تحليلي بر نفت شيل آمريکا در بازار جهاني نفت
مسیر بازگشت
صنعت نفت شيل ايالات متحده آمريکا تاکنون سالي دشوار و بي رحم را پشت سر گذاشته است، در عين حالي که ادامه حيات اين صنعت با ترديد و نااميدي بسياري روبه رو بوده و عناوين خبري بي شماري درباره پايان دوران اوج و حتي مرگ اين صنعت در طول يک سال گذشته بيان شده است، شيوع ويروس همه گيري جهاني کوويد-19 (کرونا) هم ضربه اي کاري بر پيکر بي جان اين صنعت وارد کرد به گونه اي که بسياري شرايط ناگوار ناشي از شيوع ويروس کرونا را عامل پايان يافتن عمر نفت شيل آمريکا بر مي شمارند.
باور نزديک شدن صنعت نفت شيل آمريکا به خط پايان، در پي کاهش شديد تقاضا براي نفت خام که به دنبال وقوع رخدادهايي همچون اختلاف نظر بين عربستان سعودي و روسيه در نشست مشترک کشورهاي عضو و غيرعضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به اوپک پلاس بر سر رقم کاهش توليد با هدف جلوگيري از افت قيمت و مازاد عرضه نفت در بازارهاي جهاني و پس از آن شکست مذاکرات و سرانجام شعله ور شدن جنگ قيمتي بين دو توليدکننده بزرگ جهان و رسيدن قيمت شاخص نفت خام دبليو تي آي آمريکا به منفي 40 دلار براي هر بشکه در 20 آوريل سال 2020 ميلادي، تقويت شد.
آثار اين وقايع براي صنعت شيل ايالات متحده آمريکا بسيار مخرب و ويرانگر بوده است، زيرا شرکت هاي آمريکايي فعال در زمينه توليد نفت شيل در حوضه هاي پرمين و شهرهاي نفت خيز ايالت تگزاس به دليل رويارويي با بحران هاي ناگهاني اقتصادي به صورت دومينووار از گردونه فعاليت خارج مي شوند.
دردسرهاي مربوط به صنعت توليد نفت شيل آمريکا مضاعف شده است زيرا بازيگران کليدي و شرکت هاي بزرگي مانند هاليبرتون آمريکا و ديگر شرکت هاي ارائه دهنده خدمات نفتي در حال خروج از حوضه پرمين و زمين بازي نفت شيل هستند و اين صنعت را به حال خود رها کرده اند.
با اين حال، همه فصل هاي اين سريال غم انگيز، اندوهگين و عذاب آور نيست، هفته گذشته در ميان همه اخبار و عناوين مربوط به نابودي نفت شيل، نشريه « ورد پالتيکس ريوي يو» گزارشي با ديدگاهي خوشبينانه و عنوان «چرا ممکن است گاز شيل ايالات متحده آمريکا در جريان شيوع ويروس کرونا قوي تر از گذشته ظاهر شود» منتشر کرد.
گزارش يادشده بدون پرداختن به اين مسائل، به مواردي از جمله «صنعت تحت محاصره»، «بازده ناکافي» و «سرمايه گذاران نااميد» و کاهش توليد شيل و گازهاي همراه اشاره داشت.
اما در حالي که به نظر مي رسد همه اين چالش ها، بحران وجودي توليدکننگان و صادرکنندگان گاز طبيعي را مضاعف مي کند، طبق گزارش «ورد پالتيکس ريوي يو» به نظر مي رسد شرايط دشوار کنوني کوتاه مدت باشد.
برآورد مي شود در ميان مدت و بلندمدت، تقاضاي جهاني براي گاز طبيعي با افزايش روبه رو شود، از اين رو با توجه به افزايش تقاضا، قيمت گاز به ويژه در بازارهايي که عرضه کافي براي داخل ندارند، افزايش مي يابد.
در اين گزارش بارها به قيمت هاي «هنري هاب» شاخص اصلي قيمت گذاري گاز طبيعي در ايالات متحده آمريکا اشاره شده است، به طوري که اين قيمت ها اکنون نسبت پايين ترين سطح در اوايل سال جاري ميلادي افزايش يافته است. پس از رسيدن قيمت ها به حدود يک دلار و50 سنت به ازاي هر يک ميليون بي تي يو در ماه ژوئن، قيمت هاي «هنري هاب» هم اکنون به حدود دو دلار و 30 سنت به ازاي هر يک ميليون بي تو يو رسيده که به طور تقريبي مشابه قيمت هاي ماه اوت سال 2019 ميلادي است.
اين روند آغاز بسيار خوبي است، اما براي ايجاد تغييرات قابل توجه در تأسيسات بزرگ شيل ايالات متحده آمريکا کافي نيست، اين تأسيسات براي بهبود و رهايي از شرايط راکدي که در سال جاري ميلادي با آن روبه رو شده اند، به قيمت هاي بسيار بالاتري نياز دارند.
خبر خوب اين است که پيش بيني مي شود قيمت هاي «هنري هاب» با افزايش بيشتري همراه باشد، اين در حالي است که احتمال مي رود قيمت ها در بازارهاي خارج از آمريکا مانند بازارهاي آسيا و اروپا با رشد سريعتري همراه شود و اختلاف قيمتي مطلوب تري بين قيمت هاي گاز طبيعي در ايالات متحده و ديگر قيمت هاي خارج از اين منطقه فراهم کند و در عين حال اجازه دهد توليدکنندگان و صادرکنندگان گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) در ايالات متحده آمريکا از شرايط پيش آمده سود ببرند.در ضمن مصرف کنندگان و کسب وکارهاي آمريکايي از قيمت هاي پايين تر نسبت به بازارهاي خارجي، همچنان بهره مند مي شوند.در کوتاه مدت، صنعت شيل آمريکا با بدترين شرايط فاصله بسياري دارد. حتي با وجود موج گسترده اي از ورشکستگي ها که هم اکنون شاهد هستيم، تعداد شرکت هاي فعال در اين صنعت همچنان بسيار زياد است. افزون بر اين، الگوي کسب وکار بيشتر اين شرکت ها بي شک ناپايدار است. «برآورد آن اجتناب ناپذير بود؛ مقدار آن تنها به دليل ويروس همه گيري جهاني کرونا بيشتر نشده است». اما بر اساس گزارش «ورلد پولتيکس ريوي يو»، شرايط خوبي است. با توجه به اين شرايط، تنها قوي ترين، خوش فکرترين و مقاوم ترين شرکت ها دوام مي آورند. اويل پرايس در پيش بيني هاي مشابه خود در ماه مارس درباره شرايط بسيار بهتر نفت شيل پس از پايان کرونا نيز اعلام کرد که اين پيش بيني لزوماً يک باور دور از ذهن نيست. البته ادغام هاي گسترده اي که احتمالاً در ماه هاي آينده شاهد آن خواهيم بود، شمشير دو لبه اي است که مي تواند سبب حرکت روبه جلو اين بازار نامتعادل شود.
اما براي آن دسته از شرکت هايي که مي توانند با چنين قيمت پاييني دوام بياورند، سرانجام نور اميدي ديده مي شود. بر اساس اين گزارش، پيش بيني مي شود تقاضاي بنزين در دو دهه آينده بيشتر در بازارهاي نوظهور افزايش يابد. هر چند اين پيش بيني در سپتامبر 2019 منتشر شده که ممکن است همه تغييرات 6 ماه گذشته نيز به اندازه يک دهه گذشته باشد. جهان نسبت به گذشته با سرعت بيشتري به سمت انتقال به انرژي هاي تجديدپذير، نو و سبز در حال حرکت است زيرا دنياي سوخت هاي فسيلي رو به پايان است. بسياري بر اين باورند که روند برداشت نفت به بالاترين سطح خود رسيده است. آينده نفت شيل ايالات متحده آمريکا تا حد زيادي به اين بستگي دارد که چگونه بتواند با محيط زيست سازگارتر باشد.
نويسنده : هالي زارمبا
مترجم : امير دشتي
منبع : اويل پرايس