اقدامهاي بزرگي در دوران تحريم در پارس جنوبي انجام شد
افزايش 4 ميليون تني ظرفيت توليد پتروشيمي
طرح ملی ارسال نفت سنتزی در فاز تکمیلی
کرونا مانع رشد تعمیرات اساسی نشد
امضاي تفاهمنامه با دانشگاه خوارزمي
طرح تبديل يارانهاي خودروهاي مسافربر شخصي آغاز ميشود
جزئیات راهاندازی باغ موزه نفت سوزهای کرمان
اسپرینگ رول مرغ و پنیر خامهای
مدارس تاریخی بناهای به جا مانده از گذشته
سومی تیم واترپلو نفت امیدیه در لیگ برتر
اندر احوال دنیای کرونایی و ماسک زده
می خوام کلیپ هایم را همه ببینید
اشاره رهبر معظم انقلاب به عملکردهاي موفق هم زمان با تحريم:
رهبر معظم انقلاب اسلامي به انجام اقدام هاي بزرگ در پارس جنوبي و ساخت پالايشگاه ستاره خليج فارس در دوران تحريم اشاره کردند و تمرين جداسازي اقتصاد کشور از نفت را از آثار دوران تحريم برشمردند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دفتر مقام معظم رهبري، حضرت آيت الله خامنه اي امروز (جمعه، دهم مردادماه) در سخنراني زنده تلويزيوني به مناسبت عيد قربان فرمودند: با اينکه تحريم يک جنايت بزرگ است، اما مردم به ويژه جوانان، مسئولان، دانشمندان و فعالان سياسي از اين موضوع براي افزايش اتکا به نفس ملي استفاده کردند.
رهبر انقلاب اسلامي در همين زمينه افزودند: توليد جت آموزشي و قطعات حساس و ظريف، راه اندازي چند هزار شرکت دانش بنيان، ساخت پالايشگاه ستاره خليج فارس به دست سپاه، اقدام هاي بزرگ در پارس جنوبي، طرح هاي وزارت نيرو در زمينه آب و برق، طرح هاي وزارت راه و توليدات شگفت انگيز دفاعي، همه در دوران تحريم انجام شده است.
حضرت آيت الله خامنه اي يکي ديگر از آثار دوران تحريم را تمرين جداسازي اقتصاد کشور از نفت برشمردند و گفتند: به علت آنکه نفت کشور کمتر فروش مي رود، جداسازي اقتصاد از نفت خام به طور طبيعي درحال روي دادن است که اين موضوع بايد با پيگيري دولت و مجلس به سرانجام برسد.
رهبر انقلاب اسلامي در پاسخ به اين سؤال مهم که «آيا تحريم ها قابل علاج است؟» گفتند: تحريم ها قطعاً قابل علاج است؛ اما علاج آن، عقب نشيني و کوتاه آمدن در مقابل آمريکا نيست، زيرا عقب نشيني موجب پيشروي متجاوز مي شود.
رئيس جمهوري:
رئيس جمهوري با بيان اينکه توليد محصولات پتروشيمي ما در هفت سال 2 برابر شده است، گفت: توليد محصولات پتروشيمي کشور در سال 92، 56 ميليون تن بوده است که پايان امسال به 100 ميليون تن مي رسد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، هشتم مردادماهدر نشست هيئت دولت گفت: صادرات غيرنفتي از نظر درآمدي ممکن است مقداري کاهش يافته باشد، اما از نظر وزني افزايش يافته است. فولاد، مس، آلومنيوم و پتروشيمي بيشتري توليد مي کنيم. توليد سر جاي خود است. وقتي توليد و اشتغال است و توليد هم رو به افزايش است، صادرات هم رو به افزايش خواهد بود. رئيس جمهوري با بيان اينکه دشمن در عرصه اقتصادي ما را زمين نزده و نتوانسته صادرات ما را متوقف کند، تصريح کرد: البته مشکلاتي هست که بايد دست به دست هم بدهيم تا قابل حل باشد. بخشي قابل حل است و بخشي هم به خاطر تحريم و کروناست. روحاني با بيان اينکه کاري که توليدکنندگان بزرگ ما انجام دادند، کار بزرگي بوده است، عنوان کرد: در پتروشيمي توليدات ما در اين هفت سال دو برابر شده است. توليد ما 56 ميليون در سال 92 بوده که تا آخر سال به 100 ميليون تن مي رسد. وي با بيان اينکه همه شرکت هاي ما به ويژه شرکت هاي مهم و بزرگ و آنهايي که ارز ما را تأمين مي کنند، فعال هستند، گفت: در 10 روز گذشته صادرکنندگان و شرکت هاي مقيد که عمدتاً فولاد و پتروشيمي ها هستند، 2.5 ميليارد دلار ارز را پس داده اند و بسياري از آنها ارز را به درستي به سامانه نيما بازمي گردانند. البته اقليتي هم هستند که متخلف بوده و بايد براساس قانون با آنها برخورد شود. روحاني تصريح کرد: از همه کساني که در توليد تلاش مي کنند، کار مردم را تسهيل مي کنند و در زمينه سلامت، ماليات، قبوض آب، برق و گاز فعاليت مي کنند تشکر و سپاسگزاري مي کنيم.
وزير نفت (14 مردادماه) با حضور در کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي به پرسش هاي نمايندگان پاسخ داد. حسين حسين زاده در گفت وگو با خبرنگار شانا، به نشست کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي که با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت برگزار شد، اشاره کرد و گفت: در اين نشست وزير نفت به ترتيب پاسخگوي پرسش هاي آقايان ابراهيم رضايي، نماينده دشتستان، سيد محسن دهنوي، نماينده تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس، غلامعلي کوهساري، نماينده راميان و آزادشهر بود. عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي افزود: پرسش ابراهيم رضايي، نماينده دشتستان درخصوص دلايل تأخير در اجراي افتتاح فاز 14 پارس جنوبي بود که پس از اظهارات وزير نفت، اين نماينده از پاسخ هاي وزير قانع نشد. وي ادامه داد: پرسش ديگر در خصوص قرارداد گازي ايران و ترکمنستان بود که از سوي سيد محسن دهنوي، نماينده تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس مطرح شد. زنگنه در اين خصوص نيز اظهاراتي مطرح کرد که نماينده سؤال کننده تا حدودي قانع شد، اما مقرر شد درباره اين موضوع وزارت نفت مستندات بيشتري ارائه کند. رئيس کميته نفت و فراورده هاي نفتي مجلس شوراي اسلامي در خصوص سؤال نماينده راميان و آزادشهر گفت: سؤال غلامعلي کوهساري درون استاني و مربوط به شرکت پخش فراورده هاي نفتي استان گلستان بود که در اين خصوص نيز مقرر شد با پيگيري هاي بنده موضوع تخصصي تر بررسي و مشکل برطرف شود.
رئيس سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران تاکيد کرد:
رئيس سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران در بازديد از مجتمع لوله گستر اسفراين گفت: خوشبختانه با اعتماد مجموعه وزارت نفت به توان توليد داخلي، حدود 40 هزار تن انواع لوله هاي بدون درز جداري و جرياني در اين مجموعه سفارش گذاري شده که با توليد آنها از خروج بيش از 60 ميليون يورو ارز جلوگيري مي شود به گزارش سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران، امير بيات با اشاره به اينکه ايدرو از فناوري، تجهيزات فني و مهارت نيروي انساني براي توليد اين لوله هاي خاص برخوردار است، ادامه داد: رويکرد وزارت نفت در تأمين داخلي اين کالاها مايه تحرک اقتصادي شده است. وي خواستار تجميع بهينه سفارش هاي پيمانکاران نفتي براي تنظيم برنامه توليد، ارتقاي بهره وري و کاهش ضايعات و نيز متعادل سازي مراحل تأمين مالي براي تهيه مواد اوليه شد. به گفته بيات، افزون بر جلوگيري از خروج ارز، هزينه تمام شده نهايي اين ميزان سفارش ها براي صاحبان کالا نزديک به 4 هزار و 500 ميليارد ريال ارزان تر تمام مي شود. رئيس هيئت عامل ايدرو اظهار کرد: براي تأمين شمش مورد نياز کارخانه لوله گستر که از سوي مجتمع فولاد اسفراين تامين مي شود، به 30 هزار تن آهن اسفنجي به عنوان مواد اوليه نياز است که تأمين آن از راه هاي مختلف با همکاري وزارت صمت و ساير بخش هاي مرتبط در حال انجام است.
سخنگوي دولت:
سخنگوي دولت گفت: ما با تخصيص قير رايگان مخالفيم، زيرا هيچ منبع مالي براي اين گونه طرح ها وجود ندارد. به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، علي ربيعي درباره طرح قير رايگان و نظر دولت در اين باره گفت: دولت با تخصيص قير رايگان مخالف است، زيرا هيچ منبع مالي براي اين گونه طرح ها وجود ندارد. اگر مجلس بخواهد با تکليف به وزارت نفت، يا پالايشگاه ها قير رايگان تأمين کنند، در اين صورت منابع مالي هدفمندي که بايد صرف پرداخت يارانه هاي نقدي، خريد گندم تضميني، حمايت از خانوارهاي زير پوشش کميته امداد، بهزيستي و معلولان و توليد شود، کاهش خواهد يافت که اين موضوع به مصلحت نيست و دولت با آن مخالف خواهد بود. وي افزود: تجربه اي گذشته نشان داد که دادن قير رايگان سبب فساد و نبود شفافيت شده است و نتيجه چنداني عايد توسعه کشور نکرده است، به همين دليل شوراي نگهبان همواره بر اين موضوع حساسيت نشان داد و هنگام بررسي بودجه سال 1399 نيز بر آن ايراد گرفت و ناگزير به حذف آن شد. سخنگوي دولت ادامه داد: بودجه حاوي ارقام کمّي و تعيين دقيق منابع و مصارف است و نوشتن، يا اصلاح بودجه با مقاديري مانند کيلو و تن و بدون تعيين منابع و مصارف آن در عمل قابليت اجرا نخواهد داشت. ربيعي تصريح کرد: دولت با اصلاح بودجه و متمم آن در شرايط فعلي موافق نيست و معتقد است تأمين قير براي پروژه هاي عمراني با سازوکار کنوني بودجه امکان پذير است و نيازي به اصلاح بودجه نيست. علاوه بر اين، تجارب و مطالعات نشان مي دهد بخشي از بروز فساد، ناشي از سياست هايي است که گاه از سر دلسوزي اتخاذ مي شود. به اين گونه موارد سياست هاي فسادزا مي گويند که بخشي از فساد ساختاري را تشکيل مي دهند. سخنگوي دولت عنوان کرد: مبارزه با فساد اگر به مبارزه با مفسد خلاصه شود، هيچ گاه مسئله فساد را حل نخواهد کرد. سياست ها و تصميم هاي رانت زا همواره مي تواند فسادزا باشد.
پيشنهاد وزارتخانه هاي امور اقتصادي و دارايي و نفت براي استفاده از ابزارهاي متنوع مالي در بازار سرمايه در نشست ستاد هماهنگي اقتصادي دولت بررسي شد. به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، (14 مردادماه) در نشست ستاد هماهنگي اقتصادي دولت گفت: دولت در مدت بيش از دو سال و نيم اعمال فشار بي سابقه و جنگ تمام عيار اقتصادي توانسته است با کاهش چشم گير اتکا به درآمد نفت، کشور را مديريت کرده و علاوه بر تامين مايحتاج ضروري و کالاهاي اساسي مورد نياز مردم، جريان صادرات غيرنفتي را ادامه داده و از تعطيل شدن توليد و تشديد بيکاري جلوگيري کند. رئيس جمهوري افتتاح و راه اندازي طرح هاي بزرگ در بخش هاي مختلف را که در پنجشنبه هاي جهش توليد در سراسر کشور انجام مي شود، خاري در چشم دشمنان دانست و افزود: جنگ افروزان اقتصادي و جريان تحريف و تحريم از اين توانايي و موفقيت ملت عصباني بوده و براي القاي ناکارآمدي دولت احساس درماندگي کرده و از اين رو با سوء استفاده از طرح مشکلات موجود، تحريف توانايي هاي ملت بزرگ ايران و انکار خودکفايي هاي کشاورزي و افزايش توليد در بخش هاي مختلف را در دستور کار خود قرار داده اند. در اين نشست پيشنهاد وزارتخانه هاي امور اقتصادي و دارايي و نفت براي استفاده از ابزارهاي متنوع مالي مطرح شد و طراحي هاي انجام شده براي تسريع در عرضه بيشتر و متنوع تر دارايي هاي مازاد دولت به بورس و همچنين نوآوري و تنوع بخشي به بازار سرمايه و مديريت منطقي بورس مورد بحث و بررسي قرار گرفت و تصميم هاي لازم در خصوص هدايت نقدينگي جامعه به بخش مولد اتخاذ شد.
نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: بدون شک بخش پايين دستي صنعت پتروشيمي سهم بسزايي در اقتصاد کشور دارد، از اين رو بايد بيش از گذشته براي توسعه و تقويت اين بخش برنامه ريزي و سرمايه گذاري کرد. موسي احمدي در گفت وگو با شانا با بيان اينکه حرکت صنعت پتروشيمي در مسير توسعه و پيشرفت قرار دارد، گفت: با وجود برخي محدوديت هايي که تحريم براي صنايع کشور از جمله صنعت پتروشيمي ايجاد کرده، اما افزايش مقدار توليد محصولات پتروشيمي نشانگر سربلندي اين صنعت است. نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي افزود: در صورتي که جهش صنعت پتروشيمي با رونق توليدات صنايع پايين دستي همراه باشد، افزون بر ايجاد اشتغال فراوان، ارزش افزوده را نيز براي کشور به همراه دارد. وي تصريح کرد: بدون شک بخش پايين دستي صنعت پتروشيمي سهمي بسزا در اقتصاد کشور دارد، از اين رو بايد بيش از گذشته براي توسعه و تقويت اين بخش برنامه ريزي و سرمايه گذاري کرد. احمدي عنوان کرد: پتروشيمي و صنايع وابسته به آن، خط مقدم جنگ اقتصادي به شمار مي آيند، اين صنعت نخستين زنجيره پس از نفت است، همچنين يکي از مباني اساسي توسعه کشور ايجاد صنايع پتروشيمي است که افزون بر جلوگيري از خام فروشي، مواد اوليه صنايع پايين دست را براي تقويت توليد ملي و توسعه اقتصادي کشور فراهم مي کند. نماينده کنگان، دير، جم و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي گفت: پتروشيمي يک منبع درآمدي بزرگ است که بيشترين صادرات غيرنفتي کشور را به خود اختصاص داده است. خوشبختانه ظرفيت هاي فراواني براي توسعه صنعت پتروشيمي ايران وجود دارد که بايد از آن به نحو مطلوب استفاده کرد.
با بهره برداري از 3 طرح پتروشيمي محقق مي شود
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به افتتاح سه طرح بزرگ پتروشيمي در روز پنجشنبه هفته جاري (16 مردادماه) از سوي رئيس جمهوري گفت: اين طرح ها شامل پتروشيمي کاوه، پتروشيمي کميا پارس خاورميانه و کاتاليست پتروشيمي لرستان است که در مجموع با سرمايه گذاري 1.57 ميليارد دلار بيش از 4 ميليون تن به ظرفيت پتروشيمي ايران مي افزايد.
بهزاد محمدي با بيان اينکه در جهش دوم صنعت پتروشيمي کشور 27 طرح تعريف شده که در پايان سال 1400 به بهره برداري خواهند رسيد، ادامه داد: از اين سبد 17 طرح تا پايان امسال به بهره برداري مي رسد و ظرفيت صنعت را از 66 مييلون تن فعلي به 90 ميلون تن افزايش مي دهد و در پايان سال 1400 به ظرفيت 100 ميليون تني و درآمد 25 ميليارد دلار دست مي يابيم.
وي با اشاره به اينکه از اين 17 طرح، يکي از طرح ها ماه گذشته به بهره برداري رسيد که طرح پتروشيمي مياندوآب بود، افزود: پنجشنبه اين هفته (16 مردادماه) افتتاح سه طرح ديگر را خواهيم داشت. طرح نخست پتروشيمي متانول کاوه است که بزرگ ترين طرح متانول جهان به شمار مي رود. اين پتروشيمي با سرمايه گذاري 950 ميليون دلاري بخش خصوصي اجرا شده و 2.3 ميليون تن در سال به ظرفيت توليد متانول ايران اضافه خواهد کرد. خوراک اين واحد 6 ميليون مترمکعب گاز طبيعي در روز و شامل طرح متانول، يوتوليتي و اسکله هاي صادراتي است.
معاون وزير نفت افزود: 66 درصد از کل سرمايه گذاري پتروشيمي کاوه از مهندسي و ساخت تا تأمين تجهيزات در داخل کشور انجام شده و پيش بيني مي شود سالانه 400 ميليون دلار درآمد براي کشور به همراه داشته باشد.
به گفته محمدي، بهره برداري از پتروشيمي کيميا پارس خاورميانه طرح بعدي است که روز پنجشنبه از سوي رئيس جمهوري با سرمايه گذاري 600 ميليون دلار در عسلويه افتتاح مي شود. خوراک اين پتروشيمي روزانه 4.5 ميليون مترمکعب گاز طبيعي است. اين واحد با ظرفيت توليد 1.65 ميليون تن متانول در سال ساخته شده که معادل 5 هزار تن متانول در روز است.
وي با اشاره به اينکه اشتغال زايي مستقيم در پتروشيمي کيميا پارس خاورميانه 700 نفر خواهد بود، ادامه داد: 50 درصد از کل سرمايه گذاري نيز در داخل کشور هزينه شده و درآمد پيش بيني شده سالانه براي اين پتروشيمي براساس قيمت هاي ثابت سال 95، حدود 300 ميليون دلار برآورد مي شود.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي تأکيد کرد: آخرين طرح ارزشي مربوط به توليد کاتاليست پتروشيمي لرستان است. اين طرح با سرمايه گذاري 20 ميليون دلار انجام شده است. محل اجرا در پتروشيمي لرستان است و کاتاليست هاي مورد نياز توليد انواع پلي اتيلن ها را در دستور کار دارد.
وي با بيان اينکه ظرفيت توليد کاتاليست در اين طرح 100 تن در سال خواهد بود، افزود: با اجراي آن 60 نفر اشتغال مستقيم ايجاد شده است که مي تواند درآمدي 30 ميليون دلاري در سال ايجاد کند. مهندسي و ساختمان نصب اين واحد به طور کامل ايراني است و تنها در زمينه تجهيزات از 30 درصد از تجهيزات خارجي استفاده شده است.
محمدي، سرمايه گذاري در اين سه طرح را يک ميليارد و 570 ميليون دلار اعلام کرد و گفت: تا پايان سال نيز 13 طرح ديگر پتروشيمي افتتاح مي شود که شرکت پالايش گاز بيدبلند خليج فارس، طرح پتروشيمي سبلان، پتروشيمي لردگان، پتروشيمي ايلام، پتروشيمي مسجد سليمان، پروژه پلي پروپيلن خمين و... تا پايان سال به بهره برداري مي رسند.
وزير نفت گفت: شرکت هاي نفتي و پتروشيمي در بورس فعال هستند و خيلي خوب سهام آنها عرضه مي شود، در واقع وضع خوب و قابل تأملي دارند.به گزارش خانه ملت، بيژن زنگنه، وزير نفت در پاسخ به پرسشي مبني بر اينکه وضع صنعت نفت و گاز در بورس چطور است و آيا سرمايه گذاري در اين بخش را به مردم توصيه مي کند يا خير؟ گفت: شرکت هاي نفتي و پتروشيمي در بورس فعال هستند و خيلي خوب سهام آنها عرضه مي شود، در واقع وضعيت خوب و قابل تأملي دارند.
وزير نفت در توئيتي با هشتگ پويش استان سبز نوشت: بر اين باورم که با نهضت گازرساني بي نظير ايران در دنيا و به لطف توسعه ميدان گازي پارس جنوبي مردم عزيز ايران طعم عدالت و رفاه توأمان را چشيده اند.
به گزارش شانا، بيژن زنگنه در تازه ترين مطلب خود در توئيتر نوشت: «نهضت گازرساني را با مطالعات اقتصادي در سال 92 با جديت آغاز کرديم و با تلاش بي وقفه کارکنان فداکار صنعت نفت تعداد روستاهاي گازدار را از 14 هزار در ابتداي دولت يازدهم به 30 هزار در سال 99 رسانديم و 2 هزار روستاي ديگر هم تا پايان سال از اين نعمت بهره مند خواهند شد.
بر اين باورم که با نهضت گازرساني بي نظير ايران در دنيا و به لطف توسعه ميدان گازي پارس جنوبي هم مردم عزيز ايران طعم عدالت و رفاه توامان را چشيده اند، هم اشتغال مرتبط رونق گرفته، هم محيط زيست بيشتر حفظ شده و هم ميزان صادرات فرآورده هاي نفتي بالاتر رفته است.»
مدير منطقه 4 انتقال گاز ايران اعلام کرد که مقدار گاز تحويلي به مجموعه ذخيره سازي گاز شوريجه در سه ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال افزايش 56 درصدي داشته است.به گزارش شرکت انتقال گاز ايران، محمد کامل در اين باره گفت: با تلاش شبانه روزي کارکنان منطقه 4 عمليات انتقال گاز، در سه ماهه نخست امسال بيش از 830 ميليون مترمکعب گاز تحويل مجموعه ذخيره سازي شوريجه در منطقه خانگيران سرخس شد که اين رقم نسبت به سال 98 حدود 56 درصد رشد نشان مي دهد.وي با بيان اينکه گاز تحويلي به ذخيره سازي در ايام سرد سال وارد سيستم انتقال و توزيع خواهد شد، تصريح کرد: اميدواريم با توجه تمهيدات انجام شده در زمينه تأمين گاز در ايام پيک سال و همراهي مردم با مجموعه شرکت گاز در عرصه توليد، انتقال و توزيع گاز، زمستاني گرم و همراه با پايداري انتقال گاز براي هموطنان داشته باشيم.
مديرعامل پتروشيمي کاوه در آستانه افتتاح رسمي اين مجتمع از سوي رئيس جمهوري گفت: اين شرکت برنامه هاي مختلفي را در راستاي تکميل زنجيره ارزش مدنظر دارد. به گزارش شرکت ملي صنايع پتروشيمي، ابراهيم عسگريان با اشاره به اينکه پتروشيمي کاوه با سرمايه گذاري بخش خصوصي وارد مدار توليد شده است، اظهار کرد: آب، برق، اکسيژن، نيتروژن و مخازن هم متعلق به خود شرکت است و با توليدي شدن اين مجتمع روزانه 7 هزار تن متانول در اين مرکز توليد مي شود. وي با اشاره به اينکه براي طرح هاي توسعه اوره و آمونياک در مجاورت مرکز نيز برنامه هايي در حال بررسي داريم، گفت: اگر شرايط بهتر شود برنامه هاي مختلفي در راستاي تکميل زنجيره ارزش از جمله ساخت پلنت MTO را مدنظر داريم. عسگريان تصريح کرد: اميدواريم با افتتاح رسمي اين واحد متانولي گامي مهم در اشتغال و توسعه کشور در شرايط تحريم برداشته شود. مجتمع پتروشيمي متانول کاوه در زميني به مساحت 220 هکتار در سواحل غربي شهرستان دير استان بوشهر واقع در پارس شمالي با ظرفيت توليد روزانه 7 هزار تن متانول با گريد AA بزرگ ترين توليدکننده متانول جهان محسوب مي شود و ساخت اسکله اختصاصي در سواحل خليج فارس در مجاورت سايت پروژه براي صادرات محصولات توليدي از مزاياي اين طرح است.
مديرعامل گروه اويک از تحقق توليد نفت از طريق واحد فرآورش مرکزي (CPF) ميدان مشترک آذر خبرداد و گفت: طرح توسعه اين ميدان مشترک در آينده نزديک به طور رسمي به بهره برداري مي رسد.
غلامرضا منوچهري در نشستي با مجموعه پيمانکاران و دست اندرکاران طرح ساخت کارخانه «NGL3100»، با تأکيد بر اينکه گروه اويک هم اکنون از فعال ترين بخش هاي پيمانکاري در کشور به شمار مي رود، گفت: اويک بخش گسترده اي از فعاليت ها در صنايع مختلف نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي کشور را مديريت، راهبري و اجرا مي کند که از ميان پروژه هاي در دست اجراي اويک، مي توان از طرح ساخت کارخانه «NGL3100»، مجتمع پتروشيمي دهلران، طرح توسعه ميدان هاي رامشير و منصوري، مجتمع پتروشيمي کيان و طرح توسعه ميدان آذر ياد کرد.
وي از افتتاح رسمي بهره برداري از طرح توسعه ميدان آذر در آينده اي نزديک خبر داد و گفت: توليد از اين ميدان از طريق سيستم فرآورش مرکزي (CPF) آغاز شده است. البته بهره برداري از بخش گازي مربوط به اين پروژه به علت اينکه هنوز واحد مايع سازي گاز (ال ان جي) آن راه اندازي نشده، فعلاً امکان پذير نيست.
منوچهري درباره آخرين وضع طرح توسعه ميدان هاي نفتي رامشير و منصوري در مناطق نفت خيز جنوب کشور در خوزستان توضيح داد: مسائل قراردادي و اعتباري اين پروژه از سوي کارگروه مربوط در اويک در همکاري با کارفرماي محترم در حال بررسي است.
وي با بيان اينکه طرح پتروشيمي کيان به عنوان بزرگ ترين پروژه پتروشيمي کشور از سوي شرکت اويک در دست اجراست، تصريح کرد: بخشي از مناقصه هاي مربوط به اين مگاپروژه پتروشيمي از سوي شرکت اويک برگزار شده و بناست در ساخت و اجراي اين پروژه، از کالا و تجهيزات ايراني و ساخت داخل استفاده شود که رهبر معظم انقلاب اسلامي بر اين امر هم تأکيد کرده اند.
مديرعامل گروه اويک از واگذاري پروژه هاي جديد به مجموعه اويک خبر داد و يکي از اين پروژه ها را ايستگاه تقويت فشار گاز دهلران خواند و افزود: مباني قرارداد اين پروژه نهايي شده است و به زودي با کارفرماي آن امضا مي شود. همچنين قرارداد مربوط به پتروشيمي گچساران نيز ميان اويک و کارفرماي مربوط مبادله شده است و فعاليت هاي اجرايي به زودي آغاز مي شود.
سرپرست مديريت ديسپچينگ شرکت ملي گاز:
سرپرست مديريت ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران گفت: صادرات گاز ايران در تيرماه امسال رکورد تازه اي ثبت کرد و به روزانه 79 ميليون مترمکعب رسيد.
محمدرضا جولايي در گفت وگو با شانا در اين باره اظهار کرد: صادرات گاز ايران به کشورهاي ديگر هيچ گاه به 70 ميليون مترمکعب در روز نرسيده بود، اما تيرماه امسال رکوردي تازه ثبت شد و به رقم 79 ميليون مترمکعب در روز رسيد. وي ادامه داد: اعلام رقم صادرات گاز توسط وزير نفت، ميانگين صادرات گاز در شرايط کنوني بود و مختص به روز قبل نمي شد، بنابراين ميانگين روزانه صادرات گاز ايران به ترکيه و عراق هم اکنون 75 ميليون مترمکعب است. سرپرست مديريت ديسپچينگ شرکت ملي گاز تصريح کرد: البته ترکيه از چهار روز پيش درخواست کرد واردات گاز از ايران به اين کشور براي انجام تعميرات متوقف شود که همين موضوع سبب شد مقدار صادرات گاز در اين براي چند روز کاهش يابد، البته صادرات گاز به ترکيه از عصر سه شنبه (14 مردادماه) از سرگرفته مي شود.
به گفته جولايي، اين وضع در شرايطي است که ايران در اوج زمان تعميراتي پالايشگاه ها و مصرف برق در کشور است و نيروگاه ها حداکثر توان خود را به کار گرفتند، اما در عين حال گاز آنها نيز در کشور به طور کامل تأمين شده و از سوخت مايع استفاده نشده است. وي يادآور شد: گاز طبيعي کشور هم اکنون به عراق و ترکيه صادر مي شود و ايران همه مقدار درخواستي آنها براي واردات را تأمين مي کند.
وزارت نفت با افتتاح گازرساني به 77 روستا به استقبال هفته دولت رفت
نهضت گازرساني به روستاها، صنايع و واحدهاي توليدي که از سال 93 با بهره گيري از بند «ق» تبصره دو قانون بودجه با شتابي دوچندان آغاز شد اين روزها شاهد ثبت رکوردهايي جديد است و پرونده گازرساني به روستاهاي بالاي 20 خانوار کشور به زودي بسته مي شود. هنوز هفته دولت فرا نرسيده که وزارت نفت به دليل ترافيک بالاي پروژه هاي در دست اجرا و آماده بهره برداري با افتتاح پروژه هاي گازرساني به افتتاح اين هفته رفته است تا با افزايش ضريب نفوذ گاز تا 95 درصد، «پويش سبز» را اجرايي کند. براساس برنامه هاي تعريف شده، تنها طي يک ماه آينده شاهد بهره برداري و افتتاح پروژه گازرساني به 900 روستاي کشور خواهيم بود و در دو نوبت ديگر، 2 هزار روستا نيز تا پايان سال به شبکه گاز متصل خواهند شد. افزون بر گازرساني به روستاها، در هفته هاي آينده شاهد بهره مندي صنايع و واحدهاي توليدي جديدي از گاز خواهيم بود که زمينه ساز ايجاد اشتغال، جهش توليد و کاهش قيمت تمام شده محصولات توليدي خواهد بود. در همين حال، دوشنبه هفته گذشته بود که آيين رسمي افتتاح گازرساني به 77 روستا و آغاز به کار خط لوله انتقال تقويتي جنوب مشهد با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت، حسن منتظر تربتي، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي، نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي، نمايندگان مجلس، مديران و مسئولاني استاني و محلي از طريق ويدئوکنفرانس در محل ساختمان مرکزي وزارت نفت برگزار شد.
وزير نفت در اين مراسم، اعداد مربوط به صادرات فرآورده هاي نفتي را به دليل توسعه طرح هاي گازرساني در کشور بي نظير خواند و تأکيد کرد: فعاليت ها در صنعت نفت در بيش از دو سالي که از تحريم ها گذشته با قدرت ادامه دارد. بيژن زنگنه افزود: ما استوار، محکم و سرحال با هدف خدمت به مردم ايستاده ايم، مشکلات زياد است، اما فعاليت ها در صنعت نفت را طي دو سالي که از تحريم ها گذشته است، زنده نگه داشته ايم. وي با يادآوري اينکه اکنون دو سال و سه ماه از تحريم هاي شديد عليه ايران مي گذرد و در اين مدت نه تنها هيچ طرحي در صنعت نفت نخوابيده، بلکه ما طرح هاي جديد را هم آغاز کرديم، تصريح کرد: امسال هم با قدرت به اين روند ادامه مي دهيم و براي آينده هم ريل گذاري مي کنيم. وزير نفت با تأکيد بر اينکه ما بايد پشت به پشت هم و دست به دست هم دهيم و براي توسعه کشور، عبور از سختي ها و نااميد کردن دشمنانمان، تلاش کنيم، تصريح کرد: ان شاءالله ملت ايران به ياري خداوند متعال از اين مشکلات سرافرازانه و سربلند عبور کند. زنگنه با بيان اينکه به برکت افزايش توليد گاز و گازرساني در کشور اعدادي که براي صادرات فرآورده هاي داريم بي نظير است، گفت: به دليل منافع ملي نمي توانم عددي اعلام کنم، اما واقعاً اعداد بي نظير بوده و براي کشور درآمد به همراه داشته است. وي گفت: وظيفه مان اين است تا آنجا که توان و قدرت داريم تلاش کنيم و همه اعضاي صنعت نفت با تمام قدرت پاي کار هستند.
وزير نفت به برنامه پويش سبز اشاره کرد و با بيان اينکه استان خراسان نخستين استان در اين پويش که از نظر موقعيت انتخاب درستي بوده است، گفت: ملاک سبز بودن يک استان اين است که 95 درصد جمعيت آن زير پوشش گاز قرار داشته باشند. وي با اشاره به اينکه جمعيت روستايي زير پوشش گازرساني در سال 92، 14 هزار روستا بودند که اکنون از 30 هزار روستا عبور کرده و تا پايان سال به بيش از 32 هزار روستا مي رسد، تصريح کرد: اکنون 88 درصد از جمعيت روستايي و 95 درصد مجموع جمعيت کل کشور زير پوشش شبکه گاز هستند. زنگنه با بيان اينکه از ابتدا نيز هدف گذاري براي اتصال 95 درصد جمعيت کشور به شبکه گاز انجام شده بود، اما تا پايان دولت دوازدهم اين عدد فراتر خواهد رفت، افزود: اين پوشش گسترده گازرساني در هيچ کجاي دنيا وجود ندارد. اين يک زير ساخت بسيار مهم براي کشور است که مردم هم به خوبي آن را حس مي کنند.
وزير نفت با يادآوري اينکه در ميانه سال 92 مطالعه روش هاي مختلف تأمين انرژي پايدار و مطمئن براي روستاها به گروهي از افراد مسلط و به سرپرستي يکي از استادان دانشگاه پلي تکنيک سپرده شد، تصريح کرد: اين مطالعات حدود يک سال به طول انجاميد و نتيجه آن شد که روش گازرساني از طريق خط لوله، اقتصادي ترين روش است.وي به بند«ق» تبصره 2 قانون بودجه 93 و سپس قانون رفع موانع توليد اشاره کرد و گفت: با مجوز مجلس شوراي اسلامي در تصويب تخصيص درآمد حاصل از صادرات سوخت هاي مايع، اعتبارات مناسبي براي گازرساني به روستاها حاصل شد و بدون اتکا به بودجه، 26 هزار ميليارد تومان منابع براي اين کار به دست آمد.زنگنه، دولت، مردم و محيط زيست را برنده اين مصوبه و اجراي آن دانست و درباره دلايل آن توضيح داد: دولت برنده بود، زيرا فرآورده مايع براي صادرات به دست آورد. مردم برنده شدند، زيرا گاز به خانه هاي آنها رسيد و سطح رفاه در زندگي شان بالا رفت و محيط زيست هم برنده بود، زيرا ديگر شخصي براي تهيه سوخت هيزم و بوته استفاده نمي کند، بي شک آثار زيست محيطي اين طرح در چند سال آينده بيشتر نمايان مي شود.وي با بيان اينکه با گازرساني روستايي، هزاران شغل ايجاد شد، زيرا همه تجهيزات ساخت ايران است و پيمانکاران نيز ايراني هستند، افزود: با رساندن گاز به خانه ها، مردم بخاري و تجهيزات مورد نياز را خريدند و به اين شکل چرخه اشتغال در اين فرآيند براي مردم ايجاد شد که در اين وضع به کمک کشور آمد.
وزير نفت با اشاره به اينکه گازرساني به روستاها به برکت توسعه پارس جنوبي انجام شد، يادآوري کرد: در سال 92 با کمبود گاز روبه رو بوديم و مصرف سوخت مايع بالا بود، در اين سال نيروگاه ها 27 ميليارد ليتر سوخت مايع مصرف کردند، در سال هاي اخير مصرف سوخت مايع نيروگاه ها به يک سوم تقليل يافت که اين مقدار کمتر هم مي شود.وي با بيان اينکه صادرات گاز نيز با افزايش توليد گاز پارس جنوبي 90 درصد افزايش يافته است، افزود: ايران هم اکنون به طور ميانگين روزانه حدود 75 ميليون مترمکعب گاز صادر مي کند.زنگنه ظرفيت توليد پارس جنوبي در سال 92 را روزانه 280 ميليون مترمکعب عنوان و اعلام کرد: اين رقم تا پايان امسال به روزانه 750 ميليون مترمکعب مي رسد. به گفته وزير نفت، گاز تأمين شده از ميدان گازي پارس جنوبي در سال 91، 39 درصد نياز گازي کشور بوده که اين مقدار در سال 99 به 66 درصد مي رسد. دوسوم گاز کشور از پارس جنوبي تأمين مي شود. وي افزود: پول محرک اصلي نيست، بلکه دليل اصل توسعه پارس جنوبي در سال هاي اخير، مديريت بوده است.
زنگنه بر ضرورت مصرف بهينه و بهره وري در حوزه انرژي تأکيد کرد و گفت: ما يک پارس جنوبي داريم و نمي توانيم هر چند سال يکبار يک پارس جنوبي کشف کنيم و آن را توسعه دهيم.وي به تدوين چهار سند مربوط به مصرف سوخت در بخش حمل ونقل، عرضه و تقاضاي گاز، سند توليد نفت و سند مربوط به صنعت پتروشيمي تا افق 1420 اشاره کرد و گفت: اين اسناد که براي ريل گذاري صنعت نفت در آينده تدوين شده آماده عرضه به مجلس شوراي اسلامي است.وزير نفت بر ضرورت تداوم اکتشاف در خراسان تأکيد کرد و گفت: اين استان اگرچه توليدکننده گاز است و توليد آن نيز از نظر پايداري شبکه اهميت دارد، اما واردکننده بزرگ هم است، اگر ما بتوانيم در اين استان گاز کشف کنيم بايد به هر قيمتي آن را توسعه دهيم.
وزير نفت همچنين از افتتاح سه طرح متانول کاوه، کيمياي پارس خاورميانه و کاتاليست لرستان در روز پنجشنبه (16 مردادماه) خبر داد و گفت: افتتاح 17 طرح پتروشيمي تا پايان امسال برنامه ريزي شده است.زنگنه توضيح داد: کيمياي پارس خاورميانه با ظرفيت توليد روزانه 5 هزار تن متانول، کاوه با ظرفيت توليد روزانه 7 هزار تن متانول و کاتاليست لرستان اين هفته افتتاح مي شوند.وي گفت: حجم کاتاليست لرستان بالا نيست، اما اين طرح از نظر راهبردي مهم است، زيرا اگر کاتاليست نباشد عمليات بسياري از فرآيندها جاري نمي شود.وزير نفت با يادآوري اينکه با بهره برداري از 17 طرح پتروشيمي سالانه 25 ميليون تن به ظرفيت توليد اين صنعت افزوده مي شود، تصريح کرد: اين طرح ها به مرور در سال 99 افتتاح مي شوند.زنگنه با اشاره به اينکه توليد محصولات پتروشيمي نسبت به پارسال افزايش يافته است، گفت: ارزش کل محصولات پتروشيمي به دليل کاهش قيمت نفت (قيمت محصولات پتروشيمي تابعي از قيمت نفت) ممکن است کمتر از پارسال باشد.زنگنه با بيان اينکه امسال خوراک بيشتري (به ويژه اتان) در اختيار پتروشيمي ها قرار مي گيرد و توليد آن نيز افزايش يافته است، تأکيد کرد: پتروشيمي اکنون سرحال جلو مي رود و ان شاء الله به اهدافي که برايش تعيين شده است و حتي فراتر از آن مي رسد.
وزير نفت درباره اينکه برنامه وزارت نفت براي افتتاح ديگر پروژه هاي گازرساني روستايي چيست، گفت: برنامه ما اين است که تا پايان سال هر چند هفته يکبار آيين افتتاح گازرساني روستايي، يا آغاز عمليات گازرساني را داشته باشيم، البته دو يا سه استان هستند که گازرساني در آنها از ميانگين کشوري پايين تر است، از اين رو تلاشمان اين است که آنها را به ميانگين کشوري برسانيم و منابع آن نيز تأمين شده است.
وي درباره سي ان جي سوز کردن خودروها هم اظهار کرد: سي ان جي سوز کردن خودروهاي عمومي نخستين اولويت به شمار مي آيد و سامانه خوبي براي آن راه اندازي شده و کار آن در حال انجام است، البته در اين مسير مشکلاتي وجود دارد که برطرف خواهد شد.زنگنه درباره اينکه آيا براي ساخت مخازن خودروهاي سي ان جي سوز از شرکت هاي دانش بنيان استفاده مي شود، گفت: هر شرکتي توانسته مخزن بسازد ما از آن استفاده کرديم و هيچ محدوديتي نداشتيم، از ساخت مخزن نيز به تعداد مورد نياز حمايت مي کنيم.به گفته وي، براي خودروهاي عمومي به يک ميليون و 450 تا يک ميليون و 460 هزار مخزن نياز است که اگرچه ظرفيت توليد آن در کشور هست، اما در تأمين مواد اوليه که وارداتي است مشکل وجود دارد.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران نيز مجموع سرمايه گذاري دولت تدبير و اميد از سال 1392 تا سال 1400 در حوزه گاز را 136 هزار ميليارد تومان اعلام کرد. حسن منتظرتربتي گفت: خوشبختانه با تمامي مشکلاتي که بوده تاکنون بيش از 900 روستا براي گازرساني آماده شده که افتتاح آنها آغاز مي شود و تا هفته دولت ادامه مي يابد و به بهره برداري مي رسند و تا پايان امسال هم پروژه هاي گازرساني به 2 هزار روستاي ديگر در دو نوبت آماده بهره برداري مي شود. وي ادامه داد: اما چه اتفاقي افتاد که گازرساني به اينجا رسيد؟ قانون خوب و اجراي خوب سبب اين نهضت گازرساني شد. با تصويب قانون بند «ق» تبصره يک در مجلس نهم به ما اجازه داده شد از منابع حاصل از صرفه جويي فرآورده هاي نفتي بتوانيم سرمايه گذاري ها را بازپرداخت کنيم و اين مقدار توليد سبب شد براي توسعه گازرساني به روستاها پشتوانه داشته باشيم.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران تصريح کرد: حدود 10 ميليارد دلار صرفه جويي حاصل از طرح هاي بند ق و ماده 12 شرکت ملي گاز از ابتدا تاکنون بوده و طرح هاي گازرساني به روستاها، واحدهاي صنعتي و توليدي، گازرساني به استان سيستان و بلوچستان و گازرساني به نيروگاه هاي کهنوج و ماهشهر از همين منابع انجام شده است. وي همچنين با اشاره به پروژه هاي گازرساني به استان خراسان رضوي اظهار کرد: گازرساني روستايي در استان خراسان رضوي در سال هاي اخير روند رو به رشدي داشته، به طوري که از 3 هزار و 329 روستاي اين استان، در ابتداي سال 92، 949 روستا از گاز طبيعي برخوردار بودند که 55 درصد بهره مندي داشته، اما اکنون به 92 درصد رسيده و گازرساني به 350 روستا هم در دست اجرا است که با اتمام کار آنها درصد بهره مندي روستاهاي خراسان رضوي از گاز طبيعي به 98 درصد مي رسد. معاون وزير نفت در امور گاز با اشاره به همراهي مجلس و استانداري در زمينه گازرساني به روستاها، گفت: در خراسان رضوي حدود هزار و 500 ميليارد تومان براي عمليات گازرساني هزينه شده است که استانداري ها معناي اين رقم هزينه را خوب مي دانند، زيرا مجموع اعتبار استاني در بسياري از استان ها کمتر از مقاديري است که شرکت ملي گاز هزينه مي کند. از سويي مزيت اين پروژه ها استفاده از توان و کارگاه ها و کالاي داخلي است که همين سبب افزايش اشتغال هم شده است. به اين ترتيب هم اکنون طرح گازرساني به 39 روستا در خراسان رضوي نيز آماده کلنگ زني است و 82 روستاي ديگر باقي مي ماند. تربتي با اشاره به روند گازرساني در کشور، تصريح کرد: در مجموع از هزار و 48 شهر در کشور به هزار و 239 شهر گازرساني خواهد شد و فقط هشت شهر مي ماند که قابليت گازرساني ندارند. عمده شهرهاي باقي مانده در استان هاي سيستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان است که عمليات گازرساني عظيمي هم در آن مناطق در حال انجام است. وي افزود: تا پايان هفته دولت امسال 32 هزار و 197 روستا در کشور از گاز طبيعي بهره مند خواهند بود و تعداد کل روستاهاي باقيمانده قابل گازرساني به 9 هزار و 527 روستا مي رسد و بنا بر اين است که تا پايان سال آينده گازرساني به روستاها به پايان برسد. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران يادآور شد: مجموع سرمايه گذاري شرکت ملي گاز ايران از سال 1392 تا 1400، 136 هزار ميليارد تومان بوده است. گاز طبيعي در سبد سوخت کشور از سهم 75 درصدي برخوردار است و 24 ميليون مشترک وجود دارد.
تربتي در حاشيه اين نشست در سخناني در جمع خبرنگاران نيز گفت: برنامه هاي افتتاح طرح هاي گازرساني براي هفته دولت امروز آغاز شد و شرکت ملي گاز ايران براي هفته دولت حدود 902 روستا و 11 شهر را براي گازرساني آماده کرده است که به مناسبت اعياد قربان تا غدير نخستين افتتاح مان را از خراسان رضوي و کنار بارگاه امام رضا (ع) آغاز کرديم.وي ادامه داد: بنا داريم برنامه گازرساني روستايي را با همين جديت ادامه دهيم و خوشبختانه شرايط خيلي خوبي در اين حوزه داريم. معاون وزير نفت در امور گاز تصريح کرد: برنامه ما اين است که ان شاءالله تا پايان امسال سه هزار روستا را گازرساني کنيم که با شتاب خوبي در حال انجام است.تربتي همچنين اظهار کرد: رشد گازرساني درسه استان هاي سيستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان در جنوب کشور کمتر از ديگر استان هاي کشور است که براي آنها برنامه هاي ويژه اي داريم و با شتاب بيشتري کار مي کنيم. وي افزود: در استان سيستان و بلوچستان از روش استان هاي معين استفاده کرديم و مشغول به کار هستند و خط لوله زاهدان به زابل و گازرساني به شهر زاهدان و خاش در حال اجراست، همچنين پروژه خط لوله مهم و اقتصاي ايرانشهر به چابهار آغاز شده است که براي مجموع اين پروژه ها بالغ بر 20 هزار ميليارد تومان تعريف شده است و ان شاءالله در زمستان امسال خبرهاي خوبي از بحث گازرساني به زاهدان داشته باشيم که به شبکه گاز متصل مي شود.
نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي نيز با بيان اينکه با آغاز نهضت گازرساني در سال هاي اخير مردم نسبت به گذشته رفاه بيشتري دارند، گفت: پروژه هاي گازرساني زمينه را براي سرمايه گذاري هموار کرده است. سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي با تأکيد بر اينکه در 40 سال عمر انقلاب اسلامي، توسعه زيرساختي مورد نياز جامعه بسيار پيشرفت داشته است، گفت: مجموعه خدماتي در حوزه هاي آب، برق، گاز، جاده، ارتباطات و... به عموم مردم ارائه شده است، همچنين در 12 سال حضور بنده در عرصه نمايندگي مجلس، گازرساني به بسياري از روستاها و محله ها در خراسان رضوي صورت گرفته است. وي افزود: برخي شهرها مانند کلات در ابتداي مجلس هشتم از نعمت گاز شهري محروم و بسياري از مراکز شهرستان ها فاقد اين نعمت خدادادي بودند، حتي محله طوسمان در اطراف مشهد با وجود اينکه از لحاظ ميراث فرهنگي داراي اهميت زيادي بود، سيستم گازکشي نداشت. نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: با آغاز نهضت گازرساني در سال هاي اخير، حداقل در مناطق مربوط به حوزه انتخابيه من، زمينه گازرساني فراهم شد و اکنون مردم در مجموعه کشت و صنعت، منازل و محل کار نسبت به گذشته رفاه بيشتري دارند.قاضي زاده هاشمي عنوان کرد: در گذشته از منبع انرژي سرخس جدا بوديم و در بحران سال 86 پس از قطع واردات گاز از ترکمنستان، دچار مشکلات جدي شديم که وزارت نفت با احداث خط گازرساني به شمال کشور، اين مشکل را برطرف کرد.نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه گازرساني زمينه را براي سرمايه گذاري هموار کرده است، افزود: مناطق صنعتي اطراف مشهد به دليل محدوديت در تأمين انرژي دچار برخي مشکلات هستند که اميدواريم وزارت نفت اين مشکل را نيز برطرف کند. نماينده مشهد و کلات در مجلس شوراي اسلامي تأکيد کرد: وزير نفت دغدغه ارتقاي کيفيت و بهره وري را دارد که در اين زمينه مشغول تهيه اسنادي براي بهره برداري بهينه از منابع خدادادي است.
نماينده نيشابور و فيروزه در مجلس نيز ضمن قدرداني از عملکرد وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران در زمينه گازرساني به حوزه انتخابيه اش، اعلام کرد که شهرستان فيروزه به طور 100 درصدي گازرساني شده است. هاجر چناراني گفت: با پيگيري هاي نمايندگان مجلس اکنون پس از اتمام پروژه ها، 96 درصد گازرساني به روستاهاي نيشابور و فيروزه انجام شده و گازرساني به 234 روستا فقط در دوره دهم مجلس در نيشابور انجام شده است. وي با بيان اينکه يکي از بزرگ ترين پروژه ها که با تلاش فراوان شرکت ملي گاز انجام شد، پروژه شهر همت آباد به شهر بار بود اظهار کرد: تنها شهري که از خراسان رضوي باقي مانده و گازرساني نشده بود شهر بار نيشابور بود که بحمدالله اين اتفاق افتاد و افتخاري است. نماينده نيشابور در مجلس تصريح کرد: در اين شرايط سخت اقتصادي که براي مردم به وجود آمده جا دارد از شما آقاي زنگنه و تيم پيگيرتان در حوزه گازرساني تشکر کنيم. شهرستان فيروزه به طور صددرصدي گازرساني شده و فقط 4 درصد شهرستان نيشابور يعني 14 روستا فاقد شبکه گازرساني هستند که اميدواريم با نگاه ويژه اين موضوع هم برطرف شود.
نماينده تربت جام، تايباد، باخرز و صالح آباد در مجلس شوراي اسلامي نيز گفت: اقدام هاي وزارت نفت در شرايط تحريم با وجود اين فشارطاقت فرسا شبيه معجزه است.جليل رحيمي جهان آبادي ضمن قدرداني از وزارت نفت براي گازرساني به روستاهاي حوزه انتخابيه خود گفت: در سال 95 که من کار نمايندگي را آغاز کردم تنها 97 روستا داراي سيستم گازرساني بودند، اما اکنون حدود 167 روستا در اين سال ها گازرساني شده اند، يا در مراحل پاياني نصب علمک و تست نهايي هستند.وي ادامه داد: با وجود فشار طاقت فرسايي که در شرايط تحريم هاي بين المللي روي دولت و مجموعه وزارت نفت هست، اين اقدام ها بيشتر شبيه معجزه است و من پيام قدرداني مردم را به شما مي رسانم.
نماينده فريمان نيز گفت: 1500 نفر از کارگران کوره هاي آجرپزي فرهادگرد فريمان که کار خود را به دليل مسائل زيست محيطي و استفاده مازوت در کوره هاي آجر پزي از دست داده بودند اکنون با برخورداري از نعمت گاز دوباره به کار بازگشتند. احسان قاضي زاده هاشمي يادآور شد: منشا گاز 6 استان از شهرستان سرخس است اما در سرخس 60 روستا فاقد سيستم گازرساني هستند، اما امروز با يک حرکت جهادي و روحيه انقلابي شاهد افتتاح بسياري از پروژه هاي گازرساني هستيم.وي با اشاره به اينکه در چهار سال اخير 200 روستا صاحب نعمت گاز شدند، تصريح کرد: عمليات گازرساني 80 روستاي ديگر نيز هم اکنون آغاز شده که اميدواريم هفته دولت سال آينده به بهره برداري برسد.
اين نماينده مجلس با يادآوري اينکه استان هاي خراسان و فارس بر اساس حکمي در بودجه سال 1398، ظرفيت دريافت تسهيلات از سيستم بانکي را دريافت کردند، گفت: در اين راستا شرکت گاز خراسان رضوي 386 ميليارد تومان از بانک ملي ايران براي توسعه گازرساني روستايي دريافت کرد. وي به توسعه صنايع در خراسان اشاره کرد و با بيان اينکه 257 پروژه گازرساني براي صنايع کوچک، متوسط و بزرگ وجود دارد، افزود: البته بيشتر صنايع بزرگ داراي سيستم گازرساني هستند و صنايع کوچک و متوسط داراي مشکل هستند که اميدواريم در اين رابطه وزارت نفت اقدامات لازم را انجام دهد. نماينده فريمان و سرخس و بخش هاي احمدآباد و رضويه با يادآوري اينکه 1500 نفر از کارگران کوره هاي آجرپزي فرهادگرد فريمان که کار خود را به دليل مسائل زيست محيطي و استفاده مازوت در کوره هاي آجر پزي از دست داده بودند اکنون با برخورداري از نعمت گاز دوباره به کار بازگشتند، تصريح کرد: دعاي خير مردم بدرقه راه همه کساني است که در اين مسير براي مردم خدمت کردند و زحمت کشيدند. قاضي زاده هاشمي در پايان خواستار عملياتي شدن پروژه ذخيره سازي گاز سرخس و افزايش جايگاه هاي عرضه سي ان جي در اين استان شد.
نماينده درگز در مجلس شوراي اسلامي نيز گفت: ترکمنستان گاز اين شهرستان را سال 86 قطع کرد، اما با همت دولت در 6 ماه اخير 200 کيلومتر از منطقه سرخس به دره گز گازرساني شد. حسن رزميان مقدم يادآور شد: گاز اين شهرستان ابتدا از ترکمنستان تأمين مي شد که در دوره هفتم مجلس (سال 86) ترکمنستان گاز دره گز را قطع کرد. وي با بيان اينکه با همت دولت در 6 ماه اخير 200 کيلومتر از منطقه سرخس به دره گز گازرساني شد که اين پروژه به «پروژه غيرت» معروف شد، اظهار کرد: متأسفانه حدود 36 تا 40 درصد روستاها در حوزه انتخابيه من فاقد گاز هستند.
نماينده درگز در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينکه به بيش از 50 درصد روستاهاي دره گز گازرساني نشده است، گفت: اين روستاها، روستاهاي محرومي هستند که به دليل سرماي زياد حتي اکنون نيز نمي توان به آن روستاها رفت و آمد کرد و از نعمت گاز محروم هستند. رزميان با يادآوري سرماي منفي 15 درجه اي دره گز در اسفندماه پارسال گفت: اين مردم به سختي سوخت موردنياز خود را تأمين مي کنند که اميدواريم دوستان لطف کنند و اين مشکل را حل کنند.
مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي نيز اظهار کرد: ضريب بهره مندي روستايي از گاز طبيعي در خراسان رضوي هم اکنون به 92 درصد رسيده است. حسن افتخاري افزود: تا چندي پيش ميانگين گازرساني استان خراسان رضوي از ميانگين کشور پايين تر بود، اما با تلاش مسئولان و دستورهاي ابلاغي شرکت ملي گاز ايران و پيگيري کميسيون انرژي مجلس، خراسان رضوي هم اکنون با اجراي 35 هزار کيلومتر شبکه گذاري رتبه نخست را در کشور دارد، همچنين با پذيرش 2 ميليون و 400 هزار مشترک پس از استان تهران بالاترين مقام را داريم. به گفته مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي، اين استان از لحاظ خانوار روستايي بهره مند از گاز طبيعي پس از استان مازندران رتبه بعدي را داراست و از منظر تعداد روستاها با يک ميليون انشعاب پس از استان هاي تهران و اصفهان رتبه بعدي را دارد. افتخاري تصريح کرد: خراسان رضوي پارسال با ميانگين مصرف 12 ميليارد مترمکعب پس از استان هاي تهران، اصفهان، خوزستان و بوشهر مقام پنجم را داشته و ضريب بهره مندي روستايي از گاز طبيعي در خراسان رضوي هم اکنون به 92 درصد رسيده است و همه شهرهاي استان به جز يک شهر که امکان گازرساني به آن وجود ندارد، همه شهرها از اين نعمت بهره مند هستند. وي در ادامه گفت: از برنامه هاي مهم و ابلاغي وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران گازرساني به صنايع است که هم اکنون از مجموع 2 هزار و 900 واحد مشمول گازرساني مصوب شوراي اقتصاد، بالغ بر 900 واحد گازدار است و 900 واحد نيز در حال اجراست که پيمان سپاري باقي مانده صنايع هم امسال انجام مي شود. افتخاري ادامه داد: اميدواريم با گازرساني به يک ميليون خانوار شهري و روستايي کشور و همچنين گازرساني به 7 هزار و 122 واحد صنعتي و توليدي به برنامه عمل شود.
وي همچنين به وظيفه شرکت گاز استان خراسان رضوي در پروژه گازرساني به زاهدان اشاره کرد و گفت: اميدواريم اجراي 420 کيلومتر شبکه گذاري و ساخت 12 ايستگاه تقليل فشار در نيمه نخست امسال محقق شود تا وظيفه خود را در تحقق برنامه سوم اقتصاد مقاومتي شرکت ملي گاز ايفا کنيم.
هر آنچه که بايد از يک طرح استراتژيک صنعت نفت بدانيد
مشعل: يک طرح استراتژيک ديگر در صنعت نفت رقم خورد؛ طرح ملي ارسال نفت سنتزي. از اين طرح چه ميدانيد و چه اطلاعاتي داريد؟ کاربرد آن چيست و ما را به چه اهدافي ميرساند؟ براي رسيدن به اين سوالات اين گزارش را دنبال کنيد. پيش ا ز ورود به طرح ملي ارسال نفت سنتزي بهتر است به شکل خلاصه بدانيم صنعت نفت چه روزگاري را طي ميکند. روزگار تحريم که البته پاندومي کرونا هم بر سختي هاي آن افزود، صنعت نفت ايران بيش از ديگر بخشها در معرض فشارهاي سياسي اقتصادي از سوي آمريکا قرار گرفت که بدون شک ابعاد زيادي از آن در آينده مشخص خواهد شد. اما در اين ميان، تجربه اين صنعت در مواجهه با اين تحريمها، تلاشگران اين عرصه را به نماد استقامت و نوآوري بدل ساخته است و هر روز اخبار تازه اي از اقدامهاي جديد در صنعت نفت به گوش ميرسد تا نمايانگر تلاش و خستگي ناپذيري در اين بخش استراتژيک باشد که با مديريت مناسب استفاده بهينه را از امکانات موجود دارد؛ از جمله طرح ارسال نفت سنتزي به پالايشگاههاي نفت که هفته گذشته وارد فاز تکميلي شد که بايد آن را حاصل جمع کار گروهي مجموعه هاي مختلف در اين صنعت دانست که در مقطع زماني کوتاه اين مهم را به ثمر رسانده و بايد منتظر اقدامهاي مهمتري در اين عرصه باشيم که در آينده از آن خواهيم شنيد.
این اقدام طبق اعلام فرخ علیخانی، معاون تولید شرکت ملی نفت ایران، حاصل حرکت گروهی میان شرکتهای ملی نفت ایران، پالایش و پخش فرآورده های نفتی و همچنین مجتمع گازی پارس جنوبی است. ارسال نفت سنتزی پارس جنوبی به پالایشگاهها، برنامه ای است که با هدف استفاده بهینه از مازاد میعانات گازی تدوین و با همکاری سازنده میان معاونت تولید شرکت ملی نفت ایران و شرکتهای ملی مناطق نفتخیز جنوب و نفت فلات قاره ایران به سرانجام رسیده است.
طرح ارسال نفت سنتزی به منظور دریافت میعانات گازی پارس جنوبی از سوی منطقه عملیاتی بهرگان شرکت نفت فلات قاره ایران، ارسال آن به واحد بهره برداری مارون ۲ و سپس انتقال به پالایشگاههای شمالی برای نخستین بار و با هدفگذاری مصرف بهینه میعانات گازی در صنعت نفت کشور هدفگذاری شده است. چندی قبل بود که معاون تولید شرکت ملی نفت ایران با همراهی مدیران ارشد شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به منظور بررسی ظرفیتهای مناطق نفتخیز جنوب در زمینه ارسال نفت سنتزی به پالایشگاههای کشور، از جمله تلمبه خانه امیدیه و تلمبه خانه مایل ۴۰ ماهشهر بازدید و اظهارامیدواری کرد که این مهم در کمتر از یک ماه به ثمر برسد و اکنون این مهم به نتیجه رسیده است.
طبق اعلام احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، پس از طرح موضوع امکان سنجی ارسال نفت سنتزی به سمت مقاصد پالایشگاهی در ستاد مناطق نفتخیز جنوب و شرکتهای بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و گچساران، گروههای کاری تشکیل و بازدیدهای میدانی و مطالعات انجام شد. به واسطه وجود زیرساختها و شبکه گسترده ای از خطوط لوله جریانی به سمت پالایشگاهها در مناطق نفتخیز جنوب و با دانش و تلاش شبانه روزی همکاران این طرح مهم در بازه زمانی کوتاه نهایی شد. او گفته بود که امکان افزایش ظرفیت دریافت و ارسال نفت سنتزی به پالایشگاهها وجود دارد.
افزون بر این فرخ علیخانی از ارسال روزانه ۲۰ هزار بشکه نفت سنتزی به عنوان خوراک پالایشگاه آبادان از چهارشنبه هشتم مرداد خبر داده است. به گفته معاون تولید شرکت ملی نفت ایران، عمده تولید گاز کشور از پارس جنوبی صورت می گیرد که همراه آن میعانات گازی تولید میشود. میعانات گازی در برخی از پالایشگاهها و پتروشیمی ها به ویژه پالایشگاه ستاره خلیج فارس استفاده میشود.
شاید این سوال مطرح شود که راهکارهای پیش رو برای مدیریت میعانات گازی چیست و آیا تمهیدی در این زمینه در نظر گرفته شده است. برای اینکه بهتر بدانیم باید این توضیحات معاون تولید شرکت ملی نفت ایران را دنبال کنیم که تولید نفت سنتزی یکی از روشهای به کارگیری میعانات مازاد بود که در واقع ترکیب نفت خام فوق سنگین و میعانات گازی با نسبتی مشخص برای استفاده در پالایشگاهها به عنوان خوراک است. برای بکارگیری این روش جلسات مختلف و برنامه ریزی های متعددی انجام شده است. ابتدا برنامه ریزی برای استفاده از آن به عنوان بخشی از خوراک پالایشگاههای شمال کشور از مبدا پالایشگاه اصفهان صورت گرفت و پس از عملیاتی شدن و تثبیت شرایط، در فاز تکمیلی تامین بخشی از خوراک پالایشگاه آبادان نیز از این نوع نفت در دستور کار قرار گرفته و اجرایی شده است. نفت سنتزی از بهرگان با استفاده از خطوط لوله شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به تلمبه خانه امیدیه و بعد به سمت پالایشگاه اصفهان ارسال میشود و با تثبیت شرایط و ایجاد هماهنگی میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، اجرای طرح برای پالایشگاه آبادان هم کلید خورد. با توجه به اینکه خط لوله موردنظر برای ارسال نفت سنتزی به پالایشگاه آبادان وجود نداشت، نزدیک نقاط شناسایی و در مدت ۱۶ روز از سوی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، خط لوله مورد نظر بین دو خط ایجاد و هشتم مرداد ماه انتقال نفت سنتزی به پالایشگاه آبادان با دبی روزانه ۲۰ هزار بشکه آغاز شد. اکنون ۵۰ هزار بشکه در روز برای اصفهان و ۲۰ هزار بشکه در روز به سمت آبادان ارسال میشود و پس از دریافت بازخورد پالایشگاه آبادان این برنامه وجود دارد که جمع ارسال خوراک نفت سنتزی به دو پالایشگاه در مجموع بین ۸۰ تا ۹۰ هزار بشکه در روز برسد.
طبق اعلام علیخانی، ارسال نفت سنتزی به پالایشگاه اصفهان به معنای ارسال این خوراک به رینگ پالایشگاههای شمال کشور است که پالایشگاههای تهران و تبریز را نیز در بر می گیرد. نکته مهمتر آنکه نفت سنتزی ترکیبی است که به مشخصات خوراک اصلی پالایشگاهها نزدیک است و به حجم خوراک موجود اضافه میشود و بر همین اساس هر میزان که بخواهیم می توانیم نفت سنتزی تهیه و به خوراک اصلی پالایشگاهها اضافه کنیم و هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. این موفقیت بزرگ نتیجه تلاش تیمی متشکل از شرکتهای مختلف وزارت نفت و نظارت شخص مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و پیگیری های وزیر نفت است.
فصل جديد همکاري نفت و مجلس
سعيد سپهري کيان خوزستان، درحالي که داغ ترين و شرجي ترين روزهاي مرداد سال را که در اصلاح بومي «خرماپزان» ناميده مي شود، سپري مي کند، اولين مقصد سفر کميسيون انرژي مجلس يازدهم بود. در اين گزارش، به اهداف و خلاصه اي از آنچه در اين سفر روي داده است، پرداخته مي شود. رئيس و تعدادي از اعضاي کميسيون مجلس در ابتداي سفر، به آبادان رفتند و به بررسي روند اجرايي فاز2 پالايشگاه آبادان پرداختند. در نشست رئيس و اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با معاون مديرعامل شرکت ملي نفت در امور توليد و مدير عامل و مديران ارشد مناطق نفت خيز جنوب که پنجشنبه 9 مرداد در ساختمان مرکزي اين شرکت در اهواز برگزار شد، احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، گزارشي مفصل از عملکرد و دستاوردهاي بزرگ اين شرکت در حوزه هاي مختلف توليد، ساخت و مسؤوليت هاي اجتماعي ارائه کرد که با بازخورد مثبت از سوي رئيس کميسيون انرژي مجلس مواجه شد. فريدون عباسي گفت: «رشد سازندگان و پيمانکاران داخلي بخصوص خوزستاني ها، در سايه حمايت و اعتماد مناطق نفت خيز جنوب محقق شده است.» مي توان واگذاري طرح هاي کلان اين شرکت از جمله ابَرپروژه هايي مثل نگهداشت و افزايش توان توليد( طرح 28 مخزن)، طرح جمع آوري گازهاي مشعل و طرح بازسازي و نوسازي تاسيسات روسطحي را از دلايل اين اظهار نظر دانست که زمينه ايجاد بستري مناسب براي تقويت و توانمند سازي شرکت هاي ايراني و سازندگان را فراهم آورده است. در بخش ديگري از اين گزارش نيز از ساخت داخل بيش از 80 درصد کالا و تجهيزات مورد نياز صنعت نفت از سوي سازندگان داخلي سخن به ميان آمد که تعامل ميان صنعت نفت و سازندگان، پيمانکاران و دانش بنيان هاي داخلي باعث شده تا توليد در شرايط تحريمي هم به ميزان 104 درصد برنامه تحقق يابد، موضوعي که شاهدي بر اين مدعا بود؛ البته عباسي خواهان شناسايي، تقويت و به کارگيري بيش از پيش سازندگان استان هاي نفت خيز در پروژه هاي ساخت داخل شد. اعضاي کميسيون انرژي مجلس براي همکاري و انجام اقدام هاي مشترک، اعلام آمادگي کردند و رئيس کميسيون انرژي، يکي از اولويت هاي اين کميسيون را رفع موانع پيش روي صنعت نفت براي کمک به توسعه و رفع محروميت از استان هاي نفت خيز (بويژه خوزستان) و تسهيل انجام اقدام هاي مرتبط با مسؤوليت هاي اجتماعي صنعت نفت دانست.
فريدون عباسي يادآور شد که کميسيون، درصدد است به منظور رفع موانع پيش روي صنعت نفت، از مجلس مصوبات مناسب را اخذ کند و با توجه به محدوديت هاي مالي، با انجام کارشناسي هاي مشترک، اعتبارات مورد نياز صنعت نفت براي پيشبرد اهداف توليد، از منابع داخلي تامين شود و به عنوان رابط بين ساير کميسيون ها، مسائل مرتبط با مناطق نفت خيز جنوب در مجلس را پيگيري و از کمک ساير کميسيون ها براي سرعت بخشي فرايندهاي قانوني و اجرايي طرح هاي کلان مناطق نفت خيز جنوب استفاده کند. اين تصميم ها مي تواند زنجيره قدرتمندي را ايجاد کند تا مسير همکاري بخش خصوصي کشور و صنعت نفت، با حمايت مجلس هموار شده و در نهايت مردم از نتايج اقتصادي، عمراني و فرهنگي آن بهره مند شوند.
روز دوم حضور در مناطق نفت خيز جنوب و سفر به زادگاه نفت ايران، شاهد بازديد کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي از چاه شماره يک و مرکز اورژانس نفت بوديم؛ مرکزي که اکنون و پس از آسيب هاي ناشي از زلزله بازسازي شده بود. رئيس کميسيون انرژي مجلس، ضمن تقدير از همت نفتي ها در عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي در قبال مردم، بر لزوم توجه ويژه وزارتخانه هاي نفت و نيرو به استان خوزستان تاکيد کرد. فريدون عباسي گفت: «با ايجاد ظرفيت هاي پالايشي و پتروشيمي، مي توان ضمن جلوگيري از خام فروشي، به ايجاد اشتغال و توسعه صنعتي، ايجاد ارزش افزوده و کسب درآمدهاي بيشتر دست يافت. مجلس شوراي اسلامي، مکمل دولت است و چنانچه به هر دليل، دولت لايحه هاي اثربخش مد نظر مجلس را ارائه نکند، خود نمايندگان و مجلس مي توانند براي ارتقاي سطح رفاه عمومي و به منظور ريل گذاري براي حرکت بهتر دولت، با طرح و تصويب قوانين کارشناسي شده به تحولات مثبت اجتماعي کمک کنند. «تاکيد بر نقش مکمل مجلس، يعني راهبردهاي نوين و موثر؛ راهبردهايي که در آينده نزديک مسير صنعت نفت را براي ايجاد بسترهاي مناسب صنعتي، اقتصادي و عمومي هموارتر خواهد ساخت.»
معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در امور توليد نيز مسجدسليمان را نقطه رويش و مبدا تاريخ نفت برشمرد و تاکيد کرد که تاريخچه صنعت نفت ايران با مسجدسليمان اصالت يافته است.
فرخ عليخاني که نيت و تصميم وزارت نفت را بر حل مشکلات زادگاه نفت متمرکز مي دانست، گفت: «در حوادث و مشکلات يک سال گذشته و در بحران هاي جدي مانند سيلاب و زلزله، بدون آنکه کسي متوجه شود، در کنار مردم مانديم و با گسيل و به کارگيري تجهيزات لجستيکي، پرداخت هزينه ها، کمک رساني و ارائه خدمات به شهروندان، تا حد ممکن آلام آنها را کاهش داديم؛ هرچند حق مسجدسليمان اين نيست و بايد به آن توجه بيشتري شود؛ اما تمرکز انتظارات از وزارت نفت درست نيست و ساير وزارتخانه ها هم بايد در توسعه مسجدسليمان و رفع مشکلات اين شهر نقش آفريني کنند.»
سخنان احمد محمدي مديرعامل شرکت ملي مناطق نفخيز جنوب را نيز مي توان همسو با عزم صنعت نفت براي رفع مشکلات شمال استان خوزستان بويژه مسجدسليمان مورد استناد قرار داد. وي در گزارش خود خاطرنشان کرد: «دستاوردهاي طرح توسعه 28 مخزن مناطق نفت خيز جنوب در مسجدسليمان بسيار مثبت است؛ در اين طرح 4 هدف ايجاد اشتغال بومي، توانمند سازي پيمانکاران و سازندگان ملي و محلي، حداکثرسازي قطعات ساخت داخل و در انتها توسعه مخازن، پيگيري مي شود.
افزون بر اين طرح، مناطق نفت خيز جنوب با جمع آوري گازهاي مشعل در مناطق شرق و مرکز خوزستان، ضمن حفاظت از محيط زيست به ايجاد ثروت و ارزش افزوده مالي براي کشور اقدام کرده و آمادگي دارد در شمال خوزستان و در گستره جغرافيايي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان نيز اين طرح مهم را با کمک پتروشيمي ها به سرانجام برساند.»
اين سفر به پايان رسيد و کميسيون انرژي مجلس، عزمش را جزم کرده است تا نهايت همکاري را با صنعت نفت، بويژه مناطق نفت خيز جنوب در حوزه اخذ مصوبات قانوني مرتبط با توليد و تامين مالي پروژه هاي کلان از منابع داخلي داشته باشد. در صورت تحقق اين مهم، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، بيش از پيش در انجام رسالت خود، يعني توليد پايدار نفت خام و عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي براي تامين بخشي از نيازهاي عمراني، فرهنگي، آموزشي و بهداشتي مردم، موفق تر خواهد بود.
تقدير رئيس جمهور از عملکرد صنعت پتروشيمي براي دومين بار
مشعل صنعت پتروشيمي در چند سال اخير بار سنگيني را از دوش دولت برداشته و بر دوش خود کشيده است. اگرچه در چند ساله تحريم و شرايط اقتصادي سخت پتروشيمي ها هم فشار زيادي را تحمل کردند، اما آنها در همين چند سال قوي تر و بزرگتر و برخوردارتر شده اند و در همين ماه ها ارزآوري خوبي براي کشور داشته اند و در همين روزها برنامه هاي افتتاح و بهره برداري در نوبت هستند و دروازه هاي صادراتي از مقاصد مختلف فعال و پرتکاپو هستند. همين عملکرد بوده است که باعث شده حسن روحاني - رئيس جمهور در اين چند ماه اخير بارها درباره اهميت همراهي و همکاري صنعت پتروشيمي با مجموعه دولت و صنعت صحبت کند و زبان به تعريف بگشايد. او دي ماه 98 و در روز صنعت پتروشيمي، مجتمع هاي پتروشيمي را سرداران جبهه اقتصاد برشمرد که در کنار حضور شجاعانه و هشيارانه مردم هميشه در صحنه، باعث شکست دشمنان شده اند و چند روز قبل در نشست هيات دولت به تلاش اين صنعت براي دو برابر شدن ميزان توليد اشاره و آن را مورد تقدير قرار داد.
صنعت پتروشيمي به عنوان صنعتي پيشرو که در چند دهه گذشته فراز و نشيب زيادي را پشت سر گذاشته است، حالا در ميانه جهش دوم خود قرار دارد و در سال گذشته و سال جاري برنامه هاي مفصلي براي توسعه فعاليت هاي خود دارد که به دليل شرايط همه گيري ويروس کرونا چندان رسانه اي نشده اما متوقف نمانده است. اين صنعت بيش از 15 پروژه آماده افتتاح و بهره برداري در دست دارد که هر کدام سهم قابل توجهي از بازارهاي داخلي و صادراتي را تامين مي کنند. بهزاد محمدي، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي، چندي قبل اعلام کرد که بهره برداري از 16 طرح پتروشيمي براي سال 99 برنامه ريزي شده است که با افتتاح اين طرح ها توليد محصول نهايي سال 99 صنعت پتروشيمي از 31 به 37 ميليون تن مي رسد. در همين راستا، دکتر حسن روحاني - رئيس جمهوري در جلسه هيات دولت هفته گذشته با بيان اينکه توليد محصولات پتروشيمي ما در هفت سال 2 برابر شده است، گفت: توليد محصولات پتروشيمي کشور در سال 92، 56 ميليون تن بوده است که پايان امسال به 100 ميليون تن مي رسد. او گفت: ما در اين دو سال و چند ماه روزهاي سختي را پشت سر گذرانديم و براي مردم هم روزهاي راحتي نبود، اما به لطف خدا اساس کشور و نظام و چارچوب اقتصاد کشور و زندگي مردم در حداقل نياز مردم و ضرورت مردم به خوبي اداره شده است. امروز کالاي اساسي به فور در اختيار مردم است. در بخش توليد، توليدگران ما کار بسيار بزرگي را انجام دادند. يعني توليدگراني که در صنايع مهم ما که امروز بخش بزرگي از صادرات غيرنفتي به آنها وابسته است کارهاي بزرگي انجام دادند. وي با بيان اينکه کارخانه هاي ما حتي از پارسال بيشتر توليد کرده اند، افزود: صادرات غيرنفتي از نظر درآمدي ممکن است مقداري کاهش يافته باشد، اما از نظر وزني افزايش يافته است. فولاد، مس، آلومينيوم و پتروشيمي بيشتري توليد مي کنيم. توليد سر جاي خود است. وقتي توليد و اشتغال است و توليد هم رو به افزايش است، صادرات هم رو به افزايش خواهد بود. رئيس جمهوري با بيان اينکه دشمن در عرصه اقتصادي ما را زمين نزده و نتوانسته صادرات ما را متوقف کند، تصريح کرد: البته مشکلاتي هست که بايد دست به دست هم بدهيم تا قابل حل باشد. بخشي قابل حل است و بخشي هم به خاطر تحريم و کروناست. روحاني با بيان اينکه کاري که توليدکنندگان بزرگ ما انجام دادند، کار بزرگي بوده است، عنوان کرد: مردم بدانند در هفت سال گذشته توليد فولاد در تمام زنجيره نسبت به تاريخ قبل ايران دو برابر شده است. از تمام مراحل يعني از معدن، کنسانتره، گندله، فولاد و آهن اسفنجي دو برابر شده است. در پتروشيمي هم توليدات ما در اين هفت سال دو برابر شده است. توليد ما 56 ميليون در سال 92 بوده که تا آخر سال به 100 ميليون تن مي رسد.
وي با بيان اينکه همه شرکت هاي ما به ويژه شرکت هاي مهم و بزرگ و آنهايي که ارز ما را تامين مي کنند، فعال هستند، گفت: در 10 روز گذشته صادرکنندگان و شرکت هاي مقيد که عمدتا فولاد و پتروشيمي ها هستند، 2.5 ميليارد دلار ارز را پس داده اند و بسياري از آنها ارز را به درستي به سامانه نيما بازمي گردانند. البته اقليتي هم هستند که متخلف بوده و بايد براساس قانون با آنها برخورد شود.رئيس جمهوري افزود: امروز شاهد آرامشي در کشور هستيم و هيچ کدام از قوا به دنبال حاشيه سازي نيستند. بايد همديگر را کمک و همکاري کنيم و اگر نکته اي هم مي خواهند به ما گوشزد کنند، راه حل را هم پيش روي ما قرار دهند، وگرنه نقد خالي دردي را دوا نمي کند.
رئيس جمهوري همچنين در نشستي که با فعالان صنايع پتروشيمي و فولاد کشور داشت تاکيد کرد که زنجيره توليد محصولات پتروشيمي بايد تا مصرف نهايي تکميل شود و در ادامه گفت: در اين صنعت از خام فروشي فاصله گرفته ايم که رشد دو برابري مقدار توليد محصولات پتروشيمي در هفت سال گذشته تحول بزرگي در اين صنعت ايجاد کرده است.او با بيان اينکه 14 ميليارد دلار براي پيشبرد گام دوم توسعه در بخش پتروشيمي و 8 ميليارد دلار هم تاکنون براي جهش سوم که سال 1404 به نتيجه مي رسد، سرمايه گذاري کرده ايم و افزود: دو بخش فولاد و پتروشيمي به موقع ارز خود را برگردانده اند و اگر دولت افتخار مي کند که در برابر آمريکا، تحريم و فشار خارجي ايستاده است، اين ايستادگي در سايه کمک و تلاش همه توليدکنندگان، سرمايه گذاران و کارآفرينان به ويژه در زنجيره فولاد و پتروشيمي امکانپذير شده است. روحاني با تأکيد بر تکميل بودن زنجيره توليد ادامه داد: زنجيره توليد در روند توليد محصول تا مصرف نهايي بايد کامل باشد و خوشبختانه امروز در بخش اعظم محصولات بخش پتروشيمي و فولاد در کشور بي نياز هستيم و روي پاي خود ايستاده ايم و خوداتکايي و خودکفايي از دستاوردهاي مهم اين توليدات ارزشمند در کشور بوده است. وي با اشاره به ضرورت جلوگيري از خام فروشي در محصولات توليدي کشور، گفت: امروز صنايع پتروشيمي و فولاد از خام فروشي جدا شده و به ارزش افزوده رسيده ايم که مي تواند سبب رونق اشتغال و توسعه صنايع پايين دستي شود.روحاني با اشاره به اينکه با افتتاح طرح هاي هفده گانه پتروشيمي در سال 99، حدود 25 ميليون تن به محصولات پتروشيمي اضافه مي شود، گفت: اين بحث يک سال يعني سال 99 است. در يک سال در شرايط تحريم مي بينيم حرکت بزرگي انجام شده است.رئيس جمهوري دو برابر شدن مقدار توليد محصولات پتروشيمي و فولادي در هفت سال گذشته را نتيجه اقدام ارزشمند و هنر بزرگ توليدگران، متخصصان، کارشناسان و کارگران کشور برشمرد و اظهار کرد: اين افزايش توليد تحول بزرگي در صنايع فولاد و پتروشيمي کشور ايجاد کرده است.روحاني با تاکيد بر اينکه ما به عنوان نمايندگان مردم مسووليت همه کشور را به عهده داريم، يادآور شد: همه بايد منافع، اهداف و نيازهاي ملي را در نظر بگيريم و اساس مسووليت ما حفظ منافع کشور است. نبايد فقط به فکر دوره کوتاه مسئوليت خود باشيم، اين تفکر نادرستي است که در اقدام ها و فعاليت ها فقط چهار سال يا يک سال باقيمانده از دولت خود را ببينيم، همه دولت ها وظيفه سنگين و بزرگي به عهده دارند و آن حفظ منافع ملي و مصالح کشور است.
رئيس جمهوري با بيان اينکه مسائل و مشکلات مطرح شده از سوي مديران شرکت هاي پتروشيمي و فولاد در اين نشست در جلسه هماهنگي اقتصادي دولت مطرح و براي حل مشکلات تصميم گيري مي شود، افزود: از همه توليدکنندگان و تلاش گراني که در شرايط سخت تحريم و فشار اقتصادي دشمن و شيوع ويروس کرونا براي توسعه کشور و افزايش توليد تلاش کردند، سپاسگزاري مي کنم.روحاني با بيان اينکه دشمنان تصور مي کردند دو يا سه ماه پس از تحريم و جنگ اقتصادي عليه ملت ايران ما مجبور به تماس با آنها خواهيم شد، گفت: در طول دو سال و سه ماه که از اعمال شديدترين تحريم هاي اقتصادي گذشته است خودشان بارها درخواست مذاکره و گفت وگو کرده اند.رئيس جمهوري در اين جلسه هم اظهارات قبلي خود درباره تلاش و همراهي پتروشيمي ها به عنوان سرداران جنگ اقتصادي را مجددا تکرار کرد و گفت: همه مردم در اين مدت به سهم خود در مقابل فشار اقتصادي دشمن ايستادگي کردند اما توليدگران در خط مقدم اين مبارزه بودند و صنعت فولاد و پتروشيمي در خط مقدم قرار داشتند که توانستيم در مقابل دشمن ايستادگي کنيم.رئيس جمهوري با بيان اينکه تلاش و کوشش براي توسعه کشور و جهش توليد در سال جاري و سال آينده هم ادامه خواهد داشت، افزود: با افتتاح طرح هاي جديد در بخش هاي پتروشيمي و فولاد طي هفته ها و ماه هاي آينده روند حرکت بزرگ توسعه کشور و جهش توليد را شاهد خواهيم بود.
وي با تأکيد بر اهميت رونق بازار سرمايه و عرضه سهام شرکت هاي توليدي در بورس تصريح کرد: در عرضه سهام خود در بورس جديت بيشتري به خرج دهيد که هم به نفع خودتان است و هم رونق بيشتر بازار سرمايه را به همراه خواهد داشت.رئيس جمهوري خطاب به مديران شرکت هاي پتروشيمي و فولاد گفت: در توليد محصولات خود نيازمندي هاي داخلي را به گونه اي تأمين کنيد که هم علامت نادرست به بازار ارز داده نشود و هم بازار داخلي را تحت تاثير قرار ندهد.پيش از سخنان رئيس جمهوري در نشست با توليدکنندگان و فعالان صنايع پتروشيمي و فولاد کشور، بيژن زنگنه، وزير نفت و مدرس خياباني، سرپرست وزارت صمت گزارشي از وضع صنايع پتروشيمي و فولاد و روند توليد و صادرات محصولات در اين دو حوزه ارائه کردند و چند تن از مديران اين دو صنعت به بيان ديدگاه ها و طرح مشکلات خود پرداختند و حمايت دولت و رئيس جمهوري براي رفع اين مشکلات را خواستار شدند.
گفت و گوي «مشعل» با رئيس نگهداري و تعميرات پالايشگاه تهران
سميه راهپيما تعميرات اساسي، يك فرايند تعميرات پيشگيرانه است كه به بيان دقيق تر مي توان آن را بازگرداني واحد به شرايط قابل اطمينان براي يك دوره عملكرد طولاني مدت (بيش از 3 سال) در نظر گرفت. در تعميرات اساسي، تمامي تجهيزات موجود در واحد، باز شده و از تمام قسمت هاي تجهيزات بازرسي مي شود و پس از آن، تعمير يا تعويض قطعات و خطوط انتقال، بر اساس درخواست اداره هاي بهره برداري و بازرسي فني، مبتني بر دستور كارهاي صادر شده، صورت مي گيرد، همچنين در هر دوره از تعميرات اساسي، اقدام هاي بهبودي كه در شرايط عمليات واحد قابل انجام نيست نيز نصب و راه اندازي مي شوند. در واقع، در پايان هر دوره تعميرات اساسي، واحد براي يك دوره عملكرد با كيفيت مطلوب تضمين مي شود. شرکت هاي پالايشي در يک بازه زماني مشخص، تعميرات اساسي واحدها را در برنامه هاي خود دارند؛ پالايش نفت تهران، يکي از اين شرکت هاست که تعميرات واحدهاي آيزوماکس و هيدروژن شماره 2 را تابستان امسال (15 تير امسال و به مدت 28 روز) انجام داده است. براي بررسي جزييات بيشتر با محمد علي هاشمي، رئيس نگهداري و تعميرات شرکت پالايش نفت تهران به گفت وگو نشسته ايم که در ادامه مي خوانيد:
واحدهاي آيزوماکس و هيدروژن شماره 2 تحت تعميرات اساسي قرار گرفته اند. واحد آيزوماكس خوراك آيزوفيد حاصل از تقطير در خلا را به همراه هيدروژن دريافتي از واحد هيدروژن شماره 2 با خلوص 5/ 96درصد در مجاورت كاتاليست نيكل موليبدن به محصولات با ارزشي نظير گاز مايع، نفتا، سوخت جت و ديزل مرغوب تبديل مي كند. از آنجا كه اين تبديل در دما و فشار بالا (bar 170) در محيطي مملو از گازهاي خورنده انجام مي شود، بنابراين اهميت فرايند تعميرات اساسي كه لازمه استمرار عمليات اين واحد در كاهش توليد نفت كوره و توليد فراورده هاي با ارزش محسوب مي شود، محرز است.
در اين دوره از تعميرات اساسي، اقدام هاي زيادي انجام شده که مهم ترين آنها عبارتند از:
تعميرات اساسي 4 دستگاه راكتور شامل احيا، تخليه، الك و شارژ مجدد کاتاليست ها
تعميرات اساسي 6 دستگاه کوره
تميز كاري و بازديد pig tail هاي كوره و تعويض 16 عدد ازpig tail هاي کوره، همراه با تخليه، الك و بارگيري كاتاليست Reformer.
نوسازي بخش عمده اي از Piping واحدهاي آيزوماكس و هيدروژن که دچار خوردگي شده بودند.
تعميرات اساسي مبدل ها و فن هاي هوايي واحد
تعميرات اساسي برج ها و ظروف واحد از جمله برج هاي
عايقكاري مجدد بدنه ظروف، برج ها و خطوط انتقال
بهبود رفراكتوري كوره هاي واحد آيزوماكس و واحد هيدروژن
نصب تلمبه هاي جديد و
رنگ آميزي سطوح مبدل ها، برج ها و ظروف
در زمان اوج كار تا سقف510 نفر نيرو جذب شده است.
برگزاري کلاس هاي ايمني براي آشنايي نفرات با کارکرد واحد و آموزش ايمني فردي، ارزيابي، مصاحبه و معاينه در زمان جذب نيروي انساني انجام شده است. در اين ميان افرادي که بيماري زمينه اي و ضعف ايمني يا محدوديتي براي کار داشتند، جذب نشده اند، ضمن آنکه تست ترياژ کرونا براي تمامي نيروها و غربالگري افراد از نظر بيماري کرونا انجام شده است.
از جمله تمهيدات انجام شده در زمينه پيشگيري از کرونا در تعميرات اساسي مي توان به موارد زير اشاره کرد:
در نظر گرفتن ماسک سه لايه براي تک تک نفرات به صورت روزانه (هر روز حداقل دو عدد براي هر نفر )
بررسي نفرات از نظر کرونا در زمان انجام تعميرات اساسي و مرخص کردن افراد مشکوک به کرونا
تحويل غذا در ظرف هاي يک بار مصرف براي نفرات رسمي، پيماني و موقت
توزيع آب آشاميدني در بطري هاي يکبار مصرف
رعايت فاصله اجتماعي در سرويس اياب و ذهاب (در اتوبوس و ميني بوس هر دو صندلي به يک نفر اختصاص داده شده است.)
ضدعفوني کردن سطوحي که افراد از آن استفاده مي کنند.
ضد عفوني کانکس ها، رستوران ها، سرويس هاي اياب و ذهاب و...
آيا در تعميرات اساسي از تجهيزات ساخت داخل استفاده شده است؟ اگر پاسخ مثبت است، چه تجهيزاتي به كار رفته است؟
طي سال هاي گذشته، هدف شركت نهايت استفاده از تجهيزات ساخت داخل بوده و عمده تجهيزات و تاسيسات كليدي از سوي شركت هاي داخلي ساخته مي شوند. برخي از نمونه هاي مهم به شرح زير است:
ساخت ظرف طبق نقشه هاي مهندسي در داخل
ساخت و نصب فن هاي هوايي فشار قوي به تعداد 6 عدد
تامين ورق خريداري شده براي تعويض بخشي از بدنه ظرف از شرکت هاي داخلي
تامين قطعات مورد نياز براي تعميرات اساسي کمپرسور از شرکت هاي داخلي
تامين قطعات مورد نياز به منظور تعويض تيوب مبدل هاي واحد از شركت هاي داخلي (تعويض سه مبدل تيوب)
تامين چنل مبدل هاي از جنس استنل استيل از شرکت هاي داخلي
خريداري و نصب تلمبه هاي جديد , همراه با الکتروموتور جديد از شركت هاي داخلي
توانمندي مهندسان داخلي چه كمكي به تعميرات در اين دوره كرده است؟
بهبود توانمندي مهندسان داخلي و تهيه قطعات مورد نياز براي تعميرات اساسي از شركت هاي داخلي، ضمن تسهيل تامين قطعات و تجهيزات، سبب كاهش زمان و هزينه تعميرات اساسي شده است.
تعميرات اساسي واحدهاي آيزوماکس شمالي و هيدروژن شمالي در فاصله زماني سه ساله برنامه ريزي شده است؛اما با توجه به شرايط عملياتي مناسب اين واحدها، با هماهنگي كارشناسان و مسؤولان ذي ربط، تعميرات اساسي با يک سال تاخير و پس از چهار سال توليد بدون وقفه انجام شده است.
استفاده حداكثري از نيروهاي تعميرات روزانه با تجربه مناسب و كاهش تعداد نيروهاي قراردادي كوتاه مدت، معاينات مناسب مركز سلامت كار و بهبود كيفيت نيروي انساني و استفاده از ICE BLASTING براي نخستين بار براي تميزكاري تيوب هاي ناحيه جا به جايي در كوره از جمله نقاط قوت اين دوره از تعميرات است، ضمن آنکه استفاده برنامه ريزي شده از ابزارهاي نوين نظير دستگاه Torque meter هيدروليك برقي، اره نواري برقي، بالابر برقي، جاروبرقي صنعتي مناسب تميز كاري داخل راكتورها و متر ليزري و ثبت ورود و خروج نفرات و دريافت بن غذا با کارت ساعت زني، از ديگر مزاياي اين دوره از تعميرات به شمار مي رود.
اما در مقابل نقاط قوت با برخي ضعف ها نيز روبه رو بوديم که از آن جمله مي توان به كاهش تعداد نيروي انساني نسبت به نيروي برنامه ريزي شده با توجه به نگراني از شيوع ويروس کرونا و برخوردار نبودن برخي از نيروهاي قراردادي کوتاه مدت به تجربه و تخصص کافي اشاره کرد.
بزرگترين چالش در اين دوره از تعميرات اساسي، انجام تعميرات همگام با شيوع گسترده ويروس کرونا بوده است. در عمل تغيير سبك هاي رفتاري، رعايت الزام هاي فاصله گذاري اجتماعي، استفاده از ماسك و ضدعفوني مداوم سطوح و دست ها كه براي مقابله با شيوع ويروس كرونا صورت مي گيرند، ضمن ايجاد كار مازاد بر فعاليت هاي عادي روزانه، انجام فرايندهايي نظير آموزش مداوم کارکنان، هماهنگي هاي مورد نياز براي اخذ پروانه هاي كاري، انجام فعاليت هاي تيمي چند تخصصي، كار در ظروف و برج ها و جذب و به كار گيري نيروهاي مجرب و متخصص داراي ريسك هاي سلامت را با چالش مواجه كرده است.
ايجاد شركت هاي بزرگ براي تامين نيروي متخصص تعميرات اساسي كه به كارگاه هاي آموزشي براي توسعه مهارت هاي شغلي مورد نياز در تعميرات اساسي مجهز شده باشند و به همه پالايشگاه ها خدمات رساني كنند، ضروري به نظر مي رسد. اين شركت ها مي توانند سالانه معاينه سلامت شغلي، دوره هاي ايمني و آموزش هاي متنوع مرتبط با صدور پروانه هاي كاري را برگزار كنند تا از تكرار زمانبر آنها در پالايشگاه ها جلوگيري شود. در شرايط فعلي، برخي نيروهاي مستعد، پس از چند دوره حضور در تعميرات اساسي، جذب ساير شركت ها يا سازمان ها مي شوند و بتدريج از حضور در تعميرات اساسي امتناع مي کنند.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است، از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت و دانستني هاي آن، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود. دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، مي تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن، بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت را به دنبال دارد. با بهره مندي از نکات «درس آموزي از حوادث» و دانستني هاي موجود در آن، مي توان از نوع وقايع ناخواسته تشديد کننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که سبب محدود کردن عواقب ناشي از حوادث مي شود، دست يافت. نشريه «مشعل» قصد دارد در کنار درس آموزي از حوادث صنعت نفت، برخي نکات آموزشي را براي کاهش حوادث در اين صنعت منتشر کند.
در اين شماره به زنجيره اي از خطرات پنهان پرداخته مي شود که در ادامه مي خوانيد:
واحدي پس از توقف، دوباره در حال راه اندازي بود. فرايند جداسازي قطرات روغن ( Mist) با استفاده از دستگاه دمنده که در مسير ونت نصب شده بود، در سرويس قرار داشت. ناگهان پولي دوار در دمنده، شکسته وتکه هاي آن مشابه يک انفجار پرتاب که خوشبختانه حفاظ پولي، مانع از پرتاب تکه ها به اطراف مي شود. اگر حفاظ، صرفا براي جلوگيري از تماس طراحي شده يا به منظور تعميرات باز شده بود، تکه هاي پرتاب شده مي توانست باعث صدمه يا حتي فوت افراد در مجاورت دستگاه شود. مقدار قابل توجهي آب، از محفظه سازي در داخل دستگاه دمنده وجود داشت. به همين دليل، چرخش شفت متوقف شده بود، در حالي که پولي همچنان حرکت مي کرد. همين امر سبب شکستن و خرد شدن پولي شد. مسير تخليه جاده سازي حاوي يک آب بند است. اين آب بند و شير يکطرفه، مانع از برگشت جريان هوا شده و باعث مي شود عمليات جداسازي در محيطي با کمي فشار منفي صورت گيرد.
هنگام بررسي و آناليز خطرات فرايندي، قطعات و اجزايي که در ايمني نقش حياتي داشته و نقص آنها عواقب جدي به دنبال خواهد داشت، شناسايي مي شوند. اين اجزا را شناسايي کرده و از عملکردشان آگاه باشيد.
اطمينان حاصل کنيد که تجهيزات ايمني حياتي و مهم در واحدتان بدرستي مورد بازرسي قرار گرفته و تعمير و نگهداشت آنها از سوي افراد
ذي صلاح انجام مي شود.
از علت تعبيه شيرها و شيرهاي يکطرفه در طراحي آگاه باشيد. تصور کنيد که اگر اين اجزا بدرستي کار نکنند، چه اتفاقي خواهد افتاد. اگر در انجام مطالعات و آناليز خطرات فرايندي مشارکت داريد، اطمينان حاصل کنيد که نقص شيرها در تمامي حالات مد نظر قرار گرفته است.
نواقص قطعات و اجزاي داخلي تجهيزات مانند خطوط لوله و شيرها قابل مشاهده نيست. اگر به عملکرد صحيح تجهيزات ايمني حياتي مشکوک هستيد، بخصوص آنهايي که در ديد نيستند (مانند زير عايق ها يا پشت لوله ها) نگراني خود را به مهندسان و مديريت گزارش کنيد.
اطمينان يابيد که موقعيت تمامي شيرها، وضعيت تمامي تجهيزات و شرايط فرايندي ( از جمله ميزان مايعات در ظروف) در دستورعمل هاي راه اندازي مشخص شده باشند. قبل از راه اندازي، اين فاکتورها بايد در شرايط خاصي باشند؛ اين مهم بخشي از «آمادگي و مهيا شدن براي عمليات» است.
در زمان توقف واحد، جداکننده روغن و مسير درين آن تخليه و تميز شده بود.
بر اساس دستورعمل راه اندازي، پيش از روشن کردن دمنده، نيازي به پر کردن آب بند نبود. با مسدود شدن مسير درين از طريق شيره، يکطرفه، بخش آب بند به وسيله آب موجود در هوا پر شده بود. بنابر اين در زمان راه اندازي، خالي بوده است.
ذرات گرد و غبار باقيمانده باعث شده تا شير يکطرفه باز بماند. همين امر سبب جريان مداوم هوا در مسير درين شده است.
با اين جريان، آب از طريق مجموعه جداسازي به دمنده انتقال يافته و آب بندي به طور موثر انجام نمي شده است.
در حالي که خطر اصلي، پرتاب قطعات پولي به دليل توقف ناگهاني بوده؛ اما علت اصلي آن ورود هوا از مسير درين بوده است.
مشکل ايجاد شده در شير يکطرفه (که احتمالا مدت ها قبل از توقف واحد به دليل پر شدن آب بند به وجود آمده) قابل مشاهده نبوده است.
نکته
در مورد دستورعمل هاي راه اندازي فکر و از آنها تبعيت کنيد.
اوپک براي پايان عصر کاهش مصرف نفت آماده مي شود
احتمال دارد بحران ويروس کرونا، شرايط حادي را که مدت هاي مديدي براي تقاضاي جهاني نفت خام پيش بيني مي شد، سرانجام رقم بزند و اين موضوع تصميم گيري هاي اعضاي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) را تحت تاثير قرار دهد. همه گيري جهاني کوويد-19، مصرف روزانه نفت خام در سال جاري ميلادي را حدود يک سوم کاهش داده و اين اتفاق با روند رو به رشد استفاده از خودروهاي برقي و روي آوردن به استفاده از منابع انرژي هاي تجديدپذير که خود کاهش برآوردها درباره تقاضاي طولاني مدت نفت را به دنبال داشته، همزمان شده است. اين اوضاع سبب شده برخي مقام ها و مسؤولان در سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، قدرتمندترين حامي بازارهاي جهاني نفت از زمان تاسيس در 60 سال پيش، با خود اين پرسش را مطرح کنند که آيا کاهش شديد تقاضاي جهاني نفت در سال جاري ميلادي، تغيير دائمي را در پي خواهد داشت و اينکه بهترين راه مديريت عرضه در شرايط پايان يافتن «عصر نفت» چيست؟ يک منبع صنعتي نزديک به اوپک به خبرگزاري رويترز گفته است که مردم در حال رويارويي با واقعيتي تازه و تلاش براي پذيرش آن هستند. وي ادامه مي دهد: همه بازيگران کليدي عرصه بازار نفت در ذهن خود به امکان وقوع اين شرايط و اينکه شايد هرگز تقاضا براي نفت خام دوباره احيا نشود، فکر مي کنند. خبرگزاري رويترز با هفت مقام کنوني و پيشين و منابع مرتبط با اوپک گفت وگو داشته و بيشتر مصاحبه شنوندگان تقاضا داشتند که نامشان مطرح نشود. آنان اعلام کردند، بحران امسال که باعث سقوط قيمت نفت خام شاخص برنت درياي شمال به رقم 16 دلار براي هر بشکه شده، اوپک و 13 عضوش را بر آن داشته تا به ديدگاه هاي بلند مدت درباره چشم انداز رشد تقاضاي جهاني نفت خام، با ديده ترديد بنگرند. همين 12 سال پيش بود که کشورهاي عضو اوپک در دوراني که همزمان با افزايش تقاضا، قيمت نفت به اوج خود يعني 145 دلار براي هر بشکه رسيده بود، غرق در پول هاي حاصل از فروش نفت شده بودند. حال چنانچه دوره کاهش دائمي مصرف نفت خام آغاز شده باشد، اعضاي اوپک با تغييري قابل ملاحظه روبه رو خواهند بود. اعضاي اوپک براي افزايش درآمدهاي نفتي به روابط بيشتر و نزديک تري با ديگر توليدکنندگان از قبيل روسيه نياز خواهند داشت و بايد براي جلوگيري از نزاع داخلي ميان اعضا بر سر سهم بازار، آن هم در شرايط شکننده اقتصادي، تلاش کنند. حسن قبازرد که در بازه زماني سال هاي 2006 تا 2013 ميلادي، رياست بخش تحقيقات دبيرخانه اوپک را به عهده داشته و اکنون درباره سياست هاي اين نهاد بين المللي به صندوق هاي پوشش ريسک و بانک هاي سرمايه گذاري مشاوره مي دهد، بر اين باور است که با توجه به سطح تقاضاي پايين تر و افزايش توليد کشورهاي غيرعضو اوپک، مسؤوليت اين سازمان سنگين تر و دشوارتر خواهد بود. يکي از مقام هاي اوپک که در زمينه مطالعات انرژي در وزارتخانه يکي از کشورهاي عضو اوپک فعاليت مي کند، بر اين اعتقاد است که شوک هاي پيش روي تقاضاي جهاني نفت خام در گذشته، رفتار دائمي مصرف کنندگان را تغيير داده است. وي معتقد است، بعيد به نظر مي آيد اين دوره نيز متفاوت از ديگر دوره ها باشد. اين مقام نفتي مي گويد، تقاضا براي نفت خام به سطوح دوران پيش از شيوع همه گيري جهاني کرونا باز نمي گردد و چنانچه اين اتفاق هم بيفتد، بسيار زمانبر خواهد بود. وي ادامه مي دهد: نگراني اصلي اين است که تقاضا براي نفت خام در چند سال آينده به دليل سرعت بالاي تحولات فناورانه، بويژه در زمينه باتري خودروهاي برقي، به اوج مي رسد. در سال 2019 ميلادي، مصرف جهاني نفت خام روزانه 99 ميليون و 70 هزار بشکه بود و اوپک پيش بيني کرده بود که اين رقم در سال 2020 ميلادي به 101 ميليون بشکه در روز خواهد رسيد. اما قرنطينه جهاني ناشي از شيوع ويروس همه گير کرونا در سال جاري ميلادي، هواپيماها را زمين گير و ترافيک خيابان ها را محو کرد تا جايي که اوپک برآورد خود براي تقاضاي جهاني نفت خام را به طور قابل توجهي کاهش داد و به 91 ميليون بشکه در روز رساند و حتي انتظار مي رود تقاضا در سال 2021 ميلادي، همچنان پايين تر از سطح سال 2019 باشد.
توليدکنندگان، تحليلگران حوزه انرژي و شرکت هاي نفتي، مدت هاست که در حال بررسي و برآورد فرارسيدن زمان «اوج نفت» (Peak Oil) يعني نقطه اي که پس از آن ديگر مصرف، روندي کاهشي را در پيش مي گيرد، بوده اند.
با اين حال، تقاضا براي نفت خام تا پيش از امسال و آغاز بحران ويروس کرونا، بجز استثناهاي گاه به گاه در پي رکود اقتصادي، هر سال به طور يکنواخت در حال افزايش بوده است. با اين اوصاف، اوپک همواره برآوردهاي خود را کاهش داده است؛ در سال 2007 ميلادي اين سازمان پيش بيني کرده بود که تقاضاي جهاني نفت خام در سال 2030 ميلادي به 118 ميليون بشکه در روز مي رسد. اوپک پارسال پيش بيني خود درباره تقاضاي جهاني نفت خام در سال 2030 ميلادي را به روزانه 108 ميليون و300 هزار بشکه تعديل کرده است. طبق گفته يک منبع اوپک، انتظار مي رود اين سازمان در گزارش ماه نوامبر 2020 بار ديگر پيش بيني خود درباره مصرف جهاني نفت خام را کاهش دهد. مقام هاي اوپک، از اظهارنظر درباره سياست يا چشم انداز تقاضاي اين سازمان براي درج در اين گزارش خودداري کردند؛ اما اين مقام ها گفته اند که تاريخ نشان داده، اوپک همواره خود را با تحولات تطبيق داده است. پيش بيني ها، اما در خارج از اوپک متفاوت است؛ در پي تيره شدن دورنماي تقاضاي نفت، شرکت هاي نفتي برآورد خود درباره چشم انداز بلندمدت قيمت اين کالاي راهبردي را کاهش داده اند، همچنين اين شرايط آنها را به کاهش ارزش دارايي هايشان سوق داده است. موسسه مشاوره بين المللي دي ان وي جي ال (DNV GL) معتقد است، احتمال مي رود که تقاضاي نفت در سال 2019 ميلادي به اوج خود رسيده باشد. درصد سهم نفت در سبد ترکيبي انرژي جهان در دهه هاي اخير به طور يکنواخت در حال کاهش بوده و اين رقم از حدود 40 درصد انرژي مصرف شده در سال 1994 به 33 درصد در سال 2019 ميلادي رسيده، در حالي که مقدار مصرف با توجه به افزايش شمار خودروها، افزايش سفرهاي هوايي و توسعه صنايع پتروشيمي که به افزايش مصرف پلاستيک و ديگر فراورده ها بيش از هر زماني ديگري منجر شده، با رشد روبه رو بوده است. ممکن است شرايط با توجه به افزايش ساخت خودروهاي برقي و تلاش خطوط هوايي جهان براي احياي شرايط ناشي از ويروس کرونا، در حال تغيير باشد. اتحاديه بين المللي حمل و نقل هوايي (ياتا) پيش بيني مي کند که تعداد سفرهاي هوايي ثبت شده در سال 2019 ميلادي تا سال 2023 به اين سطح نمي رسد. يک مقام ديگر اوپکي مرتبط با پيش بيني ها مي گويد، زماني که سفرهاي هوايي در پايان سال 2023 ميلادي احيا شود، شرايط تقاضاي نفت خام به حال عادي باز مي گردد. اين شرايط دشواري برآوردها درباره تقاضاي جهاني نفت خام را در شرايطي که روند جهاني به سوي استفاده بيشتر از منابع تجديدپذير و ديگر سوخت هاست، دوچندان مي کند. اين اوضاع، اوپک را با چالش روبه رو مي کند، بيشتر اعضاي اين سازمان که 80 درصد ذخاير نفت خام جهان را در اختيار دارند، تا حدود زيادي به درآمدهاي حاصل از فروش نفت متکي هستند. قيمت هاي جهاني نفت خام که هم اکنون در سطوح بالاي 40 دلار براي هر بشکه معامله مي شود، همچنان پايين تر از سطوحي است که بودجه دولت هاي کشورهاي عضو اين سازمان از جمله عربستان سعودي، بزرگ ترين توليدکننده و صادرکننده نفت اوپک را به تعادل برساند.
اوپک که يک سوم عرضه نفت جهان را به عهده دارد، با بحران ها بيگانه نيست. اين سازمان، شوک هاي ناشي از جنگ هاي حوزه خليج فارس در دهه هاي 1980، 1990 و 2000 ميلادي را مديريت کرده و پشت سر گذاشته و راه هايي را براي رويارويي با شرايط گوناگون ازجمله افزايش توليد کشورهاي غيرعضو اوپک مانند انقلاب شيل آمريکا در يک دهه گذشته، يافته است. بتازگي، زماني که شيوع ويروس جهاني کرونا تقاضا براي انرژي در سراسر جهان را با کاهشي بي سابقه روبه رو کرد، اوپک، روسيه و ديگر هم پيمانانش در قالب ائتلافي به نام اوپک پلاس، متشکل از کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک (توافقنامه همکاري) تصميم گرفتند براي کمک به بهبود قيمت نفت، کاستن از مازاد عرضه نفت موجود در بازارهاي جهاني و پايين آوردن سطح ذخيره سازي هاي جهاني نفت خام روزانه 9 ميليون و 700 هزار بشکه معادل 10 درصد عرضه جهاني نفت خام، از توليد خود بکاهند. اين کاهش عرضه عميق و تاريخي، آخر ژوئيه 2020 پايان مي يابد. با اين حال، آنچه در آينده وعده داده مي شود، آزمايشي پيش روي شرايط جديد اوپک است. اين سازمان به جاي مقابله با شوک هاي يکطرفه، بايد خود را براي کاهشي طولاني مدت آماده کند. شکيب خليل، وزير پيشين انرژي و معادن الجزاير که براي يک دهه در اين سمت مسؤوليت داشته و براي 2 دوره يکساله، رياست دوره اي اوپک را عهده دار بوده، مي گويد: اين شرايط بر همکاري ميان اعضاي اوپک و در عين حال همکاري بين اوپک و روسيه که هر يک به دنبال سهم گيري از بازار نفت هستند، فشار مي آورد. انتظار مي رود اوپک با بعضي چالش ها از درون اعضاي خود مواجه شود؛ زيرا ونزوئلا و ايران هم اکنون با تحريم هاي يکجانبه ايالات متحده آمريکا روبه رو هستند که پيش بيني مي شود با رهايي از اين شرايط، توليد خود را افزايش دهند، در حالي که پايان يافتن ناآرامي ها در ليبي مي تواند افزايش توليد نفت اين کشور آفريقاي شمالي عضو اوپک را به دنبال داشته باشد. يکي از مقام هاي اوپک با تاکيد بر اينکه اوپک در بحران هاي متعدد گذشته ثابت کرده که قادر به تطبيق خود با شرايط است، مي گويد: چالش هاي بسياري پيش روست و ما بايد خود را با آنها مطابقت دهيم. قبازرد نيز بر اين اعتقاد است که شايد اوپک، زمان اندکي براي تطبيق خود با شرايط پيش از فرارسيدن اوج تقاضاي نفت داشته باشد و مهلت سازگاري اوپک با اين وضع بسيار کم است. وي مي گويد: فکر نمي کنم تقاضاي روزانه براي نفت خام از رقم 110 ميليون بشکه در دهه 2040 ميلادي فراتر رود، در حالي که افت تقاضاي ناشي از ويروس کرونا، عادت هاي مصرف کنندگان را تغيير داده است. رئيس پيشين بخش تحقيقات اوپک معتقد است که روند کاهش تقاضاي کنوني، دائمي خواهد بود.
منبع: رويترز
نويسنده: الکس لائلر
مترجم: امير دشتي
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه خوارزمي، با هدف گسترش همکاري ها در حوزه هاي مختلف تفاهمنامه همکاري امضا کردند. همکاري در بومي سازي و انتقال فناوري هاي نو، تعريف واجراي پروژه هاي مشترک صنعتي و پژوهشي مورد نياز صنعت نفت، گاز و پتروشيمي از مهم ترين موضوع هاي اين تفاهمنامه است. بهره گيري طرفين ازامکانات آموزشي– پژوهشي موجود در آزمايشگاه ها ومراکز تحقيقاتي، همکاري در برگزاري کارگاه هاي آموزشي و اجراي دوره هاي جديد ميان رشته اي، از ديگر مفاداين تفاهمنامه پنجساله است. جعفرتوفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت، در آيين امضاي اين تفاهمنامه با معرفي اين سازمان، مأموريت ها واهداف اين مجموعه اظهارکرد: پژوهشگاه صنعت نفت، مجموعه اي صنعتي است که همواره پژوهش هاي کاربردي وصنعتي را انجام مي دهد واين موضوع، وجه تمايز آن با ديگر پژوهشگاه هاي کشور است. وي با بيان اينکه پژوهشگاه صنعت نفت در زنجيره علم تا بازار، يا علم تا صنعت، در حلقه هاي انتهايي قرار دارد، تصريح کرد: توجه اين سازمان معطوف به بازاروصنعت است وبراي ايفاي اين نقش از يک سو با بخش هاي پايين دستي مانند دانشگاه ها و مراکز پژوهشي و ازسوي ديگر با بخش هاي بالادست ارتباط دارد. رئيس پژوهشگاه صنعت نفت بااشاره به چگونگي انجام پروژه ها دراين مجموعه، گفت: پروژه هاي پژوهشگاه درسطح صنعتي انجام مي شود وتا مقياس آزمايشگاهي و پايلوت در داخل سازمان قابل انجام است. به گفته توفيقي اين نوع پروژه ها در بخش صنعتي با برقراري ارتباط مناسب با بخش هاي خصوصي، نهايي مي شود. رئيس پژوهشگاه صنعت نفت با بيان اينکه انجام پروژه هاي مشترک با همکاري دانشگاه ها، يکي ازسياست هاي راهبردي اين مجموعه است، افتتاح مرکزنوآوري را نقطه عطفي براي پژوهشگاه صنعت نفت عنوان واظهار کرد: با توجه به اين مهم مي توان افزون برظرفيت هاي موجود، ظرفيت هاي جديدي به داخل سازمان تزريق کرد. عزيزالله حبيبي، رئيس دانشگاه خوارزمي نيزدر آيين امضاي تفاهمنامه همکاري با پژوهشگاه صنعت نفت، گفت: استفاده ازظرفيت هاي موجود در حوزه آموزش عالي، ازجمله سياست هاي راهبردي دراين حوزه است که بر اين اساس صنعت نيز بايد بتواند براحتي به دانشگاه ها ورود کند. وي بااشاره به اينکه مهم ترين فعاليت کنوني دانشگاه ها با توجه به موضوع تحريم و بيماري کرونا، اقدام هاي جهادي(جهادعلمي، فناوري و راهبردي و...)است، نبود نگاه راهبردي به موضوع ها را يکي ازمشکلات کشورخواند وافزود: خوشبختانه بتازگي مديران و رؤساي سه قوه به اين باور رسيده اند که بايد هسته ها و خوشه هاي علمي و فناروي با هدف حل معضلات کشورتشکيل و از راهکارهاي ارائه شده از سوي بزرگان علم، براي دستيابي به نتايج مثبت ومؤثرتمکين شود. حبيبي به اهميت برگزاري اين نشست دوجانبه نيز اشاره وتصريح کرد: اين نشست درجهت همکاري هاي مشترک مي تواند به عنوان باب جديدبراي گسترش فعاليت هاي مشترک دانشگاه باپژوهشگاه صنعت نفت به شمار آيد ودرحوزه علوم انساني نيزمي توان فازمشترک همکاري بااين مجموعه را آغار کرد. رئيس دانشگاه خوارزمي همچنين با اشاره به موضوع اطلس نفت اظهار کرد: تهيه اطلس نفت به آن دليل که مي توان همه اطلاعات پايه را توليد و ذخيره کرد، کاري بسيار ارزشمند به شمار مي آيد ودانشگاه خوارزمي نيز آماده همکاري باوزارت نفت و زيرمجموعه هاي آن دربخش هاي نرم افزاري و سخت افزاري است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري
مدير خدمات شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري ازتعمير و بهسازي 9 مدرسه درشهرستان اميديه وبخش جايزان استان خوزستان خبرداد. عليمراد درويشي بابيان اينکه در اين پروژه باتوجه به فرسودگي مدارس، 14کلاس درس جديد احداث شده است، بهسازي و رنگ آميزي کلاس ها، تعميرسرويس هاي بهداشتي، همچنين مرمت منزل سرايداري و احداث حصارمهمانسراي آموزش و پرورش اميديه راديگر فعاليت هاي انجام شده در اين پروژه عنوان کرد. وي با اشاره به اجراي اين پروژه ازسوي اداره خدمات مهندسي و بهسازي اماکن وتأسيسات مديريت خدمات شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري، مبلغ هزينه شده در اين طرح را بيش از20 ميليارد اعلام کرد.
افزايش پمپاژ آب به روستاهاي مجاور تأسيسات
با تعمير و راه اندازي يک حلقه چاه آب از سوي شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري، فشار انتقال آب به روستاهاي مسير سردشت– اميديه، 6 هزار مترمکعب در روز افزايش يافته است. سيدمحسن دهبانپور، رئيس اداره نگهداري و تعميرات شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري گفت: با توجه به گرماي هوا و وجود کم آبي در برخي روستاهاي همجوارشهرستان اميديه، شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري يک حلقه چاه آب متروکه خود را پس از تعمير وارد مدار توليد کرد و خروجي آن را به مصرف آبرساني به روستاها اختصاص داد. وي بابيان اينکه اين چاه درمجاورت آبرساني سردشت قراردارد، تصريح کرد: تعميرو راه اندازي چاه مزبورمي تواند کمبودآب مصرفي روستاهاي مسير سردشت- اميديه را تا حدممکن برطرف کند.
شرکت نفت و گاز پارس
سرپرست طرح توسعه ميدان کيش از پايان عمليات کشش خط لوله دريا ازساحل در پروژه خط لوله دريايي کيش - گرزه با ثبت رکوردي کم نظير خبرداد.
عبدالله مهرابي با اشاره به اينکه عمليات کشش خط لوله دريا از ساحل (shore pulling) به طول 2.2 کيلومتر از31 تيرماه امسال درجزيره کيش آغازشد، تصريح کرد: با تلاش کارکنان بخش کارفرما و پيمانکار اين پروژه، با ثبت رکوردي کم نظير در مدت هفت روز به پايان رسيد. وي اجراي اين عمليات را بخش آغازين پروژه لوله گذاري دريايي کيش گرزه عنوان و اظهار کرد: پس ازعمليات کشش لوله ازساحل، بخش باقيمانده لوله گذاري تا منطقه گرزه (بندرآفتاب) از طريق شناور لوله گذار سي مستر متعلق به شرکت مهندسي وساخت تأسيسات دريايي ايران به عنوان پيمانکار اين پروژه، شهريور امسال اجرا خواهد شد.
با تکميل و بهره برداري از اين پروژه، جزيره کيش به خط هفتم سراسري انتقال گازمتصل و امکان ارسال گاز ازاين خط لوله به نيروگاه هاي گازي کيش فراهم مي شود.
پايان عمليات اسيدکاري چاه هاي سکوي B فاز 14
مجري طرح توسعه فاز14پارس جنوبي از پايان عمليات اسيدکاري گسترده 11حلقه چاه توليدي بلوک B اين طرح گازي در خليج فارس خبر داد.
محمدمهدي توسلي پور گفت: اين عمليات براي دستيابي به بالاترين ظرفيت توليد از هرچاه و به منظور حفظ توليد صيانتي از ميدان پارس جنوبي انجام شده است.
وي با اشاره به اينکه عمليات حفاري چاه هاي سکوي 14B در دو مرحله وازسوي شرکت مهندسي وساخت تأسيسات دريايي به عنوان پيمانکار حفاري اين موقعيت اجراشده است، اظهارکرد: مرحله نخست حفاري اين موقعيت باتکميل 9حلقه از11حلقه چاه، اسفند سال 97 پايان يافت و با توجه به نياز کشور به گاز توليدي اين فاز، پس از نصب و راه اندازي سکوي 14B، دي ماه پارسال در مدار توليد قرار گرفت.
مجري فاز 14پارس جنوبي، به اجراي مرحله دوم عمليات حفاري همزمان بافرايند توليد از ديگر چاه ها اشاره وتصريح کرد: با انجام عمليات اسيدکاري و تميزکاري چاه هاي موقعيت 14B، امکان افزايش ظرفيت برداشت گاز و طول دوره توليد پايدار اين سکو فراهم شده است.
وي درباره11حلقه چاه حفرشده درموقعيت 14B گفت: 6حلقه چاه Short با متراژ حفاري تقريبي 22هزار و500 متر، چهارحلقه چاه Long با متراژ حفاري تقريبي 20هزارمتر ويک چاه توصيفي با متراژ سه هزار و 250متر دراين موقعيت حفرشده ومتراژحفاري نيزبه 45هزار و 750 متر رسيده است.
سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس از راه اندازي مرکز رشد و فناوري عسلويه در آينده اي نزديک خبرداد.
ايرج خرمدل با اشاره به آماده سازي مقدمات راه اندازي مرکز رشد و فناوري عسلويه گفت: مراکز رشد و فناوري براي نيل به توسعه، يک ضرورت مهم براي کشور است واين منطقه نيز به واسطه ظرفيت هاي بالاي آن، همچنين وجود صنايع بالادستي وپايين دستي صنعت نفت، بهترين نقطه براي راه اندازي چنين مرکزي است.
وي گفت: در آينده نزديک با هماهنگي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، همچنين پارک علم و فناوري خليج فارس بوشهر، تفاهمنامه همکاري راه اندازي مرکز رشد وفناوري عسلويه منعقد خواهد شد.
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس گفت: اميدواريم اين مرکز، ياري بخش صنعت نفت درتکميل زنجيره توليد محصولات و تجهيزات در کشور باشد.
پتروپارس
مديرعامل گروه پتروپارس از راه اندازي موفقيت آميزنخستين توربو اکسپندر پالايشگاه خشکي فاز 19 پارس جنوبي با توان داخلي خبر داد.
حميدرضامسعودي گفت: باراه اندازي اين تجهيز در رديف نخست گازي پالايشگاه طرح توسعه فاز 19، ظرفيت توليد گاز اتان اين پالايشگاه تا حدود 3.5 برابر افزايش يافته است.
وي با اشاره به اينکه توربواکسپندر راه اندازي شده داراي مدرن ترين فناوري روزآمد دنياست، افزود: اين تجهيزبا وجود تحريم هاي ظالمانه حاکم بر صنعت نفت و گاز کشور و بدون پشتيباني شرکت هاي خارجي، با تکيه بر توان و دانش متخصصان داخلي در مدار توليد قرار گرفته است و پيش بيني مي شود ماه آينده توربواکسپندر دوم نيز وارد مدار توليد شود.
مديرعامل گروه پتروپارس بااشاره به اينکه گاز اتان ازجمله محصولات بسيار ارزشمند پالايشگاه طرح توسعه فاز19 است ودر صنايع پتروشيمي مصارف زيادي دارد، گفت: با راه اندازي اين سيستم و افزايش ظرفيت توليد گازاتان درکشور، شاهد جهش توليد بيش از پيش درصنايع پايين دستي خواهيم بود.
شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق
مشاور فرهنگي مديرعامل شرکت ملي نفت در پيامي از اقدام هاي شرکت بهره برداري نفت و گازشرق به منظور آگاهي بخشي وتوسعه فرهنگ زندگي قدرداني کرد.
درمتن پيام احمد مجيدي خطاب به سيدابوالحسن محمدي، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازشرق آمده است: از تلاش ها و پيگيري هاي مجدانه حضرتعالي وهمکاران شوراي فرهنگي آن شرکت در توسعه فرهنگ زندگي که در قالب لوح فشرده طعم زندگي تهيه شده، تقدير و تشکر کرده و توفيق روزافزون شما را از درگاه حق مسألت دارم.
مجيدي همچنين با اشاره به روزهاي کرونايي ولزوم آگاهي بخشي به خانواده هاافزود: توجه به خانواده ها و رفع نيازهاي مختلف آنان بويژه در حوزه سلامت و فرهنگ يک ضرورت حياتي است و بهره گيري از توان کارشناسان ديني درتهيه اين مجموعه ارزشمند وپخش آن از صداوسيماي استان خراسان ارزش اين فعاليت فرهنگي را دوچندان کرده است. رامين حاتمي، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران نيز در پيامي جداگانه ازاقدام ارزنده فرهنگي شرکت بهرهبرداري نفت وگازشرق قدرداني کرد.
لوح فشرده طعم زندگي باهدف توسعه فرهنگ زندگي، باهمکاري قرارگاه فرهنگي شرق کشور دربين کارکنان بهره برداري نفت و گاز شرق و خانوادههاي آنان توزيع شد.
شرکت بهره برداري نفت وگازشرق ازشرکت هاي تابع نفت مناطق مرکزي ايران است که وظيفه تأمين و توليد گازمصرفي استان هاي شمالي و شمال شرق کشور را به عهده دارد.
شرکت نفت فلات قاره ايران
مدير گروه اقتصادي دفتر مقام معظم رهبري دربازديد از منطقه بهرگان شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: منطقه بهرگان با دارا بودن تأسيسات و نيروهاي عملياتي جهادي، توانايي هاي غيرقابل انکار و اثبات شده اي در مقابله با تحريم هاي ظالمانه دارد. علي آقامحمدي دراين بازديد که به واسطه اطلاع ازاقدام هاي کارکنان شرکت نفت فلات قاره ايران دراجراي طرح ملي تخليه و انتقال ميعانات گازي به خطوط لوله وارسال آن به پالايشگاه ها، همچنين ساخت اقلام تحريمي بافناوري بالامربوط به توربين ها وديگر تجهيزات آن منطقه انجام شد، از تأسيسات خشکي منطقه بهرگان، ميدان سروش، پايانه شناور خليج فارس، همچنين و SBM عمليات همزمان تخليه و بارگيري بازديد کرد. وي با اشاره به نقش تاريخي منطقه بهرگان درسال هاي پس از انقلاب بويژه دوران دفاع مقدس براي واردات فراورده هاي نفتي مورد نياز کشور، همچنين بازسازي تأسيسات آسيب ديده در دوران جنگ درکمترين زمان ممکن، به فعاليت اخيرشرکت نفت فلات قاره ايران در طرح ملي تخليه و انتقال ميعانات گازي به خطوط لوله و ارسال آن به پالايشگاه هاي داخلي اشاره وتصريح کرد: منطقه بهرگان با توجه به وجود ظرفيت بالاي مخازن ذخيره سازي و تأسيسات مرتبط باصادرات و واردات انواع نفت خام، اين ظرفيت رادارد که به هاب مخلوط کردن (بِلندينگ) براي واردات و صادرات انواع نفت خام تبديل شود. آقامحمدي درباره اقدام هاي منطقه بهرگان در توليد اقلام با فناوري بالا براي تعميرتوربين هاي سکوي بهرگانسر، نيروگاه مرکزي بهرگان و تغيير آرايش سکوهاي فراورشي سروش، همچنين توليد کارت هاي الکترو نيکي براي مقابله باتحريم هاگفت: اين فعاليت هاباتوجه به محدوديت ها، امکانات حداقلي موجود و تحريم هاي ظالمانه، ارزشمند وگامي مؤثردرتحريم ناپذير شدن صنعت نفت کشور است. وي بادريافت گزارش پيشرفت عمليات ازمديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران، از تلاش هاي خستگي ناپذيرکارکنان عملياتي اين شرکت درمقابله با تحريم هاي صنعت نفت قدرداني کرد. دربازديد مدير گروه اقتصادي دفتر مقام معظم رهبري از منطقه بهرگان شرکت نفت فلات قاره ايران، همچنين ازهمکاري مشترک وموثر شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي و معاونت توليد شرکت ملي نفت ايران دراجراي طرح ملي تخليه و انتقال ميعانات گازي به خطوط لوله وارسال آن به پالايشگاه ها، قدرداني شد.
دريافت ميعانات گازي پارس جنوبي ازسوي منطقه عملياتي بهرگان شرکت نفت فلات قاره ايران، ارسال آن به واحد بهره برداري مارون 2 و انتقال به پالايشگاه هاي شمالي، براي نخستين بار و با هدف مصرف بهينه ميعانات گازي در صنعت نفت کشور کليد خورده است. در اين رويکرد، ميعانات گازي با نفت خام فوق سنگين ترکيب مي شود و نفت سنتزي حاصل به عنوان خوراک پالايشگاه ها مورد استفاده قرار مي گيرد.
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي
مدير طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت: فاز دوم طرح تبديل يارانه اي خودروها به گازسوز، خودروهاي مسافربر شخصي را زير پوشش قرار مي دهد که اين طرح به زودي آغاز مي شود.
به گزارش شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، محمدحسين باقري با اشاره به آخرين وضع تبديل خودروهاي عمومي گفت: طبق مصوبه شوراي اقتصاد، تبديل يارانه اي خودروها به گازسوز براي خودروهاي عمومي رايگان است که شامل تاکسي ها و انواع وانت ها با هر نوع پلاک شخصي و غيرشخصي مي شود.وي با بيان اينکه هم اکنون در فاز نخست اجراي اين طرح هستيم و با پيشرفت کار فاز دوم را نيز آغاز خواهيم کرد، تأکيد کرد: فاز دوم خودروهاي مسافربر شخصي هستند که شامل اسنپ، تپسي و آژانس هاي تحت کنترل و نظارت وزارت کشور و يا شهرداري ها مي شود. در واقع دو فاز براي اين طرح در نظر گرفته شده که شامل خودروهاي عمومي و مسافربرهاي شخصي است. مدير طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با اشاره به پيشرفت ها در مسير فاز نخست اجراي طرح اظهار کرد: هم اکنون با توجه به شرايط کشور و شيوع ويروس کرونا با تعطيلي کارگاه ها روبه رو بوديم، اما با توجه به رعايت پروتکل ها از اواسط خردادماه پيمانکاران، کار تبديل را آغاز کردند و ثبت نام نيز در WWW.GCR.NIOPDC.IR در حال انجام است.باقري تأکيد کرد: تاکنون حدود 95 هزار ثبت نام انجام شده که از اين تعداد 26 هزار و 400 خودرو شامل اين طرح شده اند، 7500 خودرو تبديل شده و 14 هزار و 500 خودرو در صف تبديل هستند و نوبت خود را دريافت کرده اند.وي با بيان اينکه 4 هزار و 600 خودرو ديگر هنوز کارگاه خود را انتخاب نکرده اند و در فرآيند کار انتخاب کارگاه و زمان مناسب براي تبديل هستند، تصريح کرد: با توجه به استقبال خودروهاي عمومي بايد شرايط را بررسي کنيم و پس از اينکه وضع خودروهاي عمومي مشخص شد سراغ خودروهاي مسافربر شخصي مي رويم.مدير طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران افزود: در مجموع يک ميليون و 464 هزار خودرو در طرح تبديل رايگان قرار دارند که از اين تعداد آنچه خودرو عمومي وجود داشته باشد و در سامانه ثبت نام کنند تبديل خواهيم کرد و بعد از اينکه اين فاز انجام شد مرحله بعدي تبديل يارانه اي مسافربرهاي شخصي انجام مي شود.باقري گفت: زمان اجراي فاز دوم به شرايط و استقبال خودروهاي عمومي بستگي دارد، اما با توجه به صحبت هايي که با مسئولان ذي ربط شده است، احتمال دارد در ماه هاي آينده بحث خودروهاي شخصي را مورد بررسي قرار دهيم و کار تبديل آنها را نيز آغاز کنيم.
گاز استان گلستان
شرکت گازاستان گلستان وشرکت گازاستان خراسان رضوي در زمينه تأمين قطعات يدکي ايستگاه هاي تقليل فشار وبه منظور دستيابي به بانک اطلاعاتي مناسب براي تمام همکاران، اقدام به طراحي و راه اندازي اپليکيشن همراه گاز کردند. محمدرحيم رحيمي، مديرعامل شرکت گازاستان گلستان درباره نحوه استفاده از اين اپليکيشن گفت: همکاران مي توانند با دريافت فايل همراه گاز و نصب آن روي گوشي خود، به محيط اپليکيشن وارد شوند و از قابليت بخش هاي مختلف آن استفاده کنند. وي افزود: اين اپليکيشن از 6ماژول باکاربري ويژه شامل فهرست اقلام، فهرست تجهيزات ايستگاه هاي استان، آشنايي با مشخصات ولوها و رگلاتورها، استانداردها وفرهنگ لغت تشکيل شده است وهمکاران هر بخش مي توانند متناسب باوظايف تعيين شده، ازماژول هاي موردنظر استفاده کنند. مديرعامل شرکت گازاستان گلستان قابليت جست وجوي سه هزار و 844 قلم ازقطعات و تجهيزات مورد استفاده در ايستگاه ها به همراه شماره کد کالا، عنوان اصلي وشرح کالا، همچنين بارگذاري تصاوير دوهزار قلم از اين قطعات همراه با سايزينگ آنها را از ويژگي هاي مهم اين اپليکيشن عنوان کرد. رحيمي تصريح کرد: اين اپليکيشن شامل ماژول هاي ديگري نظير اطلاعات مربوط به تجهيزات ايستگاه هاي تقليل فشاراستان همراه با تصاوير آنهاست. وي با قدرداني ازمتوليان طراحي و تهيه اين اپليکيشن اظهار کرد: يکي از مؤلفه هاي توسعه و حرکت به سمت تعالي و تعميق آميزه هاي مدل هاي کيفيتي، به روزآوري رويکردهاي سازمان بااستفاده از فناوري ها و دستاوردهاي جديد علمي است. مديرعامل شرکت گازاستان گلستان بابيان اينکه خوشبختانه اين موضوع درسطح سازمان به طورمصداقي مشاهده مي شود، برانجام يکپارچه، نظام مند، وساختارگونه فعاليت ها، اقدام ها وفرايندهاي مرتبط تاکيد کرد. رحيمي يادآورشد: درطراحي وراه اندازي اين پروژه واحدبهره برداري شرکت گازاستان خراسان رضوي نيزهمکاري داشته اند که از آنها تشکر و قدرداني مي کنم.
شرکت ملي حفاري ايران
رئيس اداره لوله مغزي سيارمديريت خدمات فني شرکت ملي حفاري ايران گفت: درچهارماه نخست امسال81 عمليات تعميرچاه هاي نفت و گاز با به کارگيري دستگاه هاي لوله مغزي سيارانجام شده است.
کورش قنواتي افزود: اداره لوله مغزي سيارمديريت خدمات فني شرکت ملي حفاري ايران براي پاسخگويي به نيازهاي تعميراتي چاه هاي نفت و گاز، بدون توقف توليد و نياز به دکل هاي حفاري خدمات ارائه مي کند.
وي گفت: اين واحد تخصصي با در اختيار داشتن جديدترين دستگاه ها و تجهيزات لوله مغزي سيار به همراه ابزار ويژه مورد نياز و با بهره گيري از تجربه و مهارت کارشناسان مجرب و خلاق، قادر به ارائه خدمات فني در زمينه تعمير واحياي چاه هاي بهره برداري و درحال حفاري اعم از توسعه اي، توصيفي و اکتشافي است.
قنواني اظهارکرد: تجهيزات موجود دراين اداره شامل 11دستگاه لوله مغزي سيارملکي آماده به کار با قطرهاي مختلف لوله و با ظرفيت هاي کشش سري انجکتور از 60 تا 100 هزار پوند و دو دستگاه E-line است که خدمات فني مربوط به تعميرچاه ها به متقاضيان را اعم از دولتي وخصوصي مانند شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب، نفت مناطق مرکزي ايران، نفت فلات قاره ايران، حفاري شمال، مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران و ... ارائه مي کند.
رئيس اداره لوله مغزي سيارمديريت خدمات فني شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين مجموعه با به کارگيري تجهيزات ياد شده در مناطق نفت خيزخشکي ودريايي درسه سال اخير، سالانه به طورميانگين 385 عمليات را درکارنامه خود ثبت کرده است.
وي تزريق اسيد براي انگيزش چاه هاي توليدي، انجام عمليات سيمانکاري اصلاحي به صورت نصب پلاگ هاي سيماني يا تزريق دوغاب سيمان در چاه هاي توليدي تعميري و احياي چاه به وسيله تزريق گازنيتروژن و ديگر سيالات سبک راازجمله فعاليت هاي اداره لوله مغزي سيارمديريت خدمات فني شرکت ملي حفاري ايران برشمرد.
وي افزود: عمليات حفاري اصلاحي درچاه هاي توليدي بابهره گيري از موتورهاي درون چاهي ومته مناسب، رفع مانع و تميزسازي چاه از طريق پمپاژحلال مناسب يابااستفاده از موتورهاي درون چاهي، عمليات مانده يابي درچاه ها باابزار ويژه، همچنين نصب توپک انبساطي درون چاه، انجام عمليات نمودارگيري و مشبک کاري در چاه هاي جهت دار و افقي بااستفاده از E-Line را ازديگرفعاليت هاي اداره لوله مغزي سيارمديريت خدمات فني شرکت ملي حفاري ايران با استفاده از تجهيزات موجود در آن عنوان کرد.
رئيس اداره لوله مغزي سيار مديريت خدمات فني شرکت ملي حفاري ايران تصريح کرد: با تلاش کارکنان عملياتي، ارائه خدمات لوله مغزي سيار به شرکت هاي متقاضي درنزديک ترين زمان ممکن صورت مي گيرد و اين واحد براي پاسخگويي به موقع به درخواست هاي دريافتي از سوي شرکت ها آمادگي کامل دارد.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
طرح توزيع الکترونيکي گاز مايع در مناطق همدان و تربت حيدريه کليد خورد. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان دراين باره گفت: اين طرح از يکم مردادماه و به صورت آزمايشي، همزمان با 9منطقه ديگر دراين منطقه نيزاجرايي شده و از اين پس، عمليات توزيع سيلندرهاي گاز مايع، به صورت الکترونيکي انجام مي شود. امين روستايي افزود: ساماندهي توزيع سوخت گازمايع، شناسايي مصرف کننده مجاز و واقعي، توسعه خدمات الکترونيک، حذف حواله هاي کاغذي و سهولت انجام کار با استفاده از کارت بانکي سرپرست خانوار را از مزاياي اجراي اين طرح است. وي ادامه داد: طرح توزيع الکترونيکي گاز مايع بين خانوارهاي محروم از گاز طبيعي و مصرف کنندگان نفت سفيد که تا اين زمان زير پوشش انشعاب گازرساني قرارنگرفته اند، ماهانه44کيلو گرم(چهارسيلندرخانگي) است. به گفته روستايي، تحويل گازمايع به واحدهاي صنفي صنعتي نيزمتناسب با نياز آنها با ثبت نام در سامانه اينترنتي «نيو تجارت آسان» قابل انجام است. جواد بلندي، مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه نيز با اشاره به اجراي موفق طرح توزيع الکترونيکي گاز مايع در اين منطقه گفت: منطقه تربت حيدريه، يکي از 10 منطقه منتخب کشور براي اجراي طرح پايلوت توزيع الکترونيک گازمايع است که با فراهم ساختن زيرساخت هاي لازم وتعامل با بانک تجارت، طرح توزيع الکترونيکي گاز مايع در آن اجرايي شده است. وي هدف ازاجراي اين طرح را ساماندهي توزيع سوخت با کارت بانکي، جلوگيري از عرضه خارج از شبکه و تأمين نياز مصرف کنندگان مشمول دريافت گاز مايع به نرخ مصوب عنوان کرد. مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه تأکيد کرد: هموطناني که واجد شرايط دريافت سوخت گازمايع هستند، مي توانند با ثبت نام درسامانه درخواست فراورده هاي نفتي به آدرس https: //newtejaratasan.niopdc.ir نسبت به ثبت مشخصات و احراز هويت در اين سامانه اقدام کنند. بلندي تصريح کرد: با اجراي اين طرح، خريد گاز مايع با قيمت مصوب دولتي از طريق دستگاه هاي کارتخوان و دريافت رسيد از عاملان توزيع امکانپذير است.
شرکت گازاستان ايلام
مديرعامل شرکت گازاستان ايلام گفت: با نصب کنتورآلتراسونيک 12اينچ در ايستگاه تقليل فشار برون شهري (سي جي اس) شهرايلام وبالا رفتن دقت درثبت ارقام، خطاي اندازه گيري گاز ورودي اين شهر به کمتر ازيک درصد رسيده است. عباس شمس اللهي افزود: از مزاياي نصب اين کنتور، دقت اندازه گيري بالا نسبت به کنتورهاي توربيني، امکان ثبت آرشيو براي چند سال، امکان تحليل و پايش مصارف در بازه هاي زماني مختلف و نيز تأثير مثبت در کاهش هدررفت گاز درايستگاه تقليل فشار برون شهري (سي جي اس) شهر ايلام است.
وي ادامه داد: ظرفيت اين کنتور 100هزار مترمکعب بر ساعت است که با هزينه اي بالغ بر پنج ميليارد ريال خريداري، نصب و راه اندازي شده است.
مديرعامل شرکت گازاستان ايلام با بيان اينکه اين نوع کنتور به دليل نبود قطعات دوارمکانيکي به تعميرات مداوم ودوره اي نيازندارد، تصريح کرد: کاليبراسيون اين کنتور دريک بازه زماني هشت ساله انجام مي شودکه درمقايسه با کنتورهاي توربيني، صرفه جويي قابل توجهي از نظر زمان، هزينه تعمير و نگهداري در پي دارد.
شمس اللهي يادآورشد: نخستين کنتور آلتراسونيک در استان ايلام در سال 94 در ايستگاه گاز ورودي پتروشيمي ايلام نصب شده است.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران- منطقه غرب
رئيس تأسيسات انتهايي سنندج شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب گفت: پارسال314 ميليون و503 هزارليترفراورده نفتي به تأسيسات انتهايي سنندج درمنطقه غرب شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران ارسال شد.
شورش شکوهي با بيان اينکه عمليات ارسال اين ميزان فراورده نفتي به تاسيسات انتهايي سنندج به وسيله يک رشته خط 10 اينچ درمرکز انتقال نفت کرمانشاه انجام شده است، مقدار بنزين ارسالي دربازه زماني ياد شده را 34 ميليون و 702 هزار و 667 ليتر ومقدارنفت ارسالي را 26 ميليون و 822 هزارليتر اعلام کرد.
وي همچنين نفت گازتحويلي به انبار نفت شهرسنندج را دربازه زماني ياد شده 139ميليون و 636 هزار و 780 ليتر اعلام واظهارکرد: سال گذشته ميزان نفت گاز تحويلي به نيروگاه سيکل ترکيبي اين شهر 114 ميليون و 162 هزار و 899 ليتر بوده است.
رئيس تأسيسات انتهايي سنندج شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطه غرب يادآورشد: با خط لوله يادشده، سه محصول فراوري شده شامل نفت گاز، بنزين و نفت سفيد ازمرکز انتقال نفت کرمانشاه دريافت و به مبادي مصرف ارسال مي شود.
شرکت گاز استان کرمان
مديرعامل شرکت گاز کرمان هشدار داد: چنانچه پيمانکاران به تعهدهاي خود درقبال گازرساني به شهرها و روستاها عمل نکنند، قراردادهاي آنها لغو مي شود.
منوچهر فلاح درنشست کنترل پروژه شرکت گاز استان کرمان به منظور بررسي موانع و مشکلات پروژه هاي گازرساني با اشاره به پروژه هاي نيمه تمام گازرسانيگفت: باپيمانکاراني که درانجام تعهدهاي خود کوتاهي کنند، بشدت برخورد مي کنيم و اجازه نمي دهيم حق مردم در اين زمينه ضايع شود.
وي با بيان اينکه بايد امور را با کفايت پيش ببريم تا عمل حاصل از آن به درد مردم بخورد، تصريح کرد: پيمانکاران موظفند تعهدهاي خود را در قبال گازرساني به شهرها و روستاها اجرا کنند و اگر اين کار انجام نشود، شرکت گاز همه قراردادهاي خود با پيمانکاران بدقول را لغو خواهد کرد.
مديرعامل شرکت گاز استان کرمان ادامه داد: در صورت لغو قرارداد با پيمانکاران بدقول نام آنها در فهرست سياه شرکت ملي گاز ايران قرار خواهد گرفت تا هيچ شرکتي قراردادي را با اين پيمانکاران امضا نکند.
فلاح تأکيد کرد: مديران شرکت گاز وظيفه خود را خدمات رساني به مردم مي دانند واجازه کوچک ترين سهل انگاري را دراين زمينه به پيمانکار نخواهند داد. کسي که دغدغه مردم را ندارد، بايد کنار برود و اجازه بدهد کساني بيايند که مي خواهند کارکنند.ما براي کارسخت آمده ايم، نه براي کار راحت.
5 بهداشت و درمان صنعت نفت
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از راه اندازي بخش «پي سي آر» بيمارستان هاي تهران و اهواز به منظور آمادگي براي مقابله با هر گونه تهديدات ميکربي و زيست محيطي خبرداد.
به گزارش شانا، حبيب اله سميع افزود: تجهيزات لازم بخش پي سي آر اين دو بيمارستان با تلاش هاي مستمر سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت، با ترک تشريفات خريداري و اين بخش راه اندزاي شد.
وي با بيان اينکه نمونه وتست ها همزمان دربيمارستان نفت تهران و ديگر مراکزمجهز به بخش پي سي آر، دربازه زماني يک تا دوهفته انجام خواهد شد، تصريح کرد: نمونه وتست ها پس ازسنجش کيفيت کار وحصول اطمينان ازنحوه صحت آزمايش هاي انجام شده، به طورکامل ومستقل از سوي بيمارستان انجام خواهد شد.
مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت بابيان اينکه براي تجهيزبخش پي سي آربيمارستان هاي نفت تهران واهوازبابت هر سيستم 600 الي 700 ميليون تومان هزينه شده است، گفت: اين بخش به دليل فرايند تخصصي بودن، نيازمند زيرساخت ها و امکانات ويژه اي است. وي افزود: بخش آزمايشگاهي «پي سي آر» ازجمله بخش هاي تخصصي است که انجام آزمايش ها وتست هاي تخصصي ومتعاقب آن دريافت پاسخ هاي قابل اعتماد درآن، نيازمند محيطي استاندارد همراه باتجهيزات تخصصي است.
سميع تصريح کرد: سيستم هاي تهويه خاص، هود و هواکش مناسب، اتاق قبل و بعد از انجام کار، يخچال منفي 70 درجه و... از جمله مواردي است که بايد براي تجهيز اين بخش لحاظ شود.
وي بااشاره به تخصيص فضاي 80تا 90متري دربام ساختمان بيمارستان نفت تهران براي ايجاد بخش سي پي آر، گفت: اين بخش با استفاده از سازه پيش ساخته دربازه زماني کوتاه ي راه اندازي شده است. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت يادآورشد: ضرورت ايجاد بخش «پي سي آر» از سوي پدافند غيرعامل عنوان شده است که ما بايد اين امکانات را خودمان در صنعت نفت فراهم کنيم تا آمادگي لازم براي مواجهه با تهديدات ميکربي و زيست محيطي داشته باشيم. وي تصريح کرد: راه اندازي بخش «پي سي آر» که همه بيماري هاي ويروسي از جمله کرونا را پوشش مي دهد، در دستور کار سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت قرار گرفته است و خوشبختانه با همت کارکنان خدوم صنعت نفت توانسته ايم اين بخش را درچنين شرايط بحراني راه اندازي وبه طور مجزا به انجام نمونه و تست هاي بيماران کرونايي اقدام کنيم.سميع يادآورشد: به دنبال راه اندازي بخش پي سي آر براي شهرستان عسلويه نيز هستيم.
نقش اوليا و معلمان در دعوت به نماز (بخش اول)
زندگي پاکيزه هنگامي به دست خواهد آمد که انسان دل خود را با ياد خدا زنده نگه دارد تا به کمک آن بتواند با همه جاذبه هاي بدي و فساد مبارزه و دست شيطان هاي دروني و بروني را از سر خود کوتاه کند. توفيق اين ذکر و حضور هميشگي، فقط به برکت نماز به دست مي آيد. نماز در حقيقت، پشتوانه استوار و ذخيره تمام نشدني است که آدمي را در مبارزه با شيطان نفس که همواره او را به پستي و زبوني مي کشاند و شيطان هاي قدرت که با زر و زور و تزوير او را وادار به ذلت و تسليم مي کند، ياري مي رساند و محکم ترين و کارسازترين وسيله اي است که انسان ها در آغاز راه، رابطه خود را با خدا با آن استوار مي کنند و برجسته ترين اولياي خدا نيز بهشت خلوت انس خود با محبوب را در آن مي جويند. در سلسله مطالب پيش رو کوشيده ايم تا برخي نقش هاي اوليا و معلمان را در دعوت فرزندان مان به نماز پي جويي کنيم.
لازم است براي روبه رو شدن با سردرگمي هاي زندگي و پيش گيري از انحراف هاي اخلاقي و رفتاري خود و افراد خانواده به ويژه فرزندان، از سرچشمه رحمت الهي نماز جام برداريم، زيرا فرزندان، امانتي الهي هستند که به پدر و مادر سپرده شده اند. قلب آنها در کودکي و نوجواني پاک، ساده و بي پيرايه است، آن چنان که پذيراي هر نقش و رو کننده به هر سو هستند. پس چه بهتر که از همان آغاز، نقش نماز را در دل و جان فرزند پديد آوريم و او را از گزند شيطان در امان بداريم.
نماز از چه زمانى به وجود آمد؟ آیا از اول خلقت بر انسان واجب بوده یا تنها مسلمانان مامور به آن بوده اند، اگر وجود داشته، كیفیت و كمیت آن چگونه بوده است؟ یكى از چیزهایى كه همه پیامبران الهى به آن دعوت مى كردند «پرستش خداوند» است. قرآن كریم در آیه 72 سوره مائده از زبان پیامبران نقل مى كند كه به امت ها یشان مى گفتند: «اعْبُدُوا اللَه؛ خدا را پرستش كنید». اصل عبادت و پرستش خداوند در همه شریعت هاى الهى وجود داشته، ولى شكل و كیفیت آن متفاوت بود.از قرآن كریم این برداشت وجود دارد كه نماز در امت هاى پیشین هم بوده است؛ همه پیامبران از حضرت آدم(ع) تا حضرت خاتم (ص)نماز مى خواندند، اما از چگونگى آن اطلاع دقیقى در دست نیست.خداوند متعال در آیه 14 سوره طه، خطاب به حضرت موسى(ع) مى فرماید: « إِنَني اَنَا اللَهُ لا إِلهَ إِلاَ اَنَا فَاعْبُدْني وَ اَقِمِ الصَلاةَ لِذِكْري: من «الله» هستم، معبودى جز من نیست؛ مرا بپرست و نماز را براى یاد من بر پادار». همچنین قرآن كریم در آیه 31 سوره مریم به نقل از حضرت عیسی(ع) مى فرماید: وَ جَعَلَني مُبارَكا اَيْنَ ما كُنْتُ وَ اَوْصاني بِالصَلاةِ وَ الزَكاةِ ما دُمْتُ حَيا؛ و مرا وجودى پر بركت قرار داده، هر كجا باشم و [خداوند] مرا به نماز و زكات توصیه كرده، مادامى كه زنده ام.از این آیات شریف روشن مى شود كه نماز در مكتب دو پیامبر بزرگ الهى ـ موسى و عیسى (علیهم السلام) وجود داشته همان گونه كه در مكتب دیگر پیامبران بوده است، چنان كه درباره حضرت شعیب(ع) در آیه 87 سوره هود آمده است: قالُوا يا شُعَيْبُ اَصَلاتُكَ تَاْمُرُكَ اَنْ نَتْرُكَ ما يَعْبُدُ آباؤُنا گفتند: اى شعیب! آیا نمازت به تو دستور مى دهد كه آنچه را پدران مان مى پرستیدند، ترك كنیم... . هیچ شریعت و دینى از نماز جدا نبوده گرچه صورت ظاهرى آن تفاوت داشته است. زرتشتیان، پنج نماز دارند كه هنگام طلوع آفتاب و ظهر و عصر و اول شب و هنگام خواب بپا مى دارند. یهودیان در ساعت سوم و ششم و نهم روز و اول و آخر شب و هنگام تناول غذا، دعاهایى دارند. مسیحیان، روز یك شنبه و برخى روز شنبه در كلیسا جلسه دعاى دسته جمعى تشكیل مى دهند.كیفیت و كمیت نماز در شریعت اسلام با شرایع پیشین متفاوت است، لكن در بیشتر آن آیین ها، سجده جزیى از این عبادت محسوب مى شود. علاوه بر تشریع نماز در ادیان الهى، بت پرستان نیز در برابر بت هایشان، وِردهایى مى خوانده اند. اعراب جاهلى هم در مقابل كعبه مى ایستادند و با كف زدن و سوت كشیدن اظهار عبادت مى كردند. در آیه 35 سوره انفال در این باره آمده است: وَمَا كَانَ صَلاَتُهُمْ عِندَ الْبَیْتِ إِلاَ مُكَآء وَتَصْدِیَة؛ و نماز و دعاى آنان نزد آن خانه جز سوت كشیدن و كف زدن نیست. نتیجه آن که اصل نماز و عبادت در تمامی ادیان الهی وجود داشته ولی کیفیت و کمیت نماز در دین اسلام با ادیان گذشته تفاوت های دارد که علت اساسی آن تحریفاتی است که در بسیاری از ادیان سابق صورت گرفته است.
انسان در جست و جوی نامتناهی است و این میل نشانه بارزی است از یک وجود نامتناهی. انسان در هر امری سراغ نامتناهی می رود و نامتناهی حقیقی خداست. وقتی انسان سجاده ای می افکند و به نماز می ایستد، در حقیقت در مقابل آن نامتناهی سجده می کند، در برابر حیات، زیبایی، علم و قدرت نامتناهی که در این دنیا پیدا نمی کند.سرگشتگی همه در دنیا به علت آن است که نیازهای نامتناهی را سراغ امر متناهی برده اند و آن معیشتی که قرآن می فرماید، تجلی همین سرگشتگی است. همان سردرگمی انسان غربی که با همه ترقیات و کشف ستاره ها و ماه و سفر به فضا باز به آن مبتلاست. این همه بیماری ها و گرفتاری ها نیز برای این است که ازاین نامتناهی حقیقی غافل اند و آ ن میل نامتناهی را متوجه امر محدود کرده اند.
نماز پروازگاه روح، جویبار تطهیرکننده قلب، روشنایی چشم عارفان، تکیه گاه مطمئن سالکان و رهپویان و پشتوانه آرامش و تسکین روان انسان است. فرصت نمازگزاردن، بهشتی است که انسان برای اعتلا و انبساط درون خویش می آفریند. آسمانی است که پذیرای بال های پرواز است و کشتی نجاتی است که از موج خیز حادثه ها به ساحل فلاح و سلامت می رساند. گسترش فرهنگ نماز، تضمین مصونیت، تعالی و بندگی و همدلی و یگانگی جامعه است. اگر در محیط خانواده، فرهنگ نماز گسترش و ژرفا یابد، اگر ترنم نماز فضای خانواده را معطر و متبرک سازد، اگر کودکان و فرزندان، پدر و مادر را مقید و معتقد به نماز بیابند، بی هیچ تردید آنان نیز الگوی خویش را از خانواده خواهند گرفت و انس و الفت با نماز خواهند یافت که ره آورد آن پرهیز از منکر و فحشا و گریز از آلودگی و همسایگی با پاکی و تهذیب و صفا و صداقت خواهد بود.
اگرچه در فضای زیستن، بیشتر انسان ها به ظواهر و مادیات توجه دارند، ولی با کمی تامل و درنگ، به روشنی مشخص خواهد شد، آنچه در رتبه ای از اهمیت خاص، برای هر انسان آگاه و یا حتی کم توجه قرار دارد، مساله معنویت و بعد روحانی زندگانی است و صد البته این انعطاف به سوی ضلع معنوی و بعد روحانی، یک تاثیرگیری از سوی فطرت انسانی است. بنابراین باید گفت: «معنویت اصلی ترین ضلع حیات انسان است». به طور مثال، محبت آدمی به همنوع خود، بغض انسان از دشمن خویش، میل به زیبایی و... همه اینها گزینه های برتر هر شخص، با هر عقیده و سلیقه فکری و ملی است. به همین علت امور معنوی و روحانی، در فضای حیات آدمی نه محو می شودو نه کم رنگ خواهد شد؛ بلکه مورد انحطاط و یا اشباع کاذب قرار خواهد گرفت. به بیان دیگر، آنچه سبب گریز از راه صحیح پرداختن به امور معنوی و روحانی می شود، ناتوانی انسان از درک و دریافت لطایف راهبردی و راهکارهای درست ارضای معنوی؛ احساس عدم شناخت از امور روحانی و حتی سستی در اندیشه در آن امور است. زیرا ارتباط محسوس و نزدیک با صنعت و وسایل تکنیکی و... به تدریج و آرام، انسان را به تن آسایی و سستی می کشاند و او را به امور ماشینی عادت می دهد و از پرداختن به مسائل مهم حیات دور می کند. این رفاه طلبی کاذب و تن آسایی مخرب، حرکت در راه صحیح امور معنوی را کند و اعتبار و ارزش اجرای آن را دستخوش تحریف خواهدکرد و چه بسا به پذیرش جایگزین مخرب آن بینجامد، که در این صورت انسان متفکر و فعال به موجودی شبیه زنده که فقط تماشاگر فعل وانفعال و نقل و انتقال طبیعت و محیط است، تبدیل می شود و آن گاه که در مسائل مادی چنین می شود، در امور معنوی جای هیچ پرسش و تعجبی نمی ماند.
برقراري يک خانواده پايدار (بخش سوم)
خانواده در دين اسلام جايگاه بسيار رفيعي دارد و يکي از اصلي ترين پايگاه هاي معنوي زندگي بشر است. از اين رو پايداري خانواده در دين مبين اسلام اهميت بسيار بالايي دارد. در دو شماره گذشته از لزوم و شرايط ايجاد يک حانواده پايدار سخن گفتيم و در اين بخش نيز با شما هستيم تا راه رسيدن و حفظ و نگهداري خانواده را بررسي کنيم.
برخورداری از پیوندهای عاطفی عمیق با خانواده در تسکین اضطراب های روحی و دست یافتن به آرامش روانی بسیار موثر است. فقر عاطفی مشکلات فردی و اجتماعی زیادی با خود به دنبال می آورد. خداوند در آیه 21 سوره روم می فرماید: «از نشانه های پروردگار آن است که از جنس خودتان همسرانی آفرید تا در کنار آنان آرامش بیابید و میان شما دوستی و مهربانی نهاد در این نشانه هایی است برای گروهی که تفکر می کنند.» در عمل دیده می شود متاهلان کمتر به ناسازگاری های اجتماعی، بیماری های روانی از جمله خودکشی و انحرافات جنسی دچار می شوند در صورتی که بین مجردان فراوان تر است.
تشکیل ندادن خانواده به ویژه در دختران مسن، اضطراب هایی مانند پر اشتهایی، اختلالات خواب و بسیاری از اختلالات روانی را پدید می آورد. احساس تنهایی و نیاز به شریک زندگی، دختران را دچار اضطراب درونی می سازد. ازدواج نکردن و بالا رفتن سن معمولا در دختران باعث ایجاد نیروی پرخاشگری می شود. به طوری که اکنون بحران های روانی در زنان مجرد یک اصل پذیرفته شده است. در جلد چهارم از مجموعه مقالات قرآن و طب در این باره آمده است:. خانم «آنت باران» روان شناس در یکی از نشریات لس آنجلس تایمز 1986 عنوان می کند که بیشترین مراجعه کنندگان به روان شناسان را زنان مجرد تشکیل می دهند که تعداد آنها مرتب درحال افزایش است.
اولین پایه های اجتماعی شدن در محیط خانواده پی ریزی می شود. در تعریف بهداشت روانی بر توانایی انعطاف پذیربودن فرد در موقعیت ها، توانایی کامل برای ایفای نقش های اجتماعی، سازگاری با انتظارهای اجتماعی، تعادل بین نیازهای غریزی و الزام های اجتماعی و ... تاکید شده است. بنابراین سازگاری با محیط اجتماعی از شرایط اصلی بهداشت روانی است و پایه های آن در خانواده گذاشته می شود. احمد صادقیان در کتاب «قرآن و بهداشت روان» در این باره معتقد است: هیچ نهادی به اندازه خانواده در این زمینه اثر بخش نیست.
اهمیت نقش بهداشت روانی در خانواده در آیه 6 سوره تحریم روشن می شود، آنجایی که درباره خانواده می فرماید: «ای کسانی که ایمان آورده اید خودتان و خانواده های تان را از آتشی که هیزم آن مردمان(گنهکار) و سنگ ها هستند، حفظ کنید». در آیه ای که ذکر شد، خداوند به افراد توصیه می کند خود و خانواده هایشان را از گناهان و میل سرکشی که موجب آثار بد اخروی می شود، نگهداری کنند و نگاهداری خانواده به تعلیم و تربیت و امربه معروف و نهی از منکر و فراهم ساختن محیطی پاک و خالی از هرگونه آلودگی در فضای خانه است. آیت الله العظمی مکارم شیرازی در این باره در جلد 24 کتاب تفسیر نمونه در این باره بیان می دارد که این برنامه ای است که باید از نخستین سنگ بنای خانواده یعنی از مقدمات ازدواج و سپس نخستین لحظه تولد فرزند آغاز و در تمام مراحل با برنامه ریزی صحیح و با نهایت دقت دنبال شود و به تعبیر دیگر حق زن و فرزند تنها با تامین هزینه زندگی و مسکن و تغذیه آنها حاصل نمی شود، بلکه مهمتر از آن تغذیه روح و جان آنها و به کار گرفتن در اصول تعلیم و تربیت صحیح است.
*نويسنده: محمد سلطان مرادي، امام جماعت بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق
شرح احاديث اخلاقي درس خارج فقه مقام معظم رهبري
امام صادق (عَ) فرمودند:
اِذا اَرادَ اَحَدُکُم اَن لا یَساَلَ اللهَ شَیئا اِلا اَعطاهُ فَلیَیاَس مِنَ الناسِ کُلِهِم. «هر گاه یکی از شما بخواهد که هر چه از خدا طلب میکند به او عطا نماید می بایست از تمامی مردم مایوس باشد»
منبع: امالی طوسی، مجلس دوم، ص ۳۶
حفص بن غیاث [یک] قاضیِ عامی است، ولی از اصحاب حضرت امام صادق(ع) است و روایت هایی دارد و ثقه هم هست. چیز خیلی خوبی است دیگر که انسان وضعی داشته باشد که هر چه از خدای متعال طلب کرد، خدا به او بدهد؛ یعنی دعاهایش همه مستجاب بشود. [حضرت می فرماید:] اگر می خواهید به یک چنین موقعیتی، فرصتی، نعمت بزرگی دست پیدا کنید راه دارد؛ راهش این است: امیدت را از غیر خدا قطع کن! اگر این طور شد، آن وقت هر چه از خدا خواستید، خدا به شما خواهد داد. بله، ممکن است انسان یک چیزهایی را از خدای متعال طلب می کند که دست یافتن به آن چیزها به ضرر او است؛ اتفاق می افتد. گاهی ماها دنبال یک چیزی می رویم که اگر دستمان به آن چیز برسد، به ضرر ما است؛ خودمان نمی دانیم. خدای متعال در این طور مواقع -در مواردی البته، نه همیشه- اگر لطف کند، تفضل کند، نمی گذارد، عایقی درست می کند بین ما و دست یافتنِ به آن چیز که دست پیدا نکنیم. گاهی انسان از این قبیل چیزهایی را که دوست دارد اما برایش نافع نیست، مضر است از خدای متعال می خواهد، خدای متعال هم نمی دهد، عدمِ استجابت حاجت و استجابت دعا، گاهی اوقات به خاطر این است؛ وَالا اگر این نباشد، هر چه از خدای متعال بخواهید، خدا به شما خواهد داد؛ شرطش این است که چشمِ طمع به دست مردم نداشته باشید! نه فقط در مورد پول و پَله؛ بعضی ها چشمشان به دست مردم است راجع به پول؛ بعضی ها نه، مسئله شان مسئله پول نیست، مسئله مقام است، مسئله خواسته های گوناگون زندگیِ انسان است، می گویند: «فلانی باید کار من را درست کند»! این جور است دیگر. بنده سال ۴۲ زندان بودم، داشتیم با خیال راحت زندان می گذراندیم، یعنی مشکلی نداشتیم، عادت کرده بودیم؛ یکی آمد گفت که بنا است شما روز شنبه آزاد بشوید! یک هیجانی در ما به وجود آمد که عجب! شنبه بنا است آزاد بشویم و گفتیم آیا آزاد می شویم؟ نمی شویم؟ با خودم قبلا این جور فکر کردم، گفتم اگر من شنبه آزاد بشوم این به خاطر این است که فلانی -یک کسی در نظرم بود- رفته پیش فلان آقا و وساطت کرده، او هم به دستگاه گفته و مثلا وسیله آزادیِ ما را فراهم کردند؛ پیشِ خودم یک چنین توصیه ای به نظرم رسید که کسی رفته توصیه کرده و این جور چیزها. گفتم حالا تفالی بزنم به قرآن؛ تفال زدم، این آیه آمد: فَلا یَستَطیعونَ تَوصیَة وَ لا اِلی اَهلِهِم یَرجعون. امید به غیر خدا که انسان می بندد، این جوری است دیگر: لا یَستَطیعونَ تَوصیَة وَ لا اِلی اَهلِهِم یرجعون. و همین جور هم شد؛ روز شنبه آزاد نشدیم و بعد هم معلوم شد که اصلا آنچه من در ذهنم بوده که فلانی به فلانی سفارش می کند، توصیه می کند، اصلا اتفاق نیفتاد.
مشاور مدير در امور توسعه موزه هاي صنعت نفت در آستانه بهره برداري از باغ موزه نفت سوزهاي کرمان به تشريح اقدامات انجام شده درخصوص شکل گيري اين موزه پرداخت و جزئيات به نمايش درآمده در باغ کنسولگري انگليس را تشريح کرد. محمدرضا جواهري با اشاره به برنامه ريزي براي بهره برداري از موزه نفت سوزهاي کرمان تا پايان سال جاري به تشريح شکل گيري ماهيت اين موزه در باغ کنسولگري پرداخت و گفت: در ابتداي شروع فعاليت مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، تصميم بر اين بود که در هر نقطه اي که توسط اين مجموعه شناسايي مي شود، موزه اي با موضوع کلي فعاليت هاي صنعت نفت بر پا کنيم، اما از مقطعي به بعد به اين نتيجه رسيديم که در هر نقطه متناسب با موضوع و فعاليت هاي آن مکان موزه اي تخصصي راه اندازي شود، به عنوان مثال موزه کارآموزان آبادان با محوريت آموزش راه اندازي شد و موزه بنزين خانه آبادان و پمپ بنزين دروازه دولت تهران اگرچه هر دو به موضوع پخش فرآورده هاي نفتي پرداختند اما هر يک متناسب با جايگاه و کارکردشان متفاوت از يکديگر طراحي و آماده شدند. وي با بيان اينکه درباره موضوع باغ موزه کرمان در باغ کنسولگري انگليس هم موضوعات متفاوتي مطرح شد، افزود: عناصر و دستگاه هايي که با سوخت نفت در مصارف خانگي و صنعتي و شهري مورد استفاده عموم مردم قرار مي گرفتند، يکي از موضوعات مغفولي بود که تشکيلات صنعت نفت تا به حال به آن نپرداخته بود، بنابراين ايده شکل گيري موزه نفت سوزها ساخته و پرداخته شد.
محمدرضا جواهري با اشاره به اينکه در ابتدا تصور مي شد نفت سوزها از تنوع کمي برخوردار باشند، اظهار کرد: در تحقيقات و بررسي هاي بعدي به اين نتيجه رسيديم که امکان يافتن و نمايش هزاران نمونه و عنصر نفت سوز به اشکال مختلف و به صورت کرونولوژيک يا تاريخ مدار وجود دارد. وي گردآوري عناصر و اشياء مرتبط با موضوع نفت سوزها را نيازمند مراجعه به اقصي نقاط کشور عنوان کرد و گفت: با تلاش همکاران مان در مجموعه موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و سرکشي به فروشگاه ها، مغازه ها، کارگاه ها، کارخانه هاي صنعتي، بخش خصوصي و... در شهرها، روستاها و مراکز 16 استان کشور در حد مقدور و هزينه پايين، اين نمونه هاي بي نظير براي نمايش در موزه نفت سوزهاي کرمان گردآوري شدند.
جواهري گفت: موزه نفت سوزهاي کرمان در دو فاز تعريف شده که فاز اول آن به نمايش نفت سوزهاي خانگي با مصارف محدود خواهد پرداخت و فضايي که براي آن در نظر گرفته شده، بناي بازسازي شده کنسولگري انگليس است که به دليل سرپوشيده بودن، امکان نمايش عناصر شناسايي شده در آن وجود دارد. در فاز دوم که در آينده اجرايي خواهد شد، به سراغ نفت سوزهاي صنعتي و شهري خواهيم رفت که فضاي عمومي و روباز باغ موزه کرمان قابليت نمايش اين نوع نفت سوزها را خواهد داشت.
مشاور مدير در امور توسعه موزه هاي نفت گفت: باغ موزه نفت سوزهاي کرمان به سه محور کنسولگري انگليس، نفت سوزها و پخش فرآورده هاي نفتي در منطقه کرمان پرداخته است که در هر کدام دسته بندي ريزتري را مدنظر قرار داده ايم.جواهري به اختصاص يکي از اتاق هاي باغ کنسولگري به تاريخچه فعاليت هاي نظامي، اقتصادي و فرهنگي انگليس در جنوب ايران اشاره کرد و گفت: در باغ موزه نفت سوزهاي کرمان با بنا يا تأسيسات بهره برداري نفتي مواجه نيستيم و باغ کنسولگري انگليس يک ساختمان اداري و مسکوني است که سيطره آن در مقاطعي از تاريخ به فراتر از شهر و استان کرمان امروزي نفوذ پيدا کرده و حتي فراتر از ايران و تا بصره و هندوستان نيز پيش رفته است و مقري بوده تا زمينه هاي تشکيل پليس جنوب يا تجارت خانه هاي مختلف در دوره قاجار و اوايل پهلوي فراهم شود و همه اينها بستر و زمينه ساز انتقال سيطره انگليسي ها به صنعت نفت هم محسوب مي شده است، به همين دليل در بخشي از اين موزه که به اتاق منفصل معروف است، به معرفي تاريخچه باغ و معماري بناي کنسولگري و رويدادهاي مرتبط با آن پرداخته شده و مستندات و تصاويري تاريخي از آنچه بر اين باغ از اواخر دوره زنديه تا کنون گذشته و زمينه سازي انگليسي هـا براي گستـرش سـيطره خـود مـثل احـداث خطوط تلگراف، بانک شــــاهـــي، ايـجاد تجارت خانه ها و تأسيس پليس جــنوب به نـمايش درمي آيد.
به گفته جواهري، ساختمان اصلي باغ کنسولگري انگليس 5 اتاق متصل به يکديگر را دربرمي گيرد که براي هر يک محتواي مرتبط با موضوع نفت سوزها در نظر گرفته شده است.وي توضيح داد: در اين بخش فضايي را به نمايش نفت سوزهاي گرمايشي که خود به انواع بخاري ها، والورها و خوراک پزي ها تقسيم مي شوند اختصاص داديم که هر يک به دسته بندي جزئي تري تقسيم مي شود، مانند خوراک پزي هاي فتيله اي و پريموسي. در استان هاي مختلف خوراک پزي هاي فتيله اي از تک فتيله تا 14فتيله يافتيم. همچنين انواع پريموس ها را از تک شعله تا حدود 6 شعله پيدا کرديم که هر کدام در دسته بندي هاي ريزتر تقسيم مي شوند.
کوتاه از موزه های نفت
مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در مراسم توديع و معارفه رئيس پيشين و جديد مركز اسناد صنعت نفت با اشاره به ارتباط محققان ، پژوهشگران و دانشجويان با مركز اسناد صنعت نفت بر ضرورت ارتباط بيشتر اين مركز با ديگر مراكز اسناد سراسر كشور تاكيد كرد. اكبرنعمت الهي، در مراسم توديع و معارفه علي سوري، رييس پيشين و فرشاد خداداديان، رييس جديد مركز اسناد صنعت نفت كه روز ششم مرداد برگزارشد، گفت: در اين مركز اسناد خاص و كم نظيري از صنعت نفت و تاريخ اين صنعت، وجود دارد كه مي تواند به پايگاه مهمي براي علاقه مندان به استفاده از اين اسناد تبديل شود . مركز اسناد صنعت نفت جاي خود را بين مراكز اسنادي كشور بازكرده است. ارتباط محققان ، پژوهشگران و دانشجويان با مركز اسناد صنعت نفت بايد تقويت شود كه تحقق اين امر نيازمند تلاش و مساعدت همكاران در اين مجموعه است. در اين مراسم فرشيد خداداديان به عنوان رئيس جديد مرکز اسناد صنعت نفت معرفي شده و از خدمات علي سوري رئيس پيشين اين مرکز تقدير به عمل آمد.
موزه نفت سوزهاي کرمان مراحل نهايي آمادگي اش براي افتتاح را مي گذراند. در همين زمينه، هنرمندان سحر صالحي و محمود رضوي، طراحان و ناظران دکوراسيون داخلي موزه نفت سوز هاي کرمان، به ارائه اطلاعاتي درباره طراحي اين موزه پرداختند. سحر صالحي گفت: توانستيم از معماري زيباي شهر کرمان و محوطه باغ آقا وام گرفته و ويترين هايي خلق کنيم که تجلي سقف هاي مقرنس کاري شده و طاق هاي استواري باشد که در معماري اين شهر به فراواني مورد استفاده قرار گرفته است، اما اين بار اين طرح ها مانند آيينه اي بر زمين و سطح نقش مي بندد و بستري براي نمايش و چيدمان نفت سوزها که زماني مهم ترين منبع تأمين انرژي بوده اند، فراهم مي کند.محمود رضوي نيز گفت: در چيدمان ابزار کمک نمايشي نخستين تالار عمارت کنسولگري که گروه اول نفت سوزها شامل گرمايشي و خوراک پزي به نمايش درمي آيند، از نقوش هندسي معماري اصيل ايراني که در کاربندي ها و رسمي بندي هايي که طاق و قوس بناهاي سنتي بر آنها استوار و مزين شده اند مانند شمسه، ترنج، شش بند، ترقه و لوزي استفاده شده است. از ديگر نقوش بکار رفته در ويترين ها مي توان «شش بند» را نام برد که با تکرار منظم در اطراف ترنج ها، ريتمي حاکي از گذشت زمان با تأکيد بر پويايي و زندگي را تداعي مي کنند. همچنين «ترقه» از ديگر نقوش ويترين ها و بستري زيبا براي ارائه اشياي نفت سوز به شمار مي رود. اين سازه پايه هايي با ارتفاع کم و شيب تند دارد که با قرارگيري در دل نقش «شش بند» گره اي زيبا را پديد آورده و ترکيب مناسبي بين اضلاع خود با اطراف برقرار کرده است و در انتها «لوزي»هايي با زاويه بسته، پايين ترين سکوي نمايش را دربر مي گيرند که با چرخش و ارتفاعي تنظيم شده در کل طرح، فضا را آراسته مي کنند.
يك نمونه از پمپ بنزين قديمي متعلق به دهه 40 ميلادي كه در بيرمنگام انگليس ساخته شده در جايگاه عرضه سوخت منطقه ستارخان تهران در معرض ديد عموم قرار گرفته است. دادرحيم بلوچ زهي از آن دسته افراد علاقه مند به ميراث صنعتي است كه از شهرستان سراوان در استان سيستان و بلوچستان يك نمونه پمپ بنزين انگليسي متعلق به دهه40 ميلادي (20 شمسي) را به جايگاه عرضه سوخت در منطقه ستارخان تهران منتقل كرده است تا درمعرض ديد علاقه مندان قرارگيرد. به گفته زهي جايگاه سراوان نخستين جايگاه عرضه سوخت در اين شهرستان است كه از سال 1342 در آنجا فعاليت خود را آغازكرده است. دراين جايگاه، ابتدا انواع سوخت از جمله نفت سفيد و روغن موتور در حلب هاي كوچك و متوسط به فروش مي رسيد و در سال 1365 كه اين جايگاه به يك جايگاه فروشندگي تك منظوره تبديل شد فروش روزانه به 500 ليتر بنزين در روز افزايش يافت .به گفته زهي، با توجه به استقبال مردم از اين پمپ بنزين قديمي قرار است در آينده نزديك به تعداد اين پمپ بنزين هاي قديمي در اين جايگاه اضافه شودو در معرض ديد علاقه مندان قرار گيرد.
به همت كارشناسان مديريت موزه ها ومركز اسناد صنعت نفت در غرب كشور ، دو نمونه از ترازوهاي قديمي با قدمت نزديک به صد سال در موزه صنعت نفت غرب كشور کارخانه حلب سازي و حلب پرکني مرمت شد و در مخزن اين موزه قرارگرفت. فيرزو خردمند، رييس آزمايشگاه شرکت پالايشگاه نفت کرمانشاه دراين خصوص گفت: اين ترازو ها از نوع نسل اول ترازو هايي است که با دقت يک گرم مورد استقاده قرار مي گرفته و احتمالا با شروع کار حلب سازي و حلب پر كني براي توزين مواد شيميايي به کرمانشاه آورده شده است. ترازو هاي مورد استفاده در تاريخ صنعت نفت ازنسل هاي اوليه ترازو در اواسط قرن نوزدهم است که جهت اندازه گيري وزن مواد نفتي در آزمايشگاه پالايشگاه ها مورد استفاده قرار مي گرفت و داراي محفظه توزين بوده تا در زمان وزن کردن هواي محيط ترازو در توزين خلل ايجاد نکند.
عکس نوشت
چراغي به عمر يک قرن
چراغ پريموس، نخستين اجاق خوراک پزي است که با سوخت نفت فشرده شده کار مي کند.اين اجاق در سال 1892ميلادي توسط«فرانس ويلهلم ليندکويست»که يک مکانيک کارخانه در استکهلم سوئد بود ساخته شد. اين چراغ امروز در موزه در شرف افتتاح نفت سوزهاي ايران که در ساختمان قديمي کنسولگري انگليس در کرمان واقع است جزو اشياء ازرشمند اين موزه از نظر تاريخي است و در عين حال وسيله اي است که همچنان نيز در نقاطي از ايران چراغش روشن است.
گشتی در دنیای مستندهای حرفه ای و فیلم تئاترهای دیدنی
علي بهرامي اين روزها که ويروس کرونا همچنان جولان مي دهد و همه فعاليت هاي فرهنگي و هنري را تحت تاثير خود قرار داده، شيوه بهره برداري و استفاده از محصولات هنري خيلي تغيير کرده است. يکي از بهترين شيوه ها براي استفاده از محصولات فرهنگي در روزهاي کرونايي پيش رو، عضويت در سايت هاي پخش آنلاين فيلم و سريال است. سايت هايي که با هزينه اي بسيار ناچيز، ما را به دنيايي از هنر مي برند و بي دغدغه و نگراني از ويروس کويد-19 مي توانيم به تماشاي آثاري که به آنها علاقمنديم، بنشينيم. در اين شماره هم مانند چند شماره پيشين، مي خواهيم شما را با محصولات جديد هنري آشنا کنيم. آنچه پيش رو داريد، نگاهي است به چند مستند بسيار جذاب و ديدني و معرفي يک محصول جديد هنري با نام فيلم تئاتر. در حقيقت فيلم تئاترها با تله تئاترها تفاوت دارند. آنها نمايش هاي روي صحنه بوده اند که به شيوه حرفه اي فيلم برداري شده اند و اکنون به صورت آنلاين قابل ديدن هستند. به بيان ديگر به جاي اينکه در سالن نمايش باشيد، به مدد دوربين ها و البته بدون هيچ دخالت سينمايي، شما يک تئاتر مي بينيد. اين بار هم همراهمان شويد، مطمئن باشيد ضرر نمي کنيد.
مستند «اسيران راز» به تمام معنا يک مستند اجتماعي و عبرت آموز است. در اين مستند خواهيم ديد که عدم رعايت حريم خصوصي چه تبعات اجتماعي فاجعه باري دارد. ديدن اين مستند شايد بتواند آگاهي اجتماعي مناسبي درباره برخي آسيب هاي ناخواسته در جامعه را ايجاد کند. اين مستند به ما مي گويد و نشان مي دهد که بهره برداري از اينترنت و تکنولوژي هاي نوين ارتباطي چرا و چگونه بايد با فرهنگ سازي همراه شود. شايد با ديدن اين مستند بتوان اندکي از مخاطرات بي ملاحظه بودن در فضاي اينترنت را به برخي از فرزندان نشان داد. مستند«اسيران راز» را مهدي عزتي چهارقلعه در سال 1388 خورشيدي کارگرداني کرده است.
سيستان سرزمين باستاني و خاک گرم و گيرايي است که چند هزار سال سکونت را تجربه کرده و نام ديرينه اش در بسياري از اشعار، اسناد و نقشه هاي بيم المللي قديمي حک شده است. مستند «ماهي ها در سکوت مي ميرند» سفري است به اين ديار قديمي اما محروم. سفري که در کشاکش فقر و تنگدستي، نشان از عزت و سربلندي و سرمايه هاي عظيمي انساني و اقتصادي در منطقه سيستان دارد. با ديدن اين مستند هم با اين سرزمين باستاني ايران آشنا مي شويد هم اينکه به فعاليت هاي محروميت زدايي و کاستي هاي اين قسمت از سرزمين مان پي خواهيد بردسرزميني که مردماني روشن ضمير دارد و هر وقت که سري به آنجا بزنيد با لبخند در ميان داشته ها و نداشته هايشان از شما به گرمي استقبال مي کنند. مستند«ماهي ها در سکوت مي ميرند» به کارگرداني ياسر عرب در سال 1392 ساخته شده است.
مي دانيم که امروز پرچم يک کشور و سرود ملي اش، دو نماد اصلي و اساسي مليت آن است. شايد مقدس تر و زيباتر از پرچم هيچ چيز ديگري نتواند يک ملت را از ديگر ملت ها متمايز کند. رنگ ها و طرح هاي پرچم هر کشوري حکايت منحصر به فرد خودش را دارد و مستند «سبز، سپيد، سرخ» تاريخ پرچم کشور ايران را روايت مي کند. اينکه پرچم ايران عزيز ما در زمان هاي مختلف و سلسله هاي متفاوت تاريخي چگونه بوده است و چه رنگ هايي داشته و چگونه بدين شکل به دست ما رسيده، موضوع بسيار جذاب اين مستند است. در اين مستند شما مي توانيد ببنيد که تغييرات و تحولات و نمادهاي فرعي و اصلي پرچم ما چگونه بوده و سه رنگ زيباي آن اکنون که به دست ما رسيده چه مسيري را طي کرده است. اين مستند را سيد محمدرضا هاشميان در سال 1393 ساخته است.
جنگ هميشه خانمان سوز بوده و تسليحاتي که در آن به کار مي رود اين خانمان سوزي ها را صد چندان کرد است. هنوز فاجعه هيروشيما و ناکازاکي و فاجعه هايي که در جنگ ويتنام و ... پيش آمده از ذهن و روح بشريت پاک نشده است. صحنه هايي که جنگ هاي مدرن قرن بيستم و بيست و يکم توسط کشورهاي به اصطلاح پيشرفته و توسعه يافته خلق شده است هر بيننده و شنونده منصفي را دگرگون مي کند. در مياه اين جنگ ها، مرگ اخلاق و انسانيت در ميانه تسليحات نظامي و ادوات جنگي با گوش خراش ترين صداها، فرياد شده است. مستند «تولد در زمين سوخته» دقيقا درباره همين موضوع است و البته تنها به بخشي از اثرات مخرب و نکبت بار اين تسليحات اشاره کرده است يعني تسليحاتي که حاوي اورانيوم است. اين مستند اگر چه تلخ است اما به نظر مي رسد بايد ديد که کشورهاي شيک و متمدن! چه بر سر بشر بي دفاع و از همه جا بي خبر امروز آورده اند. مستند «تولد در زمين سوخته» را وحيد فرجي در سال 1390 کارگرداني کرده است و در دسته مستندهاي سياسي- تاريخي قرار مي گيرد.
سرزمين کشمير جايي است در ميان شمال شبه قاره هند و بر دامنه رشته کوه هاي هيماليا. سرزميني زيبا و رويايي و سرشار از مراتع و رودخانه هايي که هر قاب و تصوير آن را چنان خيال انگيز کرده اند که بسياري از گردشگران در اقصي نقاط جهان، خواستار ديدن آن هستند. کشمير اکنون دوپاره است بخشي از آن در کشور هند و بخشي در از آن در کشور پاکستان قرار گرفته است. نام کشمير را البته که شنيده ايد و اگر مي خواهيد خيلي بيشتر از چند خبر شبانگاهي درباره درگيري هاي آن بدانيد، به شما پيشنهاد مي کنيم مستند بسيار زيباي «کشمير، بهشت فراموش شده» را حتما ببينيد. عوامل اين مستند درباره آن نوشته اند:« اين مستند در مورد واقعيت هاي اين منطقه زيبا در قاره آسياست؛ کشمير را به درستي بهشت روي زمين ناميده اند. منطقه اي بسيار زيبا با رودخانه ها و درياچه هايي بي نظير در دل کوه هاي هيماليا که دل هر بيننده اي را مي ربايد و هوش از سرش مي برد...». مستند «کشمير، بهشت فراموش شده» را سيد سليم غفوري در سال 1395 ساخته است.
کشور پرو، سرزميني است بسيار پر رمز و راز که در امريکاي جنوبي واقع شده است. سرزميني که زماني نه چندان دور محل حيات تمدن هاي عجيبي بوده است. شهر ليما، پايتخت کشور پرو است، کشوري که نزديک به سي و پنج ميليون نفر جمعيت دارد. اين کشور اسپانيايي زبان مهد تمدن هاي سرخ پوستي و فرهنگ و هنر هاي اين قوم است. بيشترين جمعيت سرخ پوست ها در امريکاي جنوبي در کشور پرو زندگي مي کنند و اين کشور چند فرهنگي را بسيار ديدني کرده اند. مستند ديدني «جاذبه هاي پرو» کوشيده است تا ويژگي هاي جذاب و زيباي طبيعي، فرهنگي و اجتماعي اين کشور معرفي کند. اين مستند را اريک باکوس در سال 2016 ساخته است.
اين روزها که ويروس کرونا در جهان جولان مي دهد، به جز طب مدرن، بسياري از روش هاي درماني و پيشگيري ديگر نيز مورد توجه مردم جهان قرار گرفته است. طب هاي چيني، هندي، آلماني(هوميو پاتي) و بسياري از طب هاي قديمي که مبتني بر سنت هاي طبابت تمدن هاي مختلف در نگاه مردم جهان با اهميت شده اند. از جمله اين طب ها، طب ايراني يا طب سنتي(قديمه) ايران است. اين طب ظرفيت هاي بسيار زيادي در تقويت سيستم ايمني بدن، و کمک به درمان بيماري هاي ويروسي از جمله کرونا دارد. بد نيست سري به مستند «شريان» بزنيم و از زبان محققان برجسته و اساتيد طب ايراني، توانايي اين طب قديمي را ارزيابي کنيم. اين مستند توسط جمعي از پژوهشگران در سال 1396 ساخته شده است.
فیلم تئاترها
حکايت سرگشتگي و حيراني مهاجرين ايراني حکايت غريب و ديدني است. آنها که ناگهان با جرقه اي به خود مي آيند و قدم به قدم در پي هويت خويش روانه ايران مي شوند و دنبال خانه پدري شان را مي گيرند. تئاتر«بازگشت پسر نافرمان» داستان زندگي خسرو بهداد است. مردي که بيست سال در کشور فرانسه زندگي مي کرد و از قضا بسيار هم موفق بود. او با يک تماس تلفني ناگهان به خود مي آيد و رهسپار سرزمين مادري اش مي شود. نمايش به قدري غريبي را خوب نشان داده که تقريبا مي توان گفت در يک دهه گذشته نمونه اي در تئاتر ايران ندارد. با ديدن اين تئاتر هم کشورمان را بهتر مي شناسيم و هم فرهنگ مردمش را. کارگردان اين نمايش درباره آن نوشته است:« زيبايي تئاتر به اين است که گاهي وجود ندارد. نيست ولي مي تواند از درون همين نبودن پيدا شود. نيست و اين به معني «نيستي» اش نيست. نيست يعني اين که هست ولي ديده نمي شود. جايي در سايه يا تاريکي ايستاده دارد به ما نگاه مي کند. در انتظار اين که آيا اعصاب ما متوجه حضورش مي شود يا نه. آيا اصلا حس خواهيم کرد که موجودي وجود دارد که بايد بخشي از وجود ناديدني اش ديدني شود؟ اين چنين بود که روزي از روزهاي بهاري حس کردم موجودي دارد به من نگاه مي کند» . تئاتر «بازگشت پسر نافرمان» در سال 1392 توسط علي راضي کارگرداني شده است. بازيگران اصلي اين نمايش بابک کريمي، نوال شريفي، ناتالي متي، بلز پوژاد پرو و ماکان اشگواري هستند.
تا به حال شده که در کوره راه هاي زندگي ناگهان ببينيم که همراهانمان نيستند، گم شده اند؟ چقدر از اعضاي خانواده مان اطلاع داريم؟ آيا خبر داريم که در چه حال و هوايي هستند و دنبال چه مي گردند؟ سر در لاک کردن کار هر روزمان شده است؟ تئاتر «خانه» حکايت گر يکي از همين گمشدگي هاست. عوامل اين تئاتر درباره آن نوشته اند: «خانه» داستان «هامون» پسر بزرگ يك خانواده ايراني است كه گم شده و همه خانواده در جستجوي وي هستند و هر يك از اعضاي خانواده فكر مي كند كه آخرين بار او را كجا ديده است...». نکته اين تئاتر اين است که همه فکر مي کنند «هامون» را آخرين بار کجا ديده اند. گويي که بايد بر گرديم و فکر کنيم و اطرافمان و خانواده مان يک بار ديگر ببينيم که ما کجا ايستاده ايم و آنها کجا قرار دارند. تئاتر «خانه» را کيومرث مرادي در سال 1388 کارگرداني کرده است و نقش هاي اصلي آن را بازيگراني چون: پيام دهکردي، نگار عابدي، هدايت هاشمي، محمد مهدي سلطاني، ستاره پسياني، نازگل نادريان و محسن رستگار ايفا کرده اند.
خوب که دقت کنيم، زندگي روزمره ما مي تواند خودش يک تئاتر باشد. قرار نيست حتما اتفاق خاصي بيافتد همه آنچه در روزها مي گذرانيم خودشان اتفاقي مهمي هستند که شايد به چشم مان نمي آيند. تئاتر «واقعيت اينه که خورشيد دور ما مي گرده» مي خواهد به همين مسئله توجه کند و اساسا با ديدن اين نمايش به همين امر مهم پي مي بريم که روزگار عادي همه افراد عادي مي تواند خودش يک نمايش باشد. عوامل اين تئاتر درباره آن نوشته اند:«در نمايش «واقعيت اينه که خورشيد دور ما مي گرده» واقعيت اين است که ما به تماشاي زمان نشسته ايم. به اين معني که ما آهنگ گوش کردن، صبحانه خوردن، تمرين موسيقي کردن را به طور کامل تماشا ميکنيم بدون آن که اثر بخواهد داستاني را به صورت مشخص براي ما تعريف کند. و اتفاقا هم نقطه قوت اين نمايش همين بخش است. و مخاطبش را با خودش همراه مي کند». اين تئاتر را سيامک احصايي در سال 1395 کارگرداني کرده است. دوبازيگر اصلي اين تئاتر، محمدرضا حسين زاده و پانته آ پناهي ها هستند.
پیش غذاهای ساده و خوشمزه
محيا اترک
اسپرينگ رول يکي از فينگرفودهاي پرطرفدار است که با توجه به هر منطقه اي، مواد مختلفي داخل خمير آن ريخته مي شود، به همين دليل مي توان گفت که انواع زيادي دارد و به شکل هاي متفاوت طبخ مي شود. اين پيش غذاي خوشمزه، سالم و مقوي را به راحتي مي توان تهيه کرد و از خوردنش لذت برد.
مواد لازم
کره و روغن: به ميزان لازم
سينه مرغ خرد شده: يك عدد
قارچ: 300 گرم
ساقه سبز پيازچه خرد شده: 150 گرم
پنير خامه اي: يک بسته بزرگ
ادويه کاري: يك قاشق چايخوري
فلفل سياه و نمک: به ميزان لازم
آبليمو: يك قاشق غذاخوري
خمير يوفکا: يک بسته
پنير پيتزا: 200 گرم
تخم مرغ: 2 عدد
آرد سفيد و کنجد سفيد: به ميزان لازم
طرز تهيه:
ابتدا سينه مرغ خرد شده را در کره همراه با کمي فلفل و نمک به مدت 10 دقيقه مي پزيم. سپس روغن اضافه آن را مي گيريم. قارچ ها را خرد مي كنيم و در همان تابه با کمي کره، فلفل و نمک تفت مي دهيم تا آب آن کاملا خارج شود. در اين مرحله؛ مرغ، قارچ، پيازچه، آبليمو، پنير خامه اي و کمي فلفل و نمک و در صورت نياز ادويه کاري را اضافه کرده و با هم مخلوط مي كنيم. مواد آماده شده را داخل خمير يوفکا مي ريزيم و مي پيچيم و به وسيله قلم مو کمي خمير را خيس مي كنيم تا به هم بچسبد و رول باز نشود. سپس تخم مرغ ها را مي زنيم و خمير را در تخم مرغ و پس از آن در آرد سفيد، دوباره تخم مرغ و در آخر هم در کنجد سفيد مي غلتانيم و در روغن داغ سرخ مي کنيم.
آتينا عالي
(مناسب براي چيزکيک، تيراميسو و انواع دسر)
مواد لازم
خامه پاکت صورتي: يك عدد (200 ميلي ليتر)
سرکه سفيد: يك قاشق غذاخوري (آبليمو جايگزينش نکنيد، چون ميزان اسيديته سرکه ثابت است، اما ميزان اسيديته ليموها متفاوت)
طرز تهيه
خامه را داخل ظرفي مي ريزيم و روي بخار کتري بن ماري مي كنيم تا به دماي 90 درجه برسد. در صورت نداشتن دماسنج آشپزي مي توان ظرف را به مدت يک ربع روي بخار کتري با حرارت متوسط نگه داشت تا خامه داغ شود، اما نبايد بجوشد. کف ظرف نبايد با آب جوش در تماس باشد، فقط آن را روي بخار قرار مي دهيم. بعد از بن ماري شدن، سرکه را که عامل اسيدي است اضافه مي كنيم تا خامه بريده شود. سپس روي ليواني تنظيف قرار مي دهيم و با کش آن را محکم مي کنيم. خامه بريده را روي تنظيف مي ريزيم و مي گذاريم يک شب تا صبح بماند تا حسابي آبش گرفته شود. بعد از طي شدن اين مدت پنير را از تنظيف خارج مي کنيم. حالا پنير آماده استفاده است.
ليلا حاتمي
مواد لازم
زردآلو: يک کيلو و نيم
شکر: يک کيلو
آب: 2 پيمانه
آبليمو: يک قاشق غذاخوري
طرز تهيه
زردآلوها را شسته و هسته آنها را با دقت در مي آوريم و کنار مي گذاريم. شکر را با دو ليوان آب مي جوشانيم. وقتي شربت قوام آمد، صبر مي کنيم تا خنک شود. سپس زردآلوها را در شربت آماده مي ريزيم.
ظرف را روي حرارت ملايم و يکنواخت قرار مي دهيم تا شربت بجوشد و زردآلوها بپزد (به اندازه اي که له نشود). در انتها کمي آبليمو اضافه مي کنيم و پس از آماده شدن، ظرف را از روي حرارت برمي داريم. اجازه مي دهيم موادمان خنک شود. بعد از خنک شدن، مرباي آماده را در شيشه مي ريزيم و در يخچال نگهداري مي کنيم.
گاهي استفاده از تجربيات گذشتگان مي تواند كارساز باشد و برخي مشكلات را در شرايطي خاص رفع كند. دانستن اين ترفندها مطمئنا روزي به كارمان مي آيد، به طوري كه شايد بعد از انجام آنها شگفت زده و متعجب شويم. اين ترفندها براساس خلاقيت و تجربه به دست آمده اند و برخي از آنها با وجود پيشرفت فناوري، هنوز كاربرد خود را از دست نداده اند. حالا اگر حس كنجكاويتان براي آشنايي با اين ترفندها تحريك شده، مي توانيد اين مطلب را تا پايان بخوانيد.
همان طور كه همه مي دانند، هیچ چیز به اندازه فرو رفتن خار يا یک تراشه نازك چوب در انگشت آزاردهنده نيست. موضوعي كه باعث می شود درد زیادی در ناحیه فرو رفتن تراشه احساس شود، از آن جهت كه پیدا کردن آن هم کار بسیار مشکلی است كه به چشمان تيزبيني نياز دارد. يكي از ترفندهايي كه همچنان كاربرد خود را از قديم تا به امروز از دست نداده، خارج كردن تراشه چوب از دست است. براي اين كار، یک بطری با دهانه گشاد را پر از آب داغ كرده و قسمتی از دست را که تراشه چوب در آن فرو رفته روی در بطری قرار داده و فشار مي دهیم. مکشی که از این کار ایجاد می شود، باعث کشیده شدن پوست شده و بخاری که از آب داغ بلند می شود، تراشه را بیرون مي كشد، به طوري که به راحتی می توانیم آن را خارج كنيم.
همان طور كه همه مي دانند، هیچ چیز به اندازه فرو رفتن خار يا یک تراشه نازك چوب در انگشت آزاردهنده نيست. موضوعي كه باعث می شود درد زیادی در ناحیه فرو رفتن تراشه احساس شود، از آن جهت كه پیدا کردن آن هم کار بسیار مشکلی است كه به چشمان تيزبيني نياز دارد. يكي از ترفندهايي كه همچنان كاربرد خود را از قديم تا به امروز از دست نداده، خارج كردن تراشه چوب از دست است. براي اين كار، یک بطری با دهانه گشاد را پر از آب داغ كرده و قسمتی از دست را که تراشه چوب در آن فرو رفته روی در بطری قرار داده و فشار مي دهیم. مکشی که از این کار ایجاد می شود، باعث کشیده شدن پوست شده و بخاری که از آب داغ بلند می شود، تراشه را بیرون مي كشد، به طوري که به راحتی می توانیم آن را خارج كنيم.
براي همه ما پيش آمده كه به دل طبيعت بزنيم و ساعاتي را آنجا بگذرانيم. حالا اگر قصد روشن كردن آتش در طوفان، آن هم با كمترين امكانات را داشته باشيم، كارمان كمي سخت مي شود، اما یک ترفند هوشمندانه و بسیار سریع مي تواند مشكل خاموش شدن كبريتمان را برطرف كند. براي روشن كردن آتش در هوای طوفانی و بیرون از محلی سرپوشیده، ابتدا با استفاده از چاقو قسمت هایی از کبریت را که زیر نوک آن قرار دارد، خراش مي دهيم و مي تراشيم. خراش ایجاد شده باعث مي شود کبریت سریع تر آتش بگيرد و شعله خیلی زود برافروخته شود. به اين ترتیب مي توان در باد شديد آتش روشن كرد و از بودن در طبيعت لذت برد.
آتش سوزي در هر جايي ممكن است اتفاق بيفتد. حالا اگر در شرایط حساسي قرار گرفته باشيم و دسترسي به کپسول آتش نشانی نداشته باشيم، نياز به يك خاموش كننده داريم. در اين شرايط، مي توان به سرعت یک ماده ضد اشتعال ساخت. براي اين كار، یک پیمانه نمک را با نصف پیمانه نمک آمونیاک و دو پیمانه آب مخلوط مي كنيم و آن را در یک بطری باریک مي ريزيم و بطري آماده را در آتش مي اندازيم. به اين ترتيب خيلي زود، محلولی که ساخته ايم، باعث خاموش شدن آتش مي شود. البته اين ترفند در آتش سوزي هاي كوچك كاربرد دارد.
دغدغه بسياري از خانواده هايي كه گل و گياه نگهداري مي كنند، اين است كه با رفتن به مسافرت و عدم حضور در خانه گل و گياهشان خشك شود، براي اين مشكل هم راه حل قديمي وجود دارد كه مي توان از آن استفاده كرد. ترفند بسیار هوشمندانه در اين زمينه اين است كه یک سطل بزرگ را پر از از آب كنيد و آن را در سطحی بالاتر از گیاهان مورد نظرتان قرار دهید. سپس دو، سه رشته نخ پشمی را به هم بتابيد و آنها را به طور کامل در آب غوطه ور كنيد. حالا یک طرف نخ ها را به وسیله یک نگهدارنده سنگین در سطل آب و نوک دیگر را در داخل گلدان و پای گیاهانتان قرار دهید. به اين ترتیب این گیاهان در طول روز و در مدت زماني كه در خانه حضور نداريد، مقدار کافی آب دریافت خواهند کرد. بهتر است برای هر گیاه از رشته های مجزا استفاده کنید.
براي همه ما پيش آمده كه به آب سالم دسترسي نداشته ايم، براي حل اين مشكل كه شايد گهگاهي با آن مواجه شويم، بايد وسيله اي مانند فيلتر آب داشته باشيم تا بتوانيم آب سالم تهيه كنيم و بنوشيم. براي حل اين مشكل مي توان ته یک سطل تمیز را سوراخ كرد و یک لوله کوچک را در آن فرو برد، به شكلي كه بتواند آب را به بیرون هدایت کند. در مرحله بعد ته سطل را از سنگ های بزرگ و سنگین پر کنید، سپس یک لایه سنگ کوچک تر روی آنها قرار دهید و يك لايه هم ریگ خشن روی تکه سنگ های کوچک تر بريزيد و در نهايت نيز لایه ای دیگر از شن و ماسه استفاده كنيد. سطل را از آبي كه داريد پر كنيد. آب از لایه های مختلف اين فيلتر ارزان قيمت مي گذرد و از لوله ای که در انتهای سطل قرار داده اید، خارج مي شود. اين آب فیلتر شده، آماده نوشیده است.
تخم مرغ های تازه اگر با رطوبت تماس داشته باشند، خراب مي شوند. از این رو برای اینکه برای مدتي طولانی بتوان آنها را تازه نگه داشت، به یک جعبه چوبی یا حلبی نياز داريم، به طوري كه آنها را کاملا از نمک پر کرده و تخم مرغ های تازه را كامل در نمک فرو برده و جعبه را در جایی خشک و خنک نگهداری کنید. اجازه ندهید هیچگونه آب یا رطوبتی به جعبه و تخم مرغ ها راه پيدا كند. با اين كار مي توان تخم مرغ را تا مدت ها تازه نگه داشت.
شبنم اعماري ما ايراني ها افتخار داشتن نخستين تمدن را داريم و مي توانيم ادعا کنيم که بسياري از اولين ها و مهم تر از آن، کسب علم و دانش از همان ابتداي تاريخ ارزش زيادي برايمان داشته است. از اين رو مدارس زيادي از گذشته برجا مانده که برخي از آنها امروز جزئي از جاذبه هاي تاريخي مان محسوب مي شوند. بناهاي باستاني که با ديدن تک تک خشت هاي آنها مي توان به گذشته رفت و اندکي در آن دوران غرق شد. از اين رو در ادامه برخي از اين مدارس را معرفي مي کنيم.
بناي تاريخي مدرسه فخريه سبزوار متعلق به 1100 سال پيش است که خوشبختانه همچنان پابرجا مانده است. اين مدرسه که به نظر مي رسد يکي از قديمي ترين مدارس ايران است، هنوز هم به فعاليت خود ادامه مي دهد و محل تحصيل طلاب علوم ديني است. اين مدرسه که از بناي قديمي و تاريخي آن دو حجره و يک راهرو باقي مانده، در طول عمر طولاني اش بارها مرمت شده، اما خوشبختانه معماري آن دست نخورده باقي مانده است. از نکات جالب توجه مدرسه فخريه بايد به اتاق هاي دراز آن اشاره کرد.
بناي باشکوه مدرسه ابراهيم خان، متعلق به دوران قاجار است. شکلي مستطيل دارد و در چهار طرف آن حجره هاي زيادي ديده مي شود که حوض وسط حياط اين مدرسه زيبايي هاي اين بناي تاريخي را دوچندان کرده است. کاشيکاري هاي هفت رنگ چشم نواز، گچبري و مقرنس کاري هاي بسيار زيبا، از اين مدرسه يک بناي به ياد ماندني ساخته است. برج ساعت مدرسه ابراهيم خان هم با آن کاشيکاري هاي بي نظير، آراستگي خاصي دارد که در کنار ارسي هاي هفت رنگ، جلوه بسيار زيبايي خلق کرده است. گفته مي شود در کنار مدرسه ابراهيم خان؛ حمام، آب انبار و بازار نيز قرار داشته است.
مدرسه دارلفنون تهران که با نام اميرکبير، سياستمدار پرآوازه ايراني گره خورده، در واقع مي توان به عنوان اولين دانشگاه ايران نام برد. دارالفنون مدرسه اي براي مقطع متوسطه بوده و يادگار دوران قاجار است. در اين مدرسه بزرگ رشته هاي پزشکي، مهندسي، داروسازي، علوم طبيعي، رياضي، تاريخ، جغرافيا، نقاشي و ...نيز تدريس مي شد. بناي اوليه دارالفنون به دليل فرسودگي تخريب شده؛ اما يک معمار اروپايي آن را از نو ساخته است. اين مدرسه چند سالي مي شود که به نمايشگاه آموزش و پرورش تبديل شده است.
در هر گوشه از ايران زيباي ما جاذبه هاي ديدني زيادي جا خوش کرده که گاه از شنيدن جهاني بودن اين جاذبه ها غافلگير مي شويم. آبشار نمکي پتاس، يکي از اين ديدني هاي جهاني است که بين خور و بيابانک و در 290 کيلومتري استان اصفهان قرار گرفته است. اين جاذبه طبيعي چشم نواز که در فاصله نه چندان دور از کوير مصر واقع شده، يکي از جاذبه هاي منحصربه فرد و بي نظير استان اصفهان به شمار مي رود. دهکده نمکي پتاس که در 40 کيلومتري خور و بيابانک خودنمايي مي کند، بيشتر بخش هايش از جمله سوييت ها، ميز و صندلي ها و حتي کافي شاپ آن، از بلورهاي سفيد و درخشان نمک تشکيل شده اند که در کنار اينها آبشار نمکي پتاس، بيشترين سهم را در جذب گردشگر به خود اختصاص داده است؛ جاذبه اي طبيعي و ديدني که هر مسافري را مجذوب خود مي کند؛ چراکه اين آبشار نه تنها در ايران، بلکه در جهان منحصر به فرد است. علاوه بر اين، تماشاي جريان آب را در بستري سفيد که درخششي خيره کننده دارد، نمي توان در هيچ جاي ديگري تجربه کرد. اين آبشار با 25 متر ارتفاع، اولين آبشار نمکي جهان محسوب مي شود، منطقه اي که در دل خود جاذبه هاي بي شماري را جاي داده که از جمله آنها مي توان به درياچه نمک، سوييت هاي نمکي، مزرعه کمال آباد، بوستان پتاس و... اشاره کرد.
بهترين زمان سفر و بازديد از آبشار نمکي پتاس خور و بيابانک، نيمه دوم سال است. در اين فصل، روزها هوا معتدل و شب ها کمي سرد است. ايام نوروز هم مي تواند زمان مناسبي براي بازديد از اين جاذبه طبيعي بي نظير باشد.
گشت و گذار در دشت هاي ايران مطمئنا تجربه اي خاص و بي نظير خواهد بود که نمي توان از کنار آن براحتي گذشت. قدم زدن در ميان گل هاي وحشي و استشمام بوي عطرآگين آنها، به تماشا نشستن طبيعتي آذين بسته با گل هاي زيبا و رنگارنگ و شنيدن صداي پرندگان، حس دلپذيري به آدمي منتقل مي کند که بسيار رويايي است. در گوشه و كنار ايران، دشت هاي بكر و زيبايي وجود دارد كه همچون الماس در طبيعت مي درخشند. از اين رو سفر به دل طبيعت و ديدن زيبايي هاي طبيعي همواره لذت هاي خودش را داشته، به طوري که انسان در طول حيات خود قانع شده که زماني را براي حضور در طبيعت اختصاص دهد.
دشت هويج که به دشت گُرچال نيز شهرت دارد، بالاي روستاي افجه شهرستان شميران در استان تهران قرار گرفته است. اين بهشت گمشده که فاصله زيادي با پايتخت ندارد، مي تواند گزينه مناسبي براي سفرهاي کوتاه باشد. قله ريزان، آتشکوه، مهرچال و پرشون از قله هاي مجاور دشت هويج هستند. اين منطقه يکي از مکان هاي مورد علاقه طبيعت گردان تهراني است که در آن چادر مي زنند و چند روزي را در دامان طبيعت مي گذرانند.
يکي از زيباترين چشم اندازهاي طبيعي کشور، دشت مغان است؛ جلگه اي که در شمالي ترين قسمت استان اردبيل خودنمايي مي کند. اين دشت به دليل داشتن خاک حاصلخيز و شرايط مطلوب آب و هوايي، يکي از قطب هاي کشاورزي و دامپروري ايران محسوب مي شود. دشت مغان از لحاظ زيست محيطي هم يکي از مهم ترين مناطق کشور است؛ به اين دليل که گونه هاي نادر پرندگان مهاجر، اين منطقه را براي زمستان گذراني انتخاب مي کنند.
دشتي وسيع در غرب استان هرمزگان و در نزديکي شهرستان بستک وجود دارد که از آن به نام دشت ترارو نام برده مي شود. اين دشت متشکل از نخلستان پهناور و زمين هاي پوشيده از جو و گندم است که آب انبار و برکه هاي متعددي نيز در ميان آنها به چشم مي خورد. گردشگران با حضور در اين منطقه مي توانند زير سايه درختان بزرگ سمر و کنار، چادر بزنند و لحظات خاطره انگيزي را در طبيعت به ثبت برسانند.
مشهورترين دشت لاله ايران، دشت لاله هاي واژگون شهرستان کوهرنگ است. اين دشت که يکي از مناطق حفاظت شده محيط زيست ايران به شمار مي رود، با داشتن مساحتي 3600 هکتاري، يکي از مراکز اصلي رويش گونه گياهي کمياب و زيباي لاله هاي واژگون است. گل هاي منحصربه فردي که در زبان محلي به آن «اشک مريم» مي گويند. تماشاي اين چشم انداز بي نظير باعث شده، اين منطقه در فصل بهار، ميزبان گردشگران زيادي باشد.
رضا داوود سلطاني سرمربي تيم واترپلونفت اميديه بعد از کسب مقام سومي در گفت وگو با مشعل در خصوص مقام کسب شده و شرايط اين تيم در طول فصل و نيز ويروس کرونا، گفت: در مرحله دوم رقابت ها بازي هاي بسيار سختي داشتيم اما با تمرين و تلاش بيش از حد بچه ها شکست هاي دور نخست و مقدماتي را جبران کرده و نتايج خوبي کسب کرديم. البته در طول اين مدت مسوولان باشگاه حمايت خوبي از ما داشتند که بايد تشکر ويژه اي داشته باشم.
تيم واترپلو نفت اميديه در بيست و نهمين دوره ليگ برتر واترپلو باشگاه هاي ايران به عنوان سومي ليگ برتر واترپلو کشور دست پيدا کرد.
عملکرد خوب تيم نفت اميديه در مرحله دوم رقابت هاي ليگ برتر واترپلو کشور، اين تيم ريشه دار را در صفوف مدعيان اين فصل رقابت ها قرار داد و چه بسا اگر ويروس کرونا نبود اين تيم مي توانست حتي قهرمان هم بشود. نفتي هاي اميديه بر خلاف مرحله اول رقابت هاي اين فصل که عملکرد چندان خوبي نداشتند، در مرحله دوم، بازي هايي تماشايي به نمايش گذاشتند و با سه برد براي ديگر تيم ها خط و نشان کشيدند. اما شيوع ويروس کرونا ترمز اين تيم را کشيد تا کار قهرماني به جلسه کميته فني فدراسيون کشيده شود.همانطورکه اشاره کرديم پس از نيمه تمام ماندن ليگ برتر واترپلو باشگاه هاي ايران در سال گذشته به دليل شيوع کرونا، جلسه کميته فني واترپلو براي تعيين تکليف ليگ برتر برگزار شد و در نهايت اعضاي تصميم گرفتند قهرمان و تيم هاي دوم و سوم ليگ برتر را بر اساس امتيازات دور مقدماتي بشناسند.بر اساس رتبه بندي نهايي بيست و نهمين دوره رقابتهاي ليگ برتر واترپلو باشگاه هاي ايران، تيم واترپلو نفت اميديه همراه با تيم سايپا به صورت مشترک مقام سوم را به دست آورد.همچنين تيم هاي پرسپوليس و دانشگاه آزاد اسلامي به ترتيب در رده هاي اول و دوم قرار گرفتند.تيم واترپلو نفت اميديه که فصل گذشته هم عنوان سوم رقابت ها را کسب کرده بود، در اين فصل با جذب چند بازيکن سرشناس به دنبال قهرماني در مسابقات بود و دراين راه با تيم هاي پرسپوليس، دانشگاه آزاد و نفت و گاز گچساران رقابت سختي را پشت سر گذاشت.نماينده نفتي ها در مرحله دوم رقابت ها ابتدا به مصاف تيم پيشگامان کوير يزد رفت که با نتيجه 10 بر هفت به برتري رسيد. همچنين در ديدار دوم در دربي نفتي با نتيجه 14 بر 12 از سد تيم نفت و گاز گچساران عبور کرد. نفتي ها در بازي سوم به مصاف تيم رعد پدافند تهران رفتند که با نتيجه هشت بر هفت پيروز ميدان شدند.واترپلو نفت از گذشته تا به امروز از قدرت هاي نخست کشور به شمار مي رود و بازيکنان بسياري از ميان تيم هاي نفتي در تيم هاي ملي حضور دارند. تيم هاي نفتي به ويژه در رده هاي پايه هر ساله عملکرد درخشاني داشته و از تيم هاي برتر کشور به شمار مي روند.
تيم نفت اميديه طبق قوانين در اين فصل از بازيکنان بومي و شرکتي بسياري بهره مي برد که اين موضوع نويدبخش آينده اي درخشان براي واترپلو نفت و استان خوزستان بود.
سرمربي نفت اميديه در خصوص سختي رقابتها گفت : ما به فاصله هشت ساعت يک بازي انجام داديم که کار سختي بود اما بازيکنانمان شاهکار کردند و مزد زحماتشان را گرفتند، ما براي ادامه مسابقات هم آماده بوديم که متاسفانه ويروس کرونا باعث شد مسابقات تعطيل شود و در نهايت با توجه به وضعيت حادي که در جامعه و کشور وجود داشت، ادامه رقابتها امکان پذير نبود و در نهايت کميته فني تصميم نهايي را بر اساس نتايج مرحله مقدماتي گرفت و تيم ما به مقام سوم رسيد. من فکر مي کنم اگر ويروس کرونا نبود، براي تيم واترپلو نفت اميديه اتفاقات بهتري رخ مي داد و با تمرينات بيشتر مي توانستيم نتايج ايده آلي کسب کنيم و حتي قهرمان هم شويم. سرمربي تيم واترپلو نفت اميديه در ادامه با بيان اينکه در اين فصل تنها چهار بازيکن غير شرکتي داشتند، گفت: تيم ما دير بسته شد و حتي تا روز آخر تنها با سه بازيکن غير شرکتي قرارداد بسته بوديم و هنوز تکليف بازيکن چهارم ما مشخص نبود لذا تيم ما پيش از شروع مسابقات تمرينات خوبي نداشت اما در ادامه رفته رفته بهتر شديم و با اتکا به سرمايه هاي خودمان نتايج خوبي گرفتيم.سلطاني دليل عملکرد خوب تيمش در دور دوم رقابت ها را تمرين زياد و تلاش بازيکنان دانست و با بيان اين نکته گفت: ما در فاصله 20 روز 45 جلسه تمرين داشتيم ضمن اينکه در دور دوم، 2 بازيکن به ما اضافه شدند و توانستيم نتايج خوبي کسب کنيم. مهران امامي فر دروازه بان باتجربه تيم ما بعد از دور اول مسابقات به دليل وضعيت مالي از تيم جدا شد و ما در ادامه سجاد عبدي را جذب کرديم که عملکرد خوبي داشت.سرمربي نفت اميديه در خصوص آينده اين تيم و اينکه در دوره بعد بازهم شانس قهرماني هستند و اينکه مسابقات چه زماني شروع خواهد شد، گفت: هنوز تکليف مسابقات فصل آينده مشخص نيست. همه چيز به ويروس کرونا بستگي دارد بايد ببينيم چه پيش مي آيد .اگر شرايط فراهم شود مسابقات هم برگزار مي شود. اما اينکه مي توانيم در فصل بعد بازهم مدعي قهرماني شويم يا نه بايد بگويم کسب قهرماني هميشه سخت است. تيم هاي خوبي مثل نفت گچساران، دانشگاه آزاد، سايپا در ليگ حضور دارند و بايد براي قهرماني با چنين تيم هايي رقابت کنيم. بيشتر بازيکنان ما بومي و شرکتي هستند و براي رقابت با ساير تيم ها کار به مراتب سخت تري داريم. نفت اميديه هميشه جزو تيم هاي مدعي بوده و باقي خواهد ماند. در اين باشگاه کار ريشه اي انجام داديم و به تيم هاي پايه توجه ويژه اي مي شود و براي همين تيم نفت اميديه از پشتوانه خوبي برخوردار است.
پارک ورزش و نشاط مجموعه فرهنگي ورزشي امام رضا (ع) شهرک نفت اهواز که عمليات احداث آن به همت مديريت باشگاه فرهنگي ورزشي مناطق نفتخيز جنوب از ابتدا سال 99 با استفاده از امکانات و ظرفيت هاي داخلي آغاز شده بود، در مرحله تکميل قرار گرفت.
در همين راستا براي شتاب بخشي به روند تکميل اين طرح جلسه اي با حضور مديران و کارشناسان عمليات غير صنعتي، مهندسي و ساختمان، حراست ، عمليات پشتيباني و ترابري (اعضاي کميته راه)، مديرعامل و روساي باشگاه فرهنگي ورزشي مناطق نفتخيز جنوب در سالن جلسات اين باشگاه در شهرک نفت اهواز برگزار شد. در ابتداي جلسه روئين پور، مديرعامل باشگاه فرهنگي ورزشي ضمن خوش آمدگويي و آرزوي موفقيت براي همکاران و حاضران در جلسه گفت:توسعه فضاي نشاط آور به ويژه پارکهاي ورزشي از اهميت زيادي برخوردار است. فضاي ورزشي از يک سو موجب بهبود وضعيت محيطي شده و از سوي ديگر شرايط مناسبي را براي گذراندن اوقات فراغت همکاران و خانواده هاي آنان تأمين مي کند.
مديرعامل باشگاه فرهنگي ورزشي مناطق نفتخيز جنوب با اشاره به تأثير رواني و اجتماعي فضاي ورزشي تصريح کرد: انسان در هر شرايطي به فضاي شاد و تفريحي نياز دارد و پارک هاي ورزشي مي توانند اين فضا را ايجاد کنند.در ادامه جلسه مسعود قاسمي، مدير عمليات غير صنعتي ضمن اشاره به شرايط خاص اقتصادي و نبود بودجه کافي گفت: اين مديريت در حد بضاعت پس از اخذ مجوزات لازم از مراجع و مديريت هاي مربوطه، در جهت اتمام و تکميل اين طرح پشتيباني خواهد کرد. در ادامه حاضرين در جلسه ديدگاه هاي خود را بيان کردند و به بحث و تبادل نظر در اين خصوص پرداختند.در پايان روئين پور ضمن تشکر از حضور تمامي همکاران ضمن دعوت جهت بازديد ميداني از اين طرح گفت: اميدوارم به همت و ياري همه عزيزان هر چه زودتر شاهد بهره برداري از اين طرح باشيم.
شطرنج باز نفتي به عنوان داور فدراسيون جهاني شطرنج انتخاب شد. در هشتاد و يکمين سمينار فدراسيون جهاني شطرنج «سياوش نورافکن» شطرنج باز نفت وگاز گچساران به عنوان داور بين المللي فدراسيون جهاني شطرنج انتخاب شد. دراين سمينار که از 4 تا 8 جولاي 2020 به صورت ويدئو کنفرانس برگزار شد، سياوش نورافکن شطرنج باز پيشکسوت و با تجربه شهرستان گچساران و باشگاه نفت وگاز به عنوان داور فدراسيون بين المللي شطرنج (فيده) انتخاب شد. باشگاه فرهنگي ورزشي نفت و گاز گچساران اين موفقيت را به ورزشکار با اخلاق سياوش نورافکن تبريک گفت.
تيم جودو نفت مسجدسليمان مقام سوم ليگ برتر مسابقات جودو باشگاه هاي ايران را کسب کرد.
اختتاميه رقابتهاي ليگ برتر جودو باشگاه هاي ايران با حضور احمدي، معاون فرهنگي و توسعه ورزش همگاني وزارت ورزش، آرش ميراسماعيلي، رئيس و کعبي زاده، دبير فدراسيون جودو و تيم هاي شرکت کننده برگزار و طي آن تيم ها و نفرات برترليگ برتر جودو باشگاه هاي ايران در فصل( 98-99 )جوايز خود را دريافت کردند.
بر همين اساس در ليگ برتر پاس خراسان رضوي به عنوان قهرمان، خوشگوار ديگر نماينده خراسان رضوي و رعد پدافند هوايي قم به صورت مشترک نايب قهرمان شدند وتيم جودو نفت مسجد سليمان به عنوان تيم سوم جوايز خود را دريافت کردند.
سوپر ليگ و ليگ جودو از رده اميد تا بزرگسالان به دليل شيوع کرونا ويروس به صورت کامل برگزار نشد تا نا تمام باقي بماند؛ به همين دليل در نهايت بعد از برگزاري جلسه کميته فني فدراسيون، تيم ها براساس امتيازاتي که در دور مقدماتي مسابقات کسب کرده بودند مقام هاي اول تا سوم را کسب کردند. به اين ترتيب معيار رده بندي تيم ها مورد تاييد ساير باشگاه ها قرار گرفت.
تيم نفت مسجدسليمان که يکي از قدرت هاي جودو کشور به شمار مي رود و سابقه قهرماني و نايب قهرماني در ليگ برتر کشور را دارد.
گفت و گو با همکار نفتی که قایقران و مربی دراگون بوت است
دراگون بوت (Dragon Boat) يا قايق اژدها، يکي از رشته هاي تيمي پارويي و تيمي ترين ورزش دنياست. اين رشته ورزشي در قايق هايي با حضور 10 يا 20 پاروزن به همراه يک سکان دار و يک طبال انجام مي شود که در مجموع در هر قايق 12 يا 22 نفر حضور دارند. پاروزنان با هماهنگي کامل و با صداي طبل، پاروهاي خود را وارد آب کرده و قايق را به سمت جلو به حرکت در مي آورند. طبال با نواختن طبل، به هماهنگي پاروزنان کمک مي کند و سکان دار به وسيله سکان جهت حرکت قايق را تعيين مي کند.
اين قايق ها به شکل اژدها بوده و داراي سر و دم اژدها نيز هستند. صداي طبل و تعداد زياد شرکت کنندگان باعث مي شود تا مسابقات اين رشته ورزشي داراي هيجان بسيار زيادي باشد. در يک مسير مسابقه اي که به طور معمول 6 قايق در کنار هم پارو مي زنند، 132 ورزشکار به طور همزمان در حال رقابت در آب هستند!
مسابقات دراگون بوت از 2500 سال پيش در جنوب چين برگزار شده است و سابقه اي طولاني و آميخته به سنت ها و مذاهب در منطقه شرق و جنوب شرق آسيا دارد. در اين مناطق گاهي قايق هاي دراگون بوت از 5 تا 80 نفره نيز وجود دارند. از سال هاي دهه 1970 و با ديده شدن اين رشته به وسيله جهانگردان اروپايي در کشور هنگ کنگ، راه براي حضور اين رشته در ديگر کشورها هموار شد و هم اينک با رشدي بسيار سريع سراسر دنيا از کانادا و آمريکا تا سراسر اروپا و آسياي ميانه و شرق آسيا و حتي استراليا، آمريکاي جنوبي و آفريقا را در نورديده است و مي رود تا به يکي از محبوب ترين رشته هاي ورزشي مبدل شود. هم اينک بيش از 100 ميليون ورزشکار از 85 کشور در سراسر جهان در اين رشته ورزشي فعاليت مي کنند.
در همين راستا جهت آشنايي بيشتر با رشته دراگون بوت گفت وگويي با داور و مربي بين المللي ناديا پورعبدالهي، همکار نفتي در افزارمند تعميرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس داشتيم که با هم مي خوانيم.
ناديا پورعبدالهي هستم؛ متولد و ساکن بندرعباس هستم. در مقطع کارشناسي مهندسي شيمي گرايش صنايع پتروشيمي و نفت و گاز و کارشناس ارشد مهندسي شيمي گرايش محيط زيست فارغ التحصيل شده ام .
ورزش دراگون از سال 84 وارد کشور ايران شد و من از سال 87 وارد قايقراني شدم . به دليل علاقه زيادي که به ورزش هاي آبي مانند کاياک و دراگون و پدل برد و کار تيمي داشتم، ترجيح دادم رشته دراگون را دنبال کنم . سال 87 اولين حضورم در مسابقات کشوري بود که مقام سوم کشور را کسب کردم و از همان سال به طور جدي فعاليتم راادامه دادم.در سال 2014 داوري و مربيگيري بين المللي خودم را از فدراسيون گرفتم و پس از آن در کنار پارو زدن براي بعضي از مسابقات افتخار داوري را داشتم و حدود 3 سال به عنوان مربي در کنار خانم قائمي که اکنون سرمربي تيم آذرخش استان است، فعاليت داشتم .
آمادگي جسماني در اين رشته حرف اول را مي زند که در کنار قايقراني ( پارو زدن در دريا) تمرينات هوازي و بدنسازي در برنامه تمريني ورزشکاران در رده هاي سني مختلف قرار مي گيرد.
در مسابقات زيادي شرکت داشتم که تيم ما توانست مقام سوم کشوري و مقام اول کشوري، نائب قهرماني و چندين مقام اول و دوم استاني را کسب کند. سال 93 افتخار حضور در اردوي تيم ملي را داشتم که متاسفانه چند روز قبل از اعزام به دليل آسيب جدي که به آرنجم در تمرينات وارد شد، موفق به ادامه اين مسير نشدم.
بله. تيم آذرخش استان زير نظر خانم قائمي
در حال حاضر سکان دار تيم آذرخش هرمزگان هستم. نائب قهرماني در مسابقات کشوري ، کسب مقام اول، دو سال پي در پي در مسابقات استاني و کسب مقام اول استاني در سال گذشته .
در يک دوره از زمان احساس کردم مي توانم به شهرم خدمت کنم به همين دليل به سمت مربيگري رفتم تا تمام تجربياتم را به دور از منافع شخصي در اختيارشان قرار دهم که خدايي ناکرده آسيب نبينند چرا که ورزش قايقراني اگر آموزش صحيح همراه نداشته باشد، مچ دست، گردن، کمر و سرشانه آسيب مي بيند.
هيات قايقراني در حال حاضر يکي از پر افتخارترين هيات ها در استان است. ولي متاسفانه بزرگترين مشکل ما در اين ورزش نداشتن پيست مناسب است براي تمرين چندين بار جلسه و مصاحبه صورت گرفته اما تا کنون هيچ اقدام دلگرم کننده اي صورت نگرفته است .
بزرگترين مشکل ما نداشتن پيست مناسب و امکانات اين رشته نظير رختکن مناسب، پارو و جليقه است .
اراده و علاقه تمام ورزشکاران زن در اين رشته ستودني است و اين بزرگترين انگيزه براي ادامه دادن است . حال خوب بعد از پارو زدن در دريا هم بي دليل نيست و اين را از هر ورزشکاري که با آب در ارتباط است بپرسيد، قطعا اين جواب مشترک است .
تحت هيچ شرايطي؛ وقتي پاي شهر و وطن در ميان باشد، هيچ چيز نمي تواند جلوي اراده و تلاش را بگيرد ما به راحتي در مسابقات حاضر مي شويم و مشکلي هم نداريم .
نمي توانم بگويم خير چرا که درورزش آبي که با دريا سروکار داريم بايد جزرو مد دريا را هم در نظر بگيريم . اکثر مواقع به زمان و ساعت تمرينات نمي رسم چرا که مربي ساعت تمرين را به دليل جزر و مد دريا و فعاليت ديگر تيم ها تنظيم کرده است و من تنها به تمرين هاي بدنسازي (باشگاه) و هوازي (پارک بانوان) مي رسم . حتي در اين ميان پيشنهاد مربيگري براي تيم هلال احمر استان شد که خانم ناصري که در هيات قايقراني استان فعاليت دارد، مدت زيادي تلاش کرد زمان تمرين هايم براي ورزشکاران تنظيم کند اما نشد چون در هفته براي 3 روز تمرين دريا بعد از پايان ساعت کاري آب به جزر کامل مي رسيد و شب مد را داشتيم که براي من و ديگر ورزشکاران زمان مناسبي نبود با توجه به اينکه در آن موقع شب نه رختکن وجود داشت نه نور مناسبي در حوضچه محل تمرين.
در حال حاضر چندين سال است در حوضچه پشت استانداري قديم (نيم دايره) تمرين مي کنيم و به عنوان پيست قايقراني شناخته شده است . اما مالکيت اين مکان مشخص نيست به همين دليل موقتي اين محل را براي تمرينات انتخاب کرده ايم .
با شکست دادن کرونا و برگشتن به حالت عادي زندگي قطعا تمرينات را به طور جدي ادامه مي دهم وبا توکل بر خدا تصميم دارم مربيگري تيمي را برعهده بگيرم .
دقيق يادم نمي آيد چه سالي بود در يکي از مسابقات کشوري که در آبان ماه در ورزشگاه آزادي برگزار مي شد با توجه به اينکه تفاوت دمايي زيادي را حس مي کرديم، در گرماي 50 درجه با شرجي در آب شور و مواج پارو زده بوديم اما در تهران درجه هوا 11 و آب درياچه سبک و راکد بود خلاصه اينکه تنفس براي ما کمي سخت بود و بعد از تمرينات قبل از مسابقه يا بعد از مسابقه آب جوش مي خورديم. خلاصه بعد از سوت استارت که در مسافت 500 متر بود، حدود 10 پارو که زديم ( اين 10 پارو شايد 10 متر باشد اگر همه قوي و عمقي پارو بزنند، چنين جهشي به قايق مي دهد) يک نفر داخل قايق بلند داد زد بزن 10 پارو قوي که خط پايان رسيد ما هم وقتي اسم خط پايان مي آيد ديگر سرعت 100 درصد مي شود در حد فرفره و ما هم 10 تا سرعتي را زديم و دست نگه داشتيم نگاه کرديم ديديم هيچ تيمي دور ما نيست. داور مسابقه مي گفت هرمزگان بزن چرا وايستادي برو که تيم تهران گرفت . نمي دانيد با چه سرعتي پارو وارد آب کرديم و بدون هماهنگي هرکسي براي خودش پارو مي زد نا گفته نماند که صندلي ليدر شکست پارو صندلي چهارم به دست صندلي سوم برخورد کرده بود که در نهايت وقتي به خط پايان مسابقه رسيديم حدود 2 پارو با تهران فاصله داشتيم و ما در کمال ناباوري سوم شديم.
تلخ ترين خاطره آسيب ديدن آرنجم در اردوي مسابقات ايتاليا بود. با توجه به سرعت بالادر تست دو دور درياچه آزادي، براي کنترل سرعت در خط پايان دستم را به مانعي زدم که مايع مفصلي پشت آرنجم جمع شد و ورم بدي داشت . جلوي دکترها نشان نمي دادم که درد دارم و مي گفتم خوبم و به زور مي خنديدم . آنها قاطعانه مي گفتند بايد عمل شود . گفتم من قول مي دهم با همان کيفيت و قدرت پارو بزنم که متاسفانه درد بيشتر شد و قادر به پنهان کردن نبودم و به مسابقات اعزام نشدم .
پيام من شعار نيست و اين جمله تنها تجربه من است که دوست دارم در اختيار خواهرانم قراردهم چون برايم با ارزش هستند. نگذاريم دغدغه هاي زندگي و مشغله هاي کاري مارا از مسير توجه به سلامتمان دور کند. اگر جسم و روح ما سالم باشد، قطعا خانواده شاد و سالمي هم در جامعه خواهيم داشت چرا که سرزنده و شاديم، چرا که آشنا به شکست خوردن و برنده شدن هستيم، اعتماد بنفس داريم و توانايي کنترل تفکرات منفي و سمي به ذهن را داريم.
گاهي اوقات شرايطي پيش آمده که در لحظه تصميم بگيرم ادامه ندهم نمي توانم بگويم شرايط ايده آل است و هيچ سختي در اين مسير نيست، قطعا هست! اما در تنهايي خودم و حلاجي کردن علاقه ام باز آرامشي که از دريا مي گرفتم، برايم جذاب بود و هيجان آن نسبت به ورزش هايي مثل ( بدمينتون، واليبال) که قبلا فعاليت داشتم براي من وصف نشدني بود و مجدد برگشتم به تيم.
حدود شش ماه گذشته که ويروس کشنده کرونا زندگي همه انسان ها را در کل کشورها به خطر انداخته است، راه هاي پيشگيري فردي را براي دور ماندن از اين ويروس معرفي کرده اند. استفاده از ماسک، رعايت فاصله اجتماعي و شست و شوي مداوم دست ها جزو اصلي ترين موارد توصيه شده هستند که همچنان در ميان افراد مختلف رعايت مي شود. استفاده از ماسک اما يکي از مواردي است که استفاده روزانه و هر ساعتي آن در محيط هايي غير از خانه براي افراد هزينه و شرايط سختي را به همراه دارد. استفاده از يک يا چند ماسک يکبار مصرف در هر روز و هزينه هاي سنگيني که براي افراد و خانواده ها به همراه دارد، باعث شده تا افراد، خانواده ها و شرکت هاي اداري و تجاري به دنبال ماسک هاي چند بار مصرف و در ادامه ماسک هايي با تنوع و شکل ظاهري متفاوت بروند. برخي هم داستان ماسک را به دنياي مد و تبادلات تجاري و هنري و حتي اجتماعي و سياسي کشانده اند. در بسياري از کشورها از جمله امريکا که اين روزها عرصه اعتراضات عمومي مردم است، شهروندان معترض براي حضور در تجمعات مجبورند از ماسک استفاده کنند و همزمان روي ماسک ها اشکال و جملات اعتراضي خود را مي نويسند. در جايي ديگر هم شرکت هاي بزرگ مد، شروع به طرحي ماسک هايي چند بار مصرف با اشکال و طراحي هايي متفاوت و جذاب کرده اند و متناسب با طراحي هاي لباس ها، ماسک هايي را هم طراحي کرده اند. بسياري مي گويند ويروس کرونا باعث شده تا شکل جديدي از پوشش يعني استفاده از ماسک در ميان مردم جهان تعريف شود. ماسک بيش از شش ماه است که عضو ثابت زندگي روزمره زندگي انسان ها شده و با توجه به نامعلوم بودن تهيه و توزيع گسترده واکسن آن، مشخص نيست تا چه زماني در زندگي ما باقي مي ماند. مردم در شهرها و کشورهاي مختلف ايران و ديگر کشورها علاقه مندي ها، گرايش ها و طراحي هاي مورد نظرشان را روي ماسک ها طراحي و به نوعي بدون حرف زدن و برداشتن ماسک نگاه و گرايش فکري خود را به مخاطبان منتقل مي کنند.
بسياري از شرکت هاي دولتي و خصوصي براي سلامت جان کارکنانشان در طول اين دوران کرونايي که محدوده زماني مشخصي هم ندارد از همان روزهايي ابتدايي اقدام به سفارش ماسک هاي چند بار مصرف با لوگو و نشانه شرکت خودشان کردند. حتي برخي شرکت ها اسم يا بخشي از صورت کارمندشان را روي ماسک چاپ کردند، چراکه چهره افراد در طول روز پشت ماسک پنهان است و فارغ از شرايط روحي و رواني که در بلندمدت مي تواند براي روحيه کارکنان داشته باشد، شناخت افراد را محدود مي کند. اين موضوع به خصوص در محيط هايي که ارتباط با مشتري مستقيم و استفاده از ماسک اجباري است، بيشتر بوده است.
بسياري از مامان ها و خانم هاي خانه دار از همان ابتداي ابتلاي کرونا با تائيدي که پزشکان دادند، شروع به دوخت انواع ماسک با اندازه ها و شکل هاي مختلف با پارچه هاي ساده در خانه کردند. خيلي زود کانال هاي تلگرامي و اينستاگرامي از ويدئوهاي آموزشي ساخت ماسک هاي خانگي و دست دوز پر شد و شيوه هاي مختلفي را ارائه کردند. ماسک هايي با پارچه هاي نخي و سبک که طرح خاصي نداشتند و مهمترين ويژگي شان قابل شست وشو بودن است. ماسک هاي مامان دوز هنوز هم رتبه بالايي در ميان ماسک هاي مصرفي مردم در کشورهاي مختلف دارند.
دنياي مد هم مي داند که برخي ماسک هاي طراحي شده قابليت مقابله در برابر ويروس را ندارد و تنها نماد يا نشانه اي براي تاکيد بر استفاده از ماسک هستند. شرکت هاي بزرگ توليدکننده ماسک بارها تاکيد کرده اند که اين ماسک هاي متفاوت در تعدادي محدود براي افراد خاص و سلبريتي ها و آن هم براي حضور در مراسم يا عکسبرداري هايشان است و آنها هم در شرايط عادي حضور در اجتماع و محيط هاي شلوغ از ماسک هاي توصيه شده و عادي استفاده مي کنند. با اين وجود تاثيرگذاري که اين ماسک ها بر مخاطبان داشته اند، کم نبوده است. به همين دليل بسياري از شرکت ها نمونه هايي از ماسک هايي با طرح هاي خاص را توليد کرده اند. ماسک هايي با پارچه ها و طرح هاي برندهاي معروف، ماسک هايي با اضافه کردن اشکال و نشانه هايي خاص روي ماسک و يا ماسک هايي در اندازه هايي متفاوت از ماسک هاي عادي تا بتواند تفاوت را نشان دهد. در مورد ماسک ها اين روزها افراد در موقعيت هاي مختلف روزانه خود ابتدا سلامت را در نظر مي گيرند و بعد رنگ و جنس و طراحي را ملاک قرار مي دهند. خانم ها ترجيح مي دهند ماسکشان با رنگ روسري و شال يا مقنعه اي که به سر دارند مطابق باشد و بسياري از جوانان هم دنبال تنوع و طرح هاي جذاب هستند تا در شرايطي که مجبورند نيمي از صورتشان را بپوشانند با ماسک شرايطي براي جلب نظر پيدا کنند.
براي برخي گروه هاي شغلي هم که زمان زيادي را در محيط هاي عمومي يا در ارتباط با مردم هستند هم ماسک هاي متفاوتي طراحي شده اند. در بسياري از محيط هاي شغلي نظير بيمارستان ها، مراکز فروشگاهي و صنعتي هم که افراد علاوه بر فعاليت مداوم، در ارتباط با افراد ديگر و محيط آلوده هستند، ماسک هايي عموما فيلتردار طراحي کرده اند تا شرايط تنفس افراد بهتر باشد. اين ماسک ها معمولا اندازه هايي متفاوت از ماسک هاي عمومي دارند و در محل اتصال به بيني و گونه ها يا پشت گوش طراحي دارند که آسيب کمتري را در مدت زمان طولاني مصرف وارد کنند.
موج پوشيد روي دريا را
پرده اسم شد مسما را
نيست بي بال اسم پروازش
کس نديد آشيان عنقا را
عصمت حسن يوسفي زد چاک
پرده طاقت زليخا را
مي کشد پنبه هر سحر خورشيد
تا دهد جلوه داغ دل ها را
جاده هرسو گشاده است آغوش
که دريده ست جيب صحرا را
شعله دل ز چشم تر ننشست
ابر ننشاند جوش دريا را
آگهي مي زند چو آيينه
مُهر بر لب زبان گويا را
قفل گنج زر است خاموشي
از صدف پرس اين معما را
بيدل ار واقفي ز سر يقين
ترک کن قصه من و ما را
*بيدل دهلوي
محمدرضا هدايتي بازيگر سينما، تلويزيون و تئاتر و صداپيشه و خواننده ايراني است. وي به خاطر نقش هاي کمدي در زنجيره هاي تلويزيوني به کارگرداني مهران مديري شهرت پيدا کرده است. اما پيش از آنکه به شهرت برسد در عرصه تئاتر بسيار فعال بوده است. او همچنين وارد دنياي موسيقي هم شده و تک آهنگ هاي زيبايي را منتشر کرده است. او يک آلبوم به نام «برگ و باد» هم دارد. او تک آهنگ هايي همچون «من ديوانه نيستم»، «دنيا کوچيکه»، «مشتاق»، «سايه»، «باروني»، «دلم بيقراره»، »يه روز مياي» و... را دارد که طرفدار زيادي دارد.
کتاب هر روز یک قدم نزدیک تر با عنوان اصلی Every day gets a little closer اثری از دکتر اروین د. یالوم و جینی الکین است. این کتاب از اولین کتاب های یالوم است که شامل یادداشت های بیمار – جینی الکین – و درمانگر از یک فرآیند درمانی است. دکتر اروین د. یالوم استاد روان پزشکی دانشگاه استنفورد، گروه درمانگر و روان درمانگر اگزیستانسیال است و جینی الکین نویسنده ای جوان و بااستعداد است که با مشکلاتی از جمله «انسداد در نوشتن» روبه رو است. بخش اصلی این کتاب شامل یادداشت های بیمار و درمانگر پس از هر جلسه درمان است. در واقع پس از هر جلسه درمانی، دکتر یالوم و جینی الکین خلاصه ای صادقانه از آنچه در جلسه گذشته، یادداشت می کنند. آنها در این یادداشت ها به شکلی آزادانه از احساساتی که در طول جلسه داشتند صحبت می کنند. پشت جلد کتاب هر روز یک قدم نزدیک تر آمده است:
این وسوسه همیشه در من وجود دارد که دفترهای قرار ملاقات قدیمی مملو از اسامی نیمه فراموش شده بیماران را بیابم، کسانی که حساس ترین تجربیات را با آنها داشته ام، افراد زیاد و لحظات خوب زیاد. چه اتفاقی برای آنها افتاده است؟ قفسه کتاب های ردیف شده و انبوه نوارهای ضبط شده ام، معمولا مرا به یاد گورستان های وسیع می اندازند: زندگی های تلنبار شده درون پوشه های بالینی، صداهای به دام افتاده در نوارهای الکترومغناطیسی در سکوت و نمایش هایی که هرگز اجرا نشدند. زندگی با این آثار تاریخی، مرا سرشار از حس ناپایداری می کند. حتی اگر خودم را غرق در زمان حال بیابم، شبح زوال را حس می کنم که نگاه می کند و منتظر است....
این کتاب را کاملیا نجفی و ایمان صحاف قانع ترجمه و انتشارات قطره منتشر کرده است.
«هزارپا» فيلمي به کارگرداني ابوالحسن داوودي، تهيه کنندگي رضا رخشان و نويسندگي امير برادران، پيمان جزيني و مصطفي زندي است. اين فيلم که به سبک کمدي و به زبان فارسي در سال 1396 توليد شده است، جزو پرفروش هاي تاريخ سينماي ايران است و هنوز هم در سايت هاي آنلاين فيلم طرفدار زيادي دارد. رضا عطاران در نقش رضا هزارپا، جواد عزتي در نقش منصور، سارا بهرامي در نقش الهام عباسي، مهران احمدي در نقش دايي کامران، لاله اسکندري در نقش منيژه بازيگران اصلي اين فيلم هستند.
گفت و گو با هنرمند جوان اهوازی خانواده نفت
مشعل: موضوعات خانواده نفت هميشه براي افراد موفق در نقطه پاياني فعاليتشان نيست. همين حالا و در همين روزها بسياري از نوجوانان و جوانان هستند که در مسير رسيدن به خواسته هايشان و رضايت از راهي که قدم در آن گذاشته اند، قرار دارند. نوجواناني از خانواده نفت که در مجموعه نفت و نيروهاي پيمانکاري به عنوان نيروهاي ارکان ثالث هستند، اما از نظر تعداد و تاثير گذاري بسيار بيشتر و موثرتر هستند و لازم است توجه بيشتري به آنها صورت گيرد. عباس بيعات، راننده تشريفات در بخش ترابري شرکت نفت و گاز مارون است که به عنوان نيروي پيمانکار با اين مجموعه همکاري مي کند. عباس بيعات و خانواده او از خانواده هاي منطقه مرزي چزابه و بستان بوده اند که در جريان جنگ به اهواز مهاجرت کرده اند و زمين هاي مين گرفته مادري را آنجا رها کرده اند. او سه فرزند پسر دارد و حالا پسر بزرگتر علاقه مندي خود را در دنياي گرافيک و تبليغات پيدا کرده و پدر تلاش مي کند تا او را به شرايط بهتري براي تحقق خواسته هايش برساند.
عباس بيعات مي گويد که پسرش از ابتدا به مباحث مربوط به کامپيوتر و فضاي مجازي و عکاسي و تصوير برداري و کارهاي مشابه آن علاقه نشان داده و براي همين رشته کامپيوتر و شبکه را انتخاب کرده است. او مي گويد تجهيزات مربوط به اين حوزه کاري بسيار گران و پر هزينه است اما او تلاش کرده با فرزند خود همراهي کند و تا جايي که امکان دارد اين تجهيزات را خريداري يا کرايه کند. او عضوي از خانواده بزرگ نفت است که در شرايطي سخت و با محدوديت هاي مالي تلاش مي کند تا آنچه مورد نياز فرزندش است، تامين و او را به آرزوهايش نزديکتر کند.
حمزه بيعات، فرزند عباس بيعات است که در گفت و گو با مشعل درباره تلاش هاي خود براي تهيه کليپ هاي تبليغاتي و هنري مي گويد که به دليل علاقه به موضوعات مربوط به گرافيک و تبليغات و البته کامپيوتر، رشته کامپيوتر وبرنامه ريزي شبکه را انتخاب کرده است. او که حالا 17 سال دارد و کلاس يازدهم است، مي گويد در ادامه مي خواهد رشته گرافيک را در دانشگاه انتخاب و اين رشته و مسير را جدي تر دنبال کند. بيعات فرزند اول است و در راه رسيدن به علاقه مندي هاي خود تلاش زيادي را به تنهايي انجام داده است و در باره شرايط کار خود مي گويد: با ديدن کليپ هاي تبليغاتي و هنري و مذهبي به انجام اين کار علاقه مند شدم و از يکي از اساتيد اين کار در محله خودمان نمونه کارهاي بيشتري را ديدم اما شرايط آموزش از آن طريق فراهم نبود و تصميم گرفتم با صرف هزينه در دوره آموزشي شرکت کنم. اين کلاس ها در شهر اهواز برگزار مي شد و اگرچه هزينه بالايي داشت اما بالاخره شرايط و هزينه براي حضور در اين کلاسها را فراهم کردم.
بيعات در حدود يک سال فعاليت خود توانسته است کليپ هاي مربوط به اعياد و مناسبت هاي مذهبي و برخي مناسبت هاي محلي ديگر را آماده کند و اعتبار خوبي را درهمين مدت کوتاه به دست بياورد به نحوي که کليپ عيد غدير او در همين روزها در شبکه استاني خوزستان پخش شده و او از اين بابت بسيار خوشحال است.
حمزه بيعات دستي هم بر کار تهيه پوستر براي مراسم ها و برنامه هاي خبري مختلف در سطح استانشان دارد و مي گويد: اين طراحي ها را با علاقه اي که داشته ام به مرور يادگرفته ام اما دوست دارم به شکلي آکادميک و پيشرفته آنها را ادامه دهم. اگرچه به تصويربرداري و گرافيک و عکاسي علاقه داشتم اما برنامه نويسي را براي تحصيل انتخاب کردم و به شکل جداگانه به کلاسهاي آموزشي رفتم و براي پروژه هاي مختلفي که دارم از استادم و دوستانم مشورت مي گيرم و اميدوارم به زودي به حدي برسد که کليپ ها و کارهاي هنري ام را همه ببينند. البته تجهيزات مورد نياز براي اين کار بسيار گران هستند و من در حال حاضر شرايط تهيه اين تجهيزات را ندارم به همين دليل براي هم پروژه اين تجهيزات شامل دوربين عکاسي را کرايه و با پولي که به عنوان مزد کار دريافت مي کنم،کرايه آن را پرداخت مي کنم. اخيرا پدر با توجه به شرايط مالي که دارد توانسته است يک دستگاه کامپيوتر را براي من تهيه کند و من مي دانم که شرايط تهيه ساير اقلام را ندارد.
اين فرزند خانواده نفت درباره علاقه خود به رشته گرافيک مي گويد: در اين يک سال و اندي که اين کار و آموزش آن را شروع کرده ام، مشتريان زيادي داشته ام و افراد زيادي از شرکت ها و سازمان ها من را مي شناسند و پدرم نيز تلاش زيادي داشته تا اين شرايط براي من تسهيل شود. براي اين کار در اين مدت کلاس هاي آموزشي مربوطه را رفته ام و مجوز رسمي از وزارت ارشاد دريافت کرده ام.
هم زمان با عيد سعيد قربان حدود 200 راس گوسفند توسط خيرين استان گلستان براي توزيع بين نيازمندان استان قرباني و در شهرستان هاي مختلف، محله هاي حاشيه نشين و روستاهاي کم برخوردار، توزيع شد.
خيلي وقت ها پيش آمده که از عکس هاي پس زمينه تکراري در گوشي هايمان خسته شده باشيم و به دنبال راهي براي ايجاد تنوع بيشتر بگرديم. در اين مواقع يکي از گزينه هاي موجود، استفاده از اپليکيشن هاي والپيپر است که کلکسيوني از عکس ها را براي پس زمينه گوشي فراهم مي کنند. خوشبختانه سال 2019 شاهد انتشار يک اپليکيشن بسيار خوب در اين دسته به نام Abstruct بوديم که والپيپرهاي طراحي شده توسط «Hampus Olsson» براي وان پلاس را در اختيارمان قرار مي دهد. نکته قابل توجه در والپيپرهاي Abstruct، رزولوشن 4K آن هاست و اين يعني از لحاظ کيفيت با بهترين نوع تصاوير طرف هستيم. تمام عکس ها به سبک هنر آبستره طراحي شده اند و با جلوه هاي زيبا و رنگارنگشان چشم را مي نوازند.
حتما شما هم تا به حال با اپليکيشن هاي ويرايش تصوير زيادي کار کرده ايد و اذعان داريد که اپ هاي بسيار خوبي در اين راستا توسعه داده شده اند. با اين حال اگر به دنبال ابزاري مي گرديد که با آن بتوانيد بخشي از تصاويرتان را متحرک کنيد يا اصطلاحا سينماگراف بسازيد، يکي از بهترين گزينه ها قطعا اپليکيشن Enlight Pixaloop خواهد بود. در Pixaloop براي ساخت سينماگراف يک سري تصاوير آماده در اختيارتان قرار مي گيرد و البته مي توانيد از بين تصاويري که خودتان هم گرفته ايد، انتخاب کنيد. اين برنامه در ابتدا فقط به صورت انحصاري براي iOS منتشر شده بود اما نسخه اندرويد آن هم به پلي استور آمد و توسط اين اپ مارکت به عنوان يکي از بهترين اپليکيشن هاي جديد اندرويد در سال 2019 انتخاب شد.
ويرايش ويديو و گذاشتن افکت هاي جالب و هيجان انگيز روي آن هميشه کار مفرحي بوده به خصوص اگر اين افکت ها حس و حال قديمي و نوستالژيک به آن ببخشند. Glitch Video Effects اپليکيشني است که دقيقا همين کار را برايتان انجام مي دهد. با استفاده از اين اپليکيشن مي توانيد روي ويديوهايتان فيلترهاي کلاسيک يا به اصطلاح رترو کار بگذاريد و آن ها را به فرم و کيفيت ويديوهاي VHS قديمي در بياوريد. تنوع و جذابيت فيلترهاي Glitch Video Effects به حدي بوده که اين اپليکيشن از نظر گوگل پلي به عنوان بهترين اپليکيشن جديد اندرويد در سال 2019 انتخاب شود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات