دره ها   نمایی حیرت انگیز از طبیعت

شبنم اعماری   به روزهای پایانی اولین ماه پاییز نزدیک می شویم، فصل دل انگیزی که پر از زیبایی است، از باد و باران و بوی خاک گرفته تا عاشقی و دلبری رنگ ها؛ فصلی که طبیعت هزار رنگش باعث می شود مقاصدی را برای سفر انتخاب کنید که در پاییز حیرت آورند، به طوری که با حضور در آنجا نمی توانید لحظه ای از زیبایی هایش چشم بردارید.دره ها یکی از این مقاصد پاییزی هستند که در فصل خزان، می توانید تصاویری بی بدیل را در آنها به نظاره بنشینید؛ جایی که از آن به عنوان یکی از زیباترین پدیده های طبیعی نام برده می شود. مقصدی پرهیجان برای طبیعت گردان و علاقه مندان به سفرهای ماجراجویانه که مطمئنا گشت و گذاری به یادماندنی خواهد بود.

دره شمخال (خراسان رضوی) 

دره شمخال یکی از زیباترین و رازآلودترین دره های ایران است. این دره پرپیچ و خم و رازآلود، جزو کم نظیرین دره های ایران محسوب می شود و از حیات وحش و پوشش گیاهی متنوعی برخوردار است. با حضور در شمخال درختان گردوی جنگلی زیادی را می بینید که بسیاری از آنها قدمتی بیش از ۲۰۰سال دارند. این دره از خاص ترین و رازآلودترین مناطق ایران محسوب می شود که از چشم اندازی خاص و کم نظیر برخوردار است.

دره عشق (چهارمحال و بختیاری)

این دره زیبا، سرسبز و باشکوه که از جلوه های زیبای طبیعت مثل آبشار و رودخانه برخوردار است؛ روستاهای کوچک، شالیزارها، باغ های انار و... را در دل خود جای داده و نمای خیره کننده ای را خلق کرده که در نوع خود بسیار جالب توجه است؛ اما آنچه درباره نام این دره می دانیم، داستان عاشقانه ای است که محلی های این منطقه روایت کرده اند: «در زمان های گذشته دو عاشق در دو طرف دره زندگی می کردند و از آنجا که هیچ پل ارتباطی در دو طرف دره وجود نداشته، آنها برای رسیدن به هم، خودشان را به درون دره می اندازند و جانشان را از دست می دهند.» داستانی که باعث شده این دره به «دره عشق» معروف شود. نکته قابل اشاره دیگر، عبور رود کارون، طولانی ترین رود ایران از میان این دره است.

دره رنگین کمان (جزیره هرمز)

پدیده زمین شناسی منحصر به فردی در جنوب ایران خودنمایی می کند که متشکل از رنگ های زیادی است. دره رنگین کمان که زیبایی فوق العاده ای دارد، از بخش ها و کوه هایی به رنگ های مختلف (زرد، سفید، قرمز و...) تشکیل شده که تلفیق این خاک های رنگی چشم اندازی خارق العاده را خلق کرده است. جالب اینکه از خاک های رنگی این دره حیرت انگیز در نقاشی، مصرف دارویی، خوراکی و کارهای هنری نیز استفاده می شود.

 

بزرگترین شهر زیرزمینی جهان

اویی

 شهر زیرزمینی نوش آباد یا اویی، یکی از زیباترین و شگفت انگیزترین شهرهای زیرزمینی جهان است که معماری دست کند حیرت انگیزی دارد.

این شهر که از یک ساختار منحصر به فرد دفاعی و نظامی برخوردار است و 15 هزار مترمربع وسعت دارد، قدمتش به حدود 1500 سال پیش بازمی گردد.

با ورود به شهر زیرزمینی نوش آباد، هوش از سرتان می رود؛ چراکه با مجموعه ای بی نظیر مواجه می شوید که از راهروهای پیچ در پیچ، اتاق های کوچک و بزرگ، تله های پدافندی و دفاعی شکل گرفته که گفته می شود هنگام هجوم دشمن از آنها استفاده می شده است. شهر زیرزمینی نوش آباد با عمق 4 تا 18 متری از سطح زمین، در 3 طبقه بنا شده و ورودی و خروجی های متعددی داشته است. از ویژگی های شاخص شهر تاریخی نوش آباد، باید به سیستم تهویه آن اشاره کرد که اگر بگوییم سیستمی منحصر به فرد است، اغراق نکرده ایم؛ چراکه کانال های شهر از سطح زمین شروع شده و ساختار U شکل آنها، علاوه اینکه اجازه عبور و مرور افراد در مواقع ناامن را فراهم می کرد، باعث ورود و خروج هوا نیز می شد. در ساخت این شهر ظرافتی به کار رفته که نمی توان آن را نادیده گرفت، نمونه قابل توجه آن هم این است که دیوارهایش کنار جریان های آب قنات واقع شده تا هوای خنک در این شهر زیبای زیرزمینی جریان پیدا کند. شهر زیرزمینی نوش آباد یا اویی(در گوش محلی) در 10 کیلومتری کاشان جا خوش کرده و در فهرست میراث ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.

 

باغ عمارت ها

میراثی از تاریخ و طبیعت

باغ عمارت های دیدنی ایران که برخی از آنها میراث دار تاریخ و طبیعت هم به شمار می روند، چنان آوازه ای به دست آوردند که یونسکو هم نتوانست از آنها چشم پوشی کند. با حضور در این باغ عمارت ها که در دل کویر یا در میان جنگل های سرسبز شکل گرفته اند، می توانید نفسی عمیق بکشید و عطر گل های رنگارنگ و خوشبو را استشمام کنید و به تماشای معماری خیره کننده ای بنشنید که در هر گوشه از باغ و عمارت هایش دیده می شوند.

باغ دولت آباد (یزد)

باغ دولت آباد یکی از منحصر به فردترین باغ های ایران است که قدمتی 260 ساله دارد. با عبور از هشتی ورودی این باغ، از دیدن معماری آن و عمارتی که پیش رویتان خودنمایی می کند، شگفت زده خواهید شد. علاوه بر این در باغ دولت آباد، بلندترین بادگیر خشتی جهان با ارتفاع 8/33 متر را می بینید که هم خود باغ و هم بادگیر زیبای آن در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند.

 باغ عفیف آباد (شیراز)

 به محض پا گذاشتن به باغ عفیف آباد، خستگی سفر، شلوغی خیابان ها و دغدغه های زندگی برای ساعاتی از یادتان می رود و آواز پرندگان و آرامشی دلچسب، مهمان دل هایتان می شود. باغ عفیف آباد که قدمتش به دوران قاجار برمی گردد، دو عمارت زیبا و ۱۲۷هزار مترمربع مساحت دارد. از ویژگی های این باغ عمارت زیبا می توان به درختان بهارنارنج آن اشاره کرد که اگر به وقتش بروید، عطر آنها تا مدت ها از خاطرتان نمی رود.

باغ عباس آباد (بهشهر)

یکی دیگر از باغ های ایرانی ثبت شده در فهرست جهانی یونسکو که در دل جنگل جا خوش کرده، باغ عباس آباد است؛ باغی که قدمت آن به دوران صفویه برمی گردد. مسیر رسیدن به این باغ؛ جنگلی، سرسبز و بسیار مسحورکننده است. با پشت سر گذاشتن این مسیر، در نهایت با دریاچه ای که عمارتی داخل آن جا خوش کرده، روبه رو می شوید. متاسفانه در حال حاضر قسمت های زیادی از این باغ از بین رفته است.

باغ اکبریه (بیرجند)

باغ اکبریه که در حال حاضر یکی از جاذبه های گردشگری استان خراسان جنوبی محسوب می شود، به دوران زندیه و اوایل دوره قاجاریه برمی گردد. در باغ اکبریه درختان سر به فلک کشیده و متراکمی می بینید که بسیار جالب توجه هستند. همچنین دو عمارت تاریخی در این باغ وجود دارد که سراسر آنها با تزیینات مشبک، منبت، ارسی با شیشه‎های رنگی و تزیینات گچی با طرح های اسلیمی و هندسی پوشیده شده است.