فروش داخلي و عرضه نفت در بورس انرژي گامي براي مقابله با تحريم است
وزارت نفت با عرضه هر شکلي از سهام پالايشگاهها در بورس موافق است
تعامل با جهان هدف نهاد صدور گواهینامه کیفیت
بزرگترین مجتمع تولید متانول جهان در مدار تولید
بومی سازی 5/3 میلیارد کالا از ابتدای سال
افت و خیز شیوع کرونا در صنعت نفت
زیرساخت و تاسیسات فرایند قدیمی
آیا همچنان می توان روی گاز طبیعی به عنوان سوخت آینده حساب باز کرد؟
51 درصد پيشرفت فيزيکي درطرح گوره- جاسک
اجراي 4 پروژه پژوهشي با همکاري دانشگاهها
از الگوگیری تا توجه به زیبایی کردار
اگر ویروسی شده اید این نکات را رعایت کنید
فرصت 30 روزه اسکوچیچ برای پرداخت پول باشگاه
امیدوارم پتروشیمی در لیگ برتر بسکتبال بماند
رييس جمهوري:
رئيس جمهوري طرح فروش داخلي نفت و عرضه آن در بورس انرژي را از جمله طرح هاي مبتني بر اقتصاد مردم محور و اقدامي مؤثر همسو با سامان دادن به بازار سرمايه و بورس و گام مهمي براي مقابله با تحريم نفتي دشمنان دانست. حسن روحاني، روز سه شنبه 21 مرداد، در نشست ستاد هماهنگي اقتصادي دولت، با اشاره به دغدغه هاي متخصصان و اقتصاددانان در زمينه حجم نقدينگي موجود در جامعه و لزوم هدايت آن به مسير توليد و مقابله با تحريم و جنگ اقتصادي دشمنان، گفت: دولت به ويژه ستاد اقتصادي همواره در تلاش براي اتخاذ و اجراي سياست ها و تدابيري در جهت کنترل نقدينگي و هدايت آن به مسير درست و چرخه توليد بوده است. وي طرح فروش داخلي نفت و عرضه آن در بورس انرژي را از جمله طرح هاي مبتني بر اقتصاد مردم محور و اقدامي مؤثر همسو با سامان دادن به بازار سرمايه و بورس و گام مهمي براي مقابله با تحريم نفتي دشمنان دانست و با توجه به تصويب کليات اين طرح در جلسه روز گذشته شوراي عالي هماهنگي اقتصادي سران قوا، اظهار اميدواري کرد که پس از تصويب نهايي و تدوين شيوه اجرايي، دولت بتواند اين اقدام را عملياتي کند.
وزير آموزش و پرورش گفت: صندوق ذخيره فرهنگيان در موارد مختلفي وارد سرمايه گذاري شده که 80 درصد اين سرمايه گذاري ها مربوط به سرمايه گذاري هاي مالي و پتروشيمي است. محسن حاجي ميرزايي، روز پنجشنبه، 16 مرداد در آيين بهره برداري سه طرح پتروشيمي متانول کاوه، کيمياي پارس خارورميانه (متعلق به صندوق ذخيره فرهنگيان) و کاتاليست پتروشيمي لرستان که به صورت ويدئوکنفرانس از سوي حسن روحاني، رئيس جمهوري انجام شد، با بيان اينکه با گذشت 25 سال، 10 هزار ميليارد تومان سرمايه در صندوق ذخيره ايجاد شده که حاصل سپرده فرهنگيان، آورده دولت و سود حاصل از سرمايه گذاري هاست، تصريح کرد: از اين مبلغ تاکنون 3600 ميليارد تومان بين بازنشستگان توزيع شده است و حدود 80 درصد فرهنگيان عضو اين صندوق هستند. صندوق ذخيره فرهنگيان فعاليت هاي اقتصادي خود را بر پايه صرفه و صلاح فرهنگيان در چهار گروه اقتصادي شامل سرمايه گذاري و مالي، صنعت و پتروشيمي، انرژي و ساختمان و خدمات متمرکز کرده که حدود 80 درصد اين سرمايه گذاري مربوط به دو گروه نخست يعني سرمايه گذاري هاي مالي و پتروشيمي است و در اين مدت 6800 ميليارد تومان سود حاصله از سرمايه گذاري ها را شاهد بوده ايم. وزير آموزش و پرورش با اشاره به افتتاح مجتمع پتروشيمي کيمياي پارس خاورميانه گفت: پروژه اي که امروز افتتاح مي شود در زمينه توليد متانول فعاليت مي کند. به عنوان رئيس هيئت امناي صندوق ذخيره فرهنگيان، تصميم هايي گرفتيم و صندوق را موظف کرديم که ارزش افزوده دارايي ها و سرمايه هاي صندوق را که متعلق به همه فرهنگيان است ارزش گذاري و در قالب موجهي ميان فرهنگيان توزيع کند، زيرا در سودي که حاصل شده فرهنگيان هم سهيم هستند و ارزش دارايي هاي آنها افزايش يافته است.
رئيس دفتر رئيس جمهوري و سرپرست نهاد رياست جمهوري طي نامه اي از اقدام هاي وزارت نفت در زمينه توليد و توزيع بنزين و گازوئيل يورو 4 و گسترش مراکز توزيع در سال 98 تشکر و قدرداني کرد. محمود واعظي با ارسال نامه اي از اقدام هاي وزارت نفت در زمينه توليد بنزين و گازوئيل يورو 4 و گسترش مراکز توزيع طي سال 98 قدرداني کرد. ظرفيت توليد بنزين يورو 4 کشور در سال 97 روزانه 40 ميليون ليتر بود که اين رقم از ابتداي امسال به روزانه 79 ميليون ليتر رسيد، همچنين در سال 97 به طور ميانگين روزانه 36 ميليون ليتر گازوئيل يورو 4 در کشور توليد مي شد که اين رقم در پايان سال 98 به روزانه 50 ميليون ليتر و در ابتداي امسال به روزانه 54 ميليون ليتر افزايش يافت.
معاون اول رئيس جمهوري در توئيتي نوشت: مشکل عرضه سهام صنايع پالايشي و پتروشيمي و راه اندازي صندوق ETF دارا دوم در بورس برطرف شد و اين توافق مورد حمايت قاطع دولت است. اسحاق جهانگيري در حساب کاربري توئيتر خود نوشت: «خوشبختانه با توافق وزيران محترم نفت و اقتصاد مشکل عرضه سهام صنايع پالايشي و پتروشيمي و راه اندازي صندوق ETF دارا دوم در بورس برطرف شد، اين توافق مورد حمايت قاطع دولت است و در روزهاي آينده اجرايي مي شود. اعتماد مردم سرمايه دولت است که تحت هيچ شرايطي نبايد آسيب ببيند. اعضاي دولت بايد به قول هايي که به مردم مي دهند عمل کنند، چون مردم فعاليت هايشان را برمبناي تعهدات دولت تنظيم مي کنند. نبايد برخي اختلاف نظرهاي جزيي درون دولت براي زندگي مردم و روند جاري اقتصاد کشور ايجاد مشکل کند.
وزير امور اقتصاد و دارايي از هماهنگي با وزارت نفت و توافق براي عرضه صندوق دارا دوم (ETF) در نخستين چهارشنبه شهريورماه خبر داد. فرهاد دژپسند روز سه شنبه، 21 مرداد درباره عرضه سهام پالايشگاه ها در قالب صندوق سرمايه گذاري قابل معامله واسطه گري مالي ETF (يي تي اف) گفت: وزارت اقتصاد و نفت درباره صندوق ETF دارا دوم و عرضه آن در پنجم شهريورماه توافق کرده اند. وي با اشاره به اينکه در تشکيل صندوق دارا دوم (يي تي اف) مختصر ناهماهنگي ايجاد شده بود، افزود: در وزارت اقتصاد و دارايي قرار بر اين است تا برنامه هاي واگذاري هاي شرکت ها و سهام هاي دولتي با هماهنگي کامل دستگاه هاي اجرايي انجام شود. وزير امور اقتصاد و دارايي تصريح کرد: همه مردم مي توانند سهام صندوق دارا دوم را بخرند، سقف خريد سهام در دارا يکم 2 ميليون تومان، اما در دارا دوم 5 ميليون تومان براي هر نفر با ارائه کارت ملي خواهد بود.
نماينده دشت آزادگان و هويزه در مجلس رفع محروميت را يکي از دغدغه هاي وزارت نفت در مناطق نفت خيز برشمرد و گفت: در اين زمينه مطالعات خوبي با استفاده از ظرفيت استادان دانشگاه و افراد صاحب نظر در بخش امور اجتماعي وزارت نفت انجام شده است. قاسم ساعدي، روز سه شنبه، 21 مرداد در نشست سياست ها و نظام نامه نحوه ايفاي مسئوليت هاي اجتماعي غرب کارون که در محل وزارت نفت برگزار شد، گفت: از همه مجريان و شرکت هاي مستقر در غرب کارون قدرداني و تشکر مي کنم، زيرا آنها مشکلات هواي گرم و محروميت منطقه را مي دانند و نيروهاي آنها نيز با اين مشکلات روبه رو هستند. از شرکت هاي نفتي که در زمينه مسئوليت هاي اجتماعي فعاليت مي کنند مي خواهم تا به مردم منطقه به چشم افراد نيازمند نگاه نکنند، زيرا آنها با محروميتي که دارند مردمي ولايت مدار و مرزدار در طول تاريخ به شمار مي روند. عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه ما براساس قانون مطالبه مي کنيم و دنبال حق و حقوق شهروندي هستيم، تصريح کرد: وقتي مسئوليت هاي اجتماعي به صورت قانون نوشته شده است، بايد همه ملزم به اجراي آن در چارچوب قانون باشند. نماينده دشت آزادگان و هويزه در مجلس شوراي اسلامي از شرکت نفت و گاز پاسارگاد بابت مطالعات ميداني در زمينه نيازمندي هاي مردم منطقه دشت آزادگان و هويزه تشکر کرد و گفت: زماني که شرکت هاي نفتي با مردم بومي منطقه در زمينه مشکلاتشان صحبت مي کنند به نوعي اعتماد به شرکت هاي نفتي ميان آنها ايجاد مي شود.
سخنان استانداران بوشهر و لرستان در حوزه پتروشيمي
سيدموسي خادمي، استاندار لرستان در آيين بهره برداري طرح هاي صنعت پتروشيمي و طرح کاتاليست پتروشيمي لرستان که به صورت ويدئوکنفرانس از سوي رئيس جمهوري انجام شد با بيان اينکه طرح کاتاليست پتروشيمي لرستان داراي فناوري بسيار بالاست، گفت: لرستان مي تواند در حوزه نفت و گاز حرف هاي زيادي داشته باشد. امروز شهرستان پل دختر بايد به محلي براي سرمايه گذاري در حوزه نفت، گاز و پتروشيمي بدل شود، زيرا استان لرستان هميشه محل عبور نفت و فرآورده هاي نفتي بوده است، همچنين شهرک پتروشيمي لرستان نيز با هدف توليد محصولات پتروشيمي در دست احداث است. وي در پايان از وزارت نفت درخواست کرد تا در تأمين خوراک مجتمع هاي پتروشيمي مساعدت بيشتري داشته باشد. عبدالکريم گراوند استان دار بوشهر نيز در آيين افتتاح مجتمع پتروشيمي متانول کاوه در بوشهر که به صورت ويدئوکنفرانس از سوي رئيس جمهوري انجام شد، گفت: در جنگ اراده ها شاهد هستيم که مجتمع پتروشيمي متانول کاوه با تلاش، همت و تدبير وزارت نفت افتتاح شد و حداکثر اميد را خلق کرد. در تلاش هستيم تا پنجره واحد سرمايه گذاري داخلي و خارجي را در بوشهر و در کنار متانول کاوه ايجاد کنيم تا سرمايه گذاران به ويژه بخش خصوصي از آن منتفع شوند. وي ضمن ابراز اميدواري به اينکه روند توسعه پروژه هاي مختلف در استان بوشهر تداوم خواهد يافت، تصريح کرد: تا پايان سال پروژه هاي عظيمي در استان بوشهر به بهره برداري خواهد رسيد.
موظف شدن شرکت ملي نفت به تأمين يک ميليون تن قير براي آسفالت راه هاي روستايي
نمايندگان مجلس شرکت ملي نفت ايران را موظف به تأمين يک ميليون تن قير تا سقف مبلغ 40 هزار ميليارد ريال براي ارائه به دستگاه هاي اجرايي مربوطه کرد. نمايندگان در نشست علني روز يکشنبه، 19 مرداد مجلس شوراي اسلامي، در جريان بررسي طرح الحاق يک بند به تبصره 1 قانون بودجه سال 1399 کل کشور با الحاق بند (ز) موافقت کردند. براساس اين گزارش، يک بند به شرح زير به عنوان بند (ز) به تبصره (1) قانون بودجه سال 1399 کل کشور مصوب 26/ 12/ 1398 الحاق مي شود: شرکت ملي نفت ايران موظف است نسبت به تأمين يک ميليون تن قير تا سقف مبلغ 40 هزار ميليارد ريال اقدام کند و در سقف سهميه هاي زير به صورت ماهانه در اختيار دستگاه هاي اجرايي قرار دهد. 50 درصد در اختيار وزارت راه و شهرسازي براي آسفالت راه هاي فرعي و روستايي و روکش آسفات شبکه راه هاي اصلي، فرعي، روستايي، عشايري و معابر محلات هدف بازآفريني شهري و طرح هاي مسکن مهر. 21 درصد در اختيار بنياد مسکن انقلاب اسلامي جهت آسفالت معابر و بهسازي روستاها، محوطه مساجد و حسينيه هاي روستاها و اجراي طرح هاي مشارکتي با دهياري ها با اولويت روستاهاي حادثه ديده در اثر حوادث غيرمترقبه. 17 درصد در اختيار وزارت کشور (سازمان امور شهرداري ها و دهياري هاي کشور) جهت آسفالت معابر شهرهاي با جمعيت زير 50 هزار نفر جمعيت. 5 درصد در اختيار وزارت آموزش و پرورش (سازمان نوسازي، توسعه و تجهيز مدارس کشور) جهت نوسازي مدارس و دانشگاه فرهنگيان. 4 درصد در اختيار وزارت جهاد کشاورزي (سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري کشور) براي انجام عمليات خاک پوش (قيرآبه پاشي) سازگار با محيط زيست مورد تأييد سازمان ذي ربط. 3 درصد در اختيار سازمان بسيج سازندگي به منظور آسفالت راه هاي بين مزارع و محوطه پايگاه هاي بسيج و محوطه پاسگاه هاي انتظامي. دولت مکلف است مبلغ 40 هزار ميليارد ريال منابع لازم جهت تأمين قير موضوع اين بند را از محل اعتبارات تملک دارايي هاي سرمايه اي اين قانون تأمين کند و در اختيار شرکت ملي نفت ايران قرار دهد. مبلغ فوق 100 درصد تخصيص يافته تلقي مي شود. چنانچه مبلغ مذکور تکافوي تأمين يک ميليون تن قير را نکند، دولت مکلف است مابه التفاوت آن را از محل واگذاري اوراق مالي - اسلامي موضوع بند (ب) تبصره 5 اين قانون تأمين کند. شرکت ملي نفت ايران مکلف است تا پايان آذرماه سال 1399 نسبت به تحويل کامل قير موضوع اين بند از طريق شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي به دستگاه هاي اجرايي موضوع اين بند اقدام کند. اين دستگاه ها مکلف اند با رعايت شاخص هاي مربوطه نسبت به ابلاغ سهم هر يک از استان ها حداکثر ظرف مدت يک ماه پس از ابلاغ اين بند اقدام کنند. کارگروهي متشکل از نمايندگان وزارت نفت، سازمان برنامه و بودجه کشور و حسب مورد دستگاه ذي ربط ظرف مدت 10 روز پس از ابلاغ اين بند تشکيل و متناسب با درخواست دستگاه هاي موضوع اين بند نسبت به صدور مجوز حواله هاي قير اقدام مي کند. ترتيبات اجراي اين بند به نحوي که ارزش قير تحويل شده به هر دستگاه، قابل انعکاس در هزينه هاي طرح هاي مذکور در جزء (1) اين بند باشد، توسط وزارتخانه هاي نفت و امور اقتصادي و دارايي ابلاغ مي شود. فروش قير موضوع اين بند توسط دريافت کنندگان به هر شکل ممنوع است و قير دريافتي صرفاً بايد به مصرف موارد ذکر شده در اين بند برسد. گزارش عملکرد اين بند به تفکيک پروژه هاي محل مصرف توسط دستگاه هاي اجرايي موضوع اين بند به کميسيون هاي برنامه، بودجه و محاسبات، انرژي و عمران مجلس شوراي اسلامي و سازمان برنامه و بودجه کشور ارسال مي شود. کميسيون برنامه و بودجه موظف است ظرف مدت 15 روز پس از وصول گزارش آن را بررسي و نتيجه را به مجلس شوراي اسلامي ارائه کند.
وزير نفت گفت: ما با ارائه سهام پالايشگاه ها در بورس مخالف نيستيم، اتفاقاً موافقيم و به هر شکلي که بخواهند اين سهام را ارائه کنند، همکاري مي کنيم. بيژن زنگنه روز سه شنبه، 21 مرداد پس از حضور در نشست کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي در جمع خبرنگاران و در واکنش به انتشار خبري مبني بر مخالفت وزارت نفت با عرضه سهام پالايشگاه ها در قالب صندوق سرمايه گذاري قابل معامله واسطه گري مالي ETF (يي تي اف) گفت: ابتدا قرار بود سهام پالايشگاه در قالب يي تي اف باشد، سپس گفتند عرضه به شکل بلوکي خواهد بود و پس از آن گفته شد در صورت ارائه بلوکي، نمي توان اين سهام را به صورت يي تي اف ارائه کرد. وي تأکيد کرد: وزارت نفت به هر شکلي که بخواهند اين سهام را ارائه کنند، همکاري مي کند و هيچ مشکلي نداريم. وزير نفت همچنين در واکنش به انتشار شايعه هايي مبني بر مخالفت وزارتخانه هاي نفت و امور اقتصاد و دارايي با ديدگاه هاي يکديگر درباره تشکيل صندوق سرمايه گذاري قابل معامله دولتي براي پالايشي ها در قالب دارا دوم نيز اظهار کرد: اين موارد حرف هايي است که عده اي مي زنند، اين طور نيست؛ عده اي بيکار مي نشينند اين حرف ها را بال و پر مي دهند، در حالي که مشکلي وجود ندارد. زنگنه تصريح کرد: هر وقت مشکلي وجود داشته باشد ما تلفن يکديگر را داريم و با هم صحبت و موضوع را حل مي کنيم، به هيچ وجه از اين بابت نگراني وجود ندارد. در همين زمينه نيز بيژن زنگنه در حساب کاربري خود در توئيتر نوشت: «با ارائه سهام پالايشگاه ها در بورس نه تنها مخالف نيستيم، بلکه موافق هم هستيم. با توجه به درخواست اخير وزير محترم امور اقتصادي و دارايي، دستور داده شد که شرکت پالايش و پخش به سرعت نسبت به ايجاد صندوق ETF پالايشي اقدام نمايد.»
پيش ثبت نام بيست وپنجمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي آغاز شد. پيش ثبت نام بيست وپنجمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي از 22 تا 27 مردادماه 1399 از طريق سايت اين نمايشگاه به نشاني www.iran-oilshow.ir انجام مي شود. پيش ثبت نام نمايشگاه بين المللي صنعت نفت با هدف شناسايي شرکت هاي متقاضي و نيازسنجي انجام مي شود و ثبت نام قطعي تلقي نمي شود. اين پيش ثبت نام براي ستاد اجرايي اين نمايشگاه تعهدآور نيست و حق تصميم گيري اين ستاد محفوظ است. پس از پيش ثبت نام، فرم هاي درخواستي بررسي مي شود و در صورت احراز صلاحيت براساس ارتباط موضوعي، ثبت نام قطعي از طريق پست الکترونيک اطلاع رساني خواهد شد. قابل ذکر است که اختصاص فضاي درخواستي به متقاضيان براساس تصميم ستاد برگزاري خواهد بود. ضروري است متقاضيان اطلاعات کامل را از سايت نمايشگاه دريافت و اطلاعيه پيش ثبت نام را به دقت مطالعه کنند. بيست وپنجمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي در صورت اخذ مجوزهاي مربوطه از ستاد ملي مبارزه با کرونا و نهادهاي ذي ربط با رعايت پروتکل هاي بهداشتي مصوب ستاد ملي مبارزه با کرونا و شرکت سهامي نمايشگاه هاي بين المللي برگزار مي شود.
رئيس بخش فراساحل طرح توسعه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي از بهره برداري سه حلقه چاه جديد در سکوي 22 پارس جنوبي و افزايش توليد روزانه 200 ميليون فوت مکعب گاز در اين سکو خبر داد. مهرداد کاظمي با اشاره به بهره برداري از سکوي SPD22 طرح توسعه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي در دي ماه سال 1397 گفت: با رعايت الزامات ايمني، فعاليت هاي هوک آپ و راه اندازي سه حلقه چاه در سکوي SPD22 تکميل شد و تعداد چاه هاي در مدار توليد اين سکو افزايش يافت. وي درباره اقدام هاي انجام شده به منظور بهره برداري کامل و تکميل ظرفيت سکوي SPD22 پارس جنوبي گفت: با برنامه ريزي و تلاش شبانه روزي، همه فعاليت هاي هوک آپ خطوط آنالوس، اکولايزينگ و فلولاين در منطقه سرچاهي براي سه حلقه چاه در مدت زمان 10 روز به پايان رسيد و نصب تجهيزات ابزار دقيق و تست و راه اندازي سيستم کنترل چاه ها بدون حضور وندور و سازنده خارجي، با استفاده از توانمندي متخصصان صنعت نفت کشور با موفقيت پايان يافت. رئيس بخش فراساحل طرح توسعه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي تصريح کرد: با تکميل و بهره برداري از اين سه حلقه چاه، ميزان توليد سکوي SPD22 حدود 200 ميليون فوت مکعب افزايش يافت و ظرفيت توليد سکو به مقدار اسمي آن رسيد.
مشاور اجتماعي وزير نفت گفت: توجه به توسعه پايدار در منطقه عملياتي غرب کارون، ضمن تحقق هدفگذاري هاي صنعت نفت، به تأمين منافع اين منطقه نيز کمک مي کند. سيدامير طالبيان روز سه شنبه، 21 مرداد در نشست «سياست ها و نظام نامه نحوه ايفاي مسئوليت هاي اجتماعي غرب کارون» اظهار کرد: مسئوليت اجتماعي به عنوان يکي از اولويت هاي صنعت و وزارت نفت موضوعي است که وزير نفت بر اجراي بهينه آن تأکيد دارد. وي با بيان اينکه شرکت هاي نفتي در منطقه غرب کارون، اقدام هاي مسئوليت اجتماعي را مدنظر دارد، ادامه داد: توجه به توسعه پايدار در منطقه عملياتي غرب کارون، ضمن تحقق هدفگذاري هاي صنعت نفت، به تأمين منافع اين منطقه نيز کمک مي کند. شرکت ها فارغ از اينکه چه مدت براي اجراي پروژه در منطقه فعاليت دارند، بايد وظايف خود را در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي انجام و راهکارهاي خود را براي بهبود و رشد منطقه نيز ارائه دهند. مشاور اجتماعي وزير نفت بر ضرورت کارآفريني و حفظ نيروهاي بومي در اجراي پروژه ها نيز تأکيد کرد و گفت: توسعه اجتماعي در غرب کارون بايد به شکل هدفمندتري دنبال شود.
در ادامه اين نشست مجريان طرح هاي توسعه اي نفت در منطقه عملياتي غرب کارون تأکيد کردند آموزش و به کارگيري نيروهاي بومي در اجراي اين طرح ها همواره در اولويت قرار داشته است و اين سياست همچنان دنبال مي شود. نصراله زارعي، سرپرست طرح توسعه ميدان آزادگان جنوبي در اين نشست با اشاره به اقدام هاي انجام شده از سوي وزارت نفت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي غرب کارون، گفت: آموزش و به کارگيري نيروهاي بومي را در اولويت قرار داده ايم که آموزش 250 نفر از نيروهاي بومي منطقه از جمله اقدام هاي انجام شده به شمار مي رود. وي ممنوعيت به کارگيري نيروهاي اقماري در آزادگان و ضرورت استفاده از نيروهاي بومي را تصميم مؤثر ديگري در اين حوزه عنوان کرد و گفت: مسئولان استاني نيز بايد بيش از پيش نفت را در اين زمينه ياري دهند. محمد علي اژدري، سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي ياران شمالي در شرکت مهندسي و توسعه نفت نيز به سهم 70 درصدي نيروي انساني بومي در به سرانجام رسيدن اين طرح توسعه اشاره کرد و گفت: سياست استفاده از توانمندي پيمانکاران بومي همچنان دنبال مي شود. محمدرضا محمدزاده، مجري طرح توسعه ميدان هاي سپهر و جفير در شرکت مهندسي و توسعه نفت نيز در اين نشست به ضرورت توسعه پايدار اشاره کرد و گفت: توسعه پايدار به معناي رشد اقتصادي، امنيت و ايجاد رضايت و ثبات در جامعه است و اين رويکرد را در ميدان سپهر و جفير دنبال مي کنيم. مهديه پورشاد، مدير مسئوليت اجتماعي در شرکت گسترش انرژي پاسارگاد به ارائه مطالعات انجام شده اين شرکت در زمينه مسئوليت اجتماعي در ميدان هاي سپهر و جفير پرداخت و گفت: در مرحله نخست، مطالعه تطبيقي با در نظر گرفتن فعاليت هاي مسئوليت اجتماعي شرکت هاي بزرگ نفتي دنيا انجام شد که نتيجه آن، استخراج راهبردها و نيازسنجي بود. در گام بعد همه گزارش هاي ملي و محلي را بررسي و پس از ارزيابي ميداني، نقشه راهبردي تدوين کرديم. به گفته وي، بررسي ها نشان دهنده موازي کاري هاي بسيار در ارائه خدمات انجام شده و بعضاً برخي کم توجهي ها به منابع طبيعي در سال هاي گذشته بوده، ضمن آنکه فعاليت هاي مسئوليت اجتماعي گاهي بدون در نظر گرفتن نيازهاي واقعي منطقه انجام شده است.
معاون وزير نفت در امور گاز با بيان اينکه پيمانکاران ملزم به بهره گيري از شريکان خارجي صاحب فناوري هستند، اعلام کرد که توسعه ميدان ذخيره سازي شوريجه در دستور کار است. حسن منتظرتربتي گفت: وقايع عبرت آموز زمستان 86 در شمال کشور به روشني به ما آموخت که نبايد به منابع عظيم گازي که در جنوب کشور قرار دارند، دل خوش کنيم، به همين دليل تلاش داريم براي پايدارسازي امنيت انرژي در اقصي نقاط کشور، از راهکارهايي مطمئن استفاده کنيم که در مواقع بروز مشکل تضمين کننده امنيت انرژي باشند. وي با بيان اينکه ذخيره سازي گاز طبيعي يکي از اين راهکارهاست که افزون بر برتري اقتصادي در قياس با احداث خطوط لوله، آسودگي خاطر را در فصل سرد براي مردم به ارمغان مي آورد، تصريح کرد: ذخيره کردن گاز در مخازن زيرزميني براي اطمينان از تأمين انرژي در زمان اوج مصرف، يکي از مزيت هاي اصلي صنعت ذخيره سازي است. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران ادامه داد: در زمستان که مصارف خانگي چند برابر مي شود، نيازمند منابعي مازاد بر ذخاير موجود هستيم تا بتوانيم پاسخگوي نيازهاي مصرف کنندگان در زمان اوج مصرف باشيم، ضمن آنکه اگر خطوط لوله بر اثر حوادث غيرمترقبه و بلاياي طبيعي همچون سيل يا زلزله دچار آسيب شوند، نمي توان تأمين گاز شهرها و کلانشهرها را تا برطرف شدن اساسي مشکل متوقف کرد. تربتي طرح توسعه ذخيره سازي در ميدان شوريجه را يکي از برنامه هاي جبران کمبود گاز در شمال شرق کشور دانست و گفت: براي اين منظور پس از اتمام موفقيت آميز فاز نخست ذخيره سازي شوريجه، فاز دوم توسعه ميدان ذخيره سازي شوريجه در دستور کار قرار گرفت. وي تأکيد کرد: در اهميت توسعه ميدان هاي ذخيره سازي اين مناطق همين بس که پياده سازي اين پروژه ها شرکت گاز را از اجراي خطوط لوله جديد، بي نيازي به واردات گاز را بيش از پيش تقويت مي کند.
اهداي نخستين گواهينامه کيفيت تجهيزات صنعت نفت به انجمن نفت
مشعل نخستين گواهينامه تأييد صلاحيت کيفيت محصولات و تجهيزات صنعت نفت طي مراسمي با حضور وزير نفت از سوي مرکز ملي تأييد صلاحيت ايران به نهاد صدور گواهينامه کيفيت انجمن نفت اعطا شد و محمد ايرواني، رئيس نهاد صدور گواهينامه کيفيت انجمن نفت نخستين گواهينامه تأييد صلاحيت کيفيت محصولات کالا و تجهيزات صنعت نفت را از عليرضا خاکي فيروز، رئيس مرکز ملي تأييد صلاحيت ايران دريافت کرد.
اهميت صدور گواهينامه کيفيت تجهيزات را در اين جمله وزير نفت ميتوان فهميد که اين امر گام مهمي براي توسعه فناوري ملي و حمايت از ساخت داخل با استانداردهاي بين المللي است. اين گواهينامه تأييد صلاحيت فرآيندها و محصولات تجهيزات درون چاهي براي تکميل و توليد چاه همراه با شير ايمني سطحي و مسدودکننده ها و جايگاه نشيمن آنها و توپک توليد (مسدودکننده فضاي حلقوي) و ديگر تجهيزات سرچاهي و تاج چاه و متعلقات، لوله هاي انتقال نفت و گاز - شيرآلات متعلقه، پمپ هاي دوراني مخصوص صنايع نفت، گاز و پتروشيمي کلاس 2 و 3 را شامل مي شود. بيژن زنگنه، وزير نفت هدف نهاد صدور گواهينامه کيفيت انجمن نفت را تعامل با جهان خواند و در آيين اهداي نخستين گواهينامه کيفيت کالا و تجهيزات صنعت نفت گفت: تشکيل نهاد صدور گواهينامه کيفيت انجمن نفت ايران به اين معنا نيست که نمي خواهيم با دنيا همکاري نداشته باشيم، بلکه با تشکيل اين انجمن زيرساخت ها را براي همکاري با دنيا فراهم مي کنيم. ما اکنون در وضعي هستيم که ارتباطمان با دنيا ضعيف است، اما به محض برقراري ارتباط اين نهاد بايد به عنوان يک نهاد معتبر بين المللي با دنيا ارتباط داشته باشد و آنچه صادر مي شود مورد قبول باشد. تأييد کيفي کالاها و تجهيزات تا پيش از وقوع تحريم هاي يکجانبه عليه صنعت نفت ايران، از طريق اخذ گواهينامه API Monogram (گواهينامه انجمن نفت آمريکا) امکان پذير بود که تحريم ها و عدم امکان دستيابي به اين گواهينامه براي سازندگان ايراني، با تدبير وزير نفت اين موضوع به انجمن نفت ايران به عنوان قديمي ترين انجمن صنعتي کشور و اولين انجمن صنعت نفت منطقه خاورميانه واگذار شد. براي فراهم شدن زمينه اين واگذاري، ابتدا اساسنامه انجمن از يک انجمن دولتي به يک انجمن خصوصي تغيير کرد و مسئوليت ايجاد ساختار صدور گواهينامه در دستور کار انجمن قرار گرفت. پس از واگذاري اين مسئوليت به انجمن نفت، با راهبري معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت و از طريق امضاي يک قرارداد مشاوره با پژوهشگاه استاندارد به عنوان مشاور ايجاد اين زيرساخت، طرح ريزي مقدمات، زيرساخت ها و فرآيندهاي تخصصي مربوطه با هدايت سازمان استاندارد و براساس استاندارد بين المللي ISO IEC 17065 به عنوان استاندارد مبناي بين المللي براي گواهينامه کيفيت کالا و محصولات اجرايي شد و انجمن نفت ايران رسماً استقرار نهاد صدور گواهينامه کيفيت را آغاز کرد. در سال 96 با ابلاغ نظام يکپارچه گواهينامه کيفيت کالا و خدمات صنعت نفت از سوي وزير نفت و ايجاد يک شوراي عالي نظارتي در سطح وزارت نفت، نهاد صدور گواهينامه کيفيت انجمن نفت ايران آغاز به کار کرد. اين نهاد در آغاز مسير و با توجه به لزوم اعطاي گواهينامه هاي تطبيق، به عنوان پيش نياز و شرط لازم براي اخذ مجوز صدور گواهينامه کيفيت، کار خود را با بررسي سازندگان منتخب از پروژه بومي سازي 10 گروه کالايي آغاز کرد و تا پايان ارديبهشت ماه امسال، موفق به اعطاي 22 گواهينامه تطبيق شد.
وزير نفت اين اقدام را گامي بزرگ دانست و افزود: شايد بتوانم بگويم اين يک نقطه مهمي از اهداف ما بوده است و اگر بگويم راه اندازي چنين نهادي از آرزوهاي من بوده است بزرگ نمايي نکرده ام، اين گام نقطه اي مهم و اثرگذار در توسعه فناوري ملي در صنعت نفت به شمار مي آيد. ما با اين نهاد نه تنها مي توانيم براي تجهيزات و کالاهاي صنعت نفت در سطح بين المللي گواهينامه صادر کنيم، بلکه اين گواهينامه در سطح بين المللي هم مي تواند استفاده شود زنگنه با تشکر از تلاش همه افراد دخيل در اين راه دشوار و راه اندازي نخستين نهاد صدور گواهينامه کيفيت کالا و تجهيزات گفت: به جامعه فني و صنعتي و فعالان صنعت نفت هم تبريک مي گويم، اين کار دشوار با سرسختي انجام شد و به موفقيت رسيد. اگر بخواهيم به اين مسئله به درستي توجه کنيم مي بينيم يکي از ارکان منطقي و قطعي براي حمايت از ساخت داخل و توسعه فناوري ملي ايجاد فرآيند مطمئن به منظور صدور گواهينامه کيفيت براي کالاها و تجهيزات فني ساخت داخل است. وزير نفت با اشاره به اينکه صادرکنندگان داخلي در گذشته براي دريافت گواهينامه راه سختي را طي مي کردند که اين راه با دشواري هاي زيادي همراه بود، تصريح کرد: اکنون با اعمال تحريم هاي ظالمانه اين امکان از ما سلب شده است. پس از تحريم به اين فکر کرديم در شرايطي که سازندگان نمي توانند هولوگرام استاندارد اي پي آي (API) را دريافت کنند و در داخل هم نهادي براي صدور گواهينامه نداريم، حالا بايد چه کنيم. آيا بايد از استانداردها عبور مي کرديم؟ چه فرد و نهادي مي توانست بپذيرد که از کالاها و تجهيزاتي که استاندارد ندارند، ارزيابي نشده اند و گواهي ندارند استفاده کند. وي به ريسک بالا در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: هر يک اشتباه کوچک در صنعت نفت مي تواند به خسارتي بسيار بزرگ منجر شود. به کارگيري يک تجهيز غيراستاندارد يا اغماض و تساهل در به کارگيري درست استانداردها ممکن است فاجعه اي نه تنها در سطح محلي و منطقه اي، بلکه در سطح ملي به وجود بياورد. از اين جهت هيچ کس نمي تواند بگويد استانداردها را رعايت نکنيد.
زنگنه با بيان اينکه استاندارد ملي به معناي چشم پوشي از استاندار بين المللي نيست، بلکه متناسب سازي هدف است، اظهار کرد: براي تشکيل چنين نهاد حرفه اي و بي طرف که مورد اعتماد و قابل اتکا براي سازنده و خريدار باشد نخستين گامي که چند سال پيش برداشتيم احياي انجمن نفت بود. وي با يادآوري اينکه انجمن نفت يکي از قديمي ترين انجمن هاي صنعتي در ايران بوده است که پس از انقلاب دولتي شد و تأثيرگذاري خيلي کمي داشت، تصريح کرد: تلاش زيادي شد تا اين انجمن از يک نهاد دولتي به يک نهاد مردمي تبديل شود، متخصصان زيادي از سازندگان تا پيمانکاران و مشاوران براي تجديد ساختار اين انجمن تلاش کردند که کار سختي بود، اما اين تغييرات انجام شد. وزير نفت با اشاره به اينکه پس از تجديد ساختار اين انجمن مهم ترين مسئوليتي که به آن سپرده شد اجراي زيرساخت هاي لازم سخت افزاري و نرم افزاي براي صدور گواهي کيفيت کالا و تجهيزات صنعت نفت بود، تصريح کرد: در اين مرحله ارتباط با سازمان استاندارد برقرار و تأکيد شد فرايند ارزيابي بدون نفوذ انجام شود. زنگنه تشکيل اين نهاد را از مصاديق عيني تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي دانست و گفت: اقتصاد مقاومتي مي گويد درون زايي و برون گرايي و مردمي کردن اقتصاد. همه اين موارد در اين نهاد است. ما افزون بر درون گرا بودن، برون گرا هم هستيم. مي خواهيم افزون بر اينکه خودمان امکانات و زيرساخت ها را داشته باشيم با جهان هم در همکاري باشيم. وي با بيان اينکه اعتقاد به ساخت داخل همواره از اولويت هاي صنعت نفت بوده و در اين سال ها ده ها هزار کالا و تجهيز در داخل ساخته شده است، افزود: هم اکنون بيش از 70 درصد خريدها در قالب قراردادهاي EPC و EPD از سازندگان داخلي کالاها انجام مي شود. ما فهرستي مفصل را ضميمه کرده ايم که اين کالاها بايد از داخل خريداري شود. وزير نفت گفت: يکي از اهداف مهم قراردادهاي جديد نفت هم از اساس حمايت از ساخت و ظرفيت هاي داخل است. ظرفيت هاي داخلي پيمانکاران هستند، حفاران داخلي هستند، کارخانه هاي ما هستند که سيستم ها و تجهيزات را مي سازند.
زنگنه با بيان اينکه آنچه کشور در صنايع نفت و نيرو به آن افتخار مي کند، اقدام هايي است که با يک انديشه مديريتي در کشور فعال شده است، تصريح کرد: مپنا، فرآب، پتروپارس، OTC که سبب افتخار ايران هستند با ذهنيت ساخت داخل و تقويت ايران و ايراني و بدون شعار و روش هاي پوپوليستي شکل گرفته است. روش هاي پوپوليستي چند ماه دوام دارد و سرانجام توانايي رساندن اين بار به منزل را ندارد و مستهلک مي شود. وي با تأکيد بر اينکه هر کدام از اين شرکت ها و کارها با زحمات فراواني شکل گرفته است، گفت: همچنين تلاش هاي زيادي براي شرکت هاي اکتشاف و توليد (E&P) که بخشي از آن شکل گرفته کشيده شده و اين تلاش ها همچنان بايد ادامه يابد تا اين ايده درست اجرايي شود. زنگنه ادامه داد: انسان هميشه در مقابل حرف و ايده هاي جديد مقاومت مي کند، البته هر حرف جديدي هم درست نيست، بايد تفکر و از عقل استفاده کرد. انسان بايد خود را ملزم به استفاده از عقل و حرف هاي جديد، تجربه اش و استدلال منطقي بداند. وزير نفت با بيان اينکه در صنعت حساس، پيچيده و پر ريسک نفت، صدور اين گواهينامه ها ريسک را منطقي و امکان استفاده از ساخت تجهيزات داخلي را فراهم مي کند، گفت: البته حمايت از ساخت داخل تنها به اين موضوع ختم نمي شود، شرايط خريد تضميني کالاهاي داخل که در هفته هاي آينده با فراهم شدن زيرساخت هايش آن را هم اعلام خواهيم کرد، با هدف حمايت بيشتر از ساخت داخل انجام شده است. وي تصريح کرد: نهاد صدور گواهينامه کيفيت کالا و تجهيزات صنعت نفت نخستين گام براي خريد تضميني کالا و حمايت از ساخت تجهيزات است. زنگنه در حاشيه آيين اهداي نخستين گواهينامه کيفيت کالا و تجهيزات صنعت نفت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: اين اقدام گام مهمي براي توسعه فناوري ملي و حمايت از ساخت داخل با استانداردهاي بين المللي خواهد بود. وي با بيان اينکه با صدور گواهينامه کيفيت تجهيزات و کالا راه براي استفاده از تجهيزات ايراني باز مي شود، گفت: شرکت هاي ايراني پس از تحريم براي دريافت گواهي کيفيت تجهيزات مشکلات زيادي داشتند. وزير نفت بر ضرورت تدوام اين حرکت هم از نظر کيفيت و هم از نظر تعداد گواهي ها براي کالاي زير پوشش تأکيد کرد و گفت: انجمن نفت يک نهاد بي طرف، حرفه اي و تخصصي است که مسئوليت صدور گواهينامه را به عهده دارد، اميدواريم اين کار در سطح ملي موفق باشد.
سعيد محمدزاده، معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت در آيين اعطاي نخستين گواهينامه کيفيت کالا و تجهيزات صنعت نفت به نهاد صدور گواهينامه کيفيت انجمن نفت ايران اظهار اميدواري کرد با اعطاي گواهينامه براي محصولات و تجهيزات نفتي بتوانيم محکم و استوار روي پاي خود بايستيم. او با تاکيد بر نقش تاثيرگذار استانداردهاي ملي در رشد و توسعه اقتصادي کشورها گفت: مجوز تشکيل نخستين نهاد صدور گواهينامه کيفيت محصول در صنعت نفت ايران تيرماه امسال دريافت شد. محمدزاده اقتصاد، استقلال و عزت ملي را مولفه هاي اصلي در توسعه ملي خواند و اظهار کرد: نکته اي که در اين راستا حائز اهميت است و بايد به آن توجه جدي شود اين است که آيا محصول توليدي منطبق با استانداردهاي لحاظ شده، هست يا خير؟ يا حتي ممکن است ملاک ما استانداردهاي خارجي باشد که باز هم در اين صورت بايد توليدات داخل براساس استانداردهاي مدنظر باشد. وي با بيان اينکه استانداردها نقش مهمي در افزايش بهره وري کشورها ايفا کرده اند، افزود: هدف اصلي از ايجاد نهاد صدور گواهينامه کيفيت محصول، سنجش و ارزيابي توليدات داخل براساس استانداردهاي تدويني است.
احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در آيين اعطاي نخستين گواهينامه کيفيت کالا و تجهيزات صنعت نفت به نهاد صدور گواهينامه کيفيت انجمن نفت ايران، گفت: با اقدام هاي انجام شده و رويکرد مثبتي که وزارت نفت نسبت به ساخت داخل در دستور کار داشته و دارد، صنعت نفت به سمت برندسازي در حرکت است و تاکنون بالغ بر 15 هزار قلم کالا در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بومي سازي شده است. در حوزه هاي عملياتي صنعت نفت به ويژه در مناطق نفت خيز جنوب در زمينه ساخت داخل اقدام هاي مهمي انجام شده است. وي با بيان اينکه زماني بود که فهرست کالاها و تجهيزات از طريق دريافت تأييديه هاي فني تهيه مي شد اما بعدها فهرست بلند در دستور کار قرار گرفت که هر يک، کارکردها و ضعف هايي داشتند، ادامه داد: وزارت نفت همواره دنبال راهکارهايي براي صدور گواهينامه کيفيت بود و اين نياز احساس مي شد که سيستمي مستقل از نظر شخصيت حقوقي، کنترل کيفيت محصولات را انجام دهد؛ به ويژه در شرايط تحريم که امکان تأييد کيفيت محصولات از خارج کشور وجود ندارد. تاکنون شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در بخش هاي مختلف مثل حفاري، ماشين آلات فرآيندي، توربين هاي گازي، کالاهاي مصرفي در چاه و... اقدام هاي بسياري انجام داده است، وي ادامه داد: صنعت نفت به سمت برندسازي مي رود و از قطعه سازي به سمت تجهيزسازي در حرکت است. وي با اشاره به معرفي 7500 قلم کالا به سازندگان ايراني در نمايشگاه خوزستان در سال 98، ادامه داد: تاکنون 70 درصد اين کالاها در مرحله ساخت قرار گرفته است و اميدواريم اين فرآيند تا پايان سال 1400 نهايي شود. محمدي گفت: گواهينامه کيفيت مانند پاسپورت مي ماند؛ اين گواهينامه نماد اعتماد به کالا است و حتي در صدور خدمات فني و مهندسي کاربرد دارد.
محمد ايرواني، رئيس نهاد صدور گواهينامه کيفيت انجمن نفت ايران هم اعلام کرد که گواهينامه کيفيت محصولات، کالاها و تجهيزات صنعت نفت در يک بازه زماني 90 روزه از سوي نهاد صدور گواهينامه کيفيت انجمن نفت ايران صادر مي شود و هم اکنون 9 گروه از 10 گروه کالايي تجهيزات ساخت داخل صنعت نفت، تائيد صلاحيت شده است. وي از راه اندازي يک سامانه اتوماسيون به منظور افزايش بازدهي و بالابردن سرعت انجام کارها خبر داد و اظهار کرد: اين سامانه بر اساس مطالعات تطبيقي طراحي شده است تا بتوان در بازه زماني کوتاهي گواهينامه ها را صادر کرد. ايرواني افزود: از امروز آمادگي داريم براي چهار گروه از کالاهاي صنعت نفت، 45 درخواست صدور گواهينامه کيفيت داشته باشيم که سال آينده گروه هاي ديگري نيز افزوده خواهند شد.
نيره پيروزبخت، رئيس سازمان ملي استاندارد ايران نيز در اين مراسم ارتقاي کيفيت تجهيزات نفتي، جلوگيري از خروج ارز، اشتغال زايي و مقابله با تحريم ها را از جمله مزيت هاي بهره مندي از نهاد صدور گواهينامه کيفيت انجمن نفت ايران برشمرد و گفت: توصيه اکيد بنده به اين نهاد اين است که به طور حتم بي طرفي و استقلال خود را حفظ کند. صبح امروز (دوشنبه، 20 مردادماه) در آيين اعطاي نخستين گواهينامه کيفيت کالا و تجهيزات صنعت نفت به نهاد صدور گواهينامه کيفيت انجمن نفت ايران، با بيان اين مطلب افزود: تحريم هاي اعمال شده سبب شد کشور به سوي بومي سازي و استفاده از ظرفيت هاي داخلي سوق يابد، بر اين اساس ضرورت شکل گيري نهادي که بتواند کيفيت کالاها و محصولات توليدي ساخت داخل را بررسي و تأييد کند، بيش از هر زمان ديگري احساس شد. وي با بيان اينکه وزارت نفت سال هاي متمادي به دنبال استاندارسازي بوده است، ادامه داد: از اين منظر در سال هاي گذشته بحث هايي بين وزارت نفت و سازمان ملي استاندارد ايران براي اين موضوع شکل گرفت و سرانجام پروژه اي تعريف شد که بتواند به عنوان يک نهاد از سازمان ملي استاندارد تأييديه هاي لازم را دريافت کند. رئيس سازمان ملي استاندارد ايران در ادامه به قانون جديد استاندارد که در سال 96 از سوي رئيس جمهوري ابلاغ شد اشاره کرد و يادآور شد: بر اساس اين قانون، صنعت نفت نيز از اين مسئله مبرا نبوده و خواه ناخواه بايد به سمت بومي سازي حرکت مي کرد. پيروزبخت اظهار کرد: اين پروژه با بهره گيري از توان داخلي در مسير بومي سازي آغاز به کار کرد و ابتدا اين نياز احساس شد که بايد نهادي به عنوان شخص ثالث وجود داشته باشد و صدور گواهي از سوي آن انجام شود. وي عنوان کرد: طبق قوانين و مقررات بين المللي، مرکزي با عنوان تأييد صلاحيت وجود دارد که مرکز تأييد صلاحيت برخي از کشورها عضو اين مرکز بين المللي هستند. بر اين اساس گواهينامه هاي صادره که از سوي اين مرکز بين المللي تأييد شود در حقيقت در داخل کشورها موضوعيت خواهد داشت. خوشبختانه در سال 94، مرکز تأييد صلاحيت ايران عضو اين مجمع شد. رئيس سازمان ملي استاندارد ايران تصريح کرد: البته اين اتفاق مبارکي است که نهاد صدور گوهينامه کيفيت انجمن نفت ايران نخستين مرکز در ايران است که امروز گوهينامه 17065 را مي گيرد و مطمئنا آيندگان به اين مسئله واقف خواهند شد که وزارت نفت و شخص آقاي زنگنه چه خدمت شايسته اي را انجام داده است و اين اقدام به عنوان باقيات صالحات از ايشان به يادگار خواهد ماند. پيروزبخت با بيان اينکه اين نهاد وظيفه سنگيني خواهد داشت که بي شک با مديريت و درايت مقام عالي وزارت نفت سربلند به ميدان خواهد آمد، افزود: توصيه اکيد بنده به اين نهاد اين است که به طور حتم بي طرفي، استقلال و رازداري خود را حفظ کند. اين مقوله جزو الزام هاي مهم است، همچنين بازرسي ها و ارزيابي ها نيز بايد به درستي انجام شود. وي اظهار کرد: بايد اين تفکر شکل بگيرد که اين نهاد براي اعتلاي کشور ايجاد شده و چندان جنبه مالي و توجيه اقتصادي ندارد. افزايش سطح توان علمي و کارشناسي نيز از ديگر مواردي است که بايد مدنظر قرار دارد.
مجيد محمدپور، رئيس هيئت مديره انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت ايران (استصنا) نيز در اين آيين گفت: کارهاي بسيار بزرگي در زمينه صدور گواهينامه کيفيت در انجمن تجهيزات صنعت نفت ايران انجام شده است و بايد عنوان کرد که در بحث استاندارد IPI به 80 درصد داخلي سازي رسيده ايم. وي با بيان اينکه از مزيت هاي گواهينامه کيفيت در انجمن استصنا اين است که مي توانيم هرچه سريع تر به سمت صادرات حرکت کنيم، افزود: در فرآيند ارزيابي کيفيت بايد سازوکاري ايجاد کرد تا ارزيابي ها سريع تر انجام و هدف موردنظر محقق شود. اميرعباس اختراعي، عضو انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت جنوب نيز در اين آيين گفت: بدون شک بهره مندي از گواهينامه کيفيت کالا و تجهيزات صنعت نفت، فرصت مناسبي براي نمايش توانمندي هاي سازندگان داخلي تجهيزات صنعت نفت خواهد بود. وي افزود: بايد در اعطاي گواهينامه کيفيت کالا در صنعت نفت معيارهاي ثابت و روشني داشته باشيم. اختراعي تصريح کرد: مشکلات تحريم وجود دارد، اما با برنامه ريزي و گرفتن تصميم هاي درست مي توانيم بر چالش ها غلبه کنيم.
رئيس مرکز ملي تأييد صلاحيت ايران با تشکر و قدرداني از همه افرادي که در ايجاد نهاد صدور گواهينامه کيفيت انجمن نفت ايران تلاش کردند، گفت: ايده و تفکري که با انديشه هاي وزير نفت ايجاد شده است، بايد براي آيندگان حفظ و نگهداري شود. عليرضا خاکي فيروز در آيين اهداي نخستين گواهينامه کيفيت کالا و تجهيزات صنعت نفت گفت: خوشحالم که در اين مسير توانستيم گامي بزرگ برداريم. وي ضمن تشکر از همه کساني که در اين مسير به نوبه خود گامي برداشته اند، افزود: اين انديشه و تفکر از وزير نفت آغاز شد که ما بايد بتوانيم روي پاي خود بايستيم. سازمان ملي استاندارد ايران نيز کمک هاي سازنده و توصيه هاي مناسبي در اجرايي شدن نهاد گواهينامه کيفيت کالا و تجهيزات صنعت نفت داشته است. رئيس مرکز ملي تأييد صلاحيت ايران تصريح کرد: صدور گواهينامه ها را سختگيرانه اعمال مي کنيم تا بهترين کالاها و تجهيزات در صنعت نفت وارد پروژه هاي بزرگ شوند. خاکي فيروز با بيان اينکه بحث بي طرفي انجمن نفت در ارزيابي کيفيت لحاظ مي شود، گفت: به همه افرادي که در اين مسير گامي برداشته اند توصيه مي کنم سيستمي را که در وزارت نفت مستقر شده (دريافت گواهينامه کيفيت کالا) به خوبي براي نسل هاي آينده نگهداري کنند تا آيندگان نيز به نيکي از ما ياد کنند.
افتتاح آنلاین سه طرح مهم پتروشیمی با حضور رئیس جمهور
مشعل: آيين افتتاح سه طرح پتروشيمي مطابق با برنامه ريزي هاي افتتاح در سال 99 و با وجود محدوديت هاي کرونايي، به صورت ويدئوکنفرانس از سوي رئيس جمهوري انجام شد. اين مراسم که به طور مشترک بين سه مجتمع لردگان، کاوه و کيميا پارس خاورميانه و همزمان با اعياد غدير برگزار شد، اين نويد را به همراه دارد که پروژه هاي تکميل و آماده بهره برداري صنعت پتروشيمي حتي در اين شرايط سخت متوقف نمي مانند و برنامه توسعه و توليد و افتتاح ها ادامه دارند. اين سه مجتمع نيز در ماه هاي گذشته برنامه توليد خود را آغاز کرده اند و حالا با دستور و حضور آنلاين رئيس جمهور فعاليت خود را به طور رسمي شروع مي کنند و اين خبر خوش را به همه مردم ايران مي رسانند که ما مي توانيم.
دکتر حسن روحاني - رئيس جمهوري (پنجشنبه، 16 مردادماه) در آيين افتتاح طرح هاي پتروشيمي متانول کاوه و کيمياي پارس خاورميانه در بوشهر و کاتاليست پتروشيمي لرستان که از طريق ويدئوکنفرانس برگزار شد، گفت: افتتاح سه طرح مهم ملي و زيربنايي پتروشيمي به ارزش حدود يک ميليارد و 600 ميليون دلار، گامي ارزنده در مسير توسعه و آباداني کشور است.
رئيس جمهور با بيان اينکه امروز شاهد تحول صنعت پتروشيمي هستيم و افتتاح هاي امروز خوشحالي مضاعفي داشت، زيرا وقتي مي خواهيم از صادرات نفت خام فاصله بگيريم و آن را به فراورده هاي باارزش تبديل کنيم يکي از راه هاي آن توسعه و تحول در صنعت پتروشيمي است، گفت: کل ارزش توليد پتروشيمي ما در سال 76 يک ميليارد دلار بود که در آغاز دولت تدبير و اميد اين رقم به 11 ميليارد دلار رسيد و به همين صورت در حال پيشرفت و توسعه در اين صنعت هستيم، به گونه اي که توليدات ما در اين صنعت دو برابر شده و جهشي بزرگ اتفاق افتاده است.
رئيس جمهوري با بيان اينکه امسال 17 طرح پتروشيمي در کشور افتتاح مي شود، تصريح کرد: اين طرح ها براي ريل گذاري و رسيدن به جهش سوم صنعت پتروشيمي است که در سال 1404 اتفاق خواهد افتاد.
روحاني ادامه داد: ارزش توليد پتروشيمي ما يک ميليارد دلار بود که اکنون به 11 ميليارد دلار رسيده است و دوباره از 11 ميليارد دلار به 25 ميليارد دلار مي رسد و از 25 ميليارد دلار هم به 37 ميليارد دلار خواهد رسيد که اين به معناي تحولي بزرگ در صنعت پتروشيمي کشور است.
وي با قدرداني و تشکر از مهندسان و سرمايه گذاران اين طرح ها، عنوان کرد: يک مجتمع بزرگ پتروشيمي (کيمياي پارس خاورميانه) با سرمايه فرهنگيان افتتاح شد که جاي خوشحالي است. صندوق هايي که امروز همانند صندوق ذخيره فرهنگيان فعال هستند مي توانند در بورس نيز فعال شوند و رونق بورس را نيز به همراه داشته باشند.
رئيس جمهور گفت: بخش هاي دولتي پس از سرمايه گذاري بايد مديريت را کنار بگذارند و تنها صاحب سهام باشند، اين موضوع مهم تر و مفيدتر خواهد بود.روحاني خطاب به مردم ايران عنوان کرد: افتتاح هاي امروز در صنعت پتروشيمي رقمي بالغ بر يک ميليارد و 600 ميليون دلار ارزش دارد که نشان مي دهد ما در شرايط سخت تحريم اقتصادي نيز پروژه هاي متعددي افتتاح مي کنيم.
روحاني گفت: قواي کشور، نيروهاي مسلح و مردم در سايه هدايت هاي رهبر معظم انقلاب اسلامي، شاهد يک وحدت و اتحاد هستند و در تقويت اين وحدت و اتحاد، رسانه ها و خبرنگاران مي توانند بسيار نقش آفرين باشند.
بيژن زنگنه - وزير نفت هم در آيين افتتاح اين سه طرح مهم پتروشيمي از افزايش دو برابري توليد محصولات پتروشيمي در دولت تدبير و اميد خبر داد و گفت: با ريل گذاري انجام شده و طرح هايي که پيشرفت فيزيکي مشخص دارند اين مقدار تا پايان سال 1404 به بيش از سه برابر نسبت به ابتداي دولت مي رسد. او اظهار کرد: امروز دو طرح مهم متانول و يک طرح فناورانه توليد کاتاليست به بهره برداري مي رسد و تا پايان سال 13 طرح ديگر نيز به بهره برداري خواهد رسيد که 25 ميليون تن به ظرفيت توليد پتروشيمي کشور مي افزايد. يکي از مهم ترين وظايف صنعت پتروشيمي جلوگيري از خام فروشي با تکميل زنجيره افزوده در صنعت نفت و گاز است، همچنين تأمين خوراک بخش پايين دستي در صنايع داخلي، جلوگيري از خروج بيش از 5 ميليارد دلار ارز از کشور در سال و تأمين کننده نخست ارز کشور در سامانه نيما از مواهب صنعت پتروشيمي است. وزير نفت با اشاره به اينکه ارزش توليد محصولات صنعت پتروشيمي در سال 76 با تمام تلاش هاي انجام شده کمتر از يک ميليارد دلار بود که با يک جهش در دو دوره دولت اصلاحات و فعاليت هاي پس از آن اين رقم در سال 92 به حدود 11 ميليارد دلار به قيمت ثابت سال 95 رسيد، افزود: از سال 92 و با جهش دوم صنعت پتروشيمي 18 طرح پتروشيمي تا پايان سال 98 به بهره برداري رسيد. وي ادامه داد: با به مرحله توليد رسيدن 27 طرح ديگر پتروشيمي تا سال 1400 و با سرمايه گذاري 17 ميليارد دلاري، مجموع ارزش توليدات پتروشيمي به 25 ميليارد دلار و تا پايان سال 1403 و در ادامه کار در جهش سوم به 37 ميليارد دلار مي رسد. به گفته زنگنه، توليد محصولات پتروشيمي تا پايان اين دولت نسبت به ابتداي دولت دو برابر و با ريل گذاري انجام شده و طرح هايي که پيشرفت فيزيکي مشخص دارند و پيشرفت آنها نيز عنوان شده تا 1404 به بيش از سه برابر نسبت به ابتداي دولت مي رسد. وزير نفت با بيان اينکه پتروشيمي ها نقش بسيار مهمي در بورس دارند و 25 درصد ارزش بازار سرمايه متعلق به شرکت هاي پتروشيمي است، تصريح کرد: با توجه به اينکه شرکت هاي پتروشيمي از گروه هاي ارزآور و صادرات محور هستند مورد استقبال مردم است. وي افزود: در سال هاي گذشته تلاش هاي زيادي انجام شد تا شرکت هاي پتروشيمي براي تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي، گسترش مالکيت عمومي و مردمي کردن اقتصاد در بورس عرضه شوند. شرکت هاي پتروشيمي پارس، تندگويان و نوري طي دو سال اخير عرضه شدند و ان شاء الله چند شرکت ديگر هم با همکاري بورس به زودي عرضه مي شوند.
زنگنه با بيان اينکه از ديگر کارهايي که در مسير صنعت پتروشيمي انجام گرفت جمع آوري گازهاي همراه نفت است، تصريح کرد: ان جي ال 3200 و ان جي ال 3100، طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس به عنوان بزرگ ترين ان جي ال کشور و طرح هاي پتروپالايش کنگان همه براي تأمين خوراک پتروشيمي هاست.
وي به افزايش توليد اتان اشاره کرد و گفت: توليد اتان از 3.5 ميليون تن ابتداي اين دولت به 14 ميليون تن تا انتهاي دولت مي رسد، يعني 4 برابر شده است.
وزير نفت با اشاره به اينکه ما 40 گروه کاتاليست داريم و 85 نوع کاتاليست در صنعت پتروشيمي با ارزش 270 ميليون دلار مصرف مي شود، گفت: در هفت سال اخير 18 کاتاليست به ارزش 104 ميليون دلار بومي سازي و در داخل کشور توليد شده است. با برنامه ريزي انجام شده تا سال 1400، 18 کاتاليست ديگر به ارزش تقريباً 90 ميليون دلار در داخل ساخته مي شود.
زنگنه با بيان اينکه با افتتاح دو طرح کيمياي پارس خاورميانه و کاوه 4 ميليون تن به ظرفيت توليد پتروشيمي کشور افزوده مي شود، تصريح کرد: متانول کاوه بزرگ ترين متانول دنياست که از سوي بخش خصوصي انجام شده و کيمياي پارس خاورميانه که متعلق به صندوق ذخيره فرهنگيان است و فرهنگيان ما از نعمت و درآمد آن استفاده خواهند کرد.
وي، ارزش سه طرحي را که امروز افتتاح شد حدود 1.6 ميليارد دلار عنوان کرد و افزود: توليد متانول کشور تا پايان پارسال 6.7 ميليون تن بوده که با پايان جهش دوم اين مقدار به 17.5 ميليون تن و در پايان جهش سوم به 24 ميليون تن مي رسد. وزير نفت ادامه داد: افزايش توليد متانول اگرچه يک خبر خوب است، اما يک هشدار هم به شمار مي آيد که ممکن است بازار اين محصول اشباع شود، بنابراين در اين مسير، توليدکننده متانول بايد به بخش پايين دستي آن بسيار توجه کند. خوشبختانه زنجيره پايين دستي متانول به پروپلين مي رسد، پروپلين محصولي است که صنايع پايين دستي بيشترين نياز را به آن دارد و هم اکنون در اين محصول کمبود هم داريم. در عين حال طرح هاي زنجيره اي پيشران صنايع پايين دستي پتروشيمي با اولويت پروپلين را به زودي براي تصويب تقديم دولت مي کنيم.
محسن حاجي ميرزايي - وزير آموزش و پرورش نيز در اين مراسم حضور داشت و دليل حضور او سرمايه گذاري قابل توجه و موفق صندوق ذخيره فرهنگيان در پروژه هاي هلدينگ پتروفرهنگ و به خصوص پروژه کيميا پارس خاورميانه بود. او با بيان اينکه صندوق ذخيره فرهنگيان در موارد مختلفي وارد سرمايه گذاري شده که 80 درصد اين سرمايه گذاري ها مربوط به سرمايه گذاري هاي مالي و پتروشيمي است، گفت: ارتقاي معيشت فرهنگيان و تضمين آينده آنها براي دوره بازنشستگي جزو دغدغه هاي جدي و تکاليف قانوني و مأموريت هاي مهم آموزش و پرورش است، از اين رو بايد از اهتمام مؤثر دولت براي ارتقاي معيشت معلمان قدرداني کنم.
وزير آموزش و پروش با اشاره به اينکه 25 سال گذشته به حکم قانون، صندوقي شکل گرفت که ماهانه فرهنگيان يک تا 5 درصد از حقوق خود را در آن پس انداز مي کنند و دولت مکلف است معادل آن سرمايه در صندوق قرار دهد، افزود: سود حاصل از فعاليت اين صندوق در دوره بازنشستگي به بازنشستگان فرهنگي تعلق مي گيرد و به بهبود معيشت آنها کمک مي کند.
وي با بيان اينکه با گذشت 25 سال، 10 هزار ميليارد تومان سرمايه در صندوق ذخيره ايجاد شده که حاصل سپرده فرهنگيان، آورده دولت و سود حاصل از سرمايه گذاري هاست، تصريح کرد: از اين مبلغ تاکنون 3600 ميليارد تومان بين بازنشستگان توزيع شده است و حدود 80 درصد فرهنگيان عضو اين صندوق هستند.
حاجي ميرزايي افزود: صندوق ذخيره فرهنگيان فعاليت هاي اقتصادي خود را بر پايه صرفه و صلاح فرهنگيان در چهار گروه اقتصادي شامل سرمايه گذاري و مالي، صنعت و پتروشيمي، انرژي و ساختمان و خدمات متمرکز کرده که حدود 80 درصد اين سرمايه گذاري مربوط به دو گروه نخست يعني سرمايه گذاري هاي مالي و پتروشيمي است و در اين مدت 6800 ميليارد تومان سود حاصله از سرمايه گذاري ها را شاهد بوده ايم.وزير آموزش و پرورش با اشاره به افتتاح مجتمع پتروشيمي کيمياي پارس خاورميانه گفت: پروژه اي که امروز افتتاح مي شود در زمينه توليد متانول فعاليت مي کند. به عنوان رئيس هيئت امناي صندوق ذخيره فرهنگيان، تصميم هايي گرفتيم و صندوق را موظف کرديم که ارزش افزوده دارايي ها و سرمايه هاي صندوق را که متعلق به همه فرهنگيان است ارزش گذاري و در قالب موجهي ميان فرهنگيان توزيع کند، زيرا در سودي که حاصل شده فرهنگيان هم سهيم هستند و ارزش دارايي هاي آنها افزايش يافته است.وي بر ضرورت ايجاد سازوکارهاي قانوني براي عرضه هلدينگ هاي وابسته به صندوق ذخيره فرهنگيان در بورس تأکيد کرد و گفت: اکنون صندوق در مرحله رسيدن به بلوغ اقتصادي و تکامل است که مي تواند آينده درخشاني به همراه داشته باشد. ما هم تلاش مي کنيم اعتماد فرهنگيان را به نهادي که متعلق به خودشان است احيا کنيم.
مرضيه شاهدايي- مديرعامل هلدينگ پتروفرهنگ نيز در اين مراسم، ضمن اعلام اين نکته که اين هلدينگ فقط به توليد متانول بسنده نمي کند، گفت: پتروفرهنگ طرح هايي را براي تکميل زنجيره ارزش متانول و توليد ارزش افزوده بيشتر در دستور کار دارد.
وي با اشاره به اينکه ساخت مجتمع کيمياي پارس خاورميانه از سال 95 براي توليد سالانه يک ميليون و 650 هزار تن متانول آغاز شد، اظهار کرد: حجم سرمايه گذاري در اين طرح حدود 600 ميليون دلار است. اين مجتمع با 14 ميليون نفر-ساعت کار بدون حادثه و طبق استانداردهاي بين المللي در هفتم خردادماه به توليد رسيد و 700 نفر به صورت مستقيم در اين مجتمع اشتغال دارند.مديرعامل هلدينگ پتروفرهنگ ادامه داد: براي توليد روزانه 5 هزار تن متانول در پتروشيمي کيمياي پارس خاورميانه حدود 4.5 ميليون مترمکعب گاز طبيعي و 220 تن اکسيژن مصرف مي شود.شاهدايي با اشاره به اينکه هلدينگ پتروفرهنگ سه واحد متانولي ديگر نيز در دست اجرا دارد که از اين ميان پتروشيمي سبلان تا پايان امسال افتتاح مي شود، تصريح کرد: اين هلدينگ فقط به توليد متانول بسنده نمي کند و طرح هايي را براي تکميل زنجيره ارزش متانول و توليد ارزش افزوده بيشتر در دستور کار دارد.
بهزاد محمدي - مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي هم با اشاره به افتتاح سه طرح بزرگ از سوي رئيس جمهوري گفت: اين طرح ها شامل پتروشيمي کاوه، پتروشيمي کيميا پارس خاورميانه و کاتاليست پتروشيمي لرستان است که در مجموع با سرمايه گذاري 1.57 ميليارد دلار بيش از 4 ميليون تن به ظرفيت پتروشيمي ايران مي افزايد.وي با بيان اينکه در جهش دوم صنعت پتروشيمي کشور 27 طرح تعريف شده که در پايان سال 1400 به بهره برداري خواهند رسيد، ادامه داد: از اين سبد 17 طرح تا پايان امسال به بهره برداري مي رسد و ظرفيت صنعت را از 66 ميليون تن فعلي به 90 ميليون تن افزايش مي دهد و در پايان سال 1400 به ظرفيت 100 ميليون تني و درآمد 25 ميليارد دلار دست مي يابيم.وي با اشاره به اينکه از اين 17 طرح، يکي از طرح ها ماه گذشته به بهره برداري رسيد که طرح پتروشيمي مياندوآب بود، افزود: طرح نخست افتتاح شده پتروشيمي متانول کاوه که بزرگ ترين طرح متانول جهان به شمار مي رود، به بهره برداري رسمي رسيد. اين پتروشيمي با سرمايه گذاري 950 ميليون دلاري بخش خصوصي اجرا شده و 2.3 ميليون تن در سال به ظرفيت توليد متانول ايران اضافه خواهد کرد. خوراک اين واحد 6 ميليون مترمکعب گاز طبيعي در روز و شامل طرح متانول، يوتيليتي و اسکله هاي صادراتي است. 66 درصد از کل سرمايه گذاري پتروشيمي کاوه از مهندسي و ساخت تا تأمين تجهيزات در داخل کشور انجام شده و پيش بيني مي شود سالانه 400 ميليون دلار درآمد براي کشور به همراه داشته باشد.به گفته محمدي، بهره برداري از پتروشيمي کيميا پارس خاورميانه طرح بعدي است که با سرمايه گذاري 600 ميليون دلار در عسلويه افتتاح شد. خوراک اين پتروشيمي روزانه 4.5 ميليون مترمکعب گاز طبيعي است. اين واحد با ظرفيت توليد 1.65 ميليون تن متانول در سال ساخته شده که معادل 5 هزار تن متانول در روز است.وي با اشاره به اينکه اشتغال زايي مستقيم در پتروشيمي کيميا پارس خاورميانه 700 نفر خواهد بود، ادامه داد: 50 درصد از کل سرمايه گذاري نيز در داخل کشور هزينه شده و درآمد پيش بيني شده سالانه براي اين پتروشيمي براساس قيمت هاي ثابت سال 95، حدود 300 ميليون دلار برآورد مي شود.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي تأکيد کرد: آخرين طرح ارزشي مربوط به توليد کاتاليست پتروشيمي لرستان است. اين طرح با سرمايه گذاري 20 ميليون دلار انجام شده است. محل اجرا در پتروشيمي لرستان است و کاتاليست هاي مورد نياز توليد انواع پلي اتيلن ها را در دستور کار دارد.وي با بيان اينکه ظرفيت توليد کاتاليست در اين طرح 100 تن در سال خواهد بود، افزود: با اجراي آن 60 نفر اشتغال مستقيم ايجاد شده است که مي تواند درآمدي 30 ميليون دلاري در سال ايجاد کند. مهندسي و ساختمان نصب اين واحد به طور کامل ايراني است و تنها در زمينه تجهيزات از 30 درصد از تجهيزات خارجي استفاده شده است.محمدي، سرمايه گذاري در اين سه طرح را يک ميليارد و 570 ميليون دلار اعلام کرد و گفت: تا پايان سال نيز 13 طرح ديگر پتروشيمي افتتاح مي شود که شرکت پالايش گاز بيدبلند خليج فارس، طرح پتروشيمي سبلان، پتروشيمي لردگان، پتروشيمي ايلام، پتروشيمي مسجد سليمان، پروژه پلي پروپيلن خمين و... تا پايان سال به بهره برداري مي رسند.
ابراهيم عسگريان - مديرعامل پتروشيمي کاوه، نيز در اين مراسم، سرمايه گذاري اين طرح را 950 ميليون دلار عنوان کرد و گفت: پيش بيني مي شود اين مجتمع سالانه 400 ميليون دلار ارزآوري براي کشور به همراه داشته باشد.وي با اشاره به اينکه اين مجتمع بزرگ ترين مجتمع توليدکننده متانول جهان با ظرفيت توليد سالانه 2.3 ميليون تن است، اظهار کرد: پتروشيمي کاوه در زميني به مساحت 200 هکتار اجرا و ساخته شده است و قابليت توسعه براي 5 طرح را دارد.
وي افزود: حدود 1350 نفر در مجتمع پتروشيمي کاوه مشغول به کارند که 60 درصد اين کارکنان بومي هستند.
مديرعامل پتروشيمي کاوه، اسکله و يوتيليتي اختصاصي را از ويژگي هاي شاخص و مهم اين پروژه دانست و گفت: عمليات طراحي و ساخت اسکله اختصاصي کاوه در مدت هفت سال اجرا شده است که قابليت بارگيري کشتي با ظرفيت 100 هزار تني را دارد و ظرفيت آن تا 8 ميليون تن در سال قابل افزايش است. اين اسکله علاوه بر قابليت بارگيري متانول به روش SPM، قابليت بارگيري مواد ديگر را هم داراست.
عسگريان ادامه داد: پتروشيمي کاوه 9 مخزن ذخيره با ظرفيت 420 هزار تن متانول دارد که منحصر به فرد است.
وي با بيان اينکه متانول کاوه داراي دو نيروگاه 50 مگاواتي استيم توربرو و دو نيروگاه 54 مگاواتي جس تورباين است، تصريح کرد: با توجه به افزايش مصرف اکسيژن مايع در کشور به دليل شيوع ويروس کرونا تأمين اين ماده حياتي در دستور کار قرار گرفته و با تمامي توان براي رفع نياز اکسيژن بيمارستاني اين کار در اولويت اين واحد توليدي است.
مديرعامل پتروشيمي کاوه، سرمايه گذاري اين طرح را به همراه اسکله و يوتيليتي اختصاصي 950 ميليون دلار عنوان کرد و افزود: 66 درصد وزني اين ميزان از سرمايه گذاري داخلي بوده و پيش بيني مي شود اين طرح سالانه 400 ميليون دلار ارزآوري داشته باشد.
وي با اشاره به اينکه قيمت جهاني متانول افت کرده است، اظهار کرد: با ميانگين قيمت دو سال گذشته، برآورد مي شود ميزان سرمايه گذاري صورت گرفته در اين طرح چهار ساله بازگردد.
به گفته عسگريان، ساخت پنج بويلر 75 تني و دو بويلر 110 تني با فشار بالا نيز در يوتيليتي اين طرح حائز اهميت است که در جلوگيري از خروج ارز نقش بسيار قابل توجه داشته است.وي به گستره زمين اين طرح اشاره کرد و گفت: اين شرکت درخواست واحد متانول 2 را به منظور توسعه پايين دست اين محصول اعلام کرده است.
داوودرضا رباني - مديرعامل هلدينگ پتروشيمي باختر نيز در مراسم افتتاح طرح کاتاليست پلي اتيلن پتروشيمي لرستان با تاکيد بر تمرکز بر توليد کاتاليست هاي صنعت پتروشيمي بر اساس توان شرکت هاي دانش بنيان گفت: 8 طرح دانش بنيان توليد کاتاليست در حال آماده سازي است که 6 طرح آن در پتروشيمي لرستان است.
او گفت: با وجود اينکه بسياري از کاتاليست هاي صنعت پتروشيمي وارداتي بودند ما در توليد پتروشيمي لرستان و پتروشيمي مهاباد با کمبود کاتاليست مواجه شديم و در شرايطي امکان توليد گريد مرتبط را نداشتيم بر اين اساس به سمت توليد کاتاليست حرکت کرديم.
وي ادامه داد: با استفاده از توان دانشمندان جوان شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي يک واحد آزمايشگاهي توليد کاتاليست پلي اتيلن امروز به يک واحد صنعتي با ظرفيت سالانه 100 تن تبديل شد و ما به حوزه دانش بنيان وارد شديم. در گذشته در پتروشيمي کرمانشاه نيز يک کاتاليست توليد کرديم که توانستيم به واسطه آن از اسفند 97 تا کنون بيش از 600 هزار تن محصول توليد کنيم.رباني در مورد جزييات طرح توليد کاتاليست پلي اتيلن پتروشيمي لرستان گفت: بيش از 50 درصد از تاسيسات ساخت آن مربوط به ساخت پايه توليد کاتاليست است و کاتاليست توليد شده در مجتمع لرستان استفاده مي شود و از نتايج توليد کيفيت کاتاليست بروز رساني شده، قابليتي که کشورهاي ديگر ندارند زيرا آنها يا توليدکننده و يا مصرف کننده کاتاليست هستند.
مديرعامل هلدينگ باختردر مورد طرح هاي ديگر توليد کاتاليست توضيح داد و گفت: 8 طرح دانش بنيان توليد کاتاليست در دست آماده سازي است که 6 طرح آن در پتروشيمي لرستان است از اين 6 طرح اولين آن امروز بطور رسمي بهره برداري شد و 3 طرح کاتاليست بستر ثابت است که تا پايان سال تکميل خواهد شد و دو طرح کمک کاتاليست هستند که در حال آماده سازي است. همچنين يک طرح کاتاليست در پتروشيمي کرمانشاه است که در حال مهندسي و خريد تجهيزات و يک طرح در سنندج که براي توليد پروکسايد است. پروکسايد در واحد هاي پتروشيمي فشار بالا به عنوان کاتاليست عمل مي کند.
وي ادامه داد: هزينه واردات اين کاتاليست 300 دلار در هر کيلو است که با بهره برداري از اين طرح و توليد سالانه 100 تن 30 ميليون دلار کاهش واردات و خروج ارز را به همراه دارد. با توجه به اينکه اين طرح امکان توسعه دارد مي توانيم در آينده نياز صنعت پتروشيمي به اين کاتاليست را تامين کنيم.
عبدالکريم گراوند - استاندار بوشهر هم يکي ديگر از مهمانان آنلاين در مراسم افتتاح سه گانه طرح هاي پتروشيمي با حضور رئيس جمهور بود. او با بيان اينکه در جنگ اراده ها شاهد هستيم که مجتمع پتروشيمي متانول کاوه با تلاش، همت و تدبير وزارت نفت افتتاح شد و حداکثر اميد را خلق کرد، گفت: در تلاش هستيم تا پنجره واحد سرمايه گذاري داخلي و خارجي را در بوشهر و در کنار متانول کاوه ايجاد کنيم تا سرمايه گذاران به ويژه بخش خصوصي از آن منتفع شوند.
وي ضمن ابراز اميدواري به اينکه روند توسعه پروژه هاي مختلف در استان بوشهر تداوم خواهد يافت، تصريح کرد: تا پايان سال پروژه هاي عظيمي در استان بوشهر به بهره برداري خواهد رسيد.
مشعل غلامرضا مفيدي، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در گفت وگو با مشعل به تشريح اقدام ها و برنامه هاي اين شرکت در سال جاري پرداخته است. از جمله اين خبر او که در همين سه ماهه نخست امسال در حوزه توليد نفت و گاز بيش از 100 درصد برنامه توليد اين شرکت محقق شده است که وي اين دستاورد را حاصل همت و تلاش همکاران در بخش هاي مختلف دانسته و مي گويد: تامين حدود 46 ميليون بشکه نفت خوراک پالايشگاههاي داخلي کشور، افزايش حدود 24 هزار بشکه در روز نفت توليدي با راه اندازي 5 حلقه چاه جديد و تعميري با انجام ده ها فعاليت انجام شده بر روي چاه هاي نفت و گاز با رعايت کامل الزامات زيست محيطي و ايمني از ديگر اقدام هاي انجام شده است. افزون بر آن در زمينه تامين کالا در شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون از ابتداي سال 1399 تا کنون تعداد 363 قلم کالا به ارزش 50 ميليارد ريال خريداري و به واحدهاي متقاضي تحويل شده است. همچنين اقدام هاي مهمي در زمينه زيست محيطي و مسئوليت اجتماعي انجام شده است. اين شرکت در راستاي حفاظت از محيط زيست و کاهش آلاينده ها اجراي/ تکميل پروژه هاي متعدد زيست محيطي در 3 محور اصلي جلوگيري از آلودگي هوا، خاک و آب با اعتبارحدود8 هزار ميليارد ريال را در حوزه عملياتي خود تحت پيگيري دارد که در اين گفت وگو مي خوانيد.
شركت بهره برداري نفت و گاز كارون بزرگترين شركت بهره بردار در مناطق نفت خيز جنوب است که ظرفيت توليد روزانه آن بيش از يك ميليون بشكه نفت خام از ميادين نفتي اهواز، منصوري، رامين و آبتيمور بوده و اين شرکت توليد کننده نفت، گاز، مايعات گازي و آب صنعتي و شرب مورد نياز تاسيسات نفتي و نيزآب شرب شهرک هاي مسکوني سازماني است. اهداف و برنامه هاي عملياتي شرکت کارون با توجه به اهميت و جايگاه استراتژيک آن در چرخه اقتصاد و صنعت نفت کشور در راستاي سند راهبردي اين شرکت مشتمل بر 3 هدف اصلي و 65 برنامه عملياتي و فعاليت هاي مرتبط با آنها تهيه و تدوين شده است که محورهاي اصلي اين اهداف و برنامه مشتمل بر تحقق توليد برنامه شده ساليانه از مخازن هيدروکربوري، نگهداشت و ارتقاي نظام ايمني/ بهداشت و پدافند غيرعامل و کاهش آلاينده هاي زيست محيطي است.
با توجه به جايگاه ويژه شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در توليد حدود 25 درصد نفت خام کشور از مخازن نفت با ميانگين عمر توليدي بيش از 50 سال و همچنين تحريم هاي ظالمانه استکبار جهاني، نگهداشت توان توليد از چاه هاي نفت و تاسيسات فرآورشي و خطوط لوله در شرايط آمادگي جهت بازگشت به سقف توليد در کوتاه ترين زمان ممکن، شالوده اصلي اهداف و برنامه هاي اين شرکت در سال جهش توليد است که در اين راستا اتکا بيش از پيش به تجربيات ارزشمند سرمايه هاي انساني شرکت و نيز توانمندي تامين کنندگان داخلي کشور در زمينه فراهم نمودن کالا و اجراي پروژه ها بارويکرد استمرار توليد ايمن و پايدار با رعايت حداکثري الزامات زيست محيطي از اهم رويکردهاي اين شرکت است.
در حوزه توليد نفت و گاز در 3 ماه اول سال 1399 خوشبختانه بيش از 100 درصد برنامه توليد اين شرکت محقق شده است که اين دستاورد مرهون لطف الهي و همت و تلاش همکاران در بخش هاي مختلف است که از جمله مي توان به تامين حدود 46 ميليون بشکه نفت خوراک پالايشگاه هاي داخلي کشور، افزايش حدود 24 هزار بشکه در روز نفت توليدي با راه اندازي 5 حلقه چاه جديد وتعميري با انجام ده ها فعاليت انجام شده برروي چاه هاي نفت و گاز با رعايت کامل الزامات زيست محيطي و ايمني اشاره کرد. افزون بر آن در زمينه تامين کالا در شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون از ابتداي سال 1399 تا کنون تعداد 363 قلم کالا به ارزش 50 ميليارد ريال خريداري و به واحدهاي متقاضي تحويل شده است.
در سال 1398 نيز به منظور حمايت از توليدکنندگان داخلي تعداد 4059 قلم کالا به مبلغ افزون بر 330 ميليارد ريال از توليدات ساخت داخل خريداري شده است. همچنين در حوزه ساخت داخل 52 قلم كالا به ارزش حدود 5/3 ميليارد ريال در سه ماهه اول 1399 بومي سازي شده است که اين فرآيند بصورت مستمر تحت پيگيري قرار دارد. در حوزه تعميرات اساسي در 3 ماهه اول 1399 طبق برنامه تعداد 74 دستگاه تجهيزات و ماشين دوار و ثابت مورد تعمير قرار گرفته است.
در حوزه بازرسي فني مي توان به اقدامهايي همچون ضخامت سنجي خطوط لوله جرياني به طول 103 كيلو متر و سطح ضخامت سنجي شده به ميزان 540 هزار دسي متر مربع، همكاري در طراحي و تامين نشت بند سقف مخزن استراتژيك شرکت، بيش از 2600 مورد پايش و كنترل حفاظت كاتدي خطوط لوله و تاسيسات در سه ماه اول سال 1399 و همكاري و بررسي و انجام اقدامات فوري درخصوص ايمن سازي انشعابات غيرمجاز جهت جلوگيري از هدررفت سرمايه ملي و کاهش آلودگي هاي زيست محيطي اشاره کرد.
با توجه به اهتمام شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون به رعايت الزامات محيط زيستي و همچنين توجه به قدمت تاسيسات شرکت، اولويت ما در اجراي پروژه هاي زيست محيطي به موازات اجراي پروژه هاي مرتبط با تحقق رسالت اصلي سازمان يعني توليد ايمن و پايدار با لحاظ کميت و کيفيت برنامه شده است که درحال حاضر طرح ها و پروژه ملي در حوزه اين شرکت درحال مطالعه و اجراست که در اين خصوص طرح 28 مخزن و نيز طرح بازسازي ونوسازي تاسيسات و همچنين ايمن سازي کريدور خطوط لوله شرکت به موازات طرح جمع آوري و بهسوزي گاز هاي ارسالي به مشعل از اولويت هاي اصلي اين شرکت است که همزمان با اين طرح ها، اجراي حدود 30 پروژه نيز بصورت مستقيم و تحت مديريت اين شرکت در حال اجراست.
همجواري بيش از 70 درصدي چاه ها و تاسيسات فرآورشي شرکت کارون با مناطق شهري و روستايي، رودخانه کارون، تالاب ها، نهرهاي فصلي و .... باعث شده رعايت الزامات زيست محيطي جزولاينفک و اولويت هاي اين شرکت قرار گرفته و فعاليت هاي اقتصادي اين شرکت با فعاليت هاي زيست محيطي همسو شده است. اين شرکت در راستاي حفاظت از محيط زيست و کاهش آلاينده ها اجراي/ تکميل پروژه هاي متعدد زيست محيطي در 3 محور اصلي جلوگيري از آلودگي هوا، خاک و آب با اعتبارحدود8 هزار ميليارد ريال را در حوزه عملياتي خود تحت پيگيري دارد که مهم ترين آنها در حوزه جلوگيري از آلودگي هوا تعداد 13 پروژه تعريف شده که برخي از آنها شامل اجراي پروژه بهسوزي مشعل بنگستان واحد بهره برداري شماره 3 اهواز به روش تزريق گاز براي اولين بار در سطح مناطق نفت خيز جنوب با استفاده از توان شركت هاي بومي استان خوزستان با هدف پيشگيري از سوزانده شدن روزانه 10 ميليون فوت مکعب گاز همراه و کمک به پاکيزگي هواي کلانشهر اهواز، طراحي، ساخت، نصب و راه اندازي پروژه سامانه مشعل بدون دود بنگستان واحد بهره برداري شماره 2 اهواز براي اولين بار در سطح مناطق نفت خيزجنوب با استفاده از توانمندي کارشناسان شرکت کارون و مناطق نفت خيز جنوب با هدف پيشگيري از سوزانده شدن روزانه 10ميليون فوت مکعب گاز همراه و کمک به پاکيزگي هواي کلانشهر اهواز، همکاري در مطالعه بهسازي سيستم مشعل هاي موجود شرکت کارون با هدف کاهش آلودگي (مشعل بدون دود) و مديريت و کاهش ارسال مستمر گاز به مشعل شرکت در شرايط فعلي به کمتر از يک ميليون فوت مکعب در روز است. در حوزه جلوگيري از آلودگي خاک تعداد 14 پروژه تعريف شده است که مهمترين آنها شامل احداث و راه اندازي واحدنمکزدايي اهواز متمرکز با ظرفيت 220 هزار بشکه در روز به عنوان بزرگترين کارخانه نمکزدايي کشور، پيشگيري از سوزانده شدن 4/1 ميليون بشکه نفت خام طي 1300 عمليات تعميراتي با استفاده از دستگاه هاي فرآورش سيار نفت (MOT) از زمان به كارگيري كه مانع از آلودگي هاي زيست محيطي شده است. همچنين پيگيري ايزولاسيون حوضچه هاي کارخانجات نمکزدائي به موازات تميزكاري، چربي زدايي، لايروبي و خشکاندن حوضچه هاي مذکور، ارتقاي سطح ايمني و بهسازي وضعيت کريدور خطوط لوله اهواز جهت پيشگيري از ايجاد آلودگي نفتي، احداث کريدور جديد خط لوله نفت اهواز در مسير واحد 3 تا واحد 2 اهواز، بهسازي و احداث گودال سوخت منطبق با الزاامات زيست محيطي در تأسيسات بهره برداري شرکت کارون، پيگيري اجراي طرح پايلوت نوسازي و بازسازي واحدهاي بهره برداري و نمکزدائي شماره -1 اهواز، احداث و راه اندازي خط لوله اصلي غير فلزي انتقال پساب از نمکزدائي 2و4 به نمکزدائي1 به طول 17کيلومتر، تزريق مستمر پسآب در 10حلقه چاه تزريقي فعال به ميزان روزانه حدود 60-90 هزار بشکه و همچنين تخليه مستقيم حوضچه هاي تبخير پساب با طرح ابتکاري استفاده از پمپ تراك وتزريق سيال مذکور بصورت مستقيم به چاههاي دقعي استاندارد، پاکسازي وبهسازي اراضي اطراف نمکزدايي تاجاده ماهشهربه وسيله ماشين آلات به مساحت حدود 18 هکتار و جايگزين کردن خاک مناسب از جمله خاكبرداري و خاك ريزي جهت رفع آلودگي و همچنين تسطيح و مرمت جاده هاي اطراف حوضچه هاي تبخير نمكزدايي يك و ساماندهي زمين هاي اطراف حوضچه تبخير، برنامه ريزي و پيگيري تعويض خطوط لوله تزريق پساب به چاه هاي دفعي به نوع فلزي پوشش دار جهت مديريت خوردگي و کاهش نشت پساب خطوط لوله از ديگر اقدام ها در اين زمينه است. به اين موارد بايد تهيه و پيگيري شرح نياز اجراي طرح جنگل کاري اراضي کريت کمپ به منظور کنترل کانون اصلي ايجاد ريزگردها، توسعه فضاي سبز شرکت به ميزان حدود 32 درصد از مساحت تأسيسات (بالغ بر 240 هزار مترمربع ) بالاتر از استاندارد هاي تعريف شده و پيگيري نصب تلمبه هاي تزريق پساب در نمکزدايي شماره 1 درقالب پروژه نمکزدايي متمرکز اهواز را هم اضافه کنم. در حوزه پروژه هاي مرتبط با جلوگيري از آلودگي آب هم مي توان به پروژه هاي خريد تجهيزات مقابله با آلودگي هاي نفتي در آبها و ايمن سازي خطوط لوله نفت و گاز و مايعات گازي در محل عبور از رودخانه ها اشاره کرد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در جايگاه يک مجموعه صنعتي پيشرو، همواره در توسعه جامعه پيراموني و رونق کسب و کار از طريق عمل به مسئوليت هاي اجتماعي متناسب با منابع دراختيار اهتمام ويژه اي داشته است که مروري بر بيش از 20سال فعاليت اين شرکت نيز بيانگر اين واقعيت است که اين شرکت همواره کوشيده است ضمن گسترش دايره ذي نفعان خود، در مسير تحقق درخواست هاي منطقي و متوازن عمومِ ذينفعان و ارتقاء رضايت آنان به ويژه جامعه هاي شهري و محلي مجاور تاسيسات و حوزه فعاليت خود گام بردارد. مديريت کلان شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون اعتقاد دارد که مسئوليت پذيري اجتماعي يک تعهد و باور سازماني است که به دنبال خلق ارزش مشترک و تعريف رابطه برد – برد بين ذينفعان و سازمان است و سازمان هاي موفق ادامه حيات خود را در گرو احساس مسئوليت در برابر اجتماع مي بينند و با رويکردهاي آينده نگر مسئوليت اجتماعي را نه تنها سياستي هزينه بر تلقي نکرده بلکه آن را نوعي سرمايه گذاري انساني و اجتماعي به شمار مي آورند. شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون درکنار وظيفه ذاتي و رسالت خطير توليد نفت و گاز، هيچگاه از عمل به مسئوليت هاي اجتماعي خود و توجه به امورعمران، آموزشي، مذهبي، فرهنگي، اشتغال زائي و..... جوامع پيراموني و روستاهاي همجوار تاسيسات غافل نبوده و همواره نسبت به اين امر اهتمام لازم را با وجود محدوديت منابع مدنظر داشته است. پيشگامي اين شرکت در تشکيل کارگروه مسئوليت هاي اجتماعي (CSR) و سازماندهي گروه هاي بسيج جهادي با محوريت پايگاه مقاومت بسيج از ديگر مصاديق توجه شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون به جامعه پيراموني است که اقدامات چشمگير انجام شده در بازسازي فضاهاي آموزشي و مذهبي، منازل مسکوني افراد بي بضاعت، آبرساني، توزيع اقلام ضروري به روستا ها و مناطق کم برخوردار شهري که صرفاً از محل صرفه جويي ها و بدون وجود رديف بودجه اختصاصي انجام شده، برگ زريني است که درکارنامه اين شرکت ثبت است.
همکاري در توسعه فضاهاي آموزشي و مذهبي روستاهاي همجوار تاسيسات از طريق احداث، بازسازي و مرمت 10 باب مدرسه و 25 مسجد و حسينيه، همکاري و مشارکت فعال درارائه راهکارهاي ايمن جهت احداث کانال اصلي و کانال هاي فرعي ريزگردها در جنوب شرق اهواز در محل تلاقي با زيرساخت هاي نفت وگاز، همکاري در تعريف پروژه في مابين وزارت نفت و منابع طبيعي استان جهت بيابان زدايي و درخت کاري کانون ريزگردهاي جنوب شرق اهواز در مساحتي به وسعت 4000 هکتاربا اعتبار حدود 450 ميليارد ريال، مشارکت در آبرساني به روستاهاي بخش غيزانيه اهواز بوسيله تانکر از سال 93 تا کنون و تامين 60 ميليارد ريال از اعتبار خريد لوله هاي طرح آبرساني به اين بخش به موازات همکاري در ارائه و نظارت بر اجراي دستورالعمل هاي فني و ايمني اجراي خط لوله در محل تلاقي با خطوط لوله و .... نفت وگاز و همکاري با اجراي پروژه هاي متعدد عمراني و عام المنفعه شهري و روستايي با ارايه راهکارهاي اجرايي فني و عملياتي.(ورزشگاه فولاد، توسعه فرودگاه اهواز، طرح توسعه جاده ساحلي شرقي رودخانه کارون، تعريض و بهسازي جاده کوي علي آباد بروال، تعريض و بهسازي مسير دغاغله و عنافچه و... ) از جمله اين اقدام ها به شمار مي رود. افزون بر آن بايد به احداث سيل بند در اطراف روستاهاي همجوار و تامين ماشين آلات جهت استحکام بخشي سيل بندهاي قديمي در زمان سيلاب فروردين 1398، تامين 15 هزار اصله نهال جهت توسعه فضاي سبز روستاهاي اطراف تاسيسات و کانون ريزگردها، تهيه و توزيع بسته هاي نوشت افزار در روستاهاي همجوار تاسيسات و تامين بسته هاي حمايتي شامل البسه و کفش براي ايتام تحت پوشش کميته امداد شهرستان هاي کارون و اهواز اشاره کنم.
شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در شرايط فعلي شيوع ويروس کرونا نيز از جامعه محلي و مجاورين خود غافل نبوده و خدماتي در اين زمينه نيز به روستاهاي همجوار تاسيسات و مناطق شهري ارايه کرده است که مي توان به ضد عفوني و گند ردايي مستمر روستا ها؛ مناطق شهري اهواز و شهرستان کارون و جايگاه هاي سوخت سطح شهر اهواز، راه اندازي کارگاه توليد ماسک و دستکش يکبار مصرف در مجموعه بسيج جهادي اين شرکت، توزيع بسته هاي بهداشتي توليدي در روستاهاي همجوار تاسيسات و مناطق شهري کلانشهر اهواز و شهرستان کارون، تهيه و توزيع بيش از 9000 پرس غذاي گرم در ايام ماه مبارک رمضان در بين خانواده هاي نيازمند روستاها و مناطق کم برخوردار شهري، تهيه و توزيع حدود 1000 بسته معيشتي در روستاهاي اطراف تاسيسات توسط گروه هاي بسيج جهادي، تهيه، بسته بندي و تحويل 2000 بسته معيشتي به قرارگاه مرکزي رزمايش مومنانه استان خوزستان با ارزش حدود 6 ميليارد ريال و اعزام گروه هاي جهادي بسيج در روستاهاي اطراف تاسيسات و مناطق شهري اهواز جهت غربالگري و شناسايي افراد مبتلا به کرونا اشاره کرد.
در شرايط ايجاد شده ناشي از شيوع ويروس کرونا اين شرکت نيز با توجه به ماهيت عملياتي خود و اهميت توليد نفت و گاز با هماهنگي حوزه هاي بالادستي نسبت به انجام اقدامات لازم در خصوص اجراي دستورعمل ها و پروتکل هاي بهداشتي اهتمام لازم را به عمل آورده و کميته شرايط اضطراري در زمينه مقابله با ويروس کرونا يا قيد با فوريت در اين شرکت تشکيل شد که نسبت به برگزاري جلسات متعدد به منظور بررسي شرايط و اتخاذ راهکار مناسب اقدام کرده است .
از جمله اقدام هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در مقابله با شيوع ويروس کرونا بايد اشاره کنم که در راستاي حفظ سلامت کارکنان واحدهاي عملياتي، کاهش تردد و ارتقاء سطح پيشگيري از شيوع ويروس کرونا، ساعت کاري کارکنان عملياتي که به صورت نوبتکار انجام وظيفه مي کنند از شيفت هاي 8 ساعته به 12 ساعته تغيير يافت و عملاً در هر واحد 2 شيفت از کارکنان نوبتکاري در استراحت هستند که رضايتمندي اين همکاران را بدنبال داشت . همچنين برنامه ريزي لازم براي حضور 50درصدي و گاهاً يک سوم کارکنان بخش هاي ستادي نيز در ايام ابلاغي صورت گرفته است. همچنين گند زدائي و ضد عفوني مستمر اماکن ستادي و تاسيسات عملياتي، گندزدايي و ضدعفوني مستمر خودروهاي مورد استفاده، نظارت و پايش مستمر بر نحوه توزيع بهداشتي غذا و سلامت کارکنان آشپزخانه واحدهاي عملياتي، تهيه دستگاه تب سنج و غربالگري کارکنان در ورودي ادارات ستادي و واحدهاي عملياتي، غربالگري روزانه کارکنان با تمرکز بر کارکنان حاضر در بخش هاي عملياتي و کارکنان آشپزخانه ها به صورت مستمر درقالب کارگروه هاي نظارت مشخص شده از جانب مديريت و ارايه گزارش روزانه، تهيه و توزيع اقلام بهداشتي (شامل مايع ضدعفوني کننده دست و سطوح، ماسک و شيلد محافظ صورت) بين کليه کارکنان و همچنين پيش بيني هاي لازم جهت تامين آن ها از طريق مراکز معتبر، آموزش هاي حين کار به کارکنان در خصوص مخاطرات ويروس کرونا و لزوم رعايت پروتکل هاي بهداشتي در خصوص فاصله گذاري و رعايت الزامات بهداشتي و همچنين تهيه و ابلاغ سفيرهاي آموزشي از طريق سامانه اتوماسيون اداري و ارسال پيامک هاي بهداشتي و خود مراقبتي به کارکنان، شناسايي کارکنان مشکوک و يا مبتلا به کرونا و پيگيري و معرفي آنان به طب صنعتي و همچنين پيگيري بازگشت به کار آنان پس از حصول اطمينان از سلامت کامل آنان، تاکيد بر لزوم اجراي فاصله گذاري اجتماعي جهت پيشگيري از انتقال اين ويروس از طريق الزام به استفاده از ماسک و الزام کارکنان به خوداظهاري و پايش وضعيت سلامت خود و خانواده هاي آن ها در سامانه سازمان بهداشت صنعت نفت (www.nocorona.ir) و سامانه هاي وزارت بهداشت اشاره کرد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون با اعتقاد به اصل لزوم توجه به نيروي انساني به عنوان خط مقدم سنگر توليد و مهم ترين سرمايه سازمان همواره همسو با سياست ها و اهداف کلان سازمان در راستاي توجه به نيروهاي انساني اهتمام داشته ودراين خصوص برنامه ريزي و اقدام هاي ذيل را تحت پيگيري دارد:
نيازسنجي، برنامه ريزي و اقدام لازم جهت تأمين و تخصيص نيروي انساني مورد نياز سازمان در برابر سمت هاي بلاتصدي.
- نيازسنجي، برنامه ريزي و اقدام لازم جهت انجام انتصاب كاركنان با لحاظ شايسته سالاري و رعايت مقررات مرتبط.
- برنامه ريزي و اقدام لازم جهت انجام ارزيابي عملكرد و اعطاي بموقع ترفيعات كاركنان
- برنامه ريزي و اقدام لازم در راستاي ساماندهي نيروهاي غير رسمي/ اركان ثالث در سازمان (نيروهاي تحت پيمان، قرارداد مدت موقت، طرح نظام و مدت معين)
- برنامه ريزي جهت انگيزش ونگهداشت نيروي انساني شاغل در خط مقدم توليد با اعطاي امتياز ارفاقي در زمينه تخصيص مسکن سازماني، استفاده از خدمات رفاهي و.....
در زمينه پيگيري ها و اقدامات انجام گرفته براي نيروهاي قرارداد مدت موقت و ارکان ثالث مي توان به پيگيري و انجام بيمه تکميلي، بخشودگي مالياتي براي کارکنان واحدهاي مناطق کمتر توسعه يافته، معافيت مالياتي ايثارگران (قرارداد مدت موقت و ارکان ثالث)، آموزش ضمن خدمت فني، تخصصي و مهارتي به کارکنان قرارداد مدت موقت، شرکت دادن اين قبيل از کارکنان در مسابقات فرهنگي و ورزشي، پيگيري تا حصول نتيجه بهبود وضعيت معيشتي کارکنان قرارداد مدت موقت و ارکان ثالث درقالب سياست هاي وزارت نفت (در قالب ترميم حقوق) که بخشي از آن انجام گرفته است. همچنين حدود 1850 نفر- ساعت دوره آموزشي کارکنان در شرايط فعلي انتشار ويروس کرونا با استفاده از ظرفيت فضاي مجازي و بصورت غير حضوري و همچنين برنامه هاي ماه مبارک رمضان شامل ختم دوره اي قرآن، ادعيه و مباحث اخلاقي و تربيتي به صورت مجازي و از طريق شبکه هاي اجتماعي و سيستم اتوماسيون اداري در اين شرکت برگزار شده است.
