ایران قادر به تأمین انرژی کشورهای منطقه و اعضای سازمان شانگهای است
ابلاغیه زنگنه درباره فوقالعادههای تخصصی کارکنان پایانههای نفتی
در انتظار خبرهای جدید از چهار پارک پتروشیمی
اينجا هـــــاب انرژی ايران است
بهینهسازی ظرفیت بـا اجرای همزمان پروژههای متعدد
تدوین سند ملی استانداردسازی افزایههای حفاری
ساخت دستگاه آزمون مچالگی لولههای جداری چاه های نفت وگاز
بازخوانی صلح امام حسن(ع) به روایت رهبر معظم انقلاب
رودر روی روباه پنجه در پنجه عقاب
پیاده روی سلامتتان را تضمین می کند
اتومبیلرانی بیشتر از هر رشته ورزشی طرفدار دارد
در مسیر قهرمانی گام برمیداریم
روحانی در نشست مجازی سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای:
رئیس جمهوری با بیان اینکه گسترش خطوط انتقال انرژی و توسعه مسیرهای مواصلاتی در منطقه از مهم ترین سازوکارهای همکاری در منطقه است، گفت: ایران به عنوان یکی از مهم ترین مجاری انتقال انرژی و یکی از شاهراه های مواصلاتی در منطقه با برخورداری از منابع غنی انرژی، قادر به تأمین نیازهای اصلی بسیاری از کشورهای منطقه و اعضای سازمان شانگهای است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حسن روحانی روز سه شنبه (۲۰ آبان ماه) در بیستمین نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای که از طریق ویدئوکنفرانس و با میزبانی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، برگزار شد، گفت: بازگشت به قانون مداری، مقررات و تعهدهای شناخته شده بین المللی، احترام به حقوق ملت ها و جبران خسارت وارده از الزامات ترمیم اعتبار جهانی آمریکاست. وی در این نشست همچنین با بیان اینکه ایران همواره بر سیاست اصولی خود در تقویت حسن همجواری، ایجاد اعتماد و گفت وگو با همسایگان در حوزه هایی چون اورآسیا، خلیج فارس، جنوب و غرب آسیا تأکید دارد، اظهار کرد: ما به همکاری با شریکان خود و سازمان همکاری شانگهای برای مقابله مؤثر با تروریسم، افراط گرایی و قاچاق مواد مخدر ادامه می دهیم. رئیس جمهوری گفت: ایران به عنوان یکی از مهم ترین مجاری انتقال انرژی و یکی از شاهراه های مواصلاتی در منطقه با برخورداری از منابع غنی انرژی، دسترسی به دو دریای مهم و موقعیت سوق الجیشی بی نظیر، قادر به تأمین نیازهای زیربنایی بسیاری از کشورهای منطقه و اعضای سازمان شانگهای است.
نماینده ولی فقیه در استان خوزستان از پیشرفت اقدام های اجرایی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در بهسازی بعضی از روستاهای بخش مرکزی شهرستان کارون قدردانی کرد. در این مرحله از اقدام های عام المنفعه در روستاهای پیرامون تأسیسات نفتی، افزون بر بهسازی معابر هفت روستای خسراویه، حنیطه ۱، ۲ و ۳ و نیز خویسه ۱، ۲ و ۳ از سوی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت و گاز کارون و بسیج شهید تندگویان صنعت نفت جنوب، خدماتی اعم از تأمین اقلام نوشت افزاری، ضدعفونی کردن معابر و تحویل اقلام بهداشتی مقابله با کرونا و توزیع بسته های معیشتی به خانوارهای کم برخوردار نیز به روستاییان این منطقه ارائه شده است. حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدنبی موسوی فرد، نماینده ولی فقیه در خوزستان و امام جمعه اهواز از اهتمام مدیران و تلاش های کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در خدمات رسانی به روستاها قدردانی کرد و تداوم این روند را گامی مهم در تأمین بخشی از نیازهای مردم شریف این مناطق دانست. وی همچنین مشارکت مردم و مسئولان اجرایی شهرستان کارون را در انجام اقدام های انجام شده، قابل تحسین ارزیابی کرد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس صنعت پتروشیمی را سردمدار توسعه صادرات غیرنفتی برشمرد و تاکید کرد: توسعه این صنعت هم اکنون و با توجه به کاهش درآمدهای نفتی، راه نجات اقتصاد کشور است. سیدموسی موسوی با بیان اینکه امروز و باتوجه به کاهش درآمدهای نفتی، صنعت پتروشیمی نقش مهمی در درآمدهای ارزی کشور دارد، به شانا گفت: توسعه پتروشیمی با رفع برخی مشکلات، شتاب بیشتری خواهد گرفت و دستاوردهای خوبی در آینده نزدیک در این صنعت خواهیم داشت. وی افزود: صنعت پتروشیمی از ارکان اصلی صنعت نفت ایران در زنجیره تولید است، از این رو پتروشیمی افزون بر تولید ثروت می تواند زنجیره ارزش در صنایع پایین دستی را نیز تکمیل کند. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، صنعت پتروشیمی را سردمدار توسعه صادرات غیرنفتی دانست و تصریح کرد: باید با جذب سرمایه های جدید به پیشرفت این صنعت کمک کنیم، پتروشیمی می تواند به نوعی تحریم ها را خنثی کند. موسوی عنوان کرد: با توجه به تحریم نفتی ایران، صنعت پتروشیمی جایگزین و فرصت خوبی برای درآمدزایی با ارزش افزوده قابل توجه است، باید از این فرصت به نحو احسن استفاده کرد و از آن غافل نبود. وی بر ضرورت توسعه و سرمایه گذاری در حوزه صنایع پایین دستی پتروشیمی کشور تأکید کرد و گفت: موضوع ارزش افزوده در صنعت پتروشیمی نقش مهمی در جلوگیری از خام فروشی دارد.
به ارزش ۱.۶۷۴ میلیارد ریال ثبت شد
رینگ داخلی و بین الملل بورس انرژی ایران امروز(چهارشنبه، ۲۱ آبان ماه) شاهد عرضه انواع فرآورده های پالایشی و پتروشیمی خواهد بود. به گزارش بورس انرژی، رینگ داخلی این بورس، روز (چهارشنبه، ۲۱ آبان ماه) شاهد عرضه کالاهای آیزوریسایکل، بلندینگ نفتا و حلال ۴۰۲ پالایش نفت بندرعباس، پنتان پلاس پتروشیمی پارس، میعانات گازی شرکت کربنات سدیم کاوه، میعانات گازی مجتمع گازی پارس جنوبی بود و برش سنگین و رافینت شرکت پتروشیمی نوری در رینگ بین الملل عرضه شد. روز سه شنبه (۲۰ آبان ماه) کالاهای ریفورمیت پتروشیمی بوعلی سینا، حلال ۴۰۲ پالایش نفت اصفهان، حلال ۴۰۲ پالایش نفت تبریز، سوخت کوره سبک پتروشیمی تبریز، نیتروژن مایع پتروشیمی مبین و نیتروژن مایع شرکت متانول کاوه در رینگ داخلی و گازوئیل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و هیدروکربن سنگین پتروشیمی بوعلی سینا در رینگ بین الملل بازار فیزیکی بورس انرژی ایران معامله شد.
در این روز بیش از ۲۰.۹۵۳ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۱.۶۷۴ میلیارد و ۹۶۲ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران دادوستد شد.
قیمت سبد نفتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) دیروز (دوشنبه، ۱۹ آبان ماه) ۳۹ دلار و ۹۷ سنت ثبت شد و به یک قدمی ۴۰ دلار رسید.
به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، قیمت سبد نفتی این سازمان روزجمعه (۱۶ آبان ماه) ۳۹ دلار و ۲۲ سنت بود. سبد نفتی اوپک شامل ۱۳ نوع نفت خام اعضای این سازمان از جمله مخلوط الجزایر، گیراسول آنگولا، سبک رابی گابن، میناس اندونزی، سنگین ایران، سبک بصره، صادراتی کویت، السدر لیبی، سبک بونی نیجریه، سبک عربی عربستان، موربان امارات، مری ونزوئلا و جنو کنگوست. قیمت نفت خام برنت و وست تگزاس اینترمدیت (WTI) نیز امروز (سه شنبه، ۲۰ آبان ماه) و تا لحظه انتشار این خبر به ترتیب ۴۲ دلار و ۸۳ سنت و۴۰ دلار و ۶۲ سنت به ازای هر بشکه بود.
بانک آمریکایی سیتی چشم انداز قیمت نفت در سال ۲۰۲۱ را به دلیل نگرانی های ناشی از همه گیری ویروس کرونا کاهش داد. به گزارش خبرگزاری رویترز، بانک آمریکایی سیتی روز دوشنبه (۱۹ آبان ماه) پیش بینی های قیمت نفت خود برای سال ۲۰۲۱ را در پی افزایش بیش از حد انتظار موارد ابتلا به ویروس کرونا کاهش داد، این در حالی است که این بانک اعلام کرد عرضه محدودتر سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) همچنان سبب افزایش تدریجی قیمت ها در سال آینده می شود.
سیتی چشم انداز خود برای قیمت نفت خام برنت و دبلیوتی آی برای سال ۲۰۲۱ را با پنج دلار کاهش به ترتیب ۵۴ دلار و ۴۹ دلار برای هر بشکه اعلام کرد. این بانک برآورد کرد تقاضای نفت در سال ۲۰۲۰، ۸ میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یابد، این در حالی است که سیتی پیش بینی کرد تقاضای نفت در سال ۲۰۲۱ بیش از ۷ میلیون بشکه در روز افزایش یابد.
بانک سیتی در یادداشتی اعلام کرد: با باقی ماندن قیمت ها در محدوده ۴۰ دلار برای هر بشکه احتمال دارد ائتلاف اوپک پلاس، به جای افزایش تولید در ژانویه، به توافق خود برای مهار تولید تا سه ماه چهارم سال ۲۰۲۰ و سه ماه نخست سال آینده ادامه دهد. این ائتلاف قرار است از ژانویه کاهش تولید ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز خود را حدود ۲ میلیون بشکه در روز تسهیل کند. سیتی گفت: انتظار داریم که ریاست جمهوری بایدن، روسیه و عربستان سعودی را به هم نزدیک کند و این نزدیکی آنها را در مدیریت بازارهای نفت تقویت کند.
مدیر عامل موسسه گانور اعلام کرد که بازگشت تقاضای نفت به سطح سال ۲۰۱۹ حداقل یکسال دیگر طول می کشد. به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، توربیورن ترنکویست روز دوشنبه (۱۹ آبان ماه) اعلام کرد که تقاضای جهانی نفت حدود ۵ تا ۶ میلیون بشکه در روز کمتر از سطح آن پیش از همه گیری ویروس کروناست و احتمال دارد که سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و متحدانش، موسوم به اوپک پلاس، کاهش تولید نفت کنونی خود را تمدید کند. بر اساس توافق کاهش تولید اوپک پلاس قرار است این ائتلاف از ماه ژانویه ۲۰۲۱ کاهش تولید روزانه ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه ای کنونی خود را حدود ۲ میلیون بشکه در روز تسهیل کند. مدیر عامل موسسه تجاری گانور همچنین در نشست سران تجاری رویترز گفت: بهبود بازار و رسیدن آن به سطح ۲۰۱۹ حداقل تا یک سال دیگر رخ نمی دهد و احتمال دارد که اوپک و متحدانش کاهش تولید کنونی خود را تا سه ماه نخست سال ۲۰۲۱ تمدید کنند.
برخی منابع اعلام کردند که با وجود ارتقای نواک به سمت معاون نخست وزیری روسیه، وی همچنان مسئول روابط مسکو و اوپک خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز از مسکو، سه منبع صنعتی اعلام کردند که الکساندر نواک، وزیر انرژی پیشین روسیه که به مقام معاونت نخست وزیری روسیه ارتقا یافته، همچنان قرار است به عنوان نماینده اصلی مسکو در اوپک باقی بماند و به برقرای ثبات در هنگام نوسان های بازار نفت کمک کند.
میخائیل میشوستین، نخست وزیر روسیه روز دوشنبه پیشنهاد کرد که نیکولای شولگینوف، مدیرعامل ۶۹ ساله شرکت برق آبی روشیدرو جایگزین نواک شود.
نواک ۴۹ ساله از سال ۲۰۱۲ وزیر انرژی روسیه بوده و هدایت مذاکرات روسیه با سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای توافق کاهش تولید ائتلاف اوپک پلاس را که برای نخستین بار در سال ۲۰۱۶ امضا شد، به عهده داشته است.
نواک در نخستین اظهارات عمومی خود پس از انتصابش گفت: هم زمان با شولگینف بر راهبرد انرژی روسیه نظارت خواهد کرد.
نشست بعدی اوپک پلاس درباره تولید نفت در آینده، پیش از نشست رسمی اوپک (در تاریخ های دهم و یازدهم آذرماه) برگزار می شود.
یکی از منابع صنعتی که خواست نامش فاش نشود، گفت: نواک همچنان مسئولیت روابط اوپک را حفظ می کند، در حالی که احتمالاً شولگینف بر بخش برق نظارت می کند.
نواک مجبور شده است منافع مختلف تولیدکنندگان نفت روسیه مانند روسنفت، به رهبری ایگور سچین (متحد قدرتمند پوتین) و لوک اویل، به رهبری وگیت الکپروف (کهنه کار نفت) را هدایت کند.
این منبع گفت: شولگینف ابزار لازم (نفوذ و ارتباطات سیاسی) برای ایجاد تعادل بین سچین و الکپروف را ندارد.
وزارت نفت روسیه از اظهارنظر در این باره خودداری کرد.
وزیر نفت در ابلاغیه ای خطاب به معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، افزایش سقف پرداخت ابلاغی فوق العاده های تخصصی را به میزان ۱۵ درصد از ابتدای سال ۹۹ برای همکاران مشمول در شرکت پایانه های نفتی ایران بلامانع خواند. ابلاغیه بیژن زنگنه خطاب به فرزین مینو به شرح زیر است:
«با توجه به ارزش والای خدمات همکاران مستقر در دریا و به منظور قدرشناسی در حد مقدور از این زحمات و موثر کردن پرداخت فوق العاده های تخصصی مشاغل در نظام جبران خدمات این دسته از همکاران، چنانچه پرداخت فوق العاده های تخصصی صعوبت شرایط محیط کار در دریا (کد ۰۱۱۸)، کار در شناورهای کرانه پیما (کد ۰۲۳۰)، فوق العاده عملیات کشتیرانی (کد ۰۲۲۸) و صادرات و تعمیر اسکله آذرپاد (کد ۲۲۶)، منجر به ضرورت پرداخت، فراتر از سقف ابلاغی مقرر در نامه شماره م ت س ا/۴۰۷۲۷ تاریخ ۱۳۹۹.۲.۱۶ شود، افزایش سقف پرداخت ابلاغی به میزان ۱۵ درصد، از ابتدای سال ۱۳۹۹ برای همکاران مشمول در شرکت پایانه های نفتی ایران بلامانع است».
رئیس طب صنعتی بهداشت و درمان صنعت نفت تهران گفت: کارکنان مبتلا به کرونا، پس از مدت زمان تعیین شده برای قرنطینه، نداشتن علائم اولیه بیماری و شرایط جسمی رو به بهبود، می توانند سر کار خود برگردند و نیازی به تست پی سی آر دوباره نیست. محمدعلی حسینی عنوان کرد: براساس دستورعمل های سازمان بهداشت جهانی و «CDC» سه دسته از افراد پس از طی دوره بیماری نیاز به پی سی آر مجدد دارند. دسته اول افرادی که به طور مستقیم با افراد آسیب پذیر سروکار دارند، دسته دوم افرادی که برای مدت طولانی علامت دار باقی بمانند و دسته سوم افرادی که در موقعیت ها، یا محیط های پرخطر حضور دارند. وی ادامه داد: الگوی کنترل بیماری کرونا این روزها استفاده از الگوی معروف پنیر سوئیسی است که از چهار مرحله فاصله گذاری اجتماعی، ماسک زدن، شستن دست ها و گرفتن تست از افراد علامت دار و مشکوک تشکیل شده است. رئیس طب صنعتی بهداشت و درمان صنعت نفت تهران با بیان اینکه منظور از فاصله گذاری اجتماعی تنها حفظ فاصله دو متر بین افراد نیست، اظهار کرد: برنامه ریزی برای تنظیم حضور افراد در اماکن عمومی، به گونه ای که از ازدحام افراد جلوگیری شود، مدنظر است. به گفته حسینی، ایجاد بازه زمانی برای ساعت ورود و خروج کارکنان، رعایت فاصله گذاری اجتماعی در زمان استراحت، زمان بندی در رستوران، برگزاری نشست های اداری به صورت ویدئوکنفرانس، یا در کوتاه ترین زمان که حدودا ۴۵ دقیقه تعریف می شود، همه از مصداق های فاصله اجتماعی است که برای آنها باید دستورعمل رعایت شود.
وی توضیح داد: اعمال قانون دورکاری کارکنان و دادن مرخصی اجباری به گروه های آسیب پذیر اهمیتی بسزایی دارد که نیازمند حمایت مسوولان بالادستی است. رئیس طب صنعتی بهداشت و درمان صنعت نفت تهران اظهار کرد: در طب صنعتی بر اساس تازه ترین اطلاعات پرونده معاینات دوره ای کارکنان صنعت نفت در تهران، افرادی که برای دورکاری در اولویت هستند به شرکت ها اعلام می شوند تا افراد آسیب پذیر در اولویت قرار بگیرند. حسینی افزود: در واحد طب صنعتی افراد پرخطر از نظر سلامتی شناسایی و برای معاینات دوره ای فراخوان شده اند تا در ایام همه گیری ویروس کرونا از وضع جسمی خود غافل نشوند، زیرا خطر بی توجهی به بیماری های زمینه ای در این شرایط خاص، کمتر از ابتلا به کرونا نیست و ممکن است فرد در اثر بیماری کووید- ۱۹ فوت نشود، اما دچار عوارض جبران ناپذیر بیماری مزمن خویش شود. وی با بیان اینکه وضع ویژه در بیمارستان نفت تهران به دلیل کرونا حاکم شده است، گفت: مراجعه کارکنان صنعت نفت برای معاینات دوره ای کاهش یافته و تا حدی طبیعی است، به همین دلیل با رایزنی انجام شده با مدیریت منابع انسانی شرکت های نفتی در تهران، قرار شد شرکت هایی که فضای مناسبی برای معاینات دارند، به جای اینکه کارکنان آنها به بیمارستان مراجعه کنند، همکاران ما از طب صنعتی در قالب تیم سیار به این شرکت ها مراجعه کنند و معاینات دوره ای را در محل شرکت انجام دهند. رئیس طب صنعتی بهداشت و درمان صنعت نفت تهران مرکز سوخت گیری مهرآباد، گاز استان تهران، شرکت مهندسی و توسعه و مهندسی گاز، شرکت ملی گاز ایران، انتقال گاز ایران و انبارهای نفت شرق و غرب تهران از جمله مراکزی هستند که در ایام اپیدمی، کارکنان ما از طب صنعتی برای انجام معاینات دوره ای به این مکان ها مراجعه کردند و فعالیت ها ادامه دارد.
حسینی توضیح داد: یکی از مباحثی که در آموزش های ما به شرکت ها مدنظر قرار دارد، استفاده صحیح از ماسک است، زیرا استفاده از ماسک اصولی دارد که توجه به آنها می تواند برای سلامت فرد کمک کننده باشد. نخست اینکه ماسک باید استانداردهای لازم را داشته باشد و دوم اینکه ماسک ها باید هر سه تا چهار ساعت عوض شوند و ماسک های خیس شده و مرطوب قابلیت حفاظتی خود را از دست داده اند. وی تاکید کرد: ماسک N۹۵ دریچه دار ماسکی است که فقط برای کارکنان سالم که در بخش کرونا مشغول به کار هستند توصیه می شود و این ماسک ها به هیچ عنوان برای افراد عادی که در فضای عمومی تردد می کنند و احتمال ناقل بودن آنها وجود دارد مناسب نیست، زیرا در هر بازدم ویروس کرونا به محیط اطراف منتقل می شود. رئیس طب صنعتی بهداشت و درمان صنعت نفت تهران اظهار کرد: کاسبان بیماری کووید-۱۹ این روزها از ناآگاهی مردم سوءاستفاده می کنند و ماسک هایی را به اسم ماسک های فیلتردار و به قیمت گزاف به مردم می فروشند که افزون بر زیان مادی، مانع از پیشگیری از انتقال ویروس کرونا در سطح جامعه می شود. حسینی ادامه داد: با توجه به اینکه حدود ۴۰ درصد افراد مبتلا به کووید- 19، بدون علامت هستند، پیشنهاد می شود با مشاهده موارد ابتلای افراد، خوشه های بیماری شناسایی شود تا مانع ابتلای افراد بیشتری در محیط کار باشیم. وی توصیه کرد: به این منظور، افرادی که دارای تماس نزدیک با فرد مبتلا هستند باید از طریق مراقبان سلامت و به طور مستمر ردیابی تماس (contact tracing) شوند و به محض بروز کمترین علایم از محیط کار منفک شوند و تست پی سی آر انجام دهند. رئیس طب صنعتی بهداشت و درمان صنعت نفت تهران توضیح داد: ارتباط افراد، در فاصله کمتر از ۱.۵ متر، مدت تماس بیش از ۱۵ دقیقه و ماسک نزدن طرفین و همچنین نبود تهویه مناسب در محیط، از عواملی است که به طور حتم باید مدنظر قرار گیرد. این افراد در چنین شرایطی از مصادیق تماس نزدیک به شمار می آیند. حسینی اظهار کرد: در صورتی که اطرافیان و همکاران فرد مبتلا در چنین شرایطی نباشند، نیاز به انجام تست نیست، زیرا در این شرایط احتمال اینکه جواب تست پی سی آر منفی باشد زیاد است و همین موضوع برای فرد ایمنی کاذب ایجاد می کند. از همین رو، باید ملاحظات مختلف در نظر گرفته شود تا تست پی سی آر در بهترین زمان و با بالاترین ضریب اطمینان انجام شود.
در مسیر اجرای طرح توسعه ۲۸ مخزن
چاه شماره ۱۳ میدان نرگسی در قالب طرح توسعه ۲۸ مخزن به تولید رسید و به این ترتیب، برداشت نفت از مخزن بنگستان این میدان برای نخستین بار امکان پذیر شد. احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از به تولید رسیدن چاه ۱۳ میدان نرگسی خبر داد و اعلام کرد: این چاه در قالب طرح توسعه ۲۸ مخزن، حفاری و پس از تکمیل در سازند سروک و اسیدکاری حفره باز، امکان برداشت نفت از مخزن بنگستان میدان با دبی تقریبی ۳ هزار بشکه فشار سرچاهی ۱۶۰۰ پام فراهم شده است. وی با بیان اینکه مخزن آسماری - جهرم میدان نرگسی در سال ۱۳۵۳ با حفر چاه شماره یک کشف شد و از سال ۱۳۷۶ به بهره برداری رسید، ادامه داد: به منظور بررسی دقیق امکان تولید از مخزن بنگستان میدان نرگسی، موقعیت شرق ۰۱۵ شمال در سال ۹۶ ارائه و اخیرا به عنوان چاه نرگسی-۱۳ در قالب طرح توسعه ۲۸ مخزن در دستور کار حفاری قرار گرفت. محمدی گفت: پیش از این، تنها از مخزن آسماری - جهرم میدان نرگسی نفت برداشت می شد و مخازن بنگستان و خامی این میدان به عنوان مخازن غیرتولیدی شناخته می شدند و اکنون با حفاری چاه شماره ۱۳، تولید نفت در مخزن بنگستان میدان نیز عملیاتی شده است. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب افزود: با توجه به تولیدی شدن چاه شماره ۱۳ میدان نرگسی، برنامه ریزی های لازم برای آزمایش های تکمیلی، تعیین مقدار نفت درجا، ذخیره قابل استحصال و فازهای توسعه ای مخزن بنگستان این میدان در حال بررسی است. میدان نفتی نرگسی در ۷۰ کیلومتری شمال شرقی بندر بوشهر و در منتهی الیه جنوب شرقی فروافتادگی دزفول و در مجاورت میدان های رودک، سولابدر و گلخاری قرار دارد. طول و عرض تقریبی این میدان به ترتیب ۲۸ و ۴ کیلومتر بوده و توسعه آن در قالب طرح توسعه ۲۸ مخزن به شرکت حفاری دانا سپرده شده است.
مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: تعمیرات اساسی چاه ها و خطوط لوله در گستره نفت مناطق مرکزی مطابق برنامه زمان بندی به پایان رسیده است و این شرکت برای تامین پایدار گاز در ماه های سرد سال آمادگی دارد.
احمد رجبی در نشستی که به دلیل شیوع بیماری کرونا به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، ضمن بررسی و ارزیابی چالش های تولید برای دستیابی و تحقق برنامه مدون تولید تکلیفی نفت و گاز در سطح ستاد و شرکت های تابع، با اشاره به انجام تعمیرات اساسی چاه ها و خطوط لوله طبق برنامه زمان بندی شده در ماه های شهریور، مهر و آبان گفت: بر مبنای پیش بینی و برنامه ریزی های انجام شده برای تولید حداکثری و آمادگی هر چه بیشتر در تامین انرژی کشور در فصل سرد سال، با تلاش شبانه روزی کارکنان مناطق عملیاتی شرکت های تابع، رفع موانع تولید و تعمیرات اساسی در حال انجام و پیگیری است. وی افزود: با بررسی دوره ای وضع آمادگی چاه ها و تاسیسات گازی زیر پوشش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، این شرکت برای تولید روزانه بیش از ۲۵۰ میلیون مترمکعب گاز آمادگی دارد. مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با تاکید بر نقش اساسی دو مخزن مهم ذخیره سازی گاز سراجه قم و شوریجه در تولید و تامین گاز زمستانی کشور اظهار کرد: امسال ما شاهد ثبت رکورد تزریق گاز در این میدان های مهم بودیم که خود بیانگر تحقق برنامه مدون تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است. رجبی اظهار کرد: در مخزن گازی سراجه با تزریق حدود ۱۰۱۴ میلیون مترمکعب گاز امسال نسبت به سال ۹۸ به میزان ۱۷ درصد رشد را شاهد بودیم و در مخزن شوریجه نیز با ۲۸ درصد افزایش تزریق گاز و ثبت رکورد ۱۸۵۵ میلیون مترمکعب، ذخیره قابل توجه و مطمئنی برای تأمین گاز زمستانی کشور دارا هستیم.
جانشین مدیر تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس از پایان عملیات رنگ آمیزی و نوسازی سکوی گازی فاز پنجم پارس جنوبی در خلیج فارس خبر داد. سپهدار عباس زاده گفت: عملیات نوسازی این سکو با ظرفیت برداشت روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز، در قالب پروژه خرید، تامین کالا و آماده سازی سطح و رنگ آمیزی کامل سه سکوی (SPD10، SPD6 و SPD11) و مناطق آبخور (Splash Zone) سکوهای فازهای یک تا ۱۰ پارس جنوبی اجرا شد. وی وقوع خوردگی در تاسیسات فراساحل با توجه به نصب سکوها در محیط دریا و قرار گرفتن در معرض رطوبت بالا را اجتناب ناپذیر عنوان کرد و گفت: به منظور جلوگیری از خوردگی تاسیسات و ترمیم بخش های آسیب دیده، سطوح سازه های دریایی پارس جنوبی به طور مداوم بازرسی و پایش می شوند.
جانشین مدیر تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس با قدردانی از تلاش کارکنان فعال در مراحل تنظیم اسناد مناقصه، برگزاری مناقصه و عملیات اجرایی رنگ آمیزی این سکو گفت: مطابق شرح کار پیمان، سکوهای SPD10 و SPD11 هم به طور کامل رنگ آمیزی می شوند. عباس زاده اجرای دستورعمل های ایمنی در عملیات رنگ آمیزی سکوی SPD6 را از الزام های این پروژه عنوان کرد و گفت: در تمامی مراحل انجام کار همزمان با عملیات تولید، فعالیت های بسیاری در زمینه ایمنی و ارزیابی ریسک صورت گرفت، همچنین با توجه به شیوع کرونا همزمان با آغاز پروژه رنگ آمیزی، با وجود ایجاد برخی محدودیت ها، خوشبختانه ضمن رعایت اصول پیشگیرانه و رصد روزانه وضع سلامت کارکنان پیش از اعزام به دریا و در سکو، فعالیت ها ادامه یافت. جانشین مدیر تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به تداوم فعالیت های مرتبط با حفظ تولید ایمن و پایدار گاز گفت: پروژه پیگرانی هوشمند خطوط لوله دریایی، تعمیرات اساسی سالانه و پروژه رنگ آمیزی سکوهای گازی پارس جنوبی از جمله اقدام هایی است که همزمان با وجود همه گیری کرونا، به منظور تداوم تولید ایمن و پایدار اجرا شده است.
پویش سبز گازرسانی به استان فارس رسید
مشعل توسعه گازرسانی را می توان یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین فعالیت های اجرایی دولت در کاهش مصرف سوخت های مایع و ظرفیت سازی برای افزایش صادرات فرآورده، کاهش آلودگی هوا، افزایش رفاه اجتماعی و محرومیت زدایی به ویژه از مناطق روستایی برشمرد.در طول هفت سال گذشته اقدامات قابل تاملی در حوزه گازرسانی اجرایی شده که افزون بر بخش خانگی، بخش های صنایع و نیروگاهی را نیز شامل می شود.در ادامه توسعه گازرسانی در کشور و افتتاح پروژه های گازرسانی، استان فارس پس از خراسان رضوی، کرمانشاه و کرمان، میزبان پویش سبز گازرسانی بود. بر این اساس، روز دوشنبه (19 آبان ماه) آیین بهره برداری از پروژه های گازرسانی استان فارس به صورت ویدئوکنفرانس و با حضور بیژن زنگنه وزیر نفت، حسن منتظرتربتی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و جمعی از مسئولان استان فارس برگزار شد.این طرح ها شامل تکمیل عملیات گازرسانی به یک شهر، ۵۵ روستا و ۱۲۵ طرح صنعتی با اعتبار ۱۸۸ میلیارد تومان بود که با افتتاح این پروژه ها به ۸هزار و ۷۵۶ خانوار گازرسانی می شود.
وزیر نفت در این مراسم سخنان خود را با قدردانی از دست درکاران گازرسانی به استان فارس آغاز کرد و یادآور شد: استان فارس دومین استان گازخیز کشور است. میدان های متعددی در این استان داریم؛ میدان های شانول، وراوی، هما، تابناک، آغار و دالان میدان هایی است که هم اکنون از آنها گاز تولید می شود. البته میدان های زیادی هم در این استان هستند که باید توسعه یابد و در برنامه قرار دارد.
بیژن زنگنه با بیان اینکه در تراز تولید و مصرف گاز تا افق ۱۴۲۰ تقریبا توسعه همه میدان های گازی شناخته شده برنامه ریزی شده است، تصریح کرد: استان فارس تا سه سال پیش از نظر گازرسانی عقب بود و مشکل داشتیم، اما خوشبختانه با همت دوستان خود را خیلی سریع جلو کشید که این جای قدردانی دارد.
زنگنه با اشاره به اینکه ۸۶ درصد بخش روستایی استان فارس هم اکنون تحت پوشش گازرسانی قرار دارد و تا شهریورماه ۱۴۰۰ به این میزان ۸.۵ درصد افزوده و به حدود ۹۵ درصد می رسد، تصریح کرد: همچنین مجموع گازرسانی شهری و روستایی به این استان در سال ۱۴۰۰ به ۹۸ درصد می رسد.
به گفته وی، استان فارس اکنون جزو استان های پیشتاز است و استفاده از واژه «پویش سبز» برایش صدق می کند.
زنگنه سپس در واکنش به سخنان نمایندگان و استاندار استان فارس درباره ضرورت گازرسانی به صنایع این استان اظهار کرد: گازرسانی به صنایع به دلیل تولید مستقیم و ایجاد اشتغال برای ما نیز دارای اولویت است. آقایان تربتی (مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران) و آستانه (مشاور وزیر نفت) این موضوع را پیگیری می کنند. امیدواریم با مشارکت صنایع استان و کمک هایی که ما می کنیم، گازرسانی صنایع انجام شود و صنعتی در این استان نباشد که برای تولید و کار مشکل گاز داشته باشد.
وزیر نفت با بیان اینکه همه تلاش های صورت گرفته در گازرسانی از یک سو حاصل نگاه وزارت نفت و مدیریتش به توسعه یکپارچه صنعت گاز (ما نیامدیم گازرسانی کنیم و بعدش هم گاز نداشته باشیم که توزیع کنیم) و از سوی دیگر به برکت تلاش بزرگ خستگی ناپذیر مجاهدان گمنام ما در پارس جنوبی است، تصریح کرد: تولید گاز از میدان پارس جنوبی با افزایش ۲.۵ درصدی از روزانه ۲۸۰ میلیون مترمکعب در سال ۹۲ به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است. این اعداد، عددهای ساده ای نیست و اعداد بسیار بسیار بزرگی است. کسی تا کار نکرده باشد معنای این اعداد را متوجه نمی شود.
وزیر نفت ادامه داد: راه اندازی ۱۷ پالایشگاه، نصب بیش از ۳۰ سکو، حفر صدها چاه، هزار کیلومتر لوله کشی در پارس جنوبی و... به خوبی و شایستگی و در شرایط سخت تحریم و بالاترین فشارها به بهره برداری رسید. این موفقیت بزرگی است که صنعت نفت به آن رسید و توانست گاز را تامین کند تا اکنون ما سربلند باشیم و به رکورد روزانه هزار مترمکعب گاز خام برسیم.
وزیر نفت با اشاره به اینکه محیط زیست، پیمانکاران، صنایع، دولت و کل کشور از گازرسانی منتفع هستند، تصریح کرد: گازرسانی نیز سبب کاهش مصرف فرآورده نفتی و افزایش صادرات آن شده و این موضوع برای دولت هم نفع دارد، ما اکنون چهار برابر سال ۹۲ فرآورده نفتی صادر می کنیم.
وی تاکید کرد: در موضوع گازرسانی ریالی از بودجه دولت هزینه نشده است و همه از آن منتفع شدند که این به معنای سیاست گذاری درست و تدوین و اجرای بند «ق» تبصره ۲ سال ۹۳ و پس از آن ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید بوده است. سیاست گذاری درست این است که همه از آن منتفع شوند و هیچ کس ناراضی نباشد.
زنگنه تصریح کرد: در این موضوع صدها ایده و پروژه دیگر هم وجود دارد که می شود انجام داد تا همه سود ببرند و هیچ کس زیان نکند، صنعت کشور فعال شود، امور تولیدی کشور رشد کند، دولت درآمدش بیشتر شود و هیچ مشکلی هم برای دولت ایجاد نشود. این خیلی مهم است که از تجربه ای که به دست آوردیم همه استفاده کنند و جلو بروند.
وزیر نفت با اشاره به اینکه با ساخت خطوط ۵۶ اینچ گاز، نگرانی بابت کاهش افت فشار گاز وجود ندارد، تاکید کرد: با وجود انجام کارهای خوب در گازرسانی و افزایش تولید گاز در کشور از مردم تقاضا می شود گاز را بهینه مصرف کنند. در مصارف خانگی بدون اینکه به رفاه مردم آسیب برسد می توان مصرف گاز را کم کرد تا هموطنان بیشتری از گاز استفاده کنند. شرکت ملی گاز هم روش های تشویقی را برای تنظیم موتورخانه ها، بخاری های کم مصرف و... شروع کرده است، همچنین تخفیف به افراد با مصرف پایین نیز در برنامه است که به زودی در دولت تصویب و برای اجرا ابلاغ می شود.
زنگنه با بیان اینکه طرح های گازی استان فارس در برنامه سند توسعه گاز و مصرف دیده شده و پیگیری می شود، به طرح خط پروپیلن برای مناطق مرکزی و جنوبی ایران اشاره کرد و گفت: بر اساس این طرح قرار شد مجموعه ای از تولید نزدیک ۱.۵ میلیون تن پروپیلن در عسلویه بر پایه عمدتا متانول احداث شود و این پروپیلن تولیدی با خط لوله ای که احداث می شود به شمال شیراز منتقل شود. از آنجا هم به مصرف صنایع و توسعه در آن منطقه برسد و از آنجا با کامیون و قطار بتواند به مناطق دیگر مرکزی ایران برای پایین دستی منتقل شود.
وی با تاکید بر اینکه تحقق این مهم همسو با سیاست های اقتصاد مقاومتی است و مقام معظم رهبری نیز همیشه بر آن تاکید داشته اند، افزود: این کار مهمی است که دولت در این مسیر آمادگی دارد احداث خط لوله را که از عسلویه تا شمال شیراز می آید انجام می دهد و بقیه کارها از جمله ساخت مخازن بر عهده بخش خصوصی است. همان کاری که در خط لوله اتیلن غرب انجام شد و تجربه موفقی بود.
وزیر نفت با بیان اینکه استان فارس زادگاه پتروشیمی ایران است و نخستین پتروشیمی ایران «مرودشت» بوده است و جا دارد در این بخش کار شود، تصریح کرد: فارس، استان مهمی برای کشاورزی است، اما به طور حتم باید صنعتی شود که زیربنای آن گاز است و هم اکنون از آن بهره می برد.
وزیر نفت تحریم های آمریکا علیه ایران را نوعی انتقام جویی و کینه جویی دانست و گفت: این تحریم ها هیچ تاثیری ندارد و تنها عزممان را برای خدمت به مردم راسخ تر کرده است.
زنگنه در واکنش به تحریم های اخیر آمریکا علیه مدیران ارشد نفتی اظهار کرد: آقای ترامپ در روزهای آخری که در کاخ سفید هستند، تعدادی از مدیران ارشد نفت را به بهانه حمایت از تروریست تحریم کردند، ما قربانی تروریست هستیم، اما حامی آن نیستیم. ما دشمن تروریست هستیم و به این دلیل با آقای ترامپ مخالف بودیم و هستیم. ایشان در این سال ها سرکرده جریان های تروریستی بودند.
وی با بیان اینکه این تحریم ها نوعی انتقام جویی و کینه جویی است، وگرنه تاثیری ندارد، تصریح کرد: امروز برخی ها نوشتند سیلابی از تحریم در راه است! اصلا چیزی برای تحریم نمانده است! هر چیزی بود را تحریم کردند، مگر اینکه همکاران ما در بخش خدمات را هم تحریم کنند.
وزیر نفت ادامه داد: نه ما از تحریم می ترسیم و نه تاثیری در کار ما دارد، فقط عزممان را برای خدمت به مردم راسخ تر می کند. افتخار ما این است خدمتگزار مردم هستیم و محکم پای مردم ایستادیم. همان گونه که در صفحه شخصی خود در توییتر نوشتم؛ جان، مال و آبرویمان را فدای ملت و سربلندی ایران می کنیم.
زنگنه گفت: همیشه از خدا می خواهم آخرین لحظه های زندگی ام با آرامش از این دنیا بروم، کسی آرامش دارد که قلب و دلی آرام دارد و به دنیا دل نبسته باشد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز در این مراسم گفت: طرح اولیه صادرات گاز به افغانستان آماده شده و مکاتبات را انجام داده ایم و منتظریم دستگاه دیپلماسی کشور به آن ورود کند. مبنای ما برای انجام پروژه صادرات گاز به افغانستان تکیه بر بخش خصوصی است، اما لازم است که این بخش مجوزهای لازم را از دولت افغانستان داشته باشد.
حسن منتظرتربتی افزود: افزایش تولید در پارس جنوبی یکی از پشتوانه های توسعه صنعت گاز کشور بوده است و از ابتدا قرار شد با توسعه گازرسانی، مصرف سوخت مایع کاهش یابد.
وی ادامه داد: تا سال ۱۳۹۲ سالانه ۳۴ میلیارد لیتر سوخت مایع مصرف می شد و ما باید از سوختن این مقدار جلوگیری می کردیم تا بتوانیم منابع مالی توسعه صنعت گاز را فراهم کنیم، با این حال در آن زمان تصویر روشنی از نحوه اجرای قانون بند «ق» وجود نداشت و برای همه پرسش بود که این قانون قرار است چطور اجرایی شود و چه منافعی دارد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: مهم ترین اتفاق همین جایگزینی گاز طبیعی با آن ۳۴ میلیارد لیتر سوخت مایع بود که هر سال به مرور مقدار مصرف سوخت مایع با توسعه گازرسانی کاهش یافت و پیش بینی می کنیم با این روند با گازرسانی به نیروگاه های چابهار و ایرانشهر در استان سیستان و بلوچستان و تعدادی از شهرها و روستاهای باقی مانده، در سال ۱۴۰۱ و با کمی بدبینی در سال ۱۴۰۲، مانع مصرف آن ۳۴ میلیارد لیتر سوخت مایع شویم و این رقم را به صفر برسانیم، هرچند حالا هم مقدار قابل توجهی از آن کاهش یافته است.
تربتی با بیان اینکه مصرف سالانه این ۳۴ میلیارد لیتر سوخت حدود ۱۷ میلیارد دلار هزینه داشت، اظهار کرد: این هزینه هم به مرور کاهش یافت و تا سال ۹۸، حدود ۱۱ میلیارد دلار از این جایگزینی درآمد به دست آمد.
وی افزود: این درآمد تا پایان سال ۱۴۰۲ به حدود ۲۸ میلیارد دلار می رسد که این افزایش پس از آن هم ادامه دارد.
معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: اگر همان روند سال ۱۳۹۲ ادامه می یافت و جایگزینی ۳۴ میلیارد لیتر سوخت مایع با گاز طبیعی آغاز نمی شد، باید ۱۵۰ میلیارد لیتر فرآورده در نیروگاه ها می سوزاندیم که اثر اقتصادی و محیط زیستی این اقدام بسیار قابل توجه است و افزون بر اینکه دیگر واردکننده این منابع نیستیم، به صادرکننده فرآورده های نفتی تبدیل شدیم.
تربتی همچنین با تاکید بر اینکه گازرسانی به شهرها و روستاهای کشور، به ویژه در استان سیستان و بلوچستان با شتاب ادامه دارد، تصریح کرد: تعداد روستاهای گازرسانی شده تا پایان سال ۱۴۰۰ به ۴۰ هزار روستا می رسد، اکنون حدود ۸۳ درصد روستاها و بیش از ۹۵ درصد شهرهای کشور از گاز طبیعی بهره مند هستند.
وی همچنین با حضور در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره تاثیر کشف ذخیره گازی جدید ترکیه در دریای سیاه بر تمدید قرارداد گازی با ایران گفت: این موضوع اثری بر قرارداد کنونی صادرات گاز ایران به ترکیه ندارد و باید دید نیازهای آینده چقدر بر موازنه بازار ترکیه تاثیر دارد، اما مقدار کشف شده رقم قابل توجهی نسبت به کل نیازهای آنها نیست و امیدواریم به زودی مذاکرات درباره تمدید قرارداد را آغاز کنیم.
تربتی با اشاره به توسعه تاسیسات گاز در منطقه سرخس و پایداری تامین گاز در شمال کشور اظهار کرد: با توجه به احداث پروژه هایی همچون خط لوله دامغان - کیاسر - نکا و رشت - سنگر، شمال کشور به شبکه گاز جنوب متصل است و نگرانی از آن بابت وجود ندارد. ذخیره سازی گاز هم در دو مخزن شوریجه و سراجه به خوبی انجام شده و بهره برداری از آنها به طور معمول از اوایل دی ماه آغاز می شود.
استاندار فارس نیز گفت: گازرسانی و دیگر فعالیت های مثبت وزارت نفت در این استان رضایتمندی مردم استان فارس را در پی داشته است.
عنایت الله رحیمی با تشکر از تلاش های وزارت نفت برای گازرسانی به جمعیت ۵ میلیون نفری استان فارس، گفت: با همه اوصافی که استان فارس از آن برخوردار است، از جمله گستردگی و پهناور بودن آن، فعالیت های انجام شده توسط وزارت نفت موجب رضایتمندی مردم شده است.
وی با اشاره به اینکه گازرسانی روستایی و شهری در فارس با افزایش خیره کننده ای روبه رو بوده است، افزود: معتقدم پوشش سبز استانی در واقع مزایای مختلفی از جمله صرفه جویی، ایمنی و کاهش هزینه های اقتصادی و رفاه و آسایش را در پی خواهد داشت.استاندار فارس تصریح کرد: درخواست من از وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران این است که پروژه های در حال اجرا سریع تر به بهره برداری برسند تا سبب ایجاد اشتغال و تولید و ثروت آفرینی هرچه بیشتر برای استان شود، همچنین امیدوارم در مدت باقیمانده از این دولت، پروژه ها تکمیل و تلاش ها افزون تر شود.
رئیس کمیسیون عمران مجلس نیز گفت: همکاری خوب مجلس و دولت در کنار اراده ای ملی سبب شد امروز بسیاری از شهرها و روستاهای کشور از نعمت گاز بهره مند باشند.
محمدرضا رضایی کوچی افزود: خوشحالیم به برکت همکاری خوبی که بین دولت و مجلس شکل گرفت گازرسانی به روستاهای کشور نیز محقق شد.
وی اظهار کرد: امروز بیش از ۸۵ درصد شهرها و روستاهای کشور از نعمت گاز بهره مند هستند که کار بسیار ارزشمندی است، به پاس این تلاش از همه زحمتکشانی که در این تلاطم اقتصادی همه کوشش خود را انجام دادند، تشکر و قدردانی می کنم.
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: گازرسانی به استان فارس نتیجه کاری بزرگ است که اراده ای ملی نیز در پس آن وجود دارد. بدون شک در کنار تلاش های وزارت نفت، فعالیت های مثبت وزارت راه نیز در این پروژه آشکار است.
نماینده جهرم در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: استان فارس، استانی پهناور و بزرگ است که به منابع فراوان گاز دسترسی دارد، از این رو تقاضا داریم که در کنار گازرسانی به مناطق محروم این استان، بحث گازرسانی به صنایع نیز پیگیری و دنبال شود، همچنین پروژه های نیمه تمام باید هرچه سریع تر با تخصیص اعتبار لازم و مساعدت وزیر نفت به اتمام برسند.
مدیرعامل شرکت گاز استان فارس نیز از بهره مندی بیش از ۹۵ درصدی این استان از گاز طبیعی خبر داد.
غلامعباس حسینی افزود: با اجرای ۳۰ هزار کیلومتر خط تغذیه و شبکه شهر و روستا و نصب و راه اندازی هزار و ۵۰۰ ایستگاه تقلیل فشار گاز در سطح استان تا امروز ۱۰۲ شهر معادل ۹۸.۹ درصد خانوار شهری و ۲ هزار و ۱۱۶ روستا معادل ۸۸.۲ درصد خانوار روستایی گازرسانی شدند.
وی با بیان اینکه میانگین بهره مندی خانوارهای استان فارس اکنون ۹۵.۸ درصد است، افزود: یک میلیون و ۵۳۱ مصرف کننده در بخش های خانگی، عمومی، تجاری و صنعتی در سطح استان به شبکه گاز متصل هستند.
مدیرعامل شرکت گاز استان فارس تصریح کرد: عملکرد دولت های یازدهم و دوازدهم در گازرسانی به استان فارس، با وجود همه تحریم های ظالمانه و نوسان های قیمت ارز، گام بلندی در کشور و به تبع آن در استان فارس بود.
حسینی یادآور شد: در سال ۹۲، ۸۰ شهر به شبکه گاز کشور متصل بود که اکنون به ۱۰۲ شهر با رشد ۲۸ درصدی رسیده و در بخش روستایی از ۶۷۷ روستا به ۲ هزار و ۱۱۶ روستا رسیده که آن هم با رشد ۲۱۲ درصدی همراه بوده است.
وی تصریح کرد: در این بازه زمانی ۳ هزار و ۷۵۰ صنعت به شبکه سراسری گاز وصل شد؛ این تعداد از ۴ هزار و ۴۲۶ در سال ۹۲ به ۸ هزار و ۱۸۶ رسید و ۸۵ درصد رشد داشت.
مدیرعامل شرکت گاز استان فارس گفت: در این دولت در مجموع ۲ هزار و ۹۹۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری در بخش گازرسانی انجام شده است و تا پایان امسال هم ۱۰۰ روستای دیگر به شبکه سراسری گاز وصل می شوند.
عملیات حفاری در پیچیده ترین فاز پارس جنوبی آغاز شد
مشعل MD-1 نام دکل دریایی است که کار حفاری فاز 11 پارس جنوبی را آغاز کرده است. این دکل به شرکت مپنا تعلق دارد و پیش از آنکه روانه موقعیت مرزی SPD11B برای فاز 11 شود، در اختیار شرکت نفت فلات قاره و در موقعیت میدان نفتی سروش بوده است. حفاری و تکمیل پنج حلقه چاه شامل یک حلقه چاه عمودی و چهار حلقه چاه افقی در محل سکوی SPD-11B از ماموریت های این دکل است. به گفته محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس پس از نصب عرشه و برداشت اولیه گاز از این پنج حلقه چاه، حفاری هفت حلقه چاه دیگر هم تکمیل می شود. ظرفیت برداشت گاز از این بلوک، یک میلیارد فوت مکعب در روز است که معادل این میزان، با بهره برداری از چاه های موقعیت 11B محقق خواهد شد. محسن رضایی، سرپرست طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی هم با اشاره به اینکه با استقرار نخستین دکل حفاری در موقعیت طرح توسعه فاز ۱۱، عملیات حفاری چاه های موقعیت SPD11B به منظور افزایش تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی آغاز شد، گفته است: بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته، هم اکنون دکل ایرانی MD-1 تحت مالکیت شرکت حفاری مپنا، در این موقعیت مستقر و عملیات حفاری ۱۲ حلقه چاه توصیفی-توسعه ای برای دستیابی به برداشت موردنظر اجرایی شده است. فاضل جمالزاده، مدیرعامل شرکت حفاری مپنا در این زمینه می گوید، با تعصب خاصی کار حفاری در فاز 11 پارس جنوبی را دنبال خواهیم کرد. با هدف تسریع در افزایش ظرفیت تولید از میدان گازی پارس جنوبی، حفاری چاه های موقعیت SPD11B در دو مرحله انجام می شود؛ در مرحله اول با حفاری و تکمیل پنج حلقه چاه توصیفی - توسعه ای و نصب سکوی SPD11B، تولید اولیه از این طرح به میزان ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز در روز محقق خواهد شد، سپس با انجام عملیات حفاری و تکمیل هفت حلقه چاه توسعه ای دیگر، همزمان با تولید اولیه، مجموع برداشت از این سکو به روزانه یک میلیارد فوت مکعب (معادل ۲۸ میلیون مترمکعب) گاز ترش افزایش خواهد یافت. طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به کارفرمایی شرکت نفت و گاز پارس از سوی شرکت پتروپارس به عنوان پیمانکار اصلی طرح در هر دو بخش روسطحی و زیرسطحی در حال انجام است. هدف از اجرای این طرح، تولید روزانه ۲ میلیارد فوت مکعب گاز غنی و انتقال آن به پالایشگاه های خشکی پارس جنوبی است. در ادامه توسعه این طرح، نصب تأسیسات فشارافزایی به منظور افزایش دوره تولید پایدار و استحصال حداکثری گاز از میدان گازی پارس جنوبی در دستور کار شرکت نفت و گاز پارس قرار دارد.حالا باید گفت که فاز 11 پارس جنوبی در انتظار سرنوشت جدیدی است تا شاهد عملیات حفاری در آخرین فاز میدان مشترک پارس جنوبی باشیم. این به معنای همان دور زدن تحریم هاست که با تلاش متخصصان داخلی رقم می خورد. افزون بر آن، شرایط کرونایی کشور را هم باید به آن افزود که اگر چه کار در شرایط موجود را پرمخاطره و سخت کرده؛ اما توقفی در کار نیست. به این ترتیب به گفته حمیدرضا مسعودی، مدیرعامل گروه پتروپارس، امید است با همت و تلاش مهندسان و متخصصان داخلی و با برنامه ریزی انجام شده، بزودی تولید اولیه از فاز ۱۱ پارس جنوبی آغاز شود. به همین بهانه نگاهی به این فاز از ابتدا تا امروز داشته ایم که در ادامه می آید.
12 تیر ماه 1396 بود که قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، میان شرکت ملی نفت ایران به عنوان کارفرما و کنسرسیوم توتال (۵۰.۱ درصد)، سی ان پی سی آی (۳۰ درصد) و پتروپارس (۱۹.۹) امضا شد.
عمر نام و حضور توتال در این قرارداد و همچنین کشورمان، یک سالی بیشتر دوام نداشت و دست تحریم ها به فعالیت این مجموعه در فاز 11 پارس جنوبی خاتمه داد و فعالیت انجام شده از سوی آن به مطالعات بنیادی، مطالعات تقویت فشار و به موازات آن مناقصه انتخاب پیمانکار برای بخش جکت، حفاری و خطوط لوله و مشخص شدن پیمانکار آن منجر و محدود شد.
با رفتن توتال، حضور چینی ها در این فاز و همچنین قرارداد، گسترده تر و بیشتر شد؛ آنگونه که با رفتن توتال، سی ان پی سی آی، رهبر کنسرسیوم طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی شد و به نظر می رسید دیگر سرنوشت این فاز مهم برای توسعه و تولید، مشخص و قطعی شده و حضور چینی ها در این قرارداد پایدار خواهد بود؛ اما دامنه و محدودیت تحریم ها به قدری محکم بود که پس از توتال، نوبت به حذف نام دیگری از این قرارداد رسید، حتی چینی ها از حضور در این قرارداد رویگردان شده و عمر آنها هم دوامی نداشت.
با اعلام رسمی بیژن زنگنه، وزیر نفت، (یکشنبه، ۱۴ مهرماه سال 98) مبنی بر اینکه شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین (سی ان پی سی آی) که پس از خروج شرکت فرانسوی توتال، سهامدار ۸۰.۱ درصد از طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بود، از این پروژه کنار رفت و پتروپارس به تنهایی توسعه این پروژه را عهده دار شد.
مدیرعامل پتروپارس نیز گفته است که ما در این شرکت از اوایل سال ۹۸ کار را به صورت جدی آغاز و برنامه زمان بندی، نحوه اجرا و نقشه راه را مشخص کرده بودیم.
به این ترتیب، اردیبهشت ماه بود که عملیات توسعه فاز 11 پارس جنوبی به عنوان تنها فاز باقی مانده میدان گازی پارس جنوبی با آغاز بارگیری جکت سرچاهی سکوی ۱۱B این فاز به طور رسمی آغاز شد تا با انتقال آن به محل نصب در مرز مشترک ایران و قطر، فصل تازه ای برای این فاز
پر فراز و نشیب رقم بخورد.
این اقدام، همسو با اهداف دولت و وزارت نفت و منویات مقام معظم رهبری در سال جهش تولید بوده و بارگیری این جکت به دلیل نخستین گام توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی (آخرین فاز توسعه پارس جنوبی) حائز اهمیت است؛ چه آنکه با بارگیری این جکت، طلسم توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی شکسته شد.
خرداد امسال نیز جکت سکوی ۱۱B پارس جنوبی که ۱۱ اردیبهشت امسال در یارد شرکت نفت سازه قشم NSQ بارگیری شده بود، از طریق شناور صدف ۳۰۰۰ متعلق به شرکت صدف، به آب انداخته شد و در عمق ۷۱ متری خلیج فارس قرار گرفت.
عملیات نصب جکت نخستین سکوی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی در موقعیت مخزنی بلوک B با دستور حسن روحانی، رئیس جمهوری از طریق ویدئوکنفرانس آغاز شد. طبق گزارش مدیرعامل شرکت پتروپارس به رئیس جمهوری، برای نصب این سکو ۳۵۰ هزار نفر_ساعت کار انجام شده که خوشبختانه بدون حادثه بوده است.
در این مراسم اعلام شد که جکت سرچاهی نخستین عرشه دریایی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، یکی از دو جکت فاز ۱۱ پارس جنوبی است که پس از نصب، امکان حفاری ۱۲ حلقه چاه تولیدی را در موقعیت نخستین عرشه گازی این طرح در مرز ایران و قطر در آب های خلیج فارس فراهم می کند.
طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی در دو موقعیت مخزنی B و A هر کدام با ۱۲ حلقه چاه تولیدی و دو سکوی تولید گاز هر یک با ظرفیت تولید روزانه یک میلیارد فوت مکعب در حال اجراست.
حالا نیز حمیدرضا مسعودی، مدیرعامل شرکت پتروپارس از آغاز عملیات حفاری در فاز 11 پارس جنوبی خبر داده است.
هدف از اجرای این طرح، تولید ۲ میلیارد فوت مکعب گاز غنی، انتقال به پالایشگاه های موجود پارس جنوبی و استفاده از ظرفیت فراورشی این پالایشگاه هاست.
وزیر نفت هم هدف از اجرای طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به ارزش بیش از ۴ میلیارد دلار را افزون بر برداشت روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب گاز از این میدان مشترک، استفاده از فناوری فشارافزایی عنوان کرد و افزود: برداشت گاز از میدان پارس جنوبی در آینده با افت تولید همراه می شود، بنابراین قرار بود در این فاز از این فناوری استفاده کنیم.
به گفته زنگنه، ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار از مبلغ بیش از ۴ میلیارد دلاری این قرارداد مربوط به سکوی فشارافزایی بوده است.
مسعودی، مدیرعامل گروه پتروپارس پیش از این گفته بود که این شرکت از مهرماه ۹۸ برنامه ریزی فشرده ای را برای توسعه فاز ۱۱ آغاز کرده و کارها طبق برنامه پیش می رود و شرکت پتروپارس مصمم و با جدیت این مسیر را ادامه می دهد.
این اقدام ها و فعالیت ها مربوط به بزرگترین میدان گازی دنیاست که از قضا با کشور همسایه، یعنی قطر مشترک است، بنابراین توسعه و برداشت حداکثری از آن، یکی از اولویت های وزارت نفت بوده و همچنان از اولویت های این وزارتخانه به شمار می رود، به طوری که اکنون گوی سبقت را در زمینه برداشت روزانه از رقیب ۳۰ ساله خود ربوده است.
توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی که سابقه اکتشاف آن به سال ۶۷ باز می گردد، سال ۷۶ با امضای قرارداد فاز ۲ و ۳ پارس جنوبی با شرکت های توتال، گازپروم و پتروناس مالزی به طور رسمی وارد فاز اجرایی شد. این را مقایسه کنید با شریک قطری مان که کار در این میدان مشترک را از سال ۱۹۹۰ (۱۳۶۹) آغاز کرده بود. به هر رو نخستین برداشت از این میدان برای ما به بهمن ماه ۱۳۸۱ رسید که با برداشت ۵۶.۶ میلیون مترمکعب گاز همراه بود. از این تاریخ به بعد، دیگر روند توسعه فازهای مختلف پارس جنوبی هموارتر شد تا آنکه شرکت ایرانی، توسعه فاز یک را عهده دار شد؛ همان شرکتی که اکنون توسعه فاز 11 پارس جنوبی را در دست انجام دارد. فعالیت پتروپارس در فاز یک امیدوارکننده و نتیجه بخش بود. این راه ادامه داشت تا جایی که ایران تا پایان سال ۸۴ توانایی برداشت روزانه ۱۴۰ میلیون مترمکعب گاز از پارس جنوبی را داشت.
طبق اعلام وزیر نفت در سال 1376 نخستین قرارداد توسعه میدان گازی مشترک پارس جنوبی امضا و تا مردادماه 84، بهره برداری فازهای یکم تا پنجم پارس جنوبی انجام شد. از سال 84 تا 92 نیز پنج فاز نیمه تمامی که تحویل دولت یازدهم شده بود، یعنی فازهای 6، 7 و 8 و 9 و 10 تکمیل شد.
از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ پنج فاز دیگر پارس جنوبی عملیاتی شد و در مجموع ۱۰ فاز از ۲۵ فاز تعریف شده پارس جنوبی تا پایان سال ۹۲ به بهره برداری رسیده بود.
شتاب فعالیت در پارس جنوبی با روی کار آمدن دولت حسن روحانی، بالاخره شریک قطری را در برداشت از مخزن مشترک پشت سرگذاشت. در این دوره بهره برداری از فازهای ۱۲ ، ۱۵ ،16 و 17و ۱۸، ۱۹ و ۲۰ و ۲۱ این امر را محقق کرد و این راه مهم ادامه یافت و پس از آن افزون بر عملیاتی شدن پالایشگاه فازهای ۱۳ و ۲۲ تا ۲۴، ۶ سکوی فازهای ۱۴ و ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی نصب و چهار سکو از این تعداد در مدار تولید قرار گرفت و این روند با سرعت تداوم داشت.
از این اعدادو ارقام ساده نگذرید. برای اینکه اهمیت موضوع روشن تر شود، باید بدانید که میانگین تولید روزانه گاز در پارس جنوبی در سال ۱۳۸۴، ۱۴۰ میلیون مترمکعب بود که در سال ۱۳۹۲ به روزانه ۲۸۰ میلیون مترمکعب و اکنون به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است، یعنی تولید این میدان مشترک گازی طی هفت سال اخیر ۲.۵ برابر شده است.
ظرفیت تولید گاز پارس جنوبی تا به امروز و در این هفت سال به طور متوسط ۴۲۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته که معادل ۲.۶ میلیون بشکه نفت است و اگر می خواستیم این مقدار سوخت را از طریق ساخت پالایشگاه تأمین کنیم، باید ۱۰ پالایشگاه ۲۶۰ هزار بشکه ای می ساختیم.
وزارت نفت در این دوره توانست ۱۷ فاز پارس جنوبی را در قسمت دریا به اتمام برساند و در خشکی هم فقط یک پالایشگاه مانده که آن هم تأثیر تعیین کننده ای در برداشت گاز ما از میدان ندارد. بر این اساس ،جمهوری اسلامی تاکنون ۱۵۰ میلیارد دلار در پارس جنوبی سرمایه گذاری کرده است.
در اين مدت 26 سکوي بهره برداري، 228 حلقه چاه، 2160 کيلومتر خط لوله دريايي و 30 رديف پالايشي ايجاد شده که اين شاخص ها در مقايسه با دوره هاي پيش افزايش قابل توجهي داشته است.
پیگیری ها برای توسعه پایین دستی پتروشیمی چقدر نتیجه بخش بوده ؟
مشعل یکی از اهداف مهم صنعت پتروشیمی در چند دهه گذشته در کنار توسعه و رشد در داخل و رسیدن به سهم بیشتر در بازارهای جهانی، توسعه صنایع پایین دستی و ایجاد زنجیره ارزش بوده است. برای رسیدن به این مهم لازم بوده است تا تفاهمی بین سرمایه گذاران و بخش دولتی برای تامین مواد اولیه و امکانات زیرساختی و بازار فروش و تعادل در عرضه و تقاضا به وجود آید. اگرچه نمی توان گفت که هنوز این زمینه ها به طور کامل فراهم شده اند اما اقدامات صورت گرفته در سال های اخیر امید زیادی را برای روزهای درخشان تر در این عرصه به وجود آورده است. مسئله مهم این است که در این سال ها توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی هرگز متوقف نشده و بر اساس اعلام رئیس دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی فروش داخلی محصولات پتروشیمی در بورس نسبت به پارسال ۲۴ درصد رشد داشته است که با فرض امکان خرید تولیدکنندگان واقعی در بورس کالا، گواه توسعه مطلوب صنایع پایین دستی در کشور است. با توجه به نیازهای پیش بینی شده ، از سال ۹۷ توسعه این صنعت هوشمندتر شده و مطالعات و امکان سنجی های توسعه صنعت پتروشیمی متناسب با نیاز صنایع پایین دستی بررسی و به ویژه طرح های پیشران صنعت پتروشیمی براساس نیاز بازار تعریف شده است. یکی از این اقدامات که از سال گذشته کلید آن زده شد و تا امروز به مرحله قابل قبولی رسیده، برنامه ریزی برای احداث چهار پارک توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی بوده است. این اقدام مهم شامل پارک پلی پروپیلن با ۶ مجمع، پارک ارومیه با ۶ مجتمع، پارک رزینی با ۷ مجتمع و پارک ملامین با استفاده از خوراک اوره لردگان است.
شروع این برنامه ریزی از بهمن ماه سال گذشته بود که رسول اشرف زاده، مدیرعامل شرکت گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان (پترول) در نشستی خبری درباره این چهار پارک توسعه صنایع پایین دستی صحبت کرد. او از توضیح درباره پارک ارومیه شروع کرد و گفت: پتروشیمی ارومیه حالا دیگر تبدیل به یک شرکت سود ده شده است و در مرحله پیش راه اندازی واحد تولید سولفات پتاسیم به ظرفیت ۴۰ هزار تن قرار دارد. او گفت که طرح پارک متشکل از ۶ مجتمع در صنایع پایین دست پتروشیمی است که تفاهمنامه آن (بهمن 98 ) با وزارت صمت امضا شده است که با سرمایه گذاری ۷۴۰ میلیارد تومانی برای ۹۴۰ نفر اشتغال مستقیم و برای ۲۹۰۰ نفر اشتغال غیر مستقیم ایجاد خواهد کرد.
وی با اشاره به پارک پلی پروپیلن خاطرنشان کرد: با حضور ۶ مجتمع برای تولید ۶ محصول مختلف در پارک تکمیل زنجیره پلی پروپیلن در حال بررسی هستیم که کل سرمایه پارک ۱۲ هزار میلیارد ریال خواهد بود و بعد از بهره برداری برای ۴۸۳۰ نفر اشتغال مستقیم و ۹ هزار نفر اشتغال غیر مستقیم ایجاد خواهد شد. نرخ بازده این طرح ها نیز ۳۱ درصد و کاملا اقتصادی خواهد بود.
اشرف زاده از راه اندازی رسمی پتروشیمی ایلام در ابتدای سال آینده خبر داد و گفت: شیرین کننده خوراک ۷۰۰ هزار تنی ایلام با ۶۴ میلیون یورو ارزی و ۲۳۴ میلیارد تومان ریالی در سال جاری به بهره برداری رسید و رسما در سال ۹۹ افتتاح خواهد شد. بعد از بهره برداری این پروژه اقدامات لازم برای ورود به بورس فراهم می شود.
اشرف زاده مراحل راه اندازی و بهره برداری واحد اوره و آمونیاک پتروشیمی لردگان را تشریح کرد و گفت: واحد ۷۰۰ تنی آمونیاک تا اسفند ماه سال جاری و واحد یک میلیون تنی اوره لردگان در پایان فروردین ۹۹ راه اندازی می شوند. به دلیل فراوانی این دو محصول در کشور شرکت سرمایه گذاری ایرانیان در نظر دارد تا پنج سال آینده دو طرح پایین دستی ملامین و اوره رزینی را در دو پارک مختلف با استفاده از توان بخش خصوصی ایجاد کند که ضمن ایجاد ارزش افزوده موجب اشتغال بیشتر نیز می شود. این پارک ها نیز در قالب جهش سوم صنعت پتروشیمی بهره برداری خواهد شد.
اشرف زاده با اشاره به اینکه منابع ریالی این چهار طرح تأمین و مذاکرات تأمین منابع ارزی نیز انجام شده است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد، گفت: با ساخت و بهره برداری از این چهار طرح ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور سالانه بیش از ۱۰۷ هزار تن افزایش می یابد. وی تکمیل زنجیره ارزش، جلوگیری از خام فروشی، توسعه صنایع تکمیلی، جلوگیری از واردات برخی محصولات پتروشیمیایی و شیمیایی، اشتغال آفرینی پایدار در مناطق کمتر توسعه یافته کشور و توسعه محصولات متنوع و راهبردی را از اهداف اساسی اجرای چهار طرح جدید عنوان کرد. اما در ادامه پیگیری ها در دوران کرونا و تحریم های جدید و مشکلات اقتصادی ادامه پیدا کرد تا اینکه در تابستان امسال (تیرماه 99) موافقت نامه احداث پارک پلی پروپیلن ایلام به عنوان یکی از این برنامه های پیش بینی شده امضا شد تا وارد مراحل اجرایی شود. پارک پلی پروپیلن ایلام با هدف احداث ۶ زون و ۹۴ واحد برای تولید ۲۰محصول مختلف در ایلام از سوی بخش خصوصی احداث می شود که شرکت پترول نیز سهامدار این طرح خواهد بود. کل سرمایه گذاری لازم برای احداث پارک پلی پروپیلن ایلام بالغ بر ۱۲ هزار میلیارد ریال است که سبب اشتغال مستقیم ۴۸۳۰ نفر و غیرمستقیم ۹ هزار نفر خواهد شد. رسول اشرف زاده، مدیر عامل پترول هم احداث پارک پلی پروپیلن ایلام را اقتصادی و با نرخ بازگشت سرمایه بیش از ۳۰ درصدی اعلام کرد و گفت: متولی اجرای کار بخش خصوصی خواهد بود، اما شرکت پترول و توسعه صنایع پایین دستی پتروایرانیان نیز با سهم ۲۰ درصدی، در مجموع ۴۰ درصد، سهامدار این پارک خواهند بود.
او همچنین از مشخص شدن سرمایه گذار برای پارک ملامین ارومیه هم خبر داد و گفت: امیدواریم در شهریورماه امسال کلنگ زنی این مجموعه انجام شودکه البته برنامه با تاخیر رو به رو و خوب است در آخرین اعلام شرکت پترول درباره این پیشرفت این پروژه اطلاع رسانی کند. باید گفت که با احداث این پارک حداقل ۲۰ هزار تن کریستال ملامین به حجم تولید داخل اضافه می شود؛ در حال حاضر پتروشیمی خراسان و پس از آن ارومیه بزرگ ترین و تنها تولیدکنندگان محصول «کریستال ملامین» در صنعت پتروشیمی هستند و در صورت احداث طرح پارک ملامین، ظرفیت تولید این محصول پتروشیمیایی کشور حداقل دو برابر می شود.
اگرچه شرایط فعالیت های اقتصادی در شرایط کرونا و محدودیت های اقتصادی سخت تر شده است اما بسیاری از پروژه ها به شکل چشمگیری در همین دوران پیشرفت داشته اند و چندین مجتمع پتروشیمی در همین دوران به مرحله بهره برداری و افتتاح رسیده اند. به همین دلیل به نظر می رسد در مورد زمینه های اجرایی برای ساخت این پارک های پایین دستی پتروشیمی هم شاهد تغییرات و پیشرفت هایی بوده ایم که هنوز رسانه ای نشده است. در این دوران تحریم و کرونا ، پتروشیمی یکی از زیرمجموعه هایی بود که با خبرهای خوش به این فشارها جواب داد و حالا درباه این پروژه ها هم بنا را بر این می گذاریم که بی خبری خوش خبری است و به زودی با پیگیری هایی که وجود دارد ، خبرهای جدیدی به خصوص درباره دو پارک دیگر که گویا برنامه متاخری دارند، اعلام می شود.
نکته قابل ذکر این است که صنعت پتروشیمی با تدبیری جدید طرح های پیشرانی را براساس تأمین و نیاز بازار داخل طراحی کرده است که با اجرایی شدن این طرح ها جهش خوبی در صنایع پایین دستی پتروشیمی خواهیم داشت. طرح های پیشران در چهار شاخه متانول، پروپیلن، اتیلن و بنزن تعریف شده اند اما عمده تمرکز در زیرشاخه پروپیلن است. با راه اندازی این طرح ها، واحدهای میانی نیز که تاکنون مغفول مانده، توسعه خواهند یافت و در همه این مراحل آنچه اتفاق می افتد ، توسعه، اشتغال و رشد اقتصادی و به خصوص فرصت های سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی است.
مدیر منطقه 3 عملیات انتقال گاز از حساسيت های تامين گاز تهران می گوید؛
منطقه 3 يكی از مناطق راهبردی و مهم در بين مناطق 10 گانه عمليات انتقال گاز كشور محسوب می شود و از ويژگی های منحصر به فردی برخوردار است. حوزه كاری این منطقه ، هفت استان كشور را تحت پوشش قرار می دهد. تامين گاز استان های تهران، البرز، قزوين و قم به طور كامل و بخش هايی از استان های زنجان، سمنان و مركزی به عهده این منطقه قرار دارد. منطقه 3 در كريدور انتقال گاز جنوب به شمال كشور قرار گرفته، از این رو به نوعی هاب انرژی گاز در شبكه گاز كشور محسوب می شود و مهم ترين حساسيت و دغدغه آن، تامين گاز مستمر برای پايتخت كشور است. تهران، يك كلانشهر وسيع با جمعيتی كثير است كه اركان سياسی و اقتصادی كشور در آن قرار دارد و كوچك ترين قطع گاز در اين ابرشهر می تواند انعكاس اجتماعی و پيامدهای بزرگی داشته باشد. از اين رو دغدغه هميشگی همكاران منطقه 3، تامين مستمر گاز اين كلانشهر است. در ادامه، گفت و گو با حيدرعلی صادق پور، مدير منطقه 3 عمليات انتقال گاز و مدیران این منطقه را می خوانیم.
در سال 98 منطقه 3 عملیات انتقال گاز 109 میلیارد متر مکعب گاز را منتقل کرده که 67 میلیارد آن را به مناطق دیگر و 42 میلیارد آن به شرکت های گاز هفت استان در حوزه کاری منطقه تحویل شده است. بد نیست اشاره کنم که از این 42 میلیارد، استان تهران به تنهایی 24 میلیارد متر مکعب گاز مصرف کرده و در مقابل، شش استان دیگر روی هم 18 میلیارد متر مکعب مصرف داشته اند که این ارقام، اهمیت تأمین گاز مستمر این استان بویژه پایتخت کشور را بیشتر نمایان می کند. در این منطقه 11 ایستگاه تقویت فشار و یک تاسیسات ذخیره سازی و فراورشی گاز وجود دارد که در مجموع 38 دستگاه توربوکمپرسور در این منطقه مورد بهره برداری، نگهداری و تعمیرات قرار می گیرند. همچنین ما مسؤولیت نگهداری و بهره برداری از 3614 کیلومتر خطوط لوله انتقال گاز فشار قوی از 4 تا 56 اینچ را نیز به عهده داریم. در سال 98 بالغ بر 6700 کیلومتر نشت یابی و حدود 1400 کیلومتر هم پیگرانی در منطقه انجام شده است.
بعد از تحريم ها، كميته خودكفايی در منطقه شكل گرفت و فعالانه وارد عمل شد تا پس از شناسايی نيازهای منطقه و انطباق توانايی شركت های داخلی با این نیازها، ارتباطی موثر و اثربخش با هدف رفع این نیازها از سوی سازندگان داخلی، بين طرفين برقرار كند. با اين اقدام ها شركت های مستعد وارد عرصه شده و بسياری از قطعه هايی كه پیش از آن از خارج وارد می شد، اكنون داخلی سازی شده و هم اکنون در سایه این همکاری و حمایت از شرکت های داخلی، با افتخار می توان گفت کسانی كه مشتاقانه انتظار واماندگی صنعت ما را می کشیدند، اكنون با بهت و حیرت شاهد بالندگی، رشد و شكوفايی در صنعت گاز كشور هستند.
همزمان با رشد شهرها و افزايش ارزش زمين ها، گاهی اوقات، حريم خطوط، مورد تعرض و ساخت و ساز قرار می گيرد كه رفع اين معضل، يكی از دغدغه های ماست. یکی از دلایل اين موضوع، بی اطلاعی بیشتر مردم از خطرات نزدیک بودن به لوله های انتقال گاز فشار قوی است و دیگری هم عدم همكاری و استعلام بموقع مراجعی است كه مجوز ساخت و ساز در اين نواحی پرخطر را می دهند که در هر دو مورد، اقدام های خوب و موثری در منطقه صورت گرفته است. برای نمونه، به منظور آگاه سازی مردم، همكاران ما در مدارس روستاها و شهرهايی كه تعرض به خطوط بیشتر صورت می گیرد، حاضر شده و اهميت موضوع و همچنین استفاده بهینه از این نعمت الهی را برای دانش آموزان تبيين می كنند. نسل امروز، بسيار با هوش است و می تواند به عنوان سفير ما، آموخته های خود را در خانواده ها و جامعه ترويج كند. افزون بر اين، به منظور استفاده از تریبون پر مخاطب نماز جمعه، در مكاتبه ای با امامان جمعه برخی شهرها از آنها خواسته ايم از این تریبون نیز درباره خطرات نزديك شدن به حريم خطوط انتقال گاز آگاهی رسانی كنند و به دهياری ها، شهرداری ها و مراجع ذيربط تذكر دهند كه بدون استعلام از شركت گاز، به هيچ عنوان، مجوز ساخت و ساز صادر نشود.
همچنين تيم گشت حريم تشكيل شده كه به طور مرتب به خطوط سركشی می كند و به افرادی كه در حال ساخت وساز هستند، اخطار كتبی می دهد. بديهی است درباره افرادی كه با همه این هشدارها، بدون توجه به حريم، ساخت و ساز می كنند، چاره ای جز گرفتن حكم قضايی و تخريب نداريم. در هر صورت، واقعيت اين است كه زمين بويژه در تهران، گرانقيمت است و با توجه به توسعه فزاينده این کلانشهر، اين مشكل اجتناب ناپذير خواهد بود. درخصوص حفظ حریم خطوط لوله، از نرم افزار GIS نیز بهره می بریم. در این نرم افزار که تمام اطلاعات مکانی و مشخصات خطوط لوله تغذیه شده، با اضافه کردن تصاویر هوایی از همه خطوط و حریم آنها، حدود و مشخصات اراضی مجاور را نیز رصد می کنیم. بنابراین هر گونه تغییر در این اطلاعات، در نرم افزار آشکار شده و مورد پیگیری قرار می گیرد.
در صنعت فناورانه گاز كه دائما در معرض تحولات تكنولوژيك قرار دارد، بايد هميشه به آخرين پيشرفت های روز دنيا نگاه داشته باشيم و نوآوری ها را رصد كنيم تا متناسب با نيازهای صنايع داخلی از آنها بهره مند شویم. همانطور كه می دانيد، برخی نرم افزارهای خارجی، بعد از مدتی از سوی سازندگان پشتيبانی نمی شوند، بنابراين سعی كرده ايم نرم افزارها را به كمك شركت های داخلی به روز کنیم. در زمينه تجهيزات و فرايندها نيز سعی كرده ايم با پياده سازی روش های نوين، فعاليت ها سريع تر، كم هزينه تر و بهتر انجام شود. يكی از فرايندهای دشوار در صنعت انتقال گاز، نشت يابی است؛ چرا كه افراد بايد ساعت ها به صورت پياده در سرما و گرما در امتداد خطوط لوله، راه بروند و طبيعی است كه در اين شرايط، ممكن است خطراتی تهديدشان كند. برای رفع اين مشكل، سيستم نشت ياب خودرويی را در منطقه 3 پياده سازی كرديم كه با اجرای آن، سرعت نشت يابی به 4 برابر افزايش يافته و این فرايند ايمن تر، راحت تر و کم هزینه تر انجام می شود. دستگاهی که برای این منظور طراحی شده و در خودرو قرار دارد، بازوهای مکانیکی بلندی دارد كه روی خط لوله حركت می كند و در صورت وقوع نشت، آن نقطه را مشخص می كند.
در مورد دیگر موضوعات نیز سعي كرده ایم که به روز باشيم. به عنوان مثال در تعميرات خطوط لوله، اگر پیش از این مشكلی بروز می کرد، مثلا یک نيپل باید عوض می شد، این کار مستلزم قطع گاز قسمتی از خط بود كه هدر رفت گاز و انتشار آن در محیط را در پی داشت؛ اما اكنون با استفاده از روش كمپوزيت می توانيم خط را ايمن سازی كرده و نشتی ها را بر طرف كنيم كه این مهم افزایش سرعت کار و حفظ محیط زیست را به ارمغان آورده است.
بيشتر فعاليت های كميته خودكفايی در قالب همكاری با شركت های دانش بنيان شكل می گيرد. يكی از مصاديق اثربخشی شركت های دانش بنيان در این منطقه، در خصوص توربين های سراجه بود. همانطور كه می دانيد، تاسيسات سراجه در شرایط اقلیمی نامساعد واقع شده و گرد و خاك و گرمای محيط روی بازده توربين ها اثر می گذارد و قطعات داغ را زودتر از عمر طبيعی فرسوده می كند. ورود شركت دانش بنيان برای بررسی این مشكل، منجر به عقد قرارداد در سراجه شد كه هم اكنون در حال انجام است و براساس آن هوای ورودی به اين توربين ها فيلتر و پس از خنك شدن به توربين وارد می شود. این کار، ضمن افزایش بازده توربین، عمر قطعات را نیز افزایش و هزینه تعمیراتی را کاهش می دهد.
نمونه ديگر نقش آفرينی شركت های دانش بنيان در این منطقه، در خصوص حل مشكل برق ترانس های حفاظت كاتديك در مسیر خطوط لوله است. 3614 كيلومتر خط لوله در منطقه 3 از طریق سيستم های حفاظت كاتديك محافظت می شوند و تيم هايی نيز حضور دارند كه عملكرد صحیح اين سيستم ها را به طور مرتب چك می كنند. در گذشته چنانچه برق يكی از سيستم های حفاظت قطع می شد، كسی به آن پی نمی برد و تا بازديد بعدی آن قسمت از لوله می توانست بدون حفاظت باشد، تا اينكه اين مشكل با يكی از شركت های دانش بنيان مطرح شد و این شركت با هزينه كم، سيستمی كارآمد طراحی كرد، به طوری که امروزه اگر در هرنقطه ای از خطوط، سيستم حفاظت كاتديك قطع شود، يك پيام به مسؤول خط هوايی ارسال می شود كه كدام ترانسفورماتور در چه ساعتی از سرويس خارج شده است. بنابراين تيم بررسی بلافاصله به نقطه ای كه برق قطع شده، اعزام می شود و مشكل را برطرف می كند.
يكي از ويژگی های متمايز كننده منطقه 3 از دیگر مناطق عملیاتی، وجود تاسيسات ذخيره سازی و فراورشی سراجه است. همکاران شاغل در خطوط انتقال گاز نهایتا با فشار PSI 1305 سر وكار دارند، اما همكاران سراجه با فشار PSI 4700 كار می كنند که نشانه اهمیت و حساسیت بالای کار در ذخیره سازی است. ذخيره سازی، دو ماموريت مهم دارد كه باعث شده امروزه در اغلب كشورهای صاحب گاز از اینگونه تاسیسات بهره ببرند. نخست صيانت از منابع مشترك است؛ زیرا گازی که می تواند از سوی همسايه برداشت شود، از منابع مشترک استخراج و در مخازن خودی در خاک کشور ذخیره می شود و دوم آنکه در زمان اوج مصرف با بازتولید و تزریق همان گاز به شبکه گاز کشور نقش بسیار موثری در توازن تولید و مصرف گاز ایفا می کند. در تاسيسات سراجه در طول فصول گرم، گاز به مخازن تزریق و در فصل سرد از آن برداشت می شود. این تاسیسات به علت نزدیک بودن به مصرف کننده بسیار بزرگی مثل استان تهران، نقش بسیار مهم و موثری در کمک به شبکه گاز کشور دارد.
هر فرد، در هر مسندی که حضور دارد، باید با عشق و علاقه کارش را انجام دهد وحتی اگر به هر دلیلی از کارش راضی نیست، تا زمانی که بر آن مسند نشسته، سعی اش بر این باشد که اشتیاق به خدمت را در خود ایجاد کند. همانطور که پیش تر عنوان کردم، سیستم به ما اعتماد کرده و سرمایه گذاری زیادی برای ارتقای سطح علمی و تجربی کارکنان انجام داده که باید قدردان باشیم. به اعتقاد بنده، هیچ فرقی بین کارهای گوناگون وجود ندارد و کارکنان در سطوح مختلف، سازمان کارهای ارزشمندی انجام می دهند و از اینکه جزیی از این سیستم ارزش آفرین هستند، باید بر خود ببالند. همه عزیزان را به یادگیری مستمر و مطالعه سفارش می کنم. در بسیاری از مناسبت ها و مراسم ، توصیه ام این بوده که به عنوان هدیه به کارکنان، کتاب اعطا شود.خودم هم علاقه زیادی به مطالعه کتاب دارم و با اینکه مشغله زیادی دارم، اما از هر فرصت کوتاهی برای مطالعه استفاده می کنم. در پایان از همکاران پرتلاش و کم توقع منطقه 3 عملیات انتقال گاز که از نیروهای خوب و موثر شرکت ملی گاز به شمار می آیند، قدردانی می کنم و از اینکه با همه کمبودها، با تلاش مضاعف، رسالت خود را به بهترین نحو محقق می کنند، تشکر می کنم.
رضا امامی، معاون عمليات ايستگاه های منطقه 3 عملیات انتقال گاز:
حيطه فعاليت معاونت عمليات ايستگاه ها منطقه در زمينه تعمير و نگهداری ايستگاه ها، پالايشگاه و ذخيره سازی سراجه است. اغلب فعاليت های عملياتی از ابتدای پاييز شروع می شود و فعاليت تعميرات و نگهداری به نيمه اول سال اختصاص دارد كه عمدتا شامل اورهال و تعميرات تاسيسات است. بنابراين از آنجا كه بيشتر عمليات انتقال گاز از مهر شروع می شود، بايد در نيمه اول سال به گونه ای فعاليت كنيم كه در 6 ماه دوم پاسخگوی نيازهای انتقال گاز باشيم. در چند سال اخير به دليل عدم دريافت گاز وارداتی و بحث صادرات، علاوه بر نيمه دوم سال، در 6 ماه اول سال نيز 50 درصد تاسيسات فعاليت دارند و همين مسأله باعث شده بحث اورهال بسختی انجام شود. به اين معنا كه زمان تخصيص يافته برای اورهال تاسيسات پارچين، سمنان، خرمدره و قزوين كافی نيست و بايد به صورت فشرده اين عمليات ظرف 2-3 هفته انجام شود.(عملياتی كه در حالت عادی به 3 ماه زمان نیازدارد.) در حوزه ذخيره سازی نيز از آنجا كه در 6 ماه اول سال مصرف كم است، روزانه گاز را از طريق تقويت فشار به چاه های سراجه وارد می كنيم كه اين عمليات معمولا پنج ماه طول می كشد و از مهر ماه كه مصرف گاز رو به فزونی می گذارد، روزانه 10 ميليون متر مكعب گاز به خط پنجم سراسری برای مصرف تزريق می شود. امسال با وجود شيوع بيماری كوويد 19، تلاش بسياری صورت گرفت تا عمليات تحت الشعاع اين ويروس قرار نگيرد. از آنجا كه قم و سراجه دركانون های اوليه شيوع این ويروس در كشور قرار داشتند، اطلاع رسانی در اواخر بهمن و اوايل اسفند انجام و با اعلام شرايط اضطراری، كميته بحران تشكيل شد. در اين كميته تصميماتی گرفته شد تا در حد امكان از تجمع نفرات در تاسيسات جلوگيری شود. همچنين ماسك و مواد ضدعفونی کننده و گندزدايی مورد نياز تاسيسات تهيه شد و به مقدار لازم در اختيار نفرات مستقر در تاسيسات به ويژه تاسيسات سراجه و قم قرار گرفت. مجموعه اين اقدام ها باعث شد تاسيسات قم و سراجه، تحت الشعاع اين ويروس قرار نگيرد و در روند عمليات خللی وارد نشد. با توجه به تداوم همه گيری این ویروس در جامعه و نامعلوم بودن زمان پايان اين اپيدمی، ناگزير به سازگاری با اين ويروس هستيم، از اين رو شیوه نامه هایی صادر شده و ماسك و مواد ضدعفونی کننده به صورت ماهانه به تاسيسات تحويل داده می شود. همچنين براي خود مراقبتی و ترویج فرهنگ زندگی با اين ويروس، دستورعمل های بهداشتی به تاسيسات منطقه 3 ابلاغ شده است.
خوشبختانه تاكنون اتفاق خاصی در محدوده تاسيسات منطقه 3 رخ نداده و طبق سال های قبل، برنامه زمان بندی انجام شده و با روحيه سختكوشی كه از همكاران منطقه سراغ داريم، مطمئن هستيم كه هيچ مشكلی از لحاظ انتقال گاز در كشور ايجاد نخواهد شد.
محمد خرمی نیشابور، معاون عملیات خطوط لوله در منطقه سه عملیات انتقال گاز:
متمایز و راهبردی بودن قلمرو منطقه 3 عملیات سبب شده است با توجه به برنامه های سراسری شرکت انتقال، بیش از 1700- 1800 کیلومتر بازرسی داخلی خط لوله، تنها در حوزه منطقه 3 برنامه ریزی شود که این کار نشان از اهمیت خطوط لوله ای دارد که به تهران منتهی می شود و یا از آن انشعاب می گیرد. بیشتر خطوط به وسیله فناوری پیگرانی هوشمند، بازرسی داخلی شده که این موضوع افزایش چشمگیر تعمیرات در منطقه را به دنبال داشته است. در 4-5 سال گذشته، هر سال تعمیر بیش از 600 شاخه لوله با استفاده از منابع داخلی و با تکیه بر تخصص و توان نیروهای شرکتی انجام می شد. برای انجام عملیات تعمیرات، ناچار به کاهش فشار گاز یا قطع گاز خطوط هستیم و از آنجا که منطقه 3، هاب انتقال گاز کشور به شمار می آید، مجوز توقف برای تعمیر و اجازه خروج خطوط از سرویس بسختی از سوی مدیریت دیسپچینگ صادر می شود. از این رو منطقه 3 عملیات انتقال گاز تلاش کرده به سوی فناوری های نوین اجرای تعمیرات خطوط لوله حرکت کرده و تعمیرات را در سرویس انجام دهد. اکنون بیشتر تعمیرات منطقه 3 بدون نیاز به توقف های طولانی انجام می شود و ما آمادگی داریم تجارب خود در این زمینه را به دیگر شرکت ها منتقل کنیم. بدون شک اجرای این حجم از تعمیرات خطوط لوله با استفاده از روش های قدیمی هیچگاه امکانپذیر نبود.
در سال گذشته عملیات پیگرانی هوشمند خط لوله سوم سراسری قطعه ساوه - قزوین به طول 114 کیلومتر برنامه ریزی و انجام شد که طی شش روز، 5 مرحله پیگرانی هوشمند صورت گرفت. برای سال جاری هم تعمیرات بالای 700 شاخه لوله هدف گذاری شده است.
محی الدين مفخمی، معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه سه عمليات انتقال گاز:
اجرای طرح سيستم خنك كننده هوای ورودی توربين در تاسيسات سراجه، از شاخص ترين اقدام های معاونت است كه برای اولين بار در شركت انتقال گاز اجرا می شود. موقعيت تاسيسات ذخيره سازی گاز سراجه بسيار متفاوت است و در گرمای تابستان گاهي دماي تاسيسات به 50 درجه سانتيگراد مي رسد. گاهي اوقات نيز در محيط پيراموني، گرد و خاك زياد است كه همراه با وزش شديد باد، بر كاركرد و بازده توربين تاثير می گذارد. برای غلبه بر اين مشكلات، پروژه ای با كمك يك شركت داخلی تعريف شده كه تاكنون 95 درصد پيشرفت داشته است. با اجرای اين پروژه، علاوه بر كاهش دمای هوای ورودی، از ورود گرد و غبار به توربوكمپرسور جلوگيری می شود كه اين موضوع، كاهش هزينه های تعميراتی و افزايش عمر قطعات و بازده توربين را به دنبال خواهد داشت. در زمينه طراحی خطوط نيز در سال 98، حدود سه كيلومتر تغيير كلاس در خطوط حوالی فيروزكوه را انجام داده ایم كه اقدامی موثر در حوزه ارتقای ايمنی و پايداری شبكه به شمار می آيد و امسال نيز تغيير كلاس خط شمس آباد را در دست پياده سازی داريم كه كارهای طراحی آن به پایان رسيده است. يكی از ديگر اقدام های ما ارائه طرح های ايمن سازی خطوط است كه اين موضوع با توجه به وقوع سيل های مهيب در سال های اخير اهميت بيشتری پيدا كرده است. در منطقه 3 عمليات چهار سد وجود دارد كه در پايين دست آن خطوط فشار قوی واقع شده اند که با وجود بارندگی های سنگين سال گذشته، خوشبختانه هيچ اختلالی در شبكه انتقال به وجود نيامد. در زمينه مديريت انرژی نيز باید گفت که این منطقه، همسو با اهداف كشور در زمينه استفاده از انرژی های تجديد پذير گام برداشته و در اوايل سال گذشته احداث يك نيروگاه خورشيدی در ستاد در دستور كار قرار گرفت كه اكنون در دست بهره برداری قرار دارد. با توجه به رشد و توسعه كلانشهر تهران، ناخواسته خيلی از خطوط لوله گاز وارد حوزه شهری شده اند، بنابراین بايد ضریب ايمنی به گونه ای ارتقا يابد كه پايداری شبكه و ايمنی ساكنان مجاور خطوط حفظ شود. به همین منظور ضرورت داشت كه وضعيت فعلی خطوط را شناسايی و در سامانه GIS ثبت كنيم. در گام اول، نقاط پرتراكم شهری را شناسايی كرديم و در گام دوم، پروژه ای پهبادی تعريف شد تا نقاط، ابنيه و معارضات مجاور خطوط به تصوير كشيده شده و وارد سامانهGIS شود. اكنون با در اختيار داشتن تصوير دقيق و پايش وضعيت موجود می توانيم برنامه های آينده را با نگرشی بهتر ترسيم كنيم و در دفاعيات و مسائل حقوقی نيز با ديدی جامع وارد عمل شويم. در زمينه حفظ و نگهداشت سيستم های مديريتی نيز در سال گذشته درخواست ارزيابی سرآمدی را برای منطقه ارائه كرديم كه موفق به كسب نشان دو ستاره ارزيابی تعالي سازمانی شديم كه افتخار بزرگی برای منطقه به شمار می رود. براي بهبود نگهداری تعميرات در بخش برنامه ريزی از سال 90 نرم افزار CMS استقرار پيدا كرد كه برخی اشكالات در آن به چشم می خورد، از اين رو ارتقای آن به نرم افزارIPCMS در دستور كار قرار گرفت كه پس از برداشت اطلاعات خطوط، ايستگاه ها و آموزش بهره برداران، از ابتدای سال جاری در منطقه استقرار پيدا كرد كه اين موضوع به ثبت سوابق و اطلاعات تعميراتی بسيار كمك می كند. در بخش های پژوهشی نیز برای بسترسازی استفاده از توانمندی شركت های داخلی، نيازهای منطقه را شناسايی کردیم و 25 طرح اوليه تدوين شد که پس از انجام مطالعات نهايی، از اطلاعات انديشمندان برای رفع مشکلات استفاده خواهد شد.
عليرضا مرادی، رييس امور هماهنگی و نظارت بر انتقال گاز در منطقه سه عملیات انتقال گاز:
ارتباط بين ايستگاه های تقويت فشار، خطوط لوله مناطق انتقال گاز با ديسپچينگ ملی گاز به عهده امور هماهنگی و نظارت بر انتقال گاز است كه رابط بین صف و ستاد هماهنگی و نظارت بر انتقال گاز به شمار می آید. تمام فرايندهای عملياتی شركت انتقال گاز با این امور در ارتباط است و ما واسط انتقال به مراجع بالادست از قبيل ديسپچينگ ملی، ستاد شركت انتقال و مديريت های گازرسانی هستیم. امور هماهنگی و نظارت به نوعی وظايفی شبيه به ديسپچينگ دارد؛ اما در مقياس كوچك و منطقه ای و با اختيارات بسيار كمتر. چون ما تصميم گيرنده نهايی نيستيم؛ بلکه صرفا واسط هستيم كه پيشنهاد می دهيم و تجزيه و تحليل می كنيم؛ اما از آنجا كه ديسپچينگ، كل شبكه انتقال كشور و بالادست و پايين دست منطقه را در نظر دارد، بهترين تصميم را برای پايداری انتقال در كل كشور می گيرد. امور هماهنگی و نظارت بر انتقال گاز از دو قسمت كنترل و نظارت (اتاق كنترل) و اندازه گيری كمی و كيفی گاز تشكيل شده است. همكاران كنترل عمليات به طور مستقيم با ديسپچينگ ملی در ارتباط هستند و فرامين، پيشنهادها و تجزيه و تحليل سيستم را با ديسپچنگ ملی نهايی و به ايستگاه ها و ياردها ابلاغ می كنند. با توجه به اينكه بحث گازرسانی ها تقريبا به پایان رسيده و بیشتر نقاط كشور گازدار شده است، رويكرد ديسپچينگ ملی گاز از كميت به سمت كيفيت در حركت است. بحث پايداری جريان گاز، عمده ترين هدف ديسپچينگ ملی بوده و گاز بايد به اقصا نقاط كشور منتقل شود. هم اكنون پروژه ای در سطح شركت انتقال با عنوان اندازه گيری ميزان نشت در بلوداون های منطقه تعريف شده است كه در منطقه 3 هم، ميزان گازهای انتشار يافته كه در گذشته غيرقابل قرائت بود را اندازه گيری، برنامه ريزی و مديريت می كنيم. در كنار اين موضوع، اندازه گيری كمی و كيفی گاز را داريم؛ واحد اندازه گيری، ميزان گازی كه بين ما و گازرسانی ها به عنوان اصلی ترين مصرف كنندگان گاز در تبادل است را براساس روش های استاندارد اندازه گيری می كند.
تنها منطقه در سطح كشور هستيم كه برای افزايش دقت اندازه گيری، بيش از 73 نقطه مصرف عمومی را از مصارف صنعتی جدا كرده ايم كه اين موضوع به ارتقای پايداری، بهره وری و انتقال پاك گاز كمك می كند. همچنين بيش از 212 نقطه تحويل در سطح منطقه با گازرسانی ها داريم كه صحت عملكرد، دائما در اين نقاط رصد می شود، كما اينكه در سال گذشته بيش از یکهزار بازديد از ايستگاه های تحويل گاز به گازرسانی ها داشتيم. همچنين بيش از 110 نقطه داخلی اندازه گيری در تاسیسات مختلف از جمله در ايستگاه سراجه داريم كه بحث ذخيره سازی با فشار بالا و پالايش گاز در آن انجام می شود. ميترينگ اين تاسيسات بسيار حساس است كه با نظارت مستقيم شركت ملی نفت، ديسپچينگ ملی گاز و شركت انتقال گاز، پيگيری می شود. باید عنوان کنم که میزان گاز انتقالی در سال گذشته 110 میلیارد متر مکعب بوده است.
بهمن رهروان، مسئول هماهنگی مراكز بهره برداری خطوط لوله منطقه سه عملیات انتقال گاز:
منطقه 3 قدمتی بالای 50 سال در موضوع خط لوله دارد. قدمت تعميرات و نگهداری خط لوله در اين منطقه به سال 44 يعنی سال احداث خط لوله اول سراسری بر می گردد و اين به آن معناست كه منطقه 3 تاريخی به بلندای عمر شركت ملی گاز ايران دارد. گنجينه ارزشمندی كه در طول اين 50 سال سينه به سينه و نسل به نسل به ما رسيده، به ما آموخته كه رسالت حفظ و نگهداری از خط لوله انتقال گاز به عنوان سرمايه های ملی بر دوش ما قرار دارد و ما موظفيم با تعهد، مهارت و وفاداری، به اهداف سازمان دست يابيم. در مراكز بهره برداری كه به عنوان بازوان فعال معاونت خطوط لوله، مسؤوليت حفظ و نگهداری را به عهده دارند، هميشه نيروی انسانی حرف اول را می زند. نگاه بالا به پايين در اين تفكر جايی ندارد و بنابر آموخته های پيشينيان، كارگروهی بر فردگرايی رجحان دارد. در چند سال گذشته، با توجه به شرايط اقتصادی حاكم بر كشور و نرخ های ارائه شده از سوی پيمانكاران ، تصميم گرفتيم پروژه های بخش تعميرات و عمليات خاكی را با اتكا بر ظرفيت های داخلی شركت انجام دهيم، از اين رو، از چند سال گذشته تاكنون، اين امور از طریق مراكز بهره برداری انجام می شود. در تشريح وسعت كاری كه از سوی همكاران در حال انجام است، همين بس كه در ابتدای ورود بنده به منطقه 3 در 30 سال پيش، طول حوزه استحفاظی ما در حدود 578 كيلومتر بود كه اين رقم هم اكنون به 3600 كيلومتر خط لوله 2 تا 56 اينچ رسيده است. در سال 98، در سطح حوزه استحفاظی منطقه در حالی بيش از 72 هزار متر مكعب عمليات خاكی، حفاری و خاكريزی انجام شد كه اين ميزان تنها در چهار ماه نخست امسال، به 85 هزار متر مكعب رسيده است. حال تصور كنيد اگر قرار بود اين حجم از فعاليت و كار به پيمانكار واگذار شود، چه رقم هنگفتی بايد هزينه می شد، اما اكنون اين سرمايه ها در خزانه شركت گاز محفوظ مانده و صرفه جويی عظيمی صورت گرفته است. بنابراین همكاران ما با درك اين مهم كه منطقه 3 در موقعيتی بسيار راهبردی و در مركز ايران قرار دارد، تمام تلاش خود را به كار گرفته اند تا جريان مستمر انتقال گاز متوقف نشود.
مهدی ستايشگر، رييس روابط عمومی منطقه سه عمليات انتقال گاز:
به پشتوانه سال ها حضور در صنعت گازآموخته ام كه برای موفقيت در كار بايد رويكردی فرايند مدار داشت و داده های خام آنگاه به خروجی های جذاب و ارزش افزا تبديل می شوند كه بين حلقه های يك زنجيره، ارتباطی منطقی، منسجم و هماهنگ وجود داشته باشد. اين موضوع در روابط عمومی كه دپارتمان های سمعی بصری، رسانه، نمايشگاه ها و مراسم ها در يك منظومه به هم پيوسته فعاليت می كنند، ضرورت بيشتری دارد و بايد با اتخاذ رويكرد سيستمی كه در فرهنگ ما در شعر زيبای «بنی آدم اعضای يك پیکرند كه در آفرينش ز يك گوهرند» تبلور يافته يك روابط عمومی اثربخش بسازيم. همه ما در سازمان و جامعه در قبال هم مسؤوليم و سرنوشت ما به يكديگر وابسته است. وظيفه داريم كه به کارکنان عزت نفس بدهيم و آنها را محترم بشماريم تا بتوانند در محافل مختلف، تصويری شايسته و اثرگذار از سازمان ارائه کنند. ما با اجرای تفكر «هركارمند، يك خبرنگار» در منطقه 3 عمليات انتقال گاز سعي كرديم از مشاركت جمعی همكاران بهره بگيريم و رويدادها را بدون محدوديت های زمانی، جغرافيايی و ذهنی، از دريچه چشم مخاطبان روايت كنيم.
اعتقاد دارم كه نمی توان يك نسخه واحد برای تمام روابط عمومی های گاز نوشت؛ چرا كه ما در اقليم ها، شرايط و فرهنگ های متفاوتی فعاليت داريم و چه بسا روابط عمومی هر منطقه با اشراف بهتر به حال و هوای منطقه خود بتواند برنامه های بهتری ارائه کند. اين موضوع در ارزيابی روابط عمومی ها هم بايد مدنظر قرار گيرد و طبيعی است منطقه ای كه به امكانات، فناوری و نيروی انسانی كافی دسترسی ندارد، نبايد با يك منطقه برخوردار، در عرصه رقابت قرار گيرد و سنجيده شود. خوشبختانه در زمينه حفظ حريم كه يكی از چالش های منطقه به شمار می آيد، تلاش كرديم مدارس روستايی و شهری اطراف را شناسايی كنيم و با فرهنگ سازی در اين زمينه و آموزش مصرف بهينه، نسل آينده را نسبت به خطرات ساخت و ساز و فعاليت در حريم خطوط لوله گاز آگاه سازيم.
عباس حسينی، رييس امور پيمان های منطقه سه عمليات انتقال گاز:
در سال های گذشته، بسياری از فعاليت ها از سوی همكاران شركتی انجام می شد و حتی انجام امور خدماتی نيز به عهده كاركنان رسمی بود؛ اما با مطرح شدن بحث خصوصی سازی در سطح كلان كشور، بتدريج كوچك سازی بدنه دولت در دستور كار قرار گرفت و تلاش شد به جای استخدام نيروی رسمی، از نیروی پيمانكاری استفاده شود تا شاهد كيفی شدن فرايندهای سازمانی و پروژه ها باشيم. منطقه 3 عمليات انتقال گاز نيز با توجه به رسالتش در بهره برداری و نگهداری از خطوط لوله و تاسيسات، سالانه موظف به اجرای حجم بالای پروژه و فعاليت است كه بايد از طريق پيمانكار انجام شود. از اين رو امور حقوقی منطقه، طبق قانون مناقصات مبادرت به انتخاب پيمانكاران در فضايی براساس عدالت و شفافيت كرده تا زمينه رقابت سالم براي عزيزان بخش خصوصي فراهم شود و بهترين پيمانكاران اجرای پروژه های شركت را به عهده بگيرند.
هر ساله حجم فعاليت ها افزايش می يابد و با توجه به بالارفتن سن تاسيسات، نياز به تعميرات بيشتر می شود كه بايد با برون سپاری كارها به سرانجام برسد. در سال گذشته با وجود محدوديت های بودجه ای و اولويت اختصاص بودجه به مسائل عملياتی، يكی از پرکارترین سال ها را داشتیم، به نحوی كه موفق به عقد 65 فقره قرارداد از متوسط تا عمده شديم. ضمن آنكه در دو سال اخير هيچ پرونده ای در دعاوی حل اختلاف در رابطه با پيمانكاران نداشتيم.
علی محمد عروجی، رييس امور تداركات و عمليات كالا منطقه سه عملیات انتقال گاز:
منطقه 3 عمليات انتقال گاز، بيشترين تراكنش كاری را در بين تمام مناطق انتقال گاز كشور دارد و حامی و پشتيبان قابل اتكای ديگر مناطق به شمار می آيد. تعامل مثبت و نزديك با شركت های مهندسی و توسعه گاز، پالايش گاز، گازهای استانی و ذينفعان بيرونی از ويژگی های منحصر به فرد اين منطقه است كه در پرتو سال ها تجربه اندوزی و خلق اعتماد دوسويه حاصل شده و حاكميت نگاه ملی را در سرلوحه افتخارات منطقه قرار داده است. منطقه 3 از هيچ كمكی در تامين نيازهای كالايی ديگر شركت های تابعه گاز دريغ نمی كند و به اين موضوع مباهات می كند.
انبار منطقه 3 (شهرری)، انبار نيزار قم، انبار تاسيسسات سراجه، انبار تاسيسات ساوه، انبار خرمدره و انبار قزوين مجموعه انبارهای كالای منطقه را تشكيل می دهند. يكی از اقدام های مهم امور كالا در تعامل با شركت مهندسی و توسعه گاز شكل گرفت و بر اين اساس، در سنوات اخير همكاران مهندسی پس از تحويل ايستگاه ها، اجناس مرتبط را با سند به بهره بردار تحويل می دهند.
همچنين همسو با نگاه دولت در چابك سازی ساختارها سعی كرده ايم در مسير كوچك كردن انبارها حركت كنيم. به همین منظور موجودی ايستگاه قم از 4 هزار به یکهزار قلم كاهش يافته و اين رويه در سال جاری نيز در ديگر ايستگاه ها ادامه خواهد داشت. افزون بر اين، پس از بررسی كلی در موجودی انبار، تصميم به خارج كردن اجناس بلااستفاده در انبار گرفتيم كه با زحمت بسيار و طی تشريفات اداری در سال 98 بيش از 50 هزار قلم جنس بررسی و مازاد بر نياز اعلام شدند كه اين موضوع در سال 99 نيز ادامه خواهد داشت. حاصل اين كار، پاكسازی محيط زيست و ايستگاه از نظر اجناس مازاد بود كه درآمدزايی خوبی نيز برای شركت گاز به ارمغان آورد.
كمبود نيروی انسانی، يكی از معضلاتی است كه در اين سال ها گريبانگير منطقه شده است. تعداد زيادی از همكاران مجرب در سال های اخير بازنشسته شده اند و در سال 99 نيز اين روند ادامه خواهد داشت. راهكار ما برای غلبه بر اين مشكل، جذب نيروهای جوان و مستعد بوده است كه هم اكنون سرمايه گذاری روی کارکنان قراردادی و اركان ثالث انجام شده که نتايج خوبی نيز در بر داشته است. سعی كرده ايم با ارتقای اعتماد به نفس و اعطای اختيارات، انرژی جوانان مستعد را در مسير تعالی سازمان قرار دهيم.
شهريار خالقی، رييس اچ اس ای منطقه سه عمليات انتقال گاز:
برای اولين بار در سطح شركت ملی گاز ايران، دستگاه خاموش كننده برجی روی مخازن ميعانات در تاسيسات سراجه نصب شده كه اين مهم به معنای تجهيز اين مركز به فناوری های روز دنيا در زمينه آتش نشانی است. ارتفاع اين برج 20 متر است و يك مانيتور خاموش كننده اتوماتيك در فراز آن قرار می گيرد كه می تواند تا فاصله 100 متری را اطفای حريق كند. اين دستگاه با قابليت چرخش 360 درجه قادر است آتش را در گستره ای وسيع مهار كند و كنترل آن هم از سوی اپراتور و از فاصله دور انجام می شود. همچنين در زمينه آتش نشانی، پروژه اعلام حريق در انبارهای ستادی طرح ريزی و اجرا شده است. از آنجا كه 25 سوله انبار در منطقه 3 وجود دارد، سعی كرديم مهم ترين مواردی كه دارای ريسك بالای حريق بودند را شناسايی و در آن سوله ها، سيستم های اعلام حريق با آشکار سازهای دودياب نصب و راه اندازی كنيم. هم اكنون اگر در هر كدام از سوله ها حريقی رخ دهد، همان لحظه زنگ هشدار به صدا در می آيد و نيروها وارد عمل می شوند. در ابتدای شيوع ویروس كرونا، دانسته های کارکنان درباره شيوه برخورد صحيح با اين ويروس اندك بود. از این رو به همراه تيم اچ اس ای در تمام مدت اوج كرونا در يك به يك تاسيسات حضور يافتيم كه اين حضور آگاهی بخش، باعث كاهش استرس در همكاران شاغل در تاسيسات شد و كمك كرد تا آنها از لحاظ روانی بتوانند پيامدهای ناگوار اين پديده را بهتر كنترل كنند. آموزش، فرهنگ سازی و توزيع مستمر و كافی ملزومات پيشگيری و ضدعفونی کننده، سبب شد همكاران رفتاری حساب شده تر در مواجهه با كرونا داشته باشند. از اواخر بهمن تاكنون بيش از 10 دورهتوزيع اقلام ايمنی و بهداشتی برای مهار كرونا در سطح منطقه 3 انجام شده است. ضدعفونی كردن مستمر فضاهای كاری نيز در كاهش سرايت كمك كرده و از همان اوايل شيوع سعی كرديم با فرهنگ سازی در میان کارکنان، موجب ترویج فرهنگ سلامت در میان خانواده ها نیز باشیم، تا جایی که در فضای بيرون از سازمان هم از خود مراقبت كنند. خوشبختانه با اينكه ايستگاه های ما در قم و در كانون شيوع بود، آلودگی نداشتيم كه اين موفقيت بزرگی در كارنامه این منطقه محسوب می شود. همچنين با هدف پيشگيری از بروز بيماری های شغلی، 100درصد کارکنان به معاينات شغلی اعزام شدند، موارد حاد استخراج و اقدام سريع در خصوص آنها انجام شد كه اين امر به پيشگيری از بيماری های شغلی انجاميد. در زمينه بهداشت هم سمپاشی عليه حيوانات و جانوران موذی بخصوص در ايستگاه های كويری و گرمسيری انجام شد تا همكاران از خطرات گزيدگی در امان باشند. همانطور كه می دانيد در سال های اخير بيماری سالك در روستاهای حوالی برخی ايستگاه ها همچون سراجه شيوع پيدا كرد كه مهار سالك هم به پيمان های اچ اس ای اضافه شد و با اين تمهيد، همكاران ايستگاه به اين بيماری مبتلا نشدند.
با توجه به بحث كمبود آب در سال های اخير و ضرورت حفاظت از منابع آبی موجود، پروژه تصفيه فاضلاب بهداشتی برای استفاده مجدد در آبياری فضای سبز در تاسيسات خرمدره، قم و قزوين صورت گرفت. اين پروژه ها در سال 98 و 99 اجرا شد و با پياده سازی آنها برداشت آب به ميزان چشمگيری كاهش پيدا كرد. لازم است عنوان كنم كه پروژه های مشابه در آينده نزديك برای ايستگاه های پارچين و سراجه نیز اجرا خواهد شد.
گفت وگوی «مشعل» با مدیر پروژه های پالایشگاه ستاره خلیج فارس
سمیه راهپیما در آغاز سال 1398 با توجه به محدودیت های مالی و افزایش تحریم ها و مقرون به صرفه نبودن ساخت فیزیکی فاز 4 پالایشگاه ستاره خلیج فارس، توسعه نرم افزاری جایگزین توسعه فیزیکی شد و رسیدن به هدف با کمترین میزان اعتبارات به پیش رفت. مأموریت فاز ۴ پالایشگاه ستاره خلیج فارس، پالایش روزانه ۱۲۰ هزار بشکه میعانات گازی بود؛ اما با تغییرات انجام شده این مرحله به نام «بهینه سازی ظرفیت و رفع گلوگاه های فازهای موجود» تغییر یافت. با افزایش ظرفیت پالایشی در هر ۳ مرحله موجود از ۱۲۰ به ۱۸۰ هزار بشکه، تولید مورد انتظار از مرحله ۴ در ۳ فاز موجود تقسیم و هزینه سرمایه گذاری مورد نیاز، صرفه جویی و در بخش های دیگر صنعت سرمایه گذاری شد. این اقدام که در چشم انداز خود، ظرفیت پالایشی ستاره خلیج فارس را به ۵۴۰ هزار بشکه میعانات گازی در روز می رساند و گام نخست آن نیز اوایل سال 1399 با موفقیت اجرا شده، نمونه ای موفق در اجرای اقتصاد مقاومتی و دستیابی به جهش تولید است که از هدررفت منابع جلوگیری می کند. این طرح بر اساس اصول دانش بنیان پیش رفت، درون زایی و برون گرایی را در عمل به اجرا درآورد و بار دیگر نشان داد که اعتماد به توان داخلی، تا چه حد می تواند موفقیت را تضمین کند.
امید صانعی، مدیر پروژه های شرکت نفت ستاره خلیج فارس در این باره می گوید: «پس از ساعت ها جلسه کارشناسی و انجام مطالعات مهندسی تفصیلی، طرح هوشمندانه ای در پیش گرفته شد تا ظرفیت فازهای سه گانه افزایش یابد و شاهد رفع گلوگاه های موجود باشیم. در طرح افزایش ظرفیت، بخش عمده ای از تجهیزات مکانیک شامل ۱۵ عدد الکتروپمپ و ۹ مبدل در مراحل پایانی ساخت است که بخشی از این تجهیزات وارد سایت پالایشگاه شده، در بخش ایرکولرها نیز عملیات ساخت در حال انجام است که برابر با برنامه زمانبندی تا پایان پاییز ۹۹ وارد سایت خواهد شد. در بخش تغییر کاربری سینی های برج تقطیر نیز قرارداد به صورت کامل منعقد شده و عملیات ساخت در حال انجام است.» بخش سیویل پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز طرح افزایش ظرفیت واحدهای فرایندی را سپری می کند. او در این باره می گوید: «ساخت فونداسیون های پروژه طرح افزایش در سه فاز از سوی پیمانکار و تحت نظارت مهندسان شرکت نفت ستاره خلیج فارس در حال انجام است که در این زمینه، بخشی از فونداسیون پمپ ها به طور کامل اجرا شده است.»
احداث ایستگاه گاز شمالی
همانطور که می دانید، پروژه احداث ایستگاه گاز شمالی پالایشگاه در ظرفیت دریافت خوراک بسیار تاثیرگذار خواهد بود. مدیر پروژه های شرکت نفت ستاره خلیج فارس، درباره مراحل ساخت این ایستگاه تاکید می کند: «همکاران ما به صورت شبانه روزی در تلاش هستند تا این پروژه در طول سه ماهه تابستان پیشرفت قابل توجهی داشته باشد، به نحوی که بیشتر تجهیزات ساخته شده وارد سایت شده و با توجه به تکمیل پمپ ها، عملیات نصب این تجهیزات بزودی آغاز می شود.» او درباره چرایی ساخت مخازن جدید در پالایشگاه ستاره خلیج فارس و ضرورت ساخت و میزان پیشرفت این پروژه می گوید: «در پی اجرای طرح «بهینه سازی ظرفیت و رفع گلوگاه های فازهای موجود» و افزایش میزان دریافت خوراک، ساخت دو مخزن یک میلیون بشکه ای سقف متحرک در دستور کار قرار گرفت. این مخازن علاوه بر افزایش ضریب اطمینان تأمین مستمر خوراک پالایشگاه به عنوان مخازن راهبردی ذخیره میعانات گازی، پشتوانه مخازن حیاتی کشور در فصول سرد سال و تضمینی برای استمرار برداشت صیانتی گاز از میدان مشترک پارس جنوبی است، از این رو ضرورت اجرای آن کاملاً مبرهن است.» به گفته صانعی، «این پروژه در طول سه ماه گذشته با توجه به تأیید ورق های شل عملیات آماده سازی ورق ها در کارخانه های مختلف در شهر اراک تکمیل و بخش اعظمی از این مواد اولیه وارد سایت شده و با تکمیل فونداسیون های مخازن و اجرای آسفالت روی فونداسیون ها، عملیات جوشکاری در روزهای آینده آغاز خواهد شد.»
افزایش ظرفیت در خطوط انتقال خوراک
مدیر پروژه های شرکت نفت ستاره خلیج فارس در پاسخ به این پرسش که طرح افزایش ظرفیت منحصر در محدوده سایت پالایشگاه نخواهد بود و باید در ظرفیت خطوط لوله نیز تغییراتی ایجاد شود، می گوید: «طرح افزایش ظرفیت خط لوله انتقال خوراک و ایستگاه افزایش فشار میان مسیری به همین سبب تعریف شده است. در حال حاضر عملیات مختلف سازه، محوطه سازی، جاده ها، دیچ و کانال با جدیت در حال انجام است و با همکاری واحدهای مهندسی، برق و ابزار دقیق، بازرگانی و حقوقی بخش اعظمی از این ایستگاه تأمین شده یا در مرحله مناقصه قرار دارد.»
پروژه تولید حلال نرمال پنتان و نرمال هگزان
همگام با تحقق شعار سال، واحد مهندسی طرح ها با هدف تولید فراورده های ویژه، رفع گلوگاه های موجود در واحدهای ایزومریزاسیون، استمرار تولید واحدهای بالادستی و ایجاد ارزش افزوده بیشتر، به امکان سنجی، بررسی بازار داخل و خارج و مهندسی پایه طرح تولید حلال های نرمال پنتان و نرمال هگزان پرداخته است. در این پروژه با هزینه ای در حدود ۲۲ میلیون یورو و با نرخ بازگشت سرمایه حدود ۳۲ درصد، ظرفیت تولید با ظرفیت سالانه ۱۰۰ هزار تن برای حلال نرمال پنتان و ۲۰۰ هزار تن برای حلال هگزان پیش بینی شده تا علاوه بر افزایش سه واحدی عدد اکتان مخلوط محصولات واحدهای ایزومریزاسیون و افزایش کیفیت بنزین تولیدی، شرکت نفت ستاره خلیج فارس به بزرگترین تولیدکننده و صادر کننده محصولات مذکور در منطقه و جهان تبدیل شود. عمده مصارف حلال های اشاره شده در صنایع پتروشیمی به عنوان عامل کف زا در تولید پلی استایرن فوم به منظور تولید عایق صوتی و حرارتی - برودتی در سردخانه ها و یخچال های صنعتی، ساخت انواع فوم های بسته بندی و ظروف یکبار مصرف نگهداری غذا، حلال و پاک کننده رنگ های پایه روغنی، چسب کفش، محصولات چرمی، مصالح ساختمانی، استخراج انواع روغن آشپزی، پاک کننده لاستیک، لوازم منزل، تولیدات نساجی و مدیای واکنش های شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد.
تولید آب اکسیژنه
یکی از بزرگترین ظرفیت های پالایشگاه ستاره خلیج فارس در ایجاد محصولات جدید و تنوع بخشی به سبد محصولات خود، استفاده از مازاد هیدروژن تولیدی و تبدیل آن به محصولات با ارزش افزوده بیشتر نظیر آب اکسیژنه است. واحد مهندسی طرح ها بر اساس تنوع فرایندی تولید این محصول و تحلیل بازار داخل و خارج آن، ظرفیت تولید سالانه ۱۰۰ هزار تن آب اکسیژنه با خلوص ۵۰ درصد را با هزینه ای در حدود ۴۵ میلیون یورو، با نرخ بازگشت سرمایه حدود ۵۴ درصد پیش بینی کرده است. در این پروژه، علاوه بر مصرف مازاد هیدروژن تولیدی پالایشگاه و ایجاد ارزش افزوده، شرکت نفت ستاره خلیج فارس به بزرگترین تولید کننده و صادر کننده آب اکسیژنه در منطقه و جهان تبدیل خواهد شد. مصارف عمده آب اکسیژنه در صنایع مختلف از قبیل صنایع شیمیایی، نساجی، کنترل آلودگی، متالوژی و حتی صنایع الکترونیک و نظامی است. از طرفی افزایش روزافزون مصرف آن در ایران و جهان، با توجه به وجود هیدروژن مازاد در پالایشگاه می تواند بخش کوچکی از نیاز صنایع را برطرف کند. اقتصادی ترین و بهترین روش تولید، فرایندی مشهور به فرایند آنتراکینون است که در آن حلال آنتراکینون در حضور بستر ثابت کاتالیست پالادیوم با هیدروژن گازی به عنوان خوراک اصلی واکنش داده و به شکل هیدروکینون درمی آید و بعد از خارج شدن از بستر کاتالیست به وسیله اکسیژن گازی اکسیده و به کینون تبدیل می شود. همزمان با این فرایند آب اکسیژنه یا همان هیدروژن پیروکسید نیز تولید می شود. چنانچه تولید آب اکسیژنه در مقیاس صنعتی مناسب، تحقق یابد، می توان تولید مازاد بر مصرف را در کشورهای حوزه خلیج فارس به فروش رساند و برخی از مواد اولیه مصرفی را با ارز حاصل از فروش آن تأمین کرد. با در نظر گرفتن اهمیت آب اکسیژنه در صنایع مختلف شایسته است که به تولید این ماده، به عنوان یکی از پراهمیت ترین ترکیبات واسطه، توجه بیشتری مبذول شود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
دستگاه آزمون مچالگی (Collapse Test) لوله های جداری چاه های نفت و گاز با راهبری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و به همت شرکت لوله گستر اسفراین برای نخستین بار در خاورمیانه مطابق با الزام های استاندارد API 5C3 طراحی و ساخته شد.
مهران دقیقیان، رئیس بازرسی فنی و خوردگی فلزات شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب در آیین بهره برداری از این دستگاه اظهار کرد: پیش از این فناوری ساخت دستگاه یادشده درانحصار معدودی از شرکت های معتبر درکشورهای پیشرفته بود و این موفقیت گامی مهم برای حصول اطمینان از کیفیت ساخت لوله های جداری چاه های نفت و گاز تولیدشده در شرکت لوله گستر اسفراین است و می توان آن را یک افتخار ملی تلقی کرد. دقیقیان با قدردانی از همکاری ها و تلاش های شرکت لوله گستر اسفراین گفت: دستگاه آزمون آب بندی رزوه (CAL Test) نیز تحت نظارت و پشتیبانی این شرکت درحال ساخت است که گامی دیگر در مسیر استقلال صنعتی و مقابله با تحریم های ظالمانه به شمار می رود.
نماینده ولی فقیه در استان خوزستان از پیشرفت اقدام های اجرایی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در بهسازی بعضی روستاهای بخش مرکزی شهرستان کارون قدردانی کرد. دراین مرحله ازاقدام های عام المنفعه در روستاهای پیرامون تأسیسات نفتی، افزون بر بهسازی معابر هفت روستای خسراویه، حنیطه 1، 2 و 3،همچنین خویسه 1، 2 و 3 از سوی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت و گاز کارون و بسیج شهید تندگویان صنعت نفت جنوب، خدمات دیگری مشتمل برتأمین اقلام نوشت افزاری، ضدعفونی کردن معابر و تحویل اقلام بهداشتی مقابله با کرونا وتوزیع بسته های معیشتی به خانوارهای کم برخوردار به روستاییان این منطقه ارائه شده است. حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدنبی موسوی فرد، نماینده ولی فقیه در خوزستان وامام جمعه اهواز ازاهتمام مدیران و تلاش کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در خدمات رسانی به روستاها قدردانی کرد و تداوم این روند را گامی مهم در تأمین بخشی از نیازهای مردم شریف این مناطق دانست. وی همچنین مشارکت مردم و مسؤولان اجرایی شهرستان کارون را در انجام اقدام های انجام شده، قابل تحسین ارزیابی کرد. احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز با اشاره به اقدام های این شرکت درحوزه مسؤولیت های اجتماعی گفت:به منظور برطرف کردن بخشی از نیازهای عمرانی مناطق پیرامون تأسیسات نفتی، از همه توان وامکانات موجود استفاده خواهیم کرد واین قبیل فعالیت ها استمرار خواهد داشت. وی از تلاش شبانه روزی نیروهای عملیاتی و کارکنانی که در بهسازی معابر روستاهای یادشده مشارکت داشتند، قدردانی کرد.
شرکت گاز استان خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی از رونمایی پروژه ارزیابی چرخه عمر محیط زیستی (LCA) Life-cycle assessment این شرکت خبر داد.
حسن افتخاری درنشستی که به صورت ویدئوکنفرانس باحضور غلامرضا بهمن نیا، رئیس ایمنی، بهداشت و محیط زیست (اچ اس ای) شرکت ملی گاز ایران و جمعی از مدیران، رؤسا و کارکنان بخش های مختلف ستاد و شرکت های گاز استانی برگزارشد، گفت: این پروژه عوامل مؤثر محیط زیستی در حوزه بهره برداری مانند انتشار فرار و مستقیم گاز طبیعی در تأسیسات، گازمصرفی ساختمان های اداری، برق مصرفی تأسیسات و اداره ها، مصرف انواع قطعات یدکی،مصرف مواد شیمیایی،همچنین انتشار آلاینده های هوا،صوت، پسماند، پساب بهداشتی، فضای سبز، لوازم اداری مصرفی و... را در 12 طبقه اثر محیط زیستی بررسی و ارزیابی کرده است.
وی افزود: تغییر اقلیم، سمیت، تخریب لایه ازون، کاربری و اشغال زمین، پرغذایی محیط های آبی و..از جمله موارد مطرح شده در 12 طبقه اثر محیط زیستی پروژه ارزیابی چرخه عمر محیط زیستی LCA است. مدیرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوی تصریح کرد: طبق نتایج نهایی حاصل ازاین ارزیابی که بااستفاده از نرم افزارهای به روز شناسایی شده، برای هر یک از 12طبقه، عناوین و اولویت بندی پروژه های بهبود نیزمشخص شده است.
به گفته افتخاری، پروژه ارزیابی چرخه عمر LCA شرکت گاز استان خراسان رضوی در زمره نخستین پروژه های انجام شده این حوزه در سطح صنعت گازاست که می تواند به عنوان الگو و راهنمای مدیران اچ اس ای صنایع گاز کشور استفاده شود.
شرکت تولید نیروی برق تهران
مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق تهران اعلام کرد که مصرف مازوت نیروگاه های پایتخت به صفر رسیده و سوخت اصلی آنها از گاز طبیعی تامین می شود. یعقوب روحی گفت: هم اکنون سوخت اصلی سه نیروگاه دولتی تهران (بعثت، ری و طرشت) گاز طبیعی است و فقط در ایام محدودی از سال در نیروگاه ری به دلیل محدودیت تامین گاز و برای حفظ پایداری شبکه و خاموش نشدن ناخواسته ازگازوییل، آن هم در حجم محدود استفاده می شود. وی افزود: درچند سال اخیر با توجه به همکاری همه جانبه نیروگاه های منطقه تهران باسازمان محیط زیست وهمسو با رعایت الزام های زیست محیطی، استفاده از مازوت در چرخه تولید نیروگاه بعثت نیز حذف شده وبرای تامین برق مورد نیاز منطقه جنوب شهر تهران، گاز به این نیروگاه تخصیص می یابد. مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق تهران یادآورشد: افزون براین به منظور بهبود آلایندگی نیروگاه بعثت،برای نخستین بار درمنطقه خاورمیانه سیستم استحصال گاز co2 (گاز گلخانه ای) از اگزوز واحدهای بخار در این نیروگاه نصب شده که با استفاده از آن، گاز CO2 از اگزوز واحدها جذب و از انتشار آن به محیط زیست جلوگیری می شود. روحی تاکید کرد: همچنین همسو با الزام های قانونی و تکالیف تعیین شده برای بهبود بازده وتولید برق سبز(سازگاربامحیط زیست) پروژه جایگزینی واحدهای فرسوده نیروگاه طرشت و ری در دستور کار قرار گرفته که با توجه به نصب واحدهای جدید با فناوری روزآمد دنیا و بهبود بازده این نیروگاه ها، شاهد کاهش قابل توجهی در مصرف سوخت آنها خواهیم بود. وی تصریح کرد: افزون بر نیروگاه های دولتی یاد شده، سوخت اصلی دو نیروگاه خصوصی سیکل ترکیبی شهدای پاکدشت و پرند نیز گاز طبیعی است و درشرایط قطع گازبه صورت محدود از گازوییل به عنوان سوخت پشتیبان استفاده می کنند. مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق تهران تصریح کرد:با توجه به فناوری واحدهای نصب شده، قابلیت استفاده از مازوت در نیروگاه های مزبور وجود ندارد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
استان های خراسان رضوی وگیلان،افزایش 20 درصدی مصرف سی ان جی را در کارنامه کاری خود ثبت کرده اند. مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی گفت: از ابتدای امسال تامهرماه،330 میلیون و799هزار و 762مترمکعب سی ان جی در این حوزه عملیاتی منطقه مصرف شده که 52 میلیون و 27 هزار و 55متر مکعب آن به مهرامسال مربوط می شود. علی اصغراصغری افزود:این میزان درمقایسه بامدت مشابه سال گذشته (43 میلیون380 هزار و904 مترمکعب)از 20 درصد افزایش مصرف سی ان جی در استان خراسان رضوی حکایت دارد. وی همچنین درباره ساخت جایگاه جدید سی ان جی در خراسان رضوی گفت:فرایندصدورمجوزوساخت و بهره برداری از جایگاه های گاز طبیعی (سی ان جی)حدود یک سال زمان می برد واین چرخه به توان مالی افرادی که برای مجوز درخواست می دهند نیز بستگی دارد. اصغری اظهار کرد:پنج جایگاه جدیدسی ان جی دراستان خراسان رضوی درحال احداث است وچند جایگاه دیگراز جایگاه های موجود نیز در صدد ارتقای تجهیزات و ظرفیت هستند.
وی درباره طرح رایگان گاز سوز کردن خودروهای عمومی نیز گفت: از ابتدای تصویب و ابلاغ طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی به استان ها تاکنون، مالکان دو هزار و 100 دستگاه خودروی عمومی، از تسهیلات این طرح استفاده و خودروی خود را گازسوز کرده اند. اصغری افزود: یک هزار و 200 دستگاه خودروی دیگر هم در نوبت دوگانه سوز شدن قرار گرفته اند که بزودی وارد این چرخه خواهند شد. مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گیلان نیز ازافزایش 20 درصدی مصرف سی ان جی درجایگاه های عرضه سوخت استان گیلان خبر داد. کوروش بالادست گفت: از فروردین تا مهر امسال، 203 میلیون و 396 هزارمترمکعب سی ان جی دراستان گیلان عرضه شده است که درمقایسه بامدت مشابه سال گذشته (169میلیون و300هزار مترمکعب)، افزایش 20 درصدی مصرف این فراورده مشاهده می شود. وی اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروها و ثابت ماندن قیمت سی ان جی را از مهم ترین عوامل رشد مصرف این سوخت پاک عنوان کرد. مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گیلان با تأکید بر استفاده از سی ان جی به جای بنزین با هدف صرفه اقتصادی و کاهش آلاینده های زیست محیطی افزود: با این جایگزینی، ازفروردین امسال تا مهر در مصرف 200میلیون لیتر بنزین صرفه جویی شده است. بالادست، شمار جایگاه های عرضه سی ان جی در استان گیلان را 100 باب اعلام و اظهار کرد:با توجه به پایش مستمر وضع عملکرد و تجهیزات فنی این جایگاه ها،سوخت رسانی دراین حوزه عملیاتی از شرایط مطلوبی برخوردار است.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرخدمات ویژه شرکت ملی حفاری ایران از انجام عملیات حفاری افقی وجهت دار روی 29حلقه چاه مناطق نفت خیز درهفت ماه امسال خبرداد. علی دقایقی با بیان اینکه هشت هزار وچهارمتر حفاری دربازه زمانی یاد شده،صورت گرفته است، گفت:درهمین مدت،همچنین 373متر مغزه گیری که ارزیایی وآنالیز آن درکسب اطلاعات ازمخازن نفت و گازبسیاراهمیت دارد،انجام شده است. وی انجام160عملیات نمودارگیری، 291 نمودارگیری ازسیال حفاری و 169 مورد عملیات چاه پیمایی و تکمیل چاه را ازدیگر اقدام های مدیریت خدمات ویژه شرکت ملی حفاری ایران در هفت ماه امسال برشمرد. دقایقی تصریح کرد:این فعالیت ها براساس شرح وظایف تبیین شده برای ارائه خدمات جانبی فنی وتخصصی یکپارچه به چاه های در دست حفاری یا بهره برداری انجام شده است. مدیرخدمات ویژه شرکت ملی حفاری ایران بااشاره به آغازخدمات نمودارگیری درون چاهی ازسال 1363و قدمت بیش از 20 ساله خدمات نمودار گیری سطحی درشرکت ملی حفاری ایران،اظهارکرد:هم اکنون نمودار گیری درون چاهی با دراختیار داشتن واحدهای خشکی و دریایی از قدیمی ترین واحدهای تخصصی این شرکت در ارائه خدمات مزبوربه شمار می آید. دقایقی بااین توضیح که این مدیریت، زیرمجموعه معاونت مدیرعامل شرکت درامور فنی و مهندسی است، گفت: دریافت نمودارهای تخصصی تولیدی، نمودارهای استاندارد، نمودارهای تصویری ویژه و مشبک کاری در شرایط واندازه های مختلف ازجمله فعالیت های واحد نمودارگیری درون چاهی است. وی افزود:نمودارگیری سطحی نیزباداشتن حدود50 واحد،عملیات حفاری را به صورت برخط، پایش وبه دفاترمدیریت های ذیربط درشرکت و کارفرماها ارسال می کند. مدیر خدمات ویژه شرکت ملی حفاری ایران اظهار کرد: این مدیریت با برخورداری ازفناوری های روزآمد صنعت حفاری و افزون بر 900 متخصص مجرب و کارآزموده در تخصص های مهندسی نفت، حفاری، زمین شناسی،الکترونیک و مکانیک،عملیات حفاری جهت دار وافقی،مغزه گیری، گذرازجداره،همچنین مشبک کاری، نمودارگیری درون چاهی، نمودارگیری سطحی، چاه پیمایی، تکمیل چاه و نصب ادوات سرچاهی را در مناطق عملیاتی نفت خیز در خشکی و دریا ارائه می کند. دقایقی گفت:این خدمات با بهره گیری از تجهیزات خاص تخصصی با فناوری های روزآمد، به شرکت های ملی مناطق نفت خیزجنوب، نفت مناطق مرکزی، نفت فلات قاره، مهندسی و توسعه نفت،همچنین شرکت بهره برداری نفت و گازاروندان، نفت و گازپارس، مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران وشماری دیگراز شرکت های بخش خصوصی ارائه می شود.
مجتمع گاز پارس جنوبی
رئیس بهره برداری پالایشگاه هشتم مجتمع گاز پارس جنوبی از تولید بیش از 10 میلیارد مترمکعب گاز درهفت ماه امسال دراین پالایشگاه خبر داد. کامبیز صفتی دربازدید غلامرضا زمانی، مدیرمنابع انسانی دانشگاه فنی وحرفه ای کشورازاین پالایشگاه گفت: پالایشگاه هشتم مجتمع پارس جنوبی با بهره مندی از نیروهای جوان و کارآمد توانسته است در حوزه ایمنی و تولید، بهترین شاخص را رقم بزند. وی بااشاره به ثبت بهترین عملکرد درحوزه تولید وایمنی دراین مجموعه، اظهارکرد: متخصصان و کارکنان این پالایشگاه با تولید 10 میلیارد و 660 میلیون مترمکعب گازاز ابتدای سال تا مهر امسال و 77هزار و 760 نفر-ساعت کار بدون حادثه، توانسته اند گام بلندی در سال جهش تولید بردارند. رئیس بهره برداری پالایشگاه هشتم مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: این پالایشگاه تعامل بسیارخوب و سازنده ای با مراکز فنی و حرفه ای شهرستان های همجواربرقرار کرده وبرای ارائه هرگونه همکاری، آمادگی کامل دارد.
صفی تأکید کرد: مجتمع گاز پارس جنوبی درمسیر ارتباط مؤثر صنعت و مراکز دانشگاهی، بویژه با دانشگاه های فنی و حرفه ای گام های بلندی برداشته و هدف از این مهم، تربیت نیروهای جوان و حرفه ای در منطقه است.
رئیس تعمیرات مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که صرفه اقتصادی حاصل ازتوانمندی شرکت های داخلی برای بومی سازی قطعات و تجهیزات دراین مجموعه 250 میلیارد ریال است. محمود بالنده درباره اقدام های انجام شده در حوزه خودکفایی اقلام و تجهیزات ابزاردقیق گفت: بومی سازی، به دست آوردن دانش فنی و ساخت داخل بیش از 117 نوع مختلف کارت الکترونیکی مربوط به سامانه های کنترل صنعتی با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان و حمایت مجتمع گاز پارس جنوبی انجام شده است. وی بومی سازی، به دست آوردن دانش فنی و ساخت داخل 189 نوع مختلف از تجهیزات و ادوات ابزار دقیق با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان را از دیگر دستاوردها در این زمینه برشمرد و اظهار کرد: صرفه اقتصادی این موارد بیش از 180میلیارد ریال است. به گفته رئیس تعمیرات مجتمع گاز پارس جنوبی، رقم صرفه جویی حاصل از ساخت داخل در حالی به این مقدار رسیده که افزون بر ساخته شدن این تجهیزات با قیمت پایین تر از خرید خارج، دانش فنی آنها نیز دریافت شده است. بالنده افزود: بومی سازی و به دست آوردن دانش فنی ساخت داخل برای یک هزار و 330 نوع مختلف از تجهیزات و قطعات مکانیکی مجتمع معادل 31هزار و 782قلم قطعه درسال های اخیر انجام شده وصرفه اقتصادی برای بومی سازی آنها نیزنزدیک به 250 میلیارد ریال بوده است. به گفته وی،بومی سازی الکتروموتورهای ولتاژ متوسط ضدانفجار و دریافت گواهینامه ضد انفجاری با استفاده ازتوان شرکت داخلی وبا صرف هزینه پایین تر ازنمونه خارجی، همچنین بومی سازی بیش از 14نوع مختلف کارت الکترونیکی مربوط به تجهیزات برقی و به دست آوردن دانش فنی بیش از هفت نوع مختلف از تجهیزات و قطعات برقی، رقم صرفه جویی قابل توجهی است که با خریدهای بعدی افزایش خواهد یافت.
در شانزدهمین سمپوزیوم بین المللی روابط عمومی ایران، نشان ویژه خلاقیت به روابط عمومی و امور بین الملل گروه پتروپارس تعلق گرفت. این سمپوزیوم طی روزهای ۲۰ و ۲۱ آبان به صورت مجازی برگزار و در اختتامیه ای که با حضور تعداد اندکی از فعالان روابط عمومی برپا شد، هیات داوران به دلیل توجه به خلاقیت و نوآوری در فعالیت های ارتباطی و رعایت استانداردهای حرفه ای و استفاده از عناصر خلاقانه و به روز رسانی مستمر آنها، نشان ویژه خلاقیت را به این روابط عمومی اهدا کرد. گروه پتروپارس تنها شرکت نفتی حاضر در میان برگزیدگان بود و فرهنگ سازی متفاوت برای مقابله با ویروس کرونا با پویش «پتروماسک» و موشن گرافیک «کرونالوژی در فشم»، طراحی سه بعدی کارت تبریک نوروز و تولید ماهانه مجله خبری در استودیو مجازی از جمله مواردی است که مورد توجه هیات داوران قرار گرفت.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از مدیر خدمات شهری این سازمان خواست در نخستین فرصت افزون بر جانمایی محل جدید برای دپوی ضایعات فضای سبز خارج ازمحیط شهری،از روش های نوین برای تبدیل ضایعات و بازگرداندن آن به چرخه طبیعت استفاده شود. ایرج خرمدل در پی آتش سوزی درمحل دپوی ضایعات فضای سبز در نزدیکی شهر بیدخون، به مدیریت خدمات شهری این سازمان دستور داد با رعایت استانداردهای زیست محیطی،محل جدیدی برای دپوی ضایعات فضای سبز در نظر گرفته شود. وی پذیرش هرگونه پسماند فضای سبز را ازهمه شرکت های مستقر در منطقه، ممنوع اعلام کرد. رعایت استانداردهای زیست محیطی، جانمایی محل جدید در خارج از فضای شهری، بهره گیری از تجهیزات روز برای تبدیل ضایعات فضای سبز و بازگرداندن آن به چرخه طبیعت، از مهم ترین موارد ابلاغی مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به مدیریت خدمات شهری این سازمان برای ساماندهی و بهینه سازی سیستم مدیریت ضایعات فضای سبز است. محل دپوی ضایعات فضای سبز شرکت های مستقر درمنطقه پارس جنوبی، نزدیک به یک دهه در نزدیکی شهر بیدخون بود.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، آگهی فراخوان شناسایی سرمایه گذار به روش BOT را برای احداث و بهره برداری از انبارهای مکانیزه ذخیره سازی و صادرات محصولات جامد فله پتروشیمی در محدوده بندر خدماتی پارس منتشر کرد. این سازمان درنظر دارد، تأمین منابع مالی،احداث و بهره برداری از انبارهای مکانیزه ذخیره سازی و صادرات محصولات جامد فله پتروشیمی درمحدوده بندر خدماتی پارس سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس را به روش BOT کامل ازطریق رقابت عمومی و با رعایت قوانین مقررات وآیین نامه های اجرایی مربوط، به سرمایه گذار واجد شرایط واگذار کند. این پروژه مشتمل براحداث دو واحد انبار مکانیزه سرپوشیده ذخیره سازی محصولات جامد فله پتروشیمی با ظرفیت اسمی هریک حداقل 5 هزار تن به همراه تأسیسات، تجهیزات، ماشین آلات و لوازم مورد نیاز به منظور دریافت، ذخیره سازی و بارگیری محصول از طریق شیپ لودر به کشتی است و احداث انبارهای سرپوشیده، ساختمان اداری، راه دسترسی، خرید و نصب تجهیزات و ماشین آلات دریافت، ذخیره سازی و بارگیری به کشتی، همچنین نصب تأسیسات، تجهیزات ایمنی، امنیتی و دیگر موارد مورد لزوم مطابق مجموعه مقررات بندری، اجزای اصلی پروژه را شامل می شود. برآورد سرمایه گذاری اولیه این پروژه حدود 15میلیون دلار است واز متقاضیان حائز شرایط دعوت شده است در مدت زمان یک هفته از تاریخ درج این آگهی، ضمن اعلام آمادگی مکتوب خود برای حضور در سرمایه گذاری، برای دریافت مدارک به آدرس سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس (استان بوشهر - عسلویه)، دفتر مدیریت توسعه اقتصادی و جذب سرمایه مراجعه کنند. علاقه مندان همچنین می توانند درصورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر با تلفن 07731372960 تماس حاصل کنند.
پژوهشگاه صنعت نفت
تدوین سند ملی افزایه های حفاری با نظارت معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، شرکت های عملیاتی، شرکت های مطرح تولیدکننده این افزایه ها در پژوهشگاه صنعت نفت آغاز شد. از آنجا که با گذشت بیش ازصد سال از عمرصنعت حفاری در کشور، تا کنون استانداردهای ارزیابی افزایه های حفاری به صورت منسجم و یکپار چه برای شرکت های عملیاتی و تولیدکنندگان این افزایه تهیه و تدوین نشده است، ازاین رو معاونت مهندسی پژوهش و فناوری وزارت نفت با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان متولی، درصدد تدوین سند ملی به منظور استانداردسازی افزایه های حفاری است. هم اکنون استانداردهای متعددی ازسوی شرکت های عملیاتی درباره آزمون های کنترل کیفی افزایه های حفاری در کشور به کار گرفته می شود که در بسیاری موارد، به دلیل داشتن مشکلات فنی سبب بروز مشکلات متعدد برای تولیدکنندگان و حتی خود شرکت های عملیاتی شده اند،از این رو در نظراست درباره این افزایه ها،استانداردهای یکسان و یکپار چه ای تدوین تا از این طریق منافع همه ذینفعان تأمین شود. ازاین رو، نخستین نشست کمیته مهندسی سیالات حفاری در پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان هاب این موضوع برگزار شد و در گام نخست، ماده نشاسته حفاری به عنوان نخستین افزایه حفاری در دستور کار قرار گرفت. دراین نشست،همچنین پیش نویس استانداردهای این ماده شیمیایی تهیه و پس از بررسی و تبادل نظر با همه اعضا، استاندارد این ماده تدوین و برای اجرا به همه شرکت های عملیاتی ابلاغ شد. قراراست پس ازدستیابی به روش های کنترل کننده یکسان در سراسر کشور، استاندارد مورد نظر به سازمان ملی استاندارد ارسال و مهر ملی بر هر یک از این افزایه ها دریافت شود. در نخستین نشست کمیته مهندسی سیالات حفاری در پژوهشگاه صنعت نفت، علیرضا نصیری،مدیرگروه پژوهش وفناوری وتکمیل چاه پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان دبیرکمیته مهندسی سیالات حفاری تدوین استاندارد های افزایه های حفاری ازسوی اعضا انتخاب شد. در این نشست، افزون بر نمایندگان پژوهشگاه صنعت نفت، نمایندگانی از سوی شرکت های عملیاتی از جمله ملی حفاری، مناطق نفت خیز جنوب، مدیریت اکتشاف، حفاری شمال، متن و شرکت های تولیدکننده مانند نشاسته البرز، کیمیا فوژان البرز و شهاب شیمی حضور داشتند.
پخش فراورده های نفتی منطقه تهران
معاون بازرگانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تهران از اعمال دستورعمل های بهداشتی سختگیرانه تر در جایگاه های عرضه سوخت خبر داد. سعید برخوردار دربازدید سرزده از تعدادی ازجایگاه های عرضه سوخت این حوزه عملیاتی گفت:دستورعمل های جدیدی برای رعایت پروتکل های بهداشتی صادر شده وبا توجه به شیوع گسترده تر ویروس کرونا، نظارت برجایگاه های عرضه سوخت به منظورکنترل و رعایت دستور عمل ها، به صورت مستمر انجام می شود.
وی بااشاره به اینکه جایگاه های عرضه فراورده، از مراکز خدماتی هستند و همه شهروندان درطول شبانه روز برای سوخت گیری به این مراکزمراجعه می کنند، تاکیدکرد: به منظورحفظ سلامت شهروندان و کار کنان جایگاه ها، لازم است دستورعمل های بهداشتی به طور کامل در این جایگاه ها رعایت شود. معاون بازرگانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران تصریح کرد: مسؤولان و کارکنان جایگاه ها،همچنین شهروندان، موظف به استفاده ازماسک ودستکش هستند وبر اساس دستورعمل های جدید بهداشتی، ارائه خدمات به شهروندانی که ازماسک استفاده نمی کنند،درجایگاه ها ممنوع است.
شرکت نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس گفت: واحدهای جانبی پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی به منظور بهره برداری از نخستین ردیف فراورش گاز، تا پایان امسال راه اندازی می شوند. محمد مشکین فام درحاشیه بازدیدهفتگی از پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی و نشست با مدیران شرکت های پیمانکار اظهارکرد: بخش فراساحل فاز14باامکان برداشت روزانه 56 میلیون مترمکعب گازازچهارسکوی تولیدی،درمداربهره برداری قرار دارد. وی تصریح کرد:همانند دیگرسکوهای عملیاتی پارس جنوبی، چهار سکوی این طرح در فصل زمستان باحداکثر ظرفیت، عملیاتی می شوند و براساس برنامه های ترازگازکشور،هیچ کمبودی دراین زمینه وجود ندارد. مدیرعامل شرکت نفت وگازپارس بااشاره به اینکه ازمجموع 13 پالایشگاه پارس جنوبی،12پالایشگاه به شرکت بهره بردارتحویل شده است، افزود:پالایشگاه فاز14،آخرین پالایشگاه پارس جنوبی است که مطابق برنامه ریزی، با توجه به کمبود منابع مالی در اولویت آخرتوسعه قرارگرفته بود. وی تصریح کرد:با تکمیل پالایشگاه طرح های اولویت دار، فعالیت های توسعه دراین بخش آغازشد وهم اکنون طبق برنامه درحال اجراست. مشکین فام گفت: باتوجه به تقدم توسعه و بهره برداری از بخش فراساحل، گازتولیدی این طرح ازسال 1397 تحویل فاز 12شده و بخشی از کمبود خوراک پالایشگاه های سایت 2 پارس جنوبی را جبران کرده است. مشکین فام افزود:وضع توسعه پالایشگاه فاز14پارس جنوبی به عنوان آخرین مجموعه پالایشگاهی باحدود 85درصد پیشرفت مطلوب است و برنامه های توسعه و تکمیل این طرح با تمرکز بر راه اندازی سرویس های جانبی ونخستین ردیف فراورشی، به صورت جلسات هفتگی با پیمانکاران رصد می شود. وی درباره زمان بهره برداری از نخستین ردیف شیرین سازی فاز 14 پارس جنوبی گفت: با توجه به شرایط و محدودیت های ناشی از کرونا، ممکن است نخستین ردیف شیرین سازی گازاین فازبا یک ماه تأخیر، اواخر امسال یا اوایل سال آینده به بهره برداری برسد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
رئیس منطقه عملیاتی لاوان در جریان بازدید نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس ازاین منطقه گفت: متخصصان شرکت نفت فلات قاره ایران، با همه توان برای سرافرازی صنعت نفت تلاش می کنند. بهروز علی آبادی دربازدید رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و تعدادی از اعضای این کمیسیون از تأسیسات منطقه عملیاتی لاوان، با اشاره به مرغوبیت و کیفیت بالای نفت خام تولیدی در این منطقه اظهارکرد: باهمه مشکلات پیش رو درمسیرتولید نفت،کارکنان و متخصصان این منطقه عملیاتی،همه توان خود را به کارگرفته اند که چرخ این صنعت عظیم بچرخد وبهترین نفت را تولید و طبق برنامه ریزی های وزارت نفت به مراکزمعرفی شده ارسال کند. وی افزود: بخشی از تولیدات منطقه عملیاتی لاوان در اختیار شرکت پالایش نفت لاوان قرار می گیرد که آنها نیز مشتقات نفتی ازقبیل بنزین، گازوییل، نفت کوره و دیگرمحصولات را برای مصرف داخلی تولید می کنند. علی آبادی گفت: متخصصان شرکت نفت فلات قاره منطقه لاوان با همه قوا برای نیل به اهداف والای میهن عزیزمان تلاش می کنند. تعدادی از نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با همراهی فرخ علیخانی، معاون تولید شرکت ملی نفت ایران و علیرضا سلمان زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران،13 آبان امسال از ازپایانه شناور فراورشی کوروش و تاسیسات منطقه لاوان بازدید کردند. در این بازدید، توضیحات کاملی در زمینه روند ومراحل تولید و فراورش نفت خام، انجام اقدام های عملیاتی، مسؤولیت ها و وظایف مناطق لاوان و کیش در قبال تولید نفت، مسؤولیت های اجتماعی چالش های عملیاتی به اعضای این کمیسیون ارائه شد.
با پایان یافتن مراحل آماده سازی و روزآمد کردن زیرساخت های لازم برای به کارگیری سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد)، این سامانه در شرکت نفت فلات قاره ایران آماده بهره برداری شد. از این پس همه مراحل معاملات دولتی اعم از مناقصه های بزرگ، متوسط و کوچک (خرید کالا وخدمات) و مزایده ها به صورت یکپارچه بر بستر این سامانه انجام می شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
دوهزاربسته معیشتی ازسوی شرکت بهره برداری نفت وگازماورن میان خانوارهای کم برخوردارشهرستان اهواز و روستاهای مجاور تأسیسات فرایندی این شرکت درقالب کمک های مؤمنانه توزیع شد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گازمارون با بیان اینکه بسته های معیشتی مزبورباصرف هزینه6 میلیارد و500 میلیون ریال تامین ومیان خانوارهای کم برخوردار توزیع شده اند،اظهارکرد:هزار بسته به خانوارهای کم برخوردار شهرستان اهواز وهزاربسته دیگر به شهرها و روستاهای همجوارتأسیسات عملیاتی شرکت شامل شهرهای رامشیر و رامهرمز و بخش های غیزانیه و مشراگه اختصاص یافته است.
حمید کاویان،همچنین به تأمین هزار و 500بسته نوشت افزاری برای دانش آموزان مدارس روستایی همجوار واحدهای عملیاتی اشاره و تصریح کرد: برای تامین این بسته ها که میان دانش آموزان توزیع خواهد شد، 800 میلیون ریال هزینه شده است. عبدالرضا حاجتی، معاون هماهنگ کننده سپاه حضرت ولیعصر(عج) خوزستان نیز نهضت کمک های مؤمنانه را حرکتی عظیم خواند که بخش مهمی از آن را صنعت نفت جنوب به عهده دارد. وی باقدردانی ازمدیریت وکارکنان شرکت بهره برداری نفت وگاز مارون، پایگاه مقاومت بسیج این شرکت و حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان وزارت نفت در جنوب اظهار کرد: با اینکه دشمن همواره درحال مشکل آفرینی و ایجاد تنگنا برای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است، خوشبختانه با مدد الهی توانسته ایم برمشکلات موجود فائق آییم وبه افتخار خدمت رسانی به مردم شریف خوزستان نائل شویم.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی 13 دستگاه ونتیلاتور (دستگاه کمک تنفسی) اهدایی شرکت ملی نفت ایران را به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان فارس واگذار کرد. عنایت الله رحیمی،استاندار فارس با اشاره به سابقه درخشان وزارت نفت در زمینه عمل به مسؤولیت های اجتماعی در سال های اخیر افزود: اهدای دستگاه های ونتیلاتور،کمک بزرگی به بخش درمان ونجات جان هموطنان مبتلا به کرونا خواهد کرد. استاندار فارس با اشاره به اینکه غلبه بر این بیماری با احساس مسؤولیت هر فرد در مقابل جامعه و خانواده خود امکانپذیر است، اظهار کرد: خوشبختانه استان فارس شرایط بهتری نسبت به دیگراستان ها دارد که نشان دهنده تبحر کادر درمان استان،همکاری دستگاه های اجرایی و مسؤو لیت پذیری جامعه در مقابل یکدیگر است. حمید ایزدی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی نیز با تأکید بر حفظ سلامت هموطنان گفت: شرکت ملی نفت ایران به منظورعمل به مسؤولیت های اجتماعی،141دستگاه کمک تنفسی (ونتیلاتور) را به ارزش 22میلیارد تومان خریداری ودر82 شهرستان کشور که در استان های نفت خیز واقع شده اند، اهدا کرده است. وی با اشاره به اینکه سهم شرکت نفت مناطق مرکزی ایران39 دستگاه ونتیلاتور بوده است، افزود: از این تعداد، 13 دستگاه به ارزش بیش از 20 میلیارد ریال به استان فارس اختصاص یافته است. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی با اشاره به اینکه شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، خود را مکلف به همراهی با همه دستگاه های اجرایی برای کنترل بیماری کرونا می دانند، گفت: این شرکت به عنوان بزرگترین شرکت نفتی فعال در استان فارس، برای هرگونه همکاری در این زمینه اعلام آمادگی می کند.
مهرزاد لطفی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان فارس نیز با اشاره به اینکه این استان نسبت به دیگر استان ها از شرایط بهتری در زمینه مهار شیوع و مرگ و میر مبتلایان به کرونا برخوردار است، گفت: در کنار تبحر و ازجان گذشتگی کادرسلامت و درمان، یکی از دلایل این موفقیت نسبی، مربوط به همکاری های بین بخشی و اداره هاست. وی افزود: از زمان شیوع این بیماری در سطح استان، گروه مدیریت استان در کنار بخش درمان قرار داشته و همه پیشنهادهای بخش درمان درحد توان اجرا شده است. به همین دلیل استان فارس در بسیاری از موارد، یک گام جلوتر از دیگر استان ها قرار دارد. وی با قدردانی از اقدام وزارت نفت تصریح کرد: دستگاه ونتیلاتور، نقشی حیاتی در روند درمان بیماران کرونایی بستری شده در بیمارستان ها دارد و این 13دستگاه درمراکزاصلی درمان بیماران کرونا در سطح استان فارس توزیع شده است.
طرح های ابتکاری وخلاقانه کارکنان منطقه عملیاتی نار وکنگان شرکت بهره برداری نفت و گاز راگرس جنوبی در یک سال اخیر، از اختلال و وقفه های ناگهانی در تولید گاز این منطقه پیشگیری کرده است. جابر چرومی زاده، رئیس منطقه عملیاتی نار و کنگان با اشاره به اهمیت توجه و حمایت از کارکنان خلاق و مبتکرگفت: در یک سال گذشته اجرای طرح های خلاقانه و ابتکاری کارکنان این منطقه عملیاتی، افزون بر پیشگیری از اختلال در تولید پایدار گاز، سود و صرفه اقتصادی زیادی نیز به دنبال داشته است. وی بازطراحی رله های هوایی پوزیشنرهای شیرهای کنترلی، طراحی و ساخت برد پایش و نمایش دما و رطوبت پانل توربین، بازطراحی کارت اعلان خطر ESD،همچنین طراحی و ساخت برد کنترل کننده فرایند تمیز کاری فیلترهای هوای ورودی توربین SGT400، طراحی و ساخت کارت های الکترونیکی جذرگیر و تغییر مدار برقی چاه ها برای محافظت از شیر برقی باز و بسته کننده چاه را از طرح های ابتکاری منطقه عملیاتی نار و کنگان برشمرد که در بخش بازار دقیق آن به ثمر نشسته است. چرومی زاده،تغییر سیستم تهویه پنل کنترل توربین،برنامه نویسی کامپیوتر ی برای محاسبه ونمایش را نقطه کاری کمپرسورگازی، همچنین بازطراحی و ساخت کنترل کننده سیستم خشک کننده هوای ابزار دقیق ناحیه نار از دیگر طرح های خلاقانه منطقه عملیاتی نار و کنگان عنوان کرد. رئیس منطقه عملیاتی نار و کنگان گفت: طراحی و ساخت آنتن های مورد نیاز منطقه از جمله آنتن آرایه دایپل لگاریتمی،تعمیرات بردهای الکترو نیکی مانندکامپیوترصنعتی زیمنس ایستگاه تقویت فشار گاز نار،رونمایی از سامانه سنام (شامل محتواهای مالتی مدیا، قابلیت نظرسنجی، صندوق الکترونیکی پیشنهادها وانتقادها، ثبت درخواست محتوا و اشتراک محتوا وکتاب های الکترونیک)، همچنین رونمایی از سامانه بایگانی اسناد اداری (سبا) و رونمایی از سامانه یکپارچه فناوری اطلاعات ومخابرات (سیفام) نیز از دیگر طرح های ابتکاری هستند که در بخش پشتیبانی سیستم های رایانه ای و ارتباطی منطقه عملیاتی نار و کنگان انجام شده است. چرومی زاده با اشاره به دیگر فعالیت های خلاقانه در منطقه عملیاتی نار و کنگان،بازسازی و تجهیز خودروی فوریت های امداد و نجات از سوی کارکنان ایمنی وترابری، بازسازی وتجهیزکامیون جوش ازسوی کارکنان ترابری و تعمیرات خطوط لوله، ساخت ماکت کامل اداره ایمنی نار از سوی کارکنان اچ اس ای، همچنین ساخت و تعمیر دستگاه پمپ رنگ خط لوله، لبه سازی لوله 26 اینچ وتعمیر اساسی فرز یونیورسال از سوی کارکنان تعمیرات تهویه را از دیگر دستاوردهای یک سال گذشته کارکنان منطقه نار و کنگان برشمرد.
منطقه عملیاتی نار وکنگان ازمناطق عملیاتی پنجگانه شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی است که در استان بوشهر قرار دارد.
شرکت ملی نفت ایران
عباس حاجی صادق با حکم مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به عنوان رئیس کارگروه ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد منصوب شد. درحکم مسعود کرباسیان خطاب به عباس حاجی صادق آمده است:
«بر اساس مندرجات بند (ب)ماده (1) آیین نامه پیشگیری و مقابله نظام مند و پایدار با مفاسد اقتصادی درقوه مجریه و به استناد ماده (9) آیین نامه و شرح وظایف کارگروه ارتقای سلامت نظام اداری و مبارزه با مفاسد اقتصادی وزارت نفت، به این وسیله جنابعالی به عنوان عضو اصلی و رئیس کارگروه ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد شرکت ملی نفت ایران منصوب می شوید.
توفیقات جنابعالی را در انجام وظایف محوله از خداوند منان خواستارم.»
پالایشگاه بندرعباس
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس از کمک 50 میلیارد ریالی این شرکت به دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان به منظور کمک به پیشگیری و مقابله با بیماری کرونا خبر داد. هاشم نامور بااشاره به اوج گیری مجدد شیوع بیماری کرونا دراستان هرمزگان گفت: پالایشگاه نفت بندرعباس به منظور اجرای تعهدات خود در ایفای مسؤولیت های اجتماعی،همچنین کمک به دانشگاه علوم پزشکی برای خدمات رسانی مناسب به بیماران به منظور اجرای اقدام های پیشگیرانه برای کنترل ومبارزه بابیماری کرونا،مبلغ مزبور رابه دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان اهدا کرده است. وی افزود: در ابتدای امسال نیز از سوی شرکت پالایش نفت بندرعباس به منظور حمایت از کادر درمان و کمک به روند بهبود بیماران 50 میلیارد ریال پرداخت شد که مجموعه حمایت این شرکت در این بخش به 100 میلیارد ریال رسیده است. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس،کمک به خرید دستگاه ونتیلاتور بیمارستان بندرلنگه،کمک به خانواده های آسیب دیده از کرونا،همچنین حضور درطرح ملی مواسات وهمدلی با تهیه و توزیع بسته های مواد غذایی به ارزش 6 میلیارد و 500میلیون ریال را از دیگر اقدام های این شرکت از ابتدای شیوع بیماری کرونا برشمرد. نامور گفت: شیوع ویروس کرونا شرایط جامعه و فعالیت های اجتماعی را تحت تأثیر قرار داده و همه ما وظیفه داریم در قبال سلامت جامعه ،احساس مسؤولیت کنیم وبرای بهبود شرایط با هماهنگی متولیان بهداشت و درمان اقدام های لازم را انجام دهیم. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت: این شرکت در جایگاه یک مجموعه صنعتی پیشرو همواره تلاش کرده با توجه به اهمیت مسؤولیت های اجتماعی به عنوان یک وظیفه اجتماعی ، در کنار رسالت اصلی خود که تأمین بخشی از انرژی و تولید فراورده های نفتی مورد نیاز کشوراست، برای کمک به توسعه زیرساخت های جامعه پیرامونی بویژه درشرایط کنونی (شیوع ویروس کرونا)اقدام های لازم را انجام دهد. رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان نیز گفت: گسترش انتشارشیوع بیماری کرونا وفزونی مراجعه بیماران به مراکز درمان دراستان هرمزگان،حجم مالی گسترده ای را به بخش درمان تحمیل کرده است. فرشیدی با قدردانی ازحمایت های شرکت پالایش نفت بندرعباس از بخش درمان استان هرمزگان افزود:ازحمایت های صورت گرفته به منظور تأمین تجهیزات مصرفی و تجهیزات درمانی غیر مصرفی،همچنین کمک به تامین داروهای بیماران که در بخش مختلف بستری هستند، استفاده می شود.
امام حسن مجتبی(ع)، بعد از شهادت پدر بزرگوارشان به رهبری جامعه مسلمین رسیدند و زمام امور را در دست گرفتند. اما حوادث بسیار ناگواری در دوران حکومت داری امام دوم شیعیان پیش آمد که در نهایت منجر به صلح با معاویه شد. شرایط صلح ایشان و فضای پیش آمده در پایان حکومت کوتاه مدت امام حسن مجتبی(ع) تحلیل های خاص و ویژه ای دارد که در تاریخ شیعه بسیار حائز اهمیت است. 26ربیع الاول، برابر با ۲۲ آبان ماه ۱۳۹۹ یادآور حادثه صلح امام حسن مجتبی(ع) است؛ در دوران شش ماهه امامت امام حسن(ع)، صلح ایشان با معاویه به عنوان یکی از نقاط عطف تاریخ تشیع قلمداد می شود. در این مطلب کوشیده ایم به بررسی دیدگاه های رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره «صلح امام حسن مجتبی(ع)» بپردازیم.
در صدر اسلام بزرگترین و مهمترین ضربه ای که بر اسلام وارد شد، این بود که حکومت اسلامی از امامت به سلطنت تبدیل شد. حکومت امام حسن (ع) و حکومت امام علی(ع) به سلطنت شام تبدیل شد. البته امام حسن مجتبی(ع) آن روز به خاطر یک مصلحت بزرگتر -که حفظ اصل اسلام بود- مجبور شد این تحمیل را به جان بپذیرد. حکومت را از امام حسن (ع) گرفتند. وقتی حکومت از مرکز دینى خودش خارج شد و در اختیار دنیاطلبان و دنیاداران گذاشته شد، بدیهی است که بعد هم حادثه کربلا پیش می آید. آن وقت حادثه کربلا حادثه ای نیست که بشود جلویش را گرفت؛ اجتناب ناپذیر می شود. 20 سال بعد از آنکه حکومت اسلامی از دست محور اصلی آن -که امامت است- گرفته شد، امام حسین (ع) فرزند پیامبر در کربلا با آن وضع فجیع به خاک و خون کشیده شد. اساس حمله و نقشه دشمن این است که حکومت را از محور اصلی - محور امامت، محور دین- خارج کند. بعد خاطرش جمع است که همه کار خواهد کرد.
*بیانات در یک اردیبهشت ۱۳۷۹ در دیدار با جوانان در مصلای بزرگ تهران
امام حسن مجتبى(ع) وقتى که نگاه کرد به وضع لشکر خودش و وضع کوفه و شرایط اجتماعى و سیاسى، فهمید که اگر حالا جنگ را تمام کرد، تمام کرد؛ به همان ترتیبى که حکومت را تسلیم کند به معاویه. اگر حالا جنگ را تمام نکند، یک سال دیگر، دو سال دیگر، 5 سال دیگر، ۱۰ سال دیگر هم این جنگ ادامه پیدا بکند، نتیجه باز همین است؛ یعنى با شیوه هایی که امام حسن(ع) داشت: شیوه هاى الهى و علوى و شیوه هایی که معاویه داشت: شیوه خریدن دل ها و وجدان های مردم با پول، با این شیوه و با ضعف ایمانى که در مردم بود و با خستگى که مردم کوفه داشتند، اگر ۱۰ سال دیگر هم امام حسن(ع) می جنگید، آخرش همین بود؛ یعنى باز مجبور بود تسلیم بشود به معاویه منتها ۱۰ سال دیرتر. خب در این ۱۰ سال بر سر امت اسلامى چه مى آمد؟ هزاران نفر کشته می شدند، هزاران نفر از بین می رفتند، نارضایی ها علیه امام حسن(ع) بیشتر می شد. خب این وجهى نداشت که امام حسن مجتبى(ع) درحالی که یقین دارد، می داند، می بیند که شرایط به هیچ وجه نویدى نمی دهند نسبت به آینده، پافشارى کند اصرار کند عده بیشترى کشته بشوند.
در زمان امام حسین(ع) این روایت پیغمبر که فرمود: «من راى سلطاناً جائراً مستحلاً لحرم الله ناکثاً لعهدالله یعمل فى عبادالله بالجور و الطغیان و لم یغیر علیه بفعل و لاقول کان حقاً على الله ان یدخله مدخله»، یعنى کسى که ببیند یک حاکمى دارد ظلم مى کند، جور مى کند، به حقوق مردم تجاوز مى کند، حرام خدا را حلال مى کند، احکام الهى را دگرگون مى کند و چه و چه، بر این واجب است که با این حاکم مقابله کند، این در زمان امام حسین(ع) به طور کامل وجود داشت. یزیدی بر سرکار بود که مصداق کامل همه اینها بود. مجسمه فساد و شرارت و فسق و ظلم و ناحق را حق کردن و مقابله و مبارزه با اسلام. خب دیگر منتظر چى باشد، امام حسین(ع) باید با او مقابله مى کرد، باید علیه او تغیُّر مى کرد و کرد، در زمان امام حسن(ع) اینجورى نبود.امام حسن(ع) البته می دانست یا به علم امامت یا به حدس صائب هوشمندانه یک انسان بزرگ که معاویه یک روزى این کار ها را خواهد کرد؛ اما در آن زمان قضیه این نبود، قضیه این بود که معاویه ادعا مى کرد که دارد خونخواهی عثمان را مى کند و ادعا مى کرد که می خواهد بر طبق احکام الهى عمل بکند و امام حسن(ع) هم در همان صلح نامه نوشته که باید تو براساس حکم خدا و سنت پیغمبر عمل بکنى او هم قبول کرده که بر طبق همان ها عمل خواهد کرد. ظاهر قضیه این است، این خیلى تفاوت دارد با آنچه در زمان امام حسین (ع) بود؛ بنابراین حدیث پیغمبر در اینجا مصداق پیدا نمى کند.
زمینه های متفاوت قضاوت، براى مردم آن زمان و مردم تاریخ. این یک واقعیت است که امام حسین(ع) که قیام کرد و به شهادت رسید در زمان خودش هم همه او را تمجید کردند. بعد از خودش هم در طول هزاروسیصد و اندى سال همه امام حسین(ع) را تمجید کردند چه کسانى که او را به امامت قبول داشتند و حتى کسانى که او را به امامت قبول نداشتند، چون زمینه، زمینه ای بود که هیچ بحثى نبود که باید همین جور عمل بکند، اما امام حسن(ع) اگر می جنگید تا کشته می شد سوال های زیادى باقى می ماند. یک عده ای می گفتند که خب آقا -که حالا ایشان مفصل شرح می دهند در این کتاب- شما مگر نمی خواستید که دین در جامعه حاکمیت داشته باشد، خب معاویه که گفت: من دین را حاکمیت خواهم داد. معاویه که ادعا می کرد که من حاضرم به کتاب خدا عمل کنم. چرا شما قبول نکردید؟ اگر کسى مى گفت که خب معاویه بعد از شهادت امام حسن (ع) خودش را لو مى داد با رفتار خلافش، همان معترضین باز مى گفتند بله خب وقتى امام حسن (ع) نباشد او حضرت را از میدان خارج کند، خب بله همین کار ها را هم مى کند، افسارگسیخته مى شد. شما مى خواستید خودتان را زنده نگهدارید، مى ماندید و نمى گذاشتید و جاى سوال باقى بود.
*تلخیص از بیانات 11 شهریور 1368
صلح، عوامل خودش را داشت و هیچ تخلف و گزیری از آن نبود. آن روز، شهادت ممکن نبود. مرحوم «شیخ راضی آل یاسین»، در این کتاب «صلح الحسن» -که من آن را ترجمه کردم و چاپ شده است- ثابت می کند که اصلا جا برای شهادت نبود. هر کشته شدنی که شهادت نیست؛ کشته شدن با شرایطی، شهادت است. آن شرایط، در آنجا نبود و اگر امام حسن(ع) در آن روز کشته می شدند، شهید نشده بودند. امکان نداشت که آن روز کسی بتواند در آن شرایط، حرکت مصلحت آمیزی انجام بدهد که کشته بشود و اسمش شهادت باشد و انتحار نکرده باشد. بعد از صلح امام حسن مجتبی(ع)، کار به شکلی هوشمندانه و زیرکانه تنظیم شد که اسلام و جریان اسلامی، وارد کانال آلوده ای که به نام خلافت - و در معنا سلطنت- به وجود آمده بود، نشود. این، هنر امام حسن مجتبی(ع) بود. امام حسن مجتبی(ع) کاری کرد که جریان اصیل اسلام -که از مکه شروع شده بود و به حکومت اسلامی و به زمان امیرالمومنین و زمان خود او رسیده بود- در مجرای دیگری، جریان پیدا بکند؛ منتها اگر نه به شکل حکومت -زیرا ممکن نبود- لااقل دوباره به شکل نهضت جریان پیدا کند. این، دوره سوم اسلام است.اسلام، دوباره نهضت شد. اسلام ناب، اسلام اصیل، اسلام ظلم ستیز، اسلام سازش ناپذیر، اسلام دور از تحریف و مبرا از اینکه بازیچه دست هوا و هوس بشود، باقی ماند، اما در شکل نهضت باقی ماند، یعنی در زمان امام حسن(ع)، تفکر انقلابی اسلامی - که دوره ای را طی کرده بود و به قدرت و حکومت رسیده بود- دوباره برگشت و یک نهضت شد. البته در این دوره، کار این نهضت، به مراتب مشکل تر از دوره خود پیامبر بود، زیرا شعار ها در دست کسانی بود که لباس مذهب را بر تن کرده بودند؛ درحالی که از مذهب نبودند. مشکل کار ائمه هدی(ع) اینجا بود.اگر امام مجتبی(ع) این صلح را انجام نمی داد، آن اسلام ارزشی نهضتی باقی نمی ماند و از بین می رفت؛ چون معاویه بالاخره غلبه پیدا می کرد. وضعیت، وضعیتی نبود که امکان داشته باشد امام حسن مجتبی(ع) غلبه پیدا کند. همه عوامل، در جهت عکس غلبه امام مجتبی(ع) بود. معاویه غلبه پیدا می کرد؛ چون دستگاه تبلیغات در اختیار او بود. چهره او در اسلام، چهره ای نبود که نتوانند موجه کنند و نشان بدهند. اگر امام حسن(ع) صلح نمی کرد، تمام ارکان خاندان پیامبر(ص) را از بین می بردند و کسی را باقی نمی گذاشتند که حافظ نظام ارزشی اصیل اسلام باشد. همه چیز به کلی از بین می رفت و ذکر اسلام برمی افتاد و نوبت به جریان عاشورا هم نمی رسید. اگر بنا بود امام مجتبی(ع)، جنگ با معاویه را ادامه بدهد و به شهادت خاندان پیامبر منتهی بشود، امام حسین(ع) هم باید در همین ماجرا کشته می شد، اصحاب برجسته هم باید کشته می شدند، «حجربن عدی» ها هم باید کشته می شدند، همه باید از بین می رفتند و کسی که بماند و بتواند از فرصت ها استفاده بکند و اسلام را در شکل ارزشی خودش باز هم حفظ کند، دیگر باقی نمی ماند. این، حق عظیمی است که امام مجتبی(ع) بر بقای اسلام دارد.
*بیانات در ۲۲ فروردین ۱۳۶۹ در دیدار اقشار مختلف مردم در روز پانزدهم ماه مبارک رمضان
امام حسین(ع) یک معترض نسبت به حاکم جائر بود، ولی امام حسن(ع) در برابر یک رعیت خودش قرار داشت. یک حرف این است طبق بیان شهید مطهرى، امام حسین(ع) که به شهادت رسید، یک معترض، یک آمر به معروف و ناهى از منکرى بود که در مقابل یک حاکم جائرى قیام کرد؛ چون او داشت ظلم می کرد، داشت فسق می کرد، از وجود او شَر، می تراوید و امام حسین(ع) به عنوان یک معترض، یک مومن، تکلیف شرعى خودش را احساس کرد که باید به او اعتراض کند. این اعتراض واجب بود و نقطه اوج زیبایی و شکوه این کار هم این بود که این اعتراض را ادامه بدهد تا مظلومانه کشته بشود. شهید فى سبیل الله با کشته شدن خودش حقانیت حرف خودش را ثابت کرد همچنانى که کرد.امام حسن(ع) اصلا اینجور وضعى نداشت، امام حسن(ع) خلیفه ای بود که یک نفرى در مقابل او از رعیت خود او، علیه او عَلَم طغیان برافراشته بود. اگر امام حسن(ع) در این رویارویی با رعیت خودش که علیه او طغیان کرده، مقاومت می کرد تا جان خودش را از دست می داد، هرگز آن معترض شجاعى نبود که در مقابل منکر ایستاده و کشته شده؛ بلکه حاکمى بود که به وسیله عوامل خودش به قتل رسیده بود. اصلا ببینید ماهیت قضیه به کلى متفاوت است.
یک تفاوت دیگر این است که امام حسین(ع) از طرف یزید زیر فشار قرار گرفت براى بیعت، به فرماندار مدینه نوشت که باید بر حسین بن على سخت بگیرى تا بیعت کند. بیعت یعنى چه؟ بیعت یعنى امضاى خلافت آن شقىِّ خبیثى که رأس کار است. امام حسین(ع) گفت: «لا والله لااعطیکم بیدى اعطاء الذلیل» من دست خودم را ذلیلانه در دست شما نمی گذارم؛ یعنى بیعت نمی کنم. «مثلى لایبایع یزید» مثل من با یزید بیعت نمی کند. خب، چون فشار بود براى بیعت، که تا آن ساعت آخر هم ابن سعد و اینها که آمدند مى گفتند یا بیعت یا قتال. تا آخر هم منصرف نبودند. اما امام حسن(ع) چى؟ امام حسن(ع) به هیچ وجه برایش مساله بیعت با معاویه مطرح نبود، در قرارداد آتش بس یا صلحى که بین امام حسن(ع) و معاویه نوشته شد، یکى از شرایط این بود که امام حسن(ع) به معاویه، امیرالمومنین نگوید، با او بیعت نکند، معاویه حق تعیین جانشین نداشته باشد، در بعضى از روایات معاویه بعد از خودش امام حسن (ع) را به خلافت بگذارد، بعد امام حسین (ع) را بگذارد، این چقدر متفاوت است با او. خب بله اگر امام حسن (ع) هم زیر فشار قرار مى گرفت که باید بیعت کنى وضع فرق مى کرد، این هم فرق سوم.
نگاهی به زندگی و زمانه دکتر فاطمی، یکی از چهره های برجسته جنبش ملی شدن صنعت نفت (بخش اول)
علی بهرامی جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران تنها در دکتر مصدق و آیت الله کاشانی خلاصه نمی شوند بلکه چهره های بسیار برجسته ای دارد که اثرگذاری بسیار بالایی در تحولات تاریخی و سیاسی معاصر ایران داشتند. از جمله این چهره ها که قربانی مبارزه با استعمار شد، دکتر حسین فاطمی است. مردی که کوشید رو در روی روباه های انگلیسی قرار گیرد و پنچه در پنجه عقاب های امریکایی بگذارد. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا نگاهی به زندگی و زمانه وزیر امورخارجه دولتی بیاندازیم که نفت را در ایران ملی کرد. بخش نخست این مطلب را می خوانید:
حسین فاطمی نامی است که نمی توان آن را از تاریخ معاصر ایران پاک کرد. بسیاری از دولت مردان عصر پهلوی کوشیدند تا با تحریف وقایع ملی شدن صنعت نفت، یاد وزیر اعدام شده ایرانی را از اذهان بزدایند اما او چنان اثرگذاری و تاثیری در جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران داشت که به گواه بسیاری از کارشناسان و تحلیل گران تاریخ و سیاست، مرد شماره 2 این جنبش از سمت و سوی جریان دکتر مصدق بود. شاید هم بی راه نباشد بگوییم سومین نامی که در نهضت ملی شدن صنعت نفت ایران پس نام های از مصدق و کاشانی به ذهن می رسد نام دکتر حسین فاطمی باشد. نامی که کم تر از مصدق و کاشانی، استعمار پیر و جوان آن دوران را (بریتانیا و آمریکا) به قدری کلافه و سردرگم کرد که بعد از کودتای 28 مرداد 1332 کمر همت به قتل و نابودی اش بستند.
حسین فاطمی سال 1296 در شهر نائین به دنیا آمد. پدر او از عالمان بزرگ شهر نائین بود و در دوران کودکی او از دنیا رفت و شرایط زندگی را از دوران کودکی برای حسین، سخت و سخت تر کرد. شرایط برای حسین فاطمی نوجوان به سختی می گذشت تا این که رسما وارد کار روزنامه نگاری شد. باقر عاقلی در کتاب«شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران» درباره این دوران از زندگی حسین فاطمی می نویسد:«در سال 1315 که برادرش نصرالله سیف پور فاطمی امتیاز روزنامه باختر را گرفت، با او همکاری کرد. حسین خیلی زود به پیچ و خم های کار مطبوعات واقف شد و در کلیه امور روزنامه سررشته پیدا کرد. در 1316 برای فعالیت بیشتر مطبوعاتی اصفهان را ترک کرد و به تهران آمد و به توصیه چند نفر به روزنامه ستاره که متعلق به احمد ملکی بود معرفی شد و با ماهی 20 تومان استخدام شد. استعداد ذاتی وی در فن نگارش و پرکاری و جدیت در کار موجب شد سردبیری روزنامه ستاره به وی محول شود و تقریباً گردانندۀ اصلی روزنامه بود. در 1319 به اصرار برادرش که به علت اشتغال در سمت شهرداری شیراز ناچار به ترک اصفهان بود، به اصفهان بازگشت و پس از چندی برای ادارۀ روزنامه باختر به تهران انتقال یافت و شرکتی برای ادارۀ آن تشکیل شد و مدیریت آن به عهدۀ وی محول گردید». باقر عاقلی در ادامه می نوسد که حسین فاطمی چطور در محافل سیاسی و مطبوعاتی نام بر هم زد و فعالیت هایش در تهران و اصفهان آن روزها دیده شد. او در ادامه آورده است:«روزنامه باختر به علت مقالات تند و در عین حال مستند و همکاری با گروهی از نویسندگان برجسته جای خود را در محافل سیاسی و مطبوعاتی تهران باز کرد، خاصه که روزنامه سیاسی و خبری و انتقادی هم بود. روزنامه باختر تا سال 1324 به مدیریت حسین فاطمی به طور یومیه انتشار می یافت. فاطمی در همین سال تصمیم گرفت برای تحصیل در فن روزنامه نگاری و آموزش مطبوعات در اروپا، سفری به فرانسه نماید. ابتدا به عنوان نماینده مطبوعات در کنفرانس کار به ژنو رفت، سپس در پاریس تحصیلات خود را دنبال نمود. فاطمی در طی اقامت در پاریس از لحاظ مالی در مضیقه بود لیکن برادرش سیف پور فاطمی و مصباح و گاهی نیز شهاب خسروانی به او کمک مالی می کردند. در مدت اقامت در اروپا روابط خود را با مطبوعات ایران قطع نکرد و مقالاتی برای روزنامه مرد امروز و روزنامه ستاره تنظیم و ارسال می داشت. در سال 1327 به تهران بازگشت و تصمیم به انتشار روزنامه گرفت و در سال 1328 امتیاز روزنامه یومیه باختر امروز به نام حسین فاطمی صادر شد... عصر روز 8 مرداد 1328، دو روز پس از پایان عمر مجلس پانزدهم و معلق ماندن قرارداد الحاقی نفت، نخستین شماره باختر امروز با سر مقاله ای تحت عنوان «یا مرگ یا آزادی» منتشر گردید و از همان آغاز به انتقاد شدید و گزنده از هیئت حاکمه و دستگاه حکومتی پرداخت. افشاگری صادقانه و بیان حقایق، روزنامه باختر امروز را در صف اول مطبوعات ایران قرار داد».
روزنامه نگاری حسین فاطمی دروازه ای شد برای ورود او به دنیای بی انتهای سیاست. دنیایی که در مقطعی خاص روی خوش به دکتر مصدق و یاران او نشان داده بود و از سال 1329 خورشیدی اندک اندک زمزمه های نفت و ثروت ملی از درون مجلس و محافل خاص سیاسی به گوش می رسید. روزنامه باختر بستر خوبی برای جنبش صنعت نفت بود و حسین فاطمی بادرک چنین وضعیتی به جمع یاران و نزدیکان دکتر مصدق پیوست. شاید اندکی عجیب به نظر برسد اما خود دکتر مصدق گفته است که نخستین بار پیشنهاد ملی شدن صنعت نفت را دکتر فاطمی مطرح کرده بود. انور خامه ای در مقاله «پنجاهمین سال شهادت دکتر حسین فاطمی» و حسین شاه حسینی در مقاله «فرازهایی از زندگی و مبارزات دکتر حسین فاطمی» در باره این دوره از حیات سیاسی- اجتماعی فاطمی نوشته اند:«در اواخر سال 1328 به دنبال تشکیل جبهه ملی، فاطمی در کنار دکتر مصدق قرار گرفت و روزنامه خود را ارگان جبهه ملی کرد. وی توسط این روزنامه افکار و عقاید جبهه ملی را انتشار می داد و در حقیقت کارگردان جبهه ملی و مشاور نزدیک مصدق بود. بنا به شهادت صریح دکتر مصدق، ابتکار پیشنهاد ملی کردن نفت از سوی دکتر فاطمی بود. رقبای روزنامه نگار مرحوم فاطمی که در رأس آنها میراشرافی، پاینده و فری پور بودند به وی تهمت می زدند که «ایشان در مدرسه آمریکایی اصفهان غسل تعمید داده شده و به هیچ وجه موازین مذهبی و اخلاقی را رعایت نمی کند. با محمد مسعود حشر و نشر داشته ... و هیچ گونه به مسائل ایران آگاهی ندارد... از طرف دیگر عده ای هم که در اطراف دکتر مصدق بودند ــ غیر از حسین مکی و عناصر دیگری که در احزاب سیاسی آن روز بودند ــ به دلیل عدم شناخت دکتر فاطمی شروع به مخالفت کردند. روزنامه نگاران نامه ای نوشتند و بیوگرافی دکتر فاطمی را تجزیه و تحلیل کردند. در آن بیوگرافی دکتر فاطمی را به عنوان عامل سرسپردۀ انگلیس معرفی کردند که بعدها دکتر مصدق طی نطقی در پاسخ این ناگفته ها، گفته بود: اگر هم آن طور که شما می گویید او عامل سرسپرده باشد، ایشان توبه کرده و از نظر من حرّی است که می تواند از هر حیث موجه باشد».
قلم مطبوعاتی دکتر فاطمی به گواه بسیاری از کارشناسان و تحلیل گران، قلمی بسیار شیوا، تاریخی و خاص بود. او تلاش می کرد روایت گری و تحلیل را سرلوحه کار روزنامه نگاری اش کند. کاری که سال ها در فرانسه و اروپا تلاش کرده بود هم به صورتی علمی و دانشگاهی و هم به گونه تجربی و عملی بیاموزد. این متن تنها بخش انتهایی از نمونه ای از قلم دکتر فاطمی در روزنامه باختر است که در آن کوشیده تا روایتی تحلیلی از اشغال ایران در شهریور 1320 و شکست و حذف پهلوی اول ارائه دهد. شماره نخست فصلنامه مطالعات تاریخی آن را چنین نقل کرده است:«دو سه سال بعد از این واقعه، من خودم از سرلشگر ضرغامی رئیس ستاد زمان جنگ می شنیدم که می گفت سران قشون خیانت کردند و نقل می کرد وقتی دستور مرخصی دو لشگر تهران را وزارت جنگ و شورای عالی جنگ داد و سربازان برهنه و گرسنه به خیابان های پایتخت و بیابان ها سرازیر شدند، شاه از این واقعه سخت برآشفت و سرلشگر نخجوان (احمد) را که وزیر جنگ بود و شورای عالی را خواست و آنچه از دهنش بیرون آمد، به ما گفت؛ وقتی به او گفتند ولیعهد از طرف شما این دستور را ابلاغ کرده، هفت تیر خود را خواست تا حساب والاحضرت ولایتعهد را برسد. همان جا احمد نخجوان را خلع درجه کرد و دستور توقیف و محاکمه و تیر باران او را داد و نخجوان در حبس باقی بود تا روزی که شاه پایتخت را به طرف تبعیدگاه خود ترک گفت. رضاشاه برای جاوید ماندن در تاریخ ایران یک شانس داشت که آن را هم از دست داد و آن شانس عبارت از این بود که مقاومت می کرد تا کشته می شد و به آن طور مرگ با ذلت دور از وطن رضایت نمی داد. احساسات مردم در روزهای حمله متفقین طوری بود که تمام مملکت پشت سر او می ایستاد. اما سازمان اصلی قشون خراب بود از آن احساسات ذره ای نتوانست استفاده کند و به جای آن خشم و کین عامه را بر ضد دیکتاتور بیست ساله برانگیخت به همین جهت، در ایامی که قاعدتا مردم به علت اشغال اجنبی باید خون گریه کنند در ظاهر و باطن از آن تحول ناگهانی خوشحال بودند. رادیوی لندن نیز از سوم شهریور تا مدتها بعد، هر شب به پهلوی حمله می کرد و علنا اعتراف می کرد که کودتای سوم حوت ساخته و پرداخته ما بود؛ مخصوصا در آن فاصله سوم تا 25 شهریورکه هنوز شاه در ایران بود به فجایع تهیه املاک می تازید و می گفت در روزی که ایران از همه طرف مورد هجوم دو ارتش قوای خارجی بود شاه به شهردار تهران دستور داده بود که باغ شهرداری واقع در خیابان پهلوی را از قرار متری هفت ریال به نام او قباله کنند. مطلعین می گفتند که بیشتر وحشت پهلوی از دو چیز بود که دل از کاخ سعد آباد و سلطنت کَند. یکی حملاتی که از رادیو لندن به او می شد و دیگر آنکه می ترسید ارتش سرخ او را اسیر کند. شاید واقعا خود رضاشاه نیز نمی دانست که قشون او اینقدر ضعیف آشیانه خیانت است. رضاشاه روزی از سپهبد «ژان» فرانسوی که چند سال ریاست دانشگاه جنگ ایران را داشت پرسیده بود که اگر ما موقعی مورد حمله دشمن قرار گیریم، چه مدت خواهیم توانست دفاع کنیم. فرانسوی بی ریا پرسیده بود چه جور دشمنی؟ پهلوی گفته بود مثلا شوروی ها، «ژان» جواب داده بود: «به قدری که ارتش روسیه به سرحد شما برسد». دیکتاتور مغرور از این پاسخ صریح به قدری خشمگین شد که فردا، عذر او را خواست. از بس تملق، دروغ، مدیحه سرایی، ضعف نفس و چکمه بوسی در دوران قدرت مطلقه خود دیده بود، این اواخر واقعا خیال می کرد تنها قدرت مشرق زمین و شاید هم قدری بالاتر است... به هر حال بعد از او متفقین مدعی بودند که «دموکراسی» برای ایران آورده اند حدود این «دموکراسی» مشخص بود. ما توی سر و مغز یکدیگر بکوبیم ولی با آنچه آنها با مملکت ما و هموطنان ما می کنند کاری نداشته باشیم. مع الوصف چون سینه ها پر از بغض و کینه بود مردم به همین مقدار دلخوش بودند. متاسفانه چون هیچ دسته و حزب و حتی شخصیتی را، پهلوی در طول بیست سال زمامداری خود باقی نگذاشته بود، از این «دموکراسی» مملکت ما نتوانست طرفی ببندد. نه تنها جلو نرفت و صاحب تشکیلات و حزب و پارلمان و حکومت پارلمانی قوی نشد، بلکه ضعف و انحطاط و بدبختی بیشتر ما را فرا گرفت. عوامل بیست ساله و ایادی خارجی که روزهای اول مرعوب و متواری شده بودند، مدتی که گذشت فهمیدند مانعی برای ادامه کارشان نیست. مرعوبین و فراریان لشکری و کشوری مجددا زمام امور را به تدریج به دست گرفتند و همان راه و رویه دیرین را که عبارت از ظلم و بیدادگری، غارت و تعدی و تجاوز بود، همچنان ادامه دادند».
1- کتاب«شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران» نوشته باقر عاقلی
2- مقاله «پنجاهمین سال شهادت دکتر حسین فاطمی» نوشته انور خامه ای
3- کتاب«فرازهایی از زندگی و مبارزات دکتر حسین فاطمی» نوشته حسین شاه حسینی
4- فصلنامه مطالعات تاریخ، شماره اول.
نگاهی به فیلم های کودکان و نوجوان (بخش چهارم)
دیگر تقریبا همگی معترفیم که در این اوضاع کرونایی، یکی از اصلی ترین چالش های زندگی مان، برنامه ریزی مفید برای گذراندن اوقات فراغت کودکان در خانواده هاست. با وضعیت آموزش مجازی و بسیاری شرایط دیگر پیش آمده که به دلیل همه گیری ویروس کرونا رخ داده است، کودکان در خانواده ها وقت بسیار بیشتری در اختیار دارند و از این بابت دغدغه های بیشتری را پیش روی والدینشان قرار داده اند. در این شماره از هفته نامه «مشعل» کوشیده ایم تا با معرفی فیلم های سینمایی و انیمیشن های ایرانی که مخصوص کودکان ساخته شده و براحتی در دسترس خانواده ها قرار دارد، کمی از دغدغه خانواده ها کم کنیم.، ضمن اینکه سعی می کنیم فیلم هایی را که عموما در دهه 90 اکران شده اند و در میان فیلم های بزرگسالان به میزان بسیار زیادی مهجور مانده اند، به شما معرفی کنیم. این روزها فرصت خوبی دست داده تا این فیلم ها را که هم سالم هستند و هم پیام های اخلاقی و فرهنگی - اجتماعی بسیار مناسبی دارند، برای کودکانمان پخش کنیم. بخش چهارم این گزارش را با هم می خوانیم:
اگر بگوییم صدها سال است که مادران و مربیان می کوشند تا کودکان را به فعالیت و دوری از تنبلی تشویق کنند، سخن بیراهی نگفته ایم. نمونه بارز آن، ریشه دار بودن قصه کودکی است که همیشه تنبلی می کند و مشکلاتی در خانواده و جامعه اش به وجود می آورد. این داستان پر تکرار و جذاب، در قالب یک فیلم سینمایی با نام «افسانه گل آباد» به تصویر در آمده است. قصه ای که هنوز هم کارکردهای تربیتی خاص خودش را دارد. عوامل فیلم «افسانه گل آباد» درباره آن نوشته اند:«داستان این فیلم، قصه زندگی بچه ای است به نام حسنی که در شهر به تنبلی معروفه، اما طی اتفاقاتی مسیر زندگیش عوض می شه...». محمدرضا عباس نژاد این فیلم را در سال 1392 ساخته و بازیگران اصلی آن عبارتند از: فلور نظری، فرهاد بشارتی، سوسن پرور و احمدپور مخبر.
جلال فاطمی، کارگردان فیلم «بچگیتو فراموش نکن» است؛ فیلمی مفرح و پر رنگ و لعاب. اگر می خواهید فرزندتان را حسابی سرگرم کنید و به کارهای تان برسید، این فیلم را از دست ندهید. فیلمی که هم بازی های خوبی دارد و هم داستانش تکراری و کسل کننده نیست. عوامل فیلم درباره آن نوشته اند: «زود بزرگ شدن و به آدم بزرگ ها ملحق شدن، آرزوی هر کودکی است... در صورتی که کودکان نمی دانند چقدر دنیای کودکی که در آن هستند، از دنیای آدم بزرگ ها بهتر و زیباتر و معصوم تر است... و افسوس وقتی متوجه این موضوع می شوند که بزرگ شده اند و مجالی برای بازگشت به کودکی ندارند...». اکبر عبدی، فرهاد آئیش، بهاره رهنما و بهنام تشکر از بازیگران اصلی فیلم هستند. فیلم «بچگیتو فراموش نکن» سال 1390 ساخته شده است.
کارتون «لوک خوش شانس» را خیلی ها دیده ایم؛ کوچک و بزرگ هم ندارد. آن اسب و سگ بامزه که هر دو حرف می زدند، از خاطر مان نرفته و البته برادران شرور دالتون ها. حالا چیزی شبیه به آن کارتون بامزه به صورت فیلم سینمایی بسیار مفرحی درآمده که می تواند کودک ما را حسابی سرگرم کند. درباره داستان این فیلم مفرح آمده است: «شهردار شهر بعد از دستگیر شدن دالتون ها، لوک خوش شانس را به یک ایالات دیگر می فرستد تا تبهکارها را دستگیر کند؛ اما بعد از آن زلزله شدیدی رخ می دهد که همه مردم شهر می میرند. لوک که چهل سال بعد به آن شهر بر می گردد، می بیند که همه چیز تغییر کرده و می فهمد که تاریخ آن شهر غلط است. او می خواهد واقعیت را روشن کند؛ وقتی به رستوران لورل و هاردی می رود، دو تا دزد (دزد عروسک ها) و (رشید) به آنجا حمله می کنند. آنها عکس دالتون ها را در لباس لوک پیدا می کنند...». مجید کاشی فروشان این فیلم را در سال 1392 کارگردانی کرده و بازیگرانی چون: فتحعلی اویسی، سیاوش خیرابی و قدرت الله ایزدی در آن ایفای نقش کرده اند.
خاطره بسیار زیبا و دلنشین از دوران کودکی پدرها و مادرهای دهه شصتی و پنجاهی، قطعا «شهر موش ها» است. شخصیت های فیلم وسریال «شهر موش ها» به قدری در ذهن و زبان ها نشست که حد و اندازه نداشت. کپل، نارنجی، آقای معلم، سرمایی و چند شخصیت دیگر به علاوه ترانه های بامزه و شیرین آنها، شهر موش ها را حسابی دیدنی کرده بود. حالا فیلم «شهر موش ها 2» ساخته مرضیه برومند، خالق این کودکانه ماندگار را بد نیست برای کودکانتان پخش کنید؛ هم سرگرم کننده است، هم آموزنده و هم بسیار دلنشین و شیوا. لیلی رشیدی، مانی نوری، سیامک صفری، امیررضا میرآقا، آزاده مویدی و امیرحسین صدیق بازیگران اصلی این فیلم هستند. «شهر موش ها 2» در سال 1393 ساخته شده است.
حتما شما هم می خواهید که کودکان تان اهل تلاش و کوشش باشند و سعی کنند در زندگی روی پای خودشان بایستند. خانواده های زیادی را می شناسیم که فرزندانی ناتوان و وابسته به خود بار آورده اند و خیلی دیر به این فکر افتاده اند که راهی برای استقلالشان بیابند. فیلم«کاغذ خروس نشان» در پی این است که به کودکان بیاموزد برای رسیدن به خواسته های خود باید تلاش کنند. عوامل فیلم درباره آن نوشته اند:«سه کودک در دهه ۵۰ با تلاش فراوان سعی در رسیدن به آرزوها و رویاهای شان دارند و برای دست یافتن به این آرزوها، ما بزرگترها باید آنها را یاری دهیم، اما...». مریم میلانی این فیلم را در سال 1390 ساخته و دانیال عبادی، شهرام پور اسد، شایان جلالی، پرنیا علی پناهی، علی صمیمی مقدم، رویا بختیاری، نیما انصافیان، فاطمه عبادی و رویا نیاکان بازیگران اصلی آن هستند.
اگر می خواهید دنیای جدیدی از فیلم کودکانه را تجربه کنید و فرزندتان غیر از آپارتما ن و شهرهای بزرگ و ساختمان ها و پاساژها چیزهای دیگری هم ببیند، فیلم «تنهای تنهای تنها» گزینه بسیار خوبی است. فیلم درباره روابط کودکان از دنیاهای بسیار متفاوت است. کودکان با دیدن این فیلم می آموزند که جهان، بسیار پیچیده و روابط افراد در آن، مبتنی بر عوامل و مولفه های بسیار زیاد و متغیری است. فیلم «تنهای تنهای تنها» خوش ساخت از آب درآمده و همه عوامل آن کوشیده اند تا به بهترین نحو، وارد دنیای کودکان شوند و همه ابعاد دنیای کودکی را بدرستی جدی گرفته اند. عوامل فیلم درباره آن آورده اند:«رنجرو که در محله ای اطراف نیروگاه اتمی زندگی می کند، با «اولگ» پسر روسی رفیق می شود. جهان دستخوش اتفاقاتی است و جریان دوستی این دو حکایت جداگانه ای». احسان عبدی پور، کارگردان فیلم و میثم فرهومند، آرمن هوانسیان و آنا پانوسیان بازیگران اصلی آن هستند. فیلم «تنهای تنهای تنها» سال 1392 ساخته شده است.
با اجتماع بودن و روبه رو شدن با مشکلات اجتماعی، برای رشد کودکان مفید است. کودکان ما در جامعه خودشان را پیدا می کنند، می شناسند و هویت پردازی می کنند. بدون داشتن تعاملات اجتماعی، امکان ندارد کودکان ما شخصیت کامل و پخته ای پیدا کنند. همه اینها را در فیلم بسیار مفرح و آموزنده «فرار از اردو» می توانید پیدا کنید. فیلمی خوش ساخت، با بازی های خوب و کارگردانی حرفه ای. عوامل فیلم درباره آن نوشته اند: «گروه دانش آموزان برای اردوی به شمال آمده اند؛ اما با نظر مسؤولان دبیرستان، ناگهان هدف اردو تغییر می کند. برخی از بچه ها که این بدقولی را نمی پذیرند، از اردو جدا شده تا خود را به دریا برسانند؛ اما در مسیر راه درگیر ماجراهای متفاوت می شوند. آنها با پشت سر گذاشتن حوادث، سعی دارند خود را به قلعه رودخان محل استقرار اردو برسانند...». غلامرضا رمضانی این فیلم را در سال 1393 ساخته و بازیگرانی چون: محمد بحرانی، سیروس همتی و شکرخدا گودرزی در آن ایفای نقش کرده اند.
بازیگوشی و سر به هوایی کودکان، خیلی از ما پدرها و مادرها را آزار می دهد. یکی از اصلی ترین دلایل این آزار دیدن هم این است که می دانیم بالاخره این وضعیت، کار دستشان می دهد و در زندگی آسیب خواهند دید. فیلم «مامان بهروز منو زد»، نقد سر به هوایی ها و بازیگوشی های بی ثمر بچه هاست. فیلمی که کودک شما با دیدن آن، متوجه بسیاری از نکات کوچک و مهم رفتاری خود خواهد شد. عوامل فیلم درباره داستان آن نوشته اند: «بهروز كودكي 11 ساله است كه در كلاس پنجم درس مي خواند... او در حسرت داشتن یک دوچرخه است كه صبح ها زودتر به مدرسه برسد؛ اما خانواده اش توانايي خريد آن را ندارند. بهروز به قدري شيطنت و مردم آزاري می كند كه پدرش هميشه از دستش شاكي است و حتي يكبار به خاطر دردسرهايي كه درست می كند، او را در انباري زنداني می كند ولي رفتار بهروز تغيير نمي كند...». عباس مرادیان این فیلم را در سال 1390 ساخته و بازیگرانی چون: حمید لولایی، رضا ناجی، فلور نظری، رامین ناصرنصیر، کیانوش گرامی و کاظم افرند نیا در آن ایفای نقش کرده اند.
اگر به دنبال دارویي معجزه آسا، رايگان و در دسترس براي تمام سنين هستيد كه بتواند دردهايي را كه گاه و بي گاه به سراغتان مي آيد، تسكين دهيد، پیاده روی گزينه بسيار مناسبي است، چراكه علاوه بر كاهش وزن، مي تواند به کاهش خطر بیماری های مزمني مانند بیماری های قلبی، سکته، دیابت نوع ۲، برخی سرطان ها و... كمك كند. برخي تصور مي كنند كه حفظ سلامت کار دشواري است كه بايد بگوييم اصلا اينگونه نيست. پياده روي برخلاف برخي داروها هيچ عارضه جانبی ندارد، مقرون به صرفه و موثر است و به راحتي و در اوقات بيكاري مي توان از اين فعاليت سودمند بهره برد. پياده روي علاوه بر حفظ سلامت و جلوگيري از ابتلا به برخي بيماري ها كه به نمونه هايي از آنها اشاره كرديم، مي تواند تاثير شگرفي بر زندگي افراد بگذارد.
پیاده روی باعث بروز خلاقیت و جرقه هاي مثبت در ذهن مي شود. مطالعات انجام شده در اين زمينه نشان داده كه پیاده روی می تواند تولید خلاق را تا ۶۰ درصد افزایش دهد. این تحقیق، نتایج یکسانی برای تمرینات داخل و خارج یافته و این تقویت خلاقانه بعد از پیاده روی ادامه داشته است.
بر اساس مطالعات انجام شده، پياده روي مي تواند با وجود داشتن يك روز آرام يا حتي يك روز سخت، روحیه فرد را بالا ببرد.
براي دور شدن از تحريك مجاري تنفسي كه بر اثر انجام ورزش هاي سخت اتفاق مي افتد، مي توان گزينه اي به نام پیاده روی را انتخاب كرد. فعالیتی که می تواند نقش زیادی در حفظ سلامتی داشته باشد.
پیاده روی روزانه به شما کمک می کند تا با افزایش سن از بینایی خود محافظت کنید. براساس مطالعات انجام شده، محققان دریافته اند افرادی که فعالیت هوازی منظمی دارند، از کره چشم سالم تری برخوردارند و کمتر دچار مشکلاتی مانند تحلیل شبکیه و از دست دادن بینایی مربوط به سن می شوند.
سندرم متابولیک سه گانه شیطانی افزایش فشار خون، کلسترول، قند خون بالا و چربی دور کمر، یکی از بدترین عوارض جانبی کم تحرکی است كه تحقيقات نشان داده كه احتمال سندرم متابولیک فقط با یک ساعت پیاده روی در روز، مي تواند ۲۹درصد کاهش يابد.
اگر شما هم جزو آن دسته از افرادي هستيد كه دوست داريد عمر بيشتري داشته باشيد، پیاده روی می تواند باعث افزايش طول عمر شود، البته پياده روي تند. حالا اگر مي خواهيد بیشتر عمر کنید، زمان را از دست ندهيد و برنامه پياده روي روزانه تان را بريزيد.
يكي از مهم ترين كارهايي كه بايد براي حفظ سلامت انجام داد، داشتن خواب شبانه راحت است. خوابي كه مطمئنا گاهي اوقات به دلايل مختلف به مخاطره مي افتد، اما یک پیاده روی سریع مي تواند تاثيرات مثبتي در اين زمينه داشته باشد. محققان دریافته اند افرادی که به طور منظم ورزش می کنند، از جمله پیاده روی، زودتر به خواب مي روند و خواب طولانی تر و باکیفیتي دارند.
پیاده روی برای مغز هم مفید است. مطالعات انجام شده، نشان داده كه هنگام راه رفتن، ضربه پا روی زمین امواج فشار را از طریق شریان ها افزایش می دهد و جریان خون به مغز را تقویت می کند. بنابراين پیاده روی مي تواند خطر ابتلا به بیماری هایي مانند آلزایمر و زوال عقل را به طور قابل توجهي كاهش دهد.
گاهي رسيدن به تناسب اندام هزينه اي گزاف روي دستتان مي گذارد، هزينه هايي كه صرف عضویت در سالن هاي ورزشی، تجهیزات ورزشی يا لباس هاي تمريني مي شود، هزينه هايي كه پياده روي مي تواند روي آنها خط قرمز بكشد.
تراکم استخوان یکی از مزایای پیاده روی است. افرادی که استخوان های قوی تری دارند با گنجاندن پیاده روی در برنامه روزانه خود می توانند از پوکی استخوان و تمام مشکلاتی که ممکن است در پی آن مانند شکستگی، از کارافتادگی و کوچک شدن ستون فقرات پیش بیاید جلوگیری کنند. به گفته انجمن سلامت استخوان آمریکا؛ بهترین راه برای داشتن استخوان های قوی و سالم؛ دویدن، انجام حرکات موزون و پیاده روی است.
مواردی که برایتان آورده ایم تنها چند نمونه از مزایای پیاده روی است که شاید تاکنون از آنها بی اطلاع بوده اید. البته در این شرایط کرونایی که بیشتر از پیاده روی، توصیه می شود که در خانه بمانید، بهتر است برنامه پیاده رویتان را به بعد از کرونا موکول کنید. به روزهایی که در آرامش و به دور از چالشی به نام کرونا بتوانید پیاده روی را در برنامه روزانه تان بگنجانید و از انجام این فعالیت انرژی بخش و معجزه آسا لذت ببرید.
غذایی سنتی، نذری و مجلسی
محمد غفاری
پختن غذاهای تکراری گاهی بسیار خسته کننده می شود و انگیزه آشپزی کردن را از بین می برد. از این رو در این شماره غذایی را برایتان آورده ایم که یک غذای سنتی، مجلسی و نذری محسوب می شود. قیمه نثار قزوین، برخلاف اسمش لپه ندارد و ترکیبی از گوشت و خلال بادام، پسته و پوست پرتقال یا نارنج است. قزوینی ها معمولا قیمه نثار را با گوشت گوسفند درست می کنند و هنوز هم این غذا در مجالس عروسی، نذری عاشورا و تاسوعا و شب سال تحویل سرو می شود. با تهیه این پلوی خوش رنگ و لعاب که با انواع خلال نیز تزیین می شود، مطمئنا جزو طرفداران پروپاقرص آن خواهید شد.
گوشت سردست گوساله یا راسته گوسفند: 500 گرم
برنج: 3 پیمانه
پیاز: 2 عدد
رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذاخوری
زردچوبه، فلفل: به میزان لازم
دارچین: یک قاشق چایخوری
پودر هل: یک دوم قاشق چایخوری
زرشک: 2 قاشق سوپخوری
پیاز داغ چیپسی: 2 قاشق سوپخوری
خلال پوست نارنج یا پرتقال: 2 قاشق سوپخوری
گلاب: به میزان لازم
خلال بادام و پسته: به میزان لازم
زعفران: به میزان لازم
ابتدا پیازها را نگینی خرد کرده و سرخ می کنیم، سپس گوشت را به پیاز اضافه کرده و تفت می دهیم. بعد از اینکه گوشت کمی تفت خورد، رب گوجه فرنگی را اضافه کرده و با گوشت تفت می دهیم. به گوشت های تفت داده شده ادویه جاتمان (دارچین، فلفل، زردچوبه و کمی پودر هل) را اضافه می کنیم و نصف قابلمه را آب جوش می ریزیم، طوری که روی گوشت ها را بپوشاند و بعد از قل زدن در آن را می بندیم. اجازه می دهیم که گوشت ها آهسته و با شعله کم بپزند.
تا پخته شدن گوشت، سراغ درست کردن خلال های قیمه نثار می رویم؛ خلال پسته و بادامی را که از قبل کمی خیس کرده ایم و آب آنها را گرفته ایم، در یک تابه ریخته و کمی کره اضافه می کنیم و با زرشک تفت می دهیم. خلال پوست پرتقال یا نارنج را داخل یک ظرف آب می جوشانیم و از صافی عبور می دهیم(دو بار این کار را انجام می دهیم تا تلخی که دارد از بین برود). حالا خلال را به دیگر موادمان اضافه کرده و کمی تفت می دهیم و درون خورش که در حال پختن است، می ریزیم. البته کمی از خلالمان را برای تزیین برنج کنار می گذاریم.
حالا باید سراغ درست کردن برنج برویم. بعد از خیس کردن و آبکش کردن برنج کمی گلاب داخلش می ریزیم و اجازه می دهیم که دم بکشد.
خورش که آماده خوردن شد، کمی زعفران هم می توانیم برای خوش طعم و خوش رنگ شدنش به آن اضافه کنیم. با آماده شدن موادمان، نصف برنج دم شده را داخل ظرف مورد نظر ریخته و مواد آماده را رویش می ریزیم، دوباره برنج ریخته و روی آن خورش می ریزیم، این کار را تا تمام شدن برنج و موادمان تکرار می کنیم. در آخر هم برنج را با آب زعفران قاطی کرده و روی خورش می ریزیم. با خلال های آماده ای که کنار گذاشته ایم و پیازهای چیپسی که درست کرده ایم، برنجمان را تزیین می کنیم.
پیمان رمضانی
قارچ دکمه ای: 200 گرم
کره: 40 گرم
روغن زیتون: 2 قاشق غذاخوری
پیاز خرد شده: یک عدد
سیر رنده شده: 4 حبه
سس سویا (اختیاری): یک قاشق غذاخوری
سرکه بالزامیک: 2 قاشق غذاخوری
جعفری خرد شده تازه: 2 قاشق غذاخوری
آویشن: یک قاشق چایخوری
نمک و فلفل: به میزان لازم
ابتدا کره و روغن زیتون را در تابه ای بزرگ می ریزیم و روی حرارت قرار می دهیم تا کره آب شود. سپس پیاز را اضافه کرده و تفت می دهیم، بعد قارچ ها را می افزاییم و کمی صبر می کنیم تا آب آنها کشیده و کمی طلایی رنگ شوند. سس سویا، سرکه بالزامیک و بعد سبزیجات و سیر را اضافه می کنیم و تفت می دهیم تا حسابی خوشرنگ شوند. در آخر هم نمک و فلفل را می افزاییم.
* این قارچ را می توان در کنار استیک و غذاهای سوخاری و گریل شده گذاشت و از خوردنش لذت برد.
دانیال زمانی
ماست: یک کیلو
نمک، زیره، کنجد، فلفل سیاه تازه ساییده شده(اختیاری): به میزان لازم
نعناع و ریحان: به میزان لازم
روغن زیتون: یک پیمانه
ماست را در کیسه یا پارچه می ریزیم تا از آن ماست چکیده درست کنیم. دست کم باید کیسه مان نصف روز آویزان باشد تا آب ماست کاملا گرفته شود. بعد از آن کیسه را طوری در سبد یا صافی قرار می دهیم که بتوانیم طی 2 تا 4 ساعت در یخچال، رویش جسم سنگینی بگذاریم. پس از سپری شدن این زمان ماست را از کیسه درمی آوریم و از موادی که آورده ایم، هر کدام را که دوست داشتیم به آن اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم. لبنه آماده شده را می توانیم داخل یک کاسه نونی بریزیم، وسط آن را پر از روغن زیتون کنیم و از خوردنش به عنوان یک پیش غذا لذت ببریم.
فرزند نفتی در گفت وگو با «مشعل»:
اسلالوم نوعی مسابقه مارپیچ در رشته اتومبیلرانی است كه با سرعت کم تا متوسط اغلب در پارکینگ ها و باندهای فرودگاه و به صورت تك نفره و در یك مسیر كه با مانعی همچون کله قندی (مخروط های ترافیک) طراحی شده، انجام می شود و ملاك موفقیت در آن مانور خوب بین موانع و سرعت مناسب درعبور از آنهاست؛ به طوری که مسیر در بهترین زمان و کمترین خطای ممكن طی شود، رانندگان ضمن اینکه از مخروط ها و پایلون ها عبور می کنند، مهارت رانندگی خود را در برابر زمان می سنجند.تمام ماشین ها باکلاس های مختلف می توانند در مسابقات اسلالوم شرکت کنند، تنها وسایل نقلیه ای که قادر نیستند در این رقابت ها شرکت کنند، وسایل نقلیه بسیار کوتاه مانند Go-Kart ها و آنهایی که دارای مرکز ثقل بالایی مانند SUV و کامیون های با اندازه بزرگ هستند.در این رشته همه راننده ها می توانند با ماشین های شهری و شخصی خود فعالیت کنند و نیازی به تقویت موتورهای ماشین نیست. اسلالوم دروازه ورود به دنیای اتومبیلرانی است اگر در این رشته راننده ها بتوانند عملکرد خوبی را از خود به نمایش بگذارند، به طور حتم در آینده ای نزدیک می توانند در دیگر رشته ها هم رکوردهای قابل قبولی را به ثبت برسانند.سالار زینالی از فرزندان همکار نفتی (رحیم زینالی شاغل در مرکز انتقال نفت اقماری قطب آباد) که از قهرمانان این رشته اتومبیلرانی به شمار می رود، در گفت وگو با «مشعل» از سختی ها و مشکلات این رشته و نیز هیجان و برنامه هایش گفت که باهم می خوانیم.
سالار زینالی، متولد سال 1373 در تهران، فرزند نفتی و عاشق رانندگی و اتومبیل هستم. در کنار درس و کار این رشته ورزشی مهیج اتومبیلرانی را به دلیل هیجان و زیبایی های خاصی که دارد انتخاب کردم.
البته این دلیل اصلی بود، اما من از بچگی عاشق ماشین بودم و همین علاقه شدیدم به ماشین باعث شد این رشته را انتخاب کنم.
چون علاقه شدیدی به رانندگی داشتم قبل از اینکه گواهینامه بگیرم، پشت فرمان می نشستم و همین که کمی به رانندگی مسلط شدم و گواهینامه گرفتم، به دلیل علاقه ای که داشتم کم کم حرکات نمایشی با ماشین را تمرین کردم، اما به دلیل اینکه شهرمان پیست نداشت، یک مقدار دیرتر از آن زمانی که باید به صورت حرفه ای شروع به کار می کردم، به طور حرفه ای این رشته را شروع کردم. دقیقا از سال 97 بود که به صورت حرفه ای در مسابقات شرکت کردم.
از وقتی که من به صورت حرفه ای شروع به اتومبیلرانی کردم، شغل پدرم و دوری ایشان از خانه در فعالیتم بی تاثیر نبود و باعث می شد که من نتوانم به بعضی از تمرینات و مسابقاتم بروم، چون از ماشین پدرم استفاده می کردم.
باید بگویم که مشوقی نداشتم و علاقه خودم بود، با این حال از پدر و مادرم کمال تشکر را دارم که در تمامی مراحل زندگی ام هیچ وقت تنهایم نگذاشتند و همیشه پشتیبانم بودند که دست هر دو عزیز را می بوسم و امیدوارم که دعای خیرشان همیشه همراهم باشد.
چند مقام قهرمانی اول تا سوم استانی در شمال غرب کشور و همچنین سابقه چند دوره شرکت در مسابقات قهرمانی کشور را دارم.
درست است که در کشور عزیزمان ایران خیلی به این رشته اهمیت نمی دهند، اما در کشورهای دیگر این رشته خیلی مهم است. من هم به عنوان رشته ورزشی و هم شغل به آن نگاه می کنم.
من یک پژو ۴۰۵ دارم که خیلی مناسب مسابقه نیست، ولی با همان خودرو در مسابقات شرکت می کنم.
وضعیت پیست استان ما اصلا خوب نیست، می شود گفت پیست حرفه ای نداریم و خیلی کم تمرین می کنیم، اما درمجموع بد هم نیست.
پیست و ماشین مناسب مسابقه و اگر یک اسپانسر خوب داشته باشم، به لطف خدا مطمئنا بهترین مقام ها را در بزرگ ترین مسابقات کسب خواهم کرد، چون هم مهارتش را دارم و هم علاقه شدید.
وضعیت مسابقات داخل کشور و خارج از کشور فرقشان از زمین تا آسمان است، زیرا در کشورمان اصلا به این رشته اهمیت نمی دهند که اگر اهمیت داده شود بیشتر از هر رشته دیگری در کشورمان طرفدار و راننده حرفه ای داریم.
خواهشی که از دوستان عزیزم دارم، این است که داخل شهر و جاده ها حرکات نمایشی اجرا نکنند. مقررات را رعایت کنند، چراکه همه مثل شما حرفه ای نیستند. با زندگی و جان مردم بازی نکنید، حرفه و مهارتتان را در پیست مسابقه نشان دهید.
مهران نصیریان دوست برای سومین فصل متوالی، به عنوان مدیرعامل باشگاه نفت مسجدسلیمان انتخاب شد.
مهران نصیریان دوست که با اتمام لیگ برتر از سمت مدیرعاملی باشگاه نفت مسجدسلیمان استعفا کرده بود، مجددا و برای سومین فصل متوالی به عنوان مدیرعامل این باشگاه معرفی شد. پیش ازاین نیز ابوذر شجاعی ابتدا به عنوان سرپرست و سپس مدیرعامل باشگاه، پیگیر امورات تیم جهت حضور در لیگ برتر بود که بعد از برگزاری جلسه مدیران ارشد ورزش وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران و مناطق نفت خیز جنوب مهران نصیریان دوست دوباره مدیرعامل باشگاه نفت مسجدسلیمان شد و متعاقبا ابوذر شجاعی در هیات مدیره مشغول به کار شد.در همین راستا اعضای هیات مدیره باشگاه نفت مسجدسلیمان ابقا شدند. بر این اساس مهران نصیریان دوست، عطاءالله بهادری، ابوذر شجاعی، حسین فرجی و پیمان مولایی برای یک سال دیگر در این باشگاه مشغول به فعالیت خواهند بود.تیم نفت مسجدسلیمان که فصل گذشته توانست عملکرد خیره کننده ای در لیگ داشته باشد و به عنوان هشتمی دست پیدا کند، لیگ بیستم را هم خوب شروع کرد و در هفته اول در دیداری خارج از خانه مقابل تیم تراکتور به تساوی بدون گل رسید.
تیم والیبال شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه فارس برای اولین بار در مسابقات والیبال ساحلی کارگری استان فارس شرکت کرد و به مقام چهارم دست یافت.رقابت های والیبال ساحلی کارگری استان فارس در شهر شیراز برگزار شد و در تیم خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس که برای اولین بار در رقابت های کارگری والیبال ساحلی شرکت کرده بود، به مقام چهارم دست پیدا کرد.والیبالیست های ساحلی خطوط لوله بعد از صعود از مرحله گروهی و حضور در مرحله نیمه نهایی از رسیدن به فینال بازماندند و در نهایت با وجود تلاش خوب و نزدیکی امتیازات خود با رقبا به مقام چهارم این مسابقات دست یافتند و علاوه بر این موفق به دریافت نشان اخلاق این دوره از مسابقات شدند.این مسابقات با توجه به شرایط خاص به وجود آمده با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی انجام شد.
مدیر فنی صنعت نفت آبادان:
مدیرفنی تیم فوتبال نفت آبادان عقیده دارد وقفه ای که در برگزاری لیگ ایجاد شد وهمچنین لغو دیدار هفته اول نفت مقابل پیکان باعث شد زمان بیشتری برای آماده سازی تیم پیدا کنند.
علی فیروزی درباره شرایط تیم صنعت نفت آبادان گفت: خوشبختانه وقفه ای که در برگزاری لیگ ایجاد شد و همچنین لغو دیدار هفته اول نفت مقابل پیکان باعث شد با توجه به اینکه نسبت به سایر تیم های لیگ برتری، تمریناتمان را دیرتر آغاز کرده بودیم و هم اینکه بازی تدارکاتی کمتری داشتیم، توانستیم زمان بیشتری برای آماده سازی پیدا کنیم. به هرحال تیم نفت با مشکلات فراوان و امکانات کم، کار خود را برای حضور در لیگ آغاز کرد. کادر فنی و باشگاه تلاش دارند تیم با شرایط خوبی آماده مسابقات شود. در همین راستا با توجه به اینکه فیفادی را داریم، لیگ تعطیل می شود که این به آماده سازی هرچه بیشتر تیم نفت کمک می کند. در مجموع این وقفه ها برای نفت آبادان خوب است.فیروزی در خصوص تغییر بیش از 10 بازیکن در صنعت نفت گفت: به هرحال این موضوع را هم باید مدنظر قرار داد که تیم نفت آبادان شاکله اصلی خود در فصل نوزدهم را از دست داده است و تیمی که این تعداد بازیکن را از دست بدهد، مطمئنا کار سختی در شروع لیگ خواهد داشت. از سوی دیگر انتظارات مردم نسبت به تیم نفت آبادان بسیار است که باید این مهم هم مدنظر باشد که نفت با چه شرایطی خود را برای لیگ بیستم آماده کرده است. ما آنقدر تمریناتمان را دیر آغاز کردیم که حتی نتوانستیم اردویی با مدت زمان مناسب برگزار کنیم، هرچند تلاش کردیم از همان اردو با مدت زمان کم نیز بهره لازم را ببریم. مدیرفنی تیم فوتبال نفت آبادان در پاسخ به این سوال که آیا نفت آبادان امسال می تواند خود را به عنوان یک مدعی معرفی کند، گفت: اکنون صحبت درباره این موضوع خیلی زود است، آن هم در مورد تیمی که با سختی ها و مشکلات فراوان خود را آماده مسابقات کرده است. به هرحال اتفاقات در مستطیل سبز رخ می دهد و باید کارمان را رسما در لیگ شروع کنیم تا به میزان آمادگی بازیکنان پی ببریم، اما درمجموع شرایط تیم نفت خوب است و روزبه روز در حال بهتر شدن هستیم.
سرمربی تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان:
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان موفق شد فصل جدید لیگ برتر بسکتبال را با پیروزی در تهران شروع کند. سرمربی نفتی ها اعتقاد دارد که تیمش در مسیر درستی قرار دارد و امیدوار است با حفظ این مسیر دربازی های بعدی، بهتر و بهتر بازی کنند. با حماد سامری، سرمربی تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در این خصوص گفت و گویی داشتیم که باهم می خوانیم.
مدت زیادی از بسکتبال و مسابقات دور بودیم؛ اما کار تیمی خوبی از خود ارائه کردیم. برای همین فکر می کنم، در شروع فصل، نتیجه بدی نگرفتیم. ما 3 بازیکن مصدوم داشتیم و با این وجود در طول بازی، بهتر شدیم و عملکرد بهتری داشتیم. این نوع بازی برای شروع فصل، طبیعی است.
مس، تیم خوبی است و تا انتها هم خوب بازی کرد. آنها فقط کوارتر اول خوب نبودند؛ و در تمام بازی خوب عمل کردند. در کوارتر اول ما خوب نبودیم و برای همین غافلگیر شدیم و درنهایت بازی را واگذار کردیم؛ اما از کوارتر دوم به خودمان آمدیم و بازی را در دست گرفتیم و به هدف خودمان که همان پیروزی بود، رسیدیم.
بله. قرار بود در بازی نخست با تیم آفتاب زاگرس اهواز بازی کنیم که گویا این تیم چند بازیکن کرونایی داشتند و بازی برگزار نشد؛ البته این تیم گویا دیر هم تشکیل شده و حالا باید ببینیم چه زمانی وارد مسابقات می شود. متأسفانه این نوع برنامه ریزی ها باعث می شود لیگ فشرده شود و تیم ها آسیب ببینند. سازمان لیگ و فدراسیون باید برنامه ریزی بهتری داشته باشد.
فکر می کنم به دلیل فاصله موجود میان مسابقات، شاید بهتر باشد که برای هر دور از مسابقه ها، تیم ها تست کرونا بدهند. این تعداد تست کافی نیست و اگر امکانش باشد، تیم ها تا نیم فصل حداقل دو بار دیگر باید تست بدهند. قطعاً با این اقدام، شرایط بهتر می شود و به نظرم موضوع مهمی است. لیگ امسال با نظارت مستقیم فدراسیون برگزار می شود و مطمئناً اگر موضوعی باشد، باید خود فدراسیون پاسخ بدهد.
نظر من هم این است که تیم ها یک یا دو بار دیگر تا پایان نیم فصل تست بدهند تا اگر خدایی نکرده بازیکنی مبتلا بود، همه تیم را گرفتار نکند. باید نظارت و توجه دقیقی روی این موضوع باشد؛ البته باید بگویم اگر این تست ها هر هفته پیش از برگزاری مسابقات انجام شود، منطقی تر است؛ چون سلامت بازیکنان مهم بوده و ما آمادگی داریم هر هفته تست بدهیم. فکر می کنم همه تیم ها ۲۴ ساعت قبل از بازی ها در فدراسیون حاضرشده و آزمایش بدهند، نه اینکه تیم ها در استان های خود تست بدهند. با این کار، جایی برای شک و شبهه وجود نخواهد داشت. در غیر این صورت، یکی دو مرکز معتبر را اعلام کنند تا همه تیم ها در آنجا تست بدهند.
خوشبختانه در مسیر درستی قرار داریم و امیدوارم با حفظ این مسیر، در بازی های بعدی، بهتر و بهتر بازی کنیم. هدف ما قهرمانی است؛ اما از الان زود است که در این باره حرف بزنیم. ما سعی می کنیم بهترین نتایج را بگیریم تا دل هواداران شاد شود.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان، لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران را با پیروزی شروع کرد. لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران در فصل جدید، به دلیل شیوع ویروس کرونا، به صورت متمرکز در تهران و در دو گروه هشت تیمی برگزار می شود. در مرحله مقدماتی این رقابت ها تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در گروه (الف) قرار دارد. شاگردان حماد سامری که قهرمان ایران در فصل قبل هستند، نخستین گام را در رقابت های فصل جدید محکم برداشتند. تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در نخستین بازی خود در تهران، به مصاف تیم مس رفسنجان رفت که موفق شد با نتیجه 65 بر 58 این تیم را شکست دهد. شاگردان حماد سامری درکوارتر نخست با نتیجه 20 بر 19 شکست خوردند؛ اما در ادامه و از کوارتر دوم که با نتیجه 16 بر 12 به پیروزی رسیدند، بازی را به طور کامل در اختیار گرفتند و در دو کوارتر بعدی هم تیم برتر میدان بودند. تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در کوارتر سوم با نتیجه 16 بر 14 و در کوارتر پایانی نیز 14 بر 12 موفق شد حریف رفسنجانی خود را شکست دهد تا در پایان با نتیجه نهایی 65 بر 58 پیروز میدان باشد. محمد حسن زاده، بازیکن پست چهار تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان نیز با کسب 23 امتیاز در ترکیب آبادانی ها، تأثیرگذارترین بازیکن زمین شد. فصل گذشته رقابت های بسکتبال در مرحله پلی آف به دلیل کرونا، نیمه کار ماند و به این ترتیب، پالایش نفت آبادان، آخرین قهرمان لیگ برتر بسکتبال به حساب می آید.
بیستمین دوره لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران، با حضور16 تیم شروع شد که دو تیم صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان پس از سقوط پارس جنوبی به لیگ دسته یکم، نمایندگان فوتبال نفت در سطح اول فوتبال ایران هستند. دیدار صنعت نفت آبادان مقابل پیکان در هفته نخست برگزار نشد تا نفت مسجدسلیمان تنها تیم نفتی باشد که در این رقابت ها به میدان رفته است. نفتی های مسجد سلیمان که با تغییرات گسترده ای، از سرمربی و مربی گرفته تا بازیکن، مواجه شدند، نخستین قدم را در این رقابت ها در تبریز محکم برداشتند.
آنها که فصل قبل کمتر مغلوب تیمی می شدند و تساوی های پرشماری در کارنامه آنها دیده می شد، فصل جدید لیگ برتر را با سرمربیگری مجتبی حسینی، همان طور محکم و با برنامه شروع کردند. تیم تغییرات زیادی داشته و البته نفت مسجدسلیمان درحالی که فقط 3 بازیکن ذخیره روی نیمکت خود داشت، در تبریز و در هوایی بارانی کاری کرد کارستان و تیم متمول، پر مهره و قهرمان جام حذفی ایران را در خانه اش با تساوی بدون گل متوقف کرد. مجتبی حسینی، تیم پرتلاش و سختکوشی را به مصاف پرشورها فرستاد که کمتر فرصت گلزنی به تیم تراکتور دادند.؛البته در مقابل نفت مسجدسلیمان،چند موقعیت گلزنی هم داشت که موفق نشد از آنها استفاده کند. تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان فصل گذشته را با تساوی مقابل تراکتور شروع کرده بود و حالا قصد دارد نتایج درخشان فصل گذشته را تکرار کند.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان با این تساوی در تبریز، گام اول را محکم برداشت تا در میانه جدول قرار بگیرد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در دیداری تدارکاتی در آبادان، حریف خود را در دیداری پرگل شکست داد. بعدازاینکه بازی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان مقابل پیکان در هفته نخست لیگ برتر لغو شد، برای اینکه از فضای مسابقه دور نشوند، در دیداری تدارکاتی و دوستانه در ورزشگاه تختی آبادان، به مصاف تیم فرهنگ رامهرمز رفتند و موفق شدند با نتیجه پرگل 6 بر یک، حریف خود را شکست دهند. تیم فرهنگ رامهرمز در لیگ دسته سوم فوتبال باشگاه های ایران حضور دارد. نفتی های آبادان در یک دیدار تدارکاتی دیگر با نتیجه مشابه 6 بر یک مقابل استقلال آبادان به برتری رسیدند. بازی هفته نخست تیم نفت آبادان برابر پیکان تهران، در لیگ برتر به تعویق افتاد و قراراست 27 آبان برگزار شود. در هفته دوم نفتی ها باید به مصاف پرسپولیس تهران بروند.
گروهی از کارکنان شركت ملي نفت ايران در راستای ورزش همگانی و همچنین با رعایت پروتکل های بهداشتی به مناسبت ميلاد پيامبر اكرم(ص) در تاريخ 13 آبان ماه 1399 به قله چین کلاغ به ارتفاع 3 هزار متری از ارتفاعات البرز مرکزی صعود کردند. قله چین کلاغ از ارتفاعات البرز مرکزی است که در ارتفاع 3 هزار متري قرار دارد. این کوه از شمال به قله های دوشاخ و پلنگ چال، از غرب به دره امامزاده داود و از شرق به قله توچال مشرف است. کارکنان شرکت ملی نفت ایران ساعت 5 صبح صعود به قله را شروع و بعد از 5 ساعت کوهپیمایی و گذر از شیب های تند از سمت يال شرقي به قله چين كلاغ صعود کردند. 17 نفر از کارکنانی كه در اين صعود حضور داشتند عبارتند از: تورج ايرجي، مصطفي حسيني عدل، مصطفي امامي، سيدمصطفي احمدي نسب، مجيد خسرواني، حسن نعيم پور، عبدالله امامي، علي تقوی، مهدي محمدزاده، مهدي قاسمي، رشيدي، فريدون ابوقداره، محسن حدادي، دوست دكتر، حسن گودرزي، فرامرز فرجي و حسين باقرزاده.
مشعل «وقتی یاد گرفتیم خودمان را همانطور که هستیم، ببینیم و پذیرفتیم که به طور طبیعی خطاکار هستیم، آنگاه دیگر برایمان چندان فرقی نمی کند که مرتکب کارهای به ظاهر احمقانه شویم.» این جمله از آلن دوباتن یک اشاره مهم به این موضوع دارد که اعتماد به خودمان در زندگی ارزش مهمی است که اگر نباشد یا ضعیف باشد، پای بسیاری از امور در درون و بیرون از ما می لنگد. اگرچه این ویژگی در ما از کودکی شکل می گیرد و مراحل رشد در قوت و ضعف آن تاثیر زیادی دارد، اما از آنجایی که این خصلت چندان هم پیچیده و عجیب نیست، در هر سن و سالی که هستیم، می توانیم در جهت قوت و بازیابی اعتماد به نفس درونمان اقداماتی را انجام دهیم، چراکه این ویژگی کاملا اکتسابی است. اینکه برای کارهای مهم یا حتی کارهای روزمره نگران قضاوت دیگران باشیم، اینکه نسبت به توانایی انجام کاری به خودمان بی اعتماد باشیم یا هدفی را در زندگی مشخص نکنیم، چون نسبت به اجرایی شدنشان به خود شک داریم، نشانه هایی از ضعف در اعتماد به نفس است. در بسیاری از جوامع به دلیل شرایط مختلف اجتماعی، خانوادگی، اقتصادی و معیشتی افراد و به خصوص بانوان در خانواده به عنوان اولین اجتماعی که حضور دارند، دچار ضعف در اعتماد به نفس هستند و از ویژگی های ظاهری و فردی تا انگیزه های مهم برای ادامه زندگی تحت تاثیر این شرایط قرار می گیرد و می تواند کل روند زندگی را متحول کند. به همین دلیل برخی اقداماتی را که می تواند به افزایش اعتماد به نفس در هر شرایطی کمک کند، مرور می کنیم.
بهتر است شناخت درستی از خود و خصوصیت های اخلاقی و شخصیتیان كسب كنید و متوجه باشید كه هیچ كس كامل نیست.
اگر کاری را دوست دارید، بدون توجه به نتيجه با انرژی زیاد آن را به برترین نحو انجام دهید تا احساس خوبی داشته باشید.
با ورزش و سرگرمی هایی که دوست دارید، اوقات فراغت خوبی برای خود بسازید.
در حسرت روز قبل و نگران فردا نباشید. لحظه ها را از دست ندهید و در همین لحظه احساس رضایت داشته باشید.
اجازه ندهید اشخاص منفی باف با عقیده های ناسالمش، ذهن شما را مسموم كنند.
از اینکه کار به امروز و فردا بیفتد، بپرهیزید. امور معوق مانده ذهن را خسته می کند.
قابلیت های مختلف خود را مرور کنید و آنها را دست کم نگیرید. هر فرد مثل اثر انگشتش ویژگی های منحصربه فردی دارد.
برنامه های کوتاه مدت را دائم مرور کنید و برنامه های بلندمدت را جایی جلوی چشمتان بگذارید تا انگیزه بگیرید.
روابط دوستانه ای برقرار کنید که آسیب کمتری برای شما دارد و در کنار دوستانتان خودتان هستید.
روحیه و رفتارهای اشتباهتان را بشناسید، اما خودتان را به خاطر آنها سرزنش نکنید.
فراموش نکنید که همه انسان ها در معرض اشتباه هستند و اشتباه کردن جزئی از مراحل رسیدن به اهداف است.
اگر از انجام کاری ترس دارید، بهتر است هرچه زودتر زمینه مقابله با آن ترس را پیدا کنید.
شجاعت مقابله با اتفاقات پیش بینی نشده را در خودتان ایجاد کنید. زندگی می تواند در یک لحظه روی دیگری را به ما نشان دهد.
عادت یا ویژگی هایی که باعث آزار به خودتان و اطرافیانتان می شود را تغییر دهید.
خوب است که موفقیت ها، اتفاقات خوب و دارایی های مهم زندگیمان را هرچند وقت یکبار مرور کنیم.
ایده ها و خلاقیت ها را جایی بنویسیم یا با اطرافیان مطرح کنیم تا در زمان مناسب بتوانیم آنها را اجرایی کنیم.
در هر مرحله ای از زندگی که احساس شکست داشتید، می توانید دور بزنید و برگردید؛ نگران نباشید.
ظاهر زندگی دیگران را با باطن زندگی خودتان مقایسه نکنید؛ آنچه اهمیت دارد رضایت درونی است.
شادی و خوشی های روزانه و لحظه ای را برای حفظ روحیه تان دست کم نگیرید؛ مهم است که از افسردگی دور بمانید.
تنبلی کردن برای همه ما وجود دارد؛ سهم تنبلی حذف نمی شود، اما می توان آن را به کمترین میزان ممکن رساند.
لازم است به بسیاری از موضوعات و پیشنهاد ها روزانه و یا مهم در زندگی یک «نه» محکم بگوییم.
توجه کنید که تعداد محدودی از میلیاردها انسان روی زمین خاص هستند و معمولی بودن اتفاق عجیب و ناراحت کننده ای نیست.
تقریبا برای بیشتر اشتباهات در زندگی راه جبرانی وجود دارد، پس خودتان را برای خطاها محاکمه نکنید و به فکر جبران باشید.
فعالیت های گروهی و داوطلبانه و حضور در محیط های اجتماعی شیوه های معاشرتی مختلف را به ما یاد می دهد.
از حمایت خانواده و دوستانتان برای حل مشکلات غافل نشوید؛ گاهی حضور و همراهی یک نفر می تواند کار را راه بیندازد.
با لبخند، ظاهر مناسب و صدای بلند وارد محیط های مختلف شوید تا انرژی مثبت را به مخاطبان منتقل کنید.
به باورهایتان ایمان داشته باشید و آهسته و پیوسته به سمت هدف بروید، زندگی پر از نشیب و فراز است.
شعر
خشک آمد کشتگاه من
در جوار کشت همسایه
گرچه می گویند: «می گریند روی ساحل نزدیک
سوگواران در میان سوگواران»
قاصد روزان ابری، داروگ! کی می رسد باران؟
بر بساطی که بساطی نیست
در درون کومه تاریک من که ذره ای با آن نشاطی نیست
و جدار دنده های نی به دیوار اتاقم دارد از خشکی اش می ترکد
- چون دل یاران که در هجران یاران-
قاصد روزان ابری، داروگ! کی می رسد باران؟
نیما یوشیج
مرتضی پاشایی، خواننده پاپ ایرانی بود که به دلیل بیماری سرطان و در اوج محبوبیت در سال 93 درگذشت. او در سال های فعالیت حرفه ای خود آهنگ های بسیاری همچون آهنگ «نفس» را منتشر کرد که هنوز هم طرفداران زیادی دارد. «یکی هست»، نام آلبوم رسمی اوست که در دوران حیاتش در سال 91 منتشر کرد. دو آلبوم «اسمش عشقه» و «گل بیتا» پس از درگذشت پاشایی منتشر شدند.
کتاب «گفت وگو در باغ»، اثر شاهرخ مسکوب برای اولین بار در سال ۱۳۷۰ از نشر باغ آینه به چاپ رسید و در سال ۱۳۹۴ از سوی انتشارات فرهنگ جاوید تجدید چاپ شد. شاهرخ مسکوب به عنوان پژوهشگر، شاهنامه پرور، مترجم و نویسنده، یکی از مهم ترین وزنه های تاریخ ادبیات ایران است. مسکوب در «گفت وگو در باغ» که کتابی پر از خیال پردازی و تصویرسازی های شاعرانه است، مخاطب را به دنیایی دیگر می برد.داستان گفت وگو در باغ حاصل گفت وگوی مسکوب با دایی اش فرهاد حین دیدن تابلوهای نقاشی اوست. نقاشی ها همه از باغند؛ باغ هایی ظاهرا یکسان، اما در ذات متفاوت. باغ هایی که مسکوب از آنها می گوید و برایمان تصویرسازی می کند، وهم و خیال انسانند و از روی طرحی پیشین کشیده نشده اند، بلکه خلق شده اند. به نوعی باغ در اینجا خیالی است از گذشته، خاطرات و عواطف و تجربیاتی که از بین رفته و حالا با بازسازی دوباره اش از دریچه هنر و خیال، به آن چنگ می زنیم تا حفظش کنیم. برای این است که می شود گفت: «انسان در باغ نیست، بلکه این باغ است که در انسان حضور دارد.» در جایی از کتاب می خوانیم که در جوانی، باغ در تنِ ماست. باغِ بهاری که ما آن را تجربه می کنیم، ولی تن هنوز آگاهی نسبت به این موضوع ندارد. پس متوجه این شرایط نیستیم. وقتی که تن به فصلِ خزان و نابودی اش برسد، باغِ بهار در ذهن و روحِ انسان جای می گیرد و آنجا جایی ا ست که آگاهی تازه از راه می رسد. اما درست زمانی که باغِ بهار، ما را ترک کرده است.
این فیلم را علی سرآهنگ با موضوعی اجتماعی با حضور حسین محجوب، مهران احمدی و فرید سماواتی به عنوان بازیگران ساخته و این روزها در حال اکران آنلاین است. حسام مرد 60 ساله ای است که زن دوم و جوانی، دور از چشم خانواده اش می گیرد. پسر حسام غافل از اینکه بداند او همسر پدرش است، از پدر و مادرش می خواهد او را برایش خواستگاری کنند. فیلم، درگیری دو نسل را مقابل زیاده خواهی نسل گذشته و مهجور ماندن نسل جدید نشان می دهد.
گفت و گوی مشعل با تکنیسین ابزارآلات کارگاه مرکزی تعمیرات ابزار پالایشگاه نفت اصفهان
مشعل بسیاری از کارکنان صنعت نفع در طول سال های فعالیت خود چه به صورت آکادمیک و چه به طور تجربی، توانسته اند شناخت و ارتباط قابل توجهی را با بخشی که در آن فعال هستند، برقرار کنند. این افراد عموما زمینه های تسهیل در شرایط کاری خودشان یا آن سیستم و دستگاه مربوطه، افزایش ایمنی باری کارکنان و ساختار مربوطه یا کاربردی شدن بیشتر و صرفه اقتصادی را دنبال می کنند و عموما بعد از چند سال به نتیجه می رسند. نتیجه ای که برای آن مجموعه حائز اهمیت و دارای ارزش اقتصادی بالایی است، اما در نهایت و معمولا کمترین منفعت را برای مخترع یا سازنده اصلی آن محصول به همراه دارد. در این چند سال نشریه «مشعل» بارها با مخترعین در سطوح و شرکت های مختلف به گفت وگو نشسته است و همه آنها در یک مورد اتفاق نظر دارند و آن عدم حمایت از دستاوردهایشان است که لازم است در این زمینه سازوکار اجرایی اندیشیده شود تا انگیزه ها کمرنگ نشوند.
علی موگویی، یکی از این نیروهای خوش فکر است که توانسته آنچه در ذهن داشته را با کمترین امکانات اجرایی کند. او موفق به اختراع فرآیند ساخت پره های ابزارآلات بادی شده است.
موگویی تکنیسین ابزارآلات، جرثقیل، آسانسور و ابزارهای بادی است که در کارگاه مرکزی تعمیرات ابزار پالایشگاه نفت اصفهان مشغول فعالیت است. او از سال 83 در پالایشگاه اصفهان مشغول به کار شده، اما از سال 72 و سن کم با کار فنی و ابزارآلات فنی آشنایی داشته و مثل بسیاری از نیروهای صنعت نفت دوران شروع به کار سختی را در عسلویه گذرانده تا به کارگری ماهر تبدیل شده است.
او دیپلم گرافیک گرفته که بی ارتباط با علاقه و توانایی هایش بوده و دیگر این رشته را ادامه نداده، اما در حوزه فنی و آشنایی با ابزارآلات به توانمندی خوبی رسیده و موضوعات مورد توجه خود را هم دنبال کرده است.
موگویی 51 ساله پیشینه بختیاری دارد و سال هاست همراه با همسر و دو فرزندش ساکن اصفهان است. او می گوید در این سال ها با توجه به اینکه زمان زیادی را با ابزارآلات سروکار داشتیم و تعمیرات آنها را هم خودمان انجام می دادیم، با جزئیات ابزار و تجهیزات مرتبط با آنها آشنایی بیشتری پیدا کردم، به همین دلیل به دنبال برخی اقدامات اصلاحی در این ابزارها و موارد به کار رفته در آنها بودم.
وی افزود: در 10 سال گذشته روی مواد به کار رفته در زمان برش قطعات و مواد به کار گرفته شده، بررسی بیشتری کردم. برای این تجهیزات از تلق یا فیبر استفاده می شد که در زمان برش یا سمباده زدن به دلیل شیمیایی بودن مواد، خطر زیادی برای کارگر داشت و ابزارآلات بادی معمولا آسیب زا بودند، در نهایت به این نتیجه رسیدم که اگر این قطعات همراه با الیاف باشد، نه امکان شکستن دارد و نه مواد آن در زمان برش پخش می شود.
موگویی به دفعات مکرری که قالب های مختلفی را برای این مواد و قطعه جدید تست کرده است، اشاره و عنوان می کند: در بیرون از محل کار این قطعه را تست کردم و پس از اطمینان آن را به مسئولان کارگاه پالایشگاه پیشنهاد دادم. پس از آن نیز چندین نوبت دیگر این تست ها را انجام دادیم و در نهایت برای این قطعات جدید به نتیجه قطعی رسیدیم.
او می گوید این قطعه که تغییر قابل توجهی در زمان کار با ابزارهای بادی به وجود می آورد، علاوه بر بخش های مختلف صنعت نفت می تواند در سایر صنایع هم کاربرد پیدا کند: این تجهیزات جدید می تواند در همه پالایشگاه ها و کارگاه های صنعتی که از ابزارآلات بادی استفاده می کنند، کاربرد داشته باشد.
این عضو خانواده بزرگ پالایشگاه اصفهان با اشاره به واردات ورق هایی که در زمان استفاده از ابزارآلات بادی استفاده می شد، می افزاید: این ورق ها بزرگ و شکننده که با قیمت بالایی وارد کشور می شد، حالا با این شکل و مواد جدید به راحتی نمی شکند و کارایی بالاتری دارد و در عین حال با قیمت بسیار کمتری تولید می شود. همچنین در بازرسی های فنی مشخص شد که این قطعات با مواد جدید الیاف دار، عمر ابزارآلات بادی را بیشتر می کند و استهلاک کمتری دارد.
او می گوید از سال 88 با مشاهده خسارت ها و اشکالات فنی که این ابزارآلات داشتند، فکر تغییر در این ابزارآلات را داشتم و برای تست و اطمینان از کیفیت کار در این سال ها هزینه مالی قابل توجهی کردم تا به نتیجه برسم.
موگویی امیدوار است با تجاری شدن این قطعات و مورد استفاده قرار گرفتن در صنعت، بخشی از هزینه هایی که در این سال ها داشته حاصل شود.
او می گوید در این مدت برای این پیشنهاد و ارائه اختراع هدیه ای دریافت کردم، اما تلاشم برای ثبت اختراع موفق نبوده و درگیر بروکراسی اداری مسئولان اجرایی شده ام که امیدوارم با مساعدت برطرف شود.
داستان عکس
همزمان با سومین روز شهادت دانشجویان دانشگاه کابل بر اثر حمله تروریستی داعش، شامگاه پنج شنبه ۱۵ آبان ماه ویدئوی مپینگ برج آزادی تهران با موضوع حادثه تروریستی دانشگاه کابل و اعلام همبستگی با مردم افغانستان با حضور عبدالغفور لیوال - سفیر افغانستان در ایران اجرا شد.
اپلیکیشن Instapaper به شما اجازه می دهد لینک ها و وب سایت های مختلف را ذخیره کنید و در زمان دلخواه به مطالعه آنها بپردازید. علاوه بر ذخیره سازی صفحات نیز می توان بعضی ویدئو ها و دیگر محتویات وب را هم برای مشاهده های بعدی نگه داشت. طراحی و محیط برنامه ساده است. می توان اندازه، فونت و رنگ متن را به سلیقه خود تنظیم کرد. مقاله های ذخیره شده به صورت کاملا آفلاین در دسترس قرار می گیرند تا بدون دسترسی به اینترنت نیز بتوان آنها را مطالعه کرد. علاوه بر آن می توان پوشه های مختلف ایجاد کرد، متن ها و لینک های ذخیره شده را بر اساس الفبا، تاریخ انتشار و دیگر معیار ها مرتب کرد.
این اپلیکیشن می تواند کار های مورد نظرش را در زمان های دلخواه انجام دهد. این برنامه شامل مجموعه ای از کار های از پیش طراحی شده است که کافیست آنها را انتخاب کنید. به عنوان مثال می توان مشخص کرد که هر زمان عکسی در اینستاگرام پست کردید، همان عکس به صفحه توییتر شما هم اضافه شود یا دستوری تعریف کنید که تقویم گوگل همیشه تولد دوستانتان را یادآوری کند.
تیک تیک یک اپلیکیشن کاربردی برای یادآوری و مدیریت کار های روزانه است که می توانید یادآوری مسوولیت های مختلف در آن را تنظیم کنید. همچنین قادر خواهید بود اولویت و اهمیت کار های مختلف را برای این اپلیکیشن مشخص کنید. در هر زمان نیز که بخواهید، می توانید ویژگی یادآوری آن را وارد حالت خواب کنید. با این کار برنامه به طور کامل غیرفعال نخواهد شد. همچنین با تعیین کردن اعمال مختلف در تقویم، می توانید بقیه اپلیکیشن های گوشی تان را با آن همگام سازی کنید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات