اجازه نميدهيم تکانههاي اقتصادي روند توسعه را تحت تأثير قرار دهد
تمرکز بر توسعه میدانهای مشترک با تكيه بر داخل
کاهش 70 درصدی حوادث در 7 سال گذشته
یکرنگی و همسویی اعتبارات برای مردم
کارگاهی ازجنس ماسک با طعم کرونا
افزايش 420 ميليون مترمکعبي برداشت گاز از پارس جنوبي
پيگيري فعاليتها، همسو با چشم انداز ترسيم شده
ويژگي هاي مشترک ياران امام حسين(ع) و امام زمان (ع)
میراث 112 ساله در آیینه موزهها و مركز اسناد صنعت نفت
خواندنی ها و دیدنی هایی از تاریخ علم تا اولین فرزند
باکتری های مفید بدن را بشناسید
هدف ما قهرمانی در فصل جدید است
کاپیتان تمدید کرد،5 بازیکن جدید هم به تیم اضافه شدند
نمی گذاریم کودکان بی بضاعت ترک تحصیل کنند
رييس جمهوري:
رئيس جمهوري با بيان اينکه نبايد اجازه دهيم تکانه هاي اقتصادي تحريم يا تنگناهاي کرونايي، آهنگ توسعه کشور را با مشکل روبه رو کند، گفت: دولت تلاش کرده در دو حوزه اقتصاد کلان و اقتصاد خانوار سياست ها و برنامه هاي دقيقي در اين زمينه تدوين و اجرايي کند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، روز سه شنبه (11 شهريورماه) در نشست ستاد هماهنگي اقتصادي دولت، گفت: با وجود اينکه تکانه هاي اقتصادي ناشي از تحريم ها و شيوع ويروس کرونا در برخي حوزه ها لطماتي را به اقتصاد کشور زده، اما دولت تمام تلاش خود را به کار بسته است که در حد امکان فضاي توسعه و رونق در توليد و کسب وکار را حفظ کند و در عين حال تأمين کالاهاي مورد نياز مردم مسير خود را ادامه دهد.
وي اختصاص تسهيلات و وام هاي خاص در ابتداي امسال براي خانوارها و صاحبان کسب وکارهاي زيان ديده از محدوديت هاي کرونايي را از جمله اقدام هاي دولت براي جبران خسارت ها و زيان هاي واردشده به زندگي مردم عنوان و مقرر کرد وزارتخانه هاي رفاه، اقتصاد و بانک مرکزي و سازمان برنامه و بودجه طرح هاي جديدي را درباره تسهيلات خريد کالا براي حقوق بگيران، بازنشستگان و کساني که درآمد ثابت و مشخص دارند، پيگيري و اجرا کنند.
رئيس جمهوري تصريح کرد: دولت همان طور که تاکنون اجازه نداده مشکلات و معضلات برنامه هاي اقتصادي کشور را مختل کند، با هماهنگي ها و اقدام هاي مؤثر تلاش خواهد کرد لايحه بودجه سال آينده را با توجه به واقعيات پيش رو به مجلس ارائه کند.
رينگ داخلي بورس انرژي ايران شاهد عرضه نفتاي سبک و سنگين پالايش نفت تهران بود.
به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز چهارشنبه (12 شهريورماه) شاهد عرضه کالاهاي پنتان پلاس پتروشيمي پارس، حلال 402 پالايش نفت بندرعباس، حلال 402، نفتاي سبک و نفتاي سنگين پالايش نفت تهران، ريفورميت و هيدروکربن سنگين پتروشيمي بوعلي سينا و نفتاي سنگين تصفيه نشده پالايش نفت شيراز بود و برش سنگين و رافينت شرکت پتروشيمي نوري، رافينت2 شرکت پتروشيمي شيمي بافت، حلال 402 شرکت نفت ستاره خليج فارس، ريفورميت و هيدروکربن سنگين پتروشيمي بوعلي سينا، گاز مايع و نفت کوره 380 سانتي استوکس شرکت ملي نفت ايران و بنزين اکتان87، نفت سفيد و گازوئيل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در رينگ بين الملل عرضه شد.
روز سه شنبه (11 شهريورماه) کالاهاي آيزوريسايکل و حلال 406 پالايش نفت اصفهان، آيزوفيد پالايش نفت تبريز، حلال 404 پالايش نفت شيراز، برش سنگين پتروشيمي بندر امام و حلال 402 و نفتاي سبک پالايش نفت کرمانشاه در رينگ داخلي بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد.
در اين روز بيش از 6.239 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 425 ميليارد و 359 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران دادوستد شد.
پژوهشگر فعال شرکت ملي حفاري ايران موفق به طراحي و ساخت کمپوند رزوه لوله حفاري/ لوله وزنه براي نخستين بار در کشور شد.
اصغر صادق آبادي، رئيس مهندسي کالاي مواد شيميايي مديريت امور مهندسي اين شرکت گفت: توليد اين ماده تا پيش از اين در انحصار شرکت هاي خارجي قرار داشت و با اين موفقيت ايران در رديف کشورهاي داراي توانايي ساخت اين ماده کاربردي در صنعت حفاري جهان قرار گرفت.
وي افزود: اين ماده در حفاري چاه هاي نفت و گاز بسيار اهميت دارد، به طوري که حفاري مخازن هيدروکربوري بدون استفاده از آن در عمل امکان پذير نيست.
رئيس مهندسي کالاي مواد شيميايي مديريت امور مهندسي شرکت ملي حفاري ايران اظهار کرد: به دليل اعمال محدوديت ها و قيمت هاي غيرواقعي، وارد کردن دوپ يا فناوري آن از سازندگان اصلي غيرممکن بود و با توجه به نياز مبرم، شرايط سخت حفاري در ميدان هاي نفتي و گازي ايران، پروژه طراحي، فرمولاسيون و ساخت دو نوع دوپ حفاري پيشرفته شامل دوپ حفاري مخصوص شرايط سخت ميدان هاي ايران و دوپ حفاري سازگار با محيط زيست در دستور کار قرار گرفت. صادق آبادي با بيان اينکه سالانه حجم بالايي از منابع مالي به دليل بروز آسيب هاي ناشي از استفاده نکردن از دوپ حفاري مناسب هدر مي رود، عنوان کرد: استفاده نکردن از کمپوند مخصوص لوله هاي حفاري/ لوله هاي وزنه سبب جوش سرد، خوردگي، شکستگي رزوه ها، Galinig و سرانجام غيرقابل استفاده شدن لوله هاي حفاري در بخش رزوه Pin و Box مي شود. وي گفت: به دليل نياز، تحقيق، پژوهش و امکان سنجي ساخت آن با دانش بومي و سازنده ايراني از چند سال پيش آغاز و سبب ساخت نمونه آزمايشي و توليد تجاري شد و در اختيار ناوگان حفاري کشور قرار گرفت. رئيس مهندسي کالاي مواد شيميايي مديريت امور مهندسي شرکت ملي حفاري ايران افزود: در طراحي و ساخت اين کمپوندها از فناوري نانو استفاده شده و عاري از فلزات و مواد آسيب رساننده به نفرات و محيط زيست است و در شرايط سخت کار و با انواع سيالات حفاري قابليت استفاده دارد. اين مواد از وارد آمدن گشتاور بيش از حد که سبب آسيب به رزوه لوله ها و اتصالات و شل شوندگي اتصالات مي شود، پيشگيري مي کند و استفاده از آن سبب کاهش تمرکز تنش، کنترل گشتاور، حفاظت در برابر ساييدگي و خوردگي، سرعت در عمليات، کاهش انتظارات و آسيب به تجهيزات، افزايش ايمني و بازدهي کار و صرفه جويي در وقت و هزينه خواهد شد.
پرداخت «فوق العاده ايثارگري» از سوي اداره کل تدوين و هماهنگي مقررات اداري و استخدامي صنعت نفت ابلاغ شد.
به گزارش معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، نازيلا عاکفيان، مشاور اين معاونت در امور نظارت بر طرح ها، با اعلام اين خبر گفت: پرداخت فوق العاده ايثارگري به جانبازان 25 درصد و بالاتر، آزادگان، فرزندان شهيد، همسران شهدايي که پيش از شهادت در صنعت نفت شاغل بودند و خانواده شهدا از سوي اداره کل تدوين و هماهنگي مقررات اداري و استخدامي ابلاغ شد.
وي افزود: اين ابلاغيه براساس مفاد ماده (51) قانون جامع خدمات رساني به ايثارگران و مفاد بند (پ) ماده (88) قانون برنامه ششم توسعه کشور، مبني بر پرداخت فوق العاده ايثارگري به شهدا، جانبازان بيست و پنج درصد (25%) و بالاتر، آزادگان، فرزندان شهيد و همسران شهدا، معادل بيست و پنج درصد (25%) حداقل حقوق کارکنان دولت (که هر سال از سوي دولت تعيين مي شود) است.
عاکفيان همچنين به دريافت مجوزهاي مرتبط با «مزاياي کارکنان شاغل در مناطق عملياتي دفاع مقدس بند (ج) ماده 112 قانون برنامه ششم توسعه» اشاره کرد و گفت: مجوزهاي لازم در اين باره دريافت شده است و به زودي ابلاغ مي شود.
16 باب مدرسه و دو منزل مسکوني در مناطق همجوار تأسيسات شرکت نفت و گاز اروندان از سوي پايگاه مقاومت بسيج شهداي رمضان اين شرکت ساخته و مرمت شد. رحمان توکلي، فرمانده پايگاه مقاومت بسيج شهداي رمضان اين شرکت با بيان اين مطلب گفت: از مجموع مدارس عنوان شده، دو باب احداث، دو باب تعميرات اساسي و در 12 مدرسه تعميرات جزيي انجام شده است. وي افزود: واحد بسيج سازندگي شرکت نفت و گاز اروندان با همياري ساکنان، ساخت مدرسه سه کلاسه در روستاي شرعيه سيدعبود و سه کلاسه در دارخوين و ديوارکشي و تعمير کلاس ها را در روستاهاي سويچتي اوليا و سفلي ساخته و مرمت کرده است. فرمانده پايگاه مقاومت بسيج شهداي رمضان شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به اينکه فعاليت هاي اين پايگاه در گستره عملياتي مناطق غرب کارون شامل خرمشهر، شادگان، سوسنگرد، هويزه و دارخوين تمرکز دارد، گفت: تأمين مصالح براي تعمير دو واحد مسکوني افراد نيازمند در خرمشهر و دارخوين، تهيه و توزيع 2 هزار بسته معيشتي و اقلام بهداشتي شامل ماسک و ماده ضدعفوني و لوازم التحرير از اقدام هاي اين پايگاه براي تأمين بخشي از نيازهاي مناطق همجوار تأسيسات بوده که همسو با اهداف مسئوليت هاي اجتماعي انجام شده است. توکلي اظهار کرد: با توجه به لزوم رعايت پروتکل هاي بهداشتي براي پيشگيري و مقابله با شيوع بيماري کوويد 19 بيش از 40 نفر از بسيجيان عضو اين پايگاه در کاري جمعي نسبت به ضدعفوني و گندزدايي مناطق شهري و روستايي اقدام و بين ساکنان منطقه اقلام بهداشتي توزيع کردند.
قيمت شاخص نفت خام برنت ساعت 4 و 4 دقيقه روز چهارشنبه (12 شهريورماه) با 33 سنت افزايش به 45 دلار و 91 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا با 33 سنت افزايش به 43 دلار و 9 سنت رسيد.قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت روز سه شنبه (11 شهريورماه) 45 دلار و 58 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 42 دلار و 76 سنت بود.کاهش فراتر از حد انتظار ذخيره سازي هاي نفت خام آمريکا، انتشار آمارهاي مثبت درباره بخش هاي توليدي ايالات متحده و در پي آن خوش بيني به بهبود اوضاع اقتصادي پس از شيوع ويروس همه گير کرونا و به دنبال آن افزايش ريسک پذيري سرمايه گذاران سبب افرايش قيمت نفت در بازارهاي جهاني شد.کازوهيکو سايتو، تحليلگر ارشد فوجيتومي در اين باره گفت: اميد به بهبود سريع اقتصادي پس از مشاهده داده هاي اقتصادي ايالات متحده افزايش يافت و اين شرايط ريسک پذيري سرمايه گذاران را افزايش داد و بازار سهام و قيمت نفت را تحريک کرد.
قيمت سبد نفتي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) از مرز 46 دلار گذشت.به گزارش دبيرخانه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، قيمت سبد نفتي اين سازمان روز دوشنبه (10 شهريورماه) 46 دلار و 27سنت ثبت شد، در حالي که روز جمعه (هفتم شهريورماه) 45 دلار و 33 سنت بوده است.سبد نفتي اوپک شامل 13 نوع نفت خام اعضاي اين سازمان از جمله مخلوط الجزاير، گيراسول آنگولا، سبک رابي گابن، ميناس اندونزي، سنگين ايران، سبک بصره، صادراتي کويت، السدر ليبي، سبک بوني نيجريه، سبک عربي عربستان، موربان امارات، مري ونزوئلا و جنو کنگوست.قيمت نفت خام برنت و وست تگزاس اينترمديت (WTI) نيز روز سه شنبه (11 شهريورماه) و تا لحظه انتشار اين خبر به ترتيب 45 دلار و 85 سنت و 43 دلار و 6 سنت به ازاي هر بشکه بود.
اداره اطلاعات انرژي آمريکا اعلام کرد که توليد نفت ايالات متحده در ماه ژوئن افزايش يافت و به 10 ميليون و 400 هزار بشکه در روز رسيد. براساس گزارش دولتي در روز دوشنبه (دهم شهريورماه)، توليد نفت ايالات متحده آمريکا در ماه ژوئن افزايش يافت، اما همچنان به سطح توليد اين کشور در ماه مه بازنگشت.اداره اطلاعات انرژي ايالات متحده (EIA) روز دوشنبه اعلام کرد: توليد نفت آمريکا در ماه ژوئن 420 هزار بشکه در روز افزايش يافت و به 10 ميليون و 436 هزار بشکه در روز رسيد. اين مقدار توليد بسيار کمتر از سطح توليد ماه آوريل با 11 ميليون و 990 هزار بشکه در روز بود.در اين گزارش آمده است که توليد نفت ماه ژوئن در تگزاس، عمده ترين توليدکننده نفت آمريکا 227 هزار بشکه در روز افزايش يافت و توليد در داکوتاي شمالي نيز با افزايش روبه رو شد، اين در حالي است که توليد خليج مکزيک 49 هزار بشکه در روز افت کرد.با کاهش قيمت و کاهش تقاضاي نفت به دليل شيوع ويروس کرونا و مازاد عرضه جهاني، توليد نفت ايالات متحده در ماه گذشته به شدت کاهش يافت.اين در حالي است که توليد ناخالص ماهانه گاز طبيعي در 48 ايالت جنوبي آمريکا، در ماه ژوئن يک ميليارد و 600 ميليون فوت مکعب در روز افزايش يافت و به 99 ميليارد و 100 ميليون فوت مکعب در روز رسيد، اين مقدار نسبت به سطح توليد ماه مه که کمترين ميانگين ماهانه از اکتبر 2018 بود نشان دهنده افزايش توليد بود.
توليد گاز در تگزاس، بزرگ ترين ايالت توليدکننده گاز آمريکا، 900 ميليون فوت مکعب در روز افزايش يافت. بخش زيادي از گاز موجود در تگزاس به توليد نفت وابسته است.
وزير نفت در ملاقات عمومي با مردم پس از استماع مسائل آنان، براي حلشان راهکارهاي مختلف ارائه داد. بيژن زنگنه عصر روز سه شنبه، (11 شهريورماه) در حاشيه ملاقات عمومي با مردم با اشاره به اينکه مقام معظم رهبري در ديدار هفته گذشته به مناسبت هفته دولت که به صورت ويدئو کنفرانسي برگزار شد بر ديدار چهره به چهره با مردم با مراعات پروتکل بهداشتي تاکيد کردند، يادآوري کرد: البته ملاقات عمومي با مردم از مدت ها پيش در برنامه وزارت نفت قرار داشته است، امروز با حدود هشت نفر به صورت تک به تک ملاقات داشتم که ارتباطي با کارهاي اداري جاري نداشت. وي ضمن مطلوب و مفيد خواندن اين ملاقات مردمي که از شاخه هاي مختلف و به صورت اتفاقي انتخاب شده بودند بر تداوم آن تاکيد کرد و گفت: اين افراد براساس سامانه ارتباط با وزير نفت که مدت هاست راه اندازي شده ثبت نام کرده بودند و مشکلات خود را عنوان کردند، بعضي از اين چالش ها راه حل هايي داشت که به آنها ارائه شد مانند اجاره شناورهاي ايراني. وزارت نفت از اساس اجاره شناورهاي خارجي را ممنوع کرده و اجاره شناور ساخت داخل را در اولويت قرارداده است. دستور دادم اگر اشکال هايي در اجرا وجود دارد رفع شود.
وزير نفت توسعه صنعت سي ان جي (گاز طبيعي فشرده) در سطح خودروهاي عمومي مانند اتوبوس هاي شهري را از ديگر موارد مطرح شده عنوان کرد و گفت: اين موضوع نيز قرار شد که پيگيري شود، اما پيشنهاد دادم که نشست بعدي را با انجمن جايگاهداران سي ان جي داشته باشند که حرف هاي يکديگر را از نزديک بشوند زيرا سي ان جي از مسائل اولويت دار در وزارت نفت است. زنگنه به مذاکره با چند شرکت دانش بنيان که در ساخت تجهيزات و ارائه خدمات فعال بودند اشاره و تصريح کرد: همه تجهيزات عنوان شده مورد نياز وزارت نفت بود و مقرر شد که پيگيري شوند؛ اگر اثبات شود که شرکتي کاري را مي تواند انجام دهد وزارت نفت به طور حتم از خريد مشابه خارجي آن ممانعت مي کند و اين به عنوان يک اصل در وزارت نفت است، تجهيزي که در ايران ساخته شود و با کيفيت باشد جلو واردات آن گرفته مي شود. وي ادامه داد: اين موضوع بر شرکت هاي غيردولتي نيز مانند پتروشيمي ها و يا پالايشگاه ها نيز جاري و حاکم است و تنها براي شرکت هاي دولتي اجرا نمي شود به ويژه در شرايط کنوني که مشکلات اشتغال در کشور وجود دارد بايد به اين نکته نيز توجه کرد.
زنگنه در پاسخ به اين پرسش که برنامه وزارت نفت براي حمايت از شرکت هاي ايراني به منظور اجراي پروژه در کشورهاي خارجي چيست؟ افزود: بزرگترين حمايتي که وزارت نفت مي تواند از شرکت هاي ايراني داشته باشد اين است که اين شرکت ها مرجع داشته باشند يعني فعاليت هايي در ايران داشته باشند که قابل ارائه به شرکت هاي خارجي باشد چه در ساخت و چه در ارائه خدمات. وي با اشاره به اينکه رقابت سبب بالارفتن کيفيت توليد مي شود، گفت: حضور خارجي ها هم اکنون در ايران بسيار کم شده و رقابت بالايي در کشور وجود ندارد. البته موضوع خوبي نيست، اما اين موقعيت فرصتي براي رشد شرکت هاي ايراني فراهم کرده است. وزير نفت با بيان اينکه تجهيزات ساخت داخل مورد نياز صنعت نفت به طور حتم بررسي مي شود و اگر مسئله وجود نداشته باشد بي شک خريد و واردات آنها ممنوع مي شود. زنگنه اظهار کرد: سازمان صدور گواهي کيفيت حرکت بسيار مهمي است که دو هفته پيش آغاز شد، اين سازمان به مصرف کنندگان اطمينان مي دهد کالايي که در داخل ساخته شده است استانداردهاي مورد نياز صنعت نفت را دارد. وي گفت: هيچ سازماني با وجود ريسک هاي بسيار در توليد، تجهيزي را که براي نخستين بار ساخته شده است به کار نمي گيرد مگر اينکه نهادي بي طرف، حرفه اي و تخصصي اين توانايي و استاندارد بودن آن را تاييد کند. وزير نفت افزود: سازمان صدور گواهي کيفيت به اين منظور راه اندازي شده و حرکتي بسيار بزرگ و مهم و همسو با اهداف حمايت از ساخت داخل و بهره گيري بي خطر و آرامش بخش از تجهيزات ساخت شرکت هاي ايراني است.
زنگنه به اين پرسش که وزير نفت عراق عنوان کرده است که نيازي به گاز ايران ندارد و تا چند وقت ديگر آن را قطع مي کند، پاسخ داد: نه چنين سخني نگفته اند، عراق مي دانند هيچکس در منطقه نيست که گاز مورد نياز آنها را تأمين کند، آنها قراردادهايي براي توليد گاز در عراق امضا کرده اند زيرا به هر حال عراق ظرفيت هايي براي توليد گاز دارد و مي تواند از آن استفاده کند اما اينها زمان بر است و هم اکنون عراقي ها راغب هستند و مقدار زيادي هم از ايران گاز دريافت مي کنند. وي با بيان اينکه صنعت برق عراق با گاز ايران فعال است، ادامه داد: براي عراق هم بسيار اقتصادي است زيرا گاز طبيعي جايگزين فرآورده نفت گاز مي شود و قيمت آن بيش از دوبرابر قيمت گازي است که ايران به آنها مي فروشد بنابراين چنين حرفي که عراق احتياج به گاز ايران ندارد را نشنيدم و همچنين موضوعي را هم نگفته اند. وزير نفت درباره اينکه آيا ذخيره سازي هاي بنزين ايران هم اکنون به بالاترين سطح رسيده است، پاسخ منفي داد و گفت: ذخيره سازي هاي بنزين ايران در ارديبهشت و اوايل خردادماه به بيش از 5 ميليارد ليتر رسيده بود، اما اکنون با توجه به صادراتي که انجام شده، پايين آمده است.
مديرکل روابط عمومي وزارت نفت تاکيد کرد:
مديرکل روابط عمومي وزارت نفت افزايش ظرفيت برداشت از ميدان هاي مشترک نفت و گاز را يکي از بزرگ ترين اقدام هاي وزارت نفت در دولت تدبير عنوان کرد و گفت: ايران هم اکنون در برداشت نفت و گاز از ميدان هاي غرب کارون و پارس جنوبي از همسايگان پيشي گرفته است.
کسري نوري به اقدام ها و فعاليت هاي وزارت نفت اشاره و عنوان کرد: يکي از بزرگ ترين اقدام هايي که انجام شد، افزايش ظرفيت توليد در ميدان هاي مشترک نفت و گاز است. اين مسئله مطالبه اي ملي از صنعت نفت بود که با تلاش هاي گسترده به اين مهم دست يافتيم و حتي از همسايگان خود در اين زمينه پيشي گرفتيم.
وي با بيان اينکه مهم ترين ميدان نفتي کشور از نظر حجم و اهميت ذخاير نفت در غرب رودخانه کارون واقع شده است، اظهار کرد: ظرفيت توليد نفت در اين ميدان مشترک از روزانه 70 هزار بشکه در ابتداي سال 92 با تمام تلاش هايي که در اين دوران سخت تحريم صورت گرفت به 400 هزار بشکه رسيده، در واقع حدود شش برابر نسبت به هفت سال قبل بيشتر شده است. مديرکل روابط عمومي وزارت نفت به ميدان گازي پارس جنوبي اشاره و عنوان کرد: ظرفيت برداشت روزانه گاز از اين ميدان مشترک در سال 92 روزانه 280 ميليون مترمکعب بود، اما در حال حاضر با افزايش حدود 2.5 برابري به نزديک 700 ميليون متر مکعب در روز رسيده ايم و در اين ميدان هاي مشترک وضع خيلي خوبي داريم. نوري درباره جهش توليد در حوزه پتروشيمي هم گفت: ارزش محصولات پتروشيمي در سال 92 حدود 11 ميليارد دلار بود و با برنامه ريزي هايي که شد و پتروشيمي هايي که در همين ايام افتتاح شدند، تا پايان سال 1400 اين مقدار به 25 ميليارد دلار خواهد رسيد.
وي با اشاره به موفقيت هاي بزرگ دولت در حوزه گازرساني به سراسر کشور گفت: در سال 92 تعداد روستاهايي که از نعمت گاز بهره مند بودند 14 هزار روستا بود و در اين چند سال نزديک 17 هزار روستا نيز گازرساني شده است و هم اکنون بيش از 94 درصد جمعيت ايران از نعمت گاز طبيعي برخوردار هستند.
سرپرست طرح پايانه نفتي جاسک گفت: فاز نخست طرح پايانه نفتي جاسک با هدف بهره برداري زودهنگام از اين طرح تا پايان امسال راه اندازي مي شود.
وحيد مالکي با اشاره به اينکه اين طرح، شامل سامانه هاي اندازه گيري يا ميترينگ نفت خام، 6 رشته خطوط لوله زيردريايي و سه گوي شناور است، تصريح کرد: در فاز نخست، با هدف بهره برداري زودهنگام از طرح تا پايان امسال يک مجموعه ميترينگ، دو رشته خط لوله 36 اينچ، منيفولد دريايي و يک گوي شناور در دستور کار راه اندازي قرار دارد. وي از پيشرفت 35 درصدي طرح زودهنگام پايانه نفتي جاسک تا پايان مردادماه امسال خبر داد و گفت: برمبناي هدف گذاري انجام شده، 10 درصد پيشرفت ماهانه براي اين پروژه تا رسيدن به مرحله راه اندازي نهايي تعيين شده است. سرپرست پايانه نفتي جاسک به اجرايي شدن اين طرح از دي ماه پارسال و آغاز جبهه هاي کاري در بخش هاي خاک برداري، خاک ريزي، انجام مطالعات ژئوتکنيک و ژئوفيزيک، ساخت کمپ هاي اداري و مسکوني اشاره کرد و گفت: هم اکنون حدود 150 دستگاه ماشين آلات سبک و سنگين در بخش هاي اجرايي مشغول به کار هستند و 900 هزار مترمکعب عمليات خاکي با پيشرفت حدود 90 درصدي و با اولويت بخش راه اندازي زودهنگام به پايان رسيده است.
مالکي با بيان اينکه طرح پايانه نفتي جاسک به عنوان آخرين حلقه زنجيره انتقال نفت خام گوره به جاسک خردادماه پارسال از سوي شرکت ملي نفت ايران به شرکت نفت و گاز پارس واگذار شد، گفت: هدف از اجراي اين طرح، بارگيري و صادرات روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از طريق اين پايانه به کشتي هاي انتقال نفت است.
معاون وزير نفت اعلام کرد:
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي به برنامه ريزي توسعه کلان صنعت پتروشيمي براساس همه خوراک هاي در دسترس اشاره کرد و گفت: در افق 1404 صنعتي با سبد محصولات متنوع خواهيم داشت. بهزاد محمدي، روز دوشنبه (10 شهريورماه) در جلسه تکريم علي محمد بساق زاده، مدير پيشين و معارفه امير وکيل زاده، مدير جديد طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي، پياده سازي برنامه هاي راهبردي توسعه و هماهنگي هاي لازم را از جمله مسئوليت مديريت طرح ها دانست و اظهار کرد: برنامه ريزي کلاني که هم اکنون اين شرکت براي توسعه صنعت پتروشيمي انجام مي دهد فراتر از جهش هاي دوم و سوم صنعت پتروشيمي است و توقع ما از اين مديريت پيگيري و کمک به تحقق اين طرح هاست.
وي با قدرداني از بساق زاده و با بيان اينکه وي در دوره مديريت طرح هاي اين شرکت نقشي بيش از يک مدير داشت، گفت: ايشان به عنوان مشاور مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در حوزه طرح هاي اجرايي نقش هميشگي خود را ايفا خواهند کرد و اميدواريم نيروهاي جوان استفاده حداکثري از تجربه هاي ايشان را داشته باشند.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي با اشاره به اينکه بهره برداري از 17 طرح پتروشيمي در سال 99 برنامه ريزي شده است، افزود: برنامه ريزي ميان مدت، شجاعت شرکت ملي صنايع پتروشيمي را نشان مي دهد و اهتمام دارد که اين برنامه ها انجام شود. همه دنباله رو اين جريان هستند و نقش تأثيرگذار اين شرکت در توسعه صنعت پتروشيمي کشور پررنگ تر مي شود.
محمدي به سه گام بلند شرکت ملي صنايع پتروشيمي در برنامه ريزي، توسعه طرح ها و بهره برداري و توليد اشاره کرد و ادامه داد: گام بزرگي در اين شرکت در حال برداشته شدن است و با توجه به خوراک در دسترس به دنبال تنوع توليد هستيم که در افق 1404 صنعتي با سبد محصولات متنوع خواهيم داشت.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با تأکيد بر اينکه به سمت توسعه ارزشمند حرکت مي کنيم، گفت: برنامه ريزي توسعه کلان اين صنعت براساس همه خوراک هاي در دسترس انجام شده و اجراي طرح هاي خوراک ترکيبي نيز به اين منظور در دستور کار قرار گرفته است.
امير وکيل زاده نيز در اين جلسه با اشاره به اينکه کار کردن پس از آقاي بساق زاده با توجه به حسن شهرت و سختکوشي ايشان سخت است و تلاش مي کنم و اميدوارم در مديريت جديد موفق باشم، تصريح کرد: برنامه اي راهبردي آماده کرده ام، زيرا بدون برنامه نمي توان حرکت کرد.
گفت وگوي مشعل با مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان
مشعل نفت و گاز اروندان؛ شرکتي که هدف گذاري هاي کلاني را در کنار ماموريت هاي جديد محوله در برنامه دارد؛ از جمله توليد بيش از يک ميليون بشکه اي نفت در افق 1404. اين شرکت در گستره عظيم جغرافيايي با مشترک بودن بيش از 50 درصد از ميدان هاي تحت مديريت، از موضوع مهم مسووليت اجتماعي و همچنين توجه به مسائل زيست محيطي نيز غافل نشده است. هفته نامه «مشعل» درباره تمامي اين موضوعات با جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان گفت وگو کرده است. او در بخشي از گفت وگو مي گويد: شركت نفت و گاز اروندان برنامه ريزي و اعلام آمادگي خود را درخصوص تحويل و تحول ساير ميادين از جمله ميدان آزادگان شمالي و ميدان يادآوران نيز اعلام کرده است، متن اين گفت وگو در ادامه مي آيد.
با توجه به نقش و اهداف کلان صنعت نفت در تحقق چشم انداز 20 ساله کشور، نياز به سرمايه گذاري وسيع در تمامي حوزه هاي صنعت نفت و گاز اجتناب ناپذير است و در اين راستا به منظور نگهداشت توان توليد، نگهداري از مخازن موجود از يک سو و توسعه ميدان هاي جديد به خصوص ميدانهاي مشترک از سوي ديگر امري ضروري و از اولويت هاي اين شرکت بوده است. همچنين جلوگيري از گاز سوزي، حفظ محيط زيست، صيانت از نيروي انساني و گسترش مسووليت هاي اجتماعي از ديگر اولويت هاي اين شرکت محسوب مي شود.
شعار امسال با عنوان سال جهش توليد يادآور واژگاني از قبيل عدم وابستگي و استقلال است که با عملياتي کردن آنها مي توان به خودکفايي و رفع وابستگي دست يافت. ما در اين راستا برنامه ريزي براي ارتباط بيشتر با پارک علم و فناوري به منظور استفاده از ظرفيت شرکت هاي دانش بنيان را در دستور کار قرار داده ايم. همچنين شرکت نفت و گاز اروندان به عنوان يکي از پنج شرکت اصلي در حوزه نفت و گاز و زيرمجموعه شرکت ملي نفت ايران، مسووليت مديريت توليد و بهره برداري از ميدان هاي جنوب ايران واقع در محدوده غرب رودخانه کارون را دارد که با وجود شرايط سخت تحريم و شيوع ويروس کرونا با رعايت تمامي پروتکل هاي بهداشتي در دستيابي به ظرفيت هاي توليد، بهينه سازي توليد و اجرايي کردن پروژه هاي در دست اقدام در اين مسير ايفاي نقش خواهد کرد.
عمده فعاليت هاي انجام شده در سه ماهه اخير افزون بر حفظ، نگهداري و استمرار توليد در سطح تعهدات تكليفي شركت، مي توان به طور خلاصه به مواردي همچون تهيه شرح کار، برآورد و تهيه اسناد مناقصه به منظور برگزاري مناقصه راهبري توليد، تعمير و نگهداري ميدان نفتي آزادگان (O&M) با رويکرد برون سپاري يکپارچه به عنوان طرح پايلوت، برنامه ريزي و انجام مکاتبات به منظور تحويل و تحول ميادين توسعه يافته غرب کارون از جمله آزادگان شمالي، يادآوران، انجام تشريفات مناقصه و انتخاب پيمانكار عمليات حفاري، تعمير چهار حلقه چاه و تکميل يک حلقه چاه پساب در ميدان دارخوين تحت قرارداد EPD، شروع فعاليت اجرايي احداث لندفيل جهت دفن کنده هاي حفاري بر اساس استانداردهاي زيست محيطي در منطقه دارخوين و شروع به کار مشاور در خصوص استقرار سيستم مديريت انرژي در بخش هاي صنعتي و غيرصنعتي مي توان اشاره کرد.
در اولويت بندي طرح ها به امکانات، محدوديت ها، اهداف و برنامه هاي شرکت توجه مي شود که هم اکنون برنامه هاي اين شرکت با توجه به استراتژي سطح کلان شرکت ملي نفت ايران، تمرکز بر توسعه، توليد و راهبري ميادين مشترک نفتي با تكيه بر توان داخلي است. در اين راستا افزون بر فعاليت هاي مستمر در راستاي حفظ توان توليد فعاليت هاي پژوهشي، احداث تاسيسات زيرساختي نظير خطوط لوله و تسهيلات سرچاهي، خريد تجهيزات مقابله با آلودگي هاي آبي و خاكي، پروژه هاي مديريت و جمع آوري گازهاي مازاد كه مطابق مصوبات وزارت نفت پس از تاييد شرح نياز ها و اخذ مجوزهاي لازم در حال انجام است
همانگونه که عنوان شد با نگاه ويژه شرکت ملي نفت به ميادين مشترک و ماموريت شرکت نفت و گاز اروندان در راستاي تحويل و تحول فازهاي توسعه يافته ميادين غرب کارون، شرکت نفت و گاز اروندان از سال گذشته شروع به تجهيز نيرو و امکانات خود کرده است که از آن جمله عمدتا مي توان به تحويل و تحول فاز اول ميدان آزادگان جنوبي (حدود 100 حلقه چاه، كلاستر، خطوط لوله و تاسيسات زيرساختي مرتبط)، تحويل و تحول پيش تصفيه خانه ها و تصفيه خانه آب صنعتي ميادين غرب كارون، خطوط لوله انتقال گاز، پست هاي برق اشاره کرد که با تشکيل کميته هاي فني و عملياتي و بررسي مدارک ارسالي توسط شرکت مهندسي و توسعه نفت به عنوان شرکت توسعه دهنده، فعاليت هاي عمده تحويل و تحول تلمبه خانه غرب كارون انجام و تحويل و تحول آن نهايي شده است. شركت نفت و گاز اروندان برنامه ريزي و اعلام آمادگي خود را در خصوص تحويل و تحول ساير ميادين از جمله ميدان آزادگان شمالي و ميدان يادآوران نيز اعلام کرده است.
ميدان سهراب يكي از ميدان هاي مشترك مرزي است كه در شمال آزادگان واقع شده، شركت نفت و گاز اروندان پروپوزال فني طرح توسعه اين ميدان، تحت قراردادهاي جديد IPC را با چند شركت داخلي تهيه و طي دو مرحله به مديريت برنامه ريزي تلفيقي شركت ملي نفت و شوراي عالي مخازن ارائه کرد كه پس از بررسي اين شورا مذاكرات قراردادي با شركت برنده (پروپوزال برتر) از طريق معاونت توسعه شركت ملي نفت و مديريت برنامه ريزي تلفيقي در حال انجام و در مرحله نهايي سازي است. ميدان مينو در جزيره مينو، يكي ديگر از ميدان هاي مرزي مشترك در محدوده فعاليت هاي شركت نفت و گاز اروندان است كه مديريت اكتشاف شركت ملي نفت در سال 97 با حفاري يك حلقه چاه اكتشافي وجود نفت را تاييد و متعاقب آن شرکت نفت و گاز اروندان طرح شروع بهره برداري زودهنگام، از اين حلقه چاه را به مديريت برنامه ريزي شركت ملي ارائه کرد. همچنين مطالعات تكميلي و ارزيابي مخزني اين ميدان از سوي شركت ملي نفت ايران درحال انجام است و پس از ابلاغ شركت ملي نفت ايران برنامه توسعه اصلي اين ميدان براساس تصميمات مديريت برنامه ريزي تلفيقي در دستوركار قرار خواهد گرفت.
با توجه به تاكيدات وزارت نفت مبني بر نقش اروندان به عنوان متولي توليد ميادين غرب كارون، با استفاده از توان شركت هاي داخلي و حداكثر استفاده از برون سپاري خدمات بهره برداري، تعميرات و نگهداري به صورت يكپارچه مدنظر قرار دارد. شركت نفت و گاز اروندان به عنوان شركتي پيشرو در اين زمينه و با داشتن تجربه اجرايي در ميدان دارخوين و تهيه شرح كارهاي O&M در ميادين آزادگان شمالي و جنوبي، قرارداد O&M ميدان آزادگان جنوبي را در دو بخش سطح الارضي و تحت الارضي در دست اقدام دارد و برنامه ريزي لازم براي تحويل و تحول ساير ميدان ها را انجام داده است كه برابر مصوبه شركت ملي نفت تحويل و تحول ميادين ديگر نظير آزادگان شمالي و يادآوران نيز انجام خواهد شد. در خصوص ساير تاسيسات و زيرساخت واگذار شده مانند تلمبه خانه غرب كارون، خطوط لوله انتقال نفت و گاز تصفيه خانه ها و پست ها و خطوط توزيع برق نيز برنامه ريزي لازم براي بهره برداري، راهبري، تعمير و نگهداري آنها با استفاده از ظرفيت هاي موجود در شركت اروندان انجام شده است.
شرکت نفت و گاز اروندان به سبب حضور گسترده تاسيسات نفتي در حوزه غرب کارون سعي کرده همواره در خصوص مسووليت هاي اجتماعي ياري رسان مردم منطقه باشد که در اين زمينه مي توان به امدادرساني در سيل سال 98 (ساخت سيل بند به طول 50 کيلومتر، استفاده از ماشين آلات سنگين و سبک حدود 2500 دستگاه روز، تامين آب آشاميدني، پوشش 22 روستا، تامين وسيله گرمايشي(بخاري) تعداد 50 عدد، تهيه و پخش لوازم التحرير به تعداد 200 نفر دانش آموز، تهيه و توزيع بسته هاي غذايي، تامين بسته هاي ارزاق به تعداد 200 بسته توسط پايگاه مقاوت بسيج شهداي رمضان و توزيع 1500 بسته کمک آموزشي در ميان مدارس غرب کارون اشاره کرد. همچنين ميزباني از کاروان هاي زيارتي اربعين حسيني توسط واحدهاي پشتيباني و عملياتي با همكاراي پايگاه مقاوت بسيج شهداي رمضان شركت نفت و گاز اروندان، تامين اعتبار ساخت و تجهيز دو باب مدرسه ويژه کودکان استثنايي خرمشهر با عناوين مدرسه ايثار و سروش با اعتباري بالغ بر 80 ميليارد ريال از ديگر اقدام هاي انجام شده در اين راستا هستند.
با توجه به موقعيت جغرافيايي ميادين تحت مديريت شرکت نفت و گاز اروندان همواره حفظ محيط زيست در سرلوحه کاري اين شرکت تعريف و در اين راستا اقدامات مختلفي انجام شده است. بايد اشاره کنم که در ميدان دارخوين عمده گاز توليدي به منظور افزايش بازيابي نفت به مخزن تزريق مي شود و به منظور جلوگيري از سوزانده شدن گازهاي مازاد مشعل، مزايده فروش گازهاي مشعل در واحد بهره برداري غرب کارون در سال 1398 انجام شد که شرکت کاناز مشاور، به عنوان برنده مزايده با احداث تاسيسات مورد نياز، گازهاي مازاد به ميزان 50 ميليون فوت مکعب در روز را جمع آوري و پس از شيرين سازي، جداسازي مايعات گازي جهت مصارف داخلي ارسال خواهد کرد. اين پروژه علاوه بر تاثيرات مثبت زيست محيطي ناشي از نسوزاندن گاز، منجر به ايجاد درآمد حدود 25 ميليون دلار سالانه براي شرکت ملي نفت ايران و ايجاد ظرفيت اشتغال شده است. لازم به ذکر است، در تمامي طرح هاي توسعه اي و مطالعاتي رعايت عدم گازسوزي در الزامات طرح ها لحاظ مي شود. همچنين طرح هاي احداث سيستم هاي جمع آوري و ارسال گازهاي مازاد ميادين غرب كارون و دارخوين به واحد NGL3200 غرب كارون نيز در دست اقدام است. افزون بر اين، در پروژه هاي حفاري که به صورت EPD به پيمانکار واگذار مي شود، به منظور مديريت پسماند (صنعتي و غيرصنعتي) در متن قرارداد، پيمانکار ملزم به رعايت استانداردهاي زيست محيطي و مورد نظر شرکت ملي نفت ايران شده است. بايد يادآوري کنم که فعاليت اجرايي احداث لندفيل جهت دفن کنده هاي حفاري بر اساس استانداردهاي زيست محيطي در منطقه دارخوين آغاز شده است. از ديگر فعاليت ها با توجه به وجود رودخانه ها و تالاب ها در محدوده فعاليت شرکت اروندان، تجهيزات مقابله با آلودگي نفتي در آب در دست تهيه است. همچنين تمام زباله ها و پساب هاي بهداشتي مطابق دستور العمل هاي زيست محيطي به مراكز مورد تاييد سازمان محيط زيست ارسال مي شوند.
شرکت نفت و گاز اروندان از زمان شروع رسمي شيوع ويروس کرونا اقدامات مهمي در راستاي حفظ سلامت پرسنل انجام داده است كه خوشبختانه وضعيت قرمز در اين شرکت تاکنون وجود نداشته که اين نشان دهنده اثربخشي اقدامات پيشگيرانه داخلي است. از جمله اقدام هاي انجام شده، مي توان به اجراي تمامي دستورالعمل هاي ستاد ملي مبارزه با کرونا، تشکيل ستاد پشيباني پيشگيري و مقابله با ويروس کرونا، تعطيلي رستوران ها و آبدارخانه ها و توزيع آب بسته بندي شده، توزيع اقلام بهداشتي نظير ماسک، دستکش و مايع ضدعفوني کننده دست، نظارت مستمر بر مراحل طبخ غذا در آشپزخانه هاي مناطق عملياتي، حذف جلسات غيرضروري و برگزاري جلسات ضروري به صورت ويدئوکنفرانس، ضدعفوني و گندزدايي فضاهاي اداري و سرويس هاي اياب و ذهاب، غربالگري اوليه کارکنان در مبادي ورودي مناطق عملياتي و ستادي، اجراي حداکثري طرح فاصله گذاري اجتماعي از طريق کاهش ساعات کار و اعطاي مرخصي ويژه کرونا، شناسايي شاغلان آسيب پذير و تغيير شرايط کاري آنان، اجراي برنامه هاي آموزشي ويژه مقابله با شيوع کرونا، تعامل با شبکه هاي بهداشت و درمان شهرستان هاي مجاور براي شناسايي موارد مشکوک، محتمل و قطعي، اجراي دقيق دستورالعمل هاي وزارت بهداشت و درمان در خصوص بازگشت به کار شاغلين مبتلا به کرونا، افزايش تعداد اتوبوس هاي سرويس اياب و ذهاب کارکنان براي رعايت فاصله مناسب حين تردد اشاره کرد. نکته قابل يادآوري ديگر اينکه سطح اضطرار در خصوص تعداد مبتلايان قطعي به ويروس کرونا در مناطق عملياتي و ستادي شرکت نفت و گاز اروندان، از اوايل زمان شيوع ويروس تاکنون همواره در حالت سبز (بدون مورد ابتلا طي دو هفته) يا زرد (حداکثر نيم درصد کل جمعيت طي دو هفته) بوده و هيچگاه به سطح نارنجي (بين نيم تا يک درصد کل جمعيت طي دو هفته) نرسيده است.
بايد اشاره کنم، اقدام هاي کنترلي اين شرکت صرفا در زمان حضور کارکنان در محيط کار داراي اثربخشي حداکثري است. بديهي است بروز رفتارهاي پرخطر در خارج از محيط کار از سوي کارکنان، قابل کنترل و بررسي نيست.
برنامه ريزي در بعد نيروي انساني با توجه به پويايي و متغير بودن شرايط و نياز به بهبود خط مشي هاي پرسنلي براي دستيابي به اثربخشي و کارايي سازماني در بلندمدت و تناسب ويژگي هاي شغل و شاغل بر مبناي استراتژي کلي مديريت منابع انساني، نيازمند فرآيند مستمر و سيستمي تجزيه و تحليل نيازهاي نيروي انساني يک سازمان، در حوزه هاي امور اداري، آموزش، برنامه ريزي و روابط کار و مددکاري اجتماعي خواهد بود. از جمله مهمترين اقدام هاي برنامه ريزي شده در اين خصوص مي توان به مطالعه و بررسي جهت استقرار استاندارد ISO 34000 منابع انساني(استاندارد تعالي منابع انساني)، بررسي و احصا مشاغل قابل انجام به صورت دوركاري در چارچوب ظرفيت هاي مقرراتي موجود با توجه به امكان فراهم کردن زيرساخت هاي لازم، پيگيري جهت بهبود فضاي اداري محل استقرار کارکنان در خرمشهر و واحدهاي عملياتي و پيگيري جهت حداکثر نمودن عوامل انگيزشي کارکنان رسمي و پيمانکاري هم از نظر ارتقا ميزان مزاياي دريافتي و هم بهبود شرايط کار اشاره کرد.
در گفت وگوي «مشعل» با رئيس امور اچ اس اي شرکت ملي گاز مطرح شد:
مشعل مديريت اچ اس اي، نقشي بسيار كليدي و مهم در تداوم فعاليت هاي تمامي سازمان ها داشته و دارد. اين مديريت جزو اركان اين صنعت راهبردي کشور به شمار مي رود و با هدف صيانت از سرمايه هاي انساني، جامعه، محيط زيست و پاسداري از دارايي ها و اعتبار شرکت، ماموريت مهم آن در مراحل مختلف کسب وکارش را فراهم مي کند. ايجاد بستر فرهنگي خلاق، چابک و نظام ُمند ايمني، بهداشت، محيط زيست و پدافند غيرعامل در همه فرايندها و فعاليت هاي توليد، توزيع و انتقال گاز به شكل پاك، ايمن، پايدار و بهره ور در جوار فعاليت هاي توسعه اي نياز هر شرکت سرآمد است که اين مهم در شرکت ملي گاز ايران با تکيه بر مديريتي موثر به صورت رقابت پذير در عرصه جهاني متبلور شده است. رسالت اچ اس اي، ارتقاي سطح آگاهي در تمام سطوح سازماني، ايجاد فضاي مشارکت موثر و فرهنگسازي تمام حوزه هاي اچ اس اي به عنوان يک باور و تعهد قلبي در مديران، کارکنان، پيمانکاران و ساير ذي نفعان کليدي شرکت است به طوري که با پيشگيري از حوادث نامطلوب، آثار و پيامدهاي احتمالي آنها، ايجاد محيط هاي کاري ايمن، سالم، پاک و با کمترين مواجهه کارکنان با عوامل زيان آور و همچنين صيانت از زيرساخت هاي حياتي و حساس شرکت، ضمن ارزش آفريني، دستيابي به چشم انداز شركت ملي گاز را تسهيل و تضمين و با بهره گيري از جايگاه سياست گذاري، نظارتي، كنترلي، مشورتي، و پايشگري خود محيطي نظام مند، قابل اطمينان، پويا و تاب آوري را براي انجام ماموريت شرکت مهيا كند. غلامرضا بهمن نيا، رييس امور اچ اس اي شركت ملي گاز ايران در اين مصاحبه با اعلام خبر تدوين استراتژي هاي ستاد اچ اس اي شرکت ملي گاز، گفته است: نقشه استراتژي هاي اچ اس اي اين شرکت، اخيرا تدوين و عملياتي شده است که شامل عناوين استراتژيک مهمي است که ارزش آفريني اين امور را با ايفاي نقش حاکميتي در پايداري و تاب آوري زنجيره ارزش گاز در چهار منظر پايداري زيست محيطي، تاب آوري، پايداري اجتماعي و اقتصادي به تصوير کشيده است. اين استراتژي ها در پيوند با راهبردهاي شرکت هاي تابعه مي تواند يکپارچگي و کنترل هاي راهبردي را در همه فعاليت هاي شرکت به وجود آورد. علاوه بر اين به ذي نفعان كليدي اطمينان خاطر مي دهد که برنامه ها در راستاي اهداف تبيين شده شرکت ملي گاز و براساس اولويت ها اجرا شده و از طريق يك سيستم دقيق قابل ارزيابي و پايش است. ما معتقديم که از اين طريق، اچ اس اي در قلب و روح و انديشه مديران و فرايندهاي جاري سازمان جاي مي گيرد.
در ادامه گفت وگو با غلامرضا بهمن نيا، رئيس امور اچ اس اي شركت ملي گاز ايران را مي خوانيم.
براي ارزيابي آمار حوادث ايمني در شركت هاي نفت و گاز، شاخص هاي عملكردي بين المللي وجود دارند كه از دل اين شاخص ها مي توان وضعيت حوادث را در شركت ها رصد كرده و عملكرد شركت ها در پيشگيري از وقوع حوادث، كنترل، پايش و جلوگيري از توقف توليد را با يكديگر مقايسه كرد. حتي از طريق تحليل فاصله، مي توان به عنوان بهينه كاوي از آن بهره جست. شما وقتي در مورد حادثه و ارزيابي عملکرد شرکت گاز در مديريت هنگام و اثربخش در کنترل تعداد، توالي و شدت آن صحبت مي كنيد در واقع با سه شاخص مهم مواجه هستيد. که با اندازه گيري اين سه شاخص مشتمل بر «نرخ جراحات قابل ثبت»، «توالي جراحات متلف وقت» و «ميزان نرخ حوادث منجر به مرگ» است به راحتي مي توانيد وضعيت موجود را اندازه گيري کنيد. در سال 98 نرخ شركت ملي گاز در «جراحات قابل ثبت» به عدد 41 صدم رسيده كه در سال 91 اين عدد 1.4 بوده است. يعني حوادث شركت در طي 7 سال گذشته 70 درصد كاهش يافته است كه دستاوردي برجسته و ممتاز براي شركت ملي گاز به شمار مي آيد. حتي اگر بخواهيم سال 98 را با سال 97 قياس كنيم نزديك به 28 درصد كاهش داشته ايم كه حايز اهميت است و در قياس با شركت هاي نفت و گاز بزرگ دنيا، جايگاه ويژه و ممتازي به شمار مي آيد. اين عملکرد در خصوص توالي جراحات مختلف وقت 58 درصد و نرخ حوادث منجر به مرگ 81 درصد کاهش نشان مي دهد.
آموزش يكي از ابزارهاي مهم در ترويج فرهنگ اچ اس اي است. آموزش اثربخش مي تواند ضمن ارتقاي آگاهي، نيروهايي توانمند و با دانش براي انجام فعاليت ها مطابق با الزامات و دستورعمل ها و استانداردها پرورش دهد. در حال حاضر دوره هاي آموزشي براساس ارزيابي هاي انجام شده و نيازهاي روز، هدفمند شده است. برگزاري همايش هاي مختلف براي پيمانكاران، نيروهاي رسمي، بازسازي حوادث مهم صنعتي در قالب ساخت انيميشن حوادث و عبرت آموزي از آنها با هدف جلوگيري از تكرار حوادث مشابه، تدوين كتابچه هاي تجزيه و تحليل حوادث براي مشتركان خانگي، برگزاري دوره هاي آموزشي ويژه كاركنان حراست و اعضاي بسيج در شرايط اضطراري كه اين عزيزان جزو همكاران اچ اس اي در شرايط اضطراري محسوب مي شوند. ارزيابي سالانه اچ اس اي و اعزام كاركنان مختلف براي تربيت مربي و آموزش فرماندهي صحنه در خارج از كشور نيز از ديگر برنامه ها هستند. به لحاظ آماري در سال 98 در بخش كاركنان پيمانكاري 921 هزار و 600 نفر و در بخش همكاران رسمي 489 هزار و 600 نفر ساعت دوره آموزشي برگزار شده است. در مجموع مي توان گفت در سال گذشته در بخش هاي مختلف حوزه اچ اس اي در حدود يک ميليون و 411 هزار نفر -ساعت دوره آموزشي برگزار شده است.
در مسير دروني سازي موازين اچ اس اي در ذهن و فكر همكاران از انواع ظرفيت هاي تبليغي و اطلاع رساني نظير رسانه ها، سايت شركت، فضاي مجازي، تدوين كتابچه هاي مختلف با همكاري روابط عمومي بهره گرفته ايم كه منجر به نتايج خوب در ارتقاي نگرش ذينفعان شده است. اخيرا كتاب «قوانين طلايي ايمني در صنعت گاز» را منتشر كرده ايم كه كتابچه اي كوچك اما مفيد است كه مي تواند براي همكاران در همه سطوح مختلف سازمان مورد استفاده قرار گيرد. ترجمه و تاليف و انتشار چند کتاب آموزشي ديگر نيز در دست اقدام است.
همانطور که مي دانيد تامين بيش از 70 درصد سبد انرژي كشور از طريق اين سوخت پاك انجام مي شود و شركت ملي گاز ايران به عنوان يكي از شركت هاي بزرگ گاز دنيا از نظر ميزان توليد و مصرف، وسعت شبكه و ... شناخته مي شود. طبيعي است كه انجام بهره ور فعاليت ها در اين گستره وسيع تنها در سايه رعايت استانداردها، الزامات و استقرار سيستم هاي مديريتي در بخش هاي مختلف محقق مي شود. در امور اچ اس اي پس از تدوين استانداردها و دستورالعمل ها نگاه به پياده سازي، پايش و ارزيابي، كنترل و اجراي نظام مند دقيق و کيفي آن و در گام بعد، حصول اطمينان از كفايت و تناسب آن با فعاليت هاي شركت گاز است. در مرحله بعد نيز راهبرد اين است كه استانداردها و الزامات به شكل موثر و مطمئني جاري و بطور مستمر ارتقا پيدا كنند. به اعتقاد ما اچ اس اي نبايد به حفظ وضع موجود قانع باشد و ركوردهاي كنوني را كافي بداند. روش ها، دستورعمل ها و حتي سيستم هاي مديريتي ماهيتي سيال و مواج دارند و بايد هميشه در حال ارتقا و به روز شدن باشند تا اطمينان حاصل شود كه اين الزامات با نيازهاي روز صنعت گاز منطبق شده اند و هر روز بهتر از ديروز در خدمت تحقق اهداف مديران و ماموريت هاي مهم شركت قرار دارند. رعايت سختگيرانه الزامات از ديدگاه اچ اس اي به معناي انجام پايش ها و مميزي هاي دوره اي مرتب، ارزيابي هاي سالانه در بخش هاي مختلف و با ابزارهاي گوناگون است. با انجام پايش هاي مستمر اطمينان حاصل مي شود كه اين سيستم ها به صورت دقيق، درست و مطلوب در حال جاري سازي است.
شركت ملي گاز ايران با مساعدت و توجه به موقع مديران ارشد و برنامه ريزي همه جانبه، اين موضوع را به خوبي مديريت كرد. در حال حاضر فعاليت هاي تعميرات اساسي پالايشگاه ها كه به لحاظ ماهيت، فعاليتي پرريسك در ايام شيوع به شمار مي آيد با رعايت الزامات مربوطه در حال انجام است. نگاه ويژه معاون وزير و مديرعامل شركت گاز و پيگيري هاي ويژه ايشان سبب موفقيت اين شرکت در كنترل هوشمندانه اين بيماري شده و سيستم مديريتي موثري در كنترل ابتلا به اين بيماري در مجموعه شركت هاي تابعه جاري شده است. با توجه به اهميت انكارناپذير موضوع تداوم توليد كه بايد در عين حفظ سلامتي همكاران محقق شود، از اولين روزهاي مواجهه با اين پديده، با برگزاري كميته هاي شرايط اضطراري سطح سه و كميته هاي سلامت، تلاش شد كه در سطح ارشد سازمان و با حضور مديرعامل شركت و همکاري بهداشت و درمان صنعت نفت موضوعات مرتبط با كرونا را رديابي كنيم. خروجي اين جلسات تدوين دستورعمل هايي كارآمد بود كه براي شركت هاي تابعه لازم الاجرا است و از طريق پياده سازي اين الزام ها، اطمينان لازم از اثربخشي اقدامات در مديريت ويروس كرونا به مديريت ارشد سازمان داده شده است. افزون بر اين، ارسال دستورعمل هاي ابلاغي از سويي مقام عالي وزارت و حصول اطمينان از جاري سازي آنها و اندازه گيري اقدامات انجام شده، كنترل آمارهاي مربوط به شيوع به صورت لحظه به لحظه و روزانه در سطح شركت گاز نيز از ديگر برنامه هاي اچ اس اي براي پايش، کنترل و عبور از دوره همه گيري اين بيماري بوده است.
البته اجراي مميزي هاي به موقع و انجام مانورهاي ويژه در بخش هاي مختلف براي افزايش آمادگي کارکنان براي مقابله با شرايط اضطراري مرتبط با ويروس کرونا باعث شده تا شركت گاز ضمن ارتقاي آمادگي در برابر كرونا و شيوع اين بيماري در شرايط اضطراري احتمالي بتواند واكنش مناسبي نشان دهد.
معتقديم كرونا نبايد تاب آوري شركت را تحت تاثير قرار دهد از اين رو شركت گاز درصدد است با حفظ و ارتقاي توانمندي هاي خود، ارزيابي هاي به موقع ريسک هاي احتمالي و شناسايي آسيب پذيري هاي احتمالي، تاب آوري خود را در تداوم توليد و خدمت رساني حفظ کند. من معتقدم که مديريت ارشد سازمان، با ابلاغ و اجراي دستورعمل ها و پايش هاي مستمر و نيز استفاده از تمام ظرفيت هاي موجود، گام هاي موثري را تاکنون در مديريت شيوع اين ويروس برداشته است .
اگرچه وظيفه سازماني شركت گاز در موضوع مرگ خاموش (مرگ هايي كه به واسطه انتشار گازCO يا حوادث متاثر از نشت گاز در داخل منازل و فضاهاي بسته اتفاق مي افتد) تا درب منزل مشتركان است و از سال 82 بنابر قانون، سازمان نظام مهندسي، مسئوليت بازرسي و كنترل سيستم لوله كشي و تجهيزات نصب شده در منزل كه مي توانند خطرآفرين باشند را بر عهده دارد اما از نظر مسئوليت هاي اجتماعي و مسئوليت پذيري هميشگي شركت گاز در قبال جامعه برنامه هايي موثر براي ايجاد همگرايي بين نهادهاي دخيل در نظر گرفته شده است. امور اچ اس اي طي برگزاري جلساتي با مساعدت و محوريت سازمان هاي مردم نهاد، توليدكنندگان وسايل گازسوز و سازمان هاي هميار مانند وزارت بهداشت، سازمان هلال احمر و وزارت كشور، صدا و سيما، وزارت بهداري بهداشت و آموزش پزشکي، اورژانس کشور، شهرداري ها، آموزش و پرورش و ...در صدد است وضعيت مرگ خاموش را همراه با ساير ارگان هاي مسئول در كل كشور پايش كند و با خرد جمعي و فرهنگ سازي عمومي از سويي و ارتقاي کيفي تجهيزات گرمايشي از سوي ديگر، اقداماتي را انجام دهد كه آمار اين حوادث در سطح كشور كاهش پيدا كند. در ابتداي هرسال كتابچه اي تخصصي تدوين مي شود كه حاوي آمار، علل حوادث و مسائل مرتبط با آن است. از ديدگاه ما مرگ خاموش به آساني قابل كنترل و پيشگيري است. ما در چند سال اخير ميزبان نشست هم انديشي و تصميم گيري در خصوص اين نوع حوادث بوديم كه امسال هم اين جلسه برگزار خواهد شد و اميدواريم با ايجاد و توسعه همكاري جمعي بين تمام نهادهاي دخيل روند كاهشي را در آمارهاي مرگ خاموش شاهد باشيم. خوشبختانه در حال حاضر کليه شرکت هاي تابعه بويژه شرکت هاي گاز استاني، برنامه هاي ترويجي و فرهنگ سازي ويژه اي را براي آموزش عمومي و آگاهي رساني جامعه در حال انجام دارند.
توسعه شبكه گازرساني در كشور و جايگزيني گاز با سوخت هاي فسيلي در پهنه گسترده كشور به معناي حفظ محيط زيست، جلوگيري از هدررفت منابع و افزايش درآمدهاي ملي است که اين روح ارزش آفرين شرکت ملي گاز ايران در پيوند با تفکرصنعت سبز است. اما افزون بر رسالت ذاتي شركت گاز، توجه خاص به حفظ محيط زيست مبتني بر استانداردهاي ملي و جهاني در طي انجام فرايندها و فعاليت هاي جاري شرکت، دغدغه اي عمومي ما است. توجه به جلوگيري و کاهش آلاينده هاي هوا، کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي، مديريت پساب ها و پسماندها، توسعه فضاي سبز و ... از اهداف فعاليت هاي واحد محيط زيست امور اچ اس اي شركت است كه اقدامات خوبي در اين زمينه ها انجام شده است.
اعتقاد دارم که تاکنون با پيگيري هاي به عمل آمده و به منظور به حداقل رساندن انتشار گازهاي فلر و ساير گازهاي سمي در پالايشگاه ها، کنترل کامل نشتي ها به اتمسفر در زنجيره گاز، بهسازي و ارتقاي سيستم هاي تصفيه پساب، کاهش مصرف آب و گاز سوخت و مديريت و بهينه سازي مصرف انرژي اقدامات خوبي در قالب برنامه ها و پروژه هاي مختلف انجام شده يا در حال انجام است که نتايج بسيار با ارزشي را نيز به همراه داشته است اما مطمئنا نيازمند کار بيشتر است. استقرار سيستم مديريت سبز در شركت ملي گاز طبق ماده 190 قانون برنامه پنجم و طبق بند ز ماده 38 قانون برنامه ششم در ساختمان ها و وسايط نقليه با جديت در حال پياده سازي است كه اجراي آن نتايجي همچون كاهش مصرف آب، مديريت بهينه پسماندها و كاهش مصرف انرژي را در پي خواهد داشت. در بخش پالايشگاهي بحث حذف چاله سوزها تدوين شد و با تصويب طرح جامع آلودگي هواي عسلويه كه به دنبال سفر رياست جمهوري تصويب شد و بودجه خوبي براي آن اختصاص يافت چشم انداز روشني براي مجتمع گاز پارس جنوبي ترسيم شده و آلاينده هاي هوا در عسلويه به طور كامل از بين مي رود. از آنجا كه بنابر قانون جلوگيري از آلودگي هوا و هواي پاك، بايد حداقل 10درصد از محيط هاي صنعتي به فضاي سبز اختصاص پيدا كند بنا شد توسعه فضاي سبز در پالايشگاه ها، مجموعه هاي انتقال و توزيع و ديگر تاسيسات گازي، اجرايي شود كه تاكنون بيش از هفت ميليون متر مكعب فضاي سبز ايجاد شده كه اين ميزان، بيش از دو برابر الزام قانوني آن است. همچنين تلاش شده است با اجراي سيستم هاي مديريت ايزو يا مديريت زيست محيطي، اطمينان حاصل شود كه همه شركت هاي تابعه مطابق الزامات زيست محيطي پيش مي روند و تحت كنترل هستند. افزون بر اين، طبق قانون پيگير نصب سيستم هاي پايش آنلاين هستيم و تاكنون بيش از 90 درصد از نقاط خروجي هاي آلاينده هاي هوا و پساب مجهز به سيستم پايش آنلاين شده است.
يكي از مهمترين اقدامات در زمينه پدافند غيرعامل، سطح بندي تاسيسات حياتي و حساس براساس بند سه سياست هاي كلي نظام بوده كه كاري مهم و دقيق است. همچنين پيوست پدافند غيرعامل براي طرح هاي جديد و مهم صنعت گاز تدوين شده است. علاوه بر اين، در زمينه شناسايي تهديدات و كاهش آسيب پذيري در زيرساخت هاي صنعت گاز به ويژه تاسيسات حساس در حوزه هاي پالايش و انتقال گاز اقدام شده كه هر ساله مورد بازنگري قرار مي گيرد. در زمينه فرهنگ سازي و آموزش كاركنان در حوزه پدافند فعاليت هاي خوبي داشته ايم به طوري كه تاكنون 50 هزار نفر -ساعت در همين زمينه كار آموزشي انجام گرفته است. انجام مانورهاي مختلف در بخش هاي مختلف شركت گاز براساس سناريوهاي مختلف براساس توانايي نيروي انساني و پايداري توليد انجام شده نيز از ديگر برنامه ها بوده است. افزايش امنيت شبكه هاي IT و مخابرات نيز در همكاري با مجموعه هاي مرتبط دنبال شده كه اين اقدامات كمك مي كنند آمادگي خود در برابر تهديدات سايبري را انجام دهيم و از طرفي سرعت بازيابي را بيشتر کنيم. همچنين ارزيابي مديريت بهداشت و شاخص هاي عملكردي در سازمان جاري سازي شده كه يكي از مهمترين فعاليت هاي شركت گاز در جمع آوري اطلاعات عملكرد شركت هاي تابعه براساس جديدترين متدها در زمينه بهداشت است وشرکت را به جايگاه رفيعي در دنيا خواهد رساند.
شركت ملي گاز ايران براي اولين بار در وزارت نفت اقدام به بروز رساني و ارتقاي سيستم مديريت اچ اس اي خود مبتني بر آخرين ويرايش استانداردهاي جهاني در حوزه نفت و گاز کرده است. اين مهم با ترجمه و تدوين راهنمايي جديد با عنوان OMS Rep. 510 که از سوي مجمع بين المللي توليدکنندگان نفت و گاز IOGP انتشار يافته، صورت مي گيرد كه جايگزين سيستم هاي قبلي خواهد شد. اميدواريم اين سيستم ارتقا يافته نتايج بسيار خوبي را براي شركت به ارمغان آورد.
معمولا در بسياري از شرک ها با تکيه بر اندازه گيري شاخص هاي عملکردي (Proactive/Active) به طور غير مستقيم از وضعيت نفوذ و حاکميت فرهنگ اچ اس اي در سطوح مختلف سازماني استفاده مي شود که البته با در نظر گرفتن اين شاخص ها، شرکت گاز جايگاه بسيار خوبي را داراست. اما امروزه با تكيه بر روش هاي پيشرفته، مي توان ميزان نفوذ فرهنگ اچ اس اي در داخل سازمان را به لحاظ كمي سنجيد و اندازه گيري كرد. در شركت ملي گاز نيز امكاناتي مهيا شده است تا درصد رسوخ فرهنگ اچ اس اي را ارزيابي، اندازه گيري و گزارش كنيم. با تكيه بر اين روش ها مي توان پي برد شركتي كه داراي سيستم مديريت بهداشت ايمني و محيط زيست است در عمل چقدر اين موضوع را جدي تلقي كرده، اصول آن را پياده سازي کرده و به يک فرهنگ عمومي در همه فرايندها و فعاليت هاي خود تبديل کرده است. در واقع به راحتي مي توان تعهد قلبي و اراده جدي مجموعه زنجيره ارزش گاز را در انطباق با موازين و الزامات آن سنجيد. در آخرين اندازه گيري ها خوشبختانه شركت ملي گاز در مرحله حسابگرانه Calculative قرار دارد كه جايگاهي هم رديف شركت هاي معروف دنيا نظير بريتيش پتروليوم است. جايگاه فرهنگ ايمني شامل 5 سطح است كه شركت گاز در سطح سوم آن قرار دارد و در دنيا نيز از طريق اين روش ها از نفوذ فرهنگ اچ اس اي در سازمان اطمينان حاصل ميكنند. ارزيابي هاي انجام شده در سال هاي گذشته حاكي از وضعيتي مطلوب بوده كه اميدواريم در محك هاي جديد شاهد شکوفايي باور، نگرش و منش سرمايه هاي انساني شرکت در بطن فرهنگ اچ اس اي شركت باشيم.
با تصويب هيات مديره شرکت ملي گاز ايران و در راستاي ارتقاي سيستم ارزيابي عملکرد قبلي شرکت هاي تابعه، مدل جديد ارزيابي اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران با كمك دانشگاه تهران در حال نهايي شدن است كه براساس آن در سال 99 عملکرد شركت گاز با استفاده از يك مدل يكپارچه، به روز و مدرن در تمام معيارهاي توانمندساز و نتايج اندازه گيري خواهد شد که به نظرم گامي مهم در مسير تعيين سطوح عملكردي شركت هاي تابعه براي رسيدن به سرآمدي و تعالي در شركت گاز خواهد بود.
تشريح پنج طرح هلدينگ خليج فارس در حوزه مسووليت اجتماعي در گفت و گو با «مشعل»
مشعل -سال گذشته بود که وزير نفت همزمان با برگزاري چهارمين همايش مسووليت اجتماعي صنعت نفت «سياست ها و نظام نامه نحوه ايفاي مسووليت هاي اجتماعي در صنعت نفت» را ابلاغ کرد. به اين ترتيب براي بسياري از اقدام ها و برنامه هاي اجرايي که سال ها در زيرمجموعه هاي صنعت نفت به شکل مجزا اجرا مي شدند، يک برنامه واحد و نقشه راه تدوين شد. هلدينگ خليج فارس و شرکت هاي زيرمجموعه آن که به شکل مجزا و مشترک در اين سال ها کمک ها و همراهي زيادي با همسايگان و همجواران خود داشته اند، اما حالا طرح هايي را در راستاي انجام مسووليت اجتماعي علاوه بر وظايفي قبلي پيش بيني کرده اند که در پنج محور و به نوبت در دستور کار قرار مي گيرد.
جواد گلي، مشاور مسووليت هاي اجتماعي هلدينگ خليج فارس در گفت و گو با خبرنگار «مشعل» توضيحات بيشتري درباره اين برنامه بلندمدت پتروشيمي ها در ماهشهر و بندر امام داد و گفت: اين برنامه حمايتي پتروشيمي هاي زيرمجموعه هلدينگ خليج فارس براي مردم شهرستان هاي ماهشهر و بندر امام است که در حوزه تعهدات مسووليت اجتماعي و به دنبال بهبود شرايط فراهنگي، اجتماعي و بهداشتي و ارتقاي زندگي ساکنين و مجاورين پتروشيمي ها اجرايي مي شود.
او با تاکيد بر اينکه خرسندسازي مردم از حضور صنايع و همراهي بيشتر با مردم در شرايط سخت نگاه اصلي در اين طرح ها بوده است، افزود: اين طرح هاي علاوه بر تعهدات پتروشيمي ها در شوراي راهبردي پتروشيمي و منطقه ماهشهر و بندر امام است و بيشتر در حوزه همکاري با ادارات شهرستان و تکميل پروژه هاي شهري است تا در واقع تکميل کننده کمک هاي قبلي شود.
او افزود: پتروشيمي ها هر سال مبلغ قابل توجهي را براي همراهي با ادارات دولتي و تامين نيازهاي مردم هزينه مي کنند که مورد استقبال و رضايت بوده و هست، اما اين پنج برنامه به شکل جداگانه از سوي هلدينگ خليج فارس و در جهت اجراي مسووليت اجتماعي اجرايي مي شود. براي اجراي اين برنامه کميته مسووليت اجتماعي در هلدينگ خليج فارس ايجاد شده تا به شکل هدفمند ين طرح ها را پيگيري و اجرا کنيم و همه مراحل مورد نظارت قرار دارند.
مديرکل روابط عمومي هلدينگ خليج فارس که مسووليت پيگيري اين پروژه ها در کميته مسووليت اجتماعي را به عهده دارد، در توضيح طرح توانمندسازي دانش آموزان اظهار کرد: اين طرح به منظور بهبود شرايط آموزشي پيش بيني شده که شامل کلاس هاي فوق العاده، کلاس هاي تقويتي و کنکور و بورسيه مي شود که براي رشته هاي مرتبط با صنعت نفت و پتروشيمي و رشته هاي غيرمرتبط پيش بيني شده است که 3 هزار دانش آموز را تحت پوشش قرار مي دهد.
او با اعلام اينکه در اين طرح موسسه علمي آينده سازان، اتحاديه انجمن هاي اسلامي دانش آموزان خوزستان و شرکت ره آوران فنون پتروشيمي که مسووليت ستاد اجرايي و مديريت پروژه را به عهده دارد، با اعتبار 5 ميليارد تومان فعال هستند، افزود: اولويت در اين طرح ها، دانش آموزان بومي هستند تا در صورت تمايل در رشته هاي مورد نياز پتروشيمي آموزش داده شوند، اما الزامي وجود ندارد و دانش آموزان مي توانند در هر رشته تحصيلي مشغول تحصيل باشند.
گلي با اشاره به اينکه اعتبار اين طرح توسط سه شرکت پتروشيمي بندر امام خميني، اروند و شهيد تندگويان تامين مي شود، افزود: اين طرح در سه بخش کلاس هاي کنکور، کلاس هاي تقويتي و بورسيه تحصيلي دانش آموزان مستعد و کم بضاعت شهرستان ماهشهر، به ويژه حاشيه شهر از جمله شهرک هاي طالقاني و شهيد رجايي پيش بيني شده است و با وجود برنامه ريزي صورت گرفته، اجراي کلاس هاي کنکور براي هزار دانش آموز و برگزاري کلاس هاي تقويتي براي 1600 دانش آموز به دليل شيوع گسترده بيماري کرونا در استان خوزستان براي سال تحصيلي 1399-1400 اجرايي خواهد شد. همچنين بر اساس پنج شاخص وضعيت مدرسه، مقطع تحصيلي، رشته تحصيلي، موقعيت جغرافيايي و جنسيت، 400 دانش آموز مستعد و کم بضاعت شناسايي و براي بورسيه انتخاب مي شوند.
او افزود: بر اين اساس دانش آموزان منتخب از شش خدمت بورسيه تحصيلي شامل تحصيل در مدارس شاخص يا استمرار در مدارس مبدا، تامين هزينه اياب و ذهاب دانش آموزان، تامين لباس فرم دانش آموزان در مدارس محل تحصيل، تامين امکانات نوشت افزاري، تغذيه و پشتيبان تحصيلي و خدمات مشاوره تحصيلي در طول دوران تحصيل خود بهره مند مي شوند.
مشاور مسووليت هاي اجتماعي هلدينگ خليج فارس با اعلام اينکه تاکنون با مشارکت مديران مدارس شهرستان و با اخذ نظر خانواده ها، دانش آموزان تحت پوشش شناسايي و انتخاب شده اند که پس از آن نسبت به معرفي دانش آموزان به مدارس شاخص يا استمرار حضور در مدارس مبدا و ارائه خدمات آموزشي و حمايتي در طول سال تحصيلي مبادرت خواهد شد.
گلي درباره طرح ديگر هلدينگ خليج فارس و زيرمجموعه ها در حوزه مسووليت اجتماعي به طرحي براي کنترل طلاق و کاهش بحران هاي خانوادگي اشاره کرد و گفت: متاسفانه آمار طلاق و طلاق عاطفي و بحران هاي خانوادگي که به دلايل مختلفي وجود دارند، در کل کشور و شهرستان هاي ماهشهر و بندر امام رقم قابل توجهي است. در عين حال شرايط معيشتي و شغلي در خانواده ها و آسيب هاي اجتماعي باعث شده روند تربيت کودکان و ارتباط با والدين کم و نگران کننده شود و مشکلات اقتصادي و گسست خانوادگي را شاهد باشيم.
او با بيان اينکه برنامه مشاوره اجتماعي و خانوادگي، کلاس ها و کارگاه هاي آموزشي براي خانواده ها و آموزش هاي قبل، حين و بعد از ازدواج را در دستور کار قرار داده ايم تا درباره مباني انتخاب همسر، آموزش هاي دوران عقد، شروع زندگي و تربيت فرزند را با کمک مراکز مشاوره با مردم و خانواده ها صحبت کنيم. اين پروژه هم با کمک چند مرکز مشاوره رسمي و معتبر و کانون هاي فرهنگي و هنري در اين شهرستان ها انجام مي شود.
مديرکل روابط عمومي هلدينگ خليج فارس با اشاره به شرايط کرونا و اهميت رعايت فاصله گذاري اجتماعي تصريح کرد: اين دوره هاي آموزشي و کارگاه ها به دو شکل حضوري و آنلاين برگزار مي شوند، اما همه پروتکل هاي بهداشتي رعايت مي شوند و در همه مراحل ادارات بهزيستي و فرهنگ و ارشاد اسلامي استان با ما همکاري دارند.
وي در توضيح برنامه ديگر هلدينگ خليج فارس در حوزه مسووليت اجتماعي گفت: توانمندسازي کارگاه هاي کوچک به منظور تامين نيازهاي صنعت پتروشيمي يکي از برنامه هاي مهم است که در حال زمينه سازي براي اجراي آن هستيم، اما هنوز اجرايي نشده است. براي اجراي اين طرح با اداره صنايع استان خوزستان، کميته امداد و سازمان زندان ها همکاري مي کنيم تا در مسير کارآفريني و حمايت از کارگاه هاي کوچک اين طرح را پيش ببريم. اين کارگاه هاي کوچک مي توانند نيازهاي عمومي شرکت هاي تامين کننده پتروشيمي ها را تامين کنند و پتروشيمي ها و هلدينگ با ضمانت خريد محصول از آنها حمايت کنند و در عوض اين کارگاه ها هم از زندانيان جرايم غيرعمد و خانواده کميته امداد استفاده کنند.
گلي در ادامه افزود: پتروشيمي ها به طور روزانه به محصولاتي نظير پالت، لباس کار، کپسول آتش نشاني، کيسه هاي بسته بندي، موارد خوراکي و... نياز دارند که عدد سالانه آن قابل توجه است و شرکت ها مي توانند با پيش خريد اين محصولات به اين کارگاه هاي کوچک کمک کنند. به اين ترتيب به اشتغال در اين استان کمک مناسبي خواهد شد و زمينه توسعه پايدار فراهم مي شود.
مشاور مسووليت هاي اجتماعي هلدينگ خليج فارس در توضيح دو اقدام ديگر اين مجموعه در حوزه مسووليت اجتماعي تصريح کرد: تصميم گرفته شد خانواده هايي که داراي يک فرزند معلول يا بيشتر هستند، مورد حمايت درماني و پزشکي و حمايتي قرار بگيرند. اين کمک ها علاوه بر تامين نيازهاي درماني و پزشکي، شامل تجهيزات آموزشي و حمل و نقل هم مي شود. در اين مسير با بنياد بيماري هاي خاص و اداره بهداشت و درمان شهرستان ماهشهر در ارتباط هستيم تا به زودي اين حوزه مسووليتي هم اجرايي شود.
اقدام پنجم هلدينگ هم در حوزه ورزش است و به شکلي جداگانه از ساير مجموعه هاي اجرايي تجهيزات و امکانات ورزشي در مدارس، مراکز ورزشي و پارک هاي اين دو شهرستان را تکميل يا به روز رساني مي کنيم تا ورزش همگاني تقويت شود و با اولويت دانش آموزان و جوانان اين طرح را پيش مي بريم.
گلي با اعلام اينکه اعتبار اين طرح ها با مجوز از هيات مديره هلدينگ خليج فارس و از محل بودجه مسووليت اجتماعي است که در مجمع عمومي سالانه هزينه هاي آن به تصويب رسيده است، افزود: هزينه و برنامه هاي هرکدام از پتروشيمي ها در اين طرح ها برابر نيست و متناسب با شرايط و درخواست ها براي اين پروژه ها هماهنگي صورت مي گيرد. مساله مهم در برنامه اين مسووليت، اين است که اقدامات هرکدام از پتروشيمي ها به شکل همسو اجرايي مي شود و به جاي کارهاي پراکنده و کم اثر و صرفاً پرداخت پول، برنامه هاي بلند مدت و اثرگذار را اجرايي مي کنيم.
مشاور مسووليت هاي اجتماعي هلدينگ خليج فارس در پايان تاکيد کرد: ويژگي و تفاوت اين برنامه هاي حمايتي هلدينگ خليج فارس اين است که بر اساس يک تصميم مديريتي و جمعي و به دور از شتابزدگي اجرايي مي شوند و از قبل براي اجراي تمام مراحل مورد مطالعه همه جانبه قرار گرفته اند و همه مراحل در کميته نظارت اين پروژه ها مورد ارزيابي قرار مي گيرد.
شرحي بر توليد ماسک درشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران
سعيد محمد بيگي نزديک به 6 ماه مي شود که ويروسي منحوس، بي رحم و آدمکش به نام کوويد19يا کرونا مردم کشورهاي مختلف دنيا ازجمله ايران رابه طورجدي با خود درگيرکرده است و روزي نيست که جان بسياري از انسان ها را دراين کره خاکي نگيرد. باشيوع وگسترش اين ويروس موذي وخطرناک، موجي فراگيرنيزبراي مقابله با آن برپا و ازآنجا آنتي ويروسي براي آن يافت نشده بود؛ به توصيه سازمان بهداشت جهاني، ابتدايي ترين و ساده ترين راه افزايش ايمني انسان ها درتقابل با کرونا، استفاده ازماسک، شستن مکرردست ها و رعايت فاصله اجتماعي اعلام شد. مصون ماندن دربرابراين ويروس خطرناک نيازمند ملزوماتي هم بود؛ ملزماتي ساده امامهم مانند ماسک وازآنجا که تحريم هاي ظالمانه همانند ديگربخش هادراين بخش نيزسايه انداخته بود، براي رفع اين کاستي، پويش هاي متعددي به صورت خودجوش ازسوي مردم وسازمان ها شکل گرفت، پويش هاي ازجنس همدلي مومنانه براي ياري رساندن به هموطنان. بسيج شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران منطقه تهران، يکي از همين سازمان هاي خودجوش است که باراه اندازي يک کارگاه توليد ماسک، تلاشي را براي نجات انسان ها و مقابله با کرونا آغازکرده است، تلاشي که هم اکنون نيز ادامه دارد وسعيد برخورداري، معاون بازرگاني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران وفرمانده گردان بيت المقدس شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران درگفت وگو با مشعل از آن سخن گفت.
همزمان باشيوع ويروس کرونا درکشورازاسفندماه پارسال، موضوع تهيه اقلام بهداشتي مانندمواد ضد عفوني کننده و ماسک، ازجمله چالش هايي بود که شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران وگردان بيت المقدس براي غلبه برآن، حرکت خودجوشي را آغاز کردند. حتما به ياد داريد که به شيوع آني کرونادراسفندماه پارسال وفروردين ماه امسال، شرايط سختي ازجهت مواد بهداشتي ضدعفوني کننده وماسک درکشورايجادشد ودرهمان زمان ها براي رفع اين نياز مبرم، به خريد اقلام ياد شده اقدام شد تا اين روزهاي سخت بگذرد. درآن روزها به ناچار وفقط بااين هدف که بتوان دايره مصونيت افراد را وسيع ترکرد، محيط هاي کاري، منازل کارکنان و ... با مواد بهداشتي، ضد عفوني شد؛ همچنين ماسک هايي تهيه شد که هم ازکيفيت چنداني برخوردارنبودند وهم قيمت بالايي داشتند اما چاره اي هم نبود. سلامت افراد واهميت اين موضوع، کار راتا آنجاپيش برد که بعد از تعطيلات فروردين، ايده توليد ماسک، دست کم براي پاسخ گويي به نياز بزرگترين منطقه عملياتي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران يعني منطقه تهران دراين زمينه(ماسک) شکل گرفت وبراي ارزيابي انجام چنين کاري، باهدايت دکترفلاح، فرمانده بسيج وزارت نفت، بازديدهاي ميداني ازکارگاه هاي توليد ماسک دردستورکار قرارگرفت.
فعاليت کارگاه توليد ماسک پس ازتعطيلات نوروز، درشرايطي که همه شهربه دليل کرونا، حالتي تعطيل را به خود گرفته بود، باحرکتي جهادي و حمايت مسئولان، با تهيه برخي مقدمات مانندچرخ صنعتي، پارچه ويژه توليد ماسک، کش ومواد ضد عفوني کننده و...در مدت زماني کمتر ازدو هفته با راهبري فرماندهي گردان بيت المقدس شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، دربخشي ازنمازخانه شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران در31 فروردين امسال آغاز شد.
اين کارگاه باسرمايه اي حدود 73ميليون تومان براي خريد پنج چرخ خياطي، دوچرخ زيگزاگ، اتو، قيچي وملزوماتي از اين دست، فعاليت خودرا با 16نفر درسه شيفت کاري شروع کرد امابا کاربردي شدن شيوه نامه هاي بهداشتي ابلاغي از سوي ستاد مبارزه با کرونا، به روزشدن فرايند توليد ماسک درکارگاه، همچنين فعاليت جهادي ديگرارگان ها براي توليد ماسک باهدف رفع اين نقيصه، فعاليت کارگاه توليد ماسک منطقه تهران نيز به يک نوبت وتعداد نفرات آن به هفت نفرکاهش يافت که البته به معناي کاهش ظرفيت توليد ماسک نيست. نفراتي که درکارگاه به توليد ماسک مشغول هستند، هيچ حقوقي بابت کار در کارگاه دريافت نمي کنند واين فعاليت صرفابا نگاهي اعتقادي وخارج از ساعات کارسازماني، انجام مي شود. اين همکاران بي هيچ چشمداشتي درشرايطي که شايد وجود يک اسپيلت براي خنک کردن فضاي محيط کارگاه به ويژه درگرماي تابستان به عنوان يک ضرورت مطرح باشد، فعاليت کرده اند وقدرداني ازآنها تنها دراهداي يک لوح تقديرخلاصه شده است. نکته مهم ديگرهم اين است که کارگاه توليدي ماسک درمنطقه تهران بدون هيچ بودجه شرکتي وتنها با کمک هاي خودجوش کارکنان آن وبا محوريت گردان بيت المقدس شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران راه اندازي شده است.
اولويت نخست درکارگاه توليد ماسک، سلامت همکاراني است که دراين محيط به تلاش براي کمک به همکاران خود مشغول هستند بنابراين استريل کردن محيط و افراد درآن نکته مهمي به شمارمي آيد که به آن توجه خاص مي شود.
نيروهاي اين کارگاه، ازچه طريقي تامين شدوچه ميزان توليد ماسک را در دستور کار قرار داد؟
نيروهاي فعال دراين کارگاه راهمکاران عملياتي که عضو بسيج نيزهستند تشکيل مي دهند و آنها باالهام گرفتن ازسخنان مقام معظم رهبري در خصوص جهش توليد، باچنين روحيه اي وارد کارزار مبارزه با کرونا شده اند.اين همکاران عملياتي که تجربه نشستن پشت چرخ را نداشته اند، با آموزشي کوتاه اما موثربه وسيله استادکاران اين حرفه، خود به يک استاد کار بدل شده اندوبا انتقال آموخته هاي خود به ديگرهمکاران، موجب شده اند توليد ماسک به نحوي مطلوب انجام شود.کارگاه توليد خود رابا 500 عدد ماسک در روزشروع کرد و اين عدد بسته به شرايط تا 2500 عدد وحتي سه هزارعدد افزايش يافته است.
اين ماسک ها منحصربه منطقه تهران نمي شود و به ديگرمناطق مانند کردستان، کرمان، گلستان، ايلام، يزد، همچنين شرکت هاي برند (جايگاه هاي عرضه سوخت صاحب نشان) سنديکاي جايگاه داران، شرکت هاي حمل و نقل مواد سوختي عرضه مي شد.
پارچه هاي «اسپان باند» و «ملت بلون» مواداوليه توليد ماسک هاي با کيفيت هستند و در کشورنيزمعدود شرکت هاي نساجي اين پارچه هارا توليد مي کنند؛ به همين دليل در مقطعي که کرونا بتازگي شيوع يافته بود، تامين آنها هم به سختي انجام مي گرفت.اما از آنجا که فعاليتي در جهت توليد ماسک آغازشده بود، با هماهنگي معاونت بازرگاني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تبريز و ايجاد حلقه ارتباط باکارخانه نساجي جلفا (واقع درمنطقه ويژه اقتصادي ارس) مقررشد منطقه تهران براي توليد ماسک ياري ازسوي اين کارخانه ياري شود.کش نيزبه عنوان يکي ديگر ازملزومات توليد ماسک باوجود نوسان هاي قيمتي تامين شد، همينطوربسته بندي، ضدعفوني وايزوله کردن، موارد ديگري هستند که از اهميت بالايي برخوردارند وهمه اينها به تلاش جهاد گونه همکارانم دراين مجموعه بدون هيچ چشمداشت مالي، انجام شد هم اکنون نيزانجام مي شود.درچند ماهي که ازفعاليت کارگاه توليد ماسک منطقه تهران مي گذرد، همکاران من با نگاهي برگرفته از اعتقاد و روحيه ايثارگري، خارج از مسئوليت هاي سازماني خود، به بسته بندي 300 هزارماسک براي ستاد شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران درهمين کارگاه اقدام کرده اند.
اين فرآيند به دوشيوه صورت مي گيرد يکي براساس نيازمنطقه تهران که ستاد ونواحي آن، سوختگيري مهرآباد، شرکت هاي حمل و نقل پخش فراورده هاي نفتي ايران برگزارشد، با توجه به احتمال رويارويي باپيک ديگري ازشيوع کرونا، ايجادکارگاه هاي توليد ماسک درمناطق اصفهان، فارس، خراسان رضوي وهرمزگان نيز در دستور قرارگرفت و بر راه اندازي آنها تا 15شهريورماه امسال تاکيد شد.
براين اساس، روي برنامه ريزي، توسعه وانتقال تجربيات، متمرکزشده ايم تا افتتاح همزمان اين کارگاه ها نيز در زمان مقرر انجام شود.
اين ماسک ها هم اکنون دربسته بندي ايزوله سه تايي، با نرخ 1200 عرضه به همکاران عرضه مي شود اما با توجه به نوسان قيمتي مواد اوليه آن ازجمله پارچه، اين نرخ ممکن است به 1400 تومان افزايش يابد. وجهي دريافتي در ازاي توليد وعرضه ماسک نيزدرقالب کمک هاي مومنانه براي خريد مواد اوليه توليد ماسک هزينه و نفع حاصل ازآن براي ساخت واحدهاي مسکوني درمناطق محروم استفاده مي شود؛ بنابراين، ريالي از فرآيند توليد و توزيع ماسک، صرف هزينه هاي داخلي شرکت نمي شود. اين نکته را هم بگويم که درحوزه کمک مومنانه دراوج شيوع ويروس کرونا، شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران، افزون توزيع بر بسته هاي غذايي، تعداد قابل توجهي ماسک نيزبه صورت رايگان در مناطق محروم اطراف تهران توزيع کرد.
ماسک هاي توليدي درکارگاه، به منظور توزيع به واحد خدمات اجتماعي يا عمليات کالاي پخش ارسال مي شود و ازآنجا که اين توليد حسب نياز انجام مي شود، بعيد به نظر مي رسد چنين اتفاقي درفرآيند توزيع صورت گيرد.
همانطور که اشاره کرديد، احتمال شيوع گسترده کوويد 19درنيمه دوم سال، موضوع مهم است براي مقابله باشرايطي که با آن رو به خواهيم شد بايد تمهيداتي در نظرگرفته شود.ازجمله اين تمهيدات، افزايش تعداد کارگاه هاي توليد ماسک درمناطقي است که پيش تر به آنها اشاره شد. بنابرتاکيد مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، مقرر شده است تا کارگاه هايي مشابه کارگاه توليد ماسک در شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران دربرخي ديگر از مناطق سي و هفت گانه اين شرکت ازجمله اصفهان، فارس، خراسان رضوي وهرمزگان در نيمه نخست شهريورماه امسال، راه اندازي شوند؛ درواقع، برنامه ريزي بر اين اصل است که هرمنطقه با راه اندازي کارگاه توليد ماسک بتواند چند منطقه همجوارخود را پوشش دهد واميدوارم با تحقق اين موضوع، گامي روبه جلوي ديگري درشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران برداشته شود.
«گان» کالايي در حوزه پزشکي به شمار مي رود ومتولي خود را هم دارد، بنابراين، اگرچه ايده خوبي است اما با وجود بخش هايي همچون ستاد اجرايي فرمان امام(ره) ونيروهاي مسلح(سپاه، ارتش، بسيج) نيازي براي ورود به اين زمينه احساس نشده است.
اميدوارم روزي فرا رسد که تمام نيازهاي صنعت نفت وکشوربرپايه همين همدلي ها که درمقاطع زماني مختلف شاهد آن بوده ايم وبا تکيه بر نيروهاي توانمند داخلي، باکمترين وابستگي به منابع خارجي تامين شود وافتخاري بر افتخارات ايران وايراني بيفزايد.
تحليلي بر نفت شيل آمريکا در بازار جهاني نفت
صنعت نفت شيل ايالات متحده آمريکا تاکنون سالي دشوار و بي رحم را پشت سر گذاشته است، در عين حالي که ادامه حيات اين صنعت با ترديد و نااميدي بسياري روبه رو بوده و عناوين خبري بي شماري درباره پايان دوران اوج و حتي مرگ اين صنعت در طول يک سال گذشته بيان شده است، شيوع ويروس همه گيري جهاني کوويد-19 (کرونا) هم ضربه اي کاري بر پيکر بي جان اين صنعت وارد کرد به گونه اي که بسياري شرايط ناگوار ناشي از شيوع ويروس کرونا را عامل پايان يافتن عمر نفت شيل آمريکا بر مي شمارند.
باور نزديک شدن صنعت نفت شيل آمريکا به خط پايان، در پي کاهش شديد تقاضا براي نفت خام که به دنبال وقوع رخدادهايي همچون اختلاف نظر بين عربستان سعودي و روسيه در نشست مشترک کشورهاي عضو و غيرعضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به اوپک پلاس بر سر رقم کاهش توليد با هدف جلوگيري از افت قيمت و مازاد عرضه نفت در بازارهاي جهاني و پس از آن شکست مذاکرات و سرانجام شعله ور شدن جنگ قيمتي بين دو توليدکننده بزرگ جهان و رسيدن قيمت شاخص نفت خام دبليو تي آي آمريکا به منفي 40 دلار براي هر بشکه در 20 آوريل سال 2020 ميلادي، تقويت شد.
آثار اين وقايع براي صنعت شيل ايالات متحده آمريکا بسيار مخرب و ويرانگر بوده است، زيرا شرکت هاي آمريکايي فعال در زمينه توليد نفت شيل در حوضه هاي پرمين و شهرهاي نفت خيز ايالت تگزاس به دليل رويارويي با بحران هاي ناگهاني اقتصادي به صورت دومينووار از گردونه فعاليت خارج مي شوند.
دردسرهاي مربوط به صنعت توليد نفت شيل آمريکا مضاعف شده است زيرا بازيگران کليدي و شرکت هاي بزرگي مانند هاليبرتون آمريکا و ديگر شرکت هاي ارائه دهنده خدمات نفتي در حال خروج از حوضه پرمين و زمين بازي نفت شيل هستند و اين صنعت را به حال خود رها کرده اند.
با اين حال، همه فصل هاي اين سريال غم انگيز، اندوهگين و عذاب آور نيست، هفته گذشته در ميان همه اخبار و عناوين مربوط به نابودي نفت شيل، نشريه « ورد پالتيکس ريوي يو» گزارشي با ديدگاهي خوشبينانه و عنوان «چرا ممکن است گاز شيل ايالات متحده آمريکا در جريان شيوع ويروس کرونا قوي تر از گذشته ظاهر شود» منتشر کرد.
گزارش يادشده بدون پرداختن به اين مسائل، به مواردي از جمله «صنعت تحت محاصره»، «بازده ناکافي» و «سرمايه گذاران نااميد» و کاهش توليد شيل و گازهاي همراه اشاره داشت.
اما در حالي که به نظر مي رسد همه اين چالش ها، بحران وجودي توليدکننگان و صادرکنندگان گاز طبيعي را مضاعف مي کند، طبق گزارش «ورد پالتيکس ريوي يو» به نظر مي رسد شرايط دشوار کنوني کوتاه مدت باشد.
برآورد مي شود در ميان مدت و بلندمدت، تقاضاي جهاني براي گاز طبيعي با افزايش روبه رو شود، از اين رو با توجه به افزايش تقاضا، قيمت گاز به ويژه در بازارهايي که عرضه کافي براي داخل ندارند، افزايش مي يابد.
در اين گزارش بارها به قيمت هاي «هنري هاب» شاخص اصلي قيمت گذاري گاز طبيعي در ايالات متحده آمريکا اشاره شده است، به طوري که اين قيمت ها اکنون نسبت پايين ترين سطح در اوايل سال جاري ميلادي افزايش يافته است. پس از رسيدن قيمت ها به حدود يک دلار و50 سنت به ازاي هر يک ميليون بي تي يو در ماه ژوئن، قيمت هاي «هنري هاب» هم اکنون به حدود دو دلار و 30 سنت به ازاي هر يک ميليون بي تو يو رسيده که به طور تقريبي مشابه قيمت هاي ماه اوت سال 2019 ميلادي است.
اين روند آغاز بسيار خوبي است، اما براي ايجاد تغييرات قابل توجه در تأسيسات بزرگ شيل ايالات متحده آمريکا کافي نيست، اين تأسيسات براي بهبود و رهايي از شرايط راکدي که در سال جاري ميلادي با آن روبه رو شده اند، به قيمت هاي بسيار بالاتري نياز دارند.
خبر خوب اين است که پيش بيني مي شود قيمت هاي «هنري هاب» با افزايش بيشتري همراه باشد، اين در حالي است که احتمال مي رود قيمت ها در بازارهاي خارج از آمريکا مانند بازارهاي آسيا و اروپا با رشد سريعتري همراه شود و اختلاف قيمتي مطلوب تري بين قيمت هاي گاز طبيعي در ايالات متحده و ديگر قيمت هاي خارج از اين منطقه فراهم کند و در عين حال اجازه دهد توليدکنندگان و صادرکنندگان گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) در ايالات متحده آمريکا از شرايط پيش آمده سود ببرند.در ضمن مصرف کنندگان و کسب وکارهاي آمريکايي از قيمت هاي پايين تر نسبت به بازارهاي خارجي، همچنان بهره مند مي شوند.در کوتاه مدت، صنعت شيل آمريکا با بدترين شرايط فاصله بسياري دارد. حتي با وجود موج گسترده اي از ورشکستگي ها که هم اکنون شاهد هستيم، تعداد شرکت هاي فعال در اين صنعت همچنان بسيار زياد است. افزون بر اين، الگوي کسب وکار بيشتر اين شرکت ها بي شک ناپايدار است. «برآورد آن اجتناب ناپذير بود؛ مقدار آن تنها به دليل ويروس همه گيري جهاني کرونا بيشتر نشده است». اما بر اساس گزارش «ورلد پولتيکس ريوي يو»، شرايط خوبي است. با توجه به اين شرايط، تنها قوي ترين، خوش فکرترين و مقاوم ترين شرکت ها دوام مي آورند. اويل پرايس در پيش بيني هاي مشابه خود در ماه مارس درباره شرايط بسيار بهتر نفت شيل پس از پايان کرونا نيز اعلام کرد که اين پيش بيني لزوماً يک باور دور از ذهن نيست. البته ادغام هاي گسترده اي که احتمالاً در ماه هاي آينده شاهد آن خواهيم بود، شمشير دو لبه اي است که مي تواند سبب حرکت روبه جلو اين بازار نامتعادل شود.
اما براي آن دسته از شرکت هايي که مي توانند با چنين قيمت پاييني دوام بياورند، سرانجام نور اميدي ديده مي شود. بر اساس اين گزارش، پيش بيني مي شود تقاضاي بنزين در دو دهه آينده بيشتر در بازارهاي نوظهور افزايش يابد. هر چند اين پيش بيني در سپتامبر 2019 منتشر شده که ممکن است همه تغييرات 6 ماه گذشته نيز به اندازه يک دهه گذشته باشد. جهان نسبت به گذشته با سرعت بيشتري به سمت انتقال به انرژي هاي تجديدپذير، نو و سبز در حال حرکت است زيرا دنياي سوخت هاي فسيلي رو به پايان است. بسياري بر اين باورند که روند برداشت نفت به بالاترين سطح خود رسيده است. آينده نفت شيل ايالات متحده آمريکا تا حد زيادي به اين بستگي دارد که چگونه بتواند با محيط زيست سازگارتر باشد.
نويسنده : هالي زارمبا
مترجم : امير دشتي
منبع : اويل پرايس
شرکت نفت و گاز پارس
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس ظرفيت کنوني برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي را روزانه 700 ميليون مترمکعب عنوان و اظهار کرد: 420 ميليون مترمکعب از اين مقدار در دولت تدبير و اميد وارد مدار توليد شد. محمد مشکين فام افزود: هم اکنون کشور ما در برداشت روزانه گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي از کشور قطر پيشي گرفته است؛ اين دستاورد در حالي است که دوسوم ميدان در سمت قطر قرار دارد.
وي با اشاره به تحقق 94 درصدي برنامه ابلاغي اين شرکت وبيان اين که بخش دريايي ميدان مشترک پارس جنوبي جزفاز 11 تکميل شده است، تصريح کرد: از 39 سکوي دريايي اين ميدان، 37 سکو نصب و از13پالايشگاه طراحي شده نيز 12 پالايشگاه وارد مدارتوليد شده است. مشکين فام گفت: تنها پالايشگاه فاز14پارس جنوبي باقي مانده است و اميدواريم بخش نخست آن تا پايان امسال به بهره برداري برسد. مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بيان اين که در نظر داريم در 25سال آينده با توسعه ميدان هاي ديگر و تقويت فشارچاه هاي ميدان پارس جنوبي، همچنان 75 درصد ازگاز مورد نياز کشور را از اين ميدان تأمين کنيم، تصريح کرد: هم اکنون 40 درصد خوراک توليد بنزين کشور نيزاز اين ميدان مشترک تأمين مي شود. وي با بيان اين که در همه مراحل توسعه و نگهداشت ميدان پارس جنوبي وديگر ميدان هاي تحت مديريت اين شرکت به توان داخلي اتکا مي شود، گفت: برنامه ريزي کرده ايم که در صورت تداوم تحريم خللي در توليد گاز کشورايجاد نشود و بااتکا به دانش و توان بومي، کار توسعه و بهره برداري را دنبال خواهيم کرد. مشکين فام با تاکيد براين که ازحدود 20 سال پيش برداشت گاز از ميدان گازي پارس جنوبي آغاز شده است، افزود: اين روند درهشت سال گذشته شتاب بيشتري به خودگرفته، به طوري که از37سکوي فعال دريايي، 26 سکو مربوط به اين بازه زماين است که حدود 70درصد ازعمليات توسعه و نصب سکوهاي دريايي را شامل مي شود. مديرعامل شرکت نفت و گازپارس همچنين بابيان اين که از 336حلقه چاه حفرشده در ميدان پارس جنوبي 228 حلقه آن درهشت سال گذشته تکميل و بهره برداري شده است، تصريح کرد: ازمجموع سه هزار و200 کيلومترخطوط لوله دريايي، دوهزارو160کيلومتر آن درسال هاي اخير نصب و در رديف هاي پالايشگاهي نيزازمجموع 50رديف، 30 رديف آن درچند سال گذشته بهره برداري شده است. وي به ميدان کيش نيز اشاره و تصريح کرد: اين ميدان پشتيبان ميدان پارس جنوبي است و تاکنون 75 درصد کار توسعه آن به پايان رسيده و احداث خط لوله 200 کيلومتري انتقال گاز از اين ميدان به پالايشگاه هاي پارس جنوبي مستقر در منطقه عسلويه نيز آغاز شده است. مشکين فام با اشاره به اين که از 28 حلقه چاه مورد نياز ميدان کيش، 26چاه آن حفر شده است، گفت: درصورت تکميل توسعه، از اين ميدان روزانه سه ميليارد فوت مکعب (84 ميليون مترمکعب) که معادل سه فاز پارس جنوبي است برداشت و به پالايشگاه هاي پارس جنوبي منتقل خواهد شد.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبي
مديرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبي از افزايش 5/2 برابري توليد گازدراين مجتمع گازي از ابتداي سال 92تاکنون خبر دادوگفت: صادرات گاز و ديگر فراورده هاي نفتي نيزهمگام با افزايش توليد در پارس جنوبي افزايش يافته است. هادي هاشم زاده فرهنگ با اشاره به فعاليت هاي مجتمع گاز پارس جنوبي در دولت هاي يازدهم و دوازدهم اظهار کرد: صنعت گاز در اين سال ها رشد خيره کننده اي داشته و مي توان ادعا کرد که اين شرکت اکنون از بزرگ ترين شرکت هاي گاز دنياست؛ اين رشد هم بدون شک به برکت افزايش توليد در پارس جنوبي اتفاق افتاده است. وي افزود: بي ترديد مجتمع گاز پارس جنوبي، بهترين پشتيبان براي تحقق چشم انداز توسعه کشور و رسيدن به قله انرژي براي سال صدم صنعت گاز است. مديرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبي تصريح کرد: ميدان گازي پارس جنوبي با فاصله 105کيلومتري ازآب هاي جنوبي ايران، بزرگ تر ين ميدان گازي مستقل جهان است که به صورت مشترک بين کشور ايران و قطر قراردارد. وي گفت: چشم انداز مجتمع گازپارس جنوبي، توليد روزانه بيش ازيک ميليارد مترمکعب گازطبيعي ويک ميليون بشکه ميعانات گازي(درمجموع معادل 7.5 ميليون بشکه نفت خام) است. هاشم زاده فرهنگ بااشاره به نظر کارشناسان اقتصادي مبني بر افزايش يک درصد به توليد ناخالص ملي با توليد هر فاز پارس جنوبي، اظهار کرد: با توجه به اين مهم به اين باورمي رسيم که توسعه پارس جنوبي، اولويت نخست فعاليت هاي صنعت نفت است. وي همچنين با تاکيد بر اين که افزايش توليد گاز از ميدان گازي پارس جنوبي، يکي از اهداف مهم اين مجتمع گاز براي تحقق اقتصاد مقاومتي درسال هاي گذشته بوده است، تصريح کرد: ارزيابي دستاوردها نشان مي دهد باوجود موانع وچالش هايي از جمله تحريم و کمبودمنابع، اين هدف مهم محقق شده است. مديرعامل شرکت مجتمع گازپارس جنوبي اظهارکرد: از زمان بهره برداري فازهاي جديد پارس جنوبي، حدود دوسوم گاز کشور از پارس جنوبي تأمين مي شود.
هاشم زاده فرهنگ باتاکيد براين که امسال نيزشاهد اين افزايش توليد هستيم تصريح کرد: اين افزايش توليدباتوجه به مديريت مناسب و تعميرات برنامه ريزي شده درمجتمع گاز پارس جنوبي، ادامه خواهد داشت.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان
معاون بازرگاني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان گفت: بابهره برداري ازجايگاه عرضه سوخت درشهر زرينه ناحيه ديواندره، شمار جايگاه هاي عرضه سوخت در استان کردستان به 82 باب افزايش يافته است. جهانبخش نوکاني گفت: اين جايگاه که هفتمين جايگاه عرضه فراورده هاي نفتي شهرستان ديواندره است، با توجه به طولاني بودن مسافت شهر زرينه تا ديگر شهرهاي ناحيه ديواندره، نقش بسزايي در تأمين سوخت مورد نياز شهروندان و جلوگيري از تردد آنان تا ديگر مجاري عرضه سوخت دارد. وي افزود: جايگاه مزبور داراي دومخزن به ظرفيت ذخيره سازي 90 هزار ليتر بنزين و 45 هزار ليتر گازوئيل، در زميني به مساحت هزار متر مربع احداث شده است.
معاون بازرگاني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان اظهارکرد: براي ساخت اين جايگاه از سوي بخش خصوصي، دو ميليارد و 600 ميليون تومان هزينه و براي پنج نفر ايجاد شغل شده است. نوکاني با بيان اين که جايگاه احداث شضده در شهر زرينه داراي دو سکوي عرضه بنزين باچهار تلمبه دونازله (8نازل) و يک سکوي عرضه نفت گاز با دو تلمبه دو نازله (4نازل) است؛ از افتتاح دو جايگاه ديگر در استان کردستان تا پايان امسال خبر داد. منطقه کردستان با 9 ناحيه عملياتي، 82 جايگاه عرضه فراورده هاي نفتي و 52جايگاه سي ان جي سوخت مورد نياز شهروندان را تأمين و توزيع مي کند.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
با آغاز هوشمندسازي ايستگاه هاي حفاظت کاتدي خطوط انتقال مواد نفتي در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان سه ايستگاه خميني شهر، جهادآباد و سنگبري به سيستم هوشمند مجهز شدند. رحمت الله مصباح رئيس حفاظت ازخوردگي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان بااشاره به اين که استفاده ازسيستم حفاظت کاتدي به همراه پوشش مناسب ازجمله روش هاي پيشگيري ازخوردگي خطوط لوله است، اظهارکرد: باتوجه به وجود برخي موانع درارزيابي پتانسيل حفاظت کاتدي، شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان در صدد استفاده از سيستم هوشمند جهت پايش برآمد. وي بااشاره به تامين ونصب سه پکيج سيستم سازي هوشمند روي ترانس هاي ايستگاه هاي حفاظت کاتدي پيش گفته باهمکاري مشترک واحدهاي تعميرات برق وخوردگي منطقه، پايش، کنترل وتنظيم لحظه اي سيستم حفاظت کاتدي از راه دور را ازجمله قابليت هاي سيستم هوشمند سازي برشمرد. مصباح تصريح کرد: طبق برنامه ريزي انجام شده، همه ايستگاه هاي حفاظت کاتدي حوزه استحفاظي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان به اين سيستم مجهز خواهند شد. احسان جولايي کارشناس واحدتعميرات برق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان نيز با بيان اين که اعمال جريان برق به خطوط لوله مواد نفتي توسط ترانس حفاظت کاتدي به عواملي همچون مقاومت اهمي بسترخاک بستگي دارد، اظهارکرد: درگذر زمان با افزايش و يا کاهش مقاومت زمين، مقدارجريان تزريقي برق نيزتغيير مي کند و اين مهم صحت عملکرد ترانس ها را تحت تأثير قرار مي دهد. جولايي افزود: به منظوررفع اين مشکل، واحد تعميرات برق به طراحي و اعمال تغييرات، همچنين اصلاح سازي درترانس هاي حفاظت کاتدي اقدام وبا تهيه سيستم هوشمند کنترل اتوماتيک وپايش از راه دور، سه عدد ازاين ترانس ها را به سيستم هوشمند مجهز کرد. وي ولتاژ خروجي دي سي بدون ريپل را که با تنظيم زاويه آتش تريستورها انجام مي شود، از ويژگي هاي مهم اين سيستم هوشمند عنوان کرد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود، شمارخودروهاي عمومي دوگانه سوز شده را 300 دستگاه اعلام کرد. علي اکبر عرب عامري گفت: خودروهاي ناوگان حمل و نقل عمومي تک سوز شامل تاکسي ها، ون ها و وانت بارها به صورت رايگان دوگانه سوز مي شوند و مالکان آنها مي توانند با ثبت نام در سامانه WWW.GCR.NIOPDC.IR درخواست خود رابراي گازسوز کردن خودرو خود ارائه کنند. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود گفت: 600 متقاضي براي دوگانه سوز کردن خودروي خود درسامانه مذکور در استان سمنان ثبت نام کرده اند که ازاين تعداد 300 دستگاه خودرو گازسوز شده است وبه بقيه درخواست ها نيز 72ساعت تا 96 ساعت پس از ثبت درخواست متقاضي درسامانه مذکور، با اولويت در زمان ثبت نام رسيدگي مي شود. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود افزود: در مرحله بعدي مسافربرهاي شخصي ازجمله تاکسي هاي اينترنتي و مسافربرهاي بين شهري و روستايي، مشمول اين طرح خواهند شد. عرب عامري با بيان اين که ظرفيت اوليه کارگاه ها براي گازسوز کردن خودروهاي عمومي در نظر گرفته شده است، تصريح کرد: ظرفيت هر کارگاه براي گازسوز کردن روزانه هفت تا 9 دستگاه خودرو است. وي بابيان اين که دوکارگاه ويژه گازسوزکردن خودرودرسمنان و شاهرود فعال هستند، تصريح کرد: افزايش تعداد اين کارگاه ها درشهر سمنان نيز در دست اقدام است.
شرکت ملي نفت ايران
ستاد برگزاري بيست وپنجمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي تاريخ جديدي را به عنوان فرصت دوباره پيش ثبت نام اين رويداد اعلام کرد. ستاد برگزاري بيست وپنجمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي اعلام کرد: «به اطلاع مي رساند براساس تصميمات ستاد برگزاري اين نمايشگاه در پاسخ به متقاضيان جامانده از پيش ثبت نام و با هدف مساعدت و همکاري با اين عزيزان، اين امکان در مورخ 6شهريور لغايت 13 شهريور از طريق سايت اين نمايشگاه به نشاني www.iran-oilshow.ir فراهم مي شود. همچنين با توجه به تغييرات ايجادشده در تقويم نمايشگاهي شرکت سهامي نمايشگاه هاي بين المللي جمهوري اسلامي ايران، بيست وپنجمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي در نيمه دوم مهرماه 1399 برگزار مي شود. تاريخ دقيق برگزاري متعاقباً اطلاع رساني خواهد شد.»
پارک فناوري پرديس
مديرکل سرمايه گذاري وبومي سازي پارک فناوري پرديس ازتلاش اين مجموعه براي توسعه خدمات هم رساني عرضه و تقاضاي فناوري و نوآوري به تمام شرکت هاي حوزه نفت، گاز، پتروشيمي و پالايش خبر داد. احمدعسگري گفت: هدف ازاجراي اين طرح رسوخ دانش فني و توسعه توانمندي هاي شرکت هاي فناور ودانش بنيان درحوزه نفت، گاز، پتروشيمي و پالايش است. وي تصريح کرد: ماموريت بومي سازي حداکثري اقلام راهبردي صنعت نفت درپارک فناوري پرديس، به منظور تحقق منويات مقام معظم رهبري درسال جهش توليد تدوين شده است. مديرکل سرمايه گذاري وبومي سازي پارک فناوري پرديس درباره علل اجراي اين طرح گفت: پارک فناوري پرديس درهمکاري باشرکت هاي زيرمجموعه وزارت نفت ازجمله شرکت ملي نفت ايران، چالش هاي متعددي دراستفاده ازظرفيت شرکت هاي دانش بنيان و فناور در توسعه ساخت داخل داشته است. وي ريسك هاي محتمل بهره برداري دراستفاده ازتجهيزات دانش بنيان، كوتاه بودن عمرشركت هاي داخلي و نگراني از پشتيباني هاي فني در آينده، همچنين بي اطلاعي از ظرفيت شركت هاي دانش بنيان و نبود مرجع معتبر مورد تاييد جهت ارائه تاييديه به اقلام و تجهيزات ساخته شده را از جمله اين چالش ها برشمرد. عسگري بااشاره به پيشينه فعاليت هاي پارک فناوري پرديس در هموارسازي مسيربومي سازي صنعت نفت، اظهارکرد: پارک فناوري پرديس به عنوان يک نهاد دولتي ويکي ازمراکز تابعه معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري ازآغازفعاليت بومي سازي و توسعه نوآوري در صنعت نفت درسال 1388، درصدد کاهش چالش هاي اين صنعت در ارتباط با شرکت هاي دانش بنيان بود وبا چند فعاليت خود چالش هاي تعامل با شرکت هاي دانش بنيان را به حداقل رسانده است. عسگري به اقدام هاي پارک فناوري پرديس براي بهره مندي ازحداکثر ظرفيت و توان شرکت هاي دانش بنيان و فناور در توسعه ساخت داخل صنعت نفت اشاره واحصاي نيازهاي فناورانه، شناسايي گلوگاه هاي تامين کالاهاي راهبردي، رصد توانمندي وارزيابي فني وکسب وکارشرکت هاي دانش بنيان وفناورمتناسب بانيارهاي احصا شده، هم رساني عرضه و تقاضاي فناوري، همچنين، انعقادقراردادهاي بومي سازي فناوري و راهبري ونظارت براجراي قراردادهاي بومي سازي فناوري را ازجمله آنها برشمرد.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب ازتحقق 100درصدي برنامه توليد وتوزيع نفت خام وخوراک پالايشگاه هاي کشور در اين شرکت، با وجود تحريم هاي ظالمانه و عوارض شيوع کرونا خبر داد.
احمد محمدي گفت: با وجود مشکلات ناشي از تحريم ها و شيوع ويروس کرونا دريک سال گذشته، برنامه توليد وتحويل نفت خام خوراک پالايشگاه هاي کشورازنظر کمّي و کيفي، براساس برنامه مصوب ابلاغي شرکت ملي نفت ايران به طور100درصد تحقق يافته است. به گفته وي، در اين برنامه 90 درصد خوراک پالايشگاه هاي کل کشور از سوي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب پيش بيني و محقق شده است. محمدي نتيجه تضمين کيفيت وتأمين به موقع خوراک پالايشگاه ها را پايداري انرژي و توليد سوخت کشور خواند و افزود: درشرايط عادي، اهميت اين موضوع در زمان پيک مصرف سوخت، بسيار محسوس است، اما درشرايط کنوني که برشدت تحريم ها افزوده شده، هماهنگي و استمرار توليد و انتقال نفت به پالايشگاه ها و در نتيجه توليد کيفي و پايدار سوخت، يکي از مهم ترين توانمندي هاي کشور است ومناطق نفت خيزجنوب در حفظ ثبات حوزه انرژي کشور نقشي کليدي ايفا مي کند. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به دستاوردهاي شرکت ملي نفت خيزجنوب در يک سال گذشته اشاره وتصريح کرد: اين شرکت همچنين در زمينه تأمين به هنگام خوراک پتروشيمي هاي مستقر در استان خوزستان ازجمله بندرامام، رازي، بوعلي ومارون نيز نقش محوري داشته وبا ارسال مستمر گاز ومايعات گازي، حفظ زنجيره ارزش در بخش پايين دستي را تضمين کرده است. وي تصريح کرد: دستاوردهاي يادشده در حوزه توليد ايمن و پايدار و تأمين انرژي کشور، درحالي محقق شد که با وجود شرايط سخت مالي و تحريم هاي ظالمانه، ديگر طرح هاي توسعه مانند طرح افزايش و نگهداشت توليد و طرح جمع آوري گازهاي مشعل نيزدرحوزه عمليات شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، با جديت در دست انجام است.
لوله هاي درون چاهي وجرياني بدون درزکوچک تر از6اينچ بااستفاده از توانمندي شرکت هاي داخلي بومي سازي شد.
از اوايل سال 1398شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب براي داخلي سازي لوله هاي جرياني و درون چاهي بدون درزکوچک تر از6 اينچ، مذاکرات فشرده اي با گروه ملي صنعتي فولاد ايران آغاز کرد که در نهايت اواخر سال 1398گروه ملي صنعتي توانست اين کالاهاي مهم وپرمصرف بخش بالادستي صنعت نفت راکه پيش تر ازخارج کشورتأمين مي شد، ساخت داخل کند.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب براي امسال، حدود 10هزارشاخه جرياني 6 اينچ 5 ال وپيمانکاران طرح 28 مخزن، 750 کيلومتر لوله هاي4 و 6 اينچ 5 ال، همچنين 1100 کيلومتر لوله هاي 5 و 4.5 اينچ 5 سي تي درون چاهي را در سبد خريد خود قرار داده است.
شرکت پايانه هاي نفتي ايران
مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران با اشاره به دستاوردهاي يک سال اخيراين شرکت گفت: همه فعاليت هاي شرکت پايانه هاي نفتي ايران همسو باچشم انداز ترسيم شده ودرنظرگرفتن اهداف عمومي و اختصاصي تعيين شده پيگيري مي شوند. عباس اسدروز درتشريح مهم ترين اقدام ها ودستاوردهاي شرکت پايانه هاي نفتي ايران به عنوان آخرين زنجيره ارزش نفت اظهارکرد: اين شرکت سال گذشته با وجود چالش ها و تنگناهاي گسترده که بخشي متأثر از تحولات داخلي و تحولات محيط بين المللي صنعت نفت و حوزه هاي فعاليت شرکت بوده است، با الطاف الهي وحمايت هاي اثربخش ومستمر وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران، توانسته است مأموريت اصلي و وظايف محوله درحوزه هاي ذخيره سازي و صادرات نفت خام و ميعانات گازي کشور را با رعايت استانداردهاي کيفيت، سلامت، ايمني ومحيط زيست، به نحو ايمن و به موقع انجام دهد. وي موفقيت هاي حاصله در طول يک سال اخير را نتيجه توانمندي، تلاش و تعهد کارکنان شايسته شرکت پايانه هاي نفتي ايران، همچنين حمايت و پشتيباني اثربخش شرکت ملي نفت ايران عنوان و اظهار کرد: اميد است امسال وسال هاي پيش رواين، شرکت بهتر وموفق تر ازپارسال نقش کليدي خود را به عنوان يک بنگاه اقتصادي چابک، توانمند ومتعالي، با تأمين رضايت پايدار مشتريان، سهامداران و ذي نفعان کليدي، ايفا کند. مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران بااشاره به اين که وظيفه اصلي اين شرکت، ذخيره سازي، صادرات نفت خام ودرواقع تامين ارزمورد نياز کشور است، تصريح کرد: انجام اين مسئوليت به صورت ايمن وپايدار، با با کمترين هزينه، ازاهداف اصلي شرکت است. اسدروز، فراهم کردن زيرساخت هاي پايانه نفتي خارک براي دريافت و ذخيره سازي ميعانات با هدف پشتيباني از توليد پايدار گازکشور، صادرات نفت خام و ميعانات گازي کشور براساس سياست هاي شرکت ملي نفت ايران و مقادير اعلامي امور بين الملل بدون هرگونه وقفه و خلل، انجام عمليات تخليه ميعانات گازي با استفاده از گوي شناوردرمنطقه عملياتي عسلويه براي نخستين بار در کشور را ازجمله فعاليت هاي مهم يک سال اخير شرکت پايانه هاي نفتي ايران عنوان کرد. وي همچنين افزايش سه ميليون بشکه به ظرفيت ذخيره سازي نفت خام در منطقه عملياتي خارک، تعمير خطوط لوله انتقال نفت خام با استفاده از امکانات و منابع داخلي و انجام صرفه جويي قابل ملاحظه، همچنين تعمير ام بي سي آسيب ديده دراثر طوفان از سوي متخصصان پايانه ميعانات گازي عسلويه وآغازساخت داخل آن وافزايش يک ميليون بشکه اي ظرفيت ذخيره سازي نفت خام کشور با بهره برداري از مخزن 45 با انجام مطالعات و مديريت ريسک در منطقه عملياتي خارک را بخش ديگري از اقدام هاي شرکت پايانه هاي نفتي ايران در يک سال گذشته برشمرد. مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران، اجراي پروژه هاي تعميراتي و توسعه اي مانندترميم آب شستگي خطوط لوله زيردريايي درخارک و عسلويه و فعال سازي پروژه تعميرات اساسي اسکله غربي خارک را که قادر به پهلودهي بزرگ ترين نفتکش هاي موجود در دنياست، همچنين تعيين تکليف 36 پروژه راکد و نيمه فعال را ازديگر اقدام هاي اين شرکت در يک سال گذشته عنوان کرد. اسدروز گفت: شرکت پايانه هاي نفتي ايران در يک سال اخير در حوزه پژوهش وفناروي، همچنين ساخت داخل اقدام هاي متعددي انجام داده است. وي با بيان اين که شرکت پايانه هاي نفتي ايران، همواره درسطح نخست پژوهش وفناوري شرکت ملي نفت ايران قرارداشته است، طراحي و ساخت بازوي بارگيري و عملياتي کردن پهلوگاه 10 اسکله شرقي را که پروژه اي کم نظير درحوزه ساخت داخل است، به عنوان يکي از فعاليت هاي مهم شرکت پايانه هاي نفتي ايران معرفي کرد.
شرکت گاز استان چهارمحال و بختياري
مديرعامل شرکت گازاستان چهارمحال وبختياري با اشاره به افزايش 66 درصدي گازرساني به بخش صنعتي و کشاورزي اين استان، گفت: هم اکنون 25 شهرک و ناحيه صنعتي اين استان زيرپوشش گاز قرار دارند. سيامک حيدري افزود: با توجه به گازرساني به اين تعداد شهرک و ناحيه صنعتي، شمار مشترکان صنعتي و کشاورزي از833 مورد به 1469 افزايش يافته است. سيامک حيدري اشاره به اجراي 1340 کيلومتر شبکه گاز در دولت هاي يازدهم ودوازدهم اشاره وتصريح کرد: بااحتساب اين ميزان شبکه، مجموع شبکه اجرا شده در استان چهارمحال و بخيتاري به پنج هزار و 892 کيلومتر رسيده است. وي شمارانشعاب هاي نصب شده در دولت هاي يازدهم و دوازدهم را نيز 32هزار و110مورد اعلام واظهارکرد: دراين مدت 91 هزار و 338 مشترک جذب شده اند. به گفته وي تاکنون بانصب 188هزار و336 انشعاب، 329 هزار و 834 مشترک جذب و از خدمات گازرساني بهره مند شده اند. حيدري شمار خانوارهاي بهره مند ازگازطبيعي دراستان چهارمحال وبختياري را 321 هزار و66مورد اعلام واظهارکرد: گازرساني به اين بخش از 37 درصد رشد حکايت دارد. وي ادامه داد: با اجراي طرح هاي گازرساني روستايي در دولت تدبير و اميد، تاکنون 509 روستا در استان چهارمحال و بختياري زيرپوشش گاز طبيعي قرارگرفته اند. مديرعامل شرکت گازاستان چهارمحال وبختياري درصدجمعيت روستايي بهره مند از گازطبيعي را89.8 درصد اعلام و اظهارکرد: هم اکنون جمعيت برخوردارازگازطبيعي درمناطق شهري و روستايي استان به 96درصد رسيده است. حيدري ازکلنگ زني طرح گازرساني به چهارروستاي قاسم آباد، احمدآباد، آبحره و قلعه خونکار در بخش مرکزي از توابع شهرستان کوهرنگ و افتتاح خط انتقال 20 اينچ فولاد چهارمحال (فازسوم)در هفته دولت امسال خبر داد وگفت: تاکنون 39 شهر از 40 شهر و 509روستا ازمجموع 946روستاي استان چهارمحال و بختياري ازگازطبيعي بهره مند شده اند. به گفته وي گازرساني به شهر «بازفت» نيزبه عنوان آخرين شهراستان، مراحل پاياني خود را مي گذراند. وي يادآورشد: افزون بر گازرساني به شهر بازفت، عمليات گازرساني به 34 روستاي شهرستان کوهرنگ نيز در دست اجراست که همگي تا پايان امسال، به بهره برداري خواهند رسيد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازکارون از افزايش توليد نفت اين شرکت به ميزان 24 هزار بشکه در روز خبر داد. غلامرضا مفيدي بااشاره به اين که شرکت نفت و گازکارون باظرفيت توليد روزانه بيش ازيک ميليون بشکه نفت خام ازميدان هاي نفتي اهواز، منصوري، رامين وآبتيمور، بزرگترين شرکت بهره بردار درمناطق نفت خيز جنوب است، گفت: اين شرکت توليدکننده نفت، گاز، مايعات گازي وآب صنعتي وآشاميدني مورد نيازتاسيسات نفتي، همچنين آب آشاميدني شهرک هاي مسکوني سازماني است. وي افزود: برنامه هاي عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون با توجه به جايگاه راهبردي آن درچرخه اقتصاد وصنعت نفت کشور، در يک سند راهبردي مشتمل برسه هدف اصلي و65 برنامه عملياتي و فعاليت هاي مرتبط با آن ها، تهيه و تدوين شده است. مفيدي، تحقق توليد برنامه ريزي شده ساليانه ازمخازن هيدروکربوري، نگهداشت وارتقاي نظام ايمني-بهداشت وپدافندغيرعامل، کاهش آلاينده هاي زيست محيطي را ازجمله اهداف پيش رو در شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون برشمرد. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون گفت: با توجه به جايگاه ويژه اين شرکت در توليد حدود25 درصد نفت خام کشور ازمخازن نفت باميانگين عمرتوليدي بيش از50سال، همچنين تحريم هاي ظالمانه استکبار جهاني، نگهداشت توان توليد ازچاه هاي نفت و تاسيسات فرآورشي وخطوط لوله درشرايط آمادگي براي بازگشت به سقف توليد درکوتاه ترين زمان ممکن، شالوده اصلي اهداف و برنامه هاي اين شرکت در سال جهش توليد است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز کارون درباره تامين کالا در اين شرکت نيز گفت: از ابتداي امسال تاکنون، 363 قلم کالا به ارزش 50 ميليارد ريال خريداري و به واحدهاي متقاضي تحويل شده است. به گفته وي، سال گذشته نيزبه منظورحمايت ازتوليدکنندگان داخلي چهار هزار و 59 قلم کالابه مبلغ 330 ميليارد ريال ازتوليدات ساخت داخل خريداري شده است.
مفيدي اظهارکرد: درحوزه ساخت داخل 52 قلم کالا به ارزش حدود 5.3 ميليارد ريال درسه ماه نخست امسال بومي سازي شده است واين فرايند به صورت مستمر پيگيري مي شود. وي همچنين تصريح کرد: دربازه زماني ياد شده درحوزه تعميرات اساسي نيز 74دستگاه تجهيزات و ماشين دوار و ثابت تعمير شده اند. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در تشريح پروژه هاي اولويت داراين شرکت گفت: با توجه به اهتمام شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون به رعايت الزام هاي محيط زيستي، همچنين توجه به قدمت تاسيسات آن، اجراي پروژه هاي زيست محيطي از ديگر اولويت هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون محسوب مي شوند که هم اکنون در دست مطالعه و اجرا هستند. مفيدي افزود: دراين زمينه، طرح 28مخزن و طرح بازسازي و نوسازي تاسيسات، همچنين ايمن سازي کريدورخطوط لوله شرکت به موازات طرح جمع آوري وبهسوزي گازهاي ارسالي به مشعل، از اولويت هاي اصلي شرکت بهره برداري نفت گاز کارون محسوب مي شوند. به گفته وي، همزمان با اين طرح ها، اجراي حدود 30پروژه به صورت مستقيم وبامديريت اين شرکت دردست اجراست. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون همچنين براهتمام اين شرکت درعمل به مسئوليت اجتماعي تاکيد وتصريح کرد: مروري بر بيش از20سال فعاليت، بيانگر اين واقعيت است شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون همواره کوشيده است ضمن گسترش دايره ذي نفعان خود، در مسير تحقق درخواست هاي منطقي ومتوازن عموم ذي نفعان وارتقاي رضايت آنان به ويژه جوامع شهري و محلي مجاور تاسيسات و حوزه فعاليت خود گام بردارد. وي پيشگامي اين شرکت درتشکيل کارگروه مسئوليت هاي اجتماعي و سازماندهي گروه هاي بسيج جهادي با محوريت پايگاه مقاومت بسيج را از ديگرمصاديق توجه شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون به جامعه پيراموني عنوان کرد.
شرکت نفت فلات قاره ايران
سکوي S1ميدان مشترک سلمان به همت کارکنان شرکت نفت فلات قاره ايران همزمان با هفته دولت در آب هاي خليج فارس راه اندازي شد.
بنابراعلام شرکت نفت فلات قاره ايران، با بهره برداري ازاين سکوي سرچاهي 1050تني که به وسيله متخصصان ايراني ساخته واسفندماه پارسال نصب شد، ظرفيت توليد نفت ميدان مشترک سلمان افزايش خواهد يافت. مهندسي، طراحي وساخت سکويS1 به طور کامل ايراني است و در ساخت آن، از روزآمدترين تجهيزات کنترل استفاده شده است. همه تجهيزات فرايندي و ايمني اين سکوي سرچاهي به صورت کنترل از راه دور، ازسکوي مادر(سلمان)، راهبري وپايش آن از طريق دوربين هاي مدار بسته انجام مي شود. پس از نصب عرشه سکوي S1 عمليات هوک آپ آن شامل برقراري ارتباط برق و فيبر نوري زيردريايي ميان سکوهاي مجتمع نفتي سلمان و سکوي اقماريS1، ارتباط لوله هاي زيردريايي نفت وگاز باسکو و اجراي ديگراتصالات ازشيرهاي سرچاهي انجام و عمليات پيش راه اندازي و راه اندازي آن نيز پس ازآزمايش هاي راديوگرافي، هيدروتست ونشتي يابي، مطابق با استانداردهاي روزآمد اجرا شده است. اجراي اين پروژه ملي درميدان مشترک سلمان باهمکاري موثر همکاران منطقه لاوان، به ويژه کارکنان سکوي سلمان، همچنين همکاران در مديريت هاي بازرسي فني، امورفني، حفاظت فني، امورمالي وتدارکات و کالا درکنارمديريت مهندسي و ساختمان، اچ اس اي، حراست، منابع انساني و پيمانکار پروژه، امکان پذير شده است.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
شبکه فيبر نوري با هدف افزايش امنيت و پايداري شبکه در ساختمان هاي اداري و استراحتگاه بهره برداري منطقه عملياتي خانگيران به بهره برداري رسيد.
رئيس فناوري واطلاعات شرکت بهره برداري نفت وگازشرق هدف از اجراي اين پروژه را افزايش امنيت و پايداري شبکه دراستراحتگاه منطقه عملياتي خانگيران اعلام و اظهار کرد: اين مهم به همت متخصصان اين شرکت اجرا شد و در هفته دولت به بهره برداري رسيد. وي با اشاره به اهميت امنيت درموضوع فناوري اطلاعات، استفاده از شبکه فيبر نوري را در راستاي افزايش امنيت اطلاعات مؤثر دانست. رئيس فناوري واطلاعات شرکت بهره برداري نفت و گازشرق با بيان اين که فيبرنوري يکي ازايمن ترين وپايدارترين کانال هاي ارتباطي است، پهناي باند بالا، افزايش طول شبکه، هزينه پايين تر، همچنين استحکام بيشتر، غيرقابل اشتعال و سبک تر بودن را ديگر مزيت هاي اين بستر ارتباطي، افزون بر افزايش امنيت آن برشمرد. رفيق ادامه داد: در کابل هاي مسي به دليل نبود امکان افزايش فرکانس با محدوديت پهناي باند روبه رو هستيم که اين موضوع نيز در انتخاب فيبر نوري براي اجراي اين پروژه حائز اهميت است. وي تصريح کرد: هزينه ريالي صرف شده در راه اندازي و اجراي اين پروژه بيش از14ميليارد ريال است ودر اجراي آن افزون برپياده سازي کابل فيبر نوري به طول 4200 متر، 13ساختمان اداري به شبکه متصل شده اند و زيرساخت هاي داخلي براي اتصال11ساختمان به شبکه فيبر نوري نيز فراهم شده است.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
بنابر اعلام رئيس و سخنگوي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، بيشترين زمان انتظار براي صدور کارت سوخت، سه ماه است. فاطمه کاهي گفت: درخواست هاي ثبت شده درارديبهشت ماه به طور کامل صادرشده است ودرحال صدور درخواست هاي خردادماه امسال هستيم. وي بارد برخي ادعاها مبني بر تأخير6 ماهه صدورکارت سوخت المثني، تأکيد کرد: حداکثر زمان انتظار براي صدورکارت سوخت سه ماه است و اگر شخصي پس از سه ماه کارت سوخت به دستش نرسيد، بايد مراتب را ازدرگاه اينترنتي epolice.ir و با وارد کردن شماره پلاک خودرو پيگيري کند. سخنگوي روابط عمومي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران يکي ازدلايل احتمالي تأخير درارسال کارت سوخت را حضورنداشتن متقاضي در آدرس قيد شده هنگام مراجعه مأمورپست عنوان و اظهار کرد: دراين صورت متقاضيان مي توانند بااستعلام کارت سوخت خود درسامانه پليس، از محل نگهداري کارت خود درمراکزپست مطلع شوندوبراي دريافت آن اقدام کنند. کاهي شرايط ويژه شيوع کرونا درکشور را عامل تاخير در فرايند صدور و ارسال کارت سوخت خواند وافزود: پيش ازاين حداکثر زمان انتظار براي صدور کارت سوخت کمتر از دوماه بود، اما با شرايط به وجود آمده به حدود سه ماه افزايش يافته است. وي با تأکيد بر اين که اين افزايش زمان صدور کارت سوخت تنها مربوط به خودروهاي شخصي است، تأکيد کرد: مدت انتظار صدور کارت سوخت خودروهاي عمومي همچون گذشته بوده و وقفه اي در اين زمينه به وجود نيامده است.
شرکت ملي حفاري
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران از حفر و تکميل 109 حلقه چاه نفت و گازبا ثبت متراژ حفاري 133هزار و222 متر دريک سال گذشته خبر داد. سيدعبدالله موسوي گفت: ازتعداد چاه هاي تکميل شده، 30 حلقه توسعه اي، 10 حلقه اکتشافي توصيفي و 69 حلقه تعميري تکميلي بوده است. وي با بيان اين که دربازه زماني ياد شده 19 هزار و 313 مترحفاري افقي وجهت دار نيزدرچاه هاي نفت وگازانجام شده است، اظهارکرد: عميق ترين ونخستين چاه جهت دار مربوط به سازند کژدمي ميدان آزادگان جنوبي است که از سوي متخصصان اين شرکت با موفقيت حفر شد. وي با اشاره به اين که اين گزارش مربوط به عملکرد شرکت از ابتداي شهريور 98 تا اول شهريور 99 است، تعداد دکل هاي حفاري خشکي و دريايي ملکي شرکت ملي حفاري را 72 دستگاه عنوان و اظهارکرد: مجموع چاه هاي حفرشده درگستره شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، شرکت نفت فلات قاره ايران، شرکت مهندسي و توسعه نفت، شرکت نفت و گاز پارس، شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان، همچنين شرکت نفت مناطق مرکزي، مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران وبقيه در قالب پروژه اي بوده است. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران به انعقاد قراردادهاي همکاري و مشارکت با شرکت هاي پژواک انرژي، توسعه پترو ايران، نفت و گاز پرشيا و پترو پارس اشاره و اظهارکرد: دراين مدت قراردادهاي همکاري با دانشگاه هاي شاهرود، چمران، صنعت نفت وجهاد دانشگاهي براي انتقال دانش، مستندسازي تجربيات، همچنين همکاري هاي علمي -آموزشي منعقد شده است. موسوي ارائه خدمات يکپارچه فني و مهندسي را از مزيت هاي انحصاري شرکت ملي حفاري ايران خواند و افزود: برخورداري از توان تخصصي و تجهيزاتي شرکت، موجب شده است که بتوان هم زمان با عمليات حفاري چاه ها، خدمات متنوع فني وتخصصي مرتبط بااين صنعت را به شرکت هاي متقاضي ارائه کرد.
به گفته وي مجموع اين خدمات دراين مدت، افزون بر سه هزار و 842 عمليات بوده است.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: پاسخگويي به نيازهاي صنعت نفت درنتيجه تلاش مضاعف متخصصان مجرب و کارآزموده و کارکنان سختکوش و استفاده از توان ساخت داخل در بومي سازي ساخت قطعات پر مصرف و تجهيزات اساسي، ازافتخارات اين شرکت محسوب مي شود. موسوي ساخت يک دستگاه حفاري سنگين خشکي وصدها قطعه و تجهيزات کاربردي مانند طراحي وساخت ابزار پالسر مثبت ويژه چاه هاي انحرافي افقي، ابزار درون چاهي RTTS، لاينر وسيستم ديجيتال پمپ سيال، همچنين پکينگ المنت، بچ ميکسر اسيدکاري و طراحي و ساخت پمپ هيدروليک را ازجمله تجهيزات ساخت داخل عنوان کرد. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران به توسعه مناسبات کاري و همکاري هاي مشترک با شرکت هاي بخش خصوصي در اجراي طرح هاي توسعه ميدان هاي نفتي نيز اشاره وتصريح کرد: همکاري بيش از پيش با بخش خصوصي و استفاده حداکثري از ظرفيت هاي داخلي از اهداف توسعه اي و کلان اين شرکت است. وي اظهارکرد: شرکت ملي حفاري ايران به عنوان مجموعه اي دانش محور و برخوردار ازفناوري هاي روز، تلاش خود را بر محور استفاده حداکثري از توانمندي هاي داخلي، ارائه کار کيفي، ايجاد صرفه اقتصادي، برقراري توازن ميان درآمدها وهزينه ها با توجه به خودگردان بودن، همچنين انضباط کاري ونگرش بنگاهداري اقتصادي معطوف کرده است و سر فصل برنامه هاي خود را به توجه به اين نکات مهم در پيشبرد اهداف، اختصاص داده است.
ويژگي هاي مشترک ياران امام حسين(ع) و امام زمان (ع)
خداجويي و معنويت گرايي، يکي از ويژگي هاي مشترک ياران امام حسين(ع) و امام زمان(عج) است. از والاترين و زلال ترين حالات آدمي، عشق به کمال مطلق و معبود حقيقي است که پيشوايان الهي، در بالاترين درجه از اين مقام، بوده اند. (1) سراسر صحنه هاي کربلا را شعار «رضي الله رضانا اهل بيت»(2) فراگرفته بود و امام و ياران او، از همه چيز بريده و به حق پيوسته بودند. امام حسين(ع) در هنگام خروج از مدينه، با خواندن خطبه اي، هرگونه قدرت طلبي را از سوي خويش رد کرد و از تسليم شدن در برابر قضاي الهي سخن گفت. چنانچه فرمود: «پروردگارا! من به رضاي تو، راضي و نسبت به امر تو، تسليم هستم و در مقابل قضاي تو، صبر خواهم نمود»(3) اين خصوصيت، در ياران و اهل بيت او نيز مشاهده مي شد. براي مثال، حضرت زينب(ع) پس از حضور در کنار جسد قطعه قطعه حضرت امام حسين(ع) عرضه داشت: «خدايا اين قرباني را از ما بپذير»(4). در زيارت نامه هاني ابن عروه نيز آمده است: «... اي کسي که جان خويش را در راه رضاي خدا فدا کردي»(5). خدامحوري و معنويت ياران امام، در شب عاشورا جلوه خاصي به خود گرفت؛ به گونه اي که صداي عبادت و نيايش و نماز شب آنان در خيمه ها پيچيده بود. خداجويي و توحيد، سرلوحه عقايد ياران مهدي(عج) نيز هست. آنان، خدا را به شايستگي شناخته و همه وجودشان، غرق جلوه نور ايزدي است. چنانچه امام صادق(ع) درباره آنان فرموده است: «[آنان مرداني هستند که] گويا دلشان نورباران است؛ از ناخشنودي پروردگارشان هراس دارند و براي کسب توفيق شهادت، دعا مي کنند».(6) اميرالمؤمنين، علي(ع) نيز ياران مهدي(عج) را گنج هايي آکنده از معرفت خدا مي داند(7).
ياران امام حسين(ع)، ولايتمداري خويش را به روشني، به نمايش گذاشتند. با آنکه امام، بيعت خويش را از آنان برداشته بود، اما وفادارانه در صحنه ماندند و عهد خويش را نشکستند. عمر و بن قرظه، در هنگام اقامه نماز ظهر، خود را در برابر شمشيرها و تيرهاي دشمنان قرار داد تا به امام آسيبي نرسد و آنگاه که از شدت جراحات به روي زمين افتاد، روبه رو امام کرد و پرسيد:«اي پسر پيامبر! آيا وفا کردم؟» امام فرمود: «آري! تو در بهشت، پيش روي مني و زودتر به بهشت مي رسي. سلام مرا به پيامبر برسان»(8). وقتي حبيب بن مظاهر در لحظات آخر عمر مسلم بن عوسجه، به کنار او آمد و به او بشارت بهشت داد، مسلم به او توصيه کرد که دست از امام برندارد تا در راه او کشته شود(9). حضرت اباالفضل(ع)، ستاره درخشان آسمان ادب و وفاداري، در شب عاشورا خطاب به امام حسين(ع) عرضه داشت: «به خدا سوگند؛ هرگز از تو جدا نمي شويم. جانمان فداي جانت باد. با دست ها و چهره هاي خون آلود از تو حمايت مي کنيم و اگر کشته شويم، به عهد خويش و آنچه به عهده ماست وفا کرده ايم»(10). ياران امام زمان(عج) نيز- که عاشق امام زمان(عج) هستند- به فرموده پيامبر اکرم(ص)، در پيروي از مولاي خود، تلاشگر و کوشا هستند(11). عشق و علاقه قلبي آنان به حضرت مهدي(عج)، آنان را به بسان پروانه اي که به گرد شمع مي گردد، فرمان بر و مطيع مي کند. چنانچه در روايتي آمده است:«[آنان] براي تبرک، دست بر زين مرکب امام مي سايند و بر گردِ امام مي چرخند و با جان و دل، او را در جنگ ها ياري مي کنند»(12).
شجاعت عاشوراييان، ريشه در اعتقاد و باورهاي آنان داشت؛ چراکه آنان، به شوق و عشق شهادت مي جنگيدند، از مرگ، هراسي نداشتند و در برابر دشمن، سستي نشان نمي دادند. آنان ياران امامي بودند که مرگ در راه خدا را عزت مي دانست. رشادتي که حضرت اباالفضل(ع)، مسلم بن عقيل(ع)، قاسم(ع) و ديگران از خود به نمايش گذاشتند، بيانگر آن است که آنان از شجاع ترين انسان ها بودند. شجاعت آنان به گونه اي بود که حتي سران سپاه دشمن، آنان را اين گونه توصيف مي کنند: «کساني بر ما تاختند که پنجه هايشان بر قبضه شمشيرها بود. آنان همچون شيران خشمگين، بر سواران ما تاختند و آنان را در چپ و راست، تار و مار کردند و خود را در کام مرگ افکندند»(13). اهل بيت امام نيز با وجود آنکه پس از شهادت مردان، به اسارت درآمدند، در برابر دشمن تسليم نشدند و به گونه اي رفتار کردند که دشمنان را مستأصل کردند. ياران مهدي(عج) نيز مردماني دلير و جنگاورند. عشق به خدا و امام، به آنان قوت بخشيده است؛ دل هايي چون پولاد دارند و از انبوه دشمن نمي هراسند. امام باقر(ع) در توصيف شجاعت ياران مهدي(عج) فرمود:«گويا آنان را مي نگرم؛ سيصد و اندي مرد که بر بلنداي نجف کوفه ايستاده اند و دل هايي چون پولاد دارند. ترس، از هر سو، به دل هاي دشمنانشان، سايه افکنده است. در سوارکاري و تيراندازي بي نظير هستند. در ميدان رزم، نشان شجاعت بر تن دارند و چون ياران پيامبر(ص) در جنگ بدر، نشان ويژه بر سر نهاده اند»(14)
ايثار به معناي فداکاري و تقديم ديگران بر خود است. در کربلا، ايثار و فداکاري به اوج خود رسيد. اصحاب امام تا زنده بودند، به احترام خاندان نبوت، نگذاشتند کسي از بني هاشم به ميدان برود. بني هاشم نيز تا زنده بودند، نگذاشتند گزندي به امام حسين(ع) برسد و امام(ع) نيز جان خويش را فداي دين کرد. شب عاشورا پس از آنکه امام، بيعت را از ياران خود برداشت، هر کدام از آنان، به شيوه اي اعلام فداکاري کردند و گفتند: «پس از تو، زندگي را نمي خواهيم و خود را فداي تو مي کنيم»(15). هنگام نماز ظهر، برخي از اصحاب، خويش را سپر تيرهاي دشمن کردند تا امام، نماز خود را بخواند. حضرت عباس(ع)، با لب تشنه وارد فرات شد؛ اما به ياد تشنگي امام حسين(ع) آب ننوشيد. زينب(ع)، پس از شهادت امام حسين(ع)، جان خويش را سپر بلاي امام سجاد(ع)، قرار مي داد و ... اين صحنه ها و دهها صحنه ديگر که يکي از ديگري، زيباتر و پرافتخارتر است، در طول تاريخ، الفباي ايثار را به آزادگان آموخته است. ايثار، از ويژگي هاي بارز ياران مهدي(عج) نيز هست. وحدت مقصد و خلوص نيت، دل هاي آنان را به هم پيوند داده و يار و غمخوار يکديگر ساخته است. آنان براي دفاع از امام، خود را به رنج مي افکنند و در بهره گيري از زيبايي هاي زندگي، ديگران را بر خود، مقدم مي دارند. امام باقر(ع) مي فرمايند: «در زمان قيام قائم، دوران رفاقت فرامي رسد. مردم به سراغ مال برادران خود رفته و حاجت خويش بر مي گيرند و هيچ کس، آنان را منع نمي کند». در روايات، از ياران امام زمان(عج)، تعبير به «رفقا» شده که به معناي دوستان هم دل و هم راز است. دوستي آنان چنان محکم است که: «گويا يک پدر و مادر، آنان را پرورانده اند؛ زيرا دل هاي آنان، از محبت و خيرخواهي به يکديگر، آکنده است» (16).
منابع:
1 . پیام عاشورا، جواد محدثی، ص121.
2 . لهوف، سیدبن طاووس، ص60.
3 . سخنان حسین بن علی، محمدصادق نجمی،ص332.
4 . حیاه الامام الحسین(ع) ، ج2، ص301.
5 . مفاتیح الجنان، زیارت حضرت مسلم، ص403.
6. بحارالانوار، ج52، ص308.
7 . ینابیع الموده، ص449.
8 . اعیان الشیعه، ج1، ص605.
9 . مقتل خوارزمی، ج2، ص15.
10 . وقعه الطف، ص199.
11 . کتاب الغیبه، نعمانی، ص316.
12 . بحارالانوار، ج52، ص308.
۱۳. عنصر شجاعت، خلیل کمره ای، ج1،ص20.
۱۴ . بحارالانوار، ج52، ص310.
۱۵ . فرهنگ عاشورا، ص65.
۱۶. ینابیع الموده، ص432.
تقديم به محضر بزرگ بانوي كربلا، حضرت زينب كبري
اثبات خورشيد
هرچند كه نصف دلت جا مانده در گودال
بر نيزه نصف ديگرش را مي کني دنبال
گاهي دلت يخ مي زند در حسرت خورشيد
گاهي در آن آتشفشاني مي شود فعال
اين گونه با هر آه سرد و سوزناك تو
هر لحظه دارد مي شود اندازه صد سال
ديواره قلبت فرو مي ريزد آه! اما،
محکم تر از كوهي و پابرجاي با اين حال
اندوه، مثل برفِ روي قله خواهد كرد
در عرض يك شب كل گيسوي تو را اشغال
وقتي كه مردن هست جايز از غمِ اينكه،
نامحرم از پاي يهودي ها كِشَد خلخال،
تكليف ما با گوش هاي پاره روشن نيست
در آن غروب تلخ، وقت غارت اموال...
شد بي خيال ماه و خورشيد آسمان تا كرد،
برق دو قطره اشكت آن بيچاره را اغفال
دهها هلال سرخ را در پيش روي تو
با خود جلوتر مي برد اين لشكر دجّال،
از قبل روشن مي شود تكليف راه عشق
يعني نيازي نيست پس ديگر به استهلال...
آنجا كه لب ها را ببوسد خيزران گوئى،
گرگي فرو كرده درون قلبتان چنگال
فرياد تو اثبات خورشيد است آن لحظه
وقتي زبان شب بماند در جوابت لال...
شعر از: مهدي ناصريان؛ شرکت پالايش نفت بندرعباس
تربيت صحيح فرزندان از ضروري ترين وظايف والدين به شمارمي آيد. انجام دادن اين وظيفه مهم، حساس و ظريف بدون تکيه بر ديدگاه هاي صاحب نظران آگاه و مطمئن ممکن نيست. ما معتقديم که معصومان عليهم السلام در همه ابعاد هدايتي و تربيتي الگوهايي کامل و مطمئن به شمار مي آيند و تکيه بر ديدگاه ها و رفتارهاي تربيتي آنان در مسير تحقق وظيفه خطير تربيت فرزندان، بهترين ره توشه است. معصومان عليهم السلام همه نور واحد بوده، هدف مشترک داشتند؛ ولي به اقتضاي گوناگوني موقعيت ها در سيره تربيتي آنان ديدگاه ها و رفتارهاي تربيتي گوناگون به چشم مي خورد. کنار هم نهادن مجموعه ديدگاه ها و رفتارهاي تربيتي آنان الگويي کامل از نظام تربيتي اسلام عرضه مي کند. در ميان معصومان عليهم السلام، امام حسين(ع) از موقعيت ويژه اي برخوردار است و اين موقعيت به زندگي و سيره تربيتي آن حضرت برجستگي خاصي بخشيده است. اين نوشته بر آن است تا نکاتي از سيره تربيتي آن حضرت را در دو بخش ارائه کند. بخش اول برخي نکات تربيتي است که تا پيش از حادثه کربلا تحقق يافته و به ما رسيده است و بخش دوم نگاهي مستقل به حادثه عظيم کربلا و بيان نکات تربيتي آن. ذکر اين نکته مفيد به نظر مي رسد که از بخش پاياني عمر شريف حضرت، يعني زمان تحقق حادثه کربلا نکات تربيتي بيشتري در دسترس داريم. سبب اين امر دو چيز مي تواند باشد: نخست آنکه حادثه کربلا به خاطر بي نظير بودن آن بيش از ساير حوادث موردتوجه سيره نويسان و مورخان واقع گرديد و بنابراين، اسناد بيشتري از آن در دسترس است که مي توان از لابه لاي آن نکات تربيتي بيشتري کشف کرد و ديگر آنکه در اين مقطع از عمر شريف حضرت، فرزندان و اهل بيت او به طور مستقيم همراهش بودند و در نتيجه زمينه بروز نکات تربيتي بيشتري فراهم بوده است و شايد اين امر، يکي از اسرار پاي فشاري امام بر حضور اهل بيت در کربلا بوده است. از اين رو، شايسته است پژوهشگران عرصه تربيت اسلامي فرصت را غنيمت شمرده، حادثه کربلا را با توجهي عميق تر از منظر تربيت بنگرند و نکات تربيتي سودمندي را از آن استخراج کنند.
در مکتب اهل بيت(عليهم السلام) نه تنها تربيت فرزندان از لحظه تولد مورد توجه بوده بلکه به زمينه هاي تربيت و شرايط قبل از تولد و حتي قبل از انعقاد نطفه نيز توجه خاص شده است. از اين رو در روايات معصومان(ع) زمينه ها و شرايط مطلوب و نامطلوب انعقاد نطفه بيان شده است.
محبت به فرزندان امري دروني است که خداوند آن را در دل والدين به وديعت نهاده است، اما آنچه در اين ميان مهم به نظر مي رسد و آثار تربيتي در پي دارد، ابراز آن است. اين امري اختياري است و والدين و مربيان مي توانند در پرتو آن زمينه تربيت صحيح را فراهم آورند. چه بسيارند والديني که در برابر فرزندان خود محبت فراوان دارند اما آن را ابراز نمي کنند، درحالي که محبت وقتي سازنده و تاثيرگذار خواهد بود که فرد مورد محبت از آن آگاهي يابد. امام حسين(ع) به عنوان الگوي تربيتي مطمئن و کامل محبت به فرزندان را از نيازهاي ضروري آنان دانسته، در قالب هاي گوناگون به ابراز آن مي پرداخت. گاه با در آغوش گرفتن و به سينه چسبانيدن خردسالان، زماني با بوسيدن آنان و گاه با به زبان آوردن کلمات شيرين و محبت آميز. عبيدالله بن عتبه چنين مي گويد: «نزد حسين بن علي(ع) بودم که علي بن حسين(ع) وارد شد. امام حسين(ع) او(فرزندش، حضرت سجاد(ع)) را صدا زد، در آغوش گرفت و به سينه چسبانيد، ميان دو چشمش را بوسيد و سپس فرمود: پدرم به فدايت باد، چقدر خوشبو و زيبايي!» (2).
ادامه دارد...
نگاهی به تاثیر یکی از آخرین نخست وزیران پهلوی دوم در نفت و اقتصاد ایران
مشعل: تحولات صنعت نفت در تاريخ معاصر ايران، تحولاتي هستند که پيوسته و وابسته به عوامل و حوزه هاي مختلف سياسي، اجتماعي و فرهنگي هستند. براي ديدن ابعاد نفت لاجرم به ابعاد ديگري در تاريخ معاصر نيز بايد توجه کرد. در ميان همه دوره هاي صنعت نفت در ايران دوراني که جمشيد آموزگار بر صنعت نفت اثرگذاري داشت و مدتي نيز به نخست وزيري رسيد، از دوران هاي بسيار اثرگذار تاريخ صنعت نفت ايران است. در مطلب پيش رو تلاش داريم تا نقش جمشيد آموزگار در صنعت نفت ايران را در دهه پنجاه خورشيدي مورد بررسي قرار دهيم.
در اوج گرماي تابستان سال 1356 خورشيدي مردي به نخست وزيري رسيد که شايد هيچگاه فکر نمي کرد شرايط طوري شود که او از وزارت هاي پي در پي در سازمان اوپک، به نخست وزيري يکي از مهمترين کشورهاي نفتي جهان و منطقه خاورميانه و جهان اسلام برسد. حوالي نيمه مرداد سال 56، جمشيد آموزگار يک سال و اندي نخست وزير ايران بود و در نيمه دوم شهريور ماه سال 57 يعني همان روزهايي که آتش خشم مردم شعله ورتر از هر زمان ديگري بود، استعفا کرد. اما جاي پاي او در تاريخ صنعت نفت و تاريخ معاصر ايران ماند.
جمشید آموزگار فرزند حبیب الله، تیرماه 1302 خورشیدی در تهران به دنیا آمد و پدرش هم در دستگاه عدلیه پهلوی اول، قاضی بود و مدتی نیز به وزارت فرهنگ رسید. با اینکه در دانشگاه تهران پذیرفته شده بود اما درس را نیمه تمام رها کرد و برای ادامه تحصیل به امریکا رفت و در آنجا تا مقطع دکتری در رشته مهندسی راه و ساختمان درس خواند. آموزگار سال 1328 خورشیدی برای کار به دفتر سازمان ملل می رود و دو سال به عنوان کارشناس در آنجا کار می کند. آموزگار سال 1330 به ایران بازمی گردد و معاون وزارت بهداشت می شود. او برای نخستین بار در سال 1337 در دولت منوچهر اقبال به وزارت کار می رسد و سپس وزیر کشاورزی می شود. در آغاز دهه چهل خورشیدی و در کابینه حسنعلی منصور، جمشید آموزگار به وزارت بهداری (بهداشت) می رسد و در دولت هویدا نیز به وزارت دارایی دست یافت. با آغاز دهه پنجاه خورشیدی و تحولات بین المللی گرانی نفت و قوام و قدرت نمایی سازمان اوپک کم کم پای آموزگار به صنعت نفت ایران باز شد.
ماجراهای اقتصادی دهه پنجاه ایران که وابستگی و پیوستگی عمیقی با صنعت نفت دارد، حاوی نکات بسیار آموزنده ای است. نکاتی که نشان می دهد چرا وضع اقتصادی ایران در این دهه رو به سراشیبی نهاد. مهدی رهبری در کتاب «اقتصاد و انقلاب اسلامی ایران» می نویسد: «از ابتدای دهه 50 تا سال 57 که با پیروزی انقلاب اسلامی همراه شد، ایران دو مدل متفاوت از شرایط اقتصادی و البته سیاسی را تجربه کرد. تجربه نخست به دوران نخست وزیری هویدا و افزایش قیمت نفت به دلیل جنگ های اسرائیل و کشورهای عربی مربوط می شود. در این سال ها به واسطه سرازیر شدن ثروت بسیار زیاد و بدون برنامه ریزی به ایران، شاهد یک رفاه نسبتاً نسبی در میان مردم و افزایش قیمتها هستیم. این افزایش قیمت ها به دلیل وجود نقدینگی کافی نزد مردم، آنچنان که باید محسوس نبود. این روند به درازا نکشید و در بین سال های 1355 تا 56 شاهد کاهش قیمت نفت بودیم. این بدان معناست که در این زمان شاهد افزایش قیمت ها و البته کاهش نقدینگی هستیم. در چنین شرایطی بود که دولت هویدا برای تأمین برنامه ها و طرح های خود با مشکلات مواجه شد. از سوی دیگر، بسیاری از اقلام غذایی با کمبود جدی مواجه شده و در طرف دیگر، قیمت مسکن و خدمات شهری با افزایش بی سابقه ای همراه شد». با آغاز سال 1354 وضعیت اقتصادی ایران رو به افول گذاشته بود و سقوط معیشتی مردم آغاز شده بود اما در پایان دوره هویدا در مرداد ماه سال 1356 وخامت اوضاع اقتصادی سر باز کرده و خودش را حسابی نشان داده بود. حالا گویی آموزگار باید به میدان می آمد تا اوضاع را از وخامت درآورد. بر اساس همین تفکر بود که هویدا به وزارت دربار رسید و آموزگار نخست وزیر شد. نخست وزیری که پهلوی دوم امید و آرزوی های زیادی بدان داشت و آن را دولت اتحاد ملی می خواند. هدی صابر در کتاب «فروپاشی» در این باره می نویسد: «آموزگار در اوج بحران های اقتصادی به میدان فرستاده شد تا اقتصادِ آشوب زده را سامان بخشد و با خطوطی متمایز با خطوط قبلی، نظام اقتصادی را نظم بدهد و آینده دار کند؛ ضمن آنکه وظیفه تحرک بخشی سیاسی و انجام تغییرات اجتماعی را نیز در مسند نخست وزیری و دبیر کلی حزب رستاخیز که سپس به وی اعطا شد، عهده دار بود. وی آمده بود تا به عنوان «مُحلل تاریخی»، بخش خصوصی و بخش دولتی را جوش بدهد و اتحاد دو جریان را در مسیر آینده دار کردن نظام و سامان بخشی به اقتصاد بحران زده رقم بزند. نظام که پس از شروع بحران و گسترده شدن ابعاد آن، ضعف های خود را نظاره می کرد، اکنون درصدد بود با دادنِ موقعیت سیاسی به بخش خصوصی و شریک ساختن عناصر آن در قدرت، از یک سو حمایت کامل سیاسی آن را جلب کند و از سوی دیگر ترکیبی جدید با قابلیت های روز افزون به وجود آورد. این چنین است که شاه در این زمان آموزگار را «دولت اتحاد ملی» خطاب می کند. اما واضح بود که چنین اقدام ضربتی راه حل «مشکل دیرینه» ایران، یعنی اقتصاد دولتی، نخواهد بود. این عمل برخی از سرمایه گذاران را نگران کرد و تا حدودی موجب انتقال سرمایه خصوصی به خارج از کشور شد.
آموزگار که سابقه حضور جدی در مجمع بانک جهانی و صندوق بین المللی پول را از سال 1348 تا 1354 داشت، با آغاز ماجراهای دهه 50 سازمان اوپک امور مربوط به قیمت گذاری نفت را عهده دار بود. با این تجربه نفتی در سطح منطقه ای و بین المللی حالا وارد کارزار اقتصادی داخلی شده بود و البته نیم نگاهی به اقتصاد نفت و بین الملل داشت. هدی صابر در کتاب «فروپاشی» می نویسد: «پس از آنکه برنامه پنجم عمرانی، تمام اتکای خود را بر بشکه های نفت قرار داد و رژیم به منظور تحصیل هر چه بیشتر درآمد ارزی به منظور تأمین مالی بلند پروازی های خود اشکِ چاه های نفت را درآورد، مسئولان جدید و طراحان برنامه ششم با توجه به عمر محدود منابع نفت درصدد چاره جویی برآمدند و خواهان کاهش وابستگی به درآمد نفت شدند. آموزگار ضمن اعلام برنامه خود در مجلس، کاهش نسبی اتکا به درآمد حاصل از صادرات نفت را مورد تأکید قرار داد و به منظور ایجاد درآمدهای مالی و ارزی، افزایش صادرات غیرنفتی و افزایش مالیات ها را پیشنهاد کرد. مطالب مطرح شده در محور کشاورزی، موضوعاتی بود کاملا جدید که بیش از این نه مسئولان عنوان می کردند و نه برنامه ریزان. در این دوره، تقویت منابع کشاورزی، نیل به خودکفایی ملی در فرآورده های اساسی ـ کشاورزی از سوی طراحان برنامه، و افزایش درآمد کشاورزان و تعدیل آهنگ مهاجرت ها، از جانب آموزگار مورد تأکید قرار می گرفت. برنامه ریزان، از جانب دیگر، دست یافتن به حداکثر تولید ممکن را توأم با روند صنعتی شدن لازم می پنداشتند؛ بحثی که پیش از آن به هیچ شکل مطرح نبود. در برخورد با بحران مهاجرت، جلوگیری از تراکم در شهرهای بزرگ از سوی آموزگار مورد تأکید قرار گرفت و برنامه ریزان خواستار محدود کردن مهاجرت از روستاها به شهر در حد قدرت جذب شهرها و کاهش نیافتن قدرت تولید بخش کشاورزی شدند. بدین گونه، برنامه ششم و برنامه دولت همسو و هم خط، راه چاره را برای رفع ضعف ها و آغاز حرکت جدید مطرح کردند و دولت درصدد برآمد که مجری آن باشد». هیچکدام از این کارها راه به جایی نبرد و تجربه های نفتی آموزگار نیز کارساز نشد. مسیر اقتصاد وابسته به نفت ایران از اواخر دهه چهل به بیراهه رفته بود که هیچ قانون و سیاستی نمی توانست آن را اصلاح کند. محمدعلی همایون کاتوزیان در کتاب «اقتصاد سیاسی ایران: از مشروطیت تا پایان سلسله پهلوی» تحلیل جامعی از این دوران نخست وزیری آموزگار ارائه داده است. او می نویسد:«شاه و آموزگار عمقِ بحران اقتصادی را درک نکردند. به دنبال سیاست های ضد تورمی و آنی دولت جمشید آموزگار، بحران کسادی به اوج تازه ای رسید. ایران ناچار شد بار دیگر دومیلیارد دلار از بانک های غربی وام بگیرد تا کسری تراز پرداخت ها را جبران کند. دولت به کاهش بودجه اقدام کرد و چون حاضر نبود نفت خود را به قیمت پایینی در حد عربستان سعودی عرضه کند، از میزان تولید کاست؛ واردات نیز کاهش یافت؛ کشاورزی نیز 8 درصد کاهش داشت؛ همچنین بیکاری تأثیر منفی خود را خاصه بر کارگران بخش ساختمانی و طبقه های حاشیه شهری که در این بخش کار می کردند بر جای نهاد. به دنبال بسته شدن بعضی کارخانه ها و ورشکست شدن بازرگانان، بر تعداد بیکاران افزوده شد. میزان سرمایه های فراری به دومیلیارد دلار رسید. این آمار نشان از آن دارد که بحرانی همه جانبه ایران را فرا گرفته بود. سیاست های اقتصادی آموزگار سیاست های آنی بود؛ زیرا تلاش می شد مشکلات عمیق یک باره مرتفع گردد. این مشکلات عمیق از انفجار قیمت نفت در مهر 1352، که بقایای واقع بینی و حزم و احتیاط را در شاه نابود کرد، حاصل شده بود. شاه غافل از آنکه عواید نفتی تأثیر غیرقابل تفکیک خود را بر اقتصاد، سیاست و جامعه شناسی برجای می گذارد، تلاش کرد با آموزگار ظاهر حکومتش را تازه کند، اما موفقیتی حاصل نشد و آموزگار در 4 شهریور 1357 مجبور شد استعفا کند».
منابع:
1-کتاب «اقتصاد سیاسی ایران: از مشروطیت تا پایان سلسله پهلوی» نوشته محمدعلی همایون کاتوزیان.
2-کتاب «فروپاشی» نوشته هدی صابر.
3- کتاب «اقتصاد و انقلاب اسلامی ایران» نوشته مهدی رهبری.
مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، در دي ماه 92 با دستور بيژن زنگنه، وزير نفت و با هدف حفظ، نگهداري و پاسداشت ميراث گرانبهاي صنعت نفت ايران تشكيل شد. اين مديريت از زمان تشكيل تاكنون در تلاش است تا ميراث 112 ساله صنعت نفت را كه به صورت مختلف «منقول و غيرمنقول»، «ملموس و ناملموس»، «طبيعي و صنعتي»، «مكتوب و غيرمكتوب» وجود دارد، ضمن شناسايي و گردآوري، نگهداري بهينه، معرفي و نمايش آنها براي نسل هاي آتي، زمينه هاي مطالعاتي و پژوهشي براي استادان و دانشجويان، دانش پژوهان، كارشناسان و متخصصان رشته هاي مختلف علمي را نيز فراهم كند. اين مديريت در پنج بخش شامل مركز اسناد، گنجينه هاي اشيا، موزه هاي صنعت نفت، ستاد مديريت موزه ها و مركز اسناد و همچنين ثبت آثار اهداف مورد نظر را اجرا مي كند كه همسو با اهداف تعيين شده در وزارت نفت است. در ادامه برخي از مهم ترين دستاوردهاي اين مديريت را از ابتداي سال 1393 تا پايان سال 1398بررسي كرده ايم:
اهم فعاليت ها و دستاوردهاي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در قالب برنامه ها و پروژه هايي است كه با ابعاد گوناگون در شهرها و مناطق مختلف از جمله آبادان، آغاجاري، اهواز، تهران، دارخوين، ري، سبزوار، شيراز، كرمان، كرمانشاه، محمودآباد، مشهد، نفت سفيد و... به صورت مستقيم به اجرا گذاشته شده يا به صورتي ديگر دربرگيرنده پيگيري هايي در شهرها و مناطق ديگر ايران است كه اقدامات شناسايي و گردآوري ميراث صنعت نفت در حوزه هاي «اكتشاف، حفاري و توليد نفت»، «پخش فرآورده ها»، «توليد و مصرف نفت سوزها»، «پتروشيمي»، «خطوط لوله»، «گاز»، «سازه هاي معماري»، «پالايش»، «فلات قاره»، «ستاد وزارتخانه» و ديگر مراكز را شامل مي شود.
مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت از زمان راه اندازي تاكنون سه موزه شامل موزهاي «بنزين خانه آبادان»، «كارآموزان صنعت نفت آبادان» و «پمپ بنزين دروازه دولت تهران» را پس از انجام مطالعات و بررسي هاي گسترده و استخراج مستندات تاريخي و آثار موزه اي را راه اندازي كرده است كه برنامه ريزي براي هدايت دو موزه قبلي صنعت نفت منطبق با فعاليت هاي علمي و نوين موزه اي شامل موزهاي «نفت سبزوار» و «چاه شماره يك مسجدسليمان» را نيز در دستور كار خود قرار داده است. با توجه به برنامه ريزي هاي صورت گرفته اين مديريت عمليات اجرايي در طراحي و راه اندازي، چهار موزه ديگر شامل موزهاي «نفت و نفت سوزها در كرمان»، «اكتشاف، حفاري و توليد در مسجدسليمان»، «پخش فرآورده هاي نفتي در مشهد» و«كارخانه حلب سازي در كرمانشاه» را در دست اقدام دارد كه پيش بيني مي شود دو طرح شامل موزهاي «نفت و نفت سوزها در كرمان» و «اكتشاف، حفاري و توليد در مسجدسليمان» در سال جاري به بهره برداري رسيد.
از ديگر اقدامات اين مديريت مي توان به بررسي و انجام مطالعات اوليه براي فراهم كردن زمينه راه اندازي 22 موزه صنعت نفت اشاره كرد كه اين موزه ها شامل «موزه پتروشيمي» در شيراز، «موزه كارخانه برق تمبي» در مسجدسليمان، «موزه علم و فناوري» در تهران، «موزه بندرگاه صادراتي فرآورده هاي نفتي» در آبادان، «موزه نيروگاه برق پالايشگاه آبادان»، «موزه خانه هاي تشريفاتي» در آبادان، «موزه تلمبه خانه دارخوين»، «موزه بهداشت و درمان در بيمارستان قديمي مسجدسليمان»، «موزه چشمه هاي طبيعي نفت (سي برنچ)» در مسجدسليمان، «اكو موزه نفت سفيد» در نزديكي شهرهاي مسجدسليمان و هفتگل «اكو موزه منطقه عنبر» در نزديكي مسجدسليمان، «موزه آموزشگاه فني اهواز و مهمانسراي خرمكوشك»، «موزه آموزشگاه فني و حرفه اي اميديه»، «موزه جايگاه سوخت رساني اميديه»، «موزه سكوي دريايي بهرگانسر»، «موزه تلمبه خانه چشمه شور» در قم، «موزه كاركنان صنعت نفت» و «موزه اسناد تاريخي صنعت نفت» در تهران، «موزه ورزش و نفت»، و«موزه كارخانه تقطير» در مسجدسليمان، «موزه نفت ساري» به جاي نمايشگاه دائمي فعلي و موزه نفت محمودآباد (احياي مجدد موزه قديمي در ساختمان ويژه اي كه براي موزه ساخته شده است) مي شود.
گردآوري مدارك و اوراق تاريخي صنعت نفت شامل 39 ميليون برگ از شركت ها و واحدهاي مختلف صنعت نفت كه بيشتر آنها رو به نابودي بودند و در معرض رطوبت، دماي پرنوسان و بسيار نامناسب و آلودگي و گاه فضاي باز و زير برف و باران قرار داشتند از ديگر اقدامات قابل ذكر در مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت به شمار مي آيد. در حال حاضر بر اساس برنامه ريزي هاي صورت گرفته اين اوراق تاريخي در مركز اسناد اين مديريت نگهداري مي شود كه بخش قابل توجهي از آنها ضدعفوني، تفكيك، آماده سازي و فهرست نويسي شده اند و قابليت بهره گيري آرشيوي و پژوهشي به عنوان اسناد تاريخي را پيدا كرده اند. گفتني است، سوابق مذكور به زبان هاي گوناگون بوده و عمليات ضدعفوني، فهرست برداري، طبقه بندي، اسكن، آماده سازي و... روي آنها اعمال شده است. گفتني است، قديمي ترين سند منتقل شده بالغ بر 115 سال عمر دارد و مربوط به تيم اکتشاف و حفاري دارسي در ايران است.
اين مديريت حدود 11 هزار اثر و شيء موزه اي از صنعت نفت را از 26 شهر و منطقه در سراسر كشور كه همچون اسناد در شرايط نامناسب و آسيب شديد قرار داشتند، گردآوري كرده است كه اين اشيا در 27 گنجينه اصلي و 16 گنجينه فرعي در 17 شهر قرار دارند.
تداوم ثبت ميراث غيرمنقول صنعت نفت نيز بخش ديگري از فعاليت هاي صورت گرفته اين مديريت را شامل مي شود، به گونه اي كه هم اكنون 108 اثر در سطح ملي به ثبت رسيده است. حال آنكه براي 19 اثر ديگر در وزارت ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي پرونده تشكيل شده و بررسي صدها اثر مهم صنعت نفت براي ثبت درون سازماني آنها نيز در دست اقدام است.
کوتاه از موزه ها
معاون امور مسووليت اجتماعي وزارت نفت، در بازديد از مركز اسناد صنعت نفت گفت: امور مسووليت هاي اجتماعي وزارت نفت نيازمند در اختيار داشتن اطلاعات و مستندات تاريخي است و وجود مرکز اسناد صنعت نفت در اين زمينه بسيار تاثيرگذار و کارگشا خواهد بود.
شهرام فرضي، معاون امور مسووليت اجتماعي وزارت نفت روز سه شنبه (چهارم شهريور ماه)، به همراه تعدادي از كارشناسان ارشد اين مجموعه، از مركز اسناد صنعت نفت بازديد كرد.
در اين بازديد، معاون امور مسووليت اجتماعي وزارت نفت ضمن ابراز خرسندي از وجود مرکزي براي نگهداري و مستندنگاري اسناد تاريخي نفت، بر اهميت موضوع مسووليت هاي اجتماعي (CSR) در صنعت نفت تاكيد كرد و گفت: صنعت نفت اولين و مهم ترين شکل دهنده مناسبات توليدي و اقتصادي نوين کشور بوده و از ديرباز بر تعاملات اجتماعي، اقتصادي جوامع پيراموني تاثير گذاشته و بالطبع خود نيز از آن متاثر بوده است. براي بررسي سير تحول و نظام مندي موضوع «مسووليت اجتماعي شرکتي» در اين سازمان تاثيرگذار بر اقتصاد، سياست، اجتماع، فرهنگ و تاريخ کشور، امور مسووليت هاي اجتماعي وزارت نفت نيازمند در اختيار داشتن اطلاعات و مستندات تاريخي است و وجود مرکز اسناد صنعت نفت در اين زمينه بسيار تاثيرگذار و کارگشا خواهد بود. بازديدكنندگان از اين مركز، ضمن آشنايي با فرآيند جمع آوري، مرمت اسناد، آرشيوسازي و انتشار الکترونيک اسناد تاريخي نفت در مرکز اسناد، با نمونه هاي تاريخي اسناد، عکس ها و تصاوير مرتبط با موضوع CSR و همچنين اخبار و گزارش هاي منتشر شده در بولتن ها و نشريات تاريخي صنعت نفت، مرتبط با موضوع مسووليت هاي اجتماعي طي يکصد سال گذشته آشنا شدند. راهبردهاي مديران ادوار صنعت نفت در بهره گيري از ظرفيت هاي طبيعي و نقش دهي به نيروهاي انساني، نقش و اهميت تاريخي مناسبات سنتي، ملاحظات راهبردي در به کارگيري نيروي انساني، شناسايي پيامدهاي حاصل از فعاليت صنعت نفت بر پيوندها، ارزش ها، معيشت و نگرش کارکنان و جوامع پيراموني و موضوع شکل گيري شرکت شهرهاي نفتي و پيامدهاي آن بر الگوهاي توسعه مناطق نفت خيز از جمله مواردي بود که اسناد، تصاوير و اطلاعات مرتبط با آنها به معاون امور مسووليت هاي اجتماعي وزارت نفت و هيات همراه معرفي شد.
پيرو انتشار فراخوان مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، براي جمع آوري اسناد و اشياي تاريخي نفتي شهروندان مسجدسليماني، بازماندگان شهيد ارجمند، زنده ياد علي باباشاهوند چند سند متعلق به شهيد را به طرح موزه نفت مسجدسليمان اهدا کردند. شهيد شاهوند، پنج سال پس از فوران نفت از چاه شماره يک مسجدسليمان، يعني در سال 1292 خورشيدي در روستاي علي آباد (تل بزان) از توابع مسجدسليمان چشم به جهان گشود. وي در سال 1310 جزو نخستين گروه هاي جوانان ايراني بود که به خدمت سربازي اعزام شد و بعد از دوره سربازي به مدت 30 سال در کارخانه GPبي بي يان مسجدسليمان مشغول به کار شد. سرانجام در مهرماه سال 1362و در جريان حملات موشکي دشمن بعثي به شهرستان مسجدسليمان، به درجه رفيع شهادت نائل آمد. اين مدارک تاريخي ارزشمند در گنجينه اسناد طرح موزه نفت مسجدسليمان ثبت و با تکميل و افتتاح موزه در معرض ديد بازديدکنندگان قرار خواهند گرفت.
عکس نوشت
طرح چوقا نفت موزه در موزه نفت مسجدسليمان يک طرح خلاقانه است كه به بازآفريني سازه فلزي مستعمل بخشي از يک تفکيک گر سرچاهي از رده خارج پرداخته است. رنگ آميزي و طراحي نمادين «چوقا»ي بختياري بر سازه مخروطي شکل علاوه بر تبلور يک نماد ايراني، واجد يک ارتباط مفهومي با موضوع طرح موزه نفت مسجدسليمان است. اين خلاقيت توسط اعضاي تيم اجرايي طرح موزه نفت مسجدسليمان شامل شاپور مومن نژاد، علي کاظمي، آرش کاشاني، اميرمحمد علاسوند و علي يوسفي انجام گرفته است. مدت زمان طراحي و اجراي اين طرح، سه هفته و محل استقرار (موقت) آن راه پله ورودي ساختمان موزه نفت مسجدسليمان واقع در سايت ميراث صنعتي پالايشگاه و گوگردسازي سابق بي بي يان است.
نگاهی به چند مستند دیدنی و کتاب هایی که جذاب و خواندنی اند
علي بهرامي - شايد عادت کرده ايم که فيلم هاي بلند داستاني يا به اصطلاح فيلم هاي سينمايي ببينيم. اگر دچار اين عادت ذهني و سليقه اي شده ايم، تا حد بسيار زيادي خودمان را از يکي از مهمترين و جذاب ترين قالب هاي سينمايي، يعني فيلم مستند، محروم کرده ايم. ما تلاش کرديم در چند شماره گذشته هفته نامه مشعل، چشم و ذهن شما را با ديدن مستندهاي بسيار جذاب ايراني و خارجي آشنا کنيم. اين بار هم کوشيده ايم تا برخي ديگر از مستندهاي جذاب را به شما معرفي کنيم، البته در کنار اين مستندها از دو کتاب جذاب و خواندني هم برايتان نوشته ايم. پس نگذاريد وقت تان به بطالت بگذرد، دست به کار شويد و به راحتي به صورت اينترنتي از محصولات فرهنگي و هنري استفاده کنيد.
پدر و مادرهايي که در انتظار تولد نخستين فرزندشان هستند علاوه بر کسب تجربه و اطلاعات مهم و حياتي از مادران و احيانا مادربزرگ هايشان، سري هم به کتاب هايي طبي و تربيتي مي زنند. همه اينها خوب است و بسيار آموزنده و کاربردي. اما امروز مي خواهيم شما را يک مستند بسيار جالب و جذاب آشنا کنيم. مستند «اولين فرزند»، مستندي است که مي کوشد در قالب تصوير، خيلي شفاف و واضح و البته بسيار کاربردي و ملموس، ميدان آموزشي باشد براي خانواده هايي که قصد دارند نخستين فرزندآوري را داشته باشند و يا در انتظار تولد نخستين فرزندشان هستند. اين مستند آموزشي – خانوادگي را به هيچ وجه از دست ندهيد و مطمئن باشيد ديدن آن در روزهايي نه چندان دور به دردتان خواهد خورد. مستند «اولين فرزند» سال 1382 ساخته شده است.
در مسير سرمايه سالاري، انسان ها به جايي مي رسند که تنهايي و کالايي شدن، بيشترين چيزي است که از وجود آنها باقي خواهد ماند. تنهايي انسان غرق شده در مناسبات اقتصادي، درون مايه مستندي است به نام «مانکن هاي قلعه حسن خان». اين مستند کوشيده است تا با درون مايه هاي اجتماعي و فلسفي زندگي اجتماعي امروز بپردازد و با شبيه سازي سرنوشت چند مانکن پلاستيکي، وضعيت خطير انسان ها را گوشزد کند و درباره آن هشدار دهد. داستان اين مستند از جا به جايي چند مانکن پلاستيکي آغاز مي شود که مسائل و مشکلاتي درباره آنها وجود دارد و ... اگر مي خواهيد اندکي از اين وضعيت خطير انساني را دريابيد و درک کنيد حتما اين مستند را ببينيد. مستند «مانکن هاي قلعه حسن خان» را سام كلانتري در سال 1395 کارگرداني کرده است.
به نظر مي رسد در کنار مستند «اولين فرزند»، ديدن مستند«دويست و هشتاد روز» بتواند نقش تکميل کننده اي در آموزش داشته باشد. مستندي بسيار آموزنده که ديدگاه ما را نسبت به وضع حمل تا حدود زيادي روشن تر و احتمالا اصلاح خواهد کرد. در اين مستند مسائل طبي، فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي زيادي درباره فرزندآوري در خانوادهاي ايراني مطرح شده است و البته تمرکز مستند بر روي خانم هاست. همه مطالعات نشان داده که آرامش و آموزش و آگاهي زنان جامع در رفع تنش و سلامت رواني خانواده ها و جامعه بسيار مهم است. اگر زنان در جامعه اي آگاه باشند و آموزش مناسبي دريافت کنند، بسياري از آسيب هاي اجتماعي رخ نخواهد داد و کشور از نظر اجتماعي و فرهنگي تا حدود زياد بيمه خواهد بود. عوامل اين مستند درباره آن نوشته اند: «مستند «دويست و هشتاد روز» وضعيت نوع وضع حمل و زايمان در خانواده ها را بررسي مي کند و درباره معضل بزرگ انتخاب نوع زايمان در جامعه ايراني است. اين مستند تلاش کرده تا فهم عمومي نسبت به اين مسئله بيشتر شود و...». مستند «دويست و هشتاد روز» را عطيه سادات حسيني در سال 1396 کارگرداني کرده است.
حتما در فيلم هاي سينمايي، سگ هاي گرگي شکل و سفيد رنگي را ديده ايم که در هوايي سرد و برفي در حال کشيدن سورتمه هستند. اين سگ ها که به سگ هاي قطبي مشهورند، راز و رمزهاي بسياري دارند. نوع زندگي و زيستگاه آنان از حيث اطلاعات و دانش زيست شناسي بسيار جذاب است. اما در کنار اين سگ ها، گرگ هايي وجود دارند که بسيار خطرناک اند و در سرماي شديد سرزمين هاي قطبي، مانند اشباح زندگي مي کنند. اين گرگ ها بسيار مرموز اند و زندگي و زيست گاه شان از سگ هاي قطبي هم بسيار عجيب تر است. اگر دوست داريد اين جذابيت را درک کنيد و صد البته با بهترين کيفيت ممکن آن را ببينيد، حتما سري به مستند «گرگ سفيد» بزنيد. گرگ هايي که بعضا در دره هاي قطب شمال جزيره الساير کانادا زندگي مي کنند. مستند «گرگ سفيد» به قدري جذاب و ديدني است که مطمئن هستيم محال است بتوانيد از ديدن آن دست بکشيد. اين مستند را جيم براندنبورگ در سال 1986 ميلادي ساخته است.
ايراني باشي و صدايش را نشنيده باشي؟ تقريبا محال است. صدايي پرحجم و پرطنين که هم رنگ و بويي حماسي دارد و هم در ابعاد معنوي، جلوه گري مي کند. شهرام ناظري، استاد موسيقي و آواز ايراني در چهار دهه گذشته بهترين آثار را در زمينه هنر موسيقي ايراني در ايران و جهان عرضه کرده است. ناظري آثار ماندگار بسيار زيادي دارد که برخي از آنها عبارتند از: گل صد برگ، آتش در نيستان، يادگار دوست، ساز نو آواز نو، آواز اساطير، حيراني، مهتاب رو، بي قرار، صداي سخن عشق، سفر به ديگر سو و ... اشاره کرد. اگر تمايل داريد با اين خواننده، نوع زندگي و سبک آواز اش آشنا شويد حتما مستند دلچسب «پيداي ناپيدا» را ببينيد. عوامل اين مستند درباره آن نوشته اند:«اين مستند به زندگي و آثار «شهرام ناظري» استاد آواز موسيقي اصيل ايراني پرداخته و جنبه هاي ملي، حماسي و عرفاني آثار وي از چهار دهه گذشته تا امروز كه روايتگر تاريخ موسيقي ايران بوده است را به تصوير مي كشد». مستند «پيداي ناپيدا» را محمد احساني در سال 1389 کارگرداني کرده است.
اگر چه مي دانيم که در قرن بيستم دو جنگ جهاني اول و دوم رخ داد که اولي 1914 آغاز شد و 1918 به پايان رسيد و دومي 1939 آغاز شد و 1945 به پايان رسيد اما درباره جنگ اول و تاثير آن بر ايران احتمالا خيلي کمتر شنيده باشيم در حالي که تاثيرات جنگ اول جهاني بر ايران و منطقه خاورميانه اگر بيشتر از جنگ جهاني دوم نباشد، کمتر نيست. اگر تصميم داريم تاريخ معاصرمان را به درستي بشناسيم و بدانيم چه شد و چه بر وطن ما در اين جنگ گذشت، به شما پيشنهاد مي کنيم حتما مستند «خاطرات خانه متروک» را ببينيد. مستندي دقيق و علمي که تلاش دارد تکيه هاي يک روايت کلان را در کنار هم بگذارد و اندک اندک تصوير کلي از تاثير جنگ جهاني اول بر کشورمان را به نمايش بگذارد. از نقاط قوت اين مستند مي توان به ارائه اسناد دست اول و مصاحبه با شاهدان عيني اشاره کرد. مستند «خاطرات خانه متروک» در سال 1394 ساخته شده است.
کتاب ها
همزمان با نخستين سالگرد رجعت پيکر شهيد مهدي ثامني راد، مراسم رونمايي از کتاب «ماجراي عجيب يک جشن تولد» چندي پيش در ورامين برگزار شد. حسن صنمي پدر همسر شهيد مهدي ثامني راد و از کارکنان حراست خطوط و لوله و مخابرات منطقه تهران درباره کتاب «ماجراي عجيب يک جشن تولد» مي گويد: پيکر اين شهيد عاليقدر سه سال پس از شهادت در هفتم تير ماه سال گذشته به وطن بازگشت و حالا در اولين سالگرد بازگشت پيکرش زندگي نامه مستند او در قالب کتابي تحت عنوان «ماجراي عجيب يک جشن تولد» رونمائي شد. دخترم به عنوان همسر شهيد در اين مراسم بعد از تقدير و تشکر از نويسنده اين کتاب يعني جواد کلاته عربي، درباره حال و هوايش بعد از خواندن کتاب اين گونه مي کند: «برگ برگ اين کتاب لحظات زندگي مردي است که با عشق زندگي کرد و مهربانانه به دنيا نگريست و عاشقانه راهي را در پيش گرفت که ختم به معشوق واقعي شد». صنمي درباره معرفي کتاب« ماجراي عجيب يک جشن تولد» مي گويد: اين کتاب داراي 17 فصل است که در آن به دوران کودکي، فعاليت هاي شهيد در مسجد و پايگاه بسيج، خواستگاري و ازدواج وي پرداخته است که از جذابيت هاي خاصي برخوردار است. وقتي سردار شهيد حسين اسداللهي به عنوان فرمانده لشکر عملياتي 27، با ريزبيني و دقت و سختگير هاي فراوانش شهيد مهدي ثامني راد را به عنوان فرمانده يک محور پدافندي انتخاب مي کند، مي توان دريافت که اين شهيد بزرگوار تا چه حد شخصيتي مهم نظامي و اجتماعي دارد، سخت کوش است در عين حال، پتانسيل هاي او در عرصه رزم آنقدر زياد است که اعتماد يک فرمانده لشکر را آنچنان به خودش جلب کرده است. شهيد ثامني فارغ از اينکه داماد بنده بود، شخصيتي ساخته و پرداخته داشت. در ارتباطات اجتماعي بسيار موفق و در عين حال اخلاق او همه اطرافيانش را شيفته خود کرده و ادب و سخت کوشي او در فعاليت هاي اجتماعي قابل توجه و تحسين بود. گفتني است، شهيد مهدي ثامني راد متولد 22 بهمن ماه 1361 و اهل شهر ورامين بود که از شهيدان مدافع حرم سپاه تهران، لشکر 27 بعثت به شمار مي رود. او 22 بهمن ماه 1394 در مبارزه با تروريست هاي تکفيري در جنوب حلب (سوريه) به درجه رفيع شهادت نايل شد و ماجراي عجيب يک جشن تولد رخ مي دهد و تاريخ زميني شدن و آسماني شدن مهدي در يک روز رقم مي خورَد و در شب تولد خود در منطقه تل هور سوريه به شهادت رسيد، اما پيکرش در منطقه ماند و سال گذشته به وطن بازگشت. در زمان شهادت اين شهيد سرافراز فرزندش ( فاطمه سلما ) تنها 9 ماه داشت است.
هنوز موضوع انشاء با عنوان«علم بهتر است يا ثروت» را فراموش نکرده ايم. انصافا اکثريت قريب به اتفاق مان هم نوشته بوديم «علم» و توضيحات و دلايل خودمان را در دنياي کودکانه مان آورده بوديم. حالا بد نيست سري هم به تاريخ علم بزنيم. آزمايش ها و محاسبه ها و پيش بيني هاي علمي از کجا آمدند؟ چگونه پيشرفت کردند؟ و چه کساني سرامدان علوم محسوب مي شوند؟ اين ها و بسياري سوال هاي ديگر که مي توانند دنيايي از مطالعه و تحقيق و کسب اطلاعات را پيش روي ما بگذارند را در کتاب« تاريخ مختصر علم» نوشته ويليام باينر که توسط ماندانا فرهاديان ترجمه شده است، به دست آوريد. پشت جلد اين کتاب آمده است:«علم حيرت انگيز است. از پهناي بي کران فضا برايمان مي گويد و از ريزترين موجود زنده؛ از اندام انسان و از تاريخ سياره مان. دانشمندان و دانش ورزان، از سرِ شگفتي و حيرت، شروع کردند به بررسي و آزمايش و محاسبه و گاه به چنان کشف هاي تکان دهنده و بهت آوري رسيدند که آدميان، پس از آن ها، با دنيا به طرز کاملاً جديدي مواجه شدند. کتابي که در دست داريد داستاني است پرماجرا در خلال زمان و مکان از روزگاران کهن تا به امروز؛ تا تازه ترين دستاوردهايي که انسان معاصر هنوز با آ نها درگير است و در اين روايت از زندگيِ دانشمنداني مي گويد که بعضي نام آشنا و برخي ناشناس اند. تاريخ مختصر علم شرحي است به زباني ساده و شيرين از روند رشد علم درگذر قرن ها».
وقتي صحبت از باکتري به ميان مي آيد تصور بيشتر ما اين است که ميکروب هايي مثل باکتري ها براي بدن مضر هستند، در حالي که هميشه اينطور نيست. در واقع باکتري هايي وجود دارند که نه تنها براي بدن مضر نيستند، بلکه وجود آنها در بدن براي تقويت سيستم ايمني و عملکرد بهتر مغز ضروري است. بسياري از باکتري هاي درون بدن انسان به اندازه اي مهم هستند که نبودشان مي تواند باعث بيماري شود. براي درک بهتر اين موضوع بهتر است اين مطلب را تا پايان بخوانيد تا هم به جواب سوالاتي که برايتان در اين خصوص پيش آمده برسيد و هم با باکتري هاي مفيد بدن آشنا شويد.
درون روده تمام انسان ها باید ترکیب متنوعی از باکتری ها وجود داشته باشد. شاید به همین دلیل است که مواد غذایی پروبیوتیک مثل ماست چکیده این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است، مواد غذایی که می توانند باکتری های مفید روده را افزایش دهند. وجود این باکتری ها در روده نه تنها به هضم بهتر غذا کمک می کند، بلکه سلامت قلب را به دنبال داد. تحقیقات نشان داده که بیشتر بیماران مبتلا به نارسایی قلبی از داشتن باکتری های مفید بدن محروم بودند که البته این افراد با مصرف پروبیوتیک ها می توانند مشکل خود را برطرف کنند.
میکروفلور ها، خزه های میکروسکوپی و قارچ ها، باکتری هایی هستند که محل زندگی شان روی پوست صورت است. این باکتری ها به جلوگیری از التهاب پوست بعد از صدمه دیدن آن کمک می کنند، همچنین باعث بهبود زخم های ایجاد شده می شوند. علاوه بر این، روی سطح پوست باکتری هایی به نام استافیلوکوک اپیدرمیدیس وجود دارد که یکی از باکتری های مفید محسوب می شود. این باکتری می تواند از سطح پوست در برابر میکروب های محیط اطراف محافظت کند و جلوی عفونت های باکتریایی را بگیرد.
ای. کولای نوعی باکتری است که در بیشتر مواقع آن را عنوان عامل اسهال و مسمومیت می شناسیم. با این حال برخی از گونه های آن خاصیت درمانی دارند و جزو باکتری های مفید دستگاه گوارش هستند. این باکتری ها می توانند به کنترل و دور نگه داشتن باکتری های خطرناک از بدن کمک کنند. همچنین این باکتری ها این توانایی را دارند که ویتامین های کا و ب کمپلکس تولید کنند.
باکتری به نام باکترویدس تتایتامایکرون در مجرای روده ای و معده ای وجود دارد که وظیفه اش کمک به تجزیه مولکول های مواد غذایی گیاهی است. این باکتری نقشی مهمی در هضم سبزیجاتی دارد که در رژیم غذایی از آنها استفاده می کنیم.
سودوموناس آئروژینوزا یک نوع باکتری است که هم می تواند خوب باشد، هم بد. این باکتری اگر وارد سیستم خون شود، باعث بیماری می شود و عفونت در استخوان ها، مفاصل و سیستم های روده ای، معده ای و تنفسی بدن را به دنبال خواهد داشت. با این حال می تواند مواد ضدمیکروبی مثل سودومونیک اسید تولید کند، موادی که با عفونت های باکتریایی مقابله می کنند و جلوی رشد انواع قارچ ها در بدن را می گیرد.
استرپتوکوک ویریدانس نوعی باکتری است که درون حلق انسان زندگی می کند. این باکتری بی ضرر به راحتی می تواند به اندازه ای رشد کند که فرصت و فضای تکثیر باکتری های مضر را بگیرد.
اشک نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت چشم ها دارد. اشک چشم دارای مواد ضدمیکروبی است که کمک می کند سطح چشم ها از میکروب ها حفظ شود. جالب است بدانید که در اشک چشم ها فقط یک نوع میکروب ساکن وجود دارد که وظیفه حفاظت از بینایی را برعهده دارد.
باکتری ﺑﯿﻔﯿﺪوﺑﺎﮐﺘﺮﯾﻮم اﻧﯿﻤﺎﻟﯿﺲ موجود در روده، نقش بسزایی در بهبود گوارش دارد، به طوری که افرادی که با سندرم روده تحریک پذیر یا یبوست مزمن مواجهند، بیشتر مواقع مکمل های دارویی حاوی این باکتری را مصرف می کنند.
نوعی باکتری به نام لاکتوباسیلوس روتری وجود دارد که در شیر مادر یافت می شود. این باکتری ضدگاز است، خاصیت ضدالتهابی دارد و جلوی بروز انواع درد را می گیرد، علاوه بر این به تقویت سیستم ایمنی بدن هم کمک می کند.
بناهای کاربردی به جا مانده از گذشته
شبنم اعماري سرزمين پنهاورمان ايران با وجود اينکه کشوري چهار فصل است، اما به عنوان منطقه اي گرم و خشک شناخته مي شود، به طوري که بيشتر شهرهاي جنوبي و مرکزي اش به دليل اقليم گرم و خشک خود از قرن هاي پيش با مشکل کم آبي مواجه بودند. از اين رو، گذشتگان براي تامين آب آشاميدني خود، دست به کار شدند و بنايي کاربردي و مهندسي شده را براي ذخيره آب تميز و شيرين طراحي کردند. بنايي که در آن آب هنگام بارندگي، ذوب يخ ها در زمستان و... ذخيره مي شد تا مردم آن روزگار بتوانند براي مصارف روزانه و البته ماه هاي کم بارش از اين آب هاي ذخيره شده استفاده کنند. آب انبارها، يکي از عناصر شاخص سکونتگاه هاي کويري بودند که امروز برخي از آنها در مناطق يزد، کاشان و جنوب استان فارس همچنان پابرجا هستند و هنوز هم مورد استفاده قرار مي گيرند. البته با پيشرفت بشر و استفاده از سيستم لوله کشي آب و دسترسي عموم به آب آشاميدني، آب انبارها رفته رفته رونق خود را از دست دادند، اما به جاذبه اي ديدني تبديل شده اند که ديدن آنها را نبايد از دست داد.
بزرگترين آب انبار ايران است که در شهرستان گراش استان فارس جا خوش کرده و در فهرست آثار ملي ايران نيز به ثبت رسيده است. با وجود اينکه همچنان قابل استفاده است، اما به خاطر وجود زباله، آب موجود در آن قابل استفاده نيست. با اين حال مانند گذشته دست از ذخيره آب برنداشته و همچنان پرآب است.
قزوين، آب انبارهاي زيادي دارد که برخي از آنها معماري منحصربه فردي دارند. آب انبار تک گنبدي سردار بزرگ را که قدمتي 200 ساله دارد، دو تن از امراي قاجار بنا نهادند. بنايي که در تک تک خشت هاي آن مي توان شکوه معماري و دقت و ظرافت را ديد. سازه اي استوار و محکم که با وجود زلزله هاي متعدد، همچنان پابرجاست. از ويژگي هاي جالب توجه اين آب انبار مي توان به عدم آبگيري آن اشاره کرد، به طوري که در عمق 12 متري زمين، موزه اي خودنمايي مي کند که به لطف دسترسي پلکاني پاشير برخلاف آب انبارهاي جنوب کشور، به راحتي قابل بازديد است.
يکي از جاذبه هاي ديدني کرمان و يکي از هنرمندانه ترين آب انبارهاي ايران است، اما آنچه در اولين نگاه نظر هر بازديدکننده اي را به خود جلب مي کند، مقرنس کاري است که در ورودي آن ديده مي شود. هنري که با استفاده از اشکال هندسي و حجم دادن به آن توانسته اثري غيرقابل وصف را به تصوير بکشد. استفاده از چنين حجم هاي زيبايي در بنايي که وظيفه ذخيره آب را بر عهده دارد، مطمئنا اثر هنري خالصي است که نمي توان آن را ناديده گرفت.
منطقه بیابانی سایه خوش
روستايي در بخش مركزي شهرستان بندرلنگه قرار گرفته كه يكي از نقاط بياباني ديدني ايران را در دل خود جاي داده است. منطقه بياباني سايه خوش كه در روستايي به همين نام واقع شده كمي عجيب و غريب، اما زيبا و شگفت انگيز است. در اين منطقه کلوت هايي مي بينيد كه بسيار حيرت آورند. كلوت اما پديده اي منحصر به فرد است که بر اثر عوارض طبيعي در کوير شكل مي گيرد. اين پديده به مرور زمان مجسمه ها و ستون هايي را در سراسر كوير ايجاد مي كند كه مي تواند فضايي رمزآلود را به وجود آورد. بيابان سايه خوش هم دقيقا چنين فضايي دارد و مرکز مهمي از اجتماع کلوت هاي لايه لايه و بسيار زيباست. با حضور در اين منطقه در نگاه اول باورتان نمي شود كه كشورمان چنين جاذبه اي داشته باشد، بياباني ديدني كه به دليل مجاورت با خليج فارس از سواحل بسيار زيبايي هم برخوردار است. منطقه سايه خوش به خاطر نخلستان هاي فراوانش، حس خاصي را به گردشگران منتقل مي کند، به طوري كه گويي پا به سرزميني فضايي گذاشته اند. از ويژگي هاي روستاي سايه خوش هم بايد به قدمت بسيار طولاني آن اشاره كرد. همچنين آثار باستاني زيادي در اين روستا خودنمايي مي كند كه از جمله آنها مي توان به بندحسن و کاروانسراي صفوي اشاره كرد. حالا اگر به دنبال مناطق ديدني، شگفت انگيز و ناشناخته هستيد، منطقه بياباني سايه خوش را فراموش نكنيد، جايي كه مي توانيد متفاوت ترين سفر عمرتان را در آن تجربه كنيد.
گذری در دل تاریخ و تجارت
بازار در تاريخ ايران و در گذشته، يکي از مهم ترين مراکز اجتماعي و سياسي محسوب مي شد، چراکه بستر بسياري از ارتباطات اجتماعي بود و مردم در کنار داد و ستد و خريد کالا، از آن به عنوان محلي براي شنيدن اخبار، اتفاقات و ارتباطات اجتماعي استفاده مي کردند. از اين رو، بازار در گذشته براي مردم ارزش زيادي داشت. مساله اي که بهانه اي براي شکل گيري بازارهاي سنتي زيادي در ايران شد. مکان هايي که برخي از آنها امروز در بين جاذبه هاي مهم گردشگري ايران قرار گرفته اند.
معروف ترين بازار سنتي ايران و بزرگ ترين بازار سرپوشيده سنتي جهان است. بازار تبريز با يک کيلومترمربع مساحت؛ 11 دالان، 20 راسته، 25 تيمچه، 35 سرا و 6500 مغازه دارد. بازار طلافروشان، معروف ترين راسته اين بازار است، جايي که قدمت بناي فعلي اش به اوايل دوره قاجار مي رسد. بازار تبريز در فهرست ميراث جهاني يونسکو نيز به ثبت رسيده است.
معروف ترين بازار سنتي اصفهان، قيصريه است. اين بازار زيبا با آن معماري بي نظير، در ميدان نقش جهان واقع شده و سردرد ورودي اش، بقاياي کاشيکاري زيبايي از نماد برج قوس ديده مي شود. وجود تيمچه ها و حجره هاي قديمي، زيبايي هاي بازار قيصريه را دوچندان کرده است. جالب اينکه مي توان در امتداد اين بازار، مساجد و بناهاي زيبايي را مشاهده کرد، جاذبه هايي که يادگار دوران گذشته اند.
از زيباترين بازارهاي سنتي ايران است که معماري چشم نواز آن در کنار کارونسرا و بناهاي زيبايي که در امتداد اين بازار قرار گرفته اند، آن را از ديگر بازارهاي سنتي ايران متمايز کرده است. از ويژگي مهم اين بازار، قرار گرفتن آن در منطقه اي تاريخي و پررفت وآمد است. در اطراف بازار سنتي کاشان هم بناهاي معروفي خودنمايي مي کنند که از جمله آنها مي توان از خانه بروجردي ها نام برد. معروف ترين راسته بازار کاشان هم بازار مسگرهاست.
معماري منحصر به فرد شهر يزد را نمي توان ناديده گرفت. شهري که در هر نقطه از آن مي توان بازارهاي سنتي، بادگير و آثار تاريخي اش را ديد. معروف ترين و طويل ترين بازار تاريخي يزد، بازار خان است. علاوه بر اين بازار که زيبايي خاص خودش را دارد؛ بازار پنجه علي، قيصريه، زرگري، علاقبندي، ملااسماعيل، چيت سازها، دروازه مهريز، صدري، افشار و مسگري هم از ديگر بازارهاي اين شهر کويري هستند که نبايد ديدن آنها را هم از دست داد.
کال جوش
آتينا عالي
يکي از غذاهاي سنتي و پرطرفدار ايراني کله جوش يا کال جوش (به زبان محلي) است. روش طبخ اين غذا در مناطق مختلف با هم تفاوت هايي دارد که البته پايه و اساس همه آنها يکي است. کله جوش تبريزي و اصفهاني شناخته شده ترين نوع اين غذاي خوشمزه هستند. مواد اصلي تشکيل دهنده اين غذاي لذيذ، کشک، گردو و نعناست که آن را با انواع نان به صورت تيليت ميل مي کنند. ماده اصلي کله جوش کشک است، اما در برخي نقاط آن را با ماست محلي ترش نيز تهيه مي کنند. کله جوش يا کال جوش بسيار مقوي است و طبع گرم و خشکي دارد. اين غذا به دليل داشتن کشک، سرشار از کلسيم است. در ادامه آموزش اين غذاي خوشمزه و بسيار مقوي را براي شما خوانندگان هميشه همراه آورده ايم.
مواد لازم
کشک: يک شيشه کوچک
پياز: يک عدد متوسط
سير: يک حبه
آب: 2 کاسه
نعنا خشک: يک قاشق غذاخوري پر
گردو خرد شده: 2 قاشق غذاخوري
آرد: 2 قاشق غذاخوري
نمک و زردچوبه: به مقدار لازم
طرز تهيه
ابتدا پياز را در روغن تفت مي دهيم تا سبک شود. وقتي پياز طلايي شد، زردچوبه و سير را اضافه مي کنيم و دوباره کمي تفت مي دهيم. سپس گردو را اضافه کرده و در آخر نعنا را مي افزاييم. کشکي را که از قبل با دو کاسه آب و آرد مخلوط کرده ايم به پيازداغ و نعنا اضافه مي کنيم و کمي نمک مي زنيم. 30 دقيقه زمان نياز داريم تا غذايمان کاملا جا بيفتد و آماده شود. کله جوش را مي توان با ريحون تازه و پياز ميل کرد.
نکته: به غذا زياد نمک نزنيد، چون کشک به اندازه کافي نمک دارد.
مهسا محمودي
خرما: 200 گرم
نان لواش يا يوفکا: 2 تا 3 عدد
کره يا روغن: به ميزان لازم
گردو: 100 گرم
پودر پسته و پودر نارگيل: به ميزان لازم
طرز تهيه
اول بايد هسته هاي خرما را خارج کنيم. وقتي اين کار انجام شد، داخل آنها را با هر مغزي که دوست داريم، پر مي کنيم که من با مغز گردو و كمي پودر نارگيل اين کار را انجام دادم. هر يک خرما را به شكل اسپرينگ داخل نان لواش يا يوفكا
رول کرده و در كره يا روغن مايع خوب سرخ مي کنيم. وقتي همه اسپرينگ رول ها سرخ شدند، كمي صبر مي کنيم تا خنک شوند. بعد از اينکه خنک شدن، آنها از وسط نصف مي کنيم. اگر از خمير يوفكا استفاده کرده باشيد، مي توانيد روي آنها را با كمي پودر پسته تزيين کنيد.
سرمربی تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان:
سرمربي تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان عقيده دارد، بهتر است ليگ به صورت فشرده برگزار شود چون در اين صورت آسيب ديدگي ها کاهش مي يابد.
تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان فصل نقل و انتقلات را بسيار خوب شروع کرده است و قصد دارد که در ليگ حضوري بسيار قوي داشته باشد.
درباره وضعيت تيم با هماد سامري، سرمربي تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان گفت و گويي کوتاه داشتيم که با هم مي خوانيم.
بله ابتدا با چند بازيکن تيم از جمله کاپيتان تيم قرارداد تمديد کرديم. سپس براي برطرف کردن نقاط ضعف تيم چند بازيکن هم جذب کرديم. البته در ادامه نيز باشگاه پيگير مسائل ليگ و جذب بازيکن جديد بازهم خواهد بود، اما فعلا در حد مذاکره هستيم و صحبت هايي با يکسري بازيکنان داشته ايم که بايد ببينيم توافقات انجام مي گيرد يا نه. البته چند بازيکن هم از ما جدا شدند که طبيعي بود، جايگزين داشته باشيم. فعلا شرايط ليگ بخاطر کرونا يک وضعيت خاص است که کار را براي باشگاه ها و بازيکنان در بستن قرارداد سخت کرده است.
خب ما قرار نيست تنها در ليگ بازي کنيم. بايد ببينيم خرد جمعي و پيشنهاد ساير تيم ها چيست، چون نمي دانيم اصلا موج سوم کرونا در پيش است يا خير. با اين وجود مهم است که ليگ حتما بايد برگزار شود. حتما بايد اين چرخه بچرخد چون خيلي از ورزشکاران هستند که اقتصاد خانواده آن ها براساس همين ورزش است. باشگاه ما هم از بقيه مستثني نيست و بر اساس تصميم جمع پيش خواهد رفت. ولي به نظر من اگر تعداد بازي ها کم تر باشد بهتر خواهد بود تا اينکه مسابقات رفت و برگشت باشد. بهتر است ليگ به صورت فشرده و با مسافرت کم تر برگزار شود چون در اين صورت امکان آسيب ديدگي کاهش پيدا مي کند.
واقعيت اين است که يک آيين نامه کلي در مورد کل بسکتبال اعم از بخش بانوان و مردان در اختيار باشگاه قرار گرفته است. به صورت اختصاصي در مورد بخش مردان صحبت نشده و تا زماني که جلسه برگزار نشود و شرايط ويژه کرونايي مورد بحث قرار نگيرد، نظر دقيق نمي توان مطرح کرد. فعلا بايد ببينيم تعداد تيم ها و شرايط برگزاري ليگ چگونه است تا باشگاه ها نظر دهند.
همين يک مشکل است چون نمي دانيم دقيقا چه تاريخي مسابقات شروع مي شود که بر اساس آن ما هم تمرينات را شروع کنيم. بدن سازي براي تيم و بازيکنان بسيار مهم است و براي همين بايد تکليف تيم ها را روشن کنند تا بدانيم چه زماني بايد کار را شروع کنيم. البته بايد اين را هم اضافه کنم فدراسيون بسکتبال تاريخ برگزاري ليگ را 24 مهر اعلام کرد، اما همانطور که گفتم فعلا باشگاه ها درباره تاريخ برگزاري ليگ مطمئن نيستند. براي اين موضوع مي توانم به ليگ برتر بانوان اشاره کنم. براي ليگ بانوان هم ابتدا گفتند سوم و چهارم مهر شروع مي شود ولي نهايتا آبان ماه شد. اينکه ليگ 24 مهر برگزار شود ممکن هست تغيير کند و به همين کار براي باشگاه ها سخت است.
به نظرم تاريخ برگزاري ليگ در کنار وضعيت کرونا، به نوع برگزاري مسابقات نيز بستگي دارد که متمرکز خواهد بود يا به صورت رفت و برگشت برگزار مي شود. اگر قرار است مثل گذشته باشد بايد زودتر شروع مي شد تا به ماه رمضان نخوريم، اکنون بايد ديد نهايتا در فدراسيون چه تصميمي گرفته خواهد شد.
ببينيد ما در شرايط عادي نيستيم. بايد مراقب اين باشيم که بازيکنان کرونا نگيرند. اما تمام سعي من و بازيکنانم اين است که بهترين بازي ها را انجام دهيم و بتوانيم قهرمان ليگ شويم. کار سختي داريم. اگر بازي ها متمرکز باشد کار سخت تر مي شود و شما بايد در يک بازي تکليف را روشن کنيد چون بازي برگشتي در کار نخواهد بود که جبران کنيد. به هرحال منتظر مي مانيم تا ببينيم تکليف چيست. هدف ما قهرماني در فصل جديد است.
بله خدا را شکر با توجه به شرايط اقتصادي که اين روزها همه تيم ها در همه ورزشها با آن گرفتار هستند، خوشبختانه باشگاه توانست خواسته هاي کادر فني را اجابت کند. من از مديريت باشگاه تشکر دارم و اميدوارم بتوانيم مانند فصل هاي گذشته دل هواداران آباداني و ونفت را با نتايج خوب و قهرماني شاد کنيم.
جمعي از کوهنوردان منطقه مرکزي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با صعود به دومين قله فني کشور، توانستند پرچم اين شرکت را بر فراز اين قله به اهتزاز در آورند .
سعيد اسدالهي از کوهنوردان تيم کوهنوردي منطقه مرکزي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با اشاره به اجراي موفق صعود اين تيم کوهنوردي به قله 3 هزار و 813 متري «کول جنو»گفت: اين تيم کوهنوردي متشکل از 4 کوهنورد، باراهنمايي محمد ماکياني و به عنوان مسئول فني، به قله 3 هزار و 813 متري کول جنو صعود کردند. احمد درامامي و حسين جودکي 2 عضور ديگر اين گروه کوهنوردي در اين صعود بودند.
اسدالهي درخصوص موقعيت جغرافيايي قله کول جنو گفت: قله کوه کول جنو با ارتفاع 3 هزار و813 متري، دومين قله فني کشور و از قله هاي معروف اشترانکوه بوده و مناظر بسياردلنشين اطراف قله و وجود سياه چادرهاي عشاير در مسير، زيبايي هاي آن را دو چندان کرده است.
کوهنوردان خطوط لوله ساعت 17و 30 دقيقه از کوهپايههاي روستاي کمندان در شرايطي همراه با بارش باران و برخي اوقات تگرگ کوهپيمايي را شروع کردند تا اينکه ساعت 21 به پناهگاه شهيدسليماني رسيدند. سپس بعداز اتراق و سپري کردن شب، ساعت 6 و 20 دقيقه صبح روز بعد ادامه مسير را آغاز و در نهايت بعد از 4 ساعت کوهپيمايي به قله رسيدند.
سرمربي هندبال بانوان تاسيسات دريايي:
سرمربي تيم هندبال بانوان تاسيسات دريايي عقيده دارد امسال کار سختي در ليگ برتر هندبال دارند، اما براي کسب نتيجه سخت تلاش مي کنند.
مسابقات ليگ برتر هندبال بانوان امسال قرار است به صورت متمرکز و در 2 گروه برگزار شود. قرعه کشي اين مسابقات انجام شده و ليگ هم در صورت اجازه ستاد ملي مبارزه با کرونا از 4 مهر آغاز خواهد شد.
مهسا معتمدي در گفت وگويي کوتاه با مشعل در اين خصوص گفت: با توجه به بحران کرونا ممکن است براي خيلي از رشته ها اين شرايط پيش بيايد که ليگ شان مانند قبل برگزار نشود. با وضعيت موجود به خاطر بچه ها ما اين شرايط را قبول کرديم. از نظر ايمني برگزاري ليگ به صورت متمرکز خوب است اما برگزاري بازي ها به صورت رفت و برگشت جذابيت بيشتري دارد.
سرمربي تيم هندبال بانوان تاسيسات دريايي در ادامه گفت: مسابقات در ادامه به صورت ضربدري برگزار مي شود و رفت و برگشتي نيست به همين دليل با يک لحظه لغزش و اشتباه ممکن است شما امتياز را از دست بدهيد و حذف شويد در صورتي که اگر ليگ رفت و برگشتي باشد، مي توان باخت و اشتباهات را جبران کرد.
معتمدي درباره حريفان اين تيم، در فصل جديد گفت: تيم هاي بهبهان و بافق تازه به ليگ آمده اند و شناختي از آنها ندارم اما تيم هايي که سال گذشته در ليگ بودند را مي شناسم. معتمدي همچنين درباره وضعيت تيم تاسيسات براي ليگ امسال عنوان کرد: 90 درصد تيم ما بسته شده است. چند بازيکن رفتند و چند بازيکن هم از ذوب آهن، کازرون و کرج گرفتيم. از هفته آينده تمرينات را استارت مي زنيم.
سرمربي تاسيسات در پاسخ به اين سوال که سطح ليگ را امسال چطور پيش بيني مي کنيد، گفت: به نظرم امسال رقابت ها سنگين تر باشد. همه تيم ها مهره هاي خوبي گرفته اند. سپاهان بازيکنان ملي پوش زيادي دارد، کازرون و اشتادسازه هم تيم خوبي بسته اند اما ما امسال تيم جواني داريم و بازيکنان مان از رده هاي جوانان و اميد هستند. کارمان در ليگ سخت است اما تلاش مي کنيم خوب نتيجه بگيريم.
قرارداد سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري اهواز براي يک سال ديگر تمديد شد.
کياوش علاسوند، سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري اهواز پس از جلسه اي با مديرعامل اين باشگاه به توافق رسيد و قراردادش را براي يک سال ديگر تمديد کرد، تا بازهم در فصل جديد ليگ برتر فوتسال ايران نيز روي نيمکت تيم ملي حفاري اهواز بنشيند.
کياوش علاسوند که فصل گذشته از نيمه هاي راه هدايت تيم فوتسال ملي حفاري اهواز را به عهده گرفته بود در پايان فصل موفق شد با کسب 31 امتياز با اين تيم در رتبه هشتم قرار بگيرد.
براساس اعلام روابط عمومي باشگاه ملي حفاري اهواز فصل جديد ليگ برتر فوتسال از مهرماه 99 آغاز خواهد شد و اين تيم براي حضوري بهتر تمرينات خودرا شروع کرده است.
پس از پايان رقابت هاي ليگ برتر بدون ترديد تب بازار نقل و انتقالات بالا مي رود و تيم هاي براي تقويت بنيه فني خود دست به کار خواهند شد؛ براساس زمانبندي سازمان ليگ از 6 شهريور فصل نقل و انتقالات تابستانه آغاز شده تا تيم ها بتوانند براساس نيازهاي خود به بازار ورود کرده و خريدهاي خود را انجام دهند. اما در اين ميان بازيکناني هستند که با پايان يافتن رقابت هاي ليگ برتر با پيشنهادات خارجي مواجه شده اند؛ يکي از آن ها جعفر سلماني وينگر سرعتي تيم فوتبال صنعت نفت آبادان است که در آستانه انتقال به فوتبال پرتغال قرار دارد. سلماني در ليگ نوزدهم نمايش هاي درخشاني را در لباس صنعت نفت آبادان داشت و يکي از بهترين بازيکن اين تيم نفتي بود؛ به همين جهت او با پيشنهاد باشگاه پورتيموننز پرتغال که هدايت آن برعهده پائولو سرجيو سرمربي سابق صنعت نفت آبادان بود، مواجه شده است. پورتيموننز در فصل 2019-2020 ليگ برتر پرتغال توانست در جنگ بقا همچنان سهميه خود را حفظ کند.پيشنهاد باشگاه پورتيموننز براي جذب سلماني بسيار جدي است و به نظر مي رسد طي روزهاي آينده اين هافبک شادگاني تيم صنعت نفت آبادان در ليگ نوزدهم راهي کشور پرتغال خواهد شد تا در فصل جديد ليگ اين کشور بتواند در لباس پورتيموننز در ميدان حاضر شود.
علي عيسي زاده، مدير عامل تيم فوتبال صنعت نفت آبادان با تاييد اين خبر گفت: سلماني از بازيکنان آينده دلر فوتبال ايران به شمار مي رود که در 2 فصل اخير عملکرد درخشاني در ترکيب تيم صنعت نفت آبادان داشت. سلماني محصول اکادمي باشگاه صنعت نفت آبادان است که درخشش اين بازيکن مورد توجه باشگاه هاي خارجي نيز قرار گرفته است. تيم پورتيموننز پرتغال از جمله باشگاه هايي است که خواهان جذب سلماني براي فصل آينده ليگ برتر اين کشور است و مذاکراتي نيز با سلماني داشته است.البته چند تيم بزرگ ليگ برتر ايران نيز خواهان جذب اين بازيکن هستند. لذا باشگاه صنعت نفت پس از بررسي پيشنهادات تصميم گيري خواهد کرد.
هفته پرکار تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان در نقل و انتقالات
کاپيتان تيم ليگ برتري بسکتبال پالايش نفت آبادان قرارداد خود را با اين باشگاه تمديد کرد.
سعيد داورپناه که در فصل گذشته ليگ برتر بسکتبال کشور، تيم پالايش نفت آبادان را همراهي کرد، براي فصل جديد اين رقابت ها نيز با نفتي ها تمديد کرد. داورپناه سابقه بازي در تيم ملي و تيم هايي از جمله پتروشيمي بندرامام و مهرام را در کارنامه دارد. همچنين آرن داوودي، رسول مظفري و محمد حسن زاده که از بازيکنان سابق پالايش نفت آبادان هستند، با عقد قرارداد به عضويت اين تيم درآمدند و در فصل جديد ليگ برتر بسکتبال براي پالايش نفت آبادان بازي خواهند کرد.
مدير امور ورزش شرکت پالايش نفت آبادان با تاييد اين خبر گفت : هم کاپيتان تيم تمديد کرد و هم اينکه چند بازيکن جديد مورد نظر کادر فني تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان جذب شدند.
احمد پارو افزود: کادر فني تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان با حضور پرقدرت در ليگ برتر ليستي از بازيکنان مورد نظر خود را به باشگاه داد و باشگاه نيز در اين راستا اقدامات جذب بازيکنان را آغاز کرد.
به گفته وي، در همين راستا هفته گذشته موفق به جذب امير صديقي بازيکن فصل قبل شهرداري گرگان و عدنان دورقي بازيکن نوقارخان تبريز شديم تا نسبت به ديگر تيم ها شرايط بهتري داشته باشيم.
مدير امور ورزش شرکت پالايش نفت آبادان در ادامه گفت : پيش از اين نيز رسول مظفري، سالار منجي، محمد حسن زاده و اشکان خليل نژاد بازيکنان فصل گذشته تيم پتروشيمي بندر امام و آرن داودي از شيميدر قم به عضويت تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان درآمده بودند.
«پارو» در مورد اينکه زودتر از ساير تيم ها در نقل و انتقالات شروع به کار کردند، گفت: تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان زودتر از ديگر تيم ها نقل وانتقالات خود را آغاز کرد تا بازيکنان مورد نظر را از دست ندهيم.
فدراسيون بسکتبال تاريخ برگزاري ليگ برتر را 24 مهر اعلام کرده است و بايد ديد باتوجه به شرايط فعلي اين مسابقات در همين تاريخ برگزار خواهد شد يا خير. در حال حاضر باشگاه ها از برگزاري ليگ در تاريخ اعلام شده، مطمئن نيستند.
خداحافظي مديرعامل نفت مسجد سليمان
مديرعامل باشگاه نفت مسجدسليمان بعد از پايان فصل فوتبالي (98-99) در راستاي احترام به قانون و تبعيت از بخشنامه ابلاغي وزارت نفت که به عنوان مالک و سهامدار موسسه است، از سمت خود کناره گيري کرد.مهران نصيريان دوست پس از کناره گيري از مديرعاملي باشگاه نفت مسجدسليمان درباره جدايي خود و وضعيت تيم فوتبال نفت گفت: از تمام بازيکنان و اعضاي کادرفني تيم که با تمام وجود با حريفان به رقابت پرداختند تا روزهاي خوبي را براي هواداران رقم بزنند، تشکر مي کنم. همچنين از هواداران فهيم نفت مسجدسليمان که در تمام لحظات کنار تيم بودند و با حمايت هايشان انگيزه تيم را دو چندان مي کردند، قدرداني مي کنم. با همدلي و اتحادي که در تيم بود براي اولين بار موفق شديم، نتايج و جايگاهي در شان مردم مسجدسليمان و خوزستان کسب کنيم که جا دارد از مهدي تارتار که در روند موفق تيم تاثير بسزايي داشت، تشکر ويژه اي داشته باشم و بي شک مردم مسجدسليمان نيز تلاش هاي او و همکارانش را فراموش نخواهند کرد.مديرعامل باشگاه نفت مسجدسليمان با توضيح بيشتر در خصوص کناره گيري خود گفت: فصل نوزدهم فوتبال نيز به پايان رسيد و من هم که بر اساس بخشنامه وزارت نفت، مسئوليتم تا پايان ليگ برتر بود. مستند به بخشنامه وزارت نفت که مالکيت و مديريت اين موسسه را عهده دار است و کارکنان صنعت نفت در فصل آتي (1400-1399) فاقد مجوز و مشمول ممنوعيت در کليه ارکان اين موسسه، مديرعامل، هيات مديره و ساير مسئوليت ها هستند، در راستاي احترام به قانون و تبعيت از بخشنامه ابلاغي وزارت نفت که به عنوان مالک و سهامدار موسسه است، از سمت خود کناره گيري کردم و براي نفت در ادامه مسير آرزوي موفقيت دارم. اميدوارم روزهاي خوب تيم نفت که تنها دل خوشي مردم مسجدسليمان است، در فصل آينده نيز تداوم داشته باشد.نصيريان دوست با ابراز اميدواري براي مديرعامل جديد و اعضاي هيات مديره که توسط وزارت نفت منصوب خواهند شد، گفت: از مديرعامل شرکت مناطق نفت خيز جنوب و اعضاي هيات مديره شرکت و آقاي ناصري مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان و تمام همکارانم که پا به پاي تيم زحمات زيادي براي موفقيت آن داشتند، تشکر مي کنم. تمام تلاش ما اين بود که تيم با حداقل دغدغه ها پا به هر مسابقه بگذارد و روزهاي خوبي را براي هواداران رقم بزنيم. اگر چه کمبودهايي وجود داشت ولي در حد توان مان گام هايي براي موفقيت تيم برداشتيم. ضمن اين که شرکت ملي نفت نيز که متولي و مالک اين موسسه است با پشتيباني هاي خود از تيم در فصل نوزدهم، کمک هاي خوبي به اين تيم مردمي داشت. مديرعامل باشگاه نفت مسجدسليمان درپايان گفت: من تمام تلاشم را کردم و انتظار مي رود در ادامه از اين تيم مردمي حمايت بيشتري صورت بگيرد. اين تيم واقعا در بين جوانان و مردم مسجدسليمان نشاط و اميد را ايجاد کرد و ما نيز تمام تلاش مان را در اين زمينه انجام داديم.
سرمربي ملي حفاري در گفت وگو با مشعل:
مسابقات ليگ دسته دوم فوتبال باشگاههاي کشور که با حضور 28 تيم در 2 گروه 14 تيمي آغاز شده بود در نهايت با صعود مستقيم تيم هاي استقلال ملاثاني و چوکا تالش به عنوان تيم هاي برتر گروه اول و دوم به مسابقات فصل آينده ليگ دسته اول باشگاه هاي ايران به پايان رسيد و در مرحله پلي آف از بين تيم هاي پاس همدان و شهرداري آستارا نيز يک تيم به عنوان سومين تيم به ليگ يک صعودمي کند.تيم فوتبال بزرگسالان ملي حفاري اهواز به عنوان يکي از نمايندگان وزارت نفت در گروه دوم اين رقابت ها حضور داشت که در نهايت از 26 بازي خود 8 برد، 7 مساوي،11 باخت کسب کرد و با 23 گل زده، 28 گل خورده ، تفاضل گل 5- و باکسب 31 امتياز در مکان دهم جدول رده بندي قرار گرفت. به اين ترتيب ملي حفاري که وضعيت خوبي نداشت، موفق شد در روزهاي پاياني ليگ حکم بقاي خود را امضا کند تا يک فصل ديگر در ليگ دسته دوم باقي بماند. تيم فوتبال ملي حفاري در اين فصل فراز و نشيب هاي زيادي داشت در همين ارتباط و نيز در خصوص مسابقات اين تيم در فصل جاري ليگ دسته دوم فوتبال باشگاههاي ايران با امين جعفري پور، سرمربي جوان اين تيم که در هفته پاياني سکان هدايت اين تيم را عهده دار شد، گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
امين جعفري پور، متولد چهارم بهمن 1363و اهل خوزستان هستم. تحصيلاتم را تا مقطع کارشناس ارشد تربيت بدني و علوم ورزشي ادامه دادم. در تيم هاي مختلف فوتبال از جمله استقلال اهواز، شاهين اهواز، ملي حفاري و ... بازي کردم که متاسفانه پس از يک مصدوميت شديد و آزاردهنده از ناحيه زانو مجبور شدم فوتبال را کنار بگذارم و متعاقبا از سال 88 وارد عرصه مربيگري شدم.
من مربيگري را در کنار استاد رباطيان در تيم استقلال اهواز آغاز و طي سه سال متوالي، دوبار قهرماني ليگ برتر جوانان و يکبار قهرماني ليگ دسته دوم را با ايشان تجربه کردم.
در سال 95 شهرام غلامي که از مربيان کاربلد استان است، از من دعوت کرد که در تيم اميد ملي حفاري با ايشان کار کنم که در آن سال هم به مقام قهرماني ليگ دسته اول اميد کشور رسيديم. بعد از آن بايد بگويم چند سالي هست که در مجموعه حفاري مشغول به کار هستم که حاصل اين همکاري، قهرماني در ليگ سه و صعود به ليگ دسته دوم بود و امسال هم خوشبختانه در يک شرايط بسيار سخت و پيچيده به کمک بازيکنان و همکاران عزيزم و همين طور مديريت شرکت و باشگاه توانستيم اين تيم را در ليگ دو حفظ کنيم.
متاسفانه همينطور است. فصل پر فراز و نشيبي را گذرانديم. از نظر من، هنگامي که يک باشگاه به ليگ هاي دسته بالاتر صعود مي کند، در سال اول مهمترين هدف مجموعه بايد حفظ تيم در اين جايگاه باشد، چرا که براي هماهنگ شدن با سطح رقابت ها و نيز آگاهي از شرايط مسابقات، باشگاه تازه وارد نياز به اندکي زمان دارد، با اين تفسير باشگاه ملي حفاري در اين فصل عملکرد قابل قبولي ارائه داد.
وقتي که من پيش از هفت مسابقه پاياني به عنوان سرمربي باشگاه معرفي شدم، تيم در جايگاه سقوط قرار داشت، با تلاش همه جانبه بازيکنان و مجموعه کادر فني و تيم پشتيباني بر همه مشکلاتي که بيماري کرونا براي برگزاري مسابقات ايجاد کرده بود و منجر به تعطيلي پنج ماهه مسابقات و تمرينات تيم شده بود، غلبه کرديم و توانستيم در بازي هاي پاياني نتايج لازم را کسب کنيم.
سطح مسابقات ليگ دسته دوم را در فصلي که سپري شد، مي توان بسيار خوب توصيف کرد، چرا که رقابت شديدي بين تيم هاي حاضر در اين ليگ وجود داشت و تا روز آخر جدال بر سر صعود و سقوط تيم ها ادامه داشت.
بيش از 90 درصد بازيکنان تيم ما بومي و از فوتباليست هاي خوزستاني بودند، بازيکناني که پتانسيل بسيار بالايي دارند و اگر مشکلات متعددي که در طي فصل سد راه ما شد وجود نداشت، اين نفرات حتي مي توانستند کانديد صعود به ليگ دسته اول باشند. به هر حال در يک بازبيني کلي من به بازيکنانم نمره 18 از 20 مي دهم و از همه رضايت کامل دارم. من عقيده دارم با يک برنامه ريزي صحيح و حمايت کامل، با طي کردن تمام مراحل حتي در سطح اول فوتبال ايران هم حاضر شده و بدرخشيم.
مهمترين مشکلي که در دوره کاري من در تيم ملي حفاري رخ داده، عدم صدور اجازه برگزاري تمرينات تيم پس از شيوع بيماري کرونا بود. متاسفانه در حالي که همه تيم هاي ليگ دو مشغول آماده سازي و برنامه ريزي جهت شرکت در مسابقات بودند. حق شروع تمرينات بواسطه بخشنامه صادره از جانب وزارت نفت از تيم ما سلب شد و دو بازي ابتدايي مان را که بسيار مهم و حياتي بودند و از امتياز ميزباني بهره مند بوديم را از دست داديم. اين ماجرا تا يک قدمي سقوط ما را پيش برد، اما خوشبختانه با تمرينات مناسب و تلاش بي وقفه بازيکنان و همچنين حمايت هاي مديريت توانستيم کار بزرگي را رقم بزنيم و از سقوط تيم در هفته هاي پاياني جلوگيري کنيم.
متاسفانه هنوز برنامه باشگاه براي فصل آينده روشن نيست و مذاکره اي با من صورت نگرفته است. در صورتي که براي حضور پرقدرت در مسابقات بايد از همين امروز براي جذب نفرات و تمرينات آماده سازي برنامه ريزي هاي لازم انجام شود.
در پايان به عنوان عضوي از جامعه ورزش استان خوزستان، اهميت و نقش باشگاه هاي ورزشي زيرمجموعه وزارت نفت در استان خوزستان را يادآور مي شوم. از مسئولين تقاضا داريم که به اين مهم توجه ويژه داشته باشند که اين باشگاه ها در سلامت جسم و روان جوانان استان خوزستان نقشي بسيار کليدي دارند و مردم خوزستان چشم به حضور وزارت نفت و تيم هاي محبوب خود در زمينه هاي مختلف ورزشي و فرهنگي دارند، اميدواريم که با تامين بودجه مناسب و حمايت هاي مسئولين امر، اين شاهرگ حياتي ورزش کشور و استان خوزستان همچنان پايدار بماند.
دوره فعاليت اعضاي هيئت مديره و مديرعامل باشگاه نفت مسجدسليمان به پايان رسيد و بايد منتظر تعيين تکليف از سوي وزارت نفت باشند.
با انجام آخرين بازي تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در جام حذفي، قراردادهاي اعضاي هيئت مديره و مديرعامل اين باشگاه نيز به پايان رسيد و آن ها بايد منتظر تعيين تکليف باشند.
با توجه به اينکه اعضاي هيئت مديره و مديرعامل باشگاه نفت مسجدسليمان کارمند وزارت نفت محسوب مي شوند، اين وزارتخانه براي ادامه يا قطع همکاري با آن ها تصميم گيري خواهد کرد.
باشگاه نفت مسجدسليمان همانند باشگاه صنعت نفت آبادان تابع قوانين و بخشنامه هاي وزارت نفت بوده و اعضاي هيئت مديره و مديرعامل اين دو باشگاه ليگ برتري در ابتداي مسابقات هرسال براي مدت يک سال منصوب مي شوند و با خاتمه ليگ قراردادهايشان نيز به پايان مي رسد.
درهمين راستا پس از خاتمه دوره فعاليت هيئت مديره و مديرعامل باشگاه نفت مسجدسليمان، هدايت يزدي، رئيس سابق امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي مناطق نفتخيزجنوب و مديرعامل سابق اين باشگاه به عنوان سرپرست مديرعاملي منصوب شده است تا امور مربوط به حوزه مديريت اين باشگاه را انجام دهد.
نگاهي به گسترش کسب و کارهاي آنلاين براي روستائيان و مناطق محروم محلي
مشعل در چند سال اخير که فضاي مجازي جريان زندگي روزمره را در دست گرفته و ديگر نمي شود زندگي را بدون حضور در فضاي مجازي تصور کرد، بسياري از کسب و کارها بخشي يا همه فضاي کاري خود را در فضاي مجازي فعال کرده اند. اگرچه اين شرايط در کشور ما و با توجه به محدوديت هاي فضاي اينترنتي ممکن است استرس و ريسک بالايي داشته باشد اما همچنان بسياري از کسب و کارهاي کوچک و حتي محلي تلاش مي کنند تا محصولات خودشان را از طريق همين فضاي مجازي به نقاط مختلف کشور و استانهاي مختلف و حتي خارج از کشور برسانند. کسب و کارهايي که در شهرهاي کوچک و حتي روستاها هستند و در شرايط عادي براي فروش محصولاتشان بايد با چند مرحله از خريداران و حتي دلالان محصولات آن هم با قيمتهاي اندک رو به رو شوند اما حالا و با استفاده از فروش اينترنتي و صفحه مجازي خودشان يا صفحاتي که اقدام به معرفي محصولات ارگانيک و محلي مي کنند ، مي توانند محصولاتشان را مستقيم به دست مصرف کننده برسانند و درآمد خوبي هم داشته باشند.
بسياري از اين کسب و کارهاي محلي هنوز نتوانسته اند راه هاي اين فروش آنلاين و معرفي خود را پيدا کنند و سايتها و صفحه هاي معرفي محصولات هم ممکن است هنوز ارتباط مستقيمي با اين توليد کنندگان پيدا نکرده باشند. به همين دليل است که بسياري از سايتها و صفحه هاي مجازي شروع به اطلاع رساني براي توليد کنندگان به شکل آنلاين يا رو در رو دارند. در کنار آن لازم است که ما هم به اين کسب و کارها کمک کنيم و تا جايي که امکان دارد با خريد و معرفي آنها به ديگران سبب رونق اين کسب و کار شويم و بدانيم که مي توانيم با کارهاي کوچک سبب تغييرات بزرگي در دنياي اطرافمان شويم. در واقع اگر در گذشته و حتي همين حالا چند دلال و شرکت و سازماني بين توليد کننده اصلي تا مصرف کننده نهايي قرار داشتند، حالا يک سايت يا صفحه مجازي بين توليد کننده اصلي و خريدار نهايي قرار دارد تا محصول مستقيم به فروش برسد.
هر کدام از استانهاي ايران ما آب و هوا و جغرافياي متفاوتي دارد که مردماني با فرهنگ و آداب و رسوم و صنايع دستي و محصولات غذايي و کشاورزي متفاوتي دارند. در نتيجه بازاري متنوع از طعم ها و رنگ ها و محصولات در کنار ما وجود دارد و مي توانيد در شرايطي که در آب و هوايي گرم هستيد به محصولات غذايي يا سنايع دستي در مناطق سبز و خنک شمالي و غربي کشور دسترسي داشته باشيد و با يک سفارش و فرصتي کوتاه اين محصول در شهر خودتان به دستتان برسد. شرايط صفحه هاي مجازي که محصولات روستائيان و توليد کنندگان خرد را به خريداران مي رسانند سخت نيست تا اين افراد که عمدتا امکانات و زيرساخت زيادي ندارند بتوانند به راحتي براي فروش محصولشان اقدام کنند. به اين ترتيب سبدهاي حصيري مردم محلي از سيستان و بلوچستان زينت خانه ها و آشپزخانه ها و دکوراسيونها در شهرهاي ديگر مي شود و ترشي هاي خوشمزه شمالي از خانه هاي ساکنان تهران و شهرهاي ديگر سردر ميآورد.
بسياري از سايتها و صفحه هاي مجازي که اقدام به معرفي محصولات روستاييان و محلي ها مي کنند در ابتدا معرفي محصول را بر عهده دارند، چرا که محصولات زيادي با تنوع و مشخصات متفاوتي وجود دارد که لازم است درباره همه آنها توضيح داده شود و خريداران هم که ممکن است آشنايي قبلي نداشته باشند بتوانند از اين اطلاعات قبل از خريد استفاده کنند. معمولا اين معرفي با معرفي آن شهر ، روستا و شرايط توليد محصول همراه است تا مخاطبان بدانند مثلا زعفران که محصولي ارزشمند است در چه روستاهايي، توسط چه گروه از مردم روستايي و با چه شرايط سختي توليد و به دست مي آيد. در اين روند مخاطبان يا همان خريداران محصولات علاوه بر خريد محصولات با بخشي از موقعيت جغرافيايي و فرهنگ و زندگي مردم د رقسمتي از کشورمان هم آشنا مي شوند.
در عين حال از آنجايي که روستاييان و مردم محلي ممکن است به سيستمهاي ارتباطي، کامپيوتر يا تلفن همراه و اينترنت پر سرعت دسترسي نداشته باشند و يا حتي افرادي پير و از کار افتاده يا بي سواد باشند، اين نقش مهم ارتباطي و معرفي محصول توسط اين سايتها و صفحه هاي مجازي انجام مي شود. در جريان همين ارائه اطلاعات همچنين درباره محصول، شيوه نگهداري و استفاده محصول و نمونه هاي مشابه و بسياري موارد ديگر صحبت و ارائه مطلب مي شود. در کنار همه اين موارد اتفاق خوب آن است که در اين سايتها و شبکه هاي مجازي از همه مراحل تهيه محصول مي توان فيلم و عکس آپلود کرد و مخاطب و خريدار نهايي مي تواند مثلا مراحل تهيه يک مربا يا ترشي را از محله ابتدايي تا پاياني مشاهده کند و ببيند آن محصول با چه شرايطي توليد شده است و بعد سفارش دهد. در ادامه چند نمونه از اين صفحه ها و سايتهاي مجازي عرضه مستقيم محصول روستائيان را معرفي مي کنيم اما لازم يادآوري کنيم که اين صفحه ها فقط به عنوان نمونه معرفي مي شوند و بسيار زياد هستند. خوب است که با شناسايي و خريد از آنها به محصولات ايراني و خريد از کارگاه هاي کوچک و روستايي کمک کنيم.
شما مي توانيد اطلاعات بيشتر در مورد انواع خوراکي ها و محصولات محلي که در اين فروشگاه ها موجود است، شيوه سفارش و توضيحات هر محصول را در شبکه هاي مجازي دنبال کنيد.
خيال روي تو در هر طريق همره ماست
نسيم موي تو پيوند جان آگه ماست
به رغم مدعياني که منع عشق کنند
جمال چهره تو حجت موجه ماست
ببين که سيب زنخدان تو چه مي گويد
هزار يوسف مصري فتاده در چه ماست
اگر به زلف دراز تو دست ما نرسد
گناه بخت پريشان و دست کوته ماست
به حاجب در خلوت سراي خاص بگو
فلان ز گوشه نشينان خاک درگه ماست
به صورت از نظر ما اگر چه محجوب است
هميشه در نظر خاطر مرفه ماست
اگر به سالي حافظ دري زند بگشاي
که سال هاست که مشتاق روي چون مه ماست
*حافظ شيرازي
احسان خواجه اميري، خواننده، آهنگ ساز و تنظيم کننده، موسيقي پاپ ايراني است. وي فرزند ايرج، خواننده- قديمي موسيقي سنتي ايران است. او به دليل بزرگ شدن در خانواده اي هنرمند، از 5 سالگي آموختن موسيقي را شروع کرد. او در سن 17 ساگي آلبوم «من و بابا» را روانه بازار کرد که کار مشترک او و پدرش ايرج بود و سال 84 آلبوم «براي اولين بار» را روانه بازار کرد که مورد استقبال قرار گرفت. خواجه اميري آلبومهاي موسيقي موفقي در اين سالها داشته و يکي از آخرين قطعات او يعني « دست خالي» هم مورد استقبال قرار گرفته است. اين قطعه در واقع تيتراژ سريال بچه مهندس است که در سال جاري از تلوزيون پخش شد.
کتاب صید ماهی بزرگ اثری از دیوید لینچ، کارگردان برجسته آمریکایی است که تا به حال سه بار نیز نامزد جایزه اسکار شده است. او یکی از فیلم سازان پیشتاز دوران معاصر محسوب می شود که از اوایل دهه هفتاد میلادی تا به امروز فیلم های مطرحی ساخته است. دیوید لینچ در این کتاب درباره دریچه ای که به اسلوب های هنری، سبک کاری شخصی و ایده های خلاقانه اش منجر شده صحبت می کند و خواننده را راهنمایی می کند تا ماهی بزرگ صید کند! از همین رو کتاب صید ماهی بزرگ را می توان کتابی درباره «خلاقیت هنری» دانست هرچند که متن کتاب رنگ و بوی کتاب های خودیاری دارد. با این حال اگر با این کارگردان آشنایی داشته باشید می دانید که کارهای او همیشه می تواند متفاوت باشد. این کتاب را علی ظفر قهرمانی نژاد ترجمه و انتشارات بیدگل منتشر کرده است.
در قسمتی از متن پشت جلد کتاب آمده است:
لینچ شرح می دهد که چگونه به درون «شیرجه» می زند. ایده ها را مانند ماهی «صید» می کند و آن ها را مهیای صفحه تلویزیون، پرده سینما یا دیگر رسانه های مورد استفاده اش نظیر نقاشی، موسیقی و طراحی می سازد. لینچ برای اولین بار در مورد تعهد سی و اندی ساله اش به مراقبه تعالی بخش و تاثیری که بر فرایند خلاقیت او نهاده می نویسد. سرانجام به تعمق در مورد «خود» و دنیای پیرامون می پردازد و اینکه چگونه فرایند «شیرچه زدن به درون» که بر کار او تاثیری ژرف نهاده، مستقیماً می تواند به دیگران سود برساند. کتاب صید ماهی بزرگ برای انبوه طرفداران لینچ همچون مکاشفه ای است که موجب درک بهتر دیدگاه شخصی وی می شود. در ضمن برای کسانی که نمی دانند خلاقیت خود را چگونه رشد دهند، کتابی جالب توجه است.
فيلمي از همايون اسعديان که در سال 1389 و در بيست و هشتمين جشنواره فيلم فجر به نمايش درآمد. بهروز شعيبي، نگار جواهريان و سحر دولتشاهي بازيگران اصلي اين فيلم درام هستند که جزو فيلمهاي عاشقانه و پرفروش قرار گرفته است. طلا و مس داستان سيدرضا، طلبه اي است که به تازگي با خانواده اش به تهران آمده و در کلاس هاي استاد اخلاقي که وصف او را بسيار شنيده است شرکت مي کند. اما در ادامه متوجه بيماري همسرش زهرا مي شود و با شرايط روحي متفاوتي در درون خود و همسرش مواجه مي شود ...
گفت و گو با فعال فرهنگی و اجتماعی و کارمند سازمان منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر
مشعل- بسياري از کارکنان صنعت نفت در کنار زندگي شغلي جدي و سخت خود، در دنيايي از علاقه مندي هاي خود هستند و معمولا بخش زيادي از برنامه و امورات زندگي و اوقات فراغت را صرف اين موضوعات مي کنند. برخي صرفا برنامه هاي انفرادي و شخصي هستند و برخي در دايره دوستان و خانواده و زندگي همان فرد است و برخي ديگر دايره اي بزرگتر دارد و افق بلند مدتي براي کمک به هم نوعان دارد. هدايت جوکار – کارشناس ارشد حفاظت IT حراست ارشد سازمان منطقه ويژه اقتصادي ماهشهر است که در حداقل دو دهه گذشته و دوران نوجواني خود به دنبال امور فرهنگي و اجتماعي و برنامه هاي حمايتي رفته است. او متولد و ساکن بندر امام خميني است و حالا مرز 40 سالگي را گذرانده است. او در کنار شهرستان و محدوده زندگي خود تلاش مي کند تا کمک هاي حمايتي موسسه فرهنگي و اجتماعي محبان اهل بيت و گروه جهادي آل طاها که سال ها برايش زحمت کشيده را به شهرهاي ديگر هم برساند. او که پيش از اين مدير IT در دانشگاه آزاد ماهشهر بوده و از يک سال و نيم قبل در سازمان منطقه ويژه ماهشهر مشغول فعاليت شده است درباره اين فعاليت ها و دليل آن مي گويد: با توجه به وضعيت فرهنگي و اجتماعي در بندر امام خميني از حدود 20 سال قبل موسسه فرهنگي و اجتماعي محبان اهل بيت را راه اندازي کرديم که با محوريت ارائه خدمات آموزشي براي نوجوانان و جوانان در هر دو گروه دختران و پسران فعال بوده است. اين موسسه کلاس هاي آموزشي و فرهنگي و مذهبي را در دستور کار داشته و دارد و در پايان هر دوره با توجه به شرايط مالي و محروميتي که وجود دارد با هزينه اندک دانش اموختگان را به سفر مشهد مي فرستيم.
جوکار به زمينه شروع به کار گروه جهادي آل طاها هم اشاره کرد و گفت: بعد از زلزله کرمانشاه و جمع آوري ميزان قابل توجهي از اقلام حمايتي براي مردم زلزله زده و تلاش براي کمک به ساخت خانه در اين منطقه و رفع محروميت، تصميم گرفته شد تا اين گروه جهادي همچنان به کار خود ادامه دهد و به اين ترتيب برنامه هاي جهادي را در مناطق محروم اين شهرستان و شهرهاي نيازمند ديگر در نظر گرفتيم.
او افزود: در حال حاضر اين گروه جهادي به مناطق محروم شهرستان و يا مناطق محروم ديگر شناسايي شده براي تعمير تاسيسات مدارس و نيازهاي اجرايي ديگر و ساخت سرويس بهداشتي و حمام اعزام مي شود و همزمان بسته هاي معيشتي و غذايي را براي خانواده هاي کم بضاعت شهرستان بندر امام و مناطق کم برخوردار ديگر ارسال مي کنيم.
اين کارمند عضو خانواده سازمان منطقه ويژه اقتصادي ماهشهر به بيانات مقام معظم رهبري درباره کمک به مشاغل زيان ديده در دوران کرونا و خانواده هاي محروم اشاره کرد و گفت: در سال 99 يکي از برنامه هاي ديگر موسسه و گروه جهادي در کنار ساير وظايف تهيه بسته هاي مواد غذايي و حمايتي براي کارکنان مشاغل زيان ديده و خانواده هاي کم بضاعت آنها در بندر امام خميني بود.
او به برنامه هاي آموزشي و کارگاه هاي مختلف آموزشي موسسه اشاره کرد و گفت: کارگاه هايي جديد را با همکاري هلدينگ خليج فارس در 12 نقطه از شهر پيش بيني کرده ايم که با هدف تحکيم بنيان خانواده اجرا مي شود. اين کارگاه ها براي جوانان مجرد دختر و پسر و والدين به شکل مجزا تشکيل مي شود. اين کارگاه ها قرار است از مهرماه شروع شود و طبق هماهنگي ها در همه مراحل پروتکل هاي بهداشتي رعايت خواهد شد تا کار مضاعف و شرايط سخت تري را براي کادر درمان ايجاد نکنيم.
جوکار درعين حال از همکاري با ارگان هاي مختلف براي ضدعفوني و ساير اقدامات پدافند زيستي در شهرستان بندر امام خميني صحبت کرد و گفت: يکي از اقدامات ديگر اين گروه جهادي ضدعفوني کليه اماکن عمومي و مبلمان هاي شهري محل تردد شهروندان است.
او که به رشته تکواندو هم علاقه دارد و دان يک اين ورزش را گرفته مي گويد: برنامه هاي ورزشي را هم براي دانش آموختگان موسسه محبان اهل بيت در نظر مي گيرند و هر سال براي دانش آموزان برنامه هاي تابستاني را هم ترتيب مي دهند و از آنجايي که بسياري از خانواده ها توان مالي مناسبي ندارند، اين کلاس ها با هزينه اندک برگزار مي شوند.
اين عضو خانواده نفت مي گويد که در اين سال ها يکي از خط قرمز و يکي از محورهاي اصلي دنبال شده موسسه جلوگيري از ترک تحصيل دانش آموزان بوده است و به شکل هاي مختلفي تلاش شده تا با حمايت مالي و تحصيلي دانش آموزان در چرخه آموزش باقي بمانند و اين موضوع انرژي زيادي براي ادامه فعاليت به آنها مي دهد.
او ازدواج کرده و دو فرزند دختر دارد و مي گويد اگرچه مدير موسسه است اما موسسه به شکل هيات امنايي اداره مي شود و بسياري از اين فعاليت ها بدون همراهي همه اعضا امکان پذير نمي شود.
شرح عکس
مراسم عزاداري سالار شهيدان امام حسين (ع) و ياران شهيدش در سال 1399 در حالي برگزار شد که شيوع ويروس منحوس کرونا از اواخر سال گذشته، شرايط زندگي در ايران و ديگر نقاط جهان را تحت تاثير قرار داد. اما اين تغيير شرايط در اصل عزاداري ماه محرم امسال تاثير چنداني نگذاشته و مردم فهيم ايران با حفظ فاصله گذاري و رعايت اصول بهداشتي اين مراسم را همچون سال هاي گذشته برگزار کردند./
Pact
اپليکيشن Pact يکي از جالب ترين و کاربردي ترين برنامه هاي تناسب اندام فعلي موجود به شمار مي رود. اين برنامه شامل نسخه هاي اندرويدي و آي او اسي مي شود و به طور دقيقي وضعيت جسماني شما را دنبال خواهد کرد. يکي از نکات جالب توجه برنامه Pact مربوط به جريمه کردن و پاداش دادن به کاربران در قبال دستيابي به اهداف تناسب اندام است. شما در مراحل مختلفي در برنامه Pact هدف خود را تعيين مي کنيد و اگر به آن هدف دست پيدا کنيد، پاداش خواهيد گرفت و اگر به آن دست پيدا نکنيد، جريمه مي شويد.
در اين برنامه ميزان کالري هر ماده غذايي تعيين شده است و به اين صورت شما با کنار هم قرار دادن مواد غذايي که مصرف کرده ايد، قادر به سنجش ميزان کالري مصرف شده خود خواهيد بود و مي توانيد آن را کاهش دهيد. اين برنامه شامل قابليت هاي ديگري همچون پيشنهاد بهترين شرايط و مواد غذايي به شما، امکان اسکنر بارکد مواد غذايي ارائه مستقيم مشخصات آن ها و غيره هم مي شود. اگر به دنبال يک اپليکيشن قدرتمند به منظور رديابي ميزان کالري مصرف شده خود در طول روز هستيد، برنامه Fooducate را از دست ندهيد. خوشبختانه اپليکيشن Fooducate شامل هر دو نسخه اندرويدي و آي او اسي مي شود.
گوگل هم اپليکيشن تناسب اندام اختصاصي خود را منتشر کرده است که Google Fit نام دارد. برنامه Google Fit هم قابليت هاي متنوعي را ارائه مي کند. به عنوان مثال با استفاده از اين برنامه کارآمد قادر به کاهش فعاليت هاي ورزشي خود مي شويد و مي توانيد مواردي همچون گام هاي برداشته شده و مسافت طي شده خود را در روزهاي مختلف ماه در يک نمودار مشاهده کنيد. برنامه Google Fit همچنين توصيه ها و پيشنهادهاي مختلفي را به منظور بهبود وضعيت جسماني شما ارائه خواهد کرد. اين برنامه با سيستم عامل اندرويد وير گوگل هم سازگاري دارد، بنابراين کارايي آن در کنار گجت هاي پوشيدني مبتني بر پلتفرم اندرويد وير بيش از پيش مي شود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات