پيشرفتهاي صنعت نفت در خوزستان باعث افتخار است
رونق اشتغال و کسب و کار سازندگان داخل با توسعه گازرساني
امتیاز ندادن به ترکمنستان مستحق تنبیه است یا تحسین؟
رتبه اول ایران در اکتشافات نفت گاز جهان
دومینوی کاتالیست داخلی به راه افتاده
تخصيص 73 ميليون يورو به طرح توسعه مارون 2 و 5
ضرروت توجه به اشتغال درمنطقه ويژه
روایتی از غیرتِ دینی و عشقِ میهنی
تربیت فرزند در مکتب امام حسین(ع)، (بخش دوم)
همنشینی پمپبنزین و موزه در ایستگاه صوفیان
شباهت ها و تفاوت های آنفلونزا و کرونا
ترشی آش شمالی غذای اصیل و سنتی
رئيس مجلس شوراي اسلامي گفت: در سفري که چندي پيش به استان خوزستان داشتم، از نزديک شاهد پيشرفت هاي صنعت نفت از جمله طرح پالايش بيدبلند خليج فارس بودم که باعث افتخار است.
محمدباقر قاليباف، پس از شنيدن گزارش بيژن زنگنه، وزير نفت در نشست علني مجلس شوراي اسلامي و پرسش هاي برخي نمايندگان از وي گفت: آنچه مشخص و روشن است در شرايط امروز با توجه به اقدام هاي دشمن که سبب تحريم و فشار بر کشور شده است، در موضوع نفت نمي توانيم با هدف گذاري ها و برنامه هاي گذشته پيش برويم.
وي افزود: همه ما در دولت و مجلس و در پژوهشگاه ها و حوزه صنعت بايد بپذيريم که تهديد دشمن را به فرصت تبديل کنيم و رويکرد، روش، ابزار و تجهيزات فني را با رويکرد که امروز اتخاذ مي شود، انجام دهيم.
رئيس مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: اين توان در مجموعه وزارت نفت وجود دارد که تهديد را به فرصت تبديل کند، اين کار شدني است و گام هاي خوبي نيز در اين مسير برداشته شده است و اگرچه در بعضي از حوزه ها عقب ماندگي داريم، اما پيشرفت هايي نيز داريم. در سفري که چندي پيش به استان خوزستان داشتم از نزديک پيشرفت هاي صنعت نفت از جمله طرح پالايش بيدبلند خليج فارس را مشاهده کردم که باعث افتخار بود.
قاليباف عنوان کرد: اگر اين باور در مجموعه مديران و تصميم گيران باشد، موفق خواهيم شد. در حوزه انرژي بايد پاسخ دهيم چرا اين حوزه آنگونه که بايد و شايد رونق نگرفته و تغيير رويکردهايي بايد اتفاق بيفتد. همچنين در بحث خام فروشي، فرآورده ها، اولويت ها و بحث مهم الگوي مصرف که در مصرف جزو کشورهاي پرمصرف هستيم و کار و عملکرد ما در اين بخش قابل قبول نيست. وي گفت: دليل منطقي و قابل بحث بودن نشست امروز اين است که وزير نفت و همکاران وي بسياري از موضوع ها و بحث هاي مطرح شده از سوي نمايندگان را پذيرفته اند، اين مسير بايد ادامه يابد تا بتوانيم مشکلات حوزه انرژي را در سال پاياني دولت حل و رفع کنيم.
اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري با قدرداني از تلاش ها و ابتکارهاي وزارت نفت براي صادرات و فروش نفت در شرايط فشار و تحريم گفت: ضرورت توجه به سرمايه گذاري در بخش نفت براي افزايش توان توليد و صادرات وزارت نفت بيش از پيش احساس مي شود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، اسحاق جهانگيري در نشست شوراي اقتصاد از کاهش سرمايه گذاري به عنوان يکي از دغدغه هاي اصلي اقتصاد کشور ياد کرد و با تاکيد بر اينکه بايد براي افزايش سرمايه گذاري در بخش هاي مختلف اقتصادي به دنبال تدوين راهکارهاي اجرايي و عملي باشيم، افزود: بايد برنامه هاي حمايتي نظير ارائه تسهيلات بانکي با حداقل نرخ سود مدنظر قرار گيرد و با روش هايي از اين دست از بخش خصوصي حمايت و آنها را نسبت به سرمايه گذاري در بخش هاي مختلف اقتصادي ترغيب و تشويق کنيم.
معاون اول رئيس جمهوري با اشاره به اينکه کارگروه ويژه رفع موانع جهش توليد بنا به تاکيد مقام معظم رهبري تشکيل و نخستين نشست آن روز سه شنبه (25 شهريورماه) برگزار مي شود، تصريح کرد: در اين کارگروه نيز تلاش مي شود تصميم هاي لازم براي حمايت از سرمايه گذاري و بهبود کسب وکار و رونق توليد اتخاذ شود.
جهانگيري با قدرداني از تلاش ها و ابتکارهاي وزارت نفت براي صادرات و فروش نفت در شرايط فشار و تحريم عنوان کرد: با وجود صدور مجوزهاي متعدد براي دستگاه هايي که داوطلب فروش نفت شده بودند، اما سرانجام دستگاهي جز وزارت نفت نتوانست در اين زمينه اقدام موثري انجام دهد. بنابراين ضرورت توجه به سرمايه گذاري در بخش نفت براي افزايش توان توليد و صادرات وزارت نفت بيش از پيش احساس مي شود.
در اين نشست که وزيران نفت، نيرو، جهاد کشاورزي، تعاون، کار و رفاه اجتماعي، ارتباطات و فناوري اطلاعات، سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت، رئيس سازمان برنامه و بودجه، معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري و رئيس اتاق بازرگاني ايران نيز حضور داشتند، نماينده سازمان برنامه و بودجه گزارشي از بخشنامه بودجه سال 1400 ارائه کرد و به تشريح تصوير کلي از اقتصاد کلان مشتمل بر روند بلندمدت اقتصاد و پيش بيني هاي آينده و نيز سياست هاي حمايتي بودجه سال 1400 پرداخت.
در ادامه اين نشست برخي درخواست هاي دستگاه هاي اجرايي نيز مطرح شد و پس از بحث و بررسي به تاييد شوراي اقتصاد رسيد.
اصلاح مصوبه هاي مربوط به سرمايه گذاري از محل منابع داخلي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي، سرمايه گذاري از محل منابع داخلي شرکت ملي صنايع پتروشيمي براي پروژه تجهيز و تغيير کاربري اسکله هاي پتروشيمي در بندر پارس ـ عسلويه، طرح احداث ايستگاه هاي تقويت فشار ميدان هاي گازي هما، وراوي و مرکز تفکيک تابناک با استفاده از ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي کشور، اصلاح مصوبه شوراي اقتصاد براي افزايش سرمايه گذاري طرح تعويض پوشش و تعويض خطوط نفت خام و فرآورده از جمله درخواست هاي وزارت نفت بود که در اين نشست مورد موافقت قرار گرفت.
وزير نفت در پيامي به جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان درگذشت سه تن از جوانان اين شرکت را در سانحه تصادف رانندگي تسليت گفت.
در متن پيام بيژن زنگنه، وزير نفت آمده است: «از خبر درگذشت سه تن از همکاران جوان آن شرکت، آقايان محمد مجلسي، اميد ابوليان نوروزي و علي بازيار در سانحه تصادف رانندگي بسيار متأسف شدم.از خداوند قادر و متعال براي آن عزيزان، رحمت و غفران واسعه الهي و براي بازماندگان محترمشان صبر و اجر مسئلت مي کنم. لطفا مراتب همدردي و تسليت اينجانب را به خانوده هاي داغديده و همکاران اين عزيزان ابلاغ فرماييد.گرچه التيام تالمات روحي و معنوي خانواده هاي داغدار، تنها از خداوند متعال برمي آيد، اما لازم است با اختياراتي که داريد، هر آنچه مي توانيد براي کاهش تالمات مادي اين خانواده ها به کار گيريد.»
وزير نفت در واکنش به مصدوميت دو تن از کارکنان شرکت ملي حفاري ايران حين عمليات حفاري دکل 56 فتح، به مديريت کل بهداشت، ايمني و محيط زيست اين وزارتخانه دستور داد با فوريت نسبت به بررسي ميداني جوانب و علت وقوع حادثه اقدام و نتيجه بررسي را به همراه پيشنهاد براي پيشگيري از وقوع حوادث مشابه و همين طور مقصران احتمالي به وي اعلام کنند.
به گزارش شانا، بيژن زنگنه خطاب به سيدباقر مرتضوي نوشته است:
«جناب آقاي دکتر مرتضوي، مديرکل محترم اداره کل بهداشت، ايمني و محيط زيست
با سلام- با توجه به مصدوميت دو نفر از کارکنان خدوم شرکت ملي حفاري ايران حين عمليات حفاري دکل 56- فتح واقع در موقعيت تنگ بيجار در روز سه شنبه (18شهريورماه)، متاسفانه با وجود ابلاغ دستورالعمل هاي ايمني براي حفظ سلامت کارکنان فعال در دکل ها، بعضا همچنان با حوادث ناتوان کننده در شرکت ملي حفاري ايران روبه رو هستيم که به احتمال زياد ناشي از بي توجهي به اجراي دقيق دستورالعمل هايي است که همواره بر اجراي آنها تاکيد و اصرار شده است.بدين وسيله لازم است تا با فوريت نسبت به بررسي ميداني جوانب موضوع و علت وقوع اين حادثه اقدام نموده و نتيجه را به همراه پيشنهاد براي پيشگيري از وقوع حوادث مشابه به همراه مقصران احتمالي موضوع، به اينجانب ارائه نماييد.علاوه بر اين، مقتضي است ضمن دلجويي حضوري از همکاران مصدوم شرکت ملي حفاري ايران و بذل هرگونه تلاش براي بازگشت سلامتي ايشان، مراتب تاسف اينجانب را نيز ابلاغ نماييد.»
سيدحسن موسوي، مدير پيشين امور حقوقي شرکت ملي نفت ايران به تازگي با راي اعضا به عنوان رئيس امور حقوقي مجمع کشورهاي صادرکننده گاز (GECF) منصوب شده است.به گزارش شرکت ملي نفت ايران، مسعود کرباسيان، مديرعامل اين شرکت در نشست توديع سيدحسن موسوي ضمن قدرداني از تلاش هاي وي اظهار کرد: «ايشان در امور حقوقي اقدامات ارزشمندي را به خصوص در دعاوي داخلي و بين المللي بجا گذاشتند و اميدوارم در سمت جديد با توجه به توانمندي و صلاحيت لازم، بيش از پيش موفق باشند» سيدحسن موسوي، فارغ التحصيل مقطع دکتراي حقوق از دانشگاه شهيد بهشتي است که در سوابق او مي توان به مديريت امور حقوقي شرکت نفت و گاز پارس و مديريت امور حقوقي و عضويت هيات مديره شرکت ملي نفت ايران اشاره کرد.
معاون وزير نفت خبر داد:
حسن منتظرتربتي، معاون وزير نفت در گاز گفت: به دنبال اتفاق هاي خوب پارسال در بخش افزايش توليد پارس جنوبي، اين روزها توليد گاز کشور به حدود روزانه 5 ميليون بشکه معادل نفت رسيده است و اين سوخت پاک سهم عمده اي در تأمين انرژي و به تبع آن، درآمدزايي براي کشور دارد. وي افزود: توليد محصولات با ارزش افزوده بيشتر در مجتمع هاي پتروشيمي و صادرات به بازارهاي جهاني به مدد دريافت خوراک گاز، مصداق بارز پرهيز از خام فروشي و نشان دهنده وقوع رخدادهاي قابل توجه در افزايش برداشت از ميدان گازي پارس جنوبي است. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران تصريح کرد: امروز ما گاز را افزون بر برآورده کردن نياز مردم در بخش خانگي به تامين خوراک مجتمع هاي پتروشيمي ها اختصاص داده ايم؛ بخش عمده اي از گاز در صنايع پتروشيمي به محصولات باارزشي تبديل مي شود که در اين روزها ارزآوري بسيار خوبي براي کشور دارد. تربتي گفت: اجراي طرح هاي توسعه اي صنعت گاز و توسعه گازرساني افزون بر موارد ياد شده و رفاه مردم سبب توسعه صنايع وابسته يا همان صنايع خرد مي شود و به کسب وکار کارخانه هاي کوچک سازنده کالاهاي مورد نياز صنعت گاز رونق مي بخشد. در شرايط سخت ناشي از تحريم ها اين صنايع نيز مي توانند افزون بر دستيابي به منافع به حيات خود ادامه دهند، ضمن آنکه در کنار توسعه طرح هاي گازرساني، اشتغالزايي اين صنايع بهبود مي يابد. گاز امروز دو وجهه پيدا کرده است؛ هم وجهه تامين رفاه براي مردم و هم وجهه تامين ارز و درآمد براي کشور که به عنوان دومين دارنده ذخاير گازي در دنيا، اين انتظار وجود دارد که گاز را کم کم از بحث مصرف گرمايشي صرف، به بحث درآمدزايي سوق داده و بتوانيم ان شاءالله، زمينه هاي درآمدزايي گاز را در کشور افزايش دهيم.
عبدالله احمدي، مدير پروژه مخازن ذخيره سازي نفت خام در طرح گوره - جاسک، ميزان پيشرفت ساخت اين مخازن را 30 درصد اعلام کرد. او با اشاره به اهميت احداث مخازن ذخيره سازي در طرح ملي و راهبردي گوره – جاسک؛ توليد، انتقال، ذخيره سازي، اندازه گيري و صادرات نفت را از مولفه هاي مهم در زنجيره توليد تا صادرات نفت برشمرد و افزود: ذخيره سازي به منظور عرضه کافي، بهنگام، بي وقفه و بدون آسيب پذيري تقاضاهاي داخلي و خارجي از اهميت ويژه اي برخوردار است. مدير پروژه مخازن ذخيره سازي نفت خام در طرح گوره - جاسک همچنين ايجاد يک پايانه نفتي جديد در شرق تنگه هرمز را از اهداف مهم طرح دانست و تاکيد کرد: ذخيره سازي براي کنترل، ثبات و تداوم عرضه نقش مهمي ايفا مي کند و مخازن اين طرح مهم کاربردي به منظور کاهش ريسک و همچنين ايجاد ثبات و اطمينان در بازار نفت طراحي شده و در حال اجراست تا بتوانيم ذخيره سازي مطمئني در اين خصوص داشته باشيم.
احمدي در ادامه با اشاره به پيچيدگي موجود در اين پروژه گفت: براي ساخت اين مخازن بايد بيش از 2700 مدرک مهندسي در بخش طراحي تفصيلي تهيه کرد که تاکنون تعداد 2000 مدرک آن آماده شده و در مرحله اجراست و مابقي آن نيز براساس پيشرفت پروژه تهيه خواهد شد.
وي رسوب زدايي از مخازن نفتي را از جمله معضلات موجود در ساخت مخزن دانست و در ادامه به تجربيات کاري که در حوزه ساخت و تعمير مخازن نفتي داشته است، اشاره کرد و افزود: در گذشته عمليات رسوب زدايي افزون بر اينکه چند ماه مخزن را از سرويس خارج مي کرد، سبب مي شد بخش زيادي از حجم مخزن را حين عمليات از دست بدهيم و همچنين احتمال آسيب به محيط زيست نيز وجود داشت، اما خوشبختانه شرکت مهندسي و توسعه نفت امروزه با بهره گيري از تجربيات گذشته و درس آموزي از موارد مشابه پيشين، در مخازن طرح گوره - جاسک از سيستم هاي جلوگيري از تشکيل رسوب (SRJ) استفاده خواهد کرد که اين سيستم در مخازن 500 هزار بشکه اي به طور صددرصدي مانع تشکيل رسوب مي شود.
مدير پروژه مخازن ذخيره سازي نفت خام در طرح گوره - جاسک اعلام کرد: با توجه به برنامه زمانبندي طرح گوره - جاسک تا پايان امسال نفت آماده ارسال و صادرات است.
پروژه احداث مخازن نفت خام که 18 درصد از کل طرح خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک را به خود اختصاص داده، در مرحله نخست مشتمل بر احداث 20 مخزن هر يک به ظرفيت 500 هزار بشکه، يک نيروگاه برق 15 مگاواتي و يک واحد تصفيه آب است که در زميني به مساحت 130 هکتار در منطقه جاسک و سواحل مکران در حال اجراست.
واحد سولفات پتاسيم پتروشيمي اروميه به عنوان يکي از طرح هاي توسعه اي پايين دستي صنعت پتروشيمي با هدف تکميل زنجيره ارزش، جلوگيري از خام فروشي و توسعه محصولات متنوع و راهبردي بدون حضور کارشناسان خارجي با موفقيت عملياتي شد. به گزارش شانا به نقل از شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس، کريم دلجوان، مديرعامل پتروشيمي اروميه با اشاره به اينکه خط توليد سولفات پتاسيم با ظرفيت سالانه 40 هزار تن با موفقيت راه اندازي شد، گفت: با توجه به راه اندازي اين خط توليد، سبد محصولات شرکت تکميل تر شده است. وي ادامه داد: واحد توليد پتاسيم اين شرکت با هدف توليد محصول جانبي اسيدکلريدريک با ظرفيت 50هزار تن در سال به سبد محصولات شرکت اضافه شد که يکي از مواد اوليه مورد استفاده در پروژه جديد پلي آلومينيوم کلرايد (pac) است. اين پروژه نيز همسو با هدف تکميل زنجيره ارزش و از طرح هاي توسعه اي پتروشيمي اروميه به شمار مي آيد که مقدمات اجراي آن آغاز شده است. مديرعامل پتروشيمي اروميه با اشاره به نامگذاري سال 99 به عنوان جهش توليد از سوي مقام معظم رهبري افزود: پتروشيمي اروميه برنامه هاي مبسوطي براي توليد محصولات متنوع در دست دارد که بهره برداري از طرح سولفات پتاسيم سبد محصولات را متنوع کرده است. دلجوان بهره برداري از اين واحد را مرهون تلاش هاي مهندسان و متخصصان جوان و عملياتي خود دانست که بدون حضور کارشناسان خارجي موفق شدند بهره برداري از طرح سولفات پتاسيم را به نام خود ثبت کنند. وي اظهار کرد: راه اندازي واحدهاي توليدي در شرايطي که کشور افزون بر فشار تحريم هاي يکجانبه آمريکا و متحدانش با بحران کرونا نيز دست و پنجه نرم مي کند مي تواند تنها راه برون رفت از فشارهاي اقتصادي باشد. مديرعامل پتروشيمي اروميه با تأکيد بر اينکه محدوديت ها و تحريم ها، مديريت را به سمت نگاه به داخل و بومي سازي سوق داده است، تصريح کرد: بخش عمده اي از تجهيزات و قطعات واحد توليدي سولفات پتاسيم از سوي سازندگان داخلي ساخته شده است. پتروشيمي اروميه زيرمجموعه شرکت گروه پتروشيمي سرمايه گذاري ايرانيان (پترول) است.
رئيس بهداشت، ايمني و محيط زيست مجتمع گاز پارس جنوبي گفت: کنترل شيوع ويروس کرونا در دوره تعميرات اساسي نتيجه پايش ها و کنترل مستمر و اجراي پروتکل هاي بهداشتي در سطح اين مجتمع گازي است. به گزارش شرکت ملي گاز ايران، محمد مسعودنيا با اشاره به انجام عمليات تعميرات اساسي پالايشگاه هاي پارس جنوبي با رعايت پروتکل هاي بهداشتي و ايمني اظهار کرد: تعميرات اساسي پالايشگاه هاي اول، دوم، سوم، پنجم، هفتم، هشتم، نهم، دهم با موفقيت و بدون هيچ حادثه ناتوان کننده به اتمام رسيد. وي با بيان اينکه در پالايشگاه چهارم در سه مقطع چند کار تعميراتي انجام شده و هم اکنون بخش پاياني آن تداوم دارد، افزود: طبق برنامه تعميرات اساسي پالايشگاه ششم نيز از 31 شهريور آغاز مي شود و پس از آن تعميرات اساسي امسال مجتمع گاز پارس جنوبي پايان مي يابد. رئيس بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس يي) مجتمع گاز پارس جنوبي تصريح کرد: با توجه به حساسيت عمليات تعميرات و شيوع ويروس کرونا، تعميرات مطابق برنامه انجام شده است و با اتمام تعميرات، همه پالايشگاه هاي مجتمع براي توليد با ظرفيت کامل در زمستان آماده خواهند بود. مسعودنيا همچنين با بيان اينکه کرونا در مجتمع در سطوح سبز و زرد در دوره تعميرات اساسي کنترل شد، گفت: اين دستاورد نتيجه پايش ها و کنترل مستمر و اجراي پروتکل هاي بهداشتي در سطح اين مجتمع گازي است. وي با اشاره به آموزش ها و اقدام هاي لازم براي پيشگيري از شيوع ويروس کرونا يادآور شد: خوشبختانه با تلاش کارکنان و متخصصان در واحدهاي ايمني و بهداشت در همه پالايشگاه ها آموزش هاي لازم ارائه و اقدام هاي موثر انجام شده و اميدواريم با اجراي دقيق مسائل بهداشتي اين دوران سخت با سلامتي کامل همه نيروهاي مجتمع سپري شود.
سيدحسين عظيمي، قائم مقام فاز 19 پارس جنوبي خبر داد: عمليات کشش خط لوله دومين گوي شناور فازهاي منطقه 2 پارس جنوبي براي نخستين بار در کشور با روش حفاري افقي جهت دار پايان يافت. به گزارش شرکت نفت و گاز پارس، عظيمي با اشاره به تکميل عمليات Shore Pulling خط لوله دومين SPM فازهاي پارس 2 به طول 1.3 کيلومتر گفت: اين عمليات با روش حفاري افقي جهت دار (HDD)، براي نخستين بار توسط متخصصان داخلي و از سوي شرکت مهندسي و ساخت تأسيسات دريايي ايران به عنوان پيمانکار اين پروژه اجرا شد. وي اجراي اين عمليات را دستاورد جديد متخصصان صنعت نفت در پارس جنوبي و جايگزين روش متداول حفر کانال و اجراي خط لوله در بستر آن عنوان کرد و گفت: در روش حفاري افقي جهت دار (Horizontal Directional Drilling)، تونلي زير بستر دريا حفر و لوله از داخل تونل به سمت خشکي کشيده مي شود. قائم مقام فاز 19 عدم نياز به عمليات Backfilling و حذف معضل هاي زيست محيطي ناشي از اين عمليات در بستر دريا را از مزاياي روش HDD برشمرد و افزود: در عمليات Shore Pulling خط لوله دومين گوي شناور فازهاي پارس 2، حفاري افقي جهت دار در عمق 16 متري زير بستر دريا اجرا شد. او با بيان اينکه اين عمليات از اوايل خردادماه امسال با استقرار دستگاه حفاري در خشکي و شناور ابوذر 1200 در دريا با حفاري حفره راهنما آغاز شد، تصريح کرد: در ادامه اين عمليات، قطر تونل در 10 مرحله تا رسيدن به سايز 52 اينچ افزايش يافت و پس از آن 1.3 کيلومتر خط لوله 36 اينچ که توسط شناور سي مستر در بستر دريا لوله گذاري شده بود، از سمت خشکي به داخل تونل کشيده و در ساحل دريافت شد. عظيمي با اشاره به اجراي دومرحله اي خط لوله اين گوي شناور به طول 7 کيلومتر گفت: با توجه به تکميل عمليات کشش لوله ميان خشکي و دريا، مرحله دوم لوله گذاري به طول 5.7 کيلومتر از هفته آينده با استفاده از شناور لوله گذار سي مستر آغاز و پس از آن عمليات نصب PLEM، اسپول و سامانه SPM و تجهيزات جانبي انجام و پيش راه اندازي خواهد شد.
کيوان ياراحمدي، مجري طرح توسعه ميدان نفتي آذر اعلام کرد که ميدان نفتي آذر با بهره مندي از تأسيسات جانبي واحد فرآورش مرکزي (CPF) در آستانه دستيابي به ظرفيت توليد 65 هزار بشکه نفت در روز و تحقق توليد نهايي قرار گرفته است. وي افزود: تست SAT سامانه اندازه گيري نفت خام اين ميدان مشترک به زودي انجام و آزمايش توليد 21 از 28 روز توليد نهايي از اين ميدان نيز آغاز مي شود. هدف نهايي توسعه اين ميدان، رسيدن به ظرفيت توليد روزانه 65 هزار بشکه نفت خام از اين حوزه نفتي مشترک خواهد بود. مجري طرح توسعه ميدان نفتي آذر اظهار کرد: توليد تجمعي از اين ميدان مشترک در قالب طرح زودهنگام از مرز 30 ميليون بشکه نفت خام فراتر رفته است. ميدان نفتي آذر در بلوک اناران، در دماغه کوه هاي زاگرس و در امتداد مرز ايران و عراق واقع شده است.
وزير نفت به پرسش هاي نمايندگان در صحن علني مجلس پاسخ داد
بيژن زنگنه ، وزير نفت ايران (سه شنبه، 25 شهريورماه) در صحن علني مجلس حاضر شد و با اشاره به عملکرد صنعت نفت در اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي، گزارش خود را در صحن علني مجلس در هشت محور شامل افزايش ظرفيت توليد از ميدان هاي مشترک نفت و گاز، دوري از خام فروشي با توسعه صنعت پتروشيمي و پالايش و تکميل زنجيره ارزش، توسعه گازرساني، افزايش صادرات گاز و فرآورده هاي نفتي و پتروشيمي، حمايت از ساخت داخل و شرکت هاي دانش بنيان، جمع آوري گازهاي ارسالي به مشعل، مقابله با تحريم هاي نفتي و ريل گذاري براي آينده ارائه داد.
وي گفت: امروز جنگ تمام عيار اقتصادي از طرف آمريکا و صهيونيسم با همکاري منافقين و ديگر متحدانشان بر ملت ايران تحميل شده است که دائماً هم تلاش مي کنند بر ابعاد آن بيفزايند. در چنين شرايطي ضرورت دارد مانند دوران دفاع مقدس همه ارکان نظام از دولت و مجلس و ديگر قوا با هم انديشي و به صورت يکپارچه عمل کنند.
وزير نفت در باب محور نخست گفت: درباره افزايش ظرفيت توليد از ميدان هاي مشترک بايد بگويم که ما اين ميدان ها را اولويت بندي کرديم و به همه آنها پرداختيم، اما مهم ترين ميدان ها براي ما دو بخش ميدان هاي غرب کارون در خوزستان و ميدان گازي پارس جنوبي بوده است که توليد ميدان هاي غرب کارون در اين هفت سال از 70 هزار بشکه در سال 1392 به روزانه 400 هزار بشکه در سال 1399 رسيده است و اکنون در اين زمينه از همسايگان خود عقب نيستيم.وزير نفت با بيان اينکه قراردادهاي نفتي براي ميدان هاي مشترک ديگر نيز امضا شده است، افزود: اين قراردادها براي فاز 11 پارس جنوبي، آبان، پايدار غرب، چشمه خوش، دالپري، پايدار شرق، سپهر، جفير و ياران بسته شده است. طرح هاي ديگري هم براي توسعه و افزايش سطح توليد نفت در حال اجراست که از سال 97 تاکنون 23 قرارداد در اين زمينه امضا شده و آقاي قاليباف هم در سفر خود به خوزستان، در جريان اين طرح ها قرار گرفته اند.وي با اشاره به افزايش توليد گاز در پارس جنوبي گفت: جمهوري اسلامي تاکنون 150 ميليارد دلار در پارس جنوبي سرمايه گذاري کرده است؛ صنعت گاز و صنعت پتروشيمي به معناي واقعي محصول جمهوري اسلامي هستند. در بخش نفت خيلي کارها قبل از انقلاب شده بود، اما کاري که در بخش گاز پيش از انقلاب انجام شده بسيار ناچيز بوده است.
زنگنه تأکيد کرد: اين دو صنعت هرچه دارند از جمهوري اسلامي و کارهايي است که در اين زمان انجام شده. مهم ترين اقدام هم در پارس جنوبي انجام شده است. ميانگين توليد روزانه گاز در پارس جنوبي در سال 1384، 140 ميليون مترمکعب بود که در سال 1392 به روزانه 280 ميليون مترمکعب و اکنون به 700 ميليون مترمکعب رسيده است، يعني توليد اين ميدان مشترک گازي طي هفت سال اخير 2.5 برابر شده است.وزير نفت گفت: ظرفيت توليد گاز پارس جنوبي تا به امروز و در اين هفت سال به طور متوسط 420 ميليون مترمکعب در روز افزايش يافته که معادل 2.6 ميليون بشکه نفت است و اگر مي خواستيم اين مقدار سوخت را از طريق ساخت پالايشگاه تأمين کنيم، بايد 10 پالايشگاه 260 هزار بشکه اي مي ساختيم. چند روز پيش هم در صحبتي گفتم که با ساخت اين پالايشگاه ها محيط زيست به قدري آلوده مي شد که زندگي کردن در کشور دشوار مي شد اما ما از محيط زيست هم حفاظت کرديم.زنگنه با بيان اينکه ما توانستيم 17 فاز پارس جنوبي را در قسمت دريا به اتمام برسانيم و در خشکي هم فقط يک پالايشگاه مانده که آن هم تأثير تعيين کننده اي در برداشت گاز ما از ميدان ندارد، خطاب به نمايندگان مجلس گفت: من رئيس مجلس و به ويژه اعضاي کميسيون هاي تخصصي مجلس را دعوت مي کنم که تشريف بياورند و از تمدن صنعتي ايجادشده در پارس جنوبي بازديد کنند.وزير نفت در بخش ديگري از صحبت هاي خود گفت: خط لوله هزار کيلومتري گوره - جاسک با هدف تنوع بخشي به مبادي صادراتي کشور در حال احداث است که ان شاءالله تا پايان امسال به اتمام مي رسد و مي تواند يک ميليون بشکه نفت خام را از گوره به جاسک انتقال دهد.
زنگنه با اشاره به دوري از خام فروشي با توسعه صنعت پتروشيمي و پالايش و تکميل زنجيره ارزش، اظهار کرد: توليد پتروشيمي در سال 75، 12 ميليون تن، در سال 92، 56 ميليون تن و در سال 96 به 66 ميليون و 400 هزار تن رسيده و به 100 ميليون تن هم خواهد رسيد و طبق برنامه، در سال 1404 به 133 ميليون تن مي رسد که مهم تر از آن ارزش اين توليدات است.وي افزود: به تعبير ديگر، توليد پتروشيمي در سال 75، 2 ميليارد دلار بوده که در سال 92، 11 ميليارد دلار و در سال 98، به 15 ميليارد دلار رسيده و تا سال 1404 به 25 ميليارد دلار مي رسد. امسال 17 طرح با ظرفيت 25 ميليون تن به بهره برداري مي رسد که اين يک جهش است و مورد توجه مقام معظم رهبري هم قرار گرفته است.وزير نفت ادامه داد: مقدار معادل نفتي که تحويل پتروشيمي ها شده هم در سال 92، 27 ميليون تن و در سال 98، 35 ميليون تن بوده که در سال 1400 به 72 ميليون تن و در 1404 به 88 ميليون تن مي رسد.زنگنه با بيان اينکه ظرفيت پالايشگاه ها از 1.8 ميليون بشکه در سال 91 اکنون به 2.2 ميليون بشکه رسيده است، افزود: صادرات فرآورده هاي نفتي با کارهايي که در توسعه پالايش و گازرساني روستايي و بهبود وضعيت پالايشگاه ها انجام شد، نسبت به سال 91 چهار برابر شده است؛ يعني دوري از خام فروشي و دور زدن تحريم ها انجام گرفته است.وي تأکيد کرد: توليد بنزين در سال 91، روزانه 52 ميليون ليتر بود که در سال 98 به 107 ميليون ليتر رسيد. طرح سيراف از جمله طرح هاي مهم در اين زمينه است و براي بهسازي و نوسازي پالايشگاه هاي آبادان، تبريز و بندرعباس هم اقدام شده و اجراي قانون حمايت از توسعه صنايع و پتروپالايشگاه ها هم در دستور کار است.
وزير نفت با اشاره به اقدام هاي انجام شده براي اجراي اين قانون، گفت: در اجراي اين قانون، 20 طرح داراي صلاحيت شناسايي شده که قبل از پايان هفته مجوزهاي لازم را براي آنها صادر مي کنيم. پنج پالايشگاه نفت هم با ظرفيت يک ميليون و 220 هزار بشکه، سه پالايشگاه ميعانات به ظرفيت 240 هزار بشکه با سرمايه گذاري 28 ميليارد دلار و 12 طرح بهسازي در پالايشگاه هاي مختلف به ارزش 7 ميليارد دلار در دستور کار است.زنگنه گفت: صنعت نفت از طريق بورس 5.8 ميليارد دلار به پتروشيمي هاي پايين دستي خوراک تحويل مي دهد، با اينکه اين وظيفه اصلي وزارت صمت است. در عين حال به دنبال آن، اقدام هايي همچون تضمين بازار محصولات و تضمين خوراک و دادن يارانه تسهيلات نيز انجام مي شود. همچنين صنايع پيشران پتروشيمي را در برنامه داريم که براي آن نياز به کمک مجلس است تا شامل معافيت هاي مالياتي شوند.به گفته وزير نفت، صادرات پتروشيمي با وجود تحريم نسبت به پارسال بيشتر شده است، هرچند از نظر قيمت با مشکلاتي روبه رو هستيم.
وي در ادامه با اشاره به توسعه گازرساني در کشور، تصريح کرد: اين اقدام با همکاري و ابتکار مشترک مجلس و دولت و با تصويب قانون رفع موانع توليد آغاز شد و اکنون 83 درصد جمعيت روستايي کشور گاز دارد و بيش از 99 درصد جمعيت شهري هم گازدار هستند و در مجموع 94 درصد جمعيت کشور از گاز طبيعي بهره مندند. برنامه ما اين است که پوشش گازرساني را به 95 درصد برسانيم، البته با اولويت مناطق سردسير و جنگلي.وزير نفت تصريح کرد: افزايش گازرساني سبب شد استفاده از سوخت مايع در نيروگاه ها از 43 درصد در سال 92 به 10 درصد برسد، به محيط زيست و توليد اشتغال هم کمک زيادي شد.زنگنه با بيان اينکه صادرات گاز نسبت به سال 92 دوبرابر شده است، گفت: مشکلاتي همچون صادرات به پاکستان هم که خارج از اراده وزارت نفت بوده و اراده سياسي مخالف از خارج پشت آن بوده است.وي با بيان اينکه صادرات گاز امسال رکورد 80 ميليون مترمکعب در روز را نيز شکست، تأکيد کرد: ما اکنون يکي از بزرگ ترين صادرکنندگان فرآورده هاي نفتي هستيم.
زنگنه به موضوع جمع آوري گازهاي همراه نفت هم اشاره کرد و ادامه داد: طرح بيدبلند خليج فارس بزرگ ترين طرح کشور براي جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه نفت است که در آستانه بهره برداري قرار دارد و تا سال 1401 همه گازهاي همراه فرآورش و خوراک پتروشيمي ها مي شود.وي با بيان اينکه نفت از موتورهاي محرک صنعت و پيمانکاري در کشور است، تأکيد کرد: با تحرک در صنعت نفت، اشتغال در صنايع سنگين و پيمانکاران هم ايجاد مي شود، البته منابع ما براي حرکت توسعه اي کفاف نمي دهد.وزير نفت يادآور شد: چهار سند براي ريل گذاري تا سال 1420 آماده کرده ايم که شامل سند سوخت حمل ونقل کشور، تراز مصرف و توليد گاز، سند توليد نفت و سند توليد محصولات پتروشيمي و پايين دستي آن است که انتظار داريم درباره آنها بحث شود و نظرات مجلس و کميسيون انرژي را داشته باشيم تا در تصميم گيري پخته تر عمل کنيم.
وزير نفت به سؤالات مطرح شده از سوي نمايندگان در حوزه هاي مختلف پاسخ داد و با استقبال از پيشنهاد رئيس مرکز پژوهش هاي مجلس در صحن علني مبني بر ضرورت شکل گيري کارگروهي مشترک با مجلس براي بحث و بررسي درباره مباحث مختلف مربوط به صنعت نفت، عنوان کرد: من هم پيشنهاد مي کنم چنين کارگروهي تشکيل شود تا بحث ها درباره مسائل مختلف که زمان بر است در آنجا مطرح و بررسي شود، چراکه طبيعتاً نمي توان به همه انتقادها و سؤالات در اين زمان کوتاه پاسخ داد.
زنگنه ادامه داد: خيلي از مواردي که نمايندگان محترم عنوان مي کنند در چهار سندي که وزارت نفت در حوزه هاي مختلف آماده کرده، ديده شده است. به طور مثال همين موضوع متانول که آقاي زاکاني اشاره کردند، انتقاد من هم هست، اما عمده مجوزهاي متانول قبلاً داده شده بود و من نمي توانستم مجوزهايي را که قبلاً داده شده است باطل کنم، اما به آنها گفتيم از شما حمايت نمي کنيم که براي گرفتن وام از صندوق توسعه ملي در اولويت باشيد.وي توضيح داد: در همين سند پتروشيمي گفته ايم که اگر متانول به پروپيلن تبديل شود، طيف وسيعي از فرصت هاي شغلي و درآمدي ايجاد مي شود. در همين راستا طرحي مطرح است که بر مبناي آن گفتيم 4 ميليون تن متانول در عسلويه به پروپيلن تبديل شود و با خط لوله تا مرکز ايران بيايد و در حوالي شيراز به عنوان نزديک ترين جا به شاهراه هاي اصلي کشور، به محصولات ديگري تبديل و به جاهاي ديگر ارسال شود. طرح ديگري براي توليد 400 هزار تن پروپيلن در بندر اميرآباد داريم. برنامه هاي مختلف زيادي در اين زمينه داريم.
وزير نفت در پاسخ به اظهارنظر يکي از نمايندگان مبني بر متضرر شدن ايران در قرارداد واردات گاز از ترکمنستان، توضيح داد: ترکمنستان قبلاً چهار بار گاز صادراتي به ايران را قطع کرد و هر بار امتياز گرفت. من ايستادم و گفتم امتياز نمي دهم. در داوري هم چيزي نصيب ترکمنستان نشد. اين مستحق تحسين است يا تنبيه؟
زنگنه در واکنش به سؤالي درباره وضعيت قرارداد صادرات گاز به عمان هم توضيح داد: تمام اختيارات را به دوستان قرارگاه داديم و قرارگاه را به عنوان نماينده وزارت نفت به طرف عماني معرفي کرديم. آنجا عمق آب هزار متر است و ما الان توانايي احداث خط در عمق هزار متري را نداريم.
زنگنه در پاسخ به سؤالي درباره چرايي امضاي قرارداد فاز 11 پارس جنوبي با توتال، گفت: قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبي با توتال را فقط وزارت نفت امضا نکرد؛ نظام جمهوري اسلامي امضا کرد. همه موافق بودند. اسناد آن هم موجود است. همين الان هم فاز اول اين طرح در دستور کار پتروپارس است و براي اجرا به حدود 2 ميليارد دلار سرمايه نياز دارد. پتروپارس براي توسعه فرزاد هم بيش از 2 ميليارد دلار سرمايه مي خواهد.وي در توضيح بيشتر گفت: ما در قرارداد فاز 11 با توتال به تکنولوژي نياز داشتيم و همان طور که يکي از نمايندگان هم امروز اشاره کردند، ما در سال هاي آينده در پارس جنوبي افت توليد خواهيم داشت و براي جلوگيري از اين افت توليد، هر فاز يک ميليارد دلار سرمايه گذاري مي خواهد. قرارداد با توتال بسته شد تا ما يک بار اين فناوري را به کشور بياوريم و کار را ياد بگيريم که توتال نيامد. چيني ها هم بعد از تحريم ديگر نيامدند. حال داريم فاز نخست توسعه را با توان داخلي پيش مي بريم.
وي در واکنش به پيشنهاد امروز رئيس کميسيون انرژي مجلس مبني بر اينکه وزير نفت به عنوان فرمانده وزارتخانه هاي نفت، نيرو، صمت و کشور به منظور انسجام بخشي بيشتر به سياست هاي حوزه انرژي کشور عمل کند، گفت: فرمانده وزارتخانه ها؟ با کدام اختيار؟ چه کسي اين اختيار فرماندهي را به من داده است؟
زنگنه درباره برخي انتقادهايي که به وزارت نفت در باب انجام مسئوليت هاي اجتماعي مطرح شد، توضيح داد: اصلاً اين اصطلاح را ما به راه انداختيم و کارهاي بسيار مهمي در اين زمينه انجام داده ايم، اما قبول دارم که کافي نيست. ضمن اينکه نفت، خود با کمبود منابع مالي مواجه است. با اين حال ما قبلاً گزارش هايي به آقاي قاليباف داده ايم که چه راهکارهايي براي ايفاي هرچه بيشتر مسئوليت هاي اجتماعي پيدا کرده ايم و روي آنها کار مي کنيم.وزير نفت يادآور شد: وضع طوري است که بايد همه به هم کمک کنيم و با همدلي کار را پيش ببريم.
وزير نفت در بخش ديگري از توضيحات خود گفت: يکي از نمايندگان محترم پرسيد آيا شما به بورس انرژي اعتقاد داريد؟ بر اساس گزارش رئيس بورس انرژي ايران، در پنج ماه ونيم ابتداي امسال 7 ميليون تن فرآورده در بورس انرژي فروخته شده است.وي در پاسخ به سؤال ديگري عنوان کرد: در مورد ال پي جي به برخي ظلم مي شود؛ به همين دليل داريم روند تخصيص سهم کپسول را الکترونيکي مي کنيم و اطمينان خاطر پيدا مي کنيم که سهم به دستشان برسد. ضمناً اگر اختلافي بين وزارت نفت و کشاورزي پيش آمد، ستاد مبارزه با قاچاق سوخت نيز هست که بايد رضايت آنها هم جلب شود.زنگنه درباره سهميه بندي بنزين هم گفت: لغو سهميه بندي تصميم دولت بوده و مجلس هم با آن مخالفتي نکرده است. بنزين در خرداد سال 94 با تصويب دولت تک نرخي شد و مجلس هم اعتراض نکرد. افزايش مصرف هم ناشي از آن نبوده است.
وزير نفت در واکنش به انتقاد برخي نمايندگان درباره وضع نامطلوب بهينه سازي مصرف انرژي در کشور، گفت: مسبب آنچه ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير را در اين زمينه نابود کرد، تبصره 14 بود که بر اساس آن، تمامي منابع خرج يارانه ها مي شود و مقدار کمي براي بهينه سازي در نظر گرفته شد که آن هم تخصيص داده نمي شود.زنگنه درباره انتقاد به نبود گازرساني در معدود نقاطي از کشور متذکر شد: طبق مصوبه شوراي اقتصاد، هزينه يک انشعاب نبايد به 20 ميليون تومان برسد، اما برخي انشعاب ها تا 100 ميليون تومان هزينه دارد و واقعاً توجيه اقتصادي ندارد.وزير نفت در تأييد صحبت يکي از نمايندگان مبني بر توسعه بندر جاسک، گفت: جاسک به يک هاب انرژي تبديل مي شود و يکي از پالايشگاه هايي هم که مجوز دارد در جاسک احداث خواهد شد.وي درباره انتقادهايي که نسبت به نظام حقوق و دستمزد در نفت از سوي نمايندگان مطرح شد، يادآوري کرد: اتفاقاً مشکل اصلي ما در اين زمينه با مجلس و دولت است، چراکه در هر چه تصويب مي کنند اعلام مي شود همه شرکت ها مشمول اين قوانين هستند و دست و بال ما را مي بندند. درباره ايثارگران هم تأکيد کرده ام هر آنچه قانون گفته است اعمال شود.
زنگنه به تحريم هاي نفتي نيز اشاره کرد و گفت: تلاش زيادي براي دور زدن تحريم ها براي صادرات نفت انجام داديم و از هر کسي که امکان بوده کمک گرفتيم؛ از قرارگاه گرفته تا همه نيروهاي امنيتي و... که انصافاً هم همه کمک کرده اند، از مجلس هم مي خواهيم از مسير ديپلماسي بين المجالس به ما کمک کنند.وزير نفت افزود: ما معتقد نيستيم کارمان کامل و بي نقص است و به کمک شما نمايندگان نياز داريم و حاضريم هر طور که اطمينان حاصل شود کار کنيم. حتي براي عرضه در بورس راه هايي پيدا مي کنيم تا صادرات مويرگي را از هر طريقي داشته باشيم. در بحث فروش نفت، چه در داخل چه در خارج، از هر پيشنهادي استقبال مي کنيم و مجلس هم مي تواند به ما کمک کند.زنگنه گفت: مي گويند صادرات پتروشيمي مشکل تحريم ندارد؛ چرا همه تحريم اند. ما هر چه صادر مي کنيم به اسم ايران نيست؛ بارها سندها تغيير مي کند. مي گويند چرا نقشه دور زدن تحريم را توضيح نمي دهيد، خب اگر توضيح دهم که نقشه عمليات مان را توضيح داده ام.
وزير نفت ادامه داد: هر کاري انجام مي دهيم وظيفه مان است، اما حداقل يک نفر بگويد دستتان درد نکند. همه اش بر سر ما مي زنند. صادرات نفت و فرآورده فعلي را با دوره قبلي تحريم مقايسه کنيد. من نمي توانم علني بگويم، اما شما (نماينده ها) که مي توانيد بياييد و ببينيد. به هر ترتيبي مي خواهيد در مذاکرات ما حضور داشته باشيد. ما براي شما اتاق تاريک نداريم اما براي دشمنان داريم. بچه هاي ما شبانه روز در حال تلاش اند. اينها سربازان گمنام ما هستند که دارند کار مي کنند. اينها مجاهدند. يک نفر نبايد بگويد دستشان درد نکند؟ هميشه بايد خستگي ها بر تن ما بماند؟ ما درگير جنگ نابرابر تجاوزگرانه عليه ملت ايران هستيم و در اين جنگ هم در خط مقدم قرار داريم؛ انتظار داريم متناسب با اين شرايط با ما برخورد و رفتار شود.
منبع : شانا
مشعل از پنجم خرداد سال 1287 هجري شمسي که براي نخستين بار يک گروه اکتشاف نفت، در شهرستان مسجد سليمان استان خوزستان در پي ماه ها حفر چاه به نفت رسيد، روايت اکتشافات موفق نفت و گاز همچنان ادامه دارد تا جاييکه شرکت ملي نفت ايران در سال 2019 از نظر مجموع حجم اکتشافات نفت و گاز با کشف 4.973 ميليارد بشکه معادل هيدروکربن مايع ذخيره قابل برداشت، جايگاه نخست را در بين شرکت هاي بزرگ نفتي دنيا اعم از شرکت هاي نفت ملي و بين المللي به خود اختصاص داده است. رتبه اي که در دوران تحريم و با رويکرد و برنامه ريزي مناسب با تمرکز بر فعاليتهاي اکتشافي حاصل شده است. اگر تحريم اقتصاد و به ويژه صادرات نفت ايران را نشانه رفت تا اين حوزه را قرنطينه کند؛ اما صنعت نفت کشور اين قابليت را دارد که همچنان شگفتي ساز باشد. کشف ميدان ارم با ذخيره قابل برداشت معادل 2.7 ميليارد بشکه (معادل 20 درصد کل گاز کشف شده در جهان) و ميدان نام آوران با ذخيره قابل برداشت 2.3 ميليارد بشکه (معادل 10.5 درصد از کل نفت کشف شده در جهان) به ترتيب جايگاه هاي اول و سوم اکتشافات صورت گرفته در جهان در سال 2019 ميلادي را به خود اختصاص داده اند. ميدان ارم ، در فاصله 200 کيلومتري جنوب شيراز، 60 کيلومتري شمال عسلويه و 25 کيلومتري جنوب باختري شهرستان خنج قرار دارد و از اثبات يکپارچه بودن دو تاقديس دنگ و باغون که در سازندهاي کنگان و دالان بالايي با يکديگر مرتبط بوده و مخزن گازي يکپارچه اي به طول 50 کيلومتر و پهناي ميانگين 5 کيلومتر را به وجود آورده، تشکيل شده است. پس از چند سال تلاش مجدانه کارشناسان مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، احتمال وجود ذخاير غني هيدروکربوري در ناحيه ارم تاييد شد و به منظور شناخت دقيق تر و ارزيابي هاي فني، پروژه هاي لرزه نگاري و ثقل و مغناطيس سنجي در اين ناحيه اجرا و سرانجام محل چاه علامت گذاري شد. به دنبال آن، عمليات ساخت جاده دسترسي به طول 6 کيلومتر و احداث سلر و محوطه چاه اجرا و سپس عمليات حفاري در تيرماه سال 97 آغاز شد.
مخزن نام آوران نيز که به عنوان دومين مخزن بزرگ نفتي تاريخ ايران معرفي شده است، با وسعت 2 هزار و 400 کيلومتر مربع در گستره اي به طول 130 کيلومتر و عرض 50 کيلومتر، در جنوب و غرب شهر اهواز، در دو طرف رودخانه کارون و در ميان ميدان هاي نفتي منصوري، آبتيمور، سوسنگرد، جفير، سپهر و دارخوين قرار دارد و ضخامت و عمق اين لايه مخزني به ترتيب به طور ميانگين 80 متر و 3100 متر اعلام شده است. حفاري چاه هاي اکتشافي-تحديدي آرمان، منصوري غربي و سپهر شرقي، همچنين استفاده از اطلاعات چاه 53 آبتيمور هم از جمله فعاليت هاي مقدماتي اکتشاف براي رسيدن به اين مخزن بوده است. عمليات اکتشاف مخزن نام آوران نيز با پيشرفته ترين روش هاي اکتشافي به عنوان يک اکتشاف فناورانه و کار جديد اکتشافي با سه حلقه چاه از سال 95 آغاز شد. سيدصالح هندي، مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران در نامه اي به مسعود کرباسيان، مديرعامل اين شرکت، اعلام کرد: «با کمال مسرت اعلام مي شود بنا بر گزارش مؤسسه بين المللي وود مکنزي درخصوص اکتشافات منابع هيدروکربني جهان در سال 2019 ميلادي، شرکت ملي نفت ايران در جايگاه نخست کشف نفت و گاز در جهان قرار گرفته است». براساس گزارش موسسه معتبر بين المللي وود مکنزي که با عنوان «اکتشافات جهاني 2019 - استمرار سودآوري» منتشر شده است، شرکت ملي نفت ايران در سال 2019 ميلادي از نظر مجموع حجم اکتشافات انجام شده (نفت و گاز) با کشف 4.973 ميليارد بشکه معادل هيدروکربن مايع ذخيره قابل برداشت، جايگاه نخست را در بين شرکت هاي بزرگ نفتي دنيا اعم از شرکت هاي نفت ملي و بين المللي به خود اختصاص داده است. اين رقم معادل 31 درصد از مجموع حجم هيدروکربن کشف شده دنيا در سال 2019 ميلادي است.در اين گزارش کشف ميدان ارم با ذخيره قابل برداشت معادل 2.7 ميليارد بشکه (معادل 20 درصد کل گاز کشف شده در جهان) و ميدان نام آوران با ذخيره قابل برداشت 2.3 ميليارد بشکه (معادل 10.5 درصد از کل نفت کشف شده در جهان) به ترتيب جايگاه هاي اول و سوم اکتشافات صورت گرفته در جهان در سال 2019 ميلادي را به خود اختصاص داده اند.در بخش ديگري از اين گزارش آمده است: ميزان اکتشافات جهاني در سال 2019 ميلادي معادل 21.2 ميليارد بشکه قابل برداشت بوده است که اين ميزان حدود 2 برابر سال 2018 و بيشترين مقدار بعد از سال 2015 ميلادي بوده است، همچنين در سال 2019 در سراسر جهان حدود 600 چاه اکتشافي، حفاري و تکميل شده که منتج به کشف حدود 220 ميدان هيدروکربني شده است. در اين دوره زماني دو چاه اکتشافي و توصيفي در ايران حفاري و تکميل شده است. بر مبناي اين گزارش، بسياري از اکتشاف هاي عمده انجام شده در سال 2019 به گاز دست يافته است، به گونه اي که دوسوم از اکتشاف هاي هيدروکربني انجام شده در سال 2019 يعني معادل 10.8 ميليارد بشکه با 82 تي سي اف از اکتشاف هاي انجام شده مربوط به گاز بوده است. 9 اکتشاف بزرگ در سال 2019 در کشورهاي ايران، روسيه، موريتاني، قبرس، سورينام آفريقاي جنوبي و مالزي اتفاق افتاده و 20 کشف بزرگ اول، معادل 75 درصد حجم هيدروکربن کشف شده در دنيا را به خود اختصاص مي دهد. 13 کشف از 20 کشف بزرگ دنيا در سال 2019 ميلادي نيز ذخيره قابل برداشتي کمتر از 500 ميليون بشکه دارند.
شرکت ملي نفت ايران با مجموع 4.97 ميليارد بشکه معادل هيدروکربن مايع، با اختلاف قابل توجه با شرکت گازپروم روسيه (رتبه دوم با 3.18 ميليارد بشکه معادل هيدروکربن مايع)، شرکت نفت بريتانيايي BP (رتبه سوم با 1.4 ميليارد بشکه معادل هيدروکربن) و شرکت اکسون موبيل ايالات متحده (رتبه چهارم با 0.9 ميليارد بشکه معادل هيدروکربن)، در رتبه اول قرار گرفته است.
در اين رتبه بندي بين 15 شرکت برتر، شرکت فرانسوي توتال رتبه ششم، شرکت ايتاليايي اني رتبه هشتم و شرکت چندمليتي شل رتبه سيزدهم را کسب کرده است.
هندي در پايان اين گزارش، در نامه به کرباسيان از تلاش همه همکاران خود در مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، قدرداني کرده است.
مشعل نخستين چاه در اجراي طرح نگهداشت و افزايش توليد در نفت مناطق مرکزي ايران توليدي شد تا شاهد سرانجام خوش ديگري از اين طرحها باشيم. نخستين حلقه چاه توسعه اي مربوط به چاه شماره 10 ميدان دانان در استان ايلام است با امکان توليد روزانه 2 هزار و 200 بشکه نفت عملياتي شده است. اين چاه به گفته پرويز صالح وند، مجري طرح نگهداشت و افزايش توليد شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در عمق سه هزار و 620متري حفر و با توليد دو هزار و 200 بشکه در روز به توليد مطلوب رسيده است. خبر خوش آنکه نسبت به پيش بيني ها، افزايشي بيش از دو برابر دارد.
میدان نفتی دانان در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی دهلران در استان ایلام و ۸۰ کیلومتری شمال غربی اندیمشک قرار دارد. این میدان نفتی در حوزه عملياتي شركت بهره برداری نفت و گاز غرب از شرکت های زيرمجموعه شركت نفت مناطق مركزي ايران است كه در سال ۱۳۵۰ کشف و تاکنون ۹ حلقه چاه در این میدان حفاری و تکمیل شده است. مخازن اصلی این میدان مخزن آسماری و مخزن بنگستان (شامل سازندهای ایلام و سروک) است. حوزه فعالیت این شركت در حال حاضر در استان كرمانشاه، ایلام و لرستان است و در آینده هر میدان نفت و گازی كه در استان های غربی كشور به مرحله بهره برداری برسد در حیطه فعالیت این شركت قرار خواهد گرفت. ظرفیت تولید شركت بهربرداری غرب در حال حاضر 165000 بشكه نفت خام ( با احتساب میدان نفتی مشترک آذر به 230 هزار بشکه در روز میرسد) و 7 میلیون متر مكعب گاز است.
شرکت نفت مناطق مرکزی در راستاي اجرای طرح های نگهداشت و افزایش تولید میادین نفتی کشور که از سوی شرکت ملی نفت ایران تدوین شده است پروژه های نفت شهر، دانان و سعادت آباد را در استان های کرمانشاه، ایلام و فارس در دست اجرا دارد. از ویژگی های اجرای طرح های توسعه ای حفظ، نگهداشت و افزایش تولید با استفاده از دانش فنی و توان متخصصان، پیمانکاران و سازندگان قطعات و تجهیزات ساخت داخل است که در شرایط تحریم بااتکا به منابع و توانمندی های کشور اجرا می شود. دی ماه پارسال بود که نخستین دکل حفاری به منظور اجرای طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت دانان، دی ماه پارسال در این میدان مستقر شد. بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، عمليات حفاری یازده حلقه چاه در میدان نفتی دانان در دستور کار قرار دارد و نفت استحصال شده از چاه های این میدان از طریق خطوط لوله به واحد بهره برداری و نمک زدایی دهلران انتقال خواهد یافت.
قرارداد طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت ميدان دانان اواخر بهمن ماه سال 97 بين شرکت نفت مناطق مرکزي ايران و گروه مپنا امضا شد. طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت دانان در استان ايلام، که افزايش سقف روزانه 19 هزار بشکه اي ظرفيت توليد اين ميدان را با حفاري 11 حلقه چاه جديد و طراحي و اجراي عمليات شکافت اسيدي در گروه بنگستان براي 2 حلقه از اين 11 حلقه چاه هدف گذاري کرده است، همچنين در اين پروژه، خدمات فني ژئوفيزيکي شامل طراحي، جمع آوري، انجام مطالعات لرزه نگاري سه بعدي در مساحتي حدود 500 کيلومتر مربع، احداث يک دستگاه پکيج نمک زدايي با ظرفيت 10 هزار بشکه در روز، توسعه چندراهه دانان، احداث جاده هاي دسترسي به چاه ها و اجراي خط لوله 6 اينچ به طول 55 کيلومتر لحاظ شده است. تخصيص 4 درصد از اعتبارهاي کل طرح براي انجام پروژه هاي عام المنفعه و مسئوليت هاي اجتماعي، تامين نزديک به 95 درصد کالاي طرح توسط سازندگان داخلي، اخذ مجوزهاي زيست محيطي و الزام پيمانکاران به رعايت الزام هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس يي) در بالاترين سطح و بهره گيري از خدمات پيمانکاران بومي از ديگر ويژگي هاي اين طرح است. طبق اعلام رامين حاتمي، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، اين شرکت طرح افزايش توليد از ميدان هاي نفتي آبان، پايدار غرب، چشمه خوش، دالپري و پايدار شرق را در حال اجرا دارد و همکاري و حمايت از شرکت ها و سازندگان داخلي و مبحث اشتغال نيروهاي بومي در پروژه هاي منطقه اي را به عنوان اولويت کاري خود قرار داده است. به عنوان نمونه، براي اجراي پروژه لرزه نگاري دوبعدي و سه بعدي ميدان تنگ بيجار بيش از 550 نفر و در طرح توسعه سه ميدان نفت شهر، دانان و سعادت آباد نيز حدود 2630 نفر به طور مستقيم و غيرمستقيم مشغول کار هستند
ايده اوليه طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت در سال 95 و در دوران برجام مطرح و اين طرح در آذرماه 96 در هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران تصويب و در خردادماه سال 97 در شوراي اقتصاد مصوب شد. پيش از اين در مهرماه سال 97، نخستين قرارداد طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت براي پروژه سيري (ميدان هاي سيوند و اسفند) شرکت نفت فلات قاره ايران امضا شد و چندي بعد در بهمن ماه همان سال، 9 قرارداد ديگر اين طرح مشتمل بر 6 بسته کاري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب (پروژه هاي کبود، گچساران خامي، لالي آسماري، نرگسي، منصوري آسماري و رامشير) و سه بسته کاري شرکت نفت مناطق مرکزي ايران (پروژه هاي دانان، سعادت آباد و نفت شهر) امضا شده بود. چندي قبل نيز با امضاي 13 قرارداد جديد طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت شرکت ملي نفت ايران، تکليف 23 بسته کاري از مجموع 33 بسته کاري اين طرح مشخص شد. 13 قرارداد مشتمل بر 11 قرارداد به کارفرمايي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و 2 قرارداد به کارفرمايي شرکت نفت فلات قاره ايران است و همه پيمانکاران طرف قرارداد مطابق روال جاري بسته هاي قراردادي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت، شرکت هاي ايراني بودند که اين بسته هاي قراردادي در پنج استان خوزستان، فارس، کهگيلويه و بوير احمد، بوشهر و هرمزگان تعريف شده است. عمل به وظايف و مسئوليت هاي اجتماعي نيز از طريق اختصاص 4 درصد از مبلغ هر قرارداد به انجام پروژه هاي عام المنفعه در محدوده اجراي هر پروژه لحاظ شده است که اقدام هاي مربوطه در اين زمينه با هماهنگي مقام هاي استاني انجام مي شود. تاکنون در مجموع، تکليف 23 قرارداد يعني بيش از دوسوم بسته هاي کاري اين طرح مشخص شده است. مجموع ارزش اين 23 قرارداد بيش از 2.2 ميليارد يورو است و در مسير اجراي اين پروژه ها، براي حفاري 165 حلقه چاه جديد، تعمير 71 حلقه چاه، تعمير، توسعه يا احداث واحدهاي سطح الارضي مربوطه و نگهداشت و افزايش 280 هزار بشکه اي ظرفيت توليد نفت برنامه ريزي شده است.
نگاهي به حرکت پرشتاب صنعت پتروشيمي در توليد کاتاليست
مشعل «داخلي سازي پنج کاتاليست پتروشيمي نوري با همکاري شرکت هاي دانش بنيان»، «تامين 70 درصدي کاتاليست هاي پتروشيمي اروند با دانش ايراني»، «تمام کاتاليست پالايشگاه نفت تبريز از شرکت هاي داخلي تامين مي شود». به اين تيترها دقت کنيد که در يکي، دو سال اخير به وفور در ميان خبرهاي صنعت پتروشيمي بالا و پايين مي شوند. اينها تنها تيترهايي شعاري در آينده اي نامعلوم نيستند، بلکه بازگوکننده اتفاقات و وضعيت امروز بخش هاي مختلف اين صنعت هستند که حالا ديگر مي توان روي خودکفايي و بارور شدنش حساب باز کرد. صنعت پتروشيمي در چند دهه گذشته به انواع کاتاليست وارداتي وابسته بود، کاتاليست هايي که حتي اگر استراتژيک هم نبودند، به دليل تحريم ها روند وارداتشان سخت، گران و زمانبر بود. در چند سال گذشته روند بومي سازي کاتاليست هاي پرمصرف و استراتژيک صنعت پتروشيمي با همکاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي، سرمايه گذاران خصوصي و در ادامه شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها قوت گرفت و امروز زماني است که مي توان گفت بخش قابل توجهي از نياز صنعت پتروشيمي با انواع گسترده اي از کاتاليست ها در داخل کشور تامين مي شود. بايد توجه داشت آنچه به عنوان توانمندي داخلي در تامين کاتاليست هاي بنيادي و استراتژيک صنعت پتروشيمي مطرح مي شود، در شرايطي است که همه بخش هاي کشورمان و به خصوص صنعت نفت و پتروشيمي به شکلي مجزا تحت فشار تحريم هاي ظالمانه از سوي آمريکا بوده اند. حالا اما با وجود شرايط سخت اقتصادي و تحريمي، توليد کاتاليست به مرحله تامين نياز داخلي رسيده است و مي تواند در رقابت با توليدکنندگان جهاني به دنبال سهم بيشتري از بازار منطقه و جهان باشد.
پيشروي صنعت پتروشيمي در بخش هاي مختلف در حوزه کاتاليستها به مرحله اي رسيده که مسوولان مربوطه در آن حالا ديگر به دنبال تهيه سند کاتاليستي هستند تا براي ادامه اين مسير راهبرد و برنامه ريزي جامعي داشته باشند. بر همين اساس کاتاليستهاي مهم و راهبردي با تمرکز بر کاتاليست فرآيندهاي پتروشيمي شامل هفت فرايند ام تي پي، ام تي او، پلي اتيلن، پلي پروپيلن، آمونياک، متانول و الفين در دستور کار قرار گرفته است. در برخي از اين فرآيندها به فناوري رسيده ايم و براساس برنامه، بهبود آنها در دستور کار قرار دارد و در برخي ديگر به دنبال دانش فني توليد محصولات آنها دست يابيم. با اين وجود تلاش بسيار زيادي در اين چند سال صورت گرفته تا اين تلاش هاي تحقيقاتي و بنيادي با حمايت هاي دولتي و بخش خصوصي به مرحله تجاري سازي برسد. بر اساس همين تلاش ها بوده که چندي قبل بهزاد محمدي، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به تلاش هاي شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي در تامين کاتاليست هاي متانول و پليمر اعلام کرد که به زودي کشور از واردات اين محصولات بي نياز مي شود و اتفاق هاي بسيار مهم و ارزنده اي در حال تحقق است.
بر اساس برنامه اي که شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي به عنوان مجموعه پيشران در توليد کاتاليست اعلام کرده است تا پايان سال 1400، سالانه حدود 100 ميليون دلار کاتاليست در کشور توليد خواهد شد و 9 کاتاليست صنعت پتروشيمي تا 1401 بومي سازي مي شود. در حال حاضر دهها قرارداد تجاري سازي براي کاتاليست ها منعقد و اجرايي شده و براي بسياري ديگر از کاتاليست ها پروژه هاي پژوهشي آغاز شده است تا پس از نتيجه گيري بلافاصله برنامه بومي سازي و تجاري سازي را دنبال کنند. بر اساس اعلام مسئولان صنعت پتروشيمي 40 گروه کاتاليستي پرمصرف در اين صنعت کاربرد دارد که ارزش آنها سالانه حدود 260 ميليون دلار است. از اين تعداد 16 گروه کاتاليستي به ارزش سالانه حدود 105 ميليون دلار تاکنون بومي شده و در صنعت استفاده مي شود و اين يعني بخش قابل توجهي از اين محصولات که وارداتي بودند ديگر در داخل کشور توليد مي شود و سبب صرفه جويي بالايي را فراهم کرده است. با محاسبه 9 گروه کاتاليست ديگر که قرار است تا دو سال آينده بومي سازي و تجاري سازي شود، حدود 125 ميليون دلار در سال کاتاليست در کشور توليد خواهد شد و اين اميدواري وجود دارد که هرچه زودتر 15 گروه کاتاليستي باقيمانده نيز پس از طي مراحل تحقيق و توسعه در صورت صرفه اقتصادي در نوبت بومي سازي قرار گيرند. اگرچه اين نگاه صنعتي و اقتصادي به موضوع کاتاليست ها لازم است، اما خوب است از زاويه اي ملي و فراملي هم به اين موضوع توجه داشته باشيم. در شرايطي که اقتصاد و صنعت کشور با تهديد کشورهاي غربي و آمريکايي مواجه است و واردات اقلام مهم و حياتي کشور هزينه هاي بالايي را در بر دارد، توليد داخل اين محصولات مي توان نياز کشور را کمتر کند و قدرت چانه زني و مقاومت کشورمان را در اين جنگ نابرابر بيشتر کند.
آخرين اتفاق در حوزه تامين نياز داخل کاتاليست ها بهره برداري رسمي از طرح توليد کاتاليست پتروشيمي خرم آباد بود. اين واحد با دانش فني شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي با ظرفيت توليد 100 تن کاتاليست در سال به بهره برداري رسمي رسيد و سالانه حدود 30 ميليون دلار درآمدزايي و در عين حال نقش مهمي در تامين نياز صنعت پتروشيمي به کاتاليست ها خواهد داشت. با توجه به برنامه ريزي هايي که در حوزه کاتاليست صورت گرفته در سال جاري و سال آينده برنامه هاي افتتاحي زيادي را شاهد خواهيم بود که سهم پروژه هاي کاتاليستي در آنها کم نيست و از سوي ديگر واحدهاي پتروشيمي به بهره برداري مي رسند که کاتاليست مصرفي آنها ديگر وارداتي نيست و نيازشان را از شرکت هاي داخلي تامين مي کنند. با اين شرايط و با محقق شدن پروژه هاي بومي سازي در کشور مي توان کاتاليست را از فهرست واردات حذف کرد، اما مسئله مهم در اين زمينه توجه به کيفيت محصولات و تامين به موقع و با قيمت مناسب براي مصرف کنندگان کاتاليست در کشور است تا مشتري هاي کاتاليست در داخل کشور قانع شوند که محصولات ايراني نيز قابل اعتماد است. بسياري از شرکت هاي پتروشيمي در اين سال ها با توجه شرايط ساده تر براي واردات، وارد کردن کاتاليست از شرکت هاي خارجي را بر اعتماد و خريد از داخل ترجيح مي دادند و هنوز هم بسياري از شرکت ها همين روند را دارند. به عبارتي داشتن سهم در بازار کاتاليست هاي داخلي و خارجي و برندسازي همان اتفاق مهم پيش رو براي بازار بزرگ کاتاليست است. در اين سال هاي تحريمي فرصت خوبي براي شرکت هاي توليدکننده کاتاليست و دانش بنيان فراهم شد تا در اين بازار بسته و محدود شده خودي نشان دهند و بتوانند با برند سازي و جلب اعتماد محصولات خود را در بازار ايران به کرسي بنشانند و بعد به دنبال بازار خارجي بروند. محمد پژويان، مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي درباره اثر تحريم ها همزمان با تلاش صنعت پتروشيمي براي گرفتن سهم خود از بازار داخلي و خارجي اينطور مي گويد: شرکت هاي پتروشيمي به شکل طبيعي تمايل دارند، مصرف همان محصولي را که تاکنون موفق و بدون اشکال بوده ادامه دهند و ريسکي در توليد نداشته باشند. اين ما هستيم که بايد با توليد محصولات با کيفيت بالا آنها را قانع کنيم که محصولاتمان قابل اعتماد است. شرکت پژوهش و فناوري در بيشتر موارد امکان آزمون کاتاليست ها و مواد شيميايي را با شرايط مشابه پلنت صنعتي دارد و به همين دليل ريسک مصرف براي شرکت ها پايين مي آيد و آنها مي توانند به ما اعتماد کنند. او مي گويد: مساله تحريم در شرايط کنوني اثر زيادي در تمايل شرکت ها به استفاده از محصولات داخلي دارد. اگر شرکت هاي داخلي يک بار اين محصولات را مصرف و مشاهده کنند که همه نتايج، مشابه نمونه خارجي است، ديگر از محصول خارجي استفاده نمي کنند. همه تلاش ما هدايت آنها به سمت همين تجربه نخستين بار براي شرکت ها و به دست آوردن همين اعتبار است. برندسازي در اين حوزه کار بسيار سخت و زمانبري است که بايد در طول سال ها به دست بيايد، اما هر جا اين نخستين بار مصرف اتفاق بيفتد ديگر خريد ادامه دارد. بهترين راه و ابزار براي برندسازي، مصرف در واحدهاي توليدي و مشاهده بازخوردهاي مثبت آن است، ضمن اينکه در اين حوزه مشتري زيادي وجود ندارد. به عنوان نمونه، اگر کاتاليست در يک مجتمع استفاده شود و مورد قبول باشد، بازار خود را پيدا مي کند زيرا تعداد مجتمع ها محدود و ارتباط خوبي بين آنها برقرار است و مي توان نتايج حاصل در يک واحد را در اختيار ديگر واحدها قرار داد؛ يعني روند استفاده از محصول داخلي دومينووار پيش مي رود و همه سختي در شکستن نخستين سد است.
گزارشي از فعاليت ها و خدمات شعبه مستقل بانک تجارت وزارت نفت
سميه راهپيما سال 1327؛ کليد تأسيس بانک تجارت همزمان با ايجاد شرکت ملي نفت ايران زده شد، در آن زمان اين بانک به عنوان نخستين بانک خصوصي ايراني با نام بازرگاني براي ارائه خدمات کارکنان شرکت نفت افتتاح شد. بعد از پيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي و ادغام بانک بازرگاني با تلفيق 11 بانک ديگر با عنوان بانک تجارت فعاليت خود را ادامه داد و هم اکنون تمامي امورات بانکي در شعبه مستقل نفت با کد اختصاصي 176 به کارکنان صنعت نفت خدمات ارائه مي دهد.
بهروز خواجه زاده، رئيس شعبه مستقل بانک تجارت وزارت نفت مي گويد: «همزمان با ايجاد ساختمان وزارت نفت در محل فعلي نياز به يک مجموعه اقتصادي با محور امور مالي احساس شد و در آن برهه از زمان، بانک بازرگاني در اين وزارتخانه مستقر و مشغول به فعاليت شد. از آن زمان تا کنون خدمات و محصولات نوين بانک به صورت روزانه به مشتريان اين بانک ارائه مي شود. ضمن آنکه حقوق تمامي کارکنان و زير مجموعه وزارت نفت و لايه هاي زيرين آن در دستور کار قرار دارد.»
تسهيلات پرداختي به صورت گروهي و در قالب مصوبات بانک به مشتريان و بويژه کارمندان وزارت نفت پرداخت مي شود. در حال حاضر 6 هزار نفر از تسهيلات اين بانک بهره مند شده اند و تعداد 5 هزار نفر نيز در ليست انتظار قرار دارند. اين حجم از ارائه خدمات به کارکنان نياز به فضايي مناسب دارد و ساختمان قديم ديگر پاسخگوي نياز مشتريان نبود به همين دليل سال گذشته، بازسازي اين شعبه انجام شد و با چهره اي جديد ارائه خدمات خود را ادامه داد.
به گفته خواجه زاده، «شعبه نفت طي سال هاي طولاني با همان شرايط ساختاري گذشته به فعاليت مشغول بوده تا اينکه مسئولان و تصميم گيران در جهت تکريم مشتريان اقدام به بازسازي کردند تا شعار احترام به مشتري را به عملي کند. مهم ترين هدف از اين تغييرات احترام به مخاطبان بوده است.»
بخشی از خدماتی که وزارت نفت برای کارکنان خود در نظر گرفته است به ارائه تسهیلات باز می گردد، در این باره خواجه زاده می گوید: «برای ایجاد روابط مستحکم تر میان بانک تجارت و شرکت نفت و تنظیم قرارداد با بانک عامل (تجارت) در راستای پرداخت تسهیلات کم بهره و گروهی به کارکنان نفت و بازنشستگان و با توجه به اهمیت نیروی انسانی به عنوان سرمایه اصلی شرکت نفت رضایت کارکنان را به همراه داشت. ضمن آنکه در فرایند رتبه بندی و اولویت بندی مشتریان به منظور شناسایی مشتریان کلیدی، دسته بندی مناسب برای مشتریان صورت گرفته است. ضمن آنکه این شعبه به شرکت نفت و گاز اروندان و شرکت ملی نفت ایران نیز تسهیلات ارائه می دهد.» او ادامه می دهد: «بازاریابی رابطه مند باعث ایجاد روابط بلند مدت و متقابل با سازمان ها (بازاریابی رابطه مند، مشتری را به دیده یک دارایی می نگرد که مستهلک نمی شود) می شود و باعث خرید دوباره مشتریان و ترغیب گروه های دیگر از آنها شود.» در نظام بانکی اخیر و رقابت تنگاتنگ میان بانک ها، تسلط بیش از حد مشتریان به واسطه نیاز بانک ها به مشتری خود باعث فشارهای روحی مضاعف بر کارکنان می شود و کارکنان بانک ها به سبب مواجهه با همه گروه های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی در جامعه باید از یک ظرافت و آگاهی در نوع برخورد با دیگر سازمان ها مبتنی بر روانشناسی افراد باشند که یکی از دغدغه ها و سختی های این کار به شمار می رود.
رئیس شعبه مستقل بانک تجارت وزارت نفت در پایان با بیان اینکه به جوانان توصیه می کنم تا استفاده از دانش نیروهای با تجربه را سرلوحه خود قرار دهند، خاطر نشان می کند: «در آینده نزدیک شاهد تغییر در زیرساخت های سیستم بانکی و تغییرات در سیستم نرم افزاری شعب و تبدیل به سیستم core bank و به خواهیم بود.»
شیوع کرونا مسئولان را بر آن داشته تا کنار رعایت دستور عمل های بهداشتی، گام های موثری جهت کاهش و قطع شیوع ویروس کرونا بردارند. رئیس شعبه مستقل بانک تجارت وزارت نفت در این باره می گوید: «تمامی دستورعمل های بهداشتی مبنی بر رعایت فاصله اجتماعی و مواردی همچون ضدعفونی محل استقرار کارمندان و مشتریان در دو نوبت صبح و عصر انجام می شود تا بهترین شرایط برای حضور مشتریان فراهم شود و اطمینان خاطر پیدا کنند در صورت نیاز به حضور در بانک، احساس خوشایندی مبنی بر سلامتی و رعایت اصول بهداشتی داشته باشند.»
او در ادامه به سخنی از امام علی (ع) می پردازد و ادامه می دهد: «حضرت فرمودند؛ لازم است انسان با چهره باز و برخوردی نیکو مردم را از خود راضی نگهدارد، از این رو می توان گفت؛ علت وجودی هر سازمان و دستگاهی به ارائه خدماتی است که به افراد مختلف می دهد ما از این افراد در سازمان به عنوان ارباب رجوع یاد می کنیم.» اصل مشتری مداری در نظریه های نوین مدیریت به عنوان یکی از جهت گیری های اصلی سازمان های امروزی تلقی می شود زیرا در عمل با جلب رضایت مشتریان درون و برون سازمانی کارآیی خود را در راستای بهره وری سازمان به اثبات رسانده است. برای تکریم مشتریان وظایف متعدد و متنوعی از سوی صاحب نظران و دست اندرکاران مطرح شده است، ولی نکته جالب توجه در اکثر وظایف و تعاریف ارائه شده، همان بحث ارتباط و پیوند با مردم و جامعه است. تا آنجا که «اسکات ام کاتلیپ» در این زمینه می گوید: روابط عمومی، شناسایی وظایف، ایجاد، حفظ و نگهداری روابط مطلوب و حسنه با جامعه است، جامعه ای که شکست و موفقیت سازمان به آن وابسته است. یا آلفرد سووی می گوید: «افکار عمومی ضمیر باطنی یک ملت است» با این اوصاف می توان گفت مردم نقشی حائز اهمیت و ارزنده در فعالیت واحدهای سازمان ها ایفا می کنند، لازم است از طریق فعالیت های روابط عمومی و سامان دهی مناسب این فعالیت ها، زمینه های برقراری ارتباطات مؤثر با ارباب رجوع مهیا شود. مسأله ای که امروزه تحت عنوان تکریم ارباب رجوع در اکثر سازمان ها مطرح شده و در دستور کار دولت نیز قرار گرفته است. با این تعریف از تکریم ارباب رجوع، خواجه زاده می گوید: «تکریم ارباب رجوع می تواند برای سازمان، منافع و امتیازاتی به همراه داشته باشد که عبارتند از؛ تضمین کننده استفاده صحیح از منابع و امکانات، بهبود ارائه خدمات، کاهش میزان تعارضات بین مردم و کارکنان، کاهش میزان دوباره کاری ها و سردرگمی ها، بهبود نظام اطلاع رسانی و اطلاع دهی، کنترل و ارزیابی بهتر و مطلوب تر عملیات و فعالیت ها، افزایش میزان بهره وری، کارایی و اثربخشی امور، محیط جذاب کاری برای کارکنان، ایجاد زمینه های رشد و توسعه فعالیت ها، افزایش قابلیت و سازگاری با محیط، شناسایی بهتر نقاط قوت و ضعف سازمان، شناسایی فرصت ها و بهره گیری از آنها در جهت پیشبرد اهداف سازمان، ایجاد انگیزه در دیگران، تأمین رضایت جامعه، مدیران و دست اندرکاران، ایجاد پیوند ارتباطی سازمان و جامعه و تحقق اصول اخلاقی حاکم بر روابط عمومی.» با توجه به مطالب فوق می توان گفت؛ در صورت عدم رعایت اهداف سازمانی توسط همکاران این زنجیره قطع شده و طبیعتاً دسترسی به اهداف سازمانی سخت و مشکل می شود، برای تحقق این اهداف، لازم است، زمینه های مشارکت هرچه بیش تر تمام کارکنان را مهیا سازیم. نظام مشارکت کارکنان در اجرای طرح، سیستمی است و به صورت فراگیر و بسیار گسترده با ابعادی که می تواند به اندازه دامنه تخیل و تفکر انسانی ادامه پیدا کند. تمام این کارها و اقدام ها زمانی رضایت مشتری را جلب می کند که نیاز و خدمات مورد تقاضا را از سیستم دریافت کنند. مشارکت همه افراد سازمان در اجرای طرح تکریم ارباب رجوع برای رسیدن به اهداف سازمان، ضروری است. آمادگی کارکنان برای پاسخگویی، مقدمات توسعه پایدار را فراهم می سازد. طی پژوهشی در یکی از کشورها درباره یک ماده شوینده، مشخص شد تنها سه درصد افراد جامعه بدون آنکه راجع به آن محصول تبلیغی صورت گیرد، آن را مصرف می کنند و اگر نتایج حاصل از مصرف آن ماده برای آنان مطلوب و رضایت بخش باشد، به حدود 10 تا 15 درصد افراد دیگر جامعه اطلاع خواهند داد. اما اگر نتایج مصرف آن ماده شوینده برای گروه اول مصرف کننده مطلوب و رضایت بخش نباشد، به بیش از 80 درصد افراد دیگر این نارضایتی را منتقل خواهند کرد. در یک سازمان نیز همین گونه است. اگر ارباب رجوع از عملکرد یک سازمان راضی و خرسند باشد، تمایل زیادی برای اعلام رضایت خود خواهد داشت، ولی در صورتی که از عملکرد حتی یک نفر از کارکنان سازمان راضی نباشد، سعی می کند به شیوه های مختلف ناراحتی و نارضایتی خود را ابراز کند.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب گفت:براي اجراي بسته قراردادي مارون 2 و 5 درچارچوب طرح نگهداشت و افزايش توليد در اميديه و رامشير، 73ميليون يورو اختصاص يافته است. احمد محمدي اظهارکرد:اين بسته يکي ازبسته هاي طرح نگهداشت و افزايش توليدموسوم به طرح توسعه 28مخزن است که6پروژه روسطحي و حفاري 14 حلقه چاه توسعه اي و تعميري را شامل مي شود. وي افزود:چهاردرصد از اعتبار اختصاص يافته براي بسته قراردادي مارون 2و 5 به ميزان 2.92 ميليون يورو براي پروژه هاي مرتبط با مسئوليت هاي اجتماعي و امور زيربنايي اين منطقه صرف مي شود. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب عنوان کرد: براي تحقق اين هدف مسئولان اجرايي بايد همکاري لازم را داشته باشند تا طرح مطابق برنامه زمان بندي اجراوبه موازات آن، تعهدهاي حوزه مسئوليت اجتماعي نيز محقق شود.
نماينده ولي فقيه در استان خوزستان ضمن قدرداني از تلاش هاي بي وقفه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در حوزه محروميت زدايي وعمران مناطق مختلف اين استان گفت: با وجود اين که انجام اين گونه کارهاي اجرايي رسالت اصلي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيست، شاهد اقدام هاي خوب و خداپسندانه اي براي رفاه مردم در بسياري از مناطق استان به ويژه شهرستان کارون، هستيم. حجت الاسلام سيدمحمدنبي موسوي فرددرجريان بازديد ازپروژه آماده سازي زيرساخت هاي منطقه کوي منتظري شهرستان کارون با اشاره به مشکلات کوي منتظري درمنطقه درويشيه شهرستان کازرون،اظهار کرد:خيابان هاي غيرمسطح وفاضلاب غيراستاندارد ازجمله مشکلات اين منطقه بود که بااقدام شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب رفع شدوفقط آسفالت آن باقي مانده که آن نيزدر دست پيگيري است. احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز گفت:استفاده حداکثري از امکانات موجود براي رفع نيازهاي عمراني، فرهنگي و ورزشي استان در دستور کار قرار دارد.
وي اظهارکرد:درپروژه منطقه درويشيه شهرستان کازرون،درمدت زمان 10روز،6خيابان کوي منتظري،تسطيح و زيرساخت هاي فاضلاب آن احداث شد تا با آغاز فصل بارش، مشکلي براي شهروندان ايجاد نشود. وي افزود: شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب پروژه هاي عمراني زيادي را باهدف عمل به مسئوليت هاي اجتماعي دردست اجرا دارد که بازسازي بخش قابل توجهي از فاضلاب شهرستان کارون را مي توان به عنوان يکي از پروژه هاي برجسته در اين منطقه برشمرد.
شرکت گاز استان قزوين
رئيس بازرسي فني شرکت گازاستان قزوين از راه اندازي نخستين آزمايشگاه بات فيوژن لوله هاي PE با همکاري پارک علم وفناوري دانشگاه بين المللي امام خميني در سطح استان هاي همجوار خبر داد. سيدحسين قافله باشي بااشاره به ضرورت وجود يک آزمايشگاه ذي صلاح براي انجام تست بات فيوژن دراستان هاي قزوين،زنجان،گيلان،همدان و...،اظهارکرد:شرکت گازاستان قزوين باپيگيري هاي مستمر وهمکاري با پارک علم و فناوري دانشگاه بين المللي امام خميني موفق به دستيابي به اين مهم شد. وي با معرفي شرکت فناوران انرژي و محيط زيست دانا در زمينه انجام آزمون کشش سرجوش هاي پلي اتيلن،تصريح کرد: اين شرکت باکمک و آموزش هاي بازرسي فني شرکت گازاستان قزوين توانست در دو مرحله مميزي ازسوي پژوهش وفناوري شرکت ملي گازايران،تأييد صلاحيت بگيرد. رئيس بازرسي فني شرکت گازاستان قزوين بابيان اين که وجود اين آزمايشگاه سبب تسهيل وتسريع در روند پروژه هاي گازرساني مي شود، يادآورشد: شرکت هاي گازاستاني همجوار وپيمانکاران مربوط که تاکنون آزمايش هاي لازم را به آزمايشگاه شرکت ملي گازايران ارسال مي کردند هم اکنون مي توانند اين مهم را با همکاري شرکت فناوران انرژي ومحيط زيست دانا انجام دهند.
شرکت پايانه هاي نفتي ايران ملي نفت ايران
معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران از آمادگي کامل شرکت ملي نفت ايران براي ارتقاي ساختار پدافند غيرعامل جزيره خارک خبر داد.فرخ عليخاني در نشست پدافند غيرعامل که درجزيره خارک و با حضور جمعي از مديران ارشد شرايط اضطراري اين منطقه برگزار شد، اظهار کرد: وزارت نفت نگاهي ويژه به پدافند غيرعامل در نقاط حساس و حياتي از جمله جزيره خارک دارد و در اين زمينه اقدام هاي مناسبي را نيز به سرانجام رسانده است.وي با اشاره به اين که جزيره خارک يکي از اين نقاط مهم و راهبردي به شمار مي رود، افزود: شرکت هاي نفتي مستقر در جزيره خارک داراي بخش هاي ويژه در بحث مديريت بحران و پدافند غيرعامل هستند.معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران تصريح کرد: شرکت ملي نفت ايران با قدرت و همه امکانات خود آمادگي لازم را براي ارتقاي ساختار پدافند غيرعامل جزيره خارک دارد و بي شک از ظرفيت هاي مختلف در اين زمينه استفاده خواهد شد، زيرا همدلي و هم زباني در حوزه پدافند غيرعامل کليدي راهبردي براي برون رفت از بحران هاي احتمالي خواهد بود.در اين نشست،عباس اسدروز، مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران نيز اظهار کرد: جزيره خارک را مي توان به عنوان ايران کوچک معرفي کرد که نقش مهمي را در صادرات نفت کشور داشته است.وي به اقدام هاي انجام شده براي مقابله با کرونا در جزيره خارک اشاره و تصريح کرد:با اقدام هاي انجام شده در طرح مقابله با کرونا، شاهد وضع مطلوبي در اين جزيره هستيم.مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران،همچنين بااشاره به استفاده از توان متخصصان داخلي اظهارکرد:يکي از نقاط قوت اين شرکت درحوزه بهسازي و ايمن سازي تأسيسات نفتي، افزايش توان عملياتي است. وي گفت:هم اکنون طرح هاي خوبي به منظورايمن سازي وبهسازي فعاليت هاي عملياتي پايانه هاي نفتي در جزيره خارک در دست اجرا است. اسدروز بيان کرد: سناريوهاي مختلف از سوي کارگروه هاي فني و پدافند غيرعامل در حوزه هاي مختلف صنايع زيرپوشش اين شرکت تعريف شده است وآمادگي لازم براي مواجهه با هرگونه بحران درآن به همت جوانان بومي و خدوم ايران اسلامي وجود دارد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان
مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با ارسال پيامي،درگذشت تني چنداز همکاران اين شرکت در حادثه غم انگيز رانندگي را تسليت گفت.
متن پيام تسليت جهانگير پورهنگ به اين شرح است:
بسم الله الرحمن الرحيم
انا لله و انا اليه راجعون
سانحه اندوهبار جان باختن غم انگيز سه تن ازهمکاران گرانقدرمان در حين انجام وظيفه و خدمت به کشور، غمي جانسوز بر دل هاي ما نشانده و موجب تأثر و تأسف فراوان گرديد. بي گمان درد وآلام خانواده هاي عزادار بزرگ تر از آن است که در وصف بگنجد وکلمات تسلي بخش دل هاي بيقرارشان باشد،لکن امروزهمه کارکنان شرکت نفت و گاز اروندان در کنار يکديگر يک خانواده بوده و دراين غم بزرگ شريک هستيم. اينجانب با اندوه فراوان،اين ضايعه را به خانواده هاي داغديده و کارکنان شرکت نفت و گازاروندان ازصميم قلب تسليت مي گويم وبراي آن عزيزان ازدست رفته علّو درجات، براي بازماندگان صبرجزيل و براي مجروحان شفاي عاجل و سلامتي کامل را از درگاه خداوند مسئلت دارم. يادآورمي شود،.مصطفي بازيار،محمدمجلسي واميدابوليان،سه تن از همکاران شرکت بهره برداري نفت گازاروندان بودندکه حين انجام وظيفه درسانحه رانندگي،به واسطه برخورد دودستگاه تريلي واتوبوس در کيلومتر 15جاده اهواز- آبادان، جان به جان آفرين تسليم کردند.
شرکت نفت و گاز پارس
مدير توليد وعمليات شرکت نفت وگاز پارس ازپايان تعميرات اساسي سکوي گازي 8 SPDخبر داد.
عليرضا عبادي گفت:با اتمام تعميرات اساسي و تعويض سه خط لوله اصلي گاز، توليد دراين سکو از سر گرفته شده است.
وي اظهارکرد:تعميرات اساسي اين سکو که ازمجموعه سکوهاي فازهاي 6 تا 8 پارس جنوبي به شمار مي روند، پس ازمطالعات وبررسي نهايي در سال 98 توسط سامانه RBI ومشخص شدن نقاط مورد نياز اصلاحي دردستورکارمديريت عمليات وتوليد شرکت نفت و گاز پارس قرار گرفت.
عبادي افزود:به همين منظورسکوي 8 SPDاز21 مردادماه امسال به مدت 25 روز براي انجام تعميرات اساسي سالانه ازچرخه توليد خارج شد ودربازه زماني پيش بيني شده،درنيمه دوم شهريورماه،به مدار بهره برد اري بازگشت.
به گفته مديرتوليد وعمليات شرکت نفت و گاز پارس،انجام کاليبراسيون حدود 50 عدد شير اطمينان در سکو،بازرسي هفت مخزن اصلي سکو و رفع نشتي شيرهاي معيوب، تعويض سه خط لوله اصلي گاز سکو مشتمل بر 700اينچ ازجمله خط لوله زانويي 32 اينچ خروجي گاز سکو به طول هفت متر وبا وزن 6 تن به صورت يکپارچه،از جمله اقدام هاي انجام شده در فرايند اين تعميرات است.
وي همچنين انجام عمليات جوشکاري وفيت آپ بابيش از 90نقطه سر جوش درسايزهاي مختلف( 32، 12، 8، 6، 4، 2 اينچ) تست هاي راديو گرافي ومکمل مانندغيرمخرب وهايدروتست براي تأييد نهايي اين عمليات رامهم ترين فعاليت هاي انجام شده درتعميرات سکوي ياد شده عنوان کرد.
عبادي با بيان اين که درمجموع با صرف نزديک به 80هزارنفر -ساعت کاربدون حادثه تعميرات فوق سنگين اين سکوي گازي پايان يافته است،تصريح کرد:عمليات تعميرات اساسي مشابه در سکوي7 SPD نيز همانند سکوي8 SPDامسال به صورت کامل انجام شد به طوري که هر دو سکو هم اکنون با ظرفيت کامل برداشت گاز ازمخزن مشترک پارس جنوبي عملياتي شده اند.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
سيستم تصفيه و تزريق پساب واحد بهره برداري و نمک زدايي دهلران به منظور تصفيه پساب حاصل از فرآيند شيرين سازي نفت نمکي و جلوگيري از آلودگي هاي زيست محيطي، راه اندازي شد. سعيد ناصري پورمديرعامل شركت بهره برداري نفت و گازغرب با اشاره به رويکرد صيانتي محيط زيست در انجام اين پروژه اظهار کرد: با توجه به حفاري چاه تزريق پساب واحداث خط لوله ، همچنين نصب تسهيلات سرچاهي،عمليات راه اندازي سيستم تصفيه وتزريق پساب واحد نمک زدايي دهلران به صورت جدي در دستور كارقرار گرفت.
وي افزود:راه اندازي اين سيستم باصرف زمان حدود يك ماه توسط گروهي متشكل از كارشناسان ستاد شرکت نفت مناطق مركزي،شرکت بهره برداري نفت وگازغرب ومنطقه عملياتي چشمه خوش / دهلران/ سركان، براي نخستين بار پس از احداث،با موفقيت كامل انجام شده است.
ناصري پور درباره پيش راه اندازي اين پروژه گفت: سيستم تصفيه پساب 18شهريورماه به مدت 72 ساعت به صورت آزمايشي پيش راه اندازي شد و پس از درسرويس قرارگرفتن سيستم هاي کنترلي،ابزاردقيق و مكانيكال، راه اندازي سيستم پساب نمک زدايي وهدايت خروجي آن به مخزن ذخيره پساب،همچنين عمليات تزريق پساب به چاه تزريقي باموفقيت كامل انجام شد.
روزانه حدود هفت هزار و 500 بشکه آب شور همراه نفت از چاه هاي ميدان هاي دهلران و دانان وارد سيستم تصفيه و تزريق پساب مي شود.
اين سيستم که شامل دومخزن جداکننده ودو عدد فيلتر است،نفت نمکي شامل آب ونمک همراه نفت رابه اين مخازن ارسال و پس ازجداسازي نفت و رسوب هاي همراه،آن را به مخزن پساب هدايت و به وسيله پمپ، به چاه تزريق مي کند.
وي تاکيد کرد: باراه اندازي اين سيستم و دفع پساب،ازآلودگي هاي زيست محيطي به طور كامل جلوگيري مي شود.
واحد بهره برداري دهلران در حوزه عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گازغرب از شركت هاي زيرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، نفت توليدي ميدان هاي دهلران و دانان را پس از فرآورش و شيرين سازي به وسيله يک خط لوله 16 اينچ به طول 62 کيلومتر به واحد بهره برداري چشمه خوش ارسال مي کند.
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران
معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي گفت: با افزايش تعداد کارگاه هاي سي ان جي،امکان تعيين کارگاه تبديل براي متقاضيان فراهم شده است. حميد قاسمي ده چشمه با اشاره به فعال شدن کارگاه هاي سي ان جي در کشورگفت: خوشبختانه کارگاه هاي سي ان جي درهمه نقاط کشور فعال شده و پاسخگوي نياز متقاضيان ثبت نام دوگانه سوز کردن خودروهاست. وي افزود: پيش تر از طريق کارگاه ها،محل نصب مخزن سي ان جي به متقاضيان معرفي مي شد،اما هم اکنون بافعال شدن همه کارگاه ها، متقا ضيان تبديل خودرو به سوخت سي ان جي مي توانند کارگاه مورد نظر خود را انتخاب کنند. معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي کشور تأکيد کرد: در گذشته به دليل محدوديت در کارگاه هاي سي ان جي فقط اين امکان وجود داشت که متقاضيان به نزديک ترين کارگاه محل سکونت خود مراجعه کنند. قاسمي بابيان اين که متقاضيان بايد درسامانه GCR.NIOPDC.IR ثبت نام کنند، اظهارکرد: بعد از دوهفته از طريق پيامک محل گازسوز کردن خودرو به آنها اعلام مي شود. وي تاکيد کرد: توصيه مي شود افرادبراي نصب مخزن سي ان جي به مراکز خدمات فني معتبر و مجاز مراجعه کنند.
وي بااشاره به اين که گازسوزکردن رايگان خودروها به ظرفيت کارگاه ها بستگي دارد،گفت:هم اکنون درهفت کارخانه،هرماه حدود15 هزارخودرو تبديل مي شود و قصد داريم اين ظرفيت تا پايان سال به 30 هزار مخزن افزايش يابد. قائم مقام شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي با اشاره به اين که يکي از مشکلات قيمت مخزن سي ان جي،ورق فولاد است، اظهار کرد: خوشبختانه با تکيه برظرفيت هاي داخلي، 100درصد ورق فولاد از داخل کشور تأمين مي شود ومشکلي براي توليد مخزن نداريم.
شرکت ملي نفت ايران
سالن ورزشي شهيد سپهبد قاسم سليماني که ازمحل اعتبارات شرکت ملي نفت ايران در شهر حسينيه استان خوزستان احداث شده است، افتتاح شد. اين سالن ورزشي باهدف بهره مندسازي دانش آموزان انديمشکي و با همکاري اداره کل نوسازي و تجهيز مدارس استان خوزستان احداث شده است. سالن ورزشي شهيد سپهبد قاسم سليماني با زيربناي 1070مترمربع در زميني به وسعت دو هزار متر مربع احداث شده که 25ميليارد ريال از مجموع 43ميليارد ريال اعتبارتخصيص يافته به اين پروژه ازمحل اعتبارات مديريت نظارت برطرح هاي عمران مناطق نفت خيز شرکت ملي نفت ايران تأمين شده است. اين سالن در شهر حسينيه، بخش الوار گرمسيري استان خوزستان در 20 کيلومتري انديمشک بنا شده و نخستين سالن ورزشي دانش آموزي در اين بخش به شمار مي رود.
در آئين افتتاح سالن ورزشي شهيد سپهبد قاسم سليماني که با حضور غلامرضا شريعتي، استاندارخوزستان،فريدون حسنوند،نماينده مردم انديمشک درمجلس شوراي اسلامي، مسئولان محلي انديمشک والوار گرمسيري و ديگر مسئولان استاني به بهره برداري رسيد،علي قرباني، مديرکل نوسازي مدارس استان خوزستان،گفت: به جزسالن ورزشي شهيد سپهبد قاسم سليماني،احداث سالن ورزشي ديگري نيز از محل اعتبارات شرکت ملي نفت ايران درشهرک مدني انديمشک در دست اقدام است که با توجه به پيشرفت 95 درصدي آن،انتظار مي رود ظرف يک ماه آينده به بهره برداري برسد.
به گفته وي،دو پروژه 9کلاسه نيز با پيشرفت هاي حدود 85 و 75 درصد در دست احداث است که ازمجموع اعتبار 50ميليارد ريالي هر يک از اين پروژه ها، 30 ميليارد ريال (به ازاي هر پروژه) را شرکت ملي نفت ايران تأمين مالي کرده است.
مديرکل نوسازي مدارس استان خوزستان تصريح کرد: درهر يک از اين مدارس، امکان تحصيل 300 دانش آموز فراهم خواهد شد.
مديريت نظارت برطرح هاي عمران مناطق نفت خيزشرکت ملي نفت ايران نيزبابيان اين که در زمينه نوسازي مدارس استان خوزستان، تاکنون 2181 کلاس درسي درسطح استان احداث شده است، اظهارکرد:اين اقدام به افزايش 12 درصدي سرانه فضاي آموزشي استان منتهي شده است.
وي افزود:تاکنون بيش ازيک ميليون و 175هزار و724مترمربع فضاي ورزشي (سرپوشيده وروباز)با اعتبارات شرکت ملي نفت ايران ايجاد و ضمن بهره مندي شهروندان،براي بيش ازچهارهزار نفر اشتغال زايي شده است.
سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
معاون امورهماهنگي اقتصادي وزارت کشور ضمن قدرداني از وزارت نفت براي اجراي طرح طبقه بندي مشاغل پيمانکاري، بر ضرورت توجه به موضوع اشتغال در سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس تأکيد کرد. بابک دين پرست درنشستي باموضوع توسعه اقتصادي شهرستان هاي عسلويه، کنگان،دير وجم درپالايشگاه هشتم پارس جنوبي،گفت:طرح طبقه بندي و روزآمد کردن حقوق کارکنان درمجتمع گازپارس جنوبي، گامي مؤثر در مسير همسان سازي و بهره مندي نيروي انساني از امکانات و تسهيلات به شمار مي رود و اين مجتمع اقدام هاي بسيار شايسته اي در اين زمينه انجام داده است. وي به نقش بي بديل اين منطقه درمقابل تحريم هاي ظالمانه عليه کشور اشاره وتصريح کرد:وظيفه همه مااست که ازنگهداشت توليد دراين منطقه حمايت کنيم،زيرامحوراصلي مقاومت دربرابرتحريم هاي ظالمانه اقتصادي است. معاون امورهماهنگي اقتصادي وزارت کشورافزود:نفت به عنوان مهم ترين وزارتخانه اقتصادي کشور و وزارت کشور به عنوان تأمين کننده امنيت کشور دو وزارتخانه کليدي کشورهستند که رابطه اين دو ارگان در منطقه ويژه پارس با هماهنگي خوبي در جريان است. معاون امورهماهنگي اقتصادي وزارت کشور ادامه داد: دوموضوع افزايش و نگهداشت توليد وحفظ اشتغال در پارس جنوبي بايد در شرايط کنوني موردتوجه بيشترقرارگيرد که درکنار اين موضوع،مقابله با بيماري کرونا نيز نبايد مغفول واقع شود. دين پرست همچنين با اشاره به سند آمايش سرزميني که در آستانه رونمايي است، گفت: با ارائه اين سند موضوع عدم توازن و تعادل منطقه اي استان بوشهر برطرف خواهد شد. وي با اشاره به کاهش آمار بيکاري در استان بوشهر در سال 98 گفت: بوشهر نهمين استان کشور در زمينه اشتغال است وبا توجه به ظرفيت اين استان، اين رتبه بايد کاهش داشته باشد.
دراين نشست،حسين شمشيري، معاون مديرعامل مجتمع گاز پارس جنوبي نيز با بيان اين که هم اکنون 75 درصد گاز کشور دراين مجتمع تامين مي شود،افزود:هم اکنون 12پالايشگاه در پارس يک ودوتحويل اين مجتمع شده اند. به گفته وي،فازهاي 11 و12حدود يک ماه پيش تحويل مجتمع گاز پارس جنوبي شده اند و بخش خشکي فاز 14نيز درحال تکميل است. شمشيري بابيان اين که حدود 75درصد گاز کشور توسط مجتمع پارس جنوبي تأمين مي شود، تصريح کرد:استمرارتوليد دراين مجتمع مديون تلاش حدود 18هزار نيرو انساني است. وي درباره طرح طبقه بندي مشاغل نيزاظهار کرد:طبق بخش نامه ارسالي از وزارتخانه،طرح طبقه بندي مشاغل وساماندهي نيروهاي پيمانکاري به عنوان يکي از اولويت هاي مجتمع گاز پارس جنوبي در حال انجام است. کامبيزصفتي،رئيس بهره برداري پالايشگاه هشتم مجتمع گاز پارس جنوبي نيز گفت: پالايشگاه هشتم کاملاً ايراني است و دو سکوي آن با 22حلقه چاه به طور کاملاً عملياتي در سرويس قرار دارند. وي افزود: هم اکنون از اين سکوها روزانه دو هزار فوت مکعب گاز دريافت مي شود که از طريق دو خط لوله به پالايشگاه مي رسد. صفتي اظهار کرد: با توجه به نامگذاري امسال به عنوان «سال جهش توليد»،با تشکيل کميته هاي تخصصي،برنامه افزايش 110 درصدي توليد در دستور کار قرار گرفته است.
معاون امورحقوقي ومجلس وزارت نفت باصدورحکمي،منصور احمدنژاد را به عنوان مديرکل امور حقوقي و قراردادهاي اين معاونت منصوب کرد.
درحکم شجاع الدين بازرگاني به منصور احمدنژاد آمده است:
«نظر به تعهد، تجربه و تخصص جنابعالي، به موجب اين حکم به عنوان مدير کل امور حقوقي و قراردادهاي وزارت نفت منصوب مي شويد.
اميد است با بهره گيري ازدانش و تجربيات ارزنده درانجام وظايف محوله و ايفاي نقش مؤثر در پيشبرد و تحقق اهداف امور حقوقي وزارت نفت موفق و مؤيد باشيد.
توفيقات اروزافزون جنابعالي را از خداوند متعال خواستارم.»
همچنين باحکم مديرعامل شرکت ملي نفت ايران،زهرا گودرزي به عنوان سرپرست مديريت امور حقوقي اين شرکت منصوب شد. درحکم مسعود کرباسيان خطاب به گودرزي آمده است:«با توجه به سوابق، تجربيات ارزشمند و توانمندي هاي سرکار به موجب اين حکم با حفظ عضويت هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران، به عنوان «سرپرست مديريت امور حقوقي» منصوب مي شويد. اميد است در پرتو الطاف الهي شاهد به ثمر رسيدن تلاش ها و توفيقات سرکار و همکاران در انجام وظايف محوله و تحقق اهداف عاليه صنعت نفت باشيم.» براساس اعلام شرکت ملي نفت ايران،سيدحسن موسوي، مديرپيشين امورحقوقي اين شرکت به تازگي به عنوان رئيس امور حقوقي مجمع کشورهاي صادرکننده گاز (GECF) منصوب شده است.
مديريت طرح احداث سي ان جي
سرپرست مديريت طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي گفت:طرح اصلاح کارت خودرو براي خودروهايي که درگذشته به صورت غيرمجاز دوگانه سوز شده،اما دربازرسي فني گواهي سلامت دريافت کرده اند،آغازشده است و47 هزارو200 خودرومشمول اين طرح هستند. محمدحسين باقري بابيان اين که روند صدورکارت جديد خودرو براي خودروهاي تبديلي ازسوي پليس راهورآغاز شده است،افزود: اين مهم با تعامل وزارتخانه هاي نفت، کشور وصنعت، معدن وتجارت محقق شده است. وي درمورد خودروهايي که شامل اين طرح مي شوند، تأکيد کرد: بر اساس آخرين آمار 130هزارخودرو درسامانه تبديل رايگان خودروهاي عمومي وزارت نفت ثبت نام کرده اندکه درارزيابي هاي انجام شده، 47هزار و 200 خودرو مشمول اين طرح شده اند. سرپرست مديريت طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي با بيان اين که تاکنون نيز 20 هزار و 700 خودرو دوگانه سوزشده اند و 5800 خودرو نيزدر نوبت تبديل قرار دارند،تصريح کرد: خودروهايي که درکارت خودرو با عنوان دوگانه سوزثبت شده اند، درجريان معاينه فني سالانه، سيستم گاز آنها نيز بررسي مي شود. باقري با اشاره به اين که تعدادي خودرو به صورت کارگاهي دوگانه سوز شده اند وکارت خودروبراي آنها بنزيني صادرشده است،اظهارکرد:مالکان اين خودروها براي دريافت گواهي سلامت تجهيزات سي ان جي خود بايد به يکي ازمراکز مجازي که وزارت صنعت،معدن و تجارت معرفي کرده است، مراجعه کنند. وي همچنين با بيان اين که پس از بررسي ها و تأييد سلامت تجهيزات، پلاک خودروها براي تعويض کارت خودرو به پليس راهورارسال شود، گفت: خودروهايي که درمعاينات فني تأييد مي شوند، درفهرست پليس راهور وارد خواهند شد.
سرپرست مديريت طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي تاکيد کرد:طرح تبديل خودروهاي دوگانه سوزبه منظور هوشمند سازي جايگاه هاي سي ان جي وجلوگيري ازبروزحوادث درجريان است وهدف اين است که هيچ خودرويي بدون معاينه فني امکان سوخت گيري نداشته باشد.
پالايشگاه نفت تهران
رئيس کارگاه مرکزي شرکت پالايش نفت تهران از صرفه جويي چشمگير ارزي باساخت وبازسازي قطعات وتجهيزات پالايشگاهي دراين پالايشگاه خبر داد.
محمود نيکوگفت:کارگاه مرکزي افزون وظايف روزانه وسرو يس دهي به تمام واحدهاي عملياتي وتعميراتي،به ساخت وبازسازي قطعات وتجهيزات پالايشگاهي بااستفاده ازامکانات موجودنيز مي پردازدوتوليد سريع و استانداردقطعات يدکي مورد نيازماشين آلات،بازگرداندن قطعات و تجهيزات معيوب به چرخه توليد،جلوگيري از بروز وقفه در روند توليد، همچنين حرکت درجهت کاهش واردات و صرفه جويي ارزي از مهم ترين شاخصه هاي آن است. وي گفت:اين واحد صنعتي متشکل از کارگاه هاي ساخت قطعات فلزي، مبدل هاي حرارتي،کارگاه تراشکاري،کارگاه تعميرات ابزار،کارگاه شيرآلات و انبار ابزار است. رئيس کارگاه مرکزي پالايشگاه تهران گفت: کارگاه مرکزي با توجه به بهره مندي ازکارکنان متخصص وماشين آلات،قابليت هاي بسياري دارد و در زمينه تعميرات تجهيزات واستمرارتوليد درواحدهاي عملياتي، يک نقطه قابل اتکا است.
وي طراحي نرم افزار(پداک) پايگاه داده هاي ايمني کارگاه براي پايش عملکرد ايمن کارکنان و تجهيزات، انجام اصلاحات روي برخي تجهيزات پرخطرنظيرساخت ونصب تجهيز ايمني براي دستگاه گيوتين وجلوگيري از آسيب به اپراتور،طراحي وساخت ابزار وبالانسردستگاه بورينگ براي تراشکاري ناحيه پشت مبدل هاي حرارتي و...از جمله اقدام هاي انجام شده در کارگاه مرکزي پالايشگاه تهران برشمرد.
نيکو تصريح کرد: اين فعاليت ها در کنار ساخت وتوليد و بازسازي صدها قطعه درکارگاه هاي مختلف، بخش کوچکي از وظايف کارکنان کارگاه مرکزي پالايشگاه تهران است.
نيکو تأکيد کرد: بي شک تحريم هاي اقتصادي موجود به جهت کاهش و به صفر رساندن توليد توسط شبکه استکبار جهاني طرح ريزي شده که اين موضوع،اهميت وظايف تعميرونگهداري تجهيزات و جلوگيري از خرابي را دوچندان مي کند.
پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه از کاهش 10 درصدي انواع فراورده نفتي در پنج ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داد. جواد بلندي مصرف انواع فراورده نفتي دربازه زماني ياد شده را بيش از 260 ميليون ليتر اعلام کرد. وي با اشاره به اين که مصرف بنزين پنج ماه نخست امسال درمقايسه با مدت مشابه پارسال، 22 درصد کاهش داشته است، اظهارکرد: اين ميزان کاهش در مورد نفت سفيد 47 درصد ودرمورد گاز مايع(ال پي جي) 12 درصد بوده است. بلندي همچنين با بيان اين که مصرف نفت کوره پنج ماه امسال نيز نسبت به مدت مشابه سال قبل 35 درصد کاهش داشته است، تصريح کرد: نفت گاز ازجمله فرآورده هاي نفتي است که مصرف آن دربازه زماني ياد شده نسبت به مدت مشابه آن در سال قبل، تغييري نداشته است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه، راستي آزمايي مصرف کنندگان دربخش هاي مختلف،اجراي طرح هاي توزيع الکترونيکي نفت سفيد،گازمايع وشيوع ويروس کرونا راازجمله دلايل کاهش 10 درصدي مصرف فرآورده هاي نفتي در اين منطقه عملياتي عنوان کرد. وي درباره مصرف گازطبيعي فشرده(سي ان جي)درپنج ماه نخست امسال نيز گفت: دراين بازه زماني حدود38ميليون مترمکعب سي ان جي مصرف و معادل آن درمصرف بنزين صرفه جويي شد. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه به مصرف سي ان جي درمردادماه امسال، اشاره وتصريح کرد: در اين بازه زماني مصرف سي ان جي درمقايسه با مدت مشابه پارسال، 14 درصد افزايش داشته است که بيانگر استقبال مردم در استفاده ازاين سوخت پاک است. به گفته وي روزانه بيش از245هزارمترمکعب سي ان جي از طريق 180نازل در32 باب جايگاه عرضه گازطبيعي درحوزه عملياتي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه توريع مي شود که نقش بسزايي درکاهش مصرف بنزين،حفظ محيط زيست وبهينه سازي مصرف انرژي دارد. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه گفت:فرهنگ سازي در زمينه بهينه سازي مصرف انرژي ،توسعه جايگاه هاي عرضه سوخت سي ان جي ،اجراي طرح رايگان دوگانه سوز کردن خودروهاي عمومي وفراهم کردن شرايط تبديل خودروهاي ناوگان حمل مسافربري(آژانس ،اسنپ و...)همچنين تبديل سوخت صنايع پر مصرف واجراي طرح توزيع الکترونيکي انواع فرآورده هاي نفتي و گاز مايع مجموعه اقدام هايي هستند که درهمسويي باتوسعه اقتصاد وجهش توليد درکشور و تحقق اهداف دولت الکترونيک انجام شده است.
منطقه 6 عمليات انتقال گاز
سرپرست منطقه 6 عمليات انتقال گاز از تحقق بومي سازي يک هزارو 60 قلم کالاي مورد نياز اين صنعت در هفت سال گذشته خبر داد. عليرضا عربلوگفت:ازسال 1392تاسال 1399بابومي سازي وجايگزيني کالاها،همچنين تأمين هزار و60قلم کالاي مورد نيازبه ارزش سيستمي حدود100ميلياردريال،صرفه جويي هاي منطقي از محل کالاي مازاد مناطق و ديگرشرکت هاي تابع ملي گاز ايران،عينيت يافته که مصداق اقتصاد مقاومتي و تحقق اين شعار است. وي بااشاره به محدوديت هاي ايجادشده درتأمين کالا وتجهيزات ازجمله ولوهاي خطوط لوله انتقال گاز،تصريح کرد:باپيگيري هاي انجام شده، تاکنون بسياري ازاقلام مورد نيازعمليات هاي مختلف منطقه ازمناطق عملياتي انتقال گاز و ديگر شرکت هاي ملي گاز تأمين شده است. عربلو باتاکيد بر استفاده بهينه از کالاهاي مازادديگر شرکت ها، اظهار کرد:واحد تدارکات کالا در حفظ و نگهداري اموال و کالاي موجود در انبارها، همچنين تهيه و تأمين تقاضاهاي مورد نياز واحدهاي مختلف به ويژه واحدهاي عملياتي، تمام تلاش خود براي اين مهم انجام مي دهد. وي با بيان اين که تامين کالاهاي مورد نياز،بيانگر تعالي فرآيندي در نظام مديريتي منطقه همسو با راهبرد و اجراي برنامه ها و اهداف تدوين شده است، اظهارکرد: تعهد به نتيجه در طول فرآيند با همکاري واحدهاي مرتبط ازجمله واحد متقاضي،امور بازرسي فني، امور مالي و امور کالا، در مسيري روشن و اثرگذار است.
شرکت ملي حفاري ايران
مديرپروژه حفاري ميدان نفتي آزادگان جنوبي درشرکت ملي حفاري ايران گفت:اجراي پروژه حفاري 20+3 حلقه چاه توسعه اي دراين ميدان با 98 درصد پيشرفت در مراحل پاياني کار قرار دارد. محمد خاوري نژاد افزود:تاکنون حفاري وتکميل 21 حلقه پايان يافته است. وي افزود:در پروژه حفاري 20+3 حلقه چاه ميدان نفتي آزادگان جنوبي، تاکنون 81 هزار و 103 متر حفاري انجام شده است. خاوري نژاد تصريح کرد:با توجه به همزماني اين پروژه بامراحل پاياني عمليات حفاري 40 حلقه چاه درموقعيت مزبور،در ابتدا عمليات اجرايي با يک دستگاه حفاري آغاز شد و به 9 دکل افزايش يافت. مديرپروژه حفاري ميدان نفتي آزادگان جنوبي درشرکت ملي حفاري ايران گفت:باپيشرفت کار پروژه حفاري ميدان آزادگان جنوبي،تعداد دکل ها به چهاردستگاه تقليل يافت وهم اکنون با نزديک شدن به زمان پايان پروژه، تنها دستگاه حفاري 28 فتح در منطقه استقرار دارد. وي افزود: چاه هاي تکميل شده طبق روال به شرکت مهندسي وتوسعه نفت (متن) به عنوان مجري طرح توسعه ميدان هاي غرب کارون تحويل مي شود. خاوري نژاد با اشاره به هم افزايي و همکاري مؤثر و مستمر ميان مديران اجرايي ومتخصصان شرکت ملي حفاري و شرکت متن،اظهارکرد: شرکت ملي حفاري ايران درميدان نفتي آزادگان افزون برپروژه 20+3 حلقه چاه، پروژه موسوم به 10حلقه چاه ديگر را نيز درحال اجرا دارد که دراين ارتباط،دکل هاي سنگين 37 ،92 و دکل فوق سنگين 60فتح در حال حفاري چاه هاي توسعه اي هستند. مدير پروژه حفاري ميدان نفتي آزادگان جنوبي در شرکت ملي حفاري ايران با اين توضيح که متراژ حفاري در پروژه 10 حلقه چاه ميدان آزادگان جنوبي به حدود 12 هزار متر رسيده است، گفت: پيش بيني مي شود پروژه حفاري 10حلقه چاه ديگر تا اوايل سال 1400 به پايان برسد و به کارفرماي پروژه، شرکت مهندسي و توسعه نفت تحويل شود. شرکت ملي حفاري ايران تاکنون 64 حلقه چاه در قالب قراردادهاي کليد در دست (EPDS) در بخش جنوبي ميدان نفتي آزادگان حفاري کرده است و 10حلقه چاه را درمراحل اجرا دارد.
اين شرکت دربخش ارائه خدمات يکپارچه فني مهندسي نيزبا شرکت مهندسي و توسعه نفت همکاري مي کند.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت از اخذ مجوز بهره برداري و تأييد رسمي براي بخش پي سي آر تهران از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي خبر داد. حبيب الله سميع گفت: هم اکنون اين مرکز در بيمارستان صنعت نفت تهران فعال است و مشابه ديگر آزمايشگاه هاي سطح شهر مي توانيم فعاليت عمومي هم داشته باشيم. وي با بيان اين که سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت براي راه اندازي بخش پي سي آرعسلويه آمادگي دارد، گفت: اين مسئله منوط به تخصيص اعتبار لازم از سوي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس است و طبق برآورد اوليه براي خريد ساختمان، تجهيزات و لوازم مورد نياز، رقمي بالغ بر 2 ميليارد تومان اعتبار لازم است. سميع به خريد و تجهيز بيمارستان ها و مراکز درماني سازمان بهداشت و درمان به دستگاه هاي ونتيلاتوراشاره وتصريح کرد:براين اساس، مصوبه هيئت مديره تأييد شد وهم اکنون مراحل خريد 20دستگاه ونتيلاتور رو به اتمام است. به گفته مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت، اين دستگاه ها حسب برنامه ريزي هاي انجام شده،درمناطق مورد نياز توزيع خواهند شد و ظرفيت تخت هاي ويژه سازمان را افزايش خواهند داد.
سميع با اشاره به روند نزولي مبتلايان به ويروس کرونا در استان هاي جنوبي کشور عنوان کرد: خوشبختانه تعداد بستري ها درمراکز درماني تحت پوشش سازمان فروکش کرده است، به گونه اي که تعداد کل بستري ها رقمي بالغ بر 80 مورد را نشان مي دهد که از اين تعداد 30مورد آن در تهران بستري هستند. وي افزود:البته پيش بيني مي شود درهفته هاي آتي شاهدافزايش تعداد مبتلايان باشيم، چراکه متاسفانه با وجود توصيه هاي اکيد مسئولان وزارت بهداشت ودرمان مبني بربه تعويق انداختن سفرهاي غيرضرور، اين مسئله اتفاق نيفتاد.
مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت درباره واکسن آنفلوآنزا نيز گفت:تزريق اين واکسن براي عموم جامعه توصيه نشده است، عمدتاً افراد بالاي 65 سال، کودکان و در نهايت بيماران ديابتي، آسم، بيماران قلبي، کبدي و کليوي و افرادي که به هر دليلي نقص ايمني دارند بايد واکسن آنفلوآنزا را تزريق کنند. به گفته سميع ،اين واکسن هيچ ايمني در برابر کرونا ايجاد نمي کند و اين که اگر فردي واکسن آنفلوآنزا را بزند ديگر کرونا نخواهد گرفت يا کمتر در معرض خطر اين ويروس است، سنديت ندارد. وي تصريح کرد: سازمان مکاتبات زيادي با وزارت بهداشت درباره دريافت سهميه واکسن آنفلوآنزا انجام داده است که گويا سياست اخير وزارت بهداشت بر اين اساس است که هيچ گونه سهميه اي به ارگان يا سازماني اختصاص داده نشود. سميع تصريح کرد:پيگيرهستيم درصورتي که وزارت بهداشت سهميه اختصاص دهداين واکسن رابراي وزارت نفت،(شاغلان،بازنشسته ها و کساني که به نوعي در معرض خطر هستند) تهيه کنيم.
مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت به کادر درمان اشاره و بيان کرد: شرمنده اين عزيزان هستيم و نتوانستيم آن گونه که بايد وشايد از زحمات و تلاش هاي آنان دراين برهه از زمان به نحو شايسته اي قدرداني کنيم. وي اظهار کرد: با وجود تنگناهاي مالي اين امکان برايمان فراهم نشد که بتوانيم لااقل گوشه اي از زحمات اين دوستان را ارج نهيم. سميع با بيان اين که خستگي را در چهره هاي کادر درمان مي بينم تاکيد کرد: لازم است همکاران ما بيشتر مورد توجه قرار بگيرند تا انگيزه لازم براي ادامه کار داشته باشند.
نگاهي به نقش مناطق نفتخيز جنوب در طول 8 سال دفاع مقدس
جنگ، مهمترين و دشوارترين طرح بازدارنده اي بود كه دشمن اندك زماني پس از پيروزي انقلاب از طريق ايادي خود در منطقه، به آن دست آويخت. در 31شهريور 59 ارتش عراق تحت تأثير تحريكات استكبارجهاني و به بهانه ادعاهاي واهي مرزي به ايران حمله كرد و قسمتهايي از سرزمين ما را تصرف نمود و بسياري از مردم شهرها را به اسارت گرفت و جمع كثيري از مردم بي دفاع را به شهادت رساند و در اين ميان كارخانهها، فرودگاهها، تأسيسات، بيمارستانها و مدارس و مهمتر از همه بخش هائي از تأسيسات نفت مورد هجوم وحشيانه قرار گرفته و متحمل خسارات سنگيني شدند.
تجاوز گسترده ارتش عراق به ميهنما با تجهيزات و استعداد جنگي كامل صورت گرفت. بر اساس آمار جمعآوري شده از منابع مختلف، استعداد جنگي عراق كه بر عليه ايران به كار گرفته شد مشتمل بر 12 لشكر، 800 قبضه توپ، 5400 دستگاه تانک و نفربر، 400 قبضه ضدهوايي، 400 فروند بالگرد (هليكوپتر) و 366 فروند هواپيما، پشتيباني ميشد.
آبادان و خرمشهر از مهمترين بنادر و شهرهاي جنوبي بودند كه به محاصره و اشغال ارتش بعثي در آمدند و افق غروب كارون به غم نشست و آن جلوهها و چشماندازهاي زيبا، بديع و خاطرهانگيز را از دست داد و در غم شهادت جوانمردان دليرش به سوگ نشست.
به گفته صدام، عراق در جبههاي به طول 550 كيلومتر توانست به عمق 20 تا 110 كيلومتر به داخل ايران نفوذ كند و وسعتي معادل فلسطين اشغالي را به تصرف خود درآورد. در اين عمليات عراق نيروهاي خود را تا پشت دروازههاي اهواز به پيش راند
تاسيسات وزارت نفت به ويژه امکانات و تجهيزات عملياتي شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب در اقتصاد کشور اهميت استراتژيک و نقش بسيار حساس و حياتي داشت. اين امکانات دستمايه اصلي کسب درآمدهاي ارزي و عامل اساسي تامين سوخت و انرژي براي مصارف بخش هاي مختلف اقتصادي محسوب مي شد.
از سوي ديگر وضعيت خاص کارخانه ها و تاسيسات نفتي از نظر خطرات بالقوه اي که در مواد نفتي و سوختي موجود است، به گونه اي بودکه حتي به فرض نبود هيچگونه عامل تهديد و خطر خارجي اين تاسيسات از درون آسيب پذير بوده و مواد موجود در آنها مي توانست براي تاسيسات و اماکن اطراف نيز يک عامل تهديدکننده جدي محسوب شود. از نخستين روز آغاز رسمي جنگ ايران و عراق تاسيسات صنعت نفت ايران به عنوان اهداف بزرگ و قابل دسترس اقتصادي آماج حملات زميني ، هوايي و موشکي دشمن قرار گرفت . از همان دقايق آغازين روز 31شهريور، گلوله باران پالايشگاه بزرگ آبادان که در خط مقدم جبهه بود ،آغاز شد و خارک نيز به عنوان بزرگترين بندر صادراتي نفت ايران هدف حملات پي در پي هوايي دشمن قرار گرفت.اين در حالي بود که ماهها قبل از شروع جنگ عمليات خرابکارانه در خطوط لوله نفتي ايران که عموما با تحريک همسايه غربي و کشورهاي معاند صورت مي گرفت، به دفعات انجام گرفته و عمليات حفاري شرکت ملي نفت ايران در مناطق مرزي غرب کشور ابتدا با حملات ايذايي مختل و بدنبال آن با حمله مستقيم بعثي ها متوقف و تعدادي از تجهيزات و دکل هاي نفت به عراق منتقل شده بود. در اوايل جنگ حملات دشمن بر نفتكشها و ديگر كشتيهاي تجاري چندان گسترده نبود ؛ چون دشمن عملاً به گسترش جنگ در حوزه خليجفارس نيازي نداشت. با اين وصف، بسيج تدريجي نيروهاي مردمي، تقويت جبهههاي جنگ از سوي ايران و در فشار قرار دادن متجاوز، موجب شد كه دشمن با اهدافي چون قطع صدور نفت ايران، اخلال در روند واردات و صادرات، قطع راههاي آبي و بالاخره بعد بينالمللي دادن به جنگ در جهت درگير كردن ديگر كشورهاي منطقه، به پيشرفت جنگ، اقدامات تحريكآميز خود را در خليجفارس شدت داد و دردي ماه 1360 با حمله به دو كشتي خارجي عملاً امنيت خليج فارس را مختل كرد. بدين طريق آبراههاي جنوب ايران ناامن شدند و عراق براي تحقق بخشيدن به اهداف استراتژيك خود گام بر ميداشت. در آن هنگام دولت ايران با درك موقعيت، فعاليتهاي گستردهاي را در جهت بازسازي مناطق و تأسيسات نفتي آغاز كرد. افزايش توليد نفت كه به دنبال اين اقدامات و در پي همين سياست صورت ميگرفت، توانمندي ايران را در اداره امور جنگ به وضوح نشان داد. عراق با موشكهاي اگزوسه، آرما و هواپيماهاي سوپراتانداردي كه از فرانسه دريافت كرده بود، مرتب به پايانههاي نفتي و نفتكشهاي ما ضربه ميزد. در طول ساليان جنگ، تاسيسات و کارخانجات شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب خسارات ناشي از 2500 حمله هوايي و موشکي راتحمل کرد. با اين حال به عنوان سکاندار کشتي اقتصاد کشور تا واپسين روز جنگ برنامه حفظ توان واستمرارتوليد به ميزان متوسط 3ميليون بشکه در روز را به سر انجام رساند
با توجه به اهميت و نقش اساسي نفت در اقتصاد کشور و ضرورت محافظت از تاسيسات نفتي ،موضوع نگهداري و بالا بردن ضريب اطمينان در مصون سازي تاسيسات در دوران دفاع مقدس مورد توجه قرار گرفت. بدين منظور پس از مطالعات گسترده و بحث و بررسي در خصوص راه هاي انجام اين مهم، راه حل هايي در چارچوب پدافند غير عامل درون سيستمي و برون سيستمي تعريف و به مجريان ذيربط در سازمان هاي مختلف ابلاغ شد كه مباني آنها به اين شرح است:
روش هاي دفاع غير عامل درون سيستمي به شيوه هاي پدافندي خاصي اطلاق مي شود که با تمهيد و ابداع فعاليت ها و اقدام هاي خاص آسيب پذيري دروني تاسيسات و دستگاههاي فعال در زمينه توليد و بهره برداري از منابع نفتي را تا حد امکان کاهش دهد.ايزوله سازي سيستم و جداسازي بخش هاي مختلف آن از يکديگر اساس اين تمهيدات است.به نحوي که آسيب احتمالي وارده به بريک جزء سيستم ،حتي الامکان به اجزاي ديگر آن انتقال نيابد.
اساس اين روش بر مبناي اغفال دشمن از طريق استتار و ايجاد امكانات جلوگيري از صدمات ناشي از آتش سوزي، اصابت تركش، موج انفجار و غيره استوار است. ايجاد هر گونه پوشش ايمني يا استتاري بر روي كارخانه ها تأسيسات ، سيستمها يا اماكن اداري و مسكوني در جهت ايمن سازي بيشتر افراد و دستگاهها در چارچوب پدافند غيرعامل برون سيستمي تعريف مي شود.
تمهيدات دفاعي و اقدامات انجام شده در كارخانه هاي گاز و گاز مايع، تقويت فشار، تزريق گاز و ساير تاسيسات گازي به قرار زير بود
كارخانه هاي گاز و گازمايع، پالايشگاه گازمايع ماهشهر و مخازن شانه اي به علت وجود گازهاي مختلف و مخصوصا گاز پروپان، وضعيت استثنايي داشتند. در اطراف اين تاسيسات و مخازن آن ديوارهاي بتوني ايجاد و يا لوله هايي با قطر 30 اينچ تعبيه شد. ارتفاع اين حفاظها 50 سانتيمتر از ارتفاع مخازن بيشتر و اغلب آنها با لوله، يا ورق آهن و سقف و سپس با گوني هاي ماسه اي پوشانده شده بود.
توربين ها و كمپرسورها نيز با ديوار بتوني از هم جدا شده بودند
عمليات دفاعي كارخانه هاي بهره برداري و تلمبه خانه ها در اتاقهاي كنترل نيز معمول گرديده بود.
در اطراف محوطه هاي تفكيك مخازن و برجهاي گاز، ديوارهاي بتوني (به ضخامت 80 سانتيمتر) ايجاد و سقف آنها با تور استتار پوشانده شده بود.
مخازن شانه اي مايل 40 ماهشهر با ديوارهاي لوله اي (به قطر 30 و با ارتفاع 50 سانتيمتر بالاتر از سقف مخازن) حفاظ بندي شده بود.
در مجتمع هاي اداري و اماكن عمومي اقدامات زير معمول گرديد:
اطراف تمام ادارات، بيمارستانها، سالنهاي ورزشي و ... تا ارتفاع 2 متر گوني چيني و يا با بشكة پر از ماسه محصور شد.
در كليه مجتمع هاي اداري آژير اعلام خطر نصب گرديد.
براي پناه گرفتن كاركنان به هنگام بروز خطر در كنار مجتمع هاي اداري جان پناه بتوني در اندازه هاي كافي احداث گرديد.
در محوطه هاي مسكوني نيز براي پناه گرفتن كاركنان و خانواده هاي آنان جان پناههاي بتوني در اندازه لازم احداث شد.
در مجاورت مدارس نيز براي پناه گرفتن دانش آموزان جان پناههاي بتوني احداث شد.
تحويل سلاح هاي پيشرفته و مدرن فرانسوي، روسي و آمريكايي و تقويت توان عراق در مورد اصابت قراردادن تأسيسات حياتي و اقتصادي ايران، اين حركات ايذايي شدت گرفت. حتي كشورهاي حاشيه خليج فارس نيز، با در اختيار نهادن امكانات و فراهم آوردن، امكان سوختگيري هواپيماهاي عراق، دستيابي دشمن را به اهداف دورتر بيشتر فراهم ساخته بود و لذا ضرورت توسل به طرحهاي ابتكاري در جهت تداوم صدور نفت بيشتر احساس مي شد. نصب گويهاي شناور يكي از همين طرح ها بوده است.
بمباران نقطه به نقطة بندر صادراتي خارك و تخريب تقريباً صد در صد اين بندر صادراتي و اصولاً وحشت كشتي ها از نزديك شدن به اسكله هاي بارگيري آن و دقت بالاي هواپيماهاي بمب افكن در هدف قراردادن نقاط ثابت و غيرمتحرك، اهميت ابتكار و استفاده از گويهاي شناور را بيش از پيش روشن ساخت. اين گوي ها در فاصله 20 كيلومتري ساحل خارك و در آب هاي خليج فارس مستقر شد. دو خط لوله از ساحل بندر گناوه با استفاده از بستر دريا به محل استقرار گوي ها كشيده و به آنها متصل شد.
اين گوي ها بوسيله لنگر در محل استقرار خود به صورت شناور درآمدند. قطعه متحرك گوي امكان چرخش و مقابله آن را با امواج و تندبادهاي دريا فراهم مي كرد. لوله هاي لاستيكي شناور انعطاف پذير نيز ضمن تطابق با حالت شناور گوي، و سهولت اتصال به كشتي نفتكش انجام عمليات بارگيري را ممكن مي ساخت. نفتكشها پس از اتصال به گوي (با واسطه لوله هاي لاستيكي انعطاف پذير) اين امكان را داشتند كه در حين بارگيري با شعاع مشخص به دورگوي بچرخند و از حالت هدف ثابت و آسان هواپيماهاي دشمن خارج و مصونيت بيشتري پيداكند.
چرخش دايره وار كشتي به دورگوي عملا در عمليات بارگيري نيز خللي وارد نمي ساخت و به اين ترتيب طي عمليات بارگيري كه گاه تا 34 ساعت به طول مي انجاميد، كشتي از امنيت نسبي برخوردار بود. گرچه ايران با اين روش توانست مقادير متنابهي نفت را بارگيري و صادر كند و در بحراني ترين روزها نيز عمليات صادرات نفت خام را از افتادن در ورطه تعطيل برهاند، با اين حال تحويل سلاح هاي پيشرفته تر عراقيها را قادر مي ساخت كه صرفنظر از ثابت يا متحرك بودن هدف، بتوانند آن را مورد اصابت قرار دهند، عملاً بهره گيري از ابتكار گوي شناور را بتدريج در پرده ابهام قرار مي داد.
دستيابي دشمن به سلاح هدف ياب، حتي كارآيي گوي هاي شناور براي بارگيري كشتيهاي در حال حركت را نيز، زير سؤال مي برد بنابراين تمهيدات و ابتكارات ديگري ضرورت پيدا كرد. بارگيري كشتي ها در جزيره خارك به وسيله نفتكش سيار و تخليه آن در كشتيهاي بزرگ به عنوان مخزن ذخيره سيري و بهره گيري از آن در صدور نفت يكي از تمهيدات و تسهيلاتي است كه در اين راستا به خدمت گرفته شد.
در اين روش، كشتي هاي بزرگ با استفاده از فرصت هاي بين بمباران با پهلوگيري در اسكله خارك به بارگيري نفت اقدام و سپس در اسرع وقت از اسكله فاصله مي گرفتند. اين سياست و جدايي نفتكشهاي بزرگ از مخازن و لوله هاي انتقال، ضريب اطمينان امنيت محموله ها و جان افراد را تا حدودي افزايش مي داد. اين كشتي هاي مادر، نفت خام را در چند كيلومتري بندر صادراتي، به كشتي هاي نفتكش كوچكتر انتقال مي دادند و مقاديري از سهم صادرات را تامين مي كردند .
طرح و تمهيد ديگر بارگيري مستقيم كشتي هاي كوچك در فواصل امن بمبارانها بود كه نفت آنها يا مستقيماً به كشتيهاي صادراتي منتقل و يا در كشتي هاي بزرگ دور از مبادي صادرات ذخيره سازي مي شد. بديهي است كه روشهاي اخير نيز كارايي محدودي داشت. زيرا چه بسا كشتي ها پس از ساعتها مرارت و بارگيري، در مسير بازگشت خود طعمه حملات هواپيماي دشمن مي شدند كه به زيان از دست رفتن كشتي و محولة نفت آن منجر مي شد.
در مراحل بعد ضمن بهره گيري از جزاير سيري و لارك براي بارگيري كشتي هاي صدور نفت و استفاده از روش انتقال نفت از كشتي به كشتي تا مدتي از وقفه در صدور نفت جلوگيري شد. با اين حال دشمن با استفاده از پايگاه ها، فرودگاه هاي كشورهاي جنوبي خليج فارس و نيز با بهره گيري از سوخت گيري در حال پرواز، توانست اين پايگاههاي نسبتاً دوردست را نيز ناامن كند.
با تشديد حملات دشمن به تأسيسات جزيره خارك و اكراه نفتكش هاي خريدار نفت از عزيمت به مقصد خارك و نتيجتاً كاهش صادرات نفت خام از اين جزيره، از تاريخ 11دي ماه 63 شركت ملي نفتكش با همكاري مناطق نفتخيز فلات قاره و امور بين الملل طرح موسوم به والفجر را به مرحله اجرا درآورد كه به موجب آن 3نفتكش غول پيكر بصورت مخزن شناور در جزيره سيري مستقر گرديد و يازده فروند نفتكش سيار نفت خام صادراتي را از پايانه خارك بارگيري مي كرد و به نفتكش هاي مشتريان نفت تحويل مي داد.
با وجود جايگزين علي رغم تمهيدات پدافند غيرعامل درون و برون سيستمي در غالب سيستمها و تأسيسات نفتي عمليات پاكسازي و بازسازي بعد از تهاجم دشمن غيرقابل اجتناب بود. لذا پس از اطلاع كاركنان صنعت نفت از مواضع بمباران شده و آسيب ديده اكيپهاي موجود در محل فعال مي شوند و اكيپ هاي كمكي از نقاط مجاور به كمك آنان مي شتافتند.
ابتدا عمليات اطفاي حريق و جلوگيري از سرايت آن به تأسيسات مجاور معمول مي گرديد ، عمليات امداد رساني به مجروحان و آسيب ديدگان احتمالي بالاخره پاكسازي آثار خرابي به منظور فراهم شدن امكان عمليات بازسازي آغاز مي گرديد.
در موارد مختلف بر حسب ميزان شدت آسيب، امكان عملي بازسازي و ... اقدامات لازم در جهت بازسازي انجام، يا بازسازي به تهيه ملزومات و فراهم شدن امكان عملي آن موكول مي شد. در هر حال سياست كلي بر اين بود كه امكان لازم براي استمرار عمليات واحد آسيب ديده در اسرع وقت فراهم آيد. بر اساس برنامه تنظيمي، به دنبال هر بمباران و پس از اطفاي حريق، گروهي از كاركنان بازسازي با هماهنگي ادارات ذي ربط، از واحد مورد بمباران بازديد و محلهاي صدمه ديده را بر روي نقشه هاي آن واحد مشخص مي كردند.
گروه پاكسازي عمليات پاكسازي واحد را به عهده مي گرفت. همزمان با اجراي پاكسازي و بر اساس ابعاد خسارت مشخص شده در نقشه، گروه كارپردازي به تأمين وسايل و تجهيزات مورد نياز اقدام مي كردند و آنگاه گروه بازسازي وارد عمل مي شد.
تا پيش از انقلاب اسلامي، سفارش و تأمين كالاي مورد نياز صنايع نفت جنوب به صورت متمرکز در آبادان و از طريق شركت كالاي لندن “ IROS “ انجام مي شد.
با پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي و شروع جنگ تحميلي به منظــور تداوم عمليات توليد نفت و تغذيه پالايشگاه هاي كشور و تأمين سوخت مورد نياز مصارف داخلي و جبهه ها، انديشه تأسيس سازمان تداركات و امور كالا در يك منطقه عملياتي با امكانات ايمني بهتر باساختار و سازماندهي جديد در مناطق نفتخيز جنوب با مركزيت اهواز، شكل گرفت.
انتقال کالاها و تجهيزات موجود در گمرک و انبارهاي آبادان در زير آتش مستقيم دشمن يکي از حماسي ترين بخش هاي فعاليت ستاد جبهه و جنگ و نيروهاي از جان گذشته مناطق نفتخيز بود که جلوه هايي از کارداني، تجربه و گره گشايي در اين اقدامات پر رنگ بود. انتقال زميني يک دستگاه هواپيماي فرندشيپ واقع در تيررس نيروهاي عراقي به ماهشهر جلوگيري از اتلاف صدها راس گاو گرفتار آمده در ديري فارم آبادان و انتقال پر دردسر آنها به اهواز هم از برنامه هاي جالب توجه کارکنان مناطق بود که در آن شرايط کمي عجيب و دور از ذهن به نظر مي رسيد.
بنا به ضرورت و پيمودن راه هاي طي نشده در عرصه ساخت داخل اداره كل تداركات و امور كالاي مناطق نفتخيز جنوب شكل گرفت و بدون شك نخستين زيرساخت هاي خودكفايي و برداشتن گام هايي اساسي در عرصه ساخت داخل به صورت ساختارمند در شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب فعاليت ايجاد شد.
اين سازمان با وجود مشكلات ناشي از بروز جنگ و تحريم هاي اقتصادي و همچنين لزوم پشتيباني از جبهه هاي جنگ و محدوديتهاي ارزي، توانست در شرايط حساس هشت سال دفاع مقدس، رسالت خود را با همت و تلاش مستمر كاركنان بخوبي به انجام برساند.
همانگونه که اشاره شد، با هجوم گسترده ارتش عراق به ايران و تصرف بخش هاي از استان خوزستان و استان هاي غربي بخشي از منابع نفتي كشور شامل چاه ها و واحدهاي بهره برداري چشمه خوش و دهلران و نفت شهر در كنترل ارتش عراق قرار گرفت. قرار گرفتن بخش وسيعي از مخازن و تاسيسات نفتي در تيررس دشمن از يك سو و نياز شديد نيروي دفاعي ايران به زيرساخت ها، امكانات و خدمات صنعت نفت در مناطق جنگي موجب شد تا مناطق نفت خيز جنوب به طور كامل و مستقيم درگير وضعيت جنگي شود.
شايد اغراق نباشد اگر گفته شود كه مناطق نفت خيز جنوب در ماه هاي آغازين جنگ علاوه بر ماموريت هاي سازماني خود، با بر عهده گرفتن پشتيباني از نيروهاي دفاعي، كاركردي نظامي از خود به جاي گذاشت. در 3 ماه آغاز جنگ حدود 70 درصد توان مناطق نفت خيز جنوب صرف خدمت رساني به نيروهاي دفاعي و ساماندهي جنگ زدگان مي شد و صنعت نفت جنوب عملاً با 30 درصد از توان خود وظيفه خطير و حياتي توليد، انتقال و صدور نفت به عنوان تنها منبع مالي جنگ را به انجام رساند.
در خلال جنگ تحميلي مناطق نفت خيز جنوب سازمان مستقلي براي هماهنگي و برنامه ريزي کمک هاي همه جانبه از جنگ تشكيل داد.
بخشي از فعاليت هاي اين ستاد همكاري در ساخت ادوات نظامي و صنعتي بود :
ساخت تجهيز مين جمع كن
ساخت و تراش انواع سوزن هاي توپخانه
تراشكاري قطعات بولدوزرها
ساخت آچارهاي مخصوص تانک ها و زره پوش ها
ساخت شناور کاربردي ني بر
ساخت و تغيير فلنج هاي مختلف
همكاري در ساخت پل شناور مربوط به طرح تحقيقاتي قرارگاه رزمي مهندسي خاتم الانبياء (ص)
تغيير شكل در سيستم پرتابي نارنجك انداز، خمپاره انداز، آرپي جي وتجهيزات مختلف نظامي
ساخت لوله خمپاره انداز
ساخت دستگاه انتقال هاوركرافت ها در عرض 12 متر، طول 25 متر و ارتفاع 10 متر
ساخت پين براي پل عملياتي، ساخت پايه هاي مخابراتي
كاركنان مناطق نفت خيز جنوب علاوه بر جنگيدن در كنار رزمندگان در جبهه هاي جنگ، وظيفه كمك در ايجاد مراكز ارتباطي و مخابراتي، ايجاد كارگاه هاي تعميراتي جهت بازسازي و ترميم تجهيزات نظامي، ياري رساندن و همكاري در حفر زمين و ايجاد سنگرهاي بتوني، تعمير باند فرودگاه هاي نظامي آسيب ديده، احداث بيمارستان هاي صحرايي و تامين پزشك و دارو و ساير خدمات، ايجاد بانك هاي خون، ساختن ماده شستشو دهنده موتور هواپيماهاي جنگي، تهيه روغن هاي مخصوص سلاح ها، تهيه برخي قطعات يدكي مورد نياز تجهيزات نظامي، كمك در زمينه هاي تخصصي مانند مين گذاري، مين يابي و خنثي كردن آنها، تهيه و ارسال مواد غذايي براي جبهه ها، قرار دادن وسايل ضروري مثل ماشين آلات راهسازي و ساختماني و وسايل نقليه در اختيار ارتش و سپاه پاسداران، تامين ژنراتور و موتور هاي قابل حمل برق، موتورهاي آب و ايجاد زير ساخت هاي فني و ارتباطي پايگاه ها و مراكز استقرار نيروهاي دفاعي كشور را عهده دار شدند.
در كنار اين كمك هاي مستقيم به جبهه هاي جنگ و نيروهاي مسلح، زنجيره اي از كمك هاي غير مستقيم نيز به دفاع مقدس صورت گرفت كه از جمله مهم ترين آنها پشتيباني غير نظامي از رزمندگان و همچنين كمك به ساماندهي آوارگان و جنگ زدگان است. از جمله اين خدمات، ايجاد بيمارستان و ارائه خدمات درماني در پشت جبهه جهت درمان آسيب ديدگان و مصدومين جنگ و و نيازمندان به فوريت هاي پزشكي، تامين كادر پزشكي و پرستاري اين بيمارستان ها، تامين وسايل ارتباطي و مخابراتي مورد نياز سازمان هاي درگير در جنگ، تهيه و تامين وسايل ارتباطي پشت جبهه اعم از وسايل نقليه سبك و سنگين و تامين كادر متخصص جهت استفاده و تعمير آنها، ايجاد اردوگاه جهت اسكان و نگهداري هموطنان جنگ زده و ايجاد درمانگاه و تامين خدمات درماني و بيمارستاني براي جنگ زدگان قابل عنوان است. در 3 ماه نخست جنگ تحميلي مناطق نفت خيز جنوب افزون بر 850دستگاه وسايل نقليه سبك و سنگين در اختيار ارتش، سپاه پاسداران و ساير نهادهاي انقلابي قرار داد. در دوران جنگ، مناطق نفت خيز جنوب حدود 7هزار سنگر جمعي و انفرادي براي محافظت از رزمندگان و غيرنظاميان احداث كرد. همچنين در طول هشت سال دفاع مقدس، مركز خدمات كامپيوتري مناطق نفت خيز جنوب در ارائه خدمات سخت افزاري و نرم افزاري همكاري تنگاتنگي با نهادهاي ذيربط داشته است.
گرداوري و تنظيم : سعيد سپهري کيان
منابع:
خدمات مناطق نفتخيزجنوب به دفاع مقدس
نفت و مديريت بحران در دوران دفاع مقدس
به احترام غربت «شهداي تنگ فني» لطفا با وضو وارد شويد...
عباسعلي حسين پور دفاع مقدس صفحه درخشاني از تاريخ پرشکوه کشور عزيزمان است. با حمله دشمن متجاوز بعثي در 31شهريور1359 مردم قهرمان ايران مجالي مي يابند تا صفحاتي از مفاهيم بلند انساني و اسلامي ايمان، ايثار، خلوص، ولايت پذيري، وطن دوستي و شجاعت را در پيش ديدگان اهالي عالم بگشايند. در اين بين صفحاتي از کتاب قطور تاريخ دفاع مقدس به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران اختصاص دارد، صفحاتي که به مانند بانيان آن در عين مظلوميت و گمنامي کمتر خوانده شده و کمتر روايت شد ه اند. با مرور کوتاه بر زندگي و سفر شهداي مرکز انتقال نفت تنگ فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران جلوه هايي به چشم مي آيد که مي توان از آن درس زندگي گرفت، لحظه هايي ماندگار مي شود که براي هميشه در جان و دل مي نشيند و اگر چشم نبسته باشيم، گاه گاه در خلوتي خاموش بر وجود غفلت زده مان تلنگر مي زند. بازديد خبرنگاران مناطق دوازدهگانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران از «تنگه فني» آنهم در سالروز تاسيس اين شرکت که با هفته دفاع مقدس همزمان شده، راهگشاي ما بود تا محضر شهداي همکارمان زانو بزنيم و بياموزيم دفاع از ميهن و ناموس مرد عمل مي خواهد و دل شير.
ساعت 12و نيم ظهر است حدود سي و پنج دقيقه تا اذان مانده. تازه به مرکز منطقه لرستان رسيده و مورد استقبال همکاران اين منطقه قرار گرفتيم، بعد از حال و احوال به سمت مسجد رفته، وضو گرفتيم، هم زمان منادي مسجد با صداي بلند مي گفت «بشتابيد بسوي نماز»، نماز را به جماعت خوانديم، به سمت نهارخوري حرکت کرديم، دبستان هاي دخترانه و پسرانه محوطه منازل سازماني مرکز تعطيل شده بودند و همين بهانه بس بود تا بوي گل، بوي باران، بوي تبسم درختان، بوي نسيم خنک، بوي کتاب، بوي دفتر و بوي مهرباني تمام فضاي مرکز منطقه لرستان را سرشار از ذوق و شوق کودکانه کند. آفتاب پاييزي و صداي خنده بچه ها همه جا را پر کرده است. با نواخته شدن زنگ آخر باز هم شادي اين سو و آن سو خيابان هاي مرکز مي دويد. چه زيباست اين لحظه ها. چه زيباست تفريح در فضايي که پدر در آن نزديکي مشغول به کار است. چه زيباست دست در دست همکلاسي ها تکرار «باز هم مهر، باز هم مهرباني، باز هم بهار دانش»، آنقدر فضاي بازي هاي کودکانه دلنشين بود که دقايقي را نظاره کردم انصافا خش خشِ برگ درختان با صداي کودکان، همچون سمفوني شماره 9 بتهوون نواي «حيات» را در مرکز انتقال نفت لرستان مي نواخت.
نهار را خورديم، موضوع زمان برگشت، بليط پرواز همکاران مناطق مختلف، خستگي رانندگان، اصرار بر عدم حرکت شبانه و... همگي دست به دست هم داده بود تا برنامه به گونه اي پيش رود که بازديد از تنگ فني کنسل شود، دو پيشنهاد مطرح بود اول اينکه بازديد انجام شود شب، خرم آباد بمانيم و صبح زود به سمت تهران حرکت کنيم تا همه به پروازهاي شان برسند، دوم اينکه بازديد تنگ فني را کنسل کرده و به يکي ديگر از مراکز انتقال نفت منطقه لرستان سر بزنيم و ساعت 15همان روز چهارشنبه مطابق با جدول سين برنامه، به سمت تهران عزم سفر کنيم. سرپرست گروه همه سناريوها را با رييس روابط عمومي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران درميان گذاشت، تصميم نهايي اتخاذ شد «بازديد از تنگ فني ارزش تحمل ناملايمات سفر را دارد، پس انجام شود».بعد از نهار به سمت تنگ فني حرکت کرديم، به دليل خرابي جاده قديم از اتوبان رفتيم، عوارضي 18هزارتوماني را پرداخت کرديم، در همين اوضاع باطري خودروي ما که توان ياري نداشت و کولر ماشين خاموش شد. گرما طاقت فرسا بود، باد بيرون هم بسيار گرم، باز کردن پنجره هاي خودرو، نشستن روبروي سشوار را برايمان تداعي مي کرد، همگي خسته، خيس عرق، کاسه هاي صبر لبريز و توان ها طاق شده بود، تصورم اين بود که چون تنگ فني در ارتفاعات مستقر است پس قطعا هواي مطبوعي خواهد داشت ولي اصلا اين گونه نبود، هوا گرم و...به هر سختي بود، رسيديم. از خودرو پياده شديم، ولي هوا نه تنها خنک نشده بود که شايد گرم تر هم شده بود، وضعيت کلافه کننده اي داشتيم. از درب نگهباني پس از تشريفات حراست عبور کرديم، آبسردکن جنب حراست همه ما را دور خود جمع کرد، رييس تلمبه خانه به استقبال ما آمد، توضيحاتي داد و به معرفي مرکز انتقال نفت شهداي تنگ فني پرداخت، براي ما که در مراکزي مشابه اين مرکز کار کرده بوديم چيز جديدي نبود، ميزان حجم انتقال، تعدا خطوط انتقال، تاسيسات و... از چهره ها مي شد فهميد که سوالات بي جواب به صورت رگباري از ذهن همه ما مي گذرد «اصرار بر بازديد از اين مرکز انتقال براي چه بود؟»، «آن اهميت تاريخي و دستاوردهاي ويژه مرکز که همه از آن ياد مي کردند، کجاست؟»، «اطلاعات ارائه شده در مصاحبه رييس مرکز که هم در سايت شرکت موجود است و هم مي شد در همان مرکز منطقه شنيد، پس چرا اين همه مشقت؟» و...
بازديد به نيمه راه رسيد، در يکي از کانکس هاي مرکز که با هواي خنک کولرهاي گازي بسيار دلنشين شده بود، گرد هم آمديم، همکاران ما از نقاط مختلف ايران با هم کار مي کردند، شايد اگر بگوييم تنگ فني يک ايران کوچک شده بود، اغراق نکرده باشيم. همه جوان بودند، از هرکس سراغ زمان بمباران ها را مي گرفتم يک جواب مشترک مي شنيديم «من زمان جنگ اينجا نبودم، فقط شنيده ام!».براي پذيرايي به سمت اتاق کنترل مرکز که يک ساختمان تمام بتني است حرکت کرديم اين ساختمان در زمان جنگ محل استقرار پدافند هوايي بود، ديوار درب ورودي آن به تمثال مبارک هفت شهيد مرکز مزين شده بود. شهيد رازي سيفي بلمکي، شهيد سيد جعفر درخشان، شهيد رضا قلندري، شهيد شفيع کوگاني، شهيد خدا مراد عادل قلي، شهيد جدار قلاوند و شهيد جمال الدين ميرزايي.
چند لحظه اي براي قرائت فاتحه ايستادم، مسلم بهداد از کارکنان حراست مرکز انتقال نزديک شد، از او سوال کردم در بين همکاران مرکز بومي اين منطقه داريم؟ گفت: خودم. از شنيدن اين جواب خيلي خوشحال شدم اولين سوالم اين بود شنيده ام که شهداي تنگ فني 11نفر هستند چرا تمثال 7نفر اينجاست؟ گفت: 4نفر از آنها از کارکنان مرکز نبوده بلکه از مردم روستاي تنگ فني هستند. عمق جواب، دقايقي مجبور به سکوتم کرد 7شهيد از 11 شهيد اين منطقه از همکاران رشيدمان در مرکز انتقال نفت تنگ فني هستند خيلي عجيب است! از او خواهش کردم چند دقيقه اي از وقتش را به من اختصاص دهد، با خوشرويي پذيرفت. گفتم در زمان بمباران ها اينجا مشغول بوديد؟ گفت: آن زمان سن و سال آنچناني نداشتم ولي خيلي از بمباران ها را يادم است. گفتم: از شهداي اين مرکز چه ميداني؟ لطفا اگر خاطره داري يا شنيده اي برايمان بگو. مسلم بهداد، مرد خوش صحبتي بود، خيلي شيرين خاطره تعريف مي کرد لذا سعي مي کنم از اينجا به بعد را از زبان او بگويم. «...يکي از روزها در مدرسه مشغول به تحصيل بوديم که صداي آژير خطر به صدا درآمد، از تلمبه خانه با مدير مدرسه تماس گرفتند و اعلام کردند چون امکان بمباران مجدد وجود دارد، سريعا مدرسه را تعطيل و به پناهگاه برويد. همگي به سمت کوه هاي اطراف فرار کرديم، خوشبختانه رزمندگان ما يک فروند از هواپيماهاي عراقي را ساقط کرده بودند، هواپيما در نزديکي روستا به زمين خورد، صداي انفجار عجيبي داشت، خلبان آن اجکت کرده بود، مردم روستا به سمت او دويدند تا دستگيرش کنند، بعضي ها هم قصد کتک زدنش را داشتند، يادم هست دو تا از همکلاسي هاي مان روز قبل در بمباران شهيد شده بودند، پدر اين دو شهيد خردسال که اتفاقا از کارکنان مرکز بود، داغدار و عصباني به سمت خلبان مي دويد به او رسيد، خلبان زخمي و درمانده بود، شروع به کتک زدنش کرد، يادم نمي رود که شهيد خدامراد عادل قلي، خودش را در بين خلبان عراقي و مردم قرار داده بود تا نگذارد آسيبي به او برسد، دائم اصرار مي کرد:«شايد فرماندهان ما بتوانند اطلاعات خوبي از او بدست آورند». ولي خود شهيد خدامراد بيشتر از هرکس ديگري براي پسران شهيد همکارش مي گريست، آخر آنها سني نداشتند و به اقتضاي سن شان، از جنگ درک درستي هم نداشتند، هر روز براي رسيدن به مدرسه، مسير روستا را انتخاب مي کردند ولي در روز حادثه فقط به شوق ديدن پدر، مسير مرکز انتقال را انتخاب کرده بودند، مسيري که هر دو را جاودانه کرد و آنها بدون امتحان، قبول درگاه حق شدند. اسفند 59 براي مردم روستاي تنگ فني فراموش نشدني است ولي ايکاش از اين رشادت ها بيشتر گفته مي شد تا مردم بيشتر مي دانستند، ايکاش حال که ما در حق شهداي اين مرکز کوتاهي کرده ايم، کو ه هاي تنگ فني به سخن مي آمدند و شهادت مي دادند که چه رشادت هايي ديده اند. بعدها از سر کنجکاوي از بزرگترهاي روستا شنيدم ساعت 11صبح 13 اسفند 59 تنگ فني بمباران مي شود شهيد سيدجعفر درخشان، شهيد رضا قلندري و شهيد جدار قلاوند براي خاموش کردن آتش به دل تلمبه خانه مي زنند تا به همکاران شان کمک کنند، آتش هم مهار مي شود، رئيس مرکز، مهندس رضوي به سيد مي گويد، برگرديد، سيد پاسخ مي دهد:«اينجا پردود و خطرناک است، خانواده هاي زيادي اينجا زندگي مي کنند، پس بهتر است بمانيم و کمک کنيم». سيد به همراه شهيدقلندري در کوره اي از آتش در حال اطفاي حريق بودند، خستگي فراوان، گرماي زياد منطقه، سر و صداي زياد ناشي از انفجارات اول، گرماي آتش نمروديان زمانه، همه و همه باعث شده بود که همکاران شهيدمان صداي آژير خطر بعدي را نشنوند، آژيري که ساعت 16 به صدا درآمده بود و خبر از ورود هواپيماهاي رژيم بعث عراقي را گوشزد مي کرد، نامردها دوباره مرکز را بمباران کردند، بمباراني که پيکر شهيد سيدجعفر را به درون لهيبي از آتش خود کشيد و پيکر مطهرش را سوزاند، بگونه اي که از پيکر او جز يک قطعه از پاي ايشان، چيزي به جا نماند و همکاران شجاعش را نيز سوزاند و به فيض شهادت رساند. شنيدم که شهيدشفيع کوگاني يکي از روزهاي کاري در حال گشت زني در اطراف مرکز انتقال بوده که به يک باره جنگنده هاي عراقي مرکز را بمباران مي کنند، او به شهادت مي رسد ولي پدرش همچون يعقوب چشم انتظار يوسف جوانش بر در خانه تکيه داده و غرش هواپيماها را نظاره مي کند، دائم أَمَّنْ يُجيب مي خواند که براي جوان 27ساله اش مشکلي بوجود نيايد، وقتي كه پسر نيامد او به سمت تنگ فني رفت و ديد که تير ترکش ناجوانمردانه از پشت به سرش اصابت کرده است، صبوري کرد، تنها تسلي دلش اين بود که پسرش آرزوي شهادت داشته و در آخرين صحبت هايش تاکيد کرده بود «دا(مادر)، شهيد شدن ترس نداره! شهادت راه حقه! منم اين راه رو رفتم... دالکه(مادر) خوبم! دالکه مهربونم».
شهيد رازي سيفي بلمکي در روز شهادتش شيفت هم نبوده، صداي انفجار را مي شنود و متوجه مي شود دوباره مرکز را بمباران کرده اند، با صدا رسا مي گويد:«...غيرتم اجازه نمي دهد تنگ فني در آتش بسوزد...» وقتي به جملاتش فكر مي كنم، حتي جرات بر زبان آوردن در آن شرايط هم سخت مي شود، چه روح بلندي مي طلبد اين گونه سخن گفتن. خدايا ما كجاي اين عالم سير مي كنيم؟ يا غياث المستغيثين، او به همراه همکار شهيدش عادلي، براي مهار آتش رفت، ولي رفت که رفت! او، شهيدعادلي، شهيددرخشان، شهيدکوگاني و شهيدقلندري در لهيب شعله هاي بعثيان از خدا بي خبر سوختند تا تنگ فني زنده بماند و فعاليت کند تا ايران آباد بماند... اسفند 59 از آن ماه هايي بود که همه اهالي روستاي تنگ فني منتظر پايان آن بودند، اميد داشتند با رسيدن فصل بهار خبرهاي خوبي برسد، اما درست همان زماني که همه به دنبال رخت و لباس نو بودند، دختر 10 ساله شهيد جمال الدين ميرزايي خبر شهادت پدرش را مي شنود، براي يک دختر 10ساله که در خاطراتش گفته «وابستگي زيادي به پدرم داشتم، يعني بابايي بودم، شنيدن خبر شهادتش خيلي سخت بود تا جاييکه هنوز صداي هواپيماها، موشک باران، بمب هايي که بر تنگ فني و روستا فرود آمدند، همه و همه را در خواب مي بينم، کابوس بمباران هنوز با من همراه است».
صحبت هاي همکارمان آقاي مسلم بهداد عجيب! بود انگار خود شهدا با من حرف مي زدند. به خدا که اينها نمرده اند، «بل احياء عند ربهم يرزقون». پندار ما اين است كه ما مانده ايم و شهدا رفته اند ولي حقيقت اين است كه زمان، ما را با خود برده است و شهدا مانده اند.«دستانم را بلند مي كنم و مي خوانم: خدايا به امام زمان نا و به دماء شهدائنا، اللهم ارزقنا توفيق شهادة عارفا خالصا في سبيلك». آنگاه دستهايم را به صورتم مي كشم، دستم را كه بر مي دارم تصاوير به هم چسبيده مختلفي مانند فيلم از جلوي چشمانم مي گذرد. تصوير دختر بچه هاي بي پدر، پدر و مادرهاي پيري که در فراق فرزند رشيدشان قد خم کرده اند، تصوير همکاراني که با احتياط و با وضو در تنگ فني گام بر مي دارند و...
شايد حالا بهتر بتوانم درک کنم که چرا کولر ماشين ما خراب شد، شايد اين گونه بهتر بتوانم شرايط سخت کار در تنگ فني آن هم در زمان جنگ و بمباران را در ذهنم تداعي کنم، اصلا اگر همين اندک سختي هم نبود چگونه شرايط محيطي آن محل را درک مي کردم؟
در پايان فقط مي توانم تاکيد کنم که «شهدا شرمنده ايم» در حق همه شما و خانواده و پدر و مادرهاي تان کوتاهي کرده ايم، حق شما بيشتر از اين است، ببخشيد ما را... خوشحالم که سال روز تاسيس شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با ايام هفته دفاع مقدس هم زمان شده و همين موضوع بهانه اي شد تا در اين سفر «تنگ فني» را بشناسم، اگر در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران کار کني و مرکز انتقال «تنگ فني» را از نزديک نبيني در حق خودت ظلم کرده اي.
تربيت صحيح فرزندان از ضروري ترين وظايف والدين به شمار مي آيد. انجام دادن اين وظيفه مهم، حساس و ظريف بدون تکيه بر ديدگاه هاي صاحب نظران آگاه و مطمئن ممکن نيست. ما معتقديم که معصومان(ع) در همه ابعاد هدايتي و تربيتي الگوهايي کامل و مطمئن به شمار مي آيند و تکيه بر ديدگاه ها و رفتارهاي تربيتي آنان در مسير تحقق وظيفه خطير تربيت فرزندان، بهترين ره توشه است. معصومان(ع) همه نور واحد بوده، هدف مشترک داشتند؛ ولي به اقتضاي گوناگوني موقعيت ها در سيره تربيتي آنان ديدگاه ها و رفتارهاي تربيتي گوناگون به چشم مي خورد. کنار هم نهادن مجموعه ديدگاه ها و رفتارهاي تربيتي آنان الگويي کامل از نظام تربيتي اسلام عرضه مي کند. در ميان معصومان(ع)، امام حسين(ع) از موقعيت ويژه اي برخوردار است و اين موقعيت به زندگي و سيره تربيتي آن حضرت برجستگي خاصي بخشيده است. در ادامه به دو بعد مهم و اساسي در اين زمينه اشاره مي شود.
يکي از شيوه هاي تربيتي مورد اتفاق صاحب نظران عرصه تعليم و تربيت، شيوه کارآمد تشويق است. تشويق بجا و متناسب با فعاليت انجام شده، به ايجاد انگيزه در فرد منجر شده، به تکرار و تقويت رفتار مي انجامد. چه بسا فرزندان از ارزش و اعتبار صفات مثبت خود آگاهي نداشته، در نتيجه به شخصيت حقيقي و توانمندي هاي ثبت خويش پي نبرده، خود را در مقايسه با ديگران ناچيز به شمار آورند. از اين رو والدين و مربيان بايد ويژگي هاي مثبت فرزندان را کشف و برجسته سازند و مورد ستايش و تشويق قرار دهند. در فرهنگ اسلامي که تربيت ديني و اخلاقي فرزندان در کانون توجه است بر تشويق فرزندان هنگام بروز رفتارهاي ديني و برجسته کردن صفات اخلاقي و معنوي آنان بسيار تاکيد شده است. امام سجاد(ع) فرمود: من به بيماري شديدي مبتلا شدم. پدرم بر بالينم آمد و فرمود: چه خواسته اي داري؟ عرض کردم: دوست دارم از کساني باشم که درباره آنچه خداوند برايم تدبير کرده، نپرسم. پدرم در مقابل اين جمله به من آفرين گفت و فرمود: تو مانند ابراهيم خليلي، به هنگام گرفتاري جبرئيل نزدش آمد و پرسيد: از ما کمک مي خواهي؟ او در جواب فرمود: درباره آنچه پيش آمده از خداوند سوال نمي کنم. خداوند مرا کافي است و او بهترين وکيل است.
در اين حديث ملاحظه مي شود که امام حسين(ع) در مقابل پاسخ عارفانه و دلنشين فرزندش که براساس ظاهر حديث، سن و سال چنداني هم نداشت جمله «احسنت» را به کار برد و او را به «ابراهيم خليل» تشبيه کرد.
در اسلام، دانش آموزي مورد اهتمام شديد بوده و رهبران ديني، پيروان خود را به آموزش و اندوختن دانش، به ويژه معارف ديني، تشويق کرده اند. براساس سخنان معصومان(ع)، معلمان و مربيان، به خصوص آنان که در تعليم آموزه هاي ديني مي کوشند، حق بزرگي بر جامعه دارند و بايد تلاش صادقانه شان مورد قدرداني و سپاسگزاري قرار گيرد تا رغبت و انگيزه بيشتري بيابند. مرحوم بحراني در کتاب «حليه الابرار» از شيخ فخرالدين نجفي که از فضلا و زهاد بود، نقل کرده که شخصي به نام عبدالرحمان در مدينه معلم کودکان بود و يکي از فرزندان امام حسين(ع) به نام «جعفر» نزدش آموزش مي ديد. معلم جمله «الحمدالله رب العالمين» را به جعفر تعليم داد. هنگامي که جعفر اين جمله را براي پدر قرائت کرد، حضرت معلم فرزندش را فراخواند و هزار دينار و هزار حله... به او هديه داد. وقتي حضرت امام حسين(ع) به خاطر پاداش زياد مورد پرسش قرار گرفت، در جواب فرمودند: هديه من برابر با تعليم «الحمدالله رب العالمين» است.
جوانان به سبب کمي تجربه، به استفاده از تجارب و نصايح والدين نيازمندند، اما آنان، ديگر دوران کودکي و نوجواني را پشت سر گذاشته و به حدي از رشد رسيده اند که خود، حق انتخاب داشته، براي خود تصميم بگيرند. از اين رو، شايسته است والدين در دوران کودکي و نوجواني زمينه استقلال و قدرت تصميم گيري آنها را فراهم آورده، آنان را چنان تربيت کنند که سمت انتخاب هاي معقول و تصميم هايي منطقي پيش روند و مصالح واقعي شان را بر منافع آني و زودگذر، ترجيح دهند. اگر فرزندان به اين حد از رشد و استقلال رسيدند، بايد به آنان اعتماد کرد و به تصميم ها و انتخاب هايشان احترام نهاد. جوان در طول زندگي با انتخاب هاي گوناگون روبه روست و يکي از مهم ترين آنها گزينش همسر است. در اين مساله، چنانچه فرزند از قدرت انتخاب صحيح و معقول برخوردار است، بايد به وي حق انتخاب داد و از ازدواج هاي تحميلي پرهيز کرد. فرزند امام حسن مجتبي(ع)، يکي از دختران امام حسين(ع) را براي فرزندش خواستگاري کرد. امام حسين(ع) به او فرمود: فرزندم، هر کدام را که بيشتر دوست داري، انتخاب کن. فرزند امام مجتبي(ع) شرم کرد و جوابي نداد. آنگاه امام حسين(ع) فرمود: من، دخترم فاطمه را برايت انتخاب کرده ام؛ زيرا او به مادرم فاطمه، دختر رسول خدا(ص) شبيه تر است».(1) ملاحظه مي شود با اينکه فرزند امام مجتبي(ع) به احترام عمو و دخترانش به طور مشخص از دختر خاصي خواستگاري نکرد و امر را به عمويش وانهاد؛ امام حسين(ع) به انتخاب و علاقه فرزند برادرش، اهميت داد و از او خواست، خودش آن را که بيشتر دوست دارد، به همسري برگزيند.
بي ترديد موثرترين عامل در تربيت اخلاقي و ديني فرزندان، رفتارهاي درست والدين است. پرواضح است که زبان رفتار از زبان گفتار، بسي نافذتر است و در عمل، آثاري نهفته است که هرگز از گفتار برنمي آيد. کودک و نوجواني که پيوسته شاهد اعمال نيک والدين است، به طور غيرمستقيم سرمشق مي گيرد و به انجام کارهاي نيک تشويق مي شود. در سيره تربيتي ائمه اطهار(ع) تربيت با رفتار و عمل بارزترين بعد تربيت است.
فرزندان ائمه(ع) با ديدن رفتار آنان، سرمشق گرفته، عمل مي کردند. شعيب بن عبدالرحمن خزائي مي گويد: هنگامي که امام حسين(ع) در کربلا به شهادت رسيد بر دوشش نشانه اي وجود داشت. از امام سجاد(ع) درباره آن پرسيدند، امام سجاد(ع) بسيار گريست و فرمود: «اين، اثر بارهاي غذايي است که پدرم بر دوشش حمل مي کرد و به خانه هاي تهيدستان مي برد».
آري، امام سجاد(ع) پيوسته اين رفتار را از پدرش مشاهده کرد و سرمشق گرفت و عمل کرد. بدين سبب، امام باقر(ع) فرمود: «(پدرم)علي بن الحسين(ع)، شب ها کيسه نان بر دوش حمل مي کرد و (به مستمندان) صدقه مي داد».
پي نوشت ها:
1- کتاب موسوعه کلمات الامام الحسين(ع)، صفحه 632.
تقديم به محضر نوراني حضرت علی اکبر(ع)
در نگاه شهیدان
نمانده بود برايش، به جز تو امیدی
صداي بارش او را مگر كه نشنيدي؟!
رسيده بود به آغوش صورت ماهت
تماس گونه ي نمناك و گرم خورشيدي
كه گفت: «بعد تو اُف بر تمام اين دنيا
نگاه كن كه چگونه دل مرا چيدي؟!»
چه سخت بود برايت نگاه او اما
تو هم شبيه غروبي گرفته تابيدي
براي آنكه فضا غرق عطر گل باشد
چه قدر از رگ سرخت گلاب پاشيدي!
اراده كردي و تكرار عيد قربان را
فقط به سبک و سیاق خودت، پسنديدي!
هزار نيزه و شمشير جاي آن خنجر
كمر به ذبح تو بستند، باز خنديدي!
به دست و پاي تو افتاد مرگ وقتی که
نگاه نافذ خود را از او ندزديدي
تو در نگاه شهيدان هميشه هستي چون
ميان اشك پدرهایشان درخشيدي!...
شعر از: مهدي ناصريان؛ شرکت پالایش نفت بندرعباس
شرکت خطوط لوله و مخابرات در راستاي اقامه عزاي امام حسين(ع) و تعظيم شعائر مذهبي، طرح «هيئت مجازي» را در دهه نخست ماه محرم به انجام رساند و توليدات رسانه اي با محتواي فرهنگي و مذهبي را در سطح مناطق دوازده گانه اين شرکت منتشر کرد.
سيدعزت الله ميرحسيني، رئيس روابط عمومي شرکت خطوط لوله و مخابرات درباره اين حرکت ديني فرهنگي که با توجه به شرايط خاص همه گيري ويروس کرونا پيش آمده، گفت: با همفکري دوستان و با توجه به محدوديت هايي که در برگزاري مراسم به شکل حضوري داشتيم. همچنين به دليل لزوم حفظ فاصله اجتماعي و رعايت پروتکل هاي بهداشتي در ايام محرم الحرام، برنامه هاي قرآني و مذهبي را در قالب طرح هيئت مجازي در کل مناطق نفتي شرکت به اجرا درآورديم.
وي افزود: بدين وسيله فرصت معنوي اين ماه را غنيمت شمرديم و از طريق امواج و بستر فضاي مجازي به انتقال مفاهيم متعالي عاشورا بين کارکنان و خانواده هاي آنان پرداختيم.
ميرحسيني ادامه داد: با توجه با جايگاه روز مباهله که در آن امام حسين(ع) به عنوان جان پيغمبر گرامي اسلام معرفي شد، حجت بر همه تحريف کنندگان اسلام ناب محمدي(ع) تمام شد؛ از اين رو اين روز را با ساختن نماهنگي گرامي داشتيم تا از اين واقعه به عنوان پيش درآمد ورود به محرم نهايت بهره را از برکات اين روز گرامي را ببريم. پس از آن فراخوان مسابقات اولين دوره مسابقات قرآن و اذان يادواره سردار دل ها شهيد سليماني را اعلام عمومي کرديم که قرار است در فضاي مجازي، به اجرا گذاشته شود. رئيس روابط عمومي شرکت خطوط لوله و مخابرات گفت: با توجه به محدوديت هاي مالي و لزوم صرفه جويي ها، از توان داخلي شرکت نهايت استفاده را برديم و با استفاده از منابع نيروي انساني مستعدي که در شرکت از آن برخورداريم با صرف کمترين هزينه، توليدات رسانه اي در فضاي مجازي را پيش گرفتيم و سعي کرديم حسينيه و اقامه عزاي حضرت را به خانه هاي کارکنان ببريم و علاوه بر آن به تمامي مناطق دوازده گانه نفتي رنگ و بوي حسيني بدهيم و به اين شکل طرح هيئت مجازي به اجرا درآمد. همين که عطر جان فزاي ماه عرض ارادت به خاندان طهارت(ع) به مشام جان رسيد، مناطق دوازده گانه به تفکيک در عزاي حسيني سياهپوش شدند و بيرق حسيني را بر فراز مناطق خود برافراشتند. از اين مراسم هشت نماهنگ تهيه و توزيع شد.
وي افزود: يکي ديگر از بخش هاي اين هيئت مجازي تدارک نماهنگ هايي بود که در آن قاريان ممتاز همزمان با اين مناسبت با تلاوت آياتي به گسترش فرهنگ قرآني و ايجاد فضاي معنوي بين کارکنان و خانواده هاي آنان مي پردازند و تاکنون چهار نماهنگ در اين باره منتشر شده است.
رئيس روابط عمومي شرکت لوله و مخابرات همچنين گفت: ضمن راه اندازي نمايشگاه عاشورايي در اين هيئت مجازي، در دهه نخست محرم هر شب ساعت 22 به روايتگري قيام حسين(ع) پرداختيم. از ديگر فعاليت هاي فرهنگي و ديني در اين هيئت مجازي مي توان به طراحي پوستري به نام يکي از ياران و فرزندان اباعبدالله(ع) که در واقعه کربلا حضور داشتند، برنامه هاي سخنراني و منبرهاي مجازي در اين هيئت مجازي با هدف مقابله با شبهات عاشورايي، دکلمه خواني، تهيه 54 نماهنگ عاشورايي از مناطق دوازده گانه، پخش زنده مراسم از شبکه هاي مجازي و ... اشاره کرد.
حسيني در پايان گفت: علاوه بر اين اقدامات، مراسم عزاي حسيني نيز در اين ايام در فضاي باز با رعايت همه پروتکل هاي بهداشتي در مناطق دوازده گانه نيز برگزار شد و پنج نماهنگ از حال و هواي اين مراسم تاکنون تهيه و در اين هيئت مجازي پخش شده است. در نهايت تاکنون 80 نماهنگ در قالب هاي سخنراني، مديحه سرايي، عزاداري و... با پشتيباني و حمايت روابط عمومي شرکت در مناطق دوازده گانه توليد و در اين هيئت مجازي منتشر شده است.
نگاهی به آرا و احوال فرمانده کودتای نفتی مرداد سال 1332 خورشیدی (بخش دوم و پایانی)
شايد در ميان همه چهره سياسي عصر پهلوي دوم، هيچ چهره اي جنجالي تر از فضل الله زاهدي، فرمانده کودتاي 28 مرداد که بعد از محمد مصدق به نخست وزيري رسيد، وجود نداشته نباشد. او که 28 مرداد را در تاريخ ايران به روز عجيبي تبديل کرد، مزدش را گرفت، اما صنعت نفت، او را مجالي نداد و عنان حکومت را از دستش درآورد. درباره برآمدن و فرو افتادن فضل الله زاهدي سخنان بسياري وجود دارد. در بخش نخست کوشيديم پيشينه، فعاليت هاي سياسي و نظامي، نوع ورودش به کابينه مصدق و ماجراي اختلافش با او را روايت کنيم. اکنون و در بخش دوم مطلب پيش رو بنا داريم به زندگي و احوال فرمانده کودتاي نفتي تاريخ معاصر ايران از آغاز کودتا تا پايان زندگي اش بپردازيم.
تابستان 1332 خورشيدي به ميانه نزديک مي شد و گويي که به تبع گرم تر شدن هوا، فضاي سياسي ايران نيز داغ و داغ تر مي شد. محمد مصدق، ظاهرا در اوج قدرت بود، اما قدرتي که در ميانه آتشي از اختلافات عميق فکري و راهبردي مي سوخت. اختلافات بسيار جدي بين نيروي هاي مختلف نهضت ملي شدن نفت در بالاترين حد خود نمود يافته بود و فضاي مودت و احترام و اعتماد، پس از قيام 30 تير هر لحظه کمرنگ و کمرنگ تر مي شد. چنين محيط سياسي- اجتماعي براي هر نوع اتفاقي مستعد بود و گويا بذر کودتا در اين محيط بيشتر از هر چيز ديگري رشد کرد و طراحان و مجريان دست به کار شدند تا يکبار ديگر استعمار و استبداد با هم متحد شوند و کمر يک دولت و نهضت ملي را بشکنند.
باید به این نکته مهم اشاره کرد که پس از ماجراهای دادگاه بین المللی و شکست نفتی انگلستان از ایران، این کشور نمی توانست به این راحتی خود را از میدان بیرون رفته ببیند و از همان لحظه شکست از نهضت ملی شدن صنعت نفت، کار خود را شروع کرده بود. نتیجه پیگیری های سیاسی انگلیسی ها اندک اندک شکل می گرفت و خودش را نشان می داد. وحید سینایی در کتاب «دولت مطلقه، نظامیان و سیاست در ایران» آورده است: «طرح کودتای نظامی 28 مرداد 1332 را باید در اصل، یک طرح انگلیسی دانست. انگلیس که پس از کوتاه شدن دست خود از صنعت نفت ایران، منابع بسیاری را در منطقه و خصوصا ایران از دست داده بود، با قطع امید از رسیدن به توافق، وارد مطالعه طرح یک کودتای نظامی شد. انگلستان با دست کم گرفتن قدرت جنبش ملی ایرانیان که استعمارستیزی در راس آن قرار داشت، تلاش های بی وقفه ای را برای براندازی دولت قانونی در ایران به کار گرفت. انگلستان به عنوان یکی از قدیمی ترین استعمارگران، یک شبکه گسترده و قدیمی در ایران داشت. آنان کارشناسان فارسی زبانی در اختیار داشتند که برخی از آنها دارای 30 سال سابقه فعالیت در مورد ایران و در ایران بودند. آنها با سیاستمداران قدیمی، برخی از روسای ایلات و افسران ارشد ارتباط برقرار کردند. سازمان جاسوسی بریتانیا فهرست کاملی از افراد سرشناس ارتش را فراهم کرده و گرایش های سیاسی آنان را بررسی کرده بود».24 مردادماه کار آغاز شده بود و پهلوی دوم خیالش راحت بود که مصدق را زمین می زند و دوباره مدار نفت برای بقای حکومت خاندان پهلوی به حالت قبل بازمی گردد و چه بسا برای رضایت استعمارگران عواید آنها کمی چرب تر هم شود، اما 24 مرداد روز پهلوی ها نبود و کار به 28 مرداد کشید. پیتر آوری در کتاب «تاریخ معاصر ایران» و ماروین زونیس در کتاب «شکست شاهانه» این دو روز را چنین روایت کرده اند: «روز 24 مرداد 1332خورشیدی شاه با اطمینان از حمایت آمریکا و انگلیس، دو فرمان صادر کرد که یکی مبتنی بر عزل دکتر مصدق از نخست وزیری و دیگری فرمان انتصاب سرلشکر زاهدی به نخست وزیری بود. بعد شاه به تهران رفت و با شنیدن اخبار تهران راهی رم شد. دکتر مصدق از اجرای فرمان شاه سر باز زد. نقشه زاهدی برای دستگیری مصدق به شکست انجامید و زاهدی مخفی شد، اما «روزولت» که نقش اساسی را در این کودتا بازی می کرد، شکست خود را نپذیرفت و دست از تلاش برای سرنگونی مصدق برنداشت. او با تدارک سریع کودتای دوم که متکی بر اراذل و اوباش از طریق «شعبان جعفری» بود که به موفقیت رسید. زاهدی، نخست وزیر و مصدق دستگیر و از شاه دعوت شد تا پیروزمندانه به تهران بیاید».
با وقوع کودتا اقشار مختلف مردم در بهت و شوک فرو رفتند. مردمانی که روزگاری امید بسته بودند که ایران را روی پای خودش ببینند، مجال نیافتند. مردمانی که عموما شکست مشروطه را دیده بودند، درد جانکاه اشغال ایران را به جان چشیده بودند، حالا که کورسوی امیدی به استقلال اقتصادی و سیاسی شان داشتند و می خواستند روی پای خودشان بایستند و در جهان بعد از جنگ جهانی دوم، سری در سرها درآورند، طعم تلخ شکست را چشیده بودند. سپهبد زاهدی سرمست از پیروزی اش بر دولت ملی مصدق و در چنین فضایی به نخست وزیری منصوب شد. او جاسوس ها را برگرداند و شیر نفت را دوباره در حلقوم استعمار فرو کرد. او کنسرسیوم را برپا کرد تا انتقام سخت انگلیس و آمریکا از ملی شدن صنعت نفت، نه یکباره، بلکه چندباره گرفته شود. جلال الدین مدنی و جهانگیر تفضلی در این باره نوشته اند: «اسقف کلیسای انگلیس که در اصفهان متهم به جاسوسی بود و از طرف دولت مصدق به او امر شده بود که از ایران خارج شود و همچنین «قدوسی مآب نورمن شارب»، روحانی کلیسای شیراز که متهم به تحریک عشایر جنوب شده بود و در دولت مصدق از ایران اخراج شده بود. زاهدی به هر دوی آنها اجازه داد که فعالیت خود را در ایران از سر بگیرند. در حکومت زاهدی سرقت و جنایات زیادی اتفاق افتاد؛ از اعدام افسران توده ای و بازداشت طرفداران مصدق تا ریختن به منزل «لطفی»، وزیر دادگستری سابق را می توان نام برد. زاهدی با برگزاری انتخابات فرمایشی مجلس شورای ملی که همه اعضای آن را خود انتخاب کرده بود، راه را برای انعقاد قرارداد «کنسرسیوم» و احیای امتیازات استعماری به سود انگلستان و آمریکا هموار کرد و بار دیگر برای مدت طولانی اجازه غارت منابع طبیعی کشور را داد. زاهدی که در جلسه مشترک مجلسین از محاسن قرارداد سخن می گفت، نکته ای از خود به یادگار گذاشت: «از فرصت استفاده کرده سر آمریکا و انگلیس را کلاه گذاشتیم، زیرا تا هفت، هشت سال دیگر نیروی اتم جای نفت را می گیرد، ذخایر نفت ایران بی مصرف می ماند. بنابراین در این دوره هرچه از کنسرسیوم بگیریم، وجهی بازیافتی است».حسین فردوست، نویسنده کتاب «ظهور و سقوط سلطنت پهلوی» تحلیل جالب توجهی درباره زاهدی دارد. او در خاطراتش می نویسد: «به اعتقاد من، در کودتای 28 مرداد، نقش اصلی با انگلیسی ها بود. سپهبد فضل الله زاهدی مامور انگلیسی ها بود، سرلشکر حسن اخوی (طراح کودتا) انگلیسی و مغز متفکر گروه ارفع بود، رشیدیان ها هم انگلیسی بودند و بالاخره انگلیسی ها موفق شدند موافقت آمریکا را با سقوط مصدق جلب کنند و کرمیت روزولت (مقام سیا) برای حُسن اجرای کودتا وارد تهران شد. دولت بریتانیا به منظور تغییر سیاست دولت آمریکا در قبال مصدق، خطر نفوذ کمونیست ها را خیلی بزرگ جلوه داد».
زاهدی بر تمام ارکان قدرت تکیه زده بود و هیچ چیز برای پهلوی دوم بدتر از ارتباط ویژه زاهدی با قدرت هایی چون انگلیس و آمریکا نبود. زاهدی سود نفت را به جیب این دو کشور و چند کشور قدرتمند دیگر سرازیر کرده بود و در میدان عمل ثابت کرد که منافع آمریکا و قدرت های بزرگ را به بهترین نحو و بیشتر از آنچه آنها تصور می کنند، تامین می کند. این ویژگی ها برای پهلوی دوم که خود در سرسپردگی آمریکا و انگلستان ید طولایی داشت، گران تمام می شد. پهلوی دوم منطقا نباید اجازه می داد که زاهدی گوی سبقت را در این زمینه از او برباید، وگرنه بر اساس قاعده حفظ و ازدیاد منافع قدرت های بزرگ، آنها از زاهدی حمایت می کردند، خصوصا که نشان داده بودند حسابی از زاهدی پشتیبانی می کنند. جهانگیر تفضلی در کتاب خاطراتش و ابراهیم صفایی در کتاب «زندگینامه سپهبد زاهدی» در این باره نوشته اند: «زاهدی قدرتمند بود و بر همه ارکان حکومت سلطه داشت و شاه که نمی توانست، حضور یک نخست وزیر قدرتمند را تحمل کند، پس از هفته ها تردید و نگرانی به او فهماند که با احترام باید نخست وزیری را کنار بگذارد. زاهدی هم به اطلاع شاه رسانید که من با تانک به نخست وزیری رسیده ام و جز با تانک هم نخواهم رفت. زاهدی که به پشتیبانی آمریکا و انگلیس اعتماد داشت، به هیچ وجه حاضر نبود نخست وزیری را از دست بدهد. به همین دلیل علم به عنوان رابط شاه با مقامات آمریکایی و انگلیسی وارد میدان و بر آن شد تا سیاستمداران این کشورها را به عزل زاهدی قانع کند و موفق هم شد. زاهدی که یک پست تشریفاتی دیپلماتیک به عنوان سفیر ویژه ایران در دفتر اروپایی سازمان ملل برای او ایجاد شده بود، می رفت که در ویلای گل سرخ مونترو(سوئیس) پایان عمرش را بگذراند. او تنها پسرش اردشیر را به شاه سپرد و شاه هم راضی شد که اردشیر با دخترش شهناز ازدواج کند. زاهدی از سال 1338خورشیدی بیمار شد و برای درمان گاهی در سوئیس و گاهی هم در پاریس بود؛ ولی پیوسته ناتوان تر می شد و سرانجام در 12شهریور 1342 در «مونترو» درگذشت و به وصیت او جنازه اش به وسیله اردشیر زاهدی به تهران آورده شد و با تشریفات رسمی و نظامی به گورستان «امامزاده عبدالله» منتقل و در آرامگاه اختصاصی مدفون شد».
1- کتاب «دولت مطلقه، نظامیان و سیاست در ایران» نوشته وحید سینایی.
2- کتاب «شکست شاهانه»، نوشته ماروین زونیس.
3-کتاب «تاریخ معاصر ایران از تاسیس سلسله پهلوی تا کودتای 28 مرداد» نوشته پیتر آوری.
4- کتاب «خاطرات جهانگیر تفضلی»، نوشته جهانگیر تفضلی.
5- کتاب «تاریخ سیاسی معاصر ایران»، نوشته جلال الدین مدنی.
مهري حسن زاده، 66ساله و فارغ التحصيل رشته علوم اجتماعي از معدود بانواني است که با انتخاب شغلي سخت، مديريت يک جايگاه عرضه سوخت را در شهر «زيرگذرها و روگذرها» برعهده گرفته تا پس از فراغت از شغل مقدس آموزگاري، وارث و حافظ بيش از نيم قرن شغل ميراثي خانواده همسر مرحوم خود باشد. جايگاه اختصاصي صوفيان (مجد) که در شهر صوفيان قرار دارد، 56 سال قبل و زماني که خانم حسن زاده 10 سال بيشتر نداشت، توسط «حاج عبدالله مجد» تأسيس شد، اما آنچه که اين جايگاه سوخت رساني را از ديگر پمپ بنزين هاي استان آذربايجان شرقي متمايز مي کند، ابتکار و خلاقيتي است که با ذوق و هنر زنانه تلفيق شده تا در قالب مجموعه اي شبه موزه و کوچک، نمايانگر بخشي از تاريخچه اين پمپ بنزين باشد. آوازه اين حرکت ارزشمند که مي تواند الگويي قابل اجرا براي ديگران باشد، به پايتخت نيز رسيده است، اقدامي ارزشمند که ما را بر آن داشت تا در سفري کوتاه به تبريز، شنونده روايتش باشيم.
در سمت چپ محوطه روبازي که به تلمبه هاي بنزين و CNG اختصاص يافته و محل تردد اتومبيل ها براي سوختگيري به شمار مي رود، دفتر اداري جايگاه عرضه سوخت صوفيان قرار دارد. در بدو ورود به اين مکان، پيش از هر چيز گل ها و گياهاني که سرمستانه و فارغ از هياهوي شهر در گوشه گوشه اتاق مديريتي خانم حسن زاده جا خوش کرده اند، توجه مان را به خود جلب مي کند.
مهري حسن زاده، بانوي هنرمندي که پس از فوت مرحوم همسرش «منوچهر مجد»، اداره جايگاه اختصاصي صوفيان را با کمک دخترش به عهده گرفته است، درباره تاريخچه اين جايگاه براي مان مي گويد: «مؤسس اين جايگاه، مرحوم پدر همسرم است و ساخت و ساز آن را در سال 1343 زماني که زمين اين ملک به نام ايشان به ثبت رسيد، آغاز کردند. پيش از تأسيس اين جايگاه هم در چهار راه شهناز تبريز شعبه فروشندگي بنزين داشتند که آن طور که براي مان نقل شده، با پيت هاي بنزين، سوخت مورد نياز فرودگاه تبريز را تأمين مي کردند. تا جايي که به خاطر دارم، تقريباً دو سال پس از فوت ايشان و در سال 1365، مرحوم همسرم تلمبه ها را که در جلوي ساختمان و در ضلع غربي قرار داشت، به سمت وسيعي در شرق محوطه جايگاه منتقل کرد. در همان سال بود که اين جايگاه به طور رسمي در اختيار همسر مرحومم قرار گرفت و تا سال 92 تحت مديريت ايشان اداره شد. از سال 87 من نيز ايشان را به دليل کسالت شان همراهي مي کردم و اين دوران موجب شد تا از نزديک با شيوه و سبک فعاليت شان آشنا شوم. در سال 93 نيز با قراردادي رسمي با شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، کارفرمايي اين پمپ بنزين را در کنار مادر همسر مرحومم به عهده گرفتم، اما در واقع مسئوليت تمامي فعاليت هاي اجرايي اين جايگاه بر عهده من قرار دارد»
خانم حسن زاده درست يک سال پس از يک حادثه تلخ با همسرش آشنا مي شود و اين آشنايي ازدواج شان در سال 1358 را رقم مي زند.
او مي گويد: «همسرم دانشجوي رشته شيمي در يکي از دانشگاه هاي ترکيه بود که به علت بيماري پدر مرحومش به ايران بازگشت و پس از آن فعاليت در جايگاه عرضه سوخت را ادامه داد. من در آن سال ها در سپاه دانش بودم و در آشنايي مان به واسطه يکي از دوستانم که با دوست مرحوم همسرم در يک روستا بودند، صورت گرفت. پس از اولين برخورد، مرحوم همسرم از من خواستگاري کردند و ازدواج مان سر گرفت. يک سال پيش از آشنايي مان و در سال 57 حادثه اي تلخ در پمپ بنزين اتفاق افتاده بود و همسرم در حالي که براي جداسازي بنزين و نفت از پمپ برقي استفاده مي کرد، به علت شدت انفجار در مخزن، به بيرون از مخزن پرتاب و دچار سوختگي درجه يک از ناحيه صورت و دست ها شده بود. اين اتفاق موجب شد تا او براي پيوند دست به آلمان سفر کند و تا سال ها عوارض ناشي از سوختگي شديد او را بيازارد. کارمان در اينجا بازي با خطر است. البته با آن کنار آمده ايم و همه تلاش مان اين است که با رعايت موارد ايمني از ايجاد حادثه جلوگيري کنيم.»
سفر به تهران و بازديد از مرکز اسناد صنعت نفت شهر ري ايده راه اندازي يک موزه کوچک شخصي را در ذهن خانم حسن زاده پروراند تا يادگاري هاي به جا مانده از چند دهه کار و تلاش خانواده مجد در پستوي فراموشي دفن نشوند.
او يادآور مي شود: روزي از روزهاي سال 95 بود که از روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تبريز از اين جايگاه بازديدي به عمل آمد و درخواست شد تا برخي از اقلام قديمي شامل گالن هاي حمل فرآورده هاي نفتي، پيمانه، پمپ ام شي، پيت هاي حشره کش، روغن هاي موتور، وازلين و گريس و... به موزه هاي نفت ارسال شود. هم زمان از من دعوت شد تا به تهران بروم و از نزديک با فعاليت مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت نيز آشنا شوم. پس از بازگشت به تبريز به سراغ انبار رفتم و متوجه شدم اقلام و اشياء قديمي زيادي از گذشته که مرتبط با شغل همسر مرحوم ام بودند، هنوز باقي مانده است. تصميم گرفتم تا موزه کوچکي راه اندازي کنم و علاوه بر نمايش بخش کوچکي از سير تحولات عرضه سوخت از گذشته تا کنون، يادگاري هاي به جا مانده از فعاليت ها و کسب و کار همسر مرحوم ام را نيز حفظ کنم. برخي از اين اشياء بيش از نيم قرن از عمرشان مي گذرد. به عنوان مثال جعبه وازليني را يافتم که به نظر مي رسد بيش از 60 سال قدمت داشته باشد و از شعبه فروشندگي بنزين تبريز به اينجا منتقل شده يا مثلا پيت هاي بنزين و جعبه هاي روغن که از آن زمان به جا مانده است.
خانم حسن زاده فهرستي از اشيائي که به موزه هاي نفت اهدا شده است را نيز پيش رويم قرار مي دهد. اين اقلام که برخي به تهران و برخي به دفتر شرکت پخش تبريز منتقل شده، شامل تلمبه تاتسونا، گالن هاي 20، 18 و 4 ليتري حمل بنزين و فرآورده، پيمانه ها، پمپ ام شي (ام شي پاش)، پيت حشره کش، گالن هاي قديمي 5 ليتري روغن موتور، شيشه هاي قديمي 1ليتري، وازلين، گريس، سيني پپسي و بطري هاي کوچک نوشابه هاي پپسي است که در گذشته در ايستگاه هاي خدماتي و عرضه بنزين، به مشتريان فروخته مي شد. نکته قابل توجهي که در ليست ديده مي شود، ستوني است که با تيک هاي آبي رنگ پر شده و نشان دهنده آن است که برخي از اين گالن ها بعد از گذشت سال ها هنوز هم پُر هستند.
در ادامه اين گفتگو با او به اتاق پَسيني هدايت مي شويم که گنجينه اي از تجهيزات و اشياء ارزشمند و کم ياب را در دل خود جاي داده است، فضايي دنج و دور از دسترس عموم که پيشتر مخازن سوخت در زير زمين آن قرار داشته و حالا براي رعايت پروتکل هاي اچ اس يي با سيمان پر شده است. به گفته خانم حسن زاده، کاشي هاي موزاييکي قديمي مفروش در کف اتاق ها هم به تازگي جاي خود را به سراميک هاي براق و لوکس داده اند. دور تا دور اتاق پر است از پيت ها و گالن هايي که در سکوت محض، به روايت خاطرات و ناگفته هايي از گذشته هاي نه چندان دور نشسته اند.
نشان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، پيت ها و گالن هاي قديمي که نشان شرکت بي.پي روي برخي از آنها درج شده است، پمپ دستي، شيشه هاي نگه دارنده فرآورده هاي نفتي، جعبه نگهداري نوشابه هاي پپسي، انواع و اقسام امشي پاش ها که در گذشته براي راندن حشرات استفاده مي شده و هنوز هم پر هستند و تلمبه اي که شمارنده اش براي هميشه از نفس افتاده، در اين موزه کوچک به نمايش گذاشته شده اند.
در گوشه اي از اتاق و در پشت ويترين هاي شيشه اي، اوراق و اسنادي از افتخارات کسب شده توسط خاندان مجد در صنعت جايگاه داري قرار دارند و پلاک هاي قديمي که سال هاست رنگ جاده به خود نديده اند و به اتومبيل هايي تعلق دارند که روزي در اين نقطه سوخت گيري کرده و شناسنامه شان را جا گذاشته اند. او اين پلاک ها را به اميد يافتن صاحبان شان هنوز نگه داشته است.
کوتاه از موزه های نفت
مدير عامل شركت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان از اقدامات و پيگيري هاي مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در راه اندازي موزه نفت، شهر اولين ها در شرايط اپيدمي ويروس كرونا تقدير كرد .قباد ناصري، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان در جلسه بررسي فرآيند اجرايي طرح موزه اکتشاف- حفاري و توليد صنعت نفت در مسجدسليمان که در محل اين شركت برگزارشد، خاطر نشان كرد: با وجود مشکلات مالي وزارت نفت و محدوديت هاي ناشي از بيماري کرونا، اميدواريم وعده وزير نفت به مردم مسجدسليمان مبني بر راه اندازي موزه صنعت نفت در اين شهر هرچه زودتر تحقق يابد تا مردم شهر زادگاه نفت به آرزوي ديرينه خود در اين زمينه دست يابند . فرشيد خداداديان، رييس مركز اسناد صنعت نفت و مجري طرح موزه نفت مسجدسليمان نيز در اين نشست ضمن ارايه گزارشي از اقدامات انجام شده از همکاري هاي مديريت و کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان در اين خصوص تشكر كرد و با اشاره به محدوديت هاي اجرايي و عملياتي ناشي از اپيدمي ويروس كرونا درمجموعه فعاليت هاي مربوط به راه اندازي موزه صنعت نفت در شهر اولين ها گفت : با تلاش مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت پيش بيني مي شود برنامه تكميل و افتتاح موزه نفت مسجد سليمان در سال آينده تحقق يابد .در اين نشست همچنين تامين نيازهاي فني و تاسيساتي مرتبط با ساختمان موزه نفت از سوي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان مورد تاكيد قرارگرفت .
چهارشنبه، دوازدهم شهريورماه سال جاري مرکز اسناد صنعت نفت ميزبان کارگردان، نويسنده و تهيه کننده فيلم مستند سينمايي دکتر حسين فاطمي بود. در اين نشست، ضمن گفتگو و تبادل نظر، فايل هاي صوتي و تصويري، ليست کتاب شناسي مرتبط موجود در کتابخانه مرکز اسناد صنعت نفت، اسکن اسناد، آرشيو مطبوعات و عکس هاي مرتبط با اين شخصيت سياسي دوران ملي شدن صنعت نفت در اختيار تهيه کننده و کارگردان فيلم مذکور قرار داده شد.
فرشيد خداداديان رئيس مرکز اسناد صنعت نفت دكتر حسين فاطمي را شخصيت اثر گذار سياسي معرفي كرد و گفت: «بنا به دستخط تاريخي دکتر مصدق پيشنهاد ملي شدن صنعت نفت نخستين بار توسط دكتر فاطمي به ايشان و اعضاي کميسيون نفت ارائه شده است». فايل صوتي مهم و منحصربفرد و تاريخي 27دقيقه سخنراني دکتر حسين فاطمي در مورد نقش مطبوعات در دوران ملي شدن صنعت نفت که در آرشيو عکس و فيلم مرکز اسناد صنعت نفت موجود است نيز در اختيار سازندگان اين فيلم مستند فيلم قرارگرفت که از منظر مستند سازي و بازآفريني موضوع بسيار تاثيرگذار خواهد بود.
اميرحسين سياح، تهيه كننده فيلم در دست ساخت دکتر فاطمي نيز در اين نشست با ابراز خرسندي از امکان حضور و مذاکره با مسئولين مرکز اسناد صنعت نفت گفت: در جريان تحقيق و مراجعه به مراکز اسنادي و آرشيوي در جريان اين پروژه،جزء معدود مراجعاتي است که با نگاهي متفاوت و همراهانه و مثبت از سوي مسئولين آرشيوي مواجه شده ايم و از اين جهت، مراجعه و جلسه امروز براي ما بسيار متفاوت و البته مفيد است. فرشادعسکري کيا، نويسنده و كارگردان اين پروژه نيز با اشاره به نيازهاي پژوهشي آن با اشاره به فقر شديد اسناد منتشرشده در خصوص، دکتر حسين فاطمي و اقدامات وي به نياز تيم پژوهشي پروژه به اسناد، فيلم و تصوير در اين خصوص اشاره و ابراز اميدواري کرد: آشنايي با مرکز اسناد صنعت نفت، باعث تامين اين بخش از نيازهاي اين پروژه شده است.
با مشارکت موزه پمپ بنزين دروازه دولت پايتخت، روز جمعه 21 شهريور، تور بازديد از ميراث فرهنگي و تاريخي منطقه 12 شهر تهران با دوچرخه برگزار شد. در اين تور يک روزه که با هدف ترويج فرهنگ دوچرخه سواري و بازديد از ميراث فرهنگي و تاريخي منطقه 12 و به سرپرستي اميررضا صديقيان برگزار شد، رکاب زنان تهراني از نخستين موزه نفتي پايتخت بازديد کردند. در اين بازديد کتاب هايي با موضوعات نفت، پمپ بنزين و مصرف بهينه سوخت به کودکان اهدا شد.
عکس نوشت
نام تجاري اين نفتكش سوخت رسان هواپيما بيور، ليلاند است و در شركت خودرو سازي ليلاند موتورز بريتانيا در سال 1972ميلادي ساخته شده است. اين سوخت ساني هم اکنون در موزه بنزين خانه آبادان در معرض ديد همه علاقمندان قرار دارد.
زمان زيادي تا آغاز فصل پاييز باقي نمانده، فصلي كه اين روزها با توجه به مهمان ناخوانده، خطرناك و كشنده اي كه كل دنيا را درگير كرده است، امسال تفاوت هاي زيادي با سال هاي گذشته دارد. با نزديک شدن به فصل پاييز در اين روزهاي كرونايي، چالش ديگري به نام شيوع ويروس آنفلوانزا هم پيش رويمان قرار مي گيرد. ويروسي كه محققان اين روزها درباره تلاقي آن و کوويد 19 در فصل پاييز هشدار داده اند، به خصوص كه اين دو بيماري علائم مشترکي دارند و هر دو ريه ها را درگير مي کنند و قابل سرايت هستند، به همين دليل تشخيص آنها كار دشواري است. از اين رو بالا بردن آگاهي در اين شرايط حساس امري ضروري به نظر مي رسد.
هم كوويد 19 و هم آنفلوانزا علائم و نشانه هاي مشترکي دارند كه از جمله آنها مي توان به تب، سرفه، تنگي نفس، احساس خستگي، گلودرد، گرفتگي يا آبريزش بيني، درد عضلاني يا بدن درد، سردرد و... اشاره كرد.
کوويد 19 و آنفلوانزا هر دو مي توانند از فردي به فرد ديگر منتقل شوند، يعني افراد در تماس نزديک با يكديگر (عطسه، سرفه يا حرف زدن) مي توانند هر دو ويروس را انتقال دهند. علاوه بر اين، احتمال اينكه فرد از طريق تماس فيزيکي مثل دست دادن يا لمس كردن شئي آلوده به ويروس مبتلا شود هم بسيار زياد است.
يكي از نكات مهمي كه نبايد آن را ناديده گرفت ، اين است كه هم ويروس آنفلوانزا و هم کرونا مي توانند پيش از شروع علائم در فرد مبتلا، به افرادي ديگري انتقال داده شوند، به طوري كه فرد ناقل دچار علائم خفيفي شود يا اينکه اصلا علامتي نداشته باشد.
از عوارض ابتلا به هر دو ويروس هم مي توان از نارسايي تنفسي، سندرم ديسترس تنفسي حاد (مايعات در ريه)، آسيب به قلب (حمله قلبي)، نارسايي چندارگاني (تنفسي و کليوي)، تشديد بيماري هاي مزمن (ريه ها، قلب، سيستم عصبي و ديابت)، التهاب قلب، مغز يا بافت هاي عضله، عفونت ثانويه باکتريايي و... نام برد.
افراد مبتلا به کوويد 19يا آنفلوانزا با بحراني شدن شرايط جسمي شان حتما بايد يا در بيمارستان بستري شوند يا تحت مراقبت هاي ويژه پزشكي قرار گيرند.
با وجود شباهت هاي زيادی که این دو ويروس با هم دارند، تفاوت هايي نیز بين اين دو بيماري ديده مي شود كه از جمله آنها از دست دادن حس بویایی و چشایی است. پزشکان با توجه به اين علائم می توانند افراد مشکوک به كرونا را شناسایی کنند.
با این حال به گفته متخصصان، تنها تفاوت کووید19 و آنفلوانزا در زمان بروز علائم است. دیده شدن علائم ابتلا به آنفلوانزا در افراد، یک تا چهار روز پس از ابتلا رخ می دهد. این در حالی است که مبتلایان به کرونا معمولا پنج تا هفت روز پس از ابتلا، علائم بیماری را از خود نشان می دهند.
دانشمندان تاکید دارند علائم ویروس کرونا با سرعت بیشتری فرد را درگیر می کند. با اين حال بسیار سخت است که از میان افراد مبتلا به کرونا و آنفلوانزا از روی زمان بروز علائم بتوان تفاوتي قائل شد. شايد به همين دليل است كه پزشکان فرض اوليه خود را روي اين مي گذارند كه هر کس علائم کرونا را داشت به کووید ۱۹ مبتلا شده است، مگر اينكه با انجام آزمايش، خلاف آن ثابت شود.
تحقيقات نشان داده است در حال حاضر هیچ راهکار علمی برای تشخیص اينكه فرد آنفلوانزا گرفته يا كرونا وجود ندارد، چراكه ظاهر افراد و علائم آنها نمي تواند به درستي نشان دهد كه فرد مبتلا به آنفلوانزاست يا درگير ويروس كرونا شده است.
بهترين راهكار ارائه شده از سوي متخصصان براي افراد آسيب پذير مانند زنان باردار، سالخوردگان و... زدن واكسن آنفلوانزاست.
اما توصيه هاي اساسي همچنان شستن مرتب دست ها، رعايت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسك در اماکن عمومی و مراكز شلوغ است. رعايت مواردي كه با شروع فصل پاييز و حساس تر شدن شرايط به دليل شيوع آنفلوانزا مي تواند بهترين راه مقابله با اين دو بيماري باشد و به حفظ سلامت افراد كمك كند.
زیباترین تابلوهای طبیعی طبیعت
شبنم اعماري- گشت و گذار در ميان دشت هاي ايران تجربه هيجان انگيزي است كه نبايد به سادگي از كنار آن گذشت. جايي كه با قدم زدن در ميان گل هاي عطرآگين و رنگارنگش، احساس خوشايندي به انسان دست مي دهد، به طوري كه گويا قدم زدن در تکه اي از بهشت را تجربه مي كند. در گوشه و كنار كشور، دشت هاي رويايي و بكري خودنمايي مي كنند كه همچون الماسي بر طبيعت ايران مي درخشند.
اين دشت که مدت هاست نامش به پارک ملي لار تغيير يافته، دشتي زيبا، بکر و پر از گل هاي شقايق است. دشت لار که به عنوان يکي از زيباترين جاذبه هاي اطراف پايتخت شناخته مي شود، زيستگاه انواع گونه هاي جانوري است و در آن مي توان ماهي قزل آلاي خال قرمز را که يکي از نادترين آبزيان است، هم در رودخانه و هم در سد لار پيدا کرد. پوش اين دشت به صورت کلي علفزار است و با وجود چراي بي رويه دام، اما هنوز هم در آن گونه هاي گياهي زيادي يافت مي شود. دشت لار به دليل داشتن رود و کوه از نظر جغرافيايي هم بسيار قابل توجه است.
اين دشت كه در نزديکي قله اي باصلابت جا خوش كرده، عروس دشت هاي البرز است كه چشمه هاي زلال و دامنه هاي سرسبزش، چشم انداز بي نظيري را خلق كرده است. با حضور در دشت آزو يكي از زيباترين تابلوهاي طبيعي طبيعت را به نظاره خواهيد نشست. جايي كه هواي روح بخش و دلپذيرش در كنار کلبه کاهگلي و چشمه معروف آزو مي تواند سفري لذت بخش و خاطره انگيز را برايتان به ثبت برساند.
در اين دشت با صحنه هاي خيره كننده اي مواجه مي شويد. مراتع، چمنزارهاي سرسبز و خرم، چشمه هاي پرآب، رودخانه هاي خروشان، آبشارهاي بزرگ و کوچک و هواي مطلوب و دلپذير، كمترين چيزي است که در دشت سوباتان با آن روبه رو مي شويد. مناظري که در سوباتان مي بينيد، بسيار شگفت انگيزند و تنها مختص به اين منطقه هستند. کلبه هاي چوبي كاهگلي كه در گوشه و کنار اين دشت جا خوش كرده اند، در كنار گله هايي از اسب هاي وحشي که مشغول چرا هستند و فضايي مه آلود با آن گل هاي وحشي زيباي اطرافش، سوژه منحصر به فردي براي ثبت خاطراتتان خواهد بود.
آثار تاريخي زيادي در گوشه و كنار ايران از گذشته به يادگار مانده است، آثاري منحصر به فرد كه مي توانند روايتگر بخشي از تاريخ باشند.
تكيه معاون الملك قديمي ترين جاذبه كرمانشاه، يکي از همين آثار است. تکيه اي که از آن به عنوان بزرگ ترين تکيه مينياتوري جهان نام برده مي شود. اثري كه به لحاظ معماري و کاشيکاري بي نظيرش در جهان بي همتاست.
اين بناي تاريخي كه از جمله آثار بجا مانده از دوران قاجار است، در بافت قديم شهر كرمانشاه جا خوش كرده و فراز و نشيب هاي زيادي در گذز زمان به خود ديده است. تکيه معاون الملک كه در فهرست آثار ملي ايران نيز به ثبت رسيده، شش متر پايين تر از سطح زمين قرار گرفته و براي رسيدن به صحن ورودي اين مجموعه بايد 17 پله را طي کرد. اين عمارت تاريخي در حال حاضر از سه بخش حسينيه، زينبيه و عباسيه تشكيل شده است و سه در ورودي دارد.آنچه نام تکيه معاون الملک را بر سر زبان ها انداخته، کاشيکاري منحصربه فرد و استثنايي اين عمارت است كه به گفته صاحب نظران بسيار کم نظير و در مواردي نيز بي نظير است. کاشي هاي زيباي اين مجموعه، جلوه اي از پيوند معماري و کاشيکاري را به تصوير کشيده است. غناي تصويري در کاشي هاي مورد استفاده، تنوع رنگ و نوع ساخت و ابعاد کاشي ها باعث شده تکيه معاون الملک به يکي از زيباترين و تماشايي ترين بناهاي به يادگار مانده از گذشته تبديل شود. علاوه بر اين از معماري قابل تحسين آن هم نمي توان به سادگي گذشت. به باور صاحب نظران، اين بنا قطعه هاي گمشده هويت ايراني را در قالب تصاوير و نگاره هايي كم نظير به هم گره زده است.
قلعه های ایرانی که افسانه هایی در دل خود دارند
قلعه ها در طول تاريخ، نقش مهمي در تقويت و امنيت يك كشور ايفا مي كردند. اين دژ هاي مستحكم که بازمانده هاي پرآوازه ايران هستند، معمولا در ارتفاعات زياد و در مسيرهاي صعب العبور يا در دامنه صخره ها ساخته مي شدند تا يك عامل دفاعي طبيعي در برابر هجوم دشمنان باشند. از اين رو كشورمان هم قلعه هاي تاريخي زيادي دارد كه همچنان استوار و پابرجا مانده اند تا امروز به محلي براي بازديد علاقه مندان تبديل شوند.
اين قلعه هزار ساله كه به ارگ راين نيز معروف است، يكي از عظيم ترين بناهاي خشتي جهان محسوب مي شود. قلعه باشكوه راين شباهت هاي زياد به ارگ بم دارد، اما در بازديد از ارگ راين آنچه باعث شگفتي تان مي شود اجزاي ديدني موجود در آن است که با وجود قدمت هزار ساله، به خوبي حفظ شده اند.
اين قلعه سرخ رنگ و ديدني كه از آخرين بقاياي حکومت استعماري پرتغال در خليج فارس است، بخش هاي مختلي دارد كه از جمله آنها مي توان به كليسا، آب انبار، سربازخانه، زندان، تالار، انبار اسلحه، اتاق فرماندهي و... اشاره كرد. کليساي اين قلعه با دو رديف سنگ مرجاني دايره اي شکل تراش خورده، زيبايي هاي آن را دوچندان كرده است.
اين قلعه شگفت انگيز كه نماد رشادت و حفاظت از وطن است، در يكي از زيباترين مناظر كشور و در بالاي کوهي به ارتفاع 2300 متر جا خوش كرده است. قلعه بابك به قلعه جاويد يا قلعه جمهوري نيز معروف است و به دليل نبرد دلاورانه بابك خرمدين در مقابل تهاجم عرب ها، از آن به عنوان يک نماد ملي هم ياد مي شود.
اگرچه امروز تنها ويرانه هايي از اين قلعه باقي مانده، اما در روزگاران قديم يکي از قلعه هاي باشکوه ايران محسوب مي شد و طبقه اجتماعي خاصي در آن زندگي مي كردند. قلعه الموت زيبايي هاي خاصي خود را دارد كه از جمله آنها مي توان به سيستم پيچيده آبرساني و كتابخانه باشكوهش اشاره كرد.
آش از غذاهاي اصيل و سنتي ايران است که در سراسر کشور و براساس طبيعت مناطق جغرافيايي طبخ مي شود، از اين رو تنوع زيادي دارد. آش ترش هم يکي از غذاهاي سنتي و قديمي ايران است که در مناطق مختلف به روش هاي متفاوتي پخته مي شود. خوردن اين آش خوشمزه و لذيذ که متعلق به استان هاي شمالي (گيلان و مازندران) است، در فصول سرد سال حسابي مي چسبد.
نکته مهمي که درباره آش ترش يا به زبان محلي ترشي آش بايد به آن اشاره کرد، اين است که در شمال کشور براي پخت اين آش از سبزي هاي معطر محلي مثل چوچاق استفاده مي شود، اما چون سبزي هاي محلي را نمي توان در همه جا پيدا کرد، به جاي آن مي توان از اسفناج استفاده کرد.
دلناز فراهاني
سبزي آش (گشنيز، جعفري، شويد و تره): يک کيلوگرم
لوبيا چيتي: 50 گرم
عدس: 50 گرم
باقالا مازندراني: 50 گرم
باقالا پاچ: 50 گرم
برنج: يک پيمانه
نعنا، سير و آبغوره: به ميزان دلخواه
نمك، فلفل و زردچوبه: به ميزان لازم
ابتدا حبوبات را از شب قبل خيس مي کنيم. سپس آنها را جداجدا مي پزيم. در ظرف ديگري برنج را پخته و سبزي آش خرد شده را به قابلمه در حال جوش اضافه مي کنيم و در نهايت هم حبوبات پخته شده را مي افزاييم. همزمان در تابه اي سير و نعنا را با کمي زردچوبه تفت مي دهيم.
در اين مرحله سيرداغ و نعناداغ را به مواد درون قابلمه اضافه کرده و در آخر هم آبغوره و ادويه جات را اضافه مي کنيم و اجازه مي دهيم تا آش جا بيفتد.
زماني که آش آماده شد، آن را درون ظرف مورد نظر مي ريزيم. شمالي ها اين آش را همراه با ماهي شور و برگ ترب ميل مي کنند. شما هم مي توانيد آن را بپزيد و در روزهاي پاييزي پيش رو در کنار خانواده از طعم و عطر دلپذيرش لذت ببريد.
1. سيرداغ اين آش بايد زياد باشد.
2. ترشي آش بستگي به ذائقه تان دارد و با کم و زياد کردن آبغوره مي توانيد ميزان ترشي آن را تغيير دهيد.
مريم جعفري
شير: دو و نيم پيمانه
عسل: يک قاشق غذاخوري
وانيل: يک قاشق مرباخوري
موز متوسط يخ زده: يک عدد
شليل بزرگ يخ زده: يک عدد
مواد لازم براي تزئين
شکلات تخته اي رنده شده: يک قاشق غذاخوري
خلال بادام: يک قاشق مرباخور
ابتدا موز و شليل را به مدت يک ساعت در فريز قرار مي دهيم. سپس شير، عسل، وانيل، موز و شليل يخ زده را داخل مخلوط کن مي ريزيم تا تمامي مواد به خوبي با هم ميکس شوند. پس از اتمام کار، اسموتي آماده را در ظرف مورد نظر مي ريزيم و با شکلات و خلال بادام آن را تزيين و سرو مي کنيم.
فاطمه مولايي
خامه: 400 گرم
شير: يک پيمانه
شکر: يک دوم پيمانه
پودر ژلاتين: يک ساشه
آب: يک دوم پيمانه
گلاب: يک پيمانه
زعفران: به ميزان دلخواه
پودر ژلاتين را با آب روي حرارت بن ماري مي کنيم تا شفاف شود. داخل قابلمه؛ خامه، شير و شکر را با هم مخلوط مي کنيم و حرارت مي دهيم تا شکر کاملا حل شود، البته موادمان نبايد بجوشد. سپس گلاب و زعفران را مي ريزيم و ژلاتين را به آن اضافه مي کنيم، خوب هم مي زنيم تا موادي کاملا يکدست به دست آيد. پاناکوتاي آماده شده را در قالب ريخته و به مدت دو ساعت داخل يخچال قرار مي دهيم تا کاملا فرم بگيرد.
هفت بازيکن تيم بسکتبال بانوان پالايش نفت آبادان براي فصل جديد رقابت هاي ليگ برتر کشور قرارداد خود را تمديد کردند و چهار بازيکن جديد نيز به اين تيم پيوستند. باشگاه پالايش نفت آبادان که خود را براي حضور قوي در ليگ برتر آقايان و بانوان آماده مي کند، پس از اقدام در تمديد با بازيکنان فصل قبل و جذب بازيکن جديد براي تيم آقايان باشگاه، براي آماده سازي تيم بانوان نيز وارد بازار نقل و انتقالات شد. فائزه شهرياري، ترنم شاهين زاده، فرزانه فروتن، مريم جانکي، ايلناز مظهري، الناز سياهي و مهلا طاهري پس از جلسه با مديرعامل باشگاه قرارداد خود را براي حضور در فصل پيش روي ليگ برتر تمديد کردند.
همچنين زهرا حق جو، مهناز تقي زاده، شيدا شجاعي و آناهيس خداورديان با عقد قراردادي به عضويت تيم بسکتبال بانوان پالايش نفت آبادان درآمدند. قرار است مسابقات ليگ برتر بانوان باشگاه هاي ايران به دليل شرايط کرونا مانند رقابتهاي آقايان از اواخر مهرماه و به صورت متمرکز در يک شهر برگزار شود.
همکار نفتي شاغل در مناطق نفتخيز جنوب در رقابتهاي دو و ميداني انتخابي کارگران خوزستان موفق شد، مدال برنز اين رقابتهار را کسب کند. رقابت هاي دووميداني قهرماني ورزش کارگري خوزستان با معرفي نفرات و تيم هاي برتر در اهواز به پايان رسيد که دونده نفتي هم بر روي سکو رفت. مسابقات دووميداني ورزش کارگري استان چهارشنبه 19 شهريور ماه 1399 با حضور يکصد شرکت کننده در اهواز برگزار شد که منصور محمدحسيني از همکاران شاغل در شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب، عنوان سومي ماده 3000 متر اين مسابقات را به خود اختصاص داد. اين پيکارها که حکم اعزام به مسابقات کشوري را داشت در هفت ماده و با حضور ورزشکاراني از سراسر استان برگزار شد که تيم هاي گتوند و اهواز با 32 و 30 امتياز مقام هاي دوم و سوم را کسب کردند. منصور محمدحسيني حالا براي مسابقات کشوري آماده مي شود.
مديرعامل و اعضاي هيات مديره باشگاه نفت آبادان در سمت هاي خود ابقا شدند. به علت کمبود وقت و بسته شدن پنجره نقل و انتقالات باشگاه صنعت نفت آبادان و باتوجه به اين که باشگاه بازيکنان بسياري را از دست داده است و براي اين که بيش از اين زمان را از دست ندهند، تصميم به ابقاي مديرعامل و اعضاي هيات مديره گرفته شده است. مسئولان نفتي صلاح ديدند اگر مديرعامل و اعضاي هيات مديره فصل قبل ابقا شوند به سود باشگاه است زيرا اگر مي خواستند گزينه هاي جديدي را انتخاب کنند تا بخواهند با ظرفيت ها آشنا شوند، زمان نقل و انتقالات را از دست مي دهند و شيرازه تيم نفت نيز از هم مي پاشد. بنابراين تنها گزينه پيش روي اين بود که نفرات فصل گذشته به کار خود ادامه دهند. بر اين اساس علي عيسي زاده در سمت مديرعاملي و حسن نصر اصفهاني، حسين کشاورزي، جهانگير کي شمس و مظفر شاملي به عنوان اعضاي هيات مديره در سمت خود ابقا شدند.
فرزند نفتي با در خشش در تير اندازي حالا براي خودش لقب تک تيرانداز را يدک مي کشد.او در کنار درس خواندن به ورزش هم پرداخته است. مينا حيدري فرزند خسرو حيدري از کارکنان آتش نشاني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران هم حسابدار است و هم تيرانداز.حيدري با تيراندازي در پالايشگاه تهران رفته رفته به اين رشته علاقه مند شد تا اينکه بعداز 6 ماه تمرين در مسابقات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران بود که به همراه هم تيمي هايش از منطقه تهران موفق شدند مقام اولي را از آن خود کنند.با مينا حيدري بانوي موفق تيرانداز نفتي گفتگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
مينا حيدري، 26 ساله و فرزند خسرو حيدري از کارکنان آتش نشاني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران هستم. تحصيلاتم هم در رشته حسابداري است. 13 سال است در رشته تفنگ به رشته مهيج تيراندازي مشغول هستم.
ابتدا بايد بگويم من به اين رشته خيلي علاقه داشتم و تقريباً از سال 86 وارد اين رشته ورزشي مهيج شده ام و اگر اشتباه نکنم نزديک 13 سال است که به صورت حرفه اي اين رشته را دنبال مي کنم.
وقتي که در مجموعه ورزشي پالايشگاه تهران حاضر مي شدم، با ترغيب و تشويق دوستاني که در آنجا بودند وارد اين رشته ورزشي شدم و به تدريج علاقه فراواني به آن پيدا کردم که تا کنون هم ادامه دارد.
پدر و مادرم هر دو در موفقيت من تاثير گذار بودند. البته نبايد از تشويق هم تيمي هايم نيز چشم پوشي کرد. حضور مادرم هميشه موجب آرامش و تسلاي وجودم بوده است.
سال 87 و دقيقاً 6 ماه پس از آنکه وارد اين رشته شدم با تمرين هاي فشرده و مستمر موفق به کسب مقام سوم در منطقه تهران و همچنين مسابقات پالايش و پخش شدم. بايد اذعان کنم که در هر يک مسابقات تيمي و انفرادي به روي سکو رفتم و مقام کسب کردم.
براي اينکه هميشه آماده باشم و بتوانم مقام بياورم بايد حداقل هر روز و روزي دوساعت تمرين کنم اما در حال حاضر به خاطر شرايط موجود هفته اي يکبار، آن هم دو ساعت تمرين مي کنم.
معمولاً درمجموعه ورزشي پالايشگاه تهران تمرين مي کنم اما به صورت تفريحي به باشگاه شهيد کبکانيان هفت تير هم مي روم.
کمبود وسيله، ساچمه و ناهماهنگي در تعيين وقت مسابقات را از جمله مواردي مي توان دانست که ما را با مشکل مواجه ساخته که اميدواريم با تدابيري که مسئولين محترم در امور ورزش اتخاذ مي کنند اين موانع مرتفع شود.
آقايان زماني و مختاري و خانمها محمدي و مرادي از مربيان ما بودند که جا دارد از همه اين عزيزان تشکر و قدر داني کنم.
بله. تيم ما موفق شد مقام اول را در ميان مسابقات شرکت خطوط لوله و مخابرات به دست آورد.
در رشته حسابداري تحصيل کرده ام. البته اگر راستش را بخواهيد توجه زياد روي درس، مرا از ورزش دور مي کرد ولي با اين وجود تلاش کردم هر دو را مديريت کنم و فکر مي کنم پرداختن به ورزش موجب شادابي، افزايش روحيه و از نظر رواني خيلي تأثيرگذار بوده است.
بسيار ورزش مفرح و مفيدي است و توصيه مي کنم اگر دوستان مي توانند به اين ورزش که موجب تمرکز فکري مي شود بپردازند.
بله من کلا فعاليت هاي ورزشي را دوست دارم. براي همين شنا و واليبال از ديگر رشته هاي ورزشي است که به آن مي پردازم اما نه به صورت حرفه اي. ولي در حال حاضر در رشته فايت رنجر که ورزشي رزمي و ترکيب شده از نينجا، کاراته، تکواندو و دفاع شخصي است، را انجام مي دهم.
متاسفانه شاغل نيستم. چون در حال حاضر دوره هاي مربيگري هنرهاي رزمي را سپري مي کنم. البته پيش از اين هم کارت مربيگري تيراندازي را گرفته ام تا شايد توسط آن بتوانم جائي مشغول به کار شوم.
هنوز به طور رسمي مربيگري را شروع نکرده ام و درواقع جزو برنامه هاي آينده من است. من مدرک مربيگري درجه 3 را دارم ولي 4 سال طول خواهد کشيد تا به درجه يک برسم.
در فايت رنجر، دان يک مشکي را دارم.
خب خاطرات خوبي در مسابقات ورزشي دارم. قطعا براي هر ورزشکاري کسب مقام و مدال بهترين خاطره است. ولي اگر منظورتان غير از خاطرات ورزشي است مي توانم بگويم که دوران دبيرستان را هرگز نمي توانم از خاطر پاک کنم. دوران بسيار خوبي بود.
اگر به صورت حرفه اي تيرانداز نمي شدم اصلا به سراغ ورزش ديگري نمي رفتم و سعي مي کردم بيشتر به درس و هنر بپردازم.
بله دوستانم لقب تک تيرانداز را براي من انتخاب کردند و در تمرينات و مسابقات هم مي گويند تک تيرانداز آمد.
امسال اول مهر متفاوتي را شروع کرديم
مشعل اول مهر است و حال و هواي آن دوباره تازه شده، اما مهر امسال تفاوت هايي با سال هاي قبل دارد؛ تفاوت هايي در حال و هواي بچه ها و والدين، تفاوت هايي در مدارس و کلاس هاي درس و حتي تفاوت هايي در حال و هواي بزرگ ترهايي که يادي از گذشته ها مي کردند. شيوع ويروس کرونا در ماه هاي اخير جريان زندگي عادي مردم در کشورهاي مختلف و کشور ما را برهم زده است و يکي از همين برنامه هاي عادي زندگي، آموزش و حضور دانش آموزان سرکلاس هاي درس است. مدارس در سال تحصيلي 99 - 98 نيمه تمام يا غيرحضوري و آنلاين به پايان رسيد و اين اميدواري وجود داشت که تا شروع سال تحصيلي جديد اين بيماري کنترل يا واکسن آن توليد شود، اما تا امروز اين موضوع مهم محقق نشده و دانش آموزان و والدين، معلمان و مسئولان مدارس و مديران آموزشي براي شروع به کار مدارس و کلاس هاي عمومي اظهار نگراني مي کنند. طبق اعلام دولت حضور در مدارس اجباري نيست و دانش آموزان مي توانند با کمک نرم افزار آموزشي «شاد» آموزش خود را ادامه دهند و در مناطقي که شرايط حضور در مدارس وجود دارد، دانش آموزان با نوبت بندي و رعايت پروتکل ها در کلاس درس حضوري حاضر شوند. با اين وجود در اين مدت والدين، معلمان و مسئولان مدارس بارها در مورد احتمال بروز مشکل در اين شرايط و مبتلا شدن کودکان و انتقال آن به داخل خانه ها اظهار نگراني کرده اند. اين آموزش البته براي بسياري از والدين کار راحتي نيست و دردسرهاي خودش را دارد. بسياري از کودکان به خاطر زمان زيادي که در اين ماه ها به خاطر کرونا در خانه مانده اند عصبي شده اند و دوست دارند به مدرسه و به ديدار دوستانشان بروند و ممکن است براي درس خواندن همکاري لازم را براي درس خواندن آنلاين نداشته باشند. در ادامه برخي توصيه ها را براي والدين آورده ايم که در جريان آموزش از راه دور و همکاري بيشتر بچه براي درس خواندن مفيد خواهد بود.
زمان شروع کلاس درس بايد قانون هايي که يک کلاس درس دارد، رعايت شود. در کلاس درس واقعي تلفن، تلويزيون و شيطنت تعطيل مي شود، پس تا جايي که امکان دارد بايد فضاي محل برگزاري کلاس آنلاين را محدود کنيم تا حواس بچه ها پرت نشود.
ساعت کلاس درس معمولا ثابت است، به همين دليل لازم است براي تمرينات و تکاليف اضافي کودکان هم زمان مشخصي را در نظر بگيريم. اين زمانبندي و ترتيب در درس خواندن از تنبلي و فراموشي کودکان جلوگيري مي کند و آنها متوجه خواهند بود که مدرسه تعطيل نشده، بلکه فقط شرايط آموزش تغيير کرده و راه فراري وجود ندارد.
اگر کودک براي انجام تکاليف مدرسه اش به کامپيوتر يا تبلت نياز دارد، حتي اگر توان کار کردن با دستگاه راه هم داشته باشد، او را تنها نگذاريد و در تمام مراحل همراهش باشيد. لوازم الکترونيک را در يک فضاي عمومي قرار دهيد تا در جريان روند کلاس و انجام تکاليف باشيد، حتي اگر کودک در بين کلاس و تمرينات با گروه در حال صحبت است يا با تبلت و کامپيوتر بازي مي کند، باز هم خودتان روي اين روند نظارت داشته باشيد.
احتمالا بسياري از ما در کودکي آرزو داشتيم حداقل براي چند مدرسه روز تعطيل شود و اگر درسي هم هست در خانه بخوانيم. حالا فرزندانمان اين فرصت دوري از مدرسه را دارند و ممکن است براي اين شرايط خوشحال هم باشند، اما خوب است، ضمن اينکه مي گذاريم بچه ها از اين شرايط اضطراري به وجود آمده بدون استرس بيشتري رضايت داشته باشند، براي اين دوره برنامه ريزي آموزشي و تفريحي نيز در داخل خانه بگذاريم و آنها را براي همان چند ساعت آموزش آنلاين و از راه دور تشويق کنيم.
اتفاق خوب اين دوران، آموزش از راه دور، همکاري و تلاش معلماني است که بچه ها را رها نکرده اند و حتي اگر اپليکيشن و برنامه هاي آموزشي اجازه برقرار ارتباط را ندهد، آنها با تهيه فيلم آموزشي مباحث را با بچه ها و والدين در ميان مي گذارند. به همين دليل لازم است که والدين ارتباطشان را با معلمان قطع نکنند و به شکل جداگانه با آنها حرف بزنند.
در حال حاضر برخي از شبکه هاي تلويزيوني براي هر پايه تحصيلي زماني را تعيين کرده اند و مباحث آموزشي را ارائه مي دهند. لازم است والدين فضاي خانه را زماني که اين برنامه ها پخش مي شود آرام نگه دارند. همچنين کودکان پايه هاي اول، دوم و سوم حتما نيازمند اين هستند که والدينشان حين پخش برنامه در کنار آنها باشند. والدين مي توانند پس از اينکه برنامه درسي تمام شد، از فرزندان خود درباره دروس سوال کنند و نظارت داشته باشند تا تکاليفشان را انجام دهند.
والدين مي توانند محتواي آموزشي را که از تلويزيون پخش مي شود، ضبط کنند تا فرزندشان در صورت وجود ابهام به آن مراجعه کند. همچنين در صورت بروز مشکل و درخواست کمک، مي توانند با مراکزي که رابط انجمن اوليا و مربيان هستند ارتباط برقرار کرده و مشکلات خود را مطرح کنند.
بچه هاي يک کلاس و والدينشان مي توانند خارج از برنامه کلاسي خود گروهي را تشکيل دهند تا مباحث را در آن مطرح کنند و اگر لازم باشد در مورد برخي موضوعات در آن گروه اطلاع رساني کنند و اگر والدين يا دانش آموزي بيشتر از بقيه تسلط دارد براي ساير دانش آموزان هم در يک فيلم مباحث را توضيح دهد.
یارب مباد کز پا جانان من بیفتد
درد و بلای او کاش بر جان من بیفتد
من چون ز پا بیفتم درمان درد من اوست
درد آن بود که از پا درمان من بیفتد
یک عمر گریه کردم ای آسمان روا نیست
دردانه ام ز چشم گریان من بیفتد
ماهم به انتقام ظلمی که کرده با من
ترسم به درد عشق و هجران من بیفتد
از گوهر مرادم چشم امید بسته است
این اشک نیست کاندر دامان من بیفتد
من خود به سر ندارم دیگر هوای سامان
گردون کجا به فکر سامان من بیفتد
خواهد شد از ندامت دیوانه شهریارا
گر آن پری به دستش دیوان من بیفتد
*شهریار
سیدحامد محمودزاده، با نام هنری حامد همایون، خواننده و آهنگساز ایرانی است. همایون در آغاز توسط پروژه استعدادهای موسیقی ایران موسسه فرهنگی هنری ترانه شرقی معرفی شد. او با قطعه «چتر خیس» به اوج شهرت رسید. اولین آلبوم رسمی او به اسم «دوباره عشق» دی ماه ۱۳۹۵ منتشر شد که پرفروش ترین آلبوم سال ۱۳۹۵ بود. او قطعات مجزای زیادی در این سال ها منتشر کرده و حالا تلاش می کند در آلبوم دوم خود آنها را بگنجاند. آخرین قطعه او «ای عشق» است.
این کتاب شامل هشت داستان کوتاه با راویان متعدد است که خواندن هر کدام از آنها ساعت ها ذهن خواننده را درگیر می کند. محمود حسینی زاد، نویسنده این کتاب، فوق لیسانس علوم سیاسی از دانشگاه مونیخ (LMU) را دارد. از سابقه فعالیت های او می توان به تدریس زبان آلمانی در دانشگاه تهران، دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه آزاد اشاره کرد. «سیاهی چسبناک شب» از لحظات از دست رفته می گوید، از دوستت دارم هایی می گوید که اگر گفته می شد، سرنوشت طور دیگری رقم می خورد. از آدم هایی می گوید که دیر همدیگر را پیدا کردند، همه اتفاقات زمانی رخ می دهند که دیگر دیر شده، شخصیت های داستان ها در حسرت کسانی مانده اند که دیگر نخواهند آمد. داستان در یک صفحه تمام می شود و خواننده تا به خود بیاید، وارد داستان دوم شده است. سیاهی چسبناک شب، 30 اپیزود کوتاه دارد و بیشتر شبیه نمایشنامه است تا داستان. کم کم هویت ناشناخته شخصیت ها آشکار می شود و در انتها با موضوعی باور نکردنی مخاطب را مات ومبهوت می کند. هنوز در شوک داستان دوم مانده ایم که وارد داستان سوم می شویم با عنوان «هُرم یادها». یکی از بهترین داستان های این مجموعه هُرم یادهاست. موضوعی کلیشه درباره عشق دو نفر، اما این بار با نگاهی کاملا متفاوت. گزیده های تامل برانگیز این داستان باعث می شود مخاطب دو داستان قبل را کاملا فراموش کند و چنان غرق در داستان سوم شود که گذر زمان را حس نکند. این کتاب را نشر چشمه منتشر کرده است.
حال و هوای این فیلم احتمالا به این روزهای جامعه ما می خورد. پول خارجی درباره دلار است و حواشی قیمت و شرایط اقتصادی آن در جامعه که در بستری از جامعه رخ می دهد. این فیلم جزو تجربه های اول رخشان بنی اعتماد در سال 1368 است و علی نصیریان، محمدعلی کشاورز، مهتاج نجومی، جهانگیر فروهر و رسول نجفیان بازیگران اصلی آن هستند. مرتضی الفت، کارمند ساده یک اداره که وضع روحی و مالی ناگواری دارد، زمانی که در اطراف بازار آزاد ارز برای تعمیر اتوی برقی خانه رفته است در رؤیا می بیند که صاحب 50 هزار دلار شده است. این روزهای کرونایی که سینما رفتن پرخطر است، می توانیم با کمک سایت های فیلم آنلاین، این فیلم های قدیمی را مرور کنیم.
گفت و گو با عضو فعال خانواده بزرگ نفت و مجری رادیو و تلویزیون آبادان
مشعل حسن حلافيان، کارشناس مسئول اطلاعات و برنامه ريزي شهرداري منطقه ويژه اقتصادي انرژي ماهشهر در سال هاي 83 تا 85 به عنوان حراست در پالايشگاه آبادان مشغول به کار بوده است، اما از سال 87 به سازمان منطقه ويژه اقتصادي ماهشهر آمده و در حراست اين مجموعه فعال شده است. او حالا کارشناس مسئول اطلاعات و برنامه ريزي شهرداري منطقه ويژه اقتصادي انرژي ماهشهر است و همزمان هم دانشجوي رشته فقه و مباني حقوق اسلامي و مجري راديو و تلويزيون شبکه آبادان است، اما آنچه باعث شد به سراغ او برويم فعاليت هاي فوق برنامه متعددي است که در اين سال ها شروع کرده و حالا به سرانجام خوبي رسيده که مي توانند براي منطقه ماهشهر بيش از قبل مفيد باشند.
حلافيان حدود 15 سال قبل با توجه به علاقه مندي که به اجرا داشته در دوره هاي مجري گري شرکت کرده و با اضافه شدن تجربيات مکرر در 15 سال گذشته، حالا مجري شبکه آبادان است. او در توضيح بيشتر مي گويد: از مجري گري روي صحنه کارم را شروع کردم و در موقعيت هاي مختلفي تجربه به دست آوردم و دوره هاي آموزشي را گذراندم و در اين يک سال گذشته توانستم در چند برنامه تلويزيوني و راديويي اجراهاي مدت دار داشته باشم و در حال حاضر نيز در شبکه آبادان مجري هستم. او در عين حال مسووليت اجرا در نماز جمعه شهر آبادان را هم به عهده دارد. حلافيان از سال ها قبل موسسه فرهنگي و قرآني خاتم الانبياء را در ماهشهر برپا کرده که ابتدا از مناطق محروم شروع کرده و حالا خدمات آن به کل شهر گسترده شده است. موسسه خاتم الانبيا در حوزه آموزش هاي قرآني، علمي و آموزشي، زبان و انواع رده هاي هنري، مشاوره، روانشناسي و... فعال است و در گروه هاي سني 5/2 تا 60 ساله آموزش انجام مي دهد.
حلافيان که خود از کودکي با قرآن عجين بوده و قاري قرآن است و در مسابقات زيادي موفق به کسب رتبه شده است، مي گويد: در اين سال ها تلاش کردم مسابقات قرآني براي خانواده ها برگزار شود و با همين تلاش دبيرخانه مرکزي مسابقات قرآني صنايع پتروشيمي ماهشهر نيز تشکيل مي شود.
اين عضو خانواده بزرگ نفت، در اين سال ها در کنار موسسه خود به امور خيريه هم پرداخته که از دو سال قبل به شکلي سازمان يافته و فعال تر کمک به نيازمندان، بيماران و معلولان را در دستور کار قرار داده است. او مي گويد تهيه ارزاق، کمک هزينه تحصيل و تامين اجاره خانه براي افراد نيازمند از جمله اقدامات اين خيريه بوده که در چند ماه اخير و شرايط کرونايي اين کمک ها بيشتر و گسترده تر شده است. شناسايي افراد هم از طريق گروه هاي خيريه يا اطلاع از فعاليت خيريه و مراجعه مستقيم و صحت سنجي شرايط انجام مي شود.
حلافيان همچنين به تلاش براي رفع يکي ديگر از مشکلات منطقه، يعني موضوع پرستار براي خانواده ها اشاره مي کند و در توضيح اين فعاليت مي گويد: اولين موسسه اي بوديم که خدمات پرستاري را به شکلي هدفمند و رسمي در دستور کار قرار داديم تا نيروهاي مجرب، آموزش ديده و متعهد را به خانواده هاي صنايع حاضر در ماهشهر معرفي کنيم. در اين مدت هم افرادي را جذب و آموزش داديم تا علاوه بر ايجاد اشتغال و نظارت بر عملکردها، يکي از موانع بچه دار شدن جوانان را از ميان برداريم.
او با اشاره به اعتباري که موسسه خاتم الانبيا دارد، عنوان مي کند: اعتبار اين موسسه در اعتماد براي جذب پرستار مفيد بوده و مردم با خيال راحت از خدمات اين موسسه استفاده مي کنند. بسياري از ساکنان منطقه را خانواده هاي اقماري، غيربومي و شاغل تشکيل مي دهند که براي نگهداري فرزندان خود نياز به پرستاران مجرب دارند. از سوي ديگر بسياري از زوج ها با اطمينان از عملکرد پرستار مي توانند به فرزندآوري يا فرزند دوم و سوم هم فکر کنند.
اين عضو خانواده بزرگ نفت مي گويد در قالب پروژه جذب پرستار مجرب، اشتغالزايي قابل توجهي هم اتفاق مي افتد و در اين باره توضيح بيشتري مي دهد: از چندي قبل و به پيشنهاد هلدينگ خليج فارس طرح استقرار پرستاران خانگي را تهيه و پيشنهاد داده اند و اين طرح در مرحله ابلاغ از سوي مديرعامل هلدينگ خليج فارس است. بر اساس اين طرح در قابل اين موسسه، پرستاران متقاضي با ثبت اطلاعات خود در اين موسسه براي فعاليت معرفي مي شوند و پرستاران فعلي خانواده هاي کارکنان هم مي توانند در اين طرح شرکت کنند.
حلافيان که همزمان معاون فرهنگ کار و توليد حوزه بسيج صنايع پتروشيمي سازمان منطقه ويژه اقتصادي ماهشهر هم هست، با وجود تمام اين فعاليت ها و پيگيري ها، ازدواج کرده و صاحب سه فرزند دختر و يک پسر است. او مي گويد همسرش با وجود تحصيل در رشته روانشناسي خانه دار است و از جهت امورات خانه خيالش راحت است.
شرح عکس
داستان عکس:
شهرستان جاجرم، خراسان شمالي با قرار گرفتن در منطقه کويري اين استان از جمله نقاط مستعد و پرظرفيت کاشت و پرورش باغات پسته است. از زمين هاي کشاورزي جاجرم در اواخر تابستان و اوايل پاييز، پسته برداشت مي شود.
اين برنامه اندرويدي به شما کمک مي کند هنگام انجام کارهايتان تمرکز داشته باشيد و گوشي موبايل عامل حواس پرتي تان نشود. کار کردن با Forest بسيار آسان است و ايده ساده اي هم دارد. در ابتداي ورود به اين برنامه، يک درخت مي بينيد که براي رشد از شما يک زمان 15 دقيقه اي مي خواهد. در اين 15 دقيقه شما نبايد با گوشي تان کار کنيد تا اين درخت کاشته شود و رشد کند، به همين سادگي! با ادامه دادن اين روند مي توانيد براي خود يک جنگل بکاريد و در نموداري که اين اپليکيشن در قسمتي به اسم Forest به شما نشان مي دهد؛ رشد روزانه، هفتگي و ماهانه جنگلتان را مشاهده کنيد. با کاشت هر درخت، سکه اي به عنوان جايزه دريافت مي کنيد.
اين برنامه اندرويدي، هر روز مطالب آموزشي در قالب مقاله، ويدئو، اينفوگرافي و... را در دهها موضوع متنوع منتشر مي کند و شما هر روز در جريان آخرين و به روزترين اطلاعات از سراسر دنيا قرار مي دهد. Curiosity يک برنامه خبري نيست، بلکه يک مجله اينترنتي علمي است. با اين برنامه مي توانيد از ميان موضوعات مختلف، موارد مورد علاقه تان را ذخيره کنيد و هر روز به بخش Saved برويد و جديدترين مطالب در آن موضوع را مطالعه کنيد. به علاوه مي توانيد هر مطلب يا ويدئوي جالبي را در پروفايلتان ذخيره کنيد يا آن را در شبکه هاي اجتماعي به اشتراک بگذاريد.
اگر احتياج به کمي تنوع داريد، walli مخصوص شما ساخته شده است. اين برنامه در واقع يک آلبوم تصوير پس زمينه گوشي موبايل است که با آن مي توانيد از بين ميليون ها تصوير يک پس زمينه زيبا انتخاب کنيد. تصاوير در والي همه با کيفيت بالاي 4k و HD هستند و براي اينکه بتوانيد به راحتي تصوير مورد علاقه تان را پيدا کنيد T دسته بندي هاي مختلفي در اين برنامه تعريف شده است. در آخرين آپديت برنامه اندرويد walli، امکان مفيد عوض شدن خودکار تصوير پس زمينه اضافه شده است. براي استفاده از آن مي توانيد تصاوير مورد علاقه تان را در يک گالري ذخيره کرده و بعد برنامه را تنظيم کنيد که در فواصل زماني دلخواهتان، تصوير پس زمينه گوشي را عوض کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات