موانع اداری، قضایی و سیاسی تولید و سرمایهگذاری باید برطرف شود
بوميسازي تجهيزات صنعت گاز با راهاندازي انستيتوها
اندازه گیری جریان گاز با مکانیزم پردازش تصویر
تقاضای آینده نفت از کجا میآید ؟
گاز به 4 روستای سخت گذر دیگر رسید
رونمایی از تجهیز ساخت داخل برای احیای چاههای نفت
افتادن نقاب نفتی از چهره آلمان
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با بیان اینکه برای حل مشکلات سرمایه گذاران تصمیم های خوبی اتخاذ شده است، گفت: باید همه موانع اداری، قضایی و سیاسی از سر راه تولید و سرمایه گذاری برداشته شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی، روز سه شنبه (هشتم مهرماه) در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، گفت: همه مقرراتی که مانع ایجاد می کنند، باید اصلاح شوند تا سرمایه گذاران به راحتی و در کمترین زمان ممکن موفق به انجام امور مربوط به سرمایه گذاری خود شوند.
وی بررسی پیامدهای تأخیر در تأمین ارز سرمایه گذاران خارجی، برداشتن موانع غیرضرور و دست و پاگیر برای سرمایه گذاران خارجی را از جمله تلاش های دولت برشمرد و افزود: با توجه به اهمیت بالای امنیت سرمایه گذاری، دولت برای رفع موانع حقوقی و قانونی امنیت سرمایه گذاری، به همراهی سایر دستگاه های ذی ربط از جمله مجلس شورای اسلامی نیازمند است.
رئیس جمهوری استقبال از مشارکت سرمایه های ایرانیان خارج از کشور را ضروری خواند و تصریح کرد: در شرایط فعلی که تحریم کنندگان از هرگونه فشاری فروگذار نیستند، علاقه هموطنان خارج از کشور به سرمایه گذاری در ایران، فرصت مغتنمی است که باید از آن حمایت و شرایط لازم را برای اعتمادسازی و تأمین امنیت سرمایه گذاری فراهم کرد.
روحانی حس امنیت سرمایه و فراهم کردن زیرساخت های لازم برای سرمایه گذاری و ورود و خروج پول را از جمله مهم ترین بخش های این اعتمادسازی برشمرد و عنوان کرد: باید با وضع قوانین و مقررات لازم این حس را برای افراد به وجود آورد تا با اطمینان سرمایه های خود را وارد اقتصاد کشور کنند و مطمئن باشند خطری این سرمایه را تهدید نمی کند و تضمین کافی برای استفاده از اصل و سود آن وجود دارد.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: وزارت نفت همه تلاش خود را برای فروش نفت به کار بسته است و ما دست روی دست نمی گذاریم و تلاش خود را انجام می دهیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، علی ربیعی، روز سه شنبه (هشتم مهرماه) در نشست خبری درباره گزارش های غیر رسمی منتشر شده از برخی رسانه ها مبنی بر افزایش فروش نفت ایران در ماه سپتامبر، گفت: هم اکنون اخبار مشکوک، جعلی و تحریک کننده زیاد منتشر می شود، از این رو دوستان رسانه ای دقت کنند که انتشار بعضی از این خبرها غیردقیق، مشکوک و با هدف است.
وی افزود: البته وزارت نفت همه تلاش خود را برای فروش نفت به کار بسته است و ما دست روی دست نمی گذاریم و بدون شک تلاش خود را انجام می دهیم و اتفاقاً این تلاش ها برای فروش نفت در دوران تحریم چند برابر شده است. اما با توجه به اینکه سیاست ما انتشار اطلاعات اینچنین در شرایط جنگ اقتصادی نیست، آمار دقیق مان را ارائه نخواهیم کرد، بنابراین شما بی شک نباید به این آمارها توجه کنید.
سخنگوی دولت تصریح کرد: یکی دو منبع خبری وجود دارد که بنده نیز دائم آنها را دنبال می کنم. آنها به شکل خیلی تحریک کننده این اخبار را منتشر می کنند و شاید مقاصد خیرخواهانه ای هم نداشته باشند.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران، مدیرعامل شرکت ملی پخش و چند نفر از مسئولان از انبار نفت شمال غرب (کن) بازدید کردند.
محسن هاشمی، رئیس شورای اسلامی شهر تهران، کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش به همراه مجید فراهانی، رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای اسلامی شهر تهران، فریدون حیدری، شهردار منطقه پنج، سید مجتبی فراهانی، رئیس حراست شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و چند نفر از مسئولان شرکت ملی پخش و شهرداری از انبار نفت شمال غرب تهران بازدید کردند.
محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران در حاشیه این بازدید گفت: هم اکنون انتقال انبار نفت شمال غرب (کن) مطرح نیست و اولویت ایجاد مسیر امن برای تردد تانکرهای حامل سوخت به اتوبان های اطراف و لزوم تأمین امنیت ساکنان منطقه شهران است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس خبر داد:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از تداوم گازرسانی به روستاهای استان سیستان و بلوچستان خبرداد.
به گزارش خانه ملت، رمضانعلی سنگدوینی، درباره وضع توسعه و تکمیل خط لوله اصلی ۳۶ و ۲۴ اینچی گازرسانی زاهدان به زابل، گفت: نیمی از این خط لوله از زاهدان تا سه راه زابل - نهبندان کشیده شده است و نیمه دیگر نیز از سه راه به زابل می رسد که در بخش نخست احداث، تنها ۲۰ کیلومتر خط لوله و در بخش دوم، ۵۸ کیلومتر خط لوله همچنان باقی مانده است، به همین دلیل کمیسیون انرژی پیگیری می کند تا ۷۰ تا ۸۰ کیلومتر خط لوله باقیمانده نیز ایجاد و گازرسانی به مردم زابل شتاب گیرد.
وی با بیان اینکه گازرسانی به شهرهای مرزی و ارائه خدمات دیگر، به تقویت شهرها کمک می کند، افزود: تأمین منابع مالی یکی از موانع پیشرفت پروژه بود که پس از اولویت گذاری، این مشکل برطرف شد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه افزون بر شهر زاهدان، عملیات ساخت و توسعه شبکه گاز شهری در هفت شهر ایرانشهر، محمدان، بمپور، زابل، خاش، بزمان و دلگان هم به صورت هم زمان در حال انجام است، تصریح کرد: گازرسانی به روستاهای استان سیستان و بلوچستان نیز آغاز شده است.
در رینگ بین الملل انجام شد:
رینگ بین الملل بورس انرژی ایران شاهد عرضه گازوئیل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بود.
به گزارش بورس انرژی، رینگ داخلی این بورس، روز سه شنبه (هشتم مهرماه) شاهد عرضه کالاهای آیزوریسایکل پالایش نفت شیراز، میعانات گازی شرکت کربنات سدیم کاوه و میعانات گازی پالایش گاز ایلام بود و بنزین اکتان ۸۷، بنزین اکتان ۸۷ (دریایی)، بنزین اکتان ۹۱ (دریایی)، بنزین اکتان ۹۵ و گازوئیل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، ته ماند برج تقطیر پالایش نفت کرمانشاه، رافینت ۲ شرکت پتروشیمی شیمی بافت، ریفورمیت و هیدروکربن سنگین پتروشیمی بوعلی سینا و هیدروکربن سبک حاصل از بلندینگ هامون گستر نفت باختر در رینگ بین الملل عرضه شد.
روز دوشنبه (هفتم مهرماه) کالاهای اکستراکت نفت سپاهان، برش سنگین و گاز مایع صنعتی پتروشیمی بندر امام، برش سنگین، سوخت کوره سبک و نیتروژن مایع پتروشیمی تبریز، برش سنگین پتروشیمی جم، برش سنگین شرکت پتروشیمی امیرکبیر، سی او پالایش نفت آبادان، حلال ۴۰۰، حلال ۴۰۲، حلال ۴۰۶، حلال ۴۱۰ و حلال ۵۰۲ پالایش نفت اصفهان، متانول پتروشیمی زاگرس، متانول پتروشیمی شیراز و متانول شرکت متانول کاوه در رینگ داخلی بازار فیزیکی بورس انرژی ایران معامله شد.
در این روز بیش از ۱۲.۶۱۶ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۶۳۳ میلیارد و ۶۸۶ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران دادوستد شد.
دبیرکل اوپک و کارکنان دبیرخانه این سازمان درگذشت امیر کویت را به خانواده آن مرحوم، دولت و مردم این کشور تسلیت گفتند.
به گزارش دبیرخانه اوپک، محمد سانوسی بارکیندو و کارکنان دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) درگذشت شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح را به خانواده ایشان، دولت و مردم کویت تسلیت گفتند.شیخ صباح زندگی خود را در سمت های وزیر امور خارجه، نخست وزیر و از ژانویه ۲۰۰۶ به عنوان امیر کویت وقف این کشور کرده بود. وی با صرف انرژی فراوان کویت را توسعه داد و هدایت کرد و در حل بسیاری از اختلاف های منطقه ای و بین المللی نقش کلیدی داشت. امیر کویت فعالیت های بشردوستانه بسیاری انجام داد که این فعالیت ها مورد استقبال رهبران جهانی مانند جیمی کارتر، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده آمریکا، بان کی مون، دبیرکل پیشین سازمان ملل متحد و آنتونیو گوترش، دبیرکل کنونی سازمان ملل متحد قرار گرفت.بارکیندو با یادآوری دیدارهایش با شیخ صباح از زمان تصدی دبیرکلی اوپک گفت: ایشان همیشه سخاوتمندانه وقت خود را در اختیار من می گذاشت و اجازه می داد از چشمه خرد و منبع غنی دانش شان بهره مند شوم. ایشان نماد فروتنی و مدافع سرسخت اوپک بود. امیر کویت نقشی منحصر به فرد در شکست بن بست سال ۲۰۱۶ ایفا کرد و زمینه را برای توافق تاریخی وین در ۳۰ نوامبر ۲۰۱۶ (دهم آذرماه ۱۳۹۵) و اعلامیه همکاری در دهم دسامبر ۲۰۱۶ (۲۰ آذرماه ۱۳۹۵) فراهم کرد. دیپلماسی عالی شیخ صباح در شکل گیری این اعلامیه همکاری مهم بود و در سال های پس از آن نیز نقشی فعال و فوق العاده سازنده داشت.خانواده اوپک با خانواده ایشان و بزرگان کشور کویت ابراز همدردی می کند، ضمن ابراز تسلیت درگذشت این بزرگمرد، سوگوار فقدان او هستیم.
شاخص نفت خام برنت ساعت ۴ و ۱۸ دقیقه روز چهارشنبه (نهم مهرماه) با ۲۳ سنت کاهش به ۴۱ دلار و سه سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا با ۲۶ سنت کاهش به ۳۹ دلار و ۲۹ سنت رسید.قیمت نهایی شاخص نفت خام برنت روز سه شنبه (هشتم مهرماه) ۴۱ دلار و ۲۶ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا ۳۹ دلار و ۵۵ سنت بود.قیمت نفت امروز برای دومین روز پیاپی کاهش یافت، زیرا نگرانی درباره تقاضای سوخت با تشدید بیماری همه گیر ویروس کرونا افزایش یافت و آسیب های معاملات دیروز، امروز هم ادامه یافت.باب یاگر، از مدیران مؤسسه میزوهو نیویورک در این باره گفت: با توجه به افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا و افزایش ذخیره سازی نفت در سراسر جهان، مهم است به خاطر داشته باشید که ممکن است این حرکت نزولی بیشتر شود.
گسترش صنایع در چین واردات گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) این کشور آسیایی را به طور بی سابقه ای افزایش می دهد.به گزارش خبرگزاری رویترز از سنگاپور و پکن، احتمال دارد واردات ال ان جی چین امسال ۱۰ درصد افزایش یابد و به رقم بی سابقه ای برسد، زیرا شرکت ها برای مصارف صنعتی و تقاضای مسکونی زیاد، تجهیزات ارزان قیمت بیشتری تهیه می کنند.با در نظر گرفتن افزایش ۴ تا ۶ درصدی مجموع مصرف گاز طبیعی در سال جاری میلادی، چین تنها نقطه امیدوارکننده بازار جهانی گاز است، زیرا محدودیت های اعمال شده برای مهار ویروس کرونا و در پی آن ضعف اقتصاد جهانی سبب شده است تقاضا حدود چهار درصد کاهش یابد.تحلیلگران و معامله گران چینی معتقدند که حجم واردات ال ان جی امسال به رقم بی سابقه ۶۵ تا ۶۷ میلیون تن می رسد، یعنی ۱۰ درصد بیشتر از مجموع سال ۲۰۱۹ و با نرخ رشدی که می تواند سبب شود چین تا سال ۲۰۲۲ از ژاپن - به عنوان برترین خریدار جهان - پیشی بگیرد.برخی تحلیلگران معتقدند اقتصاد چین اکنون تقریباً به مسیر رشد خود پیش از شیوع ویروس کرونا بازگشته است.آلیشیا وی، تحلیلگر مؤسسه مشاوره فکتس گلوبال انرژی (FGE) در این باره گفت: پس از ضعف کوتاه مدتی که در اوایل امسال در پی همه گیری ویروس کرونا رخ داد، تقاضای گاز چین سریع تر از حد انتظار بهبود یافت که بیشتر توسط بخش صنعتی پیش می رود و از ماه مه به سطح ۲۰۱۹ رسیده است.
وزیر نفت در پیامی با تبریک روز ملی آتش نشانی و ایمنی تأکید کرد: مخاطرات ذاتی صنعت نفت ایجاب می کند نظام مدیریت شرایط اضطراری برای حصول آمادگی در واکنش به وضعیت های اضطراری محتمل، استقرار یافته و مورد ارزیابی مداوم قرارگیرد
متن کامل پیام بیژن زنگنه، به مناسبت روز ملی آتش نشانی و ایمنی به شرح زیر است:
«سالروز از خودگذشتگی آتش نشانان غیور در بمباران پالایشگاه آبادان در هفتم مهرماه ۱۳۵۹ و نام گذاری این روز تاریخی به عنوان روز ملی آتش نشانی و ایمنی در تقارن با هفته دفاع مقدس، فرصتی مغتنم برای بازبینی عملکرد ایمنی و آتش نشانی، درس آموزی از حوادث، بهبود مستمر HSE در فرایندهای کاری و ترویج فرهنگ پیشگیرانه ایمنی است.
واحدهای ایمنی و آتش نشانی در صنعت نفت قدمتی بیش از صد سال دارند و در سال های اخیر نیز به عنوان بخشی از سامانه مدیریت HSE در مسیر توسعه به بلوغ مناسبی رسیده اند. مهم ترین دستاورد مورد انتظار از نظام مدیریت ایمنی، استقرار رویکردهای پیشگیرانه در شناسایی و کنترل نظام مند مخاطرات است که این امر مستلزم طرح ریزی راهبردهای مدیریت ریسک و در عین حال بهبود یکپارچگی مکانیکی و قابلیت اطمینان تجهیزات فرآیندی است.
ماه های پایانی سال گذشته، صنعت نفت کشور نیز مشابه سایر ارکان جامعه متأثر از همه گیری جهانی بیماری نوظهور کووید -۱۹ بوده و تداوم شیوع گسترده این بیماری، مخاطراتی جدید را در صنعت نفت ایجاد کرده است و چون مأموریت ذاتی این صنعت، تأمین انرژی کشور است و در شرایط کنونی، استمرار و پایداری این مأموریت اهمیتی خاص دارد، بنابراین ضرورت دارد پروتکل های بهداشتی در این صنعت به گونه ای اجرا شود که با پیشگیری از وقوع حوادث، خدشه ای به تداوم عملیات و فعالیت ها در تأسیسات تولیدی و واحدهای عملیاتی و پشتیبانی وارد نشود. تقویت انضباط ایمنی، سرپرستی فعالیت ها و اجرای دقیق ضوابط و الزام های ایمنی، لایه حفاظتی محکمی در مقابل بروز خطاهای عملیاتی و نواقص تجهیزاتی منجر به بروز حوادث ایجاد خواهد کرد و از این رو از همه همکاران عزیز به ویژه مدیران صنعت نفت مؤکد درخواست می شود در اجرای دقیق و سختگیرانه ضوابط و دستورعمل های ابلاغی اهتمام ویژه داشته باشند.
علاوه بر تدابیر پیشگیرانه، مخاطرات ذاتی صنعت نفت ایجاب می کند نظام مدیریت شرایط اضطراری شامل فرآیندها، منابع و سامانه های مورد نیاز برای حصول آمادگی در واکنش به وضعیت های اضطراری محتمل، استقرار یافته و مورد ارزیابی مداوم قرار گیرد. همچنین با توجه به اینکه نیروی انسانی متخصص و حرفه ای یکی از عناصر کلیدی در این نظام است و آتش نشانان عزیز در رده های مختلف، بدنه اصلی این بخش را تشکیل می دهند، بنابراین در سال جاری با ابلاغ و اجرای طرح نوین ساماندهی مشاغل و ایستگاه های آتش نشانی صنعت نفت، تلاش خواهد شد کارکنان آتش نشانی به لحاظ صلاحیت حرفه ای و چارچوب سازمانی، به سطحی که شایستگی آن را دارند، ارتقا یافته و از مدیران ستادی و عملیاتی، انتظار دارد زمینه های لازم برای اجرای این طرح در شرکت ها و واحدهای تابعه را فراهم کنند.
در پایان از تلاش های خستگی ناپذیر یکایک همکاران عزیز در خدمت به کشور عزیزمان سپاسگزارم. یقین داشته باشید اقدام های شبانه روزی شما در صیانت از سلامت نیروی انسانی، تأسیسات و محیط زیست به عنوان سرمایه های ملی کشور ماندگار خواهد شد».
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد:
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: راه اندازی مراکز و انستیتوهایی که زمینه بومی سازی تجهیزات را با هدف استفاده از اندیشه و ایده های نو برای دستیابی به محصول جدید فراهم می کنند، از اولویت های صنعت گاز کشور است.
حسن منتظرتربتی با بیان اینکه رویکرد کلی انستیتوها این است که بتوانند ارتباط تنگاتنگی بین دانشگاه و صنعت به وجود آورند و روی پروژه های کلان کار کند، یادآور شد: کارهای پژوهشی شرکت ملی گاز ایران در قالب همین انستیتوها دنبال می شود.
وی با اشاره به اینکه طرح های پژوهشی شرکت ملی گاز ایران در قالب چهار انستیتو ال ان جی (گاز طبیعی مایع شده)، فرآورش گاز، توربین و هوشمندسازی یا اندازه گیری هوشمند دنبال می شود، گفت: این انستیتوها به عنوان بازوی فنی و علمی همواره باید در کنار صنعت گاز حرکت کنند و هرگاه صنعت با مشکلی نظیر تولید کالای جدید، مباحث مرتبط با کاتالیست ها یا نیازهای عملیاتی روبه رو شد، به عنوان پشتوانه ای علمی در کنار این صنعت حاضر باشند.
معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه در انستیتو اندازه گیری هوشمند، مسائلی که در ارتباط با اندازه گیری گاز است دنبال می شود، افزود: اندازه گیری گاز بسیار مسئله مهمی است، زیرا احجام زیادی از گاز در کشور خرید و فروش می شود و اندازه گیری از ارکان اصلی آن است؛ به لحاظ بار مالی برای طرف های معامله و اهمیت آن در دقت اندازه گیری برای فروش، صادرات و تبادل گاز مهم است.
تربتی ادامه داد: در این انستیتو، بحث های مربوط به اندازه گیری در سه بخش پیگیری می شود، بحث تجهیزات اندازه گیری که تلاش می کنیم تجهیزات مورد نیاز اندازه گیری از طریق انستیتو بومی سازی شود و فناوری آن توسعه یابد و کشور در عمل صاحب دانش فنی شود.
وی تصریح کرد: در بحث دانشگاه باید تلاش کنیم فرهنگ مطالعات اندازه گیری رواج یابد و دانشجویان را مجاب کنیم تا مباحث مربوط به اندازه گیری را به عنوان موضوع های مطالعاتی خود انتخاب کنند و این تلاش همسو با پیوند صنعت و دانشگاه است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به بحث ساخت تجهیزات و ساخت کالیبراسیون هم اشاره کرد و افزود: در واقع، این مسئله به تداوم ثبات اندازه گیری برمی گردد، یعنی افزون بر آنکه تجهیز باید دقیق باشد، مداومت در دقت هم لازم است، بنابراین چنانچه بخواهیم این دقت در اندازه گیری همیشه پایدار بماند، موضوع کالیبراسیون مطرح می شود.
به گفته تربتی، زمانی این تلاش به ثمر می رسد که بتوانیم مراکز کالیبراسیون را از طریق انستیتو دنبال، بومی سازی یا تولید کنیم.
وی ضمن اشاره به بحث هوشمندسازی گفت: در بحث اندازه گیری، اندازه گیری صرف مطرح نیست، بلکه اندازه گیری باید هوشمند باشد؛ به طوری که در کنار کنتورهای هوشمند، شبکه هوشمند هم می تواند مطرح باشد که در این حالت، کنتور بیشتر ناظر به تجهیزات اندازه گیری هوشمند و شبکه هوشمند ناظر به چگونگی جمع آوری و تحلیل داده ها و چگونگی استفاده از آنها در محاسبات مربوط به صورت حساب هاست.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر اهمیت مباحث عنوان شده، تصریح کرد: با توجه به اینکه این انستیتو در دانشگاه علم و صنعت تعریف شده و آنجا هم از گذشته، سابقه خوبی در بحث مربوط به اندازه گیری گاز داشته است، امیدوارم در این زمینه بتوانیم به نتایج بسیار خوبی برسیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفتکش:
مدیرعامل شرکت ملی نفتکش با تأکید بر اینکه هیچ قدرتی نمی تواند به صادرات و واردات کشور خدشه ای وارد کند، گفت: تجارت آزاد حق ایران است و باید برای اقتدار ناوگان ملی تلاش بیشتری داشته باشیم.
به گزارش ایرنا، نصرالله سردشتی روز سه شنبه (هشتم مهرماه) در آیین گرامیداشت روز جهانی دریانوردی با اشاره به اینکه شرکت ملی نفتکش با وجود همه کارشکنی ها توانسته در حوزه صادرات نفتی به کشور کمک کند، اظهار کرد: زمانی که تحریم شکل می گیرد، وزارت نفت، شرکت ملی نفتکش و شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی در پیکان تحریم ها قرار می گیرند و این مسئله اهمیت ناوگان ملی را نشان می دهد.
وی با بیان اینکه در دوران تحریم نمی توان روی کشتی های خارجی حساب باز کرد، زیرا به دلایل مختلف، ورود کشتی های خود را روی آب های ایران ممنوع می کنند، تأکید کرد: البته هیچ کس نمی تواند خدشه ای به واردات و صادرات کشور وارد کند. مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران با بیان اینکه صادرات بنزین به ونزوئلا شاید کار بزرگی نباشد، اما این امر قدرت ناوگان ملی و تحریم شکنی را نشان داد، تصریح کرد: تجارت آزاد حق ایران است و کسی نمی تواند جلو ما را بگیرد.
سردشتی از سامان بنادر و دریانوردی، نیروی دریایی ارتش، سپاه پاسداران و همه ارگان هایی که شرکت ملی نفتکش و شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را در بخش های مختلف از جمله حوزه مقابله با دزدان دریایی، انتقال محموله ها به برخی نقاط و سایر موارد همراهی می کنند، قدردانی کرد و افزود: با کمک سازمان های دریایی بسیاری از مسائل حل شده و توانسته ایم به اهداف از پیش تعیین شده به بهترین شکل ممکن برسیم و خللی در کار پیش نیاید.
مدیرعامل شرکت ملی نفتکش در پایان تصریح کرد: ناوگان شرکت ملی نفتکش، مشکلی بابت تأمین سوخت کم سولفور ندارد و پالایشگاه اراک مشکل تأمین سوخت را حل کرده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از تحقق ۱۰۱ درصدی برنامه تولید تکلیفی نفت خام این شرکت در نیمه نخست امسال خبر داد.
غلامرضا مفیدی در نشست پیش بینی پنج ساله بهره دهی چاه های شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون در تشریح گزارش عملکرد این شرکت گفت: با اهتمام و انجام کار گروهی و مشترک مدیریت های ستادی و کارکنان تلاشگر شرکت کارون و با وجود محدودیت های ناشی از تحریم های خصمانه دشمن و شرایط کرونا، خوشبختانه این شرکت موفق به تحقق تولید نفت و گاز افزون بر ۱۰۰ درصد برنامه های ابلاغی با رعایت کامل مسائل ایمنی و الزام های زیست محیطی شده است.وی افزود: با انجام اقدام های تعمیراتی و تشدید اقدام های کنترلی دستاورد ارزشمند دیگری نیز در بخش جمع آوری گازهای ارسالی به مشعل محقق شد و میانگین گاز مستمر ارسالی به مشعل های شرکت کارون در نیمه نخست امسال با کاهش ۸۰ درصدی نسبت به پارسال به کمتر از ۳ میلیون فوت مکعب در روز کاهش یافت.وی به دیگر اقدام های انجام شده در حوزه پشتیبانی تولید نیز اشاره کرد و یادآور شد: در یک سال گذشته با اهتمام همکاران، ۲۲۰ قلم کالای مورد نیاز فرآیند تولید شرکت بومی سازی و در بخش خرید نیز قریب به ۴ هزار و ۱۶۰ قلم کالا به ارزش بیش از ۴۰۰ میلیارد ریال خریداری شد که ۷۵ درصد آن از منابع درون استانی تأمین شده است.مفیدی اظهار کرد: از دیگر موفقیت های این شرکت می توان به انجام فعالیت های عام المنفعه در راستای عمل به مسئولیت های اجتماعی از قبیل ساخت مسجد، تعمیر فضاهای آموزشی، استمرار آب رسانی به بخش غیزانیه، تهیه بسته های معیشتی کمک های مومنانه، تهیه و توزیع لوازم تحریر میان دانش آموزان روستاهای اطراف تأسیسات و ضدعفونی اماکن و توزیع ملزومات بهداشتی برای مقابله با کرونا در روستاها و مناطق شهری همجوار اشاره کرد.احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز با اشاره به اینکه سازمان باید آمادگی کامل برای بازگشت به تولید حداکثری داشته باشد، تأکید کرد: هر پنج شرکت بهره بردار باید کارگروه ویژه بازگشت به تولید حداکثری را تشکیل دهند و اقدام های انجام شده در راستای ایجاد آمادگی برای افزایش تولید را با هماهنگی مدیریت تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب پیگیری کنند.وی استقرار سیستم مدیریت یکپارچه خطوط لوله (PIMS) در سازمان را نویدبخش انسجام بیشتر در احداث، نوسازی و بهسازی شریان های نفت و گاز دانست و بیان کرد: با آغاز به کار کارگروه های PIMS در شرکت های بهره بردار، روند رسیدگی به پروژه های مربوط به خطوط لوله جریانی و اصلی شرکت تسریع شده است.
با نصب سکوهاي جديد توليد ميدان نفتي هنديجان افزايش مي يابد
مشعل در ميدان هنديجان؛ قديمي ترين ميدان دريايي نفتي ايران، دو سکوي جديد چشم نوازي مي کنند: «سکوهاي 07 و 08».
ميدان هنديجان که سابقه فعاليت براي توليد نفت در آن به سال هاي اوليه دهه 40 خورشيدي مي رسد، در حال ميزباني از نسل جديد سکوهاي نفتي است که قرار است توليد آن را دو برابر کنند.
سکوهاي بارگيري شده 07 و 08 که يک ماه پيش از بندرعباس حرکت کردند، اکنون در دل خليج فارس کنار ميدان هنديجان جاخوش کردند تا افزون بر افزايش ايمني توليد، توان نگهداشت توليد با انجام روش هاي ازدياد برداشت اضافه شود. اين همه قصه هنديجان نيست و اين اميدواري وجود دارد که با انجام حفاري هاي جديد، افزاش توليد بيشتري از آن رقم بخورد. بگذاريد با ميدان نفتي هنديجان بيشتر آشنا شويم.
حتما نام هنديجان برايتان با همان تاريخ پرآوازه اين شهر آشنا باشد. بندر هنديجان و تمدني قديمي هزاره چهارم پيش از ميلاد انسان. اما در کنار جغرافياي تاريخي و جاذبه هاي فراوان گردشگري، ميدان نفتي با همين عنوان در دريا قديمي ترين ميدان دريايي را يدک مي کشد.
سكوهاي هنديجان و بهرگانسر قديمي ترين سكوهاي دريايي ايران هستند و چاه شماره يک دريايي ايران روي سكوي حفاري DP بهرگانسر در سال 1959 ميلادي حفاري شد و از اوايل سال 1961 توليد از اين چاه با3200 بشكه در روز آغاز شد. ميدان هنديجان نيز كه روي مخازن گروه آسماري و بعدها بنگستان به ويژه سروك توسعه يافته داراي نفت داراي H2s نسبتا بالاست كه اولين مرحله فراورش و شيرين سازي در سكوي بهرگانسر توسط دو برج عريان ساز(استريپر) صورت مي پذيرد و پس از جداسازي گاز و آب در تفكيك گرهاي اين سكو، نفت ميدان به مخازن منطقه نفتي بهرگان ارسال مي شود. سكوي بهرگانسر داراي ظرفيت فراورش تا60 هزار بشکه در روز بوده كه به علت افزايش عمر چاه ها و توليد صيانتي از ميدان اين ميزان به مرور كاهش يافته است. با نصب سكوهاي 7 و 8 ميدان هنديجان و حفاري جديد چهار حلقه چاه و استفاده از روش هاي برداشت ثانويه، اميد است كه اين ميدان شاهد افزايش توليد و بازگشت به اقتدار گذشته باشد.
اقدام اخير در ميدان نفتي هنديجان در قالب پروژه هاي تحت عنوان سکوهاي 7 و 8 هنديجان آغاز شد و به ثمر رسيد که مروري بر آن خواهيم داشت.
سابقه اجراي پروژه سکوهاي 7 و 8 هنديجان به سال 85 بازمي گردد که با هدف افزايش توليد 20 هزار بشکه اي توليد نفت ميدان هنديجان آغاز و در اين راستا، مطالعات مربوط به مخزن انجام و عمليات ساخت اين سکوها از طريق مناقصه بين المللي به شرکت کشتي سازي و صنايع فراساحل ايران (ايزوايکو) سپرده شد؛ پيمانکاري و نصب اين سکوها نيز از سوي پيمانکاران ايراني انجام مي شود.
سکوهاي 07 و 08 هنديجان اوايل شهريورماه امسال از يارد بندرعباس حرکت کردند که عمليات حمل از بندرعباس نيز از يک ماه پيش آغاز و در نهايت نصب سکو شماره 8 روز سه شنبه، اول مهرماه 1399 در ميدان هنديجان انجام شد؛ نصب اين سکو نيز به كمک پيمانكاران و شناورهاي ايراني مانند فراساحل اطلس فناوري آب هاي عميق (DoT) كه زيرمجموعه شركت صدراست، انجام شد. پس از آن نوبت به سکوي 07 بود که مراحل نصب را طي کند که اين اقدام هم هفته گذشته انجام شد و مراحل نصب به پايان رسيد، اما کار پروژه هنوز به پايان نرسيده و مراحل ديگري را پيش رو دارد.
اين ميادين از معدود مياديني هستند که عمليات شيرين سازي نفت خام در بدو توليد و در سکوي توليد ميدان بهرگانسر انجام مي شود. با نصب اين سکوها، دسترسي به چاه ها بيشتر مي شود و ايمني چاه ها نيز با توجه به وجود تاسيسات سرچاهي نصب شده از جمله پنل کنترل و ايمني سرچاهي، سيستم هاي اعلام حريق، سيستم هاي کنترل چاه ها و سيستم هاي برق و ابزاردقيق از سطح کيفي و ايمني بالاتري برخوردار خواهد بود.
براي سکوي 07 برداشت و انتقال روزانه 22 هزار بشکه اي نفت خام برنامه ريزي شده است و طراحي سكوي 08 براي 14 هزار بشكه روزانه توليد نفت انجام شده اما در حال حاضر برنامه توليد تا 10 هزار بشكه مدنظر است و داراي امكاناتي نظير سيستم هاي توپكراني خط لوله، تست چاه ها، سيستم هاي فرايندي تزريق مواد شيميايي و سيستم هاي كنترل و ايمني است؛ با نصب اين سكو عملا شاهد افزايش ايمني توليد خواهيم بود زيرا تا اين مرحله تنها با عرشه هاي موقت و پلتفرم هاي جزيي براي دسترسي به چاه ها، توليد در حال انجام بود و هيچ گونه سيستم کنترل سرچاهي وجود نداشت و در صورت بروز اتفاقي، کنترل آن بسيار سخت بود.
شهرام متوسل، مجری طرح ساخت و نصب سکوهای 07 و 08 هندیجان در شرکت نفت فلات قاره ایران در گفت وگو با «مشعل» به تشریح مراحل نصب و ساخت این سکوها پرداخت که در ادامه می آید:
پروژه ساخت سکوهای07 و 08 هندیجان از سال 1386 به منظور افزایش تولید و همچنین حفظ توانمندی شرکت نفت فلات قاره ایران در نگهداشت تولید نفت از مخازن میدان هندیجان تعریف شد. پروژه با هدف افزایش تولید میدان هندیجان از 30 هزار بشکه تولید به 50 هزار بشکه بعد از مطالعات مخزنی آغاز شد که در یک مناقصه بین المللی کار به شرکت مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو) واگذار شد.
شرح کار پروژه شامل انجام مطالعات طراحی و مهندسی، خرید کالا و ساخت کارگاهی و نصب پایه های (جکت های) دو سکوی سرچاهی 07 و 08 میدان هندیجان به همراه دو عرشه (تاپساید یا روسازه ها) دارای تجهیزات فرایندی، منیفولدهای تولید و تست جریان، امکانات توپکرانی، تفکیک گر تست چاه ها، تجهیزات تزریق مواد شیمیایی، پکیج کنترل و ایمنی چاه ها، تجهیزات ایمنی و اعلام و اطفای حریق، پد نشست و برخاست هلیکوپتر و سیستم کنترل و ایمنی یکپارچه سکو، شیرهای دستی و اتوماتیک قطع جریان به اضافه خرید کالا و اجرای 4.5 کیلومتر خط لوله درون میدانی به منظور انتقال تولید چاه های این سکوها به سکوی بهرگانسر و همچنین خرید و احداث 27 کیلومتر کابل زیردریایی کامپوزیت به منظور برق رسانی و انتقال داده های سکوها به سکوی مقصد البته به همراه اتاق های برق و ترانسفورمرهای لازم بوده است. براساس توضیحاتی که ارائه شد، پروژه دارای شرح کار متنوع بوده که همین مساله انجام و مدیریت کار را دشوار کرده است، چراکه هر یک از این بسته ها خود می توانست یک پروژه مستقل باشد. با وجود این شرح کار گسترده پروژه با قیمت کم حدود 45 میلیون یورویی به پیمانکار واگذار شد.
در مراحل ابتدایی براساس طراحی پایه انجام شده توسط مشاوران خارجی، طراحی تفصیلی توسط شرکت طرح توسعه جم انجام شد که شامل برداشت اطلاعات و شناسایی بوده و مساحی های ژئوفیزیک و ژئوتکنیک در بستر دریا نیز انجام شد. عملیات خرید کالا و ساخت پایه سکوها در کارگاه شرکت مبین سازه گستر( زیرمجموعه ایزوایکو) انجام و جکت ها در سال 89 نصب شد. همچنین خطوط لوله درون میدانی نیز پس از خرید و پوشش در سال 91 نصب و با حفاری تعدادی چاه عملیات تولید نفت آغاز شد. آغاز عملیات ساخت عرشه ها را هم به صورت شاهد بودیم، اما به دلیل تحریم های ظالمانه اعمال شده، خرید تجهیزات با مشکلاتی مواجه بود که به کمک توانمندی سازندگان تجهیزات داخلی این مشکلات مرتفع شد و مراحل ساخت عرشه ها ادامه یافت و تجهیزات مکانیکی و ابزاردقیق و کنترل و برق و مخابرات به تناوب نصب شد. کابل زیردریایی نیز در سال 98 با کمک شرکت صاایران نصب شد و مجددا توانمندی جوانان این مرز و بوم متبلور شد.
سکوی 08 به حول و قوه الهی در اول مهرماه همزمان با هفته دفاع مقدس و پس از آن سکوی 07 ساعت 30 دقیقه بامداد هشتم مهرماه نصب شد و در نهایت با نصب اتاق برق سکوی بهرگانسر عملیات نصب در هفته جاری به اتمام خواهد رسید و عملیات هوک آپ و راه اندازی سکوهای و تجهیزات انجام خواهد شد.
این سکو یکی از اولین سکوهای نسل جدید برداشت نفت در فلات قاره و کشور بود که قرار است بیشتر کارهای بهره برداری به صورت اتوماتیک و با کنترل از سکوی مقصد به صورت ریموت انجام شود و حتی برای تست چاه ها نیازی به اعزام نفر نباشد. لذا از تجهیزات نسبتا جدیدتری استفاده شد که تولید اکثر آنها در انحصار کشورهای خارجی بود، ولی با یاری سازندگان داخلی بسیاری از آنها در کشور تولید یا تکمیل شد و در این راه با توجه به اینکه در اکثر موارد تجربه اول سازندگان بود به هر حال با مشکلاتی مواجه بودیم، ولی در اینجا هم توانمندی داخلی در کنار حسن اعتماد مدیران ارشد شرکت نفت فلات قاره ایران سبب ایجاد زمینه شکستن انحصار خارجی شد که قابل ستایش بوده است. در تمام مراحل سعی شده که استانداردهای دریایی که جزو سختگیرانه ترین استانداردهای صنعت نفت است، به صورت کامل رعایت شود و موارد ایمنی به طور کامل مدنظر قرار داده شود. چنانچه در مواردی هم مجبور به کم کردن سختگیری ها بودیم این کار با انجام مطالعه و شبیه سازی اثرات و ایجاد محافظت های ثانویه انجام شده است.
پس از نصب اتاق برق سکوی بهرگانسر عملیات اتصال کابل های زیردریایی به منبع تامین برق برای راه اندازی کامل تجهیزات با برق سکو انجام خواهد شد. البته اولین گام تکمیل مسیر لوله کشی چاه ها به منیفولدهای ساخته شده روی سکوها و تکمیل مسیر انتقال نفت به رایزرها و خطوط لوله دریایی جهت برگرداندن تولید نفت میدان به حالت عادی خواهد بود. در نهایت با راه اندازی سیستم کنترل و سیستم های ایمنی کار راه اندازی تکمیل خواهد شد که در مرحله اول یک زمان دو تا سه ماهه پیش بینی شده است.
برای سکوی 07 و 08 حداقل 4 چاه جدید پیش بینی شده است (هرچند که در حال حاضر 2 سکو مجموعا 11 چاه تولیدی دارند) و پس از حفاری این چاه ها و انجام روش های ثانویه برداشت نظیر تزریق آب یا گازرسانی یا استفاده از پمپ های درون چاهی امکان افزایش تولید تا نزدیک 20 هزار بشکه نفت در روز میسر می شود.
میدان هندیجان قدیمی ترین میدان نفتی دریایی ایران است که انجام کارهای اولیه جهت تولید از آن به اوایل دهه 40 خورشیدی برمی گردد. تولید این میدان در حال حاضر با توجه به کاهش تولید تکلیفی به حدود 10 هزار بشکه در روز رسیده که این تولید با انتقال به سکوی مرکزی هندیجان که یکی از قدیمی ترین سکوهای دریایی است به سکوی بهرگانسر منتقل می شود. امید است با نصب این سکوها ضمن افزایش ایمنی تولید، توان نگهداشت تولید با انجام روش های ازدیاد برداشت اضافه شود، ضمن آنکه با انجام حفاری های جدید امیدواریم شاهد افزایش تولید نیز باشیم. با توجه به اینکه هفته نامه «مشعل»، نشریه کارکنان صنعت نفت است، برایمان از سختی کار و تعداد نفرات مشغول فعالیت و مشکلاتی که در مسیر اجرای کار داشتند بفرمایید. ضمن تشکر و عرض خسته نباشید به تمام تلاشگران عرصه رسانه، خبر و تقدیر از نشریه مشعل که همواره یکی از پرچمداران انعکاس تلاش های پرسنل خدوم صنعت نفت و گاز و پتروشیمی کشور عزیزمان بوده است و همواره تلاش کرده تا امانتداری را در این راه سرلوحه کار خود قرار دهد و تشکر از شما، در اینجا وظیفه خود می دانم از تلاشگران شرکت نفت فلات قاره ایران که در این پروژه زحمات زیادی متحمل شده اند، به ویژه همکاران مدیریت تولید و برنامه، واحد مهندسی و ساختمان شرکت، مجریان محترم سابق طرح، گروه مهندسی و اجرا و بازرسی و نظارت، حتی همکاران محترم مالی، اداری، قراردادی و حقوقی که نقش اساسی در به ثمر رسیدن این تلاش جمعی داشته اند و مدیران مجموعه در طول زمان انجام پروژه، به ویژه مهندس سلمان زاده به عنوان راس مجموعه فلات قاره همواره یاور ما بوده اند و مهندس آهوچهر مدیر مهندسی و ساختمان و مهندس کریمی جعفری که در طول این مدت زحمت مدیریت پروژه را به عهده داشته اند، قدردانی کنم. البته که در این راه همکاران تلاشگر منطقه عملیاتی بهرگان و سکوی بهرگانسر تحت مدیریت مهندس قانعی و آتیار و بیرانوند و دکتر رنجبر همکاری بسیار صمیمانه ای با گروه پروژه، به ویژه در زمان نصب سکوها داشته اند که دست این عزیزان رو به گرمی می فشارم.
به هر حال انجام پروژه در این مقیاس مستلزم یک تلاش منسجم از سوی یک گروه متعهد بود که به حول و قوه الهی این تلاش به ثمر نشست و امیدوارم کشور عزیزمان در این شرایط بسیار سخت اقتصادی از برکات این پروژه بهره مند شود.
مجددا در پایان از زحمات پیمانکار اصلی پروژه شرکت ایزوایکو و شرکت های همکار ایشان، به ویژه مجموعه مبین سازه گستر و پیمانکاران نصب شرکت فراساحل اطلس و شرکت صدرا و فناوری آب های عمیق (DOT) که تا اینجا متحمل زحمات زیادی در اجرای پروژه شده اند تشکر می کنم، چراکه به علت عمق کم آب در محل نصب، عملا تجهیزات ویژه و شناورهای خاص با آبخور کم مورد نیاز بوده و تنها در ساعات مد آب می توان عملیات را انجام داد. لازم به ذکر است که عمق آب در محل نصب بین سه تا پنج متر است و وجود چاه های فعال تولیدی روی سکوها سختی کار را بیشتر روشن می سازد.
نگاهی به د ستاورد های یکی از قد یمی ترین مناطق عملیات انتقال گاز کشور
مشعل حوزه استحفاظی منطقه 9 عملیات انتقال گاز از قد یمی ترین حوزه های انتقال گاز کشور است که از ابتد ای شکل گیری شرکت ملی گاز ایران د ر سال 44 به منظور صاد رات گاز به کشور شوروی سابق، شروع به فعالیت کرد . پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و د ستور کار گازرسانی به شهرها و روستاهای کشور، تکمیل خط 30 اینچ سرخس - نکا تا رشت و توسعه گازرسانی به استان های شمالی، فعالیت مناطق عملیاتی شکل جد ی تری به خود گرفت و بد ین ترتیب منطقه 9 عملیات انتقال گاز د ر حوزه استان های گیلان، مازند ران و گلستان تحت ساختار سازمانی شرکت انتقال گاز ایران از سال 86 شروع به فعالیت کرد .
مقد م بیگلریان، مد یر منطقه 9 عملیات انتقال گاز د ر این گفتگو علاوه بر تشریح خصوصیات این منطقه سرسبز از جزییات فعالیت ها و د ستاورد های همکاران منطقه صحبت کرد ه است.
این منطقه بخشی از گاز مصرفی استان ارد بیل د ر منطقه 8 عملیات انتقال گاز را از طریق خط اول سراسری و تاسیسات تقویت فشار گاز چلوند تامین می کند و علاوه بر آن، گاز مصرفی مورد نیاز استان های شمالی نیز از طریق خط سراسری اول و سوم سراسری و خط 42 اینچ د امغان - کیاسر تامین می شود .
شرایط جغرافیایی منطقه 9 به واسطه وجود جنگل، کوه و همچنین مجاورت با د ریا، این منطقه را از سایر مناطق عملیاتی متمایز می کند . همچنین افزایش ارزش اراضی د ر استان های شمالی مشکلات حریم خطوط لوله را د ر این منطقه د و چند ان کرد ه است. علاوه بر مشکلات حریم خطوط لوله، وجود رود خانه های خروشان د ر منطقه، مشکلات نگهد اری از خطوط لوله د ر تقاطع رود خانه ها و حفظ و حراست از آنها را بسیار د شوارتر کرد ه است.
تعد اد مراکز تاسیسات تقویت فشار گاز منطقه، 4 مرکز فعال رشت، رامسر، نکا، قلعه جیق و یک تاسیسات غیرفعال د ر نور است.
تعد اد تجهیز د ر منطقه 9 بر اساس استاند ارد IOS14224 حد ود 11535 تجهیز است این د ر حالی است که کیلومتراژ خط لوله د ر این منطقه کمتر از 1500 کیلومتر است. مبنای استاند ارد مذکور جهت تعیین مرز بین مناطق تعد اد تجهیز است، نه کیلومتر خط. تغییر شرایط د ر قطعات مختلف خط لوله به د لیل تغییر ریسک های نگهد اری و تعمیرات است. تقاطع با رود خانه ها، نهرها، جاد ه ها، تغییر جنس خاک، ضخامت تغییر و تراکم کل تجهیزات منطقه نشان می د هد که تراکم تجهیز (خط لوله و تاسیسات) به ازای هر کیلومتر د ر منطقه با عد د نزد یک به 8، نسبت به سایر مناطق منحصربه فرد است به طوری که تعد اد تجهیز به ازای هر نفر د ر د پارتمان نگهد اری و تعمیرات مراکز بهره برد اری خطوط لوله منطقه، بیش از 750 تجهیز است. علاوه بر این موارد ، منطقه 9 د ر انتهای خطوط لوله سراسری قرار د ارد و این امر تاب آوری شبکه را به د لیل تک خطه بود ن د ر فصل سرد سال و پیک مصرف گاز کاهش می د هد .
د ر این ارتباط کمیته خود کفایی و شناسایی تولید کنند گان و سازند گان د اخلی که توانایی ساخت قطعات ید کی را د ارا هستند ، د ر منطقه فعال است. بازد ید از نمایشگاه ها و شناسایی شرکت های د اخلی، مکاتبه با شرکت ها و سازند گان د اخلی و ارسال نمونه کالا و قطعات ید کی برای شرکت هایی که امکانات لازم جهت تولید قطعات ید کی را د ارا هستند نیز از اقد امات اين منطقه جهت همکاری با شرکت های د اخلی برای تامین اقلام و تجهیزات مورد نیاز بود ه است و خوشبختانه قطعات و تجهیزات مختلفی ساخته و یا د ر د ست ساخت د اخل است.
عد م خرید کالاهای خارجی که د ارای نمونه مشابه د اخلی است، اقد ام مهم منطقه جهت تحقق شعار سال بود ه است. همچنین همانطورکه پیشتر عنوان شد برقراری ارتباط با شرکت ها و تولید کنند گان د اخلی برای ساخت قطعات ید کی با د ر اختیار گذاشتن نمونه قطعات و اطلاعات فنی مورد نیاز از د یگر اقد امات حمایتی منطقه از شرکت های ایرانی است.
با توجه به شرایط ویژه و منحصر به فرد استان های شمالی امر صیانت از حرایم خطوط لوله انتقال گاز بسیار مورد اهمیت است و اقد امات مهمی د ر این زمینه انجام شد ه است. مکاتبه با سازمان ها و شرکت های خد مات رسان نظیرگاز استان، آب و فاضلاب شهری و روستایی، آب منطقه ای، بنیاد مسکن، جهاد کشاورزی، برق و همچنین سازمان ها و اد اراتی که مجوزهای تولید ی/ خد ماتی صاد ر می کنند بابت مشخصات حرايم اختصاصی و ایمنی خطوط لوله و لزوم رعایت مقررات مربوطه از جمله این موارد است. همچنین برگزاری جلسات با فرماند اری ها، استاند اری ها و مراجع قضائی د ر خصوص مشکلات و موارد مرتبط با حریم و لزوم حفظ و نگهد اشت حریم ایمنی و اختصاصی، مکاتبه با فرماند اران، بخشد اران و د هیاران مناطقی که د ر مجاورت با خطوط لوله انتقال گاز قرار د ارند بابت مشخصات حرايم اختصاصی و ایمنی خطوط لوله و لزوم رعایت مقرارت مربوطه، نصب مارکرها و تابلوهای هشد ار د ر فواصل مختلف د ر طول مسیر خطوط لوله انتقال گاز بخشی از اقد امات حفظ حریم خط لوله د ر منطقه است. افزون بر این، پایش مستمر مسیر خطوط لوله توسط گشت حریم و پرسنل مراکز بهره برد اری خطوط لوله، احد اث قنو د ر د و طرف حریم اختصاصی با استفاد ه از ماشین آلات شرکتی و خد مات بخش خصوصی و نیز همکاری با کشاورزان و مجاوران خطوط لوله جهت تامین لوله های هد ایت آب ( آبرو)، لایروبی نهرها و... (د ر راستای مسؤولیت های اجتماعی) شن ریزی موضعی و تسطیح مسیر و رفع تجاوزات حریم اختصاصی به صورت مقطعی د ر حوزه سه مرکز بهره برد اری، از د یگر اقد امات منطقه است. د ر ارتباط با بهره گیری از نرم افزارها د ر حفظ حریم می توان به انجام پروژه لیزر اسکن د ر سطح منطقه به منظور شناسایی ابنیه های متجاوز به حریم خطوط لوله انتقال گاز و استفاد ه از نرم افزار GIS به منظور پاسخ به استعلام های حریم و اعلام حرایم با د قت بالا به متقاضیان جهت جلوگیری از تجاوز به محد ود ه حرایم ایمنی و اختصاصی خطوط لوله انتقال گاز و همچنین انجام پروژه حد نگار( کاد استر) به منظور تعیین موقعیت د قیق ساختمان ها، تاسیسات و تجهیزات منطقه اشاره کرد .
د ر این حوزه تمام تلاش منطقه بر این است تا از تكنولوژی های روز د نيا د ر ايجاد زير ساخت مناسبICT استفاد ه شود و هم اکنون این منطقه به خود می بالد که زيرساخت شبكه و تجهیزات مراکز د اد ه منطقه از روزآمد ترین تجهیزات مراكز د اد ه و شبكه د ر سطح شركت ملی گاز ایران است، همچنین د ر بحث امنیت شبکه نیز این منطقه با به کارگیری متخصصین این حوزه توانسته بروزترین استاند ارد امنیت شبکه را پیاد ه سازی کند . همچنین د ر بروزرسانی نرم افزارهای کاربرد ی، منطقه با پیگیری مستمر و تعامل سازند ه با شرکت های تولید کنند ه توانسته یکی از بروزترین مناطق از لحاظ زیرساخت های نرم افزاری د ر سطح شرکت باشد . این منطقه اولین منطقه عملیاتی د ر میان مناطق د هگانه انتقال گاز بود ه که از نرم افزار IPCMMS د ر جهت مد یریت نگهد اری و تعمیرات استفاد ه کرد ه است. هم اکنون همه برنامه های نگهد اری و تعمیرات معاونت های عملیات تاسیسات و خطوط لوله، بازرسی فنی، حمل و نقل با استفاد ه از این نرم افزار صورت می پذیرد .
منطقه 9 عملیات انتقال گاز بر اساس د ستورالعمل های پژوهشی برای همکاری با د انشگاه ها و شرکت های د انش بنیان، با د انشگاه صنعتی نوشیروانی بابل د ر سال 95 تفاهم نامه همکاری امضا کرد ه است. د ر حوزه همکاری با پارک های علم و فناوری، جلساتی مشترکی با پارک علم و فناوری برگزار شد ، با توجه به شرایط جغرافیایی استان های شمالی، تقریبا اکثر شرکت های فعال د ر این پارک ها د ر حوزه کشاورزی و گاها قطعات خود رو فعال هستند ، لذا مکاتبات با پارک های علم و فناوری د انشگاه شریف و د انشگاه تهران انجام گرفته تا از توانمند ی های این مراکز بهره گیری شود . همچنین برای بهره مند ی از توانمند ی علمی- تحقیقاتی د انشگاه کشاورزی ساری د ر جهت ایمن سازی خطوط د ر نقاط ریسکی تفاهم نامه ای تهیه و امضا شد ه است.
ساخت انواع کارت های الکترونیکی مربوط به سیستم کنترل توربین های DRESSER-RAND تاسیسات تقویت فشار گاز رامسر، ساخت کلیه پره های ثابت، متحرک و تجهیزات مرتبط با آن مربوط به کمپرسور محوری توربین MAN تاسیسات قلعه جیق، نور و نکا، ساخت د ریچه تنظیم سوخت توربین های MAN، ساخت ابزار مخصوص بازکرد ن رتور کمپرسور گاز توربین DRESSER-RAND رامسر از جمله موارد بومی سازی و خود کفایی د ر منطقه است. همچنین ارتقای سیستم کنترل پنلSTATION تاسیسات رامسر، ساخت انواع د یافراگم های مربوط به رگولاتور و BLEED VALVE، بروزرسانی سیستم مانیتورینگ مربوط به نشان د هند ه های سرعت فشار و اختلاف فشار توربوکمپرسورهای نوسکی تاسیسات رشت، ساخت قطعات چک ولوهای مسیر هوا و گاز سیستم DGS کمپرسور گاز MAN را نیز می توان از د یگر بومی سازی و خود کفایی ها د ر این منطقه نام برد . علاوه بر موارد ذکر شد ه اقد اماتی مانند طراحی و ساخت پنل سیستم اعلان حریق توربین های DRESSER- RAND رامسر، طراحی و ساخت سیستم کنترل DRYER هوای ابزار د قیق د ر تاسیسات رامسر، ساخت سیستم شعله بین محفظه احتراق سیستم جرقه زن توربین نوسکی تاسیسات رشت د ر ارتباط با خود کفایی د ر منطقه است.
تعمیر روتور GG توربین A تاسیسات قلعه جیق، تعویض کمپرسور D تاسیسات تقویت فشار گاز رامسر، بروزرسانی سیستم OS تاسیسات رامسر با سیستم PLC از تعمیرات اساسی منطقه د ر سال 98 است. د ر آرایش خطوط انتقال گاز د ر منطقه تغییراتی انجام نشد ه است اما تعمیراتی نظیر بروزرسانی سیستم OS تاسیسات رامسر و عملیات هایی نظیر تعمیق خط لوله د ر رود خانه های مینود شت، سفید رود و همچنین ایمن سازی خط لوله د ر رود خانه فاضل آباد ، کترا و اتصال نهایی آنها به انتقال موجب افزایش پاید اری شد .
تعمیرات اساسی توربین شماره 1 تاسیسات رشت انجام شد ه است، تعمیرات توربین شماره 2 تاسیسات رشت د ر شهریور ماه سال جاری انجام می شود . همچنین تعمیرات اساسی توربین A تاسیسات قلعه جیق و تعمیرات اساسی کمپرسور D تاسیسات رامسر نیز د ر سال جاری انجام خواهد شد . د ر سال 98 مجموع د ستور کار صاد ر شد ه برای بخش های اصلاحی، پیشگیرانه و بازرسی فنی 3215 د ستور کار بود ه است که امسال نیز پیش بینی می شود 1/1 برابر د ستور کار سال 98 یعنی حد ود 3700 د ستور کار، صاد ر شود . د ر منطقه 9 به جز نرم افزار IPCMMS، از نرم افزارهای د یگر د ر حوزه تعمیرات اساسی استفاد ه نمی شود .
ابتد ا از فرصتی که د ر اختیار بند ه از این طریق قرار د اد ه شد ه تا بتوانم ضمن معرفی فعالیت ها و چالش های منطقه، بخشی از زحمات همکاران فعال، با د انش و توانمند منطقه 9 را بیان کنم، تشکر و قد رد انی می کنم. همچنین از توجه ویژه مد یرعامل و مد یران ستاد ی به رفع نیازهای منطقه و حل مشکلات قد رد انی می کنم. همانطوری که عرض شد به لحاظ تعد اد تجهیزات د ر ریسک و ویژگی های خاص جغرافیایی و نیز موقعیت جانمائی د ر شبکه انتقال گاز کشور، منطقه باید د ر طول سال از آماد گی صد د ر صد ی برخورد ار بود ه و همکاران بخش های عملیاتی و کنترل حریم به طور قطع تحت استرس مد اوم قرار خواهند د اشت. بحمد اله منطقه از چنان آماد گی برخورد ار است که د ر زمستان سال گذشته از حیث مسؤولیت های اجتماعی به یاری استاند اری گیلان و شرکت گاز استان مازند ران برای بازگشائی مسیرهای برفگیر شتافت.
موفقيت شركت گاز استان سمنان د ر طراحي و ساخت يك سامانه مهم
مشعل: سهم 70 د رصد ی صنعت و نیروگاه ها از مصرف گاز د ر استان سمنان، اهمیت پاید اری و استمرار خد مات از سوی شركت گاز استان د ر رفاه، عمران و اشتغال اين خطه را برجسته می سازد .
شرکت گاز استان سمنان كوشيد ه تا د ر بیشتر حوزه ها از قبیل رعایت اصول HSE، پژوهش و فناوری، نگهد اری و تعمیرات، مد یریت د ارایی های فیزیکی، سلامت اد اری و صیانت از حقوق شهروند ی، نظام پیشنهاد ها، مد یریت د انش، طرح تکریم ارباب رجوع و حمایت از مصرف کننده و امور فرهنگی و د ینی همواره د ر بالاترین سطوح شرکت ملی گاز قرار گيرد .
این شرکت با تلاش و همکاری مسوولانه سرمایه های انسانی متعهد و متخصص، ضمن د ریافت تقد یرنامه 5 ستاره سومین د وره جایزه تعالی صنعت گاز، گواهینامه های سیستم مد یریت یکپارچه IMS را د ریافت كرد ه است.
اين مجموعه همچنین با انجام اقد امات متعد د و مفید خود د ر زمینه کنترل و کاهش مصرف انرژی د ر زمره اولین شرکت ها د ر سطح شرکت ملی گاز ایران است که موفق به استقرار سیستم مد یریت انرژی شد ه است.
عليرضا اعوانی نژاد ، مد يرعامل شركت گاز استان سمنان د رباره فعاليت هاي برجسته اين شركت د ر سال 98 می گويد : طراحی و پیاد ه سازی سامانه «د ید بان انرژی» با هد ف د ستیابی به چشم اند ازی روشن از مصارف مشتریان شرکت و د ر راستای شناسایی د رگاه های پرریسک هد ررفت گاز، طراحی و پیاد ه سازی سامانه «سیما انرژی» به منظور اند ازه گیری مصارف مشتریان د ولتی و ارائه مشاوره د ر راستای مد یریت مصرف، پایش حفاظت کاتد ی خطوط لوله بر پایه معیار پتانسیل خاموش لحظه ای (IOP) از جمله اقد امات شاخص د ر سال گذشته بود ه است.
وی اد امه می د هد : همکاری جهت تسریع د ر گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان، اجرای 170 كيلومتر خطوط تغذيه، شبكه توزيع و همچنین احد اث و نصب چهار مورد ایستگاه تقلیل فشار و یک ایستگاه CPS و تعد اد هزار انشعاب با ميانگين پيشرفت 70 د رصد نيز از فعاليت های مهم د ر سال گذشته بود ه است. ضمن اینکه شرکت گاز استان سمنان از طریق اجرای آیین نامه مصوبه شورای اقتصاد نسبت به گازد ار كرد ن 197 واحد صنعتی و تولید ی اقد ام کرد كه این مهم میزان 22.5 میلیون لیتر صرفه جویی فراورده های نفتی را به همراه د اشت.
اعوانی نژاد می افزايد : استفاد ه از طرح های پژوهشی همانند شناسايی مناطق پرخطر و ميزان غلظت تورون د ر گاز شهری و استاند ارد سازی حد مجاز گاز و روش های جلوگيری از ورود آن به منازل، استفاد ه از سامانه پايش ايمنی پيمانكاران، پياد ه سازی سيستم بازرسی و نگهد اری مستقيم DI&M جهت پايش و كاهش نشر متان از تاسيسات، د ر شرکت گاز استان سمنان پیاد ه سازی شد ه است. مد يرعامل شركت گاز استان سمنان با بيان اينكه سامانه اند ازه گیری جریان گاز با مکانیزم پرد ازش تصویر برای اولین بار د ر کشور طراحی و ساخته شد ه و د ر یکی از ایستگاه های تقلیل فشار شهرستان سمنان به مرحله اجرا رسید ه است، اد امه می د هد : چهار مورد نو آوری این پروژه ثبت اختراع شد ه و نتایج به کمیته تجاری سازی شرکت ملی گاز جهت ساخت نمونه صنعتی ارسال شد ه است. وی د رباره د یگر پروژه های کشوری اجرا شد ه د ر استان می گويد : تفکیک مسیر گاز با د بی کمتر از QMIN از مسیر کنتورهای اصلی ایستگاه که د ر یکی از ایستگاه های استان اجرا شد ه با بازگشت سرمایه کمتر از یک ماه، بالغ بر 100میلیون تومان صرفه جویی به همراه د اشته است.
اعوانی د رباره تعد اد مشتركان جذب شد ه د ر سال جد يد می گويد : تعد اد 2606 مشترک صنعتی، خانگی و عمومی از ابتد ای سال 99 د ر شرکت گاز استان سمنان جذب شد ه است.
وی د رباره برنامه های اين شركت برای گازرسانی به شهرها و روستاهای باقیماند ه چنين می گويد : از 349 روستا، 266 روستا گازد ار و18 روستا د ر د ست اجرا قرار د ارند که تا پایان سال گازد ار می شوند . همچنين برنامه ریزی های انجام شد ه گازد ار شد ن 35 روستا تا پایان 1400 و 30 روستا تا پایان 1401 را د ر صورت اخذ مجوزهای لازم و تامین بود جه پیش بینی كرد ه است.
همچنين شركت گاز استان سمنان آمار و وضعیتی قابل قبول د ر جایگزینی گاز با سوخت مایع د اشته، به گونه ای كه 96 هزار مترمکعب د ر ساعت میزان گاز جایگزین شد ه، معاد ل 8.7 میلیارد لیتر مصرف فراورده های نفتی بود ه است.
د ر کل مصرف گاز د ر سال 98 به میزان 2.076.000.000 مترمکعب بود ه است.
او د رباره اقد امات انجام شد ه در حوزه افزایش رضایت منابع انسانی می گويد : پیاد ه سازی طرح طبقه بند ی مشاغل د ر خصوص نیروهای پیمانکاری، برقراری تسهیلات رفاهی استفاد ه از مامور سرا و زائرسرای نفت مشهد برای نیروهای رسمی و قرارداد مستقیم، استقرار د رمانگاه و رایگان كرد ن ویزیت برای کارکنان رسمی، قرارد اد مستقیم و پیمانکاری، انعقاد قرارداد با بانک ها جهت تخصیص وام با مزایای خاص برای کلیه پرسنل و خانواد ه آنها، برقراری صند وق قرض الحسنه به منظور ارائه تسهیلات به کارکنان، انجام نظرسنجی با هد ف ايجاد توازن بين کار و زند گی، تد وین طرح های جانشین پروری با استفاد ه از بازخورد کانون ارزیابی مد یران، برگزاری د وره های آموزشی روانشناسی برای کارکنان و خانواد ه های آنان، انعقاد قرارداد بیمه تکمیلی به نیابت از بخش پیمانکاری با شرکت بیمه گذار از د يگر اقد امات بود ه است. اعوانی همچنين د رباره اقد امات انجام شد ه د ر زمینه مسوولیت اجتماعی می گويد : توسعه پاید ار توام با صیانت از حقوق انسانی و زیست محیطی، هد ف کلان مسوولیت اجتماعی د ر شرکت گاز استان سمنان است. وی با اشاره به آنچه د ر شركت های گاز استانی به عنوان خلق آيند ه پايد ار از آن ياد می شود ، بی شك جلوه شفافی د ر مسوولیت های اجتماعی خواهد يافت و تحقق يك كسب و كار پايد ار مستلزم توجه به مسائل زیست محیطی و اجتماعی د ر كنار مسائل اقتصاد ی است، می گوید : اقد امات مسوولیت های اجتماعی د ر شرکت گاز استان سمنان د ر سه سطح زیربنایی و ساختاری، اقد امات اولیه و اقد امات شاخص پیگیری می شود .
وی می افزايد : به منظور فرهنگ سازی و تعيين جايگاه CSR د ر شركت گاز استان سمنان د ر سال 98 مسوولیت اجتماعی به عنوان يكی از مضامين اصلی سند استراتژیک و در صدر نقشه مذکور د ر نظر گرفته شد و د ر فرايند های د اخلی، تقويت مسووليت های اجتماعی- قانونی و زیست محیطی د ر حوزه فعالیت های ایمنی، بهد اشت و محیط زیست (HSE) شرکت تعیین شد .
همچنین این شركت همگام با ساير شركت های گاز استانی پس از شناسايی نيازها و انتظارات ذي نفعان به پیاد ه سازی موارد ی همچون حمايت از سرمايه گذاری بخش خصوصی با معرفی فرصت سرمایه گذاری احد اث واحد GTL د ر استان، حضور فعال د ر جلسات كارگروه جذب و حمايت از سرمايه گذاری استان، اهد ای خون، آموزش های ايمنی، تغيير پيمان وصول مطالبات با هد ف كمترين قطع گاز جهت پیشگیری از تبعات اجتماعی، آناليز سوخت هيترها، پايش د مای رفاه اد ارات، استفاد ه از انرژی های نو و احد اث نیروگاه خورشید ی 125kw پرداخته است که اثر بخشی این اقد امات د ر قالب نظرسنجی از گروه های مختلف ذی نفعان و نتایج کسب شد ه د ر ارزیابی های مختلف ملی و استانی همانند جایزه تعالی و بهبود مستمر صنعت گاز، سلامت اد اری، HSE شرکت ملی گاز، حقوق شهروند ی و قانون حمايت از مصرف كنند گان رصد شد ه است.
واحد نیمه صنعتی تولید پروپیلن از متانول مرکز ماهشهر افتتاح شد
مشعل هفته گذشته برای صنعت پتروشیمی یکی دیگر از روزهای پرخبر و درخشان رقم خورد. به طور همزمان واحد نیمه صنعتی تولید پروپیلن از متانول مرکز ماهشهر شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی رونمایی و قرارداد واگذاری لیسانس، اسناد مهندسی فرآیندی و مهندسی پایه طرح تولید پروپیلن از متانول (MTP) با ظرفیت سالانه ۱۲۰ هزار تن نیز امضا شد. واحد نیمه صنعتی تولید پروپیلن از متانول در مرکز پژوهش و فناوری ماهشهر به تازگی عملیاتی شده و آماده بازدید سرمایه گذاران است و هم زمان با توسعه دانش فنی MTP دانش فنی تولید همه کاتالیست های مورد نیاز این واحد نیز کسب شده و واحدهای نیمه صنعتی بعضی از این کاتالیست ها نیز در حال بهره برداری هستند. در برنامه کلان صنعت پتروشیمی، توسعه هوشمند بر اساس طرح های پیشران از مسیر تولید پروپیلن به عنوان یکی از زنجیره های مهم توسعه مورد توجه قرار گرفته است، بنابراین ابتدا نیاز است ظرفیت تولید پروپیلن افزایش یابد و سپس توسعه هوشمند صنعت از این مسیر دنبال شود. بهزاد محمدی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در آیین رونمایی از واحد نیمه صنعتی تولید پروپیلن از متانول مرکز ماهشهر، روز افتتاح را روزی غرورآفرین و خاطره انگیز برای صنعت پتروشیمی ایران برشمرد که ثمره سال ها تلاش مستمر پژوهشگران در شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی است و افزود: رو نمایی از طرح تولید پروپیلن ازمتانول یک دستاورد ارزشمند برای صنعت پتروشیمی ایران است. نقش NPC توسعه زیر ساخت ها است و ضرورت دارد تا افزایش ظرفیت تولید در صنعت با توجه به وجود منابع گسترده خوراک با هدف تولید محصولات مختلف و متنوع سازی سبد تولید تحقق یابد و ارزش افزوده بیشتری به دست آید. محمدی به امضای قرارداد واگذاری دانش فنی MTP شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به پتروشیمی فاتح کیمیا اشاره کرد و گفت: این نخستین گامی است که با ظرفیت 120 هزارتن در این مسیر اجرا می شود. وی بر اهمیت تأمین دانش فنی فرآیند همراه با کاتالیست آن اشاره کرد و گفت: شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی دستاوردهای بسیار موفقی در تولید کاتالیست MTP دارد که در آینده ای نزدیک واحد تولید این کاتالیست ها در مرکز اراک این شرکت به بهره برداری خواهد رسید و امضای این قرارداد نقطه آغازین تنوع بخشی به محصولات پتروشیمی است و نقطه شروعی برای حرکت این صنعت به سمت توسعه از مسیر محصول بسیار با ارزش پروپیلن است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: در سال 1400 ظرفیت تولید به 100 میلیون تن و در سال 1404 به 130 میلیون تن خواهد رسید و با وجود 27 طرح جهش دوم و 22 طرح جهش سوم باید سبد تولید محصولات پتروشیمی متنوع شود و واردات برخی محصولات پتروشیمی به تدریج با تولیدی شدن این طرح ها کاهش خواهد یافت.
محمدی با اشاره به اینکه 5 درصد از محصولات پایه تولیدی که از شاخص های اصلی ارزیابی صنعت پتروشیمی در جهان است، در کشور شامل پروپیلن می شود، افزود: این رقم با تکمیل طرح های جهش دوم و سوم نیز تغییر چندانی نمی کند بنابراین به منظور توسعه این صنعت طرح های پیشران تعریف شده اند. معاون وزیر نفت با بیان اینکه ظرفیت صنعت پتروشیمی در ابتدای سال 99، 66 میلیون تن و هم اکنون بیش از 70 میلیون تن است، ادامه داد: محصول قابل فروش این صنعت در سال گذشته، 30 میلیون تن و درآمد این صنعت حدود 15 میلیارد دلار بوده است. از این میزان 22 میلیون تن به ارزش 10 میلیارد دلار صادر و حدود 8 میلیون تن به ارزش 5 میلیارد دلار نیز در داخل عرضه شده است.
محمدی با بیان اینکه در 49 طرح فعال جهش دوم و سوم صنعت پتروشیمی 7 طرح پیشران و راهبردی با مجموع ظرفیت 810 هزار تن در حال اجراست، تصریح کرد: بنابراین 20 طرح پیشران در چهار شاخه پروپیلن، متانول، بنزن و اتیلن تعریف شده اند که مطالعات آن به اتمام رسیده است. با توسعه این طرح ها 50 درصد از واردات محصولات پتروشیمی پوشش داده خواهد شد. از این 20 طرح، 10 طرح در زنجیره پروپیلن، 3 طرح در زنجیره متانول، 4 طرح در زنجیره اتیلن و 3 طرح هم زنجیره بنزن است. برای توسعه طرح های پیشران در شاخه پروپیلن و بنزن باید ابتدا خود این محصولات را تولید و پس از آن زنجیره را توسعه داد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه در حال حاضر 985 هزار تن پروپیلن در کشور تولید می شود، افزود: این رقم تا سال 1404 با طرح هایی که امروز فعال هستند به حدود 2 میلیون تن افزایش می یابد اما با اجرای طرح های پیشران این رقم سالانه 4 میلیون تن در سال 1405 خواهد شد.
همچنین در حاشیه این برنامه ، قرارداد واگذاری لیسانس، اسناد مهندسی فرآیندی و مهندسی پایه طرح تولید پروپیلن از متانول با ظرفیت سالانه ۱۲۰ هزار تن هم با حضور مسئولان شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکتهای مرتبط دیگر امضا شد. علی پژوهان، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی از امضای قرارداد واگذاری لیسانس، اسناد مهندسی فرآیندی و مهندسی پایه طرح تولید پروپیلن از متانول (MTP) با ظرفیت سالانه ۱۲۰ هزار تن خبر داد و گفت: این دمو پلنت تمام المان های یک واحد صنعتی را به طور کامل دارد و نشان دهنده توانمندی و آمادگی فنی و مهندسی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در ارائه لیسانس و اسناد مهندسی واحدهای MTP است.وی با بیان اینکه همزمان با توسعه دانش فنی MTP، دانش فنی تولید همه کاتالیست های مورد نیاز این واحد نیز کسب و داخلی سازی شده است، ادامه داد: در توسعه طرح های تولید پلی پروپیلن از گاز طبیعی و پروپیلن از متانول هم در بخش دانش فنی فرآیند و هم در بخش کاتالیست های مورد نیاز، هیچ محدودیتی برای توسعه وجود ندارد.پژوهان یادآور شد: پژوهش و تحقیقات برای رسیدن به توانمندی های کنونی از ۱۵ سال پیش آغاز شده است و ما امروز توان آن را داریم که بسته به ظرفیت طرح ۶ تا ۱۰ ماه اسناد مهندسی طرح تولید پروپیلن از متانول را به سرمایه گذاران تحویل دهیم. مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به پشتوانه حقوقی فناوری ایرانی MTP اشاره کرد و گفت: گواهینامه ثبت اختراع فناوری تولید پروپیلن از متانول شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در ایران و اتحادیه اروپا دریافت شده است.
علی پژوهان با اشاره به اینکه ساخت یک واحد دموی MTP از جمله وظایف شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به منظور اثبات این فناوری برمبنای این قرارداد بود، افزود: براساس این قرارداد، کارهای مشترکی با لورگی انجام شد؛ واحد دمو طراحی و تجهیزات ساخته شد و در حال نصب بود، اما پیش از راه اندازی واحد، تحریم های دور نخست علیه کشور اعمال شد و شرکت لورگی از همکاری در توسعه فناوری مورد نظر امتناع کرد و سرانجام پروژه از سوی شرکت پژوهش و فناوری دنبال شد.او در ادامه گفت: با پشت سرگذاشتن سختی های بسیار، سرانجام با اعمال تغییرات و بهینه سازی های گسترده در دموپلنت، دانش فنی MTP به طور کامل از سوی این شرکت کسب و واحد عملیاتی شد و به تولید رسید و هم اکنون امکان ارائه اسناد مهندسی به طور کامل وجود دارد.وی با بیان اینکه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با توان داخلی خود همه مشکلات دمو را برطرف کرد، اظهار کرد: نکته حائز اهمیت این است که نخستین واحد MTP که ایرلیکوئید در چین ساخت، مشابه دمو ساخته شده ایرانی بود و در نشست هایی که با این شرکت برگزار شد به این جمع بندی دست یافتیم که آنچه ما می دانیم با آنچه آنها می دانند تفاوتی ندارد و هم اکنون به فناوری بسیار کاملی از MTP دست یافته ایم و این ادعا را داریم که این فناوری را به طور کامل می توانیم ارائه کنیم.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به طی مسیر پرپیچ و خم و سختگیرانه ثبت بین المللی فناوری MTP در اروپا اشاره کرد و افزود: حدود پنج ماه پیش، گواهینامه ثبت اختراع فناوری MTP شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در اتحادیه اروپا دریافت شد و این فناوری اکنون پشتوانه حقوقی و بین المللی نیز دارد، شایان ذکر است که کار ثبت اختراع پتنت های این فناوری در کشور پیش از این انجام شده است.پژوهان به حجم بالای سرمایه گذاری در تولید متانول در دنیا از جمله ایران، آمریکا و چین اشاره کرد و گفت: تأثیر بالای بهره برداری از واحدهای متانولی جدید بر بازار و قیمت این محصول و همچنین پیگیری شرکت ملی صنایع پتروشیمی سبب تشویق تولیدکنندگان متانول برای تبدیل متانول به محصولات باارزش تر شده است و MTP جایگاه ویژه ای در این میان دارد.
وی با اشاره به اینکه کاتالیست MTP به طور انحصاری از سوی شرکت کلارینت تأمین می شود، گفت: شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در چند سال گذشته کار قابل توجهی در زمینه کاتالیست MTP انجام داده و خوشبختانه کاتالیست تولید و ثبت اختراع آن هم در کشور انجام شده است و واحد تولید کاتالیست MTP که بتواند نیازمندی های کامل یک پلنت صنعتی را رفع کند به زودی در مرکز اراک راه اندازی می شود. در فرآیند MTP دو کاتالیست DME و MTP مصرف می شود که واحد هر دو کاتالیست تا پایان امسال یا سرانجام سه ماه نخست سال آینده راه اندازی خواهد شد.پژوهان اظهار امیدواری کرد که با اجرای طرح های GTPP ،MTP و طرح های پیشران و به دنبال آن تولید پروپیلن در جنوب و شمال کشور و انتقال به مرکز کشور با دانش فنی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی شاهد تحرک شگرفی در پایین دست زنجیره پروپیلن خواهیم بود.وی با اشاره به اینکه فناوری MTP شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی قابل رقابت با فناوری لورگی آلمان است، گفت: شرکت های خارجی کاتالیست مورد نیاز این فناوری را از شرکت های دیگر تأمین می کنند در صورتی که ما کاتالیست مورد نیاز را در مجموعه تولید می کنیم.
به بهانه بيستمين سالروز تاسيس شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران
سعید محمد بیگی صنعت نفت بابیش از110سال پیشینه، فرازوفرودهای فراوانی داشته و وقایع تلخ و شیرینی را از ابتدا تاکنون ازسر گذرانده است.
سیر تاریخی این صنعت پرسابقه در کشور ما که روزگاری درسلطه بیگانگان بود، این نکته را به یادمان می آورد که برای رهایی از سلطه اجانب و رسیدن به جایگاه کنونی، خون دلها خورده شده و مسیرهای پر پیچ وخمی برای رشد و ارتقای آن پیموده شده است.
به تبع پیمایش این مسیر نسبتا طولانی، هریک ازبخش ها واجزای تشکیل دهنده این صنعت معظم، اعم ازنفت، گاز، پالایش پخش، پتروشیمی، همچنین زیرمجموعه هایی مانند شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران نیز پیشینه ای دارند به قامت تاریخی که برآنها گذشته است.
نوشته پیش رو، مقارن بابیستمین سالگرد تاسیس شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، مروری دارد تاریخی والبته درحداجمال برفعالیت های این شرکت، به عنوان یکی از زیرمجموعه های شرکت ملی پالایش و پخش که تا دو دهه پیش قالب وانسجام شرکتی نداشت وامروزبابرتن کردن جامه «شرکت»، 20سالگی خود را جشن گرفته است.
تاریخ، همواره یادآورخاطرات است؛ خاطراتی که مرورآن، دورانی را از آنچه گذشته است، یادآوری می کند.
بنابراسناد تاریخی، سوم مهرماه 1336، نخستین خط لوله انتقال نفت کشوربا ظرفیت انتقال روزانه 100 هزار بشکه نفت، احداث و از آن زمان سفر دور ودراز نفت به نقاط مرکزی، شمال و شرق کشور نیزآغاز شد.
سال 1344خط لوله ای دیگربه طول 754کیلومتربه سمت پالایشگاه تهران کشیده شدوپس از آن نیز بادستان پرتوان متخصصان ایرانی که هم قسم شده بودند، ایران بر فرازقله افتخارایستاد، خطوط لوله دیگری مانند خط لوله ری– قزوین– رشت و ری– شاهرود- مشهد به کاروان پرافتخارانتقال نفت افزوده شد.
این نقش بندی ها و افتخارآفرینی ها تاآنجا ادامه یافت که سوم مهرماه 1379با استناد به تاریخ احداث نخستین خط لوله انتقال نفت درکشور، خطوط لوله قالب «شرکت» را به خود گرفت و همچون ققنوس درکالبدی با عنوان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران متبلور ومتولدشد. ازآن پس این شرکت همه ساله باشروع خزان طبیعت، رنگ وبویی دیگربه خود می گیرد و تولد دیگری راتجربه می کند. امسال نیزاین جشن مقارن شد با 20 سالگی آغاز فعالیت رسمی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران و پای نهادن به دهه سوم.
این شرکت بابهره گیری ازافزون بر14هزارکیلومترخط لوله درمناطق دوازده گانه خود، شریان مهم انتقال نفت خام وفراورده های نفتی (بنزین، نفت گاز، نفت سفید، نفت کوره و ... ) در کشور محسوب می شود.
هم اکنون روزانه میلیون ها لیتر وسالانه میلیاردها لیترنفت خام وانواع فراورده نفتی ازطریق این خطوط درهم تنیده شده وپیچ درپیچ به نقاط مختلف کشورارسال و مقادیری نیز باتحویل به پایانه های صادارتی، به خارج از مرزهای کشور صادر می شود.
چنین فعالیت راهبردی ومهم، تنهابه مدد دانش وتجربه متخصصين وكاركنان شركت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران میسرشده است. شرکتی که مطابق با استانداردها و فناوری های روزدنیا عمل می کند وباوجود تحریم های ظالمانه، این قابلیت و توانایی را ایجاد کرده است که باتکیه بردانش ومهارت، همچنین تخصص وتعهد، انتقال این میلیون ومیلیارد لیترسیال نفتی رابه بهترین نحوممکن انجام دهدوباتامین انرژی لازم، پیشرانی باشد برتوسعه کشور وگردش مستمرچرخ های صنعت با هدف هموار سازی جاده اقتصاد دربخش های مختلف آن.
اگرچه غالب تاسیسات (خطوط لوله ) این بخش ازصنعت نفت درحوزه انتقال سیالات نفتی، مدفون است در زیر زمین وپنهان ازدیدگان، اما رد و اثر فعالیت هایش آنچنان محسوس است که لختی توقف درآن قابل تصور نیست.
سال گذشته ازطریق این رگه های حیاتی پنهان در زیرخاک که به درختی تنومند با ریشه های استوار می مانند و بهره گیری194 مرکزانتقال نفت، تاسیسات وفشارشکن، 128میلیارد لیتر- معادل60میلیارد تن- کیلومتر)سیال نفتی به جای جای کشور انتقال یافته است.
بدون تردید انتقال این میزان مواد نفتی ازطریق خط لوله، آثارمتعددی ازخود بر جای می گذارد که بدیهی ترین آن جلوگیری ازحرکت نفتکش های جاده پیما درجاده های کشوراست، جاده هایی که درصورت حرکت نفتکش هادرآن، افزون برایجاد ترافیک جاده ای، خطرات ناشی از تصادف را نیزبه همراه دارد و زوال سرمایه های انسانی بخش جدایی ناپذیر آن است.
امروز این مجموعه، باتکیه برخودباوری، توانسته است درحوزه انتقال مواد نفتی از طریق خطوط لوله، به توانایی های بالایی به لحاظ عملیاتی دست یابد وبا اجرای برنامه های بازرسی وبهسازی مستمر (نگهداشت تجهیزات) دورنمایی باارتقای کیفی و دستیابی به دستاورد صنعت سبز، پایا، مولد و اقتصادی را با رعایت ملاحظات ایمنی، بهداشت و محیط زیست در دستور کار خود قرار دهد.
چشم اندازی که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران برای خود ترسیم کرده این است که این انتقال، مستمرودرشرایط ایمن انجام شودوبا تامین انرژی موردنیازبخش های مصرف کننده، درجاده بهینه سازی اقتصاد ملی کشور، نقش آفرین وموثر ظاهر شود.
اماهمانگونه که ازعنوان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران پیداست، مخابرات نیز همانند بخش نخست (خطوط لوله انتقال) نقش وجایگاه ویژه ای دراین رشرکت دارد به طوری که به منظور تداوم جریان سیال نفت درشریان های حیاتی لوله های آهنین، هم اکنون با بهره گیری از298ایستگاه مخابراتی، ازپشتیبانی شبکه مخابرات صنعتی برخوردار است.
این بخش ازشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران، همچنین بابهره گرفتن از چهارهزار کیلومتر فیبرنوری و255 مرکزتلفن، افزون بر برقراری ارتباط امن در درون مجموعه وشبکه «ون» صنعت نفت، خدمات دهی مخابراتی به بخش های بیرون از این صنعت (نفت) را نیز فراهم آورده است.
این شرکت عنوان برترین شرکت ارائه دهنده خدمات مخابرات صنعتی درخاورمیانه را دارد و باضریب اطمینان 99/99 درصد ضریب اطمینان در برقراری ارتباطات مخابراتی، خود را ملزم می داندکه تا افزایش ظرفیت کلان شبکه های مخابراتی از پای ننشیند.
درکنارتاسیسات وتجهیزاتی که ازآنها تنها، نامی به میان آمد، ازوجود کارکنان توانمند، متخصص ومتعهد درشرکت خطوط لوله و مخابرات ایران به عنوان شاخص ترین و مهم ترین حلقه زنجیره انتقال نفت خام و فراورده های نفتی نیز نباید غفلت شود.
این مجموعه همدل، با اجرای طرح های توسعه ای درمسیرهای گوناگون، متناسب با افزایش نیاز صنعتی کشور، توانستند باور خواستن وعمل رابه رخ پلیدوپلشت ها بکشند واین گونه با بالاترین قابلیت عملگرایی موفق و ایمن ترین روش های انتقال نفت و فراورده های نفتی، به تحریم های ظالمانه، مشت بزنند.
نیروی پرتوان وکارآمد، افزون بر مسئولیت های عملیاتی، ازمسئولیت اجتماعی وعمل به آن نیزغافل نشده وبا تامین نیازهای معقول، برای رضایت مندی مجاوران خطوط لوله وهمراه کردن آنها با محافظان ثروت ملی گام های موثری برداشته است.
آنچه ازآن سخن رفت، تنها اشارتی بود به کلیاتی از دریای فعالیت خانواده هفت هزار نفره شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در گستره وسیعی ازکشور.
خانواده خط لوله وانتقال نفت ایران که مهرماه امسال بیستمین سال فعالیت رسمی خود را جشن گرفت و پای در دهه سوم فعالیت خود گذاشت، همگی براین باورند که خدمت رسانی دراین بخش ازصنعت نفت با گوشت و پوستشان عجین شده است وبی هیچ توقع وانتظاری، تنها به یک هدف بزرگ و ارزشمند می اندیشند و آن پیشبرد اهداف ترسیم شده درشرکت خطوط لوله ومخابرات است؛ اهدافی که غایت ونهایتش عزت وسربلندی کشورعزیزمان، ایران وایستادن بر بلندای قله افتخار است.
نگاهی به فعالیت های شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در حوزه پژوهش و فناوری
مشعل در کشورمان، با هدف افزایش بهره وری و بهینه سازی مصرف انرژی، سیاست های مختلفی از جمله سیاست های قیمتی و غیر قیمتی بکار گرفته می شود. در چنین سیاست هایی نقش پژوهش بارز است. در سیاست های قیمتی به ویژه در شرایط پیچیده و شکننده اقتصادی، نقش پژوهش های اجتماعی و اقتصادی قبل از تحولات قیمتی بسیار تعیین کننده است. همچنین در سیاست های غیر قیمتی، همچون آموزش و فرهنگ سازی که همیشه در اولویت های کاری شرکت بهینه سازی مصرف سوخت بوده است، پژوهش نقشی مؤثر ایفا کرده است. حیطه دیگری که باعث اثربخشی سیاست های غیر قیمتی می شود، در دسترس بودن فناوری هایی با بهره وری انرژی بالا با قیمت مناسب برای مصرف کنندگان است. در حقیقت در صورت وجود این دسترسی، بدون تغییر قیمت، شاهد دست یابی به بهینه شدن مصرف در سطح جامعه خواهیم بود.
شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، پژوهش و فناوری را در برنامه خود داده و بدین طریق برخی پروژه های پژوهشی را انجام داده و به اتمام رسانده است. یکی از این پروژه ها «امکان سنجی فنی و اقتصادی استفاده از مبدل های حرارتی صفحه ای بجای مبدل های حرارتی معمولی در سیستم آب گرم مصرفی» است. در اکثر موتورخانه های مرکزی ساختمان های کشور، مبدل های حرارتی سنتی در سیستم آبگرم مصرفی استفاده می شود. باتوجه به گسترده تر شدن تولید و استفاده از مبدل های پیشرفته تر مانند مبدل های صفحه ای، لازم است تا بررسی های دقیق و ارزیابی های فنی و اقتصادی برای این جایگزینی، سرمایه گذاری لازم و صرفه جویی های حاصل از آن به عمل آید.
از مزایای مبدل های صفحه ای می توان به هزینه اولیه پایین، رسوب گذاری کم بخاطر اغتشاش جریان و امکان استفاده از سطوح صاف تر نظیر ورق های استینلس استیل، امکان استفاده اقتصادی از فلزات مقاوم در برابر خوردگی، انعطاف پذیری بالا در طراحی و بهره برداری، کم بودن وزن و حجم مبدل و در نتیجه جا گیری کمتر آن، عدم ارتعاش و مقاومت در برابر شوک های حرارتی و امکان استفاده همزمان از چند سیال اشاره کرد.
این پروژه با هدف بررسی امکان استفاده از مبدل های حرارتی صفحه ای بجای مبدل های سنتی مورد استفاده در سیستم های آبگرم مصرفی منازل از نظر سطح تکنولوژیکی مبدل های صفحه ای و هزینه اضافی تحمیل شده و میزان صرفه جویی حاصل بدلیل کاهش جرم مبدل و افزایش بازدهی انتقال حرارت تعریف شده است.
از میان انواع مبدل های حرارتی صفحه ای، مبدل حرارتی صفحه و فریم و مبدل حرارتی صفحه ای لحیم شده دارای قابلیت بالاتری برای استفاده در سیستم حرارت مرکزی هستند. این مبدل ها در ظرفیت های پایین نیز تولید شده و نسبت به سایر انواع مبدل های حرارتی صفحه ای ارزان تر هستند. تفاوت اصلی این دو نوع مبدل در نوع آب بندی آن هاست. در مبدل های لحیم شده از اتصالات دائمی برای آب بندی استفاده شده ولی در نوع صفحه و فریم از واشرهای آب بندی و پیچ استفاده شده است. به همین دلیل اجزای مبدل صفحه و فریم قابلیت جدا شدن از هم را دارا هستند. کاهش حجم، کاهش اتلاف حرارت، کاهش رسوب گیری تا 80 درصد و افزایش سرعت پاسخ مبدل حرارتی از سایر مزایای استفاده از مبدل حرارتی صفحه ای به شمار می رود.
در بررسی اقتصادی طرح جایگزینی، سیستم های حرارت مرکزی به دو بخش مجزا تقسیم شده اند. این دو بخش شامل سیستم های حرارت مرکزی موجود و سیستم های حرارت مرکزی در دست احداث هستند. علت اصلی تقسیم بندی فوق تفاوت سرمایه گذاری در هر بخش است. سرمایه گذاری مورد نیاز برای استفاده از مبدل حرارتی صفحه ای در سیستم های حرارت مرکزی در دست احداث برابر اختلاف هزینة خرید و نصب منبع کویل دار و مبدل حرارتی صفحه ای جایگزین است.
ضمن آنکه بر اساس مبحث 14 مقررات ملی ساختمان هر واحد مسکونی باید حداقل دارای 110 لیتر آب گرم ذخیره باشد. به همین دلیل هزینه تهیه مخزن آب گرم نیز باید به عنوان هزینه اولیه اجرای طرح جایگزینی در ساختمان های در دست احداث در نظر گرفته شود. در صورت جایگزینی مبدل حرارتی صفحه ای بجای یک منبع کویل دار در سیستم های حرارت مرکزی موجود، قیمت خرید مبدل حرارتی صفحه ای بیانگر میزان سرمایه گذاری مورد نیاز است. در این حالت از مخزن موجود نیز برای ذخیره آب گرم استفاده می شود. در هر بخش از بررسی اقتصادی، جایگزینی مبدل حرارتی صفحه ای از دو دیدگاه مصرف کننده و ملی مورد مطالعه قرار گرفته است. درآمد حاصل از انجام طرح از دیدگاه مصرف کننده برابر کاهش هزینة گاز مصرفی و از دیدگاه ملی برابر درآمد حاصل از فروش میزان گاز صرفه جویی شده به قیمت منطقه ای به کشورهای دیگر است. دوره بازگشت سرمایه از دیدگاه ملی در ساختمان های در دست احداث 9 ماه و در ساختمان های موجود 16 ماه است.
پروژه دیگر، استفاده از «امکان سنجی فنی و اقتصادی استفاده از پکیج مرکزی (جایگزین موتورخانه های فعلی) در کشور» است، افزایش چشمگیر سهم گاز در سبد انرژی و روند صعودی آن در بخش های مختلف مصرف از جمله بخش صنعت، خانگی و تجاری و نیروگاهی از یک سو و پایان پذیر بودن ذخایر گازی از سوی دیگر ضرورت مصرف بهینه گاز را در تمام بخش های مصرف کننده بیش از پیش محسوس می کند. با توجه به اینکه 5.6 درصد از واحدهای مسکونی موجود در کشور بار حرارتی مورد نیاز خود را از سیستم حرارت مرکزی تأمین می کنند، افزایش بازده این سیستم ها منجر به صرفه جویی میزان قابل توجهی گاز خواهد شد که یکی از راه های کاهش میزان تلفات و افزایش بازده این سیستم ها، استفاده از پکیج مرکزی است که بدلیل استفاده از سیستم کنترلی پیشرفته، آرایش بهینه تجهیزات و نیز لوله کشی بهینه تا محل مصرف کننده، دارای راندمان بالاتری است. از این رو در این پروژه امکان جایگزینی آنها بررسی و شرایط لازم برای به صرفه بودن این جایگزینی مشخص می شود. در این پروژه پس از جمع آوری اطلاعات لازم ویژگی های عملکردی و مصرف انرژی سیستم های پکیج مرکزی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین فرآیند تولید پکیج های مرکزی و الزامات خاص مربوط به ساخت و تولید و همچنین تفاوت های این سیستم ها با سیستم های حرارت مرکزی معمول موجود مورد بررسی قرار گرفته، سپس طراحی و محاسبات تأسیساتی آنها با استفاده از نرم افزارهای مهندسی انجام شده و در نهایت مطالعه اقتصادی جهت بررسی صرفه اقتصادی جایگزینی سیستم های حرارت مرکزی با پکیج مرکزی انجام شده است. با توجه به نتایج ارائه شده در این پروژه در خصوص مقایسه پکیج مرکزی با سیستم موتورخانه فعلی می توان نتیجه گرفت که در صورت استفاده از یک سیستم کنترلی مناسب به همراه تجهیزات مرغوب در سیستم حرارت مرکزی نیز می توان به راندمانی برابر راندمان حرارتی پکیج مرکزی رسید. در واقع مزیت اصلی استفاده از پکیج مرکزی، کاهش فضای مورد نیاز است. این خصوصیت منجر به استفاده از پکیج مرکزی در مکان های بخصوص مانند ویلاها شده است. در صورت استفاده از یک سیستم کنترلی مناسب در سیستم حرارت مرکزی معمولی نیز می توان با هزینه کمتر، بازده سیستم حرارتی را به مقداری برابر بازده یک پکیج مرکزی رساند. در این صورت هزینه تمام شده اجرای طرح کاهش یافته و توجیه آن اقتصادی تر خواهد شد.
«بررسی اثرات استفاده از بخاری های بدون دودکش روی کیفیت هوای داخل ساختمان و مقایسه با سایر تجهیزات گرمایشی از دیدگاه اچ اس ای» یکی دیگر از پروژه های اتمام یافته در بخش پژوهش و فناوری شرکت بهینه سازی مصرف سوخت است. با توجه به اینکه حدود یک سوم کل انرژی جهان صرف سیستم های حرارتی و تهویه مطبوع می شود، بنابراین مصرف انرژی یک فاکتور بسیار مهم در طراحی سیستم های تهویه مطبوع و حرارتی است. یکی از راه های کاهش مصرف انرژی در ساختمان استفاده از تجهیزات حرارتی پر بازده است. استفاده از بخاری بدون دودکش به عنوان یکی از تجهیزات گرمایشی پر بازده امروزه در بسیاری از نقاط جهان رواج یافته است. این بخاری ها علاوه براینکه از بازده احتراقی بالایی برخوردار هستند با انتقال محصولات احتراق به داخل محیط باعث می شوند که انرژی داخلی محصولات به طور کامل استفاده شود. با وجود اینکه این بخاری ها بازده احتراقی بالایی داشته و میزان انتشار آلاینده ها توسط آنها کم است، ولی این شبهه در بین استفاده کنندگان وجود دارد که محصولات احتراقی وارد شده به محیط می تواند اثرات زیانباری بر سلامت افراد بگذارد. از اهداف اصلی این پروژه می توان به تعیین انواع و میزان گازهای آلاینده متصاعد شده از بخاری های بدون دودکش، تعیین اثرات استفاده از بخاری های بدون دودکش بر آسایش و سلامت افراد، مقایسه کمی اثرات استفاده از بخاری های بدون دودکش با سایر سیستم های گرمایش متداول در کشور و تهیه الگوی مناسب به منظور تعیین مقدار و محل ورود هوای تازه به ساختمان و غیره اشاره کرد. در این پروژه جریان هوا، توزیع دما و آلاینده ها در یک ساختمان مسکونی، شبیه سازی شده و شرایط آسایش و توزیع مونو اکسید کربن و دی اکسید نیتروژن مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور، پس از انتخاب مدل مناسب، معادلات حاکم برای ساختمان مورد نظر همراه با سیستم گرمایش بخاری بدون دودکش، شبیه سازی شده و با استفاده از شاخص PMV، شرایط آسایشی آن مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین چگونگی توزیع آلاینده ها مورد بررسی قرار گرفته و مقادیر به دست آمده با مقادیر مجاز ذکر شده در استانداردهای بین المللی مقایسه شده است. در بررسی ها، تأثیر مکان قرارگیری بخاری و ورودی هوا بر سلامت، آسایش و مصرف انرژی بررسی شده و توصیه هایی برای کارکرد مطلوب سیستم گرمایش ارائه شده است. برای راستی آزمایی این پروژه یک ساختمان به عنوان پایلوت در نظر گرفته و سیستم بخاری بدون دودکش روی آن نصب و مشخص شد در حالتی که بخاری بدون دودکش و دریچه ورودی هوا در یک طرف ساختمان قرار داشته باشند، غلظت گازهای آلاینده به کمترین حد خود رسیده و در این حالت در بیشتر مناطق ساختمان گازهای آلاینده، غلظت کمتری نسبت به حالت های دیگر دارد. همچنین بهترین حالت آسایش، زمانی حاصل می شود که بخاری در کنار مدخل هوای ورودی یا درزهای ساختمان نصب شود. همچنین بدترین حالت زمانی است که بخاری در دیوار مقابل مدخل ورودی هوا یا درز ورودی هوا قرار گیرد که در این حالت بیشترین میزان مصرف انرژی برای رسیدن به شرایط آسایشی نیز وجود دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت؛ نصب بخاری و دریچه ورودی هوا در یک طرف ساختمان، بهترین حالت را از نظر سلامتی، آسایش حرارتی و میزان مصرف انرژی فراهم می کند.
از دیگر پروژه های پژوهش و فناوری شرکت بهینه سازی مصرف سوخت می توان به تکنولوژی و سوخت دیزل در خودروهای سبک به همراه تحلیل هزینه فایده از دیدگاه مصرف سوخت و محیط زیست اشاره کرد. از آنجا که در حال حاضر استفاده از خودروهای شخصی برای حمل و نقل درصد قابل توجهی را تشکیل می دهد، توجه به استفاده از سوخت دیزل با توجه به تجارب موفق کشورهای دیگر (بویژه کشورهای اروپایی) می تواند در تعدیل حجم مصرف بنزین نقش عمده ای را ایفا کند. مزیت عمده موتورهای دیزل بازده مصرف بهتر نسبت به موتورهای بنزینی است. یعنی حدود 20 تا 35 درصد نسبت به گونه مشابه بنزینی از بازده بالاتری برخوردارند. بر اساس نتایج حاصله در این پروژه، تولید سوخت مناسب بالاترین اولویت را به خود اختصاص داده است چرا که بدون وجود سوخت مناسب تولید انبوه خودروی دیزلی سبک توجیه اقتصادی، فنی و زیست محیطی ندارد، از این رو احداث پالایشگاه های جدید و بهبود پالایشگاه های کنونی جهت تولید نفت گاز مناسب از سال 1387 آغاز شده است و بر اساس برنامه های اعلام شده تا پایان سال 1392 سوخت نفت گاز با کیفیت مناسب تولید شده است. در مرحله بعد طراحی و توسعه موتور دیزلی به عنوان گام های اول جهت تولید انبوه خودروی دیزلی در یک دوره حدود 40 ماهه پیش بینی شده است.
ایجاد زیر ساخت های تعمیر و نگهداری قبل از ورود این فناوری در بازار تدارک دیده شده است، بر اساس بررسی های انجام شده حدود 2 سال به طول خواهد انجامید تا با ورود این نوع از خودروها به بازار امکانات مناسب جهت سرویس دهی به مشتریان وجود داشته باشد.
«شناسایی و امکان سنجی پتانسیل های تولید همزمان گرما و توان (CHP) در صنایع کشور و تدوین برنامه اجرایی» یکی دیگر از پروژه های انجام شده در زمینه پژوهش و فناوری است.
تولید همزمان برق و حرارت در صنایع کشور که از مصرف کنندگان عمده انرژی است، از راه های بهینه سازی مصرف انرژی به شمار می رود که در جهان نیز تحقیقات گسترده ای در این مورد انجام شده است. هدف اصلی از تولید همزمان برق و حرارت، افزایش راندمان تولید انرژی از احتراق سوخت است. با توجه به اینکه با استقرار واحدهای تولید همزمان بازده کلی به حدود 80 درصد می رسد و در نتیجه در مصرف سوخت واحدهای تولید همزمان گرما و توان در مقایسه با واحدهای تولید جداگانه گرما و توان صرفه جویی می شود، پتانسیل سنجی استقرار این سیستم ها در صنعت کشور که نزدیک به یک سوم انرژی اولیه را مصرف می کند، ضروری بوده و استخراج برنامه اجرایی صحیح برای این منظور مفید است.
از اهداف این پروژه می توان به امکان سنجی تولید همزمان گرما و توان در صنایع کشور، شناسایی پارامترهای مؤثر بر استفاده از CHP در صنایع کشور، تدوین استراتژی جهت استقرار واحدهای تولید همزمان در صنایع کشور، اولویت بندی صنایع برای استفاده همزمان برق و حرارت در این صنایع و تعیین راهکار برای سیاستگذاری حمایتی از صنایع توسط شرکت ملی نفت اشاره کرد.
از دیگر پروژه ها «امکان سنجی و تدوین نیازمندی های فنی اقتصادی نمونه سازی اتوبوس هیبرید مکانیکی» است. همانطورکه می دانید استفاده از تکنولوژی هیبرید الکتریکی مستلزم استفاده از مجموعه های موتور، اینورتر و باتری با قابلیت های خاص است که تکنولوژی ساخت آنها در جهان بویژه در حوزه خودروهای سنگین، در انحصار چند شرکت خاص قرار دارد. بنابراین در صورت اقدام به تولید انبوه اینگونه خودروها ابتدا باید علاوه بر بدست آوردن تکنولوژی طراحی و ساخت مجموعه خودرو در رابطه با بومی سازی فناوری ساخت اجزاء الکتریکی مورد نیاز نیز سرمایه گذاری قابل توجهی صورت گیرد. اجزاء اصلی مورد نیاز برای ساخت یک خودروی هیبرید مکانیکی همان طور که از نام آن پیداست، مکانیکی هستند و قطعات الکتریکی ای به جز قطعات معمول مورد استفاده در خودروهای متعارف نیاز ندارند.
مهم ترین مزایای این فناوری برای اتوبوس های شهری در این پروژه عبارتند از:
- کاهش حداقل 30 درصد مصرف سوخت اتوبوس درون شهری در این پروژه با توجه به مسافت زیاد پیمایش آن ها در سال، صرفه جویی اقتصادی قابل توجه و کمک به حفظ منابع فسیلی را برای کشور در پی خواهد داشت.
- افزایش وزن ناشی از اعمال تکنولوژی هیبرید در هیبرید هیدرولیکی تقریباً نصف اضافه وزن ایجاد شده در هیبرید الکتریکی است.
- هزینه ساخت و راه اندازی تکنولوژی هیبرید هیدرولیکی نسبت به هیبرید الکتریکی تقریباً یک سوم است. در هیبرید الکتریکی، تأمین منابع ذخیره انرژی با هزینه بسیار بالایی همراه است. این هزینه در هیبرید هیدرولیکی، برای آکومولاتورها کمتر است.
- بحث تعمیر و نگهداری برای هیبرید هیدرولیکی با محدودیت های کمتری همراه است. در هیبرید الکتریکی، نگهداری باتری ها خطرات و محدودیت های زیادی دارد.
- باتوجه به مکانیکی بودن تمامی تبدیلات انرژی در هیبرید هیدرولیکی، بازده این تبدیلات بالاتر است. در نتیجه درصد بازیابی انرژی ترمزی بالاتر می رود. بازیابی انرژی در هیبرید هیدرولیکی نزدیک به 80 درصد است. این عدد در هیبرید الکتریکی 40 درصد است.
- طراحی و شبیه سازی انجام شده در این اتوبوس قابل تعمیم برای دیگر خودروهای سنگین همچون کامیون های درون شهری است.
- عدم نیاز به زیرساخت های تأمین انرژی جدید
البته درمقابل هیبرید هیدرولیکی معایبی هم دارد که شامل موارد زیر می شود:
- باتوجه به پایین بودن چگالی انرژی آکومولاتورها، امکان استفاده از منبع دوم قدرت در شرایط حرکتی پایدار وجود ندارد و تنها در شتاب گیری و ترمزگیری مورد استفاده قرار می گیرد.
- امکان کوچک کردن سایز موتور احتراق داخلی در هیبرید هیدرولیکی نسبت به هیبرید الکتریکی کمتر است.
«افزایش سطح ذخیره سازی های نفت خام روی آب»، «کاهش قیمت رسمی فروش نفت خام صادراتی عربستان برای عرضه به مشتریان آسیایی و اروپایی» و «کاهش واردات نفت خام چین» از جمله عواملی هستند که قیمت های جهانی نفت خام را تحت فشار گذاشته اند. دلیل فشار این عوامل بر قیمت نفت این بوده است که همه آنها راوی داستانی واحد هستند: شرایط تقاضا برای نفت خام در سراسر جهان به اندازه ای که انتظار می رفت بهبود نیافته است و این موضوع نگرانی ها درباره طولانی شدن این فرآیند را تشدید می کند. آیا شرط بندی شرکت های بزرگ نفتی جهان (Big Oil) روی افزایش تقاضا ازسوی صنعت پلاستیک نتیجه می دهد؟ آیا بار دیگر تقاضا برای سوخت هوایی (سوخت جت) به دوران سطوح از پیش از شیوع ویروس همه گیری جهانی کووید-19 (کرونا) باز می گردد؟ آیا تقاضا برای بنزین به سطوح پیش از همه گیری ویروس کرونا باز می گردد؟ آینده صنعت نفت جهان در گرو پاسخ به این پرسش هاست. ویروس همه گیری جهانی کرونا، در پی اعمال قرنطینه و محدودیت های رفت و آمد و بسته شدن مرزها برای کاهش سرعت شیوع ویروس کرونا و مقابله با آن، سبب شد میلیون ها بشکه تقاضا برای نفت و سوخت از بازارهای جهانی حذف شود. با وجود پایان دوران قرنطینه در بیشتر کشورهای جهان و ازسرگیری فعالیت های اقتصادی، سرعت احیای تقاضا برای نفت خام به مقدار و پایداری پیش بینی شده نبوده است و این موضوع تا حدودی به تردیدهای پیش روی بازارهای جهانی نفت خام افزوده است. با وجود این شرایط، ذخیره سازی های بنزین ایالات متحده آمریکا در سه ماه گذشته با کاهش قابل توجه ای روبه رو بوده و این شرایط در پی فصل رانندگی ها و سفرهای جاده ای در ایالات متحده رخ داده است و در عین حال در ماه های اخیر پالایشگران چینی به گونه ای نفت خریدند کرده اند که گویی فردایی وجود ندارد. تصویر هم آن قدرها تیره و تار نیست، اما روند احیای تقاضا برای سوخت طولانی تر خواهد بود.
سه نهاد بین المللی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، آژانس بین المللی انرژی (آی یی ای) و اداره اطلاعات انرژی آمریکا (یی آی ای) در گزارش چشم انداز ماهانه خود در ماه گذشته میلادی در این باره که تقاضای جهانی نفت خام حداقل تا پایان سال 2020 میلادی به سطوح پیش از شیوع ویروس کرونا باز نمی گردد، اتفاق نظر دارند. برخی تحلیلگران معتقدند تقاضا برای نفت خام هیچگاه به سطوح پیش از شیوع ویروس کرونا باز نمی گردد و ممکن است آنها به نکته ای اشاره داشته باشند، به ویژه اینکه اگر واکسن مقابله با کرونا بیش از چند ماه به طول بینجامد که به طور معمول این اتفاق رخ می دهد؛ جهان در حال تطبیق خود با شرایط جدید خواهد بود، به طوری که تعداد پروازها، به طور کلی سفرها و مصرف سوخت با کاهش قابل ملاحظه ای روبه رو بوده است بنابراین این پرسش مطرح می شود که منبع آینده برای تقاضای نفت خام جهان چیست؟ پاسخ کوتاه است، همان جایی که تاکنون از آنجا آمده است. حداقل برای مدتی تقاضا برای نفت خام روزانه چند میلیون بشکه کمتر خواهد بود. نفت جایی نمی رود و اقتصادهایی که بر اثر شیوع ویروس کرونا متوقف یا دچار چالش و بحران شده اند زود یا دیر احیا می شوند، زمانی که این اتفاق رخ دهد آنها به نفت و سوخت بیشتری نیاز خواهند داشت و این شرایط قاره اروپا را هم که در مسیر سبز شدن و انرژی های تجدیدپذیر و استفاده از اتومبیل های برقی گام برداشته است، شامل می شود، حتی در قاره سبز، بخشی از وسایل نقلیه مورد استفاده دارای موتورهای با احتراق داخلی است. سوخت مورد نیاز بخش حمل و نقل، بازاری بزرگ برای تقاضای نفت خام به شمار می آید و این بازار با وجود اینکه هم اکنون با مشکل روبه رو شده، اما هنوز از بین نرفته است. هیچ تحولی به اندازه اجباری شدن استفاده از خودروهای برقی نمی تواند بازار سوخت مربوط به بخش حمل و نقل را از بین ببرد و تاکنون حتی مترقی ترین کشورها هم چنین کاری را الزامی نکرده اند. هر چند که اکنون، سطح ذخیره سازی های سوخت به دلیل تولید بنزین و فرآورده های تقطیری بیش از حد نیاز بازارهای جهانی، در حال افزایش است، اما در آینده این بازار متعادل می شود. مردم یا به شرایط جدید عادت می کنند و پالایشگاه ها نیز تولید خود را بر اساس این شرایط تعدیل می کنند، یا اینکه با آمدن واکسن مقابله با کرونا به وضع پیشین باز می گردیم. حتی شاید کاهش تقاضای سوخت هوایی نیز دلیل عادلانه ای نباشد، سفرهای هوایی شاید یکی از بخش هایی بیشتر آسیب دیده صنعت حمل و نقل در دوران شیوع ویروس همه گیر کرونا باشد، اما چشم انداز کلی حکایت از رشد دارد. تازه ترین گزارش درباره صنعت هوایی پیش بینی می کند که بازار جهانی با آهنگ رشد سالانه مرکب، تا سال 2027 میلادی 3.4 درصد روبه رو خواهد بود. شاید رشد یادشده دو رقمی نباشد، اما پایدار است هر چند که هم اکنون تقریبا همه شرکت های هواپیمایی با مشکل کاهش سفرها دست و پنجه نرم می کنند و بعضی از آنها شاید نتوانند از رکود شدید کنونی جان سالم به در برند.
صنایع پلاستیک و پتروشیمی یکی دیگر از ظرفیت ها و منابع بالقوه برای رشد تقاضای نفت خام به شمار می آید در حقیقت این صنایع به عنوان یکی از منابع عمده درآمدزایی در آینده هدف قرار گرفته است. گزارش اخیر «کربن ترکر» این راهبرد را زیر سوال می برد، گفته می شود تقاضا برای پلاستیک روی نوار کاهش قرار دارد و این می تواند دارایی های نفت و گاز به ارزش 400 میلیارد دلار را هم درگیر کند. «کربن ترکر» در گزارش خود آورده است که شرکت های بزرگ نفتی پیش بینی می کنند روند رشد تقاضا برای پلاستیک افزایشی خواهد بود، اما به دلیل تصمیم های زیست محیطی دولت ها و ابتکارها برای مقابله با افزایش زباله های پلاستیکی، این اتفاق رخ نمی دهد. اینکه آیا این سناریو به واقع اجرایی می شود، با تردید روبه روست؛ برای نمونه، تلاش های زیادی با هدف ارائه گزینه های مقرون به صرفه به منظور استفاده از محصولات پلاستیکی شده است.
بعضی از این گزینه ها موفقیت آمیز بوده و بعضی دیگر کمتر اما این واقعیت همچنان پابرجاست که با وجود جایگزین ها، جهان پلاستیک زیادی مصرف می کند، تا زمانی که ارزانترین گزینه باقی بماند این احتمال ها وجود دارد - از دیدگاه مصرف کننده نهایی نه ازسوی طرفداران محیط زیست و تغیرات اقلیمی- محصولات پلاستیکی بازار خواهد داشت و این بازار هم کوچک نیست. نفت و گاز، به ویژه گاز طبیعی، برای تولید برق با وجود فشارها برای سبز شدن انرژی ها از میان نمی روند، جهان شاید روزی انرژی مورد نیاز خود را به طور اختصاصی از محل منابع انرژی های تجدیدپذیر تامین کند، اما با این روز که اگر هم فرا برسد، بسیار فاصله داریم. برای آینده قابل پیش بینی ما همچنان برای تامین انرژی جهان باید به سوخت های فسیلی متکی باشیم. صنعت نفت جهان شرایط نابسامانی دارد و امکان دارد این اوضاع برای مدتی ادامه یابد. با این اوصاف، جهان همچنان به آنچه تولید می شود صرفنظر از اینکه دوست داشته باشیم یا نداشته باشیم، متکی است. صنعت نفت بی گمان با کاهش تقاضا و درآمد روبه رو خواهد بود، اما منابع تقاضای اولیه حتی تا سال 2050 میلادی یعنی تا زمان تکمیل برنامه های بسیاری از دولت ها برای به صفر رساندن مصرف سوخت های فسیلی، ادامه خواهد داشت.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: آیرینا اسلاو
مترجم: امیر دشتی
شرکت گاز استان کردستان
پروژه گازرسانی به چهار روستای مجتمع روستایی بزلانه از توابع شهرستان سنندج با حضور استاندار کردستان به بهره برداری رسید.
بهمن مرادنیا، استاندار کردستان در آئین آغاز گازرسانی به این روستاها با بیان این که کردستان از ویژگی ها و پتانسیل های مطلوبی برخوردار است، افزود: باوجود تحریم های ظالمانه علیه مردم ایران، خدمات دولت تدبیر وامید درجای جای استان کردستان گسترده است واین استان باوجود ظرفیت های فراوان می تواند در عرصه های مختلف توسعه یابد.
وی با اشاره به شرایط جغرافیایی خاص استان کردستان اجرای دشوار پروژه های گازرسانی درآن، تصریح کرد: شرکت گازاستان کردستان با عبورازمسیرهای سخت گذر کوهستانی، دره ها، رودخانه ها ودیگرموانع طبیعی، هدیه لذت بخشی به مردم این دیار اهدا کرده است.
ابراهیم زارعی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی و فرماندار سنندج با اشاره به بهره برداری از طرح های گازرسانی به مجتمع روستایی بزلانه و روستاهای عسکران، لره ول وشیلان، اظهارکرد: خدمت رسانی به روستا های سخت گذراین استان، نشان ازمسئولیت پذیری شرکت گاز استان کرد ستان در گازرسانی به روستاییان این استان دارد.
وی با بیان این که روشن شدن شعله گاز در هر روستا از مهاجرت مردم به شهرها جلوگیری می کند، افزود: خدمت رسانی به مردم، احساس رضایت ایجاد می کند وگازرسانی به روستاها، افزون برآرامش خاطر، ازمهاجرت و حاشیه نشینی نیزمی کاهد.
احمد فعله گری، مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان نیز گفت: با تلاش و جدیت کارکنان شرکت گاز استان کردستان با آغاز سال 1400 تعداد روستاهای گازدار استان کردستان از مرز 1400 عبور خواهد کرد. وی بااشاره به طرح گازرسانی به چهار روستای مجتمع روستایی بزلانه، اظهارکرد: با تکمیل این طرح، 170خانوارروستایی زیرپوشش گازقرار گرفته اند.
فعله گری درباره گازرسانی به روستاهای سنندج نیزگفت: این شهرستان 196روستای دارای سکنه دارد که قابلیت گازرسانی برای 189روستا فراهم و تاکنون به 159روستای آن گازسانی شده است. مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان همچنین با بیان این که عملیات گازرسانی در16روستانیزدردست اجراست، تصریح کرد: فعالیت های مطالعاتی برای گازرسانی به 14روستای باقیمانده نیز در حال انجام است.
وی ضریب نفوذ گاز طبیعی درجمعیت روستایی شهرستان سنندج را 90درصد عنوان واظهار کرد: باتکمیل طرح های گازرسانی تا پایان امسال، این ضریب به 95 درصد می رسد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
70کیلومترخطوط لوله اصلی زیرزمینی انتقال گازترش منطقه عملیاتی خانگیران بابهره گیری ازنتایج عملیات توپک رانی هوشمند، ایمن سازی شد. حسین واله، رئیس اداره بازرسی فنی شرکت بهره برداری نفت وگازشرق درباره انجام این عملیات واستفاده از نتایج آن در رفع عیوب خطوط لوله گفت: گذشت زمان وخورندگی بالای گاز، سبب افزایش خطرات بالقوه خطوط لوله وتأسیسات تولید گازمی شود؛ ازاین روضرورت دارد که برای جلوگیری از بروز حوادث احتمالی، عملیات بازرسی فنی به طور مستمر انجام شود. وی با بیان این که خورندگی بسیار بالای گاز ترش منطقه خانگیران و قدمت تأسیسات تولید گاز، اهمیت بازرسی و نظارت مستمر خطوط لوله تولید و انتقال گاز ترش و تأسیسات را در این منطقه دوچندان می کند، تصریح کرد: به همین دلیل برایمن سازی این خطوط، همچنین کاهش ریسک بهره برداری و تولید پایدار ومستمر به ویژه درفصل سرما، باید اهتمام بیشتری به این مهم داشت. رئیس اداره بازرسی فنی شرکت بهره برداری نفت و گازشرق با اشاره به برنامه تعمیرات اساسی امسال اظهارکرد: بازرسی وارزیابی نتایج گزارش های میانی توپک رانی هوشمند خطوط اصلی 16اینچ C و D وخطوط اصلی 14اینچ A، B، E و Fمنطقه خانگیران، به طول کلی 70کیلومتر، هم زمان باانجام تعمیرات اساسی مراکزجمع آوری مرکزی، شرقی وغربی خانگیران انجام شده است. واله گفت: باهدف ایمن سازی تأسیسات و خطوط لوله، با توجه به نتایج به دست آمده از توپک رانی هوشمند، تعمیرات نقاط معیوب دارای ریسک بالا نیز با همکاری واحدهای تعمیراتی انجام شده است. وی یادآورشد: امسال هم زمان با بازرسی از نقاط با ریسک بالا و تعویض پوشش براساس نتایج تست DCVG/CIPS خطوط لوله چاه های خانگیران، 413متر لوله معیوب ازخطوط لوله چاه های خانگیران نیز شناسایی و تعویض شده است. رئیس اداره بازرسی فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق تاکید کرد: انجام این عملیات مهم باوجود محدودیت های شدید ناشی ازشیوع ویروس کرونا، بارعایت پروتکل های بهداشتی ابلاغ شده ازسوی گروه های بازرسی وتعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با موفقیت محقق شد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: انجام پروژه مطالعاتی میدان گازی تنگ بیجار ومیدان های اقماری آن (باباقیر، بانکول وسمند) برای تأمین پایدارخوراک پالایشگاه ایلام بسیارحائز اهمیت است. رامین حاتمی بااشاره به امضای قرارداد توسعه فناورانه دو میدان زیرپوشش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران بادانشگاه های شهیدچمران اهواز و آزاد اسلامی افزود: این پروژه ها برای همکاری فناورانه شرکت ملی نفت ایران با دانشگاه ها ومراکزپژوهشی کشور، همچنین اجرای طرح های میدان محور ازدیاد برداشت و بهینه سازی تولید تعریف شده اند. وی با بیان این که پروژه های پیش گفته درمیدان های خشت، تنگ بیجار و اقماری آن اجرا می شود، اظهار کرد: پروژه پژوهشی میدان تنگ بیجار را دانشگاه شهید چمران اهواز وپروژه میدان خشت را دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران اجرا می کند. حاتمی گفت: اسنادهمکاری این پروژه ها درقالب طرح13قرارداد پژوهشی، با حضور وزیر نفت امضا ومبادله شده است.
حاتمی بااشاره به این که مدت اجرای سندهمکاری با دانشگاه های یادشده با قابلیت تمدید، 10سال پیش بینی شده است، تصریح کرد: مطالعه زود بازده، انجام مطالعات آزمایشگاهی، مطالعه جامع، اجرای طرح پایلوت میدانی، همچنین انجام طرح های پژوهشی برای حل مشکلات میدان و ارائه راهکار برای افزایش بازیافت ازاین میدان ها ازجمله بندهای این قرارداد است. حاتمی درباره پروژه مطالعاتی میدان خشت در استان فارس نیز گفت: بنابراطلاعات به دست آمده ازچاه های حفرشده، این میدان، نوع سیال و خواص سنگ مخزن آن به منظورتعیین بهترین روش ازدیاد برداشت و تولید حدا کثری، دردستورکارمطالعه میدان محورشرکت ملی نفت ایران قرار گرفته است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازگچساران ازانجام موفق عملیات توپک رانی بخش انتهایی خط لوله انتقال گاز آغار- دالان خبرداد. هوشنگ صیدالی گفت: توپکرانی بخش انتهایی خط لوله 42 اینچ آغار - دالان به طول تقریبی 142کیلومتر باتوجه به برنامه زمان بندی تعمیرات اساسی پالایشگاه گاز فراشبند، درمدت 48 ساعت انجام شده است. توپکرانی باهدف تمیز کردن شریان های انتقال نفت و گاز درون خط لوله به منظور رفع رسوبات و اندازه گیری ضخامت قطر درونی لوله برای ایمنی از خوردگی انجام می شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران یکی ازطولانی ترین شبکه های خطوط لوله مناطق نفت خیز جنوب را در گستره چهار استان کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، فارس و بوشهر راهبری می کند.
شرکت ملی نفت ایران
رئیس دانشگاه حکیم سبزواری از امضای تفاهم نامه همکاری در زمینه امور پایان نامه های تحصیلات تکمیلی بین این دانشگاه و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران خبر داد. علی اصغرمولوی گفت: این تفاهم نامه باموضوع مشارکت وهمکاری دو جانبه در انجام پایان نامه های دانشجویی درمقاطع کارشناسی ارشد و دکترا امضا شده است. وی با تشریح زمینه های همکاری ها در این تفاهم نامه اظهارکرد: شناسایی و تعریف موضوع پایان نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی مورد نیاز و ارائه خدمات علمی متقابل، همکاری برای افزایش تولیدات علمی اعم از مقاله، کتاب و...، همچنین ایجاد تسهیلات لازم برای شرکت اعضای هیئت علمی ودانشجویان دانشگاه دربرنامه های آموزشی کوتاه مدت وبلند مدت از جمله موارد مورد توجه در این تفاهم نامه همکاری است. رئیس دانشگاه حکیم سبزواری با تأکید بر این که دو طرف متعهد شده اند شرایط لازم به منظور تعریف و اجرای پایان نامه های تحصیلات تکمیلی مشترک را درچارچوب مقررات ایجاد کنند، ادامه داد: بنابر توافق، مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران فهرست مسائل مورد نیازخود را به دانشگاه معرفی می کند و دانشگاه نیز بر اساس موضوع های معرفی شده، عناوین پایان نامه های مورد نیاز و دانشجوی پیشنهادی برای انجام فعالیت های پژوهشی را درنامه ای رسمی ازطرف معاونت پژوهشی، به اداره پژوهش و فناوری معرفی خواهد کرد. به گفته علی اصغر مولوی مدت تفاهم نامه همکاری امضا شده پنج سال است.
شرکت بهره برداری نفت وگازمارون
35نقطه محل ازخطوط لوله انتقالی نفت وگازشرکت بهره برداری نفت و گاز مارون درتقاطع باجاده های مواصلاتی استان خوزستان ایمن سازی شد. حمید کاویان، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازمارون اظهار کرد: محافظت ازجامعه شهری وروستایی مجاورتأسیسات، خطوط وسرمایه ها ی انسانی سازمان در واحدهای عملیاتی، حفاظت از زیست بوم پیرامونی وتأسیسات فرآیندی، ازمهم ترین مسائلی است که همواره در دستور کار این شرکت قرار دارد. وی افزود: به دلیل وجود تقاطع های متعدد بین خطوط لوله پرفشار که ریسک بالقوه ای را ازنظر امکان برخورد خودروهای عبوری و دیگر موارد محتمل در پی دارد، نصب دال بتنی محافظ در35نقطه محل خطوط لوله انتقال نفت و گاز مارون درتقاطع با جاده اصلی در قالب پروژه ای یک ساله از مهر پارسال تا پایان شهریورماه امسال پیش بینی و اجرا شده است. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازمارون تصریح کرد: دراین پروژه محورهای اهواز - امیدیه، اهواز- هفتکل و رامهرمز-رامشیر با صرف هزینه ای معادل 16 میلیارد ریال ایمن سازی شده اند. کاویان باقدردانی ازتلاش های دست درکاران این پروژه درامورمهندسی وساختمان شرکت بهره برداری نفت و گازمارون یادآورشد: این خطوط لوله به طول15متر از دوطرف جاده های اصلی با دال های بتن مسلح پوشیده شده اند و احتمال آسیب دیدگی آنها به حداقل ممکن رسیده است.
پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری از رشد28درصدی مصرف سی ان جی در این منطقه عملیاتی خبرداد.
جعفرسالاری نسب گفت: دربازه زمانی یکم مردادماه تا یکم شهریورماه امسال، 9میلیون و840 هزار مترمکعب گازطبیعی فشرده(سی ان جی) در جایگاه های حوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چهار و محال و بختیاری توزیع و مصرف شده است.
وی افزود: مصرف سی ان جی این حوزه عملیاتی در بازه زمانی یاد شده در قیاس با مدت مشابه پارسال، 28.7 درصد داشته است.
مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: با این مقدارمصرف سی ان جی، دربازه زمانی یادشده، نزدیک به 9 میلیون لیتر بنزین صرفه جویی شده است.
سالاری نسب تأکیدکرد: برای ارتقای سطح ایمنی خدمات عرضه سی ان جی به مشتریان، بازدیدهای ادواری با هدف افزایش کیفیت خدمات جایگاه های سی ان جی، به صورت مستمر انجام می شود و جایگاه ها ظرفیت مطلوبی برای عرضه این فراورده به خودروهای گازسوز دارند.
شرکت ملی نفت ایران
بیست وهفتمین نشست کمیته مدیریت شرایط اضطراری سطح 3 شرکت ملی نفت ایران باهدف بررسی تازه ترین اقدام ها و برنامه ها برای مقابله با کرونا در دفتر مدیر منابع انسانی این شرکت برگزار شد.
دراین نشست، حبیب الله سمیع، مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اقدام ها و برنامه های این سازمان در برای مقابله با گسترش کرونا را تشریح کرد. وی با تشریح شرایط موجود واحتمال شیوع آنفلوآنزا وتشدید شیوع ویروس کرونادرفصل فصل پاییز، بر آمادگی هرچه بیشتر همه بخش ها و رعایت پروتکل های بهداشتی ازسوی همکاران وخانواده های آنان تاکید کرد. فرخ علیخانی، معاون تولید شرکت ملی نفت ایران وجانشین کمیته مدیریت شرایط اضطراری سطح 3 این شرکت نیز با اشاره به تعهد شرکت ملی نفت ایران در حفظ و ارتقای سلامت نیروی انسانی، به نقش مهم سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت به عنوان سیاست گذار، شرکت ها و مدیریت ها به عنوان مجری ومدیریت اچ اس ای وپدافندغیرعامل به عنوان ناظر و مراقب دقیق، بر حسن اجرای دستورعمل های صادرشده تأکید کرد. دراین نشست باتوجه به آغازفصل پاییز و احتمال افزایش آمار مبتلایان به ویروس کرونا، همچنین کشف نشدن داروی اختصاصی کووید-19، همچنان برحفظ فاصله گذاری فیزیکی، رعایت پروتکل های بهداشتی و استفاده ازماسک به عنوان بهترین راه پیشگیری از ابتلا تاکید شد. افزایش برنامه های آموزش، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی برای کارکنان نیز ازجمله موارد تاکیدی در بیست وهفتمین نشست کمیته مدیریت شرایط اضطراری سطح 3 شرکت ملی نفت ایران بود که به آن پرداخته شد. دربیست وهفتمین نشست کمیته مدیریت شرایط اضطراری سطح 3شرکت ملی نفت ایران، مدیرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت، مانی عبدالله زاده راد، مدیر بهداشت ایمنی ومحیط زیست پدافندغیرعامل و مدیریت بحران، ناصر مولایی، مدیر توسعه منابع انسانی، شریعت، رئیس حراست، مجید بوجارزاده، رئیس روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران و دیگر رؤسای واحدهای مرتبط حضور داشتند.
شرکت ملی حفاری ایران
سرپرست معاونت مدیرعامل درعملیات حفاری شرکت ملی حفاری ایران گفت: در6ماه نخست امسال 64 حلقه چاه نفت و گازدرمناطق نفت خیز خشکی و دریایی کشورحفر شده است.
سعید اکبری افزود: ازاین تعداد چاه 21 حلقه توسعه ای- توصیفی، 42حلقه تعمیری و یک حلقه اکتشافی بوده است. وی اظهارکرد: 50حلقه ازاین چاه ها در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب، 6حلقه درشرکت نفت فلات قاره ایران، پنج حلقه در شرکت مهندسی وتوسعه نفت، همچنین یک حلقه درشرکت نفت مناطق مرکزی ایران، یک حلقه در قالب پروژه و یک حلقه در موقعیت فعالیت مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، حفاری، تکمیل و تحویل کارفرما شده است. سرپرست معاونت مدیرعامل در عملیات حفاری با بیان این که هم اکنون جابه جایی 18دستگاه حفاری سبک و سنگین ناوگان شرکت ملی حفاری ایران درمناطق عملیاتی استان های نفت خیز دردست اجراست، حفاری انجام شده ازابتدای امسال تا پایان شهریورماه را 36 هزار و547متر اعلام کرد.
تکنسین های الکترونیک و ابزاردقیق شرکت ملی حفاری ایران موفق به طراحی وساخت دستگاه تولید گازازن، باظرفیت 500 تا10هزار میلی گرم شدند. امیدنعیمی قهوه رخی، یکی ازطراحان دستگاه مزبور با بیان این که دستگاه تولید گازازن سال هاست درکشورهای مختلف، ازجمله ایران ساخته وبا تغییرات اندک بازتولید می شود، اظهارکرد: این دستگاه هم اکنون درمرحله تجاری سازی قرار دارد. وی افزود: ازن یکی ازگازهای طبیعی است که ازطریق تزریق درمحیط یا ترکیب با آب، اثرفوق العاده زیاداکسیدکنندگی دارد و محیط را ویروس زدایی، میکروب زدایی، گندزدایی و ضدعفونی می کند. قهوه رخی با بیان این که ضدعفونی کنندگی وگندزدایی باازن به علت ماهیت گازی شکل آن می تواند تمام سطوح غیرقابل دسترس وقابل دسترس رابه صورت کامل پاکسازی کند، افزود: تصفیه هوابه روش ازن ژنراتور با بهره گیری ازفناوری های صنعتی مناسب برای حذف آلودگی های ویرو سی و میکروبی در محیط های خانگی وعمومی تافضای 250 مترمکعب است.
وی سالن های اداری، کارگاهی، مسکونی، مراکز و کلینیک های پزشکی، سالن های اجتماعات، غذاخوری ها، همچنین فضاهای ورزشی، استخرها را مکان های مناسب استفاده از این دستگاه برای تصفیه هوا عنوان کرد. این تکنسین الکترونیک وابزاردقیق، ازبین بردن ویروس هاوباکتری های موجود در هوا و سطوح، باکتری های موجود روی البسه وموادغذایی، همچنین شست وشوی سبزیجات و میوه های تازه، حذف ویروس ها و باکتری های موجود دریخچال بدون نیازبه مواد را ازدیگر کاربردهای گاز ازن عنوان کرد. امیرحسین نعیمی قهوه رخی دیگر طراح این دستگاه نیزبا بیان این که ازن از مؤثرترین مواد اکسیدکننده و قابل تولید آسان درمحل است، اظهار کرد: ازن درمقایسه با دیگرمواد گندزدا، سرعت عمل بیشتری دارد وبه سرعت به اکسیژن تبدیل می شود و پسماندی هم ندارد؛ ازاین روبرطیف گسترده ای از میکروارگانیسم ها تأثیرمی گذارد وواکنش آن بامواد، هیچ نوع ماده سمی تولید نمی کند. به گفته وی، هزینه تولید ازن برای ضدعفونی آب ومحیط در مقایسه با سایر ضدعفونی کننده ها بسیار اندک است.
امید و امیرحسین نعیمی قهوه رخی، برادرهستند و در مدیریت نگهداری و تعمیرات (نت) شرکت ملی حفاری ایران به کار اشتغال دارند.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
دستگاه میکروپمپ تزریق مواد افزایه پاکسازی و احیای چاه های نفت درقالب برنامه های پژوهشی حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان وزارت نفت جنوب رونمایی شد. حسن شاهوارپور، فرمانده سپاه حضرت ولی عصر(عج) خوزستان، در آیین رونمایی ازاین تجهیز، ساخت دستگاه میکروپمپ تزریق موادافزایه را برای نخستین باردرکشور، ازاقدام های مهمی برشمرد که بارویکرد جهادی از سوی بسیجیان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب محقق شده است. عباس ممبینی، فرمانده حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان وزارت نفت - جنوب نیزدراین آیین، باقدردانی ازتلاش کارشناسان ودست اندرکاران حوزه پژوهشی بسیج ومهندسان صنعت نفت به ساخت دستگاه ویژه ضد عفونی و گندزدایی محیط های آلوده به ویروس کرونا از سوی بسیجیان این حوزه اشاره کرد که پیش از این هم زمان با هفته دولت رونمایی و مورد استفاده قرار گرفته است.
اصغرعجمی، مخترع و سازنده دستگاه میکروپمپ تزریق مواد افزایه نیز تولید فناورانه این دستگاه راحاصل دوسال تحقیق وتلاش عنوان و اظهار کرد: این دستگاه که درشرایط دبی های زیر 0.25 (یک چهارم) لیتردر دقیقه وفشار حداکثری6هزارپوند براینچ مربع امتحان خود را پس داده تست میدانی وعملیاتی دستگاه درسه حلقه ازچاه های مناطق نفت خیز جنوب را موفقیت آمیز طی کرده است.
وی قیمت تمام شده وقابلیت های تزریق مواد افزایه کف ساز در درصد حجمی کم باحداکثرفشار تزریقی، همچنین، امکان تزریق فوم پلیمری، مواد بازدارنده خوردگی ومحلول راازجمله مزیت های دستگاه مزبور برشمرد. همزمان با رونمایی ازاین تجهیز، یک هزار بسته کمک معیشتی تهیه شده از سوی پایگاه مقاومت بسیج شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون نیز میان خانوارهای کم برخوردار مجاور تأسیسات عملیاتی توزیع شد.
چهارمین المپیاد مهندسی نفت کشور (اویلمپیک) در سطح ملی به میزبانی دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد. دراین المپیاد، دربخش پژوهشی، هفت چالش درحوزه بالادستی صنعت نفت از سوی شرکت های فعال در این حوزه مطرح شد که در سه چالش طرح شده ازسوی کارشناسان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، حمید سنگ بر و کامیار احمدپوروعباس نیک نام، ازمیان بیش از100طرح ارسالی به دبیرخانه، به عنوان طرح های برتر انتخاب شدند. پس از ارائه و دفاع از طرح ها و انجام فرآیند داوری، حمید سنگ بر مقام دوم المپیاد درچالش پژوهشی باعنوان«بررسی روش های شکافت هیدرو لیکی درمخازن ایران»، کامیاراحمدپورمقام چهارم المپیاد درچالش پژوهشی با عنوان «ارائه روش فنی مقابله با افت تولید در میدان پارس جنوبی و ارزیابی فنی و اقتصادی آن» وعباس نیک نام نیزمقام پنجم المپیاد در چالش پژوهشی با عنوان«بررسی و انتخاب بهترین روش افزایش بازده اسیدکاری در چاه های افقی» را به خود اختصاص دادند.
شرکت نفت و گاز پارس
معاون عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس از تحقق 99 درصدی برداشت گازاز میدان مشترک پارس جنوبی براساس برنامه تکلیفی وزارت نفت خبر داد. یحیی رشیدی در نشست بررسی عملکرد تولید گاز در پنج ماه نخست امسال و پیش بینی تولید ازچاه های میدان مشترک پارس جنوبی در نیمه دوم سال 1399 و نیمه نسخت سال با اشاره به سهم بیش از70درصدی این شرکت دربرداشت وتأمین گاز مورد نیاز کشور در بخش های خانگی، صنایع، نیروگاه ها و...اظهار کرد: بازده کاری عملیات تولید در پنج ماه نخست امسال 95 درصد بوده است. وی محدودیت های عملیاتی 6 ماه گذشته را مربوط به بخش پایین دستی و پالایشگاه های گازی پارس جنوبی در دریافت گازعنوان و برضرورت برنامه ریزی درسطح کلان شرکت ملی نفت و شرکت ملی گازبرای هماهنگی بیشتر با مجریان ومدیران پالایشگاه های گازی پارس جنوبی تأکید کرد.
نشست بررسی عملکرد تولید پنج ماه نخست سال 1399 و پیش بینی تولید از چاه های میدان مشترک پارس جنوبی در نیمه دوم امسال و نیمه نخست سال آینده برگزار شد. دراین نشست ویدئوکنفرانسی که بین دفاتر تهران و عسلویه شرکت نفت و گاز پارس، همچنین مدیریت های برنامه ریزی تلفیقی ونظارت بر تولید نفت وگازشرکت ملی نفت ایران برگزارشد، مقدارتحقق تولید برنامه ریزی شده برای پنج ماه نخست امسال وچالش های عملیاتی موجود به منظور تداوم تولید ازسوی معاونت عملیات و پشتیبانی ارائه شد. در ادامه این نشست، کارشناسان مدیریت مهندسی نفت و گاز شرکت نفت وگازپارس، پیش بینی تولید ازهریک ازسکوهای میدان گازی پارس جنوبی را در12ماه آینده ارائه کردند ودرانتها نیزبه ابهام های نمایندگان شرکت ملی نفت ایران درباره عملکرد و برنامه تولید ازمیدان پارس جنوبی پاسخ داده شد.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی گفت: خودروهایی که در طرح دو گانه سوز کردن رایگان خودروهای عمومی فرآیند تبدیل را انجام می دهند، تا پنج سال از بازرسی های دوره ای به صورت رایگان بهره مند می شوند. حمید قاسمی ده چشمه با اشاره به مزایای طرح دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی برای مالکان این خودروهااظهارکرد: هزینه گازسوز کردن یک خودرو، حدود 10تا11میلیون تومان است ومالکان خودروهای عمومی بامشارکت دراین طرح می توانند خودروهای خود را رایگان دو گانه سوز کنند. وی افزود: افزون بر این مزیت، مالکان این خودروها می توانند تا پنج سال از بازرسی های دوره ای رایگان استفاده کنند. قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با بیان این که ممکن است این دوره پنج ساله برای یک دوره دیگر نیز تمدید شود، گفت: در این 10 سال همه بازرسی ها رایگان خواهد بود و اگر خودرویی به عملیات ثانویه نیاز داشته باشد، این مهم با50درصد تخفیف انجام می شود و اگر خودرو نیازمند تعویض مخزن باشد، به مالک آن کمک هزینه خریدمخزن پرداخت خواهد شد. قاسمی همچنین از مشمول شدن مسافربرهای شخصی و اینترنتی در این طرح خبر داد و افزود: اگر چه اولویت در اجرای این طرح با تاکسی ها و وانت هاست اما در مرحله دوم در نظر داریم مسافربرهای شخصی زیر نظرتاکسیرانی وموردتأیید وزارت کشوروتاکسی های اینترنتی نیز مشمول طرح دو گانه سوز کردن خودروهای عمومی شوند. وی افزود: زمینه لازم برای ثبت نام مالکان خودروهای مسافربر شخصی در سامانه طرح دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی فراهم شده است، اما روند اجرایی آن تا دو هفته آینده عملیاتی می شود.
مجتمع گاز پارس جنوبی
فاز ۱۴ پارس جنوبی به شبکه یکپارچه ارتباطی و اطلاعاتی مجتمع گاز پارس جنوبی متصل شد. پیام نبهانی، رئیس فناوری اطلاعات و ارتباطات مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: با تکیه بر سرمایه های انسانی توانمند و تمرکز بر حفظ یکپارچگی مجتمع، درپی ارتقای پایداری تولید گازطبیعی ومحصولات جانبی و دستیابی به سرآمدی عملیات در کلاس جهانی در افق 1404 هستیم. وی ادامه داد: اتصال شبکه ارتباطی و مخابراتی آخرین فاز طرح توسعه پارس جنوبی (فاز14) اقدامی برای حفظ یکپارچگی و دسترسی مطمئن به داده های اطلاعاتی و شبکه ارتباطی این مجتمع گازی است. رئیس فناوری اطلاعات وارتباطات مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: باتوجه به الزام تسریع درتکمیل و راه اندازی آخرین فازپارس جنوبی وبسته شدن پرونده توسعه آن، همچنین نقش آفرینی این شرکت گازی در مراحل تحویل، راه اندازی و بهره برداری این فاز، اتصال شبکه مخابراتی، زیرساختی واطلاعاتی فاز14به شبکه یکپارچه مجتمع در دستور کاراین واحد قرار گرفت. نبهانی اظهارکرد: با بهره برداری از این پروژه که با استفاده از منابع داخلی مجتمع گاز پارس جنوبی تأمین و درمدت زمانی معادل 64 نفر- روز طراحی و اجرا شده است، امکان استفاده از شبکه ها و سامانه های رایانه ای، منابع اطلاعاتی وداده های شبکه، سامانه های یکپارچه نشست های مجازی و برقراری تماس های تلفنی با قابلیت اطمینان و دسترس پذیری بالا فراهم شده است. وی رعایت همه الزام های قانونی، بالادستی وپدافندی درحوزه امنیت اطلاعات، چابکی در انجام پروژه و صرفه جویی زمانی و تجهیزاتی، همچنین استفاده ازتوان فنی و نیروی انسانی موجود وهماهنگی با شرکت های مجری طرح توسعه را از مهم ترین ویژگی های اجرای این پروژه در آخرین فاز طرح توسعه پارس جنوبی برشمرد.
پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان گفت: در6 ماه نخست امسال، 15هزارو300تن گاز مایع در نواحی 9 گانه این منطقه عملیاتی توزیع شده است.
عبدالله گیتی منش افزود: این میزان درقیاس با مدت مشابه سال قبل، پنج درصد افزایش داشته است. وی بااشاره به تعداد24هزار خانوارمصرف کننده نفت سفید براساس آخرین راستی آزمایی صورت گرفته، تأکیدکرد: گازمایع این دسته از مصرف کنندگان به وسیله هفت شرکت موزع و130نمایندگی توزیع می شود.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان با تأکید بر ارائه خدمات مطلوب به شهروندان ومصرف کنندگان گاز مایع، از همراهی مسئولان وعاملان توزیع برای اجرای مطلوب طرح توزیع الکترونیکی گاز مایع تشکر کرد. وی افزود: با توجه به شرایط توپوگرافی منطقه و کوهستانی بودن استان لازم است شرکت های موزع نسبت به جذب سهمیه تخصیصی گاز مایع استان از مبادی تأمین و توزیع مناسب اقدام کنند تا خللی در سوخت رسانی به شهروندان ایجاد نشود. گیتی منش بااشاره به فعالیت هشت باب تأسیسات گازمایع دراستان کردستان و توزیع ماهانه دو هزار و550 تن گاز مایع، برکافی بودن آن برای مصرف کنندگان واقعی خبر داد. مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان افزود: تاکنون 16هزار و500تراکنش، دربسترالکترونیکی توزیع گازمایع انجام شده است. وی همچنین برناایمن وغیراستاندارد بودن استفاده از کپسول گاز مایع (ال پی جی) به عنوان سوخت خودروتأکید کرد.
شرکت گاز استان گیلان
مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان از تجهیز همه ایستگاه های تقلیل فشار گاز (سی جی اس) به سامانه مانیتورینگ خبر داد. حسین اکبر افزود: این شرکت به عنوان نخستین شرکت گاز استانی در کشور، موفق به تکمیل سامانه مانیتورینگ برای همه ایستگاه های تقلیل فشار گاز (سی جی اس) شده است. وی اظهارکرد: با اتصال سامانه مانیتورینگ ایستگاه های فصل مشترک دیسپچینگ ملی گازایران به این سامانه، هم اکنون همه ایستگاه های سی جی اس این استان در سامانه های واحد اندازه گیری و توزیع گاز استان گیلان، به طور آنلاین رصد می شوند.
مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان تصریح کرد: راه اندازی این سامانه به منظور پایش آنلاین اطلاعات ایستگاه های تقلیل فشار و کنترل مصرف به ویژه در زمان افزایش مصرف درفصل سرد، بحران های احتمالی و پایش مستمرجریان گاز، اهمیت ویژه ای دارد. اکبر با اشاره به گسترش روزافزون مصرف کنندگان گاز دراستان گیلان گفت: هم اکنون بیش از یک میلیون و100هزارمشترک دراین استان مصرف کننده گازهستند و این مهم، نظارت و کنترل بیشتربرتأسیسات و خطوط را برای افزایش پایداری جریان گاز ضروری می کند.
شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن)
جانشین مجری طرح درپروژه برق رسانی طرح خط لوله گوره - جاسک، وضع پروژه های برق رسانی به ایستگاه ها و تأسیسات خط لوله گوره - جاسک را تشریح کرد.
نیماربیعی اظهارکرد: دراین طرح با توجه به طول خط لوله، برای ارسال نفت خام ازگوره به جاسک پنج تلمبه خانه ودوایستگاه توپک رانی، به همراه تأسیسات ذخیره وبارگیری درنظرگرفته شده که برق رسانی به این پنج ایستگاه و توپک رانی ها به عهده این بخش است.
وی افزود: باتوجه به فاصله تأسیسات ازپست های برق بالادست، در کنار هرتلمبه خانه، احداث یک پست کاهنده فشار تعریف وعملیات توسعه برای پنج پست بالادست متعلق به برق منطقه ای استان های فارس، بوشهر و هرمزگان درنظرگرفته شده است.
ربیعی گفت: این پروژه شامل دوفازاست که درفازنخست طبق برنامه ریزی های به عمل آمده راه اندازی پست های برق شماره12و4 هدف گذاری و در فاز دوم نیز پایان کل این پروژه در نظر گرفته شده است. وی تصریح کرد: باراه اندازی فاز نخست، امکان انتقال 450 هزار بشکه نفت ازخط لوله گوره – جاسک، از تلمبه خانه های 2 و 4 وتوسعه چهار پست خورموج و لامردوپست های مربوط به تلمبه خانه 2 و 4میسر خواهد شد. جانشین مجری طرح درپروژه برق رسانی طرح خط لوله گوره – جاسک تصریح کرد: با توجه به هدفگذاری راه اندازی این تلمبه خانه ها تا اواسط بهمن ماه امسال، انجام عملیات فوق از اولویت های مهم این پروژه است.
کارکنان عملیاتی و سیالات شرکت ملی حفاری ایران برای حفاظت محیط زیست، کاهش هزینه ها وشتاب بخشی درحفاری، باکاربست راهکار ابداعی، نسبت به انتقال سیال از یک دکل حفاری به دستگاه دیگر اقدام کردند. غلامرضا آل محمود، مدیر پروژه حفاری طرح توسعه میدان نفت شهر در شرکت ملی حفاری ایران گفت: درجریان حفاری و تکمیل چاه شماره 22 درمیدان نفت شهر با دکل حفاری 35 فتح، بخشی ازسیال حفاری (پایه آبی) به روال معمول در مرحله تکمیل چاه از چرخه عملیاتی خارج شد.
وی افزود: با توجه به برنامه ریزی حفاری چاه شماره 25 همکاران روی این اندیشه که به چه نحو این سیال را بدون دورریز به چرخه عملیات بازگردانند، تمرکز کردند و شیوه های مختلف را مدنظرقرار گرفت.
آل محمود اظهارکرد: دراین زمینه پیشنهادهای متعددی ارائه شد که در هم افزایی وبررسی فنی، جابه جایی سیال از طریق خط لوله آب غیرشرب (صنعتی) دردستور کار قرارگرفت واین کار درفرصتی محدود با موفقیت انجام شد.
مدیرپروژه حفاری طرح توسعه میدان نفت شهر درشرکت ملی حفاری گفت: در اجرای این کار، 220 بشکه سیال حفاری باوزن 115پوند و 630 بشکه حفاری باوزن 70 پوند از محل دستگاه حفاری 35فتح به مخازن سیال دستگاه 48فتح در فاصله حدود دو کیلومتر انتقال داده شد تا در عملیات حفاری و تعمیر چاه 25از آن استفاده بهینه شود.
وی افزود: این شیوه افزون بر حفاظت از محیط زیست و شتاب بخشی به عملیات حفاری با توجه به مدت زمانی که صرف ساخت سیال می شود، از نگاه اقتصادی نیز بیش از دو میلیارد ریال صرفه جویی در برداشته است.
احمدرضا دردشتی مروری گذرا بر روایات پیامبر و اهل بیت(ع) به خوبی نشان می دهد که از منظر فرهنگ ناب شیعه، زیارت امام حسین(ع)، گریه و سوگواری بر مصائب آن امام و بزرگداشت ایام شهادت آن حضرت و یاران مظلومش، از جایگاه بلند و برجسته ای برخوردار است. روایات معتبر اسلامی از اهمیت این مسئله و تأکید پیشوایان دین بر زنده نگهداشتن یاد و خاطره جانبازی های شهیدان کربلا حکایت می کند. تعابیری که در روایات ما در این باره وارد شده و پاداش های گوناگونی که بر این امر مژده داده شده است، بسیار شگفت انگیز است. در مطلب پیش رو به اهمیت و جایگاه زیارت اربعین در جامعه شیعی پرداخته ایم.
امام صادق(ع) فرمود: خداوند خیر هر کس را بخواهد، دوستی امام حسین(ع) و دوستی زیارت او را در دلش می افکند و برای هر کس بد بخواهد، بغض امام حسین(ع) و بغض زیارت او را در قلبش قرار می دهد، امام رضا(ع) فرمود: هر کس اباعبدالله(ع) را در کنار نهر فرات زیارت کند، مانند کسی است که خداوند را در بالای عرش زیارت کرده است.
محمد بن مسلم از امام باقر(ع) روایت کرده است که فرمود: اگر مردم می دانستند چه برکاتی در زیارت امام حسین(ع) نهفته است، از اشتیاق زیارت او می مردند و نفس هاشان از حسرت به شماره افتاد! گفتم مگر چه برکاتی در زیارت امام حسین(ع) نهفته است؟ امام(ع) فرمود: هر کس امام حسین(ع) را از روی اشتیاق زیارت کند، خداوند پاداش هزار حج مقبول و هزار عمر پاکیزه و پاداش هزار شهید از شهدای بدر و پاداش هزار روزه دار و ثواب هزار صدقه مقبول و پاداش آزادی بنده ای که برای خدا آزاد شده باشد، برای او مقرر فرماید.
روایات اهل بیت(ع) در فضیلت زیارت امام حسین(ع) از راه دور و نزدیک در حد تواتر معنوی و دست کم در حد روایات مستفیض است، این امر جای شکی باقی نمی گذارد که زیارت آن امام همام از بزرگ ترین موجبات قرب الی الله است و هیچ عمل مستحبی در فضیلت به پای آن نمی رسد اهل بیت(ع)، هم در گفتار و هم در رفتار بر این موضوع مهم تأکید کرده اند، آن بزرگواران از هر فرصت و به هر بهانه بهره جستند تا یاد و خاطره حضرت سیدالشهداء و اصحاب اش زنده تر و پویاتر شود و غبار گذر زمان و سایه سنگین دشمنی ها بر آن ننشیند و نیفتد.
واژه «اربعین» به معنای چهلم، در ادب اسلامی جایگاه برجسته ای دارد، همچنانکه در ادب فارسی هم به این معنا توجه شده است، عدد اربعین در قرآن کریم از ویژگی خاصی برخوردار است. مثلاً خداوند متعال وقتی با حضرت موسی(ع) برای دریافت الواح تورات وعده مناجات و عبادت گذارد، ابتدا سی شب و سپس با ده شب دیگر آن را کامل کند؛ یعنی حضرت موسی(ع) پس از چهل شب مناجات با خداوند توفیق می یابد الواح تورات را از خداوند دریافت کند. در آیه صد و چهل دو سوره اعراف آمده است: «و با موسی سی شب وعده گذاشتیم و آن را با ده شب تمام کردیم. پس او مدت زمان مناجات با پروردگارش را در چهل شب تمام کرد». در آیه پانزدهم سوره احقاف، چهل سالگی مقطع کمال عقلی و رشد معنوی انسان ها معرفی شده است: «و احسان به پدر و مادر را به انسان سفارش کردیم، مادرش او را با ناخوشی باردار شد، با ناخوشی (سختی) بر زمینش نهاد و دوران بارداری و از شیر گرفتنش، سی ماه است تا آن هنگام که به بالاترین حد از رشد خود و چهل سالگی رسید، گفت: خداوندا! یاری ام ده تا نعمتت را سپاس گزارم؛ نعمتی که بر من و پدر و مادرم انعام کردی و عمل صالحی که تو از آن خشنودی، انجام دهم و کار را درباره فرزندانم به سامان کنی؛ یقیناً به سوی تو بازگشتم و من از تسلیم شدگانم»
در روایات اسلامی هم عدد اربعین (چهل) منزلت و سر خاصی دارد. به این روایات توجه کنید: امام صادق(ع) فرمود: هر کس چهل حدیث از احادیث ما را حفظ کند، خداوند در روز قیامت او را عالمی فقیه برانگیزد. پیامبر اکرم(ص) فرمود: هر کس چهل روز از حلال بخورد، خداوند قلب او را نورانی کند.
جالب است بدانیم که پیامبر اکرم(ص) در چهل سالگی به رسالت مبعوث شد. توبه حضرت آدم پس از چهل روز گریه و زاری به درگاه خداوند پذیرفته شد. کسی که شراب بنوشد تا چهل روز نمازش مقبول نیست. کسی که چهل روز گوشت نخورد، ذهنش کند شود... این گونه روایات که شمار آن هم بسیار است، از اهمیت عدد اربعین و اسرار نهفته در آن حکایت کند.
عدد اربعین در فرهنگ فارسی هم مورد توجه بوده است. کلمات مرکبی مانند چهل دختر، چهل چراغ، چهل قلندر، چهل اختران، چهل ستون،... در شعر و ادب فارسی و نیز فرهنگ عامه مردم، اهمیت عدد چهل در فرهنگ ایرانی را نشان می دهد. حافظ می فرماید:
چل سال رنج کشیدیم و عاقبت
تدبیر ما به دست شراب دوساله بود
اهمیت اربعین حسینی در فرهنگ شیعی
شاید یکی از عوامل برجسته شدن و اهمیت یافتن اربعین حسینی در میان دوستان اهل بیت(ع) روایت مشهوری است که از امام عسکری(ع) نقل شده است: علامات مؤمن پنج چیز است:
1. 51 رکعت نماز در شبانه روز (17 رکعت واجب و 34 رکعت نافله) 2. زیارت اربعین 3. قرار دادن انگشتری در دست راست 4. پیشانی بر خاک مالیدن 5. بلند گفتن بسم الله الرحمن الرحیم در نماز.
در این روایت امام عسکری(ع) زیارت اربعین را یکی از نشانه های شناخت شیعیان اهل بیت(علیهم السلام) معرفی می کند. براستی سرّ این امر چیست؟ ما در آموزه های شیعه اعمال و یا عقاید فراوانی داریم که توان آنها را به عنوان علامت شیعه محسوب کرد.
توجه عمیق و جامع به حوادث عاشورا تا اربعین می تواند تا حدی سرّ این امر را آشکار کند. اربعین مقطع پایان یافتن اسارت اهل بیت(ع)، کامل شدن رسالت حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) در رسوا ساختن یزیدیان و رساندن پیام خون سرخ حضرت امام حسین(ع) به گمراهان کوفی و شامی است، چه اربعین را آغاز حرکت آنها از شام بدانیم و چه زمان رسیدن شان به کربلا.
اما از دیگر سو اربعین، مبدأ حرکت جوشنده و تمام ناشدنی تبلیغ و ترویج فرهنگ حسینی هم هست. از اربعین به این سو است که تمام همت و تلاش امامان اهل بیت و شیعیان و دوستانشان صرف زنده نگه داشتن یاد و خاطره امام حسین(ع) و ورود در مبارزه ای فرهنگی علیه نظام ستمکار اموی و پس از آن نظام عباسی و همه نظام های ستمگر در طول تاریخ است.
پیام اربعین، پیام پیروزی حق بر باطل و خون بر شمشیر و آغاز شکل جدیدی از نبرد فرهنگی با طاغوت های زمانه است. حادثه عاشورا و بر زمین ریختن خون های پاک امام حسین(ع) و یاران قهرمان اش، بهترین انرژی و سرمایه برای چنین مبارزه تمام ناشدنی و مستمر تا قیام قیامت است.
خواندن زیارت اربعین، زیارت کردن امام حسین(ع) در روز اربعین و پاسداشت چنین روزی در میان شیعیان اهل بیت(ع) یکی از برجسته ترین عوامل تقویت هویت شیعی است. از اربعین است که هویت شیعی جان و قالبی تازه می گیرد و با استمداد از نیروی شگرف عاشورا، ظهور پرقدرتی را در عرصه های سیاسی و فرهنگی و نظامی از خود نشان دهد. اربعین آموزنده این تفکر الهی است که اگر چه باطل مانند کفی بر روی آب ممکن است کوتاه زمانی به جولان و هیجان، افکار عمومی را در دست گیرد و حق طلبان را گرفتار قتل، اسارت و انواع بلاها کند، اما عاقبت نیک و پیروزی از آن حق و حق طلبان خواهد بود.
دستگاه یزید که با تمام توان برای نابودی حرکت عدالت خواهانه امام حسین(ع) به میدان آمده بود، در اربعین به شکست خود اعتراف کرد و اهل بیت(ع) را با احترام به سوی مدینه روانه ساخت. از این مبدأ به بعد شاهد قیام ها و حوادثی هستیم که با الهام از قیام امام و یارانش، عرصه را بر حکومت اموی تنگ و آرام آرام زمینه نابودی آن را فراهم کند. قیام توابین، قیام مردم مدینه و قیام مختار بن ابی عبید ثقفی در امتداد همین خط پدید آید و بر اندام حکومت جبار اموی لرزه می افکند.
شیعه با پاسداشت اربعین، پیروزی امام حسین(ع) و یارانش را فریاد زند. اگر چه در عاشورا در غم شهادت امام و یارانش گرید و از جنایت هایی که بر اهل بیت رفته است، مویه می کند، اما در اربعین، نتیجه شهادت طلبی و جانبازی امام(ع) و اهل بیت اش را به نظاره نشیند. اربعین، شایسته تکریم و بزرگداشت است؛ زیرا اربعین، ثمره عاشوراست و آنچه امام حسین در عاشورا آغاز کرد در اربعین به بار می نشیند.
مهرگیاه می روید
خار غم نیست که در کرب و بلا می روید
گل درد است که از دشت وفا می روید
می خلد خار مِحَن پای دلم را که هنوز
گل اندوه ز باغ دل ما می روید
یادگار غم هفتاد و دو تن لاله رخ است
این همه لاله که در کرب و بلا می روید
لاله را با گل افسرده سر و کاری نیست
این گل از تربت ارباب صفا می روید
تا چه حد در دل تو عشق خدا بود حسین
که ز خاک تو گل عشق خدا می روید
شوق جانبازی اگر در دل تو راه نداشت
پس ز خاک تو گل شوق چرا می روید
نی در آن بادیه از آن به نوا سرگرم است
که به جای گل از این دشت بلا می روید
با ولای علی و آل چو «پروانه» بسوز
که ز خاک من و تو مهرِ گیا می روید
محمدعلی مجاهدی
آنچه از من خواستی با کاروان آورده ام
یک گلستان گل به رسم ارمغان آورده ام
از در و دیوار عالم فتنه می بارید و من
بی پناهان را بدین دارالامان آورده ام
اندرین ره از جرس هم بانگ یاری برنخاست
کاروان را تا بدین جا با فغان آورده ام
تا نگویی زین سفر با دست خالی آمدم
یک جهان درد و غم و سوز نهان آورده ام
قصه ویرانه شام ار نپرسی خوش تر است
چون از آن گلزار، پیغام خزان آورده ام
دیده بودم تشنگی از دل قرارت برده بود
از برایت دامنی اشک روان آورده ام
تا به دشت نینوا بهرت عزاداری کنم
یک نیستان ناله و آه و فغان آورده ام
تا نثارت سازم و گردم بلا گردان تو
در کف خود از برایت نقد جان آورده ام
تا دل مهرآفرینت را نرنجانم ز درد
گوشه ای از درد دل را بر زبان آورده ام
محمدعلی مجاهدی (پروانه)
بسوز ای دل که امروز اربعین است
عزای پور ختم المرسلین است
قیام کربلایش تا قیامت
سراسر درسْ بهر مسلمین است
دلا کوی حسین عرش زمین است
مطاف و کعبه دل ها همین است
اگر خیل شهیدان حلقه باشند
حسین بن علی، آن را نگین است
دل ما در پی آن کاروان است
که از کرب و بلا، با غم روان است
چه زنجیری به دست و بازوان است
که گریان دیده روح الامین است
به یاد کربلا دل ها غمین است
دلا خون گریه کن چون اربعین است
جواد محدثی
بار بگشایید اینجا کربلاست
آب و خاکش با دل و جان آشناست
بر مشام جان رسد بوی بهشت
به به از این تربت مینو سرشت
ماه اینجا واله و سرگشته است
و آن شهاب ثاقب از خود رفته است
اربعین است اربعین کربلاست
هر طرف غوغایی از غم ها به پاست
گویی از آن خیمه های نیم سوز
خود صدای العطش آید هنوز
هرکجا، نقشی ز داغ ماتم است
هر چه ریزد اشک در اینجا کم است
باشد از حسرت در اینجا یادها
هان به گوش دل شنو فریادها
تا قیامت کربلا ماتم سراست
حضرت مهدی «حسان» صاحب عزاست
حبیب اللّه چایچیان (حسان)
نگاهی به نقش نفت در روابط ایران با یک استعمارگر ناکام (بخش دوم و پایانی)
علی بهرامی- آلمانی ها خیلی تلاش کردند میدان استعماری وسیعی در ایران ایجاد کنند و البته در این باره با چشمانی خیره به نفت ایران می نگریستند. آنها چند رقیب بسیار جدی هم داشتند که از میدان به در کردن شان بسیار مشکل بود. در شماره قبل به پیشینه روابط اقتصادی و فرهنگی ایران و آلمان اشاره کردیم و گفتیم که راه نفوذ استعماری آلمانی ها به ایران چگونه باز شد. در بخش دوم و پایانی این نوشته، تلاش داریم تا ابعاد دیگری از رویکردهای استعماری آلمان نسبت به ایران را نشان دهیم. رویکردی که صنعت نفت ایران، طعمه لذیذی بود که آلمانی ها دندان خود را برایش تیز کرده بودند.
حالا که وزیر اقتصاد آلمان به ایران آمده و بسترهای فرهنگی و نفوذ فکری در قالب نژادپرستی و باستان گرایی، توانسته است آلمانی ها را به چاه ها و شیرهای نفت ایران نزدیک و نزدیک تر کند، وقت آن رسیده تا نازی ها چند گام جلوتر بیایند. البته آلمانی ها، اهداف ایرانی شان را محملی برای ضربه رقبای انگلیسی و فرانسوی شان نیز قرار داده بودند. ایران برای آلمانی ها، میدان خوبی بود تا با انگلیس و فرانسه، دو استعمارگر پیر و دشمن، پنجه در پنجه شوند. کاوه فرخ در کتاب «ایران در جنگ: از چالدران تا جنگ تحمیلی» و روح الله اسلامی در کتاب «ارزیابی الگوی سیاست خارجی ایران بین دو انقلاب» در این باره تحلیل های جالب توجهی دارند: «آلمانی ها ضمن مشارکت در ساخت کارخانجات، بر معادن و بهره برداری از آنها نیز نظارت داشتند. این موضوع فرصت مناسبی برای این کشور فراهم آورد تا سهم مهمی از این فعالیت های اقتصادی و صنعتی در کشور را به خود اختصاص دهد. افزایش وابستگی ایران به متخصصان فنی آلمان به احساسات هواخواهی از آلمان دامن زد. این اقدامات بیش از آنکه از حس اشتراکات فرهنگی و نژادی نشئت گرفته باشد، بیشتر به خاطر تهدید امنیت انرژی و مستعمرات انگلیس و فلج کردن جهان سرمایه داری صورت می پذیرفت».
برای شیفتگی و روی آوردن پهلوی اول به آلمانی ها لازم است اندکی به عقب برگردیم و یک روند سیاسی را که موجب شد، آلمانی ها تا سر چاه های نفت ایران هم برسند، روایت کنیم. واقعیت این است که روسیه و انگلستان در ایران سابقه خصومت و استعمار داشتند اما پرونده آلمانی ها برای ایرانیان از این نظر سفید بود. نکته مهم دیگر این بود که پهلوی اول به دنبال توسعه درب سفارت های روسیه و انگلیس را زد و دست به دامان آمریکایی ها هم شد، اما نتیجه ای نگرفت بنابراین مشتاق شد به دنبال آلمانی ها برود. آنها هم از همین اشتیاق ایرانیان بهره برده و نفوذ استعماری شان را شروع کردند. علیرضا امینی در کتاب «تاریخ روابط خارجی ایران در دوران پهلوی» و کاوه فرخ در کتاب «ایران در جنگ: از چالدران تا جنگ تحمیلی» درباره زمینه های نفوذ آلمانی ها و به ایران می نویسند: «رضاشاه مدت زمان کوتاهی پس از به چنگ آوردن قدرت برای مدرن کردن ایران به دنبال متخصصان خارجی رفت. هرچند از نظر او رابطه با روسیه و انگلستان مودت آمیز و سازنده بود، مردم ایران و طبقه روشنفکر هنوز خاطره تحکم بریتانیا و روسیه را به یاد داشتند. ایرانیان برای صنعتی کردن کشور ابتدا به ایالات متحده روی آوردند، اما پیشنهاد های آنان نادیده گرفته شد. از طرفی ایرانیان که هنوز خاطره اقدامات آلمانی ها در خلال جنگ جهانی اول و به ویژه تضمین استقلال و حاکمیت و تخلیه قوای خارجی از ایران را که بر اثر اصرار آلمان در عهدنامه «برست لیتوفسک» (1918م) قید شده بود، به یاد داشتند، آلمان را به عنوان نیروی سوم می نگریستند و به آن چشم یاری دوخته بودند... این امر باعثِ روی آوردن به آلمان شد؛ کشوری که پیشینه امپریالیستی در ایران نداشت. از سوی دیگر، هراس ایرانیان از کمونیسم و بلندپروازی های امپریالیسم روسیه، ایرانیان را به همکاری با آلمان سوق داد. در سال های 1305 تا 1308 کمپانی هوایی «یونکرز» آلمان برای توسعه خدمات پستی، سیستمِ راه آهن و بانک ملی با ایران قرارداد بست و افزایش وابستگی ایران به متخصصان فنی آلمان به احساسات هواخواهی از آلمان در میان روشنفکران ایرانی دامن زد. این شدت از نزدیکی برای دیگر کشورها خوشایند نبود؛ برای مثال بریتانیا قبل از حمله به ایران در 3 شهریور 1320 برای کاستن از روابط رو به رشد آلمان و ایران دست به تحرکات تهاجمی در دریا زده بود. یکی از نمونه های روشن آن توقیف کشتی آلمانی حامل قطعات کارخانه ذوب آهن ایران بود».
همه شواهد و قرائن نشان می داد که آلمانی ها برنامه بسیار بلند مدتی برای روابط استعماری شان با ایران دارند. شاید نقشه راه آلمانی ها را به توان در سه میدان ترسیم کرد. آنها از میدان فرهنگ و تاریخ به میدان اقتصاد و نفت می رسیدند و از آنجا به میدان سیاست. حسین رفیع در مقاله «بررسی روابط ایران و آلمان از آغاز دوره پهلوی تا پایان جنگ جهانی دوم (1324-1304ه.ش) به نکات جالبی اشاره کرده و راهبرد سیاسی آلمانی ها را در سه مرحله و بعد تقسیم کرده است:«به طور خلاصه جمهوری وایمار برای توسعه روابط خود با ایران برنامه ریزی خاصی کرده بود که اصول این برنامه ها را می توان در اهداف زیر خلاصه کرد: 1. آماده کردن زمینه روابط از طریق تسلط بر خطوط ارتباطی و به کار گرفتن این خطوط برای حمل ونقل محصولات آلمان به ایران 2. نفوذ سیاسی در ایران و جلب توجه رضاشاه از طریق نفوذ در اقتصاد ایران ۳. جذب ایران به حوزه نظامی. آلمان در خاورمیانه در پی یک پایگاه اقتصادی و نظامی برای رقابت با انگلیس بود که ایران گزینه مناسبی برای اجرای این امر قلمداد می شد».
علیرضا ازغندی در کتاب «روابط خارجی ایران ۱۳۵۷-۱۳۲۰» آورده است: «از اوایل آبان ۱۳۱۸ ستاد مشترک آلمان به گروهی ماموریت داد تا راهی برای اشغال حوزه های نفتی که در کنترل شرکت نفت ایران و بریتانیا قرار داشتند، یا خرابکاری در پالایشگاه نفتی آبادان و دیگر تاسیسات نفتی جنوب پیدا کنند. این گروه مخصوص پس از دو ماه مطالعه و بررسی، برنامه ای در این زمینه تهیه کرد و در اختیار ستاد مشترک ارتش قرار داد. این برنامه پیشنهادی را آدولف هیتلر، رهبر آلمان پس از آنکه از سوی کار شناسان نظامی قابل اجرا تشخیص داده شد، تایید و شخصاً دستور اجرای آن را صادر کرد. متوقف شدن هجوم آلمانی ها به منطقه قفقاز اما اجرای این برنامه را به تاخیر انداخت».
همچنین «در سال ۱۳۱۶ یعنی دو سال پیش از آغاز جنگ جهانی دوم، مسئولان بخش اقتصادی وزارت امور خارجه آلمان از سفرای این کشور در ایران و عراق می خواهند گزارش های کاملی درباره میزان منابع نفتی این دو کشور و وضعیت بهره برداری از آن ها تهیه و ارسال دارند. در گزارش دیگری که اروین اتل، سفیر آلمان در تهران در سال ۱۳۱۹ (۱۹۴۰) به برلین می فرستد توصیه می کند که دولت آلمان تمام توان خود را مصروف تسخیر منابع نفتی ایران سازد و از آنجا که متحد دیگر آلمان یعنی ایتالیا نیز به نفت ایران چشم داشته، اتل پیشنهاد می کند که دو کشور هم پیمان سیاست های خود در این زمینه را با یکدیگر هماهنگ سازند».
اگر چه آلمانی ها پیش از وقوع جنگ جهانی دوم برای نفت ایران نقشه کشیده بودند اما همه شواهد نشان می دهد که آنها می دانستند که بنا دارند وارد یک جنگ عظیم بین المللی شوند و تکنولوژی های جدید در صنایع نظامی به درد شان نخواهد خورد، مادامی که به نفت سرشاری دسترسی داشته باشند. آمارهای اقتصادی در دوره های خاص پیش از جنگ جهانی دوم و در اثنای آن گویای عمق یک فضای تنش زا و پر رقابت بین المللی بر سر نفت است و چه نفتی بهتر و ارزان تر و سهل الوصول تر از نفت ایران وجود دارد؟ علیرضا ازغندی در کتاب «روابط خارجی ایران ۱۳۵۷-۱۳۲۰» در این باره می نویسد: «آمارهای مربوط به استخراج نفت ایران بین سال های ۱۹۳۵ تا ۱۹۴۵ مشخص می سازد که میل به بهره مندی هر چه بیشتر از منابع انرژی در سال های منتهی به وقوع جنگ و در جریان سال های جنگ جهانی دوم، منحنی پر شیب و رو به رشدی در بهره برداری از نفت را نشان می دهد. استخراجِ نفت ایران از سال ۱۹۳۵ تا ۱۹۳۹ از حدود ۹ میلیون تن در سال به بیش از ۱۱ میلیون و سیصد هزار تن می رسد که این رقم کمی پیش از اشغال ایران دچار افت شد، اما به تدریج و دوباره رو به افزایش نهاد، طوری که با هجوم نیروهای بریتانیایی و روسی در شهریور ۱۳۲۰ (۱۹۴۱) این رقم به کمتر از ۸ میلیون و هشتصد هزار تن رسید. با این همه نیاز گسترده متفقین به ذخایر انرژی، موجب استخراج هرچه بیشتر این منابع در سال های پایانی جنگ جهانی دوم شد و استخراج نفت ایران را در سال ۱۹۴۲ (۱۳۲۱) به بیش از ۱۱ میلیون و هشتصد هزار تن و تا سال ۱۹۴۵ به رقم ۱۸ میلیون و ۳۱۰ هزار تن رساند... دسترسی و تسلط بر این حجم انبوه از ذخایر نفتی برای طرفین درگیر در جنگ جهانی، امتیازی غیرقابل چشم پوشی و وسوسه انگیز بود. تمایل به تسلط بر حوزه های نفتی غنی خاورمیانه، پیش از آغاز جنگ جهانی دوم در محافل رسمی آلمان، ابراز شده و معلوم بود که با حرکت ماشین جنگی آلمان این تمایل بیشتر و بیشتر هم خواهد شد. از اوایل آبان ۱۳۱۸ ستاد مشترک آلمان به گروهی ماموریت داد تا راهی برای اشغال حوزه های نفتی که در کنترل شرکت نفت ایران و بریتانیا قرار داشتند، یا خراب کاری در پالایشگاه نفتی آبادان و دیگر تاسیسات نفتی جنوب پیدا کنند. این گروه مخصوص پس از دو ماه مطالعه و بررسی، برنامه ای در این زمینه تهیه کرد و در اختیار ستاد مشترک ارتش قرار داد. این برنامه پیشنهادی را آدولف هیتلر، رهبر آلمان پس از آنکه از سوی کار شناسان نظامی قابل اجرا تشخیص داده شد، تایید و شخصاً دستور اجرای آن را صادر کرد. متوقف شدن هجوم آلمانی ها به منطقه قفقاز اما اجرای این برنامه را به تاخیر انداخت».
گپی کوتاه با فرزند هنرمندِ همکارِ نفتی
سال هاست که دختران سرزمین ایران بر بلندای افتخارات علمی، هنری، ورزشی و... می درخشند و برای کشورمان افتخار آفرینی می کنند. به سراغ یکی از این فرزندان دختر کارکنان صنعت نفت رفته ایم. یاسمین طالبی زاده، فرزند اصغر طالبی زاده، رئیس واحد مهندسی خوردگی خطوط لوله و مخابرات منطقه جنوب شرق است و سال هاست که مانند پدرش پیانو می نوازد و در جشنواره ها و مسابقات مختلف فرهنگی و هنری مقام های مختلفی کسب کرده است. این فرزندِ همکار نفتی حرف های انگیزه بخش زیادی برای گفتن دارد در ادامه گپ و گفت ما را با او می خوانید.
متولد سال 85 و دانش آموز پایه نهم، دوره اول دبیرستان ایران مهر شهرستان رفسنجان هستم، چشم خود را که باز کردم نغمات موسیقی در خانه ما جریان داشت. تصویری که در سال های کودکی از پدرم نقش بسته، پشت پیانو نشستن و نواختن این ساز بود، با این خاطرات بزرگ شدم و همین شرایط و فضا، علاقه من را به نواختن پیانو بیشتر کرد. پدرم ضمن راهنمایی من، هیچ اصراری نداشت راه ساز و نوع موسیقی که خودش انتخاب کرده بود را برگزینم اما من از بین انواع مختلف سازهای موسیقی، پیانو را انتخاب کردم. از 9 سالگی به صورت جدی آموختن این ساز را آغاز کردم و طی این 5 سال که آموزش های خود را زیر نظر استاد خسرویان، مدرس ساز تخصصی پیانو در شهر کرمان گذرانده ام به لطف خدا از سطح مقدماتی عبور کرده ام و اکنون به جرأت می توانم ادعا کنم که به صورت حرفه ای این ساز را می نوازم. اگر چه تا جایی که پدرم در نوازندگی قرار دارد و در راه بس طولانی در پیش دارم. در مسیر نوازندگی پیانو به لطف خداوند و کمک های پدر دل خوشم.
از ترکیب نت ها با یک دیگر حس قشنگی به انسان القا می شود که قابل توصیف نیست. من با نواختن آرامش می گیرم و حس آرامش عجیبی به من دست می دهد.
در پایه ششم برای اولین بار در مسابقات فرهنگی- هنری دانش آموزان شهرستان رفسنجان موفق به کسب مقام اول شدم. سال بعد یعنی در پایه 7 نیز توانستم در بین دانش آموزان حاضر در مسابقات برای بار دوم مقام اول را کسب کنم و در استان کرمان نیز به مقام دوم دست پیدا کردم. در پایه هشتم نیز این مقامات تکرار شد این بار علاوه بر کسب مقام اول در سطح شهرستان رفسنجان به دلیل وجود شرایط ناشی از همه گیری ویروس کرونا مقرر شد نواختن حضوری نداشته باشیم و ویدئوی نواختن ما را برای داوری به کرمان ارسال کردند که پس از رؤیت توسط داوران رأی به مقام اولی من در سطح استان دادند و به عنوان نماینده استان، جواز حضور در مسابقات کشوری را پیدا کردم. اما هنوز مسابقات کشوری برگزار نشده است. اکنون هم که در پایه نهم قرار دارم در ابتدای سال تحصیلی هستیم و اگر مسابقات برگزار شود به لطف الهی شرکت خواهم کرد.
از همان کودکی به صورت فراگیر آموختن زبان انگلیسی را دنبال کردم تا دیپلم زبان گرفتن تنها یک مرحله مانده است، در کنار آن از ورزش نیز غافل نشدم و به ورزش فوتبال می پردازم و ورزش تخصصی من نیز بدمینتون است و توانسته ام در این رشته هم در سطح شهرستان در بخش انفرادی سال گذشته اول شوم و در بخش تیمی نیز در سطح شهرستان موفق به کسب مقام سوم شدیم.
به لطف خدا پیانو و بقیه رشته های ورزشی و هنری مورد علاقه ام را ادامه می دهم و اکنون هم که در رشته تجربی هستم سخت درس می خوانم تا بتوانم در رشته دل خواهم یعنی پزشکی قبول شوم.
می خواهم همین جا فرصت را غنیمت بشمرم و از همکاری و همراهی والدینم به خصوص زحمات پدر عزیزم و استاد گرانقدرم تشکر کنم. ایشان 5 سال مداوم فاصله رفسنجان تا کرمان را طی می کردند تا من بتوانم در کلاس های آموزش پیانو در شهر کرمان حاضر شوم.
شاید باورش کمی سخت باشد اما ساز پیانو را نخستین بار ناپلئون بناپارت به فتحعلی شاه، دومین شاه قاجار هدیه داد. آن پیانو در دربار ماند و چون روزهای و سال های پر تلاطم جنگ ایران و روس را می گذراندیم، دل و دماغی برای نشستن پشت آن نبود. ضمن اینکه کسی بلد نبود پیانو بنوازد، آنچه ایرانیان می نواختند ساز سنتور بود که از نظر ساختمان شباهت زیادی به پیانو داشت. قریب به چهل سال گذشت، دوران فتحعلی شاه سپری شد و محمد شاه هم سلطنت خود را به پایان رساند تا اینکه نوبت به ناصرالدین شاه رسید. او که در اثنای سفرهای پر خرج اش به فرانسه هم رفته بود با دیدن یک پیانو، یادش آمد که در دربار یک پیانو قدیمی دارد خاک می خورد. ناصرالدین شاه چهارتای دیگر هم سفارش داد و به ایران برگشت. حالا دربار بود و پنج پیانو. بالاخره سرورالملک رئیس موسیقی دربار و نوازنده سنتور ایرانی، تصمیم گرفت کار با پیانو را آغاز کند و از همان اول به دلیل شباهت ساختمان این ساز با ساز تخصصی اش یعنی سنتور، پیانو را به صورت ایرانی کوک کرده و کم کم شروع به نواختن کرد.
علی بهرامی: سرورالملک حسابی دست به کار شده بود که ناصرالدین شاه، موسیو لومِر فرانسوی را برای تاسیس دسته موزیک نظامی به ایران آورد. حالا یک موسیقی دان فرانسوی، پنج پیانو فرانسوی داشت. لومر دست به کار شد و موسیقی های ایرانی را با پیانو نواخت. بدین ترتیب می توان گفت بعد از سرورالملک، او نخستین کسی بود که پیانو را به شکلی ایرانی نواخت و سه شاگرد مهم او یعنی معتمدالدوله یحیائیان، محمود مفخم پایان و غلام رضا مین باشیان، پیانونوازی را در ایران رونق بخشیدند. سالار معزز هم به لومر اضافه شد و کم کم مشیرهمایون شهردار یکی از برجسته ترین نوازندگان پیانو ایرانی متولد شد. بعد از رونق پیانو، دو نفر از بزرگترین و برجسته ترین نوازندگان پیانو ایرانی یک پس از دیگری ظهور کردند. آنها بنیان گذاران سبک های مختلفی در نوازندگی این ساز در شیوه ایرانی اش شدند.
مرتضی محجوبی(1344- 1278 خورشیدی): شاید در تاریخ موسیقی ایرانی، هیچ پنجه ای به اندازه پنجه محجوبی روی پیانو، جنسی ایرانی نداشته است. وقتی محجوبی پیانو می زند به هیچ وجه نمی توانید حدس بزنید که با یک ساز بین المللی موسیقی ایرانی می شنوید. محجوبی با پیانو، تمام زیر و بم ها و ظرافت های موسیقی ایرانی را اجرا کرده است. او از کودکی به موسیقی علاقمند بود و از همان دوران طفولیت برای یادگیری موسیقی به حسین هنگ آفرین سپرده شد. یک ماجرای عجیب استعداد خارق العاده محجوبی را عمومی کرد. او زمانی که فقط ده سالش بود در کنسرتی به همراه عارف قزوینی نواخت و صدای او را همراهی کرد. او در آهنگسازی و تصنیف سرایی هم ذوق و سلیقه بسیار ویژه ای داشت و اکثر تصنیف ها و ترانه های خود را برای خواندن به غلامحسین بنان سپرد. برخی از این ترانه ها و تصنیف ها عبارتند از: من از روز ازل، اشک و آه، کاروان، نوای نی، چه شب ها، عشق سوزان، من بیدل ساقی و... فریدون مشیری شاعر معاصر ایرانی درباره زیبایی های همکاری میان بنان، محجوبی و شعری چون رهی معیری این بیت را سروده است:
یاد باد آن همدلی، آن همدمی، آن همرهی
ساز محجوبی و آواز بنان، شعر رهی
جواد معروفی(1372-1291 خورشیدی): اگر صدای کلاویه های مرتضی محجوبی سنتی تر و به ذات موسیقی قدیمی تر ایرانی نزدیک تر است، در عوض از این نظر، ساز جواد معروفی فاصله زیادی با محجوبی دارد. صدای ساز معروفی هم اگر چه دارای لحن ایرانی است اما به فضای اروپایی پیانو نزدیک تر شده است. موسی معروفی که از موسیقی دانان برجسته ایرانی که از اصلی ترین شاگردان درویش خان بود، پدر جواد معروفی است. همین سابقه خانوادگی در موسیقی باعث شد که جواد معروفی از کودکی به نواختن ساز مشغول باشد و نزد بهترین معلم های موسیقی زمانه خویش آموزش ببینید. او خیلی زود جذب مکتب موسیقی وزیری که مکتبی نوگرا و تا حدودی حاصل تلفیق مبانی نظری و شیوه اجرا میان موسیقی ایرانی و اروپایی بود، جذب شد و سلیقه و ذوق هنری را همین مکتب هنری، شکل داد. دوران عمر هنری او بیشتر از محجوبی با رادیو و برنامه گلها همراه شد و از این بابت صدای پیانوی معروفی بیشتر از محجوبی به گوش عموم مردم رسید. آثاری که به صورت تک نوازی از جواد معروفی باقی مانده اند بسیار زیاد اند که از جمله مشهورترین آنها می توان به: خواب های طلایی، انتظار، راز غروب، راز گلها، پرستوها، مرغ حق و ... اشاره کرد. جواد معروفی با عموم خوانندگان دهه های 30، 40 و 50 رادیو ساز نواخته است. او سال های سال رهبر ارکسترهای مختلف رادیو بوده و توانست سلیقه هنری خود را در سازبندی و صدا دهی تا حد بسیار زیادی در موسیقی ایرانی، خصوصا از نوع ارکسترال آن، دنبال کند. یکی از بهترین و زیباترین همراهی های جواد معروفی با خوانندگان معاصر ایرانی، همراهی او در آلبوم «گنبدمینا» با صدای استاد محمدرضا شجریان است. ساز و آوازی که در مایه دشتی و با شعری از حافظ با مطلع ذیل ضبط شده است:
دیدی ای دل که غم عشق دگربار چه کرد
چون بشد دلبر و با یار وفادار چه کرد
مصرف ویتامین های مورد نیاز بدن
با ورود به فصل سرما، یکی از مهم ترین دغدغه هایمان ابتلا به سرماخوردگی است. بیماری که یکی از شایع ترین عفونت های مجاری تنفسی محسوب می شود. اینکه بیشتر مردم تصور می کنند با گرم نگه داشتن خود در فصول سرد سال و قرار نگرفتن در معرض هوای سرد می توانند از خود در برابر ویروس سرماخوردگی حفاظت کنند، شاید در ظاهر درست به نظر برسد، اما واقعیت این است که عامل اصلی سرماخوردگی ، یکی از ۲۰۰ نوع ویروسی است که در جهان وجود دارد.سرماخوردگی با تنفس ذرات ویروسی که از طریق عطسه، سرفه، صحبت کردن شخص مبتلا و... در هوا پخش می شود، می تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود. همچنین ویروس سرماخوردگی با لمس سطوح آلوده ای که شخص مبتلا آنها را آلوده کرده نیز قابل انتقال است.علاوه بر این، هوا زمانی که رو به خشکی می رود، خشکی مجاری بینی را به همراه دارد که این مسئله نیز خطر ابتلا به عفونت و سرماخوردگی را چند برابر می کند. به این شکل که رطوبت در هوای سرد کاهش می یابد و شرایط آب و هوایی خشک با رطوبت پایین، زمینه را برای حیات طولانی ویروس سرماخوردگی فراهم می کند.تمام مواردی که آوردیم باعث می شود که در فصول سرد سال سرماخوردگی تهدیدی برای سلامتمان باشد. بنابراین در این روزهای کرونایی که بیش از هر زمان دیگری باید مراقبت سلامت خود باشیم، رعایت برخی نکات برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های فصلی از جمله سرماخوردگی امری مهم و ضروری است.
از این رو برای تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از ابتلا به بیماری باید مواد مغذی حیاتی را به طور منظم به بدن برسانیم که این مواد عبارتند از:
برای کاهش خطر ابتلا به سرماخوردگی، ماده ای که بیشترین تاثیر آن در جلوگیری از ابتلا به ویروس اثبات شده، مصرف ویتامین C است. این ویتامین را می توان در میوه هایی مثل لیموشیرین، لیمو ترش، پرتغال، گریپ فروت و فلفل یافت.
اولین ویتامین شناخته شده در دنیاست که در بسیاری از میوه ها و غذاها می توان آن را یافت. کمبود این ویتامین می تواند در ابتلا به عفونت ها، به ویژه در گلو، سینه و شکم نقش داشته باشد. از این رو مصرف ویتامین A به میزان لازم (از خوردن بیش از حد آن بپرهیزید) نباید فراموش شود. جگر، انواع ماهی، کره، تخم مرغ و همچنین هویج، انبه، سیب زمینی، زردآلو، کدو حلوایی و سبزیجات سبز تیره نیز منبع غنی این ویتامین و تامین کننده بتا کاروتن هستند که در بدن فرد به ویتامین A تبدیل می شود.
افرادی که بیش از حد معمول سرما می خورند، بهتر است از مکمل های روی که باعث بالا رفتن سطح ایمنی بدن می شود، استفاده کنند. روی، یکی از مواد معدنی مورد نیاز سیستم ایمنی است. از مواد غذایی که حاوی مقادیر زیاد روی هستند می توان از انواع صدف، گوشت های قرمز بدون چربی، مرغ، غلات سبوس دار و... نام برد.
اسیدهای چرب از اجزای تشکیل دهنده چربی ها هستند که بدن قادر به تولید انواع ضروری آن نیست، از این رو باید از طریق مواد غذایی تامین شوند. مصرف امگا 3، نه تنها سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند، بلکه برای سلامت و تندرستی بدن نیز بسیار ضروری است. اسیدهای چرب امگا 3 به دلیل حضور در غشای سلولی در فعالیت های فیزیولوژیک بدن نقشی حیاتی ایفا می کنند و در تنظیم تمامی عملکردهای زیست شناختی، دستگاه قلبی و عروقی، ایمنی و عصبی نیز تاثیر بسزایی دارند. انواع ماهی ها مثل قباد، قزل آلا، ساردین و دانه کنجد، تخمه کدو و حلوایی حاوی مقادیر زیادی امگا 3 هستند که می توانند در مبارزه علیه عفونت های سرماخوردگی به سلول های دستگاه تنفسی کمک کنند.
حبوبات، گوشت و شیر تامین کننده ویتامین B6 و پانتوتنیک اسید هستند و نقش تاثیرگذاری در سیستم ایمنی بدن و تقویت آن دارند.
غلات صبحانه (بر شتوک)، عصاره مخمر و نان، اسید فولیک مورد نیاز بدن را تامین می کنند و برای سلامتی بدن مفید هستند. با توجه به آنچه آوردیم، خوردن مواد مغذی و تامین ویتامین های مورد نیاز بدن در این روزهای پرچالش کرونایی که وارد فصول سرد سال شده ایم، می تواند از ابتلا به بیماری های ویروسی دیگری از جمله سرماخوردگی و آنفلوانزا پیشگیری کند.
کمبود پروتیین در بدن خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهد، از این رو مصرف این ماده غذایی را حتما باید در برنامه روزانه گنجاند. از موادی که حاوی مقدار زیادی پروتیین هستند می توان از مرغ، گوشت قرمز بدون چربی، لبنیات و مخلوطی از حبوبات، مغزها، دانه و غلات سبوس دار و... نام برد.
این ویتامین همانطور که می دانید یک ویتامین محلول در چربی است که معمولا از طریق تماس پوست با نور خورشید در بدن تولید می شود و برای جذب مواد معدنی ضروری از جمله کلسیم و فسفر مفید است. با این حال تامین آن در فصل پاییز و زمستان به دلیل کوتاهی روزها کمی مشکل ساز می شود. از علائم کمبود ویتامینD می توان به سرفه های مداوم، سرماخوردگی، خستگی، سستی و... اشاره کرد. بنابراین برای جبران ویتامین Dدر فصل پاییز و زمستان مصرف منابع اصلی این ویتامین D را که شامل ماهی، غلات کامل، آب پرتقال، گوشت قرمز، پنیر، زرده تخم مرغ و... می شود نباید فراموش کرد.
همچنین براساس تحقیقات انجام شده مصرف ویتامین D در شرایطی که ویروس مرگبار کرونا روزانه جان هزاران نفر در جهان را می گیرد، می تواند نقش زیادی در تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با این بیماری داشته باشد.
املت راتاتویی
محيا اترك
یکی از آسان ترین و مقوی ترین غذایی که می توان در کمترین زمان ممکن تهیه کرد، املت راتاتویی است. غذایی ساده و خوشمزه که طعم چند لایه شگفت انگیزی دارد. این غذا ترکیبی از طعم ها و رنگ هاست، چیزی که می تواند حسابی اشتهای شما را تحریک کند. اما نکته قابل اشاره درباره این غذا اینکه املت راتاتویی با توجه به مواد مورد استفاده اش، بدون گلوتن است. غذای سالمی که در بین گیاهخواران طرفداران زیادی دارد.
طرز تهیه
ابتدا تمام سبزيجات را نگيني خرد کرده و به ترتيب پياز، بادمجان، كدو سبز، فلفل دلمه اي و گوجه را در فاصله زماني ۴دقيقه اي سرخ می کنیم. سپس كمي نمك و فلفل به آن می زنیم. در مرحله بعد تخم مرغ را به همراه نمك، فلفل و شويد هم می زنیم و به صورت خاگينه می پزیم. خوراك راتاتويي را وسط تخم مرغ می ریزیم و دو طرف خاگينه را به سمت داخل می کنیم و روي آن مقداري پنير می ریزیم. در پايان آن را داخل فر قرار می دهیم تا پنير آب شود. املت حاضر است؛
آن را درون ظرف مورد نظر می ریزیم و به سلیقه دلخواه تزیین و سرو می کنیم.
مواد لازم
مواد لازم
پياز: ۲ عدد متوسط
بادمجان: يك عدد
كدو سبز: يك عدد
فلفل دلمه اي رنگي: یک تا 2 عدد
گوجه: يك عدد
تخم مرغ: ۳ عدد
نمك، فلفل: به میزان لازم
شويد و پنير پيتزا: به ميزان لازم
آتینا عالی
مواد لازم
پودر کرم کارامل: 2 بسته
شير: 4 ليوان
پودر نسکافه يا قهوه فورى: 2 قاشق چایخوری
خامه: 100 گرم
وانیل: نوک قاشق چایخوری
بيسکويت پتى بور: یک بسته
شکر: 4 قاشق غذاخوری
طرز تهیه
پودر کارامل را همراه با شکر در شير حل کرده، روى حرارت می گذاریم تا بجوشد. سپس بيسکوييت ها را خرد می کنیم و به شير می افزاییم تا با گرماى شير حل شود. وانيل و نسکافه را هم اضافه می کنیم، وقتى خنک شد در ميکسر يا مخلوط کن می ریزیم (حواستان باشد در صورت داغ بودن، شيشه مخلوط کن مي شکند) و پس از آن خامه را اضافه می کنیم و در قالب مورد نظر ریخته و در يخچال قرار می دهیم. در پایان هم می توانیم با سس کارامل دسرمان را تزيين کنیم.
مریم نظری
مواد لازم
آرد برنج يا گندم: یک پيمانه
شكر: ٢ پيمانه
آب: ٣ پيمانه
روغن يا كره: ٢٠٠ گرم
گلاب: یک فنجان
زعفران: به مقدار لازم
طرز تهیه
ابتدا آب و شكر را با هم مخلوط کرده و روى حرارت می گذاریم تا شكر حل شود. سپس زعفران و گلاب را اضافه می کنیم تا شربت آماده شود، شربت را از روی حرارت برمی داریم. آرد را تفت می دهیم تا خامى آن گرفته شود، روغن را اضافه کرده و تا جايى كه رنگ آرد طلايى شود، آن را با شعله متوسط سرخ می کنیم. در این مرحله شربت آماده شده را اضافه مي كنيم و می گذاریم تا با شعله كم بجوشد و به اندازه كافي غلیظ شود.
* بعد از آماده شدن می توان کاچی را با انواغ مغزهای پودری تزیین کرد.
* استفاده از روغن حيوانى(البته اگر دوست داشته باشيد) روی طعم این کاچی تاثير بسیار خوبى دارد.
نفت مسجد سلیمان سکان هدایت تیمش را به مجتبی حسینی سپرد
سرپرست جدید باشگاه نفت مسجدسلیمان ابراز امیدواری کرد که این تیم با تکیه به جوانان بومی و سرمربی جوان و کاربلد خود همچون فصل گذشته نتایج خوبی بگیر تا دل هواداران نفت را شاد کنند. پس از استعفای هدایت یزدی از سرپرستی مدیرعاملی باشگاه نفت مسجدسلیمان، ابوذر شجاعی از اعضای هیئت مدیره این باشگاه به عنوان سرپرست مدیرعاملی باشگاه معرفی شد تا او بتواند این تیم را سروسامان دهد.
مربی که بیشتر دستیار اول بوده، حالا سرمربیگری تیم نفت مسجدسلیمان را در لیگ بیستم فوتبال باشگاه های ایران به عهده گرفته است.
مجتبی حسینی در لیگ برتر فوتبال ایران بیشتر از اینکه به عنوان سرمربی خود را مطرح کند، دستیار بوده است، اما این بار او چالشی دشوار را پذیرفته و قرار است در لیگ بیستم باشگاه های ایران، سرمربیگری نفت مسجدسلیمان را به عهده داشته باشد. تیمی که سال قبل با وجود مشکلات مالی فراوان با مهدی تارتار نتایج خوبی به دست آورد و در رده هشتم جدول ایستاد و حتی به نیمه نهایی جام حذفی هم صعود کرد.
مجتبی حسینی سال گذشته سرمربیگری مس کرمان را عهده دار بود و تا روز آخر هم شانس صعود به لیگ برتر را داشت که در نهایت تیمش به خاطر تفاضل گل کمتر نتوانست لیگ برتری شود.
حالا او در چالش جدیدش به دنبال این است که امسال خود را به عنوان یک سرمربی موفق در فوتبال ایران معرفی کند. حسینی از جمله مربیان جوان فوتبال ایران است که هنوز به ۵۰ سالگی نرسیده و میانگین سنی مربیان شاغل در لیگ بیستم را کاهش داده است.
مجتبی حسینی مربیگری را از سال ۱۳۸۹ با دستیاری یحیی گل محمدی در نساجی قائمشهر شروع کرد. سپس با گل محمدی به صبای قم رفت و در آنجا هم دستیار یحیی بود. وقتی گل محمدی در میانه های راه لیگ یازدهم صبا را رها کرد و به پرسپولیس رفت، بازهم حسینی را با خود برد تا این مربی حضور در جمع قرمزهای پایتخت را هم تجربه کند. حسینی بعدها در نفت تهران و ذوب آهن نیز دستیار یحیی بود، اما جدایی گل محمدی از تیم سبزپوش اصفهانی در لیگ هفدهم باعث شد او در هفته های پایانی سرمربی موقت ذوب آهن شود تا به همراه این تیم در رده چهارم جدول قرار گیرد. دوران نفر اول بودن حسینی خیلی طول نکشید و او بازهم وفاداری به یحیی گل محمدی را ثابت کرد، چراکه حسینی به واسطه حضور یحیی در تیم تراکتور به تبریز رفت و کارش را به عنوان دستیار گل محمدی در این تیم آغاز کرد، اما یحیی از سمت خود استعفا کرد ولی حسینی با نظر هیات مدیره باشگاه تراکتور ملزم شد که فعالیت در کادر فنی سرخپوشان ادامه دهد و به طور موقت سرمربی تراکتور بماند. بعد از حضور سرمربی جدید تراکتور، یعنی ارطغرل ساغلام، او تصمیم گرفت دستیار خود را از ترکیه بیاورد، با توجه به این شرایط مجتبی حسینی دیگر نمی توانست در تراکتور بماند در نهایت تبریز را ترک کرد.
حسینی فصل بعد با بازگشت به لیگ دسته یک، سرمربی تیم اکسین البرز شد، اما حضورش در این تیم هم یک سال بیشتر طول نکشید. او سال گذشته هم سرمربی مس کرمان شد و با اینکه تا هفته آخر در جمع تیم های مدعی صعود به لیگ برتر بود، اما به دلیل یک گل کمتر نسبت به آلومینیوم اراک، تیمش از صعود بازماند.
نخستین تجربه در دنیای نفر اول ها
حالا او با بازگشت به لیگ برتر در قامت سرمربی می خواهد نفر اول بودن در سطح اول فوتبال ایران را تجربه کند.
آنچه درباره حسینی مطرح است ورود او به دنیای سرمربیان است، آن هم در بالاترین سطح فوتبال و در سرزمین فوتبال یعنی خوزستان. حسینی کار سختی در مسجدسلیمان خواهد داشت، چراکه انتظارات در این تیم با توجه به نتایج خوبی که در فصل گذشته گرفته است، بسیار زیاد شده است.
صنعت نفت آبادان وارد نقل و انتقالات شد
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، بعد از اینکه سرمربی جدید خود را انتخاب کرد، وارد بازار نقل و انتقالات شد و ضمن خرید دوبازیکن جدید،قرارداد با یک بازیکن تیمش را نیز تمدید کرد.
باشگاه صنعت نفت آبادان در اولین اقدام برای خرید بازیکن در فصل جدید، با مدافع تیم فوتبال پارس جنوبی برای فصل بعد به توافق رسید. علی عبدالله زاده که سابقه حضور در صنعت نفت آبادان را دارد، فصل قبل دردیگر تیم نفتی، یعنی تیم فوتبال پارس جنوبی بازی می کرد. او بعد از جدایی از این تیم، برای لیگ بیستم با صنعت نفت آبادان به توافق رسید و قرارداد یکساله و جدید بست. او علاوه بر سابقه بازی در صنعت نفت آبادان به همراه تیم ملی امید ایران در مقدماتی المپیک تابستانی ۲۰۱۶ نیز حضور داشته است . عبدالله زاده، اولین ورودی صنعت نفت آبادان برای لیگ بیستم فوتبال است. مدیران باشگاه صنعت نفت آبادان در ادامه با بازیکن فصل گذشته استقلال خوزستان هم به توافق رسیدند و حکیم نصاری، بازیکن فصل گذشته استقلال خوزستان با عقد قراردادی یکساله به عضویت تیم فوتبال صنعت نفت آبادان درآمد. همچنین سید فاخر تهامی، مهاجم جوان و از پرورش یافتگان آکادمی صنعت نفت آبادان، برای یک فصل دیگر قرارداد خود را با این باشگاه تمدید کرد تا در لیگ بیستم نیز زردپوشان صنعت نفت را همراهی کند. تهامی سابقه حضور در تراکتور را نیز در کارنامه دارد.
بعد از کش و وقوس فراوان، بالاخره سرپرست جدید باشگاه نفت مسجدسلیمان برای فصل پیش رو مشخص شد.
پس از آنکه هدایت یزدی از مدیرعاملی باشگاه نفت مسجد سلیمان استعفا کرد، بعد از چند روز سرپرست جدید این باشگاه انتخاب و معرفی شد.
ابوذر شجاعی از اعضای هیات مدیره باشگاه نفت مسجد سلیمان، بعد از ابقای اعضای هیات مدیره و کسب مجوز برای فعالیت مجدد به عنوان سرپرست جدید باشگاه معرفی شد. ابوذر شجاعی، قبل از این به عنوان مدیر روابط عمومی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان مشغول به کاربوده است.
سرپرست مدیرعاملی نفت مسجد سلیمان:
سرپرست جدید باشگاه نفت مسجدسلیمان ابراز امیدواری کرد که این تیم، با تکیه بر جوانان بومی و سرمربی جوان و کاربلد خود، همچون فصل گذشته نتایج خوبی کسب کرده تا دل هواداران نفت را شاد کنند.
پس از استعفای هدایت یزدی از مدیرعاملی باشگاه نفت مسجدسلیمان، ابوذر شجاعی از اعضای هیات مدیره این باشگاه، به عنوان سرپرست باشگاه معرفی شد تا او بتواند این تیم را سروسامان دهد.
ابوذر شجاعی در گفت و گو با «مشعل» درخصوص آخرین وضعیت این تیم گفت: خوشبختانه به هر ترتیبی که بود، تمرین های تیم زیر نظر مجتبی حسینی، سرمربی تیم از روز دوشنبه (هفتم مهرماه) در شهر تهران آغاز شده و امیدواریم بتوانیم در فصل جدید، زیر نظر این سرمربی کاربلد، نتایج خوبی به دست بیاوریم.
سرپرست باشگاه نفت مسجد سلیمان در پاسخ به این سؤال که وضعیت مدیریتی و نیز ادامه کار تیم تحت پوشش وزارت نفت به چه شکلی است؟ گفت: وزارت نفت با توجه به قوانینی که مجلس تصویب کرده، امکان تیم داری ندارد و این قانونی است؛ اما در عین حال با توجه به مسوؤلیت اجتماعی و نیز در حالی که بیشتر مردم این شهر و همچنین مردم آبادان، درخواستشان حمایت وزارت نفت از این دو تیم نفتی است، بزودی اعضای جدید هیات مدیره معرفی شوند تا با قدرت بیشتری به کار ادامه دهیم.
البته باید این را هم اضافه کنم که ما دو مشکل اساسی داریم. اول آنکه باید ساختار تیم ازلحاظ تشکیلاتی معین شود ، مشکلات مالی است که البته این مسأله با جذب اسپانسر قابل حل است.
شجاعی در خصوص اینکه تا چه زمانی به عنوان سرپرست به کار خود ادامه خواهد داد؟ گفت در مورد کار هم تا مشخص و نهایی شدن اعضای هیات مدیره، امضای من و آقای مولایی تعریف شده و ما می توانیم وارد بازار نقل و انتقالات شویم و تیم را برای مسابقات لیگ برتر آماده کنیم.
سرپرست تیم مسجد سلیمان در ارتباط با استعفای مصطفی سلیمانی، وکیل این باشگاه گفت: او به دلیل مشکلات موجود و بلاتکلیفی باشگاه، تصمیم به استعفا گرفت؛ اما ما استعفای وی را نپذیرفتیم و او همچنان به عنوان معاون حقوقی باشگاه نفت مسجدسلیمان در این تیم فعالیت خواهد کرد و با همکاری مجتبی حسینی، بازیکنان موردنیاز باشگاه را جذب می کنند و ما همچنان آقای سلیمانی راهم مثل آقای حسینی در کنار خود داریم.
شجاعی درباره هجمه های زیادی که طی این چند وقت به این تیم شده، گفت: متأسفانه در این چند روز اخیر، فشار زیادی بر باشگاه ما تحمیل شد،
به همین دلیل قبل از اینکه تکلیف تیم مشخص شود، تمرین ها را شروع کردیم تا بعد ازآنکه مجوز صادر شد، دلمان نسوزد که چرا تمرینن ها را دیر شروع کردیم و وقت را از دست دادیم که فکر می کنم، تصمیم بسیار عاقلانه ای بود.
او همچنین با ابراز امیدواری نسبت به آینده تیم گفت: هواداران نگران آینده تیم نباشند؛ چراکه ما تمام سعی خود را می کنیم تا به کمک استاندار و نماینده شهر مسجدسلیمان در مجلس شورای اسلامی مشکلات را حل کرده و من مطمئنم که می توانیم با استفاده از نیروی های بومی و بازیکنانی که زیر نظر مجتبی حسینی جذب خواهند شد، حتی از سال گذشته هم بهتر نتیجه بگیریم.
حضور سیروس پورموسوی در صنعت نفت آبادان که در حال تغییر و پوست انداختن است، می تواند یک اتفاق ویژه و بزرگ محسوب شود.
پورموسوی، سرمربی بومی و خوزستانی که در فصل گذشته و در هفته های پایانی لیگ، عهده دار نیمکت پارس جنوبی دیگر تیم نفتی شده بود، در فصل بیستم با انتخاب اعضای هیات مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان روی نیمکت این تیم نشست تا یک چالش بزرگ پیش پای او قرار داشته باشد؛ رهبری تیمی که با مشکلات مالی فراوان و جدایی ستاره هایش، آینده سختی در پیش خواهد داشت.
صنعت نفت آبادان، فصل گذشته یک شروع فوق العاده را در لیگ نوزدهم داشت و حتی مدعی کسب سهمیه نیز محسوب می شد؛ اما با جدایی دراگان اسکوچیچ که ابتدا بیماری را بهانه کرد و سپس به تیم ملی ایران رفت، با افت شدیدی مواجه شد و نه تنها شانس گرفته سهمیه آسیایی را از دست داد؛ بلکه در جدول سقوط بدی داشت و با تکیه بر اندوخته های نیم فصل اولش، در نهایت در میانه های جدول قرار گرفت. برای همین مدیران صنعت نفت آبادان بعد از ابقا، تصمیم به جذب سیروس پورموسوی گرفتند؛ مردی که تجربه قهرمانی با استقلال خوزستان به عنوان مربی و موفقیت با فولاد خوزستان، حضور در تیم ملی جوانان و صعود به مرحله نهایی رقابت هایی آسیایی را در کارنامه کاری خود دارد. حالا همه انتظار دارند این مربی با این همه تجربه، بتواند صنعت نفت را دوباره به روزهای اوج مثل نیم فصل قبل برگرداند؛ چون انتظارت از این تیم بالا رفته است.
محمد دریس، محمد قریشی، ناصر سالاری، مسلم مجدمی، عقیل کعبی، حسین ساکی، رضا جبیره، عیسی آل کثیر، جعفر سلمانی و ... . بازیکنان شاخص نفت آبادان هستند که در این فصل راهی تیم های دیگر شده اند. از دست دادن 11 بازیکن کلیدی و اصلی ترکیب صنعت نفت، باعث شده است تا هواداران این تیم نگران آینده باشند؛ چرا که تمامی رقبا در بازار نقل و انتقالات تابستانه کار خود را آغاز کرده اند وحتی بسیاری تمرین های آماده سازی شان را هم شروع کرده اند؛ اما اوضاع در جمع طلایی پوشان زیاد جالب نیست؛ چون تا کنون فقط دو بازکن جدید جذب کرده اند و کمتر کسی ریسک حضور در آبادان را با این شرایط دارد.
سرمربی سابق تیم جوانان ایران در شرایطی هدایت صنعت نفت آبادان را بهعهده گرفته که قطعا با مصائب شرایط کنونی و خلا بزرگی که جدایی بازیکنان در پی خواهد داشت، آگاه است. با این حال شاید موهبت بزرگ او آرشیوی باشد که از زمان قبول هدایت نیمکت تیم جوانان در اختیار دارد؛ سرمایه هایی بزرگ که می توانند یک صنعت نفت آبادان با چهره ویژه را در فصل بیستم شکل دهند. پورموسوی در دوره حضور در استقلال خوزستان و فولاد نیز اعتقاد ویژه ای به کار آکادمیک و شناسایی استعدادها داشت که ماحصل این اقدام او اکنون با حضور در سطح اول فوتبال ایران، چهره های اصلی بیشتر تیم ها را شکل داده اند. پورموسوی قطعا با اتکا به همین پشتوانه امیدوار است خیلی زود خلا بزرگ جدایی ستاره هایش را پوشش دهد و از نظر مالی نیز باشگاه را از چالش بزرگی که در پیش دارد، دور نگه دارد.
در شرایطی که صنعت نفت آبادان در فصل گذشته، مسیر نزولی را در پیش گرفته بود، شاید انتخاب پورموسوی بتواند آنها را از این مسیر سخت عبور دهد. چالش بزرگی که در فصل بیستم در انتظار برزیلی های لیگ قرار دارد، در صورتی که با اعتماد لازم از سوی هواداران این تیم همراه شود، می تواند یک نسل ویژه را در صنعت نفت آبادان شکل دهد و آنها را به آینده امیدوار نگه دارد. حالا همه منتظر هستیم که او در فرصت کوتاه باقیمانده تا آماده سازی تیمش و جذب بازیکن، صنعت نفت آبادان را از این مسیر به سلامت عبور دهد و به عنوان یک مدعی در لیگ قدم بگذارد.
دو باشگاه نفتی، حضور خود در لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های ایران را در دو رده سنی بزرگسالان و جوانان اعلام کردند.هفته گذشته (7 مهرماه) جلسه هماهنگی لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های ایران در فدراسیون وزنه برداری برگزار و هماهنگی های اولیه برای آغاز لیگ، براساس رعایت پروتکل های بهداشتی انجام شد.بر همین اساس، هفته نخست لیگ برتر وزنه برداری کشور نیمه اول آذرماه در اهواز برگزار می شود که هیات خوزستان نیز تمام امکانات خود را در اختیار فدراسیون قرار خواهد داد تا مسابقات به بهترین شکل ممکن برگزار شود. همچنین هفته اول لیگ جوانان احتمالا از دی ماه آغاز می شود.از این رو مانند سال های گذشته، باشگاه های ملی حفاری اهواز و مناطق نفت خیز جنوب در هر دو رده سنی جوانان و بزرگسالان، تیم داری ودر مسابقات شرکت خواهند کرد و باید گفت حضور این دو تیم قطعی شده است. هر دوتیم وزنه برداری ملی حفاری اهواز و مناطق نفت خیز جنوب، در هر دو رده بزرگسالان و جوانان، قهرمانی های متعددی را در ایران و آسیا کسب کرده و ملی پوشان زیادی را به وزنه برداری ایران معرفی کرده اند.
فرشید مسعودی، رزمیکار شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران منطقه شمال موفق به کسب مدرک معتبر فدراسیون جهانی هنرهای رزمی شد.این ورزشکار باسابقه منطقه، توانست مدرک مربیگری فدراسیون جهانی هنرهای رزمی (GMMAF) تحت لیسانس کشورهای ژاپن، هند و انگلستان را دریافت کند. وی پس از حضور موفق در دوره آموزش مربیگری فدراسیون جهانی هنرهای رزمی در تابستان 1398 و کسب امتیازهای لازم، این مدرک معتبر را گرفت.این دوره آموزشی، نخستینبار در ایران با حضور 20 شرکت کننده از سراسر کشور به میزبانی شهر اصفهان برگزار شد و از این تعداد، هشت نفر موفق به دریافت مدرک مربیگری فدراسیون جهانی هنرهای رزمی شدند.مسعودی با 33 سال سابقه فعالیت در ورزشهای رزمی، پیش این نیز موفق به کسب مدارک مربیگری از فدراسیونهای ملی کاراته، بوکس و فداسیون ورزشهای رزمی شامل دفاع شخصی و هنرهای ترکیبی شده بود. خط بان حراست منطقه شمال، در ادامه موفق های خود در ورزش، طی سال گذشته نیز به عنوان مربی دفاع شخصی کارکنان حراست شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران انتخاب شد.
امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب با برگزاری مراسمی، هفته دفاع مقدس را گرامی داشت.باشگاه فرهنگی- ورزشی مناطق نفت خیز جنوب، به مناسبت هفته دفاع مقدس و همسو با مسؤولیت های فرهنگی- ورزشی خود، برنامه هایی را اجرا کردند تا یاد شهیدان 8 سال دفاع مقدس کماکان زنده بماند.کارکنان و ورزشکاران باشگاه مناطق نفت خیز جنوب، طی برنامه ای ابتدا با مراسم نوحه خوانی، سینه زنی و روایتگری رشادت رزمندگان و ایثارگران در مجموعه ورزشی شماره (یک) کوی فداییان اسلام، از 8 سال مجاهدت رزمندگان اسلام قدردانی و تشکر کردند.سپس طی مراسمی، یاد و خاطره شهید علی کمائی(ورزشکار و همکار حراست) از شهدای حادثه تروریستی اهواز را گرامی داشتند و بعد از آن مراسم زیارت عاشورا و غبارروبی و گل افشانی مزار شهدای گمنام شهرک نفت اهواز را برگزار کردند.
همکار نفتی در معاونت پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران، موفق شد در صعودی انفرادی به قله 5671 متری دماوند صعود کند.
منصور رشیدی از کارکنان معاونت پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران با 32 سال سابقه کار در نفت، همزمان از اعضای فعال فدراسیون کوهنوردی هم به شمار می رود. این کوهنورد نفتی در تاریخ اول مهر 99 به تنهایی و از مسیر جبهه جنوبی و در هوای برفی و سرد، به بام ایران صعود کرد.
رشیدی، بعد از این صعود، از فدراسیون کوهنوردی گواهینامه صعود به قله دماوند را دریافت کرد. همچنین فدراسیون کوهنوردی برای این کوهنورد نفتی، حکم قهرمانی صادر کرده که طبق اساسنامه فدراسیون کوهنوردی کشورمان، این صعود معادل کسب مقام سوم قهرمانی کشوری و مدال برنز است.
زندگی در دوران کرونا و شرایط سخت آن ادامه دارد
مشعل- تا قبل از شیوع و همه گیری ویروس کرونا، بسیاری از کارمندان در ایران و کشورهای دیگر با شرایط دورکاری یا نوبت کاری آشنا بودند، یعنی در شغل هایی که شرایط لازم را داشتند، کارمند از خانه یا هر محیطی غیر از محیط شغلی خود، همان وظایف را انجام می داد و از همان حقوق و امتیازهای شغلی هم بهره مند می شد. این ویژگی معمولا در شغل هایی کاربرد دارد که فرد با ارباب رجوع در ارتباط نیست و کارمند در جریان تکمیل کار خود، نیازی به عوامل دیگر ندارد. تا قبل از شیوع ویروس کرونا، دورکاری برای بسیاری شرکت ها و به طور مشخص برای کارمندان زن در دوران بارداری و نگهداری فرزند کاربرد زیادی داشت و کارمند و شرکت هر دو راضی بودند؛ اما با همه گیری جهانی این ویروس، بخصوص در ماه های اولیه که به قرنطینه و در خانه ماندن تاکید زیادی می شد، بسیاری از شرکت ها و اداره های دولتی و خصوصی چاره ای جز دورکاری نداشتند و ترجیح می دادند با این شیوه، هم نیروی کار را سالم و راضی نگه دارند و هم چرخ کار مجموعه را بچرخانند؛ اگرچه بسیاری، از ابتدا با این شیوه مخالف بودند و مقاومت هایی هم برای اجرای آن می شد؛ اما به مرور همه متوجه شدند که این کار چندان هم بی منفعت نیست و می توان با این شیوه و تعیین الزام هایی، همان کار را با شرایط جدید اجرایی کرد.
کارمندان هم در این شرایط که از یک سو نگران جانشان و از سوی دیگر نگران بیکاری و از دست دادن شغل بودند، این شیوه را به عنوان راهکاری مناسب پذیرفتند، هرچند که همیشه توصیه شده فضای کار و خانه را نباید با هم تلفیق کرد. در همان ماه های اولیه، در فضای مجازی، تصاویر زیادی از دورکاری در خانه منتشر شد که اتفاقا برخی از آنها با شوخی و ظنز همراه بود. بسیاری همزمانی کار و آموزش فرزندان و مدیریت امور خانه را سخت می دانستند و می گفتند که نمی توان همه را با هم انجام داد. برخی دیگر که زن و مرد هر دو شاغل بودند، نمی توانستند همزمانی حضورشان در خانه را مدیریت کنند و بعضی دیگر هم از محدودیت فضای خانه و کوچک بودن آن گلایه می کردند. خلاصه که دورکاری در این مدت، تجربه های متفاوتی را ایجاد کرده که شاید مهمترین آن، همزمانی دورکاری و بچه داری برای والدین، بخصوص مادران بوده است؛ با اینکه انجام این دو مسؤولیت در یک زمان، شرایط را برای زنان سخت تر می کرد؛ اما بسیاری از زنان این شرایط را با توجه به اهمیت در خانه ماندن و مصون ماندن از ابتلا به کرونا ترجیح می دادند و در عین حال به دنبال راهکارهایی برای کاهش سختی ها و شرایط ناهماهنگ بودند. در ادامه به برخی از این تجربه های مشترک می پردازیم، شاید به کمک دیگران هم بیاید.
درست است که باید در ساعاتی آنلاین باشید و نمی توانید وقتی را برای کودکتان بگذارید؛ اما بعد از کار حتما زمان مشترکی را به بازی و سرگرمی یا خواندن درس های کودک اختصاص دهید. این کار باعث می شود کودکان احساس عشق و امنیت داشته باشند و بفهمند که مهم هستند. مدت این زمان به خود شما بستگی دارد. این زمان می تواند هر روز در یک وقت معین باشد تا کودک یا نوجوان چشم به راه نباشد. علاوه بر بازی هایی که در خانه می توان انجام داد، کارهای روزمره را با هم انجام دهید و تمیزکاری و آشپزی را به یک بازی هیجان انگیز تبدیل کنید.
فضای شلوغ برای دورکاری و کار شما خوب نیست و همزمان برای بچه ها هم شرایط آرامش بخشی نخواهد بود. پس بهتر است که با بچه ها تعامل مثبت داشته باشید تا در ایجاد آرامش خانه در زمان دورکاری، با شما همکاری کنند. اینکه بدانند در زمان دورکاری نیاز است که آرام باشند؛ اما بعد از ساعت دورکاری با آنها بازی می کنید یا فیلم می بینند یا کارهای جذاب دیگرانجام می دهید، می تواند هدایت کننده آنها باشد.
از آنجا که دورکاری شما یک محدوده زمانی دارد و باید آنلاین باشید، بهتر است که برای سایر امور خانه هم برنامه منظمی بچینید. به عنوان مثال، اینکه روزهای سه شنبه به پیاده روی یا دوچرخه سواری می روید، یا غذای دوشنبه ها بدون برنج است و مجبورید برای خرید نان به بیرون بروید یا کارهایی از این قبیل که باید از قبل برای هر یک از آنها هماهنگی داشته باشید، اتفاق خوبی است که بچه ها می توانند در این روند با شما همکاری کنند.
بسیاری از کودکان، از اجبار در خانه ماندن یا حضور طولانی و همزمان همه اعضای خانواده ممکن است کلاقه شوند. بخصوص وقتی خانه کوچک است و اتاق های جداگانه ای وجود ندارد، خوب است که برای جبران بی حوصلگی بچه ها آن هم در زمانی که باید کاری را انجام دهید، پای یک عامل تشویقی را به میان بکشید. موضوع مهم دیگر این است که در آن ساعات کاری، بچه ها خسته ، خواب آلوده و گرسنه نباشند، چرا که این شرایط می تواند آنها را بد اخلاق کند.
باید ساعت دورکاری یا کلاس آنلاین را به اعضای خانواده اعلام کنید تا آنها بدانند که در آن ساعت لازم است با شما همکاری داشته باشند. معمولا اعلام این شرایط یا وضع قوانین شفاهی برای این هماهنگی، می تواند کمک کننده باشد. به عنوان مثال،» اینکه هر روز بین ساعت 10 تا 12 صدای تلویزیون زیاد نمی شه تا جلسه مامان یا بابا تموم بشه. « این قوانین می تواند مسؤولیت پذیری و انضباط را هم به کودکان آموزش بدهد.
بچه ها، حساسیت و الزام های محیط یا روابط کاری بزرگترها را نمی دانند و درکی هم از آن ندارند، به همین دلیل تاکید روی برخی موضوعات روابط کار و اداره بزرگترها برای آنها گیج کننده خواهد بود. اینکه اتفاقات و حوادث شرایط کاری را بعد از ساعت دورکاری همچنان در خانه نگه دارید، اشتباه است.
درست است که در خانه دورکاری می کنید،؛ اما همچنان آوردن موضوعات محیط کاری خانه اشتباه است و می تواند آرامش خانه را مختل کند.
ممکن است والدین، هر دو شاغل باشند یا یکی از آنها شرایط دورکاری را داشته باشد ، به همین دلیل لازم است پدر و مادر هر دو برای ایجاد هماهنگی و برنامه ریزی در دورکاری و نگهداری بچه ها، با هم هماهنگ باشند. جایگزینی وظایف زن و شوهر در این دوران لازم است و می تواند استرس و نگرانی فضای خانه یا مسؤولیت های باقی مانده در خانه را کاهش دهد.
ای توبه ام شکسته از تو کجا گریزم
ای در دلم نشسته از تو کجا گریزم
ای نور هر دو دیده بی تو چگونه بینم
وی گردنم ببسته از تو کجا گریزم
ای شش جهت ز نورت چون آینه ست شش رو
وی روی تو خجسته از تو کجا گریزم
دل بود از تو خسته جان بود از تو رسته
جان نیز گشت خسته از تو کجا گریزم
گر بندم این بصر را ور بگسلم نظر را
از دل نه ای گسسته از تو کجا گریزم
*مولانا
«فریاد»، نام آلبوم موسیقی سنتی ایرانی است که با صدای محمدرضا شجریان و تار حسین علیزاده در سال ۱۳۸۱ در لس آنجلس اجرا و در سال ۱۳۸۲ منتشر شده است. این آلبوم در دستگاه راست پنجگاه، شور و همایون اجرا شده و اشعار منتخب در این آلبوم، از بزرگان شعر و ادب فارسی، یعنی سعدی و حافظ و قطعه فریاد از مهدی اخوان ثالث است.
کتاب «شغل مورد علاقه» اثر آلن دوباتن، نویسنده و فیلسوف سوئیسی است که دوره دکترای فلسفه در دانشگاه هاروارد را رها کرد تا کتاب های فلسفی قابل فهمی به زبان ساده بنویسد. آلن دوباتن در ایران بسیار معروف است و شمار زیادی از کتاب های او ترجمه و حتی به چاپ های بالا رسیده است. کتاب حاضر نیز از سری کتاب های مدرسه زندگی است که خود دوباتن از جمله اعضای هیات موسس آن است.
کتاب «شغل مورد علاقه» کمک می کند تا از خواب و رویا فاصله بگیریم و با دیدی واقع گرایانه به اطراف خود نگاه کنیم. درست است که دیدن یک فضانورد که در آن بالا مشغول انجام کارهای خارق العاده است، جذابیت زیادی دارد؛ اما این شغل برای اکثریت ما اصلا امکان پذیر نیست. هر فردی باید بر اساس شناخت ویژگی های شخصی خودش به انتخاب شغل بپردازد، ضمن اینکه شناخت شغل هم موضوع مهمی است و نباید آن را نادیده بگیریم. به عنوان مثال در فصل سوم کتاب، نویسنده از رضایت شغلی صحبت می کند که فاکتور بسیار مهمی است. در این فصل، آلن دوباتن از جنبه های لذت بخش کار کردن مانند لذت استقلال، لذت خلاقیت، لذت فهمیدن و... صحبت می کند.
این کتاب را محمدهادی حاجی بیگلو ترجمه کرده و از سوی انتشارات «کتابسرای نیک» منتشر شده است.
این فیلم که تازه اکران آن شروع شده، ساخته حسین مهکام است. جلال ، دانشجوی سابق رشته فلسفه، متوجه می شود خواهرش که به اختلال روانی دوقطبی مبتلاست، با مردی ثروتمند به نام شاهرخ ازدواج کرده که به شرط بندی بازی فوتبال اعتیاد دارد. جلال با عصبانیت از خانه بیرون می زند تا به خانه دوستش بهمن برود که یک آهنگساز زیرزمینی است؛ در مسیر، با یک راننده تاکسی به نام ناصر آشنا می شود و هر دو شب عجیبی را کنار هم سپری می کنند. حبیب رضایی، پارسا پیروزفر، باران کوثری، حسن معجونی و سهیل مستجابیان، از بازیگران این فیلم هستند.
گفت و گو با هنرمندی که در کنار شغل و امرارمعاش از علاقه اش نگذشت؛
مشعل بسیاری از ما ممکن است در جریان سال های زندگی و جریان عادی کار و مشغله های شخصی و خانوادگی گم شویم و عادت ها ما را از علائق و خواسته های دیگرمان دور کند. همه ما خواسته ها و علاقه مندی هایی در حوزه های ورزشی، فرهنگی و حتی کارهای خارق العاده و هیجان انگیز داریم که ممکن است به دلایل مختلف مثل وقت نداشتن، نداشتن پول کافی یا حتی درگیر بودن با مسائل خانه و خانواده آن را پیگیری نکنیم و همواره در گوشه ذهنمان حسرتی از عدم پیگیری داشته باشیم. با وجود این بسیاری از افراد کوتاه نمی آیند و این علائق را در عین شرایط سخت زندگی دنبال می کنند. امیر دلاور، نیروی خدمات سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر است که سال هاست در کنار شرایط کاری خود که سخت و زمان بر بوده، دنبال رویای خود یعنی یادگیری نی و نواختن و ساختن آن رفته و حالا در حوزه این ساز سنتی ایرانی دستی بر آتش دارد و نوای نی اش دلنشین و شنیدنی است.
پدر امیر دلاور سال ها قبل برای کار از شیراز به ماهشهر آمده و حالا دیگر او و خانواده اش در ماهشهر ساکن هستند. او 39 سال دارد و می گوید در این سال ها بیشتر وقت خود را برای علاقه اصلی خود، یعنی آموختن و ساختن نی صرف کرده است تا توانسته به سطحی که دلخواهش بوده، برسد.
دلاور می گوید: از کودکی به این ساز علاقه داشتم و از همان سال ها آثار اساتیدی همچون جلیل شهناز را گوش می دادم و پس از گذراندن دوران سربازی یادگیری ساز نی را دنبال کردم و در محضر اساتیدی همچون استاد جمشید عندلیبی و محمد موسوی، کلاس های ردیف های موسیقی ایرانی و آموزش نواختن این ساز را آموختم و بیشتر و بیشتر از این ساز لذت بردم.
او می گوید: از شش، هفت سال قبل تصمیم گرفتم به جز نواختن نی کار ساخت آن را هم شروع کنم. به این ترتیب کارگاه ساخت نی و آموزش را راه اندازی کردم. دلاور می افزاید: با توجه به اینکه ساخت نی شغل دوم محسوب می شود و زمان کمی برای آن دارم، فرصت کمی می توانم روی آموزش هنرجویان بگذارم.
او برای نواختن ساز نی دست به نقد است و قبل از حرف زدن و تعریف کردن از ساز نی، چند لحظه ای از پشت تلفن نی می نوازد و در ادامه می گوید: هر جا می روم و در کنار خانواده یا هر محفل دیگری نی را همراه با خود می برم و از اینکه دیگران با نوای نی آرامش پیدا می کنند، احساس خوبی دارم. در این سال ها آهسته و پیوسته ساز نی را دنبال کردم و همیشه عاشق این ساز بودم و شناخت آن را ادامه دادم و همزمان در کنار آن، آواز و ردیف های آوازی را هم آموختم و تمرین کردم.
او از سال 83 در واحد خدمات منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر مشغول فعالیت شده است. دلاور عنوان می کند که در این مسیر سرنوشت تاثیر زیادی داشته است، اما حرکت به سمت یادگیری و شناخت ساز نی را خودم انتخاب و در آن رشد کردم. عشق به این ساز باعث شده بخش زیادی از اوقات فراغت و همراهی با خانواده را صرف این کار کنم.
او می گوید: در ساعت های پس از کار در کارگاه خود مشغول فعالیت می شود و در این مدت هم سفارش های زیادی داشته که سرگرمش می کند. دلاور ادامه می دهد: ساز نی تا چند سال قبل مهجور و دورافتاده بود، اما اکنون در فضای مجازی گسترش پیدا کرده است. این ساز هم به نسل جدید و جامعه موسیقی جوان معرفی شده و طرفداران خودش را پیدا کرده است و در حال حاضر علاقه مندان زیادی دارد. امروز جوانان زیادی در این عرصه وارد شده اند و حتی چندین هنرمند و نوازنده خانم توانسته اند توانمندی های خود را در عرضه کنند و عملکرد بسیار خوبی هم داشته اند.
این عضو خانواده بزرگ صنعت نفت ازدواج کرده و دو فرزند پسر دارد. یکی از آنها علاقه زیادی به موسیقی و ساز نی نشان می دهد. دلاور می افزاید: همسرم هم به ساز نی علاقه دارد و موارد زیادی شده که در خانه نی نواخته ام و در این مدت همسرم برای انجام این کارها همراهی و کمک زیادی کرده است.
او معتقد است موسیقی و ساز نی در روحیه و تلطیف فضای ارتباطی افراد تاثیر زیادی دارد، به همین دلیل می گوید سعی می کنم همه جا نی را همراه خودم داشته باشم.
هفتم مهرماه به نام روز آتش نشانی و ایمنی نامگذاری شده است. در واقع این روز بهانه ای است تا به گرامیداشت انسان هایی بپردازیم که از آسایش و جان خود در راه آسایش و حفظ جان سایر شهروندان می گذرند.
خانواده آتش نشان ها همیشه همراه و یاور آنها هستند و هیچ وقت از حادثه و خطر دور نیستند. استرس و نگرانی عملیاتی که انجام می گیرد همیشه به خانواده آنها می رسد. با این حال سعی می کنند آرامش را در خانه برقرار کنند.
عکس: خدیجه نادری - مهر
Catch Notes
Catch Notes بررسی تلفن هوشمند Xperia M2 Aqua سونی یک اپلیکیشن یادداشت برداری خوش ساخت با قابلیت همگام سازی با فضاهای ابری و شبیه به Evernote است. کار با این نرم افزار به سادگی آب خوردن است. رابط کاربری موبایل محور آن با داشتن یک چرخ گردان به شما امکان می دهد به راحتی دستور مورد نظر خود (یادداشت برداری، آپلود عکس، ضبط صدا و...) را انجام دهید. نسخه رایگان این اپلیکیشن به شما اجازه می دهد، ماهانه ۵۰ مگابایت از اطلاعاتتان را به حساب کاربری خود در فضای ابری آن منتقل کنید.
همانطور که از نام این اپلیکیشن مشخص است، برنامه Smart Tools مجموعه ای از کاربردی ترین برنامه های اندرویدی را در اختیارتان قرار می دهد. بنابراین این اپلیکیشن مستقل شامل چند برنامه کاربردی متنوع می شود. البته اغلب برنامه هایی که در این اپلیکیشن ارائه می شوند، کاربرد عمومی دارند و روی زمینه تخصصی خاصی متمرکز نیستند. در هر صورت برنامه Smart Tools یکی از کاربردی ترین برنامه های اندرویدی کنونی موجود خواهد بود، چراکه به راحتی مجموعه ای از کارآمدترین قابلیت ها را در اختیارتان قرار می دهد.
اپلیکیشن WiFi Analyzer در واقع یک برنامه کارآمد است. با استفاده از این برنامه می توانید به اطلاعات جامعی از شبکه های وای فای موجود در اطراف خود و شبکه وای فایی که به آن متصل هستید، دست پیدا کنید. یکی از اصلی ترین کاربردهای این برنامه مربوط به تعیین بهترین مکان قرار دادن مودم در ساختمان می شود. این اپلیکیشن از فرکانس وای فای 2.4 الی 5 گیگاهرتز پشتیبانی می کند و با سنجش کیفیت شبکه وای فای در نقاط مختلف ساختمان می تواند کمک بسزایی در افزایش کیفیت و سرعت اینترنت وای فای شما داشته باشد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات