قدردانی رئیسجمهوری از توسعه دهندگان پارس جنوبی
افزایش ۸ درصدی تولید محصولات پتروشیمی در ۷ ماه امسال
تولیدی شدن دومین چاه میدان سولابدر پس از ۴۲ سال
آب و جاروی ديار مهربانی برای شكوه توسعه
سنگ تمام گازیها برای سيستان و بلوچستان
صرفهجویی 50 هزار دلاری با 50 میلیون تومان
صرفه جویی 4/15 میلیارد مترمکعبی گاز طبیعی
حفر 72 حلقه چاه نفت و گاز در 7ماه امسال
پایان تعمیرات اساسی مرکز جمعآوری گاز خانگیران
رفتار پیامبر اسلام(ص) با کودکان
نکاتی که در مورد ضدعفونی کننده ها باید بدانید
بازهم مدعی قهــــرمانی هســـــتیم
نسلی طلایی برای نفت آبادان می سازم
چقدر برای خودمان وقت میگذاریم؟
تکنیک دور زدن تکنولوژی را پیدا کردم
حسن روحانی، رئیس جمهوری در واکنش به گزارش وزیر نفت درباره «توسعه میدان گازی مشترک پارس جنوبی و قرار گرفتن ایران در رتبه سوم تولید گاز جهان» نوشت: از« همه مدیران، مهندسان و کارگران که چنین افتخاری را برای ایران عزیز خلق کرده اند، تقدیر و تشکر شود.»
در گزارش بیژن زنگنه، وزیر نفت به حسن روحانی، رئیس جمهوری آمده است:
«به استحضار می رساند میدان مشترک پارس جنوبی با بیش از ۱۴ تریلیون مترمکعب ذخیره درجا، بزرگ ترین میدان گازی جهان است که توسعه آن به همراه زنجیره پتروشیمی های پایین دست آن در طرف ایرانی از سال ۱۳۷۶ آغاز شده و در بیش از دو دهه گذشته با حدود ۱۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری، تمدنی عظیم را در منطقه عمومی پارس رقم زده است.
با توسعه این میدان نه تنها مجموع تولید گاز کشور به رکورد تاریخی ۱۰۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده، بلکه با پیشی گرفتن از قطر در رتبه سوم تولید گاز جهان قرار گرفته و پوشش گازرسانی کشور به بیش از ۹۴ درصد کل جمعیت رسیده است، همچنین به اتکای حجم عظیم آنها و مایعات گازی تولیدی از میدان پارس جنوبی تاکنون ۱۹ مجتمع پتروشیمی با ظرفیت تولید بیش از ۳۴ میلیون تن محصولات پتروشیمی در منطقه عمومی پارس به بهره برداری رسیده و ۱۵ طرح پتروشیمی دیگر نیز در دست اجراست.
آنچه در پارس جنوبی انجام شده، نه تنها در سطح ایران، بلکه حتی در سطح منطقه و جهان بی سابقه بوده است و بدون تردید افتخار ابرپروژه پارس جنوبی، توسعه صنعت گاز و به همین ترتیب جهش های صنعت پتروشیمی به طور انحصاری متعلق به جمهوری اسلامی است. کتاب «توسعه و تولید از میدان گازی پارس جنوبی» که یک نسخه از آن به پیوست برای استحضار حضرتعالی ایفاد می شود، کارنامه اقدام های انجام شده برای توسعه میدان پارس جنوبی از سال ۱۳۹۲ تاکنون است که سبب شده ظرفیت تولید از این میدان با ۴۲۰ میلیون مترمکعب افزایش در روز، نسبت به سال ۱۳۹۲، هم اکنون به ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز برسد.
بهره برداری مؤثر از این گنج پرارزش و ایجاد زنجیره ارزش در پایین دست آن، حاصل مجاهدت های خاموش صدها هزار مدیر، مهندس و کارگر در سازمان های مختلف کارفرمایی، پیمانکاران بخش های مختلف و کارخانه هاست که بدون منت در حال توسعه و آبادانی کشور هستند و نقش بسزایی در ارتقای تاب آوری اقتصاد کشور بویژه در شرایط تحریم ایفا کرده اند.
از سوی معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شد
معاون اول رئیس جمهوری، مصوبه مربوط به تصمیم های دومین نشست کارگروه رفع موانع جهش تولید را ابلاغ کرد.
در نشست ۲۷ مهرماه هیأت وزیران، اعضای دولت به بررسی و تصویب تصمیم های دومین نشست کارگروه رفع موانع جهش تولید پرداختند.
بر اساس تصمیم های یادشده، مراجع صدور مجوز به منظور یکپارچگی و انسجام نظام مجوزدهی کشور مکلف شدند حداکثر ظرف ۶ ماه ترتیبی فراهم کنند که تمامی مجوزهایی که پس از ابلاغ این مصوبه صادر، تمدید یا اصلاح می شوند، روی درگاه ملی مجوزهای کشور ثبت و شناسه یکتای مجوز دریافت کنند.
هر مجوزی که بعد از زمان راه اندازی این سیستم صادر شده و فاقد شناسه یکتای مجوز باشد، از درجه اعتبار ساقط خواهد بود. مراجع صدور مجوز همچنین مکلفند با اتصال الکترونیکی سامانه های صدور مجوز خود به درگاه فوق و ارائه داده های خواسته شده، این شناسه را دریافت و روی مجوزهای صادره ثبت کنند.
همه دستگاه هایی که مرجع قانونی استعلام جرائم و زیرساخت ها هستند، مکلف شدند ظرف مدت چهارماه از ابلاغ این مصوبه، پس از تهیه لایه های اطلاعات مکانی عارضه های خود، نسبت به پاسخ استعلامات مذکور به صورت الکترونیکی، هوشمند و بدون نیاز به دخالت کاربر اقدام کنند. مراجع صادرکننده استعلام مرتبط با حریم ها و زیرساخت ها از جمله خطوط انتقال گاز و نفت، منابع آب و خطوط انتقال، دکل فشار قوی، میراث فرهنگی، شهر، حریم های زیست محیطی، منابع طبیعی و مراتع، صنایع دامپزشکی، امنیتی، فرودگاه ها، راه آهن، جاده و تأسیسات اتمی نیز مکلف شدند درخواست های واصله از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور را دریافت و حداکثر ظرف زمان پنج روز کاری به آن پاسخ واضح، غیرمشروط و غیرقابل تفسیر بدهند.
دولت همچنین مراجع صدور مجوز را موظف کرد درباره طرح های ایجاد کسب وکار که از منابع طبیعی یا ملی استفاده کرده اند، در صورت اجرا نشدن، تأخیر در اجرا یا نبود پیشرفت قابل توجه مطابق با طرح توجیهی مصوب یا تعطیلی بیش از یک سال، منابع طبیعی یا ملی دارای محدودیت را تخصیص و آن منبع را برای دیگر متقاضیان آزاد کنند.
همچنین با تصویب دولت، کارگروه استانی تسهیل سرمایه گذاری و مقررات زدایی به ریاست استاندار و دبیری مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان به منظور تسریع در آغاز و توسعه کسب وکارها، تسهیل در سرمایه گذاری و شناسایی و انعکاس مقررات مخل و پیشنهاد آن به هیأت مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب وکار برای رفع آنها با برگزاری حداقل یک نشست در ماه تشکیل می شود.
رینگ داخلی و بین الملل بورس انرژی ایران، شاهد عرضه انواع فراورده پالایشی و پتروشیمی خواهد بود. رینگ داخلی این بورس، چهارشنبه ( هفتم آبان ماه) شاهد عرضه کالاهای اکستراکت نفت سپاهان، آیزوریسایکل پالایش نفت شیراز، پنتان پلاس پتروشیمی پارس، حلال ۴۰۲ عمده شرکت نفت ستاره خلیج فارس، ریفورمیت و هیدروکربن سنگین پتروشیمی بوعلی سینا و میعانات گازی پتروشیمی رازی بود و برش سنگین و رافینت شرکت پتروشیمی نوری، بنزین اکتان ۸۷، گازوییل، نفتای سبک و نفتای سنگین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، ته مانده برج تقطیر پالایش نفت کرمانشاه، ریفورمیت پالایش نفت تبریز و ریفورمیت و هیدروکربن سنگین پتروشیمی بوعلی سینا در رینگ بین الملل عرضه می شود. روز سه شنبه (ششم آبان ماه) کالاهای آیزوریسایکل، حلال ۴۰۰، حلال ۴۰۲، حلال ۴۰۶، حلال ۴۱۰ و حلال ۵۰۲ پالایش نفت اصفهان، آیزوفید پالایش نفت تبریز، برش سنگین، گاز پروپان صنعتی و گاز مایع صنعتی پتروشیمی بندر امام، برش سنگین و سوخت کوره سبک پتروشیمی تبریز، برش سنگین پتروشیمی جم، متانول پتروشیمی زاگرس، متانول پتروشیمی شیراز، متانول شرکت متانول کاوه، میعانات گازی پالایش گاز ایلام و نفت سفید و نفت سفید عمده شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در رینگ داخلی بازار فیزیکی بورس انرژی ایران معامله شد.
در این روز بیش از ۱۸.۶۵۱ تن فراورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۱.۰۴۸ میلیارد و ۷۶۴ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران دادوستد شد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه تشکیل سازمان پدافند غیرعامل با اختیارات فرادستگاهی در این کمیسیون بررسی شد، گفت: کمیسیون انرژی با عضویت وزیر نفت در بخش کمیته دائمی پدافند غیرعامل موافقت کرد. مالک شریعتی نیاسر، در تشریح نشست (یکشنبه، ۲۷ مهرماه) کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از بررسی طرح تشکیل سازمان پدافند غیرعامل خبر داد و گفت: طرح تشکیل سازمان پدافند غیرعامل در دستور کار قرار گرفت تا اساسنامه آن نوشته و مراحل تصویب نیز در مجلس طی شود. وی افزود: در این طرح که بررسی آن از مجلس دهم آغاز شده است، تشکیل سازمانی قانونی تحت نظر ستاد کل نیروهای مسلح البته با اختیارات فرادستگاهی مدنظر قرار دارد. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در جریان بررسی این طرح، کمیسیون انرژی با عضویت وزیر نفت در بخش کمیته دائمی پدافند غیرعامل این سازمان موافقت کرد.
شریعتی نیاسر به بررسی طرح تشکیل اساسنامه شرکت ملی گاز ایران در این کمیسیون نیز اشاره و عنوان کرد: از آنجا که طرح تشکیل اساسنامه شرکت ملی گاز ایران به کمیسیون انرژی به عنوان کمیسیون اصلی ارسال شده است، مقرر شد: موضوع طی دو هفته در کمیته گاز و پتروشیمی کمیسیون بررسی و نتیجه آن گزارش شود.
در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی تصویب شد
وزارت نفت مکلف شد با همکاری وزارتخانه های صمت، جهادکشاورزی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه مقررات الزام برای تهاتر نفت با کالاهای اساسی و مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز به منظور تولید را تدوین کند.
در نشست فوق العاده عصر سه شنبه (ششم آبان ماه) ستاد هماهنگی اقتصادی دولت به ریاست حسن روحانی، رئیس جمهوری، با اتخاذ تصمیم های ویژه در حوزه تجارت خارجی و مسائل ارزی مرتبط با آن، تسهیلات بیشتری برای تشویق صادرات و استفاده از منابع ارزی با هدف تأمین ارز مورد نیاز واردات مواد اولیه واحدهای تولیدی در نظر گرفته شد.
براساس این تصمیم ها، وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان مسؤول تجارت خارجی کشور، مأموریت یافت که طبق اولویت بندی کالایی، ثبت سفارش را مدیریت کند.بر این اساس، واردکنندگان می توانند افزون بر استفاده از سامانه نیما، ارز مورد نیاز خود را از محل ارز صادرکنندگان به شکل تهاتر به نحو گسترده تأمین کنند، همچنین واردات از محل ارز متقاضی که از سوی واردکننده یا اشخاص دیگر تأمین می شود، با ثبت سفارش نزد وزارت صمت امکانپذیر خواهد بود.
طبق تصمیم های این نشست، واردات ماشین آلات و مواد اولیه موضوع سرمایه گذاری خارجی نیز از طریق ثبت سفارش از محل منابع ارزی سرمایـه گذار خارجی با مجوز سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران انجام پذیر خواهد بود.
در این نشست، وزارت نفت نیز مکلف شد با همکاری وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت (صمت)، جهادکشاورزی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه مقررات الزام برای تهاتر نفت با کالاهای اساسی و مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز برای تولید را تدوین کند.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت در خصوص تحریم وزارت نفت گفت: ما این موضوع را ظلم جدید آمریکا علیه ایران می دانیم و در عین حال این تحریم تأثیری بر ما نخواهد داشت.
علی ربیعی، (سه شنبه، ششم آبان ماه) در نشست خبری با بیان اینکه در هفته های اخیر شاهد هجمه های غیرمنصفانه به دولت بودیم که اگر این رویه ناصواب ادامه و به جامعه تسری می یافت، بی شک آسیب های جبران ناپذیری را متحمل می شدیم، گفت: آسیب هایی که وحدت و یکپارچگی کشور را نشانه گرفته بود، اگر با هشدار سریع رهبری متوقف نمی شد، تضعیف ما را در مسائل جهانی و منطقه ای موجب می شد. همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند باید بین نقد و اهانت تفکیک قائل شویم. وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه در صورت انتخاب بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و بازگشت او به برجام، ایران چه رویه ای در پیش می گیرد، افزود: شرایط ما برای انجام کامل تعهدها در برجام روشن است. سخنگوی دولت تصریح کرد: با خروج ترامپ از برجام، ما از آن خارج نشدیم. تصور آنها این بود که ما از برجام خارج می شویم و شورای امنیت و کل کشورهای جهان در کنار آمریکا قرار می گیرند و تحریم ها با حمایت جهانی علیه ایران اعمال می شود؛ اما بنا بر سیاست روشن خودمان از برجام خارج نشدیم و امروز هم آثار آن را مشاهده می کنیم.ربیعی در پاسخ به پرسشی درباره تحریم بیژن زنگنه و وزارت نفت، عنوان کرد: تاکنون که آقای زنگنه اسمش در فهرست نبود، مگر آنها گشایشی کردند که حالا که اسمش در لیست تحریم آمده، انجام بدهند. ما این را ظلم جدید آمریکا علیه ایران می دانیم و در عین حال این تأثیری بر ما نخواهد داشت.
وی درباره حساب خاص رئیس جمهوری گفت: اصل ماجرا این است که ما در ابتدای امسال، مبالغی را در بودجه ۹۹ ندیده بودیم. براساس عملکرد ۹۸ درآمدهایی حاصل نشده بود و این درآمدها در سال ۹۹ به حساب خزانه واریز شد.
سخنگوی دولت افزود: این درآمدها از محل فروش نفت بود که در سال ۹۸ صورت گرفته و عملیات آن در سال ۹۸ به پایان نرسیده بود و در سال ۹۹ بخشی از این پول ها آماده شد که هنوز هم بخشی از این مطالبات در میانه راه قرار دارد.
ربیعی اظهار کرد: ما طبق قانون در سال ۹۹ اجازه گرفتیم ۲۰ درصد از پول هدفمندی را برای طرح های عمرانی و جاری هزینه کنیم. این یک اجازه قانونی بود که ما در سال ۹۹ گرفتیم و این منابع نیز متعلق به هدفمندی یارانه بود.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی خبر داد
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی از افزایش هشت درصدی تولید محصولات پتروشیمی در هفت ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد و گفت: مجتمع های پتروشیمی تا پایان مهرماه بیش از ۳۵ میلیون تن تولید داشته اند.
سیدجلال میرهاشمی با اعلام این خبر اظهار کرد: واحدهای پتروشیمی با ظرفیتی مطلوب درحال تولید هستند و با وجود برخی مشکلات موجود، روند تولید و فروش محصولات مختلف پتروشیمی در شرایط قابل قبولی قرار دارد که با تلاش صنعتگران پتروشیمی کشورمان، پیش بینی می شود امسال جهش تولید در صنعت پتروشیمی محقق شود. مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه صنعت پتروشیمی ایران به عنوان یکی از صنایع مادر از مهم ترین ارکان توسعه و موتور محرک بخش های گوناگون اقتصاد کشور است، گفت: رویکرد شرکت ملی صنایع پتروشیمی تکمیل زنجیره تولید، ایجاد تنوع در محصولات، تأمین خوراک صنایع داخلی و همچنین ارتقای ارزش سبد محصولات تولیدی این صنعت است. میرهاشمی اظهار کرد: با توجه به ظرفیت های موجود و اقدام های در حال انجام، شرایط و زیرساخت ها برای تحقق جهش تولید در صنعت پتروشیمی فراهم و در این مسیر، افزون بر راه اندازی و بهره برداری از طرح های جدید، با اقدام های انجام شده، بهره برداری حداکثری از ظرفیت تولید مجتمع های پتروشیمی موجود در دستور کار قرار دارد.
سرپرست طرح توسعه میدان گازی کیش گفت: عملیات اتصال خط هفتم سراسری گاز به جزیره کیش با موفقیت انجام شد. عبدالله مهرابی با اشاره به اینکه بر اساس برنامه ریزی انجام شده، تمامی فعالیت های اجرایی انشعاب گیری از کیلومتر ۱۸۴ خط هفتم سراسری گاز در کمتر از ٧٢ ساعت با موفقیت پایان یافت، تأکید کرد: این عملیات پس از آماده سازی همه مواد، اتصالات و شیرآلات سنگین ۵۶ اینچ از سوی پیمانکار طرح و تخلیه کامل گاز خط لوله هفتم و با رعایت کامل همه الزام ها و استانداردهای فنی و ایمنی و همچنین دستورعمل های بهداشتی پیشگیری از شیوع ویروس کرونا به روش انشعاب گیری سرد در حداقل زمان ممکن انجام شد. وی درباره زمانبندی اجرای این پروژه به تدابیر مناسب و برنامه ریزی دقیق انجام شده از سوی عوامل اجرای آن اشاره کرد و گفت: همه فعالیت های مربوطه با همکاری واحدهای هماهنگی عملیات و منطقه ۱۰ شرکت انتقال گاز و با تلاش شبانه روزی پیمانکار اجرایی طرح، نظارت نیروهای کارفرما و همچنین دستگاه نظارت شرکت ملی گاز ایران، کمتر از زمانبندی پیش بینی شده انجام شد و هم اکنون خط لوله ۵۶ اینچ هفتم سراسری آماده انتقال گاز به جزیره کیش است.
سرپرست طرح توسعه میدان گازی کیش، هدف از اجرای این طرح را اتصال جزیره کیش به خط هفتم سراسری انتقال گاز عنوان و تصریح کرد: با بهره برداری کامل این طرح، زمینه ارسال گاز به نیروگاه های گازی کیش فراهم می شود.
شرکت های تولیدکننده معتبر و دانش بنیان تولید مواد ضدخوردگی برای نخستین بار سه نوع ماده ضدخوردگی جدید تزریق منقطع (درون چاهی) و دو نوع ماده ضدخوردگی جدید تزریق پیوسته به منظور تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی تولید کردند و این مواد در چاه های شرکت بهره بردای نفت و گاز شرق استفاده شده است.
مهدی قاسمی، رئیس خوردگی فلزات شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در رابطه با اهمیت دستاورد حمایت از شرکت های داخلی گفت: این دستاورد مهم، به عنوان یک موفقیت بزرگ در تهیه مواد ضدخوردگی از دیدگاه مدیریت تغییر به شمار می آید؛ زیرا با شناسایی و توانمندسازی شرکت های تولیدکننده معتبر و دانش بنیان جدید در حوزه مواد ضدخوردگی، سبب ایجاد فضای رقابتی مطلوب و مؤثر در میان تولیدکنندگان از حیث ارتقای کیفیت محصولات تولیدی آنها همراه با کاهش قیمت خرید در مناقصات بزرگ خواهد شد. وی افزود: متخصصان بخش حفاظت از خوردگی فلزات منطقه عملیاتی خانگیران با همکاری اداره خرید اقدام به شناسایی چند شرکت تولیدکننده مواد ضدخوردگی کرده و پس از دریافت مشخصات فنی نمونه محصولات آنها و انجام همه تست های آزمایشگاهی بر اساس روزآمدترین استانداردهای بین المللی معتبر در حوزه نفت و گاز، اصلاحات لازم در فرمولاسیون مواد ضدخوردگی انجام شد.
رئیس خوردگی فلزات شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با اشاره به لزوم حفظ توان تولید پایدار و ایمن در چاه های گاز تصریح کرد: به منظور حفظ توان تولید پایدار و ایمن در چاه های گاز، تزریق بازدارنده های خوردگی به درون سیستم، ضروری محسوب می شود. قاسمی یکی از مشکلات عمده صنایع نفت و گاز را خوردگی تجهیزات و قطعات فلزی دانست و افزود: این مسأله می تواند سبب وقفه در تولید شود و سالانه مبالغ هنگفتی را به صنعت نفت و گاز تحمیل کند و به نوعی زیان قابل توجهی از نظر تولید گاز و هزینه تعمیرات در پی دارد، از این رو سلامت تجهیزات در طول عمر مفید آنها مسأله ای اساسی است.
بازدارنده های خوردگی به عنوان یکی از روش های کارآمد کنترل خوردگی در صنایع نفت و گاز استفاده می شود. این مواد به مقدار کم به سیستم افزوده می شود تا با تشکیل فیلم محافظ یا تغییر ماهیت شیمیایی محیط خورنده، واکنش های خوردگی را کُند یا متوقف کند.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: نخستین و گسترده ترین نظام مدیریت انرژی در سطح شرکت ملی نفت ایران در مناطق نفت خیز جنوب استقرار یافته است. احمد محمدی با اشاره به دریافت گواهینامه از سوی این شرکت اظهار کرد: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، نخستین شرکتی است که در میان شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران موفق به دریافت این گواهینامه شده است.
وی افزود: سیستم مدیریت یکپارچه مصرف انرژی در مرحله نخست در ۱۸۲ ساختمان ستادی در اهواز با زیربنای ۴۴۵ هزار متر مربع اجرا شد که مصرف برق سالانه آنها ۱۰۴ میلیون کیلو وات ساعت است و استقرار این سیستم، سبب انجام فعالیت های لازم برای بهبود مصرف انرژی بر اساس استانداردهای بین المللی و افزایش کارایی مصرف انرژی خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تصریح کرد: این شرکت با فعالیت در پهنه جغرافیایی پنج استان جنوب غرب کشور و دارا بودن صدها واحد و تأسیسات صنعتی، یکی از مصرف کنندگان بالای انرژی در بخش های ساختمان و صنعت محسوب می شود که مدیریت بهینه مصرف انرژی در آن سود و صرفه اقتصادی و زیست محیطی قابل توجهی به همراه دارد.
محمدی گفت: مناطق نفت خیز جنوب در سال های اخیر نیز طرح های متعددی برای بهینه سازی مصرف انرژی تعریف و اجرا کرده که از جمله آن استقرار سامانه پایش آنلاین مصرف انرژی ساختمان های ستادی، طرح مدیریت سبز، پایش مستمر انرژی در واحدهای فرایندی تولید نفت و گاز، قرارداد فروش گازهای ارسالی به مشعل و قراردادهای جمع آوری گازهای مشعل در حدود ۹۵ درصد از تأسیسات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را می توان نام برد.
استقرار نظام مدیریت انرژی با هدف اجرای سیاست های اصلاح الگوی مصرف (ابلاغی مقام معظم رهبری) و مطابق ابلاغیه وزیر نفت برنامه ریزی شد و در فاز نخست در همه ساختمان های ستاد و ساختمان های مجتمع آموزش فنون اهواز شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اجرا و در مهرماه ۱۳۹۹ گواهینامه بین المللی ازسوی این شرکت با موفقیت دریافت شد.
رئیس اچ اس ای شرکت ملی گاز خبر داد:
رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) شرکت ملی گاز ایران از کاهش ۸۰ درصدی فوت و مسمومیت ناشی از استنشاق منواکسید کربن با نصب صحیح دودکش ها خبر داد. غلامرضا بهمن نیا در این باره گفت: مهم ترین دغدغه ما، نگرانی از حوادث و اتفاق های ناشی از استفاده نادرست از وسایل گازسوز است که بر همین اساس، هر سال توصیه هایی را در آستانه ورود به فصل سرما برای هموطنان داریم که این توصیه ها در واقع، پیام شرکت ملی گاز ایران برای پیشگیری از حوادث ناگوار در این زمینه است. وی ادامه داد: سال ۹۸ بیش از دو هزار حادثه در مجموع مشترکان خود داشتیم که متأسفانه از این تعداد، ۳۶۴ مورد منجر به فوت شد که مهم ترین عامل مرگ و میر در این آمار، فوت بیش از ۲۱۱ نفر از هموطنان به دلیل گازگرفتگی با گاز مونواکسید کربن بود که آن هم به دلیل احتراق ناقص در وسایل گازسوز اتفاق افتاد. رئیس اچ اس ای شرکت ملی گاز تصریح کرد: این آمارها نشان می دهد همه جامعه آماری ایران، دست در دست هم باید در قالب مسؤولیت اجتماعی، خود را بیش از پیش در استفاده مناسب از دستگاه های گازسوز در منازل، آگاه کنند و سطح اطلاع رسانی، فرهنگ سازی و آموزش لازم در این زمینه را افزایش دهیم. بهمن نیا با بیان اینکه طبق آمارها و تحلیل های ارائه شده، متوجه شدیم بیش از ۸۰ درصد از دلایل این حوادث و فوت مربوط به استفاده نامناسب از دودکش هاست، اظهار کرد: براحتی می توان جلوی بیش از ۸۰ درصد این حوادث را که گاه به فوت منجر می شود، فقط با توجه ویژه به دودکش ها در مجموعه تجهیزات گازسوز منازل گرفت. وی تأکید کرد: دقت در نصب اصولی دودکش ها بیش از ۲۲ درصد، مسدود نبودن مجاری دودکش ها بیش از ۱۲ درصد و استفاده نکردن از دودکش های غیراستاندارد می تواند بیش از ۱۰ درصد از حوادث اینچنینی را کاهش دهد. رئیس اچ اس ای شرکت ملی گاز همچنین گفت: البته عوامل دیگری هم در این موضوع دخیل هستند، اینکه در بسیاری از مکان ها یا به هیچ وجه از دودکش استفاده نمی شود یا دودکش های مدل H کاربردی ندارند، یا از بخاری داخل فضاهای محدود استفاده می شود که به نظر می رسد این موارد از جمله اقدام ها و فعالیت هایی است که مردم می توانند آگاهانه جلوی آنها را بگیرند. بهمن نیا در بخش دیگری از سخنان خود، ایجاد فرهنگ خوب ایمنی در منازل را راهکاری مؤثر برای جلوگیری از این نوع حوادث دانست و افزود: به عنوان رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) شرکت ملی گاز ایران، پیام این شرکت را در قالب یک مسؤولیت اجتماعی و نه یک وظیفه سازمانی یادآور می شوم که یک بازدید ساده یا یک توجه ویژه به وضع دودکش ها می تواند بیش از ۸۰ درصد احتمال خطرپذیری فوت یا حادثه ناشی از گازگرفتگی را در منازل کاهش دهد. وی یادآور شد: برخی دیگر از عوامل مؤثر در زمینه کاهش این حوادث، توجه به دستگاه های تهویه در منازل، استفاده از وسایل مناسب برای گرمایش و دقت در نحوه سوخت و احتراق مجموعه وسایل گازسوز داخل خانه است تا به این ترتیب، بتوان از انتشار گاز مونواکسید کربن که به مرگی خاموش منجر می شود، تا حد امکان جلوگیری کرد.
جان و مال و آبرویم فدای ایران
مشعل دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در روزهای پایانی دوره ریاست جمهوری خود، بار دیگر سراغ صنعت نفت آمد و این بار بیژن زنگنه، وزیر نفت را در لیست تحریم ها قرار داد تا به شکلی بی سابقه، برای نخستین بار نام یک وزیر نفت در این فهرست قرار گیرد.
دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا، همچنین چند نهاد و شخص مرتبط با وزارت نفت ایران را نیزدر فهرست تحریم ها قرار داده است. شرکت های تابع وزارت نفت ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت خطوط لوله و ارتباطات نفتی ایران، شرکت ملی مهندسی و ساخت نفت ایران، شرکت پالایش نفت آبادان، شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند و شرکت ملی صنایع پتروشیمی از شرکت هایی هستند که تحریم شده اند. بیژن زنگنه وزیر نفت ایران، مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران؛ نصرالله سردشتی، مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران؛ علیرضا صادق آبادی، مدیرعامل پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران؛ بهزاد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و علی اکبر پورابراهیم، مدیر عامل شرکت نیکو در فهرست تحریم های جدید آمریکا قرار گرفته اند. اگر چه پیش از این، ترامپ، تحریم ایران را با صنعت نفت آغاز کرده و صادرات و بخش های مختلف این حوزه استراتژیک ایران را نشانه رفته بود؛ اما به نظر از نتایج این اقدام خود چندان خرسند نبوده و دستاوردهای مدنظر از این تحریم کلان نفت ایران حاصل نشده است که حالا سراغ شخص در راس این صنعت رفته است. ممکن است برای شما هم این سوال مطرح شود که اهمیت این اقدام آمریکا چیست ؟ و این نکته پیش رویتان قرار گیرد که تحریم محمدجواد ظریف، با هدفگذاری تحدید سیاست خارجی و دیپلماسی ،برجام و ... ایران قابل درک است؛ اما در مورد وزیر نفت چه دلایلی را می توان متصور شد؟ در پاسخ به این پرسش ها دلایل مختلفی وجود دارد:
تحریم شخص وزیر نفت به این دلیل برای ایالت متحده آمریکا مهم است که با وجود سخت ترین تحریم ها، صنعت نفت ایران همچنان روی پای خود ایستاده وصفر شدن صادرات نفت همچنان آرزوی محال ترامپ در روزهای پایانی ریاست جمهوری او شده است.
ضمن اینکه تحریم شخص وزیر نفت به این دلیل برای ایالت متحده آمریکا اهمیت دارد که با وجود انسداد تعامل و روابط خارجی، پروژه های مختلف آن در حال انجام بوده و از این مسیر سازندگان داخلی را تقویت کرده است.
همچنین در ایام تحریم و غیاب شرکت های خارجی، توليد گاز ايران از منابع مشترک 2.5 برابر و توليد نفت حدود 6 برابر افزايش يافته و افزون بر آن، طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت با هدفگذاری مهم و استراتژیک در حال اجراست.
یکی دیگر از دلایل اهمیت تحریم شخص وزیر نفت ایران برای ایالت متحده آمریکا این است که در حوزه گاز، ظرفيت توليد روزانه اين ميدان در سال 92 حدود 280 ميليون متر مکعب بود که اکنون با افزايش حدود 2.5 برابري به نزديک 700 ميليون متر مکعب در روز رسيده است. در اين مدت 26 سکوي بهره برداري، 228 حلقه چاه، 2160 کيلومتر خط لوله دريايي و 30 رديف پالايشي ايجاد شده که اين شاخص ها در مقايسه با دوره هاي پيش، افزايش قابل توجهي داشته و در یک جمله در برداشت از مخزن مشترک پارس جنوبی، کشور قطر را پشت سر گذاشته ایم.
ایالت متحده آمریکا به این دلیل دست به تحریم شخص وزیر نفت ایران می زند که در دوره تحریم، با مدیریت بیژن زنگنه، بخش پتروشیمی ایران تنها در هفت ماه امسال افزایش هشت درصدی تولید را نسبت به مدت مشابه تجربه کرده و در سطحی دیگر، پتروشیمی ها بیش از ۵۰ درصد ارز سامانه نیما را تأمین می کنند و طرح های پتروشیمی هم یک به یک در نوبت افتتاح قرار دارند تا این صنعت، جهش مهم دیگری را تجربه کند.
تحریم شخص وزیر نفت به این دلیل برای ایالت متحده آمریکا اهمیت دارد که با مختومه شدن پرونده واردات بنزین از مهر سال ۹۷ برگی تازه پیش روی صنعت پالایش کشور باز شد تا واحدهای پالایشی افزون بر تأمین نیاز داخلی، بتوانند پاسخگوی درخواست های صادراتی بنزین از کشورهای خارجی نیز باشند. در یک نمونه در حالی سابق بر این با وجود ۹ پالایشگاه نفتی در کشور، برای جبران کسری بنزین مصرفی در سال ۸۵ به طور میانگین روزانه حدود ۲۷ میلیون و ۳۰۰ هزار لیتر بنزین وارد می شد که امروز با توسعه صنعت پالایش کشور و تکمیل پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ظرفیت پالایش نفت خام و میعانات گازی به رقم ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز رسیده و دیگر خبری از کنار گذاشتن هزینه برای واردات بنزین به کشور نیست.
تحریم شخص وزیر نفت به این دلیل برای ایالت متحده آمریکا مهم است که ایران همچنان موثر و سازنده و در مسیر بر هم زدن تاثیرگذاری نقشه های آمریکا در اوپک ظاهر شد.
اینها تنها بخشی از دستاوردهای صنعت نفت در سخت ترین روزهای تحریم هایی است که در 40 سال گذشته بی سابقه بوده است. جنگ اقتصادی نابرابر که اگر چه هزینه ها را افزایش داده؛ اما پاسخ ایران همان است که وزیر نفت دقایقی پس از تحریم وزارت نفت و مدیران نفتی از سوی وزات خزانه داری آمریکا از پایان دوران یکجانبه گرایی آمریکا نوشت و تاکید کرد: صنعت نفت ایران از پا نخواهد نشست. «تحریم من و همکارانم واکنش منفعلانه به شکست سیاست واشنگتن برای به صفر رساندن صادرات نفت است. دوران یکجانبه گرایی در جهان به پایان رسیده و صنعت نفت ایران از پا نخواهد نشست. هیچ دارایی هم در خارج از ایران ندارم که شامل تحریم شود.
جان و مال و آبرویم فدای ایران.»
مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در گفت وگو با «مشعل»
مشعل تولیدی شدن دومین چاه میدان سولابدر پس از ۴۲ سال، خبری بود که در هفته های اخیر منتشر شد. این میدان در طرح توسعه و نگهداشت 28 مخزن قرار دارد و چهار موقعيت در بسته سولابدر برای حفاري برنامه شده كه نتايج حاصل از چاه سولابدر 4، كمك شاياني به شناخت هرچه بهتر ميدان و كاهش ريسك ها و انجام برنامه هاي مد نظر خواهد کرد. در همین زمینه صادق فتح الهی، مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به تشریح جزییات فرایند تولیدی شدن دومین چاه میدان سولابدر پرداخته که در ادامه می آید.
وقتی از مدیر امور فنی شرکت مناطق نفخیز جنوب درباره موقعیت و سابقه میدان سولابدر می پرسم، اشاره می کند که ميدان نفتي سولابدر، تاقديسي نسبتا نامتقاران به طول 22 كيلومتر و به عرض 5 كيلومتر روي افق داريان واقع در شهرستان ممسني و در جنوب شرق ميدان گچساران قرار دارد و گروه خامي در ميدان سولابدر داراي دو قسمت بالايي و پاييني بوده که خامي بالايي شامل سازند هاي داريان، گدوان و فهليان و خامي پاييني شامل سازند هاي هيث و سورمه است. اگر بخواهید از قدمت و سابقه حفاری در این میدان قدیمی بدانید، شروع حفاري در اين ميدان براي نخستین بار در سال 1303 هجري شمسي و با حفر چاه هاي سولابدر-1 و سولابدر-2 انجام شده است. صادق فتح اللهی با این توضیح اشاره می کند كه این چاه ها غير اقتصادي تشخيص داده و متروكه شدند. این به معنای بسته شدن پرونده نفتی میدان سولابدر نبود و برای اطلاع از سرنوشت آن، ادامه گزارش و توضیحات فنی وی را دنبال کنید.
وجود نفت در ميدان سولابدر، براي اولين بار در سال 1350 و با حفر چاه سولابدر 3 در مخزن خامي بالايي به اثبات رسيد. چاه سولابدر 4 نيز با هدف توصيف و ارزيابي مخازن بنگستان و خامي در سال 1357 حفاري شد كه به دليل اعتصاب كاركنان، چاه معلق ماند.
در سال 1372 حفاري چاه ادامه یافت که با مشكلات متعددي از جمله هرزروي هاي شديد و مانده گذاري مواجه شد و در نهايت چاه در سازند خامي بالايي تكميل كه به دليل فقدان رشته تكميلي، چاه معلق شد. دوباره در سال 1374 چاه تعمير و در سازند خامي بالايي تكميل شد كه سيال خروجي گاز بود و چاه بسته شد. حفاري چاه سولابدر 5 در سال 1375 شروع شد كه به دليل پايين افتادن سر سازند ها و عدم دستيابي به عمق مطلوب چاه به حالت تعليق درآمد. چاه سولابدر 4، دوباره در سال 1380 تعمير و با هدف توصيف مخزن خامي پاييني در سازند سورمه تكميل شد كه پس از تميزسازي، سيال خروجي نفت با برش آب بالا بود كه درنهايت چاه به دليل برش آب بالاي 90 درصد بسته شد. با وجود ابهامات زمين شناسي و پيچيدگي هاي مخزني ذكر شده در سال 1396 و پس از بررسي هاي به عمل آمده و با هدف توصيف بخش تحتاني سازند فهليان، مسدودسازي خامي پاييني و مشبك كاري سازند فهليان برنامه شد كه بتازگی این عمليات با موفقيت انجام و پس از تميزسازي و اسيدكاري، چاه با فشار جرياني سرچاهي 870 پام و دبي 1000 بشكه در روز آزمايش و توليدي شد. نفت ميدان سولابدر از نوع سبك و با درجه سنگيني 41 درجهAPI است. بر اساس داده هاي فعلي، ميزان ذخيره فعلي نفت مخزن حدود 141 ميليون بشكه بوده كه احتمال تغيير در اين مقدار محتمل است. برنامه ريزي براي توليد روزانه 5 هزار بشكه نفت از اين ميدان انجام شده است.
صادق فتح اللهی در ادامه با اشاره به اینکه ميدان سولابدر در طرح توسعه و نگهداشت 28 مخزن قرار دارد و چهار موقعيت در بسته سولابدر برای حفاري برنامه ریزی شده است، اشاره می کند كه نتايج به د ست آمده از چاه سولابدر 4، كمك شاياني به شناخت هرچه بهتر ميدان و كاهش ريسك ها و انجام برنامه هاي مد نظر خواهد کرد. برای آنکه طرح توسعه و نگهداشت 28 مخزن را به خاطر آورید، این توضیحات را دنبال کنید: طرح نگهداشت و افزایش تولید به عنوان بزرگترین طرح توسعه ای بعد از انقلاب مناطق نفت خیز جنوب است که در پهنه 5 استان جنوب غرب کشور در دست اجراست و وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران نیز اولویت ویژه ای برای آن قرار داده اند. هدف نخست این طرح افزایش 341 هزار بشکه ای تولید نفت است که با توسعه 28 مخزن با استفاده از توان پیمانکاران داخلی و نظارت مستمر کارشناسان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب محقق می شود. حمایت از ساخت داخل با الزام پیمانکاران به استفاده از تجهیزات داخلی و توسعه عمران و آبادانی مناطق پیرامونی با اختصاص 4 درصد از اعتبار طرح به مسؤولیت های اجتماعی از دیگر اهداف این طرح است.
در گام نخست این طرح 6 بسته قراردادی با پیمانکاران واجد صلاحیت منعقد و در سال 1398 به مرحله اجرا در آمد. ارزش تقریبی اين شش بسته قراردادی 4400 میلیارد تومان است كه شامل طرح توسعه مخزن های منصوري آسماري، رامشیر، گچساران خامی، لالی آسماری، کبود و نرگسی هستند. در بخش اجرایی این شش بسته، 45 حلقه چاه حفاری، 17 حلقه چاه تعمیر و 7 پروژه سطح الارضی عملیاتی می شود و افزایش توان تولید از این مخازن به میزان 39 هزار بشکه در روز و نگهداشت تولید به میزان روزانه 18 هزار بشکه محقق خواهد شد. با اینکه آغاز به كار پيمانكاران و ادامه فعاليت آنها از یک سو با حوادثي همچون وقوع سيل در ابتداي سال 1398 و شيوع ويروس كرونا در پایان اين سال همراه بوده كه بر عملكرد پيمانكاران تاثير منفي داشته؛ اما فعالیت اجرایی طرح 28 مخزن بی وقفه ادامه داشته است. در طرح توسعه 28 مخزن انجام 124 پروژه سطح الارضی، حفاری 282 حلقه چاه جدید، تعمیر 143 حلقه چاه و انجام 165 عملیات انگیزشی روی چاه ها پیش بینی شده است.
با اجرایی شدن این طرح، 80 دکل حفاری شامل 60 دکل توسعه ای و 20 دکل تعمیراتی در مناطق نفت خیز جنوب شروع به کار می کنند.
همچنین ۱۰۰ پروژه سطح الارضی شامل ساخت خطوط انتقال نفت و ایستگاه های پمپاژ با اعتبار حدود ۲۳۰ میلیون دلار اجرا می شود. در زمینه تجهیزات واحد های گاز و گاز مایع که حدود ۱۵۰ میلیون ارزش گذاری شده، قرار است ایستگاه جمع آوری گاز به ارزش ۶۵۰ میلیون دلار احداث و تعمیرات ضروری تاسیسات به ارزش ۳۲۰ میلیون دلار انجام شود.
وقتی گاز گره كور آمايش سرزمينی را می گشايد
سید شریف فرحناک یکی از مشکلات مبتلابه کشورهای د ر حال توسعه که گریبانگیر کشور ما نیز شد ه است، تمرکز جمعیت بالا و محد ود شد ن عمد ه فعالیت های اقتصاد ی و اد اری د ر پایتخت و چند کلانشهر صنعتی خاص است. این موضوع سبب پد ید آمد ن تنش های متعد د د ر محيط زيست، محد ود يت شد يد منابع آبی، آلود گی هوا، ترافيك، آسيب های اجتماعی، حاشيه نشينی و احساس بی عد التی و تبعیض د ر مناطق د ور از مرکز و كمتر برخورد ار شد ه و به تضعيف سرمايه اجتماعی می انجامد . د ر کشور ما علاوه بر اینکه تهران به د لیل برخورد اری از فرصت های شغلی و امكانات بيشتر، چند د هه است میزبان سیل عظیم مهاجران از اقصا نقاط کشور شد ه، پد ید ه تازه ای نیز رخ د اد ه است.
خشکسالی های چند سال اخیر، هجوم گروه های بزرگ انسانی از فلات مرکزی کشور به سوی شمال را به دنبال داشته، د ر حالی که باریکه سبز سواحل خزر به هیچ عنوان توانایی پذیرایی و تاب آوری این حجم را ند ارد و مهم تر آنکه جانمايی این جمعیت، مستلزم ساخت و ساز د ر مقیاس وسيع است. ساخت و سازهایی که می تواند به قیمت از د ست رفتن منابع طبيعی و تحميل آسيب های جد ی به جنگل، كوه و د ریا تمام شود و هزاران هكتار زمین زراعی تولید برنج كه قوت غالب بسياری از ايرانيان و تضمين گر امنیت غذایی کشور است را با مخاطره مواجه سازد .
د ر این میان، اما یک استان پهناور با ظرفیت های بی نظیر و با د سترسی به آب های آزاد بين المللی، نظر كارشناسان برنامه ريزی و آمايش سرزمينی را به خود جلب كرد ه است. استان سيستان و بلوچستان همه ظرفيت های لازم براي پیشرفت، صنعتی شد ن و تبد يل شد ن به شاهراه ترانزيت ملی و بين المللی را د ر خود جای د اد ه تا با گسيل د اشتن فرصت های رشد به قلمروهای كمتر توسعه يافته و فعال سازی صنايع د ر حاشيه د ريا گامی به سوی توسعه متعاد ل و متوازن د ر جغرافيای ايران برد اشته شود؛ اما اين استان پرفرصت برای رونق صنايع و اشتغال آفرينی بايد به منابع انرژی پايد ار د سترسی د اشته باشد و ناگفته پيد است كه تامين انرژی مورد نياز بويژه گاز، پايه اصلی فعاليت های صنعتی، بازرگانی و واحد های توليد ی بود ه و تامين آن، د غد غه اصلی صاحبان صنايع و فعالان كسب و كارهای بزرگ و كوچك به شمار می آيد . جنوب شرق كشور با وجود تمامی استعد اد های انسانی و موقعيت ممتاز جغرافيايی، تاكنون كمتر مجال شكوفايی صنعتی و نقش آفرينی د ر توسعه بلند مد ت اقتصاد كشور را يافته و اكنون بی صبرانه د ر انتظار گسترش هرچه بيشتر گاز د ر اقصا نقاط آن است تا با د سترسی سهل و ارزان به انرژی پايد ار و غير آلايند ه، بستری مناسب براي جذب سرمايه گذاران و رونق صنايع مولد مهيا شود .
برای پاسخ به اين نياز فزايند ه، طــرح انتقال گاز به مناطق شــرقی و جنوب شرقی کشور با عنوان خط انتقال گاز هفتم و يازد هم سراسری گاز با هد ف تامین گاز مورد نیاز استان های هرمزگان، سیستان و بلوچستان و بخشی از جنوب استان کرمان، صاد رات گاز به کشورهای پاکستان و هند و نیز استفاد ه مطلوب از تولید ات گاز حوزه پارس جنوبی احد اث شد ه است.
این خــط انتقال گاز، اهــد اف چند گانه ای را د ر خود جای د اد ه که می توان به گازرســانی به نیروگاه ها، صنایع پتروشیمی، واحد های صنعتی و احد اث خطوط فرعی و شبکه های شهری برای مصارف خانگی، تجاری و صنعتی د ر استان های واقع د ر طول مسیر بخصوص گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان اشاره کرد .
آنگونه كه عبد الرضا ابوالحسينی، مجری طرح خطوط انتقال گاز هفتم و يازد هم سراسری گاز كه او و همكارانش مسؤوليت خطير را د ر گازرسانی به استان سيستان و بلوچستان با همه چالش ها و موانع به عهد ه د ارند، می گويد ،اجرای پروژه های گازرسانی د ر استان پهناور سيستان و بلوچستان و توسعه شبكه های گازرسانی به صنايع كوچك و بزرگ و همچنين گازرسانی به 30 شهر و روستا، نيروگاه های چابهار و كنارك، كارخانه های سيمان خاش و زابل از جمله تعهد ات اين طرح است.
همچنين از آنجا كه گازرسانی به مجتمع پتروشيمی مكران و صنايع چابهار از اولويت های اساسی د ولت است، برای شتاب بخشی به پروژه راهبرد ی ايرانشهر- چابهار- مكران تد ابير ويژه ای اند يشيد ه شد ه تا هر چه سريع تر اين مناطق، تحت پوشش اين انرژی توسعه آفرين قرار گيرند و به اين ترتيب اساسی ترين زيرساخت مورد نياز برای شكل گيری و شكوفايی صنايع منطقه مهيا شود . از این رو براي تسريع د ر روند اجرای پروژه «ايرانشهر- چابهار- مكران» اين پروژه به 4 گستره مجزا تقسيم و پيمانكاران مختلفي اجرای هر قسمت را به عهد ه گرفته اند . د ر حال حاضر برخی پيمانكاران برای خريد لوله و تجهيز كارگاه اقد ام كرد ه و برخی د يگر نيز وارد مرحله خاكبرد اری و مسير سازی شد ه اند . اين پروژه 300 كيلومتری به 4 قطعه د ر سايزهای مختلف تقسيم شد ه و مطابق برنامه د ر اواخر نيمه اول يا اوايل نيمه د وم سال 1400 به اتمام می رسد . گازرسانی به نيروگاه ها د ر اين استان اهميت فراوانی د ارد . نيروگاه های استان د ر حال حاضر از سوخت مايع مازوت استفاد ه می كنند . سوخت مايع، هزينه های سنگين تهيه، حمل و نقل و نگهد اری را به صنايع تحميل می كند . د ر حالي كه با گازرسانی به صنايع همه اين هزينه ها حذف شد ه و هوای پاك براي ساكنان منطقه به ارمغان می آيد . ضمن آنكه تامين مالی پروژه ايرانشهر- زاهد ان نيز با بهره گيری از ظرفيت های بند «ق» و از محل صرفه جويی حاصل از جايگزينی سوخت پاك د ر نيروگاه زاهد ان انجام شد . نيروگاه های چابهار و كنارك د ر حال حاضر از سوخت مايع استفاد ه می كنند كه با گازرسانی به اين صنايع گام بزرگی د ر مسير توسعه اقتصاد ی استان برد اشته خواهد شد .»
آری همانطور كه مهند س خوشنام صنعت گاز روايت كرد ، بــد ون ترد ید تحقق این پروژه ها، توســعه قابل ملاحظه ای د ر زیرساخت های اقتصاد ی، صنعتی و ایجاد فرصت های شــغلی فــراوان د ر منطقه را به د نبال خواهد د اشت. اين خاصيت انرژی زند گی ساز گاز است كه به هر جغرافيايی كه پا می گذارد ، زندگی مرد م آن منطقه را به قبل و بعد از ورود گاز تقسيم می كنند . گازی ها طی اين سال ها آموخته اند كه از د ل ظرفیت های پنهان ماند ه و كمتر د يد ه شد ه، فرصت هايی طلایی برای رونق معيشت و كسب مرد م بسازند . د استان گاز و سيستان و بلوچستان بسيار فراتر از اجرای چند پروژه بزرگ است، گاز آمد ه تا همه آن سال هايی كه مرد م اين كهن د يار كمتر روی مهربان زند گی را د يد ه اند ، جبران كند و روی خوش زند گی را پيش روی چشمان منتظر و صبور آنان به تصوير بكشند . آنها كه با جغرافيای سيستان آشنايی د ارند، نيك می د انند كه برای پيشبرد يك برنامه بايد با د ه ها مانع جنگيد تا پروژه يك گام به جلو پیش برود . شايد مگاپروژه های جاری د ر اين سرزمين آخرين پروژه های توسعه ای بزرگ د ر سطح گاز كشور باشد كه د ر چنين مقياس عظيمی اجرا می شود و صد البته اطمينان د اريم نسل طلايی صنعت گاز همچون د يگر استان های كشور، آماری استثنايی از خود به ياد گار خواهند گذاشت و آخرين قله های بلند توسعه را باشكوه تر از گذشته فتح خواهند كرد .
اجرای بزرگترين طرح توسعه گازرسانی كشور در ديار مهربانی
استان سيستان و بلوچستان با مساحت 187502 كيلومتر مربع ( معادل 11.4 درصد مساحت كل كشور)، پهناورترين استان كشور است كه از اين مقدار 15197 كيلومتر مربع مربوط به منطقه سيستان است و 172305 كيلومتر مربع نیز به منطقه بلوچستان اختصاص دارد كه از درياچه هامون تا پهن دشت نيلگون دريای عمان گسترده شده است.
اين استان دارای 1210 كيلومتر مرز خاكی مشترك با كشورهای افغانستان و پاكستان است و 370 كيلومتر مرز آبی در كرانه شمالی دريای عمان دارد. استان سيستان و بلوچستان 2.775.014 نفر جمعيت دارد. اين استان دارای 23 شهرستان، 58 بخش، 50 شهر و 123 دهستان است. وجود منطقه آزاد تجاری- صنعتی چابهار، وجود معادن و ذخاير غنی، بكر و متنوع از نوع كانی های با ارزش در استان، برخورداری از استعدادهای شيلاتی و كشاورزی ممتاز و منحصر به فرد از ظرفيت های اين استان در حوزه تجارت، صنعت و معدن است. استان مرزی سیستان و بلوچستان با وجود دارا بودن ظرفیت های فراوان صنعتی و اقتصادی، سالیان سال از نعمت گاز بی بهره بود و این مشکل ضمن اینکه سال های متمادی مردم را در رنج و زحمت حمل سیلندرهای بزرگ و کوچک گاز مایع و کمبود آن قرار داده بود، سبب صرف هزینه های زیاد برای مردم و واحدهای تولیدی و مشکلات تامین سوخت برای نیروگاه ها، صنایع و واحدهای صنعتی و اقتصادی می شد؛ اما دولت یازدهم با عزم جدی، بزرگترین طرح توسعه گازرسانی کشور را در این استان به اجرا درآورد، به طوری كه گازرسانی به زاهدان در اسفند 95 محقق شد. گازرسانی به صنایع افزون بر ایجاد ارزش افزوده، اشتغالزایی و مهاجرت معکوس به روستاها، پایداری محیط زیست را نیز برای مردم مناطق مختلف به ارمغان می آورد. به طور قطع گازرسانی به سیستان و بلوچستان در کنار رفاه و آسایش مردم ، نیاز بزرگترین پروژه های صنعتی و اقتصادی در این منطقه را رفع و تحولات بزرگی در حوزه اشتغال، پیشرفت و توسعه استان ایجاد خواهد کرد. رضا پنجابی، مديرعامل شركت گاز استان سيستان و بلوچستان با بيان اينكه در سال جاری، تاكنون 4073 مشترک جدید جذب شده اند، می گويد: گاز استان در مجموع 2660 کیلومتر شبکه تغذیه وتوزیع دارد و انشعابات نصب شده تاكنون نيز 41904 است.پنجابی درباره برنامه ها برای گازرسانی به شهرها و روستاهای باقیمانده می گويد: شهرهای زاهدان، زابل، ایرانشهر، بمپور و محمدان گازدار شده و اكنون در حال اشتراک پذیری و توسعه شبکه و نصب علمک هستند. همچنين شبکه گذاری شهرهای خاش، بزمان و گلمورتی در حال انجام است و اجرای شبکه گازرسانی به شهرهای علی اکبر، محمدآباد، دوست محمد، زهک، ادیمی، قرقری، بنجار، نوک آباد، میرجاوه و ده رئیس در مرحله انتخاب پیمانکار قرار دارند. هم اكنون گازرسانی به محورهای روستایی ایرانشهر بالغ بر 26 روستا آغاز شده و بازنگری طراحی تمامی شهرهای استان نیز در حال انجام است.
مديرعامل شركت گاز استان سيستان و بلوچستان درباره پيشرفت های اخير در بخش خطوط انتقال می گويد: خط انتقال ایرانشهر- چابهار-کنارک در 4 فاز درحال اجراست و خط انتقال گاز زاهدان- دشتک -دوراهی زابل نيز در مرحله پياده سازی قرار دارد. همچنين خط انتقال ایرانشهر- پالیزان- خاش / خاش- میرجاوه/ پالیزان- پسکوه –زابلی/ سوران-سراوان- جالق/ سوران- هیدوج- سیرکان در دست اقدام است. لازم است عنوان كنم كه طراحی خطوط انتقال گاز باقیمانده شهرها و روستاهای استان شامل شهرها و روستاهای پیشین- زرآباد- پلان (گستره اول) اسپکه- فنوج- سرباز- آشار- گلمورتی (گستره دوم) /قصرقند- نیکشهر- بنت (گستره سوم)/جزینک-زهک- دوست محمد-قرقری- محمدآباد- نصرت آباد- نوک آباد(گستره چهارم) در مرحله انتخاب مشاور قراردارد.
پنجابی درباره آمار و وضعیت جایگزینی گاز با سوخت مایع در توسعه گازرسانی استان می گويد: در سال 97، 1370 ميليون ليتر صرفه جويی در حجم فراورده انجام شد كه اين ميزان در سال 98 به ميزان 1420 ميليون ليتر رسيده است. او به میزان گاز مصرفی در سال 98 و قياس آن با سال گذشته اشاره می کند و می افزاید: حجم فروش گاز در سال گذشته، 1420 میلیون متر مکعب بوده كه نسبت به مدت مشابه در سال 97، افزايش چهار درصدی را نشان می دهد. همچنين مصرف گاز در بخش خانگی در سال پیش، 61.050 میلیون مترمکعب بوده كه نسبت به سال قبل از آن، 31 ميليون متر مكعب افزايش داشته است. مديرعامل شركت گاز استان سيستان و بلوچستان درباره میزان برخورداری جمعیت خانگی، صنعتی، تجاری و عمومی استان از نعمت گاز توضيح می دهد: تعداد مصرف کننده خانگی 53664، تعداد مصرف کننده صنعتی 10، تعداد مصرف کننده تجاری 301 و تعدادمصرف کننده عمومی 471 بوده است.
او تهیه طرح جامع گازرسانی به روستاها و صنایع درسطح استان را از فعالیت های برجسته اين شركت در سال 98 عنوان می كند و می افزايد: تدوین برنامه های کلان سازمان درحوزه گازرسانی تا افق 1402، اجرای طرح ضربتی گازرسانی به استان با همکاری شرکت های گاز استانی خراسان رضوی، همدان، گیلان و فارس، تعریف بیش از26 پروژه گازرسانی درسطح شهرها و روستاها و صنایع، گازرسانی به 2 شهر و 4 روستا طی سال98 وگازرسانی به نیروگاه CHP ایرانشهر، شهرک صنعتی زاهدان،CNG زاهدان ومجتمع 256 ارتش، پیاده سازی 100درصدی نقشه های ازبیلت دربستر GIS درتمامی شهرهای گازدار، اجرای بیش از 1074 کیلومتر شبکه گازرسانی درسطح استان، نصب 10 هزارعلمک وبهره مندی بیش از 16500خانوار طی سال گذشته، حذف قبوض کاغذی از شهریور سال 98 و پیاده سازی طرح جامع هماهنگ نیروهای پیمانکار از اهم فعاليت ها در سال گذشته بوده است. پنجابی می افزايد: دریافت تقدیرنامه از معاونت عمرانی استاندار، صداوسیما و شهرداری با هدف تعامل سازنده برای پیشبرد پروژه های گازرسانی، عقد تفاهمنامه همکاری با سازمان ایمنی آتش نشانی، انجام اقدام های ارزنده درحوزه مسؤولیت های اجتماعی، دریافت لوح تقدیر ایمنی به عنوان واحد برتر سطح استان، اجرای پروژه نظرسنجی از ذینفعان شرکت با همکاری جهاد دانشگاهی، مشارکت دربرگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و دریافت لوح تقدیر، جمع آوری کمک به سیل زدگان، مشارکت نیروهای مدیریت بحران درمناطق سیل زده و دریافت لوح تقدیر، به روز رسانی سیستم ohsas18001 به نسخه iso450001، کسب تقدیرنامه دوستاره درسومین دوره ارزیابی سرآمدی و بهبود مستمر شرکت ملی گاز ایران، اخذ گواهینامه پیاده سازی مدیریت انرژی و انجام فرایند خودارزیابی سیستم مدیریت دارایی های فیزیکی درسطح سازمان از ديگر دستاوردها در سال 98 بوده است. وی درباره عملکرد مسؤولیت اجتماعی شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان توضيح می دهد: برگزاری همایش همیاران گاز ویژه دانش آموزان مدارس مناطق گازدار و انعقاد تفاهمنامه آموزشی، برگزاری همایش روز آتش نشانی و ایمنی با حضور سازمان آتش نشانی و انعقاد تفاهمنامه آموزشی، برگزاری دوره های آموزشی با هدف آشنایی آتش نشانان با تاسیسات گازی، آموزش نیروهای حراست برای کسب آمادگی لازم در مواقع بحرانی، برگزاری مانورهای واکنش سریع در مواقع اضطراری و امداد و نجات، پرداخت وام 50 میلیون ریالی به مشترکان برای لوله کشی گاز داخل منازل، انجام پروژه های گازرسانی به مناطق حاشیه شهر زاهدان همسو با فرامین مقام معظم رهبری، به کارگیری 100 درصدی نیروی بومی در پروژه های گازرسانی سطح استان، استفاده از ظرفیت تلویزیون شهری و استرابوردهای سطح شهرها به منظور ارتقای سطح فرهنگ مصرف بهینه و ایمن و توزیع اقلام آموزشی در مدارس مناطق محروم، از جمله برنامه های اجتماعی شركت بوده است. مديرعامل شركت گاز استان سيستان و بلوچستان ادامه می دهد: برگزاری دوره آموزشی پیشگیری و چگونگی مقابله با بیماری کرونا، برگزاری جلسات ملاقات مردمی در سه شنبه هر هفته و رسیدگی به درخواست های مردمی از سوی مدیر عامل، حضور در مجامع عمومی از قبیل نماز جمعه و استقرار میز خدمت برای پاسخگویی به شهروندان، توزیع بروشور مصرف بهینه انرژی در سطح مساجد، مدارس و ادارات، اهدای خون از سوی همکاران، دیدار با خانواده شهدا، برگزاری همایش درختکاری به مناسبت روز درختکاری، توزیع پک بهداشتی در بین کارکنان، راه اندازی بستر نرم افزاری با هدف تسهیل در امور ثبت و پایان کار لوله کشی گاز و جلوگیری از تردد متعدد متقاضیان و عقد قرارداد با جهاد دانشگاهی به منظور آموزش نیروی متخصص از اهم فعاليت های اين شركت بوده است.او درباره فعالیت در زمینه خودکفایی ساخت اقلام و تجهیزات توضيح می دهد: اقلام مورد استفاده در پروژه های استانی از جمله لوله، اتصالات پلی اتیلن و فولادی و همچنین ایستگاه های تقلیل فشار، همگی تولید داخل است.پنجابی درباره اقدام های انجام شده در حوزه افزایش رضایت منابع انسانی نيز می گويد: بازنگری در ساختار سازمانی و ارتقای آن با ايجاد سمت جديد و ارتقای پايه برخی از سمت های سازمانی، اجرای طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری، تغذیه و به روزرسانی اطلاعات کارکنان پیمانکاری در سامانه ساپنا، آغاز فرایند اجرایی بیمه تکمیلی کارکنان پیمانکاری، پیگیری و اختصاص زمین برای اعضای تعاونی مسکن شرکت گاز استان از عمده فعاليت ها در زمينه مديريت منابع انسانی بوده است.
گفت وگو با مجری پروژه نرم افزار آنالیز داده های سنگ مخزن در پژوهشگاه صنعت نفت:
مشعل پژوهشگاه صنعت نفت یکی از مهمترین مراکز تحقیقات و پژوهشی منحصربه فرد صنعت نفت ایران است که در بخش های مختلف صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و سایر بخش های وابسته به شکلی تفصیلی فعال است. پژوهشگاه صنعت نفت در حال حاضر به عنوان یکی از سازمان های وابسته به وزارت نفت ایران به عنوان قطب تحقیقات بنیادی، کاربردی و توسعه ای شناخته می شود و بخش قابل توجهی از تعاملات و تعهدات دانشگاهی صنعت نفت از طریق این مجموعه محقق می شود. راهبرد پژوهشگاه صنعت نفت، ایجاد ارزش افزوده از راه تولید و تجاری سازی فناوری، با رویکرد اصل انجام پژوهش برای توسعه و داخلی سازی فناوری های جدید در صنعت نفت است. اما تلاش برای بومی سازی فناوری های مورد نیاز صنعت نفت، یکی از راهبردهای مهم و اساسی پژوهشگاه صنعت نفت در چند سال اخیر و همزمان با شدت گرفتن تحریم های ظالمانه بوده است. با توجه به نیاز روزافزون صنعت نفت به فناوری، به خصوص در غیاب شرکت های خارجی، پژوهشگران این صنعت همراه با پژوهشگاه تلاش کرده اند محصولات فناورانه و سبد مشتریان خود را گسترش دهند. همچنین پژوهشگاه صنعت نفت تلاش کرده تا تعامل با شرکای خویش مثل دانشگاه ها و مراکزی تحقیقاتی ، شرکت های بخش خصوصی، پیمانکاران و... را گسترش دهد. از سوی دیگر این مجموعه در سال های گذشته تاکنون تلاش کرده تا توانمندی ها و ظرفیت های داخلی خود را هم بهبود ببخشد تا شایستگی های خود را بیش از پیش نشان دهد.
هدف پژوهشگاه صنعت نفت و محققان آن در این سال های تحریمی آن بوده که صنعت نفت و شرکت ها را برای فناوری های نوظهور و فناوری هایی که آینده صنعت نفت را تحت تأثیر قرار خواهند داد، آماده کنند. درعین حال لازم است صنعت نفت متقاعد شود که بسیاری از این فناوری ها در داخل و توسط محققان و صنعتگران داخلی تولید می شود و می توان به این فناوری ها و نتایج تحقیقات پژوهشگران ایرانی اعتماد کرد. در چند سال اخیر روند بومی سازی بسیاری از قطعات و ابزارهای مورد نیاز صنعت نفت شتاب گرفته و بارها درباره دستگاه ها و ابزارهای مختلف که توسط محققان پژوهشگاه صنعت نفت داخلی سازی شده اند، صحبت کرده ایم و حالا نمونه ای دیگر از این تلاش را بازتاب خواهیم داد.
یکی از آخرین دستاوردهای پژوهشگاه صنعت نفت که باعث صرفه جویی قابل توجه ارزی شده، موفقيت پرديس بالادستي پژوهشگاه صنعت نفت در توليد نرم افزار شبیه سازی تزريق سيال در سنگ مخزن است. احسان کمری، مجری پروژه نرم افزار آنالیز داده های سنگ مخزن پرديس بالادستي در پژوهشگاه صنعت نفت است که در گفت وگو با نشریه «مشعل» درباره جزئیات بیشتر این پروژه و اهمیت آن در صنعت نفت، صحبت کرده است.
او که کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای خود را در رشته مهندسی نفت گذرانده و از سال 86 با پژوهشگاه صنعت نفت همکاری می کند، می گوید: در این سال ها، مهندسی مخزن، حوزه EOR و شبیه سازی مخزن محورهای اصلی تحقیقاتش بوده و در این سال ها توانسته به نتایج خوبی در این زمینه دست یابد.
احسان کمری به مرجع بودن آزمایشگاه های بالادستي در پژوهشگاه صنعت نفت اشاره کرد و گفت: اين آزمایشگاه ها، آزمایشگاه های مرجع بوده و داده های ارائه شده، داده های پایه هستند که در هر دو مدل استاتیک و داینامیک مورد بررسی قرار می گیرند. یکی از مهمترین ابزارها در این آزمایشگاه نرم افزارهای آنالیز داده های سنگ مخزن بوده است که در این سال ها انحصار آن در اختیار چند شرکت خارجي بود. او با بیان اینکه در سال های گذشته با روش های حل تحليلي پردازش داده های مخزن صورت می گرفت، اما در ادامه شرکت ها به سمت استفاده از تکنولوژی و حل عددي معادلات رفتند و نرم افزارهای شبیه سازی شکل گرفتند، افزود: در مجموعه پژوهشگاه صنعت نفت در سال های گذشته نیز از همین نرم افزارها که محدودیت زیادی داشتند، استفاده می کردیم اما با شدت گرفتن تحریم ها دسترسی های ما هم محدودتر شد و درعین حال به روزرسانی و تهیه این نرم افزارها، هزینه های زیادی را به همراه داشت. بنابراين براي رفع اين مشكلات تصميم به تعريف پروژه ای براي توسعه نرم افزار در اين زمينه گرفته شد.این پژوهشگر به همكاري مشترک مابين دو واحد «سنگ و سیال مخزن» و «فناوری اطلاعات» پرديس بالادستي اشاره کرد و گفت: طبق برنامه ریزی تصمیم گرفتیم در فاز اول که یک ساله در نظر گرفته شده بود، فرآیند جابه جایی سيال در مقیاس مغزه و در محیط متخلخل سنگ مخزن را شبیه سازی کنیم.
کمری با اعلام اینکه مرحله اول پروژه زودتر از موعد به نتیجه رسیده است، افزود: در این مدت اطلاعات و داده هایمان را درباره شبیه سازی در سنگ مخزن افزایش دادیم و همزمان مقالات و نرم افزارها را ارزیابی کردیم و توانستیم شاکله نرم افزار مورد نظرمان را پیش بینی کنیم. در بخش نحوه گسسته سازي معادلات و مشتقات آنها و همچنين تعيين شرايط مرزي مناسب براي حل معادلات به خوبی عمل كرديم كه باعث شد در حوزه شبیه سازی و بهینه سازی نتايج بهتری را نسبت به نمونه خارجی دریافت کنيم.
او با اشاره اینکه جامعه آماری ما در این پروژه برای ارزيابي این نرم افزار همه مخازن فعال در کشور است که شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت در آنها فعال هستند، خاطرنشان کرد: پژوهشگاه صنعت نفت به داده های همه مخازن دسترسي کامل داشت و حتی از همکارانمان خواستیم تا چالشی ترین داده ها را برای ارزیابی این نرم افزار استفاده کنند كه نتايج بسيار خوب و قابل قبولي به دست آورديم.
این پژوهشگر با اشاره به فواید داخلی سازی این نرم افزار مهم در صنعت نفت تصریح کرد: در اختیار بودن این نرم افزار این امکان را می دهد تا روابط کاربردی را برای مخازن در نظر بگیریم و از آنجایی که شرایط مخزن و روابط تجربی را نیز در اختیار داریم، می توان نتایج بهتری را به دست آورد. به این ترتیب در پروژه های جدید با سهولت بیشتر می توان روابط کاربردی و تجربی را به اطلاعات اضافه کرد، چراکه در نمونه نرم افزار خارجی قبلی این اجازه تغییر در داده ها وجود نداشت. او درعین حال به صرفه جویی قابل توجهی که این پروژه برای صنعت نفت به همراه داشته اشاره کرد و گفت: قيمت لایسنس یک ساله این نرم افزار خارجی بین 30 تا 50 هزار دلار است که با توجه به افزایش قیمت ارز و شرایط اقتصادی و تحریمی، تهیه این مبالغ سنگین بود، اما حالا با موفق شدن فاز اول این پروژه، نیازی به پرداخت این مبالغ نداریم.
کمری به رقم پیش بینی شده پژوهشگاه صنعت نفت برای این پروژه که 50 میلیون تومان بوده است، اشاره کرد و افزود: با کمتر از 50 میلیون تومان توانستیم هزینه های 50 هزار دلاری را که هر سال بارها و بارها تکرار می شد، حذف کنیم كه منافع بسیاری را برای صنعت نفت کشورمان و شرکت ها به همراه دارد.
مجری پروژه نرم افزار آنالیز داده های سنگ مخزن در پژوهشگاه صنعت نفت گفت: در صورت موفقیت در فاز بعدی نمونه تولید شده بهتر و کاربردی تر از نمونه خارجی خواهد بود، چراکه در اين فاز قرار است نحوه جابه جايي سيال در محيط متخلخل در آزمايش سانتريفيوژ شبیه سازی شود و آناليز داده های آزمايشگاهي صورت گيرد.
بهینه سازی مصرف انرژی در پالایشگاه بندرعباس محقق شد
مشعل با توجه به جنبه های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی تولید و مصرف انرژی، ضرورت اجرای سیستم های نظام مند مدیریت انرژی با هدف دستیابی به شرایط بهینه تولید و مصرف انرژی بر همگان روشن است. بخش مدیریت انرژی در پالایشگاه نفت بندرعباس از جمله بخش های پالایشگاه است که ارزیابی و مدیریت مصرف حامل های انرژی را برای دستیابی به بهینه ترین میزان مصرف در فرایندهای اصلی پالایشگاه را به عهده دارد. فرایند اصلی پالایشگاه، پالایش خوراک ورودی شامل نفت خام و میعانات گازی و تبدیل آن به فراورده های نفتی مورد نیاز کشور است که بخش عمده ای از آن، به عنوان سوخت و حامل های انرژی بویژه در سیستم حمل و نقل، مصرف می شود، از جمله بنزین، نفت گاز، سوخت جت و گاز مایع و نفت کوره که از حامل های انرژی راهبردی محسوب می شوند و در کنار آن، فراورده های ویژه هم در پالایشگاه تولید می شوند که در صنایع مختلف کاربرد دارند. برای پالایش نفت خام و میعانات گازی و تفکیک آنها به اجزای مختلف و تولید فراورده ها، به مصرف انرژی نیاز است. واحد مدیریت انرژی پالایشگاه نفت بندرعباس، امسال در فرایند انتخاب واحدهای برتر سال 1398 در کنار واحدهای تقطیر 01 و نگهداری و تعمیرات برق به عنوان واحد برتر معرفی شد. به همین بهانه گفت و گویی در خصوص مدیریت انرژی در پالایشگاه نفت بندرعباس با مهندس محسن کارگربیده، رئیس مدیریت انرژی انجام دادیم که در ادامه می خوانید:
مدیریت مصرف انرژی، یک نیاز و الزام است تا بتوانیم به شکلی مؤثر با کاهش و بهینه سازی مصرف انرژی، تأثیر مثبتی روی هزینه تمام شده فرایند های پالایشی و محصولات تولیدی داشته باشیم تا از یک سو در مسیر اقتصاد کشور و پالایشگاه گام برداریم و از سوی دیگر آلاینده های زیست محیطی را نیز کاهش دهیم. بهینه سازی در واقع کم مصرف کردن نیست؛ بلکه بهینه مصرف کردن است و این رویکرد در شرکت پالایش نفت بندرعباس هم به واسطه فناوری که در طراحی این شرکت وجود داشت و هم به دلیل وجود نیروی انسانی که در این شرکت مشغول به فعالیت هستند، نهادینه شده و با توجه به تجربه نیروهای با سابقه صنعت نفت که در این پالایشگاه حضور دارند و همچنین نیروی های جوان و با دانشی که با انگیزه بالا در حال کار و تلاش هستند، توانستیم در بحث مدیریت مصرف انرژی مانند بسیاری از بخش های دیگر پالایشگاه که در این سال ها شاهد پیشرفت آنها بودیم، به موفقیت های قابل توجهی دست پیدا کنیم.
بخش مدیریت انرژی پالایشگاه نفت بندرعباس به عنوان متولی حوزه انرژی و هماهنگ کننده اقدام ها در این بخش با تمامی ادارات، موفق شده میزان و معیار مصرف انرژی را که در واقع در پالایشگاه ها به عنوان یک شاخص مهم به حساب می آید، در پالایشگاه بندرعباس به حد قابل توجهی بهبود ببخشد. معیار مصرف انرژی را اگر بخواهیم شبیه سازی کنیم، مانند شاخص میزان مصرف سوخت در خودروست و همانطور که یکی از پارامترهای مهم در خودرو میزان مصرف سوخت به ازای هر 100 کیلومتر است، در پالایشگاه نیز می توان میزان مصرف انرژی را به ازای هر واحد محصول یا خوراک ورودی به پالایشگاه در نظر گرفت. اگر به ازای هر واحد خوراک در پالایشگاه که فراورش می شود، بتوانیم میزان مصرف انرژی را کاهش دهیم، می توانیم شرایط پالایشگاه را به سمتی ببریم که هزینه تمام شده محصولات نفتی و همچنین میزان آلایندگی را کم کنیم.
خوشبختانه در پالایشگاه نفت بندرعباس با توجه به فناوری های موجود در طراحی و در کنار آن نیروی انسانی جوان و با انگیزه و تجربه نیروهای قدیمی، هدف در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی محقق شده و امروز می توانیم با افتخار اعلام کنیم که در شاخص شدت مصرف انرژی یا به عبارت دیگر انرژی مصرفی به ازای هر تن نفت خام و میعانات گازی که پالایش می شود، جزو پالایشگاه های برتر کشور در این بخش هستیم و در رتبه اول یا دوم قرار می گیریم.
شاخص شدت مصرف انرژی در واقع میزان مصرف انرژی در واحد وزنی خوراک ورودی است و این شاخص به صورت روزانه در پالایشگاه بندرعباس پایش می شود و بر اساس نتایجی که برای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی نیز ارسال می شود، پالایشگاه بندرعباس همیشه کمترین شاخص را داشته و کاهش این شاخص بیانگر عملکرد بهتر در مصرف انرژی است که از نظر اقتصادی و زیست محیطی بسیار حائز اهمیت است.
مهم ترین کارکرد سیستم های مدیریتی مانند ISO در واقع جهت دهی و نظام مند کردن فعالیت ها در چارچوب آن موضوعی است که مد نظر استاندارد است، به طور مثال استاندارد سری 9000 در بحث مدیریت کیفیت، سری 14000 و 45000 در بحث محیط زیست و استاندارد سری 50001 در رابطه با انرژی است.
استاندارد یک استاندارد بین المللی است که نسخه اول آن در سال 2011 ارائه شد و ما در شرکت پالایش نفت بندرعباس در همان سال 1390 و به فاصله کمی از ارائه استاندارد به مدد تجربه ای که در زمینه بهینه سازی داشتیم و فعالیت های تئوری و عملی بسیاری که انجام شده بود، توانستیم بدون استفاده از کمک مشاورهای خارجی که معمولا در شرکت های بزرگ برای ارتقای سیستم ها از نظرات آنان استفاده می شود، استاندارد را اخذ کنیم و فعالیت ها را در سمت و سویی مناسب در مسیر توسعه و مدیریت اقدام ها جهت بدهیم و با هزینه کمتر و سرعت بیشتر در مسیر بهینه سازی و مدیریت انرژی حرکت کنیم.
در حال حاضر ویرایش 2018 استاندارد وارد شده و تلاش داریم تا با همکاری شرکت هایی متخصص در این حوزه، بتوانیم آخرین ویرایش را نیز در پالایشگاه استقرار دهیم. امیدواریم با استفاده از این استاندارد به عنوان یک ابزار مهم و با تکیه بر اقدام ها و سابقه کاری در این بخش هم از نظر عملیاتی و هم از نظر دانش کار بتوانیم شرایط پالایشگاه را روز به روز بهبود بخشیم و شرایط مناسبی را در زمینه مدیریت انرژی و بهینه سازی مصرف داشته باشیم.
موفقیتی که در این زمینه به دست آمده، نتیجه فعالیتی است که طی سالیان گذشته در مبحث انرژی انجام شد؛ فعالیتی با رویکرد تیمی و با همکاری همه ارکان شرکت از حوزه مدیریت تا واحدهای عملیاتی، ستادی و تعمیراتی که به صورت یکپارچه تلاش کردند اقدام ها و فعالیت ها در مسیر بهینه سازی مصرف انرژی پیش برود. در همین زمینه در بخش مدیریت انرژی پروژه های متعددی تعریف شد که مهم ترین آنها سال گذشته پروژه مدیریت گازهای مشعل پالایشگاه بود که در نوع خود بی نظیر است و طی 6 ماه موفق شدیم فاز نخست را به پایان برسانیم.
همچنین به واسطه تجربه و تخصص همکاران و شرایط مدیریت انرژی در طول سال ها فعالیت پالایشگاه بندرعباس، موفق شدیم در پنجمین دوره جایزه ملی مدیریت انرژی ایران، تندیس دو ستاره نقره ای را در بخش صنایع پالایش نفت به دست آوریم که این موفقیت بزرگ نتیجه همدلی همه همکاران در پالایشگاه به شکل یک کار تیمی در زمینه مدیریت انرژی بود. اقدام های دیگری نیز با همکاری تمامی واحدهای پالایشگاه در حال انجام است که نتایج مثبت آنها در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در وضعیت پالایشگاه قابل رویت خواهد بود.
در این زمینه چند راهبرد مهم را پیش گرفتیم؛ نخست راهبرد استفاده بهینه از تجهیزات موجود برای بهبود مصرف انرژی است، به این معنی که به جای تعریف پروژه های جدید و تحمیل هزینه به پالایشگاه، اولویت را به استفاده از تجهیزات موجود برای بهینه سازی مصرف انرژی اختصاص دهیم. رویکرد پیشگیرانه، دیگر راهبرد در نظر گرفته شده است که در پروژه مدیریت گازهای مشعل نیز لحاظ شد. بر اساس این رویکرد، به جای حرکت تدافعی در مدیریت انرژی، با اقدام های پیشگیرانه و با هزینه کمتر، در مسیر مدیریت انرژی حرکت می کنیم.
از دیگر کارها می توان به انجام تعمیرات تجهیزات انرژی بر که نقش موثری در کاهش مصرف انرژی دارند، همچنین اقدام های مربوط به شبکه بخار پالایشگاه، بویژه تله های بخار و عایقکاری های درون واحدهای فرایندی که با همکاری همکاران بهره برداری و تعمیرات بصورت مستمر انجام می شود، اشاره کرد.
در رابطه با مهم ترین اقدام ها می توان به ادامه کار در خصوص رویکرد استفاده بهینه، بویژه استفاده از تجهیزاتی که بازده پایینی دارند، اشاره کرد تا با هزینه کمتر بهینه سازی انرژی را محقق کنیم. همچنین به روزرسانی استاندارد که موجب چابکی بیشتر سیستم ها خواهد شد نیز یکی دیگر از این اقدام هاست.
ضمن اینکه در رابطه با مدارک و مستندات استاندارد که 30 درصد از مبحث مدیریت انرژی را به خود اختصاص می دهد، امیدواریم بتوانیم سریع تر آن را به سطحی برسانیم که با قرار گرفتن در سطوح بالاتر، بتوانیم توانمندی و پیشرفت های مجموعه شرکت پالایش نفت بندرعباس را نشان دهیم.
نگاهی به پروژه «افزایش کارایی سامانه های گرمایشی ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری»
مشعل بهینه سازی مصرف انرژی در بخش ساختمان ابتدای سال 1380 در شرکت بهینه سازی مصرف سوخت نهادینه و مدیریتی در این زمینه تشکیل شد. بررسی های صورت گرفته در سال 1379 بيانگر اين واقعيت بود که بخش خانگي با سهمي 40 درصدي از کل انرژي مصرفي کشور، بالاترين سهم را در ميان ساير بخش هاي اقتصادي به خود اختصاص داده که از اين ميان بيشترين ميزان مصرف مربوط به گاز طبيعي و بيشترين ارزش انرژي مصرفي نيز مربوط به نفت سفيد بوده است.
مقايسه مصرف انرژي بين ساختمان ها ي کشور با مقدار متناظر آن در کشورهاي توسعه يافته، گوياي فاصله زياد دو مقدار ذکر شده بود که اين تفاوت، تجديد نظر اصولي در سياست هاي مصرف انرژي در بخش ساختمان را ضروري مي ساخت؛ هر چند به دليل پايين بودن بهاي انرژي در کشور، مصرف کنندگان هزينه گزافي را نمي پردازند؛ اما با در نظر گرفتن اين نکته که يارانه انرژي از سوي دولت پرداخت مي شود، به راحتي مي توان دريافت که صرفه جويي در مصرف انرژي از ديد کلان و ملي چه فوايدي به همراه خواهد داشت. بر اين اساس سياست ها و برنامه هاي بخش ساختمان به منظور دستيابي به اهداف بهينه سازي مصرف انرژي در کشور پيگيري شد، در اين ميان مي توان به تبليغات و ارائه اطلاعات، تدوين مقررات و استانداردها، تحقيق، توسعه، سازماندهي بهينه سازي مصرف انرژي و اعطاي امتيازات، تشويق هاي مالياتي و وام ها اشاره کرد.
شرکت بهینه سازی مصرف سوخت برای دستیابی به کاهش مصرف انرژی و تحقق آن پروژه های متعددی را در دستور کار دارد، یکی از این ها پروژه «افزایش کارایی در موتورخانه/سامانه های گرمایشی ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری» است. از اهداف این طرح می توان به اجرای راهکارهای بهینه سازی مصرف سوخت در سامانه گرمایشی /موتورخانه، کاهش مصرف گاز طبیعی به صورت متوسط 7.9 میلیون مترمکعب در روز و فرهنگ سازی عمومی و تغییر رفتار مصرف کنندگان جهت بهبود راندمان سیستم حرارت مرکزی ساختمان ها اشاره کرد. برای این طرح مشخصاتی در نظر گرفته شده است که عبارتند از: مدت زمان بازپرداخت 60 ماهه به ازای هر واحد موتورخانه، سقف بازپرداخت 2 میلیارد دلار در طول دوره اجرای طرح (۱۴۰۴-۱۳۹۵)، میزان صرفه جویی 15.4 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در طول دوره اجرای طرح، کاهش انتشارگازهای گلخانه ای (30.75 میلیون تن معادل کربن) در طول دوره اجرای طرح، صرفه جویی۳۰ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در طول عمر مفید طرح (۱۴۰۸-۱۳۹۵)، 3.9 میلیارد دلار ارزش صرفه جویی در طول عمر مفید طرح و کاهش انتشارگازهای گلخانه ای (61.5 میلیون تن معادل کربن) در طول عمر مفید طرح.
این طرح برای بهینه سازی سیستم های حرارت مرکزی (موتورخانه) در حال کار در ۵۰۰ هزار واحد ساختمان مسکونی تیپ و۱۰۰هزار واحد مسکونی تجاری- اداری تیپ در کشور اجرا می شود. اولویت اجرای طرح در کلان شهرها، مراکز استان و شهرستان های مناطق سردسیر کشور است. با اجرای کامل پروژه روزانه به طور متوسط 7.9 میلیون متر مکعب گاز طبیعی صرفه جویی می شود. بهینه سازی سیستم حرارت مرکزی ساختمان به روش های مختلف امکان پذیر است، به عنوان نمونه می توان به راهکارهای زیر اشاره کرد:
• معاینه فنی موتورخانه ها و تنظیم مشعل آن ها همراه با عایق کاری یا تعویض منابع انبساط باز با نوع عایق دار
• نصب سیستم های کنترل هوشمند موتورخانه
• استفاده از دستگاه های ضد رسوب
• استفاده از سیستم های CCHP و بویلرهای چگالشی به منظور تأمین نیازهای گرمایشی و سرمایشی ساختمان
محاسبه میزان صرفه جویی
همچنین برای ایجاد نظام اندازه گیری و صحه گذاری، محاسبه مقدار صرفه جویی و اساس بازپرداخت سرمایه گذاری عاملان صرفه جویی در این پروژه دیده شده است، در این زمینه تدوین و بازنگری طرح روش محاسبه صرفه جویی، صحه گذاری عملیاتی و صحه گذاری خط مبنا و تدوین دستورعمل تعرفه، رتبه بندی و ارجاع کار ناظرین اندازه گیری و صحه گذاری صورت گرفته است.
برای اجرای این طرح اقداماتی از جمله تهیه و تدوین نمونه تفاهم نامه ، قراردادها و اسناد حقوقی، تفاهم نامه های همکاری و قراردادها، تهیه و تدوین اسناد مالی، ایجاد نظام اندازه گیری و صحه گذاری برای محاسبه مقدار صرفه جویی و اساس بازپرداخت سرمایه گذاری عاملان صرفه جویی، آموزش و تبلیغ و تدوین فرآیندها و دستورعمل های مورد نیاز و طراحی سامانه (به سما) در نظر گرفته شده است. اخذ مصوبات و اصلاحیه های شورای اقتصاد و ابلاغیه های مرتبط از شرکت ملی نفت ایران و تهیه پیش نویس ۹ گانه نمونه قراردادهای حاکم بر پروژه در تهیه و تدوین نمونه تفاهم نامه، قراردادها و اسناد حقوقی در نظر گرفته شده است.
این پیش نویس های 9 گانه عبارتند از؛ قرارداد «پرداخت کمک بلاعوض دولت بابت جبران سرمایه گذاری/ یارانه صرفه جویی سوخت برای افزایش کارایی انرژی در تاسیسات حرارتی ساختمان ها» میان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و شرکت سرمایه گذار عامل صرفه جویی سوخت، قرارداد «پرداخت کمک بلاعوض دولت بابت جبران سرمایه گذاری/ یارانه صرفه جویی سوخت برای افزایش کارایی انرژی در تاسیسات حرارتی ساختمان های استانی» میان شرکت گاز استانی و سرمایه گذار عامل صرفه جویی سوخت، موافقت نامه «افزایش کارایی انرژی در تاسیسات حرارتی ساختمان» میان شرکت سرمایه گذار عامل صرفه جویی سوخت و مشتری، موافقت نامه «افزایش کارایی انرژی در تاسیسات حرارتی ساختمان» میان شرکت سرمایه گذار عامل صرفه جویی سوخت و مشتری، قرارداد «نگهداری و تعمیرات» میان سرمایه گذار و عامل صرفه جویی سوخت و مشتری، قرارداد «خدمات مدیریت طرح» میان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و مدیریت طرح، قرارداد «خدمات نظارت» میان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و ناظر حقوقی بازرسی و صحه گذاری، قرارداد «پاره وقت ساعتی بازرسی، اندازه گیری و صحه گذاری پروژه برای افزایش کارایی موتورخانه ها» میان مدیریت طرح و ناظر (حقیقی) بازرسی اندازه گیری و صحه گذاری و تفاهم نامه همکاری در اجرای طرح افزایش کارایی موتورخانه های موجود در کشور میان شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت.
ضمن آنکه تفاهم نامه های همکاری و قراردادها برای انجام مراحل انعقاد جهت ارتقای کارایی بیش از ۱۵ هزار موتورخانه با شرکت سرمایه گذار عامل صرفه جویی بسته شده است.
از دیگر اقداماتی که در پروژه «افزایش کارایی در موتورخانه/سامانه های گرمایشی ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری» انجام شده می توان به آموزش و تبلیغ اشاره کرد که در آن استانداردهای آموزشی مهارت و شایستگی از طریق سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور (فن ورز عایقکاری حرارتی، تکنسین ممیزی انرژی، نصاب سامانه های کنترل هوشمند موتورخانه گرمایشی (آبگرم)، نصاب و تعمیر کار آبگرمکن خورشیدی) تدوین و تصویب شده است. همچنین دوره های متعدد تخصصی آموزشی به همراه آزمون برای ناظران اندازه گیری و صحه گذاری و ذینفعان طرح از جمله در استان های فارس، مرکزی، اصفهان و... برگزار شده است.
همسو با پیشبرد پروژه، فرآیندها و دستورعمل های مورد نیاز و طراحی سامانه(به سما) طراحی شده است و بدین وسیله سرمایه گذاران عامل صرفه جویی (بیش از ۵۰ شرکت) تأمین کنندگان (بیش از ۱۲۰ شرکت) و متقاضیان طرح (بیش از ۱۲۰ مشترک) در سامانه «به سما» ثبت نام کرده اند.
ضمن آنکه گردش مالی و تأیید گردش های کاری و نقشه فرایندی (ارزیابی تأمین کنندگان، سرمایه گذاران و ناظران، ثبت نام متقاضی، انتخاب ساختمان، اجرای راهکارها، بازدید دوره ای و موردی، صدور صورتحساب) تدوین و فرم های اجرایی طرح نیز اصلاح و به روز رسانی شده است.
پیگیری برای ثبت ذینفعان طرح (ساختمان های متقاضی، سرمایه گذاران، تأمین کنندگان) در سامانه «به سما» (نوسازی ساختمان های تابعه سازمان نوسازی مدارس، اداره کل ساختمان و تاسیسات شرکت راه آهن، سازمان نظام مهندسی و ادارات و ارگان های استان اصفهان) و بررسی صلاحیت انجام کار سرمایه گذاران عامل صرفه جویی و ارزیابی تأمین کنندگان تجهیزات در کمیته فنی و بازرگانی و تشکیل کارگروه ویژه در معاونت مهندسی وزارت نفت برای اخذ تأییدیه و درج محصولات در فهرست تأمین کنندگان وزارت نفت از دیگر گام های برداشته شده در این پروژه است.
همچنین نظارت موتورخانه های دانشگاه شهید بهشتی (۶۳ موتورخانه) و ابلاغ فرم بازرسی فنی اولیه و صحه گذاری وضعیت موجود ساختمان و تعیین راهکارها جهت اجرا) به شرکت طرف قرارداد برای شروع اقدام های آتی در این پروژه دیده شده است. ضمن آنکه ساختمان های جدید متقاضی (مجتمع برف آبعلی، باشگاه پیام مخابرات، ایستگاه راه آهن اصفهان و...) به سرمایه گذاران طرف قرارداد معرفی شده اند.
چنانچه تازه ترین ارزیابی های صندوق بین المللی پول (آی ام اف –IMF) صحیح باشد، تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به اوپک پلاس که مدت هاست تصمیم گرفته اند در قالب توافقنامه همکاری (Declaration of Cooperation) و همگرا کردن دیدگاه ها و سیاست های خود با هدف بهبود شرایط بازارهای جهانی خود داوطلبانه از عرضه خود بکاهند در آستانه یک بحران مالی قرار گرفته اند. صندوق بین المللی پول در تازه ترین برآورد خود چشم اندازی تیره و تار را برای بهبود شرایط اقتصادی در خاورمیانه و آسیای مرکزی متصور شده است، این نهاد عقب نشینی 4.1 درصدی را برای این منطقه پیش بینی کرده است.عامل اصلی پیش روی این چشم انداز کاهشی، پیش بینی صندوق بین المللی پول درباره تثبیت قیمت های جهانی نفت خام در بازه 40 تا 50 دلار برای هر بشکه در سال 2021 میلادی است.
تداوم قیمت های پایین کنونی نفت خام در یک سال آینده، می تواند به صادرکنندگان نفت و گاز که کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس را نیز شامل می شود، آسیب شدیدی برساند.
صندوق بین المللی پول در گزارش خود عقب نشینی 2.8 درصدی رشد اقتصادی در ماه آوریل را برای منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی برآورد کرده است.جهاد آزور، رئیس صندوق بین المللی پول اختلاف زیادی را در زیان اقتصادی کشورهای واردکننده نفت و کشورهای صادرکننده نفت را برآورد کرده است؛ این نهاد پیش بینی کرده است که کشورهای صادرکننده نفت با رشد منفی 6.6 درصدی روبه رو خواهند بود در حالی که این رقم برای واردکنندگان نفت منفی 1.3 درصد پیش بینی شده است.با توجه به اینکه بیشتر کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس بخش عمده ای از درآمدهای خود را از محل فروش نفت تامین می کنند، نیازشان به قیمت های بالای نفت خام غیرقابل چشم پوشی نیست.
بخش بزرگی از بودجه های دولت های کشورهای تولید و صادرکننده نفت عضو اوپک به درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز وابسته است.همین طور، همه کشورهای عضو اوپک از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین، عراق، ایران و کویت با کسری بودجه های قابل توجهی روبه رو شده اند.قطر، عضو پیشین اوپک با شرایط مشابهی دست و پنجه نرم می کند، حتی اینکه تلاش می کند با افزایش صادرات گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی- LNG) زیان و آسیب ناشی از این شرایط را کاهش دهد.تقاضا برای نفت خام و گاز طبیعی امسال با کاهش تقاضای جدی روبه رو بوده است و قیمت ها برای هر دو کالای یادشده کاهش یافته است.در شرایط کنونی، قیمت شاخص نفت خام برنت دریای شمال هنوز 40 درصد پایین تر از سطوح پیش از شیوع ویروس همه گیری جهانی کووید-19 (کرونا)ست.
به نظر می رسد این پیش بینی های خوش بینانه تنها مبتنی بر ارقام اقتصادی چین پس از دوره شیوع کرونا باشد که پیش تر هم ثابت شده بسیار غیرقابل اعتماد هستند و این واقعیت را که تقاضای جهانی برای کالاهای چین نیز باید افزایش یابد در نظر نمی گیرند. تأثیر موج دوم موارد ابتلا به کرونا در اروپا و امریکا بی گمان به تقاضا برای کالاهای چینی لطمه می زند.
اما از بین همه طرف هایی که از قیمت های پایین نفت و ادامه تاثیر همه گیری جهانی کرونا آسیب می بینند، اعضای اوپک پلاس بیشترین زیان را خواهند دید. بعضی از تولیدکنندگان نفت و گاز از جمله لیبی و ونزوئلا پیش از شیوع ویروس کرونا در وضع مالی وخیمی بودند.
شرایط کونتانگو که نشان می دهد دورنمای قیمتی به سمت افزایش نرخ متمایل بوده و ذخیره سازی که در بازار نفت به تازگی تا حد زیادی نادیده گرفته شده است، اما با این حال هنوز هم وجود دارد. به نظر می رسد گزارش های بهبود تقاضا در بعضی از بازارها بیش از آنکه به دلیل بهبود اقتصادی مناسب باشد، با تزریق پول نقد چند تریلیون دلاری ایجاد می شود.
بی ثباتی نه تنها در کشورهای عربی تولیدکننده حاشیه خلیج فارس، بلکه در روسیه نیز افزایش می یابد که تحریم ها و قیمت های پایین نفت آثار خود را می گذارند. اعضای اوپک پلاس نمی توانند به سادگی درباره مرگ نفت صنعت شیل ایالات متحده آمریکا شرط بندی کنند. زیرا این صنعت در طول سال ها ثابت کرده است که به سختی از دور خارج می شود. صنعت شیل ایالات متحده آمریکا تقریبا به طور حتم دوباره احیا می شود، احتمال می رود به شکلی دیگر این اتفاق رخ دهد، اما منطقی است که تصور کنیم این بخش خیلی از مرگ همیشگی فاصله دارد. رهبران ریاض، ابوظبی، مسکو و کویت اکنون باید راهی برای زنده ماندن پیدا کنند. با فرض اینکه قیمت نفت در سال 2021 در سطوح 50 دلار برای هر بشکه باقی بماند، برخی اعضای اوپک در بحرانی واقعی قرار می گیرند. با در نظر داشتن این موضوع، یک بیانیه متعارف کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق کاهش عرضه نفت کشورهای عضو و غیرعضو اوپک توسط برخی به عنوان یک پرچم سفید تلقی می شود.
اوپک و آژانس بین المللی انرژی هر دو توافق دارند که تقاضا همچنان شکننده است و هر دو برآوردهای خود درباره تقاضای جهانی نفت را کاهش داده اند. آژانس بین المللی انرژی امسال چشم انداز تقاضای جهانی نفت را به 91 میلیون و 700 هزار بشکه در روز کاهش داد در حالی که اوپک پیش بینی خود را به 90 میلیون و 200 هزار بشکه در سال 2020 تقلیل داد. اوپک بار دیگر تاکید کرد که هنوز می توان در آینده کاهش هایی داشت.با توجه به اوضاع مالی مشخص شده در بالا، اعضای اوپک پلاس دیگر قادر نیستند ثبات اقتصادی و آینده خود را تنها بر اساس ذخایر هیدروکربنی استوار کنند و باید به دنبال تنوع اقتصادی باشند، حتی اگر آثار آن برای سال ها احساس نشود. کاهش بودجه دولت های این کشورها قریب الوقوع است و اگر با احتیاط انجام نشود، می تواند بی ثباتی در منطقه را در پی داشته باشد. بحث های اوپک پلاس درباره تثبیت بازار نباید اکنون تنها به سطح قیمت ها یا سهم بازار معطوف باشد.پرسش اصلی این است که چگونه می توان بازاری ایجاد کرد که از مقاومت کافی برای کنار آمدن با حوادث نادر بدون سرنگونی نخبگان حاکم کنونی برخوردار باشد.
منبع : اویل پرایس
مترجم : امیر دشتی
شرکت ملی حفاری ایران
سرپرست معاونت عملیات حفاری شرکت ملی حفاری ایران گفت: با تلاش متخصصان این شرکت، درهفت ماه امسال، 72حلقه چاه نفت وگاز در مناطق نفت خیز خشکی و دریایی کشور حفر شده است. سعید اکبری افزود: از این تعداد چاه، 22 حلقه توسعه ای توصیفی، 48 حلقه تعمیری و دو حلقه اکتشافی بوده است. وی افزود: 56 حلقه از این چاه ها در حوزه عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب، هفت حلقه در شرکت نفت فلات قاره، پنج حلقه در شرکت مهندسی و توسعه نفت، یک حلقه درشرکت نفت مناطق مرکزی ایران، همچنین یک حلقه درقالب پروژه ودو حلقه نیز درمدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران حفاری، تکمیل و تحویل شرکت های متقاضی شده است. سرپرست معاونت عملیات حفاری شرکت ملی حفاری اظهارکرد: از ابتدای فروردین ماه تا پایان مهرماه امسال در نتیجه هم افزایی و همکاری مؤثر میان متخصصان شرکت ملی حفاری ایران و شرکت های کارفرما، عملیات حفاری و تکمیل 13 حلقه چاه، 233 روز زودتر ازبرنامه پایان یافت که ارزش اقتصادی بالایی دارد. به گفته اکبری، هم اکنون کارجابه جایی 17دستگاه حفاری سبک وسنگین درگستره عملیاتی استان های نفت خیز درحال انجام است. وی متراژ حفاری چاه ها را در حوزه عملیاتی شرکت ملی حفاری ایران، از ابتدای امسال تا پایان مهرماه، 41هزار و 793 متر اعلام کرد.
سیدعلی سیدی پور، رئیس اداره مدیریت دارایی های فیزیکی شرکت ملی حفاری ایران ومشاورمدیرکل نظام مدیریت دارایی های فیزیکی وزارت نفت، به عنوان یکی ازسه کاندیدای جایزه بین المللی مدیریت دارایی (IAM) انتخاب شد. در اطلاعیه رسمی مؤسسه IAM عنوان شده است که سیدعلی سیدی پور، رئیس اداره مدیریت دارایی های فیزیکی شرکت ملی حفاری ایران به دلیل نقش بارز درفعالیت های تیم مدیریت دارایی و انجام اقدام هایی برای نخستین بار در سطح شرکت از جمله «سوق دادن شرکت از مدیریت نگهداشت به سوی مدیریت دارایی، همچنین تدوین خط مشی و استراتژی مدیریت دارایی، ارزیابی وضع مدیریت دارایی وتحلیل شکاف، سازماندهی و آموزش تیم»، به عنوان یکی از سه کاندیدای این جایزه معتبر بین المللی برگزیده شده است. این جایزه هر سال از سوی مؤسسه مدیریت دارایی انگلستان (IAM) در هشت حوزه به برترین متخصصان مدیریت دارایی اعطا می شود و برای نخستین بار، یک مدیر متخصص ایرانی کاندیدای کسب آن شده است. حوزه های مورد بررسی در این جایزه، شامل دستاوردهای انفرادی، تیمی، پروژه ای، نسل جدید، نوآوری، خدمات به مشتری، ریسک و انعطاف پذیری و مدیریت اطلاعات است.
مؤسسه مدیریت دارایی IAM، شناخته شده ترین مؤسسه بین المللی مدیریت دارایی با مرکزیت انگلستان است که به عنوان اصلی ترین مرکز توسعه دانش مدیریت دارایی در سطح جهان نیز شناخته می شود و با توجه به جامعیت و سوابق موفق پیاده سازی مدل این مؤسسه برای مدیریت دارایی ها در سطح کشورها و صنایع مختلف جهان از رویکرد آن در سند «سیاست های کلی و الزامات نظام مدیریت دارایی های فیزیکی» وزارت نفت نیز بهره جویی شده است.
وزیرنفت درحکمی فتح الله حسینی را به عنوان مشاور وزیر در امور ایثارگران منصوب کرد.
در حکم بیژن زنگنه به فتح الله حسینی آمده است:
«با عنایت به سوابق ایثارگری، شایستگی و تجارب جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان «مشاور وزیر در امور ایثارگران» منصوب می شوید. انتظار دارد که با تعامل سازنده نسبت به پیگیری مسائل جامعه شریف ایثارگران صنعت نفت و صیانت از حقوق ایشان اهتمام ورزید.
از خداوند متعال توفیق جنابعالی را در خدمت به این قشر فداکار مسألت دارد.»
همچنین باحکم مسعودکرباسیان، معاون وزیر ومدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، کرامت اله افخمی، مدیرپشتیبانی ساخت وتامین کالای شرکت ملی نفت ایران شد.
درحکم مسعود کرباسیان خطاب به افخمی آمده است:
«باعنایت به مراتب تخصص، تعهد وتجارب ارزشمند جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان مدیرپشتیبانی ساخت و تامین کالا منصوب می شوید. امیداست در پرتوالطاف الهی، درانجام وظایف محوله موفق وموید باشید.»
کرباسیان درحکم دیگری ازخدمات رامین قلمبر دزفولی در مدت تصدی این سمت قدردانی کرد.
پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند
معاون توسعه ناوگان شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران گفت : بیش از نیمی از سوخت کم سولفور مورد نیاز کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، در 10 ماه گذشته از پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند اراک تأمین شده است.
عبدالرضا محبی با بیان اینکه نیازمصرف ماهانه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران درحالت عادی 50 هزار تن و درشرایط کنونی 35هزار تن درماه است، افزود: حدود 15هزار تن ازاین نیاز، ماهانه ازسوی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند اراک تأمین شده است.
وی با تأکید بر اینکه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در 10 ماه اخیر (از اواخر آذرماه پارسال تاپایان مهرماه)، 140 هزار تن سوخت کم سولفور از طریق پالایشگاه اراک دریافت کرده است، تصریح کرد : این مهم به همت وزارت نفت، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و پیگیری مستمر دست درکاران صورت گرفته است.
معاون توسعه ناوگان شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه بخش خصوصی نیز اعلام آمادگی کرده است که می تواند بخشی ازسوخت کم سولفور موردنیاز کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را تأمین کند، افزود : در این زمینه نیز پیگیری هایی انجام شده است.
محبی تصریح کرد: سوخت کم سولفور تولید ایران، همواره باکیفیت ترین در نوع خود بوده و تاکنون به لحاظ فنی هیچگونه مشکلی برای کشتی ها ایجاد نکرده است.
وی گفت : شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران دو سامانه کامل سوخت رسانی شامل 20 مخزن، تأسیسات مربوط و چند شناور در بندرعباس و قشم دارد که عملیات سوختگیری و ذخیره سوخت را به سهولت انجام می دهند.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس
مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس، این پالایشگاه را پرچم دار صادرات صنعت پالایشی کشورخواند و ازافزایش120درصدی صادرات این ابرپالایشگاه در 6ماهه نخست امسال خبر داد. محمدعلی دادورضمن تبریک روز ملی صادرات و قدردانی ازتلاشگران جهادگران جبهه اقتصادی برای ارزآوری به کشور برای بهبود شرایط اقتصادی و رفاهی مردم گفت پالایشگاه ستاره خلیج فارس به عنوان اصلی ترین تامین کننده سبد سوخت کشور، نقش اساسی در توازن انرژی منطقه ایفا می کند و با تلاش شبانه روزی همه بخش های خود توانسته در کنار توجه به تامین نیازهای داخلی، صادرات محصولات را نیز مد نظر قرار دهد. وی تحریم های ناعادلانه اقتصادی علیه ایران بویژه در زمینه صادرات مواد نفتی و به دنبال آن ایجاد شرایط نابسامان حاصل از شیوع ویروس کرونا را در نوسانات شدید قیمت نفت و میزان تقاضا و فروش فراورده موثر خواند وتاکید کرد : بااین حال توانسته ایم باتکیه بر نیروهای متخصص وجوان ایرانی، همچنین حمایت ازتولیدکنندگان داخلی درتامین قطعات مورد نیاز پالایشگاه، گام مهمی درمسیر گسترش نفوذ در بازارهای جهانی و توسعه صادرات فراورده ها برداریم. مدیرعامل شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس از افزایش فعالیت های بازاریابی این شرکت در حوزه آسیای شرقی وبرنامه ریزی برای شناسایی فرصت های جدید بازارخبر داد. وی اظهارکرد: بااتخاذ سیاست های مدیریت تقاضا و عرضه فراورده، همچنین بررسی وبه کارگیری دقیق ترین الگوریتم ها برای پیش بینی قیمت جهانی در بلند مدت، موفق به پیاده سازی الگویی مناسب برای پاسخگویی به تقاضاهای موجود در بازار با اولویت منافع ومصالح شرکت شده ایم و این مهم موفقیت بیش ازپیش ما را در این زمینه تضمین کرده است. وی دستاوردهای صادراتی پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس راسبب کمرنگ ترجلوه دادن آثار ناشی از تحریم ها عنوان و اظهار کرد : در 6 ماه نخست امسال این پالایشگاه موفق به صادرات بیش از 800 هزار متر یک-تن، تنها چهار فراورده تولیدی نفتای سبک، نفتای میانی، برش سنگین و حلال 402 شده است. به گفته وی، این میزان بیانگررشد 120درصدی صادرات این محصولات در مقایسه با مدت مشابه سال قبل است. دادورستاره خلیج فارس راپرچم دارصنعت پالایشی کشور خواند و افزود با توجه به مقدار تولید بنزین در این پالایشگاه و عرضه آن به شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، کشورنه تنها از واردات این فراورده بی نیاز؛ بلکه به بزرگترین صادر کننده بنزین درمنطقه بدل شده است. وی جلوگیری از خام فروشی را ترفندی برای عملی کردن منویات مقام معظم رهبری خواند وافزود: صادرات فراورده های نفتی، ارزش افزوده بیشتری ایجاد خواهد کردوموجب خواهدشدبا ورود ارزبیشتر به کشور، شرایط اقتصادی نیز بهتر شود. دادور اظهار داشت : مرداد امسال نخستین عرضه بنزین ستاره خلیج فارس در رینگ بین المللی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی انجام شد و چنین رویدادی این موضوع را ثابت کرد که می توان ارزش افزوده ای بالاتر از پیش بینی های نشریات معتبر این حوزه، برای بنزین صادراتی کسب کرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
رئیس خدمات مهندسی شرکت بهره برداری نفت وگاز گچساران گفت : این شرکت برای شتاب دادن به اجرای طرح مسکن ملی شهرستان گچساران اقدام های لازم را انجام داده است.
حمید نارکی با اشاره به اینکه شبکه فاضلاب و روشنایی برق جاده سلامت، ازجمله مواردی است که درمسیرطرح مسکن ملی قرار داشت، اظهارکرد : جا به جایی موارد اخیر ازجمله عملیاتی است که شرکت بهره برداری نفت وگاز گجساران برای سرعت دهی به طرح های عام المنفعه به انجام آنها مبادرت کرده است. وی افزود: پس ازانجام کارهای مطالعاتی ازسوی کارشناسان اداره خدمات مهندسی شرکت بهره برداری نفت وگازگچساران، تغییرمسیربه طول یک کیلومتربابرآورد هزینه25میلیاردریال دردستورکارقرارگرفت وهم اکنون در مراحل پایانی قرار دارد. رئیس خدمات مهندسی شرکت بهره برداری نفت و گازگچساران اظهار کرد: این شرکت باتوجه به خط مشی خودکه کمک به طرح های عام المنفعه درشهرستان گچساران ومحیط های پیرامونی است، همواره تلاش می کند ضمن استمرار تولید وصیانت ازتأسیسات، ازظرفیت های خود برای رفع مشکلات وپیشرفت جامعه استفاده کند.
شرکت نفت فلات قاره ایران
پروژه بازسازی ونوسازی سکوهای میدان نفتی درود شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه خارک به حدود 80 درصد رسیده است. پروژه بازسازی و نوسازی سکوهای میدان نفتی درودباتوجه به پوسیدگی شدیدسازه های دریایی این میدان درسال 1392 به شرکت IGC واگذار شد واین پیمانکار کار خود را با اولویت چهارسکو آغاز کرد. تعمیرات این سکوها، ضریب ایمنی تردد روی سکو، عملیات چاه پیمایی، استقرار دکل های حفاری برای تعمیر چاه ها و دربرخی موارد، تعمیرات روی سکوها را افزایش می دهد، به همین منظور، تیم های خدمات فنی چاه ها ی نفت، بازرسی فنی، حفاظت فنی وایمنی مستقر در کشتی عملیاتی، به همراه نیروهای پیمانکار IGC برای به پایان رساندن چهارسکوی تیپ K مشغول کارهستند. دراجرای طرح بازسازی ونوسازی سکوهای میدان نفتی درود، به دلیل انجام عملیات دردریا، شرایط جوی در پیشرفت آن پروژه بسیارتاثیرگذار است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در مرحله ششم، هفتم و هشتم رزمایش کمک های مومنانه، 2100 بسته نوشت افزار میان دانش آموزان کم برخوردار زیرپوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی توزیع کرد. این شرکت درمرحله ششم رزمایش مزبورکه با هدف عمل به مسؤولیت اجتماعی انجام می شود، 700 بسته ودرمراحل هفتم وهشتم 1400 بسته نوشت افزار راتهیه وباهماهنگی کمیته امدادامام خمینی(ره) و بهزیستی، درمیان دانش آموزان کم برخوردارشهرستان های لالی، هفتکل و اندیکا توزیع کرده است. شرکت بهره برداری نفت و گازمسجدسلیمان دربازه زمانی سال های 96 تا 98 نیزبرای عمل به مسؤولیت های اجتماعی 9200 بسته نوشت افزار را تهیه وآنها راباهمکاری اداره آموزش و پرورش شهرهای مسجدسلیمان، لالی، هفتکل و اندیکا، میان دانش آموزان توزیع کرده است.
شرکت نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از تکمیل و بهره برداری از نخستین اسکله صادرات ال پی جی بندرخدماتی – صادراتی تنبک تا ابتدای زمستان امسال خبر داد. محمدمشکین فام دربازدید از روند فعالیت های تکمیلی طرح های پارس جنوبی بااشاره به آمادگی بندرخدماتی– صادراتی تنبک برای صادرات نخستین محموله ال پی جی پالایشگاه های گازی منطقه پارس دو تا پایان امسال، افزود: فعالیت های اجرایی ساخت یک پست اسکله بارگیری و صادرات ال پی جی (پروپان وبوتان)بندرخدماتی–صادراتی تنبک تاپایان آبان ماه تکمیل وپس ازانجام فعالیت های مرتبط باراه اندازی، امکان انتقال و صادرات نخستین محموله ال پی جی ازپالایشگاه فاز19ازطریق این بندر فراهم می شود. به گفته وی، تلاش می شود تا پایان سال امسال دومخزن ازچهارمخزن ذخیره سازی موجود درهریک از پالایشگاه های گازی فازهای 13 و 22-24 پارس جنوبی تکمیل وبهره برداری از آن آغاز شود. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، ساخت خطوط لوله انتقال ال پی جی از پالایشگاه های منطقه پارس دو به بندرخدماتی- صادراتی تنبک رااز دیگر پروژه های در حال اجرای شرکت نفت و گاز پارس عنوان کرد. وی افزود: عملیات احداث 6رشته خط لوله 16 و 24 اینچ به طول هشت کیلومتر به منظور انتقال پروپان و بوتان تولیدشده در پالایشگاه های فازهای 13و22 -24پارس جنوبی به بندر خدماتی– صادراتی تنبک تا پایان دی ماه امسال تکمیل وامکان صادرات این دوفراورده تولیدی به مبادی مصرف فراهم می شود.
رئیس بازرسی فنی معاونت عملیات وپشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس ازاجرای عملیات پیگرانی هوشمند بیش ازیکهزارکیلومتر خط لوله سکوهای گازی پارس جنوبی خبر داد.
سیدمحمد موسوی با اشاره به قابلیت های پیگرانی هوشمند خطوط لوله در شناسایی عیب های داخلی ازجمله شکل های مختلف خوردگی، تَرک ها و همچنین عیب های مکانیکی طول مسیرخط، اظهارکرد: پیگرانی هوشمند خطوط لوله دریایی پارس جنوبی به منظور تداوم تولید ایمن و پایدار گاز به پالایشگاه های خشکی ازاوایل پارسال آغازشد و با پیگیرانی پنج خط لوله 32اینچ سکوهای گازی، تا پایان امسال ادامه خواهد یافت. رئیس بازرسی فنی معاونت عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس، شرایط عملیاتی وبرنامه زمان بندی تعمیرات اساسی سکوها و پالایشگاه های گازی را در اجرای این پروژه مؤثر خواند وافزود : با توجه به شرایط حاکم بر پروژه پیگرانی و نیاز به انجام بموقع امور پشتیبانی هوایی ودریایی درشرایط جوی متفاوت، همچنین وجود محدودیت زمانی تلاقی با فصول سرد سال، پس از دریافت مجوزهای لازم، 11رشته خط لوله به طول 1210کیلومتر، مورد پیگرانی هوشمند از نوع MFL-TFI قرار گرفت. موسوی به تکمیل پروژه پیگرانی هوشمند خط لوله سکوهای SPD1، SPD11، SPD12B، SPD15، SPD12C و SPD20 تاپایان سال گذشته اشاره و تصریح کرد: پس ازانجام چند مرحله راستی آزمایی، نتایج اصلاح، نهایی ومبحث ارزیابی ریسک به منظور تعیین میزان عمرباقیمانده هرخط لوله با توجه به عیوب موجود و اولویت های تعمیراتی، مطابق با شرح کار پیمان، مشخص شد. رئیس بازرسی فنی معاونت عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به محدودیت های موجود ازجمله شیوع ویروس کرونا و تأخیرهای ناخواسته دراجرای پروژه پیگرانی هوشمند، ازادامه این عملیات درخطوط لوله دریایی سکوهای SPD7، SPD3، SPD17A، SPD6 و SPD16 در سال جاری خبر داد. وی با بیان اینکه روند تولید ایمن و پایدار گاز از پارس جنوبی و بازرسی ازتأسیسات بدون وقفه ادامه دارد، تصریح کرد : عملیات پیگرانی هوشمند با اولویت سکوهای SPD7 و SPD3 مطابق برنامه دردست اجراست.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
تعمیرات اساسی مرکز جمع آوری شرقی منطقه خانگیران برای تأمین گاز شبکه سراسری و با هدف تداوم تزریق و ذخیره سازی گاز در مخزن شوریجه دی، سه روز زودتر از برنامه زمان بندی پایان یافت. ابوالقاسم ایرانی، رئیس اداره تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق درباره مدت زمان و تعمیرات انجام شده در مرکز جمع آوری شرقی منطقه خانگیران اظهارکرد تعمیرات اساسی در مدت هشت روز با انجام 582 دستور کار تعمیراتی و دو هزار و 274 نفر- ساعت پایان یافت. وی تصریح کرد: این تعمیرات درخواست کارهای با اولویت بالا مربوط به منیفولد، هدر وخطوط مشترک تخلیه گازشیرین در مرکز جمع آوری و خطوط اصلی در مرکز اندازه گیری را شامل شده است. ایرانی تاکید کرد: درفرایند تعمیرات اساسی، همه الزام ها وشاخص های ایمنی و بهداشتی برای جلوگیری ازبروزحادثه و شیوع ویروس کرونا با همکاری اداره اچ اس ای رعایت شده است. خطوط لوله انتقال گاز ترش تولیدی 13حلقه ازچاه های واقع در بخش شمال شرق منطقه خانگیران وارد این مرکز شده و ازطریق دو خط لوله اصلی انتقال گاز به مرکز اندازه گیری انتقال می یابد. افزون برآن، خطوط لوله گاز شیرین تولیدی تعدادی از چاه های شوریجه دی نیز وارد این مرکز شده وبه وسیله یک خط لوله اصلی به نم زدایی پالایشگاه قدیم منتقل می شود. از این رو می توان این مرکز را یکی از مراکز مهم در فرایند تولید و تأمین گاز مورد نیاز استان های شمال و شرق کشور دانست. با راه اندازی چاه های 71 و 75 پیش بینی تولید زمستانی این مرکز به حدود 12 میلیون مترمکعب در روز می رسد. شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق به عنوان یکی ازسه شرکت تابع شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، افزون بر تأمین گاز مصرفی نیروگاه نکاو پتروشیمی بجنورد، گازمورد نیازاستان های خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، مازندران، گلستان و بخشی از سمنان را تأمین می کند.
رئیس برنامه ریزی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق گفت: به منظور حفظ توان وتحقق تعهدهای تولید این شرکت، دریک سال اخیر11پروژه سرمایه ای بامبلغ بیش از650 میلیارد ریال وبیش از80پروژه جاری با ارزش بیش از 350 میلیارد ریال، تأمین و تصویب خواهی شده است.
جعفرسلیمانی افزود پروژه های سرمایه ای شامل مواردی همچون آماده سازی، نصب تأسیسات وتسهیلات سرچاهی، تعمیرات اساسی وتأمین تجهیزات ضروری، ساخت ونصب مخازن ذخیره مایعات مرکز اندازه گیری خانگیران، همچنین تعویض وارتقای سیستم رادیویی منطقه خانگیران و تامین تجهیزات برای نوسازی تاج چاه های این منطقه می شود.
رئیس برنامه ریزی شرکت بهره برداری نفت وگازشرق بااشاره به اقدام های انجام شده برای چابک سازی فرایندهای جذب سرمایه وپیگیری پروژه های درحال اجرابه منظوراستفاده بهینه ازمنابع جاری و سرمایه ای، تصریح کرد: تدوین گزارش جامع مدیریت تغییر، آسیب شناسی و بررسی مشکلات و تنگناهای اجرای پروژه ها ازطریق کنترل مستمر و برگزاری منظم نشست های کنترل پروژه، همچنین تدوین اهداف و برنامه های سالانه شرکت با رویکرد مدیریت راهبردی و جایگزینی سیستم تأمین اعتبار فرم درخواست خدمات پیمانی از جمله مواردی است که دراین حوزه می توان به آنها اشاره کرد.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران از نوسازی و تعویض خطوط لوله ورودی و خروجی تعدادی ازمخازن پایانه نفتی خارک باتوجه به قدمت و فرسودگی و عمر بالای آنها خبرداد. عباس اسدروز افزود: این خطوط که حد فاصل مخازن 16 تا 18 و خط ورودی مخزن 32هستند، با استفاده از توان داخلی شرکت و ماشین آلات و کالای موجود در انبارهای شرکت در حال تعویض است. وی گفت : فراهم کردن زیرساخت های پایانه نفتی خارک برای دریافت و ذخیره سازی نفت خام ومیعانات با هدف پشتیبانی ازتولید پایدار گاز کشور و صادرات نفت خام، ازجمله فعالیت های مهم شرکت پایانه های نفتی ایران است. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران بااشاره به اینکه بهسازی و ایمن سازی تأسیسات نفتی، همچنین توان عملیاتی بالا ازجمله نقاط قوت این شرکت به شمار می آیند، تصریح کرد: شرکت پایانه های نفتی ایران طبق برنامه، طرح های خوبی درحوزه ایمن سازی وبهسازی، درجزیره خارک را در دست اجرا دارد. اسدروز افزود: درپروژه خطوط حدفاصل مخازن 16 تا 18 ابتدا عملیات خاکبرداری وحفاری به طول 370 متر وحجم حدود 10 هزارمترمکعب با استفاده از امکانات داخلی شرکت انجام شده است. وی با بیان اینکه در ادامه این عملیات، تعویض خط لوله ورودی مخازن درسایز 42 اینچ در دستور کار قرار گرفت، تصریح کرد : این عملیات نیز هم اکنون در حال انجام است و فاز دوم پروژه نیز که خط خروجی مخازن در سایز ۴۸ اینچ است، بلافاصله انجام می شود و عملیات تعویض خط لوله ورودی مخزن ۳۲ نیز همزمان در حال انجام است. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران تأکید کرد : یکی از کارهای مهم برای شناسایی محل های پرریسک و هماهنگی واحدهای عملیاتی، انجام مانور ایمنی با همکاری ادارات عملیاتی در منطقه خارک بود که در حین انجام این مانور، بخشی از خطوط آب آتش نشانی به علت فرسودگی نیازمند تعویض تشخیص داده شد که به منظور اطمینان بخشی و افزایش سرعت عمل در فرایندهای اچ اس ای و کم کردن ریسک های عملیاتی بلافاصله تعویض این خط لوله به طول ۱۰۰ متر در دستور کار قرار گرفت که این فرایند هم در حال انجام است.
پالایشگاه فجرجم
مدیرعامل پالایشگاه گاز فجرجم درنشست با رئیس دانشگاه پیام نور استان بوشهر گفت: همکاری دوسویه صنعت و دانشگاه یک ضرورت است وظرفیت دانشگاه های بوشهر می تواند در خدمت توسعه صنعت قرار گیرد. عبدالصمد نجفی، مدیرعامل شرکت پالایش گازفجرجم گفت : دانشگاه و صنعت، دو نهاد کلیدی هر جامعه هستند و شرکت پالایش گاز فجرجم نیز بسترهای علمی بالایی در پذیرش ظرفیت های علمی دانشگاه ها دارد. وی بااشاره به اهمیت فعالیت شرکت های دانش بنیان وکارکرد آنها در صنعت اظهارکرد: اعتقاد براین است که شرکت های دانش بنیان باتحول در عرصه علم و دانش و نتایج جدید اقتصادی، می توانند منشأ رشد و توسعه صنعت باشند. مدیرعامل شرکت پالایش گازفجرجم تصریح کرد: این مجموعه از حضور شرکت های دانش بنیان همراه بادانشگاه حمایت می کند وبرای رشدو بالند گی این شرکت ها، آمادگی کامل دارد. نجفی دراین نشست که جمعی از استادان دانشگاه و رئیس دانشگاه پیام نور جم حضور داشتند، به تشریح فعالیت های پالایشگاه فجر جم پرداخت. محمدرضابحرانی، رئیس دانشگاه پیام نوراستان بوشهروجمعی از همکاران وی نیز با طرح موضوعاتی، درباره همکاری صنعت و دانشگاه به بحث و تبادل نظر پرداختند.
دراین نشست، همچنین ظرفیت های علمی موجود دردانشگاه پیام نور بوشهرمعرفی و مراکز آزمایشگاهی این دانشگاه از سوی رئیس دانشگاه پیام نور بوشهر تشریح شد.
پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس گفت:مصرف سی ان جی در سبد سوخت حمل ونقل غرب استان مازندران در 6ماه نخست امسال، حدود 50درصد رشد داشته است. تورج امانی افزود: دراین بازه زمانی باجایگزینی گازطبیعی فشرده (سی ان جی)، درمصرف بنزین 57 میلیون لیتر صرفه جویی شده است. وی با اشاره به رشد 50 درصدی مصرف سی ان جی در نیمه نخست امسال تصریح کرد درشهریورماه، با مصرف سی ان جی به جای بنزین، حدود ۱۱ میلیون لیتر در این فراورده (بنزین) صرفه جویی شده که نسبت به ماه گذشته، هفت درصد رشد داشته است. مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس شمار نازل های فعال در جایگاه های عرضه سوخت این منطقه عملیاتی را 250 عدد اعلام وبر استاندارد و ایمن بودن آنها تاکید کرد.
به گفته وی، همه جایگاه های عرضه سوخت غرب مازندران آماده سوخت رسانی به خودروهای سی ان جی سوز هستند و براساس تازه ترین آمارها، 100درصد جایگاه های عرضه سی ان جی منطقه، تا پایان سال گذشته، موفق به دریافت گواهینامه استاندارد شده اند. امانی با اشاره به اینکه پیش از اجرای طرح مدیریت مصرف سوخت، روزانه 15هزارخودرو درجایگاه های سی ان جی منطقه سوخت گیری می کردند، تصریح کرد: پس ازاجرای این طرح، شمار مراجعه خودروها برای سوخت گیری به حدود27 هزار دستگاه رسیده است.
وی گفت: باتوجه به ظرفیت کمپرسورهای جایگاه ها، قابلیت سوخت رسانی تا 50هزارخودرو در روز نیز فراهم است.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرهماهنگی ونظارت برتولید شرکت ملی گازایران گفت: تا پایان امسال ظرفیت فراورش گازدرمجتمع گاز پارس جنوبی حدود 10درصدافزایش می یابد. مسعود زردویان بااشاره به شیوع ویروس کرونا درسال 99و در نظر گرفتن شرایط ویژه برای تعمیرات اساسی اظهارکرد: باتحویل پالایشگاه ها ی فازهای13، 22و24 پارس جنوبی به مجتمع گاز پارس جنوبی، ظرفیت فراورش گازدراین مجموعه، حدود 10درصد افزایش می یابد که امیدواریم امسال از آن بهره مند شویم. زردویان با بیان اینکه هم اکنون فراورش گاز به بالاتر از یک میلیارد مترمکعب در روز رسیده و مقدار خوراک پالایشگاه ها نیز رقمی درهمین حدود است، تصریح کرد: امسال، امکان فضای صادرات بیشتر فراهم می شودونتایج حاصل ازصادرات گاز به دلیل توجه و تعهد نیروهای عملیاتی در شرایط سخت، بویژه شیوع ویروس کرونا، بسیار ارزشمند و ستودنی است. وی درباره تعمیرات وآمادگی زمستانی پالایشگاه ها نیزگفت: ازابتدای امسال با توجه به شرایط خاص ناشی ازشیوع ویروس کرونا، برنامه های ویژه ای برای انجام تعمیرات اساسی وفعالیت های پیش بینی شده در نظر گرفته شده است. مدیرهماهنگی و نظارت برتولیدشرکت ملی گازایران با اشاره به تغییر زمان تعمیرات اساسی از نیمه فروردین وموکول شدن آن به اول اردیبهشت به دلیل شرایط کرونایی اظهارکرد : این عملیات ابتدای آبان ماه پایان یافته و با توجه به اقدام های انجام شده، برای تولید گاز در فصل زمستان آمادگی کامل وجود دارد.
گواهینامه ایزو27001 دربیست ودومین سالروز تأسیس مجتمع گاز پارس جنوبی به این مجموعه اهدا شد. حسین شمشیری، معاون مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی در آیینی به همین مناسبت گفت : 22سال ازتأسیس این مجتمع گازی می گذرد و این مجموعه همواره با افتخار و برای توسعه و پایداری صنعت گاز فعالیت کرده است. وی با بیان اینکه در دنیای امروز، اطلاعات، سرمایه اصلی هر سازمانی است، تصریح کرد : مجتمع گاز پارس جنوبی همسو با این موضوع، استانداردهایی تدوین کرده و با توجه به اهمیت آن، پیاده سازی این استانداردها را در دستور کار قرار داده است. شمشیری تاکید کرد: مجتمع گاز پارس جنوبی ازمعدود شرکت هایی است که موفق به کسب گواهینامه 27001(سیستم مدیریت امنیت اطلاعات) شده است.
معاون مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی افزود : فعالیت های لازم برای دریافت این گواهینامه از سال 96درچهار فاز آغاز شده است. شمشیری اظهارکرد : مرحله نخست این فعالیت در ستاد مجتمع گاز پارس جنوبی آغاز ودرمرحله دوم نیزبرای پنج پالایشگاه سایت یک، فعالیت لازم برای دریافت گواهینامه مزبورانجام شد. وی یادآورشد برای دیگرپالایشگاه ها وبخش های مجتمع گازپارس جنوبی، فعالیت مربوط به دریافت گواهینامه ایزو 27001 در دومرحله دیگر ادامه می یابد و درمرحله سوم نیزپالایشگاه های سایت 2 و درمرحله چهارم پالایشگاه های جدید، شهرک های مسکونی وتأسیسات پشتیبانی گواهینامه ایزو 27001 را دریافت خواهند کرد. آیین اهدای گواهینامه 27001به مجتمع گاز پارس جنوبی، با حضور معاون افتای رئیس جمهوری، مدیر فناوری اطلاعات شرکت ملی گاز ایران، نماینده افتای ریاست جمهوری دراستان بوشهر، همچنین معاون مدیر عامل مجتمع گاز پارس جنوبی و دیگر مدیران این مجتمع برگزار شد.
پالایشگاه بندرعباس
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت : از ابتدای امسال تاکنون 47هزار تن گوگرد تولیدی شرکت پالایش نفت بندرعباس با عرضه در رینگ بین المللی بورس کالا صادر شده است. هاشم نامورافزود: باتوجه به کیفیت گوگرد تولیدی درپالایشگاه نفت بندرعباس و عرضه آن به صورت گرانول، گوگرد تولیدی این پالایشگاه برای عرضه در بازارهای جهانی کیفیت مناسبی دارد. وی تأکید کرد : پالایشگاه نفت بندرعباس، وظیفه پالایش نفت خام سنگین کشور را به عهده دارد و برهمین اساس، روزانه 240تن گوگرد به عنوان یکی از فراورده های ویژه در این پالایشگاه تولید می شود. مدیرعامل پالایشگاه نفت بندرعباس با بیان اینکه این پالایشگاه ظرفیت تولید گوگرد به شکل گرانول به ظرفیت 250تن در روز را دارد، افزود : متناسب بانیاز بازار، دانه های گرانول با قطر 2 تا 6 میلی متر دراین پالایشگاه تولید می شود. نامور گفت : درسال 97با بهره برداری از پروژه افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت بنزین و نفت گاز، میزان گوگرد بنزین ازحدود 400 پی پی ام به کمتر از10 پی پی ام ومیزان میزان گوگرد نفت گاز تولیدی نیز ازحدود 10 هزار پی پی ام به کمتر از50 پی پی ام کاهش یافت. وی با بیان اینکه تولید بنزین ونفت گاز با استانداردهای یورو 5 و یورو 4 مطابق با استانداردهای جهانی حاصل اجرای طرح پیش گفته است، افزود: ظرفیت تولید گوگرد نیزدرپالایشگاه بندرعباس از 120تن در روز به 240 تن در روز رسیده است. وی تأکید کرد : استقرار پالایشگاه نفت بندرعباس در سواحل خلیج فارس و دسترسی به آب های آزاد از ویژگی های صادراتی شرکت پالایش نفت بندرعباس است و افزون بر گوگرد، امکان صادرات دیگر فراورده های نفتی بر اساس صدور مجوزهای لازم وجود دارد.
گاز استان کرمان
مدیرعامل شرکت گازاستان کرمان گفت: درنیمه نخست امسال800 کیلو متر خطوط انتقال و شبکه گاز در این استان اجرا شده است. منوچهر فلاح با بیان اینکه تاکنون دو هزارکیلومتر خطوط انتقال گاز و 19هزار کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع دراستان کرمان اجرا شده است، افزود: ازاین میزان، 800کیلومترخطوط انتقال وشبکه تغذیه وتوزیع مربو ط به 6 ماه نخست امسال بوده است. وی با اشاره به شتاب عملیات گازرسانی در استان کرمان تصریح کرد : از مجموع شبکه گازرسانی موجود دراین استان، 9هزارکیلومتر آن به شبکه تغذیه و توزیع شهری و 10 هزارکیلومتر دیگر نیز به شبکه روستایی مربوط می شود.
به گفته فلاح، شرکت گازاستان کرمان در نیمه نخست امسال، 50درصد تعهد شبکه گذاری را طبق برنامه زمان بندی انجام داده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان با بیان اینکه هم اکنون 75درصد خانواراستان کرمان زیرپوشش گازطبیعی قراردارند، افزود: در نیمه نخست امسال، پنج شهر، 146روستا و هفت محور صنعتی به همراه کارخانه مس درخشان تخت گنبد سیرجان، از نعمت گازدار برخوردار شده اند.
به گفته وی تا پایان امسال نیز مشعل گازهفت شهرو92 روستای باقیمانده از برنامه گازرسانی سال 99شامل گازرسانی به10شهرو148 روستا روشن می شود.
فلاح همچنین از نشت یابی بیش از هفت هزارکیلومتر از خطوط گازرسانی استان کرمان در نیمه نخست امسال خبر داد واظهارکرد: نشت یابی خطوط تغذیه و شبکه توزیع گازسبب جلوگیری ازهدر رفت گاز، کاهش خطرهای زیست محیطی و مهمتر از همه، جلوگیری از بروز حوادث ناگوار می شود.
وی بااشاره به اقدام های واحدبازرس فنی این شرکت یادآورشد: واحد بازرسی شرکت گازاستان کرمان، پیاده سازی سامانه نشت یابی واتصال این سامانه به سامانه امداد وتعمیرات راکه سبب شتاب بخشی به رفع نشت های زمینی وجلوگیری ازبروزحادثه می شود، دردستور کار قرارداده است.
مدیرعامل شرکت گازاستان کرمان، خرید دستگاه نشت یاب لیزری راکه از جدیدترین فناوری های نشت یابی است، ازدیگر اقدام های این شرکت برشمرد.
فلاح یکی از راهکارهای اساسی برای افزایش عمر مفید شبکه های انتقال گاز را فرایند حفاظت الکتریکی (حفاظت کاتدیک) عنوان و اظهار کرد : واحد بازرسی فنی به صورت مستمر بر صحت عملکرد سامانه های حفاظت کاتدیک نظارت دارد و ماهانه گزارشی از صحت عملکرد این سامانه ها تهیه می کند.
وی یادآور شد : درنیمه نخست امسال، بیش از 20 ایستگاه، بازرسی فنی شده است.
کودک به دلیل نزدیک بودن به مبدأ فطرت و داشتن ذهن و دلی پاک و بی آلایش، زمینه بسیار مناسبی را برای تربیت پذیری دارد. او هدیه ای است الهی که با سرشت ساده و زلال خویش پا به جهان هستی گذاشته و از هرگونه زشتی و ناپاکی به دور است و این والدین و مربیان کودک هستند که با تربیت نادرست خویش، مسیر فطرت پاک و الهی او را منحرف می سازند. بنابراین، در برخورد با کودک باید ویژگی های ذاتی او را در نظر گرفت. مهربانی، نوازش و انس با کودک، نقش مهمی در تربیت و شکوفایی استعدادهای نهفته او دارند. رسول خدا(ص) همواره از روی محبت و تواضع، با بچه ها رفتار می کرد. مطلب پیش رو می کوشد تا زاویه ای از رفتار نورانی و تربیت محورانه پیامبر گرامی اسلام را با کودکان بیان کند.
پیامبر اسلام(ص) به استعدادهای فطری آنها توجه داشت و از رنجش و ناراحتی شان سخت آزرده خاطر می شد. در همنشینی با کودکان، خود را همسان آنان می پنداشت و با آنها سرگرم بازی می شد و به دیگران نیز سفارش می کرد: «مَن کانَ عِنْدَهُ صَبِیٌّ فَلْیَتَصابَّ لَهُ؛ کسی که نزد او کودکی است، باید کودکانه رفتار کند».
رسول گرامی اسلام(ص)، حسین(ع) را بر دوش خود سوار می کرد و به آنها می فرمود: «خوب مرکبی دارید و شما هم خوب سوارکارانی هستید». آن حضرت حتی در حضور جمع، خود را هم پایه کودکان قرار می داد و با آنان انس می گرفت. همچنین به یاران خود می فرمود: «با کودکان مأنوس شوید و آنان را در آغوش بگیرید». کودکانی نیز که رسول خدا(ص)، آنان را به دوش می گرفت، به این امر افتخار می کردند.
گاهی خردسالان هنگام نماز خواندن والدینشان، از طولانی شدن نماز آنها، به سبب گرسنگی یا تنهایی، بی تابی می کنند. در این شرایط، پدر و مادر با به کارگیری سیره پیامبر خدا(ص) و اهل بیت معصوم(ع) باید بکوشند تا هیچ گاه از یاد خدا غافل نمانند و در ادای فریضه سستی نورزند. در کنار آن، برای اینکه به خواسته ها و نیازهای کودک نیز اهمیت دهند، بهتر است تا حد امکان، نمازشان را کوتاهتر بخوانند.
پیامبر گرامی اسلام(ص) نماز ظهر را با مردم به جماعت برگزار و دو رکعت آخر آن را به سرعت تمام کرد. پس از نماز، مردم گفتند: «یا رسول اللّه! آیا در نماز حادثه ای رخ داد؟» حضرت فرمود: «چرا می پرسید؟» گفتند: «دو رکعت آخر نماز را با سرعت خواندید». فرمود: «مگر صدای گریه و فریاد کودک را نشنیدید؟»
از جابربن عبداللّه انصاری نقل شده است که نماز را در محضر رسول اللّه(ص) خواندم. همین که آن حضرت سلام داد، به ما فرمود: «صبر کنید، کوزه ای با مقداری حلواست». آنگاه برای تقسیم آن از جا بلند شد و به هر کس مقداری حلوا می داد تا اینکه به من رسید. من کودک بودم. آن حضرت انگشتی حلوا به من خوراند، سپس فرمود: «باز هم بدهم؟» گفتم: آری! آن حضرت انگشتی دیگر به خاطر خردسال بودنم به من خوراند.
چنین رفتارهای ناب مذهبی سبب می شود بذرهای ایمان از همان طفولیت در دل فرزندان کاشته شود و خاطراتی شیرین و زیبا از این دوران به یاد داشته باشند.
یکی از آموزه های مهم اسلام، مهرورزی و نشاط بخشی به کودکان است. بازی کردن پدر و مادر با کودک، خریدن پوشاک زیبا و مناسب، قصه گفتن هنگام خواب یا دادن هدیه، فرزند را شاد و خوشحال می سازد.
روزی پیامبر اکرم(ص) برای نماز به مسجد می رفت. در راه، گروهی از کودکان انصار بازی می کردند که تا آن حضرت را دیدند، دور او جمع شدند و به دامن او آویختند به گمان اینکه چون آن حضرت همواره امام حسن و امام حسین(ع) را بر دوش خود می گرفت، این بار آنها را نیز به دوش بگیرد. پیامبر از یک سو نمی خواست آنها را برنجاند و از سویی دیگر مردم در مسجد منتظرش بودند و می خواست خود را به مسجد برساند. در این حال، بلال حبشی از مسجد بیرون آمد و به جست وجوی پیامبر پرداخت. پس از مدتی، آن حضرت را کنار گروهی از کودکان یافت و جریان را فهمید. خواست کودکان را تنبیه کند، ولی پیامبر او را از این کار نهی کرد و فرمود: «تنگ شدن وقت نماز، برای من بهتر از رنجاندن کودکان است»، آنگاه به بلال فرمود: «به خانه برو و آنچه از گردو یا خرما یافتی، بیاور تا خود را از این کودکان بازخرید کنم». بلال رفت و پس از جست وجو، هشت دانه گردو یافت و آن را به حضور پیامبر آورد. پیامبر آنها را میان کودکان تقسیم کرد و بدینگونه کودکان راضی شدند آن حضرت را آزاد کنند.
از وظایف بسیار مهم پدران و مادران آن است که بکوشند همواره بر اساس عدالت و مساوات میان فرزندان خود رفتار کنند و هیچ گاه در محبت و توجه کردن به فرزندان، پسر را بر دختر یا فرزندی را بر فرزندان دیگر مقدّم ندارند. پیامبر گرامی اسلام می فرماید: «از خدا بترسید و میان فرزندانتان با عدالت رفتار کنید همان گونه که دوست دارید آنان به شما نیکی کنند».
تنها نقطه امید و مایه شادی و آرامش کودک، محبت و حمایت پدر و مادر است. هیچ کاری به اندازه محبت والدین، کودک را آسوده خاطر و آرام نمی کند و هیچ مصیبتی مانند دور شدن از محبت والدین، روح و روان او را آزرده و پریشان نمی سازد. به همین دلیل، حسادت کودک به فرزند تازه متولد شده خانواده تعجب آور نیست؛ زیرا می پندارد از بخشی از مهربانی ها و مراقبت هایی که تاکنون متعلق به او بوده است، محروم خواهد شد.
والدینی که در ابراز علاقه و محبت به کودکانشان، عدالت را رعایت نمی کنند و هرازگاهی، یکی را بر دیگری ترجیح می دهند، در واقع آنها را تحقیر و به شخصیت آنان اهانت و به کودک اینگونه القا می کنند که تو شایستگی احترام و محبت را نداری. گفته اند روزی پیامبر گرامی اسلام، مردی را دید که دو فرزند خود را به همراه داشت. مرد یکی از فرزندانش را بوسید و دیگری را نبوسید. رسول خدا(ص) به مرد فرمود: «چرا میان دو فرزندت، عدالت و برابری را رعایت نکردی؟»
تفاوت گذاشتن میان کودکان، روح آنها را خسته و ناتوان می کند و به بیماری های روانی دچار می سازد. گاهی نیز کودک را به انتقامجویی از برادر، خواهر یا والدین خود برمی انگیزد و او را فردی کینه توز بار می آورد.
یکی از راه های ابراز محبت والدین به فرزند، تهیه کردن وسایل بازی و سرگرمی مناسب سن اوست. همچنین هرگاه کودک از والدین بخواهد که با او بازی کنند، پدر و مادر باید به این درخواست او پاسخ مثبت دهند، ولی شیوه اداره بازی را بر عهده کودک بگذارند و خواسته های خود را بر او تحمیل نکنند. بازی افزون بر اینکه نشاط و شادابی را به کودک هدیه می کند، به رشد استعدادهای نهفته او نیز می انجامد. پیامبر گرامی اسلام و اهل بیت(ع)م با تأکید بسیار بر این موضوع، خود در بازی فرزندانشان، شرکت و به نظارت بر بازی آنها، آنان را بر این امر تشویق می کردند.
روزی امام حسین(ع) در کوچه سرگرم بازی بود. پیامبر نیز به همراه یارانش از خانه خارج شدند. وقتی چشم پیامبر به امام حسین(ع) افتاد، به طرف او رفت و دستانش را گشود تا او را در آغوش بگیرد. امام حسین(ع) خنده کنان به این طرف و آن طرف می گریخت. پیامبر نیز خندان دنبال او می دوید تا اینکه سرانجام او را گرفت. پس دست زیر چانه اش گذاشت و او را بوسید.
یکی از نزدیکان پیامبر نقل می کند که رسول خدا(ص) گاهی زبان خود را برای حسین(ع) که کودک بود، از دهان بیرون می آورد. کودک با مشاهده این کار پدربزرگ خود، غرق در خنده و شادی می شد. مردی که این کار پیامبر را می دید، با تعجب گفت: به خدا سوگند! پسرم مرد گشته و ازدواج کرده است، ولی تا حالا من او را نبوسیده ام. پیامبر که از سنگدلی مرد شگفت زده شده بود، فرمود: «هر کس لطف و مهربانی نشان ندهد، به او نیز مهر و محبت نمی شود».
آگاهی های دینی اگر درست و متناسب با نیازها و شرایط روحی کودک در اختیارش قرار بگیرد، نقش مهمی در سرنوشت او خواهد داشت؛ زیرا اساس زندگی آدمی را بینش و اعتقادات او تشکیل می دهد و اگر مبتنی بر آموزه های محکم دینی باشد، زندگی او رنگ و بوی الهی می یابد.
پیامبر گرامی اسلام می فرماید: «محفوظات طفل نورس همچون نقشی است که روی سنگ حک شده باشد، ولی محفوظات مرد بزرگسال مانند نوشتن بر روی آب است». روزی پیامبر با دیدن تعدادی از کودکان فرمود: «وای بر فرزندان آخرالزمان از روش ناپسند پدرانشان» گفتند: یا رسول اللّه، از پدران مشرکشان؟ فرمود: «نه! از پدران مسلمانشان که چیزی از احکام دین را به آنان نمی آموزند و اگر فرزندان بخواهند خود درصدد آموزش مسائل دینی برآیند، آنان را از این کار بازمی دارند و تنها به این دل خوشند که فرزندانشان بهره ناچیزی از دنیا به دست آورند. من از این قبیل پدران بیزارم و آنان نیز از من بیزارند».
سرآغاز تاریخ اسلام از روزی است که پیامبراسلام در خلوت با محبوب، در دل غاری که در دامن کوهی در شمال مکه بود، راز و نیاز می کرد. گویا غار حرا هنوز هم پژواک مناجات پیامبر اکرم(ص) را در قطعه قطعه سنگ ریزه های خود به یادگار دارد و در گوش عاشقان حضرت که در آن وادی قدم می گذارند، نجوا می کند. در آغاز کلام بر او سلام می کنیم که پیامبر رحمت و مهربانی است:
سلام بر تو که در سلام کردن بر کودکان نیز پیشی می گرفتی.
سلام بر تو که دندانت را شکستند و شکمبه ها بر روی مبارکت خالی کردند، ولی تو بر هدایت آنها اصرار می ورزیدی.
سلام بر تو که آن جوان به تو بی احترامی کرد، ولی هنگام مریضی اش به عیادت او رفتی.
سلام بر تو که گناه نمی کردی و روزی هفتاد بار توبه می کردی، ولی ما هفتاد بار گناه می کنیم و توبه را نمی شناسیم.
سلام بر تو که در خوراک و پوشاک بر کنیزان و غلامانت برتری نمی جستی.
سلام بر تو که روی زمین با بردگان غذا می خوردی.
سلام بر تو که با مزاح هایت مردم را مسرور می کردی.
سلام بر تو که کفشت را خودت وصله می زدی و گوسفند را خودت می دوشیدی.
سلام بر تو که اگر چیزی به تو تعارف می کردند، آن را رد نمی کردی؛ حتی اگر خرمای پوسیده ای می بود.
سلام بر تو که همیشه تبسم بر لب داشتی.
چگونه می توان سلام بر تو را هر لحظه تکرار نکرد، ای رسول خوبی ها.
ستاره ای بدرخشید و ماه مجلس شد
دل رمیده ما را رفیق و مونس شد
نگار من که به مکتب نرفت و خط ننوشت
به غمزه مسئله آموز صد مدرس شد
به بوی او دل بیمار عاشقان چو صبا
فدای عارض نسرین و چشم نرگس شد
به صدر مصطبه ام می نشاند اکنون دوست
گدای شهر نگه کن که میر مجلس شد
خیال آب خضر بست و جام اسکندر
به جرعه نوشی سلطان ابوالفوارس شد
طرب سرای محبت کنون شود معمور
که طاق ابروی یار منش مهندس شد
لب از ترشح می پاک کن برای خدا
که خاطرم به هزاران گنه موسوس شد
کرشمه تو شرابی به عاشقان پیمود
که علم بی خبر افتاد و عقل بی حس شد
چو زر عزیز وجود است نظم من آری
قبول دولتیان کیمیای این مس شد
ز راه میکده یاران عنان بگردانید
چراکه حافظ از این راه رفت و مفلس شد
شعر: حافظ شیرازی
نگاهی به رخداد گروگانگیری وزیران نفت سازمان اوپک در شهر وین
در روزهایی که بین کشورهای صاحب نفت و کشورهای مصرف کننده غربی اختلاف های شدید و بالایی بر سر قیمت این کالای راهبردی وجود داشت، یک خبر مثل بمب جهان ارتباطات و اطلاعات را ترکاند. «وزیران نفت اوپک در وین، گروگان گرفته شدند». حوالی عصر روز 30 آذرماه سال 1354 در گرماگرم جلسات فشرده و مذاکرات نفتی اوپکی ها در طبقه اول ساختمان شماره10 خیابان کارل لوگورنیگ شهر وین، وزیران و مسئولان نفت 11 کشور عضو اوپک به همره معاونان و کارشناسان به گروگان گرفته شدند.
دهه پنجاه خورشیدی صنعت نفت جهان در بهت یک اتفاق عجیب بود. اتفاقی که در تاریخ سازمان اوپک ماندگار شد و شهر وین اتریش را در التهاب برد. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا نگاهی تاریخی به رویداد گروگان گیری وزیران نفت اوپک در سا ل1354 خورشیدی داشته باشیم و آن از زوایای مختلفی بنگریم که گروگان گیران چه کسانی بودند و چرا دست به چنین عملی زدند.
همهمه های زیادی در سطح رسانه های بین المللی پیچید که چه کسی توان این را داشته که در وین و در حین مذاکرات نفتی، این گروگان گیری عجیب را انجام دهد. شهر وین در التهاب بود و به تبع آن، اروپای مرکزی و همه جهان را نیز دچار تشویش جدی کرده بود. رسانه ها می پرسیدند که چه کسی مسئول این رخداد بین المللی است، رخدادی که بسیاری از کارشناسان سیاسی و امنیتی آن را یک افتضاح امنیتی می دانستند. خیلی طول نکشید که نام «ایلیچ رامیرز سانچز» در تلویزیون ها پخش شد. او با نام مستعار «کارلوس» توانسته بود یک شبکه بین المللی از عملیات های خاص سیاسی- امنیتی شکل دهد که توسط دولت های غربی از آن به تروریسم بین المللی کارلوس تعبیر می شد. او یک ونزوئلایی بود که فعالیت هایش از غرب آسیا تا جنوب آفریقا گستره داشت. روزنامه های آن زمان زندگی و فعالیت های او را چنین روایت کرده اند:« «ایلیچ رامیرز سانچز» معروف به «کارلوس» مشهورترین چریک تحت تعقیب دولتهای جهان که منابع غربی از وی به عنوان «تروریست بین المللی» یاد می کنند در 1328 ش. در ونزوئلا به دنیا آمد. او که در دهه هفتاد میلادی در بسیاری از اقدامات ضدصهیونیستی از جمله کشتار ورزشکاران اسرائیلی در المپیک مونیخ نقش مستقیم داشت، حداقل در 20 سال از عمر خود به عنوان یک چهره شناخته شده و تحت تعقیب، مطرح بوده است. کارلوس در سال 1339 به جبهه خلق برای آزادی فلسطین پیوست. در آذر 1354 در یورش به مقر اوپک در وین، تمامی وزرای نفت کشورهای عضو این سازمان را پس از یک درگیری مسلحانه با محافظین اجلاس، به گروگان گرفت. در جریان این گروگانگیری سه پلیس اتریشی و پس از پایان گروگانگیری 2 مأمور سازمان ضدجاسوسی فرانسه به دست افراد کارلوس کشته شدند. پس از این حوادث کارلوس غیاباً در فرانسه محاکمه و به حبس ابد محکوم شد. وی در دهه 1360 در چندین رشته بمب گذاری در فرانسه، آلمان و ایتالیا نیز دست داشت. کارلوس سرانجام در مرداد 1373در سودان شناسایی و دستگیر و به مقامات فرانسه تحویل شد. وی در پاریس محاکمه و به حبس ابد محکوم شد. منابع خبری فرانسه هیچ گزارشی راجع به این محاکمه و اظهارات کارلوس در دادگاه منتشر نکردند».
شاید باورش کمی سخت باشد و همه چیز اندکی شبیه فیلم های هالیوودی به نظر برسد اما واقعیت این است که کارلوس و تیمش در یک عملیات بسیار پچیده که به فیلم های گنگستری آمریکایی بیشتر می ماند تا یک گروگان گیری سیاسی، توانستند 12 کشور را به طور مستقیم و تمام جهان را به طور غیر مستقیم با چالش امنیتی و سیاسی بسیار اساسی وارد کنند. حتما فکر کرده اید که کارلوس از این ماجرا جان سالم به در نبرده است؟ اما اشتباه می کنید، کارلوس و اعضای تیمش چنان با مهارت از مهلکه می گریزند که باور آن برای هر کسی تقریبا غیر ممکن است. در دو کتاب «رجال عصر پهلوی به روایت اسناد ساواک» نوشته مرکز بررسی اسناد تاریخی و «هفت خواهران نفتی» نوشته آنتونی سیمسون شرح بسیار دقیقی از این ماجرا ذکر شده است:« در کارنامه اقدامات کارلوس، حادثه حمله به مقر اجلاس اوپک در وین به دلیل آنکه 12 دولت را ـ با احتساب دولت میزبان ـ به چالش کشیده بود به عنوان یکی از حوادث مهم قرن به ثبت رسیده است. حادثه در ساعت 11 و 40 دقیقه روز 30 آذر سال 1354 آغاز شد. کارلوس همراه با 5 مرد مسلح و یک زن، بدون جلب توجه روزنامه نگاران منتظر، از یکی از درب های پشت سالن کنفرانس که قبلاً شناسائی کرده بودند، در هیأت خدمتکار وارد شده ابتدا ارتباط تلفنی ساختمان اوپک را قطع کردند و سپس محافظان مبادی ورودی و افراد مسلح داخل ساختمان را خلع سلاح کردند و با تیراندازی هوائی وارد بخش اصلی کنفرانس شدند. هدف آنها به گروگان گرفتن وزیران نفت اوپک بود. افراد همراه کارلوس به محض ورود به سالن، در برابر چشمان وحشت زده و مبهوت شرکت کنندگان، در تمام زوایای سالن دینامیت کار گذاشتند. پس از آن، کارلوس گروگان ها را به چهار گروه تقسیم کرد: گروه اول شامل الجزایری ها، عراقی ها و لیبیایی ها بود که گروه دوست خوانده می شدند. گروه دوم را به نام گروه بی طرف، نیجریه ای ها، کویتی ها، اکوادوری ها، ونزوئلایی ها و گابونی ها تشکیل می دادند. کارمندان دبیرخانه اوپک اعضای گروه سوم بودند و اتباع ایرانی، عربستانی سعودی، امارات متحده عربی و قطر عضو گروه دشمن بودند. کارلوس دستور داده بود در میان افراد گروه دشمن نیز دینامیت کار بگذارند. پلیس وین پس از اطلاع از گروگان گیری، ساختمان محل کنفرانس را به محاصره درآورد و با مهاجمان وارد مذاکره شد. کارلوس که خود و افرادش را اعضای شبکه «بازوی انقلاب عرب» نامیده بود، هدف از این آدم ربایی را فاش نکرد و فقط از مقامات اتریش خواست هواپیمایی در اختیار وی قرار دهند تا گروگان هایش را به هر نقطه که می خواهد، ببرد. او تهدید کرد اگر خواسته اش برآورده نشود، نخست معاونین وزیران نفت ایران و عربستان را خواهد کشت و چنانچه باز هم به تقاضایش ترتیب اثر ندهند، تمام مقر اوپک را منفجر خواهد کرد».
فضای حیرت انگیزی در اوپک رخ داده بود و اتریشی ها در برابر درخواست های کارلوس تقریبا درمانده شده بودند. اما ادامه ماجرا:«ساعت 5 و 20 دقیقه بعدازظهر دولت وین که چانه زنی با گروگان گیرها را بی حاصل دید، موافقت خود را با درخواست آنان اعلام کرد و ساعت 7 صبح روز بعد، آنها به همراه 40 گروگان، با اتوبوس مخصوص اداره پست، به طرف فرودگاه حرکت کردند تا هواپیمای «دی سی ـ 9» آنها را به الجزایر ببرد. کارلوس پیش از پرواز، اعضای هیأت نمایندگی ونزوئلا را آزاد کرده بود. او هنگام آزادسازی هموطنانش نامه ای به «هرناندز آکوستا» وزیر نفت و رییس هیأت نمایندگی ونزوئلا داده بود تا به مادرش در کاراکاس برساند. کارلوس به وزیر نفت کشورش اخطار کرده بود که بهتر است نامه را شخصاً به مادرش تحویل دهد وگرنه او نیز تنبیه خواهد شد».
کارلوس و گروگان ها بالاخره به الجزیره، پایتخت کشور الجزایر می رسند و شروع می کنند به مذاکرات ثانویه، او همه گروگان های غیر عرب را آزاد می کند به جز جمشید آموزگار نماینده ایران در اوپک را. مقصد بعد او لیبی بود.«در الجزیره، کارلوس تا عصر به مذاکره با مقامات الجزایر پرداخت و در پایان همه گروگان های غیرعرب، به جز آموزگار رئیس هیأت نمایندگی ایران را آزاد کرد. هواپیما ساعت 5 بعدازظهر همراه با 20 گروگان به سوی لیبی به پرواز در آمد. دو ساعت بعد هواپیما در طرابلس به زمین نشست. مسافران تا نیمه های شب منتظر آماده شدن هواپیمایی بودند که می بایست آنها را به عراق ببرد. اما هواپیما در اختیار مهاجمان قرار نگرفت و کارلوس با آزاد کردن 10 گروگان، به خلبان دستور داد تا بار دیگر به سوی الجزایر پرواز کند. در میان راه کارلوس تغییر عقیده داد و تصمیم گرفت به تونس برود. ولی تونسی ها به هواپیما اجازه فرود ندادند و آنها ناچار به الجزایر باز گشتند». نوع رفتار کارلوس نشان می داد که بالاخره بخشی از گروگان ها را خواهد کشت و گویا هدف او نمایندگان ایران و عربستان بود. «در فرودگاه الجزایر، کارلوس پس از مذاکره با مقامات الجزایری، اعلام کرد که تا ظهر همه گروگان ها را آزاد خواهد کرد. ولی واقعیت این بود که مهاجمان تصمیم داشتند یمانی و آموزگار را به قتل برسانند. الجزایری ها که از تصمیم آنها آگاه شده بودند، به کارلوس هشدار دادند که در صورت کشته شدن یمانی، هیچ یک از مهاجمان را زنده نخواهند گذاشت. با این اولتیماتوم، کارلوس که چاره ای جز آزاد کردن همه گروگان ها نداشت، در مقابل یمانی و آموزگار قرار گرفت و ضمن انتقاد از سیاست های دولت های ایران و عربستان، گفت: «شما این بار از مرگ می گریزید، اما بدانید که در آینده حتماً شما را خواهیم کشت». پس از این اظهارات خشم آلود، کارلوس و همراهانش از هواپیما خارج شدند. گروگان ها نیز پس از دقایقی تأمل، از هواپیما بیرون آمدند. در فرودگاه وزیر خارجه الجزایر منتظرشان بود تا همه را به یکی از سالن های انتظار ببرد. گروگان ها در سالن انتظار فرودگاه با تعجب متوجه شدند که کارلوس و دیگر مهاجمان در سالن مجاور نشسته اند... سرانجام پس از 44 ساعت، ماجرای گروگان گیری وزیران نفت اوپک پایان گرفت در حالی که تنها یک دیوار شیشه ای گروگان ها را از مهاجمان جدا می کرد و کسی دقیقاً نمی دانست که انگیزه این کار چه بود و تروریست ها از این ماجرا چه هدفی را در نظر داشتند و چه دست هایی در پشت پرده، این ماجرای مبهم را هدایت می کرد. اما علی رغم این که انگیزه گروگان گیری هیچ گاه فاش نشد، شایع شده بود که کارلوس مبلغ 20 میلیون دلار بابت رها کردن گروگان ها دریافت داشته است. کارلوس، این شخصیت پر راز و رمز که محافلی حتی وجود او را غیرواقعی و چنین شخصی را زاییده زد و بند های پشت پرده و عملیات تروریستی باندهای مافیایی سیاسی و اقتصادی، جهت انحراف افکار جهانیان می دانستند، سرانجام در سال 1373 در سودان دستگیر و پس از سه سال انتظار و محاکمه به حبس ابد محکوم شد. او اکنون در زندان پاریس دوران حکومت خود را می گذراند».
نگاهی به فیلم های کودکان و نوجوان (بخش دوم)
دیگر تقریبا همگی معترفیم که در این اوضاع کرونایی، یکی از اصلی ترین چالش های زندگی مان، مفید پر کردن اوقات فراقت کودکان در خانواده هاست. با وضعیت آموزش مجازی و بسیاری شرایط دیگر پیش آمده که به دلیل همه گیری ویروس کرونا رخ داده است، کودکان در خانواده ها وقت بسیار بیشتری در اختیار دارند و از این بابت دغدغه های بیشتری را پیش روی والدینشان قرار داده اند. در این شماره از هفته نامه «مشعل» کوشیده ایم تا با معرفی فیلم های سینمایی و انیمیشن های ایرانی که مخصوص کودکان ساخته شده و به راحتی در دسترس خانواده ها قرار دارد، بکوشیم کمی از دغدغه خانواده ها کم کنیم. کوشیده ایم فیلم هایی را که عموما در دهه 90 اکران شده اند و در میان فیلم های بزرگسالان به میزان بسیار زیادی مهجور مانده اند به شما معرفی کنیم. حالا فرصت خوبی است تا این فیلم ها را که هم سالمند و هم اینکه پیام های اخلاقی و فرهنگی - اجتماعی بسیار مناسبی دارند برای کودکانمان پخش کنیم تا کمی از اوقات فراغت آن را پر کرده باشیم. بخش دوم این گزارش را با هم می خوانیم:
فیلم «فیتیله و ماه پیشونی» با شرکت فیتیله ای ها ساخته شده و از این نظر جذابیت های خاصی دارد، چراکه بازیگران یک برنامه کودک تلویزیونی پربیننده در آن حضور دارند، اما ماه پیشونی توسط آدم هایی ربوده می شود. بچه های مهدکودک از گروه فیتیله ها می خواهند تا ماه پیشونی را پیدا کنند و به قصه برگردانند. گروه فیتیله ها در این راه با ماجراهای مختلفی روبه رو می شوند... این فیلم سال1390 توسط آرش معریان کارگردانی شده و بازیگرانی چون نیوشا ضیغمی، سیروس گرجستانی، احمد نجفی، چنگیز جلیلوند و یوسف صیادی در آن نقش بازی کرده اند.
فیلم «جنجال در عروسی» یک فیلم مهیج و ماجراجویانه است. قطعا کودک شما از دیدن آن لذت خواهد بود و همکاری و تعاون را خواهد آموخت. داستان فیلم اینگونه است که در یک مراسم عروسی کودکان را به محل برگزاری جشن راه نمی دهند و به کلبه ای در انتهای باغ تبعید می کنند. بچه ها متوجه می شوند برگزارکنندگان مراسم قاچاقچی موادمخدر هستند، لذا تصمیم می گیرند جشن را به هم بزنند و این آغاز ماجراست.... رضا خطیبی این فیلم را در 1395 ساخته است و میرطاهر مظلومی، علیرضا خمسه و نعیمه نظام دوست بازیگران اصلی آن هستند.
فیلم «وروجک ها»، داستانی است که کودکان با دیدن آن متوجه می شوند که باید قدر پدر و مادرشان را بدانند. اگرچه داستان آن اندکی تلخ است، اما این تلخی با یادگیری وروجک ها شیرین می شود. داستان فیلم «وروجک ها» از این قرار است که خواهر و برادری به نام ساینا و سینا، پدر و مادرشان را با رفتارهای ناپسند به ستوه آورده اند. این خواهر و برادر یک روز صبح بعد از بیدار شدن متوجه می شوند که پدر و مادرشان ناپدید شده اند. ساینا و سینا قدم در راهی می گذارند که مشکلات عجیب و غریبی انتظارشان را می کشد. این فیلم توسط فرزاد اژدری در سال 1393 ساخته شده است. علیرضا خمسه، سیما تیرانداز، مهدی احمدی، طوفان مهردادیان، ساینا اژدری و کیمیا حسینی از بازیگران اصلی فیلم هستند.
فیلم «تورنادو» را می توان یکی از تخیلی ترین فیلم های ژانر کودک دانست. فیلمی که داستان عجیبی دارد و البته کیفیت ساخت آن نیز بسیار بالاست. فیلم «تورنادو» داستان پروفسوری را روایت می کند که موفق به ساخت یک رستوران شده است. رستورانی که در نهایت به یک سفینه تبدیل می شود. حال با ورود چهار نوجوان به قصه و با شیطنت آنان، این سفینه مقداری زودتر از موعد به پرواز درمی آید. سفینه در نهایت به فضا می رود و در یک سرزمین ناشناخته فرود می آید و... این فیلم در سال 1397 توسط سیدجواد هاشمی کارگردانی شده و بازیگرانی چون اکبر عبدی، کامران تفتی، بهنوش بختیاری، الناز حبیبی و ارسلان قاسمی در آن ایفای نقش کرده اند.
فیلم «خاله قورباغه» یکی از بامزه ترین شخصیت های سینمایی و عروسکی دو دهه گذشته را ساخته و پرداخته است. خاله قورباغه اخلاق های مخصوص به خودش را دارد و در دنیای بانمک خودش احوالات عجیب و غریبی هم دارد. داستان فیلم خاله قورباغه از این قرار است که خاله قورباغه مهربان و معاشرتی که بزرگ ترین مشکلش تنهایی و دورافتادگی از ۹۸ بچه اش است، در کنار این مشکل او شخصیت های جدیدی چون خواهر دوقلویش با نام آبجی باجی، پزشک جنگل با نام حکیمه باجی، همسایه طماع و خلافکارش با نام سمسارباشی، یاور افسانه ای اش با نام نخودی و نوه ای که هر کدام از شهری یا کشوری به سراغش می آیند...
شاید یکی از مشکلات کودکان ما بی تحرکی و عدم اعتماد به نفس یا بی انگیزگی باشد. فیلم ضربه فنی ضد همه اینهاست. فیلمی بسیار دلپذیر که می کوشد کودکان را با دنیای واقعی آشنا کند و به آنها بیاموزد که برای رسیدن به خواسته هایشان باید تلاش و کوشش داشته باشند. داستان فیلم ضربه فنی از این قرار است که محمد شاگرد درس خوان و خوبی است و یکی از شاگردان مدرسه مزاحم او می شود. در این میان محمد با یکی دیگر از شاگردان مدرسه به نام امیر که ورزشکار است، آشنا می شود و این آشنایی سرنوشت متفاوتی را برای هر سه نفر آنها به دنبال دارد و ... غلامرضا رمضانی این فیلم را در سال 1396 کارگردانی کرده و نسیم ادبی، افشین هاشمی و سیروس همتی از بازیگران اصلی آن هستند.
فیلم «کاتی و ستاره» داستان روبه رو شدن کودکان با موجودات فرازمینی و فضایی است. فیلم قصه یک موجود فضایی است که از سیاره خود به زمین سفر می کند تا همزاد گمشده اش کوتی را بیابد. کوتی پیش از این برای یافتن زیباترین چیز به زمین آمده و به سیاره خود برنگشته است، کاتی وقتی به زمین می آید با دخترکی به نام ستاره جست وجویش را آغاز می کند... اگرچه این ژانر و سبک در گذشته بسیار تکرار شده است، اما هنوز هم جذابیت های خاص خود را دارد و می تواند کودکان را حسابی متوجه خود کند.
اگر می خواهید کودکان قدر والدین خود، خصوصا مادرش را بدانند حتما فیلم «مامان مهشید» را نشانشان دهید. مطمئن باشید با فیلم های سالم ایرانی هم کودکتان سرگرم می شود و هم نکات تربیتی و اخلاقی خوبی خواهد آموخت. درباره داستان این فیلم آمده است:«این فیلم داستان دکتری به نام «اشکان غفوری» را روایت می کند که بعد از مراسم رونمایی از کتابش در خیابان با دختربچه ای روبه رو می شود و یک جلد از کتاب را به او می دهد. دختربچه با خواندن کتاب غرق داستان می شود...». فیلم «مامان مهشید» را نوید اسماعیلی در سال 1398 ساخته است. در این فیلم بازیگرانی چون فاطمه گودرزی، مهدی امینی خواه، حسن شکوهی، یوسف مرادیان، افشین سنگ چاپ و ... به ایفای نقش پرداخته اند.
فیلم «منطقه پرواز ممنوع» فیلمی است پر از شجاعت و خلاقیت. کودک و نوجوان شما با دیدن این فیلم، از خمودگی و نشستن پای تبلت و لپ تاپ قطعا دوری می کند. این فیلم سرشار از تحرک و ایده های ناب است که به کودکان ما اعتماد به نفس می دهد. درباره داستان «منطقه پرواز ممنوع» آمده است: «سه نوجوان برای شرکت در یک مسابقه مشغول ساخت پهپاد می شوند. در حین آماده شدن برای این مسابقه یوزپلنگی در نزدیکی محل زندگیشان پیدا می شود که مسائل هیجان انگیزی برایشان رخ می دهد...». امیر داسارگر این فیلم را در سال 1398 کارگردانی کرده و بازیگرانی چون هادی حجازی فر، محمد فیلی، پوریا سلطان زاده، متین پاکزاد، متین کرمانی و علیرضا اکبری در آن به ایفای نقش پرداخته اند.
کودکان ما با دنیای خاطره ها زندگی و بازی های بسیار شیرینی دارند. فیلم «پینوکیو، عامو سردار و ریسلی» فیلمی است که می کوشد احیاکننده خاطره بازی های کودکان باشد. این فیلم چند حسن دارد؛ اول اینکه از فضای تکراری شهر بزرگ و ساختمان های بلند و آپارتمان های شهری دور است و در حال و هوای دشت های بزرگ و دریای بیکران جنوب ایران می گذرد. دوم اینکه کودکتان را با قهرمانان ملی ایران آشنا می کند. درباره داستان این فیلم آمده است: «همایون در رویای تصاحب جایزه مسابقه خاطره نویسی پا به دنیای گذشته می گذارد و ما را با شهید رئیسعلی دلواری آشنا می کند...». این فیلم را رضا صافی در سال 1397 کارگردانی کرده حجت شورکی، حسین قفلی، جوهر تنگستانی، اصغر جوادی و علی نیک فر بازیگران اصلی آن هستند.
اگر شما هم با چالش های چشم و هم چشمی درباره فعالیت های درسی کودکانتان مواجه هستید، بد نیست فیلم هشتگ را به همراه کودکتان ببینید. فیلمی که نشان می دهد هر کودکی استعدادی دارد و به اصطلاح هر کسی را بهر کاری ساختند و کودکان علاوه بر درس خواندن باید به علایق و استعدادهایشان نگاه کنند و والدین هم بخواهند که واقعیت های کودکانشان را ببینید و به آنها توجه کنند. درباره داستان این فیلم آمده است: «نغمه و روژین مادرانی از طبقه متوسط جامعه هستند و باشگاه بدنسازی دارند. این دو چشم و هم چشمی زیادی در زمینه های پوشش و اتومبیل و تلفن همراه و... با هم دارند و دیاکو پسر نغمه و رایکا پسر روژین هر دو در یک مدرسه درس می خوانند که از سطح ضعیفی برخوردار هستند.
فیلم«بازیوو» سرشار از خیال است. فیلمی که بسیار سرگرم کننده ساخته شده و تلاش می کند تا نشان دهد هرکس باید به دنبال استعدادهای خودش برود و هرکس باید در دنیایی که زندگی می کند به قدر توانش کار و تلاش داشته باشد، وگرنه آن دنیا خراب می شود. درباره داستان فیلم «بازیوو» آمده است: «داستان فیلم بازیوو، مربوط به دانشمند و مخترعی به نام ماپان (با بازی محمدرضا هدایتی) که خالق سرزمین جادویی بازیوو است. سیلوس (با بازی پژمان بازغی) یک ابرشرور و دشمن مردم بازیوو است و قصد نابودی این سرزمین را دارد. ماپان برای نجات سرزمینش از دست سیلوس، به دنبال قهرمانی از میان بچه های زمین می گردد، اما سرانجام ژوپین که پسربچه ای دست وپا چلفتی است برای این کار انتخاب می شود.
شبنم اعماری سفر به اعماق زمين، حسي هیجان انگیز است که با غارنوردي مي توان آن را تجربه کرد. غارها، پديده هاي اسرارآميزي هستند که یکی از جذاب ترين جاذبه هاي طبيعي دنيا به حساب می آیند. ايران هم در کنار جاذبه هاي بي شمار و ديدني اش، غارهاي زيادي را در دل خود جای داده که برخي از آنها در نوع خود بسيار جالب توجه و شگفت انگيزند. از نگاه غارنوردان در ایران حدود 2 هزار غار وجود دارد که طریقه شکل گیری هر کدام از آنها متفاوت است. از میان تمام غارهایی که در ایران کشف شده، برخی از آنها بسیار تماشایی و حیرت انگیزند، به حدی که به محض حضور در آنها شگفت زده خواهید شد.
این غار، یکی از ارزشمندترین غارهای آهکی جهان است که زیباترین و بهترین اشکال رسوبات آهکی جهان را می توان در آن دید. غار چال نخجیر که قدمت آن به 70 میلیون سال پیش برمی گردد. این غار شگفت انگیز که در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است، از سه طبقه تشکیل شده و در آن می توان نخجیر، چکیده ها و چکنده های زیبا و منحصر به فردی که هر کدام اشکال خاص خود را دارند، دید.
غار نمکی یا نمکدان، یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی ایران است که مجموعه ای منحصر به فرد را در دل خود جای داده و از یک گنبد نمکی به وجود آمده است. این گنبد بسیار بزرگ حدود 6 کیلومتر طول دارد، به طوری که به شکل یک کوه بلند از دوردست ها دیده می شود. این غار از معروف ترین و طولانی ترین غارهای نمکی جهان است. قندیل های مرمرین و بلورین این غار، منظره ای بی بدیع را پیش رویتان قرار می دهد.
بزرگ ترین غار آبی خاورمیانه است که قدمتش به 65 میلیون سال قبل بازمی گردد. غار قور قلا یا قوری قلعه، یکی از هفت اثر طبیعی ملی ثبت شده است که در تمام طول سال دمای ثابتی دارد. قوری قلعه با قندیل ها و پدیده های زمین شناختی منحصر به فردش، محل زندگی گونه های نادری از خفاش ها و سمندرهای زرد بوده که متاسفانه به دلیل بازدید بی رویه و حفاظت نشده گردشگران، شاهد کم شدن جمعیت گونه های جانوری ساکن در آن هستیم.
شاهکاری به جا مانده از دوران گذشته
بزرگ ترین مجموعه صنعتی پیش از انقلاب صنعتی به گفته مادام ژان دیولافوآ، باستان شناس نامدار فرانسوی، سازه های تاریخی شوشتر هستند. مجموعه ای به هم پیوسته از پل ها، بندها، آسیاب ها، آبشارها، کانال ها و تونل های عظیم که آب را هدایت می کنند و در کنار هم توانسته اند به مجموعه ای شگفت انگیز تبدیل شوند.مجموعه آسیاب ها و آبشارهای شوشتر که در مسیر رودخانه گرگر، یکی دیگر از شاهکارهای فنی و مهندسی دوران گذشته خودنمایی می کند، به عهد هخامنشینان بازمی گردد. این اثر تاریخی که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده، با توجه به زمان ساخت خود، پدیده ای بی نظیر و شاهکاری شگفت انگیز است که معماری آن را می توان یکی از عجایب تاریخ دانست. ساخت چنین بنای عظیمی در آن دوران و با ابزارهای ساده، دانش بسیار بالایی نیاز داشت. مهندسان آن زمان به منظور آب بندی کامل سازه، در دل سنگ و ساروج شوشتری، حفره هایی ایجاد کردند تا این بنای تاریخی حیرت انگیز هزاران سال پابرجا بماند. اما یکی از مهم ترین وظایف معماری سازه های آبی شوشتر، انحراف آب کارون به سمت دیگری بود که این کار با ظرافت خاصی انجام شد. علاوه بر این، کف این نهر به خوبی آب بندی شده بود تا بستر آن به مرور زمان تخریب نشود. جالب اینکه آب را ابتدا از آسیاب های آبی عبور می دادند، سپس وارد نهر ها و تونل ها می کردند. در پایان نیز آب به صورت آبشاری زیبا از فراز صخره ها به درون حوضچه ای کوچک می ریخت تا مصارف کشاورزی و آب شرب مردم روستا تامین شود. با تمام این تفاسیر باید از نزدیک به تماشای این سازه تاریخی منحصر به فرد نشست تا بتوان زیبایی های این شاهکار معماری را از نزدیک لمس کرد.
سرزمین چهارفصل ایران، علاوه بر طبیعت چشم نواز، کوه و دشت و بیابان های دیدنی، چشمه های آب گرم فراوانی هم دارد که در کنار تفریح، می توان از خواص درمانی آنها نیز استفاده کرد. از این رو هر ساله با آغاز فصل پاییز و زمستان، چشمه های آبگرم پذیرای گردشگرانی می شوند که هم می خواهند خستگی از تن به در کنند و هم از خواص درمانی آنها بهره ببرند.
روستای فلکده که در شهرستان تنکابن، استان مازندران و در میان جنگل های دو هزار جا خوش کرده، آب گرم معروفی دارد که از ویژگی منحصربه فردش می توان به نداشتن گوگرد و بوی نامطبوع آن اشاره کرد. این آب گرم از نظر توپوگرافی پستی و بلندی هایی دارد که جذابیت آن را دوچندان کرده است. آب گرم فلکده برای رفع بیماری هایی همچون دردهای مفصلی و نظیر آن بسیار مناسب است.
این آب گرم که قدمتی 200 ساله دارد، در خراسان جنوبی جا خوش کرده و از حیث تنوع املاح معدنی در بین آب گرم های ایران رتبه نخست را به خود اختصاص داده است. آب گرم فردوس بر بالای کوهی قرار گرفته که آثار برج و بارو نیز در آن دیده می شود. آب گرم فردوس، در حال حاضر یکی از مهمترین جاذبه های طبیعی و قطب گردشگری و آب درمانی شرق کشور محسوب می شود.
چشمه آب گرم دلفان، یکی از جاذبه گردشگری شهرستان زیبا و دیدنی دلفان استان لرستان به شمار می رود که در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است. دمای این چشمه آب گرم که از اعماق زمین می جوشد، ۴۴ درجه سانتیگراد است و به دلیل وجود ترکیبات سولفات کلسیم، گوگرد، سولفور، دی کربنات منیزیم تأثیر زیادی در درمان بیماری های مفصلی، عفونی، پوستی و مزمن دارد.
چشمه های آب گرم دهلران یکی از نادرترین جلوه های طبیعی استان ایلام است که خواص درمانی زیادی دارد. این چشمه های فسیلی که بر اثر جوشش و وجود منابع نفت و گاز در زیرزمین تشکیل شده اند، سالانه میزبان گردشگران زیادی هستند. از نکات جالب توجه در خصوص چشمه های آب گرم دهلران اینکه آب این چشمه ها در طول روز بر اثر انعکاس نور خورشید به صورت هفت رنگ درمی آیند که همین مساله جذابیت آنها را دوچندان کرده است.
ماه ها، هفته ها و روزهای زیادی است که دنیا با ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کند. چالشی مخاطره انگیز که زندگی مردم کل دنیا را تحت تاثیر قرار داده است، به طوری که امروز استفاده از مواد ضدعفونی کننده دیگر جزئی از کارهای روزمره مان شده است. از این رو هنگام استفاده از ضدعفونی کننده باید به برخی نکات توجه کرد، نکاتی که شاید به ظاهر اهمیتی نداشته باشند، اما عدم توجه به آنها می تواند مشکلاتی را برایمان ایجاد کند.با ورود کرونا و همه گیری آن در سراسر جهان، استفاده از ضدعفونی کننده ها از جمله ژل ها و محلول های استریل کننده، بیش از هر زمان دیگری وارد زندگی مان شدند. این مواد بهداشتی که باعث از بین رفتن میکروب ها می شوند، در حال حاضر بعد از شست وشوی دست ها، استفاده از آنها بهترین راه از بین بردن ویروس کروناست. با این حال گاهی پیش می آید که در استفاده از آنها اشتباهاتی را انجام می دهیم که شاید به ضررمان تمام شود و مشکلاتی را برایمان ایجاد کند. به همین بهانه در ادامه «برخی از نکات ضروری را که باید مورد توجه قرار گیرد، آورده ایم»
مدت زمان مناسب استفاده از مواد ضدعفونی کننده، یعنی مدت زمانی که میکروب ها، ویروس ها و باکتری ها را می توانیم از بین ببریم. مثلا برای از بین بردن میکروب ها، ویروس ها و باکتری ها باید حتما ۲۰ ثانیه دست های خود را بشوییم که در غیر این صورت پاکسازی به طور کامل انجام نمی شود و آلودگی ها از بین نمی رود.
استفاده نکردن یا کم استفاده کردن از مواد ضدعفونی کننده، باعث می شود که پاکسازی ویروس به طور کامل انجام نشود. اگر از ظروف بزرگ برای ضدعفونی کردن دست ها استفاده می کنید یک فشار بر روی پمپ ها کافی است، اما در صورت استفاده از ظروف کوچک باید فشار روی پمپ را ۲ تا ۴ بار افزایش دهید.
برای خلاصی دست ها از ویروس باید آنها را کامل ضدعفونی کنید تا با استریل شدن تمام نقاط دست ها خیالتان از بابت پاکسازی آنها از ویروس راحت شود. بنابراین به ضدعفونی کردن کف، روی دست ها و انگشتان نباید بسنده کرد. بهتر است بین انگشتان، روی ناخن ها و زیر آنها هم به مواد ضدعفونی کننده آغشته شوند.
زمانی که از کرم های چرب کننده و مرطوب کننده استفاده می کنید، مواد ضدعفونی کارایی خود را از دست می دهند و نمی توانند عمل پاکسازی را به خوبی انجام دهند، چراکه به پوست دسترسی کامل ندارند. بنابراین اول دست ها را با آب و صابون بشویید و سپس مرطوب کننده استفاده کنید. اگر نیاز شد پس از آن از مواد ضدعفونی کننده استفاده کنید.
تمام مواد بهداشتی استریل دست ها، یکسان نیستند. بهترین مواد ضدعفونی کننده از ۶۰درصد اتیل یا ۷۰ درصد الکل تشکیل شده اند تا بتوانند ویروس ها را به طور کامل از بین ببرند. بنابراین زمان خرید به نوشته های روی محصول توجه کنید، اثرگذاری محصولات ضدعفونی کننده روی باکتری ها و ویروس ها نکته مهمی است که نباید نسبت به آن بی توجه بود. در حال حاضر کرونا، ویروس است و استفاده از ضدعفونی کننده های ضدویروس می تواند آنها را از بین ببرد، نه محصولاتی که ضدباکتری هستند. استفاده از محصولاتی که اتانول ندارند، می تواند (در حالت محلول) از روی پوست هم باعث مسمومیت شود.
قرار دادن مواد ضدعفونی کننده در معرض نور خورشید یا در یخچال می تواند کارایی آن را کاهش دهد. به همین دلیل توصیه می شود از نگهداری نامناسب این مواد جدا خودداری کنید.
درست است که مواد ضدعفونی کننده نقش موثری در از بین بردن ویروس ها دارند، اما روی پوست، مواد شیمیایی از خود به جا می گذارند که نباید وارد بدن شوند. به همین دلیل قبل از شستن دست ها برای غذا خوردن می توانید از مواد ضدعفونی کننده استفاده کنید، اما نباید با دست های آغشته به مواد شیمیایی ضد عفونی کننده غذا بخورید.
همانطور که می دانید تمام مواد استریل کننده اشتعال پذیر و آتش زا هستند. از این رو توجه به این مسئله بسیار ضروری است. این مواد را نباید در کنار فندک و سیگار قرار داد. الکل پس از استفاده به حالت گاز درمی آید، به همین دلیل باید علاوه بر ضدعفونی کردن دست ها نکات ایمنی را هم هنگام استفاده از این مواد رعایت کنید.
- فاطمه مولایی
غذا، یکی از مهم ترین بخش های زندگی بشر است که بدون آن نمی توان به حیات ادامه داد. وقتی صحبت از غذا می شود، ذهنمان ناخودآگاه به سمت طعم ها و مزه های مختلف و لذیذی می رود که در هر کشوری با توجه به موقعیت جغرافیایی و پیشینه تاریخی آن، متفاوت است. از این رو لذت چشیدن طعم لذیذ غذاهای کشورهای مختلف، می تواند یکی از خوشمزه ترین تجربیاتمان باشد. حالا اگر به پختن غذای کشورهای دیگر علاقه مندید، در این شماره طرز تهیه ناپولیتانای مرغ ایتالیایی را آورده ایم؛ غذایی که براحتی می توانید آن را در خانه تهیه کنید.
سينه مرغ: يك عدد
پنير موزارلا: ۱۰۰ گرم
سس قرمز: 2 قاشق غذاخوری
تخم مرغ: يك عدد
آرد سفيد: يك پيمانه
آرد سوخاري: یک پيمانه
نمك، فلفل، آويشن، روغن زيتون و روغن: به مقدار لازم
ابتدا سينه مرغ را از وسط به دو قسمت تقسيم مي كنيم تا دو تكه پهن و نازك داشته باشيم. سپس با بيفتك كوب آن را می کوبیم و با نمك، فلفل، كمي آويشن و روغن زيتون مزه دارش مي كنيم. تكه هاي مرغ را داخل آرد سفيد قرار می دهیم و پس از آن نیز به تخم مرغ آغشته می کنیم و در نهايت داخل آرد سوخاري می گذاریم تا به طور كامل پوشانده شوند. مرغ ها را در کمی روغن سرخ می کنیم، به اندازه ای كه كامل پخته نشوند. بعد از سرخ كردن، روي مرغ ها را با سس قرمز دلخواه مثل مارينارا يا سس گوجه می پوشانیم و روي آنها را پنير موزارلا می ریزیم و داخل فر از قبل گرم شده به مدت 10 دقیقه با دمای 220 درجه می گذاریم تا هم پنير آب شود و هم پخت به طور کامل انجام شود .
- آتینا عالی
مواد لازم
آرد: 370 گرم
روغن جامد: 170 گرم
پودر قند: 120 گرم
تخم مرغ: 2 عدد
خامه: 50 گرم
وانيل: یک قاشق چایخوری
هل سابيده شده: 2 عدد
بیکينگ پودر: نصف قاشق چایخوری
عسل: 200 گرم (تقريبا یک استکان)
شکر: 100 گرم (یک دوم ليوان دسته دار)
خامه: 50 گرم
کره: 75 گرم
خلال بادام: دو پنجم استکان
زعفران: یک قاشق غذاخوری
ابتدا روغن را می زنیم تا نرم شود. سپس پودر قند را اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم. تخم مرغ ها را شکسته و تک به تک اضافه کرده، هل، وانيل و خامه را می افزاییم و مواد را کمی هم می زنیم. در پایان هم آرد و بیکينگ پودر الک شده را اضافه می کنیم. حالا داخل سينى فر کاغذ روغنى پهن کرده (ابعاد سينى 30×40 باشد) و مواد شیرینی را روی آن می ریزیم و به مدت 10 دقيقه با دماى 170 درجه داخل فر قرار می دهیم تا روى شيرينى ها سفت و دورش طلايى شود (ممکن است با توجه به دماى فر، بيشتر از 10 دقيقه طول بکشد). در این فاصله مواد رويه را به جز زعفران و خلال بادام با هم مخلوط می کنیم و می گذاریم 5 دقيقه بجوشد، در آخر زعفران و خلال بادام را می افزاییم. بعد از بیرون آوردن خمیر پخته شده از داخل فر، مواد آماده شده را روى آن می ریزیم و کاملا پخش می کنیم. دوباره سينى را در فر می گذاریم، اين بار در طبقه بالاى فر و با دماى 150درجه به مدت 20 دقيقه. بعد از پخت کامل و خارج کردن شیرینی از فر، صبر می کنیم کمی خنک شود تا بتوانیم آن را در ابعاد 5×5 برش بزنیم.
- دلناز فراهانی
بادمجان كوچك: يك كيلو
سركه: یک ليتر
نمك: یک دوم پيمانه
سير: يك بوته بزرگ
هويج: يك عدد
گل كلم: ٣٠٠ گرم
سيب زميني ترشي: ٢ عدد
كرفس: يك ساقه بلند
نعنا و شويد خشك: به مقدار لازم
فلفل سبز: ٣عدد
ابتدا بادمجان ها را از وسط برش طولي می دهیم و در سركه می ریزیم و مي جوشانيم. وقتي بادمجان ها کمی نرم شد، گل کلم، کرفس، سیب زمینی ترشی، فلفل سبز، سیر و هویج را نگینی خرد كرده با كمي سركه، نعنا و شويد مخلوط می کنیم. بادمجان ها را با موادی که آماده کرده ایم، پر مي كنيم و در سركه مي خوابانيم. در ظرف را محکم می بندیم و منتظر رسیدن ترشی می مانیم.
آرن داودی :
ملی پوش سابق بسکتبال پالایش نفت آبادان از برگزاری بازی های لیگ برتر در شهری مانند تهران که وضعیت کرونایش قرمز است، انتقاد دارد.
آرن داوودی، بازیکن گارد راس تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان می گوید اوضاع تیمش خوب است و برای حضور در لیگ برتر آماده هستند.
داوودی با توجه به اوضاع حال حاضر کشور و ویروس کرونا می گوید باید رقابت ها در بهترین و سخت ترین شرایط رعایت پروتکل بهداشتی برگزار شود تا هیچ بازیکن و تیمی آسیب نبیند.
او عنوان می کند اگر مثل فصل قبل بازی ها نیمه کاره رها نشود، می خواهند بازهم عنوان قهرمانی را تکرار کنند.
با آرن داوودی در خصوص وضعیت تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان و همچنین برگزاری لیگ برتر بسکتبال گفت وگویی انجام داده ایم که با هم می خوانیم.
خوشبختانه شرایط در حال حاضر خوب است. با توجه به شرایط موجود که برای همه تیم ها هم وجود دارد و کار را سخت کرده است، بچه های تیم همه همدل و یکدست شده اند و بدون حاشیه برای بازی ها آماده می شویم و پیش می رویم.
بله همینطور است. طبق برنامه های از پیش تعیین شده قرار است به تهران بیاییم. ما در آبادان تمرینات خوبی را در این مدت پشت سر گذاشتیم، اما با توجه به اینکه هنوز مسابقه ای برگزار نکرده ایم، نمی توانیم بگوییم چقدر آماده ایم و در چه وضعیتی قرار داریم. مسابقه است که نقاط ضعف و قوت را مشخص می کند. برای همین در اردوی تهران ضمن تمرین، قرار است چند مسابقه هم بدهیم تا برای لیگ بهتر آماده شویم.
بله، شاکله فعلی پالایش نفت آبادان همان تیمی است که دو سال قبل قهرمان لیگ شده بود. درواقع همان بازیکنان در کنار هم هستیم و امیر صدیقی و احد سهراب نژاد هم اضافه شده اند. البته باید این را اضافه کنم مانند یکی، دو فصل قبل نمی توانیم خارجی جذب کنیم و تیمی تمام ایرانی هستیم. بازی به بازی پیش خواهیم رفت، اما در مورد قهرمانی باید بگویم، نمی توان قبل از شروع لیگ در مورد آن صبحت کرد. ما همیشه در این سال ها مدعی بوده ایم و دوباره سعی می کنیم که مدعی باقی بمانیم و بازهم قهرمان شویم.
بله همینطور است. دو فصل قبل ما قهرمان لیگ برتر شدیم، اما فصل قبل ویروس کرونا باعث شد مسابقات نیمه کاره رها شود و قهرمان هم معرفی نشود. بازی ها در مرحله گروهی بود که پایان یافت و پلی اف برگزار نشد تا چهره قهرمان واقعی مشخص شود. امیدوارم اینبار مسابقات کامل برگزار شود و تیم پالایش نفت قهرمانی اش را تکرار کند.
متاسفانه ویروس کرونا همه چیز را تحت الشعاع خود قرار داده است. ورزش هم از این مساله مستثنا نیست. همین موضوع باعث شده مسابقات به صورت متمرکز در تهران برگزار شود. همانطور که گفتم این ویروس شرایط خیلی سختی را به وجود آورده، ولی نمی دانم چرا باید مسابقات لیگ در شهری مانند تهران که وضعیت کرونایش قرمز است، برگزار شود. من با مسابقات متمرکز مشکلی ندارم، اما بهتر بود در این شرایط شهر دیگری انتخاب می شد.
حضور 16 تیم در لیگ برتر خوب است و حتما به نفع بسکتبال است، چون شما استعدادهای بیشتری را می شناسید و برای انتخاب نفرات بهتر برای تیم ملی دست مربیان بازتر می شود. اما امیدوارم گروه هایی که به لیگ اضافه شده اند دقیقه 90 یا در میانه لیگ کنار نکشند. بسکتبال باید گسترش پیدا کند، اما منابع اسپانسری و امکانات هم می خواهد.
رقیب اصلی ما در این چند سال تیم بسکتبال پتروشیمی بندر امام بود که گویا در مسابقات حضور ندارد، اما تیم هایی چون مهرام، دانشگاه آزاد و شهرداری گرگان تیم های مدعی هستند که می توانند رقیب سرسختی برای ما باشند. البته بازهم تاکید دارم باید وارد مسابقات شد و بعد در این مورد بهتر اظهارنظر کرد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان با دعوت ورزشکار مسجدسلیمانی، دارنده مدال های جهانی در جلسه هیأت مدیره این شرکت از اقدام اخیر فرهنگی او تقدیر کرد .
قباد ناصری با دعوت از ساسان کریمی، قهرمان مسابقات جهانی شنای کارگران از اقدام اخیر او در خصوص طی کردن مسافت مسجدسلیمان تا تهران با پای پیاده و اهدای مدال خود به خانواده شهید سپهبد قاسم سلیمانی، تجلیل به عمل آورد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان طی سخنانی شهید قاسم سلیمانی را یک اسطوره و نماد عزت و افتخار برای ایران و جهان اسلام عنوان کرد و گفت: با شهادت این سردار رشید که دشمن شماره یک استکبار و صهیونیست بود، بر عزت و افتخار اسلام و ایران عزیز افزوده شده است . ناصری در ادامه افزود: اینکه در شرایط بد آب و هوایی و گرمای طاقت فرسای خوزستان مسافت هزار کیلومتر از مسجدسلیمان تا تهران را پیاده طی کنید تا به خانه این سردار شهید برسید و مدالی که برای به دست آوردنش سختی ها کشیده اید را به آسانی تقدیم کنید، یعنی اینکه محبت سردار سلیمانی ریشه در جان ایرانیان دارد که تشییع میلیونی پیکر مطهرش خود گویای این عظمت و محبوبیت بوده است. او همچنین به دیگر حرکت این ورزشکار بسیجی مسجدسلیمانی در ممانعت از رقابت با ورزشکار دولت غاصب اسراییل اشاره کرد و گفت: حضور با پیراهن منقش به آرم سپاه پاسداران و درج عبارت «من هم یک پاسدار هستم» و خودداری از رقابت با ورزشکار رژیم اشغالگر قدس درعین آنکه می دانی قادر به شکست حریفت هستی، یعنی اینکه سپاه و فلسطین دو مقوله جداناپذیر و غیرقابل مذاکره و غیرقابل معامله برای ملت انقلابی ایران بوده و خواهند بود .
ساسان کریمی، شناگر مسجدسلیمانی و دارنده مدال مسابقات جهانی کارگری نیز با تشکر از مدیرعامل و هیأت مدیره شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان گفت: هدف از اهدای مدالم به خانواده شهید سلیمانی هم قدرشناسی از این شهید بزرگوار بود و هم الگوسازی از سرداران رشید ایران زمین برای نسل های آینده است. لحظه ای که مدال هایم را به خانواده شهید سلیمانی تقدیم می کردم از لحظه ای که روی سکوی مسابقات جهانی در حال دریافت مدال بودم، برایم شیرین تر و دل چسب تر بود. او خاطرنشان کرد که در حرکت بعدی اش قصد دارد در مسابقات جهانی یونان با پیراهن شهید سلیمانی در مسابقات حاضر شود تا پیام محبوبیت این سردار شهید را به گوش همه برساند .
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان برای حضوری هرچه قوی تر در لیگ برتر اردویی یک هفته ای را در تهران برگزار می کند.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان بعد از تمرینات خود در آبادان حالا با توجه به نزدیک شدن به شروع مسابقات لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران و اینکه قرار است این مسابقات در مرحله نخست در تهران برگزار شود، یک اردوی تدارکاتی در تهران برگزار می کند تا با شرایط وفق پیدا کرده و خود را برای حضور در لیگ برتر آماده کند.
پالایش نفتی ها در طول مدت حضورشان در اردوی تهران قرار است چند بازی تدارکاتی و دوستانه را با تیم های پایتخت برگزار کنند.این تیم در این فصل هم مانند فصل قبل حق جذب بازیکن خارجی ندارد و با ترکیبی تمام ایرانی وارد مسابقات می شود.
دو بازیکن مسجدسلیمانی، جوان و آینده دار تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان قرارداد خود را برای حضور در لیگ برتر بیستم تمدید کردند. آرتوش صادقی، دروازه بان بومی تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان قراردادش را با این تیم دو فصل دیگر تمدید کرد. همچنین فرزین کاصفر، هافبک بومی این تیم نیز قراردادش را به مدت یک فصل دیگر تمدید کرد تا در لیگ بیستم شاگرد مجتبی حسینی باشد.تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان نسبت به فصل قبل تغییرات زیادی کرده و به نظر می رسد باید منتظر یک تیم جدید در لیگ برتر بیستم باشیم. البته رویکرد باشگاه نفت مسجدسلیمان به حفظ و استفاده از سرمایه های جوان و بومی باشگاه است تا به این ترتیب بتواند پشتوانه سازی کرده باشد. قبل از تمدید قرارداد این دو بازیکن بومی، محمد بلبلی بازیکن جوان فصل گذشته تیم استقلال تهران هم به صورت قرضی به نفت مسجدسلیمان آمد تا در لیگ بیستم برای این تیم به میدان برود.قرارداد بلبلی به صورت قرضی و یک ساله خواهد بود و او زیر نظر حسینی که تیمش را رفته رفته آماده مسابقات لیگ بیستم می کند، فرصت خوبی برای تجربه اندوزی و بازی دارد.
سیروس پورموسوی:
سال های متوالی سرمربی تیم های پایه در خوزستان بوده و بازیکنان بزرگی همچون ایمان مبعلی، علی بداوی، حسین کعبی و بسیاری دیگر را کشف و به فوتبال کشور معرفی کرده است. تیم های رده پایه با سرمربیگری پور موسوی همیشه در ردیف مدعیان قهرمانی قرار داشته اند.سیروس پور موسوی که در فصل گذشته و در هفته های پایانی لیگ عهده دار نیمکت پارس جنوبی جم شده بود، در فصل بیستم با انتخاب اعضای هیات مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان روی نیمکت این تیم نفتی نشست. سرمربی سابق تیم جوانان ایران در شرایطی هدایت صنعت نفت آبادان را برعهده گرفته که قطعاً با مصائب شرایط کنونی و خلا بزرگی که جدایی بازیکنان در پی خواهد داشت، آگاه است. بااین حال شاید موهبت بزرگ او آرشیوی باشد که از زمان قبول هدایت نیمکت تیم جوانان در اختیار دارد. سرمایه هایی بزرگ که می توانند یک نفت آبادان با چهره ویژه را در فصل بیستم شکل دهند. پورموسوی در دوره حضور در استقلال خوزستان و فولاد نیز اعتقاد ویژه ای به کار آکادمیک و شناسایی استعدادها داشت که ماحصل این اقدام او اکنون با حضور در سطح اول فوتبال ایران، چهره های اصلی بیشتر گروه ها را شکل داده اند. پورموسوی قطعاً با اتکا به همین پشتوانه امیدوار است خیلی زود خلا بزرگ جدایی ستاره هایش را پوشش دهد و از صنعت نفت آبادان تیم بزرگی بسازد. این مربی بومی به دنبال این است که با حمایت هواداران و مدیران باشگاه یک نسل ویژه را در نفت آبادان شکل دهد و آن ها را به آینده امیدوار نگه دارد.با سرمربی جدید صنعت نفت آبادان در خصوص وضعیت این تیم و نیز برنامه هایی که برای بزرگی نفت دارد صبحت کردیم که توجه شمارا به آن جلب می کنیم.
نفت آبادان پیشینه خوبی در فوتبال خوزستان و ایران دارد. کار کردن در این تیم سخت و درعین حال هیجان انگیز است. من دوست داشتم با امتحان کردن یک چالش جدید بتوانم تجربیاتم را به بازیکنان جوان خوب آبادان انتقال دهم، اما اعتراف می کنم واقعا کار سخت و مسئولیت بزرگی را قبول کردم. تیم صنعت نفت فصل گذشته در رتبه هفتم قرارگرفته و من باید حداقل این عنوان را دوباره در پایان لیگ بیستم به دست بیاورم، آن هم درحالی که بیشتر بازیکنان اصلی تیم جدا شدند و ما با جذب بازیکنان جدید، تیم نو و جدیدی را درست کردیم. کار دشواری دارم، اما نشدنی نیست، چون می دانم می توان کار بزرگ انجام دهم برای همین قبول کردم.
تمام بازیکنانی را که مدنظرمان بود تا الان جذب کرده ایم. با احترامی که برای جدا شده ها قائل هستیم، تمامی جذب شده ها از نظر فنی مورد تایید ما هستند، اما دو مشکل داریم؛ ازنظر بدنسازی عقب هستیم و برای هماهنگی هم نیاز به زمان داریم و شرایط سختی را پشت سر می گذاریم، چراکه بیش از 9 تغییر در تیم داشته ایم و باید سعی کنیم شرایط روزبه روز بهتر شود. البته چند مصدوم هم داریم که تا شروع مسابقات فکر کنم خوب شوند مثل طیبی، عبدالله زاده و حکیم نصاری به دلیل مصدومیت در تمرینات ما نیستند و خالقی فر هم دیر به ما اضافه شده است. امیدوارم با تلاش پزشکان مصدومان سریع تر به جمع ما اضافه شوند و بازیکنان هم شرایط را درک کنند. با تمام این اوصاف باید بگویم اکیپ خوبی دورهم جمع شده اند. بازیکنانی که سابقه همکاری با هم در استقلال خوزستان و فولاد را داشتیم، جذب کردیم. البته جا دارد از بچه های قدیمی نفت هم که با وجود داشتن پیشنهاد در این تیم ماندند، تشکر کنم.
شرایط بد نیست، خدا را شکر کار را با هر سختی که هست جلو می بریم. مهم این است که برنامه هایی که طراحی کرده ایم را روزانه اجرا کنیم. با توجه به اینکه تمرینات ما دیر شروع شده، طبیعی است که باید برنامه تاکتیکی و بدنسازی را توامان پیش ببریم. در این فاصله بازیکنان فشار سختی را تحمل می کنند، زیرا تاریخ شروع مسابقات اعلام شده است. امیدواریم شرایط ما روزبه روز بهتر شود و بازیکنان فشار تمرینات را تحمل کنند. از روزی که استارت کار را زده ایم، 25 روز فرصت داشتیم. هم باید بازیکن می گرفتیم، هم کار بدنسازی می کردیم و بازی تدارکاتی و کار تاکتیکی انجام می دادیم.
ابتدا باید بگویم ما در این بازی ها به دنبال نتیجه نبودیم، زیرا در زمان آماده سازی تیم هستیم. تاکنون دو بازی تدارکاتی انجام داده ایم که با برد و تساوی همراه بوده است. با توجه به شرایط بدنی که برایشان به وجود آمده، از نظر فنی نمی توانند تمام وظایف را انجام دهند، ولی هفته به هفته شرایطشان بهتر خواهد شد و امیدوارم از روز اول مسابقات در کنار امتیازگیری بتوانیم شرایط بدنی بازیکنان را بالا ببریم.
باشگاه به دنبال این است که مشکلات مالی باشگاه را حل کند. الان همه باشگاه ها با مشکلات اقتصادی مواجه هستند و ما هم این مشکل را داریم. البته با اینکه در یارگیری خوب عمل کرده ایم، اما یک ریال پرداختی نداشته ایم، چه به بازیکنان جدید چه به بازیکنان فصل گذشته، اما خوشبختانه پیگیری خیلی خوبی از سوی نمایندگان مجلس، فرمانداری و هیات مدیره باشگاه شاهد هستیم. مطمئنا تا شروع لیگ این مشکل حل می شود.
واقعیت این است که باید پله پله و آرام حرکت کنیم، مطمئنا تلاش ما این است که بتوانیم جایگاه خیلی خوبی برای هواداران و تیم صنعت نفت به وجود بیاوریم. سطح توقع هواداران بالا رفته است، اما برای خوب بودن احتیاج به زمان داریم تا هماهنگ شویم. هواداران باید صبور باشند و به ما فرصت دهند. بازیکنان باتجربه و جوان های خوبی داریم. اگر حمایت های به موقع از تیم صورت بگیرد، می توانیم جایگاه خوبی به دست بیاوریم. من مطمئن هستم به اگر تیم هماهنگ شود با آمادگی بالا می توانیم امتیازات خوبی جمع کنیم. من به این جوان ها خوش بین هستم.
هواداران و مردم آبادان فوتبال را خوب می فهمند. همانطور که اشاره داشتم ما تمرینات را دیر شروع کردیم. باید ما را درک و حمایت کنند. مطمئن باشند روزبه روز بهتر می شویم. هواداران کمک کنند مطمئن باشند، موفق می شویم. ما امسال یک کار بزرگ در صنعت نفت آبادان انجام دادیم. در کنار تیم بزرگ سالان، یک تیم جوان و آماده به عنوان تیم «ب» جهت پشتوانه سازی متشکل از بازیکنان بومی درست کردیم که بتوانیم از تیم بزرگسالان حمایت کنیم.
ببینید ما در کنار تیم بزرگسالان برای پشتوانه سازی از بازیکنان آکادمی و نیز جوانان بومی آبادان و نیز تیم های پایه تست گرفتیم. سپس در ادامه با هماهنگی مدیریت باشگاه بهترین ها همراه تیم به اردو تهران آمدند و ضمن تمرین حتی در بازی دوستانه به میدان رفتند. هدف من و باشگاه داشتن یک تیم خوب و جوان و آینده دار برای سال های بعد است تا به نوعی نفت آبادان را بیمه کرده باشیم . این بازیکنان نه تنها می توانند در آینده نسل طلایی فوتبال نفت باشند، بلکه در این فصل هم می توانند به باشگاه در لیگ برتر کمک کنند.
بله اردوی بسیار خوبی بود. هم تمرینات خوبی داشتیم و هم بازی های دوستانه خوبی انجام دادیم. ما از روزی که استارت کار را زدیم 25 روز فرصت داشتیم. هم باید بازیکن می گرفتیم هم کار بدن سازی می کردیم و هم بازی تدارکاتی و کار تاکتیکی انجام می دادیم. اردو تهران به ما خیلی کمک کرد. دو بازی تدارکاتی انجام دادیم مطمئنا تا 16 آبان با توجه به شرایط بدنی که بازیکنان دارند می توانیم برای شروع لیگ آماده شویم. بچه ها هفته به هفته شرایطشان بهتر خواهد شد و امیدوارم از روز اول مسابقات در کنار امتیاز گیری بتوانیم شرایط بدنی بازیکنان را بالا بکشیم.
من تمام توانم را به کار می برم تا صنعت نفت حضوری موفق در لیگ برتر داشته باشد. گفتم کار سختی داریم، ولی نفت می تواند مثل فصل گذشته با این جوانان بازهم در فوتبال ایران بدرخشد.
نمی شود فوتبال را پیش بینی کرد، اما سعی می کنیم بهترین نتایج را بگیریم. من به دنبال این هستم که بتوانیم سهمیه آسیایی کسب کنیم، اما تا وارد مسابقات نشویم نمی توانیم در این خصوص اظهارنظر قاطع کنیم.
این قانون برای الان نیست، در تمام دنیا این اتفاق رخ می دهد و قانونی است و برای بالا بردن علم و آموزش است. با توجه به مشکلاتی که برای باشگاه ها رخ داد و برای این دوستان هم بهتر است که دوره مربیگری را طی کنند و در سال 2016 مربیان در لیگ قهرمانان باید مدرک مربیگری داشته باشند و در یک مدت سه ساله باید مدرک بگیرند و امروز فدراسیون نسبت به مدرک مربیان سختگیری می کند و اگر این قانون اجرا شود به فوتبال ما کمک خواهد شد.
همایش کوهپیمایی خانوادگی کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه غرب با حضور فرمانده بسیج و جمعی از کارکنان و خانواده های آنان برگزار شد. این برنامه در راستای اهداف راهبردی در بخش ورزش و تفریحات سالم به منظور گسترش و توسعه ورزش و ایجاد روحیه نشاط و شادابی با تأکید برافزایش مشارکت کارکنان و خانواده های آنان در فعالیت های ورزشی و با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی برگزار شد.فرمانده پایگاه بسیج شهید قمری در این خصوص گفت: شرکت کنندگان در این برنامه مسیر میدان پدر تا مزار شهدای گمنام را که بر بلندای کوه زیبای طاق بستان آرمیده اند طی کردند و با نثار فاتحه یاد و خاطره آنان را گرامی داشتند.
ابراهیم مؤمن در ادامه در خصوص این کوهپیمایی گفت: کارکنان و خانواده های ایشان در فضایی شاد و صمیمی از ساعت7 صبح، کنار یکدیگر جمع شدند و مسیر زیبای دامنه طاق بستان و پارک کوهستان را پیاده روی کردند.
گفتنی است، در پایان به شرکت کنندگان در این همایش جوایزی اهدا شد.
مشعل مشعل: ممکن است شما هم بارها با این سوال مواجه شده باشید که چقدر برای خودمان وقت می گذاریم و شاید با توجه به عدم شناخت نیازهای درونی، ندانیم که چه میزان از زمانی که لازم است برای خودمان اختصاص دهیم را برای کارها و افراد و برنامه های دیگری صرف می کنیم و حتی متوجه این تغییرات نمی شویم. بسیاری از موفقیت ها، تغییرات و برنامه ریزی های زندگی که توسط خود ما به طور مستقیم یا توسط دیگران به طور غیرمستقیم وجود دارند، به نحوی سهم ما را از زندگیمان تشکیل می دهد. اما سوال اینجاست که این سهم و زمان را چقدر مدیریت می کنیم؟ چقدر برای خودمان اولویت می گذاریم و زمانی را برای رسیدگی به نیازهای خودمان اختصاص می دهیم؟ در چند ماه گذشته و با فراگیری ویروس کرونا و تغییراتی که در شرایط زندگی همه انسان های کره زمین به وجود آمده، موضوع اهمیت وقت گذاشتن برای خودمان و نیازهایی که مغفول مانده بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. بسیاری از ما در تنهایی و اوقات فراغت و دورکاری که در این چندین ماه داشته ایم با این موضوع مواجه شده ایم که چقدر در جریان پرشتاب زندگی نیازهای خودمان را فراموش و صرف کار، خانواده، فرزندان و حتی دوستان و امور غیرضروری دیگر کرده ایم. به همین دلیل خوب است درباره این زمان اختصاصی برای خودمان برخی موارد را یادآوری کنیم تا از بروز آثار مخرب بی توجهی به خود دور بمانیم.
این موضوع را باید بیشتر به والدین و به خصوص مادرها هشدار بدهیم که همه چیز خانواده و فرزندان نمی شود و لازم است سهم خودمان را از زندگی کم نکنیم. همه ما در کنار نیازهای جسمی، نیازهای روحی و روانی و عاطفی هم داریم اما در جریان روزمرگی ها و آنچه فداکاری و حسن انجام وظایف تلقی می شود، این نیازهای مهم فراموش می شوند. پس باید یادآوری کنیم که تا مراقب خودمان نباشیم و برای نیازهای خودمان وقت نگذاریم، نمی توانیم مراقب دیگران باشیم و دیر یا زود یا جسمی و یا روحی خسته و ضعیف می شویم.
لازم است از همان ساعت های ابتدایی روز متناسب با شرایط زندگی و شغل و میزان دسترسی ها، مراقبت از بدنتان را انجام دهید. به موارد مهمی مانند خوردن صبحانه و غذای کامل و به موقع، انجام ورزش روزانه و پیاده روی، لحظات یا ساعتی برای تنهایی، آرامش درون، دعا و مراقبه، زمانی برای خندیدن، شادی و سرگرمی هایی که حواستان را از امور روزمره دور می کند، اهمیت دهید. از همه مهمتر لازم است برای کوچکترین علائمی که در بدنتان نشانه بیماری است پیگیری و رسیدگی داشته باشید. بسیاری از بیماری ها در نتیجه عدم توجه به موقع و وقت نگذاشتن برای خودمان پیشروی می کنند.
گاهی در بحبوحه مشکلات زندگی، انجام کاری که با تمام وجود دوستش دارید، حالتان را کمی بهتر می کند. ممکن است این کار خرید کردن از یک فروشگاه یا پاساژ یا بازی با بچه ها در پارک در یک بعدازظهر عادی باشد. برخی برای خودشان سرگرمی خاصی دارند؛ آشپزی می کنند، کوه می روند، سفر می کنند یا خودشان را با کتاب خواندن و مطالعه مشغول می کنند تا اندکی از آن حال بد و حس و حال منفی بگذرد و با خودشان خلوتی داشته باشند. مهم این است که این زمان کوتاه را به خودتان بدهید تا چیزی در درونتان آرام بگیرد.
بسیاری از ما در جریان زندگی با مشکلات و اتفاقات و رویدادهایی مواجه هستیم که ممکن است نتوانیم درباره آنها با خانواده و اطرافیان و یا هر فرد دیگری صحبت کنیم. بسیاری از ما با انبوهی از ایده ها، افکار و احساسات درگیر و آشفته روبه رو هستیم که در طول سالیان سال روی هم انباشته می شود و بهترین کار آن است که با کسی درباره این مسائل فقط حرف بزنیم تا بار آنها از روی دوشمان برداشته شود. اگر کسی اطرافتان است که درک خوبی از شما و مسائلتان دارد، خوب است با او حرف بزنید و اگر کسی برای درددل یا حرف زدن و مشورت گرفتن ندارید، بهتر است هرچند وقت یکبار با مشاور صحبت کنید. ممکن است این جلسات تراپی برای شما گران تمام شود، اما حتما برای احوال درونی لازم است و همچون سوپاپ اطمینان عمل خواهد کرد.
شاید لازم باشد به شکلی خودخواهانه به خودتان در طول یک روز یا یک هفته زمان مشخصی را اختصاص دهید و آن را برای خودتان و دیگران کاملا علنی و رسمی کنید. لازم نیست فکر کنید که این یک جور خودخواهی است، خودتان را متقاعد کنید که اختصاص وقت به خود، نیاز شماست و بعد از مدتی این کار، یک حرکت برد برد محسوب می شود؛ زمانی که احساس خستگی و استرس زیاد دارید، رسیدگی به همه کارها سخت به نظر می رسد و باید برای خودتان کمی خلوت کنید.
بسیاری از کارها و برنامه ها و افراد در زندگی ما هستند که حذف کردنشان، نه تنها مشکلی ایجاد نمی کند، بلکه شرایط و زمان بیشتری را باز می گذارد تا به خودمان و امور مهم زندگیمان بپردازیم. یکبار دیگر این امور و افراد اطرافمان را مرورکنیم؛ از وقتی که در فضای مجازی هستیم تا مهمانی ها، دورهمی ها و دوستانی که چیزی به داشته های مادی و معنوی ما اضافه نمی کنند. بسیاری از این کارها و افراد انرژی منفی و سمی را به ما و احوال زندگی و برنامه هایمان وارد می کنند و در وهله اول متوجه این اثرگذاری نیستیم. لازم است این امور و افراد را شناسایی کنیم و ببینیم حداقل پنج نفر اثرگذار زندگیمان که هر روز در تعامل با ما و خانواده مان هستند، چه کسانی هستند و چه اثراتی روی ما دارند.
ندارد چشم من، تاب نـــگاه صحنه ســازی هـــا
مـــن يكرنگ بــيزارم، از اين نيرنگ بـــازی ها
زرنـــگي، نارفيقا! نيست اين، چون باز شد دستت
رفيقـــان را زپا افـــكندن و گـردن فـــرازی ها
تو چون كركس، به مشتي استخوان دلبستگي داري
بـــنازم هـــمت والاي بــــاز و بی نیـــازی ها
بـــه ميـــداني كه می بندد پاي شــهسواران را
تـــو طفل هرزه پـــو، بايد كني اين تركتازي ها
تـــو ظاهرساز و من حقگو، ندارد غير از اين حاصل
مـــن و از كس بریدن ها، تو و نـاكس نـــوازی ها
*رحيم معيني كرمانشاهي
محمدابراهیم شریف زاده، خواننده و آهنگساز پیشکسوت موسیقی مقامی خراسان بود. همکاری وی با غلامحسین سمندری از دوتارنوازان شهیر باخرزی ۶۰ سال طول کشید. آلبوم موسیقی «خون پاش» و «نغمه ریز» حاصل این همکاری است. شریف زاده همزمان با این علاقه و استعداد در خوانندگی و آهنگسازی، غسال هم بود. شغلی که بسیاری افراد بعد از اطلاع از آن واکنش هایی داشتند. شریف زاده در آبان ۱۳۹۵ در سن حدود یکصد سالگی درگذشت، در حالی که آثار دلنشین او در موسیقی مقامی بجا مانده و یکی از ماندگارترین آنها «نوایی نوایی» است.
کتاب مرگ در ونیز، اثر توماس مان، نویسنده آلمانی و برنده جایزه نوبل ادبیات است که برای اولین بار در سال ۱۹۱۲ منتشر شد. این داستان سرشار از لایه های نمادین، استعاری و اسطوره ای است که ما را به تعمق در باب مفهوم کتاب وا می دارد. بخشی از تجربیات زیستی نویسنده در نوشتن این کتاب دخیل بوده، از جمله اقامت یک ماهه توماس مان در شهر لیدو که همان شهری است که شخصیت اصلی داستان به صورت مجانی به آنجا می رسد، ولی چیزهای گرانبهایی از دست می دهد. کتاب مرگ در ونیز درباره گوستاو آشنباخ، نویسنده 50 ساله و اصول مندی است که پس از مدت ها تلاش بی وقفه بر اساس نظمی رخنه ناپذیر به جایگاه والایی دست یافت و در پنجاهمین سالروز خود لقب اشرافی «فون» را از امیری آلمانی دریافت کرد. اما گوستاو فون آشنباخ مدتی است که در فرایند نوشتن گره هایی می بیند که قادر به باز کردن آنها نیست... در قسمتی از متن پشت جلد کتاب آمده است:مرگ در ونیز داستانی زنده و یک تمثیل تکان دهنده است. این کتاب را محمود حدادی ترجمه و انتشارات افق منتشر کرده است.
مهرداد خوشبخت، کارگردان این فیلم است که در سال 1398 تولید شده و این روزها در حال اکران است. علیرضا کمالی، حسن معجونی، شبنم گودرزی، حمیدرضا محمدی و... از جمله بازیگران این فیلم هستند. داستان فیلم هم روایتی متفاوت از مردم غیور آبادان در آستانه سقوط شهر است. این فیلم در بخش سودای سیمرغ سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشت و برنده سیمرغ بلورین جایزه ویژه قاسم سلیمانی جشنواره فیلم فجر شد و این روزها هم در سینماهای ایران و سایت های آنلاین فیلم در حال اکران است.
گفت وگو با مخترع برد الکترونیکی شیرهای کنترلی صنعت نفت:
مشعل اگرچه در چند سال اخیر تحریم های ظالمانه علیه کشورمان و به خصوص صنعت نفت چندین برابر شده است، اما در همین دوران جوانان نخبه و بااستعداد در صنعت نفت توانسته اند با داخلی سازی بسیاری از تجهیزات و قطعات مورد نیاز صنعت نفت، جبرانی بی بدیل بر بدعهدی کشورهای اروپایی و دشمنی امریکا باشند. در این دوران بسیاری از تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت با کمترین امکانات و هزینه هایی اندک بومی سازی شده است و جوانان زیادی توانسته اند نتیجه تلاش های طولانی خود را در تجاری سازی و تولید انبوه اختراعشان که آینده روشنی دارد، ببینند. ابوذر عبدشیخی، کارشناس اداره ابزار دقیق واحد دهلران شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب است که توانسته پس از حدود یک سال طراحی و برنامه نویسی و تلاش شبانه روزی «برد الکترونیکی شیر های کنترلی» را به شیوه خلاقانه و ابتکاری طراحی و بسازد.
***
ابوذر عبدشیخی 34 سال دارد و اهل شهرستان گناوه است و مدت زیادی نیست که در صنعت نفت مشغول به کار شده است. عبدشیخی سال 95 با آزمون وارد شرکت نفت و گاز غرب شده است و پس از آن با توجه به شرایط سخت تامین برخی از قطعات به دلیل تحریم ها، تلاش می کند تا ساخت داخل برد الکترونیکی شیر های کنترلی را شروع کند و این روند به گفته او حدود یک سال طول می کشد. وی با بیان اینکه برای تهیه برد الکترونیکی شیرهای کنترلی در شرکت بارها درخواست داده می شد، اما در آخرین سفارش ها، پاسخی دریافت نمی کردیم و در برخی از موارد مجبور بودیم از قطعه دست دوم استفاده کنیم یا با قیمت بسیار بالا تهیه کنیم. این قطعه نیز در انحصار سه شرکت آلمانی، انگلیسی و آمریکایی است و در شرایط تحریمی امکان دسترسی و خرید این قطعه را نداشتیم و به همین دلیل به فکر ساخت داخل این قطعه افتادم. عبدشیخی می گوید ابتدا تصورش بر این بوده که می تواند با مهندسی معکوس این تجهیز را به دست بیاورد، اما پس از بررسی متوجه می شود که این برد الکترونیکی از قطعات داخلی خاصی ساخته شده که دسترسی به آنها امکان پذیر نیست. او افزود: فکرم را فراتر بردم تا با تکنیکی این تکنولوژی را دور بزنم و با قطعات موجود تکنیکی جدید را ابداع کنم و در نهایت به ترکیبی رسیدم که نتیجه داد. این قطعه دارای دو بخش الکترونیکی و الکترونیوماتیکی است که عمدتا بخش الکترونیکی آن دچار مشکل می شود، درحالی که بخش الکترونیوماتیکی آن سالم می ماند و به علت نبود برد الکترونیکی جایگزین، به ناچار پوزیشنر غیرقابل استفاده است و باید پوزیشنر جدید خریداری و جایگزین شود.
وی با اشاره به کاربرد این ابزار در صنعت نفت گفت: در صنایع نفت و گاز شیرهای کنترلی بیشترین کاربرد را در کنترل فرآیند تولید ایفا می کنند و بنابراین برای تعیین موقعیت این شیرهای کنترلی نیازمند پوزیشنر است و به علت طراحی پیچیده برد الکترونیکی، این دستگاه با روش جدیدی طراحی شده به صورتی که بتواند به راحتی جایگزین برد اصلی آن شود و خوشبختانه با طراحی جدید این مشکل به صورت کامل برطرف شد.کارشناس اداره ابزار دقیق منطقه عملياتي دهلران خاطرنشان کرد: با توجه به وجود تعداد تقريبي ۶۰ دستگاه شیر کنترلی در واحد دهلران و خرابی تقریبا ۵ دستگاه برد الکترونیکی آنها در طول سال، ثبت سفارش سالانه ۱۰ دستگاه و قیمت تقریبی یک میلیارد ریال برای هر دستگاه، در مجموع به میزان پنج میلیارد ریال در سال صرفه جویی به عمل می آید.عبدشیخی در رابطه با صرفه جویی ارزی صورت گرفته با ساخت این برد الکترونیکی تصریح کرد: در صورت استفاده از برد الکترونیکی ساخته شده، با توجه به پایین بودن هزینه قطعات به کار رفته در آن، هزینه تمام شده آن بسیار پایین و مقرون به صرفه است و طبق آخرین استعلام های اخذ شده در این زمینه، قیمت تمام شده معادل ۱۰ درصد قیمت خرید این دستگاه است.او با بیان اینکه کلیه مراحل طراحی و ساخت این برد الکترونیکی به تنهایی پیش برده، اما در این مسیر همراهی افراد کمک کننده بوده است. عبدشیخی در توضیح بیشتر گفت: تمامی فرآیندهای طراحی، مطالعات مهندسی این دستگاه، برنامه نویسی، ساخت و انجام تمام تست های آزمایشی و تست نهایی روی کنترل ولوهای سایت نمک زدایی دهلران در کارگاه این منطقه انجام گرفت و در این مسیر بهزاد حسینی، رئیس واحد ابزار دقیق واحد دهلران و محمود دهبانی، رئیس کل واحد تعمیرات واحد دهلران در ارائه کمک فنی و تهیه قطعات مورد نیاز همراهی موثری داشته اند. او با اشاره به اینکه این روزها به دنبال ثبت کشوری این اختراع در مرحله اول و در ادامه ثبت بین المللی این تجهیز صنعت نفت است و گفت: تولید انبوه این تجهیز برای صنعت نفت و صنایع دیگر منفعت زیادی دارد و امیدوارم با تجاری شدن آن، منابع خوبی نیز به دست آید. او در این سال ها در کنار کار تخصصی خود، با علاقه برنامه نویسی را هم دنبال می کرده و می گوید یکی از مواردی که به ثبت اختراع برد الکترونیکی شیرهای کنترلی کمک کرده، همین تخصص در زمینه برنامه نویسی بوده است: حدود 200 ساعت برنامه نویسی برای این اختراع لازم بود که با توجه به مهارتم در این حوزه بدون مشکل آن را انجام دادم و خوشحالم که این دو تخصص به کمک هم آمدند. - واحد بهره برداری دهلران در حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب از شرکت های زیرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران فعال است. نفت تولیدی میدان های دهلران و دانان پس از فرآورش و شیرین سازی به وسیله یک خط لوله ۱۶ اینچ به طول ۶۲ کیلومتر به واحد بهره برداری چشمه خوش ارسال می شود.
سطح زیر کشت زعفران در استان چهارمحال و بختیاری ۲۳۰ هکتار و میانگین برداشت هر هکتار ۴ کیلوگرم است. با توجه به شرایط اقلیمی در استان، کشاورزان به سمت محصولات با نیاز آبی کمتر می روند که زعفران یکی از این محصولات به حساب می آید. به دلیل ارتفاع، سردسیر و کوهستانی بودن این استان شرایطی را برای کشت این محصول فراهم آورده است که زعفرانی با رنگ، بو و طعم عالی و اصطلاحا عیار بالایی به عمل آورده شود. برداشت زعفران در استان چهارمحال و بختیاری از اواخر مهر آغاز و تا اواسط آبان ماه ادامه دارد.
یکی از اپلیکیشن های برتر هواشناسی برای هر دو سیستم عامل اندروید و iOS که به شرکت IBM تعلق دارد، برنامه The Weather Channel نام دارد؛ این اپلیکیشن پیش بینی های ساعتی، روزانه و هفتگی محلی و منطقه ای را به همراه ویژگی «Feels like» ارائه می دهد تا به شما اطلاع دهد که هنگام خروج از خانه باید آماده چه چیزی باشید. این برنامه که به صورت رایگان در اختیار قرار دارد، هشدار باران در زمان دقیق با رادار و امکان ردیابی آلرژی فصلی، خطر آنفولانزا و موارد کووید-۱۹ را نیز ارائه می دهد.
Weather Underground پیش بینی های محلی برای محله شما به همراه رادار تعاملی، نقشه های ماهواره ای و هشدارهای شدید هواشناسی را ارائه می دهد. در صفحه اصلی آن، دمای فعلی یعنی آنچه در واقع احساس می شود، اطلاعات دمای زیاد و کم روزانه، بارش و باد را به همراه یک نقشه راداری را مشاهده می کنید. اگر گزینه «More» را انتخاب کنید، اطلاعاتی در مورد رطوبت، نقطه شبنم، میزان دید، شاخص اشعه فرابنفش منطقه و شیوع آنفولانزا پیدا خواهید کرد.
وقتی AccuWeather را باز می کنید، تصویری از وضعیت هوای روز را از نظر شرایط فعلی، دمای احساسی در آفتاب یا سایه، شاخص فرابنفش و سرعت باد و همچنین نگاهی به روز بعدی را می بینید و همچنین می توانید گزینه ای را انتخاب کنید تا برنامه به شما هشدار دهد که چه چیزهایی برای روز مورد نظر لازم دارید. در قسمت بالای صفحه نیز شما می توانید دمای ساعتی و روزانه را به همراه نقشه راداری بررسی کنید و همچنین یک سربرگ خبری نیز وجود دارد که می توانید فیلم های خبری کوتاه را تماشا کنید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات