آثار مثبت پالايشگاه ستاره خليج فارس در دوران تحريم
ابلاغ نظام پژوهش، فناوري و تجاريسازي وزارت نفت
50% مخازن نفت و گاز کشور زیر دست دانشگاهها
سوت قطار توسعه در سرزمین های شمالی
پتانسیل نهفته هاب سوم پتروشیمی
کرونا و همیاری صنعت نفت با بومیان
بهکارگيري 12 دستگاه حفاري سنگين خشکي
ساخت تجهيز کاربردي مرتبط با گويهاي شناور
از جوانمردان آبادانی تا روزهای نارنجی
مصرف اين خوراکيها با معده خالي ممنوع
هدف ما قهرمانی در فصل جدید است
جملاتی که حالمان را بهتر می کند
علاقه به ایمنی از کودکی همراهم بود
معاون اول رئیس جمهوری تاکید کرد:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: خوشبختانه امروز شاهد آن هستیم که پروژه های ملی و اولویت دار نظیر پالایشگاه ستاره خلیج فارس و خودکفایی گندم آثار مثبت فراوانی در دوره تحریم برای کشور داشته است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، اسحاق جهانگیری، عصر روز دوشنبه (۳۱ شهریورماه) در نشست ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی با اشاره به گزارش های دبیرخانه این ستاد از وضع اجرای پروژه های ملی اقتصاد مقاومتی، گفت: انتخاب برخی پروژه ها به عنوان پروژه های ملی اقتصاد مقاومتی براساس بررسی های دقیق و هدف دار بوده است و خوشبختانه امروز شاهد آن هستیم که پروژه های ملی و اولویت دار نظیر پالایشگاه ستاره خلیج فارس و خودکفایی گندم آثار مثبت فراوانی در دوره تحریم برای کشور داشته است. وی افزود: پروژه های ملی اقتصاد مقاومتی همواره با دقت و براساس نیازهای اساسی کشور تعیین می شود و معمولاً اجرای این پروژه ها در جلوگیری از خروج ارز یا در توسعه صادرات مؤثر بوده که لازم است از استانداران کشور نیز درباره اجرای این پروژه ها قدردانی شود، زیرا گزارش های دبیرخانه حاکی از آن است که اجرای این پروژه ها در استان ها موفق بوده است. در ابتدای این نشست نیز نماینده دبیرخانه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی گزارشی از وضع پروژه های اقتصاد مقاومتی سال ۱۳۹۹ در سطح ملی ارائه کرد و گفت: از ۱۱۰ پروژه ملی، تعداد ۶۰ پروژه در مرحله اجرا قرار گرفته و از طریق سامانه نیپا می توان گزارش عملکرد این پروژه ها را بررسی کرد. نماینده دبیرخانه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی همچنین با تأکید بر اینکه عملکرد استان ها در اجرای پروژه های ملی اقتصاد مقاومتی مناسب بوده است، گزارشی نیز درباره برنامه تولید و اشتغال، موضوع بند الف تبصره ۱۸ قانون بودجه کل کشور ارائه کرد و به تشریح برنامه های ستاد برای تحقق جهش تولید پرداخت.
سخنگوی دولت خبر داد:
سخنگوی دولت گفت: خوشبختانه دولت در سیستان و بلوچستان اقدام های مهمی درباره گازرسانی و بیش از وعده رئیس جمهوری انجام داده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، علی ربیعی، روز سه شنبه (یکم مهرماه) در نشست خبری که در سیستان و بلوچستان انجام شد، با اشاره به ادعای آمریکا در رابطه با بازگشت تحریم ها گفت: ایالات متحده آمریکا در ادعای خود بسیار منزوی است، امروز همه اعضای شورای امنیت و همه ملت های جهان اذعان دارند که هیچ پایه حقوقی برای بازگشت تحریم های شورای امنیت وجود ندارد.
وی افزود: آنچه آمریکا دوباره در پی آن است، یک گردن کشی دیگر است. اگر آقای ترامپ منتظر بود که کارآمدی قلدری را در پیشبرد دستور کار یکجانبه آمریکا راستی آزمایی کند امروز اوج نقطه شکست این سیاست و مرحله پایانی آن است.
سخنگوی دولت در ادامه به شرایط استان سیستان و بلوچستان اشاره و تصریح کرد: متأسفانه از ابتدای دولت مدرن در ایران، این استان مورد غفلت قرار گرفته است و در تحلیل دولت یازدهم علت اصلی این مسئله فقدان زیرساخت های مناسب تشخیص داده شد.
ربیعی عنوان کرد: نبود سرمایه گذاری های زیرساختی، علت کاهش نیافتن فقر و نابرابری در سیستان و بلوچستان بوده و نگاه دولت ایجاد زیرساخت ها برای پرش و تغییر وضع منطقه است و از این رو در دولت تدبیر و امید دو راهبرد توسعه زیرساخت ها و توانمدسازی و فقرزدایی در دستور کار قرار گرفت.
وی گفت: با جهش گازرسانی در سیستان و بلوچستان در دولت تدبیر و امید که یکی از مهم ترین آنها، آغاز بهره مندی مردم زاهدان از نعمت گاز طبیعی از سال ۱۳۹۵ بود، تاکنون ۳۳ هزار و ۳۰۰ علمک گاز در این شهر نصب شده است.
سخنگوی دولت ادامه داد: عملیات شبکه گذاری و نصب علمک در ایرانشهر به اتمام رسیده و در مجموع، تعداد خانوارهای زیر پوشش شبکه گاز، از ۳ هزار و ۷۰۴ در پیش از سال ۱۳۹۲ به ۴۸ هزار و ۱۴۲ خانوار در سال ۱۳۹۸ یعنی حدود ۱۳ برابر شده است.
ربیعی با اشاره به گازرسانی به سیستان و بلوچستان افزود: گازرسانی یکی از اقدام های مهم زیرساختی، فقرزدایی و ارتقای سلامت شهروندان ایرانی بوده که مجموعه اقدام های بی نظیر توسط دولت اجرا شده است.
وی تصریح کرد: طبیعی است این گازرسانی در استان هایی با فاصله های زیاد و گسترده با دشواری هایی همراه باشد، خوشبختانه دولت در سیستان و بلوچستان اقدام های مهمی درباره گازرسانی و بیش از وعده رئیس جمهوری انجام داده است.
سخنگوی دولت عنوان کرد: ای کاش در بیان رسانه ای ما از تعداد سیلندرهایی که دیگر بر دوش ها حمل نمی شود، یا خانه هایی که دارای آب آشامیدنی شدند هم سخن گفته می شد.
استاندار خراسان رضوي تأکيد کرد:
استاندار خراسان رضوي توجه به منطقه سرخس و شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد را به دليل همجواري با کشور ترکمنستان مورد تأکيد قرار داد.
عليرضا رزم حسيني، استاندار خراسان رضوي در بازديد از چهار واحد در حال احداث طرح هاي گوگردي بخش خصوصي در منطقه عملياتي خانگيران سرخس، گفت: به دليل موقعيت جغرافيايي و راهبردي شهرستان سرخس در نقطه صفر مرزي و همجواري با کشور ترکمنستان، موقعيت مناسبي براي انجام فعاليت هاي توليدي و صنعتي در اين شهرستان فراهم است.
وي افزود: منطقه خانگيران بايد از حداکثر ظرفيت خود استفاده کند و به مدلي از سرمايه گذاري تبديل شود که با تلاش مسئولان منطقه را متحول کند و مردم سرخس از اين تحول بهره مند شوند.
استاندار خراسان رضوي تصريح کرد: کشور به نوآوري در فعاليت هاي اقتصادي براي ايجاد اشتغال پايدار نيازمند است و شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد با خلاقيت در تنوع فروش محصول گوگرد که به سرمايه گذاري بخش خصوصي در اين منطقه منجر شده است، توانسته گام مهم و بسيار ستودني در اين زمينه بردارد.
رزم حسيني در پايان يادآور شد: ما آماده ايم تا سرمايه گذاران براي ايجاد هاب گوگردي در شهرستان سرخس به اين حوزه ورود کنند، ضمن اينکه در آينده نزديک نيز شاهد بهره برداري از خطوط توليد محصول گوگرد مذاب شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد هستيم که با سرمايه گذاري بخش خصوصي در حال انجام است.
نماينده بروجرد در مجلس:
نماينده بروجرد در مجلس شوراي اسلامي ضمن تشکر از شرکت گاز بابت گازرساني به روستاهاي شهرستان بروجرد ظرف چهار سال گذشته، گفت: شايسته است عمليات گازرساني و نصب علمک به اندک روستاهاي باقيمانده اقدام شود.
عباس گودرزي، روز سه شنبه (يکم مهرماه) در نطق ميان دستور خود در صحن علني مجلس شوراي اسلامي، ضمن تبريک هفته دفاع مقدس گفت: آمريکا در شرايطي ادعاي فعال سازي مکانيسم ماشه را دارد که هيچ تعهدي به حقوق بين الملل نداشته و تنها بر اساس منطق قدرت و زور عمل مي کند.
وي در ادامه به مسائل حوزه انتخابيه خود پرداخت و ضمن تشکر از شرکت گاز بابت اقدام گازرساني به روستاهاي شهرستان بروجرد در چهار سال گذشته، افزود: شايسته است مسئولان ذي ربط عمليات گازرساني و نصب علمک به اندک روستاهاي باقيمانده را انجام دهند.
نماينده بروجرد در مجلس شوراي اسلامي عنوان کرد: منطقه ويژه اقتصادي بروجرد آماده طرح دوباره در شوراي عالي مناطق آزاد و ويژه کشور است. با توجه به موافقت استاندار، سازمان شهرک هاي صنعتي و دبيرخانه شوراي عالي، تقاضا دارم معاون اول رئيس جمهوري در اين باره مساعدت هاي لازم را به عمل آورد.
مديرعامل ويتول انتظار دارد که نيمه دوم سال سختي در پيش باشد زيرا مبادلات نفتي در حال رکود است. پس از نوسان هاي شديد قيمت نفت در نيمه نخست سال جاري ميلادي که سودهاي هنگفتي را نصيب معامله گران کرد، اکنون روند بازار کندتر شده و واقعيت هاي ويروس کرونا سبب تضعيف آن شده است. کاهش مجموع ذخيره سازي نفت در پي کاهش توليد ائتلاف اوپک پلاس و همچنين تقاضاي کم سوخت سبب تضعيف تغييرات قيمتي مي شود.
راسل هاردي، مديرعامل ويتول، بزرگترين معامله گر جهان گفت: اگر به نقدينگي بازار، کاغذبازي، حجم معاملات بين قاره اي يا عمليات ها سواپ بنزين يا سوخت جت توجه کنيد، همه شرايط در سه ماه دوم سال بسيار فعال بود، اما به نظر مي رسد فعاليت در سه ماه سوم کاهش يافته است. براي نخستين بار در چند سال اخير، مراکز تجاري عمده قرار نيست در پايان سال گزارشي از افزايش حجم نفت معامله شده ارائه دهند. مديرعامل ويتول هفته گذشته در کنفرانسي در سنگاپور گفت که انتظار ندارد تقاضاي بنزين و گازوئيل تا سه ماه چهارم سال 2021 به سطح پيشين برگردد. هاردي گفت: ما از زمان شيوع ويوع ويروس کرونا در چشم انداز 10 ساله خود بازنگري نکرده ايم. هنگام بررسي دوباره، احتمال مي رود با کاهش اوج تقاضاي نفت روبه رو شويم اما فکر مي کنيم رشد تقاضاي آسيا افزايش يابد و در سال هاي آينده فراتر از سال 2019 باشد.
بانک انگليسي بارکليز پيش بيني خود براي قيمت نفت در سال 2020 را افزايش داد و انتظار دارد که چشم انداز تقاضا به صورت محدودي کاهشي باشد. بانک و مؤسسه سرمايه گذاري بارکليز انگليس روز دوشنبه (31 شهريورماه) برآورد قيمت نفت خود براي سال 2020 را افزايش داد و اعلام کرد که چشم انداز تقاضاي اين شرکت به طور بالقوه محدود مي شود. اين بانک پيش بيني قيمت شاخص نفت خام برنت و دبليوتي آي براي سال 2020 را 2 دلار افزايش داد و آن را به ترتيب 43 و 39 دلار براي هر بشکه اعلام کرد. اين بانک انتظار دارد قيمت نفت خام برنت و دبليوتي آي در سال 2021 به ترتيب 53 و 50 دلار براي هر بشکه باشد. بارکليز اعلام کرد: سال آينده همچنان سازنده خواهيم بود، زيرا چشم انداز تقاضاي ما به طور محدودي رو به افول خواهد بود.
دبيرخانه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) دومين کارگاه آموزشي خود در زمينه انرژي و فناوري اطلاعات را برگزار کرد. به گزارش دبيرخانه اوپک، دبيرخانه اوپک دومين کارگاه آموزشي خود در زمينه انرژي و فناوري اطلاعات را در تاريخ 21 سپتامبر 2020 (31 شهريورماه) برگزار کرد. اين کارگاه درباره تازه ترين پيشرفت ها در زمينه هايي از جمله هيدروژن آبي و روندهاي ديجيتال سازي برگزار شد. بيش از 200 شرکت کننده به نمايندگي از کشورهاي عضو اوپک، مؤسسه هاي صنعتي، دولتي و تحقيقاتي در اين کارگاه شرکت کردند. در اين کنفرانس ويدئويي همچنين به موضوع هايي مانند روباتيک، امنيت سايبري، هوش مصنوعي و فناوري بلاکچين و چگونگي ايجاد نوآوري در کشورهاي عضو اوپک و به طور کلي صنعت پرداخته شد. اين رويداد - در پي کارگاهي دو روزه که در سپتامبر 2019 برگزار شده بود، برپا شد - بستري را براي بررسي پيشرفت هاي فناوري با مشارکت متخصصان برجسته فراهم کرد. سخنرانان اين کارگاه به کمک هاي مهمي که فناوري اطلاعات در تأمين انرژي پايدار و ايمن در طول بحران کرونا و تغيير روش زندگي و کار مردم ايفا کرده است، اشاره کردند. در افتتاحيه اين رويداد محمد سانوسي بارکيندو، دبيرکل اوپک، به نقل از بيل گيتس گفت: نوآوري دليل بهبود زندگي ما در طول قرن گذشته است. اين کنفرانس ويدئويي بخشي از برنامه تحقيقاتي دبيرخانه اوپک براي کشورهاي عضو آن بود که شامل کارگاه ها و نشست هاي فني است که به عنوان محلي براي بحث و تبادل نظر درباره مهم ترين موضوع هاي صنعت انرژي عمل مي کند.
ازسوي وزير نفت انجام شد
وزير نفت در نامه اي به مديران عامل شرکت هاي اصلي و فرعي تابعه وزارت نفت و مديران و رؤساي مؤسسه ها و واحدهاي مستقل ستادي، نظام پژوهش، فناوري و تجاري سازي وزارت نفت را ابلاغ کرد.
به گزارش شانا، در ابلاغيه بيژن زنگنه آمده است:
«نظام پژوهش، فناوري و تجاري سازي وزارت نفت به استناد جزء (6) بند «ن» ماده (3) قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت مبني بر «تدوين نظام جامع پژوهشي و برنامه ريزي و حمايت از فناوري ها و فعاليت هاي دانش بنيان براي استفاده از فناوري هاي پيشرفته و انتقال دانش فني در صنعت نفت، گاز، پتروشيمي و پالايشي» و در اجراي بند (4) سياست هاي کلي بخش نفت و گاز، بند (2) سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي و بند (6) سياست هاي کلي علم و فناوري ابلاغي مقام معظم رهبري و در انجام تکليف تبصره 8 از بند ب ماده 5 قانون حداکثر استفاده از توان توليدي و خدماتي کشور و حمايت از کالاي ايراني در خصوص الزام به درج پيوست فناوري، به عنوان جزء لاينفک قرارداد و نيز در اجراي تکليف بند (ث) از ماده 48 قانون برنامه ششم توسعه، به پيوست «نظام پژوهش، فناوري و تجاري سازي وزارت نفت» ابلاغ مي شود. از تاريخ ابلاغ اين نظام نامه، همه ابلاغيه ها، دستورعمل ها و شيوه نامه هاي مغاير با اين نظام نامه از جمله نظام جامع راهبري پژوهش و فناوري وزارت نفت منضم به ابلاغيه 152113 - 10/1 مورخ 1389/5/9، دستورالعمل نظارت عاليه بر طرح ها و پروژه هاي پژوهش و فناوري 3363866 مورخ 1393/5/8 دستورالعمل فرآيند تصويب خواهي شاخص ها و الزامات تعريف و تصويب طرح هاي پژوهش و فناوري 397906 مورخ 1394/8/19 و اختيارات تصويب طرح ها و پروژه هاي پژوهشي 26574 مورخ 1396/10/26 کان لم يکن تلقي مي شود. معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت موظف است ظرف مدت يک ماه پس از ابلاغ اين نظام نامه اقدام هاي لازم را براي استقرار آن و برگزاري کارگاه هاي آموزشي در شرکت هاي اصلي، به عمل آورد.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي:
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي به بومي سازي دانش توليد متانول به پروپيلن در شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي اشاره کرد و گفت: 5 ميليون تن متانول مازاد کشور با اجراي طرح هاي جديد به محصول ارزشمند پروپيلن تبديل مي شود. بهزاد محمدي در بازديد از پتروشيمي مارون و مرکز ماهشهر شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي، طرح توليد اتيلن اکسايد خالص مجتمع مارون را يکي از طرح هاي ارزشمند صنعت پتروشيمي معرفي کرد و گفت: اين واحد که براساس برنامه ريزي هاي انجام شده در سال 1401 به بهره برداري مي رسد، مي تواند اتيلن اکسايد خالص را با ظرفيت 45 هزار تن توليد کند و در اختيار طرح پترونادآسيا که قرار است MDEA مورد نياز پالايشگاه هاي گاز را تأمين کند، قرار دهد. وي با اشاره به اينکه پتروشيمي مارون محصولات متنوعي را توليد مي کند، افزود: شرکت ملي صنايع پتروشيمي از طرح هاي توسعه اي حمايت مي کند و در اين مسير سبد توليد اين مجتمع نيز با توليدي شدن طرح EO داراي اهميت بيشتري خواهد شد و توسعه زنجره ارزش در مارون به خوبي در حال تحقق است و همچنين با در نظر گرفتن بحث خوراک در سال هاي آينده مي توان رشد توليد را در پتروشيمي مارون تحقق بخشيد.
محمدي تصريح کرد: طرح پتروناد هرچند ظرفيت توليد 110 هزار تن در سال را داردT اما با راه اندازي 6 واحد در اين پتروشيمي، کشور را از واردات بسياري از محصولات بي نياز خواهد کرد. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با بيان اينکه کشور با کمبود توليد پروپيلن روبه روست که اين محصول با ارزش با ساخت طرح هاي جديد در پارک پروپيلن عسلويه، منطقه اميرآباد و طرح اسلام آباد غرب و نيز چند طرح ديگر 5 ميليون تن متانول مازاد کشور را به محصول ارزشمند پروپيلن تبديل مي کند، اظهار کرد: در اين مسير شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي با بومي سازي دانش توليد متانول به پروپيلن دستاورد مهمي را رقم زده است. معاون وزير نفت از حضور سرمايه گذاران در هفته هاي آينده در مرکز ماهشهر پژوهش و فناوري پتروشيمي خبر داد و گفت: خوشبختانه تلاش پژوهشگران و کارشناسان اين مرکز به نتيجه رسيده است و با تجاري سازي کامل هر 6 کاتاليست مورد نياز در فرآيند تبديل گاز به پليمر در آينده نزديک با دانش فني ايراني به طور کامل به ثمر خواهد نشست.
به دنبال اجراي طرح ملي و راهبردي انتقال نفت خام گوره به جاسک و احداث خط لوله هزار کيلومتري انتقال نفت در اين طرح که با ايجاد کار و اشتغال گسترده براي شرکت هاي ايراني همراه بوده است، به تازگي خط توليد پوشش FBE در يکي از شرکت هاي لوله سازي ايراني راه اندازي شده است. تورج دهقاني، مديرعامل اين شرکت و شهرام شمس، مديرکل نظام تأمين و تجاري سازي معاونت مهندسي وزارت نفت به منظور نظارت بر روند ساخت و پوشش لوله هاي طرح گوره-جاسک از کارخانه لوله سازي صفا و شرکت پکاشيمي بازديد کردند تا در جريان نحوه عملکرد خط توليد پوشش FBE شرکت لوله سازي صفا که به تازگي به واسطه اجراي طرح گوره - جاسک راه اندازي شده است، قرار گيرند.
دهقاني در اين بازديد با اشاره به توليد روزانه بيش از 2.5 کيلومتر لوله در اين کارخانه، گفت: بستر توليد لوله پيش از اين نيز در کشور فراهم شده بود و با توجه به اهميت لوله هاي سازگار با سرويس ترش در اين طرح، شرکت هاي لوله ساز توانمندي هاي خود را در حوزه توليد لوله ارتقا داده اند و خوشبختانه در اين بازديد مشاهده شد که لوله هاي توليد داخل از نظر کيفي و کمي و همچنين از حيث تنوع در جايگاه مناسبي هستند و مي توانند به تدريج صنعت نفت را از واردات لوله بي نياز کنند.
وي با بيان اينکه به منظور استفاده حداکثري از توان سازندگان داخلي، لازم است صنعت نفت نيازهاي آتي خود را به شرکت هاي لوله سازي اعلام کند تا آنها آمادگي هاي لازم را براي توليد و تأمين نيازهاي صنعت نفت در حوزه لوله کسب کنند، ادامه داد: کيفيت لوله هاي مورد استفاده در صنعت نفت به ويژه در بخش بالادستي اهميت ويژه اي دارد که بازرسي فني نيز بر کيفيت لوله هاي توليدي صحه گذاشته است. مديران نامبرده از کارخانه پکاشيمي که مواد اوليه پوشش FBE لوله هاي طرح گوره - جاسک را مي سازد هم بازديد کردند. به گفته مديران شرکت پکاشيمي، تا قبل از داخلي سازي لوله هاي طرح گوره – جاسک، مواد اوليه پوشش FBE وارد کشور مي شد، اما به واسطه ساخت داخلي زنجيره تأمين لوله (تختال، ورق، لوله و پوشش) اين مواد را شرکت پکاشيمي توليد مي کند که اين موضوع نيز يکي ديگر از دستاوردهاي اين طرح ملي و راهبردي در سال جهش توليد است.
هم اکنون در شرکت لوله سازي صفا 1300 نفر شاغل هستند که براساس اعلام اين شرکت، به واسطه طرح گوره - جاسک از ابتداي امسال 300 فرصت شغلي جديد ايجاد شده است و تا پايان امسال 700 فرصت شغلي جديد ديگر نيز ايجاد مي شود. در شرکت پکاشيمي نيز 700 نفر شاغل هستند.
مراسم تجليل از پيشکسوتان ايثارگر صنعت نفت در دوران هشت ساله دفاع مقدس در محل مقبره شهداي گمنام وزارت نفت برگزار شد.
اين مراسم با قرائت قرآن و اجراي سرود آغاز شد و با سخنراني محمدعلي فلاح مهرجردي، فرمانده مرکز بسيج وزارت نفت ادامه يافت.
فرمانده مرکز بسيج وزارت نفت با تجليل از مقام جانبازان، آزادگان و ايثارگران هشت سال دفاع مقدس، بسيجيان را در خط مقدم جنگ اقتصادي دانست.
فلاح مهرجردي با گراميداشت ياد و خاطره شهيدان؛ ايثارگران را مظهر مقاومت ملت ايران در برابر استکابر جهاني دانست. در ادامه اين مراسم و با حضور در جايگاه از پيشکسوتان ايثارگر صنعت نفت تجليل به عمل آمد. مراسم تجليل از پيشکسوتان ايثارگر صنعت نفت در هشت سال دفاع مقدس با حضور مديراني چون اميرحسين زماني نيا، معاون وزير نفت در امور بين الملل، فرماندهان پايگاه هاي بسيج مناطق و شرکت هاي مختلف صنعت نفت و بسيجيان شاغل در اين وزارتخانه با رعايت پروتکل هاي بهداشتي در محوطه باز مقبره شهداي گمنام وزارت نفت از ساعت 9 تا 11 صبح روز دوشنبه (31 شهريور ماه) برگزار شد.
نشست بررسي عملکرد توليد پنج ماه نخست سال 1399 و پيش بيني توليد از چاه هاي ميدان مشترک پارس جنوبي در نيمه دوم امسال و نيمه نخست سال 1400 برگزار شد.
در اين نشست ويدئوکنفرانسي که روز دوشنبه (31 شهريورماه) بين دفاتر تهران و عسلويه شرکت نفت و گاز پارس و همچنين مديريت هاي برنامه ريزي تلفيقي و نظارت بر توليد نفت و گاز شرکت ملي نفت ايران برگزار شد، ابتدا مقدار تحقق توليد برنامه ريزي شده براي پنج ماه نخست امسال و همچنين چالش هاي عملياتي موجود به منظور تداوم توليد از سوي همکاران معاونت عمليات و پشتيباني ارائه شد.
در ادامه اين نشست، کارشناسان مديريت مهندسي نفت و گاز شرکت نفت و گاز پارس، پيش بيني توليد از هر يک از سکوهاي ميدان گازي پارس جنوبي در 12 ماه آينده را ارائه کردند و در انتها، به پرسش ها و ابهام هاي نمايندگان شرکت ملي نفت ايران در زمينه عملکرد و برنامه توليد از ميدان پارس جنوبي از سوي يحيي رشيدي، معاون عمليات و پشتيباني، علي اکبر ماجد، مدير مهندسي نفت و گاز، مرتضي الهي، مشاور مديرعامل و همچنين نمايندگان طرح هاي توسعه اي پاسخ داده شد.
نشست بررسي وضع اجراي ضوابط ابلاغ شده درباره يک مقطع بالاتر رزمندگان صنعت نفت در اداره کل تدوين و هماهنگي مقررات اداري و استخدامي برگزار شد. به گزارش معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، به دنبال درخواست رزمندگان صنعت نفت مبني بر تسريع در اجراي ضوابط ابلاغ شده درباره يک مقطع تحصيلي بالاتر رزمندگان، نشستي با حضور نمايندگان مديران توسعه منابع انساني چهار شرکت اصلي برگزار شد. در اين نشست، پس از بررسي قوانين و مقررات مرتبط با موضوع، اجراي فوري ضوابط ابلاغ شده در زمينه يک مقطع بالاتر رزمندگان، در اولويت پروژه هاي منابع انساني چهار شرکت اصلي قرار گرفت. با اجراي ضوابط ياد شده، جانبازان، آزادگان، فرزندان شاهد و رزمندگان، از مزاياي قانوني يک مقطع تحصيلي بالاتر بهره مند مي شوند
سکوي سرچاهي 08 ميدان هنديجان با وزن حدود هزار تن که براي توليد 10 هزار بشکه نفت طراحي و ساخته شده است، روز سه شنبه (يکم مهرماه) در موقعيت خود در خليج فارس نصب شد. سکوهاي 07 و 08 هنديجان اواسط شهريورماه امسال از يارد بندرعباس بارگيري شده بودند که سکوي 08 امروز با موفقيت در موقعيت خود نصب شد و سکوي 07 نيز طي روزهاي آينده نصب مي شود. نصب سکوهاي 07 و 08 با هدف افزايش ايمني توليد و زمينه سازي براي افزايش ظرفيت توليد نفت ميدان هنديجان در دستور کار شرکت نفت فلات قاره ايران قرار دارد. نفت توليدي از ميدان هنديجان پس از ورود به سکوي مرکزي هنديجان به تأسيسات سکوي بهرگانسر ارسال مي شود.
13 قرارداد کلان پژوهشي صنعت نفت با دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي امضا شد
مشعل پيوند صنعت و دانشگاه در هر بخش از کشور در حد شعار باقي مانده باشد، در صنعت نفت جامه عمل به خود پوشيده و به تعبير وزير نفت اين پيوند برقرار شده است و بايد گفت که با امضاي 13 قرارداد به ارزش 35 ميليون يورو و 716 ميليارد تومان ميان شرکت ملي نفت ايران و دانشگاه ها و مرکز تحقيقاتي کشور، گام عملي ديگري در تاکيد و ضرورت وزارت نفت بر پيوند دانشگاه و صنعت نفت رقم خورده است. مسيري که ميتوان گفت هر دو بخش صنعتي و دانشگاهي از آن منتفع خواهند شد. از يکسو پروژه هاي ازدياد برداشت صنعت نفت با توجه به دوران تحريم معطل نخواهد ماند و در سويه ديگر آن دانشگاه ها هم فرصت ارتقاي دانش خود را مي يابند. به گفته زنگنه بر مبناي اين قراردادها، صدها مقاله و دستاورد پژوهشي حاصل مي شود که کاربردي هستند و براي بايگاني انجام نشده اند. در واقع با امضاي اين قراردادها مأموريت افزايش بازيافت ميدان ها از نظر تخصص به دانشگاه ها واگذار شده است. از سويي طبق اعلام زنگنه اگر يک درصد افزايش ضريب بازيافت 750 ميليارد بشکه نفت، 7.5 ميليارد بشکه در نظر گرفته شود با نفت 40 دلاري، 300 ميليارد دلار مي شود، در صورتي که هزينه انجام شده به هيچ وجه به 100 ميليون دلار هم نمي رسد. هم اکنون مطالعات انجام شده براي افزايش ضريب بازيافت ميدان آزادگان به مرحله اي رسيده است که مي توان 10 واحد ضريب برداشت از اين ميدان را بهبود بخشيد که با تحقق اين موضوع، حدود 200 ميليارد دلار ثروت بيشتر براي کشور ايجاد مي شود.
براساس اين 13 قرارداد کلان پژوهشي ازدياد برداشت نفت و گاز، ميدان يادآوران به دانشگاه تهران، ميدان پارس جنوبي به دانشگاه صنعتي شريف، ميدان الوند به دانشگاه صنعتي اميرکبير، ميدان رگ سفيد به پژوهشگاه صنعت نفت، ميدان مسجدسليمان به دانشگاه سهند تبريز، ميدان اسفند به دانشگاه شيراز، ميدان فروزان به دانشگاه صنعت نفت، ميدان خشت به دانشگاه آزاد اسلامي (واحد علوم و تحقيقات)، ميدان بينک به دانشگاه فردوسي مشهد، ميدان دورود به دانشگاه علم و صنعت، ميدان تنگ بيجار به دانشگاه شهيدچمران اهواز، ميدان مارون به دانشگاه صنعتي اصفهان و ميدان نوروز به دانشگاه خليج فارس واگذار شده است. پيش از اين هم مطالعات ازدياد برداشت ميدان آزادگان به انستيتو مهندسي نفت دانشگاه تهران، ميدان نفتي دارخوين به دانشگاه اميرکبير، ميدان نفتي سروش به دانشگاه سهند تبريز، ميدان اهواز به پژوهشگاه صنعت نفت، ميدان کرنج به دانشگاه آزاد اسلامي، ميدان کوپال به دانشگاه صنعتي شريف، ميدان منصوري به دانشگاه شيراز، ميدان گچساران به دانشگاه صنعت نفت و ميدان بي بي حکيمه به پژوهشکده ازدياد برداشت (پژوهشگاه صنعت نفت) واگذار شده بود و بايد گفت در مجموع تاکنون در حوزه مطالعات ازدياد برداشت ميدان هاي نفت و گاز، 22 قرارداد کلان پژوهشي با مجموع ارزش 1009 ميليارد تومان و 49 ميليون يورو ميان شرکت ملي نفت ايران و 13 دانشگاه و مرکز تحقيقاتي کشور امضا شده و در حال پيگيري است و طبق اعلام وزير نفت هم اکنون مطالعه پژوهشي حدود 50 درصد مخازن نفت و گاز کشور به دانشگاه ها سپرده شده است.
زنگنه با اشاره به اينکه ارزش نيروهايي که در اين مسير تربيت مي شوند و ظرفيت هاي فناورانه اي که در کشور ايجاد مي شود کمتر از ارزش نفتي که در آينده توليد مي شود، نيست، تصريح کرد: افزون بر اين قراردادهاي پژوهشي، قراردادهاي ديگري نيز در زمينه اکتشاف، پايين دستي نفت، پالايش نفت، پالايش گاز و پتروشيمي نيز امضا شده است.
دانشگاه ها قلب پيوندي براي نفت هستند
بيژن زنگنه، وزير نفت در مراسم امضاي 13 قرارداد کلان پژوهشي در حوزه ازدياد برداشت ميدان هاي نفت و گاز چهار محور براي توسعه فناوري در صنعت نفت تشريح کرد.
او با قدرداني از مديران دانشگاه ها، مسئولان پروژه ها در دانشگاه ها، استادان، دانشجوها که با حوصله و صبر زياد اين دوران را طي کردند، افزود: دانشگاه و صنعت بايد با هم کار کنند و لازم و ملزوم هم هستند. آنها بدون هم نمي توانند زنده بمانند. بارها اين مثال را زدم وقتي قلب فردي با مشکل روبه رو مي شود يک قلب جديد به آن پيوند مي زنند. تمام بدن در مقابل قلبي که پيوند زده مي شود تجهيز مي شود تا اين پيوند را دفع کند. تمام پيشرفت بشر اين است که کاري کند اين سيستم ايمني بدن را کنترل کند که اين پيوند را دفع نکند و اين را به عنوان جزء خودش بپذيرد و پس از آن با هم زندگي کنند. من هميشه گفتم دوستان تحمل کنيد، صبر کنيد، حوصله کنيد. اين دو (صنعت و دانشگاه) با همديگر مانند قلب پيوندي مي مانند، دانشگاه ها قلب پيوندي براي نفت هستند. بدانيد نفت با تمام قدرت سعي مي کند شما را دفع کند و شما هم حوصله کنيد. دانشگاه ها خيلي حوصله کردند که از آنها تشکر مي کنم. همکاران من هم حوصله کردند و از آنها هم متشکرم. اکنون پيوند نفت و دانشگاه برقرار شده است.
زنگنه گفت: 9 قرارداد نخست بخش بالادستي صنعت نفت به سختي و به زور با دانشگاه ها امضا شد و 13 قرارداد امروز نتيجه پيوند دانشگاه و صنعت نفت است که در کنار افزايش بازيافت و بهبود توليد دستاورد بزرگي است. ما هم اگر بخواهيم ديگر نمي توانيم نفت و دانشگاه را از هم جدا کنيم.
وزير نفت مهم ترين موضوع در بخش بالادستي صنعت نفت را افزايش ضريب بازيافت و بهبود ضريب برداشت نفت (EOR & IOR) خواند و با برشمردن چهار رکن براي توسعه فناوري در بخش بالادستي صنعت نفت به نيروي متخصص، پژوهش، ظرفيت هاي حرفه اي و مديريت، سيستم ها و نظام اجرا اشاره کرد و درباره آن توضيح داد: نخستين رکن براي توسعه فناوري ظرفيت نيروي انساني متخصص است. اکنون دانشگاه هاي ما در بخش بالادستي نفت با تلاش هايي که از سال 77 آغاز شد، وضع خوبي دارند. سال 77 تنها 5 يا 6 استاد دانشگاه در بخش بالادستي نفت بود، اما به برکت کارهايي که در اين سال ها انجام شده است بسياري از افرادي که از نفت بورسيه شدند و به خارج از کشور رفتند، برگشتند و سبب افتخار استادان و دانشگاه هاي ما شدند، اکنون دانشجويان فراواني در بخش بالادست صنعت نفت فارغ التحصيل شدند يا در حال تحصيل هستند. بنابراين نخستين رکن توسعه فناوري، نيروي متخصص علاقه مند است که اکنون آن را داريم. بدون داشتن نيروي متخصص نمي شود از پژوهش صحبت کرد. به آن معنا که وقتي ما گروه آموزشي نفت در بالادست نداشتيم چگونه مي توانيم درباره پژوهش صحبت کنيم؟
زنگنه دومين رکن توسعه فناوري در بخش بالادست را پژوهش خواند و در اين زمينه توضيح داد: خوشبختانه در اين بخش پيشرفت خوبي حاصل شده است و به سمتي حرکت مي کنيم که دانشگاه هاي ما مي توانند ادعا کنند که مطالعات براي نمونه افزايش ضريب بازيافت مخازن را انجام مي دهند و اين موضوع براي ما بسيار بسيار مهم است. سرمايه گذاري قابل توجهي در تجهيز آزمايشگاه ها انجام شد. ما دانشگاه نفت و پژوهشگاه صنعت نفت را تقويت کرديم، البته از اين پس هم دانشگاه نفت و پژوهشگاه صنعت نفت را تقويت مي کنيم، اما تأکيد مي کنم انحصار براي هيچ کدام از اينها را قبول ندارم، يعني اگر کساني در دانشگاه نفت و پژوهشگاه صنعت نفت به دنبال اين هستند که انحصاري کار کنند اين را بدانند که با آنان موافق نيستم.
زنگنه با تأکيد بر تقويت پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه صنعت نفت در بخش پژوهش يادآوري کرد: هر دو اين مجموعه هم اکنون براي مطالعه ميدان هاي نفت و گاز با نفت قرارداد دارند، اما انحصار نه. انحصار برخلاف رقابت در هيچ موردي خوب نيست. ما نمي توانيم از ظرفيت عظيمي که در دانشگاه هاي مختلف کشور ايجاد شده استفاده نکنيم، جهان تغيير کرده است و ما بايد متوجه اين تغييرات شويم. ايران هم بسيار تغيير کرده است و بايد اين را بپذيريم و بر مبناي آن عمل کنيم.
زنگنه گفت: در دنياي امروز ظرفيت هاي حرفه اي، ظرفيت هايي هستند که توسعه فناوري را سامان مي دهد. امروز اگر کسي بخواهد کالايي را بفروشد يا خدماتي ارائه دهد اگر نتواند روز به روز کيفيت کالا و خدماتش را بالا ببرد و قيمتش را رقابتي کند، از دور رقابت خارج مي شود. او با اين توضيح و با تاکيد بر تقويت ظرفيت هاي حرفه اي در کشور، شرکت هاي اکتشاف و توليد (E&P) را نمونه اي در اين زمينه دانست و گفت: شرکت اکتشاف و توليد (E&P) به معناي شرکتي است که مي خواهد نفت را کشف و برداشت کند، اگر شرکتي ببيند با افزايش برداشت نفت درآمد بيشتري خواهد داشت، حاضر مي شود جدا از ما براي برداشت بيشتر نفت، پول هزينه کند. وي با بيان اينکه ظرفيت هاي حرفه اي در زمينه E&Pها، پيمانکاران عمومي، پيمانکاران EPD، حفاري، خدمات حفاري و مشاوران بالادستي مخازن مهم هستند، تصريح کرد: ما اکنون در بخش مشاوران بالادستي مخازن در کشور کمبود داريم. در تلاش هستيم مشاوران بخش هاي ديگر را در اين بخش تجهيز کنيم. او همچنين چهارمين رکن توسعه فناوري در بخش بالادستي صنعت نفت را مديريت، سيستم ها و نظام اجرا عنوان کرد و گفت: معتقدم اين رکن مهم ترين است. مديريت پيشرفته، محصول فناوري است و بالاترين تأثير را در توسعه فناوري دارد؛ يعني هم فرزند فناوري است و هم خودش مي تواند فناوري را توسعه دهد و اين خيلي خيلي مهم است. بعضي از روش هاي اجرا سبب مي شود ما به طور طبيعي زمينه را براي توسعه فناوري فراهم کنيم و بعضي از روش هاي اجرا توسعه فناوري را دچار مشکل مي کند.
وزير نفت با تأکيد بر اينکه در موضوع پژوهش حرکت رو به جلو بوده و به خوبي پيش رفته است، تصريح کرد: همانند سال هاي گذشته هيچ مضايقه اي براي کمک به دانشگاه ها ندارم، هر نشستي با دانشگاهيان داشتيم حرف هايشان را شنيده ايم. خيلي هايش هم منطقي بوده و سعي کرده ايم براي حل آن گام برداريم. دوستان، درهاي صنعت نفت امروز به روي همه محققان و پژوهشگران باز است، پارک فناوري را که مجوز آن را گرفته ايم، فعال مي کنيم، صندوق پژوهش و فناوري کارش را شروع مي کند. از استارت آپ ها، دانش بنيان ها و شتاب دهنده ها کامل حمايت مي کنيم همچنين از ايجاد مراکز نوآوري جنب دانشگاه ها کاملاً حمايت و در آنها سرمايه گذاري مي کنيم. از همه عزيزان، استادان، رؤساي دانشگاه ها که با مشغله کاري و با جديت تشريف آورند، تشکر مي کنم. اين براي من مايه دلگرمي است. من متوجه مي شوم که دوستان چقدر به اين کار جديت دارند و اين ديني بر گردن من مي گذارد، همچنين از همکارانم در نفت هم تشکر مي کنم که زحمت کشيدند. ما از سدهاي بزرگي عبور کرديم.
مسعود کرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران نيز در اين مراسم گفت: با احتساب 9 قرارداد نخست طرح مطالعات پژوهشي ازدياد برداشت ميدان هاي نفتي که پيش تر امضا شده بود و 13 قراردادي که در همين راستا امروز امضا شد، در مجموع مطالعات فناورانه 20 ميدان نفتي و دو ميدان گازي کشور به دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي سپرده شده است. همکاري هاي علمي و تحقيقاتي و پژوهشي در قراردادهاي ميدان محور براي اولين بار در سال 1393 کليد خورد و با هدف شناسايي راهکارهاي علمي و عملي افزايش ضريب بازيافت مخازن نفتي و گازي و در نتيجه بهبود برداشت از اين مخازن، ايجاد رابطه بلندمدت، هدفمند و جهت يافته بين مراکز علمي و شرکت ملي نفت ايران، استفاده از دانشگاه ها به عنوان مشاور فناورانه و علمي به ازاي هر ميدان، استفاده حداکثري از توان علمي دانشگاه ها و به کارگيري دانش روز در صنعت نفت، جهت دادن تحقيقات و پژوهش و فناوري در دانشگاه ها به سمت افزايش ضريب بازيافت با استفاده از روش هاي فناورانه و نوآورانه و تجاري سازي و اقتصادي کردن پژوهش هاي در حال انجام در دستور کار قرار گرفت. در آن مرحله، مطالعات فناورانه 9 ميدان بزرگ نفتي به دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي واگذار شد و اکنون با توجه به عملکرد خوب دانشگاه ها و بروز و ظهور دستاوردهاي مهم در حوزه مهندسي نفت و ايجاد مراکز فناورانه تخصصي، 13 ميدان بزرگ نفتي و گازي ديگر به دانشگاه ها واگذار مي شود. مجموع مبلغ اين قراردادها حدود 715 ميليارد تومان و بيش از 35 ميليون يوروست و قرار است اين مطالعات پژوهشي ظرف مدت 10 سال انجام شوند. در اين قراردادها مطالعه 14 درصد از حجم ذخاير درجاي نفتي (12 درصد از ذخاير قابل برداشت نفتي) واگذار مي شود. با احتساب قراردادهاي مرحله اول، در بخش نفت در مجموع مطالعه 20 ميدان نفتي به دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي کشور واگذار شده که ذخاير اين ميدان ها 50 درصد از ذخاير درجاي نفتي (53 درصد از کل ذخاير قابل استحصال) کشور است. افزون بر اين، با امضاي قراردادهاي پژوهشي پارس جنوبي و تنگ بيجار، حدود 40 درصد از ذخاير قابل برداشت گاز کل کشور نيز جهت مطالعه به دانشگاه ها واگذار شده است که ارزش کل قراردادهاي واگذار شده بيش از 1008 ميليارد تومان و حدود 50 ميليون يوروست. مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، مبلغ قراردادهاي مرحله نخست را 293 ميليارد تومان و حدود 14 ميليون يورو و مدت زمان اجراي آن را 10 سال عنوان کرد و گفت: برنامه ديگري تحت عنوان مطالعات اقدام سريع (Fast Track Study) در بازه زماني 6 تا 12 ماه نيز در حال انجام است که هدف از آن، برآورد ميزان هيدروکربور درجا، ذخاير قابل استحصال و ميزان ضرايب بازيافت، ارائه پروفايل پيش بيني توليد چاه ها در هرکدام از سناريوهاي پيشنهادي چاه محور، ارائه سناريوهاي مختلف افزايش توليد ميدان با استفاده از رفع مشکلات تأسيسات سطح الارضي، ارائه گزارش نهايي سناريوهاي افزايش توليد و اولويت بندي و برآورد اقتصادي اجراي آنها است. به گفته کرباسيان، ذخاير اين 9 ميدان درمجموع 36 درصد کل حجم ذخاير نفت درجاي کشور (41 درصد نفت قابل برداشت) است که در قرارداد 9 ميدان به دانشگاه ها واگذار شده است.
وي پيشرفت طرح توسعه فناورانه 9 ميدان را حدود 20 درصد عنوان کرد و گفت: در اجراي اين طرح، افزون بر کارشناسان شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي تابع، حدود 217 نفر شامل 109 عضو هيئت علمي فعال هستند و حدود 260 پايان نامه کارشناسي ارشد و 45 پايان نامه دکترا نيز در اين موارد تعريف شده است. طبق اعلام مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، بر مبناي قراردادهاي پژوهشي ازدياد برداشت نفت در مرحله نخست، مرکز فناوري مطالعات رسوب آسفالتين در دانشگاه صنعتي اميرکبير، مرکز فناوري آب هوشمند در دانشگاه صنعتي شريف، مرکز فناوري پليمر در دانشگاه صنعتي سهند، مرکز فناوري سنگ هاي ديجيتال در دانشگاه تهران، مرکز فناوري ردياب در دانشگاه صنعتي اميرکبير، مرکز فناوري مکانيسم هاي توليد در مخازن شکاف دار در دانشگاه آزاد و همچنين در پژوهشگاه صنعت نفت در حال شکل گيري است و ايجاد شبکه هاي نوآورانه و فناورانه در داخل کشور و گاه با همکاري شرکت هاي بين المللي از فرانسه، هلند، اتريش و همين طور با همراهي شرکت هاي دانش بنيان در دست پيگيري است. از اين دانشگاه ها پنج دانشگاه جديد هستند (دانشگاه هاي علم و صنعت، خليج فارس، صنعتي اصفهان، فردوسي مشهد و شهيد چمران اهواز) و در مرحله اول نبودند.
کرباسيان با اعلام دستاوردهاي اين طرح به بررسي قابليت افزايش ضريب بازيافت ميدان ها، طراحي نرم افزار غربالگري روش هاي ازدياد برداشت، تهيه بانک اطلاعاتي براي هرکدام از مخازن واگذار شده و ساخت مدل هاي زمين شناسي و مخزني براي ميدان ها اشاره کرد و گفت: گام بلند برداشته شده در اين طرح در حوزه فناوري و نوآوري، تجهيز آزمايشگاه هاي دانشگاه ها و ايجاد مراکز نوآوري و اقدام براي راه اندازي مراکز تحقيقاتي- فناورانه در دانشگاه هاي مختلف بوده است.
سعيد محمدزاده، معاون توسعه و مهندسي وزارت نفت نيز در مراسم امضاي 13 قرارداد کلان پژوهشي صنعت نفت با بيان اينکه با امضاي قراردادهاي کلان پژوهشي در حوزه ازدياد برداشت نفت و گاز، مطالعه حدود نيمي از ذخاير هيدروکربوري کشور به دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي کشور سپرده شده که نماد عيني تحقق پيوند صنعت و دانشگاه در وزارت نفت است، به رتبه ايران در برخي شاخص هاي گزارش هاي بين المللي GCI و GII اشاره کرد و گفت: بر اساس مستندات موجود در موسسات معتبر بين المللي، ايران در «توليد دانش» رتبه 25 دنيا را دارد اما در بعضي از معيارها از جمله نفوذ دانش در رتبه مناسبي نيست. همچنين صنعت نفت ايران در تجاري سازي علم هنوز راه درازي پيش رو دارد. معاون توسعه و مهندسي وزارت نفت گفت: در صنعت نفت، حدود 20 سال پيش تعداد نيروي متخصص قابل توجه نبود اما با راه اندازي دانشکده هاي نفت در دانشگاه هاي برتر کشور، تربيت استادان و دانشجويان متخصص، تقويت زيست بوم فناوري و نوآوري و تقويت زيرساخت هاي علمي و پژوهشي نفت، اين وضع بسيار بهبود يافته است.
وي با بيان اينکه کشور ما در حوزه منابع انساني متخصص و شرکت هاي دانش بنيان و استارتاپ ها ظرفيت هاي بالقوه فراواني دارد، ادامه داد: در ثبت پتنت و انتشار مقاله هاي علمي مي بينيم کشوري مانند چين در سال هاي اخير رشد قابل توجهي داشته است و ما نيز بايد در اين مسير بهتر حرکت کرده و توليد علم را به سمت تجاري سازي پيش ببريم. محمدزاده همچنين با اشاره به نظام جامع پژوهش، فناوري و تجاري سازي گفت: در اين نظام، راه هاي تقويت ارتباط صنعت نفت و دانشگاه به طور ساختارمند مدنظر قرار گرفته است.
علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: شرکت های اکتشاف و تولید (E&P) ایرانی که حاصل تدوین الگوی جدید قراردادهای نفتی هستند با قدرت و قوت در چند کنسرسیوم با هم توافق کردند تا اسناد همکاری تولید روزانه یک میلیون بشکه جدید نفت را امضا و به قرارداد تبدیل کنند. تصمیم این است که تولید نفت افزایش یابد، همین امروز هم این حرف را می زنیم، امروزی که فردی ماشه بدون گلوله را کشیده است. به زودی و شاید در همین مهرماه با گروه های اکتشاف و تولید (E&P) ایرانی که حاصل تدوین الگوی جدید قراردادهای نفتی هستند و شامل 17 شرکت ایرانی می شود که با قدرت و قوت در چند کنسرسیوم با هم توافق کردند تا اسناد همکاری تولید یک میلیون بشکه نفت جدید را امضا و به قرارداد تبدیل کنند. نفت بهترین جایی است که باید شرایط نوین را تجربه کند، نفت در همه زمینه ها از مدیریت گرفته تا هوش مصنوعی و بحث های مختلف علمی و مدیریت، همه رشته ها را درون خود دارد، از این رو نمی توانیم آن را به صورت میان رشته ای دنبال کنیم. اگر در گذشته عنوان می شد قرار است بین دانشگاه و صنعت نفت قراردادی ۱۰۰۰ میلیارد تومانی امضا شود بسیاری آن را امکان ناپذیر می دانستند، اما اکنون این کار انجام می شود.
باعث خوشحالی است که امروز دانشگاه های ما با سرعت قابل قبول و به نوعی زیر پوستی توسعه یافته اند و پیشرفت کرده اند. در بازدیدی که از پژوهشگاه صنعت نفت داشتم بسیار خوشحال شدم از اینکه نوع نگاه در همه مسائل و غیره در این پژوهشگاه متحول شده و زمینه رشد و تحول را ایجاد کرده است.
عبدالمجید مصلح، رئیس دانشگاه خلیج فارس بوشهر: نگاه مجموعه وزارت نفت به ویژه شخص آقای زنگنه و همت بلند ایشان در برقراری تعامل صنعت نفت با دانشگاه ها جای قدردانی دارد، چراکه این نوع نگاه توانسته فعالیت های ارزشمندی را در صنعت نفت و گاز کشور رقم بزند. دانشگاه خلیج فارس برای ارائه خدمات لازم به صنعت نفت آمادگی کامل دارد. سابقه حضور و فعالیت یک عامل کلیدی برای موفقیت فعالیت زیست بوم به شمار می رود، تاریخچه زیست بوم فناوری و نوآوری استان بوشهر به اولین استخراج نفت بازمی گردد که بر این اساس در دهه ۴۰ پتروشیمی خارک، دهه ۵۰ تأسیسات نفتی بهرگان و فراساحل و نیز اکتشافات گازی نار و کنگان، دهه ۶۰ پالایشگاه فجر و در دهه ۷۰ کار عظیم و بزرگ پارس جنوبی عملیاتی شدند که هرکدام از این فعالیت ها آن چنان عظمتی دارد که در جای خود قابل بحث است. اگر در حوزه علم و فناوری بخواهیم تصویری از استان بوشهر ارائه کنیم، در سال ۷۱ دانشگاه خلیج فارس تأسیس شد و در سال ۸۲ در چارچوب ۶ دانشگاه فعال در جنوب کشور با درایت مقام عالی وزارت نفت که راه اندازی دانشکده های نفت در دستور کار قرار گرفت، دانشکده خلیج فارس با شرایط استاندارد و زیرساخت های مطلوب آزمایشگاهی احداث شد و هم اکنون در حال ارائه خدمت به صنعت نفت و گاز کشور است. دانشگاه خلیج فارس بوشهر تاکنون بالغ بر ۲۵ طرح صنعتی برای نفت عملیاتی کرده است و مرکز نوآوری صنعت نفت در این دانشگاه در آینده ای نزدیک راه اندازی میشود. با توجه به اینکه زیرساخت های آموزشی، پژوهشی و فناوری تا حد بسیار مطلوبی عملیاتی شده است، بنابراین اکنون وقت تعامل، همکاری و فعالیت است.
سیداحمد معتمدی، رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر: جدیت وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در پیگیری تعامل با دانشگاه ها در سطح جمهوری اسلامی بی نظیر است و این جدیت ، ما را هم به تحرک بیشتر درمی آورد.
امروزه اغلب دانشگاه های معتبر دنیا به این مسئله مهم واقف هستند که در صورت داشتن قرارداد صنعتی می توانند به حیات خود در دانشگاه ادامه دهند. ما هم اکنون با نقص ساختار در برخی از ارکان دانشگاه ها روبه رو هستیم و از طرف دیگر اصلاحاتی نیز در بخش های اجرایی، صنعت و خدمات صورت گرفته است، افزون بر امضای قراردادها و به دنبال آن شکل گیری تعامل میان صنعت نفت و دانشگاه، حمایت وزارت نفت برای تغییر ساختار و الگوهای موجود چه در بخش دانشگاهی و چه در بخش صنعت مغتنم بوده است و امیدواریم پیروی از این مدل اجرایی مطلوب، نقشه راهی برای ادامه مسیر و همکاری بین بخش ها باشد. حرکت به سمت برون رفت از چالش ها و مشکل های پیش رو ضروری است، دانشگاه امیرکبیر به دنبال گرفتن پروژه تحقیقاتی نیست و تنها توجه خود را به رفع چالش ها معطوف کرده است، معتقدیم در دل حل مشکل ها است که پروژه های تحقیقاتی نیز شکل خواهد گرفت. کار تحقیقاتی به تنهایی کفایت نمی کند و باید یاد بگیریم کار گروهی انجام دهیم و مشکل را حل کنیم. این اتفاق تنها نباید مختص دانشگاه امیرکبیر باشد، هرچند دیگر دانشگاه ها نیز مسیر خوبی را در پیش گرفته اند و لازمه تحقق این کار گروهی همکاری و تعامل دیگر دستگاه های اجرایی است.
محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی: خوشبختانه امروز شاهد تحولی بزرگ در حوزه علمی و پژوهشی در بخش صنعت نفت و گاز کشور هستیم. باور کارکنان وزارت نفت بر این مسئله استوار است که اگر بناست پیشرفت و توسعه ای صورت گیرد باید از چارچوب آمایش علمی باشد که در این باره بی شک مجلس شورای اسلامی نیز بر این نگاه بیش از هر زمان دیگری صحه می گذارد و آن را گسترش خواهد داد. بدون شک امضای این دست قراردادهای نفتی و به دنبال آن شکل گیری فعالیت های پژوهشی و علمی لازمه پیشرفت و توسعه یک کشور خواهد بود که همه ما تشنه دستیابی به آن هستیم و افتخارمان این است که امروز دنیا و جوامع بین المللی در حوزه علمی ما را تحسین می کنند. هر کسی به زعم خود می تواند نگاه و تحلیل متفاوتی از وضع موجود ترسیم کند، اما آنچه مهم است اینکه دیدگاه نخبگان، دانشگاهیان و استادان ما نسبت به مسائل علمی و پژوهشی حساسیت بالایی دارد. در مجموعه وزارت نفت نگاهی کارشناسانه در همه مسائل علمی و پژوهشی جاری و ساری است، مدیریت مقام عالی وزارت نفت خود تأییدی بر این موضوع است. در صنعت نفت و گاز باور به پذیرش مؤلفه های علمی و پژوهشی در همه استان ها نمود عینی پیدا کرده است و بنده خود نیز از نزدیک شاهد پذیرش تقاضاهای دانشگاهیان از سوی مقام عالی وزارت نفت بودم.
ايران موفق به کسب رتبه نخست اکتشاف نفت و گاز در جهان شد
مشعل ما پيروزيم حتي در شرايط ناعادلانه و نابرابر؛ دست بسته نيستيم و مي توانيم جايگاه نخست اکتشاف نفت و گاز دنيا را ميان شرکت هاي بزرگ اکتشافي از آمريکا، انگليس، روسيه تا چين کسب کنيم. البته فراموش نکنيم اينکه شرکت ملي نفت ايران در سال 2019 از نظر مجموع حجم اکتشافات انجام شده ( نفت و گاز) با کشف 4.973 ميليارد بشکه معادل هيدروکربن مايع ذخيره قابل برداشت، جايگاه نخست را در بين شرکت هاي بزرگ نفتي دنيا اعم از شرکت هاي ملي نفت بين المللي به خود اختصاص داده است، دستاورد مهمي است که ماحصل تلاش کارکنان صنعت نفت است که با جنس کاري متفاوت اين صنعت، در تکاپوي شبانه روزي هستند تا چراغ اين خانه روشن بماند. از اين رو با کسب اين رتبه، ابتدا بايد به آنان دستمريزاد گفت. آنگونه که سيدصالح هندي، مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران با يادآوري اين مهم مي گويد: اين افتخار مربوط به کارکنان زحمتکش و گمنام مديريت اکتشاف است که کمتر در افتتاحيه ها آنها را مي بينيد و وقتي به طور مثال فاز چندم پارس جنوبي يا فلان ميدان نفتي به بهره برداري مي رسد، برايشان روباني پاره نمي شود.
او که در نشستي خبري به عنوان کسب اين رتبه سخن ميگفت، تعبيري فوتبالي هم بکار برد که تلاش مي کنيم جام اول اکتشاف را در خانه نگه داريم و سال آينده نيز اين مقام را حفظ کنيم که با توجه به فعاليت هاي در حال اجراي حوزه اکتشاف در کشور دستيابي به موفقيت هاي اکتشافي در سال آينده نيز دور از دسترس نيست.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با بیان جزییاتی از گزارش اخیر «مؤسسه وودمکنزی» و رتبه نخست جهان گفت: ایران توانست با وجود رویارویی با تحریم های ظالمانه و در شرایطی کاملا نابرابر، رتبه نخست جهان را از نظر میزان کشف ذخایر هیدروکربوری قابل استحصال به خود اختصاص دهد. به گفته مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، فعال بودن حوزه اکتشاف در صنعت نفت ایران دو پیام اساسی دارد؛ اول آنکه صنعت نفت کشور زنده و سرحال است، زیرا اکتشاف، کسب وکاری دیربازده، همراه با ریسک بالا و سرمایه گذاری زیاد است که پس از مدت طولانی به نتیجه می رسد، بنابراین وقتی صنعت نفت ایران روی اکتشاف سرمایه گذاری می کند، پیامش این است که به آینده خود امیدوار است. دوم: با وجود تمام تحریم ها و سختگیری های صنعت نفت چنین موفقیتی حاصل شده است و نشان می دهد ما تسلیم نشده ایم و به قول وزیر نفت، رو به قبله نمی شویم. ما از تحریم خوشمان نمی آید؛ تمایلی به تحریم نداریم و دوست داریم در فضایی باز با همه جهان کار کنیم، اما موفقیت ما در حوزه اکتشاف نشان داد حتی با وجود شدیدترین تحریم ها نیز به راه خود ادامه می دهیم. اینکه صنعت نفت ایران با وجود رویارویی با محدودیت ها و مشکلات فراوان به موفقیت اکتشافی دست یافته است، نشان می دهد ما با خوداتکایی و خودباوری، شعار «ما می توانیم» را به «ما توانستیم» تبدیل کردیم. براساس این گزارش، میزان اکتشاف جهانی در سال 2019 معادل 21.2 میلیارد بشکه قابل برداشت بوده است که این میزان در حدود دو برابر 2018 و بیشترین مقدار پس از 2015 میلادی بوده است. در سال 2019 در سراسر جهان در حدود 600 چاه اکتشافی حفاری و تکمیل شده که منجر به کشف حدود 220 میدان هیدروکربنی شده و در این دوره زمانی چهار چاه اکتشافی و توصیفی در ایران حفاری و تکمیل شده است. در این گزارش، کشف میدان ارم با ذخیره قابل برداشت معادل با ۲.۷ میلیارد بشکه و میدان نام آوران با ذخیره قابل برداشت ۲.۲ میلیارد بشکه به ترتیب جایگاه های اول و سوم اکتشافات بزرگ صورت گرفته در جهان طی سال ۲۰۱۹ میلادی را خود اختصاص داده اند. هندی گفت: با توجه به این که اکتشاف نخستین حلقه زنجیره ارزش صنایع نفت، یکی از کسب و کارهای خاص با ریسک و هزینه بالا در دنیاست، خصوصیت های خاص خود را دارد و هنگامی که در دنیا بهای نفت کاهش می یابد و به هر دلیلی شرکت ها با کمبود بودجه مواجه می شوند، نخستین انتخاب برای کاهش هزینه ها، اکتشاف است چرا که ریسک بالایی دارد. شرکت ملی نفت ایران شاهد چنین کاهشی در بودجه و هزینه اکتشاف نبوده است و مانند گذشته به فعالیت های خود ادامه می دهد و در سال ۲۰۱۹ شرکت های بزرگی که در دنیا به فعالیت های اکتشاف و تولید می پردازند، کمبود و کاهش هزینه را تجربه کرده اند، اما این سال برای شرکت ملی نفت ایران سالی پربرکت بوده است
مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران با اشاره به اقدام هاي اين مديريت در سال 98 گفت: سال گذشته 18 هزار متر حفاري اکتشافي در قالب 1700 دکل روز (60 دکل ماه) انجام و چهار چاه اکتشافي تکميل شد که دو چاه آن، به کشفيات ارم و نام آوران انجاميد و نام ايران را در جايگاه نخست اکتشافات هيدروکربوري جهان قرار داد. سال 99 فعاليت هاي اکتشافي به شکل گسترده تر دنبال مي شود و از ميان 6 چاه اکتشافي که قرار است امسال نهايي شود، سه چاه نهايي شده و از ميان هشت چاهي که آغاز حفاري آن در سال 99 برنامه ريزي شده نيز حفاري دو حلقه چاه آغاز شده است.
موقعيتهاي اکتتشافي ايران مناطق جديد است و امسال حفاري يک چاه در گرگان (هيرکان) با هدف کشف گاز و يک چاه در مغان با هدف کشف نفت در دستور کار است که با توجه به دوري شمال شرق کشور از عسلويه به عنوان محل اصلي توليد گاز و همچنين ارسال نفت جنوب به پالايشگاه تبريز، هر دو موقعيت اکتشافي براي کشور اهميت راهبردي دارند، اگر در گرگان گاز کشف شود، افق اکتشافي جديدي پيش روي صنعت نفت ترسيم مي شود. افزون بر آن مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران در حوزه ژئوفيزيک هم فعاليت هاي گسترده اي دارد و هم اکنون سه پروژه لرزه نگاري پانيذ، باشت و دره گز را دنبال مي کند و در عمليات غيرلرزه اي نيز رکورد ثبت کرده است و به زودي ابرپروژه دشت آبادان را به سرانجام مي رساند و در کپه داغ نيز در فاصله دره گز تا سرخس فعاليت هاي خود را دنبال مي کند، همچنين دو پروژه جازموريان و بستان آباد نيز در مرحله تجهيز کارگاه قرار دارند.
هندی به استناد این گزارش اشاره میکند: اکتشاف ها در جهان بیشتر به سمت گاز در حرکت است، کمااینکه ۷۵ درصد از کشفیات سال ۲۰۱۹ نیز به کشف گاز اختصاص داشته است. در این میان با تلاش همکاران صنعت نفت به ویژه کارکنان تلاشگر مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، رتبه های نخست و سوم از میان ۲۰ کشف بزرگ نفت و گاز دنیا به ایران اختصاص یافت، به طوری که میدان گازی ارم با ذخیره قابل استحصال معادل ۲.۷ میلیارد بشکه، عنوان نخستین کشف بزرگ دنیا را به دست آورده و مخزن نام آوران با ذخیره قابل استحصالی بالغ بر ۲.۲ میلیارد بشکه نفت در جایگاه سومین کشف بزرگ دنیا در سال ۲۰۱۹ قرار گرفته است. رتبه های دوم تا پنجم مجموع کشفیات هیدروکربوری قابل استحصال دنیا به ترتیب به شرکت های گازپروم روسیه، بریتیش پترولیوم انگلیس، اکسون موبیل آمریکا و نفت فلات قاره چین اختصاص یافته و ایران در جمع شرکت های بزرگ نفتی دنیا از کشورهای مختلف به ویژه پنج قدرت آمریکا، انگلیس، چین و روسیه، از حیث اکتشاف ها در رتبه نخست قرار گرفته است. براساس توضیحات هندی جالب است بدانیم که از مجموع ۲۰ کشف بزرگ جهان در سال ۲۰۱۹، ذخیره قابل استحصال سه کشف، کمتر از ۵۰۰ میلیون بشکه نفت بوده است، این در حالی است که ما چنین اعدادی را در ایران به حساب نمی آوریم و این گزارش جهانی نشان می دهد ما نیز باید به تدریج ذائقه خود را در خبرهای اکتشافی تغییر دهیم، زیرا هر یک از این کشف ها می تواند مایه افتخار کشور باشد.
طبق توضيح مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران در پاسخ به خبرنگاران درباره تعامل با شرکت هاي خارجي در بلوک هاي اکتشافي، توسعه بلوک هاي اکتشافي موضوعي بود که در سال 97 به طور جدي دنبال کرديم و نشست مقدماتي براي برگزاري مناقصات اين بلوک ها را هم زمان با نمايشگاه بين المللي صنعت نفت همان سال با حضور گسترده شرکت هاي خارجي برگزار کرديم که اين روند با خروج امريکا از برجام متوقف شد. بنابراين هم اکنون در هيچ بلوک اکتشافي همکاري با شرکت هاي خارجي نداريم، اما تفاهم هايمان با چند شرکت ايراني به امضاي قرارداد نزديک است.
هندی درباره برنامه توسعه کشفیات جدید ایران (ارم و نام آوران) با اشاره به جایگاه عضویت خود در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران گفت: براساس برنامه جامع توسعه گاز کشور، میدان ارم در برنامه توسعه قرار گرفته است، زیرا به خطوط اصلی انتقال گاز نزدیک است و گاز آن هم شیرین است و فرآورش چندانی نمی خواهد. لایه مخزنی نفتی نام آوران هم در ذیل توسعه میدان هایی مثل آب تیمور، سپهر، جفیر و ... توسعه خواهد یافت. وی درباره تعداد دکل های حفاری اکتشافی فعال کشور هم گفت: اکنون ۶ دکل فعال در دشت آبادان، خلیج فارس و دزفول داریم که تا پایان امسال به هشت دکل می رسد. هندی در پاسخ به سوالی درباره پروژه لرزه نگاری که از سوی نفت مناطق مرکزی در حال پیگیری است، توضیح داد: این پروژه نیز با هماهنگی مدیریت اکتشاف در حال اجراست و در مجموع کار اکتشافی در کل کشور به جز دریای خزر، با مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران است.
وی درباره پروژه اکتشافی در بلوک گرمسار، به تداخل های کار با سازمان محیط زیست و عدم مجوز برای ادامه فعالیت اکتشافی در آن نقطه اشاره کرد و افزود: هم اکنون در آن منطقه فعالیتی نداریم.
هندی در ادامه پرسش و پاسخ خبرنگاران، هزینه حفاری هر چاه اکتشافی را به همراه خدمات جانبی آن حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیون دلار اعلام کرد و با اشاره به محدودیت های فناورانه به لحاظ سخت افزاری گفت: دستگاه ها و تجهیزات جدید وارد کشور نمی شود و به طور طبیعی پیمانکاران ضعیف می شوند، بنابراین فاصله ما در این بخش با دنیا بی شک زیاد است. او با تاکید بر اهمیت تداوم فعالیت های اکتشافی با توجه به ضرورت ارتقای جایگاه ایران در منطقه گفت: می توانیم افزایش ضربتی تولید نفت داشته باشیم، اما نمی توانیم اکتشاف را به شکل ضربتی افزایش دهیم، بنابراین باید طوری عمل کرد که بتوانیم جایگاه خود را در حوزه اکتشاف در جهان حفظ کنیم. هندی درباره فعالیت های مدیریت اکتشاف در حوزه ذخایر نامتعارف، با اشاره به اینکه این فعالیت ها محدود به شناسایی است، توضیح داد: منابع غیرمتعارف هیدروکربوری در کشور شناسایی شده و در حال حاضر تقریباً مطمئنیم که در چه جاهایی از این ذخایر برخورداریم، اما از آنجا که شاید فعالیت در این حوزه برای کشور در اولویت نباشد، موضوع بهره مندی از بخش خصوصی در این بخش مثل الگوی معادن دنبال می شود. مشکل قانونی وجود ندارد زیرا معدن و نفت هر دو جزو انفال هستند و همان طور که پروانه اکتشاف در بخش معدن صادر می شود، می توان در بخش نفت نیز با چنین الگویی حرکت کرد، اما اگر هم در جایی قانون چنین ظرفیتی ایجاد نکرده باشد، نیاز به رایزنی های بیشتر و دریافت مجوزهای لازم وجود دارد که پیگیری می شود.
هندی در پاسخ به اینکه چه زمانی این نفت و گاز اکتشافی در این سال ها به سفره مردم می رسد، توضیح داد: اینکه نفت سر سفره مردم بیاید، از همان ابتدا حرف عوام فریبانه ای بود که مطرح شد، اما درست است که باید تلاش کنیم اثر آن در زندگی مردم مشخص شود. با این حال لازم است که توضیح دهم، اکتشاف کسب و کاری دیربازده است و با ریسک بالا و سرمایه گذاری زیاد پس از مدت طولانی به نتیجه می رسد.
نفت و گاز، فردای کشف سر سفره مردم نمی آید، درست است که این منابع باید اثر خود را بر سطح زندگی و کیفیت زندگی مردم نشان دهد که این موضوع هم به طور طبیعی متأثر از سیاست های کلان کشور دنبال می شود، البته نباید فراموش کنیم کشور در چه شرایطی قرار دارد.
امیدوارم وضع اقتصادی کشور بهبود یابد؛ اقتصاد مبتنی بر نفت و نه متکی بر نفت تحقق یابد و همان طور که رهبر معظم انقلاب تأکید داشته اند روزی برسد که اگر کشور اراده کرد تولید نفت خود را متوقف کند، چنین امکانی وجود داشته باشد.
وی با اشاره به محدودیت های صنعت نفت ناشی از تحریم توضیح داد: ما در صنعت نفت دست بسته نیستیم که اگر دست بسته بودیم پس از بیش از ۴۰ سال، هنوز نوک پیکان تحریم به سمت صنعت نفت ایران نبود، آنچه مسلم است ما به لحاظ شرعی و اخلاقی و عرفی مجاز نیستیم ناامید شویم و اگر ناامید شویم، به طور حتم شکست می خوریم.
عزم همه جانبه براي تكميل گازرساني در گستره سيستان و بلوچستان
سيد شريف فرحناک فر در نظر داشتم براي توصيف دشواري هاي گازرساني در سيستان و بلوچستان از بادهاي 120 روزه شروع كنم كه بعدها دريافتم اين پديده طبيعي در قياس با مشكلات عظيمتر اساسا موضوع قابل عرضي نيست! اين بادهاي بيقرار مدت هاست كه بخش لاينفك زندگي سربازان صنعت گاز شده كه در جدال با انواع و اقسام محروميت ها مردانه در وسط ميدان مي جنگند. ميداني كه باز هم قرار است آوردگاهي باشكوه براي زدودن محروميت از چهره يكي از ديرپاترين مناطق كشور و خاستگاه يكي از اصيلترين اقوام ايراني باشد و چه زيباست كه اين مسئوليت به غايت خطير بر عهده عزيزاني قرار داده شده است كه همواره در صف اول خدمت به مردم بوده اند، همواره چراغ اول آباداني و شكوفايي در كشور را گازي ها روشن كرده اند و آنقدر اين خشت اول را استادانه معماري كردند و محكم بنيانش نهادند كه ديوارش تا ثرياي باشكوه استغنا امتداد يافت. اگرچه همجواري با دو همسايه نا آرام بر روي زندگي اين مرزبانان بي ادعا، نجيب و مهربان تاثير داشته است اما ديگر فرصتي براي نا اميدي و گلايه از روزگار نيست. وقتي سربازان گاز وارد عرصه اي مي شوند بايد قسمت پر ليوان را به نظاره بنشيني؛ بايد در انتظار روشني ها و گشايش هاي بي پايان باشي. يقين داريم اين آرامش آفرينان راستين با انرژي بي پايان خود چنان طوفاني به پا خواهند كرد كه بادها و ريزگردها و هرچه كمبود است در خود محو و نيست و نابود خواهد كرد. بگذار هامون و ديگر رودهاي اين ديار همانند سال گذشته هر چه مي خواهند طغيان كنند چه باك كه قافله سالاران توسعه دوباره و چند باره مسيرهاي اميدبخش را خواهند ساخت، آبادتر و اتفاقا محكم تر از گذشته بنا خواهند كرد. وقتي انگيزهات شوق خدمت به هموطن باشد، ديگر هراس از مواجهه با امواج بنيان افكن بيمعنا است. از همين حالا ميتوان شرط بست كه بندر اقيانوسي چابهار به لطف قدوم بابركت گاز روزي ميتواند تبديل به يكي از استراتژيك ترين نقاط دنيا شود. دريچه ارتباطي ايران با اقيانوس هند ميتواند آنقدر فعال و پر رونق شود كه بخش بزرگي از ترانزيت كالاهاي كشور و منطقه از طريق اين درگاه تبادل شود و اين به معناي رونق كسب و كار و معيشت و سفره پرروزي شدن مردمان مهربان اين ديار است.جا دارد دست مريزادي جانانه بگوييم به همكاران سختكوش خطوط لوله هفتم و يازدهم سراسري گاز كه در خط مقدم اين تلاش مقدس هستند. به آنها كه هنوز لحظه روشن شدن مشعل گاز در افتتاحيه به ياد ماندني زاهدان را بهترين خاطره خود مي دانند. عزيزاني كه شادي و شعف كودكان و نوجواناني در آن روز در خيابان هاي زاهدان مي دويدند و فرياد مي زدند «گاز آمد» و آن را شيرين ترين پاداش زندگي خود مي دانند كه در خانه قلبشان نقش بسته است.
در همين حال، پيشرفت پروژه هاي با اهميت صنعت گاز همواره زير ذره بين مسئولان دولت، مجلس و رسانه ها قرار دارد و اين موضوع مسئوليت هاي عزيزان اين مجموعه را سنگين تر مي كند. در حال حاضر چابهار تنها بندر اقيانوسي كشور چشم انتظار ورود گاز است؛ بندري كه در كرانه درياي مكران و اقيانوس هند قرار دارد و چشم اميد هزاران جوان بومي براي اشتغال، شكوفايي و توليد به آن دوخته شده است. در برنامه هاي كلان كشور براي توسعه جنوب شرق، تمركززدايي از پايتخت و ايجاد رونق اقتصادي در كرانه دريا نيز حساب ويژه اي بر روي اين انرژي توسعه آفرين باز شده است.
در ادامه گفت وگو با عبدالرضا ابوالحسيني، مجري طرح خطوط انتقال گاز هفتم و يازدهم سراسري گاز را مي خوانيم.
اجراي پروژه هاي گازرساني در استان پهناور سيستان و بلوچستان و توسعه شبكه هاي گازرساني به صنايع كوچك و بزرگ و همچنين گازرساني به 30 شهر و روستا، نيروگاه هاي چابهار و كنارك، كارخانه هاي سيمان خاش و زابل از جمله تعهدات طرح هفتم و يازدهم سراسري است. در حال حاضر 1117 كيلومتر خط لوله در قالب 11 پروژه از جمله پروژه هاي زاهدان به زابل به طول 220 كيلومتر، ايرانشهر به چابهار حدود 300 كيلومتر و همچنين پروژه هاي خاش، ميرجاوه، سيب، سوران و سراوان در شرق استان به طول مجموعا 597 كيلومتر در حال اجرا داريم. افزون بر پروژه هاي فوق، 656 كيلومتر پروژه نيز در مجاورت شهرهاي ياد شده تعريف شده كه اكنون در فاز طراحي قرار دارند و با به ثمر رسيدن اين خطوط تكميلي، باقيمانده شهرها و صنايع استان نيز از نعمت گاز بهره مند خواهند شد.
گازرساني به نيروگاه ها در اين استان اهميت فراواني دارد. همان طور كه مي دانيد، نيروگاه هاي استان در حال حاضر از سوخت مايع مازوت استفاده مي كنند. سوخت مايع، هزينه هاي سنگين تهيه، حمل و نقل و نگهداري را به صنايع تحميل مي كند. در حالي كه با گازرساني به صنايع همه اين هزينه ها حذف شده و هواي پاك براي ساكنان منطقه به ارمغان مي آيد. ضمن آنكه تامين مالي پروژه ايرانشهر- زاهدان نيز با بهره گيري از ظرفيت هاي بند «ق» و از محل صرفه جويي حاصل از جايگزيني سوخت پاك در نيروگاه زاهدان انجام شد. نيروگاه هاي چابهار و كنارك در حال حاضر از سوخت مايع استفاده مي كنند كه با گازرساني به اين صنايع گام بزرگي در مسير توسعه اقتصادي استان برداشته خواهد شد. لازم است عنوان كنم كه همه اين پروژه ها در بخش هاي طراحي، خريد، مشاوره، پيمانكاري و اجرا و ساخت با بالاترين كيفيت و كمترين زمان و هزينه ممكن با تكيه بر ظرفيت هاي سازندگان توانمند داخلي در دست اقدام است كه الحمدلله يكي پس از ديگري به موفقيت مي رسند. بنده دليل اصلي توفيقات را همدلي و تلاش صادقانه شركتهاي ملي گاز، مهندسي و توسعه و همكاران طرح خطوط لوله هفتم و يازدهم سراسري مي دانم كه با صداقت، هر آنچه در توان داشتند در طبق اخلاص گذاشتند و عليرغم بازنشستگي تعدادي از نيروهاي كاركشته، با تجربه و توانايي خود حجم بالاي كارها را مديريت كرده اند.
بخش طراحي ومهندسي پروژه هاي خط لوله يازدهم در گستره استان هاي كرمان و يزد در حال انجام است. خط يازدهم سراسري از حدود 375 كيلومترخط لوله 56 اينچ و 250 كيلومتر 42 اينچ تشكيل شده است كه اكنون در مراحل پاياني طراحي است و تا پايان امسال پيمان سپاري مي شود.
از آنجا كه گازرساني به مجتمع پتروشيمي مكران و صنايع چابهار از اولويت هاي اساسي دولت است براي شتاب بخشي به پروژه راهبردي ايرانشهر- چابهار- مكران تدابير ويژه اي انديشيده شده است تا هر چه سريع تر اين مناطق تحت پوشش اين انرژي توسعه آفرين قرار گيرند و به اين ترتيب اساسي ترين زيرساخت مورد نياز براي شكل گيري و شكوفايي صنايع منطقه مهيا شود. لذا براي تسريع در روند اجراي پروژه «ايرانشهر- چابهار- مكران» اين پروژه به 4 گستره مجزا تقسيم و پيمانكاران مختلفي اجراي هر قسمت را بر عهده گرفته اند. در حال حاضر برخي از پيمانكاران براي خريد لوله و تجهيز كارگاه اقدام كرده و برخي ديگر نيز وارد مرحله خاكبرداري و مسيرسازي شده اند. پيش بيني مي شود اين پروژه در سال 1400 به اتمام برسد.
به دليل کاستي در بعضي زيرساخت هاي توليدي و صنعتي در استان سيستان و بلوچستان، پيشبرد برخي از امور پروژه با موانع مواجه مي شود. بايد به استان هاي مجاور نظير كرمان مراجعه كنيم كه اين امر سبب بروز تاخير در پروژه مي شود.
بسياري از نواحي اين استان كوهستاني و صعب العبور است و براي مسيرسازي ناچار به اجراي عمليات انفجار هستيم كه پروسه اي طولاني دارد. در سال گذشته علاوه بر مواجهه با بادهاي 120 روزه در مسير زاهدان به زابل، با جاري شدن سيل هاي مهيب در سطح استان رو به رو شديم. در پروژه زاهدان در حالي كه اجراي عمليات حفاري به پايان رسيده بود و كانال ها آماده لوله گذاري بودند، ناگهان سيل جاري شد و كل كانال را با گل ولاي پوشاند. در منطقه ايرانشهر - چابهار نيز سيل سنگين كل مسير را از بين برد و ناچار به اجراي كامل مسير از نو شديم. در پايان هم بايد به شيوع ويروس كرونا اشاره كنم.
مشکلات و موانع با همدلي، حسن نيت و تلاش مداوم همكاران عزيز يكي پس از ديگري از ميان برداشته شد تا شاهد جهش گازرساني در ديار مهرباني باشيم.
شهرهاي مازندران با گاز سبز مي شود
مشعل گازرساني به شهرها، روستاها و صنايع استان مازندران در سال هاي اوليه انقلاب تحت نظر مديريت منطقه چهار گاز خراسان و مازندران انجام شد و به همت و تلاش کارکنان اين شرکت و مسئوليت رئيس گازرساني وقت خراسان و مازندران، شهيد بزرگوار سيد محمد رضا حسيني رستمي از فرزندان شايسته خطه لاله خيز مازندران، گاز روستاي ترکمن نشين قزلجه از توابع شهرستان گنبد به عنوان اولين روستاي شمال کشور در سال 60 و پروژه گازرساني به بهشهر به عنوان اولين شهر مازندران در سال 63 مورد بهره برداري قرار گرفت که با گازدار شدن اين شهر عمليات گازرساني در استان سرعت چشمگيري يافت و در اين راستا شهرها و روستاهاي ديگر مسير خط 30 اينچ سرخس و نکا در برنامه گازرساني قرار گرفت به طوري که اين روند باعث شد شرکت گاز در مازندران تأسيس و به عنوان منطقه 9 در سال 67 رسما شروع به کار كرد.
روند شتابان گازرساني در چند دهه اخير سبب شده بخش هاي گردشگري، حمل و نقل، كشاورزي، تجاري و ده ها صنعت كوچك و بزرگ روندي رو به رشد را در اين استان توريستي و پهناور تجربه كنند. گاز به عنوان يك منبع بزرگ انرژي و با توجه به فراواني آب در اين ديار، ظرفيت هاي توسعه را در استان مازندران به فعليت رساند و با بسترسازي براي رونق صنايع بزرگ و اشتغالزايي جوانان، زمينه ساز آرامش و رفاه مردم شد. در همين حال، مديرعامل شرکت گاز استان مازندران درباره جايگاه و تاثير گاز در پيشرفت و توسعه استان مي گويد: جايگزيني سوخت پاک به جاي سوخت هاي فسيلي، دربردارنده فوايد فراواني براي محيط زيست بوده و افزون بر اينکه حفظ منابع طبيعي و جلوگيري از قطع درختان را براي اين ديار سرسبز به ارمغان آورده، سبب استمرار گازرساني به صنايع و شهرک هاي صنعتي و مناطق کوهستاني شده است. جعفر احمدپور درباره ميزان برخورداري جمعيت خانگي، صنعتي و تجاري و عمومي از نعمت گاز تاکيد مي کند: هم اکنون اين استان 11 هزار و 364 مشترک صنعتي، 95 هزار و 233 مشترک تجاري و 1 ميليون 334 هزار و 718 مشترک خانگي دارد. در حال حاضر اين استان طبق آخرين سرشماري نفوس و مسکن داراي 22 شهرستان ، 61 شهر و 3 هزار و 613 روستا و آبادي است. استان مازندران، با پيشرو بودن در صنعت گاز کشور تاکنون 59 شهر و 2 هزار و 283 روستاي استان را تحت پوشش گاز طبيعي قرار داده که باعث شده اين استان با بهره مندي 97/99 درصد خانوار شهري و5/94 درصد خانوار روستايي از حيث گاز رساني به روستاها در رتبه اول کشور باشد. همچنين با بهره برداري از پروژه گازرساني به شهرهاي گزنک و بلده 100 درصد جمعيت شهري استان نيز تحت پوشش گاز طبيعي خواهند بود. وي درباره فعاليت هاي برجسته اين شركت در سال 98 اين چنين توضيح مي دهد: شركت گاز استان مازندران موفق به کسب تنديس بلورين در سومين دوره ارزيابي جايزه سرآمدي و بهبود مستمر صنعت گاز با کسب جايگاه برتر در ميان شرکت هاي گاز استاني شد. همچنين کسب رتبه برتر جشنواره شهيد رجايي استان، کسب رتبه برتر شوراي امر به معروف و نهي از منکر استان، کسب رتبه برتر ستاد اقامه نماز استان، کسب 2 تنديس نقره اي در چهارمين همايش مسئوليت اجتماعي صنعت نفت و تحقق اهداف پروژه هاي اقتصاد مقاومتي از ديگر دستاوردهاي گاز استان بوده است.
شرکت گاز استان مازندران با اجراي بيش از 21 هزار و 81 کيلومتر شبکه و 796 هزار و 400 نصب انشعاب تاکنون 1 ميليون و 441 هزار و 513 مشترک را تحت پوشش قرار داده است. ضمن آنكه در سال گذشته، 601 کيلومتر شبکه گذاري و نصب 27 هزار و 933 انشعاب انجام شده که با اجراي آن 66 هزار و 245 مشترک جديد تحت پوشش قرار گرفتند. همچنين گازرساني به شهر آلاشت و 150 روستاي ديگر استان نيز در سال 98 به بهره برداري رسيده اند. مديرعامل شركت گاز استان مازندران درباره برنامه گازرساني به شهرها و روستاهاي باقيمانده مي گويد: در سال 99 نيز 212 روستاي ديگر به همراه شهرهاي گزنک و بلده در حال اجراي پروژه شبکه گازرساني هستند و بالغ بر 400 روستاي استان نيز در مرحله طراحي، تهيه پيمان و انتخاب پيمانکار قرار دارند.
مديرعامل گاز استان مازندران در پايان درباره وضعيت وصول مطالبات چنين مي گويد: مشترکان خانگي، تجاري و صنعتي مازندران، 265 ميليارد تومان به شرکت گاز استان بدهکارند. مشترکان خانگي با 147 ميليارد تومان بدهي، بيشترين بدهي را به شرکت گاز دارند. با توجه به اينکه وصول مطالبات و پرداخت به موقع گاز بها تامين کننده منابع مالي طرح هاي توسعه شبکه هاي گازرساني است، براساس قانون، مشترکاني که بدهي شان بيشتر از سقف ميزان تعيين شده باشد، مشمول قانون قطع گاز مي شوند.
او همچنين درباره آمار و وضعيت جايگزيني گاز با سوخت مايع در توسعه گازرساني استان مي گويد: در سال 98 اين استان با جايگزين کردن 240/63 متر مکعب گاز طبيعي با سوخت مايع در راستاي مصوبات شوراي اقتصاد گام برداشت . 121 ايستگاه CNG نيز در استان آماده خدمت رساني به شهروندان و هموطنان اين استان است. ضمن آنكه در سال 98 ميزان 7 ميليارد 587 ميليون متر مکعب گاز در استان مصرف شده که نسبت به سال قبل 5 درصد رشد داشته است. احمدپور درباره اقدامات در حوزه افزايش رضايت منابع انساني مي گويد: در زمينه افزايش رضايت منابع انساني اقداماتي نظير نظرسنجي از پرسنل، استفاده از مهمانسرا در استان هاي مختلف، برگزاري برنامه هاي کوهپيمايي، اردوي خانوادگي و مسابقات مختلف فرهنگي و ورزشي انجام شده است. در زمينه مسئوليت هاي اجتماعي برنامه هايي نظير تشکيل تيم واکنش سريع توسن، آيين درختکاري، حفظ منابع طبيعي و محيط زيست، برنامه هاي متنوع فرهنگي، هنري و ورزشي، کتابخواني، اهداء خون به نيازمندان، کمک به خانواده هاي تحت پوشش بهزيستي، آزادسازي زندانيان غير عمد، تهيه تجهيزات و امکانات رفاهي کارکنان طرح ريزي و اجرا شده است.
منطقه ويژه اقتصادي پارسيان در مسير توسعه و تحولات جديد است
مشعل: صنعت پتروشيمي طي چند دهه گذشته با رشد قابل توجهي پيش رفته و به عبارتي جهشي عظيم در خود و در صنعت نفت کشورمان ايجاد کرده است. اين صنعت حالا ديگر در دوره جهش دوم خود قرار دارد و بخش زيادي از پروژه هاي آن در آستانه افتتاح و بهره برداري هستند اما همزمان براي جهش سوم سرمايه گذاري و برنامه ريزي انجام شده و يکي از مهمترين موضوعات ايجاد زيرساخت براي توسعه اين صنعت و حضور شرکت ها و سرمايه گذاري بيشتر است. در چند دهه گذشته علاوه بر مناطق عملياتي جنوب کشور و به طور مشخص عسلويه و ماهشهر و چند شهر ديگر، مجوز براي احداث مجتمع هاي پتروشيمي و پتروپالايشي در نقاط ديگري از کشور هم داده شد اما از آنجايي که بسياري از زيرساخت هاي اجرايي، دسترسي هاي دريايي براي صادرات و نزديکي به مراکز فروش در مناطق عملياتي جنوب کشور فراهم است، بسياري از شرکت ها و سرمايه گذاران ترجيح مي دهند مجتمع ها را در همين مناطق احداث کنند و همين مسئله موضوع زمين و موقعيت مکاني پروژه را حايز اهميت مي کند.
سال هاست که ديگر محدوده هاي قبلي براي توسعه صنعت پتروشيمي اشباع شده و سرمايه گذاران و متوليان اين صنعت به دنبال توسعه صنعت در مکان هاي جديد با دسترسي هاي جديد و بيشتر و به عبارتي ايجاد هاب جديد پتروشيمي هستند. منطقه ويژه پارســيان با توجه به نزديکي بــه منطقه عســلويه و امکان اســتفاده از زيرســاخت هاي موجــود و همچنين زيرســاخت هاي در دســت احداث، پتانسيل بسيار بالايي براي توســعه برخوردار اســت و با حمايت شــرکت ملي صنايع پتروشـيـمي فعاليت خود را آغاز کرده و حالا گوشه چشم بيشتر شرکتهاي جديد براي توسعه به اين منطقه است.
در حال حاضر با توجه به تراکم مجتمع های پتروشــیمی و پالایشــگاه های گاز در منطقه عسلویه، تراکم حضور نیروی انسانی مستقر و مردم بومی و خانواده ها و به خصوص محدودیت هایی که با توجه به مسائل زیست محیطی و پدافندی وجود دارد تمایل به توسعه و حضور در منطقه پارسیان بیشتر است. به خصوص اینکه نزدیكــی به مخــازن و ســایت های گازی پارس جنوبی و پتروشیمی در عســلویه، مجاورت با آب های آزاد بین المللی و دسترســی به بازارهای مصرف خارجی از طریق آب های آزاد، وجود منابع گاز شــیرین با قابلیت برداشــت بیش از 100 میلیــون مترمكعب در روز، نزدیكی به مسیرهای خطوط انتقال گاز، نبود موانع محیط زیستی و اخذ مجوز زیســت محیطی و پدافند غیــر عامل برای كل منطقه به عنوان ویژگی های قابل توجه برای این منطقه مطرح می شود. در عین حال آنطور که آشکار است اقداماتی برای اجــرای تمامی امكانــات زیر بنایی از جملــه انجام مطالعــات ژئوتكنیــك، احداث موج شکن و اســکله و راه آهن، قطعه بندی و احداث خیابان های داخلی، تأمین و احداث شبكه انتقال و توزیع نیرو و احداث پســت های برق و شــبكه روشنایی، تأمین و احداث شبكه انتقال و توزیع آب و فاضــلاب، تأمین و احداث شــبكه انتقال و توزیع گاز، تأمین و احداث شبكه مخابراتی و IT، تأمیــن آب شــیرین، برق و گاز ســوخت دوران ســاخت و دوران بهره برداری، اســتقرار گمرک در منطقه و ارائــه معافیت های گمركی و مالیاتی منطقه ویژه و ... صورت گرفته است که همه اینها می تواند خیال سرمایه گذاران و شرکت ها را راحت تر کند.
در عین حال آنطور که آشکار است اقداماتی برای اجــرای تمامی امكانــات زیر بنایی از جملــه انجام مطالعــات ژئوتكنیــك، احداث موج شکن و اســکله و راه آهن، قطعه بندی و احداث خیابان های داخلی، تأمین و احداث شبكه انتقال و توزیع نیرو و احداث پســت های برق و شــبكه روشنایی، تأمین و احداث شبكه انتقال و توزیع آب و فاضــاب، تأمین و احداث شــبكه انتقال و توزیع گاز، تأمین و احداث شبكه مخابراتی و IT ، تأمیــن آب شــیرین، برق و گاز ســوخت دوران ســاخت و دوران بهره برداری، اســتقرار گمرک در منطقه و ارائــه معافیت های گمركی و مالیاتی منطقه ویژه و ... صورت گرفته است که همه اینها می تواند خیال سرمایه گذاران و شرکت ها را راحت تر کند.
اما آنچه به عنوان الزامات هاب سوم پتروشيمي پيش بيني شده بود با وجود شرايط اقتصادي سخت، تحريم هاي مستقيم و چند جانبه و حتي با توجه به شرايط کرونايي که ماه هاست ادامه دارد، انجام شده و يا در حال پيگيري است و مسئله مهم در روي غلتک افتادن برنامه ها حمايت و تائيد از سوي مسئولان صنعت نفت و پتروشيمي و به خصوص شخص وزير نفت است. بيژن زنگنه، وزير نفت بهمن سال گذشته در بازديدي که از اين منطقه داشت اعلام کرد: «منطقه ويژه اقتصادي پارسيان بهترين منطقه براي توسعه و رشد صنعت پتروشيمي محسوب مي شود و در اين راستا وزارت نفت، علاقمند به سرمايه گذاري و حمايت از سرمايه گذاران در اين منطقه ويژه اقتصادي است». او گفت: منطقه ويژه اقتصادي پارسيان زمينه خوبي براي توسعه دارد و نزديک به 2000 هکتار زمين در اين منطقه است که مي تواند در اختيار پتروشيمي قرار گيرد. در اين خصوص بايد مطالعات و طراحي هاي لازم در مورد جايگزيني واحدها به خصوص روابط بين واحدها، تامين خوراک و انتقال محصول به بندر توسط مشاور و نظارت شرکت ملي صنايع پتروشيمي انجام شود تا به نتيجه برسد». بهزاد محمدي - مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي هم که بهمن سال گذشته بازديدي از اين مجموعه داشت تاکيد کرد که منطقه ويژه اقتصادي پارسيان از پتانسيل لازم براي تبديل شدن به منطقه جديد توليد محصولات پتروشيمي برخوردار است و آينده صنعت پتروشيمي کشور مي تواند در «پارسيان» رقم بخورد. وي ابراز اميدواري کرد که سرمايه گذاران صنعت پتروشيمي به منطقه پارسيان سوق داده شوند. محمدي در بازديد ديگر از منطقه ويژه اقتصادي پارسيان به عنوان يک ظرفيت مهم و کم نظير نام برد و از همکاري و تعامل بيشتر شرکت ملي صنايع پتروشيمي و سازمان ايميدرو در منطقه ويژه اقتصادي پارسيان خبر داد و بر گشايش اعتبار در آغاز عمليات اجرايي پتروشيمي ها در هاب سوم پتروشيمي ايران تاکيد کرد. در اين مدت نيز علاوه بر پروژه هاي ديگر از صنايعي ديگر که در اين منطقه اجرايي شده است براي 3 طرح پتروشيمي GTX در اين منطقه مجوز صادر شده است و چندي قبل هم رئيس هيئت عامل ايميدرو از صدور موافقت اصولي احداث چهارمين کارخانه فراورده هاي پتروشيمي زنجيره GTX در منطقه ويژه صنايع انرژي بر پارسيان خبر داد . خداداد غريب پور با بيان اين مطلب اظهار کرد: ظرفيت چهار طرح پيشنهادي شرکت ملي صنايع پتروشيمي در زمينه توليد فراورده هاي پتروشيمي در زنجيره GTX براي اجرا در منطقه ويژه اقتصادي صنايع انرژي بر پارسيان حدود 2.8 ميليون تن است. وي افزود: اين طرح ها در زمينه توليد متانول، پلي پروپيلن، پلي اتيلن، بنزين پيروليز، گاز مايع و غيره است که مجموع سرمايه گذاري اين طرح ها، 6.4 ميليارد دلار مي شود و پيش بيني شده چهار ساله احداث شود و با پيگيري ايميدرو اين طرح ها شتاب مي گيرند.
رئيس هيئت عامل ايميدرو با اشاره به جزئيات زيرساختي طرح هاي آماده اجراي پتروشيمي در منطقه ويژه پارسيان تصريح کرد: براي اين طرح ها، 320 هکتار زمين در نظر گرفته شده است. اين طرح ها 255 مگاوات برق و 44 ميليون مترمکعب آب نياز دارند. غريب پور ادامه داد: خوراک اين طرح ها، گاز طبيعي است که در مجموع 18.7 ميليون مترمکعب گاز نياز دارد که فراخوان مناقصه ايستگاه تقليل فشار گاز به مبلغ 215 ميليارد تومان در حال انجام است و به زودي احداث ايستگاه وارد فاز اجرايي مي شود.
بنا بر اين گزارش، در طرح جامع منطقه ويژه اقتصادي صنايع انرژي بر پارسيان، فرصت هاي سرمايه گذاري براي توليد 18 ميليون تن محصولات پتروشيمي، 4 ميليون تن فولاد، 600 هزار تن آلومينيوم و 4 ميليون تن پودر آلومينا در نظر گرفته شده است. همچنين، در بخش زيرساختي، احداث نيروگاه براي توليد 4300 مگاوات برق و توليد 750 هزار مترمکعب آب پيش بيني شده است. اين منطقه در 15 کيلومتري غرب شهر پارسيان در استان هرمزگان و به مساحت 9800 هکتار قراردارد. اين منطقه يکي از قطب هاي توسعه در کشور است که با توجه به مؤلفه هاي اقتصادي، اجتماعي، سياسي، امنيتي، زيست محيطي و جغرافيايي، امکان استقرار صنايع مختلف انرژي بر درآن فراهم است. اين ســايت در فاصلــه 20 كيلومتــري فرودگاه خليج فــارس عســلويه، فاصلــه 43 كيلومتري بندر پارس واقع شــده اســت و فعال شدن آن مي توان ظرفيت قابل توجهي را براي شهرستان پارسيان و ساکنان آن به خصوص در زمينه اشتغال فراهم کند. چندي قبل – مجتبي رضاپور - فرماندار پارسيان با بيان اينکه زيرساخت هاي زيربناهاي خوبي در صنايع پارسيان پايه گذاري کرده ايم و اين مسئله در دراز مدت خودنمايي خواهد کرد، افزود: بايد با همدلي و کمک هم آينده پارسيان و هرمزگان را بسازيم و خوشبختانه با همت مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي پارسيان حساب هاي مالي اين منطقه از تهران به پارسيان انتقال داده شد و همچنين بيمه کارگران و شرکت ها و پرسنل در شهرستان ارائه مي شود که اين يک امتياز جهت احداث بيمارستان تامين اجتماعي از طرف دولت در پارسيان خواهد بود. او با اشاره به اينکه زمينه ساز اشتغال دائم براي جوانان هستيم، افزود: نبايد کاري کنيم که تجربه تلخ عسلويه در پارسيان اجرا شود و بايد نقاط ضعف را تبديل به فرصت کنيم و پيوست هاي فرهنگي، آموزشي، اقتصادي و بهداشتي، در پارسيان اجرايي خواهند شد. رضاپور تاکيد کرد که براي جذب سرمايه گذار فرش قرمز پهن مي کنيم و افزود: بايد هر چه زودتر سند توسعه شهرستان را تهيه کنيم تا جوانان جوياي کار را به سمت کارآموزي و تحصيل و آشنايي با حوزه ها مختلف و ظرفيت هاي و پتانسيل هاي موجود ببريم.
گفت وگوي «مشعل» با رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران
سميه راهپيما شيوع ويروس کرونا تمامي مراکز درماني جهان و کشورمان را درگير کرده است، به گونه اي که براي کاهش و پيشگيري از اين ويروس گام هايي همسو با سازمان بهداشت جهاني و وزارت بهداشت و درمان و علوم پزشکي کشور برداشته شده است و تمامي افراد جامعه، ارگان ها و سازمان ها ملزم به رعايت اين دستور العمل ها هستند. از اين رو بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران در کنار ديگر مناطق تحت پوشش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نيز براي حفظ جان کارکنان خود و بوميان تحت حمايتي که دارد موارد بهداشتي را در نظرگرفته تا اين ويروس ريشه کن شود. اين منطقه 9 درمانگاه عملياتي و يک بيمارستان دارد که تمامي دستورالعمل هاي بهداشتي در آن رعايت مي شود. براي جويا شدن از خدمات ارائه شده در بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران با محمد محمدي، رئيس اين مجموعه به گفت وگو نشسته ايم که در ادامه مي خوانيد:
از شيوع ويروس کرونا تا کنون اقدام هاي گوناگوني در زمينه پيشگيري و کاهش شيوع ويروس کرونا انجام شده است که يکي از آنها استقرار ميز ترياژ در درمانگاه مرکزي و اورژانس و ايجاد دو بخش ايزوله براي پذيرش بيماران احتمالي ويروس کرونا براي پيشگيري از شيوع بيماري و درمان مبتلايان است.
همچنين با توجه به شيوع ويروس کرونا و افزايش مراجعات بيماران تنفسي، دو دستگاه ونتيلاتور (تنفس مصنوعي)، پيشرفته در بخش هاي ايزوله بيمارستان بعثت صنعت نفت گچساران جهت کاهش اعزام ها نصب و راه اندازي شده است. نيروهاي بهداشت و درمان در درمانگاه هاي مناطق عملياتي دشت گز، پازنان، رگ سفيد، سياهمکان، گوره، بي بي حکيمه 2، بي بي حکيمه 1، بينک و نرگسي به صورت روزانه اقدام به تب سنجي و پايش کارکنان مناطق عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران مي کنند. در راستاي جلوگيري از شيوع و گسترش کرونا، ملاقات بيماران بستري شده در بيمارستان بعثت صنعت نفت گچساران تا اطلاع ثانوي ممنوع شده است. ضمن آنکه در شرايط فعلي و تا عادي شدن اوضاع و رفع بيماري کرونا فقط موارد اورژانسي به کلينيک دندانپزشکي صنعت نفت گچساران مراجعه مي کنند. شماره موبايل 09165992822 و تلفن شرکتي 24567 با رويکرد رعايت حقوق شهروندي و پاسخگويي سؤالات جمعيت تحت پوشش در مورد بيماري کرونا در بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران به صورت 24 ساعته فعال شده است تا جمعيت تحت پوشش از اين طريق مسائل، مشکلات و سوال هاي خود را در خصوص کرونا و مسائل مربوط به آن مطرح و پاسخ خود را دريافت کنند تا از بار مراجعه حضوري به مراکز درماني کاسته شود. نيروهاي بهداشت و درمان صنعت نفت و بسيج شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران با استقرار در ورودي هاي شهر گچساران و اجراي طرح تب سنجي، سلامت سرنشينان خودروها را پايش مي کنند. براي کنترل و پيشگيري از شيوع ويروس کرونا و بر اساس وظيفه ذاتي بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران و برابر تصميم ستاد کرونا، تيم هاي تب سنجي کرونايي، در ترمينال اختصاصي واحد اتوبوسراني اداره ترابري شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران مستقر و در سه نوبت اقدام به تب سنجي کرونايي از کارکنان شيفتي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران مي کنند. همه اماکن و مراکز درماني بهداشت و درمان صنعت نفت، ادارات و مناطق عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران هر روز براي مقابله با شيوع ويروس کرونا ضدعفوني و گندزدايي مي شود. همچنين تب سنجي، توزيع دستکش يکبار مصرف و ارائه ژل براي شست و شوي دست مراجعه کنندگان از ديگر اقدام هاي بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران براي کنترل و پيشگيري از شيوع ويروس کرونا است.
براي بيماران مشکوک و مبتلا، ميز ترياژ در مراکز درماني بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران در نظر گرفته شده است. ضمن آنکه با راه اندازي سامانه خودارزيابي کرونا، تمامي نيروهاي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران با مراجعه به سامانه غربالگري ويروس کرونا سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به آدرس https://www.piho.ir/fa/corona اطلاعات مورد نياز را براي غربالگري، بيماريابي و تعيين وضعيت سلامت خود و خانواده در خصوص بيماري کوويد - 19 تکميل مي کنند.
با ثبت نام در سامانه مذکور، ضمن پايش و رصد اطلاعات ارسالي، پيگيري هاي بعدي براي راهنمايي يا مراقبت لازم در مقابل کرونا از سوي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت انجام مي شود.
برگزاري دوره هاي آموزشي مقابله و پيشگيري از بيماري کرونا براي کارکنان، خانواده ها و دانش آموزان صنعت نفت و گاز گچساران به صورت حضوري و از طريق کانال ها و شبکه هاي بهداشتي، توزيع بروشور آموزشي و پوستر در بين مراکز درماني صنعت نفت و مناطق عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران را در دستور کار داشته و داريم.
محل نشستن و ايستادن بيماران و مراجعه کنندگان در مراکز درماني بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران از جمله درمانگاه مرکزي، اورژانس، کلينيک تخصصي، آزمايشگاه، کلينيک دندانپزشکي، راديولوژي و فيزيوتراپي را با نشانه هايي علامت گذاري کرده ايم و اين نشانه ها به صورتي نصب شده که دقت مراجعه کنندگان را براي رعايت فاصله اجتماعي جلب کند. همچنين بنرها و پوسترهايي با موضوع رعايت فاصله اجتماعي در تمامي مراکز درماني نصب شده اند.
غربالگري و تب سنجي 132 هزار نفر از کارکنان اداري و عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز در مبادي ورودي شهر، پيگيري تقريبي ماهيانه 450 نفر از افراد مشکوک، محتمل و قطعي که در سامانه غربالگري NOCORONA سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اطلاعات خود را ثبت کرده اند، ضدعفوني و گندزدايي ادارات و مناطق عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز به تعداد 681 بار و بازديد روزانه کارشناسان بهداشت محيط از تمام اماکن به منظور رعايت پروتکل هاي بهداشتي را داشته ايم.
بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران در 9 منطقه عملياتي، درمانگاه فعال دارد و به کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گاز و بوميان مناطق خدمات درماني ارائه مي دهد. تاکنون هيچگونه مورد داراي علائم مشکوک به کرونا به مراکز درماني مناطق عملياتي مراجعه نکرده است. بيماران سرپايي( بوميان) مراجعه کننده به مراکز درماني مناطق عملياتي خدمات فوريتي دريافت مي کنند.
دو بخش از بيمارستان 64 تختخوابي بعثت صنعت نفت گچساران شامل 22 تخت بستري و 2 تخت ICU از ابتداي شيوع بيماري کرونا براي درمان بيماران مشکوک به کرونا پيش بيني شده و در حال خدمت رساني به بيماران است.
تماس تلفني با بيش از دو هزار و 150 نفر از افراد داراي بيماري هاي خاص از جمله فشارخون، قندخون، بيماري هاي قلبي، آسم و ... جهت عدم حضور در مراکز درماني و آموزش هاي لازم براي تحويل داروهاي مورد نياز، پيگيري تعيين وضعيت سلامت حدود دو هزار نفر که در سامانه خود ارزيابي کرونا https://www.piho.ir/fa/corona اطلاعات خود را وارد کرده اند، ثبت اطلاعات يک هزار و 220 نفر از بيماران غربالگري شده در سيستم اکسل جمعيت تحت پوشش و ترياژ مراجعه کنندگان از جمله خدمات ارائه شده مراکز سلامت خانواده است.
ارائه خدمات به کارکنان قراردادي و پيمانکاري شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران مبتلا به کرونا، ارائه مشاوره تلفني به کارکنان و خانواده صنعت نفت، ضدعفوني و گندزدايي منازل افراد مبتلا به کرونا از جمله تمهيدات در نظر گرفته شده براي بيماران مشکوک و مبتلا است.
برخي از بيماران شرايط قرنطينه خانگي را ندارند. آيا براي اين افراد مکان مناسبي براي قرنطينه در نظر گرفته شده است؟
درمانگاه شهيد رجايي براي بيماران مبتلا به کرونا که امکان قرنطينه اي و مراقبتي درخانه را ندارند، توسط بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران در نظر گرفته شده است.
از ابتداي شيوع ويروس کرونا تاکنون 119 بيمار در بيمارستان بعثت صنعت نفت گچساران پذيرش شده اند که بيشتر آنان در موج دوم تيرماه بستري شده اند و تاکنون 113 نفر از اين بيماران مرخص شده اند. به کارکنان و خانواده صنعت نفت توصيه مي شود در شرايط فعلي اگر مورد اورژانسي ندارند کمتر در مراکز درماني پرازدحام حضور پيدا کنند.
ارتقاي سطح سلامت، ارتقاي کيفيت خدمات، بهبود پاسخگويي و افزايش رضايتمندي گيرندگان خدمات، ارتقاي کارآمدي، تعالي و رشد سرمايه هاي انساني، روزآمدي فناوري و تحقيقات سلامت و بهبود روابط فراسازماني از جمله برنامه هاي است که براي پيشبرد اهداف بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران تدوين و در حال اجراست.
مردم از رعايت توصيه هاي بهداشتي خسته نشوند و همچنان پروتکل هاي بهداشتي را با دقت رعايت کنند. رعايت فاصله گذاري اجتماعي، استفاده از دستکش و ماسک و مواد ضدعفوني کننده و پرهيز از حضور در اجتماعات و ترددهاي ضروري و در خانه ماندن براي قطع زنجيره انتقال کرونا به عنوان تنها راه ريشه کني اين ويروس از مواردي است که همه بايد آن را رعايت کنند.
همچنين بيماراني که دوره بيماري کرونا را سپري کرده اند مانند ساير افراد از ماسک استفاده و دستورعمل هاي بهداشتي را رعايت کنند.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است؛ از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود. همانطور که مي دانيد، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، مي تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن مي تواند باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت شود. با بهره مندي از نکات «درس آموزي از حوادث»، مي توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که مي تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي «درس آموزي از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بر دارد. در ادامه، درس آموزي از حادثه «خوردگي در زير عايق» در يکي از مناطق عملياتي را مي خوانيد:
در تاسيساتي، خط لوله 8 اينچ فولادي حامل گاز غير خورنده که پس از فرآيند شيميايي محتوي تقريباً 40 درصد اتيلن بود باعث حادثه شد. اين حادثه به علت نشتي بسيار جزئي در خط لوله بود که قبلاً توسط اپراتورهاي واحد، شناسايي شده بود. زماني که اين حادثه رخ داد فشار خط کاهش يافته و عمليات عايق کاري در حال انجام بوده است. خوشبختانه پس از حادثه خم شدگي خط لوله باعث کاهش نشت مواد شده و هيچگونه مجروحي در بر نداشته است.
عمر خط لوله 30 سال بوده و در زمان حادثه عمليات احيا در حال انجام بوده است. با توجه به نوع عمليات، اين خط لوله بطور متناوب در سه شرايط مختلف دمايي قرار داشته است.
شرايط عملياتي نرمالF° 1 (C°17- )
عمليات احيا F °428 (C° 220)
در شرايط stand by در درجه حرارت محيطي
اين تغييرات دمايي در عمليات باعث مي شود رطوبت هواي محيط در اثر کندانس روي ديواره خارجي خط لوله قرار گرفته و دوباره تبخير شود. اين پديده ريسک بالايي داشته و به عنوان عامل خورندگي در زير عايق به طور کامل شناخته شده است. در صورتي که کارکنان بخش مکانيک از تغييرات دمايي مطلع نباشند، اين پديده به راحتي ناديده گرفته مي شود.
در واحد خود تجهيزاتي که پتانسيل و احتمال خوردگي در زير عايق دارند را شناسايي کنيد. به عنوان نمونه خط لوله استيل، خط لوله اي که بصورت تناوبي در سرويس قرار مي گيرد يا سرد است، يا خط لوله اي که حاوي مواد خورنده است. متخصصان خوردگي مي توانند در شناسايي اين نقاط به شما کمک کنند.
هنگام گشت زني در واحد، به دنبال پيدا کردن عايق ها و پوشش هاي آسيب ديده يا محل هايي باشيد که به دليل خرابي آب بندي امکان ورود آب وجود دارد. اين مکان ها بايد بازرسي و تعمير شوند.
هرگونه نشتي را مشاهده کرديد، سريع گزارش دهيد. به نشانه هاي ورود مايع در زير عايق از جمله آثار چکيدن با جمع شدن مايع (حتي اگر آب باشد)، رنگ رفتگي، زنگ زدگي يا برآمدگي دقت کنيد. پيگيري کنيد و مطمئن شويد موارد نشتي در زمان مقرر تعمير شده باشد.
در صورتي که به منظور تعمير و نگهداشت عايق برداشته شد، از فرصت استفاده کرده و محل را جهت آثار خوردگي بررسي کنيد. به خاطر داشته باشيد که عايق بايستي دوباره در محل نصب شود.
خوردگی زیر عایق یک خوردگی خارجی در خطوط لوله و ظروف است. این پدیده زمانی رخ می دهد که یک مایع خورنده از جمله مایعات فرآیندی نشت کرده و در زیر عایق حرارتی یا عایق نسوز حبس شده و بطور دائم با سطح خارجی لوله ها با ظروف در تماس باشد.
خوردگی در زیر عایق می تواند به علت محبوس شدن آب ناشی از بارش یا کندانس شدن رطوبت هوا اتفاق بیافتد.
معمولاً خوردگی زیر عایق در سطح خارجی کربن استیل که به اندازه کافی خنک باشد و سبب کندانس شود رخ می دهد.
اغلب خوردگی زیر عایق در درجه حرارت عملیاتی بین 10 تا 350 °F (12 – و °C 177( یا در شرایطی که درجه حرارت بصورت متناوب در این محدوده و خارج از آن متغیر باشد رخ می دهد.
پس از نشت یا تولید کندانس، مایع خورنده احتمالاً در پایین ترین بخش خط لوله یا ظرف جمع می شود.
ممکن است آب از عایق آسیب دیده وارد شود. پوشش خارجی عایق مهمترین لایه حفاظتی است که باعث خشک ماندن لوله های فلزی و سایر تجهیزات می شود
مهم ترین عامل در خرابی پوشش خارجی عایق ها، راه رفتن افراد روی خطوط لوله عایق کاری شده است.
عایق کاری باعث مخفی شدن خوردگی می شود.
شرکت ملي حفاري ايران
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با تشريح فعاليت هاي اين شرکت در پروژه هاي طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت ازبه کارگيري 12 دستگاه حفاري سنگين خشکي درپروژه هاي طرح نگهداشت وافزايش توليد شرکت ملي نفت ايران خبر داد.
سيدعبدالله موسوي باگراميداشت فرارسيدن چهلمين سالروزحماسه دفاع مقدس گفت: تاکنون سه دکل حفاري 35، 81و 48 فتح درميدان نفت شهر و دستگاه 27 فتح در ميدان نفتي گچساران عملياتي شده اند. وي با بيان اين که اين پروژه ها به ترتيب درميدان هاي تحت سرپرستي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران وشرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب است، حفاري ثبت شده دراين پروژه ها را افزون بر 6700 متر اعلام کرد.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران اظهارکرد: اين شرکت در اجراي اين دو پروژه که در قالب EPD/EPC اجرا مي شود در ميدان گچساران پنج حلقه چاه توسعه اي و دو حلقه تعميري و در ميدان نفت شهر نيز يک حلقه توسعه اي وچهار حلقه تعميري حفر وتکميل مي کند. به گفته وي، افزون بر فعاليت هاي زيرسطحي، انجام امور روسطحي نيز به عهده شرکت ملي حفاري ايران است.
موسوي با اين توضيح که با تأمين کالا و مواد و افزايش تعداد دکل هاي حفاري در اجراي پروژه نگهداشت و افزايش توليد ميدان نفتي گچساران شتاب بخشي خواهد شد، گفت: در پروژه نفت شهر، عمليات تعمير و تکميل دو حلقه چاه به پايان رسيده است و حفاري سومين حلقه چاه نيز آغاز شده است. وي افزود: شرکت ملي حفاري ايران در اجراي پروژه هاي ميدان محور باشرکت هاي بخش خصوصي درپروژه هاي بالارود، رامين ولالي در گستره عملياتي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب وسپهر وجفير در محدوده شرکت نفت وگازاروندان در بخش هاي عمليات حفاري و خدمات يکپارچه فني و مهندسي همکاري مي کند.
موسوي گفت: پروژه نگهداشت وافزايش توليد ميدان نفتي رامين با مشارکت اين شرکت و شرکت توسعه نفت و گاز پرشيا اجرا مي شود که مشتمل برحفاري هشت حلقه چاه (6 حلقه توسعه اي ودو حلقه تعميري) است. به گفته وي اين پروژه نيز به صورت EPD/EPC باهمکاري دوشرکت اجرا و مراحل اجرايي آن با تکميل موقيعت و به کارگيري دو دکل حفاري به زودي آغاز مي شود. موسوي افزود: پروژه توسعه ميدان نفتي لالي ديگر پروژه اي است که شرکت ملي حفاري ايران وشرکت جهان پارس، اجراي آن را در شمال استان خوزستان به عهده دارند و مناقصه آن برگزار شده است.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به اين که در پروژه توسعه ميدان سپهروجفير، اين شرکت باهمکاري شرکت خدمات مهندسي پژواک انرژي به حفاري 6 حلقه چاه توسعه اي اقدام کرده است، تصريح کرد: به اين منظوردو دستگاه حفاري در نظر گرفته شده وتلاش دو شرکت بر اين است که اين پروژه به زودي اجرايي شود.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: ضوابط ايمني مناطق عملياتي ملي حفاري سختگيرانه تر اجرا مي شود.
سيدعبدالله موسوي درحاشيه عيادت ازکريم سخيري از کارکنان عملياتي دکل حفاري56 فتح که درحين کار دچار حادثه شد، با تاکيد بر رعايت و به کارگيري مقررات ايمني، افزود: به منظورحفظ سلامت کارکنان، ضوابط ايمني سختگيرانه تري در موقعيت هاي عملياتي اجرا خواهد شد.
وي بااشاره به حادثه دکل56 وابرازتاسف ازمصدوميت اين همکار سخت کوش، گفت: کار درصنعت حفاري، همراه باريسک بالاست وتنها راه کاهش ضريب حوادث که مي تواند به دلايل مختلف ازجمله خطاي انساني، نقص فني درتجهيزات، يا رفتارچاه وفوران باشد، دقت در کار، مقررات و استانداردهاي اچ اس اي، ايجاد فضاي ايمن با هم افزايي و رعايت نکات ضروري دراين زمينه، همچنين افزايش نظارت مديران و رؤساي دکل حفاري، افسران ايمني و بررسي شرايط محيطي وعملياتي پيش از آغاز کار است.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
کانون تخصصي بسيج مهندسان صنعت نفت جنوب به عنوان کانون برتر رده هاي بسيج درسطح سپاه حضرت وليعصر (عج)استان خوزستان برگزيده شد. دهمين جشنواره مالک اشتر(انتخاب برترين فرماندهان و رده هاي بسيج در سال 98)درتالارامام خامنه اي مجتمع فجراهوز با حضور سردار حسن شاهوارپور، فرمانده سپاه حضرت وليعصر(عج) استان خوزستان، محمد خانچي، رئيس سازمان بسيج مهندسان صنعت ومعدن استان وديگر رده هاي سپاه استان برگزار شد. دراين جشنواره بااهداي لوح سپاس ازمحمدمهدي پورناصري، مدير کانون بسيج مهندسين صنعت نفت جنوب به عنوان کانون برتر رده هاي بسيج درسطح سپاه حضرت وليعصر (عج) استان خوزستان درسال 98، تجليل شد.
مديرکل بنياد مسکن استان خوزستان ازهمکاري ومشارکت شرکت ملي نفت ايران بااين بنياد دراحداث پروژه هاي عمراني 78روستاي استان خوزستان خبر داد. مسعود انصاريان اظهارکرد: 24 پروژه کمک به بهسازي و طرح هادي روستاهاي خوزستان، ازسوي بنياد مسکن استان خوزستان با مشارکت شرکت ملي نفت ايران، ازمحل اعتبارات مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز، با اعتبار132 ميليارد ريال از ابتداي سال 99 تاکنون پايان يافته است. وي با اشاره به اين که 54 پروژه ديگر نيزبا پيشرفت هاي فيزيکي مختلف در دست احداث است، تصريح کرد: در مجموع، شرکت ملي نفت ايران 210ميليارد ريال به انجام اين پروژه ها اختصاص داده است. انصاريان تصريح کرد: اين پروژه ها در قالب طرح هاي بهسازي روستاها، به منظورافزايش رفاه اجتماعي روستاييان مناطق برخوردار از نفت، در دست اجرا هستند. مديرکل بنيادمسکن استان خوزستان گفت: شرکت ملي نفت ايران پيش از اين نيزدرقالب کمک به سيل زدگان، فروردين ماه پارسال خوزستان، هشت هزارو919تن ميلگرد را بااعتبار400ميليارد ريال، ميان روستاييان آسيب ديده توزيع کرده است.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
مديرطرح سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران گفت: تا کنون 186کارگاه درسراسرکشوربراي تبديل خودروهاي عمومي به دو گانه سوز تجهيز شده اند.
محمدحسين باقري با بيان اين که براساس آمار تاکنون 136هزار و 700 دستگاه خودرو درسامانه gcr.niopdc.ir ثبت نام کرده اند، افزود: ازاين تعدادعمليات تبديل 23 هزار دستگاه خودرو انجام شده است و22 هزار خودرو نيز درنوبت، درصف تبديل قرار گرفته اند.
وي همچنين با اشاره به اين که 6هزاردستگاه خودرو نيز درصف انتخاب کارگاه قراردارند، افزود: به منظور ممانعت از دستکاري مخازن سي ان جي و خوردگي خارجي سطح مخزن ها، اقدام هايي همچون هوشمند سازي جايگاه هاي سي ان جي در دستور کار قرار گرفته و اجراي آن آغاز شده است.
مديرطرح سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي گفت: مناقصه فرآيند هوشمندسازي جايگاه ها باتوجه به آماده شدن اسناد آن، اواسط مهرماه برگزار خواهد شد تا پيمانکار تعيين شود.
شرکت نفت فلات قاره ايران
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران باارسال پيامي فرارسيدن 29 شهريور، چهلمين سالروز تأسيس شرکت نفت فلات قاره ايران وحماسه هشت سال دفاع مقدس را به کارکنان اين شرکت تبريک گفت.
در متن پيام عليرضا سلمان زاده آمده است:
«کارکنان شرکت نفت فلات قاره ايران طي اين 40 سال، در خط مقدم جبهه اقتصادي کشور قرار داشته و با پشتکار، تلاش و ازخودگذشتگي، چرخ هاي اقتصاد ميهن اسلامي مان را به گردش درآورده اند.
خوشبختانه باوجود همه سختي ها و مشکلات وشيوع ويروس کرونا که اين شرکت را با چالش هاي جديدي مواجه ساخت، دريک سال گذشته گام ها ي مهم وارزشمندي درحوزه راه اندازي ونصب سکوهاي سرچاهي، حفاري و تعميرچاه ها، تعميرات اساسي ونگهداشت تأسيسات واقدام هاي صرفه جو يانه درمناطق عملياتي توسط کارکنان ومتخصصان توانمند ايراني برداشته شده است. کارکنان ومديران شرکت نفت فلات قاره ايران، امروز نيزبا انگيزه و روحيه جهادي، در پي توسعه صنعت نفت دريايي ايران هستند وهيچ عاملي آنان را از اين آرمان مقدس بازنخواهد داشت. اينجانب چهلمين سالروز تأسيس شرکت نفت فلات قاره ايران و آغاز هفته دفاع مقدس را گرامي داشته واميدوارم اين شرکت همچنان درمسير تعالي و پيشرفت حرکت کند».
شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران
مجري طرح احداث خط لوله فراورده بندرعباس - مهرآران از آغاز عمليات اجرايي اين پروژه به عنوان بخشي از خط لوله 26 اينچ در دست احداث بندرعباس - سيرجان - رفسنجان خبر داد.
علي خاني پورگفت: با گذشت دو ماه ونيم ازآغازعمليات اجرايي طرح احداث خط لوله فراورده نفتي بندرعباس- مهرآران، 350 هزارمتر مکعب خاکبرداري به منظور مسيرسازي اجراي خط انجام شده است. وي افزود: باتوجه به برنامه ريزي انجام شده|، باافزايش ماشين آلات سنگين، عمليات مسيرسازي اين خط به طول تقريبي 250کيلومترسال آينده به پايان خواهد رسيد. خاني پورگفت: با توجه به راه اندازي فازهاي جديد پالايشگاه ستاره خليج فارس وافزايش توليد فراورده هاي نفتي اين پالايشگاه، احداث خط لوله 26 اينچ فراورده بندرعباس-سيرجان-رفسنجان، به همراه تلمبه خانه ها و پايانه هاي مسيرباظرفيت انتقال 300هزاربشکه در روز، به شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران ابلاغ شده است. مجري طرح احداث خط لوله فراورده بندرعباس- مهرآران بااشاره به اين که بخش عمده اي ازخط لوله جديد درمجاورت خط لوله درحال بهره برداري انتقال بنزين توليدي پالايشگاه هاي بندرعباس وستاره خليج فارس، همچنين خط انتقال سراسري گازاحداث مي شود، اظهارکرد: اجراي ايمن و بدون حادثه، ازجمله اولويت هاي مهم دراحداث اين خط لوله محسوب مي شود. خاني پورتصريح کرد: با توجه به همزماني شيوع ويروس کرونا با آغاز عمليات اجرايي اين طرح، با رعايت و اعمال پروتکل هاي بهداشتي، حداقل تاثيرگذاري ممکن در همه فعاليت هاي مهندسي و اجرايي طرح محقق شده است. وي با بيان اين که سه ماه پس از آغاز طرح، صحه گذاري مدارک مهندسي به پايان رسيده است تصريح کرد: ديگرفعاليت هاي مهندسي، خريدو عمليات ساختمان ونصب نيزاز رشد مطلوبي برخوردار بوده است ومطابق برنامه زمان بندي پيش مي رود. مجري طرح احداث خط لوله فراورده بندرعباس- مهرآران گفت: طرح احداث خط لوله لوله 26 اينچ فراورده بندرعباس - سيرجان -رفسنجان به عنوان يکي ازطرح هاي اولويت دارشرکت ملي پالايش وپخش فراورده هاي نفتي به شمار مي رود که منابع مالي آن به طورکامل تامين شده است و اميدواريم عمليات اجرايي آن طبق برنامه زمان بندي اجرايي شود.
شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري
پايش خوردگي کف مخزن به روش پيشرفته نشت شارژميدان مغناطيسي (MFL) در شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري انجام شد. فريدون سروي، رئيس اداره بازرسي فني وخوردگي فلزات شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري گفت: پس ازبررسي گزارش هاي ضخامت سنجي ومشاهده خوردگي درکف مخزن 1107پالايشگاه مجيديه ماهشهر، با برنامه ريزي وارائه دستورعمل مناسب ازسوي اين اداره، پيشنهاد و برنامه بازرسي به روش پيشرفته نشت شارژ ميدان مغناطيسي ارائه شد. وي افزود: پس ازکسب مجوزهاي لازم، پايش خوردگي کف مخزن مذکور به روش MFL براي نخستين باردراين شرکت آغازشد که هم اکنون نيز ادامه دارد. رئيس اداره بازرسي فني و خوردگي فلزات شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري با بيان اين که MFLاز روش هاي نوين پايش کف مخزن به شمار مي رود که درچندسال اخير به عنوان روش باسرعت وقابليت اطمينان بالا در شرکت هاي نفتي معتبر و کشورهاي پيشرفته انجام مي شود، تصريح کرد: شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري نيزبا دستور عمل اجرايي کارشناسان خود وبهره گيري از پيمانکار داخلي، همچنين با به کارگيري دستگاه MFL ساخت داخل، اين روش را اجرا کرده است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان
خط لوله 26 اينچ نفت کوره آبادان- بندر صادراتي ماهشهر در شرايط طاقت فرساي گرماي استان خوزستان تقويت مي شود.
مسئول واحد تعميرات خط ناحيه فني آبادان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان گفت: با توجه به وضعيت جوي، شوري خاک منطقه، ميزان خوردگي خط لوله مزبوروآغازبه کار واحدمهندسي خوردگي فلزات براي شناسايي نقاط آسيب ديده، عمليات خاکبرداري وتقويت خط لوله 26 اينچ آبادان-ماهشهر دردستور کارقرارگرفته وهم اکنون در دست انجام است.
جلال مقدم با بيان اين که از65نقطه شناسايي شده دراين خط لوله 26 تاکنون20 نقطه آن در کيلومتر هاي مختلف تقويت شده است، افزود: در اين پروژه به دليل استفاده نکردن از وصله روي نقاط، ازسولميت استفاده مي شود.
وي يادآورشد: درعمليات تقويت خط لوله 26اينچ آبادان-واحدهايي همچون معاون فني، تعميرات خط، نقليه، حراست، HSE، بسيج و مهندسي خوردگي فلزات همكاري دارند.
شرکت مهندسي و توسعه نفت(متن)
به دنبال اجراي طرح ملي و راهبردي انتقال نفت خام گوره به جاسک و احداث خط لوله هزارکيلومتري انتقال نفت در اين طرح که با ايجاد کار و اشتغال گسترده براي شرکت هاي ايراني همراه بوده است، به تازگي خط توليد پوشش FBE دريکي از شرکت هاي لوله سازي ايراني نيزراه اندازي شده است. تورج دهقاني، مديرعامل شرکت مهندسي وتوسعه نفت درحاشيه بازديد از کارخانه لوله سازي صفاوشرکت پکاشيمي واطلاع از روند ساخت و پوشش لوله هاي طرح احداث خط انتقال نفت خام گوره–جاسک، با اشاره به راه اندازي خط توليد پوشش FBEدرشرکت لوله سازي صفاوتوليد روزانه 2.5 کيلومترلوله درآن اظهارکرد: بستر توليد لوله در کشور پيش از اين فراهم شده است؛ ليکن با توجه به اهميت لوله هاي سازگار با ترشي گازدرطرح گوره –جاسک، شرکت هاي لوله ساز نيزتوانمندي هاي خود را در حوزه توليد لوله ارتقا داده اند به طوري که لوله هاي توليد داخل از نظر کيفي وکمي، همچنين تنوع، درجايگاه مناسبي قراردارندومي توانند به تدريج صنعت نفت را از آن بي نياز کنند. وي باتاکيدبراستفاده حداکثري ازتوان سازندگان داخلي، اظهارکرد: لازم است صنعت نفت نيازهاي آتي خودرابه شرکت هاي لوله سازي اعلام و آنها نيز آمادگي بيشتري براي توليد وتامين نيازهاي اين صنعت (نفت) در حوزه لوله کسب کنند. دهقاني افزود: کيفيت لوله هاي مورد استفاده در صنعت نفت به ويژه در بخش بالادستي اهميت ويژه اي داردکه بازرسي فني نيز بر کيفيت لوله هاي توليدي صحه گذاشته است.
مديرعامل شرکت متن همچنين با اشاره به گفته مديران شرکت پکاشيمي مبني بر واردات مواد اوليه پوشش FBE تاقبل از داخلي سازي لوله هاي طرح گوره–جاسک، اظهارکرد: هم اکنون اين موادبه واسطه ساخت داخلي زنجيره تامين لوله(تختال، ورق، لوله وپوشش)درشرکت پکاشيمي توليدمي شود که ازآن مي توان يه عنوان يکي ديگرازدستاوردهاي طرح ملي و راهبردي گوره – جاسک نام برد. درطرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره–جاسک، شرکت لوله سازي صفا نيزبه عنوان تامين کننده لوله حضوردارد.دراين شرکت که1300 نفردرآن اشتغال دارند، به واسطه طرح مزبور300فرصت شغلي جديد ايجاد شده است وتاپايان امسال 700فرصت شغلي جديد ديگرايجاد خواهد شد.
درجريان بازديد مديرعامل شرکت مهندسي توسعه نفت ازکارخانه لوله سازي صفا وشرکت پکاشيمي به هدف اطلاع از روند اجرايي راه اندازي خط توليد پوشش FBE، شهرام شمس، مديرکل نظام تامين و تجاري سازي معاونت مهندسي وزارت نفت حضور داشت.
شرکت پايانه هاي نفتي
مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي گفت: يک نمونه تجهيزمرتبط با گوي هاي شناور با تکيه برتوان متخصصان شرکت پايانه هاي نفتي ايران و شرکت هاي دانش بنيان داخلي بومي سازي شد.
عباس اسدروزگفت: استفاده ازتوانمندي هاي داخلي، يکي ازاولويت هاي اصلي شرکت پايانه هاي نفتي ايران است تابراساس آن، درخريد تجهيزات خارجي بي نياز شويم.
وي بابيان اين که واحدهاي فني ومهندسي شرکت پايانه هاي نفتي ايران گام هاي مؤثري درخودکفايي توليدقطعات وتجهيزات موردنياز اين شرکت برداشته اند، تصريح کرد: اين مهم صرفه جويي ارزي بالايي براي مجموعه پايانه هاي نفتي ايران رقم زده است.
مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران اظهارکرد: افزود: درشرايط خاص کنوني وبا توجه به اعمال تحريم از سوي کشورهاي خارجي، متخصصان شرکت پايانه هاي نفتي ايران باهمکاري شرکت هاي دانش بنيان داخلي موفق شدند يکي از تجهيزات کاربردي گوي شناور را طراحي وبومي سازي کنند.
وي با اشاره به اين که همه گوي هاي شناورمورد استفاده براي بارگيري سيالات، با توجه به ماهيت چرخشي، در حين بارگيري و اتصال به کشتي داراي تنش هاي حرکتي روي خطوط جرياني هستند، اظهارکرد: اين ارتعاش ها وتنش هاي ناشي ازنوسانات فشارسيال، همچنين حرکت تجهيزات به وسيله اتصال ارتجاعي (لرزه گير) جذب و مهار مي شود.
اسدروز بااشاره به اين که تجهيزساخته شده درشرکت پايانه هاي نفتي ايران، درانحصارشرکت امريکايي(گارلوک) است، اظهار کرد: با توجه به انحصاري بودن ونبودامکان خريد، اين تجهيزکاربردي درگوي شناور، به وسيله متخصصان شرکت پايانه هاي نفتي ايران وهمراهي شرکت هاي داخلي، طراحي، ساخته وبااين کارگام مهمي درخودکفايي توليدقطعات و تجهيزات مورد نياز شرکت پايانه هاي نفتي ايران برداشته شد.
به گفته مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران، اين تجهيز کاربردي در گوي شناروبا10برابرکمترازقيمت نمونه خارجي آن ساخته شده صرفه جويي ارزي قابل توجهي نيزايجاد کرده است.
اسد روزيادآور شد: تجهيز يادشده پس از انجام تست هاي لازم، روي دو دستگاه گوي شناور پايانه ميعانات گازي عسلويه نصب وعملياتي شده است.
وي کاهش زمان وهزينه هاي تأمين کالا، افزايش کيفيت قطعات ساخت داخل کشور، کاهش وابستگي به خارج از کشور، جلوگيري ازخروج ارز، همچنين حمايت ازسازندگان وتوليدکنندگان وپايداري زنجيره ارزش نفت و گاز را از مزيت هاي مهم ساخت تامين اين تجهيز کاربردي در داخل و حرکت به سمت خودکفايي درتوليد قطعات يدکي حساس پر مصرف در داخل را نيز دستاورد مهم آن عنوان کرد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه مياندوآب
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه مياندوآب از ثبت نام 45 هزارخانوار مصرف کننده گاز مايع درسامانه سدف از زمان آغاز اجراي اين طرح در هشت شهر جنوب استان آذربايجان غربي خبر داد.
سيدجوادفيض حسيني بااشاره به اقدام هاي انجام شده درجهت اطلاع رساني به مصرف کنندگان مجازگازمايع، اظهارکرد: طرح توزيع الکترونيکي گاز مايع از نيمه مرداد ماه امسال در اين حوزه عملياتي آغاز شده است.
وي هدف ازاجراي اين طرح را شناسايي مصرف کننده مجاز واقعي، ساماندهي توزيع گازمايع، توسعه خدمات الکترونيک، همچنين تسهيل در خدمت رساني به خانوارهاي فاقدگازشهري با استفاده از زيرساخت بانکي عنوان کرد. حسيني با اشاره به جمعيت بالاي خانوارهاي مصرف کننده نفت سفيد اظهارکرد: خانوارهاي جامانده ازطرح ثبت نام توزيع الکترونيکي گاز مايع مي توانند با مراجعه به سامانه سدف به نشاني NEWTEJARATASAN.NIOPDC.IR، مشخصات خودبه منظور برآورد دقيق تر سهميه تخصيصي، ثبت کنند. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه مياندوآب تاکيدکرد: اين طرح بااستقبال شهروندان، تعامل صاحبان 15باب تاسيسات سليندر پرکني گاز مايع، 285عامل توزيع درمنطقه مياندوآب وهمکاري بانک هاي عامل آغازشده است و ازنظرتوزيع به موقع سهميه تخصيصي گازمايع نگراني وجود ندارد.
شرکت انتقال گاز ايران
مديرعامل شرکت انتقال گازبااعلام افزايش 12درصدي انتقال گازشيرين در پنج ماه نخست امسال درقياس بامدت مشابه سال قبل، اظهارکرد: ظرفيت انتقال گاز درکشوربه 870ميليون مترمکعب در روزرسيده است. مهدي جمشيدي دانا گفت: ظرفيت انتقال گازدرخطوط لوله انتقال سراسري، گفت: اواخر بهمن ماه پارسال، حدود 816ميليون مترمکعب گازشيرين طي يک روز وارد شبکه شد و با اقدام هايي که هم شرکت مهندسي و توسعه انجام داد وهم ريسک هايي که همکارانمان براي عملياتي کردن واحدهاي يدک انجام دادند، توانستيم اين حجم گاز را به راحتي منتقل کنيم وبه مبادي مصرف برسانيم. وي افزود: باتوجه به عملياتي شدن خط نهم سراسري انتظارمي رود امسال 50 ميليون مترمکعب ديگربه اين مقدارافزوده شود وحدود 850 تا 870 ميليون مترمکعب گازدرخطوط لوله سراسري انتقال يابد. مديرعامل شرکت انتقال گاز با اشاره به وجود 37 هزار و 400 کيلومتر خطوط انتقال فشارقوي درکشور، اظهارکرد: ايران از نظر رده بندي جهاني دراين بخش، جايگاه چهارم را در اختيار دارد. وي با بيان اين که طول خطوط انتقال فشارقوي گاز در کشور سه برابر قطرکره زمين است: افزود: درطول اين خطوط 86ايستگاه تقويت فشار فعال است که هرکدام حدود سه، چهاريا پنج دستگاه توربوکمپرسوردارند و مجموع آنها به 316 دستگاه مي رسد که گاهي درفصل زمستان همه آنها بايد عملياتي شوند. مديرعامل شرکت انتقال گازتصريح کرد: اين 316توربين دراين مجموعه معادل 75درصد ناوگان هواپيمايي کشوراست که ازاهميت فعاليت اين شرکت حکايت دارد.
جمشيدي دانا درباره برنامه هاي شرکت انتقال گاز براي آغاز فصول سرد سال، گفت: دغدغه اصلي شرکت ملي گاز ايران در همه زيرمجموعه هاي خود يعني پالايشگاه ها، شرکت انتقال گاز وشرکت هاي گاز استاني در فصل سرما به ويژه چهار ماه پاياني سال است. مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران تاکيد کرد: همه اقدام هاي اين شرکت براي اين است که حداکثر گاز توليدي از مبادي توليد به مبادي مصرف به ويژه مصرف کنندگان خانگي برسد. وي بااشاره به اين که اولويت شرکت ملي گازاين است که گاز مصرف کننده خانگي به هيچ وجه قطع نشودوکاهش فشارنداشته باشند، تصريح کرد: دراين زمينه به منظور اطمينان خاطرمصرف کنندگان اقدام هاي متعددي انجام شده است که تداوم خواهد داشت. جمشيدي دانا تأکيد کرد: شرکت انتقال گاز ايران حلقه واسط بين توليد گاز ومصرف آن است واگر کارخود رادرانجام تعميرات اساسي، کنترل فشارو...به درستي انجام ندهد، گازطبيعي به مصرف کننده نمي رسد، بنابر اين، همواره ازسال پيش برنامه ريزي هاوشرح کارپيمانکاراني راکه بايد کارهاي تعميراتي انجام دهند، نهايي مي شود تاخللي ايجاد نشود.
مديرعامل شرکت انتقال گازايران بابيان اين که براي ارزيابي وضع داخل وپوشش خطوط لوله ازتجهيزي به نام پيگ هوشمند استفاده مي شود، اظهارکرد: از ابتداي امسال تاکنون، دو هزار327 کيلومتر پيگراني هوشمند انجام شده است. وي افزود: ضرورت تعويض پوشش لوله ازجمله مواردي است که با انجام پيگراني هوشمند مشخص مي شود؛ براين اساس ازابتداي امسال تاکنون 23هزار و437 مترمريع تعويض پوشش، روي خطوط لوله انجام شده است.
جمشيدي دانا بااشاره به حساسيت توربين ها وضرروت آمادگي آنها در حوزه انتقال گاز نيزاظهارکرد: تاکنون32مورد تعميرات اساسي توربين هاي موجود انجام شده است و35 مورد ديگر نيز، پيش ازفصل زمستان انجام خواهد شد. به گفته وي برنامه ريزي وشرح پيمان تعميرات اساسي براي سال 1400 نيزهم اکنون درحال انجام است.
شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس
پروژه پالايش گازبيدبلند خليج فارس به عنوان يکي ازچهارنامزد نهايي مگاپروژه بخش انرژي جايزه جهاني پروژه هاي بزرگ و مگاپروژه هاي 2020 معرفي شد.
طبق انتخاب داوران اين رقابت بين المللي، مگاپروژه ها به دو دسته زير ساخت و انرژي تقسيم شده اند و نام پروژه پالايش گاز بيدبلند خليج فارس و کنسرسيوم ايراني آن(سازه جهان پارس)، به عنوان پيمانکار پروژه در ميان چهار برگزيده بخش انرژي قرار گرفته است.
برندگان جوايزجهاني IPMA 31اکتبر درمراسمي رسمي، اعلام مي شوند.
پالايشگاه گازبيد بلندخليج به تازگي نيزدرنهمين دوره جايزه ملي مديريت پروژه ايران، به عنوان پروژه برترمعرفي شده است.
مگا پروژه بيدبلند خليج فارس به عنوان بزرگ ترين طرح گازي غرب آسيا با سرمايه گذاري 3.4 ميليارد دلار، اکنون درمرحله بهره برداري قرار دارد و در آينده بسيار نزديک افتتاح رسمي مي شود.
شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان
مديرعامل شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان از نصب هشت هزار و 500 انشعاب و اجراي 320 کيلومتر شبکه گذاري گازدراين استان در نيمه نخست امسال خبر داد. رضا پنجابي بااشاره به تداوم عمليات گازرساني دراستان سيستان و بلوچستان اظهارکرد: بااجراي320کيلومتر شبکه گذاري گازدر6ماه نخست امسال، مجموع شبکه گذاري انجام شده دراستان سيستان بلوچستان به 2700 کيلومتر رسيده است. وي بابيان اين که عمليات گازرساني به شهرها وروستاهاي استان سيستان وبلوچستان باوجود شيوع ويروس کروناادامه دارد، افزود: ازابتداي امسال هشت هزارو500 انشعاب نصب شده ومجموع انشعاب هاي گاز دراستان را به 42 هزار مورد رسيده است.
مديرعامل شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان با اشاره به اين که هم اکنون 56 هزار مشترک در سراسر استان سيستان وبلوچستان زيرپوشش خددمات رساني قراردارند، يادآورشد: 40 هزارمشترک ازاين تعداد مربوط به زاهدان است.
پنجابي از آماده بهره برداري بودن پروژه هاي گازرساني به شهرک هاي سعادت، دامداران، برق، غدير، جهاد وبعثت درشهر زاهدان خبردادو افزود: منطقه زيباشهر درايرانشهر نيزبا نزديک به دوهزار خانوار به شبکه گاز پيوسته است.
وي گفت: پيمانکاران در فاز2 شهر زابل آغاز به کار کرده اند و پيمان محور روستايي ايرانشهربا 26 روستا نيز در چهار محورآغاز شده است.
مديرعامل شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان همچنين از گازرساني به شهرک صنعتي ايرانشهر و نيروگاه 25 مگاواتي بخش خصوصي در اين استان نيزخبر داد. وي گفت: اجراي خط تغديه تأمين گاز به کارخانه بافت بلوچ در ايرانشهر نيز که از صنايع قابل توجه در استان است به تازگي به فرمان رهبري و با پيگيري هاي دولت احيا شده است و مراحل آزمون خود را مي گذراند.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق
معاون فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق از اصلاح مسيرخروجي توربوپمپ هاي مرکزانتقال نفت وتاسيسات خبرداد. محمدعلي دهقان با اشاره به اين که عبورمسيرخروجي الکتروپمپ هاي مرکز انتقال نفت وتاسيسات سبزوار از زيرسوله پمپ روم پروژه برقي کردن اين مرکز، مانع بتن ريزي پمپ روم وکانال هاي پيش ساخته (ترنج)عبور لوله شده بود، اظهارکرد: اين مهم موجب شد تا عمليات اصلاح مسيرخروجي براي برقي کردن الکتروپمپ هاي اين مرکز در دستور کار قرارگيرد. وي با مهم برشمردن اجراي پروژه برقي کردن مرکزانتقال نفت سبزوار تصريح کرد: اين پروژه يکي ازمهم ترين پروژه هاي حوزه عملياتي منطقه شمال شرق است که با اعتباري معادل 37ميليارد ريال اجرا مي شود. معاون فني شرکت خطوط لوله و مخارات نفت منطقه شمال شرق گفت: با تلاش کارکنان واحد تعميرات خط و واحد مکانيک منطقه، پروژه اصلاح مسيرخط لوله خروجي مرکزانتقال نفت سبزوار درکوتاه ترين زمان ممکن محقق شد. به گفته دهقان، اين عمليات باهمکاري واحدهاي تعميرات خط، مکانيک، ترابري، بازرسي فني، اچ.اس.اي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق و يک گروه جوشکاري اعزامي ازشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال در مدت زمان 48 ساعت انجام شد.
رئيس واحد نگهداري و تعميرات خط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق از تسطيح و شن ريزي مسير خط لوله انتقال فراورده 10 اينچ شاهرود- علي آباد خبرداد.
عليرضا رحيمي امکان بازديد مسير كوهستاني خط 10 اينچ و دسترسي سريع وآسان به محل در زمان تعميرات خط را بخشي ازاهداف اصلي تسطيح اين مسير عنوان کرد. وي با اشاره عبوراين خط لوله انتقال نفت از منطقه کوهستاني جنگل ابر، تصريح کرد: به منظور تسطيح مسير، خط لوله مزبور با دستگاه لوله ياب اسکن و مسير براي انجام عمليات آماده شد رحيمي گفت: دراين عمليات2500مترمکعب شن براي شن ريزي در مسير خط 10 اينچ شاهرود -علي آباد، به محل حمل شد. رئيس واحد نگهداري و تعميرات خط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق تصريح کرد: عمليات شن ريزي، آب پاشي وغلطک زني مطابق با استانداردهاي مسيرخط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران انجام شده است تابراي دسترسي سريع وايمن، معبرقانوني مناسب (RIGHT OF WAY) احداث شود.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران وشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران مانورمشترک پدافندغيرعامل برگزار کردند. اين مانورباهدف ارزيابي توان عملياتي درشرايط اضطرار درمحوطه بارگيري شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران برگزار شد. رئيس آتش نشاني شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران گفت: دراين مانورفرضي، توانايي بخش هاي شرکت کننده درمهارآتش، مقابله با تهديدات نرم وعمليات خرابکارانه متخاصم ارزيابي شد. رضا ثقفي، قطع سوخت رساني براي مهارآتش واقدام هاي لازم براي ايزوله سازي محيط رابخشي از مانور مشترک پدافند غيرعامل عنوان و اظهارکرد: دشمن شناسي، يکي ازاهداف مهم دربرگزاري مانورهاي پدافند غيرعامل، است از اين رو تلاش مي شود که بابرگزاري اين گونه عمليات هاي فرضي، آسيب ها به پايين ترين سطح ممکن کاهش يابد.
ثقفي بااشاره به اين که درارزيابي توان عملياتي دستگاه هاي مرتبط در اين مانور، ميزان توقف سوخت رساني وراهکارهاي عملياتي کردن آن بررسي شد، تصريح کرد: درمواقع تهديد، ايجاد اختلال، شدت و گستردگي واقعه بايد مورد توجه قرارگيرد تا بر اساس آن بتوان انسجام، وحدت و بسيج ارگان ها، همچنين تقسيم وظايف گروه ها و مقابله منطقه اي درخنثي سازي اين گونه اتفاق ها تجزيه و تحليل کرد. رئيس آتش نشاني شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران کاهش زمان حضور نيروها درشرايط اضطراري وشناسايي نقاط ضعف رااز محورهاي برگزاري اين مانورعنوان کرد. کاهش زمان خروج نفتکش ها ازمحل، کاهش زمان حضورکارکنان درنقطه امن، افزايش ميزان آمادگي تخصصي کارکنان، افزايش قدرت تصميم گيري، همچنين بالابردن ميزان همکاري ارگان هاي مرتبط وارائه راهکار مشکل به ويژه درحوزه مسائل تروريستي، ديگر محورهايي هستند که در اين مانور مشترک به آن پرداخته و ارزيابي شد. وي يادآور شد: دراين مانورمشترک پدافند غيرعامل، نيروهاي آتش نشان پالايشگاه نفت تهران نيز به منظور مهار عمليات فرضي خرابکاري، حضور و همکاري داشتند.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
يک دستگاه ژنراتور با قدمتي بيش از 60سال حين عمليات خاک برداري و تسطيح محوطه چاه هاي نفتي در منطقه مرزي نفت شهر از توابع بخش سومار شهرستان قصر شيرين کشف شد.
اين ژنراتورانگليسي باسازه 7تني، متعلق به سال 1338خورشيدي برابر با 1958ميلادي است که ازسوي کارکنان نفت و گازغرب در زمين هاي اطراف چاه شماره 11 در محل قديم پالايشگاه نفت شهر کشف و به موزه صنعت نفت غرب منتقل شد.
ژنراتور مزبوربه سفارش شرکت ملي نفت ايران براي تأمين برق پالايشگاه نفت شهر در محل قديم پالايشگاه نفت شهر نصب شده و محرک آن از نوع انرژي بخار آب خشک بوده است.
تاريخچه پايان کاراين ژنراتور مشخص نيست، اما احتمال مي رود به دليل خرابي ونبودامکان تعمير از رده خارج وبه علت سنگيني وزن آن، در گذر زمان درمحل پالايشگاه قديم نفت شهرمدفون شده باشد.
ميدان نفت شهر در60کيلومتري قصرشيرين در استان کرمانشاه قرار دارد.
واقعه عظيم عاشورا در سال 61 هجري قمري را نمي توان تنها يک واقعه تاريخي دانست بلکه رخدادي فراتاريخي است که بر فکر و روح جريان هاي شيعي تاثير بسزايي گذاشته است. از جمله بارزترين تاثيرهاي عاشورا در انقلاب اسلامي ايران است. انقلابي که نمادهاي ديني و مذهبي آن، پيوند عميقي با قيام امام حسين(ع) برقرار کرد. در مطلب پيش رو تلاش شده است تا به برخي از وجوه مشترک عاشورا و هشت دفاع مقدس ملت ايران اشاره شود.
كربلا، اساس نامه ايمان، فهرست همه خوبي ها و فرهنگ نامه قبيله معرفت و عشق است. هيچ كس نيست كه با كربلا انس و الفت بيابد و شكفتن و باليدن و جوشش و حيات را در خود احساس نكند. جامعه اي نيز كه با فرهنگ عاشورا پيوند و آشنايي بيابد، سرشار پويايي، زايايي و توانايي خواهد شد. به همين دليل است كه كربلا، بهترين پايگاه الهام براي حركت و خيزش و قيام است و آنان كه معرفت عاشورايي يافته اند، انسان هايي اند كه حرّيت، عزت، جوانمردي، پاكبازي، اخوّت، صميميت، عرفان، ايمان وشهادت، درون ماية زيستن و قانون زندگي و جهت گيري ها شان خواهد شد.
انقلاب اسلامي ايران و درون ماية آن نيز مُلهَم و متأثَّر از فرهنگ عاشورا است. خون شهيدان انقلاب اسلامي در زلال كربلا ريشه دارد و انقلاب ما بارقه و شعاعي از آتش ستم سوزي است كه در سال 61 هجري در ساحل فرات شعله كشيد. امام خميني(ره) در يكي از سخنراني هاي خويش فرموده است:
اگر سيد الشهدا نبود، اين نهضت (انقلاب اسلامي) هم پيش نمي برد، سيد الشهدا همه جا هست «كل ارض كربلا» همه جا محضر سيد الشهدا است، همة منبرها محضر سيدالشهدا است، همة محراب ها از سيد الشهدا است... امام حسين(ع) نجات داد اسلام را، ما براي يك آدمي كه نجات داده اسلام را و رفته كشته شده سكوت كنيم؟ ما هر روز بايد گريه كنيم، ما هر روز بايد منبر برويم براي حفظ اين مكتب، براي حفظ اين نهضتها؛ اين نهضت ها مرهون امام حسين (ع) است.(1)
رهبر معظم انقلاب، حضرت آيت الله خامنه اي نيز مي فرمايد:
شما ببينيد اين نصف روز حادثه(كربلا)، چه قدر در تاريخ ما بركت كرده و تا امروز هم زنده و الهام بخش است... اين در انقلاب و جنگ و گذشتة تاريخ ما محسوس بوده است... من حادثهاي را در تاريخ نمي شناسم كه با فداكاري آن نصف روز قابل مقايسه باشد؛ همه چيز كوچك تر از آن است ـ ليكن بالاخره طرحي از آن يا «نمي» از آن «يم» است.(2)
شباهت و همساني انقلاب عظيم عاشورا و انقلاب بزرگ اسلامي، اين همه ايثارها، شجاعت ها، صبوري ها و عظمت ها را رقم زد و صحنه هايي آفريد كه در آنها، شور، شعور، شوكت و شكوه عاشورايي را مي توان يافت. همان گونه كه در سخن دقيق و روشن حضرت امام (ره) ديديم، همه نهضت هايي كه امروزه در جهان رخ مي دهند و با انقلاب اسلامي همراهند، تأثير فرهنگ را در خويش دارند. رزمندگان ما كه در هشت سال دفاع مقدس حماسه آفريدند و امّت بزرگ ما، كه صبورانه در مقابل شدائد و سختيها ايستاد و رهبري كه ناشر همان فرهنگ و بر دوشدارندة همان رايت بود، نشان داد كه عاشورا نه تنها حادثة سال 61 هجري نيست، كه در هر زمان و مكان تكرار پذير است و به هر نسبت كه يك حادثه هويت فرهنگي عاشورا را بيابد، تأثير، دوام و عمق خواهد يافت. شايد بتوان گفت در طول قرنها مبارزه در تاريخ شيعه، هيچ انقلاب و حركتي همچون حركت انقلاب اسلامي و هيچ صحنههايي همچون صحنه هاي دفاع مقدّس، شبيه انقلاب عاشورا و كربلاي حسيني نيست. هزاران آيت و نشانه در جبهه هاي دفاع مقدّس، امروز را به ديروز عاشورا پيوند مي زد و بوي كربلا را به شامّه ها مي رساند. درنگ و تأملي اندك در شعارها، وصيّت نامه ها، عمليّات ها، نام عمليّات ها، شب هاي عمليّات، نامه ها، مزارنوشته ها، سخنان رهبر و امام و مقتداي رزمندگان خانوادة شهيدان، خاطرات، تابلو نوشته ها و همة مظاهر و جلوه هاي جبهه ها، نشان مي دهد كه مي توان پيوندي شگفت و قابل مطالعه ميان اين دو قطعة تاريخي يافت. مطالعه و پژوهش در اين زمينه و نشان دادن اين مشتركات و همساني ها نه تنها ترسيم و تبيين «زايندگي و تأثير گذاري و حيات فرهنگ عاشورا»، كه نشانة سلامت، عظمت، ارجمندي و قداست سال هاي دفاع مقدّس و بزرگي و بزرگمنشي امّت امام بزرگوار و انقلاب عاشورايي اسلامي است. در يك نگاه كلّي، برخي از وجوه مشترك دو فرهنگ عاشورا و دفاع مقدّس عبارتنداز:
1 ـ هر دو براي دفاع از حريم ارزشها و حفظ اسلام و رضاي پروردگار روياروي دشمن مي ايستند.
2 ـ رهبر هر دو حركت، فرزندان پيامبرند. همان صلابت، پايداري، ذلّت ناپذيري، شهادت پذيري و روح ايثار كه در وجود مبارك اباعبدالله (عليه السلام) هست، در وجود امام خميني(قدس سره) تجلّي يافته است. امام به پيروي از سرور و سالار شهيدان، از هيچ فداكاري در راه مكتب و آرمانهاي الهي دريغ ندارد.
3 ـ ياران امام خميني (ره) همچون شهيدان كربلا، كانون عرفان ومحبّت الهي و سرشار از شوق شهادت و فداكارياند.
4 ـ دشمن رويارو با دو جريان، در نهايت قساوت، پستي، دنياپرستي و خودخواهي است.
5 ـ همان مظاهر روز و شب عاشورا در جبهه هاي دفاع مقدّس ديده مي شود؛ زمزمه هاي عاشقانه، نماز، عبادت، قرائت قرآن و آمادگي براي وصل و پيوند با محبوب.
6 ـ پايداري و شكيبايي زنان و نقش روشنگري و صبوري آنان، جلوهاي از صبوري و پيام رساني قافلة اسيران كربلا است.
7 ـ هر دو جريان رسواگر ستم شدند و نقاب از چهرة دروغ و تزوير ونفاق برافكندند.
8 ـ در هر دو جريان از شهيدان شيرخوار تا پيران سالخورده مي توان يافت.
9 ـ صحنه ها و موقعيت هايي همچون صحنههاي كربلا بارها در جبهه هاي دفاع مقدّس اتفاق افتاد؛ مانند تشنگي، جدا شدن سرها، اسارت و... اين صحنه ها هماره ذهن ها را به صحنه هاي كربلا پيوند مي زند.
10 ـ جبهه هاي هشت سال دفاع مقدس جلوهگاه اخلاق، فضايل و ارزش هاي الهي و سازنده ترين و پرشكوه ترين درس ها بود؛ درس هايي كه رزمندگان در مكتب عاشورا آموخته بودند. معمولاً، در جبهه ها همة ارزش هاي اخلاقي، با كربلا تطبيق داده مي شد.
11 ـ پايان هشت سال دفاع مقدّس، همچون پايان عاشورا، تمام شدن و توقّف راه نبود، بلكه پس از آن، ايماني كه محصول خلوص و فداكاري رزمندگان بود، هشياري، تحرّك و بيداري هاي بزرگي را رقم زد كه نه تنها تضمين سلامت جامعه، كه الهام بخش مبارزات در گوشه و كنار جهان شد. تأثير اين ايثار و خلوص را در رزمندگان لبنان نيز مي توان يافت.
12 ـ همچنان كه انقلاب عاشورا تضمين بقا و سلامت مكتب و اسلام نوپايي شد كه محصول 23 سال تلاش پيامبر (ص) و مجاهدت صحابة بزرگ بود، مجاهدتهاي هشت سال دفاع مقدّس نيز تضمين بقا و سلامت انقلاب اسلامي شد.
با بررسي مظاهر عاشورايي در دفاع مقدّس، وجوه اشتراك اين دو نهضت و دو نمونة بزرگ تاريخي را باز مي يابيم. هر چند قلمرو تحقيق، دوران هشت سالة دفاع مقدّس است، امّا به دليل پيوندي كه انقلاب اسلامي با نهضت عاشورا دارد، حضور اين ويژگي ها را در سال هاي پس از دفاع مقدّس نيز مي توان در جامعه احساس كرد؛ به ويژه آن كه برخي از مسائل هشت سال دفاع مقدّس مانند بازگشت آزادگان، بازگشت پيكر مطهر مفقود الاثرها، شهادت نيروهاي تفحّص و به طور كلّي استمرار جريان شهادت، اين باب را همچنان مفتوح نگاه مي دارد. از اين فراتر، نمي توان ارزشهاي انقلابي را كه نمادها و نمودهاي خويش را از كربلا و عاشورا دريافت كرده است، در حصار زمان، محدود و محصور كرد و اين انگاره كه ارزشهاي دفاع مقدّس را تنها در همان سال هاي جنگ خلاصه و در همان فرصت تاريخي بررسي و مطالعه كنيم، نه علمي، نه مقبول و مطلوب و نه امكانپذير است. يافتن وجوه مشترك و به زبان ديگر، جلوه هاي عاشورا در دفاع مقدّس، براي تاريخ فردا و آينده هايي كه جهاد و دفاع، ناگزير با سرنوشت و حيات جامعهها پيوند مي خورد و به آنها الگويي مناسب نيازمند مي شوند، بايسته و ضروري است.
منابع:
1- کتاب قيام عاشورا در كلام و پيام امام خميني، تبيانِ آثار موضوعي، دفتر سوم، صفحه 76 ـ77.
2- کتاب حديث ولايت، مجموعه رهنمودهاي مقام معظم رهبري، جلد هفتم، صفحه 236ـ 237 .
فراخوان علمي بيست و نهمين اجلاس سراسري نماز با عنوان «پيوند نماز، خانه، مدرسه و مسجد» با محورهاي سه گانه اي چون: مباني و اصول تعالي پيوند خانه، مدرسه و مسجد؛ آسيب ها، موانع و راهکارهاي تعالي پيوند خانه، مدرسه و مسجد؛ نقش و همگرايي نهادهاي فرهنگي در پيوند خانه، مدرسه و مسجد. منتشر شد. علاقمندان به سايت ستاد اقامه نماز کشور و سايت ستاد اقامه نماز وزارت نفت مراجعه کنند.
حجت الاسلام عباس ثقفي، مسئول دفتر ارتباطات حوزوي وزارت نفت با صدور احکامي جداگانه، حجت الاسلام سلمان بحراني را به سمت جانشين دفتر ارتباطات حوزوي وزارت نفت و حجت الاسلام علي محبي را به سمت مسئول ارزيابي و نظارت اين دفتر منصوب کرد. همچنين با حکم معاون وزير و مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران، حجت الاسلام ثقفي به عنوان «عضو شوراي امر به معروف و نهي از منکر» شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران منصوب شد.
ستاد اقامه نماز شركت بهره برداري نفت و گاز كارون با کسب امتياز عالي براي نهمين سال متمادي به عنوان ستاد شايسته تقدير ويژه در سطح استان خوزستان برگزيده شد. در ارزيابي صورت گرفته از ميان بيش از 135 سازمان و دستگاه اجرايي، ستاد اقامه نماز شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون را با کسب امتياز عالي براي نهمين سال پياپي به عنوان ستاد «شايسته تقدير ويژه» در سطح استان خوزستان معرفي کرد. در ارزيابي صورت گرفته، برخي از شاخص هاي ملاک انتخاب ستادهاي برتر عبارتند از: شناسائي و بهره گيري از ظرفيت هاي دستگاه در جهت ترويج و توسعه فرهنگ اقامه نماز، هدف گذاري براي نماز در دستگاه (كوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت)، تشكيل شوراي اقامه نماز و برگزاري منظم جلسات، ميزان حضور مسئولان و كاركنان دستگاه در صفوف نمازهاي جماعت، اختصاص فضاي مناسب و متناسب جهت اقامه نماز كاركنان و مراجعين، و آموزش و توانمندسازي مخاطبين (عام و خاص) دستگاه نسبت به معارف نماز. تعيين ساز و كار مناسب نظارت و ارزيابي عملكرد واحدها درخصوص نماز، عدم تداخل برنامه جلسات و برنامه ها با وقت فضيلت نماز، پژوهش محور كردن برنامه ها و فعاليت ها، نحوه تعامل مسئولان شوراي اقامه نماز دستگاه با ستاد اقامه نماز (در مركز و استان ها)، پخش روزانه اذان در اوقات شرعي، پرداختن به موضوع نماز در نشريات (مكتوب و ديجيتال) دستگاه، تبليغات محيطي با موضوع نماز، اجراي برنامه هاي ابلاغي ستاد اقامه نماز استان، اجراء فعاليت هاي ابتكاري و خلاقانه و تجليل و تقدير از فعالان و خادمان نماز در دستگاه نيز بخش ديگري از شاخص هاي ارزيابي صورت گرفته است.
نگاهی به نقش نفت در روابط ایران با یک استعمارگر ناکام (بخش اول)
علي بهرامي- درباره استعمار و استمارگران در ايران سخن بسيار است اما اکثر آنها يک چند نقطه را نشانه رفته اند. انگلستان، آمريکا، روسيه و نهايتا فرانسه و کمتر به نقش استعماري و تلاش آلمان براي تسلط بر ايران اشاره شده است. کشوري که به ايران علاقه نشان مي داد اما عشق آلمان به ايران، آغشته و آلوده به نفت بود و اين عشق را سياه و سياه تر از هر رنگ ديگري کرد. اگر خيلي ها بازي خوردند و خيلي ها هم ديگران را فريب دادند و ايرانيان ميهن دوست را در برخي مواقع دل بسته آلمان کردند، اما آنچه مشهود است اين است که اين کشور هم چشم طعم اش به نفت ايران بود. در مطلب پيش رو کوشيده ايم اندکي از سوابق تاريخي متکي به نفت بين ايران و آلمان را نشان دهيم. بخش نخست اين را مي خوانيد:
با اشغال اصفهان توسط محمود افغان و سقوط امپراطوري صفويه، ايران در سال 1101 و در آستانه ورودش به قرن دوازدهم خورشيدي، يکي از مهم ترين و اصلي ترين عوامل قدرت بخشي و اتحاد سرزميني اش را از دست داد. چندي بعد نادرشاه افشار توانست مهاجمين را از ايران بيرون کند، اما امپراتوري فروپاشيده و سازمان حکومت داري نابود شده اش ديگر هيچ گاه نتوانست احيا شود. نادر با تکيه بر قدرت نظامي اش هند را تسخير کرد و اگرچه انتقام ايرانيان را از دار و دسته محمود افغان که به دربار دهلي هندوستان فرار کرده بودند گرفت اما با ضعف هندوستان پاي انگليسي ها بدان سرزمين باز شد. با خطاهاي راهبردي نادرشاه، افشاريان خيلي سريع از بين رفتند و زنديان پاي به عرصه حکومت داري در ايران نهادند. از همين دوران بود که چشم طمع انگليسي ها به ايران باز شده بود. با آغاز دوران قاجار و فرو افتادن زنديان و کشتن لطفعلي خان زند به آن طرز فجيع در کرمان، نگاه روس ها هم به ايران دوخته شد، خصوصا که ايرانيان با همه رشادت هاي عباس ميرزا، در زمان فتحعلي خان قاجار دومين شاه از دودمان قاجارها، قافيه را به آنها باختند و بخش هاي بسيار زيادي از شمال و شمال غرب ايران واگذار شد. با ورود نفت، در بازي هاي ديپلماسي و سياسي، انگلستان بخش هاي بزرگتري از ايران را قبضه کرد و در نهايت روس و انگليس بر سر منافع مالي و اقتصادي ايرانيان به رقابت هاي بعضا خونيني روي آوردند و گاه نيز معامله هايي کردند. در ميان رقابت و کشمکش بي نهايت روس و انگليس، فرانسه نيز در طرفي ديگر و در ابعادي خاص دست به استعمار کشور مي زد. پاي امريکا هم که اندکي پيش از نهضت ملي شدن صنعت نفت حسابي باز شده بود و بعد از مرداد 1332 خورشيدي امريکا و انگلستان، در ميدان استعمار ايران حسابي يکه تازي مي کردند. در ميان اين قدرت ها، کشور آلمان هم به مثابه يک استعمارگر مي کوشيد تا جاي پاي پر رنگ و محکمي در ايران پيدا کند و در اين ميانه نفت ايران بيش از همه چشم نوازي مي کرد.
آلمانی ها از آغاز قرن هفدهم سر از آفریقا در آورده بودند و با ابتکار بیسمارک، سیاست مدار مشهور آلمانی، در طرح تقسیم افریقا، بخش هایی چون«آفریقای جنوب باختری»، «کارون» و «آفریقای خاوری» را به چنگ آورد. اما با وقوع جنگ جهانی اول(1918-1915) و در اثنای این جنگ همه این سرزمین ها را از دست داد اما برای به دست آوردن سرزمین های دیگر هیچ گاه از تکاپو نیفتاد لذا در قالب آلمان نازی کوشید تا سیاست نفوذ را در پیش بگیرد و از این بابت در ایران به موفقیت هایی رسید. آلمانی ها پهلوی اول را نشانه گرفته بودند و با دقت چاه های نفت ایرانی را زیر نظر داشتند. نورالدین نعمتی در مقاله ای با عنوان «گسترش نفوذ آلمان در ایران، 1320-1313» و هوشنگ مهدوی در کتاب «سیاست خارجی ایران در دوران پهلوی» در این باره نظرات جالب توجهی دارند که حکایت گر برنامه ریزی عمیق آلمان نازی برای ورود به اقتصاد نفتی ایران از دریچه ایدئولوژی و فرهنگ بود. «علاقه مندی آلمان ها به ایران ریشه در ذخایر عظیم و موقعیت جغرافیایی این کشور داشت. آلمان نازی با توجه به شرایط مبهم و خاص خود مجبور بود برای رسیدن به اهداف خود از هر وسیله ممکن استفاده کند و مسئله «حس معنوی» در این نمونه جایگاهی نمی توانست داشته باشد. سیاست دولت ها چنین ایجاب کرده است که برای حفظ منافع کشور و ملت خود روابط پیچیده و عجیبی با کشورهای دیگر برقرار کنند که بنا بر شرایط، از حالات مختلفی نظیر دوستی، بی اعتنایی، دشمنی و فدا کردن دوست دیروز تشکیل می شد. مقاصد دولت آلمان نازی نیز در گرو پیگیری چنین خط مشی هایی بوده است. در بررسی نگرش آلمانی ها به ایران پیش از جنگ جهانی دوم باید بر «سیاست گسترش نفوذ» آلمان، که همواره به عنوان یکی از سیاست های قدرت های بزرگ مطرح بوده است تمرکز کرد. مهم ترین ویژگی این سیاست این است که محدود و نتیجه بخش است... در سیاست گسترش نفوذ، نتیجه ممکن است تسخیر یک کشور باشد، اما مقدمه ورود به سیاست یک کشور، گسترش روابط مبتنی بر نفوذ است که بیشتر وجه مسالمت آمیز دارد و با مبنای فرهنگی صورت می گیرد. در این راستا موقعیت ویژه ایران در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس، مرزهای طولانی با شوروی، مرز مشترک با ترکیه و عراق، با توجه به جایگاه عراق در منطقه، به عنوان مرکز تبلیغات آلمان ها در ناسیونالیسمِ عرب، جنبه هایی از اهمیت ایران بود که آلمان ها از آن آگاه بودند. نخستین اقدام فرهنگی آلمان این بود که آنها تبلیغات وسیعی در مورد مشترک بودن نژاد آریایی دو ملت ایران و آلمان انجام دادند. آنها هدف های دو کشور را هم در مبارزه با کمونیسم و امپریالیسم یکی نشان می دادند».
آلمانی ها کوشیدند تا در میدان عظیم فرهنگی ایران رد پای بسیار پررنگی از خود به جای بگذارند و در این زمینه در برخی از زمان ها، اندکی از رقیب فرهنگی و دیرین خود یعنی فرانسه نیز، گوی سبقت را ربودند. اما فرهنگ برای آلمانی ها پلی بود برای رسیدن به اقتصاد و از اقتصاد به منبع اصلی ثروت آن زمان ایران یعنی «نفت». تاسیس مجلات مختلف، انتشار کتاب های فراوان و تاثیرگذار و تاکید بر اشتراکات نژادی – آریایی از جمله مهمترین فعالیت های فرهنگی – دانشگاهی آلمانی ها برای جذب نخبگان و عوام مردم ایران بود. علیرضا امینی در کتاب «تاریخ روابط خارجی ایران دردوران پهلوی» و فاطمه پیرا در کتاب «روابط سیاسی ـ اقتصادی ایران و آلمان بین دو جنگ جهانی» روایت تحلیلیِ دقیقی از نفوذ فرهنگی آلمانی ها ارائه داده اند: «آلمانی ها اقداماتی در خلال جنگ جهانی اول و به ویژه تضمینِ استقلال و حاکمیت و تخلیه قوای خارجی از ایران را که بر اثر اصرار آلمان در عهدنامه «برست لیتوفسک» (1918م) قید شده بود به منظور تأکید بر استقلال و شوکت آریایی ها انجام دادند. یکی دیگر از مهم ترین اقدامات فرهنگیِ آنها ایجاد کرسی زبان فارسی در بعضی از دانشگاه های آلمان، انتشار مجله «ایران باستان» به زبان فارسی، اهدای ۷۵۰۰ جلد کتاب با حمایت روزنبرک کارشناس فرهنگی آلمان به ایران، ایجاد مؤسسه های ایران شناسی و شرق شناسی در آلمان، تأسیس انجمن ایران و آلمان با هدف شناساندن ایران به خارج و ایرانیان خارج از کشور بود... در حقیقت، این کتاب ها که با دقت و کارشناسی انتخاب شده بودند، در نظر بود خوانندگان ایرانی را با رسالت فرهنگی آلمان در شرق و پیوندهای نازی ها با فرهنگ آریایی آشنا کند. آلمان ها در حقیقت، از نژاد و قومیت آریایی، به عنوان ابزاری مهم برای تحکیم روابط دو کشور بهره بردند. علاوه بر این، دولت آلمان در فرمانی ویژه، قوانین و مقررات نژادی نورنبرگ را مشمول ایرانیان ندانسته و خلوص نژاد آریایی ایران را به رسمیت شناخت و طرح وحدت نژادی آریایی را مطرح کرد... با این کار، آلمان ها نشان دادند که طرح مفصلی برای گسترش نفوذ فرهنگی و جذب ایران دارند؛ چیزی که تا این زمان، حتی بریتانیایی ها هم در آن مانده بودند. به عبارت دیگر آلمانی ها از اهمیت ایران در رسیدن به اهداف خود در توسعه ارضی و سیاسی آگاه بودند و برای تحقق چنین اهدافی، استفاده از ابزارهای فرهنگی بهترین و در دسترس ترین وسیله ای بود که می توانست از طریق تأکید بر مشابهت های نژادی و فرهنگی زمینه را برای نفوذ آلمان ها فراهم آورد».
اقتصاد ایران پس از تحولات مشروطه و روی کار آمدن رضا شاه و فعالیت های دوران او روز به روز بدتر شده بود. حال خراب اقتصاد ایران چشم ها را به سوی آن می کشاند. با یک اقتصاد بسیار ضعیف شده چه می توان کرد؟ این پرسشی بود که وزیر اقتصاد آلمان را به ایران کشاند. آلمانی ها مواد خام می خواستند و ایران دریایی از مواد خام بود. فاطمه پیرا در کتاب«روابط سیاسی ـ اقتصادی ایران و آلمان بین دو جنگ جهانی در این باره آورده است: «در سال های قبل از جنگ جهانی دوم آلمانی ها در صنعتی کردن ایران بدون ادعا در راستای اهدافی که داشتند اقداماتی را انجام دادند. بر اساس این نگاه استراتژیک به ایران، در نوامبر 1935م دکتر یالمار شاخت، وزیر اقتصاد آلمان، به تهران آمد و در مورد توسعه روابط بازرگانی دو کشور با مسئولان ایران مذاکراتی انجام داد. یک قرارداد تهاتری در دسامبر 1935م (1314ش) امضا شد. مدت این قرارداد سه سال بود و مبنای تجارت ایران و آلمان درهر سال چهل میلیون مارک تعیین شد. به یمن این قرارداد، مشکل اصلی ایران در زمینه تجارت خارجی کشور (کمبود ارز مورد نیاز) حل شد و نقش آلمان در اقتصاد ایران بار دیگر اهمیت پیدا کرد. در عرض پنج سال صادرات آلمان به ایران پنج برابر شد و این کشور بزرگ ترین خریدار مواد خام صادراتی ایران گردید. صدها مهندس و کارشناس آلمانی وارد ایران شدند و کالاهای آلمانی با شرایط سهل در اختیار ایرانیان قرار گرفت. در سال 1938م خط کشتی رانی مستقیم بین هامبورگ و خرمشهر دایر گردید و شرکت هواپیمایی لوفت هانزا خط هوایی مستقیم تهران ــ برلن را برقرار ساخت».
ادامه دارد...
منابع:
1- مقاله «گسترش نفوذ آلمان درایران،1320-1313» درنشریه پژوهش های علوم تاریخی نوشته نورالدین نعمتی.
2- کتاب «سیاست خارجی ایران در دوران پهلوی» نوشته عبدالرضا هوشنگ مهدوی.
3- کتاب «تاریخ روابط خارجی ایران دردوران پهلوی» نوشته علیرضا امینی.
4- کتاب «روابط سیاسی ـ اقتصادی ایران و آلمان بین دو جنگ جهانی» نوشته فاطمه پیرا.
نگاهی به فیلم های تازه اکران شده این روزهای سینما
علي بهرامي - پس از هفت ماه از جولان کرونا، سينما و تصوير متحرک نه تنها از رمق نيفتاده بلکه در قالب هاي مختلفي چون اکران آنلاين به حيات خود ادامه مي دهد و چه بسا مخاطبان خيلي جديدتري هم پيدا کرده باشد. اين روزها فيلم هاي جديدي اکران شده که برخي از آنها را مي توان آنلاين ديد و ديدن برخي ديگر از آنها نياز به سينما رفتن دارد. اما به هر حال آنچه مشاهده مي شود، تنوع ژانر و قالب هاي مختلف هنري است که در قاب تصاوير متحرک، ديدني شده اند. اين هفته بنا داريم فيلم هاي تازه اکران شده را به شما معرفي کنيم، پس با ما همراه باشيد تا به احتمال زياد انتخاب خوبي در ديدن فيلم ها پيدا کنيد .
بالاخره فيلم «آبادان يازده 60» روز چهارشنبه هفته گذشته اکران شد. فيلمي خوش ساخت و معتبر که توانست جايزه ويژه اي با نام «سردار سليماني» را از آن خود کند. موضوع فيلم دفاع مقدس است و اختصاصا درباره شکست حصر آبادان ساخته شده است. فيلم به گواه بسياري از منتقدان توانسته با خلق فضايي خاص و دست اول بازي هاي خوب با داستاني خوب تر را روايت کند. شايد يک جمله اي که عوامل فيلم براي معرفي آن نوشته اند و در پوستر نيز درج شده است، بتواند به خوبي همه چيز را بيان کند: «مردم غيور آبادان... شهر در آستانه سقوط قرار گرفته است». فيلم «آبادان يازده 60» را مهرداد خوشبخت کارگرداني کرده و بازي هاي اصلي آن به عهده عليرضا کمالي، حسن معجوني، نادر سليماني، شبنم گودرزي و ويدا جوان قرار دارد. اين فيلم فعلا اکران آنلاين ندارد و مي توانيد براي ديدن آن به سينماها برويد.
فيلم «روزهاي نارنجي» را آرش لاهوتي کارگرداني کرده است. فيلمي که سال 1397 در بخش نگاه نو جشنواره فيلم فجر به نمايش درآمد و تا حدودي نظر علاقه مندان و منتقدان سينما را به خودش جلب کرد. «روزهاي نارنجي» فيلمي کاملا اجتماعي است و در ميان فيلم هايي که درون مايه اجتماعي دارند و در سال 1399 اکران شده اند، يکي از جدي ترين آنهاست. در نگاه نخست حضور ستارگان و بازيگران حرفه اي و مشهور سينما خصوصا حضور هديه تهراني در قامت نقش اول فيلم توجه مخاطب را جلب مي کند، اما با ديدن 20 دقيقه نخست، بايد خيلي علاقه مند به سينماي ايران باشيد تا باقي فيلم «روزهاي نارنجي» را ببينيد. اين حرف ما را به اين حساب نگذاريد که فيلم لاهوتي ديدني نيست، منظور ما اين است که روزهاي نارنجي را مخاطب خاص سينما ممکن است بيشتر بپسندد. به هر حال اين فيلم در جشنواره هاي بين المللي زيادي جايزه برده و مورد تشويق و تقدير قرار گرفته است. هديه تهراني، علي مصفا، مهران احمدي، ليلي فرهادپور، ژيلا شاهي و سيامک اديب از بازيگران اصلي فيلم «روياي نارنجي» هستند. اين فيلم را فعلا مي توانيد در سينما ببينيد.
«بي حسي موضعي» را نه مي توان فيلم موفقي دانست و نه مي توان گفت که فيلم ناموفقي است. شايد يکي از بارزترين نکاتي که درباره اين فيلم مي توان گفت، اين است که برعکس بسياري از فيلم هاي سينمايي که خوب شروع مي شوند و رفته رفته از رمق مي افتند، «بي حسي موضعي» از رمق افتاده شروع مي شود و کم کم خوب و خوب تر مي شود. فيلم درون مايه اي روان شناسانه دارد و مي کوشد مخاطب را با داستاني پيچيده به درون شخصيت هايي بسيار پيچيده تر، اما با روابطي آشفته وارد کند. عوامل فيلم درباره آن نوشته اند: «جلال ، دانشجوي سابق رشته فلسفه، متوجه مي شود خواهرش که به اختلال رواني دوقطبي مبتلاست، با مردي ثروتمند به نام شاهرخ ازدواج کرده است. جلال با عصبانيت از خانه بيرون مي زند تا به خانه دوستش بهمن، برود که يک آهنگ ساز زيرزميني است. در مسير جلال با يک راننده تاکسي به نام ناصر آشنا مي شود و اين دو شب عجيبي را در کنار هم سپري مي کنند». بازيگران اصلي فيلم «بي حسي موضعي» عبارتند از: پارسا پيروزفر، حسن معجوني، باران کوثري و حبيب رضايي. اين فيلم که حسين مهکام آن را کارگرداني کرده، فعلا در سينما قابل ديدن است و مي توانيد آن را در سينماها ببينيد.
«آقاي سانسور» را علي جبارزاده کارگرداني کرده است، فيلمي طنز که در ميان اکران فيلم ها، تنها فيلمي است که چنين درون مايه اي دارد. «آقاي سانسور» دو نکته مهم دارد که مي تواند آن را جذاب و مخاطب پسند کند. اول اينکه بهرام افشاري، چهره بامزه اي که عيد امسال دوباره در پايتخت با تکيه کلام هايي چون «اي خدا» و «من ديگه رد دادم» خوش درخشيد، در آن حضور دارد و دوم اينکه محمدرضا فروتن يکي از جوان هاي سينمايي دهه هاي 70 و 80، براي نخستين بار يک فيلم کمدي بازي کرده است. به هر حال بايد اعتراف کرد که «آقاي سانسور» يک کمدي تمام عيار نيست و نمي تواند لبخند را به طور مداوم روي چهره مخاطب بنشاند، اما سکانس هاي قابل توجهي دارد که مي تواند خنده را روي لبانتان بياورد. بهرام افشاري، محمدرضا فروتن، بهاره رهنما، محمود پاک نيت و بهنوش بختياري از بازيگران اصلي فيلم «آقاي سانسور» هستند. اين فيلم را فعلا فقط در سينماها مي توانيد ببينيد.
«تا ابد» را اميد امين نگارشي ساخته است. فيلمي کاملا اجتماعي که به سوژه اي بسيار جدي و ملموس با نام «ربا» پرداخته است. مسئله «ربا» يکي از مسائلي است که اگرچه بنياني اقتصادي دارد، اما تاثيرات اجتماعي آن فاجعه بار است. «تا ابد» تلاش مي کند تاثيرات اجتماعي رباخواري و ربا گرفتن را نشان دهد، به همين است، در يک جمله اي که عوامل آن نوشته اند، همه چيز روشن مي شود: «پول براي ما دو حالت دارد؛ يا ما را مي بوسد يا مي کشد». «تا ابد» ديدني است. بازي ها و داستان خوب به همراه سوژه اي بسيار جالب توجه، مخاطب را براي ديدنش مشتاق مي کند. تلخي اش عبرت آموز است و البته اين عبرت آموزي اش توي ذوق نمي زند. ميلاد کي مرام، محسن کيايي، ترلان پروانه و بهرنگ علوي از بازيگران اصلي فيلم «تا ابد» هستند. اين فيلم را نيز فعلا فقط در سينماها مي توانيد ببينيد.
فيلم «قتل عمد» را سعيد دولت خاني ساخته است. درباره بعضي از فيلم ها نمي توان صحبتي داشت و «قتل عمد» از اين دست فيلم هاست. فيلم در فضايي کاملا تجربي ساخته شده و سرشار از آزمون و خطاهاي کارگرداني و سينمايي است. بازي ها، خط داستان و مسائل فني اشتباهات بعضا پيش پا افتاده اي دارد. اگر هيچ گزينه اي براي ديدن نداشتيد يا مي خواستيد حرف هاي ما را امتحان کنيد به «قتل عمد» سري بزنيد و آن را ببينيد. بازيگران اصلي اين فيلم عبارتند از: علي رجايي، نيلوفر استخري و محمد فيلي. اين فيلم را هم در اکران آنلاين و هم در سينماها مي توانيد ببينيد.
فيلم «بنفشه آفريقايي» فيلم متوسطي از آب درآمده و برخلاف آنچه ادعا مي شد و برخي ها گمانه زني مي کردند، فيلمي نيست که بتواند مخاطبان سينما را جذب کند. فيلم قرار بود درباره انسانيت و عاطفه باشد، اما شعاري، کسل کننده و ناتوان از بيان هدف خويش است. بنفشه آفريقايي بيشتر از هر چيز روي پروپاگاندا چرخيد و خودش را در جشنواره فيلم فجر سال 1397 مطرح کرد، اما در ميدان عمل يا همان ميدان اکران عمومي نشان داد که چيز خاصي در چنته ندارد. با تمام اينها، اما فکر نکنيد که بنفشه آفريقايي هم مثل «قتل عمد» است، به هيچ وجه اينطور نيست. پيشنهاد مي کنيم اگر فيلم هاي اصلي تان را ديده ايد، حتما سري هم به «بنفشه آفريقايي» بزنيد. عوامل فيلم درباره آن نوشته اند: «شکوه به همراه همسر دومش رضا تصميم مي گيرد همسر سابقش فريدون را از خانه سالمندان به خانه خود بياورد. اين تصميم اتفاقات تازه اي را در زندگي اين سه نفر رقم مي زند». مونا زندي حقيقي، کارگردان فيلم است و فاطمه معتمدآريا، رضا بابک، سعيد آقاخاني از بازيگران اصلي آن هستند. فيلم «بنفشه آفريقايي» را به صورت آنلاين مي توانيد در قالب «اکران آنلاين» ببينيد.
«ايستگاه اتمسفر» را مهدي جعفري کارگرداني کرده است. اگر مي خواهيد فيلم اجتماعي ببينيد، حتما تماشاگر اين فيلم باشيد. «ايستگاه اتمسفر» روايتگر روياي رفتن و مهاجرت، روياي زندگي خوب و شيرين و روياي ثروت است. روياهايي که بدون به کار بستن عقل و داشتن دانش زندگي، قطعا همگي برباد رفته اند. اين فيلم نشان مي دهد که بي عقلي و بي توجهي به خرد چگونه مي تواند انسان را تا مرز نابودي ببرد و زندگي را چنان پوچ و بي معنا سازد که دوام آن حتي بيرون از دايره خانواده، ناممکن شود. «ايستگاه اتمسفر»، روايتگر داستان زندگي زوج جواني به اسم «مرجان» و «وحيد» است که هشت ماهي مي شود طلاق گرفته اند، اما به دلايل خاصي مجبورند به زندگي در کنار هم ادامه دهند. در اين ميان مرجان که تصميم به مهاجرت دارد، تمام تلاشش را براي گرفتن اقامت دائم کانادا مي کند، اما...». محسن کيايي، رويا افشار، آناهيتا افشار، سوگل قلاتيان، بابک بهشاد، رها خداياري، ژاله صامتي و شاهرخ فروتنيان از بازيگران اصلي اين فيلم هستند. فيلم «ايستگاه اتمسفر» را در سايت هاي اکران فيلم به صورت آنلاين مي توانيد ببينيد.
فيلم «هاي لايت» را اصغر نعيمي ساخته است. همين اول خيلي رک و سرراست بگوييم که فيلم متوسطي است. اگر فيلم ديگري براي ديدن نداريد، حتما سراغي از «هاي لايت» بگيريد. چون تا حدي مي تواند شما را مشتاق ديدن نگه دارد. فيلم درون مايه اي اجتماعي دارد و معضلات زناشويي و روابط خانوادگي را دنبال مي کند. «هاي لايت» در همه چيز متوسط است. داستان، بازي ها و... البته مي توان گفت يک فيلم متوسط قابل ديدن در اين روزهاي کرونازده خيلي غنيمت است. عوامل فيلم درباره آن نوشته اند: «داستان فيلم هاي لايت با يک تصادف در جاده هاي شمال آغاز مي شود. زن و مردي در تصادفي سهمگين در جاده هاي شمالي کشور به کما رفته اند و همسران آنها از رابطه آنها با يکديگر خبر ندارند و نمي دانند چرا اين دو با هم در يک ماشين بوده اند...». پژمان بازغي، جمشيد هاشم پور، آزاده زارعي، الهه حصاري و سام قريبيان از بازيگران اصلي فيلم هستند. «هاي لايت» را نيز مي توانيد به صورت آنلاين در سايت هاي اکران آنلاين ببينيد.
غذايي پر طرفدار در همه شهرها
زهرا آذرياني
درست کردن آش از زمان هاي قديم در بين مردم ايران زمين مرسوم بوده است. اين غذا که تنوع زيادي دارد، در هر شهر و دياري به روش هاي خاص خودش تهيه مي شود مثل آش ترخون مشهدي، آشي که شايد تاکنون طعم آن را نچشيده باشيد. اگر اينطور است، دست به کار شويد و در اين روزهاي پاييزي آشي را تهيه کنيد که نه تنها طعم دوست داشتني دارد، بلکه با توجه به مواد مورد استفاده در آن، بسيار پرخاصيت و مقوي است.
طرز تهيه
قبل از هر چيز بايد نخود، لوبيا و ماش خيس و آبکش شده را به همراه چهار تا پنج پيمانه آب در قابلمه اي مناسب بريزيم و روي حرارت ملايم قرار دهيم و در ظرف را بگذاريم تا حبوبات به مدت 3 ساعت و 30 دقيقه بپزد. در قابلمه اي جداگانه بلغور گندم خيس و آبکش شده را با پنج پيمانه آب و کمي نمک روي حرارت ملايم قرار مي دهيم تا به مدت يک ساعت بپزد. پس از 30 دقيقه آب روي برنج خيس شده را خالي کرده و آن را به قابلمه حاوي بلغور اضافه مي کنيم تا بپزد. بعد از دو ساعت عدس خيس و آبکش شده و کمي نمک را به قابلمه حاوي حبوبات اضافه مي کنيم و به مدت يک ساعت صبر مي کنيم تا تمام مواد پخته شود. زردچوبه و تخم گشنيز را در تابه اي که کمي روغن داخلش ريخته ايم، تفت مي دهيم و در دقيقه آخر پخت حبوبات به همراه سبزي و نيمي از پيازداغ و مخلوط بلغور و برنج را که کاملا پخته و له شده است به قابلمه مي افزاييم.
در آخر پخت، ماست و در صورت نياز کمي نمک و فلفل به آن اضافه مي کنيم و مي گذاريم تا غذايمان کاملا جا بيفتد. سپس آش را در ظرف مناسبي مي ريزيم و با بقيه پياز داغ تزيين و سرو مي کنيم.
مواد لازم
نخود: يک سوم پيمانه (45 گرم)
لوبيا سفيد: يک سوم پيمانه (55 گرم)
بلغور گندم: يک پيمانه (150 گرم)
فلفل سياه و نمک: به مقدار لازم
برنج: يک دوم پيمانه (90گرم)
عدس: يک سوم پيمانه (50 گرم)
ماش: يک دوم پيمانه (90 گرم)
روغن مايع: به مقدار لازم
سبزي خرد شده: 350 گرم(300
گرم تر و 50 گرم ترخون)
پياز داغ: يک دوم پيمانه
ماست پرچرب: 2 پيمانه
زردچوبه: يک قاشق چايخوري
تخم گشنيز(پودر شده): يک قاشق چايخوري
نکته
* براي تهيه اين آش، مي توان حجم ترخون را بيشتر و از حجم تره کم کرد.
* بهتر است ماست را کم کم به آش اضافه کنيد.
آتينا عالي
مواد لازم
آرد: يک ليوان و نيم
ايرميک (آرد سمولينا): يک ليوان و نيم (مي توان از آرد به عنوان جايگزين استفاده کرد، اما ايرميک بافت کيک را تردتر مي کند)
شير: 2 ليوان
روغن: يک ليوان و نيم
شکر: يک ليوان و نيم (به دليل استفاده مارمالاد بين کيک بهتر است بيشتر از اين شکر نريزيد)
تخم مرغ: 6 عدد
بيکينگ پودر: 2 قاشق غذاخوري سرصاف
وانيل: نوک قاشق چايخوري
مارمالاد را به سليقه خودتان درست کنيد
طرز تهيه
تخم مرغ را با وانيل و شکر خوب هم مي زنيم تا حجم بگيرد. سپس روغن و شير را مي افزاييم و هم مي زنيم وقتي کمي مخلوط شد، آرد، ايرميک و بيکينگ پودر را که در کاسه اي جدا با هم مخلوط کرده ايم، به ديگر موادمان اضافه مي کنيم و با دور کند همزن خيلي کوتاه هم مي زنيم تا موادمان يکدست شود. حالا مواد را در قالب مورد نظر مي ريزيم. (قبل از ريختن مواد کف قالب کاغذ نسوز بگذاريد) و در فري که از قبل گرم شده با دماي 170 درجه و در طبقه وسط فر به مدت 45 دقيقه مي گذاريم. 5 دقيقه هم روي کيک را گريل مي کنيم تا طلايي شود. بعد از پخت داخل يخچال قرار مي دهيم تا خنک شود و هنگام برش خرد نشود. کيک را از وسط برش مي دهيم و بين برش ها مارمالاد مورد نظرمان را مي ريزيم و کاملا پخش مي کنيم.
فاطمه عباسي
مواد لازم
آرد: 2 پيمانه
شير: يک و يک چهارم ليوان
تخم بلدرچين: 8 عدد (تخم مرغ معمولي يک عدد)
ژامبون خرد شده: 3 ورق
سير: يک حبه
نمک و فلفل: به ميزان لازم
جعفري خشک و تره: يک قاشق سوپخوري
بيکينگ پودر: 2 قاشق مرباخوري
روغن: يک قاشق سوپخوري
طرز تهيه
تمام مواد را با هم مخلوط مي کنيم تا يکدست و غليظ شود. حالا با توجه به علاقه و سليقه مان مي توانيم کرپ پنکيکمان را نازک يا ضخيم در تابه سرخ کنيم. اين بستگي به خودمان دارد. در هر دو حالت اين کرپ پکنيک مزه بسيار خوبي دارد، حتي براي آنهايي که از شکر فراري هستند.
مصرف ميوه و برخي خوراکي ها براي بدن ضروري است. اين ميوه ها و خوراكي ها نه تنها براي بدن بسيار مفيدند، بلكه به تامين مواد مورد نيازمان نيز كمك مي كنند. با اين حال ميوه ها و خوراكي هايي هم هستند كه خوردن آنها با معده خالي مي تواند مشكلاتي را براي بدن ايجاد كند و سلامتي را به خطر بيندازد. در ادامه برخي ميوه ها و خوراكي هايي را آورده ايم كه نبايد به صورت ناشتا مصرف شوند.
استفاده از گوجه به خاطر اينكه اسيدي است باعث مي شود معده واكنش شيميايي از خود نشان دهد و ژل غيرقابل حلي به وجود آيد. اين اتفاق مي تواند به توليد سنگ معده و همچنين زخم معده منجر شود. بهتر است اين ماده غذايي را كه سرشار از ويتامين C است، در وعده هاي ناهار يا شام مصرف کنيد.
شايد باورش سخت باشد، اما فيبر خام موجود در اين ميوه مي تواند اثرات مخرب زيادي روي مخاط ظريف معده داشته باشد. از اين رو گلابي را نبايد با معده خالي مصرف كرد.
موز فواید زیادی برای سلامت دارد، اما اگر به زمان مصرف آن توجه نشود، ممكن است خطراتی برای بدن ایجاد کند. خوردن اين ميوه با معده خالي سبب افزايش ناگهاني مقدار منيزيم در بدن مي شود و برهم خوردن تعادل منیزیم و كليسم مي تواند روي قلب و عروق اثرات منفي زيادي بگذارد.
این مواد علاوه بر بالا بردن قند خون، سبب آسیب به کبد مي شوند كه يكي از ارگان هاي مهم بدن است. همچنين با مصرف قند و شكر با معده خالي، بدن نمي تواند به اندازه كافي انسولين توليد كند و خون را به حد نرمال برساند. اين اتفاق به طور ناگهاني قند خون را افزايش مي دهد و باعث ايجاد بيماري هاي چشمي مي شود.
این دو نوشیدنی سرشار از پروتئین هستند. با اين حال اگر آنها را با معده خالی بنوشید، پروتئین مجبور به تغییر شکل و تبدیل به انرژی مي شود و این اتفاق، خاصیت مغذی بودن این نوشیدنی های مفید را از بین مي برد. بهترين روش براي مصرف شير و شيرسويا، استفاده آنها همراه با خوراکی های دیگر مانند نان و غذاهایی است که حاوی آرد گندم هستند. بايد توجه داشته باشيد كه بهترین زمان نوشيدن اين مواد، دو ساعت پس از شام یا قبل از خواب است.
مصرف اين ميوه ها، آن هم با معده خالي باعث افزايش قابل توجه اسيد معده مي شود و روي غشاي مخاطي اثرات نامطلوبي می گذارد و باعث تحريك آن مي شود، علاوه بر اين ناراحتي هاي گوارشي را به دنبال خواهد داشت. ايجاد حالت تهوع نيز، يكي ديگر از مضرات مصرف پرتقال و گريپ فروت به صورت ناشتاست.
بدترين كاري كه مي توان به صورت ناشتا انجام داد، نوشيدن چاي و قهوه است. نوشیدن قهوه با معده خالی سبب افزایش اسیدیته معده و سوءهاضمه می شود. مصرف چای هم مي تواند باعث کاهش ترشح اسید و صفرا شود كه اين دو به گوارش کلی مواد غذایی کمک می کنند و برای پردازش کلسترول اضافه ضروری هستند.
اين سبزيجات حاوي آمينواسيد هستند كه در صورت مصرف با معده خالي مي توانند باعث سوزش سردل، نفخ و دردهاي شكمي شوند و فرد را دچار مشكل كنند.
معده و روده ها با سرماي نوشيدني هاي سرد مثل آب سرد و نوشابه منقبض مي شوند. این انقباض ها پس از مدتی، بدن را به سمت اختلال در واکنش های شیمیایی آنزیمی متفاوت پیش مي برد و موجب بیماری های دستگاه گوارش می شود و مشكلات حادي را ايجاد مي كند
خوردن ماست با معده خالي نوعي تهديد سلامت به شمار مي رود، چراكه به نابودي باكتري هاي مفيد معده منجر مي شود؛ بنابراين بهترين زمان مصرف ماست قبل از خواب است، اين كار باعث بهبود هضم غذا و رفع يبوست مي شود.
مديرعامل نفت آبادان:
مديرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان عقيده دارد رفتن بسياري از بازيکنان نفت و بستن قرارداد با تيم هاي با تيم هاي جديدشان باعث تضعيف اين تيم نمي شود چراکه جذب بازيکن خوب براي آن ها خيلي هم سخت نيست.
علي عيسي زاده بعد از مدت ها سکوت و ابقاي حکم مديرعاملي اش طي گفتگويي خصوص وضعيت نفت آبادان ، رفتن ستاره ها ، جذب بازيکن جديد و حضور پور موسوي در صنعت نفت آبادان به نکات قابل توجه اي اشاره کرد که باهم مي خوانيم
علي عيسي زاده ابتدا در مورد انتخاب سيروس پور موسوي و حواشي انتخاب او به عنوان سرمربي صنعت نفت، گفت: ما هنوز جلسه هيات مديره را برگزار نکرده بوديم که صحبت از مخالفت هيات مديره با پور موسوي به ميان آمد. درحالي که هيات مديره با انتخاب پور موسوي مخالف نبود. تاريخ حکم مديرعاملي من ديروز بود. بر اين اساس جلسه برگزار کرديم و خروجي جلسه با نظر مثبت کل اعضاي هيات مديره انتخاب پور موسوي به عنوان سرمربي بود من عقيده دارم اين مربي مي تواند به صنعت نفت کمک کند.
مديرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان درباره اينکه گفته مي شود اخيراً بودجه جديد و خوبي به باشگاه صنعت نفت تعلق گرفته است، تصريح کرد: چه کسي گفته بودجه خوب گرفتيم؟ هنوز هيچ پولي به دستمان نرسيده است. هميشه قول هايي مي دهند ولي چيزي که به دستمان برسد مهم است. به همين خاطر هم من چيزي را قطعي نمي دانم. اميدوارم بودجه خوبي به تيم ما بدهند ولي فعلاً فقط قول دادند و هيچ چيز به باشگاه صنعت نفت تعلق نگرفته است.
مديرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان در پاسخ به اين سؤال که آيا هواداران اين تيم، مخالف انتخاب سيروس پور موسوي به عنوان سرمربي بودند يا خير، گفت: هميشه در هر انتخابي برخي مخالف و برخي موافق هستند. البته نمي دانم چه کساني با او مخالف هستند و بازخوردي نگرفتم ولي قطعاً اين طور هم نيست که همه موافق يا مخالف اين مربي باشند و نظرات متفاوت است. ما در اين سال ها به اين موضوع عادت کرديم.
عيسي زاده در مورداستفاده از بازيکنان جوان و پتانسيل هاي استاني، عنوان کرد: ما آخرين تيمي هستيم که قرار است وارد بازار نقل وانتقالات شود. با توجه به شرايطي که داريم همه جوانب را در نظر مي گيريم و سپس يارگيري مي کنيم. بااين حال سعي مي کنيم تيممان تلفيقي از جوان ها و باتجربه ها باشد. برخي بازيکنانمان قراردادشان تمام شده و بعضي باشگاه ها به آن ها پيشنهادات فوق العاده اي داده اند. درنتيجه آن ها هم به ديگر تيم ها رفتند. تلاش مي کنيم جا هاي خالي را به خوبي پرکنيم. شما مطمئن باشيد جوانان بومي و نيز بازيکنان بااستعداد تيم هاي پايه مي توانند مثل فصول گذشته عصاي دست تيم شوند.
وي با اشاره به برخي گروه ها که بازيکنان گران قيمت و خوب مي خرند تأکيد کرد: بازيکنان خوب هم هستند که بتوانيم جذب کنيم. جذب بازيکنان خوب براي ما خيلي هم سخت نيست. البته خيلي ها قرارداد بستند، ولي آن هايي که هنوز قرارداد نبستند قابل مذاکره هستند و مي توانيم نظرشان را براي پيوستن به باشگاه صنعت نفت جلب کنيم. پور موسوي کارش را از هفته گذشته شروع کرده و ليست بازيکنان موردنظرش را به ما داده است. بعد بايد با بازيکنان خوب که بيرون هستند و مي شود آن ها را جذب کرد وارد مذاکره شويم.
علي عيسي زاده در ادامه به قانون منع بازيکن خارجي اشاره مي کند و مي گويد: قبلاً هر تيمي مي توانست چهار بازيکن خارجي بگيرد اما اگر سه، چهار تيمي که بازيکن خارجي دارند فاکتور بگيريد، 12 تيم باقي مي ماند. اين گروه ها جمعاً مي توانستند 48 بازيکن خارجي بگيرند. حالا اين جاي خالي را بايد با بازيکنان داخلي پر کنند. اين اعداد و ارقام را تقسيم کنيد، به همين نسبت قيمت ها بالا مي رود. طبيعي است باشگاه ما توان رقابت ندارد. متأسفانه قانوني که وضع کردند اشتباه است چون راه مبارزه اين نبود که صورت مسئله را پاک کنند. بايد قوانين سخت مي گذاشتند تا بازيکن بنجل به ايران نيايد. ضمن اين که بايد منتظر تزريق بودجه باشيم. فعلاً هنوز بودجه مشخص نشده است. قول هايي دادند ولي هر وقت بودجه به باشگاه آمد مي توانيم اردو برويم، يارگيري و براي آماده سازي تيم برنامه ريزي کنيم. بدون پول نمي شود اين کارها را کرد.
مديرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان در پايان در مورد برخي بازيکنان فصل قبل اين تيم که به مبلغ قرارداد و جريمه اي که باشگاه برايشان در نظر گرفته اعتراض داشتند، خاطرنشان کرد: در مورد پرداختي بازيکنان و الباقي طلبشان حضور ذهن ندارم ولي ما طبق قرارداد پيش رفتيم. جريمه اي براي بازيکنان در نظر نگرفتيم. يک قرارداد بسته شده که مفادي دارد. همان طور که مبلغ قرارداد مشخص است بقيه مفاد هم مشخص است. طبق بند هاي قرارداد، برخي شامل جريمه شدند و برخي هم جريمه نشدند. فکر مي کنم در کل تيم فقط30، 20 درصد بازيکنان جريمه شدند. چرا هيچ حرفي از آن نفراتي که جريمه نشدند مطرح نشد؟ بنابراين موضوع خاصي نيست و مطمنا قابل حل است.
تيم فوتبال نفت مسجدسليمان براي حضور در فصل بيستم ليگ برتر فوتبال باشگاه ايران با يک دروازه بان و يک مدافع به توافق رسيد.پس از اينکه در چند روز گذشته چند بازيکن از نفت مسجدسليمان جدا شدند، حالا با تصميم کادر فني دو بازيکن جديد جذب اين تيم شده اند.فرهاد کرمانشاهي، دروازه بان 24 ساله فصل گذشته مس کرمان پس از مذاکره با مسئولان باشگاه نفت مسجدسليمان با آنها براي ليگ بيستم به توافق رسيد.در ادامه مجتبي مقتدايي، مدافع راست تيم مس کرمان پس از مذاکره با مسئولان باشگاه نفت مسجدسليمان با آنها براي همکاري در ليگ بيستم به توافق رسيد. مقتدايي متولد 1375 در آبادان است و در تيم ذوب آهن و تيم ملي نوجوانان و جوانان نيز بازي کرده است.گفتني است، باشگاه نفت مسجدسليمان پيش از اين با نيما انتظاري، هافبک دفاعي فصل گذشته پارس جنوبي به توافق رسيده بود. همچنين امين جهان کهن و ميثم تهي نيز مدنظر اين باشگاه براي ليگ بيستم هستند.
بالاخره بعد از تاخيري 10 روزه، هيات مديره باشگاه صنعت نفت آبادان سرمربي اين تيم را براي ليگ برتر بيستم فوتبال باشگاه هاي ايران انتخاب کرد.
پس از تشکيل جلسه اعضاي هيات مديره باشگاه صنعت نفت آبادان، هفته گذشته سيروس پورموسوي به عنوان سرمربي جديد اين تيم در ليگ بيستم انتخاب شد.
شايان ذکر است، پورموسوي پس از جدايي دراگان اسکوچيچ در نيم فصل دوم ليگ نوزدهم نيز از گزينه هاي سرمربيگري نفتي ها بود و تا يک قدمي اين تيم هم رسيد، اما درنهايت نفتي ها با بهنام سراج، دستيار اسکوچيچ به کار خود ادامه دادند.
سيروس پورموسوي که از مربيان بومي خوزستان است، سابقه فعاليت در تيم هاي فوتبال فولاد، استقلال خوزستان، پارس جنوبي جم و تيم ملي جوانان ايران را در کارنامه دارد.
معاون باشگاه صنعت نفت آبادان:
معاون باشگاه صنعت نفت آبادان گفت پس از ابقاي اعضاي هيات مديره و مديرعامل و تعيين بودجه اين فصل، بلافاصله سرمربي تيم را از بين گزينه هاي مدنظر انتخاب و معرفي کرديم.
مسعود رضاييان درباره آخرين وضعيت صنعت نفت آبادان پس از ابقاي هيات مديره و مديرعامل و انتخاب سرمربي اين باشگاه گفت: در جلسات اخير تصميم گرفته شد اعضاي قبلي به کار خود در هيات مديره ادامه دهند و علي عيسي زاده هم همچنان مديرعامل باشگاه صنعت نفت باشد. سپس اعضا تمهيدات لازم را براي تأمين بودجه مورد نياز و دريافت مبلغي براي باز کردن پنجره نقل و انتقالاتي تيم انجام دادند و در نهايت نيز سرمربي تيم را انتخاب کردند.
او در ادامه درباره آخرين وضعيت واگذاري مالکيت باشگاه صنعت نفت به پالايشگاه نفت آبادان عنوان کرد: اين موضوع در دستور کار مديران و مسئولان ذي ربط است، اما بايد مراحل اداري و حقوقي آن طي شود که اين امر نياز به زمان دارد. انتقال مالکيت باشگاه صنعت نفت به پالايشگاه صنعت نفت آبادان زمان بر است و در طول زمان اتفاق خواهد افتاد. معاون ورزشي باشگاه صنعت نفت درباره جدايي بسياري از بازيکنان تاثيرگذار اين تيم در فصل نقل و انتقالات گفت: فکر مي کنم 80 درصد شاکله تيم را از دست داده ايم و اين امر کارمان را بسيار سخت خواهد کرد. هر دو، سه سال يک بار چنين اتفاقي در صنعت نفت رخ مي دهد و ريزش ناگهاني بازيکنان در صنعت نفت تکراري است. هواداران ما به دليل بي ثباتي بودجه و تامين نشدن منابع مالي باشگاه به اين موضوع عادت دارند.رضاييان درباره فرآيند انتخاب سرمربي جديد صنعت نفت که کمي طولاني شد، خاطرنشان کرد: بايد به هيات مديره و مديرعامل باشگاه حق بدهيم، زيرا براي انتخاب سرمربي ابتدا بايد بودجه صنعت نفت مشخص مي شد. مربيان در سطح هاي مختلف قيمت هاي متفاوتي دارند و همين قيمت ها تعيين کننده کيفيت تيم است. تا وقتي که مشخص نبود چه مقدار پول داريم، ورود به بازار سخت بود، اما با مشخص شدن بودجه صنعت نفت، بلافاصله انتخاب سرمربي صورت گرفت و حالا اين مربي هم طبق روال بازيکنانش را انتخاب مي کند.
او ادامه داد: من فکر مي کنم سيروس پورموسوي گزينه خوبي بود، چون هم خوزستاني است و هم اينکه در تيم هاي خوبي کارکرده و نتايج خوبي گرفته است. او مطمئنا مي تواند به صنعت نفت کمک کند.
رضاييان درباره آخرين وضعيت دريافت غرامت باشگاه صنعت نفت از دراگان اسکوچيچ گفت: فکر مي کنم اين بحث تا پايان ماه سپتامبر که يکي، دو هفته از آن باقي مانده است، انجام شود و اسکوچيچ غرامت خود را پرداخت کند.
معاون باشگاه صنعت نفت در پاسخ به اين سوال که آيا قرار است غرامت اسکوچيچ از محل مطالبات فدراسيون فوتبال در فيفا به يکي از طلبکاران صنعت نفت پرداخت شود، عنوان کرد: براي ما مهم اين است که طلبمان را از اسکوچيچ بگيريم و بدهي هاي خود را پرداخت کنيم. اينکه اين پول چگونه پرداخت مي شود خيلي اهميت ندارد، موضوع مهم اين است، غرامتي را که مي خواهيم دريافت کنيم.
سرمربی تیم هندبال بانوان تأسیسات دریایی:
سرمربي تيم هندبال تأسيسات دريايي عقيده دارد، بهتر است ليگ به صورت متمرکز برگزار شود چون در اين صورت آسيب ديدگي ها کاهش مي يابد. تيم هندبال تأسيسات دريايي فصل نقل و انتقالات را بسيار خوب شروع کرد و قصد دارد که در ليگ حضوري بسيار قوي داشته باشد. مربي تأسيسات از عقب افتادن تاريخ شروع ليگ و اينکه چند بار تاريخ مسابقات عوض شده گله دارد و مي گويد در اين شرايط بايد يک تاريخ دقيق بدهند تا تيم ها بر اساس آن برنامه ريزي کنند. درباره وضعيت تيم و نيز مسابقات پيش رو با مهسا معتمدي، سرمربي تيم هندبال تأسيسات دريايي گفت وگويي داشتيم که باهم مي خوانيم.
بله 90 درصد تيم ما بسته شده است. چند بازيکن رفتند و چند بازيکن هم از ذوب آهن، کازرون و کرج گرفتيم. تمرينات را هم شروع کرده ايم. البته ابتدا با چند بازيکن تيم قراردادشان را تمديد کرديم. سپس براي برطرف کردن نقاط ضعف تيم چند بازيکن هم جذب کرديم. البته در ادامه نيز باشگاه پيگير مسائل ليگ و جذب بازيکن جديد بازهم خواهد بود، اما فعلاً در حد مذاکره هستيم و صحبت هايي با يکسري بازيکنان داشته ايم که بايد ببينيم توافقات انجام مي گيرد يا نه. البته چند بازيکن هم از ما جدا شدند که طبيعي بود، جايگزين داشته باشيم. فعلاً شرايط ليگ به خاطر کرونا يک وضعيت خاص است که کار را براي باشگاه ها و بازيکنان در بستن قرارداد سخت کرده است.
تيم ها پيشنهاد هايشان رادارند و فدراسيون هم بررسي کرد و درنهايت قرار شد مسابقات ليگ برتر هندبال بانوان امسال به صورت متمرکز و در 2 گروه برگزار شود. قرعه کشي اين مسابقات انجام شده و ليگ هم در صورت اجازه ستاد ملي مبارزه با کرونا از 27 مهر آغاز خواهد شد. در کل بايد بگويم با توجه به بحران کرونا ممکن است براي خيلي از رشته ها اين شرايط پيش بيايد که ليگشان مانند قبل برگزار نشود. با وضعيت موجود به خاطر بچه ها ما اين شرايط را قبول کرديم. ازنظر ايمني برگزاري ليگ به صورت متمرکز خوب است اما برگزاري بازي ها به صورت رفت وبرگشت جذابيت بيشتري دارد. البته بايد اين را اضافه کنم که به نظر من اگر تعداد بازي ها کم تر باشد بهتر خواهد بود تا اينکه مسابقات رفت وبرگشت باشد. بهتر است ليگ به صورت فشرده و با مسافرت کم تر برگزار شود چون در اين صورت امکان آسيب ديدگي کاهش پيدا مي کند.
واقعيت اين است که يک آيين نامه کلي در مورد کل هندبال چه بانوان و چه مردان در اختيار باشگاه قرارگرفته است. به صورت اختصاصي در مورد بخش مردان صحبت نشده و تا زماني که جلسه برگزار نشود و شرايط ويژه کرونايي موردبحث قرار نگيرد، نظر دقيق نمي توان مطرح کرد. فعلاً بايد ببينيم شرايط برگزاري ليگ چگونه است تا باشگاه ها نظر دهند.
همين يک مشکل است ابتدا گفتند ليگ 4 مهر شروع مي شود اما بعداً قرار شد که 27 مهر برگزار شود. الان ماهم بر اين اساس تمرينات را شروع کرديم. بدن سازي براي تيم و بازيکنان بسيار مهم است و براي همين بايد تکليف تيم ها را روشن کنند تا بدانيم چه زماني بايد کار را شروع کنيم. البته بايد اين را هم اضافه کنم فدراسيون تاريخ برگزاري ليگ را 27 مهر اعلام کرد، اما همان طور که گفتم فعلاً باشگاه ها درباره تاريخ برگزاري ليگ مطمئن نيستند.
ببيند الان گفتند متمرکز برگزار مي شود وان احتمال هم هست که رفت وبرگشت ولي به صورت متمرکز باشد. بايد برويم جلوتر تا ببينيم چه پيش مي آيد.با تمام اين اوصاف به نظرم تاريخ برگزاري ليگ در کنار وضعيت کرونا، به نوع برگزاري مسابقات نيز بستگي دارد که متمرکز خواهد بود يا به صورت رفت وبرگشت برگزار مي شود. اگر قرار است مثل گذشته باشد بايد زودتر شروع مي شد تا به ماه رمضان نخوريم، اکنون بايد ديد نهايتاً در فدراسيون چه تصميمي گرفته خواهد شد.
ابتدا بايد بگويم ما در شرايط عادي نيستيم. بايد مراقب اين باشيم که بازيکنان کرونا نگيرند. اما تمام سعي من و بازيکنانم اين است که بهترين بازي ها را انجام دهيم و بتوانيم قهرمان ليگ شويم. امسال کار سختي در ليگ برتر هندبال داريم، اما براي کسب نتيجه سخت تلاش مي کنيم. اگر بازي ها متمرکز باشد کار سخت تر مي شود و شما بايد در يک بازي تکليف را روشن کنيد چون بازي برگشتي در کار نخواهد بود که جبران کنيد. به هرحال منتظر مي مانيم تا ببينيم تکليف چيست. هدف ما قهرماني در فصل جديد است.
بله خدا را شکر با توجه به شرايط اقتصادي که اين روزها همه تيم ها در همه ورزش ها با آن گرفتار هستند، خوشبختانه باشگاه توانست خواسته هاي کادر فني را اجابت کند. من از مديريت باشگاه تشکر دارم و اميدوارم بتوانيم مانند فصل هاي گذشته با نتايج خوب بتوانيم در کورس قهرماني باشيم.
گروه هاي بهبهان و بافق تازه به ليگ آمده اند و شناختي از آن ها ندارم اما گروه هايي که سال گذشته در ليگ بودند را مي شناسم. من فکر مي کنم با وجه به شناختي که از سال قبل داريم و تيم ها تغيير آن چناني نکرده اند شاهد رقابت هاي جذابي باشيم.
به نظرم امسال رقابت ها سنگين تر باشد. همه تيم ها مهره هاي خوبي گرفته اند. سپاهان بازيکنان ملي پوش زيادي دارد، کازرون و اشتادسازه هم تيم خوبي بسته اند اما ما امسال تيم جواني داريم و بازيکنانمان از رده هاي جوانان و اميد هستند. کارمان در ليگ سخت است اما تلاش مي کنيم نتيجه خوبي بگيريم.
رئيس هيات بسکتبال خوزستان از حضور تيم پتروشيمي بندر امام در فصل پيش روي ليگ برتر کشور خبر داد. بعد از پايان ليگ برتر بسکتبال و شيوع ويروس کرونا مديران باشگاه پتروشيمي بندر امام اعلام کردند که ديگر در بسکتبال تيم داري نخواهند کرد، که اين موضوع با واکنش هاي زيادي مواجه شد. از بازيکنان گرفته تا مسئولان شهري و فدراسيون بسکتبال همگي به دنبال اين بودند که نظر مديران پتروشيمي در اين خصوص عوض کنند. حالا بالاخره بعد از چند ماه مديران پتروشيمي مجاب شدند در راستاي مسئوليت اجتماعي به تيم داري در بسکتبال ادامه دهند. مجتبي پير عباسي رئيس هيات بسکتبال خوزستان با اعلام اين خبر گفت: طي هفته هاي گذشته جلسات خوبي با مسئولان باشگاه پتروشيمي و آقاي معاوي مديرعامل اين باشگاه برگزار کرديم که خود اين مسئولان نيز بسيار راغب هستند که پتروشيمي در ليگ برتر شرکت کند و تلاش هاي بسياري نيز در اين زمينه داشته اند. البته اين باشگاه با مشکلاتي مواجه شده بود که البته بخشي از مشکلات مرتفع شده است. تقريباً تمام مراحل براي حضور اين تيم در ليگ برتر انجام شده و تنها کارهاي اداري باقي مانده است. همه علاقه مند به حضور پتروشيمي در ليگ برتر هستند و ان شاءالله اگر کارهاي اداري باقي مانده نيز انجام شود، هيچ مشکلي بابت تيم داري اين باشگاه در ليگ برتر وجود ندارد. من نيز از طرف خودم اين قول و نويد را مي دهم که اين اتفاق خواهد افتاد و پتروشيمي همچون سال هاي گذشته در ليگ برتر بسکتبال خواهد بود.
ليگ برتر هندبال باشگاه ها ايران قرار است در بخش مردان از 18 مهر و در بخش بانوان از 27 مهر استارت بخورد. فدراسيون هندبال توانست بعد از پيگيري هاي زياد مجوز برگزاري ليگ برتر هندبال را از ستاد مقابله با کرونا در ورزش کسب کند. اين رقابت ها قرار است در بخش مردان از 18 مهر و در بخش بانوان از 27 مهر شروع شود. ليگ برتر مردان ابتدا با 12 تيم قرعه کشي شد اما فدراسيون هندبال در ادامه تصميم گرفت دو تيم ديگر را به اين مسابقات اضافه کند تا ليگ برتر مردان با 14 تيم و در دو گروه به صورت متمرکز انجام شود. بر همين اساس تيم هندبال نفت و گاز گچساران که به ليگ دسته يک سقوط کرده بود دوباره به ليگ برتر برگشت. تيم هندبال نفت و گاز گچساران سابقه قهرماني در ليگ برتر و حضور در جام باشگاه هاي آسيا را دارد ولي فصل گذشته نتايج خوبي نگرفت. حالا اين تيم دوباره مي خواه با حضوري قوي در ليگ برتر هندبال به عنوان يک مدعي خود را معرفي کند. تيم هندبال نفت و گاز گچساران پس از قطعي شدن حضورش حتي مبلغ ورودي را نيز پرداخت کرده است. مسابقات ليگ برتر هندبال از 18 مهر و با حضور 14 تيم با حفظ پروتکل هاي قوي و رعايت نکات بهداشتي انجام خواهد شد.
مدافع تيم فوتبال صنعت نفت آبادان به تيم کويتي پيوست و هافبک اين تيم هم راهي ليگ دسته يک قطر شد. سيروان قرباني مدافع تيم فوتبال صنعت نفت آبادان که در زمان پائولو سرجيو به عضويت اين تيم درآمد با پايان يافتن قراردادش از تيم نفت جدا و لژيونر شد.
اين مدافع چپ با عقد قراردادي به عضويت تيم الکويت درآمد. بعد از رفتن سيروان قرباني نوبت به هافبک موفق تيم صنعت نفت آبادان رسيد تا او هم با رفتن به ليگ دسته يک قطر لژيونر شود. مسلم مجدمي که در سال هاي حضور در صنعت نفت آبادان نقش تأثيرگذاري در موفقيت اين تيم داشته است، پس از پايان فصل نوزدهم با پيشنهاد هايي از سوي تيم هاي داخلي و خارجي مواجه شد. مجدمي پس از بررسي گزينه ها درنهايت با عقد قراردادي به مدت يک فصل رسماً به عضويت تيم معيذر قطر درآمد. اين تيم قطري که اکنون در ليگ يک فوتبال اين کشور حضور دارد، سال پيش در ليگ ستارگان قطر حضور داشت.
مشعل: زندگي روزهاي سخت و تلخ را کنار روزهاي شاد و سرخوشي گذاشته و تجربه همه ما آدمها نشان داده که نمي شود از اين بازار درهم و شلوغ زندگي فقط شادي ها و موفقيت ها و حال خوب را انتخاب کنيم. براي همين است که بسياري از بزرگان از قرن ها قبل گرفته تا بزرگترهاي خودمان بارها يادآوري مي کنند که بايد از تجربيات زندگي ديگران در امور مختلف استفاده کنيم تا سهم شادي ها و احساس رضايت را در ميان همه سختي ها و سراشيبي هاي روزگار ، بيشتر کنيم. البته گفتن ندارد فقط شنيدن اين توصيه ها و تجربه هاي ديگران کفايت نمي کند و بايد براي هرکدام از اهداف و آرزوها، برنامه ريزي هاي کوتاه و بلند مدت داشته باشيم. بسياري از جملات انگيزشي در فضاي مجازي ، رسانه ها و کتابها وجود دارند که ممکن است بارها آنها را شنيده باشيم اما به نظر مي رسد اين جملات يادآوري هاي خوبي براي زندگي روزمره هستند تا اگر لازم است تلنگري را به ما وارد کنند. در ادامه برخي از اين جملات انگيزشي را مي آوريم تا شايد همان تلنگر باشد.
- به جاي اينکه دنبال اشخاص موفق باشيد تا آن شخصيت را کپي برداري کنيد ، هميشه خودتان باشيد و به خودتان ايمان داشته باشيد. / بروس لي
- ما بايد ياد بگيريم بهترين دوست خودمان باشيم ، زيرا بسيار راحت به تله دشمني با خودمان دچار مي شويم. / رادريک ترپ
-به محض اينکه به خودتان اعتماد کنيد، روش درست زندگي کردن را هم متوجه مي شويد. / گوته
-به تنهايي نمي توانم دنيا را تغيير بدهم اما مي توانم سنگي را به آب بيندازم تا موج هاي بسيار خلق کند. / مادر ترزا
-من به ضرورتِ اقدام، معتقدم. دانستن کافي نيست، بايد دانسته هايمان را به کار ببريم. خواستن کافي نيست، بايد کاري انجام بدهيم. / لئوناردو داوينچي
-به تصميمات خود متعهد باشيد ، اما در مورد روشتان اعطاف داشته باشيد. / آنتوني رابينز
-چيزي که امروز شروع نشود ، هرگز فردا تمام نمي شود. / گوته
- تنها راه براي دوري از انتقاد اين است که ؛ کاري نکنيد، حرفي نزنيد و اصلا هيچ چيز نباشيد. / ارسطو
- هنگامي که تصميمي مي گيريد ، جهان هم پيمان مي شود تا آن را عملي کند. / رالف والدو امرسون
-افرادي که مي گويند نمي توانيد در اين دنيا تغييراتي ايجاد کنيد، دو گروه هستند؛ کساني که از تلاش براي امتحان کردن مي ترسند و آن هايي که از موفق شدن شما مي ترسند. / ري گوفورت
-ده درصد زندگي ، آن اتفاقاتي است که براي شما مي افتد و نود درصد آن چگونگي عکس العمل شما است. / چالز.ر.سويندل
- هرگز سرتان را خم نکنيد، هميشه آن را بالا نگه داريد و مستقيما به چشمهاي جهان نگاه کنيد. / هلن کلر
-اولين گام انسان به سوي موفقيت زماني است که از اسارت در محيطي که در آن براي اولين بار خودش را شناخته دست بردارد. /مارک کين
- براي خودتان صبوري به خرج دهيد. رشد فردي شکننده است اما مقدس است و هيچ سرمايه گذاري با ارزشتري وجود ندارد. / استفن کووي
-من ياد گرفته ام هميشه کارهايي را انجام دهم که قبلا انجامشان نداده ام؛ رشد و راحت طلبي با يکديگر همزيستي ندارند. ويرجينيا رامتي
-چالشها را بپذيريد، آن وقت مي توانيد شور و هيجان پيروزي را حس کنيد. / جرج اس پاتون
- اگر تمايل من براي موفق شدن کافي باشد، شکست هيچ وقت من را به زانو در نمي آورد. / اگ ماندينو
- هميشه يک راه براي بهتر انجام دادن هست ، آن را پيدا کنيد. / توماس اديسون
-موفقيت پايان راه نيست و شکست هم انسان را نابود نمي کند ، تنها شجاعت است که اهميت دارد. / جان وودن
-انسان موفق کسي است که بتواند با آجرهايي که ديگران به سمتش پرتاب مي کنند ، ساختماني با پي محکم بسازد. / ديويد برينکلي
-سفر يعني اينکه بفهميد برداشت ديگران از کشورهاي مختلف درست نيست و خودمان بايد ببينيم./ آلدوس هاکسلي
- سفر باعث فروتني مي شود ، زيرا به شما نشان مي دهد که تنها عضو کوچکي از جهان هستيد. / گوستاو فلوبر
- در همه عالم تو را خواهيم يافت گر همه عالم سفر خواهيم کرد / عطار نيشابوري
- دنيا مانند يک کتاب است و کساني که به سفر نرفته اند، تنها يک صفحه آن را خوانده اند. / سنت آگوستين
- سرمايه گذاري براي سفر، در حقيقت سرمايه گذاري روي خودتان است. / متيو کارستن
- تنها در ماجراجويي است که بعضي از مردم موفق به شناختن خودشان مي شوند. /آندره ژيد
--خوش بيني ربطي به واقعيتهاي اکنون زندگي ندارد، بلکه با چشم اندازهاي آينده سروکار دارد. / نورمن کوسينز
- تا به حال هيچ انسان بدبيني موفق به کشف راز ستارگان ، پا گذاشتن به سرزميني ناشناخته يا باز کردن درهاي بهشت به روح انسان نشده است. / هلن کلر
- خوش بيني يک استراتژي براي ساختن آينده اي بهتر است، زيرا تا زماني که براي بهتر شدن آينده اعتقاد نداشته باشيد احتمال اينکه همت کنيد و مسئوليتي براي ساختن آن بعهده بگيريد کمتر است. / نوآم چامسکي
- حتي اگر بدانم فردا دنيا از هم مي پاشد ، من باز هم يک درخت سيب خواهم کاشت. / مارتين لوتر
- امکان داشتن روابط خوب با اطرافيان مي تواند براي همه وجود داشته باشد ، فقط کافيست چشم ، دهان و از همه مهمتر قلبتان را باز کنيد. / چريل ريچاردسون
- تنها در ارتباط با ديگران مي توانيم خودمان را شناخته و پرورش دهيم و تنها با کار کردن روي خود مي توانمي ارتباطمان را با ديگران تقويت کنيم. / هريت لرنر
- وقتي عشق يک مفهوم فراگير جهاني است ، هيچ کس نمي تواند تنها بماند ./ ديپاک چوپرا
- زماني که بيشتر از هميشه احساس تنهايي داريد، بيشتر از هميشه به فرصتي براي تنها بودن با خودتان احتياج داريد. /داگلاس کپلند
کتاب خودت را به فنا نده یک کتاب کوتاه در زمینه گفتگو با خود و موفقیت است که می توان به محتوای آن از طریق عنوان فرعی کتاب پی برد: « کمتر فکر کن و دل به زندگی بده» . در این کتاب نویسنده تلاش دارد فرد را در مواجهه با خودش یاری کند و از شر درگیری ها و بگو مگوهای مخرب درونی – که هیچ وقت هم متوقف نخواهند شد – نجات دهد.نویسنده کتاب – گری جان بیشاپ در زمینه توسعه مهارت ها شخصی، مخصوصاً در زمینه هستی شناسی و پدیده شناسی مطالعه کرده است و تعهد همیشگی خود را تغییر توانایی مردم برای اِعمال تغییر واقعی در زندگی می داند. این کتاب از ۹ فصل تشکیل شده است که در ابتدای فصل اول با این جمله روبه رو می شویم: «این کتاب، سیلیِ دنیاست تا بیدار شوی و توانایی هایت را کشف کنی، خودت را به فنا ندهی و بهترین خودت در زندگی باشی.». این کتاب را حسین گازر ترجمه و انتشارات کتاب کوله پشتی منتشر کرده است.در قسمتی از متن پشت جلد کتاب خودت را به فنا نده آمده است:
تمام مدتی که درگیر بگومگو و قضاوت های درونی هستی، که البته هیچ وقت هم متوقف نخواهند شد، صدایی آرام زیر گوشت زمزمه می کند: «خیلی تنبل و خرفتی و اصلا به درد هیچ کاری نمی خوری.» تو حتی متوجه نیستی چقدر به این زمزمه اعتقاد داری یا چه اندازه تباهت می کند. تو فقط تمام روز کار می کنی تا بر استرس ها و فشارهای روحی ات چیزه شوی، زندگی ات را نجات دهی و اگر نتوانی چرخِ لعنتی زندگی را بچرخانی، تن به تسلیم می دهی و شاید هرگز به جایی که در زندگی می خواستی نرسی. شاید هیچ گاه به آن شادی، اندام ایدئال، شغل یا ارتباطی که آرزویش را داری نرسی.
قسمت دوم زن ها فرشته اند نسبت به اولين فيلم طنز بيشتري دارد . آرش معيريان کارگردان اين فيلم است و محمدرضا شريفي نيا، نيوشا ضيغمي، سحر قريشي، نسرين مقانلو، ، علي صادقي از جمله بازيگران اصلي اين فيلم هستند که در سال 98 تهيه شده و اين روزهاي کرونايي که شرايط رفتن به سينما وجود ندارد مي توانيد آن را از سايتهاي عرضه فيلم دريافت کنيد.
نقد صوفي نه همه صافي بي غـش باشد
اي بسا خرقه که مستوجب آتـش باشد
صوفي ما که ز ورد سحري مسـت شدي
شامگاهش نگران باش که سرخوش باشد
خوش بود گر محک تجربه آيـد به ميان
تا سيه روي شود هر که در او غش باشد
خط ساقي گر از اين گونه زند نقش بر آب
اي بسا رخ که بـه خونـابه منـقش باشد
ناز پـرورد تنـعم نـبـرد راه به دوسـت
عاشـقي شـيوه رنـدان بلاکـش باشـد
غم دنيـاي دني چنـد خوري باده بـخور
حيف باشـد دل دانا که مشـوش باشـد
دلق و سـجاده حافظ ببـرد بـاده فروش
گر شـرابش ز کف سـاقي مه وش باشـد
*حافظ
رضا بهرام ، خواننده جوان پاپ دنياي موسيقي کشورمان است که به طور جدي کار موسيقي را از سال 88 آغاز کرد اما اولين ترانه رسمي او 29 تير ماه 1397 به اسم از عشق بگو منتشر شد و با محبوبيتي که به دست آورد چند کنسرت را در تهران و شهرهاي ديگر برگزار کرد. سبک موسيقي اين خواننده جوان تلفيقي از موسيقي هاي ايراني است و موسيقي جز ، فلامينگو و موسيقي پاپ است. اولين تيتراژ تلويزيوني پر طرفدار رضا بهرام مربوط به تيتراژ پاياني سريال ممنوعه است که ترانه مو به مو را اجرا کرد و بسياري از طرفداران او را با اين ترانه مي شناسند.
گفت و گو با مولف و مدرس مدیریت بحران در سازمان منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر
مشعل محمود جنامي، يکي از بندر ماهشهري هاي فعال و خوش فکر است که از کودکي به موضوعات ايمني و پيشگيري از حوادث علاقه داشته و در ادامه هم در کنار ساير علاقه مندي هاي زندگي به سراغ موضوعات مرتبط با مديريت بحران رفته و حالا مولف و مدرس در حوزه مديريت بحران است. اين کارمند سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر مي گويد: از بچگي و از خانه و آشپزخانه تا بعدها در اولين محيط هاي کاري که شاغل بوده ام زمينه هاي ايمني و احتمال حوادث را شناسايي کرده و اين موضوع به عنوان يکي دغدغه هاي زندگي برايم مطرح بوده است.
جنامي متولد 1363 و اهل بندر ماهشهر است و حالا ترم پاياني کارشناسي ارشد در رشته مديريت بحران را مي گذراند. او در اين سال ها سرگرمي و برنامه هاي متفاوتي را دنبال کرده است، اما هميشه يک محور اصلي، يعني مديريت بحران در صدر همه برنامه هاي او بوده است. تکواندو، فيلم نامه نويسي، تحصيل و بسياري از موضوعات خانوادگي و ازدواج در اين سال ها دنبال شده و اتفاق افتاده و جنامي در آنها موفق بوده است. او مي گويد: از سن کم و کودکي ورزش هاي رزمي و رشته تکواندو را دنبال کردم و حالا مربي رسمي فدراسيون تکواندو هستم. به گفته او، شش سال است که مربي منتخب تکواندو استان خوزستان در رده نونهالان هستم و در اين سال ها بارها خودم و هنرجويانم در رشته تکواندو در مسابقات منطقه اي و استاني و کشوري رتبه هاي برتر را کسب کرده ايم. در اين سال ها هم در باشگاهي که براي بچه هاي شهرستان ماهشهر راه اندازي کرده ام، علاوه بر دنبال کردن اين علاقه مندي، تلاش کردم کودکان و نوجوانان اين مناطق هم شرايط تمرين را داشته باشند.
اين کارمند سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر، در رشته فيلم نامه نويسي و مقاله نويسي هم دستي بر آتش دارد و از سن کم اين کار را شروع کرده است. جنامي در اين زمينه مي گويد: در 14 سالگي اولين فيلم نامه به نام «سايه مرگ» را با فضايي تخيلي نوشتم و دومين فيلم نامه را هم چند سال قبل به نام «هدف شوم» در فضايي پليسي – جنايي نوشتم که در جشنواره اي در سازمان منطقه ويژه ماهشهر به عنوان اثر برتر فرهنگي معرفي و تقدير شد. در 18 سالگي اولين مقاله ورزشي را نوشتم و در اين سال ها با مطالعه و پيگيري موضوعات تخصصي رشته ورزشي خود بيش از 40 مقاله ورزشي داشته ام. جنامي که در حال حاضر مدرس مديرت بحران براي شرکت هاست تاکيد مي کند: با همين قابليت مشترک توان نوشتن، آگاهي و تخصص در موضوعات مديريت بحران تاکنون سناريوهايي را براي چند رزمايش منطقه اي براي شرايط اضطراري نوشته ام. او ادامه مي دهد: اين سناريوها در سال 97 و در سازمان منطقه ويژه اقتصادي ماهشهر و با همکاري همه ارگان هاي مرتبط اجرايي شده است.
کرونا و تاخير در عرضه کتاب در نمايشگاه بين المللي
اولين تجربه تاليف جنامي در حوزه مديريت بحران موفقيت خوبي داشته است و کتاب او با عنوان « مديريت بحران کاربردي» چاپ شده و قرار بوده در نمايشگاه کتاب سال جاري عرضه شود، اما حالا که نمايشگاه کتاب به دليل شيوع کرونا برگزار نشده، عرضه کتاب او هم متوقف مانده است. او مي افزايد: انتشارات ابن سينا که ناشر کتابم است، هر سال کتاب هاي خود را در نمايشگاهي در کشورهاي مختلف ارائه و معرفي مي کند و کتاب من هم شانس حضور در نمايشگاه فرانکفورت را داشته، اما به دليل هزينه هاي سنگين نتوانسته ام اين امکان را فراهم کنم. او مي گويد: در سال گذشته يک دوره تخصصي مديريت بحران در صنايع را در دانشگاه صنعتي شريف گذرانده ام و گواهينامه آن را دريافت کرده ام.
جنامي در توضيح مديريت بحران کاربردي مي افزايد: مديريت بحران کاربردي به فعاليت هاي اجرايي در زمان بحران اشاره دارد؛ معمولا بسياري از کتاب ها يا مرجع هاي علمي درباره کليات اقدامات در زمان بحران صحبت مي کنند، اما در مديريت بحران کاربردي همه وظايف و مسئوليت افراد در سطوح مختلف و مناطق متفاوت عملياتي مطرح و گفته مي شود. اين اطلاعات که همراه با تجربيات زيسته و عملياتي از حوادث مختلف است، براي افراد اجرايي که معمولا در زمان حادثه در آن محل حضور دارند، مفيد خواهد بود. از آنجايي که فعالان صنعت به طور ملموس شرايط کار و حوادث مختلفي را درک کرده اند به بهترين نحو مي توانند موضوعات علمي و تخصصي را تشريح کرده و با زباني ساده تر بيان کنند. جنامي مي گويد: موضوع مديريت بحران کاربردي در صنعت نفت با جديت بيشتري دنبال مي شود و در حال حاضر نيز بسياري از شرکت ها براي آموزش کارکنان خود دوره هاي مختلفي را برگزار مي کنند. در حال حاضر کلاس هايي را با شرکت هاي پتروشيمي اميرکبير و تخت جمشيد برگزار مي کنيم، اما برگزاري اين کلاس ها متناسب با اعلام و نياز شرکت ها متفاوت است.
اين کارمند عضو خانواده منطقه اقتصادي ماهشهر چند سالي است ازدواج کرده و يک فرزند دارد و مي گويد: در اين سال ها حتي بيش از 12 ساعت در روز هم براي کار و باشگاه و کلاس هاي درس و تاليف کتاب وقت صرف کرده ام و دليل خيال راحت او براي اين کارها همکاري و همراهي همسرم بوده است. در همه ساعت هايي که بيرون خانه يا در خانه و مشغول کارهاي بيرون خانه هستم، امور خانه و فرزندمان بر دوش همسرم است و اگر درک خوب او نبود نمي توانستم اين شرايط را مديريت کنم.
40 سال پیش دشمنان ایران برای رسیدن به اهداف خود، تجاوزی را آغاز کردند که با ایثار و مجاهدت رزمندگان اسلام در طول دفاع مقدس به هیچ یک از آن اهداف دست نیافتند. بسیاری از اقشار مردم و خانواده شهدا در چهلمین سال از آغاز دفاع مقدس به گلزار شهدا سراسر کشور رفتند.
عکس: محمدحسن ظريف منش
معرفی اپلیکیشن
با افزايش هزينه ها و از سوي ديگر فراگيري بيشتر اينترنت، بايد به دنبال راه هايي براي کاهش مصرف ديتا بود. Datally موفق شد که به طور موثري اين مهم را براي مردمان سراسر دنيا به ارمغان بياورد. اين اپ کاربردي گوگل چندين قابليت جديد و ويژه دريافت کرد؛ اولي Guest Mode نام دارد که براي کاربر مهمان محدوديت مصرف تعيين مي کند، Daily Limit براي مصرف نت هر اپليکيشن محدوديت روزانه مي گذارد و Find Wi-Fi اينترنت رايگان اطراف روي نقشه را مشخص مي کند. ديتالي پا را فراتر هم گذاشته و با معرفي قابليت Unused Apps، شناسايي اپليکيشن هاي پرمصرف در پس زمينه و پيشنهاد پاک کردن آنها را هم به قابليت هاي خود اضافه کرد تا به يکي از بهترين ديتا سيورهاي اندرويد تبديل شود.
يکي از معدود اپليکيشن هايي بود که ظرفيت هاي استفاده از واقعيت افزوده را به خوبي به نمايش مي گذاشت؛ يک اپليکيشن نقاشي که آدمک هاي کارتوني را به دنياي واقعي ما مي آورد و عملکرد روان و کم نقصي در اين کار به نمايش مي گذاشت. مصرف زياد باتري و عدم سازگاري با بعضي ديوايس ها جزو گلايه هاي کاربران از اين اپليکيشن بود، با اين وجود تيم سازنده با سخاوتمندي کد سورس هاي اپليکيشن را به شکل متن باز در اختيار توسعه دهندگان قرار داده که بتوانند نسخه هاي مود شده و بهينه تري از آن را براي طرفداران خود بسازند.
iOS 12 پايه گذار تغييراتي اساسي در سيستم عامل موبايل اپل بود و يکي از اين تحولات در کارکرد دستيار هوشمند اين شرکت، يعني سيري شکل گرفت. با معرفي اپليکيشن Shortcuts حالا مي توانيد براي دستيار هوشمند سيري، ميان برهاي خاص خودتان را بسازيد. با داشتن بيش از 300 ميان بر آماده، حالا مي توانيد از سيري بخواهيد که برايتان يک تصوير گيف بسازد، صفحات اينترنتي در سافاري را به فايل PDF تبديل کند يا همراه با ارسال پيام، آخرين اسکرين شاتي که گرفته ايد را هم ضميمه آن کند. هر ميان بري هم که مي سازيد در ويجت Today آي او اس ذخيره مي شود تا هميشه و همه جا به آنها دسترسي داشته باشيد. به خاطر برقراري اين تعامل عميق و موثر با سيري، امکان نداشت که Shortcuts در ميان برترين اپ هاي 2018 قرار نگيرد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات