تأکيد رؤساي جمهوري ايران و ترکيه بر ادامه همکاري در بخش انرژي
افزايش ظرفيت توليد صنعت پتروشيمي به 150 ميليون تن
ایجاد 2.6 میلیون بشکه ظرفیت پالایشگاهی با توسعه گازرسانی
جایگزینی 100 هزار دستگاه خودروی فرسوده با خودروهای کم مصرف
احیای بازار نفت از حرکت باز ایستاده است
کاهش هدررفت گازهاي مشعل با پالايشگاه پتروشيمي ايلام
راهاندازي سامانه اعلان حريق با تکيه بر توان داخل
تربیت دینی در مکتب امام حسین(ع)
دیدن مارهای غولپیکر و خواندن تجدد قاجاری
حواستان به تمیزی وسایل خانه باشد
بادمجان شکمپرغذایی معروف و محبوب
ورزش قوای جسمی و قوای روحی را تقويت میکند
برنامه آینده ام انتخاب شدن برای تیم ملی است
رؤساي جمهوري ايران و ترکيه بر ادامه همکاري هاي تهران و آنکارا در بخش انرژي و مقابله با فعاليت هاي تروريستي به ويژه در مرزهاي مشترک تأکيد کردند.
ششمين نشست شوراي عالي همکاري جمهوري اسلامي ايران و ترکيه به رياست مشترک حسن روحاني، رئيس جمهوري اسلامي ايران و رجب طيب اردوغان، رئيس جمهوري ترکيه و با حضور جمعي از وزيران دو کشور روز سه شنبه، 18 شهريورماه از طريق ويدئوکنفرانس، برگزار شد.
در پايان اين نشست دو کشور بيانيه مشترکي در 19 بند منتشر کردند که در آن، بر تداوم و گسترش همکاري هاي دوجانبه، منطقه اي و بين المللي تهران و آنکارا همسو با تأمين منافع مشترک تأکيد شد.
در بخشي از اين بيانيه آمده است: «دو طرف ضمن تأکيد بر اهميت بخش انرژي، ادامه همکاري در اين زمينه را براساس منافع دوجانبه، مورد تأکيد قرار دادند؛ با عنايت به اينکه پ.ک.ک، پژاک و تمامي سازمان هاي تروريستي و باندهاي تبهکاري در منطقه به منزله تهديدات مشترک عليه امنيت ايران و ترکيه به شمار مي روند، دو طرف بر ضرورت استفاده کامل هر دو کشور از سازوکارهاي همکاري موجود، عليه فعاليت هاي عناصر پ.ک.ک يا پژاک و ساير سازمان هاي تروريستي و باندهاي تبهکار در امتداد مرزهاي مشترک و همچنين انجام اقدام هاي هماهنگ براي يک همکاري نتيجه محور، شامل عمليات مشترک در مقابله با تروريسم و جرايم سازمان يافته، تأکيد کردند.»
12 فروردين ماه امسال واردات گاز ترکيه از ايران به دليل بمب گذاري خط لوله در خاک ترکيه توسط عوامل خرابکار متوقف شد. اين حادثه در مرز بازرگان و در خاک ترکيه رخ داد و طبق توضيحات شرکت ملي گاز ايران موضوع انفجار در خط لوله صادراتي گاز ايران به ترکيه مسبوق به سابقه بوده است، به طوري که اين خط لوله از سال 2002 تا 2020 ميلادي در مجموع 36 بار هدف عمليات خرابکارانه و مورد تهاجم تروريستي قرار گرفته است.
اين اتفاق سبب شد صادرات گاز ايران به ترکيه تا 11 تيرماه و حدود سه ماه متوقف باشد، هرچند طبق قانون take or pay ترکيه حتي اگر مقدار معين شده را دريافت نکند بايد هزينه آن را بپردازد.
به هر حال منتقدان دولت با طولاني شدن ازسرگيري صادرات گاز ايران به ترکيه و تعلل اين کشور در انجام تعميرات، اما و اگرهايي را درباره احتمال تمديد نشدن قرارداد جديد صادرات گاز با ترکيه مطرح کردند که در همان زمان مهدي جمشيدي دانا، مدير پيشين ديسپچينگ شرکت ملي گاز درباره اين ابراز نگراني ها تأکيد کرده بود: ترکيه در همه اين سال ها بسيار حرفه اي عمل کرده و همواره بر مفاد قرارداد پايبند بوده است. از سويي آنها رابطه دوستانه و حسن همجواري با ايران را در نظر دارند و به اين راحتي از اين منبع انرژي که در اختيارشان قرار گرفته، نمي گذرند.
وي در عين حال گفته بود: «مذاکرات براي امضاي قرارداد جديد بعد از سال 2025 به دليل شيوع ويروس کرونا به کندي انجام مي شود، اما طبق بررسي هاي ما، واردات گاز از ايران براي آنها مزيت هايي دارد، اما اينکه قرارداد جديد به چه نحو خواهد بود هنوز مشخص نيست، اما ترکيه بي شک به واردات گاز از ايران نياز دارد و تمديد قرارداد به طور حتم برد-برد خواهد بود.» حال رؤساي جمهوري دو کشور ايران و ترکيه در نشستي رسمي بر ادامه همکاري ها در بخش انرژي طبق منافع دوجانبه و اقدام هاي هماهنگ براي مقابله با فعاليت هاي تروريستي به ويژه در مرزهاي مشترک تاکيد کردند که به نظر مي رسد بخشي از مذاکرات انجام شده به حواشي ماه هاي اخير پيرامون صادرات گاز ايران به ترکيه معطوف است.
مشاور رئيس جمهوري از طرح هاي اسکله نفتي حرا در جزيره قشم و پالايشگاه نفت خام فوق سنگين شرکت بهين پالايش قشم بازديد کرد. مرتضي بانک، مشاور رئيس جمهوري و دبير شوراي عالي مناطق آزاد کشور از طرح اسکله نفتي حرا در جزيره قشم بازديد کرد و گفت: اين طرح يکي از بزرگترين اسکله هاي نفتي در جنوب کشور است که به تامين مواد اوليه پالايشگاهي، نفت خام فوق سنگين و صادرات ميعانات نفتي خواهد پرداخت و راه اندازي آن، نشانه اي عيني از توسعه روابط بخش خصوصي و دولت است. وي ادامه داد: 30 درصد از سرمايه گذاري اين پروژه توسط سازمان منطقه آزاد قشم و 70 درصد آن به وسيله بخش خصوصي تامين شده است.
دبير شوراي عالي مناطق آزاد کشور همچنين از طرح پالايشگاه نفت خام فوق سنگين شرکت بهين پالايش قشم بازديد و با دست اندرکاران اين طرح گفت وگو کرد و با اشاره به اشتغالزايي براي بيش از 1100 نفر در اين طرح، گفت: با آغاز بهره برداري از اين پالايشگاه نيز افزون بر 250 نفر به صورت ثابت در اين طرح فعال مي شوند که در افزايش اشتغال منطقه آزاد قشم تاثيرگذار است. بانک تصريح کرد: اين طرح با سرمايه گذاري 133 ميليون يورويي بخش خصوصي در حال انجام است که اکنون 85 درصد پيشرفت فيزيکي دارد. وي در ادامه سفر خود، با حضور در شرکت سوخت رساني و خدمات کشتيراني ستاره قشم، روند اجراي بزرگترين بندر سوخت رساني کشور را نيز بررسي کرد و گفت: با راه اندازي طرح هاي مربوط به حوزه نفت، گاز و پتروشيمي، جزيره قشم به مرکز توليد، تامين و صدور انرژي در جنوب کشور تبديل مي شود. بر اساس اين گزارش، پروژه اسکله نفتي حرا جزيره قشم با ظرفيت تامين و صادرات سالانه 14ميليون و 500 هزار تُن مواد اوليه پالايشگاهي، نفت خام فوق سنگين و ميعانات نفتي مانند بنزين، گازوئيل و قير در حال ساخت است. 53 ميليون يورو براي اجراي اين طرح سرمايه گذاري شده است و تاکنون 65 درصد پيشرفت فيزيکي دارد. طرح پالايشگاه نفت خام فوق سنگين براي توليد قير شرکت پارس بهين پالايش نفت قشم نيز با ظرفيت توليد روزانه 35 هزار بشکه قير توسط شرکت يادشده از سال 1392 آغاز شد.
وزير نفت به نامه رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي درباره اجرايي شدن قانون پتروپالايشگاه ها پاسخ داد.
متن نامه بيژن زنگنه خطاب به فريدون عباسي دواني، رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي به شرح زير است:
«با سلام بازگشت به شماره نامه 36127 تاريخ سوم شهريور 1399 جنابعالي در خصوص اطلاع رساني به متقاضيان برگزيده براي بهره مندي از تسهيلات قانون حمايت از توسعه صنايع پايين دستي نفت خام و ميعانات گازي با استفاده از سرمايه گذاري مردمي، به استحضار مي رساند اين وزارتخانه به استناد ماده 10 آيين نامه اجرايي قانون ياد شده (مصوبه شماره 138474 تاريخ 29 دي 1398 هيئت محترم وزيران)، نسبت به ارزيابي توانايي مالي، تجربه و صلاحيت فني شرکت هاي مجري و متقاضي اقدام کرد و مطابق بررسي هاي صورت گرفته تعداد پنج تقاضاي احداث پالايشگاه نفت خام، سه تقاضاي احداث واحدهاي پالايش ميعانات گازي با مجموع ظرفيت 1460 (1220 +240) هزار بشکه در روز و پيش بيني مجموع سرمايه گذاري 28174 ميليون دلار و همچنين تعداد 12 طرح بهينه سازي و ارتقاي کمّي و کيفي فرآورده هاي توليدي پالايشگاه هاي موجود با پيش بيني سرمايه گذاري 6779 ميليون دلار حائز شرايط استفاده از مزاياي آيين نامه شناخته شدند. (در مجموع سرمايه گذاري براي همه طرح هاي يادشده قريب 35 ميليارد دلار برآورد شده است) که اسامي طرح ها و برآورد هزينه سرمايه گذاري به پيوست تقديم مي شود. بر اين اساس به استناد ماده (7) آيين نامه اجرايي آن قانون، پذيرش 20 طرح پيشنهادي برگزيده، طي 16 فقره مکاتبه زودتر از موعد مقرر (در تاريخ هاي 19 مرداد 1399 و 20 مرداد 1399) توسط معاونت برنامه ريزي وزارت نفت به متقاضيان اعلام شده است. شايان ذکر است با توجه به حکم ماده 16 آيين نامه اجرايي قانون يادشده و از آنجا که صدور مجوز خوراک براي طرح هاي يادشده که اين طرح ها را محق به استفاده از مزيت قانوني تنفس خوراک (اعطاي تسهيلات مالي به طرح ها پس از شروع بهره برداري از آنها) مي کند، منوط به تصويب جدول تنفس خوراک در هيئت امناي محترم صندوق توسعه است، اين وزارتخانه به منظور تسريع در تصويب جدول تنفس خوراک طي نامه شماره 2356 /ص/م تاريخ 31 تير 99 خطاب به رئيس محترم جمهوري و نامه شماره 366-20.2 تاريخ دوم شهريور 99 خطاب به رئيس محترم دفتر و سرپرست نهاد رياست جمهوري درخواست تسريع در برگزاري جلسه هيئت امناي صندوق توسعه ملي را کرده است که پس از برگزاري جلسه آن صندق و تصويب جدول يادشده، صدور مجوز خوراک براي متقاضيان برگزيده صورت خواهد پذيرفت.»
استاندار سيستان و بلوچستان در بازديد از شرکت ملي پخش نفتي منطقه زاهدان از مجموعه اقدامات انجام شده در منطقه قدرداني کرد.
احمدعلي موهبتي از اقدام هاي انجام شده در زمينه تامين و توزيع سوخت مورد نياز مردم و همچنين اجراي موفق طرح ها در منطقه قدرداني کرد.
استاندار سيستان و بلوچستان، اجراي طرح توزيع الکترونيکي نفت سفيد و گازمايع، تجهيز گلوگاه هاي استان به سامانه کنترل محموله هاي سوخت و جلوگيري از سوختگيري 700 هزار کارت سوخت غير مجاز با اجراي طرح کدينگ را از جمله اقدامات انجام شده و قابل تقدير در استان برشمرد.
وي با اشاره به خطرهاي ناشي از استفاده غير مجاز و غير استاندارد گازمايع در خودروها تصريح کرد: خودروهاي گازسوز غير استاندارد متوقف مي شوند و با کارگاه هاي غير مجاز نيز برخورد خواهد شد.
مدير منطقه زاهدان نيز در اين ديدار، ضمن قدرداني از استاندار و مجموعه اداري استان و حمايت هاي انجام شده از طرح هاي اجرايي شرکت گفت: با همکاري هاي انجام شده، طرح توزيع الکترونيکي گازمايع با موفقيت در حال انجام است و گازمايع مورد نياز مردم از طريق شرکت هاي توزيع کننده با استفاده از کارت بانکي سرپرست خانوار، درب منازل توزيع مي شود.
محسن وزارتي خدمت به مردم شريف استان را خدمتي بزرگ خواند و ابراز کرد: خدمات بايد به بهترين نحو به مردم ارائه شود تا به راحتي سوخت مورد نيازشان را درب منزل دريافت کنند.
وي همچنين با توجه به فعاليت مضاعف کارگروه تنظيم بازار در ساماندهي عرضه گازمايع، از معاون اقتصادي استاندار و همراهي کارگروه نيز قدرداني کرد.
معاون وزير نفت خبر داد:
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي از طراحي سياست هاي جديد توسعه هوشمند صنعت پتروشيمي خبر داد و گفت: ظرفيت توليد صنعت پتروشيمي در افق 1405 با اجراي طرح هاي راهبردي، پيشران و خوراک ترکيبي به سالانه 150 ميليون تن خواهد رسيد.
به گزارش ايسنا، بهزاد محمدي در جريان بازديد از واحد اراک شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي با مروري بر اهداف جهش دوم و سوم صنعت پتروشيمي، اظهار کرد: با برنامه ريزي هاي راهبردي که انجام شده، اين نويد را مي توان داد که صنعت پتروشيمي به سمت هوشمندسازي بيشتر سوق پيدا کرده است و بر اين مبنا مسير توسعه اين صنعت تاب آوري بالاتر و آسيب پذيري کمتري خواهد داشت.
وي با اشاره به اينکه با تکميل طرح هاي فعال و در حال اجرا در قالب جهش دوم و سوم و اجراي راهبردهاي برنامه ريزي شده تعداد مجتمع هاي پتروشيمي کشور به 134 مجتمع و ظرفيت توليد به 150 ميليون تن در سال 1405 مي رسد، افزود: با سياست گذاري هاي انجام شده تعريف طرح هاي جديد پتروشيمي به سمت استفاده از خوراک هاي پايه اين صنعت نظير متانول سوق داده خواهد شد.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در بازديد از مرکز اراک شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي بر نقش پررنگ و تأثيرگذار اين شرکت در مسير توسعه هوشمند و پايدار صنعت پتروشيمي تأکيد کرد و گفت: با تلاش هاي شرکت پژوهش و فناوري در تأمين کاتاليست هاي مهم، کشور از واردات بي نياز و اتفاق هاي بسيار مهم و ارزنده اي در اين حوزه محقق مي شود.
محمدي با بيان اينکه توسعه طرح هاي توليد پروپيلن در بخش هاي فرآيندي و تأمين کاتاليست هاي مورد نياز هم اکنون با دانش فني ايراني در مجتمع هاي پتروشيمي اجرا مي شود، افزود: واحد نيمه صنعتي توليد پروپيلن از متانول در منطقه ماهشهر و واحد پلي پروپيلن صنعتي در مرکز اراک فعال هستند.
به گفته وي، دو واحد فعال شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي در ماهشهر و اراک به زودي آماده بازديد سرمايه گذاران است.
سرپرست بهره برداري پالايشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبي از صدور يک هزار و 284 آيتم تعميراتي و 2 هزار و 50 مجوز کار براي تعميرات اساسي پالايشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبي خبر داد.
رضا تيموري اظهار کرد: عمليات تعميرات اساسي پالايشگاه دوم، در راستاي توليد پايدار گاز و آماده سازي اين پالايشگاه جهت روزهاي سرد سال در حال انجام است.
وي افزود: تعداد روزهاي توقف کامل پالايشگاه جهت انجام اقدامات اساسي و مهم در بازه زماني 7 روزه محقق شده است.
تيموري به مهمترين اقداماتي که در عمليات تعميرات اساسي انجام مي شود اشاره و خاطرنشان کرد: کاليبراسيون شيرهاي اطمينان و تعمير و تعويض شيرهاي موجود، به روز رساني سيستم کمپرسور سيکل تبريد (کمپرسور پروپان) رديف چهارم، تعويض برخي از تيوب باندل ها، تعويض و تغيير متريال تيوب باندل مربوط برج احياي آمين رديف چهارم، اتصال شبکه برق پروژه مرکاپتان زدايي از ميعانات گازي و اتصال شبکه فلر به پروژه مرکاپتان زدايي از ميعانات گازي از مهمترين اقدامات تعميرات اساسي سال جاري است.
وي در خصوص حجم آيتم هاي تعميراتي گفت: در اين راستا حدود يک هزار و 284 آيتم تعميراتي و 2 هزار و 50 مجوز کار صادر خواهد شد.
تيموري گفت: براي پيشبرد اهداف تعميرات اساسي امسال علاوه بر نيروهاي داخلي حدود 400 نفر نيروي خارج از سازمان مورد استفاده قرار گرفته است.
اين مقام مسئول ادامه داد: در راستاي جلوگيري از شيوع کوويد 19 بر اساس دستورالعمل هاي وزارت نفت شيوه نامه جذب نفرات پيمانکار تعميرات اساسي در دستور کار قرار گرفته است. وي اجراي دوره هاي آموزشي بهداشتي مقابله با ويروس کرونا و ضدعفوني و گندزدايي انبارهاي محلي و تجهيزات را از ديگر اقدامات در اين راستا عنوان کرد و گفت: جلسه توجيهي شروع بکار تعميرات اساسي با پيمانکار مجري تعميرات و قرائت دستورالعمل هاي صادر شده براي ارکان کليدي و اجرايي پيمانکار و نظارت بر اجراي آن نيز براي جلوگيري از شيوع کرونا برگزار شده است.
مديرمهندسي وساختمان شرکت نفت فلات قاره ايران از پايان عمليات ساخت سکوهاي 07 و 08ميدان هنديجان و بارگيري اين سکوها از يارد بندرعباس به موقعيت نصب خبر داد. علي آهوچهر گفت: نصب اين سکوها به افزايش ايمني توليد و زمينه سازي براي افزايش ظرفيت توليد نفت ميدان منتج خواهد شد. وي بابيان اين که عمليات فني آماده سازي نصب اين دو سکو، هر يک با وزن بيش از يک هزار تن درميدان هنديجان آغاز شده است، افزود: هم اکنون برشکاري براي برچيدن عرشه هاي موقت نصب شده پيشين روي پايه ها درحال انجام است وپس ازآن، دو عرشه سرچاهي ساخته شده که هريک از آنها براي توليد 10هزاربشکه نفت طراحي شده اند، نصب خواهند شد. آهوچهر اظهارکرد: عمليات بارگيري درنهايت ايمني و استانداردهاي بين المللي رايج دربخش فراساحل درحال انجام است وپيمانکاران آن با رعايت کامل پروتکل هاي بهداشتي و ايمني به انجام آن اقدام کرده اند. مديرمهندسي وساختمان شرکت نفت فلات قاره ايران بابيان اين که عمليات شيرين سازي نفت خام در بدو توليد و درسکوي توليد ميدان بهرگا نسرانجام مي شود، افزود: بانصب اين سکوها، دسترسي به چاه ها بيشتر مي شود و ايمني آنها نيزبا توجه به تأسيسات سرچاهي نصب شده مانند پنل کنترل وايمني سرچاهي، سامانه هاي اعلام حريق، سامانه هاي کنترل چاه ها، همچنين سيستم هاي برق وابزاردقيق، ازسطح کيفي بيشتري برخور دار خواهند شد. وي تصريح کرد: نصب اين سکوها اين امکان را فراهم مي کند تا در آينده براساس برنامه ريزي هاي انجام شده، فرازآوري چاه ها براي توليد مصنوعي با تزريق آب، گازراني يا پمپي کردن چاه ها اجرا شود. به گفته آهوچهر، با توجه به اين که در اين سکوها برق و امکانات ايمني لازم وجود دارد، با استفاده از روش هاي ثانويه، ميزان توليدنفت نيز افزايش مي يابد. وي کابل گذاري 27 کيلومتري از سوي يک شرکت داخلي را از اتفاق هاي خوب در اين پروژه عنوان و اظهارکرد: براي نخستين بار در کشور، اين عمليات با بهره مندي کامل از توان داخلي اجرايي شده است. شهرام متوسل، مجري ساخت سکوهاي هنديجان شرکت نفت فلات قاره ايران نيز گفت: اين پروژه از سال 1385 با هدف افزايش توليد 20هزار بشکه اي توليد نفت ميدان هنديجان آغاز و مطالعات مربوط به مخزن انجام شد. وي بابيان اين که ساخت اين سکوها ازطريق مناقصه بين المللي به شرکت کشتي سازي وصنايع فراساحل ايران (ايزوايکو)سپرده شده است، تصريح کرد: پيمانکاري ونصب اين سکوها نيز ازسوي پيمانکاران ايراني انجام مي شود. متوسل يادآور شد: شرکت فراساحل اطلس پيمانکاراصلي اين پروژه است وشرکت صدرا، نصب تجيهزات سرچاهي را به عهده دار دارد.
معاون توليد شرکت ملي نفت ايران تاکيد کرد:
معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران از آمادگي کامل شرکت ملي نفت ايران براي ارتقاي ساختار پدافند غيرعامل جزيره خارک خبر داد.
فرخ عليخاني روز دوشنبه، 17 شهريورماه در نشست پدافند غيرعامل که در جزيره خارک و با حضور جمعي از مديران ارشد شرايط اضطراري اين منطقه برگزار شد، اظهار کرد: وزارت نفت نگاهي ويژه به پدافند غيرعامل در نقاط حساس و حياتي از جمله جزيره خارک دارد و در اين زمينه اقدام هاي مناسبي را نيز به سرانجام رسانده است.
وي با اشاره به اينکه جزيره خارک يکي از اين نقاط مهم و راهبردي به شمار مي رود، افزود: شرکت هاي نفتي مستقر در جزيره خارک داراي بخش هاي ويژه در بحث مديريت بحران و پدافند غيرعامل هستند.
معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران تصريح کرد: شرکت ملي نفت ايران با قدرت و همه امکانات خود آمادگي لازم را براي ارتقاي ساختار پدافند غيرعامل جزيره خارک دارد و بي شک از ظرفيت هاي مختلف در اين زمينه استفاده خواهد شد، زيرا همدلي و هم زباني در حوزه پدافند غيرعامل کليدي راهبردي براي برون رفت از بحران هاي احتمالي خواهد بود.
عباس اسدروز با اشاره به استفاده از ظرفيت و توان متخصصان داخلي اظهار کرد: يکي از نقاط قوت اين شرکت در حوزه بهسازي و ايمن سازي تأسيسات نفتي، افزايش توان عملياتي است که در همين راستا طبق برنامه ريزي انجام شده پروژه ها و طرح هاي خوبي به منظور ايمن سازي و بهسازي فعاليت هاي عملياتي پايانه هاي نفتي در جزيره خارک در حال اجرا است.
اسدروز بيان کرد: سناريوهاي مختلف از سوي کارگروه هاي فني و پدافند غيرعامل در حوزه هاي مختلف صنايع زير پوشش اين شرکت تعريف شده است و آمادگي لازم براي مواجهه با هرگونه بحران در اين شرکت به همت جوانان بومي و خدوم ايران اسلامي وجود دارد.
مديرعامل بزرگترين شرکت توليد کننده نفت کشور در گفت وگو با مشعل اعلام کرد
مشعل: شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به عنوان بزرگ ترين شركت تابع شركت ملي نفت ايران است که حدود 80 درصد نفت خام و 16 درصد گاز كشور را توليد مي كند و در اين قلمرو وسيع نفتي ميدان هاي بزرگي همچون اهواز، گچساران، مارون، آغاجاري، كرنج و پارسي و بي بي حكيمه قرار دارند. اين شرکت آنگونه که احمد محمدي، مديرعامل اين شرکت در گفت وگو با هفته نامه مشعل اعلام مي کند، با نگاه به آينده اقدام هاي مختلفي را با هدف گذاري هاي مهمي همچون طرح هاي افزايش و نگهداشت و ايجاد ظرفيت توليد، جمع آوري گازهاي مشعل و بازسازي و نوسازي تاسيسات روسطحي در برنامه داشته و اکنون مشغول اجراي آن است.يک نمونه از اين اهداف طرح نگهداشت و افزايش توليد، افزايش ظرفيت توليد نفت کشور است. او مي گويد: شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب براساس برنامه ها و راهبردهاي تعيين شده از سوي شركت ملي نفت ايران، موظف به آمادگي کامل براي برگشت سريع به سقف توليد و برداشت حداکثري و اقتصادي از مخازن در صورت رفع موانع مورد اشاره است که اين مهم مستلزم ظرفيت سازي مناسب در وضعيت فعلي است. صحبت از توجه به ساخت داخل که مي شود، اشاره مي کند که در مقطعي شش ماهه، از هفت هزار و 500 قلم کالاي اعلامي، بومي سازي حدود 1700 قلم آغاز شده که بخشي از اين کالاها منجر به ساخت شده و بخشي نيز مراحل موردنياز را طي مي کنند كه تا اينجاي كار با توجه به شرايط تحريمي، شيوع ويروس کرونا و مشکلات اقتصادي موجود، اقدام و دستاوردي مهم به شمار مي آيد. اكنون نيز تلاش ها براي تداوم بومي سازي كامل آن فهرست ادامه دارد و انتظار مي رود ساير اقلام در بازه زماني مناسب به توليد رسيده و شاهد خبرهاي خوشي براي صنعت نفت و سازندگان كشور باشيم. به موضوع کارکنان که مي رسيم، اشاره مي کند: فعاليت در صنعت مهم و پيچيده نفت که ثانيه اي در آن اجازه توقف نداريم، كاري بسيار سخت و بعضاً توانفرساست و کارکنان اين صنعت به تناسب سهمي كه در گردش اقتصاد، تحمل شرايط اقليمي، قبول مسئوليت و خطرپذيري در كارها دارند، متناسب با شرايط کشور شايسته توجه و مستحق برخورداري از موهبت هاي مادي و معنوي اند. متن اين گفت وگو در ادامه مي آيد:
در سال جاري كه به عنوان جهش توليد نام گذاري شده، اقدامات و فعاليت هاي متنوعي در برنامه کاري شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب گنجانده شده است كه در قالب برنامه مالي وعملياتي سالانه تدوين و به شركت ملي نفت ايران ارائه شده و پس از دريافت مصوبات لازم، به يک برنامه اجرايي تبديل شده است. به طور خلاصه، برنامه هاي طرح ريزي شده سال جاري شركت ملي مناطق نفتخيزجنوب در راستاي دست يابي به توليد ايمن و پايدار شامل: «برنامه توليد سال 1399و امور پشتيباني توليد»، «طرح افزايش و نگهداشت و ايجاد ظرفيت توليد»، «طرح هاي جمع آوري گازهاي مشعل» و «طرح بازسازي و نوسازي تاسيسات روسطحي» است.
طرح افزايش و نگهداشت توليد موسوم به 28مخزن، يکي از مهم ترين طرح هاي اجراشده شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب پس از انقلاب اسلامي است كه هم از حيث گستردگي و هم ميزان اعتبارات و اهداف مدنظر، از بزرگترين طرح هاي شرکت ملي نفت ايران به شمار مي آيد. از مهمترين اهداف اين طرح مي توان به اشتغالزايي به ويژه اشتغال بومي، تقويت نظام پيمانکاري بخش بالادستي صنعت نفت كشور، توجه حداكثري به ساخت داخل و نقش آفريني سازندگان داخلي، توجه ويژه به مسئوليت هاي اجتماعي با تخصيص چهار درصد از صورت وضعيت هاي اين طرح و افزايش ظرفيت توليد نفت کشور اشاره كرد. اگر بخواهيم به جزييات اين اهداف بپردازيم، هدف اوليه و مهم اين طرح، ايجاد اشتغال با رويکرد بومي و محلي است که با توجه به كاهش اشتغال در دوره تحريم، هدفگذاري مهمي تلقي مي شود. اولويت دوم ايجاد كسب و كار براي رشد و تقويت پيمانکاران توانمند داخلي است؛ به اين معنا که پيمانکاران به مجموعه هايي قوي و در سطح بالايي از نظر توان مديريت پروژه هاي بسيار بزرگ صنعت نفت بدل شوند. به نحوي كه از اين طريق بتوانيم صدور خدمات فني و مهندسي داشته باشيم. کشور ما با توجه به قدمت 112ساله صنعت نفت بايد بتواند چند شرکت نفتي تربيت کند که افزون بر مديريت پروژه هاي بزرگ داخلي، در خارج از کشور نيز در قالب صدور خدمات فني- مهندسي نقش آفريني داشته باشند. هدف گذاري ديگر شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در طرح هاي توسعه اي در دست اقدام، توجه حداکثري به ساخت داخل است. به عنوان مثال، پيمانکاران طرح 28 مخزن ملزم به استفاده از 84 قلم کالاي اساسي ساخت داخل شده اند كه اين تعداد، مهم ترين بخش نيازمندي هاي كالاي پروژه ها را تشكيل مي دهند. هدف گذاري ديگر ما در اين طرح ها، توجه به مسئوليت اجتماعي شركت در قبال جوامع پيراموني است که براي نخستين بار به صورت پيوستي اجتماعي براي طرح هاي افزايش و نگهداشت توليد، در نظرگرفته شده؛ امري كه تاکنون بدين شكل سابقه نداشته است. ويژگي اين پيوست لازم الاجرا بودن آن متناسب با پيشرفت کار طرح است؛ بدين معنا که با ارايه هر بار صورت وضعيت از سوي پيمانكار، بايد چهار درصد از آن با هماهنگي شوراي برنامه ريزي استان هاي مربوطه، در زمينه مسئوليت اجتماعي و محروميت زدايي صرف شود. از ديگر اهداف طرح نگهداشت و افزايش توليد، افزايش ظرفيت توليد نفت کشور است. مي دانيم که با وجود تحريم ها و عوارض ناشي از شيوع ويروس کرونا، شاهد کاهش تقاضاي جهاني براي نفت هستيم. اما اين كاهش مقطعي، نبايد به معناي توقف در فعاليت ها و دست روي دست گذاشتن باشد. شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب براساس برنامه ها و راهبردهاي تعيين شده از سوي شركت ملي نفت ايران، موظف به آمادگي کامل براي برگشت سريع به سقف توليد و برداشت حداکثري و اقتصادي از مخازن در صورت رفع موانع مورد اشاره است که اين مهم مستلزم ظرفيت سازي مناسب در وضعيت فعلي است.
در طرح افزايش و نگهداشت توليد در مجموع حدود 300 هزار بشکه افزايش توليد حاصل خواهد شد و به همين ميزان نيز جبران كاهش طبيعي مخازن در بازه زماني اجراي طرح است.
در طرح 28 مخزن 27 بسته کاري وجود دارد که تاکنون پيمانکاران 22 بسته مشخص و در 13 بسته شروع به کار شده است. عمليات اجرايي 6 بسته آنها در سال 98 آغازشده و تاكنون حفاري 8 حلقه چاه به پايان رسيده است. از بين چاه هاي حفاري شده، به يک حدنصاب جديد در زمينه مدت زمان حفاري چاه هاي خشکي به مدت 47 روز زمان اتمام حفاري در يكي از چاه هاي ميدان منصوري دست يافته ايم.
در گام دوم انعقاد قراردادهاي طرح نگهداشت و افزايش توليد 28 مخزن در مناطق نفتخيز جنوب، 27 مرداد با حضور وزير نفت، قراردادهاي 11 بسته ديگر از اين طرح با پيمانکاران ايراني منعقد شد. اين 11 بسته قراردادي در استان هاي خوزستان، بوشهر و کهگيلويه و بويراحمد واقع هستند.
بيشترين پيشرفت مربوط به طرح نرگسي است كه اكنون نزديک به 50 درصد پيشرفت دارد. هفت بسته ديگر که اخيرا شروع به کار کرده اند، در مرحله آغاز عمليات اجرايي هستند و با اجراي آنها شاهد رونق اشتغال، کسب وکار در حوزه سازندگان داخلي، پيمانکاران و تحرك در بخش مسئوليت هاي اجتماعي خواهيم بود.
در بخش ميدان محور هم از چهار ميدان اخذ مجوز شده از سوي هيات مديره شرکت ملي نفت ايران، قرارداد يك ميدان با شرکت مپنا منعقد شده که براساس آن در بازه زماني 10 ساله توسعه يکپارچه ميدان انجام خواهد شد. براي ساير ميادين هم مذاكرات با چند شركت در حال پيگيري است و احتمال به نتيجه رساندن حداقل يك ميدان ديگر طي سال جاري و امضاي قرارداد وجود دارد.
در اين راستا دو قرارداد عمده با پتروشيمي مارون و هلدينگ خليج فارس منعقد شده است. در سال 1398 عمليات اجرايي اين دو قرارداد شروع شده است. براساس قرارداد منعقد شده با هلدينگ خليج فارس كه طي آن روزانه حدود 600ميليون فوت مکعب گاز پالايشگاه بيدبلند خليج فارس با اعتباري افزون بر 1.1 ميليارد دلار گردآوري و انتقال مي يابد، تقريباً كل گازهاي مشعل شرق استان خوزستان و استان هاي کهگيلويه و بويراحمد و بوشهر جمع آوري خواهد شد. در قالب قرارداد مربوط به پتروشيمي مارون نيز كه اواسط سال 98 آغاز شده، جمع آوري 250 ميليون فوت مکعب گاز همراه توليدي در نقاط مركزي استان خوزستان(مارون و اهواز) در برنامه قرار دارد. ماحصل و دستاورد مهم اين دو قرارداد و برخي فعاليت هاي ديگر، تا سه سال آينده شاهد جلوگيري از هدرسوزي دست كم 95 درصد از گازهاي ارسالي به مشعل در سطح شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب خواهيم بود كه تأثير مثبت آن از حيث بهبود وضعيت محيط زيست و ايجاد ارزش افزوده براي صنعت نفت، پتروشيمي ها و صنايع پايين دست بسيار چشمگير خواهد بود. هدف مهم ديگر ما در سال جاري، حداکثرسازي خوراک پالايشگاه ها و خوراک مجتمع هاي پتروشيمي منطقه است به نحوي كه قادر باشيم در صورت نياز از نظر کمي و کيفي آن را به حداکثر برسانيم. اين يکي از اولويت هاي کاري در حال پيگيري است. با توجه به کاهش هاي تکليفي، به ناچار بخشي از خوراک پتروشيمي ها کاهش يافت که در چند ماه گذشته با اقدام هاي انجام شده سطح خوراک پتروشيمي ها به سطح بسيار خوبي رسانده شد که اقدام بزرگ و مهمي است. بايد اشاره کنم در دو ماه اخير سه هزار بشکه مايعات گازي (كه پيش از اين امكان ارسال آن وجود نداشت) با انجام اقدامات و اصلاحاتي، به ورودي خوراک پتروشيمي بندرامام اضافه شده است. در مجموع تلاش ما اين است که پتروشيمي ها را که محصولات قابل توجهي براي صادرات و مصارف داخل کشور فراهم مي کند، پررونق نگه داريم.
براي گازهاي شمال استان خوزستان که در محدوده شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان است، رايزني ها و مذاكرات لازم در حال انجام است تا با بخش خصوصي قرارداد مشابه منعقد شود و گازهاي مشعل آن ناحيه هم جمع آوري شوند. در اين راستا مذاکراتي انجام شده که در صورت استقبال آنها، آمادگي لازم از طرف ما وجود دارد.
کشور ما حق دارد براي تمام محصولات و توليدات در بخش هاي خشکي و دريا در شرايط مختلف و زماني و مکاني و تحريمي بتواند مديريت صحيح و درستي داشته باشد. در زمينه ميعانات پارس جنوبي هم يکي از برنامه هاي ما، حداکثرسازي مصرف محصولات توليدي بوده است. به عبارت بهتر زنجيره ارزش اين سيالات توليدي از مخازن هيدروکربوري دريا و خشکي را تکميل کنيم که قطعا در شرايط کنوني اين روش براي کشور سودمند خواهد بود. در اين خصوص پس از اين كه از سوي وزارت نفت دستور هدايت اين ميعانات به سمت خشکي با هدف ارسال به پالايشگاهاي كشور و امكان سنجي تزريق در مخازن هيدروكربوري صادر شد، پس از هماهنگي لازم با مديريت ها و شركت هاي ذيربط (مديرت نظارت بر توليد شركت ملي نفت ايران، شركت فلات قاره و شركت هاي بهره برداري آغاجاري و گچسارن)، کارگروهي متشکل از شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب، شركت نفت فلات قاره ايران و مديريت نظارت بر توليد شرکت ملي نفت ايران ايجاد شد که پس از بررسي ها و بازديدهاي ميداني و مطالعات اوليه، توانستيم با دريافت مخلوطي از ميعانات گازي پارس جنوبي و نفت سنگين موجود در مخازن بهرگان، توسط همکاران شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب طي عملياتي سخت در بخش خشکي در دو ماه گذشته آنها را به شکل ايمن و پايدار به سمت پالايشگاه هاي شمالي هدايت کنيم. علاوه بر آن طي هفته هاي گذشته نيز با تلاش شبانه روزي همكاران شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب بويژه همكاران شركت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري، با وجود شرايط جوي و دمايي بالاي 50 درجه و رطوبت بالاي 80 درصد توانستيم نفت سنتزي را براي پالايشگاه آبادان ارسال كنيم. جا دارد از تلاش همه همكاران ذيربط تشكر و قدرداني كنم. شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب به موازات اين فعاليت مهم، بررسي همه جانبه اي شامل شبيه سازي و كارهاي آزمايشگاهي جهت تزريق ميعانات گازي به مخازن مورد نظر را آغاز كرده است. بخش هايي از مراحل آزمايشگاهي انجام شده و اميدواريم به زودي نقشه عمليات اجرايي اين فرايند که اقدامي بسيار ارزشمند و مهمي است، آماده شود.
بله، در ميدان رامشير، حدود 10 هزار بشکه مايعات گازي تزريق مي کرديم و در واقع يک پايلوت را پشت سر گذاشته ايم، اين دو تاحدودي به هم شبيه اند، با اين تفاوت كه با اتكاي به تجربه و نمونه عملي، اكنون با ديدي بازتر، بررسي اين کار انجام و تصميم بهينه اتخاذ خواهد شد.
من همواره گفته ام اگر شعار مي دهيم که ساخت داخل را بايد حداکثرسازي کنيم، حتما بايد متناسب با آن، اقدام عملي هم صورت دهيم؛ با همين نگاه در نمايشگاه دوره قبل اهواز به همه سازندگان داخلي اعلام کرده و اطلاعات و نيازمندي هاي ما در بخش هاي مختلف مشتمل بر چندين هزار قلم کالا و مواد شيميايي مصرفي در اختيار سازندگان قرار گرفت. در مقطعي شش ماهه، از هفت هزار و 500 قلم کالاي اعلامي، بومي سازي حدود 1700 قلم آغاز شده که بخشي از اين کالاها منجر به ساخت شده و بخشي نيز مراحل موردنياز را طي مي کنند كه تا اينجاي كار با توجه به شرايط تحريمي، شيوع ويروس کرونا و مشکلات اقتصادي موجود، اقدام و دستاوردي مهم به شمار مي آيد. اكنون نيز تلاش ها براي تداوم بومي سازي كامل آن فهرست ادامه دارد و انتظار مي رود ساير اقلام در بازه زماني مناسب به توليد رسيده و شاهد خبرهاي خوشي براي صنعت نفت و سازندگان كشور باشيم.
حدود 80 درصد مواد و کالاي مصرفي شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب از داخل تأمين مي شود که سهم تامين کنندگان و سازندگان بومي خوزستان 25 درصد است و اعتقاد ما بر اين است که اين روند بايد تداوم داشته باشد و کالاهاي پرمصرف تا حد ممکن از داخل تأمين شوند.
ويروس کرونا هم ناشناخته و هم غافلگيرکننده بود. چگونگي مواجهه با اين ويروس براي اطباء، دانشمندان و مسئولان بهداشت و درمان نيز هنوز به درستي روشن نشده و زواياي ناپيداي زيادي دارد. با اين حال، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تابع سياست هاي ستادملي مبارزه با کرونا در سطح کشور، وزارت نفت و بخش هاي مرتبط استاني، در زمينه پيشگيري و مقابله با اين ويروس، اقدامات گسترده اي داشته است؛ رويکرد اصلي ما در اين ارتباط متمركز بر پيشگيري است بنابراين همه همکاران را ملزم کرده ايم حداکثر اهتمام و توجه را به رعايت پروتکل هاي بهداشتي داشته باشند تا کمترين ابتلا را شاهد باشيم. کار ما سخت و حساس و نيروي انساني سرمايه هاي با ارزش صنعت و كشور هستند که حفظ سلامت آنها از هر حيث براي ما مهم است. چون درماني مشخص براي درمان اين بيماري وجود ندارد، برنامه شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب متمركز بر فاز پيشگيري است. با اين حال در چهارماه گذشته شماري از همکاران مبتلا شده اند. كميته هاي مديريت بحران در ستاد و پنج شرکت بهره برداري ايجاد کرده ايم و جلسات در سطوح مختلف در حال برگزاري است و متناسب با شش دستورعمل وزارتي ابلاغ شده، پروتکل هاي بهداشتي را گام به گام اجرا كرده ايم. برخي اقدامات از جمله تعطيلي و کاهش ساعت کار در کميت کار بي تاثير نبوده است. اما تلاش کارکنان در راستاي توليد ايمن و پايدار و اجرايي کردن طرح ها و پروژه ها در حال انجام است. همکاري و هماهنگي خوبي ميان مقامات استاني برقرار است تا بتوانيم حداکثر پيشگيري را داشته باشيم. افزون بر اين براي کمک به مناطق پيراموني، روستاها، شهرها، بخش هاي واقع در حوزه عمليات، اقدام هايي مختلف از جمله: توزيع كمك هاي مؤمنانه، بسته هاي بهداشتي، گندزدايي و ضدعفوني محلات و گذرگاه ها، پمپ بنزين ها، مراکز عمومي و... در حال انجام است. اما با توجه به اينکه رفتار اين ويروس ناشناخته است، هنوز دانش بشر کامل نشده است ما هم گرفتاري هايي داريم و مشکلاتي براي ما ايجاد کرده است. تمام عزيزان شاغل در بهداشت و درمان كشور نيز در حال انجام يک كار جهادي هستند که حداکثر مراقبت از سلامت مردم را داشته باشند. از تمامي کادر درماني به ويژه بهداشت و درمان صنعت نفت نهايت تشکر و قدرداني داريم
مهمترين دارايي هر سازمان و كشوري نيروي انساني آن است و براين باور بوده و هستم كه نيازهاي آنان بايد به بهترين شکل ممكن در نظر گرفته و مرتفع شود. گرچه با توجه به مشکلات شديد مالي و بعضاً ساختاري، متناسب با آن چه باور داشته ام و در شان سرمايه هاي فكري سازمان بوده، تاحدودي فاصله داريم. به طور كلي، در مجموعه مناطق نفتخيزجنوب، جمعيتي حدود 12 هزار نفر در قالب نيروي رسمي و حدود 28 هزار نفر به صورت نيروهاي غيررسمي، در حال كار هستند. در بخش نيروهاي غيررسمي که عمدتا ارکان ثالث هستند، مهمترين چالش ها معيشتي است كه متناسب با آن، يک سري رايزني ها و اقداماتي از طريق وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران در اين دو سال انجام و برخي منجر به حصول نتيجه شده است. يک سري اقدامات ديگر نيز در حال انجام است كه اميدواريم متناسب با شرايط موجود شاهد بهبود معيشت و رضايتمندي نسبي اين قشر زحمتكش باشيم. در مجموع فعاليت در صنعت مهم و پيچيده نفت که ثانيه اي در آن اجازه توقف نداريم، كاري بسيار سخت و بعضاً توانفرساست و کارکنان اين صنعت به تناسب سهمي كه در گردش اقتصاد، تحمل شرايط اقليمي، قبول مسئوليت و خطرپذيري در كارها دارند، متناسب با شرايط کشور شايسته توجه و مستحق برخورداري از موهبت هاي مادي و معنوي اند.
در پايان از دست درکاران نشريه وزين مشعل که يار هميشگي کارکنان صنعت نفت بوده و هستند، تشکر کرده و آرزوي توفيق روزافزون الهي براي همه شما عزيزان را از درگاه پروردگار خواستارم.
وزير نفت خبر داد
کاروان توسعه گازرساني با پويش سبز گازرساني، روزهايي پر رونقي را پشت سر مي گذارد و پس از خراسان رضوي به کرمانشاه رسيده است تا شاهد گازرساني به مناطق شهري و روستايي در مناطق مرزي باشيم و شلعه هاي اميد بار ديگر بر لبان اهالي اين سرزمين لبخند بنشاند. گاز اين روزها به يکي از مهم ترين عوامل ايجاد رفاه بدل شده است و مردم در هر گوشه از اين سرزمين براي ورودش جشن مي گيرند و زمستان را بدون دغدغه با آن سر مي کنند. در همين حال، وزير نفت روز دوشنبه (17 شهريورماه) در آيين بهره برداري و آغاز عمليات اجرايي طرح هاي گازرساني در استان کرمانشاه گفت: به برکت توسعه پارس جنوبي و اجراي طرح هاي گازرساني در هفت سال اخير معادل 2 ميليون و 600 هزار بشکه ظرفيت پالايشي، سوخت در کشور توزيع و مصرف شده است. بيژن زنگنه با اشاره به اينکه برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي با 420 ميليون مترمکعب افزايش روزانه از 280 ميليون مترمکعب در سال 92 به رقم کنوني 700 ميليون مترمکعب رسيده و توليد گاز از اين ميدان 2.5 برابر شده است، اظهار کرد: اين به معناي ايجاد 2.6 ميليون بشکه ظرفيت پالايشي است. اگر مي خواستيم پالايشگاه بسازيم بايد 10 پالايشگاه 260 هزار بشکه اي مي ساختيم تا بتوانيم سوخت کشور را تامين کنيم. وي افزود: بعضي وقت ها به من مي گويند شما پالايشگاه نساخته ايد. چرا نساختم؟ معادل 2.6 ميليون بشکه (پارس جنوبي) ظرفيت پالايشگاهي ايجاد کرديم، اين اقدام ضمن حفظ محيط زيست و مصرف سوخت ارزان، همچنين سبب شد نه تنها هيچ سوختي وارد نکنيم، بلکه از بزرگ ترين صادرکنندگان فراورده هاي نفتي مايع شويم. وزير نفت گفت: اگر صادرات فراورده هاي نفتي نسبت به سال 91 چهار برابر شده به برکت کار در پارس جنوبي و اين گازرساني محقق شده است.
زنگنه اظهار کرد: امروز باید بگویم سلام بر کرمانشاه و اورامان قهرمان و سلام بر کردهای همیشه مرزدار و قهرمان. نمی شود از تاریخ و تمدن ایران و از فرهنگ ایرانی و اسلامی و کردها سخن گفت، اما آنان را به عنوان یک عنصر تعیین کننده بسیار مؤثر در آن نادیده گرفت. کردها همیشه جزو لاینفک و تأثیرگذار در تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران و اسلام بودند. وی با بیان اینکه من افتخار می کنم کرد هستم و از قبیله و دسته ای هستم که همیشه خدمتگزار بودند، همیشه برای استقلال و سربلندی ایران تلاش کردند و این بار ما را سنگین می کند، تصریح کرد: به مردم اورامان، نودشه دوباره سلام می کنم، خیلی علاقه داشتم به آنجا بیایم و به همشهری هایم در اورامان و نودشه ابراز ارادت کنم. وزیر نفت ادامه داد: اگرچه این بیماری (کرونا) برای ما مشکلاتی ایجاد کرده، اما توسعه فناوری راه ها را کوتاه و ما را به هم نزدیک کرده است و می توانیم از این طریق با هم صحبت کنیم. به مردم شریف، قدرشناس و بزرگوار منطقه که امروز از این خدمت مهم بهره مند می شوند، تبریک می گویم. آنچه ما انجام می دهیم وظیفه مان است. زنگنه با اشاره به اینکه بعضی روستاهای مرزی این استان همان گونه که آقای استاندار گفتند از نعمت گاز برخوردار نیستند که همه تلاشمان را برای گازدار کردن آنها انجام خواهیم داد، تصریح کرد: همکارانمان در شرکت ملی گاز ایران که هم اکنون حضور داند این موضوع را پیگیری خواهند کرد تا روستاهای مرزی با سرانه ۲۰ تا ۲۲ میلیون تومان اجرا شود، البته مناطق دیگر هم در کرمانشاه است. وی با بیان اینکه البته کرمانشاه جزو پیشروترین استان ها از نظر گازرسانی نیست و مشکل مدیریتی در آنجا داشتیم که چند سالی است رفع شده و سرعت گازرسانی خوب شده است، افزود: هم اکنون ضریب نفوذ گازرسانی روستایی ۷۶ تا ۷۷ درصد است که تا پایان سال به نزدیک ۹۰ درصد می رسیم. وزیر نفت با اشاره به اینکه مناطقی مانند سرفیروزآباد در شهر کرمانشاه از نظر گازرسانی عقب است، بر ضرورت تسریع گازرسانی سرپل ذهاب، پاوه و جوانرود تأکید کرد و گفت: این شهرها همیشه دژهای تسخیرناپذیر در مقابل بیگانگان بودند، زیرا مناطق کوهستانی هستند و کار هم دشوار است، اما این سختی را همکاران ما هموار می کنند. زنگنه افزود: از نظر بودجه برای گازرسانی به استان کرمانشاه برای اینکه به میانگین کشوری برسد همان گونه که پیش تر هم گفتم هیچ محدودیتی قائل نمی شویم و منابع آن را تأمین می کنیم، البته هم اکنون استان کرمانشاه در مجموع از نظر گازرسانی وضع خوبی دارد و تلاشمان این است که برخورداری این استان را به ۹۸ درصد برسانیم.
وزیر نفت به بهره برداری طرح های انتقال گاز به ارزش ۳.۲ میلیارد یورو در اوایل شهریورماه اشاره کرد و یادآور شد: استان های کرمانشاه و کردستان یکی از نقاط مشکل شبکه سراسری گاز ایران بودند. وقتی با مشکل روبه رو می شدیم، گاز در این استان ها با افت همراه می شد. اکنون این دو استان با عملیاتی شدن خطوط ششم و نهم از نظر تأمین گاز در وضع مستحکمی قرار گرفتند و بحمدلله از بابت فشار گاز در این دو استان هیچ نگرانی نداریم. زنگنه با بیان اینکه آثار زیست محیطی گازرسانی روستایی در سال های آینده روشن می شود و دیگر برای کسی صرف نمی کند در مناطق جنگلی هیزم جمع کند یا در منطق کویری و صحرایی بوته بکند زیرا در خانه اش گاز ارزان، مطمئن و پایدار است، افزود: اینها همه از برکات گازرسانی است که اجرا شده است و تداوم خواهد داشت. وی با اشاره به اینکه تحقق گازرسانی نتیجه تصمیم درست مجلس و دولت بود و اکنون شاهد آثار آن هستیم، اظهار کرد: با توسعه پارس جنوبی شرایط برای صادرات گاز میسر شد و صادرات گاز نسبت به سال ۹۲ بیش از ۲ برابر شده است. اکنون رکورد صادرات نزدیک به ۷۹ میلیون مترمکعب در روز را هم در تابستان توانستیم ثبت کنیم که بسیار مهم است و ان شاءالله باقدرت هم ادامه می دهیم. وزیر نفت از تداوم گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان، تکمیل شبکه گاز زاهدان، زابل، تکمیل خط ایرانشهر - چابهار و گازرسانی به یک میلیون خانوار شهری و روستایی و بیش از ۷ هزار واحد تولیدی و صنعتی مصرف کننده سوخت مایع به عنوان دیگر برنامه های گازرسانی در ادامه سال نام برد. زنگنه با گرامیداشت روز ۱۷ شهریورماه آن را روزی بزرگی و تعیین کننده در تاریخ انقلاب اسلامی عنوان کرد و یادآور شد: لحظه به لحظه آن روز در خاطرم است و تلخی آن هیچ وقت از ذائقه ام بیرون نمی رود، گرچه خداوند با شکستن طاغوت آن را به شیرینی برای ملت ایران تبدیل کرد. زنگنه در پایان از همه دست اندرکاران پروژه گازرسانی شهری و روستایی، مسئولان استانی و نمایندگان مجلس قدردانی و تأکید کرد: افتخار انجام این کار بزرگ به همه می رسد و سربلندی جمهوری اسلامی و رفاه مردم مهم است.
در ادامه، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: تا پایان سال آینده، حدود ۵ هزار روستای دیگر گازرسانی خواهد شد و ان شاءالله انقلاب گازرسانی روستایی تا پایان دولت تدبیر و امید، به انتها می رسد. حسن منتظر تربتی اظهار کرد: از ابتدای امسال تاکنون، بیش از ۹۰۰ روستا گازرسانی شده و تا پایان سال، ۳ هزار روستا و برای سال آینده نیز ۳ هزار روستای دیگر را در دستور کار داریم، یعنی عملاً تا پایان سال آینده، ان شاءالله حدود ۵ هزار روستای گازدار دیگر به روستاهای امروز ما اضافه می شود و تا پایان دولت، بحث انقلاب گازرسانی روستایی به انتها می رسد.
وی با بیان این که بر اساس پویش سبز گازرسانی که راه افتاده، در حال حاضر، در ۲۲ استان کشور به عدد ۹۵ درصد رسیدیم، ادامه داد: این امر یعنی، ۲۲ استان کشور استان سبز شده اند و فکر می کنم با روندی که پیش رو داریم، این پویش سبز به مرور تمامی استان های دیگر را نیز همچنان با حمایت ها و کمک های مردم، در برمی گیرد. تربتی افزود: این مهم را هرگز نباید فراموش کنیم که افزایش تولید در پارس جنوبی که به مثابه پشتوانه این گازرسانی ها بوده، با حمایت های همه جانبه وزیر نفت در اجرایی ساختن بند «ق»، به توسعه این گازرسانی ها منجر شده است. معاون وزیر نفت در امور گاز تصریح کرد: البته همان طور که می دانید، بند «ق» دو فراز داشت؛ یکی بحث ۱۰۰ میلیارد دلار بود که چگونه هزینه و بازگشت شود و فراز دوم آن، بخش بهینه سازی بود که بخش عمده آن، خارج از عهده وزارت نفت است ولی امسال ما این بحث را به شدت دنبال کرده و تلاش داریم تا این فراز را نیز به ثمر برسانیم. این مقام مسئول با بیان این که باید تمام تلاش خود را به کار گیریم تا استان هایی مثل کرمانشاه که درصد بهره مندی روستایی آن ها، کمی کمتر از میانگین کشوری است، به حد نرمال کشوری برسند، گفت: ما تاکنون ۱۳۵۵ میلیارد تومان در بخش گازرسانی در این استان هزینه کرده و ۳۰۰ میلیارد تومان دیگر نیز پروژه های جاری داریم که قصد داریم بدون محدودیت برای تأمین منابع مالی، این مهم را به انجام برسانیم. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در بخش دیگری از اظهارات خود از محسنات بند «ق» سخن گفت و اظهار کرد: با استفاده از این بند قانونی و در دولت تدبیر و امید با گازرسانی به صنایع، از مصرف 75 میلیارد دلار سوخت مایع جلوگیری به عمل آمد. وی ادامه داد: این در حالی بود که در سال 92، حدود ۳۰ درصد از نیاز نیروگاه ها از سوخت مایع تأمین می شد؛ این امر بدین معناست که از ۶۲ میلیارد مترمکعب مصرف سوخت نیروگاه ها، ۲۷ میلیارد مترمکعب سوخت مایع بود و ۳۶ میلیارد مترمکعب آن، گاز طبیعی. تربتی در ادامه سخنان خود بار دیگر به موضوع بند «ق» اشاره کرد و گفت: این قانون خوب، اراده قوی و عالی برای اجرا داشت و و امروز شاهد هستیم که به مدد این قانون، بدون اینکه بار مالی بر دولت تحمیل شود، توسعه گازرسانی در شهرها و روستاها انجام شده است. وی ادامه داد: این در حالی است که گازرسانی به نیروگاه ها، تأثیر چشمگیری هم در حفظ محیط زیست و هم صرفه جویی در مصرف سوخت مایع و فروش و صادرات آن داشته است. به گفته تربتی، مجموع منافعی که از بند «ق» نصیب کشور شده، ۱۰ میلیارد دلار بوده که به مرور افزایش هم می یابد و این در حالی است که هزینه کرد ما در این بند، معادل ۴ میلیارد دلار بوده است.
معاون وزیر نفت در امور گاز تأکید کرد: اگر گازرسانی به نیروگاه ها انجام نمی شد، تا به امروز، ۱۵۰ میلیارد لیتر سوخت در نیروگاه ها مصرف می شد که مقرون به صرفه نبود، در حالی که با گازرسانی انجام شده، بیش از ۷۵ میلیارد دلار صرفه جویی در این بخش، حاصل شده است. وی در پایان، با اشاره به اینکه در بند «ق» در سه بخش نیروگاه ها، شهرها و روستاها، جایگزینی با گاز مایع انجام شد، ادامه داد: در واقع، اگر افزایش تولید پارس جنوبی به عنوان بزرگ ترین منبع گازی کشور، نبود، ما امکان جایگزینی گاز طبیعی را با سوخت مایع در بخش نیروگاهی نداشته و در نتیجه، مازاد مصرف برای صادرات و نیز ارزآوری نداشت.
در ادامه، استاندار کرمانشاه گفت: عملکرد وزیر نفت در دولت تدبیر و امید و به ویژه در بخش گازرسانی برای همگان روشن است، زیرا تاکنون در این حوزه کارهای فوق العاده ای انجام شده است. هوشنگ بازوند افزود: در استان کرمانشاه از ۲۰۹ روستایی که در گذشته گازدار بودند، امروز حدود ۱۵۴۱ روستا گازرسانی شده است که به رشد حدود ۷۰۰، ۸۰۰ درصدی رسیده ایم و جای تشکر و قدردانی دارد. استاندار کرمانشاه تصریح کرد: در ضریب گازرسانی روستایی نسبت به کل کشور کمی فاصله داریم که امیدواریم در سال پایانی دولت بتوانیم گازرسانی در این روستاها را نیز تکمیل کنیم. بازوند عنوان کرد: ۱۰ روستا در استان کرمانشاه که در نوار مرزی قرار دارند با میانگین سرانه ۱۵ میلیون تومان گازدار نمی شوند که با دستور وزیر نفت می توان این مبالغ و سرانه را افزایش داد، همچنین امیدواریم سه شهر ریجاب، ازگله و نوسود نیز تا پایان امسال یا پایان این دولت گازرسانی شوند. وی گفت: پتروشیمی اسلام آباد یادگاری ارزنده از وزیر نفت است که امیدواریم در آینده ای نزدیک شاهد عملیات اجرایی آن باشیم، همچنین پالایشگاه آناهیتا که باوجود طولانی شدن ساختار اداری آن، خوشبختانه به جاهای خوبی رسیده است، اما به مساعدت وزیر نفت نیاز دارد.
در ادامه، نماینده کرمانشاه در مجلس ضمن تشکر از فعالیت های وزارت نفت و پیگیری های وزیر نفت گفت: عمده زحمات وزیر نفت در دوران تنگناهای مالی و اقتصادی بوده است، اما منصفانه باید گفت اجرای طرح ها در چنین شرایطی تداوم داشته است. عبدالرضا مصری افزود: این بند در عین اختصار آثار و برکات بسیار مطلوبی برای کشور به همراه داشته است. وی با تشکر و قدردانی از زحمات وزارت نفت و پیگیری های وزیر نفت برای به سرانجام رسیدن طرح های گازرسانی، افزود: زحمات و فعالیت های آقای زنگنه در وزارت نفت باتوجه به تنگناهای مالی کشور مثبت ارزیابی می شود. نماینده کرمانشاه در مجلس با اشاره به اهمیت گاز تصریح کرد: اگر امروز می خواستیم به جای گاز، نفت سفید یا دیگر سوخت های مایع مصرف کنیم اوضاع بسیار بحرانی در پیش داشتیم.
در ادامه، نماینده گیلانغرب و قصرشیرین در مجلس شورای اسلامی گفت: بدون شک گازرسانی به شهرها و روستاهای کشور حرکتی جهادی و انقلابی تلقی می شود. شهریار حیدری از وزیر نفت تشکر کرد و گفت: از حرکت انقلابی وزیر نفت تشکر می کنم که در سراسر کشور کار انقلابی و جهادی انجام داده است. امروز بسیاری از شهرها و روستاهای کشور از نعمت عظیم گاز استفاده می کنند و بدون شک این گونه فعالیت ها، جهادی تلقی می شود. وی افزود: به مردم شهرستان اورامانات نیز این گازرسانی را تبریک می گویم، مردمی که حرکت های بزرگی در تاریخ انقلاب و نظام انجام داده اند. نماینده گیلانغرب و قصرشیرین در مجلس تصریح کرد: امروز بسیاری از شهرستان های بخش گیلانغرب و قصرشیرین از نعمت گاز برخوردارند که امیدواریم گازرسانی در این بخش تکمیل شود.
در ادامه، مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه از بهره مندی بیش از ۹۴ درصدی بخش های مختلف این استان از گاز طبیعی خبر داد.
سیروس شهبازی گفت: فعالیت شرکت گاز استان کرمانشاه از سال ۱۳۷۲ با هدف گازرسانی و تأمین سوخت پایدار در بخش های مختلف آغاز شده است. وی ادامه داد: امروز با گازرسانی به شهر نودشه ضریب نفوذ گازرسانی شهری به ۹۹.۹ درصد می رسد و گازرسانی به سه شهر نوسود، ازگله و ریجاب باقی مانده که اجرای آنها در حال انجام است. مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه با اشاره به گازرسانی روستایی در این استان، گفت: ضریب نفوذ گازرسانی روستایی با احتساب ۸۱ طرحی که امروز افتتاح می شود به ۷۷ درصد می رسد و ۱۵۴۱ روستای استان گازرسانی شده اند که ضریب بهره مندی روستایی ۷۷درصد می شود. به گفته شهبازی، برای اجرای این پروژه ۶ هزار و ۴۰۰ کیلومتر شبکه گذاری انجام و ۸۱ هزار علمک نصب شده است. وی افزود: در بخش صنعتی با ۲۲ واحدی که امروز به بهره برداری می رسند در مجموع ۲ هزار و ۴۷۷ واحد صنعتی از نعمت گاز برخوردار می شوند. مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه تصریح کرد: هم اکنون در استان کرمانشاه ۶۰۰ هزار مشترک گاز طبیعی در بخش های مختلف داریم و روزانه ۱۳ میلیون مترمکعب گاز به مشترکان تحویل می شود. شهبازی با بیان اینکه درصد بهره مندی مجموع مشترکان گاز در کرمانشاه اکنون ۹۴.۳ درصد است، یادآور شد: از جمله مهم ترین اقدام های شرکت گاز استان کرمانشاه در دولت های یازدهم و دوازدهم رشد ۵۴ درصدی در مشترک پذیری است که به طور میانگین هر سال ۳۰ هزار مشترک اضافه شده است.
ماموريت زيست محيطي پتروشيمي در حال به ثمر نشستن است
مشعل - موضوع حرکت صنعت نفت، گاز و پتروشيمي به سمت صنعت پاک، هدفي بوده که از چندين دهه گذشته دنبال شده است و اين صنايع تلاش کرده اند تا علاوه بر استفاده بهينه از همه ظرفيت هاي اين صنعت، نگذارند ذره اي از محصول نفت و گاز هدر رود. از آنجايي که در سال هاي گذشته يکي از محل هاي هدررفت سرمايه هاي ملي گازهاي همراه نفت در مناطق مختلف عملياتي دريا و خشکي بوده اند، بارها تلاش شد تا به روش هاي متفاوت، اقداماتي براي بازيابي و استفاده بهينه از اين گازهاي همراه به عنوان خوراک صورت گيرد. حالا ديگر ثابت شده که گازهاي مشعل منافع بسياري براي کشور به همراه دارند و تاکنون کشورهاي مختلفي در اين حوزه سرمايه گذاري هايي انجام داده اند و به اين ترتيب جداي از منافع اقتصادي، از آلودگي هاي گسترده محيط زيستي هم کاسته شده است. نوفلرينگ در ميان ايران و کشورهاي نفتي منطقه خاورميانه ديگر يک شعار و هدف نيست و بسياري از ميادين نفت و گاز و مجتمع هاي توليدي بدون فلر روشن، فعال هستند. گازهاي همراه نفت در ايران در دو بخش گازهاي همراه در منطقه پارس جنوبي و گاز مشعل هاي مناطق عملياتي در مرکز و جنوب و جنوب غرب کشور که تلاش شده براي واحد ان جي ال يا گاز مايع به کار گرفته شوند.
وزارت نفت در سال هاي گذشته طرح هاي تشويقي زيادي را براي اجرايي کردن طرح هاي جمع آوري گازهاي همراه نفت پيشنهاد داده و بسياري از آنها هم اجرايي شده اند، اما بسياري از اين طرح ها هم متوقف ماندند و زمينه هاي نگراني را فراهم کردند. طرح هايي که سال ها روي زمين مانده بودند و گازهايي که هر روز و هر ساعت در حال سوختن بودند و لازم بود تدبيري براي آنها انديشيده شود. نمونه اين مورد را مي توان به طرح هاي جمع آوري گازهاي مناطق نفت خيز جنوب و تبديل آن به ان جي ال مشاهده کرد که در سال هاي گذشته متوقف مانده بودند و حالا مجموعه اي که تصميم به ادامه اجرا و تکميل آن گرفتند و تا امروز نيز موفق بودند نه از مجموعه پتروشيمي است.
شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس، به عنوان يکي از هلدينگ هاي بزرگ و موثر در کشور تصميم گرفت با اجراي فاز دوم پالايشگاه گازي بيدبلند، خوراک خود را از گازهاي همراه تامين و در کنار جلوگيري از سوختن منابع کشور به محيط زيست هم کمک کند. هلدينگ خليج فارس و شرکت نفت و گاز مارون به عنوان يکي از زيرمجموعه هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب سرمايه گذاري مشترکي را ترتيب دادند که گازهاي جمع آوري شده توسط هلدينگ خليج فارس خوراک بيدبلند 2 را تامين مي کند. حجم گازي که قرار است جمع آوري شود 250 ميليون فوت مکعب در روز است.
پيش بيني براي اجراي بيدبلند 2 از سال 79 صورت گرفته بود، اما در اين سال ها به دلايل مختلف، به خصوص عدم همکاري شرکت هاي خارجي و موضوع تحريم ها اين پروژه متوقف ماند و در دولت دوازدهم برنامه ريزي براي تکميل آن در دستور کار قرار گرفت. مسئله مهم اما اينجا است که قرار بود خوراک پالايشگاه گازي از چهار ان جي ال تامين شود، چهار پروژه اي که سال ها متوقف مانده بودند و در ادامه هلدينگ تصميم مي گيرد خودش وارد عمل شود و علاوه بر پروژه اصلي پروژه هاي ان جي ال 1200، 1300، 900 و 1000 را هم اجرا و چرخه انتقال گاز به بيدبلند را کامل کند.
در واقع اين مجموعه علاوه بر اهميت و بزرگي که در بخش توليدات و محصولات نهايي خود در صنعت پتروشيمي و تامين گاز مورد نياز کشور دارد، يک رسالت بزرگ تر را هم دارد که حذف آلايندگي و ايجاد ارزش افزوده براي گازهاي همراه نفت است. در قالب عملياتي که در اين پالايشگاه انجام مي شود، قرار است گاز اسيدي و ترش ميادين نفتي با گاز شيرين مخلوط شده و به سمت آغاجري براي تزريق به چاه هاي نفت ارسال شود تا علاوه بر صيانت از توليد از آلودگي محيط زيست و فلرسازي نيز جلوگيري شود.
علاوه بر اين 1.5تن محصول اتان اين پروژه از طريق خط لوله 95 کيلومتري به پتروشيمي گچساران ارسال مي شود و با توليد اتيلن در اين مجتمع، خوراک طرح هاي خط لوله اتيلن غرب شاخه دنا تامين مي شود، اما بايد گفت که علاوه بر اين بخش از پروژه، به موازات احداث طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس و پروژه هاي مرتبط با آن از جمله کارخانه ان جي ال 3200 براي جمع آوري گازهاي همراه نفت غرب کارون، کارخانه ان جي ال دهلران هم در جريان است و اين کارخانه نيز احتمال دارد تا پايان سال 1400 به بهره برداري برسد. اينها تنها بخشي از پروژه هاي جمع آوري گازهاي همراه نفت هستند که در اين محدوده توسط صنعت پتروشيمي اجرايي مي شود.
تکميل چرخه اي از محصولات که با فعاليت و تکميل بيدبلند تکميل مي شود، همان تدبيري است که از سوي وزارت نفت اتخاذ شده و در اين مسير به پتروشيمي ها اعتماد شده است. جعفر ربيعي، مديرعامل هلدينگ خليج فارس چندي قبل با اعلام آماده بودن بيدبلند براي افتتاح اينطور توضيح داده بود: در سال 99 پروژه شيرين سازي سبک پتروشيمي بوعلي سينا راه اندازي مي شود و همچنين پروژه آمونياک هنگام به مدار بهره برداري خواهد آمد. بخش دوم پروژه جمع آوري گازهاي فلر نيز راه اندازي مي شود، به اين ترتيب طريق خوراک پالايشگاه بيدبلند تضمين خواهد شد. ربيعي از راه اندازي پروژه ان جي ال 3200 در سال جاري خبر داد و گفت: با به مدار آمدن پروژه هاي يادآوران و بيدبلند، مشکل خوراک پايين دستي اين پروژه ها، حل مي شود.
بيدبلند خليج فارس، به عنوان بزرگ ترين تاسيسات جمع آوري و فرآورش گازهاي همراه نفت کشور با سرمايه گذاري 3.2 ميليارد دلار، ظرفيت فرآورش روزانه بيش از 56 ميليون مترمکعب گازهاي همراه و توليد 3.4 ميليون تن خوراک پتروشيمي که در اوج تحريم ها تکميل شده، اين روزها به مرحله توليد آزمايشي رسيده و در نوبت برنامه هاي افتتاح در سال جاري قرار دارد و بسياري از مسئولان در اين مدت از آن بازديد کرده اند که در آخرين بازديد رئيس مجلس در سفر خود به استان خوزستان به پالايشگاه گاز بيدبلند خليج فارس هم رفت.
او در کنار موارد اهميتي ديگر اين پالايشگاه گازي، تاکيد کرد که بيدبلند گازهاي آلاينده محيط زيست را به يک ثروت ملي تبديل خواهد کرد.
محمدباقر قاليباف در جريان بازديد از پالايشگاه گاز بيدبلند خليج فارس در بهبهان گفت: امروز اين توفيق را پيدا کردم که از پروژه مهم بيدبلند که هلدينگ خليج فارس آن را اجرا مي کند، بازديد کنم و به خودم افتخار کردم، چراکه مرداني اينجا مي ايستند و همراه با جوانان اين کشور اين کار مهم را انجام مي دهند.
رئيس مجلس تصريح کرد: بخش قابل توجهي از سهام هلدينگ خليج فارس متعلق به سهام عدالت است و يک مديريت جهادي و يک مديريت دلسوز مي تواند پالايشگاهي به اين عظمت را که در سال 14 ميليون تن توليدات خودش اعم از گاز خانگي و نيازهاي پايين دستي هلدينگ خليج فارس و بقيه پتروشيمي ها تامين مي کند، تکميل کند.
قاليباف ادامه داد: بيدبلند خليج فارس گازهاي آلاينده محيط زيست را به بزرگ ترين ثروت ملي تبديل کرده و اين مهم اتفاق نمي افتاد، مگر به همت و غيرت جوانان مجاهدي که امروز شاهد فعاليت آنها هستيم. من از مشاهده اين تلاش ها لذت بردم.
رئيس مجلس با بيان اينکه اين مجموعه که اکنون در مرحله راه اندازي آزمايشي است، در آينده نزديک افتتاح رسمي خواهد شد، گفت: اينکه توانستند بيش از 80 درصد اين پروژه را در کمتر از سه سال، آن هم در شرايط سخت تحريم پيش ببرند معنايي ندارد، جز اينکه زحمت به جان خريدند، ريسک کردند و تصميم گرفتند و ما هميشه حامي آنها هستيم.
در گفت وگوي «مشعل» با مدير بخش حمل و نقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت مطرح شد:
سميه راهپيما تأمين و به کارگيري صحيح انرژي، از مهم ترين موضوعاتي است که بر ميزان پيشرفت اقتصادي و ثبات سياسي و اجتماعي کشورها مؤثر است. در اين زمينه حفاظت از منابع موجود، مديريت مصرف، استفاده از منابع جديد انرژي و همچنين کاهش اثرات زيست محيطي ناشي از مصرف انرژي داراي اهميت ويژه اي است. از اين رو حمل و نقل، يکي از بخش هاي مهم مصرف کننده انرژي است که برنامه ريزي همه جانبه در خصوص اصلاح زيرساخت هاي آن، توسعه مناسب شيوه هاي حمل و نقل غيرجاده اي، ارتقا و نوسازي ناوگان، بالا بردن فرهنگ استفاده از وسايل حمل و نقل عمومي، استفاده از سوخت هاي پاک و جلوگيري از سفرهاي غير ضروري، باعث اصلاح الگوي مصرف در اين بخش خواهد شد. نخستين گام براي برنامه ريزي صحيح در هر يک از اين عرصه ها، دسترسي به داده هاي صحيح و جامع در حوزه حمل و نقل و انرژي است، از اين رو همسو با ماده 12 قانون رفع موانع توليد، شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، طرح هايي را در بخش حمل و نقل در نظر گرفته که با انجام آن، مي توان شاهد کاهش مصرف سوخت در کشور بود. براي آگاهي بيشتر از اين طرح ها خبرنگار «مشعل» گفت وگويي با ساسان کاظمي نژاد، مدير بخش حمل و نقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت انجام داده که در ادامه مي خوانيد:
در زمينه طرح هاي ماده 12 بايد گفت؛ در حال حاضر اجرا و بازپرداخت 7 مصوبه شوراي اقتصاد در اين حوزه در دستور کار اين مديريت قرار دارد که اجراي برخي از مصوبات از سال هاي قبل آغاز شده و امسال نيز ادامه دارد و بعضي نيز امسال برنامه اجرايي آن شروع خواهد شد. امسال اجراي طرح هاي «نوسازي 65 هزار دستگاه کاميون و کشنده بالاي 10 تن»، «توسعه حمل و نقل بار و مسافر با راه آهن»، «توسعه حمل و نقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر» در حال انجام است. امسال در حوزه ريلي چندين قرارداد جديد منعقد شده يا در حال انعقاد است. در زمينه جايگزيني 129 هزار دستگاه تاکسي فرسوده نيز اميدواريم با توجه به اصلاح مصوبه شوراي اقتصاد در اواخر سال گذشته، امسال طرح با سرعت بيشتري اجراي شود. طرح «توليد قواي محرکه کم مصرف در خودورهاي داخلي» و طرح ايجاد سامانه «اجراي طرح سيستم پايش هوشمند تردد ناوگان جاده اي (سپهتن) براي 368 هزار دستگاه ناوگان ديزلي برون شهري» از جمله طرح هايي است که امسال اجراي آن شروع شده است. طرح «جايگزيني و نوسازي ناوگان حمل و نقل مسافري و باري درون شهري و برون شهري» نيز بر اساس مصوبه شوراي اقتصاد، اجراي آن با وزارت صمت است و تأييد فني ناوگان وارد شده و بازپرداخت صرفه جويي بر عهده اين وزارتخانه است.
همچنين بر اساس ماده 11 قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي، امسال، بازنگري سه استاندارد در حوزه حمل و نقل در دستور کار اين مديريت قرار دارد.
عمده پروژه هاي مربوط به ماده 12 بلند مدت است و حتي دوره بازپرداخت برخي طرح ها به 15 سال هم مي رسد. بنابراين اکثر پروژه هايي که از سال گذشته شروع شده هنوز ادامه دار است. ولي اگر نگاه قراردادي به طرح ها داشته باشيم تعدادي از قراردادهاي مربوط به طرح توسعه حمل و نقل بار و مسافر با راه آهن به اتمام رسيده و در قالب اين طرح قراردادهاي جديد در حال انعقاد است. ضمن آنکه براساس مصوبه شوراي اقتصاد، طرح «نوسازي 65 هزار دستگاه کاميون و کشنده» نيز مراحل پاياني خود را طي مي کند.
در اين قرارداد 100 هزار دستگاه قواي محرکه کم مصرف توليد شده و روي پلت فرم خودروهاي داخلي نصب خواهد شد. به ازاي توليد هر دستگاه قواي محرکه کم مصرف و نصب آن روي خودروي داخلي، يک دستگاه خودروي سواري با عمر بالا، اسقاط و از رده خارج خواهد شد.
هدف از اجراي اين قرارداد که بخشي از طرح جايگزيني 500 هزار خودروي فرسوده با خودروي کم مصرف (مصوب شوراي اقتصاد) است و تا سال 1401 اجرا خواهد شد، نوسازي 100 هزار دستگاه خودروي سواري فرسوده با خودروهاي کم مصرف است که در نتيجه ميزان مصرف سوخت ناوگان خودروهاي سواري در کشور، کاهش چشمگيري خواهد يافت.
اجراي اين طرح، گام بلندي در ارتقا و پيشرفت فناوري هاي توليد قواي محرکه در کشور به شمار مي رود و باعث ايجاد تحرک در صنعت خودرو، استفاده از ظرفيت هاي دانشگاهي، بومي سازي فناوري هاي روز دنيا و نيز ارتقاي سطح علمي و صنعتي کشور مي شود.
با توجه به ايستا بودن صنعت خودرو، ايجاد تحول در طراحي و توليد قواي محرکه، مهم ترين چالش اين طرح بود که خوشبختانه با نظر مساعد مديران صنعت خودرو، اين چالش برطرف شده و انتظار داريم اجراي اين طرح، با سرعت بيشتري صورت پذيرد.
از آنجا که توليد قواي محرکه کم مصرف، توسط شرکت هاي داخلي انجام شده و روي خودروهاي داخلي نصب خواهد شد، از اين رو تمامي مراحل انجام اين طرح با استفاده از توان شرکت هاي داخلي صورت مي گيرد. با انجام اين قرارداد، گام بلندي در جهت حمايت از توليد داخلي برداشته و به جهش توليد در صنعت خودروسازي، کمک چشمگيري خواهد شد.
به زودي اجراي طرح سيستم پايش هوشمند تردد ناوگان جاده اي (سپهتن) براي 368 هزار دستگاه ناوگان ديزلي برون شهري رقم خواهد خورد. ضمناً اقداماتي نيز در خصوص هوشمند سازي حمل و نقل و به کارگيري اتوبوس هاي هيبريدي و برقي در حال انجام است که اميدواريم به زودي مصوبات شوراي اقتصاد آنها اخذ شود.
در حال حاضر با توجه به نظامند کردن طرح هاي ماده 12 و رفع مشکلات مربوط به آن خوشبختانه اجراي طرح هاي ماده 12 با سرعت بيشتري در حال انجام است و در حال حاضر با ابلاغ مصوبات شوراي اقتصاد در فاصله 6 تا 9 ماه طرح ها اجرايي مي شود، در حالي که در گذشته اين زمان قريب به دو سال بود. ضمناً امکان سرمايه گذاري در طرح هاي ماده 12 براي بخش خصوصي فراهم است و با توجه به اجرايي شدن طرح ها و بازپرداخت هاي صورت گرفته به سرمايه گذاران، اميدواريم که با استقبال گسترده تري از سوي سرمايه گذاران جديد در طرح ها مواجه شويم.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است؛ از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود. همانطور که مي دانيد، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، مي تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن مي تواند باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت شود. با بهره مندي از نکات «درس آموزي از حوادث»، مي توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که مي تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي «درس آموزي از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بر دارد. در ادامه، درس آموزي از حادثه «فوران چاه» در يکي از مناطق عملياتي را مي خوانيد:
سيستم گردش گل به عنوان يکي از مهم ترين اجزاي عمليات حفاري است که با توجه به لايه مورد نظر که در حال حفاري است بايد با يک وزن مشخص، برنامه ريزي شده و در چرخش سيال حفاري قرار بگيرد. همچنين در برنامه اوليه حفاري چاه، حداکثر وزن گل مورد استفاده با توجه به سازنده هاي موجود بايد مشخص شود. با توجه به اينکه در حين عمليات حفاري به لايه هاي مختلف زمين شناسي با فشارهاي منفذي و فشارهاي شکست گوناگوني مواجه مي شويم، متعاقباً به جهت مقابله با فشار سازند و جلوگيري از فوران چاه در حين حفاري بايد از گل حفاري با وزن هاي متفاوتي از سطح تا عمق مورد نظر استفاده شود. در دسترس بودن مواد افزودني گل از جمله مواد وزن افزا (باريت و ...) يکي از پارامترهاي حياتي در عمليات حفاري است تا در صورت نياز وزن گل افزايش داده شده و در چرخش سيال قرار گيرد.
در يکي از روزهاي پاياني سال 1397 شروع آزمايشي حفاري يکي از چاه هاي اکتشافي با يکي از شرکت هاي پيمانکاري آغاز شد اما به دليل عدم امکانات لجستيکي مناسب در دريا عمليات حفاري متوقف و پس از دو ماه و برگزاري جلسه با پيمانکار و اخذ تعهدات لازم شروع آزمايشي حفاري چاه آغاز شد. عمليات حفاري با برنامه از قبل پيش بيني شده با وزن گل 90PCF در عمق 4255 متري در حال انجام بود. اين حاليست که پيمانکار موظف به تأمين مواد گل حفاري به صورت دائم روي سکوي حفاري است. با توجه به شرايط حفاري چاه هاي اکتشافي و با عنايت به شرايط پايداري و ايمني چاه تصميم به استفاده از گل حفاري با وزن 130PCF مي شود. از اين با توجه به ضعف لجستيکي پيمانکار و عدم تأمين مقدار کافي باريت چاه از کنترل خارج شده و فوران مي کند.
تجزیه و تحلیل حادثه:
علل مستقیم
در دسترس نبودن حجم مورد نياز از گل با مشخصات مورد نظر
غیر مستقیم
اعمال ناايمن
از ميزان 160 تن باريتي که شناور با تأخير فراوان به سکو ارسال کرده بود، حدود 100 تن آن به صورت کيسه اي بوده، اين در حاليست است که بارها به پيمانکار شرايط خاص سکو اعلام شده بود که باريت بصورت فله اي ارسال شود.
شناور در حالي تا ساعت 5 عصر به سکو روانه نشده بود که شناور با هماهنگي کارفرما ساعت 7 صبح اقدام به بارگيري کرده بود و ساعت 12 ظهر همان روز خود را به سکو رساند.
توقيف بودن شناور پشتيبان PSD1 در بندرگاه بوشهر به مدت 9 روز
اعلام مشکل ثبت شناور در سامانه بنادر پس از 5 روز لنگر انداختن و اعلام عدم آمادگي و پاکسازي سيلوهاي حمل مواد آن از آلودگي سيمان
نبودن کشنده بونکر باريت تا بندر
علل ریشه ای
عدم بکارگيري نيروي ترخيص کار زبده از سوي پيمانکار
کمبود کمپرسور در پايگاه جهت تخليه از سيلو و انتقال به سيلوي کشتي
تأخير در ترخيص شناورها به دليل مشکلات عديده گمرکي
راهکارهاي پيشنهادي جهت پيشگيري از تکرار حادثه:
طرح ريزي و برنامه ريزي مناسب عمليات چاه
بررسي امکانات و تجهيزات پشتيباني عمليات حفاري متناسب با برنامه حفاري
هماهنگي با ادارات بنادر و کشتيراني جهت ترخيص تجهيزات و مواد لازم سر چاهي و استفاه از نيروهاي متخصص
پيش بيني لازم مواد گل حفاري در محوطه سرچاهي
حال رو روز عرضه توليدکنندگان نفت در جهان نشان از علائم کند روند بهبود دارد و سرعت احياي مصرف نفت خام و سوخت بسيار کندتر از پيش بيني ها در اوايل سه ماه سوم سال 2020 ميلادي است، اين شرايط حکايت از آن دارد که روند بازگشت توازن به بازارهاي جهاني نفت خام در دو ماه اخير کند شده است.
در تصميم ها و رفتار اعضاي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش در قالب ائتلافي بزرگتر از صادرکنندگان موسوم به «اوپک پلاس» نشانه هايي از تضعيف تعهد به توافق تاريخي کاهش عرضه نفت در ماه آوريل سال جاري ميلادي مشاهده شده است، به طوري که پس از کاهش عرضه روزانه 9 ميليون و 700 هزار بشکه اي در ماه هاي مه، ژوئن و ژوئيه امسال، از يکم اوت تصميم گرفتند اين توافق را تسهيل کنند و از ماه اوت تا پايان سال جاري ميلادي تنها روزانه هفت ميليون و 700 هزار بشکه از عرضه نفت خود بکاهند.
در همين حال، محور بحث ها در نشست هاي اوپک پلاس يا نشست هاي کميته نظارتي اين ائتلاف (13 عضو اوپک و 10 توليدکننده غيرعضو اوپک) در نشست هاي وزارتي ماهانه درباره مسائل نه چندان جدي مانند تخطي برخي اعضا از سهميه هاي کاهش توليد به دلايل مختلف و نياز به جبران کاهش توليد در ماه هاي آينده يا دريافت درخواست هايي براي معافيت از توافق کاهش عرضه است.
توافق کاهش عرضه نفت اوپک پلاس سيري تجربه شده را در پي گرفته است که در آن پايبندي ها رو به کاهش مي گذارد، به گونه اي که ناگهان هدف اصلي که سبب گردهم آمدن توليدکنندگان و تلاش براي کاهش عرضه نفت شد، رنگ مي بازد. در عين حال، روند احياي مصرف جهاني نفت خام با سرعت پيش بيني شده براي سه ماه سوم سال جاري ميلادي جلو نمي رود و شاهد تداوم شيوع ويروس کرونا و گاه سرعت گرفتن آن و بالا رفتن آمار بيکاري در بسياري از اقتصادهاي بزرگ دنيا هستيم.
توازن بين توليد و مصرف جهاني نفت خام که انتظار مي رفت در پي پايين آمدن سطح ذخيره سازي هاي نفت خام به طور قابل توجهي احيا شود اکنون برآوردها و انتظارها درباره آن به گونه اي است که حداقل در کوتاه مدت همچنان با مازاد عرضه در بازارهاي جهاني نفت خام روبه رو خواهيم بود. تغيير چشم انداز براي توازن بين عرضه و تقاضا (توليد و مصرف) در معاملات هر دو بازار فيزيکي و آتي نفت خام شاخص برنت درياي شمال نمود داشته است و شاهد افت قيمت اين شاخص در دادو ستدها روزهاي اخير بازار نفت بوده ايم. شرايط دادو ستدها در بازارهاي جهاني نفت خام حکايت از اين دارد که ذخيره سازي هاي نفت خام همچنان در سطوح بالا باقي مي ماند. قيمت ها از سطوح پيش بيني شده و آنچه انتظار مي رفت پايين تر معامله مي شود، بعضي از صندوق هاي پوشش ريسک و ديگر ابزارهاي مديريت پول موقعيت هاي کوتاه مدت در معاملات آتي نفت خام شاخص برنت درياي شمال را افزايش داده اند.
با وجود تلاش هاي ائتلاف اوپک پلاس براي بالابردن سطح پايبندي اعضا به سهميه هاي کاهش توليد نفت، روند احياي بازار نفت با مشکلاتي روبه رو شده، تا جايي که ترديد سرمايه گذاران در بازارهاي جهاني نفت خام به توانايي توافق کاهش عرضه اوپک پلاس براي مقابله با آثار سو و منفي ادامه شيوع ويروس همه گيري جهاني کوويد-19 (کرونا) بيشتر شده است.
در اواسط ماه ژوئن سال جاري ميلادي بسياري از تحليلگران انتظار داشتند که توازن بين توليد و مصرف نفت خام در نيمه دوم امسال و پس از آن در سال 2021 ميلادي بهبود يابد و روند کاهش سطح ذخيره سازي هاي نفت خام ادامه داشته باشد.
تجربه نشان داده است که در چنين شرايطي قيمت در بازارهاي تک محموله افزايشي خواهد بود و فرآيند در بازارها و قيمت هاي آتي نفت خام شاخص برنت درياي شمال از حالت کونتاگو (Contango) به سمت بک وارديشن (Backwardation) (قيمت هاي روز از قيمت هاي آينده بيشتر است ) تغيير مسير مي دهد.
در دو ماه اخير قيمت نفت خام برنت در بازارهاي تک محموله با توقف افزايش روبه رو بوده و حتي به سمت کاهش گام برداشته است.
تحولات قيمت نفت بيش از آنکه مطابق بازار کم عرضه باشد با شرايط مازاد عرضه همخوان شده است. به نظر مي رسد هم اکنون بازار نفت به جاي آنکه در يک مرحله کاهش عرضه قرار گيرد، با شرايط عرضه مطلوب روبه رو شده است.
چرخه هاي بازار نفت با هر مقياسي از زمان و حجم همواره وجود داشته است، از جهش شديد (در سال هاي 2007 تا 2008 ميلادي) و کاهش قيمت (در سال هاي 2014 تا 2015 ميلادي) تا تحولات بسيار کوچک تر و خلاصه تر که تنها براي چند ساعت، چند روز يا چند هفته دوام داشته است.
به نظر مي رسد عقب نشيني کنوني در بازار نفت در مقايسه با عقب گرد موقت که در ماه آوريل در پي شرايط شيوع ويروس کرونا و پيش از آن جنگ قيمتي بين عربستان و روسيه در ماه مارس رخ داد، کوچکتر باشد.
از اواسط آوريل تا اواسط ماه ژوئن سال جاري ميلادي، قيمت هاي بازارهاي تک محموله به شدت در حال افزايش بود و بازارهاي آتي به طور يکنواخت در حال تغيير از شرايط کونتانگو (شرايط کونتانگو به شرايطي اطلاق مي شود که نفت خام در قراردادهاي کوتاه مدت نسبت به قراردادهاي بلندمدت ارزان تر معامله مي شود و همچنين سبب مي شود با وجود ضعيف بودن بنيادهاي بازار حجم صادرات افزايش يابد. ) بسيار گسترده به سمت محدودتر و سرانجام حرکت در مسير بک وارديشن بوده است.
با اين حال، از آن پس، معاملات قيمت نفت در بازارهاي جهاني به سمت شرايط کونتانگو رفته است و اکنون قيمت ها در بازارهاي تک محموله نيز عقب نشيني را آغاز کرده است و نشانه هايي از تنگناهاي سه ماه دوم مشاهده مي شود.
شرايط کنوني به معناي آن است که معامله گران بازارهاي جهاني نفت خام با چشم شک و ترديد به اقدام هاي اوپک پلاس براي برقراري تعادل در بازار نفت در ماه هاي باقيمانده امسال و اوايل سال 2021 ميلادي مي نگرند. تا زماني که سرعت رشد اقتصادي جهان و احياي مصرف نفت خام با بهبود قابل توجه اي همراه نباشد، توليدکنندگان عضو ائتلاف اوپک پلاس بايد مقدار بيشتري از عرضه نفت خود بکاهند در غير اين صورت قيمت هاي جهاني نفت خام کاهش مي يابد تا همچنان براي مدت زمان بيشتري شاهد کاهش توليد نفت شيل در ايالات متحده آمريکا باشيم.
نويسنده: جان کمپ
مترجم: امير دشتي
منبع: رويترز
شرکت پالايش گاز ايلام
مديرعامل شرکت پالايش گاز ايلام دربازديد علي اکبر بسطامي، نماينده ايلام درمجلس شوراي اسلامي از پالايشگاه گازايلام، اظهارکرد: در آينده نزديک باراه اندازي پتروشيمي ايلام ودريافت گازمايع (ال پي جي) توسط آن شرکت، سوختن گازهاي ارسالي به مشعل پالايشگاه و آلودگي ناشي از اين سوختن به ميزان قابل ملاحظه اي کاهش خواهد يافت. روح الله نوريان با بيان اين که در فاز دوم اين واحدصنعتي، واحد TGTU همسو با دستيابي به استانداردهاي زيست محيطي در واحد بازيافت گوگرد ساخته خواهدشد، تصريح کرد: باوجود واحدمزبور، دستيابي به استاندارد هاي زيست محيطي در واحد توليد گوگرد محقق مي شود. نوريان بااشاره به تنوع توليد محصولات اين پالايشگاه، گفت: درپالايشگاه گاز ايلام زنجيره متنوعي ازمحصولات متان، اتان، پروپان، ميعانات گازي و گوگرد توليد مي شود. وي تصريح کرد: اين واحد صنعتي براي افزايش توليد محصولات جانبي خودبرنامه هاي مدوني طراحي کرده که درحال اجراست و درصورت موافقت ستاد شرکت ملي گاز ايران، در آينده نزديک مطالعات و کارهاي اجرايي آن آغاز مي شود. به گفته مديرعامل شرکت پالايش گاز ايلام، درالگوي تعالي سازماني، پالايشگاه ايلام همگام با شرکت ملي گاز ايران معيارها واهدافي در زمينه حفاظت محيط زيست در دستور کارقرارداده است و مسئولان و کارکنان آن نيز خود را مؤظف به رعايت حداکثري و حفظ محيط زيست در بخش هاي آب، خاک و هوا مي دانند. نوريان با اشاره به اين که بانصب و راه اندازي زباله سوز واحد تصفيه خانه پساب صنعتي، لجن هاي توليدشده در واحد تصفيه خانه پساب صنعتي به نحومطلوبي امحا مي شوند، اين مهم را گامي مهم براي مديريت پسماند و حفظ محيط زيست درپالايشگاه گاز ايلام برشمرد. وي همچنين از مطالعات اوليه براي فروش گوگرد مذاب در اين پالايشگاه خبر داد. علي اکبر بسطامي، نماينده ايلام درمجلس نيزگفت: درشرايط کنوني اقتصاد ي کشور، تلاش براي توليد پايدار، اشتغال وخدمت بي منت به مردم، موضوع مهمي است که پالايشگاه گازايلام براي آن قدم هاي مثبتي برداشته است. وي افزود: خدمتگزاري و ترويج گفتمان خدمت بي منت از شاخص هاي اصلي نظام اسلامي مبتني بر فرهنگ علوي و فاطمي است.
شرکت ملي گاز ايران
شرکت گاز برنامه هاي تشويقي را براي کاهش مصرف گاز در نظر دارد اما آنچه که امروز دربرخي رسانه ها مبني بر رايگان شدن قبض گاز مطرح شده صحت ندارد.
به گزارش ايسنا، محمد عسگري، سخنگوي شرکت ملي گاز ايران در واکنش به اخباري که امروز (18 شهريور) در برخي رسانه ها مبني بر رايگان شدن قبوض گاز مطرح شده است، اظهار کرد: در حال حاضر در هيات دولت به دنبال ايجاد ساز و کارهايي براي مديريت مصرف هستيم.
وي با تاکيد بر اينکه تاکنون موضوعي مبني بر رايگان شدن قبوض گاز مطرح نشده است، تصريح کرد: برخي طرح هاي تشويقي را براي اين مهم در نظر گرفته ايم که موجب کاهش مصرف گاز مشترکان خانگي مي شود.
به گفته سخنگوي شرکت ملي گاز ايران، در حال حاضر بهينه سازي سوخت جز اولويت هاي اصلي ما است و تلاش مي کنيم که موتورخانه هاي منازل را که مصرف زيادي دارند، بدون اعمال هزينه اضافي براي مردم به گونه اي اصلاح کنيم که مصرف گاز 10 تا 20 درصد کاهش پيدا کند.
هلدينگ نفت و گاز و پتروشيمي شستا (تاپيکو)
مديرعامل هلدينگ نفت وگاز و پتروشيمي شستا (تاپيکو) به عنوان سهامدار49درصدي پالايشگاه ستاره خليج فارس، ازبهبود 150ميليون دلاري اقتصاد اين پالايشگاه بامصوبه اصلاح قيمت خوراک پالايشي ها خبر داد. محمود مخدومي درگزارش مجمع عمومي عادي سالانه تاپيکوگفت: به تازگي شرکت هاي پالايشي، مردادماه امسال ابلاغيه اي براي اصلاح قيمت خوراک دريافت کردند که اجراي آن به طورميانگين 150 ميليون دلار براي اقتصاد پالايشگاه ستاره خليج فارس موثر خواهد بود. مديرعامل تاپيکو افزود: اين پالايشگاه نقش ويژه اي در تامين انرژي کشوردارد از اين رو انتظارمي رود تخفيفي که داده مي شود معادل تخفيف ارائه شده به پترو پالايشي برزويه باشد. مخدومي درباره تعيين نرخ استهلاک نيز گفت: باتوجه به تازه ساز بودن پالايشگاه ستاره خليج فارس، در سال هاي نخست رقم استهلاک آن بسيار زياد خواهد بود، ازاين روگزارشي براي ارزيابي عمرمفيد تجهيزات آماده شده است که برپايه آن برخي عمر تجهيزات از 15به 25 وشايد 30 سال افزايش مي يابدوحاشيه سودپالايشگاه راحدود دودرصد بهبود مي بخشد.
وي يادآورشد: اگرپالايشگاه سودآورشودهمه کارهابراي قرارگيري آن در منطقه ويژه اقتصادي، صنعتي ومعدني خليج فارس انجام شده است و مي توان از مزاياي آن استفاده کرد. به گفته مديرعامل تاپيکومهم ترين برنامه اين شرکت براي سال مالي جاري، اصلاح ساختار مالي و ورود به بازار سرمايه شرکت نفت ستاره خليج فارس است. مخدومي بابيان اين که ازاواخرسال 98 کارگروهي تشکيل و وضع شرکت نفت ستاره خليج فارس رابه طورمستمربررسي کرده است، افزود: خروجي اين کارگروه به گزارشي باچهارسرفصل اصلي شامل مزيت هاي پالايشگاه، موانع ومشکلات، تامين مالي وگام هاي اجرايي براي اصلاح ساختار مالي و ورود به بازار سرمايه منجر شده است. مديرعامل تاپيکو گفت: پس از تهيه اين گزارش، شرکت نفت ستاره خليج فارس ازطريق سهامداران اصلي خود ومراجع بالاترازجمله شرکت سرمايه گذاري تأمين اجتماعي، صندوق نفت و وزارت نفت، گزارشي براي مراجعي ازجمله مجلس شوراي اسلامي، بانک مرکزي، صندوق توسعه ملي و وزارت اموراقتصاد ودارايي وکارگروه اقتصادي دولت ارسال ياارائه کردند تا درجريان مشکلات ومسائل پيش روي بزرگترين طرح ملي اجرا شده در دولت دوازدهم قرارگيرند. مخدومي يادآورشد: اين بررسي ها و رصدها و پيگيري ها به جايي رسيد که رهبرمعظم انقلاب نيزطي سه ماه گذشته دوباردرباره اهميت پالايشگاه تحريم شکن نفت ستاره خليج فارس به عنوان نماد خودکفايي و خودباوري اشاره کردند ودفتر ايشان نيز ازطريق يک نماينده، مسائل پالايشگاه راهم پيگيري مي کنند وهم قول مساعدت در حل مشکلات داده اند. به گفته وي اين پالايشگاه هم اکنون 50درصد نيازبنزين کشور را با توليد روزانه 42 ميليون ليتر و 25درصد از نياز کشور به گازوئيل را با توليد روزانه17ميليون ليترتامين مي کند وبراي نخستين بارکشور رادرتامين بنزين مورد نياز کشورخودکفاوايران رابه صادرکننده بنزين تبديل کرده است.
مديرعامل تاپيکواظهارکرد: اگراين پالايشگاه نبود، سالانه معادل10 ميليارد دلار ارز براي تأمين بنزين از کشورخارج مي شد بنابراين اين پالايشگاه از ذخاير ارزي کشورصيانت مي کند. وي ايجاد3800 شغل مستقيم و20 هزارشغل غيرمستقيم را از ديگر مزيت هاي اين پالايشگاه برشمرد. مخدومي افزود: ازمنظرملي نيزپالايشگاه ستاره خليج فارس در زمان تحريم مزيت هاي ويژه اي داردکه مصرف روزانه 420 هزاربشکه ميعانات گازي معادل 12 فاز پارس جنوبي و کمک به استمرار استخراج گازازاين مخازن، توجيه پذيري سرمايه گذاري عظيم 35 ميليارد دلاري در پارس جنوبي و افزايش سرعت برداشت از ميدان هاي مشترک گاز پارس جنوبي در مقايسه با کشور قطر از آن جمله است.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مديرعمليات ترابري و پشتيباني توليد شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب گفت: سال گذشته، به طورميانگين، هشت ميليون نفربا ناوگان ترابري اين شرکت جا به جا شده اند. مهران حسنوند افزود: درسال 98 به طورميانگين روزانه 15هزارنفر شامل کارکنان واحدهاي عملياتي، ستادي، مسافران مأموريتي اهواز - تهران و... به وسيله 333 دستگاه اتوبوس وميني بوس وهزار و 484 دستگاه وسيله نقليه سبک جابه جا شدند.
وي با اشاره به اين که عمر ناوگان ترابري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به اندازه تاريخ اکتشاف نفت است، يکي ازمهم ترين برنامه هاي اين واحد را نوسازي ناوگان ترابري درهمه حوزه اعلام کرد. مديرعمليات ترابري وپشتيباني توليد شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب يادآورشد: اين واحد با دراختيارداشتن سه هزار و287دستگاه انواع وسايل نقليه وماشين آلات سيارساختماني، همچنين دستگاه هاي ويژه عمليات خطوط لوله، افزون برتأمين نيازهاي حمل ونقلي شرکت هاي بهره برداري نفت وگاز کارون و مارون در زمينه حمل ونقل سنگين، اتوبوسراني و ماشين آلات سيارساختماني، مسئوليت حمل ونقل مديريت هاي تعمير، تکميل و خدمات فني چاه ها، مديريت تعميرات تجهيزات صنعتي وماشين آلات فرآيندي، فني، توليد، همچنين مهندسي وساختمان، تدارکات و امورکالا، عمليات غير صنعتي وديگر سازمان هاي عملياتي و مهندسي مستقر در اهواز را نيز به عهده دارد. حسنوند بر لزوم حفظ و نگهداشت اين حجم از ماشين آلات تأکيد و تصريح کرد: چهارتعميرگاه تخصصي ويک تعميرگاه عمومي براي تعمير و بازسازي دستگاه ها وماشين آلات وجود دارد که تجهيزات مورد نياز و تکنيسين هاي مجرب در آنها مستقرند. به گفته وي، باارتقاي کيفيت تعميرات، خدمات ارائه شده، همچنين با بررسي مستمر عيوب تکرارشونده و حل ريشه اي معايب، کيفيت تعميرات نسبت به سال هاي پيش رشد فزاينده اي داشته است.
شرکت بهره برداري نفت وگازشرق
تعميرات اساسي مرکزاندازه گيري خانگيران درحوزه عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق پايان يافت.
فرشيد خيبري، مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت وگازشرق گفت: تعميرات اساسي سالانه تأسيسات، ضامن توليد پايدار گاز در فصول سرد سال است.
وي افزود: ازساعات اوليه روزششم شهريورماه، گاز ترش ارسالي به شرکت پالايش شهيدهاشمي نژاد قطع و براساس هماهنگي بين دوشرکت، ايمن سازي و آماده سازي مرکزاندازه گيري بارعايت الزام هاي ايمني، بهداشتي و زيست محيطي آغاز شد. مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت وگازشرق گفت: از آنجا که چهار هدر موجود درمرکز اندازه گيري خانگيران، شريان هاي اصلي تأمين گاز پالايشگاه برشمرده مي شوند و توقف واحدهاي تصفيه نيزبايد درکمترين زمان ممکن انجام شود، تعميرات اساسي اين مرکز اهميت بسزايي دارد. خيبري بااشاره به اين که تأمين کالاي مورد نيازيکي ازمهم ترين شاخص ها درانجام دقيق وبه موقع تعميرات اساسي است، افزود: با همکاري واحدهاي تعميراتي، کالاهاي مورد نيازشناسايي و با تلاش همکاران اداره تدارکات کالا به تأمين آن اقدام شد. وي تصريح کرد: اين بخش ازتعميرات اساسي تأسيسات توليد گاز به عنوان مهم ترين و حساس ترين رويدادتعميراتي سالانه به صورت شبانه روزي و با انجام بيش از730 مورد درخواست کار تعميراتي اعم از پيشگيرانه و اصلاحي و صرف 6300 نفر-ساعت ازسوي 19 گروه کاري، محقق شد. مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت و گازشرق، هماهنگي وبرنامه ريز ي هاي پيشين در واحدهاي بهره برداري، بازرسي فني، تعميرات، اچ اس اي، خدمات پشتيباني وتدارکات کالا رابراي انجام صحيح ومطمئن تعميرات، مهم خواندوافزود: ازبهمن ماه پارسال برنامه ريزي وعيب يابي نقاط اصلاحي و تعميراتي انجام وبا اجراي کامل، ايمن و موفق، تعميرات اساسي طبق برنامه، دهم شهريورماه پايان يافت. خيبري گفت: با توجه به شيوع بيماري کرونا، تعميرات اساسي امسال با رعايت همه پروتکل هاي بهداشتي مصوب و بدون ايجاد هيچ گونه خللي در برنامه ها انجام شد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب از توليدي شدن دوباره چاه نفت شماره 1سرکان- مالکوه درحوزه جغرافيايي شهرستان پل دختر استان لرستان، خبر داد. سعيد ناصري پور با بيان اين که حفاري و بهره برداري ازاين چاه نفت در سال 1370انجام شده است، افزود: چاه مزبور براثر بارندگي و آسيب ديدن تأسيسات سرچاهي، خطوط لوله جرياني وانتقال نفت به واحد بهره بر داري، متوقف شده بود. وي افزود: با فروکش کردن وکاهش سطح آب رودخانه کشکان و فراهم شدن امکان دسترسي به خطوط لوله منتهي به چاه، تعمير چاه و خطوط لوله جرياني آن در دستور کار قرار گرفت. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازغرب اظهارکرد: تعميرو راه اندازي چاه و مرمت خطوط لوله جرياني باتلاش متخصصان و کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گازغرب در واحدهاي عمليات، تعميرات، مهندسي ساختمان، ترابري، اچ اس اي وديگربخش هاتحت نظارت واحد بازرسي فني وباصرف هزينه تقريبي 6ميليارد ريال انجام شده است. ناصري پور، گودبرداري مسير لوله ها ودسترسي به خطوط لوله جرياني، برشکاري سرد وگرم، جوشکاري خط لوله، تست راديوگرافي از سرجوش ها، زنگ زدايي، عايق کاري لوله ها، همچنين قالب بندي وبتن ريزي سطح لوله براي قرارگرفتن در بستر رودخانه کشکان را مجموعه عمليات انجام شده براي توليدي کردن دوباره چاه نفت شماره 1سرکان– مالکوه برشمرد. وي با اشاره به بهره برداري دوباره ازاين چاه بادبي روزانه حدود 900 بشکه نفت، ازتلاش موفق کارکنان شرکت بهره برداري نفت وگازغرب به منظورانجام ايمن اين عمليات درشرايط ويژه اقليمي وجغرافيايي وسخت گذر منطقه با رعايت پروتکل هاي بهداشتي، قدرداني کرد.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
مديرمهندسي وساختمان شرکت نفت مناطق مرکزي ايران ازعملياتي شدن پروژه برق رساني به طرح توسعه ميدان هاي مشترک آبان و پايدار غرب تا پايان آذرماه امسال خبرداد. پيمان ايماني با بيان اين که تأمين انرژي مورد نياز تلمبه هاي درون چاهي با هدف شتاب بخشي به طرح توسعه اين ميدان ها دردستورکار است، افزود: توسعه، ارتقا و بهينه سازي شبکه برق موجود درميدان پايدارغرب، همچنين احداث شبکه برق جديد درميدان آبان به منظور برق رساني به 38 حلقه چاه، نيازمند25مگاوات انرژي براي نصب پمپ هاي درون چاهي است.
وي افزود: اجراي اين پروژه درقالب دوپروژه مستقل، بابرگزاري دو مناقصه درآذرماه پارسال، ازسوي شرکت نفت مناطق مرکزي به پيمانکاران داخلي واگذارشده است.
مديرمهندسي وساختمان شرکت نفت مناطق مرکزي ايران اظهارکرد: تأمين برق طرح توسعه ميدان هاي مشترک آبان و پايدارغرب باايجاد 50 کيلومترزيرساخت شبکه برق وبرآورد صرفه جويي اقتصادي 42 ميليون يورويي، هم اکنون در دست اجراست.
ايماني تامين انرژي مورد نياز، بهره گيري از توان بخش خصوصي داخلي، جلوگيري ازخروج ارز وايجاد فرصت هاي جديد شغلي را ازجمله ويژگي هاي پروژه برق رساني به طرح توسعه ميدان هاي مشترک آبان و پايدار غرب برشمرد.
وي تاکيد کرد: باوجود شيوع بيماري کرونا، نوسانات نرخ ارز، همچنين کار درشرايط سخت وطاقت فرسا، تلاش براين است که پروژه برق رساني به آبان و پايدارغرب، تا پايان آذرماه امسال تکميل وعملياتي شود.
شرکت ملي حفاري ايران
مدير پروژه نگهداشت و افزايش توليد ميدان نفتي نفت شهر در شرکت ملي حفاري ايران از استقرار سومين دستگاه حفاري سنگين خشکي در اين موقعيت با هدف شتاب بخشي در اجراي پروژه خبر داد. غلامرضا آل محمود گفت: پيش ازاين دستگاه هاي حفاري 35 و81فتح در اين ميدان استقرار يافته اند وحفاري چاه هاي 22و 31نيزدرحال اجراست. وي با بيان اين که تعمير وتکميل چاه 22 مراحل پاياني رامي گذراند و چاه 31 نيز درمرحله راندن جداري دوم است، افزود: دکل حفاري 48فتح روي چاه 25 درحال برپايي است و به زودي درچرخه عمليات قرار مي گيرد.
مدير پروژه نگهداشت و افزايش توليد ميدان نفتي نفت شهر درشرکت ملي حفاري اظهارکرد: پروژه نگهداشت و افزايش توليد ميدان نفتي نفت شهر دراستان کرمانشاه، از پروژه هاي توسعه اي شرکت ملي نفت ايران است که در گستره عملياتي شرکت نفت مناطق مرکزي ازسوي شرکت ملي حفاري به صورت EPD/EPC اجرا مي شود. آل محمود با بيان اين که اين پروژه شامل حفاري يک حلقه چاه توسعه اي وچهارحلقه چاه تعميري تکميلي است، تصريح کرد: باتوجه به شرايط ميدان نفت شهرازنظر پيچيدگي مخزن، ترکيب نفت وگازدرسطح، همچنين شکستگي سازندها و تراکم گاز درآن، کاردراين پروژه، باوجودعمق کم، پر ريسک و زمان بر است؛ ضمن آن که به دقت عمل بالايي نيازدارد. وي يادآور شد: متخصصان شرکت ملي حفاري ايران، سابقه حفاري در همه ميدان هاي نفت و گاز درمناطق خشکي ودريايي کشور را به موازات ارائه خدمات فني ومهندسي يکپارچه دارند وپيش از اين چاه هاي توسعه اي و تکميلي متعددي رادر ميدان نفتي نفت شهر براي شرکت نفت مناطق مرکزي با موفقيت اجرا و تکميل کرده اند.
رئيس فوريت هاي پزشکي شرکت ملي حفاري ايران ازبازسازي و نوسازي25دستگاه آمبولانس جديدمجهزبه شاخص هاي استاندارد(1-A) ناوگان فوريت هاي پزشکي دراين شرکت خبر داد.
پريسا قاسمي درآئين بهره برداري ازآمبولانس هاي جديد مجهز به شاخص هاي استاندارد گفت: با توجه به گستره عملياتي شرکت ملي حفاري ايران، نوسازي و روزآمد کردن ناوگان آمبولانسي درشرايط کنوني، مشتمل بر 75 دستگاه آمبولانس است که 25 دستگاه آن در گام نخست، براي اعزام به موقعيت هاي دکل هاي حفاري تخصيص يافت. وي بابيان اين که دو مناقصه ديگربراي روزآمدکردن50دستگاه آمبولانس ديگر در مراحل انجام است، تصريح کرد: جايگزيني آمبولانس هاي جديد نيزاز طريق برون سپاري در دستور کار قرار دارد. مهرداد شريفي، مشاوربهداشتي وسلامت استاندارخوزستان نيز دراين آئين گفت: باتوجه به ماهيت کارحفاري، گستره عملياتي و دور از دسترس بودن مناطق حفاري چاه هاي نفت وگاز، اين شرکت بايدازنظرتجهيزات فوريت هاي پزشکي مانند آمبولانس، تازه ترين فناوري هاي روزآمد را در اختيار داشته باشد. وي افزود: منابع انساني مهم ترين سرمايه هرسازمان است و سلامت کارکنان در مراکز صنعتي همانند شرکت ملي حفاري ايران که نقش محوري در توليد و اقتصاد ايفا مي کند، بايد در اولويت همه امور قرار گيرد. شريفي تصريح کرد: اين اقدام هاي ارزشمند، سرمايه گذاري براي شرکت است وبه سلامت کارکنان و دلگرمي آنها، همچنين ايجاد انگيزش بيشتر در ميان آنان مي انجامد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي
رئيس اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي از راه اندازي سامانه اعلان حريق متعارف((F&G)درمنطقه عملياتي سرخون و گشوي جنوبي به همت متخصصان اين شرکت خبرداد.
عليرضا اميني بابيان اين که سنسورهاي نقطه اي و راداري، شناسايي علائم آتش ماننددود وحرارت، کليدهاي دستي، آژيرخطر، همچنين پنل مرکزي، تلفن اتوماتيک و کابل هاي ارتباطي، اجزاي تشکيل دهنده سامانه اعلان حريق متعارف است، افزود: سامانه مزبوردرمجموعه ساختمان هاي اداري و انبار کالاي منطقه عملياتي سرخون وگشوي جنوبي به مساحت دوهزارمترمربع اجراشده است.
به گفته وي سامانه F&Gباپايش مداوم وگزارش دهي شرايط غيرعادي مانند آتش سوزي دراسرع وقت، دستورلازم براي جلوگيري ازحادثه را صادر مي کند. اميني بابيان اين که درسال98، هزينه اجراي اين پروژه از سوي پيمانکار حدود11ميليارد ريال برآوردشده بود، تصريح کرد: سامانه مزبوربا استفاده از امکانات و توان متخصصان شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي تنها با دوميليارد ريال شامل خريد تجهيزات و خدمات مشاوره وبيش از 80 درصد صرفه جويي در هزينه هاانجام شده است. رئيس اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، استفاده از اجناس مرغوب، کسب دانش ومهارت اجراي پروژه هاي اين چنيني از سوي کارکنان اچ اس اي، آموزش اپراتوري و روش هاي نگهداري و تعميرات، همچنين دستيابي به نقشه هاي فني اين گونه سامانه ها را از جمله مزيت هاي پروژه مزبور برشمرد. وي بااشاره به اين که با توجه به شيوع ويروس کرونا وضرورت رعايت پروتکل هاي بهداشتي، اجراي پروژه اعلان متعارف حريق با حدود 480 نفر -ساعت کار پايان يافته است، تصريح کرد: اجراي اين سامانه هشدار دهنده در منطقه عملياتي آغار ودالان نيز دردست اجراست.
دومين مرحله رزمايش کمک هاي مؤمنانه کارکنان ستادشرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، هم زمان با دهه نخست محرم با توزيع 60 بسته حمايتي ميان نيازمندان و اقشار آسيب ديده از بيماري کرونا انجام شد. سيدمحمود ميرباقري، فرمانده پايگاه مقاومت بسيج شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي گفت: کمک هاي مؤمنانه کارکنان اين شرکت به همت پايگاه مقاومت بسيج جمع آوري و ميان 60 خانوار آسيب ديده از شيوع ويروس کرونا در شيراز توزيع شد. وي افزود: اين بسته هاي معيشتي شامل برنج، روغن، ماکاروني، سويا، رب گوجه فرنگي، ماسک و موادضدعفوني کننده دست بود که ميان خانواده هاي نيازمند توزيع شد. فرمانده پايگاه مقاومت بسيج شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي يادآورشد: کارکنان ستاد و مناطق عملياتي اين شرکت، ارديبهشت ماه امسال نيز درنخستين مرحله رزمايش کمک هاي مؤمنانه، 500 بسته معيشتي را ميان خانوارهاي آسيب ديده از بيماري کرونا توزيع کردند.
شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازمارون باتشريح مهم ترين خدمات اين شرکت درحوزه مسئوليت هاي اجتماعي گفت: اين شرکت براي اجراي طرح آبرساني به روستاهاي غيزانيه 60ميلياردريال اعتبار هزينه کرده است. حميد کاويان با بيان اين که عمل به مسئوليت هاي اجتماعي گامي مهم به موازات توليد است، اظهارکرد: از سال هاي گذشته براي عمران و آباداني روستاهاي همجوار تأسيسات نفتي مارون گام هاي خوبي برداشته شده که اختصاص6دستگاه تانکر آبرسان به روستاهاي بخش غيزانيه، همچنين کمک به تجهيزخانه بهداشت روستاي غيزانيه وروستاي عوده، مهم ترين آنهاست. وي همچنين کمک60ميليارد ريالي شرکت بهره برداري نفت وگازمارون براي آبرساني به روستاهاي بخش غيزانيه را از اقدام هاي مهم اين شرکت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي و محروميت زدايي مناطق روستايي بر شمرد. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون يادآورشد: تهيه و توزيع 750 بسته کمک آموزشي براي دانش آموزان کم برخوردار و اختصاص چهاردستگاه ميني بوس براي آمد و شد دانش آموزان روستايي نيز بخش ديگري ازاقدام هاي اين شرکت درجهت توانمندسازي ساکنان روستاهاي همجوار تأسيسات نفت و گاز مارون بوده است. کاويان يکي ديگر از فعاليت هاي شرکت بهره برداري نفت و گازمارون را تأمين 11هزار اصله نهال با هدف صيانت ازمحيط زيست، عنوان و اظهارکرد: اين تعداد اصله نهال به مناسبت هاي(زمين وهواي پاک)به منظور توزيع در روستاهاي همجوار تاسيسات نفتي، تحويل بخشداري غيزانيه شده است. وي همچنين با اشاره به کمک هاي اين شرکت درسيلاب سال 98 گفت: ارسال سه محموله موادغذايي وپوشاک وديگر ملزومات ضروري به ارزش 5.5ريال براي کمک به سيل زدگان، بخشي ديگرازخدمات شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون در حوزه مسئوليت اجتماعي بوده است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازمارون، بازسازي وبهسازي 32 مسجد وحسينيه، احداث 15مدرسه وبهسازي 19مدرسه رابخش ديگري از مهم ترين خدمات شرکت در سال هاي اخير خواند. به گفته کاويان بيش از23ميليارد ريال نيز درحوزه هاي فرهنگي، مذهبي، آبرساني و پشتيباني ترابري، همچنين ورزش و سلامت، بسيج سازندگي و ساخت و تعمير مدارس از سوي اين شرکت هزينه شده است. به گفته وي درهفت ماه گذشته نيزشرکت بهره برداري نفت وگاز مارون، باشيوع بيماري کرونا، به تهيه وتوزيع هزارليترموادضدعفوني کننده و 2600 بسته کمک معيشتي براي توزيع درشهرها، روستاها ومناطق پيراموني تأسيسات خود اقدام کرده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان
شبکه برق مشترکان خانگي شهر لالي با ظرفيت سازي حاصل از اجراي پروژه عمراني شرکت نفت و گاز مسجدسليمان تثبيت و پايدار شد. هم زمان با اجراي پروژه عمراني و عام المنفعه استخر سرپوشيده در شهر لالي ازسوي مديريت مهندسي و ساختمان، برق 50 خانواراين شهر نيزکه پيش از اين دچار نوسان و افت ولتاژ بود تثبيت شد. شرکت بهره برداري نفت و گازمسجدسليمان براي احداث و اجراي شبکه برق فشار ميانگين که420مترطول دارد، دوميلياردريال اعتبار اختصاص داده است. با اجراي اين پروژه، افزون بر تأمين برق استخر سرپوشيده لالي که مقرر شده به اداره کل ورزش وجوانان خوزستان اهدا شود، 50مشترک ديگر نيز از انرژي الکتريسيته پايدار وفاقد افت ولتاژ، بهره مند شده اند.
شرکت ملي نفت ايران
برگزاري نمايشگاه بين المللي نفت ايران درمهرماه امسال
بيست وپنجمين دوره نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، طبق اعلام ستاد برگزاري، مهرماه امسال برگزار مي شود.
در اطلاعيه ستاد برگزاري نمايشگاه بين المللي نفت ايران آمده است: «با توجه به شرايط همه گيري ويروس کوويد19، بيست وپنجمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش وپتروشيمي ايران بارعايت پروتکل هاي بهداشتي، در بازه زماني 21 تا 24 مهرماه برگزار مي شود.
براساس تصميم هاي گرفته شده باهمکاري انجمن هاي صنفي غيردولتي در شوراي سياست گذاري نمايشگاه، اين دوره از نمايشگاه ويژه متخصصان برگزار مي شود. دراين دوره ازبرگزاري، تنها، مديران ارشد ومياني وعملياتي بخش هاي دولتي، مديران بخش هاي خصوصي و تعاوني، استادان ودانشجويان ممتاز دانشگاه هاي کشور، همچنين مقام هاي سياسي ومدعوين شرکت هاي غرفه دا ر وانجمن هاي تخصصي وحرفه اي، به صورت هدفمند حضورخواهند داشت.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه گيلان
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه گيلان گفت: مصرف گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) استان گيلان درپنج ماه نخست امسال، بيش از 15 درصد افزايش داشته است. علي اصغر عباسي با بيان اين که مصرف سي ان جي دربازه زماني ياد شده 140ميليون و425 هزار و 663 مترمکعب بوده است، اظهار کرد: اين ميزان درمقايسه با مدت مشابه سال قبل، 15.6درصد افزايش را نشان مي دهد. وي با اشاره به استقبال مردم ازاستفاده از سي ان جي افزود: مديريت مصرف سوخت، اجراي طرح رايگان دوگانه سوزکردن خودروها و ثابت ماندن قيمت سي ان جي از مهم ترين عوامل رشد مصرف اين سوخت پاک است. مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه گيلان با تأکيد بر استفاده از سي ان جي به جاي بنزين که سبب صرفه اقتصادي و کاهش آلاينده هاي زيست محيطي مي شود، اظهارکرد: ازفروردين ماه تامردادماه امسال ، با استفاده از بيش از140ميليون مترمکعب سي ان جي، درمصرف افزون بر 137ميليون ليتر بنزين صرفه جويي شده است. عباسي تصريح کرد: در استان گيلان 100 جايگاه عرضه سي ان جي فعال است که با توجه به پايش مستمر وضع عملکرد و تجهيزات فني اين جايگاه ها، سوخت رساني در وضع مطلوبي قرار دارد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب
عمليات اجرايي تعويض پوشش هفت هزار متر ازخط لوله انتقال فرآورده کرمانشاه - سنندج پايان يافت. رحمان رضايي، رئيس مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب گفت: اجراي اين پروژه به منظورافزايش ضريب ايمني خط، انتقال پايدار مواد نفتي و ترميم نقاط خوردگي، پس از انجام عمليات سي اسکن خط لوله يادشده در دستور کار قرار گرفت. وي با بيان اين که اين پروژه ازکيلومتر34تا41انجام شده است، اظهار کرد: عمليات تعويض پوشش طبق برنامه زمان بندي شده، فروردين ماه امسال آغازشد وبا پيگيري هاي مديرمنطقه، همچنين تلاش کارکنان واحد خوردگي، پنج ماه زودتر از زمان پيش بيني شده پايان يافت. رئيس مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب تصريح کرد: هم زمان بااجراي عمليات تعويض پوشش، ترميم نقاط خوردگي نيزبا حساسيت و دقت بسيار بالايي انجام و همه نقاط خوردگي اعلام شده در اين محدوده ترميم وتعويض شد. به گفته وي عمليات پوشش نيزبدون بروز هيچ گونه حادثه و مطابق با استانداردهاي موجود انجام گرفت. رضايي عبور لوله از زمين هاي زراعي- کشاورزي، کانال هاي آبياري کشاورزي و تقاطع باجاده آسفالت روستايي را ازجمله مشکلات اجراي پروژه تعويض پوشش خط لوله انتقال فرآورده نفتي کرمانشاه-سنندج عنوان واظهارکرد: اين عمليات، بدون بروزهيچ حادثه و مطابق با استاندا ردهاي موجود انجام شد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه چهارمحال و بختياري
آمادگي تأمين سوخت زمستاني مناطق سخت گذر
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه چهارمحال و بختياري گفت: پيش بيني هاي لازم براي تأمين سوخت زمستاني مناطق سخت گذر با توجه به اقليم جغرافيايي و سردسير بودن استان انجام شده است. جعفر سالاري نسب در نشستي باحضور مسئولان واحدها و نواحي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه چهار محال و بختياري افزود: با توجه به برودت هوا در ماه هاي پيش رو، لازم است فروشندگي هاي نفت سفيد پيش از آغاز فصل سرما نسبت به خريد و ذخيره سوخت مورد نياز خانوارهاي ساکن درمناطق سخت گذر اقدام کنند تا در تأمين گرمايش در اين مناطق مشکلي پيش نيايد. وي با تاکيد بر اين که تأمين و ذخيره سازي نفت سفيد و سوخت رساني به نقاط مختلف استان درحال انجام است، تصريح کرد: هيچ گونه کمبودي در تأمين نفت سفيد مورد نياز خانوارهاي ثبت نام شده در سامانه درخواست فراورده هاي نفتي (NEWTEJARATASAN.NIOPDC.IR) وجود ندارد. سالاري نسب ادامه داد: توزيع نفت سفيد با انجام هماهنگي و اقدام هاي لازم، با استفاده از بستر بانکي و اعلام مقدار سهميه خانوارهاي نفت سوز انجام مي شود. وي بر هماهنگي و کنترل روند توزيع سوخت مايع به صورت مطلوب در نقاط مختلف استان توسط مسئولان واحدهاي مرتبط و رؤساي نواحي تأکيد کرد.
شرکت گاز استان خراسان رضوي
مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي گفت: براي نخستين بار در کشور، طرح تجهيزايستگاه هاي تقليل فشارگاز (سي جي اس) به سامانه مانيتورينگ تزريق ادرانت دراين استان و به صورت پايلوت از شهرستان چناران آغاز شده است. حسن افتخاري با اشاره به تحريم هاي ظالمانه و ضرورت مديريت بهينه مصرف ادرانت در شرکت هاي گاز استاني، اظهار کرد: تزريق ادرانت با مانيتورينگ سبب دسترسي آنلاين کاربر به ميزان مصرف و مديريت قابل توجه مقادير تزريق مي شود. وي با قدرداني از اقدام هاي کارکنان امور اندازه گيري و توزيع گاز استان دراجراي طرح سامانه مانيتورينگ تزريق ادرانت درايستگاه هاي سي جي اس افزود: شرکت گازخراسان رضوي به عنوان نخستين شرکت گازاستاني کشور نسبت به برنامه ريزي و راه اندازي اين سامانه اقدام کرده است. مديرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوي بابيان اين که طرح مانيتورينگ تزريق ادرانت درمرحله نخست به صورت پايلوت در ايستگاه سي جي اس شهرستان چناران با ظرفيت 20 هزار متر مکعب در ساعت اجرا شده است، اظهار کرد: اميدواريم طي 6ماهه دوم امسال، شاهد ادامه اجراي اين طرح در ديگر ايستگاه هاي سي جي اس استان که داراي تابلوي اتومات ادورايزر هستند باشيم. افتخاري تصريح کرد: بااجراي طرح مانيتورينگ تزريق ادرانت در ايستگاه هاي سي جي اس، اطلاعات تزريق ادرانت بادو نسبت ميلي گرم بر دقيقه و ميلي گرم برمترمکعب گاز، به صورت برخط(آنلاين) درنرم افزار مانيتورينگ، قابل مشاهده است.
منطقه 10 عمليات انتقال گاز ايران
عمليات اتصال نهايي تأسيسات تقويت فشار گاز خيرگو (8)باهدف افزايش حجم انتقال گازتوسط کارکنان منطقه 10عمليات انتقال گاز وشرکت مهندسي و توسعه گاز ايران انجام شد.
حميد خدري، مدير منطقه 10عمليات انتقال گازايران گفت: باتوجه به انجام عمليات اتصال نهايي (Tie In) تأسيسات تقويت فشارخيرگو 8 به خطوط چهارم وهشتم سراسري، قدرت مانوروظرفيت انتقال گازدرآينده اي نزديک افزايش مي يابد.
وي ادامه داد: اين عمليات از اواخر مردادماه امسال با هماهنگي مديريت برنامه ريزي ديسپچينگ شرکت ملي گازايران و همکاري شرکت مهندسي و توسعه گاز آغاز شد وهم اکنون پايان يافته است.
مديرمنطقه 10عمليات انتقال گازايران انجام برشکاري خط لوله، نصب سه راهي در مبادي ورودي و خروجي خط لوله چهارم و هشتم را از بخش هاي اين عمليات برشمرد وتأکيد کرد: مرکز بهره برداري تابناک و شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در اجراي ايمن و موفقيت آميز اين پروژه نقش اساسي داشتند و اين منطقه را ياري کردند.
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت
مدير بهينه سازي انرژي دربخش ساختمان شرکت بهينه سازي مصرف سوخت از بررسي طرح جايگزيني پنجره هاي دوجداره در شوراي اقتصاد خبرداد. کوروش هاشمي با اشاره به اوج گيري مصرف گاز در ماه هاي سرد سال، اظهار کرد: انتظار مي رود اين به تصويب شوراي اقتصاد برسد وبا اجراي آن، گامي درجهت کاهش مصرف گاز کشور وتأمين امنيت عرضه گاز طبيعي برداشته شود. وي مصرف گاز کشور درسال 97 را بنابرآمارشرکت ملي گاز ايران، 198ميليارد مترمکعب اعلام واظهارکرد: بيش از58ميليارد مترمکعب از اين مقدار دربخش خانگي و تجاري مصرف شده است. هاشمي با اشاره به اين که مصرف گاز خانگي و تجاري در زمستان سال مزبور به600 ميليون مترمکعب در روز رسيد، اين رقم رايک رکورد در مصرف گاز کشور عنوان کرد. مدير بهينه سازي انرژي دربخش ساختمان شرکت بهينه سازي مصرف با بيان اين که مصرف بسيار بالاي گاز درماه هاي سرد سال موجب کاهش عرضه گاز به بخش هاي نيروگاهي و صنايع عمده مي شود، اظهار کرد: باادامه روند کنوني مصرف آن به ويژه درماه هاي سرد سال، کشوردر سال هاي آينده براي تأمين نيازهاي داخلي با مشکل روبه رو خواهد شد؛ ازاين رو تمرکز براجراي طرح هاي بهينه سازي وصرفه جويي در مصرف گاز، يکي از اصلي ترين مأموريت هاي شرکت بهينه سازي است که درچارچوب ماده 12قانون رفع موانع توليد رقابت پذير، انجام مي شود. وي تصريح کرد: براساس اين قانون، با سرمايه گذاري عامل صرفه جويي، طرح هاي کاهش مصرف انرژي اجرايي وپس ازتحقق صرفه جويي، بازپرداخت صرفه جويي به سرمايه گذار طرح، پرداخت مي شود. مدير بهينه سازي انرژي در بخش ساختمان شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، اتلاف حرارتي ساختمان ها به دليل رعايت نکردن مبحث 19 مقررات ملي ساختمان و استفاده از تجهيزات گرمايشي بازدهي پايين را از دلايل عمده مصرف بالاي گاز در بخش خانگي برشمرد. وي به ميزان بالاي هدررفت انرژي در ساختمان ها از طريق پنجره هاي فلزي تک جداره اشاره وتصريح کرد: پنجره هاي فلزي تک جداره در فصل هاي گرم وسرد سال به ترتيب سبب خروج هواي خنک و گرم داخل ساختمان به محيط خارج و موجب هدررفت برق و گاز ساختمان مي شود. هشامي گفت: به همين دليل طرح جايگزيني پنجره هاي دوجداره نوين در ساختمان هاي موجود درکشور، ازسوي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت تهيه و پس از تأييديه وزير نفت براي دريافت مصوبه شوراي اقتصاد به سازمان برنامه ارسال شده است. هاشمي هدف ازاجراي طرح جايگزيني پنجره هاي دوجداره راجايگزيني 130ميليون مترمربع پنجره معمولي باپنجره هاي دوجداره نوين عنوان و اظهارکرد: اين طرح درساختمان هاي مسکوني وتجاري، بيمارستان ها، خوابگاه هاي دانشجويي با عمر کمتر از 30 سال قابل اجرا خواهد بود. وي گفت: طبق بررسي هاي انجام شده دراقليم هاي معتدل مانند شهر تهران به ازاي جايگزيني هرمترمربع پنجره دوجداره نوين، بيش از 43 مترمکعب گازطبيعي درسال صرفه جويي مي شود واين مقدار دراقليم هاي سردسير مانند اردبيل افزون بر 76 مترمکعب گازطبيعي درسال است. هاشمي همچنين گفت: طرح جايگزيني يک ميليون آبگرمکن فرسوده با آبگرمکن فوري گازسوزداراي حدقل رده برچسب انرژي C، طرح هوشمند سازي تأسيسات گرمايش مرکزي ساختمان ها بااستفاده ازسيستم کنترل هوشمند موتورخانه ها، همچنين طرح جايگزيني نصب بويلرهاي چگالشي بابويلرهاي فرسوده وبازدهي پايين درپنج هزارموتورخانه ساختمان هاي موجود و در حال ساخت، ديگرطرح هايي هستند که به معاونت برنامه ريزي وزارت نفت ارسال شده اند وبرخي نيز درحال ارسال به اين معاونت جهت بررسي است .
خانواده يکي از ارکان اساسي و محل تربيت فرد و بنيان سلامت اجتماعي محسوب مي شود و در دين مبين اسلام از جايگاه بسيار بالايي برخوردار است. اسلام خواستار موفقيت تربيتي در خانواده است و خانواده ديني در صورتي موفق و آرماني خواهد بود که اساس و پايه ريزي آن در تمام ابعاد زندگي و همچنين الگوپذيري اش بر محوريت سيره تربيتي اهل بيت(ع) باشد. در مطلب پيش رو، برآنيم با نگاهي کوتاه به سيره تربيتي امام حسين(ع)، به برخي از موارد مهم و اساسي اشاره کنيم و آنها را مورد بررسي قرار دهيم.
1- احترام به مقدسات و شعائر ديني
از وظايف مهم خانواده، توجه و اهميت دادن به انجام واجبات الهي و ترک محرمات و آموزش دادن آن به فرزندان است. نماد مهم ديني که در سيره تربيتي امام حسين(ع) کاملا مشهود و جلوه گر است. امام حسين(ع) به ما آموخت که چگونه بايد به مقدسات اهميت داد. در ادامه به مواردي از اين احترام حسيني اشاره مي کنيم.
الف) نماز و نماز اول وقت
اهميت به نماز و نماز اول وقت يکي از اساسي ترين الگوپذيري ها در سيره تربيتي امام حسين(ع) است. امام حسين(ع) به ما آموخت، حتي در روز عاشورا هنگام وقت نماز و در ميان آماج تير و سنگ از سوي دشمن، مي توان نماز را اقامه کرد. اين مسئله نشان مي دهد که اقامه نماز هنگام جنگ هم تعطيل بردار نيست.
ب) عزاي امام حسين(ع) در محرم و صفر
يکي از شعائر ديني مذهبي بسيار مهم، حفظ مکتب و نهضت امام حسين(ع) و توجه و اهميت دادن به آن در ماه هاي محرم و صفر است. محرم و صفر ماه هاي يادآوري دلاوري ها، شهادت ها و ايثارگري هاي امام حسين(ع) و ياران باوفايش در کربلاست. امام رضا(ع) درباره برپايي عزاي امام حسين(ع) مي فرمايد: هنگامي که ماه محرم فرا مي رسيد، کسي پدرم را خندان نمي ديد و همواره محزون و غمگين بود تا روز دهم عاشورا و آن روز، روز مصيبت، حزن و اندوه و گريه پدرم بود و مي فرمود امروز روزي است که حسين(ع) شهيد شده است.
ج) حرمت کعبه
حج و اعمال آن از شعائر ديني مذهبي بسيار مهم مسلمانان است و اهميت برپايي آن در قرآن و روايات به وضوح بيان شده است. امام حسين(ع) براي احترام و حفظ حرمت کعبه و حج، در روز هشتم ذي الحجه (يعني روز ترويه) براي آنکه مبادا خوني در مکه ريخته شود، حج را نيمه تمام رها کرده و اين شهر را به قصد کوفه ترک کرد.
2- عبادت و نيايش
عبادت، دعا و نيايش، نياز فطري هر انسان و از ضرورت هاي زندگي بشر محسوب مي شود. در مذاهب مختلف، به ويژه در دين مبين اسلام به اين نداي فطرت جويانه انسان ها توجه و اهميت خاصي داده شده است. با کمي دقت در دعا و نيايش هاي ائمه معصومين(ع) کاملا مشاهده مي کنيم که دعا و نيايش آنان قدرت معنوي بسيار بالايي دارد. از جمله اين نيايش ها که داراي مضامين بسيار عاليه اي است، دعاي عرفه امام حسين(ع) است. بهره مندي خانواده از اين نيايش ها و دعاها اثرات بسيار خوبي در تربيت خانواده دارد.
الف) نيايش و حفاظت از آلودگي هاي اخلاقي
خانواده ديني براي حفظ همسر و فرزندان خود از آلودگي هاي غيراخلاقي در مرحله اول نياز به دعا و نيايش به درگاه الهي دارد. امام سجاد(ع) در دعاي بيست و پنجم صحيفه سجاديه با خداوند متعال چنين سخن مي گويد: پروردگارا خانواده ام را درباره آنچه از تو طلب مي کنم، ياورم گردان. خدايا من و ذريه ام را از شيطان رانده شده پناه ده.
ب- نيايش و آرامش در خانواده
ارتباط با خداوند موجب آرامش انسان مي شود. خانواده اي از آرامش برخوردار است که تمامي اعضاي آن توجه به عبادت و نيايش را سرلوحه زندگي شان قرار دهند. حضرت امام حسين(ع) در تمامي حالات و در بحراني ترين پيشامدها با ياد خدا آرامش مي يافت و اين اطمينان قلبي را به خانواده و يارانش نيز منتقل مي کرد که به چند نمونه از عبادت و نيايش آن حضرت مي پردازيم:
1- مناجات عارفانه امام حسين(ع) با معبودش در روز عرفه.
2- امام حسين(ع) در شب عاشورا مهلت گرفت که بتواند تا به صبح به نماز و قرآن و ذکر و مناجات با خداوند بپردازد.
3- صبح عاشورا لشکر دشمن در حال عزيمت به طرف امام حسين(ع) و يارانش بود که حضرت فرمود: خدايا در هر گرفتاري تو تکيه گاه مني.
4- طبق نقل منابع تاريخي، امام حسين(ع) [قبل عزيمت به سوي مکه] بارها به زيارت جد بزرگوارش، رسول گرامي اسلام(ص) نائل شد. بنا به نقل خطيب خوارزمي، همان شب كه امام حسين(ع) از مجلس وليد خارج شد، به حرم رسول خدا(ص) وارد شد و با اين جملات به زيارت آن حضرت پرداخت: درود بر تو اي رسول خدا. من حسين فرزند تو و فرزند زاده تو هستم. من سبطي هستم (فرزند شايسته تو هستم) كه براي هدايت و رهبري امت، مرا جانشين خود قرار داده اي. اي پيامبر خدا، اينك آنها مرا تضعيف کرده و آن مقام معنوي مرا حفظ نکرده اند و اين است شكايت من به پيشگاه تو تا به ملاقات تو بشتابم.
5- امام حسين(ع) پس از تصميم حركت به سوي کوفه، در شب دوم و براي دومين بار به زيارت حرم پيامبر خدا(ص) رفت. بنا به نقل خوارزمي، امام آن شب را تا به صبح در كنار قبر پيامبر(ص) مشغول عبادت و مناجات با پروردگار بود.
3- محبت و مهرباني به همسر و فرزندان
محبت و مهرباني به همسر و فرزندان، نقش مهم و موثري در تربيت ديني دارد. خانمي که از محبت همسرش برخوردار باشد، روحي سرشار از عاطفه، آرامش و احساس دارد و مي تواند فرزندانش را خوب تربيت کند و برعکس آن، اگر روح او مورد تهاجم قرار گيرد، شخصيت وي در منظر فرزندان تحقير شود و مورد اهانت قرار گيرد، بديهي است که روان سالمي نخواهد داشت. بنابراين آرامش خود را از دست مي دهد و اضطراب و نگراني او در فرزندان نيز اثر مي گذارد. محبت ورزي و برخورد عاطفي به ايجاد احساس کرامت نفس در کودکان کمک مي کند. به علم و تجربه ثابت شده است کساني که در کانون مهر و عاطفه خانواده از محبت سيراب شده اند و در اين زمينه کمبودي احساس نمي کنند، کمتر در معرض آسيب هاي اجتماعي قرار مي گيرند. محبت و مهرباني به همسر و فرزند را بايد از مکتب امام حسين(ع) آموخت، زيرا امام حسين(ع) همسر و فرزندانش را مورد محبت و احترام قرار مي داد. حضرت امام حسين(ع) با بيان اشعاري، بالاترين سطوح تکريم همسر و فرزندانش را به تصوير مي کشد. در کتاب بحارالانوار، جلد 45، صفحه 47 آمده است که ايشان درباره دخترش حضرت سکينه و همسرش رباب چنين مي سرايد: سوگند به جان تو، سوگند، من خانه اي را دوست دارم که در آن سکينه و رباب باشند. من آنها را دوست دارم و اموال خود را به آنان مي بخشم، به کسي سزاوار نيست که مرا سرزنش کند
4- مواسات يا حس نوع دوستي
مواسات حس نوع دوستي از زيباترين ارتباط عمومي انسان ها با يکديگر است. از جلوه هاي زيبا در زندگي انسان ها حس نوع دوستي است که هر خانواده مسلمان بايد اين صفت را در خود تقويت کند، زيرا دوستي موجب تقرب انسان به خداوند است. امام صادق(ع) در اين باره مي فرمايند: با دستگيرى از برادرانتان خود را به خداوند متعال نزديک سازيد.
جلوه هاي مواسات و حس نوع دوستي را مي توان در نهضت کربلا کاملا مشاهده کرد. همچنين اوج مواسات و همدلي را مي توان در وجود حضرت ابوالفضل(ع) ديد که با لب تشنه وارد فرات شد و با آنکه مي توانست آب بنوشد، اما از نهر بيرون آمد تا آب را به حرم برساند و کودکان تشنه حرم را سيراب کند. در زيارت ناحيه مقدسه و از زبان امام مهدي(ع) به حضرت ابوالفضل(ع) اين گونه سلام شده است: سلام بر ابوالفضل عباس، فرزند امير مؤمنان؛ از خود درگذرنده با جان براي برادر، برگيرنده از ديروزش براي فردايش، فدايي او، نگهدارنده، کوشنده براي رساندن آب به او و کسي که دست هايش بُريده شد. اين روحيه مواسات، همدلي و نوع دوستي، پيام همه شهداي کربلا به خانواده هاست تا فرزندان خود را با مکتب امام حسين(ع) اين گونه تربيت و آشنا کنند.
5- ايجاد خودباوري و کرامت نفس
کرامت، عزت نفس و خودباوري يكى از تمايلات عاليه انسان هاست. عزت نفس است كه به قضاى حكيمانه الهى با سرشت بشر آميخته شده و در نهاد آدميان ريشه فطرى دارد و تمام مردم به طور طبيعى به شرافت و عزت نفس متمايل هستند و از آن خشنود مي شوند و از پستى و فرومايگى متنفرند. بسياري از مشکلات انسان ها، به ويژه جوانان از نداشتن روحيه اعتمادبه نفس و خودباوري، ناشي مي شود و براساس فرمايشات امامان معصوم ترس از ورود به اجتماع و اظهار انديشه ها، نپذيرفتن مسئوليت و بسياري از ناکامي ها و شکست ها عوارضي است که پيامد حقارت و ذلت نفس است. پيامبر گرامي اسلام در اين باره مي فرمايند: «اگر حاجتى به ديگران داريد، با عزت نفس بخواهيد و خود را ذليل نكنيد». عزت نفس است که به انسان شخصيت و شرافت مي بخشد و انسان را از هرگونه پستي، زبوني و تن دادن به ذلت بازمي دارد. امام حسين(ع) به همه انسان ها درس آزادگي، عزت نفس و داشتن روحيه کرامت نفس را آموخت. در ادامه به مواردي مي پردازيم:
الف) امام حسين(ع) در روز عاشورا در مقابل نبرد با دشمنان اسلام در ضمن سخناني چنين فرمود: «به خدا، قسم آنچه را از من مي خواهند(تسليم شدن) را نخواهم پذيرفت. هيهات كه من جانب ذلت را بگيرم، اين را خدا و رسول و دامان هاي پاك عترت و جان هاي غيرتمند و باعزت نمي پذيرند. هرگز اطاعت فرومايگان را بر شهادت كريمانه ترجيح نخواهم داد».
ب) امام حسين(ع) در سخناني مي فرمايد: عبيدالله بن زياد مرا در پذيرش يکي از دو راه، مجبور کرده است؛ بين مرگ و ذلت، اما هيهات که ما ذلت و خواري را بپذيريم. خداوند، رسول او، مومنين و دامن هاي پاک و غيرتمندان بر ما نمي پسندند که اطاعت فرومايگان و پس فطرتان را بر مرگ باعزت و شرافتمندانه ترجيح دهيم.
ج) هنگامي که مي خواستند به زور از امام حسين(ع) براي يزيد بيعت بگيرند، ايشان با رد درخواست آنها اين گونه فرمود: «به خدا سوگند، نه دست ذلت به آنان مي دهم و نه چون بردگان تسليم حکومتشان مي شوم».
6- عفاف و حجاب
يکي از ضروريات دين مبين اسلام، حفظ حجاب و پوشش شرعي بانوان است. همچنين حفظ ديدگان زن و مرد از نگاه نامحرم از واجبات بوده و قرآن به صراحت به آن پرداخته است. كـرامـت انـسـانـي زن، در سـايـه عـفاف او تامين مي شود. حجاب يكي از احكام ديني است كه بـراي عـفـيـف سـاختن و پاكدامني زن و حفظ جامعه از آلودگي هاي غيراخلاقي تشريع شده است. يکي از اهداف نهضت عاشورا، احياي ارزش هاي ديني بود و در سايه آن حجاب و عفاف زن مسلمان نيز جايگاه خود را يـافـت و امـام حـسـيـن(ع) و زيـنـب كـبـري(س) و دودمـان رسـالت، چـه بـا سخنانشان و چـه با نحوه عملشان، يـادآور ايـن گـوهـر نـاب شدند. براي زنان، زينب كبري(س) و خاندان امام حسين(ع)، الگـوي حـجـاب و عـفـاف هستند. آنها در عـين مشاركت در حماسه عظيم عاشورا و اداي رسالت حساس و خطير اجتماعي، متانت و عفاف را هم مراعات كردند و اسوه همگان شدند. براي نمونه به موارد ذيل اشاره مي کنيم :
الف) همچنين حضرت زينب(س) در کاخ يزيد خطبه اي بي نظير ايراد کرد و درباره حجاب فرمود: «آيا اين عدالت است که همسران و کنيزان خودت را در پشت پرده ها قرار داده اي، ولي دختران رسول خدا(ص) را به عنوان اسير روانه کرده، پرده هاي حرمت آنان را دريده، چهره هايشان را آشکار ساخته اي و زير سلطه دشمنان از شهري به شهري مي گرداني، آن گونه که مردم شهرها، آبادي ها، قلعه ها و بيابان ها به آنان مي نگرند و دور و نزديک، چهره آنان را تماشا مي کنند؟
نويسنده: (حجت الاسلام و المسلمين، سلطان علي مردادي)
برداشتي از درد دل هاي بيشتر اسيران روزمرگي هاي امروز كه توسط دام هاي رنگارنگ دنيا از وادي عشق حضرت اباعبدالله(ع) دور افتاده اند:
قد مي کشيد آهسته، بي جنجال با من
عشق شما در سينه ام هر سال با من
در تکيه ها بوديم شب هاي محرم
احمد، سياوش، قاسم و اقبال با من
يک شال سبز کربلايي داشتم که
دعوايشان مي شد سرِ آن شال با من
گشتند در برپايي هيات شريك آه
آن دوستان اهل شور و حال با من
خرج برنج نذري اش با بچه ها بود
بشقاب و ديگ و قاشق و چنگال با من
گفتند تا من نوحه خوان باشم و خواندم
طي شد محرم ها بر اين منوال با من
خوشحال بودم که دمي همراه مي شد
دل هاي از عشق تو مالامال با من
تا آنكه رَأْسَت را شبي در خواب ديدم
من بودم و آن قبله آمال با من
ديدار رويت بر سر ني کرد آن شب
کاري شبيه ذکر «حَوِّل حال...» با من
از غربت و تنهايي ات هرچند گفتند
چشمانتان بي هيچ قيل وقال با من،
همراه شد نور اميدي ماورايي
با ديدنت در اوج استيصال با من
باقي نماند از بار دنيا با نگاهت
حتي به قدر كمتر از مثقال با من
گفتم: «شکسته بال من...»گفتيد: خاموش!
خود را رها کن در هوايم، بال با من!...
اسب تو تنها بود و گويي حرف مي زد
بانگ غم انگيز تو از گودال با من
با ديدنش آقا نمي داني چه ها کرد
آن قطره هاي خون روي يال با من!...
اما ربود آن حال خوش را تا نسازد
اين سرنوشت رو به اضمحلال با من؟
دنيا الک کرد و کسي از عاشقانت
باقي نمانده کنج اين غربال با من
آقا شما كه خوب مي داني چه کرده،
اين روزگار وحشي دجال با من!
پس دستگيرم شو كه اينجا بعد يك عمر،
من ماندم و يک مشت کور و لال با من!...
شعر از: مهدي ناصريان، شرکت پالايش نفت بندرعباس
نگاهی به آراء و احوال فرمانده کودتای نفتی مرداد سال 1332 خورشیدی (بخش اول)
شايد در ميان همه چهره سياسي عصر پهلوي دوم، هيچ چهره اي جنجالي تر از فضل الله زاهدي، فرمانده کودتاي 28 مرداد که بعد از محمد مصدق به نخست وزيري رسيد وجود نداشته نباشد. او که 28 مرداد را در تاريخ ايران به روز عجيبي تبديل کرد، مزدش را گرفت، اما نفت، او را مجالي نداد و عنان حکومت را از دستش در آورد. درباره برآمدن و فرو افتادن، فضل الله زاهدي سخنان بسياري وجود دارد اما در مطلب پيش رو کوشيده ايم تا زندگي و احوال فرمانده کودتاي نفتي تاريخ معاصر ايران را از زاويه جديدتري مورد بررسي اجمالي قرار دهيم.
با ظهور و بروز اختلاف هايي که بعد از 30 تيرماه هر روز و هر روز عميق تر مي شد، جريان هاي مختلف و متحد در نهضت ملي شدن صنعت نفت بيشتر و بيشتر وارد خصومت مي شدند. اختلاف ها ميان آيت الله کاشاني و دولت مصدق بسيار بالا گرفت و فضا به سمت و سويي رفت که طراحان کودتا احساس کردند که وقت ضربه نهايي فرا رسيده است. 25 مرداد 1332 ضربه ناکام ماند و دفع شد اما روز 28 مرداد، جولان تانک ها در خيابان هاي تهران کار خودش را کرد و مردمي ترين و ضد استعماري ترين دولت تاريخ معاصر ايران که بر خلاف جريان کلي آب سياست و کمراني پهلوي ها شنا مي کرد، از بين رفت. اين ميدان طراحاني مهم و البته مجرياني بسيار مهم نيز داشت. اصلي ترين مجري کودتاي نفتي، يک نظامي با سابقه به نام فضل الله زاهدي بود کسي که به نخست وزيري رسيد و بعد از برکناري اش جمله مهمي گفت که در تاريخ ثبت شده است و نشان از قدرت نمايي و جاه طلبي او دارد. ابراهيم صفايي در کتاب «زندگي سپهبد زاهدي» درباره اين جمله نوشته است:«وقتي زمزمه برکناري زاهدي بر سر زبان ها افتاد، او عنوان نمود که من با تانک به نخست وزيري رسيده ام و با تانک هم کنار مي روم. اين جمله به خوبي مبين آن است که زاهدي به قدرتي فراتر از شاه و قانون مي نگريست».
پس ماجرای شکست زاهدی در فارس، او یک سال بیکار بود تا اینکه پهلوی اول او را می بخشد و برای دلجویی و قدردانی از خدماتش به ریاست کل شهربانی منسوب می کند. اما یک ماجرای عجیب دوباره او را مغضوب پهلوی اول کرده و تا پایان شهریور 1320 بدون پست حساس لشکری یا کشوری باقی می ماند. اما عجیب تر اینکه بعدها به جرم جاسوسی برای آلمانی ها از طرف انگلیسی ها به فلسطین تبعید می شود. ابراهیم صفایی در کتاب«زندگی نامه سپهبد زاهدی» در این باره می نویسد:«در زمان ریاست شهربانی زاهدی یکی از زندانیان معروف به نام «سیدفرهاد» و «لوریس» انگلیسی که به اتهام جاسوسی دستگیر شده بودند، از زندان قصر فرار کردند. این واقعه باعث شد، او از طرف رضاخان از پوشیدن لباس نظامی منع شود، زندانی شود. او با شفاعت عده ای آزاد شد و به سمت تشریفاتی ریاست باشگاه افسران برگزیده شد؛ اما تا شهریور 1320خورشیدی شغل حساسی به او داده نشد... در دی 1320خورشیدی، زاهدی با اجازه پهلوی دوم از سوی وزارت جنگ به خدمت دعوت شد و با درجه سرلشگری به فرماندهی لشگر اصفهان منصوب شد. زاهدی در جنگ جهانی دوم به علت فعالیت ها و هواداری هایی که از نازی ها می کرد، توسط انگلیسی ها دستگیر و به فلسطین تبعید شد. گفته می شد، او برای حفظ امنیت منطقه فارس و اصفهان با خان های متنفذ بختیاری و قشقایی روابط دوستانه برقرار کرد. «مایر» جاسوس آلمانی به اصفهان رفت تا با کمک زاهدی ترتیب طغیان قبایل جنوب را بر حذف بر حکومت مرکزی، همزمان با ورود ارتش آلمان بدهد... زاهدی پس از سه سال تبعید به ایران آمد»
بعد از اینکه هژیر ترور می شود، پهلوی دوم زاهدی را به سمت شهربانی کل کشور منصوب می کند. حالا که هژیر ترور شده است و مشخص شده که ترور او به خاطر تقلب اش برای انتخابات مجلس بوده، به نظر می رسد که زاهدی حساب کار دستش آمده باشد. پس نوبت به جبهه ملی و عوامل نهضت نفت است که با رئیس پرماجرای شهربانی ارتباط بگیرند و او را برای ملی شدن صنعت نفت همراه خود کنند. آنچه از مطالب تاریخی برمی آید این است که زاهدی در برابر رزم آرا به خواست نفتی مجلسی ها تن داد و نه به خاطر باور به آرمان آنها. ابراهیم صفایی و محمود طلوعی در کتاب های خود در باره این همراهی و ارتباط نفتی می گویند:« پس از ترور «هژیر» وزیر دربار، رییس شهربانی از کار برکنار شد و از سوی شاه، زاهدی به ریاست شهربانی منصوب شد. جبهه ملی برای موفقیت در انتخابات مجلس شورای ملی بر آن شد، تا با زاهدی ارتباط برقرار کند و سرانجام توانستند، او را برای پشتیبانی از جبهه ملی در جریان انتخابات تهران همراه سازند. کمک زاهدی در موفقیت جبهه ملی تأثیر زیادی گذاشت؛ البته رقابت بین زاهدی و رزم آرا که در آن موقع در رأس ستاد ارتش بود، به پیروزی دکتر مصدق و یاران او انجامید. در واقع کار زاهدی مبارزه جویی با رزم آرا بود، نه علاقه و اعتقاد به دکتر مصدق، ولی همین امر روابط دوستانه ای بین آن دو به وجود آورد». این همکاری که فضای ملی شدن صنعت نفت را مهیاتر کرده بود، زاهدی را برای حضور سیاسی بیشتر شایق کرد. زاهدی تصمیم گرفت وارد وادی سیاست شود، لذا در 20 بهمن ماه 1328 وارد مجلس سنا شد و به سناتوری رسید. با ترور رزم آرا و روی کار آمدن دولت بسیار محافظه کار و کوتاه مدت حسین علاء، فضل الله زاهدی که سناتور همدانی ها بود به مقام وزارت کشور رسید و در دولت علاء جایی دست و پا کرد. علاء که کنار رفت و مصدق به نخست وزیری رسید به مقام و وزارت زاهدی دست نزد و بدین ترتیب، فضل الله زاهدی از اعضای کابیه دکتر مصدق شد. دولتی که نفت را ملی کرد و سیاست های خاص ضد استعماری اش در جهان صدا کرده بود.
زاهدی سال 1276 خورشیدی در شروین همدان متولد شد، از کودکی به مسائل نظامی علاقه داشت و بالاخره بعد از پایان تحصیلات متوسطه اش به مدرسه نظامی رفت. خیلی زود به جرگه قزاق ها پیوست و و زیر دست رضاخان شد. جالب ترین نکته این است که زاهدی پیش از کودتای 28 مرداد در کودتای اسفند 1299 نیز به همراه رضاخان بوده و مشق کودتا را خیلی خوب بلد بوده است. طلوعی، مهدی نیا و صفایی در کتاب هایشان به نام های، «بازیگران عصر پهلوی»، «زندگی سیاسی سپهبد زاهدی» و «زندگی نامه سپهبد زاهدی» اطلاعات بسیار دقیقی درباره پیشینه زندگی او تا رسیدن به ریاست کل شهربانی نوشته اند:«در نیروی قزاق ترقی کرد و در 25 سالگی به درجه سروانی رسید. هنگامی که رضاخان به فرماندهی آتریاد همدان منصوب شد، زاهدی به درجه یاوری یا سروانی رسیده بود. زاهدی افسر زیردست رضاخان بود که همراه او در جنگ با «جنگلی ها» و «بلشویک ها» در گیلان شرکت کرد و هنگامی که رضاخان به درجه میرپنجی یا سرتیپی رسید، زاهدی هم سرهنگ شد. زاهدی در کودتای 1299 خورشیدی همراه افسران تحت فرمان رضاخان شرکت کرد... در بهار 1301 خورشیدی «آذربایجان» گرفتار ناامنی شد، در این منطقه حساس «اسماعیل آقا سمیتقو» علم طغیان برافراشته بود که زاهدی توانست، با حمله بر قلعه چهریق بر او پیروز شود و به موجب این پیروزی توانست، نشان ذوالفقار و آجودانی را از رضاشاه بگیرد... زاهدی مأمور خواباندن شورش نفتی شیخ خزعل در خوزستان شده بود... او توانست شیخ خزعل را دستگیر کند. پس از این مأموریت زاهدی از طرف رضاخان به فرماندهی کل نیروهای خوزستان و فرماندار نظامی آن منطقه منصوب شد... زاهدی در آغاز پادشاهی پهلوی اول به ریاست کل امنیه مملکتی(ژاندارمری) منصوب شد. در فروردین سال 1308 خورشیدی عازم جنوب شد، تا در سرکوبی شورش فارس به نیروهای مستقر در آن استان کمک کند؛ اما زاهدی در این مأموریت توفیقی نیافت و به دستور رضاخان خلع درجه شد».
دوستی و مراودات زاهدی با مصدق خیلی طول نکشید چرا که در 30 تیرماه 1330 خورشیدی در بهارستان اتفاقی افتاد که زاهدی را از کابینه مصدق خارج کرد و اندک اندک در برابر نهضت ملی شدن صنعت نفت قرار داد. صفایی در کتاب«زندگی نامه سپهبد زاهدی» در این باره می نویسد:« تیرماه 1330خورشیدی «هاریمن» نماینده ویژه رییس جمهور آمریکا وارد تهران شد. مردم در میدان بهارستان تظاهرات کردند که با شلیک نیروهای پلیس و کشتار تظاهرکنندگان همراه بود. دکتر مصدق که مخالف تیراندازی بود، رییس شهربانی را مقصر دانست که بدون کسب اجازه، دستور تیراندازی داده است و سرلشگر «بقایی» را از کار برکنار کرد. زاهدی در اعتراض به اظهارات مصدق و برکناری رییس شهربانی از وزارت کشور استعفا داد؛ ولی از سناتوری استعفا نداد. او چندی بعد در اندیشه نخست وزیری افتاد». ماجرای بعدی که مصطفی فاتح در کتاب « 50 سال نفت ایران» روایت کرده است، کار زاهدی با دولت ملی مصدق را به جای باریک تری کشاند و روابط زاهدی و مصدق را تا مرز اتهام به قتل، بازداشت های متعدد و تلاش برای براندازی دولت مصدق رساند مسائلی که کار خصومت های زاهدی را به مرزهایی برد که به هر طریق و با همکاری هر شخص و دولتی برای سرنگونی دولت ملی شدن صنعت نفت تلاش کند.«حکومت دکتر مصدق چند روزی با نخست وزیری «قوام السلطنه» متوقف شد. مصدق پس از زمامداری مجدد و مسائل پیش آمده، شاید حدس زده بود که باید قدرت را در قبضه انحصاری خود در آورد... از این به بعد بسیاری از سناتورها، مخالف کارهای دولت مصدق شدند و او که تحمل این مخالفت ها را نداشت، با نهایت سرسختی از دولت خود دفاع می کرد... زاهدی سرسختانه برای براندازی دولت تلاش می کرد، از این رو دکتر مصدق به فکر بستن مجلس سنا افتاد و به موجب طرحی که در آبان 1331خورشیدی به تصویب مجلس شورا رسانید، مجلس سنا را منحل کرد. پس از انحلال آن زاهدی مورد پیگرد قانونی قرار گرفت. یک بار هم در 4 اسفند 1331خورشیدی به استناد قانون حکومت نظامی بازداشت شد؛ اما چون بازداشت زاهدی در میان ارتشیان برای دولت بازتابی نامطلوب داشت، آزاد شد؛ ولی در روز 13 اردیبهشت 1332ش. پس از کشته شدن یکی از افسران طرفدار دکتر مصدق سرتیپ «افشار طوس» رییس شهربانی که مصدق منصوب کرده بود، چند تن از مخالفان دولت و از جمله سرلشگر زاهدی و اردشیر زاهدی متهم به قتل او شدند و زاهدی 14 اردیبهشت در مجلس شورا متحصن شد».
ادامه دارد...
. منابع:
1-کتاب«زندگی نامه سپهبد زاهدی» نوشته ابراهیم صفایی.
2-کتاب«50 سال نفت ایران» نوشته مصطفی فاتح.
3-کتاب «بازیگران عصر پهلوی» نوشته محمود طلوعی.
4-کتاب «زندگی سیاسی سپهبد زاهدی» نوشته جعفر مهدی نیا.
نگاهی به چند مستند دیدنی و کتاب هایی که خواندن آنها ذهنمان را تقویت می کند
علي بهرامي - سينما فقط و فقط فيلم بلند داستاني نيست، بلکه فيلم هاي کوتاه، فيلم هاي نيمه بلند و به خصوص انواع مختلف مستندها هم جزئي از سينما محسوب مي شود. اتفاقا اغراق نيست اگر بگوييم بسياري از مستندها ارزنده تر و جذاب تر از خيلي از فيلم هاي سينمايي بلند هستند. ما در چند شماره گذشته سعي کرديم نمونه هاي خوبي از سينماي مستند ايراني و غيرايراني را به شما معرفي کنيم. اين بار در اين زمينه تلاش کرده ايم چند مستند متنوع، جذاب و ديدني را به صفحه فرهنگ و هنر بياوريم. در کنار اين مستندها دو کتاب تاريخي هم به شما معرفي کرده ايم، دو کتاب خواندني و آموزنده اي که اطلاعات علمي و پژوهشي دست اولي دارند.
چهره متين، آرام و مهربانش را حتما به ياد داريد و در خاطرتان ثبت شده است. مردي که تمام عمرش را براي کسب دانش و علم گذاشت و مشهور است که حتي در لحظات پاياني زندگي اش نيز دست از مطالعه و کتاب برنداشت. پرفسور حسابي، دانشمند فقيد ايراني در تهران و با اصالتي تفرشي در سال 1281 خورشيدي زاده شد و در سال 1371 خورشيدي در ديار اجدادي اش، تفرش به خاک سپرده شد. شايد هيچ مستندي به اندازه «مردي که زياد مي دانست» نتواند عمق نگاه و زندگي زيباي اين استاد و دانشمند ايراني و با فرهنگ را نشان دهد و دستاوردهاي علمي او را به مخاطب بشناساند. اگرچه کتاب «استاد عشق» نيز که به شرح زندگي و احوال اين دانشمند ايراني پرداخته نيز بسيار خواندني است. مستند «مردي که زياد مي دانست» را رضا محمدي در سال 1390 خورشيدي کارگرداني کرده است.
پيرزن سياستمداري که اگر بگوييم بيش از 50 سال است که در لابه لاي اخبار مختلف در انواع زبان ها، نامش را مي شنويم، تبديل به زني مرموز شده که کنجکاوي هاي بسيار زيادي پيرامونش به وجود آمده است. اين کنجکاوي ها و نقش او در سياست هاي انگلستان و جهان، پس از مرگ عروسش «پرنسس دايانا» چندين برابر شده است. مستندي با نام «رمز و راز ملکه» کوشيده است با محور قرار دادن زندگي ملکه اليزابت، به شيوه و ساختار حکومت داري بريتانيا و جايگاه ملکه در آن بپردازد و زواياي مختلفي را که ما در اخبار و مطالب رنگارنگ و مختلف انگليسي نمي بينيم به ما نشان دهد. عوامل اين مستند درباره آن نوشته اند: «مستند «رمز و راز ملکه» به ارکان حکومت انگليس و چگونگي شکل گيري مقام ملکه در اين کشور مي پردازد. پشت يکي از درهاي کاخ باکينگهام، زني زندگي مي کند که حدود نيم قرن است فرمانده بلامنازع انگلستان محسوب مي شود؛ اليزابت دوم با نام کامل اليزابت آلکساندرا مري، قدرتمندترين زن انگليس که همه راه ها به او ختم مي شود». مستند «رمز و راز ملکه» به کارگرداني مهدي نقويان در سال 1393 ساخته شده است.
مارها حيوانات بسيار ترسناکي هستند. در افسانه و داستان ها و در بسياري از مستندها و فيلم هاي سينمايي، ديده ايم، شنيده ايم و خوانده ايم که چگونه به جان انسان ها مي افتند يا حتي يک نفر را مي توانند ببلعند. مارها انواع بسيار زيادي دارند و دنياي اين خزنده خونسرد به قدري پيچيده و عجيب است که به راحتي نمي توان درباره آن نظري داد. اگر مي خواهيد کمي از فضاي ترس آلود درباره مارها بيرون بياييد و اندکي درباره اين موجودات عجيب چيزهايي بدانيد و البته در کنار اينها، اوقات بسيار هيجان انگيزي داشته باشيد، حتما مستند زيبا و بسيار جذاب «مارهاي غول پيکر» را ببينيد. اين مستند در ميان همه مارهاي جهان به دنبال انواع غول پيکر و عظيم الجثه آنها رفته است و چنان شما را جذب خواهد کرد که نمي توانيد از ديدن آن بگذريد. مستند «مارهاي غول پيکر» را نشنال جئوگرافيک فارسي در سال 2018 ساخته است.
مستندهاي حيات وحش هميشه جذابند، به خصوص اگر درباره حيوانات عجيب و پررمز و راز باشند. خيلي زمان ها پيش آمده که با ديدن برخي صحنه هاي اين مستندها، هيجان خاصي را تجربه کرده ايم. حالا مي خواهيم به شما مستندي را معرفي کنيم که سراسر آن هيجان نفسگيري است. اين مستند با نام «کايوتي پيترسون» مستندي است که فقط و فقط به دنبال حيوانات بسيار خطرناک و وحشي رفته است. حالات شکار، نوع ديدن، شنيدن و بوييدن آنها و بسياري از موارد بسيار خاص و نادر را که در هيچ کتاب و فيلم ديگري نخوانده ايد و نديده ايد، در اين مستند جذاب، باکيفيتي بسيار مطلوب مي توانيد نظاره گر باشيد. روايتگر اين مستند که خود در صحنه هاي بسيار خطرناک آن حضور دارد، کايوتي پيترسون است. او لحظاتي را تجربه مي کند که ديدن آنها نفستان را در سينه حبس خواهد کرد. مستند «کايوتي پيترسون» را مارک وينز در سال 2020 کارگرداني کرده است.
جنگ جهاني دوم بنا بر نظر بسياري از انديشمندان، يکي از خونبارترين و خشونت آميزترين جنگ هاي تاريخ بشريت بوده است. در اين جنگ بنا بر اقوالي، بيش از 25 ميليون نفر کشته شدند و کشورهاي مختلفي تقريبا 70 درصد از زيربناهاي توسعه اي و اقتصادي شان را از دست دادند، حتي کشورهايي که به طور مستقيم هم درگير جنگ نبودند، دچار آسيب شدند، از جمله کشور ما با اينکه اعلام بي طرفي کرده بود با مشکلات بسيار زيادي مواجه شد. به هر حال جنگ هم مانند بسياري از رخدادها و رويدادهاي جهان، روي ديگري غير از خون و خشونت نيز دارد. مستند «نامه هاي کارستن» دقيقا مي کوشد همان روي ديگر جنگ را نشان دهد، روي انساني و عاطفي آن را. عوامل اين مستند درباره آن نوشته اند: «نامه هاي کارستِن مستند عاطفي است که در جنگ جهاني دوم اتفاق افتاده است. روايتي از زناني که مردانشان را روانه جبهه هاي نبرد کردند. ليانا يکي از همين زن هاست که براي همسرش کارستن که خلبان جنگنده آلماني است و براي جاسوسي به ايران آمده، نامه مي نويسد. روايتي از جنگ و رخدادهايش از طريق نامه هايي که بين اين دو ردوبدل مي شود، شکل مي گيرد». نکته جذاب و قابل توجه اين مستند، درگيري ايران و نقش آن در جنگ جهاني دوم است و اين مسئله جذابيت هاي آن را دوچندان کرده است. اين مستند را عطا پناهي در سال 1397 کارگرداني کرده و محمد سلطاني، فرشته ارسطويي، عليرضا اخوان، پرنيان پزشک پور و سپهر صادقي در آن ايفاي نقش کرده اند.
نمي دانيم شايد برنامه معرفت در شبکه4 را که چند سالي است پخش مي شود، ديده باشيد. برنامه اي گفت وگومحور که ملاحت و شيريني خاصي دارد. استاد اين برنامه تلويزيوني «غلامحسين ديناني» است و البته از بزرگ ترين استادان فلسفه اسلامي در ايران کنوني محسوب مي شود. استاد ديناني در زمستان سال 1313 خورشيدي در اصفهان به دنيا آمد و سال ها در کسوت استادي دانشگاه تهران به تدريس فلسفه مشغول بود. او کتاب هاي بسيار زيادي در زمينه فلسفه و عرفان اسلامي منتشر کرده است که از جمله مهم ترين آنها مي توان به دفتر عقل و آيت عشق، درخشش ابن رشد در فلسفه مشاء، ماجراي فکر فلسفي در جهان اسلام، هستي و مستي، عقلانيت، معنويت و... اشاره کرد. ديناني چهره ماندگار ايراني در رشته فلسفه اسلامي است و تاکنون چندين بار برنده جايزه کتاب سال شده است. مستندي با نام «فيلسوف گفت وگو» تلاشي است براي معرفي اين استاد فلسفه و عرفان اسلامي و ضمن اين معرفي، آثار و ديدگاه هاي او را مورد بررسي و واکاوي قرار داده است. مستند «فيلسوف گفت وگو» را سيدجواد ميرهاشمي در سال 1390 خورشيدي کارگرداني کرده است.
تاريخ ايران، پژوهش آکسفورد
شايد خيلي وقت ها پيش آمده که دوست داشته ايم، نگاهي کلي به تاريخ ايران بيندازيم و بدانيم چه بر سر «ايران» آمده و «ايران» چگونه روزگار بلند خود را سپري کرده است. اکثر کتاب هاي تاريخ خيلي تخصصي و جزئي دوران هاي خاصي از کشورمان را مورد بررسي قرار داده اند. براي مثال تاريخ معاصر، تاريخ دوران اسلامي ايران و تاريخ پيش از اسلام يا تاريخ سلجوقيان، تاريخ صفويان و ... را، اما کتابي که مي خواهيم به شما معرفي کنيم تلاش کرده در سلسله مقالاتي که متخصصان هر دوره تاريخي نگاشته اند، نگاهي کلي و يکپارچه به تاريخ ايران از باستان تا معاصر بيندازد. کتاب «تاريخ ايران، پژوهش آکسفورد» را تورج دريايي تاليف و هدايت کرده و شهربانو صارمي آن را ترجمه کرده است. پشت جلد اين کتاب آمده است: «علت وجودي اين کتاب آن است که کتاب هاي تاليف شده درباره تاريخ ايران يا فقط بر دوره خاصي تاکيد دارند يا به يک اندازه به همه دوره ها نپرداخته اند. از اين رو نياز به کتابي احساس مي شد که تاريخ فلات ايران را باز نمايد، از کساني بگويد که در اين سرزمين زيستند و مردند؛ خالقان فرهنگي که به طرق گوناگون در منطقه و قاره رسوخ کرده است. مولفان اين کتاب تلاش مي کنند نه فقط تاريخ ايران عصر جديد، بلکه تا حد امکان کل تاريخ ايران را بازگو کنند. اين اولين و شاخص ترين تفاوت اين کتاب با کتاب هاي ديگري است که درباره تاريخ ايران نگاشته شده است. دوم آنکه متخصصان هر دوره با مقالات تخصصي در حوزه مطالعاتشان اطلاعاتي قابل فهم در اختيار دانشجويان و علاقه مندان قرار مي دهند. مولفان اين کتاب مورخ، زبان شناس و متخصص در زمينه مطالعات ايراني هستند. آنها کوشيده اند چکيده اي از تاريخ و فرهنگ ايران را به شيوه اي روشن و قابل فهم در اختيار مخاطبان قرار دهند».
بازخواني تجدد و مدرنيته در مطبوعات ايران در دوره قاجار
«بازخواني تجدد و مدرنيته در مطبوعات ايران دوره قاجار» عنوان کتابي است نوشته مهديه حمزه اي، فارغ التحصيل دکتراي علوم ارتباطات اجتماعي دانشگاه علامه طباطبايي و کارشناس ارشد برنامه ريزي مديريت توسعه منابع انساني شرکت ملي پالايش و پخش که به تازگي از سوي نشر نگاه معاصر به چاپ رسيده است. در اين کتاب که حاصل پژوهش مبتني بر تحليل محتواي عمقي کليه مطالب منتشر شده در پنج نشريه وقايع اتفاقيه، دولت عليه ايران، اختر، تمدن، و حبل المتين طي 70 سال روزنامه نگاري دوره قاجار است، نويسنده با تفکيک مفاهيم تجدد و مدرنيته، چگونگي ورود و انعکاس عناصر مادي (نظير صنايع و فناوري ها، نهادها، موسسات و وزارتخانه هاي مختلف) و عناصر غيرمادي فرهنگ (مقوله هاي فرهنگي و ارزشي نظير برابري خواهي، قانون و قانون گرايي، حرمت و حقوق انساني، پاسخگويي دولت و...) به صفحات نخستين رسانه ايران و نحوه تحول آن را بررسي کرده است. در اين ميان، نحوه شکل گيري و تحول تاريخي ساختار و ارکان نشريات ايران اعم از سرمايه هاي فيزيکي و انساني مورد توجه قرار گرفته است. در اين کتاب، تصاويري از مطالب نشريات مذکور و همچنين نخستين آگهي هاي چاپ شده در مطبوعات ايران نيز ديده مي شود که به مخاطب در ترسيم و ادراک زمينه متن و فضاي دوره قاجار و ذهنيت و گرايش ها انسان ايراني نوگراي آن دوره کمک مي کند. از آنجا که مطبوعات، آيينه تعاملي افکار گروه نخبگان به شمار مي آيند، مطالعه اين اثر پژوهشي مي تواند براي عموم متخصصان حوزه هاي برنامه ريزي توسعه، ارتباطات، تجددشناسي و آسيب شناسي مدرنيته قابل استفاده باشد.
شناسایی عناصر آلود
يكي از بهترين راه ها براي پيشگيري و عدم انتشار و انتقال ويروس كرونا و ميكروب ها تميز نگه داشتن محل زندگي است. وسايل زيادي در خانه وجود دارد که باکتري و ميکروب هاي آنها به اندازه اي است كه تصورش را هم نمي توانيد بكنيد، از اين رو توجه به اين مسئله و تميز كردن مرتب آنها امري ضروري است. عناصري كه مي توانند به ناراحتي معده، سرماخوردگي، آنفلوانزا، تنگي نفس و از همه مهم تر كرونا منجر شوند. به همين بهانه در ادامه به برخي از وسايل مورد استفاده در خانه كه آلوده بودن آنها مي تواند بر سلامت افراد خانواده تاثيرگذار باشد، اشاره کرده ايم.
يكي ديگر از وسايلي كه در خانه باعث بيماري مي شود، سردوش حمام است. اگرچه ميكروب هاي آن قابل رويت نيستند، اما مطمئنا محل تجمع آنها به شمار مي رود. مایکوباکتری های غیر سلی (NTM) از آن دست باکتری هایی هستند که در آب و خاک وجود دارند كه البته مي توانيد آنها را در سردوش حمام هم بيابيد. سردوش ها به دلیل گرما و رطوبت محل مناسبی برای زندگی باکتری ها هستند و با هر بار دوش گرفتن، تغذیه مي شوند و افزايش مي يابند. برخي از باكتري هاي موجود در حمام مي توانند باعث عفونت شدید ریه شوند، به خصوص در افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند.
هميشه با خيال راحت غذا، میوه و سبزیجات را داخل یخچال می گذاریم و تصور مي كنيم كه مواد غذايي مان در اين فضا از هرگونه میکروب و باکتری دور است، درحالی که اصلا چنين چيزي نيست و محيط يخچال مي تواند محل مناسبي براي رشد ميكروب ها باشد. علاوه بر اين روی هم قرار دادن مواد غذایی درون قفسه های یخچال و تمیز نکردن لکه هاي به وجود آمده، می تواند باعث رشد قارچ و باکتری شود، نتيجه اين اتفاق هم آلوده شدن مواد غذايي است كه در داخل يخچال نگهداري مي كنيم.
با توجه به مواردي كه آورديم، برای جلوگیری از رشد باکتری ها در یخچال رعايت اين نكات ضروري است:
مواد غذایی پخته شده را بیشتر از چهار روز در یخچال نگهداری نکنید.
نبايد مرغ و گوشت خام را بیشتر از یک روز در يخچال نگه داريد.
چند روز یک بار همه جاي یخچال را ضدعفونی كنيد و اجازه دهيد برفک هاي آن آب شود.
لکه های ايجاد شده را با آب گرم و مواد شوينده تمیز كنيد و خوب بشویید.
از قرار دادن غذای گرم داخل یخچال بپرهيزيد، زیرا رطوبت را افزايش مي دهد و به رشد باکتری كمك مي كند.
در يخچال را زياد باز و بسته نكنيد تا از اين طريق از تغییر درجه حرارت داخل آن جلوگیری شود.
مرطوب شدن حوله پس از خشک کردن دست و صورت، محل مناسبي را براي رشد ذرات معلق موجود در هوا فراهم می کند. از اين رو متخصصان توصیه كرده اند برای جلوگیری از رشد باکتری ها از دستمال کاغذی استفاده شود یا اينكه هر دو روز یک بار حوله هاي مورد استفاده شسته شوند.
اين ساك ها سازگار با محيط زيست هستند، اما در اين شرايط كرونايي، خطری برای سلامت خانواده ها محسوب مي شوند، زیرا بعد از هر بار خرید، باکتری موجود در محصولات شسته نشده در کیسه ها باقي مي مانند. از اين رو شستن آنها براي جلوگيري از انتشار و انتقال ويروس كرونا پس از هر بار استفاده ضروری است.
اين وسيله، امروزه یکی از ابزار های اصلی تمیز کردن خانه است، با اين حال به همان اندازه که باعث تميزي و از بين رفتن گردوغبار مي شود، می تواند به توليد باکتری و آلرژن ها در هوا كمك کند. جاروبرقی های قدیمی و آنهایی که فیلتر تمیز یا قابل تعویض ندارند، خطر زيادي در انتشار بيماري دارند. براساس مطالعات انجام شده، باکتری ها می توانند تا دو ماه در کیسه جاروبرقی زنده بمانند. به همين دليل توصيه شده كه فيلتر جاروبرقي مرتبا تمیز شود و کیسه آن بعد از هر بار استفاده خالی و شسته شود (كيسه هاي كاغذي هم مرتبا عوض شوند) تا از اين طريق بتوان به حفظ سلامت خانواده كمك كرد.
بيشتر افراد برای خوشبو کردن خانه، به خصوص سرویس هاي بهداشتی از اين اسپري ها استفاده می کنند. اين افراد شايد ندانند كه خوشبوکننده ها، روغن ها و شمع ها حاوی مواد شیمیایی هستند كه می توانند باعث سردرد و سوزش چشم شوند. به همين دليل برای مقابله با بوی بد مي توان به جاي استفاده از اين اسپری های خوشبوکننده، در و پنجره را باز كرد و اجازه داد هوای تازه وارد خانه شود. براي سرويس هاي بهداشتي هم استفاده از جوش شیرین، زغال فعال یا سرکه سفید گزينه مناسبي براي از بين بردن بوي بد و ميكروب زدايي است.
همانطور كه مي دانيد مسواك يكي از آلوده ترين وسايلي است كه به آساني مي تواند باعث بيماري شود. براساس تحقیقات بنیاد ملی علوم، مشخص شده مسواکي كه در دستشویی قرار داده شده است به راحتي مي تواند آلوده به باكتري هاي کلیفرم مدفوع شود. برخی افراد برای محافظت از مسواک آن را در جامسواکی قرار می دهند، اما این کار هم باعث می شود محیط مناسبی برای رشد باکتری ها به وجود آيد و تا استفاده بعدی، مسواک مرطوب باقی بماند. بنابراین برای جلوگیری از انتقال بیماری از طریق مسواک، توصيه مي شود هر سه یا چهار ماه مسواک قديمي خود را دور بيندازيد و از مسواك جديدي استفاده كنيد. همچنين پس از هر بار استفاده مسواكتان را در آب داغ بشویید و اجازه دهيد كه در فضای مناسب خارج از سرویس بهداشتی خشک شود.
درست است كه تابلوفرش ها باعث زيبايي خانه مي شوند، اما شاید ندانيد که اين تابلوها می تواند در بيمار شدن شما نقش زيادي داشته باشند. تابلوفرش یکی از مکان های مناسب برای تجمع میکروب و باکتری است، چيزي كه تقريبا مي توان گفت خيلي اهميت به تميزي آن داده نمي شود. این تابلو ها هم مانند فرش و موکت گرد و غبار زیادی به خود جذب می کنند که اگر زود به زود آنها را از شر گردوغبار خلاص نكنيم، در الیاف فرش باکتری و قارچ توليد مي شود كه خلاصي از آنها به سختي امكانپذير است. برای جلوگیری از این مسئله بايد تابلوفرش ها را هم مانند فرش و موكت زود به زود تمیز كرد یا روي آنها را جاروبرقی كشيد.
شبنم اعماري کوه ها نماد استواري و استقامت هستند، به طوري كه با تماشاي آنها مبهوت عظمت شان خواهيم شد. كشور پنهاورمان ايران، ديدني هاي زيادي دارد كه اين جاذبه ها در آثار تاريخي، مذهبي، جنگل و رود و بيابان خلاصه نمي شوند. کوه ها از مهم ترين بخش هاي طبيعت محسوب مي شوند كه در تعيين اقليم جغرافيايي و آب و هوايي نقش موثري دارند. از اين رو مي توان آنها را جاذبه اي منحصر به فرد دانست كه براي ديدنشان كافي است دل به كوه و كمر بسپاريد تا در پاي قله ها، عظمت كوه ها را به معناي واقعي دريابيد.
قله دماوند بلند ترين کوه ايران و بزرگ ترين آتشفشان خاورميانه محسوب مي شود. اين كوه اگرچه از لحاظ تقسيمات کشوري جزو رشته کوه هاي البرز است، اما در روزهاي صاف و آفتابي از شهرهاي تهران، قم و ورامين نيز ديده مي شود. قله دماوند به عنوان اولين اثر طبيعي ايران در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است. نكته قابل توجه اين كوه اينكه در اساطير و کتاب هاي متعددي نام کوه دماوند آورده شده است.
سبلان(در تلفط ترکي ساوالان)، يك کوه مرتفع است كه در شمال غربي کشور جا خوش كرده است. اين كوه، سومين قله بلند ايران است كه آتشفشاني غيرفعال دارد. سبلان به خاطر آب گرم ها و چشمه هاي طبيعي كه در دامنه خود جا داده، طبيعت تابستاني زيبايي دارد. در قسمت غربي اين كوه، قله سلطان و در کنار جان پناه آن، سنگي به شکل عقاب ديده مي شود که در طول زمان به نماد سبلان تبديل شده است.
اين كوه تنها آتشفشان فعال كل كشور است كه در منطقه جنوب شرقي ايران قرار گرفته است. تفتان در زبان پارسي به معناي مکان گرماست. از آتشفشان فعال اين كوه همواره غبارهاي گوگردي منتشر مي شود كه قابل رويت است. در ارتفاعات تفتان سه درياچه مشهور به دريا سر ديده مي شود که دو درياچه در بخش شمالي آن واقع شده كه آب آنها کم عمق و شيرين است. درياچه ديگر نيز نسبتا بزرگ است و آب شوري دارد.
درياچه اي در 35 كيلومتري شرق آبدانان استان ايلام خودنمايي مي كند كه يكي از نادرترين پديده هاي طبيعي ايران است. درياچه دوقلوي سياه گاوه كه دشت ها و كوه هاي مرتفعي اطراف آن را فرا گرفته اند، 12 متر عمق و 4500 متر مساحت دارد. چشم اندازهاي زيباي اين درياچه دوقلو گردشگاه قابل توجهي ايجاد كرده كه به عنوان مثال مي توان به کانالي طبيعي اشاره كرد كه به وسيله آن، دو درياچه به هم متصل شده اند. آب اين درياچه به قدري زلال است كه مي توان تا عمق 3 متري ماهي ها را در آن به تماشا نشست، به طوري كه گويي مقابل آكواريومي پر از ماهي نشسته ايد. قدمت درياچه سياه گاو به هزاران سال پيش برمي گردد. در حال حاضر نيز به دليل عواملي چون فرسايش، مساحت آن در حال کم شدن است. علت نامگذاري اين درياچه به دليل ظاهر آن است. اين پديده طبيعي بي نظير، شکلي هلالي شبيه به شاخ گاو دارد، از اين رو به درياچه سياه گاو معروف شده است.
رودخانه سياه گاو پس از گذشتن از ميان صخره ها، دره ها و ارتفاعات کبيرکوه، به دو درياچه تبديل مي شود که درياچه اول با اختلاف سطح اندکي در بالادست درياچه دوم قرار گرفته است. از ويژگي هاي اين جاذبه طبيعي نادر مي توان به وجود ماهيان و آبزيان رنگارنگ، سنگواره ها، پوشش گياهي متنوع، شفافيت و فوران آب از عمق درياچه، خزندگان کمياب ، خنکي شگفت انگيز آن در تابستان و گرماي دل انگيزش در زمستان اشاره كرد. وجود املاح مختلف و گوگردي بودن آب درياچه و چشمه هاي جوشان شيرين داخل آن هم از جمله ويژگي هاي ممتاز درياچه سياه گاو است كه باعث شده آبي شيرين و قابل آشاميدن داشته باشد. بهترين زمان براي سفر به اين تفرجگاه فصل بهار است، اما به دليل شرايط جغرافيايي درياچه سياه گاو، در تمام فصول سال امكان بازديد از آن وجود دارد.
تاريخ نگاري در ايران در زمان باستان به اين صورت بود كه پادشاهان ترجيح مي دادند اتفاقات رخ داده در دوران حكومت خود را به شكلي روايت کنند كه از گزند حوادث دور بمانند. از اين رو دستور مي دادند رويدادهاي مهم را بر سينه ستبر کوه ها حك كنند يا به صورت نگاره و در قالب کتيبه درآورند. نقش برجسته ها و كتيبه هايي كه نمونه هاي زيادي از آنها بجا مانده كه بسيار ديدني و قابل توجه هستند.
در محوطه باستاني طاق بستان در شمال کرمانشاه، مجموعه اي بي نظير از زيباترين نقش برجسته هاي دوران ساساني به يادگار مانده است. قديمي ترين اثر نيز نقش برجسته اي از اردشير دوم است كه در حال گرفتن حلقه قدرت از اهورمزداست. پشت سر اردشير دوم هم ميترا ايستاده و بَرسَمي (تركه اي از چوب درخت انبار يا سنجد) در دست دارد. زير پاي اردشير دوم، پيکر ژوليانوس امپراتور روم ديده مي شود که در جنگ با سپاه ساساني شکست خورد و کشته شد.
نقش رستم، مشهورترين نقش برجسته ساساني (محوطه آرامگاه شاهان هخامنشي در نزديکي تخت جمشيد) است كه صحنه پيروزي شاپور اول بر والرين، امپراتور روم در سال 262 ميلادي را به تصوير کشيده است. با وجود اينکه پيروزي پادشاه ساساني بر امپراتوري رم در نقش برجسته هاي زيادي به تصوير کشيده شده اند، اما اين نقش برجسته به دليل ظرافت هنري، ترکيب بندي و بيان جزئيات بيشتر و تزئينات خاص از اهميت زيادي برخوردار است.
بيشاپور، شهري در نزديکي کازرون امروزي در اوايل دوران ساساني مد تي پايتخت اين سلسله بود. در تنگه زيبايي که کنار بيشاپور قرار دارد و به تنگه چوگان معروف است، شمار زيادي از مهم ترين کتيبه ها و نقش برجسته هاي دوران ساساني ديده مي شود که بيشتر آنها صحنه پيروزي شاپور اول بر والرين امپراتور رم را به تصوير كشيده اند. روي يکي از اين نقش برجسته هاي بسيار زيبا، تصوير شاپور اول را مي بينيم كه چيرگي خود بر روميان را به رخ كشيده است.
بيشترين و زيباترين نقش برجسته هاي عصر هخامنشي را بايد در تخت جمشيد جست وجو كرد. در اين مجموعه به هر سو که بنگيريد، سنگ نوشته يا سنگ نگاره اي از صورت شاهان، سربازان و نمايندگان ملل تابع دولت هخامنشي مي بينيد، اما يکي از زيباترين سنگ نگاره هاي تخت جمشيد، پلکان هاي شمالي و شرقي کاخ آپاداناست که از آن مي توان اطلاعات قابل توجهي از تاريخ دوره هخامنشي و چگونگي اجراي مراسم نوروز در تخت جمشيد به دست آورد.
مهسا محمودي
غذاهاي زيادي را مي توان با بادمجان تهيه کرد، غذاهايي که هر کدام طعم دلپذير خود را دارند، اما يکي از غذاهاي معروف و خوشمزه ما ايراني ها بادمجان شکم پر است. البته اين غذا در کشورهاي آسيايي همچون فلسطين و ترکيه هم از محبوبيت زيادي برخوردار است و به روش هاي مختلفي طبخ مي شود. همچنين در برخي از شهرهاي کشورمان از آن به عنوان يک غذاي مجلسي در مهماني ها استفاده مي کنند.
بادمجان شکم پر را بدون گوشت هم مي توان تهيه کرد. براي خوشمزه تر شدن اين غذا مي توان به آن قارچ و پنير پيتزا هم اضافه کرد. حالا اگر شما هم از طرفداران پروپاقرص بادمجان هستيد، دست به کار شويد و اين غذاي لذيذ را بپزيد و در کنار خانواده از خوردن آن لذت ببريد.
مواد لازم
بادمجان دلمه اي: 500 گرم
پياز: يک عدد
روغن: به ميزان لازم
گوشت چرخ کرده: 200 گرم
قارچ خرد شده: 100 گرم
سير: 2 حبه
جعفري خرد شده: به ميزان لازم
گوجه گيلاسي و زيتون: 100 گرم
نمک و فلفل: به ميزان لازم
پنير پيتزا: به ميزان لازم
طرز تهيه
ابتدا بادمجان ها را نصف مي کنيم و به آنها کمي نمک مي زنيم و مي گذاريم تا تلخي شان گرفته شود. سپس درون روغن با حرارت ملايم آنها را سرخ مي کنيم، طوري که حسابي مغز پخت شوند. وقتي از حرارت افتادند، مغز بادمجان ها را خالي کرده و با پياز و کمي روغن سرخ مي کنيم. گوشت چرخ شده را اضافه مي کنيم و نمک و فلفل را مي افزاييم.
قارچ و سير له شده را اضافه مي کنيم و همه مواد را با هم خوب تفت مي دهيم. مغز بادمجان هايي را که درآورده ايم با چنگال له کرده و همراه با جعفري به موادمان اضافه مي کنيم. شكم بادمجان ها را با اين مواد پر کرده و روي هر کدام از آنها پنير پيتزا، گوجه گيلاسي و زيتون مي گذاريم. بادمجان هاي آماده را روي سيني فر مي چينيم و داخل فر با دماي 180 درجه سانتيگراد به مدت 15 دقيقه قرار مي دهيم.
تبدیل کیک خانگی به رولت
آتينا عالي
مواد لازم
آرد: يک پنجم ليوان
تخم مرغ: 2 عدد
پودر کاکائو تيره و مرغوب: 4 قاشق غذاخوري سرپر
شکر: يک پنجم ليوان
شير: يک ليوان
وانيل: نوک قاشق چايخوري
بيکينگ پودر: 2 قاشق مرباخوري
طرز تهيه
ابتدا با مواد بالا يک کيک شکلاتي ساده درست مي کنيم. اجازه مي دهيم کيک خنک شود. سپس آن را کاملا پودر کرده و به کيک گاناش(انواع کرم هاي شکلاتي که از ترکيب خامه و شکلات درست مي شود) اضافه مي کنيم.
براي درست کردن گاناش 100 گرم خامه را روي حرارت مي گذاريم. همين که از اطراف شروع به حباب زدن کرد، خاموش مي کنيم و 100 گرم شکلات تخته اي داخل خامه مي ريزيم تا با گرماي آن آب شود. خوب هم مي زنيم تا کاملا مخلوط و يکدست شود. در اين مرحله کرم شکلاتي آماده شده را به کيک اضافه کرده و چند قاشق شير نيز داخل آن مي ريزيم و کيک را خوب ورز مي دهيم به اندازه اي که چسبندگي پيدا کند. سپس مخلوط کيک و گاناش را روي کيسه فريزر مي ريزيم و کيسه را رول مي کنيم. سه ساعت در يخچال قرار مي دهيم تا رولت خانگي مان آماده شود. با اضافه گاناش هم مي توانيم رولتمان را تزيين کنيم.
نکته
* مقدار شير خيلي زياد نباشد تا کيک چسبندگي داشته باشد. مي توان به جاي شير از کرم شکلاتي که درست کرده ايم، استفاده کنيم.
* اگر گردوي نگيني شده هم داخل مواد رولتمان خوشمزه تر مي شود.
مواد لازم
آرد: 250گرم
آرد نخودچي: 135گرم
شکلات تخته اي: 180گرم
کره: 70گرم
روغن جامد: 75گرم
پودر قند: 150گرم
دارچين: يک دوم قاشق چايخوري
پودر هل: يک دوم قاشق چايخوري
خلال بادام خرد شده: يک پيمانه
خلال پسته: براي تزيين
طرز تهيه
مخلوط آرد و آرد نخودچي را داخل ظرفي مناسب مي ريزيم و روي حرارت قرار داده و مقداري تفت مي دهيم تا بوي خامي آرد گرفته شود. سپس در صورت نياز آرد را الک کرده و مجددا به همراه کره و روغن جامد روي شعله تفت مي دهيم به اندازه اي که بوي آرد دربيايد و رنگش کمي طلايي شود. از روي حرارت برمي داريم و صبر مي کنيم تا از حرارت بيفتد، سپس پودرشکر، دارچين و پودر هل را اضافه کرده و مخلوط مي کنيم. حالا شکلات تخته اي بن ماري شده را به آرامي اضافه مي کنيم(بهتر است شکلات کم کم اضافه شود تا حلوا شل نشود). بادام خرد شده را هم مي افزاييم و مواد را کاملا با هم مخلوط مي کنيم تا يکدست شود. حلوا را داخل ظرف چهارگوش مي ريزيم و به مدت دو تا سه ساعت داخل يخچال قرار مي دهيم تا آماده برش زدن شود. حلوا را به شکل دلخواه برش مي زنيم و داخل ظرف مورد نظر مي چينيم و با خلال بادام يا پسته تزيين مي کنيم.
رزمي کار خطوط و لوله در گفت وگو با مشعل:
از کارکنان واحد حراست خط لوله منطقه تهران است که سال ها در ورزش کونگ فو فعاليت مي کند. ورزشي که قريب به 40 سال در سراسر دنيا رشد کرده و از ورزش هاي پرطرفدار در بين مردم جهان شناخته مي شود.عبدالله قاسمي عقيده دارد ورزش هم قواي جسمي و هم قواي روحي را تقويت مي کند، تحرک و به کار انداختن ماهيچه ها موجب شادابي مي شود و آدم را براي انجام کارهاي روزانه آماده تر مي کند، از پليدي ها دور و از ايجاد افسردگي پيشگيري مي کند. با رزمي کار خط لوله منطقه تهران گفت وگويي داشته ايم که با هم مي خوانيم.
من متولد 1361 از لاهيجان هستم. سال 84 وارد مجموعه نفت شدم و از ابتدا کارم را از خط لوله آغاز و به صورت پيمانکاري در واحد حراست شروع کردم و در خصوص تحصيلات هم بايد بگويم دانشجوي رشته کامپيوتر در مقطع کارداني هستم.
حدودا از 17 سال پيش در ورزش کيک بوکسينگ فعاليت دارم و 9 سال است که در رشته کونگ فوتوآي اصيل يا سنتي مشغول هستم. کيک بوکسينگ در واقع از دو قسمت (کيک، يعني ضربه پا) و (بوکسينگ، يعني مشت زدن) تشکيل شده که تکنيک هاي اصلي آن هم در مشت و ضربه پاست
در کيک بوکسينگ ضربات مشت، لگد، زانو، آرنج و گرفتن همديگر آزاد است، ولي زدن حريفي که روي زمين افتاده، ممنوع است. در کل اين ورزش اعتماد به نفس خاصي به هنرجو مي دهد و باعث تقويت روح و جسم هنرجو در مدت بسيار کوتاه مي شود و برخلاف ورزش هاي رزمي ديگر، هنرجو مي تواند در کمترين زمان به بالاترين ارتقاي روحي و جسمي برسد و بتواند در برابر چند مهاجم از خود دفاع کند، در نتيجه شما مي توانيد با اين ورزش به مشکلات روحي و جسمي خود پايان دهيد
اين رشته داراي هفت خط است که از شال بند سفيد شروع مي شود و تا شال بند سبز ادامه مي يابد. خط يک، آناتوآ با 515 تکنيک و ترکيب عکس العمل سازي. خط دو، آتادو به معناي اسرار با 317 تکنيک و ترکيب عکس العمل. خط سه، سوتو نام دارد و به معناي خروج از ترس است. خط چهار سام سامائه و به معناي کاوش با 5011 تکنيک و ترکيب عکس العمل سازي. خط پنج، مايانه، مربوط به من، تو و طبيعت است. خط شش، کوانه، وست مايانه و داراي 8765 تکنيک و عکس العمل سازي است. خط هفت هم واي مابتو به معناي پنجه مرگ با 3301 تکنيک ترکيب و عکس العمل سازي همراه است. افراد بعد از اتمام اين مراحل وارد شال بند سبز مي شوند
قريب به 9 سال است که به صورت حرفه اي در اين سبک کار مي کنم. سعي کرده ام که همين رشته را تا آخر عمر ادامه دهم.
در حال حاضر درجه ارشدي اين رشته را دارا هستم و اين اجازه را دارم که مربيگري کنم، اما مشغله کاري اين اجازه را از من سلب کرده است.
استاد من آقاي رحمت الله يوسفي، يکي از چهره هاي شناخته شده در جهان است که 35 سال سابقه مربيگري کونگ فو را دارد. اين بيانگر آن است که رشته مذکور مقطعي نيست که بخواهيم نيمه کاره رهايش کنيم. در ضمن اين ورزش نيازمند به روز شدن است و از جمله رشته هايي به شمار مي رود که دنيايي از تکنيک در آن نهفته است.
از نظر يک کونگ فوکار حرفه اي، دست کم بايد هشت سال کار و تمرين کرد، تازه آن زمان يک کونگ فوکار مبتدي به شمار مي آييد. اين ورزش آيين خاص خود را دارد که انسان را شاهکار طبيعت مي داند و معتقد است آدمي بايد خود را در معنويت جست وجو کند. به طور کلي مي توان اذعان کرد که نه تنها اين ورزش، بلکه تمام ورزش ها موجب تذهيب نفس مي شوند.
همانطور که گفتم اين رشته هفت خط دارد، البته مدت ها زمان مي برد تا بتوان به خط هفتم رسيد. من 9 سال در اين رشته هستم، با وجود تمرينات فشرده، تازه به خط چهار رسيده ام. افرادي که شال سفيد مي بندند، کساني هستند که در اين رشته تازه به خط يک رسيده اند، گرچه رسيدن به همين رتبه هم سه سال زمان مي برد.
خط چهار يا سام سائه به معناي کاوش؛ تلفيقي از تکنيک، مبارزه و دفاع شخصي است که سبک جنگ آوران محسوب مي شود و فکر را درباره شکل آدميت و نوع انسانيت، همراه با 5011 تکنيک ترکيب عکس العمل سازي با رسيدگي تن و روان مشغول مي سازد.
شال شما چه رنگي است؟
من شال قهوه اي فدراسيوني مي بندم، اما در باشگاه خط چهار را کار مي کنم.
شال ها را فدراسيون رده بندي مي کند.ا گر سبک اصيل را با ميزان زماني که من در اين رشته صرف کرده ام، محاسبه کنيم معادل 20 سال تلاش است که با کسب اين جايگاه، مستحق بستن کمربند قهوه اي مي شويد.
من عاشق اين ورزش هستم. راستش فکر مي کنم اين ورزش طريقت دانايي و انشاي تن و روان است. من از بچگي به اين رشته علاقه مند بودم و برايش ارزش زيادي قائل هستم. هفت استاد عوض کردم تا به استادي که هم اکنون با او کار مي کنم، رسيدم. شايد باورش برايتان سخت باشد، ولي براي يافتن چنين استادي به همه جاي ايران سفر کردم تا با سبک و سياق اساتيدي که در اين رشته تبحر داشتند، آشنا شوم تا اينکه بالاخره او را انتخاب کردم.
نظم در اين رشته بسيار حاکم است. استادم مي گويد، من فکر مي کنم اگر کوه باشيد، ولي نظم نداشته باشيد پودر مي شويد.
ورزش هم قواي جسمي و هم قواي روحي را تقويت مي کند. تحرک و به کار انداختن ماهيچه ها موجب شادابي مي شود و آدم را براي انجام کارهاي روزانه آماده تر مي کند، از پليدي ها دور و از ايجاد افسردگي پيشگيري مي کند.
از نظر شما ورزش در زندگي چه تاثيري دارد؟
مسلما يک شخص ورزشکار با تنبلي و کسالت بيگانه است و علاوه بر داشتن هيکلي متناسب و خوش فرم از روحيه بالا و شادابي نيز برخوردار است و اين موفقيت، ارتباطات او را در زندگي روزمره، چه در خانواده و چه در اجتماع يا محيط کار تضمين مي کند.
بله همين طوراست. بايد بگويم که آثار مثبت ورزش فقط در افزايش فعاليت جسماني خلاصه نمي شود. بسياري از ورزش هاي امروزي نظير پينگ پنگ، اسکيت، اسکي، بسکتبال و شنا نياز به يادگيري و حتي مربيان مجرب دارند و کار فکري زيادي را نيز مي طلبند. بنابراين ورزش هاي امروزي فقط يک فعاليت جسمي ساده نيستند، بلکه قابليت هاي پيچيده مغز را در امور مختلف از جمله هماهنگي، چالاکي، درست عمل کردن و درست تصميم گرفتن را تقويت مي کنند. به گونه اي که در يک شخص غيرورزشکار اين قابليت هاي مغز، خاموش مي ماند و به تدريج ذهن تنبل و سست مي شود و اين گونه افراد، بيشتر تمايل دارند در يک گوشه بنشينند و در فکر فرو روند! به طور کلي مي توان گفت ورزش در همه اجزاي جسم و ذهن بدن و در همه مراحل زندگي انسان تاثير غيرقابل انکار و بسزايي دارد.
اگر خللي در کارم ايجاد نشود با کمال ميل مي پذيرم، اگرچه پرداختن به اين ورزش به صورت تفريحي و تفنني امکان پذير نيست و بايد به صورت مستمر آن را دنبال کرد.
بله. کوهنوردي، رشته اي که از تفريحات سالم و مورد علاقه من است.
سرپرست مديرعاملي باشگاه نفت مسجدسليمان از راه اندازي تيم هاي پايه اين باشگاه براي اولين بار خبر داد.
هدايت يزدي در گفت وگو با «مشعل» در خصوص راه اندازي تيم هاي پايه باشگاه نفت مسجدسليمان گفت: براي توسعه ورزش فوتبال مسجدسليمان و استان خوزستان و با هدف کشف استعدادها و آموزش و هدايت آنها به سمت تيم بزرگسالان، به زودي تيم هاي پايه باشگاه نفت مسجدسليمان راه اندازي و مدير آن نيز معرفي خواهد شد.
يزدي با بيان اينکه اين اقدام طي سال هاي آينده مي تواند به فوتبال مسجدسليمان و خوزستان کمک شاياني کند، خاطرنشان کرد: در گذشته تيم فوتبال نفت مسجدسليمان نمي توانست از سهميه بازيکنان جوانان و اميد خود استفاده کند، ضمن اينکه فضا براي ورزشکاران جوان و مستعد منطقه فراهم نمي شد، چراکه در باشگاه نفت مسجدسليمان، تيم هاي پايه وجود نداشتند، اما با تشکيل تيم هاي پايه، اين امکان براي جوانان شهر و استان مهيا شده که توانايي هاي خود را در اين ويترين فوتبالي و مستطيل سبز به نمايش بگذارند.
سرپرست مديرعاملي باشگاه نفت مسجدسليمان همچنين با تشکر از زحمات مربيان، پيشکسوتان و دست درکاران فوتبال مسجدسليمان و استان خوزستان تاکيد کرد: استعداد و ظرفيت خوبي در شهرستان و استان وجود دارد که بايد در تيم هاي پايه رشد و خود را به فوتبال کشور معرفي کنند که هدف گذاري مهم ما و يکي از دلايل اصلي قبول مسئوليتم نيز در باشگاه نفت مسجدسليمان همين بود. با معرفي مدير تيم هاي پايه و راه اندازي آن با استفاده از تمام ظرفيت هاي موجود، بسيار اميدواريم که اين مهم بتواند طي سال هاي آينده در بهتر شدن روند تيم بزرگسالان باشگاه پرطرفدار نفت مسجدسليمان و استان خوزستان نيز تاثيرگذ ار باشد و مطمئنا در فوتبال روز دنيا، داشتن آکادمي ها و فوتبال پايه نقش بسزايي در موفقيت آن باشگاه و تيم بزرگسالانش دارد.
سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری
سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري اهواز با بيان اين که صحبت کردن از قهرماني تيم در ليگ برتر کمي سخت است، مي گويد: حريفان ما امکانات مالي و سخت افزاري خيلي خوبي دارند، در حالي که ما از داشتن چنين مواردي بي بهره هستيم. اما هرگز از تلاش دست بر نمي داريم و براي رفتني بر روي سکو تلاش مي کنيم. با کيانوش علاسوند سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري اهواز در خصوص وضعيت تيمش گفتگويي داشتيم که باهم مي خوانيم.
تقريبا بازيکنان مدنظر جذب شده اند و منتظر دريافت مجوز براي آغاز تمرينات هستيم. زمان کمي تا شروع ليگ داريم وهمين نيز کار را براي بازيکناني که حدود هفت ماه است، تمرين نداشته اند سخت مي کند. از تمام بازيکناني که امسال با ما هستند، تست آمادگي جسماني و بدني گرفتيم که متاسفانه همگي از شرايط بدني لازم دور هستند و باتوجه به زمان اندک تا شروع ليگ و اين که هنوز مجوز آغاز تمرينات صادر نشده است، کار سخت خواهد بود و ممکن است بازيکنان به خطر بيفتند.
شروع سختي خواهيم داشت ولي رفته رفته که وارد مسابقات شويم بچه ها آماده تر و بهتر مي شوند و مي توانيم به اهدافمان برسيم.
هدف و سياستگذاري باشگاه اين است که تا آن جا که مي توان از ظرفيت بومي استفاده کرد. تلاش مي کنيم جايگاه خيلي بهتري نسبت به فصل قبل کسب کنيم و ملي حفاري به جايگاه هميشگي خود برگردد و شخصيت خوب گذشته اش را پيدا کند. هدف اين است که تغيير نسل خوبي داشته باشيم و نسل جديدي را به فوتسال نفت ارائه دهيم.
همکاري مديريت باشگاه و شرکت فوق العاده بوده و يکي از سال هايي است که توانسته ايم تيم را به راحتي ببنديم. اگرچه با کاهش 50 درصدي بودجه مواجه بوديم اما همکاري و همراهي مجموعه باشگاه بسيار خوب بوده است. البته چگونگي نتيجه گيري تيم به شرايط ليگ و زمان آغاز آن بستگي دارد. فعلا مثل ساير تيم ها نمي دانيم قرار است ليگ چه زماني شروع شود. اگر ليگ به صورت مجتمع برگزار شود، شرايط و برنامه ريزي خاص خود را دارد و تلاش مان را مي کنيم که در چنين شرايطي بهترين نتيجه را بگيريم.
از الان معلوم نيست و نمي شود هيچ حرفي زد. هم من و هم بازيکنان به دنبال اين هستند بهترين جايگاه را کسب کنند. من هيچ قولي براي قهرماني نداده ام چون هيچ مربي قول قهرماني نمي دهد. براي همين در مورد جايگاه خاصي صحبت نشد اما هدف گذاري ما و باشگاه اين است که شان باشگاه ملي حفاري حفظ شود. تلاش ما اين است که اگر بازي ها به صورت مجتمع بود به دور دوم صعود کنيم و اگر هم گروهي بود که به جايگاه سابق مان برگرديم و حداقل بر روي سکو برويم و جزو 4 تيم نخست باشيم.
من گفتم صحبت کردن از قهرماني کمي سخت است زيرا حريفان ما امکانات مالي و سخت افزاري خيلي خوبي دارند، در حالي که ما از داشتن چنين مواردي بي بهره هستيم. البته نيروي انساني خيلي خوبي داريم ولي امکانات لازم را نداريم و همين کار ما را سخت مي کند. در هر دوره اي که هدايت تيم حفاري را برعهده داشته ام، هميشه تلاش کرده ايم که جزو بهترين ها باشيم. باوجود تمام سختي ها، قول مي دهم که تمام تلاش مان را کنيم تا بهترين نتيجه ممکن را کسب و دل هواداران را شاد کنيم.
ليگ برتر بسکتبال باشگاهاي ايران در فصل جديد به دليل ويروس کرونا و اينکه بازيکنان و کادر فني تيم ها کمتر در معرض خطر باشند و نيز از سفر هاي پي در پي دوري کنند، قراراست به صورت متمرکز و در دونيم فصل اول و دوم در دو شهر برگزار شود.
به همين منظور مدير تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان با تاييد اين خبر از برگزاري مسابقات نيم فصل اول ليگ برتر کشور به ميزباني تهران خبر داد و گفت: به منظور حفظ سلامت بازيکنان و همچنين رعايت پروتکل هاي بهداشتي مقرر شد ليگ برتر بسکتبال در دو گروه هشت تيمي و به صورت نيمه متمرکز و زوج و فرد برگزار شود.
مرتضي سام بوشهري در پاسخ به اين سوال که برنامه تيم پالايش نفت آبادان براي آغاز فصل جديد ليگ برتر بسکتبال چيست، اظهار کرد: پس از اين که در نشست رئيس فدراسيون و مديران تيم هاي ليگ برتر بسکتبال مقرر شد مسابقات مجدد آغاز شوند، تيم پالايش نفت آبادان نيز مانند ساير تيم ها با جذب بازيکنان مدنظر که با هماهنگي مديريت باشگاه بود، تمرينات خود را آغاز کرد. سام بوشهري همچنين درباره نحوه برگزاري مسابقات با توجه به شيوع ويروس کرونا گفت: با توجه به مشکلات ناشي از ويروس کرونا در کشور و بنا به صحبت رئيس فدراسيون، ستاد ملي مبارزه با کرونا در صورتي مجوز برگزاري مسابقات بسکتبال را صادر مي کند که اين بازي ها به صورت نيمه متمرکز در تهران برگزار شوند. البته با توجه به اين که تهران براي ساير تيم ها دسترسي آسان تري دارد و همچنين داراي تجهيزات و امکانات بيشتر و سالن استاندارد است، اين تصميم گرفته شده است.
مدير تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان افزود: در همين راستا 12 شهريورماه نشستي در فدراسيون براي برگزاري مسابقات فصل جديد بسکتبال به رياست رئيس فدراسيون تشکيل و مصوب شد بازي ها به صورت نيمه متمرکز و به ميزباني تهران در دو گروه هشت تيمي برگزار شود. همچنين در اين نشست مقرر شد مسابقات به صورت زوج و فرد و با در نظر گرفتن رتبه فصل گذشته تيم ها باشد.
سام بوشهري با بيان اين که به دنبال چرخش بسکتبال در کشور هستيم، گفت: با توجه به اين که شيوع کرونا ما را در شرايط بحراني قرار داده و مشکلات تحت تاثير اين ويروس بسيار زياد است، بنا بر اذعان همه حاضران در اين نشست نيز به دنبال آن هستيم تا چرخه اين رشته ورزشي را با رعايت پروتکل هاي بهداشتي مجدد به حرکت درآوريم .
سام بوشهري در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اين که عدم حضور تماشاگر در سالن برگزاري مسابقات چه تاثيري بر روند بازي ها، تيم و بازيکنان دارد، گفت: ورزش قسمت بسيار بزرگي از جامعه را در بر مي گيرد و چه از لحاظ اقتصادي براي ورزشکاران و چه از بُعد روحي و رواني براي آحاد مردم جامعه مفيد است. پس از اين همه قرنطينه و ايجاد مشکلات ناشي از ويروس کرونا در کشور به نظر مي رسد ورزش و برگزاري مسابقات مي تواند عامل افزايش روحيه علاقه مندان به رشته هاي مختلف ورزشي شود. لذا به ترتيبي که عنوان شد بايد امسال را بگذرانيم، هر چند متاسفانه شرايط براي تيم هاي پر تماشاگر مانند پالايش نفت آبادان، شهرداري گرگان، پتروشيمي بندر امام خميني (ره)، بندرعباس و حتي کردستاني که امسال وارد اين دوره از رقابت هاي ليگ برتر شده و ساير تيم ها ايده آل نيست.
مدير تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان خاطرنشان کرد: همانگونه که همگان مستحضر هستند، بسکتبال يکي از رشته هاي پر مخاطب و پر طرفدار است که عدم وجود تماشاگر در سالن برگزاري مسابقات مي تواند در نحوه پيروزي يک تيم، امتيازآوري و حتي روحيه بازيکنان تاثير بسيار زيادي بگذارد اما در شرايط فعلي چاره اي نداريم و مجبور هستيم بازي ها را به اين شکل برگزار کنيم.
بوشهري همچنين در پاسخ به اين سوال که آيا نحوه برگزاري مسابقات ليگ برتر بسکتبال تا پايان فصل به اين شکل خواهد بود يا خير، گفت: خير، اين مسابقات تا نيم فصل به اين ترتيب برگزار خواهد شد و پس از نيم فصل براي ادامه بازي ها تصميم گيري مي شود. اميدواريم تا نيم فصل نيز بيماري کرونا در کشور ريشه کن و يا واکسن آن تهيه شود تا بتوانيم بازي ها را به صورت رفت و برگشت در شهرها برگزار کنيم. در غير اين صورت نيز مسابقات به شکل قبل برگزار خواهد شد.
مدير تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان در پاسخ به اين سوال که آيا آبادان توانايي ميزباني مسابقات را دارد يا خير، گفت: ما از قبل براي ميزباني مسابقات فصل پيش رو اعلام آمادگي کرديم، پس توانايي برگزاري بازي ها در آبادان با توجه به آب و هواي فصل که احتمال ابتلاي بازيکنان به بيماري و آنفلوآنزا در آن کمتر است، وجود دارد. اين مهم نيز ممکن است بنا به تصميم ستاد ملي مبارزه با کرونا در دور برگشت به ميزباني آبادان انجام شود.
سام بوشهري در پاسخ به سوال ديگر مبني بر اين که باشگاه پالايش نفت چه تدابيري براي بازگشايي اماکن ورزشي تحت امر خود دارد گفت : باشگاه براي بازگشايي اماکن ورزشي حداقل براي تمرين تيم هاي قهرماني رايزني ها و مکاتباتي را انجام داد. در اين راستا دستورالعمل ها و پروتکل هايي از سوي فدراسيون بسکتبال به باشگاه ابلاغ شد. همچنين پس از دريافت مجوز از سوي وزارت نفت، اداره ورزش و جوانان و فرمانداري ويژه آبادان، سالن ها را بازگشايي کرده و تمرينات آغاز خواهد شد.
با اعلام باشگاه نفت مسجدسليمان، پس از مذاکرات به عمل آمده بين مجتبي حسيني و اعضاي هيات مديره باشگاه، اين مربي 46 ساله هدايت طلايي پوشان نفت مسجدسليمان را برعهده گرفت. باشگاه نفت مسجدسليمان که بعد از جدايي مهدي تارتار به دنبال يک گزينه مناسب براي نيمکت اين تيم بود با مجتبي حسيني مربي موفق و جوان به توافق رسيد. نفت مسجدسليمان که فصل گذشته در رتبه هشتم جدول به پايان رساند، بعد از چند دور مذاکره در نهايت با سرمربي فصل گذشته مس کرمان قراردادي را به مدت يکسال امضا کرد.
او در حالي هدايت نفت مسجدسليمان را پذيرفت که باشگاه سپاهان به طور جدي خواهان حضورش روي نيمکت اين تيم بوداما تيم مديريتي و نقل و انتقالاتي نفت مسجد سليمان توانستند اين عمليات مهم و دشوار را با موفقيت انجام داده و با اين مربي جوان قرارداد امضا کنند.
مربي 46 ساله هفته گذشته در جلسه اي با مديران نفت مسجد سليمان براي يک فصل به توافق رسيد. حسيني فصل گذشته هدايت تيم مس کرمان در رقابت هاي ليگ يک را برعهده داشت و تا مرز صعود به ليگ برتر پيش رفت. اين مربي همچنين سابقه مربي گري در تيم ذوب آهن را در کارنامه دارد.
تيم فوتسال ملي حفاري اهواز براي حضوري موفق در فصل جديد ليگ برتر فوتسال باشگاه هاي ايران با 2 بازيکن جديد قرارداد بست و قرارداد هفت بازيکن فصل قبل خود را هم تمديد کرد. هومن يعقوبي، سينا ممبيني، محمد ربي هاوي، اميد رستمي و شايان بنادري، پس از مذاکره و توافق با مديرعامل اين باشگاه، قرارداد خود را تا پايان فصل 1400 - 1399 تمديد کردند. همچنين ضياغم که فصل گذشته به عنوان مربي در تيم ملي حفاري مشغول به فعاليت بود، براي فصل جاري ليگ برتر فوتسال به عنوان بازيکن با اين باشگاه قرارداد بست. وحيد کاظمي بازيکن سابق تيم ملي حفاري که به تيم گاز جنوب بصره پيوسته بود، مجددا با حفاري قرارداد همکاري بست. فرشاد کلاهکج بازيکن سابق حفاري نيز که به علت گذراندن دوره خدمت مقدس سربازي راهي مقاومت البرز شده بود، پس از اتمام دوره سربازي اش، براي فصل پيش روي ليگ برتر با باشگاه ملي حفاري به توافق رسيد و قرارداد همکاري منعقد کرد. فريد نمازي کاپيتان باسابقه تيم فوتسال ملي حفاري و احمد ملاعلي از قديمي هاي اين تيم، پس از مذاکره و توافق با مديرعامل اين باشگاه، قرارداد خود را تا پايان فصل 1400 - 1399 تمديد کردند. البته در اين بين ملي حفاري 2 بازيکن جديد هم خريد حسين فهيمي بازيکن فصل گذشته گيتي پسند که سابقه فعاليت در تيم ملي حفاري را نيز دارد و نيز محمد صفري بازيکن فصل پيش الشرطه عراق با عقد قراردادي به عضويت تيم فوتسال حفاري درآمدند. ملي حفاري اميدوار است در فصل پيش روي ليگ برتر بتواند نتايج ضعيف فصل قبل را جبران کند.
مشعل: ويروس کرونا، در شش ماه گذشته تا به امروز شرايط زندگي انسان ها را دچار چالش ها و محدوديت هاي زيادي کرده است. انسان ها در اين مدت براي ادامه زندگي، ترددها و جريان عادي زندگي مجبور به رعايت پروتکل هاي بهداشتي بوده اند و استفاده از ماسک، دستکش و برخي ديگر از لوازم يکبار مصرف يکي از الزامات اين پروتکل هاي بهداشتي است. ماسک، دستکش و پلاستيک هاي يکبار مصرف لوازمي بودند که تا قبل از کرونا بر اساس توصيه هاي زيست محيطي استفاده از آنها مجاز نبود و تا حد امکان مي شد مصرف آنها را کاهش داد، اما حالا و در شرايط کرونايي که جان انسان ها در خطر است، ديگر توصيه هاي محيط زيستي در اولويت نيستند. با وجود اين همچنان توصيه براي رها کردن نکردن ماسک، دستکش و اقلام پلاستيکي در طبيعت مورد تاکيد است. هر فرد ممکن است هر روزي که از خانه بيرون است، حداقل دو تا سه ماسک يکبار مصرف و چندين دستکش استفاده کند و وارد شدن اين اقلام به محيط شهري، کانال هاي آب و فضاي سبز مي تواند دردسرهاي بزرگي را براي جانداران محيط شهري و بيرون از آن محيط ايجاد کند. در همين مدت چند ماهه بارها مسئولان و فعالان محيط زيستي درباره رها شدن اين لوازم بهداشتي در طبيعت و گرفتاري، خطر و تهديد جان حيوانات مختلف و آلودگي هاي محيطي هشدار داده اند و اين مي تواند هشدار خطي مضاعف براي چرخه طبيعت شده است. طبيعت براساس ساختاري که بر مبناي ميليون ها سال شکل گرفته، مجموعه آلاينده هايي را که از سوي بشر توليد مي شود، به روش هاي گوناگون تصفيه مي کند. بسياري از آلاينده ها همچون انواع فاضلاب ها در طبيعت به اشکال مختلف به طور طبيعي برطرف مي شوند و آسيبشان به حداقل مي رسد، اما برخي از اين آلاينده ها به راحتي از بين نمي روند و ساليان سال و چندين نسل مي توانند در چرخه محيط زيست باقي بمانند. جنس و مواد مصرف شده در ماسک و دستکشي که هر روز براي دوري از کرونا استفاده مي کنيم هم از همين مواد پلاستيکي پايدار در طبيعت هستند که ساليان سال در طبيعت باقي مي ماند و رها کردن آنها مي تواند تا سال هاي سال وبال جان طبيعت باشد، از اين رو خوب است که درباره رها کردنشان در طبيعت بازنگري کنيم.
بسياري از بيمارستان ها و مراکز درماني ويژه کرونا يا مراکزي که بيماران عمومي را پذيرش مي کنند، در اين مدت ميزان قابل توجهي ماسک، گان، دستکش و ساير اقلام مصرفي داشته اند که همه آنها تجديدناپذيرند و بايد به شکلي جداگانه از زباله هاي عادي جمع آوردي و دفن شوند، اما در بخش زيادي از کشورها از جمله کشور ما اين روند به طور کامل رعايت نمي شود و اين زباله ها تفکيک جداگانه ندارند و حتي در مواردي نيز رها مي شوند. اين پسماندها به شکل خطرناکي در اطراف ما هستند و لازم است در هر بار مراجعه اجباري به بيمارستان ها از اين زباله ها دور بمانيم و بيمارستان ها هم لازم است درباره اين زباله ها تدابيري خاص و مجزا داشته باشند. فارغ از تمام اينها بايد به کارگران شهرداري و پاکبان هايي که مسوول جمع آوري زباله ها هستند هم رحم کنيم، افرادي که ارتباط مستقيمي با زباله ها دارند و با رعايت پروتکل ها و رها نکردن ماسک و دستکش خطر ابتلاي آنها را کاهش دهيم و از اين طريق کارشان را کمتر کنيم.
ماسک و دستکش به جاي غذا
بسياري از دامپزشکان و فعالان زيست محيطي در اين مدت از خطر انتقال انواع بيماري و ويروس کرونا از طريق ارتباط حيوانات به انسان ها خبر داده اند. به اين ترتيب علاوه بر خطر براي انسان ها، جان حيوانات هم به خطر افتاده است. بسياري از حيواناتي که در خيابان ها زندگي مي کنند با خوردن دستکش هاي پلاستيکي و ماسک بيمار شده اند، يعني جداي از احتمال بيماري براي حيوانات، خوردن ماسک و دستکش، جان حيوانات را هم به خطر مي اندازد. اين زباله ها ساعات زيادي در طول روز در خيابان رها هستند و حيوانات گرسنه آنها را مي خورند و بعد در سطح شهر تردد مي کنند. همچنين اين زباله ها وارد فاضلاب ها، کانال هاي شهري، رودخانه و دريا ها مي شود و به اين ترتيب ويروس را در همه جا منتشر مي کند. در عين حال همان ماسک و دستکش پلاستيکي ممکن است به جاي غذا توسط انواع آبزيان خورده شود. به عنوان نمونه گفته شده که دستکش هاي يکبار مصرف لاتکس مي توانند لاک پشت ها و ساير پستانداران را در معرض صدمات شديد و مرگ قرار دهند، چراکه ممکن است اين پسماند ها به اشتباه به عنوان جانداري دريايي مصرف شوند. به گفته سازمان ملي اقيانوسها، وجود پلاستيک در اکوسيستم دريا ويران کننده است. زماني که زباله هاي پلاستيکي وارد آب دريا ها و اقيانوس ها مي شوند، پس از گذشت مدتي به قطعات بسيار ريزي که «ميکروپلاستيک» نام دارند، تبديل مي شوند. کارشناسان مي گويند بسياري از گونه هاي آبزيان، ميکروپلاستيکهاي شناور در دريا را به اشتباه به عنوان غذا مصرف مي کنند.
از آنجايي که اين رفتار اشتباه را در بسياري از کشورها شاهد هستيم و در اين مدت هم همچنان ادامه داشته است، بسياري از کشورها براي جلوگيري از رها کردن ماسک و دستکش در معابر عمومي و تهديد جان افراد و جانداران ديگر، براي اين رفتار پرخطر جريمه در نظر گرفته اند. به عنوان مثال برون پوارسون، وزير مشاور در امور تغييرات زيست محيطي دولت فرانسه گفته که با تصويب قانون ضدزباله که در ماه فوريه (بهمن 98) منتشر شد، ميزان جريمه از 68 يورو به 135 يورو افزايش يافته است و رقم جريمه حتي مي تواند تا 375 يورو هم افزايش يابد. اين جريمه فقط مختص به ماسک نيست، بلکه شامل دستمال، دستکش و حتي پرتاب قلم، کاغذ و قوطي هم مي شود. دليل اين تاکيد نيز اين است که بسياري از محققان و فعالان محيط زيست در همين مدت رد ماسک و دستکش را حتي در اقيانوس ها هم پيدا کرده اند و رها کردن اين زباله ها مي تواند آسيب هايي بسيار جبران ناپذير براي طبيعت باشد.
هر آن سري که در سر داري با دوست در ميان منه، چه داني که وقتي دشمن گردد و هر گزندي که تواني، به دشمن مرسان که باشد که وقتي دوست شود. رازي که نهان خواهي، با کس در ميان منه، وگرچه دوست مخلص باشد که مر آن دوست را نيز دوستان مخلص باشد، همچنين مسلسل.
خامشي به که ضمير دل خويش
با کسي گفتن و گفتن که مگوي
اي سليم آب ز سرچشمه ببند
که چو پر شد نتوان بستن جوي
سخني در نهان نبايد گفت
که بر انجمن نشايد گفت
*سعدي / گلستان/ باب هشتم در آداب صحبت
مازيار فلاحي خواننده، آهنگساز و نوازنده ايراني است. ساخت موسيقي متن، ترانه ها و خوانندگي فيلم هاي «دو راه حل براي يک مسئله»، «مدرسه اي براي ديگران»، «نبش قلب»، «ققنوس»، تيتراژ سريال «لحظه ديدار»، فيلم هاي «به دنبال خوشبختي»، «دلواپسي»، «بي ستاره»، «سرسپرده»، تيتراژ فيلم سينمايي «دختران»، «سريال قلب يخي» و فيلم سينمايي «پروانگي» از جمله کارهاي هنري اوست. آلبوم «قلب يخي»، اولين آلبوم رسمي موسيقي مازيار فلاحي است. او در سال 1392 دومين آلبوم رسمي خود با نام «لعنت به من» را روانه بازار کرد و سومين آلبومش نيز با نام «ماه هفتم» در سال 1393 منتشر شد. آخرين آلبوم فلاحي هم «يادم تو را فراموش» نام دارد.
کتاب «بارون درخت نشین» از مهم ترین آثار ایتالو کالوینوست که شخصیت اصلی آن جهانی تازه را به تصویر می کشد؛ جهانی بر بالای درختان. در این رمان، نویسنده با بهره گیری از زبان طنز به مسائل سیاسی – اجتماعی می پردازد و تلاش می کند با فاصله گرفتن از موضوعات مختلف، دید بهتری به دست آورد. شخصیت اصلی این رمان از سنت های کهنه و قید و بند زندگی اجتماعی فرار می کند و شیوه ای خاص برای زندگی برمی گزیند. شخصیت اصلی این رمان «کوزیمو لاورس دو روندو» است که 15 ژوئن سال ۱۷۶۷ آخرین روزی بود که همراه خانواده اش سر سفره حاضر شد. بعد از این روز، کوزیمو به شکل تمام قد در برابر خانواده خود می ایستد و حاضر نیست که شیوه زندگی آنها را ادامه دهد. در ابتدای کتاب ما با فضای خشک، رسمی و مقرراتی خانواده بارون آشنا می شویم و می بینیم که پدر خانواده – که یکی از اشراف محلی بود و مادر خانواده – که دختر یکی از ژنرال های معروف جنگی بود و بعدها خود نیز ژنرال لقب گرفت – چه انتظاراتی از کوزیمو و برادر کوچکترش، یعنی «بیاجو» دارند. این کتاب را مهدی سحابی ترجمه و انتشارات نگاه آن را منتشر کرده است.
قسمتی از متن کتاب:
... بعدازظهر انگار پایان نداشت. گهگاه صدای ضربه گنگی، از آنگونه صداها که اغلب در باغ شنیده می شود، به گوش می رسید. به دو خودمان را به باغ می رساندیم، به این امید که او بر آن شده باشد که پایین بیاید. سرانجام چشمم به نوک درخت ماگنولیا افتاد که تکان می خورد و کوزیمو از آن سوی دیوار سر کشید و بالا آمد. از درخت توت بالا رفتم تا خودم را به او برسانم. با دیدن من انگار روترش کرد: هنوز از دستم خشمگین بود.
«يک حبه قند» ساخته رضا ميرکريمي، محصول سال 1390 است. نگار جواهريان، رضا کيانيان، فرهاد اصلاني، سعيد پورصميمي، ريما رامين فر، هدايت هاشمي و پريوش نظريه از جمله بازيگران اين فيلم هستند که نمايي از زندگي سنتي در شهر يزد را نشان مي دهد. داستان با مهماني ازدواج خواهر کوچکتر و دور هم جمع شدن خواهرها و باجناق ها و حواشي آنها شروع مي شود، اما در ادامه اتفاقات ديگري رقم مي خورد. موسيقي اين فيلم نيز يکي از موسيقي هاي تحسين شده و شنيدني است. در اين روزهاي کرونايي که شرايط حضور در سينما وجود ندارد، مي توانيد اين فيلم را از سراچه هاي خريد آنلاين مشاهده کنيد.
گفت و گو با دختر قهرمان 14 ساله کاراته و عضو خانواده بزرگ نفت :
مشعل- بسياري از فرزندان کارکنان و خانواده بزرگ نفت علاوه بر حوزه هاي تحصيلي خود در حوزه هاي جانبي و فوق العاده هم فعال هستند و حتي موفق به کسب موفقيت هاي قابل توجه کشوري و ملي و بين المللي مي شوند. تورج طاهري سرپرست برق و تهويه شرکت رامپکو است که به طور مستقيم با شرکت فجر انرژي خليج فارس همکاري مي کند. او از سال 80 با اين مجموعه همکاري خود را شروع کرده و در اين سالها با تغييراتي در حوزه کاري همچنان به فعاليت خود ادامه مي دهد و تلاش کرده تا شرايط شغلي خود را بهبود ببخشد. او در اين سال ها به ورزش فوتبال و پينگ پونگ هم پرداخته اما بيشتر از همه تلاش کرده تا علاقه تنها دخترش به ورزش کاراته در سطح قهرماني شکوفا شود و حالا دخترش جداي از مقام هاي کشوري و بين المللي به دنبال مسابقات انتخابي تيم ملي است.
او مي گويد دخترش تيام از هشت سالگي به ورزش کاراته علاقه نشان داد و او و همسرش هم از اين فعاليت و تلاش دخترشان حمايت کرده اند. طاهري مي افزايد: انتخاب رشته کاراته براي دخترم انتخاب خوبي بود و ما پس از برسي خيالمان راحت بود که اين ورزش به شکل انفرادي مي تواند زمينه خوبي براي فعاليت باشد، مخصوصا که در رده ورزش هاي المپيکي هم قرار گرفته و در چند سال اخير با وجود محدوديت هايي که براي ورزش بانوان وجود دارد ، فدراسيون مربوطه حمايت هاي خوبي براي تيم هاي مختلف داشته اند.
تيام طاهري هم در گفت و گو با مشعل بيشتر درباره دنياي پر موفقيت کاراته اي که تاکنون ساخته حرف زد. او به آن تابستاني که براي اوقات فراغت به يکي از کلاس هاي ورزشي نزديک خانه رفت و عاشق کاراته شد اشاره کرد و گفت: قرار بود فقط يک تابستان سرگرم باشم اما بعد به اين ورزش علاقه مند شدم و حضور در مسابقات و رسيدن به قهرماني برايم جذابيت زيادي پيدا کرد.
او مي گويد بريا شروع با يکي از مربيان کار را شروع کردم و به موفقيت هاي خوبي در استان رسيدم و برنامه اي را براي قهرماني در نظر گرفته اما در ادامه مربي ام به آلمان رفت و دستيارش تا امروز کار هدايت من را بر عهده دارد.
تيام به همراهي که پدر و مادرش براي رسيدن به اين موفقيت هاي ورزشي و امورات ديگر زندگي از جمله درس خواندن داشته اند ، اشاره کرد و گفت: کلاس ها و تمرينات در خانه و يا شهر بندر امام بود اما براي مسابقات بايد به شهرها و حتي کشورهاي ديگري مي رفتم و در اين مسير خانواده حمايت مادي و معنوي زيادي داشته اند.
او مي گويد در اين مدت به عنوان بازيکن آزاد فعاليت داشته ولي بسياري از فعاليتها و محل تمرينات او با تيم کاراته بندر امام همزمان و هم مکان است و مي افزايد: در اين سالها با تيم خاصي همراه نبوده ام و به صورت آزاد فعاليت مي کنم و براي مسابقات با تيم ها همراه و اعلام حضور مي کنم و در حال حاضر هم برنامه آينده ام اتخاب شدن براي تيم ملي است.
تيام مي گويد اين فعاليت همزمان با درس خواندن در اين سن و سال سختي هاي خودش را دارد اما چون به ورزش کاراته علاقه دارم تلاش مي کنم همه امور را با هم همزمان پيش ببرم. او درباره فعاليت ها و تمريناتش در دوران کرونايي اين چند ماه هم مي گويد: تمريناتم در خانه است و از تمام مراحل فيلم مي گيرم و براي مربي ام ارسال مي کنم تا اشکالات گرفته شود. اين فرزند موفق و ورزشکار خانواده نفت مي گويد به تحصيل در رشته تجربي علاقه زيادي دارد و مي افزايد: در اين سالها همزماني ورزش قهرماني کاراته و تمرينات سنگين با درس خواندن و امتحانات سخت بوده اما تلاش کردم تا هر دو را به سرانجام برسانم.
تيام به برخي از موفقيت هاي ورزشي خود هم اشاره کرد و گفت: در سال 96 در مسابقات جهاني در ترکيه مقام سوم را کسب کردم و در سال 97 در مسابقات جام پارس – انتخابي فيليپين نفر اول شدم. همچنين در مسابقات بين المللي ايران – ژاپن نيز که در سال 97 در تهران برگزار شد مقام سوم را کسب کردم. همچنين چندين بار در مسابقات کشوري و استاني سالهاي اخير مقام اول تا سوم را کسب کرده ام.
تيام مي گويد در بهمن و اسفند ماه سال گذشته در اردوي انتخابي تيم ملي نفر اول استان شده و قرار بوده براي مرحله بعد به تهران بيايند اما به دليل شيوع کرونا اين مسابقات کنسل شده است. او مي گويد برنامه فعلي او انتخاب شدن در تيم ملي است و در اين چند ماه باقي مانده باز هم تمرينات خود را ادامه مي دهد تا در مسابقاتي که قرار است با تاخير در بهمن و اسفند 99 براي انتخابي تمي ملي برگزار شود ، دوباره حضور پيدام کند.
شرح عکس
جديد مدارس
سال تحصيلي 1400- 1399 روز شنبه - 15 شهريور با وجود ادامه شيوع کرونا و با رعايت پروتکل هاي بهداشتي در مدارس نقاط مختلف کشور آغاز شد.
HoverChat
هوورچت، يک برنامه چت است که امکان چت همزمان با انجام کارهاي ديگر را مي دهد و براي فرستادن پيغام به دوستانتان نيازي نيست که از کاري که در حال انجامش هستيد خارج شويد. شما مي توانيد شفافيت اين برنامه را به دلخواه تغيير دهيد و هنگام تماشاي يک فيلم با دوستان خود چت کنيد.
Google Keep را مي توان يک ابزار قدرتمند براي ثبت هر آنچه در ذهنتان است معرفي کرد. اين برنامه به شما امکان مي دهد هر چيزي را که مي خواهيد با رنگهاي مختلف ثبت کنيد. در ضمن اگر پيغام صوتي را ضبط کنيد، برنامه به طور خودکار آنرا برايتان به متن تبديل مي کند.
Cerberus کاربردهايي بيشتر از پيدا کردن دستگاه گمشده تان دارد. کاربر مي تواند از راه دور اين برنامه را کنترل کرده و دستوراتي مثل قفل شدن، پاک کردن اطلاعات، زنگ زدن، ضبط صدا، ديدن فهرستي از تماسها و حتي پنهان کردن خود برنامه براي دور ماندن از چشم سارق را بدهد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات