سکوی زیستی جدید
ابتدا به سکوی جدیدی می پردازیم که بعد از وقفه طولانی قرار است به مقصد خود در کنار سکوی تولیدی فروزان برسد و می توان گفت که بالاخره امید و انتظار کارکنان این سکو که مدت طولاني به شکل موقت روی جک آپ روزگار سپری کردند، به پایان رسیده و حالا آنها بیش از همه چشم به راه این سکو به عنوان محل جدید زندگی شان هستند.
میدان نفتی فروزان که سال ۱۳۴۵ با ذخیره نفت درجای به میزان دو میلیارد و ۳۰۹ میلیون بشکه کشف شده است، در گذشته با اسم فریدون شناخته می شد، بعد از انقلاب به این نام تغییر داده شد. نفت این میدان به وسیله خط لوله 20 اینچ زیر دریا به تأسیسات خشکی برای فراورش و ذخیره سازی ارسال می شود.
این میدان نفتی در 100 کیلومتری جنوب شرقی جزیره خارگ و دارای 53 حلقه چاه بوده و اهمیت آن برای کشورمان به دلیل مشترک بودن این مخزن است و از این رو برنامه های ویژه ای برایش تدارک دیده شده است.
قدمت ساخت دو سکوی نفتی و مسکونی آن به حدود 10 سال پیش از انقلاب بازمی گردد که در آن مقطع از سوی شرکت آی پک ساخته شده و در اختیار شرکت نفت فلات قاره است.
سازه این سکو عمری طولانی دارد و سکوی مسکونی آن از 12 سال قبل به تعویض نیازداشته است؛ از این رو از همان مقطع دست اندرکاران دست به کار شدند تا طرحی نو ایجاد کنند.
محمد حسین کریمی ها، مدیر نصب تأسیسات شرکت نفت فلات قاره ایران در این زمینه به «مشعل» توضیح می دهد: سکوی مسکونی قبلی فروزان از 12 سال پیش به دلیل فرسودگی به تعویض نیاز داشت و از این رو سکوی زیست جدیدی ساخته شد تا روی پایه های سکوی قبلی نصب شود. این سکوي زیستی جدید سال 91 ساخته شده و سال 94 پس از ساخت آن طبق برنامه سکوی قبلی از جکت مربوطه جدا شد؛ اما به دلیل قدمت سازه پايه آن وهمچنين وزن سكوي جديد امکان نصب سکوی زيستی جدید روی پایه های سکوی قبل وجود نداشت. به همین دلیل سکوی جدید به یارد بوشهر منتقل شد تا ساخت پایه های جدید و همچنین واسط و پل دسترسی انجام شود.
پل ارتباط سکوی مسکونی با سکوی تولیدی هم انجام و سال 97 نصب شد و امروز قرار است سکوی مسکونی روی آن نصب شود. درباره تاخیر در اجرای این نصب که می پرسم کریمی ها به این جمله بسنده می کند که «با آمدن مدیریت جدید در شرکت نفت فلات قاره، پروژه های مختلف از جمله روند اجرا و نصب این سکو سرعت گرفت.»
حتما برایتان این سوال پیش می آید که در این مدت طولانی، تکلیف ساکنان سکوی فروزان چه شد و کجا اسکان یافتند؟
پس از جدا سازي سکوی زيست قديمي قبلی از امكانات يك دكل حفاري مشابه جك آپ بارج به شکل موقت در این منطقه برای اسکان کارکنان استفاده شد و در مجاورت سکوی حفاري F16 قرار گرفت. اما عمر حضور آن در این منطقه طولانی و تا امروز ماندگار شد. ناگفته نماند که جك آپ بارج ياد شده، از امکانات مناسبی برخوردار نبود و کارکنان روزگار خوبی روی آن نداشتند و شرایط سختی را سپری کردند، بنابراین امروز بیش از همه، 90 نفر از کارکنان فعال روی آن سکو که روزگار نه چندان مناسبی را روی بارج سپری کردند، خرسند از آمدن یک خانه جدید هستند که البته با نصب آن باز هم باید حدود یک ماه منتظر باشند تا تاسیسات برق و سایر ملزومات آن تکمیل شود و پس از آن به این سکوی نو اسباب کشی کنند.
سکوی جدید مسکونی فروزان 680 تن وزن دارد. 4 طبقه است و با ابعاد 20 در 14 دارای 16 اتاق بوده و به گفته کریمی ها، مطابق استاندارد روز دنیا و با کیفیت مناسب ساخته شده و همچون سایر سکوهای مسکونی دارای اتاق كنترل ، رستوران، اتاق بیلیارد، باشگاه، سرویس بهداشتی و هر آنچه یک خانه نیاز دارد، است. از جمله پد هلیکوپتر که با جدا شدن سکوی مسکونی قبلی تا امروز، فروزان از آن بی بهره بود.
مدیر نصب تأسیسات شرکت نفت فلات قاره ایران اشاره می کند که از نکات مهم در این سکوی مسکونی جديد درنظرگرفتن ایمنی بالا به ویژه در پایه ها و سازه های آن است. این سکوی مسکونی در یارد شرکت ناردیس در دوبی ساخته و در سال 94 به بوشهر در ایران حمل شده پنج سالی هم روی خشکی معطل مانده است. پیمانکار اصلي ساخت سكو جديد مسكوني، شرکت ناردیس و پیمانکار نصب هم شرکت صدرا است.
کریمی ها با اشاره به موفقیت آمیز بودن مراحل بارگیری آن توضیح می دهد: با توجه به تجهیزات مناسب شرکت صدرا این سازه سنگین با دو کشنده و با روش های مهندسی خاص پای اسکله منتقل شد.
مراحل انتقال و نصب آن به فروزان مسیر حدود 100 مایلی را به همراه دارد. از چند هفته قبل مسئولان با درنظر گرفتن مواردی مانند شرایط هواشناسی و جزر و مد دریا، امکانات مورد نیاز و همچنین لحاظ کردن تمهیدات خاص و، امکان نصب سکو به شکل مناسب، سعی کردند تا مراحل نصب به خوبی پشت سر گذاشته شود با توجه به شرایط آب و هوایی، اواسط همین هفته نصب خواهد شد.
منتظر افزایش تولید هم باشیم
نکته مهم در توضیحات مدیر نصب تأسیسات شرکت نفت فلات قاره ایران، اشاره به این است که با نصب سکوی مسکونی و زیستی جدید، شاهد روند بهبود تولید در میدان مشترک فروزان هم خواهیم بود. چه آنکه با وجود جک آپ فعلی امکان حفاری و افزایش تولید از یک حلقه چاه وجود نداشته است. حالا با آمدن این خانه جدید ریگ حفاری می تواند کنار سکوی حفاري قرار گیرد و قابلیت تعمیرات و حفاری هم فراهم شود. او می گوید که مخزن فروزان یکی از بهترین میدان هاست و با نصب سکوی مسکونی جدید، نوید افزایش تولید را هم می دهد.
به گفته کریمی ها، با روی کار آمدن مدیریت جدید شرکت نفت فلات قاره روند پروژه های در حال اجرا سرعت گرفته است. از جمله پروژه سکوی مسکونی فروزان که شاهد پیشرفت روند آن بودیم.
طرح توسعه میدان نفتی فروزان
طرح توسعه میدان نفتی مشترک فروزان در زمره طرحهای نگهداشت و افزايش توليد نفت است که در قالب 33 بسته طرح توسعه در گستره فعاليت سه شرکت تابع شرکت ملي نفت ايران (شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت نفت فلات قاره ايران و شرکت نفت مناطق مرکزي ايران) در محدوده جغرافيايي هفت استان کرمانشاه، ايلام، خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد، بوشهر، فارس و هرمزگان تعريف شده است.منابع مالي مورد نياز اين طرح با اتکا به درآمد حاصل از افزايش توليد نفت در بسته هاي کاري تعريف شده و از طريق انتشار اوراق مشارکت در بازار سرمايه تأمين مي شود.
همگام با برنامه ريزي براي افزايش ظرفيت توليد نفت، هدف اصلي از تدوين و اجراي اين طرح، حفظ جريان کار و اشتغال در ميان پيمانکاران و سازندگان ايراني صنعت نفت است و به اين منظور، ضمن بهره مندي صرف از توان پيمانکاران ايراني، فهرستي از کالاهاي پرمصرف طرح که امکان ساخت داخل آنها وجود دارد تهيه و در قراردادهاي مربوطه گنجانده شده است و پيمانکاران صرفاً ملزم به سفارش اقلام اين فهرست به شرکت ها و کارخانه هاي داخلي هستند. پيش بيني مي شود در پايان اجراي تمامي بسته هاي کاري اين طرح، سهم ساخت داخل بالغ بر 80 درصد باشد.
طرح توسعه میدان نفتی فروزان در بخش زیرسطحی شامل ۱۲ حلقه چاه جدید، ۱۱ حلقه چاه تعمیری، سه حلقه چاه RE-INTRY و در بخش روسطحی شامل احداث سه خط لوله دریایی به طول ۲۷ کیلومتر، ساخت و نصب دو سکوی جدید و کابل کشی چهار رشته فیبر نوری است که قرارداد آن به ارزش حدود ۲۹۰ میلیون یورو میان شرکت نفت فلات قاره به عنوان کارفرما با پیمانکاران ایرانی پتروپارس و مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران منعقد شده است.
ابوالقاسم خدابخش، مجری طرح توسعه میدان فروزان در شرکت نفت فلات قاره در گفت وگو با مشعل می گوید: این طرح اکنون در مرحله فنی مهندسی و همچنین انجام مناقصات خدمات حفاری و خرید کالای حفاری از سوي پيمانكار طرح قرار دارد و در حال انجام مناقصات انتخاب دکل حفاری، سرویس های حفاری و خرید کالاهای این بخش است تا حفاری را در آینده نزدیک آغاز کند.
او چشم انداز این طرح توسعه ای را مناسب ارزیابی کرده و اشاره می کند که با توجه به اینکه تامین منابع مالی این پروژه از سوی وزارت نفت تضمین شده است، به آن امیدوار هستم.
تمهیدات خاص برای افزایش تولید بیشتر
نام فروزان چندی قبل درامضای طرحهای فناورانه شرکت ملی نفت با دانشگاه ها هم شنیده شد که در میان 13 قرارداد کلان پژوهشي صنعت نفت با دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي بود و طرح مطالعات ازدیاد برداشت میدان فروزان که اخیراً قرارداد آن از سوی شرکت ملی نفت ایران به عنوان کارفرما و شرکت نفت فلات قاره به عنوان مجری طرح با دانشگاه صنعت نفت امضا شد.
طبق اعلام دانشگاه صنعت نفت کلیات برنامه پیشنهادی در رابطه با مطالعه جامع میدان فروزان برای بهبود و افزایش تولید مشتمل بر پنج بسته شناخت میدان، تبدیل چالش های میدان به موضوع های قابل تحقیق و غربالگری همه روش های ازدیاد برداشت و بهبود تولید، ساخت/ به روزرسانی مدل شبیه ساز مخزن و شبیه سازی نتایج غربالگری، اجرای پایلوت آزمایشگاهی روش های منتخب ازدیاد برداشت و بهبود تولید، اصلاح مدل شبیه ساز مخزن با استفاده از نتایج آزمایش های بسته سوم و طراحی پایلوت میدانی و ارزیابی اقتصادی، نظارت بر اجرای پایلوت میدانی ازدیاد برداشت و برنامه پایش نتایج و تهیه طرح جامع توسعه میدان (MDP) براساس روش بهینه ازدیاد برداشت است.