درنشست های پیش بینی بهره دهی چاه های مناطق نفت خیز جنوب چه گذشت؟
تحقق تولید فراتر از برنامه
سعید سپهری کیان: طی ۲ هفته و با رعایت کامل شیوه نامه های بهداشتی، نشست های تخصصی پیش بینی پنج ساله بهره دهی چاه های پنج شرکت تابع مناطق نفت خیز جنوب، یعنی شرکت های بهره برداری کارون، مارون، آغاجاری، گچساران و مسجد سلیمان برای نیمه دوم سال ۹۹، از طریق ویدئو کنفرانس برگزار شد. در هر یک از این جلسات، مدیران عامل شرکت های بهره بردار گزارش عملکرد ۶ ماهه مربوط به شرکت های تحت مدیریت خود را ارائه کردند.
نکته بارز، جالب و تحسین برانگیز این بود که هر پنج شرکت، نرخ تولیدی فراتر از برنامه ابلاغی داشته است. شرکت های بهره برداری کارون، مارون، آغاجاری، گچساران و مسجد سلیمان به ترتیب ۱۰۱، ۱۰۱، ۱۰۲، ۱۰۰ و ۱۰۱ درصد برنامه تولید را در نیمه نخست سال جاری محقق کرده اند. شاید در شرایط عادی، این امری طبیعی به شمار آید؛ اما وقتی سخت ترین شرایط تحریمی و خاص ترین شرایط اقتصادی بر صنعت نفت حاکم باشد، این دستاوردی بزرگ به حساب می آید.
علاوه بر این، با نگاهی به گزارش عملکرد هر پنج شرکت، بوضوح می توان مشاهده کرد که در تمامی اقدام های انجام شده، اولویت به محیط زیست و حفاظت از آن اختصاص یافته و به تبع آن، از منابع هیدروکربوری نیز صیانت شده است. به عنوان مثال، با استفاده از دستگاه های فراورش سیار نفت(MOT) و تفکیک گر سیار نفت(MOS)، شرکت های بهره برداری نفت و گاز کارون، مارون، آغاجاری و گچساران به ترتیب ۷.۲ هزار، ۵۷ هزار، ۱۲۸ هزار و ۳۱ هزار و ۷۰۰ بشکه نفت را طی ۶ ماهه نخست سال ۹۹ استحصال کرده اند. با انجام پروژه های مستمر، شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون ۸۰ درصد و شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون ۵۰ درصد از نرخ گاز سوزی خود را کاهش داده اند.
تاثیر شگرف این اقدام ها بر زیست بوم پیرامونی، می تواند انعکاس دهنده عزم جدی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های تابع برای حذف آلاینده ها باشد. در حال حاضر هیچ نفتی به گودال سوخت ارسال نمی شود و گاز سوزی نیز به طرز قابل توجهی کاهش یافته است. اگر هم مشعلی روشن مانده، با انجام اصلاحیه هایی روی سیستم مشعل تیپ فلرها، با شعله ای آبی رنگ و بدون دود می سوزد.
احمد محمدی، مدیر عامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، در هر پنج جلسه علاوه بر تقدیر از تلاش های کارکنان در تحقق اهداف تولیدی، بر یک موضوع تاکید جدی داشت: «ایمنی» وی خطوط لوله جریانی و انتقال تحت اختیار شرکت را مهم ترین دارایی فیزیکی و غیر انسانی سازمان دانست که با ایمنی کارکنان، مجاوران تاسیسات و همه دارایی های فرایندی شرکت ارتباط مستقیم دارد. بروز اختلال در این شبکه بیش از ۲۷ هزار کیلومتری، انتقال نفت، گاز و میعانات گازی را در هر دو بخش دچار مشکل می کند، حال اینکه مناطق نفت خیز جنوب، راهبری خطوط لوله ای را در اختیار دارد که تقریبا همه نفت کشور را به مبادی صادراتی یا پالایشگاهی انتقال می دهند.
محمدی، استقرار ساختار جدید مدیریت یکپارچه خطوط لوله(PIMS) در مناطق نفت خیز جنوب که برای اولین بار در سطح شرکت ملی نفت انجام شده را رویکردی نوین با هدف صیانت و نگهداری از دارایی های سازمان دانست: «از چندی پیش که این ساختار استقرار یافت، همه اقدام های مرتبط با خطوط لوله و برنامه ریزی و نظارت بر طراحی، اجرا و راه اندازی خطوط لوله جدید و راهبری، بازرسی، نگهداشت، تعمیر و ایمن سازی خطوط لوله موجود در پهنه عملیاتی مناطق نفت خیز جنوب، به صورت متمرکز و منسجم از سوی این معاونت و کارگروه های تخصصی که در شرکت های تابع تشکیل شده است، انجام می شوند. تهیه و تکمیل، به روزرسانی و همسو سازی انواع دستورعمل ها و شیوه نامه های عمومی و اختصاصی با مطالعات ارزیابی و مدیریت ریسک خطوط لوله، تدوین دستورعمل های توپکرانی تمیز سازی و هوشمند خطوط لوله، بهینه سازی دوره های موجود و جاری سازی آن برای انواع خطوط لوله، تدوین دستورعمل های ایمن سازی، تعمیرات برنامه شده، پیشگیرانه و واکنشی خطوط لوله و تدوین دستورعمل های راه اندازی، بهره برداری، نگهداری و خارج کردن موقت یا دائم خطوط لوله از اهم وظایف این معاونت است که در پایان زمینه ایمنی کامل خطوط لوله را فراهم آورده و ریسک آسیب به همجواران، نیروی انسانی سازمان و تاسیسات فرانیدی را به حداقل می رساند.»
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در پایان هرجلسه، با رعایت شیوه نامه های بهداشتی، در میان کارکنان هر یک شرکت های بهره بردار حضور پیدا کرد و از نزدیک درخواست ها و مشکلات آنها را مورد بررسی و تصمیم قرار داد. این فرصتی بود تا کارکنان هر کدام از شرکت ها که به دلیل کار در واحدهای عملیاتی و دوری تاسیسات از ستاد مرکزی مناطق نفت خیز جنوب، فرصت ملاقات حضوری با مدیر عامل را از دست می دهند، بدون واسطه و البته بدون تعارف، خواسته های خود را مطرح کنند. وی وعده داد تا با جدیت هر چه تمام مطالبات بحق و منطقی کارکنان را پیگیری کند.
محمدی در این زمینه گفت: هر آنچه را در حوزه اختیارات مدیر عامل باشد، انجام خواهم داد و در صورتی که برآورده سازی برخی خواسته های همکاران با مراجع دیگر باشد، همسو با تحقق خواسته های همکاران، پیگیری های لازم از آن مراجع در دستور کار ما و مدیران مربوطه قرار خواهد گرفت.
او، سرمایه های انسانی را ارزشمندترین دارایی شرکت دانست و ارتقای سطح رفاه و معیشت همه کارکنان را از اهداف اصلی برنامه ریزی های خرد و کلان سازمان برشمرد.
در جمع بندی پنج نشست پیش بینی بهره دهی چاه های شرکت های بهره بردار تابع مناطق نفت خیز جنوب باید گفت که با توجه به روند خوب تولید و مشارکت قابل تحسین سازندگان و شرکت های دانش بنیان داخلی برای رفع نیازهای کالایی و فنی سازمان، آمادگی کامل برای افزایش و بازگشت به سقف تولید وجود دارد.