اشاره رهبر معظم انقلاب به عملکردهاي موفق هم زمان با تحريم:
اقدام هاي بزرگي در دوران تحريم در پارس جنوبي انجام شد
رهبر معظم انقلاب اسلامي به انجام اقدام هاي بزرگ در پارس جنوبي و ساخت پالايشگاه ستاره خليج فارس در دوران تحريم اشاره کردند و تمرين جداسازي اقتصاد کشور از نفت را از آثار دوران تحريم برشمردند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دفتر مقام معظم رهبري، حضرت آيت الله خامنه اي امروز (جمعه، دهم مردادماه) در سخنراني زنده تلويزيوني به مناسبت عيد قربان فرمودند: با اينکه تحريم يک جنايت بزرگ است، اما مردم به ويژه جوانان، مسئولان، دانشمندان و فعالان سياسي از اين موضوع براي افزايش اتکا به نفس ملي استفاده کردند.
رهبر انقلاب اسلامي در همين زمينه افزودند: توليد جت آموزشي و قطعات حساس و ظريف، راه اندازي چند هزار شرکت دانش بنيان، ساخت پالايشگاه ستاره خليج فارس به دست سپاه، اقدام هاي بزرگ در پارس جنوبي، طرح هاي وزارت نيرو در زمينه آب و برق، طرح هاي وزارت راه و توليدات شگفت انگيز دفاعي، همه در دوران تحريم انجام شده است.
حضرت آيت الله خامنه اي يکي ديگر از آثار دوران تحريم را تمرين جداسازي اقتصاد کشور از نفت برشمردند و گفتند: به علت آنکه نفت کشور کمتر فروش مي رود، جداسازي اقتصاد از نفت خام به طور طبيعي درحال روي دادن است که اين موضوع بايد با پيگيري دولت و مجلس به سرانجام برسد.
رهبر انقلاب اسلامي در پاسخ به اين سؤال مهم که «آيا تحريم ها قابل علاج است؟» گفتند: تحريم ها قطعاً قابل علاج است؛ اما علاج آن، عقب نشيني و کوتاه آمدن در مقابل آمريکا نيست، زيرا عقب نشيني موجب پيشروي متجاوز مي شود.
رئيس جمهوري:
توليد پتروشيمي ايران 2 برابر شده است
رئيس جمهوري با بيان اينکه توليد محصولات پتروشيمي ما در هفت سال 2 برابر شده است، گفت: توليد محصولات پتروشيمي کشور در سال 92، 56 ميليون تن بوده است که پايان امسال به 100 ميليون تن مي رسد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، هشتم مردادماهدر نشست هيئت دولت گفت: صادرات غيرنفتي از نظر درآمدي ممکن است مقداري کاهش يافته باشد، اما از نظر وزني افزايش يافته است. فولاد، مس، آلومنيوم و پتروشيمي بيشتري توليد مي کنيم. توليد سر جاي خود است. وقتي توليد و اشتغال است و توليد هم رو به افزايش است، صادرات هم رو به افزايش خواهد بود. رئيس جمهوري با بيان اينکه دشمن در عرصه اقتصادي ما را زمين نزده و نتوانسته صادرات ما را متوقف کند، تصريح کرد: البته مشکلاتي هست که بايد دست به دست هم بدهيم تا قابل حل باشد. بخشي قابل حل است و بخشي هم به خاطر تحريم و کروناست. روحاني با بيان اينکه کاري که توليدکنندگان بزرگ ما انجام دادند، کار بزرگي بوده است، عنوان کرد: در پتروشيمي توليدات ما در اين هفت سال دو برابر شده است. توليد ما 56 ميليون در سال 92 بوده که تا آخر سال به 100 ميليون تن مي رسد. وي با بيان اينکه همه شرکت هاي ما به ويژه شرکت هاي مهم و بزرگ و آنهايي که ارز ما را تأمين مي کنند، فعال هستند، گفت: در 10 روز گذشته صادرکنندگان و شرکت هاي مقيد که عمدتاً فولاد و پتروشيمي ها هستند، 2.5 ميليارد دلار ارز را پس داده اند و بسياري از آنها ارز را به درستي به سامانه نيما بازمي گردانند. البته اقليتي هم هستند که متخلف بوده و بايد براساس قانون با آنها برخورد شود. روحاني تصريح کرد: از همه کساني که در توليد تلاش مي کنند، کار مردم را تسهيل مي کنند و در زمينه سلامت، ماليات، قبوض آب، برق و گاز فعاليت مي کنند تشکر و سپاسگزاري مي کنيم.
زنگنه به پرسش هاي اعضاي کميسيون انرژي مجلس پاسخ داد
وزير نفت (14 مردادماه) با حضور در کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي به پرسش هاي نمايندگان پاسخ داد. حسين حسين زاده در گفت وگو با خبرنگار شانا، به نشست کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي که با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت برگزار شد، اشاره کرد و گفت: در اين نشست وزير نفت به ترتيب پاسخگوي پرسش هاي آقايان ابراهيم رضايي، نماينده دشتستان، سيد محسن دهنوي، نماينده تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس، غلامعلي کوهساري، نماينده راميان و آزادشهر بود. عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي افزود: پرسش ابراهيم رضايي، نماينده دشتستان درخصوص دلايل تأخير در اجراي افتتاح فاز 14 پارس جنوبي بود که پس از اظهارات وزير نفت، اين نماينده از پاسخ هاي وزير قانع نشد. وي ادامه داد: پرسش ديگر در خصوص قرارداد گازي ايران و ترکمنستان بود که از سوي سيد محسن دهنوي، نماينده تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس مطرح شد. زنگنه در اين خصوص نيز اظهاراتي مطرح کرد که نماينده سؤال کننده تا حدودي قانع شد، اما مقرر شد درباره اين موضوع وزارت نفت مستندات بيشتري ارائه کند. رئيس کميته نفت و فراورده هاي نفتي مجلس شوراي اسلامي در خصوص سؤال نماينده راميان و آزادشهر گفت: سؤال غلامعلي کوهساري درون استاني و مربوط به شرکت پخش فراورده هاي نفتي استان گلستان بود که در اين خصوص نيز مقرر شد با پيگيري هاي بنده موضوع تخصصي تر بررسي و مشکل برطرف شود.
رئيس سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران تاکيد کرد:
صرفه جويي ارزي؛ نتيجه اعتماد وزارت نفت به توان توليد داخل
رئيس سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران در بازديد از مجتمع لوله گستر اسفراين گفت: خوشبختانه با اعتماد مجموعه وزارت نفت به توان توليد داخلي، حدود 40 هزار تن انواع لوله هاي بدون درز جداري و جرياني در اين مجموعه سفارش گذاري شده که با توليد آنها از خروج بيش از 60 ميليون يورو ارز جلوگيري مي شود به گزارش سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران، امير بيات با اشاره به اينکه ايدرو از فناوري، تجهيزات فني و مهارت نيروي انساني براي توليد اين لوله هاي خاص برخوردار است، ادامه داد: رويکرد وزارت نفت در تأمين داخلي اين کالاها مايه تحرک اقتصادي شده است. وي خواستار تجميع بهينه سفارش هاي پيمانکاران نفتي براي تنظيم برنامه توليد، ارتقاي بهره وري و کاهش ضايعات و نيز متعادل سازي مراحل تأمين مالي براي تهيه مواد اوليه شد. به گفته بيات، افزون بر جلوگيري از خروج ارز، هزينه تمام شده نهايي اين ميزان سفارش ها براي صاحبان کالا نزديک به 4 هزار و 500 ميليارد ريال ارزان تر تمام مي شود. رئيس هيئت عامل ايدرو اظهار کرد: براي تأمين شمش مورد نياز کارخانه لوله گستر که از سوي مجتمع فولاد اسفراين تامين مي شود، به 30 هزار تن آهن اسفنجي به عنوان مواد اوليه نياز است که تأمين آن از راه هاي مختلف با همکاري وزارت صمت و ساير بخش هاي مرتبط در حال انجام است.
سخنگوي دولت:
دولت با تخصيص قير رايگان مخالف است
سخنگوي دولت گفت: ما با تخصيص قير رايگان مخالفيم، زيرا هيچ منبع مالي براي اين گونه طرح ها وجود ندارد. به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، علي ربيعي درباره طرح قير رايگان و نظر دولت در اين باره گفت: دولت با تخصيص قير رايگان مخالف است، زيرا هيچ منبع مالي براي اين گونه طرح ها وجود ندارد. اگر مجلس بخواهد با تکليف به وزارت نفت، يا پالايشگاه ها قير رايگان تأمين کنند، در اين صورت منابع مالي هدفمندي که بايد صرف پرداخت يارانه هاي نقدي، خريد گندم تضميني، حمايت از خانوارهاي زير پوشش کميته امداد، بهزيستي و معلولان و توليد شود، کاهش خواهد يافت که اين موضوع به مصلحت نيست و دولت با آن مخالف خواهد بود. وي افزود: تجربه اي گذشته نشان داد که دادن قير رايگان سبب فساد و نبود شفافيت شده است و نتيجه چنداني عايد توسعه کشور نکرده است، به همين دليل شوراي نگهبان همواره بر اين موضوع حساسيت نشان داد و هنگام بررسي بودجه سال 1399 نيز بر آن ايراد گرفت و ناگزير به حذف آن شد. سخنگوي دولت ادامه داد: بودجه حاوي ارقام کمّي و تعيين دقيق منابع و مصارف است و نوشتن، يا اصلاح بودجه با مقاديري مانند کيلو و تن و بدون تعيين منابع و مصارف آن در عمل قابليت اجرا نخواهد داشت. ربيعي تصريح کرد: دولت با اصلاح بودجه و متمم آن در شرايط فعلي موافق نيست و معتقد است تأمين قير براي پروژه هاي عمراني با سازوکار کنوني بودجه امکان پذير است و نيازي به اصلاح بودجه نيست. علاوه بر اين، تجارب و مطالعات نشان مي دهد بخشي از بروز فساد، ناشي از سياست هايي است که گاه از سر دلسوزي اتخاذ مي شود. به اين گونه موارد سياست هاي فسادزا مي گويند که بخشي از فساد ساختاري را تشکيل مي دهند. سخنگوي دولت عنوان کرد: مبارزه با فساد اگر به مبارزه با مفسد خلاصه شود، هيچ گاه مسئله فساد را حل نخواهد کرد. سياست ها و تصميم هاي رانت زا همواره مي تواند فسادزا باشد.
پيشنهاد وزارت نفت براي استفاده از ابزارهاي متنوع مالي در بازار سرمايه
پيشنهاد وزارتخانه هاي امور اقتصادي و دارايي و نفت براي استفاده از ابزارهاي متنوع مالي در بازار سرمايه در نشست ستاد هماهنگي اقتصادي دولت بررسي شد. به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، (14 مردادماه) در نشست ستاد هماهنگي اقتصادي دولت گفت: دولت در مدت بيش از دو سال و نيم اعمال فشار بي سابقه و جنگ تمام عيار اقتصادي توانسته است با کاهش چشم گير اتکا به درآمد نفت، کشور را مديريت کرده و علاوه بر تامين مايحتاج ضروري و کالاهاي اساسي مورد نياز مردم، جريان صادرات غيرنفتي را ادامه داده و از تعطيل شدن توليد و تشديد بيکاري جلوگيري کند. رئيس جمهوري افتتاح و راه اندازي طرح هاي بزرگ در بخش هاي مختلف را که در پنجشنبه هاي جهش توليد در سراسر کشور انجام مي شود، خاري در چشم دشمنان دانست و افزود: جنگ افروزان اقتصادي و جريان تحريف و تحريم از اين توانايي و موفقيت ملت عصباني بوده و براي القاي ناکارآمدي دولت احساس درماندگي کرده و از اين رو با سوء استفاده از طرح مشکلات موجود، تحريف توانايي هاي ملت بزرگ ايران و انکار خودکفايي هاي کشاورزي و افزايش توليد در بخش هاي مختلف را در دستور کار خود قرار داده اند. در اين نشست پيشنهاد وزارتخانه هاي امور اقتصادي و دارايي و نفت براي استفاده از ابزارهاي متنوع مالي مطرح شد و طراحي هاي انجام شده براي تسريع در عرضه بيشتر و متنوع تر دارايي هاي مازاد دولت به بورس و همچنين نوآوري و تنوع بخشي به بازار سرمايه و مديريت منطقي بورس مورد بحث و بررسي قرار گرفت و تصميم هاي لازم در خصوص هدايت نقدينگي جامعه به بخش مولد اتخاذ شد.
سهم بسزاي بخش پايين دستي پتروشيمي در اقتصاد
نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: بدون شک بخش پايين دستي صنعت پتروشيمي سهم بسزايي در اقتصاد کشور دارد، از اين رو بايد بيش از گذشته براي توسعه و تقويت اين بخش برنامه ريزي و سرمايه گذاري کرد. موسي احمدي در گفت وگو با شانا با بيان اينکه حرکت صنعت پتروشيمي در مسير توسعه و پيشرفت قرار دارد، گفت: با وجود برخي محدوديت هايي که تحريم براي صنايع کشور از جمله صنعت پتروشيمي ايجاد کرده، اما افزايش مقدار توليد محصولات پتروشيمي نشانگر سربلندي اين صنعت است. نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي افزود: در صورتي که جهش صنعت پتروشيمي با رونق توليدات صنايع پايين دستي همراه باشد، افزون بر ايجاد اشتغال فراوان، ارزش افزوده را نيز براي کشور به همراه دارد. وي تصريح کرد: بدون شک بخش پايين دستي صنعت پتروشيمي سهمي بسزا در اقتصاد کشور دارد، از اين رو بايد بيش از گذشته براي توسعه و تقويت اين بخش برنامه ريزي و سرمايه گذاري کرد. احمدي عنوان کرد: پتروشيمي و صنايع وابسته به آن، خط مقدم جنگ اقتصادي به شمار مي آيند، اين صنعت نخستين زنجيره پس از نفت است، همچنين يکي از مباني اساسي توسعه کشور ايجاد صنايع پتروشيمي است که افزون بر جلوگيري از خام فروشي، مواد اوليه صنايع پايين دست را براي تقويت توليد ملي و توسعه اقتصادي کشور فراهم مي کند. نماينده کنگان، دير، جم و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي گفت: پتروشيمي يک منبع درآمدي بزرگ است که بيشترين صادرات غيرنفتي کشور را به خود اختصاص داده است. خوشبختانه ظرفيت هاي فراواني براي توسعه صنعت پتروشيمي ايران وجود دارد که بايد از آن به نحو مطلوب استفاده کرد.