لازم مي دانم از زحمات و مجاهدت هاي همه همکاران تلاشگر خود دربخش هاي مختلف شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون به ويژه نيروهاي عملياتي که در خط مقدم توليد حضور مستمر دارند و در گرماي طاقت فرساي اهواز و در اين شرايط شيوع ويروس کرونا فداکارانه تلاش مي کنند تا کمترين وقفه اي در امر توليد ايجاد نشود و چرخ هاي اقتصاد ميهن عزيز را غيرتمندانه مي چرخانند، تقدير و تشکر ويژه داشته باشم.
ضمناً تعامل و همکاري خوب نشريه وزين مشعل که منعکس کننده تلاش صنعت مردان و زنان متعهد و متخصص صنعت پر افتخار نفت ايران و راوي اخبار خوب اين حوزه است، نيز جاي قدرداني دارد و براي همه دست درکاران و کارکنان آن آرزوي موفقيت و سربلندي دارم.
گزارش «مشعل» از اقدامات کرونايي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
سميه راهپيما- در پي بحران همه گيري بيماري کروناويروس در نقاط مختلف جهان، انتشار اين ويروس در ايران به صورت رسمي در 30 بهمن 1398 تأييد شد. هرچند به گفته برخي متخصصان از دي ماه بيماراني با علائم کرونا ويروس به مراکز درماني مراجعه کرده اند که به علت نوپديد بودن بيماري مورد شناسايي قرار نگرفته اند و به گفته معاون وزير بهداشت و درمان و آموزش پزشکي کشور، چون در مقطع اوج همه گيري بيماري آنفلوانزاي H1N1 بود، نظام سلامت به اشتباه آن را آنفلوانزا تشخيص داده و دير متوجه ورود بيماري مي شود. 3 اسفند 1398 وضعيت کشورمان از سفيد خارج و وارد وضعيت زرد شد. اکنون بيشتر شهرها در وضعيت قرمز قرار دارند. از اين رو در سطح کشور علاوه بر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور که دستور عمل هايي را براي مقابله به اين ويروس به عنوان نهاد نظارتي ابلاغ کرده است، نهادها و سازمان هاي ديگر نيز براي کاهش همه گيري کارکنان خود علاوه بر رعايت دستور عمل هاي اين وزارتخانه بنا به ماهيت کاري خود دستورعمل هاي ديگري نيز تدوين کرده اند.
وزارت نفت در کنار ديگر نهادها و سازمان هاي کشور با توجه به ماهيت اقماري کارکنان خود در برخي مناطق عملياتي دستور عمل هايي را جهت کاهش بيماري کرونا در برنامه خود قرار داده است. به گونه اي که از همان ابتدا سامانه پايش غربالگري کارکنان صنعت نفت از سوي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت شکل گرفت و کارکنان با وارد کردن کد ملي و شماره پرسنلي خود به پرسش هاي اين سامانه پاسخ مي دادند و اگر کارمندي مشکوک به کرونا بود در کوتاه ترين زمان با او تماس گرفته و مشاوره درماني از سوي کارشناسان بهداشت داده مي شد. به گفته حبيب اله سميع، رئيس سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، «از اسفند سال گذشته بيش از 50 دستورعمل از سوي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تدوين شد که مبتني بر دستورعمل هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور و سازمان بهداشت جهاني بود. اين دستورعمل ها کاملا عملياتي و کاربردي و متناسب با شرايط ويژه کار در صنعت نفت بخصوص در بخش عملياتي تدوين شده است. ضمن آنکه براي داخل فنس ها، جزاير، سر سکوها و مناطق مختلف عملياتي، پروتکل هايي براي چگونگي ورود به اين مناطق تدوين کرده ايم که بر اساس آن نحوه رفتار با فرد تب دار و مشکوک به علائم کوويد 19 داخل فنس هاي عملياتي بيان شده است.» اين دستور عمل ها به شرکت هاي چهارگانه وزارت نفت، بويژه در بخش هاي عملياتي ابلاغ شده است. توجه ويژه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به منطقه عسلويه بود؛ زيرا با توجه به کارکنان اقماري و ترددهايي که در آن منطقه وجود داشت، تدابيري در کميته شرايط اضطرار سطح سه، با حضور مديرعامل شرکت ملي نفت ايران انديشيده شده بود تا با تعطيل شدن کارهاي پروژه اي و صرفا پرداختن به بخش توليد، تعداد پروازها و ترددها کاهش يابد و دستورعمل هايي را وزير نفت مبني بر محدوديت تردد در منطقه عسلويه ابلاغ کرده است.
زمان شيوع ويروس کرونا در کشور سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت براي غربالگري کارکنان اين صنعت سامانه غربالگري را ايجاد کرد که تمام کارکنان رسمي و غير رسمي صنعت نفت مي توانستند اطلاعات خود را در آنجا ثبت کنند اما با توجه به اينکه اين سامانه بار مالي سنگيني را به سازمان تحميل مي کرد به کارکنان اقماري (رسمي و پيمانکاري) محدود شد تا بتوانند نسبت به تکميل فرم خوداظهاري و ثبت اطلاعات خود اقدام کنند. به گفته سميع، «کارکنان اقماري در شرايط ويژه تري قرار دارند و بايد کنترل شوند، زيرا فردي که علائم بيماري بر آن محرز مي شود بايد سريع شناسايي شود تا قبل از ورود به داخل فنس ها و اعزام به مناطق عملياتي، اقدام هاي غربالگري انجام شود. طبق آخرين آمارها تاکنون بيش از 240 هزار مورد در سامانه غربالگري فرم خوداظهاري پر کردند و مورد سنجش و پايش قرار گرفته اند.»
اين روزها با وجود افزايش بيماران کرونايي در سطح استان هاي کشور و رعايت دستورعمل هاي بهداشتي از سوي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و چهار شرکت اصلي شاهد روند افزايشي ويروس کرونا هستيم و براي عبور از اين مرحله حساس نيز سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برنامه ميان مدت و بلند مدت براي مقابله با موج شديدتر بيماري کرونا تدوين کرده است، سميع در اين زمينه مي گويد: «متاسفانه شيوع روزافزون بيماري کرونا در سطح کشور به ويژه در تهران و به دنبال آن افزايش شديد موارد بستري، شرايطي را ايجاد کرده است که بايد به دنبال افزايش ظرفيت ها و تخت هاي بستري در بيمارستان هاي تهران و اهواز بود. سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برنامه اي بلندمدت و ميان مدت براي ماه هاي آتي که با موج شديدتري از اين بيماري روبه رو خواهيم بود، تهيه کرده است که اميدوارم مسئولان و دست درکاران مربوطه اين سازمان را حمايت کنند تا ما نيز بتوانيم خدمات درماني شايسته اي را به کارکنان و بازنشستگان صنعت نفت ارائه کنيم.» هرچند در اهواز، آبادان و ماهشهر تعداد بيماران کاهش يافته، اما در تهران آمار مراجعه کنندگان کرونايي رو به افزايش است. آمارها حکايت از افزايش 40 تا 50 درصدي موارد بستري در بيمارستان نفت تهران دارد که اين مسئله سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را وادار کرده است تا تعداد تخت هاي بيشتري را به بيماران کرونايي اختصاص دهد. به گفته نصراله حسوني بحريني، رييس بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان، «تعداد مراجعان در چند روز اخير روند کاهشي داشته به طوري که در چند روز ابتداي ماه جاري حدود 250 نفر مراجعه کننده داشتيم. اين در حالي است که ابتداي شروع بيماري کرونا، اسفند ماه سال گذشته تا تيرماه امسال تعداد 4938 بيمار شرکتي و غير شرکتي به اورژانس تنفسي اين مرکز مراجعه کرده اند، همچنين از تيرماه تا پايان مرداد ماه سال جاري که اوج شيوع و پيک بيماري در منطقه بود به تنهايي 2045 بيمار به اورژانس تنفسي اين مرکز مراجعه کرده که براي آنها اقدامات تشخيصي، درمان سرپايي يا بستري انجام شده است.» همچنين بهرام دهقان، رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، از شرايط پايدار در بيمارستان بزرگ نفت اهواز و کاهش 30 درصدي مراجعات به اورژانس تنفسي خبر داده است. اين در حالي است که از آغاز شيوع ويروس کرونا 60 درصد ظرفيت تخت هاي بيمارستان (بخش هاي داخلي 1 و 2، اورژانس تنفسي و ICU)، به بيماران کرونايي اختصاص داشته است. با توجه به اين شرايط همچنان بايد با حفظ فاصله فيزيکي و رعايت همه پروتکل ها و دستورعمل هاي بهداشتي، شست وشوي مکرر دست ها و استفاده از ماسک تداوم داشته باشد تا از ابتلا به کرونا پيشگيري کنيم.
در روز هاي سخت کرونايي کادر درمان همچنان خستگي ناپذير در کنار بيماران هستند و تنها يک خواسته دارند و آن رعايت دستورعمل هاي بهداشتي است. در اين روزها کادر درمان بيمارستان نفت تهران شرايط سختي دارند و از مردم تقاضا دارند تا دستورعمل ها و پروتکل هاي بهداشتي را بيشتر رعايت کنند. الزام به زدن ماسک، رعايت فاصله گذاري اجتماعي، پرهيز از هرگونه تجمع و تردد در اماکن عمومي و شلوغ و به تعويق انداختن مسافرت هاي غيرضروري قطع به يقين در روند کاهش اپيدمي ويروس کرونا بسيار تأثيرگذار خواهد بود. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با بيان اينکه شرايط بسيار سخت و دشواري بر کارکنان بهداشت و درمان حاکم است، مي گويد: «بيش از 50 نفر از کارکنان بخش درمان بيمارستان نفت تهران در استعلاجي کرونا هستند و متناسب با آن در ديگر بيمارستان هاي تحت پوشش صنعت نفت نيز وضع به همين منوال است. بر اين اساس مي توان به چند مورد از ميزان فعاليت هاي درماني در مراکز بهداشتي اشاره کرد. در بيمارستان نفت تهران تنها در شيفت عصر و شب بيش از 40 مورد سي تي اسکن و در 24 ساعت حدود 40 الي 50 تست پي سي آر انجام مي شود، يعني تقريباً 5 برابر آمارهاي قبل از تشديد کرونا است و همچنين در بيمارستان اهواز روزانه به طور ميانگين، 100 مورد سي تي اسکن انجام مي شود. اين حجم از کار، کادر درمان را خسته خواهد کرد .» هم اکنون کمبود دستگاه ونتيلاتور از چالش هاي اصلي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است که در روزهاي اخير براي خريد 20 مورد از اين دستگاه اقدام شد. خريد دستگاه سي تي اسکن دوم براي بيمارستان هاي تهران و اهواز، افزايش ظرفيت تخت هاي ويژه و آي سي يو، خريد دستگاه اکسيژن ساز و مخزن اکسيژن مايع، تهيه داروهاي مورد نياز و ضروري، تهيه کيت هاي آزمايشگاهي، تجهيز بيمارستان ها به اقلام مصرفي از جمله ماسک، گان، لباس هاي ايزوله، الکل و شيلد از جمله مواردي است که سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به جد دنبال تهيه آنها است. سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در کنار دغدغه هايي که براي حفظ جان کادر درمان و کارکنان صنعت نفت دارد، به دنبال رفع کمبودها و نيازهاي بوميان است و در اين زمينه مي توان به حضور داوطلبانه کادر درمان بهداشت و درمان صنعت نفت در بيمارستان هاي شهرهاي مختلف اشاره کرد. اميد است با رعايت نکات بهداشت و فاصله گذاري اجتماعي زنجيره شيوع ويروس کرونا قطع شود تا دوباره به زندگي قبل خود عاري از هر گونه ترس و استرس باز گرديم.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است، از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت و دانستني هاي آن، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود. دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، مي تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن، بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت را به دنبال دارد. با بهره مندي از نکات «درس آموزي از حوادث» و دانستني هاي موجود در آن، مي توان از نوع وقايع ناخواسته تشديد کننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که سبب محدود کردن عواقب ناشي از حوادث مي شود، دست يافت. نشريه «مشعل» قصد دارد در کنار درس آموزي از حوادث صنعت نفت، برخي نکات آموزشي را براي کاهش حوادث در اين صنعت منتشر کند. در اين شماره به زير ساخت ها و تاسيسات فرايندي قديمي پرداخته مي شود که در ادامه مي خوانيد:
همواره تجهيزات،تاسيسات و زيرساخت هاي قديمي يكي ازنگراني هاي ايمني در صنايع فرآيندي است.در سال2010 انفجاري در پالايشگاه هاي نفت جهان رخ داد. يكي از مبدل هاي حرارتي دچار نقص و انفجار و منجر به مرگ7 نفر شد. اين مبدل تقريباً 38سال در سرويس بوده و تماس آن با هيدروژن درحرارت بالا و فشار باعث شده بود كه در ديوارة كربن استيل مبدل ترك هاي پيشرفته اي ايجاد شود. هنگام ساخت پالايشگاه درك صحيحي از نحوه عملكرد هيدروژن و مكانيسم تخريب آن در دماي بالا وجود نداشته و در آخرين بازرسي كه دوازده سال پيش انجام شده ترك هاي ديواره مبدل تشخيص داده نشده است.
در حادثه ديگري سقفِ واحد فرآوري سنگ معدن فروريخته و تجهيزات و دستگاه ها تخريب شده است ولي خوشبختانه هيچكس در اين حادثه آسيب نديده است. استراكچر فلزي در زير سقف براي مدت بيست سال در معرض بخار آب توليد شده از دستگاه ها بوده است. برف و باران در روي سقف باعث كندانس شدن بخار آب شده و همين امر سبب ايجاد خوردگي در سازه هاي فلز شده است و بالاخره با بارش برفي سنگين در زمستان، سقف فروريخته است. هيچكس در واحد مسئول تعمير و نگهداشت ساختمان نبوده و اپراتورها نيز بطور معمول توجهي به تاثير تجهيزات بر محيط اطراف ندارند. اين حادثه اهميت تعمير و نگهداشت تمامي تاسيسات و زيرساخت ها را نشان مي دهد، حتي اگر دستگاه ها و تجهيزات مواد شيميايي بطور مستقيم بر اين سازه ها تاثيرنداشته باشند.
اطمينان حاصل كنيد كه تاسيسات و كليه تجهيزات در شرايط ايمن و محدوده هاي مشخص مورد بهره برداري قرار مي گيرند.
هرگونه انحراف از شرايط بهره برداري ايمن را به مديريت گزارش كرده تا متخصص فني تاثير بالقوه آن را ارزيابي کند.
دربازديدهاي روزانه از واحد يا تاسيسات به شرايط غير معمول يا علائمي دال بر خرابي دقت كنيد.
در اين خصوص فراتر از محوطه تحتِ امر خود عمل كنيد. به عنوان مثال از محله اي بارگيري، حمل و نقل ريلي، تكيه گاه خطوط لوله، سازه هاي فلزي و ساير مكانهايي كه در شرايط عادي كمتر مورد توجه قرار مي گيرند، بازديد به عمل آوريد.
هرگونه مورد غير معمولي و نامناسبي را به مسئول يا سرپرست خود گزارش کنيد.
مرور زمان بر وضعيت يكپارچگي تجهيزات فرآيندي، تاسيسات و زيرساخت تاثير مي گذارد.
تداوم كار تجهيزات در شرايط نرمال و توقف آن در برخي اوقات سبب مي شود كه به مرور زمان تجهيزات فرسوده شده و امكان خرابي آن افزايش يابد.
در حال حاضر عملكرد بسياري از واحدها مطابق با انتظارات و شرايط ساخت اوليه نيست.
قديمي بودن تاسيسات يا تجهيزات لزوماً وابسته به طول عمر آنها نيست بلكه كاملا به نحوه بهره برداري و چگونگي تعمير و نگهداشت مناسب بستگي دارد. قديمي شدن در واقع يك تغيير بوده و نيازمند آگاهي و هوشياري كاركنان در تاسيسات صنعتي خواهدبود.
شرکت بريتيش پتروليوم (بي پي) اعلام کرده است که به عنوان بخشي از برنامه ها و تلاش هايش براي کاهش مقدار انتشار کربن، قصد دارد تا سال 2030 ميلادي 40 درصد از توليد نفت خام و گاز طبيعي خود بکاهد. اما براي بسياري تعجب برانگيز است که چرا گاز طبيعي به عنوان پلي بين سوخت هاي فسيلي و آينده انرژي هاي تجديدپذير، نيز در قالب برنامه ها و تلاش هاي بي پي قراراست. با وجود مقدار پايين کربن ناشي از مصرف گاز طبيعي، اين سوخت پاک نه تنها از نظر اصول بنيادي، بلکه ازسوي روندهاي شکل دهي به سياست هاي حوزه انرژي با ريسک هايي روبه روست.
توافق جديد سبز اتحاديه اروپا (The EU Green New Deal) شايد بهترين نمونه براي حرکت به سوي اين روندها و تاثيرشان بر تقاضا براي سوخت هاي فسيلي از جمله گاز طبيعي باشد. اين توافقنامه بسيار جاه طلبانه به شمار مي آيد و در آن نقشه راهي براي کاهش 50 تا 55 درصدي مقدار انتشار کربن از سطوح سال 1990 ميلادي تا سال 2030 ميلادي و هدف کاهش 100 درصدي تا سال 2050 ميلادي تعيين ترسيم است. براساس تحليل هاي «ماسيمو دي اودواردو» از موسسه تحقيقاتي وود مکنزي، تقاضا براي گاز طبيعي تا سال 2040 ميلادي حدود 45 ميليارد مترمکعب يا 12 درصد تقاضاي سالانه کنوني براي اين سوخت پاک کاهش مي يابد. مديرعامل و تحليلگر ارشد موسسه وود مکنزي در يادداشتي اعلام کردند که اروپا هم اکنون سالانه حدود 500 ميليارد مترمکعب گاز طبيعي مصرف مي کند؛ اين مقدار هم اکنون کمتر از اوج تقاضا براي گاز طبيعي در قاره سبز است، يک دهه پيش، زماني که تقاضا براي اين سوخت پاک 10 درصد از رقم کنوني بالاتر بود، شاهد اوج مصرف در اروپا بوديم. خبرهاي خوبي وجود دارد، گرچه تقاضاي جديد براي گاز طبيعي ازسوي بخش حمل و نقل دريايي خواهد بود، به مدد قوانين جديد جلوگيري از انتشار کربن مربوط به سازمان بين المللي دريانوردي (IMO) و در بخش حمل و نقل جاده اي و حمل و نقل عمومي، سوخت مصرفي از سوخت هاي پايه نفتي به گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) تغيير يافته است.
اروپا در نظر دارد براي تنوع بخشي به عرضه، واردات گاز طبيعي خود را افزايش دهد و آلمان، بزرگترين اقتصاد اروپا، در تلاش براي تکميل خط لوله واردات گاز نورد استريم-2 است، اين خط لوله ظرفيت صادرات شرکت دولتي گازپروم روسيه را دو برابر و نيازهاي انرژي آلمان را تامين مي کند بنابراين به نظر مي رسد اروپا در حال آماده شدن براي افزايش تقاضاي گاز طبيعي است و به دنبال کم کردن آن نيست. به همان اندازه که ممکن است اين موضوع واقعيت داشته باشد، در عين حال اروپا به دنبال به دست گرفتن سکان هدايت فرآيند توليد «هيدروژن پاک» به عنوان جايگزيني براي سوخت هاي فسيلي است. «هيدروژن پاک» از طريق الکتروليز با استفاده از برق توليدي از منبع انرژي تجديدپذير از جمله باد يا خورشيد، توليد مي شود. اروپا برنامه اي جاه طلبانه دارد، قاره سبز در نظر دارد از ظرفيت توليد کنوني يک گيگاوات برق با استفاده از الکتروليز مقدار «هيدروژن پاک» را تنها ظرف چهار سال آينده به 6 گيگاوات برساند، قاره سبز همچنين در نظردارد اين رقم تا سال 2030 ميلاي به 40 گيگاوات برسد و اين به معناي توليد سالانه 10 ميليون تن «هيدروژن پاک» است. به عبارتي هر چند که رشد روند تقاضا براي گاز طبيعي در قاره اروپا محدود خواهد بود، اما با توجه به وجود قاره آسيا، به عنوان بزرگترين عامل رشد تقاضا براي گاز طبيعي در جهان، ديگر چه کسي به شرايط اروپا توجه مي کند. موسسه وود مکنزي اعلام کرد که آسيايي ها هم اکنون سالانه 340 ميليارد مترمکعب گاز طبيعي در قالب ال ان جي وارد مي کنند و برنامه ريزي شده است اين مقدارتا سال 2040 ميلادي دو برابر شود و اين موضوع بي شک خبري خوب براي صادرکنندگان گاز است. فلاور در موسسه وود مکنزي در اين باره گفت: بازارهاي در حال توسعه آسيا ظرفيت قابل توجه اي دارد، اما رشد عرضه و تقاضاي گاز طبيعي دور از انتظار نيست. وي افزود: بسياري از کشورها فاقد امکانات زيرساختي هستند و مقرون به صرفه بودن در جايي که گاز وارداتي بايد با زغال سنگ توليد داخل رقابت کند، يک چالش است. هند در اين زمينه يک نمونه به شمار مي آيد، سهم بازار گاز حدود 6 درصد است که بسيار کمتر از هدف 15 درصدي دولت است و اين سوخت پاک در حال رقابت با زغال سنگ و افزايش استفاده از منابع تجديدپذير است. نکته جالب اينکه بر اساس تازه ترين بررسي آماري سالانه شرکت بريتيش پتروليوم (بي پي) درباره انرژي جهان، به دلايل يادشده پارسال بيشترين رشد در زمينه تقاضاي گاز مربوط به آسيا نبوده، بلکه بالاترين ميزان مربوط به ايالات متحده آمريکا با 27 ميليارد متر مکعب رشد تقاضا بوده است. تقاضا براي گاز در قاره آسيا پارسال با 24 ميليارد متر مکعب رشد همراه بوده است. بي پي همچنين در گزارش خود يادآور شد كه مجموع رشد تقاضاي جهاني گاز در سال 2019 ميلادي کمتر از ميانگين 10 سال گذشته و به طورقابل توجهي پايين تر از نرخ رشد ثبت شده در سال 2018 بوده است. امسال با توجه به شيوع بيماري همه گير کرونا به راحتي مي توان مقدار آثار منفي اين شرايط را بر تقاضاي گاز پيش بيني کرد. اما آيا ايالات متحده آمريکا مي تواند همچنان به رشد پيوسته تقاضاي گاز در آينده کمک کند؟ نه نمي تواند. به گفته تحليلگران مؤسسه وود مکنزي، رشد تقاضاي گاز در سال هاي آينده کم و کمتر خواهد شد زيرا بازار با فناوري هاي رقيب مانند انرژي خورشيدي اشباع مي شود. به گفته اداره اطلاعات انرژي آمريکا، مصرف گاز در بخش تجاري و خانگي اين کشور در سال 2021 ميلادي تنها 1.6 درصد افزايش خواهد داشت؛ هر چند، مصرف گاز در سال جاري ميلادي به دليل شيوع بيماري کرونا و قرنطينه، نسبت به سال 2019 ميلادي 6.8 درصد کاهش مي يابد. بنابراين، رشد تقاضاي گاز در همه بازارهاي مهم با تهديدهايي روبه روست. اين تهديدها در مواجهه با توليدکنندگان به يکباره نمود پيدا نمي کند، بلکه به صورت نامحسوس است و به تدريج طي سال ها و حتي دهه ها فشارها بر تقاضاي گاز را افزايش مي دهد. هيچ خطر فوري تقاضاي جهاني گاز را تهديد نمي کند مگر شيوع دوباره ويروس کرونا که مي تواند قرنطينه هاي جديدي را به همراه داشته باشد. با اين حال، يک خطر وجود دارد که توليدکنندگان مي توانند آن را در نظر داشته باشند و آن اين است که منابع جايگزين انرژي به طورقابل توجهي در حال ارزان شدن هستند و تغيير معکوسي در اين روند ايجاد نمي شود.
منبع : اويل پرايس
مترجم : امير دشتي
شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن)
مجري طرح احداث خط لوله انتقال نفت گوره-جاسک، از ثبت 51 درصد پيشرفت فيزيکي اين طرح تنا نيمه مردادماه امسال خبرداد. پيشرفت فيزيکي اين طرح 51 درصد عنوان کرد و گفت: به اين منظور، حدود 10 هزار نفر در کارگاه هاي مختلف مشغول کار هستند. محمد سقايي درنشست بررسي اجراي طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک که باحضوراستاندارهرمزگان برگزارشد، افزود: همکاري مؤثراستانداري هرمزگان درپيشرفت مناسب اين طرح سهم قابل توجهي داشته است. وي گفت: درفرايند اجراي طرح احداث خط لوله انتقال نفت گوره – جاسک، شرکت آب منطقه اي استان هرمزگان وسازمان محيط زيست استان، همکاري خوبي داشته اند. سقايي با تاکيد بر اين که دراين طرح، حدود 90 درصد از تجهيزات مورد نياز، از داخل تامين يا بومي سازي شده است، تصريح کرد: خط انتقال نفت گوره-جاسک، تاپايان امسال به بهره برداري خواهد رسيد و استان هرمزگا ن داراي بزرگ ترين بندرصادراتي نفت در کشور خواهد شد. طرح انتقال نفت خام گوره -جاسک مشتمل بر بخش هاي مختلفي از جمله ساخت حدود هزارکيلومتر خط لوله 42 اينچ، احداث پنج ايستگاه پمپاژ، ساخت مخازن ذخيره سازي و ساخت اسکله صادراتي است. با اجراي اين خط لوله انتقال نفت، امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از پايانه نفتي گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل درياي عمان فراهم مي شود و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتي نفت خام کشور، اهميتي راهبردي مي يابد.
نسل سوم پمپ ميله اي مکشي (SRP) براي نخستين بار در منطقه عملياتي غرب کارون در چاه شماره 14 ميدان ياران شمالي نصب شد و ظرفيت توليد نفت اين ميدان مشترک را افزايش داد. به گزارش شانا، محمدعلي اژدري، سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي ياران شمالي درشرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) اظهار کرد: پس از گذشت حدود يک سال از نصب موفق نخستين پمپ درون چاهي (ESP) دراين ميدان مشترک، تيرماه امسال نيزبراي نخستين بار در غرب کارون، نسل سوم پمپ ميله اي مکشي موسوم به SRP در ميدان ياران شمالي نصب شد. وي بابيان اين که اين پمپ به صورت پايلوت نصب، اواسط تيرماه امسال راه اندازي شده است، افزود: عملکرد اين پمپ براساس تعريف سازنده پمپ و شرايط توليدي مخزن وچاه ارزيابي وتست 72 ساعته آن با دبي توليدي 750 بشکه در روز نيز تأييد شده است. اژدري، سادگي و راحتي نصب و خارج سازي، طول عمر بالاي پمپ و تجهيزات بازده، انرژي بالا براي اعماق و دبي توليد کم، همچنين هزينه تعمير ونگهداري پايين و هزينه سرمايه اي کمترنسبت به روش هاي ديگر فرازآوري را از مهم ترين مزاياي اين نوع پمپ ها برشمرد. وي افزود: اين پمپ ساخت داخل، توليد از لايه سروک چاه شماره 14 ياران شمالي را حداقل 500بشکه در روز افزايش مي دهد و با افزايش فشارسرچاهي به 370 پام، نقش مؤثري در افزايش ظرفيت توليد ميدان ايفا مي کند. پيش از اين نيز درمردادماه سال گذشته، نخستين پمپ درون چاهي، در چاه شماره 4 ميدان ياران شمالي نصب شده بود.
منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
کارگروه رفع موانع سرمايه گذاري درسازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس تشکيل شد. خسرو افروزه، مدير توسعه اقتصادي و جذب سرمايه سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس گفت: کارگروه رفع موانع سرمايه گذاري متشکل ازمديريت هاي جذب سرمايه، خدمات شهري، امورحقوقي و برنامه ريزي با دستور مديرعامل سازمان منطقه ويژه پارس تشکيل شده است. وي بااشاره به اين که پيش ازتشکيل کارگروه مزبورقرارداد سرمايه گذاراني که پروژه آنها در منطقه ويژه پارس درمهلت زماني اجرا نشده بود، فسخ مي شد، اظهارکرد: ازاين پس چنين درموارد قراردادي ازسرمايه گذار خواسته مي شود که با حضور در اين کارگروه دلايل مسکوت ماندن پروژه را شرح دهد تا با نگاه حمايت حداکثري و دريافت مجوزهاي هيئت مديره، مهلت زماني بيشتري به آنها داده شود. افروزه ادامه داد: اعتقاد بر اين است که هيچ کس جز خود سرمايه گذار که پروژه را تا حدي اجرا کرده است، به دنبال پايان پروژه وقراردادش نيست بنابراين اگر پروژه اي به مشکل برخورد مي کند، به طورحتم سرمايه گذار دلايل متقني براي ساکن بودن آن دارد؛از اين رو اين کارگروه نيز همه تلاش خود را مي کند تا اين گونه پروژه ها به روال عادي برگردند. مديرتوسعه اقتصادي وجذب سرمايه سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس گفت: تاکنون بيش از54 قرارداد در اين کارگروه درانتظار بررسي هستند ومشکل 14قرارداد سرمايه گذاري نيز برطرف شده است.
مديراستانداردهاي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس از استقرار سامانه مديريت مکانيزه نگهداري و تعميرات (IPCMMS)درفرودگاه بين المللي خليج فارس خبرداد. علي احمدزاده هدف از راه اندازي اين سامانه را يکپارچه سازي مديريت منابع مالي، انساني، زماني وشبکه اي عنوان واظهارکرد: اين سامانه در افزايش سلامت اداري، شفاف سازي، همچنين کاهش هزينه هاي تعميراتي و حفاظت ازدارايي هاي فيزيکي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، نقش مهمي دارد. به گفته وي، سامانه مديريت مکانيزه نگهداري وتعميرات فرودگاه بين المللي خليج فارس به همت دانشگاه جامع امام حسين(ع) و وزارت نفت بومي سازي شده و در شرکت هاي وابسته درحال استقرار است.
وزارت نفت
به شکايات
وزير نفت درحکمي محمدعلي اعواني را به عنوان مديرکل بازرسي و رسيدگي به شکايات وزارت نفت منصوب کرد. درحکم بيژن زنگنه به محمدعلي اعواني آمده است: با عنايت به تعهد، تخصص و سوابق ارزنده جنابعالي، با استعانت از خداوند داناي توانا، به موجب اين حکم به عنوان مدير کل بازرسي و رسيدگي به شکايات وزارت نفت منصوب مي شويد. انتظار دارد که جنابعالي با توجه به حساسيت اين جايگاه، با دقت به انجام وظيفه قانوني محوله و کشف هرگونه تخلف با رعايت اصل اهميت بپردازيد. از خداوند متعال براي جنابعالي در اين مسئوليت خطير، بامشارکت همکاران آن اداره کل، با هدف صيانت ازاعتبار صنعت نفت و دارايي هاي مادي و معنوي آن، توفيق مسئلت مي کنم.
شرکت پايانه هاي نفتي ايران
مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران گفت: بازوي بارگيري نفت با صرف حدود3200 نفر-ساعت و افزون برپنج ميليارد ريال صرفه جويي اقتصادي، درپايانه نفتي خارک انجام شد. عباس اسدروزافزود: تعميرات اساسي بازوي بارگيري شماره 2 پهلوگاه 5 اسکله شرقي که به عنوان تجهيزي مهم و حياتي در زمينه صادرات نفت نقش مهمي دارد، به دست متخصصان اداره تعميرات مکانيک پايانه نفتي خارک انجام شده است. اسدروزتصريح کرد: جداسازي و دمونتاژ کامل قطعات و اجزا، شست وشو و تميزکاري، بازرسي و بررسي قطعات و اجزا، تعويض قطعات معيوب ومستهلک شده، مونتاژ وسرهم بندي قطعات، همچنين انجام تست ايستايي پس ازمونتاژ کامل، به منظور حصول اطمينان ازصحت عملکرد اجزاي تحت فشار وبروزنکردن نشتي درآنها، ازجمله اقدام هاي انجام شده دراين عمليات است. مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران تاکيد کرد: در ساخت قطعات اين بازوي بارگيريازظرفيت و توان شرکت هاي داخلي استفاده شده است.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال
رئيس نگهداري وتعميرات ابزاردقيق وکنترل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال از300ميليون تومان صرفه جويي در مرکز خبرداد. رضا نيک خواه افزود: اين مهم بااحيا وبه کارگيري مجدد بانک باتري نيکل کادميوم استارتر توربين گاز مرکزانتقال نفت مرگاو محقق شده است. وي با اشاره به تحريم اقلام صنعتي وهزينه 300ميليون توماني تأمين اين باتري هاازخارج کشورافزود: دراين طرح باصرف هزينه 15ميليون تومان وتعويض محلول الکتروليزداخلي اين باتري ها، طول عمر و ظرفيت آنها نيز افزايش يافت. احياي بانک باتري مرکزمرگاو باتلاش چهار روزه سه نفر از کارشناسان وکارکنان ابزار دقيق منطقه انجام و مواد اوليه مورد استفاده از يک شرکت دانش بنيان داخلي تهيه شد.
حراست وزارت نفت
اداره کل توسعه سيستم هاي حفاظت الکترونيک سازمان حراست وزارت نفت براي شناسايي و ارزيابي شرکتهاي فعال در حوزه حفاظت الکترونيک، فراخوان داد. اين فراخوان به شرح زير است:
همسو با روزآمدکردن و تکميل فهرست منابع شرکت هاي فعال در حوزه حفاظت الکترونيک، اداره کل توسعه سيستم هاي حفاظت الکترونيک سازمان حراست وزارت نفت ازتمام شرکت هاي فعال در حوزه حفاظت الکترونيک (اعم ازدوربين هاي مداربسته ونظارت تصويري، حفاظت پيراموني، رادار، کنترل تردد، کمک بازرسي و...) به منظور فعاليت در پروژه هاي حفاظت الکترونيک صنعت نفت دعوت به عمل مي آورد. شرکت هاي فعال دراين حوزه بايد حداکثرتا 20 روز پس از انتشار آخرين آگهي فراخوان، باارسال نمابر به شماره 88925544-021 يا پست الکترونيکي به نشاني elec-security@nioc.ir ضمن ارائه توضيحات لازم ازجمله مشخصات کامل شرکت، نام مديرعامل، زمينه فعاليت، شماره تلفن، نمابر و آدرس، درخواست خود را مبني بر ورود به فهرست منابع شرکت هاي فعال در حوزه حفاظت الکترونيک وزارت نفت اعلام کنند تا متعاقب آن از طريق مکاتبات رسمي ديگر مراحل قانوني طي شود. شماره تماس88925544-021 براي پاسخگويي تعيين مي شود، همچنين همه مدارک و مستندات مورد نياز و آيين نامه ارزيابي شرکت ها در آدرس الکترونيکي esecurity.mop.ir قابل مشاهده است. اين آگهي هم زمان در سايت رسمي وزارت نفت www.mop.ir نيز قابل مشاهده است.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
مديرطرح سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران گفت: فاز دوم طرح تبديل يارانه اي خودروها به گازسوزکه خودروهاي مسافربر شخصي را زير پوشش قرارمي دهد، به زودي آغاز مي شود. محمدحسين باقري بااشاره به آخرين وضع تبديل خودروهاي عمومي گفت: طبق مصوبه شوراي اقتصاد، تبديل يارانه اي خودروها به گازسوز براي خودروهاي عمومي رايگان است که شامل تاکسي ها و انواع وانت ها با هر نوع پلاک شخصي و غيرشخصي مي شود. وي با بيان اينکه هم اکنون در فاز نخست اجراي اين طرح هستيم و با پيشرفت کار، فاز دوم نيزآغاز خواهيم شد، تأکيد کرد: فاز دوم، خودروهاي مسافربر شخصي است که اسنپ، تپسي و آژانس هاي تحت کنترل و نظارت وزارت کشور و يا شهرداري ها را شامل مي شود. مدير طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با اشاره به پيشرفت ها در مسيراجراي فاز نخست اظهارکرد: کارگاه هاي تبديل که به دليل شرايط ناشي ازکرونا تعطيل شده بود، از اواسط خردادماه امسال بارعايت شيوه نامه هاي بهداشتي فعاليت خود را ازسرگرفته اند وثبت نام تبديل خودروهاي عمومي به گازسوز درسايت معرفي شده از سوي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران (WWW.GCR.NIOPDC.IR) درحال انجام است. باقري گفت: تاکنون حدود 95هزار ثبت نام انجام شده که از اين تعداد 26 هزارو400 خودرو مشمول طرح تبديل شده اند؛7500 خودرو تبديل شده اند و 14هزار و 500 دستگاه خودرو نيزدر صف تبديل قرار گرفته اند. وي با بيان اين که 4600 خودرو ديگرهنوزانتخاب کارگاه نکرده اند تصريح کرد: درمجموع يک ميليون و 464 هزار خودرو در طرح تبديل رايگان قرار دارند که از اين تعداد آنچه خودرو عمومي وجود داشته باشد و در سامانه ثبت نام کنند تبديل خواهيم کرد و بعد از اين که اين فاز انجام شد مرحله بعدي تبديل يارانه اي مسافربرهاي شخصي انجام مي شود. باقري با بيان اين که زمان اجراي فازدوم به شرايط و استقبال خودروهاي عمومي بستگي دارد، تصريح کرد: با توجه به صحبت هايي که با مسئولان ذي ربط شده است، احتمال دارد در ماه هاي آينده بحث خودروهاي شخصي را مورد بررسي قرار دهيم و کار تبديل آنها را نيز آغاز کنيم.
شرکت پالايش نفت امام خميني (ره)
مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند گفت: باتوليد حلال هاي نرمال هگزان و پنتان دراين پالايشگاه، سالانه ازخروج 45 ميليون دلار ارزاز کشور جلوگيري خواهد شد. غلام حسين رمضان پورباارسال نامه اي، ضمن اشاره به دستاوردهاي توليد اين دومحصول راهبردي (قطع وابستگي وخروج ارزاز کشور) ازهمکاري پژوهشگران پژوهشگاه صنعت نفت، درمراحل انجام پروژه تغيير دردانش فني واحدايزومريزاسيون پالايشگاه نفت امام خميني (ه) وتوليد حلال هاي نرمال هگزان و پنتان قدرداني کرد. به گفته وي درقرارداد امضا شده بين شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند وپژوهشگاه صنعت نفت، بااعمال تغييراتي دردانش فني واحد ايزومريزاسيون اين پالايشگاه، دانش فني مشترکي بين بخش ياد شده شکل گرفته است. مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني (ره)شازند، توليد حلال هاي نر مال هگزان وپنتان درپالايشگاه امام خميني (ره) رانتيجه اين دانش فني عنوان کرده است. محسن صفدري، مديرکل صنايع غيرفلزي وزارت صمت نيزبااشاره به نامه مديرعامل پالايشگاه نفت امام خميني (ره )شازند مبني بر جلوگيري از واردات ماده نرمال هگزان، ازآغازفرايندبررسي وجلوگيري از واردات اين ماده خبرداده است. پيش ازاين محموله هاي هگزان به ميزان 6 هزار تن و به ارزش 5ميليون دلار وارد مي شد.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
تکليف 13بسته ديگرازطرح نگهداشت و افزايش توليد شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب با نهايي شدن فرايند مناقصات و انتخاب پيمانکاران مشخص و 11بسته آن بسته آن به قرارداد رسيده است.
مديرعامل ملي مناطق نفت خيزجنوب گفت: باتعيين تکليف اين بسته هاي کاري،، شماربسته هاي تعيين تکليف شده طرح 28مخزن پارس جنوبي به 19عدد خواهد رسيد. احمدمحمدي درباره 11بسته کاري که به قرارداد رسيده اند، اظهار کرد: اين بسته ها شامل اهواز14، مارون 3، 6، 14 و25، رامين، همچنين منصورآباد، سياهمکان، زيلايي، چلينگر، گرنگان وبالاروداست که شروع به کارآنها پس ازامضاي قراردادها ابلاغ خواهد شد. وي بابيان اين که براي اجرا وتامين منابع مالي دوبسته ديگرشامل اهواز 235 و پازنان نيز يک شرکت و يک کنسرسيوم آمادگي خود را اعلام کرده اند، افزود: واگذاري اين بسته ها نيزبراساس مقررات وپس از صدور مجوز ازمراجع ذي صلاح، انجام خواهد شد. محمدي يادآورشد: پيش ازاين نيزپيمانکاران 6بسته قراردادي شامل منصوري آسماري، رامشير، گچساران خامي، لالي آسماري، کبود و نرگسي مشخص شده وعمليات اجرايي آنها ازابتداي پارسال دردست انجام است. به گفته وي از باقي بسته هاي قراردادي طرح توسعه 28 مخزن، 6بسته شامل سولابدر، بينک، گلخاري، بي بي حکيمه، گچساران 34 ولالي بنگستان در حال برگزاري فرايند مناقصه است. مديرعامل ملي مناطق نفت خيز جنوب با اشاره به اين که مناقصه بسته گچساران 12نيز به زودي آغاز مي شود، اظهارکرد: فرايند دريافت مصوبه شوراي اقتصاد مربوط به بسته «قلعه نار» هم در حال طي شدن است. طرح توسعه 28 مخزن شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب شامل 27بسته قراردادي است که بااتکا به توانمندي شرکت هاي داخلي و با اهدافي مانند افزايش و نگهداشت حدود 600 هزاربشکه در روز نفت خام، ايجاد اشتغال به ويژه درمناطقي که اين پروژه ها اجرا مي شوند، توانمندسازي پيمانکاران داخلي، همچنين تقويت ساخت داخل وانجام مسئوليت هاي اجتماعي در استان هاي خوزستان، بوشهر، کهگيلويه وبويراحمد، فارس وايلام دردست اجراست.
تريلر کمرشکن چهارمحور ودالي ازسوي کارکنان مديريت ترابري و پشتيباني توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بازسازي شد.
مهران حسنوند، مديرعمليات ترابري و پشتيباني توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: مطابق با طرح و نظارت معاونت فني و مهندسي، اين دستگاه به همت کارکنان معاونت تعميرات، واحد تعميرات سنگين و خدمات پشتيباني و با استفاده از توانمندي و امکانات موجود، با کمترين هزينه ممکن بازسازي و پس از انجام تست هاي فني، آماده به کار شد. وي به برخي مزايا وقابليت هاي اين دستگاه اشاره وتصريح کرد: با استناد به مقررات حمل ونقل جاده اي کشور، با توجه به ابعاد، ساختار و ظرفيت حمل بارمحورها، اين دستگاه مي تواند مجوز حمل بار با بالاترين ظرفيت (96 تن) را دريافت کند. حسنوند اظهارکرد: همچنين باتوجه به ارتفاع کمتر قسمت بارخورنسبت به ديگر دستگاه هاي موجود، در زمان حمل بارهاي ترافيکي افزون برکاهش ارتفاع مرکز ثقل بار و پايداري بهتر، درعبور ازمحل هايي مانند پل ها که محدوديت ارتفاع وجود دارد، قدرت مانور دستگاه بيشتر است. وي تصريح کرد: براي حمل بارهاي فوق سنگين و داراي طول زياد نيز افزودن محور به انتهاي کمرشکن براي افزايش طول و ظرفيت حمل بار امکان پذيرشده است. مديرعمليات ترابري وپشتيباني توليد شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب همچنين با اشاره به مهم ترين فعاليت هاي معاونت تعميرات و پشتيباني اين مديريت گفت: اين معاونت وظيفه تعمير، سرويس ونگهداري انواع دستگاه هاي سبک، سنگين، اتوبوس وميني بوس و انواع ماشين آلات سيارساختماني را به عهده دارد. وي انجام سالانه بيش از 50هزارمورد تعمير وبازرسي فني روي حدود 2300 دستگاه انواع خودرو را ازجمله فعاليت هاي واحد عمليات ترابري و پشتيباني توليد شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب برشمرد.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
رئيس پژوهش و توسعه شرکت نفت مناطق مرکزي ازآغاز چهار پروژه پژوهشي با همکاري دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي خبر داد. سيدعباس ضيايي با اشاره به اين که اين پروژه ها بارويکرد بهينه سازي وافزايش بهره وري ميدان هاي مختلف نفت وگاز، همچنين کمک به رفع چالش هاي توليدي وعملياتي اين شرکت واردمرحله اجراشده است افزود: اين پروژه هاي پژوهشي با نظارت اداره پژوهش و توسعه نفت مناطق مرکزي ايران وکميته هاي تخصصي پژوهشي زيرمجموعه آن، به واحدهاي تحقيقاتي دانشگاه هاي اميرکبير، رازي کرمانشاه وپژوهشگاه صنعت نفت واگذار شده اند. وي افزود: پروژه پژوهشي «گازدوست کردن» مخازن گازميعاني با هدف بهينه سازي و افزايش توليد، ارائه راهکارهاي عملي و مقرون به صرفه با استفاده از روش تحريک شيميايي و تغيير «ترشوندگي» سنگ مخزن در برخي ميدان هاي گازي اين شرکت از سوي دانشگاه اميرکبير کليد خورده است. به گفته ضيايي دراين پروژه پس ازغربالگري و تحقيقات اوليه، يک ميدان گازي مناسب انتخاب و پروژه در آن اجرا مي شود. وي تصريح کرد: دو پروژه ديگر کاربردي ومهم شرکت نفت مناطق مرکزي براي رفع چالش هاي عملياتي توليدي ميدان هاي گازي ونفتي شامل پروژه «بررسي وعلل منشأ ژئوشيميايي افزايش سولفيد هيدروژن در چاه هاي توليدي دهرم وسازند دشتک ميدان هاي شانول و دالان» از سوي دانشگاه صنعتي اميرکبير وپروژه «حذف زيستي هيدروکربن هاي نفتي به روش درمحل با استفاده از باکتري هاي جداشده از خاک آلوده در منطقه واحد بهره برداري نفت شهر»نيز باهمکاري دانشگاه رازي کرما نشاه آغاز شده است. به گفته رئيس پژوهش و توسعه شرکت نفت مناطق مرکزي، پژوهشگاه صنعت نفت نيز به عنوان متولي ومرکز اصلي تحقيقات، پروژه «بهبود عملکرد اورينگ هاي مورداستفاده درمکانيکال سيل پمپ هاي گريز از مرکز تنگ بيجار وساخت آنها را با استفاده از نانومواد» در دست انجام دارد. وي تصريح کرد: بومي سازي فناوري ساخت با استفاده از دانش جديد نانو و افزايش عمر اورينگ، همچنين کاهش هزينه ها و کاهش خطرات ناشي از تخريب اورينگ هاي کنوني، از جمله اهداف اين پروژه است. ضيايي با بيان اين که مراحل واگذاري اين پروژه ها درفرايندي دقيق و مطابق باداوري هاي علمي وفني انجام شده است، برانتخاب بهترين واحدهاي پژوهشي دانشگاهي ازبين پيشنهاددهندگان براي اجراي پروژه هاي ياد شده تاکيد کرد.
عمليات مسدودسازي واسيدکاري(احيا)ي چاه شماره 40 منطقه عملياتي خانگيران با هدف بهبود و افزايش توليد با موفقيت پايان يافت. رئيس مهندسي نفت شرکت بهره برداري نفت وگازشرق گفت: انجام اين عمليات، توليد 40درصدي گاز دراين چاه را به دنبال داشته است. علي خيرآبادي بااشاره به مشکل آبدهي چاه شماره 40 منطقه عملياتي خانگيران، گفت: باهدف کنترل وجلوگيري ازتوليد آب، همچنين امکان بهره برداري مستمر، اقدام هاي مختلفي مانند نصب تفکيک گرسرچاهي، دستگاه حافظه سنج الکترونيکي (MQTX) ومسدودسازي فواصل آبده، روي اين چاه انجام شده است. وي افزود: اين نخستين باراست که عمليات مسدودسازي چاه با تفسير داده هاي نمودار دما و فشار، همچنين بهره گيري از دستگاه حافظه سنج الکترونيکي (MQTX) در اعماق چاه شماره40 خانگيران، با استفاده از دستگاه لوله مغزي سيار133شرکت ملي حفاري ايران انجام مي شود. خيرآبادي صرفه جويي حاصل ازانجام اين عمليات را دست کم 40 هزار دلارصرفه جويي ارزي اعلام کرد. رئيس مهندسي نفت شرکت بهره برداري نفت وگازشرق يادآور شد: افزايش بيش از 40درصدي توليد گاز ازچاه شماره 40 منطقه خانگيران ازجمله دستاوردهاي مهم عمليات مسدودسازي و رفع مشکل آبدهي اين چاه است. وي اسيدکاري رامهم ترين عمليات کاهش آسيب هاي اطراف چاه مزبور خواندوافزود: با انجام آزمايش هاي شاخص بهره دهي وتحليل نتايج حاصله، اين مهم نيزباموفقيت انجام شد و چاه شماره 40 دوباره درمدار توليد قرار گرفت. خيرآبادي بابيان اين که عمليات اسيدکاري دربهبود هرچه بهترعملکرد چاه مزبوربسيار مؤثر ومکمل عمليات مسدودسازي است، اظهارکرد: با اقدام هاي انجام شده، افزايش و بهره برداري ازاين چاه، تاحد40 درصد امکان پذير شده است. چاه شماره40منطقه خانگيران يکي ازچاه هاي گازترش شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق است.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه با اعلام اجراي طرح توزيع الکترونيکي گازمايع دراين منطقه گفت: استان آذربايجان غربي بالاترين رتبه ثبت نام طرح رايگان تبديل خودروهاي عمومي به گازسوز در کشور را به خود اختصاص داده است. احمد مجرد با بيان اين که تاکنون مشخصات 3200 خودروعمومي براي تبديل به گازسوزدراين استان ثبت شده است، افزود: خوشبختانه ظرفيت هاي زيرساختي استان آذربايجان غربي براي استفاده ازگازطبيعي فشرده (سي ان جي) و تعداد جايگاه ها براي عرضه اين سوخت مناسب است. وي با اشاره به اين که استان آذربايجان غربي رتبه نخست ثبت نام و تبديل کارگاهي خودروها به گازسوز رادرکل کشوربه خود اختصاص داده است، اظهار کرد: ظرفيت هاي زيرساختي اين استان براي استفاده از گاز سي ان جي و تعداد جايگاه هاي عرضه اين سوخت در منطقه نيز مناسب است. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه ازفعاليت10کارگاه تبديل دراين استان خبردادوافزود: احداث پنج جايگاه جديد سي ان جي در مرحله دريافت مجوزقراردارد و دو جايگاه جديد ديگر نيز در دست احداث است. مجرد همچنين از توزيع الکترونيکي گاز مايع(ال پي جي) در اين استان از ابتداي مردادماه امسال به عنوان يکي از مناطق پايلوت اجراي اين طرح خبرداد وگفت: گازمايع تنها فرآورده يارانه اي بودکه توزيع آن را تاکنون وزارت صنعت، معدن و تجارت برعهده داشت ومشکلاتي در زمينه توزيع آن به وجود آمده بود. وي بااشاره به اين که هم اکنون 100هزارخانواراستان آذربايجان غربي مصرف کننده ال پي جي هستند، اظهارکرد: باوجودبرآورد نياز سه هزارتن درماه مصرف کنندگان به اين نوع سوخت وتوزيع ماهانه چهارهزارتني آن در استان، کمبود دراين بخش محسوس بود که حکايت ازمصرف غير مجاز گازمايع در بخش هاي غيرمجاز داشت. مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه با اشاره به تجربه توزيع الکترونيکي نفت سفيد در منطقه افزود: روزانه نزديک هفت هزار تن گازمايع درپالايشگاه هاي نفتي توليد وهمه اين مقدار مصرف مي شود. مجرد بااشاره به ذخيره سازي اطلاعات خانوارها و توزيع گازمايع از طريق کارت بانکي، همچنين شارژ سهميه در کارت هاي بانکي، افزود: خانوارهاي روستايي که هم اکنون از گازطبيعي بي بهره اند، از گاز مايع براي پخت و پز استفاده مي کنند. وي يادآورشد: هم اکنون گازرساني دربخش شهري اين استان 98درصد و در بخش روستايي آن 55 تا 60 درصد است.
شرکت ملي حفاري ايران
رئيس فوريت هاي پزشکي شرکت ملي حفاري ايران گفت: خروج استان خوزستان از وضع قرمز به معناي برطرف شدن خطر بيماري کوويد- 19 نيست وبي توجهي به مسائل بهداشتي مي تواند سبب تشديد شيوع آن شود. پريسا قاسمي بااشاره به کنترل نسبي شيوع ويروس پرخطر کرونا در استان خوزستان، گفت: پايداري و تثبيت اين وضع منوط به رعايت جدي پروتکل هاي بهداشتي و ايمني فردي و عمومي است. وي افزود: باتوجه به فرهنگ سازي وآگاهي بخشي گسترده ازسوي دستگاه ها و متوليان بهداشت ودرمان، همچنين تلاش مستمر رسانه هاي جمعي و همکاري شهروندان، استان خوزستان از وضع قرمزخارج شده است، اما بي توجهي به مسائل بهداشتي مي تواند موجب تشديد شيوع کرونا دراين استان شود.
قاسمي تاکيدکرد: مجموعه کارکنان اين شرکت بيش بر15هزارنفر، در بخش هاي عملياتي، پشتيباني وستادي در يک تشريک مساعي جمعي، رعايت دستورعمل هاي بهداشتي راسرلوحه کار و زندگي خود قرار دادند. وي اظهارکرد: همکاران بخش فوريت هاي پزشکي شرکت ملي حفاري ايران، همچنين مديريت هاي منابع انساني، ايمني، بهداشت و محيط زيست و ديگر بخش هاي شرکت، در 6 ماه گذشته ضمن فرهنگ سازي واجرايي کردن ابلاغيه هاي ستادملي واستاني مقابله باکرونا، همه همت خودرا به کار گرفتندتاسلامت کارکنان و خانواده هاي آنان حفظ شود و با اقدام هاي پيشگيرانه، تبعات شيوع ويروس به حداقل ممکن برسد. رئيس فوريت هاي پزشکي شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به اين که تاکنون داروي قطعي براي پيشگيري و درمان کوويد 19 رونمايي نشده است، افزود: در همين حال مطالعات و بررسي ها در جهان نشان داده که رعايت فاصله گذاري اجتماعي، استفاده از ماسک و شستن مرتب دست ها در مهار شيوع اين بيماري و کنترل آن بسيار اثربخش بوده است.
وي باتاکيد برتوجه بيش ازپيش کارکنان شرکت ملي حفاري ايران به رعايت نکات بهداشتي تصريح کرد: توجه به اين موضوع مي تواند سلامت کارکنان، خانواده آنها، همچنين جامعه راحفظ کند واسترس و نگراني از گرفتار شدن به اين ويروس را تا حد زيادي کاهش دهد.
قاسمي گفت: رعايت شيوه نامه هاي بهداشتي به ويژه دربخش هاي عملياتي و پشتيباني از جمله دستگاه ها و اردوگاه هاي حفاري، سالن هاي غذاخوري، همچنين سرويس هاي اياب و ذهاب درموقعيت ها و مناطق عملياتي و کارگاه هاي فني، بسيار مورد تأکيد است.
شرکت نفت فلات قاره ايران
فلوترهاي هاوزر ترمينال نفتي SBM منطقه لاوان با تلاش کارکنان تعميرات زيرآب وعمليات دريايي اين منطقه تعويض واين گوي شناور در کوتاه ترين زمان ممکن عملياتي شد. دراين عمليات که باهماهنگي رئيس تعميرات ومعاون عمليات دريايي منطقه لاوان انجام شد، پس از انتقال بويه، زنجير و هاوزر سمت راست و چپ روي عرشه شناور«العمار» بااستفاده ازجرثقيل شناور، 21 فلوتر جديد روي هاوزرسمت راست و 20 فلوتر روي هاوزر سمت چپ نصب شد تا پايانه نفتي SBM در کمترين زمان ممکن در سرويس عملياتي قرار گيرد. دربازديد گروه تعميرات زيرآب منطقه لاوان ازهاوزرهاي SBM مشخص شد به دليل نفوذ آب به درون فلوترهاوزرها، اين هوزرها شناوري خود را از دست داده و به زيرآب رفته اند. غرق شدن هاوزرها سبب ساييده شدن آنها به زنجير و دامنه زيرين ( SKIRT) و به دنبال آن سبب اخلال در بارگيري نفت خام مي شود.
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت
نخستين وبينارآموزشي با موضوع بهينه سازي انرژي درساختمان از سوي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، باهمکاري سازمان آموزش فني و حرفه اي کشور برگزار شد. دراين وبينار آنلاين که 12مرداماه امسال باحضور مربيان سازمان آموزش فني وحرفه اي درهمه رشته ها و گرايش ها برگزارشد، احمد فضلي، رئيس اندازه گيري و صحه گذاري طرح هاي انرژي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به عنوان مدرس، مطالبي مرتبط با بهينه سازي انرژي درساختمان ها ارائه کرد.
مديريت و بهينه سازي انرژي درساختمان، نحوه محاسبه برچسب انرژي در ساختمان، آشنايي با معاينه فني موتورخانه و راهکارهاي بهينه سازي انرژي درساختمان، ازجمله مطالب ارائه شده در اين وبينار آموزشي بود. هدف اين وبينار آشنايي مربيان فني و حرفه اي با موضوع بهينه سازي انرژي درساختمان وتوسعه همکاري هاي آموزشي بين شرکت بهينه سازي مصرف سوخت و سازمان فني و حرفه اي کشور در سال جاري است.
منطقه يک عمليات انتقال گاز
سرپرست منطقه يک عمليات انتقال گاز از انجام موفقيت آميز تعميرات اضطراري واحد B تأسيسات شهيد مکوندي فر به منظور پايداري انتقال گاز در گرماي بالاي 50 درجه سانتيگراد خبرداد. ابوالفضل ظهيري گفت: با توجه به ايجاد نقص فني وخارج شدن ايستگاه ازمدارانتقال گازدرتأسيسات شهيد مکوندي فر، درنشست باگروه کارشناسي تعميرات روتين، بنابربررسي هاي وعيب يابي دستگاه ها، تعمير6 عدد از پاور پيستون ها در دستور تيم عمليات کار قرار گرفت. وي افزود: با وجود تنگناهاي عملياتي مانند گرماي طاقت فرسا و رطوبت بالاي 80 درصد، براساس هماهنگي معاونت عمليات تأسيسات منطقه، با تلاش تيم هاي تعميرات اساسي مکانيک ضربه اي و دوراني و تعميرات روتين تأسيسات شهيد يوسفي، تعميرات انجين کلارک آغاز وبا انجام اين عمليات 6 عدد از پاور پيستون ها و قطعات معيوب تعويض شد. به گفته ظهيري با ازسرگيري فعاليت دوباره اين واحد دربازه زماني کوتاه (با توجه به شرايط اقليمي منطقه) افزون بر پايداري درانتقال، از هدررفت گاز نيزجلوگيري شده است. تأسيسات شهيد مکوندي فر از قديمي ترين تأسيسات منطقه و شرکت انتقال گاز ايران است که وظيفه دريافت گاز حامل نفت از NGL 200، فشارافزايي و انتقال آن به پالايشگاه گاز بيدبلند را برعهده دارد.
گاز استان لرستان
مديرعامل شرکت گاز استان لرستان در ديدار با نماينده خرم آباد و چگني درمجلس شوراي اسلامي از گازرساني به 100روستاي استان لرستان در نيمه نخست امسال خبر داد. کرم گودرزي گفت: باوجود مشکلات ناشي از شيوع ويروس کرونا، 100 روستاي استان لرستان تا پايان شهريورماه امسال از گاز برخوردار خواهند شد. وي بااشاره به اهميت حفاظت ازمحيط زيست وگسترش رفاه در شهرستان چگني، اظهار کرد: گازرساني به روستاهاي اين شهرستان از جمله اولويت هاي شرکت گازاستان لرستان است، از اين روي، پيمانکاران در محورهاي تشکن وشاهيوند با سرعت مطلوبي در حال اجراي پروژه گازرساني در اين دو محورهستند. مديرعامل شرکت گاز استان لرستان تصريح کرد: با توجه به نام گذاري امسال به نام جهش توليد و نقش گازرساني به صنايع در تحقق اين مهم، بازيرساخت هاي مناسب ايجادشده و استفاده ازظرفيت خط ششم سراسري، اين شرکت نيز آماده گازرساني به صنايع واجد شرايط است. مرتضي محمودوند، نماينده خرم آباد و چگني در مجلس شوراي اسلامي نيزباقدرداني ازشرکت گاز استان لرستان، توجه به مناطق محروم و روستاها رااولويت همه دستگاه ها به ويژه شرکت گازعنوان و اظهار کرد: گازرساني به روستاها ومناطق محروم سبب جلوگيري ازتخريب جنگل ها و مراتع مي شود.
وي افزود: استفاده از گاز در روستاهاي محروم، افزون بر آسايش و رفاه مردم، در نگهداري درختان بلوط در زاگرس که برند بسيار ممتازي براي استان محسوب مي شوند نيز مؤثر است و سبب نجات ثروت ملي و منابع طبيعي مي شود.
اويک
مديرعامل گروه اويک با اشاره به توليد نفت ازطريق واحدفراورش مرکزي ميدان نفتي مشترک آذر، از بهره برداري رسمي طرح توسعه آن در آينده نزديک خبرداد. غلامرضامنوچهري درنشست بامجموعه پيمانکاران ودست اندرکاران طرح ساخت کارخانه ان جي ال 3100 با تأکيد بر اين که گروه اويک هم اکنون از فعال ترين بخش هاي پيمانکاري کشور به شمارمي رود، گفت: اين شرکت بخش گسترده اي از فعاليت ها درصنايع مختلف نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي کشور را مديريت، راهبري و اجرا مي کند. وي ساخت کارخانه ان جي ال 3100، مجتمع پتروشيمي دهلران، توسعه ميدان هاي رامشير ومنصوري، همچنين مجتمع پتروشيمي کيان و توسعه ميدان آذر را از جمله طرح هاي شرکت اويک برشمرد. منوچهري بااشاره به افتتاح رسمي بهره برداري از طرح توسعه ميدان آذر درآينده نزديک واين که توليد ازاين ميدان مشترک ازطريق واحد فرآورش مرکزي آغاز شده است، افزود: البته بهره برداري ازبخش گازي مربوط به اين پروژه به دليل اين که واحد مايع سازي گاز آن راه اندازي هنوز نشده، امکان پذيرنيست. مديرعامل گروه اويک درباره آخرين وضع طرح توسعه ميدان هاي نفتي رامشير ومنصوري درمناطق نفت خيزجنوب کشور (درخوزستان) نيز گفت: مسائل قراردادي و اعتباري اين پروژه ازسوي کارگروه مربوط در اويک در همکاري با کارفرماي آن در دست بررسي است. وي با بيان اين که طرح پتروشيمي کيان به عنوان بزرگ ترين پروژه پتروشيمي کشور از سوي شرکت اويک در دست اجراست، تصريح کرد: بخشي ازمناقصه هاي مربوط به اين مگاپروژه پتروشيمي از سوي شرکت اويک برگزارومقررشده است که درساخت واجراي آن، ازکالا و تجهيزات ايراني که رهبر معظم انقلاب اسلامي نيز بر آن تأکيد دارند، استفاده شود. مديرعامل گروه اويک همچنين از واگذاري پروژه هاي جديد به اين مجموعه خبر داد ويکي ازاين پروژه ها را ايستگاه تقويت فشار گاز دهلران عنوان کرد. منوچهري با بيان اين که مباني قرارداد اين پروژه نهايي شده است و به زودي باکارفرماي آن امضا مي شود، افزود: قرارداد مربوط به پتروشيمي گچساران نيزميان اويک وکارفرماي مربوط مبادله شده است و فعاليت ها ي اجرايي آن به زودي آغاز مي شود.
مديرعامل گروه اويک از واگذاري قريب الوقوع طرح توسعه ميدان نفتي چنگوله نيز به اين مجموعه خبر داد و افزود: قرارداد توسعه اين ميدان نفتي در بلوک اناران، درچارچوب مدل جديد قراردادهاي نفتي (IPC) با شرکت اويک به زودي منعقد مي شود و اين شرکت باامکانات، نيروي انساني و تجربه اي که از پروژه آذر به دست آورده است، عمليات اجرايي اين پروژه را هم آغاز مي کند. منوچهري همچنين پروژه ساخت مخازن ذخيره سازي و انتقال نفت و فراورده هاي نفتي قشم را از ديگر پروژه هاي تحت مديريت گروه اويک عنوان واظهار کرد: اين پروژه درگام نخست براي ذخيره سازي 6.5 ميليون بشکه نفت خام و فراورده هاي نفتي طراحي و آغاز امسال به مدار بهره برداري وارد شد. وي بابيان اين که اين پروژه نيزبه زودي به طور رسمي افتتاح مي شود، از اجرايي شدن گام دوم آن در آينده نزديک خبرداد. مديرعامل گروه اويک بابيان اين که اين گروه فعاليت هاي متعدد ديگري را دربرنامه واگذاري ازطريق مناقصه به شرکت هاي پيمانکاري و سازنده ايراني دنبال مي کند، تأکيدکرد: اويک در واگذاري پروژه هاي خود، بر اصل برگزاري مناقصه، ايجاد فضاي رقابتي و انتخاب پيمانکاران صاحب صلاحيت تمرکز دارد.
منوچهري همچنين ازبرگزاري مناقصه هاي جديد در پروژه پتروشيمي دهلران خبر داد وگفت: اين پروژه دردست اجراست و اميدواريم روند عمليات اجرايي آن به زودي شتاب گيرد. منوچهري يادآورشد: برگزاري مناقصه بسته هاي کاري جديد در پروژه هاي پتروشيمي کيان، همچنين ساخت مخازن ذخيره سازي، انتقال نفت و فراورده هاي نفتي قشم نيز در دست پيگيري است.
گفت و گو با مديراکتشاف شرکت ملي نفت(بخش اول)
مي گويد در جلساتي که با مديران ديگر دستگاه ها در سطوح بالا و حتي وزراي ديگر داشتم، وقتي مي گفتم نفت در لابه لاي خلل و فرج سنگ ها است، باورشان نمي شد. مي گويد بي اطلاعي مردم از شيوه استخراج نفت را به حساب کم کاري خودمان بايد بگذاريم. سيدصالح هندي، مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، فعالان حوزه اکتشاف را به خط شکنان شب اول عمليات تشبيه مي کند، همان ها که در هيچ فيلم و مراسم افتتاحيه اي ديده نمي شوند و براي هيچ يک از افتخارات شان روباني بريده نمي شود، اما موفقيت صنعت نفت در گرو عملکرد موفق آنهاست... قماري که اگر برنده آن باشي، 400برابر سود به همراه دارد. براي مرور تاريخ اکتشاف در ايران و البته خاورميانه، ساعتي را با مدير اکتشاف شركت ملي نفت ايران به گفت وگو نشستيم. مديريتي كه از نخستين روزهاي راه اندازي موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، همپا و هميار با اين مجموعه پيش آمد و نقشي اثرگذار در شناسايي و گردآوري تجهيزات و اسناد ارزشمند و تاريخي حوزه اکتشاف نفت ايفا کرد. آنچه درپي مي آيد، گفت و گوي مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، بخش نخست از نظرتان مي گذرد.
سيدصالح هندي حدود 30 سال است که فعاليت خود را در صنعت نفت آغاز کرده است. کارشناسي رشته فيزيک، کارشناسي ارشد در رشته ژئوفيزيک و کارشناسي ارشد در رشته مديريت اجرايي را در کارنامه تحصيلي خود دارد. در اين رابطه مي گويد: «فعاليتم در صنعت نفت از حدود 30 سال قبل و به عنوان تکنسين فني آغاز شد و به تدريج مدارج علمي و فني را کسب کردم. اين شانس را داشتم که مدت زيادي در پژوهشگاه صنعت نفت مشغول به كار بودم و به همين سبب توانستم با اغلب بخش هاي مختلف صنعت نفت در ايران، اعم از پايين دستي و بالادستي آشنا شوم. همانطور كه مي دانيد، پژوهشگاه پايلوت کوچکي از کل صنعت نفت ايران به شمار مي رود. بعد از آن هم در جاهاي مختلفي که مسئوليت داشتم، توانستم تجربه هايم را گسترش بدهم. تحصيلاتم مرتبط با اکتشاف است و دوره کارآموزي ام را هم در مديريت اکتشاف گذراندم. يک سال به صورت مامور در مديريت اکتشاف بودم تا بالاخره اين توفيق حاصل شد که از پايان سال 1394 تا كنون به عنوان مدير اکتشاف در خدمت صنعت نفت باشم».
در مورد تاريخچه مديريت اکتشاف و فعاليت هاي اکتشافي بايد ابتدا از تاريخچه اکتشاف شروع کنيم، در واقع اکتشاف به عنوان مديريت مستقل عمري طولاني ندارد و بعد از انقلاب، در سال 1372 ايجاد شده است. قبل از آن مديريت اکتشاف و توليد فعاليت داشت که تاريخچه آن را هم در ادامه خواهم گفت. البته بهتر است به جاي واژه «اكتشاف» به معناي پرده برداري و کنارزدن، از واژه «پي جويي» که کلمه مناسب تري است استفاده شود.اينکه رويداد تاريخي 5 خرداد 1287 آغاز اکتشاف نفت در ايران است، از نظر تاريخ نگاري به يک اصلاح نياز دارد، چرا که در حقيقت در پنجم خرداد آن سال، اولين اکتشاف موفق در خاورميانه اتفاق افتاد، نه اولين اکتشاف و توجه به اين نکته، تاريخچه صنعت نفت ايران را حداقل 7 سال کهن تر مي کند.به عبارتي فعاليت هاي اکتشافي در کشور از سال 1280 خورشيدي آغاز شد و در سال هاي 1286 و 1287 خورشيدي نتيجه اين فعاليت ها به ثمر رسيد. قديمي ترين فعاليت هاي اکتشافي کشور در ميادين چياسرخ و ماماتين که در منطقه نفت شهر کنوني واقع شده است، انجام شد. اين فعاليت ها با فناوري آن زمان موفقيت آميز نبود، تا اينکه در 5 خرداد 1287، چاه منطقه نفتون در مسجدسليمان به نتيجه رسيد.پس مي توانيم بگوييم که صنعت نفت ايران در حال حاضر 119 ساله است، نه 112 ساله، چرا که نمي توانيم اولين کشف موفق و اقتصادي نفت را سرآغاز فعاليت صنعت نفت قرار دهيم، بلکه از آنجا که فعاليت هاي اکتشافي شروع شده است، تاريخ آن بايد محاسبه شود.
نفت علاوه بر اينکه يک منبع انرژي محسوب مي شود، همه تحولات زندگي مان را تحت تاثير قرار داده و حتي مباحث فرهنگي، سياسي، اجتماعي، تاريخي و... به شدت از نفت متاثر بوده است.چه خوب و چه بد، سرنوشت ايران در يکصد سال گذشته با نفت پيوند خورده و پيش رفته تا به اينجا برسيم، بنابراين خوب است که ملت ايران به دانسته هاي خود را از نفت بيفزايند. تصور مي کنم دانش عمومي مردم از نفت بسيار پايين است که دليل آن هم مي تواند کم کاري خود صنعت نفت باشد، چراکه آنقدر سرگرم مسائل فني و تخصصي مربوط به خود بوده که فرصت اين کار برايش پيش نيامده است.جا دارد صنعت نفت براي هر سال از مقطع ابتدايي، حداقل يک درس در کتاب ها داشته باشد. باور کنيد من در جلساتي که با مديران ديگر دستگاه ها در سطوح بالا و حتي وزراي ديگر داشتم، وقتي مي گفتم نفت در لابه لاي خلل و فرج سنگ ها است، باورشان نمي شد، بنابراين فکر مي کنم اين کم کاري از شرکت ملي نفت است که مردم اطلاعات کمي درباره نفت دارند. البته منصفانه است بگوييم اقداماتي در اين زمينه شده، ولي کافي نبوده است.
براي بيان تاريخچه صنعت نفت و اکتشاف، لازم است اشاره اي هم به قراردادها شود، چرا که ناصرالدين شاه قاجار، در نخستين قرارداد نفتي در سال 1251 خورشيدي، امتياز کشف و استخراج کليه معادن و مخازن را به يک انگليسي واگذار کرد که البته به خاطر فشارهاي سياسي از داخل و خارج کشور در آن زمان موجب شد تا اين قرارداد اجرايي نشود.به دنبال آن در سال هاي 1263 تا 1268 خورشيدي مجددا با چند نفر هلندي قراردادهايي بسته شد، ولي عملا هيچ يک از آنها هم به مرحله اجرا نرسيد تا اين که در سال 1280 شمسي بين مظفرالدين شاه و «دارسي» قراردادي امضا شد و امتياز پي جويي (اکتشاف)، استخراج و بهره برداري از نفت سراسر ايران (به غير از 5 استان شمالي کشور) به دارسي واگذار و فعاليت هاي زمين شناسي و توليد نقشه هاي زمين شناسي پس از آن آغاز شد. با امکانات و دشواري هاي آن زمان، عمليات حفاري در چند نقطه از جمله چياسرخ در شمال قصرشيرين، ماماتين و چندين حفاري ناموفق ديگر بين سال هاي 1283 تا 1286 خورشيدي انجام شد که ناموفق بود، تا اينکه بالاخره آقاي رينولدز از سال 1286 حفر چاه در ناحيه نفتون مسجدسليمان را آغاز کرد و در ساعت 5/4 بامداد روز 5 خرداد 1287 شمسي (26 مي 1908 ميلادي) در اوج نااميدي و دستوري که براي رها کردن فعاليت حفاري گرفته بود، با فوران چاه نفت در مسجدسليمان، نخستين کشف موفق در ايران در عمق 350 تا 360 متري که عمق کمي محسوب مي شود، رقم خورد. از اين تاريخ به بعد صنعت نفت نه فقط در ايران که در خاورميانه به منصه ظهور رسيد و فعاليت آن هر روز گسترش يافت.
از کشف نفت در مسجدسليمان تا زماني که نفت ايران ملي شد، تمامي فعاليت هاي نفت و گاز، شامل اکتشاف، توليد و توسعه ميادين بدون اين که خود ايراني ها هيچ نقشي در آن داشته باشند، توسط خارجي ها انجام مي شد و اين روند تا سال 1329 و هم زمان با ملي شدن صنعت نفت، ادامه داشت. در واقع تا پيش از ملي شدن صنعت نفت دو برهه مهم داشتيم، يکي از سال 1288 تا سال 1311 خورشيدي که شرکت نفت انگليس و پرشيا در صنعت نفت فعاليت مي کرد و کشف ميدان نفتي مسجدسليمان و ميدان نفتي هفتگل در سال 1307 از مهم ترين و اصلي ترين فعاليت هاي اين شرکت بود. کشف ميدان بزرگ هفتگل سبب شد حرکت چرخ صنعت نفت با قدرت بيشتري ادامه يابد.اما در برهه دوم بين سال هاي 1312 تا سال 1329 خورشيدي، شرکت نفت ايران و انگليس و به تعبير آنها شرکت نفت انگليس و ايران شکل گرفت و در اين دوره چند کشف بزرگ و مهم اتفاق افتاد که مي توان به ابر ميدان گچساران و آغاجاري اشاره کرد. کشف اين ميادين با حجم کلان نفت درجا، جهشي را در توليد نفت ايجاد کرد، به طوري که به دليل عظمت، پرفشاري و جوان بودن، از برخي چاه هايي که در اين مناطق بودند روزانه حدود 100 هزار بشکه نفت استخراج مي شد، در حالي که در حال حاضر مياديني داريم که در مجموع روزانه 10 الي 15 هزار بشکه نفت توليد مي کنند.
از همان روزهايي که به ملي شدن صنعت نفت نزديک مي شديم، شرکت سهامي نفت ايران زيرنظر سازمان برنامه (معادل برنامه و بودجه فعلي) تشکيل شد، اما به غير از برخي کارهاي مطالعاتي که خارج از حيطه قراردادي شرکت نفت ايران و انگليس بود، کار مهمي انجام نمي داد و بيشتر به کارهاي مطالعاتي و تهيه نقشه هاي زمين شناسي مي پرداخت. چرخ صنعت نفت چرخيد تا به ملي شدن اين صنعت در سال 1329 رسيد. در اين سال با تاسيس شرکت ملي نفت ايران، شرکت نفت ايران و انگليس خلع يد شد. متأسفانه از شروع فعاليت شرکت ملي نفت خيلي نگذشته بود که با شکل گيري کودتا دولت مصدق شکست خورد و کنسرسيوم نفت ايران توسط هفت خواهران نفتي در سال 1333 تاسيس شد و به عنوان شريک ايران تا سال 1352 پابرجا بود، برخي از اين شرکت ها از جمله اسکو، شل، بي پي، تگزاکو و شورون همچنان فعال هستند و به کار خود ادامه مي دهند. در اين مدت هم اکتشافات قابل توجهي توسط کنسرسيوم انجام شد و شايد بتوان گفت که طلايي ترين دوران اکتشاف ايران در همين دوره 20ساله بود و ميدان هاي خيلي بزرگي مانند بهرگانسر (به عنوان نخستين اکتشاف دريايي در سال 1340 توسط شرکت نفت ايران و ايتاليا)، اهواز، مارون، رگ سفيد، آب تيمور و ابرميدان گازي کنگان کشف شد که همچنان از گاز آن به مقدار قابل توجهي بهره مي بريم.البته خود شرکت ملي نفت هم بعد از تشکيل و به موازات کنسرسيوم فعاليت هاي اکتشافي محدودي در خارج از ناحيه قراردادي کنسرسيوم انجام مي داد و با آنکه به قول معروف گوشت لخم دست کنسرسيوم بود، شرکت ملي نفت هم ميدان هاي قابل توجهي کشف کرد، براي مثال در سال 1335 ميدان البرز در حدفاصل تهران و قم کشف شد که متأسفانه آن اتفاق آتش گرفتن چاه ها رخ داد و چون مهار آن موفقيت آميز نبود، منجر به از دست رفتن آن ميدان شد.
در سال 1337 نيز ميدان سراجه قم کشف شد که اين ميدان همچنان در حال توليد است و براي ذخيره سازي گاز هم از آن استفاده مي شود. همچنين ميدان گازي «تنگه بيجار» نزديک کرمانشاه در سال 1344 کشف شد که البته ذخاير گازي اين ميدان مرغوب نيست. در همين دوران و در سال 1348 ميدان خانگيران در شمال شرق ايران کشف شد که به دليل فاصله زياد با منابع اصلي نفت و گاز کشور، بسيار کمک کننده بود. مشهد به دليل وجود همين ميدان گازي، جزو نخستين مناطقي بود که پيش از انقلاب گاز شهري در آن مورد استفاده قرار گرفت، همينطور شيراز هم به خاطر حضور در کنار ميادين بزرگ گازي مثل آغار، دالان و کنگان قبل از انقلاب گازرساني شده بود. ميادين کوچک ديگري مانند سعادت آباد و سروستان نيز در سال هاي 1352 و 1354 کشف شد که اين اقداماتي بود که شرکت ملي نفت در کنار کشف هاي بزرگ کنسرسيوم انجام داد.
ادامه دارد...
نقش اوليا و معلمان در دعوت فرزندان به نماز (بخش سوم)
نماز از ارکان اصلي و اساسي دين اسلام و اهتمام به اقامه آن امري است واجب و پسنديده. در دو شماره پيشين که نقش اوليا و معلمان را در دعوت فرزندان به نماز بررسي کرديم، برخي از موارد بسيار مهم را برشمرديم که رعايت آن موارد مي تواند کمک بسيار بزرگي در امر خطير اقامه نماز کند. در بخش سوم از اين مطلب نيز مي کوشيم تا به ابعاد بيشتري از دعوت فرزندان به نماز اشاره کنيم. با توجه به موارد ذيل مي توانيد نسبت به اهل نماز بودن فرزندانتان دقت و توجه بيشتري داشته باشيد. آنچه در قالب اصول در بخش هاي اول و دوم، توضيح داده شد بايدها و نبايدهاي حاکم بر رفتار مربي يا متربي است که در همه شرايط و در همه اقدامات تربيتي قابل اجراست. اکنون چند روش کاربردي که والدين مي توانند با به کارگيري آنها اثر مثبت در وجود فرزند خود به جا بگذارند، توضيح داده مي شود.
اگر در محیط خانواده فرهنگ نماز گسترش یابد، اگر ترنم نماز فضای خانه را معطر کند، اگر فرزندان پدر و مادر را به قصد نماز بیابند، بی هیچ تردید آنان نیز الگوی خود را از خانواده خواهند گرفت و انس و الفت با نماز خواهند یافت که رهاورد آن پرهیز از فحشا و منکر و گریز از آلودگی و همسایگی با پاکی و تهذیب صفا و صداقت خواهد بود. اگر اعضای خانواده همه با یکدیگر به اقامه نماز بپردازند و همه به وحدت درونی دست یابند در بیرون نیز با یکدیگر همگونی و هماهنگی خواهند داشت و موجبات آرامش روانی را برای آنان در پی خواهد داشت زیرا نه در جامعه با یکدیگر تضادی دارند و نه والدین با فرزندان خویش اختلاف اساسی و جدی خواهند داشت. تجارب تربیتی و مهمتر از آن دلالت های دینی حاکی از آن است که «فعل پدر و مادر» تاثیری فراوان در تقویت روحیه و انجام فرایض دینی از جمله نماز در فرزند به جا می گذارد، زیرا اصولا خداوند انسان را طوری آفریده که از اسوه ها یا نمونه های عینی اثر می پذیرد. قول والدین مکمل فعل است اما هیچ کدام جای دیگری را نمی گیرد که هر یک باید در موقعیت مناسب به کار گرفته شود، زیرا قول گسسته از فعل، تاثیرگذار نیست.
فرزندی که در خانواد های لبریز از ذکر و یا در محبت خدا به دنیا م یآید هی چگاه نیازی ندارد که آموزش ویژه برای نماز ببیند، زیرا از همان آغاز تولد در گوشش اذان و اقامه م یگویند و او را به «صلوه » و «فلاح » و «خیرالعمل » دعوت م یکنند. در خان های که مشحون از ذکر خداست فرزند نیز با این ذکر پرورش م ییابد و دلی که با ذکر حق تعالی، جلا یابد، هرگز از منبع قدرت لایزال الهی نم یگریزد و «انس»
باخدا را در «ذکر » با خدا م ییابد. در خان های که با والدین به مناجات شبانه برم یخیزند و اهل خانه همگی معتقد و مقید به آداب دینی هستند چگونه ممکن است فرزندشان گریزان و رو یگردان از خدا باشد؟ جابر بن عبدالله انصاری از رسول خدا)ص( سوال کرد: یا رسو لالله! دانستیم که چگونه خود راا ز آتش جهنم نگه داریم؟ با انجام واجبات و پرهیزا ز محرمات! اما ندانستیم که فرزندان و خانواده خود را چگونه از آتش جهنم حفظ کنیم؟ آن حضرت در پاسخ فرمودند: اعملوا الخیر: خود عامل عمل خیر باشید. واذکرواهم بالله: یاد خدا را در د لهایشان زنده کنید. و امروا هم بالمعروف: ای نگونه نباشید که آنها را رها کنید، بلکه با رفق و مدارا و ملایمت آنها را به معروف هدایت و راهنمایی کنید. و انهاهم عن المنکر: آنها را در میان امواج متلاطم دنیا رها نکنید بلکه از آنچه او به فساد و تباهی م یکشد منع و بازدارید. وقتی فرزند براساس محبت خود به نماز ایستاد، آن وقت است که نمازش معنا پیدا م یکند چون که نماز بدون محبت، اگر در طریق وصول به معنا نباشد، سودبخش نیست. وقتی فرزند توجه لازم را داشت، آرا مآرام به این کار انس م یگیرد. لطف خدا را در نماز درم ییابد و پرده غفلت برای او کنار م یرود. امام سجاد)ع( م یفرماید: وظیفه پدر و مادر این است که فرزندان را دلالت به خدا کنند )توجه به خدا( که اعم از نماز خواندن است. اینکه از همان سه سالگی امر به سجده کردن فرزند کند و سپس کلمه «لاالله الاالله » را به او بیاموزد و باملایمت و آرامی او را در هفت سالگی آموزش نماز دهند تا او در ۹ سالگی بتواند با وضو نماز بخواند.
کنجکاوی کودک یک ویژگی طبیعی اوست که پاسخ آن ضمن ایجاد آرامش روحی و روانی کودک، فرصت مناسب در اختیار والدین قرار می دهد تا بتوانند رفتارهای مناسب و مطلوب در او به وجود آورند بر این اساس وقتی که فرزندان از مادر در مورد مسائل اعتقادی و نماز می پرسند فرصت مناسب برای ما به وجود آورده اند تا بتوانیم با پاسخ های مناسب و یا طرح سوالات موثر در او اثر تربیتی بگذاریم. به عنوان مثال وقتی که فرزندی از پدر یا مادر خود سوال می کند: این میوه چقدر شیرین و خوشمزه است، از کجا آمده و یا درست شده است؟ این ماهی چگونه در آب زندگی می کند و نمی میرد؟ این آسمان و ستاره های زیبا را چه کسی درست کرده است؟ و هزاران سوال دیگر، به همین شکل که همه ناشی از حس کنجکاوی کودک است. از طریق همین سوال ها با همان زبان کودکانه که مناسب دریافت اوست می توان او را به سازنده و خالق رهنمون کرد. به او در مقابل همه این داده ها و نعمت ها آموخت که چگونه باید تشکر و قدردانی کرد و به نماز به عنوان یکی از شیوه های تشکر کردن اشاره کرد.
مشاهدات انسان یکی از عوامل موثر در تربیت انسان است. قرآن در آیات متعدد انسان ها را به «دیدن» و «فکر کردن» دعوت می کند. بین «دیدن» و «باور کردن» رابطه مستقیم وجود دارد. باید کاری کنیم که فرزند ما با صحنه های گوناگون اقامه نماز و آماده شدن برای اقامه نماز مواجه شود. شرکت در نمازهای جماعت مسجد محله، شرکت در نماز جمعه و موارد مشابه به آن می تواند در تقویت روحیه نماز گزاردن فرزندان ما موثر باشد.
انسان یک موجود زیبا دوست است و به دنبال زیبایی ها می رود و این ویژگی را خداوند در وجود آدمی قرار داده است به خصوص کودک و نوجوان که بیش از بزرگسالان زیبایی ها را می بیند و دوست دارد. با ترتیب دادن یک سجاده زیبا و چادر نمازی قشنگ برای دختران، جانماز و لباس زیبا برای پسران می توان رغبت آنها به نماز خواندن و حضور در جمع نمازگزاران را فزونی بخشید. هرقدر والدین بتوانند زیبایی ها را با نماز خواندن پیوند بزنند، به همان اندازه موفق تر خواهند بود. با توجه به نکات و راهکارهای فوق درمی یابیم که هر اندازه برنامه های مربیان با نیازها، علایق و رغبت های افراد (متربی) تناسب و هماهنگی داشته باشد، رفتار و نگرش مثبت به آن برنامه ها در افراد افزایش می یابد و هر اندازه این اعمال و روش ها با رغبت و علاقه متربی فاصله داشته باشد و یا در تعارض باشد، نه تنها جاذبه ایجاد نکرده بلکه باعث بی علاقگی، بی رغبتی و گاه تنفر و بیزاری در آنان می شود. در هر حال هنر مربیانی که می خواهند نیاز درونی افراد را به پرستش خدا شکوفا و هدایت کنند این است که زیباترین شکل و شیواترین آموزش ها باید با رغبت های فراگیران همخوانی داشته باشد تا آموزش ها «نهادینه» شود.
مهمترین راه رسیدن به الطاف الهی نماز است که از دستاوردهای نماز به جز این مورد می توان پاک شدن انسان ها، دوری از گناه، جلوگیری از ناهنجاری در عصر مدرن و ... نام برد. خانواده و مدرسه نیز باید بدانند که به فرزندان در کودکی نماز و امر به معروف را آموخته تا فرزندان عاقبت به خیر شوند و در کل نتیجه می گیریم که نماز، معراج رسیدن به عروج است.
یا جابِرُ الدُّنیا عِندَ ذَوِی الاَلبابِ کَفَی ءِ الظِّلالِ لا اِلهَ اِلَّا اللَّهُ اِعزازٌ لِاَهلِ دَعوَتِهِ الصَّلاةُ تَثبیتٌ لِلاِخلاصِ وَ تَنزیهٌ عَنِ الکِبر.
ای جابر! عمر مانند سایه گذرا است؛ کلمه توحید، مایه ی عزت اهل توحید است؛ نماز تثبیت کننده اخلاص و دورکننده کبر است.
منبع: امالی طوسی، مجلس یازدهم، ص ۲۹۶
دنباله آنچه حضرت امام باقر(ع) به جابر درباره دنیا فرمودند [این است:]
یا جابِرُ الدُّنیا عِندَ ذَوِی الاَلبابِ کَفَی ءِ الظِّلال
[عمر] مثل سایه است؛ فَیء، آن سایه بعد از زوال [روز] را می گویند. همچنان که این سایه اعلام پایان روز است و هر لحظه به لحظه ای که این سایه طولانی می شود، نشان می دهد که روز دارد تمام می شود. این عمر ما هم همین جور است. اینجا «دنیا» یعنی عمر من و شما که مثل همین سایه است؛ هر چه این سایه طولانی تر می شود، معنایش این است که به آن آخِر داریم نزدیک تر می شویم. بعضی ها از اینکه سالِ گذشته تمام شد، سال نو شروع شد، خوشحال می شوند؛ خب، عیبی هم ندارد، چون عید است و خوشحالی اشکال ندارد اما توجه به این نکته هم لازم است: سال که تمام می شود، یعنی عمر ما تمام می شود؛ [در واقع] این عمر ماست که دارد به پایان می رسد، به این توجه باید کرد. پیر و جوان هم ندارد؛ البته احتمال سر رسیدن اجل در مورد افراد پیر و مسن قهرا بیشتر است اما جوان ها هم هستند. ما در همین بحث خودمان، جمع خودمان بعضی جوان ها را داشتیم که سال های زیادی از سنین کنونیِ ما کمتر بودند، از دنیا رفتند؛ به این باید توجه کرد که هر چه می گذرد، در واقع دارد به آن انتها نزدیک می شود.
بعد فرمود کلمه لااله الّاالله [یعنی] کلمه توحید، اعزاز اهل دعوتِ لااله الّاالله است؛ چرا؟ برای خاطر اینکه وقتی شما می گویید لااله الّاالله، عبودیت غیرخدا را نفی می کنید. مشکل اساسی مردم در طول تاریخ، عبودیت غیر خدا بوده؛ [مثل] بنده فرعون ها بودن؛ الان هم همین جور است: بنده پول، بنده مقام، بنده شهوت، بنده قدرت های بزرگ. وقتی شما می گویید لااله الّاالله، یعنی من فقط یک معبود دارم؛ نه پول را عبادت می کنم، نه مقام را عبادت می کنم، نه امپراتور را عبادت می کنم، نه فرعون را عبادت می کنم. عبادت هم صرفاً این نیست که انسان تقدیس بکند طرف را؛ نه، ممکن است اصلاً قبول هم نداشته باشد در دلش آن را، امّا عبادتش بکند! عبادت یعنی اطاعت کردن با همه وجود؛ این عبادت است. پس وقتی که ما می گوییم لااله الّاالله، در واقع داریم یک مایه عزت را برای خودمان تامین می کنیم؛ یعنی «وَالاَغلـّْلَ الَّ تی کانَت عَلَیهِم»، خودمان را از این اغلال داریم رها می کنیم.
بعد فرمود نماز هم این خصوصیات را دارد که اولا تثبیت اخلاص است، یعنی برای خدا کاری انجام دادن؛ چون نماز، ذکر خالص خدا است و هیچ چیزی مخلوطش نیست و از اوّلی که انسان تکبیره الاحرام را می گوید، مشغول ذکر الهی است؛ [البتّه] اگر توجّه و حضور داشته باشد؛ حالا ما که حواسمان گاهی پرت بشود که هیچ؛ آن کسی که حضور قلب دارد و خود را حاضر در مقابل خدای متعال می داند، [نماز او] یکسره ذکر خدا است؛ هم با لفظ، هم با عمل. ایستادن در مقابل خدا، رکوع کردن در مقابل خدا، سجود کردن در مقابل خدا، دست بلند کردن به دعا در مقابل پروردگار، ذکر خالص است و اخلاص را در دل انسان زیاد می کند. این یک [مطلب].
کبر را هم از انسان [دور می کند؛ چون] انسان به خاک می افتد دیگر. البته حواسمان جمع باشد که در این نمازهایی که می خوانیم، به خصوص حالا بعضی ها از ما که مثلا فرض کنید امام جماعتیم و یک جمعیتی پشت سرمان نماز می خوانند، این از آن حالت به اصطلاح به خود گرفتن عنوان، آن حالتِ اَشِر و بَطَر خارج بشود؛ لَم اَخرُج اَشَراً وَ لا بَطَرا؛ در حال نماز، انسان گاهی اوقات تصور کند که حالا این منم که دارم می خوانم و همه این پانصد نفر، هزار نفر، ده هزار نفر پشت سر من [هستند]؛ این حالت به وجود نیاید. اگر این طور شد خود این مؤیّد کبر است؛ اگر این حالت نبود، آن وقت ضد کبر است؛ برای خاطر اینکه تعظیم است، تکریم است به خاک افتادن است.
برقراري يک خانواده پايدار (بخش چهارم)
حجت الاسلام محمد سلطان مرادي: خانواده در اسلام از اهميت بسيار بالايي برخوردار است و چنانکه مي دانيم اصلي ترين واحد و گروه جامعه است. اگر خانواده محکم و پايدار باشد، هم نتايج تربيتي بسيار خوبي براي افراد دربر دارد و هم اينکه کل جامعه را سلامتي اجتماعي مي بخشد. تاکنون در دو بخش قبل بر چند امر مهم براي برقراري يک خانواده پايدار اشاره کرديم، اکنون و در بخش سوم موارد کاربردي ديگري را نيز اضافه کرده ايم که با رعايت و توجه به آنها مي توان به خانواده اي پايدار و مستحکم رسيد.
یکی از اصولی که به استحکام زندگی ثبات می دهد و نقش مهمی در تقویت و تحکیم یک زندگی مشترک دارد نرم خویی است. زوجین هنگام گفت وگو با یکدیگر با ملایمت و نرمی سخن بگویند چنانچه هر یک از طرفین به عللی عصبانی شد، لازمه اش ایجاد یک تغییر فیزیکی است. اگر فرد عصبانی بود چنانچه در حالت نشسته است از جای خود بلند شود و قدری قدم بزند. یا اگر در حالت ایستاده است، بنشیند تا بتواند در آن لحظه خشم و عصبانیت خود را کنترل کند. همیشه با سخن نرم و با ملایمت می توانید در دل همسرتان نفوذ کنید و از طرفی با سخن نرم و ملایم توانسته اید احترام یکدیگر را پاس بدارید. همچنین بذر محبت و دوستی را در دل یکدیگر کاشته اید. سخن نرم و ملایم اکسیری است. که نه تنها فرد را در بین خانواده بلکه او را نزد دیگر افرادی که با آنان در ارتباط است، محبوب می کند. حضرت علی(ع) می فرماید: «من لانت کلمته وجبت محبته»: هرکس سخنانش ملایم و نرم باشد محبتش واجب می شود. خداوند در آیه 44 سوره طه قرآن کریم برای دعوت فرعون به خداپرستی به حضرت موسی(ع) و برادرش هارون توصیه فرمود که با فرعون با نرمی و ملایمت سخن بگویند. «فقولا له قولا لینا»: با او (فرعون) با نرمی و ملایمت سخن بگویید. امام صادق(ع) از قول رسول خدا(ص) می فرماید: «آیا به شما خبر دهم از شبیه ترین فرد به خودم؟ عرض کردند آری. رسول خدا(ص) فرمود، کسی که اخلاقش نیکوتر و نرم خوتر و نیکی اش به خانواده و نزدیکانش بیشتر باشد.»
داشتن چهره متبسم و رویی گشاده تاثیر بسزایی در زندگی مشترک دارد. چهره متبسم خستگی های روزمره را از تن یکدیگر بیرون می آورد. نشاط و شادابی را در قلب و روح یکدیگر ایجاد می کند. امام صادق (ع)می فرماید: «اهل ایمان چهار نشانه دارند؛ چهره گشاده، زبان نرم و لطیف، دل مهربان و دست بخشنده». برخورد و رفتار زوجین در روابط. با یکدیگر با چهره متبسم و گشاده رویی موجب رفع کدورت ها و کینه ها می شود. حضرت علی (ع) می فرماید: «عذرخواهی های دیگران را بپذیر تا از برادری آنان بهره مند شوی و با رویی گشاده دیدارشان کن تا کینه هایشان بمیرد». خصوصا مردان نسبت به همسرشان باید در گشاده رویی پیش قدم باشند، زیرا مولای همه مومنین می فرماید: «آغاز مردانگی گشاده رویی است». اولین خدمتی که زوجین می توانند نسبت به همدیگر کنند برخورد خوب است. برخوردی که توأمان با چهره گشاده و لبخند باشد زیرا چنین برخوردی روابط را مستحکم تر می کند و محبوبیت را برای هر دو به ارمغان می آورد. امام باقر(ع) می فرماید: «البشرالحسن و طلاقه الوجه مکتسبه للمحبه وقربه من ا...» خوش رویی و چهره گشاده وسیله ای برای ایجاد محبت و نزدیکی به خداوند است. قرآن کریم در آیه 19 سوره نساء درباره رفتار شایسته با همسر می فرماید: «و عاشروهن بالمعروف» ای کسانی که ایمان آورده اید با همسران خود با نیکی(و به طور شایسته) رفتار کنید. در ذیل این آیه در تفسیر مجمع البیان آمده است: یکی از معانی «عاشروهن با المعروف» در آیه شریفه این است که یکی از رفتارهای شایسته مرد نسبت به همسرش گشاده رویی و چهره متبسم است.
نگاهی به مستندهایی جذاب و فیلم های سینمایی که به تازگی دیدنی شده اند
علي بهرامي اگر تا چند ماه پيش بي خبر بوديم که در وضعيت کرونايي چطور مي توان از محصولات فرهنگي و هنري استفاده کرد و خصوصا به تماشاي فيلم هاي مستند و بلند داستاني نشست، امروز ديگر اکثريت قريب به اتفاق متوجه شده ايم که عرضه اين محصولات در سايت هاي آنلاينِ ديدن فيلم و سريال به راحتي انجام شده و با خريد يک اشتراک ماهانه، به سادگي و با قيمت هايي بسيار ناچيز، مي توانيم به دنيايي از هنر تصويري وصل وارد شويم. اين هفته هم کوشيده ايم تا مستندهايي جذاب و ديدني را به شما معرفي کنيم و از اوضاع و احوال فيلم هاي جديد سينمايي خبرهاي جديدي بدهيم. با ما باشيد تا اوقات فراغت بهتر و مفيدتري را تجربه کنيد.
بختياري ها در بخش هاي وسيعي از ميهن عزيزمان زندگي مي کنند. نه تنها استان چهارمحال و بختياري، بلکه استان هاي کهگيلويه و بويراحد، فارس، اصفهان، لرستان، بوشهر و ... البته استان خوزستان، از سکونت گاه هاي بسيار قديمي و باستاني اين قوم ايراني است. حتما خاطرتان هست که ساخت سد گتوند چه مخاطرات و مسائل زيست محيطي را پيش آورد و نشان داد که توسعه نياز به نگاه همه جانبه دارد. در همين زمينه مستند«مادرم بلوط» کوشيده است تاثيرات ساخت سد گتوند را در منطقه بختياري نشين استان خوزستان نشان دهد. عوامل اين مستند تحقيقي درباره آن نوشته اند: «مستد «مادرم بلوط» روايتي است شاعرانه از تاثيرات منفي سد سازي در منطقه ايذه، به بيان اين فيلم سد کارون 3 باعث به زير آب رفتن هزاران درخت بلوط، بيکاري و آوارگي صدها نفر و ويراني تعدادي از روستاهاي منطقه شده است...». اين مستند را محمود رحماني در سال 1388 کارگرداني کرده است.
حدودا دو دهه پيش بود که در کشورما نيز صحبت از بيماري ويروسي بسيار خطرناکي شد که «اچ آي وي» يا همان «ايدز» ناميده مي شد. پاي اين بيماري کم کم از مطبوعات به آموزش هاي تلويزيوني و سريال هاي شبانه نيز کشيده شد و اندک اندک متوجه شديم که يکي از خطرناک ترين بيماري هاي تاريخ بشريت در کمين ايرانيان نيز هست و از همين بابت بود که آموزش مراقبت از ابتلاء به اين بيماري دهشتناک لازم و ضروري به نظر مي آمد. مستند «من هستم» دقيقا مي کوشد در قالب روايتي از زندگي و تلاش هاي زنان و کودکاني که دچار بيماري ايدز شده اند، دست به يک آموزش همگاني بزند. بيننده اين مستند مي تواند دريابد که اين بيماران با چه زندگي مشقت باري مواجه هستند و چه دنيايي را تجربه مي کنند. مستند «من هستم» زاويه اي از اين بيماري را نشان مي دهد که هم عبرت آموز است و هم بسيار انساني. اين مستند تحقيقي و روايي را امير زبان آور در سال 1390 کارگرداني کرده است.
خبرنگاران هر لحظه از زندگي شان در حال «مشاهده» هستند. «مشاهده» به معناي خبري آن، اندکي با ديدن عادي و روزمره تفاوت دارد. همين مفهوم و معنا «مشاهده»، ذهن يک خبرنگار اجتماعي را به خودش مشغول کرده و باعث ساخته شدن مستند«ترخيص» شده است. مستندي که کوشيده است تا لايه هاي مختلف و زواياي پنهان ساختار بهداشت و درمان را از ابعاد اجتماعي و فرهنگي آن مورد مطالعه و دقت قرار دهد. عوامل مستند درباره آن نوشته اند:«ترخيص» روايت يک خبرنگار به نام عليرضا وهاب زاده از دو سوژهِ بيمار در بخش زنان و زايمان است که با مشکلاتي در بيمارستان و روند پزشکي خود مواجه مي شوند. طبق بررسي هاي اين خبرنگار مشخص مي شود که روند دادرسي اين دو خانواده متفاوت است. همين موضوع باعث مي شود که او به دنبال سرنخ ماجرا برود و در نهايت متوجه مي شود که دليل اصلي اين رخداد، فقدان شفافيت در نظام بهداشت و درمان کشور است که مشکلاتي را براي بيماران و پزشکان به همراه دارد. مستند «ترخيص» به واکاوي فقدان شفافيت در نظام بهداشت و درمان ايران مي پردازد. علاوه بر اين، او به دنبال يک تجربه خارجي در کشور انگليس مي رود و متوجه مي شود که در آنجا نيز چنين اتفاقاتي رخ داده و آنان تنها راه حل رفع اين مشکل را شفافيت مي دانند». اين مستند را مهدي انصاري در سال 1396 کارگرداني کرده است.
فاجعه زلزله بم را قطعا به ياد داريد. يکي از بزرگترين زلزله هايي که ايرانيان را در 5 دي ماه سال 1383 داغ دار کرد. سال 1394 يعني 5 سال پيش، يک تيم مستندساز به بم رفته است تا بدانند که از پس سال هاي گذشته بم و مردم خون گرم و با صفاي آن در چه حالي هستند. اين مستند از نظر اجتماعي و مطالعات توسعه اي يکي از بهترين آثاري است که به اندازه يک ترم دانشگاهي مي تواند ما را با واقعيت هاي کشورمان آشنا کند، نقاط ضعف را نشان دهد و بر نقاط قوت مان انگشت بگذارد. با ديدن اين مستند پي مي بريد که ريشه بسياري از عقب ماندگي هاي تاريخ ما کجاست و با تقويت و رفع چه مسائلي مي توانيم افق روشن تر و آينده اي اميدوارانه تر براي کشورمان ترسيم کنيم. مستند«بم 11 سال بعد» را محمد سعيد محصصي در سال 1394 کارگرداني کرده است.
بسياري از محققان و کارشناسان تاريخي فاجعه 17 شهريور 1357 را نقطه عطف وقوع انقلاب اسلامي و پيروزي آن مي دانند. آنها معتقدند که کشتار رژيم در اين روز موجب شد که عملا پهلوي دوم سقوط کرده باشد و آنچه بعد از 17 شهريور تا 22 بهمن رخ داد، صرفا عيان شدن اين سقوط تاريخي بود. بنا بر اهميت اين روز، مستندي با نام «ثانيه هاي سربي» ساخته شده که ماجرا را از زاويه اي بسيار بديع روايت کرده است. راوي ثانيه هاي سربي، آپاراتچي يک سينما در ميدان ژاله سابق است. عوامل اين مستند درباره آن نوشته اند:«در تظاهرات روز 17 شهريور 1357 آپاراتچي سينما ملت (سيلوانا) واقع در ميدان ژاله سابق (شهدا) که حالا تبديل به پرديس شکوفه شده، از پنجره کوچک آپاراتخانه مشرف به ميدان شهدا وقايع، در گيري ها و کشتار مردم توسط نيروها و ماموران شاه را مي بيند و در اين فيلم آن ها را بازگو مي کند». اين مستند تاريخي- سياسي را سيد رضا رضوي در سال 1391 کارگرداني کرده است.
تاريخ معاصر ايران، تاريخي سرشار از رشادت هاست که هر از چندگاهي با لکه هاي سياه خيانت، آلوده شده است. آذربايجان قهرمان و مهد دليران ايراني، عباس ميرزاها و شهريارها به خود ديده، اما لکه ننگ و خيانت بار فرقه دموکرات به رهبري پيشه وري از جمله سياهي ها و تباهي هايي است که طعم تلخ آن در تاريخ معاصر ايران مانده است. مستند«سرزمين گمشده» درباره اين فرقه سياسي ساخته شده و ماجراي آنها را از زاويه اي بسيار عبرت آموز و جالب توجه دنبال کرده است. عوامل اين فيلم درباره آن نوشته اند:«سال ها قبل مردان جواني، براي دفاع از «فرقه دموکرات آذربايجان»، به سربازي آن درآمدند اما عمر حکومت اين فرقه، تنها يک سال بود؛ خيلي زود سربازان و مهره هاي مؤثر فرقه، دستگير و به سيبري تبعيد شدند. حال بعد از شصت سال، هر کدام از آن ها در يکي از سرزمين هاي آزاد شده جماهير شوروي ساکن هستند و حسرت ديدار وطن دارند». اين مستند سياسي- تاريخي را وحيد موسائيان در سال 1385 کارگرداني کرده است.
فیلم های داستانی بلند
حتما ديگر مي دانيد که وضعيت سينماها چگونه شده و مي توانيد فيلم ها را در سايت هاي آنلاين پخش فيلم و سريال و در قالب اکران آنلاين ببينيد. کافي است سري به اينترنت بزنيد همه چيز دستتان مي آيد. اما قبل از اين که حرفي از فيلم هاي جديد اکران آنلاين بزنيم، خبردار باشيد که فيلم «سوءتفاهم» به صورت آنلاين قابل ديدن شده است. اين فيلم را احمد رضا معتمدي کارگرداني کرده و به نظر برخي از کارشناسان بهترين فيلم پرنده کاري اوست. اگر معتمدي را نمي شناسيد بايد بگوييم که او قبلا فيلم هايي چون «قاعده بازي»، «ديوانه اي از قفس پريد» و «آلزايمر» را کارگرداني کرده است. داستان فيلم سوءتفاهم کمي گيج کننده اما بسيار خاص است و بازيگراني چون، هانيه توسلي، اکبر عبدي، مريلا زارعي، کامبيز ديرباز و مهدي فخيم زاده از بازيگران اصلي فيلم هستند. فيلم هاي «تيغ و ترمه» به کارگرداني کيومرث پوراحمد، «سورنجان» به کارگرداني مهدي رسولي و «موش گير» به کارگرداني احسان صادقي جهاني را هم مثل «سوء تفاهم» مي توانيد ببنيد.
هفته هاي پيش، از اکران آنلاين گفتيم و فيلم هاي اين نوع از اکران را که وابستگي تام و تمامي به وضعيت کرونايي اين روزها دارد را برايتان معرفي کرديم، برخي از آن فيلم ها هنوز هم در اکران آنلاين حضور دارند و اصطلاحا روي پرده سينما هستند. فيلم هايي مثل، «پسرکشي»، «حکايت دريا»، «جايي براي فرشته ها نيست»، «خوب، بد، جلف 2»، «خروج»، «کشتارگاه» و «بهت». اما اين روزها دو فيلم جديد به مجموعه فيلم هاي اکران آنلاين اضافه شده اند. فيلم اول«هفت و نيم» است. فيلمي که نظرهاي متناقض درباره آن زياد است. عوامل فيلم درباره آن نوشته اند:«هفت و نيم فيلمي در ژانر درام محصول مشترک کشور ايران و افغانستان است. اين فيلم در بيست و چهارمين جشنواره بين المللي فيلم بوسان به نمايش در آمد. هفت و نيم ماجراي زندگي هفت دختر افغاني و ايراني را در هفت اپيزود به صورت سکانس پلان روايت مي کند و قصه دختراني است که جمعه شب مراسم عروسي آنها برگزار شود اما هر کدام از آنها به نوعي درگير مسئله اي هستند». ندا جبرائيلي، هستي مهدوي فر، آناهيتا افشار، فرشته حسيني، شيدا خليق، افسانه کمالي، محمدرضا غفاري، عليرضا کماليف حسين مهري بازيگران اصلي فيلم «هفت و نيم» هستند. فيلم دومي که وارد اکران آنلاين شده، «حمال طلا» نام دارد. فيلمي که درون مايه به شدت اجتماعي دارد و تورج اصلاني آن را کارگرداني کرده است. عوامل اين فيلم درباره اش نوشته اند:«اين فيلم داستان کارگري به نام رضا را روايت مي کند که شغلش رساندن طلا از کارگاه به مغازه است. يک روز از رضا در مسير دزدي مي شود و اين شروع ماجراست....». سعيد آقاخاني، اميد روحاني و ژاله صامتي بازيگران اصلي فيلم«حمال طلا» هستند.
طعمی جدید، اما لذیذ
عاطفه حبيبي
نودل يا رشته فرنگي يکي از بهترين مواد اوليه براي آشپزي است، چراکه از نظر اقتصادي هم مقرون به صرفه است و کالري زيادي دارد، علاوه بر اين به راحتي مي توان از ترکيب انواع و اقسام مواد غذايي با اين رشته پرطرفدار، غذاي جديد با طعمي لذيذ تهيه کرد. از اين رو روش هاي زيادي متناسب با ذائقه افراد براي تهيه نودل وجود دارد.
يکي از مواد غذايي که مي توان به نودل اضافه کرد و به آن عطر و طعم لذيذي داد، گوشت و ادويه جات معطر است که با اضافه کردن آنها مي توان يک سوپ نودل گوشت خوشمزه درست کرد و از خوردنش لذت برد.
مواد لازم
گوشت خرد شده: 300 گرم
زنجبيل تازه: 10 گرم
باديان رومي: يک سوم قاشق چايخوري
برگ بو: 2 برگ
شکر: 2 قاشق غذاخوري
نودل: 2 بسته
سرکه: يک قاشق غذاخوري
سس سويا: 2 قاشق غذاخوري
چيلي خشک: يک عدد درسته
پيازچه: 2 عدد درسته
پياز: يک عدد
رب: نصف قاشق غذاخوري
سالسا: به ميزان لازم
طرز تهيه:
ابتدا گوشت را به صورت مکعبي درشت برش مي زنيم و به همراه کمي سرکه قرمز و زنجبيل تازه مي گذاريم تا بپزد. سپس گوشت را از صافي رد مي کنيم و با مقدار خيلي کمي روغن تفت مي دهيم تا برشته شود. در اين مرحله گوشت را داخل ظرفي مي ريزيم و در همان تابه کمي شکر را کاراملي مي کنيم و گوشت را به آن مي افزاييم. سس سويا، پيازچه، برگ بو، زنجبيل، چيلي خشک، چند قاچ پياز، کمي باديان رومي و مقدار بسيار کمي آب را اضافه مي کنيم و روي گاز مي گذاريم و کمي رب و سالساي تند تفت مي دهيم و سس سويا را به آن اضافه مي کنيم. در ظرف را مي گذاريم. سراغ رشته هاي نودل مي رويم و طبق دستور روي بسته، آنها را آماده مي کنيم. گوشت طعم دار و نودلمان آماده است. ابتدا آب گوشت و سس را داخل ظرف مورد نظر مي ريزيم. سپس نودل آماده شده و در آخر هم گوشت را اضافه مي کنيم.
آتينا عالي
مواد لازم
ژله آلوورا: 2 بسته (اگر براي بار اول مي خواهيد اين ژله را درست کنيد، مي توانيد از ژله هايي که در دسترس داريد استفاده کنيد. ژله آلوورا بي رنگ است و باعث زيبايي کار مي شود)
آب جوش: 3 ليوان(به ازاي هر بسته ژله، يک و نيم ليوان آب جوش نياز است)
خامه: 100 گرم
سرنگ: يک عدد 5 ميلي و يک عدد 10 ميلي
رنگ خوراکي: به ميزان لازم
طرز تهيه
ژله را با آب جوش مخلوط مي کنيم (ژله در آب جوش حل مي شود و نياز به بن ماري کردن ندارد) و داخل قالب مي ريزيم. کمي از ژله را کنار مي گذاريم. ژله اي را که داخل قالب ريخته ايم به مدت سه ساعت داخل يخچال قرار مي دهيم. بعد از سپري شدن اين مدت، تزريق را شروع مي کنيم. (فراموش نکنيد قبل از تزريق حتما هواي سرنگ گرفته شود تا هنگام تزريق هوا وارد ژله نشود و آن را از هم باز کند. همچنين سرنگ را تا انتها وارد ژله نکنيد.) در اين مرحله خامه را کم کم اضافه مي کنيم که در صورت سفت بودن خامه مي توان کمي شير به آن اضافه کرد. بعد اينکه کار تزريق تمام شد، ژله آماده را دوباره داخل يخچال مي گذاريم تا خامه خودش را بگيرد. سپس ژله آلوورا رويش مي ريزيم تا پشت کارمان تميز و يکدست شود. براي بهتر ديده شدن طرحمان در آخر کمي خامه يا بستني به باقيمانده ژله اضافه مي کنيم و در مرحله آخر در قالب مي ريزيم تا زماني که ژله را برمي گردانيم، طرحمان بهتر ديده شود.
دريا يماوج
مواد لازم
ماست شيرين: 2 ليوان
پودر ژله پينا کولادا: يک بسته
آناناس: 6 حلقه نگيني خرد شده و 3 حلقه براي تزيين
ژله توت فرنگي: نصف ليوان (براي تزيين)
آب جوش: نصف ليوان (براي حل کردن پودر ژله)
وانيل: نوک قاشق چايخوري
آب کمپوت آناناس: به ميزان لازم
طرز تهيه
پودر ژله پيناکولادا را با نصف ليوان آب جوش روي بخار کتري حل مي کنيم. سپس ماست را خوب هم مي زنيم تا صاف و يکدست شود، آناناس خرد شده را با ماست مخلوط کرده و وانيل و آب کمپوت آناناس را با مواد مخلوط مي کنيم. ژله حل شده را به موادمان مي افزاييم و در ظرف مورد نظرمان مي ريزيم و داخل يخچال مي گذاريم تا خودش را بگيرد. زماني که آماده شد روي دسرها را با حلقه آناناس و ژله توت فرنگي تزيين مي کنيم.
شبنم اعماری- ماه هاست که دنيا با بيماري خطرناک و واگيرداري به نام کرونا درگير است. ويروس منحوسي که هر روز با علائم جديدي ظاهر مي شود. يک روز سرفه و آبريزش بيني جزو علائم آن بود و روز ديگر يک عفونت تنفسي يا از دست دادن حس بويايي و شنوايي. حالا هم گفته مي شود مشکلات گوارشي و سکسکه از علائم جديد کرونا هستند. هرچند که گفته مي شود برخي مبتلايان هم علائمي ندارند و تنها در صورت دادن تست هاي مختلف مي توانند متوجه وجود ويروس در بدنشان شوند. بنابراين در شرايط کنوني که علائم ابتلا به کرونا تغيير کرده و همانطور که گفتيم ممکن است افراد مبتلا علائمي نداشته باشند، بهتر است بيش از گذشته مراقب سلامتتان باشيد.
هنوز درمان قطعي براي ويروس کرونا وجود ندارد، اما اگر متوجه شديد که به اين ويروس مبتلا شده ايد، مي توانيد با کمک گرفتن از برخي روش ها علائم بيماري را کاهش دهيد تا هرچه سريع تر از شر ويروس خلاص شويد.
زماني که بيمار مي شويم، بهترين کار براي گذر از بيماري، استراحت کردن است. داشتن آرامش و استراحت کافي در شرايطي که بدن با عفونت مبارزه مي کند، موثرترين راه براي بهبودي و رسيدن به سلامتي است. اگر جزو کساني هستند که سرفه امانتان را بريده، مي توانيد براي کاهش آن، روي تختخواب دراز بکشيد و بالاتنه خود را روي بالش قرار دهيد. بالا بردن قسمت فوقاني بدن باعث کاهش سرفه مي شود.
علاوه بر مواردي که آورديم، بيمار مبتلا به کرونا که بايد يک قرنطينه دو تا سه هفته اي را در خانه پشت سر بگذارد (افرادي که علائم خفيفي دارند)، در خانه هم بايد نکاتي را رعايت کند تا ديگر اعضاي خانواده از ابتلا به کرونا در امان بمانند. بنابراين رعايت نکات زير بسيار مهم است.
* به گفته متخصصان، اگر هر تنفس معمولي يک واحد ويروس را منتشر کند با حرف زدن و سرفه يا عطسه 20 واحد ويروس منتشر خواهد شد. بنابراين فرد مبتلا به کرونا در قرنطينه خانگي بهتر است صحبت نکند و از تماس با وسايلي که ديگر اعضاي خانواده هم از آنها استفاده مي کنند، بپرهيزد.
* جداي از اين، براي فرد مبتلا به کرونا حتما بايد يک اتاق جداگانه در نظر گرفته شود. همچنين فرد بيمار تنها براي کارهاي ضروري، احتياجات بهداشتي و استحمام از اتاق خود بيرون بيايد.
* آب و غذاي فرد بيمار بايد به اتاقش برده شود و ظرف هاي مورد استفاده نيز جداگانه و در شرايط کاملا بهداشتي شسته شوند.
بعد از استحمام فرد مبتلا، حمام بايد استريل شود و تا 45 دقيقه از حمام استفاده نشود.
بعد از استفاده فرد بيمار از سرويس بهداشتي، فن دستشويي بايد به مدت 15 تا 20 دقيقه روشن بماند.
* از آنجا که ويروس کرونا بسيار شديد و فعال است و درصد زيادي از افراد مبتلا بدون علامت هستند، بهتر است تمام اعضاي خانواده در خانه از وسايل بهداشتي و ماسک استفاده کنند.
همانطور که مي دانيد، کرونا، ويروسي مسري است، پس در صورت تاييد بيماري به هيچ وجه خانه را ترک نکنيد و تا بهبودي کامل در خانه بمانيد. علاوه بر اين، به ديگران بگوييد که بيمار هستيد و شرايط انجام کار و ملاقات با آنها را نداريد. اگر به ويروس کرونا مبتلا شده ايد از وسايل نقليه عمومي به هيچ عنوان استفاده نکنيد، چراکه در اين صورت شما مي توانيد افراد زيادي را مبتلا کنيد. اگر نياز داشتيد که به پزشک مراجعه کنيد، حتما براي جلوگيري از انتشار ويروس، ماسک بزنيد. با پزشک خود مشورت کنيد تا متوجه شويد که بيماريتان چه زماني بي خطر مي شود و تا چه زماني بايد در قرنطينه بسر ببريد.
ويروس کرونا در بيشتر مواقع باعث بدن درد و تب مي شود. در اين شرايط و براي جلوگيري از انتقال و انتشار ويروس از خانه خارج نشويد و از داروهاي تسکين دهنده درد و تب بدون نسخه مثل استامينوفن استفاده کنيد. البته قبل از آن بهتر است با پزشک خود مشورت کنيد تا مطمئن شويد که مصرف يک مسکن بدون نسخه براي شما مشکلي ايجاد نمي کند، سپس داروهاي خود را مطابق برچسب مصرف کنيد.
توجه داشته باشيد که داروهاي تسکين دهنده بدون نسخه را بيشتر از آنچه روي برچسب زده است مصرف نکنيد، حتي اگر بعد از مصرف آنها احساس بهتري پيدا نکرديد.
بيشتر مبتلايان به ويروس کرونا تخليه گلو و مخاط دارند که در اين شرايط يک مرطوب کننده مي تواند کمک کننده باشد. دستگاه بخور با ايجاد بخار مي تواند گلو و راه هاي هوايي را مرطوب کند و گلودرد را تسکين دهد.
فراموش نکنيد که دستگاه بخور را بعد از هر بار استفاده با آب و صابون بشوييد تا هم کپک نزند و هم از آلودگي ها پاک شود.
نوشيدن مايعات هنگام بيماري به بدن کمک مي کند تا عفونت از بين برود، علاوه بر اين باعث رقيق شدن مخاط مي شود. با نوشيدن آب، آب گرم يا چاي مي توان بدن را هيدراته نگه داشت. همچنين خوردن سوپ هاي مايع نيز مي تواند به دفع عفونت کمک کند. ضمن اينکه مايعات گرم باعث تسکين گلودرد مي شود. مصرف آب گرم يا چاي با ليمو و يک قاشق غذاخوري عسل را هم فراموش نکنيد.
علاوه بر مواردي که آورديم، بيمار مبتلا به کرونا که بايد يک قرنطينه دو تا سه هفته اي را در خانه پشت سر بگذارد (افرادي که علائم خفيفي دارند)، در خانه هم بايد نکاتي را رعايت کند تا ديگر اعضاي خانواده از ابتلا به کرونا در امان بمانند. بنابراين رعايت نکات زير بسيار مهم است.
* به گفته متخصصان، اگر هر تنفس معمولي يک واحد ويروس را منتشر کند با حرف زدن و سرفه يا عطسه 20 واحد ويروس منتشر خواهد شد. بنابراين فرد مبتلا به کرونا در قرنطينه خانگي بهتر است صحبت نکند و از تماس با وسايلي که ديگر اعضاي خانواده هم از آنها استفاده مي کنند، بپرهيزد.
* جداي از اين، براي فرد مبتلا به کرونا حتما بايد يک اتاق جداگانه در نظر گرفته شود. همچنين فرد بيمار تنها براي کارهاي ضروري، احتياجات بهداشتي و استحمام از اتاق خود بيرون بيايد.
* آب و غذاي فرد بيمار بايد به اتاقش برده شود و ظرف هاي مورد استفاده نيز جداگانه و در شرايط کاملا بهداشتي شسته شوند.
بعد از استحمام فرد مبتلا، حمام بايد استريل شود و تا 45 دقيقه از حمام استفاده نشود.
بعد از استفاده فرد بيمار از سرويس بهداشتي، فن دستشويي بايد به مدت 15 تا 20 دقيقه روشن بماند.
* از آنجا که ويروس کرونا بسيار شديد و فعال است و درصد زيادي از افراد مبتلا بدون علامت هستند، بهتر است تمام اعضاي خانواده در خانه از وسايل بهداشتي و ماسک استفاده کنند.
معاون ورزشي صنعت نفت آبادان:
باشگاه صنعت نفت آبادان هنوز نتوانسته بعد از 5 ماه طلب خود از دراگان اسکوچيچ، سرمربي تيم ملي را وصول کند و نکته قابل توجه اين است که طلب باشگاه از اسکوچيچ توسط رأي و حکم فيفا نصف شده است. در اين خصوص با مسعود رضاييان، معاون ورزشي باشگاه صنعت نفت آبادان گفت وگويي داشتيم که باهم مي خوانيم .
حدود 15 روز پيش به اسکوچيچ شماره حساب داديم و او 30 روز ديگر مهلت دارد تا به رأي فيفا عمل کند؛ در غير اين صورت با محروميت مواجه مي شود.
بله درست است. بعد از شکايت ما به فيفا و کميته تعيين وضعيت، آن ها اين پرونده را بررسي کردند. درخواست ما 140 هزار دلار بود اما آن ها به پرداخت 70 هزار دلار و نصف هزينه دادرسي يعني 1500 فرانک سوئيس رأي دادند. يک فرصتي هم به ما دادند که اگر قبول نداريم به CAS شکايت کنيم و با توجه به اينکه اعتراض براي ما زمان بر و هزينه بر بود، همين رأي را پذيرفتيم. درنهايت مبلغي که اکنون از اين مربي طلب داريم حدود 75 هزار دلار است. شماره حساب خود را هم به فيفا داده ايم و وي بايد پول ما را بدهد.
حدود 15 روز پيش شماره حسابي به اسکوچيچ و رونوشتش را به فيفا ايميل کرديم. هر موقع به فيفا نامه نگاري داشته باشيم يک نامه هم براي روابط بين الملل فدراسيون فوتبال مي رود و آن ها هم کاملاً در جريان هستند. اکنون هم منتظر هستيم تا اين مبلغ به حساب ما واريز شود. از روزي که شماره حساب مي دهيد 45 روز وقت مي دهند تا آن هزينه پرداخت شود و حدود 30 روز ديگر هنوز مهلت وجود دارد.
ببينيد در اين خصوص بايد بگويم، به طور مثال اگر باشگاهي به رأي فيفا عمل نکند با کسر امتياز يا محروميت از نقل و انتقالات مواجه مي شود، اما در رابطه با بازيکن و مربي ها ممنوعيت صدور فعاليتشان صادر خواهد شد. اگر بازيکن يا مربي تخطي کند و به رأي عمل نکند درواقع از بازي کردن و مربي گري محروم خواهد شد. اما بعدازاينکه کميته تعيين وضعيت رأي مي دهد و اگر بازيکن، باشگاه يا مربي به مهلت داده شده توجه نکند، اين کميته پرونده را به کميته انضباطي فيفا ارسال مي کند.
بله قبول دارم پول نمي شود ولي در ادامه با توجه به فشارهاي لازم و سخت گيري کميته انضباطي به پول خواهيم رسيد. اما در مورد کمک کميته انضباطي هم بايد بگويم، اين کميته هم يک زماني که معمولاً سه هفته است را در اختيار آن فرد يا باشگاه قرار مي دهد و در اين مدت زمان بايد به تعهدات خود عمل کند. در غير اين صورت آن حکم اجرا مي شود. قطعاً يک نوع ممنوعيت و محروميت شامل حال آن فرد خواهد شد.
من نمي دانم چه صحبتي بين اسکوچيچ و فدراسيون مطرح شده است. ما با فدراسيون فوتبال طرف نيستيم که بخواهد موافقت کند يا مخالفت. با طرح شکايت از اسکوچيچ در کميته تعيين وضعيت فيفا، ادعا کرديم اين مربي بايد به صنعت نفت غرامت پرداخت کند و مستند ما هم اين بود طبق توافق نامه اي که باهم امضا کرده بوديم اگر اسکوچيچ پس از جدايي از تيم ما تا پايان فصل با يک تيم ايراني قرارداد ببندد، بايد مبلغي را پرداخت کند؛ بنابراين اگر فدراسيون دوست دارد مي تواند بدهي و غرامت سرمربي تيم ملي را بدهد.
وضعيت تيم هاي نفتي بهتر نشده است. فقط بحث صنعت نفت آبادان نيست چراکه هيچ پالس مثبتي در طول اين مدت نداشتيم اما با پالس هاي منفي تا دلتان بخواهد مواجه شديم. تکليف همه تيم هاي نفتي طبق زماني که وجود دارد بايد تا شهريورماه مشخص شود. شنيده ام که کارگروه هايي هم در وزارت نفت تشکيل شده اند که در حال بررسي راهکارهايي هستند که اين تيم ها را از اين وضعيت خارج کنند. اميدوارم که هر کار گروهي وجود دارد سريع تر اين کار را انجام دهد چراکه فاصله اي با ليگ برتر فصل بعد نداريم و فقط يک ماه زمان داريم تا تيم را ببنديم و آماده کنيم. البته تصورم اين نيست که بودجه اي به ما بدهند و فکر مي کنم البته ما بيش از 60 درصد از مطالبات بازيکنان را پرداخت کرده ايم.
با برگزاري قرعه کشي مرحله نيمه نهايي مسابقات جام حذفي در فصل 99-98، چهار تيم حاضر در اين مرحله رقباي خود را شناختند. قرعه کشي مرحله نيمه نهايي مسابقات جام حذفي، 98-99 از ساعت هفته گذشته در محل سازمان ليگ برگزار شد. در اين مرحله تيم هاي استقلال، پرسپوليس، تراکتور و نفت مسجد سليمان حضور دارند. استقلال با شکست سپاهان به اين مرحله رسيد،پرسپوليس شهرداري ماهشهر را شکست داده بود،تراکتور از مس کرمان عبور کرد و نفت مسجد سليمان با پيروزي مقابل شاهين بوشهر به اين مرحله رسيد. پس از قرعه کشي صورت گرفته مشخص شد تيم فوتبال نفت مسجد سليمان بايد درتبريز به مصاف تيم تراکتور برود. رحله نيمه نهايي جام حذفي روزهاي 4 و 5 شهريور برگزار خواهد شد.
سرمربي تيم فوتبال نفت مسجد سليمان از قرعه تيمش در مرحله نيمه نهايي جام حذفي راضي است و اميدوار است تيمش را در فينال ببيند.
مهدي تارتار بعد از قرعه کشي جام حذفي گفت: فرقي نمي کند در جام حذفي به چه تيمي برخورد کنيد. هر 3 تيم ديگر حاضر در نيمه نهايي حذفي از نظر امکانات و شرايط سخت افزاري وضعيتي عالي دارند و ما اصلا با آنها قابل مقايسه نيستيم. با اين حال قسمت اين بوده با تراکتور بازي کنيم. من به توانايي بازيکنانم ايمان دارم و ترديد ندارم انها هم قسم خواهند شد تا ليگ برتر و جام حذفي را به بهترين شکل به پايان برسانند. اميدوارم با صعود به فينال حذفي دل هواداران را شاد کنيم. هدف هر چهار تيم براي قهرماني است . من فکر مي کنم کار تقريبا راحت تري داريم. البته همانطور که گفتم تمام تيم ها در اين مرحله قوي هستند و به قول معرف تيم ضعيف وجود ندارد. ما اگر مي خواهيم قهرمان شويم بايد همه را شکست دهيم.
تارتار در ادامه متذکر شد: با همه موضوعاتي که گفتم ما تمرکزمان روي قهرماني جام حذفي است. رقباي سرسختي را در حذفي پشت سر گذاشتيم و حالا که به اينجاي رقابت ها رسيديم کوتاه نمي آييم. تمام تمرکزمان روي اين است که بتوانيم به فينال حذفي برسيم و اميدوارم به اين مساله مهم دست پيدا کنيم.
سرمربي نفت مسحد سليمان در ادامه در خصوص تيم تراکتور گفت: شناخت خوبي از حريف خود داريم . دو مرتبه در طول ليگ با آن ها بازي کرديم و حالا نوبت پيروزي نفت مسجد سليمان است. با اينکه بازي در تبريز است اما ميدانيم چگونه بر تيم پر مهره تراکتور غلبه کنيم.
مهين ابوعلي همکار فرزند نفتي که در رشته ورزشي سنگ نوردي و کوهنوردي فعاليت مي کند موفق شد در يک برنامه کوهنوردي به قلل بالاي 4 هزار متر صعود کند.
مهين ابوعلي که از ورزشکاران نفت اميديه به حساب مي آيد، موفق شد در يک برنامه کوهنوردي در ارتفاعات رشته کوه زاگرس به قله4221 متري کلونچين زرد کوه بختياري صعود کند.
مهين ابوعلي فقط در رشته کوه فعاليت نمي کند بلکه او هم زمان با کوه نوردي در سال 1378 عضو تيم بسکتبال نفت اميديه بوده است. اين بانوي فرزند نفتي 4 سال سابقه سنگ نوردي دارد. 14 سال در رشته کوه. 3 سال عضو تيم فريزبي، 3 سال عضو تيم آمادگي جسماني و يک سال هم فعاليت در رشته تيرکمان فعاليت داشته است.
مهين ابوعلي در مدت زمان فعاليت هاي ورزشي خود موفق شده در رشته کوه به ارتفاعات خائيز، قله توچال، ارتفاعات منگشت، ارتفاعات انديکا و تاراز،صعود به ارتفاعات سي سخت ياسوج و به قله کلونچين زرد کوه بختياري صعود کند و نيز در رشته اي ديگر نيز مقام اول استاني بسکتبال، اول استاني سنگ نوردي و ورود به مسابقات کشوري و سوم مسابقات داخل سالن، مقام دوم آمادگي جسماني،2 مقام دوم تيمي استاني فريزبي و مقام اول اسکات ثابت ورزش هاي همگاني اميديه را کسب کند.
تيم فوتسال نفت اميديه که در ليگ دسته يک فوتسال باشگاه اي ايران حضور دارد، در يک قدمي صعود به ليگ برتر قرار گرفت.
در بازي رفت مرحله نيمه نهايي مسابقات فوتسال دسته اول باشگاه هاي کشور، تيم هاي نفت اميديه و کراپ الوند قزوين در سالن ولايت اميديه مقابل يکديگر صف آرايي کردند که بازي با تساوي يک بريک به پايان رسيد.
حسن حياتي براي نفت اميديه گل زني کرد و گل تيم کراپ الوند قزوين نيز توسط بهروز جعفري به ثمر رسيد.ديدار برگشت اين مرحله در سالن يادگار امام الوند برگزار مي شود.برنده بازي تيم هاي نفت اميديه و کراپ الوند قزوين در ديدار فينال به مصاف برنده بازي تيم هاي فولاد سيرجان و فودکا تهران مي رود.تيم هاي صعودکننده به فينال جواز حضور در مسابقات فصل آينده ليگ برتر فوتسال باشگاه هاي کشور را دريافت مي کنند.فينال مسابقات فوتسال دسته اول باشگاه هاي کشور 28 مرداد سال جاري برگزار مي شود.
تيم فوتسال ملي حفاري اهواز از رسيدن به فينال ليگ برتر فوتسال بازماند تا سرپرست اين تيم بگويد تيمش به رغم شايستگي که داشت از رسيدن به فينال بازماند و کرونا يکي از دلايل عدم موفقيت اين تيم بود و حالا بايد در ديدار رده بندي حضور پيدا کند.منيژه زيبا، سرپرست تيم فوتسال بانوان ملي حفاري در اين خصوص گفت: به نظرم قهرمان واقعي ليگ، تيم ملي حفاري است و اگر مسابقات به خاطر کرونا متوقف نمي شد، ما حتماً بااقتدار در پلي آف نيز قهرمان مي شديم. زيبا در خصوص عدم راه يابي تيم ملي حفاري به فينال ليگ برتر فوتسال بانوان کشور گفت: تيم ما با پنج روز تمرين که سه روز آن با تيم کامل بود، خود را براي بازي با سايپا آماده کرد. شايد بين چهار تيم راه يافته به پلي آف، تنها تيمي بوديم که با اين تعداد کم جلسات تمريني در مسابقات شرکت کرديم. تمرينات ما در هواي گرم خوزستان و در غياب دو بازيکن اصلي مان که مصدوم بودند، انجام شد ولي فقط به خاطر تمکين از دستور فدراسيون پا به سالن مسابقه گذاشتيم و اين باخت و عدم رسيدن به فينال نيز چيزي از ارزش هاي تيم و بازيکنانم حفاري کم نمي کند.سرپرست ملي حفاري که از اين وضعيت ناراحت بود در ادامه گفت: تيم سايپا در حالي مقابل ما بازي کرد که شنيديم برخلاف ادعايشان مبني برنداشتن تمرين، حدود 2 ماه بود که با حداکثر اعضاي تيم تمرين داشتند. به هرحال در نيمه اول اين مسابقه، 2 تيم پاياپاي بازي کردند و البته حفاري در اين نيمه، فرصت هاي زيادي را از دست داد. در نيمه دوم نيز به علت ضعف بدني ناشي از عدم تمرين تيم ما و همچنين هماهنگي تيم حريف، سايپا بهتر کارکرد و دوگلي هم که زدند بر اساس شايستگي آن ها و در مقابل بي دقتي بازيکنان ما بود.سرپرست تيم فوتسال بانوان ملي حفاري افزود: به هرحال به نظرم قهرمان واقعي ليگ، تيم ملي حفاري است و اگر مسابقات به خاطر کرونا متوقف نمي شد، ما حتماً بااقتدار در پلي آف نيز قهرمان مي شديم. به تيم سايپا که بعد از تيم خودم و تيم پويندگان شيراز، تيم موردعلاقه ام است، بابت رسيدن به فينال تبريک مي گويم و براي اين تيم، آرزوي موفقيت در فينال رادارم.زيبا در پايان نيز با قدرداني از مديرعامل شرکت ملي حفاري، مديريت منابع انساني و مديريت خدمات اين شرکت، گفت: در اين چند سالي که در فوتسال فعاليت مي کنم، واقعاً براي اولين بار در مقابل آقاي محمد نيا، مديرعامل باشگاه شرمنده شدم و از او براي حمايت همه جانبه اش، تشکر ويژه دارم. همچنين از مربيان و تدارکات زحمتکش تيم و تک تک بازيکنانم سپاسگزارم و خوشحالم آن ها را با سلامتي روانه خانه کرديم.تيم حفاري که دور مقدماتي در صدر جدول قرار داشت در ديدار رفت پلي آف در تهران را با نتيجه 4 بر 3 سايپا را شکست داده بود، شانس نخست صعود به فينال بود ولي در عين ناباوري بازي برگشت در خانه را با دو گل واگذار کرد تا راهي ديدار رده بندي شود.
گارد رأس تيم ملي و تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام اميدوار است تيم ريشه داري چون پتروشيمي منحل نشده و براي فصل آينده نيز در ليگ بسکتبال بماند، چراکه جايگزين پيدا کردن براي چنين تيم هايي سخت است. در همين رابطه و نيز فصلي که گذشت و نيز برنامه آينده و اينکه پتروشيمي در ليگ بماند با سجاد مشايخي گارد رأس تيم بسکتبال پتروشيمي گفتگويي داشتيم که باهم مي خوانيم.
سجاد مشايخي در ابتدا درباره ادامه همکاري اش با تيم پتروشيمي بندر امام براي فصل آينده ليگ برتر بسکتبال، گفت: متأسفانه هنوز خبري از حضور تيم فصل گذشته من يعني تيم پتروشيمي در فصل جديد نيست و بايد ببينيم که اعلام آمادگي مي کند يا خير. شرايط چند تيم خوب ديگر هم معلوم نيست و همچنين بايد ببينيم مسئولان فدراسيون مي توانند اجازه شروع ليگ را از ستاد ملي مبارزه با کرونا بگيرند يا نه. گفته مي شود ليگ تا يک ماه آينده آغاز خواهد شد، اما بااين وجود فعلاً کسي از باشگاه به من زنگ هم نزده و بايد ببينيم شرايط تيم پتروشيمي چگونه خواهد شد. ملي پوش پتروشيمي بابيان اينکه اميدوار است پتروشيمي در ليگ برتر بسکتبال بماند، ادامه داد: تا به اين لحظه تکليف مشخص نيست و من شخصاً اميدوارم تيم پتروشيمي براي حضور در فصل جديد ليگ اعلام آمادگي کرده و منحل نشود. پتروشيمي جزو تيم هاي ريشه دار بسکتبال ايران است که هرساله سرمايه گذاري خوبي مي کرد. قطعاً نبود چنين تيم هايي به اين رشته صدمه مي زند و به اين سادگي ها نمي شود براي آن ها جايگزين انتخاب کرد، کار سختي است.
گارد رأس ملي پوش تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام، در پاسخ به اين سؤال که آيا بحث منحل شدن اين تيم به صورت قطعي اعلام شده يا فعلاً در حد بحث است؟ توضيح داد: درواقع فعلاً بحث اين موضوع مطرح شده است، اما باشگاه پتروشيمي در مدت زماني که براي اعلام آمادگي تيم ها جهت حضور در ليگ مشخص شده بود، حضورش در فصل آينده را به فدراسيون اطلاع نداده است. فعلاً بايد ببينيم که باشگاه پتروشيمي چگونه تيم داري مي کند، آيا مانند سال هاي قبل با سرمايه گذاري خوب و جذب ملي پوشان وارد ليگ برتر مي شود يا اينکه با بازيکنان جوان و در دسته پايين تر تيم داري خواهد کرد!
ملي پوش تيم پتروشيمي در مورد شرايط فعلي خود با توجه به تعطيلي طولاني مدت بسکتبال و تمرينات نيز گفت: خوشبختانه شرايط خوبي دارم. من هرروز در دو نوبت صبح و بعدازظهر به صورت اختصاصي تمرين مي کنم. شرايط خوبي دارم و سعي مي کنم بدنم را در آمادگي مطلوبي حفظ کنم که براي همين بعدازظهرها وزنه مي زنم.
مشايخي در پاسخ به اين سؤال که آيا با هر چه سريع تر برگزار شدن ليگ بسکتبال موافق است يا خير؟ ‘گفت: اين موضوع ابتدا به اين بستگي دارد که ستاد مبارزه با کرونا اجازه بدهد يا خير، اما ليگ هرچه زودتر برگزار شود بهتر است. به هرحال خيلي وقت است که ليگ و بسکتبال تعطيل شده و اين تعطيلي بلندمدت به تيم ملي لطمه مي زند. تعطيلي بلندمدت باعث مصدوميت بازيکنان و ملي پوشان مي شود. برگزاري ليگ باعث مي شود تا ملي پوشان دوباره تمرينات را از سر گرفته و براي مسابقات آماده شوند، همچنين اگر بتوانيم ليگ را زودتر برگزار کنيم بازي ها قبل از عيد به پايان مي رسند که در آن شرايط مي توان بازي ها و اردوهاي برون مرزي يا داخلي مقدماتي براي تيم ملي برگزار کنيم. اگر ليگ زودتر تمام شود يک فرصت مناسب براي آماده سازي تيم ملي جهت حضور موفق در المپيک باقي مي ماند.
او در پاسخ به سؤال که آيا تعطيلي بلندمدت به سطح فني فصل جديد ليگ آسيب مي زند؟ توضيح داد: بايد ببينيم تيم ها چگونه برنامه ريزي مي کنند. اينکه تيم ها چگونه بازيکنان خود را به هماهنگي کافي برسانند و آيا اردوهاي خارجي برگزار مي کنند بسيار مهم است. همچنين بستگي دارد که تيم ها چقدر زمان آماده سازي داشته باشند. ازنظر من يک ماه تا يک ماه و نيم مي تواند براي تيم ها کافي باشد، به هرحال بازيکن حرفه اي هم بايد در حال حاضر به صورت انفرادي تمرين کند که اگر اين اتفاق رخ ندهد، يک مقدار کار سخت تر خواهد شد.
ملي پوش بسکتبال پتروشيمي، در پاسخ به اين سؤال که آيا تعويق المپيک به سود تيم ملي ايران بود يا خير؟ گفت: براي تيم ملي بسکتبال فرقي نمي کند و بستگي به برنامه ريزي دارد. همه بازيکنان تيم ملي فصل گذشته ليگ خوبي را پشت سر گذاشته و از جام جهاني آمده بودند، به همين دليل در شرايط خوبي جهت حضور دربازي هاي المپيک قرار داشتند. سال گذشته در ليگ چند تيم خيلي خوب داشتيم و همين موضوع باعث بالا رفتن سطح آمادگي بازيکنان بود. امسال هم بستگي به اين دارد که همانند سال گذشته برنامه هاي خوبي را تدوين کنيم. خيلي از بازيکنان براي اينکه آماده باشند به ليگ پويا نياز دارند. بايد همانند سال گذشته خارجي هاي خوبي وارد ليگ شوند و تيم هاي سرمايه گذار خوبي فعال باشند، نه اينکه فقط اسم بزرگ برخي تيم ها در ليگ باشد. همه بايد حمايت کنند تا سطح بازي ها را ارتقا دهند.
مشايخي در پاسخ به اين سؤال که آيا مبلغ قرارداد فصل گذشته اش با تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام را دريافت کرده است؟ گفت: قراردادها آپشن دار بود و هنوز آپشن ها را نگرفته ايم. فدراسيون نگفت چه تيمي اول و دوم است و گرگان هم فعلاً درخواست بازنگري در مورد تصميم فدراسيون را داده است. هنوز هم مشخص نيست که چه تيمي از ايران به رقابت هاي آسيايي خواهد رفت. فعلاً بلاتکليف هستيم و به همين دليل مسئولان باشگاه به همه يک پولي داده اند، اما آپشن هايي که قرار بود بدهند را نه، فعلاً منتظر هستيم تا اگر حقمان مشخص شد تسويه ها صورت بگيرد.
گاردراس تيم ملي پتروشيمي در پايان درباره پيشنهاد احتمالي خارجي نيز گفت: فعلاً هيچ کجاي دنيا بسکتبال را شروع نکرده اند، اما شخصاً دوست دارم در ليگ هاي خارجي بازي کنم. فعلاً خبري نيست و ان شاءالله در آينده خبرهاي خوبي برسد. در حال حاضر اولويتم با پتروشيمي است اما اگر نخواستند به تيم ديگري مي روم.
سجاد مشايخي در خصوص اينکه آيا در اين فصل شانس قهرماني داشتند، گفت: اگر ويروس کرونا نبود و مرحله پلي آف برگزار مي شد ما اين شانس را داشتيم، که در اين فصل قهرمان شويم. تيم بسيار خوبي داشتيم و درعين حال خيلي آماده بوديم. اما متأسفانه کرونا همه چيز را به هم ريخت و ما نتوانستيم شانس قهرماني خود را امتحان کنيم. من فکر مي کنم شانس نخست قهرماني بوديم.
تيم فوتبال اميد باشگاه نفت اميديه توانست پس از صعود از مرحله مقدماتي و نيمه نهايي رقابت هاي فوتبال اميدهاي باشگاه هاي ايران جواز حضور در مرحله نهايي اين مسابقات را به دست بياورد.
در ادامه به علت شيوع ويروس کرونا مسابقات تعطيل شد تا اينکه درنهايت فدراسيون فوتبال در تصميمي جديد دستور صعود تيم فوتبال نفت اميديه را به دليل حضور در جمع چهار تيم پاياني مسابقات به ليگ برتر اميدهاي کشور صادر کرد.
بدين ترتيب تيم فوتبال اميد نفت اميديه از فصل آينده در رقابت هاي ليگ برتر اميدهاي باشگاه هاي ايران حاضر خواهد شد.
تيم فوتبال نفت اميديه با صعود به ليگ برتر افتخاري ديگر براي ورزش و فوتبال رقم زد.
شايان ذکر است، عليرضا آلبوغبيش (سرمربي)، طالب غبيشاوي،امين قدمي،رامين شيرعلي و حسين شيرعلي (مربيان)، رضا روزبه(مدير فني و نماينده باشگاه)، ايمان چراغانيان (سرپرست) هدايت تيم نفت اميديه را در فصل گذشته به عهده داشتند.
سرمربی تیم فوتبال نفت امیدیه:
سرمربي تيم فوتبال اميد نفت اميديه در گفتگو با مشعل بعد از صعود به ليگ برتر، گفت: تيم من در مسابقات اميدهاي دسته اول باشگاه هاي کشور در دو مرحله در گروه مرگ قرار گرفتيم اما با همدلي، پشتکار و برنامه ريزي موفق شديم به ليگ برتر اميدهاي کشور صعود کنيم.
عليرضا آلبوغبيش که از صعود تيمش خوشحال بود، در ادامه ضمن بيان اين مطلب افزود: رقابت هاي فصل اخير ليگ دسته اول اميدهاي کشور ابتدا با حضور 35 تيم در 5 گروه 7 تيمي برگزار شد که تيم نفت اميديه با تيم هاي صنعت نفت آبادان، فجر سپاسي شيراز، فولاد اکسين ايذه، شهباز اهواز، فولاد ياسوج و کارگر بنه گز بوشهر هم گروه شد که در فاصله 2 هفته مانده به پايان مسابقات صعود خو را به مرحله دوم قطعي کرديم. سپس وارد مرحله دوم مسابقات شديم که در اين مرحله نيز مسابقات با حضور15 تيم و در 3 گروه 5 تيمي برگزار شد. تيم نفت اميديه در اين مرحله با تيم هاي صنعت نفت آبادان، خيبر خرم آباد،گل گهر سيرجان و مقاومت ساري هم گروه شد. بازي ها هم به صورت متمرکز در سيرجان برگزار شد، که در اين مرحله نفت آبادان را با نتيجه 5بر 1شکست داديم، مقابل مقاومت ساري 3 بر صفر پيروز شديم و در مقابل خيبر خرم آباد 2 بر1 به برتري دست پيدا کرديم و پس از تيم گل گهر سيرجان به جمع چهار تيم مرحله نهايي صعود کرديم و با توجه به بحث ويروس کرونا و بنا بر تصميم فدراسيون فوتبال هر چهار تيم راه يافته به مرحله نهايي به مسابقات فصل آينده ليگ برتر اميدهاي کشور صعود کردند. آلبوغبيش همچنين يادآور شد: قبل از آغاز مسابقات ليگ دسته اول اميدهاي کشور به منظور آمادگي و حضور مقتدرانه در رقابت ها با تيم هاي بزرگ سالان خيبر خرم آباد،فولاد نوين اهواز،نفت و گاز گچساران بازي هاي تدارکاتي برگزار کرديم که اين امر در صعود ما به ليگ برتر مؤثر بود. وي همچنين يادآور شد: تيم فوتبال نفت اميديه با 85 درصد از بازيکنان بومي و شرکتي موفق به صعود به ليگ برتر شد. آلبوغبيش در پايان اين گفتگو از تلاش بازيکنان، کادر فني، هواداران ، مسئولين و امور ورزش شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري که در راستاي صعود اين تيم به ليگ برتر نقش داشتند، تشکر و قدرداني کرد.
کارکنان بسيجي کوهنورد نفتي پايگاه شهداي غدير مرکز انتقال نفت يزد به ارتفاعات رشته کوه شيرکوه يزد صعود کردند.
عليرضا کريمي فرمانده پايگاه بسيج شهداي غدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، منطقه جنوب شرق مرکز انتقال نفت يزد با اشاره به اين خبر، گفت: گروه کوه پيمايي بسيجيان مرکز انتقال نفت يزد در راستاي توسعه ورزش همگاني و نيز سلامت و نشاط کارکنان به مناسبت سالگرد پيروزي عمليات مرصاد ياد و خاطره شهدا و رزمندگان اين عمليات طي يک برنامه کوه پيمايي به ارتفاعات رشته کوه هاي شيرکوه يزد صعود کردند.
در این دوران پراسترس و کرونا
در اين روزهاي کرونايي که همچنان ادامه دارد و ممکن است در ماه هاي آينده همراه ما باشد، لازم است آرامش و دوري از هر نوع استرس و فکر و خيال را براي خودمان نگه داريم يا ايجاد کنيم. بسياري از ما همراه با خانواده و عزيزانمان در معرض تلفيقي از مشکلات جسماني، اجتماعي، شغلي و خانوادگي و يا مشکلات اقتصادي و معيشتي قرار داريم و کمتر کسي است که اين دغدغه ها را در زندگي روزمره خود نداشته باشد. به خصوص در اين روزها و ماه هاي سخت و پر استرس کرونايي که با هر ديدار خانوادگي و دوستانه يا کاري يا يک خريد و تردد در شهر نگران بيمار شدن و نشانه هاي ظاهري هستيم و با هر سلفه و عطسه و علائم ديگر بيماري توهم کرونا داريم، خواب از چشممان مي رود و با نگراني ممکن است ساعت ها حالمان بد باشد. همين حال بد، بي خوابي يا استرس مي تواند روز سلامت و کيفيت زندگي در آن روز تاثير بگذارد و به همين دليل است که بسياري از کارشناسان و پزشکان توصيه کرده اند براي دوري از انواع بيماري و به خصوص کرونا لازم است قبل از هر مراقبتي روحيه و حال و هواي مثبت و خوبي را کنار خواب و تغذيه مناسب داشته باشيم. براي اين شرايط توصيه هاي خوبي هم وجود دارد که در ادامه مرور مي کنيم و تا اگر در جريان شرايط زندگي از آن غافل شده ايم، يادآوري شود.
*فکرهاي منفي از گذشته و آينده به خسته کردن ما مي انجامد. قرار نيست بدون فکر کردن درباره زندگيمان از همه مسائل بگذريم اما لازم نيست دچار وسواس فکري شويم و به قول روانشناسان با نوشخوار فکري خودمان را آزار دهيم. بهتر است در هر شرايطي نيمه پر ليوان را را ببينيم و براي خودمان انگيزه هاي جديد و لذت هاي کوچک ايجاد کنيم. تغيير حالت نگاه شما که مسير و جهت زندگي را متحول مي کند. با اين اقدامات دروني کوچک قدرت دروني و بيروني خودتان را افزايش مي دهيد و در عين حال نشانه و اثرگذاري روي افراد خانواده و همراهانتان داريد.
*بسياري از ما ممکن است اشتباهات کوچک و بزرگ زيادي در زندگي داشته باشيم که بعد از سال ها همچنان خودمان را براي آنها سرزنش مي کنيم. اين سرزنش دروني چيزي جز آسيب نيست و و تاثيري در اصل ماجرا ندارد. اگر لازم به به عذرخواهي يا جبران بوده آن را انجام دهيد و خودتان را به آرامش برسانيد و يا در ادامه با فراموش و عدم بازخواني ماجرا پرونده آن را در گذشته ببنديد و يادتان باشد که زندگي در همين لحظه جاري است.
*شبکه هاي اجتماعي و شنيدن اخبار روزانه مي تواند اثرات منفي روي روحيه ما داشته باشند. خوب است که درجريان تحولات و اتفاقات اطرافمان باشيم اما زياده روي در اين موضوع است که نگران کننده مي شود. بهتر است در شرايطي که حال و هواي خوبي نداريد از اين اخبار دور بمانيد و سرتان را به کارهايي که برايتان جذابيت دارد گرم کنيد. اخبار و اتفاقات در دنيا هيچ وقت تمام نمي شوند اما حال آن روز شما اگر بد باشد قابل جبران نيست.
*خاصيت اخبار و اتفاقات ناگوار و استرس زا همين در لحظه اتفاق افتادن و غافلگير کردن است و ممکن است در يک لحظه ما را دچار حال بد کند. بهتر است در اين شرايط خودمان را از آن شرايط محيطي و افراد و موقعيت مکاني دور کنيم يا حواسمان را به کاري ديگر که شرايط متفاوتي دارد پرت کنيم تا ذهنمان مشغول آن موضوع ديگر باشد. بهتر است در اين شرايط موضوع مثبت و نسبتا سرگرمي را براي دور کردن اين افکار و حالات بد و منفي در نظر بگيريم. مثلا من دست بافته هايي دارم که در اوج زمان مشغله ذهني سراغ آنها مي روم، بعضي ها با ظرف شستن يا باغباني و گل و گياه آرام مي شوند. هر کسي مي تواند اين راه فرار راه براي خودش پيدا کند.
*براي هر موضوع منفي و نگران کننده و استرس زايي يه زمان بگذاريد؛ قرار نيست براي آن موضوع کل روز يا چند روز را اختصاص دهيد و حال بد را از يک روز به روز بعد بکشانيد. اگر موضوعي است که قابليت حل شدن دارد ساعتي به راه حل فکر کنيد و اگر قابل حل نيست آن را بگذاريد براي زماني که بتوانيد بهتر درباره اش فکر کنيد و آناليز بهتري از آن داشته باشد. درباره افکار منفي و استرس ها هم که پايه و اساس ندارند هم تکليف روشن است ؛ بيشتر از چند دقيقه نبايد طول بکشيد.
* صبح را با فکر مثبت شروع کنيد و در طول روز به فعاليت و ورزش بپردازيد تا بدنتان به اندازه کافي براي يک خواب راحت آمادگي داشته باشد. اگر به اندازه کافي خواب نداشته باشيد و يا بي موقع و زياد خوابيده باشيد، برنامه استراحت به هم ريختگي دارد و بي حالي و بدخوابي سيستم بدن را برهم مي ريزد. خوابيدن براي موقعيت هايي که فشار عصبي و روحي و استرس بالايي وجود دارد هم مي تواند بهترين رويکرد باشد؛ در اين شرايط اگر بتوانيد کمي استراحت کنيد، ذهنتان آرام مي گيرد و اگر لازم به تصميم هم باشد، بعد از خواب بهتر مي توانيد تصميم بگيريد.
*ممکن است خودمان متوجه نباشيم اما در بسياري از موارد افرادي از ميان دوستان و همکاران و حتي اعضاي خانواده دليل استرس و فکر و خيال يا امواج منفي براي ما هستند. روانشناسان عنوان «سمي» را براي اين افراد انتخاب کرده اند. افرادي که با افکار، حرف ها، استدلالات و اخبار منفي که دائما با خودشان نوشخوار مي کنند، همين بار منفي را به دليل همنشيني به ما هم منتقل مي کنند. در بسياري از موارد اين افراد و ما نسبت به اين بار منفي و اثرگذاري ناآگاه هستيم و متوجه نمي شويم حالمان چرا يکباره بد مي شود. بهتر است اين افراد سمي اطرافمان را هم شناسايي کنيم.
تازه شد آوازه خوبي، گلستان ترا
نغمه سنج نو، مبارک باد، بستان ترا
خوان زيبايي به نعمت هاي ناز آراست، حسن
نعمت اين خوان گوارا باد مهمان ترا
مدعي خوش کرد محکم در ميان دامان سعي
فرصتش بادا که گيرد سخت دامان ترا
باد، پيمان تو با اغيار يارب استوار
گرچه امکان درستي نيست پيمان ترا
صد چو وحشي بسته زنجير عشقت شد ز نو
بعد از اين گنجايش ما نيست زندان ترا
*وحشي بافقي
شهر خاموش آلبومي بي کلام از کيهان کلهر، موسيقي دان و نوازنده ايراني است. اين آلبوم در سبک هاي موسيقي کلاسيک در سال 87 منتشر شده است اما همچنان پس از سال ها طرفداران خودش را دارد. اين آلبوم از 4 قطعه که در مجموع 53 دقيقه هستند، تشکيل شده است. سبک اصلي اين آلبوم موسيقي کلاسيک بين المللي ست که در کنار آن موسيقي خاورميانه، سنتي ايراني، کردي و موسيقي محلي خراساني نيز به کار رفته اند کيهان کلهر در همين روزهاي کرونايي که شرايط برگزاري کنسرت وجود ندارد به همراه گروه خود اين آلبوم را دو بار به صورت آنلاين براي مخاطبان خود اجرا کرد.
رمان آخرین انار دنیا با عنوان اصلی «دواهه مین هه ناری دونیا» اثر نویسنده کُرد، بختیار علی است که برای اولین بار در سال ۱۹۹۶ در کشور سوئد چاپ شد. بختیار علی که پرکارترین و پرتیراژترین نویسنده کرد لقب گرفته است در سال ۱۹۶۱ در سلیمانیه کردستان عراق به دنیا آمد. در این رمان که به سبک رئالیسم جادویی نوشته شده است در ابتدای کتاب با دو داستان به ظاهر متفاوت روبه رو هستیم. هر دو داستان از زبان مظفر صبحدم روایت می شود.
در بخش هایی از کتاب آمده است: «از دنیا به خشم آمده بودم، از آسمان، از جهان، از هر کس دور و نزدیک که روی این سیاره در امور زندگی دخالت داشت. از هرکس که روی زمین خودش را نماینده ملکوت می دانست، هرکس که سریاس ها را به آن مصیبت ها دچار کرده بود. اما نمی دانستم خشم خودم را متوجه چه کسی کنم. سرم را زیر آب شیر دستشویی گرفتم. سعی کردم خودم را آرام کنم. دیدن آن همه زخم بر تن یک انسان هرکسی را وادار می کرد در بی گناهی خود تردید کند. دیدن آن سالن و راهرو ها و بخش هایی پر از انسان های زخمی، به اندازه ای دردناک بود که تمام موجودات جهان احساس گناه کنند...»
این کتاب کرد زبان را مریوان حلبچه ای ترجمه و انتشارات ثالث منتشر کرده است.
اين فيلم ماجراي زندگي هفت دختر افغاني و ايراني را در هفت اپيزود به صورت سکانس - پلان روايت مي کند. «هفت و نيم» قصه دختراني است که جمعه شب مراسم عروسي آنها برگزار شود اما هر کدام از آنها به نوعي درگير مسئله اي هستند. اين فيلم به کارگرداني نويد محمودي و تهيه کنندگي جمشيد محمودي از 14 مردادماه در سايت هاي آنلاين فيلم قابل دسترسي و خريد است. اين فيلم همچنين براي اولين بار در جشنواره فيلم بوسان به نمايش درآمد. هفت و نيم در سومين حضور بين المللي خود در جشنواره بين الملل فيلم بلک مووي 2020 سوئيس به نمايش درآمد. ندا جبرائيلي، هستي مهدوي، آناهيتا افشار، فرشته حسيني، شيدا خليق، افسانه کمالي، متين حيدري نيا، شادي مختاري، آتيه جاويد از جمله بازيگران اين فيلم هستند.
گفت و گو با یکی از مولفان خانواده بزرگ پخش فرآورده های نفتی
مشعل محمدرضا يگانه يکي از فعالان مجموعه پخش فرآورده هاي نفتي است که در سالهاي فعاليت خود در کنار فعاليتهاي اجرايي و عملياتي خود تلاش کرده تا زمينه ساز تغييري مهم در مجموعه خود باشد. او در اين سالها تلاش کرده تا کتابي هفت جلدي با عنوان « اصول کلي عمليات دريافت ، نگهداشت و توزيع فرآورده هاي نفتي» را تهيه کند. با او درباره تاليف اين کتاب و حوزه کاري اش گفت و گو کرديم.
او مي گويد: پس از تحصيل در رشته پتروشيمي ، کارشناسي ارشد را در حوزه پليمر گذراندم و در اين سالها بواسطه علاقمندي به حوزه كاربرد استراتژي ، يکبار ديگر مقطع کارشناسي ارشد ، مديريت اجرايي را خواندم . البته آغاز خدمت درصنعت پتروشيمي ، دو دوره آموزشي را در شرکتهاي بزرگ آلماني و بلژيکي و داخلي گذرانده ام و در نتيجه اين دوره هاي تحصيلي و آموزشي توانستم آموخته هاي خود را بصورت اين کتاب مكتوب کنم. ولي علاقه اي كه ازآغاز به صنعت نفت داشتم نيز محركي وزين درنگارش اين اثر بود.
او مي گويد شروع حضورش در خانواده بزرگ نفت با همکاري در چند پروزه پتروشيمي از سال 79 بوده است و مي افزايد: سالها در حوزه هاي طراحي ، نصب و بهره برداري ازمجتمع هاي مختلف پتروشيمي خصوصا پتروشيمي امير کبير و بندر امام حضور داشتم و با شرايط کاري اين مجموعه ها به خوبي آشنا شدم و از سال 87 نيز بدليل علاقمندي به حوزه هاي مصرف فرآورده هاي نفتي وارد شرکت ملي پخش شدم.
او افزود: با ورودم به شرکت پخش و بخش هاي مختلف آن خلائي را احساس کردم که بيشتر در بخش عمليات اجرايي وجود داشت. بسياري از برنامه هاي اجرايي و فرآيندها مستند نبودند و متدولوژي و شيوه کاري به روز و مشخصي وجود نداشت. دستورالعمل هايي از قبل اعلام شده بود که پيش زمينه مشخصي براي آن اعلام نشده بود تا کارکنان با آگاهي آنها را اجرايي کنند. در عين حال بسياري از اين دستورالعمل ها نياز به معرفي ماخذ داشتند تا براي پروژه ها بتوان همراه با شرايط روز حرکت کرد.
يگانه به آشنايي قبلي خود با حوزه كنترل و اجراي فرآيندها و نصب و بهره برداري از تجهيزات الكترونيكي و مكانيكي در صنعت نفت و رشته تحصيلي خود و علاقه اي که براي معرفي تكنينك هاي نوين دراين خصوص داشت اشاره کرد و گفت: تصميم گرفتم براي آشنايي با فرآورده هاي نفتي و فرآيندهاي مختلف آن و برنامه هاي عملياتي مستند سازي و شيوه کاري را شناسايي و معرفي کنم و به همين دليل شروع به تاليف مجموعه کتابي تحت عنوان اصول كلي عمليات دريافت، نگهداشت و توزيع فرآورده هاي نفتي رادر 7 عنوان کردم که همه امور عملياتي در بخش عمليات هاي شركت پخش فراورده هاي نفتي را توضيح مي دهد و راهنماي شناخت و عمل براي علاقمندان است.
او مي گويد در بسياري از بخش هاي عملياتي تغييرات و تکانه هاي ساختاري و اقتصادي وجود دارد و شرط بقاي مجموعه هاي اجرايي عبور از اين تکانه ها و به روزرساني متناسب با الزامات و استانداردهاي جهاني و استانداردهاي محيط زيستي است. مسئله مهم اين بود که بسياري از اين موضوعات در يک مجموعه جامع جمع آوري نشده بود تا در دسترس همه کارکنان باشد و هر کدام در حوزه کاري خودشان به عنوان يک هندبوک آن را در طور کار در دسترس داشته باشند. خصوصا تازه واردان ، محققان و دانشجويان علاقمند به اين صنعت همواره به دنبال چنين مجموعه اي بودند تا شناخت خوبي را جهت شروع كار و فعاليت خود كسب نمايند.
اين عضو خانواده بزرگ پخش فرآورده هاي نفتي در توضيح کتاب هفت جلدي که تاليف کرده است ، گفت: جلد اول اين کتاب به موضوع " آشنايي با فرآورده هاي نفتي و فرآيندهاي پالايشگاهي" جلد دوم به " آشنايي با انبارهاي فراورده هاي نفتي "، جلد سوم به " آشنايي با روش هاي حمل و نقل و عمليات فرآورده هاي نفتي " ، جلد چهارم به " آشنايي با اصول اندازه گيري کمي و کيفي "جلد پنجم به " شيوه هاي نگهداشت فني و ايمني تاسيسات در انبارهاي نفتي" ، جلد ششم به " آشنايي با تجهيزات فني مورد استفاده در انبارهاي نفتي" و جلد هفتم به آشنايي با اصول ايمني و آتش نشاني در انبارهاي نفت" مي پردازد.
او مي گويد زمينه اين تاليف اسناد و مستنداتي پراکنده بود که آنها را بواسطه آشنايي چند رشته اي و اطلاعاتي که از مجتمع هاي اجرايي و عملياتي داشتم تلفيق کرده و تلاش کردم تا دانش لازم در حوزه مهندسي و پالايش را ارتقاء دهم.
يگانه مي گويد حوزه کاري پخش در مناطق مختلف حساسيت هاي کاري خاص خودش را دارد و در توضيح اين عمليات مي گويد: پخش در هر منطقه مسئوليت عمليات توزيع را با حفظ کيفيت و ايمني فرآورده تا زمان رسيدن به مصرف کننده بر عهده دارد. براي اين کار در هر استان جبهه هاي کاري و مناطق عملياتي تعريف شده است که متناسب با شرايط جغرافيايي و جمعيت مي بايست برنامه ريزي نمايند.
او بعنوان رئيس ناحيه سيارمي گويد رئيس ناحيه مسئوليت تعامل قانونمند با مصرف کننده ، توزيع کننده و عمليات وابسته به دريافت و توزيع و مصرف فرآورده ضمن رعايت اصول ايمني ، عملياتي و مالي را بر عهده دارد و رئيس ناحيه سيار هم جانشين رئيس ناحيه است تا هر زمان رئيس ناحيه حضور نداشت ، جانشين او خواهد بود.
اين عضو خانواده بزرگ پخش مي گويد در حدود 6 سالي که در ساعتهاي حضور در خانه و شبها مشغول پرداختن به تاليف اين کتاب بوده است همسر و فرزندان همراهي خوبي با او داشته اند و مي افزايد: همسرم که دانش آموخته دانشگاه الزهرا است در جريان تاليف اين کتاب با صبرخود همراهي مثال زدني با من داشت و براي زمانهايي که من تمام وقتم را براي کتاب مي گذاشتم با درک بالا همزمان در نگارش، چيدمان و گرافيک به من مشورت نيزمي داد. يگانه مي گويد خانواده او به دليل حضور و زندگي چند ساله در مناطق عملياتي با شرايط يک خانواده نفتي آشنا هستند و با او همراه هستند.
او اظهار اميدواري کرد فارغ از هر گونه دغدغه هاي موجود در سازمان ها ، موضوع نگارش و مستند سازي به يك فرهنگ سازماني دركليه سازمان ها تبديل شود و روزي شاهد ايجاد اثرات تلاش و نگارش ساير همكاران را نيزباشيم.
شرح عکس
انفجار مهيب سه شنبه گذشته (14 مرداد) در بيروت پايتخت لبنان که براثر انفجار مقاديري نيترات آمونيوم در يکي از انبارهاي بندر بيروت به وقوع پيوست، شمار زيادي کشته و زخمي برجا گذاشت. شدت اين انفجار سبب غرق شدن چند شناور در بندر بيروت شد و همه ساختمان هاي واقع در نزديکي محل وقوع انفجار آسيب ديدند. سيلوي بزرگ غلات در بيروت يکي از منابع مهم تامين غلات براي کشور بود که در نتيجه اين انفجار تخريب شد.
معرفی اپلیکیشن
اپليکيشني براي طراحي کامل منزل است که براي طراحي آشپزخانه نيز کاربرد دارد. همانطور که از نام اين اپليکيشن مشخص است، امکان طراحي سه بعدي را فراهم مي آورد و درکنار آن به کاربر اين قابليت را مي دهد که دکوراسيون هر فضايي را مطابق خواسته ي خود طراحي کند.
برنامه اي با کارايي بالا در حوزه طراحي منزل است. تمرکز اين برنامه بيشتر از آنکه بر روي طراحي باشد بر روي ايده هاي مختلف در اين زمينه است. اين اپليکيشن از آرشيوي بهره مي برد که بيش از 1.5 ميليون عکس از خانه ها، آشپزخانه ها و محيط هاي گوناگون ديگر را در خود جاي داده است. اين اپليکيشن رايگان به شما امکان جستجو در بين ايده هاي مختلف براي منزل خودتان را مي دهد و بتوانيد هر کدام از ايده هاي دلخواه خود را بر روي گوشي ذخيره کنيد.
ترکيبي از يک فروشگاه آنلاين و برنامه اي پر از ايده براي طراحي. اين برنامه با بيش از 15 ميليون عکس ايده هايي الهام بخش را براي طراحي آشپزخانه در اختيارتان قرار مي دهد. در فروشگاه آنلاين اين برنامه بيش از 9 ميليون جنس محتلف براي طراحي و دکوراسيون وجود دارد که قابليت طراحي برنامه به شما امکان مقايسه قيمت و تطبيق اين اجناس را در محيطي که طراحي کرده ايد را مي دهد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات