ارزش فروش خالص محصولات پتروشيمي ايران به 25 ميليارد دلار ميرسد
خیلی وقت ها به دلیل مصلحت کشور باید سکوت کنم
از اهميت نيروگاه غرب کارون بدانيد
گام های رو به جلو بهداشت و درمان
همانديشي براي مقابله با کرونا
توليد بيش از 13 ميليارد ليتر بنزين در سال 98
صنعت نفت ملی و عبور از پنج مانع سیاسی
چند پرسش و پاسخ در ارتباط با کربلا و محرم
پرچم مراسم عزاداری در روزهای کرونایی هم بالاست
اسکوچیچ میماند و کرونا نبود سهمیه میگرفتیم
خلق رکوردهای جدید و ارائه فوتبال پاک
زندگی موازی با غزل و کتاب و ورزش
رييس جمهوري:
رئيس جمهوري با بيان اينکه در هفت سال گذشته توليد کشور در صنعت پتروشيمي تقريباً دو برابر شده است، گفت: ارزش فروش خالص محصولات پتروشيمي ايران از 11 ميليارد دلار به 25 ميليارد دلار در سال 1400 مي رسد و با تکميل جهش سوم صنعت پتروشيمي در سال 1404 اين درآمدها به 37 ميليارد دلار خواهد رسيد. به گزارش شانا، دکتر حسن روحاني، در نشست هيئت دولت که از طريق ويدئوکنفرانس در حضور رهبر معظم انقلاب اسلامي تشکيل شد، تأکيد کرد: دولت تدبير و اميد همواره رهنمودهاي مقام معظم رهبري را وجه همت خود براي رفع مشکلات و عمران و آباداني کشور قرار داده است. وي ارتقاي تاب آوري اقتصاد و اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي را يکي از مهم ترين و اصلي ترين رهنمودهاي مقام معظم رهبري دانست و افزود: ارتقاي تاب آوري اقتصاد و اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي سرلوحه و محور همه فعاليت ها و تلاش هاي دولت قرار گرفته که آثار مثبت آن در مواجهه با تکانه هاي بيروني به اقتصاد کشور در سال هاي اخير آشکارا قابل مشاهده است.
رئيس جمهوري تصريح کرد: اگرچه سقوط قيمت نفت و به ويژه تحريم هاي بي سابقه و ظالمانه آمريکا مشکلاتي را نيز براي مردم ايجاد کرد، اما دولت در مواجهه با اين مشکلات، کشور را به خوبي اداره کرد و با بهره گيري از تجربه مواجهه موفق با اين دو تکانه، توانست کشور را در برابر مشکلات ناشي از همه گيري کرونا نيز به خوبي مديريت کند. روحاني ادامه داد: البته دولت از پيش و همسو با عمل به تأکيدات حضرت عالي براي کاهش اتکاي بودجه به نفت در طول سال هاي گذشته، اتکاي بودجه به نفت را به 9.9 درصد در سال 98 رسانده بود که امسال اين اتکا از اين هم کمتر شد. وي با اشاره به اينکه دولت تدبير و اميد تنها دولتي بود که پس از انقلاب فعاليت خود را در شرايط رکود تورمي شديد آغاز کرد، اما به فاصله کوتاهي نرخ تورم را کاهش داده و براي نخستين بار پس از 26 سال آن را تک رقمي کرد، گفت: حدود سه سال پس از آغاز فعاليت خود با ثبت نرخ رشد اقتصادي 14 درصدي در جايگاه نخست رشد اقتصادي دنيا قرار گرفت.
رئيس جمهوري عنوان کرد: در هفت سال گذشته توليد کشور در صنعت پتروشيمي و فولاد تقريباً دو برابر شده است و ارزش فروش خالص محصولات پتروشيمي ايران از 11 ميليارد دلار به 25 ميليارد دلار در سال 1400 و با پايان جهش سوم صنعت پتروشيمي در سال 1404 به 37 ميليارد دلار مي رسد. توليدات کشور در زمينه توليد آلومينيوم، مس، صنعت خودرو و لوازم خانگي و ديگر عرصه ها نيز از افزايش و رشد قابل توجهي برخوردار بوده است.
روحاني با بيان اينکه يکي از مهم ترين اقدام هاي دولت تدبير و اميد تلاش در اجراي عدالت و کمک به معيشت مردم محروم و مستضعف بوده است، گفت: تعداد روستاهاي برخوردار از گاز در اين دولت از 14 هزار به 31 هزار روستا افزايش يافته و تعداد روستاييان برخوردار از آب آشاميدني سالم و پايدار از 900 هزار نفر به 10 ميليون نفر رسيده است. وي با اشاره به تلاش هاي دولت در زمينه استيفاي حقوق ملت ايران در عرصه بين المللي، تصريح کرد: امروز در زمينه بهره برداري از ميدان هاي مشترک گازي و نفتي و ساماندهي آب هاي مرزي گام هاي موفقي برداشته شده و در دو دعواي مهم حقوقي با آمريکا تا به حال در دادگاه لاهه پيروز بوده ايم و افزون بر لغو قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد عليه جمهوري اسلامي توانستيم پرونده PMD عليه جمهوري اسلامي ايران را نيز ببنديم.
سازمان برنامه و بودجه در گزارشي اعلام کرد:
دولت تدبير و اميد در جهت بومي سازي تجهيزات صنعت نفت و ارتقاي توان ملي و فني توليدکنندگان بخش خصوصي داخلي گام هاي مؤثري برداشته است. سازمان برنامه و بودجه کشور در گزارشي که با عنوان خلاصه اهم عملکرد دولت يازدهم و دوره سه ساله دولت دوازدهم منتشر شده، به تجاري سازي ساخت و توليد 10 خانواده کالاهاي پرمصرف صنعت نفت در داخل کشور با محوريت بخش خصوصي اشاره و تصريح کرده است: هدف اين پروژه داخلي سازي 10 گروه از کالاهاي مهم و مورد نياز صنعت نفت همسو با رونق توليد داخلي، ايجاد اشتغال، کاهش وابستگي به خارج و ارتقاي توان فني و ساخت و طراحي سازندگان و توليدکنندگان داخلي است.
طبق تازه ترين گزارش دريافتي، 50 قرارداد به ارزش 594.405 ميليون يورو و 4092.9 ميليارد ريال براي پنج گروه از تجهيزات و کالاها شامل تجهيزات سرچاهي و رشته هاي تکميلي درون چاهي، پمپ هاي سرچاهي و درون چاهي، مته هاي حفاري، لوله هاي CRA و حفاري و ابزارهاي اندازه گيري در حفاري امضا شده است. 100 درصد کالا و تجهيزات 25 قرارداد به طور کامل تحويل بهره برداران شده و اهداف فناورانه مطابق نقشه راه توانمندي ساخت محقق شده و زمان تحويل 11 فقره قرارداد پايان سال 1399 است (بيش از 80 درصد اقلام اين قراردادها تحويل بهره بردار شده است). بر اساس اين گزارش، 82 درصد اقلام تجهيزات سرچاهي (307 قلم)، 82.5 درصد اقلام رشته هاي تکميلي درون چاهي (179 قلم)، 13 درصد اقلام پمپ سرچاهي (2 قلم)، 0.5 درصد اقلام مته حفاري (6 قلم) و 34 درصد اقلام لوله CRA (207 کيلومتر لوله) تحويل شده است.
رئيس سازمان خصوصي سازي:
رئيس سازمان خصوصي سازي از ثبت دومين صندوق ETF دولتي شامل 4 پالايشگاه اصفهان، بندرعباس، تهران و تبريز و پذيرش آن در بورس در چهارشنبه (5 شهريور ) خبر داد. عليرضا صالح در اين باره گفت: مجوزهاي دومين صندوق سرمايه گذاري قابل معامله (ETF) دولتي شامل چهار پالايشگاه اصفهان، بندرعباس، تهران و تبريز دريافت شده است و اين صندوق يکم شهريورماه ثبت و چهارشنبه پنجم شهريورماه در شرکت بورس اوراق بهادار تهران پذيرش مي شود. پس از عرضه نخستين صندوق سرمايه گذاري قابل معامله دولتي مربوط به پنج بانک و بيمه با سقف خريد 2 ميليون تومان براي هر کد معاملاتي، دومين صندوق سرمايه گذاري قابل معامله دولتي شامل 4 پالايشگاه اصفهان، بندرعباس، تهران و تبريز در حالي طبق مصوبه هيئت دولت روانه ميز فروش مي شود که سقف خريد واحدهاي آن از 2 به 5 ميليون تومان افزايش يافته است. متقاضيان مي توانند با استفاده از کد ملي و از طريق درگاه هاي اينترنتي حدود 15 بانک و تمام شرکت هاي کارگزاري ثبت سفارش کنند.
عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي:
عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس با بيان اينکه صنعت پتروشيمي پيشران توسعه کشور است، گفت: در شرايط کنوني که تحريم هاي اقتصادي مشکلاتي براي فروش نفت ايجاد کرده، تکميل زنجيره توليد در صنعت پتروشيمي راه دور زدن تحريم هاست. الله وردي دهقاني در گفت وگو با خبرنگار شانا، به سفر چندي پيش برخي اعضاي کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي به منطقه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر اشاره کرد و افزود: در اين بازديد به خوبي مشاهده شد که صنعت پتروشيمي داراي ظرفيت عظيمي است که بايد از چنين توانايي براي ارزآوري کشور استفاده شود. وي با اشاره به اينکه امروز ايران ذخاير عظيم نفت و گاز را در اختيار دارد، ادامه داد: زماني که صحبت از جلوگيري از خام فروشي مطرح مي شود يکي از راهکارهاي رسيدن به چنين هدفي توسعه و پيشرفت صنعت پتروشيمي است، اين صنعت يک منبع درآمدي بزرگ است که بيشترين صادرات غيرنفتي را به خود اختصاص داده است و مي تواند پشتوانه اقتصادي کشور باشد. عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: پتروشيمي صنعتي سودآور و ارزآورست، از اين رو جايگزيني صادرات غيرنفتي به منظور افزايش درآمدهاي کشور بايد به عنوان يک اصل، مدنظر قرار گيرد. البته استفاده از فناوري هاي روزآمد در اين صنعت نيز روند توسعه آن را شتاب مي دهد. دهقاني با تاکيد بر اينکه کميسيون صنايع و معادن مجلس در همه حال آماده کمک به صنعت پتروشيمي کشور و يا رفع مشکلات آن است، عنوان کرد: پتروشيمي را مي توان زيربناي صنعت کشور و پيشران توسعه دانست، اين صنعت در ايران امکانات و ظرفيت هاي خوبي دارد بايد از آن به نحو احسن استفاده کرد.
معاون وزير نفت در امور گاز در جمع خبرنگاران:
معاون وزير نفت در امور گاز گفت: اکنون نيازي به موازنه شبکه خود به گاز ترکمستان نداريم، اما بحث ما با ترکمستان و همکاري با کشورهاي گازي همسايه تجارت گاز است. حسن منتظرتربتي، در حاشيه آيين بهره برداري رسمي از طرح هاي ملي وزارت نفت در بخش گاز (طرح توسعه مرکز ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران، آغاز عمليات بهره برداري رسمي از هزار و 850 کيلومتر خطوط لوله ششم و نهم سراسري انتقال و پنج ايستگاه تقويت فشار گاز) در جمع خبرنگاران گفت: خوشبختانه امروز پروژه هاي بسيار خوبي افتتاح شدند که تأثيري بسزا بر شبکه، نقل و انتقالات و پايداري گاز دارد. وي ادامه داد: صنعت گاز کشور هم اکنون در نقطه اوج قرار دارد، زيرا به پشتوانه ذخاير عظيم گازي کشور در سال هاي اخير رخدادهاي مطلوبي در افزايش توليد گاز شاهد بوده ايم؛ توليد در پارس جنوبي افزايش يافته است، همچنين در هفت سال گذشته بيش از 5 هزار کيلومتر خط لوله اجرا کرديم که سبب شد از شبکه خطي به شبکه اي گسترده در کل کشور برسيم و در عين حال شاهد حبس گاز در جنوب کشور نباشيم و نقاط ضعف شبکه را نيز برطرف کنيم.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با بيان اينکه حدود 17 هزار روستا در دولت هاي يازدهم و دوازدهم گازدار شدند، افزود: برنامه ما اين است که تا پايان امسال 3 هزار روستاي ديگر به شبکه گاز کشور متصل شوند و همين حالا هم حدود 900 پروژه آماده بهره برداري است که اين موضوع به عنوان «پويش استان سبز» دنبال مي شود، اگر مبنا اين باشد که 95 درصد گازرساني در کشور نقطه قوت خوبي باشد، مي توان گفت با احتساب پروژه هاي آمادهشده، حدود 22 استان سبز هستند و ما اکنون در کل کشور به بيش از 95 درصد پوشش گازرساني رسيده ايم. تربتي با اشاره به برنامه هاي شرکت ملي گاز ايران در سال 1399 گفت: افزيش توليد در پارس جنوبي همچنان دنبال مي شود و با توجه به شرايطي که در پارس جنوبي است، خود را آماده مي کنيم تا هيچ حبس گازي نداشته باشيم. بخشي در توسعه خط لوله به موازات کريدور غرب و ايستگاه هاي تقويت فشار صرف مي شود و ان شاءالله اين روند توليد گاز ادامه دارد که پيش بيني مي کنيم حداقل 50 ميليون مترمکعب افزايش داشته باشد.
معاون وزير نفت در امور گاز پاسخ به پرسشي درباره نتيجه داوري پرونده گازي ايران و ترکمنستان و اينکه آيا نيازي به واردات گاز براي استان هاي شمالي کشور وجود دارد يا خير، اظهار کرد: آقاي زنگنه در اين سال ها وقت زيادي براي افزايش توليد در پارس جنوبي گذاشتند و در عين حال به مدد توسعه شبکه گازرساني اکنون نيازي به موازنه شبکه خود به گاز ترکمنستان نداريم، اما بحث ما با ترکمنستان و همکاري با کشورهاي گازي، تجارت گاز است. تربتي در اين باره توضيح داد: ما همچنان از ارتباط با ترکمنستان در زمينه تجارت گاز استقبال مي کنيم و حتي در دوران داوري چند بار به ترکمنستان اعلام کرديم که ايران مانعي براي دريافت گاز ندارد و نشست هايي با آنها داشتيم که همچنان پيگيري مي شود و اميدواريم بتوانيم مطابق روال پيشين در قالب تجارت گاز، جريان گاز ترکمنستان به کشور را داشته باشيم؛ نه تنها با ترکمنستان، بلکه همه کشورهاي همجوار، زيرا بخشي از اهداف سند چشم انداز 10 درصد تجارت جهاني گاز است. وي تأکيد کرد: با اين تفاسير ما به دنبال آن هستيم که چه در قالب قراردادهاي پيشين چه قراردادهاي جديد، چه بخش دولتي و چه خصوصي، بتوانيم رابطه گازي خود را با ترکمنستان ادامه دهيم.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران اظهار کرد: بخشي هم مربوط به صادرات گاز به پاکستان بوده که اين کشور استقبال نکرده است، اما بحث اصلي در موضوع صادرات گاز تخصيص مناسب است؛ مقاديري گاز غير از مصارف داخلي در اختيار داريم که شايد تصميم بهتر اين باشد که ما بررسي کنيم که اين مقدار گاز را به چه بخش هايي اختصاص دهيم بهتر است. بخشي از آن مي تواند به صادرات اختصاص يابد که ارز مستقيم وارد مي کند و بخشي هم به پتروشيمي ها مي دهيم، اما من فکر مي کنم تحويل گاز به پتروشيمي نسبت به صادرات در اولويت است، زيرا پتروشيمي هم با فروش محصولات به بازارهاي بين المللي ارز آوري دارد، با اين تفاوت که براي ما ارزش افزوده داخلي هم ايجاد مي کند و سبب اشتغال زايي مي شود.
وي تصريح کرد: به نظر مي رسد رويکرد وزارت نفت با توجه به جهش سومي که در پتروشيمي مطرح است و در صحبت هاي مقام معظم رهبري هم بود که نشان مي دهد پتروشيمي در کشور اهميت ويژه اي دارد، من فکر مي کنم صنعت گاز ايران و نوع تخصيص گاز مسير خوبي را رفته است و اولويتي به پتروشيمي داده شده که مي تواند ارزآوري داشته باشد، البته ما در کنار تامين گاز پتروشيمي ها، موضوع صادرات به اروپا را دنبال مي کينم و در عين حال اميدواريم صادرات گاز به پاکستان نيز اجرايي شود.
وزير نفت در جمع خبرنگاران :
مشعل: بيژن زنگنه پس از مراسم بهره برداري رسمي از طرح هاي ملي وزارت نفت در جمع خبرنگاران پاسخگوي سوالات با محورهاي مختلف از جمله انتقادها به عملکردش بود. همچون ادعاي اعتقاد نداشتن او به پالايشگاه سازي. وزير نفت گفت : منتقدان پس از يک عمر خدمت در جمهوري اسلامي موارد بسياري به ما مي گويند، اما ما تحمل مي کنيم، مي شنويم و چاره اي هم نداريم، زيرا آدمي که باري سنگين بر دوش دارد ممکن است حرف هاي زيادي بشنود اما حرف نمي زند. اين نيست که من زبان ندارم، اما خيلي وقت ها به دليل مصلحت کشور بايد سکوت کنم.
او مخالفت با پالايشگاه سازي را اتهام بي دليل و شايع خواند و در اين باره توضيح داد: بنيان پالايشگاه ستاره خليج فارس در زمان من گذاشته شده و اسنادش هم موجود است. افزايش ظرفيت پالايش پالايشگاه هاي داخلي را نيز شاهد هستيد، چه فردي پالايشگاه بندرعباس را به ظرفيت نهايي رسانده است؟! ظرفيت روزانه پالايش نفت کشور اکنون 2 ميليون و 200 هزار بشکه است. آغاز و پايان پالايشگاه ستاره خليج فارس کار ما بوده است، اگر اين دولت نبود حتي يک واحد پالايشگاه ستاره خليج فارس هم عملياتي نمي شد و اين پيشرفت ها و کارها با مديريت جلو رفت، خون دل خورديم تا اين پالايشگاه به نتيجه رسيد. هر فردي مي خواهد افتخار آن را نصيب خود کند مي تواند اين کار را بکند، خدا و هر انسان منصف و متخصصي مي داند آغاز روند اجراي پروژه ساخت پالايشگاه ستاره خليج فارس در دولت اصلاحات بود و در اين دولت پايان يافت. بخش نخست اين پالايشگاه نيز در دولت يازدهم و دو بخش ديگر آن در دولت دوازدهم عملياتي شد و اکنون نيز ظرفيت آن نيز افزايش يافته که آن هم کار ما بوده است.زنگنه همچنين با اشاره به طراحي فراگير پالايشي سيراف و بيان اينکه طراحي اين مجموعه نيز کار ما بوده است، گفت: اگر ما به پالايشگاه سازي اعتقاد نداشتيم چطور 360 هزار بشکه ميعانات گازي براي پالايشگاه هاي سيراف اختصاص داديم؟ اگر اعتقادي به زنجيره خوراک نداشتيم چگونه در تأمين بنزين مورد نياز کشور خودکفا شديم. درباره قانون پتروپالايشگاه ها برخي مي گويند من در مجلس مخالف اين طرح بودم، سندشان چيست، پس از تصويب قانون ما بلافاصله آيين نامه هاي آن را تصويب کرديم و اکنون نيز همه فرآيندهاي آن پايان يافته است. مجموع درخواست متقاضيان ساخت پالايشگاه و پتروپالايشگاه براي خوراک نفت خام و ميعانات گازي يک ميليون و 500 هزار بشکه است که عمدتاً از سوي دولتي ها و نيمه دولتي هاست و از آنجا که اين افراد به مصالح ملي فکر مي کنند وارد اين طرح شده اند، يعني بازهم در اينجا بخش خصوصي واقعي استقبال نکرده است. هيئت امناي صندوق توسعه ملي بايد زمان بندي تعهدهايي را که مي تواند بپذيرد طبق آيين نامه اجرايي به ما اعلام کند که ما بر مبناي آن مجوزها را ارائه دهيم.
زنگنه با اشاره به اينکه به تازگي يکي از خبرگزاري ها نوشته بود وزارت نفت فرصت بهره گيري از بورس و بازار سرمايه در تأمين مالي طرح هاي پتروپالايشي را از دست داده است، تصريح کرد: احتمالاً اين فرد نه متوجه بورس مي شود، نه مي داند تأمين مالي چيست؟ قانون پتروپالايشگاه ها ناظر بر تأمين مالي نيست، فقط تنفس خوراک دارد که آن هم پس از تکميل پالايشگاه هاست. عده اي به دنبال تخريب هستند و اين گونه القا مي کنند که همه بدي ها مال ماست، تصريح کرد: البته هر کجا که لازم باشد جواب مي دهيم و زبانمان قطع نشده است، اما اگر سکوت مي کنيم به دليل مصلحت کشور است، زيرا نان ما برخلاف عده اي در دعوا به دست نمي آيد و فردي که مي خواهد خدمت کند به آرامش نياز دارد.وزير نفت با تأکيد بر اينکه ما به پالايشگاه سازي اعتقاد داريم و بيش از يک ميليون بشکه براي ساخت پالايشگاه مجوز داديم، اما کسي به فکر توسعه پالايشگاه نيست، به پروژه ساخت پالايشگاه جاسک اشاره کرد و گفت: مجوز 300 هزار بشکه اي ساخت پالايشگاه جاسک را يک شرکت وابسته به يکي از نهادهاي حاکميتي گرفته است و بيش از هفت سال هم مجوز دارد. چرا اجرا نمي کند؟ پالايشگاه آناهيتا چرا اجرا نمي شود؟ آنهايي که توسعه اين پالايشگاه ها به آنها سپرده شد پاسخ دهند. طرح هاي پتروشيمي جنوب فارس چرا اجرا نمي شود؟ من مانع آن شدم؟! به طور حتم مشکلاتي هست که آنها اين طرح ها را اجرا نمي کنند، نمي شود هر کسي نمي تواند کارش را انجام دهد بگويند وزير نفت نگذاشت ما کار کنيم و اعتقادي نداشت.اگر چهار برابر شدن صادرات فرآورده، جلوگيري از خام فروشي نيست پس چيست؟ صادرات فرآورده هاي نفتي در سال 98 نسبت به سال 91 چهار برابر شده است که ناشي از توسعه پالايشگاه ها و جايگزيني مصرف داخل با گاز است. اين اگر افتخار نيست پس چيست؟ آيا تخصيص خوراک به پتروشيمي ها خام فروشي است يا نيست؟ اگر درآمد پتروشيمي از 11 ميليارد دلار در سال 92 به 25 ميليارد دلار تا سال 1400 مي رسد جلوگيري از خام فروشي نيست؟
وزير نفت درباره انتقاد نسبت به صنايع پايين دست پتروشيمي هم با بيان اينکه وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) مسئول صنايع پايين دستي است و ما اگر کاري در اين زمينه انجام مي دهيم کمک است، افزود: هم اکنون بيش از 5 ميليارد دلار خوراک به پايين دست پتروشيمي و 5 ميليارد دلار خوراک به پايين دست بخش پالايشي تحويل مي شود. کدام صنعت مشابه اين صنعت در کشور وجود دارد؟ در اين سالها آيا يک روز در تأمين سوخت کشور اختلال ايجاد شد؟!وي درباره قاچاق سوخت هم با بيان اينکه عده اي مي گويند روزانه 40 ميليون ليتر بنزين سوخت قاچاق مي شود که اين عدد غيرقابل باور است، تصريح کرد: عده اي مي گويند کارت هوشمند بنزين را حذف کرديد ده ها ميليارد تومان ضرر زديد. سند اين ادعا کجاست؟ چگونه محاسبه کرديد؟ سندتان و محاسبه تان را ارائه دهيد. کجا من کارت هوشمند سوخت را حذف کردم؟ کارت هوشمند بنزين هميشه بوده اکنون نيز هست. آنجا که کارت هوشمند سوخت بوده و هست گازوئيل بوده که بيشترين قاچاق سوخت را دارد. من که مسئول مبارزه با قاچاق سوخت نيستم؟وزير نفت درباره گازرساني به نيروگاه ها نيز گفت: در سال 92، 43 درصد سوخت نيروگاه ها به صورت مايع تأمين مي شد، ارزش آن مقدار سوخت مايع براساس قيمت هاي آن زمان 18 ميليارد دلار بود، اما در چند سال گذشته (در دولت تدبير و اميد) با اينکه تقاضاي سوخت نيروگاه ها سالانه 4 تا 5 درصد اضافه شده است، اما سهم سوخت مايع در سبد سوخت نيروگاه ها به حدود 10 درصد رسيده است؛ در روزهايي از سال که شاهد کاهش شديد دماي هوا هستيم، تنها جايي که مي توانيم تراز مصرف را کنترل کنيم، نيروگاه ها هستند، زيرا بسياري از نيروگاه ها قادر هستند از هر دو سوخت گاز و مايع استفاده کنند. دو سوخته بودن نيروگاه ها به ما اين امکان را مي دهد در بعضي از فصول سال که امکان قطع گاز مصرفي خانوارها را نداريم سوخت گاز آنها را قطع کرده و به جاي آن سوخت مايع تحويل دهيم که اين موضوع هم طبيعي بوده و در طراحي شبکه گاز و طراحي تراز گاز نيروگاه ها نيز لحاظ شده است. نيروگاه ها هم اکنون ذخيره خوبي از نظر سوخت مايع دارند، همه نيروگاه هاي ما جز نيروگاه هاي کنارک و چابهار به شبکه گاز متصل هستند و نيروگاه زرند که از نيروگاه هاي قديمي کشور به شمار مي آيد در حال انجام تغييرات لازم براي دوسوخته شدن است.
وزير نفت درباره کشف يک ذخيره گازي در ترکيه و ادعاهايي مبني بر بي نيازي اين کشور از گاز ايران توضيح داد: پيش از هر موردي بايد به اين موضوع توجه داشته باشيد که بايد اعداد دقيق را در اين باره در اختيار ما قرار دهند. اعدادي که ازسوي مراجع فني بين المللي تأييد شود، آنچه اعلام شده اين بود که اين ذخيره 320 ميليارد مترمکعب گاز دارد حال اگر اين 320 ميليارد مترمکعب گاز درجا باشد، گاز قابل برداشت آن حدود 220 تا 230 ميليارد مترمکعب مي شود. اگر اين عدد را تقسيم بر 20 سال و 20 سال را هم تقسيم بر 365 روز کنيد، روزي 30 تا 35 ميليون مترمکعب گاز مي شود. از سوي ديگر بايد به اين موضوع هم توجه داشته باشيد که سرمايه گذاري در دريا با عمق 2 هزار متر هم گران بوده و هم به فناوري بالايي نياز دارد که ان شاءالله ترکيه با سرعت آن (سرمايه گذاري و توسعه) را انجام ميدهد. اگر اعداد دقيق باشد، مي توان روزانه 30 ميليون مترمکعب گاز توليد کرد که اين مقدار هم براي ترکيه مهم است، اما براساس اطلاعاتي که داريم نياز روزانه ترکيه به گاز 130 ميليون مترمکعب است که بيشتر اين مقدار را به نسبت 2.5 به يک از روسيه و ايران و مقدار کمي از جمهوري آذربايجان وارد مي کند.
وزير نفت درباره مجموع سالانه صادرات گاز ايران نيز گفت: امسال مجموع صادرات گاز ما به 15 تا 16 ميليارد مترمکعب مي رسد، البته ترکيه همان طور که مي دانيد 2 تا 2.5 ماه به دليل حادثه اي که به وجود آمده بود گاز دريافت نکرد، به عراق هم روزانه 50 ميليون مترمکعب گاز صادر مي شود که در زمستان گاز کمتري از ما مي خرند، به ارمنستان هم مقداري گاز صادر مي کنيم، براي صادرات گاز به پاکستان هم اعلام آمادگي کرده ايم اما آنها از ايران گاز خريداري نمي کنند.وي درباره صادرات گاز به صورت گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) نيز توضيح داد: به دليل اعمال تحريم ها نتوانستيم واحدهاي ال ان جي خود را توسعه دهيم، اما به دنبال ساخت واحدهاي ميني ال ان جي رفتيم که از نظر فناوري عملي بود، منتها هم اکنون به دليل پايين بودن قيمت ال ان جي، بخش خصوصي علاقه اي به سرمايه گذاري در واحدهاي ميني ال ان جي ندارد و براي بخش خصوصي هم ساخت اين واحدها توجيه اقتصادي ندارد.زنگنه با بيان اينکه به دنبال استفاده از واحدهاي ميني ال ان جي براي مصارف داخلي هستيم و راه آهن و لوکوموتيوها بهترين محل مصرف براي ميني ال ان جي ها هستند، گفت: گاز را مي توانيم در ايستگاه هاي راه آهن به ال ان جي تبديل کرده و به آنها تحويل دهيم، اين موضوع سبب مي شود تا آنها ديگر گازوئيل مصرف نکنند که براي ما صرفه اقتصادي دارد. درباره استفاده کاميون ها از واحدهاي ميني ال ان جي براي سوخت خود نيز مذاکراتي داشته ايم.وي با بيان اينکه اولويت نخست براي استفاده از واحدهاي ميني ال ان جي لوکوموتيوها هستند، افزود: مي توانيم چند واحد ميني ال ان جي در ايستگاه هاي راه آهن بسازيم که در حال مذاکره با شرکت راه آهن هستيم، ضمن اينکه با وزارت راه و شهرسازي هم توافق هايي داشته ايم. البته هر کدام از ما وظايفي در اين باره دارد، ما (وزارت نفت) بايد سرمايه گذاران را براي انجام اين کار تشويق کنيم و مشوق هايي به آنها بدهيم و راه آهن هم بايد مخازن ال ان جي روي لوکوموتيوها و کنار ورودي بسازد و سوخت ديزل ها را اصلاح کند.
زنگنه درباره افتتاح رسمي خط لوله ششم سراسري و اهميت آن توضيح داد: خطوط لوله ششم و نهم سراسري به منظور پايداري شبکه انتقال و صادرات ساخته شده است. با ساخت اين خطوط، از نظر پايداري انتقال، ديگر همه اتکايمان به خطوط منطقه مرکزي نيست و حداقل از دو طريق مي توان به مراکز متصل شد. البته استان خوزستان هم از جمله مناطقي است که با کمبود گاز روبه روست که اين خط مشکل اين استان را حل مي کند، ضمن اينکه امکان صادرات گاز به عراق را از دو مسير براي ما فراهم کرد.وي از ديگر اقدام هاي اثرگذاري در چند سال گذشته براي پايداري شبکه گاز به اتصال خط دامغان - نکا - ساري و تقويت شبکه گازرساني گيلان اشاره کرد و گفت: فعاليت هايي که براي پايداري شبکه انتقال گاز انجام مي شود بايد استمرار داشته باشد تا متناسب با نيازها و تقاضاي گاز در مناطق مختلف اطمينان داشته باشيم شبکه ما جواب مي دهد، در واقع تنها توجه مان به توليد نباشد.وزير نفت با تأکيد دوباره بر صرفه جويي در مصرف گاز تصريح کرد: ما پارس جنوبي ديگري در کشور نداريم که توسعه دهيم، ما بايد همين منابع گازي را که در اختيار داريم بهينه مصرف کنيم تا بتوانيم کشور را توسعه دهيم.زنگنه با اشاره به اينکه مصرف گاز خانگي، صنايع و نيروگاه هاي ما بسيار بالاست که بايد کنترل شود، افزود: بازده نيروگاه ها مي تواند تا حداقل 50 درصد افزايش يابد. در واقع با همين مقدار گازي که تحويل مي گيرند بيش از 50 درصد مي توانند برق توليد کنند که مشروط به بهبود بازده، خروج نيروگاه هاي قديمي از مدار و سيکل ترکيبي کردن نيروگاه هاي موجود است.
وزير نفت درباره تعيين تکليف ميدان گازي فرزاد بي هم با بيان اينکه قرارداد اين ميدان به زودي امضا مي شود، در پاسخ به اين پرسش که پس از انتشار خبري مبني بر تفاهم 25 ساله ايران و چين گفته شد چيني ها از پروژه هاي نفتي ايران کنار گذاشته شده اند، گفت: من متوجه نمي شوم چرا در اين کشور درباره چين اين قدر حساسيت ايجاد شده است. به نظرم اين حساسيت را خارجي ها در مردم ايجاد کرده اند. يک بار هم گفته ام هر فردي که ادعا مي کند تفاهم نامه که با چين امضا کرده ايم خيلي بد و يک طرفه است خودش بيايد و همان تفاهم نامه را با ما امضا کند، اگر انگليسي ها مي گويند اين تفاهم نامه بد است خودشان بيايند عين همان تفاهم نامه را با ما امضا کنند. ما در بحث هاي نفتي به جايي امتيازي نداده ايم، دو طرف اظهار تمايل کردند که با هم کار کنند. حاضريم با افراد متمايل به فعاليت در بخش نفت، گاز و پتروشيمي کار کنيم، اما درباره چين نه ما تعهدي کرديم و نه آنها، هر دو ابراز تمايل و علاقه براي همکاري داشتيم. پيش تر هم گفته ام هر کشوري به جز رژيم صهيونيستي اگر بخواهد مي تواند بيايد و با ما کار کند. من رئيس دولت نيستم، اما مي گويم. مگر آنها نمي گويند خيلي امتياز داديد، خودشان بيايند و مانند همان تفاهم نامه را با ما امضا کنند، تنها نام آن کشور را برمي داريم و نام آنها را به جاي آن مي نويسيم.
وزير نفت درباره توزيع گاز مايع (ال پي جي) هم با اشاره به اينکه هم اکنون حدود 5 درصد از جمعيت کشور ما که شامل 4 ميليون نفر (1.3 ميليون خانوار) مي شود از گاز طبيعي استفاده نمي کنند، تصريح کرد: اگر به هر خانوار ماهانه سه کپسول (هر کپسول 11 کيلو) تخصيص داده شود ماهانه 43 هزار تن مي شود، ما اکنون روزانه 5 هزار تن کپسول توزيع مي کنيم، اما کم مي آيد. ما تضمين کرده ايم گاز خانوارهايي را که به شبکه گاز دسترسي ندارند تأمين کنيم، نياز اين خانوارها با روزي 1500 تن کپسول تأمين مي شود، اما روزانه 5 هزار تن ميان آنها توزيع مي کنيم. بايد مطمئن شويم حداقل اين سه کپسولي را که ماهانه در اختيار خانوارها قرار مي دهيم به دست مصرف کنندگان واقعي برسد، از اين رو در حال تأسيس شبکه اي براي توزيع ال پي جي هستيم. اين خانوارها افزون بر دريافت ماهانه سه کپسول که مختص پخت وپز است ماهانه براي گرمايش نيز سوخت مايع دريافت مي کنند، اما مسئله اين است که ما هرچقدر هم گاز مايع توزيع مي کنيم همچنان با کمبود روبه رو مي شويم از اين رو اين بخش نيازمند مديريت است، نمي گويم همه اينها قاچاق است، امکان دارد بخشي از اين سوخت در مناطق مرزي براي قاچاق استفاده شود، اما بخشي از آن هم براي مصرف غيرمجاز خودروهاست، به دليل خطرناک و غيراستاندارد بودن مي گويم مصرف غيرمجاز است.
وزير نفت درباره دستورعمل بهبود وضع معيشت کارگران و کارکنان پيمانکاري توضيح داد: به تازگي طرح طبقه بندي مشاغل ازسوي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي ابلاغ شده است. چهار کارگروه بايد در چهار شرکت اصلي تشکيل شود، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي با تشکيل اين کارگروه ها موافقت کرد و از اين بابت از آنها تشکر مي کنم. با تشکيل اين کارگروه ها طرح طبقه بندي مشاغل نيروهاي کارگري پيمانکارها اجرا مي شود و حقوق دريافتي بهبود مي يابد. البته کاري که بايد زودتر از اين انجام شود و من هم پيش تر ابلاغ کردم درباره بيمه تکميلي نيروهاي قرارداد موقت و پيمانکاري است. خبرهاي خوب ديگري هم داريم که به زودي به کارکنانمان مي گوييم.
زنگنه درباره عرضه محصولات پتروشيمي به بخش پايين دستي نيز گفت: من مسئول توليد هستم و مسئول عرضه محصولات به بخش پايين دستي وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) است، اما پس از فرمايش مقام معظم رهبري من از همکارانم در شرکت هاي توليدي خواهش مي کنم اگر مشکلي در اين بخش وجود دارد آن را برطرف کنند، زيرا آنها موظف هستند همه محصولاتشان خود را از طريق بورس عرضه کنند؛ منتها وقتي که بين قيمت ارز بازار آزاد و نيمايي تفاوتي به وجود مي آيد، عده اي مواد اوليه را از بورس مي خرند و به توليدکننده واقعي عرضه نمي کنند، زماني که اين اتفاق رخ مي دهد توليدکننده واقعي دچار مشکل مي شود. تشخيص خريدار واقعي بر عهده سامانه بهين ياب و زير نظر وزارت صمت است. براي نمونه در سال 97، توليد محصول پت 150 هزار تن بود، اما به دليل اختلاف قيمت ارز بازار آزاد و نيمايي، تقاضا براي اين محصول به 300 هزار تن رسيد، همين که قيمت عرضه در بورس مانند قيمت بازار شد، تقاضا هم متعادل و به همان حدود 150 هزار تن بازگشت. کاري که ما مي توانيم انجام دهيم (البته اگر ستاد تنظيم بازار به ما اجازه دهد) اين است که توليدکنندگان پايين دستي با عرضه کنندگان محصولات پتروشيمي قرارداد بلندمدت امضا کنند، اما قيمت پايه محصولات براساس بورس باشد و مقدار توافق شده را مستقيم تحويل بگيرند.البته ممکن است در اين بخش هم فسادهايي وجود داشته باشد که به طور حتم ستاد تنظيم بازار بايد در اين باره مجوز دهد، زيرا اکنون براساس قانون، همه محصولات پتروشيمي بايد تنها از طريق بورس در اختيار خريدار قرار گيرد و هيچ راه ديگري غير از آن وجود ندارد، مسئول ساماندهي بورس هم وزارت صمت است.
طرح هاي ملي وزارت نفت با دستور رئيس جمهوري به بهره برداري رسيد
مشعل- با دستور رئيس جمهوري از طريق ويديو کنفرانس از طرح هاي ملي وزارت نفت بهره برداري شد. اين طرح ها شامل هزار و 850 کيلومتر خطوط لوله ششم و نهم سراسري گاز، پنج ايستگاه تقويت فشار گاز و طرح توسعه مرکز ديسپچينگ ملي گاز ايران، فاز نخست پتروشيمي بوشهر با ظرفيت توليد سالانه بيش از 4 ميليون تن محصول به عنوان يکي از طرح هاي جهش دوم صنعت پتروشيمي و نيروگاه غرب کارون که با هدف تأمين زيرساخت هاي برق ميدان هاي مشترک و تأسيسات نفتي اين منطقه عملياتي ساخته شده است. ارزش اين طرح ها 4.7 ميليارد يورو است که سهم خط لوله ششم، نهم و ايستگاه هاي آن از اين رقم 3.1 ميليارد، 1.3 ميليارد پتروشيمي بوشهر، 320 ميليون يورو مربوط به نيروگاه غرب کارون را شامل مي شود. تعبير رييس جمهور از اين طرح ها يادگارو ارمغان دولت براي مردم و دولت آينده بود و وزير نفت هم اين نکته را يادآوري کرد که «صنعت نفت با وجود شديدترين فشارها و تحريم ها با اتکا به خداوند و با استواري نه تنها در بهره برداري از تأسيسات توليدي خود موفق بوده، بلکه توانسته در چنين شرايط دشواري طرح هاي توسعه اي خود را پيش ببرد که نمونه آنها همين طرح هايي است که افتتاح مي شود.» آمار و ارقام ارايه شده از سوي رييس جمهور و وزير نفت در هفته دولت مروري هم بود بر عملکرد صنعت نفت که گام هاي موفقيت را طي کرده است و دولت آينده با خاطري آسوده مي تواند اين حوزه را در اختيار بگيرد و نه دغدغه از دست رفتن منابع مشترک نفت و گاز با کشورهاي همسايه را داشته باشد و نه دلشوره بنزين و گازوييل و گازرساني و قطعي آن و .... را داشته باشد. همه اينها بماند به يادگار براي دولت بعد.
دکتر حسن روحاني، در آيين بهره برداري از طرح هاي ملي وزارت نفت ضمن اشاره به اينکه شبکه گازرساني ايران در دنيا بي نظير است، صنعت گاز را صنعتي زيربنايي و عامل توسعه کشور دانست و گفت: ديروز رهبري عنوان کردند که از اين دولت بايد يادگاري براي دولت آينده بماند، بي شک گاز يکي از اين يادگاري ها خواهد بود.او دستاوردهاي اين دولت در بخش هاي گاز، بنزين، گازوئيل و پتروشيمي را يادگار بزرگي براي دولت آينده دانست و گفت: با کار بزرگي که در ميدان هاي مشترک نفت و گاز در اين دولت انجام شده، توليد گاز ما از منابع مشترک 2.5 برابر و توليد نفت حدود 6 برابر شده است. توليد نفت از ميدان هاي مشترک نفتي در غرب کارون از 70 هزار بشکه به 400 هزار بشکه رسيده است و اگر اين خبيث (ترامپ) در آمريکا روي کار نيامده بود، امروز توليد ما از اين ميدان ها، به بيش از يک ميليون بشکه مي رسيد.رئيس جمهوري با بيان اينکه صنعت گاز با توليد انرژي پاک، صنعتي زيربنايي و عامل توسعه کشور است، تصريح کرد: مجموع توليد گاز کشور از رقم روزانه 600 ميليون مترمکعب اکنون به نزديک 1000 ميليون مترمکعب رسيده است. شبکه گازرساني ايران در دنيا بي نظير است، 17 هزار روستا در دولت تدبير و اميد به شبکه گاز سراسري متصل شده اند و مجموع شمار روستاهاي بهره مند از نعمت گاز از 14 هزار به 31 هزار رسيده است و سوخت 89 نيروگاه کشور با گاز تأمين مي شود. گاز صنعت عظيمي است؛ هم انرژي پاک توليد مي کند و هم سبب توسعه کشور خواهد بود، به گونه اي که امروز در غرب کشور گاز را به ترکيه و عراق صادر مي کنيم و قادر هستيم اين سوخت پاک را به کشورهاي شرقي هم صادر کنيم و همسو با اين موارد، خط لوله گاز تا مرز پاکستان کشيده شده است.روحاني با اشاره به اينکه هم اکنون 95 درصد مردم ايران از نعمت گاز استفاده مي کنند، گفت: بيشتر نيروگاه ها و پتروشيمي هاي کشور امروز از خوراک گاز استفاده مي کنند، همچنين سراسر کشور از عسلويه تا کردستان داراي خطوط لوله گاز هستند و در توليد به خودکفايي رسيده ايم، البته بايد در مصرف مراقبت کنيم تا خودکفا بمانيم. در زمستان روزانه 800 ميليون مترمکعب گاز در منازل مصرف مي شود، يا در اختيار مصارف عمومي قرار مي گيرد که معادل 5 ميليون بشکه نفت خام است و در شرايط عادي (غير زمستان) نيز گازي معادل 2 ميليون بشکه نفت خام در اختيار مردم قرار مي دهيم که اين مهم نشان مي دهد گاز اهميت ويژه اي براي اداره کشور دارد.رئيس جمهوري به بيانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در جمع اعضاي هيئت دولت اشاره کرد و افزود: رهبري عنوان کردند که بايد يادگاري از اين دولت براي دولت آينده بماند، بدون شک گاز يکي از اين يادگاري ها خواهد بود. همه فازهاي پارس جنوبي به جز يک فاز به اتمام رسيده است، در بنزين، گاز و گازوئيل به خودکفايي رسيده ايم که اينها ارمغاني است که اين دولت براي دولت بعدي و حتي دولت هاي آينده به يادگار خواهد گذاشت.وي با اشاره به اينکه دولت اقدام هاي بزرگي در حوزه نفت و گاز کشور انجام داده است، عنوان کرد: با تلاش دولت يازدهم و دوازدهم يادگارهاي ارزشمندي براي ملت ايران و دولت آينده گذاشته است و دولت هاي آينده مي توانند از برکات آن بهره برداري کنند.رئيس جمهوري گفت: دولت آينده وقتي کار خود را آغاز مي کند که پتروشيمي از 56 ميليون تن به 100 ميليون تن و از 11 ميليارد دلار به 25 ميليارد دلار رسيده است.روحاني با اشاره به سرمايه گذاري 4.7 ميليارد يورويي پروژه هايي که امروز در صنعت نفت افتتاح شد، افزود: اين حجم از سرمايه گذاري کار بزرگي است که با تلاش دست اندرکاران و در شرايط تحريم به ثمر رسيده است. امروز در زمينه نفت و گاز در برابر مردم ايران شرمنده نيستيم و مي توان به مردم گفت که در صنايع نفت و گاز و در عين حال ميدان هاي مشترک نفت گاز کارهاي بزرگي در اين دولت انجام شده است.وي با اشاره به برنامه ريزي دولت براي ايجاد جهش سوم در حوزه پتروشيمي تصريح کرد: دولت جهش دوم را تا پايان اين دوره در صنعت پتروشيمي به سرانجام مي رساند و براي جهش سوم نيز برنامه ريزي کرده ايم که ارزش صادراتي آن به 37 ميليارد دلار مي رسد و تا پايان اين دولت 8 ميليارد دلار آن سرمايه گذاري مي شود.رئيس جمهوري با اشاره به تأکيد مقام معظم رهبري درباره جلوگيري از خام فروشي، عنوان کرد: در زمينه نفت و گاز با ساخت مجتمع هاي پتروشيمي اقدام هاي خوبي در اين زمينه انجام شده است و معتقدم که در زمينه همه معادن زيرزميني بايد اين تحول انجام شود و به گونه اي نباشد که سنگ هاي ارزشمند کشور خام صادر و همان سنگ پس از فرآوري بار ديگر وارد کشور شود. اميدوارم در همه زمينه ها گام هاي مناسبي برداشته شود.روحاني با بيان اينکه تا پايان سال افتتاح هاي مهمي در حوزه هاي مختلف انجام مي شود، گفت: همان طور که در آغاز سال به مردم وعده داده ايم که امسال سال افتتاح ها خواهد بود تا پايان سال روند افتتاح ها، ادامه مي يابد و باوجود فشار و تحريم هايي که با آن روبه رو هستيم، شاهد تحول در توليد کشور خواهيم بود.
بيژن زنگنه، وزير نفت در مراسم بهره برداري رسمي از طرح هاي ملي وزارت نفت ضمن گراميداشت هفته دولت و ايام شهادت امام حسين (ع) اظهار کرد: صنعت نفت با وجود شديدترين فشارها و تحريم ها با اتکا به خداوند و با استواري نه تنها در بهره برداري از تأسيسات توليدي خود موفق بوده، بلکه توانسته در چنين شرايط دشواري طرح هاي توسعه اي خود را پيش ببرد که نمونه آنها همين طرح هايي است که افتتاح مي شود.وي با بيان اينکه در هفته دولت سه طرح مهم صنعت نفت در مجموع با 4.7 ميليارد يورو سرمايه گذاري، با دستور رئيس جمهوري افتتاح مي شود، تصريح کرد: اين طرح ها شامل حدود 3 ميليارد يورو سرمايه گذاري در خط انتقال ششم، نهم و ايستگاه هايش، يک ميليارد و 300 ميليون يورو سرمايه گذاري پتروشيمي بوشهر و 320 ميليون يورو سرمايه گذاري نيروگاه غرب کارون است که اين رقم در مقياس جهاني هم رقم بالايي است. مجموع سرمايه گذاري در سه طرح خط لوله ششم و نهم و ايستگاه هاي آن، فاز نخست پتروشيمي بوشهر و نيروگاه غرب کارون را 4.7 ميليارد يورو عنوان کرد و گفت: صنعت نفت با وجود شديدترين تحريم ها نه تنها در بهره برداري از تأسيسات توليدي موفق بوده، بلکه طرح هاي توسعه اي را هم در چنين شرايط دشواري پيش برد.
زنگنه با بيان اينکه طرح هايي که در صنعت گاز افتتاح شد، مربوط به انتقال و پايداري شبکه اين سوخت پاک است، خطاب به رئيس جمهوري افزود: همان طور که مستحضريد، فاصله زيادي بين مراکز اصلي توليد گاز در جنوب کشور با مراکز اصلي مصرف گاز در مرکز، شمال، شمال شرق و غرب کشور وجود دارد، از اين رو ناچاريم گاز را با خطوط لوله انتقال دهيم. به طور ساده بايد عرض کنم براي انتقال روزانه 100 ميليون مترمکعب گاز نيازمند ساخت يک خط لوله 56 اينچ يعني يک و نيم متر و چند ايستگاه تقويت فشار در مسير هستيم، هزينه احداث هر کيلومتر خط لوله 56 اينچ برحسب تغيير شرايط يک تا 2 ميليون دلار و هزينه ساخت هر ايستگاه تقويت فشار حدود 75 ميليون يوروست، بنابراين هر زمان که مي خواهيم روزانه 600 ميليون مترمکعب گاز را از منطقه عسلويه به ديگر نقاط منتقل کنيم بيش از 6 خط لوله و ده ها ايستگاه تقويت فشار نياز داريم.وزير نفت هزينه سرمايه گذاري طرح هاي انتقال گاز خط لوله سراسري ششم، نهم و ايستگاه هاي تقويت فشار مربوط به آن را 3 ميليارد و 100 ميليون يورو اعلام کرد و افزود: نکته قابل توجه اين است که يک ميليارد و 400 ميليون يورو از اين مبلغ براي نخستين بار از سوي بخش خصوصي به صورت ساخت، بهره برداري و واگذاري (BOT) تأمين شده است که اين شرايط ما را قادر کرد بتوانيم صادرات گاز به عراق را عملي کنيم. مجموع رقم صادرات گاز ايران به کشورهاي ترکيه و عراق اکنون روزانه 80 ميليون مترمکعب است.زنگنه با اشاره به پروژه ديسپچينگ ملي گاز يادآور شد: طراحي ديسپچينگ شرکت ملي گاز از سال 1376 که من وارد وزارت نفت شدم آغاز و اجرا شد، اما با توجه به گسترش عظيم شبکه گاز کشور دوباره روزآمد و بازسازي شد.وي با بيان اينکه مسئوليت ديسپچينگ، پايش و فرماندهي شبکه گاز کشور است، افزود: پالايشگاه هاي گازي، ايستگاه هاي تقويت فشار گاز و خطوط اصلي انتقال گاز همگي زير نظر فرماندهي ديسپچينگ ملي گاز عمل مي کنند؛ ديسپچينگ هم با ابزارهايي که در اختيار دارد و اطلاعاتي که به آن مي رسد لحظه اي در همه ساعت هاي شبانه روز براساس نياز تصميم گيري مي کند. بيش از 37 هزار کيلومتر خطوط انتقال گاز داريم، هم اکنون نزديک به 94 درصد جمعيت ايران و عمده صنايع کوچک و بزرگ و نيروگاه ها زير پوشش شبکه گاز هستند، وظيفه ديسپچينگ نيز حفظ فشار گاز در شبکه براي تداوم و استمرار تأمين گاز است.
زنگنه در ادامه درباره افتتاح فاز نخست مجتمع پتروشيمي بوشهر گفت: از همان ابتدا قرار بود گاز پالايشگاه هاي فازهاي 6 تا 8 پارس جنوبي به ميدان آغاجاري در استان خوزستان تزريق شود و بنايي هم براي شيرين سازي گاز اين فازها نداشتيم، قرار بود اين گاز به صورت ترش پس از گرفتن ميعانات گازي و مقداري گاز مايع (ال پي جي) با خط لوله 56 اينچ به خوزستان منتقل شود.وي در توضيح بيشتر گفت: اما به پيشنهاد سرمايه گذار طرحي ارائه شد که براساس آن بخشي از گازي را که داراي اتان و ال پي جي بود به سرمايه گذار بدهيم تا با سرمايه خود اين گاز را شيرين سازي و تفکيک و براي مصرف خود از آن استفاده کند که اين سرمايه گذاري انجام شده است.وزير نفت با بيان اينکه بخش بعدي سرمايه گذاري در اين مجتمع، ساخت واحد متانول و واحد شيرين سازي و تفکيک به ارزش يک ميليارد و 332 ميليون يورو افتتاح شد، تصريح کرد: قرار است در بخش دوم مجتمع پتروشيمي بوشهر واحد الفين، پلي الفين و MEG ساخته شود و اين بخش هم اکنون پيشرفت 35 درصدي دارد.وي اجراي اين پروژه را از مصاديق تحقق اقتصاد مقاومتي، توجه به جلوگيري از خام فروشي و تکميل زنجيره ارزش اعلام و تصريح کرد: گازي که امروز تفکيک و شيرين مي شود عموماً ارزشمندترين خوراک پتروشيمي اتان است که به زنجيره توليد کشور افزوده مي شود.
وزير نفت از نيروگاه غرب کارون به عنوان سومين طرح ملي وزارت نفت که امروز افتتاح مي شود نام برد و با بيان اينکه نيروگاه غرب کارون نيروگاه اختصاصي شرکت نفت براي ميدان هاي مشترک غرب کارون است، افزود: ما در ميدان هاي غرب کارون با جهشي 6 برابري توليد از 70 هزار بشکه در روز عبور کرديم و به ظرفيت توليد 400 هزار بشکه در روز رسيده ايم که ان شاءالله با تکميل طرح هاي بعدي شامل آزادگان، يادآوران و ياران توان ظرفيت به يک ميليون بشکه در روز مي رسد.زنگنه درباره دليل تأسيس نيروگاه اختصاصي برق در غرب کارون از سوي شرکت نفت گفت: به دليل وضع توليد برق در خوزستان، مديريت شرکت ملي نفت تصميم گرفت به منظور پايداري توليد نفت، تأسيسات برق را بسازد و خود برق مورد نياز را تأمين کند.وي با بيان اينکه شرکت نفت، برق را از شرکت مپنا به قيمت 2.25 سنت يورو خريداري مي کند، افزود: شرکت مپنا اين نيروگاه را به صورت ساخت، بهره برداري و مالکيت (BOO) در غرب کارون احداث کرد و امروز 2 واحد گازي آن عملياتي شده اند و واحد بخار آن در حال ساخت است، شرکت ملي نفت ايران شبکه انتقال و ايستگاه هاي آن را ساخته است.
وزير نفت گفت: خوشحال هستم که در محضر جنابعالي به مردم عرض کنم دولت هر چه در توان داشت براي افزايش توان توليد ميدان هاي مشترک به کار برد، به نحوي که امروز توان توليد ما در ميدان هاي غرب کارون 6 برابر و ميدان گازي پارس جنوبي 2.5 برابر شده است.زنگنه با بيان اينکه آثار اين افزايش توان توليد را مي توان در زندگي مردم، در توسعه کشور و بهتر شدن شرايط محيط زيست ديد، تصريح کرد: از سال 1392 تاکنون در ميدان هاي مشترک غرب کارون 216 حلقه چاه بالغ بر 6.2 ميليارد يورو سرمايه گذاري شده است.وي همچنين از همه سرمايه گذاران (دولتي و خصوصي) در اجراي پروژه ها و مگاپروژه هاي نفت تشکر و قدرداني کرد.
حسن منتظرتربتی، معاون وزیر نفت در امور گاز در آیین بهره برداری رسمی از طرح های ملی وزارت نفت (طرح توسعه مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، آغاز عملیات بهره برداری رسمی از هزار و ۸۵۰ کیلومتر خطوط لوله ششم و نهم سراسری انتقال گاز و پنج ایستگاه تقویت فشار گاز) گفت: همکاران ما در مرکز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز تصمیم می گیرند در هر پالایشگاه چقدر گاز تولید شود، از کدام خطوط منتقل شود و در کجا فشارافزایی شود و برای هر شهر و مصرف کننده چقدر گاز توزیع شود. برای انجام این کار مرکز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در هر لحظه ۵۰ هزار داده عملیاتی را از سراسر پالایشگاه های کشور، خطوط انتقال، ایستگاه ها و نقاط صادراتی و وارداتی دریافت می کند و این اطلاعات هر سه ثانیه یک بار روزآمد می شود.این حجم اطلاعات از طریق نرم افزارهای پیشرفته مدیریت می شود که شرکت ملی گاز برای همجواری این اطلاعات یک شبکه منحصربه فرد فیبر نوری اجرایی کرده و از شبکه های ماهواره ای هم استفاده می کند که اطلاعات را مستمر و مداوم دریافت کنیم. در این مرکز هر لحظه همه عملیات پالایشگاه ها و شبکه خطوط برای تأمین گاز پایدار و مطمئن کنترل و پایش می شود و نرم افزارهای کاربردی در این مرکز برای پیش بینی مصرف گاز و دما طراحی شده است. نمونه شاهد آن برف سنگین سال ۹۸ در گیلان بود که با توجه به پیش بینی های مرکز کنترل، گاز را به محدوده شمال کشور منتقل و ذخیره کردند و شاهد بودیم در روزهایی که همه جاده ها زیر برف رفته بود، بسیاری از هموطنان گیلانی اعلام کردند از گاز حتی برای تهیه آب شرب خود با گرم کردن برف اقدام کردند. مرکز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ۲۴ ساعته شبکه گاز کشور و پایداری آن را کنترل می کند و هر اتفاقی در شبکه گاز بیفتد در این مرکز پایش می شود که در ایران و خاورمیانه بی نظیر است. افزون بر این مرکز در تهران، مرکزی پشتیبان دیسپچینگ عیناً در اصفهان است که پیش از این ۴۰۰ نقطه در کشور توسط آن پایش می شد و در طرح توسعه ای این عدد به ۹۰۰ نقطه رسید.معاون وزیر نفت در امور گاز همچنین با اشاره به آغاز عملیات بهره برداری از هزار و ۸۵۰ کیلومتر خطوط لوله ششم و نهم سراسری انتقال گاز و پنج ایستگاه تقویت فشار گاز گفت: عبور خطوط لوله ششم و نهم سراسری گاز کریدور غرب کشور سبب شده شاهد افت فشار گاز کردستان و کرمانشاه نباشیم و همبستگی بین کریدور مرکز و غرب ایجاد شود و استان های غربی کشور از دو مسیر گاز دریافت می کنند.تربتی به اشاره به افزایش تولید گاز در پارس جنوبی و تأثیر آن بر شتاب بخشی به بهره برداری از خطوط لوله ششم و نهم سراسری انتقال گاز تصریح کرد: این کریدور، گاز را از عسلویه به میاندوآب می رساند و برنامه داریم در صورت توسعه صادرات گاز، این خط را از میاندوآب تا بازرگان ادامه دهیم.
طرح های ملی نصعت نفت کدامند و چه مشخصاتی دارند؟
طرح ساخت نيروگاه غرب کارون با ظرفيت اسمي 500 مگاوات با هدف تأمين برق ميدان هاي نفتي آزادگان، ياران، يادآوران، کارخانه گاز و گاز مايع 3200، واحد بهره برداري و تلمبه خانه غرب کارون در دستور کار شرکت ملي نفت ايران قرار دارد که در اين راستا تاکنون واحدهاي اول و دوم گازي اين نيروگاه با ظرفيت واقعي بيش از 300 مگاوات تکميل و دسترسي ميدان هاي يادآوران، آزادگان شمالي و تلمبه خانه غرب کارون به شبکه برق رساني امکان پذير شده است. به گفته تورج دهقاني، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) تأمين پايدار برق، تضمين کننده توليد مستمر نفت در ميدان هاي غرب کارون است و ساخت و راه اندازي نيروگاه غرب کارون از اين حيث بسيار اهميت دارد.
غرب کارون حوزه مهم تأمين نفت کشور به شمار مي رود و استمرار توليد، فرآورش و انتقال نفت ميدان هاي اين منطقه مستلزم تأمين پايدار برق است که طرح ساخت نيروگاه غرب کارون با همين هدف اجرايي شده است. اين نيروگاه مشتمل بر سه واحد 165 مگاواتي است که امروز دو واحد نخست آن که واحدهاي گازي است به بهره برداري مي رسد و عمليات اجرايي واحد سوم که واحد بخار نيروگاه است نيز در دست اقدام قرار دارد.
دهقاني با اشاره به احداث 200 کيلومتر خط انتقال 220 کيلوولت و پنج پست فشار برق از سوي پيمانکاران مختلف در بخش تأسيسات جانبي طرح احداث نيروگاه غرب کارون، گفت: همچنين 200 کيلومتر خط انتقال و توزيع برق داخل ميدان هاي غرب کارون احداث شده است، يعني در مجموع حدود 400 کيلومتر خط انتقال برق در غرب کارون.
طرح ساخت نيروگاه غرب کارون بر مبناي قرارداد امضاشده با گروه مپنا در قالب ساخت، بهره برداري و مالکيت (BOO) اجرايي شده و مپنا براي تأمين سرمايه و رساندن طرح به مرحله بهره برداري زحمات زيادي کشيده است.
نيروگاه غرب کارون، نيروگاهي خصوصي در عرصه فروش برق به صنايع نفت و گاز است که در 50 کيلومتري جنوب غربي اهواز و در جنوب ميدان نفتي جفير، در مجاورت طرح ان جي ال 3200 احداث شده است.
عمليات بهره برداري از هزار و 850 کيلومتر خطوط لوله ششم و نهم سراسري گاز و خطوط لوله شلمچه، نفت شهر و آبدانان و پنج ايستگاه تقويت فشار گاز ديلم، بيدبلند، اهواز، حسينيه و کوهدشت و طرح توسعه مرکز ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران با دستور حسن روحاني، رئيس جمهوري و با حضور بيژن زنگنه وزير نفت و حسن منتظرتربتي مديرعامل شرکت ملي گاز ايران آغاز شد.
اين پروژه ها از مهم ترين پروژه هاي صنعت گاز در کريدور غرب و شمال غرب کشور هستند، زيرا بهره برداري از اين خطوط انتقال گاز و پنج ايستگاه تقويت فشار گاز در مسير عسلويه تا مياندوآب، ضمن تقويت پايداري جريان گاز، ظرفيت انتقال گاز کشور را 110 ميليون مترمکعب در روز افزايش مي دهد، عمليات اجرايي اين خطوط نيز با هدف انتقال دائمي، پايدار و مطمئن گاز به جنوب غرب، غرب و شمال غرب کشور و تقويت صادرات گاز به عراق آغاز شده است.
گذر خط لوله از موانع طبيعي دشوار و پيچيده در غرب کشور از ديگر ويژگي هاي پروژه احداث خطوط انتقال گاز ششم و نهم سراسري است.
طول اين دو خط سراسري هزار و 850 کيلومتر است و در طول اين مسير، پنج ايستگاه تقويت فشار گاز در شهرستان هاي ديلم، بيدبلند، اهواز، حسينيه و کوهدشت نيز احداث شده که وظيفه تقويت فشار گاز طبيعي در اين مسير را بر عهده دارد، ضمن آنکه هفت ايستگاه لانچر - ريسيور براي پيگراني نيز در مسير اين پروژه احداث شده است.
اجراي بخشي از پروژه خط انتقال ششم سراسري گاز از طريق سرمايه گذاري بخش خصوصي به روش ساخت، بهره برداري و واگذاري (BOT) بوده که در اين مسير، ايستگاه هاي شلمچه و نفت شهر نيز با ظرفيت انتقال روزانه 50 و 40 ميليون مترمکعب گاز براي اندازه گيري صادرات گاز در اين پروژه احداث شده است.پروژه خط انتقال گاز 56 اينچ نهم سراسري به طول 231 کيلومتر حد فاصل دهگلان - مياندوآب نيز به موازات خط انتقال گاز ششم سراسري از پارس جنوبي آغاز شده و تا مرز بازرگان در شمال غرب کشور در برنامه هاي توسعه اي شرکت ملي گاز ايران تعريف و اجرايي شده است.
فاز نخست پتروشيمي بوشهر با ظرفيت توليد سالانه بيش از 4 ميليون تن محصول به عنوان يکي از طرح هاي جهش دوم صنعت پتروشيمي است. شرکت پتروشيمي بوشهر به عنوان يکي از بزرگ ترين مجتمع هاي پتروشيمي کشور و خاورميانه با سرمايه گذاري شستان در فاز 2 عسلويه استان بوشهر احداث شده است. اين مجتمع مشتمل بر سه فاز است که فاز نخست آن شامل واحدهاي شيرين سازي گاز، استحصال اتان، توليد متانول و سرويس هاي جانبي است.
فاز نخست پتروشيمي بوشهر با دريافت روزانه 9.6 ميليون متر مکعب گاز غني ترش از پالايشگاه چهارم (فازهاي 6 و 7 و 8 ) ظرفيت توليد سالانه يک ميليون و 650 هزار تن متانول، يک ميليون و 323 هزار تن متان، 850 هزار تن اتان، 130 هزار تن پروپان، 30 هزار تن بوتان، 3 هزار تن پنتان پلاس و 125 هزار تن گوگرد را داراست. اتيلن، اتيلن گلايکول ها، پلي اتيلن سنگين در فاز دوم و اسيد استيک و وينيل استات نيز در فاز سوم اين مجتمع توليد خواهد شد.
حجم سرمايه گذاري در فاز نخست پتروشيمي بوشهر يک ميليارد و 322 ميليون يورو است که 61 درصد از کل سرمايه گذاري صورت گرفته در اين طرح از توانمندي ها و تجهيزات ساخت داخل استفاده شده است. اين طرح سالانه حدود 370 ميليون يورو براي کشور درآمدزايي خواهد داشت، همچنين در دوران بهره برداري براي 1500 نفر ايجاد اشتغال کرده است. بهره برداري از 17 طرح جهش دوم صنعت پتروشيمي براي سال 99 برنامه ريزي شده است که از اين ميان پتروشيمي هاي مياندوآب، کاوه و کيمياي پارس خاورميانه و واحد کاتاليست پتروشيمي لرستان افتتاح شدند و امروز نيز فاز نخست پتروشيمي بوشهر به بهره برداري رسيد. با بهره برداري از اين 17 طرح، ظرفيت صنعت پتروشيمي از 66 ميليون تن در ابتداي سال 99 با 35 درصد رشد به 90 ميليون تن در سال مي رسد. با تحقق کامل جهش دوم صنعت پتروشيمي تا پايان سال 1400 ظرفيت صنعت پتروشيمي به سالانه 100 ميليون تن با درآمد 25 ميليارد دلار مي رسد.
کارنامه نفت در دولت تدبير و اميد
مشعل اينجا «اميد» زنده است؛ صحبت از صنعت نفت و کارکنان آن در مساحتي به وسعت گستره ايران است. براي آنها سال هاست که گرما و سرما، سيل و کرونا، تحريم و صلح بي معناست و راه تلاش و موفقيت را به شکلي آموخته و آزموده اند که حاصل جمع آن کارنامه قبولي براي اين صنعت و ارمغان توسعه براي مردم بوده است. کارنامه اي که هفته دولت هر سال بهانه اي براي مرور و ارزيابي آن است. سال 99 به عنوان آخرين هفته دولت در يازدهمين دولت جمهوري اسلامي ايران در حالي پشت سر گذاشته شد که در بخش صنعت نفت با مروري گذرا بر اقدام ها و فعاليت ها انجام شده و مقايسه آماري با گذشته، ميتوان نمره قبولي به تمام تلاشگران اين عرصه داد. بيژن زنگنه، وزير نفت مي گويد که «همه توانمان را براي ميدان هاي مشترک گذاشتيم.» بايد بدانيد که توليد گاز ايران از منابع مشترک 2.5 برابر و توليد نفت حدود 6 برابر افزايش يافته است. اين گزارش با توجه به تمرکز وزارت نفت بر توسعه ميدان هاي مشترک نفت و گاز، نگاهي مختصر بر مهمترين اقدام هاي انجام شده در بخش نفت دارد. مجموعه تلاش هايي که حکايت از اميد به آينده دارد با اين نگاه که تحريم و بانيانش رفتني هستند، اما ايران و ملت ايران ماندني.
بگذاريد ابتدا از پارس جنوبي، بزرگترين ميدان گازي مشترک ايران و جهان شروع کنيم. منابع مشترک گازي با کشور قطر سالي که دولت تدبير و اميد بر سرکار آمد،به سمت کشور رقيب روانه بود و سهم ما در حال از دست رفتن بود. بايد بدانيم که ظرفيت توليد روزانه اين ميدان در سال 92 حدود 280 ميليون متر مکعب بود که اکنون با افزايش حدود 2.5 برابري به نزديک 700 ميليون متر مکعب در روز رسيده است. در اين مدت 26 سکوي بهره برداري، 228 حلقه چاه، 2160 کيلومتر خط لوله دريايي و 30 رديف پالايشي ايجاد شده که اين شاخص ها در مقايسه با دوره هاي پيش افزايش قابل توجهي داشته است. وزير نفت اعلام کرده است که همه اين اقدام ها مديون تلاش همکاران ما در پارس جنوبي به همراه پيمانکاران و در مجموع حدود 20 هزار کارگري است که در آن منطقه مشغول به کار بوده اند.افزون بر آن طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي با کنار رفتن توتال فرانسه و سي ان پي سي آي چين (شاخه بين المللي شرکت ملي نفت چين) از اين طرح و واگذاري کل کار به شرکت ايراني طرف قرارداد يعني پتروپارس انجام ميشود و پتروپارس قرار است در پاييز نخستين چاه را حفر کند.مرور مختصر آنچه در پارس جنوبي رقم خورده است نوعي کيش و مات رقيبي است که در سايه غفلت سال هاي متمادي ايران، بهره هاي زيادي برد. اگر چه عمر اين خوشي کوتاه بود و از سال 92 به اينسو توانستيم در مقطعي در برداشت از مخزن مشترک با قطر برابر شويم و در دوره کنوني، اين کشور را پشت سر گذاشته ايم.
توسعه ميدان هاي مشترک غرب کارون به دليل همپوشاني منابع هيدروکربوري آن با کشور عراق، يکي ديگر از اهداف مهم توسعه اي وزارت نفت بوده است. ميدان هاي مشترک غرب کارون هم سال 92 آيينه تمام نماي سرمايه هاي از دست رفته بود، حالا روزگار شکوفايي را به خود مي بيند. بهتر است با آمار صحبت کنيم. بد نيست بدانيد در سال 92 ميزان برداشت از ميدان هاي مشترک غرب کارون حدود 70 هزار بشکه بود. اگر اين سوال برايتان پيش آمده که امروز در چه نقطه اي ايستاده ايم؟ اکنون برداشت از اين حوزه مشترک به حدود 400 هزار بشکه رسيده است؛ يعني افزايش حدود 6 برابري در هفت سال. از سال 1392 تاکنون در ميدان هاي مشترک غرب کارون 216 حلقه چاه بالغ بر 6.2 ميليارد يورو سرمايه گذاري شده است و در آينده، ظرفيت برداشت روزانه نفت از ميدان هاي غرب کارون به بيش از يک ميليون بشکه مي رسد.طي اين مدت فقط در ميدان آزادگان جنوبي حدود 150 حلقه چاه حفاري شده است در اين زمينه، ضريب بازيافت اهميت زيادي دارد زيرا در اين منطقه به دليل موقعيت زمين شناسي خاص و نوع سيال، ضريب بازيافت پايين است و هم اکنون انستيتو نفت دانشگاه تهران به طور اختصاصي در حال مطالعه ميدان آزادگان به منظور يافتن راهکارهاي افزايش ضريب بازيافت نفت در اين ميدان است. نتايج بررسي هاي اين مجموعه نشان مي دهد افزايش 10 درصدي ضريب بازيافت آزادگان امکان پذير است.افزون بر ميدان هاي مشترک غرب کارون، در اين دوره قرارداد توسعه ميدان مشترک بلال، آبان و پايدار غرب هم به امضا رسيد و در بخشي ديگر ظرفيت توليد روزانه نفت ميدان مشترک آذر هم به زودي به 60 هزار بشکه مي رسد.
يكي از مهمترين طرح هاي در دست اقدام وزارت نفت در مسير توسعه همه جانبه صنعت نفت، طرح استراتژيك و ملي انتقال نفت خام گوره به جاسك و تاسيسات نفتي بندرجاسك است.
اين طرح پراهميت با هدف انتقال يك ميليون بشكه نفت خام سبك و سنگين صادراتي در روز از طريق يك خط لوله 42 اينچ با طول تقريبي 1000 كيلومتر و با استفاده از پنج تلمبه خانه بين راهي و 2 ايستگاه توپکراني، همچنين تعداد 11 پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقريبي 180 كيلومتر، در دستور كار شركت ملي نفت ايران قرار دارد. اين طرح شامل پايانه دريافت نفت، 20 مخزن به ظرفيت مجموع 10 ميليون بشكه و تاسيسات جانبي شامل 3 عدد گوي شناور و اسكله صادراتي است.قرار است اين خط لوله تا پايان سال به بهره برداري برسد و با اجراي طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک، استان هرمزگان داراي بزرگ ترين بندر صادراتي نفت در کشور خواهد شد و با اجراي آن، امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از پايانه نفتي گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل درياي عمان فراهم مي شود و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتي نفت خام کشور، اهميتي راهبردي مي يابد. ضرورت پيشبرد موازي و يکپارچه هر يک از پروژه ها، افزون بر تنوع بخش هاي اجراي کار، بر حساسيت ها، پيچيدگي ها و سختي هاي اجراي اين طرح ملي افزوده است.
از ديگر اقدام هاي مهم در حوزه نفت، طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت است که در قالب 33 بسته کاري در گستره فعاليت سه شرکت تابع شرکت ملي نفت ايران (شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت نفت فلات قاره ايران و شرکت نفت مناطق مرکزي ايران) در محدوده جغرافيايي هفت استان کرمانشاه، ايلام، خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد، بوشهر، فارس و هرمزگان تعريف شده است.منابع مالي مورد نياز اين طرح با اتکا به درآمد حاصل از افزايش توليد نفت در بسته هاي کاري تعريف شده و از طريق انتشار اوراق مشارکت در بازار سرمايه تأمين مي شود.
همگام با برنامه ريزي براي افزايش ظرفيت توليد نفت، هدف اصلي از تدوين و اجراي اين طرح، حفظ جريان کار و اشتغال در ميان پيمانکاران و سازندگان ايراني صنعت نفت است و به اين منظور، ضمن بهره مندي صرف از توان پيمانکاران ايراني، فهرستي از کالاهاي پرمصرف طرح که امکان ساخت داخل آنها وجود دارد تهيه و در قراردادهاي مربوطه گنجانده شده است و پيمانکاران صرفاً ملزم به سفارش اقلام اين فهرست به شرکت ها و کارخانه هاي داخلي هستند. پيش بيني مي شود در پايان اجراي تمامي بسته هاي کاري اين طرح، سهم ساخت داخل بالغ بر 80 درصد باشد.
عمل به وظايف و مسئوليت هاي اجتماعي نيز از طريق اختصاص 4 درصد از مبلغ هر قرارداد به انجام پروژه هاي عام المنفعه در محدوده اجراي هر پروژه لحاظ شده است که اقدام هاي مربوطه در اين زمينه با هماهنگي مقام هاي استاني انجام مي شود. تاکنون در مجموع، تکليف 23 قرارداد يعني بيش از دوسوم بسته هاي کاري اين طرح مشخص شده است. مجموع ارزش اين 23 قرارداد بيش از 2.2 ميليارد يورو است و در مسير اجراي اين پروژه ها، براي حفاري 165 حلقه چاه جديد، تعمير 71 حلقه چاه، تعمير، توسعه يا احداث واحدهاي سطح الارضي مربوطه و نگهداشت و افزايش 280 هزار بشکه اي ظرفيت توليد نفت برنامه ريزي شد.
در حوزه اكتشاف نيز دستاوردهاي قابل توجهي حاصل شده است و در اين عرصه شاهد تحقق بيش از 130 درصدي تعهدات اکتشاف نفت و 170 درصدي تعهدات اکتشاف گاز در نيمه نخست برنامه پنج ساله اکتشاف کشور بوديم. در اين ميان بايد به اکتشاف هايي همچون كشف ميدان بزرگ گازي ارم با ذخيره 540 ميليارد مترمكعب گاز درجا در تابستان 98 هم اشاره کرد. افزون بر آن ميدان بزرگ نفتي نام آوران با ذخيره 53.3 ميليارد بشكه نفت درجا در پاييز 98 از جمله فعاليت هاي اكتشافي شركت ملي نفت ايران بوده است.
وزير نفت در توضيح دليل اين نامگذاري اعلام کرد: «اسم اين مخزن به پاس خدمات همه افرادي که در گوشه و کنار کشور به خدمت مي پردازند، به ه ويژه کارکنان مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران که نام آوران گمنام صنعت نفت هستند، «نام آوران» گذاشته شد».
عمليات اکتشاف اين مخزن با پيشرفته ترين روش هاي اکتشافي با سه حلقه چاه از سال 95 آغاز شد و با توجه به اينکه حدود 31 ميليارد بشکه اکتشاف هاي پيشين بوده است، حدود 22 ميليارد بشکه به ذخاير نفت درجاي کشور و 2.2 ميليارد بشکه به ذخاير نفت قابل برداشت کشور افزوده شد.
طبق گزارش شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، مروری بر موفقیت ها و دستاوردهای این شركت در یكسال گذشته نشان دهنده عزم و اراده و همت و پشتكار مجموعه این شركت برای افزایش و استمرار تولید و دستیابی به اهداف و برنامه های از پیش تعیین شده منطبق با برنامه ابلاغی از سوی شركت ملی نفت ایران و مبتنی بر رونق تولید، حمایت از ساخت داخل و بومی سازی نیازمندی ها است.
علیرضا سلمان زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره: با وجود تحریم، متولیان و کارکنان بخش دریایی صنعت نفت در تلاش بوده اند پرچم پرافتخار کشورمان را بر فراز خلیج فارس به اهتزاز درآورند و با تولید از میدان های نفتی و گازی به ویژه میداهای مشترک، از این ثروت خدادادی صیانت کنند که نمود بارز این تلاش ها، حفظ سطح تولید در میدان های این شرکت در دو سال گذشته بوده است.
علی اصولی، مدیرعامل شرکت نفت خزر: با توجه به تدوین طرح امکان سنجی تولید زودهنگام از سردار جنگل، سردارجنگل در آینده، دروازه تولید نفت ایران در آب های عمیق می شود.
رامین حاتمی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران: از ابتدای سال ۹۸ تا پایان تیرماه امسال، ۸۹ میلیارد و ۸۷۶ میلیون مترمکعب گاز و ۵۵ میلیون و ۸۶۵ هزار بشکه نفت در این شرکت تولید شده است.
در 7 سال به اندازه 48 سال پروژه گازرسانی اجرا شد
سال ها پيش و پس از حفر نخستين چاه نفت در ايران هيچکس تصور نمي کرد گازي که روند برداشت نفت را با چالش روبرو مي کند روزي به يکي از راهبردي ترين سوخت هاي سبد انرژي جهان تبديل شود و شاهد پديدار شدن عصر گاز باشيم.سال ها گذشت تا ارزش واقعي اين سوخت پاک براي ايرانيان قابل لمس شود و سال 44 نهال صنعت گاز ايران کاشته شد؛ نهالي که 100 درصد به ديگر کشورها وابسته بود و در گذر زمان اين نهال با عبور از فراز و فرودهايي تاريخي هم اينک به درختي تنومند در عرصه داخلي و خارجي بدل شده و بخش قابل توجهي از نياز خود را با تکيه بر دانش جوانان ايران زمين تامين مي کند. بدون اغراق شايد بايد توسعه گازرساني در کشور به ويژه گازرساني به مناطق روستايي را يکي از مهم ترين شاخص هاي جمهوري اسلامي ايران در تحقق سياست هاي عدالت اجتماعي و محروميت زدايي از مناطق کم بهره برشمرد که در طول سال هاي گذشته در جريان بوده است با اين حال اين برنامه دولت هاي يازدهم و دوازدهم با شتاب بي نظيري اجرا و رکوردهاي قابل توجهي در طول 7 سال فعاليت اين دولت ها ثبت شد.براي نمايش اين حجم فعاليت از آمار و ارقام رسمي بهره مي بريم تا اقدامات 7 سال گذشته بيش از پيش قابل لمس باشد.
براساس گزارش ها، از ابتداي شکل گيري صنعت گاز در سال 44 تا آغاز به کار دولت يازدهم در سال 92 يعني حدود 48 سال در مجموع به 14 هزار و 419 روستا گازرساني شده و اين در حالي است که تنها در طول 7 سال فعاليت دولت هاي يازدهم و دوازدهم به بيش از 16 هزار و 973 روستا گازرساني شده و هم اکنون 31 هزار و 392 روستاي کشور از نعمت گاز برخوردارند. به زبان ساده تنها در 7 سال فعاليت دولت هاي يازدهم و دوازدهم به اندازه 48 سال پيش از آن پروژه گازرساني روستايي اجرا شده است.
سال 92 در مجموع 55 درصد خانوار روستايي از نعمت گاز برخوردار بود و با توسعه 7 سال گذشته در حوزه گازرساني هم اکنون 82 درصد خانوار روستايي کشور به شبکه گاز پيوسته است.
نگاهي گذرا به اقدامات صنعت گاز طي 7 سال گذشته نشان دهنده در دست داشتن برگي برنده براي تحقق سياست هاي گازرساني بود که اولويت بندي، برنامه ريزي، مديريت اصولي و انضباط مالي را شايد بتوان از جمله مهم ترين برگ هاي برنده دولت هاي يازدهم و دوازدهم برشمرد.
محدوديت هاي بين المللي و برنامه ريزي براي کاهش حجم صادرات نفت و فراورده از جمله چالش هاي دولت يازدهم بود که منجر به کاهش درآمدهاي ارزي دولت ميشد و به طور مستقيم بر اجراي پروژه هاي کلان و اساسي کشور تاثيرگذار بود با اين حال بهره گيري از منابع قانوني بودجه و قطع اعتبارات و بودجه هاي دولتي براي اجراي پروژه هاي گازرساني خللي در توسعه اين صنعت نداشت.
براين اساس و با دور انديشي وزير نفت، بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93 شرايطي فراهم کرد تا شرکت ملي گاز ايران بدون بهره گيري از ظرفيت هاي بودجه و اعتبارات دولتي اقدام به اجراي پروژه هاي گازرساني کند.
در قالب اين طرح که با ابتکار وزير نفت و از ابتداي آغاز به کار دولت يازدهم اجرايي شد، صنعت نفت اجازه يافت تا سقف 100 ميليارد دلار براي اجراي طرح هاي نفت و گاز، بهينه سازي، کاهش مصرف انرژي و... در بخش هاي مختلف صنعت با رعايت سياست هاي کلي اصل 44 قانون اساسي با متقاضيان و سرمايه گذاران بخش خصوصي و عمومي با اولويت استفاده از تجهيزات ساخت داخل قرارداد امضا کند.
براين اساس هزينه گازرساني به بخش هاي مختلف از محل جايگزيني با سوخت مايع تامين شد که افزون بر کاهش هزينه هاي دولتي و ورود سرمايه گذاران بخش خصوصي، حجم صادرات فراورده هاي نفتي را نيز افزايش داد که موجب ارزآوري براي کشور در اوج تحريم ها شد. بهره گيري از ظرفيت هاي بند «ق» و تجربه موفق آن سبب شد تا اين قانون به عنوان قانوني دائمي در دستور کار قرار گيرد و در سال هاي بعد نيز با عنوان «قانون رفع موانع توليد» از آن بهره گرفته شد تا اعتبار اجراي پروژه هاي گازرساني از محل جايگزيني گاز با سوخت هاي مايع تامين شود و با اين اقدام به زبان ساده «تبديل دود به پول» انجام شد. براساس آمارها، پيش از اين روزانه 25 ميليون ليتر نفت سفيد در بخش روستايي مصرف مي شد و اين درحالي است که اين ميزان هم اکنون به کمتر از 2 ميليون ليتر در روز رسيده است که نشان دهنده توسعه گازرساني در مناطق روستايي است و مردم مناطق روستايي به ويژه در مناطق کوهستاني و سردسير، اين روزها شاهد توسعه گازرساني در شهرها و روستاهايي هستند که همواره پوشيده از برف است، اما دل شان قرص مي شود وقتي مي دانند با آمدن گاز ديگر وزن کپسول گاز بر دوش شان سنگيني نخواهد کرد و بوي نفت در خانه هاشان نخواهد پيچيد.
از سوي ديگر، افزون بر شاخص هاي رفاهي، ورود گاز به مناطق روستايي سبب افزايش شاخص هاي بهداشتي نيز شده است.
گازرساني روستايي تنها گوشه از پازل اقدامات صنعت گاز در طول 7 سال گذشته است که منجر به ثبت رکوردهاي بي نظير در بهره مندي خانوارهاي روستايي از گاز شد. در طول 7 سال گذشته علاوه بر توسعه بخش روستايي در ديگر بخش ها نيز اقدامات قابل دفاعي از سوي صنعت گاز انجام شده است.
در طول 7 سال گذشته 219 شهر نيز به شبکه گاز پيوسته و هم اکنون يک هزار و 194 شهر کشور از نعمت گاز برخوردارند. نکته اي مهم در اين ميان گازرساني به «آخرين هاست». در طول 7 سال گذشته با توسعه شبکه گازرساني، شهرهايي فاقد گاز در گوشه و کنار کشور به شبکه گاز متصل شد تا شاهد تبديل شدن استان هاي سبز کشور با 100 درصد جمعيت شهري بهره مند از گاز باشيم و ضريب نفوذ گاز در بخش شهري کشور به 98 درصد افزايش يابد.
گازساني به زاهدان به عنوان آخرين مرکز استان بدون گاز هم يکي از آخرين هاي گازرساني بود؛ پروژه اي که پس از سال ها تاخير و توقف در دولت يازدهم بار ديگر آغاز شد.
پروژه گازرساني به زاهدان، به عنوان آخرين مرکز استان فاقد گاز که از جمله قول هاي رئيس جمهوري به مردم اين ديار به شمار مي آيد، با هدف محروميت زدايي از مناطق کمتر توسعه يافته در دستور کار شرکت ملي گاز ايران قرار گرفت و 10 اسفندماه 95 با حضور حسن روحاني در ميدان گاز زاهدان به طور رسمي افتتاح شد. سال ها، احداث خط لوله انتقال گاز زاهدان متوقف شده بود و سرمايه گذاران داخلي و خارجي نتوانسته بودند آن را اجرا کنند اما با همت ويژه در دولت يازدهم، اين خط لوله اجرا و گاز را به زاهدان رسانديم.
در ادامه، گازرساني به ديگر مناطق استان سيستان و بلوچستان نيز در دستور کار قرار گرفت و هم اکنون عمليات اجرايي گازرساني در مناطق شهري و روستايي سطح استان در جريان است.
با هدف شتاب در روند گازرساني به استان سيستان و بلوچستان، طرح ضربتي در دستور کار شرکت ملي گاز ايران قرار گرفت و افزون بر شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان، از ظرفيت چند شرکت گاز استاني ديگر نيز بهره گرفته شد که تاثيري قابل توجه در سرعت بخشيدن به عمليات گازرساني به اين استان محروم داشت و تا پايان سال 98 در مجموع 52 هزار مشترک در سطح استان از نعمت گاز برخوردار شده اند.
افزون بر گازرساني به شهرها و روستاها، فعاليت هايي نيز در ديگر بخش ها از جمله صنايع و نيروگاه ها نيز اجرايي شده است.
در طول 7 سال گذشته 15 نيروگاه جديد به شبکه سراسري گاز پيوسته و گاز را جايگزين فراورده نفتي کرده اند تا شاهد کاهش مصرف سوخت هاي مايع در اين بخش نيز باشيم.
سال 92 در مجموع 35 ميليارد مترمکعب گاز به نيروگاه هاي کشور تحويل مي شد و اين در حالي است که هم اکنون حدود 70 ميليارد مترمکعب گاز به اين بخش تحويل و از مصرف همين ميزان فراورده نفتي جلوگيري مي شود.
براي پي بردن به ارزش واقعي اين جايگزيني بايد گفت که هر يک ميليارد ليتر فراورده نفتي حدود 500 ميليون دلار در بازار جهاني ارزش دارد و تحويل 35 ميليارد ليتر فراورده نفتي کمتر به نيروگا ها افزون بر آثار زيست محيطي موجب درآمدزايي قابل توجه آن هم در اوج تحريم ها و محدوديت هاي بين المللي مي شود.نوشتن از صنعت گاز نياز به صفحات بيشماري دارد؛ صفحاتي که هريک برگ زريني در تاريخ اين صنعت ثبت کرده اند؛ از افزايش حجم صادرات گرفته تا افزايش واحدهاي صنعتي بهره مند از گاز؛ از خداحافظي اهالي روستاها با کپسول گاز و دبه نفت گرفته تا افزايش شاخص هاي رفاهي و بهداشتي؛ از کاهش قاچاق سوخت گرفته تا اشتغال زايي و رونق توليد اما ارائه رقم سرمايه گذاري در صنعت گاز طي سال هاي گذشته نشان مي دهد چه حجم عظيمي پروژه در اين حوزه اجرا شده است.بر اساس گزارش هاي رسمي، در مجموع از سال 1392 تا 1400، بيش از 136 هزار ميليارد تومان در صنعت گاز ايران سرمايه گذاري شده است که اين رقم عمدتا از محل منابع جديد ناشي از صرفه جويي در مصرف سوخت هاي مايع تامين شده است. اما نکته قابل توجه اينجاست که تقريبا همه لوازم و تجهيزات شبکه هاي توزيع گاز در داخل کشور توليد مي شود و در عمل بيش از چند هزار ميليارد تومان کار تنها از سوي شرکت ملي گاز ايران به پيمانکاران و سازندگان ايراني ارجاع شده است و اين موضوع گامي موثر در مسير تحقق شعار توليد ملي و اقتصاد مقاومتي است که شرکت ملي گاز ايران توانسته است آن را عملياتي کند.در پايان بايد گفت گاز اين روزها به يکي از مهم ترين نمادهاي رفاه و آرامش تبديل شده و با ورود به هر منطقه زمينه ساز توسعه هاي اقتصادي، بهداشتي، اجتماعي و رفاهي مي شود؛ سوختي که ارمغانش براي اهالي روستاها لبخند است و براي صنايع رونق توليد و اشتغال.
گزارش «مشعل» از فعاليت هاي شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي به مناسبت هفته دولت
مشعل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران به عنوان يکي از چهارشرکت اصلي وزارت نفت، راهبري و نظارت بر فعاليت شرکت هاي فرعي شامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، شرکت پالايش نفت آبادان، شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند، شرکت مهندسي و ساختمان نفت ايران را برعهده دارد. مأموريت شرکت ملي پالايش و پخش به سه بخش توليد، انتقال و توزيع (به عنوان حلقه هاي زنجيره ارزش فعاليت هاي پايين دستي) تقسيم مي شود که علاوه بر سه بخش ذکر شده، مسووليت ارائه خدمات مهندسي و مخابرات به شرکت هاي زنجيره تأمين را نيز برعهده دارد. اين شرکت با اجراي طرح هاي متمادي از سال هاي گذشته تاکنون نقش موثري در بخش پايين دستي صنعت نفت ايفا کرده و در مقاطع مختلف از احياي ارزآوري در بخش صادرات فراورده هاي نفتي گرفته تا تأمين و توزيع سوخت در بازار مصرف و همچنين تأمين خوراک مجتمع هاي پتروشيمي و... تمام توان و ظرفيت هاي بالفعل و بالقوه خود را به کارگرفته است. ظرفيت پالايش کشور با استناد به عملکرد 9 پالايشگاه نفتي و يک پالايشگاه ميعانات گازي از جايگاه تثبيت شده اي برخوردار شده است. با نگاهي به آمار مي توان دريافت که اجراي طرح هاي افزايش توليد از سال 1392 تا سال تاکنون در پالايشگاه هاي کشور ظرفيت پالايش را از 1.7 ميليون بشکه در روز به 2.3 ميليون بشکه افزايش داده که اين عدد بيانگر رشد 43 درصدي ظرفيت پالايشي ايران است. درحال حاضر با راه اندازي و بهره برداري از واحدهاي ارتقاي کيفيت فراورده هاي نفتي از سوي شرکت پالايش و پخش، ظرفيت توليد بنزين به از 56 ميليون ليتر به 115 ميليون ليتر و گازوئيل از 94 ميليون ليتر به 125 ميليون ليتر در روز رسيده است. همچنين ظرفيت توليد بنزين با استاندارد يورو 4 به 79 ميليون ليتر و گازوئيل با همين استاندارد به 54 ميليون ليتر در روز رسيده است که با بهره برداري از طرح تصفيه هيدروژني نفت گاز در پالايشگاه اصفهان 20 ميليون ليتر ديگر به آن اضافه خواهد شد.ميزان توليد بنزين با استانداردهاي زيست محيطي يورو 4 از سوي اين شرکت، روزانه 91 ميليون ليتر است.
رصد، پایش و نظارت بر میزان و چگونگی استفاده از انرژی در پالایشگاه های ده گانه کشور امری ضروری به نظر می رسد که برای محقق ساختن آن، مجموعه اقدامات زنجیرواری صورت گرفته که در نهایت منجر به افزایش بهره وری، کاهش و بهینه سازی مصرف انرژی در بخش های مختلف این صنعت شده است. از جمله اقداماتی که برای اولین بار در سطح کشور اتفاق افتاده، اندازه گیری و سنجش روزانه معیارهای مصرف انرژی در پالایشگاه ها بوده است؛ به گونه ای که درحال حاضر 8 پالایشگاه موفق به استقرار سیستم مدیریت انرژی بر مبنای ایزو 50001 از شرکت های معتبر شده اند و برای دو پالایشگاه دیگر نیز برنامه ریزی لازم صورت گرفته است.
رونق بازار فروش فرآورده ها نیز، یکی دیگر از اولویت هایی بوده است که برای محقق ساختن آن شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی همکاری قابل توجهی را با بورس انرژی آغاز کرده است؛ به گونه ای که با ایجاد یک تعامل دوسویه با این شرکت عرضه فرآورده ها بیش از پیش در بورس انرژی رونق گرفت.
انتقال نفت خام و فراورده های نفتی از میادین به پالایشگاه ها و از پالایشگاه ها به مقاصد مختلف در 12 منطقه عملیاتی از طریق بیش از 14 هزار کیلومتر خط لوله 4 اینچ تا 32 اینچ، در اقصی نقاط کشور انجام می شود؛ این درحالی است که 110 مرکز انتقال، 56 تاسیسات و 9 ایستگاه فشارشکن در جای جایِ این مناطق تعبیه شده اند. با بهره برداری از 1000 کیلومتر خطوط لوله در دو سال اخیر این روند در کشور تسهیل و منجر به افزایش ضریب ایمنی و سهولت انتقال، کاهش حوادث و هزینه های صورت گرفته در این بخش شده است. خط لوله 20 اینچ فراورده های نفتی نائین- کاشان- ری به طول 430 کیلومتر و تأسیسات مربوط، خط لوله 16 اینچی شازند-ری به طول 264 کیلومتر، خط لوله 14 اینچی تبریز-خوی-ارومیه به طول 169 کیلومتر و خط لوله 26 اینچی آبادان-اهواز به طول 135 کیلومتر با آمدن به روی مدار بهره برداری طول خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده ها را به بیش از 15 هزار کیلومتر رسانیده است.
یکی دیگر از اقدامات این شرکت، توسعه سهم سی ان جی در سبد سوخت خودروهاست که به نوعی هم به اهداف زیست محیطی کمک کرده و هم از نظر اقتصادی دستاوردهایی را در سطح کلان برای کشور رقم زده است که با باز شدن پای شورای اقتصاد جهش دوم این طرح سرعت بالایی گرفت. با تصویب شورای اقتصاد طرح «حمایت از تولید و تبدیل کارخانه ای و کارگاهی یک میلیون و ۴۶۰ هزار دستگاه خودروی تاکسی، ون (تاکسی)، وانت و مسافربر شخصی بنزینی به دوگانه سوز» به صورت رایگان در دستور کار این شرکت قرار گرفت.
براساس این گزارش پالایشگاه ها با افزایش ارسال محموله های خوراک اعم از پروپیلن، نفتا، بوتان، اتان و ... به مجتمع های پتروشیمی اقدامات لازم را در این زمینه اجرایی کرده اند. درحال حاضر روزانه 7 هزار مترمکعب خوراک مایع از پالایشگاه ها به مقصد واحدهای پتروشیمی ارسال می شود.
توزیع روزانه بیش از 250 میلیون لیتر انواع فراورده های نفتی اصلی در سراسر کشور یکی از وظایف شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران محسوب می شود. هم اکنون دراین مجموعه ذخیره سازی فراورده های اصلی با ظرفیت بیش از 13 میلیارد لیتر انجام می شود. باید گفت تاسیساتی بیش از 3990 جایگاه عرضه بنزین، 2493 جایگاه عرضه سی ان جی، ۵۰ مرکز سوخت گیری هواپیمایی در کشور استقرار دارند. درحال حاضر تعداد جایگاه های عرضه کننده نفت گاز یورو 4 از 166 باب در سال 97 به 500 باب در سطح کشور افزایش یافته است. همچنین بنزین یورو 4 در اقصی نقاط کشور توزیع می شود؛ این درحالی است که از 8 کلانشهر در سال 97 هم اکنون حدود بیش از 80 درصد شهرهای کشور تحت پوشش بنزین با استانداردهای زیست محیطی یورو 4 قرار دارند.
روزهاي درخشان صنعت پتروشيمي در سال پاياني دولت دوازدهم در راه است
مشعل: به سال پاياني خدمتگذاري دولت دوازدهم رسيده ايم در حالي که تحريم ها و فشارهاي بين المللي بر کشورمان سخت ترين دوره را مي گذراند. هفت سالي که با تحولات و اقدامات بسيار به سرانجام رسيده و حالا در سکوي آخر تلاش مي شود کارهاي نيمه تمام تعيين تکليف و آماده شوند. صنعت نفت و به خصوص شاگرد اول صنعت کشور يعني صنعت پتروشيمي به عنوان صنعتي پيشگام و موثر در اقتصاد کشور و عملکرد دولت، در اين دوران روزهاي سختي را گذراند اما از دل آن روزهاي درخشاني را بيرون آورد تا در پيشگاه مردم ايران همچنان سربلند باشد. دولت تدبير و اميد از همان ابتداي کار به دنبال رونق دوباره در صنعت نفت و فعاليت مجدد بسياري از پروژه هاي متوقف مانده بود و يکي بخش هايي که تعداد زيادي از اين پروژه هاي ناتمام در دل خود داشت صنعت پتروشيمي بود. مديران در صنعت پتروشيمي چند محور اصلي را در برنامه عملياتي خود قرار دادند؛ ابتدا بهره برداري از واحدهاي ناتمام، افزايش ظرفيت توليد، افزايش ميزان فروش داخلي و صادرات، تنوع محصولات و تکميل زنجيره ارزش را در دستور کار داشتند و به خوبي هم پيش رفتند اما در ادامه لازم بود در تامين ارز به کمک دولت بيايند. اين عملکرد را در پايان دوره و در چهل و يک ساگي انقلاب به خوبي مي توان با اعداد به نمايش گذاشت و نتيجه کار را در مناطق عملياتي و در بازارهاي داخلي و صادراتي ديد.
صنعت پتروشيمي در فاصله سالهاي 92 تا 99 در جريان تکميل دو جهش اول و شروع جهش دوم خود بود و در اين دوره تلاش کرد تا علاوه بر تکميل طرح هاي اين دوره، براي ورود به جهش سوم برنامه ريزي کند و هدف خود را رسيدن به جايگاه نخست در منطقه گذاشت و با اين برنامه تا 1404 مي تواند به اين هدف برسد. بر اساس اظهارات بهزاد محمدي، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي، ايران پس از تحقق جهش سوم صنعت پتروشيمي در سال 1404 براساس نقشه توسعه امروز عربستان، جايگاه نخست صنعت پتروشيمي را در منطقه خواهد داشت. و بايد گفت که فارغ از طرح هاي جهش دوم و سوم صنعت پتروشيمي، 34 طرح جديد با حجم سرمايه گذاري 17 ميليارد دلار و با مجموع ظرفيت 19 ميليون تن نيز تعريف شده است. طبق گفته بيژن زنگنه، وزير نفت ارزش توليد محصولات صنعت پتروشيمي در سال 76 کمتر از يک ميليارد دلار بود که در سال 92 به حدود 11 ميليارد دلار به قيمت ثابت سال 95 رسيد و با تلاش دولت هاي يازدهم و دوازدهم اين رقم تا سال 1400 به 25 ميليارد دلار و تا پايان سال 1403 و در جهش سوم به 37 ميليارد دلار مي رسد. به گفته زنگنه، توليد محصولات پتروشيمي تا پايان اين دولت نسبت به ابتداي دولت دو برابر و با ريل گذاري انجام شده و طرح هايي که پيشرفت فيزيکي مشخص دارند، تا 1404 به بيش از سه برابر نسبت به ابتداي دولت مي رسد.
يکي از اتفاقات خود در روزهاي سخت چند سال اخير براي اقتصاد کشور و صنعت نفت، خبر خوش افتتاح مجتمع هاي جديد پتروشيمي بود. در فاصله سالهاي 92 تا پايان 98 و در جريان جهش دوم پتروشيمي 18 طرح پتروشيمي به بهره برداري رسيد و از ابتداي سال 99 تاکنون چهار پروژه به بهره برداري رسيده است. اين افتتاح ها در شرايطي رخ داد که ايالات متحده امريکا در سال 97 در اقدامي خصمانه در کنار تحريم هاي نفتي، تحريم هاي جداگانه اي را براي صنعت پتروشيمي اعمال کرد و گمان اين بود که با اين تحريم ها صنعت پيشرو پتروشيمي ايران متوقف مي شود اما اين صنعت نشان داد نه تنها متوقف نشده بلکه با افتتاح پروژه هاي جديد به دنبال بازارهاي ديگر و افق هاي جديد است. علاوه بر اين شرايط از زمستان 98 تا امروز همه نيا و کشورمان ايران با ويروس کرونا درگير شد و اين ويروس بسياري از برنامه ريزي هاي داخلي و خارجي را برهم زد. با اين وجود صنعت پتروشيم باز هم متوقف نماند و برنامه هاي قبلي ادامه يافتند. بهزاد محمدي، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي چندي قبل اعلام کرد که بهره برداري از 16 طرح پتروشيمي براي سال 99 برنامه ريزي شده است که با افتتاح اين طرح ها توليد محصول نهايي سال 99 صنعت پتروشيمي از 31 به 37 ميليون تن مي رسد. اما احتمال دارد تکميل چهار طرح از اين طرح ها تحت الشعاع شيوع ويروس کرونا قرار گيرد، با اين وجود به طور قطع امسال 12 طرح يعني حداقل هر ماه يک طرح به بهره برداري خواهد رسيد.
صنعت پتروشيمي که حالا به اذعان رئيس جمهور روحاني، شاگرد اول صنعت است در چند سال اخير که کشور تحت فشار تحريم بوده است، توانسته در تامين ارز مورد نياز دولت سهم قابل توجهي داشته باشد. اگرچه در ابتدا درباره واريز سهم پتروشيمي ها به سامانه نظام يکپارچه معاملات ارزي (نيما) حرف و حديث هايي وجود داشت اما در نهايت دي ماه سال گذشته و در روز صنعت پتروشيمي عبدالناصر همتي - رئيس کل بانک مرکزي صنايع پتروشيمي را پيشتازان تامين ارز مورد نياز کشور برشمرد و گفت: براي واردات کالاهاي مورد نياز کشور 29 ميليارد دلار نياز ارزي بود و پتروشيمي ها 20 درصد اين رقم را تامين کردند. چند هفته قبل و در جريان افتتاح سه طرح پتروشيمي هم حسن روحاني – رئيس جمهور اعلام کرد که در 10 روز گذشته (منتهي به 8 مرداد) صادرکنندگان و شرکت هاي مقيد که عمدتاً فولاد و پتروشيمي ها هستند، 2.5 ميليارد دلار ارز را پس داده اند و بسياري از آنها ارز را به درستي به سامانه نيما بازگرداندند. با اين وجود پتروشيمي ها در بازار بورس و جذب بخش زيادي از سرمايه هاي سرگردان در بازار سرمايه هم نقش قابل توجهي داشته اند. اين حضور هميشگي و پرسود در طول سال هاي گذشته توانسته پتروشيمي ها را تبديل به بازيگران اصلي در بازار بورس کند. آنطور که آخرين بار جعفر ربيعي، مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس اعلام کرد بخش زيادي از سرمايه شرکت هاي پتروشيمي سودآور در بورس است و مي توان گفت شرکت هاي پتروشيمي حدود 20 درصد بازار سرمايه کشور را در اختيار دارند.
به گفته بهزاد محمدي در حال حاضر 44 نوع محصول شيميايي و 18 نوع محصول پليمري با 300 گريد مختلف در صنعت پتروشيمي توليد مي شود. علاوه بر اين صنعت پتروشيمي در حوزه توليد کاتاليست ها هم به موفقيتهاي قابل توجهي دست يافته و از 40 گروه کاتاليستي، 16 گروه تا به حال بومي و صنعتي شده که در داخل کشور توليد مي شود و 9 گروه در حال بومي سازي است و طبق برنامه ريزي قرار است 25 گروه کاتاليستي ديگر تا سال 1400 بومي سازي شوند. اما در کنار اين موارد صنعت پتروشيمي برنامه ريزي استراتژيک ديگري راه هم شروع کرده است تا از خوراک ترکيبي براي مجتمع ها استفاده کند. طرحهاي خوراک ترکيبي مبتني بر تفکر، تلاش، مهندسي و محاسبات دقيق بازار است و به احتمال زياد در اين دولت کلنگ زني و فعال مي شوند اما روند تکميل آن ها در دولت آينده ادامه خواهد داشت. اين طرح ها متناسب با جريان هوشمند سازي در صنعت پتروشيمي در دستور کار قرار گرفته اند و اولين طرح از اين مجموعه «پتروشيمي ارغوان» بود که چندي قبل با سرمايه گذاري صندوق بازنشستگي صدا و سيما در عسلويه کلنگ آن بر زمين خورد.
گفت وگوي «مشعل» با مدير عامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به مناسبت هفته دولت
سميه راهپيما سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با سابقه يک قرن همراهي با صنعت نفت کشور، به عنوان سازمان تخصصي که حيطه فعاليت آن تمام گستره ايران اسلامي را در بر گرفته، خود را در برابر تأمين سلامت کارکنان و خانواده صنعت نفت پاسخگو مي داند. اين سازمان با هدف ايجاد جامعه اي سالم و پويا در صنعت نفت و به منظور کارآمدي و اثر بخشي هر چه بيشتر اين صنعت عظيم و راهبردي، تمام توان خود را به کار گرفته و توانسته است در همراهي با صنعت نفت و اهتمام در راه تأمين، حفظ و ارتقاي سلامت کارکنان، الگويي مناسب براي ساير سازمان هاي متولي سلامت در کشور باشد و مباحثي مانند طرح پزشک خانواده، سلامت کار (خدمات طب صنعتي و بهداشت) تله مديسين (پزشکي از راه دور) و پرونده الکترونيک سلامت (کارت هوشمند سلامت) کنترل بيماري هاي مزمن غير واگيردار و ... را مورد کاوش قرار دهد. اما اين خدمات به دليل شيوع ويروس کرونا در سطح جهان و به همراه آن در کشورمان به تعويق افتاده است و از اسفند ماه سال گذشته بيشتر اقدامات سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت معطوف به پيشگيري و کاهش شيوع اين ويروس شده است، به گفته مدير عامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، بعد رهايي از ويروس کرونا دوباره تمام فعاليت هاي اين سازمان همانند گذشته ادامه خواهد داشت. به دليل اهميت اين موضوع و به بهانه هفته دولت، هفته نامه «مشعل» گفت وگويي با حبيب اله سميع، مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت انجام داده است که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
در زمينه خدمات سرپايي به کارکنان شاغل و بازنشسته بايد گفت که در سال 1398 ميزان کل مراجعات به سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بيش از 4 ميليون و 500 هزار مورد در سه گروه پزشکان عمومي، پزشکياري و پزشکان متخصص مي شود، از اين ميزان سه ميليون مراجعه به پزشکان عمومي، يک ميليون 400 هزار مراجعه به پزشکان متخصص و 131 هزار مورد به مراکز پزشکياري بوده است. علاوه بر آن يک ميليون و 360 هزار مورد مراجعه به آزمايشگاه، 390 هزار مورد مراجعه به مراکز تصويربرداري و 326 هزار مورد مراجعه به مراکز فيزيوتراپي و در نهايت چهار ميليون و 315 نسخه نيز در واحدهاي دارويي و داروخانه از سوي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سال گذشته ارائه شده است.
سال گذشته 58 هزار مورد بستري، 21 هزار مورد عمل جراحي داشتيم و متوسط ضريب اشغال تخت هاي بيمارستان ها 40 درصد بوده است. برخي بيمارستان ها در مناطق عملياتي به خصوص مسجد سليمان، خارک و گچساران ضريب اشغال پاييني داشتند. بيشترين ضريب اشغال تخت با ضريب 64 درصد به بيمارستان توحيد جم اختصاص دارد که از اين ميزان 91 درصد مردم بومي منطقه بوده اند. بيمارستان تهران نيز با ضريب اشغال تخت 59 درصد و بيمارستان آبادان با 47 درصد و بيمارستان اهواز با 45 درصد بيشترين ضريب اشغال تخت را بعد از جم در مناطق تحت پوشش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت داشتند. متوسط ضريب اشغال تخت در سازمان نيز 47 درصد بوده است. تقريباً 30 درصد بستري ها بازنشستگان بودند، اين ميزان در بيمارستان هاي اهواز و تهران نزديک به 60 درصد است. در کل 40 درصد بستري شدگان غير شرکتي يا بومي بوده اند که بيشترين آن در منطقه جم، خارک، مسجدسليمان، آغاجاري هستند. به عبارت ديگر بايد گفت؛ 40 درصد بستري شدگان غير شرکتي، 30 درصد کارمند و 30 درصد هم بازنشسته بوده اند.
سال گذشته 161 ميليارد تومان دارو خريداري و توزيع کرده ايم و از اين مبلغ با توجه به خريد متمرکز که در سطح کشور انجام شده است، 8 ميليارد و 300 ميليون تومان جايزه تخفيف دارويي گرفته ايم که همسو با سياست هاي صرفه جويي سازمان است.
سال گذشته طرح پيشگيري سلامت دهان و دندان را در بخش دندانپزشکي تا بهمن ماه پيش برديم و حدود 250 يونيت فعال در سطح سازمان داريم و توانستيم با طرح پيشگيري تقريباً 269 هزار نفر را زير پوشش اين طرح بياريم و پوشش 54 درصدي را در اين زمينه داشته ايم. اکنون به دليل شيوع ويروس کرونا وقفه اي در اين زمينه داشته ايم که در سال جديد بعد از راه افتادن معاينات دوره اي اين بخش را نيز پيگيري خواهيم کرد.
پوشش 56 هزار و 550 نفر معاينات دوره اي در سال گذشته داشته ايم که با شيوع کرونا اين معاينات در اسفندماه متوقف شد. در اين مدت عمدتاً بيماري هاي مضمن غير واگير شاغلين را شناسايي کرديم، ضمن آنکه جلسه هايي با هيئت مديره چهار شرکت اصلي داشتيم که گزارش هاي معاينه هاي دوره ه اي شرکت ها را ارائه کرديم تا متوجه شرايط جسماني کارکنان خود باشند. همچنين پيشنهادهايي را براي اصلاح الگوي مصرف و اصلاح فعاليت هاي بدني داشته ايم با اين روش امسال و سال هاي آينده شاهد کاهش بيماري هاي غير واگير مانند فشار خون، ديابت، چربي خون، چاقي، بيماري شغلي، آسم، کاهش شنوايي و.. خواهيم بود.
سال گذشته براي بيش از 10 هزار نفر پرونده پزشکي خانواده تشکيل يا پرونده قبلي کامل شده است و بر اساس اين پرونده ها بيماري هاي غير واگير را در خانواده ها شناسايي کرديم ضمن آنکه پايش رشد و تکامل کودکان و خدمات به مادران باردار و پيشگيري از پوکي استخوان و سرطان از اهداف مهم پزشکي خانواده بوده است.
با توجه به مصوبه هيئت مديره سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، مقرر شد تا پزشکان عمومي تحت پوشش بيمه با واسطه پيمانکاري قرار گيرند براي اين کار روزهاي پاياني سال گذشته مقدمات آن فراهم شد و ابتداي امسال زير پوشش پيمانکاري رفتند و براي آن ها پوشش بيمه اي برقرار شد. براساس اين اقدام قرارداد 400 نفر از پزشکان عمومي از پرکيس به پيمانکاري تبديل شد. همچنين ساماندهي نيروهاي پيمانکاري را با محوريت شرکت ملي نفت ايران داشتيم و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در اين زمينه همکاري داشت تا سامانه ستاد را راه اندازي کنيم و بر اين اساس خريد شفاف کالا را داشته باشيم. اين سامانه کشوري است و سازمان بهداشت و درمان نيز ملزم است تا آن را اجرايي کند.
سال گذشته در زمينه مالي يکي از درخشان ترين سال ها را داشتيم و سازمان حسابرسي کل کشور گزارش نزديک به مطلوب را براي سازمان به مجمع ارائه کرد.
در زمينه تجهيزات پزشکي نيز توانستيم تجهيزات قابل توجهي بخصوص در مناطق عملياتي در سال گذشته خريداري کنيم. ضمن آنکه فعاليت هاي جدي در واحد انفورماتيک سازمان شکل گرفت و سامانه سپند و داشبورد مديريتي طراحي شد و با اين روش عملکرد کل سازمان را مي توانيم به صورت آنلاين مشاهده کنيم. همينطور بر اساس سطح مسئوليت ها هر شخصي مي تواند به اين سامانه دسترسي داشته باشد. بخشي از از اين اطلاعات پزشکي نيز به سامانه جامع شرکت نفت منتقل شد و افراد مي توانند همانطور که فيش حقوقي خود را مشاهده مي کنند، جواب آزمايش خود را نيز دريافت کنند. اين پروسه ادامه دار است و امسال نيز دنبال خواهد شد. قصد داريم تا مديريت هوشمند بهداشت و درمان را نيز در حوزه انفورماتيک راه اندازي کنيم با ايجاد اين روند مي توانيم به صورت دقيق کل فعاليت هاي بهداشت و درمان را بصورت مکانيزه پايش کنيم.در ساير حوزه ها نيز بايد گفت که در مهندسي و ساختمان پروژه فعالي را سال گذشته نداشته ايم و بيشتر اتمام پروژه هاي نيمه تمام قبلي بوده است مانند پروژه هزار جريب اصفهان و پروژه بيمارستان آبادان و تعميرات اساسي مراکز درماني.فعاليت هاي ديگر بيشتر به بازسازي هاي ضروري سازمان و ساير تجهيزات مهندسي ساختمان سازمان باز مي گردد و توانستيم براي بيمارستان تهران چيلر و ديزل ژنراتور مناسب تهيه کنيم. چيلر براي سيستم سرمايش مناسب و ديزل ژنراتور هم براي برق اضطراري بيمارستان است.بازسازي بيمارستان توحيد جم نيز در دستور کار است تا اتاق عمل، زايشگاه و بخش هاي جديد آي سي يو و سي سي يو را باز سازي کنيم و بدين وسيله شرايط مناسبي براي بوميان و کارکنان اين منطقه فراهم شود. بيمارستان گچساران را به صورت جدي پيگيري مي کنيم تا با توجه به شرايط نامناسبي که بيمارستان فعلي دارد از نظر وزارت بهداشت غير قابل بهره برداري اعلام شده و بيمارستان جديد به سازمان تحويل و براي بهره برداري آماده شود.
از اسفند ماه 1398 تا کنون يکي از بحران هاي پيش رو مديريت منسجم و هماهنگ اپيدمي کرونا بود تا بتوانيم بهترين خدمات را براي مراجعان خود فراهم کنيم، تا کنون به اين مهم دست يافته ايم. گزارشاتي که از مناطق و ارزيابي هايي که دانشگاه هاي علوم پزشکي از سطح خدمات سازمان صورت گرفته است، نشان از عملکرد موفق درمان در 9 بيمارستان، مراکز بهداشتي و درماني و مراکز سلامت کار و سلامت خانواده دارد که توانسته پاسخگوي مراجعه کنندگان شرکتي و بازنشسته و بومي باشد. تا 24 مرداد ماه امسال سه هزار و 521 مورد بستري کرونا داشته ايم که خوشبختانه 3 هزار و 84 مورد آن ها با حال عمومي خوب مرخص شدند، از سه هزار و 521 مورد بستري، هزار و 172 مورد بومي بوده اند که يک سوم موارد بستري را در بيمارستان هاي 9 گانه به خود اختصاص داده اند. هزار و 572 مورد نيز بازنشسته داشته ايم و 367 نفر شاغل رسمي و 297 نفر نيز خانواده هاي آن ها بودند. تعداد کل مراجعات چه بيمارستاني و چه درمانگاهي بيش از يک ميليون نفر است که سرپايي بودند به بخش هاي کرونا و غير کرونا از ابتداي اسفندماه سال گذشته تا کنون مراجعه کرده اند.
اين سامانه از 26 بهمن سال گذشته در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و تمام مناطق تحت پوشش فعال شده است و بدين طريق توانستيم نظارت و کنترل کافي روي مناطق 14 گانه داشته باشيم و حمايت و پشتيباني لازم را از آن ها بکنيم تا بتوانند خدمات مناسب را به کارکنان صنعت نفت خود ارائه دهيم. در همه مراکز بيمارستاني و مراکز درماني اورژانسي جداگانه به نام خاکستري مختص به کرونا ايجاد کرديم تا جداي از اورژانس عادي بيمارستان پذيراي بيماران باشد. تمام بيمارستان ها بجز مسجد سليمان که امکان آن را نداشتيم بخش ويژه کرونا را به صورت مجزا براي بستري راه اندازي کنيم. ضمن آنکه بخش آي سي يو براي بيماران کرونايي در بيمارستان هاي تهران، اهواز، آبادان و ماهشهر در نظر گرفته ايم. اما به دليل اينکه در بيمارستان مسجد سليمان نيز بخش هاي بستري فراهم نشده است؛ بيشتر به بيمارستان 22 بهمن شهر کمک کرده ايم که متعلق به دانشگاه علوم پزشکي است.
خريداري تجهيزات مصرفي مانند ماسک، گان، لباس هاي ايزوله را داشتيم، خوشبختانه در طول مدت ارائه خدمات به بيماران کرونايي هيچ کدام از بيمارستان هاي 9 گانه کمبود تجهيزات مصرفي نداشته اند و در هيچ يک از آن ها بيماري معطل بستري نشده است و هميشه تخت هاي خالي براي بيماران داشته ايم. در شرايط خاصي که شاهد افزايش بيماران کرونا بوديم بيش از 90 تخت در بيمارستان اهواز و بيش از 80 تخت در بيمارستان تهران براي پذيرش بيماران کرونايي در نظر گرفته ايم و بدين طريق تخت کاملاً ايزوله و مجزا از بيماران عادي است. در اين مدت بيش از 50 دستگاه تنفس مصنوعي خريداري شده است که يکي از تجهيزات ضروري براي بخش هاي ويژه و آي سي يو است. همينطور اقدامات ديگري از زمينه تأمين اکسيژن بيمارستان ها و خريد دستگاه اکسيژن ساز و خريد مخزن اکسيژن مايع (هنوز محقق نشده اما اقدامات اوليه در اين حوزه انجام شده است) کرده ايم. همچنين تجهيزات دستگاه پي سي آر را براي بيمارستان هاي تهران و اهواز خريداري کرده ايم و اين بخش در بيمارستان هاي تهران و اهواز راه اندازي شده است. 10 آمبولانس نيز به ناوگان آمبولانسي به سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اضافه شده است و در مرحله پلاک گذاري است تا بهره برداري شود. در زمينه ساير تجهيزات بايد گفت که تب سنج و دستگاه پالس اکسي متري به ميزان لازم خريداري شده و در اختيار مناطق قرار گرفته است.
يکي از موارد مهمي که سازمان قبل از کرونا در عملکرد سال 98 و سال هاي گذشته به آن اشاره شد پيشگيري و بهداشت است که آن را مقدم بر درمان مي دانيم. از زمان شيوع کرونا نيز بخش قابل توجهي از فعاليت هايمان را به فعاليت هاي پيشگيرانه اختصاص داده ايم و کنترل دقيق مناطق و سامانه NOCORONA که براي سازمان راه اندازي شد تا بتوانيم کارکنان نيروهاي عملياتي و کارکنان اقماري را قبل از حضور در منطقه، جزاير، داخل فنس و سر سکو و ... بر اساس اين سامانه اجبار بگذاريم تا در آن ثبت نام و خود اظهاري کنند و اگر سلامتي آن ها اثبات نشود کارشناسان ما در سطح کشور با آن ها تماس مي گرفتند تا علائم مشکوک به کرونا را شناسايي کنند و در مسير درماني راهنمايي کنند تا بتوانند در مناطق عملياتي حضور يابند. اين سامانه کمک قابل توجهي به بخش عملياتي نفت کرد و مورد استفاده کارکنان چهار شرکت قرار گرفت و بازخوردهاي خوبي را داشت. همچنين بخش هايي را براي معاينات و نقاهتگاه هاي مناطق عملياتي به خصوص عسلويه راه اندازي کرده ايم.
عمده فعاليت هاي امسال به کرونا اختصاص يافته است و پيش بيني هايي براي آينده داريم، در اسفندماه سال گذشته در زمينه درمان اقداماتي که براي درمان بيماران کرونايي انجام شده است و با داروهايي که امروزه براي کنترل اين بيماري تأييد شده است، توانسته ايم به ميزان کافي از داخل کشور تهيه و زمينه داروهايي که در مرحله اول اسفند ماه سال گذشته براي کرونا انجام مي شود و داروهايي که امروزه به تأييد رسيده است و شرايط توليد اين داروها در کشور فراهم شده است توانستيم به ميزان کافي براي بيماران تهيه کنيم تا بتوانيم بيماران بيشتري را با موفقيت درمان کنيم. اکنون خوشبختانه روند کرونا کاهشي است و تعداد بستري ها در کل بيمارستان ها فروکش کرده است و تمام موارد بستري فعلي به 70 تا 75 مورد در سطح بيمارستان هاي نفت رسيده است. در فصل پاييز نيز بر اساس آنچه پزشکان پيش بيني کرده اند ممکن است شاهد اوج ديگري از بيماري در اين فصل باشيم و شايد اين اوج شديدتر از گذشته باشد از اين رو سازمان بايد تجهيزات، امکانات و دارو و مهم تر از همه بحث نيروي انساني کارآمد و با انگيزه را مد نظر داشته باشيم. از تمامي پزشکان و پرستاران و پيراپزشکان تشکر و قدرداني مي کنم که در اين ايام خاص و ويژه خدمت رساني مفيد و موثري کرده اند و بسياري از بخش ها مانند سي تي اسکن و آزمايشگاه در زمان کرونا با 5 تا 10 برابر ظرفيت قبلي کار کرده اند. متاسفانه تعدادي از همکاران ما نيز مبتلا شده اندکه اکثر آن ها بهبود پيدا کرده اند و تعداد کمي به شهداي سلامت پيوستند. از مديريت ارشد، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران و مقام عالي وزارت نفت انتظار داريم که بخش نيروي انساني را بيشتر حمايت کند تا همکاران با دلگرمي و انگيزه بيشتري بتوانند خدمت رساني کنند.
پيش بيني برنامه ها براي سال 1399 و سال آينده اين است که در زمينه کرونا يکسري اقدامات را انجام دهيم و تخت ها و اتاق هاي فشار منفي را افزايش دهيم تا در درجه نخست امنيت سلامت کارکنان و بيماران را فراهم شود. ضمن آنکه تخت هاي ويژه را نيز بايد افزايش دهيم. همينطور ظرفيت اکسيژن بيمارستان ها را با خريد دستگاه اکسيژن ساز، کپسول اکسيژن و مخزن اکسيژن افزايش دهيم. در ساير موارد نيز بايد ذخيره دارويي و تجهيزات مصرفي داشته باشيم و تهيه واکسن نيز در دستور کار داشته باشيم.. برنامه بازسازي تجهيزات پزشکي را در بخش هاي راديولوژي و اتاق عمل داريم. اگر بتوانيم بيمارستان گچساران را زودتر تحويل بگيريم آنجا را نيز تجهيز و آماده بهره برداري خواهيم کرد. توسعه امکانات در بيمارستان توجيد جم را نيز مد نظر داريم تا شرايط را براي اسکان کارکنان صنعت نفت و خانواده هاي آنها فراهم کنيم. يکي از پروژه هاي مهم که در دستور کار داريم ايجاد مرکز تروماسنتر است که هنوز به بخش عملياتي نرسيده است و در آخرين دستور وزير نفت ساخت 2 مرکز تروماسنتر خاص منطقه عسلويه به دليل وسعت عمليات نفت، گاز و پتروشيمي صادر کرده اند که اميدوارم هرچه زودتر وارد فاز عملياتي و اجرايي شود.
بازسازي اورژانس و پلي کلينيک و داروخانه بيمارستان بزرگ نفت اهواز را در دستور کار داريم. در ساير مناطق نيز برنامه داريم تا بتوانيم با افزايش فعاليت هاي پيشگيرانه و بهداشتي مانع بروز بيماري هاي جديد و کاهش بيماري هاي واگيردار شويم و تشکيل پرونده پزشک خانواده و معاينات طب صنعتي را به 100 درصد نزديک کنيم.
شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازشرق برتهيه و تامين ملزومات بهداشتي براي مقابله با ويروس کرونا تاکيد وتصريح کرد: واحدهاي تهيه کننده براي ماه هاي آينده بايد پيش بيني و برنامه ريزي لازم را داشته باشند تا با مشکل روبه رونشويم.
سيدابوالحسن محمدي در نشست هم انديشي کميته بحران مقابله با شيوع ويروس کرونا با ابرازخرسندي از روند رو به بهبود شرايط وکاهش تعداد مبتلايان درشرکت بهره برداري نفت و گازشرق، اظهارکرد: اهميت سلامت کارکنان به ويژه درشرايط کنوني، موضوعي مهم است از اين رو بايد به تهيه و تامين نيازهاي بهداشتي آنها توجه بيشتري شود.وي با بيان اين که سرويس هاي رفت وآمد کارکنان وخانواده آنها ازجمله موارد ومهم وقابل توجه است، بررعايت پروتکل هاي بهداشتي، فاصله گذاري اجتماعي درسرويس ها و نظارت مستمر براين مهم تاکيد کرد.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازشرق بااشاره به آغاز ماه محرم و تفاوت عزاداري هاي امسال نسبت به سال هاي گذشته، همچنين احتمال افزايش تجمعات، خواستار رعايت دقيق دستورعمل هاي بهداشتي و توجه و کنترل بيشتر به الزام ها و موارد ابلاغي از سوي ستاد ملي مقابله با کرونا در اجراي مراسم ها شد.
هرمز حسن زاده، رئيس واحد سلامت کاربهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق کشور نيز در اين نشست بااشاره به مشخص نبودن روند شيوع بيماري کرونا درماه هاي آينده گفت: براساس شواهد، شرايط و پيش بيني هاي انجام شده احتمال ورود به موج سوم کرونا درپاييز امسال زياد است. وي افزود: با توجه به تجربه سال هاي گذشته درباره احتمال افزايش شيوع ويروس آنفولانزا در پاييز وهمزماني اين ويروس با ويروس کوويد- 19، تشخيص وتمايز بين دو بيماري سخت ترمي شود واين موضوع ممکن است روند درمان را با مشکل روبه رو کند. رئيس واحد سلامت کاربهداشت ودرمان صنعت نفت شمال شرق کشور واکسينه شدن باواکسن آنفولانزا را بهترين راه عنوان واظهارکرد: بهترين راه حل دراين مقطع که مي تواند تاحدود زيادي به روند تشخيص نوع بيماري وانتخاب شيوه درست درمان کمک کند واکسينه شدن با واکسن آنفولانز است از اين رو بايد تمهيدات لازم انديشيده شود.حسن زاده همچنين به احتمال ابتلاي دوباره به ويروس کرونا اشاره و تصريح کرد: ابتلا به کرونا، ايمني قابل توجهي رادرافراد پس ازبهبود ايجاد نمي کند و اين موضوع يکي از دلايل افزايش پيچيدگي فرايند ساخت واکسن براي اين ويروس است.وي مهم ترين راه انتقال ويروس کرونا را از طريق افراد و تنفس عنوان و اظهارکرد: بابالا رفتن سطح آگاهي ودانش متخصصان درباره اين ويروس جديد، احتمال انتقال بيماري از طريق سطوح کمرنگ تر شده و مهم ترين عامل انتقال از راه تنفس است که اهميت استفاده از ماسک را نشان مي دهد.
پالايشگاه فجر جم
مديرعامل شرکت پالايش گاز فجر جم از اجراي بيش از 20پروژه مهم از سوي اين شرکت پالايشي در دولت تدبير و اميد خبر داد.عبدالصمد نجفي گفت: اجراي پروژه هاي اين شرکت در بخش هاي عملياتي، مسئوليت هاي اجتماعي، مهندسي وبا هدف توليد پايدار و رضايت کارکنان و محيط پيرامون بوده است. وي پروژه خريد، حمل و نصب گوي شناور پايانه بندر سيراف را يکي از پروژه هاي مهم اين شرکت پالايشي عنوان و اظهارکرد: اين پروژه که با هدف اطمينان بخشي از بارگيري مايعات گازي پالايشگاه انجام شده است، گام مهمي همسو با پايداري توليد است.مديرعامل شرکت پالايش گاز فجرجم همچنين با اشاره به بازسازي اسکله بندرسيراف، تصريح کرد: اين اسکله براي پشتيباني از عمليات بارگيري مايعات گازي بندرسيراف از طريق گوي شناور وهمسو با مسئوليت هاي اجتماعي و شهري براي برطرف شدن انتقال و بارگيري تعريف شده است.نجفي از احداث نيروگاه گازي شرکت پالايش گاز فجر جم نيز به عنوان ديگر پروژه مهم اين شرکت ياد کرد و گفت: اين شرکت بنا به ضرورت بايد براي خود برق پايدار داشته باشد، براين اساس، احداث نيروگاه گازي جديد درشرکت پالايش گازفجرجم يکي ازمهم ترين پروژه هاي اين شرکت در هفت سال گذشته است.وي بااشاره به پروژه هاي مهم درحوزه هاي مسئوليت هاي اجتماعي، بهسازي فازاول جاده شهر جم به پالايشگاه، همچنين اجراي فاز دوم جاده را ازمهم ترين اقدام هاي درحال انجام در اين حوزه عنوان کرد.
منطقه 6عمليات انتقال
سرپرست منطقه 6 عمليات ايران از افزايش 118 درصدي حجم انتقال گاز در سال 98 نسبت به سال 92 خبر داد.
عليرضاعربلو ضمن گراميداشت ياد و خاطره شهيدان رجايي و باهنر اظهار کرد: درسال 92، هفت ميليارد و 400 ميليون مترمکعب گاز از سوي اين حوزه عملياتي به مبادي مصارف خانگي و صنعتي انتقال داده شد واين حجم درسال گذشته به 16ميليارد و300ميليون مترمکعب رسيد.
وي ادامه داد: ازابتداي دولت يازدهم بيش از 760 کيلومتر خط لوله فشارقوي گاز در اندازه هاي مختلف به خطوط زيرپوشش منطقه 6عمليات انتقال گازايران افزوده شد وبه 3500کيلومتر رسيد.
سرپرست منطقه 6عمليات انتقال گازايران تصريح کرد: به منظور بهره برداري، تعمير ونگهداري خطوط لوله فشارقوي گاز در استان هاي کرمان وسيستان وبلوچستان، مرکزبهره برداري خطوط لوله کرمان درسال 1397 احداث و بهره برداري از آن آغاز شد. به گفته وي مراکز تعميرات و بهره برداري خطوط لوله ايرانشهر، زاهدان و کهنوج نيز در آينده اي نزديک به بهره برداري خواهند رسيد.
عربلو با اشاره به احداث 10ايستگاه حفاظت کاتديک در منطقه 6 عمليات انتقال گاز اظهار کرد: افتتاح نخستين ساختمان مستقل مرکز پايش وکنترل عمليات انتقال گاز، همچنين مجموعه فرهنگي، ورزشي و آموزشي شهيد سالاري درسال 1396 از ديگر پروژه هاي اجراشده است.
وي به تزريق و بهره برداري از خطوط لوله فشارقوي گاز نيز اشاره و تصريح کرد: 416 هزارمتر خط لوله ازسال 92 تاکنون گازتزريق شده وحدود 13هزارمترخط لوله آسيب ديده نيزبا اجراي عمليات و تعميرات مختلف تعويض شده است.
سرپرست منطقه6 عمليات انتقال گازايران يادآورشد: در بازه زماني ياد شده 97 درصد حجم انتقال گاز ازسوي اين منطقه به مصارف صنعتي و سه درصد نيزبه مصارف خانگي اختصاص داشته است.
عربلو ازانجام 13هزارکيلومترپيگراني تمييزکننده، 855 کيلومتر پيگراني هوشمند وحدود 20 هزار کيلومتر نشت يابي خطوط لوله در دولت يازدهم و دوازدهم خبر داد.
سرپرست منطقه 6 عمليات انتقال گازايران گفت: انجام مهندسي معکوس، بومي سازي و جايگزيني کالاها، تأمين بيش از يک هزار و 60قلم کالاي مورد نيازازمحل کالاي مازادمناطق وديگرشرکت ها، همچنين کاهش هزينه هاي تدارکاتي، انبارداري و جلوگيري از رکود سرمايه ومديريت نقدينگي به ارزش سيستمي حدود100ميليارد ريال را از ديگر دستاورد هاي اين شرکت برشمرد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه مرکزي
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه مرکزي(اراک)گفت: بهره برداري ازجايگاه هاي عرضه سوخت اين استان درهشت سال گذشته 28 درصد رشد داشته است.سعيد جمشيدي با ارائه گزارشي از عملکرد شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه مرکزي به مناسبت هفته دولت واشاره به برخي دستاوردهاي اين شرکت درهشت سال گذشته، اظهارکرد: باتوجه به رشد ايجاد شده در بهره برداري ازجايگاه هاي عرضه سوخت استان مرکزي، هم اکنون91 جايگاه در سراسر اين استان فعاليت مي کنند.وي درباره جايگاه هاي عرضه سي ان جي نيز گفت: کرد: ازسال 1392 تاکنون، 9جايگاهعرضه سوخت پاک به بهره برداري رسيده که درسالم سازي و بهبود کيفيت هواي کلانشهر اراک تأثيرگذار بوده است.
جمشيدي تأکيد کرد: دراستان مرکزي 6 نمازخانه وسرويس بهداشتي بين راهي و91 نمازخانه وسرويس بهداشتي کوچک نيز درکنارهر جايگاه وجود دارد که مي تواند در ترويج و توسعه فرهنگ نمازخواني، رفاه و آسايش مردم و رعايت حقوق شهروندان مؤثر باشد.مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه مرکزي به توزيع بنزين و نفت گازيورو4دراستان مرکزي اشاره و تصريح کرد: توزيع اين فراورده هاي با کيفيت بالا، ازجمله دستاوردهاي سال هاي اخير به شمار مي رود که دربهبود شرايط زيست محيطي استان مرکزي نقش بسزايي داشته است.جمشيدي توزيع الکترونيکي گازمايع را از ديگردستاوردهاي مهم برشمرد و افزود: شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه استان مرکزي از بيستم مردادماه امسال، ثبت نام خانوارهاي متقاضي درسامانه HTTPS: //NEWTEJARATASAN.NIOPDC.IR را آغازکرده است وانتظارمي رود اين طرح به منظورساماندهي توزيع گاز مايع مورد استقبال مردم قرار گيرد.وي همچنين گازسوز کردن رايگاه خودروهاي عمومي را گام ديگري در دوران هشت ساله عنوان و بر ثبت نام متقاضيان در سامانه WWW.GCR.NIOPDC.IR تاکيد کرد.
شرکت نفت و گاز پارس
مجري فاز 13پارس جنوبي ازتکميل مراحل استاندارد راه اندازي وآغاز برداشت گازغني از سومين سکوي اين طرح خبرداد. پيام معتمد با اشاره به آغاز عمليات برداشت گاز غني ازسکوي فاز13 سي پارس جنوبي گفت: با توجه به باز کردن چاه هاي اين سکو و روشن شدن مشعل، پس ازپايدارسازي فرايند توليد، ارسال گاز ارسال گاز با حجم 400 ميليون فوت مکعب به پالايشگاه خشکي اين طرح آغاز شده است. وي با بيان اين که سکوي اقماري 13 سي از طريق يک خط لوله 18 اينچ به سکوي اصلي 13 آ متصل است، اظهارکرد: گازاين سکوي اقمار ي به سکوي 13 آ منتقل و پس از انجام يک سري عمليات در آن به وسيله يک رشته خط لوله 32 اينچ به طول 100 کيلومتر به پالايشگاه فاز 13 در کنگان ارسال مي شود. مجري فاز 13 پارس جنوبي با بيان اين که سکوي اقماري «13 سي»، به همراه تمام متعلقات خود شامل جکت، پل ارتباطي و سازه مشعل، حدود هفت هزار تن وزن دارد، گفت: تجهيزات مختلف اين سازه عظيم از سوي شرکت صنعتي دريايي ايران(صدرا)به عنوان پيمانکار بخش فراساحل فاز 13پارس جنوبي دريارد بوشهراين شرکت ساخته شده ومراحل نصب و راه اندازي اين سکو با تلاش مجموعه هاي تخصصي صدرا کامل شده است. معتمد ظرفيت کنوني برداشت گاز غني از سکوهاي دريايي فاز 13 را 43 ميليون متر مکعب در روز عنوان و اظهار کرد: از اين مقدار، 28.5 ميليون مترمکعب مروبط به دو سکوي موقعيت «دي و بي» از مرحله نخست اين طرح است که اسفندماه سال 97 به بهره برداري رسيده اند و 14.2 ميليون متر مکعب توليد سکوي «بلوک سي» از مرحله دوم است که به ظرفيت پيشين افزوده شد. مجري فاز 13 پارس جنوبي درباره آخرين وضع پيشرفت عمليات راه اندازي سکو 13A نيز گفت: اين سکو آخرين حلقه تکميل زنجيره توليد در طرح توسعه فاز13پارس جنوبي است وبا تکميل مراحل اتصال چاه ها به سکوي موجود انتظار مي رود که درماه هاي آينده وارد مدار توليد شود و ظرفيت برداشت گاز از اين طرح به 56 ميليون مترمکعب در روز برسد.
شرکت بهره برداري نفت و گازغرب
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازغرب ازبه پايان رسيدن تعميرات اساسي منطقه عملياتي تنگ بيجارباتلاش نيروهاي اين شرکت خبرداد.
سعيد ناصري پور با اشاره به اقدام هاي عملياتي انجام شده ازسوي متخصصان اين شرکت گفت: درچند سال گذشته بيشتر اقدام هاي عملياتي مانند تعميرات اساسي مناطق عملياتي بااستفاده از نيروهاي داخلي و با صرف هزينه مالي اندک و در مدت زمان کوتاهي انجام شده است. وي افزود: تلاش و فعاليت همکاران با وجود مشکلات و محدوديت هايي از قبيل کمبود قطعات، مسائل ناشي از تحريم ها، گرماي شديد هوا و لزوم رعايت موازين بهداشتي مقابله با بيماري کرونا، همچنين سخت گذر بودن مسيرهاي خطوط لوله و آلودگي برخي از مناطق به جا مانده از جنگ تحميلي، با برنامه ريزي دقيق و بدون هيچگونه حادثه اي، ستودني است.مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازغرب با تاکيد برحمايت کامل از ايده هاي خلاقانه همکاران درهمه زمينه ها گفت: اين شرکت به دليل حساسيت بالاي مناطق عملياتي وشرايط حساس کشور از همه طرح ها و ايده هاي خلاقانه حمايت مي کند و براي همکاري با ديگر موسسه ها، شرکت ها وجامعه دانشگاهي است.ناصري پور تصريح کرد: شرکت بهره برداري نفت و گازغرب با توجه به تجربه هاي خود در زمينه هاي مختلف تعميراتي، آماده کمک به ديگر شرکت هاي نفتي در حوزه هاي مختلف است.محسن بيات، رئيس منطقه عملياتي نفت شهر- تنگ بيجار نيز درتشريح تعميرات اساسي اين منطقه تصريح کرد: فعاليت هاي تعمير و نگهداري مد نظر با برنامه ريزي ازسوي پنج گروه اصلي تعميراتي شامل خطوط لوله، مکانيک، برق، ابزاردقيق و کارگاه مرکزي انجام شده است.به گفته وي واحدهاي بهره برداري، بازرسي فني، تدارکات کالا، بهداشت، اچ اس اي ايمني واچ اس اي، همچنين خدمات فني وترابري نيز درانجام اين عمليات حضور فعال داشته اند.
شرکت ملي حفاري ايران
معاون عمليات حفاري شرکت ملي حفاري ايران گفت: درپنج ماه نخست امسال با به کارگيري دکل هاي اين شرکت47حلقه چاه نفت و گاز حفر و تکميل شده است.
حميدرضا خوش آيند افزود: از اين تعداد چاه، يک حلقه اکتشافي، 18حلقه توسعه اي/ توصيفي و 28 حلقه تعميري - تکميلي بوده است.وي اظهارکرد: از شمار اين چاه ها، 37حلقه در گستره عملياتي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، چهارحلقه درشرکت نفت فلات قاره، چهار حلقه در طرح هاي توسعه اي شرکت مهندسي و توسعه نفت، ، همچنين يک حلقه در قالب پروژه اي و يک حلقه به سفارش مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران تکميل شده است.معاون عمليات حفاري شرکت ملي حفاري ايران همچنين با اشاره به اين که اين شرکت بيش از 70دکل خشکي و دريايي سبک، سنگين و فوق سنگين دراختياردارد، گفت: از ابتداي فروردين امسال تاپايان مردادماه، 32 هزار و 803 مترحفاري چاه انجام شده است.خوش آيند افزود: باتلاش کارکنان عملياتي وپشتيباني شرکت درمدت پيش گفته، حفاري 9 حلقه چاه، 141روز زودتر ازبرنامه به پايان رسيد که يک حلقه اکتشافي، سه حلقه توسعه اي و پنج حلقه تعميري بوده است.معاون عمليات حفاري شرکت ملي حفاري ايران يادآورشد: هم اکنون 13 دستگاه حفاري خشکي شرکت ملي حفاري ايران، درحال جابه جايي به موقعيت هاي عملياتي هستند.
هم زمان با آغازهفته دولت، دو تجهيز کاربردي در مراحل تکميل حفاري چاه هاي نفت و گاز ساخت داخل در شرکت ملي حفاري ايران در اهواز رونمايي شد.مهران مفرشي، مدير پروژه حفاري ميدان گازي کيش موسوم به 1 + 12 دراين شرکت درآئين رونمايي اين تجهيزات ضمن گفت: طراحي و ساخت اين تجهيزات درنتيجه هم افزايي وتشريک مساعي ميان متخصصان شرکت ملي حفاري ايران ويک شرکت دانش بنيان داخلي تحقق يافته است.تميز کننده جداره چاه و خارج کننده ذرات حاصل از تميز کاري به برون چاه، تجهيزاتي هستند که با هزينه نزديک به 400 ميليون تومان طراحي و با توان عملياتي مناسب بومي سازي شده است.
سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس گفت: فعاليت بخش خصوصي در اين منطقه در اولويت قراردارد.ايرج خرم دل در ديدار با رئيس شوراي شهر بخش چاه مبارک شهرستان عسلويه و عضو شوراي روحانيت استان بوشهر با اشاره به بهره برداري بخش عمده اي از طرح هاي توسعه اي صنعت نفت درفازهاي پارس جنوبي گفت: بيشترين ميزان نيروي شاغل در پروژه هاي صنعت نفت در مرحله ساخت پروژه است و درمرحله بهره برداري، تعداد افراد شاغل در اين پروژه ها کاهش مي يابد که امري اجتناب ناپذير است.خرمدل همچنين وجود زيرساخت ها و اراضي مناسب، دسترسي آسان به خوراک، همچنين سهولت درصادرات به دليل قوانين خاص گمرکي را يکي ازمهم ترين مزيت هاي سرمايه گذاري درمنطقه عنوان واظهار کرد: ظرفيت هاي سرمايه گذاري براي صنايع پايين دستي براي تکميل زنجيره هاي توليد فراورده هاي پتروشيمي فرصتي استثنايي براي تکميل زنجيره ارزش و اشتغالزايي است.مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس تاکيد کرد: باتکيه برقوانين و نقش حمايتي سازمان درجذب سرمايه گذاري، حضور بخش خصوصي براي فعاليت در منطقه به صورت جدي در اولويت قرار دارد که در اين صورت بخش عمده اي از دغدغه اشتغال جوانان منطقه بر طرف مي شود.شيخ عبدالله مبارکي، عضوشوراي روحانيت استان بوشهر ورئيس شوراي اسلامي بخش چاه مبارک نيز با اشاره به وحدت و همدلي موجود ميان مردم ومسئولان درعسلويه گفت: شهرستان عسلويه به واسطه وجود صنايع وپالايشگاه هاي موجود درآن نقش مهمي درتامين درآمدهاي کشور، اشتغال زايي و تامين انرژي پاک برعهده دارد.وي افزود: از ابتداي شروع فعاليت هاي صنعتي درمنطقه، مردم شهرستان عسلويه و مناطق پيراموني ميزبانان خوبي براي صنعت نفت بوده اند و همواره نقش محوري و اصلي خود را در پيشبرد اهداف کلان صنعت نفت به خوبي ايفا کردند.مبارکي تصريح کرد: اميدواريم با آغاز طرح هاي سرمايه گذاري در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و نياز اين پروژه ها به نيروي کار، بخشي از دغدغه جوانان شهرستان عسلويه در اين زمينه رفع شود.
پالايشگاه ستاره خليج فارس
مديرعامل شرکت پالايش نفت ستاره خليج فارس ازتوليد بيش از 13ميليارد ليتر بنزين در سال 98 خبر داد. محمدعلي دادوردرتشريح اقدام هاي يک ساله اين پالايشگاه، ضمن گراميدا شت هفته دولت و يادشهيدان رجايي وباهنرگفت: مجموع توليد فراورده راهبردي بنزين اين پالايشگاه پارسال به بيش از13ميليارد ليتر رسيد که در مقايسه با سال قبل ازآن رشد 1.75برابري رانشان مي دهد. وي افزود: توليد برش هاي سنگين نفتي (هِوي اند) نيزپارسال به حدود پنج ميليارد ليتر وگازمايع نيز به بيش از 500 ميليون ليتر رسيد. وي به طرح «افزايش ظرفيت ورفع گلوگاه هاي سه فازموجود» پالايشگاه ستاره خليج فارس به عنوان اصلي ترين طرح در حال اجراي اخير اشاره وتصريح کرد: درآغاز سال 98 با توجه به محدوديت هاي مالي و افزايش تحريم ها ومقرون به صرفه نبودن ساخت فيزيکي فاز چهار، توسعه نرم افزاري جايگزين توسعه فيزيکي شد و رسيدن به اين هدف با کمترين ميزان اعتبارها به پيش رفت. مديرعامل پالايشگاه ستاره خليج فارس تصريح کرد: با افزايش ظرفيت پالايشي روزانه در هرسه فاز از 120 هزار بشکه به 180 هزار بشکه، توليد مورد انتظار از فاز چهار در سه فاز موجود تقسيم و اين اقدام سبب افزايش بهره وري وسودآوري شرکت، بالا بردن ذخيره سازي هاي راهبردي بنزين و افزايش ايجاد فرصت هاي صادراتي شد. دادور افزود: گام نخست طرح افزايش ظرفيت و رفع گلوگاه هاي فازهاي سه گانه موجود تا دستيابي به ظرفيت 450هزار بشکه در روز با توان داخلي وبا موفقيت اجرايي شد وگام دوم نيز تا پايان سال اجرايي مي شود.
مديرعامل پالايشگاه ستاره خليج فارس، ايجاد حس خودباوري در توليدکنندگان داخلي را يکي از دستاوردهاي مهم اين پالايشگاه خواند افزود: ستاره خليج فارس نماد اعتماد به توان داخلي و سردمدار نهضت پالايشگاه سازي ايران است و ما با برگزاري بيش از 80نشست کميسيون معاملات، 85 جلسه کميته فني بازرگاني و درج نزديک به 100آگهي مناقصه عمومي، اعتماد خود را به توليدکنندگان وتأمين کنندگان داخلي اثبات کرده ايم تا ضمن افزايش شفافيت، شاهد شکوفايي بخش هاي ديگر صنعت ايران اسلامي باشيم.
دادورهمچنين درتشريح فعاليت هاي واحد فروش پالايشگاه ستاره خليج فارس گفت: افزايش330درصدي تعدادمشتريان، به دست آوردن نقشي تأثير گذار درتعيين قيمت فراورده دربورس انرژي کشور، افزايش 26 برابري عرضه فراورده در بورس و فروش 700هزارمتريک تن از فراورده هاي توليدي پالايشگاه که رشدي 10.2 درصدي را نسبت به سال 1397 نشان مي دهد، بيان کننده حضور قدرتمند اين شرکت در بازارهاي داخلي و جهاني است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون
مسجد امام علي(ع) روستاي صفيره به همت شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون و همسو با اهداف مسئوليت اجتماعي وارائه خدمات عام المنفعه ساخته شده است، به بهره برداري رسيد.غلامرضا مفيدي، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در آيين افتتاح مسجد امام علي(ع) که با حضور نماينده ولي فقيه دراستان خوزستان وجمعي ازمسئولان محلي برگزارشد، گفت: اين مسجد در زميني به مساحت حدودهزارمترمربع و با زيربناي 300 مترمربع به همت بسيج جهادي شرکت نفت و گاز کارون در مدت 15 ماه احداث شده است.وي تصريح کرد: براي ساخت مسجد روستاي صفيره حدود هفت ميليارد ريال اعتبار اختصاص يافته که دو سوم اعتبار صرف خريد مصالح و مابقي صرف دستمزد نيروي انساني شده است.مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون اظهارکرد: اين شرکت در سال هاي اخير در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي اقدام هاي خوبي انجام داده که احداث و بازسازي کامل 25 باب مسجد وحسينيه و10باب مدرسه در بخش غيزانيه از آن جمله است.مفيدي بابيان اين که در حوزه توسعه فضاي سبزمناطق همجوار تاسيسات و رفع مشکل ريزگردها نيز15هزاراصله نهال کاشته و يا اهدا شده است، تصريح کرد: تهيه طرح تثبيت شن هاي روان جنوب شرق اهواز با اعتبار 400 ميليارد ريال از ديگر موارد انجام شده به وسيله شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون است که در مرحله تصويب خواهي در شرکت ملي نفت ايران قرار دارد.مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون با اشاره به همکاري ها ي موثر اين شرکت براي احداث کانال هاي آبرساني به منظور مهار ريزگردها گفت: در زمينه آبرساني به غيزانيه، شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون افزون برخدمات پشتيباني و تامين تانکرهاي آبرسان، مبلغ 60 ميليارد ريال مشارکت مالي داشته است.حجت الاسلام سيدعبدالنبي موسوي فرد، نماينده ولي فقيه دراستان خوزستان و امام جمعه اهواز نيز دراين آئين، ازعملکرد مطلوب شرکت بهره برداري نفت و گازکارون درحوزه مسئوليت اجتماعي قدرداني کرد.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با تبريک روز پزشک، ازتلاش هاي فعالان عرصه سلامت کشوربه ويژه کادر درماني اين سازمان که در شرايط کنوني به نوعي با شيوع ويروس کرونا دست و پنجه نرم مي کنند، قدرداني کرد.حبيب اله سميع گفت: روز پزشک بهانه اي شد تا بتوان به همه پزشکان به ويژه پزشکاني که در اورژانس خاکستري و بخش کرونا درحال فعاليت هستند، خدا قوت و خسته نباشيد، گفت.مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت با اشاره به کاهشي شدن روند مراجعه بيماران کرونايي به بيمارستان ها و مراکز درماني زير پوشش اين سازمان افزود: هم اکنون77نفربيمارمبتلا به کرونا در بيمارستان هاي 9گانه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بستري هستند که 21 نفراز آنها در بيمارستان نفت تهران به سرمي برند.وي با بيان اين که روند مراجعات 10الي 20 درصد کاهش را نشان مي دهد، تصريح کرد: براي حفظ اين روند کاهشي و رسيدن به شرايط مطلوب، مردم بايدهمچنان نسبت به زدن ماسک، رعايت فاصله گذاري اجتماعي و شستن مکرر دست ها توجه کافي داشته باشند.
مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت اظهارکرد: يکي از مسائلي که بارها ازما پزشکان سوال مي شود توليد واکسن کروناست که به تازگي روسيه و چين اذعان کرده اند به دانش و فناوري توليدآن دست يافته اند.اين واکسن ها هنوز مورد تائيد نهايي مجامع بهداشت جهاني نيست و افزون برآن هنوزبه عنوان مصرف عمومي وارد جوامع خودشان هم نشده است.سميع يادآورشد: هرچنددرکشورما نيزبراساس اعلام مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور در رسانه هاي رسمي و صدا و سيما ازپايان آزمايش هاي حيواني براي توليد واکسن کرونا و رسيدن به مرحله آزمايش هاي انساني خبرداده شده است، اماهم اکنون چشم انداز روشني براي درمان اين ويروس پيش روي مان نيست.وي ادامه داد: بنا براظهارات مسئولان وزارت بهداشت، درصورت دريافت هرگونه تائيديه بهداشت جهاني بابت توليد واکسن ازسوي هرکشوري، کشورما نيزآمادگي لازم براي وارد کردن آن را خواهد داشت و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نيز طي مکاتباتي که با وزارت بهداشت داشته است، سهميه لازم را دريافت خواهد کرد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري
با دستيابي به دانش پيکربندي و پروگرام لاجيک سيستم کنترل مرکزي سه رديف توربين پي ال سي 5 زيمنس، تلمبه خانه گوره هريک به ظرفيت 700 هزاربشکه در روز توليدي شد.اين مهم با تلاش کيانوش صفري، کارشناس تعميرات ابزار دقيق شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري محقق شده است.وي دانش آموخته کارشناسي ارشد در رشته مهندسي الکترونيک و پيشنهاد دهنده برتر کشور درسال 1396 است که تاکنون چندين پژوهش و مقاله علمي - تخصصي را با نمايه آي سي اس ارائه کرده است.نقشه مدارهاي توربين- اصلاحيه سيستم پايش دورکمپرسور ومدارات آناليز-روشن کردن مشعل هاي نواحي صنعتي ازفاصله دور با سيستم جرقه الکتريکي، بخشي از طرح هاي پيشنهادي اين کارشناس است که در تاسيسات صنعتي وتوليدي نفت و گاز اجرايي و عملياتي شده است.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي گفت: روزانه مي توانيم هزار مخزن گازطبيعي فشرده (سي ان جي) توليد کنيم واين ظرفيت هم اکنون فعال است.
حميد قاسمي ده چشمه گفت: اجراي طرح تبديل رايگان خودروهاي عمومي به دوگانه سوز، موجب احياي کارخانه هاي توليد مخزن سي ان جي در کشور شده است که پيش از اين ورشکسته و تعطيل شده بوده اند.وي تاکيد کرد: پس از رها کردن موضوع توسعه صنعت سي ان جي و نزديک شدن قيمت عرضه بنزين و سي ان جي در ميانه دهه 90شمسي و استفاده نشدن از ابزارهاي مشوق دراين بخش، طي سال هاي گذشته، شاهد افت تقاضا براي استفاده از سوخت پاک در کشور بوديم و ازسوي ديگر، بخشي ازتقاضاي موجود نيزبا استفاده ازمخازن وارداتي پاسخ داده مي شد.
معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي گفت: براين اساس درعمل تا اواسط پارسال، از10کارخانه مخزن ساز داخلي، فقط دوکارخانه فعال باقي مانده و بقيه ورشکست شده وفعاليت خود را تعطيل کرده بودند.
قاسمي با اشاره به اين که ورود دوباره دولت به رونق صنعت سي ان جي و اجراي طرح رايگان تبديل خودروهاي بنزين سوزبه دوگانه سوز، سبب بازگشت رونق به توليد داخلي مخازن سي ان جي شده است، گفت: با گذشت سه ماه از رونمايي از سامانه gcr.niopdc.ir و ثبت درخواست بيش از95هزارخودرو براي تبديل رايگان به دوگانه سوز، 6 کارخانه ساخت مخزن سي ان جي در کشور فعال شده اند.
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت با سه شرکت شتاب دهنده ايده پردازان، آيتک و آبان به منظورحمايت و توانمندسازي کارآفرينان و ايده پردازان خلاق در حوزه نفت و انرژي موافقت نامه امضا کرد.جعفرتوفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت درحاشيه امضاي موافقت نامه ها گفت: ورودبه عرصه هاي اکوسيستمي ونوآوري به عنوان يک سياست جدي در اغلب کشورها دنبال مي شود و پژوهشگاه صنعت نفت نيزهمراه باتجربه عملياتي کشور در اين حوزه، وارد فصل نويني از فعاليت هاي خود مي شود. وي افزود: پژوهشگاه صنعت نفت بااين جريانات همگام شده است و اميدواريم به زودي بتوانيم شعاع عملياتي خود را دراين حوزه گسترش دهيم.رئيس پژوهشگاه صنعت نفت اظهارکرد: بنا برهمکاري مشترک باسه شتاب دهنده معتبر وصاحب تجربه، يقين دارم که پژوهشگاه مي تواند از ظرفيت خود بيش از پيش در حوزه فناوري و خلق ارزش براي مشتريان خود استفاده کند و براي بخش هاي مختلف صنعت نفت مفيد باشد.
تلاش براي دريافت گرنت پژوهشي ازسازمان ملل متحد
پژوهشگاه صنعت نفت، وزارت امورخارجه و سازمان ملل متحد درباره پروژه هاي کنوانسيون ايمني شيميايي همکاري مي کنند وپژوهشگاه صنعت نفت درتلاش براي دريافت گرنت هاي پژوهشي ازسازمان ملل متحد است.اميرناصراحمدي، نماينده پژوهشگاه درکنوانسيون منع سلاح هاي شيميايي، درنشست کميته راهبري پروژه هاي مربوط به اين کنوانسيون به فعاليت ها ي انجام شده در کنوانسيون اشاره و تصريح کرد: بيش از دو سال است که با همکاري وزارت امورخارجه و سازمان حفاظت محيط زيست به دليل ماهيت و نوع فعاليت هاي پژوهشگاه به دنبال دريافت اعتبار پژوهشي (گرنت هاي پژوهشي) ازسوي سازمان ملل متحد هستيم، زيرا اين گرنت ها ازيک سو زمينه مناسب پژوهشي را براي سازمان فراهم مي کنند و از سوي ديگرارتباطات بين المللي بسياري را براي مجموعه به همراه خواهند آورد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز
زمين چمن اختصاصي انبار نفت نظاميه اهواز هم زمان با هفته دولت با حضورجمعي از مديران شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز به بهره برداري رسيد.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز گفت: در کنار کار عملياتي سخت و شبانه روزي، فراهم کردن امکانات ورزشي از جمله گسترش فضاي سبز براي کارکنان از برنامه هاي در حال اجراست که با همت مسئول ورزش وکارکنان انبارنظاميه، بدون هيچ هزينه اي عملي شد. نعمت الله نجفي افزود: بر پايه سياست هاي وزارت نفت، ايجاد زمينه مناسب براي تقويت جسمي کارکنان و حفظ محيط زيست و هواي پاک در منطقه اهواز در دستور کار قرار گرفته است و اقدام هايي از اين دست ادامه مي يابد. وي اظهار کرد: به تازگي با همکاري اداره محيط زيست استان خوزستان در فضاي خالي جنب انبار نظاميه چند رأس آهو نيز رهاسازي شده است. سياوش بختياري زاده، پيشکسوت فوتبال ومربي پيشين تيم نفت مسجد سليمان ومسئول ورزش شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز نيزباقدرداني ازرئيس وکارکنان انبارنفت نظاميه، اظهارکرد: به زودي زمين چمن استاندارد «خرمکوشک» نيزبه بهره برداري مي رسد.
بختياري زاده تأکيد کرد: زمين چمن خرمکوشک بدون هيچ گونه هزينه اي، با همکاري شوراي شهر و شهرداري اهواز، شرکت خطوط لوله و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و با استفاده از امکانات موجود ساخته شد ه است.
شرکت ملي نفت خيز جنوب
به همت فعالان حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان (وزارت نفت - جنوب) دستگاه تزريق فوم به چاه هاي نفت و گاز، بومي سازي شد.عباس ممبيني، فرمانده حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان درتشريح عملکرد دستگاه مزبورگفت: اين دستگاه در تعمير و زنده سازي چاه هايي کاربرد دارد که تشکيل ستون آب در عمق آنها مانع توليد نفت يا گاز مي شود.به گفته وي با استفاده از اين دستگاه، ترکيب فوم و نيتروژن به عمق چاه ها تزريق و ستون آب به سطح هدايت مي شود تا چاه به چرخه توليد بازگردد.احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب نيزگفت: اين شرکت از اختراع ها و ابداع هايي از اين دست حمايت مي کند.اصغر عجمي، طراح اصلي اين دستگاه نيز اظهارکرد: دستگاه مزبوربه دليل نبودن الگوي مشابه در کشور براي تزريق فوم به چاه هاي نفت و گازطراحي شده است. وي با بيان اين که استفاده ازفوم يکي از روش هاي کم هزينه با راندمان بالا براي احياي چاه هايي است که ستون آب در آنها تشکيل و مانع توليد مي شود، تصريح کرد: هم اکنون بسياري ازکشورها ازچنين دستگاهي براي احياي چاه هاي خود استفاده مي کنند و صنعت نفت کشور نيز با طراحي و ساخت آن صاحب فناوري توليد و به کارگيري چنين دستگاهي شده است.دستگاه تزريق فوم به چاه هاي نفت و گاز به همت اصغر عجمي که از کارکنان شاغل در مديريت فني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و فعال درحوزه مقاومت بسيج شهيدتندگويان است باهمکاري مهدي زارعي و هادي کاروني، طراحي و براي نخستين بار در کشور ساخته شده است.
کتابخانه مرکزي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با بهره مندي از فناوري هاي ديجيتال، در ايام کرونا، خدمات غيرحضوري ارائه مي دهد.اين کتابخانه با قدمتي بيش از 80 سال، مجموعه عظيمي از اطلاعات و اسناد علوم مهندسي نفت و گاز و صنايع مرتبط با آن را در اختيار دارد و اصلي ترين تامين کننده اطلاعات فني وعلمي کارشناسان و پژوهشگران شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است. کتابخانه مرکزي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب درسال هاي اخير توسعه منابع ديجيتال را دراولويت کاري خود داشته و افزون برتامين منابع واسناد چاپي، صدها هزارعنوان کتاب، مقاله، مجله، پايان نامه و گزارش تحقيقاتي ديجيتال را به منابع خود افزوده است.باشيوع کروناوضرورت توجه به پروتکل هاي بهداشتي ازجمله حفظ فاصله فيزيکي و کاهش ترددها واجتماعات به نظرمي رسد توسعه کتابخانه ديجيتال بيش از پيش اهميت خود را نمايان ساخته تا کارشناسان، پژوهشگران و محققان بتوانند بدون مراجعه حضوري و فقط ازطريق پورتال کتابخانه، نيازهاي اطلاعاتي خود را تامين کنند.کتابخانه مرکزي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب ازنظرمنابع و فايل هاي الکترونيکي غني بوده و مراجعان مي توانند با استفاده از نرم افزار کتابخانه ديجيتال به پورتال اين واحد در اينترنت داخلي شرکت از منابع الکترونيکي استفاده کنند.اطلاع رساني درباره پايگاه هاي دسترسي آزاد فني- تخصصي و معرفي لينک هاي مربوطه در پورتال کتابخانه مرکزي وارسال اطلاعات درخواستي کاربران از طريق ايميل با توجه به شرايط موجود و بحران کرونا به منظور کاهش مراجعه هاي حضوري، ازجمله تميهدات اين کتابخانه براي اعضاي خود است.
حجم منابع الکترونيکي موجود درمجموعه پايگاه داده ها و کتابخانه ي مرکزي شامل منابع اطلاعاتي فارسي ولاتين، کتب لاتين، مقالات، بانک ها ي اطلاعاتي استاندارد بين المللي، نشريات و مجلات، پايان نامه ها و تغذيه منابع پيش نوشته در سامانه کتابخانه ديجيتال افزايش يافته است.پيگيري وتسريع درتجميع منابع آموزشي تخصصي (فايل هاي متني، ويدئوهاي آموزشي وديگرموارد) موجود در مديريت فني و اداره آموزش به منظور حفظ يکپارچگي اطلاعات و ايجاد دسترسي آسان براي ذينفعان سازمان ازطريق سامانه هاي کتابخانه اي ديجيتال ازديگر اقدام هاي کتابخانه مرکزي براي تامين نيازهاي کارکنان است. کتابخانه مرکزي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب براي توسعه فناوري هاي ديجيتال، تهيه و توسعه نرم افزار کتابخانه ديجيتال با کد منبع اطلاعات باز، افزون بر نرم افزار مديريت اطلاعات کتابخانه اي آذرسا، توسعه خدمات بخش اشاعه اطلاعات گزيده و ديجيتال سازي منابع با استفاده از بوک اسکنرهاي تهيه شده براي کتابخانه مرکزي را انجام داده است.
نقش و تاثیر نخست وزیران در جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران
مانع سیاسی
علي بهرامي چه بخواهيم و چه نخواهيم، نفت در تاريخ ايران با سياست پيوند عميقي برقرار کرده است. يکي از عميق ترين دوران هاي اين پيوند، جنبش ملي شدن صنعت نفت است. همان زماني که نفت ايران ابعاد جهاني پيدا کرد و مناقشه بر سر اين منبع انرژي که در حقيقت منبع قدرتي براي بهره مندان از آن بود، بالا گرفت. در ميان اين مناقشه علاوه بر دربار، يکي از بازيگران اصلي، نخست وزيران بودند. در مطلب پيش رو نگاهي تاريخي به نقش و تاثير اين نخست وزيران داريم. نخست وزيراني که از «عبدالحسين هژير» آغاز و به «حسين علاء» ختم مي شوند.
هفت سال از برکناري پهلوي اول مي گذشت و اندک اندک بهار سال 1327 خورشيدي رو به پايان مي رفت. هفت سال پر تلاطم براي رژيم پهلوي دوم به گونه اي سپري شده بود که مطبوعات و احزاب سياسي مجال اندکي براي فعاليت هاي اجتماعي و سياسي يافته بودند و از هر طرف انديشه ها و مرام هاي تازه اي در پهنه جامعه، خود را نشان مي دادند. آگاهي هاي سياسي خيلي بيشتر از دوران پهلوي اول رشد کرده بود و طبقه متوسط شهري علاوه بر رشد و شموليت بيشتر، ميدان وسيع تري براي حضور اجتماعي و تاثيرگذاري هاي سياسي و اقتصادي يافته بود. با رشد مطبوعات و نشريات متعدد، آگاهي هاي مدني به لايه هاي پايين تري چون روستاها و شهرهاي بسيار کوچک نيز نفوذ کرده بود. دوران نخست وزيري کساني چون محمدعلي فروغي، علي سهيلي، احمد قوام، محمد ساعد، مرتضي قلي بيات، ابراهيم حکيمي، محسن صدر و رضا حکمت سپري شده بود و کم کم جامعه به سمتي مي رفت که از نفت پرسش هاي بيشتري ايجاد مي شد. مردم مي خواستند بدانند که سرمايه ملي آنها به کجا مي رود و چگونه براي کشور خرج مي شود و اساسا چقدر از نفت ايران، به ايرانيان مي رسد. در اين بحبوحه و هنگامه اجتماعي- سياسي، نخست وزيران نقش بسيار تعيين کننده اي در به ثمر رسيدن جنبش ملي شدن صنعت نفت داشتند. در ادامه مي کوشيم تا به اجمال، نقش و تاثير نخست وزيراني چون: «عبدالحسين هژير»، «محمد ساعد»، «علي منصور»، «علي رزم آرا» و «حسين علاء» را در اين جنبش بررسي کنيم.
عبدالحسین هژیر وزیر دارایی کابیه قوام السلطنه بود، او پس از ابرهیم حکیمی نخست وزیر شد و دوران نخست وزیری اش از 23 خرداد 1327 شروع شد و 16 آبان همان سال به پایان رسید، اما در زمانی که که وزیر دربار شد، به ضرب گلوله فدائیان اسلام و هنگام خروج از مسجد سپهسالار از بین رفت. انور خامه ای در کتاب خاطرات اش علت نخست وزیری هژیر را ارتباط ویژه اش با دربار و اعتماد خاص شاه به او می داند و در این باره می نویسد:«علاوه بر جاه طلبی خود هژیر افراد دربار از جمله شخص محمد رضا شاه و اشرف پهلوی در به قدرت رسیدن هژیر موثر بوده اند. هژیر به دلایل مختلف از جمله آگاهی از حساب های مالی رضاشاه در بانک های خارجی مورد اعتماد محمدرضاشاه بود». هژیر به شدت انگلیسی بود و از طرف سفارت انگلستان مورد حمایت بسیار جدی قرار داشت. هر چند او می کوشید تا چهره دیگری از خود نشان دهد و توانست با فریب کاری خاصی، خود را حتی مخالف قرارداد 1933 نفتی جا بزند. اما آنچه او در عمل انجام می داد خدمت به منافع نفتی انگلستان در ایران بود. دلیل اصلی ترور او نیز تقلب بسیار گسترده ای بود که در انتخابات دوره شانزدهم مجلس شورای ملی وقت و علیه جبهه ملی انجام داد. او عاملی شده بود که دربار را از شر خواسته های نفتی و ملی تعدادی از نمایندگان احتمالی برهاند. یعنی همان نمایندگانی که وقتی به مجلس رفتند قانون ملی شدن صنعت نفت را تصویب کردند. در هر حال این تقلب برای هژیر بسیار گران تمام شد و ترور او طلیعه ای بود برای ملی شدن صنعت نفت در اسفند سال 1329 یعنی تقریبا دو سال چها ماه بعد.
وقتی هژیر ترور شد، محمد ساعد نخست وزیر بود. در حقیقت او از 22 آبان 1327 تا 2 فروردین 1329 به نخست وزیری خود ادامه داد. ساعد طراح قرارداد گس- گلشائیان بود. همان قراردادی که با مخالفت مجلس شانزدهم روبرو شد و به مقدمه ای بسیار جدی برای ملی شدن صنعت نفت تبدیل شد. البته پای محمد ساعد مراغه ای پیش از گس- گلشائیان، یک بار دیگر به نفت باز شده بود. پیتر آوری نویسنده کتاب «تاریخ معاصر ایران» در این باره آورده است: «ساعد از جمله نخستین نخست وزیران ایرانی بعد از شهریور 13۲۰ بود که نفت و مسئله نفت دامنگیرش شد و تا چند نخست وزیر بعد از وی نیز این مهم ادامه یافت. در دوره وی، شوروی که روی ساعد حساب ویژه ای باز کرد مسئله نفت شمال را مطرح کرد و حتی کافتارادزه در رأس هیئتی به ایران سفر کرد تا از طریق زیر فشار قرار دادن دولت ساعد این امتیاز را دریافت کند، اما پارادوکس تاریخ مخالفت ساعد با این مسئله و ایستادگی بر موضع خود بود و بعدها اعلام کرد تا مشخص شدن وضعیت جنگ جهانی مسکوت ماندن امتیاز ادامه دارد». اما ماجرای گس- گلشائیان او نیز جالب توجه است. جمشید ضرغامی در کتاب «دولت های عصر مشروطیت» درباره آن نوشته است:«پس از این ماجرا چرخش دیگری نیز در ساعد ایجاد شده بود و آن مهیاسازی تجدیدنظر در قرارداد نفتی بود؛ گلشائیان برای مذاکره به ایران آمده بود، اما مخالفان زمان را کشتند تا قرارداد نفتی جدید در مجلس پانزدهم به تصویب نرسد، اما تمام هم و غم دولت ساعد مهیاسازی تصویب قرارداد در مجلس شانزدهم بود و عملیاتی ترین راهکار نیز این بود که مخالفان قرارداد به مجلس شانزدهم راه نیابند؛ کارگردانان اصلی این مسئله نیز هژیر و منوچهر اقبال بودند، اما ترور هژیر بسیاری از نقشه ها را نقش بر آب کرد». ساعد که فضا را کاملا نامساعد می دید پس از اینکه اواخر اسفند ماه 1328 کابینه اش را نیز معرفی کرد، چند روز بعد و در ابتدای فروردین سال جدید، استعفا داد.
علی منصور بعد از محمد ساعد نخست وزیر شد اما او پیش تر نیز به این سمت دست یافته بود. به هر حال دور دیگر نخست وزیری او از از فروردین 1329 آغاز شد و حمایت بسیار جدی و شدید انگلیسی را پشت سر خودش داشت. انگلیسی ها گمان می کردند منصور به عنوان یک سیاست مدار کارکشته و حامی انگلستان می تواند گس- گلشائیان را به مجلس بقبولاند. او تلاش کرد با آیت الله کاشانی و اعضای جبهه ملی ارتباط خوبی بگیرد و خصومت های پیش آمده را کاهش دهد. در این مسیر تا جایی پیش رفت که وقتی گس- گلشائیان را تقدیم مجلس کرد سخنی در دفاع از آن نگفت. همین مسئله انگلیسی ها را بسیار نگران کرد. پنجم تیر ماه 1329 بود که علی منصور به طور ناگهانی به دربار احضار شد و بی هیچ توضیحی از او خواسته شد که استعفا دهد. همه چیز مشخص شده بود و انگلیسی ها که منصور را مرد میدان عمل خواسته ها و تامین منافع نفتی شان در ایران ندیده بودند، آنها علی رزم آرا یک نظامی سابقه دار را برای این کار برگزیده بودند و کار منصور با رفتن به ایتالیا به عنوان سفیر، به پایان رسید.
با توپ پر و حمایت بی بدیل دربار و انگلستان پای به میدان مبارزه و مقابله با مجلس برای تامین منافع نفتی خارجی ها گذاشت. او دولت را در حالی در دست گرفت که بسیاری به او رضا خان دوم می گفتند. رزم آرا مهره ای بود که انگلیسی ها پس از سیاستِ ملاطفت منصور با نمایندگان، برگزیده بودند تا گس- گلشائیان به هر طریق ممکن تصویب شود. علیرضا ازغندی نویسنده کتاب «روابط خارجی ایران 1320- 1357»، در این باره می نویسد:«شاه از یک سو به نخست وزیری رزم آرا تمایل داشت، زیرا انگلیس متمایل به این موضوع بود و از آنجا که شاه یارای مقاومت در برابر انگلیس را نداشت، به ناچار و در تبعیت از این کشور، از این موضوع استقبال نمود. اما در بخش دیگر داستان که واقعیت نهانی را آشکار می کند، شاه نسبت به نخست وزیری رزم آرا سخت بیمناک بود. اولین دلیل این موضوع به وجهه سیاسی انگلیس بر می گشت. انگلیسی ها به خاطر دخالت های طولانی در مسائل نفت، میان مردم وجهه ای نداشتند و گسترش روابط با این کشور بدین سبب می توانست از اعتبار شاه بکاهد. به طوری که خود شاه برای بدنام و بی اعتبار کردن برخی از نخست وزیران قدرتمند، مانند مصدق، احمد قوام و… آنها را متهم به انگلیسی بودن می کرد». اما ماجرای رزم آرا به همین جا ختم نشد. اصرارهای او بر تائید قرارداد الحاقی گس- گلشائیان و تحقیرهایی که به ملت ایران روا داشت، موجب ترور او شد. تروری که توسط خلیل طهماسبی انجام شد و مورد تایید مجلس نیز قرارگرفت و جاده را برای ملی شدن صنعت نفت هموارتر از همیشه کرد. جلال متینی در کتاب نگاهی به «کارنامه سیاسی دکتر مصدق» رای مجلس را چنین نقل کرده است:«چون خیانت علی رزم آرا و حمایت او از اجانب بر ملت ایران ثابت است بر فرض اینکه قاتل او استاد خلیل طهماسبی باشد از نظر ملت بی گناه و تبرئه شده شناخته می شود».
بعد از رزم آرا، کار ملی شدن صنعت نفت تمام شده بود. درجه و میزان خصومت ها حسابی بالا رفته بود و دربار می کوشید حالا که وضع بدین شرایط رسیده و دربار و مجلس به چنین شرایطی دچار شده اند کسی را بعد از رزم آرا بگذارد که از التهاب ها بکاهد. انگلیسی ها که به شدت به او فشار می اوردند تا شعله نخستین و برافروخته شده جنبش ملی شدن نفت را خاموش کند و شرایط را به قبل از ترور رزم آرا باز گرداند به طور مداوم از او درخواست هایی داشتند. اما علاء که شرایط را بسیار بحرانی می دید، سکوت و مسالمت را ترجیح داد و با برخی از خواسته های انگلیسی ها مخالفت کرد. فخرالدین عظیمی در کتاب«بحران دموکراسی در ایران» در این باره نوشته است:«ملی شدن نفت انگلیس ها را روز به روز نگران می کرد. انگلیسی ها انحلال فوری مجلسین را بهترین راه حل و تنها شانس نجات دادن امتیاز نفتی شان تلقی می کردند، اما هدف علاء آرام سازی اوضاع داخل بود و با انحلال مجلسین مخالفت کرد». تیر انگلیسی ها در انحلال مجلسین که به سنگ خورد، دیگر کار تمام شده بود و در آخرین روز از اسفند ماه 1329 نفت ایران ملی شد و جنبش ملی شدن صنعت نفت به نقطه ای رسید که دیگر نمی شد با سیاست های پشت پرده انگلیسی جلوی آن را گرفت.
منابع:
1-کتاب خاطرات دکتر انور خامه اي؛ از انشعاب تا کودتا.
2-کتاب تاريخ معاصر ايران نوشته پيتر آوي با ترجمه محسن مهرآبادي.
3- کتاب بحران دموکراسي در ايران نوشته فخرالدين عظيمي.
4-کتاب روابط خارجي ايران 1320- 1357 نوشته عليرضا ازغندي.
درباره محرم و کربلا سوال هاي زيادي ممکن است در ذهن هر کسي ايجاد شود. سوال هايي که اگر بي پاسخ بمانند، اشتباه است. در مطلب پيش رو کوشيده ايم تا به برخي از مهم ترين و پرتکرارترين اين سوال ها پاسخ دهيم. با ما همراه باشيد تا اگر اين سوال ها را شما هم داريد که پاسخ بگيريد و اگر کساني اين سوال را از شما بپرسند، شما بتوانيد پاسخي داشته باشيد، چراکه محرم علاوه بر ماه اقامه عزا، ماه تفکر، دانستن و بصيرت افزايي هم هست.
گاهي اين سوال به ذهن مي آيد که اين همه جزئيات حوادث کربلا را چه کسي گزارش کرده و از کجا به دست ما رسيده است؟
در پاسخ بايد گفت جريان کربلا را افراد و گروه هاي مختلف با انگيزه هاي متفاوتي گزارش کرده اند. به عنوان نمونه:
يک. برخي از اعضاي خانواده و اطرافيان امام حسين(ع) که در کربلا حضور داشته ولي درگير جنگ نشده اند. به عنوان مثال امام باقر(ع) که در کربلا چهارساله بوده اند، امام سجاد(ع)، حضرت زينب و ام کلثوم خواهران امام حسين(ع)، همسر امام به نام رباب و دختران امام به نام سکينه و فاطمه از گزارش گران واقعه کربلا بوده اند.
دو. برخي از مرداني که همراه امام حسين(ع) بودند، ولي به شهادت نرسيدند نيز حوادث کربلا را گزارش کرده اند. مانند حسن مثني (فرزند امام حسن(ع) که با وجود جراحت بسيار، به شهادت نرسيد و يا عقبه بن سمعان که غلام امام بود ولي در کارزار حاضر نشد و به افتخار شهادت نايل نيامد.
سه. برخي از خبرنگاران اعزام شده به کربلا مانند حميد بن مسلم و هلال بن نافع که صرفاً به جهت گزارش وقايع به کربلا اعزام شدند و با مصونيت خبرنگاري خود به صحنه جنگ نزديک شده و جزئيات مکالمات و حوادث را ثبت مي کردند.
چهار. برخي از لشکريان دشمن که در صحنه جنگ حاضر بودند، بعدها به گزارش وقايع آن روز پرداختند و به اجبار يا اختيار، آنچه مشاهده کرده و يا انجام داده بودند را تعريف کردند.
پنج. برخي از رويدادهاي کربلا از زبان امامان شيعه روايت شده است. ايشان اگرچه در آن روز حاضر نبوده اند ولي به دليل آگاهي به غيب از اتفاقات آن روز کاملاً مطلع بوده و برخي را براي دوستان خود گزارش کرده اند.
2. علت عزاداري در دهه اول محرم
يکي از سوالاتي که گاهي به ذهن مي آيد اين است که اگر امام حسين(ع) و يارانشان در روز دهم محرم به شهادت رسيده اند، چرا ما از روز اول محرم به عزاداري مشغول مي شويم؟
پيامبر اکرم(ص) مي فرمايند: همانا از شهادت حسين(ع) آتشى در قلب مؤمنان افروخته شده است که هرگز سردى و خاموشى نمي پذيرد. اين حرارت و سوز را هر کسي حس کرده باشد، مي داند بي مقدمه وارد روز عاشورا شدن، بسيار دشوار است؛ از اين جهت يک دهه عزاداري قبل از عاشورا براي بعضي ها کسب توجه و آمادگي براي ايجاد سوز در روز دهم است.
امام رضا (ع) در شيوه عزاداري پدر بزرگوارشان در ايام محرم مي فرمايند: چون ماه محرم فرامي رسيد کسي پدرم را خندان نمي ديد و اين وضع ادامه داشت تا روز عاشورا ، در اين روز پدرم را اندوه و حزن و مصيبت فرامي گرفت.
شايد بتوان گفت بنيانگذار عزاداري دهه اول محرم، امام رضا(ع) هستند و شايد علت اصلي اينکه چرا عزاداري قبل از شهادت شروع مي شود شيوه عزاداري امام کاظم(ع) بوده باشد.
در روايت مشهور ديگري وقتي پسر شبيب در اول محرم بر امام رضا(ع) وارد شد، حضرت براي او مصيبت شهادت و اسارت اهل بيت(ع) را ذکر کردند.
يکي ديگر از دلايل ممکن است اين باشد که چون گرفتاري و سخت گيري دشمن بر امام حسين(ع) ويارانش از دوم محرم شروع شد. عزاداري از قبل شهادت شروع مي شود. کاروان امام حسين(ع) روز دوم محرم سال 61هجرى وارد کربلا شد، پس از آن سپاه کوفيان به تدريج وارد شدند و عزا و مصيبت خاندان اهل بيت(ع) از همان زمان آغاز شد. روز نهم (تاسوعا) کاروان امام(ع) را محاصره کامل کرده، روز دهم (عاشورا) آن بزرگوار و يارانش را به شهادت رساندند؛ بنابراين چون اصل گرفتارى حضرت از دهه اوّل محرم آغاز شده است، پيروان حضرت از اوّل محرم عزادارى مى کنند.
3. زيبايي هاي کربلا
چرا حضرت زينب(ع) بعد از واقعه عاشورا فرمود: «ما رأيت الا جميلاً» يعني من در کربلا به جز زيبايي چيزي نديدم.
در تفسير اين جمله حضرت، برخي از زيبايي هاي عاشورا را چنين مي توان فهرست کرد:
يک. رضايت به مشيت الهي: کربلا تجلي گاه رضاي انسان به قضاي خدا بود . امام حسين(ع) در آخرين لحظات حيات در قتلگاه چنين زمزمه مي کرد: «الهي رضي بقضائک» يعني خود را هيچ نديدن و جز خدا هيچ نديدن و در مقابل پسند خدا اصلا پسندي نداشتن. در موسوعه کلمات الامام الحسين، صفحه 328 آمده است: در آغاز حرکت از مکه به سوي کوفه نيز در خطبه اي فرموده بود: «رضا الله رضانا اهل البيت»، رضا و پسند ما خاندان، همان پسند خدا است.
دو. حق محوري: امام حسين(ع) در اولين سخنراني خود در روز دوم محرم مي فرمايد: مگر نمي بينيد که به حق عمل نمي شود و از باطل جلوگيري نمي شود؟ اين بيان نشان از حق طلبي حضرت دارد و توجه مي دهد به اينکه هدفش احقاق حق و ابطال باطل است.
سه. وفاداري و ولايتمداري: در کربلا ولايتمداري ياران امام حسين(ع) و تبعيت از امام و وفاداري تا آخرين قطره خون، بارها نشان داده شده است. مثلا شب عاشورا همه اعلام وفاداري کردند و يا در آخرين لحظات مرگشان، برخي به امام(ع) مي فرمودند: «اوفيت يابن رسول الله؟ آيا وفا کردم؟»
4. شيوه هاي عزاداري براي امام حسين (ع)
ازچه زماني که اباعبدالله و ياران باوفايش در کربلا به شهادت رسيدند، عزاداري اهل بيت بر سيدالشهدا شروع شد؟
به طور کلي مي توان گفت سيره اهل بيت براي عزاداري با دو ويژگي همراه بوده است:
1-گريه بر مصائب شهداي کربلا 2- تبيين جايگاه اهل بيت، بيان حوادث کربلا و پرده برداشتن از چهره تزوير بني اميه. امام سجاد(ع) وحضرت زينب(س) و ساير اسرا در کوفه و شام علاوه بر اينکه بر مصائب امام شهيد و يارانش مي گريستند همزمان جايگاه و فضائل اهل بيت را بيان و جنايات زشت امويان را برملا مي کردند.
بعد از جريان اسارت، شيوه عزاداري اهل بيت بر امام حسين(ع) به اين نحو بود که گاهي مرثيه خواني را دعوت مي کردند در مجلس امام حسين(ع) مصيبت و مرثيه بخواند و آنان گريه مي کردند و دستور مي دادند همه گريه کنند. امام باقر(ع) در روز عاشورا براي امام حسين(ع) مجلس عزا بر پا مي کرد و بر مصائب آن حضرت گريه مي کردند که در آن مجلس شعرخواني «کميت» در تاريخ معروف است.
امام رضا(ع) در شيوه عزاداري پدر بزرگوارشان امام کاظم(ع) فرمودند: چون ماه محرم فرامي رسيد کسي پدرم را خندان نمي ديد و اين وضع ادامه داشت تا روز عاشورا در اين روز پدرم را اندوه و حزن و مصيبت فرامي گرفت. در مورد امام رضا(ع) چنين گزارش شده است که از دعبل خزاعي درخواست کردند مرثيه بخواند. آنگاه حضرت بين حاضران و خانواده خود پرده اي زدند تا بر مصائب امام حسين(ع) اشک بريزند.امام حسين (ع) از خواهران و زنان و دخترانش خواست که بعد از شهادتش از شيوه هاي غلط عزاداري استفاده نکنند و فرمود: چون من کشته شوم مبادا براي من گريبان چاک زنيد ، مبادا صورت خود خراش دهيد و مبادا حرفي بزنيد که ارزش اين حماسه را پايين بياوريد؛ بنابراين بايد در عزاداري از کارهايي که موجب سستي و توهين به مذهب شود، دوري کرد.
خانواده در دين اسلام نقش بسيار پررنگي در تربيت افراد و همچنين تربيت اجتماعي دارد. خانواده سنگ بناي اصلي جامعه اسلامي و مرزي باريک و حساس است که چنانچه خدشه اي به آن وارد شود هم افراد و هم جامعه را رو به نابودي و اضمحلال مي برد. در بخش قبل به مورد مهم «احترام به همسر» اشاره کرديم اکنون نيز «غيرت ورزي نسبت به خانواده» را مورد واکاوي و بررسي قرار داده ايم:
يکي از خصلت هاي پسنديده، غيرت است. غيرت، به معناي آن است که سرشت و طبيعت انسان از اينکه غير خودش در يک امر مورد علاقه اش با او مشارکت داشته باشد، نفرت داشته باشد. غيرت در اصطلاح، آن است که کسي نسبت به ناموس خود و همسر يا فرد مورد علاقه اش به حدي اهتمام ورزد که به ديگري اجازه و تعرض به حريم خويش ندهد. انسان غيور، نمي تواند تحمل کند که ديگران با نگاه هاي ناپاک يا انگيزه هاي فاسد، به همسر و بستگان او نزديک شوند و قصد سوء داشته باشند. غيرت ورزيدن، خُلقي ارزشمند و پسنديده است. گاهي هم (غيرت ديني) سبب مي شود که انسان از هر نوع سوءقصد و هجوم مخالفان به دين و ارزش هاي مقدّس و معتقدات ديني برآشوبد و عکس العمل نشان دهد و در دفع تعرّض بکوشد. در کتاب حديث معتبر من لايحضره الفقيه آمده که پيامبراکرم(ص) فرموده است: اَلْغيرَةُ مِنَ الاِْيمانِ غيرت از ايمان است.
غيرت، نشانه ارزشمندي شخصيت يک انسان محسوب مي شود. حضرت علي(ع) فرموده است: ارزش انسان به قدر همت اوست، صدق او به اندازه جوانمردي اوست، شجاعتش به اندازه پاکدامني اوست و عفت او به قدر غيرت اوست. خداوند نيز بندگان غيرتمند خويش را دوست مي دارد.
بني هاشم، غيرتمندان روزگار خويش بودند و براي عترت پيامبر(ص) حرمتي فوق العاده قائل بودند. جوانان بني هاشم نيز پيوسته اهل بيت امام حسين(ع) را در طول سفر به کربلا، محافظت مي کردند. شب ها نيز با حراست اين جوانان، به ويژه قمر بني هاشم، زنان حرم آسوده و بي هراس مي خفتند.
غيرت در درياي پهناور وجود اباعبدالله(ع) موج مي زد و به همه آموخت که نگهبانان دين و ناموس خود باشند و بيشترين حساسيت را در دفاع و صيانت از آنها داشته باشند. او تا آخرين نفس از عقيده اسلامي خود دفاع و بر محو باطل پافشاري کرد. او که سرآمد غيرتمندان عالم است، در رجز حماسي خويش در روز عاشورا از جمله بر حمايت از ذريه پيامبر و خانواده پدرش تاکيد مي فرمود: اَحْمي عِيالاتِ اَبي، اَمْضي عَلي دينِ النَّبي. آن حضرت، روز عاشورا خانواده و دختران و خواهر خود را توصيه کرد که پس از شهادتش، چهره مخراشند و آه و زاري و واويلا سر ندهند و پيش دشمنان صدايشان را به گريه بلند نکنند. در واپسين لحظات هم که مجروح بر زمين افتاده بود، وقتي شنيد که گروهي از سپاه دشمن قصد حمله به خيمه ها و تعرّض به زنان و کودکان دارند، بر سرشان فرياد کشيد: اِنْ لَمْ يَکُنْ لَکُمْ دينٌ وَ کُنْتُمْ لاتَخافُونَ الْمَعادَ فَکُونُوا اَحْرارا في دُنْياکُمْ... اي پيروان آل ابوسفيان! اگر دين نداريد و از معاد نمي ترسيد، پس در دنيايتان آزاده باشيد و اگر عربيد، به اصل و تبار خويش برگرديد...
امام(ع) فرمود: من با شما مي جنگم و شما با من مي جنگيد، پس تجاوزگران و سرکشان و جاهلان خود را تا وقتي من زنده ام، از حرم من بازداريد.
از غيرت آن امام همام بود که در همان حال هم از کار ناجوانمردانه سپاه دشمن برآشفت و اعتراض کرد و تا زنده بود، نتوانست تحمل کند که نامردان به حريم ناموس او نزديک شوند. غيرت ديني او و يارانش نيز زمينه ساز آن حماسه بزرگ شد.
آن امام همام، کشته شدن را بر ننگ ذلت و تسليم، ترجيح داد و اين از غيرت و حميت او بود. ياران شهيدش هم شب عاشورا و در فرصت هاي ديگر تا پاي جان ابراز وفاداري کردند و غيرتشان اجازه نداد که امام و اهل بيت او را در صحرا و ميان انبوه دشمن رها کنند و خود، در پي زندگي و عافيت خويش روند. عباس، امان نامه دشمن را رد کرد، تيغ ها و شمشيرهاي دشمن را بر خواري و مذلت ترجيح داد.
امّا فرومايگان، براي کشتن او و به خاطر رضاي خاطر والي کوفه و يزيد طاغوت، همدست شدند و پس از کشتن عاشوراييان، خانواده آنان را به اسارت بردند. اعتراض حضرت زينب(س) به يزيد در شام، که اهل بيت پيامبر را در معرض ديد و تماشاي مردم کوچه و بازار قرار داده ريشه در غيرت او داشت. پيروان عاشورا، هم درس عفاف و حجاب را به عنوان غيرت ناموسي از کربلا مي آموزند، هم دفاع از مظلوم و نصرت حق و مبارزه با باطل و بدعت را به عنوان غيرت ديني از حماسه آفرينان کربلا الهام مي گيرند.
شعری برای سردار دل ها
خاك را با آسمان داده نگاهت آشتي
هر چه دل بود از ميان سينه ها برداشتي
لشكري بودي به تنهايي براي دشمنان
گر چه خود را غير سربازي نمی پنداشتی
می توان از پشت هر لبخند شفافت شمرد
زخم هایی را كه بر روي دلت انباشتي
كم نكرد از شاه بیت قامتت "تقطيع" آن
تازه شد معلوم در هر دل چه "وزني" داشتي
كربلا را زندگي كردي و اين كافي نبود
وقت رفتن هم برايش هيچ كم نَگْذاشتي
اربا اربا دست دادي و در آتش سوختي
مرگ سرخي را كه "اَحْلي مِنْ" عسل انگاشتي
بوده بی تردید در دست علمدار حسين
پرچمي كه بی محابا در جهان افراشتي
رفتني غير از شهادت در خور شأنت نبود
می دویدی در پی اش عمري اگر، حق داشتي
با غروبت فاطميه عطر عاشورا گرفت
آفرين كه با غروبت هم چنين گل كاشتي...
شاعر: مهدي ناصريان؛ شرکت پالایش نفت بندرعباس
نگاهی به شش مستند جذاب و سه کتاب خواندنی
علي بهرامي هفته هاي پيش تلاش کرديم شما را با سايت هاي ديدن آنلاين فيلم و سريال آشنا کنيم، حالا که حدود شش ماه از وضعيت کرونايي مي گذرد، به نظر مي رسد اين سايت ها چندين برابر بيشتر از تمام شش سال حضورشان معرفي شده اند. استفاده راحت و ارزان از اين سايت ها، شرايط بهره برداري از محصولات فرهنگي و هنري را خيلي راحت کرده است. اين هفته هم با شما هستيم تا چند محصول فرهنگي هنري ديگر را معرفي کنيم. به روال چند هفته گذشته محور اين معرفي مستند است. مستندهايي جذاب و ديدني که هر کدام به اندازه يک کتاب ارزشمند، اطلاعات ديدني و شنيدني دارند. همچنين چند کتاب تاريخي جالب توجه را هم به شما معرفي کرده ايم. همراه فرهنگ هنر باشيد تا از اوقات فراغتتان بهره دقيق تر و بيشتري ببريد.
مطمئن هستيم که شما هم عکس هاي تاسف آور و ناراحت کننده اي را ديده ايد که برخي افراد نادان به عنوان شکارچي با حيوانات شکار شده شان انداخته اند. شما هم کليپ هايشان را ديده ايد که چطور و با چه بي مسئوليتي و از سر کبر و غرور به تعداد حيواناتي که از حيات وحش و طبيعت کشورمان کشته اند، مي بالند و مي نازند. مستند بسيار آموزنده و فرهنگ ساز «شکارچي» دقيقا در پي اين موضوع است، تقبيح شکارچيان. اين مستند درباره يکي از اين شکارچيان است که ناگهان تصميم گرفته که شکار را رها کند و تفنگش را ديگر به سمت حيوانات نشانه نگيرد. مستند «شکارچي» مستند بسيار عبرت آموزي است که ديدن آن مي تواند تا حدي دل دوستداران طبيعت ايران را گرم کند. اين مستند را کتايون جهانگيري در سال 1395 کارگرداني کرده است.
نمي دانيم عمر و تجربه شما به شنيدن صداي بلند و خش دار«خشک» که توسط حمامي هاي قديم گفته مي شد مي رسد يا نه؟ اما براي خيلي ها يکي از بهترين خاطرات کودکي شان رفتن به حمام هاي عمومي بود. شيوه فعاليت حمام ها، مرام و شيوه کاسبي ها آنها و... بسياري مسائل اقتصادي، فرهنگي، مردم شناسي و اجتماعي راکه درباره گرمابه هاي قديمي وجود داشت، مي توانيد در مستند «گرمابان» ببنيد. مستندي بسيار جذاب که روايت گر بخشي از اوضاع مردم ايران در سال هايي نه چندان دور است. اگر چه اين حمام ها اکنون خالي هستند و برخي از آنان با همان معماري شان تغيير کاربري داده اند اما ديدن مستندي درباره آنها هنوز هم خيلي جذاب است. مستند «گرمابان» را شهرام ميراب اقدم در سال 1391 کارگرداني کرده است.
وقتي به ميدان تجريش تهران برسيد، ديگر مسيري نمانده تا يکي از خوش آب و هواترين نقاط استان تهران را ببنيد و از قدم زدن و کوه نوردي و طبيعت گردي در آن لذت ببريد. از تجريش يک راست شما را به ميدان «سربند» مي آورند البته اگر دوست داشته باشيد و بندتان ورزيده باشد، مي تواند از ميدان دربند تا ميدان سربند را که حالا اصطلاحا به آن اول دربند هم مي گويند، پياده برويد. مستند«دربند»، درباره زيبايي هاي اين منطقه گردشگري شهر تهران است. اگر مي خواهيد بدانيد که «دربند» چه تاريخي، چه حال و هوايي و چه طبيعت خاصي دارد حتما اين مستند را ببينيد. فکر مي کنيم اگر اين مستند را ببنيد، حتما «دربند» را تجربه خواهيد کرد و زيبايي هاي خدادادي آن لذت خواهيد برد. صداي «اردشير رستمي» در اين مستند شما را با خود همراه خواهد کرد و به کوچه پس کوچه هاي دربند و طبيعت بکر و زيباي آن خواهد برد. مستند «دربند» را شهرام عليدي در سال 1385 کارگرداني کرده است.
حتما گاهي پيش آمده که شما هم حساب و کتابي درباره غذاهايي که دور ريخته مي شود، داشته باشيد. حالا اين حساب و کتاب را ممکن است در خانه خودتان يا مراسم عروسي و يا ... انجام داده باشيد. قطعا متوجه شده ايد که هر چه ابعاد غذاهاي دور ريختي بيشتر مي شوند، ماجرا چقدر جلوه وحشتناک تي پيدا مي کند. حالا وقتي ماجرا پيچيده تر مي شود که بدانيم به خاطر سودجويي تنظيم هاي اقتصادي، در دنيايي که در آن زندگي مي کنيم و بسياري از مردم آن گرسنه هستند، غذاهاي بسيار زيادي دور ريخته مي شود. براي درک بهتر ابعاد اين فاجعه وحشتناک در جهان پيرامون مان، بد نيست به مستند«دور ريختن مواد غذايي و معضلات آن» نگاهي بيندازيد؛ مستندي بسيار جذاب که گفت گوهايي را نيز در خود گنجانده است. گفت و گوهايي با کارشناسان و متخصصان علوم تغذيه، اقتصاد و جامعه شناسي. مستند «دور ريختن مواد غذايي و معضلات آن» را به برتران سالکو کارگردان امريکايي در سال 2016 ساخته است.
سال 1304 خورشيدي خدمت سربازي اجباري و قانوني تصويب شد که همه پسران جوان را مجبور مي کرد به خدمت سربازي اعزام شوند. اين قانون تقريبا سرنوشت تمام مردان ايراني را دشتخوش تحولاتي کرد. حالا مستندي را مي خواهيم به شما معرفي کنيم که «ما همه سرباز هستيم» نام دارد و روايت گر رويدادها، تاثيرات و تحولاتي است که اجباري شدن سربازي در ايران بر جاي گذاشت. اين مستند بسيار جذاب و جالب توجه است، اطلاعات دست اول و تاريخي آن را در کمتر کار تصويري تحقيقي مي توان مشاهده کرد. نوع نگاه به خدمت سربازي و توجه به مسائل فرهنگي و اجتماعي و سياسي آن را مي توان از نقاط قوت «ما همه سرباز هستيم» دانست. مستند«ماهمه سربازيم» را مهدي قربان پور در سال 1393 ساخته است.
همه با يک نام و نشان به تفاوت هر رنگ و زبان ... بخشي از شعرِ ترانه اي است که قطعا آن را شنيده ايد. يادتان هست؟ سالار عقيلي آن را خوانده و البته پيش از او شهرام ناظري نيز اين ترانه را اجرا کرده بود. اين ترانه زيبا را که گاهي از آن به نخستين سرود ملي ايران نيز تعبير شده است، يک موسيقي دان فرانسوي به نام «موسيو لومر» ساخته است. او قرار بود به ايران بيايد و وضعيت موزيک نظامي را سر و ساماني دهد که پايش به هنر موسيقي و فرهنگ ايراني حسابي باز شد. مستند «يک موسيقيدان فرانسوي در دربار قاجار» حاصل تحقيقي بسيار گسترده درباره حضور لومر در ايران و تاثيرات هنري و فرهنگي او بر هنرمندان ايراني است. تقريبا مي توان گفت با ديدن اين مستند خيلي از مسائل تاريخي و فرهنگي دوران پاياني قاجارها را خواهيد شناخت و اطلاعات بسيار جالبي درباره هنرمندان موسيقي ايران به دست خواهيد آورد. «يک موسيقي دان در دربار قاجار» را مهران پورمندان در سال 1394 کارگرداني کرده است.
بنابر گفته بسياري از کارشناسان علوم سياسي و تاريخ نگاران برجسته جهان معاصر، همه جنايت ها و فجايع دوران کمونيستي شوروي سابق به کناري است و دوران طولاني و سياه و خون بار استالين به کناري. خواندن تاريخ فعاليت هاي او و حکمراني اش بر سرزمين بسيار پهناور شوروي سابق، سرشار از عبرت هايي است که آدمي را به فکر فرو مي برد. پيشنهاد مي کنيم کتاب «تاريخ سري جنايت هاي استالين» را بخوانيد. کتابي نوشته الکساندر آرلوف که عنايت الله رضا آن را ترجمه کرده است. در پشت جلد اين کتاب نوشته شده است:«اتهامات عجيب و بي رحمانه استالين عليه اعضاي باسابقه حزب بهت و حيرت جهانيان را برانگيخت. کساني که در برابر دادگاه مسکو قرار گرفته بودند، در سراسر جهان شهرتي بسزا داشتند. اينها کساني بودند که همراه لنين و تروتسکي توده هاي زحمتکش سراسر روسيه را به بزرگترين انقلاب سوسياليستي رهنمون شدند و دولتي را در جهان پديد آوردند که مشابه آن هرگز در تاريخ ديده نشده بود...».
خاورميانه نام سرزميني است در غرب آسيا که پس از حمله ناپلئون به مصر و اشغال آن، توسط غربي ها برآن نهاده شد. اين سرزمين تاريخ بسيار پر فراز و نشيبي دارد. علاوه بر اينکه بسياري از ذخاير انرژي هاي فسيلي و منابع بکر و طبيعي معدني در اين سرزمين واقع شده، بسياري از تحولات سياسي، فرهنگي و هنري جهان نيز از اين منطقه به ديگر نقاط سرايت کرده است. بد نيست اطلاعاتي درباره تاريخ منطقه خاورميانه به دست آوريم با داشتن اين اطلاعات مي توانيم ديدگاه و انديشه دقيق تري نسبت به مسائل روز آن به پيدا کنيم. براي دانستن تاريخ سياسي خاورميانه ما به شما کتاب دقيق و علمي و دانشگاهي با عنوان«تاريخ سياسي –اجتماعي خاورميانه» نوشته سيد محمد هوشي سادات را معرفي مي کنيم. پشت جلد اين کتاب آمده است:«اين کتاب خاورميانه را به چهار دوره قديم، تمدن طلايي اسلامي، جديد و مدرن تقسيم مي کند که در دوره مدرن که به طور خاص از ابتداي قرن بيستم آغاز مي شود، خاورميانه و شمال آفريقا شاهد سه بيداري در جهان عرب بوده که مي تواند در آينده شاهد بيداري چهارم نيز در حوزه خليج فارس باشد. آغاز بيداري اسلامي و خيزش اسلام سياسي را در منطقه مي توان در حدفاصل بيداري هاي دوم و سوم عربي دانست که همچنان ادامه دارد. در اين کتاب، تلاش شده تا مهم ترين تحولات صورت گرفته در محيط جغرافيايي خاورميانه و شمال آفريقا از عصر قديم و ظهور تمدن هاي باستاني تا دوران معاصر بررسي شود و ضمن علت يابي اين پديده ها، به پيامدهاي عيني آنها، به ويژه در عرصه منطقه اي پرداخته شود. از آنجايي که گذشته آ ينه آينده است، به طور قطع ملت و تمدني که تاريخ خود را نشناسد، محکوم به تکرار آن خواهد شد. از همين جهت، درک و تحليل عميق و دقيق تاريخ مي تواند گام مهمي در شکل دادن به آينده اي بهتر به شمار رود».
ما ايرانيان در تاريخ ضربه بسيار بزرگي از مغولان خورده ايم. قرن هفتم و هشتم دو قرن خونبار براي تاريخ ايران بوده و حمله دهشتناک مغولان را تجربه کرده است. مغول ها قوم عجيبي بودند، آئين و تفکرات بسيار خاصي داشته اند. کارشناسان تاريخي و مردم شناسي، نوع زيست و روشِ پرورش مغولان را حائز اهميت مي دانند. بد نيست نظري به تاريخ قومي بيندازيم که نه تنها در چند قرن پيش ايران را با خاک يکسان کرد، بلکه در کشورگشايي هاي خود، از هند تا ميانه اروپا را نيز در نورديد. اين کتاب را تاريخ نگار برجسته ايران مرحوم دکتر اقبال آشتياني نوشته است. پشت جلد اين کتاب آمده است:«کتاب تاريخ مغول به قلم عباس اقبال آشتياني يکي از آثار ارزشمند تاريخي است. اين کتاب علاوه برمحتواي جذاب تاريخي، سبک علمي و نوين تاريخ نگاري را رعايت کرده است و از اين رو يک منبع آموزشي نيز به شمار مي آيد. در اين سبک علاوه بر روايت اتفاقات تاريخي، جوانب مختلف يک دوره نظير سياست، مسائل اجتماعي و فرهنگي مورد توجه قرار مي گيرد و هر رويداد با توجه به علت هاي مختلف ريشه يابي مي شود. تاريخ ايران، منابع فارسي و غير فارسي متعددي دارد که مورخان با ذوق آنها را تدوين کرده اند و در اختيار تاريخ خوانان و تاريخ دوستان قرار داده اند. با اين وجود، جاي خالي يک کتاب تاريخي جامع درباره سرزمين ايران هميشه احساس شده است. تاريخ نگاري از يک قرن پيش تحولات بسياري را تجربه کرده و شکل آن به طور کلي تغيير يافته است. عباس اقبال آشتياني يکي از مورخين پيشکسوت و بنيانگذار شيوه نوين نگارش تاريخ است. او در کتاب «تاريخ مغول» تاريخ ايران را از ابتداي غلبه چنگيز بر ايران تا تاسيس دولت تيموري را روايت مي کند محدوده زماني بين قرن هفتم تا نيمه دوم قرن نهم را در برمي گيرد».
کبابي لذيذ و رژيمي
شهلا اعماري
شامي سويا يا شامي کباب، يکي از انواع کتلت هاي خوشمزه و البته جديد ايراني است که به دليل طعم متفاوت و رژيمي بودنش، مدتي است که جاي خود را در سفره ايراني ها باز کرده است. همچنين افرادي که منع مصرف گوشت قرمز دارند، مي توانند اين شامي خوشمزه و رژيمي را تهيه کنند و با خيال راحت از خوردنش لذت ببرند.
مواد لازم
سويا ريز: 2 پيمانه
تخم مرغ: 3 عدد
جعفري خرد شده: 4 قاشق سوپخوري
پياز: يک عدد متوسط
زردچوبه: يک قاشق چايخوري
تخم گشنيز: 2/1 قاشق چايخوري
زيره سبز: يک دوم قاشق چايخوري
آرد نخودچي (دلخواده): 2 قاشق سوپخوري
آرد سوخاري: 2 قاشق سوپخوري
سير: 2 حبه
نان تست: 2 عدد
نمک، فلفل سياه و روغن: به مقدار لازم
طرز تهيه
سويا خيس و آبکش شده را با جعفري، پياز، سير و نان تست مخلوط کرده و داخل غذاساز مي ريزيم يا چرخ مي کنيم. سپس نمک، فلفل سياه، زردچوبه، تخم گشنيز، زيره سبز و آرد نخودچي را به آن مي افزاييم، کاملا با يکديگر مخلوط مي کنيم و چند دقيقه اي ورز مي دهيد. شکل مواد بايد به گونه اي باشد که بتوانيم مانند کتلت به آن در دست شکل بدهيم. اگر سفتي لازم را نداشت، باز هم کمي آرد سوخاري اضافه کرده يا از مقدار بيشتري نان تست استفاده مي کنيم. بعد از مايه آماده شده برمي داريم و آن را در دست گرد مي کنيم و با فاصله داخل تابهاي که در آن روغن ريخته ايم و داغ شده است، مي گذاريم. شاميها را برمي گردانيم تا طرف ديگر آنها هم سرخ شوند. سپس روي دستمال کاغذي يا کاغذ روغني قرار مي دهيم تا روغن اضافه آنها گرفته شود. شامي سويا غذايي مقوي، کم کالري و بسيار خوشمزه است که مي توان از آن به عنوان غذايي رژيمي استفاده کرد.
نکته:
* به جاي اينکه جعفري را داخل غذاساز بريزيد، مي توانيد آن را ريز خرد کرده و با ادويه ها به مواد اضافه کنيد.
* براي سرخ کردن، حرارت بايد متوسط رو به پايين باشد.
* استفاده از آرد نخودچي به دلخواه است و استفاده بيش از حد آن باعث تغيير در طعم و مزه شامي ها مي شود.
مه سيما شافعي
مواد لازم
طالبي (گرمک يا ملون): يک تا 2 عدد
يخ: 6 تکه
شکر: 2 قاشق غذاخوري
گلاب: يک قاشق غذاخوري
طرز تهيه
ابتدا طالبي را پوست کنده و تخمه هايش را خارج مي کنيم. يخ، شکر، گلاب و طالبي را در مخلوط کن مي ريزيم و مخلوط مي کنيم تا يخ ها کاملا پودر شود. حالا زمان آن است که اسموتي آماده را داخل ليوان بريزيم. اين نوشيدني در عين سادگي، بسيار خوشمزه و پرطرفدار است. ضمن اينکه در ظهرهاي گرم تابستان نوشيدن يک اسموتي خنک خيلي مي چسبد. پس تا فصل طالبي تمام نشده دست به کار شويد و اين اسموتي خوشمزه را درست کنيد.
نکته
* ميزان شکر به شيريني طالبي بستگي دارد، از اين رو مي توان آن را کم يا زياد کرد.
آتينا عالي
مواد لازم (براي 4 ليوان)
گيلاس: يک کيلو
شکر: يک ليوان
آب: 4 ليوان
طرز تهيه
ابتدا گيلاس هاي سالم را از گيلاس هاي خراب و لک زده جدا مي کنيم. سپس آنها را شسته و مي گذاريم تا خوب خشک شوند. بعد از اينکه کاملا خشک شدند، داخل شيشه هاي تميز مي ريزيم. 4 ليوان آب را با يک ليوان شکر از مي گذاريم تا با هم بجوشند. صبر مي کنيم تا شربت کاملا خنک شود. آن را روي گيلاس ها مي ريزيم. (اگر گرم باشد گيلاس ها ترک مي خورند). در شيشه ها را محکم مي بينديم و داخل قابلمه مي گذاريم، به طوري که تا گردن شيشه ها آب باشد. بعد از اولين جوش بايد به مدت 20 دقيقه روي حرارت بماند، سپس آن را از روي شعله برمي داريم. وقتي ولرم شد، شيشه ها را چند ساعتي به شکل وارونه مي گذاريم. اگر داخل شيشه حباب زد، داخل يخچال قرار مي دهيم، اگر اين اتفاق نيفتاد مي توان کمپوت ها را داخل کابينت و به مدت چند ماه نگهداري کرد.
توصيه هاي بهداشتي عزاداري در ماه محرم
اين روزها سراسر كشور سياهپوش شده و پرچم هاي مخصوص محرم در گوشه و كنار ايران بر سر در خانه ها و مغازه ها، تكيه ها و هيئت هاي عزاداري نصب شده اند. محرم بار ديگر از راه رسيده و هر طرف كه روي برگرداني نشاني از اين ماه مي بيني. صداي عزاداران حسيني از هر كوي و برزني به گوش مي رسد و هيئت ها همچون گذشته عاشقانه مي خواهند اين مراسم را بهترين شكل ممكن برگزار كنند، البته متفاوت از سال هاي گذشته.گفتيم متفاوت، از آن جهت كه امسال كشور با ويروس منحوس و كشنده اي به نام کرونا درگير است. ويروسي كه باعث شده بسياري از مراسم هاي ملي و مذهبي مان تحت تاثير آن قرار گيرد. از اين رو آيين هاي عزاداري محرم نيز به شكلي متفاوت برگزار خواهد شد. مردم در اين ماه تلاش مي كنند با تغيير در شکل ظاهري عزاداري سرور و سالار شهيدان و با رعايت توصيه هاي بهداشتي براي جلوگيري از ابتلا به بيماري كرونا، مانند گذشته پرچم آزاديخواهي پيام شهداي عاشورا را زنده نگه دارند. بنابراين براي حضور در مراسم عزاداري در ايام شيوع كرونا، توصيه هايي از سوي نهادها و سازمان هاي مربوطه ارائه شده كه با رعايت آنها هم مي توان به حفظ سلامت خود و ديگران كمك كرد و هم حضور در مراسم ايام محرم را از دست نداد.
استفاده از ماسک در تمامي مراسم هاي عزاداري ضروري است. استفاده از شيلد هم مي تواند اطمينان خاطر بيشتري را ايجاد كند.
تا حد امكان از ماسك هاي فيلتردار استفاده نكنيد، ماسک ساده يا جراحي بهترين گزينه است.
با خود حتما ماسک اضافه همراه داشته باشيد تا در صورت آلودگي يا خيس و مرطوب شدن ماسک بتوانيد آن را تعويض كنيد.
از حضور در مراسم و هيئت هاي سرپوشيده خودداري كنيد و مراسم و هيئت هاي خود را در فضاهاي سرپوشيده برگزار نكنيد.
در مراسم عزاداري در محيط هاي باز، فاصله توصيه شده (2 متر) را رعايت كنيد.
سالخوردگان و افرادي که بيماري مزمن يا زمينه اي دارند، بهتر است در منزل عزاداري کنند و براي حفظ سلامت خود از شركت در مجالس جدا بپرهيزند.
اگر احساس مي كنيد كه تب داريد يا داراي علائمي همچون عطسه، آبريزش و سرفه هستيد از رفتن به مجالس و هيئت هاي عزاداري خودداري كنيد.
در صورت عطسه يا سرفه، صورتتان را با دستمال يا آرنج كاملا بپوشانيد.
اگر قصد زنجيرزني در دسته هاي عزاداري را داريد، حتما از زنجير هاي شخصي استفاده كنيد.
تا جايي كه مي توانيد از سرويس هاي بهداشتي عمومي استفاده نكنيد. اگر هم اجباري پيش آمد رعايت بهداشت و شستن کامل دست ها و ضدعفوني كردن آنها امري ضروري است.
مثل هميشه يک اسپري ضدعفوني کوچک همراه خود داشته باشيد تا در صورت نياز بتوانيد از آن استفاده كنيد.
از داشتن دستمال کاغذي شخصي هم غافل نشويد.
حتي المقدور از احوالپرسي و صحبت كردن با دوستان قديمي كه مدتي است آنها را نديده ايد، بپرهيزيد و اگر امكانش نبود، سعي كنيد در فضاهاي باز و با حفظ فاصله اجتماعي اين كار را انجام دهيد.
در مجالس و هيئت هاي عزاداري از خوردن و آشاميدن نذري خودداري كنيد.
اگر جزو كساني هستيد كه هر سال نذري مي دهيد، امسال نذرتان را به شكل ديگري ادا كنيد. (مثلا با تهيه ماسك و توزيع آن بين افراد بي بضاعت آن را ادا كنيد). در غير اين صورت با رعايت تمام پروتكل هاي بهداشتي نذريتان را در قالب تهيه مواد غذايي خشک و خام ارائه كنيد.
قبل از ورود به خانه لباس و کفش هاي خود را درآوريد تا از عدم انتقال احتمالي ويروس به خانه مطمئن شويد.
زنجير و وسايل شخصي خود را در فواصل مختلف ضدعفوني كنيد.
نكاتي كه برگزاركنندگان هيئت ها بايد رعايت كنند
اگر از بانيان برگزاري هيئت هاي عزاداري هستيد، مراسم را در فضاي باز برگزار كنيد و در صورتي كه اين امكان برايتان فراهم نيست، هيئت را با يک چهارم ظرفيت مکان و با حفظ فاصله اجتماعي و در مكاني كه داراي تهويه مناسب است، برگزار كنيد.
به عزاداران توصيه كنيد از زنجير شخصي خود استفاده كنند، در غير اين صورت زنجير هايي را كه به عزاداران مي دهيد تا پايان دهه عزاداري پس نگيريد.
تمهيداتي در نظر بگيريد که هنگام ورود و خروج عزاداران از هيئت ها تجمع نباشد و مردم با فاصله و به نوبت وارد يا خارج شوند.
دسترسي عزاداران به ماده ضدعفوني کننده را در ورودي و خروجي هيئت ها فراهم كنيد.
اجازه ورود افراد بدون ماسک به مجالس را ندهيد و در صورت امکان به عزاداراني كه با خود ماسك ندارند، ماسك هديه دهيد.
تا جايي كه مي توانيد نذرهاي حسيني خود را با بسته بندي هاي مطمئن به افراد بي بضاعت و آسيب ديده از كرونا برسانيد و آنها را در منازل توزيع كنيد. با اين كار تجمعي براي گرفتن نذري ايجاد نخواهد شد، ضمن اينكه نذرتان هم بدون هيچ مشكلي ادا خواهد شد.
بعد از برگزاري مراسم در هر نوبت، ضدعفوني کردن محل مراسم، تجهيزات، سرويس هاي بهداشتي، وضوخانه و... ضروري است.
در پايان مراسم دفع بهداشتي زباله ها و پسماند را فراموش نكنيد.
معاون ورزشي باشگاه صنعت نفت آبادان:
تيم فوتبال صنعت نفت آبادان ليگ نوزدهم را با کسب مقام هفتم به پايان رساند؛ نتيجه اي که براي اين تيم با توجه به شرايطي که داشت مي توان گفت خوب بود. البته صنعت نفت آبادان اين شانس را داشت که بتواند حتي براي نخستين بار سهميه آسيايي کسب کند اما اين تيم بعد از شروع دوباره مسابقات درپسا کرونا نتوانست نتايج قابل توجهي بگيرد و براي همين اين شانس را از دست داد. صنعت نفت آبادان بااينکه سهميه آسيايي را از دست داد ولي بيشتري امتياز خود در طول حضورش در ليگ برتر را کسب کرد. به همين منظور و کسب مقام هفتمي صنعت نفت آبادان در ليگ و ارزيابي مربيان و بازيکنان ونيز برنامه هاي اين تيم براي فصل بعد با مسعود رضائيان، معاون ورزشي باشگاه صنعت نفت آبادان گفت وگويي داشتيم که باهم مي خوانيم
ابتدا بايد به همه کساني که درراه برگزاري مسابقات تلاش کردند، همچنين بازيکنان، کادر فني، مديران باشگاه ها، رسانه ها و هواداران خسته نباشيد بگويم که با همکاري هم يک ليگ فرسايشي را به اتمام رساندند. بحث کرونا هم خستگي ناشي از مسابقات را مضاعف کرد. همان گونه که مي دانيد صنعت نفت براي اولين بار در ليگ برتر به 41 امتياز رسيد و رکورد خود را که 40 امتياز بود، ارتقا داد. اين موضوع نکته مثبتي است اما افسوس که هيچ کسي به جز نتيجه نمي تواند شاخص هاي بهره وري را محاسبه کند. ازنظر من شاخص بهره وري باشگاه ميزان خروجي يعني همان امتياز نسبت به ورودي هايش است که بودجه و پول باشگاه را شامل مي شود که خوب بود.
ادعا مي کنم صنعت نفت صرف نظر از امتيازات کسب کرده در ليگ نوزدهم که با فراز و نشيب زياد و سختي هاي زياد حاصل نشد، نسبت به هزينه اي که براي جذب بازيکن و مربي انجام داد شاخص بهره وري اش به 41 درصد مي رسد. يعني ما 10 ميليارد هزينه کرديم و 41 امتياز به دست آورديم. اگر ميزان هزينه ها را تقسيم بر امتيازمان کنيد، به 41 درصد مي رسيد و اين رقم بالاترين شاخص بهره وري بين تمام باشگاه هاي ليگ برتري است. امکان دارد باشگاهي 60 تا 67 امتياز هم به دست آورده باشد اما هزينه هاي اين باشگاه بسيار سنگين بوده و شاخص بهره وري صنعت نفت شايد از قهرمان ليگ برتر هم بالاتر باشد. يک عامل بسيار مهمي بايد در نظر گرفته شود. يعني ورودي هايي که به سيستم تيم مي دهيم و آن را تقويت مي کنيم در کسب نتايج بسيار تأثيرگذار است.
من عقيده دارم تيم صنعت نفت به خاطر مشکلات مالي که خيلي از تيم ها با آن مواجه بودند، پس از شيوع کرونا نتوانست در يک منطقه خوش آب وهوا مانند کردان، سرعين، بروجن و بروجرد اردو برگزار کند. بي پولي و اردو برگزار نکردن سبب شد نتوانيم تمرينات خوبي برگزار کنيم. آب وهواي آبادان اجازه نمي دهد تيم ما زودتر از 9 شب تمرين کند. بهانه نمي گيرم اما اين مسائل هم در نتايج هفته هاي پاياني صنعت نفت تأثيرگذار بود. اگر مي توانستيم به يک منطقه خوش آب وهوا برويم و صبح و بعدازظهر تمرين کنيم هم ازلحاظ روحي و رواني شرايط بهتري داشتيم و هم ازلحاظ بدني و فني. نکته بعدي اين است اگر تيمي يک نيم فصل کامل را با سرمربي مانند دراگان اسکوچيچ در بهترين حالت ممکن پشت سر بگذارد، پس از دست دادن او ازلحاظ دروني دچار خلأ مي شود.
وقتي تيم ما دراگان اسکوچيچ را از دست داد، بازيکنان براي آشنايي با شرايط و برنامه هاي سرمربي جديد زمان را از دست دادند و اين مسائل طبيعي است. در فوتبال چيزي به شکل 100 در صد وجود ندارد اما اگر جدايي اسکوچيچ از تيم ما رخ نمي داد، مطمئن باشيد تا هفته پاياني ليگ مدعي کسب سهميه آسيا بوديم و دست کم شانس ما بيشتر بود زيرا روند کاري صنعت نفت در زمان وي مثبت بود و ميانگين امتيازي ما در هر بازي بين 1. 9 تا 2 امتياز بود. تمام حرف هاي من مطابق آمار است. باوجود تمام احترامي که براي اسکوچيچ به عنوان فردي که امتيازهاي خوبي براي صنعت نفت کسب کرد و تيم خوبي را تشکيل داد قائل هستم، بايد بگويم جدايي وي ضربه جبران ناپذيري به صنعت نفت وارد کرد و نبايد چنين کاري مي کرد.
اول اينکه بايد بگويم انتخاب سراج از پيش تعيين شده نبود و با توجه به جدايي اسکوچيچ به شکل تصادفي رخ داد. ما نمي خواستيم مربي قبلي ما از صنعت نفت جدا شود اما خودمان سراج را انتخاب کرديم و اگر او نتيجه خوب يا بدي کسب کرد، مسئوليتش با باشگاه و ما بود. من فکر مي کنم اتفاقي که براي سراج رخ داد بهترين فرصت بود تا يک مربي جوان به بهترين شکل از فرصتي که به او داديم استفاده کند. دست کم اگر نمي توانست با تيم نتيجه بگيرد تجربه به دست مي آورد و همين امر نکته ارزشمندي است. تجربه کسب کردن هم هزينه دارد و هرکسي که روي نيمکت مي نشيند قرار نيست حتماً نتايج خوبي هم به دست آورد. هرکسي خواستار کسب تجربه است قرار نيست در يک قصر باشکوه بنشيند و فقط لذت ببرد بلکه بايد سختي ها را تحمل کند. بايد تن به سختي ها بدهد و ناملايمات را هم پشت سر بگذارد. قهر و آشتي بازيکنان، بي پولي باشگاه و ساير مسائل ميدان عملياتي خوبي بود تا سراج در صنعت نفت کسب تجربه کند.
تيمي که امسال داشتيم ازنظر کيفيت و اخلاق بازيکنان خيلي عالي بود و بايد به آن ها افتخار کرد. در کل بايد بگويم با توجه به اينکه سراج اولين تجربه سرمربيگري اش در ليگ برتر را پشت سر مي گذاشت و فشار زيادي را روي خود حس مي کرد ناراضي نيستيم و همين که وي توانست تجربه به دست آورد براي ما خوب است هرچند نبايد قانع باشيم. ببينيد از طرفي نکته اميدوارکننده و مثبت براي سراج اين بود که تيم ما در معرض سقوط قرار نداشت و براي حضور وي روي نيمکت آسوده خيال تر هم بوديم. البته براي کسب سهميه روي تيم فشار بود و پس ازاينکه نتوانستيم اين سهميه را به دست آوريم در دو سه بازي پاياني بازيکنان و کادر فني ما راحت تر کارکردند زيرا در آن ديدارها براي کسب سهميه نمي جنگيدند و فشاري رويشان نبود. درمجموع نتايج را خوب ارزيابي مي کنيم.
صنعت نفت جايگاه هفتمي خود را حفظ کرد و فکر مي کنم مقام خوبي براي ما بود. البته اين شانس را هم داشتيم سهميه آسيا به دست بياوريم. البته زشت و زيبا، خوبي و بدي، غم و شادي و بردوباخت در فوتبال وجود دارد. روزهايي از بازيکنان و کادر فني راضي بوديم و روزهايي هم ناراضي بوديم. بايد از هوادارانمان که در تمام طول فصل حامي صنعت نفت بودند و مانند ما از بردوباخت تيم خوشحال و ناراحت مي شدند، تشکر کنيم. يکي از وجوه تمايز صنعت نفت نسبت به باشگاه هاي ديگر همين حمايت هواداران از اين تيم است. درمجموع فکر مي کنم همه چيز خوب بود.
رقابت هاي ليگ برتر را با موفقيت هاي خوب و شکست هاي بد پشت سر گذاشتيم و اين مسائل طبيعي بود اما اکنون به دوران بلاتکليفي همه جانبه رسيده ايم. معلوم نيست کجا هستيم و قرار است کجا باشيم. فعلاً هيچ چيز مشخص نيست. زمان شروع ليگ مشخص نيست سازمان ليگ هيچ برنامه اي نداده و خود ماهم هنوز برنامه اي نداريم بايد صبر کنيم ببينيم چقدر بودجه داريم بعد ليگ چه زماني شروع مي شود و بعد بر اساس آن برنامه ريزي کنيم. همه از صنعت نفت انتظار دارند نسبت به فصل قبل بهتر نتيجه بگيرد و طبيعي است. بازيکنان هم از من و ساير مديران باشگاه مي پرسند که برنامه چيست اما فعلاً پاسخي نداريم که بدهيم. تا چند روز آينده يا يکي دو هفته آينده، تصميم هاي مهمي گرفته مي شود.
حتي اين موضوع هم مشخص نيست. يک مربي از چيزي بايد جدا شود که وجود خارجي داشته باشد. گفتم ما هنوز برنامه مدوني نداريم ابتدا بايد هيات مديره براي فصل بعد به لحاظ مالي و ساختار تصميم بگيرد که چگونه مي خواهيم ادامه دهيم سپس بايد با سرمربي صحبت کنيم و در مورد آن تصميم بگيريم. از سوي ديگر بايد ببينيم خود سراج برنامه اي براي ماندن دارد يا نه. اين ها همه مستلزم زمان است و مهم تر اينکه سازمان ليگ بايد زمان شروع مسابقات را اعلام کند. براي مثال 10 مهر را به عنوان تاريخ شروع رقابت ها اعلام کنند بايد دست کم 5 تا 6 هفته براي آماده سازي به ما زمان بدهند. در اين حالت بايد تکليف مديريت، بودجه، کادر فني و بازيکنان زودتر مشخص شود تا ما بتوانيم تمرينات را شروع کنيم.
تغذيه و رژيم غذايي ورزشکاران در مقابله با ابتلا به کرونا از اهميت ويژه اي برخوردار است و بايد به جاي حذف، حجم وعده غذايي را کم کرد. ترس از اضافه وزن به خاطر شيوع کرونا و تعطيلي باشگاه هاي ورزشي باعث شده تا برخي ورزشکاران اقدام به حذف وعده هاي غذايي کنند و اين يک کار غلط است زيرا به جاي حذف، بايد حجم وعده غذايي کم شود. نخستين راه پيشگيري از شيوع و گسترش ويروس کرونا رعايت اصول بهداشتي است، اما اين روش به تنهايي کافي نيست و ورزشکاران همانند ساير اقشار جامعه مي توانند با تغذيه مناسب و مصرف ويتامين ها ايمني بدن خود را بالا ببرند، پس براي پيشگيري از کرونا در کنار رعايت مسائل بهداشتي بايد تغذيه مناسب نيز در دستور کار قرار گيرد. تغذيه ورزشکاران در اين دوران بستگي به مدت زمان ورزش دارد. با توجه به تعطيلي باشگاه ها احتمال دارد افراد دچار اضافه وزن شوند، بنابراين بايد رژيم غذايي متناسب با تمرين داشته باشند.
در اين زمان برخي ورزشکاران ممکن است يک سري کارها را انجام داده که براي سلامتي آن ها مضر باشد، يکي از اين کارها حذف برخي از وعده هاي غذايي است که يک ايده غلط به شمار مي رود زيرا وعده هاي غذايي بايد به طور مرتب مصرف شود. اگر ورزشکاران در زمان تعطيلي تمرينات به دنبال پيشگيري از اضافه وزن به جاي حذف وعده غذايي بايد ميزان حجم غذا را کم کنند. همچنين ورزشکاران اگر مي خواهند تغذيه سالم داشته باشند بهتر است که غذاي خانگي مصرف کنند و از مصرف غذاي بيرون و سرخ کردني ها بپرهيزند.
با توجه به اينکه ورزشکاران به علت تمرينات منظم و مکرر بيشتر در معرض آسيب هاي سلولي احتمالي قرار دارند، توصيه مي شود که از ترکيبات آنتي اکسيدان در برنامه غذايي روزانه خود بيشتر استفاده کنند؛ مصرف روزانه سبزي و سالاد با آب ليمو ترش و يا آب نارنج تازه، مصرف پياز و سير خام همراه با غذا به دليل داشتن ويتامين c و ساير ترکيبات فنولي باعث افزايش مقاومت بدن و افزايش سطح ايمني سلولي مي شود. از سوي ديگر ترکيباتي که حاوي ويتامين A و يا پيش سازهاي آن هستند مثل هويج و کدوحلوايي ايمني ورزشکاران را تقويت مي کند. جايگاه مواد پروتئيني در رژيم ورزشکاران هميشه داراي اهميت ويژه بوده و بر عملکرد ورزشي آن ها بسيار تأثيرگذار است و از سوي ديگر مصرف پروتئين ضمن حفظ عضلات ورزشکاران باعث تقويت سيستم ايمني بدن مي شود.
به همين جهت توصيه مصرف روزانه پروتئين در ورزشکاران به ميزان کافي با توجه به سن، جنس و نوع فعاليت ورزشي بسيار مهم است و توصيه مي شود حتماً تمامي منابع پروتئيني مانند انواع گوشت ها، حبوبات و تخم مرغ کاملاً پخته مصرف شوند و از مصرف سفيده خام تخم مرغ و يا تخم مرغ عسلي و يا گوشت هاي کبابي که کاملاً پخته نشده اند و حرارت به قسمت هاي مياني گوشت به طور کامل نرسيده است، پرهيز کرد. در خصوص نحوه تهيه و مکان صرف غذا و ميان وعده در ورزشکاران، لازم است از مصرف غذا، مايعات و نوشيدني ها در مکان هاي نامطمئن خودداري شود و تمامي ظروف مورداستفاده به صورت شخصي و يا يک بارمصرف در نظر گرفته شود.
فوتبال نفت در فصلی که گذشت
فوتبال باشگاه هاي ايران بالاخره با تمام فرار و نشيب هايش در فصل (99 - 98) بعد از يک سال سخت و فشرده به پايان رسيد و در هر رده قهرمانان خودش را شناخت.در فصل گذشته شاهد حضور شش تيم نفتي در مسابقات مختلف فوتبال باشگاه هاي ايران بوديم؛ سه تيم در ليگ برتر و سه تيم در ليگ دسته دوم.عملکرد اين تيم ها در طول فصلي که گذشت با فراز و نشيب هاي زيادي همراه بود. از درخشش تيم فوتبال نفت آبادان در ليگ برتر گرفته تا سقوط پارس جنوبي از ليگ برتر به ليگ يک و عملکرد سينوسي وار نمايندگان نفت در ليگ دسته دوم که در نهايت با حضور در ميانه جدول به کار خود پايان دادند.البته در مسيري که اين تيم ها در طول فصلي که گذشت طي کردند، نمي توان نقش ويروس کرونا را در کسب نتايجشان ناديده گرفت، چراکه خيلي از نتايج در پساکرونا به ضرر تيم هاي نفتي بود و باعث شد موفقيت هاي آنها ادامه دار نباشد، مثل نفت آبادان که نتوانست سهميه آسيايي کسب کند. با تمام اين اوصاف و با پشت سر گذاشتن فصلي پر و فرازنشيب بايد گفت نفتي هاي فوتبال ايران هم رکوردزني داشتند و هم فوتبال پاک و جوانمردانه اي را به نمايش گذاشتند تا در اخلاق تيم برتر و اول باشند.
عملکرد تيم هاي نفتي در فصلي که گذشت را با تيم فوتبال صنعت نفت آبادان شروع مي کنيم. برزيلي هاي فوتبال ايران فصل را با دراگان اسکوچيچ شروع کردند و خيلي زود فرارتر از حد انتظار ظاهر شدند تا جايي که هفته به هفته نتايج بهتري به دست آورند و در نهايت نيز در پايان نيم فصل اول جزو چهار تيم بالاي جدول بودند و شانس کسب سهميه آسيا را هم داشتند، اما به يکباره همه چيز تغيير کرد. دراگان اسکوچيچ در شروع نيم فصل دوم حاضر به ادامه همکاري نشد و مريضي را بهانه جدايي عنوان کرد. مديران باشگاه نفت هم نتوانستند او را به ماندن ترغيب کنند و در نهايت با جدايي او موافقت کردند. البته اسکوچيچ برخلاف آنچه گفته بود نه تنها بيمار نبود، بلکه برخلاف تصور همه هدايت تيم ملي فوتبال ايران را به عهده گرفت. بعد از رفتن اسکوچيچ، بهنام سراج هدايت تيم را به عهده گرفت، اما هرگز نتوانست مانند سرمربي کروات تيم نتيجه بگيرد. از سوي ديگر شيوع ويروس کرونا شرايط را سخت تر کرد تا تيمي که شانس کسب سهميه آسيايي را داشت با نتايج نه چندان جالب به رتبه هفتم قناعت کند. البته در اين ميان ذکر يک نکته قابل توجه است و آن کسب 41 امتياز در طول يک فصل براي نفت آبادان در ليگ برتر بود که تاکنون به آن دست نيافته بود. حالا آنها موفق شده اند اين رکورد را در طول حيات باشگاه براي خود ثبت کنند، علاوه بر اين تيم نفت آبادان بعد از سال ها ديگر براي فرار از سقوط نمي جنگيد، بلکه براي گرفتن سهميه آسيايي به مصاف حريفان مي رفت.
نفت مسجدسليمان هم برخلاف فصل هاي گذشته که هميشه براي فرار از سقوط مي جنگيد يا اينکه نقش آسانسور را در ليگ بازي مي کرد، اين فصل با هدايت مهدي تارتار فصل خوبي را پشت سر گذاشت. اين تيم با توجه به اينکه با مشکلات عديده مالي مواجه بود، اما نتايج خوبي کسب کرد تا جايي که در نيم فصل نخست رقابت ها تنها تيم بدون باخت ليگ برتر بود.
البته شاگردان مهدي تارتار با توجه به بضاعتي که داشتند بيشتر از اينکه برنده باشند امتيازات را با حريفان تقسيم مي کردند. تيم نفت مسجدسليمان با 17 تساوي از 30 بازي رکورددار تساوي در ليگ برتر نوزدهم شد. نقطه عطف نفت مسجدسليمان در ليگ نوزدهم در هفته پاياني رقم خورد، جايي که با ارائه فوتبال پاک و جوانمردانه روح فوتبال را خدشه دار نکرد. شاگردان مهدي تارتار در روز پاياني ليگ و درحالي که امتياز بازي هيچ تأثيري در سرنوشت آنها نداشت در رويارويي با ديگر تيم نفتي، يعني پارس جنوبي که براي بقا در ليگ برتر به امتياز اين ديدار نياز مبرمي داشت بسيار محکم بازي کردند و با پيروزي در اين ديدار درواقع فوتبال پاک و جوانمردانه را به نمايش گذاشتند تا پاسخ محکمي به تمام شايعات داده باشند. همانطور که گفتيم حرف وحديث هاي زيادي درباره بازي هفته پاياني ليگ بين نفت مسجدسليمان و پارس جنوبي جم وجود داشت و اتهامات زيادي از سوي برخي تيم هاي پايين جدولي متوجه تيم نفت مسجدسليمان و مهدي تارتار سرمربي زردپوشان بود. به همين خاطر مهدي تارتار تيمش را با بهترين ترکيب ممکن به ميدان فرستاد و البته با انجام يک تعويض طلايي باعث رقم خوردن پيروزي نفت مسجدسليمان توسط بازيکن تعويضي شد تا به اين ترتيب پاسخ شايعه سازان را بدهد. مهدي تارتار در شب پاياني ليگ نوزدهم سند سقوط تيمي را امضا کرد که با رهبري خودش به ليگ برتر صعود کرده بود.
تيم فوتبال پارس جنوبي که با مهدي تارتار به ليگ برتر صعود کرده بود و در ليگ برتر هم با هدايت اين مربي تا آستانه کسب سهميه آسيايي هم پيش رفته بود در ليگ نوزدهم، فصل بسيار بدي را پشت سر گذاشت و حتي تعويض و حضور سيه مربي مختلف هم کمکي به اين تيم براي بقا نکرد. پارس جنوبي فصل را با هدايت و مربيگري فراز کمالوند شروع کرد و تا پايان نيم فصل هم با او ادامه داد، اما تغييرات مديريتي و رفتن بهرام رضاييان باعث شد کمالوند هم برود تا هومن افاضلي جانشين او شود. پارس جنوبي با کمالوند نتوانسته نتايج خوبي کسب کند، با اين حال در ميانه جدول بود و خطر سقوط را احساس نمي کرد، ولي با آمدن افاضلي اوضاع تيم بدتر و رفته رفته به انتهاي جدول نزديک تر شد تا اينکه افاضلي خودش استعفا داد و بعد از آن در هفت بازي آخر پورموسوي هدايت تيم را به عهده گرفت. پور موسوي در حالي تيم را تحويل گرفت که پارس جنوبي در مکان چهاردهم جدول قرار داشت و با وجود وعده و وعيدها نتوانست نتيجه لازم را بگيرد و در نهايت اين تيم با قرار گرفتن در رتبه پانزدهم بعد از سه سال حضور در ليگ برتر به ليگ دسته اول سقوط کرد.به اين ترتيب پرونده تيم هاي نفتي با دو مقام هفتمي و هشتمي نفت آبادان و نفت مسجدسليمان و سقوط پارس جنوبي جم به ليگ دسته يک در ليگ برتر نوزدهم فوتبال باشگاه هاي ايران در فصل (99- 98) بسته شد.
سه تيم نفت و گاز گچساران، نفت اميديه و ملي حفاري اهواز هم نمايندگان نفت در فوتبال ليگ دسته دوم فوتبال ايران بودند. هر سه تيم شروع خوبي در ليگ دسته دوم داشتند، ولي رفته رفته و هرچه به پايان ليگ نزديک تر مي شديم نتايج بدتر مي شد تا جايي که تيم فوتبال ملي حفاري اهواز به قول معروف در دقيقه 90 در ليگ دسته دوم ماند و به دسته پايين تر سقوط نکرد. نفت و گاز گچساران هم که در ابتدا از مدعيان به شمار مي رفت در نهايت با مقام هفتمي به کار خود پايان داد!
البته بايد بگوييم تا قبل از کرونا اين تيم ها به مراتب نتايج بهتري گرفته بودند، اما بعد از کرونا شرايط براي آنها خيلي سخت شد. در هفته پاياني اين رقابت ها شاگردان يوسف نادريان در خانه مقابل شهرداري بم با تساوي 2 - متوقف شدند تا با کسب 33 امتياز هفتم شوند. تيم فوتبال نفت اميديه هم با هدايت جهانبخش جعفري در روز پاياني در خانه با دو گل از سد تيم شمالي شهداي بابلسر گذشت تا 34 امتيازي شود و يک رده بالاتر از نفت گچساران در رتبه ششم بايستد.
دراين بين سرنوشتي که براي حفاري رقم خورد بسيار دراماتيک بود. شاگردان رضا جعفري در روز پاياني و در جدالي حساس در ورزشگاه انقلاب کرج به مصاف تيم شهداي رزکان اين شهر رفتند و موفق شدند با نتيجه 2 بر صفر از سد ميزبان عبور کنند. اين ديدار حکم مرگ و زندگي را براي تيم ملي حفاري داشت و هر اشتباهي آنها را تا مرز سقوط در ليگ دسته سوم پيش مي برد. در روزي که همه بازيکنان و کادر فني اين تيم براي پيروزي همدل شده بودند در حضور روحيه بخش سيدسالار محمدنيا، مديرعامل باشگاه ملي حفاري به اين پيروزي ارزشمند دست يافتند.
ملي حفاري که با تمکين از بخشنامه وزارت نفت مبني بر تعطيلي اماکن و فعاليت هاي ورزشي در شرکت هاي تابعه با از دست دادن زمان چهار ماه تمرين از ساير رقباي خود عقب افتاده بود و حتي ديدار با پاس همدان در اهواز را از دست داده بود، با پيگيري هاي مهندس سيدعبدالله موسوي، مديرعامل ورزش دوست شرکت ملي حفاري ايران در نهايت مجوز حضور اين تيم در ادامه رقابت هاي ليگ دسته دوم صا در شد و اين در حالي بود که با تعطيلات تمرينات اين تيم با توجه به بخشنامه وزارت نفت، مورد هجمه هاي ناجوانمردانه و قضاوت هاي نادرست از بيرون قرار گرفت.
با از سرگيري تمرينات ملي حفاري و تنها يک جلسه تمرين برابر تيم متمول و قدرتمند مس شهربابک حاضر شد و با درايت کادر فني جوان و بومي و در رأس آن امين جعفري و همچنين تلاش و تعصب بازيکنان در همان گام اول يک تساوي ارزشمند در برابر اين تيم کسب کرد و حفارمردان ثابت کردند براي ماندن عزم خود را جزم کرده اند. در ادامه با پيگيري تمرينات و بالا رفتن سطح آمادگي بازيکنان از لحاظ بدني و تاکتيکي اين تيم موفق شد دو پيروزي ارزشمند برابر ايران جوان بوشهر و شهداي رزکان کرج به دست آورد و علاوه بر ماندن ليگ دسته دوم کشور خود را تا رده دهم جدول رده بندي مسابقات بالا ببرد و اين سهميه ارزشمند را براي نفت حفظ کنند.
به اين ترتيب فصل 99 - 98 با تمام فراز و نشيب هايش براي نفتي ها در فوتبال ايران به پايان رسد و حالا بايد منتظر فصل بعد باشند.
کاپيتان تيم ملي تنيس روي ميز و باشگاه پتروشيمي اولويتش براي فصل بعد حضور در اين تيم است. افشين نوروزي، در خصوص شرايط تمريني خودش و اينکه برنامه اش براي فصل بعد چيست، گفت: با توجه به اينکه هشت ماه از وجود بيماري کرونا مي گذرد، اين انتظار مي رفت که رشته ما که مانند رشته هاي رزمي يا فوتبال فيزيکي و برخوردي نيست با هماهنگي مسوولان فدراسيون تنيس روي ميز مسابقات و تمرينات يا اردو هايي را با پروتکل بهداشتي برگزار کند. به همين دليل بهتر بود در اين شرايط فدراسيون ارتباط بيشتري با ورزشکاران خودش مي گرفت يا تمريناتي را به صورت مجازي تدارک مي ديد، اما متأسفانه اين اتفاق نيفتاد. به نظرم اگر مرحله پلي آف ليگ تنيس روي ميز برگزار مي شد، به طور حتم شور و هيجان هم دوباره بين ورزشکاران اين رشته به وجود مي آمد.کاپيتان تيم پتروشيمي بندر امام در خصوص اينکه آيا در فصل جاري هم در اين تيم مي ماند يا خير، گفت: فعلا چيزي مشخص نيست. قرار شده اولين جلسه مسوولان فدراسيون ظرف روزهاي آينده برگزار شود و در آنجا که مشخص مي شود، چند تيم براي حضور در ليگ اعلام آمادگي خواهند کرد. وارد شهريور شده ايم و از آنجايي که فعاليت و برنامه هاي تمريني مردم جامعه و برخي رشته هاي ورزشي از سر گرفته شده اين امکان وجود دارد تا با رعايت پروتکل هاي بهداشتي فدراسيون هم با هماهنگي فدراسيون پزشکي ورزشي يکسري برنامه هاي تمريني و مسابقاتي را برنامه ريزي کند و من هم اولويتم براي فصل بعد مثل سال هاي گذشته پتروشيمي است.نوروزي در پاسخ به اين سوال که احتمال عدم تيم داري تيم هاي نفتي در برخي رشته هاي ورزشي مانند تنيس روي ميز وجود دارد، گفت: فکر نکنم چنين اتفاقي براي پتروشيمي در تنيس روي ميز بيفتد، چراکه پتروشيمي قديمي ترين باشگاه در اين رشته ورزشي است و از همه مهم تر اينکه در آن منطقه مسوولان و مردم علاقه خاصي به تنيس روي ميز دارند. شايد در اين سال يکسري اتفاقاتي افتاده باشد و باعث دلسردي آنها شده باشد که نمونه آن در بحث اهداي جوايز بود که اگر مراسم به شکل زيبنده تري انجام مي شد، مي توانست باعث خوشحالي بيشتري در بين مردم و مسوولان آن منطقه شود. مسوولان براي فدراسيون تيم داري نمي کنند، بلکه دوست دارند با انجام اين کار شور و هيجان بيشتري را در بين جامعه و ورزشکاران ايجاد کنند. اميدوارم براي فصل جاري هم پتروشيمي در ليگ بماند.
شروع به کار مدارس از 15 شهريور در دوران کرونا
مشعل: در شش ماه گذشته که ويروس کوويد - 19 همه گيري جهاني داشته و جريان زندگي را از شرايط عادي خارج کرده است، يکي از مهم ترين موضوعات نگران کننده ادامه روند آموزش براي گروه هاي مختلف سني بوده است. در اين ماه ها بسياري از روندهاي آموزشي، مدارس و دانشگاه ها و مراکز آموزش رسمي و غيرانتفاعي مجبور به تعطيلي و آموزش هاي آنلاين شده اند. ممکن است اين شرايط براي کشورهايي که زيرساخت هاي لازم را دارند شرايط خاصي نباشد و به راحتي از شرايط آموزش حضوري به آموزش آنلاين تغيير حالت مي دهند، اما براي سيستم آموزش ايران که مي دانيم زيرساخت هاي آموزشي و ارتباطي کافي و مناسب ندارد و مناطق محروم زيادي در نقاط مختلف بدون حتي مدرسه و معلم هستند، اين برنامه ريزي چطور اجرايي مي شود؟ در شش ماه گذشته و با تعطيلي مدارس و شروع قرنطينه، وزارت آموزش و پرورش اپليکيشن «شاد» را براي آموزش دانش آموزان از راه دور در نظر که تا امروز اين برنامه کاربردي نتوانسته فراگيري همه جانبه اي را براي دانش آموزان در تمام نقاط ايران و در همه سطوح داشته باشد. بسياري از مدارس به خصوص مدارس غيرانتفاعي برنامه هاي آموزشي و هماهنگي هاي خودشان را براي دانش آموزان در نظر گرفته اند و در اين ميان دانش آموزاني که شرايط مالي و دسترسي مناسب به ابزارهاي آموزشي، اينترنت و تلفن همراه يا تبلت را ندارند از آموزش عقب مانده اند. طبق اعلام وزارت آموزش و پرورش قرار است سال جديد تحصيلي از 15 شهريور به طور همزمان در همه مقاطع تحصيلي شروع شود و گفته مي شود که تا شروع سال جديد اشکالات سامانه شاد و بسياري از کمبودها براي شروع سال جديد تحصيلي برطرف خواهد شد، اما با توجه به تجربه شش ماه گذشته و تجربه ديگر کشورها در آموزش مجازي مي توانيم برخي از موارد مهم و اساسي در جريان آموزش آنلاين و شيوه هايي براي بهبود کيفيت را يادآوري کنيم.
*دانش آموزان هم خوب است کلاس مجازي را درست مثل يک کلاس واقعي در نظر بگيرند و همان نظم و پيگيري را که در يک کلاس عادي بوده در اين نوع کلاس هم جدي بگيريد.
*در شرايط جديد براي انجام تکاليف تعهد حضوري وجود ندارد، اما در نتيجه شما بايد مباحث را ياد گرفته باشيد. پس بهتر است در زمان مشخص تکاليف را انجام دهيد.
*حالا که در شرايط مدرسه آنلاين هستيد، بهتر است اطلاعاتتان را از انواع نرم افزارها و برنامه هاي کاربردي نرم افزارها زياد کنيد، چراکه بسياري از موضوعات با استفاده از اين برنامه هاي کاربردي اجرا مي شوند و ممکن است در همان زمان که در جريان کلاس هستيد مورد نياز باشد.
*خوب است والدين براي قبل يا بعد از ساعت کلاس آموزش بچه ها برنامه هايي تشويقي را در نظر بگيرند، به خصوص براي کودکان در مقاطع ابتدايي که شيطنت بيشتري دارند و لازم است ساعت کلاس آموزشي جذابيت داشته باشد، اين مولفه هاي تشويقي کارآمد خواهد بود.
*از آنجايي که آموزش هاي حضوري اثرگذاري بيشتري دارد و شما در شرايط آنلاين مفاهيم را ياد مي گيريد، خوب است که در مورد برخي مفاهيم آموزشي همچون رياضيات، مباحث را يادآوري و تمرين مجدد کنيد تا مطمئن شويد آن را ياد گرفته ايد و بتوانيد در صورت لزوم در جلسه رفع اشکال آن را مطرح کنيد.
*اگر کانال يا گروه ارتباطي بين معلم و دانش آموزان وجود دارد، خوب است که مفاهيم آن درس را به شکل جداگانه همراه با تمرين هاي نمونه يا فايل صوتي توضيحات براي دانش آموزان قرار دهيم تا چنانچه در يادگيري برخي موارد اختلالي ايجد شده است دسترسي بيشتر و جبراني داشته باشند.
*بچه ها را در زمان آموزش آنلاين تنها نگذاريد. تلاش کنيد در زمان تدريس آنلاين هر نوع حواس پرتي و مشغله ذهني را کنار بگذاريد و با لباس مرتب و آماده براي حضور در کلاس باشيد تا کودک شما هم احساس کند قرار است سرکلاس حاضر شود.
*نمايش چهره و صدا براي معلمان لازم است تا حس بيشتري منتقل شود. با تصوير و گاهي صدا به دانش آموزان دلگرمي دهيد تا فضاي کلاس مجازي نزديک تر به واقعيت پيش برود. مثلا شبيه به کلاس هاي سنتي و با يک ارتباط تصويري کوتاه، حضورشان در کلاس را خوشامد بگوييد.
*بهتر است معلم ها از فعاليت هاي همزمان و هم غيرهمزمان و ترکيبي و ابزارهاي صوتي و تصويري براي آموزش به طور همزمان استفاده کنند. کار با ترکيب فعاليت هاي مختلف باعث جذاب تر و جالب تر شدن مطالب مي شود و باعث افزايش تعامل دانش آموزان باهم و با معلم ها مي شود.
*بهتر است به صورت مداوم به دانش آموزان بازخورد ارائه شود. ارائه بازخورد يکي از مولفه هاي اساسي براي کليه محيط هاي يادگيري از جمله يادگيري آنلاين است و انگيزه را بالا مي برد. شما مي توانيد با طراحي تمرين هاي مشارکتي، بازخوردهاي گروهي نيز ارائه دهيد. اين به بهبود تعامل در بين افراد يک کلاس آنلاين نيز کمک مي کند.
* همچنين وسايل مورد نيازتان را دم دست داشته باشيد. کتاب ها، جزوه ها، برنامه درسي، نرم افزارهاي لازم و حتي کمي خوراکي يا نوشيدني سالم و مقوي مي تواند اين فضا را براي شما خستگي ناپذير کند. از اتصال اينترنت خاطرجمع شويد و از هدفون براي گوش دادن استفاده کنيد.
هر دلي کو به عشق مايل نيست
حجره ديو خوان، که آن دل نيست
زاغ گو، بي خبر بمير از عشق
که ز گل عندليب غافل نيست
دل بي عشق چشم بي نور است
خود بدين حاجت دلايل نيست
بيدلان را جز آستانه عشق
در ره کوي دوست منزل نيست
هر که مجنون نشد درين سودا
اي عراقي، بگو که: عاقل نيست
*عراقي
شهاب رمضان، خواننده سبک پاپ و آهنگساز است که کارهاي خود را به همراه خوانندگاني همچون سيروان خسروي شروع کرد. او در سال 1386 اولين آلبوم خود به نام «رمانتيک» را منتشر کرد و آلبوم دوم به نام «جشن تنهايي» در سال 1392 منتشر شد که تنظيم آهنگ بسياري از قطعات را خودش به عهده داشت. او تک آهنگ هايي هم دارد که به شک مجزا يا براي سريال هاي تلويزيوني منتشر شده اند و طرفداران زيادي دارد.
کتاب «در جست وجوی شانگری لا» شرح پنج سال از زندگی نویسنده در هند و سفرهای او است که از سال ۲۰۱۲ و از منطقه کشمیر و دره اسپیتی در هند شروع و در نهایت به نپال ختم می شود. شانگری لا، واژه ای سانسکریت و به معنای سرزمین آرامش و سکوت است. در بسیاری از افسانه ها و متون مذهبی مردم هیمالیا از شانگری لا یاد شده؛ شهری که برای دفاع از مردمش در برابر حمله اهریمن، برای همیشه در گوشه ای از هیمالیا از نظرها پنهان شده است. در قسمتی از پشت جلد کتاب آمده است: «سفرنامه های متعددی درباره ی سرزمین، مردم، فرهنگ و طبیعت هند، تبت و هیمالیا نوشته شده که البته بیشترشان را کاشفان و گردشگران غربی نگاشته اند. در این سفرنامه کوشیده ام از نگاه گردشگر و جست وجوگری ایرانی این مناطق را تجربه کنم. جست وجوگری که علاقه ی خاصی به یافتن نشانه ها و آثار بر جای مانده از فرهنگ و ادبیات تمدن ایران در این مناطق دارد. همچنین کوشیده ام گزیده ای از گنجینه ای ادبیات و شعر پارسی زبانان ساکن شبه قاره هند و هیمالیا را در کنار مکتوبات سفرنامه بیاورم. این منابع فراموش شده شامل اشعاری است که پارسی زبانان در توصیف شبه قاره هند سروده اند و به نوعی بیانگر نگرش، احساس و تعلق خاطرشان به این سرزمین هاست.» مهدی فاضل بیگی که چند سال بعد از نوشتن این کتاب در اثر بیماری فوت شد، به عنوان یک ایرانی نویسنده این کتاب به این مناطق سفر کرده و چند سالی هم برای تحصیل در هند اقامت داشته است. او در این سفرنامه تلاش کرده علاوه بر جست وجو برای یافتن آثار و نشانه های فرهنگ و ادبیات تمدن ایران در این مناطق، دید عمیقی از زندگی، باور، فرهنگ و محیط مردمان محلی به دست بیاورد. هدف نویسنده از این سفرها رسیدن به مناطق بکر و دورافتاده است، به خوبی توانسته تصویری جذاب را از زندگی و فرهنگ مردمان این سرزمین ها، توصیف آرامش این مناطق و همچنین سختی هایی را که لازمه هر سفری است، ارائه کند. یکی از ویژگی های جالب این کتاب، تنوع عکس های آن است که با وجود سیاه و سفید بودن تعدادی از آنها، مطالعه این سفرنامه را جذاب تر می کند. این کتاب را نشر مثلث منتشر کرده است.
اين فيلم به کارگرداني مهران مديري در سال 1396 در ژانر کمدي و خانوادگي ساخته شد. سيامک انصاري، امير جعفري، آزاده صمدي، رسول نجفيان، نگين معتضدي و مهران مديري بازيگران آن هستند. فيلم کمدي ساعت پنج عصر يک فيلم خياباني و بسيار پرازدحام است که معضلات روزمره اجتماعي و فرهنگي ما را نشان مي دهد. فيلم از ساعت هفت صبح تا پنج بعدازظهر زندگي يک وکيل را نشان مي دهد که به تنهايي در شمال تهران زندگي مي کند و بايد براي پرداخت قسط بانکي راس ساعت پنج خود را در شعبه بانک باشد تا خانه اش را از مصادره شدن توسط بانک نجات دهد، ولي اتفاقاتي در اين ميان رخ مي دهد. در اين روزهاي کرونايي که سينما رفتن مجاز نيست، خوب است از سايت هاي نمايش آنلاين اين فيلم ها را تماشا کنيد.
گفت وگو با مهندس ارشد بازرسی و مهندسی ابزار دقیق شرکت فجر انرژی خلیج فارس:
مشعل مسعود احمدي باغ ني، از آن گروه کارکناني است که آن بخش غيرفني زندگي را با دنياي نويسندگي و شاعري و ورزش تلفيق کرده تا هم علاقه به کار فني و شغل را حفظ کند هم از لطافت دنياي شعر بهره ببرد. اين کارمند کرمانشاهي پتروشيمي فجر که از سال 79 وارد صنعت بزرگ نفت شده، حالا 42 سال است و مهندس ارشد بازرسي و مهندسي ابزار دقيق شرکت فجر انرژي خليج فارس است. او مي گويد در دوره کارآموزي خود را در پتروشيمي شيراز گذرانده و در اين سال ها در پتروشيمي هاي بندر امام، ايلام و دماوند هم مشغول به فعاليت بده اما از سال 88 در پتروشيمي فجر انرژي خليج فارس مانده است. او مي گويد از ابتدا به اين حوزه کاري علاقه داشته براي همين رشته مهندسي الکترونيک را انتخاب مي کند و مي افزايد: به خاطر اين شغل و علاقه مندي به آن، فرصت هاي زيادي را از دست دادم اما از اين شرايط رضايت دارم. احمدي باغ ني مي گويد که از ابتداي کودکي به شکل چند بعدي حوزه هاي مختلفي مثل نقاشي و ورزش و کتاب و ... را تجربه کرده اما به دليل شرايط خانوادگي حول محور موسيقي و کتاب هم چرخيده و مهارت هايي را به دست آورده است. او به دليل علاقه و توجه پدر خود به کتاب و اشعار بزرگان موسيقي با دنياي شعر و نويسندگي آشنا مي شود و به دليل آشنايي قبلي برادرانش با موسيقي، وارد دنياي موسيقي هم مي شود. احمدي مي گويد: يکي از برادرانم در سازهاي ني، فلوت و ساير سازهاي بادي مهارت دارد و برادر ديگر در دف، تنبک و تنبور و من هم در اين سالها دف و تنبک و سنتور را آموختم و حالا سالهاست که هم اين سازها را مي نوازم و هم آموزش مي دهم. البته دراين چند ماه که شرايط کرونايي بود، کلاس هاي خصوصي با رعايت پروتکل بهداشتي يا کلاس آنلاين برگزار کرده ام.
اين کارمند پتروشيمي فجر به علاقه پدرش به اشعار بزرگان شعر پارسي اشاره کرد و گفت: اشعار بزرگان شعر ايران از بچگي در ذهن من نهادينه شد و من از اواخر دبيرستان اشعاري را نوشته بودم تا اينکه در دوران دانشگاه به کمک اساتيد با دنياي غزل آشنا و تشويق شدم . در ادامه با دوستان شاعري همراه شدم و تلاش کردم تا غزلي نو را بسرايم.
او در سال 96 کتاب شعر خود به نام «معجزه خيال» را که مجموعه اي از غزليات است، منتشر کرده و مي گويد: کتاب دوم شعر به دليل مشغله کاري زياد و شرايطي که در مجموع ايجاد شد، هنوز منتشر نشده است. احمدي در حوزه تخصصي و کاري خود هم دستي بر آتش دارد و چند کتاب تاليف کرده است. او در سال 89 کتاب «فيلدباس کاربردي» و در سال 97 کتاب«مديريت و رهبري پروژه» را منتشر کرده است. اسپانسر کتاب دوم روابط عمومي پتروشيمي فجر انرژي خليج فارس بوده اما به گفته احمدي هنوز وارد بازار نشده است. وي کتاب ديگري را هم در دست تاليف دارد که پتروشيمي فجر انرژي خليج فارس قول حمايت مالي براي آن را داده و مي افزايد: فراخواني را براي همکارانم دادم تا براي تکميل اين کتاب با هم همکاري داشته باشند چرا که موضوع آن ابزار دقيق است و نياز است تجربيات همکاران را داشته باشم. عنوان اين کتاب هم به احتمال زياد «عيب يابي سيستم هاي کنترل» يا «مهندس ابزار دقيق باش» است. اين نويسنده در حوزه موسيقي هم تاليف داشته اما تلاش هايش براي انتشار کتاب ناموفق بوده است و فرصت نداشته تا پيگيري بيشتري داشته باشد. احمدي مي گويد از آن گروه افرادي است که به دليل مشغله زياد زمان کمي را براي تفريح و اينترنت و سفر دارد و مي گويد: در سال 81 ازدواج کردم و حالا دو پسر دارم و بخش زيادي از زمان من با بچه ها مي گذرد چرا که در حوزه موسيقي و ورزش با آنها کار مي کنم و حتي باشگاه بدنسازي را هم با هم مي رويم. احمدي چون از دوران نوجواني در ورزش جودو، بدن سازي و پاورليفتينگ فعال بوده و حتي مقام استاني دارد، اين ورزش ها را رها نکرده و به عنوان يک علاقه جدي دنبال مي کند. او مي گويد اين روزها که او و پسرانش به دليل کرونا نمي توانند به باشگاه بروند، يکي از اتاق هاي منزل در ماهشهر را براي ورزش اختصاص داده اند. او به همراهي همسرش براي ادامه برنامه هاي زندگي اشاره مي کند و مي گويد: در تمام اين سال ها و مراحل خيال من از بابت خانه راحت بود چرا که همسرم به همه امور خانه از خريد تا کارهاي بانکي و کارهاي مربوط به بچه ها رسيدگي مي کرد.
آزمون سراسري مقطع کارشناسي همزمان با سراسر کشور در دانشگاه صنعتي شريف برگزار شد. اين آزمون با رعايت پروتکل هاي بهداشتي و در فضاهاي باز رعايت فاصله بيشتر انجام شد.
Any Do
يکي ديگر از بهترين اپليکيشن هاي مديريت کارها Any.Do است که به شما امکان ايجاد ليست هاي روزانه و يادداشت برداري هاي معمول را مي دهد. همچنين مي توانيد پروژه هاي گروهي تان را در اين اپليکيشن وارد کنيد و براي همکاران پيغام يا فايل بفرستيد. به وسيله Any.Do مي توانيد تماس برقرار کنيد، پيامک بفرستيد و حتي سفرهايتان را برنامه ريزي کنيد.
اپليکيشن PlanMyDay هم از جمله برنامه هايي است که کمکتان مي کنند کارهايتان را براساس درجه اهميت اولويت بندي کنيد. همچنين مي توانيد مدت زماني را هم که صرف انجام دادن هر کاري مي کنيد در اين اپليکيشن ثبت و ضبط کنيد. در اين اپ امکان اتصال به اپليکيشن هاي ديگر مانند Google Tasks،Toodledo و Google Calendar نيز وجود دارد.
اپليکيشن TimeTune Schedule Planner فراتر از برنامه ريزي عادي است. درواقع با استفاده از اين برنامه و امکاناتي که در اختيارتان قرار مي دهد، هميشه يک پله جلو تر از برنامه ريزي هاي روزانه خود خواهيد بود. علاوه بر امکانات مرسومي که اين اپليکيشن براي مديريت کارها در اختيارتان مي گذارد، به شما امکان برنامه ريزي و ارسال آن را به ديگران هم مي دهد. نوتيفيکيشن هاي سفارشي نيز در اين اپليکيشن قرار داده شده تا به هيچ عنوان کاري را فراموش نکنيد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات