صنعت نفت؛ پیشتاز سرمایهگذاری در استان ایلام
نمایشگاه نفت امسال تا بهبود نسبی وضع برگزار نمیشود
فصل تازه تحقق جهش تولید در صنعت نفت
عبور نفت ایرانی از لوله های ایرانی
پشتگرمی جهش سوم به صندوق پروؤه
روند مطلوب جایگزینی انرژی مصرفی در جهان
بازسازی شیرآلات فرآیندی با توان متخصصان داخلی
آغاز عملیات لولهگذاری دریایی کیش - بندر آفتاب
مهارت های گفتاری از نگاه امام رضا(ع)
دلدادگان اهل بیت در نماهایی دیگر
کاخها و میراث؛ باستانی ایران زمین
واکسن آنفلوانزا دغدغه و چالش این روزهای ما
تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی در یکقدمی قهرمانی
فیلم هایی که می توان برای صنعت نفت ساخت
بدون همراهی همسرم موفق نمی شدم
استاندار ایلام از وزارت نفت قدردانی کرد:
استاندار ایلام با قدردانی از وزارت نفت و صنعت نفت به دلیل سرمایه گذاری های انجام شده در این استان، گفت: از مجموع سرمایه گذاری ها در استان ایلام در سال های اخیر، بیشترین سرمایه گذاری مربوط به صنایع نفت، گاز و پتروشیمی بوده است. قاسم سلیمانی دشتکی، شامگاه جمعه (۱۱ مهرماه) در نشست مشترک با تعدادی از نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که برای بازدید از طرح های صنعت نفت به استان ایلام آمده بودند، ضمن قدردانی از عملکرد وزارت نفت، زیرمجموعه ها و شرکت های خصوصی فعال در این صنعت که استان ایلام را برای سرمایه گذاری انتخاب کرده اند، افزود: از مجموع سرمایه گذاری های انجام شده در این استان در سال های اخیر، بیشترین سرمایه گذاری مربوط به صنایع نفت، گاز و پتروشیمی بوده است. وی به طور نمونه به تأمین بخش قابل توجهی از اعتبار مورد نیاز طرح های ان جی ال و پتروشیمی دهلران در دو سه سال اخیر اشاره و بر ایجاد ساختاری مستقل مرتبط با نفت و گاز در استان ایلام تأکید کرد. سلیمانی بر اهمیت دستورکارهایی از جمله تسریع فرآیند ایجاد شهرک های صنعتی پایین دست، به کارگیری حداکثری نیروهای بومی در طرح های صنعت نفت، آغاز به کار توسعه فاز دوم میدان آذر و توسعه میدان چنگوله، توسعه فاز دوم پالایشگاه گاز ایلام، بهره مندی صنعت نفت از تخصص و دانش جامعه علمی و دانشگاهی استان ایلام و استفاده صنعت نفت از رویکردهای تازه در ارائه مسئولیت های اجتماعی تأکید کرد.
سخنگوی دولت گفت: دولت تصمیم دارد تا پایان فعالیت خود ۱۰۰ درصد روستاهای کشور را به شبکه گاز متصل کند تا روستایی بدون گاز در کشور وجود نداشته باشد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، علی ربیعی روز سه شنبه (۱۵ مهرماه) در نشست خبری این هفته خود با بیان اینکه در شرایط فشار آمریکا برای جلوگیری از صادرات نفت یکی از تلاش های ستاد اقتصادی دولت افزایش صادرات غیرنفتی و تمهید بازگرداندن ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد کشور است، تأکید کرد: به منظور تحقق این امر یکشنبه (۱۳ مهرماه) ستاد اقتصادی دولت تصمیم گرفت صادرکنندگانی که به تعهد ارزی خود به موقع عمل کنند حداکثر تا دو هفته مالیات بر ارزش افزوده دریافتی از آنها عودت داده شود. وی یادآور شد: در حوزه گازرسانی روستایی بیش از ۸۸ درصد روستاهای کشور به شبکه گازرسانی متصل شده اند و دولت تصمیم دارد تا پایان فعالیت خود این رقم را به ۱۰۰ درصد برساند تا روستایی بدون گاز در کشور وجود نداشته باشد.
مواد اولیه (پلی پروپیلن گرید 564 S) مورد نیاز صنایع پایین دستی برای تولید ماسک از سوی مجتمع های پتروشیمی به طور کامل تأمین می شود. با آغاز همه گیری ویروس کرونا، تولید و عرضه گرانول پلی پروپیلن مصرفی در منسوجات اسپان باند که در تولید ماسک و البسه بیمارستانی استفاده می شود، از سوی شرکت های پتروشیمی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت، به طوری که حجم عرضه گریدهای 564 S و 565 S در بورس کالا از بهمن ماه سال گذشته تاکنون ۱۶۱۴۰ تن بوده که از این مقدار ۱۴۸۲۰ تن توسط تولیدکنندگان اسپان باند خریداری شده است. دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی با هماهنگی تولیدکنندگان و در راستای تنظیم بازار، اقدام های لازم را برای تداوم تأمین گرید 564 S پلی پروپیلن ادامه خواهد داد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد:
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: حرکت به سمت تکمیل زنجیره پایین دستی صنایع پتروشیمی ضروری است و طرح های جهش تولید در این صنعت را همسو با اجرای اقتصاد مقاومتی می دانم. حسین حسین زاده بر ضرورت رونق پتروشیمی ها تأکید کرد و گفت: از آنجا که پتروشیمی ها ضریب ارزش افزوده و اشتغال بسیار بالاتری از فروش نفت خام دارند باید تلاش بیشتری برای تبدیل نفت به محصولات مختلف کرد تا از این طریق برای کشور ارزش افزوده ایجاد شود. وی افزود: بدون شک، توسعه صنایع پالایشی و پتروشیمی و شکل گیری زنجیره ارزش در پایین دست این صنایع، اشتغال زایی به همراه خواهد داشت، البته می توان با ایجاد مشوق های اقتصادی و تزریق نقدینگی های سرگردان به این صنایع، توسعه آنها را بیش از پیش گسترش داد. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: از آنجا که حوزه پتروشیمی بسیار گسترده است، می توان بسیاری از مواد اولیه را به محصولات متعدد تبدیل کرد، زیرا با تبدیل آن به محصولات مختلف که کیفیت خوبی دارند، صادرات غیرنفتی ما افزایش خواهد یافت.
حسین زاده عنوان کرد: طرح های جهش تولید صنعت پتروشیمی را همسو با اجرای اقتصاد مقاومتی می دانم و معتقدم اگرچه تحریم آسیب های اقتصادی بسیاری به کشور رسانده، اما با استفاده از ظرفیت و توانمندی جوانان در بخش های مختلف از جمله صنعت نفت و گاز می توانیم از این دوران نیز عبور کنیم.
وی گفت: با بهره برداری از طرح های جهش دوم و سوم صنعت پتروشیمی، تحولی بزرگ در این صنعت رخ می دهد و این روند از اهمیت صنعت پتروشیمی در توسعه کشور حکایت دارد.
افزایش اعتصاب در نروژ سبب شد فعالیت در ۶ میدان نفت و گاز این کشور متوقف شود. شرکت ها و مقام های صنفی اعلام کردند که ۶ میدان نفت و گاز بخش فلات قاره نروژ روز دوشنبه (۱۴ مهرماه) تعطیل شد، زیرا کارکنان بیشتری اعتصاب کردند. براساس اعلام انجمن نفت و گاز نروژ (NOG)، اعتصاب کارکنان بخش نفت و گاز ظرفیت تولید مجموع این کشور را بیش از ۳۳۰ هزار بشکه در روز، معادل حدود ۸ درصد از کل تولید آن کاهش خواهد داد. این اختلاف از ۳۰ سپتامبر (نهم مهرماه) و هنگامی آغاز شد که گروهی متشکل از ۴۳ نفر از کارکنان یک اتحادیه پس از ناموفق بودن مذاکرات دستمزد بین این اتحادیه و انجمن نفت و گاز نروژ (نماینده شرکت های نفت و گاز) دست به اعتصاب زدند. افزایش اختلاف ها در روز دوشنبه (۱۴ مهرماه) سبب شده که ۱۲۶ عضو دیگر اتحادیه نیز دست به اعتصاب بزنند و از مجموع ۱۰۰۳ کارگر دریایی ۱۶۹ نفر دست از کار کشیده اند. نروژ به طور میانگین روزانه رقمی بیش از ۴ میلیون بشکه معادل نفت تولید می کند که نیمی از آن به صورت نفت خام و دیگر مایعات است و نیمی دیگر از گاز طبیعی حاصل می شود و این کشور را به منبع عمده تأمین انرژی جهانی تبدیل کرده است. اکینور اعلام کرد که چهار میدان خود را تعطیل کرده و بنا بر اعلام نپتون، دو میدان نفتی این شرکت تعطیل شده است. این تعطیلی روز دوشنبه (۱۴ مهرماه) سبب افزایش ۵.۳۵ درصدی قیمت نفت خام برنت شد.
شرکت های نفتی با تهدید طوفانی دیگر، تخلیه تأسیسات نفت و گاز واقع در بخش ایالات متحده آمریکا خیج مکزیک را آغاز کردند. شرکت های انرژی روز دوشنبه (۱۴ مهرماه) تخلیه سکوهای نفتی را آغاز کردند، زیرا بیست وپنجمین طوفان امسال در دریای کارائیب تشکیل شده است و پیش بینی می شود که پیش از ورود به خلیج مکزیک و تهدید خاک ایالات متحده به طوفانی بزرگ تبدیل شود. انتظار می رود که طوفان گرمسیری «دلتا» به سرعت تقویت و به طوفانی با سرعت وزش بادی معادل ۱۲۰ مایل در ساعت (۱۹۴ کیلومتر در ساعت) تبدیل شود. مرکز ملی طوفان ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که دلتا از روز پنجشنبه (۱۷ مهرماه) باران، وزش باد و طوفان را به سواحل خلیج مکزیک و از لوئیزیانا به فلوریدا خواهد آورد. اگر دلتا به خاک آمریکا برسد، دهمین طوفان امسال خواهد بود و رکورد سال ۱۹۱۶ میلادی را می شکند. دلتا بیست وپنجمین طوفان فصل طوفان های آتلانتیک است که از یکم ژوئن تا ۳۰ نوامبر ادامه دارد.
ششمین دوره کنگره راهبردی و نمایشگاه نفت و نیرو به طور مجازی ۱۸ تا ۲۰ آذرماه امسال برگزار می شود.
ششمین دوره کنگره راهبردی و نمایشگاه نفت و نیرو پس از برگزاری پنج دوره پیاپی امسال ضمن ایجاد تغییر و تحولات متناسب با شرایط حاضر کشور به عنوان «نخستین کنگره مجازی حرفه ای ایران»، روزهای ۱۸ تا ۲۰ آذرماه امسال برگزار می شود.
کنگره نفت و نیرو از جمله رخدادهای سالانه است که توانسته نقش حلقه واسط میان فعالان این صنعت اعم از وزارتخانه ها، انجمن ها، مدیران، استادان و دانشجویان دانشگاه ها، کارشناسان و مجموعه شرکت های داخلی و بین المللی را ایفا کند و بستری برای برقراری ارتباط، تبادل افکار و مبادله آخرین راهکارها و ارائه روش های بهبود و الگوی نوین حل مسئله در این حوزه فراهم سازد. این رویداد امسال نیز با سخنرانی نخبگان و مقام های عالی رتبه بخش های نفت و نیرو همراه خواهد بود. رگولاتوری نفت و نیرو؛ روش های نوین تأمین مالی با نگاه به بازار سرمایه؛ مازاد متانول، آثار قیمتی و تکمیل زنجیره ارزش؛ تقویت شرکت های E&P برای دستیابی به ظرفیت 8 میلیون بشکه تولید نفت؛ آینده تولید و مصرف گاز؛ تأثیر شرایط روز جهان بر آینده نفت و نیروی ایران؛ افق های پیش روی تجارت، ارزش آفرینی و مصرف گاز؛ تولید در بالادست با هدف پتروشیمی و مرز نقش آفرینی این صنعت؛ پالایشگاه یا پتروپالایشگاه، نقش دولت و بخش خصوصی؛ آینده بازارهای صادراتی نفت، فرآورده و پتروشیمی و نقش همکاری های بین المللی در دوران پساکرونا محورهای این همایش هستند.
رینگ بین الملل بورس انرژی ایران امروز شاهد عرضه سوخت هوایی و گازوئیل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بود. به گزارش بورس انرژی، رینگ داخلی این بورس، روز سه شنبه (۱۵ مهرماه) شاهد عرضه کالاهای آیزوریسایکل و حلال ۴۰۶ پالایش نفت اصفهان، حلال ۴۰۲ پالایش نفت بندرعباس، میعانات گازی مجتمع گاز پارس جنوبی و نفت سفید عمده شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بود و بنزین اکتان ۸۷، سوخت هوایی و گازوئیل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، رافینت ۲ شرکت پتروشیمی شیمی بافت، ریفورمیت و هیدروکربن پتروشیمی بوعلی سینا و هیدروکربن سبک حاصل از بلندینگ هامون گستر نفت باختر در رینگ بین الملل عرضه شد. روز دوشنبه (۱۴ مهرماه) کالاهای برش سنگین، پنتان، سوخت کوره سبک و نیتروژن مایع پتروشیمی تبریز، برش سنگین پتروشیمی جم، برش سنگین شرکت پتروشیمی شازند، متانول پتروشیمی زاگرس، متانول پتروشیمی شیراز، متانول شرکت متانول کاوه، نیتروژن مایع شرکت فجر انرژی خلیج فارس، هگزان پتروشیمی بندر امام، نرمال هگزان پالایش نفت شازند و اکستراکت نفت سپاهان در رینگ داخلی بازار فیزیکی بورس انرژی ایران معامله شد.
در این روز ۱۰.۳۰۴ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۵۲۶ میلیارد و ۱۲۶ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران دادوستد شد.
وزیر نفت در توئیتی ضمن تاکید بر ارتباط هر چه بیشتر تولیدکنندگان با متقاضیان در سال جهش تولید با هدف توسعه بازار، نوشت: تصمیم گرفتیم برگزاری نمایشگاه نفت امسال را تا بهبود نسبی وضع عقب بیندازیم.
بیژن زنگنه، وزیر نفت، روز یکشنبه (۱۳ مهرماه) در تازه ترین مطلب خود در توئیتر نوشت: «قرار بود نمایشگاه نفت امسال ویژه متخصصین برگزار شود، مجوز لازم هم از وزارت بهداشت گرفته شده بود، ولی باتوجه به شرایط فعلی شهر تهران، تصمیم گرفتیم برگزاری را تا بهبود نسبی وضعیت عقب بیندازیم.
البته در شرایط فعلی تحریم ها و نقش پیشتاز نفت در توسعه کسب وکار، ارتباط هر چه بیشتر تولیدکنندگان با متقاضیان، در سال جهش تولید موجب توسعه بازار می شود.»
ثبت بیش از ۳۰ میلیون بشکه تولید تجمعی نفت در فاز زودهنگام
مجری طرح توسعه میدان نفتی آذر در شرکت مهندسی و توسعه نفت گفت: تولید تجمعی این طرح در فاز زودهنگام تاکنون بیش از ۳۰ میلیون بشکه نفت بوده است و این طرح با پیشرفت حدود ۹۷ درصد در آستانه بهره برداری کامل قرار دارد. کیوان یاراحمدی روز شنبه (۱۲ مهرماه) در بازدید تعدادی از نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از طرح توسعه میدان نفتی آذر، با بیان این مطلب اظهار کرد: قرارداد توسعه این میدان سال ۹۱ با کنسرسیوم اویک و صندوق سرمایه گذاری نفت امضا و در قالب دو مرحله زودهنگام و فاز نخست اجرایی شد که هم اکنون فاز نخست این طرح در آستانه بهره برداری قرار گرفته است.
وی گفت: در بخش تولید زودهنگام میدان، ۹ حلقه چاه حفاری و ۱۲۹ کیلومتر خط لوله ۱۶ اینچ و در بخش فاز نخست طرح ۱۱ حلقه چاه جدید واحد بهره برداری، ۶۱ کیلومتر خط انتقال نفت جدید و خط انتقال گاز (گازهای همراه به واحد جمع آوری گازهای دهلران) احداث شد.
مجری طرح توسعه میدان نفتی آذر در شرکت مهندسی و توسعه نفت به پیچیدگی های میدان مشترک آذر از بعد فنی و تخصصی از جمله نوع حفاری بسیار سخت اشاره کرد و افزود: در این طرح ۷۰ میلیون نفر ساعت کار بی وقفه و بدون حادثه منجر به فوت ثبت شده است.
یاراحمدی سهم ساخت داخل این طرح را بیش از ۷۵ درصد و سهم نیروی انسانی بومی طرح را بیش از ۵۵ درصد عنوان کرد و گفت: در این طرح در مجموع ۲۵۰ قرارداد بزرگ و کوچک امضا شده است و اکنون پیشرفت بخش روسحی و زیرسطحی طرح به ترتیب به ۹۴.۵ و ۹۹.۴ درصد رسیده و پیشرفت کل طرح نیز ۹۶.۶ درصد است.
به گفته وی، واحد فرآورش مرکزی این میدان از چهارم مردادماه امسال عملیاتی شده است و این میدان از آبان ماه آمادگی ارسال نفت شیرین را به چشمه خوش خواهد داشت.
میدان آذر در بلوک اناران در استان ایلام واقع شده است و از جمله میدان های مشترک نفتی کشور به شمار می آید.
با همکاری متخصصان نفت فلات قاره ایران و حفاری شمال انجام شد
عملیات استقرار دکل حفاری سحر-۱ کنار سکوی DPG میدان الوند در آب های خلیج فارس، با همکاری متخضصان شرکت های نفت فلات قاره ایران و حفاری شمال با موفقیت انجام شد.
علی خواجوی، مدیر امور فنی شرکت نفت فلات قاره ایران درباره استقرار دکل سحر-۱ در کنار سکوی DPG میدان الوند در منطقه سیری و پیچیدگی های اجرای این عملیات گفت: نظر به ضرورت تعمیر سه حلقه چاه در سکوی DPG میدان الوند، نیاز به استقرار دکل حفاری در کنار این سکو بود، اما با توجه به اینکه ویژگی های بستر دریا در این ناحیه به گونه ای است که احتمال نفوذ ناگهانی پایه ها وجود دارد، مراحل نزدیک شدن دکل به سکو به طور دقیق مطالعه و کارشناسان شرکت های نفت فلات قاره ایران و حفاری شمال برای انجام فرآیند Preloading با در نظر گرفتن همه تمهیدهای فنی و ایمنی تصمیم های مشترکی گرفتند. وی افزود: وجود لایه نازک تا حدودی سخت در بین دو لایه تاحدودی نرم ماسه ای در هنگام پایه گذاری دکل های حفاری و انجام مراحل Preloading سبب شکست لایه نازک سخت می شود که نفوذهای ناگهانی پایه را ایجاد می کند، این موضوع به دشواری مهار شدنی است و در صورت نبود مهار به موقع، سکوی حفاری تعادل خود را از دست می دهد و واژگون می شود. مدیر امور فنی شرکت نفت فلات قاره ایران عنوان کرد: از آنجا که اثر پایه های دکل پیشین که در این ناحیه مستقر شده بود با دکل سحر بر هم منطبق نبودند و ابعاد حفره های ایجادشده نیز با قطر Spud can دکل سحر انطباق نداشت، امکان لغزش دکل به سمت سکوی DPG هنگام پایه گذاری محتمل بود، بنابراین نبود کنترل این موضوع سبب لغزش، کج شدن و ضربه زدن دکل به سکوی DPG و سرانجام ایجاد آسیب های جبران ناپذیر می شد، بنابراین طراحی دقیق، دقت و تصمیم گیری درست هنگام اجرای این کار بسیار مهم و حیاتی بود. خواجوی با تأکید بر اینکه در ۲۰ سال اخیر هیچ دکلی به دلیل ریسک ها و پیچیدگی های گفته شده روی این سکو مستقر نشده بود، گفت: در سال ۹۲ شرکت نفت فلات قاره ایران از شرکت های حفاری فعال در کشور برای این منظور دعوت کرد که تنها یک شرکت خارجی، اعلام آمادگی کرد و آن هم، جابه جایی دکل را منوط به پذیرش پرداخت هزینه ای حدود ۲۵ میلیون دلار برای تغییر ابعاد Spud can دکل کرد که سرانجام پذیرفته نشد. وی افزود: با تلاش و همت گروهی متخصصان اداره حفاری و ترمیم چاه شرکت های نفت فلات قاره ایران و حفاری شمال، عملیات افتخارآمیز و پیچیده استقرار این دکل به تازگی در هشت روز و بدون هیچ گونه هزینه اضافی با موفقیت انجام شد و از دانش و تجربه حاصل شده در استقرار موفقیت آمیز این دکل، می توانیم در دیگر عملیات مشابه نیز استفاده کنیم.
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در امور فنی و مهندسی از تحقق اجرای ۲ هزار و ۳۴۵ مورد خدمات تخصصی فنی و ویژه حفاری در نیمه نخست امسال در مناطق خشکی و دریایی خبر داد. مهران مکوندی درباره عملکرد مجموعه های خدمات فنی و ویژه این شرکت گفت: در این مدت در بخش عملیات ویژه ۷ هزار و ۷۶۶ متر حفاری افقی و جهت دار روی ۲۶ حلقه چاه نفت و گاز و ۳۷۳ متر مغزه گیری از چاه ها در مراحل حفاری محقق شد. وی افزود: افزون بر ۵۴۴ عملیات تخصصی، ۱۴۳ مورد عملیات نمودارگیری درون چاهی، ۲۵۲ مورد نمودارگیری سطحی و ۱۴۹ عملیات تکمیل چاه در حوزه مدیریت خدمات ویژه انجام شده است. معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در امور فنی و مهندسی اظهار کرد: در حوزه مدیریت خدمات فنی از ابتدای فروردین ماه تا پایان شهریورماه، یک هزار و ۷۷۵ عملیات شامل ۳۷۸ مورد سیمان کاری، ۳۲ مورد عملیات اسیدکاری گسترده و ویژه، ۷۲۸ مورد عملیات تزریق پذیری، ۱۱۵ مورد خدمات لوله مغزی سیار، ۱۹۳ عملیات آزمایش چاه با ساق مته و ۱۶ عملیات ویژه حفاری با هوا انجام شده است.
مکوندی عنوان کرد: ۲۴ عملیات حفاری ویژه به روش فروتعادلی، ۲۰۷ عملیات لوله گذاری چاه، ۴۱ مورد نصب آویزه و ۴۱ مورد آزمایش بهره دهی چاه از دیگر موارد خدمات فنی و مهندسی است که این شرکت در مدت پیش گفته در مراحل حفاری و تعمیر چاه های نفت و گاز به شرکت های متقاضی و کارفرمایی و پروژه های کلید در دست ارائه داده است.
وی با اشاره به ظرفیت های شرکت ملی حفاری ایران از نظر منابع انسانی متخصص و مجرب و تجهیزات و ماشین آلات کاربردی در زمینه ارائه خدمات تخصصی یکپارچه فنی و مهندسی که افزون بر ۲۰ تخصص اساسی در صنعت حفاری می شود، برای همکاری با شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران و بخش خصوصی فعال در عرصه صنعت نفت اعلام آمادگی کرد. معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در امور فنی و مهندسی اظهار کرد: این شرکت با توجه به پروژه های حفاری ۲۸ مخزن (طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت) به صورت فعال در حوزه عملیات و خدمات فنی مربوط (Drilling & Integrated Services) آماده ارائه خدمات تخصصی است.
توسعه گازرسانی در پهناورترین استان ایران
شعله های امید این روزها به یکی از مهم ترین دغدغه دولت مردان برای کاهش محرومیت، توسعه عدالت اجتماعی و ایجاد رفاه برای اهالی ایران زمین تبدیل شده و هر روز شاهد روشن شدن این نور، با تدبیر کارکنان شرکت ملی گاز ایران در سراسر کشور هستیم.گاز سال هاست افزون بر ایجاد رفاه عمومی، اشتغال زایی، محرومیت زدایی به عنوان یکی از مهم ترین زیرساخت های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور مطرح است با این حال با ابتکار وزارت نفت دولت یازدهم و بهره گیری از ظرفیت های قانونی بودجه؛ از سال 93 شاهد شتاب در اجرای پروژه های گازرسانی بوده ایم.در دولت تدبیر و امید، به طور میانگین هر هفته به 50 روستا گازرسانی شده و هم اکنون شعله های امید در حدود 32 هزار روستای کشور روشن است و براساس برنامه های تعریف شده، پیش از پایان دولت دوازدهم حدود 3 هزار روستای دیگر نیز به شبکه گاز متصل می شود.در ادامه توسعه گازرسانی در کشور و افتتاح پروژه های توسعه ای، استان کرمان میزبان پویش سبز گازرسانی بود.براین اساس، طرح های گازرسانی به مناطق شهری، روستایی و صنعتی استان کرمان با حضور حسن منتظر تربتی، معاون وزیر نفت و با دستور رئیس جمهوری از طریق ویدئوکنفرانس در شهداد به بهره برداری رسید تا برگ دیگری در کتاب خدمات رسانی دولت تدبیر و امید در استان کرمان ورق بخورد.
رئیس جمهوری در آیین بهره برداری از طرح های ملی روستایی و عشایری کشور که به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، با بیان اینکه قبل از دولت تدبیر و امید ۱۴ هزار روستا در کشور از نعمت گاز برخوردار بود، گفت: در این دولت گازرسانی روستایی بیش از ۲ برابر شده و تا امروز به ۳۲ هزار روستا گازرسانی شده است.
دکتر حسن روحانی از تلاش های وزارت نفت برای گازرسانی به روستاهای کشور قدردانی کرد و گفت: می توانیم به مردم اعلام کنیم که برق رسانی و گازرسانی به روستاهای کشور تا پایان دولت دوازدهم، تکمیل و آخرین گام های آن برداشته می شود.
وی افزود: البته یکی دو استان مانند سیستان و بلوچستان در این مسیر از ابتدا عقب بوده اند که در این آمارها مدنظر نیست.
رئیس جمهوری تصریح کرد: امروز یک افتخار بزرگی نصیب کشور شده است، زیرا در بخش گاز خودکفا شده ایم و حتی در فصل زمستان نیز می توانیم گاز صادر کنیم. امروز بسیاری از روستاهای کشور از نعمت گاز برخوردارند، به طوری که قبل از این دولت تعداد روستاهای دارای گاز ۱۴ هزار روستا بود، اما این رقم امروز به ۲ برابر افزایش یافته و تعداد روستاهای گازدار به ۳۲ هزار روستا رسیده است.
روحانی عنوان کرد: کاری که در زمینه گازرسانی در بیش از هفت سال اخیر انجام شده بسیار قابل توجه است، می دانیم که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در بخش گازرسانی چطور بودیم، حتی در تهران نیز مردم از کپسول های گاز استفاده می کردند، اما امروز در بخش گازرسانی موفقیت های بزرگی کسب کرده ایم.
وی با تاکید بر اینکه روستاییان و عشایر برای ما بسیار مهم هستند، گفت: آنها تولیدگران بزرگ کشور محسوب می شوند، روستاییان در شرایط جنگ اقتصادی امنیت غذایی ما را تأمین می کنند و این بار را بر دوش می کشند.
رئیس جمهوری افزود: خدمت رسانی به روستاییان و عشایر را به عنوان یک وظیفه مهم اجتماعی تا پایان کار دولت دوازدهم ادامه می دهیم و معتقدیم توسعه روستا کاهش مهاجرت ها را به دنبال خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: این در حالی است که پروژه های گازرسانی به 4200 روستا نیز در دست اجراست که با احتساب این تعداد روستا، تا پایان دولت دوازدهم، 35 هزار روستا از نعمت الهی گاز برخوردار خواهند شد.
وی در ادامه با بیان این که در مجموع، در دولت های یازدهم و دوازدهم، 21 هزار روستا به شبکه گاز متصل شده یا خواهند شد، گفت: این امر بدین معنی است که در دولت تدبیر و امید، هر هفته 50 روستا گازدار شده است.
معاون وزیر نفت در امور گاز در ادامه سخنان خود، در خصوص هزینه های انجام شده در پروژه های گازرسانی، توضیح داد: تقریباً 29 هزار میلیارد تومان هزینه گازرسانی روستایی بوده و این در حالی است که مردم نیز حدود 8 هزار میلیارد تومان برای لوله کشی گاز در داخل منازل خود، هزینه کرده اند که این امر اشتغال زایی خوبی را به همراه داشته، ضمن آن که تمام محصولاتی که برای گازرسانی به شهرها و روستاها به مصرف رسیده، تماماً از صنایع داخلی بوده که این امر، رونق صنایع داخلی را به ارمغان آورده است.
وی افزود: درآمد حاصل از جایگزینی گاز با فرآورده های نفتی، 40 هزار میلیارد تومان در سال است و علت تداوم پر قوت پروژه های گازرسانی شهری و روستایی، برای این است که این پروژه ها، خود درآمدزا بوده و هیچ بودجه ای را به دولت تحمیل نکرده است.
معاون وزیر نفت در امور گاز نیز در این آیین گفت: گازرسانی به روستاهای استان کرمان در دولت تدبیر و امید رشدی 3 برابری داشته است.
حسن منتظر تربتی افزود: یکی از مشخصه های بارز دولت های یازدهم و دوازدهم در حوزه گازرسانی، افزایش تولید گاز در عسلویه و به تبع آن، افزایش گازرسانی روستایی است.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، در ابتدای دولت یازدهم، 14 هزار روستا گازدار بودند که با تلاش های صورت گرفته، امروز 32 هزار روستا از این نعمت الهی بهره مند هستند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان این که حمل کپسول های گاز برای زنان و مردان روستایی، کاری بس دشوار است، تصریح کرد: در طول گازرسانی به روستاها، از ۵ میلیارد لیتر مصرف فرآورده جلوگیری شده که اگر بخواهیم این رقم را با کپسول گاز که بیشترین مصرف خانوار را داشته، مقایسه کنیم، تقریباً روزی یک میلیون کپسول از روی دوش مردم برداشته شد که رقم قابل ملاحظه ای بوده و باعث رفاه بیشتر مردم شهر و روستاها شده است.
تربتی در ادامه، در خصوص پروژه های گازرسانی استان کرمان، گفت: امروز من از شهر شهداد کرمان، شهر معدن و گلخانه با شما صحبت می کنم؛ جایی که مردم گاز را هم برای گرما، هم برای صنعت و هم برای شغل استفاده می کنند و ما با افتتاح این پروژه های جدید؛ گازرسانی به 5 شهر، 146 روستا و 150 واحد صنعتی با اعتبار حدود 350 میلیارد تومان، شاهد رفاه بیشتر برای کرمانی های عزیز هستیم.
معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به این که موضوع گازرسانی به سال اول و آخر دولت ربط ندارد و همچنان با شتاب دنبال می شود، گفت: به همین خاطر، ما همین جا به مردم خوب این استان قول می دهیم که تا پایان سال، 5 شهر و 90 روستای دیگر را به شبکه گاز متصل کنیم.
مهندس تربتی در پایان، اظهار کرد: ویژگی استان کرمان این بوده که در ابتدای دولت یازدهم، ۴۴۹ روستا در این استان از نعمت گاز بهره مند بودند و اکنون ۱۳۳۷ روستا از این نعمت الهی برخوردارند و پروژه گازرسانی به 361 روستا نیز در دست اقدام است که نشان از رشد ۳ برابری تعداد روستاهای گازدار در این استان دارد.
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان نیز گفت: تا سال ۹۷ به ۸۵ درصد جمعیت شهرنشین این استان گازرسانی شده بود که با تلاش های انجام شده در این شرکت هم اکنون ۹۳ درصد از جمعیت شهری به شبکه گازرسانی متصل شده اند.
منوچهر فلاح افزود: در طول ۲۶ سال گذشته از ۷۱ شهر این استان، ۵۳ شهر از نعمت گاز برخوردار شد و سعی داریم تا پایان سال ۹۹ پوشش گازرسانی برای جمعیت شهری به ۱۰۰ درصد برسد.
وی تصریح کرد: از ۷۱ شهر استان کرمان، گاز رسانی به ۵۸ شهر انجام شده و ۱۲ شهر در دست اجراست و شهر جبالبارز تنها شهر استان کرمان است که گازرسانی به آن در مرحله طراحی قرار دارد.
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان اظهار کرد: در ابتدای دولت تدبیر و امید ۳۹۰ هزار و ۲۸۳ خانوار گاز دار بودند که این عدد تا پایان تیرماه امسال به ۵۱۵ هزار و ۱۸۱ خانوار رسیده که رشد ۲۲ درصدی را داشتیم. فلاح افزود: از چهار هزار و ۸۰۷ روستای این استان سه هزار و ۳۳۴ روستا واجد شرایط گازرسانی بودند که به یک هزار و ۳۳۷ روستا گاز رسانی شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان با بیان اینکه عملیات گازرسانی به ۳۵۰ روستای کرمان در دست اجراست افزود: پس از اتمام این طرح ها ۷۵ درصد روستاهای این استان به شبکه گاز وصل می شوند.
فلاح گفت: در دولت تدبیر و امید ۲۰۳ هزار و ۶۴۸ خانوار کرمانی به شبکه گاز وصل شده اند که ۲ هزار و ۸۷۱ میلیارد تومان مجموع اعتبارات هزینه شده دولت برای طرح های گاز رسانی شده است.
وی با اشاره به ظرفیت های فراوان صنعتی در کرمان ادامه داد: تاکنون در حوزه صنعت ۷۸۰ واحد صنعتی کوچک و بزرگ گازرسانی شده و ۷۷ جایگاه سی ان جی برای سوخت گیری در این استان راه اندازی شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان اظهار کرد: سال گذشته 8 میلیارد متر مکعب گاز در استان کرمان مصرف شده که ۱۸ درصد آن در بخش خانگی، ۳۵ درصد در بخش صنعت و ۴۷ درصد در بخش نیروگاه بوده است.
وی با بیان اینکه اولویت برنامه شرکت گاز استان در سال جاری گازرسانی در بخش صنعت است تصریح کرد: در این راستا ۱۳ محور در نظر گرفته شده که ۱۳ شهرک صنعتی، ۵۷۶ واحد صنعتی بزرگ و کوچک، کارگاه های کوره های آجر و آهک پزی و مجتمع های گلخانه ای از نعمت گاز برخوردار خواهند شد که پیش بینی می شود بیش از ۶۰ میلیون لیتر سوخت در سطح استان کرمان صرفه جویی شود.
فلاح بیان کرد: همچنین در راستای ادامه عملیات پروژه های گازرسانی به استان کرمان طرح های گازرسانی به یک شهر، ۱۶۱روستا و ۱۹۸ واحد صنعتی با مجموع اعتبار ۳۷۲ میلیارد تومان آغاز شد.
sقراردادهای اجاره 16 دکل حفاری طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت امضا شد
مشعل با امضای قراردادهای اجاره دکل های حفاری خشکی بین شرکت ملی حفاری ایران و پیمانکاران پروژه های مرحله دوم طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت، تعداد دکل های فعال حفاری این شرکت به بیش از 90 درصد خواهد رسید.قراردادهای اجاره دکل های حفاری خشکی (دوشنبه ۱۴ مهرماه) میان شرکت ملی حفاری ایران و نمایندگان شرکت های خصوصی گلوبال پتروتک کیش، توسعه انرژی و نفت و نگین آفاق کیش (تنکو)، گسترش انرژی پاسارگاد، توسعه پترو ایران و شرکت صنایع نفت و انرژی قشم، (به عنوان پیمانکاران پروژه های مرحله دوم طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت) امضا شد و براساس آن ۱۶ دکل حفاری شرکت ملی حفاری ایران برای انجام خدمات حفاری چاه های نفت و گاز در محدوده شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به پیمانکاران پروژه های مرحله دوم طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت اجاره داده می شود.در این مراسم که با حضور رضا دهقان، معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران برگزار شد، شرکت ملی حفاری ایران با شرکت توسعه نفت و گاز انرژی قشم به منظور تامین دو دکل در اجرای پروژه اهواز ۱و۴، با شرکت نگین آفاق کیش (TENCO) برای تامین سه دکل در پروژه مارون 2 و 5، با شرکت پترو ایران برای تامین دو دکل در طرح توسعه میدان نفتی منصورآباد و در همکاری با شرکت گلوبال پتروتک کیش برای تامین سه دستگاه حفاری در زمینه توسعه میدان زیلایی مشارکت می کند. پنجمین قرارداد مربوط به مشارکت شرکت ملی حفاری ایران و شرکت پژواک انرژی پاسارگاد برای تامین دو دستگاه دکل حفاری در اجرای طرح توسعه میدان نفتی سیاهمکان است .
همسو با این قراردادها، شرکت ملی حفاری ایران براساس توافق با شرکت های مجری کار نسبت به ارائه خدمات فنی و تخصصی از جمله نمودارگیری و مدیریت پسماند و سایر خدمات موردنیاز نیز اقدام خواهد کرد.
رضا دهقان، معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران در حاشیه مراسم امضای این قراردادها این نکته را یادآوری کرد که تسریع در اجرای پروژه های مرحله دوم طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت مورد تأکید وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران است. به گفته او، با امضای ۱۳ قرارداد مربوط به طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت در مرداد امسال، اقدام های عملیاتی با هدف تسریع فرایند انجام این پیمان ها در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت و با پیگیری های مستمر و مذاکرات فشرده دو ماهه مقرر شد قراردادهای مربوط به اجاره دکل های حفاری میان شرکت ملی حفاری ایران و پنج شرکت خصوصی فعال در حوزه حفاری نهایی شود تا خللی در روند اجرای بهنگام پروژه ها ایجاد نشود.
دهقان خاطرنشان کرد: با امضای این قراردادها ۱۶ دکل شرکت ملی حفاری به منظور اجرای پروژه های مربوط به طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت در میدان های سیاهمکان، زیلایی، منصورآباد، اهواز ۱ و ۴ و مارون ۵ و ۱۲ به کار گرفته خواهند شد.
معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران، روند اجرای دیگر قراردادهای مربوط به طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت را این گونه توضیح داد: تاکنون ۲۳ قرارداد مربوط به این طرح نهایی شده و از ۱۰ قرارداد باقیمانده نیز برندگان دو مناقصه دیگر مشخص شده اند و یک مناقصه در مرحله نهایی قرار دارد و امیدواریم با توجه به روند تعیین تکلیف قراردادها، تعداد قراردادهای امضاشده در اجرای طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت تا پایان سال به ۳۰ قرارداد برسد.
طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت در قالب 33 بسته کاري در گستره فعاليت سه شرکت تابع شرکت ملي نفت ايران (شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت نفت فلات قاره ايران و شرکت نفت مناطق مرکزي ايران) در محدوده جغرافيايي هفت استان کرمانشاه، ايلام، خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد، بوشهر، فارس و هرمزگان تعريف شده است.منابع مالي مورد نياز اين طرح با اتکا به درآمد حاصل از افزايش توليد نفت در بسته هاي کاري تعريف شده و از طريق انتشار اوراق مشارکت در بازار سرمايه تأمين می شود.همگام با برنامه ريزي براي افزايش ظرفيت توليد نفت، هدف اصلي از تدوين و اجراي اين طرح، حفظ جريان کار و اشتغال در ميان پيمانکاران و سازندگان ايراني صنعت نفت است و به اين منظور، ضمن بهره مندي صرف از توان پيمانکاران ايراني، فهرستي از کالاهاي پرمصرف طرح که امکان ساخت داخل آنها وجود دارد، تهيه و در قراردادهاي مربوطه گنجانده شده است و پيمانکاران صرفاً ملزم به سفارش اقلام اين فهرست به شرکت ها و کارخانه هاي داخلي هستند. پيش بيني مي شود، در پايان اجراي تمامي بسته هاي کاري اين طرح، سهم ساخت داخل بالغ بر 80 درصد باشد.
عمل به وظايف و مسؤولیت هاي اجتماعي نيز از طريق اختصاص 4 درصد از مبلغ هر قرارداد به انجام پروژه هاي عام المنفعه در محدوده اجراي هر پروژه لحاظ شده که اقدام هاي مربوطه در اين زمينه با هماهنگي مقام هاي استاني انجام می شود. تاکنون در مجموع، تکليف 23 قرارداد يعني بيش از دوسوم بسته هاي کاري اين طرح مشخص شده است. مجموع ارزش اين 23 قرارداد، بيش از 2.2 ميليارد يورو است و در مسير اجراي اين پروژه ها، براي حفاري 165 حلقه چاه جديد، تعمير 71 حلقه چاه، تعمير، توسعه يا احداث واحدهاي سطح الارضي مربوطه و نگهداشت و افزايش 280 هزار بشکه اي ظرفيت توليد نفت برنامه ريزي شد.دهقان این نکته را یادآوری کرد که جرای طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت که با مشارکت گسترده پیمانکاران ایرانی همراه است، اشتغالزایی خوبی در گستره طرح های تعریف شده به همراه خواهد داشت.او درباره دغدغه شرکت های طرف قرارداد برای تأمین بموقع لوله های بدون درز در اجرای پروژه های مربوط به این طرح نیز گفت: شرکت ملی نفت ایران با هدف حمایت همه جانبه از پیمانکاران و تولیدکنندگان داخلی، اقدام های موثری انجام داده است. در این میان، تنها دغدغه تحویل بهنگام لوله های بدون درز از سوی یکی از تولیدکنندگان داخلی مطرح است که با توجه به حجم سفارش های قبلی وزارت نفت از این شرکت و با اذعان به اینکه این شرکت تنها تأمین کننده لوله بدون درز در ایران است، تمهیداتی در چارچوب رفع مشکلات احتمالی از سوی شرکت ملی نفت ایران اندیشیده شده است.معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران گفت: شرکت های نفت و گاز پارس و مهندسی و توسعه نفت (متن) به عنوان دو کارفرما در پروژه گوره - جاسک مشغول به کارند و با تعامل مثبت میان این شرکت ها و روند فعلی اجرای پروژه های مختلف مربوط به این طرح، پیش بینی می شود این طرح بزرگ ملی تا پایان سال آماده بهره برداری شود.
سیدعبدالله موسوی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران نیز حاشیه این مراسم گفت: شرکت ملی حفاری در مناقصه پروژه های طرح توسعه 28 مخزن در مناطق نفت خیز جنوب به صورت مستقیم مشارکت داشته و یا با شرکت های برنده این مناقصه ها در زمینه اختصاص دکل و ارائه خدمات یکپارچه فنی و مهندسی همکاری می کند.
او با بیان اینکه در حال حاضر 70 درصد عملیات حفاری چاه های نفت و گاز در مناطق نفت خیز خشکی و دریایی کشور از سوی این شرکت انجام می شود، گفت: شرکت ملی حفاری ایران، افزون بر مشارکت در اجرای پروژه های موسوم به طرح توسعه 28 مخزن، با شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، فلات قاره، نفت مناطق مرکزی ایران، متن و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران قرارداد همکاری دارد.
نگاهی به پرونده بومي سازي لوله هاي بدون درز شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب
سعید سپهری کیان رویکرد خود اتکایی و قطع وابستگی به فناوری های انحصاری و گران قیمت خارجی در تمامی صنایع کشور، به رویکردی محوری در دوره پس از انقلاب اسلامی بدل شده است.
در اين ميان، صنعت نفت نیز به دلیل اینکه پيش از انقلاب اسلامي ايران صنعتی کاملا غربی و وارداتی بود، راهی را در پیش گرفت تا با اعتماد و حمایت از بخش خصوصی و دانش بنیان داخلی، این مسیر را هموار کند. گامی نو با نگاهی نو پدیدار شد تا جایی که امروز بیش از 80 درصد کالای مورد نیاز صنعت نفت به دست توانمند سازندگان داخلی، بومی سازی شده است. در سال های اخیر مطالعه، ساخت و بومی سازی 10 گروه کالایی شامل تجهیزات سرچاهی و تجهیزات رشته تکمیلی درون چاهی، پمپ های درون چاهی و سرچاهی، انواع مته های حفاری (كاجي، الماسه و...)، انواع شیرهای کنترلی، ایمنی و تجهیزات جانبی، انواع لوله ها (لوله های جداری بدون درز از 7 اينچ تا 20 اینچ، جداری درزدار از 20 اینچ تا 30 اینچ، لوله های مغزی CRA، لوله های حفاری و لوله های جریانی بدون درز بالای 6 اینچ) و بتازگی لوله هاي جرياني بدون درز 4 اينچ، الکتروموتورهای ضد انفجار و دور متغیر، ماشین های دوار (توربین، کمپرسور و پمپ های گریز از مرکز)، فولادهای آلیاژی، CRYOGENIC ابزارهای اندازه گیری در حفاری وPIG های هوشمند، در دستور کار صنعت نفت قرار گرفته است. شواهد نشان می دهد، بخش بزرگی از این گروه های کالایی در فازهای تولید انبوه قرارگرفته اند. چنين دستاوردی جز با تلاش مضاعف، تسهیم دانش و حمایت های بی نظیر صنعت نفت از سازندگان توانمند کشورمان ایران محقق نمي شد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، به عنوان بزرگترین شرکت تولید کننده نفت کشور با حوزه فعاليت گسترده در 5 استان پهناور، کلیدی ترین نقش را در این حوزه ایفا مي كند، به طوری که در سال های اخیر، با هدف پیگیری دستاوردها، یافتن ظرفیت ها و برون سپاری نیازهای کالایی، عنوان نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی خوزستان به نمایشگاه ساخت تجهیزات صنعت نفت و حفاری خوزستان تغییر پیدا کرده و این نه تنها در نام، بلکه در محتوا و خروجی این نمایشگاه، جلوه اي بین المللی داشته است. اهدافی مثل شناخت نیازهای صنعت نفت و انتقال این نیازها به سازندگان داخلی، شناخت امکانات صنایع داخلی برای تامین نیازهای صنعت نفت، صرفه جویی اقتصادی، ایجاد اقتصاد پایدار و جلوگیری از خروج ارز، احيا و گسترش فرهنگ خود اتکایی در میان کارکنان و قطع وابستگی به خارج و تهیه دانش فنی ساخت با رعایت استاندارد مورد قبول و ارتقای کارگاه های کوچک را می توان از اهم اهدافی برشمرد که شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای برنامه ساخت داخل خود پیش بینی کرده که در واقع از اواخر سال 1385آغاز شده است، اما در سال های اخیر به سبب تحمیل تحریم-های ظالمانه، رویکردی جدی تر نسبت به این موضوع اتخاذ شده است. در ادامه این گزارش، به یکی از مهمترین اقدام های مناطق نفت خیز جنوب با هدف بومی سازی لوله های جرياني و جداري پرداخته می شود؛ اقدامی که می تواند علاوه بر بی نیاز ساختن صنعت نفت از واردات بخشي از لوله های خارجی، بازار بزرگی را در حوزه اشتغال ایجاد کند.
اوایل شهریور ماه امسال، جمعی از مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از خط تولید لوله های جریانی در گروه ملی صنعتی فولاد ایران بازدید کردند. بازدیدی امید بخش برای توسعه همکاری ها و سپردن ماموریتی خطیر و در عین حال با ارزش افزوده ای بالا که می تواند به بازار کار و اشتغال منطقه را جانی تازه بخشد و نیاز به لوله های جرياني خارجی را به صفر برساند و بخشي از نياز لوله هاي جداري سايز كوچك را نيز تامين كند.
در این بازدید، مسائل مربوط به قراردادهای ساخت داخل لوله های جداري و جریانی مورد نیاز شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با حضور معاون مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران در امور تولید، مدیر کل سازمان صمت خوزستان و مدیر عامل گروه ملی صنعتی فولاد ایران در شرکت ملی مناطق نفت خیز بررسی شد. معاون مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران در امور تولید و مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بر این موضوع تاکید می کردند که پس از حصول اطمینان از کیفیت و زمان بندی دقیق تحویل لوله های مورد نیاز، به منظور حمایت از سازندگان داخلی، پویایی بازار کار و در نهایت تحقق جهش تولید، اين محصولات را حتي اگر به قيمت تاخير در اجراي پروژه ها تأمين شود، از سازندگان داخلي خريداري خواهيم كرد. طی بررسی های انجام شده، در ۵ سال گذشته لوله، شیرآلات و مته های حفاری، بیشترین سهم واردات را در بخش تولید نفت به خود اختصاص داده بودند و این باعث شد که ساخت داخل این سه قلم کالا با حمایت شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب از بخش خصوصی، بویژه بخش فولاد و لوله سازی ها در دستور کار قرار گیرد. در حال حاضر، بخشی از این نیاز برآورده شده و با رسیدن به توافق نهایی با گروه ملی صنعتی فولاد ایران، در آينده نيز بخش عظیمی از نیازهای مناطق نفت خیز جنوب تامين خواهد شد.
تنها در طرح ۲۸ مخزن، حفاری ۲۵۰ حلقه چاه برای سه سال آینده پیش بینی شده و برای هر چاه حداقل ۷ کیلومتر لوله درون چاهی و جریانی مورد نیاز است. در سبد خرید برای سال ۹۹، مناطق نفت خیز جنوب ۱۰ هزار شاخه لوله جریانی ۶ اینچ با رعايت الزام های استاندارد API 5L و پیمانکاران طرح ۲۸ مخزن، ۷۵۰ کیلومتر لوله ۴ و ۶ اینچ API 5L و ۱۱۰۰ کیلومتر لوله ۵ و ۴.۵ اینچ API 5CT درون چاهی را در سبد خرید خود قرارداده است که پس از اتمام سریع مقدمات تضمین کیفیت و زمان بندی تحویل، قراردادهای مربوط به امضا می رسند. بدون شک، بازار تولید خطوط لوله درون چاهی و جریانی، جذاب ترین بازار موجود است. در آینده و در سایر طرح های توسعه میادین که محدود به مناطق نفت خیز جنوب نخواهد بود، اگر تولیدکنندگان عزم لازم را داشته باشند، بزرگترین نرخ اشتغال محقق خواهد شد و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب قول داده است همانگونه که از سال گذشته تا کنون صبر پیشه ساخته و لوله های خارجی را وارد فرایند تولید نکرده تا محصولات داخلی را مورد استفاده قرار دهد، باز هم به حمایت فنی، مالی و معنوی خود برای حمایت از تولید داخل ادامه خواهد داد. اقدام های مثبت گروه ملی نیز با هدف تضمین کیفیت لوله های تولید شده، قابل توجه است. علاوه بر توسعه تکنولوژی فرا صوت (التراسونیک) در خط تولید لوله ها، اواسط مرداد سال جاری، خط تست لوله های جریانی (هیدرواستاتیک) کارخانه لوله سازی نیز به بهره برداری رسید تا محصول نهایی، از بهترین کیفیت برای استفاده در چاه ها برخوردار باشد. در پایان باید به این نکته اشاره شود که با نگاهی اجمالی به ظرفیت های بزرگ کشورمان، بویژه در بخش سرمایه های انسانی و تعاملی که با هدف دستیابی به پیچیده ترین فناوری های جهان ایجاد شده، ساخت و بومی سازی هر 10 گروه کالای مورد نیاز صنعت نفت در افقی نزدیک قابل مشاهده خواهد بود. شاید در آینده، به جای اینکه ما در حال ترخیص کالاهای وارداتی از گمرک باشیم، آنچه فراتر از نیازهایمان ساخته ایم را برای سایر کشورها صادر کنیم. به حول قوه الهي همواره ثابت کرده ایم و «ما مي توانيم» را به ما «توانستیم» بدل ساخته و به خواسته ها و آرزو های مان جامه عمل پوشانده ایم.
نگاهی به شیوه جدید تامین مالی پروژه ها در صنعت پتروشیمی
مشعل صنعت پتروشیمی در سال های گذشته با وجود محدودیت های اقتصادی در داخل و گاهی برخی بی مهری ها و تحریم هایی که از دو سال قبل به شکل اختصاصی و مستقیم به خود گرفته به خوبی توانسته است برنامه های تولیدی و توسعه ای خود را در جهش دوم اجرایی کند. در حداقل هشت ماه گذشته هم شیوع ویروس کرونا به شکلی فراگیر بازار ایران و کل جهان را تحت تاثیر قرار داد و در این میان بسیاری از شرکت ها و مجموعه های تولیدی با بحران های مالی قابل توجه رو به رو شدند. با وجود این صنعت پتروشیمی ایران در این سال ها با اتکا به تجربه تحریم و فشارهای مختلف تلاش کرده تا عدم وابستگی خود را در همه زمینه ها گسترش دهد و به همین دلیل در چند سال اخیر و با شدت گرفتن تحریم ها تلاش شده تا استقلال مالی را دنبال کند. هدفی که در شرایط اقتصادی موجود در کشور و اهمیت ایجاد فضای رقابتی در بازار اهمیت فراوانی دارد و در عین حال خیالی راحت را برای کارفرمایان و کارگران و سرمایه گذاران به همراه دارد تا بدانند تحت هر شرایطی پروژه های پیش بینی شده اجرایی و به تولید می رسند.
صنعت نفت و به خصوص صنعت پتروشیمی در این سال ها روش های مختلفی را برای سرمایه گذاری های مستقل و ایجاد زمینه ها و تشویق های مالی تجربه کرده اند که بسیاری از آنها موفق بوده اند و تاکید درباره این سرمایه گذاری ها توجه به ظرفیت های موجود در کشور و بهره بردن از آن است تا طرح هایی که برای جهش دوم و سوم پیش بینی شده اند بدون نگرانی در مسیر توسعه قرار گیرند. یکی از روش های پیش بینی شده و کاربردی برای سرمایه گذاری در پروژه های جهش سوم که صنعت پتروشیمی روی آن حساب باز کرده و این روزها در حال پیگیری اجرایی و نهایی شدن آن است، صندوق پروژه در صنعت پتروشیمی است. صندوق پروژه، به صندوق هایی گفته می شود که از طریق سرمایه گذاری خصوصی یا صندوق های بزرگی که اصطلاحا به آن صندوق در صندوق می گوییم فعالیت می کنند و زیرگروه آن می تواند انواع صندوق ها نظیر صندوق پروژه باشد. به عبارت ساده تر این صندوق ها پتانسیل آن را دارند که بدون ایجاد بدهی، منحصرا به فعالیت و اجرای طرح ها بپردازند. اما نکته اساسی این است که مسیر تامین مالی مورد نظر مبتنی بر بازار سرمایه است.
عملکرد صندوق پروژه به این نحو است که پس از تعریف و تایید پروژه در صنعت پتروشیمی، سرمایه گذار با توجه به مختصات طرح اقدام به معرفی طرح خود به سازمان بورس و اوراق بهادار کرده و بر مبنای مجوز آن سازمان و اساسنامه و امیدنامه ای که به تایید سازمان بورس خواهد رسید، یونیت های (واحدهای) این صندوق از طریق بازار بورس یا خارج از بورس به خریداران واگذار و معامله می شود. در ادامه زمانی که پروژه تکمیل و بهره برداری شد دارایی ها و تعهدات صندوق به شرکت پروژه منتقل و شرکت پروژه به شرکت سهامی عام تبدیل شده و سهام آن در بورس یا بازار خارج از بورس قابل معامله خواهد شد. بر این اساس دارایی های صندوق پروژه از جمله سهام شرکت پروژه می تواند بین دارندگان واحدهای سرمایه گذاری صندوق تقسیم شده و صندوق تصفیه و منحل خواهد شد. تصفیه و انحلال صندوق پروژه به دو صورت امکان پذیر است. اگر واحدها از ابتدا قابل تبدیل به سهام باشد، واحدها در صورت درخواست مالک آنها، در مرحله بهره برداری از پروژه، تبدیل به سهام همان شرکت که در حال تولید است یا سهام شرکت دیگری که توسط عرضه کننده واحدها در ابتدا اعلام شده است، می شوند. به طور کلی می توان بیان کرد که شاید بهترین نوع تامین مالی از نظر مجری طرح در شرایط فعلی، صندوق های پروژه باشد، زیرا با استفاده از بازار سرمایه این مهم انجام می شود.
اینها در واقع بخشی از توضیحات حسین علیمراد، مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی است که در حداقل یک سال گذشته به طور جدی پیگیر اجرایی شدن این صندوق برای صنعت پتروشیمی بوده است. او تاکید دارد که در شرایط اقتصادی داخلی و تحریم های بسیار خارجی که تهدیدهای زیادی صنعت ما را تهدید می کند این صندوق ها می توانند ریسک را به حداقل برساند، ضمن آنکه مهم ترین ریسک داخلی مخاطرات مربوط به اجرای پروژه است که با توجه به شرایط فعلی این قابلیت را داشته باشد که در مدت زمان تعریف شده مثلا چهار سال، به مرحله بهره برداری برسد. این موضوع یک اصل مهم در ایجاد صندوق پروژه است و ریسک خارجی هم ایجاد تحریم های بیشتر است. بر اساس این گزارش صنعت پتروشیمی برای طرح های جهش سوم به حدود ۱۲ تا ۱۵ میلیارد یورو با قیمت های امروز نیاز دارد که بخشی از این مبلغ از طریق آورده سرمایه گذاران تامین می شود، اما تلاش صنعت پتروشیمی بر این است که بخش عمده آن از طریق بازار سرمایه و با همین روش صندوق پروژه تامین شود. البته مسئولان صنعت پتروشیمی در این مدت اجرایی شدن و زمینه سازی برای شروع به کار صندوق پروژه را در دستور کار قرار داده اند.
بهزاد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در آخرین نشست خبری خود اعلام کرد که تلاش می کنند تا نقدینگی که در بازار سرمایه وجود دارد را به سمت صنعت پتروشیمی جذب کنند. او قبلا اظهار امیدواری کرده بود که این موضوع به زودی به تصویب برسد. محمدی گفته بود که وزیر نفت در وزارت نفت شورای تأمین مالی ایجاد کرده است و بناست از سرمایه های مردمی برای توسعه صنعت استفاده شود. در آخرین پیگیری ها از سوی مسئولان شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام شده است که سازوکار تشکیل صندوق های سرمایه گذاری پروژه و خصوصی در کنار انواع اوراق و صندوق های ETF برای تأمین مالی طرح های صنعت پتروشیمی در حال نهایی شدن است و در این مدت جلسات متعددی با مدیران نظام بانکی کشور، مدیران عامل شرکت های تأمین سرمایه و مدیریت سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شده است. اگرچه در ماه های گذشته تحولات اقتصادی و تغییرات قیمت ارز نگرانی هایی را برای تولیدکنندگان در همه عرصه ها از جمله صنعت پتروشیمی ایجاد کرده است اما این هماهنگی و هدف مشترک بین شبکه بانکی و صنعت پتروشیمی و ارائه پیشنهادهای قابل توجه برای سرمایه گذاران و حتی مردم و سرمایه های خرد، می تواند نتیجه مطلوبی را به دست آورد. آنچه اهمیت دارد این است که استارت کار برای اجرایی شدن این شیوه های تامین مالی که در ابتدای کار هستند زده شده و حتما در دوره های اولیه اشکالات آنها مشخص و برطرف می شوند. مسئله مهم این است که دولت و صنعت نفت تاکید دارد که عرضه منظم و موزون سهام دولت در بورس به شکل های متنوع به صورت صندوق های قابل معامله (ETF) و چه به صورت مستقیم در اشکال بلوکی و خرد باید ادامه یابد. در واقع تاکید دولت این است که همه روش های لازم برای تسریع و تسهیل ورود شرکت های مختلف به بورس باید اجرایی شود و بر همین اساس در قدم اول مقرر شد صندوق های پروژه برای تأمین مالی طرح های بزرگ از طریق بازار سرمایه مورد حمایت قرار گیرند. حال باید دید که کدام پروژه ها با چه شرایطی از این آزمون سربلند بیرون می آیند و آیا می توان در این شرایط سخت تحریم، بدون حمایت و فشار خارجی، با اطمینان تامین مالی پروژه ها را در داخل کشور انجام داد.
گفت وگوی «مشعل» با رئیس بیمارستان نفت تهران
سمیه راهپیما در حال گذر از موج سوم کرونا در برخی شهرهای کشور از جمله تهران هستیم که نسبت به دو موج قبلی قابلیت سرایت و درگیری بیشتری دارد و نهادهای بهداشت و درمان تدابیر ویژه ای برای مقابله و عبور از آن با رعایت دستور عمل های بهداشتی در نظر گرفته اند، یکی از این مراکز بیمارستان نفت تهران است که برای گسترش خدمات خود به مراجعه کنندگان دو لاین خاکستری و سفید در نظر گرفته است، بیماران کرونایی از خاکستری و غیر کرونایی ها نیز از سفید وارد بیمارستان می شوند و بدین طریق قدرت سرایت بیماری را به حداقل رسانده اند، ضمن آنکه برای گسترش خدمات تشخیصی، واحد آزمایشگاه را گسترش داده و واحد پی سی آر این بیمارستان به عنوان مرجع در کشور شناخته شده است، برای جویا شدن از فعالیت های دیگر بیمارستان نفت تهران و مقابله با کرونا گفت وگویی با سید عباس قاسمی حسینی، رئیس این بیمارستان داشته ایم، در ادامه مشروح آن را می خوانید:
بر اساس بخشنامه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، لاین خاکستری برای بیماران کرونایی و لاین سفید برای بیماران معمولی و غیرکرونایی را از بدو ورود جدا کرده ایم، این جدا سازی در اورژانس، بخش بستری و بخش های ویژه و آی سی یو نیز لحاظ شده است، ضمن آنکه بیمارستان نفت تهران، در تهیه امکانات حفاظتی کارکنان یکی از بالاترین استانداردها را میان بیمارستان های کشور اجرا کرده و هیچ محدودیتی در امکانات حفاظتی در نظر گرفته نشده است. داروی بیماران کرونایی نیز با تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور از دانشگاه شهید بهشتی تهیه و به مقدار لازم خریداری شد. همچنین از روزهای نخست شیوع کرونا کمیته بحران جلسه های منظمی را برگزار کرده و سیاست گذاری هایی داشته است.
دارو و تجهیزات حفاظتی به میزان لازم برای 5 تا 6 ماه آینده خریداری شده است. موج سوم از دو موج قبلی شدیدتر است و به همین دلیل بخش های کرونا را تفکیک کرده ایم و بخش رزرو نیز در نظر گرفته ایم. در مدیریت کلینیک های تخصصی نیز سعی کرده ایم تا تراکم بیماران را به حداقل برسانیم و برای حفاظت بیماران، کلینیک های امن را راه اندازی کرده ایم. ضمن آنکه روی دستورعمل های بهداشتی نیز تاکید فراوان داریم و تمام کارکنان و مراجعان موظف هستند تا در محوطه بیمارستان از ماسک استفاده کنند و از پذیرش بیماران بدون ماسک معذور هستیم و واحد اچ اس ای روی حسن اجرای آن نظارت دارد.
بر اساس مقررات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، انتقال بیماران کرونایی بین شهرها ممنوع است و در هر استانی بیمارستان معین جهت بستری و ارائه خدمات در نظر گرفته شده است که بیماران هر شهری در شهر خودشان به بیمارستان مربوطه مراجعه و خدمات دریافت کنند.
مانند مراکز درمانی دیگر در تهیه دارو محدود بوده ایم و تهیه دارو بسیار سخت بود و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور به صورت محدود در اختیارمان قرار می داد؛ اما در تهیه لوازم حفاظت شخصی مشکلی نداشته و نداریم.
در جهت رعایت پروتکل های بهداشتی چه گام هایی در این زمینه از سوی بیمارستان نفت تهران برداشته شده است؟
الزام به حضور در بیمارستان با ماسک است و اگر کسی نداشته باشد در گیت های ورودی بیمارستان به آنها ماسک داده می شود، ابلاغ رعایت تمامی بخشنامه های بهداشتی وزارت بهداشت مانند برداشتن آب سردکن و ... را با نظارت واحد بهداشت انجام می دهیم. ضمن آنکه ضد عفونی بیمارستان در زمان های کم تردد، انجام می شود.
متاسفانه با توجه به درگیری قابل توجه کارکنان کادر درمان، پرستاری و پیراپزشکی محدودیت هایی برای ما ایجاد شد و شاهد کاهش مراجعه به بیمارستان با شیوع کرونا هستیم؛ از این رو بخش هایی که تردد کمتری داشتند را با بخش های دیگر ادغام کردیم تا بدین طریق نیروی انسانی را در صورت گسترش بخش کرونا داشته باشیم. هیچ کاری را در بیمارستان تعطیل نکرده ایم.
ظرفیت بخش های ویژه محدود بود، از این رو یک دستگاه ونتیلاتور ( دستگاه تنفس مصنوعی) خریداری کردیم تا در صورت نیاز بخش های عادی را به ویژه تبدیل کنیم و بدین وسیله ظرفیت پذیرش بیماران را در بخش های ویژه بیشتر کنیم، وسایل حفاظت فردی را نیز تهیه کرده ایم و داروهای مورد نیاز بیماران بد حال کرونا را به میزان قابل توجهی خریداری کرده ایم. به دلیل اینکه اکثر بیماران کرونایی درگیری ریوی دارند، درکنار یک دستگاه سی تی اسکن موجود در بیمارستان یک دستگاه سی تی اسکن دیگر را نیز درخواست داده ایم که با حمایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور و ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت خریداری و آماده نصب است، ضمن آنکه زاپاس سی تی اسکن موجود را درخواست داده ایم.
بله، از روزهای نخست با مساعدت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مشوق هایی در نظر گرفته شده است و کارت هدیه و حق عفونی به همکاران داده شده و از این به بعد نیز در حد توان این مشوق ها ادامه خواهد داشت.
بله، بر اساس نیاز واحدهای عملیاتی صنعت نفت نیروها به شهرهای دیگر منتقل می شوند، تاکنون دو گروه (متخصص بیهوشی و آی سی یو) هر کدام یک هفته به ماهشهر اعزام شده اند تا بتوانند به همکاران بخش ویژه این منطقه در بیماران کرونایی کمک کنند و تجربه های خود را در اختیار آنها قرار دهند.
همیشه می گویند؛ مشکلات زمینه ساز پیشرفت است مصداق این امر راه اندازی بخش پی سی آر بیمارستان نفت تهران است که برای تجهیز آن دستگاه های مورد نیاز خریداری شده و از این طریق بخش پی سی آر بیمارستان نفت تهران را راه اندازی کردیم. با راه اندازی این بخش علاوه بر جواب آزمایش های مربوط به کرونا و دیگر بیماری ها از جمله سرطان، مشکلات ژنتیکی در بیمارستان نفت تعیین می شود و نیازی به ارسال نمونه ها به آزمایشگاه های مرجع کاهش می یابد و همچنین جواب تست های کرونا یک روزه آماده می شود.
ضمن آنکه واحد مستقلی نیز برای نمونه گیری کسانی که مراجعه به لاین خاکستری کرده اند و دستور گرفتن نمونه را دارند در نظر گرفته ایم و در صورت گرفتن نیروی انسانی ماهر در این زمینه ظرفیت را افزایش خواهیم داد. اگر بتوانیم آزمایشگاه را تجهیز و نیروی انسانی مورد نیاز را داشته باشیم می توانیم در دو شیفت تا 100 آزمایش را انجام دهیم.
کرونا درمان مشخصی ندارد و بیشتر داروهایی استفاده می شود که در تحقیقات این نوع بیماری جواب داده است و در این زمینه محدودیت هایی داریم و بر اساس سهمیه ای که دانشگاه شهید بهشتی در اختیارمان می گذارد هفته ای دو تا سه نوبت داروها را دریافت می کنیم. در حال حاضر وضعیت مان در زمینه تهیه دارو بهتر شده است اما هنوز در شرایط ایده آل نیستیم و این محدودیت ها کشوری است.
کرونا درمان قطعی ندارد و بهترین راه تمرکز روی پیشگیری است، ضمن آنکه از ماسک استفاده کنند و دست های خود را بشویند و از ترددهای غیر ضروری پرهیز کنند.
بیمارستان نفت تهران همچنان در شرایط ملاقات ممنوع است و از مراجعه کنندگان در خواست داریم تا رفت و آمد خود را به بیمارستان به حداقل برسانند و تنها در شرایط اورژانس مراجعه داشته باشند. بیماران الکتیو که درمان در زمان کوتاه برای آنها واجب نیست نیز تردد خود را در سطح شهر و بیمارستان کاهش دهند.
همچنین درخواست دارم تا در صورت بروز علائم کرونا در کوتاه ترین زمان به مراکز درمانی مربوطه جهت تشخیص سریع تر و درمان مراجعه کنند و خود درمانی نداشته باشند، ضمن آنکه در خانه شرایط قرنطینه را رعایت کنند.
صنعت نفت از صنایع پیچیده و با ریسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت های جانی و مالی جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در طول تاریخ، حوادث زیادی در این صنعت رخ داده که پیامدهای فراوانی در بر داشته است؛ از این رو اهمیت درس آموزی از حوادث و سوانح در این صنعت، برای شناسایی مناطق پر ریسک چند برابر می شود. همان طور که می دانید، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام های پیشگیرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشی از آن می تواند باعث بهبود رفتار ایمنی در افراد مستقر در فضای صنعت نفت شود. با بهره مندی از نکات «درس آموزی از حوادث»، می توان از نوع وقایع ناخواسته تشدیدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالی وقایع ناخواسته و... به اقدام های کنترلی که می تواند عواقب ناشی از حوادث را محدود کند، دست یافت. به دلیل اهمیت این موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخی مطالب درباره «درس آموزی از حوادث صنعت نفت ایران و جهان»، گامی در مسیر کاهش حوادث بر دارد. در ادامه، درس آموزی از حادثه «مخازن پوسیده!» را می خوانید:
در سال ۲۰۰۱ در فرآیند آلکیلاسیون یک پالایشگاه، مخزن اسید سولفوریک مصرفی (حاوی مقداری هیدروکربن) منفجر شد. اسید سولفوریکی که نشت یافته بود، وارد رودخانه شد و خسارات زیست محیطی به بار آورد. پیمانکاران در محوطه مخازن مشغول تعمیر یکی از پلاتفرم ها بودند که ناگهان جرقه ناشی از انجام کار گرم، بخارات قابل اشتعال در مخزن را مشتعل کرد. این مخزن طی چندین سال متوالی به علت شدت خوردگی و پوسیدگی دارای نشتی های متعددی بوده است. قبل از وقوع حادثه، تمامی نواقص مربوط به نشتی ها رفع شده بود ولی یکی از نواقص که چندین ماه قبل منجر به نشتی شده بود هنوز تحت تعمیر قرار نگرفته بود. در زمان وقوع حادثه، سوراخ های جدید در سقف و دیواره مخزن گزارش نشده بود. چند هفته قبل از حادثه، اپراتور «شرایط نا ایمن» را گزارش کرده و مجوز انجام کار گرم نیز به علت غلظت بالای بخارات قابل اشتعال رد شده بود ولی با این حال هیچ گونه اقدامی از سوی مدیریت برای رفع خوردگی صورت نگرفته بود.
در ژانویه ۲۰۱۶ حادثه در پالایشگاه دیگری به علت خوردگی رخ داده است. در شیف شب، اپراتور برای اندازه گیری دما و سطح مایع به روش دستی به محوطه مخازن مراجعه می کند. برای این منظور اپراتور باید روی سقف مخزن برود. پس از مدتی به علت عدم مراجعت و پاسخ ندادن به بیسیم، همکاران وی به محوطه مخازن رفته و به دنبال وی می گردند. همکاران، خودروی اپراتور و سوراخ ایجاد شده در سقف را مشاهده می کنند. اپراتور از سوراخ سقف به داخل مخزن سقوط کرده و جسد وی در کف مخزن پیدا می شود. سقف مخزن در نقاط مختلف از داخل خورده و پوسیده شده بود، به همین دلیل اپراتور داخل مخزن سقوط کرده بود.
خوردگی های شدید و سوراخ های ایجاد شده در مخازن را به مدیریت گزارش کنید. اگر اقدامی برای رفع آن صورت نگرفت، تسلیم نشده و در صورت لزوم بر نگرانی خود اصرار بورزید.
هرگز روی تجهیزاتی که امکان تردد روی آنها طراحی نشده است، قدم نگذارید. روی تجهیزاتی که خوردگی دارند راه نروید، ممکن است تحمل وزن شما را نداشته باشد.
خوردگی در خطوط لوله، تکیه گاه های خطوط لوله، ظروف، تکیه گاه تجهیزات، نردبان ها، پلکان ها، ایستگاه های کاری استراکچرهای فلزی ساختمان یا هر تجهیز مهم دیگری را گزارش کنید.
خوردگی در مخازن و سایر تجهیزات به اشکال مختلف می تواند بسیار خطرناک باشد. برای مثال:
سوراخ شدن مخازن باعث خروج و پراکنده شدن بخارات قابل اشتعال و سمی در محیط اطراف می شود.
خوردگی باعث ضعف دیواره مخازن، خطوط لوله و سایر تجهیزات شده و احتمالاً سبب میشود که این تجهیزات شرایط نرمال عملیاتی راتحمل نکنند.
تجهیزاتی که به شدت خوردگی داشته باشند دچار ضعف ساختاری می شوند. سقف مخزن احتمالاً تحمل وزن انسان را نخواهد داشت، خطوط لوله شکسته می شوند و تکیه گاه های خورده شده ممکن است باعث فروریختن تجهیزات و استراکچرها شوند.
سیاستگذاران هنگام صحبت درباره تغییر در نوع انرژی مصرفی جهان همچنان تمایل دارند از زمان آینده استفاده کنند و بر این باورند که این اتفاق در چند دهه آینده محقق می شود، اما تغییر انرژی اکنون نیز به طورمطلوبی در جریان است و نشانه هایی حاکی از روند رو به رشد آن نیز دیده می شود.هم اکنون مصرف انرژی در جهان نسبت به اواسط قرن بیستم میلادی تغییر کرده است و از اواسط قرن بیست و یکم زغال سنگ و نفت جای خود را به گاز و انرژی های تجدیدپذیر می دهد.مصرف گاز طبیعی و انرژی های تجدیدپذیر در جهان (عمدتا شامل انرژی بادی، خورشیدی و سوخت زیستی) در بازه پنج ساله از 2014 تا 2019 میلادی در مقایسه با مجموع مصرف انرژی رشد بسیار بیشتری داشته است.آهنگ رشد مرکب سالانه مصرف انرژی های تجدیدپذیر و گاز به ترتیب بیش از 12.5 و 2.9 درصد بوده که میزان رشد هر دو بسیار سریع تر از رشد مجموع انرژی های مصرفی بوده است. مصرف انرژی جهان در مجموع با رشد 1.6 درصدی همراه بوده است.بر خلاف این دو نوع انرژی، مصرف نفت (به میزان 1.4+ درصد) در مدت زمان مشابه نسبت به کل انرژی مصرفی در جهان رشد آهسته تری داشته، در حالی که مصرف زغال سنگ (به میزان 0.5- درصد) کاهش یافته است.در نتیجه، مصرف گاز و انرژی های تجدیدپذیر سهم بازار انرژی را به ویژه از زغال سنگ گرفته اما سهم آن در مقایسه با نفت کمتر بوده است.احتمال می رود که این روند در چند دهه آینده نیز ادامه یابد، اما تغییر در نوع انرژی مصرفی لزوما سبب کاهش انتشار دی اکسید کربن نمی شود زیرا ظرفیت تولید گاز و انرژی های تجدیدپذیر بسیار کم است و افزایش تقاضای انرژی را پاسخگو نیست.
مصرف گاز 43 درصد از مازاد مصرف انرژی را در سال 2019 میلادی نسبت به سال 2014 به خود اختصاص داد، حال آنکه که انرژی های تجدیدپذیر و نفت بیش از 29 درصد بازار را در اختیار داشتند. شتاب تغییر در نوع انرژی مصرفی در سال های اخیر افزایش یافته است. انرژی های تجدیدپذیر و گاز به ترتیب 41 و 36 درصد از انرژی مصرفی در سال 2019 را به خود اختصاص دادند، حال آنکه سهم نفت تنها 21 درصد بوده است.
براساس برآوردهای شرکت بریتیش پترولیوم (BP)، مصرف نفت و زغال سنگ با سبقت از گاز، آب، انرژی های تجدیدپذیر و انرژی هسته ای همچنان بزرگترین منابع انرژی به شمار می روند.
با این حال، سهم نفت در مجموع انرژی جهان از دهه 70 میلادی کاهش یافته و سهم کنونی زغال سنگ نیز به نظر می رسد رو به کاهش است.
با توجه به روند اخیر، احتمال می رود که در پنج سال آینده گاز با عبور از زغال سنگ به دومین منبع انرژی تبدیل شود. انرژی های تجدیدپذیر نیز هم اکنون انرژی هسته ای را پشت سر گذاشته و اواسط سال 2020 میلادی نیز از انرژی آبی سبقت می گیرد.سهم کنونی گاز در سبد انرژی مصرفی جهان به 24 درصد افزایش یافته است. سهم گاز در سال 1999 میلادی کمتر از 22 درصد بود. سهم انرژی های تجدیدپذیر نیز از کمتر از یک درصد به پنج درصد رشد یافته است.
مرحله بعدی تغییر در نوع انرژی مصرفی هم اکنون در جریان است اما درک اینکه تغییر چه معنایی دارد و مهمتر از آن، چه معنایی ندارد برای مصرف منابع مختلف انرژی و انتشار گاز دی اکسید کربن بسیار حائز اهمیت است. مصرف نفت و زغال سنگ لزوما به طور مطلق کاهش نخواهد یافت، حتی اگر با توجه به تجربه زغال سنگ و نفت در قرن بیستم، اهمیت نسبی آنها از نظر سهم بازار کاهش یابد.
سهم نفت در مجموع انرژی جهان از 50 درصد در سال 1973 میلادی به تنها 33 درصد در سال 2019 کاهش یافت که دلیل عمده آن، تلاش سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای حفظ قیمت های بالای نفت بوده است.
افزایش مصرف روزانه نفت به طورمطلق ادامه یافت و از 56 میلیون بشکه در سال 1973 به 1001 میلیون بشکه در سال 2019 رسید.
مجموع مصرف انرژی نیز به طور قابل توجهی افزایش یافته و سبب رشد مصرف آن نسبت به سایر منابع انرژی شده، حتی منابعی که با کاهش نسبی همراه بوده است.
این بدان معناست که تغییر در نوع انرژی مصرفی می تواند سبب افزایش انتشار آلاینده ها شود زیرا حتی با رشد سریع تر تولید انرژی های تجدیدپذیر نیز مصرف گاز، نفت و احتمالا زغال سنگ بیشتر می شود.
برای آنکه انرژی های تجدیدپذیر به طورکامل جایگزین زغال سنگ شوند، تولید کنونی انرژی باید پنج برابر افزایش یابد، حال آنکه برای استفاده از این نوع انرژی به جای نفت، تولید آن باید تقریبا هفت برابر بیشتر شود.
به منظور جایگزین شدن همه سوخت های فسیلی نیز تولید انرژی بادی و خورشیدی باید در مجموع حدود 17 برابر نسبت به سطح کنونی افزایش یابد.
افزن بر این، اگر مصرف انرژی در جهان، به ویژه در کشورهایی با درآمد کم و متوسط، در چند دهه آینده همچنان افزایش داشته باشد، تولید انرژی های تجدیدپذیر برای جایگزینی سوخت های فسیلی حتی باید بیشتر باشد.
حتی با بالا رفتن سهم انرژی های تجدیدپذیر در بازار انرژی، رشد مصرف گاز، نفت و زغال سنگ در جهان در دو دهه آینده به طورمطلق افزایش خواهد یافت.
با توجه به این حقیقت، احتمالا هیچ راهی برای محقق شدن اهداف جهان در زمینه انتشار گاز دی اکسیدکربن و افزایش دمای کره زمین وجود ندارد، موضوعی که شامل رشد قابل توجه تولید برق از انرژی هسته ای و انرژی آبی نمی شود.
تداوم مصرف بالای سوخت های فسیلی باید با استفاده گسترده از فناوری جداسازی و ذخیره سازی کربن همزمان شود تا رشد ضمنی انتشار آلاینده ها را جبران کند.
اما با گسترش انرژی های تجدیدپذیر و دیگر منابع انرژی، نفت و گاز شرایط زغال سنگ را در پیش می گیرند و باید با قیمت دیگر منابع بیش ازپیش رقابت کند تا نقش خود را در سبد انرژی حفظ کند.
زغال سنگ در نیمه دوم قرن بیستم و سال های ابتدایی قرن بیست و یکم با برخورداری از قیمت پایین تر نسبت به انرژی های جایگزین، نقش قابل توجه خود را در سامانه انرژی حفظ کرد.
احتمال می رود نفت و گاز نیز مسیر مشابهی را در پیش گیرند. با رشد سوخت های جایگزین مانند انرژی های تجدیدپذیر، قیمت نفت و گاز باید پایین باشد تا در بازار همچنان باقی بمانند.
با افزایش بیشتر قیمت، تغییر برای رقابت با منابع انرژی شتاب خواهد گرفت و سبب کاهش مصرف مطلق و نسبی خواهد شد.
نقش اوپک نیز باید متحول شود و به جای تلاش برای به حداکثر رساندن درآمد از طریق کاهش تولید و افزایش بیشتر قیمت ها باید به دفاع از سهم باقیمانده نفت در بازار انرژی روی آورد.
این سازمان در نیمه دوم دهه 2020 و اوایل 2030 میلادی بیش ازپیش به تخصیص تولید و سرمایه گذاری در یک صنعت کاملا تکامل یافته روی خواهد آورد، صنعتی که احتمالا تحت تأثیر ظرفیت مازاد دیرینه قرار گیرد.
نویسنده: جان کمپ
مترجم: امیر دشتی
منبع: رویترز
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
مدیرعملیات شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون گفت: 34عدد شیر فرآیندی درکلاس های مختلف با استفاده ازتوان متخصصان این شرکت با 20 میلیارد ریال صرفه جویی، تعمیر و بازسازی شد.
وحید زارع بااشاره به این که تامین شیرآلات درکلاس 3000 وبالاتراز جمله مشکلات دربخش چاه هاست ونیازمند تعمیر یاجایگزینی است، اظهار کرد: با توجه به نبود امکان خرید این گونه اقلام به دلیل تحریم های خصمانه، تعمیر و بازسازی شیرآلات که نقش مهمی هم درمحیط زیست و ایمنی تاسیسات دارند، در دستور کار قرار گرفت.
به گفته وی از محل تعمیر و بازسازی تنها دربخش شیرآلات مستعمل سرچاهی، حدود 20 میلیارد ریال صرفه اقتصادی ایجاد شده است.
وی اظهارکرد: این شیرآلات شامل شیرهای کنترل، پروانه ای، توپی و دروازه ای است که افزون برچاه های باراهبری شرکت بهره برداری نفت و گازکارون، درواحدهای نمک زدایی، آب رسانی صنعتی، ایستگاه های آماک، واحد شیرین سازی و بوستر نیز استفاده می شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگاز کارون از اهدا و توزیع یک هزار بسته نوشت افزارایرانی درمیان دانش آموزان مناطق روستایی و همجوار تاسیسات نفتی خبرداد. غلامرضا مفیدی گفت: این بسته ها به وسیله گروه های جهادی همزمان با شروع سال تحصیلی جدید درجهت عمل به مسئولیت اجتماعی، درمیان دانش آموزان ساکن درمناطق روستایی وهمجوار تاسیسات، همچنین دانش آموزان زیرپوشش کمیته امدادامام خمینی(ره)دربخش های مرکزی، اسماعیلیه، غیزانیه، عین دو و شهرستان کارون توزیع شده است.
مفیدی تاکید کرد: شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون درکنار رسالت خطیر تولید نفت وگاز، همواره به مسئولیت های اجتماعی جامعه پیرامونی شهری و روستایی همجوارتأسیسات، اهتمام دارد.. وی کمک به توسعه فضاهای آموزشی ومشارکت درارتقای زیر ساخت های مرتبط بافعالیت های فرهنگی ومذهبی مانند ساخت و بهسازی 10باب مدرسه مشتمل بر32کلاس درس، احداث و مرمت مساجد و حسیسنیه های روستایی، همچنین توزیع آب شرب بهداشتی باتانکر وتعمیر وبازسازی بیش از20باب منزل مسکونی خانواده های نیازمنددرمناطق کم برخوردار شهری و روستایی را از جمله خدمات این شرکت به ساکنان مجاور تأسیسات نفتی برشمرد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران بااشاره به پایان عملیات موفق نصب موفق دومین سکوی سرچاهی هزارتنی 07 میدان هندیجان، گفت: با نصب سکوهای 07 و 08، ظرفیت تولید این میدان نفتی افزایش می یابد.
علیرضا سلمان زاده اظهارکرد: بانصب این دوسکو، فرازآوری چاه ها برای تولید مصنوعی با تزریق آب، گازرانی یاپمپی کردن چاه ها امکان پذیرشده است و با وجود برق وامکانات ایمنی درآنها، تولید نفت میدان هند یجان نیز با استفاده از روش های ثانویه قابل افزایش خواهد بود. وی با بیان این که عملیات نصب سکوی 07 نسبت به سکوی 08 به دلیل عمق کم آب ازحساسیت وپیچیدگی به مراتب بالاتری ازنظر لنگراندازی، ایستادن شناور و...برخوردار بود، افزود: بیشترین عمق در جریان مد آب به 4.4 متر وکمترین عمق آن به 3 متر می رسید؛به همین دلیل این سکو برای نصب، 90درجه چرخانده شد. سلمان زاده تصریح کرد: وبابهره برداری ازاین دو سکو(07 و08) ظرفیت تولید نفت درمیدان هندیجان 20هزاربشکه در روزافزایش می یابد. مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: دراجرای نصب سکوی 07 عملیات، نیروهای تیم پیمانکار وکارفرما، بارعایت کامل شیوه نامه های بهداشتی وایمنی، پس از6.5ساعت کارطاقت فرساموفق به نصب آن روی جکت های مربوط و 10 چاه میدان هندیجان شدند. با نصب سکوهای 07و08 میدان نفتی هندیجان، دسترسی به چاه ها بیشتر می شود وباتوجه به تأسیسات سرچاهی نصب شده(پنل کنترل وایمنی سر چاهی، سیستم های اعلام حریق، سیستم های کنترل چاه ها وسیستم های برق و ابزاردقیق)سطح کیفی و ایمنی نیز افزایش می یابد.
گروه پتروپارس
مدیرعامل گروه پتروپارس گفت: طرح ساخت پتروشیمی دهدشت پس از برگزاری چندمناقصه وتعیین پیمانکاران برنده، باسرعت درحال اجراست.
حمیدرضا مسعودی گفت: با برگزاری مناقصات ساخت دفاتراداری و کمپ مهندسی، احداث کارگاه مرکزی، انبارها، ساختمان آتش نشانی، همچنین ساخت رآکتورهاومخازن تحت فشار، توسعه پتروشیمی دهدشت با تکیه بر توان سازندگان ایرانی، وارد فازاجرایی شده است. وی افزود: طراحی و نصب دکل مخابراتی و شبکه IT و عملیات حفاظت فیزیکی سایت نیز ازسوی پیمانکاران ایرانی در حال اجراست. مسعودی برضرورت سرعت بخشیدن به فرآیند احداث این طرح ملی تأکید وتصریح کرد: پیش ازاین نیزپیمانکاران مطالعات ژئوتکنیک و عملیات تسطیح وفنس کشی محوطه نیزاز طریق برگزاری مناقصه انتخاب شده بودند که در مراحل پایانی عملیات خود قرار دارند.
براساس شرح کارطرح ملی پتروشیمی دهدشت، طراحی، خرید، ساخت، نصب، پیش راه اندازی و راه اندازی واحد HDPE و واحدهای یوتیلیتی مورد نیاز مجتمع دیده شده است. این مجتمع پتروشیمی باظرفیت تولیدسالانه 300هزارتن پلی اتیلن سنگین بااشتغال زایی دردوسال آینده، منطقه دهدشت رابه یکی از قطب های مهم پتروشیمی درکشور تبدیل خواهد کرد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
تعمیرات اساسی فازهای 15 و 16 پارس جنوبی به عنوان آخرین مرحله تعمیرات اساسی در این مجتمع آغاز شد.
احمد نصیری، رئیس تعمیرات پالایشگاه ششم پارس جنوبی گفت: عملیات تعمیرات اساسی این پالایشگاه همسوبا افزایش اثربخشی و قابلیت اطمینان پالایشگاه در فصل زمستان آغاز شده است.
وی با اشاره به نقش پررنگ مجتمع گاز پارس جنوبی در تولید گاز و اهمیت این محصول راهبردی در سبد انرژی کشور، افزود: برنامه ریزی انجام تعمیرات اساسی باتمرکز بر رفع تنگناهای عملیاتی و نیل به اثر بخش بودن قابلیت اطمینان پایدار برای استفاده حداکثری از ظرفیت تولید، در دستور کار قرار گرفته است.
رئیس تعمیرات پالایشگاه ششم پارس جنوبی با اشاره به اهمیت کارایی تجهیزات و قابلیت اطمینان آنها در استمرار تولید پایدارگاز، اظهار کرد: درتعمیرات اساسی امسال، با اقدام هایی مانند تعویض مولکولارسیو جاذب های ردیف چهارگازی، تعویض فیلترهای کوالیسر، بازرسی تجهیزات اصلی، شست و شوی تانک ومسیرآمین،همچنین کالیبراسیون شیرهای ایمنی و تعمیر شیرآلات معیوب، رفع عیب و راه اندازی پکیج های واحد 132به جا مانده ازطرح وانجام اصلاحات لازم برسیستم نمونه گیری آنالایزرها و راه اندازی آنها، افزون بر رفع موانع تولید در فصل زمستان، گام مؤثری درجهت بهبودشاخص های راهبردی برداشته می شود.
نصیری با تأکید بر ضرورت تکیه بر توان شرکت های داخلی درشرایط کنونی، گفت: تهدیدها ومحدودیت های ناشی از تحریم، فرصتی ویژه برای کارکنان ومتخصصان مجتمع است؛ به گونه ای که با تکیه برظرفیت شرکت های داخلی و گسترش همکاری های دوطرفه، توانسته ایم به تأمین قطعات و تجهیزات مورد نیازخود در تعمیرات اساسی اقدام کنیم.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
مدیرکالای شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران با بی اثر خواندن تحریم های ظالمانه وتاکید بر پایداری بیش ازپیش صنعت انتقال نفت گفت: تحریم های ظالمانه نتوانسته است هیچ عملیاتی را درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران متوقف کند.
ابوالقاسم زمانی افزود: درحوزه تأمین یاتعمیرات بیش از90 درصد کالاها اعم ازلوله، شیرآلات، توربین ها، دیزل ها، پمپ ها، موادشیمیایی، ابزار دقیق ولوازم برقی، به لحاظ تعدادی بیش از 90 و به لحاظ ارزشی بیش از98درصد بومی ساز ی شده اند.
وی بااشاره به همکاری شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران با تولید کنندگان داخلی تأکید کرد: این شرکت همکاری بسیارخوبی با تولیدکنندگان و سازندگان قطعات داخلی دارد ودرموارد بسیاری نیز زمینه همکاری آنها محیط هایی مانند نمایشگاه های تخصصی فراهم شده است.
زمانی با بیان این که حرکت روبه جلو در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت هیچ گاه متوقف نمی شود، تصریح کرد: به طور دائم دراین بخش ازصنعت نفت درحال فعالیت وبرنامه ریزی هستیم تا از طریق تولیدات داخلی، کالاهای مورد نیاز خود را تامین کنیم.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مجری طرح توسعه میدان نفتی آذر درشرکت مهندسی وتوسعه نفت گفت: این طرح باپیشرفت حدود97 درصد، درآستانه بهره برداری کامل قرار دارد. کیوان یاراحمدی دربازدید جمعی ازنمایندگان کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از طرح توسعه میدان نفتی آذرگفت: تولیدتجمعی این طرح درفاز زود هنگام آن، تاکنون بیش از30 میلیون بشکه بوده است. وی افزود: قرارداد توسعه میدان نفتی آذر، سال91 با کنسرسیومی متشکل از شرکت اویک و صندوق سرمایه گذاری صنعت نفت امضا و در دو مرحله (زود هنگام وفاز نخست) اجرایی شده است. یاراحمدی گفت: در بخش تولید زودهنگام میدان، 9 حلقه چاه حفاری و 129کیلومترخط لوله 16اینچ و دربخش فازنخست طرح نیز11حلقه چاه جدید واحد بهره برداری، 61 کیلومترخط انتقال نفت جدید وخط انتقال گاز (گازهای همراه به واحد جمع آوری گازهای دهلران) احداث شده است. مجری طرح توسعه میدان نفتی آذردرشرکت مهندسی وتوسعه نفت با اشاره به پیچیدگی های میدان مشترک آذر از نظر فنی و تخصصی اظهار کرد: دراین طرح، 70میلیون نفر- ساعت کار بی وقفه وبدون حادثه، ثبت شده است. یاراحمدی سهم ساخت داخل درطرح میدان نفتی آذر را75درصد وسهم نیروی انسانی بومی رانیز بیش از55درصد عنوان واظهار کرد: دراین طرح، درمجموع250 قراردادبزرگ وکوچک امضا شده وهم اکنون پیشرفت بخش روسطحی و زیرسطحی آن به ترتیب به 94.5 و99.4 درصد وپیشرفت کلی طرح نیزبه96.6 درصد رسیده است. به گفته وی واحد فرآورش مرکزی این میدان، چهارم مردادماه امسال عملیاتی شده است و ازآبان ماه آماده ارسال نفت شیرین به چشمه خوش خواهد بود. میدان نفتی آذردربلوک اناران دراستان ایلام واقع شده است و از میدان های مشترک نفتی کشور به شمار می آید.
شرکت نفت خزر
مدیرعامل شرکت نفت خزر با اشاره به ضرورت توجه به سلامت کارکنان درمناطق عملیاتی سکوی ایران امیرکبیر وشناورهای کاسپین این شرکت، بر رعایت بیش از پیش پروتکل های بهداشتی تأکید کرد. علی اصولی دربیست وسومین نشست کمیته مدیریت بحران شرکت نفت خزر گفت: با توجه به آغاز فصل پاییز و اضافه شدن ویروس آنفلوآنزا و سرماخوردگی به موضوع کرونا، ضرورت سلامت کارکنان در محیط های عملیاتی اهمیت ویژه ای دارد.
وی بااشاره به موضوع همه گیری ویروس کرونا به عنوان مهم ترین بحران کنونی کشورافزود: متأسفانه به دلیل رعایت نشدن دقیق فاصله گذاری اجتماعی ونکات بهداشتی، درهفته های اخیر، آمار ابتلا ومرگ و میر ناشی از این بیماری افزایش یافته است؛ازاین روباید تلاش کرد که با استمرار فعالیت های پیشگیرانه، اطلاع رسانی وفرهنگ سازی درهمه زمینه ها، به سلامت محیط کار وجلوگیری از بحران در فصل سرما کمک شود. مدیرعامل شرکت نفت خزراظهارکرد: توجه و عمل به تأکیدهای مقام های کشور، ستاد مقابله با کروناوکمیته مدیریت بحران شرکت ملی نفت ایران، توجه به سلامت کارکنان بسیار حائز اهیمت است واعضای کمیته بحران نیزباید باجدیت هرچه بیشتر بخشنامه های ابلاغی را درسطح شرکت نفت خزرنهادینه کنند. وی گفت: باتوجه به بسته بودن فضای کاری درسکوهای نفتی، شناورها وخوابگاه ها، لازم است که رعایت بیش ازپیش پروتکل های بهداشتی در مناطق عملیاتی شرکت نفت خزربه ویژه کارکنان شیفت سکوی ایران امیرکبیر وشناورهای کاسپین دردریای خزردر اولویت های کمیته مدیریت بحران شرکت قرار گیرد. اصولی با اشاره به دستورعمل سلامت کارکنان درسکو، شناورهاومناطق عملیاتی، اظهار کرد: لازم است سامانه ای به طور24 ساعته، پاسخ گوی افراد مشکوک به ابتلا در نظرگرفته و راهنمایی های لازم به این افراد انجام شود.
دراین نشست مقررشد پیرومصوبه های سی وسومین نشست ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا و بخشنامه سازمان اداری واستخدامی کشور، فعالیت های پیشگیرانه شامل گندزدایی وضدعفونی اماکن به همراه پایش پارامترهای سلامت کارکنان، کاهش تردد وتماس های غیرضرور، فراهم کردن بسترمناسب نرم افزاری و سخت افزاری برای تشکیل نشست های از راه دور، همچنین ایجاد آرامش روانی برای کارکنان، ایجاد سامانه پاسخگو، استفاده ازابزارهای تبلیغاتی و نظارت بر رعایت اصول بهداشتی به ویژه استفاده ازماسک، دردستور کارکمیته شرایط اضطرار شرکت نفت خزر قرار گیرد.
بیست وسومین نشست کمیته مدیریت بحران شرکت نفت خزربا هدف ارائه گزارش اقدام های سه ماه تابستان وهم اندیشی واتخاذ تدابیر و راهکارهای مناسب برای پیشگیری ازشیوع ویروس کرونا، همچنین پایش هرچه بیشتر سلامت کارکنان درمنطقه عملیاتی خزر، سکوی ایران امیرکبیر و شناورهای کاسپین، برگزار شد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
فرصت های جهش تولیددرصنعت نفت باهدف شناسایی وتعیین راهکار های هم افزایی درتولید نیازهای این صنعت، باتمرکز برتوان تولیدی سازند گان مستقر در استان خوزستان بررسی شد.
اخلاق محمدیان، مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی اهواز در نشست تخصصی شناسایی فرصت های جهش تولید درصنعت نفت گفت: مطالعات ساخت شهرک فناوری به منظوربرطرف کردن بخشی از نیازهای صنعت نفت انجام ومجوزهای اولیه صادرشده است. وی با اشاره به شهرک قدیمی (شهرک شماره یک) دراستان خوزستان و فعالیت واحدهای صنعتی آن اظهارکرد: این شهرک در زمان دفاع مقدس محور پشتیبانی ازجنگ بود وهم اکنون باعقد200 قراردادصنعتی، محور توسعه ساخت تجهیزات نفت و گاز، محسوب می شود. محمدیان باتاکید بر رشدمجموعه سازی نیزاظهارکرد: بامهندسی معکوس هم اکنون حجم قابل توجهی از تولیدکنندگان استان درفهرست اصلی تولید کنندگان قطعات وتجهیزات نفت قراردارند و جای خرسندی است که در شرایط تحریم روی پای خودایستاده ایم وتوانسته ایم بخشی ازنیازهای این صنعت را تأمین کنیم. محمدخانچی، مسئول سازمان بسیج مهندسین صنعتی خوزستان نیز با قدردانی ازمجموعه مناطق نفت خیزجنوب گفت: همان طورکه در دوران دفاع مقدس، مجموعه صنایع به منظور پشتیبانی ازجنگ وحفظ ارزش های اسلامی پای کارآمدند، امروزنیزسازندگان وتولیدکنندگان باروحیه جهادی و بینش انقلابی، باوجود تحریم های ظالمانه می توانند به کمک صنایع مختلف بیایند. وی با بیان این که برداشتن فاصله ها میان مجموعه های صنعتی و سازندگان، لازمه هم افزایی تعامل بیشتر میان این دوبخش است، افزود: دراین صورت است که می توان امیدوار بود شعارجهش تولید به درستی محقق شده است. علی کرانی، رئیس انجمن سازندگان و تجهیزات نفت، گاز و پتروشیمی خوزستان نیزگفت: اگر می خواهیم به جهش تولید نزدیک شویم واز سازندگان و تولیدکنندگان استان حمایت کنیم، باید برنامه و مصوبه داشته باشیم. حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدنبی موسوی فرد، نماینده ولی فقیه در استان خوزستان نیزگفت: پیوند دو مجموعه سازندگان وصنایع مختلف نفتی باید محکم ترشود وبا برقراری ارتباط و تعامل مطلوب بین آنها و همچنین نظارت صحیح برعملکرد آنهامی توان بسیاری ازمشکلات و مسائل استان را حل کرد. وی افزود: آنچه در صنعت نفت مهم است جلوگیری از خام فروشی است و باید تلاش شود به سمت ارزش افزوده و تولید فراورده های نفتی حرکت کنیم. ساخت واحد پیش تراکم گاز پازنان کلید خورد عملیات اجرایی احداث واحد پیش تراکم تأسیسات بازگردانی گازپازنان با هدف تأمین خوراک پالایشگاه گازبیدبلندخلیج فارس درشرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب آغاز شد. این پروژه یکی ازپنج پروژه تأمین خوراک اولیه پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس است که پیش بینی می شود در مدت 27 ماه تکمیل شود. تأسیسات فرآیندی این واحدشامل الکتروکمپرسور، ظروف لخته گیر و جداکننده، کولرهوایی، تأسیسات تزریق موادبازدارنده خوردگی ومتانول است. تأسیسات بازگردانی گازپازنان درشهرستان امیدیه و درحوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گازآغاجاری واقع است. باتوجه به این که تأمین خوراک پالایشگاه گاز درحال راه اندازی بیدبلند خلیج فارس راشرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب به عهده دارد، برای اجرای این تعهدها چند پروژه تعریف شده است. احداث ایستگاه جدیدتزریق گازگچساران، ایستگاه پیش تراکم کارخانه گاز و گاز مایع 900، ایستگاه پیش تراکم کارخانه گاز وگازمایع 1000، ایستگاه پیش تراکم تزریق گاز پازنان وایستگاه جدید تزریق گاز بی بی حکیمه از جمله این پروژه هاست. شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب، اجرای این پروژه ها رادرقالب طرح بهسازی واحداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل درقراردادی به شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس واگذار کرده است.
بااجرای این طرح که ارزش قرارداد ومیزان سرمایه گذاری پیش بینی شده آن معادل 1109میلیون دلار است، روزانه حدود593 میلیون فوت مکعب درگازهای مشعل تأسیسات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب جمع آوری و به پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس ارسال می شود.
دراین طرح، افزون برجمع آوری گازهای مشعل سالانه حدود1497 هزار تن ترکیبات سنگین تر از اتان به دست می آید که ارزآوری قابل توجهی در پی خواهد داشت.
شرکت نفت و گاز پارس
سرپرست طرح توسعه میدان گازی کیش ازآغازعملیات لوله گذاری دریایی جزیره کیش به بندر آفتاب خبر داد. عبدالله مهرابی افزود: با آغازاین عملیات، خط لوله 32اینچ دریایی به طول 16 کیلومتر، ازجزیره کیش به بندر آفتاب کشیده خواهد شد. وی بابیان این که بخش نخست این پروژه، مردادماه امسال اجرا شده است، اظهارکرد: با تکمیل عملیات کشش لوله دریا ازساحل جزیره کیش به طول 2.2 کیلومتر، دومین مرحله عملیات لوله گذاری بخش باقیمانده این طرح تا منطقه گرزه(بندرآفتاب) نیزبااستقرارشناورلوله گذار«مستر» درنزدیکی ساحل کیش نیز آغاز شده است. سرپرست طرح توسعه میدان گازی کیش گفت: با تلاش حداکثری گروه اجرایی این طرح درهر دو بخش کارفرما وپیمانکار، پیش بینی می شود عملیات لوله گذاری دریایی کیش – بندر آفتاب ظرف 20 روز پایان یابد. جزیره کیش با تکمیل و بهره برداری از این پروژه به خط هفتم سراسری انتقال گازمتصل و امکان ارسال گاز ازاین خط لوله نیروگاه های گازی کیش فراهم می شود.
مجری طرح توسعه فاز14پارس جنوبی باتشریح اقدام های انجام شده در توسعه بخش دریایی وخشکی این پروژه گفت: پیش بینی می شودهمه ردیف های پالایشگاهی فاز14پارس جنوبی، تااواخرشهریورسال 1400به بهره برداری کامل برسند. محمدمهدی توسلی پوربابیان این که اقتصاد ایران درسال های اخیر در حال حرکت ازاقتصاد مبتنی برنفت به سوی اقتصاد مبتنی برمحورگازاست، اظهارکرد: با شتاب بخشی دربهره برداری ازمیدان مشترک پارس جنوبی وتکمیل فازهای درحال توسعه آن، نقش گازطبیعی بیش ازپیش درمدیریت کلان اقتصادی کشور نمود پیدامی کند. وی بااشاره به این که درمسیر مشخصی که برای بهره گیری ازظرفیت بالقوه وبالفعل پیمانکاران، سازندگان وتولیدکنندگان تجهیزات وکالاها در داخل کشور، مدیریت نقدینگی وهزینه کردمناسب منابع مالی توسط وزارت نفت درسال 92ترسیم شده است، افزود: برمبنای برداشت حداکثری از میدان مشترک پارس جنوبی به خصوص در بلوک های مرزی، توسعه فاز 14به دلیل قرارگیری درشمالی ترین بلوک مخزنی، در اولویت آخر(پس از فازهای 13 و 22، 23 و 24 )قرارگرفت. وی مهم ترین اقدام های انجام شده برای تحقق اهداف طرح توسعه فاز 14پارس جنوبی راتوسعه کامل بخش فراساحلی عنوان واظهارکرد: با توجه به اهمیت برداشت سهم ایران ازمیدان های مشترک ودستیابی به اهداف اصلی طرح که برداشت روزانه دومیلیارد فوت مکعب گازغنی از موقعیت چهار سکوی دریایی است، مقررشدتا درطرح توسعه فاز14، ابتدا روی بخش فراساحلی تمرکز شود. مجری طرح توسعه فاز 14پارس جنوبی پیشرفت کلی این طرح را 88.66 درصد اعلام واظهارکرد: سیاست وزارت نفت درهفت سال اخیر مبتنی برتوسعه فازهای باقی مانده پارس جنوبی و افزایش سهم گازطبیعی درسبد انرژی کشور بوده است.با این حال به دلیل چالش هایی که از محل تشدید تحریم های ظالمانه بین المللی علیه کشور حادث شده است، تاحدودی امکان دسترسی به برخی ازاقلام ساخت خارج، مانندکمپرسورها، سیستم های کنترل وابزاردقیق، توربواکسپندرها، لوله های های CRA و...با موانعی مواجه شد.
توسلی پوربااشاره به پیشرفت 84درصدی بخش پالایشگاهی طرح توسعه فاز14پارس جنوبی، سفارش گذاری همه کالاهای فاقدسفارش، تعیین تکلیف وسفارش گذاری مجددبرخی ازکالاهای اصلی واستفاده ازظرفیت هریک از اعضای کنسرسیوم برای عبوراز هزار توی موانع بلند تحریم را در تأمین کالا ازجمله اقدام های انجام شده در ماه های گذشته برشمرد.
وتاکید کرد: تا پایان امسال واحدهای یوتیلیتی (سرویس های جانبی شامل آب، برق، بخار)، واحد ذخیره سازی میعانات گازی، واحد آبگیر مستقل، مشعل های پالایشگاه و... تکمیل و راه اندازی می شوند.
شرکت ملی حفاری ایران
کارشناس ارشد مهندسی نفت (نفت - حفاری) مدیریت سیالات شرکت ملی حفاری ایران، دوجلد کتاب تخصصی به زبان فارسی وانگلیسی با عنوان «120 شگرد در راهبری سیالات حفاری» تالیف کرده است.
احمدبهرامی عیسی آبادی گفت: این کتاب ها به ترتیب در180و 198 صفحه در چاپ نخست با شمارگان یک هزار نسخه چاپ شده اند و برای متخصصان وکارشناسان صنعت نفت وحفاری، همچنین دانشگاه ها و آموزشکده های تخصصی، قابلیت آموزش دارد. وی افزود: دراین کتاب ها، راهکارهای تجربی، ابداعی و ابتکاری به منظور کاهش هزینه ها، بهینه سازی مصرف مواد شیمیایی، جلوگیری ازحوادث عملیاتی، همچنین استفاده از روش هایی که درعملیات، درحال فراموشی هستند، ارائه شده است. بهرامی عیسی آبادی اظهارکرد: مطالب طرح شده در کتاب 120 شگرد در راهبری سیالات حفاری می تواند نقش مؤثری در عملیات حفاری از ابتدا تا تکمیل یک حلقه چاه نفت و گاز به موازات به کارگیری روش های آکادمیک داشته باشد. نویسنده این کتاب ها که نزدیک به32سال سابقه کاردرموقعیت های عملیاتی وحفاری چاه های نفت و گاز درخشکی، دریا (فراساحل)، چاه های زمین گرمایی (ژئوترمال) و کنترل جامدات و مدیریت پسماند دارد، گفت: این مجموعه که باهدف انتقال تجربیات، مستند کردن عملیات و افزایش سطح آگاهی همکاران وعلاقه مندان در داخل و خارج ازکشور منتشر شده، حاصل مطالعات و بررسی راه حل های اهل فن درصنعت حفاری در میدان های مختلف نفتی و گازی در خشکی، دریا و فراساحل است. به گفته این متخصص صاحب نظر در زمینه سیالات حفاری، هم اکنون کتاب های تخصصی وکاربردی دیگری از وی درحوزه حفاری با عنوان های «سفرنامه گل شناسی»، «خوشه های تثبیت شده» و«مبانی سیالات واصول چاه پیمایی» در مراحل چاپ قرار دارند. پیش از این، کتاب های «کنترل جامدات ومدیریت پسماند سیال حفاری»، «سیالات حفاری زمین گرمایی»و«سیالات حفاری کاربردی» نیز از سوی این نویسنده به چاپ رسیده ودر دسترس دانش پژوهان و کارکنان قرار گرفته است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت: مصرف بهینه انرژی یکی ازمصادیق بارزاستقرار نظام مدیریت سبز در سازمان هاست. بهرام صلواتی در نشست دوره آموزشی پیاده سازی نظام مدیریت سبز با حضورمدیران واعضای کمیته راهبردی مدیریت سبز این شرکت، افزود: تأکید براهداف مدیریت سبز شامل صرفه جویی دراعتبارات هزینه ای و سرمایه ای دولت وشرکت های دولتی، اعمال سیاست های مصرف بهینه منابع، حفاظت ازمنابع پایه ومحیط زیست، استقرارنظام مدیریت و بهره وری سبز و...، می تواند یکی از گام های مؤثر همسو با این هدف باشد. وی ادامه داد: از آنجا که مدیریت سبز، به کارگیری مؤثر و کارآمد همه منابع مادی وانسانی برای هدایت و کنترل سازمان به منظور نیل به اهداف زیست محیطی با سازماندهی و برنامه ریزی دقیق است، از این رو، انجام اقدام ها و ارائه گزارش مدون در حوزه مدیریت سبز، ضروری به نظر می رسد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تصریح کرد: طبق نظام مدیریت سبز، مدیر باید در همه زمینه های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و نظایر آن، حضور داشته باشد و سازمان ها با بهره مندی از مفاهیم و شاخص های مدیریت سبز، برای رسیدن به وضع سبزکه یکی از مصادیق آن مصرف بهینه انرژی است، تلاش مضاعف داشته باشند. صلواتی بااشاره به آیین نامه اجرایی قانون برنامه ششم توسعه و شاخص های ارزیابی مدیریت سبز، اظهارکرد: این شاخص ها، اعم از شاخص مصرف انرژی، شاخص مصرف آب، شاخص مدیریت پسماند عادی، همچنین شاخص مصرف سوخت وسایل نقلیه، شاخص ساختمان ها وتجهیزات وشاخص آموزش و فرهنگ سازی باید از طرف همه مدیران وهمکاران در بخش های مختلف به جد دنبال شود تا نتیجه مثبت آن، برای سازمان سودآوری داشته باشد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی
قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی گفت: طبق برنامه ریزی ها، آمادگی تبدیل 200 هزارخودرو مسافربر شخصی به دوگانه سوز وجود دارد و برای این کار فقط یک سوم هزینه از افراد دریافت می شود. حمید قاسمی ده چشمه با بیان این که تبدیل خودروهای عمومی وانت بار و تاکسی به دوگانه سوز طبق مصوبه هیئت دولت رایگان انجام می شود، افزود: برای دیگرخودروها که مسافربر شخصی هستند و وزارت کشور این خودروها رابه عنوان مسافربر شخصی تعریف می کند، برنامه هایی در نظر گرفته شده است. وی تأکید کرد: وزارت کشور برای این موضوع مؤلفه هایی را درنظر گرفته است که سرویس مدارس و تاکسی های اینترنتی می تواند جزئی از این طرح باشند؛ البته این موضوع شامل حال همه مسافربرهای شخصی نمی شودوتنها خودروهای پرمصرفی که دراین حوزه فعال هستند، مشمول می شوند. قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با تأکید براین که خودروهای مسافربر شخصی کم مصرف و دوره ای شامل حال این طرح نمی شوند، تصریح کرد: افزون بر این، بعضی از خودروهای شخصی نیز در تهران فعال هستند که مجوزتاکسی رادریافت کرده اندوتعداد آنها حدود 37 هزار دستگاه و فهرست آنها مشخص است. قاسمی با بیان این که سامانه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی باید به سامانه وزارت کشور وصل شود، اظهار کرد: بدین ترتیب پس از ثبت نام متقاضی مشخص می شود که فرد متقاضی شرایط دریافت این طرح را دارد یا خیر. وی تصریح کرد: پس از گذر ازمرحله تأیید، متقاضی باید مبلع سه میلیون تومان را پرداخت کند و درنوبت تبدیل قرار گیرد. قاسمی درباره جزییات پرداخت تبدیل خودروهای مسافربرشخصی اظهار کرد: حدود 9میلیون تومان توسط دولت وسه میلیون تومان توسط متقاضی پرداخت می شود و این طرح برای 200 هزارخودرو در نظر گرفته شده است. وی درباره زمان اجرای این طرح گفت: سامانه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی آماده است واکنون منتظرآماده شدن سامانه وزارت کشورهستیم وپیش بینی می کنیم تادو هفته آینده این طرح وارد مرحله اجرایی شود.
مدیریت طرح سی ان جی
باگازسوزشدن بیش ازسه میلیون و908هزاردستگاه خودروی عمومی در طرح گازسوزکردن رایگان، شمارخودروهای گازسوز شده به مرزچهارمیلیون دستگاه نزدیک شده است. برپایه آمارمدیریت طرح سی ان جی، هم اکنون سه میلیون و908 هزار و 624 دستگاه خودرو درسراسرکشور دوگانه سوزشده اند وظرفیت توزیع گازطبیعی فشرده(سی ان جی) درجایگاه های عرضه سراسر کشوربه مرز سه میلیون مترمکعب درساعت رسیده است. بنابرآماراین مدیریت، روزانه به طورمیانگین حدود22میلیون مترمکعب سی ان جی به خودروهای گازسوزعرضه می شود. از آغاز شروع طرح دوگانه سوز کردن خودرهای عمومی تا یکم مهرماه امسال، 24 هزار و621 دستگاه خودرو دوگانه سوزشده اند و22 هزار و 520 دستگاه خودرو دیگر درانتظارتعیین نوبت تبدیل قرارگرفته اند. دراستان تهران ودرقالب طرح رایگان تبدیل خودروهای عمومی، تا کنون دو هزار و 504 دستگاه خودرو گازسوزشده اند ویک هزار و857 دستگاه خودرو نیز در انتظار تعیین نوبت قرار دارند. برپایه این گزارش، استان آذربایجان غربی باتبدیل سه هزارو309 دستگاه خودروعمومی به دوگانه سوزو2500دستگاه خودروی درانتظار تبدیل، بیشترین آمار را در استان های کشور به خود اختصاص داده است.
برپایه آمارهای مدیریت طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، هم اکنون دوهزار و495 جایگاه سی ان جی درکشور راه اندازی شده که261 باب آن مربوط به استان تهران است؛هم اکنون154جایگاه عرضه سوخت سی ان جی در شهر تهران در دست احداث است.
منطقه 7 عملیات انتقال گاز
مدیرمنطقه 7عملیات انتقال گازاز توسعه الگوی کمی ارزیابی شاخص پسماند صفر دراین منطقه ونخستین باردرمجموعه شرکت انتقال گاز ایران خبر داد.
امین عبادی گفت: با پژوهش و بررسی های کارشناسی دراچ اس ای منطقه 7 عملیات انتقال گاز، الگوی ارزیابی شاخص پسماند صفر در این منطقه عملیاتی، تجزیه و تحلیل، ارزیابی و پیاده سازی شده است.
وی افزود: پسماند صفر، رویکردی سیستمی برای حذف پسماند به جای مدیریت پسماند و با هدف تغییر کامل مسیر جریان مواد به شکلی است که به دورریز پسماند شده منجر نشود.
به گفته عبادی، شاخص پسماند صفر به عنوان شاخصی کمی، می تواند وضع پیشرفت برنامه های مورد نظر این سیستم را نشان دهد.
مدیر منطقه 7 عملیات انتقال گاز تصریح کرد: این منطقه عملیاتی برای نخستین باربه معرفی الگوی بومی و توسعه محاسبه ای این رویکرد مطابق با مراجع بین المللی اقدام کرده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
شرکت بهره برداری نفت وگازمارون، دبیرستان متوسطه اول محدثه (دخترانه) و ابتدایی میثاق (پسرانه)روستای رمیص ازتوابع بخش مشراگه شهرستان رامشیر را بهسازی کرد. تأمین مخزن آب پنج هزار لیتری آنتی باکتریال، تأمین نوشت افزار اداری، دیوارنویسی، رنگ آمیزی وتعویض شیرآلات مدارس را می توان از اهم اقدام های انجام شده برشمرد. این پروژه باصرف اعتبار250میلیون ریال انجام وموجب برخورداری دانش آموزان مدارس روستای رمیص، ازفضای آموزشی استاندارد شده است.
پخش فراورده های نفتی منطقه گلستان
رئیس امورجایگاه های سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گلستان گفت: دراستان گلستان، 33درصدازمصرف سوخت خودرو های سبک به گاز طبیعی فشرده(سی ان جی) اختصاص دارد. محمود حقانی بااشاره به این که استان گلستان درحوزه مصرف سی ان جی جزواستان های پیشرودرکشوراست، افزود: میانگین مصرف این سوخت پاک دراین استان ازمیانگین مصرف کشوری بالاتر است. وی گفت: مصرف سی ان جی استان گلستان در سه ماه دوم امسال (تابستان) نسبت به مدت مشابه پارسال، 17 درصد افزایش داشته است. رئیس امور جایگاه های عرضه سی ان جی شرکت پخش منطقه گلستان افزود: درتابستان امسال بااستفاده ازسی ان جی در مصرف حدود65 میلیون لیتر بنزین صرفه جویی شده است. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گلستان با داشتن 58 جایگاه سی ان جی، روزانه به طورمیانگین 700هزارمترمکعب گازطبیعی فشرده را به48هزاردستگاه خودرو دوگانه سوز درسراسر استان گلستان عرضه می کند.
پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه
استان آذربایجان غربی، بالاترین آمارتبدیل خودروهای عمومی به دوگانه سوز در سطح کشور را به خود اختصاص داده است. احمدمجرد، مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه گفت: در این حوزه عملیاتی، سه هزارو309 دستگاه خودرو عمومی و باری ، به طور رایگان دوگانه سوز شده اند. وی باابرازخرسندی ازاستقبال بسیارخوب متقاضیان، گفت: 2500 دستگاه خودرو عمومی نیز مشخصاتشان تأیید و فرآیند نوبت دهی آنها انجام شده است. مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه افزود: فرآیند تبدیل خودروهای عمومی اعم ازتاکسی و وانت بار در17مرکزمجاز رایگان در حال انجام است. مجرد تأکید کرد: ضروری است مالکان خودروهای عمومی بار ومسافر هر چه زودتردرسامانه gcr.niopdc.ir ثبت نام کنند وتازمان تبدیل شدن به دوگانه سوز، از سهمیه اعتباری برخوردارشوند درغیر این صورت سهمیه اعتباری آنها کاهش خواهد یافت و سهمیه سوخت آنهاهمانند خودروهای عادی خواهد بود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گازآغاجاری درنشست «پیش بینی پنج ساله بهره دهی چاه های نفت»،ا زتحقق 102درصدی برنامه های تولیدی این شرکت در نیمه نخست امسال خبر داد. ابراهیم پیرامون دراین نشست باقدردانی تلاش همکاران خود در تحقق اهداف ترسیم شده درشرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، اظهار کرد: درنیمه نخست امسال،43عملیات روی چاه هاانجام و روزانه بیش 21 هزار و900 بشکه نفت به تولید این شرکت افزوده شده است. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری افزود:با استفاده از سیستم های فرآورش سیار MOS و MOT ازهدر رفت بیش از 128 هزار بشکه نفت جلوگیری شده است. پیرامون،همچنین ساخت بالانس پیستون کمپرسورگریزازمرکزگاز بورسیک با تکیه برتوان سازندگان داخلی و کارشناسان این شرکت را از جمله اقدام های برجسته شرکت بهره برداری نفت وگاز آغاجاری عنوان و اظهار کرد:با تحقق این مهم،گام مهمی در مسیر رفع مشکلات این شرکت و شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب برداشته شده است. وی انجام 31 اصلاحیه و 11هزار و400 مورد ضخامت سنجی با هدف صیانت ازتجهیزات وخطوط لوله را نیزازدیگر اقدام های مهم این شرکت در سال جاری بر شمرد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری بااشاره مشکلات موجود به ویژه موضوع شیوع ویروس کرونا درکشوروگرمای طاقت فرسای خوزستان از واحدهای مختلف ستادی وعملیاتی درتحقق برنامه ها واهداف این شرکت قدردانی کرد.
6 هزاربسته نوشت افزارازسوی شرکت های بهره برداری نفت وگاز آغاجاری و کارون (زیرمجموعه های شرکت ملی نفت مناطق مرزی) درمیان دانش آموزان ساکن درمناطق روستایی وهمجوار تاسیسات نفتی، توزیع شد. مدیرمنابع انسانی شرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری گفت: اداره آموزش این شرکت باتامین 5300بسته نوشت افزار، آنها رابا هماهنگی کمیته امدادامام خمینی(ره) واداره بهزیستی در اختیار دانش آموزان بی بضاعت مدارس مناطق محروم قرار داده است. بهمن بهبهانیان افزود: شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری در کنار وظایف تکلیفی خود در زمینه تولید نفت و گاز، با استفاده ازظرفیت های موجود درحوزه مسئولیت های اجتماعی اقدام های قابل توجهی در زمینه آموزش وکمک به مدارس باهماهنگی ومشارکت آموزش و پرورش انجام داده است. وی گفت: همسو با این هدف، از ابتدای پارسال تاکنون بیش از 60دستگاه کولرگازی دراختیار مدارس مناطق محروم همجوار تأسیسات قرارگرفته است. بهبهانیان، تعمیروبازسازی9باب مدرسه درشهرستان امیدیه وبخش جایزان راازدیگرافدام های شرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری درنیمه نخست امسال عنوان کرد. بهبهانیان همچنین بامهم برشمردن مباحث آموزشی اظهارکرد: شرکت نفت وگاز آغاجاری هرساله باتوجه به کمبودها وشرایط منطقه، کلاس های آموزشی کنکوروکلاس های تقویتی رابرای دانش آموزان شهرستان های همجوار برگزار می کند.
ادب و آداب سخن گفتن در رفتارشناسی اسلامی مورد توجه و دقت بسیار زیادی قرار گرفته است. اسلام از مومنان می خواهد که در صحبت کردن مهارت های خاصی در پیش گیرند و بر اساس اصول اخلاقی و دینی در جامعه رفتار کنند. آنچه در ادامه می خوانید، مروری است بر مهارت های گفتاری که در بیانات و فرمایشات امام رضا (ع) بازتاب داشته است.
سخن گفتن، یکی از قابلیت ها و مواهبی است که دستگاه خلقت به بشر هدیه کرد. خداوند نه تنها استعداد سخن گفتن را به آ دمی هدیه کرد، بلکه توان گویش های متنوع را نیز به انسان داد. امروزه صدها زبان و هزاران گویش در سراسر جهان وجود دارد و این نشانه ای بر عظمت دستگاه آفرینش است. سخن گفتن، آداب و ویژگی هایی دارد که آدمی، بسیاری از آنها را در فطرت خویش دارد. مثلا همه انسان ها بر این نکته آگاهند که مناسب است با ادب سخن بگویند یا با زبان خود دیگران را آزار ندهند، اما برخی از آداب گفت وگو با تکیه بر عقل یا بر اساس متون دینی به دست می آید. اگر انسان اصول سخن گفتن و قواعد گفت وگو را بداند و این مهارت را به درستی اعمال کند، سخنی تاثیرگذار و سودمند خواهد داشت.
آیا سخن گفتن اصل است یا سکوت کردن؟ مراجعه به احادیث نشان می دهد که گاهی بر برتری سکوت و بستن زبان تأکید شده است و زمانی انسان ها به شکستن سکوت و سخن گفتن ترغیب شده اند. مناسب است به هر دو دسته از روایت ها اشاره شود.
اولیای خدا ضمن بیان مسائلی، موضوع سکوت را پیش کشیده اند و به مخاطبان توصیه کرده اند تا جایی که امکان دارد، سکوت پیشه کنند.
محمد بن عبیده اظهار می دارد که روزی به محضر حضرت امام رضا(ع) وارد شدیم، آن حضرت به دنبال صالح بن سعید فرستاد. آنگاه که ما در محضر ایشان آماده شدیم، امام(ع) ما را موعظه کردند و فرمودند: میان قوم بنی اسرائیل عابدی بود، وی عابد نگشت، مگر آنکه 10 سال سکوت کرد. آنگاه که وی سکوتی 10 ساله کرد، عابد شد.
روزی مردی از شهر قم نزد امام رضا(ع) رفت و از ایشان درخواست موعظه کرد. آن امام همام اظهار داشتند: اتقُوا اللهَ وَ عَلَيْكُمْ بِالصمْتِ وَ الصبْرِ وَ الْحِلْمِ فَإِنهُ لَا يَكُونُ الرجُلُ عَابِداً حَتى يَكُونَ حَلِيما؛ تقوی الهی پیشه کنید و بر شماست که سکوت و صبر و بردباری داشته باشید. پس در حقیقت تا انسان بردبار نباشد، عابد نمی شود.
با بررسی دقیق روایت ها، نکته جالبی به دست می آید. زبان، پدیده ای مخاطره آمیز است و درباره آن، آلودگی ها و گناهان بی شماری مطرح می شود، به همین دلیل بر سکوت تاکید شده است. از این رو بهترین شیوه رهایی از آسیب های گفتاری و کم گویی است، اما اگر شخص بتواند سخنان خویش را مدیریت کند و به تعبیری «مدیریت زبان» داشته باشد، سخن گفتن از سکوت برتر است.
پس کلام یا سکوت به خودی خود بر دیگری ترجیح ندارد، بلکه بسته به شرایط درونی و بیرونی است. روزی از امام سجاد(ع) درباره کلام یا سکوت سوال شد، ایشان فرمودند: لِكُل وَاحِدٍ مِنْهُمَا آفَاتٌ فَإِذَا سَلِمَا مِنَ الآفَاتِ فَالْكَلَامُ أَفْضَلُ مِنَ السكُوتِ؛ برای هر کدام از سکوت و کلام آفت هایی است. پس درصورتی که از آفت ها ایمن باشند، کلام بهتر از سکوت است.
اگر فردی تسلط بر زبان خویش داشت و دارای قدرت مدیریت گفته های خود بود، در این صورت، چگونه باید سخن بگوید؟ چه چیزهایی بگوید و چه چیزهایی نگوید؟ با مراجعه به فرهنگ رضوی، با پاسخ های جالبی مواجه می شویم:
1- نیکو سخن گفتن
یکی از مهم ترین عوامل برقراری ارتباط موثر این است که انسان شایسته و زیبا سخن بگوید. به بیان دیگر هم «سخن زیبا» و هم «زیبا سخن» بگوید. قرآن کریم بر این مهم پافشاری کرده است. به دو نمونه می توان اشاره کرد؛ نمونه نخست: آیه پنجم سوره نساء ناظر به مدیریت زبان است: و قُولُواْ لَهُمْ قَوْلاً معْرُوفًا؛ و با آنان سخنی پسندیده بگویید.
در این زمینه به حدیث دیگری می توان تمسک جست. پیامبر خدا(ص) فرمودند: وَ إِمْلَاءُ الْخَيْرِ خَيْرٌ مِنَ السكُوتِ، وَ السكُوتُ خَيْرٌ مِنْ إِمْلَاءِ الشر؛ و سخن خوب از سکوت، بهتر و سکوت از سخن بد، بهتر است.
کلمه «إِملاءُ» به معنای تفهیم است، زیرا اگر کسی متنی را املا کند، مطلب برای مخاطب قابل فهم و برای او تفهیم می شود. در سخن مزبور ملاکی بیان شده و آن اینکه اگر سخن خوب باشد از سکوت بهتر است و اگر سخن بد، سکوت از آن بهتر است.
حضرت امام علی(ع) در سخنی زیبا جایگاه کلام و سکوت را چنین بیان می کنند: تمام خوبی ها در سه خصلت نگاه، سکوت و سخن جمع شده است. بنابراین هر نگاهی که در آن عبرتی نباشد، نگاه غافلانه، هر کلامی که ذکر خدا در آن نباشد، بیهوده و هر سکوتی که با تفکر آمیخته نباشد، غفلت است. خوشا به حال کسی که نگاهش عبرت آموز، سکوتش با تفکر و کلامش ذکر خدا باشد.
اگر احادیث بیان شده را بازبینی کنیم، معیارهای ذیل برای کلام به دست می آید: ایمن بودن از آفت های زبان، سخنی که حاوی مطالب مفید و کلام حاوی ذکر خدا باشد. درصورتی که سخن، معیارهای مزبور را نداشته باشد، سکوت ارجحیت دارد. واژه «معروف» از ریشه عرف است و به دو معنا به کار می رود: یکی، سکونت و طمانینه (آرامش) و دیگری گفتاری که همگان آن را نیک بدانند.
پس «قول معروف» به سخنی می گویند که آرامش بخش باشد و همگان آن را سخنی نیک به حساب آورند. بر این اساس می توان گفت هر کلامی که در قلب مخاطبان آرامش برقرار کند یا کلامی انسانی باشد یا موجب نوازش روح و فکر دیگران شود، سخن نیک است.
آیه 83 سوره بقره، فصلی دیگر درباره مدیریت زبان را نشان می دهد:
وَقُولُواْ لِلناسِ حُسْناً؛ و با مردم [به زبان] خوش سخن بگویید.
آیه شریف فوق با صراحت به اصل «سخن زیبا» اشاره می کند. در تفاسیر مختلف، «قول حسن» اینگونه تفسیر شده است: سخن زیبا، سخنی است که دوست دارید به شما گفته شود، پس همانگونه با دیگران سخن بگویید.
همچنین نکته جالبی به دست می آید و آن اینکه در آیه فرموده با همگان به زیبایی سخن بگویید، چه دوست، چه دشمن و چه بدزبان یا خوش زبان.
حضرت امام رضا(ع) در حدیثی زیبا بهترین انسان ها را اینگونه معرفی می کنند: کسی که سخنش نغز، شیرین و نیکو باشد، کسی که برای اطعام دیگران سفره بگستراند و کسی که در شب به نماز بایستد، درحالی که دیگران در خوابند.
2- معیارهای سخن نیکو
سخن نیکو دارای ملاک ها و معیارهایی است. در صورت وجود این معیارها می توان به شایسته و نیکو بودن کلام و سخن گواهی داد. در غیر این صورت سخنی که از زبان جاری شود، ناشایست است.
الف) سخن مفید
مفید بودن کلام موجب جذابیت و نغز آن می شود. چنین کلامی زمینه پذیرش بهتری از سوی مخاطب دارد. هنر سخنوری موجب نفوذ کلام در دل ها می شود، به گونه ای که دشمنان سرسخت را وادار به اعتراف می کند. بهترین نمونه را می توان از قرآن بیان کرد. قرآن کریم در آیه بیست و چهارم سوره مدثر درباره سخن مفید می فرماید که تا حدی تاثیرگذار است که برخی آن را سحر نامیدند: فَقَالَ إِنْ هَذَا إِلا سِحْرٌ يُؤْثَرُ؛ و گفت: اين [قرآن] جز سحرى كه [به برخى] آموختهاند نيست.
ب) کلام پاک
پرهیز از سخنان رکیک، مبتذل و زننده، از شرایط مهم سخن نیکوست. اگر کلام، برخاسته از ادب و عفت باشد، موجب احترام متقابل شده تاثیرگذاری و شایستگی کلام را دوچندان می کند. نموند زیبای آن را می توان در داستان حضرت یوسف(ع) دید.
ج) نرمش و قاطعیت در گفتار
سخنی که با نرمی و عطوفت همراه باشد، آهنگی گوش نواز و دلنشین دارد. یکی از شرایط سخن گفتن این است که همراه با ملایمت و نرمش باشد تا بتواند عواطف و احساس مخاطب را برانگیزد. البته ملایمت در سخن گفتن زمانی ارزشمند است که با قاطعیت و شفافیت همراه باشد، زیرا کلام ملایم و قاطع می تواند حقیقت را بگوید و در غیر این صورت این کلام چیزی جز نفاق و چاپلوسی نیست. خداوند در آیه چهل و چهارم سوره طه، خطاب به حضرت موسی(ع) و حضرت هارون(ع) توصیه کرد که با فرعون به نرمی سخن گویند شاید حق و حقیقت را بپذیرد: فَقُولَا لَهُ قَوْلاً لينًا لعَلهُ يَتَذَكرُ أَوْ يَخْشَى؛ و با او سخنى نرم گوييد شايد كه پند پذيرد يا بترسد.
د) سخن سنجیده و محکم
از ویژگی های سخن نیکو، استواری و سنجیدگی آن است. اگر گوینده قبل از آنکه سخنی بر زبانش جاری شود، بیندیشد و بر اساس انصاف و حق، سخن بگوید، کلامی سنجیده و محکم به کار برده است. قرآن کریم در آیه سی و سوم سوره احزاب، خطاب به مومنان، آنها را به تقوا توصیه می کند و می فرماید: وَقُولُوا قَوْلاً سَدِيداً؛ و سخنى استوار گوييد.
واژه «سدید» از ریشه سد به معنای محکم، استوار و خلل ناپذیر آمده است. «قول سدید» گفتاری است که مانند سدی محکم باشد. اگر سخن، خلل ناپذیر باشد، از امواج فساد و باطل جلوگیری کند و حق و انصاف را آشکار سازد، سخنی سدید و محکم خواهد بود. امام علی(ع) در حکمت چهلم نهج البلاغه می فرمایند: لِسْانُ العَاقِلِ وَراءَ قَلْبِهِ؛ زبان خردمند، در پس دل اوست.
البته می توان برای نیکو سخن گفتن ملاک های دیگری هم برشمرد. برخی از آن معیارها عبارتند از: رعایت ایجاز، تلفظ روان، نرم آوایی، برخورداری از ساختاری منسجم، توجه به جنبه های عاطفی، فصاحت، بلاغت و پیام رسانی غیرمستقیم. معیارهای سخن نیکو عبارتند از: سخن مفید، کلام پاک، نرمش و قاطعیت در گفتار و سنجیده سخن گفتن.
حمید فلاحتی یکی از وظایف والدین، تکریم و احترام فرزندان به ویژه کودکان است. احترام به شخصیت کودک یکی از مهم ترین راهکارها برای اجتماعی شدن کودک و سازگاری او با خانواده و اجتماع است. کودکان امروز، جوانان فردا و پدران و مادران آینده ای نه چندان دور هستند. آنها با دیدن احترام، می آموزند که این اصل را در مورد دیگران چگونه رعایت کنند. در سیره حضرت امام رضا(ع) نمونه های متعددی از احترام به شخصیت کودکان به چشم می آید:
سلام کردن به کودکان
در زمان جاهلیت، اعراب به کودکان سلام نمی کردند. پیامبر اسلام(ص) این روش را تغییر داد و شیوه ای جدید بنیان نهاد. حضرت رسول(ع) در برخورد با کودکان بر سلام کردن به آنان پیشی می گرفت و می فرمود:
من هرگز از سلام کردن به کودکان تا هنگام مرگ دست برنمی دارم تا اینکه بعد از من سنت شود.
در حدیثی حضرت امام رضا(ع) از زبان رسول خدا(ص) نکته ای زیبا یادآور می شوند:
تا هنگام مرگ پنج چیز را ترک نمی کنم: بر روی زمین با بردگان غذا خوردن، سوارشدن بر الاغ، دوشیدن شیر بز با دوستان خود، پوشیدن لباس پشمینه و سلام کردن بر کودکان که پس از من سنت شود.
فضل بن سهل یکی از یاران حضرت امام رضا(ع) است که وظیفه نگارش مکتوبات حضرت(ع) را بر عهده داشت. او سیره حضرت امام رضا(ع) را برای رعایت احترام در نام بردن کودکان این گونه بیان می کند: حضرت رضا(ع) همواره فرزند بزرگوارش محمد را با کنیه صدا می زد. استفاده از کنیه نزد اعراب نشان دهنده تکریم و احترام است. در روایتی از حضرت امام رضا(ع) آمده است:
ابوجعفر(منظور فرزندشان محمد است) به من چنین نوشت و من به او جعفر چنین نوشتم.
حضرت امام رضا(ع) حدیثی زیبا از رسول خدا(ص) در ارتباط با محبت به فرزندان به ویژه دختران بیان می فرمایند:
خداوند بزرگ، نسبت به زنان مهربان تر از مردان است و مرد، زنی از محارم خویش را شاد نمی کند مگر آنکه خداوند او را در قیامت شاد خواهد ساخت. در روایت دیگری الگوی رفتاری امام کاظم(ع) در ابراز محبت به فرزندشان حضرت امام رضا(ع) این گونه بیان شده است: امام کاظم(ع) را در حالی دیدم که فرزند خود را بر دامن گذاشته گاهی ایشان را می بوسید و گاه بر شانه خود می نشاندند و این گونه با او سخن می گفتند: چقدر خوش بو هستی، چه طبع پاکی داری و از چه فضائل آشکاری برخورداری.
در روایتی حضرت امام رضا(ع) سیره پیامبر اسلام(ص) را در هم بازی شدن با کودکان ازجمله امام حسن و امام حسین(علیهم السلام) این گونه بیان می فرمایند:
همانا حسن و حسین(علیهم السلام) تا مقداری از شب گذشته، در خانه رسول خدا(ص) بازی می کردند، پیامبر(ص) به آن دو فرمود: نزد مادرتان بروید ]هنگامی که بیرون رفتند[ برقی زده شد و فضا روشن شد دو برادر به خانه خودشان رسیدند. پیامبر(ص) به روشنایی نگریست و فرمود: سپاس خدای را که ما اهل بیت را گرامی داشت. همچنین نمونه های دیگری مانند دلجویی و نوازش کودکان، مدارا با ایشان، حفظ عدل و توازن در رفتار میان کودکان و دلجویی و نوازش کودکان در سیره حضرت رضا(ع) در ارتباط با کودکان وجود دارد.
تاثیر نفت در رویارویی مصری ها و پهلوی دوم (بخش نخست)
علی بهرامی مشروطه ایرانی بسیار پیش تر از تحولات انقلابی مصر در ایران آغاز شد. چند دهه بعد و با روی کار آمدن جمال عبدالناصر در مصر و محمدرضا پهلوی در ایران، رویارویی خاصی شکل گرفت که نفت در آن بی تاثیر نبود. مطلب پیش رو می کوشد تا تاثیر نفت را در رویارویی جریان ناصریم و پهلویسم را نشان دهد.
روابط ایران و مصر از سابقه ای بسیار دیرینه برخوردار است. چه زمانی که این کشور جزئی از خاک امپراتوری هخامنشیان به حساب می آمد و چه آن زمان که شیعیان اسماعیلی بر آن حکمرانی می کردند و مبلغان آنها در ایران میدان دار بودند. در دوران معاصر اما شرایط اندکی تغییر کرد. مصری ها زیر مجموعه امپراتوری عثمانی شدند، اما ارتباط های فکری و اندیشه ای مستمری با ایرانیان داشتند که از جمله مهمترین آنها می توان به رفت و آمدهای سید جمال الدین اسد آبادی و تاثیرگذاری شاگردان مصری او یعنی رشید رضا و محمد عبده در کشور مصر و جهان اسلام اشاره کرد. با ازدواج نخست محمدرضا پهلوی با فوزیه، شاهزاده مصری روابط سیاسی تنگاتنگی میان مصر و ایران برقرار شد. اما تاریخ روابط ایران و مصر وقتی به رویارویی دو جریان ناصریسم و پهلویسم کشیده شد که دوسال پیش از نهضت ملی شدن صنعت نفت در ایران یعنی در سال 1331 خورشیدی (1952میلادی)، در مصر انقلاب شد و نظام پادشاهی به نظام جمهوری تبدیل شد. چهار سال بعد، جمال عبدالناصر، محمد نجیب نخستین رئیس جمهور بعد از انقلاب مصر را حبس کرد و جای او نشست. از این جا بود که اندک اندک رویارویی مصر و ایران در آن زمان، خود را نشان داد.
پهلویسم با مولفه هایی چون باستان گرایی، گرایش به غرب و همکاری با اسرائیل در برابر ناصریسم با مولفه هایی چون احیاکننده هویت عربی، تخاصم با اسرائیل و گرایش به شرق و سوسیالیسم، در ابتدای دهه ششم از قرن بیستم میلادی خودشان را شکل داده بودند. بعد از کودتای پهلوی علیه مصدق و اتفاقاتی که در مصر افتاد آرایش صحنه سیاسی بین دو کشور متفاوت و پیچیده تر شد. عبدالرضا هوشنگ مهدوی در کتاب «سیاست خارجی ایران در دوران پهلوی» و احمد بنی جمال آشوب در کتاب «مطالعه ای در زندگی و شخصیت دکتر محمد مصدق» فضای پیش آمده را خیلی خوب ترسیم کرده اند: «محمدرضا پهلوی پس از روی کار آمدن به تدریج در جهت تمرکزگرایی و به دست گرفتن کامل قدرت اجرایی با محوریت نزدیکی به غرب بر ترس های خود غلبه کرد. در این مسیر مانع بزرگی به نام جنبش ملی شدن صنعت نفت با نقش آفرینی ویژه دکتر محمد مصدق ظهور کرد. مصدق به عنوان پیشگام سیاست عدم تعهد در جهان سوم در مقابل سیاست های محمدرضا پهلوی برجسته شد. در فروردین 1334 که نخستین کنفرانس کشورهای آسیایی ـ آفریقایی در باندونگ تشکیل شد، اگرچه 18 ماه از کودتای 28 مرداد و سقوط حکومت مصدق می گذشت، نمایندگان کشورهای مختلف از مبارزات او با استعمار و تلاش هایش در راه ملی کردن صنعت نفت ایران تجلیل کردند. در مردادماه 1335 جمال عبدالناصر، رئیس جمهوری مصر، در تقابل با سیاست نزدیکی به غرب محمدرضا پهلوی، کانال سوئز را ملی کرد. او خود را پیرو مکتب مصدق«زعیم شرق» نامید و به دستور او یکی از خیابان های زیبای قاهره را که قبلا «شارع رضاشاه پهلوی» نامیده می شد به «شارع محمد مصدق» تبدیل شد که هنوز به این اسم باقی است. بدین ترتیب ناصر در مقابله با سیاست های غرب گرایانه محمدرضا پهلوی سیاست عدم تعهد مصدق را علم کرد. وقتی جنبش کشورهای غیر متعهد در شهریور 1340 به وسیله ناصر ـ تیتو ـ نهرو در بلگراد تأسیس شد، نظیر همان اصولی را که مصدق سال ها پیش عنوان کرده بود نصب العین قرار داد که تا هنگام فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی با داشتن 104 عضو، قدرت معنوی بزرگی بین شرق و غرب به شمار می رفت. بدین ترتیب جمال عبدالناصر به توصیه های مصدق در تقابل با غرب گرایی محمدرضا پهلوی در سال 1330 عمل می کرد؛ سالی که مصدق به مردم مصر گفته بود: ملت های شرق زنجیرها را از دست و پای خود بر می دارند و به آنها که هنوز خواب امپراتوری مستعمراتی می بینند، پوزخند می زنند».
جمال عبدالناصر به بهانه حمایت از مصدق و چپ گرایی اش، کار اصلی خود را که دفاع از ناسیونالیسم عربی بود، متوجه خلیج فارس کرد. منطقه ای که هم منابع سرشار نفت را در دل خود داشت و هم معبر و مسیر بسیار مهمی در صنعت نفت محسوب می شد. بدین صورت ناصریسم و پهلویسم وارد یک منازعه شدید ژئواستراتژیک شدند آن هم در شرایطی که ایران پهلوی دوم از سوی غربی ها به عنوان ژاندارم منطقه برگزیده شده بود. علیرضا ازغندی در کتاب «روابط خارجی ایران» و گراهام فولر در کتاب «ژئوپلیتیک ایران» در این باره می نویسند: «ایستادگی ناصر در مقابل سیاست های محمدرضا پهلوی به حوزه ژئو استراتژیک نیز کشیده شد. از دیرباز درگیری بر سر خلیج فارس و علاقه اعراب به طرح سؤال «خلیج چه کسی؟» و تلاش برای تغییر هویت خلیج فارس آنها را به خصومت با دولت ایران سوق داده است. از اواسط دهه 1340 منطقه خلیج فارس، تحت تأثیر رخدادهای مهم تاریخی، از جمله خروج نیروهای انگلیسی از خلیج فارس، واگذاری ژاندارمی به ایران و افزایش درآمدهای ایران ــ که ناشی از فروش نفت بود ـ به یکی از کانون های اصلی سیاست مستقل ملی تبدیل شده بود. در دوره ریاست جمهوری جمال عبدالناصر این خصومت ابعاد گسترده ای به خود گرفت. ناصر علاقه مصری ها به «عربیت» خلیج فارس را در مقابل نفوذ ایران بیدار کرد. این اقدامات جمال عبدالناصر علاقه گسترده اعراب به خلیج فارس را نشان می دهد که فحوایی مشخصا ضد ایرانی داشت. تلاش ناصر برای شکل گیری علائق عرب وطنی در خلیج فارس، به مفهوم تغییر کامل خصوصیت علائق استراتژیک خود ایران در این منطقه بود؛ چرا که اقدامات حکومت پهلوی در جهت افزایش قدرتِ ژئو استراتژیک ایران در خلیج فارس و در نوعی «بازی خلیج فارس» منجر به پیدایش بازیگران جدید و متعدد با دستورالعمل های متفاوت و بیش ازپیش پیچیده شد. بدین نسبت مقابله ناصر با محمدرضا پهلوی در حوزه ژئو استراتژیک تا حد زیادی ناشی از طرفداری وی از پان عربیسم مصری در جهت مقابله با افزایش قدرتِ ژئو استراتژیک ایران در منطقه بود». خصومت های ناصر و پهلوی دوم به همین جا ختم نشد و به محدوده های دیگری نیز کشانده شد. ملی شدن کانال سوئز و چالش های اقتصادی آن برای غرب گرایان منطقه خاورمیانه، مسئله ای بود که پهلوی دوم به راحتی از کنار آن نمی توانست عبور کند. رویارویی هر چه بیشتر و قوی تر شکل می گرفت. عبدالرضا هوشنگ مهدوی درکتاب «سیاست خارجی ایران در دوران پهلوی 1357-1300» در این باره نوشته است: «مجموع اقدامات جمال عبدالناصر منجر به رویارویی آمریکا و محمدرضا پهلوی با او شد. به دنبال خودداری آمریکا از اعطای وام به مصر برای ساختن سد عالی اسوان، ناصر در چهارمین سالگرد انقلاب مصر در 4 مرداد 1335 دومین منازعه ژئو استراتژیک خود با آمریکا و محمدرضا پهلوی به عنوان یکی از مهم ترین متحدان آن را رقم زد. او کانال سوئز را ملی اعلام کرد و متعاقب آن بحران بزرگی در خاورمیانه بروز کرد که توجه جهانیان را به خود جلب کرد. ناصر طی مصاحبه ای که پس از این اقدام به عمل آورد خود را پیرو مکتب مصدق «زعیم شرق» و ادامه دهنده راه او نامید. طبیعی بود که چنین سیاستی نمی توانست مورد تأیید شاه قرار بگیرد؛ ازاین رو روابط دو کشور تیره تر شد».
جمال عبدالناصر ادعای زعامت و رهبری در جهان عرب را داشت و به طور مداوم بر طبل ناسیونالیسم خود می کوبید. اما مصرِ بدون نفت را نمی توانست به مقام رهبری و هدایت جهان عرب برساند لذا توجه ویژه ای به خلیج فارس و کشورهای نفت خیزی چون عراق پیدا کرد. همین توجه او باعث شد که درجات خصومت و رویارویی میان ناصریم و پهلویسم بالاتر رود و البته مصر به مقداری نفت برسد. او در همه سیاست هایش در برابر پهلویسم از «زعیم شرق» یا همان دکتر محمد مصدق بهره می برد و جنبش ملی شدن صنعت نفت و شکست آن را در ایران در ابتدا الگو و سپس بهانه کرده بود. فرصت خوبی برای ناصر در خلیج فارس پیش آمد و آن فرصت، کودتای خونین بعثی ها در عراق و سرکار آمدن عبدالکریم قاسم بود. عبدالرضا هوشنگ مهدوی در کتاب «سیاست خارجی ایران در دوران پهلوی» و مارک گازیوروسکی در کتاب« سیاست خارجی آمریکا و شاه: بنای دولتی دست نشانده در ایران» در این باره می نویسند:«جمهوری عربی مصر با حمایت از سیاست عدم تعهد دکتر مصدق و نهضت ملی، پس از پیوستن ایران به پیمان سنتو ـ بغداد، به دشمنی با رژیم پهلوی و تضعیف متحدان منطقه ای آن پرداخت. جمال عبدالناصر از این پیمان و ایجاد یک اتحادیه طرفدار غرب به خشم آمد. او ناآرامی هایی را در عراق ترتیب داد و به منزوی کردن دولت عراق در جهان عرب اقدام کرد. همچنین روابط مصر و شوروی رو به نزدیکی هر چه بیشتر رفت و به شدت ایران و سایر کشورهای عضو پیمان را مورد نکوهش قرار می دادند. پاسخ آمریکا به این موضوع، بر پایه دکترین آیزنهاور صورت گرفت که به کارگیری نیروی نظامی را برای دفاع از هر کشور خاورمیانه ای یا متحدان منطقه ای آن، که مورد تهدید شوروی قرار می گرفتند، مجاز می داشت. یک فرستاده ویژه دولتِ آمریکا، به طور خصوصی به شاه اطمینان داد که اگر ایران مورد حمله قرار گیرد، آمریکا به طرفداری از آن بر خواهد خاست چرا که انگلیس و آمریکا گمان می کردند با امضای این پیمان یک پیروزی بزرگ سیاسی به دست آورده اند که مکمل پیروزی آنان در ساقط کردن حکومت مصدق می باشد، اما در واقع پیمان بغداد دامنه جنگ سرد را به خاورمیانه کشانید. رادیوی «صوت العرب» و «قاهره» و سایر کشورهای عربی پیمان بغداد را زیر حملات کوبنده خود گرفته بودند. این امر موجب خصومت شخصی بین محمدرضا پهلوی و جمال عبدالناصر شد. در تابستان 1337 فرصت بهتری برای ناصر جهت مقابله با سیاست های شاه فراهم آمد. انقلاب خونینی در عراق صورت گرفت و رژیم جدید آن کشور به رهبری ژنرال عبدالکریم قاسم سیاست خصمانه ای در قبال رژیم پهلوی در پیش گرفت. عراق از پیمان بغداد خارج شد و اسناد سری موجود در دبیرخانه آن را با هواپیمای مخصوص جهت ناصر به مصر فرستاد. رادیوهای قاهره و صوت العرب هر روز بخش هایی از این اسناد را منتشر می کردند».
ادامه دارد...
منابع:
1-کتاب«سیاست خارجی ایران در دوران پهلوی 1357-1300» نوشته عبدالرضا هوشنگ مهدوی.
2-کتاب «مطالعه ای در زندگی و شخصیت دکتر محمد مصدق» نوشته احمد بنی جمال.
3- کتاب«روابط خارجی ایران» نوشته علیرضا ازغندی.
4- کتاب«ژئوپولیتیک ایران» نوشته گراهام فولر.
5- کتاب «سیاست خارجی ایران در دوران پهلوی 1357-1300» نوشته عبدالرضا هوشنگ مهدوی.
6- کتاب «سیاست خارجی آمریکا و شاه: بنای دولتی دست نشانده در ایران» نوشته مارک گازیوروسکی.
نگاهی به مستندهایی درباره ماه صفر
علی بهرامی ماه محرم و صفر، دو ماه مخصوص دلدادگان و عاشقان اهل بیت علیهم السلام است. با شرایط پیش آمده مربوط به همه گیری ویروس کرونا، حالا دیگر نمی توان آنچنان که باید و شاید، در مسیرهای عشقِ ختم شده به حرم های اهل بیت(علیهم السلام) در عراق و ایران پای نهاد، اما راه ابراز دلدادگی ها زیاد است. این هفته با شما هستیم تا چند مستند را معرفی کنیم؛ مستندهایی که شرح صادقانه ای از دلدادگان و راه های دلدادگی هایشان است. با دیدن این مستندها از روزهای پایانی ماه صفر، بهترین بهره معنوی را می توانید ببرید. مستندهای معرفی شده، خوش ساخت و حرفه ای هستند و از جنبه های بصری و هنری بالایی برخوردارند.
خیلی از ایرانی ها حدود یک دهه است که از نزدیک و با جان دل دیده اند که شیعیان عراق، چگونه عاشقانه به زائران حسینی در ایام اربعین، خدمت رسانی می کنند؛ البته بیشتر ایرانیان نیز از طریق رسانه ها به این جلوه ایثار و عشق خالص آگاهی پیدا کرده اند. بد نیست سری به مستند «موکب مهر» بزنید و از دریچه دوربین یک مستند ساز، جلوه های عشق عراقی ها به زائران اربعین حسینی، سبک پذیرایی و فرهنگ خاصشان را ببینید. این مستند به طور خاص، جلوه ها و مولفه های این میزبانی باشکوه، تاریخی و ماندگار را به تصویر کشیده است. مسعود دهنوی در سال 1396 خورشیدی، کارگردانی مستند«موکب مهر» را انجام داده است.
مستند دیگر «جاروهای بی صدا» نام دارد که سال 1394 از سوی مجید فرجی کارگردانی شده است. داستان «جاروهای بی صدا» روایتگر یک کارگر شهرداری به نام رسول بیات است که تمام کوشش خود را به کار می گیرد تا با وجود همه مشکلاتی که دارد، خودش را به کربلا برساند. صداقت و پاکی احساسات انسان هایی که شاید کمتر به چشم بیایند، در این مستند موج می زند. مجید، عاشق رفتن به کربلاست و برای این عشق خود، از زندگی اش مایه می گذارد. او برای رسیدن به زیارت امام حسین(ع) سر از پا نمی شناسد و با دلی آکنده از شوق، آخر راهی می شود.
«از دیار حبیب»، مستندی است که عشق به خاندان اهل بیت و امام حسین (ع) را در میان مردم اندونزی روایتگری می کند. این مستند کوشیده است تاثیرات سفر به کربلا را در میان مردم اندونزی به تصویر بکشد؛ مردمی که بیشترین جمعیت را در یک کشور مسلمان در اختیار دارند و به عبارتی، پرجمعیت ترین کشور مسلمان جهان محسوب می شوند. دیدن این مستند می تواند ما را با مسلمانی در دورترین نقطه های آسیا آشنا کند. حسین تنگسیری این مستند را در سال 1394 ساخته است.
«لیوان بین الحرمین»، مستند دیگری است که یک ایده خلاقانه و بکر دارد. داستان مستند نه حول اشخاص و افراد، بلکه حول یک لیوان می گردد؛ لیوانی که از راه و مسیری در عراق با اتفاقاتی خاص دست به دست می شود، بین زائران می گردد و در پایان راه به بین الحرمین می رسد. در سفر این لیوان شیشه ای، مخاطب با اخلاق ها، فرهنگ ها و سبک های مختلف عزاداری در میان شیعیان آشنا می شود. این مستند را محمد فرج صالحی در سال 1397 ساخته است.
چند سالی است که رسانه های بین المللی خبر از ازدیاد شیعیان در کشور نیجریه می دهند و در میان این خبرها نام یک نفر به عنوان رهبر این شیعیان میلیونی آفریقایی، بیش از همه شنیده می شود. شیخ ابراهیم زکزاکی، رهبر شیعیان نیجریه است، مردی که آوازه اش هم اکنون در تمام جهان پیچیده و شرح فعالیت های خاصش در تبلیغ تشیع، زبانزد است. مستند «از خون ِجون» ،روایتگر حماسه های عاشورایی شیعیان نیجریه است. کسانی که در شرایطی بسیار سخت، یاد و نام امام حسین(ع) را در عاشورا و اربعین زنده نگه می دارند و حیرت انگیز این است که از مرگ اصلا باکی ندارند. این مستند را مجتبی رضوانی در سال 1391 ساخته است.
شیعیان فقط در ایران و عراق زندگی نمی کنند، کشورهای زیادی از جمله پاکستان هم محل زندگی دلدادگان و عاشقان اهل بیت(علیهم السلام) است. شیعیان پاکستانی همه ساله از مرز میرجاوه، ابتدا وارد ایران شده و از آنجا با عبور از عرض میهن مان، رهسپار کربلا می شوند. مستند«نعره حیدری» شیفتگی زائران پاکستانی راهی مراسم اربعین را در میرجاوه ایران به تصویر کشیده است. کسانی که به عشق اربعین امام شهیدان، از مسیرهای بسیار دور و بعد از مدت ها حرکت، تازه به میرجاوه می آیند. شور و شعفشان در این مستند، بسیار دیدنی است. مستند«نعره حیدری» را علی مومنی در سال 1398 ساخته است.
شاید یکی از داستانی ترین مستندها درباره اربعین، مستندی به نام «جرم یحیی» باشد. جرم یحیی، درباره جوانی است که چندین بار به راهپیمایی اربعین آمده است؛ اما ناگهان دستگیر می شود و ... این مستند به لایه های عمیق تری از جامعه شیعیان عراق می رود. فرهنگ شیعی و عشق به اهل بیت (علیهم السلام) در کنار یک ماجرای معمایی و پیچیده، به بهترین شکل ممکن مخاطب را درگیر خود می کند. با دیدن مستند «جرم یحیی»، زوایایی از فرهنگ شیعی و اربعین را می بینید که تا کنون در هیچ مستند عاشورایی ندیده اید. این مستند را محسن هادی در سال 1397 کارگردانی کرده است.
یک گروه هنری – مذهبی اهل قم که در قالب سرود و تواشیح فعالیت دارد، می خواهد به کربلا برسد و در اربعین حسینی، اجرایی در یکی از موکب های مسیر داشته باشد. در طول راه، مسائل مختلفی پیش می آید تا اینکه بالاخره کار هنری این گروه اجرا می شود. این داستانِ مستندی است به نام«پیشکش ایرانی»؛ مستندی که نشان می دهد ایرانیان چگونه تلاش می کنند تا بالاخره و به هر نحوی که شده، دستی در شور و حال اربعین حسینی داشته باشند و در قالب هنری هم نقشی ایفا کنند. آنها می خواهند برای زائران حسینی، سرود «خیر الاحباب» را اجرا کنند. کار آنها اجرا می شود؛ اما مخاطب هنگام دیدن این مستند، با دریایی از صداقت، ایثار و عشق به امام حسین (ع) آشنا می شود. مستند«پیشکش ایرانی» را مجتبی رضوانی در سال 1397 ساخته است.
عشق به حضرت اباعبدالله الحسین(ع) نه مرز دارد، نه رنگ، نه نژاد و نه زبان. این را وقتی بهتر می فهمیم که مستند «از استکهلم تا کربلا» را ببینیم؛ مستندی که روایتگر سفر مردی اروپایی و مسلمان به نام مصطفی است که از سوئد و با پرچم این کشور، خودش را به پیاده روی اربعین می رساند و با نگاه خاص و ویژه، به عشق سالار شهیدان راهپیمایی می کند. دیدن مصطفی و حال و هوایش به قدری دلنشین است که مخاطب فراموش می کند او اهل منطقه خاورمیانه نیست و از کشوری آمده که فرسنگ ها از تاریخ، فرهنگ و دین اسلام دور بوده است. این مستند را علی سال در سال 1396 کارگردانی کرده است.
ابوحسین، مرد رستوران داری است که در کربلا به کسب و کار مشغول است. او چند فرزند دارد و هر صبح با اشتیاق دیدن مشتری هایش سر کار خود حاضر می شود؛ اما همه چیز به این سادگی ها نیست و ماجرای ابوحسین که نام اصلی اش «علی کریم عیدان» است، پیچیدگی های عجیبی دارد. این مستند، روایت این پیچیدگی هاست و در مسیر اربعین حسینی گام به گام زوایای مختلف زندگی او دیده و گشوده می شود. مخاطب این مستند با ابوحسین همراه می شود تا هم فرهنگ اربعین را ببینید و هم با زندگی پر پیچ و خم ابوحسین آشنا شوید؛ زندگی که با نام و یاد سالار شهیدان گره خورده است. مستند«ابوحسین» را اصغر بختیاری در سال 1394 ساخته است.
اگر می خواهید با شور و هیجان نوجوانانی آشنا شوید که قصد زیارت حضرت علی بن موسی الرضا (ع) را کرده اند، حتما و حتما مستند«وقتی همه پایه اند» را ببینید. مستندی بسیار پر جنب و جوش که حکایت گر شور و عشق نوجوانان ایرانی به ستاره هشتم آسمان ولایت است. در اثنای دیدن این مستند، با فرهنگ غنی زیارت بیشتر آشنا می شوید و به این بهانه، تصاویری ناب از حرم علی بن موسی الرضا (ع) را خواهید دید. تصویری که دیدن آنها در هیچ تصویر دیگری ممکن نیست. مستند«وقتی همه پایه اند» را محمد اسفندیاری در سال 1394 کارگردانی کرده است.
پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد(ص)، منبع وحدت و اتحاد میان دینداران دنیاست. این مهم به بهترین شکل ممکن در مستند «آن پیامبر» نشان داده می شود. رحمانیت و بزرگواری پیامبر اکرم(ص) چنان بود که همه ادیان دیگر کوشش می کنند از ایشان به دفاع بپردازند. شاید اگر دقیق تر بخواهیم بگوییم که مستند «آن مستند» روایتگر این دفاع فرا اسلامی از پیامبر گرامی اسلام(ص) است. مخاطب این مستند با دیدن آن در می یابد که حضرت محمد(ص) فقط مورد علاقه مسلمانان نیست؛ بلکه ادیان مختلف به ایشان عشق می ورزند. این مستند را محسن فضلی در سال 1395 ساخته است.
مستند «رضای رضوان» را مجید مجیدی کارگردانی کرده است. اگر می خواهید تصاویر ناب هنری از حرم علی بن موسی الرضا(ع) ببینید، به هیچ وجه این مستند را از دست ندهید. عشق به امام هشتم(ع) در این مستند موج می زند و با دیدن آن، گویی که به زیارت ایشان رفته اید. تصاویری که در این مستند وجود دارد را نمی توانید در جایی دیگر ببینید. بسیاری از مستند سازان و فعالان برجسته این حوزه سینمایی، مستند«رضای رضوان» را بهترین اثر درباره امام رضا(ع) دانسته اند.
در پایان، چند مستند دیگر که ابعاد هنری ویژه ای دارند و درباره امام رضا(ع)، زندگی و شهادت ایشان هستند را معرفی می کنیم. «حکایت گونه ای که تر شد»، «عاشقانه های یک ترکمن» و «از میان این مسیر سبز» دیدن هر کدام از اینها خالی از لطف و صفا نیست. همه این چند مستند را جمیل عامل صادقی در دهه 1390 کارگردانی کرده است؛. البته در پایان این مستند را نیز فراموش نکنید: «همسفر: ویژه شهادت امام رضا(ع)» درباره زائرانی است که از نقاط مختلف ایران با پای پیاده خود را در شب شهادت امام هشتم(ع) به حرم ایشان می رسانند.
نگاهی به فرایند کار مرمت در مرکز اسناد صنعت نفت
معصومه سیماب همچون هر مرکز اسنادی استاندارد دیگری در سطح کشور، مرکز اسناد صنعت نفت نیز به موضوع مرمت، بازآفرینی و بیماری زدایی و مقاوم سازی اسناد توجه ویژه دارد و در این زمینه واحد مرمت اسناد وظایف محوله را در حد توان و با امکانات موجود خود در دستور کار دارد. بازخوانی گزارشی کوتاه از آنچه در واحد مرمت مرکز اسناد صنعت نفت اتفاق می افتد به درک بهتر این فرایند کمک می کند. بدین منظور و به عنوان نمونه توضیحاتی کوتاه از فرایند مرمت سه برگ از اوراق یکی از پرونده ها ی در دست اقدام واحد مرمت اسناد را با هم می خوانیم.
در بدو ورود اسناد و اوراق به واحد مرمت اسناد، عملیات غبار روبی و گند زدایی اولیه در این بخش انجام و برای مستندنگاری آماده می شوند. مرحله آغاز کار مرمت آثار و اسناد، «مستند نگاری» است. برای این منظور پیش از هر دخالتی از اوراق و برگه ها بدون وارد کردن شوک نوری و حرارتی فلش، عکاسی می شود. این عکس ها در پایان فرایند مرمت نیز به ثبت بهتر اقدامات انجام شده کمک می كند. به کمک مستندنگاری حفاظت گر، می تواند سند را «فن شناسی» به معنای شناخت عناصر سازنده اثر و «آسیب شناسی» به معنای شناخت عوامل تخریب اثر کند. این مهم معمولا با استفاده از وسایل و تجهیزات آزمایشگاهی انجام می شود، اما این امر به روش مشاهده ای و مقایسه با موارد مشابه نیز قابل بررسی است. بسته به سن و قدمت اسناد، نوع کاغذ و البته شرایط نگهداری، آسیب اسناد متغیر خواهد بود. در نمونه مورد اشاره برگه ها به شدت شکننده و دچار ریختگی و پارگی و همچنین دچار تغییر رنگ کاغذ از سفید به «شیری» شده اند. این علائم یکی از بارزترین نشانه ها ی «اسیدی شدن» کاغذهاست که طی زمان و به دلایل مختلف فیزیکی، از جمله جابه جایی برگه ها ، استفاده غیراصولی، شرایط قرارگیری برگه ها و. . . و همینطور دلایل شیمیایی شامل انواع آلودگی ها ی محیطی، شرایط نامناسب محل نگهداری و مواد اولیه ساختار کاغذ و جوهر چاپ اتفاق می افتد.
در مورد اسناد قدیمی با این که در مشاهدات عینی مشهود است که برگه ها و اوراق اسناد اسیدی هستند، برای اطمینان بیشتر با دستگاه PHسنج، میزان اسیدیتیه برگه ها نیز سنجیده می شود. در PHسنجی عدد 7 به معنای شرایط خنثی بوده و عدد بالاتر از 7، قلیایی بودن و پایین تر از 7، اسیدی بودن برگه را نشان می دهد. در برگه ها ی موضوع این یادداشت، PHمدام رو به کاهش بوده و نشان دهنده «اسیدی بودن» شدید برگه ها ست.
برای رفع حالت اسیدی کاغذها، روش ها ی مختلفی وجود دارد که با توجه به شرایط و امکانات موجود، مناسب ترین راه، اسیدزدایی به روش «غوطه وری» است. به این منظور ابتدا محلول هیدروکسید کلسیم به نسبتgr10 در 1لیتر آب آماده می شود. محلول تهیه شده را در تشتک مخصوص غوطه وری ریخته و پیش از غوطه وری، اطمینان حاصل می شود که جوهر چاپ شده با آب واکنش نشان ندهد، سپس برگه ها با رعایت نکات حفاظتی در محلول غوطه ور می شوند. پس از گذشت چند دقیقه (بسته به نوع کاغذ و چاپ روی آن بین 5الی 20دقیقه) غوطه وری، برگه ها از محلول خارج می شوند و روی سطح صاف(خشک کن یا صفحه سیمی فلزی) چیده می شوند تا کاملا آبگیری و خشک شوند. سپس برگه ها را توسط پرس گرم، پرس و صاف می کنیم. برگه ها ی پرس شده، کاملا آماده انجام عملیات بازسازی و مرمت هستند.
پس از انجام این مراحل، اوراق اسناد آماده عملیات بازسازی و مرمت می شوند. بخش ها یی از برگه ها که دچار پارگی شده را توسط کاغذ «تیشو»ی پشت چسبدار(متناسب با ضخامت برگه)، وصالی و استحکام بخشی کرده و بخش ها ی کمبود کاغذ، با کاغذی متناسب (از نظر رنگ، جنس کاغذ و ضخامت)با کاغذ اصلی بازسازی می شود.
اگر کاغذ تیشوی بازسازی، هم رنگ و متناسب با کاغذ اصلی سند نباشد می توان آن را با رنگ ها ی مختلف از جمله چای، رنگ اکرلیک و. . . به رنگی نزدیک به برگه سند تبدیل کرد. در مورد بخش ها ی کمبود اسناد در این مجموعه، عموما از بازسازی به روش یک پله روشن تر، عمل می شود. برگه ها پس از بازسازی، وصالی و استحکام بخشی، مجددا در دستگاه پرس گرم قرار داده می شوند.
در نهایت تصویر نهایی اسناد ذکر شده بعد از پرس، به عنوان اسناد مرمت شده در بخش دیگر بخش ها ی مرکز اسناد؛ واحد اسکن، واحد فهرست نویسی یا واحد پژوهش قرار می گیرند. واحد مرمت اسناد در کنار دیگر بخش ها ی مرکز اسناد صنعت نفت تلاش می کند با امکانات و نیروی انسانی متخصص موجود به ماندگاری و حفاظت از اسناد مهم نفتی موجود در این مرکز اقدام كند.
اسناد و اوراقی که قدمت برخی از آنها به قبل از اکتشاف نفت در ایران به سال1287خورشیدی می رسد.
کوتاه از موزه های نفت
مدیرعامل شرکت تولید و بهره برداری سد و نیروگاه برق شهید عباسپور مسجدسلیمان طرح موزه نفت مسجد سليمان را الگویی مناسب برای سایت ها ی میراث صنعتی استان و کشور اعلام كرد. پنجم مهرماه و همزمان با روز جهانی گردشگری، نصرالله طاهری مدیرعامل شرکت تولید و بهره برداری سد و نیروگاه برق شهید عباسپور مسجدسلیمان به همراه جمعی از پرسنل این شرکت از بخش ها ی مختلف طرح موزه اکتشاف، حفاری و تولید صنعت نفت در مسجدسلیمان بازدید کرد. در این برنامه، بازدیدکنندگان ابتدا با حضور در نیروگاه برق تمبی، با پیشینه تاریخی این سایت میراث صنعتی نیروگاهی که همچنان نیز فعالیت دارد، آشنا شدند. طاهری که خود نیز دوران کارآموزی را در این نیروگاه تاریخی سپری كرده با اشاره به اهمیت نیروگاه برق تمبی در تاریخ تولید نیروگاهی در ایران و خاورمیانه، اقدامات و تلاش ها ی مدیریت موزه ها و مرکز اسناد و شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان در نگهداری و بازآفرینی موزه ای این سایت میراث صنعتی را بسیار ارزشمند و مهم دانست. مدیرعامل سد و نیروگاه شهید عباسپور ضمن تشکر از میزبانی مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان، این طرح موزه را الگویی مناسب برای ایجاد موزه و نمایشگاه تاریخی صنعتی در نیروگاه و سد شهید عباسپور و سایر سایت ها ی میراث صنعتی استان و کشور اعلام كرد. ابوذر شجاعی، مسئول موزه نفت مسجد سليمان، با معرفی بخش ها ی چهارگانه و فرایندی طرح موزه شامل اکتشاف، حفاری، تولید صنعت نفت و موضوع مسجدسلیمان به عنوان نخستین شرکت-شهر نفتی ایران و خاورمیانه، گنجینه ها ی اشیای فنی و عملیاتی و اسناد تاریخی و کتابخانه پژوهشی طرح موزه را به بازدیدکنندگان معرفی کرد. وی با اشاره به اهمیت موضوع میراث صنعتیIndustrial Heritage در سطح جهان و اقداماتی که در مناطق مختلف جهان در این زمینه انجام گرفته اظهار كرد: گروه کارشناسی و مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت با توجه ویژه به نمونه ها و تجربه ها ی جهانی تجهیز و بازآفرینی میراث صنعتی در بخش نفت در مناطق مختلف جهان، تلاش دارد در قالب طرح موزه نفت مسجدسلیمان، اقدامی در خور و شایسته و منطبق با استانداردهای جهانی در این زمینه اجرا كند. شجاعی با اشاره به مناسبت روز جهانی گردشگری گفت: ساختمان موزه ها در مسجد سلیمان بعد از انقلاب، نخستین ساختمانی است که صرفا برای کاربری موزه ساخته شده و وزارت نفت با تکمیل و راه اندازی این موزه امیدوار است ضمن انجام وظایف خود در حوزه مسئولیت ها ی اجتماعیCSR در مسجدسلیمان، مقدمات تقویت صنعت گردشگری در این شهر را در حوزه توریسم میراث صنعتی نیز فراهم كند.
در بازدید مدیران و كارشناسان شركت بهره برداری نفت و گاز غرب از موزه صنعت نفت غرب كشور، مدیرعامل این شركت از انتقال اشیای قدیمی موجود در شركت بهره برداری نفت و گاز غرب به موزه صنعت نفت غرب كشور حمایت كرد.
سعید ناصری پور با تاكید بر حفظ و نگهداری میراث صنعتی نفت، راه اندازی موزه صنعت نفت در كرمانشاه را اقدامی مهم و اثر گذار در حفظ و جایگاه این شهر تاریخی اعلام كرد و از تمامی مدیران و مسوولان صنعت نفت دعوت كرد تا به این موزه توجه خاصی داشته باشند. چندی پیش، یك دستگاه ژنراتور قدیمی که در حین عملیات خاک برداری در منطقه مرزی نفت شهر کشف شده بود، به موزه صنعت نفت غرب کشور منتقل شد.
این ژنراتور انگلیسی با سازه هفت تنی متعلق به سال ۱۳۳۸ خورشیدی برابر با ۱۹۵۸میلادی است که توسط کارکنان نفت و گاز غرب در زمین های اطراف چاه شماره ۱۱ در محل قدیم پالایشگاه نفت شهر کشف شده است.
برنامه سخنرانی ویژه شكست حصر آبادان و همچنین برنامه سخنرانی دكتر مهرداد پاریان زیتونی با موضوع مراقبت از سلامت افراد در اماكن گردشگری با حضور علاقه مندان و فعالین گردشگری روز 5 مهرماه در موزه بنزین خانه آبادان برگزار شد. ضمن آنكه به مناسبت چهلمین سالگرد دفاع مقدس، مدافعان حرم و مدافعان سلامت، با همكاری مدیریت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آبادان و نهاد كتابخانه ها ی آبادان جشنواره مجازی چاپ دستی، نقاشی، طراحی، عكاسی، كتابخوانی و شعر خوانی در موزه بنزین خانه آبادان برگزار شد.
اتصالات اين مخازن قبل از پيدايش فناوري جوش، به صورت پرچ ايجاد شده است، از اين رو به آن مخازن پرچي گفته مي شود. اين مخازن در گذشته براي ذخيره سازي سوخت مورد استفاده قرار مي گرفته است. قدمت این مخازن بيش از 90 سال است و در موزه بنزين خانه آبادان نگهداری می شوند.
شبنم اعماری یکی از میراث باستانی ایران زمین که از گذشته تاکنون همواره مورد توجه بوده اند، کاخ ها و عمارت های پادشاهی هستند. سازه های باشکوهی که از دوران قبل از اسلام تا دوران قاجار به دستور پادشاهان ساخته شدند. کاخ هایی که برخی از آنها در طول زمان از بین رفته اند، اما برخی دیگر با وجود گذشت صدها سال همچنان استوار و پابرجا مانده اند. از این رو در گوشه و کنار سرزمین پنهاورمان ایران کاخ های زیادی جا خوش کرده اند که علاقه مندان به بازدید از این عمارت های باشکوه در هر شهر و دیاری می توانند به سراغ یکی از آنها بروند و از نزدیک نظاره گر شکوه و عظمت این سازه های پرررمز و راز باشند.
کاخ های زیادی در دوران امپراطوری هخامنشینان در شهرهای مختلف ساخته شدند که یکی از معروف ترین آنها کاخ آپادانای شوش است که 10 هزار مترمربع مساحت دارد و در آن بیش از 110 فضای معماری نیز کشف شده است. این کاخ در دوره ناصرالدین شاه توسط یک زوج فرانسوی از زیر خاک بیرون کشیده شد.
اینجا همان جایی است که کوروش پس از نبردی سرنوشت ساز توانست آخرین شاه دولت ماد را شکست دهد و امپراطوری هخامنشیان را پایه گذاری کند. او این نقطه را به عنوان پایتخت انتخاب و کاخ هایش را در آن بنا کرد. در حال حاضر بقایای دو کاخ مربوط به دوران کوروش در پاسارگاد دیده می شود که هر دوی آنها در فهرست میراث فرهنگی جهان به ثبت رسیده اند. با وجود اینکه کاخ های پاسارگاد در طول زمان آسیب زیادی دیده اند، اما بقایای بجا مانده به خوبی گویای عظمت آنهاست.
این کاخ معروف و شناخته شده، یکی از پرافتخارترین میراث باستانی ایران است که تاریخ شروع ساخت آن به دوران داریوش اول برمی گردد. جالب اینکه تکمیل قسمت های مختلف این کاخ باشکوه تا ۲۰۰ سال بعد نیز ادامه داشت. تخت جمشید که امروز تنها قسمت هایی از آن بجا مانده، شهرت جهانی دارد و در فهرست میراث فرهنگی یونسکو نیز به ثبت رسیده است.
پارک ملی بوجاق
پارک ملی بوجاق که یکی از بهترین تالاب های پرنده نگری ایران است، اولین پارک ملی خشکی - دریایی کشور محسوب می شود. جایی که در آن می توانید یکی از زیباترین مناظر طبیعت را به نظاره بنشنید. این پارک به عنوان یک منطقه حفاظت شده، از اهمیت زیستگاهی (به خصوص برای پرندگان آبزی که هر ساله به این منطقه مهاجرت می کنند) بسیار بالایی برخوردار است. از این رو در فهرست تالاب های کشور با عنوان لاگون کیاشهر به ثبت رسیده است. در این منطقه می توان انواع پرستوی دریایی، بوتیمار، قار، مرغ سقا، گیلان شاه، گیلار، کشیم، کاکایی، باکلان، چاخ لق، زنگوله بال، سلیم، خروس کولی، آبچلیک، ابیا، پاشلک، تلیله، سبزه قبا، آنقوت، چنگر، ماهی خورک و پرندگان شکاری مانند انواع کورکور، سارگپه، سنقر، پیغو، ترمتای، دلیجه، لیل، بالابان، لاچین و بحری، سسک، پپت، زرده پره، چرخ ریسک، دم جنبانک، سنگ چشم، کوکو و... را مشاهده کرد.علاوه بر این پرندگانی که در این تالاب زندگی می کنند به ۲۰ گونه محدود می شوند و اکثر آنها پرندگان مهاجر هستند. شناگر بلوطی، یکی از پرندگان نادری است که در بوجاق می توان آن را دید. از دیگر پرندگان نادر این پارک ملی را هم می توان به عروس غاز، فالاروپ، غاز پا زرد، و غاز پیشانی سفید کوچک اشاره کرد. همچنین بیش از ۵۰ گونه از آبزیان مختلف در این منطقه شناسایی شده اند که ماهی سفید، کپور، سیم پرک، سرخ باله، اردک ماهی، ماهی کاراس و لای ماهی از جمله آنها هستند. حالا اگر قصد سفر به این منطقه را دارید، می توانید از مسیرهای جاده های حسن رود به زیباکنار، لشت نشا به زیباکنار و از طریق جاده خاکی زیباکنار که در جوار رودخانه اشمک قرار گرفته و مسیرهای خاکی متعدد دیگر راهی بوجاق شوید.
موزه ها را می توان پل ارتباطی بین حال و گذشته دانست، جایی که با قدم زدن در آن ویترینی از گنجینه های ارزشمند گذشتگان پیش رویمان نمایان می شود، اشیایی که هزاران قصه، داستان و راز نهفته دارند. شاید به همین دلیل است که در طول سال نظر علاقه مندان زیادی را به سمت خود جلب می کنند و پذیرای تعداد زیادی بازدیدکننده هستند.
با حضور در موزه ملی تهران، می توانید ساعات هیجان انگیزی را رقم بزنید و با گشت و گذار در سالن های مختلف آن، خود را در اعماق جهان باستان بیابید. در این موزه می توانید از عصر پارینه سنگی تا دوره اسلامی و اشیای این دوران را در ویترین های آن بیابید. موزه ملی، اولین و قدیمی ترین موزه رسمی ایران است.
موزه آذربایجان که از جمله قدیمی ترین موزه های ایران به شمار می رود و از آن به عنوان یکی از بهترین موزه های کشور یاد می شود، گنجینه باارزشی از تاریخ و تمدن ایران را در دل خود جای داد که اشیای زیادی از دوران های مختلف تاریخی در چهار تالار آن به نمایش گذاشته است.
موزه موسیقی اصفهان، تنها موزه موسیقی خصوصی کشور است. در موزه موسیقی اصفهان می توانید بیش از ۳۰۰ نمونه از آلات موسیقی از سراسر ایران را مشاهده کنید که ظاهر بسیاری از آنها با چیزی که در نقاشی و مینیاتورهای قدیمی می بینیم، تفاوتی ندارد. نکته جالب توجه اینکه این موزه موفق به کسب دو جایزه شده است.
این موزه، یکی از بی نظیرترین مجموعه هایی است که در آن اشیای نفیسی وجود دارد. موزه های آستان قدس رضوی شامل موزه مرکزی، فرش، قرآن و نفایس، موزه هدایای مقام معظم رهبری، تالار استاد فرشچیان و موزه مردم شناسی می شود. در این موزه ها گنجینه های تماشایی از هنرهای تجسمی، فرش، تمبرها، سلاح و... در معرض بازدید علاقه مندان قرار گرفته است.
پاییز امسال با تمام پاییزهایی که گذشت فرق دارد، از آن جهت که کرونا پس از 9 ماه هنوز مهمان کل دنیاست و با گذشت ماه ها همچنان واکسنی برای غلبه بر این بیماری ساخته نشده است. چند سالی است که واکسن آنفلوانزا در فصل همه گیری در سراسر جهان از سوی مراکز بهداشتی و درمانی میان افراد توزیع می شود، واکسنی که تزریق آن در این شرایط کرونایی مهم تر از هر زمان دیگری است. دغدغه و چالشی که امروز فکر و ذهن بسیاری از ما را به خود مشغول کرده که آیا استفاده از این واکسن یک تزریق ساده است یا سدی در برابر ویروسی منحوس که ابتلا به آنفلوانزا می تواند درصد مبتلا شدن به آن را افزایش دهد. از این رو امسال نگرانی از همه گیری همزمان دو ویروس کرونا و آنفلوانزا باعث شده متخصصان روی تزریق واکسن آنفلوانزا تاکید داشته باشند، چراکه معتقدند اگر ابتلای افراد به آنفلوانزا گسترده شود، شیوع ویروس کرونا هم می تواند افزایش 5/2 برابری را در پی داشته باشد. به همین خاطر امسال تزریق واکسن آنفلوانزا، به خصوص برای افراد آسیب پذیر مهم تر از هر زمان دیگری است. در ادامه نکاتی را که باید درباره واکسن آنفلوانزا بدانید، برایتان آورده ایم.
بسیاری از مردم با توجه به شرایط جسمی که دارند، تصور می کنند که واکسن آنفلوانزا شاید برایشان خطراتی را در پی داشته باشد که این تصوری غلط است. تمام افراد می توانند از واکسن آنفلوانزا استفاده کنند، البته به جز کسانی که نسبت به مواد واکسن حساسیت دارند. همان طور که می دانید، در کل دنیا واکسنی که عارضه ای نداشته باشد، وجود ندارد. عوارض جانبی واکسن آنفلوانزا هم پس از تزریق سردرد، تعریق، درد عضلات و مفاصل، تب، ضعف، لرز، خستگی، واکنش های موضعی مثل سرخی، ورم و درد در محل تزریق است. عوارضی که طی یکی، دو روز بدون هیچ درمان خاصی خودبه خود برطرف می شود.
به گفته متخصصان بیماری های عفونی و پزشکان، بهترین زمان برای دریافت واکسن آنفلوانزا اوایل پاییز و قبل از شیوع این بیماری است. ساخت آنتی بادی دو هفته طول می کشد، بنابراین واکسینه شدن در ابتدای پاییز می تواند زمان کافی برای ایمن شدن بدن در برابر آنفلوانزا را فراهم کند.
درست است که برای ابتلا نشدن به بیماری های فصول سرد سال، بهترین راه داشتن یک رژیم غذایی سالم و البته پوشیدن لباس های گرم است، اما استفاده از واکسن آنفلوانزا می تواند روشی پیشگیرانه در برابر بیماری باشد. از این رو با شروع فصل پاییز و همزمانی شیوع آنفلوانزا و کرونا بسیاری بر این باورند که عموم مردم باید واکسن آنفلوانزا بزنند تا بتوان از مصون بودن آنها در برابر این بیماری اطمینان حاصل کرد، اما برخی دیگر نیز معتقدند که استفاده از این واکسن برای همه الزامی نیست. به گفته پزشکان افراد بالای ۶۵ سال، کودکان شش ماه تا شش سال، مادران باردار، بیماران قلبی، ریوی، کلیوی، مبتلایان به ایدز، دیابت، سرطان، آسم، فشارخون، افراد پیوندی، مبتلایان به همودیالیز، کادر پزشکی یا افرادی که دارو های سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می کنند، کسانی هستند که در معرض خطر این بیماری قرار دارند و حتما باید از واکسن آنفلوانزا استفاده کنند.
به گفته متخصصان، از آنجایی که سیستم ایمنی افراد مبتلا به کووید 19، در حال ساختن آنتی بادی برای مقابله با کروناست، تزریق واکسن آنفلوانزا آن نتیجه مطلوبی را که ما به دنبال آن هستیم، در پی نخواهد داشت، بنابراین مبتلایان به کرونا بهتر است سه، چهار هفته پس از درمان اقدام به تزریق واکسن آنفلوانزا کنند.
اگر به هر دلیلی دستتان به واکسن نرسید، به رژیم غذایی روزانه تان بیش از گذشته اهمیت دهید. یکی از روش های مقابله با آنفلوانزا مصرف نوشیدنی های داغ است. از این طریق می توان مایعات مورد نیاز بدن را تامین کرد. خوردن مواد مغذی و مقوی، گنجاندن میوه هایی که سرشار از ویتامین هستند و مصرف انواع سوپ را هم نباید فراموش کرد.
غذایی مجلسی و خوشمزه
محمد غفاری
آشپزی کردن برای آن دسته از افرادی که عاشق این کار هستند، حسی خوشایند است که در آن، عطر و طعم و لذت بصری حرف اول را می زند. حالا تصور کنید در این فعالیت لذت بخش و سرگرم کننده، آن هم در این روزهای کرونایی قرار است غذایی سنتی و مجلسی تهیه کنید. درست کردن غذاهای مجلسی همیشه کار سختی بوده، اما نه زمانی که باقالی پلو با ماهیچه باشد. این پلوی خوشمزه که یکی از انواع غذاهای سنتی ایرانی است ، در بین ایرانیان از گذشته تاکنون از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است. غذایی که در بیشتر مواقع آن را در مهمانی های خاص طبخ می کنند. با این حال تهیه باقالی پلو که با ماهیچه، مرغ یا گردن سرو می شود، نسبت به بسیاری از غذا های تشریفاتی و مجلسی دیگر مثل مرصع پلو، شیرین پلو و... آسانتر است. حالا اگر شما هم از طرفداران این غذای خوشمزه هستید، می توانید در این روزهای کرونایی کمی خودتان را تحویل بگیرید و این غذای مجلسی خوش رنگ و لعاب را تهیه و در کنار خانواده نوش جان کنید.
مواد لازم
ماهیچه: یک عدد
برنج: یک پیمانه
شوید تازه و خشک شده: به میزان لازم
باقالی سبز: 200 گرم
پیاز: ٤ عدد
زعفران: به میزان لازم
کره: ٣۰ گرم
سیر: یک عدد
آلو: ٣ عدد
طرز تهیه
برنج را شسته و خیس می کنیم. پیازها را برش می زنیم و خلالی خرد می کنیم و تفت می دهیم به اندازه ای که طلایی شود. سپس ماهیچه را به پیاز اضافه می کنیم و یک حبه سیر را با کمی فلفل و زردچوبه به آن می افزاییم. در ظرف را می گذاریم و اجازه می دهیم که به مدت 4 ساعت روی شعله کم پخته شود. با گذشت یک ساعت و نیم از زمان پخت، مقداری کره و زعفران را به غذایمان اضافه کرده و یک ساعت آخر هم آلو و نمک را اضافه می کنیم. تا آماده شدن ماهیچه، آب برنج را جوش می آوریم، زمانی که جوش آمد باقالی را می ریزیم تا یک جوش بخورد، سپس برنج را اضافه می کنیم. برنج را آبکش کرده و در زمان دم کردن شوید خشک را به آن اضافه می کنیم.
یمان رمضان زاده
مواد لازم
آرد الک شده: 2 لیوان
شکر: یک لیوان
سیب: 3 عدد
روغن: 3/1 لیوان
ماست: 2/1 لیوان
دارچین: به میزان لازم
بیکینگ پودر: 2 قاشق مرباخوری
وانیل: نوک قاشق مرباخوری
پودر قند: به میزان لازم
تخم مرغ: 3 عدد
کره: 50 گرم
طرز تهیه
دو عدد سیب را مربعی شکل خرد می کنیم و روی آنها یک قاشق غذاخوری دارچین و یک قاشق غذاخوری شکر می ریزیم. کره، شکر و روغن را با همزن خوب با هم مخلوط می کنیم. سپس تخم مرغ و وانیل را اضافه کرده و خوب هم می زنیم. ماست را اضافه می کنیم و هم می زنیم. در این مرحله نوبت اضافه کردن آرد الک شده و بیکینگ پودر است. نصف مواد آماده را داخل قالب می ریزیم و سیب ها را روی آن می چینیم. سپس باقی مانده مواد را روی سیب ها می ریزیم. حالا یک عدد سیب را ورقه ورقه می کنیم و روی مواد کیک قرار می دهیم. در پایان هم دارچین و شکر را روی سیب ها می ریزیم. کیک را به مدت50 دقیقه داخل فر از قبل گرم شده با دمای180 درجه قرار می دهیم تا کاملا پخته شود.
نکته: بعد از گذشت 40 دقیقه آن را چک کنید.
داریوش اعماری
مواد لازم
آرد: 2 ليوان
كشمش: یک لیوان
تخم مرغ: یک عدد
شكر: یک ليوان
شير: یک سوم ليوان
كره: 170 گرم
وانيل: نصف قاشق چایخوری
نمك: یک سوم قاشق چایخوری
بيكينگ پودر: 2 قاشق چایخوری
طرز تهیه
ابتدا فر را روی 190 درجه سانتیگراد قرار می دهیم تا گرم شود. کره را از یخچال بیرون می آوریم تا نرم شود. تخم مرغ ها هم بهتر است به دمای محیط برسند. کره، شکر و وانیل را با همزن می زنیم به اندازه ای که حجمش زیادتر شود. سپس تخم مرغ و شیر را اضافه می کنیم و کمی هم می زنیم. در این مرحله آرد، بیکینگ پودر و نمک را اضافه کرده و فقط به حدی که مخلوط شوند، آهسته می زنیم. حالا كشمش را اضافه مي كنيم. (از كشمش ريز با رنگ تيره استفاده كنيد)
كشمش ها را هم به اندازه ای که با مواد مخلوط شود هم مي زنيم. کف سینی فر كاغذ روغنی پهن می کنیم، از مواد آماده به اندازه يك اسكوپ روی آن می ریزیم. کمی فاصله می دهیم و اسکوپ بعدی را می ریزیم. در پایان هم شیرینی ها را در فر قرار می دهیم و به مدت 15 دقيقه يا تا زمانی كه روی آنها طلايی شود، صبر می کنیم. توجه کنید که بعد از بیرون آوردن شیرینی ها از فر باید اجازه دهیم که سرد شوند تا بتوانیم آنها را به راحتی از کاغذ روغنی جدا کنیم.
مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی جم:
مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی جم عقیده دارد سقوط این تیم به لیگ دسته یک فوتبال ایران یک اتفاق بوده است و برای همین قصد دارند باقدرت در مسابقات لیگ یک شرکت کرده تا فصل آینده دوباره در لیگ برتر حضورداشته باشند.بهرام رضایيان، مديرعامل باشگاه پارس جنوبي جم می گوید: اوضاع تیمش خوب است و برای حضوری موفق در لیگ، برنامه های خوبی را تدوین کرده اند. رضاییان از انتخاب سرمربی جدید این تیم و نیز جذب بازیکن خبر داد. با مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی جم در خصوص وضعیت این تیم و انتخاب سرمربی و همچنین فوتبال ساحلی گفت و گویی داشتیم که باهم می خوانیم.
سقوط پارس، اتفاق خيلی بدی بود. تیم ما مستحق سقوط نبود؛ اما به هرحال این اتفاق رخ داد و ما می خواهیم که با صعود مجدد به لیگ برتر فوتبال ایران این خاطره بد را فراموش کنیم. وضعیت باشگاه بد نیست و در این مدت جلساتی با مسؤولان استانی همچون موسی احمدی، نماينده مجلس و نیز ایرج خرم دل، رئیس منطقه ویژه داشتیم که خوشبختانه در آن جلسه تصميم بر اين شد که با حمایت های لازم، با قدرت در لیگ حضور پیدا کنیم.
متأسفانه هرچند زمان ازدست رفته؛ اما بااین حال در این مدت بیکار نبودیم و رزومه مربیان زیادی را برای هدایت تیم بررسی کردیم که درنهایت به سه گزینه نهایی عاشوری، میثاقیان و محمد نصرتی برای سرمربیگری پارس جنوبی رسیدم. سپس با بررسی بیشتر، درنهایت تصمیم گرفتیم که از بین این 3 نفر با محمد نصرتی که مربی جوان و باانگیزه و درعین حال موفقی است، همکاری کنیم و هدایت تیم را در لیگ دسته یک به او بسپاریم. در همین زمینه نیز قرار است تمرين های تيم را بزودی شروع کنیم تا از سایر تیم ها عقب نمانیم.
بله. مذاکرات خوبی داشتیم و بعد از بررسی دیدیم که او می تواند با توجه به انگیزه و کارنامه ای که دارد، پارس جنوبی را به لیگ برتر برگرداند. برای همین رسما او را به عنوان سرمربی جدید انتخاب کردیم.
دقیقا همین طور است. هر تيمی در ليگ يک، هدفش مثل ليگ برتر نيست كه سهميه بگيرد، هدف همه تیم ها ورود به ليگ برتر است و قطعا پارس چون يک تيم باشخصیت است كه چند سال در ليگ برتر حضور خوبی داشته، انتظار اين است كه باقدرت به ليگ برتر برگردد.
بله. متأسفانه بازیکنان زیادی از جمع ما جدا شدند. سال گذشته قرارداد بخش زيادی از بازيكنان ما دو، سه و حتی پنج ساله بسته شد؛ نمی دانم به چه دليلي تمام قراردادها یک ساله شد و می بینیم که همه بازيكنان خوب ما كه قراردادهای حداقل دوساله داشتند، مثل آریا کیا، پور محمد و حتی تركمان كه نیم فصل رفت،همه از تیم جدا شدند و الان دست تيم خالی است؛ البته این طبیعت فوتبال است، بخصوص تیمی که سقوط می کند. برای جایگزینی آنها هم باید بگویم منتظر لیست سرمربی تیم هستیم. یکسری بازیکنان از فصل قبل قرارداد دارند و مانده اند. یک لیست جدید هم سرمربی خواهد داد. از سوی دیگر هدف ما بها دادن به سرمایه های بومی و جوانان آکادمی فوتبال خودمان است. مطمئنا خیلی سریع بازیکنان جدید و خوبی را جذب خواهیم کرد تا باقدرت در مسابقات حضور پیدا کنیم.
با توجه به اینکه امسال در لیگ یک حضور داریم و مسابقات در سطح قهرمانی به حساب می آید و دیگر در بخش حرفه ای نیستیم، مشكلی نيست و نفت می تواند طبق قانون و بر اساس بودجه مصوب به ما کمک کند؛ البته ما اميدواريم مثل سال ٩٥-٩٦ که تيم در ليگ يک حضور داشت، به همان اندازه با یک بودجه متناسب، تیم خوبی را روانه مسابقات کنیم. ما به دنبال بستن قراردادهای آنچنانی نیستیم؛ بلکه بر اساس مصوبات، یک تیم خوب با رقم های معمولی و مناسب خواهیم بست.
بله. خوشبختانه اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، این هفته در بوشهر جشن قهرمانی خواهیم گرفت. مسابقات مرحله رفت به پایان رسید و به دنبال آن مسابقات برگشت این هفته در بوشهر برگزار می شود و با توجه به شرایطی که در جدول داریم، قهرمانی دور از دسترس نیست؛ البته باید این را هم اضافه کنم که ما امسال انتظار زیادی از این تیم نداشتیم. تیم فوتبال ساحلی ما امسال به نوعی پوست انداخت. تمام بازیکنان ما از استعدادهای آکادمی، جوان و بومی هستند؛ البته در کنار این بازیکنان، چند بازیکن شرکتی هم داشتیم که خوش درخشیدند. برای همین باید بگویم این بازیکنان جوان، کار بزرگی انجام دادند، حتی اگر قهرمان هم نشوند و به نایب قهرمانی بسنده کنند.
ووشو هم مثل سال های قبل، باقدرت و با استفاده از استعدادهای بومی و نیز شرکتی در مسابقات شرکت خواهد کرد تا از عناوین قهرمانی خود دفاع کند؛ البته فعلا فدراسیون به دلیل ویروس کرونا هیچ تاریخ و برنامه ای اعلام نکرده است؛ اما درعین حال ما بازهم به عنوان یکی از قطب های این رشته در سطح مسابقات حضور خواهیم داشت.
سالار زینالی، فرزند رحیم زينالي همکار شاغل در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران مرکز انتقال نفت قطب آباد در مسابقات اتومبیلرانی رشته اسلالوم منطقه جنوب شرق خوش درخشید.
سالار زینالی 26 ساله در مسابقات کشوری اسلالوم که با حضور 3 هزار نفر از سراسر کشور برگزار شد، در دو مرحله اول با کسب امتیازات حداکثری توانست به مرحله بالاتر صعود کند و جزو نفر پایانی برای کسب مدال شود.
زینالی از دو سال گذشته به طور حرفه ای، رشته اسلالوم و ریس را آغاز کرده و در این مدت توانسته در مسابقات برگزارشده سه مقام استانی در رشته اسلالوم پارک دریف و تایم تریل، مقام چهارم شمال غرب کشور و عنوان چهارم استانی را در مسابقات پارک دریف از آن خود کند.
این جوان اتومبیلران نفتی، عضو تیم هیات اتومبیلرانی استان آذربایجان غربی و مسؤول آموزش کمیته اسلالوم هیأت اتومبیلرانی شهرستان سلماس است.
بهمن فرازمند، سرمربی گچسارانی، با قراردادی سفید، هدایت تیم فوتبال نفت و گاز گچساران را به عهده گرفت.
طی توافقی که با حضور مدیرعامل تیم فوتبال و رئیس امور ورزش نفت و گاز گچساران و بهمن فرازمند، سرمربی بومی دردفترمدیرعامل محترم شرکت نفت وگازگچساران صیدالی صورت گرفت، او هدایت تیم فوتبال نفت و گاز گچساران را در فصل جدید لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران به عهده گرفت.
فرازمند پیش ازاین در سال های 94 به عنوان کمک مربی تا بازی پلی آف و همچنین در سال ۹۵ تا حضوردرمراحل نیمه پایانی جام حذفی کشور و در سال 96 درکسوت سرمربیگری، هدایت این تیم را تا حضور در بازی پلی آف لیگ دسته دوم به عهده داشته است؛ البته این را هم اضافه کنیم که او سابقه صعود به لیگ دسته یک فوتبال ایران در فصل 91-92 با نفت و گاز گچساران را در کارنامه خود دارد و حالا می خواهد با حضور دوباره، این موفقیت را در فصل جدید تکرار کند.
رئیس امور ورزش نفت و گاز گچساران با تأیید این خبر افزود: با توجه به شرایط مالی باشگاه و بخشنامه صرفه جویی وزارت نفت و نیز با همکاری و مساعدتی که از سوی مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران و مدیرعامل تیم فوتبال بزرگ سالان صورت پذیرفت، تصمیم گرفته شد با این شرایط تمرین ها را آغاز کنیم.
شاهرخ داودی افزود: در شرایط فعلی، تنها راه حفظ تیم در لیگ دسته دوم پذیرش شرایط قرارداد سفید امضا بوده که بهمن فرازمند با ازخودگذشتگی برای حفظ تیم نفت گچساران این شرایط را پذیرفت و قطعاً با توجه به شرایط خاص باشگاه باید بیشتر از ظرفیت های موجود و قابل دسترس منطبق با شرایط مالی استفاده کنیم؛ اما بودجه برای بستن قرارداد با سقف مالی فعلاً میسر نیست. در تلاش هستیم مشکلات مالی باشگاه را برطرف کنیم؛ اما در شرایط فعلی قرارداد همه بازیکنان و کادر فنی سفید خواهد بود تا بودجه باشگاه مشخص شود.
رئیس امور ورزش نفت و گاز گچساران با قدردانی از پذیرش شرایط خاص باشگاه در فصل جاری از سوی سرمربی تیم فوتبال اظهار داشت: در تلاش هستیم که از سوی مدیریت نیز امکانات پشتیبانی خوبی در اختیار آنها قرار دهیم.
مدافع سابق ملی پوش پرسپولیس که یکی دو سال است وارد جرگه مربیان شده، به عنوان سرمربی جدید تیم فوتبال پارس جنوبی جم انتخاب شد.
با اعلام بهرام رضاییان، مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی جم، محمد نصرتی، سرمربی فصل قبل تیم فوتبال گل ریحان البرز به عنوان سرمربی جدید تیم فوتبال پارس جنوبی انتخاب شد.
تیم فوتبال پارس جنوبی، بعد از رفتن پور موسوی به صنعت نفت آبادان به دنبال سرمربی جدید بود و در همین زمینه گزینه های زیادی را مدنظر داشت تا اینکه درنهایت از بین 3 گزینه نهایی، یعنی محسن عاشوری، اکبر میثاقیان و محمد نصرتی به این جمع بندی رسیدند که نصرتی را به عنوان سرمربی جدید انتخاب کنند.
با این اوصاف باید گفت که محمد نصرتی در فصل جدید لیگ دسته یک فوتبال باشگاه های ایران، هدایت تیم فوتبال پارس جنوبی جم را برای رسیدن دوباره به لیگ برتر به عهده خواهد داشت.
نصرتی از این هفته کار خود را به صورت رسمی با پارس جنوبی جم شروع خواهد کرد.
تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی در یک قدمی قهرمانی لیگ برتر فوتبال ساحلی باشگاه های ایران قرار گرفت.
ساحلی بازان پارس جنوبی با تغییرات فراوان و تیمی متشکل از بازیکنان جوان بومی و شرکتی، قدم در مسابقات فصل جدید لیگ برتر فوتبال ساحلی باشگاه های ایران گذاشتند و با کسب نتایج خیره کننده باعث تعجب کارشناسان شدند.
تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی در دور مقدماتی این رقابت ها که در سه مرحله برگزار شد، با 9 پیروزی و بدون شکست قدم در مرحله نیمه نهایی گذاشت.
رقابت های لیگ برتر فوتبال ساحلی امسال در سه مرحله برگزار شد و تیم های پارس جنوبی، فرش حداد اصفهان، موج سواران نوشهر و گلسا پوش یزد به دور نهایی راه یافتند، که تیم موج سواران نوشهر از حضور در این مرحله انصراف داد تا مسابقات با 3 تیم ادامه پیدا کند.
شاگردان محمد میهن دوست در این مرحله ابتدا به مصاف تیم صنعت فرش حداد اصفهان رفتند که موفق شدند با پیروزی پرگل از سد حریف خود بگذرند. در این دیدار که در زمین ورزش ساحلی سیمرغ شهر سمنان برگزار شد تیم پارس جنوبی با نتیجه پنج بر چهاردر وقت عادی به پیروزی رسید.
برای پارس جنوبی ب در این دیدار و شهر علی میرشکاری، محمد احمدزاده، آرش کرمی(۲ گل) و محمد معصومی زاده موفق به گلزنی شدند.
پارس جنوبی در دومین دیدار و درحالی که تا دقایق پایانی از حریف خود پیش بود روی یک غافلگیری با نتیجه 6 بر 5 بازی برده را به حریف سرشناس خود گلسا پوش یزد واگذار کرد تا تکلیف قهرمانی به دور برگشت در بوشهر کشیده شود.
تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی در خانه این فرصت را دارد که با پیروزی مقابل حریف سرشناس خود هم شکست در دور رفت را جبران کند و هم اینکه قهرمان لیگ برتر فوتبال ساحلی شود.
کوهنورد نفتی در گفت وگو با «مشعل»:
رشته ورزشی کوهنوردی، ازجمله رشته های ورزشی است که در میان کارکنان صنعت نفت، علاقه مندان زیادی دارد تا جایی که خیلی از همکاران به صورت حرفه ای این رشته جذاب را دنبال می کنند و افتخارات زیادی هم در این رشته کسب کرده اند؛ از فتح قلل داخلی گرفته تا صعودهای بین المللی به قلل بالای 7000 متر.عادل صفرینتاج، از کوهنوردان سختکوش و پرکار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است. مردی که آرامش خود را از کوه، برف و صخره وام میگیرد. گفت وگویی با این همکار کوهنورد نفتی داشتیم که باهم می خوانیم.
عادل صفرینتاج متولد اردیبهشت 1356 در شهرستان بابل و ساکن شهرستان ساری هستم. تحصیلاتم را در رشته برق با مدرک کارشناسی به پایان رساندم. در حال حاضر در واحد تعمیرات برق منطقه شمال مشغول به فعالیت هستم. در نوجوانی به بسکتبال علاقه داشتم و از 16 سالگی وارد این ورزش شدم. در مدت سه سال فعالیت در ورزش بسکتبال، دو سال عضو تیم منتخب مدارس بابل بودم؛ اما در ادامه به خاطر سربازی و نبود امکانات، این رشته را ادامه ندادم. سپس به کوهنوردی روی آوردم و در حال حاضر در این رشته فعالیت می کنم.
ابتدا در پتروشیمی امیرکبیر ماهشهر به عنوان نیروی آنالایزر واحد ابزار دقیق مشغول به کار شدم. پس از یک سال حضور در این مجموعه صنعتی در سال1385 مطلع شدم در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه جدیدی به نام منطقه شمال تأسیس شده است. به آنجا رفتم و تا امروز افتخار همکاری با واحد نگهداری و تعمیرات برق رادارم.
پس از دبیرستان به دلیل خدمت سربازی و اشتغال متعدد در نقاط متنوع، به مدت 9 سال از ورزش جدی بازماندم؛ اما در سال 1388 تصمیم گرفتم بار دیگر ورزش را شروع کنم و همان موقع دورههای فشرده و تخصصی کوهنوردی، سنگنوردی، یخنوردی و دره نوردی را آغاز کردم که اتمام آنها 5 سال طول کشید. بشدت معتقد بودم اگر بخواهم در کاری ماهر و حرفهای شوم، باید از محضر استادان فن استفاده کنم. وقت زیادی برای آن گذاشتم و با شرکت در 20 دوره آموزشی از تجربیات استادان مجرب در تهران، مشهد و مازندران بهره بردم.
هدف اولیه ام از انتخاب این رشته، آرامش کوهستان و ماجراجویی بود؛ اما بتدریج کارم را تخصصیتر ادامه دادم تا جایی که بجز اسکی کوهستان در تمامی رشتههای کوهنوردی دستی بر آتش دارم.
به دلیل تعهد به حضور بموقع در محل کارم، معمولاً از دورههای آموزشی آخر هفته استفاده میکردم که تابه حال 20 دوره پیشنیاز آموزشی، پیشرفته و مربیگری کوهنوردی وامداد و نجات کوهستان را گذرانده ام و مدرک مربیگری و مدرسی کوهپیمایی را از فدراسیون کوهنوردی کسب کردهام.
قله دماوند از تمام مسیرها بیش از 10مرتبه، حدود۲۰ قله بالای ۴ هزار متر در منطقه علمکوه، ۵۰ قله حدود ۴هزار متر در منطقه البرز مرکزی، ده ها قله در منطقه البرز شرقی، شیرکوه یزد، تفتان، شیرباد، کوههای مرزی کردستان، سیاه کوه فارس و مرا پیک در هیمالیا در نپال به ارتفاع ۶ هزار و ۵۰۰ متر و سبلان.
زمانی که من کوهنوردی را شروع کردم، در بین اطرافیانم کسی اطلاعات علمی از ورزش کوهنوردی نداشت، به همین دلیل چند سال اول برای خرید وسایل و یادگیری کوهنوردی با آزمون وخطای زیاد راه درست را پیدا میکردم. بتدریج در محیطهای آموزشی و مربیان متفاوت از اقصا نقاط ایران از هرکسی چیزی یاد گرفتم و متوجه شدم کوهنوردیِ هوشمندانه نیاز به تمرین زیاد، مطالعه و برنامه ریزی دقیق دارد.
نخستین قلهای که در پنج سالگی به همراه بستگان به آن صعود کردم، قله دوبرار اسک بود که مهمترین مشکل برای این صعود، قانع کردن پدر و مادرم بود و جالب اینکه دیگر به آن قله نرفتم. قلهای که بیشترین تعداد صعود را برای کسب آمادگی جدیتر داشتم، قله امامزاده قاسم بود که در این صعود، خاطرات بسیاری با مرحوم ایرج موتمنی، یکی از کوهنوردان دارم.
در سال ۲۰۱۵ همراه با استاد حسن نجاریان و یک تیم عالی از ایران موفق شدیم به قله ۶ هزار و۵۰۰ متری مرا پیک هیمالیا صعود کنیم و خاطرات این صعود، بهترین روزهای زندگی من را تشکیل داد. پس ازآن نیز یک صعود اسکایرانینگ در کوهستان شنشی چین داشتم.
در خصوص صعودهای بین المللی باید بگویم، هزینه مجوز و راهنمای محلی که هر دو آنها غالباً در یک پکیج ارائه میشوند، بخش اصلی هزینه صعود خارجی را تشکیل می دهند؛ البته تکمیل وسایل هم بخش دیگر این هزینههاست و هزینه حمل ونقل که تمام این موارد به دلار هزینه می شود. برای صعودهای بلند یا همان اکسپدیشن، به تمرین زیاد و اردو نیازداریم، افزون بر این در صورت نیاز به تایید فدراسیون برای اعزام برون مرزی، فدراسیون کوهنوردی هم مبالغی دریافت میکند. در مورد صعودهای داخلی، هزینه بسیار متفاوت است؛ به عنوان مثال برای سبلان و دماوند هزینه پاترول و در صورت نیاز قاطر و استفاده از پناهگاه و گاهی مثل آزادکوه و خیلی از کوههای دیگر، دستمزد راه بلد محلی و دریافت وجه از سوی روستاییان جزو هزینهها به حساب میآید. هزینه رفت وآمد، استهلاک وسایل و غذا را هم که حساب کنیم، صعود به بیشتر کوهها به مراتب کمتر از رفتن به رستوران تمام می شود؛ البته صعودهای فنی، هزینه های بسیار بیشتری دارند.
در صعود اول تجهیزات خیلی خوبی نداشتم، یعنی کمتر کسی است که در اولین صعود، تجهیزات کوهنوردی لازم را داشته باشد؛ البته متناسب با وسایلی که داشتم، کوهی را برای صعود انتخاب میکردم، یعنی تجهیزات ما برای همان کوه در همان فصل مناسب بود.
برای حفظ محیط زیست، بهترین پیشنهاد من توقف ساخت وساز در کوهستان و صعود با تعداد نفرات کم بین ۳ تا ۱۲ نفر است.
برای شروع فعالیت در رشته کوهنوردی پیشنهاد میکنم از باشگاه های کوهنوردی شروع کنند، درعین حال آموزش، آمادگی جسمانی و تجربه باعث پیشرفت میشود.
در دوچرخهسواری من هم مثل خیلی از مردم تجربه دارم؛اما نگاه جدید به ورزش را با آموزش و تحقیق درعین حال همراهی ورزشکاران این رشته آغاز کردم و درس هایی که از ورزش کوهنوردی گرفتم، باعث شد خیلی سریع بتوانم مربیگری و اجرای برنامه های سنگین را آغاز کنم.
دوچرخه شخصی من یک مدل هیبرید است، یعنی ترکیبی از مدل کوهستان و شهری، به همین دلیل مسافت طولانی و کوهستانی را انتخاب میکنم تا از تمام قابلیت دوچرخهام استفاده کنم؛ البته اگر دوچرخه کورسی داشته باشم، خیلی دوست دارم رشته سرعت را هم تجربه کنم.
پرسش جالبی است، درواقع دوچرخهسواری یک رشته المپیکی با جوایز ارزنده، طرفداران و تبلیغات زیاد است که کشورهای مختلف در آن سرمایهگذاری می کنند؛ اما کوهنوردی یک ورزش غیر المپیکی است که کمتر کشوری در آن سرمایهگذاری مؤثر و واقعی می کند و شرکت ها و سازمان ها هستند که با کمک به کوهنوردی، باعث زنده نگه داشتن آن میشوند. درواقع دوچرخهسواری، ورزشی قهرمانی و دارای امکان همگانی است؛ اما کوهنوردی یک ورزش همگانی است که فقط با حمایت سازمانها می تواند در سطح بین المللی قهرمان رکورد و قهرمان بسازد. با تمام اینها جالب است که یکی از بهترین روشها برای بدنسازی کوهنوردی، دوچرخهسواری است و به عکس ...
تا وقتی که از سطح توان فنی و بدنی خود تجاوز نکنیم، خطر کمی برای کوهنورد به وجود می آید. بیشترحوادث کوهنوردی ناشی از نادیده گرفتن سطح بدنی و فنی فرد حادثه دیده از خودش است. دوچرخه هم خطرات خاص خود را دارد، به عنوان مثال، سال گذشته مهرداد شهلایی که دو سال قبل موفق به صعود به بام جهان «قله اورست» شده بود، هنگام دوچرخهسواری در جاده دچار حادثه شد که خوشبختانه زنده ماند،اما هنوز در منزل بستری است. همین حادثه نشان می دهد که دوچرخهسواری در جاده می تواند دوچرخه سوار را از جانب دیگران تهدید کند. از طرفی، خطر بزرگ در ورزش کوهنوردی، خودبزرگبینی کوهنورد است که اگر کوهنورد این نقیصه را از خود دور نگه دارد، می تواند همیشه کوهنورد باشد.
صعود به هیچ قله ای ارزش از دست دادن حتی یک ناخن انگشت را ندارد، بنابراین توصیه می کنم متناسب با توان جسمی، فنی و تجهیزات خود کوهنوردی کنید تا همیشه سلامت باشید.
گروهی از کارکنان شركت ملي نفت ایران با هدف اهتمام به ورزش همگانی و با رعایت پروتکل های بهداشتی در آخرین روز پایانی تابستان به قله پلنگ كوه با ارتفاع 3 هزار متر از سطح دریا در ارتفاعات رشته کوه البرز حدفاصل طالقان تا قزوین صعود کردند.
همکاران نفتی در گروهی 9 نفره طی 5 ساعت کوهپیمایی و گذر از فراز ونشیب دره و رسيدن به يال اصلي موفق شدند به قله پلنگ کوه صعود کنند.
همکاران نفتی که در این صعود حضور داشتند، عبارتند از: سيد مصطفي احمدي نصب، حسن نعيمي پور، محسن حدادي، حسن رزميان مقدم، فريدون ابوقداره، الله یار الياسي، موسی الرضا كريميان، فرامرز فرجي و حسين باقر زاده.
رویکردی کمتر پرداخته شده به پوشش رسانه ای رویدادهای بزرگ صنعت نفت
مشعل: بسیاری از تحولاتی که در صنعت نفت ایران و جهان رخ داده، به دلایل مختلفی تا امروز، برای عامه مردم بازگو به طور کلی یا محدود شده اند. صلاحدیدها و محدودیت های خبری و اطلاعاتی کشورها و شرکت های بزرگ و چند ملیتی و در عین حال تخصصی بودن جزییات روند فنی عملیات نفتی، اجازه انتشار اطلاعات در حوزه صنعت نفت را نمی دهد و اگر اتفاق یا حادثه ای بزرگ هم رخ دهد، کمتر ممکن است درباره عمق فداکاری ها و اقدام های پیشگیرانه و پدافندی آن موضوع، فیلم یا خبری در فضای مجازی بیاید و یا مانور رسانه ای صورت گیرد، چه برسد به اینکه درباره آن، فیلمی سینمایی ساخته شود.
از انفجار در چاه های نفتی مناطق جنوبی و عملیاتی کشورمان همچون رگ سفید گرفته تا انفجار در دکل نفت با آن عظمت در خلیج مکزیک؛ معمولا مردم عامه عمق حادثه و بزرگی آن را درک نمی کنند، در حالی که آنچه رخ داده، نیازمند توصیف و شرح بسیار و با احتمال زیاد تعریف و تمجید از نیروهایی است که درگیر آن رخداد بوده اند. به عنوان مثال، در دو موردی که نام بردیم، یعنی حادثه انفجار چاه شماره147 رگ سفید در ایران و انفجار در دکل نفتی دیپ واتر هورایزون در خلیج مکزیک با واقعه ای بزرگ در نوع خود رو به رو بودیم که جدا از خسارت هایی که داشتند، با شرایطی خاص به سرانجام رسیدند. در مورد حادثه رگ سفید، فیلم های سازمانی برای زیرمجموعه های نفتی تهیه شد؛ اما فیلم سینمایی نه! ولی درباره حادثه خلیج مکزیک، فیلمی هالیوودی تهیه شد که با مشاهده آن، هیجان زیادی به مخاطب منتقل می شود؛ اما آنهایی که اصل داستان و جزییات حادثه را می دانند که دست درکاران تا حد زیادی اقتباسی عمل کرده اند و نتوانسته اند عمق اتفاقات رخ داده را نشان دهند.
در جریان حادثه فوران و آتش سوزی چاه شماره 147 میدان نفتی رگ سفید كه از آن به عنوان بزرگترین حادثه نفتی در سال 96 یاد می کنند، تعدادی از نیروهای صنعت نفت جان باختند و چند صد نفر از نیروها بیش از 45 روز درگیر مهار این هیولای نفتی بودند. از این حادثه تصاویری اختصاصی از صنعت در اختیار اخبار قرار گرفت؛ اما نه بیشتر! در حالی که از سال 96 تاکنون گروه های فیلمساز زیادی می توانستند وارد این عرصه شوند و گوشه ای از رشادت هایی که در جریان مهار این انفجار بزرگ بدون کمک خارجی ها داشته ایم را به نمایش بگذارند. نمونه این اقدام ها و تحولات در صنعت نفت چندان کم نبوده که در این سال ها نیروهای داخلی با توان داخلی توانسته اند گام های با ارزشی بردارند، در حالی که به خبری درون سازمانی محدود شده است.
البته این رویکرد، رویکردی نسبتا جهانی است و بسیاری از کشورها و شرکت های نفتی، در سخت ترین و حساس ترین شرایط هم از انتشار اطلاعات جلوگیری می کنند و اگر قرار باشد خبر یا تصاویری منتشر شود، محدود و سانسور شده هستند و شاید به همین دلیل است که گروه های فیلمساز استقبالی از ورود به این دنیای جذاب و فراگیر نشان نمی دهند. موارد معدودی از فیلمسازی درباره دنیای صنعت نفت در سینمای ایران انجام شده که مربوط به چند دهه قبل است و فیلم جنگ نفتکش ها، یکی از آنهاست که هنوز هم به عنوان یکی از اسناد تاریخی تجاوز به مرزهای کشورمان معرفی می شود و دیگر نمونه ای از آن را شاهد نبودیم.
در مورد حادثه انفجار سکوی نفتی دیپ واتر هورایزون در خلیج مکزیک و لکه نفتی بزرگی که بر اثر نشت نفت از یکی از چاه های نفت به وجود آمد نیز فیلم های کوتاه و مستندی تهیه شد؛ اما 6 سال بعد و در سال 2016 فیلم سینمایی «دیپ واتر هورایزن» ساخته شد. بر اثر انفجار این سکو در همان لحظات اولیه ۱۱ نفر از کارگران این سکو مفقودالاثر شدند. نشت نفت از این سکو چند ماه بعد کنترل و متوقف شد و تا سال ها اثرات زیست محیطی این حادثه ادامه داشت. در فیلمی که بازیگران مطرح هالیوودی در آن بازی می کنند، همه آنچه در آن حادثه بزرگ رخ داده، به نمایش گذاشته نمی شود؛ اما همان اشارات کوتاه هم می تواند گویای آن حجم از عملیات حساس و سنگین متخصصان و کارکنان چنین شرکت هایی باشد و این همان موضوعی است که لازم است در صنعت نفت ایران هم مورد توجه قرار گیرد. در واقع خوب است که قبل از آنکه گروه هایی غیر حرفه ای درباره واقعیات صنعت نفت و حوادث بزرگ آن شروع به تولید محتوا و از جمله فیلمسازی کنند، کارگردان های مطرح و معروف سینمای ایران را تشویق به پرداختن به این موضوعات کنیم.
مرحبا ای پیک مشتاقان بده پیغام دوست
تا کنم جان از سر رغبت فدای نام دوست
واله و شیداست دایم همچو بلبل در قفس
طوطی طبعم ز عشق شکر و بادام دوست
زلف او دام است و خالش دانه آن دام و من
بر امید دانه ای افتاده ام در دام دوست
سر ز مستی برنگیرد تا به صبح روز حشر
هر که چون من در ازل یک جرعه خورد از جام دوست
بس نگویم شمه ای از شرح شوق خود از آنک
دردسر باشد نمودن بیش از این ابرام دوست
میل من سوی وصال و قصد او سوی فراق
ترک کام خود گرفتم تا برآید کام دوست
حافظ اندر درد او می سوز و بی درمان بساز
زان که درمانی ندارد درد بی آرام دوست
*حافظ شیرازی
محمدرضا لطفی، ردیف دان، موسیقیدان، آهنگساز، نوازنده برجسته تار و سه تار، همچنین پژوهشگر و مدرس موسیقی سنتی ایرانی بود که در سال 93 دار فانی را وداع گفت. معمای هستی، نام آلبومی است با صدای محمدرضا شجریان و نوازندگی محمدرضا لطفی در سال ۱۳۷۶ در دستگاه شور اجرا شد. اشعار حافظ در این آلبوم به کار گرفته شده و از سوی مجموعه فرهنگی - هنری «دل آواز» که با محمد رضا شجریان شکل گرفت، اجرا و منتشر شده است.
کتاب «ادبیات علیه استبداد»، اثری مشترک از پیتر فین و پترا کووی است که روایتی مستند از زندگی بوریس پاسترناک را ارائه می کند. این کتاب، با آنکه بیشتر جنبه زندگینامه دارد، اما کتابی تاریخی درباره شوروی و روابط خارجی این کشور نیز محسوب می شود. کتاب « ادبیات علیه استبداد»، روایتی کاملا مستند از زندگی بوریس پاسترناک، شاعر و نویسنده روس و خالق اثر برجسته دکتر ژیواگو است. در این کتاب از دردسرهایی که انتشار رمان در خارج از مرزهای شوروی برای نویسنده به وجود آورده و از زمانی که این رمان به ابزاری برای فشار به حکومت های کمونیستی و استبدادی تبدیل می شود، صحبت به میان می آید و اینکه حتی برای جنگ سرد فرهنگی، از رمان نیز استفاده می شود. رمانی که ضد حکومت شوروی اعلام می شود و چاپ آن در شوروی ممنوع است؛ اما سال ها بعد از مرگ پاسترناک، خروشچف (دبیر کل حزب کمونیست شوروی در یک برهه زمانی) کتاب را می خواند و اعلام می کند که هیچ چیز مبنی بر ضدشوروی بودن در این کتاب وجود نداشته و بابت چاپ نشدن این کتاب ابراز تاسف می کند. کتاب «ادبیات علیه استبداد» را بیژن اشتری ترجمه و انتشارات ثالث هم منتشر کرده است.
محمدرضا هنرمند، این فیلم را در ژانر طنز و کودک در سال 1368 ساخته است. آزیتا حاجیان، مهراوه شریفی نیا و اکبر عبدی به همراه گروه زیادی از بازیگران تئاتر و سینما در آن ایفای نقش کرده اند. داستان فیلم این است که لیلا و بهرام، دو خواهر و برادری هستند که با مادرشان زندگی می کنند. آنها صاحبخانه بدجنسی دارند که مادرشان را آزار می دهد و مادر از این موضوع خیلی ناراحت است. لیلا و بهرام، این دختر و پسر دوست داشتنی، می خواهند به مادرشان کمک کنند. در این بین دزدی هم وجود دارد که می خواهد عروسک های آنها را بدزدد. دزدی که نقش آن را اکبر عبدی بازی می کند و کاراکتر بامزه ای دارد؛ از گریمش گرفته تا شیوه حرف زدنش. محمدرضا علیقلی، آهنگ های خوبی برای این فیلم ساخته که به حس شوخ طبعی آن در صحنه های مربوط به مقابله بچه ها با آدم بدها کمک می کند.
گفت و گو با بانوی تیرانداز و خانواده ورزشی او
مشعل - در دهه و سال های اخیر، زنان کشورمان به این باور رسیده اند که می توانند نقش های پر رنگ تری را در جامعه به عهده بگیرند و در این مسیر هم به موفقیت های چشمگیری دست پیدا کرده اند. در حوزۀ ورزش نیز زنان ورزشکار ایران، این باور را در خود پیدا کرده اند که با رشد در این زمینه می توانند خود را به همگان معرفی کنند و در عین حال به عنوان مادر و همسر نیز بستر یک خانواده سالم را در جامعه به وجود آورند و با روحیه لطیفی که در زمینه ورزش دارند، هنر توانمندی خود را به افراد زیادی معرفی کنند؛ اما بخش مهمی از این موفقیت ها در سایه همراهی و توجه اعضای خانواده به یکدیگر شکوفا می شود؛ وقتی که یک زن با همراهی همسر خود روند موفقیت و رشد را طی می کند.
برای لمس بیشتر حال و هوای این خانواده ورزشی با خانم دالوند، همسر عصمت الله بیگی- از کارکنان ابزار دقيق در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران گفت وگو کردیم که در کنار تحصیل و ورزش قهرمانی، خانه دار است و در معرفی خود می گوید: سه فرزند دارم. آرش فرزند بزرگم، فارغ التحصیل رشته «آی تی»، آناهیتا، سال آخر دبیرستان است و آرزو که با 19 سال سن، به دلیل معلولیت ذهنی و جسمی دچار ناتوانی است.در حال حاضر دانشجوی رشته حقوق هستم.او می گوید: شروع علاقه مندی او به ورزش از سال 81 و زمانی بود که با توجه به ناراحتی جسمی دخترشان، همسرش او را تشویق می کند تا برای التیام روحی و فکری خود به ورزش بپردازد.
خانم دالوند می گوید: آن زمان به دلیل حضور همسرم در خط لوله منطقه رفسنجان، ورزش را از این منطقه شروع کردم. در همان سال اول موفق شدم رتبه سوم مسابقات تیراندازی را که در کرمانشاه برگزار می شد، کسب کنم. همین امر عاملی شد تا روز به روز توجه من به این رشته بیشتر شود. در ادامه به دلیل حضور همسرم در خط لوله منطقه تهران، از سال 85 به تهران آمدیم و با توجه به تنوع امکانات در اینجا، توانستم هر سال مقام بیاورم.
او درباره ادامه موفقیت های ورزشی خود هم می گوید: در حال حاضر مربی والیبال تیم منتخب بانوان منطقه 8 تهران هستم. در رشته شنا هم موفق به کسب مقام اول و دوم در سطح کل مناطق خطوط لوله شدم؛ البته به تیراندازی خیلی علاقه مندم. پیش از این بازیکن تیم های دسته یک و لیگ برتری مقاومت و ماهان سپاهان اصفهان بودم. افتخار مربیگری تیم تیراندازی بانوان شرکت پالایش نفت شهید تندگویان تهران را در کارنامه دارم و توانستم مسابقات تیراندازی کشوری را داوری کنم. خانم دالوند معتقد است، موفقیت او حاصل تلاش و کوشش و امیدوار بودن به رحمت الهی است که البته درس بزرگی برای او بوده و تاکید می کند: بدون شک اگر حمایت های همسرم نبود، هیچکدام از این موفقیت ها محقق نمی شد؛ البته همسرم نیز در رشته تیراندازی، شنا و والیبال فعالیت دارند. به طوریکه دوسال پیش در تیراندازی تفنگ، مقام اول را در بین مناطق خط لوله از آن خود کرد. ضمن اینکه در شنا هم مقام آور بوده؛ اما در والیبال به دلیل پلاتینی که در کمرشان قرار دارد، کمی با مشکل مواجه شده است.
به گفته او، پسرم (آرش) از اعضای تیم تیراندازی و شنای خط لوله منطقه و بازیکن تیم والیبال نفت تهران است. آناهیتا هم عضو بدمینتون منطقه تهران و شهرداری منطقه 8 است؛ البته در کرال سینه و کرال پشت هم فعالیت دارد.
البته تلاشهای عصمت الله بیگی هم آن سوی این زندگی مشترک است و او در گفت و گو با مشعل درباره تلاش های مشترکشان صحبت کرد.
آقای بيگي، يکي از کارکنان ابزار دقيق در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران است که در اين سال ها توانسته در کنار شغل خود، روياي ورزشي همسر و فرزندان خود و البته تمرين هاي ورزشي را دنبال کند و به موفقيت هاي خوبي هم برسد. او که از سال 1371 در شرکت خطوط و لوله و مخابرات مشغول فعاليت است، مي گويد: از همان ابتداي زندگي مشترک، خانوادهاي ورزشي داشتم و تلاش کردم علاوه بر ورزش قهرماني همسرم، براي علاقه مندي هاي فرزندان هم وقت بگذارم
بيگي به زمان هایی که به تمرين هاي دختر و همسرش اختصاص مي دهد، اشاره دارد و مي گويد: تقريبا 4 تا 5 ساعت در روز را به تمرين دخترم اختصاص مي دهم. او را به باشگاه مي برم و برمي گردانم و برنامه هاي تمريني اش را مرور مي کنيم. او همچنين به تلاش هاي ورزشي همسرش در رشته تيراندازي و موفقيت هاي به دست آورده، اشاره مي کند و ادامه مي دهد: همسرم حالا ديگر در ليگ برتر مربي است و کار داوري را هم انجام ميدهد و اين علاقه و توجهي که به ورزش تيراندازي داشت، باعث توجه و علاقه يکي از دخترانمان هم شد و حالا دخترمان هم همين ورزش را ادامه مي دهد.
بيگي مي گويد: دخترم براي حضور در تيم ملي دعوت شده؛ اما تمرين هاي آنها با توجه به شيوع بيماري کرونا متوقف شده است؛ ولي دراين مدت تمرين ها را به طور خانوادگي ادامه مي دهيم. هزينه هايي که براي همسر و دخترم در اين سال ها داشته ايم، کاملا شخصي بوده و حامي و اسپانسري نداشتيم. تهيه اسلحه که حالا ديگر بسيار گران شده، براي ما سنگين بود؛ اما در نهايت تهيه کرديم؛ ولي فقط در تهيه ساچمه براي تمرين هفتگي نيز هزينه قابل توجهي را مي پردازيم.
او مي گويد: براي هر چهار جلسه تقريبا يک بسته ساچمه مصرف مي شود که حدود 300 هزار تومان با قيمت هايي است که هر روز تغيير مي کند و اين تنها يکي از هزينه هاي تمرين هاست.
بيگي به همراهي و هماهنگي که با همسرش براي امور خانه و تمرين هاي ورزشي دارند، اشاره مي کند و مي گويد: هر کدام از سه فرزند ما نيازهاي خاص خودشان را دارند که بايد براي هرکدام برنامه و زمان جداگانه بگذاريم و به همين دليل زمان زيادي را براي همين امور بايد اختصاص دهيم.
آلو بخارای شوقان و روستای دوبرجه از توابع شهرستان جاجرم که در فاصله ۷۰ کیلومتری مرکز خراسان شمالی قرار دارد، یکی از محصولات معروف این منطقه است. به طوریکه فروشندگان در این استان وقتی می خواهند کیفیت بالای آلو بخارای خود را نشان دهند، سر خود را بالا می گیرند و به مشتری می گویند: این آلو بخارای شوقان است، ملس و خوشمزه؛ به صورت سنتی هم خشک شده است. این روزها کشاورزان این مناطق همراه با خانواده خود مشغول چیدن آلو و خشک کردن آن در گرمای آفتاب کم رمق پاییز جاجرم هستند.
عکس: مریم داورنیا - مهر
MX Player
یکی از بهترین و قدرتمندترین نرم افزارهای ویدئو پلیر برای گوشی های با سیستم عامل اندروید است که با داشتن آن روی اسمارت فون خود دیگر نیازی به هیچ ویدئو پلیری نخواهید داشتY چرا که تمام انتظاراتی را که از یک پلیر کامل دارید، در MX Player گنجانده شده است. این ویدئو پلیر قادر است تمامی فیلم های شما را با هر فرمتی که باشد، با کیفیت فول اچ دی پخش کند و در صورت داشتن زیرنویس، آنها را با وضوح بالا نمایش دهد.
یک نرم افزار عالی و پرطرفدار با بیش از 50میلیون دریافت از گوگل پلی در زمینه روتوش و ترمیم عکس ها مخصوص سیستم عامل اندروید است که از سوی گروه برنامه نویسی ArcSoft توسعه و طراحی شده و با استفاده از آن قادر خواهید بود در محیطی ساده و کلاسیک در سریع ترین زمان ممکن و به صورت حرفه ای لک های موجود در چهره را حذف کنید و با ابزارهایی کاربردی که در اختیار دارید، تنها با چند لمس ساده چهره تان را زیباتر سازید.
یک نرم افزار قدرتمند، پرطرفدار و رایگان برای ضبط تماس های تلفنی ورودی و خروجی مخصوص سیستم عامل اندروید است که با داشتن آن روی اسمارت فون یا تبلت اندرویدتان می توانید به صورت خودکار، تماس های تان را ذخیره کنید. با این برنامه مهم نیست که تماس گیرنده شما باشید یا شخصی دیگری، شما می توانید تمامی تماس هایی را که می گیرید یا تماس هایی را که دریافت می کنید، ضبط کرده و در حافظه دستگاه اندرویدی خودتان ذخیره کنید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات