در این دوران پراسترس و کرونا

چطور از خواب و خیال بد دور شویم؟

در اين روزهاي کرونايي که همچنان ادامه دارد و ممکن است در ماه هاي آينده همراه ما باشد، لازم است آرامش و دوري از هر نوع استرس و فکر و خيال را براي خودمان نگه داريم يا ايجاد کنيم. بسياري از ما همراه با خانواده و عزيزانمان در معرض تلفيقي از مشکلات جسماني، اجتماعي، شغلي و خانوادگي و يا مشکلات اقتصادي و معيشتي قرار داريم و کمتر کسي است که اين دغدغه ها را در زندگي روزمره خود نداشته باشد. به خصوص در اين روزها و ماه هاي سخت و پر استرس کرونايي که با هر ديدار خانوادگي و دوستانه يا کاري يا يک خريد و تردد در شهر نگران بيمار شدن و نشانه هاي ظاهري هستيم و با هر سلفه و عطسه و علائم ديگر بيماري توهم کرونا داريم، خواب از چشممان مي رود و با نگراني ممکن است ساعت ها حالمان بد باشد. همين حال بد، بي خوابي يا استرس مي تواند روز سلامت و کيفيت زندگي در آن روز تاثير بگذارد و به همين دليل است که بسياري از کارشناسان و پزشکان توصيه کرده اند براي دوري از انواع بيماري و به خصوص کرونا لازم است قبل از هر مراقبتي روحيه و حال و هواي مثبت و خوبي را کنار خواب و تغذيه مناسب داشته باشيم. براي اين شرايط توصيه هاي خوبي هم وجود دارد که در ادامه مرور مي کنيم و تا اگر در جريان شرايط زندگي از آن غافل شده ايم، يادآوري شود.

*فکرهاي منفي از گذشته و آينده به خسته کردن ما مي انجامد. قرار نيست بدون فکر کردن درباره زندگيمان از همه مسائل بگذريم اما لازم نيست دچار وسواس فکري شويم و به قول روانشناسان با نوشخوار فکري خودمان را آزار دهيم. بهتر است در هر شرايطي نيمه پر ليوان را را ببينيم و براي خودمان انگيزه هاي جديد و لذت هاي کوچک ايجاد کنيم. تغيير حالت نگاه شما که مسير و جهت زندگي را متحول مي کند. با اين اقدامات دروني کوچک قدرت دروني و بيروني خودتان را افزايش مي دهيد و در عين حال نشانه و اثرگذاري روي افراد خانواده و همراهانتان داريد.

*بسياري از ما ممکن است اشتباهات کوچک و بزرگ زيادي در زندگي داشته باشيم که بعد از سال ها همچنان خودمان را براي آنها سرزنش مي کنيم. اين سرزنش دروني چيزي جز آسيب نيست و و تاثيري در اصل ماجرا ندارد. اگر لازم به به عذرخواهي يا جبران بوده آن را انجام دهيد و خودتان را به آرامش برسانيد و يا در ادامه با فراموش و عدم بازخواني ماجرا پرونده آن را در گذشته ببنديد و يادتان باشد که زندگي در همين لحظه جاري است.

*شبکه هاي اجتماعي و شنيدن اخبار روزانه مي تواند اثرات منفي روي روحيه ما داشته باشند. خوب است که درجريان تحولات و اتفاقات اطرافمان باشيم اما زياده روي در اين موضوع است که نگران کننده مي شود. بهتر است در شرايطي که حال و هواي خوبي نداريد از اين اخبار دور بمانيد و سرتان را به کارهايي که برايتان جذابيت دارد گرم کنيد. اخبار و اتفاقات در دنيا هيچ وقت تمام نمي شوند اما حال آن روز شما اگر بد باشد قابل جبران نيست.

*خاصيت اخبار و اتفاقات ناگوار و استرس زا همين در لحظه اتفاق افتادن و غافلگير کردن است و ممکن است در يک لحظه ما را دچار حال بد کند. بهتر است در اين شرايط خودمان را از آن شرايط محيطي و افراد و موقعيت مکاني دور کنيم يا حواسمان را به کاري ديگر که شرايط متفاوتي دارد پرت کنيم تا ذهنمان مشغول آن موضوع ديگر باشد. بهتر است در اين شرايط موضوع مثبت و نسبتا سرگرمي را براي دور کردن اين افکار و حالات بد و منفي در نظر بگيريم. مثلا من دست بافته هايي دارم که در اوج زمان مشغله ذهني سراغ آنها مي روم، بعضي ها با ظرف شستن يا باغباني و گل و گياه آرام مي شوند. هر کسي مي تواند اين راه فرار راه براي خودش پيدا کند.

*براي هر موضوع منفي و نگران کننده و استرس زايي يه زمان بگذاريد؛ قرار نيست براي آن موضوع کل روز يا چند روز را اختصاص دهيد و حال بد را از يک روز به روز بعد بکشانيد. اگر موضوعي است که قابليت حل شدن دارد ساعتي به راه حل فکر کنيد و اگر قابل حل نيست آن را بگذاريد براي زماني که بتوانيد بهتر درباره اش فکر کنيد و آناليز بهتري از آن داشته باشد. درباره افکار منفي و استرس ها هم که پايه و اساس ندارند هم تکليف روشن است ؛ بيشتر از چند دقيقه نبايد طول بکشيد.

* صبح را با فکر مثبت شروع کنيد و در طول روز به فعاليت و ورزش بپردازيد تا بدنتان به اندازه کافي براي يک خواب راحت آمادگي داشته باشد. اگر به اندازه کافي خواب نداشته باشيد و يا بي موقع و زياد خوابيده باشيد، برنامه استراحت به هم ريختگي دارد و بي حالي و بدخوابي سيستم بدن را برهم مي ريزد. خوابيدن براي موقعيت هايي که فشار عصبي و روحي و استرس بالايي وجود دارد هم مي تواند بهترين رويکرد باشد؛ در اين شرايط اگر بتوانيد کمي استراحت کنيد، ذهنتان آرام مي گيرد و اگر لازم به تصميم هم باشد، بعد از خواب بهتر مي توانيد تصميم بگيريد.

*ممکن است خودمان متوجه نباشيم اما در بسياري از موارد افرادي از ميان دوستان و همکاران و حتي اعضاي خانواده دليل استرس و فکر و خيال يا امواج منفي براي ما هستند. روانشناسان عنوان «سمي» را براي اين افراد انتخاب کرده اند. افرادي که با افکار، حرف ها، استدلالات و اخبار منفي که دائما با خودشان نوشخوار مي کنند، همين بار منفي را به دليل همنشيني به ما هم منتقل مي کنند. در بسياري از موارد اين افراد و ما نسبت به اين بار منفي و اثرگذاري ناآگاه هستيم و متوجه نمي شويم حالمان چرا يکباره بد مي شود. بهتر است اين افراد سمي اطرافمان را هم شناسايي کنيم.

 

شعر

تازه شد آوازه خوبي، گلستان ترا

نغمه سنج نو، مبارک باد، بستان ترا

خوان زيبايي به نعمت هاي ناز آراست، حسن

نعمت اين خوان گوارا باد مهمان ترا

مدعي خوش کرد محکم در ميان دامان سعي

فرصتش بادا که گيرد سخت دامان ترا

باد، پيمان تو با اغيار يارب استوار

گرچه امکان درستي نيست پيمان ترا

صد چو وحشي بسته زنجير عشقت شد ز نو

بعد از اين گنجايش ما نيست زندان ترا

*وحشي بافقي

 

شهر خاموش

شهر خاموش آلبومي بي کلام از کيهان کلهر، موسيقي دان و نوازنده ايراني است. اين آلبوم در سبک هاي موسيقي کلاسيک در سال 87 منتشر شده است اما همچنان پس از سال ها طرفداران خودش را دارد. اين آلبوم از 4 قطعه که در مجموع 53 دقيقه هستند، تشکيل شده است. سبک اصلي اين آلبوم موسيقي کلاسيک بين المللي ست که در کنار آن موسيقي خاورميانه، سنتي ايراني، کردي و موسيقي محلي خراساني نيز به کار رفته اند کيهان کلهر در همين روزهاي کرونايي که شرايط برگزاري کنسرت وجود ندارد به همراه گروه خود اين آلبوم را دو بار به صورت آنلاين براي مخاطبان خود اجرا کرد.

 

آخرین انار دنیا

 

رمان آخرین انار دنیا با عنوان اصلی «دواهه مین هه ناری دونیا» اثر نویسنده کُرد، بختیار علی است که برای اولین بار در سال ۱۹۹۶ در کشور سوئد چاپ شد. بختیار علی که پرکارترین و پرتیراژترین نویسنده کرد لقب گرفته است در سال ۱۹۶۱ در سلیمانیه کردستان عراق به دنیا آمد. در این رمان که به سبک رئالیسم جادویی نوشته شده است در ابتدای کتاب با دو داستان به ظاهر متفاوت روبه رو هستیم. هر دو داستان از زبان مظفر صبحدم روایت می شود.

در بخش هایی از کتاب آمده است: «از دنیا به خشم آمده بودم، از آسمان، از جهان، از هر کس دور و نزدیک که روی این سیاره در امور زندگی دخالت داشت. از هرکس که روی زمین خودش را نماینده ملکوت می دانست، هرکس که سریاس ها را به آن مصیبت ها دچار کرده بود. اما نمی دانستم خشم خودم را متوجه چه کسی کنم. سرم را زیر آب شیر دستشویی گرفتم. سعی کردم خودم را آرام کنم. دیدن آن همه زخم بر تن یک انسان هرکسی را وادار می کرد در بی گناهی خود تردید کند. دیدن آن سالن و راهرو ها و بخش هایی پر از انسان های زخمی، به اندازه ای دردناک بود که تمام موجودات جهان احساس گناه کنند...»

این کتاب کرد زبان را مریوان حلبچه ای ترجمه و انتشارات ثالث منتشر کرده است.

 

هفت و نیم

اين فيلم ماجراي زندگي هفت دختر افغاني و ايراني را در هفت اپيزود به صورت سکانس - پلان روايت مي کند. «هفت و نيم» قصه دختراني است که جمعه شب مراسم عروسي آنها برگزار شود اما هر کدام از آنها به نوعي درگير مسئله اي هستند. اين فيلم به کارگرداني نويد محمودي و تهيه کنندگي جمشيد محمودي از 14 مردادماه در سايت هاي آنلاين فيلم قابل دسترسي و خريد است. اين فيلم همچنين براي اولين بار در جشنواره فيلم بوسان به نمايش درآمد. هفت و نيم در سومين حضور بين المللي خود در جشنواره بين الملل فيلم بلک مووي 2020 سوئيس به نمايش درآمد. ندا جبرائيلي، هستي مهدوي، آناهيتا افشار، فرشته حسيني، شيدا خليق، افسانه کمالي، متين حيدري نيا، شادي مختاري، آتيه جاويد از جمله بازيگران اين فيلم هستند.