخت يک مدرسه دو کلاسه در يکي از روستاهاي زلزله زده کرمانشاه را عنوان کرد. شرکت پالايش نفت بندرعباس در توسعه زيرساخت هاي ورزشي همچون مشارکت در ساخت ديوار سرعت مجموعه ورزشي 7 تير بندرعباس با تخصيص اعتباري بيش از 3 ميليارد ريال در سال 98 ، مساعدت جهت تکميل سالن ورزشي چند منظوره اروند سورو بندرعباس با اعتباري بالغ بر 5 ميليارد ريال در سال 98، ساخت و اهداي مجموعه ورزشي و فرهنگي در روستاي چاهو با پوشش جمعيتي در حدود 10 هزار نفر با اعتبار 7 ميليارد ريال در سال 1396، اهداي تجهيزات ورزشي به زندان مرکزي بندرعباس و همچنين در حمايت مالي از تيم هاي ورزشي بانوان و آقايان، جانبازان و معلولان استان هرمزگان مشارکت فعال داشته است. در حوزه بهداشت و درمان هرمزگان نيز اين شرکت با حمايت هاي هيئت مديره، مديريت و کارکنان توانسته است اقدامات قابل توجهي را صورت دهد، از جمله با توجه به شيوع بيماري کرونا و لزوم حمايت از بخش بهداشت و درمان، پزشکان و پرستاران که به عنوان مدافعان سلامت در حال تلاش براي خدمت رساني به بيماران هستند، در تير ماه سال 99 مبلغ 50 ميليارد ريال براي کمک به خريد تجهيزات پزشکي و درمان بيماران کرونايي به دانشگاه علوم پزشکي هرمزگان اهدا شد. از ديگر اقدامات صورت گرفته نيز مي توان به تامين کليه تجهيزات پزشکي مورد نياز بخش سوانح سوختگي دانشگاه علوم پزشکي هرمزگان با اعتباري بالغ بر 13 ميليارد ريال در سال 92، اهداي يک دستگاه آمبولانس با تجهيزات کامل به زندان مرکزي بندرعباس و همچنين مساعدت در انجام تحقيقات و توليد داروهاي ضد سرطان و بيماري هاي صعب العلاج به شرکتهاي تحقيقاتي مرکز تحقيقات دارويي کشور اشاره کرد.
تلاش بي وقفه کارکنان شرکت پالايش نفت بندرعباس در اجراي کار براساس استاندارد و اعمال نظارت دقيق و کنترل هاي مستمر و ضروري، مراعات اصول و الزامات بهداشت، ايمني و محيط زيست و اتخاذ روشهاي پيش بيني و پيشگيرانه جهت کاهش و حذف زمينه هاي حوادث به منظور حفظ سرمايه هاي ارزشمند و عظيم نيروي انساني و حفاظت از دستگاه ها و تجهيزات در همه شئون و حوزه هاي کاري اين مجموعه منتج به دستاوردهاي بسيار ارزشمند و قابل تحسين گرديده و همچنان راه شرکت را در مسير دستيابي به توسعه پايدار، تعالي و سرآمدي و حفظ جايگاه برتر در عرصه توليد مستمر و ارتقاي کيفيت فراورده هاي نفتي هموار کرده و توانمندي هاي شرکت را بيش از پيش آشکار کرده است.
صنعت پتروشيمي در ميانه جهش دوم خود شيوه هاي نويني از سرمايه گذاري را دنبال مي کند
مشعل صنعت پتروشيمي به عنوان صنعتي پيشرو در سال هاي گذشته تاکنون توانسته تا حد زيادي به شکلي مستقل روي پاي خود بايستد و در عين حال در مقاطع زماني مهمي همچون تحريمهاي دو سال اخير با ادامه روند توليد و تامين نياز صنعت در داخل و صادرات و تامين ارز به کمک دولت بيايد. صنعت پتروشيمي که در جهش اول خود با حمايت دولت ها پا گرفت و بسياري از مجتمع هاي پتروشيمي با حمايت دولت برپا شدند حالا و در ميانه جهش دوم خود توانسته زمينه هاي مستقلي از تامين مالي و سرمايه گذاري را در درون خود ايجاد کند. در سال هاي اخير مجتمع هاي متعددي توسط بخش خصوصي، هلدينگ هاي جديد و روش هاي نوين براي سرمايه گذاري به بهره برداري رسيده اند و اين صنعت همچنان در درون خود به دنبال شيوه هاي جديدي براي سرمايه گذاري و تامين مالي پروژه هاي جديد است.
تحول در صنعت پتروشيمي با سرمايه گذاري هاي جديد يکي از اهداف مهم صنعت نفت و صنعت پتروشيمي است. پيش تر بيژن زنگنه، وزير نفت درباره فرصت هاي جديد سرمايه گذاري در صنعت پتروشيمي گفته بود که تا 5 سال آينده براي اجراي طرح هاي نيمه تمام بايدحدود 30 ميليارد دلار سرمايه گذاري در صنعت پتروشيمي انجام شود و در مجموع فرصت 40 ميليارد دلاري سرمايه گذاري در اين صنعت وجود دارد. او گفته بود که بايد از ابزارها و روش هاي ديگري نيز براي تأمين مالي پروژه هاي صنعت نفت از جمله پتروشيمي استفاده کرد تا اين طرح ها هيچکدام عقب نماند. اگرچه پروژه ها در حال پيشرفت بوده و سرمايه گذاران قادر به تأمين اين هزينه هستند؛ اما هرچه بتوانيم از سرمايه هاي خرد در جامعه استفاده کنيم امکان تکميل اين طرح ها و طرح هاي جديدتر بيشتري فراهم مي شود.
به گفته زنگنه، حدود 10 تا 12 ميليارد دلار طرح در پتروشيمي نهايي شده است که هنوز شروع نشده اند، مانند طرح هاي مياني و پايين دستي پتروشيمي و يا طرح هايي در زنجيره الفين که هر طرح تا 5 ميليارد دلار هزينه در بر دارد و الفين هايي با خوراک ترکيبي هستند که بسيار براي ما موثرند و در مجموع حدود 40 ميليارد دلار هستند.وي با اشاره به اينکه مي توان تا 20 ميليارد دلار در طرح هاي پتروپالايشگاهي و بهسازي پالايشگاه هاي موجود و پالايشگاه هاي جديد سرمايه گذاري کرد، تاکيد کرده بود: سرمايه گذاري در پتروشيمي و پتروپالايشگاه ها در کل از سوي شرکت هاي بخش خصوصي و بخش کمي نيز از سوي نيمه خصوصي ها به منظور تقويت آنها انجام مي شود.بر اساس اين گزارش در واقع شرکت هاي پتروشيمي امروز به مرحله اي رسيده اند که مي توانند خودشان تامين کننده سرمايه براي پروژه هاي جديد و حمايت از توليد باشند. اين صنعت علاوه بر جذب سرمايه هاي خارجي، اين ظرفيت را دارد که حضور پررنگ تري در بخش سرمايه گذاري و تامين مالي پروژه هاي پتروشيمي داشته باشد و در اين راه همکاري دولت و بخش خصوصي براي توسعه صنايع پتروشيمي اقدام مهمي تلقي مي شود. به عبارتي اگرچه صنعت پتروشيمي موتور محرکه خوبي در درون خود دارد اما حمايت ها و هم رساني هاي دولت مي تواند به سرعت اين موتور محرکه کمک کند.
حسين عليمراد، مديرسرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي هم از روش هاي نوين تامين سرمايه
( با تمرکز بر استفاده بهينه از بازار سرمايه) خبر داده که اين روش ها مي تواند تامين مالي طرح هاي جهش سوم و پيشران صنعت پتروشيمي را شتاب ببخشد.او چندي قبل در جلسه با برخي مديران نظام بانکي کشور و نيز مديران عامل شرکت هاي تامين سرمايه با تاکيد بر وجود ظرفيت هاي مختلف براي سرمايه گذاري در طرح هاي آتي صنعت پتروشيمي، گفته بود: بايد از ظرفيت هاي موجود درنظام بانکي و نيز بازار سرمايه به بهترين شکل استفاده کرد. به گفته او، سازوکار تشکيل صندوق هاي سرمايه گذاري پروژه و خصوصي در کنار انواع اوراق و صندوق هاي ETF جهت تامين مالي طرح هاي صنعت پتروشيمي با همکاري بانک هاي داخلي و شرکت هاي تامين سرمايه به بازار سرمايه در حال نهايي شدن است و با تداوم رايزني ها به دنبال بهترين شکل جهت کارکرد مطلوب اين صندوق ها هستيم و در اين مسير مشارکت و تعامل هلدينگ هاي پتروشيمي نيز اثر بخش خواهد بود.بايد با نگاهي ملي و با استفاده از تمامي ظرفيت هاي موجود در کشور مسير توسعه صنعت پتروشيمي را هموار کنيم و در اين ميان نظام بانکي و بازار سرمايه مي توانند با توجه به قابليت هاي خود بيش از گذشته نقش آفرين باشند.
او پيش تر به مشعل گفته بود حدود يک سال و اندي است که روي صندوق هاي سرمايه گذاري کار مي کنيم تا با کمک يکي از شرکت هاي تامين سرمايه و يکي از شرکت هاي تجاري معروف ساز و کار آن را نهايي کنيم.
به دنبال گرفتن مجوزهايي هستيم تا از درآمدهاي ارزي صنعت پتروشيمي براي تامين مالي طرح هاي پتروشيمي استفاده کنيم. اين روش اختصاص به پروژه خاصي ندارد که به عنوان صندوق پروژه شناسايي شود، اين صندوق مي تواند براي تمام پروژه هاي صنعت پتروشيمي اختصاص يابد. البته سازوکار اجرايي آن کمي پيچيده است و بايد صبر کنيم تا نهايي شود. اما مي توان گفت که کاملا مستقل از سازوکارها و ضمانت هاي دولتي است و در عين حال وابستگي خارجي هم ندارد و لذا لازم است مجوزهاي دولتي و بانک مرکزي را اخذ کند.عليمراد گفته بود که پروژه ها اولويت بندي و به صندوق معرفي مي شوند و مدير صندوق و ارکان اجرايي تشخيص مي دهند که کدام اولويت دارد و اولويت ها هم همان طرح هاي جهش دوم و طرح هاي اولويت دار صنعت پتروشيمي هستند. او تاکيد کرده بود که محدوديت هاي قانوني وجود دارد که شامل قوانين ارزي مي شود و مانع ايجاد چنين اقداماتي مي شود. اين اقدامات براي اولين بار در کشور انجام مي شود ولي در خارج از کشور نمونه مشابه دارد و تجربه هاي خوبي دارند.
بر اساس اين گزارش در حال حاضر چند هلدينگ موجود در صنعت پتروشيمي شامل «خليج فارس»، «پترول» و «پتروفرهنگ» براي سرمايه گذاري در اين صنعت گام هاي بلندي را برداشته اند و پروژه هاي مهمي را در دست توليد و اجرا دارند. در عين حال تعدادي از مجموعه هاي توليدي پتروشيمي در اجرا و توسعه مجتمع هاي جديد سرمايه گذاري کرده اند و اين يعني پتروشيمي به جايي رسيده که مي تواند از درون خود زايش داشته باشد. براي نمونه هلدينگ خليج فارس با وجود شرايط سخت تحريمي و محدوديت هاي اقتصادي در داخل کشور، طرح هاي جديد توسعه اي خود را ادامه داده است. در حال حاضر هلدينگ خليج فارس چندين طرح به ارزش 10ميليارد دلار را در دست ساخت دارد و محصولات مجتمع هاي توليدي نيز در داخل و خارج از کشور در حال فروش هستند. از سوي ديگر پترول نيز در همين سال جاري که سال «جهش توليد» نامگذاري شده است، پروژه احداث 4 طرح جديد پتروشيمي را با هدف تکميل زنجيره ارزش، جلوگيري از خام فروشي، توسعه صنايع تکميلي، جلوگيري از واردات برخي محصولات پتروشيميايي و شيميايي، اشتغال آفريني پايدار در مناطق کمتر توسعه يافته و توسعه محصولات متنوع و استراتژيک آغاز مي کند. در واقع اين مجموعه قصد دارد با مجموع سرمايه گذاري بيش از 100 ميليون دلاري در بخش ارزي در بخش ريالي، ساخت چهار طرح جديد را آغاز کند و اين چهار طرح شامل طرح هاي «متيل آمين»، «سود پرک»، «کريستال ملامين» و «پلي آلومينيوم کلرايد» مي شود.
به هر روي صنعت پتروشيمي که در دو دهه اخير چرخشي اساسي در درون و بيرون خود داشته است، توانسته نگاه هاي اقتصادي و سياسي جهان را به سمت خود متمايل کند. اين صنعت در روزهاي سخت و بي مهري اقتصادي و حمايتي دولت هاي مختلف، دوران ادامه دار تحريمي و حالا دوران نامعلوم و مبهم کرونايي تبديل به چشم اميدي براي کشور شده است و به همين دليل تلاش مي کند تا اين جوشش از درون را بيش از پيش داشته باشد.
ضرورت توجه جدي به کرونا در پمپ بنزين ها
کرونا ويروس ياهمان کوويد 19، اوايل اسفندماه گذشته وارد کشورمان شد؛ ويروسي خطرناک ومرگبار که سفرطول ودرازخود رااز «ووهان»چين درقاره زرد آغازکرد وبا گذر از ديوار بلند وطولاني اين کشور، به صورتي گسترده و شتاب گونه به همه جا سرک کشيد و تقريبا همه کشورهاي دنيا را با خود درگير کرد. اين ويروس موذي وبدشگون، هم درهوامنتشرمي شود وهم روي سطوح يا هرجاي ديگرکه فکرش را بکنيد، جاخوش مي کند؛ به نحوي که انسان را در معرض خطرمرگ قرار مي دهد. کروناي خطرناک وکشنده، باحمله به سيستم تنفسي انسان، علاوه بر ايجاد خطر مرگ براي فرد مبتلا، اين قابليت راهم دارد که وي را به فردي ناقل بدل سازد و جان ديگر انسان ها را هم به خطربيندازد. آبريزش بيني، عطسه، سرفه، تب بالاو از دست دادن حواس بويايي وچشايي، نشانه هايي هستند که فرد بامشاهده آنها حتما بايد تحت مداوا قرار گيرد تا از مرگ احتمالي و سرايت آن ديگران جلوگيري کند. باجدي ترشدن خطراين ويروس، پروتکل هاي بهداشتي همچون رعايت فاصله اجتماعي، استفاده ازماسک ودستکش، تعطيلي مراکز آموزشي (دانشگاه ومدارس) و بسياري ازصنوف ومراکز تجاري، ازسوي وزارت بهداشت جهاني تعريف وبه دستگاه هاي بهداشت ودرمان کشورهاي مختلف دنيا ابلاغ شد. درکشور ما نيزاين پروتکل ها باتوجه به نوع فعاليت افراد (اجتماعي– اقتصادي) تدوين و به بخش هاي مختلف از جمله مجاري عرضه سوخت ابلاغ شد. اين گزارش نگاه اجمالي دارد به جايگاه هاي عرضه سوخت وچگونگي مقابله براي جلوگيري ازشيوع کوويد19ياهمان کروناويروس دراين مراکز پر تردد.
جايگاه هاي عرضه سوخت يا همان پمپ بنزين ها، ازجمله مراکزي هستند که باتوجه به فعاليت 24 ساعته، شمارزيادي ازمردم براي سوخت گيري وسايل نقليه خود به آنها مراجعه مي کنند.
روزانه افراد زيادي براي سوخت گيري خودروهاي خود به اين مراکز مراجعه مي کنند وبراي سوخت گيري خودروهاي خود نازل هاي بنزين را دست مي گيرند؛عملي که پيش از کرونا و شيوع آن، امر عادي بود اما امروزاين ضرورت ايجاد شده است که با چارچوبي خاص انجام شود.
پرداخت بهاي سوخت ودريافت آن ازسوي اپراتورهاي جايگاه نيز موضوعي ديگراست؛ مجموعه اين مواردموجب شده است تا توجه متوليان و مسئولان اين بخش به چنين مکان هايي، بيشتر شود و از اين ناحيه آسيب کمتري متوجه مردم باشد چرا که درصورت کم توجهي يا بي توجهي، مي توانند منشائي باشند براي شيوع گسترده وفراگير ويروس مرگباري چون کرونا.
تعداد اين جايگاه هاي عرضه درسراسرکشور، نزديک به 6هزارمورد است وبا توجه به ميليون ها ليترفرآورده نفتي (بنزين، نفت گاز) که شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران به منظورتوزيع دراختيارآنها قرارمي دهد، طي شبانه روز بايد پاسخ گوي هزاران دستگاه خودرويي باشند که در اين مراکز سوخت گيري مي کنند.
بنابر آمارهاي رسمي، تاکنون بيش از22ميليون قطعه کارت سوخت هو شمند براي صاحبان وسايل نقليه اعم ازخودرو وموتورسيکلت صادر و مشخصات آنها درسامانه اي به همين نام(هوشمند) ثبت شده است.
ثبت اين تعداد کارت سوخت درسامانه هوشمند مي تواند به معنا باشد که 22 ميليون وسيله نقليه براي سوخت گيري به جايگاه هاي عرضه سوخت مراجعه مي کنند واين يعني 22 ميليون بارسوخت گيري به وسيله 22 ميليون نفر.
با اين که براي هر بخش پروتکل ياشيوه نامه خاصي براي مقابله با کرونا ويروس تدوين وارائه شده است، امابه نظر مي آيد جايگاه هاي عرضه سوخت، هنوز مي توانند کانوني براي شيوع گسترده اين ويروس به شمار آيند؛ به اين دليل که هنوزشماري ازمراجعان که هريک مي توانند ناقل تلقي شوند، هنگام مراجعه به جايگاه و انجام سوختگيري خودروي خود، استفاده ازماسک ودستکش راکه از ابتدايي ترين والبته ازمهم ترين راهکارهاي جلوگيري از شيوع بيماري کروناست، رعايت نمي کنند.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران به عنوان تامين کننده مواد سوختي، به دليل خصوصي بودن مجاري عرضه سوخت، دراين زمينه نمي تواند نقش آفريني زيادي داشته باشد وهمين شايد بستري است براي بي توجهي برخي جايگاه داران و کارکنان آنها در رعايت مسائل بهداشتي. درابتداي شيوع کرونا ويروس، ترس ها، نگراني ها و پروتکل هاي تدوين و ابلاغ شده درسطوح مختلف جامعه موجب شد که مساله اين ويروس منحوس وتبعات خطرناک آن که مرگ انسان ها را رقم مي زند، تا حد زيادي جدي گرفته شود، اما با گذشت زمان، توجه مردم به دستورعمل ها يا همان پروتکل ها تا حدود زيادي رنگ باخت تا آنجا که آنطورکه بايد و شاهد رعايت نکات بهداشتي درسطوح مختلف کاري ازجمله جايگاه هاي سوخت نيستيم. گشت و گذاري درسطح شهري همچون تهران که جايگاه هاي متعددي درآن به عرضه سوخت مشغولند، نشان مي هد درشماري ازجايگاه ها، نه از ماسک ودستکش خبري هست و نه از اپراتورهايي که خود سوخت گيري را انجام دهند. مردم براي سوخت گيري خودروي خود، نازل ها را به دست مي گيرند در حالي که پروتکل هاي ستاد ملي مبارزه به کرونا چنين چيزي را نمي گويد و بر انجام اين مهم به وسيله اپراتورهاي جايگاه هاي سوخت تاکيد دارد.
به احتمال قريب به يقين، چنين وضعي برديگر نقاط کشورنيزحاکم است و اين يعني کشيدن خط بطلان بربند بند پروتکل هاي ابلاغي، ادامه شيوع گسترده کرونا و زنگ خطري جدي درافزايش مرگ و ميرها.
شايدعلت اين باشد که ازسوي نهادهاي بهداشتي وشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، تنها به يک ابلاغيه با اين محتوا که همه جايگاه هاي عرضه سوخت، موظف به تجهيزموادضدعفوني ودستکش هاي يکبار مصرف هستند، بسنده شده است وهيچ نهادي خودراموظف به نظارت از حيث ضرورت رعايت شيوه نامه هاي بهداشتي را دراين مراکزپرتردد و بعضا خطرناک نکرده است. البته تامين اقلام بهداشتي براي کارکنان جايگاه هاي عرضه سوخت وتوجه صاحب جايگاه به اين موضوع نيز مقوله ديگري است که به نظرمي آيد دراين بخش نيزنظارت جدي از سوي مسئولان ذيربط به عمل نمي آيد؛ شايدبه اين دليل که مجاري عرضه سوخت در دايره عملياتي بخش خصوصي است. فاطمه کاهي، سخنگوي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي مي گويد:همه جايگاه هاي عرضه سوخت موظف شده اندکه تجهيزات بهداشتي را دراختيار مراجعه کنندگان قراردهند وجايگاه هانيزضدعفوني شوند. وي همچنين برهمکاري اپراتورهاي مجاري عرضه سوخت واين که هيچ هزينه اي نبايد بابت ارائه خدمات بهداشتي ازمراجعان دريافت شود، تاکيد دارد.
البته کاهي اين را هم گفته است که قرارنيست شرکت ملي پخش مواد ضد عفوني را در اختيار جايگاه ها قراردهد وجايگاه ها در اين زمينه بايد با سازمان هاي بهداشت استان خود مذاکره کنند. کرونا با ورودش به کشورمان، باوجود تمهيدات حوزه بهداشت ودرمان کشور و سخت کوشي هاي بي امان پزشکان وپرستاران ودريک عبارت مدافعان سلامت، تبعات بسيارناگواري را همچون مرگ رقم زد.
گسترش روزافزون شيوع اين ويروس منحوس درکشورمان موجب شده است جان بسياري ازانسان ها به خطربيفتد و متاسفانه هر روز شماري از آنها جان به جان آفرين تسليم مي کنند.
شايد وقت آن رسيده است که مسئولان نگاه سخت گيرانه تري به موضوع کرونا به ويژه درمراکز پرترددي همچون جايگاه هاي سوخت داشته باشند. شايد لازم باشدازيک سو شيوه نامه هاي بهداشتي دوباره نويسي شوند وازسويي ديگر توجه مردم به اين موضوع بيشترشود. البته اين راهم بايددرنظر داشت که وقتي به مردم گفته مي شود ازترددها وسفرهاي غير ضروربپرهيزند ودرخانه هاي خودبمانند، براي توجه وعمل به اين توصيه مهم، حتما سازکاري نظرگرفته شود.
شرايط امروزجامعه باوجود اين ويروس مرگبارکه ايران وديگرجوامع بشري را درگيرخود کرده، به گونه اي است که افزون بربخشي نگري، بايد ملي نگرهم بود. به اين معنا که دراين مسيربايد ورا و فراي چارچوب هاي مسئوليتي عمل شود تاجامعه نيزبه درجه بالاتري ازايمني دست يابد وهر روز شاهد از دست رفتن عزيزانمان نباشيم.
تازه ترين بيانيه رهبران ائتلاف اوپک پلاس متشکل از توليدکنندگان عضو و غيرعضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در قالب کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق اوپک و غيراوپک (JMCC) يعني عربستان سعودي و روسيه فعالان بازارهاي جهاني نفت خام را به شگفتي واداشت.
ديدگاه هاي رسمي پيشنهادي کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق اوپک و غيراوپک (JMCC) به تازگي خبر از پديدار شدن نشانه هايي مثبت داده است، زيرا پيش بيني افزايش تقاضا سبب تسهيل توافق کاهش توليد و بالا رفتن سطح توليد در ماه اوت مي شود.عبدالعزيز بن سلمان، وزير انرژي عربستان سعودي به تازگي در گفت وگو با شبکه خبري العربيه پيش بيني کرد توافق کاهش توليد نفت ائتلاف اوپک پلاس تا پايان سال 2021 يا حتي اوايل سال 2022 ميلادي تمديد مي شود، اين اظهارنظر هم به وخامت اوضاع افزود.
بازارهاي جهاني نفت خام هنوز خبر تمديد توافق کاهش اوپک پلاس را هضم نکرده است و به نظر مي رسد حتي ميان اعضاي ائتلاف اوپک پلاس اختلاف نظرهايي وجود داشته باشد.
وزير انرژي عربستان سعودي گفته است ما هنوز راهي طولاني در پيش داريم و اقدام ها ادامه خواهد داشت بنابراين، به عنوان بخشي از فرآيند بهبود و همزيستي با اين وضع تا زمان برطرف شدن شيوع ويروس همه گيري جهاني کرونا، تصميم بر آن شد تا به منظور اطمينان از پايبندي به تعهدهاي خود و ارائه توصيه هايي به نشست وزيران نفت و انرژي اوپک پلاس، نشست هاي کميته وزارتي نظارت بر توافق کاهش توليد اعضاي اين ائتلاف ماهانه باشد.با اين حال، گفته هاي عبدالعزيز با ديدگاه الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه، درباره بازار تفاوت دارد. وزير انرژي روسيه روز 25 تيرماه در افتتاحيه نشست کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق اوپک و غيراوپک عنوان کرد که افزايش احتمالي توليد نفت ائتلاف اوپک پلاس به 7.7 ميليون بشکه در روز از ماه اوت، موجه و مطابق روند کنوني بازارهاي جهاني نفت خام است. به نظر مي رسد ديدگاه هاي روسيه درباره احتمال افزايش تقاضاي نفت و فراورده هاي نفتي در جهان بسيار خوش بينانه تر باشد.عربستان سعودي اکنون آشکارا عنوان کرده است که تمايلي ندارد با احتمال بهبود پرنوسان شرايط اقتصادي جهان و شيوع موج دوم کرونا مقابله کند. دست کم اين پيام رسمي اين کشور تلقي مي شود. پيام اصلي ممکن است گسترده تر و سبب ايجاد بحث و گفت وگو ميان اعضاي اوپک پلاس شود، اقدامي که مي تواند سهم زياد عربستان را از کاهش توليد نفت تهديد و متوقف کند. ادامه روند نزولي درآمد حاصل از صادرات نفت عربستان انتقادهايي را متوجه راهبرد بزرگ نفتي در داخل اين کشور کرده است.داده هاي رسمي رياض و مؤسسه جودي (JODI) نشان مي دهد که مجموع صادرات نفت خام عربستان در ماه مه امسال نسبت به ماه آوريل به 7.48 ميليون بشکه در روز رسيده است. اين کشور در ماه آوريل 11.34 ميليون بشکه نفت در روز صادر کرده بود.در عين حال احتمال مي رود صادرات نفت خام اين کشور در ماه ژوئن و ژوئيه حتي کمتر از اين رقم باشد و همين مقدار کاهش درباره توليد نفت روسيه نيز پيش بيني مي شود.با اين حال، در پي اظهارنظرهاي وزيران انرژي عربستان و روسيه، هم اکنون برنامه هاي سياسي و اقتصادي اين دو کشور آشکارا در جهت ديگري در حال حرکت است.
حتي اگر اعضاي اوپک پلاس هم در رسانه ها ديدگاه هاي داشته باشند اما اصول بازار نفت به هيچ وجه عادي نيست. نتيجه نشست ماهانه کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق اوپک و غيراوپک آشکارا تمايل روزافزون روسيه و برخي اعضاي اوپک براي توقف توافق کنوني کاهش توليد نفت را نشان مي دهد.
مبارزه قدرت با شکل ديگري در بيانيه هاي رسانه اي ديده مي شود، اما خطر آشکاري وجود دارد و آن اين است که مسکو و رياض برخورد جديدي اتخاذ کنند. هم اکنون، هيچ خطر مستقيمي مبني بر قطع همکاري وجود ندارد، اما رياض در حالي که براي حفظ اقتصاد و شرايط اجتماعي کنوني خود تلاش مي کند، از به عهده گرفتن بار عمده کاهش توليد نفت به ستوه آمده است.
رسانه هاي بين المللي از نبود تحليل انتقادي نسبت به تحولات مهم اساسي در داخل گروه اوپک پلاس خبر داده اند. افزايش اندک توليد نفت به روشني نشان دهنده باور به بهبود اقتصاد جهان در ماه هاي آينده است. اين باور به اصول متزلزل بازار وابسته است زيرا هم اکنون موج دوم شيوع ويروس کرونا چهره ناملايم خود را در نقاط مختلف دنيا نشان مي دهد. با اين حال، اوپک، روسيه و متحدانش به طوررسمي تصميم گرفته اند راهبرد منطقي و موفق خود را تا يکم ماه اوت تغيير دهند.
تاکنون توليد نفت روزانه 9.6 ميليون بشکه در روز کاهش يافته، اين در حالي است که هدف جديد توليد نفت براي ماه اوت 7.7 ميليون بشکه در روز خواهد بود.به منظور جلوگيري از ايجاد بحران داخلي ديگر يا بروز جنگ بر سر قيمت نفت و سهم بازار ميان محمد بن سلمان، وليعهد عربستان، و ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري روسيه مصالحه اي بر مبناي اصول متزلزل بازار در نظر گرفته مي شود. حداقل برآيند اين اقدام اين است که اصول مربوط به تقاضاي نفت همچنان کاهشي باقي بماند. روند بهبود شرايط اقتصاد جهان نيز هم اکنون به عنوان توجيه براي تسهيل توافق کاهش توليد نفت اوپک پلاس استفاده مي شود.هم اکنون انتظار مي رود بازارهاي جهاني نفت خام با کمبودو عرضه روبه رو شوند که در نتيجه کاهش ذخيره سازي هاي نفت خام را به همراه دارد.اوپک در نظر دارد در سال 2021 ميلادي مجموع توليد خود را 6 ميليون بشکه در روز افزايش دهد. عامل اصلي اين تصميم نياز به درآمد بيشتر است نه ايجاد ثبات در بازار. خوش بيني نسبت به بهبود سريع اقتصاد، وجود خبرهاي مثبت از چين و پايان قرنطينه در اروپا سبب بالا رفتن خوش بيني ميان اعضاي گروه اوپک پلاس شده است. با اين حال، بهبود شرايط اقتصادي واقعي همچنان شکننده است.اوپک حتي در گزارش خود اعلام کرد که بيم آن مي رود که بازارهاي نفت همچنان نامتعادل باشند به ويژه اگر موج دوم شيوع ويروس کرونا سبب افت بهبود اقتصادي شود.تصميم اوپک براي افزايش توليد تصميمي يکجانبه است. مشکل اصلي اين است که به محض افزايش توليد يکي از اعضاي اوپک، ديگر اعضا نيز احتمالا اين روند را در پيش گيرند. به اين ترتيب، خطر بازگشت نفت شيل ايالات متحده آمريکا به بازار نيز وجود دارد. قيمت هاي کنوني نفت به اندازه اي بالا هستند تا سبب توليد دوباره محصولاتي شوند که با سقوط قيمت نفت متوقف شده بود. افزايش بيشتر توليد اعضاي اوپک پلاس منجر به افزايش مازاد عرضه مي شود زيرا ديگر کشورهاي توليدکننده نفت، خود را ملزم به کاهش توليد نمي دانند و در عوض احساس مي کنند بايد سهم خود را در بازار حفظ کنند.
افزون بر اين، به نظر مي رسد موفقيت اوپک پلاس رهنموني مسحورکننده باشد. توازن بسيار شکننده کنوني بين عرضه و تقاضا ممکن است به راحتي تبديل به افزايش عرضه شود.
پس از ماه ها خبر از بحران ذخيره سازي نفت، به نظر مي رسد به دلايل منطقي ذخيره سازي ها از ميان بروند. سطح ذخيره سازي هاي جهاني نفت خام همچنان بالاست و براي تثبيت بيشتر بازار، اين دخيره سازي ها بايد کاهش يابند.
خطر بهبود داراي نوسان يا پرنوسان کاملا آشکار است. بازارهاي متعلق به سازمان همکاري و توسعه اقتصادي (OECD) با استفاده از تمهيدات كمكي اندکي تقويت مي شوند و چند تريليون يورو و دلار از صندوق هاي فدرال به بازارها تزريق مي شود. نشانه هاي منفي تأثير واقعي ويروس کرونا بر اقتصاد اروپا حاکي از ورشکستگي روزافزون و تداوم رشد بيکاري است. عامل نابودي که گروه اوپک پلاس به آن توجهي نکرده اين است که رشد چين وابسته به صادرات اين کشور به بازارهاي عضو سازمان همکاري و توسعه اقتصادي است.
رويکرد کنوني اوپک پلاس هميشگي نيست، جايي براي انعطاف پذيري وجود ندارد و تا زماني که مقدار ذخيره سازي هاي نفت زياد و تقاضا پايين باشد، بازارها شاهد بهبودکامل نخواهند بود. اگر روسيه و عربستان به بهبود واقعي بازارهاي نفت تمايل داشته باشند، بايد راه حل بلندمدتي پيدا کنند. اگر چنين اتفاقي روي ندهد، احتمال قطع همکاري بين عربستان سعودي و روسيه افزايش مي يابد.
مترجم: امير دشتي
منبع: اويل پرايس
نويسنده: سيريل ويدرسهاوون
شرکت نفت و گاز پارس
مجري طرح توسعه فاز 13پارس جنوبي از پايان عمليات پيش راه اندازي و راه اندازي خطوط لوله درون ميداني سکوهاي A و C اين فاز خبرداد. پيام معتمد بااشاره به نصب سکوهاي اصلي A13اقماري و13B در اسفند ماه پارسال، همچنين راه اندازي خطوط لوله دريايي13B و13D در اسفندماه 97 گفت: پس ازعمليات تخليه آب، خشک کردن واکسيژن زدايي ازخطوط 18اينچ درون ميداني و 32 اينچ اصلي مرحله دوم فاز 13پارس جنوبي به طول حدود 100کيلومتر، اين خطوط تکميل وآماده ارسال گاز غني به پالايشگاه خشکي با ظرفيت يک ميليارد فوت مکعب در روزشده اند. وي افزود: عمليات اکسيژن زدايي ازاين خطوط به وسيله تزريق گازخنثي نيتروژن، پس ازهفت روز تلاش شبانه روزي، هم زمان باهوک آپ و راه اندازي سکوها، مطابق بارويه ها و دستورعمل هاي فني پروژه، همچنين با رعايت موارد بهداشتي و اچ اس اي مقابله با پاندومي کرونا، با موفقيت به پايان رسيد. مجري فاز13پارس جنوبي با بيان اين که همه مراحل پوشش دهي لوله ها، مهندسي نصب، لوله گذاري دربستر دريا و راه اندازي اين خطوط با تکيه برتوان پيمانکاران ايراني انجام شده است، گفت: در اجراي اين پروژه و راه اندازي اين دستاورد مهم، سلامت افراد نيز بارعايت فاصله اجتماعي در همه مراحل، به نحو مطلوب مديريت شد. معتمد گفت: هم اکنون روزانه يک ميليارد فوت مکعب گاز از مرحله نخست طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي برداشت و به منظور فرآوري، به پالايشگاه خشکي اين طرح در ناحيه کنگان ارسال مي شود. پالايشگاه اين طرح نيزاسفندماه سال97باظرفيت فرآورش روزانه56 ميليون مترمکعب گازترش و فرآورش محصولات هيدروکربوري راهبردي، به بهره برداري رسيده بود.
عمليات احداث خط لوله انتقال گاز کيش - گرزه به عنوان بخشي از طرح انتقال گاز به نيروگاه هاي گازي جزيره کيش، آغاز شد. عبدالله مهرابي، سرپرست طرح توسعه ميدان کيش بااشاره به آغاز طولاني ترين عمليات کشش خط لوله دريا ازساحل در پروژه خط لوله دريايي کيش– گرزه گفت: دراين پروژه، يک رشته خط لوله 32 اينچ انتقال گاز و يک رشته کابل فيبرنوري به طول 18کيلومتر درفاصله جزيره کيش تا منطقه گرزه (بندرآفتاب) اجرا مي شود. وي هدف از اجراي اين طرح را ارسال گاز به نيروگاه هاي گازي جزيره کيش عنوان واظهارکرد: خط لوله طرح گازرساني به جزيره کيش از خط هفتم سراسري در شمال شهرستان بستک در استان هرمزگان آغاز و به نيروگاه گازي جزيره کيش منتهي مي شود. مهرابي تصريح کرد: مطالعات مهندسي، تأمين کالا و اجراي لوله گذاري و کابل کشي پروژه کيش- گرزه به وسيله متخصصان شرکت مهندسي و ساخت تأسيسات دريايي ايران به عنوان پيمانکاراين پروژه، انجام شده است. سرپرست طرح توسعه ميدان کيش بابيان اين که براساس محاسبه هاي مهندسي ونظربه محدوديت عمق در ساحل جزيره کيش، طولاني ترين عمليات کشش خط لوله دريا ازساحل (شورپولينگ) به وسيله شناور لوله گذار سي مستر، درفاصله 2.2کيلومتري ازنوار ساحل آغازشده است، گفت: دراين فرايند لوله هاي32اينچ جوشکاري شده روي شناور لوله گذار به وسيله کابل متصل به وينچ خطي مستقردر نقطه ساحلي، از روي شناور به سمت ساحل کشيده مي شود. مهرابي درباره مقدمات اجراي عمليات احداث خط لوله کيش به گرزه از سوي گروه هاي اجرايي گفت: اين عمليات، همزمان با استقرارشناورلوله گذارحامل لوله ها درنزديکي جزيره کيش(بارعايت رويه هاي بهداشتي و اطمينان ازسلامت تيم عمليات) بافعاليت گروه هاي عملياتي مستقر در خشکي آغاز شد. وي افزود: شناورسي مستر پس از لوله گذاري سه کيلومترازخط لوله و پايان عمليات شورپولينگ درساحل کيش، عازم پارس جنوبي مي شود وپس ازتکميل فعاليت هاي باقيمانده دراين حوزه، دربازه زماني شهريورماه، لوله گذاري در پروژه کيش - گرزه از سرگرفته خواهد شد. به گفته سرپرست طرح توسعه ميدان کيش، مطابق برنامه ريزي صورت گرفته، ادامه عمليات لوله گذاري در 20روز کاري با توجه به شرايط آب و هوايي انجام خواهد شد.
شرکت ملي نفت ايران
مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز شرکت ملي نفت ايران از ابتداي سال 98 تاکنون، 329 پروژه عام المنفعه استان خوزستان را با تخصيص اعتباري حدود 300 ميليارد تومان تکميل کرده است. مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز که متولي اجراي پروژه هاي مسئوليت اجتماعي شرکت ملي نفت ايران است، در واکنش به اظهارات جهانشاه ارزاني بيرگاني، مديرکل امورمالياتي استان خوزستان که مدعي شده «وزارت نفت ازمهرماه پارسال تاکنون يک ريال درحوزه مسئوليت هاي اجتماعي هزينه نکرده است»، اعلام کرد: مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز دربازه زماني مورد اشاره مديرکل امورمالياتي استان خوزستان288پروژه عام المنفعه را با تخصيص 254 ميليارد تومان اعتبار دراستان خوزستان تکميل کرده است. برمبناي اعلام مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز، اين مديريت درسال 98درمجموع 238پروژه عام المنفعه استان خوزستان را با تخصيص 274 ميليارد تومان اعتبار تکميل کرده است. از ابتداي سال 99 تاکنون نيزدراين استان، 91پروژه با اعتباري بالغ بر24ميليارد تومان از سوي اين مديريت تکميل و اجرايي شده است. به اين ترتيب ازابتداي سال 98 تاکنون، هزينه کرد مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيزدرپروژه هاي عام المنفعه استان خوزستان بالغ بر 298ميليارد تومان بوده که ازاين ميان، 254ميليارد تومان اعتبار دربازه زماني مورد اشاره درخبر يادشده، يعني از ابتداي مهرماه سال 98 تاکنون تخصيص يافته است. ارقام ذکرشده، جدا از اعتبارهايي است که شرکت هاي نفتي مستقردر استان خوزستان به اجراي طرح هاي مسئوليت هاي اجتماعي اختصاص مي دهند.
پالايشگاه تهران
تعميرات دوره اي توربين هاي گازي نيروگاه شماره 3 پالايشگاه نفت تهران با تکيه بر دانش و توان داخلي تعميرات دوره اي و تأمين قطعات ساخت داخل با بالاترين کيفيت انجام شد. عبدالکريم رضايي، رئيس نيروگاه شماره 3شرکت پالايش نفت تهران وعضو کميته راهبري مديريت دانش اين پالايشگاه گفت: تعمير نازل مرحله اول توربين گازي، بک آپ گيري ازنرم افزار توربين هاي گازي موجود، تعميرسويلرهاي مسيرسوخت گازتوربين گازي، تعمير وساخت شيرهاي فشاربالاي گاز ورودي به توربين گازي همچنين ساخت وتأمين فيلترهاي مسيرهوا و روغن ازتوليدکنندگان داخلي، ازجمله اقدام هاي انجام شده در فرايند تعمير اين توربين هاي گازي بوده است. وي تاکيد کرد: مجموعه اين اقدام ها درمدت زمان 12روز با تکيه بر توان داخلي ورعايت کامل پروتکل هاي بهداشتي مرتبط با کوويد -19 انجام شده است. رضايي با بيان اين که توربين هاي گازي ازجمله تجهيزات با فناوري بالا در صنايع پالايشي به شمار مي آيد ودربيشترشرکت هاي مشابه به دليل هزينه بالاي تعميرات، برون سپاري مي شود، تصريح کرد: خوشبختانه، دانش تعمير ونگهداري اين نوع تجهيزات دراين مجتمع پالايشي نهادينه شده است. عضو کميته راهبري مديريت دانش شرکت پالايش نفت تهران استفاده از تجربه ، دانش و تخصص کارکنان شرکت را نقطه عطف تعمير اين تجهيزات مهم برشمرد و گفت: جاي افتخار و سربلندي دارد که با تکيه بر تجربيات، دانش و تخصص کارکنان شرکت و تأمين به موقع قطعات از سازندگان داخلي، انجام تعميرات اساسي توربين هاي گازي ياد شده ضمن پايداري در توليد، بي اثر کردن تحريم ها، سبب ايجاد صرفه جويي بالا براي شرکت پالايش نفت تهران و جلوگيري از تحميل هزينه هاي چند ده ميلياردي به آن شده است. رئيس نيروگاه شماره 3شرکت پالايش نفت تهران افزود: نيروگاه شماره 3 با ظرفيت عملياتي مازاد بر توليد، براي توسعه طرح هاي آتي و کنوني مي تواند پشتوانه قابل اطميناني براي پالايشگاه تهران باشد. وي با اشاره به اهميت توربين هاي گازي به عنوان يکي ازتجهيزات با ارزش پالاشگاه نفت تهران، بر بازديد روزانه و انجام تعميرات اساسي به موقع آن تاکيد کرد.
وي اظهار کرد: توربين هاي گازي افزون بر توان بالاي توليد برق، همسو با الزامات زيست محيطي ISO-14001 عمل مي کنند، به گونه اي که گازهاي حاصل از فضاي احتراق آن پس از به حرکت درآوردن توربين و توليد برق درچرخه استفاده بازيافت حرارتي ديگ هاي بخار براي توليد بخار قرار مي گيرد.
مرکز توسعه مديريت صنعت نفت
آزمون اينترنتي برخط(آنلاين) صدورگواهينامه صلاحيت حرفه اي برگزاري مناقصات، 11مردادماه امسال برگزار مي شود. براساس ماده هشت دستورعمل «صدورگواهينامه حرفه اي برگزاري مناقصات» همه مخاطبان بايد در آزمون دانشي مرتبط شرکت کنند، از اين روبا توجه به شرايط ويژه شيوع ويروس کرونا و به منظورصرفه جويي در زمان وهزينه هاي مترتب، آزمون صدور گواهينامه صلاحيت حرفه اي برگزاري مناقصات به صورت اينترنتي، برخط وتنها يک بار برگزار مي شود.
بنابراعلام مرکز توسعه مديريت صنعت نفت، هفتم مردادماه به عنوان زمان پيش ثبت نام آزمون مبتني بردرج اطلاعات و مشخصات فردي تعيين شده و نشاني الکترونيکي براي شرکت درآزمون، http: //cipmd.webazma.ir است. اين آزمون ساعت 11: 00 يازدهم مردادماه برگزارمي شود وشماره تماس 22706828 و2276529 (داخلي 164) نيز براي ارائه اطلاعات بيشتر معرفي شده است. مرکز توسعه مديريت صنعت نفت در اين زمينه، تاکنون 30 دوره دو روزه آموزشي براي بيش از دو هزار و 228 نفر در تهران و 13 شهر ديگر برگزار کرده است. متقاضياني که دراين دوره آموزشي شرکت داشته اند مي توانند با شماره شناسايي و شماره ملي خود در آزمون شرکت کنند. بيژن زنگنه، وزيرنفت 12 ارديبهشت ماه پارسال در ابلاغيه اي بر لزوم توان افزايي کارشناسان ومديران صنعت نفت درحوزه برگزاري مناقصات وصدور گواهي صلاحيت حرفه اي براي اعضاي کميسيون ها و کميته هاي مرتبط با اين حوزه تاکيد کرد.
شرکت ملي حفاري ايران
رئيس اداره عمليات ويژه شرکت ملي حفاري ايران از انجام 6 هزار و 135مترحفاري جهت دار درمناطق نفت خيز خشکي و دريايي کشور از سوي اين شرکت در چهار ماه نخست امسال خبر داد. قربانعلي کاظمي گفت: اين ميزان حفاري روي 17 حلقه چاه به تفکيک دو حلقه افقي، هشت حلقه جهت دار، دو حلقه عبور از مانده حفاري و پنج چاه عمودي با موتور درون چاهي محقق شده است.
وي افزود: انجام دو عمليات مغزه گيري با بازيافت 373 متر مغزه و يک عمليات کنارگذر با ابزار ويپ استاک، بخش ديگري ازفعاليت اين واحد تخصصي زيرمجموعه مديريت خدمات ويژه شرکت به شمار مي آيد. کاظمي بااشاره به شاخص هاي عملکردي مهم دراداره عمليات ويژه شرکت ملي حفاري ايران تصريح کرد: افزايش سهم بازارحفاري جهت دار به نحوي که ميزان سهم از35به 42درصدافزايش يافته وپيگيري مستمر ساخت قطعات وتجهيزات ازجمله قطعات کاربردي ابزار مغزه گيري، از موارد مهم و تاثيرگذار دربازه زماني ياد شده است. رئيس اداره عمليات ويژه شرکت ملي حفاري ايران اظهارکرد: نگاه خاص به روش هاي نوين، کنترل هزينه ازجمله شيوه مهندسي هزينه خدمات تمام شده حفاري جهت دار، مغزه گيري وکنارگذر ازموارد با اهميتي است که تعريف و پيگيري مي شود. وي گفت: اين اداره هم اکنون ارائه خدمات مورد نياز پروژه هاي کليد در دست EPC و EPD از جمله پروژه هاي 20+10 حلقه چاه در ميدان نفتي آزادگان جنوبي، نفت شهر، دارخوين و هشت حلقه چاه اکتشافي در مناطق مختلف را در دست اجرا دارد.
به گفته رئيس اداره عمليات ويژه شرکت ملي حفاري ايران، اين اداره هم اکنون به شرکت هاي ملي مناطق نفت خيزجنوب، نفت فلات قاره ايران، نفت مناطق مرکزي و ديگر شرکت هاي متقاضي زيرمجموعه شرکت ملي نفت ايران، همچنين شرکت هاي بخش خصوصي ارائه خدمات دارد.
شرکت ملي حفاري ايران با بيش از 30مرکز آموزشي، علمي، پژوهشي و تحقيقاتي در کشور همکاري مي کند.مهدي عرشيان، مديرپژوهش، فناوري ومهندسي ساخت اين شرکت گفت: دانشگاه تهران، صنعتي شريف، صنعتي امير کبير، شهيد چمران اهواز، صنعت نفت، دانشگاه شيراز، شهيدبهشتي، صنعتي اصفهان، آزاد، پيام نور، سمنان و شاهرود ازجمله مراکز آموزشي وتحقيقاتي هستند که شرکت ملي حفاري ايران با آنها همکاري مي کند. وي بابيان اين که اين همکاري ها درقالب قرارداد وتفاهم نامه در زمينه هاي ساخت قطعات وتجهيزات پرکاربرد، طراحي وتهيه نرم افزارهاي تخصصي و طرح هاي پژوهشي دنبال مي شود، اظهارکرد: پژوهشگاه صنعت نفت، جهاد دانشگاهي، پارک هاي علم و فناوري و مجموعه هايي مانند بنياد علمي نخبگان خوزستان از ديگر مراکزي به شمار مي آيند که شرکت ملي حفاري ايران با آنها همکاري و هم افزايي دارد. عرشيان گفت: يکي از وظايف اين مديريت ارتباط با مراکز علمي و دانشگاه ها است وهرسال دست کم به امضاي پنج پروژه مي انجامد که اکنون بزرگ ترين پروژه پژوهشي با دانشگاه صنعت نفت باموضوع طراحي نرم افزارجامع طراحي و ساخت چاه است که در دست اجرا قرار دارد. مدير پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران افزود: امسال نيز دو پروژه پژوهشي نهايي شده که يکي مربوط به تدوين دانش فني طراحي و ساخت ابزار برش لوله هاي جداري چاه و ديگري طراحي و ساخت تجهيز اسکن و بازرسي لوله مغزي سيار حين عمليات است. وي درباره استفاده از ايده ها و طرح هاي نوآورانه ارائه شده از سوي کارکنان شرکت ملي حفاري ايران نيز اظهار کرد: پارسال تعداد قابل توجهي طرح و ايده نو از طرف کارکنان بخش هاي مختلف عملياتي، پشتيباني و ستادي شرکت پيشنهاد شد که مورد بررسي کارشناسي قرار گرفت.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب ازتأمين 80 درصدي کالا و مواد مصرفي اين شرکت ازمحل توليدات ملي خبرداد و گفت: 25درصد اقلام مصرفي اين شرکت از استان خورستان تأمين مي شود. احمدمحمدي افزود: تنها 5درصد اقلام مورد نيازشرکت ازمحل خريد مستقيم خارجي تأمين مي شود که به معناي گامي بلند درخوداتکايي صنعت نفت ايران است. وي استارتاپ ها وشرکت هاي دانش بنيان را اعضاي جديد خانواده صنعت نفت خواند و افزود: با تلاش و تعامل سازنده توانسته ايم کالاها و تجهيزات کليدي و پيشرفته صنعت نفت همچون پمپ هاي درون چاهي، مته و کالاي حفاري، برخي از کالاي ماشين آلات دوار، ابزار دقيق و مواد شيميايي را که پيش تر از منابع خارجي تأمين مي شد، بومي سازي کنيم.
محمدي اظهارکرد: اين دستاورد ملي ازطريق تقويت واصالت بخشيدن به پژوهش و تسهيم دانش فني وعملياتي بااستارتاپ ها وشرکت هاي دانش بنيان ايراني به دست آمده است.
محمدي ادامه داد: همسو با سياست گذاري هاي انجام شده درسطح کلان کشور براي برون رفت از شرايط تحريمي، بر سه محور استمرار توليد ايمن و پايدار، اجراي طرح هاي توسعه اي اولويت دار براي ايجاد ظرفيت افزايش توليد در زمان برگشت به توليد حداکثري و حداکثرسازي ساخت داخل با تقويت بخش خصوصي ايراني شامل پيمانکاران، سازندگان و شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپي، متمرکز شده ايم.
وي يادآور شد: باوجود مشکلات اقتصادي و شرايط سخت کرونايي، با تلاش شبانه روزي همکاران ما در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و مشارکت بخش خصوصي توانمند ايراني، کوچک ترين خدشه اي در جريان انرژي کشور به وجود نيامده است.
شرکت آبفاي استان خوزستان ازکمک هاي مؤثر صنعت نفت به طرح هاي آبرساني روستايي و طرح هاي فاضلاب اين استان قدرداني کرد.
احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب درديدار با مديرعامل شرکت آبفاي استان خوزستان با تاکيد بر استمرار کمک هاي صنعت نفت به طرح هاي آبرساني روستايي در مناطق اطراف تأسيسات نفتي براي ارتقاي سطح معيشت جوامع محلي همجوارگفت: اعطاي کمک مالي به پروژه هاي مرتبط با فاضلاب نيزبا هدف بهبود شرايط محيط زيستي شهرهاي واقع در حوزه عملياتي اين شرکت و از محل بودجه عمراني مناطق نفت خيز در قالب مسئوليت هاي اجتماعي پيگيري مي شود. وي افزود: تشکيل کارگروهي براي بررسي وامکان سنجي تأمين آب شرب با کيفيت از خطوط لوله شرکت آبفاي خوزستان، براي تأسيسات و اماکن شرکتي مناطق نفت خيز جنوب نيز بايد در دستور کار قرار گيرد. صادق حقيقي پور، مديرعامل شرکت آبفاي استان خوزستان نيز با قدرداني ازکمک هاي مؤثرصنعت نفت به طرح هاي آبرساني روستايي اين استان، همچنين اجراي پروژه هاي فاضلاب به ويژه درمناطق حاشيه اي کلانشهر اهواز اظهار کرد: تعاملات في مابين مي تواند تأثيري چشمگير بر سرعت و کيفيت خدمت رساني به مردم استان خوزستان داشته باشد.
وي همچنين از آمادگي شرکت آبفاي خوزستان براي تأمين آب مورد نياز صنعت نفت در اين استان خبر داد.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيزجنوب براستمرارمشارکت و حمايت اين شرکت از خانواده هاي تحت پوشش کميته امداد و طرح هاي احسان و نيکوکاري اين نهاد تأکيد کرد. احمد محمدي در ديدار با مديرکل کميته امداد امام خميني (ره) استان خوزستان گفت: بادر پيش گرفتن سياست توانمندسازي وآموزش خانواده هاي کم بضاعت، اميدواريم هرسال از تعداد خانواده هاي تحت پوشش اين کميته کاسته شود.
مرتضي موصلي، مديرکل کميته امداد استان خوزستان نيز در اين ديدار گزارشي درباره طرح هاي کميته امداد براي توانمندسازي خانواده هاي تحت پوشش در مناطق مختلف استان خوزستان ارائه کرد.
وي همچنين از مديريت وکارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب و خانواده بزرگ صنعت نفت به منظورکمک هاي مؤثر و مستمر به افراد زير پوشش قدرداني کرد.
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت درقالب اجراي طرح هاي ماده 12، قرارداد توليد 100هزارقواي محرکه کم مصرف راباهدف جايگزيني خودروهاي فرسوده، با شرکت تيوان (سرمايه گذار) امضا کرد. ساسان کاظمي نژاد، مدير بهينه سازي انرژي دربخش حمل ونقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، گفت: سقف بازپرداخت اين قرارداد 65.5 ميليون دلارخواهد بود وشرکت سرمايه گذارمتعهد شده است قراردادي جانبي بايکي ازشرکت هاي خودروساز براي نصب موتورهاي کم مصرف روي خودروهاي داخلي و جايگزيني با100هزار دستگاه خودرو فرسوده امضا کند. وي بااشاره به مصوبه شوراي اقتصاد براي طرح توليد قواي محرکه کم مصرف در قالب طرح هاي ماده 12 و ابلاغ آن به وزارت نفت، گفت: در اين طرح به ازاي توليد هر دستگاه قواي محرکه کم مصرف و نصب آن روي خودرو داخلي، يک دستگاه خودرو سواري با عمر بالا (اولويت خودروهاي عمومي) اسقاط و از رده خارج خواهد شد. به گفته کاظمي نژاد اين طرح تا سال 1401اجرايي خواهد شد و بازپرداخت صرفه جويي حاصل از اجراي آن تاسال 1405 ادامه مي يابد. مديربهينه سازي انرژي دربخش حمل ونقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، اظهارکرد: سقف بازپرداخت براي اجراي اين طرح معادل 328 ميليون دلار برآورد شده که به ازاي هرخودرو 656 دلار در پنج سال به سرمايه گذار پرداخت خواهد شد. وي افزود: متوسط ميزان مصرف سوخت درخودروهاي توليدي کنوني، 7 تا 7.5 ليتر در 100 کيلومتر است که با اجراي اين طرح به 4 تا 4.5 ليترکاهش مي يابد وبازپرداخت به سرمايه گذاران ازمحل صرفه جويي انجام شده صورت مي گيرد. کاظمي نژادمعيار اندازه گيري ميزان کاهش مصرف سوخت قواي محرکه کم مصرف رامقايسه مصرف سوخت خودروهاي توليدي (فناوري جديد) باخط معيار رده D برچسب انتشاردي اکسيد کربن در استاندارد ملي 4241-2 عنوان کرد. وي گفت: بااجراي کامل اين طرح دوميليارد ليتردرمصرف بنزين صرفه جويي وبه موجب آن 4.2 ميليون تن ازحجم انتشار دي اکسيد کربن کاسته خواهد شد. به گفته کاظمي نژاد، منابع حاصل از صرفه جويي پس از تأييد شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به سرمايه گذاران عامل صرفه جويي مجري طرح يا شرکت هاي داخلي توليدکننده موتورکم مصرف در بازه هاي زماني سه ماهه و در مدت پنج سال تخصيص خواهد يافت. مديربهينه سازي انرژي دربخش حمل ونقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به اقدام هاي انجام شده توسط شرکت بهينه سازي مصرف سوخت براي اجراي اين طرح اشاره و تصريح کرد: اخذ مصوبه هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران، تهيه و تدوين نمونه قراردادها و اسناد حقوقي و اخذمصوبات لازم، تهيه وتدوين طرح اندازه گيري وصحه گذاري و دستور عمل هاي مربوط، همچنين اخذمجوز 100هزار دستگاه خودرو کم مصرف با شرکت توسعه قواي محرکه تيوان و اخذ مجوز هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران در خصوص امکان دريافت ضمانتنامه ريالي از سرمايه گذار عامل صرفه جويي، از جمله اقدام هاي انجام شده شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در دو سال اخير است. وي اظهار کرد: قرارداد با شرکت توسعه قواي محرکه تيوان منعقد شده و با ارائه ضمانتنامه از سوي سرمايه گذار عامل صرفه جويي، اين قرارداد به شرکت بهينه سازي مصرف سوخت ابلاغ شده است.
بازنگري استانداردملي ايزو 50001 (مديريت انرژي)باهمکاري شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در کميسيون فني تدوين استاندارد، نهايي و براي تصويب نهايي به کميته ملي استاندارد ارجاع شد. احمد فضلي، رئيس اندازه گيري وصحه گذاري وناظر فني در امور مديريت انرژي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، در نشست کميسيون فني تدوين استاندارد ملي مديريت انرژي، گفت: اجراي استاندارد ملي ايزو 50001 درشرکت هاي تابع وزارت نفت، مطابق ابلاغيه مقام عالي وزارت الزامي بوده و نقش شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به عنوان هماهنگ کننده، مشاور و ناظر بر استقرار مديريت انرژي است. وي افزود: کيفي سازي استقرارمديريت انرژي درصنعت نفت از اولويت هاي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت و به روزرساني استاندارد ملي مديريت انرژي است و گامي مؤثر در توسعه سياست هاي بهينه سازي انرژي در کشور به شمار مي رود. فضلي به الزام اجراي استاندارد ملي ايزو 50001 در واحدهاي صنعتي اشاره و تصريح کرد: با تصويب اين استاندارد مطابق ماده 24 اصلاح الگوي مصرف، همه مصرف کنندگان انرژي با مصرف سالانه سوخت بيش از پنج ميليون مترمکعب گاز و تقاضاي قدرت الکتريکي بيش از يک مگاوات، موظف به ايجاد واحد مديريت انرژي هستند.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي از توزيع گازوئيل يورو 4 در 70درصد جايگاه هاي سوخت در اين استان خبرداد. مجتبي شکوري گفت: به منظوراجراي سياست هاي دولت و جلوگيري از آلودگي هاي زيست محيطي، هم اکنون در27جايگاه زيرپوشش اين منطقه شامل شهرهاي فاروج، شيروان، گرمه، جاجرم، اسفراين وبجنورد، گازوئيل يورو 4توزيع مي شود. وي با اشاره به توزيع 100 درصدي نفت گاز يورو 4 در اين شهرها افزود: در شهرهايي نظير مانه، سملقان و راز و جرگلان در تلاشيم به طور کامل گازوئيل يورو عرضه شود. شکوري با اشاره به توزيع نفت گاز يورو 4 درمصارف عمده صنعتي و جزء با بيان اين که سوخت درميان همه مصرف کنندگان غيرصنعتي توزيع مي شود، تاکيد کرد: اولويت شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي در توزيع نفت گاز يورو 4، مصرف کنندگاني هستند که سبب ايجاد آلودگي هاي زيست محيطي بيشتري مي شوند. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي با موثر برشمردن اقدام در کاهش آلايندگي هاي زيست محيطي تصريح کرد: از مزاياي اين نوع سوخت مي توان به کاهش آلودگي هوا به دليل پايين بودن ميزان گوگرد درآن، افزايش کيفيت سوخت خودروها، جلوگيري ازخوردگي وفرسودگي زودهنگام قطعات داخلي ادوات نفت گازسوزوافزايش ميانگين طول عمر ناوگان حمل ونقل سنگين اشاره کرد.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي گفت: از زمان شيوع کرونا ميزان مصرف نفت گاز وبنزين تا20 درصد کاهش يافت اما هم اکنون اين ميزان کاهش به 10 درصد رسيده است. علي اصغراصغري در آئين معارفه سرپرست شرکت پخش فراورده هاي نفتي ناحيه نيشابور افزود: کاهش سفرهاي درون شهري و برون شهري در اين روند تاثير چشمگيري داشته است. وي ادامه داد: هم اکنون 135 جايگاه عرضه بنزين و حدود 200جايگاه سي ان جي درخراسان رضوي فعاليت دارند و از ابتداي امسال 15فقره موافقت اصولي براي احداث جايگاه هاي جديد صادر شده است.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي گفت: از اين تعداد 6 جايگاه درمشهد و يک جايگاه در نيشابورتاپايان امسال به بهره برداري مي رسد.
اصغري با بيان اين که درمشهد هم اکنون 70 جايگاه عرضه سوخت فعال است، تصريح کرد: اين شهرگنجايش افزايش تا 100جايگاه را دارد و در نيشابور نيزهم ظرفيت براي افزايش دو جايگاه ديگر وجود دارد.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي با اشاره به صرفه جويي قابل توجه بنزين باجايگزيني سي ان جي، تصريح کرد: دولت براي توسعه فرهنگ استفاده ازسوخت پاک(سي. ان. جي) و کاهش آلايندگي سعي دارد سهم سي ان جي را در سبد سوخت بخش حمل و نقل افزايش دهد.
اصغري افزود: در اين چارچوب شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي طي فراخواني، يک ميليون و 464 هزار خودروي عمومي شامل وانت بار و تاکسي را به صورت رايگان دوگانه سوز مي کند.
شرکت گاز استان خراسان رضوي
مديرعامل شرکت گازخراسان رضوي گفت: بيش از50درصدگاز مصرفي اين استان درتيرماه امسال براي توليد برق، به بخش نيروگاهي اختصاص داشت. حسن افتخاري گفت: تيرماه امسال، 931 ميليون و 646 هزار مترمکعب گازطبيعي دربخش هاي مختلف مصرف شده که 472 ميليون مترمکعب آن تحويل نيروگاه هاي فردوسي، طوس، نيشابور، شريعتي، مشهد و شمس شده است. وي همچنين بااشاره به مصرف 807ميليون و306هزارمترمکعبي گاز اين استان درتيرماه پارسال گفت: اين رقم درمقايسه بامدت مشابه امسال، از 15.41 درصدي مصرف گاز حکايت دارد.
مديرعامل شرکت گاز خراسان رضوي با بيان اين که مجموع ميزان گاز مصرفي استان خراسان رضوي در چهار ماه نخست پارسال، سه ميليارد و553ميليون مترمکعب بوده است، تصريح کرد: اين ميزان مصرف در چهارماه نخست امسال با 245 ميليون مترمکعب افزايش به سه ميليارد و 798 ميليون متر مکعب رسيد.
افتخاري همچنين گفت: به طورميانگين در تيرماه امسال، روزانه حدود 30 ميليون مترمکعب گاز در بخش هاي مختلف استان مصرف شده است.
به گفته وي، شرکت گاز خراسان رضوي وظيفه تأمين گازطبيعي دو ميليون و 385هزار مشترک را به عهده دارد و پس ازاستان تهران در رتبه دوم بالاترين ميزان مشترک گاز کشور است.
شرکت گازاستان خراسان جنوبي
مديرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبي بابيان اين که تاکنون9 هزار و300 کيلومترشبکه تغذيه وتوزيع گازدراين استان اجرا شده است، گفت: بيش از630 کيلومترازاين ميزان شبکه گذاري مربوط به چهارماه نخست امسال است. سيدمحمودهاشمي گفت: ازمجموع شبکه هاي موجود دراستان، دوهزار و 900 کيلومترشبکه تغذيه و توزيع شهري و 6هزارو 430 کيلومتر شبکه روستايي است. وي بااشاره به سرعت اجراي طرح هاي گازرساني دراستان خراسان جنوبي افزود: هم اکنون 790 روستا و تمام شهرهاي اين استان زيرپوشش گازطبيعي قرار دارند. به گفته هاشمي درچهارماه نخست امسال، 631 کيلومترشبکه تغذيه و توزيع اجرا و سه هزار و 860انشعاب گاز نصب شده است. مديرعامل شرکت گازاستان خراسان جنوبي تصريح کرد: باتلاش و برنامه ريزي هاي انجام شده درزمينه توسعه گازرساني، برخورداري خانوا رهاي شهري و روستايي از گازطبيعي در حال افزايش است.
هاشمي بابيان اين که گازرساني به289 روستادردست اجراست، تصريح کرد: همراه باتوسعه کمي شبکه گازرساني دراستان خراسان جنوبي، افزايش کيفيت خدمت رساني و رضايتمندي مشترکان نيز به طور مستمر در دستور کار اين شرکت قرار دارد.
شرکت نفت فلات قاره ايران
کالاهاي توربين ژنراتور سولار سکوي فروزان از اسکله ناحيه بوشهر به سمت منطقه خارک بارگيري شد. حسين محمودي، رئيس عمليات کالاي ناحيه بوشهر گفت: در اين عمليات، کالاهايي شامل 12 جعبه تابلو برق با متعلقات، چهار دستگاه پکيج تزريق موادگندزدايي، ژنراتور آب، هشت دستگاه مخزن خالي، دو دستگاه کانتينر 40 فوت حاوي توربين و دو عدد جرثقيل کارگاهي بارگيري شد. وي افزود: اين کالاها با توجه به تأمين برق و حفظ روند توليد سکو به وسيله يک دستگاه ژنراتور ديزلي که هم اکنون با مشکل در حال فعاليت است، با هماهنگي هاي واحدهاي بازرسي طرح ها، تدارکات کالا، مهندسي ساختمان ستاد تهران، همچنين همراهي واحد تدارکات و امور کالاي ناحيه بوشهر، تحويل گرفته شد. کالاهاي يادشده به وسيله شناور دلنيا يک بارگيري و به منطقه خارک فرستاده شد.
توربين هاي زيمنس مدل SGT-200 منطقه سيري شرکت فلات قاره با جايگزيني نسل جديد سنسور فيدبک ساخت ايران بهينه سازي شد. فيدبک هاي نسل جديد از نوع غيرتماسي با حروف اختصاري LVDT مخفف Linear Variable Differential Transformer هستند که افزون بر رفع مشکلات فيدبک هاي نسل قبلي، دقتي به مراتب بالاتر از نمونه اصلي دارند.
با توجه به تفاوت هاي ماهيتي اين دوسنسور، انجام اين جايگزيني به ايجاد تغييراتي درسيستم کنترل مکانيزم آن نيازداشت، بنابراين با همکاري واحد تعميرات توربين ويک شرکت دانش بنيان، کار تحقيق و بررسي اين پروژه براي نخستين بار انجام و سرانجام نمونه اوليه فيدبک نسل جديد ساخت ايران تحويل مجموعه تعميرات توربين شد. مشکلات تأمين اين قطعه در شرايط تحريم از يک سو و تکنولوژي قديمي آن که قابليت اطمينان پاييني داشت، تيم تعميرات توربين منطقه سيري را بر آن داشت تا براي حل اين مشکل اقدامي فوري کند. در اين راستا در سال 98 پروژه ارتقاي سيستم کنترل VGV از طريق جايگزيني فيدبک هاي قديمي با فيدبک هايي از نوع LVDT در دستور کار واحد تعميرات توربين قرار گرفت. فيدبک هاي قديمي سنسورهايي ازنوع پتانسيومترخطي وبه صورت غوطه ور در روغن است، از اين رو به دليل وجود لرزش و حرارت نسبتاً بالا، پس از مدتي دچار سايش مي شوند. از طرفي ايجاد لايه وارنيش روغن روي قطعات داخلي سنسور نيز اختلال هاي متعدد و خطاهاي ناخواسته را براي مکانيزم VGSBS ايجادمي کرد، درنتيجه درصدبالايي از خاموشي توربين ها در سال هاي گذشته ناشي از خرابي و فرسودگي سنسورهاي فيدبک بوده است. خوشبختانه پس از انجام آزمايش هاي اوليه و تأييد فني در واحد تعميرات توربين شرکت فلات قاره منطقه سيري، هم اکنون اين پروژه مراحل نهايي تست روي توربين رامي گذراند و اميد است با تلاش اين شرکت دانش بنيان ومجموعه تعميرات توربين منطقه سيري، گام بزرگي درجهت داخلي سازي و ارتقاي اين بخش حياتي در توربين ها برداشته شود. اهميت اين سيستم به قدري است که خطاي عملکردي در تجهيزات آن از خاموشي ناخواسته توربين تا تخريب کمپرسور و صرف هزينه هاي هنگفت را شامل مي شود.
از آنجايي که عملکرد اين مکانيزم و همه متعلقات آن تحت يک سيستم کنترلر برخط (Online) اداره مي شود، بنابراين صحت عملکرد، کيفيت، دوام، طول عمر و قابليت اعتماد در اجزاي آن اهميت حياتي دارد.
وزارت نفت
نخستين نشست تخصصي اقدام هاي برجسته در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات صنعت نفت، پاييز امسال برگزار مي شود.
اين نشست همسو با اجراي مصوبه هاي شوراي راهبري توسعه مديريت صنعت نفت، با رويکردهاي دولت الکترونيک، آمار و اطلاعات وسياست گذاري و برنامه ريزي، بامجوزشوراي راهبري توسعه مديريت صنعت نفت به صورت مجازي در معاونت برنامه ريزي وزارت نفت برگزار مي شود. علاقه مندان به شرکت دراين نشست تا 15شهريورماه فرصت دارند براي تکميل فرم هاي تخصصي به پرتال psh@mop.ir مراجعه کنند.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه، ازافتتاح يکصد و پنجاه وپنجمين جايگاه عرضه سوخت در استان کرمانشاه خبرداد. فريدون ياسمي گفت: جايگاه دومنظوره بنزين ونفت گاز«زيتون»در زميني به مساحت پنج هزار مترمربع و با سرمايه گذاري بخش خصوصي در شهرستان قصرشيرين احداث شده است. به گفته وي اين جايگاه افزون بر اشتغال زايي مستقيم براي پنج نفر با16 نازل عرضه بنزين ونفت گاز، امکان سوخت رساني به600 خودرو را در شبانه روز فراهم کرده است. منطقه کرمانشاه يکي از مناطق سي و هفت گانه شرکت ملي پخش است که با155جايگاه عرضه سوخت در6ناحيه مرکزي(کرمانشاه)، قصرشيرين، اسلام آباد، سقز، پاوه و کنگاور، تأمين سوخت دراستان کرمانشاه را به عهده دارد.
شرکت گاز سيستان و بلوچستان
شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعي اين استان تفاهم نامه همکاري امضا کردند. رضا پنجابي، مديرعامل شرکت گازاستان سيستان و بلوچستان دراين باره گفت: اين تفاهم نامه باهدف ارتقاي ايمني وبهداشت کاردرکارگاه ها و پروژه هاي شرکت گازاستان وکاهش حوادث و بيماري هاي ناشي از کار و اجراي آيين نامه هاي حفاظت فني و بهداشت کار به ويژه آيين نامه آموزش کارگران و کارفرمايان و ايمني امور پيمانکاري، امضا شده است. وي تصريح کرد: اميداست باتداوم در انعقاد اين گونه تفاهم نامه ها و آموزش نيروي انساني، شاهد حوادث ناگوار و بيماري هاي ناشي از کار نباشيم.
نقش اوليا و معلمان در دعوت به نماز(بخش دوم)
زينب مرامي * نماز از ارکان اساسي و بنيادين دين اسلام است و در جاي جاي معارف ديني مان بر اهميت اقامه آن تاکيدهاي بسيار زيادي انجام شده است. در سري مطالب پيش رو که هفته پيش بخش اول آنها منتشر شد، بر تاثير اوليا و معلمان در دعوت فرزندان به نماز، پيشينه نماز در اديان مختلف، مسائل معنوي آن و ... اشاره شد. در بخش دوم از اين مطلب، ابعاد ديگري از نقش و تاثير اوليا و معلمان در دعوت فرزندان به نماز مورد بررسي قرار گرفته است که در ادامه مي خوانيد.
***
نـمـاز در لـغت به معناى «پرستش»، «نياز»، «سجود»، «بندگى و اطاعت» و يكى از فرايض دين و عبادت مـخصوصى است كه مسلمانان پنج بار در شبانه روز به جا مى آورند. نـماز يعنى خدمت و بندگى، فرمان بردارى، سرفرود آوردن و تعظيم كردن به نشانه احترام. نماز، داروى نسيان و وسيله ذكر خداوند است. نـمـاز، رابـطه معنوى مخلوق با خالق است. نماز يعنى دل كندن از مـاديـات و پـرواز دادن روح، يـعـنى پا را فراتر از ديدنى ها و شنيدنى ها نهادن. که مي تواند به بهترين شکل اقامه شود
خانواده در تفکر اسلامی جایگاهی بسیار رفیع دارد. اگر موضوع خانواده در اسلام را با سایر اموری که مشابه این مقوله است مقایسه کنیم، برجستگی خاصی در مسئله خانواده ملاحظه می کنیم که بعضی از آنها مهم و بعضی مهمتر هستند. اما گاهی اموری وجود دارند که اطلاق واژه «اهمیت» نیز برای آنها کفایت نمی کند و باید به دنبال ادبیات دیگری برای بیان عظمت آنها بود از جمله این موضوع ها «خانواده» است. خانواده به چند دلیل جایگاه ویژه ای در دین اسلام دارد. اول آنکه اصولا کل وجود آدمی از درون خانواده ریشه گرفته و در آن تکوین می یابد، به بیان دیگر، پیمانه های وجود آدمی در خانواده شکل می گیرد و همه تاثیرات بیرونی در محدوده این پیمانه تحقق پیدا می کند. دلیل دیگر این است که می بینیم آغاز خلقت انسان با خانواده شروع شده است آیا سر این قضیه این نیست که خانواده رکن عالم هستی است؟ آیا این امر بدان معنا نیست که خانواده، رکن عالم هستی است و به کل هستی جهت می دهد ؟ خانواده، منظومه ای متشکل از زن و مرد و فرزندان است که سلسله روابط عمیق روحی، عاطفی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی میان آنان جاری است و با هدف رفع نیاز و کسب آرامش در حیطه روابط بالاو تولید و تربیت نسل، به حیات خود ادامه می دهد. در حقیقت خانواده مهمترین جایگاه پرورش نیروی انسانی و محیطی مناسب برای رشد اعضای خود به شمار می رود و با رشد اعضای خانواده است که اجتماع رشد می کند. خانواده آرامش گاه همسران و طبیعی ترین بستر رشد و شکوفایی و تعالی آدمی است. پس خانواده کانونی است که در آن ارزش های اخلاقی، باورهای دینی و معیارهای اجتماعی از نسلی به نسل دیگر انتقال می یابد و زمینه رشد عاطفی و تربیت اخلاقی و اجتماعی اعضای خانواده را فراهم می کند. یکی از راه های رسیدن به استحکام خانواده در تفکر اسلامی داشتن اقتدار عاطفی و منطقی و برخورداری والدین از بصیرت و بینش اجتماعی است. آگاهی های مستمری که می تواند ضامن رشد مطلوب شخصیت اجتماعی کودکان و نوجوانان شود و در این صورت است که زمینه رشد اعتقادی و پایبند کردن آنان به ارزش های عبادی و انجام فریضه ها در چنین خانواده هایی به راحتی قابل طرح و اجراست. در محیط خانواده ای که اعضای آن متعبد هستند فضای آرام حاکم بوده و اعضای آن از اعتماد به نفس بالایی برخوردار هستند. جمع این گونه خانواده ها همچون ظروف مرتبط هستند که هنگام کسر شدن یکی از آنها دیگر ظروفی جای خالی آن را پرمی کند. بدون اینکه ضرر یا وقفه ای در مجموعه ایجاد شود. خانواده در یک نگاه تحلیلی مرکب از قول، فعل، صدق و صفاست. به عبارتی والدین یا با قولشان یا با فعلشان و یا با صدقشان، فضایی را شکل می دهند تا فرزندان را تربیت کنند.
همان طور که توضیح داده شد، نهاد خانواده برای تربیت دینی فرزندان پتانسیل بسیار بالایی در خود دارد. خداوند این حیات دو نفره را به گونه ای قرار داده است که اگر قواعد و اصول مبتنی بر قابلیت های درونی آن به درستی شناخته شود و اصول تربیتی و یادگیری نیز مورد استفاده قرار گیرد، اقدامات بسیار موثری را در خصوص تربیت دینی به طور عام و آموزش نماز به طور خاص می توان به انجام رساند. در ادامه این اقدامات را در شش مورد بیان کرده ایم:
در درون خانواده، سرمایه عاطفی و انرژی مثبت زیادی قرار داده شده است که با بهره برداری از آن خیلی از برنامه های تربیتی را می توان به اجرا در آورد. این مسئله وقتی انجام می شود که مادر بتواند بین خود و فرزند، صمیمت بسیار فراتر و ریشه دارتر از صمیمت های تولید شده در سایر ارتباطات در زندگی به وجود آورد. وقتی یک مادر در فضای مدیریت شده عاطفی، به دختر خود یا پسر خود می گوید: دخترم یا پسرم چند لحظه می آیی پیش من؟ این جمله یک فضای روانی و عاطفی خاص در فرزند به وجود می آورد به نحوی که آمادگی او را برای پذیرش برخی از انتظارات والدین فراهم می کند. در چنین فضای عاطفی اگر یکی از والدین در مورد نماز یا نمازخوان ها موضوعی را و یا قصه ای را شرح می دهد به احتمال قوی باتوجه به استماع موثر از ناحیه فرزند مواجه خواهد شد. بدون تردید اگر فردی با علاقه به چیزی گوش بدهد و گوینده نیز محبوب او باشد کلام در او تاثیر گذاشته و زمینه عمل کردن به آن نیز فراهم می شود. پس والدین باید این قدرت عاطفی پنهان در خانواده را بپذیرند و به درستی از آن استفاده کنند.
هر گروه سنی به مثابه پیمانه ای است که بیش از ظرفیت خود پذیرای محتوای اضافی نیست. قبل از هرکسی خود خداوند متعال در تربیت دینی انسان ها در طول تاریخ این موضوع را با عمل مطلق خود رعایت کرده است. فلسفه بعثت انبیا و نزول کتاب های آسمانی به طور تدریجی ریشه در این محدودیت ذاتی بشر دارد. مربیان و والدین بدون رعایت این اصل نمی توانند پیام های خود را به کودکان و نوجوانان بقبولانند. آموزش نماز مانند سایر مسائل تربیتی به شرط قبول متربی اثر بخش است لذا از جمله مسائل اساسی که والدین باید از خود بپرسند و پاسخ آن را از منابع معتبر به دست آورند آن است که «فرزند دوره ابتدایی من، دارای کدام علایق و چه توان ذهنی است؟» و آیا اینکه «فرزند نوجوان من مطابق یافته های روان شناسی و آموزه های دینی، کدام ویژگی های را داراست؟» اینها سوالات مبنایی برای هر پدر و مادر است. وقتی که فهمید در دوره کودکی «دیدن» بیش از «شنیدن» کار ساز است در پیام های مربوط به نماز نیز عمدتاً از رفتار و عمل بهره می گیرد تا حرف و گفتار.
تعلیم و تربیت با اقدامات قطعی و گسسته از هم تحقق پیدا نمی کند. خداوند آدمی را طوری آفریده است که باید اقدامات تربیتی به طور مرتب و مستمر بر او اعمال شود تا در متربی نهادینه شود. علت تکرار انجام دستورات دینی در طول روزها و ماه ها و سال ها نیز در این ویژگی آدمی نهفته است لذا خانواده برای تربیت دینی و تقویت روحیه نمازخوانی در فرزند باید برنامه داشته باشد و این برنامه به طور مداوم اجرا شود. البته معنای مداومت، آن نیست که با تکرار ملال آور خواسته های خود، روح او را آزرده کنیم و شیرینی عبادت و نماز را در کام او تلخ کنیم. خیلی از جنبه های مداومت می تواند نامرئی و غیر مستقیم باشد. به طور مثال هر بار سجاده نماز را جلوی دیدگان فرزند خردسال پهن می کنیم تا او را نسبت به نماز علاقه مند کنیم. اگر این عمل را به برنامه هر روز خود تبدیل کنیم خواهیم دید که اثر خود را خواهد داشت اصولا اتصال و ارتباط با روح و روان کودک را نباید رها کرد.
ارتباط خانه و مدرسه از لوازم غیرقابل اغماض در تربیت دینی است. ضرورت این ارتباط را ویژگی توحیدی تربیت به وجود می آورد. تربیت به طور ذاتی به وحدت و یکپارچگی همه نهادهای تربیتی و بخصوص دو نهاد خانه و مدرسه محتاج است. به همین دلیل برنامه های آموزش نماز در خانواده باید از طرف آموزش و پرورش حمایت شود. چگونه ممکن است یک کودک در مدرسه به طرق مختلف پیام های مربوط به نماز را دریافت کند ولی درخانواده چنین فضایی نباشد و او نمازخوان پرورش یابد؟ از جمله اقداماتی که در این مورد می توان انجام داد آن است که والدین از طریق مدرسه در جریان کامل محتوای آموزشی کتاب های درسی درخصوص نماز قرار گیرند و در منزل نیز در راستای آن محتواها به تقویت رفتار فرزندان خود بپردازند.
پرهیز از افراط و تفریط قاعده اساسی زندگی است. از طریق رعایت میانه روی به معنای واقعی کلمه می توان بهتر به هدف رسید. در تربیت دینی و آموزش نماز نیز از این اصل باید پیروی کرد. علایق گوناگون فرد مستلزم فعالیت های متنوع در زندگی است که هرکدام از آنها تاثیر خاص در مجموعه حیات انسان به جا می گذارد. نماز با همه قداستی که دارد نباید وقت بازی و یا استراحت کودک و نوجوان را بگیرد. اصولانمازی که مزاحم انجام فعالیت های طبیعی کودک باشد، نظم تربیتی مطلوب نخواهد داشت. لذا والدین باید با کسب آگاهی از همه جنبه های زندگی فرزند خود، آسان گیری و اعتدال را مراعات کنند.
عمل و عکس العمل مناسب باعث پیشرفت و اصلاح امور در زندگی انسان می شود. اگر رفتاری از فرد به خصوص از جانب کودک و یا نوجوان سر بزند ولی پاسخی دریافت نکند آن رفتار منجر به آثار مطلوب نخواهد بود. رفتارهای نامطلوب با عکس العمل درست، تعدیل و اصلاح می شود و رفتارهای مطلوب از طریق عکس العمل های صحیح تقویت می شود. در مورد نماز نیز از همین قاعده باید پیروی کرد. قابل ذکر است که عکس العمل صرفاً به تشویق و یا تنبیه محدود نمی شود ممکن است عکس العمل مربی یک تذکر مفید باشد، تذکری که نه تشویق است نه تنبیه، ولی اثر مفیدی در رفتار فرد دارد به عنوان مثال وقتی که پدر یا مادری به فرزند خود که تداوم در نماز خواندن ندارد در مورد «الذین فی صلاتهم ساهون» توضیح مختصری به تناسب درک او بدهد در قالب این نوع تذکرها قرار می گیرد.
دبير شوراي فرهنگي و اقامه نماز وزارت نفت در جلسه شوراي فرهنگي شرکت گاز مازندران، شرکت گاز را بومي ترين و انقلابي ترين صنعت پس از انقلاب دانست و بهره مندي از ظرفيت هاي نخبگان فرهنگي، را در ماندگاري و تأثيرگذاري فعاليت هاي فرهنگي موثر ارزيابي کرد.احمد مجيدي، دبير شوراي فرهنگي وزارت نفت در جلسه شوراي فرهنگي شرکت گاز مازندران گفت: بي واسطه ترين و نزديک ترين منبع بيروني تأثيرگذار بر فرهنگ سازماني، کارکنان آن سازمان هستند.وي افزود: کارکنان پيش از پيوستن به يک سازمان، از نهادهاي فرهنگي زيادي همچون خانواده، جامعه، نظام هاي آموزشي، کانون هاي مذهبي و ساير سازمان هاي کاري تأثير پذيرفته اند؛ اين نهادها نگرش ها، رفتار، هويت و شخصيت آنها را شکل داده اند.مجيدي تصريح کرد: شرکت گاز، بومي ترين و انقلابي ترين صنعت پس از انقلاب است چراکه نيروهاي آن را ايثارگران تشکيل داده اند.مشاور فرهنگي وزير نفت و رئيس ستاد اقامه نماز صنعت نفت در ادامه افزود: بهره مندي از ظرفيت هاي نخبگان فرهنگي باعث مي شود که ميزان ماندگاري و تأثيرگذاري يک فعاليت فرهنگي افزايش پيدا کند.مديرعامل شرکت گاز مازندران نيز در اين جلسه تاکيد کرد: توجه به حوزه هاي فرهنگي و ديني از دغدغه هاي اصلي شرکت گاز مازندران بوده و خواهد بود.
با هماهنگي و نظارت واحد HSE و رعايت همه جانبه توصيه هاي بهداشتي، دوازدهمين دوره مسابقات قرآن کريم در رشته هاي قرائت، تحقيق، ترتيل و مفاهيم قرآن کريم(بهار در بهار) در شرکت گاز استان کرمانشاه برگزار شد.دوازدهمين دوره مسابقات قرآن کريم در رشته هاي قرائت تحقيق، ترتيل و مفاهيم قرآن کريم، ويژه کارکنان درشرکت گاز استان کرمانشاه با هماهنگي و نظارت واحد HSE و رعايت همه جانبه توصيه هاي بهداشتي برگزار شد.حجت الاسلام عباس درويشي، رابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون منطقه هفت صنعت نفت در ضمن برگزاري اين مسابقات گفت: خدا را شاکريم که بعد از وقفه دو ساله و با پيگيري هاي شوراي فرهنگي و اقامه نماز وزارت نفت، بار ديگر شاهد برگزاري مسابقات قرآن کريم در سطح وزارتخانه هستيم.وي در ادامه با اشاره به نقش باورها و اعتقادات در زندگي فردي و اجتماعي گفت: از منظر قرآن کريم و سنت امامان معصوم(ع) باورها و اعتقاداتي همانند توحيد، نبوت ومعاد نقشي اساسي در تحکيم بنيان خانواده دارند که بي بهره ماندن برخي از خانوادها از اين باورها در همه مراحل زندگي مشکلات زيادي از جمله از بين رفتن آرامش روحي و لذت زندگي را در بر دارد.درويشي، در بخش ديگري از سخنان خود، به اهميت نقش خانواده از ديدگاه قرآن کريم پرداخت و گفت: از منظر قرآن کريم خانواده محل امنيت و آرامش است و بر اساس مهر و محبت بنا نهاده شده است و اصل مهرورزي و محبت مي تواند خانواده را از فروپاشي حفظ کند. درابتداي اين مراسم سيروس شهبازي، مدير عامل شرکت گاز استان کرمانشاه ضمن تشکر از عوامل برگزاري اين دوره از مسابقات قرآن کريم، قرآن را کتاب دين و زندگي دانست که قرائت، تدبر و عمل کردن به آيات روح بخش آن، فلاح و رستگاري دنيا و آخرت را به همراه دارد. در اين دوره از مسابقات که در تاريخ 23 تيرماه برگزار شد، 54 نفراز کارکنان در رشته هاي مختلف به رقابت پرداختند که نفرات اول هر رشته به مسابقات سراسري اعزام خواهند شد.
دبير شوراي فرهنگي و ستاد اقامه نماز وزارت نفت، برنامه مصوب سال 1399 وزارت نفت در زمينه ترويج و توسعه فرهنگ نماز را براي اجرا ابلاغ کرد.احمد مجيدي، در نامه اي خطاب به معاونين وزير و مديران عامل چهار شرکت اصلي، برنامه مصوب سال 1399 وزارت نفت در زمينه ترويج و توسعه فرهنگ نماز را براي اجرا ابلاغ کرد. اين برنامه به امضا و تأييد وزير نفت رسيده است.در اين نامه تأکيد شده است، به استناد نامه ماده 17 آيين نامه ترويج و توسعه فرهنگ اقامه نماز مصوب هيأت وزيران و همچنين مفاد ماده 5 ضوابط اجرائي بودجه کل کشور پيش بيني و تأمين منابع مالي و امکانات و تجهيزات مورد نياز جهت اجراي هرکدام از برنامه ها در سال 1399 اقدام لازم صورت گيرد.
چرا بريتانيا از جنبش ملي شدن صنعت نفت ايران نفرت داشت؟
شکستن ابهت بریتانیای کبیر
کمتر از 10 سال از پيروزي بزرگ انگليسي ها به عنوان رهبري متفقين نگذشته بود که ايرانيان، صنعت نفت خود را ملي کردند. اين مهم براي انگليسي ها خيلي گران تمام شد؛ چرا که آنها مقتدرانه جنگ جهاني دوم را برده بودند و کم کم فرهنگ و زبان شان را از طريق رسانه، اقتصاد و سياست بر جهان حاکم مي کردند. آنها هر جا مي خواستند، مي رفتند و حکومت ها را تغيير مي دادند و يا بر سر ملت هاي مختلف، حاکماني انگليسي قرار مي دادند. مستعمره هاي خود را افزايش مي دادند و بزرگان سياسي خويش را بزرگ تر از آنچه بودند، نشان مي دادند. بريتانيايي ها حسابي اقتدار داشتند و به خود مي باليدند که جهان آن زمان را زير يوغ خود دارند. در چنين اوضاعي جنبش ملي شدن صنعت نفت، اقتدار سياسي بريتانيا را زير سوال برد. کار زماني براي انگليسي ها بدتر شد که در مجامع بين المللي و دادگاه ها نيز از ايرانيان شکست حقوقي خوردند و نتوانستند حرفشان را به کرسي بنشانند. بدتر از اينها، تاثير شگرف ملي شدن صنعت نفت در منطقه خاورميانه و شمال آفريقا موجب شد که جنبش هاي بزرگ و کوچک بسيار زيادي در اين منطقه شکل بگيرد؛ جنبش هايي که همگي عليه استعمار و نفود انگليسي ها بودند. غلامرضا نجاتي، نويسنده کتاب«جنبش ملي شدن صنعت نفت» در اين باره مي نويسد:« انگلستان يک ابرقدرت جهاني بود که معروف بود آفتاب در امپراتوري آن غروب نمي کند؛ يعني همه جا نفوذ داشت؛ حال از سوي ايران، يک کشور جهان سوم، ضربه مهلک خورده بود. به علاوه، اين حرکت ايران به صورت الگويي نمود پيدا کرد. بنابراين نهضت ملي نفت ايران، اولين حرکت جدي ضد استعماري در خاورميانه بود. از اين رو ايران الگويي براي ساير کشورها شد؛ به طوري که بعد از ملي شدن نفت، ژنرال نجيب و جمال عبدالناصر عليه خاندان فاروق قيام کردند و کانال سوئز در 26 ژوئيه 1956 ملي شد.
ريشه هاي انگليسي صنعت نفت ايران، چنان عميق و قطور بودند که نبايد خلع يد را در سال 1330 خورشيدي دست کم گرفت. کافي است مروري بر آغاز صنعت نفت ايران داشته باشيم. دارسي و يارانش با هزار زحمت، امتياز نفت را گرفتند. انگليسي ها با چنگ و دندان قرارداد 1919 را حفظ کردند و با هزار جان کندن و حذف هاي سياسي خود را به دوران پهلوي دوم رساندند. نفت ايران را از ميان آتش و خون دو جنگ جهاني اول و دوم گذر دادند و از سرمايه سياه ايرانيان، براي خود پل پيروزي ساختند. اينها همه را که به کناري بگذاريم، بعد از مرگ نادرشاه، براي تک تک امتيازات و حضورهاي فيزيکي شان در ايران، چه خون هايي که نريختند و چه خون بهايي که ندادند. انگليسي ها گام به گام و سنگر به سنگر در تمام دوران زنديه و قاجاريه براي وجب به وجب خاک زرخيز ايران نقشه ها طرح کردند و بهره ها بردند. حالا اين ملت به رهبري يک پيرمرد حقوق خوانده، آنها را «خلع يد» مي کند. ايرانيان مي گويند: « برويد به شما نيازي نداريم؛ البته اول نفتمان را پس بدهيد، بعد تشريف ببريد.» غلامرضا نجاتي، نويسنده دو کتاب تحقيقي به نام هاي «جنبش ملي شدن صنعت نفت ايران» و «مصدق، سال هاي مبارزه و مقاومت» روايت بسيار دقيقي از ماجراي خلع يد دارد. ماجرايي که پاي انگليسي ها را کمتر از دوماه بعد از تصويب قانون ملي شدن صنعت نفت در مجلس، يعني در تاريخ 7 ارديبهشت 1330 از صنعت نفت ايران بريد. او در اين باره آورده است:« بعد از ملي شدن نفت، انگليسي ها هنوز در خاک ايران مستقر بودند؛ بنابراين اولين اقدام، اخراج آنها بود. از اين رو، کميسيون نفت قانون 9 ماده اي ملي شدن نفت را که به خلع يد معروف شد، تصويب کرد و در 7 ارديبهشت 1330 مجلس شوراي ملي و 9 ارديبهشت مجلس سنا، طرح مزبور را به تصويب رساند. خلع يد، اصطلاحي حقوقي است به معني کوتاه کردن و رفع تصرفات غيرمجاز از ناحيه غيرمالک در ملک غيرمنقول (خانه، مغازه، زمين) ؛ يعني پايان دادن به سلطه کسي که به زور و اجبار ملکي را در اختيار خود گرفته است. اين قانون مهم در دوره نخست وزيري دکتر مصدق اجرا شد. در اواسط ارديبهشت 1330 مجلس شوراي ملي، دکتر علي شايگان، دکتر عبدالله معظمي، اللهيار صالح، حسين مکي و ناصرقلي اردلان و مجلس سنا مرتضي قلي بيات، دکتر احمد متين دفتري، محمد سروري، ابوالقاسم نجم و دکتر صادق رضازاده شفق را به عنوان هيأت مختلط نظارت بر اجراي خلع يد انتخاب کرد. هيأت نمايندگي خلع يد نيز عبارت بود از: مهدي بازرگان، محمد علي وارسته، کاظم حسيبي، دکتر عبدالحسين علي آبادي و مهندس محمد بيات. دولت انگليس در برابر تصميم قاطع دولت ايران در اجراي قانون 9 ماده اي ملي شدن (خلع يد) شروع به اقدام هاي قضايي کرد. در 6 خرداد 1330 به عنوان اقامه دعوي عليه ايران به ديوان دادگستري بين المللي (دادگاه لاهه) دادخواست داد، اما به نتيجه نرسيد. در تاريخ 20 خرداد 1330، هيأت مديره موقت شرکت ملي نفت در ساختمان مرکزي نفت در خرمشهر (استان خوزستان) مستقر شد. هيأت مديره بعد از استقرار در خرمشهر به متصديان امور شرکت سابق اخطار داد که از صدور هرگونه دستوري جز با امضاي هيأت مديره موقت شرکت ملي نفت خودداري کنند. همچنين از اريک دريک (Eric Drake)، مديرکل شرکت سابق، خواست از تاريخ ملي شدن نفت، محاسبات و دفاتر معاملات را تسليم کند. از سويي، هيأت مديره موقت از دريک در مورد ادامه خدمت او تحت نظارت هيأت مديره شرکت ملي نفت سؤال کرد؛ اما او از شرکت خارج شد و به دنبال او، مستر ميس (معاونش) و بقيه کارکنان انگليسي از شرکت بيرون رفتند و با کشتي به طرف بصره حرکت کردند. بعد از دريک، مهندس مهدي بازرگان به عنوان اولين مديرعامل شرکت ملي نفت انتخاب شد. 29خرداد 1330، روز خلع يد از شرکت نفت انگليس و ايران نام گرفت و پالايشگاه آبادان که بزرگ ترين پالايشگاه جهان به شمار مي رفت و در اختيار انگليس بود، در اختيار شرکت ملي نفت قرار گرفت. مردم غيور ايران به يک پيروزي درخشان دست يافتند و دست انگليس را از چاه هاي نفت کوتاه کردند و بعد از سال ها، پرچم سه رنگ ايران، بر فراز پالايشگاه آبادان به اهتزاز درآمد.»
پيام جنبش ملي شدن صنعت نفت ايران به انگلستان خيلي واضح بود: براي کسب درآمد برويد جاي ديگر. ايرانيان به طور علني گفتند که ما ديگر نمي گذاريم بخشي از چرخ هاي عظيم اقتصاد بريتانيايي ها با نفت ايران بچرخد. انگلستان، قدرت اصلي خودش را از توانايي بالاي اقتصادي اش به دست مي آورد و اين توانايي بسيار بالا به مدد دو قرن سياست هاي استعماري اين کشور ممکن شده بود؛ سياست هايي که به کمترين بها و در بيشتر موارد، بدون هيچ بهايي، مواد اوليه براي توسعه و رشد اقتصادي بريتانيا را به دست مي آورد. هند، آفريقا، خاورميانه و بسياري از مناطق ديگر دنيا، آسايشي از مطامع اقتصادي انگلستان نداشتند. کشور ايران نيز به مدد ناتوانايي هاي دولت هاي قاجار و پهلوي، دچار همين بليه شده بود؛ اگر چه تنها ماده اوليه اي که از سوي بريتانيايي ها از ايرانيان به يغما مي رفت، نفت نبود؛ اما نفت اصلي ترين آنها محسوب مي شد. محققاني چون لئوناردو ماسلي در کتاب«نفت، سياست و کودتا در خاورميانه»، شاهرخ وزيري در کتاب«نفت و قدرت در ايران» و زهير مقداشي در کتاب «تجزيه و تحليل مالي امتيازات نفتي خاورميانه» درباره چپاول اقتصادي نفت ايران از سوي انگليسي ها به موارد بسيار مهمي اشاره کرده اند:«دولت انگلستان و شرکت نفت ايران و انگليس سال ها از امضاي اولين قرارداد نفت با دولت ايران، منافع سرشاري به دست مي آوردند و ايران حق الامتياز ناچيزي دريافت مي کرد. دولت ايران از امتياز دارسي 16 درصد و از قرارداد 1312، 20 درصد حق الامتياز مي گرفت و بيشتر منافع را انگليس و شرکت نفت انگليس مي بردند. بنابراين بعد از ملي شدن نفت، انگليس بيشتر منافع و عوايد خود را از دست داد. بخش زيادي از منابع ارزي بريتانيا از طريق شرکت نفت تأمين مي شد؛ يعني ماهانه 40 ميليون دلار نصيب خزانه بريتانيا مي شد. از سويي، انگليس بيشتر سوخت مورد نياز خود را با نرخ مطلوب از شرکت نفت انگليس و ايران تأمين مي کرد. افزون بر اين، دولت ايران نمي توانست هيچگونه مالياتي از شرکت نفت انگليس بگيرد، اما خود شرکت نفت به دولت انگليس ماليات مي پرداخت. با در نظر گرفتن معافيت شرکت از حقوق گمرکي، آنچه تکان دهنده است، نبود تناسب ميان مبالغ پرداختي به دولت ايران و جمع ماليات هاي پرداختي شرکت نفت به حساب دولت انگليس است. اگر دولت ايران به جاي برقراري دريافت حق الامتياز، تمام معادن را به رايگان در اختيار صاحب امتياز قرار مي داد و در عوض فقط ماليات عادي از او دريافت مي کرد، از 1905 تا 1932 ماليات دريافتي، فقط از طريق گمرک بالغ بر 19/998/509 ليره و 16 شيلينگ مي شد. در حالي که به عنوان حق الامتياز از سال 1901 تا 1932 فقط حدود 11 ميليون ليره دريافت کرده بود. در سال 1931 درآمد نفت از 000/1437 ليره به 307000 ليره کاهش يافت؛ درحالي که در همين سال 1931 دولت انگليس متجاوز از 800 هزار ليره از کمپاني ماليات گرفت. در سال هاي 1931 تا 1950، جمع مبالغ دريافتي دولت ايران 807000 101 ليره استرلينگ بود، حال آنکه دولت بريتانيا در همين دوره فقط بابت ماليات بر درآمد، مبلغ 174304000 ميليون ليره از شرکت نفت دريافت کرده بود. درکل، اگر توليد نفت ايران، منافع شرکت نفت ايران و انگليس، ماليات انگليس و مبالغ پرداختي به دولت ايران طي سال هاي آغازين و پاياني فعاليت اين شرکت محاسبه و بررسي شود، نشان مي دهد که منافع خالص شرکت نفت ايران و انگليس از 2/3 ميليون ليره به 33/1 ميليون ليره، يعني 15 برابر افزايش يافته بود. از سويي، اگر سود خالص شرکت را با ماليات هاي پرداختي به انگلستان و سود خود انگلستان به عنوان سهامدار اصلي اضافه کنيم، مشاهده مي کنيم که مبلغ پرداختي به ايران حدود پنج برابر کمتر است.»
منابع: 1-کتاب «مصدق؛ سال هاي مبارزه و مقاومت»، نوشته غلامرضا نجاتي. 2-کتاب «جنبش ملي شدن صنعت نفت ايران»، نوشته غلامرضا نجاتي. 3-کتاب «نفت، سياست و کودتا در خاورميانه»، نوشته لئوناردو ماسلي. 4-کتاب «نفت و قدرت در ايران»، نوشته شاهرخ وزيري. 5-کتاب «تجزيه و تحليل مالي امتيازات نفتي خاورميانه»، نوشته زهير مقداشي.
نکاتی که باید بدانید
شبنم اعماری - سبك زندگي تمام مردم جهان با آمدن ويروس کرونا تغيير كرده است؛ از لباس پوشيدن و رفت و آمدها گرفته تا غذا خوردن و ديد و بازديدها، همه و همه در اين روزهاي كرونايي تغييرات زيادي كرده اند. امروز و در شرايطي كه تمام مردم دنيا درگير ويروس كرونا هستند، استفاده از ماسک، دستکش، محلول ضدعفوني كننده و... بخشي از اولويت زندگي مان شده كه البته بايد گفت، متاسفانه هنوز هستند افرادي كه نكات بهداشتي توصيه شده را رعايت نمي كنند. با اين حال با گذشت ماه ها از شيوع اين ويروس، آنچه در کنار فاصله گذاري اجتماعي و شست و شوي مرتب دست ها، بهترين راه براي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري توصيه شده، استفاده از ماسک است، محافظي كه ديگر به آن عادت كرده ايم و بي راه نيست اگر بگوييم كه جزئي از پوشش كرونايي مان شده است.
درست است كه بحث درباره ماسك و استفاده صحيح از آن در شرايط كنوني، موضوعي تكراري است؛ اما گاهي اوقات اين تكرارها مي تواند نتيجه اي اميدواركننده به دنبال داشته باشد. از اين رو در اين مطلب، تمام آنچه را که بايد درباره استفاده از ماسك بدانيم، آورده ايم تا ما هم به عنوان عضو كوچكي از اين جامعه بزرگ، با دانستن حقايقي درباره ماسك هاي موجود، به پويش «من ماسك مي زنم» بپيونديم.
با شيوع ويروس كرونا ابتدا توصيه شد افرادي كه نشانه هاي کرونا دارند، حتما ماسک بزنند تا از اين طريق بيماري را به ديگران منتقل نکنند؛ اما پس از گذشت چند ماه، اکنون توصيه مي شود که همه افراد جامعه بايد از ماسك استفاده كنند، بخصوص کساني که در محيط هاي پررفت و آمد و شلوغ حضور دارند. به همين دليل بر استفاده از ماسک در تمام مراكز عمومي از جمله بازارها، مغازه ها، بانک ها ، وسايل حمل و نقل عمومي(اتوبوس و مترو) و... تاکيد مي شود. لزوم استفاده از ماسك براي تمام افراد به اين دليل است كه اگرمبتلا نباشيد، ماسک جلوي انتقال ويروس از افراد ناقل به شما را مي گيرد و اگر هم ناقل باشيد، از منتقل شدن آن به ديگران جلوگيري مي كند. بنابراين استفاده از ماسك باعث کاهش پخش قطره هاي تنفسي كه حامل ويروس هستند، مي شود. همچنين از ورود قطره هاي ريز تنفسي كه ممكن است حامل ويروس كرونا باشند به بيني، حلق و ريه افراد سالم جلوگيري مي كند و جلوي آلوده شدن بيني و دهان از طريق دست ها را مي گيرد.
همانطور كه مي دانيد، ماسك انواع مختلفي دارد كه به گفته متخصصان در اين روزهاي كرونايي، ماسكي مناسب است كه بتواند به عنوان يك فيلتر قوي عمل كند. از اين رو بايد كاركرد انواع ماسك را بدانيم و ببينيم كه چقدر براي استفاده مناسب هستند.
ماسک هاي پزشکي(جراحي): اين نوع ماسک دهان و بيني را بخوبي مي پوشانند. مواد به كار رفته در تهيه آنها مي توانند ذرات بزرگ و ترشحات را مسدود کنند؛ اما ذرات کوچک در ماسک هاي جراحي قابل نفوذ هستند.
ماسک هاي معمولي دولايه کش دار: با اينكه اين مدل ماسک هم دهان و هم بيني را مي پوشاند، اما به صورت نمي چسبد. استفاده از آنها براي محافظت يک طرفه و پيشگيري از خروج مايعات از دهان و ورود آنها به هوا مناسب است. اين نوع ماسك فقط جلوي انتشار ذرات سرفه و عطسه را مي گيرد.
ماسک هاي جراحي سه لايه بنددار: اين ماسک ها در برابر خون، ترشحات و 95 درصد ذرات و باکتري ها مقاوم هستند. با توجه به اينكه ماسك هاي جراحي سه لايه بيشتر از ماسک هاي معمولي به صورت مي چسبند، مي توانند مانع مناسبي در برابر تماس هاي مکرر دست با صورت و بويژه دهان و بيني باشند.
ماسک هاي سريFFP: ماسك هاي فيلترداري هستند كه به سه گروه 2 FFP،1 FFP و 3 FFP دسته بندي مي شوند و به ترتيب قابليت محافظت 80 ، 94 و 99درصدي را در برابر ذرات موجود در هوا دارند.
ماسک هاي فيلتردار سري N: ماسک N95 هم قابليت فيلتر 95 درصد از ذرات موجود در هوا را دارد. ويژگي اين نوع ماسك، عمر مفيد آن است که مي توان از آن تا هشت ساعت به صورت مداوم استفاده كرد.
ماسك هاي خانگي و پارچه اي: استفاده از اين نوع ماسك در شرايطي كه با كمبود اين محافظ رو به رو بوديم، رايج شد. گفته مي شود ماسك هاي پارچه اي تا حدودي مي توانند از انتقال ويروس و انتشار آن جلوگيري كنند؛ البته به شرط آنكه بيني و دهان را تا زير چانه بخوبي بپوشانند و مانع تنفس عادي نشوند، ضمن اينكه بند و كش آن به صورتي باشد كه براحتي بتوان از آنها استفاده كرد، به طوري كه باعث آلودگي دهان، بيني و چشم نشوند. علاوه بر اين اگر چند لايه باشند، كارايي بيشتري دارند. ماسک هاي پارچه اي را مي توان با مواد شوينده شست و نيازي به ضدعفوني كردن هم ندارند.
براي در امان ماندن از ابتلا به كرونا، علاوه بر زدن ماسك، شيوه استفاده صحيح از آن نيز مهم است. استفاده نادرست از ماسک، کارايي موثرش را پايين مي آورد و خطر ابتلا به ويروس را افزايش مي دهد. به همين دليل، توجه به برخي نكات براي استفاده از ماسك ضروري است:
دست ها را بايد قبل از زدن ماسك، با آب و صابون بشوييد. اگر هم آب در دسترستان نبود، از مواد ضدعفوني كننده استفاده كنيد.
بيني و دهان را با ماسك تا زير چانه كاملا بپوشانيد.
بعد از زدن ماسك، به آن دست نزنيد. اگر بي اختيار ماسكتان را لمس كرديد، آن را ضدعفوني كنيد يا بشوييد؛ البته به شرط آنكه قابليت شست وشو داشته باشد.
ماسك را به هيچ عنوان زير چانه نبريد. همچنين براي صحبت کردن، آن را برنداريد.
مرطوب شدن ماسك باعث آلودگي آن مي شود، از اين رو اگر ماسكتان مرطوب يا خيس شد، فورا آن را تعويض كنيد.
زمان برداشتن ماسک، بهترين راه براي جلوگيري از آلودگي، اين است كه بند يا کش آن را از پشت سر يا گوش بگيريد و به آرامي ماسک را آزاد و از صورت دور کنيد.
ماسک هاي يکبار مصرف را داخل کيسه قرار داده و سر آن را گره بزنيد و درون سطل دردار بيندازيد، سپس دست ها را بشوييد يا ضدعفوني كنيد.
هميشه يك ماسك اضافه با خود به همراه داشته باشيد تا در صورت نياز، بتوانيد از آن استفاده كنيد.
آشپزی كنيد و انرژی بگيريد؛
آشپزي بدون ترديد يكي از بهترين و انرژي بخش ترين فعاليت هايي است كه مي توان در فضاي امن خانه با آن خود را سرگرم كرد. از اين رو پختن غذاهاي بين المللي و متفاوت كه طرفداران زيادي هم در نقاط مختلف دنيا دارد توانسته بر جذابيت هاي آشپزي بيفزايد.
به همين بهانه طرز تهيه كابلي پلو را که با نام «قابلي پلو» نيز شناخته مي شود، در ادامه آورده ايم. اين پلوي خوش عطر و طعم، غذاي ملي و پرطرفدار كشور افغانستان است و در کشورهاي همسايه، همچون ازبکستان و خراسان ايران هم از محبوبيت زيادي برخوردار است.
محیا اترک
مواد لازم
برنج: يك كيلو
گوشت چرخ كرده: 500 گرم
پياز نگيني ريز: 150
گراماسالا: يك قاشق سوپخوري
زيره نيم كوب: يك قاشق چايخوري
فلفل سياه نيم كوب و زردچوبه: يك قاشق چايخوري
هويج رنده شده: 150 گرم
كشمش: 150 گرم
خرما: 100 گرم
خلال بادام و پسته: 4 قاشق سوپخوري
شكر: يك قاشق سوپخوري
طرز تهيه
ابتدا برنج را خيس مي كنيم و كنار مي گذاريم. پياز خرد شده را تفت مي دهيم و گوشت را اضافه مي كنيم. زردچوبه، فلفل و مقداري آب به موادمان اضافه مي كنيم و اجازه مي دهيم كه گوشت كاملا بپزد. به هويجي كه از قبل با كمي روغن تفت داده ايم، شكر را اضافه مي كنيم و كنار مي گذاريم. در ظرف جداگانه اي كشمش، خرما، خلال بادام و پسته را به مدت يك تا دو دقيقه تفت مي دهيم و كنار مي گذاريم. تمام ادويه جات را همراه با موادي كه آماده كرده ايم مخلوط مي كنيم. در اين مرحله سراغ برنج مي رويم و آن را آبكش مي كنيم. حالا موادي را كه از قبل تهيه كرده ايم، لابه لاي برنج آبكش شده مي گذاريم و در پايان هم اجازه مي دهيم كه برنج دم بكشد.
آتينا عالي
مواد لازم
تمپر کردن شکلات (آب كردن)
شكلات تخته اي: يك بسته
روغن مايع يا كره: 2 تا 3 قاشق چايخوري
طرز تهيه
سه چهارم شکلاتي را که نياز داريم، روي بخار کتري بن ماري مي كنيم. حالا يك چهارم باقي مانده شکلات را هم اضافه مي كنيم تا با گرماي شكلات هاي داخل ظرف، آب شود. سپس پشت قاشق هاي يک بار مصرف يا قاشق هاي فلزي را کمي چرب مي كنيم (نبايد خيلي چرب شود كه شکلات سر بخوره)، پشت قاشق را داخل شکلات هاي ذوب شده فرو مي كنيم و قاشق ها را روي يك سيني مي چينيم، بعد از اتمام كار، آنها را داخل يخچال يا فريزر مي گذاريم تا سريع تر ببندد. بعد از اينكه كاملا بست آنها را با دقت از قاشق ها جدا مي كنيم به طوري كه نشكند. سپس داخل ظرفي مثل پياله کيسه فريزر پهن مي كنيم و رويش را شکلات آب شده مي ريزيم، حالا گلبرگ ها رو سرهم مي كنيم و درون ظرفمان قرار مي دهيم. براي طلايي شدن سر گلبرگ ها هم مي توان از رنگ پودري طلايي و انسانس استفاده كرد.
نكته :
مهمترين نکته اي كه براي گل شكلاتي بايد مدنظر قرار داد، اين است كه قاشق ها را دو مرحله درون شكلات هاي داغ مي زنيم تا حالت نازكي آنها را گرفته شود و زود نشكند.
ليلا حاتمي
مواد لازم
شير: يك ليوان-آب ولرم: نصف ليوان
تخم مرغ: 3 عدد-شكر: نصف ليوان
روغن مايع: سه چهارم ليوانمايه خمير: يك پنجم قاشق سوپخوري
آرد: 5 تا 6 ليوان-خرماي بدون هسته و چرخ شده: به ميزان لازم
سياه دانه و كنجد: به ميزان لازم-زرده تخم مرغ: يك تا 2 عدد
طرز تهيه
سه قاشق سوپخوري شكر و خميرمايه و نصف ليوان آب ولرم را با هم خوب مخلوط مي كنيم و خمير نسبتا شلي به دست مي آيد. خمير را در جاي گرمي مي گذاريم تا استراحت كند. به اندازه اي به خمير استراحت مي دهيم كه حباب هايي در خمير ايجاد شود و خمير بالا بيايد و سبك شود. در اين مرحله تخم مرغ ها را در ظرفي مي ريزيم و با همزن خوب هم مي زنيم. سپس شير، شكر و روغن را اضافه مي كنيم و باز هم مي زنيم و خمير مايه عمل آمده را به آن اضافه مي كنيم و دوباره هم مي زنيم تا كاملا مخلوط شود. آرد الك شده را اضافه مي كنيم. آرد را تا جايي اضافه مي كنيم كه خمير به دست نچسبد. روي خمير را مي پوشانيم و در جاي نسبتا گرمي قرار مي دهيم تا حجم آن دو برابر شود. زماني كه حفرهايي در خمير ايجاد شد، يعني خمير آماده استفاده است. سيني فر را چرب مي كنيم و گلوله هايي از خمير برمي داريم و خرما را درون آن مي گذاريم و به شكل گيس بافت يا گل يا هر مدلي كه دوست داريد به آن فرم مي دهيم و در سيني مي چينيم و روي آن را با برس زرده تخم مرغ مي زنيم و دانه كنجد و سياه دانه مي پاشيم. كماج هاي آماده شده را در فر از قبل گرم شده با دماي 180 درجه سانتيگراد به مدت 35 تا 45 دقيقه قرار مي دهيم تا پخته شود.
نگاهی به مستندهای جذاب و تئاترهایی که در قاب تصویر دیدنی شده اند
علي بهرامي شايد شما هم با اين سخن موافق باشيد که يکي از مغفول ترين و گمنام ترين ابعاد هنر سينما، فيلم هاي مستند هستند؛ مستندهايي که در عين جذابيت، خيلي کمتر از فيلم هاي بلند داستاني از آنها خبر داريم و مي شناسيم شان. مستندها، تنوع بسيار زيادي دارند و بنا بر موضوعشان، به انواع مختلفي تقسيم مي شوند. در چند شماره گذشته کوشيده ايم تا بهترين ها و متنوع ترين آنها را که براحتي در اين روزهاي کرونايي مي توانيد در سايت هاي پخش آنلاين فيلم و سريال ببينيد، به شما معرفي کنيم. اين بار البته همانند شماره پيشين، معرفي «فيلم تئاتر»، يک محصول جديد فرهنگي- هنري ديگر را ادامه مي دهيم. در اين شماره، با تعداد ديگري از مستندهاي جذاب و ديدني آشنا مي شويد و همچنين «فيلم تئاتر» هاي ديگري را مي شناسيد که پيشنهاد مي کنيم حتما سري به آنها بزنيد؛ چون با هزينه بسيار اندک و صرفه جويي در وقت، مي توانيد بهره بسيار خوبي از اين توليدات فرهنگي - هنري ببريد.
نمي توان انکار کرد که يکي از جذاب ترين تصاويري که بشر از ابتداي ظهور تصوير متحرک تا کنون ديده، انيميشن يا به اصطلاح کارتون است؛ تصاويري که اگرچه براي کودکان و نوجوانان خلق شده اند؛ اما بسياري از بزرگسالان را نيز درگير خودشان کرده اند. مستند «بي مکان، بي زمان» به زندگي اکبر نيکان پور، طراح و تصويرگر کودکان پرداخته؛ يکي از هنرمنداني که هواي کودکان و نوجوانان سرزمين مان را حسابي داشته و جذابيت هاي ماندگاري براي آنها خلق کرده است. اين مستند را ميثم شاه بابايي در سال 1389 کارگرداني کرده است. از نکات جالب توجه در اين مستند، حضور امين تارخ، بازيگر نام آشناي سينماي ايران در آن است. اکبر نيکان پور متولد 1335 و دانش آموخته رشته نقاشي از دانشکده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران است. او مدرک کارشناسي و کارشناسي ارشد تصويرسازي دارد و داراي مدرک درجه يک هنري از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است.
خراسان، سرزمين معنويت و راز و رمزهايي بسيار کهن است. با قدوم مبارک امام هشتم حضرت ثامن الحجج(ع)، خراسان و شهر مشهد، از چنان قداستي برخوردار شده که در تاريخ بي نظير است. مستند «ده کيلومتر دورتر» درباره سفر امام رضا(ع) به خراسان نيست؛ بلکه روايتگر زندگي و فعاليت هاي يکي از ياران ايشان به نام خواجه اباصلت است؛ کسي که خادم مخصوص امام رضا (ع) بوده و به دليل علاقه زيادي که به امام هشتم(ع) داشته، براي سفر به خراسان همراه ايشان شده است. در کتب تاريخي آمده: «اين مرد، اهل کسب علم و دانش بود و براي علم آموزي به شهرهاي مختلفي سفر مي کرد. خواجه اباصلت وصيت کرده بود که او را در ده کيلومتري حرم امام رضا (ع) و بر سر راه زوار دفن کنند.» مستند «ده کيلومتر دورتر» را شهرام ميراب اقدم در سال 1388 کارگرداني کرده است.
خيلي وقت ها پيش آمده که از کوچه اي، خياباني يا ميداني عبور کرده ايم که نقش و نگار آن توجه مان را به خود جلب کرده است. يا زير پل ها و در اتوبان ها، نقاشي هايي ديده ايم که گاه براي مان چشم نواز بوده و گاه با ديدن آنها، دلمان گرفته و باعث شده مدت ها ذهن و روان مان درگيرشان شود. اگر مي خواهيد درباره نقش و نگارها بر ديوارهاي شهر، اطلاعاتي به دست آوريد و اين بعد از هنر خياباني را بيشتر بشناسيد، حتما مستند «به ديوار نگاه کن» را ببينيد؛ مستندي که کوشيده است تاثيرات فرهنگي- اجتماعي نقش و نگارها روي ديوارها را نشان دهد؛ نقش و نگارهايي که هر کدام روايتگر و بيان کننده يک فرهنگ، تاريخ و ديدگاه زندگي در جامعه ايراني و جهاني هستند. مستند «به ديوار نگاه کن» را علي زاد مهر در سال 1391 کارگرداني کرده است.
اين روزها اخبار شبکه هاي تلويزيوني و اجتماعي پر است از اعتراض هاي مردم آمريکا و بخش هاي مختلف اروپا به تبعيض هاي نژادي عليه سياه پوست ها. زندگي پر غصه سياهان آمريکايي، قصه اي بسيار طول و دراز دارد و ريشه مشکلات نژادي آنها تاريخي و بلند است. اگر دوست داريد ريشه هاي اين اعتراض ها يا اعتراض هاي مشابه آن را در آمريکا بشناسيد، بايد به ديدن مستند «ملت دِرِد اسکات» بنشينيد؛ مستندي که بنا به گفته سازندگان و عوامل آن: «تصويري واقع گرايانه از جامعه آمريکا را به نمايش مي گذارد که تبعيض و نابرابري، هنوز حرف اول را در آن مي زند.» مستند«ملت درد اسکات» به کارگرداني مرضيه هاشمي در سال 1394 ساخته شده است.
هشت سال دفاع مقدس، بستر بسيار پر ظرفيتي براي خلق داستان و رمان در ادبيات فارسي است. اين ظرفيت بسيار عظيم به دست مرتضي سرهنگي در حوزه هنري، تا حد بسيار زيادي به ثمر نشسته و به عينيت رسيده است. سرهنگي که از چهره هاي برتر و برگزيده هنر ادبيات انقلاب و دفاع مقدس و مدير دفتر ادبيات و هنر مقاومت حوزه هنري است، سال هاي سال کوشيده تا به توليد ادبيات در اين زمينه کمک کند؛ البته مرتضي سرهنگي دست به قلم بوده و از زمره نويسندگان محبوب اين سبک از ادبيات داستاني است. برخي از آثار اين هنرمند و نويسنده عبارت است از: «سفر برمدار مهتاب»، «اسم من خاکريز است»، «پا به پاي باران»، «خرمشهر کو جهان آرا»، «آنچه اتفاق افتاد» و.... مستند «متولد آذر» شرح زمانه، زندگي و فعاليت هاي ادبي اين محقق، نويسنده و مدير فرهنگي حوزه ادبيات انقلاب اسلامي است. اين مستند را سيدرضا حسيني در سال 1397 کارگرداني کرده است.
اگر چه مي دانيم و مي شنويم که پيشرفت علم به انسان کمک شاياني کرده و زندگي را براي بشريت ساده تر ساخته است؛ اما بايد دقت کنيم که اينها، همه واقعيت نيست. علم ژنتيک، به عنوان يکي از علوم جديد و بسيار پيشرفته بشري هم به انسان ها کمک بسيار زيادي کرده و توانسته دريچه هاي نوآورانه اي را به روي جهان کنوني ما بگشايد؛ اما باز هم بايد تکرار کنيم که اين، همه واقعيت علم ژنتيک نيست. اگر مي خواهيد روي ديگر سکه خوراکي هاي تراريخته را بدانيد، بايد مستند «بذرهاي نابودي» را تا انتها ببينيد؛ مستندي که درباره خطرات استفاده طولاني مدت از محصولات تراريخته ژنتيکي اطلاعات بسيار ذي قيمتي دارد. مستند «بذرهاي نابودي» را محمد هادي اينانلو در سال 1395 کارگرداني کرده است.
فیلم تئاترها
نمايش «بچه تابستان»، متني ايراني دارد و گروه تئاتر جيرجيرک به کارگرداني دريا نظري آن را به اجرا درآورده است. درباره داستان اين نمايش آمده است: «پرسوناژ محوري اين«دوئودرام» (نمايش دونفره) اجتماعي- تربيتي، پسربچه اي است که ظاهرا به علت فقرمالي و سفارش پدرش، يک«واکسي خياباني» شده است. او در يکي از موقعيت هاي کاري اش وارد يک پارک مي شود و دنبال مشتري مي گردد و کمي بعد با مردي تنها و خياباني که قبلأ در زندان بوده، رو به رو مي شود. پسر بچه کم سن و سال به تقاضاي مرد، کفش هاي او را واکس مي زند و مرد هم پسر بچه را نصيحت مي کند تا بلکه آن کار را رها کند و همانند همسالانش به مدرسه برود، درس بخواند و آينده اي داشته باشد. ضمنا از رويارويي با افراد ناباب و بزهکار در امان بماند و سپس...». اين تئاتر در سال 1395 ساخته شده و مهدي شيخوند و آرمان مرادي، بازيگران اصلي آن هستند.
..............................................................................................................
نمايش هاي عروسکي ايراني هميشه جذاب بوده اند. بد نيست در ميان انيميشن ها و کارتون هاي بي شماري که فرزندان مان مي بينند، گاهي نمايش عروسکي ايراني نيز نشان شان بدهيم. نمايش عروسکي «اي واي هاي»، داستان پسر خياطي است که عاشق دختر پادشاه شده؛ اما دختر پادشاه در طلسم است. پسر با پدرش، آواره کوي و بازار مي شوند تا راز طلسم را پيدا کنند.آنها در راه با جني آشنا مي شوند که به آنها مي گويد: من مي توانم به شما کمک کنم و... نويسندگي و کارگرداني اين تئاتر عروسکي را ستاره امينيان به عهده داشته و در سال 1392 آن را ساخته است.
........................................................................................
نمايش« اسب هاي پشت پنجره»، يکي از بهترين نمايش هايي است که در سال 1393 روي صحنه رفته؛ البته متن بسيار قوي اين تئاتر که به قلم ماتئي ويسني يک نوشته شده، لذت ديدن آن را چند برابر کرده است. اين نمايش سه اپيزود دارد. در اپيزود اول، يک مادر و پسر به تصوير کشيده مي شوند که دنياي متفاوتي دارند. پسر قرار است به جنگ برود و مادر نگران رفتن فرزندش است. پسر مي داند که قرار است به سمت مرگ برود؛ اما مادر در دنياي ديگري به سر مي برد. در اپيزود دوم، يک پدر و دختر و در اپيزود سوم، يک زن و شوهر به نمايش در مي آيند که باز هم هيچکدام از اين افراد حرف يکديگر را بدرستي نمي فهمند. پرستو علي نسب، کارگردان اين نمايش است و صياد آيينه وند، بهار جهانگير، مصطفي مباشري، حسين تفرشي، نيلوفر ايل درويش و پرستو علي نسب در آن به ايفاي نقش پرداخته اند.
...................................................................................
اگر به کارهاي کيومرث مرادي علاقه داريد، حتما نمايش «مرگ و شاعر» او را ببينيد. مرادي، کارگردان توانمندي است که تئاتر «شکلک» او يکي از پرفروش ترين و بهترين تئاترهاي حرفه اي دهه هاي 80 و 90 در ايران شده است. در نمايش« مرگ و شاعر» آمده است:«مرگ و شاعر، گرچه متعلق به دنيايي اسطوره اي و غيرواقعي هستند، اما آنقدر به آنچه همه آدميان در ذهن و دل دارند، نزديک و همانند هستند که گويي آنها نيز يکي از همين آدم هايي هستند که در آرزوهاي خويش غوطه ور و بر آنند تا در لحظه اي خاص از زندگي، به بزرگترين آرزوي بشري (دانستن رمز و راز مرگ و هستي) دست پيدا کنند و راه حلي قطعي نشان بدهند.» نمايش «مرگ و شاعر» به کارگرداني کيومرث مرادي در سال 1387 ساخته شده و بازيگران اصلي اين نمايش عبارتند از: پانته آ بهرام، فرهاد قائميان، محمدرضا حسين زاده و مريم کاتوزي.
مهاجم تيم فوتبال صنعت نفت آبادان:
تيم فوتبال صنعت نفت آبادان، درحالي که اين شانس را داشت براي نخستين بار سهميه آسيايي کسب کند، با شکست در اصفهان مقابل سپاهان اين فرصت را از دست داد. مهاجم تيم فوتبال صنعت نفت آبادان عقيده دارد قدر موقعيت ها را در چند ديدار گذشته ندانستند و درعين حال درنتيجه نگرفتن يک تيم همه مقصر هستند و نبايد همه مشکلات را از چشم مهاجمان تيم ديد. با ميلاد جهاني، مهاجم تيم فوتبال صنعت نفت آبادان گفت و گويي داشتيم که باهم مي خوانيم.
بازي با سپاهان، آخرين تير ما براي کسب سهميه ليگ قهرمانان بود که متأسفانه با وجود بازي خوبي که انجام داديم، نتوانستيم نتيجه لازم را بگيريم؛ البته بايد بگويم بازي خيلي سنگيني بود و تيم حريف، براي جبران باخت سنگين در آبادان به مصاف ما آمده بود.
هر بازي، شرايط خاص خودش را دارد و وضعيت تيم ها به شکلي است که نمي توان روي آنها مانور داد. مشخص نيست کدام تيم بهتر است و کدام تيم بدتر. تمام تيم ها شرايط 50-60 درصدي دارند. بازي ها هم خيلي نزديک به هم برگزار مي شود و همين عامل سبب افت بدن بازيکنان خواهد شد. به نظر من پس از شروع مجدد بازي ها، هر تيمي که کمتر اشتباه کند، برنده مي شود و امتيازها بيشتر روي اشتباه هاي بازيکنان تيم ها به دست مي آيد. براي همين من فکر مي کنم روز ما نبود.
کار بهنام سراج، به عنوان مربي درست است و حق دارد از تيم و نتايج راضي نباشد؛ اما يکي از مهم ترين دلايل عملکرد نه چندان خوب ما در سه بازي اخير، گرماي هواي آبادان است. اگر در تهران يا شهرستان هايي که آب و هوايي بهتر نسبت به آبادان دارند، تمرين کنيم، نتايج بهتري کسب کرده و عملکرد بهتري هم خواهيم داشت. باور نمي کنيد برخي مواقع در طول تمرين، فشار بازيکنان به خاطر گرما و شرجي بودن هوا مي افتد و نمي توان اين شرايط را تحمل کرد.
من عقيده دارم نمي توان تمام تقصيرهاي گل نزدن را به گردن مهاجمان صنعت نفت انداخت. تمام بازيکنان ابتدا براي تيم، سپس خود و خانواده شان تلاش مي کنند. ما امسال با نفت قرارداد داريم و تلاش مي کنيم فصل بعد قراردادمان بهتر شود. به همين دليل هيچ بازيکني فکر کم کاري نمي افتد؛ زيرا اگر چنين کاري انجام شود، دودش به چشم خود بازيکنان مي رود. دليل گل نزدن ما اين نيست که نمي خواهيم گل بزنيم؛ بلکه برخي مواقع توپ به گل نمي رود. در وضعيت فعلي، خيلي مواقع اشتباه ها نتيجه بازي را رقم مي زنند. در همين بازي با استقلال، حريف تنها 2 توپ روي دروازه ما آورد، در حالي که شايد ما حدود 200 حمله داشتيم که هيچکدام هم به نتيجه نرسيد. دربازي با سپاهان هم خيلي موقعيت داشتيم که گل نشد. من فکر مي کنم، بدشانس هستيم.
همه ما مشکل داريم و کم وکاستي هايي وجود دارد؛ اما تاکنون 60درصد قراردادمان را دريافت کرده ايم. طبق وعده مديران باشگاه قرار بود 20 درصد پول ما را پرداخت کنند که اين مبلغ به 10 درصد رسيد. بااين وجود وقتي به زمين بازي مي رويم، حتي اگر مشکلات مالي بزرگي هم داشته باشيم، آن را فراموش مي کنيم و مي خواهيم بهترين نتايج را بگيريم. تمام بازيکنان تلاش مي کنند؛ اما به آنچه بايد برسيم، نمي رسيم و دليل آن را نمي دانيم. تمرکز داريم؛ ولي شايد استرس نبردن، کار دست تيم مي دهد. اميدوارم دربازي هاي باقيمانده بهتر بازي کنيم.
قطعاً اگر هواداران در ورزشگاه تختي آبادان بودند، هم نساجي و هم استقلال را مي برديم. بي شک با حضور هواداران مي توانستيم بازي هاي باقيمانده خانگي مان را هم ببريم. در گرماي آبادان، تنها آنها مي توانند به بازيکنان انگيزه بدهند. اطمينان داريم اگر هواداران صنعت نفت در ورزشگاه بودند، باوجود گرماي زياد هوا، از دقيقه يک تا 90 ما را تشويق مي کردند تا تيم انرژي و انگيزه اش بيشتر شود. اميدوارم اين ويروس منحوس زودتر از بين برود؛ زيرا تمام تيم ها پس از شيوع کرونا افت کرده اند. همه بازيکنان از بازي بدون حضور هوادار در ورزشگاه ها ناراحت هستند. در بازي هايي که قبل از کرونا انجام مي داديم، ورزشگاه تختي پر مي شد؛ اما اکنون پرنده هم در ورزشگاه پر نمي زند و اين موضوع خيلي تأثيرگذار است.
رقيبان سرسختي دارم. تمام آنها بازيکنان خوبي هستند که در تيم هاي بالاي جدول بازي کرده و در کنار ارسال پاس گل براي تيم هايشان، گل هم مي زنند. تمرکز من در هر بازي، ابتدا روي پاس گل دادن و سپس گل زدن است. ابتدا مي خواهم براي تيم بازي کنم و سپس به فکر خودم باشم. بااين وجود تلاش مي کنم بهترين عملکرد را در پاس دادن در هر بازي داشته باشم.
پس از ماه ها بلاتکليفي ليگ برتر فوتبال بانوان، بالاخره مسؤولان فدراسيون فوتبال در مورد سرنوشت مسابقات تصميم قطعي گرفتند و پايان ليگ را اعلام کردند. به اين ترتيب، شهرداري بم کرمان با کسب 54 امتياز به عنوان تيم صدرنشين، قهرماني را به دست آورد. تيم هاي وچان کردستان و شهرداري سيرجان نيز به ترتيب با 48 و 42 امتياز دوم و سوم شدند.
تيم فوتبال بانوان پالايش گاز ايلام هم که در اين رقابت ها حضور داشت، موفق شد با کسب 35 امتياز، در رتبه پنجم قرار بگيرد؛ البته شاگردان «ايناس آراسته نژاد» از اين شانس برخوردار بودند که با توجه به فاصله کمي که با تيم چهارم داشتند، در چند هفته باقيمانده، حتي به رتبه چهارم برسند.
با توجه به نتايجي که گازي ها در فصول قبل گرفته بودند، بايد گفت که فصل خوبي را پشت سر گذاشتند و اگر کرونا نبود، چه بسا در ادامه ليگ، شاهد عملکرد بهتري از اين تيم بوديم.
ليگ برتر فوتبال بانوان با شيوع ويروس کرونا در کشور به تعويق افتاد و در ادامه نيز با توجه به اوج گيري اين بيماري و ايجاد وقفه طولاني در مسابقات، تيم ها خواستار اعلام پايان ليگ شدند.
سرمربي تيم فوتبال بانوان پالايش گاز ايلام:
بعد از اينکه فدراسيون فوتبال، به دليل شيوع ويروس کرونا، ليگ را پايان يافته اعلام کرد، تيم فوتبال پالايش گاز ايلام با مقام پنجمي به کار خود پايان داد. سرمربي اين تيم از مقام کسب شده با توجه به شرايط موجود راضي است؛ اما درعين حال اعتقاد دارد که اگر کرونا ليگ را تعطيل نمي کرد، تيمش مي توانست حتي در مکان چهارم قرار بگيرد. «ايناس آراسته نژاد»، سرمربي تيم پالايش گاز ايلام در خصوص فصلي که گذشت، پنجمي تيمش و شرايط کرونا گفت: بايد بگويم ليگ خوبي را پشت سر گذاشتيم و اگر کرونا نبود، خيلي بهتر از اين هم مي شد؛ البته شاهد شيوع کرونا بوديم و به سازمان ليگ اعلام کرديم که هر چه سريع تر تکليف ليگ بانوان را مشخص کنند. بهتر است مسابقات اين فصل را تعطيل کنند و به فکر رقابت هاي فصل آينده باشند. نمي دانم چه دليلي باعث شده که اين قدر دير ليگ را تعطيل کردند. ليگ نزديک به 6 ماه بود که تعطيل شده بود و بايد هرچه سريع تر تکليف بازيکنان مشخص مي شد که حالا مشخص شد. سرمربي تيم فوتبال پالايش گاز ايلام در ادامه با اشاره به فصلي که گذشت، گفت: سال 98 ليگ خوبي براي فوتبال بانوان بود و 2 تيم توانمند هم به جمع تيم هاي حاضر در ليگ اضافه شدند که يکي از آنها هيأت فوتبال البرز بود. پنج تيم صدر جدول، رقابت نزديکي با يکديگر داشتند؛ اما اواخر ليگ به دليل شيوع ويروس کرونا و حفظ سلامت بازيکنان، بازي ها لغو شد. تيم هاي اول تا سوم مسابقات و تيم هاي سقوط کننده به ليگ يک مشخص هستند و برگزاري بازي ها تفاوتي در جدول ايجاد نمي کند. شايد رده بندي تيم هاي وسط جدول يک مقدار جابه جا شد؛ البته اگر ليگ ادامه پيدا مي کرد، ما اين شانس را داشتيم که چهارم شويم. آراسته نژاد در خصوص اينکه فصل آينده هم در پالايش گاز ايلام ماندني است يا نه؟ گفت: 2 فصل با تيم پالايش گاز ايلام قرارداد دارم و تمام تلاشم را مي کنم که براي استان خودم فعاليت کنم. خوشبختانه باشگاه پالايش گاز ايلام، زمين و امکانات خوبي در اختيار بازيکنان قرار داده تا بتوانيم تيم منسجم و بي حاشيه اي داشته باشيم. براي ميزباني هايمان آمبولانس در کنار زمين داشتيم و در حال حاضرتنها نگراني ما اين است که سازمان ليگ در خصوص برنامه فصل آينده ليگ برتر بانوان تأخير مي کند و به باشگاه ها نامه نمي زند. بازيکنان منتظر حقوقشان هستند و ما هم سردرگم هستيم و مي خواهيم براي آينده برنامه ريزي کنيم. اميدوارم هرچه زودتر، برنامه فصل آينده را مشخص کنند تا ما هم با تيمي قوي تر راهي مسابقات شويم.
سرمربي تيم فوتسال بانوان حفاري:
کرونا، باز هم ليگ برتر فوتسال بانوان را با تأخير مواجه کرد تا مرحله نهايي اين رقابت ها 10 روز ديگر برگزار شود!
سرمربي تيم فوتسال بانوان ملي حفاري اهواز با اشاره به مثبت اعلام شدن تست کروناي چند تن از بازيکنان تيم هاي خراسان و سايپا و نيز صادر نشدن مجوز آغاز تمرين هاي تيم حفاري گفت: در چنين شرايطي نمي دانم چه اصراري به برگزاري ادامه ليگ است؟ هرچند فدراسيون فوتبال اعلام کرده بود که ادامه ليگ برتر فوتسال بانوان از 3 مردادماه آغاز خواهد شد؛ اما مثبت اعلام شدن تست کروناي چند تن از بازيکنان تيم هاي خراسان و سايپا و صادر نشدن مجوز آغاز تمرين هاي تيم فوتسال ملي حفاري، ادامه مسابقات را در هاله اي از ابهام قرار داده است. مينا باراني که از اين اوضاع راضي نيست، بابيان اينکه خبري در مورد تاريخ جديد ادامه مسابقات ليگ برتر ندارد و فدراسيون نيز هنوز تاريخ جديد را به آنها اعلام نکرده، گفت: با توجه به اينکه شرکت ملي حفاري، زير نظر وزارت نفت است، در حال حاضر نيز تمام اماکن ورزشي شرکت ملي حفاري با دستور اين وزارتخانه به دليل شيوع ويروس کرونا تعطيل هستند و بر اين اساس، ما هنوز اجازه فعاليت نداريم و همان طور که گفتم، فدراسيون هم تاريخ جديد اعلام نکرده است. براي همين ما هم سردرگم هستيم. سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري، بابيان اينکه فدراسيون همچنان اصرار به برگزاري ليگ دارد، گفت: تست کروناي هفت تن از بازيکنان تيم خراسان و 2 بازيکن تيم سايپا مثبت اعلام شده است؛ اما فدراسيون همچنان اصرار به ادامه ليگ دارد. خيلي از فدراسيون هاي ورزشي، ليگ هاي خود را ادامه ندادند و بر اساس جدول نيز تيم هاي برتر را مشخص کردند. نمي دانم چه اصراري به ادامه ليگ برتر فوتسال بانوان است. اميدوارم تمام اعضاي تيم ها در سلامت کامل باشند؛ اما با توجه به مثبت اعلام شدن تست چند فوتساليست، چه تضميني است که نفرات ديگري هم به اين ويروس مبتلا نباشند، آن وقت چطور مي خواهند ليگ را برگزار کنند؟ آيا بازهم مي خواهند ليگ را به تعويق بيندازند؟سرمربي تيم فوتسال بانوان ملي حفاري در خصوص اينکه قرار بود بازيکنان آنها هم تست کرونا بدهند، گفت: از آنجا که هنوز وزارت نفت به ما اجازه فعاليت نداده، اعضاي تيم ملي حفاري تست کرونا نداده اند. باراني بابيان اينکه شنيده ايم احتمالاً ليگ از 10 مردادماه آغاز خواهد شد، گفت: اگر وزارت نفت هم به ما مجوز شروع تمرين ها را بدهد، در اين مدت زمان نمي توانيم خود را آماده کنيم و شرايط برابري با ساير تيم ها را نداريم؛ زيرا شش ماهي است که تمرين نداشته ايم. واقعاً اميدوارم فدراسيون در اين زمينه تصميم درستي بگيرد.
سرمربي تنيس روي ميز پتروشيمي بندر امام در گفت وگو با« مشعل »:
5 قهرماني متوالي کار هر تيمي نيست
تيم تنيس روي ميز پتروشيمي بندر امام موفق شد پنجمين قهرماني خود در رقابت هاي ليگ برتر باشگاه هاي ايران را جشن بگيرد. سرمربي پتروشيمي معتقد است، اين قهرماني در سايه تلاش شاگردانش و حمايت خوب باشگاه به دست آمده است. وحيد کاظمي نژاد مي گويد: تابه حال هيچ تيمي موفق نشده چنين رکوردي از خودش به جا بگذارد و پتروشيمي بندر امام، اولين تيمي است که توانسته پنج بار متوالي قهرمان مسابقات شود. در خصوص قهرماني پتروشيمي در اين رقابت ها و نيز وضعيت اين تيم گفت وگويي اختصاصي با وحيد کاظمي نژاد، سرمربي پتروشيمي بندر امام داشتيم که باهم مي خوانيم.
اين يک رکورد است و تاکنون هيچ تيمي موفق نشده 5 دوره متوالي در يک رشته و آن هم در ليگ برتر به قهرماني برسد. اميدوارم اين رکورد زني را در سال هاي آينده هم ادامه دهيم و بازهم تيم برتر کشور در تنيس روي ميز باشيم.
ما با انديشه قهرماني قدم به مسابقات گذاشته بوديم و هدفي جز اين نداشتيم. هيچ تيمي از ابتدا نمي تواند بگويد که قهرمان است، ولي تنيسورهايمان در طول مسابقات خيلي تلاش کردند و درنهايت هم مزد تلاششان را با قهرماني گرفتند.
خيلي خوب بود و با توجه به تغييراتي که فدراسيون براي بازي هاي امسال در نظر گرفت، بايد بگويم که رقابت ها جذاب تر هم شده بود. 8 تيم در بازي ها شرکت داشتند که همه از بهترين هاي ايران به شمار مي روند و در مرحله مقدماتي، رقابتي پاياپاي داشتند.
بله متأسفانه همين طور است. بعدازاينکه کشور درگير ويروس کرونا شد شرايط به سمتي پيش رفت که فدراسيون به خاطر سلامتي بازيکنان، کادر فني ونيز عوامل برگزاري بازي ها ترجيح داد مسابقات مرحله پلي آف و نيمه نهايي برگزار نشود و با توجه به امتيازات تيم ها در مرحله گروهي قهرمان اين فصل مشخص شود. خوشبختانه تيم ما هم در مرحله مقدماتي و يا همان گروهي با شکست دادن تمام حريفان موفق شده بود با اختلاف امتياز خوب در صدر جدول بايستد و براي همين فکر مي کنم قهرماني حق ما بود.
به اميد خدا تمام سعي مان را مي کنيم که بازهم قهرمان ايران شويم. بايد به شما بگويم که اين يک رکورد استثنايي است. در 5 سال اخير سعي کرديم که بهترين باشيم، در ادامه هم سعي مي کنيم تيم برتر ايران باشيم. من به جرات مي گويم که هيچ تيمي در ايران چنين رکوردي ندارد. 5 قهرماني در سطح ليگ برتر و به صورت پياپي کار هر تيمي نيست. سال ديگر هم براي قهرماني به ميدان مي آبيم.
تاکنون رقابتي به نام رقابت باشگاه هاي آسيا در تنيس روي ميز وجود نداشته است؛ اما قرار شده از امسال با رايزني هايي که فدراسيون تنيس روي ميز داشته، ابتدا مسابقات باشگاه هاي غرب آسيا يا آسياي ميانه برگزار شود که در صورت برگزاري اين مسابقات، پتروشيمي به عنوان قهرمان و دانشگاه آزاد که دوم شده، به عنوان نمايندگان ايران، در اين رقابت ها شرکت خواهند داشت. البته همه چيز بستگي به شرايط کرونا دارد و معلوم نيست اين رقابت ها برگزار شود.
چيني ها در رده ملي، قهرمان بلامنازع آسيا هستند که در مسابقات جهاني هم از قهرمانان اين رشته به حساب مي آيند. بنابراين مسابقات باشگاهي برايشان ارزشي ندارد و تاکنون هم اقدامي براي برگزاري اين مسابقات نکرده اند؛ اما در اروپا بازي هاي باشگاه هاي اروپا برگزار مي شود. فدراسيون ايران هم به دليل رشد و توسعه تنيس روي ميز و نيز بيشتر شدن تجربه بازيکنان و حضور بيشتر در ميدان هاي بين المللي، به دنبال برگزاري مسابقات باشگاهي در غرب آسياست و اگر اين مسابقات موفق بود، مي خواهند آن را به کل قاره تعميم دهند.
از 7 بازيکن اصلي ما 5 نفر ملي پوش هستند. نوشاد و نيما عالميان، امين احمديان و اميرحسين هدايي و افشين نوروزي از سرشناس ترين بازيکنان ما به شمار مي روند. البته در ترکيب تيم ما بازيکنان بزرگ ديگري مثل، ميعاد لطفي، محمدعلي روئين تن، حامد باشت باوي، احسان افضلي و مهدي پورزمان ديگر بازيکنان تيم پتروشيمي بندر امام در ليگ برتر بودند که به ما در طول فصل کمک کردند.
مهم ترين اولويت باشگاه پتروشيمي، بازيکن سازي و بومي گرايي است. به عنوان مثال کادر فني ما همه بومي و نفتي هستند. من خودم به عنوان مربي، فرزند نفتي هستم. پدرم شاغل در پتروشيمي است و من از ابتدا در باشگاه پتروشيمي پرورش پيدا کردم؛ از بازيکني تا مربيگري. درواقع هم بومي هستم و هم نفتي. هدف باشگاه مان طور که گفتم، بومي سازي است و روي فرزندان و کارکنان سرمايه گذاري خوبي انجام داده است. 15 سال براي پتروشيمي بازي کردم و بعد به عنوان بازيکن پتروشيمي به تيم ملي رفتم و از ابتدا هم با حمايت مسئولان باشگاه که به من اعتماد کردند، تمام مراحل مربيگري را طي کردم. اين امکان براي تمام فرزندان و کارکنان وجود دارد تا خود را در عرصه ورزش پتروشيمي نشان دهند. ما دو سالن مجزا براي تنيس روي ميز داريم که در طول هفته، علاقه مندان به اين رشته را تحت پوشش آکادميک قرار مي دهيم و از بين آن ها بهترين ها را براي تيم هاي قهرماني انتخاب مي کنيم. جالب است بگويم که فرزندان نفتي در رده هاي پايه، در مسابقات استاني و نيز المپيادهاي داخلي وزارت نفت هميشه جزو قهرمانان بودند و پرچم پتروشيمي را برافراشته نگه داشتند. به طور مثال بايد بگويم که مهدي پورزمان از همين فرزندان نفتي است که از او به عنوان پديده تنيس روي ميز ايران نام مي برند. او متولد سال 82 است و از سرمايه هاي اصلي باشگاه محسوب مي شود و سال هاي آينده از او زياد خواهيد شنيد.
بله افشين نوروزي، کاپيتان تيم، پدرشان نفتي هستند. او در باشگاه پتروشيمي، پرورش يافته و هميشه باشگاه از او حمايت کرده؛ چون سرمايه باشگاه است. باشگاه پتروشيمي از حاميان اصلي افشين بوده و خواهد بود. حامد باش باوي هم از فرزندان نفتي بوده که پدرش در پتروشيمي مشغول به کار است و ازقضا ملي پوش هم است. باشگاه از او هم حمايت مي کند. به جرات مي گويم که او جزو 4 نفر اول ايران به شمار مي رود، هدايت الله فرهادي، ديگر مربي تيم هم از کارکنان نفت است.
جا دارد از مديران باشگاه، تشکر ويژه اي داشته باشم. او در اين سال ها به خوبي از تيم حمايت کرده و از عوامل قهرماني تيم به شمار مي رود؛ البته بايد از مديران شرکت هم تشکر کنم که حامي ورزش هستند و شما مي بينيد که به غيراز تنيس روي ميز، در بسکتبال و شطرنج و خيلي رشته هاي ديگر، پتروشيمي حرف اول را مي زند.
پس از کش وقوس هاي فراوان بالاخره طي نامه اي از سوي امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت ايران، مجوز فعاليت در بخش قهرماني براي باشگاه هايي ازجمله ملي حفاري و مناطق نفت خيز جنوب صادر شد.
پس از تعطيلي اماکن ورزشي و فعاليت هاي ورزشي به دليل کرونا، اگرچه با بهبود نسبي شرايط به اماکن ورزشي اجازه بازگشايي داده شد و فوتبال نيز از سر گرفته شد اما وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران به منظور حفظ سلامتي کارکنان و خانواده هاي آن ها و همچنين اعضاي تيم هاي ورزشي به اماکن ورزشي خود حق بازگشايي نداده بود و به همين دليل نيز انجام هرگونه فعاليت در بخش قهرماني و همگاني اين شرکت ها ممنوع بود اما روز يکشنبه (پنجم مرداد) پس از حدود شش ماه مجوز براي فعاليت در بخش قهرماني شرکت هاي تابعه صادر شد.
پس از پيگيري هايي مسئولان شرکت ملي نفت ايران پيرو صدور مجوز براي انجام ديدارهاي تيم فوتبال و فوتسال آقايان و بانوان شرکت هاي ملي حفاري و مناطق نفت خيز جنوب براي حضور در ليگ هاي برتر اين مجوز، هفته گذشته براي باشگاه هاي يادشده در مناطق نفت خيز جنوب و ملي حفاري و يک باشگاه نفتي ديگر نيز صادر شد. تمام سخت گيري هاي موجود در صدور اين مجوز به منظور حفظ سلامتي بازيکنان و اعضاي تيم ها بوده است.
سرپرست تيم بسکتبال نفت آبادان گفت: خوشبختانه باشگاه نفت مشکلي براي حضور در ليگ ندارد و تنها پتروشيمي است که مشکل مجوز دارد.
سام بوشهري سرپرست تيم بسکتبال نفت آبادان در مورد مشکل تيم هاي نفتي براي حضور در ليگ بسکتبال، گفت: در حقيقت تا آنجا که من اطلاع دارم باشگاه نفت آبادان براي حضور در ليگ اعلام آمادگي کرده است و تنها تيم پتروشيمي متأسفانه مشکل مجوز دارد که در حال حاضر هم پيگير گرفتن مجوز هستند. تيم نفت تنها محدوديت هايي در مورد مسائل مالي براي بستن قراردادها دارد، در غير اين صورت ما مشکلي براي حضور در ليگ نخواهيم داشت. سرپرست تيم بسکتبال نفت آبادان، درباره نظر تيم نفت در مورد زمان برگزاري مسابقات نيز گفت: ما تابع نظر و مجوز ستاد ملي مبارزه با کرونا هستيم، چراکه در حال حاضر وضعيت استان خوزستان قرمز است و همه سالن هاي ورزشي تعطيل هستند. فدراسيون هم متوجه است که شرايط براي برگزاري ليگ خوب نيست و ما به نظرات مسئولان احترام مي گذاريم. بوشهري در مورد تسويه قراردادهاي فصل گذشته نيز گفت: باشگاه نفت تا قبل از تعطيلي فصل گذشته مسابقات 60 درصد قراردادها را پرداخت کرده بود، با شروع سال جديد هم باقي مانده قراردادها را به صورت کامل پرداخت کرد.بوشهري در پاسخ به اين سؤال که آيا با برگزاري متمرکز ليگ موافق است؟ گفت: به هرحال اين هم يک نظر است که بايد در مورد آن بيشتر فکر کرد تا مثل سال گذشته مسابقات در ميانه راه لغو نشود. فدراسيون طي روزهاي آينده جلسه اي برگزار خواهد کرد تا در مورد اين مسائل تصميم گيري شود.
او در پايان افزود: قرار بود اين جلسه با حضور مسئولان باشگاه ها تيرماه برگزار شود اما به نظرم به خاطر قرمز شدن وضعيت در تهران به اين ماه موکول شد. بايد ببينيم چه تصميمي گرفته خواهد شد و باشگاه نفت مطيع نظر جمعي است.
مشعل: تلفن همراه، يکي از الزام هاي زندگي روزمره شده و اين روزها همه ما در هر موقعيت اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي، به يک يا چند تلفن همراه وابسته هستيم. تلفن همراه در بسياري از موارد، نشان دهنده موقعيت شغلي، اجتماعي، سليقه و يا نوع نگاه فرد به شرايط اقتصادي و حتي نوع نگاه او به زندگي خود است. بسياري از افراد را ديده ايد که وضع مالي و کاري خوبي دارند؛ اما به شبکه اجتماعي بي علاقه هستند و تنها يک تلفن همراه ساده دارند و در مقابل برخي ديگر، مشغله خاص و مهمي ندارند؛ اما با چند تلفن همراه، خود را فردي پرمشغله نشان مي دهند. به هر روي، گوشي موبايل به عنوان وسيله اي که حالا ديگر همراه هميشگي افراد است، بايدها و نبايدهاي زيادي دارد که در اين متن، برخي از نبايدهاي مرتبط با آن را يادآوري مي کنيم:
*انتخاب تلفن همراه، به سليقه و نياز کاري فرد بستگي دارد؛ اما مهم است که تلفن تخت، تاشو يا کيبورد دار و تاچ را در چه اندازه اي انتخاب کنيد. به عنوان مثال، بهتر است اندازه تلفن همراه، با دست هاي کاربر تناسب داشته باشد؛ چرا که گوشي هاي پلاس براي دست هاي کوچک، کمي بزرگ به نظر مي رسد و اين افراد مجبور هستند با دو دست کارکنند.
*در بيشتر مواقع، براي شارژ کردن تلفن همراه که يکي از اتفاق هاي هر روز است، زمان مناسب را انتخاب و از شارژ نيمه کاره اجتناب کنيد.
*شب يا در زمان خواب، تلفن همراه را نزديک تخت يا محل خواب خود قرار ندهيد.
*تلفن همراه را در زاويه اي از صورت و چشم ها قرار دهيد که لازم نباشد کمر و گردن خود را خم کنيد. در بسياري از موارد، قوز کردن و حتي فرم نگه داشتن گردن و تايپ کردن با تلفن همراه، باعث دردهاي مزمن براي کاربر مي شود. از آنجا که اين مشکل در طولاني مدت رخ مي دهد، افراد متوجه اين آسيب نمي شوند.
*استفاده از تلفن همراه در حين رانندگي، تخلف و کاري پرخطر است؛ البته خوشبختانه امروزه بسياري از تلفن هاي همراه هوشمند، با پيغام يا برنامه اي مشخص، استفاده از تلفن در حين رانندگي را متوقف مي کنند.
* از«هندزفري»استفاده کنيد. اگر هندزفري نداشتيد، از بلندگوي داخل تلفن همراه بهره بگيريد تا امواج کمتري به بدن شما برسد. ضمن اينکه با اين کار، به اطرافيان خود نيز احترام مي گذاريد.
*ولتاژ پيش بيني شده براي شارژ هر تلفن همراه، متناسب با ويژگي هايش متفاوت است. تا مي توانيد از شارژ تلفن همراه با شارژرهاي متفرقه، استفاده از پاوربانک يا شارژ در خودرو پرهيز کنيد تا باتري تلفن همراهتان عمر بيشتري داشته باشد.
*درست است که صحبت و کار با تلفن همراه در هر شرايطي مطلوب است؛ اما بهتر است از صحبت و کار با آن در زير باران يا جايي که احتمال خيس شدن گوشي وجود دارد، اجتناب کنيد.
*در حين غذا خوردن و همراهي با خانواده و دوستان، از تلفن همراه استفاده نکنيد. جدا از بحث احترام متقابل، به اين فکر کنيد که طرف مقابل تان هم به اندازه شما مشغله دارد؛ اما آن زمان خاص را به شما اختصاص داده است. پس بايد همانند او رفتار کنيد.
*صفحه نمايش بسياري از تلفن هاي همراه، بزرگ و با حساسيت بالاست و از آنجا که به طور مرتب در حال کار با آن هستيد و ممکن است روي زمين بيفتد، آن را بدون محافظ صفحه نمايش (گلس) نگذاريد. اين کار تا حد زيادي باعث مي شود که به گوشي تلفن همراه شما، آسيب کمتري وارد شود.
*پليس بارها اعلام کرده که از در دست گرفتن گوشي در خيابان و اماکن شلوغ و پرتردد خودداري کنيد تا جلوي سرقت هاي متعدد گرفته شود.
*در برخي اماکن عمومي مثل ترمينال ها يا فرودگاه ها، باکس شارژ موبايل گذاشته شده است. بهتر است تمام مدتي که تلفن همراه خود را به شارژ زده ايد، در همان مکان بمانيد تا يک شارژ ساده، به قيمت سرقت موبايل تان تمام نشود.
* اين موضوع بارها از سوي پليس تذکر داده شده که در زمان شارژ تلفن همراه در کافي شاپ، رستوران، پاساژ يا حتي کتابخانه، اين امکان وجود دارد که با اتصال کابل شارژ، دسترسي به اطلاعات گوشي همراه شما هم فراهم شود. پس تا حد امکان، از شارژ کردن تلفن همراه خود در اماکن عمومي و غير قابل اعتماد، خودداري کنيد.
*همچنين توجه داشته باشيد، برنامه هايي را که روي تلفن همراه خود نصب مي کنيد، روي حافظه داخلي نصب نکنيد. همچنين بهتر است فايل هاي صوتي و تصويري را روي حافظه داخلي ذخيره نکرده و آن را خالي نگه داريد؛ زيرا اين نوع حافظه ها حجم کمي دارند و اگر بيش از حد اشغال شوند، گوشي شما کند مي شود.
*در شرايط عادي، تلفن همراه وسيله اي است که در طول روز و در همه جا، همانند جيب لباس يا درکيف قرار مي گيرد، بنابراين در معرض بيشترين آلودگي هاست. بهتر است در طول روز چند بار با يک پد الکلي، آن را تميز کنيد و مانع از دست زدن کودکان به آن شويد.
*در اين روزهاي کرونايي که شرايط حساس است، رعايت الزام هاي بهداشتي در مورد همه لوازم از جمله تلفن همراه بيشتر شده است. تلفن همراهي که با آن صحبت مي کنيد، وارد اينترنت مي شويد، تاکسي اينترنتي مي گيريد و ... در معرض آلودگي به ويروس کرونا قرار دارد. پس ضدعفوني کردن لحظه اي را جدي بگيريد و اگربا تلفن همراه خود کار کرده ايد، تا زماني که آن را ضدعفوني نکرده ايد، به صورت خود و حتي لوازم ديگر دست نزنيد.
*الکل و آب ژاول، از مواد شيميايي به شمار مي روند. بنابراين توصيه شده که هنگام شارژ تلفن همراه يا تماس با آن، از ضدعفوني کردن آنها با اين مواد خودداري کنيد.
با عـزيـزان درنيـامـيـزد دل ديـوانـه ام
در ميـان آشـنـايانم ولـي بـيـگانــه ام
از سبک روحي گران آيـم به طبـع روزگار
در سـراي اهـل ماتـم خنده مسـتانـه ام
نيست در اين خاکـدانم آبـروي شبـنمي
گر چه بـحر مردمـي را گوهـر يکـدانـه ام
از چو من آزاده اي الفت بريدن سهل نيست
مي رود با چـشم گريان سـيل از ويـرانه ام
بار خاطر نيستم روشـندلان را چـون غبار
بر بـساط سـبزه و گـل سـايه پـروانـه ام
هم عنانم با صبا سرگـشته ام سرگشـته ام
همـزبـانم با پـري ديـوانـه ام ديـوانـه ام
مشـت خاکي چيست تا راه مرا بندد رهي؟
گـرد از گـردون بـرآرد هـمت مـردانه ام
*رهي معيري
مرتضي پاشايي، خواننده، نوازنده، تنظيم کننده و آهنگساز پاپ ايراني بود که در سال 1393به دليل سرطان معده فوت کرد. از او که براي تيتراژ برنامه هاي تلويزيوني پر طرفدار هم آهنگي خوانده بود، تعداد زيادي تک آهنگ منتشر شده است.«يکي هست»، نخستين آلبوم رسمي مرتضي پاشايي بود که درسال 1391 منتشر شد؛ آهنگي که پاشايي را به شهرت رساند و تا زمان مرگ وي، تنها آلبومي بود که به طور رسمي از او منتشر شد. بعد از فوت مرتضي پاشايي، آلبوم «اسمش عشقه» هم منتشر شد که مجموعه اي از آثار منتشر نشده او بود.
کتاب "بدن هرگز دروغ نمی گوید" با عنوان انگلیسی The Body Never Lies و نیز با عنوان فرعی "اثرات پایدار تربیت خشن"، اثری از آلیس میلر، نویسنده سوییسی است که در آن به بررسی رنج های ما در کودکی و اثرات آن بر بزرگ شدن ما می پردازد. ممکن است در مواجهه با این کتاب، احساسات متفاوتی داشته باشیم؛ اما در هر صورت مباحث مطرح شده از سوی میلر، شایسته توجه هستند. آلیس میلر، روانکاو و نویسنده سوییسی متولد لهستان، کتاب های زیادی درباره علل و نتایج کودک آزاری و خشونت علیه کودکان نوشته است. او با نظریه های سنتی روانکاوی مخالف است و اعتقاد دارد تنبیه بدنی و دیگر روش های تحقیرآمیز تربیت کودک، آسیب جدی به مغز کودک وارد می کند. پشت جلد کتاب" بدن هرگز دروغ نمی گوید" چنین آمده است: آلیس میلر، روانشناسی که شهرت جهانی دارد، با تحلیل تجارب بیمارانش و سرگذشت شخصیت های سرشناس مثل ویرجینیا وولف و فرانتس کافکا و مارسل پروست، نشان می دهد که چطور تحقیر و سرخوردگی و خشم فروخورده در دوران کودکی، خود را در بزرگسالی بروز می دهد؛ با بیماری هایی مانند سرطان، سکته و دیگر ناخوشی ها." درجایی دیگر از این کتاب می خوانیم: «... ارتباط عاطفی اصیل، بدون دروغ، بدون «دغدغه های» غیرواقعی، بدون احساس گناه، بدون سرزنش، بدون ترس و بدون فرافکنی. این شکلی از ارتباط است که در حالت ایده آل، باید در مراحل اولیه زندگی بین مادر و فرزند وجود داشته باشد؛ زیرا هدف مادر از بچه دار شدن، داشتن چنین ارتباطی بوده است. » این کتاب با ترجمه امید سهرابی نیک از سوی« نشر نو» به چاپ رسیده است.
"جايي براي فرشته ها نيست"، يکي از فيلم هاي در حال اکران پرخبر اين روزهاست که آنلاين به نمايش درآمده است. سام کلانتري، کارگردان و محمد شکيبانيا و محسن شاه محمد ميراب، تهيه کنندگان اين فيلم هستند که در سال 1398تهيه شده است. اين فيلم درباره دختران تيم ملي “ اسکيت هاکي” ايران و مشکلات پيچيده آنها در راه مسابقات آسيايي کره است. فدراسيون، توانايي تامين هزينه تيم دختران را ندارد و اين اتفاق باعث شده تا تيم در شرايط روحي بحراني قرار بگيرد. با اضافه شدن پزشکي روانکاو که باور به متدي جديد در کار با دختران دارد، تعدادي از آنها کمپيني براي جمع آوري پول راه اندازي مي کنند و ...
گفت و گو با نویسنده کتاب های حقوق در سازمان منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر
مشعل ميلاد حاجري از جمله اعضاي جوان و فعال خانواده بزرگ نفت است که در اين سالها فارغ از شرايط حوزه کاري به علاقه مندي خود در زمينه حقوق جرم شناسي و جزا پرداخته و موفقيت ها خوبي را در اين زمينه به دست آورده است. او ماهشهري و 33 ساله و از سال 88 در سازمان منطقه ويژه اقتصادي ماهشهر فعال شده است. کارشناسي و کارشناسي ارشد خود را در رشته حقوق با گرايش جرم شناسي و جزا در پرديس خليج فارس آبادان گذرانده است و در اين سال ها به نوشتن مقالات علمي و تاليف کتاب در همين زمينه پرداخته است.
حاجري در حال حاضر نيروي ارکان ثالث حراست ارشد سازمان منطقه ويژه و افسر گشت خطوط لوله خوراک و محصول است و مي گويد: بيشترين زمان آزاد خود را براي موضوعات علمي و تحقيقاتي خود صرف مي کند. رشته حقوق و گرايش فقه اسلامي جزو علاقه مندي هاي من بود که قبل از ورود به منطقه ويژه آن را شروع کرده بودم و بعد از شروع اين کار آن را ادامه دادم و در مواردي از سوي مديران اين مجموعه مورد تشويق قرار گرفتم.
صاحب52 مقاله برتر از کشورهاي مختلف
او که صاحب 52 مقاله برتر داخلي و خارجي و چهار کتاب است مي گويد: اين تلاش ها انفرادي و بدون حمايت بوده اند و تلاش شده تا درباره برخي موضوعات روز که با زندگي امروز مرتبط است روشنگري شود. 52 مقاله ام در کشورهايي همچون اوکراين، امارات، ترکيه، گرجستان، روسيه، آلمان ، ... منتشر شده، دو مقاله برتر در اتحاديه اروپا و دو مقاله برتر در انگلستان دارم. همچنين مقاله هايي با همين موضوعات جرم و جزا و فقه اسلامي در دانشگاه هاي داخلي از جمله دانشگاه شهيد بهشتي دارم.
حاجري با بيان اينکه چهار کتاب منتشر شده او بين سالهاي 93 تا 95 در تيراژ هزار جلد منتشر شده اند ادامه مي دهد: اولين آنها "بررسي ميانجيگري به عنوان جلوه اي از عدالت کيفري در ميان روستائيان استان خوزستان"نام دارد که به مقوله ميانجيگري به عنوان نوعي فرهنگ عشايري در استان خوزستان که محاکم قضايي هم آن را قبول دارند، پرداخته ام. همزمان چند مقاله هم در اين زمينه نوشتم که آنها هم مورد توجه قرار گرفته اند.
کتابهايي با موضوعات جالب در نوبت چاپ
او افزود: «عوام گرايي کيفري»، « بررسي ميزان تاثير محيط بر ارتکاب جنايت» و "مجازات حبس و اثرات سوء آن بر خانواده محبوسين"عناوين سه کتاب ديگر من هستند. در حال حاضر هم دو کتاب ديگر را در دست انتشار دارم که در حال بررسي در وزارتخانه هاي علوم و ارشاد هستند. عناوين اين کتاب ها " انسان شبيه سازي شده در حقوق و فقه اسلامي" و "بررسي حقوق ژنتيکي " است که به مقولات مهم و حساس روز در مقولات ژنتيکي پرداخته است.
حاجري مي گويد: اين موضوعات، موضوعات علمي و مهمي براي انسان امروزي است که آن را با کمک فقهاي فقه و حقوق اسلامي و موسسات پژوهشي معتبري همچون رويان دنبال کرده ام.
برخي موضوعات براي مسلمان شيعه امروز محل چالش و سوال و من تلاش کردم تا اين موضوعات را با توجه به نظر موسسات علمي و مذهبي بررسي کنم و راهکارهايي را هم ارائه دهم. الزامات انسان امروز با قرن ها قبل تفاوت دارد و بايد نسبت به بسياري از موضوعات نگاهي نو و کاربردي داشته باشيم.
اين عضو خانواده نفت که علاقه مند و فعال در زمينه حقوق است مي گويد: يکي از مشکلات در بين مردم و فضاي اجتماعي عدم اطلاع شهروندان از حقوق شهروندي، قانون اساسي و قوانين مختلف ديگر است. عدم اطلاع از قانون دو وجه دارد؛ از يک سو ممکن است به دليل عدم اطلاع از قانون حقوق افراد زيرپا گذاشته شود و آنها متوجه نباشند و از سوي ديگر با برداشت اشتباه از قانون توقعات اشتباهي ايجاد شود و به همين دليل لازم است در مورد موضوعات حقوقي روشنگري صورت گيرد.
حاجري در عين حال در اين سال ها به رشته ورزشي کشتي هم علاقه مند بوده و توانسته در حدود 14 مسابقه ورزشي استاني و کشوري مدال کسب کند.
البته او در اين سالها ديگر کشتي را کنار گذاشته و بيشتر وقت خود را براي انجام کارهاي تحقيقاتي و علمي خود صرف مي کند. او که متاهل و داراي يک دختر 2 ساله است مي گويد: در اين سالها تلاش کردم زبان هاي خارجي خود را تقويت کنم و در حال حاضر علاوه بر انگليسي زبان عربي را هم به سه لهجه صحبت مي کنم و به طور همزمان هم در حال يادگيري دو زبان فرانسه و روسي هستم.
داستان عکس:
اين روزها استان خوزستان شاهد افزايش بي سابقه دماي هوا است، به طوري که دماي هوا در بعضي از ساعات شبانه روز به بالاي 50 درجه سانتي گراد مي رسد. از 28 تيرماه به بعد در چند روز متوالي، دماي خوزستان به بالاي 50 درجه رسيد و اين پيش بيني، خوزستان را به تعطيلي کشاند. به علت افزايش دما و رطوبت، به دستور استاندار خوزستان ادارات و بانک هاي 22 شهرستان در استان خوزستان براي سه روز تعطيل شدند.
Instant Heart Rate
يکي از اپليکيشن هاي ممتاز در زمينه نمايش و مانيتور ضربان قلب شماست. اين اپليکيشن ويژگي هايي دارد که آن را از ساير اپليکيشن هاي مشابه متمايز مي کند. وقتي در حال ورزش هستيد و ضربان قلب خود را کنترل مي کنيد، اين اپليکيشن به شما نشان مي دهد که براي رسيدن به وزن ايده آل بايد ضربان قلب شما چه اندازه باشد. يکي ديگر از قابليت هاي کاربردي اين اپليکيشن، نمايش ضربان قلب شما در يک جدول در زمان هاي مختلف است که شما با کمک اين جدول مي توانيد به ميزان چربي سوز بودن فعاليت هاي خود پي ببريد و يا اينکه با کمک ميزان ضربان هاي قلبي که در زمان هاي مختلف نمايش داده شده مي توانيد به تاثير استرس و فشارهاي روحي بر روي ضربان قلب خود پي ببريد
يکي از اپليکيشن هاي ممتاز در زمينه تشخيص ميزان فشار خون است. اين اپليکيشن در گام نخست ميزان قد و وزن شما را مي گيرد و ميزان چربي خون شما را متناسب با قد و وزن تان براي شما تخمين مي زند. پس از تخمين ميزان چربي خون شما اين اپليکيشن برنامه ورزشي مناسبي را به شما پيشنهاد مي کند. اين برنامه ميزان چربي خون را در هشت قسمت تقسيم کرده است که شامل کم وزني شديد تا کلاس چاق 111 است. اين اپليکيشن وزن مناسب را با توجه به قد و ميزان فشارخون تان براي شما مشخص مي کند و وزن ايده آل را براي شما هدف قرار مي دهد و با توجه به آن به شما برنامه ورزشي مناسب پيشنهاد مي کند.
از ويژگي هاي اپليکيشن S Health مي توان به اين موارد اشاره کرد: ثبت فعاليت هاي روزانه شما ٬ کنترل فعاليت هاي ورزشي شما و نمايش نتايج آن ها با انواع نمودارها ٬و ارائه توصيه هاي ورزشي. بر اين اساس برنامه تمريني دقيقي را براساس فعاليت هاي روزانه شما و وضعيت جسماني و سلامت تان براي تان ارائه مي دهد و همينطور با استفاده از سنسورهاي موجود در گوشي شما و ابزارهاي پوشيدني ٬ امکان کنترل سلامتي (ضربان قلب، فشار ، ميزان خواب و غيره) شما را دارد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات