لزوم برنامهريزي ويژه براي توسعه روابط اقتصادي در بخش انرژي
نقش ممتاز گاز در شکوفايي اقتصاد روستايي
90 درصد تجهيزات و قطعات پالايشگاه داخلي است
بهبود بازار نفت چالش ها و سناريوهاي پيش رو
توانمندسازي دبيران جوامع پيرامون پارس جنوبي وغرب کارون
اشتغالزايي براي 15 هزار نيروي جوان و توانمند
درهها نمايي حيرتانگيز از طبيعت
در ليگ بيستم جايگاه بهتري کسب خواهيم کرد
چقدر در زندگي تغيير کردهايم ؟
جرقه نوشتن کتاب از واحد PVC زده شد
رئیس جمهوری تاکید کرد:
رئیس جمهوری گفت: برای توسعه روابط اقتصادی در حوزه های مختلف از انرژی تا فناوری، باید برنامه ریزی ویژه ای انجام دهیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حسن روحانی، روز سه شنبه (۲۲ مهرماه) در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت گفت: هرچند تحریم های آمریکا شرایط سختی برای همکاری های اقتصادی کشور ایجاد کرده است، اما با تلاش های انجام شده، استفاده از این منابع در حال افزایش است و تخصیص منابع به مصارف کالاهای اساسی و نیازهای تولیدی کشور استمرار خواهد یافت. وی با بیان اینکه توسعه اقتصادی همه کشورها به صورت ملموس با دیپلماسی اقتصادی گره خورده است، افزود: باید در این مقطع با تقویت اولویت های ارتباطی خود، با چین، کشورهای منطقه اوراسیا و همسایگان، در حوزه های مختلف از انرژی تا فناوری، برای توسعه روابط اقتصادی برنامه ریزی ویژه ای انجام دهیم.
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه دولت به دنبال تسریع در پیگیری اجرای توافق ها با کشورهای منطقه است، تصریح کرد: در این زمینه فعال شدن کمیسیون های مشترک اقتصادی با کشورهای هدف ضروری است و در اهداف اقتصادی تجارت با شرق و همسایگان، توجه به سیاست صادرات محور بودن، باید در اولویت قرار گیرد.
وی گسترش همکاری با اتحادیه اوراسیا را از نظر اقتصادی گام بسیار مهمی دانست و عنوان کرد: ایران افزون بر ظرفیت تولید و تأمین واردات برخی از این کشورها، با توجه به قرار گرفتن در بهترین موقعیت ترانزیتی، می تواند مسیری مناسب برای ترانزیت کالاهای کشورهای عضو این اتحادیه باشد.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود تأکید بر واگذاری سهام دستگاه های دولتی را نشان از عزم راسخ دولت برای بهینه سازی روند خصوصی سازی در کشور برشمرد و اطمینان داد که برنامه عرضه سهام شرکت های دولتی در بازار سرمایه بدون تردید ادامه می یابد. رئیس جمهوری گفت: برنامه عرضه سهام شرکت های دولتی در بازار سرمایه همسو با چابک سازی، اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ و حمایت از بازار سرمایه به ویژه هدایت نقدینگی به سوی اشتغال مولد و در مجموع مردم محور کردن اقتصاد، شفاف سازی فعالیت های اقتصادی و زدودن فساد از بدنه اقتصاد انجام می شود.
وی از مصادیق عینی این برنامه را عرضه سهام شرکت های بزرگ پتروشیمی، پالایشی، فلزی، بانکی، بیمه ای، خودرویی و زیرمجموعه های آنها برشمرد که از طریق عرضه مستقیم و صندوق های مالی قابل معامله (ای تی اف) و دیگر روش ها تحقق یافته است و این روند ادامه دارد.
در این نشست همچنین محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه از سفر خود به چین و دیدار و توافق ها با مقام های این کشور در حوزه تبادلات مالی و پولی و روابط دو کشور در حوزه حمل ونقل دریایی گزارشی ارائه کرد.
معاون اول رئیس جمهور:
معاون اول رئیس جمهوری ضمن ارزشمند دانستن تدوین طرح جامع انرژی کشور و تاکید بر شتاب در روند نهایی شدن آن اظهار کرد: این طرح به عنوان راهبرد اصلی در حوزه انرژی باید در دستور کار بخش های مرتبط قرار گیرد.
به گزارش پایگاه معاون اول ریاست جمهوری، اسحاق جهانگیری روز دوشنبه (۲۱ مهرماه) در نشست شورای عالی انرژی با تأکید بر ضرورت توسعه بخش انرژی به ویژه نفت و گاز در کشور گفت: بی تردید اصلی ترین منبع توسعه کشور در سال های آینده منابع نفت و گاز خواهد بود.
وی افزود: البته اتکای بودجه دولت به درآمدهای نفتی باید کاهش یابد، اما توسعه ۲۰ سال آینده کشور چه در بخش صنعتی و چه غیرصنعتی باید با استفاده از منابع نفت و گاز باشد.
معاون اول رئیس جمهوری ادامه داد: با این دورنمای ۲۰ ساله، توسعه صنعت نفت و گاز کشور باید به گونه ای باشد که بتواند سالانه ۷۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار به اقتصاد کشور کمک کند و این یعنی باید افزون بر تأمین نیازهای داخلی بتوانیم تولید مازاد را به کشورهای دیگر صادر کنیم.
جهانگیری با تأکید بر اینکه باید برای تحقق بهینه سازی مصرف انرژی، اصلاحات جدی و اساسی در بخش های مصرف کننده اصلی انرژی انجام شود، گفت: باید در بخش هایی نظیر تولید خودرو، لوازم برقی، ساختمان و حمل ونقل عمومی شاهد اصلاحات و تغییراتی جدی باشیم.
وی با قدردانی از وزارت نفت، سازمان برنامه و بودجه و دیگر دستگاه های مرتبط برای تدوین طرح جامع انرژی کشور افزود: تدوین طرح جامع انرژی کشور اقدامی ارزشمند است که باید هر چه سریع تر نهایی شود و به عنوان راهبرد اصلی در حوزه انرژی در دستور کار بخش های مرتبط قرار گیرد.
معاون اول رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه برای اجرای مناسب طرح ها و برنامه های مختلف باید الزام های اجرای هر طرح را نیز به دقت مدنظر قرار دهیم، یادآور شد: باید به واقعیت های اقتصاد کشور و شرایط زندگی مردم نیز توجه کنیم، زیرا اگر این واقعیت ها را در نظر نگیریم، ممکن است اجرای تصمیم های بزرگ با تأخیر روبه رو شود.
در این نشست نماینده وزارت نفت گزارشی از طرح جامع انرژی به عنوان اصلی ترین مرجع تصمیم سازی در مسائل کلان انرژی کشور ارائه کرد و به تشریح اهداف این طرح نظیر توجه به تکمیل زنجیره ارزشی نفت و گاز، توجه به نیازهای کشور در زمینه انرژی و تعیین سبد بهینه حامل های انرژی پرداخت.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری عنوان کرد:
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری بر ضرورت حضور استارت آپ ها در حوزه انرژی ساختمان تأکید کرد و گفت: دولت از حضور جوانان و شرکت های استارت آپی که بتوانند سرویس های خوبی را در حوزه انرژی ساختمان به مردم ارائه دهند، حمایت می کند.
به گزارش ایرنا، سورنا ستاری روز سه شنبه (۲۲ مهرماه) در آیین رونمایی از سامانه پایش اطلاعات انرژی ساختمان که در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار شد، گفت: زیرساخت خوبی در مرکز تحققیات راه، مسکن و شهرسازی برای کاهش و نهادینه شدن مصرف بهینه انرژی ایجاد شده است.
وی با تأکید بر اینکه بیش از هر چیز به حضور جوانان و ایجاد استارت آپ های حوزه انرژی و شرکت ها نیاز داریم، تصریح کرد: تا این مبحث به یک مبحث تجاری تبدیل نشود نمی تواند دوام داشته باشد.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری به دربرگیرندگی بالای حوزه بهینه سازی انرژی اشاره و تصریح کرد: نه تنها اقتصاد انرژی، بلکه حوزه های فناوری و خدمات در این چرخه نقش آفرین شده است. ارزش افزوده و درآمدهای این حوزه به قدری جذاب و رقابتی است که می تواند زمینه ساز شکل گیری طیف گسترده ای از استارت آپ ها در بخش انرژی ساختمان شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد:
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: روی موضوع فروش نفت، با همه دنیا روزانه کار می شود و اگر آمریکا باوجود فشار حداکثری به نتیجه نرسیده به دلیل آن است که ایران با کشورهای زیادی کار را جلو می برد.
سعید خطیب زاده، روز دوشنبه (۲۱ مهرماه) در نشست خبری با بیان اینکه هفته آینده (۲۷ مهرماه) محدودیت های تسلیحاتی ایران مندرج در قطعنامه ۲۲۳۱ برداشته می شود، گفت: پنج سال پس از تصویب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) این اتفاق می افتد و هم مجوزخواهی صادرات و واردات تسلیحاتی ملغی و هم محدودیت سفر ۲۳ شخصیت حقوقی رفع می شود. وی افزود: این روز شکست تاریخی ایالات متحده است که باوجود تمام گردن کشی ها، حیله گری ها و اقدام های فراقانونی نتوانست کار خود را جلو ببرد و جمهوری اسلامی ایران بار دیگر نشان داد که آمریکا آنقدرها هم که اعلام می کند قدرت بزرگی نیست.سخنگوی وزارت امورخارجه تصریح کرد: ایران دولت مسئولی است که از تمامی ظرفیت های خود استفاده کرده و می کند تا صلح و امنیت در فضای بین المللی تأمین شود. اتفاق هفته آینده نیز موضوعی فراتر از آن نیست، بلکه محدودیت های ناروا برداشته می شود. ایران در مورد مسائل منطقه ای و بین المللی در چارچوب دولت مسئولیت پذیر عمل می کند.خطیب زاده به موضوع تحریم های آمریکا علیه ایران اشاره و عنوان کرد: تحریم های اخیر آمریکا به شکلی است که هر چیزی را که اسم بانک داشته است تحریم کرده اند. اینها خسارت جدی برای سیستم پولی و مالی ما داشته است. دولت آمریکا مسئول جبران این خسارت هاست که به فهرست خسارت هایی که آمریکا باید بدهد، اضافه می شود.
وی درباره فروش نفت به چین در سند راهبردی تهران و پکن گفت: سند ۲۵ ساله در مورد موضوعات روز نیست، بلکه یک نقشه راه است. در مورد فروش نفت با تمام دنیا به صورت روزانه کار می شود و اگر آمریکا به هدف خود باوجود سیاست فشار حداکثری به نتیجه نرسیده به خاطر آن است که ایران با کشورهای زیادی کار را جلو می برد. آمریکا در خواب هم نمی دید تلاش هایش علیه ایران در مورد فروش نفت به نتیجه نرسد.
قیمت سبد نفتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) دیروز (دوشنبه، ۲۱ مهرماه) به ۴۰ دلار و ۵۷ سنت رسید.به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، قیمت سبد نفتی این سازمان روز جمعه (۱۸ مهرماه) ۴۱ دلار و ۶۱ سنت بود.سبد نفتی اوپک شامل ۱۳ نوع نفت خام اعضای این سازمان از جمله مخلوط الجزایر، گیراسول آنگولا، سبک رابی گابن، میناس اندونزی، سنگین ایران، سبک بصره، صادراتی کویت، السدر لیبی، سبک بونی نیجریه، سبک عربی عربستان، موربان امارات، مری ونزوئلا و جنو کنگوست.قیمت نفت خام برنت و وست تگزاس اینترمدیت (WTI) نیز امروز (سه شنبه، ۲۲ مهرماه) و تا لحظه انتشار این خبر به ترتیب ۴۲ دلار و ۴۴ سنت و ۴۰ دلار و ۲۱ سنت به ازای هر بشکه بود.
شرکت های انرژی ایالات متحده آمریکا پس از طوفان دلتا تولید نفت و گاز را ازسر گرفتند.شرکت های انرژی ایالات متحده آمریکا روز یکشنبه (۲۰ مهرماه)، دو روز پس از هجوم طوفان دلتا در منطقه، کارکنان خود را بازگرداندند و عملیات خود را در تأسیسات سواحل خلیج مکزیک ایالات متحده از سر گرفتند.شرکت های شورون، شل و بی اچ پی همگی اعلام کردند که کارکنان به سکوهای تولید خلیج مکزیک ایالات متحده آمریکا برمی گردند.جودی دین سخنگوی بی اچ پی اعلام کرد که این شرکت انتظار دارد که همه کارکنان دو سکوی این شرکت روز یکشنبه به محل کار خود بازگردند.وی افزود: از سرگیری تولید به سرعت بازگشت خطوط لوله به خدمات بستگی دارد.ممکن است چند روز از طوفان بگذرد تا تولیدکنندگان انرژی بتوانند خسارت را ارزیابی کنند، کارکنان را بازگردانند و تولید دریایی را ازسر گیرند.
یک منبع لیبیایی اعلام کرد که تولید نفت لیبی در روز دوشنبه به ۳۵۵ هزار بشکه در روز رسید.به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، یک منبع لیبیایی اعلام کرد: شرکت ملی نفت لیبی (NOC) روز یکشنبه (۲۰ مهرماه) شرایط اضطراری میدان شراره را لغو کرد. تولید اولیه این میدان ۴۰ هزار بشکه در روز خواهد بود.این میدان ماه ها به دلیل محاصره از مدار تولید خارج شده بود.بر اساس اعلام این منبع، مجموع تولید نفت لیبی در روز دوشنبه (۲۰ مهرماه) به ۳۵۵ هزار بشکه در روز رسید.
وزیر نفت در احکامی جداگانه، مدیرکل اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت، سرپرست سازمان حراست وزرات نفت و مشاور وزیر را منصوب کرد. براین اساس، وزیر نفت در حکمی افشین جوان را به عنوان مدیرکل اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت منصوب کرد. متن حکم بیژن زنگنه به افشین جوان به شرح زیر است: «با عنایت به مراتب تعهد، تجارب، سوابق علمی و بین المللی جنابعالی به موجب این حکم با حفظ عضویت در هیئت علمی مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی به عنوان «مدیرکل اوپک و روابط با مجامع انرژی» منصوب می شوید. امید است با اتکال به الطاف خداوند متعال و ابتنا به دانش کارشناسی و تجربه های ارزنده تخصصی و بین المللی خود و نیز همکاری همکاران محترم آن امور در انجام وظایف محوله موفق و مؤید باشید.» افشین جوان متولد ۱۳۴۵ در تهران و دارای دکترای اقتصاد نفت و گاز از دانشگاه علامه طباطبایی است. وی از سال ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۹ رئیس کمیته علمی اوپک در وین، از سال ۹۲ تا ۱۳۹۹ تحلیل گر مدلسازی بازار نفت در دبیرخانه اوپک و از سال ۱۳۸۸ تاکنون عضو هیئت علمی موسسه مطالعات انرژی است. همچنین در سوابق کاری وی حضور در شرکت ملی صادرات گاز ایران، امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران، امور بین الملل شرکت ملی گاز ایران و پژوهشکده مواد و انرژی وابسته به دانشگاه علم و صنعت به چشم می خورد.
وزیر نفت در دو حکم جداگانه، سیدمهدی میررکنی را به عنوان «سرپرست سازمان حراست صنعت نفت» و حسین حاج حسینی را به عنوان «مشاور وزیر» منصوب کرد.
در حکم بیژن زنگنه خطاب به سیدمهدی میررکنی آمده است:
«با عنایت به تعهد و تجارب جنابعالی، بدینوسیله به عنوان «سرپرست سازمان حراست صنعت نفت» منصوب می شوید. انتظار می رود با جلب همکاری کارکنان زحمتکش و وظیفه شناس آن سازمان، بر انجام وظایف و امور محوله طبق ضوابط و مقررات، اهتمام ویژه داشته باشید.
از درگاه الهی برای شما توفیق مسئلت می نماید.»
وزیر نفت در حکم دیگری، حسین حاج حسینی را به عنوان مشاور خود منصوب کرده است.
در حکم زنگنه خطاب به حاج حسینی آمده است:
«اکنون که به علت پذیرش مسئولیتی دیگر در خارج از صنعت نفت، به خواست خود از سازمان حراست صنعت نفت کناره می گیرید، جا دارد که از زحمات ارزشمند جنابعالی در مدت عهده داری ریاست آن سازمان، قدردانی نموده و به منظور ادامه استفاده از نظرات و تجارب جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان «مشاور وزیر» منصوب می شوید.
توفیق روزافزون شما را از خداوند متعال مسئلت می نماید.»
طرح ملی اصلاح و بهینه سازی موتورخانه واحد های مسکونی و تجاری که زمینه ساز کاهش 10 درصدی مصرف گاز می شود رونمایی شد.
حسن منتظرتربتی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، روز سه شنبه (22 مهر ماه) در نشست خبری طرح ملی اصلاح و بهینه سازی موتورخانه واحد های مسکونی و تجاری، با بیان این مطلب اظهار کرد: این پروژه برای دولت و شرکت ملی گاز ایران با وجود پرداخت هزینه، صرفه جویی حدود ۱۰ درصدی به همراه خواهد داشت و سالانه در مصرف 500 میلیون مترمکعب گاز صرفه جویی می شود.
تربتی با بیان این که این موضوع مهم است که اصلاح و بهینه سازی چنین تأسیسات مهمی در این شرایط چه میزان به لحاظ مالی برای ما هزینه دارد، گفت: اما با این اقدام، هم جلوی مصرف بیش از اندازه گاز گرفته شده تا آیندگان نیز بتوانند به خوبی از آن استفاده کنند و هم چرخ اقتصاد کشور با این طرح، بهتر و بیشتر خواهد چرخید. معاون وزیر نفت در امور گاز افزود: ما از گاز باید مثل یک کالای بسیار ارزشمند استفاده کرده و با تبدیل آن به فرآورده های متنوع، گوناگون و با ارزش بعدی مثل فرآورده های پتروشیمی، هیدروکربوری و،..، اقتصاد و کسب و کار را رونق داده، اشتغال زایی کرده و کشور را متعالی سازیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: فارغ از تحریم، چنانچه در بخش مصرف، ما با این روند جلو برویم، طی چند سال آینده باید واردکننده گاز طبیعی باشیم. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به این که این گاز نعمت خدادادی است که باید برای نسل آینده هم حفظ شود، افزود: آیا باید این انرژی گاز که دوستدار محیط زیست است، در نازل ترین شکل خود مصرف شود و بسوزد و تنها، گرما تولید کند؟! مسلما پاسخ منفی است! این گاز، این انرژی پاک که باوجود آن که سوختی فسیلی است، ولی در مقایسه با سایر سوخت های فسیلی، بسیار پاک تر و ایمن تر است، باید چرخ اقتصاد و صنعت ما را بچرخاند. معاون وزیر نفت در امور گاز مردم را به عنوان حلقه اصلی این زنجیر، نافع اصلی این طرح خواند و تصریح کرد: شرکت ملی گاز و وزارت نفت ترجیح می دهند که تأسيسات قديمي موتورخانه ها با اصلاحاتی که در آن ها انجام می شود، به راندمان بالاتری دست پیدا کند.
معاون وزیر نفت در امور گاز تاکید کرد: شورای اقتصاد اعتبار این پروژه را از محل صرفه جویی گاز به عنوان شروع و پشتیبانی کار اختصاص داده تا این مهم عملی شود و امروز این طرح، یعنی طرح اصلاح و بهینه سازی موتورخانه ها کلید بخورد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: وقتی در سطح کل کشور در مصرف گاز، حدود ۱۰ درصد یا بیشتر صرفه جویی می کنیم، با احتساب کل مصرف گاز در کشور، رقم بزرگی می شود که به ما کمک می کند تا از کنار این صرفه جویی، اولا این گاز را در حوزه های ديگر مثل صنعت مصرف کنیم تا اقتصاد کشور و کسب و کار را پیشرانی کند، ثانيا به مراتب، تخريب و آسيب كمتري به محيط زيست وارد شود و عبارت «دوستدار محیط زیست» را جامع تر، رساتر و عینی تر به منصه ظهور برسانیم. معاون وزیر نفت در امور گاز در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص یکی دیگر از مزایای مصرف بهینه گاز، گفت: مورد ديگر، بحث اشتغال زايي است؛ در چنین موقعیتی که از ميزان اشتغال ما به دليل شیوع ویروس کرونا و اعمال تحريم های همه جانبه كاسته شده، با اين كار، ما براي قشر عظیمی از صنعتگران کشور که شركت هاي تاسيساتي یا مشاوره هستند، یک اشتغال زايي کاملاً مفید و اساسی تولید می کنیم.
وی در پایان با بیان این که تمامي اين اقدامات، نگاه بهينه سازي مصرف انرژي را محقق خواهد كرد، گفت: در حال حاضر، طرح اصلاح موتورخانه ها سه اقدام مهم را شامل می شود که عبارتند از: اصلاح و ترميم عايق كاري، تنظيم مشعل و نصب سيستم ضد رسوب. بنابراین، اگر در اين زمينه شروع خوبي داشته باشيم، شرايط بهتري را تجربه خواهيم كرد و آثار ريشه اي اشتغال زايي، حفظ محيط زيست و صرفه جويي بیشتری در مصرف را به صورت چشمگيری، شاهد خواهيم بود.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت اعلام کرد:
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران تأکید کرد: نباید اقدام های اکتشافی را در شرایط تحریم یا نوسان های قیمت نفت متوقف کرد، زیرا فعالیت مستمر در زمینه اکتشاف به عنوان پشتوانه اصلی برای افزایش تولید نفت در آینده به شمار می آید.
به گزارش ایرنا، سید صالح هندی با بیان این که نمی توان در شرایط کاهش تولید نفت یا ارزانی آن در بازار، برنامه اکتشاف را به تأخیر انداخت، افزود: این کار در واقع میراثی برای آینده است و پس از ۱۵ سال نتیجه آن در صنعت نفت دیده می شود.
وی افزود: فعالیت مستمر در زمینه اکتشاف به عنوان پشتوانه اصلی در آینده افزایش تولید نفت به شمار می آید.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران گفت: افزایش ذخایر به خودی خود اهرم قدرتی است که در چانه زنی ها و سهمیه گرفتن از سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) می تواند کمک کند.
به گفته هندی، کارها در صنعت نفت به مرور انجام می شود و اکتشاف نفت امروز به عنوان میراثی برای نسل بعد است.
وی با تأکید بر اینکه سهم اکتشاف از بودجه شرکت ملی نفت ایران کم است، گفت: بودجه اکتشاف در کل بودجه شرکت ملی نفت حدود ۵ درصد است.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت با اشاره به اینکه فعالیت های اکتشافی در شرکت های نفت ملی در زمان نوسان قیمت نفت تغییری نمی کند، افزود: نگاه این شرکت ها به منابع، بلندمدت است.
هندی تأکید کرد: شرکت های خارجی از آنجا که باید سود خود را بر اساس پرتفوی خود تنظیم کنند در این زمان، فعالیت های سودده مانند تولید نفت در خشکی را افزایش می دهند و در مقابل فعالیت های دریایی و اکتشافی را به حداقل می رسانند.
وی با بیان اینکه حدود نیمی از مجموع ذخایر متعارف نفت و گاز باقی مانده قابل برداشت دنیا در منطقه خاورمیانه قرار دارد و برآورد می شود حدود یک پنجم از ذخایر کشف نشده نفت و گاز متعارف دنیا نیز در این منطقه متمرکز باشد، تأکید کرد: اکتشاف نفت در خارج از خاورمیانه به دلیل ماهیت و خاستگاه غالب این منابع، با چالش های فنی عمده ای روبه رو بوده و از این رو با هزینه های بالایی همراه است.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت گفت: بررسی روند تغییرات ذخایر اثبات شده نفتی حاکی از افزایش مستمر ذخیره نفتی اثبات شده کشورهای ایران، عربستان و عراق در دوره ۲۰ ساله منتهی به سال ۲۰۱۸ میلادی است.
وی اظهار کرد: ایران دارای بیشترین آهنگ افزایش مقدار ذخایر اثبات شده نفتی در این دوره است.
گفت و گوی مشعل با مدیریت عملیات و تولید نفت و گاز پارس
برای تامین گاز از مخزن پارس جنوبی در سردترین روزهای سال اطمینان خاطر داشته باشید. مدیریت عملیات و تولید شرکت نفت و گاز پارس از ابتدای سال براساس برنامه ریزی دقیق تمام تمهیدات لازم را برای استمرار تولید از سکوهای گازی به انجام رسانده است. تنها یک مورد آن انجام 92 هزار و 840 نفر - ساعت فعالیت تعمیرات اساسی در 22 سکوی پارس جنوبی- مخزن مشترک با کشور قطر- است. تمامی این فعالیتها در روزهای سخت کرونایی به ثمر رسیده است.
وقتی از اطمینان مردم برای روزهای گرم در سردترین ایام سال صحبت می کنیم، باید یادآور شویم که ظرفیت برداشت ایران از میدان مشترک پارس جنوبی در هفت سال اخیر ۴۲۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته و از رقم روزانه ۲۸۰ میلیون مترمکعب در سال ۹۲ به روزانه ۷۰۰ میلیون مترمکعب کنونی رسیده است.
علیرضا عبادی، مدیر تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس در گفت وگو با مشعل به تشریح اقدام های انجام شده در پارس جنوبی به منظور آمادگی کامل برای ورود به فصل سرما پرداخته است. عبادی در این گفت وگو با اشاره به سختی های کار تعمیرات اساسی در روزهای کرونایی، اگر چه این اطمینان را می دهد که توقفی در تولید گاز وجود نخواهد داشت، اما از مردم هم می خواهد که با تاملی اندک در نحوه تولید گاز و اینکه با چه مصائب و سختی هایی تامین می شود، آن را بهینه مصرف کنند. شرح این گفت وگو در ادامه می آید:
شرکت نفت و گاز پارس از اواسط بهار هر سال، برنامه تعمیرات اساسی سکوهای پارس جنوبی را در دستور کار دارد و مطابق آن هر یک از سکوها در هماهنگی با پالایشگاه ها، از مدار خارج شده و تعمیرات اساسی آنها انجام می شود و تا اواسط پاییز تمامی سکوها با ظرفیت کامل به مدار تولید می آیند. برنامه ریزی هم به گونه ای خواهد بود که در بازه زمانی سرد سال، هیچ توقفی ناشی از خرابی و سایر مشکلات وجود نداشته باشد و اکنون آمادگی کامل برای ورود به فصل سرما و تامین سوخت براساس برنامه تکلیفی در این حوزه وجود دارد.
از یک هفته گذشته (جمعه-۱۸ مهر ماه) تعمیرات اساسی تمامی سکوها به پایان رسیده است و تمامی آنها آماده بهره برداری با ظرفیت کامل تا پایان فصل سرد سال هستند.
ماموریت شرکت نفت و گاز پارس در دو بخش طرح های توسعه ای و بهره برداری از سکوها و بخش دریایی طرح هاست. باید یادآوری کنم که تعدادی از سکوها هنوز به ما تحویل نشده و بهره برداری آنها به شکل موقت از سوی پیمانکاران طرح ها در حال انجام بوده و تعمیرات اساسی آنها هم از سوی پیمانکاران انجام می شود که براساس برنامه ریزی انجام شده در ماه های آینده آنها را تحویل می گیریم که در آن صورت تمامی سکوها در مسئولیت بهره برداری مدیریت عملیات شرکت نفت و گاز پارس قرار می گیرد. در مجموع با احتساب سکوهای در اختیار پیمانکاران تعمیرات اساسی ۲۹ سکو در کل شرکت نفت و گاز پارس انجام شده است و در فصل سرد سال، توقفی از نظر تولید و تامین گاز نخواهیم داشت. اگر بخواهم بخشی از جزییات تعمیرات اساسی را برای مخاطبان شما توضیح دهم روی سکوها یکسری ظروف تحت فشار قرار دارد که به دلیل خوردگی بالا معمولا باید بازرسی از داخل ظروف تحت فشار انجام شود که همین بخش از عمده ترین کارها محسوب می شود که نفرات بازرسی، ظروف تحت فشار را بازرسی می کنند تا از داخل دچار ترک نشده باشند. افزون بر آن در این سکوها شیرآلات به طور کامل باز و سرویس دهی می شوند. شیرهای اطمینان به طورکامل باز و کالیبره و مجدد نصب می شوند. دیزل ژنراتورهای سکوها باز و از مدار خارج می شوند. تعویض قطعات در صورت نیاز انجام می شود و بسیاری از فعالیت های دیگر که در نهایت تولید پایدار گاز را در فصل زمستان به همراه خواهد داشت.
به طور کلی 90 هزار نفرو 840 نفر - ساعت جهت تعمیرات اساسی تعداد 22 سکو از 27 سکوی در اختیار مدیریت عملیات و تولید صرف شده است.
سال گذشته سکوی ۹ پارس جنوبی با اتفاقی همراه بود که همان مقطع کار تعمیراتی در آن انجام شد و به مدار تولید بازگشت، اما ادامه تعمیرات آن امسال با تعمیرات اساسی صورت گرفت و براین اساس آخرین سکو که کار تعمیرات اساسی آن پایان یافت، همین سکوی شماره ۹ بود. از این نظر با توجه به تعویض خطوط لوله، اندکی کار آن متفاوت و بیش از سایر سکوها بود. اطلاع دارید که طراحی سکوهای ۷ و ۸ پارس جنوبی هم مشابه سکوی ۹ است که در اقدامی پیشگیرانه، همان تغییرات و تعمیرات را در این دو سکو هم انجام دادیم و این سه سکو کار بیشتری به همراه داشت.
طبیعی است که مصرف گاز در بازه تابستان کمتر است و از این رو در این مقطع تعمیرات اساسی انجام می شود و سکوها به نوبت در برنامه تعمیرات قرار می گیرند. شرکت نفت و گاز پارس با هماهنگی و برنامه ریزی در شرکت ملی نفت و شرکت ملی گاز ایران و انجام موازنه مصرف و تولید با هدف جلوگیری از کمبود گاز، این اقدام را انجام می دهد. با وجود آنکه مصرف خانگی گاز در تابستان کاهش می یابد، اما مصارف نیروگاهی به دلیل مصرف برق بالا می رود. باید اشاره کنم افزون بر تعمیرات اساسی سالانه، ما در طول سال تعمیرات پیشگیرانه بر روی تجهیزات بدون اختلال در تولید را انجام می دهیم که تعمیرات اساسی طولانی مدت نباشد.
تعمیرات اساسی قرار بود هفته آخر فروردین آغاز شود، در آن زمان پروتکل های بهداشتی و دستورعمل های ابلاغی اجازه این فعالیت را به ما نداد و براین اساس آغاز تعمیرات اساسی از هفته آخر فروردین ماه 99 به پانزدهم اردیبهشت موکول شد که با انجام فعالیت موازی تاخیر را جبران کردیم. پایان تعمیرات اساسی هم اواخر هفته گذشته ( 18 مهر ماه ) مطابق برنامه بود.
شیوع کرونا که از اسفند سال گذشته شروع شد، بیشترین نگرانی را برای ما ایجاد کرده بود و همچنان وجود دارد. ما از همان اسفند ماه برنامه ریزی خاصی برای این موضوع داشتیم. از آن زمان تا امروز کمترین تاثیر و ابتلا و حتی موارد مشکوک را در سکوهای پارس جنوبی داشته ایم. با اینکه عسلویه و استان بوشهر در زمره مناطق قرمز از نظر ابتلا به کرونا قرار دارد، اما شرکت نفت و گاز پارس اجازه نداد این وضعیت به سکوها تسری یابد. در شرکت نفت و گاز پارس با هدف پیشگیری از شیوع ویروس کرونا، تمامی سکوها را حتی الامکان ایزوله کرده ایم. از این نظر که ماموریت های غیرمهم لغو و اجازه ورود غیرضرور و بدون هماهنگی به سکوها ممنوع شده است. هر کسی هم در صورت ضرورت به سکو ورود کند، با همکاری بهداری و بهداشت صنعت نفت تریاژهایی در نظر گرفته شده است که کنترل های زیادی انجام می شود تا افراد مشکوک به سکو اعزام نشوند. افزون بر آن روی سکوها هم برنامه ها و تمهیدات خاصی از ضدعفونی تا قرنطینه افراد تازه وارد برای اطمینان کامل و .. در نظر گرفته شده است. شکر خدا با این تمهیدات آمار بسیار خوبی از نظر سلامت همکاران شاغل روی سکو شاهد هستیم. در کنار این تمهیدات ما با درنظرگرفتن بدبینانه ترین حالت و احتمال ابتلای تعداد زیادی از نفرات روی سکوها، تیم یدکی را برای سکوها در نظر گرفتیم تا کار تولید متاثر نشود. افزون بر آن آمبولانس دریایی ایجاد کردیم تا افراد مشکوک به کرونا بلافاصله به خشکی منتقل شوند. همچنین هلکوپترها از نظر فاصله گذاری اجتماعی حداکثر با ۵-۶ نفر پرواز می کنند. باز تاکید می کنم که تمامی این موارد پیش بینی است و در حال حاضر شکر خدا مشکلی وجود ندارد. هر چند که نگرانی آن همچنان در دل ما وجود دارد، چون سکو جای محدودی است و امکان اینکه فرد مبتلا مدت طولانی قرنظینه شود، وجود ندارد و اقدام های قابل انجام در خشکی در سکو امکان پذیر نیست. با این امیدواری زمستان را شروع می کنیم که مشکلی ایجاد نشود.
برنامه تکلیفی برای تامین سوخت زمستان در ماه های مختلف متفاوت بوده و براساس مصرف شرایط خاصی در نظر گرفته شده است. اما آنچه به ما تکلیف شده،۶۵۰ تا ۶۷۰ میلیون مترمکعب برای کل میدان است.
من مجدد تاکید می کنم همچون سال های اخیر که کمبودی از نظر تامین گاز در فصل سرما ایجاد نشد، امسال نیز قطعا با همه مشکلات کرونایی، این اطمینان را می دهم که هیچ کمبودی از نظر تولید و تامین گاز در فصل سرما ایجاد نخواهد شد. فقط این موضوع را لازم می دانم یادآوری کنم اگر مردم عزیزمان اطلاع دقیقی پیدا کنند که تولید گاز با چه مشکلات، مصایب و هزینه هایی انجام می شود؛ در مصرف گاز همکاری و از مصرف بی رویه آن جلوگیری می کنند. چون وقتی خود من درباره صفر تا صد نحوه تامین گاز به فکر فرو می روم که یک دکل حفاری می آید و حفاری را انجام می دهد و بعد سکو نصب می شود و خط لوله ای به سمت پالایشگاه گاز و در آن تصفیه گاز انجام می شود و همکاران من با مشکلات مختلف موجود در دریا با جانفشانی این تولید را انجام می دهند، واقعا حیف است اگر در مصرف گاز دقت لازم نشود و بی رویه مصرف شود.
۱۴۱ دستگاه کمک تنفسی ویژه بیماران کرونایی از سوی وزارت نفت به وزارت بهداشت تحویل شد
مشعل ایفای مسئولیت اجتماعی وزارت نفت بر کسی پوشیده نیست و مصداق بارز آن به سیل سال گذشته باز می گردد که تمام تلاش خود را جهت کمک رسانی به مناطق سیل زده انجام داد، اکنون با ویروس کرونا این وزارتخانه در قالب کمک های انسان دوستانه و رعایت دستور عمل های بهداشتی دوشادوش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور در تولید تجهیزات مورد نیاز مواد اولیه ماسک و تجهیزات بهداشتی گام های موثری برداشته است.از سوی دیگر همسو با رعایت دستور عمل های بهداشتی، نگذاشته در تولید نفت و گاز خللی ایجاد شود و در جبهه اقتصادی نیز خوش درخشیده است.
شرکت ملی نفت ایران که یکی از شرکت های اصلی وزارت نفت به شمار می رود با تأمین ۲۲ میلیارد تومان اعتبار و با هدف مقابله با کرونا در مراکز درمانی مناطق نفت خیز کشور، ۱۴۱ دستگاه ونتیلاتور به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اهدا کرد. این دستگاه های کمک تنفسی همسو با مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت و پیرو تفاهم نامه ای که پیش از این بین وزیران نفت و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امضا شده بود، در مراسمی که ۲۲ مهرماه سال جاری با حضور وزیران نفت، بهداشت، استانداران بوشهر و خوزستان، رؤسای دانشگاه های علوم پزشکی استان ها و مدیران و دست اندرکاران امر در محوطه فضای باز ساختمان مرکزی وزارت نفت برگزار شد، در اختیار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گرفت.هدف از این اقدام، ایجاد هم افزایی بین وزارتخانه های نفت و بهداشت به منظور مبارزه با بیماری کرونا، کمک به تسریع در روند درمان بیماران مبتلا به کرونا و عارضه های تنفسی، افزایش آمار بهبودیافتگان، کمک به ارتقای سطح تجهیزات درمانی و افزایش تعداد تخت های آماده پذیرش بیماران در بیمارستان ها و مراکز درمانی استان های نفت خیز کشور عنوان شده است و ونتیلاتورهای اهدا شده در بیمارستان ها و مراکز درمانی مناطق نفت خیز استان های خوزستان، بوشهر، ایلام، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان، کرمانشاه، لرستان و خراسان رضوی (سرخس) توزیع خواهند شد.بیژن زنگنه، وزیر نفت در آیین اهدای ۱۴۱ دستگاه کمک تنفسی ویژه بیماران کرونایی از طرف وزارت نفت با بیان اینکه امروز فرصتی شد که به سهم خود از مجاهدت کادر درمانی کشور قدردانی و تشکر کنم، ادامه داد: «من می دانم دوستان چه زحماتی را این روزها تحمل می کنند، چه فشار سنگینی روی آنهاست و چه مسئولیتی بر دوششان حس می کنند. الحمدالله میان مردم هم سرافزار هستند و آنان قدرشان را می دانند. با وجود شرایط کرونا لحظه ای تولید در صنعت نفت متوقف نشده است و از بابت تأمین سوخت و انرژی کشور آب در دل کسی تکان نخورد.»به گفته او، «کادر درمان در راه انجام وظایف، شهدای زیادی تقدیم کردند که مردم این را هم قدر می دانند، من به سهم خودم به عنوان یک ایرانی از زحمات کادر درمان به ویژه دکتر نمکی که به سختی این روزها فرماندهی و مدیریت می کنند، قدردانی می کنم، همچنین از کادر درمانی صنعت نفت هم تشکر می کنم.»وزیر نفت با بیان اینکه وزارت نفت از نخستین دستگاه هایی بود که به دلیل حساسیت با سختگیری تمام در مقابله با کرونا گام برداشت، افزود: «تعطیل کردن نفت فقط تعطیل صادرات نبود، تعطیل کشور بود. یعنی اگر نفت و گاز تولید نکنیم، آب و برق هم تولید نمی شود و بهداشت از بین می رود. اگر برق نباشد بیمارستانی نمی تواند کار کند. اگر سوخت نداشته باشیم هیچ ژنراتور و دیزل اضطراری هم نمی تواند کار کند. الحمدالله از بابت تأمین سوخت و انرژی کشور در شرایط کرونا آب در دل کسی تکان نخورد.»او با تأکید بر اینکه سلامت کارکنان صنعت نفت برای ما مثل جانمان بود، بنابراین با سخت گیری تمام در این مسیر گام برداشتیم، تاکید کرد: «واحدهای اچ اس ای مستقر در صنعت نفت با دستورعمل های وزارت بهداشت که ما به زبان صنعت نفت تبدیل و ابلاغ می کردیم توانستیم سلامت همکاران را هم داشته باشیم.»
زنگنه با اشاره به اقدام های وزارت نفت برای مقابله با کرونا گفت: «پس از قرمز شدن وضع در برخی استان ها دستور داده شد که کارکنان به شیفت هایشان در این استان ها برنگردند، از نظر توزیع غذا، فاصله ها و ارتباطات افراد سختگیری های زیادی شد که الحمدالله نتیجه داد و مسائلی که داشتیم قابل اغماض است. به هر حال کار مهمی بود که انجام شد.»
وزیر نفت با بیان اینکه همکاران ما در هشت ماه گذشته از هیچ تلاشی برای کاهش درد و رنج مردم کوتاهی نکردند، تأکید کرد: «: مردم ما واقعاً در درد و رنج هستند، ما نمی توانیم این را نادیده بگیریم. مردم از یک سو زیر فشارهای شدید اقتصادی به دلیل اقدام های جنایتکارانه آمریکا هستند؛ مرتب آمریکایی ها می گویند ما کاری به مردم نداریم و با دولت درگیریم، اما دارند مردم را له می کنند و از سوی دیگر کرونا نیز نگرانی، ناامنی و تنش ذهنی ایجاد کرده است. ما تلاش کردیم تا جایی که می توانیم به سهم خودمان از این فشار کم کنیم. آمریکا در شرایط کرونا و نیاز ایران به دارو و تجهیزات پزشکی، کوچک ترین انعطافی نشان نداد. آن ها هر چه می گویند دروغ است.»
به گفته او، «وزارت نفت برای تولید مواد ضدعفونی کننده و مواد اولیه لباس و ماسک آمادگی کامل دارد و از هیچ کمکی مضایقه ای ندارد، آقای نمکی، شما ما را مانند کارکنان خود تلقی کنید، شما در موضوع کرونا فرمانده هستید، هر دستوری بدهید ما برای کاهش فشار بر مردم انجام می دهیم.»
زنگنه با اشاره به اینکه مسئولیت اجتماعی موضوعی است که صنعت نفت آن را در کشور رایج کرد و پیش از این، این گونه مطرح نبود، ادامه داد: «ما اعتقاد داشتیم و داریم در جایی که کار می کنیم نمی توانیم خود را از مردم آن منطقه جدا ببینیم، آنان همراه و خانواده ما هستند و نمی توانیم آنها را جدا ببینیم، در سیل و حوادث دیگر هم همین طور است. ما خودمان در شرایط سختی هستیم، اما مردم در شرایط سخت تری هستند، بنابراین همه تلاشمان را برای کمک به مردم انجام می دهیم، تعدادی دستگاه های کمک تنفسی (ونتیلاتور) برای کمک به مردم تهیه شده است، البته ان شاءالله مریض نداشته باشیم.»
وزیر نفت گفت: «استدعا دارم مردم با رعایت پروتکل ها فشارها را کم کنند. رعایت پروتکل ها واقعاً اثرگذار است و ما این را با همه وجود در صنعت نفت دیدیم. هر جا رعایت و سختگیری کردیم، نتیجه گرفتیم. من این سختگیری ها را از جانب خود، سختگیری پدر برای سلامت فرزندش می دانم، هرجا کسی کاری را انجام نداده با او برخورد کردم.»
زنگنه با آرزوی موفقیت برای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کادر درمان و همکاران بهداشت و درمان صنعت نفت و قدردانی از آنها افزود: «با همکاری و فداکاری کارکنان صنعت نفت تولید ما به دلیل کرونا نه تنها کم نشده بلکه اضافه هم شده است. خداوند فداکاری کادر درمان را می بیند و به زندگی خودشان و خانواده و بچه هایشان برکت می دهد، این مهم است. بدانید که دعای مردم پشت سر شماست و هیچ چیزی مانند دعای مردم عاقبت بخیری برای آدم نمی آورد و اثر ندارد.»
او در حاشیه این مراسم و جمع خبرنگاران گفت: «مردم بدانند کسانی که با ما دشمنی می کنند هیچ رحم و علاقه ای به ملت ایران ندارند و با سخت ترین خشونت ها و شقاوت ها با مردم ما برخورد می کنند، این واقعاً جنایت علیه بشریت است. خوشحالم که امروز وزارت نفت با وجود مشکلات مالی توانست همسو با اجرای مسئولیت اجتماعی ۱۴۱ دستگاه ونتیلاتور را به وزارت بهداشت برای به کارگیری در بیمارستان های مناطق نفت خیز اهدا کند. در این دوران کرونا هم همانند دو سال و نیم گذشته که از اعمال تحریم های ظالمانه آمریکا علیه ایران می گذرد همه تلاشمان را برای تداوم تولید نفت، گاز، محصولات پتروشیمی و حفاظت از جان کارکنان به کار گرفتیم.»
وزیر نفت با بیان اینکه همکاران ما در دوران کرونا افزون بر اینکه با فداکاری سوخت مورد نیاز مردم را تأمین کردند مواد اولیه مورد نیاز کالاهای بهداشتی را نیز تأمین کرده است، ادامه داد: «ما در جبهه های مختلفی در نبرد هستیم، شدیدترین فشارهای تاریخی را بر ما وارد می کنند.»
زنگنه با بیان اینکه ما افزون بر مشکلات شدید اقتصادی با بیماری کرونا نیز روبه رو هستیم، تاکید کرد: «امیدواریم با همکاری مردم در رعایت پروتکل ها که در صنعت نفت سختگیرانه اجرا شده و خوشبختانه اثربخش هم بوده از این بلای عالم گیر عبور کنیم.»
سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور نیز در آیین اهدای ۱۴۱ دستگاه تنفسی ویژه بیماران کرونایی به مناطق نفت خیز از طرف وزارت نفت، با تشکر از این وزارتخانه که در روزهای سخت در کنار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گرفته است، گفت: «امروز زنگنه و همکارانش روزهای سختی را سپری می کنند، ایام و روزهایی که در طول انقلاب به یاد ندارم همانند امروز باشد. فروش نفت، کسب درآمد و چرخش کارخانه های این کشور در شرایط سخت کنونی بی شک کاری بس دشوار و پرمشغله است که بنده به دلیل آنکه دستی بر بودجه کشور داشتم آن را کاملا درک می کنم، اما از اینکه در اوج تنگناهای مالی کرامت و بلند مرتبگی گذشت را هم حفظ می کنند و می بخشند و سعی می کنند دست ما را هم بگیرند قابل احترام است. وقتی با این سختی و گرفتاری دوستان به یاد درماندگی بخش های دیگر هستند به معنای کرامت، صفا و صمیمیت انسانی هایی است که همواره و همه جا و چند وجه و چند بعد به یاد مردم هستند.»او با بیان اینکه برای نخستین بار است که پای در وزات نفت می گذارد، گفت:« به دلیل آنکه اهل مطالعه بوده و به تاریخ علاقه مند هستم فکر می کنم نفت اقتصاد سیاسی ایران را تغییر داد. بی شک یکی از تاثیرگذارترین مولفه های مهم در سیاست، اقتصاد، استعمار و مبارزه های ضداستعماری در تاریخ این سرزمین نفت است. یکی از ضعف های ما در مدیریت کشور این است که مطالعات گذشته مان محدود است، برخی می گویند کاش نفت نداشتیم تا بهتر زندگی می کردیم. اقتصاد بدون نفت به عنوان یک اقتصاد پویا حرف درستی است، اما پاکستان و افغانستان که نفت نداشتند، اقتصاد پویا داشتند؟»نمکی با بیان اینکه انسان توسعه یافته هدف نهایی توسعه است، افزود: «یکی از کاستی های ما در اداره کشور و در ایام گذشته نپرداختن به توسعه انسانی بوده است، ما انسان توسعه یافته کم داریم. یکی از گرفتاری های ما این است که منابع را صرف توسعه درست و پایدار نکرده ایم.»او ادامه داد:«روزهای سختی را سپری می کنیم، روزهایی که آثار کاهش فروش نفت در اقتصاد ملی ما در ابعاد مختلف از جمله نظام سلامت خود را کاملا نشان می دهد. ما از درآمدهای نفتی سهمی داشتیم، سهمی از مالیات بر ارزش افزوده و ۱۰ درصد از هدفمندی یارانه ها داشتیم که وقتی فروش نفت و میعانات گازی افت می کند همه آنها را تحت تاثیر قرار می دهد.»وزیر بهداشت با بیان اینکه مشاهده می کنیم آقای زنگنه با چه سختی هایی کارها را پیش می برد و حتی مورد کم مهری هایی نیز قرار گرفته است، گفت: «ما نیز همانند بقیه کشورهای جهان ناگهان گرفتار موج سنگینی از همه گیری کرونا شدیم. در جمهوری اسلامی با لطف خدا و با استفاده از شیوه های مختلف و آنچه آموخته بودیم از دفاع مقدس خود را برای این طوفان آماده کردیم. در شرایط سخت تحریم نمی توانیم کارخانه و تولید کشور را تعطیل کنیم، به همین دلیل دستورعمل نوشتیم که چگونه می توانیم گردش صنعت کشور را بگردانیم تا با فقدان دیگری روبه رو نشویم. یکی از جاهایی که بشدت این شیوه نامه ها را رعایت کرد که جای سپاسگزاری دارد وزارت نفت و صنایع پتروشیمی کشور بود.»به گفته او، «خوشبختانه با رعایت شیوه نامه های بهداشتی آمار موارد بستری و مرگ و میر در این مجموعه های صنعتی در حد قابل اغماض است که با تلاش به دست آمده است. بنده در طول این هشت ماه شبی را به یاد ندارم که به راحتی خوابیده باشم. شبی به من اطلاع دادند که بین پارسیان و عسلویه درباره کرونا اتفاقی افتاده است، شبانه دستور دادم راه پارسیان به عسلویه مسدود شود. امروز شما تعدادی دستگاه تنفسی به وزارت بهداشت اهدا می کنید که ساخت این مملکت است، ما روزهای ابتدایی رویارویی با بیماری کرونا، شبانه روز به دنبال ماسک، لباس و غیره بودیم، خوشبختانه ۵۰ روزه کارکنان پتروشیمی، الیافی را تولید کردند که با آن پارچه ای را تهیه و سبک ترین و مناسب ترین لباس ها را برای پوشش پرستاران آماده کردیم.»نمکی ادامه داد: «اروپایی ها که پس از ما وارد موج کرونا شدند تازه فهمیدند که ایران دارای تحریم با دست های بسته در این اقیانوس بلا چگونه شنا کرد. وقتی مریض هایشان پشت در بیمارستان سرگردان شدند، وقتی در زمین های چمن به دنبال کپسول اکسیژن بودند، وقتی دستگاه تنفسی را از شخص پیر و سالخورده باز کردند به شخص جوان بستند تازه فهمیدند که ایران در اوج شرایط تحریم چه عظمتی را به دست آورده است که امیدواریم در آینده بسیار نزدیک ما جزو پیشتازان جهان در عرصه کنترل بیماری کرونا باشیم. باید راهکاری را دنبال کنیم که چگونه می توانیم دانش خودمان را در اختیار شما (وزارت نفت) قرار دهیم که به ارائه خدمت در مجموعه وزارت نفت کمک کند.»
بابک دارابی، مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در این مراسم گفت: ۱۴۱ دستگاه کمک تنفسی (ونتیلاتور) اهدایی این شرکت به وزارت بهداشت، در سطح ۸۲ شهرستان کشور که در استان های نفت خیز واقع شده اند توزیع می شود. این دستگاه های کمک تنفسی با اتکا به توان داخل ساخته شده و در راستای انجام مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت و به تبع آن شرکت ملی نفت ایران با اعتباری بیش از ۲۲ میلیارد تومان برای بیمارستان های مناطق نفت خیز کشور تهیه شده است.»
او با اشاره به مشارکت و همدلی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی نفت خیز در حادثه سیل پارسال استان خوزستان ادامه می دهد: «بازسازی ۳ هزار و ۳۰۰ خانه در مسیر سیل و بازساری و تعمیر مدارس آسیب دیده و مراکز درمانی از اهم اقدام های این مدیریت بود که با تأمین اعتباری بالغ بر ۱۳۰ میلیارد تومان انجام شد.»
به گفته دارابی، «امروز شاهد هم افزایی میان وزیران نفت و بهداشت و درمان برای تهیه ملزومات پزشکی هستیم، دستگاه های کمک تنفسی به منظور رفع کمبود تجهیزات پزشکی در استان های نفت خیز کشور و همچنین بهبود در روند درمان بیماران کرونایی، در کوتاه ترین زمان ممکن خریداری شد و در ۹ استان کشور توزیع می شود. بر این اساس ۸۲ شهرستان از توزیع این دستگاه ها منتفع خواهند شد که فهرست توزیع این دستگاه ها بر این منوال است که سهم استان خوزستان ۳۲ دستگاه، بوشهر ۲۵ دستگاه، استان های ایلام، فارس، هرمزگان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد و استان لرستان هرکدام ۱۳ دستگاه و استان سرخس ۶ دستگاه خواهد بود. مراحل طراحی و ساخت تمام دستگاه های کمک تنفسی توسط متخصصان داخلی انجام شده که این مسئله خود گام موثری در حمایت از تولید داخل است.»
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس نیز با حضور در این مراسم با اشاره اقدام های پتروشیمی ها از ابتدای شیوع ویروس کرونا در کشور گفت: «تمام اقدام های انجام شده در کنار تولید بوده است و نه تنها تولید صنعت پتروشیمی کشور در این دوران متوقف نشد و کاهش نیافت، بلکه تولید این صنعت نسبت به سال گذشته افزایش هم داشته است. با توجه به اینکه شرکت های پتروشیمی بیشتر در عسلویه و ماهشهر تجمع دارند، خوشبختانه اقدام های مشترک، هماهنگ و خوبی در دو استان خوزستان و بوشهر انجام شد، به طوری که پتروشیمی ها حدود ۹۰ میلیارد تومان در این دو استان هزینه کرده اند.»
جعفر ربیعی ادامه داد: «فرودگاه های خوزستان و بوشهر نیز در دوران کرونا به دوربین های حرارت سنج و دستگاه های اندازه گیری اکسیژن خون، توزیع اقلام بهداشتی مجهز شدند، ضمن آنکه از سوی پتروشیمی کارون آب ژاول مورد نیاز کل کشور تأمین شد. اکنون آمادگی کامل برای تأمین آب ژاول مورد نیاز هر مکانی را که وزارت بهداشت اعلام کند داریم.»
به گفته او، «برای دانشگاه های علوم پزشکی بوشهر و خوزستان نیز علاوه بر کمک های نقدی به صورت مستقیم، دستگاه های تجهیزاتی مانند ونتیلاتور، اکسیژن ساز، تخت آی سی یو، سی تی اسکن و غیره از سوی پتروشیمی ها تأمین شده است. ضمن آنکه تأمین مواد اولیه لباس کادر سلامت کشور از دیگر افتخارهای شرکت های پتروشیمی است. لباس این عزیزان پیش از این بسیار نامناسب، زبر و ناراحت کننده بود، اما هم اکنون با تأمین مواد اولیه این البسه از سوی صنعت پتروشیمی کشور و تحویل به کارخانجات پایین دست، لباس های بهتری در حال تولید است.»
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به نقش مهم صنعت پتروشیمی در تولید، صادرات و رونق اقتصادی کشور و تأمین درآمد ارزی و مواد اولیه صنایع پایین دست ادامه می دهد: «یکی از وظایف پتروشیمی ها براساس دستورعمل هایی که از سوی وزیر نفت از همان ابتدای شیوع این بیماری ابلاغ شد، حفظ تولید صنعت پتروشیمی و جلوگیری از کاهش تولید بود که بر مبنای آن از همان ابتدای شیوع این ویروس کار کل پیمانکاران اجرایی صنایع پتروشیمی به منظور کاهش ترددها تعطیل و دورکاری در سطح صنعت با حفظ تولید و با اولویت نیروهای آسیب پذیر و بانوانی که فرزند کوچک تر از ۶ سال داشتند، اجرا شد. تمام دستورعمل های بهداشتی حتی سخت تر از صنایع دیگر در مجتمع های پتروشیمی اجرا شد و در حال اجراست، ما مطمئن هستیم که داخل شرکت های پتروشیمی این بیماری شیوع نمی یابد و آنچه ممکن است رخ دهد از بیرون وارد می شود.»
ربیعی تاکید کرد: «مشاغل کلیدی و حساس در تمام شرکت های پتروشیمی شناسایی شدند و پیش بینی های لازم برای احتمال درگیری کارکنان و جایگزینی نیرو به منظور جلوگیری از کاهش تولید محصولات پتروشیمی صورت گرفته است.
او گفت: همه این اقدام ها به نحوی بوده است که نه تنها تولید پتروشیمی کشور متوقف نشد و کاهش نیافت، بلکه در همین دوران کرونایی، تولید صنعت پتروشیمی نسبت به پارسال افزایش نیز یافته است.»
عبدالکریم گراوند، استاندار بوشهر نیز در این مراسم با اشاره به اینکه وزارت نفت با تمام مشکلاتی که امروز به واسطه تحریم های اقتصادی با آن روبه روست کنار مردم مناطق نفت خیز جنوب کشور بوده است، گفت: «از وزیر نفت و مجموعه صنعت نفت که با وجود اینکه خود سختی هایی را تحمل می کنند، در کنار مردم مناطق نفت خیز هستند قدردانی می کنم. ضمن آنکه وزارت بهداشت حدود هشت ماه است که با بیماری پیچیده ای دست و پنجه نرم می کنند و شهدایی نیز تقدیم کشور کرده اند که البته این وزارتخانه با وزارت نفت نقطه مشترکی نیز دارد.»
او نقطه مشترک وزارت نفت و بهداشت را قرار داشتن هر دو در شرایط جنگی بیان می کرد و افزود: «هم اکنون در شرایط جنگ اقتصادی و بیماری قرار داریم که می طلبد همان طور که از جبهه سلامت دفاع می کنیم به جبهه اقتصادی که همان وزارت نفت است نیز کمک کنیم. این نوع نگاه وزارت نفت که در شرایط سخت به فکر مردم مناطق نفت خیز کشور است، در تاریخ ماندگار خواهد بود، ایام و روزهای سختی پشت سر می گذاریم، اما امیدواریم با سخت گیری هایی که برای کنترل این بیماری انجام می شود بتوانیم آن را شکست دهیم.»
همچنین غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان گفت: «وزارت نفت و شرکت های تابعه در زمینه مهار ویروس کرونا از خوزستان حمایت های بی نظیری داشتند، چنین فعالیت هایی سبب شد این استان در این زمینه با مشکل جدی روبه رو نشود. وزارت نفت در بسیاری از مقاطع از جمله بحث ریزگردها، احیای تالاب هورالعظیم، بحث سیل و غیره همیشه در کنار مردم خوزستان بوده است و شرکت های وابسته به این وزارتخانه حتی در بازسازی مناطق سیل زده نیز حضور جدی داشتند. این وزارتخانه همکاری و کمک های بسیاری در زمینه بازسازی و تعمیر مدارس سیل زده استان خوزستان انجام داده است که از این بابت نیز از مجموعه وزارت نفت قدردانی می کنم.»
به گفته او، «شرکت های پتروشیمی و هلدینگ ها همیشه و در همه حال در شرایط بحرانی همچون سیل در کنار ما بودند که از این رو جا دارد از وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و هلدینگ خلیج فارس (شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس) قدردانی کنم. وزارت نفت و هلدینگ خلیج فارس در بحث کنترل بیماری کرونا در خوزستان حمایت های بی نظیری همچون خرید دستگاه های کمک تنفسی و تأمین اقلام ضدعفونی و کمک های مؤمنانه داشتند، چنین فعالیت هایی سبب شد این استان با مشکلی روبه رو نشود.»
استاندار خوزستان با اشاره به مجاهدت های کادر درمانی کشور در این شرایط سخت ادامه داد: «استان خوزستان در موضوع کرونا مدتی را با شرایط بحرانی سپری کرد و این کار شبانه روزی و تلاش های بی وقفه پزشکان و کادر درمانی و فرماندهی دکتر نمکی به عنوان وزیر بهداشت بود که توانستیم از این شرایط عبور کنیم. باید در کنار هم و با رعایت پروتکل های بهداشتی این ویروس را کنترل و مهار کنیم، در عین حالی که توسعه، پیشرفت و آبادانی و پیشبرد امور کشور نیز باید مدنظر قرار گیرد.»
درنشست های پیش بینی بهره دهی چاه های مناطق نفت خیز جنوب چه گذشت؟
سعید سپهری کیان: طی ۲ هفته و با رعایت کامل شیوه نامه های بهداشتی، نشست های تخصصی پیش بینی پنج ساله بهره دهی چاه های پنج شرکت تابع مناطق نفت خیز جنوب، یعنی شرکت های بهره برداری کارون، مارون، آغاجاری، گچساران و مسجد سلیمان برای نیمه دوم سال ۹۹، از طریق ویدئو کنفرانس برگزار شد. در هر یک از این جلسات، مدیران عامل شرکت های بهره بردار گزارش عملکرد ۶ ماهه مربوط به شرکت های تحت مدیریت خود را ارائه کردند.
نکته بارز، جالب و تحسین برانگیز این بود که هر پنج شرکت، نرخ تولیدی فراتر از برنامه ابلاغی داشته است. شرکت های بهره برداری کارون، مارون، آغاجاری، گچساران و مسجد سلیمان به ترتیب ۱۰۱، ۱۰۱، ۱۰۲، ۱۰۰ و ۱۰۱ درصد برنامه تولید را در نیمه نخست سال جاری محقق کرده اند. شاید در شرایط عادی، این امری طبیعی به شمار آید؛ اما وقتی سخت ترین شرایط تحریمی و خاص ترین شرایط اقتصادی بر صنعت نفت حاکم باشد، این دستاوردی بزرگ به حساب می آید.
علاوه بر این، با نگاهی به گزارش عملکرد هر پنج شرکت، بوضوح می توان مشاهده کرد که در تمامی اقدام های انجام شده، اولویت به محیط زیست و حفاظت از آن اختصاص یافته و به تبع آن، از منابع هیدروکربوری نیز صیانت شده است. به عنوان مثال، با استفاده از دستگاه های فراورش سیار نفت(MOT) و تفکیک گر سیار نفت(MOS)، شرکت های بهره برداری نفت و گاز کارون، مارون، آغاجاری و گچساران به ترتیب ۷.۲ هزار، ۵۷ هزار، ۱۲۸ هزار و ۳۱ هزار و ۷۰۰ بشکه نفت را طی ۶ ماهه نخست سال ۹۹ استحصال کرده اند. با انجام پروژه های مستمر، شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون ۸۰ درصد و شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون ۵۰ درصد از نرخ گاز سوزی خود را کاهش داده اند.
تاثیر شگرف این اقدام ها بر زیست بوم پیرامونی، می تواند انعکاس دهنده عزم جدی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های تابع برای حذف آلاینده ها باشد. در حال حاضر هیچ نفتی به گودال سوخت ارسال نمی شود و گاز سوزی نیز به طرز قابل توجهی کاهش یافته است. اگر هم مشعلی روشن مانده، با انجام اصلاحیه هایی روی سیستم مشعل تیپ فلرها، با شعله ای آبی رنگ و بدون دود می سوزد.
احمد محمدی، مدیر عامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، در هر پنج جلسه علاوه بر تقدیر از تلاش های کارکنان در تحقق اهداف تولیدی، بر یک موضوع تاکید جدی داشت: «ایمنی» وی خطوط لوله جریانی و انتقال تحت اختیار شرکت را مهم ترین دارایی فیزیکی و غیر انسانی سازمان دانست که با ایمنی کارکنان، مجاوران تاسیسات و همه دارایی های فرایندی شرکت ارتباط مستقیم دارد. بروز اختلال در این شبکه بیش از ۲۷ هزار کیلومتری، انتقال نفت، گاز و میعانات گازی را در هر دو بخش دچار مشکل می کند، حال اینکه مناطق نفت خیز جنوب، راهبری خطوط لوله ای را در اختیار دارد که تقریبا همه نفت کشور را به مبادی صادراتی یا پالایشگاهی انتقال می دهند.
محمدی، استقرار ساختار جدید مدیریت یکپارچه خطوط لوله(PIMS) در مناطق نفت خیز جنوب که برای اولین بار در سطح شرکت ملی نفت انجام شده را رویکردی نوین با هدف صیانت و نگهداری از دارایی های سازمان دانست: «از چندی پیش که این ساختار استقرار یافت، همه اقدام های مرتبط با خطوط لوله و برنامه ریزی و نظارت بر طراحی، اجرا و راه اندازی خطوط لوله جدید و راهبری، بازرسی، نگهداشت، تعمیر و ایمن سازی خطوط لوله موجود در پهنه عملیاتی مناطق نفت خیز جنوب، به صورت متمرکز و منسجم از سوی این معاونت و کارگروه های تخصصی که در شرکت های تابع تشکیل شده است، انجام می شوند. تهیه و تکمیل، به روزرسانی و همسو سازی انواع دستورعمل ها و شیوه نامه های عمومی و اختصاصی با مطالعات ارزیابی و مدیریت ریسک خطوط لوله، تدوین دستورعمل های توپکرانی تمیز سازی و هوشمند خطوط لوله، بهینه سازی دوره های موجود و جاری سازی آن برای انواع خطوط لوله، تدوین دستورعمل های ایمن سازی، تعمیرات برنامه شده، پیشگیرانه و واکنشی خطوط لوله و تدوین دستورعمل های راه اندازی، بهره برداری، نگهداری و خارج کردن موقت یا دائم خطوط لوله از اهم وظایف این معاونت است که در پایان زمینه ایمنی کامل خطوط لوله را فراهم آورده و ریسک آسیب به همجواران، نیروی انسانی سازمان و تاسیسات فرانیدی را به حداقل می رساند.»
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در پایان هرجلسه، با رعایت شیوه نامه های بهداشتی، در میان کارکنان هر یک شرکت های بهره بردار حضور پیدا کرد و از نزدیک درخواست ها و مشکلات آنها را مورد بررسی و تصمیم قرار داد. این فرصتی بود تا کارکنان هر کدام از شرکت ها که به دلیل کار در واحدهای عملیاتی و دوری تاسیسات از ستاد مرکزی مناطق نفت خیز جنوب، فرصت ملاقات حضوری با مدیر عامل را از دست می دهند، بدون واسطه و البته بدون تعارف، خواسته های خود را مطرح کنند. وی وعده داد تا با جدیت هر چه تمام مطالبات بحق و منطقی کارکنان را پیگیری کند.
محمدی در این زمینه گفت: هر آنچه را در حوزه اختیارات مدیر عامل باشد، انجام خواهم داد و در صورتی که برآورده سازی برخی خواسته های همکاران با مراجع دیگر باشد، همسو با تحقق خواسته های همکاران، پیگیری های لازم از آن مراجع در دستور کار ما و مدیران مربوطه قرار خواهد گرفت.
او، سرمایه های انسانی را ارزشمندترین دارایی شرکت دانست و ارتقای سطح رفاه و معیشت همه کارکنان را از اهداف اصلی برنامه ریزی های خرد و کلان سازمان برشمرد.
در جمع بندی پنج نشست پیش بینی بهره دهی چاه های شرکت های بهره بردار تابع مناطق نفت خیز جنوب باید گفت که با توجه به روند خوب تولید و مشارکت قابل تحسین سازندگان و شرکت های دانش بنیان داخلی برای رفع نیازهای کالایی و فنی سازمان، آمادگی کامل برای افزایش و بازگشت به سقف تولید وجود دارد.
بررسی مواهب گاز در ديار كريمان
کرمان به عنوان پهناورترین استان ایران جایگاهی تاریخی در ترانزیت شرق به غرب کشور دارد و توسعه زیرساخت های گازرسانی طی سال های گذشته، در رونق تولید و اقتصاد این استان نقشی بسزا داشته است. با توجه به موقعیت جغرافیایی استان و نقش آفرينی آن به عنوان راه ترانزیتی شرق به غرب کشور، مصرف گاز به عنوان پاک ترین سوخت فسیلی علاوه بر امتيازات زیست محیطی، نقش موثری در توسعه و رفاه اقتصادی اين خطه دارد. سرجان و رفسنجان، نخستین شهرهایی بودند که سال 72 طعم شیرین گاز را چشیدند. در همین حال، مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان با اشاره به تاثير گاز در انجام فعالیت های صنعتی استان و نقش موثر آن در تامین انرژی صنایع عمده و جزء كه به نگهداشت محیط زیست انجاميده است، می گويد: امید است با توسعه گازرسانی به سطح استان، به خصوص در حوزه صنعتی گام های بلند دیگری در راستای صرفه جویی حداکثری در مصرف سوخت مایع در کرمان برداشته شود.
منوچهر فلاح با اشاره به نامگذاری سال از سوی مقام معظم رهبری به نام جهش تولید، بحث اشتغال را یکی از مهم ترین موضوعات مهم سال جاری می داند و تاکید می کند: با گازرسانی به صنایع، گام موثری در جهت تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی و نیز رونق اشتغال در سطح استان برداشته شده است. همچنين با گازرسانی به روستاها اميدواریم شاهد مهاجرت معکوس باشیم كه همه اینها سبب ساز شكوفايی اقتصاد محلی و روستایی است. مديرعامل شركت گاز استان كرمان درباره میزان برخورداری جمعیت خانگی، صنعتی، تجاری و عمومی از نعمت گاز می گويد: استان کرمان با اجرای بیش از 2050 کیلومتر خطوط انتقال و نزدیک به 19 هزار کیلومتر شبکه گذاری، توانسته بالغ بر 820 واحد صنعتی، 79 جایگاه سی ا ن جی و 670 هزار مشترک خانگی و تجاری را از نعمت گاز برخوردار سازد. همچنين در حال حاضر درصد خانوارهای تحت پوشش شهری به 94 درصد و خانوارهای تحت پوشش روستایی به 47 درصد رسيده است.
مديرعامل شركت گاز استان كرمان درباره فعالیت های شاخص اين شركت در سال ۹۸ می گويد: دستیابی به رکورد بی سابقه اجرای بیش از 2275 کیلومتر خطوط انتقال، تغذیه و شبکه توزیع که از زمان تاسیس این شرکت تاکنون بی سابقه بوده و سبب شده رتبه دوم کشوری را در حوزه لوله گذاری به خود اختصاص دهيم. همچنين كسب رتبه سوم کشوری در حوزه نصب انشعابات در سال 98 با نصب 32هزار انشعاب كه رکوردی بی سابقه از سال 72 تاكنون به شمار می آيد. ضمن آنکه موفق شديم رتبه چهارم کشوری GISرا نيز در سال 98 كسب كنيم كه كسب اين عنوان نسبت به رتبه 23 کشوری در سال 97، ارتقای قابل توجهی به شمار می آيد.
فلاح در تشريح ديگر دستاوردهای سال 98 از جذب بیش از 36هزار مشترک طی اين مدت خبر می دهد و می افزايد: در سال 98 در هر هفته به سه روستا گازرسانی شد. ضمن آنكه شرکت گاز استان کرمان در پنجمین دوره ارزیابی سلامت نظام اداری نيز رتبه دوم را حائز شد و کسب تقدیرنامه سه ستاره در سومین دوره جایزه سرآمدی و بهبود مستمر شرکت ملی گاز ایران، از ديگر افتخارات سال گذشته بود. او درباره شبکه تغذیه، توزیع و انشعاب استان كرمان توضيح می دهد: استان کرمان دارای بیش از 2050 کیلومتر خطوط انتقال اجرا شده و نزدیک به 19 هزار کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع و بیش از 430 هزار انشعاب گاز و بیش از 670 هزار مشترک دارد.
افزون بر اين از ابتدای سال 99 تا پایان مردادماه نزدیک به 12 هزار مشترک در بخش های مختلف اعم از خانگی، تجاری و صنعتی استان کرمان به جمع مشترکین گاز پیوسته اند که در همین راستا تعداد مشترکین گاز طبیعی در این استان به بیش از 670 هزار مشترک رسیده است.
مديرعامل شركت گاز استان كرمان درباره برنامه های مجموعه تحت مسووليتش برای گازرسانی به شهرها و روستاهای باقيمانده می گويد: در مجموع تعداد 10 شهر به همراه 148 روستا در سال جاری از نعمت گاز طبیعی بهره مند خواهند شد كه پيرو آن درصد خانوار تحت پوشش شهری از 94 درصد در ابتدای سال 99 به 97 درصد ارتقا خواهد یافت. همچنین با گازدار كردن 148 روستا، درصد خانوار تحت پوشش روستایی از 46 درصد ابتدای سال به 52 درصد ارتقا خواهد یافت. به اين ترتيب در انتهای سال 99 درصد خانوار تحت پوشش استان از 75 درصد به 79 درصد ارتقا خواهد یافت. این شرکت از ابتدای تاسیس توانسته نزدیک به 21 هزار کیلومتر خطوط انتقال، شبکه تغذیه و توزیع را در سطح استان اجرا و بیش از 43 هزار انشعاب را نصب کند. چشم انداز استراتژیک شرکت گاز استان کرمان توسعه عملکرد و دستیابی به 98 درصد پوشش گازرسانی در مناطق واجد شرایط تا سال 1402 است كه امیدواریم با تلاش و همت کارکنان، مشاوران و پیمانکاران، پروژه های گازرسانی به شهرها و روستاها بر اساس برنامه زمان بندی انجام و به اتمام برسد.
مديرعامل شركت گاز استان كرمان درباره وضعیت جایگزینی گاز با سوخت مایع در استان می گويد: در سال 98 عملکرد بی سابقه ای در زمینه گازرسانی به صنایع توسط مجموعه گاز استان رقم خورده است، به نحوی که با اجرای بی سابقه خطوط گازرسانی به صنایع، 51 میلیون لیتر صرفه جویی در سوخت مایع کل استان که معادل 40 درصد مصرف سوخت مایع کل استان است، تحقق يافته است. همچنین در هر روز کاری در سال گذشته نزدیک به 647 مترمکعب در ساعت ظرفیت گازرسانی به صنایع ایجاد شده است.
فلاح درباره اقدامات انجام شده در حوزه افزایش رضایت منابع انسانی می گويد: اردوهای خانوادگی، اجرای برنامه پیاده روی صبحگاهی برای کارکنان، انجام تهاتر با سایر گازهای استانی برای بهره مندی بیشتر همکاران از امکانات مهمانسراها، ایجاد امکان استفاده از زائرسرای مشهد برای همکاران غیررسمی، ایجاد امکان استفاده از مهمانسراهای شرکت ملی گاز برای تسهیل مسافرت و تفریح کارکنان، امکان استفاده از خدمات و امکانات بهداری و بهداشت برای کارکنان، امکان استفاده نیروهای پیمانکاری و قرارداد مدت موقت از امکانات بیمه تکمیلی درمان از جمله اين برنامه ها بوده است.
مديرعامل شركت گاز استان كرمان درباره دستاوردهاي اجتماعی شركت عنوان می کند: استقرار سیستم ISO9001 و HSE-MS و ISO 45001، استقرار سیستم مديريت زیست محیطی براساس استاندارد 14001 ISO، به صفر رساندن حوادث در حوزه کارکنان رسمی و پیمانکاری، برگزاری دوره های آموزشی شناخت گاز طبیعی و ایمنی جهت دانش آموزان مدارس، تشکیل کمیته سلامت و برگزاری جلسات با توجه به شرایط کرونا، اجرای برنامه اندازه گیری صوت سنجی، نورسنجی، اندازه گیری آلاینده های هیتر ها و اندازه گیری مرکاپتان از ادارات، تاسیسات گازرسانی، برگزاری مسابقات آمادگی در شرایط اضطراری و شناخت قطعات جهت پرسنل امداد و تعمیرات نواحی گازرسانی، برگزاری مانورهای ایمنی در نواحی گازرسانی، برگزاری مانورهای زلزله و مدیریت بحران مشترک با ادارات استان و استان های معین، کاشت اصله نهال در روز درختکاری و مدیریت پسماندها و ضایعات اجرای پروژه، اجرای برنامه های بازدید از پروژه ها و نواحی گازرسانی و تاسیسات، برگزاری دوره های آموزشی جهت استفاده بهینه از منابع و نیز بازیافت و استفاده مجدد، تخصیص فضای سبز در محل ادارات، تعریف چرخه محیط زیست، آنالیز مخاطرات زیست محیطی به صورت سالانه، استقرار سایت بوزدایی بشکه های مرکاپتان، مدیریت پسماند های صنعتی و ارسال و امحای آنها در مراکز مجاز بوده است.
مديرعامل شرکت گاز استان کرمان می افزايد: در راستای حفظ حقوق مشتریان و توسعه فرهنگ مشتری مداری با تمامی مشتریان خود گفتمانی مبتنی بر گشودگی، شفافیت، اعتماد و احترام برقرار کرده و بخشی از خدمات ثبت اشتراک پذیری و خدمات پس از فروش را به دفاتر پیشخوان واگذار كرده ايم.
ضمن آنكه سامانهCRM را در سایت شرکت گاز استان کرمان استقرار داده و به طور منظم برگزاری جلسات ملاقات عمومی و رسیدگی به شکایات مردمی را ترتيب داده ايم. همچنين اجرای نظام مند نظرسنجی از گروه های مختلف مشتریان (خانگی/ تجاری/ صنعتی) را ترتيب داده ايم. با توجه به اهمیت موضوع مسوولیت اجتماعی، ابعاد متنوع و گسترده آن در حوزه های مختلف، نوع فعالیت شرکت و نظرات در کمیته مسوولیت های اجتماعی، طراحی مدلی مفهومی به منظور نظام مندسازی مجموعه اقدامات گسترده در این حوزه در دستور کار قرار گرفته است.
وی در پايان درباره فعاليت های انجام شده در زمینه خودکفایی ساخت اقلام و تجهیزات می گويد: اجراي فاز اول پروژه های ساخت نمونه قطعات خارجی ایستگاه های تقلیل فشار و استانداردسازی و روش کالیبراسیون شیر خودکارEAV&EFV و همچنين اجرای پروژه شیر خودکار قطع جریان اضافی متناسب با گازرسانی کشور NEW EFV به اتمام رسيده است. همچنين پروژه تجاری سازی شیر قطع جریان گاز و تدوين دانش فنی ساخت، توليد و آزمايش ميدانی سامانه سخت افزاری و نرم افزاری ضخامت سنج هوشمند «التراسونيک» نيز در دستور كار است كه پس از دريافت تاييديه های لازم از ستاد، وارد فاز بعد خواهد شد.
گفت و گو با مدیر بازرگانی شرکت پالایش نفت تهران
مشعل امروزه توسعه و پیشرفت هر جامعه ای منوط به خودکفایی داخلی و قطع وابستگی فنی و صنعتی به بیگانگان است. از این رو سالیان متمادی است که مقام معظم رهبری با تاکیدات مکرر همواره تحقق «اقتصاد مقاومتی» و خودکفایی و خویشتن باوری و اعتمادبه نفس ملی و حمایت از کالای ایرانی و در نهایت جهش تولید را مورد توجه قرار داده اند. بی شک تمرکز اثربخش همراه با غیرت و حساسیت ملی نسبت به این موضوع می تواند آثار و پیامدهای مهمی از قبیل صرفه جویی ارزی، رشد و شکوفایی توان داخلی و مصونیت سازی صنعت نفت کشور از تحریم ها و تکانه های بیرونی به همراه آورد. از تولیدکنندگان داخلی انتظار می رود ارتقای کیفیت، رقابت سالم و تحویل به موقع کالا، در راستای پیشبرد اهداف ملی باشد که این مهم تنها در سایه صداقت، وفاق و همدلی به دست خواهد آمد. در این میان شرکت پالایش نفت تهران یکی از شرکت هایی است که بهره مندی از توان داخلی را سرلوحه کار خود قرار داده است و با میدان دادن به مهندسان داخلی سعی دارد با دستیابی به 13 هزار نوع قطعه توسط تولیدکنندگان داخلی شعار «جهش تولید» را محقق کرده و توانسته است بیش از 90 درصد قطعات و تجهیزات پالایشی را داخلی سازی کند.
مدیر بازرگانی شرکت پالایش نفت تهران در زمینه خودکفایی و تامین از تولیدکنندگان داخلی می گوید: «با هدف حمایت از تامین کنندگان قطعات در داخل کشور و خودکفایی در ساخت و حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی بر اساس منویات رهبری، با شناسایی شرکت های دانش بنیان و برگزاری نشست های علمی- صنعتی، بیش از 13 هزار نوع قطعات و تجهیزات دوار و ثابت پالایشی شامل قطعات پمپ ها، توربین ها، کمپرسورها، ژنراتورها، مبدل ها، کولرها، برج ها و ظروف، قطعات داخلی برج های خنک کننده و شیرآلات از تولیدات داخلی تامین شده است.»تهیه، نگهداشت و توزیع اقلام مورد نیاز پالایشگاه با رعایت منافع ذی نفعان و تعامل و همکاری با تولیدکنندگان قطعات و تامین کنندگان کالا از مهم ترین وظایف اداره بازرگانی است. از این رو همسو با اهداف کلان شرکت که همان افزایش کارایی و اثربخشی و اطمینان به حفظ ظرفیت تولید محصولات و ارائه خدمات به ذی نفعان است، نسبت به تامین تمامی کالاهای واحدهای عملیاتی و ستادی اقدام می کند. ماموریت این اداره هماهنگ با مدل تعالی سازمانی و بر اساس چشم انداز شرکت تعریف شده است. علاوه بر آن فعالیت های اداره بازرگانی نیز در سال جاری بر اساس اهداف و برنامه های بهبود طراحی شده و در حال اجراست.
دانش یکی از حلقه های مهم در دستیابی به پیشبرد ساخت تولید داخلی به شمار می رود که با این رویکرد می توان در تهیه تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه ها خودکفا شد. به گفته محمدرضا خلیلی «امروز با استعانت از پروردگار یکتا و با اتکا به دانش و توان داخلی کارشناسان و متخصصان و تلاش برای ایجاد رونق و جهش تولید توانسته ایم با بهره گیری از سیاست های ابلاغی و تاکیدات مقام عالی وزارت نفت نقش بسزایی در سبد سوخت کشور ایفا کنیم. در شرکت پالایش نفت تهران نیز بر اساس تاکیدات مدیرعامل محترم، دستورعمل مدیریت دانش تامین کنندگان تدوین شده که در چند فاز تعریف و جاری شده است و شامل دانش از تامین کننده، دانش با تامین کننده، دانش برای تامین کننده و دانش درباره تامین کننده می شود که ساخت برخی از کاتالیست ها برای نخستین بار در کشور بر اساس استانداردهای جهانی توسط شرکت های توانمند داخلی و با کمک متخصصان فنی و مهندسی شرکت پالایش نفت تهران از مصادیق بارز آن است.»طی اقدامی در شدیدترین دوران تحریم، ایران برای همیشه از وابستگی به چند کشور خارجی که تولید این نوع کاتالیست ها را در انحصار خود داشتند، بی نیاز شد. بر این اساس پس از تست موفقیت آمیز این کاتالیست و تولید آن در کشور، در زمینه تولید انواع کاتالیست پالایشی در کشور خودکفا شده ایم که این مهم مرهون کار و تلاش شبانه روزی متخصصان این شرکت است. مدیر بازرگانی شرکت پالایش نفت تهران در این باره می گوید: «تدوین دستورعمل مدیریت دانش تامین کنندگان یکی از مهم ترین برنامه های مدیریت بازرگانی بوده که در کمیته راهبری مدیریت دانش مورد تایید قرار گرفته است. این رویکرد نقش بسزایی در ایجاد رونق تولید، افزایش رقابت و سطح کیفی محصولات تولید داخل دارد.»او تاکید می کند: «شرکت پالایش نفت تهران همواره پیشرو و حامی ساخت داخل بوده و ایجاد ساختار سازمانی و تجهیز امور مهندسی ساخت با هدف بسترسازی مناسب جهت تامین و ساخت کالا و قطعات یدکی و تقویت اقتصاد ملی با حمایت همه جانبه از کالای باکیفیت ایرانی یکی از اقدام های انجام شده در این زمینه است. از این رو با حمایت، تولید و استفاده از محصولات تولید داخل ضمن غلبه بر تحریم های استکبار جهانی، تهدید تبدیل به فرصت و عاملی جهت استمرار تولید و توسعه پایدار در راستای چشم انداز شرکت شد. مفتخریم که اعتماد و حمایت شرکت پالایش نفت تهران از تولیدکنندگان داخلی و تشریک مساعی با صنایع هم جوار باعث ایجاد حس خودباوری و به دنبال آن بومی سازی تکنولوژی و جایگزینی قطعات استاندارد داخلی با محصولات شرکت های خارجی شده است.»
تعمیرات اساسی یکی از بخش هایی است که استفاده از قطعات نمود پیدا می کند و با دستیابی به قطعات مورد نیاز ساخت داخل می توان صنعت کشور را از وابستگی به واردات رها کرد، خلیلی در این خصوص می گوید: «تعمیرات اساسی واحدهای آیزوماکس و هیدروژن شمالی را پشت سر گذاشتیم. تامین باکیفیت قطعات در حداقل زمان ممکن در سایه همکاری و تعامل با سایر ادارات رکن اول اداره بازرگانی در تعمیرات اساسی اخیر بود.» در این تعمیرات اساسی بیش از 232 هزار و 750 قطعه در قالب 5 هزار و 264 قلم از اقلام مورد نیاز تامین و در اختیار واحدهای متقاضی قرار گرفت. یکی از عمده ترین اقدامات اداره بازرگانی در این تعمیرات اساسی تامین کالاهای مورد نیاز پیش بینی نشده بود که بر اساس زحمات و تجارب کارشناسان اداره صورت گرفت و در نهایت منجر به کاهش زمان و جلوگیری از اتلاف وقت جهت تامین کالا و قطعات شد.به گفته مدیر بازرگانی شرکت پالایش نفت تهران «ایجاد فرهنگ برد - برد دورنمایی است که شرکت پالایش نفت تهران در راستای تامین منافع ذی نفعان خود در پی آن است در این خصوص باید اشاره داشت جلسات هم اندیشی با تولیدکنندگان هر ساله در چندین نوبت به صورت تخصصی برگزار می شود که در جهت انتفاع آن عزیزان اقداماتی نظیر افزایش میزان پیش پرداخت یا تدوین و جاری سازی مدیریت دانش تامین کنندگان صورت پذیرفته است. امیدواریم این مدیریت در پرتو عنایات حق تعالی و با تلاش و کوشش شبانه روزی کارکنان زحمتکش در راستای موفقیت شرکت پالایش نفت تهران به عنوان عضوی تاثیرگذار در صنعت نفت کشور سهمی هرچند اندک داشته باشد.»
بانک مرکزی بارها تامین ارز سامانه نیمه از سوی صنعت پتروشیمی را تائید کرده است
شاگرد اولی پتروشیمی ها در سامانه نیما زمان زیادی می گذرد و اگرچه در یکسال اخیر تغییرات قیمت ارز فراز و نشیب زیادی داشته است اما باز هم تعهدات صنعت پتروشیمی نسبت به دولت به موقع و کامل تامین شده است و برای اثبات این موضوع کافی است نگاهی بیندازیم به اخباری که این روزها در رسانه های اقتصادی درباره سامانه نیما منتشر می شود و در میان آنها تقدیر از صنعت پتروشیمی بارها و بارها به چشم می خورد. حدود یکسال قبل و در روز گرامیداشت صنعت پتروشیمی بود که مسوولان بانک مرکزی و رئیس جمهور به همراهی و اجرای تعهدات صنعت پتروشیمی برای تامین ارز مورد نیاز کشور اذعان کردند. صنعت پتروشیمی در آخرین آمارهایی که مسئولان این صنعت اعلام کرده اند 22 درصد بیشتر از تعهدات خود به سامانه نیما کمک کرده است؛ یعنی به جای 7.6 میلیارد دلار ارز صادراتی ، 8.2 میلیارد دلار به سامانه ارائه داده است و با توجه به نشانه های رضایت از سوی بانک مرکزی و دولت می توان گفت که همین روند در آمارهای جدید هم تکرار شده است. در آخرین اعلام هم همین هفته گذشته بانک مرکزی از پتروشیمی جم به عنوان صادرکننده برتر در بازگشت ارز به کشور تقدیر کرده است. طبق این اعلام، پتروشیمی جم به عنوان یکی از منتخبین برتر با ایفای تعهدات ارزی در دو سال اخیر و بازگرداندن منابع ارزی حاصل از صادرات به چرخه رسمی اقتصادی کشور موفق به دریافت لوح تقدیر از سوی رئیس کل بانک مرکزی شده است. عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در آیین تقدیر از 49 شرکت و بنگاه های اقتصادی در تولید و صادرات غیرنفتی گفت: پتروشیمی جم به عنوان یکی از منتخبین برتر در این مراسم با ایفای تعهدات ارزی در دو سال اخیر و بازگرداندن منابع ارزی حاصل از صادرات به چرخه رسمی اقتصادی کشور مفتخر به دریافت لوح تقدیر از سوی رئیس کل بانک مرکزی شد. رئیس کل بانک مرکزی افزود: با توجه به نقش مهم تولید و صادرات غیرنفتی در رشد و توسعه اقتصاد کشور و حضور فعال شرکت های پیشتاز و پیشران در خط مقدم جنگ اقتصادی بسیار حائز اهمیت و قابل تحسین بوده و این ثبات نسبی را مرهون تلاش ها و زحمات این بنگاه های اقتصادی هستیم و امیدواریم همواره در استمرار تولید، ایجاد و حفظ اشتغال، سرمایه گذاری و صادرات غیرنفتی پیروز و سربلند باشید.
واقعیت این است که صنعت پتروشيمي در چند سال اخير بار سنگيني را بر دوش کشيده است و گمان می رفت که با شرایط اقتصادي داخلی و تحریم های ظالمانه پتروشیمی ها عقب نشینی کنند، اما این سربازان جنگ اقتصادی پا پس نکشیده اند و در همين چند سال قوي تر و بزرگتر و برخوردارتر شده اند. برنامه هاي افتتاح و بهره برداري جدید در سال 99 در راه و دروازه هاي صادراتي از مقاصد مختلف فعال و پرتکاپو هستند. این عملکرد در حداقل یکسال اخیر بارها زبان مسئولان رده بالای کشور و رئیس جمهور را به تعریف و تمجید گشوده است. حسن روحاني - رئيس جمهور اولین بار دي ماه 98 و در روز صنعت پتروشيمي، مجتمع هاي پتروشيمي را سرداران جبهه اقتصاد برشمرد که در کنار حضور شجاعانه و هشيارانه مردم هميشه در صحنه، باعث شکست دشمنان شده اند و چند روز قبل در نشست هيات دولت به تلاش اين صنعت براي دو برابر شدن ميزان توليد اشاره کرد و آن را مورد تقدير قرار داد. او چندی قبل هم در جلسه هيات دولت با بيان اينکه توليد محصولات پتروشيمي در هفت سال اخیر 2 برابر شده است، گفت: توليد محصولات پتروشيمي کشور در سال 92، 56 ميليون تن بوده است که پايان امسال (99) به 100 ميليون تن مي رسد. رئیس جمهور گفت: در اين دو سال و چند ماه روزهاي سختي را پشت سر گذرانديم و براي مردم هم روزهاي راحتي نبود، اما به لطف خدا اساس کشور و نظام و چارچوب اقتصاد کشور و زندگي مردم در حداقل نياز و ضرورت مردم به خوبي اداره شده است. امروز کالاي اساسي به وفور در اختيار مردم است. روحانی با بيان اينکه دشمن در عرصه اقتصادي ما را زمين نزده و نتوانسته صادرات ما را متوقف کند، تصريح کرد: البته مشکلاتي هست که بايد دست به دست هم بدهيم تا قابل حل باشد. بخشي قابل حل است و بخشي هم به خاطر تحريم و کروناست. روحاني با بيان اينکه کاري که توليدکنندگان بزرگ ما انجام دادند، کار بزرگي بوده است، عنوان کرد: مردم بدانند در هفت سال گذشته توليد فولاد در تمام زنجيره نسبت به تاريخ قبل ايران دو برابر شده است. از تمام مراحل يعني از معدن، کنسانتره، گندله، فولاد و آهن اسفنجي دو برابر شده است. در پتروشيمي هم توليدات ما در اين هفت سال دو برابر شده است. توليد ما 56 ميليون در سال 92 بوده که تا آخر سال به 100 ميليون تن مي رسد. رئیس جمهور با تاکید بر اینکه شرکت هاي ما به ويژه شرکت هاي مهم و بزرگ و آنهايي که ارز ما را تامين مي کنند، فعال هستند، گفت: در 10 روز گذشته (منتهی به مرداد 99) صادرکنندگان و شرکت هاي مقيد که عمدتا فولاد و پتروشيمي ها هستند، 2.5 ميليارد دلار ارز را پس داده اند و بسياري از آنها ارز را به درستي به سامانه نيما بازمي گردانند. البته اقليتي هم هستند که متخلف بوده و بايد براساس قانون با آنها برخورد شود.
مرجع دیگری که حسن روحانی باز هم زبان به تعریف از بخش هایی از صنعت به خصوص صنعت پتروشیمی گشود در نشست با فعالان صنايع پتروشيمي و فولاد کشور بود. او با بیان اینکه در صنعت پتروشیمی از خام فروشي فاصله گرفته ايم گفت: 14 ميليارد دلار براي پيشبرد گام دوم توسعه در بخش پتروشيمي و 8 ميليارد دلار هم تاکنون براي جهش سوم که سال 1404 به نتيجه مي رسد، سرمايه گذاري کرده ايم و مسئله مهم این است که دو بخش فولاد و پتروشيمي به موقع ارز خود را برگردانده اند و اگر دولت افتخار مي کند که در برابر آمريکا، تحريم و فشار خارجي ايستاده است، اين ايستادگي در سايه کمک و تلاش همه توليدکنندگان، سرمايه گذاران و کارآفرينان به ويژه در زنجيره فولاد و پتروشيمي امکان پذير شده است. اما مسئله قابل توجه درباره این عملکرد پتروشیمی ها در حوزه تامین ارز مورد نیاز برای دولت ، شفافیتی بود که در عملکرد شرکت ها و واریز ارز به سامانه نیما داشتند. این عملکرد هم بارها به شکل جداگانه در مورد شرکت ها و هم به شکل کلی درباره صنعت پتروشیمی از مراجع رسمی مطرح و اعلام شد که پتروشیمی ها به تعهداتشان با شفافیت کامل عمل کرده اند و این اظهارات خط بطلانی بر بسیاری شایعات درباره پتروشیمی ها و ارز مورد نیاز برای دولت بود. احمد مهدوی ابهری - دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی در اواخر سال و طی چند ماه اخیر بارها اعلام کرده است که پتروشیمی ها شاگرد اول عرضه ارز در سامانه نیما هستند و بیش از ۹۰ درصد پتروشیمی ها بیش از تعهد خود در خصوص عرضه ارزهای صادراتی خود در این سامانه عمل کرده اند و این روند ادامه دارد. مهدوی ابهری با بیان اینکه آمارها نیز تعهد پتروشیمی ها برای عرضه ارزهای صادراتی در سامانه نیما را تایید می کنند، گفت: حتی یک مورد وجود ندارد که واحد پتروشیمی محصولات خود را خارج از بورس عرضه کرده باشد و در این زمینه هر شخصی که ادعایی دارد، مستندات را ارائه کند تا برخورد لازم انجام شود. پیش تر هم مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به عرضه ۸۵ درصدی ارزهای صادراتی پتروشیمی در سال ۹۸ در سامانه نیما، گفته بود که ارزآوری پتروشیمی در سال گذشته از محل صادرات محصولات ۱۰ میلیارد دلار بوده است.
شعیب بهمن بازار نفت در سال های اخیر با بزرگترین بحران خود روبه رو بوده است؛ زیرا ابعاد منفی همه گیری ویروس کرونا و پیش از آن، جنگ قیمت بین عربستان سعودی و روسیه به نحوی قابل توجهی بر بازارهای جهانی تاثیر گذاشت. شوک های ناشی از این رویدادها به حدی بود که بازارهای جهانی انرژی به شکل بی سابقه ای حتی با ارقام نفی برای فروش نفت مواجه شدند. از سوی دیگر شیوع کرونا فقط برکاهش مصرف و افت قیمت ها تاثیرگذار نبود، بلکه شرکت های بزرگ نفتی را ناگزیر به توقف یا کاهش هزینه های سرمایه ای، به ویژه در زمینه اکتشاف و توسعه میادین جدید کرد. با توجه به دوره پر تنشی که بازارهای جهانی انرژی طی ماه های گذشته طی کرده اند، همچنان این پرسش وجود دارد که چه زمانی چالش های موجود رفع خواهند شد و بازار مجددا به نقطه تعادل خود بازخواهد گشت.
1- میزان تأثیرپذیری بازارهای جهانی انرژی از بحران فعلی را می توان در حوزه های زیر مشاهده کرد:
کاهش سطح سرمایه گذاری: بسیاری از شرکت های بزرگ نفتی ناگزیر شده اند هزینه های سرمایه ای خود را به نحو چشمگیری کاهش دهند.به عنوان مثال، شرکت ایتالیایی انی قصد دارد علاوه بر میادین نفتی در عراق، سطح سرمایه گذاری خود در پروژه های اکتشاف، تولید و توسعه در مصر، امارات و اندونزی را نیز به میزان 30 درصد کاهش دهد. این وضعیت در بخش نفت شیل به مراتب بدتر است. به نحوی که انتظار می رود هزینه ها و سرمایه گذاری ها تا پایان سال 2020، حدود 40 درصد کاهش یابند. به طور کلی پیش بینی می شود که سرمایه گذاری های کلان شرکت های اکتشافی و تولیدی در سال 2020، حدود 32 درصد کاهش یابد که پایین ترین سطح در 13 سال گذشته است.
2- کاهش تولید: با توجه به افت محسوس قیمت نفت، برخی از شرکت ها تمایل دارند که تولید خود را کاهش دهند. به عنوان مثال، شرکت آمریکایی و چند ملیتی کونوکو فیلیپس اعلام کرده تولید خود را 225 هزار بشکه در روز کاهش داده است که این بزرگترین کاهش تولید عمده نفت شیل برای مقابله با کاهش بی سابقه تقاضا محسوب می شود. شرکت ملی نفت برزیل نیز از کاهش تولید 100 هزار بشکه ای خود تا پایان سال 2020 خبر داده است. این در حالی است که راه اندازی مجدد چاه های معلق، به زمان طولانی و هزینه زیادی نیاز دارد.
3- به تعویق انداختن و تعطیلی برخی پروژه ها: بسیاری از شرکت های بزرگ نفتی یا پروژه های خود را به تعویق انداخته یا آنها را کاملا تعطیل کرده اند. به عنوان مثال، شرکت آمریکایی کنتیننتال رسورس از تعطیلی ناگهانی برخی از میدان ها در ایالت های اوکلاهما و داکوتای شمالی خبر داده و اعلام کرده که به دلیل ضعف اقتصادی نمی تواند محموله های خام را به مشتریان تحویل دهد. شرکت انگلیسی ساند انرژی که دارای مجوز تولید در میدان گازی تیندارا در شرق مراکش است، امضای قرارداد نهایی اکتشاف و تولید با دولت مراکش را به اواخر ژوئن 2020 موکول کرده است.
4-افت شدید سود شرکت های انرژی: در ماه های اخیر بسیاری از شرکت های بزرگ که در حوزه انرژی فعال هستند، با کاهش شدیدی در کسب سود و منفعت اقتصادی خود مواجه شده اند. بریتیش پترولیوم اعلام کرده که به دلیل پیامدهای جنگ قیمت و تأثیر ویروس کرونا، سود این شرکت در سه ماهه اول سال 2020، دو سوم کاهش یافته است. اکوینور غول نفتی نروژی نیز از کاهش دو سومی سود سهام سه ماهه خود خبر داده است.
5-تعدیل اجباری نیروی کار: اکثر شرکت های اکتشافی و تولیدی و شرکت های ارائه دهنده خدمات در زمینه میادین نفتی مجبور شدند به دلیل صرفه جویی در هزینه ها، بسیاری از کارگران خود را تعدیل کنند. بریتیش پترولیوم حدود 15 درصد از نیروی کار خود را در پاسخ به بحران همه گیری ویروس کرونا کاهش داد. شرکت آمریکایی آپاچینیز اعلام کرد 85 نفر را در دفتر خود در میدلند از کار برکنار می کند.
6-کاهش فعالیت کارگران و کارمندان: برخی از شرکت های فعال در حوزه انرژی به خاطر کاهش هزینه های خود ناگزیر شدند کارگران و کارمندان را از سفرهای خارجی منع کنند. به عنوان مثال، رویال داچ شل یکی از اولین شرکت هایی بود که سفر کارمندان و مدیران خود به خارج از کشور را به حال تعلیق درآورد. شرکت آمریکایی شورون نیز از کارمندان خود خواست که سفرها را به تعویق بیندازند. این شرکت از کارمندان خود در لندن درخواست کرد که به ایالات متحده بازگردند. همچنین شرکت خدمات نفتی هالیبرتون آمریکا 3500 نفر از کارکنان خود را به خاطر سقوط قیمت نفت به مرخصی فرستاد.
صنعت نفت در حال حاضر از عدم اطمینان نسبت به آینده قیمت ها رنج می برد. به خصوص پس از سقوط قیمت ها در ماه آوریل سال 2020 و عدم اطمینان در مورد آینده بازار، با توجه به شاخص های فعلی می توان وقوع دو سناریو را انتظار داشت:
سناریوی اول؛ بهبود قیمت ها: کاهش سرمایه گذاری ها در بخش نفت کاهش تولید در اوپک پلاس و کاهش داوطلبانه تولید در میان برخی از کشورهای تولیدکننده می تواند به کاهش عرضه منجر شود. این امر همراه با احتمال افزایش تقاضا در میان مدت به دلیل بهبود شرایط ناشی از بحران کرونا، زمینه را برای رشد قیمت فراهم می کند. البته این روند به سرعت اتفاق نخواهد افتاد و به احتمال زیاد تا اواسط سال 2021، نفت در محدوده قیمتی 30 الی 40 دلار باقی خواهد ماند.
سناریوی دوم؛ سقوط کامل قیمت نفت: در صورت ادامه عملیات ذخیره سازی توسط کشورهای مصرف کننده، تولید اجباری برخی از تولیدکنندگان به دلیل عدم توانایی در متوقف کردن تولید، کاهش تقاضای مصرف نفت برای مدت طولانی به واسطه تداوم تأثیر منفی اقتصادی بحران کرونا می توان انتظار فلج شدن بازارهای انرژی و در پی آن، سقوط بهای نفت را داشت.
به رغم وجود شواهد و دلایلی برای وقوع هر یک از سناریوهای فوق، با این حال سناریوی اول با توجه به تمایل بسیاری از کشورها برای بازگشایی بخش های اقتصادی خود، محتمل تر است، زیرا راه اندازی کسب و کارها به خودی خود موجب افزایش تقاضای جهانی برای مصرف نفت خواهد شد و این امر با توجه به توافق های موجود برای کاهش سطح تولید در اوپک پلاس و همچنین توقف روند سرمایه گذاری در حوزه انرژی، منجر به بهبود قیمت ها می شود.
شرکت ملی نفت ایران
مدیریت نظارت برطرح های عمرانی مناطق نفت خیزشرکت ملی نفت ایران ازآغازطرح توانمندسازی دبیران استان های بوشهر وخوزستان با محوریت منطقه پارس جنوبی وغرب کارون خبر داد. مدیریت نظارت برطرح های عمرانی مناطق نفت خیزامسال همسوبا سیاست مسئولیت های اجتماعی خود، این طرح را با اعتبارافزون بر51 میلیارد ریال دردستورکار قرار داده است. در طرح توانمندسازی دبیران استان های بوشهروخوزستان بامحوریت منطقه پارس جنوبی وغرب کارون، دوره های آموزشی ویژه معلمان مقاطع ابتدایی، متوسطه اول، دوم ودبیران علاقه مند به تدریس، کلاس های کنکور برگزار می شود.
درپایان دوره های آموزشی، برگزاری همایش های جمع بندی در دستور کار است و همه دانش آموزان بدون محدودیت می توانند دراین همایش ها شرکت وبایادگیری نکات کلیدی ومهمی که ازسوی استادان مطرح می شود، خود را برای کنکورآماده کنند. مدیریت نظارت برطرح های عمرانی مناطق نفت خیزهمچنین برای دانش آموزانی که زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) وسازمان بهزیستی هستند، بسته آموزشی ویژه ای درنظر گرفته است. این بسته آموزشی شامل مجموعه کتاب های کنکور سراسری و آمادگی در آزمون و ثبت نام در آزمون های آزمایشی است. اعتبار لازم برای اجرایی کردن طرح توانمندسازی معلمان و دبیران، همچنین اجرای همایش های جمع بندی و بسته آموزشی استان بوشهر حدود 30 میلیارد ریال واستان خوزستان افزون بر 21میلیارد ریال برآورد شده است. دوره های آموزشی ویژه معلمان و دبیران با هماهنگی های لازم با وزارت آموزش و پرورش استان های بوشهر وخوزستان وبا رعایت کامل پروتکل های بهداشتی برگزار می شود. با توجه به شیوع ویروس کرونا واین که امسال بیشتر کلاس های درسی به صورت مجازی برگزار می شود، ازاین فرصت برای آموزش و توانمندسازی دبیران و معلمان استفاده می شود.
مدیریت نظارت برطرح های عمرانی مناطق نفت خیز پیش از این نیز بیش از سه دوره کلاس های کنکورباعنوان«طرح تقویت بنیه علمی دانش آموزان منطقه پارس جنوبی و غرب کارون» برگزار کرده است.
این مدیریت درمجموع هزارو261دانش آموز را با صرف هزینه ای بیش از100میلیارد ریال زیرپوشش دوره های تقویت بنیه علمی قرارداده است.
شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن)
مدیر پروژه طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک گفت: فاز نخست طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک تا پایان امسال به بهره برداری می رسد. علی جعفرزاده بابیان این که این طرح شامل راه اندازی تلمبه خانه های شماره2 و4، ایستگاه های 1و2دریافت وارسال توپک، همچنین ترمینال پایانی است، افزود: آزمون های پیش راه اندازی و راه اندازی این تلمبه خانه هاوایستگاه ها، همچنین ترمینال پایانی، ازاواخرآذرامسال آغازمی شودو بهمن ماه پایان می یابد.
وی هدف از راه اندازی فازنخست راانتقال 350هزاربشکه نفت خام اعلام و اظهار کرد: تا کنون این فازحدود70درصدپیشرفت فیزیکی داشته است و عملیات اجرایی آن طبق برنامه پیش می رود.
مدیرپروژه طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک اظهار کرد: راه اندازی بخش هایی از تلمبه خانه های 1، 3 و 5نیزدردستورکار قرارگرفته است و باراهکارهای پیشنهادی، اصلاحی وپیگیری های مستمر، بهره برداری از این بخش ها نیز به زودی محقق می شود.
جعفرزاده بااشاره به این که برای نخستین باراست که در سطح خاورمیانه شیرهای دروازه ای 42 اینچ ازسوی یک شرکت دانش بنیان ایرانی تولید می شود، گفت: 25 عدد شیر دروازه ای 42 اینچ مورد نیاز این طرح که حتی مواداولیه آنها نیز ازسوی شرکت های داخلی تأمین می شود، تا آبان ماه امسال تحویل داده می شود.
وی 959کیلومترمسیرسازی ازگستره هزارکیلومتری و660 کیلومتر حفاری کانال و 500 کیلومتر جوشکاری را از جمله فعالیت های انجام شده در طرح مزبور عنوان و اظهارکرد: دیگر فعالیت های مربوط به طرح طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک نیز با رعایت اولویت در دست اجراست.
مدیریت طرح سی ان جی
سرپرست مدیریت طرح سی ان جی گفت: بااستفاده از سی ان جی به جای بنزین، هزینه سوخت خودروها تا 80 درصد کاهش می یابد.
محمدحسین باقری با اشاره به این که هر مترمکعب سی ان جی معادل یک لیتربنزین درسبد سوخت خودروهاست، گفت: ازآنجا که مصرف خودرو های عمومی بالاست، سهمیه بنزین ماهانه برای آنها کفایت نمی کند و مجبورند از بنزین با نرخ آزاد استفاده کنند.
وی بابیان این که بیشترخودروهای عمومی مانند وانت بارها، پرمصرف هستند، تصریح کرد: استفاده ازسی ان جی به جای بنزین خودروها می تواند در کاهش بارمالی تأمین سوخت این گونه خودروها مؤثر باشد. سرپرست مدیریت طرح سی ان جی با بیان این که سی ان جی هم اکنون به ازای هرمترمکعب453تومان عرضه می شود، گفت: این درشرایطی است که بنزین یارانه ای برای هرلیتر 1500 تومان و بنزین آزاد نیز سه هزار تومان است. باقری با اشاره به اختلاف معنادار این ارقام تصریح کرد: حتی اگر بنزین سهمیه ای کفایت کند باز هم به ازای هر لیتر، هزار تومان اختلاف قیمت وجود دارد.
وی این اختلاف قیمت رادرمقایسه با بنزین آزاد 2500 تومان عنوان واظهارکرد: تبدیل سوخت ازبنزین به سی ان جی دراین دسته ازخودروها که کارکرد بالایی دارند، می تواند دراقتصاد آنها تأثیر گذار باشد.
مدیریت طرح سی ان جی تأکید کرد: در این خودروها (عمومی)درصورتی که سی ان جی جایگزین بنزین یارانه ای شود، هزینه سوخت تا 60 درصدواگرجایگزین بنزین آزاد شود این هزینه تا80 درصد کاهش خواهد یافت.
تبدیل رایگان یک میلیون و 460 هزار خودرو عمومی شامل وانت بار، تاکسی و ون از پارسال آغاز شده است که درصورت تحقق آن روزانه تا 10 میلیون مترمکعب به مصرف سی ان جی کشور افزوده می شود.
افزایش تولید گاز در ایران در هفت سال گذشته آنچنان با شتاب صورت گرفته که اکنون گاز را می توان سوخت اول کشور دانست. با تکیه بر همین رشد تولید، گازرسانی به بخش های مختلف کشور از روستاها گرفته تا صنایع افزایش یافته واین موضوع سبب شده است تا خطوط انتقال گاز تا دورترین مناطق کشور نیز گسترده شود؛خطوط لوله ای که افزون بر انتقال گاز به منازل و صنایع، فرصت ایجاد تنوع در سبد سوخت حمل و نقل را نیز فراهم آورد.
توسعه صنعت سی ان جی نیز به همین دلیل دردستور کارقرارگرفت تا افزون برافزایش تاب آوری کشوردرسبد سوخت، درمصرف سوخت مایع نیز صرفه جویی شود و زمینه صادرات آن را بیشتر کند.
درکناراین موارد که دراقتصاد کشور مؤثر است، استفاده از سی ان جی درحمل ونقل عمومی برای دارندگان این دسته ازخودروها نیز صرفه اقتصادی دارد، زیرا درشرایط کنونی قیمت سی ان جی به ازای هر متر مکعب که معادل یک لیتر بنزین می شود، حدود یک سوم بنزین یارانه ای و یک ششم بنزین آزاد است.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران از خرید اقلام ساخت داخل به مبلغ 3هزار میلیارد ریال در سال جهش تولید خبر داد.
سیدعبدالله موسوی گفت: تأمین و خرید این اقلام که به طور عمده کاربردی زیاد در صنعت حفاری دارد، درقالب 791 فقره تقاضا ویک هزار و 859 قلم انجام شده است. وی افزود: بررسی سوابق خریدخارجی این اقلام و روزآمد کردن آنها بر اساس قیمت روزدلار نشان می دهد مقدارصرفه جویی درخریدهای داخلی نسبت به کالای مشابه خارجی حداکثر 60درصد است.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: به منظور تحقق این مهم تاکنون افزون بر 500سازنده داخلی شناسایی و از توان فنی و تخصصی آنها در اجرای پروژه های ساخت داخل شرکت استفاده شده است.
به گفته موسوی، بیش از20هزارقطعه وتجهیز پرمصرف صنعت حفاری از سوی سازندگان وصنعتگران داخلی بومی سازی شده است که در بخش های عملیاتی و خدمات فنی و تخصصی استفاده می شود.
وی اظهارکرد: هم اکنون مراحل طراحی و ساخت مجموعه ای از قطعات و تجهیزات مهم در عملیات حفاری ازسوی سازندگان و مراکز دانشگاهی در دست اجراست که بخشی از آنها تا پایان امسال وارد چرخه عملیات می شوند.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
معاون امورتولید شرکت ملی نفت ایران از اجرای اصلاحیه های مرتبط با طرح ملی انتقال نفت سنتزی درشرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری خبر داد.
فرخ علیخانی در بازدید از پروژه انجام اصلاحیه های مرتبط با طرح ملی انتقال نفت سنتزی درشرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری گفت: همه مراحل اجرای این اصلاحیه ها اعم از طراحی، مهندسی و اجرا از سوی شرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری انجام شده وسرعت عمل در اجرای این پروژه نکته مهم آن بوده است.
درطرح ملی ارسال نفت سنتزی، این محصول ازبهرگان بااستفاده از خطوط لوله شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب به تلمبه خانه امیدیه و سپس به پالایشگاه اصفهان ارسال می شود.
نفت ارسالی به این پالایشگاه باتثبیت شرایط وایجادهماهنگی بین شرکت ملی نفت ایران وشرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی، به پالایشگاه آبادان می رود.
ازآنجا که خط لوله ویژه ای برای انتقال نفت سنتزی به پالایشگاه آبادان وجود نداشت، از این رو این خط لوله باشناسایی نزدیک ترین نقاط، ظرف مدت 16روزازسوی شرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری، بین دوخط ایجاد وانتقال نفت سنتزی به پالایشگاه آبادان نیزبادبی روزانه 20 هزار بشکه، درهشتم مردادماه امسال، آغاز شد.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
فرماندارشهرستان کنگان گفت: تلاش های صنعت نفت دربه کارگیری نیروهای بومی برای اجرای پروژه ها، نشان ازتوجه جدی این مجموعه به اشتغال زایی نیروهای بومی دارد وستودنی است.
سیدعلی پاک نژاد بااشاره به اجرای پروژه ای درصنعت نفت وبه کار گیری بیش ازیک صد نفرنیروی بومی منطقه در آن، تصریح کرد: این اتفاق مهم بیانگرآن است که صنعت نفت به موضوع اشتغال نیروهای بومی توجه ویژه و جدی دارد.
فرماندارکنگان همچنین بااشاره به موضوع ویروس کرونا وشیوع آن درجامعه، توجه صنعت نفت وپتروشیمی به حوزه بهداشت و درمان را قابل ستایش خواند.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نیز ازبه کارگیری پزشکان متخصص و فوق متخصص برای کمک به حل مشکلات درمانی و استقرار آنها در بیمارستان های کنگان وجم به منظورخدمت رسانی به مردم حوزه جنوب استان بوشهر خبر داد.
ایرج خرمدل گفت: به روزرسانی تجهیزات و حضور پزشکان حاذق در کنار کمک رسانی به صنعت نفت می تواند در رفع مشکلات درمانی مردم منطقه نقش موثری داشته باشد.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مانورآمادگی مقابله با آلودگی دریایی باهدف ارتقای ایمنی دریانوردی و حفاظت محیط زیست دریایی دراسکله های صادراتی پایانه نفتی خارک برگزار شد.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران اظهارکرد: هدف از برگزاری این مانور، لزوم آمادگی وسرعت عمل دربرابرهرگونه آلودگی نفتی، همچنین ارزیابی توان تجهیزاتی موجود هنگام مواجهه با سوانح به ویژه آلودگی دریاست.
عباس اسدروزگفت: مانورمقابله باآلودگی نفتی دریا، طبق سناریو، با مشاهده لکه نفتی و بررسی میزان آلودگی آن، با اعلام شرایط اضطراری برگزار شد.
به گفته وی، دراین مانور گروه های عملیاتی ازجمله اچ اس ای، عملیات دریایی، ترابری، عملیات صادرات، حراست و...مشارکت داشتند وطبق سناریوی طراحی شده، با آماده سازی شرایط به مقابله با آلودگی لکه نفتی پرداختند.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی با اشاره به انتقال تجهیزات به منطقه عملیاتی درنظر گرفته شده برای انجام مانورمقابله با آلودگی دریا و بوم اندازی باهدف جمع آوری لکه نفتی تصریح کرد: این مانور با جمع آوری، شست وشو، انتقال تجهیزات وپسماندهای عملیاتی باموفقیت پایان یافت.
اسدروز بااشاره به این که مراحل مانور در حضور نمایندگان اداره کل بندر ودریانوردی بوشهرانجام شد، تصریح کرد: برگزاری این گونه مانورها می تواند نقش مهمی درافزایش آمادگی نیروهای مقابله باهرگونه آلودگی احتمالی و مسائل زیست محیطی ایفا کند.
شرکت نفت مناطق مرکزی
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ازافزایش توان بازتولید گاز درمخزن سراجه قم به بیش از یک میلیارد متر مکعب خبرداد. رامین حاتمی درنشست پیش بینی بهره دهی چاه های شرکت نفت مناطق مرکزی ایران برای نیمه دوم امسال افزود: پارسال درمنطقه عملیاتی سراجه قم902میلیون مترمکعب گاز بازتولید و869میلیون مترمکعب نیز به این مخزن طبیعی تزریق گازشد. وی تصریح کرد: پیش بینی می شود امسال بااضافه شدن حداقل 150میلیون مترمکعب گاز، توان بازتولید سراجه قم به بیش ازیک میلیارد مترمکعب برسد. حاتمی با اشاره به آمادگی شرکت نفت مناطق مرکزی برای تولید گاز در زمستان افزود: باافزایش ذخیره سازی گازدرمنطقه عملیاتی سراجه قم به 980میلیون مترمکعب، آمادگی کامل برای تأمین وپشتیبانی خط سراسری گازدرفصل سرماوجودداردواین نویدبخش زمستانی گرم درخانه های هموطنان است.
وی همچنین بااشاره به مخزن شوریجه دی درحوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت وگازشرق نیزگفت: در6ماه نخست امسال، 93درصد برنامه تزریق گازبه مخزن شوریجه دی محقق شده است و از43 درصد رشد درقیاس با مدت مشابه پارسال حکایت دارد. مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی مقدارگازتولیدی چاه های زیرپوشش شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق را ازابتدای امسال تاکنون 6میلیارد و480میلیون مترمکعب اعلام و اظهار کرد: بااین توان تولید می توان گازمورد نیازاستان های شمال شرق کشور را تأمین کرد. وی همچنین تحقق برنامه تولید تکلیفی گازدرشرکت بهره برداری نفت و گاز شرق را 100.6درصداعلام کرد. حاتمی درباره ایجاد بانک اطلاعاتی PDMS درشرکت بهره برداری نفت و گاز شرق نیزگفت: این اقدام دستاورد خوبی است که با ذخیره سازی اطلاعات، امکان تجزیه وتحلیل به منظور راهبری ودریافت بهینه ترین تصمیم را فراهم می آورد.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در نشست پیش بینی بهره دهی چاه های شرکت نفت مناطق مرکزی ایران برای نیمه دوم امسال ازافزایش ظرفیت تولیدمیدان نفتی دهلران باراه اندازی چاه های جدید وتعمیری نیز تا پایان امسال خبرداد.
وی بااشاره به تولیدصیانتی وبرداشت حداکثری این میدان نفتی حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت وگازغرب، اظهارکرد: میانگین تولید روزانه میدان مشترک دهلران نسبت به سال پیش، حدود 10هزار بشکه افزایش یافته است و باراه اندازی چاه های جدید درنیمه دوم امسال، پیش بینی می شود ظرفیت تولید این میدان بازهم افزایش یابد. حاتمی با اشاره به عملکرد شرکت بهره برداری نفت وگازغرب در6 ماه نخست امسال گفت: این شرکت دراین بازه زمانی درمجموع 12 میلیون و 700هزاربشکه نفت از میدان های چشمه خوش، دانان، دهلران، سرکان، ماله کوه، نفت شهر و سومار برداشت کرده است. مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، همچنین برداشت گازاز حوزه عملیاتی تنگ بیجار را967میلیون مترمکعب اعلام کرد. وی راه اندازی چاه تزریقی وسیستم تصفیه پساب دهلران درنیمه نخست امسال را ازاقدام های شرکت نفت وگازغرب عنوان واظهارکرد: با بهره برداری از این پروژه، افزون برامکان تزریق روزانه 5تا6 هزار بشکه پساب تولیدی واحد نمکزدایی دهلران، از انباشت پساب درحوضچه های دفعی و آلودگی محیط زیست نیزجلوگیری شده است.
مدیرمهندسی وساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: طرح ساخت جاده کمربندی واحدبهره برداری چشمه خوش که ازسوی این شرکت در دست اجراست، امسال افتتاح می شود.
پیمان ایمانی گفت: بهره برداری ازاین جاده، ترددخودروهای عملیاتی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران وخودروهای عبوری، همچنین ساکنان مناطق، عشایر و روستاهای پیرامون تأسیسات را ایمن خواهد کرد. وی با اشاره به این که ساخت جاده مزبورباعرض حدود 10متر وطول 10کیلومترازسال 96 آغازشده است، پیشرفت فیزیکی آن را90 درصد اعلام واظهارکرد: پیش بینی می شود، این جاده کمربندی پیش از زمستان امسال به بهره برداری برسد.
مدیرمهندسی وساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: برای احداث جاده کمربندی چشمه خوش180میلیارد ریال از محل اعتبارات سر مایه ای این شرکت هزینه شده است.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرمنابع انسانی مجتمع گازپارس جنوبی گفت: اکنون درمجتمع گاز پارس جنوبی بیش از 15 هزار نیروی جوان و متخصص شاغل هستند. اسحاق فرشیدی درنشست هم اندیشی که باموضوع توانمندسازی و آموزش مهارتی درحوزه نفت، گاز وپتروشیمی وتوسعه آموزش های فنی وحرفه ای درپالایشگاه سوم پارس جنوبی برگزارشد، افزود: درسایت یک ودومجتمع گازپارس جنوبی درمجموع 13پالایشگاه احداث وهمه فازهای آنها به جز 14 که در دست ساخت است، تحویل داده شده است. وی با بیان این که افزون برتوسعه پالایشگاه ها، مأموریت های دیگری نیز به مجتمع گاز پارس جنوبی داده شده، بهره برداری از نیروگاه بعثت را که به تازگی به این مجتمع گازمنتقل شده است، ازجمله این ماموریت ها برشمرد. مدیرمنابع انسانی مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: پایداری مجتمع بر این اساس است که نیروی انسانی متناسب با نیازهای مجتمع توانمند شود وبا توسعه مسئولیت ها، توانمندسازی نیروی انسانی نیز شکل گیرد. فرشیدی هدف اصلی درمجتمع گاز پارس جنوبی را آموزش و توانمند کردن نیروی انسانی عنوان واظهارکرد: دربخش پالایش، تا پایان امسال مطابق برنامه سه تاچهارهزار نفر باید دارای صلاحیت حرفه ای شوند؛ اماباتوجه شیوع ویروس کرونا، بخشی ازبرنامه ها به تعویق افتاده است. وی با تاکید براین که مطابق برنامه مجتمع گاز پارس جنوبی، ظرف دو تاسه سال آینده، نیروهای مجتمع باید متناسب با تدوین استانداردها توانمند شوند، تصریح کرد: همسو با این موضوع، برنامه 6 ماهه دوم امسال تدوین شده است. مدیرمنابع انسانی مجتمع گازپارس جنوبی مطابق با برنامه تدوین شده، در بخش استانداردها باید به وضع مطلوبی برسیم و به بخشی از مشاغل کف سازمان نیز گواهینامه صلاحیت حرفه ای ارائه شود.
علی اوسط هاشمی، معاون وزیر کار ورئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای نیز گفت: پارس جنوبی پایتخت انرژی کشور است و با توجه به برنامه ریزی انجام شده و آمارها امروز بیش از 70درصد انرژی کشور را تامین می کند. وی مجتمع گاز پارس جنوبی راخزانه ملی خواند وافزود: نمود این قابلیت در عصر مقاومت و تحریم و فشار سبب امیدواری برای مردم شده وافزون بر تأمین انرژی که سبب تأمین رفاه جامعه می شود، بذر امید را در کشور کاشته است. هاشمی با بیان این که مجتمع گاز پارس جنوبی باید مانند یک دانشگاه درصنعت کشور وزن داشته باشد، اظهارکرد: عسلویه می تواند قطب تربیت نیرو در زمینه انرژی شود. وی یادآورشد: مجتمع گازپارس جنوبی به عالی ترین مرکز آموزش مهارتی نیاز دارد که قطب انرژی منطقه را از نظر تربیت نیروی انسانی عهده دار شود و با یک الگوی آموزشی متفاوت تربیت نیروی انسانی را انجام دهد. موسی احمدی، نماینده دیر، کنگان، جم وعسلویه در مجلس نیز با بیان این که مهارت آموزی یکی ازمهم ترین حلقه های اشتغال درمنطقه پارس جنوبی است، اظهارکرد: شرکت ملی گازایران توجه ویژه ای به ارتقای توان نیروهای شاغل درصنعت گاز و پالایشگاه های پارس جنوبی دارد که این مهم نشان از همت والای مدیران است. وی جذب و ارتقای توانمندی نیروهای شاغل در صنعت را یک ضرورت خواند وگفت: درایران از نظرعلمی ضمن ایجاد دانشگاه ها، مراکز علمی زیادی راه اندازی شده است که باید به یک حلقه با عنوان حرفه آموزی و مهارت آموزی متصل شوند.
پخش فراورده های نفتی مطنقه یزد
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه یزد گفت: از ابتدای امسال تاپایان شهریورماه، 13هزارتن گازمایع ازطریق شرکت های موزع در استان یزد توزیع شده است. عبدالرضا انتظاری گفت: این میزان مصرف در قیاس با مدت مشابه پارسال، 20 درصد افزایش را نشان می دهد. وی با بیان این که یزد به عنوان یکی ازاستان های سبزمعرفی شده است، اظهارکرد: تقریباً همه شهرستان های این استان ازگازبرخوردارند وتنها تعدادی از روستاهای آن مصرف کننده گازمایع به صورت سیلندری هستند و مصرف این فرآورده نفتی را افزایش داده است. وی ازآغاز طرح شناسایی مصرف کنندگان واقعی وساماندهی طرح توزیع الکترونیکی گازمایع، هم زمان بادیگراستان ها در یزد خبرداد وافزود: تا کنون بیش از1900مصرف کننده درسامانه سدف (سامانه درخواست فرآو رده های نفتی) ثبت نام کرده اند. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ابراز امیدواری کرد: با اجرای کامل طرح توزیع الکترونیکی گازمایع، مشکل مصرف کنندگان واقعی این فرآورده برطرف شود وباقیمت مصوب سوخت مورد نیازخود را دریافت کنند. انتظاری بااشاره به تعداد 8500 خانوار مصرف کننده نفت سفید که براساس آخرین راستی آزمایی انجام شده، اظهار کرد: گازمایع این دسته از مصرف کنندگان ازطریق سه شرکت موزع و نزدیک به 200عامل توزیع در استان تأمین می شود. وی با تأکید بر ارائه خدمات مطلوب به شهروندان و مصرف کنندگان گاز مایع، از همراهی مقام های محلی و عاملان توزیع برای اجرای مطلوب طرح توزیع الکترونیکی گاز مایع تشکر کرد. مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه یزد کنترل و نظارت بر نحوه توزیع گازمایع را ازوظایف وزارتخانه صنعت، معدن وتجارت استان برشمرد وافزود: این شرکت تأمین کننده گاز مایع شرکت های موزع است و کارشناسان آن آماده همکاری لازم با وزارت صنعت، معدن و تجارت برای کنترل و نظارت هستند.
پالایشگاه بندرعباس
با پایان یافتن مرحله نخست پروژه مدیریت گازهای مشعل درشرکت پالایش نفت بندرعباس، سالانه ازانتشار87هزار و500 تن گازهای گلخانه ای جلوگیری می شود. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت: اجرای این طرح علاوه بر کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به میزان 87 هزار و 500 تن در سال، موجب صرفه جویی مالی به میزان 5.1 دلار در سال نیز خواهد شد. هاشم نامور، انتقال دانش، کسب تجربه دربررسی فرایندی ومطالعات شبکه مشعل با هدف بومی سازی را دیگرمزیت های طرح مدیریت گازهای مشعل عنوان کرد. نامورگفت: پروژه مدیریت گازهای مشعل شامل دومرحله اصلی است که مرحله نخست این طرح بهینه سازی میزان مشعل دهی پالایشگاه شامل فعالیت های پیشگیرانه مانند شناسایی کانون های عمده مشعل دهی در شبکه وحذف یاکاهش اثر آنها از طریق رفع اشکال از تجهیزات مرتبط، همچنین ارزیابی شرایط عملیاتی واحدها به منظور بازتعریف شرایط و تنظیم ادوات کنترلی با هدف کاهش اتلاف های احتمالی است. وی درباره مرحله دوم طرح مزبورنیزگفت: این مرحله شامل ارزیابی وضعیت مشعل دهی پالایشگاه وامکان سنجی استفاده ازسامانه بازیافت مناسب برای بازیافت گازهای مشعل مازاد احتمالی است. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت: مرحله نخست پروژه در قالب انجام فعالیت های ارزیابی گازهای تخلیه ای همراه با شبیه سازی شبکه مشعل پالایشگاه، همچنین بازنگری شرایط عملیاتی واحدها در مدت 6 ماه انجام شده است. نامورتصریح کرد: مرحله دوم طرح نیز پس از امکان سنجی فنی و مالی و اطمینان ازاقتصادی بودن فرآیند بازیافت، با درنظرگرفتن اولویت های پالایشگاه درچگونگی استفاده ازگازبازیافتی احتمالی، دردستورکارقرار دارد. پروژه مدیریت گازهای مشعل(FGM از مهم ترین پروژه های بخش مدیریت انرژی پالایشگاه بندرعباس به شمار می رود که علاوه بر صرفه جویی های اقتصادی، از نظر زیست محیطی نیز اهمیت فراوانی دارد.
منطقه 8 عملیات انتقال گاز
مدیرمنطقه 8عملیات انتقال گازازقابلیت اطمینان 100درصدی تأسیسات تقویت فشار این منطقه عملیاتی خبر داد. فیروزخدایی گفت: منطقه 8عملیات انتقال گاز با اقدام های برنامه ریزی شده درنیمه نخست امسال باهدف انتقال ایمن، پاک و پایدارگازطبیعی، قابلیت اطمینان 100درصدی تأسیسات تقویت فشار گاز رادرحوزه عملیاتی خود رقم زد و کارنامه درخشانی از خودنشان داد. وی اتصال نهایی و تزریق گاز پروژه تعویض کلاس خط 20 اینچ تبریز - میاندوآب، اجرای پروژه تعویض کلاس خط 30 اینچ چلوند - تبریز به طول 1100متر، همچنین انجام عملیاتی تعمیری درخط 48 اینچ صادراتی به کشورترکیه واحداث ابنیه فنی درخط 12اینچ سرو را مهم ترین اقدام های منطقه 8 عملیات انتقال گاز در نیمه نخست امسال برشمرد. مدیرمنطقه 8عملیات انتقال گاز همچنین پیگ رانی خط 16 اینچ تقویتی اهر- ورزقان به طول 73کیلومتر، بازرسی تعمیرات سرجوش های خط لوله 40 اینچ تکاب-ابراهیم آباد به روش غلاف روی غلاف و بازدید دوره ای شیرهای بین راهی خطوط لوله انتقال گاز را از دیگر اقدام های مهم این منطقه عملیاتی در بازه زمانی یاد شده عنوان کرد. خدایی گفت: تعمیرات دوره ای هشت هزارساعته کمپرسورهای گاز واحد 2 و 3 تأسیسات تقویت فشار گازمرگنلر و واحد 5 تأسیسات تقویت فشار گاز مرند، تعمیرات دوره ای هشت هزارساعته توربین واحد یک و پنج و بروسکوپی توربین های واحد2 و3تأسیسات تقویت فشار گازمرند، همچنین تعویض ولوهای ورودی و خروجی هوا درتأسیسات تقویت فشارگاز مرگنلرنیزدیگر اقدام های هستند که با هدف انتقال ایمن و پایدار گاز در منطقه هشت عملیات انتقال گاز انجام شده است. وی افزود: اجرای سیستم آنتی آیسینگ واحد 1تأسیسات تقویت فشارگاز هشترود، ترمیم ومقاوم سازی پایه های بتنی تاسیسات تقویت فشارگاز تکاب و بازسازی قطعات آسیب دیده گیربکس واحد 6 تأسیسات تقویت فشار گاز تبریزنیزپروژه هایی هستند که به منظور افزایش قابلیت اطمینان انتقال گاز این منطقه عملیاتی در نیمه نخست امسال انجام شده اند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
رئیس بازرسی کل استان خراسان رضوی ازعملکرد شرکت بهره برداری نفت و گازشرق به دلیل تأمین و تولید پایدار گاز در شمال شرق کشور قدردانی کرد.
حجت الاسلام موسی فتوحی باحضور درمنطقه عملیاتی خانگیران و بازدید از بخش های مختلف فنی و عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، با تاکید برنقش موثرفعالیت افزودن این شرکت درنقطه صفر مرزی شرقی ترین بخش کشوراظهارکرد: یکی ازنکات بسیار مثبت این شرکت نگاه به درون و خودکفایی است.
وی فعالیت دراین منطقه دورافتاده ودارای شرایط خاص را مهم برشمرد وافزود: تخصص ومهارت های فنی دراین گونه مناطق بسیاراهمیت دارد و علاقه مندی افراد به فعالیت درچنین مناطقی ریشه درفعالیت های فرهنگی دارد. فتوحی بااشاره به توانایی های این بخش ازصنعت نفت کشور، اظهارکرد: تلاشی که باروحیه وانگیزه بالا دراین نقطه صفرمرزی انجام می شود، بیانگر آن است که خدمتگزاران صنعت نفت به کارخود تنها به عنوان یک شغل نگاه نمی کنند و نوعی نگاه اعتقادی به آن دارند. رئیس بازرسی کل استان خراسان رضوی تأکید کرد: دانستن تکلیف و عمل به آن، رکن اصلی درارتقای سلامت کاری و داشتن نیروهای متعهد و متخصص است؛از این رو دستگاه های درون نظارتی و برون نظارتی باید برای هدایت و بهره برداری بهینه از منابع انسانی و مالی تلاش کنند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
شرکت بهره برداری نفت وگازکارون 120دست لباس کامل ورزشی و ملزومات مرتبط رابه تیم های ورزشی روستاهای همجوار تأسیسات نفتی این شرکت در بخش غیزانیه اهواز اهدا کرد.
بخشدارغیزانیه باقدردانی ازشرکت بهره برداری نفت وگازکارون درعمل به مسئولیت های اجتماعی واهتمام آن به جوامع محلی حوزه فعالیت خود گفت: شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون همواره در رفع نیازهای روستاهای همجوارتأسیسات اقدام های شایسته ای را انجام داده است که این جای تشکر دارد. رسول ساکی افزود: کمک به توسعه فضاهای آموزشی و مذهبی، آبرسانی به روستاها ومشارکت مالی دراجرای پروژه آب غیزانیه، توسعه فضای سبز و درختکاری، توزیع نوشت افزار، بسته های معیشتی وملزومات آموزشی، همچنین کمک به گسترش ورزش و توانمندسازی تیم های ورزشی روستاهای مجاورتأسیسات، ازجمله کمک های سازمان منطقه ویژه اقتصاد ی انرژی پارس به مردم منطقه است. شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون درکنار رسالت تولید نفت و گاز، به مسئولیت های اجتماعی در قبال جامعه شهری و روستایی نیز توجه ویژه ای دارد ودرسال های گذشته برای گسترش ورزش، کمک های گسترده ای کرده که آماده سازی وتسطیح زمین های ورزشی روستاهای اطراف تاسیسات، همچنین تامین البسه و وسایل ورزشی ازآن جمله است.
بهداشت و درمان صنعت نفت
اهدای تجهیزات پزشکی به بیمارستان 22 بهمن
بهداشت ودرمان صنعت نفت وشرکت بهره برداری نفت وگازمسجد سلیمان درجهت ایفای مسئولیت های اجتماعی، تجهیزات بهداشتی و درمانی به منظور مقابله با ویروس کرونا به بیمارستان 22بهمن این شهر اهدا کردند. رئیس بهداشت ودرمان صنعت نفت مسجدسلیمان گفت: اقلام مورد نیازاین بیمارستان به منظورمقابله باکرونا باصرف اعتبار10میلیاردریال تهیه و به مدیریت بهداشت ودرمان شهرستان مسجد سلیمان تحویل شده است. فرحنازعزیزدوست اظهار کرد: این اقلام در دوبخش تجهیزات سرمایه ای و مصرفی تهیه شده اند. وی گفت: دستگاه پالس اکسی مترانگشتی و پرتابل، دستگاه گندزدا، تب سنج لیزری، ونتیلاتورتهاجمی و غیرتهاجمی، ماسک مخصوص ونتیلاتور، ماسک مخصوص گندزدا، دستگاه BIPAP، همچنین کپسول 40 لیتری اکسیژن، تشک مواج، فلومتردیواری اکسیژن، ترمومتردیجیتال، مانومتر اکسیژن گاز وساکشن دیواری وپرتابل، اقلام سرمایه ای بیمارستان 22 بهمن مسجد سلیمان را شامل می شود. رئیس بهداشت ودرمان صنعت نفت مسجدسلیمان گفت: تجهیزات مصرفی نیز شامل تجهیزات حفاظت فردی مانندگان فضایی، عینک، ماسک ساده ان 95، دستکش لاتکس دراندازه های مختلف، کاورکفش، همچنین شیلد محافظ صورت، محلول ضدعفونی کننده دست وسطوح، شلواروگان ضدآب، ساق دست، کلاه و گان ساده و کشدار است. بهداشت ودرمان صنعت نفت وشرکت بهره برداری نفت وگازمسجد سلیمان، پیش ازاین نیزباخرید و اهدای 11میلیارد ریال تجهیزات بهداشتی وپزشکی به بیمارستان 22بهمن مسجدسلیمان در زمینه مقابله با کرونا و عمل به مسئولیت های اجتماعی مشارکت داشته است.
پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان گفت: از ابتدای تیرماه تا پایان شهریور ماه امسال، بیش از 80میلیون لیتر بنزین یورو 4 در استان کردستان توزیع شده است. عبدالله گیتی منش با بیان این که فرآیند تأمین و توزیع بنزین یورو 4 از ابتدای تیرماه امسال درهفت شهرستان استان آغازشده است، افزود: هماهنگی برای توزیع این سوخت با استاندارد یادشده، درشهرستان های سقز، بانه و بیجار نیز در دست اقدام است. وی افزود: ازابتدای تیرماه تا پایان شهریورماه امسال 80 میلیون و 320هزار لیتر بنزین یورو 4در استان کردستان تأمین و توزیع شده است. مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان با اشاره به توزیع روزانه 864 هزار لیتر بنزین یورو 4دراین استان گفت: سازگازی با محیط زیست، کاهش آلاینده های زیست محیطی، افزایش راندمان سوخت خودروها وجلوگیری ازفرسودگی زودهنگام قطعات ازجمله مزیت های استفاده از بنزین یورو 4 است. گیتی منش همچنین کاهش میزان گوگود، بنزن و اکتان بالا را که نقشی بسزا در کاهش آلاینده های زیست محیطی دارند، از دیگر مزایایی استفاده از بنزین یورو 4 برشمرد. هم اکنون 82جایگاه عرضه فراورده های نفتی و 52جایگاه سی ان جی در کردستان به مردم خدمات ارائه می دهند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی با اداره کل فنی وحرفه ای استان فارس تفاهم نامه همکاری امضا کرد. این تفاهم نامه درجهت تحقق مسئولیت اجتماعی وباهدف توانمندسازی کارجویان و شاغلان حوزه های مرتبط با صنعت نفت، امضا شده است. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی درآئین امضای این تفاهم نامه با اشاره به جایگاه راهبردی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی به عنوان دومین هاب گازی کشور گفت: ماهیت اصلی فعالیت های صنعت نفت، تخصص های مهارت محوراست واین شرکت برای پرورش نیروهای مهارت محوردرکنارسازمان آموزش فنی و حرفه ای قرار دارد. حمید ایزدی باتاکید بر تنوع مهارت ها درصنعت بزرگ نفت تصریح کرد: بدون تردید تمرکزبرفعالیت حرفه ای و تربیت نیروهای حرفه ای درستاد و مناطق عملیاتی، موفقیت بیشتر این صنعت را به دنبال دارد.
وی تأسیس و بهره برداری مرکز مهارت آموزی نفت، گازوپتروشیمی در شهرستان کازرون، همکاری درتدوین استانداردهای موردنیازمشاغل پیمان سپاری و جدید، نیازسنجی، اعلام نیازهای آموزشی، همچنین مشارکت در تأمین وتربیت مربیان اداره کل فنی حرفه ای جهت آموزش و برگزاری آزمون را ازجمله مفاد تفاهم نامه شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی با اداره کل فنی وحرفه ای و استانداری فارس برشمرد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی الزام شرکت های پیمانکاری طرف قراردادبه استفاده ازنیروهای دارای گواهینامه صلاحیت حرفه ای از اداره کل فنی وحرفه ای، نظارت بر فرآیندهای آموزش، آزمون و تربیت مربیان متخصص، همچنین همکاری در برگزاری المپیادهای ملی مهارت، سمینارها، همایش های علمی و کارگاه های آموزشی را بخش دیگری از این تفاهم نامه عنوان کرد.
ایزدی گفت: همکاری در تجزیه و تحلیل مشاغل و حرفه های شناسایی شده با رویکرد آینده پژوهی، همکاری دراجرای طرح های کارآموزی درمحیط کار واقعی، کارآفرینی مهارت بنیان، آموزش دوگانه و کاربینی مشاغل ویژه مربیان، همچنین اطلاع رسانی مناسب و تبلیغ صنایع و بنگاه های اقتصادی درباره دوره های مهارت آموزی از دیگر تعهدهای بندهای تفاهم نامه امضا شده است.
دو پروژه اعلان و اطفای حریق با هدف افزایش ضریب ایمنی در ساختمان مرکزی ستاد شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در شیراز افتتاح شد. علیرضا امینی، رئیس اچ اس ای شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی گفت: نصب و راه اندازی سیستم اعلان حریق هوشمند (F&G) در ساختمان مرکزی ستاد این شرکت، یکی از این پروژه ها است که فاز نخست آن با هدف افزایش ضریب ایمنی درسه طبقه اجرا شده است. وی هماهنگی این سامانه با ویژگی های معماری ساختمان مرکزی زاگرس جنوبی، امکان تعریف سناریوهای حریق ازقبیل قطع خودکارشیر گاز، کنترل آسانسور، روشن کردن اگزوزفن ها، برخورداری ازباتری اضطرار ی برای تأمین برق اضطراری به مدت 48 ساعت، شناسایی نقطه دقیق حریق، برخورداری از CPUاضطراری برای پشتیبانی CPU اصلی، همچنین عیب یابی خودکار، سیستم یادآوری سرویس دوره ای دتکتورها، قابلیت اندازه گیری سطح حساسیت دتکتورها وصرفه جویی در مصرف انرژی نسبت به موارد مشابه را ازجمله قابلیت های این دستگاه برشمرد. امینی دومین پروژه اجراشده رانصب و راه اندازی سامانه اعلان و اطفای حریق رایزر کابل های برق و مخابرات ساختمان مرکزی ستاد با استفاده از خاموش کننده های آئروسل عنوان کرد. وی برخورداری از تنظیمات دستی و اتوماتیک و تخلیه سیلندرها پس از حدود 60ثانیه از وقوع آتش سوزی را از قابلیت های این سامانه عنوان کرد و افزود: این خاموش کننده دارای تائیدیه UL اروپا برای پایان کلاس های حریق A,B,C,D است و در صورت رسیدن دما به محدوده مشخص، سیلندرها به صورت خودکار تخلیه می شوند. رئیس اچ اس ای شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی افزود: این سامانه هادی الکتریسیته نیست و به دلیل گازی بودن، ضمن قدرت بالای اطفا، قابلیت نفوذ فراوان و پوشش تمام منافذ را دارد.
امینی تصریح کرد: با توجه به استفاده از ظرفیت های سخت افزاری و نیروی انسانی موجود، اجرای این دوپروژه، حدود چهار میلیاردریال سود و صرفه اقتصادی داشته است.
آشنایی با سیره پیامبر(ص)، یکی از منابع معرفت اسلام و قرآن است، چراکه سیره آن حضرت، ترجمان قولی و عملی قرآن است. سبک رفتار و محتوای گفتار، سکوت در برابر اعمال دیگران و امضای سنت های اجتماعی و مردود دانستن آنها برای همه مسلمانان، حجت شرعی و درس دینی است که باید آنها را عملیاتی سازند. بر این اساس در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا بر وجوهی از سیره پیامبر گرامی اسلام تاکید کرده و آنها را توضیح دهیم. برخلاف پندار بعضی از مسلمان ها که تا سخن از شیوه رفتار پیامبر یا ائمه دین به میان می آید، می گویند: آنها معصومند و ما کجا، آنها کجا باید گفت: این انگاره، سخن نادرستی است؛ کار پاکان، سرمشق عملی ما و به مثابه تشریح و بیان عملی دین است. بنابراین لازم است آن بزرگواران را الگو قرار دهیم و طبق رفتار آنان سلوک کنیم، چراکه آنها با تمام امتیازاتی که دارند، از جنس بشرند و مانند دیگران زندگی می کنند. نمونه هایی از سیره پیامبر اعظم(ص) به این شرح است:
رسول اکرم(ص) با آیات قرآن و سیره عملی خویش، عکس العمل مناسبی را در عصر جاهلیت از خود بروز دادند و به بانوان، شخصیت و حیات تازه ای بخشیدن. امام صادق(ع) درباره سیره آن حضرت می فرماید: خط مشی رسول خدا(ص) این گونه بود که به زنان سلام می داد و آنان نیز پاسخ می دادند. رسول اکرم(ص) بارها به اصحابش می فرمودند: آگاه باشید بهترین شما کسانی هستند که با زن ها نیکورفتار باشند و من برای زن هایم بهترین شما هستم و در حدیثی دیگر فرمودند: «انسان باشخصیت، زنش را محترم می شمارد، ولی آدم پست آن را بی مقدار می داند». از علائم خوش رفتاری آن حضرت با همسرانش این بود که در محیط خانه کار می کرد، لباس و کفش خود را می دوخت، گوسفند و شتر را می دوشید و در گرفتاری های خانوادگی آنان را یاری می کرد. گاهی که خدمتگزار خانه خسته می شد، شخصا گندم و جو را دستداس می کرد.
پیامبر گرامی اسلام(ص) روی زمین غذا می خورد و بسیار ساده نشست وبرخاست می کرد. هر کس دعوتشان می کرد، می پذیرفت، چه عبد و فقیر بود و چه ثروتمند و غنی، همواره دسته جمعی غذا میل می کرد و در هیچ کجا دیده نشد که پیامبر(ص) اجازه بدهد نیم خورده او را برای شفا بردارند. در حالت تکیه داده غذا نمی خورد، سیر نشده از سر سفره برمی خاست و خدا را حمد و سپاس می کرد.
آن حضرت در امور مهم نظامی با اصحابش مشورت و نظرخواهی می کرد و در آزاد کردن بعضی از بستگانش، رضایت مجاهدان را می طلبید. در جنگ «بدر» و «احد» شورای نظامی تشکیل داد و از فکر و نظر یارانش استفاده کرد، این در حالی بود که آنها عاشق فرمانبری از او بودند. این شیوه را بعضی از خلفا نیز بعد از آن حضرت پی گرفتند و با حضرت علی(ع) به شور می پرداختند، هرچند در برخی امور که با قدرتشان منافات داشت، مشورت را ترک می کردند.
برخی از مردم خدا را با تردید می پرستند، یعنی آن گونه نیست که به تمام جهات و در هر حالی و موقعیتی که قرار دارند، خداپرست باشند، بلکه بسیاری از آنان برای دنیا و رسیدن به آمال مادی، خدا را پرستش می کنند. اگر خیری به آنها برسد خدای را سپاس می گزارند و دلشان آرام می گیرد، اما همین قدر که امتحان و آزمایش شوند و ضرری متوجه آنان شود، به آن پشت می کنند. اما سیره پیامبر از ایمان همه جانبه اش به خدا مایه می گیرد و در تمام احوال خدا را می پرستد، چه آنگاه که در شعب ابوطالب در محاصره دشمن و تحت فشار اقتصادی قرار دارد و گرسنگی بچه ها، به ویژه فاطمه(س) جگر او را می سوزاند و چه آن زمان که در اوج قدرت بود؛ در هر حال، در نهایت اشتیاق، خدای را سپاس می گوید و ذره ای از ایمانش به او کم نمی شود.
رسول مکرم اسلام(ص) مطابق جهان بینی اسلامی، بندگان خدا را مظهر آیات الهی می دانست و آنان را بسیار دوست می داشت و بر سعادت و هدایت آنها حریص بود. سختی های زندگی مادی و ضلالت و گمراهی قومش برای وی غم انگیز و مصیبت بار بود. به همین دلیل وقتی یک یهودی به دروغ ادعای طلبکاری می کند و او را از حرکت بازمی دارد و عمامه اش را به گردن وی می پیچاند، آن حضرت عکس العمل خشونت باری نشان نمی دهد و اصحابش را نیز از تعرض به وی نهی می کند و همین مهربانی، آن یهودی را شرمسار می کند، به طوری که بی اختیار شهادتین را می گوید. امام سجاد(ع) در خطابه شورانگیز شام می فرماید: من فرزند آن رادمردی هستم که وقتی مردم پابرهنه بودند، او هم پابرهنه راه می رفت و هنگامی که آنان کفش پوش شدند، او هم نعلین برای خود انتخاب می کرد. وقتی در مکه و طائف پیشانی ایشان را شکستند، پیامبر اسلام(ص) به جای نفرین، آنان را دعا کرد و فرمود: «بار پروردگارا! قوم من لیاقت دارند و نمی فهمند، آنان را هدایت فرما». در جنگ احد پیشانی اش را شکستند، از مکه اخراجش کردند، ولی پس از فتح مکه از ابوسفیان ها گذشت و فرمود: «انتم الطلقا؛ شما آزاد هستید». از شعب ابوطالب که آزاد شد، باز هم به سراغ مردم رفت و آنان را به اسلام دعوت کرد، چراکه او طبیب دل سوزی بود که به سراغ مریض هایش می رفت و به درمان آنان می پرداخت. اینها همه نشان دهنده شرح صدر و اوج مهربانی کسی است که هیچ گاه کینه کسی را به دل نگرفت و هیچ کسی را از خود نرنجاند. به قول امام راحل(ره) «در شدت شفقت و رافت آن بزرگوار بر همه عائله بشری همین بس که قرآن در آیات اول سوره شعراء می فرماید: «ای رسول ما! تو چنان در اندیشه هدایت خلقی که می خواهی جان عزیزت را از غم ایمان نیاوردن آنان هلاک سازی».
سیره عملی پیامبر(ص) در عرصه عبادت و بندگی، در واقع ترجمه ای از اسلام و قرآن به حساب می آمد. آن حضرت همواره بر اساس اصول جهان بینی و ایمان اسلامی عمل می کرد، به همین دلیل در (تبشیر و انذار) نیز صادق و صریح بود. امام صادق(ع) می فرماید: روزی حضرت رسول(ص) در کوه صفا حرکت و برای حاجی ها خطبه ای ایراد کرد و فرمود: «ای فرزندان بنی هاشم و عبدالمطلب! من رسول خدا هستم و برای شما مبعوث شده و دوستی مهربان برایتان هستم، ولی آگاه باشید من مرهون عمل خود هستم و هر یک از شما نیز در گرو اعمالتان هستید؛ نگویید، محمد از ماست و به زودی جایگزین او می شویم. بدانید دوستان راستین من از شما و غیر شما، جز افراد باتقوا نخواهند بود. اگر فردای قیامت زر و بال دنیا را بر پشت خود حمل کنید، من شما را نخواهم شناخت و اگر مردمی بیایند که ثواب آخرت را به دوش می کشند، آنان را خواهم شناخت. پس با زاد و توشه تقوا و اخلاص وارد عرصه محشر شوید.
پیامبر(ص) در فروع زندگی آسان گیر بود، با کسی قهر نمی کرد و خطای دیگران را می بخشید، ولی در اصول قاطع بود؛ در اجرای عدالت، آنجا که حیثیت اسلام در خطر بود و در امور سیاسی مردم و مسائل حکومتی، اهل مسامحه نبود. آن حضرت می فرماید: اگر کسی صبح کند و به امور مسلمانان اهتمام نداشته باشد، مسلمان نیست.
امام راحل(ره) درباره سیره نبوی پیامبر(ص) در جنگ می فرمودند: «رسول اکرم مقصدشان این نبود که مشرکین مکه را از میان ببرند یا مشرکین جزیره العرب را نابود کنند، مقصد این بود که دین اسلام را منتشر کنند و حکومت، حکومت قرآن باشد.» بنابراین هدف از جنگ ها، رفع موانع تبلیغ دین بود. در یکی از اعزام ها به حضرت علی(ع) فرمود: سعی کن مشرکان را هدایت کنی، کشتن کار مطلوبی نیست. اگر یک نفر به دست تو هدایت شود، بهتر است از آنچه آفتاب بر آن می تابد.
اهل بیت(ع) بر مسائل تربیتی بسیار حساس بودند و می کوشیدند تا با راه و روش زندگی خویش و همچنین، توصیه ها و سفارش هایی که به صورت احادیث نقل شده است بر این مساله مهم تاکید بورزند. مطلب پیش رو کوششی است، برای درک بخشی از فرمایشات دومین ستاره آسمان ولایت درباره کسانی که در تربیت فرزندان نقش ایفا می کنند.
از منظر امام حسن مجتبی(ع) پدر و مادر در شکل گیری شخصیت فرزندان اساسی ترین نقش را دارند، به این جهت آن حضرت به مردی که در مورد خواستگاران دخترش از آن حضرت نظرخواهی می کرد، به نقش پدر آینده و مدیر خانواده اشاره کرد و فرمود: «برای همسری دخترت مردی باتقوا و مومن برگزین، زیرا اگر او دختر تو را دوست بدارد، وی را احترام خواهد کرد و اگر خوشایند او نباشد به وی ظلم نمی کند». همچنین آن امام بزرگوار به اهمیت نقش مادر پرداخته و هنگامی که با معاویه مناظره می کرد در مورد یکی از علل انحراف معاویه از محور حق و انحطاط اخلاقی وی از نقش مادرش هند یاد کرد و گفت: معاویه! چون مادر تو «هند» است و مادربزرگت «نثیله» و تو در دامن چنین زنان فرومایه و پست پرورش یافته ای این گونه اعمال زشت از تو سر می زند و سعادت ما اهل بیت پیامبر(ص) در اثر تربیت در دامن مادرانی پاک و پارسا همچون خدیجه و فاطمه(س) است.
بدون تردید بعد از خانواده مهمترین عاملی که در خلق و خوی فرزندان تاثیر می گذارد، رفقا و دوستان وی هستند. حضرت امام مجتبی(ع) در تربیت فرزندان خویش به نقش مهم رفیق توجه داشته و به داشتن دوستانی سالم عنایت ویژه مبذول کرده است. آن حضرت به فرزندش سفارش می کند: فرزندم! با هیچ کس دوستی مکن، مگر اینکه از رفت وآمد (ویژگی های روحی، اخلاقی و رفتاری) وی آگاه گردی، هنگامی که دقیقا بررسی و تحقیق کردی و معاشرت و دوستی با او را برگزیدی، آنگاه با او بر اساس گذشت و چشم پوشی از لغزش ها و یاری کردن در سختی ها همراه باش!
حساس ترین دوران رشد کودک در مراکز آموزشی و مدرسه سپری می شود و مربیان و معلمان با گفتار، رفتار و منش خود صفات و اخلاق روحی و روانی شان را به فرزندان منتقل می کنند و دانش آموزان بیشترین تاثیر را از اساتید و مربیان خود می گیرند. بنابراین بخش مهمی از شخصیت فرزندان به معلمان و اساتید وی بستگی دارد. در این راستا امام حسن(ع) تاثیر چشمگیر معلمان و نقش ارزنده آنان در عرصه تربیت را یادآور شده و آنان را به تربیت صحیح دانش آموختگان سفارش کرده و فرموده اند: کسی که یتیم آل محمد (دانشجو و دانش آموز دینی) را سرپرستی کند و به جای پدر و اولیای دلسوزش وی را تحت مراقبت خویش قرار دهد و یتیمی که در ورطه جهل و ناآگاهی فرو رفته است، چنانچه او را از جهل برهاند و امور مشتبه و به هم آمیخته را برای او توضیح دهد و به تامین نیازهای مادی او نیز بپردازد، فضیلت و بلندی مقام وی(در مقایسه با دیگران) همچون درخشش خورشید به(سها) و ستاره کم نور است.
محافل عمومی و مذهبی از دیگر عوامل تربیت در منظر امام حسن مجتبی(ع) است. آن حضرت در گفتاری حکیمانه افزون بر نقش مجالس و کانون های اجتماعی در اخلاق افراد به شرکت در محافل مفید و سازنده توصیه کرده و فرموده اند: کسی که پیوسته به مساجد رفت وآمد داشته باشد یکی از هشت بهره را نصیب خود خواهد کرد؛ آشنایی با دوستان جدید، استفاده از دانش های نو و اطلاعات تازه و نایاب، یافتن دلیل محکم و قاطع در راه هدف، رسیدن به رحمتی مورد انتظار از طرف خداوند، آموختن سخنانی که او را از لغزش و خطاها باز می دارد، یاد گرفتن راهه ای صحیح و هدایت بخش، ترک گناه از ترس خداوند، خودداری از معصیت به خاطر شرم از مردم و ترس از رسوایی.
تاثیر نفت در رویارویی مصری ها و پهلوی دوم (بخش دوم پایانی)
علی بهرامی مشروطه ایرانی بسیار پیش تر از تحولات انقلابی مصر در ایران آغاز شد. چند دهه بعد و با روی کار آمدن جمال عبدالناصر در مصر و محمدرضا پهلوی در ایران، رویارویی خاصی شکل گرفت که نفت در آن بی تاثیر نبود. در بخش دوم و پایانی، مطلب پیش رو می کوشد تا تاثیر نفت را در رویارویی جریان ناصریسم و پهلویسم را دنبال کند.
در بخش اول این مطلب به ریشه ها و بنیادهای روابط دو کشور ایران و مصر در دوران معاصر و آغاز راه خصومت ها میان جمال عبدالناصر رهبر انقلابی مصر و محمدرضا پهلوی، دومین و آخرین حاکم پهلوی پرداختیم و گفتیم که مسیر خصومت ها تا کجا پیش رفت. عبدالناصر با ساخت ایدئولوژی ناصریسم توانست از جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران بهره برداری کند و با بهانه قرار دادن این جنبش به دکتر مصدق لقب «زعیم شرق» داد و خیابانی در قاهره را به نام او کرد. او در خلیج فارس پا گذاشت و کوشید با تاثیرگذاری بر کشورهای عربی، رهبری آنها را به عهده بگیرد. جمال عبدالناصر بر طبل سوسیالیسم و ناسیونالیسم می کوبید و تلاش می کرد تا افکار عمومی جهان عرب را به سوی خود جلب کند و به اردوگاه شرق نزدیک تر باشد. در چنین فضایی او در دهه 30 و 40 خورشیدی خودش را در برابر ایدئولوژی پهلویسم قرار داد تا بتواند از بازار نفت کشورهای عربی سهمی ببرد، چراکه سودای رهبری جهان عرب و رویارویی ناسیونالیستی با رژیم اشغالگر قدس، جز به منابع نفتی امکانپذیر نبود. پس ناصریسم می کوشید تا جای پای محکمی در منطقه برای خود باز کند و به حربه های مختلف بتواند خودش را در دل ملت های منطقه جا کند.
پهلوی دوم در طرف مقابل ناصریسم هم می کوشید تا از هر فرصتی برای مقابله با حمله های رقیب بهره ببرد. در همین زمینه همزمان با قیام مردمی و خونین 15 خرداد، پهلوی دوم هم دست به کار شد و این قیام را محصول دخالت و اثرگذاری جمال عبدالناصر دانست. او قیام کنندگان را به دستگاه های امنیتی مصر منصوب کرد و بر آنها تاخت. دستگاه های تبلیغاتی وابسته به پهلویسم و ساواک هم کوشیدند این قیام را به مخالفان مصری پهلویسم منصوب کنند.
حالا که پهلویسم عامل اصلی نرسیدن 50 میلیون دلار به ناصریست ها بود، جمال عبدالناصر هم توانست از فرصت جدال خونین عبدالکریم قاسم در عراق برای رسیدن به حکومت بهره برداری کند و هم پیمان بغداد را بکوبد و هم اینکه اسنادی را که از عراقی ها گرفته بود، در رادیو قاهره پخش کند. این خصومت به قدری بالا گرفته بود که وقتی علم خبر مرگ ناصر را به پهلوی دوم می دهد، او نمی تواند ابراز خوشحالی خودش را نشان ندهد. اسدالله علم در کتاب «گفت وگوی من با شاه» دراین باره می نویسد: «در ظرف دو هفته گذشته چشم دردم مانع از این شد که بتوانم این یادداشت ها را بنویسم... صبح هفتم مهر داشتم به برنامه اخبار بی بی سی گوش می دادم که خبر مرگ ناصر را اعلام کرد؛ خبر غیرمترقبه ای بود. به شاه تلفن کردم، معلوم شد خبر را شنیده است... بیش از اندازه سرحال و شنگول بود، مثل این است که صبح بلند شوی و بگویند سرسخت ترین رقیبت ناگهان برای ابد ناپدید شده است...». به هر حال همین نقل و بسیاری شواهد و قرائن دیگر نشان دهنده اوج درگیری و رویارویی ناصریسم و پهلویسم است. به عقب بازمی گردیم، زیرا ماجرای تقابل ناصریسم و پهلویسم به پخش اسناد پیمان بغداد در رادیو مصر ختم نمی شد، بلکه پای رژیم صهیونیستی هم در میان بود. یکی دیگر از دستاویزهای جمال عبدالناصر برای مقابله با حکومت پهلوی دوم، روابط پهلوی ها با این رژیم بود. رژیم صهیونیستی بود که با اعراب به رهبری مصر در جنگ مستقیم قرار گرفته بود و چالش های هویتی بسیار زیادی در جهان اسلام به وجود آورده بود. جهان عرب از ایران به عنوان یک کشور مسلمان انتظار داشت که روابطش را با این رژیم قطع کند و مراودات تجاری و اقتصادی با آن نداشته باشد. ناصر دراین باره تا جایی پیش رفت که روابطش را با ایران قطع کرد و از کشورهای نفت خیز عربی هم این انتظار داشت با او هماهنگ باشند. علیرضا امینی در کتاب«تاریخ روابط خارجی ایران در دوران پهلوی» و عبدالرضا هوشنگ مهدوی در کتاب «سیاست خارجی در دوران پهلوی» دراین باره می نویسند: «تقابل جمال عبدالناصر با محمدرضا پهلوی هنگام بهبود روابط ایران ـ اسرائیل ابعاد تازه ای به خود گرفت. رژیم صهیونیستی یکی از کشورهایی بود که رژیم پهلوی درصدد انعقاد قراردادهای اقتصادی و سیاسی با آن برآمده و در خفا موفق به انعقاد چندین قرارداد با این کشور شده بود. ایران و رژیم صهیونیستی به میزان درخور توجهی به مبادله اطلاعات در زمینه جهان عرب می پرداختند که از جمله آنها اطلاعاتی بود که خبرچین های ساواک مستقر در بسیاری از دولت های عربی و همچنین در سازمان آزادی بخش فلسطین به دست می آوردند... جمال عبدالناصر در راستای مقابله با سیاست های اسرائیل گرایی، محمدرضا پهلوی دائم او را از این بابت نکوهش می کرد. مقابله ناصر با سیاست های شاه در شهریور 1339 به ایستگاه پایانی رسید. به دنبال مصاحبه محمدرضا پهلوی که ضمن آن رسما اقرار کرد که ایران از مدت ها پیش رژیم صهیونیستی را به صورت دوفاکتور به رسمیت شناخته و نماینده ای به تل آویو اعزام کرده، ناصر روابط دو کشور را قطع و جمشید قریب، سفیر ایران را اخراج کرد. به این ترتیب روابط ایران و مصر قطع شد. علاوه بر این ناصر از شیخ نشین های خلیج فارس، یعنی از بحرین، قطر، ابوظبی، دوبی، شارجه و عمان خواست سیاست جهانی و منطقه ای خود را به منظور تحقق آرمان های مشترک ملت عرب با جمهوری عربی مصر هماهنگ کنند.» جمال عبدالناصر با این کارش کوشید تا ملت های عربی را علیه پهلویسم بسیج کند و دست به سخنرانی های آتشینی زد. او با یک تیر چند نشان را می زد؛ اول اینکه با رویارویی در برابر پهلویسم خود را به عنوان رهبر جهان عرب جا می زد و دوم اینکه برای این رهبری، طلب نفت می کرد. حسین علیزاده در مقاله «بررسی تحلیل روابط ایران و مصر» سخنرانی ناصر را اینگونه نقل می کند: «او خودش را به ثمن بخشی به استعمار فروخته است. او برای جلب رضایت آمریکا و اربابانش، رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخت. شهروندان عزیز به مسئله آزادی بیندیشیم و از آن در هر مکانی دفاع کنیم. هیچ فردی نمی تواند خودش را به قیمت ارزان به صهیونیست ها و استعمار بفروشد؛ هیچ کسی نمی تواند مردمش را بفروشد؛ چراکه مردمان تبعیت نمی کنند و اراده آنها فروختنی نیست... شاه امروزه از ائتلاف اسلامی و ائتلاف بغداد سخن می راند؛ این ائتلاف ها چیزی نیست جز برای پشتیبانی از استعمار و مناطق نفوذ آنها، چیزی نیست جز حمایت از صهیونیسم جهانی. آنها خودشان را به استعمار و صهیونیست ها فروختند، اما ما در راه آزادی کشورمان و در راه احقاق حقوق مردم فلسطین مبارزه می کنیم.»
اگرچه راه تخاصم و رویارویی ناصریسم و پهلویسم از نفت آغاز شد، اما راه این تخاصم که با مرگ ناصر به پایان رسید، به فضای مختلفی کشیده شد. فضاهایی که اگرچه به نظر می رسید که از نفت فاصله دارد، اما کاملا به نفت و انرژی آغشته بود. او در خوزستان ایران از جریانات فاسد جدایی طلب حمایت می کرد و از طرفی دیگر پهلوی دوم ناصریسم را بنده شوروی می دانست. جمال عبدالناصر یک رادیو فارسی زبان علیه پهلویسم راه انداخت و تلاش کرد نام خلیج فارس را با نامی دیگر در ادبیات سیاسی جهان جا بیندازد. رویارویی مذکور تا پایان عمر ناصر ادامه داشت و در حقیقت ناصریسم با مرگ ناصر به محاق رفت چنانکه کمتر از دو دهه بعد نیز پهلویسم با پیروزی انقلاب اسلامی از بین رفت. در ادامه بی مناسبت نیست به سفری که دکتر مصدق سال 1330 خورشیدی به مصر داشت اشاره کنیم. سفر رهبر یک جنبش نفتی در خاورمیانه که سرچشمه تقابل ناصریسم و پهلویسم شد. مصدق روز 28 آبا 1330 خورشیدی به دعوت وزیر خارجه مصر وارد قاهره شد. آن زمان هنوز انقلاب مصر رخ نداده بود و نظام این کشور سلطنتی بود. نظامی غرب گرا و وابسته به انگلستان که می کوشید منافع غربی ها را در منطقه خلیج فارس تامین کند. اگرچه در تهران و قاهره نیروهای داخلی و خارجی زیادی بودند که با این سفر مخالفت می کردند، اما بالاخره با پیگیری های زیاد طرف مصری و اراده ای که دکتر مصدق داشت این سفر به انجام رسید. همین سفر پایه گذار رویارویی پهلویسم و ناصریسم شد. سیدبهنام مهردل در کتاب «تاریخچه روابط ایران و مصر» روایت قابل توجیهی از این سفر و نتایجش دارد. «دکتر مصدق زمانی پا به خاک مصر گذاشت که پیروزی ایران در ملی کردن صنعت نفت و اخراج انگلیسی ها از آبادان، مردم مصر را به هیجان درآورده بود... این اتفاقات باعث شد که سفر دکتر مصدق به سرزمین مصر از نظر دولت انگلستان بدترین حادثه به شمار آید... آنتونی ایدن وزیر امور خارجه وقت انگلستان که در سال های بعد نخست وزیر بریتانیا شد، در خاطرات خود می نویسد: «مصر در پایان جنگ جهانی دوم کاملا آرام بود، ولی حوادث اخیر ایران (ملی شدن صنعت نفت) آن کشور را آشفته و خروشان کرده بود و این آشفتگی از «شط العرب» تا «نیل» را دربر گرفته بود. با وجود تمامی این موانع و با توجه به اثرات مثبت این سفر برای نهضت ملی ایران و مصر، دکتر مصدق در بازگشت از آمریکا به مصر رفت و تجلیل فوق العاده ای که از سوی ملت مصر از نخست وزیر ایران به عمل آمد، بازتاب گسترده ای در رسانه های جهان پیدا کرد... خبرگزاری ها، همان زمان استقبال کنندگان از نخست وزیر ایران را بیش از 2 میلیون نفر تخمین زده بودند و این به خودی خود خبر مهمی بود که جهان را تکان داد... ساعت 5بعدازظهر روز پنج شنبه ۳۰ آبان دکتر مصدق و همراهان به تالار اتحادیه مطبوعات مصر که مملو از مدیران و نویسندگان و خبرنگاران و فضلای مصر بود وارد شدند. رئیس اتحادیه مطبوعات مصر آقای «فکری اناطه پاشا» از نویسندگان و ناطقین مشهور مصری ضمن نطق خود خطاب به دکتر مصدق گفت: مطبوعات مصر برای شناسایی شما منتظر امروز نشده، بلکه در واقع از همان لحظه ای که شما در میدان مبارزه میهن خود شروع به مبارزه کردید، این شناسایی آغاز گشت... ملت مصر شما را قبل از آنکه به دیدن ما بیایید شناخته و نامتان را در قلب خود حک کرده است... شما نفت دارید و ما کانال سوئز و امپریالیسم تصور کرده است، می تواند این دو را به عنوان سلاح هایی بر ضد ملت های ما به کار برد... تخلیه کانال سوئز نه تنها هدف مصری ها، بلکه هدف همه کشورهای عربی، ایران، هند و پاکستان است و برای آنکه دفاع مشترک مؤثری به عمل آید باید قوای این کشورهای برادر مجتمع گردد... دکتر مصدق نیز نطق خود را به زبان فارسی ایراد کرد. در ضمن نطق، یکی دو بار حالت تأثیر شدیدی برایشان دست داد که حضار را نیز منقلب کرد. اشک در چشمان نخست وزیر حلقه زد. این هنگامی بود که درباره شرکت سابق نفت و مظالم آن و اینکه صدها میلیون ثروت ملی ایران را برده است، توضیح می داد.»
منابع:
1-کتاب «گفت وگوی های من با شاه» نوشته اسدالله علم.
2- کتاب «تاریخ روابط خارجی ایران در دوران پهلوی» نوشته علیرضا امینی.
3- کتاب «سیاست خارجی ایران در دوران پهلوی» نوشته عبدالرضا هوشنگ مهدوی.
4- سخنان محمد رضا پهلوی در مراسم توزیع اسناد مالکیت کشاورزان همدان در روزنامه اطلاعات، ش 11110، یکشنبه 19 خرداد 1342.
5- کتاب «تاریخچه روابط ایران و مصر» نوشته سیدبهنام مهردل.
نگاهی به آثار و تاثیر محمدرضا شجریان بر موسیقی نیم قرن اخیر ایران
علی بهرامی در آستانه پنجم از قرن چهاردهم خورشیدی، مردی در موسیقی و هنر ایران ظهور کرد که با اندکی بیش از نیم قرن میدان داری این عرصه، توانست آواز و فرهنگ و ادب را در کشورش پرطنین کند و درون ذهن و خاطره و روح یک ملت جایگاه ویژه ای به خود اختصاص دهد. آنچه می خوانید، نگاهی است کوتاه بر تاثیر او در بیش از نیم قرن موسیقی ایران و مروری است اجمالی بر مهم ترین آثار این استاد موسیقی و آواز ایران.
با ورود فناوری ضبط صدا که در نهایت به ضبط موسیقی بدل شد، هنر موسیقی ایرانی به دنیای جدیدی پا گذاشت. ضبط موسیقی در آستانه ورود ایران به قرن 14 خورشیدی توسعه بیشتری پیدا کرد و خوانندگان و موسیقیدانان بزرگی چون حسین طاهرزاده، اقبال آذر، جناب دماوندی، باقرخان، درویش خان، احمدخان ساوه ای و... آثارماندگاری از خود به جای گذاشتند. با ورود و گسترش رادیو در ایران، همزمان با سال 1335 خورشیدی، برنامه اختصاصی برای موسیقی ایرانی شکل گرفت و مدت زمان حبس صدا در صفحات نیز افزایش پیدا کرد. این برنامه رادیویی در رساندن صدای خوانندگان و نوازندگان موسیقی ایرانی به ایرانیان نیز بسیار تاثیرگذار بود و نوازندگان و خوانندگان مشهوری چون غلامحسین بنان، احمد قوامی، جلیل شهناز، حسن کسایی، تاج اصفهانی، ادیب خوانساری، احمد عبادی و... در این برنامه رادیویی به اجرای موسیقی می پرداختند. در چنین فضایی بود که پای استاد محمدرضا شجریان به رادیو باز شد. جوانی بسیار با استعداد که به شغل معلمی مشغول بود و از مشهد مقدس به تهران آمده بود. اواخر پاییز سال 1346 خورشیدی صدای استاد از رادیو سراسری ایران پخش شد. او که در آغاز با نام هنری «سیاوش بیدکانی» در رادیو اجرا می کرد، نخستین آوازش را به همراهی ساز سنتور رضا ورزنده و در مایه افشاری با شعری از حافظ ارائه کرد.
ما سرخوشان مست دل از دست داده ایم
همراز عشق و هم نفس جام باده ایم
محمدرضا شجریان در دهه 40 کشف شد. نه تنها در رادیو حضوری جدی تر پیدا کرد؛ بلکه کم کم شنونده و درس آموز مستقیم و غیر مستقیم هنرمندان بزرگ موسیقی ایرانی شد. او فرصتِ تهران آمدنش را غنیمت شمرد و از هر استادی، نکته ای آموخت. احمد عبادی، اصغر بهاری، جلیل شهناز، عبدالله دوامی و بسیاری از نوازندگان و ردیف دانان ایرانی، نکته ای به او گفتند. شاید گل سرسبد همه این معلم ها، نورعلی برومند باشد. مرد فاضل و موسیقیدان بزرگی که توانست در شخصیت صدای استاد بسیار موثر افتد و او را به سمت و سوی خاص تری سوق دهد. همین روال و روند درس آموزی های شجریان بود که او را در سال های بعد «استاد شجریان» کرد. در کمتر خاطره ای از او وجود دارد که از پشتکار و تمرین های ممتد و ممارست های بی امانش در این دوران خاص زندگی هنری او، حرفی به میان نیامده باشد.
با آغاز دهه 50 استاد محمدرضا شجریان، مسیر رشد هنری بسیار واضح و شاخصی را طی کرد. او که همچنان به هنرآموزی ادامه می داد (و این کار را تا پایان عمر انجام داد)، صدایش دارای شخصیتی خاص و منحصر به فرد شده بود. امضای هنری او پای رنگ و بوی صدایش کم کم نقش بسته و با نخستین تحریرهایش می شد صدای او را از بین ده ها خواننده توانای هم عصر او تشخیص داد. کارهای او در رادیو قوی تر و بیشتر شد. با آمدن نوار کاست در ایران و عمومی تر شدن آن نزد مردم، صدای شجریان بیشتر و بیشتر به گوش مردم رسید. دیگر با نام مستعار «سیاوش بیدکانی» نمی خواند. او در ابتدای دهه 50 به مرکز حفظ و اشاعه موسیقی رفت و با جوانان آن زمان که بعدها استادان بنام موسیقی ایرانی در دهه های 60، 70 و 80 شدند، آشنا شد. کسانی چون پرویز مشکاتیان، محمدرضا لطفی، خانواده کامکارها، حسین علیزاده، شهرام ناظری و... بر اساس این آشنایی، کم کم همکاری های مشترکی شکل گرفت و مجموعه آلبوم های موسیقی چاووش که سرود «ایران ای سرای امید» یا همان«سپیده» و بسیاری از آثار متفاوت موسیقی ایرانی را در خود جای داده بود، به صورت نوارهای کاست دست به دست می شد. نوع سازبندی ها و آهنگسازی ها و تنوع اشعار در آلبوم های مجموعه چاووش با صدای خوانندگانی چون شجریان و ناظری به قدری هماهنگ و دلنشین بود که یک تجربه ویژه و متفاوت را برای شنونده موسیقی ایرانی ایجاد می کرد. تجربه ای که از اواخر دهه 50 تا کنون، تکرار نشده است؛ البته نباید از مجموعه کنسرت های بی نظیر شجریان در طوس و شیراز غافل بود. این کنسرت ها نشان داد که شجریان مسیر رشد خودش را بسرعت طی می کند. در این دهه یک اثر ویژه و پرطنین، شجریان را تا عمق جان خانواده های ایرانی برد. او قطعه مشهور «ربنا» را در سال 1358 خورشیدی اجرا کرد و به این ترتیب به نقطه اوج رشد خود رسید.
نظر بسیاری از منتقدان و متخصصان موسیقی ایرانی بر این است که بهترین و شاخص ترین آثار استاد محمدرضا شجریان و بلکه تمام موسیقی ایرانی، در دهه 60 خوانده شد و به گوش علاقمندان به موسیقی ایرانی رسید. حالا جوانان دهه پنجاهی مرکز حفظ و اشاعه موسیقی در قالب گروه های عارف و شیدا، به همراهی صدای شجریان، بهترین های موسیقی ملی ایران را یکی پس از دیگری خلق می کردند. صدای شجریان در اوج پختگی بود و همه شواهد و قرائن نشان می داد که کسی در آواز ایرانی، یارای رقابت با او را ندارد. لطافت، شفافیت، توانایی همزمان در اوج خوانی و بم خوانی، خلاقیت های بدیع در ارائه ردیف موسیقی آوازی و ترکیب آن با موسیقی سازی، انتخاب های ویژه شعری و اصرار و تاکید بر اجرای آوازهای طولانی با تمام فراز و فرودهای ویژه آن از مهمترین ویژگی های آثار استاد شجریان در آثار دهه 60 اوست. آثار مهمی چون «بیداد»، «سر عشق»، «بر آستان جانان»، «قاصدک»، «دود و عود»، «گنبد مینا» و... از مهمترین آثار تمام زندگی هنری او و البته فعالیت هایش در دهه 60 خورشیدی است. شجریان در مسیر قله بود و گویی نیرویی او را به پیش می راند و با اراده ای که داشت، پیوند خورده بود. شجریان، دهه 70 را هم توفانی شروع کرد. «چشمه نوش»، «معمای هستی»، «آسمان عشق»، «درخیال»، «یاد ایام»، «دل مجنون»، «پیام نسیم»، «عشق داند»، «شب، سکوت، کویر» و «شب وصل» نیز از آلبوم های درخشان او در دهه 70 است؛ البته نباید فراموش کرد که شجریان در دوران رسیدنش به قله آواز ایران، تعداد بسیار زیادی آواز خصوصی نیز دارد؛ آوازهایی که در محافل مختلف تخصصی و هنری، آنها را اجرا کرده و گاه از آثار رسمی یا رادیویی او بسیار دلنشین تر هستند. به عبارت دیگر، باید آثار استاد شجریان را به سه دسته تقسیم کرد:
1-آلبوم های رسمی که طی سال های 1358 خورشیدی تا زمان فوت منتشر شده است. 2-آثار رادیویی که در قالب برنامه های مختلف گل های رادیو از سال 1347 تا سال 1357 خورشیدی اجرا شده و عموما از طریق فضای مجازی در دسترس هستند؛ البته برخی از این اجراها در قالب آلبوم موسیقی رسمی نیز منتشر شده اند. 3-آثار خصوصی یا مجلسی که به مناسبت مختلف در محافل هنری و تخصصی اجرا و ضبط حرفه ای یا نیمه حرفه ای شده اند. این دسته از آثار نیز در فضای مجازی دیده می شوند و برخی از آنها مانند آلبوم «پیوند مهر» یا «سر عشق» در قالب رسمی نیز منتشر شده اند.
محمد رضا شجریان در واپسین سال های دهه 70 و با آغاز دهه 80، آثار بسیار شایسته و قابل توجه دیگری منتشر کرد که حاصل همکاری شورانگیز او با استادان علیزاده و کلهر بود. سبک و شیوه خاص نوازندگی تار و سه تار حسین علیزاده و صدادهی و تکنیک های نوین کیهان کلهر در نوازندگی کمانچه، صدای شجریان را به فضای جدیدتری برد که در حوزه موسیقی ملی ایران، نواهایی بسیار نو به شمار می رفت. «زمستان است» با شعری از اخوان ثالث، نخستین محصول این همکاری جدید بود که سال 1379 خورشیدی به بازار موسیقی ایران آمد. ترکیب شجریان، علیزاده و کلهر با آلبوم هایی چون«بی همگان به سر شود» و «فریاد»، «سرود مهر» و «ساز خاموش» در سال های نخستین دهه 80 ادامه یافت. کنسرت شورانگیز «هم نوا با بم» که به یاد آسیب دیدگان و درگذشتگان زلزله مهیب شهر بم در سال 1382 برگزار شد نیز یکی دیگر از نمونه های این همکاری سه نفره بود. در واقع هر چه به سال های پایانی دهه 70 نزدیک تر می شدیم، بی بدیلی و بی مانندی استاد شجریان در عرصه موسیقی و آواز و البته فرهنگ ایرانی نمایان تر می شد. او دیگر همه قله های هنری را فتح کرده بود و دوره چهارم حیات هنری خود، حرکت موسیقایی در مسیر جاودانگی در آواز بود. او با آغاز نیمه دوم دهه 80 با گروه های «آوا» و «شهناز» آلبوم های بسیاری از جمله «غوغای عشق بازان»، «رندان مست»، «کنسرت شجریان و گروه شهناز» و... کار هنری خود را به پایان رساند؛ البته ابعاد هنری شجریان تنها به آواز و موسیقی محدود نمی شد؛ بلکه او دست توانایی در سازسازی، خوشنویسی، قرائت قرآن و ادعیه و مناجات خوانی، آموزش آواز ایرانی و... داشت که مجال پرداختن به همه آنها را در این نوشته نا ممکن می کند.
شجریان میراثی ماندگار از موسیقی آوازی ایران بر جای گذاشته و ظرفیت های بسیار بالایی از ارائه موسیقی ملی ایران نشان داده است. او با تسلط بی بدیلش بر ردیف های مختلف موسیقایی و سلایق شنیداری متفاوت آن، شیوه ای از لحن و بیان را در آواز ایرانی ارائه کرد که تا پیش از آن سابقه نداشته است؛ اگر چه برخی او را میراث دار مکتب آوازی خراسان می دانند؛ اما نمی توان تاثیر شگرف و خلاقانه او از مکاتب آوازی اصفهان، تهران و تبریز را نادیده انگاشت. اکنون و با برداشت های نوآورانه استاد شجریان از آواز ایرانی و نوع خاص تصنیف خوانی اش می توان از مکتب آوازی شجریان نام برد؛ مکتبی که مدیون مردی خندان و خوشروست که با تمرین و ممارست بی اندازه خود از مهرماه 1319 تا مهرماه 1399 خورشیدی زیست و آن را در تاریخ هنر و موسیقی این سرزمین رقم زد.
شبنم اعماری به روزهای پایانی اولین ماه پاییز نزدیک می شویم، فصل دل انگیزی که پر از زیبایی است، از باد و باران و بوی خاک گرفته تا عاشقی و دلبری رنگ ها؛ فصلی که طبیعت هزار رنگش باعث می شود مقاصدی را برای سفر انتخاب کنید که در پاییز حیرت آورند، به طوری که با حضور در آنجا نمی توانید لحظه ای از زیبایی هایش چشم بردارید.دره ها یکی از این مقاصد پاییزی هستند که در فصل خزان، می توانید تصاویری بی بدیل را در آنها به نظاره بنشینید؛ جایی که از آن به عنوان یکی از زیباترین پدیده های طبیعی نام برده می شود. مقصدی پرهیجان برای طبیعت گردان و علاقه مندان به سفرهای ماجراجویانه که مطمئنا گشت و گذاری به یادماندنی خواهد بود.
دره شمخال یکی از زیباترین و رازآلودترین دره های ایران است. این دره پرپیچ و خم و رازآلود، جزو کم نظیرین دره های ایران محسوب می شود و از حیات وحش و پوشش گیاهی متنوعی برخوردار است. با حضور در شمخال درختان گردوی جنگلی زیادی را می بینید که بسیاری از آنها قدمتی بیش از ۲۰۰سال دارند. این دره از خاص ترین و رازآلودترین مناطق ایران محسوب می شود که از چشم اندازی خاص و کم نظیر برخوردار است.
این دره زیبا، سرسبز و باشکوه که از جلوه های زیبای طبیعت مثل آبشار و رودخانه برخوردار است؛ روستاهای کوچک، شالیزارها، باغ های انار و... را در دل خود جای داده و نمای خیره کننده ای را خلق کرده که در نوع خود بسیار جالب توجه است؛ اما آنچه درباره نام این دره می دانیم، داستان عاشقانه ای است که محلی های این منطقه روایت کرده اند: «در زمان های گذشته دو عاشق در دو طرف دره زندگی می کردند و از آنجا که هیچ پل ارتباطی در دو طرف دره وجود نداشته، آنها برای رسیدن به هم، خودشان را به درون دره می اندازند و جانشان را از دست می دهند.» داستانی که باعث شده این دره به «دره عشق» معروف شود. نکته قابل اشاره دیگر، عبور رود کارون، طولانی ترین رود ایران از میان این دره است.
دره رنگین کمان (جزیره هرمز)
پدیده زمین شناسی منحصر به فردی در جنوب ایران خودنمایی می کند که متشکل از رنگ های زیادی است. دره رنگین کمان که زیبایی فوق العاده ای دارد، از بخش ها و کوه هایی به رنگ های مختلف (زرد، سفید، قرمز و...) تشکیل شده که تلفیق این خاک های رنگی چشم اندازی خارق العاده را خلق کرده است. جالب اینکه از خاک های رنگی این دره حیرت انگیز در نقاشی، مصرف دارویی، خوراکی و کارهای هنری نیز استفاده می شود.
اویی
شهر زیرزمینی نوش آباد یا اویی، یکی از زیباترین و شگفت انگیزترین شهرهای زیرزمینی جهان است که معماری دست کند حیرت انگیزی دارد.
این شهر که از یک ساختار منحصر به فرد دفاعی و نظامی برخوردار است و 15 هزار مترمربع وسعت دارد، قدمتش به حدود 1500 سال پیش بازمی گردد.
با ورود به شهر زیرزمینی نوش آباد، هوش از سرتان می رود؛ چراکه با مجموعه ای بی نظیر مواجه می شوید که از راهروهای پیچ در پیچ، اتاق های کوچک و بزرگ، تله های پدافندی و دفاعی شکل گرفته که گفته می شود هنگام هجوم دشمن از آنها استفاده می شده است. شهر زیرزمینی نوش آباد با عمق 4 تا 18 متری از سطح زمین، در 3 طبقه بنا شده و ورودی و خروجی های متعددی داشته است. از ویژگی های شاخص شهر تاریخی نوش آباد، باید به سیستم تهویه آن اشاره کرد که اگر بگوییم سیستمی منحصر به فرد است، اغراق نکرده ایم؛ چراکه کانال های شهر از سطح زمین شروع شده و ساختار U شکل آنها، علاوه اینکه اجازه عبور و مرور افراد در مواقع ناامن را فراهم می کرد، باعث ورود و خروج هوا نیز می شد. در ساخت این شهر ظرافتی به کار رفته که نمی توان آن را نادیده گرفت، نمونه قابل توجه آن هم این است که دیوارهایش کنار جریان های آب قنات واقع شده تا هوای خنک در این شهر زیبای زیرزمینی جریان پیدا کند. شهر زیرزمینی نوش آباد یا اویی(در گوش محلی) در 10 کیلومتری کاشان جا خوش کرده و در فهرست میراث ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.
باغ عمارت ها
باغ عمارت های دیدنی ایران که برخی از آنها میراث دار تاریخ و طبیعت هم به شمار می روند، چنان آوازه ای به دست آوردند که یونسکو هم نتوانست از آنها چشم پوشی کند. با حضور در این باغ عمارت ها که در دل کویر یا در میان جنگل های سرسبز شکل گرفته اند، می توانید نفسی عمیق بکشید و عطر گل های رنگارنگ و خوشبو را استشمام کنید و به تماشای معماری خیره کننده ای بنشنید که در هر گوشه از باغ و عمارت هایش دیده می شوند.
باغ دولت آباد یکی از منحصر به فردترین باغ های ایران است که قدمتی 260 ساله دارد. با عبور از هشتی ورودی این باغ، از دیدن معماری آن و عمارتی که پیش رویتان خودنمایی می کند، شگفت زده خواهید شد. علاوه بر این در باغ دولت آباد، بلندترین بادگیر خشتی جهان با ارتفاع 8/33 متر را می بینید که هم خود باغ و هم بادگیر زیبای آن در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند.
به محض پا گذاشتن به باغ عفیف آباد، خستگی سفر، شلوغی خیابان ها و دغدغه های زندگی برای ساعاتی از یادتان می رود و آواز پرندگان و آرامشی دلچسب، مهمان دل هایتان می شود. باغ عفیف آباد که قدمتش به دوران قاجار برمی گردد، دو عمارت زیبا و ۱۲۷هزار مترمربع مساحت دارد. از ویژگی های این باغ عمارت زیبا می توان به درختان بهارنارنج آن اشاره کرد که اگر به وقتش بروید، عطر آنها تا مدت ها از خاطرتان نمی رود.
یکی دیگر از باغ های ایرانی ثبت شده در فهرست جهانی یونسکو که در دل جنگل جا خوش کرده، باغ عباس آباد است؛ باغی که قدمت آن به دوران صفویه برمی گردد. مسیر رسیدن به این باغ؛ جنگلی، سرسبز و بسیار مسحورکننده است. با پشت سر گذاشتن این مسیر، در نهایت با دریاچه ای که عمارتی داخل آن جا خوش کرده، روبه رو می شوید. متاسفانه در حال حاضر قسمت های زیادی از این باغ از بین رفته است.
باغ اکبریه که در حال حاضر یکی از جاذبه های گردشگری استان خراسان جنوبی محسوب می شود، به دوران زندیه و اوایل دوره قاجاریه برمی گردد. در باغ اکبریه درختان سر به فلک کشیده و متراکمی می بینید که بسیار جالب توجه هستند. همچنین دو عمارت تاریخی در این باغ وجود دارد که سراسر آنها با تزیینات مشبک، منبت، ارسی با شیشههای رنگی و تزیینات گچی با طرح های اسلیمی و هندسی پوشیده شده است.
گردن درد، زمانی اتفاق می افتد که عضلات گردن به دلیل حالات بد و نامناسب بدن دچار آسیب و درد شوند. مشکلی است که بیشتر مردم به شدت از آن رنج می برند و شکایت دارند.
قبل از هر چیز بهتر است بدانید که گردن درد چیست؛ از نظر آناتومیک گردن از ستون مهره ها که از جمجه تا تنه ادامه دارد، تشکیل شده است. استخوان ها، رباط ها و ماهیچه های گردن محافظ سر هستند و آن را قادر به حرکت می کنند. هرگونه اختلال، التهاب یا آسیب می تواند به درد یا سفتی گردن منجر شود. بسیاری از افراد گاهی درد یا سفتی گردن را احساس می کنند و در بیشتر مواقع نیز گردن درد به علت حالت بدنی بد یا استفاده زیاد از گردن است و در مواقعی نیز گردن درد به دلیل آسیب در اثر افتادن، ورزش یا جابه جایی مهره هاست.براساس آمار، حدود ۱۰ درصد از جمعیت بزرگسال با گردن درد دست و پنجه نرم می کنند و بیش از ۶۵ درصد مردم نیز در طول زندگی یک یا چند بار این درد را تجربه کرده اند. گردن درد اگر دائمی باشد و کم کم به دیگر اعضای بدن نیز سرایت کند، خطرناک است و باید برای درمان آن سریعا اقدام کرد، اما اگر گاهی اوقات دچار آن می شوید، می توانید راه های آسانی را که در ادامه آورده ایم، امتحان کنید.
این تمرین سه مرحله ای هم باعث کاهش درد گردن می شود و هم تقویت عضلات گردن را به دنبال دارد.
- در این تمرین گردن را در یک حرکت دایره ای بچرخانید و این کار را سه بار انجام دهید.
- سر خود را به طرف چپ، سپس به سمت راست حرکت دهید. این تمرین را هم سه بار تکرار کنید.
- گردن خود را به عقب و جلو حرکت دهید. این تمرین هم به سه بار تکرار نیاز دارد.
تعجب نکنید، همانطور که می دانید زردچوبه حاوی آنتی اکسیدانی قوی به نام کورکومین است که خاصیت زیادی دارد که یکی از آنها کاهش درد است. شما می توانید از مزایای زردچوبه با قرار دادن زردچوبه به عنوان چاشنی غذا های خود یا نوشیدن چای زردچوبه با عسل استفاده کنید. علاوه بر این استفاده از زردچوبه می تواند به رفع التهابات ناشی از درد نیز کمک کند.
در بیشتر مواقع گردن درد به خاطر شیوه سبک نامناسب زندگی به وجود می آید. ایجاد تغییرات کوچک و جزئی در شیوه زندگی می تواند به درمان درد و جلوگیری از بروز آنها کمک کند.استراحت: گاهی اوقات گردن درد به دلیل استرس ناشی از اقدامات تکراری ایجاد می شود، به طور مثال می توان به نشستن های طولانی مدت مقابل رایانه، آن هم به شکلی نامناسب اشاره کرد. از این رو توصیه شده برای جلوگیری از آسیب های کوچک که ممکن است به مشکلات بزرگ منجر شود، هرازگاهی چند روز به خودتان استراحت دهید تا دردهایی که به سراغتان آمده اند، بهبود یابند.تغییر حالت خوابیدن: خوابیدن به پشت بهترین حالت آن است. بهتر است از خوابیدن روی شکم اجتناب کنید، چراکه این مدل خوابیدن ممکن است باعث بروز مشکلات مزمن گردنی، مثل بیرون زدن دیسک ها شود، چون سر و ستون فقرات در یک راستا قرار نمی گیرند و گردن مجبور به چرخیدن می شود. بیشتر از یک بالش و از بالش ضخیم استفاده نکنید.
نکته مهم دیگر اینکه حین کار کردن با رایانه، تلفن همراه و... به حالت های مناسب نشستن توجه کنید.
خوردن مواد غذایی حاوی مقادیر زیادی از ویتامین B12هم به کاهش درد کمک می کند، به این شکل که ضخیم شدن لایه محافظی که عصب را پوشش می دهد، باعث می شود که آنها به درد واکنش نشان ندهند.
برای دردهای مزمن، می توانید کیسه های کوچکی که با برنج یا گندم پر شده اند را حدود 2 دقیقه در مایکروویو قرار دهید، سپس آن را به مدت 15 دقیقه روی قسمتی که درد نگه دارید. برای گرفتن نتیجه بهتر، می توانید صبح ها و بعد از بیدار شدن از این روش استفاده کنید. گرفتن حمام گرم هم می تواند به از بین رفتن درد کمک کند.
یخ خرد شده را داخل یک کیسه نایلونی بریزید و حدود ۱۵ دقیقه روی قسمت هایی که در آن احساس درد می کنید، قرار دهید. کیسه های سرد برای دردها حاد موثرتر عمل می کنند، چون باعث کاهش جریان خون می شود. به یاد داشته باشید که یخ هرگز مستقیما روی پوست قرار ندهید و همیشه آن را در داخل کیسه بگذارید تا مانع از تحریک پوست شود.
نکته
مهم دیگر اینکه حین کار کردن با رایانه، تلفن همراه و... به حالت های مناسب نشستن توجه کنید.
سرمربی تیم بسکتبال بانوان گاز در گفتگو با مشعل:
تیم بسکتبال بانوان گاز تهران از تیم های ریشه دار و قدیمی در این رشته دانشگاهی به شمار می رود که چندین عنوان قهرمانی را در لیگ برتر بسکتبال ایران با خود به یدک می کشد. هدایت این تیم را فرانک طیاری که خود از خانواده نفت به شمار می رود به عهده دارد. طیاری فرزند نفتی است و حالا بعد از سال ها بازی و مربی گری در سطح اول بسکتبال ایران به عنوان یک ملی پوش، بیش از 10 سال است که هدایت تیم بسکتبال بانوان گاز تهران را به عهده دارد و با گذشتن از تمام فراز و نشیب ها با این تیم چندین عنوان قهرمانی ازجمله قهرمانی با تیم گاز در سال 94 و یک نایب قهرمانی و 3 مقام سومی را کسب کرده است. طیاری سابقه هدایت تیم ملی بسکتبال بانوان ایران را هم در کارنامه دارد.در آستانه شروع مسابقات لیگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه های ایران با سرمربی موفق گاز در خصوص وضعیت این تیم و نیز شروع لیگ در شرایط کرونایی و نیز مسابقات در پیش رو گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
اوضاع تیم بد نیست مثل هرسال چند بازیکن قراردادشان را تمدید کردند. یک سری از پیش ما رفتند و متعاقباً ما هم چند بازیکن جدید به خدمت گرفتیم و در حال حاضر تمرینات را شروع کردیم تا با آمادگی کامل و لازم در مسابقات شرکت کنیم.
مطمئنا تمرین کردن و آماده سازی تیم در این شرایط بسیار سخت است و شما باید خیلی مراقب باشید تا بازیکنانتان کرونا نگیرند. متأسفانه با توجه به تعطیلی تهران و شرایطی که در آن هستیم، تمرینات ما منظم نبوده است. مثلاً یک هفته تمرین داریم، 2 هفته تعطیل می شویم. البته بازیکنان ما تمرینات بدن سازی را به صورت اختصاصی انجام می دهند تا از شرایط بدنی دور نشوند. البته این شرایط برای همه تیم ها وجود دارد. با تمام این اوصاف باید با کرونا کنار بیاییم و برای مسابقات آماده شویم چون هیچ راه حل دیگری نیست. البته باید این موضوع را هم اضافه کنم هزینه تست های کرونا هم یکی از مشکلات است. سرانگشتی که حساب کردیم 20 میلیون تومان هزینه تست می شود و 20 میلیون تومان هم باید برای ورودیه لیگ بدهیم. 7-8 میلیون تومان پول میزبانی می شود اما بودجه ما 70 میلیون تومان است. ای کاش وزارت ورزش کمک می کرد. ما می دانیم مشکلات اقتصادی در کشور هست اما شرایط که همیشه این گونه نبوده است. وزارت ورزش می توانست کمک کند تا تیم ها بخشی از هزینه تست ها را بدهد.
درباره تغییرات تیم برای لیگ امسال، باید بگویم ما ابتدا بازیکنان شرکتی را تغییر دادیم. در ادامه پریسا کرمی بازیکن ملی پوش ما هم به دلیل برخی ناراحتی ها بسکتبال را کنار گذاشت و حتی مربیان دیگر هم تماس گرفتند قبول نکرد برگردد. او بارها به تیم ملی دعوت شد اما در ترکیب نبود و اعزامی نداشت. به همین دلیل از این موضوع ناراحت بود. چند بازیکن جدید هم بر اساس بودجه گرفته ایم.
بله لیگ امسال قرار است متمرکز برگزار شود. با توجه به اینکه امسال در شرایط خاصی هستیم فدراسیون این تصمیم را گرفته و شاید تنها راهی بود که فدراسیون بخواهد لیگ را برگزار کند. نمی دانیم کیفیت بازی ها چطور شود اما مهم این است که بچه ها و خانواده ها سلامت باشند. امیدوارم از کیفیت بازی ها کم نشود.
ابتدا باید بگویم همه حریفان قوی هستند و تیم ضعیف وجود ندارد. همه می آیند تا قهرمان شوند و یا بر روی سکو بروند برای همین بازهم تأکید می کنم تیم ضعیف نداریم. اما در مورد گروه بندی باید بگویم با توجه به اینکه لیگ امسال رفت و برگشتی نیست، می توانستند نحوه قرعه کشی را تغییر دهند. من به دلیل سرماخوردگی در قرعه کشی حضور نداشتم اما وقتی خبر را شنیدم دیدم گردن کلفت های بسکتبال در گروه ما قرار دارند. به نظر می رسید می خواستند پالایش نفت آبادان در کنار ما نباشد و در گروه دیگر قرار بگیرند. این هم سیاست فدراسیون بود که دو تیم نفتی در یک گروه نباشند. البته می گفتند قرعه کشی کامپیوتری بوده است. اعتراضی نداشتم اما امسال شرایط فرق دارد و می توانستند نحوه قرعه کشی را تغییر دهند. مسابقات مثل سال قبل رفت و برگشتی نیست. به همین دلیل ممکن است حق برخی تیم ها ضایع شود. در مورد تیم های قدرتمند هم باید بگویم زمانی که بازیکنان به من پیام دادند و گفتند گروه ما سخت است، به آن ها گفتم بسکتبال جای بچه های ضعیف نیست.
تنها کار ما سخت نیست همه گروه کار سختی دارند چراکه می خواهند ابتدا از گروه صعود کنند و سپس قهرمان شوند.
صحبت از قهرمانی شد چقدر به قهرمانی در این فصل امیدوار هستید؟ بالاخره گاز همیشه در زمره مدعیان بوده است؟
بینید نمی شود از الان در مورد قهرمانی حرف زد. ما کار خیلی سختی در پیش داریم. تیم ما نسبت به قبل تغییر کرده است. اما با تمام این اوصاف ما برای کسب نتایج خوب و درشان نام گاز قدم به میدان می گذاریم و می خواهیم ابتدا از گروه صعود کنیم و سپس بر روی سکو برویم. هیچ مربی از قهرمانی بدش نمی آید و مطمئن باشید برای قهرمان شدن همه تلاش خود را انجام می دهیم.
تیم های وزنه برداری نوجوانان و جوانان مناطق نفت خیز جنوب اهواز، قهرمان مسابقات لیگ برتر وزنه برداری خوزستان شدند.با توجه به شیوع ویروس کرونا و فراگیر شدن آن، هیات وزنه برداری استان خوزستان، تیم های نوجوانان و جوانان مناطق نفت خیز جنوب اهواز را به عنوان قهرمان مسابقات لیگ برتر وزنه برداری استان خوزستان معرفی کرد.مسابقات فصل ۹۹-۹۸ لیگ برتر وزنه برداری جوانان استان خوزستان با حضور هفت تیم شروع شده بود؛ اما پس از آغاز چندهفته ای مسابقات، ادامه لیگ به دلیل شیوع بیماری کرونا و تعطیلی اجباری مسابقات ورزشی از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا میسر نشد.
به همین منظور با نظر هیات وزنه برداری استان، حکم قهرمانی پولادمردان جوانان مناطق نفت خیز جنوب اهواز صادر و ابلاغ شد.بعد از قهرمانی تیم وزنه برداری جوانان، تیم نوجوانان نیز عنوان نایب قهرمانی لیگ برتر وزنه برداری خوزستان را کسب کرد. مسابقات فصل 98-99 لیگ برتر نوجوانان خوزستان برگزار شد و شاگردان جواد نادری و مهرزاد محمدی توانستند در دو هفته برگزارشده از سه هفته این لیگ، با 1416 امتیاز نایب قهرمان شوند.
11 تیم در این مسابقات با یکدیگر به رقابت پرداختند که ادامه لیگ به دلیل شیوع بیماری کرونا و تعطیلی اجباری مسابقات ورزشی از سوی ستاد مبارزه با کرونا میسر نشد.از این رو با نظر هیات وزنه برداری استان، حکم نایب قهرمانی این تیم صادر و ابلاغ شد.
گروه کوهنوردی بسیجیان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه مرکزی، با صعود به قله اکبرآباد اراک و حضور در پناهگاه زنده یاد محمود قدیمی، یاد آن کوهنورد را گرامی داشتند.احمد در امامی، فرمانده پايگاه بسيج شهيد تندگويان در این باره گفت: جمعی از کوهنوردان بسیجی منطقه مرکزی با صعود به اين قله، توانستند پرچم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران را بر فراز این قله به اهتزاز درآورند. در امامی بابیان اينكه ورزش و کوهپیمایی، روحیه ای بالا را برای بسیجیان ایجاد می کند، گفت: اینگونه برنامه ها بايد هميشه برگزار و تکرار شود تا نشاط و همدلي در بين بسيجيان برقرار باشد.وی گفت: پناهگاه زنده یاد محمود قدیمی واقع در قله اکبرآباد، برای نکوداشت یاد درگذشتگان کوهستان، به یاد کوهنورد فقید محمود قدیمی، جان باخته در آذر ۸۴ قله کل جنو، نامگذاری شده است.
چهار بازیکن فصل گذشته تیم فوتسال دختران ملی حفاری اهواز با این باشگاه برای فصل جدید، قرارداد خود را تمدید کردند.تیم فوتسال بانوان ملی حفاری که خود را برای فصل جدید لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران آماده می کند، قراردادهای سارا سادات افرازی، کاپیتان فصل قبل خود و همچنین فاطمه و سحر پاپی و طاهره مهدی پور را تمدید کرد.تیم فوتسال بانوان باشگاه ملی حفاری اهواز همانند فصل قبل نیز هدایت تیم خود را به مینا بارانی سپرده است.تیم فوتسال بانوان ملی حفاری در فصل گذشته این رقابت ها به عنوان صدرنشین مرحله گروهی به پلی آف رسید؛اما در این مرحله نتوانست جواز حضور در فینال را به دست آورد و درنهایت نیز به عنوان سومی لیگ بسنده کرد. ملی حفاری امیدوار است در فصل پیش رو بتواند دوباره جام قهرمانی را به خانه بیاورد.
اعضای کمیته فنی تیم های فوتبال باشگاه فرهنگی _ ورزشی مناطق نفت خیز جنوب اهواز( نفت اهواز ) در تمامی رده های سنی انتخاب و معرفی شدند و احکام خود را از مدیرعامل باشگاه دریافت کردند. اسکندر رویین پور، مدیرعامل باشگاه فرهنگی _ ورزشی مناطق نفت خیز جنوب، در جریان برگزاری نشست اعضای کمیته فنی تیم های فوتبال باشگاه نفت اهواز، احکام مربوط را صادر و به آنها اهدا کرد. ناصر مطلق، علی عمرانی، اکبر قراچه، صادق سرخی، سهراب میرزاخانی و احسان طبیبی در این نشست حضور داشتند که احکام خود را دریافت کردند. حکم افشین بختیاری زاده که در این نشست حضور نداشت نیز در اولین فرصت به او تحویل خواهد شد.کمیته فنی تیم های فوتبال باشگاه مناطق نفت خیز جنوب اهواز در روزهای آینده، در دومین نشست رسمی خود، تکلیف سرمربی تیم های پایه را مشخص خواهند کرد.
مدیرعامل صنعت نفت آبادان:
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان عقیده دارد تیمی که امسال برای حضور در لیگ بیستم آماده می شود، به مراتب از فصل گذشته بهتر است و این توانایی را دارد که نتایج بهتری کسب کند.
علی عیسی زاده به مشکلات مالی و تهیه پول از منابع مختلف اشاره دارد و اینکه روی طلبی که از اسکوچیچ دارند، حساب کرده اند تا بخشی از مشکلات تیم را با آن حل کنند. البته او می گوید هنوز غرامتی که اسکوچیچ باید پرداخت می کرده، به باشگاه نرسیده است، اما به ما گفته اند این پول در مرحله انتقال است. هیات مدیره هم اعلام کرده است، اگر هرچه سریع تر به حساب باشگاه واریز نشود، مجبوریم از طریق فیفا پیگیری کنیم.
علی عیسی زاده در خصوص وضعیت تیم فوتبال صنعت نفت آبادان برای حضور در لیگ برتر باشگاه های ایران گفت: همانطور که همه می دانند به مدت دو ماه وضعیت باشگاه بلاتکلیف بود تا اینکه تصمیم بر این شد هیات مدیره قبلی به کار خود ادامه دهد. با توجه به زمانی که از دست دادیم، آخرین باشگاهی بودیم که وارد بازار نقل و انتقالات شدیم، اما خدا را شکر با درایت سرمربی تیم و عملکرد خوب هیات مدیره 15 تا 16 روزی است که اقدام به جذب بازیکن کرده ایم. البته هنوز پنجره نقل و انتقالات باشگاه بسته است و همزمان که پیگیر جذب بازیکنان مورد نظر سرمربی تیم هستیم، به دنبال رفع مشکلات مالی و باز شدن پنجره نقل و انتقالات نیز هستیم.
عیسی زاده در گفت وگو با «مشعل»، در پاسخ به این سوال که آیا در نهایت پول غرامت اسکوچیچ به باشگاه رسید یا نه و اینکه با این پول بخشی از مشکلات حل می شود، گفت: هنوز پول نرسیده، ولی در مرحله انتقال است. البته از این بابت به دلیل مشکلات مالی کمی تحت فشار هستیم و اگر پول هرچه سریع تر به حساب باشگاه واریز نشود، مجبوریم از طریق فیفا پیگیری کنیم. مطمئنا این پول هرچه زودتر به باشگاه برسد، سریع تر می توانیم مشکلات مالی را برطرف کنیم و با خاطری آسوده در مسابقات حضور یابیم.
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان همچنین درباره اینکه چرا برنامه ای برای برپایی اردو آماده سازی پیش فصل ندارند، گفت: مشکلات مالی واقعا آزاردهنده است و باعث شده که نتوانیم اردو بزنیم. البته اگر تا یکی، دو روز آینده بخشی از مشکلات مالی مرتفع شود، قصد داریم هفته آینده در تهران اردوی تدارکاتی بزنیم و چند دیدار تدارکاتی هم برگزار کنیم تا برای حضور در لیگ برتر به خوبی آماده شویم. البته به غیر از این، می خواهیم همزمان با اردو در تست ایفمارک نیز شرکت کنیم. علی عیسی زاده در ادامه درباره استفاده از بازیکنان بومی در ترکیب صنعت نفت آبادان گفت: اندیشه و تفکر هیات مدیره این است که بیشتر از بازیکنان بومی استفاده کنیم و خدا را شکر پورموسوی نیز نگاه خوبی به استفاده از بازیکنان بومی دارد. به هرحال امسال هم مثل فصل قبل، بسیاری از نفراتی را که به خدمت گرفته ایم از بازیکنان خوب بومی استان هستند. برای لیگ نوزدهم، کادر فنی تست های زیادی از بازیکنان گرفت و بخشی از بازیکنان نیز به این صورت جذب تیم شدند. یقینا هر کسی که به کار تیم بیاید، در لیگ بیستم با صنعت نفت آبادان خواهد بود.
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان درباره تداوم حرکت روبه جلوی نفت هم خاطرنشان کرد: اگر مشکلات مالی مرتفع شود و مسئولان در این زمینه به ما کمک کنند، یقین داشته باشید که نفت در لیگ بیستم جایگاهی بهتر از لیگ نوزدهم کسب خواهد کرد. مطمئنا با این کادر فنی و بازیکنان می توانیم حتی برای سهمیه آسیایی بجنگیم.
عیسی زاده در خصوص اینکه کادر فنی هم مثل بیشتر بازیکنان بومی هستند، گفت: نظر هیات مدیره این بود که از ظرفیت های بومی آبادان و نیز استان در کادر فنی استفاده کنیم. برای همین بیشتر نفرات کادر فنی، بومی هستند و هدف این بوده است که از تجربیات مربیان و پیشکسوتان آبادان که سال ها برای فوتبال این شهر زحمت کشیده اند، به خوبی بهره مند شویم. مطمئنم با این کادر، نتایج خوبی می گیریم.
سنگنوردان مناطق نفت خیز جنوب که در مسابقات کشوری خوش درخشیدند، به اردوی تیم ملی سنگنوردی ایران دعوت شدند.
اسامی دعوت شدگان برای حضور در اردوی انتخابی مسابقات کامباین انتخابی المپیک زنان و مردان از سوی فدراسیون کوهنوردی و صعود های ورزشی جمهوری اسلامی ایران اعلام شد که دراین بین نام سنگنوردان باشگاه فرهنگی _ ورزشی مناطق نفت خیز جنوب که از فرزندان کارکنان شرکت نفت و گاز کارون هستند نیز به چشم می خورد.
به این ترتیب، از این باشگاه، علی و عماد طاهری ویس شوشتری به منظور حضور در تیم کامباین مردان به این اردوی انتخابی دعوت شدند.
اردوی انتخابی مسابقات کامباین انتخابی المپیک زنان و مردان 30 مهر جاری تا اول آبان امسال به میزبانی استان زنجان برگزار می شود.
در این اردوی انتخابی، ضمن رعایت شیوه نامه های بهداشتی از سوی فدراسیون کوهنوردی و صعود های ورزشی، آزمایش دوپینگ نیز انجام می شود.
سرمربی تیم فوتبال بزرگسالان باشگاه فرهنگی _ ورزشی نفت امیدیه برای حضور در لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران انتخاب و معارفه شد. طی حکمی از سوی رئیس امور ورزش و باشگاه فرهنگی _ ورزشی نفت امیدیه، علیرضا آلبوغبیش برای فصل جدید لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران به عنوان سرمربی تیم فوتبال بزرگسالان این باشگاه منصوب شد.او پیش از این به عنوان مربی، هدایت تیم های پالایش و پخش آبادان، هف سمنان و به عنوان سرمربی، ذوالفقار کاشان را به عهده داشته است. این سرمربی جوان و بومی، فصل گذشته هدایت تیم فوتبال امیدهای نفت امیدیه را به عهده داشت که با این تیم موفق شد به لیگ برتر باشگاه های کشور صعود کند. از این رو مدیران باشگاه با توجه به این موفقیت، او را به عنوان سرمربی جدید بزرگسالان این باشگاه انتخاب کردند.
مهین ابوعلی، فرزند همکار نفتی شاغل در نفت و گاز آغاجاری موفق شد به صورت انفرادی به قله 4811 متری سبلان صعود کند.
او که یکی از اعضای باشگاه کوهنوردی نفت امیدیه هم به شمار می رود، در صعودی انفرادی، طی دو روز در تاریخ 9 و 10 مهر امسال موفق شد در هوایی برفی و سرد به قله سبلان که در استان اردبیل واقع شده است، صعود کند.مهین ابوعلی ابتدا به منطقه شابیل در ارتفاع ۲۷۰۰ متری و سپس در ادامه حرکت، از شابیل به پناهگاه (حسینیه) در ارتفاع ۳۶۰۰ متری صعود کرد و بعد از آن با اسکان در پناهگاه، به منظور هم هوایی، شب را در پناهگاه گذراند. او صبح روز بعد، صعود خود را ادامه داد و بعد از 5 ساعت کوهپیمایی در مسیر برفی و سرد، موفق شد به دریاچه یخ زده قله صعود کند.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان که در فصل نقل و انتقالات، تاکنون خوب عمل کرده است، دو مهاجم جدید دیگر هم جذب کرد تا جای بازیکنان جداشده مثل آل کثیر و جبیره را پرکرده باشد.
حسن بیت سعید، مهاجم فصل گذشته فولاد خوزستان به جمع طلایی پوشان آبادانی اضافه شد.
او سابقه قهرمانی با استقلال خوزستان را در کارنامه خود دارد.
همچنین مهدی زبیدی، وینگر فصل گذشته نفت مسجدسلیمان به جمع طلایی پوشان دیار اروند پیوست.
زبیدی، سابقه حضور در تیم های فولاد خوزستان، پارس جنوبی جم، گل گهر و تجربه قهرمانی با استقلال خوزستان را در کارنامه خود دارد.
هر دو بازیکنان پیش از این در تیم هایی چون استقلال خوزستان، پارس جنوبی و فولاد، شاگردان پور موسوی، سرمربی جدید صنعت نفت آبادان بوده اند.
امین جعفری، سرمربی فصل گذشته تیم فوتبال ملی حفاری که در نیم فصل دوم رقابت های لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران، هدایت این تیم را به عهده گرفته بود و با کسب نتایج قابل قبول مانع سقوط این تیم به دسته پایین تر شد، برای ادامه فعالیت در این تیم با مسؤولان باشگاه به توافق رسید.
به این ترتیب، امین جعفری پس از برگزاری جلسه و توافق با سید سالار محمد نیا، مدیرعامل باشگاه فرهنگی_ ورزشی شرکت ملی حفاری، یک فصل دیگر هم روی نیمکت ملی حفاری می نشیند و هدایت این تیم را در لیگ پیش رو به عهده خواهد داشت.
بعد از تمدید قرارداد سرمربی ملی حفاری نوبت به مربی این تیم رسید تا او هم مانند سرمربی، قراردادش را تمدید کند. حسین بختیاری زاده نیز پس از توافق با سید سالار محمد نیا، مدیرعامل باشگاه فرهنگی_ ورزشی شرکت ملی حفاری، قرارداد خود را برای یک فصل دیگر با این باشگاه تمدید کرد تا ضمن حضور در کادر فنی به همکاری خود با امین جعفری ادامه بدهد.
مشعل بسیاری از افراد در سال های زندگی خود تغییرات زیادی را در رفتار و جریان زندگی و انتخاب ها و حتی ظاهر خود دارند، اما بسیاری از این تغییرات آنقدر کوچک هستند و در طول زمان رخ می دهند که افراد متوجه آن نمی شوند. تغییراتی که یکباره می تواند دنیای خودمان، اطرافیان، همسر و فرزندانمان را تغییر دهد؛ تغییر مثبت یا منفی! اگرچه تغییرات همواره می توانند به تحولاتی مثبت در افراد منتهی شوند، اما به شکل جزئی یا کلی تغییراتی هم وجود دارد که فرد را از آنچه پیش از آن بوده، دور یا خیلی دور می کند. شاید همه ما در اطرافمان نمونه های این تغییرات به سمت منفی را در افراد یا خودمان دیده باشیم، حتی بارها در جریان ارائه آمار یا دلایل افزایش طلاق ها و گسست در درون خانواده ها، به همین موضوع تغییر افراد در طول زمان اشاره می شود. بسیاری از زنان یا مردان در سال های ابتدایی جوانی و شروع زندگی اندیشه و اهداف و برنامه هایی را در سر دارند، اما در ادامه با توجه به شرایط و امکانات موجود، به دنبال اهداف و آرزوها و افکاری دیگر می روند و همین تغییرات می تواند شریک زندگی یا اعضای خانواده او را دچار اختلال کند و همین موضوع هم زمینه اختلافات اساسی می شود. آنچه به عنوان تغییر منفی درباره آن صحبت می کنیم، تغییرات کوچکی نیست که عموم افراد در طول سال های زندگی خود تجربه می کنند؛ تغییراتی مثل تغییر ذائقه در غذا یا تغییر سبک پخت غذا یا شروع ورزش و رژیم یا تغییر در برنامه زندگی روزانه یا ساعت خواب و موارد دیگر به شکل معمول برای همه ما وجود دارند، اما زمانی این تغییرات آسیب زننده می شوند که ما را از قالبی که همیشه داشته ایم، بیرون می آورد. این تجربه جزو مواردی است که کمتر فردی از آن موفق بیرون می آید. به عبارتی بسیاری از افراد در مقطعی از زندگی خود تصمیم به اصلاح و تغییر می گیرند و لازم است همراه با این تغییر بسیاری از عادت ها، لوازم و افراد و برنامه های مهم زندگی خود را تغییر دهند یا حتی کنار بگذارند. حتی گاهی برخی اتفاقات مهم زندگی مثل مهاجرت یا از دست دادن یکی از عزیزان باعث تغییرات بزرگ در افراد می شود و آنها ترجیح می دهند شرایط متفاوتی را بعد از فوت عزیزانشان تجربه کنند. از آنجایی که این تغییرات برای همه ما محتمل و ممکن است در برهه ای از زمان هرکدام از ما این تغییرات کوچک و بزرگ را تجربه کنیم، خوب است با این شرایط تا حدی آشنا شویم. این تغییرات یک لبه نازک دارند که اگر از یک سو یا سوی دیگر بیفتیم، می تواند دنیای ما و اطرافیانمان را با شرایطی متفاوت روبه رو کند.
به نظرتان اگر در نوجوانی دختر یا پسری سختکوش، درس خوان و درون گرا باشد همچنان در بزرگسالی و میانسالی هم این خصوصیات را دارد؟ آیا یک مادربزرگ کم حرف، تلخ و تنها از ابتدا اینگونه بوده یا در طول سالیان این خصوصیات را به دست آورده است؟ علم روان شناسی می گوید، شخصیت افراد در دهه های مختلف طول عمر شکل می گیرد و تغییر می کند و به ثبات می رسد. بسیاری از خصوصیات از ابتدا بارز و عیان هستند و برخی دیگر با اتفاقات و شرایط جدید ممکن است در فرد ظهور کند. در واقع روندهای کلی دیگری نیز وجود دارد که نشان می دهد افراد ممکن است با گذشت زمان، میزان برخی خصوصیات را کم یا زیاد کنند.
تغییر پس از ازدواج و با آمدن یک فرد دیگر در زندگی، نوع دیگری از تغییر است. عموم افراد ممکن است ابعادی از شخصیت خود را در زندگی همراه با خانواده یا به شکل مجردی بروز نداده باشند و تنها زمانی که زیر یک سقف با فرد دیگری قرار می گیرند با این بعد دیگر شخصیتی روبه رو شوند. بسیاری از ما جریان زندگی را یک نفره برنامه ریزی کرده و جلو می بریم، اما از جایی به بعد باید به تقسیم داشته ها و وظایف عادت کنیم و برخی افراد نمی توانند تعادلی برای این شرایط برقرار کنند. البته در عموم موارد تغییر درست به دلیل پذیرش این شرایط رخ می دهد و زن یا مرد با قبول شرایط جدید تغییر در خود و زندگی را شروع می کند. اینگونه است که بسیاری از افراد پس از ازدواج شبیه به همسرشان می شوند و روی یکدیگر اثر می گذارند. در این مدل از تغییر هم ممکن است زن یا مرد در سال های بعد از زندگی مشترک و در همان حدود میانسالی احساس کنند زندگیشان از دست رفته و به اندازه کافی از زندگیشان لذت نبرده اند و شروع به تغییرات انفرادی به نفع حس و حال خودشان کنند و اطرافیان متوجه این تغییرات شوند.
بسیاری از افراد شخصیتشان تا دوران بلوغ و جوانی با توجه به شرایط خانواده و همراهی والدین و شرایطی که در مدرسه و اجتماع دارند، شکل می گیرد و برنامه ریزی و جهت گیری زندگیشان مشخص می شود. به عبارتی می دانند از زندگی چه می خواهند و در همان مسیر قدم برمی دارند. این افراد عموما موفقیت های زودهنگامی در زندگی به دست می آورند و در سن کم در مورد شرایط کلی همچون شغل و ازدواج آمادگی دارند و همین روند را هم ادامه می دهند. اگرچه ممکن است این افراد هم در میانسالی دچار تغییرات اساسی در برنامه زندگی شوند. بسیار شنیده ایم که افراد مجرد و به خصوص متاهل در حدود 40 سالگی دچار تغییرات درونی می شوند و به نوعی با چرایی و چگونگی زندگیشان روبه رو می شوند و ممکن است بخواهند سهم بیشتری برای خودشان به دست بیاورند، به این ترتیب تغییر در شرایط زندگی را در پیش می گیرند.
باید توجه داشت با وجود اینکه خصوصیات شخصیتی در طول زمان از خود پایداری نشان می دهند، اما تغییر شخصیت می تواند اتفاق بیفتد و روان شناسان در حال بررسی این موضوع هستند که چرا، چگونه و چه زمانی این اتفاق رخ می دهد. این تغییرات می تواند به نفع ما و خانواده و اطرافیان باشد، اما در برخی موارد هم فرد در شرایطی قرار می گیرد که احساس می کند با تغییراتی لازم است خود را به رهایی و دوری یا جدایی از شرایط قبلی خود و زندگی قبلی برساند تا احساس رضایت کند. گفته می شود برای تغییرات که قاعدتا باید آگاهانه انجام شود، لازم است مراحلی را طی کنیم. پیش تامل، تامل، آماده سازی، عمل، نگهداری و در نهایت خاتمه تغییرات. به عبارتی اگر قرار است فکر کنیم شغلمان را دوست نداریم و تصمیم بگیریم که آن را عوض کنیم و بخواهیم که شغلی با آزادی عمل و وقت آزاد بیشتری داشته باشیم باید ابتدا به همه دلایل، الزامات و اثرات این تغییر خوب فکر کنیم، اینکه این تغییر فقط روی ما اثر دارد یا روی خانواده و اطرافیان هم اثر می گذارد. در مرحله بعد باید از خودمان بپرسیم چقدر برای این تغییر آمادگی روحی، جسمی، سنی و بعد خانوادگی، مالی و... داریم؟ اگر پشتوانه مالی نداریم، چطور می خواهیم دیگر کارمند نباشیم؟ در مرحله بعد از این مراحل می توان به این مرحله که چطور باید تغییرات را شروع کرد و به راه افتاد، وارد شویم. اگر غیر از این مراحل را طی کنیم و تصمیمی عجولانه بگیریم، ممکن است اثرات منفی تغییر بیشتر از اثرات مثبت آن باشد.
بر من گذشتی، سر بر نکردی
از عشق گفتم، بـــــاور نکـــ ردی
دل را فــ ــکندم ارزان بــه پــــــایت
سودای مهـرش در ســـــــر نکردی
گفتم گـــــلم را می بویی از لطف
حتی به قهرش پــــرپـــر نـــــکردی
دیدی ســبویی پــــــــر نوش دارم
با تشنگی ها لــــــب تـر نکـردی
آتش گــــــرفتم چــون شاخ نارنج
گفتم نظـر کن سر بر نکــــــردی
*سیمین بهبهانی
سِرّ عشق یا ماهور، نام آلبوم موسیقی سنتی ایرانی است با صدای محمدرضا شجریان که در سال ۱۳۶۱ اجرا و در سال ۱۳۶۵ منتشر شد. این آلبوم در دستگاه ماهور اجرا شده است. پرویز مشکاتیان از دوستان نزدیک محمدرضا شجریان، نوازنده سه تار و محمد موسوی، نوازنده نی این آلبوم هستند. در این آلبوم از سروده های سعدی، باباطاهر، حافظ و مولوی استفاده شده است. ناشر این اثر نیز مجموعه هنری «دل آواز» بوده است.
این کتاب کم حجم و جذاب، در واقع نگاهی کوتاه به زندگینامه ژوزف پولیتزر، پیشگام روزنامه نگاری حرفه ای در آمریکاست. اریس نوبل، نویسنده این کتاب است که حسین صرافی آن را ترجمه کرده است. سال هاست که نام پولیتزر با جوایز ژورنالیسم و ادبیات پیوند خورده و نمی توان دنیای روزنامه نگاری و ادبیات را بدون پایه گذار اصلی این جایزه معتبر، یعنی ژوزف پولیتزر به یاد آورد. ژوزف پولیتزر یکی از نمادهای روزنامه نگاری حرفه ای در آمریکاست که تحولی شگرف در صفحه اول مطبوعات پدید آورد و عکس را وارد صفحه اول روزنامه ها کرد. وی همچنین با تاسیس مدرسه روزنامه نگاری به پیشرفت کیفی روزنامه نگاری کمک شایانی کرد. این کتاب زندگینامه و بیوگرافی ژوزف پولیتزر است که به صورت داستانی بیان شده است. در بخشی از این کتاب می خوانیم: پولیتزر به صراحت حرف می زد «چرا احزاب سیاسی باید روزنامه ها را کنترل کنند؟ چرا فقط صفحه ای را برای انتشار اخبار آن ها اختصاص نمی دهیم؟ سردبیر باید فقط در سرمقاله درباره احزاب سیاسی بنویسد. روزنامه باید با خوانندگان صادق باشد، حقایق را منتشر کند و اجازه بدهد خوانندگان خودشان تصمیم بگیرند. روزنامه باید به مردم خدمت کند و نه به احزاب سیاسی.» این کتاب را انتشارات شمعدونی منتشر کرده است.
این فیلم جزو فیلم های اکران نشده در سال های گذشته بوده که از سال 96 باقی مانده و حالا شرایط اکران را پیدا کرده است. علی جبارزاده کارگردان و مهدی علی میرزایی نویسنده این فیلم است. محمدرضا فروتن، بهرام افشاری، بهاره رهنما و بهنوش بختیاری از بازیگران اصلی این فیلم هستند که رویکردی طنز به مقوله سانسور دارد. اگرچه سینماها این روزهای کرونایی تعطیل هستند، اما امکان دانلود این فیلم در سراچه های اکران فیلم وجود دارد.
گفت و گو با کارمند پتروشیمی بندر امام و نویسنده کتاب داستان ذرات
مشعل عبدالرحیم میر، کارمند فعال در واحد بهره برداری PVC پتروشیمی بندر امام است که توانسته در کنار وظایف شغلی، نگاهی متفاوت به شغل خود داشته باشد و در عین حال تلاش کرده تا این نگاه متفاوت را با روایتی جذاب و ساده برای دیگران هم روایت کند. با او که نویسنده کتاب «داستان ذرات» در سه جلد است، گفت وگویی کوتاه انجام داده ایم. او اهل اندیمشک است، اما سال هاست که در بندر ماهشهر زندگی می کند و از سال 71 به استخدام شرکت پتروشیمی بندر امام درآمده است. قبل از پتروشیمی بندر امام در اداره مخابرات و اداره انبار و بسته بندی هم فعال بوده، اما در حال حاضر معاون نوبت کاری واحد بهره برداری PVC پتروشیمی بندر امام است. میر، لیسانس خود را در رشته صنایع شیمیایی و فوق لیسانس را در مهندسی صنایع با گرایش مدیریت سیستم گذرانده و در کنار کار و تالیف و کتاب خواندن، علاقه زیادی هم به ورزش دارد.او می گوید: دان یک تکواندو را دارد، عضو تیم والیبال منتخب پتروشیمی بندر امام است و سال گذشته در مسابقات پیشکسوتان که در همدان برگزار شد، تیم بندر امام مقام اول را به دست آورد. میر در دو رشته ورزشی پینگ پنگ و تکواندو هم فعال است و عنوان می کند: اولین سرگرمی ام ورزش و بعد کتاب خواندن است.او می افزاید: از کودکی بعد از زمین بازی، زمان زیادی را در کتابخانه محل زندگیمان می گذراندم و در این سال ها کتاب های زیادی را خوانده ام که در جریان زندگی و کار به من کمک کردند. میر می گوید: علاقه زیادی به کتاب هایی با داستان مصور (comic strip) دارم. در مورد کتاب خود به نام «داستان ذرات» در ابتدا تلاش کردم به شکل داستان مصور و با رویکرد طنز آماده شود، اما پس از برآوردها متوجه هزینه بالای این نوع از کتاب ها شدم و تصمیم گرفتم به شکل رمان نوشته شود.
این کتاب این قابلیت را دارد که به شکل کمیک استریپ یا انیمیشن آماده شود و مساله قابل توجه این است که تا به حال این نگاه به ذرات را در فضای کتاب و انیمیشن و کمیک استریپ در دنیا نداشته ایم. درباره حیوانات و اشیا موارد زیادی فیلم، کتاب و مطالب مختلف تصویری تهیه شده، اما تا به حال کسی به ذرات هیدروکربن شخصیت نداده است.
میر با اشاره به زمینه های جرقه این نگاه به ذرات برای نوشتن کتاب هم می گوید: سال ها قبل در واحد PVC با یکی از همکارانم در حال کار بودیم، موضوع صحبت مراحل کار در آن بخش و عملکردی بود که منتهی به تولید PVC می شود. من گفتم جالب بود اگر این مراحل را از نگاه این ذرات که در داخل این مجموعه روندی را طی می کنند، می دیدیم که چطور و با چه شرایطی تبدیل می شوند.
زمانی که برای آزمون دکترا شرکت کرده بودم، لازم بود برخی مقالات در زمینه بهره وری را بخوانم و در آنجا دوباره این موضوع در ذهن من تکرار شد و از همان زمان با تشویق همسرم تصمیم گرفتم آنچه در ذهنم دارم را بنویسم و اینگونه نوشتن کتاب شروع شد. البته به نظر آنچه در ذهن داشتم بیشتر نیاز به ساختاربندی و شکل گرفتن داشت و مدت ها بود که در ذهنم باقی مانده بود.
او با اشاره به کتاب «داستان ذرات» که رمانی سه جلدی است، عنوان می کند: جلد اول داستان قهرمان، یعنی ذره پلیمر است که مراحلی را طی می کند، جلد دوم داستان باقی ذرات هستند که تبدیل به ضایعات شده اند و در کنار ضایعاتی دیگر همانند چوب، شیشه و غیره در انباری قرار می گیرند و بخش سوم هم با رویکردی فلسفی به ذرات در بدن انسان برمی گردد و نگاهی فلسفی به شهر وجود دارد. کتاب اول منتشر شده و کتاب دوم در حال ویراستاری است.
میر می گوید کتاب داستان دیگری با محوری اجتماعی در حال نوشتن دارد که در روستایی خیالی در نزدیکی یزد رخ می دهد و روایتی از خشکسالی و خرافات است.
این کارمند پتروشیمی بندر امام با بیان اینکه برای نوشتن جلد اول و دوم کتاب خود حداقل سه سال زمان گذاشته است، می افزاید: بخش زیادی از این کار با توجه به شاغل بودن در روزهای تعطیل و اوقات فراغت انجام شده است و خانواده برای نوشتن کتاب همکاری زیادی داشته اند.
میر به همراهی همسر و فرزندان برای نوشتن این کتاب اشاره می کند و می گوید: برای بخش هایی از کتاب همسرم متن را می خواند و نظر می داد، در واقع پیشنهاد و اصرار اصلی برای نوشتن کتاب از سوی همسرم بود که من را تشویق به نوشتن ایده هایم کرد.
استاد محمدرضا شجریان پس از تحمل دوران بیماری 17 مهرماه دعوت حق را لبیک گفت و پیکرش در طوس و در کنار آرامگاه فردوسی به خاک سپرده شد. دوستداران و طرفداران او با وجود اوج گیری کرونا در کشور خود را به مراسم تشییع در طوس رساندند. این مراسم با تمهیداتی و با حضور جمعی از هنرمندان و خانواده وی روز شنبه (19 مهرماه) در جوار آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی برگزار شد.
عکس: نیما نجف زاده
معرفی اپلیکیشن
نرم افزار آب و هوا به تولیدکنندگان کشاورزی برای پیگیری تغییرات دما کمک می کند. این نرم افزار نقشه هایی را که در دماهای بیشینه و کمینه و دمای خاک نشان می دهد، منتشر می کند. هدف این نرم افزار آگاهی تولیدکنندگان از محدوده های دمایی است که می تواند تولید را تحت تاثیر قرار دهد. در حال حاضر در صفحه اصلی نرم افزار آب و هوا پنج گزینه بیشینه دمای روز گذشته، کمیته دمای روز گذشته، میانگین دمای خاک در هفت روز گذشته، دمای خاک در طول یک روز و میزان کل بارش در یک روز دیده می شود.
نرم افزار Agrivi با فراهم آوردن بهترین روش تولید برای بیش از 60 محصول، به کشاورزان کمک می کند محصولات خود را توسعه دهند و بازده مزرعه را بالا ببرند. این برنامه امکان مدیریت مزرعه از طریق برنامه ریزی، نظارت و ردیابی تمامی فعالیت ها از جمله کنترل بر وضعیت مالی، هزینه ها، فروش و... را به بهترین نحو ممکن فراهم می آورد. با استفاده از این برنامه همچنین می توانید وضعیت انبار را کنترل کرده، در عین حال از جدیدترین اخبار هواشناسی، گزارش های سالانه آب و هوای مربوط به منطقه زراعی و هشدارهای تشخیص ریسک بیماری ها و آفات محصولات آگاهی یابید.
این اپلیکیشن به شما اجازه می دهد نقشه های مربوط به مزرعه را ایجاد کنید تا از این طریق بتوانید پیشینه محصولات کاشته و برداشت شده هر قسمت را نگهداری کرده، وظایف مربوط به هر بخش را تعیین و موقعیت تمامی ابزار و تجهیزات لازم در مزرعه را مشاهده کنید. با استفاده از اپلیکیشن، نه تنها می توانید به نقشه کامل مزرعه دسترسی داشته باشید و مرز مزرعه را در ارتباط با سیستم GPSتان مشخص کنید، بلکه قادر خواهید بود که اطلاعات مربوط به هر بخش را ذخیره کرده و جزئیات عملیات انجام شده (برداشت محصول، کاشت بذر، شخم زدن و...) را مورد بررسی قرار دهید و بر کارها و فعالیت های روزانه خود نظارت کنید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات