گفت و گوي مشعل با مديرعامل شرکت پالايش نفت آبادان
پایداری تولید با حضور کرونا
سميه راهپيما: با وجود آنکه ويروس کرونا چرخه اقتصاد جهان را تحت تاثير قرار داده است اما برخي شرکت ها داخلي هستند که کمر همت بسته اند تا چرخه توليد از حرکت نايستد و بتوانند سر افراز همچون گذشته به ارائه خدمات بپردازند، يکي از آنها شرکت پالايش نفت آبادان است که با وجود تحريم هاي ظالمانه و تاثير کرونا توانسته توليد خود را ادامه دهد و بدون در نظر گرفتن شرايط موجود به توليد اين کالاي گران بها بپردازد، براي جويا شدن از روند اين کار با عليرضا امين، مديرعامل شرکت پالايش نفت آبادان به گفت و گو نشسته ايم که در ادامه مي خوانيد:
در ابتدا بفرماييد شرکت پالايش نفت آبادان چه برنامه هايي براي امسال دارد؟
بنا به فرمايش رهبرمعظم انقلاب، «توليد» ستون فقرات اقتصاد مقاومتي است. اقتصادي که متکي بر ظرفيت ها و توانمندي هاي داخلي است و عملياتي شدن آن در کشور، ضمن به ارمغان آوردن رفاه و رفع مشکلات معيشتي مردم، باعث جلوگيري از خسارت آفريني هاي دشمنان و ضربات آنها بر پيکره اقتصاد ملي مي شود. تبيين شعار امسال توسط مقام معظم رهبري به نام جهش توليد که در واقع لازمه آن پشتکار، تلاش مجدانه، روحيه جهادي و استفاده از توانمندي هاي داخلي و بومي در کار است و شرکت پالايش نفت آبادان نيز از اين قاعده مستثني نبوده و در شرايط کنوني کشور با تمام توان در راستاي عملي شدن اين جهش گام برمي دارد و به پشتوانه نيروهاي جهادي و تلاشگر خود در سخت ترين شرايط اقليمي در خط مقدم توليد کشور سر افرازانه در حال انجام ماموريت خود ( توليد و پالايش) گام بر مي دارد.
از برنامه ها و طرح هاي اين واحد صنعتي در سال 99 مي توان به موارد زير اشاره کرد:
پروژه بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل فاز سوم
بازيابي 5 تن برساعت گازهاي ارسالي به فلر و تزريق به سوخت پالايشگاه و کاهش آلاينده هاي محيط زيستي
تعويض کاتاليست فرسوده در واحد تبديل کاتاليستي
رفع گلوگاه هاي عملياتي و اصلاح محدوديت هاي طراحي واحد 100 و افزايش ظرفيت واحد تا ظرفيت اسمي واحد (دستيابي به ظرفيت پالايش نفت 180 هزار بشکه در روز)
دستيابي به رکورد 450 هزار بشکه در روز پالايش نفت خام در واحدهاي تقطير با اجراي طرح هاي اصلاحي و بهبود شرايط عملياتي
افزايش خوراک پالايشگاه آبادان با استفاده از ظرفيت هاي موجود در پالايشگاه
پروژه افزايش خوراک واحد تقطير300، جهت افزايش ظرفيت پالايش نفت خام پالايشگاه آبادان
پروژه احداث مخازن کروي جديد جهت افزايش ظرفيت ذخيره سازي محصولات گازي پالايشگاه شامل شش دستگاه مخزن کروي, خطوط ارتباطي، تلمبه خانه، ساختمان کنترل جديد و متمرکز جهت راهبري مخازن کروي موجود و جديد پالايشگاه که از سال 1398 در مرحله انجام است و بر اساس برنامه زماني در پايان سال 1399 به اتمام خواهد رسيد و در سال 1400 آماده راه اندازي خواهد شد.
پروژه احداث کليد خانه هاي فرعي برق: اين پروژه شامل طراحي، خريد، ساخت، حمل، بيمه حمل، عوارض و هزينه هاي گمرکي، بارگيري، تخليه، نصب، راه اندازي تجهيزات پنج ايستگاه پست 11 کيلوولت (ايستگاههاي A,G,K,L,X) مربوط به شرکت پالايش نفت آبادان به صورت EPC و بر اساس نقشه هاي تک خطي است که با توجه به فرسودگي کليدخانه هاي موجود و قديمي بودن کليدهاي موجود لزوم جايگزيني آنها جزء الزامات پالايشگاه بوده است. پروژه فوق در سال 1397 آغاز و بر اساس برنامه در سال 1400 به بهره برداري خواهد رسيد.
پروژه احداث کليد خانه اصلي برق پالايشگاه که در سال 1398 مناقصه برگزار و پس از طي مراحل آن، پيمانکار انتخاب شد و در سال 1399 آغاز خواهد شد. هدف از اين پروژه توزيع برق پايدار و مطمئن جهت راهبري پالايشگاه است. با توجه به برنامه زماني در سال 1401 به بهره برداري خواهد رسيد.
احداث دو دستگاه بويلر بازيافت جهت افزايش راندمان نيروگاه سوم و توليد بخار با استفاده از گازهاي خروجي از مولدهاي نيروگاه سوم که در مرحله انجام مناقصه و انتخاب پيمانکار جهت انجام پروژه ميباشد در سال 1399 پيمانکار انتخاب و شروع بکار خواهد کرد.
انجام خدمات مهندسي و طراحي پايه جهت احداث واحد بازيافت اسيد سولفوريک با ظرفيت 300 تن در روز بازيافت اسيد سولفوريک و توليد اسيد سولفوريک 98 درصد جهت استفاده در واحد الکيلاسيون به منظور توليد بنزين است. مناقصه فوق انجام و در مرحله انتخاب مشاور در خصوص انجام خدمات مهندسي و طراحي پايه است. مشاور انتخاب و در سال 1399 شروع بکار خواهد کرد.
احداث پست 132 کيلو ولت و اتصال آن به شبکه سراسري پالايشگاه جهت تامين برق مطمئن و در صورت نياز انتقال برق به شبکه سراسري و يا دريافت برق از شبکه سراسري. پروژه فوق در مرحله اخذ مجوزهاي لازم و انجام فرايند مناقصه است و در سال 1399 مناقصه برگزار خواهد شد.
راه اندازي سيستم کنترل و مانيتورينگ جديد جهت ميترينگ بندرصادراتي ماهشهرکه با توجه به قديمي بودن سيستم کنترل و مانيتورينگ پايانه صادراتي بندر ماهشهر و مهم بودن صادرات واحد اتوماسيون صنعتي پروژه راه اندازي سيستم کنترل و مانيتورينگ اسکيدهاي 5و6 اين بندر را برعهده گرفته است.
جايگزيني سيستم تعويض و تغيير سيستم کنترل هيتاچي نيروگاه شماره سه با سيستم هاي رايج و بروز، شايان ذکر است پالايشگاه آبادان داراي هفت دستگاه مولد برق از نوع گازي مدل H25 شرکت هيتاچي ژاپن است. با توجه به اعمال تحريم هاي ناعادلانه آمريکا ، اين شرکت از دادن خدمات و قطعات يدکي مولدها امتناع مي ورزد. از طرف ديگر با توجه به خاص بودن سيستم کنترل و مانيتورينگ، تامين قطعات اين سيستم از جمله رايانه هاي صنعتي استفاده شده، کارت هاي ورودي-خروجي و CPUهاي سيستم کنترل و.... تقريبا غيرممکن شده است. با توجه به توضيحات داده شده مهندسي ابزار دقيق توجه به موافقت اوليه مديريت، طي چند بار ماموريت به يکي از شرکت هاي دانش بنيان و متخصص در اين خصوص نسبت به مطالعه کليه داکيومنت ها و نقشه اجرايي اقدام کرد و شرح کار اوليه و پيشنهادات تعويض و تغيير سيستم کنترل هيتاچي توسط اين امور انجام شد.
آيا کرونا تأثيري بر توليد پالايشگاه داشته است؟
شرکت پالايش نفت آبادان به پشتيباني نيروهاي تلاشگر و متخصص خود به صورت شبانه روزي و بدون وقفه در راستاي توليد انرژي و سوخت در شرايط سخت آب و هوايي و همه گيري بيماري کرونا درحال تلاش و توليد است تا آسايش و امنيت را براي مردم عزيز کشور ايران فراهم سازد. به همين جهت تمامي پروتکل هاي بهداشتي در راستاي حفاظت از کارکنان، کنترل و عدم گسترش کرونا ويروس بر پايه دستورعمل هاي بهداشتي توسط کميته راهبردي سلامت پالايشگاه به تمامي واحدها ابلاغ و پايش مي شود که واحدهاي مختلف ملزم به اجراي مصوبات اين کميته هستند. اين واحد پالايشي کشور همانند تمامي شرکت هاي پالايشي بر اساس برنامه اعلامي از طرف مديريت هماهنگي و نظارت بر توليد نسبت به افزايش يا کاهش (بسته به شرايط مصرف ) خوراک اقدام مي کند و در اين شرايط سخت همه گيري بيماري و وضعيت آب و هوايي تمامي واحدهاي عملياتي بدون مشکل در سرويس عملياتي هستند و از نظر توليد هيچگونه مشکلي وجود ندارد.
چه اقداماتي از سوي پالايشگاه جهت مقابله با ويروس کرونا صورت گرفته است؟
شرکت پالايش نفت آبادان در راستاي پيشگيري و حفاظت از کارکنان و خانواده هاي آنها و مسؤوليت هاي اجتماعي، اقدامات پيشگيرانه اي جهت جلوگيري از شيوع و مقابله با ويروس کرونا انجام داده است که اهم اين فعاليت ها و اقدامات به شرح زير:
تشکيل 10 جلسه کميته راهبردي سلامت کارکنان پالايشگاه با حضور مدير عامل به عنوان رئيس کميته و تمامي اعضاي کميته راهبردي سلامت با 64 مصوبه که تمام مصوبات نيز اجرايي شده است . در دو جلسه نيز معاونت محترم بهداشتي و رئيس مرکز بهداشت دانشکده علوم پزشکي آبادان حضور داشته اند.
تشکيل ستاد پيشگيري و مقابله با ويروس کرونا و صدور اطلاعيه جهت اطلاع رساني به همکاران و پيگيري موارد و مشکلات مربوطه از طريق اين ستاد از ديگر اقدام هاي انجام شده مي توان به موارد زير اشاره کرد:
الف) آموزش و فرهنگ سازي
1) برگزاري همايش پياده روي در تاريخ 24/11/98 و ارائه آموزش راههاي پيشگيري از ابتلاء به بيماري هاي ويروسي حاد تنفسي جهت 300 نفر از خانواده هاي کارکنان قبل از اعلام موارد ابتلاء در کشور.
2) برگزاري دوره هاي آموزشي براي تماتمي کارکنان شاغل در رستوران ها، باشگاه هاي غذا خوري، آبدارخانه ها و کارگران نظافتچي و توجيه دستورعمل هاي ضدعفوني ابلاغي اداره بهداشت کار پالايشگاه
3) چاپ بيش از 3000 بروشور آموزشي در خصوص راه هاي پيشگيري از ابتلاء به کرونا ويروس و توزيع آن در بين واحدها و خانواده هاي کارکنان
4) تهيه دستورعمل در 2000 نسخه در خصوص نحوه نظافت و گندزدايي سطوح، ابزار کار و ضد عفوني دست و توزيع آن از طريق اتوماسيون و بين خانواده هاي کارکنان
5) تهيه و چاپ 10 بنر پيام هاي بهداشتي و نصب آنها در بيلبوردها و تابلوها در نقاط مختلف شهري و پالايشگاه با همکاري دانشکده علوم پزشکي آبادان
6) آموزش چهره به چهره به نفرات آبدارچي و نظافتچي در محل انجام کار و نظارت بر فرايند ضد عفوني توسط کارشناسان بهداشت بصورت دوره اي
7) تهيه، تدوين و ارسال موضوعات آموزشي مرتبط با پيشگيري از بيماري هاي حاد تنفسي و تاکيد بر کرونا ويروس از طريق اتوماسيون اداري براي تمامي واحدها