هدف اصلی بودجه ۱۴۰۰ قطع وابستگی مستقیم به درآمدهای نفتی است
مصرف روزانه گاز ایران از مرز ۷۰۰ میلیون مترمکعب گذشت
تولد پروپیلن در زادگاه پتروشیمی
بیدبلند؛ پالایشگاهی پیشتاز در حوزه مسؤولیت اجتماعی
انرژی خورشیدی پادشاه جدید بازارهای انرژی جهان
رونمایی از کتابخانه الکترونیکی
ساخت سکوهای بارگیری فراوردههای سبک و سنگین
ایستادن در برابر دو جبهه استعمار و استبداد
حاضرم تجربه خودم را به فرزندان و کارکنان نفت انتقال دهم
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با بیان اینکه لایحه بودجه ۱۴۰۰ در چارچوب برنامه کلی اصلاح ساختار بودجه و سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی تدوین می شود، گفت: هدف اصلی بودجه ۱۴۰۰ کاهش تصدی گری های دولت و قطع وابستگی مستقیم بودجه به نفت است. حسن روحانی، در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی، درباره چارچوب بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور گفت: هدف اصلی بودجه سال ۱۴۰۰ بر کاهش هزینه ها، افزایش درآمدها، کاهش تصدی گری های دولت، توسعه دولت الکترونیک، قطع وابستگی مستقیم بودجه به نفت، رونق و جهش تولید و اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی استوار شده است. وی افزود: لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در چارچوب برنامه کلی اصلاح ساختار بودجه، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، با رویکردهای رشد بلندمدت از طریق تمرکز بر صادرات غیرنفتی، مقابله فعالانه با شیوع ویروس کرونا و کاهش آثار منفی اقتصادی آن، تسریع در تکمیل طرح های تملک دارایی های تولید، تسهیل فضای کسب وکار، توجه به معیشت مردم با اولویت کالاهای اساسی و توسعه الگوی مشارکت عمومی - خصوصی تدوین می شود. رئیس جمهوری تصریح کرد: بودجه دستگاه ها باید فرصت ها و منابع جدید درآمدی غیرمتکی به نفت برای کشور ایجاد کند، بدون اینکه سبب بهم خوردگی تعادل قیمت کالاها و خدمات در همان بخش یا سایر بخش ها و دستگاه ها شود. همچنین چالش های پیش روی کشور را که با بودجه در ارتباط است حل کند و سبب تسهیل فرآیند اجرایی بودجه شود. روحانی گفت: تقویت و حمایت از تولید و ساخت داخل و تمرکز بر سیاست توسعه صادرات به ویژه صادرات غیرنفتی با تأکید خاص بر کشورهای همسایه و اوراسیا و ایجاد روابط بلندمدت تجاری و کاهش تعرفه ها در توافق های دو یا چندجانبه بین المللی از اصلی ترین ابزارها برای مقابله با تحریم ها، هدف گذاری شده است.
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: کاهش اتکا به درآمدهای نفتی در تنظیم بودجه سال آینده لحاظ می شود، البته این به معنای آن نیست که ما از سهمیه و حق صادرات نفتی خود چشم پوشی کنیم، دولت ایران هیچ گاه از حق ملت خود نمی گذرد.
اسحاق جهانگیری در نشست ستاد اقتصاد مقاومتی با بیان اینکه تحریم ها و شیوع کرونا فشارهای مضاعفی بر بودجه کشور وارد کرده است، گفت: به فضل الهی این دوره سخت را پشت سر خواهیم گذاشت و تصور دشمنان ایران که فکر می کردند ایران دچار کسری بودجه شدیدی شده است و اقتصادش فرو خواهد ریخت، باطل می شود.
وی با بیان اینکه با وجود همه سختی ها و دشواری ها که بر دولت و ملت ایران گذشت با همتی که مدیران کشور در موضوع بودجه از خود نشان دادند، موفق شدیم تاکنون از این مرحله عبور کنیم، افزود: هرچند برخی نمی خواهند قدر این زحمات را بدانند و حرف هایی را بر زبان جاری می کنند که جز دلسرد کردن مدیریت کشور ثمری ندارد. جهانگیری با تبیین برنامه ریزی های انجام شده در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی برای مقاوم کردن اقتصاد کشور در برابر تکانه های خارجی، اظهار کرد: اجرای برنامه های اولویت دار اقتصاد مقاومتی شرایط کشور را روز به روز بهتر کرد، به طوری که در آغاز کار دولت تدبیر و امید ناگهان قیمت نفت به ۳۰ دلار برای هر بشکه کاهش یافت، اما برای هیچ کدام از شاخص های کلان اقتصادی نظیر تورم، صادرات و مقدار تولید مشکلی پیش نیامد و تغییری ایجاد نشد.
وی ادامه داد: در دوره جدید تحریم ها که باید به واقع از آن به عنوان جنگ اقتصادی یاد کرد، آمریکایی ها به دنبال فروپاشی ایران بودند و حتی تا آنجا رفتند که جنگ نظامی را نیز چاشنی کار خود کنند، ترور سردار شهید سلیمانی و برخی اتفاقات دیگر در منطقه خلیج فارس نشانه های تصمیم های آنها بود، البته برخی اتفاقات را نمی توان در مقطع کنونی عنوان کرد و شاید در شرایط دیگر بتوانیم برای مردم تبیین کنیم که دشمنان چه برنامه ریزی هایی برای کشور انجام داده بودند. بی شک هیچ کس نمی تواند انفجار در یک نفتکش ایرانی را موضوعی اقتصادی قلمداد کند، دولت اجازه نداد در این شرایط سخت، اقتصاد کشور فرو بپاشد.
معاون اول رئیس جمهوری گفت: هدف آمریکا اقتصاد ایران نبود می خواستند ایران را از هم بپاشانند. در این مقطع حساس مردم ایران مشکلات را تحمل کردند و دولت هم فشار زیادی را متحمل شد که این مقاومت در تاریخ ماندگار خواهد شد.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: با شرایطی که بورس پیدا می کند دارایی های بسیار مهمی را در فرآیند واگذاری داریم، دارایی هایی که به موقع اعلام می شود و بدون شک استقبال خوبی هم از عرضه این دارایی ها در حوزه نفت و گاز می شود. علی ربیعی، در نشست خبری گفت: امروز تفسیر نادرستی از تلاش های دولت انجام می شود. نمی دانم چرا عده ای از اینکه می گویند مسئله آمریکا به ما ربطی ندارد، اما خودشان خوشحال یا ناراحت می شوند. فارغ از اینکه در انتخابات آمریکا چه گذشته، یک تفسیر نادرست از فعالیت های دولت صورت گرفته اگر ما از تحریم صحبت کرده ایم و از تحریم گران حرف زدیم این به عنوان چشم دوختن به خارج نیست. اگر ما از به دست آوردن حق ایرانیان از فرصت جهانی برای توسعه گفتیم از عقب راندن تحریم حرف زدیم، باید به طور جدی با آثار تحریم مقابله کرد، اما تحریم را هم باید عقب راند. وی با اشاره به افزایش ۱۵ درصدی صادرات و صادرات غیرنفتی در چند ماه اخیر افزود: کدام دولت زندگی بدون نفت و بودجه بدون نفت را تجربه کرده است. مقایسه کنید و منصفانه سخن بگویید. هیچ دولت و هیچ قوه ای در ایران و در هیچ کجای دنیا نمی تواند بگوید که من کاستی نداریم. همه دولت های دنیا و همه قوا و مجالس دنیا کاستی دارند. ما ادعا نمی کنیم که نقد نیاز نداریم، اما تحولات جهانی در حوزه بین الملل به سرعت در حال تغییر است و ما نیازمند این هستیم که با انسجام از فرصت هایی که به دست می آید، برای احقاق حقوق مردم استفاده کنیم. سخنگوی دولت به موضوع بازار بورس نیز اشاره و تصریح کرد: با شرایطی که بورس پیدا می کند دارایی های بسیار مهمی را در فرآیند واگذاری داریم. دارایی هایی که به موقع اعلام می شود و بدون شک استقبال خوبی هم از عرضه این دارایی ها در حوزه نفت و گاز انجام می شود. ربیعی در پاسخ به پرسشی درباره تصویب طرح قیر رایگان در مجلس شورای اسلامی گفت: طرح نهایی که به تصویب شورای نگهبان رسیده، دارای چارچوب مشخص و براساس دیدگاه های کارشناسی، نهایی شده است و قابلیت اجرایی دارد. وی با بیان اینکه دولت تنها از محل اعتبارات عمرانی قیر خریداری می کند و در اختیار دستگاه های اجرایی مشخص قرار می دهد، عنوان کرد: تصور همکاران من در سازمان برنامه و بودجه این است که این طرح نسبت به طرح پیشین تبعات منفی کمتری دارد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: ایران تحت هیچ شرایطی تسلیم نمی شود و با وجود تحریم ها، صنعت نفت و پتروشیمی خود را توسعه می دهد. عبدالکریم جمیری با تأکید بر اینکه ایران در حال توسعه ظرفیت ها در صنعت پتروشیمی است و به جهش سوم در این صنعت نیز می رسد گفت: صنعت پتروشیمی ایران هم اکنون در مسیر توسعه گام برمی دارد و البته در عرصه جهانی نیز تأثیرگذار بوده است، تحولات صنعت نفت و پتروشیمی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی با پیش از آن قابل مقایسه نیست، ایران در این صنعت جهش قابل توجه ای داشته است. وی به بهره برداری از طرح های مهم پتروشیمی در چند سال اخیر اشاره کرد و افزود: در چند سال گذشته همچنین امسال، چند طرح پتروشیمی در کشور به بهره برداری رسید و این در حالی انجام شد که تحریم ها نیز بر کشور سایه افکنده است. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: کشور به سمت اهداف خود در تولید نفت و پتروشیمی حرکت می کند و با تلاش و همت به هدفش در افزایش تولید محصولات نیز می رسد، کما اینکه ارزآورترین صنعت کشور هم اکنون صنعت پتروشیمی قلمداد می شود. این موارد نشان می دهد هرچند تحریم هزینه هایی به کشور تحمیل می کند، اما قطار توسعه به ویژه توسعه صنعت پتروشیمی را متوقف نمی کند.
یک منبع اعلام کرد که پایبندی اوپک پلاس به توافق کاهش تولید این ائتلاف در ماه اکتبر ۹۶ درصد بود. به گزارش خبرگزاری رویترز، یک منبع اوپک پلاس روز دوشنبه (۲۶ آبان ماه) اعلام کرد که پایبندی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) به توافق کاهش تولید این ائتلاف در ماه اکتبر کاهش یافت و به ۹۶ درصد رسید. پیش از این و با جبران تخطی تولیدکنندگانی که به این توافق پایبند نبودند، سطح پایبندی این ائتلاف ۱۰۱ درصد بود. به گزارش رویترز، آماری که یک منبع اوپک پلاسی روز دوشنبه (۲۶ مردادماه) ارائه داد نشان می دهد این ائتلاف در جبران تولید بیش از حد ماه های گذشته برخی اعضا در ماه اکتبر پیشرفت کمی داشته است. این منبع گفت: حجم کاهش تولید جبرانی مورد نیاز در ماه اکتبر ۲ میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه در روز بود. منابع پیش از این گفته بودند این رقم در ماه سپتامبر ۲ میلیون و ۳۳۰ هزار بشکه در روز بوده است.
کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک ضمن تأکید بر لزوم پایبندی اوپک پلاس به توافق تاریخی کاهش عرضه نفت، اعلام کرد: تولیدکنندگان عضو ائتلاف اوپک پلاس با هدف ثبات بخشی به بازار نفت در بازه زمانی مه تا اکتبر ۲۰۲۰ در مجموع یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون بشکه از عرضه نفت خام جهان کاسته اند.
به گزارش دبیرخانه اوپک، به نقل از دبیرخانه اوپک، بیست و چهارمین نشست کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به JMMC (سه شنبه، ۲۷ آبان ماه) به ریاست عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی و همکاری الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد.
این کمیته گزارش ماهانه تهیه شده از سوی کمیته مشترک فنی اوپک و غیراوپک (JTC) و تازه ترین تحولات بازارهای جهانی نفت از زمان آخرین نشست خود در ۱۹ اکتبر امسال (۲۸ مهرماه) و چشم اندازهای بازار را برای نیمه نخست سال ۲۰۲۱ بررسی کرد.
این کمیته داده های مربوط به تولید نفت خام در اکتبر ۲۰۲۰ را بررسی و از عملکرد مثبت کشورهای عضو و غیر عضو اوپک شرکت کننده در توافقنامه همکاری (Declaration of Cooperation) و پایبندی ۱۰۱ درصدی آنها استقبال کرد.
این کمیته یادآور شد که در بازه زمانی ماه های مه و اکتبر سال جاری میلادی، کشورهای اوپک و غیر اوپک، با در نظر گرفتن کاهش تولید داوطلبانه بعضی از اعضا، در مجموع حدود یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون بشکه از عرضه جهانی نفت خام کاسته اند. این کاهش تولید نقش مؤثری در برقراری دوباره توازن بازار داشته است. افزون بر این، کشورهای خاطی برای جبران تخطی خود در ماه های پیش، در مجموع روزانه ۷۶۸ هزار بشکه از تولید خود کاستند که این مسئله سبب دستیابی به پایبندی ۹۹.۵ درصدی این ائتلاف به تعهدهای خود از ماه مه تاکنون شده است.
کمیته وزارتی نظارت بر توافق کاهش عرضه تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک همچنین به ویژه از کشورهای امارات و آنگولا که فراتر از انتظار عمل کرده اند قدردانی کرد.
این کمیته به تقاضای زیاد نفت در آسیا و اخبار مثبت ساخت واکسن های احتمالی برای مقابله با ویروس کرونا که تحت الشعاع دوباره ابتلا به ویروس کرونا در اقتصادهای بزرگ قرار گرفته اند اشاره کرد.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که مصرف روزانه گاز کل کشور در ۲۴ ساعت گذشته به ۷۰۷ میلیون مترمکعب رسید.
محمدرضا جولایی در این باره اظهار کرد: سهم بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده از این مقدار، ۴۸۱ میلیون مترمکعب بود که نسبت به مدت مشابه پارسال ۲.۴ درصد افزایش یافته است. وی ادامه داد: مصرف صنایع عمده هم ۱۲۱ میلیون مترمکعب و نیروگاه ها ۱۰۵ میلیون مترمکعب بوده است. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز تصریح کرد: در روز ۲۵ آبان ماه، مقدار گاز تزریق شده به شبکه خطوط سراسری ۷۶۱ میلیون مترمکعب بود که این مقدار نسبت به دوره مشابه پارسال افزایش ۵.۳ درصدی نشان می دهد. به گفته جولایی، در پی کاهش دمای هوا در بعضی از استان های کشور مصرف گاز طبیعی به ویژه در بخش خانگی افزایش یافته است که استان های شمالی کشور شامل گلستان، مازندران و گیلان، همچنین استان های خراسان شمالی و آذربایجان غربی رکورددار مصرف گاز طبیعی در کشور هستند. وی با تأکید بر لزوم مصرف بهینه انرژی، گفت: تأمین گاز مشترکان در کشور پایدار است، اما رعایت نکات ایمنی و صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی برای همه مصرف کنندگان ضروری است.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، صرفه جویی در مصرف گاز را سبب بالابردن ارزش افزوده برای کشور دانست و تأکید کرد: اگر مشترکان گاز ۱۰ تا ۱۵ درصد در مصرف صرفه جویی کنند شرکت ملی گاز به اهداف خود می رسد.
جولایی اظهار کرد: مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اجرای طرحی را با عنوان «اصلاح در سامانه موتورخانه های منازل و مراکز» کلید زدند که این طرح می تواند ۱۰ درصد مصرف گاز را کاهش دهد. وی با بیان اینکه در انتقال گاز کشور حدود هزار و ۸۵۰ کیلومتر خط لوله ۶ و ۹ به همراه پنج ایستگاه کنترل فشار را توسعه داده ایم، افزود: با اضافه شدن این خطوط، می توانیم گاز را از جنوب به سمت مرکز و شمال کشور انتقال دهیم. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: با تدبیری که در شرکت انتقال گاز در نظر گرفته شده است، مدام خطوط رصد می شود تا اگر نشتی وجود دارد برطرف شود. جولایی گفت: مشترکان گاز اگر فقط ۱۰ تا ۱۵ درصد در مصرف صرفه جویی کنند همه مشکلات تأمین در شرکت گاز برطرف می شود و کشور در این زمینه به اهداف خود می رسد.
با ابتکار مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران فراهم شد
مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران با هدف انتقال دانش به دست آمده در قراردادهای میدان محور با دانشگاه ها به کارشناسان و متخصصان ذی ربط صنعت نفت، برنامه کلانی برای برگزاری کارگاه های آموزشی کاربردی تدارک دیده و در گام نخست این مسیر، کارگاه پروژه پژوهشی میدان آزادگان را برگزار کرده است. این کارگاه آموزشی سه روزه با عنوان دوره آموزشی - تخصصی Asphaltene and Wax InhibitorsDevelopment طی هفته گذشته (۱۸ تا ۲۰ آبان ماه) به صورت مجازی و با تدریس نگهدار حسین پور و محمدرضا رسایی (مدرسان انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران) برگزار شد و با توجه به حوزه فعالیت شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران و ارتباط دستاوردهای این پروژه با نیازهای موجود در صنعت نفت، ۲۸ نفر از کارشناسان و متخصصان ذی ربط از شرکت های نفت و گاز اروندان، ملی مناطق نفت خیز جنوب، مهندسی و توسعه نفت، نفت فلات قاره ایران و مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران در این دوره شرکت کردند. براساس اعلام مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران، با توجه به ترکیب شرکت کنندگان که عموماً از افراد متخصص و با سابقه کاری مرتبط با تولید و بهره برداری در شرکت های تابع این شرکت بودند، طراحی محتوای دوره آموزشی به گونه ای انجام شد تا طی روزهای نخست و دوم به ترتیب مبانی تئوری ضروری ارائه شود و شرکت کنندگان به صورت کاربردی با الزام های آماده سازی چاه و نمونه گیری صحیح سیالات، صحت سنجی و اعتبارسنجی نمونه ها، پروتکل ها و دستورعمل های آزمایشگاهی و سرانجام تعبیر و تفسیر نتایج آزمایش های انجام شده در پروژه پژوهشی میدان آزادگان آشنا شوند.
در پایان دوره نیز نمونه های اولیه از بازدارنده های آسفالتین و وکس که از سوی انستیتو مهندسی نفت تولید شده است و نیز مقدار و بازده اثربخشی انواع بازدارنده ها ارائه شد تا این امکان به مدیران و کارفرمایان شرکت نفت داده شود که بر اساس ملاحظه های فنی و اقتصادی به انتخاب و استفاده بازدارنده بهینه از میان گزینه های مختلف بپردازند. ارزیابی های انجام شده شرکت کنندگان در این دوره آموزشی - تخصصی، رضایت بخش و حاکی از ارتقای سطح علمی و تجربه عملی ایشان بوده است. بر پایه نتایج مطالعات دانشگاه تهران در میدان آزادگان، انستیتو مهندسی نفت با توجه به مشکلات تولید چاه های سروک در میدان آزادگان به دلیل سنگینی نفت این لایه و چاه های فهلیان به دلیل رسوب آسفالتین در ستون چاه و تأسیسات، اقدام به فرمولاسیون و ساخت مواد شیمیایی نانوپایه کرده است که به نحو مؤثری به سبک سازی و کاهش گرانروی نفت سروک و نیز کنترل و کاهش رسوبات آسفالتین نفت فهلیان در مقیاس آزمایشگاهی منجر شده است. در مراحل بعدی انجام پروژه، ارزیابی عملکرد میدانی این مواد انجام می شود که می تواند در بهبود نرخ تولید چاه های سروکی و کاهش بسته شدن چاه های فهلیان مؤثر باشد.
در مسیر تحقق اهداف از پیش طراحی شده در قراردادهای میدان محور درباره توانمندسازی دانشگاه ها در رفع چالش های تولید و افزایش ضریب بازیافت میدان های واگذارشده، انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران نسبت به تأسیس شرکت دانش بنیان بهره افزایان زاگرس شیمی نیز اقدام کرده است که راه اندازی این شرکت را می توان دستاورد عینی ارتباط صنعت و دانشگاه دانست، زیرا با توجه به دانش فنی توسعه یافته در پروژه پژوهشی میدان آزادگان، نتایج آن در قالب محصولات بازدارنده رسوب های آلی آسفالتین و واکس در نمایشگاه محصولات ساخت ایران ارائه و آمادگی لازم برای ارائه خدمات تجاری فرمولاسیون و ساخت انواع بازدارنده ها با توجه به شرایط خاص سیال هر مخزن و میدان ایجاد شده است. براساس این گزارش، در مجموع قراردادهای پژوهشی ازدیاد برداشت میدان محور که در دو مرحله با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی امضا شده است، مطالعه فناورانه ۲۰ میدان نفتی و دو میدان گازی واگذار شده که مجموع آن بالغ بر نیمی از ذخایر نفت و ۴۰ درصد ذخایر گاز کشور را شامل می شود. به عبارت دیگر، هم اکنون ظرفیت های جامعه دانشگاهی و علمی برای مطالعات فناورانه حدود نیمی از ذخایر هیدروکربوری کشور به کار گرفته شده است.
دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس جمهوری طی نامه ای، وزارت نفت را درباره تشریح دستاوردهای ۷ ساله دولت جزو فعال ترین دستگاه ها ارزیابی و از وزیر نفت، مدیران و روابط عمومی این وزارتخانه تشکر و قدردانی کرد. در متن نامه علی ربیعی، سخنگوی دولت به بیژن زنگنه، وزیر نفت آمده است:
«پیرو اهداف، سیاست ها و ملاحظات رسانه ای یک ساله دولت که مردادماه به دستگاه های اجرایی ابلاغ شده و گزارش عملکردی که آن وزارتخانه در هفته دولت امسال به دبیرخانه شورای اطلاع رسانی دولت ارسال کرده است، دستگاه متبوع درباره تشریح دستاوردهای هفت ساله دولت جزو فعال ترین دستگاه ها ارزیابی شده که لازم است از جنابعالی، مدیران و روابط عمومی آن وزارتخانه تشکر و قدردانی کنم. امید است در مدت زمان باقی مانده تا پایان دوره فعالیت دولت، دیگر اهداف و سیاست های تدوین شده در پیوست رسانه ای یادشده نیز مورد توجه قرار گیرد و شاهد تقویت امید و اعتماد عمومی در جامعه باشیم.»
با هدف تنظیم بازار محصولات پتروشیمی
کمیته تخصصی پتروشیمی کارگروه تنظیم بازار، مجوز واردات دو محصول مهم پتروشیمی، پلی پروپیلن و PET را با هدف تنظیم بازار صادر کرد. دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی اعلام کرد: کمیته تخصصی پتروشیمی کارگروه تنظیم بازار به دنبال رقابت های ایجادشده در بورس کالا در جریان معامله دو محصول پلی پروپیلن و PET، مجوز واردات این دو محصول مهم پتروشیمی را که مورد نیاز صنایع پایین دستی پتروشیمی است، صادر کرد. بر اساس این گزارش، تعدادی از مجتمع های پتروشیمی بر اساس مقررات و قوانین و با هماهنگی دفتر توسعه صنایع پایین دستی با هدف تأمین کامل نیاز کشور وارد می کنند.
نخستین محموله صادراتی شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس فروخته شد. این محموله به تناژ ۳۰ هزار تن، نخستین محموله صادراتی ابرپروژه پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس است. پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در صورت رسیدن به ظرفیت خوراک ۱۰۰ درصدی، سالانه حدود ۷۰۰ میلیون دلار برای کشور درآمدزایی خواهد داشت. بیدبلند خلیج فارس به عنوان بزرگ ترین طرح گازی غرب آسیا با سرمایه گذاری ۳.۴ میلیارد دلار، اکنون در مرحله بهره برداری قرار گرفته است و در آینده بسیار نزدیک به طور رسمی افتتاح می شود.
بیست ودومین نشست سالانه وزیران نفت و انرژی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) برگزار شد
مشعل هر میزان سرنوشت و چشم انداز نفت در بازارهای جهانی نامعلوم و حتی به تعبیر برخی کارشناسان تیره و تار و در حال واگذاری سهم خود به دیگر سوخت هاست و حتی در بدبینانه ترین حالت در آینده دور به کالایی از رده خارج شده، پیش بینی می شود، اما درباره گاز عکس آن حاکم است. این را می شود از اظهارنظرهای مطرح شده در حاشیه و متن بیست و دومین نشست سالانه وزیران نفت و انرژی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) هم فهمید. اگرچه شیوع ویروس کرونا بر آن بی تاثیر نبوده است، اما آینده این بخش را روشن می بینند و در این میان نقش سازمانی همچون مجمع کشورهای صادرکننده گاز بسیار تاثیرگذار است. آن گونه که در بیست ودومین نشست سالانه وزیران نفت و انرژی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) تاکید شد، گاز طبیعی همچنان پشتوانه توسعه پایدار و کاهش آلایندگی سامانه های انرژی است. همچنین در این نشست بر عزم اعضا به منظور افزایش سرعت همکاری برای توسعه کارایی جی ئی سی اف تاکید شد. بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران هم این مساله را مورد یادآوری قرار داد که روزهای خوبی در انتظار مجمع و اعضای آن و همه کشورهای تولیدکننده است.
گاز طبیعی در میان سوخت های فسیلی سریع ترین روند رشد را در جهان دارد و تا اواسط قرن به منبعی اصلی در سبد انرژی جهانی تبدیل خواهد شد و سهم خود را از ۲۳ درصد کنونی به ۲۸ درصد افزایش می دهد. بر اساس تازه ترین آمار موجود در «چشم انداز جهانی گاز ۲۰۵۰»، گاز طبیعی در بلندمدت سوختی ضروری و مکمل فرآیند انتقال انرژی خواهد بود. سهم گاز طبیعی در ترکیب انرژی جهانی تا سال ۲۰۵۰ از ۲۳ درصد کنونی به ۲۸ درصد افزایش خواهد یافت.
افزون بر این، این منبع انرژی فراوان، انعطاف پذیر و پاک در چند منطقه از جهان - به طورعمده در بازارهای آسیا - اقیانوسیه، آمریکای شمالی و خاورمیانه - گسترش خواهد یافت و بیش از ۷۵ درصد از مجموع رشد تقاضای گاز جهان تا سال ۲۰۵۰ را به خود اختصاص خواهد داد. همزمان، پیش بینی می شود قاره آفریقا با رشد سالانه ۳.۱ درصد، شاهد سریع ترین رشد گاز طبیعی باشد.
در این میان باید بدانیم که کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۴۶ درصد از تولید گاز جهان، ۷۲ درصد از ذخایر گازی جهان، ۵۵ درصد از سهم انتقال گاز با خط لوله و ۶۱ درصد از تجارت گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) را در اختیار دارند.
الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، جمهوری اسلامی ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو و ونزوئلا، ۱۱ عضو اصلی جی ئی سی اف هستند و آنگولا، جمهوری آذربایجان، عراق، قزاقستان، مالزی، نروژ، عمان، امارات و پرو به عنوان اعضای ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت می کنند.
در بیست ودومین نشست سالانه وزیران نفت و انرژی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) وزیران نفت و انرژی و مقام های عالی رتبه الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو و ونزوئلا و در عین حال آنگولا، آذربایجان، عراق، مالزی و نروژ به عنوان اعضای ناظر حضور داشتند.
مدیران انرژی اندونزی، موزامبیک، سنگال، تونس و ترکمنستان به همراه رهبران، موسسه تحقیقات اقتصادی آسه آن و شرق آسیا (ERIA)، مجمع بین المللی انرژی (IEF)، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) نیز به عنوان مهمانان مجمع در نشست افتتاحیه شرکت کردند. در این نشست پویایی های کنونی در صنعت گاز ارزیابی و بر این موضوع تاکید شد بنیان هایی که منجر به رشد مورد انتظار گاز طبیعی در سبد انرژی جهان می شود، بی تغییر باقی خواهد ماند.
در افتتاحیه این نشست عبدالمجید عطار با مروری بر تحولات اخیر در صنعت گاز، الزام های راهبردی برای پیشرفت این صنعت را تشریح و بر نقش اصلی جی ئی سی اف به عنوان بستری منحصربه فرد برای گفت وگوی چندجانبه کشورهای صادرکننده و مصرف کننده گاز و فعالان این صنعت تأکید کرد.
یوری سنتورین، دبیرکل جی ئی سی اف ضمن ارائه گزارش مدیریت دبیرخانه، فعالیت های انجام شده در سال ۲۰۲۰ میلادی همسو با تحقق اهداف چشم انداز مندرج در بیانیه ۲۰۱۹ مالابو گینه استوایی، اساسنامه مجمع، راهبرد بلندمدت، برنامه کاری پنج ساله و برنامه های کاری سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ را تشریح کرد.
در این نشست، نسخه پیشرفته ۲۰۲۰ نشریه اصلی مجمع، چشم انداز جهانی گاز ۲۰۵۰، براساس «الگوی جهانی گاز» جی ئی سی اف ارائه شد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت در بیست و دومین نشست وزیران نفت و انرژی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) از طریق ویدیوکنفرانس، تحریم های آمریکا را که مانع دسترسی ایران به میلیاردها دلار از درآمدهایش از محل صادرات منابع هیدروکربوری شده است، ناعادلانه خواند و اعلام کرد که با وجود تمام چالش های ژئوراهبردی، ما به پیشرفت های قابل ملاحظه ای در بخش انرژی دست یافته ایم.
وزیر نفت در بیان اهمیت این نشست و منحصربه فرد خواندن آن توضیح داد: برگزاری این نشست در بحبوحه شیوع ویروس کووید-۱۹ که در 100 سال اخیر بی سابقه و نشان دهنده موفقیت جی ئی سی اف است و ما این موفقیت را به رئیس نشست، دبیرکل و کارکنان دبیرخانه مدیون هستیم.
وی با اشاره به اینکه ایران به عنوان یکی از بنیانگذاران جی ئی سی اف از اینکه می بیند این مجمع دارای استحکام، کارآمدی و اعتبار شده به خود می بالد، تصریح کرد: همه این موارد در کمتر از دو دهه از ماه می سال ۲۰۰۱ به وقوع پیوسته است. جی ئی سی اف گام های بزرگی برای گفت وگوهای تخصصی و هدفمند با کشورهای تولیدکننده و مصرف کننده گاز، موسسه ها و سازمان های بین المللی برداشته است.
وزیر نفت گفت: گزارش چشم انداز جهانی سال ۲۰۵۰ میلادی مجمع که از مهم ترین انتشارات دبیرخانه است، نشان می دهد که با وجود همه موانعی نظیر شیوع ویروس کووید-۱۹، چالش های ژئوراهبردی که سبب کاهش رشد اقتصادی جهان و تغییر رفتار مصرف کنندگان شده است، روزهای خوبی در انتظار مجمع و اعضای آن و همه کشورهای تولیدکننده خواهد بود.
وی با بیان اینکه در چهار سال گذشته جامعه جهانی ضربه بزرگی را مقابل تلاش هایش برای ارتقای همکاری های بین المللی، چندجانبه گرایی، توسعه پایدار و تا حد بسیاری درباره جهانی سازی تجربه کرده است، افزود: روابط میان آتلانتیک خدشه دار شده و جنگ تجاری میان چین و آمریکا رشد اقتصادی جهانی را تحت تاثیر منفی قرار داده است.
وزیر نفت تصریح کرد: خروج یک جانبه ایالات متحده آمریکا از بسیاری از معاهده ها و توافق ها نظیر برجام که حاصل سال ها تلاش، مذاکرات چندجانبه بوده است، همگی بیانگر تغییر پارادایم در روابط بین الملل است.
زنگنه با انتقاد از خروج ایالات متحده آمریکا از برجام، تحمیل غیرقانونی و تحریم های یک جانبه اقتصادی مقابل ایران گفت: تحریم های آمریکا به ایران، نقض سیاست های مشخص بیشتر کشورهای عضو جامعه جهانی تنها به دلیل سلطه آمریکا بر سیستم مالی و بانکی جهانی است.
وی با اشاره به اینکه تحریم های آمریکا به صورت ناعادلانه ای مانع دسترسی ایران به میلیاردها دلار از درآمدهایش از محل صادرات منابع هیدروکربوری شده است، عنوان کرد: دسترسی نداشتن به این درآمد مانع از این شده است تا کشور من بتواند به مبارزه بهتر با کووید-۱۹ و محافظت از مردم با خدمات پزشکی و مشوق های اقتصادی و اجتماعی به دلیل محدودیت های وضع شده ناشی از ویروس کووید-۱۹ بپردازد. من معتقدم که دولت آمریکا سهم بزرگی از مسئولیت مرگ روزانه ۴۰۰ تن از مردم ایران را دارد. با وجود همه این چالش های ژئوراهبردی، ما به پیشرفت های قابل ملاحظه ای در بخش انرژی دست یافته ایم و با تکیه بر منابع داخلی انسانی، فناوری و سرمایه گذاری، موفق به تولید پایدار روزانه یک میلیارد مترمکعب گاز شده ایم. ۹۵ درصد از جمعیت ۸۰ میلیونی کشور به گاز لوله کشی در خانه هایشان دسترسی دارند، صنایع نفت و پتروشیمی گام های بلندی درباره فناوری بومی در زنجیره تولید برداشته اند. ما باید مقاومت کنیم.
زنگنه با اشاره به اینکه پیش بینی بلندمدت تقاضای گاز طبیعی نشان می دهد که تا سال ۲۰۵۰ سهم گاز طبیعی در سبد جهانی از ۲۳ درصد به ۲۸ درصد خواهد رسید، افزود: اما این میزان رشد برای نیل به اهداف توسعه پایدار و تغییرات اقلیم، به ویژه در 30 سال آینده کافی نیست. همان طور که پیش تر هم اشاره کردم، برای رسیدن به سهم ۳۰ درصدی مجمع، باید رویکردی تازه برای نشان دادن ارزش جهانی گاز اتخاذ شود.
وی با اشاره به اینکه توسعه و به کار گرفتن فناوری های کربن زدایی در روند تولید و انتقال گاز طبیعی و توسعه، تولید هیدروژن پاک از جمله راه های بهبود مصرف گاز در طول دوران گذار است، تصریح کرد: من مطمئنم که امروز همگی شما متفق القول هستید که دستیابی به اهداف تاسیس مجمع کشورهای صادرکننده گاز در گرو همکاری، هم آهنگی و سیاست زدایی بخش انرژی است.
وزیر نفت تصریح کرد: با استفاده از دیپلماسی فعال، تهیه گزارش های تحلیلی درباره بازار گاز و چشم انداز بلندمدت گاز، دبیرخانه فرصتی ارزنده برای شناساندن مجمع ایجاد کرده است. باید تلاش کرد مجمع کشورهای صادرکننده گاز به عنوان مرجعی قابل اعتماد برای متخصصان گاز در جهان شمرده شود.
یوری سنتورین، دبیرکل جی ئی سی اف نیز در بیست و دومین نشست سالانه وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) اعلام کرد که گاز طبیعی نسبت به دیگر سوخت های فسیلی آینده روشنی دارد، پیش بینی شده است سهم گاز طبیعی در سبد سوخت انرژی جهان از ۲۳ درصد کنونی در سال ۲۰۵۰ به ۲۸ درصد برسد.
او اشاره کرد که عرضه و تقاضای گاز به دلیل همه گیری ویروس کرونا با کاهش مواجه شده است.
دبیرکل جی ئی سی اف، مجمع کشورهای صادرکننده گاز اکنون به جایگاه خود در بازار انرژی رسیده است و تحلیل های این مجمع مورد استناد سازمان هایی همانند مجمع بین المللی انرژی (IEF)، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و دیگر نهادهای بین المللی قرار می گیرد.
عبدالمجید عطار، وزیر انرژی الجزایر نیز در بیست ودومین نشست سالانه وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) با اشاره به اینکه قیمت گاز در طول سال ۲۰۲۰ به دلیل شیوع ویروس کرونا با کاهش همراه بوده و بسیاری از فعالیت های اقتصادی تحت تاثیر این ویروس قرار گرفته است، این مساله را یادآوری کرد که بازگشت به زمان پیش از شیوع ویروس کرونا بسیار دشوار است و راه درازی برای بازگشت به زمان پیش از شیوع این ویروس وجود دارد.
وزیر انرژی الجزایر تصریح کرد: جی ئی سی اف نقش مهمی در بازار طبیعی گاز ایفا می کند و سازمان های بین المللی به این موضوع اذعان دارند.
براساس بیانیه پایانی این نشست، وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو جی ئی سی اف تأکید کردند، این منبع انرژی فراوان و انعطاف پذیر همچنان تامین کننده نیازهای روزافزون انرژی جهان و منشا سه ستون توسعه پایدار؛ یعنی توسعه اقتصادی، پیشرفت اجتماعی و حفاظت محیط زیست خواهد بود.
مجمع کشورهای صادرکننده گاز همچنین بر تاب آوری کشورهای عضو در تلاش برای اطمینان از عملکرد بدون محدودیت بازارهای آزاد و انعطاف پذیر گاز وعرضه بی وقفه به مشتریان با وجود چالش های متعدد و کاهش درآمد، تاکید کرد.
وزیران این مجمع نیز از راه اندازی بولتن آماری سالانه و گزارش جدید سالانه کوتاه مدت بازار گاز جی ئی سی اف استقبال و از دستاوردها در زمینه تاسیس موسسه تحقیقات گاز در الجزایر قدردانی و تشکر کردند.
در این نشست سیاست و روند ارائه جوایز جی ئی سی اف تصویب شد. مراسم اهدای جوایز جی ئی سی اف از سال ۲۰۲۱ آغاز و طی مراسمی در حاشیه ششمین نشست سران جی ئی سی اف برگزار میشود.
در بررسی گزارش مقدمات برگزاری ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز، وزیران نفت و انرژی این مجمع از پیشرفت های قطر به عنوان میزبان این رویداد دوسالانه که قرار است ۱۸ نوامبر ۲۰۲۱ در دوحه برگزار شود، ابراز رضایت کردند.
در همین حال، الجزایر در سال ۲۰۲۳ میلادی در الجزیره میزبان هفتمین نشست سران جی ئی سی اف خواهد بود.
در این نشست فرانکلین مولینا اورتیز، وزیر هیدروکربن بولیوی به عنوان رئیس نشست وزارتی سال ۲۰۲۱ (۲۷ آبان ۱۴۰۰) و فرانکلین خان، وزیر انرژی و صنایع انرژی جمهوری ترینیداد و توباگو به عنوان نایب رئیس انتخاب شدند.
افزون بر این، محمد همل از الجزایر به عنوان رئیس هیات اجرایی و آنجل گونزالس سالترون از ونزوئلا به عنوان نایب رئیس هیات اجرایی در سال ۲۰۲۱ میلادی منصوب شدند.
بیژن زنگنه، وزیر نفت بیژن زنگنه در حاشیه بیست و دومین نشست سالانه وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز(جی ئی سی اف) از طریق ویدیوکنفرانس: دستیابی به صلح و تولید پایدار به نفع تولیدکنندگان و مصرف کنندگان گاز نیازمند توجه به همکاری های بین المللی و چندجانبه گرایی و پرهیز از قلدرمابی است. برای اینکه بتوانیم در جهانی صلح آمیز برای صلح تولید پایدار به نفع تولیدکننده و مصرف کننده گاز به سر ببریم، باید همکاری های بین المللی و چندجانبه گرایی را مدنظر قرار دهیم و قلدرمابی را کنار بگذاریم و از سیاسی کردن بازارها به ویژه بازارهای انرژی پرهیز کنیم. در سخنرانی ام در نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز به نقش مخرب آمریکا در مقررات جهانی در چهار سال اخیر از جمله در کنوانسیون های آب و هوایی، برهم زدن روابط با چین، جنگ تجاری با چین تا روابط دو طرف اقیانوس اطلس و از همه مهم تر خروج از برجام و اعمال تحریم های یک جانبه و غیرقانونی علیه ایران، به ویژه در بخش انرژی پرداختم. آمریکا دسترسی ما را به درآمدهایمان محدود و از نظر خودش منع کرده و با این شرایط سبب شده است در شرایطی که کرونا بازار جهانی را با رکود روبه رو کرده، ما روزانه ۴۰۰ تن از هموطنان را به دلیل ابتلا به ویروس کرونا از دست بدهیم و متاسفانه نمی توانیم از اموال و درآمدهای خود برای بهبود زندگی مردم، به ویژه اهداف بشردوستانه و بهداشتی - درمانی مردم بهره مند شویم. برخلاف همه فشارهای بین المللی، ما توانستیم صنعت گاز خود را توسعه دهیم و به رکورد ظرفیت تولید روزانه یک میلیارد مترمکعب گاز طبیعی دست یابیم و افزون بر آن ۹۵ درصد مردم را زیر پوشش شبکه گازرسانی قرار دهیم.
امیرحسین زمانی نیا، نماینده ایران در هیات اجرایی جی ئی سی اف در میزگرد وزارتی در آستانه برگزاری بیست ودومین نشست وزیران نفت و انرژی جی ئی سی اف: ترکیب ویروس کرونا و ویروس ترامپ سبب شده روزانه بیش از ۴۰۰ تن از هموطنانمان را از دست بدهیم. برگزاری چنین نشستی که از طریق ویدیوکنفرانس برگزار می شود، نقطه مقابل توسعه بازار سوخت های فسیلی است. با برگزاری مجازی این نشست، بیش از ۲۰۰ اتومبیل به فرودگاه نرفتند، بیش از ۲۰۰ یا ۳۰۰ بلیت خریداری نشد، هواپیماها از سراسر جهان به الجزایر پرواز رفت و برگشت نداشتند و این تعریف «دوره جدید» است. «دوره جدید»، برای من اصطلاح بسیار جالبی است، در حال یادگیری مسایل تازه، روش های نو یا کارآمد برای تجارت هستیم. این شرایط شاید توجه بیشتر به محیط زیست و شناخت نقش فناوری در تجارت باشد. اکنون تا آنجا که به ایران مربوط می شود، ویروس کرونا نسبت به ویروس دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ تاثیر کمتری بر تجارت گاز ما داشته است. ویروس کرونا تاثیری بر تولید گاز ما نداشته است. ظرفیت کنونی برداشت گاز طبیعی ما روزانه حدود یک میلیارد مترمکعب گاز است. حدود ۹۵ درصد جمعیت ۸۰ میلیونی ما در خانه های خود حتی در مناطق دورافتاده به شبکه گاز دسترسی دارند. یکی از منافع ویروس ترامپ یا همان تحریم ها علیه ما این است که ما به طور فزاینده ای در حال جدا کردن اقتصاد ملی مان از درآمدهای حاصل از سوخت های فسیلی هستیم.با توجه به سخنان دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) درباره بهبود بازار گاز، فکر می کنم سخن جناب بارکیندو بسیار گویا بود. ما هم امیدواریم که چنین شود. ما فکر می کنیم که بهبود رخ می دهد، البته با سرعتی کمتر از آنچه پیش تر انتظار می رفت. تا آنجا که به ایران مربوط می شود، ویروس کرونا آسیب زیادی به ما وارد کرده است. اکنون ما روزانه بیش از ۴۰۰ تن از جمعیت ۸۰ میلیونی خود را از دست می دهیم و روزانه حدود ۱۰ هزار نفر به این ویروس مبتلا می شوند، این تا حدی نتیجه افت شدید درآمدهای کشور است. تحریم ها ما را از صدها میلیارد دلار درآمد محروم کرده است و این تا حدودی خدمات سلامت ما را برای رسیدگی به افراد مبتلا به این ویروس به خطر انداخته، اکنون ترکیبی از تحریم و همهگیری ویروس کرونا سبب از دست دادن روزانه بیش از ۴۰۰ نفر از هموطنان شده است.به بهبود بازار گاز در میان مدت و بلندمدت امیدواریم و همان طور که چشم انداز جهانی گاز نشان می دهد، پیش بینی می شود در سال ۲۰۵۰ میلادی سهم گاز از سبد انرژی جهان افزایش یابد و از ۲۳ درصد کنونی به حدود ۲۸ درصد برسد. بنابراین امیدواریم و فکر می کنیم که تغییر رفتار مصرف کننده نیز برای توسعه بازار مفید خواهد بود.
نگاهی به یکی از طرح های پیشرو صنعت پتروشیمی
مشعل صنعت پتروشیمی در آستانه عبوری موفق و پرشتاب از جهش دوم قرار دارد و وجود پروژه های آماده بهره برداری و در آستانه تولید در شرایط تحریمی شدید حاکی از آن است که برنامه ریزی هایی که در این سال ها برای توسعه صنعت پتروشیمی صورت گرفته، مستقل و پیشرو بوده اند. بسیاری از برنامه ریزی های این صنعت با وجود محدودیت های بسیار داخلی و خارجی بنا را بر نفر اولی در منطقه و کل بازار صنعت پتروشیمی قرار داده و شواهد حاکی از آن است که در جریان جهش های اول و دوم و در برنامه ریزی های جهش سوم این هدف در دستور کار بوده اند. یکی از برنامه ریزی های مهم این صنعت، فاصله گرفتن از خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش در داخل کشور است و برای رسیدن به این مهم یکی از برنامه ریزی ها، اجرای پروژه های پیشران صنعت پتروشیمی است تا زمینه ای برای صنایع تکمیلی و پایین دست هم فراهم شود.
بهزاد محمدی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی از همان هنگام شروع کار خود در صنعت پتروشیمی که به ارزیابی پروژه های مختلف این صنعت پرداخت، دست روی این پروژه های پیشران گذاشت. طرح های پیشران، شاه کلید توسعه صنعت پتروشیمی به منظور تامین نیاز داخل به محصولات پتروشیمی است به طوری که با اجرای طرح های پیشران، نیمی از محصولات پرمصرف و مورد نیاز کشور در داخل تامین می شوند. طرح های پیشران در چهار شاخه متانول، پروپیلن، اتیلن و بنزن تعریف شده اند و بر این اساس ۲۰ طرح هوشمند در بخش طرح های پیشران براساس دسته بندی محصولات وارداتی به منظور تامین نیاز داخل در نظر گرفته شده است و موجب رونق صنایع پایین دستی و افزایش اشتغال زایی می شود.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در چند ماه گذشته تاکنون روی اجرایی شدن یکی از شاخه های این طرح های پیشرو یعنی پروپیلن از نزدیک و پیگیر نظارت دارد و با وجود شرایط سخت کاری و کرونا شخصا موارد آن را دنبال کرده است. او پروپیلن را خاویار صنعت پتروشیمی و بسیار حائز اهمیت معرفی کرده و گفته است که در طرح جامع افزایش پروپیلن از مسیر متانول، سه طرح در عسلویه با عنوان طرح پارک پروپیلن عسلویه، سه طرح در امیرآباد شمال کشور، یک طرح در منطقه انزلی و یک طرح هم در اسلام آباد تعریف شده است که ظرفیت تولید حدود یک میلیون تنی کنونی پروپیلن را به سالانه ۴ میلیون تن خواهند رساند. حجم سرمایه گذاری و تناژ تولیدی در طرح های پایین دست زنجیره پروپیلن کم اما محصول تولیدی بسیار کیفی تر است و افزایش تولید پروپیلن توسعه قابل توجه صنایع پایین دست این زنجیره را در پی خواهد داشت.
به گفته محمدی، هم اکنون 985 هزار تن پروپیلن در صنعت پتروشیمی تولید و به طور کامل نیز مصرف می شود و کمبود این محصول در صنعت وجود دارد و با اجرای پروژه های پیشرو پروپیلن شامل طرح های جدید در پارک پروپیلن عسلویه، منطقه امیرآباد و طرح اسلام آباد غرب و نیز چند طرح دیگر حدود 5 میلیون تن متانول مازاد کشور به محصول ارزشمند پروپیلن تبدیل می شود. مسئله مهم و اساسی در این روند آن است که این اتفاق مهم با همکاری شرکت های داخلی از جمله شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و بومی سازی دانش تولید متانول به پروپیلن رقم می خورد. در همین راستا هم چندی قبل قرارداد واگذاری دانش فنی MTP شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به پتروشیمی فاتح کیمیا امضا شد که امضای این قرارداد نقطه آغاز تنوع بخشی به محصولات پتروشیمی است؛ نقطه آغازی برای حرکت این صنعت به سمت توسعه از مسیر محصول بسیار با ارزش پروپیلن.از آنجایی که اجرای این پروژه ها نیاز به زمانی چند ساله دارد و پروژه های متانولی در این مدت به بهره برداری می رسند، مدیریت صنعت پتروشیمی و صنعت نفت برای این تولیدات برنامه ریزی قبلی دارد و تا پیش از کامل شدن طرح های تولید پروپیلن، محصولات متانول پروژه های پیش رو صرف مصرف داخلی و صادرات می شود و با شروع پروژه های پروپیلن صرف این واحدها خواهند شد. در عین حال مدیریت این صنعت برای پشتوانه و تشویق بیشتر مشوق هایی شامل تخفیف خوراک، تخفیف های مالیاتی و ارائه دانش فنی ایرانی را برای سرمایه گذاران داخلی در نظر گرفته است.
حالا اما در سال آخر مسوولیت دولت دوازدهم و در روزهایی که نتیجه بسیاری از اقدامات در این هفت سال به نتیجه می رسد، بیژن زنگنه، وزیر نفت یک برنامه مهم گازی یک خبر خوب پتروشیمی هم می دهد.
زنگنه در آیین آغاز عملیات و بهره برداری از پروژه های گازرسانی استان فارس در بخشی از توضیحات مربوط به طرح های گازی استان فارس، به طرح خط پروپیلن برای مناطق مرکزی و جنوبی ایران اشاره کرد و گفت: بر اساس این طرح قرار شد مجموعه ای از تولید نزدیک ۱.۵ میلیون تن پروپیلن در عسلویه بر پایه عمدتا متانول احداث شود و این پروپیلن تولیدی با خط لوله ای که احداث می شود، به شمال شیراز منتقل شود. از آنجا هم به مصرف صنایع و توسعه در آن منطقه برسد و از آنجا با کامیون و قطار بتواند به مناطق دیگر مرکزی ایران برای پایین دستی منتقل شود.وی با تاکید بر اینکه تحقق این مهم همسو با سیاست های اقتصاد مقاومتی است و مقام معظم رهبری نیز همیشه بر آن تاکید داشته اند، افزود: این کار مهمی است که دولت در این مسیر آمادگی دارد احداث خط لوله را که از عسلویه تا شمال شیراز می آید، انجام دهد و بقیه کارها از جمله ساخت مخازن بر عهده بخش خصوصی است. همان کاری که در خط لوله اتیلن غرب انجام شد و تجربه موفقی بود.
وزیر نفت با بیان اینکه استان فارس زادگاه پتروشیمی ایران است و نخستین پتروشیمی ایران «مرودشت» بوده است و جا دارد در این بخش کار شود، تصریح کرد: فارس، استان مهمی برای کشاورزی است، اما به طور حتم باید صنعتی شود که زیربنای آن گاز است و هم اکنون از آن بهره می برد.
پروژه ای که وزیر نفت درباره آن صحبت کرده و قرار است پروپیلن را به قلب کشور و زادگاه صنعت پتروشیمی برساند، پروژه ای است که از ماه ها قبل بهزاد محمدی به صورت مستقیم مراحل اجرایی شدن آن را دنبال می کند و خردادماه امسال شخصا برای بازدید از زمین هایی که قرار بود برای تملک پروژه و عبور خط لوله انتخاب کنند، به شیراز سفر کرده بود. او اراضی پیشنهادی برای احداث مخازن ذخیره سازی پروپیلن در شمال استان فارس و در شهرستان مرودشت برای تبدیل این مناطق به مرکز ذخیره سازی و توزیع پروپیلن در مناطق مرکزی کشور را بررسی کرد. او کمی قبل تر هم از محل پیشنهادی برای احداث مخازن ذخیره سازی پروپیلن در اطراف دامغان بازدید کرده بود.
بر اساس این گزارش، در سال های گذشته مجوزهایی بدون امکان سنجی برای واحدهای تولید متانول در کشور صادر شده است که بسیاری از آن واحدهای پتروشیمی در این سال ها نیمه کاره باقی مانده بودند و در چند سال گذشته تلاش شده است تا در عین ساماندهی و تکمیل این واحدهای صنعت، برای متانول تولیدی این مجموعه ها نیز بازار خوبی فراهم و در صورت امکان از خام فروشی این محصول جلوگیری شود. در واقع این طرح های پیشرو که با هدف تکمیل زنجیره ارزش اجرایی می شوند، تلاش می کنند تا متانول مازاد تولید شده در کشور را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنند تا بیشترین سود را برای صنعت پتروشیمی کشورمان به همراه داشته باشد. صنعت پتروشیمی از سال های 1342 تا 1399 تبدیل به صنعتی شده است که می تواند به شکلی خودکفا و شکوفا تهدیدها و فرصت ها را در درون خود شناسایی و به موقع برای آنها برنامه ریزی کند. این صنعت پرسود حالا تبدیل به بازویی قوی برای صنعت نفت و اقتصاد شده است و تصمیم دارد ریشه های خود را در داخل مرزها عمیق تر کند.
مدیرعامل گروه پتروپارس در گفت و گو با «مشعل»:
مشعل « میدان گازی پارس جنوبی، نمادی از جهاد و فعالیت غرورآفرین کارکنان خدوم صنعت نفت است که طی دو دهه گذشته از گردنه وابستگی عبور کردند و به قله توانمندی و خودکفایی رسیدند، به گونه ای که اکنون با افتخار می توانیم بگوییم فاز 11 پارس جنوبی، با شرکت های ایرانی در حال توسعه است.» این بخشی از صحبت های مدیرعامل گروه پتروپارس در گفت و گو با هفته نامه «مشعل» با محور فاز 11 پارس جنوبی است. سال ۹۹ را میتوان سال توسعه فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی دانست؛ سالی که آخرین بلوک این میدان پس از حدود یک دهه کش و قوس، وارد فاز عملیاتی شد تا بارقه های امید برای تکمیل بزرگترین میدان گازی جهان پر رنگ شود. این طرح ملی در مسیر پر فراز و نشیب خود، تیر سال 1396 و در فضای پس از برجام، طی قراردادی به مشارکت توتال، CNPCI و پتروپارس واگذار شد و در صدر اخبار قرار گرفت؛ اما با خروج آمريکا از برجام و انصراف شرکت توتال فرانسه و شرکت CNPCI چین، از ادامه فرایند توسعه، مهر سال 1398 و با اعلام رسمی وزارت نفت، توسعه کامل این میدان به عهده پتروپارس گذاشته شد تا این شرکت ایرانی، آغاز کننده و پایان دهنده میدان مشترک پارس جنوبی باشد. در نهایت طلسم آغاز فعالیت اجرایی توسعه فاز 11 پارس جنوبی در سال جهش تولید شکسته شد و با وجود مشکلات ناشی از تامین منابع و فراگیری ویروس کرونا، عملیات بارگیری، حمل و نصب نخستین جکت و استقرار دکل حفاری در موقعیت خود در این سال به سرانجام رسید تا یک گام به توسعه آخرین فاز بزرگترین میدان گازی جهان نزدیک تر شویم.حمیدرضا مسعودی، مدیرعامل گروه پتروپارس در گفت و گو با هفته نامه «مشعل» به بررسی ابعاد مختلف این طرح ملی پرداخته و فرایند توسعه آن را تشریح کرده است که در ادامه می آید:
با توجه به آغاز فعالیت رسمی فاز ۱۱ پارس جنوبی از اردیبهشت ماه تاکنون، چه اقدام ها و فعالیت هایی انجام شده است؟
از زمان آغاز فعالیت های رسمی طرح فاز ۱۱ پارس جنوبی تا اردیبهشت سال جاری، انجام مطالعات مهندسی مرحله اول این طرح به سرانجام رسید و پس از تکمیل مراحل ساخت، عملیات حمل جکت (چهارپایه) به موقعیت سکوی انجام شد. اول خرداد نیز عملیات نصب جکت با برقراری ارتباط تصویری و دستور رئیس جمهور انجام شد. از جمله فعالیت های مهم در این طرح ملی، برگزاری مناقصات بیش از ۵۰ بسته قراردادی از جمله تأمین دکل حفاری، سرویس ها و کالاهای حفاری، لجستیک دریایی شامل شناورهای پشتیبانی و خدماتی، هلی کوپتری، تامین لوله های 32 و 5/4 اینچ و اجرای خطوط لوله زیر دریایی، مطالعات زیست محیطی برای اخذ مجوزهای مربوط از سازمان حفاظت محیط زیست، مطالعات ژئوفیزیک و عملیات آماده سازی محیط برای استقرار دکل حفاری بود که عمدتا نهایی و یا در مراحل پایانی قرار دارد.
قراردادهای سرویس های حفاری مورد نیاز برای آغاز عملیات حفاری، به پیمانکاران منتخب ابلاغ و بازرسی های فنی و تخصصی از کارگاه و تجهیزات این پیمانکاران انجام شده و مناقصات تامین کالاهای مورد نیاز عملیات حفاری به پایان رسیده و کالاهای اولویت دار با هدف شروع عملیات حفاری تامین و اقدام های لازم به منظور ارسال به دکل حفاری در دست انجام است و شناورهای پشتیبانی و خدماتی آماده به کار و آماده ارائه خدمات به دکل حفاری هستند، همچنین شیوه نامه های سختگیرانه مقابله و پیشگیری از گسترش ویروس تهیه و به پیمانکاران دکل حفاری و سرویس های حفاری ابلاغ شده است.
دکل حفاری با استفاده از سه شناور کشنده در 9 آبان سال ۱۳۹۹ از محل قبلی خود در میدان نفتی نوروز حرکت کرد و 14 آبان به موقعیت طرح فاز ۱۱ رسید، پیش بینی می شود پس از انجام تست های عملکردی مورد نیاز و تایید تیم بازرسی فنی و حفاری شرکت پتروپارس، عملیات حفاری در آخرین بلوک میدان پارس جنوبی در آذرماه آغاز شود.
علاوه بر تمرکز بر انجام بدون وقفه عملیات حفاری و تأمین بموقع منابع مورد نیاز، بازرسی و نظارت مداوم حین ساخت از شرکت های سازنده قطعات و تجهیزات و کالا برای اطمینان از دستیابی به بهترین کیفیت با حساسیت بالا در حال انجام است. انجام مناقصات و نظارت بر قراردادهای مربوط به بخش سطح الارضی از جمله پیمانکاران اجرای خط لوله و نصب سکو، خرید قطعات یدکی مورد نیاز سکو، آماده سازی سایت پشتیبانی، نگهداری و تعمیرات مربوط به زمان بهره برداری و تولید سکو از دیگر اقدام های در حال اجراست.
قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی، ملاک عمل پتروپارس بوده و تمام تلاشمان بر این است که سهم ساخت داخلی را در این طرح به حداکثر ممکن برسانیم و با رشد و توسعه تولیدکنندگان و پیمانکاران داخلی، در اجرای ابلاغیههای وزارت نفت برای استفاده از ظرفیتهای داخلی پیشقدم باشیم. به طور کلی ۳۰ قرارداد تعیین تکلیف شده ابتدایی این طرح به طور کامل با پیمانکاران و سازندگان ایرانی منعقد شده و یا در مرحله نهایی انعقاد قرارداد است. از جمله مراحل مهندسی تا ساخت و نصب نخستین جکت این فاز از سوی پیمانکاران و با تجهیزات داخلی انجام شد. همچنین برای انجام خدمات و سرویس های حفاری، به طور کامل از پیمانکاران ایرانی استفاده می شود و ساخت و تامین لوله های جداری و بخشی از کالای حفاری به شرکت های سازنده داخلی سفارش گذاری شده است. هدف و میثاق ما در اجرای فاز 11 پارس جنوبی، بهره مندی از ظرفیت کشور و استفاده حداکثری از توان داخل است.
بنا به فرمایش مقام معظم رهبری، فعالیت کارکنان، متخصصان و فعالان صنعت نفت، کار فی سبیل الله است و وعهده الهی بر پیروزی آنان است.
بنابراین همکاران صنعت نفت سربازان گمنامی هستند که در این جنگ نابرابر اقتصادی در حال جان فشانی و ایثارند. میدان گازی پارس جنوبی نیز نمادی از جهاد و فعالیت غرورآفرین کارکنان خدوم صنعت نفت است که طی دو دهه گذشته از گردنه وابستگی عبور کردند و به قله توانمندی و خودکفایی رسیدند، به گونه ای که اکنون با افتخار می توانیم بگوییم فاز 11 پارس جنوبی با شرکت های ایرانی در حال توسعه است. البته مشکلاتی هم در حوزه تامین منابع و شیوع ویروس کرونا وجود دارد که گاهی ناهمواری هایی ایجاد می کند، اما امید است با تلاش مستمر همکاران شرکت پتروپارس و همیاری همیشگی شرکت ملی نفت ایران اثرات این مشکلات به حداقل ممکن کاهش یابد و تولید اولیه از این فاز در کوتاه ترین زمان ممکن محقق شود.
تداوم تولید پایدار گاز در نخستین پالایشگاه گاز خاورمیانه
عنوان نخستین پالایشگاه گاز خاورمیانه را با خود یدک می کشد و طراحی آن از ابتدا به منظور تصفیه گازهای ترش همراه منطقه آغاجاری و صدور به خارج از کشور انجام شد و ساختمان اولیه در آذر 1350مورد بهره برداری قرارگرفت. شرکت پالایش گاز بیدبلند به عنوان اولین پالایشگاه گاز خاورمیانه در 18کیلومتری شمال آغاجاری،32 کیلومتری غرب بهبهان و35کیلومتری شرق میانکوه در استان خوزستان واقع شده است. استقرارسیستم مدیریت یکپارچه این شرکت ضمن توجه به توسعه کیفی محصولات، نسبت به حفظ محیط زیست، ایمن سازی محیط کار و رعایت موازین بهداشت حرفه ای، معتقد ومتعهد بوده و با تلاش تمامی کارکنان وکارشناسان خود به منظور بهبود مستمر شرایط عملیاتی وکاهش هزینه ها و اصلاح ساختارهای عملیاتی، نسبت به پیاده سازی سیستم مدیریت کیفیت اهتمام داشته اند. در ادامه، گفت و گو با علی محمد پوررضا، مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند درباره اقدام های این شرکت برای فراورش پایدار گاز را می خوانیم.
به منظور آماده سازي واحدهاي عملياتي پالايشگاه گاز بيدبلند در فصل زمستان و با هدف حداکثر استفاده از ظرفيت عمليات واحدهاي پالايش گاز در فصل سرما، استمرار توليد و جلوگيري از توقف هاي ناخواسته، در سال جاري پروژه تعميرات اساسي واحد پالايش گاز 300 و دیگ های بخار 4و5 و همچنین تعمیرات اساسی مشعل بلند شماره 4 با استفاده از توان و تخصص پيمانکار داخلي و با رعایت اصول ایمنی و پروتکل های بهداشتی( به منظور پیشگیری از شیوع بیماری کوید19) طبق زمان پیش بینی شده انجام شد که از نكات قابل توجه در تعميرات اساسي واحد 300 اجراي همزمان پروژه، سختی سنجی وتنش زدایی روي برج تماس و همچنین تعویض خطوط پر فشار آمین با انجام تعميرات اساسي اين برج بود و به منظور رعايت اصول ايمني و استانداردها، اکسیژن زدایی از نیتروژن استفاده شد.
با شیوع ویروس کرونا، به منظور مقابله و پیشگیری اقدام های موثری انجام شد که از آن جمله می توان به پیگیری و نظارت مستمر بر انجام اقدام های بهداشتی و پیشگیرانه بیماری کرونا در ادارات و واحدهای مختلف، همکاری و تعامل با شبکه بهداشت و درمان نفت امیدیه، شبکه بهداشت بهبهان و بهداشت ستاد ملی گاز و اجرای دستورعمل ها و ارائه گزارش های مورد نیاز، همکاری با شبکه بهداشت شهرستان بهبهان در اجرای طرح غربالگری بیماری کرونا از طریق تکمیل فرم های خوداظهاری در پالایشگاه بیدبلند، پیگیری وتهیه 6 عدد پمپ سم پاش وتحویل به شبکه بهداشت روستاهای اطراف پالایشگاه برای انجام عملیات ضدعفونی، پیگیری و نظارت بر انجام مستمر تب سنجی برای تمامی همکاران در زمان ورود به پالایشگاه های گاز بیدبلند و مسجدسلیمان، پیگیری برای تهیه دستکش یکبار مصرف و توزیع میان همه همکاران، انجام پیگیری های مستمر با هدف بهبود و ارتقای شرایط مقابله با بیماری کرونا و پاسخگو بودن به همکاران در واحدهای مختلف به منظور رفع نواقص وکمبودها با توجه به امکانات موجود، شرکت در جلسات بحران مربوط به موضوع کرونا در فرمانداری شهرستان های امیدیه و بهبهان، پیگیری مراحل خرید سه دستگاه تونل ضد عفونی نفر برای نصب در گیت های ورودی نفرات به پالایشگاه های بیدبلند و مسجدسلیمان و کمک های مومنانه به اقشار کم برخوردار و ضعیف جامعه از طریق کمیته امداد و بهزیستی و خانه بهداشت شهرها وروستاهای مجاور پالایشگاه اشاره کرد.
شرکت پالایش گاز بیدبلند با هدف اجرا و پایبندی به مسؤولیت های اجتماعی و ارائه تسهیلات و خدمات نسبت به مشتريان و ذينفعان، سازمان ها و نهادهای همجوار، همسایگان و شهروندان، اقدام به اجرای فعاليت هاي مرتبط مي کند که اين مسؤوليت ها، مجموعه وظايف و تعهداتي است كه اين شركت باید برای حفظ، مراقبت و كمك به جامعه انجام دهد. با توجه به محرومیت منطقه، این شرکت خدمات موثری را در مسیر ارتقای خدمات اجتماعی انجام داده که از مصادیق این فعالیت ها می توان به تعامل سازنده، پویا و مستمر با سازمان های مردم نهاد، کمک به موسسات خیریه، کمک مومنانه به اقشار کم برخودار وآسیب پذیر جامعه (خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی شهرها و روستاهای همجوار پالایشگاه)، حفظ و صیانت از محیط زیست و استقرار سیستم های مدیریتی اشاره کرد.
طی سال های 98 و99 بیش از 6 میلیون نفر ساعت کار بدون حادثه در این شرکت به ثبت رسیده که برای تحقق آن برنامه هایی از جمله تهیه و تنظیم شناسنامه شغل برای همه کارکنان شاغل در شرکت پالایش گاز بید بلند و به روز رسانی اطلاعات به صورت سالانه انجام شده است. تهیه و تنظیم شناسنامه کارگاهی برای همه کارگاه های صنعتی (مرکزی – ولو شاپ – برق – مکانیک اضطراری)، اندازه گیری عوامل زیان آور فیزیکی، شیمیایی، ارگونومیکی در محیط کار وثبت اطلاعات اندازه گیری عوامل زیان آور در سامانه جامع وزارت نفت وتجزیه و تحلیل داده ها بر اساس فرمت های ابلاغی از وزرات نفت، پیگیری برای انجام اقدام های کنترلی و اصلاحی بعد از دریافت گزارش اندازه گیری از طریق جاب– TSR- آنومالی – پیشنهادات – طرح در جلسات وکمیته های سلامت H.S.E در خصوص رعایت بهداشت کارکنان، تدوین استراتژی ارزیابی و مدیریت مواجهات شغلی کارکنان با عوامل زیان آور محیط کار، برگزاری دوره های آموزشی بهداشت حرفه ای –ارگونومی –تناسب کار با بدن – بیماری های ناشی از کار برای همه نیروهای رسمی –قراردادی –پیمانکاری، شناسایی و ارزیابی ریسک های بهداشتی به روش JHA و شناسایی خطرات بهداشت، نظارت عالیه بر انجام معاینات دوره ای برای همه نیرو های رسمی – قراردادی – پیمانکاری و شناسایی افراد دارای محدودیت و بیماری های شغلی و پیگیری برای تسریع درمان از جمله اقدام های این شرکت برای حفظ و حراست از ایمنی کارکنان و تجهیزات است.
شرکت پالایش گاز بید بلند برای عمل به تصویب نامه هیأت وزیران به شماره 78250/ت51904ه و به استناد اصل یکصد و سی وهشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تامین حداقل 20 درصد مصارف انرژی در ساختمان های اداری از محل انرژی های تجدید پذیر و با توجه به پتانسیل های اقلیمی و شرایط جغرافیایی منطقه، رویکرد تامین بخشی از توان سرمایش و روشنایی ساختمان های حمل و نقل و کالا به کمک نیروگاه خورشیدی را اتخاذ کرد. متوسط تولید روزانه این نیروگاه، 160 کیلووات ساعت است که با توجه به بازده 36 درصدی شبکه انتقال، این میزان تولید، با توجه به ارزش حرارتی گاز طبیعی (36 مگاژول در هر متر مکعب)، منجر به کاهش 17000 متر مکعبی مصارف گاز سوخت در نیروگاه حرارتی شده و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به میزان 33 تن معادل CO2 را به همراه خواهد داشت. میزان برق مصرفی ساختمان حمل و نقل در سال 98، به میزان 137232 کیلووات ساعت بوده که از این میزان، 38779 کیلووات ساعت از طریق نیروگاه خورشیدی 30 کیلووات تامین شده است.
متوسط تولید روزانه این نیروگاه، 320 کیلووات ساعت است که با توجه به بازده 36 درصدی شبکه انتقال، این میزان تولید، با توجه به ارزش حرارتی گاز طبیعی (36 مگاژول در هر متر مکعب)، منجر به کاهش 34000 متر مکعب خواهد شد.
این شركت با شناسايي تجهيزات مهم و كليدی برای رفع نيازهاي خود از كالاهاي داخلی اقدام به ساخت و تهيه و تامين تجهيزات و مواد شيميايي از داخل کرده كه از آن جمله می توان به ساخت گير شفت پمپ p1، ساخت قطعات يدكي انواع پمپ ها، مهندسي معكوس انواع تجهيزات دوار و غير دوار، ساخت مبدل و تيوب بندل در انواع مختلف و تامين انواع مواد شيميايي نظير دي اتانول آمين –مواد ضد رسوب و خوردگي- از سازندگان داخلي اشاره کرد.
با توجه به نامگذاری امسال با نام جهش تولید برای تحقق این شعار با وجود محدودیت ها وتنگناها، چند پروژه از جمله پروژه سیستم تشخیص گاز وآتش واحدهای تصفیه گاز، طراحی و احداث سامانه فتوولتاییک (انرژی خورشیدی )60کیلو واتی، پروژه انتقال گازهای اسیدی برای تزریق به میادین نفت و پروژه بهینه سازی تجهیزات و دستگاه های آزمایشگاه کنترل کیفی گاز پالایشگاه را می توان نام برد.
گفت و گوی «مشعل» با مشاور ارشد وزیر نفت در امور زنان و خانواده
سمیه راهپیما راهبردهای صنعت نفت در حوزه زنان و خانواده پس از گذشت پنج سال از زمان پیشنهاد امور زنان و خانواده در تاریخ ۲۰ مهر ۹۹ از سوی وزیر نفت مصوب و ابلاغ شد. بر اساس این ابلاغیه، استعدادها و قابلیت های زنان به عنوان نیمی از سرمایه های انسانی ارزشمند در جامعه شناخته می شود و بستر مناسب برای بهبود وضعیت، ارتقای جایگاه و توسعه مشارکت آنان در انطباق با تکالیف صنعت نفت در این حوزه فراهم و به استناد اسناد بالادستی، راهبردهای صنعت نفت در امور زنان و خانواده محقق می شود. به منظور کسب اطلاعات بیشتر، خبرنگار «مشعل» با فاطمه تندگویان، مشاور ارشد وزیر نفت در امور زنان و خانواده گفت و گویی انجام داده است که در ادامه می خوانید:
در نفت یک باور عمومی وجود دارد مبنی بر اینکه صنعتی مردانه است. این باور چند بُعد داشته و دارد؛ نخست اینکه زنان در حاشیه قرار بگیرند و دوم اینکه در مشاغل فرودستی به کارگرفته شوند یا در هر جایگاهی که هستند، مرد شمرده شده و جنس و جنسیت آنها نادیده گرفته شود. طی سال های گذشت، زنان یا متوجه تبعیض ها نمی شدند یا آنها را پذیرفته بودند. از این رو زمانی که وارد صنعت نفت شدم، وجود تبعیض و شکاف جنسیتی، نخستین موضوع اولویت دار امور زنان و خانواده تعیین شد تا جامعه هدف (مجموعه کارکنان صنعت نفت) را نسبت به آن حساس کنیم. در همان سال اول، زمانی که طرح «راهبردهای امور زنان و خانواده» را به وزیر نفت (مهندس زنگنه) ارائه کردم، ایشان کاملاً به اهمیت این مساله واقف بودند؛ اما اغلب مدیران شرکت های اصلی و فرعی نسبت به این موضوع حساسیتی نداشتند و می گفتند که اصلاً تبعیضی در صنعت نفت وجود ندارد. این مساله بار سنگینی را برای بنده ایجاد می کرد تا بتوانم گام به گام پیش بروم و ابعاد این مسأله را تبیین و تشریح کنم. برای حل هر مشکل یا رسیدن به هر هدفی نیاز به تعامل، همراهی و همدلی و مشارکت است، به همین دلیل اگر می توانستیم ذهنیت هریک از اعضای شورای معاونین را نسبت به این موضوع حساس کنیم که تبعیض جنسیتی در صنعت نفت وجود دارد، گام بزرگی در این زمینه برداشته می شد.
دستیابی به چنین فضای فکری نیازمند ممارست، صبر، پشتکار، دانش، تدبیر و توجیه منطقی است. برای تحقق این امر در تدوین راهبردها، از همکاران مرد هم دعوت به کارکردیم تا بتوانیم دیدگاه های آنها را نیز به دست بیاوریم و کلماتی که به کار می بریم، حساسیت بر انگیز نباشد.
زمانی که در وزارت آموزش و پرورش، مسوولیت مشاورت امور زنان و خانواده را به عهده داشتم، سند راهبردی ۱۰ ساله ارتقای وضعیت زنان و توسعه آموزش دختران را تدوین کرده بودم و با این موضوع و ابعاد مختلف آن آشنایی داشتم. به همین دلیل وقتی سال ۹۳ وارد صنعت نفت شدم، یک برنامه اولیه در زمینه رفع تبعیض را تدوین و به مهندس زنگنه ارائه کردم و همان سال کارگروهی تشکیل شد و سند توسعه مشارکت زنان در صنعت نفت را با همکاران گروه تدوین کردیم. از همان سال تا کنون در پی آن بودیم که راهبردها را به تصویب برسانیم. این سند قبل از سند توسعه ورزش در صنعت نفت، قبل از نظامنامه مسوولیت اجتماعی در صنعت نفت تدوین شده بود و بارها برای تصویب آن تلاش کردم و هر بار به مجاری مختلف در اداره، ارجاع و نهایت مسکوت گذاشته می شد. با وجود تمام مشکلاتی که این مسیر داشت، سال گذشته در جلسه ای که با وزیر نفت داشتیم، موضوع راهبردهای زنان و خانواده دوباره مطرح و درخواست شد تا جدا از مباحث موازی، این موضوع به شکل خاص و ویژه در نظر گرفته شود و با توجه به اینکه در صنعت نفت هیچ آیین نامه و نظام نامه و سند مکتوبی وجود ندارد که مشخص کند، نفت در حوزه زنان چه می خواهد بکند یا باید انجام دهد، لزوم تصویب و ابلاغ آن را متذکر شدم. این سند می تواند جایگاه زنان در صنعت نفت را روشن کرده و قابل استناد برای همه ذینفعان باشد.
با ابلاغ مهندس زنگنه، سمت مشاور امور زنان و خانواده درذیل ساختار دفتر وزارتی شکل گرفت و شرح وظایف برای آن نوشته شد. به دنبال آن، ایجاد شبکه مشاوران را به وزیر نفت پیشنهاد دادیم که مورد موافقت قرار گرفت و ابلاغ شد و به این وسیله توانستیم این شبکه را در سراسر وزارت نفت جاری کنیم تا مشاوران زن جایگاه تعریف شده ای داشته باشند. مهم ترین موضوع سند که مشاوران باید دنبال کنند، از یک سو برقراری عدالت جنسیتی و ایجاد فرصت های برابر با هدف توان افزایی زنان شاغل و دسترسی به منابع و منافع یکسان است و از سوی دیگر، ایجاد محیط کار امن و قابل اعتماد برای زنان و تقویت سلامت جسمی و روانی آنهاست.
بله، جایگاهی که مردان به لحاظ دسترسی به منابع، فرصت ها و منافع دارند، تفاوت آشکاری با زنان دارد و این شکاف باید با برنامه ریزی و بتدریج کاهش پیدا کند؛ اما همانطور که تبعیض گام به گام به وجود می آید، رفع تبعیض نیز گام به گام (بتدریج) ممکن می شود و باید برای آن برنامه ریزی کرد.
در این سند تمام موارد دیده شده و به مفاهیمی که از آن صحبت می کنیم هم پرداخته ایم تا با یک نگاه همسو و دیدگاه مشترک، در تحقق اهداف سند اقدام کنیم. متاسفانه این مشکلات نه تنها در صنعت نفت؛ بلکه در سایر سازمان های دولتی نیز مشاهده می شود و این تبعیض نهادینه شده در جامعه، دیدگاه متفاوتی نسبت به زنان ایجاد می کند. در راهبردهای زنان و خانواده، اهداف را بر مبنای خلأهای نفت در حوزه زنان در نظر گرفته ایم. اکنون آنچه که در راهبردها آمده، چیکده متنی است که به صورت توضیحی و تفسیری در ضمیمه آن آمده و استناد به قوانینی شده که در چشم انداز سال ۱۴۰۴ و در برنامه ششم توسعه و مصوبات داخلی نفت مد نظر قرار گرفته تا ثابت شود که تمام مواد سند، مستند به قانون و مصوباتی است که باید در سطح ملی مورد توجه قرار گیرد و اساساً یک ادعا نیست؛ بلکه یک مطالبه برمبنای قانون بوده که سازمان را موظف به رعایت و اجرا می کند. بنابراین، اهداف بیانگر خلاهای موجود و در مسیر تحقق آرمان هایی است که در نظام جمهوری اسلامی ایران برای زنان دیده شده است. مهم ترین آرمان جمهوری اسلامی، برقراری عدالت برای زنان است و در این سند، عدالت در قالب جاری سازی نگرش جنسیتی در سیاست ها، برنامه ها و مقررات، به عنوان یک اصل قرار گرفته است. نگرش جنسیتی اقتضا می کند که برای زنان و مردان، دسترسی برابر به منابع و منافع در نظر گرفته شود و مشارکت زنان در تدوین سیاست ها و برنامه ها نیز دیده شود، همچنین در تدوین برنامه ها و اجرای قوانین و مقررات به نقش های چندگانه زنان توجه شود تا در نهایت شکاف های جنسیتی از بین برود. زنان، نقش مادری و همسری دارند، نمی شود این نقش ها را در فرهنگ جامعه برای زنان قائل باشیم و از سوی دیگر در قوانین آنها را نادیده بگیریم. به همین دلیل باید قانون کاهش ساعت کاری مادران دارای فرزندان زیر ۶ سال کامل اجرا شود یا اکنون که بحث همه گیری کووید 19 پیش آمده و مدارس و مهدکودک ها تعطیل است، سازمان باید در کنار مادران قرارگرفته و آنها را در ایفای نقش های چندگانه شان یاری کند.
بله، چون مساله خانواده به عنوان بخشی از وظایف و تکالیف مشاور امور زنان و خانواده به شمار می رود، در این بخش نیز بحث تحکیم و تعالی خانواده باید مورد توجه این دفتر قرار گیرد و در این رابطه طی چهار سال گذشته برنامه های مدون و اجرایی داشته ایم که موفقیت آمیز بوده وکماکان ادامه دارد.
در راهبردها به مساله خانواده به شکل جدی پرداخته شده است. این موضوع نه از جنبه مددکاری، بلکه از موضع تواناسازی خانواده ها و آگاهی بخشی به آنها مورد توجه قرار گرفته تا کمک کنیم، محیطی گرم همراه با صمیمت، تفاهم و عقلانیت بیشتر در خانواده ایجاد شود و با کسب مهارت های لازم و مبتنی بر مسوولیت پذیری فردی، نسبت به حل تعارضات (بین زوجین، والدین و فرزندان) و افزایش همدلی و همراهی گام بردارند.
زنان به عنوان محور خانواده عموماً به سلامت تمام خانواده بجز خودشان توجه دارند و در صنعت نیز امکاناتی برای پایش سلامت و غربالگری زنان وجود دارد؛ اما اهمیت آن نه از سوی زنان شاغل و نه از سوی مسوولان امر، جدی گرفته نمی شود. از این رو پیگیری برنامه ارتقای سلامت زنان به نحوی که در بر گیرنده دوره های مشخص زندگی زنان باشد (بارداری، فرزندآوری و...) جزو مسائلی است که باید به طور خاص به آن توجه داشت.
از این رو دوره های آموزشی خود مراقبتی (برای همه کارکنان و حتی مدیران) از سوی این امور طراحی و اجرا شده و در سال جاری این آموزش ها به صورت مجازی ادامه دارد.
مسأله دیگر درحوزه سلامت، توسعه ورزش زنان است. ورزش، زمینه ساز سلامت جسمی و روانی زنان و نشاط و شادابی آنان و عامل پیشگیری از بسیاری از بیماری هاست. در نفت، فرصت بهره گیری از باشگاه ها و اماکن ورزشی به گونه ای تقسیم شده که عمدتا ساعات عصر به زنان اختصاص دارد، در حالی که خانم ها بلافاصله پس از کار اداری، ناچار از عزیمت به منزل و ایفای نقش های خانگی هستند. بنابراین با توجه به تعدد نقش های زنان، این مسأله باید به گونه ای برنامه ریزی شود که زنان بتوانند به اختیار خود و متناسب با زمان فراغت، از اماکن ورزشی در دسترس و نزدیک به محل سکونت خود استفاده کنند.
با توجه به اینکه مسوولیت اجتماعی نفت در مناطق محروم عملیاتی مورد توجه است، یکی دیگر از موارد سند، پرداختن به موضوع مسوولیت اجتماعی صنعت در قبال زنان جوامع محلی است. متاسفانه قبلاً در این رابطه زنان جوامع محلی نادیده گرفته می شدند، از این رو توسعه آموزش دختران و ایجاد فضاهای ورزشی برای زنان و تقویت سلامت آنان مد نظر بوده و دستاوردهای خوبی هم در برداشته است. ما در این حوزه خواستار پررنگ شدن مشارکت زنان در ایفای مسوولیت اجتماعی نفت نیز بوده ایم.
جدا از تمام آنچه که گفته شد، چند رویکرد قابل توجه است. نخست اینکه، مشاور امور زنان وخانواده، در سطح مشاور ارشد وزیر در نفت به رسمیت شناخته شد و در بالاترین جایگاه سازمانی قرار گرفت و برای نخستین بار در وزارت نفت، مشاور زنان امکان حضور در شورای معاونین را یافت، به نحوی که می تواند در مباحث شورا مداخله و اعلام نظر کند و حق رأی داشته باشد و در واقع این امکان به وجود آمد که در تمامی سیاست هایی که به منابع انسانی مربوط می شود، مشارکت داشته باشد. همچنین برای نخستین بار در صنعت نفت، یک سند راهبردی تدوین، تصویب و ابلاغ شد که خاص کارکنان زن باشد و در این سند، به مساله مدیریت زنان، شایستگی و ارتقا و جذب زنان توجه شود. در این سند به موقعیت مادران و تکالیفی که متوجه زنان در ابعاد خانواده است هم توجه شده است. نکته دیگر این که در ازای پذیرش این سمت از سوی مشاوران و قبول زحمت و تلاش مضاعف آن، یک رتبه سازمانی با حداکثر بهره گیری از امتیازات شغلی داده می شود. و مهمتر اینکه برای اجرای سند، باید همسویی، همکاری و مشارکت بین مدیران عامل شرکت ها، معاونان منابع انسانی و مشاوران شکل گیرد و اعتبارات لازم نیز سالانه پیش بینی و تامین شود.
باید توجه داشت که مساله رفع تبعیض زنان در صنعت نفت در قیاس با مردان چیزی نیست که یک شبه بر طرف شود و هیچ مشاور و دستگاهی نمی تواند تبعیض ساختاری، فرهنگی و اجتماعی که طی سالیان طولانی و به اندازه عمر یک جامعه به وجود آمده را ظرف ۸ سال از بین برد. بنابراین برقراری عدالت جنسیتی و رفع تبعیض، نیازمند داشتن برنامه عمل و از طرفی صبر و استقامت و پیگیری و روحیه تعامل و گفت و گوست.
ما موفق شدیم در طول این دو دوره، تمام مقررات صنعت نفت را مورد بررسی قرار دهیم و در 8 کارگروه تخصصی با مشارکت جدی مردان و زنانی که ازحوزه ستادی و شرکت ها در آنها حضور داشتند، در ابعاد مختلف کارها را به پیش ببریم؛ اما هنوز مسائلی وجود دارد که باید به آنها توجه شود.
حدود ۶۰ درصد از ماده های سند راهبردی زنان و خانواده اجرایی شده و آنچه باقی مانده، عمدتاً اصلاح نگرش و باور عمومی به توانایی زنان و همچنین اجرای برنامه توسعه مدیران زن، توان افزایی و اصلاح برخی مقررات سخت و صعب یا مواردی است که در سطح ملی نیاز به مصوبه قانونی مجلس دارد.
زنان و مردان جامعه متکی به یک فرهنگ و نگرش ریشه دار سنتی در سطح ملی هستند که نقش هایی را برای هریک از آنان قائل است و عموماً در برابر تغییر نقش ها هم مقاومت می کنند. باید این آگاهی و تغییر نگرش در جامعه به وجود آید که زنان می توانند در همه امور مشارکت داشته باشند. تصور این است که زنان در رشته های مهندسی و سخت افزاری نمی توانند براحتی کار کنند و در حوزه های آموزش و پرورش و ... می توانند نقش بهتری ایفا کنند. این تصور و نگرش غلط، باعث ایجاد مانع می شود، به همین منظور در بخشنامه ای که از سوی مهندس زنگنه ابلاغ شد، مساله رفع تبعیض در جذب، به کارگیری و انتصاب و ارتقای زنان مطرح شد تا زنان و مردان به صورت مساوی فرصت انتصاب و ارتقا را در سازمان داشته باشند.
بتازگی در شورای معاونین با هدف ادامه خدمت زنان تا سن 60 سالگی، موضوع اصلاح قانون مقررات بازنشستگی نفت مورد موافقت قرار گرفت که اقدام های مرتبط با آن در حال انجام است. بازنشستگی بیش از موعد کارکنان زن نیز بنا به درخواست خودشان و موافقت کارفرما در دست بررسی و تصویب است.
اجرای صحیح قانون پرداخت مستمری بعد از فوت زنان به فرزندان متوفی از جمله موارد در دستور کار ما از سال تصویب این مقررات درسال 96 تاکنون است که طی آن درخواست کرده ایم مبدأ زمانی اجرای مقررات به سال 86 بازگردد، همچنین فرزندان زنان متوفی همانند مردان بتوانند از تسهیلات درمانی نفت استفاده کنند. موضوع انتقال به کلانشهرها به تبعیت از همسر، بتازگی در شورای معاونین مطرح شده و مقرر است ضوابط جدید با اولویت دهی به زنان شاغل اصلاح و ابلاغ شود. طرح توسعه مشارکت زنان در سمت های مدیریتی را از طریق ارزیابی های ویژه مرکز توسعه مدیریت ازسال 97 آغاز کرده ایم و هم اکنون نیز درحال پیگیری برای تکمیل ارزیابی و اجرای دوره های آموزشی مرکز برای زنان پذیرفته شده هستیم. اما برخی درخواست ها با وجود پیگیری و مکاتبات طولانی دفتر ما منجر به نتیجه نشد که مهم ترین آن، برخورداری فرزندان زنان شاغل از تسهیلات درمانی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بود. این درحالی است که بیشتر زنان شاغل مایل به دریافت این حق موجه بودند؛ اما چون قوانینی که پشتیبان این مساله باشد، وجود نداشت، نهایتاً قرار شد تا سرانه ای محاسبه و اعلام شود که زنان شاغل متقاضی بتوانند با پرداخت آن از بیمه درمانی نفت برای فرزندانشان استفاده کنند؛ اما فعلاً اجرای آن از دستور کار سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت خارج شده است.
اصلاح مقررات کفالت والدین از سوی فرزند ارشد دختر نیز بسیار پیگیری شده؛ اما در نهایت تغییر مقررات پذیرفته نشده و صرفا درخواست های شخصی مورد بررسی قرار می گیرد. جایگزین کردن کلمه حضانت فرزندان به جای کفالت در مجموعه مقررات مربوطه نفت مورد موافقت شورای معاونین قرارگرفت؛ اما هنوز اقدام لازم از سوی اداره کل تدوین وهماهنگی مقررات صورت نپذیرفته است. انتصاب و ارتقای فارغ التحصیلان زن رشته های مدیریت پروژه و مدیریت عمومی در شورای معاونین تصویب و برای اجرا از سوی مراجع ذیربط ابلاغ شده است.
سخن آخر.
امیدوارم راهبردهای صنعت نفت درحوزه زنان و خانواده مورد توجه آیندگان نیز قرار گیرد و توجه به آن تنها به این دوره ختم نشود و وزرا و مشاوران بعد از ما نیز به این سند به عنوان یک برنامه عمل نگاه و در مسیر تحقق آن تلاش کنند. باید مراقب بود تا بازگشت به عقب صورت نگیرد. این همدلی و همراهی با ممارست و توجیه و تدوین و مستند سازی صورت گرفته و باید در دوره های بعدی نیز این همدلی و همگرایی وجود داشته باشد.
فناوری، ترسیم گر نقشه راه انرژی در آینده
برآوردهای بلندمدت نشان می دهد، تقاضا برای اوج گیری نفت خام و زغال سنگ رو به کاهش می رود، در حالی که مصرف انرژی خورشیدی در حال افزایش است، از این رو گفته می شود پدیده ای که آینده انرژی جهان را رقم می زند، فناوری است نه سوخت های فسیلی. پیش بینی کنندگان جهان نفت، دهه هاست که این چالش بلندت مدت مشابه را داشته اند: یافتن اینکه چه مقدار از هیدروکربن های مایع جهان در سال های آینده مورد تقاضا خواهد بود و در کجا و چه ترکیبی از محصولات مصرف می شود و موارد استفاده آن چه خواهد بود؟
برای دهه ها، دیدگاه طولانی مدت تا حدودی استوار و ثابت قدم بوده است. به طور کلی، تقاضای جهانی با رشد اقتصاد و جمعیت افزایش می یابد.خطوط کوتاه مدت، محدود هستند؛ به دلیل شیوع جهانی ویروس کووید-19، تقاضای کنونی نفت بیش از 10 میلیون بشکه در روز کمتر از یک سال پیش است و خطوط طولانی مدت، یکنواخت هستند و به سمت بالا حرکت می کنند.
در دو برآورد بلندمدت اخیر، ازسوی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و آژانس بین المللی انرژی، موضوع متفاوتی وجود دار، به گونه ای که این خطوط بالا رونده نیستند، شرایط تقاضا برای نفت خام، حتی در محافظه کارانه ترین سناریوها و برای بیشترین روندهای افزایشی، بسیار نزدیک به دوران اوج است.
برآوردهای اوپک و آژانس بین المللی انرژی تا سال 2040 میلادی از افزایش تقاضا حکایت می کنند، حتی اوپک برآوردش درباره تقاضا برای نفت خام در سال 2045 میلادی را نسبت به سال 2040 میلادی اندکی کاهش می دهد.
مهمتر اینکه، برآوردهای دیگری از تقاضای نفت در آینده وجود دارد که به لطف مداخله های سیاسی به همان اندازه خیره کننده، به زیر سطح 2019 می رسند و این شرایط گاهی اوقات بسیار چشمگیرست.
اوج تقاضا برای نفت نیز برای بعضی شرکت هایی که سرمایه گذاری های زیادی در آینده نفت دارند، پدیده ای معمول است. با نگاهی دقیق به چشم اندازهای بلندمدت اوپک و آژانس بین المللی انرژی درباره آینده، متوجه می شویم که نشانه هایی مبنی بر « از بین رفتن آرام تقاضای نفت» یافت می شود.
برای نمونه، آژانس بین المللی انرژی بر این باور است که تولید برق با زغال سنگ در حال کاهش است و تا سال 2040 میلادی برای نخستین بار پس از انقلاب صنعتی، تنها کمتر از 20 درصد خوراک مورد نیاز برای تامین برق جهان را تامین خواهد کرد.
چنانچه کاهش و مرگ تدریجی خیره کننده به نظر آید، به همین دلیل است. یک دهه پیش، حتی اگر آژانس بین المللی انرژی، بدعت گذار چنین پیشنهادی بود، در چشم انداز جهانی انرژی 2010 خود اعلام کرد که «زغال سنگ، ستون فقرات تولید برق جهان است.»
حال اگر آژانس بین المللی انرژی در مقایسه با تحلیلگران و ناظران حوزه انرژی که مبتنی بر فناوری هستند، بدعت گذاری کمتری داشته باشد، آنچه را که در برآوردهای تازه خود به عنوان ارزان ترین سوخت امروز و آینده می داند، به همان اندازه خیره کننده است.
فاتح بیرول، رئیس آژانس بین المللی انرژی می گوید: انرژی خورشیدی؛ پادشاه جدید بازارهای انرژی جهان خواهد بود.
اگرچه چشم انداز اوپک، تنها به نفت خلاصه می شود، اما باید بعضی از تفکرات خلاقانه را درباره دیدگاه این سازمان، نسبت به آینده انرژی به کار ببریم.
من این کار را پیش تر انجام داده و آخرین بار اشاره کرده ام که مؤلفه های افزایش تقاضای نفت به چند بخش حمل و نقل جاده ای، پتروشیمی ها و صنعت هواپیمایی متمایل شده است.
ویروس کووید-19 (کرونا) امسال وضع حمل ونقل هوایی را تغییر داده، اگرچه حمل ونقل جاده ای و تقاضا برای شماری از محصولات پتروشیمی در بعضی بازارها بهبود یافته است. از همه مهمتر اینکه پیشرفت های فناوری، برتری نفت را کاهش داده است؛ درست همانند روشی که رشد و توسعه انرژی خورشیدی، باعث تغییر چشم انداز رشد زغال سنگ شده است.
چالش من برای کسانی که در سال 2020 میلادی به آینده نفت می نگرند، این است که در طول زمان، خود واژه های اوپک را انتخاب کنند و در نظر گیرند که چگونه عوامل تغییر دهنده، آینده نفت را بازتاب می دهد.
بگذارید موارد یادشده را معیار سنجش اهمیت خود بدانیم: هرچه تعداد بیشتری از موارد یاد شود، احتمال می رود که برای روایت آینده انرژی در آن سال اهمیت بیشتری داشته باشد.
13 سال پیش، در عصر عرضه محدود، درباره تقاضای فزاینده و افت و خیز قیمت نفت، «منابع» - مقدار نفت قابل استخراج و عرضه به بازار - از هر سه صفحه، در یکی از چشم اندازهای جهانی نفت به آن اشاره می شد؛ اما درباره «فناوری» کمتر از این میزان، سخن به میان می آمد، پدیده «آب و هوا» را که بسختی می شد مطلبی درباره آن یافت و درباره وسایل نقلیه الکتریکی هم که به هیچ وجه نامی برده نمی شد.
ممکن است شما متوجه جهش شدید نزولی در زمینه اشاره به فناوری در سال 2020 شوید و همچنین کاهشی مشابه برای وسایل نقلیه الکتریکی(البته با شدت کمتر) را شاهد باشید.
اشاره مطلق به هر دو پدیده، به طور قابل توجهی کاهش یافته، اما موضوعی که پیش از این به آن اشاره نشده، حدود 400 بار ظاهر می شود: همه گیری ویروس کووید-19.
اگر بخواهیم جانب انصاف را رعایت کنیم، تنها امسال می توان از فناوری و وسایل نقلیه الکتریکی که در این مرحله روند طولانی مدت نفت هستند، کمتر سخن به میان آورد. پرسش بلندمدت، درباره ویروس کرونا نیست، بلکه مربوط به فناوری است و اینکه آیا تقاضای نفت به فناوری های نو به روشی که اکنون زغال سنگ به انرژی خورشیدی پاسخ می دهد: با افول و تغییر ساختاری.
نویسنده: ناتانیل بولارد
منبع: بلومبرگ
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی حفاری ایران
شرکت ملی حفاری ایران، همزمان با روز کتاب و کتابخوانی اعلام کرد: اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی این شرکت، ایجاد کتابخانه الکترونیک را در دستور کار قرار داده است. امید جورابیان، رئیس خدمات آموزشی، امور اداری و کتابخانه این شرکت، همزمان با روز کتاب و کتابخوانی گفت: کتابخانه شرکت اکنون دارای ۵ هزار و ۴۳۴ عنوان کتاب های تخصصی و عمومی است که از این تعداد ، ۲ هزار و ۱۵۰ عنوان کتاب، تخصصی مرتبط با صنعت حفاری شامل نفت و حفاری، زمین شناسی، شیمی، فیزیک، مکانیک، برق، عمران، ایمنی رایانه، مهندسی ساختمان و کتاب هایی در زمینه های حقوق، ریاضی، مدیریت، حسابداری، روانشناسی است و ۶۴۰ عنوان، مذهبی، تاریخی، اجتماعی، فلسفی، یکهزار و ۷۲۰ عنوان نیز داستان و رمان و ۸۷۶ عنوان کتاب هم فنی و مهندسی به زبان انگلیسی در این کتابخانه موجود است. جورابیان در همین ارتباط به ۳۸۴ مورد پایان نامه فارسی و ۱۶ مورد انگلیسی در این کتابخانه اشاره کرد و گفت: در این مجموعه ۲۳۵ جزوه تدوین شده فنی و تخصصی که تدریس دوره های آموزشی براساس محتوای این جزوه ها انجام می شود و در مراحل چاپ به صورت کتاب قرار دارد نیز موجود است. وی با بیان اینکه کتابخانه ملی حفاری هم اکنون ۵ هزار و ۳۰۰ نفر عضو دارد که ۷۰۰ عضو به طور مستمر به کتابخانه مراجعه و کتاب دریافت می کنند، افزود: با همکاری اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی و دیگر مدیریت ها و ادارات ستادی و عملیاتی ترجمه، تألیف، ویرایش، بازنگری و روزآمد کردن ۴۰ عنوان جزوه کاربردی نیز در حال اجراست. رئیس خدمات آموزشی، امور اداری و کتابخانه شرکت ملی حفاری ایران تهیه ۴۸ عنوان کتاب جدید عمومی را از اقدام های امسال برشمرد و اظهار کرد: امروزه همپای همه تحولات بشری، عرصه کتابخوانی نیز از ابزار و فناوری بهره مند شده است و کتابخوانی به صورت برخط مورد استفاده کارکنان و علاقه مندان قرار می گیرد. جورابیان با این توضیح که این واحد بخشی از اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی و زیرمجموعه مدیریت منابع انسانی است، گفت: اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی، موضوع ایجاد کتابخانه الکترونیک را در دستور کار قرار داده و پیگیر اجرای آن است. وی تصریح کرد: با توجه به راهبرد مدیریت منابع انسانی شرکت مبنی بر توانمندسازی این حوزه و استقرار سیستم مدیریتی برای سازمان های آموزشی ISO ۲۱۰۰۱ (ویرایش ۲۰۱۸)، این استاندارد شامل کتابخانه نیز خواهد شد.
شرکت ملی حفاری ایران
ابزارهای نمودارنگار چاه های تولیدی با هم افزایی میان شرکت ملی حفاری ایران، مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران و دانشگاه صنعتی شریف به دست محققان داخلی ساخته شد و دومین آزمون میدانی خود را با موفقیت در چاه شماره ۱۸ اهواز پشت سرگذاشت. علی دقایقی، مدیر خدمات ویژه شرکت ملی حفاری ایران در حاشیه آزمون میدانی این تجهیزات که با حضور محققان پژوهشکده الکترونیک دانشگاه صنعتی شریف، نمایندگان پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران، رؤسا و کارشناسان اداره کل خدمات نمودارگیری شرکت ملی حفاری ایران و کارشناسان مهندسی بهره برداری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شد، گفت: ساخت ابزارهای نمودارگیری درون چاهی و سامانه سطحی بر اساس قرارداد پژوهشی در مرکز تحقیقات فناوری نمودارگیری در دانشگاه صنعتی شریف محقق شده است. وی افزود: این ابزارهای تخصصی در روزهای سه شنبه و چهارشنبه (۲۰ و ۲۱ آبان ماه) آزمون میدانی را پس از بررسی های فنی و رفع برخی ایرادهای مشاهده شده در مراحل پیشین با موفقیت کامل پشت سرگذاشت و به طور رسمی در چرخه عملیات نمودارگیری قرار گرفت. مدیر خدمات ویژه شرکت ملی حفاری ایران تأکید کرد: این ابزار در زمینه مطالعه و بررسی مهندسی مخازن نفت و گاز برای مشاهده پارامترهای تولیدی از جمله مقدار تولید نفت، گاز و آب در اعماق مختلف چاه های تولیدی کاربرد دارد و شامل حس گرهای متفاوتی همچون سنجش چگالی، دبی سیال، میزان اشباع آب، فشار و دما در پروفایل چاه است و داده های دریافتی از اعماق چاه به صورت برخط در سامانه سطحی قابل مشاهده است. مدیر خدمات ویژه شرکت ملی حفاری تصریح کرد: دستیابی به دانش فنی این ابزار برای دانشگاه و این شرکت بسیار با اهمیت بوده و دو مجموعه ابزار در حال انجام آزمون میدانی هستند. دقایقی با اشاره به اینکه فناوری این ابزار، سال های متمادی در انحصار شرکت های بزرگ چندملیتی غربی بوده است، افزود: این فناوری در تجربه ای موفق از همکاری های صنعت و دانشگاه حاصل و این تجهیزات بر اساس فناوری روزآمد بویژه در علوم الکترونیک و رایانه ساخته شده و قابلیت اندازه گیری های بسیار دقیق و قابل رقابت با نمونه های خارجی را در شرایط دشوار درون چاهی با تحمل فشار تا ۲۰ هزار پوند بر اینچ مربع و دمای ۳۰۰ درجه فارنهایت دارند.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از برگزاری مناقصه آخرین بسته قراردادی طرح نگهداشت و افزایش تولید این شرکت (طرح توسعه ۲۸ مخزن) خبر داد. صادق فتح الهی گفت: اسناد مناقصه بسته قراردادی گچساران ۱ و ۲ در قالب یک بسته یکپارچه از طرح ۲۸ مخزن نهایی شده و در مرحله دریافت پیشنهادهای شرکت های پیمانکاری اکتشاف و تولید (E&P) قرار دارد. عملیات زیرسطحی این بسته شامل حفاری ۶ حلقه چاه جدید و تعمیر ۲۱ حلقه چاه موجود، مشبک کاری و مسدودسازی، لوله مغزی سیار، آزمایش های درون چاهی و سرچاهی و احداث محوطه چاه به همراه جاده دسترسی و خط لوله جریانی است. وی اظهار کرد: از جمله فعالیت های در نظر گرفته شده در بخش روسطحی این پروژه نیز حذف هیدروژن سولفوره (H2S) از نفت واحدهای بهره برداری شماره ۱ و ۲ گچساران، افزایش ظرفیت کندانسور سیستم تبرید کارخانه گاز و گاز مایع ۱۲۰۰ و تجهیز مجموعه های تفکیک بوستری میدان گچساران به تلمبه یدک است. مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برآورد مالی این بسته قراردادی را ۷۲ میلیون یورو و مدت زمان پیش بینی شده برای اجرای آن را ۲۴ ماه عنوان کرد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای مقابله با سیلاب های احتمالی پاییز و زمستان آماده است. در نشست ستاد مدیریت بحران این شرکت که با حضور مدیران عامل شرکت های بهره بردار از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، راهکارهای لازم به منظور مقابله با سیلاب های احتمالی مورد بحث و ارزیابی قرار گرفت. در این نشست، ایمنی تأسیسات و خطوط لوله انتقال نفت و گاز شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب واقع در استان های حوزه فعالیت بویژه تأسیساتی که بیشتر در معرض آسیب های ناشی از سیلاب هستند، بررسی و ارزیابی شد. ضمن اعلام آمادگی برای کمک به شهرها و روستاهای در معرض سیلاب های احتمالی همسو با اهداف مسؤولیت های اجتماعی، درباره اتخاذ تدابیر لازم برای محافظت از تأسیسات و صیانت از تولید در مقابل حوادث ناشی از سیل بحث و تصمیم گیری شد. مدیران ستادی و مدیران عامل شرکت های بهره برداری نفت و گاز کارون، مارون و گچساران و مدیران عملیات شرکت های بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و مسجدسلیمان نیز در این نشست گزارشی از اقدام های انجام شده و در حال اجرا برای مقاوم سازی تأسیسات اداری و صنعتی ارائه کردند. وضع جاده های دسترسی به چاه ها و واحدهای عملیاتی و پروژه های تعمیر و بازسازی آنها، پایش خطوط لوله جریانی و انتقالی، وضعیت شیرهای ایمنی روی خطوط لوله در مقطع رودخانه ها، وضعیت ماشین آلات سنگین و سیار ساختمانی، آماده سازی اسکیمرها و بوم ها برای پاکسازی رودخانه ها، مقاوم سازی سیل بندها، تعمیر و آماده سازی پمپ های جمع آوری و انتقال آب و مولدهای برق اضطراری، آماده باش نیروهای عملیاتی و سازماندهی نیروی انسانی مرتبط با مدیریت بحران سیلاب، رعایت دستورعمل های بهداشتی ویروس کرونا و استفاده از تجارب مقابله با سیلاب در سال های گذشته از جمله موارد مطرح شده در این نشست بود.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
گودال تبخیر با ظرفیت ۴۵ هزار مترمکعب به منظور جمع آوری پساب های صنعتی و با هدف پیشگیری از آلودگی های زیست محیطی و صیانت از طبیعت، در مرکز بهره برداری گاز کنگان ۲ و ۳ احداث و راه اندازی شد.
جابر چرومی زاده، رئیس منطقه عملیاتی نار و کنگان در این باره گفت: این حوضچه تبخیر با اعتبار ۱۰ میلیارد ریال و در مدت دو ماه با هدف ایجاد بستر تبخیری مناسب برای جلوگیری از نفوذ پساب صنعتی در خاک و آلودگی محیط زیست احداث شد و به بهره برداری رسید.
وی افزود: این حوضچه تبخیر به عنوان پشتیبان و سطح تبخیر ۹ هزار متر مربع و با نوع پوشش ژئوممبرین با سطح زیرین ژئوتکستایل است و در مجاورت یکی از چاه های کنگان قرار دارد.
رئیس منطقه عملیاتی نار و کنگان تصریح کرد: برای احداث این گودال تبخیر ۱۰ هزار مترمکعب خاکبرداری و ۱۲ هزار متر مربع زیرکوبی انجام شده است، همچنین به منظور ممانعت از ورود حیوانات، اطراف آن به متراژ ۳۶۰ متر و به ارتفاع سه متر با فنس محصور شده است. منطقه عملیاتی نار و کنگان یکی از مناطق عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از شرکت های تابع شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است که در حوزه جغرافیایی استان بوشهر قرار دارد.
شرکت ملی نفت مناطق نفت خیز
شیرآلات سرچاهی معیوب چاه تزریق پساب ۱۱۶ و مانده یابی چاه ۱۵۳ مارون با تلاش کارکنان مدیریت تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های مناطق نفت خیز جنوب بدون حضور دکل تعمیر شد. یونس عباسی لرکی، مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های این شرکت گفت: این شیرآلات که از مدار عملیات خارج شده بودند، پس از بررسی و ایمن سازی چاه، تجهیزات معیوب تعویض و تعمیر شدند و با انجام آزمایش فشار مطابق استاندارد، چاه به صورت آماده عملیات در اختیار شرکت بهره بردار قرار گرفت. وی افزود: تعمیر این چاه بدون نیاز به دکل انجام شد و در سریع ترین زمان با رعایت دستورعمل های پدافند غیرعامل برای جلوگیری از آسیب رساندن به محیط زیست و تجمع حجم عظیمی از پساب، دوباره در مدار عملیات قرار گرفت. مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ادامه داد: در پی اعلام مانده گذاری در چاه تزریق گاز شماره ۱۵۳ مارون، همکاران پرتلاش و مجرب خدمات فنی این مدیریت، همه وسایل باقیمانده در چاه را با تلاش و مهارت کم نظیر بازیافت کردند و این چاه نیز آماده تحویل به شرکت بهره بردار شد. عباسی لرکی تصریح کرد: انجام این کار بدون حضور دکل افزون بر پیشگیری از وقفه چندماهه عملیات تزریق گاز، سبب جلوگیری از هزینه های آماده سازی محل چاه، هزینه های دکل تعمیراتی و تجهیزات کمیاب و گرانقیمت رشته تکمیلی و تاج چاه شد. وی گفت: عملیات تخصصی و موفقیت آمیز در شرایط سخت تحریم و همه گیری کرونا با رعایت همه دستورعمل های بهداشت، ایمنی، محیط زیست (اچ اس ای) و شیوه نامه های بهداشتی صورت گرفت. تعمیر چاه های یادشده بیش از ۳۰ میلیارد ریال صرفه جویی به دنبال داشته است.
شرکت گاز استان فارس
شرکت گاز استان فارس و دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز با هدف بهره گیری از ظرفیت علمی این دانشگاه، تفاهمنامه همکاری امضا کردند. غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت گاز استان فارس در این باره گفت: این تفاهمنامه با هدف استفاده بهینه از امکانات و توانایی های علمی دانشگاه همسو با رفع نیازهای پژوهشی و تحقیقاتی شرکت گاز استان امضا شد. به گفته وی، در این همکاری نظام یافته، مرکز تحقیقات مهندسی شیمی نفت و پلیمر دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز از یک سو و امور پژوهشی و فناوری شرکت گاز استان فارس ازسوی دیگر با امکان سنجی، تعریف و تدوین راهکارهای راهبردی برای تهیه و تولید ابزارهای مورد نیاز شرکت گاز در زمینه های مختلف فنی، مهندسی، فناوری اطلاعات، منابع انسانی، علوم پایه و امورحقوقی به مدت ۶ سال همکاری می کنند.
پخش فراورده های نفتی منطقه تهران
رئیس امور جایگاه های عرضه گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) منطقه تهران از ۱۸۶ جایگاه فعال عرضه در استان خبر داد و گفت: به منظور حصول اطمینان از شرایط ایمنی و استانداردسازی، این جایگاه ها هر ساله به صورت ادواری با همکاری سازمان استاندارد کشور، بررسی و ارزیابی می شوند. فرهاد همراه افزود: در ۶ ماه نخست امسال ۳۸۰ مورد بازدید از جایگاه از سوی کارشناسان منطقه تهران انجام شده است. وی تأکید کرد: به منظور حمایت از حقوق شهروندان و مصرف کنندگان، با نظارت مستقیم و پیگیری های مستمر، برنامه کالیبراسیون دوره ای نازل ها و آزمون صحت سنجی بیش از ۷۰۰ نازل فعال سطح استان نیز انجام شده است. رئیس امور جایگاه های سی ان جی منطقه تهران با تأکید بر اهمیت و توجه به استانداردسازی جایگاه ها گفت: هم اکنون بیش از ۷۰ جایگاه استان موفق به دریافت گواهی استاندارد ادواری شده اند.
شرکت ملی گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، روند پیشرفت پروژه های اجرای خطوط انتقال گاز را با استفاده از فناوری های نو تشریح کرد. بهرام صلواتی با تأکید بر مدیریت زمان در انجام پروژه های خطوط انتقال گاز در کشور، از بهره گیری از فناوری های نوین در اجرای پروژه ها سخن گفت و افزود: در پروژه محمدیه قم - پارچین با استفاده از نقشه برداری هوایی نوین، عکسبرداری با کیفیت و وضوح بالا از مسیر اجرای پروژه انجام شد که در کاهش زمان بسیار موثر بود. وی ادامه داد: در اجرای پروژه امامزاده هاشم - پلور نیز در منطقه کوهستانی هراز از سازه های ژئو گریدی برای ایجاد مسیر بهره بردیم که به جرأت می توان گفت تنها با استفاده از این فناوری، امکان عبور خط لوله گاز از رودخانه های متعدد و جاده هراز میسر شد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تصریح کرد: مسیرسازی با استفاده از سازه های ژئوگرید برای نخستین بار در پروژه امامزاده هاشم - پلور انجام شد و تجربه ای گرانبها بود؛ چرا که با حفاری بخشی از کوه با پهنای لازم، با وجود موانع طبیعی و محیط زیستی با مشکلات فراوانی روبه رو می شدیم؛ اما با این اقدام نوآورانه، افزون بر صرفه جویی در هزینه ها، پروژه بدون صدمه به محیط زیست و در زمان کوتاه تر اجرا شد. صلواتی درباره اهمیت استفاده از سازه های ژئوگریدی گفت: این شیوه در مسیرسازی مناطق باتلاقی نیز به کار خواهد رفت و بهره بالایی نسبت به شیوه های متداول پیشین دارد. وی همچنین به دیگر فناوری های نو برای استفاده از پروژه ها اشاره و اظهار کرد: در پروژه رشت - چلوند، اجرای پایلوت عملیات و جوشکاری خودکار در دستور کار قرار گرفته که امیدواریم این نوآوری به نتیجه برسد و نتایج مثبتی برای صنعت گاز به ارمغان بیاورد.
پالایشگاه نفت اصفهان
شرکت پالایش نفت اصفهان به منظور بارگیری فراورده های ویژه خود، ۱۸ بازوی بارگیری جدید ساخته است. بابک الماسی نیا، رئیس عملیات مخازن و نقل و انتقال مواد نفتی شرکت پالایش نفت اصفهان در این باره گفت: این بازوها با هدف بارگیری محصولاتی همچون لوب کات، آیزوریسایکل، وکیوم باتوم (ته مانده برج تقطیر در خلأ) و انواع حلال های نفتی طراحی و در زمینی به مساحت ۱.۵ هکتار و با هزینه ای بالغ بر ۴۰ میلیارد تومان احداث شده اند. وی افزود: این بازوها روی ۹ سکوی بارگیری دو نازله احداث شده اند که تعداد ۶ بازو برای بارگیری فراورده های سبک (همچون انواع حلال ها) استفاده می شوند و تعداد ۱۲ بازوی دیگر وظیفه بارگیری فراورده های نفتی سنگین (همچون وکیوم باتوم، لوب کات و آیزوریسایکل) را به عهده خواهند داشت. رئیس عملیات مخازن و نقل و انتقال مواد نفتی شرکت پالایش نفت اصفهان ادامه داد: ایجاد خطوط انتقال برق، سیستم های اعلان و اطفای حریق، سیستم های مخابراتی و سیستم های انتقال دیتا (شامل ایجاد زیرساخت های حفاری برای عبور کابل های برق و فیبرهای نوری تا محل سکوها و...) از جمله فعالیت های جانبی این پروژه است. الماسی نیا تصریح کرد: در این پروژه اتاق کنترل، اتاق دیزل ژنراتور برای تولید برق اضطراری سیستم آتش نشانی با تعبیه ۶ مانیتور برای اطفای حریق احتمالی، دوش های آتش نشانی به صورت آب و فوم و...، تجهیزات دوربین مداربسته به منظور کنترل محوطه، سیستم های پیجینگ و سیستم های بستن اضطراری واحد نیز طراحی شده است.
با هدف تأمین گاز طبیعی طرح بهبود فرایند و بهینه سازی پالایشگاه اصفهان، پروژه ایستگاه تقلیل فشار گاز طبیعی (Gas Reducing Station) این شرکت نیز به صورت EPC ساخته می شود. علی میثاقی، مدیر این پروژه در این باره گفت: طرح ایستگاه تقلیل فشار گاز (Gas Reducing Station) با ظرفیت ۳۰۰ هزار استاندارد مترمکعب بر ساعت به همراه یک RUN (خط) با ظرفیت ۱۵۰ هزار استاندارد مترمکعب به صورت یدکی است که از سال ۹۷ آغاز شده و تاکنون حدود ۹۰ درصد پیشرفت داشته است. وی زمان پایان اجرای طرح را آذر امسال اعلام و تصریح کرد: مبلغ اجرای پیمان ۱۷۱ میلیارد ریال بوده است.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
رئیس امور هماهنگی و نظارت بر تولید مجتمع گاز پارس جنوبی از تحویل ۶۰ میلیون بشکه میعانات گازی به پالایشگاه ستاره خلیج فارس و ۲۱ میلیون بشکه به پتروشیمی نوری در نیمه نخست امسال خبر داد. علی احمدی با بیان اینکه هم اکنون و با تکمیل تعمیرات اساسی، همه پالایشگاه های مجتمع پارس جنوبی با آمادگی کامل در حال تولید گاز و محصولات جانبی آن هستند، گفت: در ۶ ماه نخست امسال، در حالی که بیشتر پالایشگاه ها در حال انجام تعمیرات اساسی سالانه بودند، حدود ۶۰ میلیون بشکه میعانات گازی به پالایشگاه ستاره خلیج فارس تحویل داد. وی افزود: حدود ۲۱ میلیون بشکه میعانات گازی نیز در این بازه به پتروشیمی نوری تحویل داده شد.
به گفته رئیس امور هماهنگی و نظارت بر تولید مجتمع گاز پارس جنوبی، بیشترین تولید میعانات گازی در این بازه زمانی برای پالایشگاه نهم با حدود ۱۸ میلیون بشکه در ۶ ماه نخست امسال بود.
احمدی یادآور شد: پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی با آغاز فصل سرد سال، با آمادگی کامل و با انجام اقدام های نوآورانه در عملیات تعمیرات اساسی امسال، گاز مورد نیاز کشور را تأمین می کنند.
پخش فراوده های نفتی منطقه اصفهان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان، از افتتاح و راه اندازی یکصدوشصت وچهارمین جایگاه عرضه گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) در استان اصفهان خبر داد. حسین صادقیان در این باره گفت: جایگاه تک منظوره سی ان جی با نام یاس بوسعیدی واقع در خیابان امام خمینی، خیابان امام رضا، تحت پوشش ناحیه مرکزی افتتاح شد. وی با اشاره به اهمیت توسعه جایگاه های عرضه سوخت استان در ارائه خدمات مطلوب سوخت رسانی افزود: به منظور ارتقای حقوق شهروندی و مشتری مداری و با تلاش و پیگیری مسؤولان منطقه، جایگاه یادشده در مدار سوخت رسانی قرار گرفت. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان تأکید کرد: همه هزینه های جایگاه یادشده از قبیل تأمین زمین، ساخت ابنیه، تأمین تجهیزات و نصب و راه اندازی جایگاه با سرمایه گذاری بخش خصوصی از سوی مالک جایگاه بوده و این جایگاه با هزینه ای بالغ بر ۱۴۰ میلیارد ریال در زمینی به مساحت یک هزار و ۵۰۰ متر مربع احداث شده است. صادقیان با اشاره به اینکه احداث این جایگاه به طور مستقیم برای هشت نفر اشتغالزایی کرده است، افزود: این جایگاه با پنج دیسپنسر و ۱۰ نازل و دارای تجهیزات کمپرسور تی جی سی با ظرفیت ۲ هزار مترمکعب در ساعت بوده و توانایی سوخت رسانی به یکهزار و ۵۰۰ خودرو در شبانه روز را دارد. به گفته وی، در استان اصفهان ۱۶۴ دستگاه کمپرسور، ۵۰۱ دیسپنسر و ۹۹۴ نازل فعال است.
فراورده های نفتی منطقه سبزوار
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه سبزوار از انجام بیش از پنج هزار بازدید میدانی از جایگاه های عرضه سوخت منطقه سبزوار خبر داد. محمد صادقی با اشاره به وجود ۵۱ جایگاه عرضه سوخت فعال در شهرستان های سبزوار، بردسکن، جوین، جغتای، خوشاب، داورزن و ششتمد گفت: از ابتدای امسال تاکنون بیش از یکهزار و ۶۷۰ مورد ارزیابی کیفی و ۳ هزار ارزیابی کمی از جایگاه های عرضه سوخت استان به عمل آمده است. وی با بیان اینکه سوخت رسانی مطلوب و افزایش میزان رضایت شهروندان در اولویت کاری منطقه قرار دارد، افزود: ۴۸۲ نازل فعال در منطقه به طور مستمر طی چند نوبت در ماه از سوی کارشناسان مهندسی و کنترل کیفیت منطقه مورد آزمون های فنی و آب یابی فراورده قرار می گیرند. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه سبزوار با اشاره به موج سوم کرونا و لزوم رعایت شیوه نامه های بهداشتی در جایگاه های عرضه سوخت تأکید کرد: به منظور حفظ سلامت شهروندان و مراجعان به مجاری عرضه سوخت و با توجه به اینکه دستورعمل های بهداشتی به همه جایگاه ها ابلاغ شده، بازدیدهای مستمر از سوی کارشناسان ایمنی و بهداشت منطقه در دستور کار قرار دارد تا از اجرای صحیح پروتکل ها اطمینان حاصل شود. صادقی با اشاره به انجام پایش عملکرد همه جایگاه های عرضه سوخت به صورت ماهانه تصریح کرد: شهروندان می توانند در صورت مشاهده هرگونه تخلف یا داشتن انتقاد و پیشنهاد از نحوه ارائه خدمات در جایگاه های عرضه سوخت، به صورت شبانه روزی با سامانه مرکز پاسخگویی ۰۹۶۲۷ شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران یا شماره ۴۴۲۱۶۹۰۷ سیستم پیامگیر منطقه تماس بگیرند تا در اسرع وقت رسیدگی شود.
پتروشیمی هگمتانه
همزمان با دریافت نخستین محموله خوراک، پتروشیمی هگمتانه، تولیدکننده پلی وینیل کلراید (پی وی سی) گرید پزشکی و دارویی، به عنوان یکی از طرح های جهش دوم صنعت به جمع پتروشیمی های فعال کشور می پیوندد. نخستین محموله خوراک پتروشیمی هگمتانه در چند روز آینده وارد این طرح پتروشیمی می شود و با تولید آزمایشی و اولیه، روند تولید پی وی سی گرید پزشکی در کشور آغاز خواهد شد. محصول راهبردی گرانول پی وی سی با گرید پزشکی یکی از بی نظیرترین محصولات پتروشیمی جهان است و تنها چند کشور محدود فناوری تولید این محصول راهبردی پتروشیمیایی را در اختیار دارند و با تولیدی شدن پتروشیمی هگمتانه، ایران از واردات یک محصول ارزشمند و کاربردی در صنایع بهداشتی و پزشکی بی نیاز می شود. بهزاد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی چندی پیش با بیان اینکه گرید تولیدی پتروشیمی هگمتانه دارای اهمیت ویژه ای برای کشور است، گفت: خوشبختانه با حمایت های وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، منابع مالی این طرح تأمین شده و همکاران با برنامه ریزی دقیق و مناسب باید تلاش کنند این طرح در زمان تعیین شده به بهره برداری برسد. طرح پتروشیمی هگمتانه به منظور تولید پی وی سی گرید پزشکی به روش سوسپانسیون با ظرفیت سالانه ۴۵ هزار تن (۳۶ هزار تن پودر و ۹ هزار تن گرانول) در زمینی به مساحت ۱۵ هکتار در کیلومتر ۱۰ جاده همدان – تهران از سال ۱۳۸۲ آغاز به کار کرد. برای این منظور واحد دست دوم از ایتالیا خریداری و به محل طرح منتقل شد. دانش فنی این واحد متعلق به شرکت ایتالیایی IGS است که ۱۰ درصد سهام طرح را نیز در اختیار دارد، ۵۷ درصد آن متعلق به شخص حقیقی است و ۳۳ درصد باقیمانده به شرکت ملی صنایع پتروشیمی تعلق دارد. این طرح شامل سه واحد فرایندی، یوتیلیتی و آفسایت است و همه مجوزهای محیط زیست، آب، سوخت و خوراک دریافت شده است.
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران
پتروشیمی کارون با هدف تنوع بخشی سبد تولید، تأمین نیاز صنایع تکمیلی و زنجیره ارزش از دو محصول جدید و پرکاربرد رونمایی کرد. علیرضا صدیقی زاده، مدیرعامل شرکت پتروشیمی کارون روز شنبه، ۲۴ آبان در آیین رونمایی از دو محصول جدید شرکت پتروشیمی کارون با اشاره به اینکه این مجتمع نخستین تولیدکننده ایزوسیانات ها، مشتمل بر TDI و MDI و تکمیل کننده زنجیره ارزش پُلی یورتان ها در خاورمیانه و غرب آسیا است، اظهار کرد: دو گرید جدید MTDA و KMT_10 به منظور متنوع سازی سبد تولید، تأمین نیاز صنایع تکمیلی، تکمیل زنجیره ارزش و افزایش تاب آوری در شرایط تحریم از سوی این شرکت عرضه شدند. وی ادامه داد: عرضه تجاری دو گرید جدید MTDA و KMT_10 افزون بر بی نیازی کشور از واردات و صرفه جویی ارزی، نیاز فعالان صنایع تکمیلی پتروشیمی در داخل کشور را تأمین می کند. مدیرعامل پتروشیمی کارون با اشاره به اینکه پتروشیمی کارون ظرفیت تولید سالانه ۲ هزار تن KMT_10 را دارد و مهم ترین کاربرد این محصول در تولید فوم های سرد قالبی با انعطاف پذیری بالا به منظور استفاده در صنایع خودروسازی و مبلمان اداره و خانگی است، افزود: ظرفیت تولید MTDA در این شرکت یک هزار تن است که این محصول برای رفع نیاز تولیدکنندگان میان دستی و پایین دستی صنعت رنگ، رزین و پلی یورتان تولید می شود. صدیقی زاده با بیان اینکه استفاده از محصول KMT_10 در مبلمان سبب می شود که به مرور زمان انعطاف پذیری صندلی خودروها و مبلمان از بین نرود و تولید صندلی خودرو با این محصول نیاز به کوره و تجهیزات خاصی ندارد، گفت: محصول MTDA نیز پایه اصلی صنعت رنگ است و استفاده این محصول از سوی شرکت های داخلی رضایت آنها را به طور کامل جلب کرده است. وی با اشاره به اینکه توسعه صنعت پلی یورتان، نیازمند ساخت واحد پلی اُل است، تصریح کرد: سرمایه گذاری و ساخت پلی ال سبب می شود صنعت پلی یورتان کشور آینده روشنی داشته باشد. مدیرعامل پتروشیمی کارون با اشاره به اینکه کرونا مشکلات فراوانی برای بخش تولید به وجود می آورد، اظهار کرد: پتروشیمی کارون از ابتدای امسال تاکنون با وجود مشکلات شرایط کرونایی، ۴۰ درصد افزایش تولید نسبت به مدت مشابه سال ۹۸ داشته است.
بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق
اولین آزمون تسلط بر دستورعمل کشوری کووید 19 به طور همزمان در تمامی مراکز درمانی بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق برگزار شد.
غلامرضا پیرونذیری، رئیس پلی کلینیک تخصصی صنعت نفت مشهد گفت: با هدف اشراف کارکنان، اولین آزمون تسلط بر دستورعمل کشوری کووید 19 به طور همزمان در مشهد، سرخس، خانگیران، بجنورد، شاهرود، سمنان، کرمان، رفسنجان، زاهدان و تربت حیدریه برگزار شد.
وی افزود: با توجه به ضرورت و اهمیت آگاهی کارکنان درمانی از آخرین پروتکل های تشخیص و درمانی کووید 19 این آزمون از تمامی گروه های درمانی مراکز تحت پوشش منطقه شمال شرق گرفته شد.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، پیمانکاران را شریک راهبردی و تجاری این شرکت دانست و تأکید کرد: ما به دنبال کوچک سازی شرکت و رسیدن به اهداف، با مشارکت بخش خصوصی هستیم. مهدی جمشیدی دانا در نخستین نشست طرح شناسایی و آگاهی بخشی پیمانکاران فنی شرکت انتقال گاز که با حضور بعضی از پیمانکاران فنی برگزار شد، با اشاره به توسعه تأسیسات تقویت فشار گاز و خطوط لوله و ریسک های موجود در این زمینه گفت: با هدف همکاری بیشتر در برون سپاری بهره برداری و نگهداشت تأسیسات و خطوط لوله فشار قوی گاز، تعمیرات ماشین آلات دوار و پیگرانی هوشمند و استفاده از ظرفیت شرکت های خصوصی در دستور کار قرار گرفت. وی ادامه داد: با توجه به نبود مستندات ارزیابی برون سپاری، شناسایی پیمانکاران فنی، یکی از چالش های مهم در امر برون سپاری بود که با اطلاع رسانی و فراخوان عمومی، پیمانکاران دارای صلاحیت و قوی شناسایی شدند تا با تبادل تجربه ها و با همکاری با یکدیگر، بتوانیم در حفظ منافع ملی و سازمانی قدم برداریم. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی به عنوان مأموریت این شرکت تصریح کرد: ساختار سازمانی و نیروی انسانی و استفاده از شرکت های خصوصی به عنوان شریک راهبردی و تجاری، دو رکن اصلی در انجام وظیفه انتقال گاز هستند که به صورت تفکر برد- برد دنبال می شود. جمشیدی دانا درباره دارایی های شرکت انتقال گاز نیز گفت: بیش از ۳۷ هزار کیلومتر خطوط لوله، بیش از ۱۴ هزار کیلومتر حریم خطوط لوله، ۷۰۱ پیگ لانچر رسیور، ۱۳۶۶ حفاظت کاتدیک و ۲۳۲۲ ماشین آلات، ۳۱۷ واحد کمپرسوری و ۸۶ عدد تأسیسات تقویت فشار گاز، دارایی های شرکت انتقال گاز هستند که بخشی از آنها برون سپاری می شوند. وی در این نشست به خدمات، شاخص های کلیدی عملکرد و نحوه پرداخت، بهینه سازی برنامه های نگهداری و تعمیرات اشاره کرد و افزود: با توجه به تدوین نقشه راه ۱۰ ساله از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۶، تاکنون برون سپاری هفت مورد از تأسیسات تقویت فشار گاز قطعی شده و در گام نخست از مرحله بعد، برون سپاری تأسیسات و یاردهای کم ریسک از مهرماه ۱۴۰۰ آغاز می شود. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در بخش دیگری از سخنان خود، به چگونگی برون سپاری دارایی های فیزیکی این شرکت اشاره کرد و گفت: ما در برون سپاری، یک شریک تجاری و راهبردی خواهیم داشت و بهره برداری و تعمیرات موردی و برنامه ای، حراست، تعمیرات اساسی، بازرسی فنی، امور ایمنی، بهداشت و محیط زیست(اچ اس ای) و نگهداشت ساختمان و محوطه نیز طبق برنامه زمان بندی شده پنجساله، برون سپاری می شوند. جمشیدی دانا در پایان درباره نحوه ارزیابی مناقصه گران اظهار کرد: این شرکت تابع قوانین و مقررات مناقصه ای شرکت های دولتی است و طبق فرایند مناقصات، مناقصه گر با ثبت اسناد و مدارک در سامانه ستاد و ارزیابی کیفی و ارزیابی صلاحیت معرفی خواهد شد.
«بخوان به نام پرور دگارت كه جهان را آفرید. همان خدایی كه انسان را از خون بسته به وجود آورد. بخوان كه پروردگارت از همه بزرگوارتر است. همان پروردگاری كه به وسیله قلم تعلیم داد» (قرآن کریم، سوره علق) به این ترتیب نقطه آغاز رسالت و دعوت اسلامی بر مبنای خواندن و مطالعه شكل گرفت و اعجاز اسلام، قرآن و راه رسیدن به آن مطالعه و تدبر در آن بود. تاریخ هیچ تمدنی خالی از كتاب و كتابت نبوده است، همه فرهنگ ها با كتاب آغاز می شوند و با كتاب رشد می كنند. در این میان آیین مقدس اسلام بیشترین بهره را از كتاب برده است، چراکه پیامبر عظیم الشان اسلام رسالتش را با فرمان «خواندن» از سوی خداوند آغاز می کند و در همین فرهنگ مقدس است كه خداوند منان به قلم سوگند یاد می كند و معجزه آخرین فرستاده اش را یك كتاب قرار داده است. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا به زوایایی از اهمیت و جایگاه مطالعه در اسلام اشاره کنیم.
در اهمیت نقش كتاب در تكامل جوامع انسانی همین بس كه تمام ادیان آسمانی و بزرگان تاریخ بشری از طریق كتاب جاودانه مانده اند. این نشانه های روشن و همچنین پیشینه فرهنگی ما، یعنی تعدد کتاب ها و کتابخانه ها در عصر شكوفایی تمدن اسلامی و آثار مكتوب نام آوران و دانشمندان مسلمان ایرانی همه ناظر بر اهمیت كتاب و کتاب خوانی است و این حقیقت را بر ما آشكار می کند كه آیین اسلام پرچمدار كتاب و كتابخوانی در زمین است. اسلام آغاز رسالت قرآنی اش را با قلم شروع می کند و ارزشی كه قلم و تعلیم و تربیت در قرآن دارد، بر كسی پوشیده نیست . در بعضی از روایات و احادیث از كتابخانه به عنوان بوستان نام برده شده و توصیه شده است كه علم را با نوشتن و كتابت در بند كنید و زیباترین تعبیر ، اطلاق عنوان كتاب به قرآن است .
«والكتاب المبین» و این تعبیر نشانگر ارزش و اهمیت كتاب و نوشتار است. ارزش خواندن و مطالعه در صدر اسلام به حدی بود كه در پایان جنگ بدر كه تعداد زیادی از مشركین به اسارت مسلمانان درآمدند، اعلام شد كه هر یك از مشركین اگر فدیه بپردازد یا به 10 نفر از مسلمانان سواد خواندن و نوشتن را بیاموزد، آزاد خواهد شد. اسلام سواد و مطالعه را با مصالح كلی خود حتی در شرایط جنگی یكی می داند. در بعضی از روایات و احادیث از كتابخانه به عنوان بوستان نام برده شده و توصیه شده است كه علم را با نوشتن و كتابت در بند كنید و زیباترین تعبیر ، اطلاق عنوان كتاب به قرآن است.
فرهنگ، محوری ترین برگ هویتی یک ملت محسوب می شود و یکی از راه های مهم توسعه فرهنگی اهمیت دادن به مساله کتاب، کتابخوانی و ترویج مطالعه در جامعه، خصوصا در میان جوانان و نوجوانان است. در واقع از شاخص های مهم توسعه یافتگی هر جامعه سرانه مطالعه، میزان تولید و مصرف اطلاعات و کالاهای فرهنگی در آن جامعه است و بنا بر اهمیت این مساله دولت ها و سیاست گذاران برنامه ریزی هایی در این رابطه صورت داده اند و کتاب و کتابخوانی در جوامع توسعه یافته اهمیت خاصی یافته است. در طول تاریخ نیز همواره توصیه علما و بزرگان علم و ادب بر اهمیت کتاب و مطالعه بوده است. در دین اسلام نیز توجه ویژه ای به این مساله شده و احادیث فراوانی از پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) در این رابطه نقل شده که حاکی از اهمیت این مساله نزد آنان است. امروزه نیز اهمیت مطالعه در توسعه فردی و اجتماعی بر همگان آشکار و توجه دولتمردان و سیاست گذاران بر این مساله معطوف شده است تا جایی که امروزه به مطالعه نه تنها به عنوان یک مزیت، بلکه به عنوان یک ضرورت نگریسته می شود. مطالعه كردن، یعنی بهتر و بیشتر دانستن و بهتر دانستن، یعنی بهتر سخن گفتن، بهتر اندیشیدن و بهتر عمل كردن و چه كسی یافت می شود كه از این خصوصیات بی نیاز باشد. مطالعه تنها راه رسیدن به علم است و جز آن راهی وجود ندارد. اگر مطالعه نباشد، علمی هم در كار نخواهد بود. خداوند در آیه 9 سوره زمرمی فرماید: بگو آیا كسانی كه می دانند با كسانی كه نمی دانند، مساوی اند؟
این حكم شامل كسانی نیز می شود كه به بهانه عبادت، مطالعه و راه علم آموزی را كنار نهاده اند، تا به گمان خود از راه كسب ثواب به سعادت برسند، اما پیامبر(ص) می فرماید: برتری عالم بر عابد مانند برتری من بر کمترین شماست.
برای پرورش جامعه ای کتابخوان و بالا رفتن ساعت های مطالعه بزرگسالان لازم است به مشکلاتی که از همان کودکی در روند مطالعه وجود داشته است نگاهی بیندازیم. یکی از اصلی ترین علل، والدینی هستند که خود علاقه ای به خواندن کتاب ندارند و به ندرت برای کودکانشان مطالعه می کنند. هدیه دادن عشق به مطالعه از کودکی می تواند انسان هایی در جامعه بپرورد که به دانستن و آشنایی با ایده های گوناگون علاقه مندند.
کودکانی که می توانند به خوبی مطالعه کنند تا حدی با واج ها آشنا هستند، الفبا را به خوبی می دانند، از چگونگی چیده شدن کلمات در کنار یکدیگر آگاه هستند و از واژه ها و مفاهیم کلی یک زبان نیز باخبرند. برای خواندن یک متن علاوه بر مواردی که گفته شد لازم است توانایی ارتباط دادن آنچه خوانده می شود با تجربیات در دنیای بیرونی نیز برای کودکان به وجود آمده باشد. اگر کودکان در یکی از حوزه های گفته شده توانایی لازم را پیدا نکرده باشند، در خواندن ممکن است با مشکل روبه رو شوند. نکته قابل توجهی که وجود دارد این است که توانایی مطالعه در کودکان پیش از اینکه وارد مدارس شوند و حتی با الفبا آشنا شوند در آنها رشد پیدا می کند. کودکان از همان ابتدا با دیدن والدین خود که در حال مطالعه هستند با خواندن آشنا می شوند. تماشای برگه های کتاب که سرشار از خطوط درهم وبرهم است و عکس های متناظر آنها کودک را با کتاب و دنیای الفبا و واژگان آشنا می کند. همین که والدین با صدای بلند از روی متون می خوانند، ارتباط بین سخن گفتن و نوشته های کتاب برایشان مشخص می شود. از طرف دیگر، آشنا شدن با گنجینه ای از لغات گوناگون از همان اوان کودکی در فرد شکل می گیرد. یکی از روش های موثر در رشد توانایی مطالعه در کودکان، خواندن داستان های کوتاه و ساده همراه به نشان دادن عکس های مرتبط پیش از ساعت خواب آنهاست. معمولا کودکانی که در خانواده های سطح پایین فرهنگی به دنیا می آیند و والدینشان با خواندن کتاب میانه ای ندارند، در خواندن به مشکل برمی خورند. از آنجایی که خواندن، صحبت کردن و شنیدن به یکدیگر مربوط هستند، داشتن مشکل در هر کدام از این حوزه ها در خواندن نیز دردسرساز می شود.
کتاب هایی را که با آهنگ و ریتم خاصی دنبال می شوند، انتخاب کنید. خواندن مکرر این نوع کتاب ها به کودکان کمک می کند که بخش هایی از آن را به مرور زمان حفظ کنند. حین خواندن در قسمت هایی مکث کنید و اجازه دهید آنها مابقی را کامل کنند.
*به کودکان خود کمک کنید کتاب و مطالعه را دوست بدارند. ساعت های خاصی از روز را کنارشان بنشینید و همراه با آنها مطالعه کنید. کودکان از همان ابتدا ممکن است در بیان احساسات و تجربیات خود دچار مشکل بشوند. خواندن کتاب می تواند از این دست مشکلات را کاهش دهد.
*هر باری که برای کودک خود کتابی را می خوانید، در حقیقت به پرورش قسمت های خاص مغزش که مربوط به درک درست مفاهیم است، کمک می کنید. کتاب های متناسب با سن و علاقه او را انتخاب کنید. از آنجایی که معمولا کودکانی که سن پایین تری دارند تنها در مدت زمان کوتاه دقت کافی دارند، لازم است از داستان های خیلی کوتاه شروع کنید. اما با گذر زمان می توانید داستان های طولانی تر را نیز انتخاب کنید. در خواندن کتاب به موارد زیر توجه کنید:
*داستانی یکسان را مرتب برای فرزند خود بخوانید. تکرار یک داستان برای او می تواند به بالاتر رفتن درک زبانی اش کمک کند.
*کتاب هایی را که با آهنگ و ریتم خاصی دنبال می شوند، انتخاب کنید. خواندن مکرر این نوع کتاب ها به کودکان کمک می کند که بخش هایی از آن را به مرور زمان حفظ کنند. لذا در حین خواندن در قسمت هایی مکث کنید و اجازه بدهید آنها مابقی را کامل کنند.
*حین خواندن کتاب به عکس های آن نیز اشاره کنید تا کودکان مفهوم را بهتر درک کنند.
*بین قسمت هایی از داستان و زندگی واقعی ارتباط ایجاد کنید. برای مثال به کودک خود بگویید شخصیت اصلی داستان لباسی شبیه به لباس او به تن داشته است.
*حین خواندن مرتب از کودک خود سوال بپرسید. این سوال ها به کودک کمک می کند که به داستان توجه داشته باشد. در قسمت هایی نیز ممکن است کودک احساس کند خود می تواند در روند داستان تاثیرگذار باشد.
برای پرورش جامعه ای کتابخوان و بالا رفتن ساعت های مطالعه بزرگسالان لازم است به مشکلاتی که از همان کودکی در روند مطالعه وجود داشته است، نگاهی بیندازیم. یکی از اصلی ترین علل، والدینی هستند که خود علاقه ای به خواندن کتاب ندارند و به ندرت برای کودکانشان مطالعه می کنند. طبیعتا کودکانی که در این نوع خانواده ها رشد می کنند نیز به خواندن کتاب علاقه ای نشان نمی دهند. لذا مهم ترین اصل از همان کودکی آشنا کردن کودکان با کتاب است. هدیه دادن عشق به مطالعه از کودکی می تواند انسان هایی در جامعه بپرورد که به دانستن و آشنایی با ایده های گوناگون علاقه مندند.
روان شناسی نوجوانان یکی از مواردی است که حتما باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید چراکه شناخت راه های روان شناسی نوجوانان سبب خواهد شد که بتوانید به بهترین شکل ممکن با فرزند خود رفتار کنید. سن نوجوانی یکی از سنینی است که رفتار اطرافیان بر زندگی فرد بسیار تاثیرگذار می شود. نوجوان باید بر رفتار خود کنترل داشته و والدین نیز ضرورت دارد که وقت کافی برای فرزند خود در نظر بگیرند.
روان شناسی نوجوانان یکی از مواردی است که حتما باید به آن توجه داشته باشید تا تربیت نوجوانان به درستی انجام شود. در صورتی که در تربیت نوجوانان کوتاهی داشته باشید، بی شک فرزند شما نمی تواند در جامعه عملکرد مناسبی داشته باشد. یک پدر و مادر باید به خوبی بداند که باید چه کاری را انجام دهد تا بتواند بهترین تربیت را برای فرزند خود داشته باشد. یک پدر و مادر ممکن است از فرزند خود این جمله را شنیده باشد که «شما دارید زندگی من را خراب می کنید»؛ به عنوان یک پدر و مادر حتما به این جملات توجه داشته باشید چراکه این جملات ناشی از وجود اختلالاتی در زندگی نوجوان شماست. چنانچه در همان بدو ایجاد این پرسش ها، با آنها به درستی برخورد نداشته باشید، بی شک پرسش های بدتری نیز در ذهن کودک شکل خواهد گرفت که می تواند تاثیرات بدتری بر زندگی و ذهن او داشته باشد. چنانچه قصد کنترل تغییرات روانی نوجوان خود را دارید، ابتدا باید بدانید که چرا این سوال برای فرزندتان پیش آمده است و سپس باید راه هایی را برای پاسخ دادن به آنها بیابید.
روان شناسی نوجوانان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و دلیل آن را می توان تاثیر آن بر زندگی فردی نوجوانان دانست و به همین دلیل باید با مواردی که بر روان شناسی نوجوانان تاثیر خواهد گذاشت، آشنایی داشته باشید و بتوانید آنها را کنترل کنید. سن نوجوانی دومین مرحله از زندگی یک انسان است که در شکل گیری عقاید و رفتار فردی بسیار تاثیر گذار خواهد بود. یک نوجوان ممکن است رفتارهایی مانند کودک داشته باشد اما نباید مانند کودک با وی برخورد شود و حتما باید با مواردی آشنایی داشته و بدانید که با فرزند خود باید چگونه برخورد داشته باشید. یک نوجوان بیشترین نیاز را به پدر و مادر خود دارد و بی شک رفتار پدر و مادر بر شکل گیری عقاید فرزند بسیار تاثیرگذار خواهد بود. چنانچه از روی ناآگاهی کارهایی را انجام دهید، ممکن است نوجوان شما را به تلاطم روحی و روانی بیندازید و به همین دلیل آشنایی داشتن با روان شناسی نوجوانان می تواند کمک بسزایی بر تربیت فرزندتان داشته باشد.
ادامه دارد ...
نگاهی به زندگی و زمانه دکتر فاطمی، از چهره های برجسته جنبش ملی شدن صنعت نفت
(بخش دوم و پایانی)
علی بهرامی جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران تنها به دکتر مصدق و آیت الله کاشانی خلاصه نمی شود بلکه چهره های بسیار برجسته ای دارد که اثرگذاری بسیار بالایی در تحولات تاریخی و سیاسی معاصر ایران داشتند. از جمله این چهره ها که قربانی مبارزه با استعمار شد، دکتر حسین فاطمی است. مردی که کوشید رو در روی انگلیسی ها قرار گیرد و پنجه در پنجه آمریکایی بگذارد. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا نگاهی به زندگی و زمانه وزیر امورخارجه دولتی بیندازیم که نفت را در ایران ملی کرد. بخش دوم و پایانی این مطلب را می خوانید:
در شماره قبل گفتیم که سید حسین فاطمی، پسربچه نائینی که پدرش را خیلی زود از دست داد، چگونه خودش را از اصفهان به تهران رساند و به چه طریق در محافل سیاسی گل کرد. او روزنامه نگاری با استعداد بود و بالاخره از همین طریق نیز با جریان نهضت ملی شدن صنعت نفت و دکتر مصدق پیوند خورد. در ابتدای راهش با دکتر مصدق تهمت های زیادی به او زدند که همگی توسط یاران و نزدیکان مصدق و خود او، غیر قابل پذیرش بود و همه جوانب گواهی می داد که مردی میهن دوست و استعمار ستیز و مصمم در کنار جنبش ملی شدن صنعت نفت قرار گرفته و موجب تقویت هر چه بیشتر آن شده است. دیری نپایید که دکتر فاطمی به یکی از برجسته ترین چهره های جنبش ملی شدن صنعت نفت تبدیل شد و در راه مبارزه با استعمار انگلیسی و آمریکایی جان داد.
پس از تصویب قانون ملی شدن صنعت نفت در آخرین روز از سال 1329 و با نخست وزیری دکتر مصدق در سال 1330، حسین فاطمی همچنان در کنار او بود. او معاونت سیاسی و پارلمانی نخست وزیر جنبش ملی شدن صنعت نفت را بر عهده داشت. تا اینکه در حادثه ای تلخ در قبرستان ظهیر الدوله و در آذرماه همان سال ترور شد، اما با تلاش پزشکان ایرانی و اروپایی، جان سالم به در برد. غلامرضا نجاتی در کتاب «جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران و کودتای 28 مرداد» در این باره می نویسد:«به هنگام نخست وزیری دکتر مصدق، فاطمی معاونت سیاسی و پارلمانی او را عهده دار بود. در سال 1330 در اواخر آذر ماه برای شرکت در انتخابات مجلس شورای ملی از سمت خود کناره گیری کرد. در بهمن 1330 روزنامه باختر امروز مراسمی در گورستان ظهیرالدوله ترتیب داد و فاطمی که ناطق مراسم بود، به هنگام سخنرانی مورد اصابت گلوله قرار گرفت و قریب هشت ماه در تهران و اروپا تحت عمل جراحی و درمان بود. در این هنگام جمعیت فدائیان اسلام به رهبری نواب صفوی در زمرۀ مخالفان دولت در آمد».
فاطمی خودش را برای نمایندگی در دوره هفدهم مجلس آماده می کرد. او که از مجلس شانزدهم به جمع یاران دکتر مصدق پیوسته بود حالا با تجربه های سیاسی زیادی که پیدا کرد بود، چشم به نمایندگی مجلس داشت. اگر چه به نمایندگی رسید اما به دلیل مشکلات جسمی و جراحت هایی که به دلیل ترورش داشت نتوانست حضور جدی و رسمی در آن داشته باشد. تا اینکه دکتر مصدق چند ماه بعد در مهر سال 1331 او را به مقام وزارت خارجه منصوب کرد. فاطمی که کم کم وضع جسمی مناسبی پیدا کرده بود توانست در مقام وزارت خارجه دست به کارهای بی سابقه ای در مبارزه با استعمار بزند. باقر عاقلی در کتاب«شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران» در این باره می نویسد: «در انتخابات دوره 17 مجلس شورای ملی فاطمی به وکالت از طرف مردم تهران انتخاب شد ولی تا چند ماه به علت بیماری نتوانست در پارلمان شرکت کند. در مهر ماه 1331 دکتر فاطمی عهده دار وزارت امور خارجه شد. در این سمت در اجرای سیاست خارجی دولت قاطعانه عمل کرد و وزارت امور خارجه را تصفیه کرد. از جمله کارهای اساسی او در وزارت امور خارجه، قطع رابطه سیاسی با انگلستان و بستن سفارت انگلستان در تهران و کنسولگری ها در شهرستان بود». حسین فاطمی در جایگاه وزارت خارجه یکی از بزرگترین فعالیت های ضد استعماری در منطقه خاورمیانه و بلکه جهان سوم را به انجام رساند. او با رد یابی روباه پیر، چشم در چشم او کرده و به طرز بی سابقه ای به رابطه نود و سه ساله ایران و انگلستان پایان داد. او 30 مهر ماه 1331 یادداشت تاریخی اش را به سفارت انگلستان نوشت و دربار پهلوی را به جنون کشاند. غلامرضا نجاتی در کتاب«جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران و کودتای 28 مرداد» می نویسد:«در تاریخ 30 مهر 1331 دکتر فاطمی وزیر خارجه ایران، ضمن یادداشتی خطاب به سفارت انگلیس، تصمیم دولت ایران را به قطع رابطه سیاسی با دولت انگلستان اعلام کرد و دلیل اخذ این تصمیم را خودداری انگلستان از کمک به حل اختلاف فیمابین و حمایت غیر قانونی از شرکت سابق و مداخلات مأمورین رسمی آن دولت در ایجاد تحرکات و اخلال در نظم و آرامش کشور بیان کرد. بدین سان پس از 93 سال روابط این دو کشور قطع شد و محمدرضا شاه با این تصمیم موافق نبود». اقدام دکتر فاطمی در قطع رابطه با انگلستان و تعطیلی کنسول گری های آن در ایران سابقه بلندی در اندیشه و عمل سیاسی او داشت. مردی که به گواه خود دکتر مصدق پیشنهاد دهنده طرح ملی شدن صنعت نفت بود و در راه مبارزه با استعمار انگلیسی - امریکایی نفت ایران یک مبارز تمام عیار می کرد. انگلستان از او متنفر و عقاب جوان(امریکا) در صدد شکارش بود. باقر عاقلی در کتاب«شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران» درباره خصلت ضد استعماری فاطمی و ریشه های آن می نویسد:«برخلاف تصور عموم، ارائه دهنده طرح ملی شدن صنعت نفت، مصدق نبود. یکی از بانیان این طرح، دکتر فاطمی بود. اما به طور کلی وی به شدت مخالف استعمار انگلیس بود. در نقطه مقابل، انگلیسی ها نیز از وزیر خارجه ایران متنفر بودند. قطعاً آنان از اعدام حسین فاطمی خشنود بودند، زیرا این امر باعث می شد تا در عرصه سیاست ایران و شاید فراتر از آن در عرصه جهانی، سیاست مداران ضد انگلیسی سزای مقابله و مخالفت با سیاست های انگلیسی و هزینه احتمالی آن را دریابند. فاطمی مخالف حضور بیگانگان در خاک ایران بود و هزینه این اندیشه خود را نیز پرداخت. فاطمی دیدگاه تند خود نسبت به انگلیسی ها را در سرمقاله های «باختر امروز» منتشر می کرد. این مسئله در عمل سیاسی فاطمی (به عنوان وزیر خارجه) نیز شکلی خصمانه به خود می گرفت. به خصوص که وی به دلیل تلاش دولت انگلیس در ایجاد اختلافات فی مابین و تأکید بر حمایت بی وقفه از شرکت نفت ایران و انگلیس و همچنین ایجاد اختلال در نظم و امنیت ایران، به قطع روابط میان دو کشور، آن هم پس از 93 سال، اقدام کرد و سفارت انگلستان در تهران و همچنین کلیه کنسولگری های این کشور در شهرستان ها را تعطیل کرد. این اقدام فاطمی از سوی انگلیسی ها غیرقابل بخشش بود. همان طور که گفته شد، این مسئله می توانست الگویی برای کشورهای دیگری باشد که در قید و بند استعمار انگلیس گرفتار بودند».
رویارویی جدی فاطمی با استعمار انگلیسی - امریکایی تنها فعالیت فاطمی نبود. او با دربار پهلوی دوم هم درگیر شد. دربار و شخص شاه که از عملکردهای ضد انگلیسی وزیر خارجه بر آشفته بود از ضدیت فاطمی با سلطنت و جمهوری خواهی او نیز سخت به خشم آمده بود. او در چند برهه مختلف علیه دربار موضع گیری های تندی کرده بود و در مرداد سال 1332 رسما از سقوط پهلوی و برقراری یک جمهوری دفاع کرد و سخن گفت. همین ها باعث شد که هم استعمار و هم استبداد به خون او تشنه شوند. باقر عاقلی در کتاب«شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران» درباره درگیری های فاطمی با استعمارگران و دربار پهلوی می نویسد:«دکتر فاطمی پیش از اینکه یک عضو جبهه ملی و یا وزیر امور خارجه ایران در دولت مصدق باشد، یک روزنامه نگار بود. سابقه روزنامه نگاری او به بیش از یک دهه و اواخر سلطنت رضاشاه می رسید. او روزنامه نگاری حرفه ای بود که در تقابل با استبداد و در جست وجوی آزادی، قلم فرسایی می کرد. دغدغه های روزنامه نگاری و دفاع از آزادی بود که باعث شد تا وی روزنامه -باختر امروز- را بنیان نهد؛ روزنامه ای که به عنوان ارگان جبهه ملی درآمد. دکتر فاطمی پس از شکست اولیه طرح کودتا در 25 مرداد، صراحتاً به تقابل با کودتاچیان پرداخت. او شاه را به خیانت به کشور محکوم کرد و با صراحت تمام خواستار پایان دادن به نظام سلطنتی ایران شد. این شاید مهم ترین گناه دکتر فاطمی از منظر محمدرضا شاه بود. گناهی نابخشودنی که تنها با حذف فیزیکی حسین فاطمی جبران می شد. او پس از کودتای نافرجام 25 مرداد در روزنامه خود نوشت:«من همیشه گفته ام که حق این بود پیش از بستن کنسولگری ها در شهرستان ها و سفارت فخیمه در تهران، آن مرکز ننگ و رسوایی که انگلستان را خالق خود می داند و ساخته و پرداخته شده آیرون ساید، کلنل انگلیسی و هاروارد معروف است، کوبیده شود و درب این خانه مجری اراده اجنبی ها را گل بگیرند... این اتهامات را خاندان پهلوی چگونه می توانست ببخشد؟ حتی خود رضاشاه در تمام دوره حیات سیاسی خود، در تلاش بود که نشان دهد که مهره انگلیس نیست و حال فاطمی انگلیسی بودن را حتی به محمدرضاشاه نیز تعمیم می داد. مسئله آنجا بغرنج تر می شد که بنا بر برخی اسناد، وی حتی اقدام به «گل گرفتن» کاخ سلطنتی نیز کرد. او به همراه تنی چند از نزدیکانش، به کاخ سلطنتی رفت و دستور مهروموم کردن اتاق های آن را صادر کرد. برخی مدعی اند حتی سقوط مجسمه های شاه در سطح شهر تهران با اشاره دکتر حسین فاطمی انجام شد. خیابان هایی که به نام پهلوی ها بودند تغییر نام یافتند و حتی سفارتخانه ها دستورالعمل لغو آیین شاهنشاهی را دریافت کردند. با در نظر گرفتن این مصادیق می توان دریافت تنفر شاه از او به چه دلیل است و چرا اشرف(خواهر پهلوی دوم) تأکید بر اعدام او داشت».
بالاخره روز شوم پیروزی کودتاچیان بر دولت ملی مصدق فرا رسید. دکتر فاطمی به هر ترفندی بود هفت ماه پنهان شد تا اینکه در اسفند 1332 مخفیگاه او لو رفت و دستگیر شد. حالا نوبت انتقام بود. تلاش کردند چند ماه او را تحقیر و انواع اتهامات را به او منتسب کنند. فاطمی را در دادگاهی های فرمایشی که به سالن های نمایش به کارگردانی استعمار امریکایی- انگلیسی و استبداد پهلوی بیشتر شبیه بود، معطل کردند تا اینکه سرانجام 19 آبان ماه سال 1333 به جوخه اعدام سپرده شد.
منابع:
1- کتاب «جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران و کودتای 28 مرداد» نوشته غلامرضا نجاتی.
2- کتاب «شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران» نوشته باقر عاقلی.
گزارشی از احيای تاريخ پرفراز و نشيب نفت در مركزاسناد
پیشینه توجه به اسناد و مدارک آرشیوی در صنعت نفت به دستورالعمل «ارزشیابی اسناد و مدارك» صنعت نفت در سال 1375 مبنی بر «جلوگیری از تراكم تدریجی اسناد و مدارك، پرونده ها، اوراق زائد و راكد» بازمی گردد. با این وجود، همواره لزوم ایجاد تشكیلاتی مستقل در وزارت نفت جهت پاسداری از هویت تاریخی و جایگاه بلند مجموعة صنعت نفت، احساس می شد. در همین راستا، طرح موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت طی بخشنامه مهندس زنگنه وزیر نفت در تیر ماه 1393 آغاز به کار کرد. درگزارش زیر با روند فعالیت ها و نوع آنها در مرکز اسناد صنعت نفت ایران بیشتر آشنا می شویم.
.....................................................................................................................
امروز پس از گذشت شش سال، مرکز اسناد صنعت نفت به عنوان بخش مهم این طرح، با بهره گیری از تجارب مدیران، كارشناسان و صاحبنظران حوزه اسناد كشور، در حال گردآوری، ساماندهی، پردازش و اطلاع رسانی در سطح وزارت نفت و شركت های اصلی و فرعی است.
یکی از مهم ترین و در عین حال دشوارترین فعالیت ها در این مرکز، شناسایی سندها از طریق برقراری ارتباط از دور و نزدیک با شرکت های زیر مجموعه صنعت نفت است. از بدو تأسیس مرکز اسناد صنعت نفت، مکاتبات و ارتباطات گسترده ای با مراکز نفتی و اسنادی کشور برقرار شده و در نتیجه آن، مأموریت ها و بازدیدهای فراوانی صورت گرفته که منجر به شناسایی حجم وسیعی از سندهای متنی و غیر متنی موجود در صنعت نفت شده است. بررسی این حجم وسیع، نهایتاً مرکز را به سندهای ارزشمندی با قدمت بیش از صد سال رسانده است.
در شش سال گذشته، مرکز اسناد صنعت نفت، اقدام به شناسایی و انتقال حجم عظیمی از اسناد ارزشمند صنعت نفت به این مرکزكرده که بالغ بر حدود بیست میلیون برگ مکاتبات نفتی است. اسنادی شامل برخی مکاتبات دفتر وزارتی، هیئت مدیره، گزارش ها و قراردادها، اسنادی از شرکت نفت بختیاری و چاه شماره یک مسجدسلیمان و میلیون ها برگ سند از پرونده های پرسنلی که تاریخ اجتماعی صنعت نفت را لابه لای برگه های خود مستور دارد، اسنادی که قدمت برخی از آنها به پیش از اکتشاف نفت در ایران می رسد. ارزشمندترین و قدیمی ترین این اسناد، از شرکت ها و مدیریت هایی همچون پالایشگاه نفت آبادان، شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، مدیریت اکتشاف و تولید و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، در اختیار این مرکز قرار گرفته است.
عمر قدیمی ترین سندهای منتقل شده، بالغ بر 115 سال و مربوط به تیم اکتشاف و حفاری دارسی در ایران است. هم اکنون با تعدادی از شرکت های زير مجموعه وزارت نفت نيز، مذاکراتی برای بازدید از بایگانی های راکد انجام شده تا پیش از رسیدن آسیب بیشتر به اسناد باقیمانده، شناسایی، ارزش یابی و به مرکز اسناد صنعت نفت، منتقل شوند.
عمده این مکاتبات، از مناطق نفت خیز جنوب صورت گرفته که بالغ بر 110 هزار پرونده پرسنلی کارمندان و کارگران و 9 هزار پرونده مکاتبات پالایشگاه است و حاوی اسناد حائز اهميتی از تاریخ یکصدساله صنعت نفت ایران و پالایشگاه آبادان را شامل می شود. پس از آن، سندهای شرکت نفت فلات قاره با حدود 7 هزار پرونده، دفتر وزارتی با 3600 پرونده و پرونده های موضوعی مناطق نفت خیز جنوب با 2700 پرونده، بیشترین اسناد این مرکز را تشكيل می دهد. در این مركز همچنین از ابتدای راه اندازی آن تاكنون، بیش از هفتصد هزار برگ از این اسناد، ضدعفونی و تنظیف و در صورت لزوم مرمت شده، حدود پنج میلیون برگ از آنها، فهرست نویسی شده، و قریب به سیصد هزار برگ از اسناد تاریخ صنعت نفت، اسکن شده و به صورت فایل دیجیتال در دسترس پژوهشگران است.
مرکز اسنادصنعت نفت، علاوه بر اسناد مکتوب، گنجینه ای غنی از عکس ها و فیلم های صنعت نفت را نیز در اختیار دارد. غنی ترین و منحصر به فردترین مرکز نگهداری عکس های صنعت نفت با قدمت اکتشاف نفت تا تحولات پیش از انقلاب، نقش نفت در جنگ تحمیلی و دستاوردهای پس از انقلاب و همچنین گردآوری بیش از هفتاد هزار فایل دیجیتال شامل فیلم، عكس، مولتی مدیا و صوتی و حدود 170 هزار قلم نوار كاست، نوار فیلم ویدئویی، نوار فیلم حلقه ای، نگاتیو، اسلاید، عكس و كنتاكت از جمله اقدام هایی است كه در بخش دیداری و شنیداری این مركز صورت گرفته است.
در این مركز همچنین یك كتابخانه تخصصی تاریخ نفت وجود دارد كه گردآوری و ساماندهی قریب به دو هزار عنوان کتاب با محوریت تاریخ و ادبیات نفت ایران و بیش از 74 نشریه نفتی از ابتدای کشف نفت در آن صورت گرفته است. در بخش دیگر این كتابخانه آرشیو الکترونیک بخشی از کتاب ها، مقالات و نشریات، آرشیو کتاب های تاریخی نایابی در حوزه اکتشاف و ملی شدن صنعت نفت نیز وجود دارد كه بسیار حائز اهمیت است.
دانسته ها، خاطرات و روایت های وزرا، مدیران، کارشناسان و کارکنان صنعت نفت حاوی بخش زیادی از اطلاعات تاریخی این حوزه بوده و «واحد پژوهش و تاریخ شفاهی» مرکز اسناد صنعت نفت، با حضور کارشناسان خبره و مجرب تلاش دارد ثبت و ضبط این بخش از تاریخ صنعت نفت را به انجام رساند. انتشار 3 جلد کتاب تاریخ شفاهی وزیران نفت اعم از مهندس معین فر، مهندس سادات و مهندس غرضی و دو جلد کتاب از مدیران ارشد نفت: «همسفران ققنوس» خاطرات مدیران دوره جنگ و خاطرات مهندس شعری مقدم و همچنین تهیه و ضبط بیش از 253 ساعت مصاحبه تصویری و 330 ساعت مصاحبه صوتی و انتشار چکیده این مصاحبه ها در پرتال رسمی مدیریت موزه ها و مرکز اسناد، با این هدف انجام گرفته است.
کوتاه از موزه های نفت
همزمان با روز کتاب خوانی و آغاز هفته کتاب (شنبه 24آبان ماه)، محموله کتاب ارسالی از تهران توسط كارشناسان طرح موزه نفت مسجدسلیمان در کتابخانه اين موزه تخلیه و با بررسی و وجین اولیه در چهار محور موضوعی مرتبط با فعالیت موزه،یکهزار و پانصد جلد کتاب به مخزن کتابخانه طرح موزه مذکور اضافه شد. در ابتدای این فرایند انتقالی ضمن بررسی و تطبیق کتاب های ارسالی با لیست مرتبط، با وجین منابع، کتاب های مرتبط با موضوعات چهارگانه «اکتشاف»، «حفاری»، «تولید» و«مسجدسلیمان» تفکیک شد.در بخش«اکتشاف»، منابع زبان اصلی(عمدتا انگلیسی) در موضوعات زمین شناسی، فسیل شناسی و سنگواره، چینه شناسی و علوم مرتبط با ژئوفیزیک و لرزه نگاری تفکیک و فهرست نویسی و به بخش مربوطه در مخزن کتابخانه افزوده شدند.کتابها و منابع افزوده شده به مخزن کتابخانه در موضوع- عملیات حفاری- نیز در دو بخش کلی بولتن ها و کاتالوگ های مربوط به عملیات و تجهیزات حفاری به زبان های فارسی و انگلیسی و کتاب های فنی تخصصی عملیات و زیرشاخه های فرایند حفاری برای استفاده دانشجویان ، پژوهشگران و بازدیدکنندگان علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر علمی در زمینه عملیات حفاری،توسط همکاران تفکیک و در قفسه های مربوطه چیدمان شدند. فرایند تولید، از جمله فرایند های دارای تنوع موضوعی و همچنین اشتراک مفهومی در سطح جهانی بوده و با همین رویکرد است که کتاب ها و منابع فنی تخصصی مرتبط با این حوزه برای استفاده و مطالعه علاقه مندان تفکیک و فهرست نویسی شده اند. سایت میراث صنعتی پالایشگاه و گوگردسازی سابق بی بی یان در مسجدسلیمان که ساختمان اصلی موزه نفت مسجدسلیمان در آنجا قرار دارد،دارای بخش های مهمی از تولید نفت در بخش های میراث صنعتی موجود در محوطه است و وجود کتابخانه مرتبط با این حوزه پاسخگوی نیاز مطالعاتی دانشجویان رشته های مهندسی نفت و علوم مرتبط با نفت و گاز و همچنین پژوهشگران علاقه مند خواهد بود. موضوع«مسجدسلیمان» به عنوان نخستین شرکت-شهر نفتی ایران و خاورمیانه و پیشینه تاریخی نفت در ایران و جهان نیز محور بعدی موضوعیت کتابهای ارسالی به مسجدسلیمان را به خود اختصاص داده و در این بخش نیز منابع مرتبط تفکیک و به بخش مربوطه در کتابخانه موزه افزوده شدند.مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی و در راستای مسئولیت های اجتماعی صنعت نفت ،علاوه بر کتاب های تاریخی و فنی تخصصی، تعدادی کتابهای عمومی نیز جهت اهدا به کتابخانه های عمومی، مدارس و مساجد نیز به مسجدسلیمان ارسال كرده که پس از تفکیک به آن مراکز اهدا خواهد شد.کتاب های مذکور از بخش مازاد و انبارگردانی کتابخانه های ستاد و شرکت های چهارگانه در تهران و بدون بار مالی جدید برای صنعت نفت،تامین شده اند.
با همکاری مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، بیش از یک هزار و پانصد پرونده ارزشمند تاریخی شامل اسناد مهم پرسنلی از گروه های اول و دوم کارکنان نفت در جنوب ایران به گنجینه اسناد مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت افزوده شد.
شادی معرفتی، معاون مرکز اسناد صنعت نفت با اعلام این خبر افزود: این اسناد که پیشتر و با همکاری قابل تقدیر مدیریت و کارکنان توسعه منابع انسانی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در اهواز شناسایی شده بودند، پس از انتقال به دفتر نمایندگی مدیریت موزه ها در اهواز، توسط همکاران آن دفتر بسته بندی و ایزوله سازی و با همکاری روابط عمومی مناطق نفتخیز به مرکز اسناد صنعت نفت در تهران منتقل شدند. معاون مرکز اسناد صنعت نفت اظهار کرد: پرونده های پرسنلی از جنبه های مختلف در حوزه اسناد صنعت نفت دارای اهمیت بوده و با مطالعه و بررسی این اسناد اطلاعات ارزشمندی در خصوص مردم شناسی کارگران و کارکنان صنعت نفت در دهه های اولیه فعالیت کمپانی نفت انگلیس و ایران در جنوب غرب کشور و شکل تعامل و تعریف ارتباط کاری کمپانی با ایشان، تنوع قومی، مذهبی و ملیتی این کارکنان و همچنین نوع تعامل دولت مرکزی و مسئولین محلی در جنوب غرب ایران با توسعه صنعت نفت به عنوان یک پدیده جدید به دست می آید.
عکس نوشت
آچار فرانسه بزرگ (ریلی) اهرمی
قدمت: ۵۰ سال
جنس: فولاد
ابعاد: طول 47.5، عرض 14، قطر فک درگیر 70 سانتی متر
کشور سازنده: انگلیس
محل شناسایی: تاسیسات گاز دهق در نجف آباد اصفهان
آچار فرانسه بزرگ با فک متحرک به وسیله غلتک تا شماره ۷۰mm و دارای دسته بلند و انحنا دار یا همان حالت اهرمی است. این فرم از دسته باعث می شود فشار و نیروی گشتاور وارد بر مهره های بزرگ تا چند برابر افزایش پیدا کند. همچنین کمرشکن ایجاد شده بر اثر انحنای دسته مانع از خم شدن آن می شود.
نگاهی به فیلم های کودکان و نوجوان (بخش پنجم و پایانی)
دیگر تقریبا همگی معترفیم که در این اوضاع کرونایی، یکی از اصلی ترین چالش های زندگی مان، برنامه ریزی مفید برای گذراندن اوقات فراغت کودکان در خانواده هاست. با وضعیت آموزش مجازی و بسیاری شرایط دیگر پیش آمده که به دلیل همه گیری ویروس کرونا رخ داده است، کودکان در خانواده ها وقت بسیار بیشتری در اختیار دارند و از این بابت دغدغه های بیشتری را پیش روی والدینشان قرار داده اند. در این شماره از هفته نامه «مشعل» کوشیده ایم تا با معرفی فیلم های سینمایی و انیمیشن های ایرانی که مخصوص کودکان ساخته شده و براحتی در دسترس خانواده ها قرار دارد، کمی از دغدغه خانواده ها کم کنیم.، ضمن اینکه سعی می کنیم فیلم هایی را که عموما در دهه 90 اکران شده اند و در میان فیلم های بزرگسالان به میزان بسیار زیادی مهجور مانده اند، به شما معرفی کنیم. این روزها فرصت خوبی دست داده تا این فیلم ها را که هم سالم هستند و هم پیام های اخلاقی و فرهنگی - اجتماعی بسیار مناسبی دارند، برای کودکانمان پخش کنیم. بخش پنجم و پایانی این گزارش را با هم می خوانیم:
فیلم عملیات «مهدکودک» آموزش تعاون و همکاری بین بچه هاست. فیلم با بازیگران حرفه ای و داستان روان و جذابی که دارد، براحتی می تواند پیام همکاری اجتماعی را به مخاطب خود القا کند. کودکان ما نیاز دارند تا بیرون از دایره خانواده و بازی های آنلاین و آفلاین خودشان را بیابند و در ارتباطات اجتماعی رشد کنند و شکل بگیرند. عوامل فیلم «عملیات مهدکودک» درباره آن نوشته اند:«داستان فیلم روایتگر چند کودک است که برای جلب توجه والدینشان دست به کار بزرگی می زنند. در حال حاضر بچه های ما دیگر با هم دوست نمی شوند. فقط کتک زدن را یاد گرفته اند که مثلا برای گرفتن حق شان باید همدیگر را کتک بزنند. در این فیلم می خواهد به بزرگترها بگوید اگر شما به داد کودکان نرسید، کسی هم به داد آنها نمی رسد.» فرزاد اژدری «عملیات مهدکودک» را در سال 1391 کارگردانی کرده است. بازیگران اصلی این فیلم عبارتند از: علیرضا خمسه، اکبر عبدی، سروش صحت، بهنوش بختیاری، فرزاد حسنی، امیرحسین رستمی، لیلا بلوکات، مریم سعادت، نرگس محمدی و شبنم فرشادجو.
رویای سینما
علی شاه حاتمی کارگردان فیلم «رویای سینما» است. فیلم «رویای سینما» یکی از برترین فیلم های کودک و نوجوان دهه 90 است. فیلمی که نماد تلاش و کوشش برای رسیدن به هدف محسوب می شود. بازی های بسیار خوب و داستان روان و جذاب، دو ویژگی بسیار بارز «رویای سینما» است. عوامل فیلم درباره آن نوشته اند:«یک گروه فیلمسازی برای انتخاب نقش اصلی یک فیلم سینمایی مشترک بین ایران و کانادا به دنبال بازیگری نوجوان می گردد. از میان نوجوانان مشتاق تست بازیگری گرفته و در نهایت کارگردان از میان آنها کاظم و فرهاد را انتخاب می کند؛ اما تنها یکی از آنها می تواند به عنوان بازیگر اصلی انتخاب شود. رقابت کاظم و فرهاد برای به دست آوردن نقش، ماجرای این فیلم است.» علی شادمان، کاظم بلوچی، نیلوفر محمودی، محمدجواد جعفرپور و سهند جاهدی بازیگران اصلی فیلم «رویای سینما» هستند.
با آغاز دهه 90، فیلم متفاوتی در حوزه سینمای کودک و نوجوان روی پرده سینما آمد؛ فیلمی که بعدها به دلیل استقبال بسیار زیاد مخاطبان، شماره های دوم و سوم آن نیز ساخته شد. سه گانه پیشونی سفید، توانست در دهه90 امیدها را به سینمای کودک دوباره زنده کند و مشخص شود که فیلم کودک و نوجوان هم قطعا اگر خوب و مفرح ساخته شود، به دنیای کودکان نزدیک شود و بازیگران خوبی هم داشته باشد، می تواند فیلم پرفروشی باشد. هر سه سری فیلم «پیشونی سفید» داستان های جذابی دارند و البته بازیگران هم بسیار مناسب انتخاب شده اند. گریم قابل توجه سه گانه پیشونی سفید و استفاده از جلوه های ویژه از دیگر نقاط قوت آن است. درباره داستان «پیشونی سفید» آمده است:«آهوی پیشونی سفید که به همراه پدر خود در جنگل زندگی می کند، از دست بداخلاقی های پدر به ستوه آمده و تصمیم می گیرد به همراه عجوزه به شهر آرزوها سفر کند. با دور شدن از خانه و خانواده، ماجراهایی پیش می آید و...». جواد هاشمی این سه گانه را در سال های 1390، 1396 و 1398 ساخته است. حسام نواب صفوی، هومن حاجی عبداللهی، لیلا اوتادی، امیر غفارمنش، محمدرضا شریفی نیا، پژمان بازغی، ارسلان قاسمی و ترلان پروانه از بازیگران اصلی سه گانه پیشونی سفید هستند.
بخش بزرگی از خانواده های ایرانی دغدغه مدرسه کودکانشان را دارند، اما این وضعیت دو طرفه است. آنها هم نگران هستند و درباره خانواده شان در مدرسه دغدغه دارند. فیلم «شرم گفتن»، یکی از مهمترین فیلم های دهه 90 درباره این دغدغه خاص کودکان و نوجوانان است. فیلمی که دیدن آن می تواند فرزند شما را نسبت به بسیاری از چالش ها و پرسش های روابط خانه و مدرسه، دقیق و جزئی نگر کند. عوامل فیلم «شرم گفتن» درباره آن نوشته اند:«این فیلم، داستان مردی به نام رحیم را روایت می کند که پدر یک دختر نوجوان است. روزی در مدرسه از بچه ها می خواهند درباره شغل پدرشان انشایی بنویسند و سوال این دختر از پدرش درباره اینکه او چه کاره است، بی جواب می ماند. همین موضوع باعث می شود...». حسین باباییان این فیلم را در سال 1392 ساخته و بازیگران اصلی آن عبارتند از: مهران رجبی، ابوالفضل همراه، مهسا هاشمی، سیما مطلبی، افشین سنگ چاپ، صدیقه کیانفر و لیلا عزیزی.
همه والدین تمایل دارند و می خواهند که کودکشان همراهشان باشد، با آنها همفکری کند و در امور خانواده مشارکت داشته باشد و البته با چنین وضعیتی است که کودکان رشد عقلی مناسبی پیدا کرده و می توانند در خانواده، خودشان را پیدا کنند، مسؤولیت پذیر شوند و کم کم برای دوران نوجوانی و جوانی که حضور در جامعه خواهند داشت، آماده تر شوند. فیلم «بچه نشو» که احمد درویشعلی پور در سال 1393 آن را کارگردانی کرده، دقیقا به چنین وضعیتی در کودکان اشاره می کند؛ فیلمی دیدنی که هم کودکتان را سرگرم می کند و هم مسائل بسیار آموزنده ای دارد. عوامل فیلم درباره آن نوشته اند:« بچه نشو، درباره یک خانواده هنرمند است که در گوشه ای از شهر مشغول زندگی هستند. آنها یک روز صبح که از خواب بیدار می شوند تا به دنبال کارهای روزمره خود بروند، با اتفاق عجیبی روبه رو می شوند...». آشا محرابی، نیما شاهرخ شاهی، نفیسه روشن، محسن افشانی، ابراهیم شفیعی، مجید شهریاری و عرفان برزین، بازیگران اصلی فیلم «بچه نشو» هستند.
«قصه های مجید» خیلی خوب به یاد پدر و مادرها مانده است. حالا اگر دوست دارید فرزندتان هم بخشی از لذت دیدن «قصه های مجید» را بچشد، فیلم «اختراع آقاجون» را نشانش دهید؛ فیلمی مفرح و شاد که سرشار از خنده و احترام کودکان به پدر و مادرهاست. عوامل فیلم درباره آن اطلاعات جالبی داده اند و نوشته اند:« «اختراع آقاجون» فیلمی به کارگردانی میلاد جرموز و تهیه کنندگی حمید محمدی، براساس فیلمنامه ای از مسعود جزایری و مدیریت تولید حامد حسینی است. این فیلم، سومین بخش از سه گانه «آن روزها» در ژانر کودک است و پیش از این، دو فیلم «ماشین حساب آقاجون» و «دوربین عکاسی آقاجون» از این مجموعه ساخته شده است. این سه گانه در اصل برای ادای دین به قصه های مجید و خاطراتی که برای ما تداعی می کند، ساخته شده است. در فضای این تله فیلم، احمد بزرگ شده و دارد به سربازی می رود؛ اما با تعریف یک خاطره به دهه 60 و 70 برمی گردد...». میلاد جرموز سال 1392 این فیلم را کارگردانی کرده است. بازیگران اصلی «اختراع آقاجون» عبارتند از: هوشنگ حریرچیان، مهدی باقربیگی، آرمان صرامی، زهره فوده، بیژن رافعی، مرتضی حسینی و کیارش کامیاب.
«پسر بچه ای به نام لطیف که در خیابان های تهران گل فروشی می کند، تصمیم می گیرید برای یافتن خانواده خود به شمال کشور برود. او در این مسیر، دختر جوانی را که از زندگی نا امید شده، به همراه خود به شمال می برد تا با پیدا کردن مادر بزرگ، یک خانواده را تشکیل بدهد...». این خلاصه داستان فیلم «سنجاقک های برکه سبز» است؛ فیلمی که علی قوی تن آن را در سال 1390 ساخته است. «سنجاقک های برکه سبز» فضای خاص و بدیعی دارد. احساسات پاک کودکانه و تلاش برای شکل گیری خانواده، کودک شما را متوجه نعمت هایی که دارد، می کند. احتمال خیلی زیاد بدهید که کودک شما پس از دیدن این فیلم، قدر خانه و خانواده اش را بیشتر بداند. بازیگران اصلی این فیلم عبارتند از: حسین اسماعیلی، روناك پوریادگار، امیررضا زرین بخش، حامد كیازال، محمد كیاصادری، آرتمیس گلبازیان، رامبد زارع و دانیال خنیاگر.
خیالپردازی های کودکانه تمامی ندارد؛ اما اگر این خیالپردازی ها در مسیر مناسب و خلاقانه قرار گیرند، می توانند موجب رشد فکری و اجتماعی کودکان شوند. «لالا کن» مفرح و با نشاط است و کودکان را به دنیای خیال انگیزی دعوت می کند که برای آنها بسیار جذاب است. خانواده و شیوه های رفتاری والدین با کودکان از مهمترین جلوه های تربیتی فیلم «لالاکن» است. عوامل فیلم درباره آن نوشته اند:« خیالپردازی و رویا بافی کار بیشتر بچه هاست؛ اما این بار آرش برای فرار از مشکلات و دعواهای پدر و مادرش به خیالپردازی دست می زند. فضای این فیلم برای کودکان طراحی شده و روی آنها تاثیر می گذارد.» مصطفی قربان پور در سال 1397 این فیلم را کارگردانی کرده و امین زندگانی، بهنوش بختیاری و پادینا رهنما بازیگران اصلی آن هستند.
آنچنان که از نام فیلم «بازیگوش ها» مشخص است، داستان آن درباره چند پسر بازیگوش است که محل زندگی شان در استان مازندران را حسابی در هم و برهم کرده اند؛ البته آنها دلشان نمی خواهد که بازیگوشی کنند؛ بلکه خواستار این هستند که در جامعه مورد پذیرش قرار گیرند و جزئی بزرگترها حساب شوند؛ اما راهش را بلد نیستند. «بازیگوش ها» پر از نکات آموزنده است و در آن بچه های فیلم در هر مرحله یاد می گیرند که چگونه رفتار و چطور هیجان هایشان را در مسیر درستش مدیریت کنند. بازی های خوب و داستان بامزه و مفرح، از مهمترین ویژگی های فیلم «بازیگوش ها» است. این فیلم سال 1398 از سوی نادره ترکمانی کارگردانی شده و بازیگران اصلی آن عبارتند از: نعیمه نظام دوست، مهیار مجیب، ساناز سماواتی، پارسیا شکوری، امیر رضا فرامرزی و مهران رجبی.
«شخصیت اصلی داستان نوجوانی به نام حسن است که همه تلاش خود را می کند تا کشتی خراب و به گل نشسته پدرش را که در ساحل دریاچه ارومیه قرار دارد، برای روز تولد او احیا و بازسازی کند که برای رسیدن به هدفش با معضلات و مشکلات بسیاری مواجه می شود...». این خلاصه داستان فیلم «گیمچی» است؛ فیلمی که پارسا اسماعیلی آن را در سال 1396 کارگردانی کرده است. «گیمچی» سرشار از انسانیت است و روح بزرگ انسان های کوچک را چنان به تصویر می کشد که کودک شما قطعا تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. احترام به همنوع و کمک به پدر و مادر، اصلی ترین پیام فیلم است. «گیمچی» همچنین درس مسؤولیت پذیری است. مهدی مهاجری، مجید دریس، یوسف خداپرست، یوسف صفری بختیاری، حمیده مقدس زاده، فضیله مجلسی و شراره زندی بازیگران اصلی فیلم هستند.
مفیدترین میوه ها و سبزیجات که آنها را می شناسید
دنیای میوه ها و سبزیجات پر است از مواد مفید و مغذی، موادی که می توانند ما را از انواع و اقسام بیماری ها دور نگه دارند و از ابتلا به بیشتر بیماری ها پیشگیری کنند. از این رو مصرف میوه ها و سبزیجات مختص به هر فصل نه تنها به ما انرژی بیشتری می دهد، بلکه می تواند بدن را در برابر بیماری مقاوم کند. در ادامه به برخی میوه ها و سبزیجات پاییزی اشاره کرده ایم که نه تنها به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند، بلکه منابع غنی از انواع ویتامین هستند.
شاید باورتان نشود، اما مقدار ویتامین C موجود در کیوی تقریبا دو برابر پرتقال است. علاوه بر این، سرشار از پتاسیم و مس است. ضمن اینکه توصیه شده این میوه با پوست مصرف شود، زیرا بخش عمده ای از ویتامین E موجود در آن در پوستش ذخیره شده است. همچنین فیبر موجود در پوست کیوی، به پاکسازی دستگاه گوارش کمک می کند.
کدوحلوایی نارنجی و شیرین سرشار از انواع ویتامین ها از جمله بی، فولات، منیزیم است. فیبر هم یکی از مواد بی رقیب و مفید موجود در کدو حلوایی محسوب می شود.
یکی دیگر از مرکبات پاییزی است که پوست آن به راحتی جدا می شود و طعم شیرینی دارد. این میوه مانند دیگر مرکبات سرشار از ویتامین C و بتاکاروتین است.
این میوه پاییزی معطر و نیمه شیرین، بسیار مغذی است و ویتامین سی فراوانی دارد. به، منبع غنی از ویتامین های آ، ب و املاح آهکی و تانن است. این میوه دارای پروتید، گلوسید، لیپید و آب است و 100 گرم از آن تولید 112 کالری انرژی می کند. به، مقوی معده است و بر درمان ورم حاد در روده ها و بواسیری، اثر مطلوبی دارد. مصرف این میوه پاییزی می تواند به تقویت دستگاه گوارش، مخاط و تسکین سرفه کمک کند.
منبع خوبی از اسید فولیک، پتاسیم و منگنز است که به جذب کلسیم و لخته شدن خون کمک می کند. سبزیجات ریشه ای دارای ویتامین های زیادی هستند که خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی دارند.
از خوراکی های مفید فصل پاییز است. این سبزی کالری بسیار کمی دارد و سرشار از مواد مغذی است. تره فرنگی منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها و ترکیبات گوگردی از جمله کامفرول و آلیسین است که می توانند از بیماری های قلبی و انواع خاصی از سرطان ها جلوگیری کنند.
انار با آن دانه های قرمز خوش رنگ سرشار از مواد مغذی و آنتی اکسیدان است. این میوه به دلیل داشتن آنتی اکسیدان های قوی به نام پونیکالاجین و اسید پونیکیک به شدت ضدالتهاب هستند و می توانند به جلوگیری از انواع بیماری ها مانند سرطان و آلزایمر کمک کنند. فیبر و پتاسیم موجود در انار هم سلامت قلبی عروقی را افزایش می دهد و فشار خون را بهبود می بخشد.
یکی از میوه های پاییزی است که طرفداران زیادی دارد. طعم خوب این میوه کمی با دیگر میوه ها متفاوت است. رنگ نارنجی خرمالو نشان دهنده ویتامین های زیادی مانند C و Aاست. تانین بالای آن هم یک آنتی اکسیدان قوی است که به کاهش خطر ابتلا به سرطان، بیماری قلبی، دیابت و فشار خون کمک می کند.
یکی از سبزیجاتی است که از قدیم الایام با فرا رسیدن فصل پاییز و زمستان مهمان خانه ما ایرانی ها می شد. برگ های این سبزی سرشار از کلسیم، ویتامین های A، K و فولات است. خود شلغم هم منبعی غنی از ویتامین C و فیبر است.
سیب ترش یا شیرین فرقی ندارد، سیب سرشار از موادی است که می تواند برای قلب مفید باشد. علاوه بر این سیب اکسیدان و فیبر غذایی فراوانی هم دارد.
میوه ای آبدار است که مقادیر زیادی ویتامین C و مس دارد. این میوه در هر فنجان، می تواند چهار گرم فیبر به بدن برساند.
سرشار از ویتامین A و امگا 3 است. کدوهای پاییزی و زمستانی، برخلاف کدوهای تابستانی، شیرین هستند و بافت نرمی دارند.
یکی از انواع مرکبات است که مواد مفید و مغذی زیادی دارد. این میوه می تواند 75 درصد از ویتامین C موردنیاز روزانه بدن را تامین کند و منبع خوبی از لیکوپن و پکتین است که تحقیقات نشان داده باعث کاهش کلسترول می شود.
یکی از محبوب ترین غذاهای پاییزی
آتینا عالی
دلمه یکی از محبوب ترین غذاهای ما ایرانی هاست. غذای خوشمزه ای که انواع مختلفی دارد که هر کدام طعم و مزه دوست داشتنی خودشان را دارند.
پاییز، فصل دل انگیز هزاررنگ، میوه های رنگارنگی دارد که یکی از آنها به است. میوه ای پرطرفدار که می توان با استفاده از آن یک غذای پاییزی لذیذ پخت. همانطور که می دانید به، سرشار از ویتامین های آ، ب و املاح آهکی و تانن است. پروتید، گلوسید، لیپید و آب دارد. صد گرم از این میوه، ۱۱۲ کالری انرژی تولید می کند و برای قلب، معده و اعصاب مقوی است. از این رو در این شماره برای شما خوانندگان همیشه همراه طرز تهیه دلمه به را آورده ایم.
مواد لازم
گوشت چرخ کرده: ۲۵۰ گرم
برنج: ۳ پیمانه
به: ۳ عدد
لپه: ۶ قاشق سوپخوری
پیاز خرد شده: 2 عدد متوسط
رب گوجه فرنگی: ۳ قاشق سوپخوری
زرشک، کشمش، شکر و سرکه: به میزان لازم
گردو خرد شده: به میزان لازم
پودر دارچین، نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
طرز تهیه
ابتدا برنج را از یک ساعت قبل خیس کرده، سپس در آب جوش ریخته و آن را آبکش می کنیم. لپه ها را می پزیم، بعد از پخت آن را داخل آبکش می ریزیم تا آبش کاملا گرفته شود. یکی از پیاز ها را با روغن تفت می دهیم، زمانی که طلایی رنگ شد، گوشت چرخ کرده، زردچوبه، فلفل سیاه و نمک را می افزاییم و اجازه می دهیم که با ادویه ها کمی تفت بخورند. حالا نوبت اضافه کردن یک قاشق سوپخوری رب است. رب را هم کمی با دیگر مواد تفت می دهیم. سپس لپه و برنج را به گوشت اضافه می کنیم. مقداری کشمش، زرشک، گردوی خرد شده و کمی نمک و فلفل هم می افزاییم و مواد را خوب با هم مخلوط کرده و باز هم کمی تفت می دهیم. به سراغ به هایمان می رویم؛ سر آنها را با دقت جدا می کنیم و با یک قاشق چایخوری داخل آنها را خالی کرده، طوری که به ها سوراخ نشوند. حالا با مواد آماده دلمه مان داخل به ها را پر می کنیم. پیاز دیگرمان را سرخ می کنیم و کمی زردچوبه و بقیه رب را به آن اضافه کرده و تفت می دهیم. کمی پودر دارچین هم می افزاییم. گوشت های به را اضافه می کنیم، در صورت تمایل مقداری شکر و سرکه هم می افزاییم تا سس ملسی به دست آید. حدود دو، سه لیوان آب اضافه کرده و صبر می کنیم جوش بیاید. سپس به ها را داخل آن قرار می دهیم، به شکلی که نصف دلمه به هایمان داخل سس باشد. در ظرف را می گذاریم و حدود ۴۵ دقیقه صبر می کنیم تا دلمه به مان کاملا پخته شود.
محيا اترك
مواد لازم
كره: ۵۰ گرم
آب: يك ليوان
شكر: يك قاشق غذاخوري
نمك: به میزان لازم
آرد: يك ليوان
بيكينگ پودر: يك قاشق چايخوري
تخم مرغ: 4 عدد
وانيل: نوك قاشق چايخوري
طرز تهيه
كره، آب، شكر و نمك را داخل قابلمه مي ريزيم و روی گاز قرار می دهیم، بعد از اينكه اطراف مايع شروع به جوشيدن كرد، آرد و بيكينگ پودر را اضافه كرده و تندتند هم مي زنيم تا خمير يكدستی به دست آید. سپس با همزن برقي 2 تا 3 دقيقه مي زنيم و تخم مرغ ها را همراه با وانيل به آن اضافه مي كنيم. به كمك یک ماسوره به خمير شكل می دهیم و داخل سينی فر چرب شده يا آرد پاشيده شده مي چينيم. سيني را داخل فری كه از قبل گرم شده، قرار داده و اجازه مي دهيم به مدت يك ساعت با دماي 160 درجه سانتی گراد پخته شود. بعد از پخت انتهاي نان های خامه اي يك سوراخ ايجاد كرده و با خامه قنادي داخل آنها را پر مي كنيم.
ملیکا فتاحی
مواد لازم
پودر کاکائو: ۳ قاشق غذاخوری
بیکینگ پودر: یک قاشق غذاخوری
وانیل: یک قاشق چایخوری
شیر(یا ماست): یک لیوان
آرد سفید: ۲ لیوان
روغن: یک دوم لیوان
شکر: یک لیوان
تخم مرغ: ۳ عدد درشت
طرز تهیه
درون کاسه تخم مرغ را با وانیل و شکر مخلوط می کنیم. باید پنج دقیقه با همزن آن را بزنیم تا کرم رنگ شود. سپس روغن و ماست (یا شیر) را اضافه کرده و مجددا هم می زنیم تا مخلوط یکدست و نرمی به دست آید. حالا آرد و پودر کاکائو را چند بار الک می کنیم تا سبک شوند، سپس با بیکینگ پودر مخلوط کرده و قاشق قاشق به دیگر موادمان می افزاییم و با قاشق آرام و یکنواخت مخلوط می کنیم (مایه این کیک نه شل است و نه سفت). کف قالب کیک را کاغذ روغنی می اندازیم یا با کمی روغن چرب می کنیم و مواد آماده شده را داخل قالب می ریزیم.مقدار مایه کیک نباید بیشتر از سه چهارم قالب باشد. قالب کیک را درون فری که از قبل با دمای 180 درجه سانتیگراد گرم شده به مدت 40 الی 60 دقیقه قرار می دهیم. بعد از پخته شدن کیک، اجازه می دهیم خنک شود، بعد آن را از قالب بیرون می آوریم.
مواد لازم برای گاناش
شکلات تخته ای: 100 گرم
خامه: 100 گرم
طرز تهیه
شکلات را بن ماری می کنیم (روی حرارت غیرمستقیم مانند بخار آب کتری شکلات را آب می کنیم)، بعد خامه را اضافه می کنیم و هم می زنیم. گاناش آماده را روی کیک می ریزیم.
سرمربی بسکتبال پالایش نفت آبادان:
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان رقابت های لیگ برتر بسکتبال بانوان را مقتدرانه شروع کرد تا به صدر جدول تکیه بزند. سرمربی این تیم می گوید فقط به قهرمانی فکر می کنند و می خواهند در فصل جدید ناکامی فصل گذشته را تکرار نکنند تا دوباره بربام بسکتبال ایران تکیه بزنند.شایسته متشرعی، سرمربی تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان، از تمرکز و آمادگی کامل این تیم در لیگ برتر می گوید و عقیده دارد با ادامه این روند می توانند به هدف خود برسند. با سرمربی تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان در خصوص این تیم و اینکه دوباره آبادان و نفت را برای کار انتخاب کرده است گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
اول اینکه باید بگویم خدا را شاکرم که امسال هم مانند سال گذشته در خدمت تیم پالایش نفت آبادان هستم. بعد از پایان فصل با مدیرعامل باشگاه صحبت هایی داشتیم و درنهایت قرار شد که امسال هم هدایت نفت را در لیگ برتر به عهده داشته باشم. من و همکارانم در کادر فنی برنامه هایی برای این تیم تدارک دیدیم که قطعاً رسیدن به این اهداف در کوتاه مدت کاری سخت و دشوار بود ولی با فرصتی که امسال هم در اختیار ما قرار داده شد، امیدوارم به این اهداف برسیم.
بسکتبال در شهرستان آبادان و نفت پتانسیل بالایی دارد. بسکتبال از آبادان وارد کشور شده و رشدی که در این چند دهه داشته بسیار چشمگیر بوده که البته حمایت مسئولان باشگاه پالایش نفت هم از گذشته قطعاً بسیار در این زمینه مؤثر بوده است. استعداد در اینجا به وفور پیدا می شود و باشگاه نفت هم به خوبی حمایت می کند. اگر بهتر بخواهم به شما بگویم باید متذکر شوم، باشگاه توجه خوبی به تیم دارد، این اهتمام و ترکیبی از بازیکنان جوان و باتجربه سبب شده که تمرکز بچه ها فقط روی بسکتبال باشد.برای همین اینجا را انتخاب کردم.
چراکه نه . بسکتبال نفت پتانسیل خوبی دارد. برای همین در این فصل تنها به دنبال قهرمانی هستیم و برخلاف سال گذشته که یک سری مسائل ما را از این هدف باز نگه داشت، امسال باوجوداین شرایط خاص و برگزاری نیمه متمرکز بازی ها فقط به قهرمانی می اندیشیم.
شرایط که سخت بوده و هست. ما باید به شدت مراقب بچه ها و همین طور کادر فنی باشیم. اما در خصوص تمرینات تیم برای حضور در لیگ برتر بسکتبال باید بگویم بازیکنان ما در طول این مدت تمرینات بدن سازی و فن را داشتند که به خوبی انجام شد و شما الان ثمره تمرینات را می بیند.
تیم ما نسبت به سال گذشته چند تغییر داشت. چند بازیکن جدید جذب کردیم؛ شجاعی، خداوردیان، تقی زاده و حق جو به تیم ما اضافه شدند. وقتی شما به دنبال کسب بهترین نتیجه برای این فصل هستید باید تیم را به خوبی تقویت کنید.
با متمرکز برگزار شدن مسابقات در تهران که مشکل ندارید ؟
امسال همان طور که همه می دانیم، شرایط عادی نیست و به نوعی خاص است به همین دلیل باید متناسب با شرایط بازی کنیم. ما هم از این تصمیم فدراسیون استقبال کردیم. چراکه بازی ها طبق گذشته در بلندمدت قابل اجرا نیست. سلامتی بچه ها و خانواده ها باید تضمین شود.در مورد برگزاری در تهران هم باید بگویم در هر مرحله در تهران خواهیم بود و چاره این نیست و متعاقباً هزینه دارد. بالاخره باید با شرایط کنار بیاییم. البته بازهم تأکید دارم سلامت بازیکنان به مراتب از هر چیزی مهم تر است.
همیشه بازی اول سخت است خصوصاً اینکه شما خارج از خانه بازی کنید. قبل از شروع مسابقات در تهران اردو زده بودیم و چند بازی تدارکاتی داشتیم برای همین بچه ها به خوبی آماده شده بودند. بازیکنانم در بازی اول به خوبی برنامه های تاکتیکی را در زمین پیاده کردند و درنهایت هم یک پیروزی قاطع به دست آوردیم. این پیروزی روحیه شاگردانم را بالا برد و همین باعث شد در بازی دوم بدون استرس و نیز راحت تر بازی کنیم و بازهم برنده باشیم. این دو برد برای ما خیلی خوب بود و به ما کمک می کند که در ادامه با روند بهتری در لیگ بازی کنیم. از شاگردانم راضی هستم اما کار هنوز تمام نشده و راه طولانی در پیش داریم. باید برای مرحله دوم آماده شویم تا صدر جدول را از دست ندهیم.
تا به امروز حمایت خوبی از تیم بسکتبال بانوان نفت آبادان شده است و همین به ما انگیزه و روحیه می دهد. پالایش نفت آبادان باشگاه صاحب نام و باسابقه درخشان در تیم داری است. خوشبختانه باشگاه پالایش نفت آبادان برای این فصل حمایت کامل از تیم بانوان را داشت و برای همین بازیکنان خوبی را برای موفقیت تیم جذب کردیم. جا دارد از مدیرعامل باشگاه پالایش نفت آبادان آقای پارو تشکر کنم. امیدوارم درخور حمایتی که از ما داشت، بهترین عملکرد را در لیگ داشته باشیم.
رقابت های فصل جدید لیگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه های ایران از هفته گذشته شروع شد و تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان گام اول را در رقابت های فصل جدید لیگ برتر محکم برداشت تا به نوعی برای رقبا قدرت نمایی کرده باشد.
رقابت های این فصل لیگ برتر بسکتبال بانوان مثل مسابقات مردان به دلیل ویروس کرونا به صورت متمرکز و در تهران و در دو گروه شش تیمی برگزارمی شود که تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان را در گروه (ب) این رقابت ها قرارداد.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان در روز نخست این بازی ها که در سالن دانشگاه آزاد تهران برگزار شد، موفق شد با پیروزی قاطع ۹۹ بر۶۳ رقیب خود سپهر داد تهران را شکست دهد.
شاگردان شایسته متشرعی با ارائه یک بازی برتر در این دیدار توانستند در هر چهار کوارتر حریف خود را شکست دهند.
بانوان بسکتبالیست پالایش نفت آبادان در این دیدار در کوارتر اول با نتیجه ۲۳ بر۱۳، در کوارتر دوم با نتیجه ۲۱ بر ۶، در کوارتر سوم با نتیجه ۳۰ بر ۲۲ و در کوارتر چهارم با نتیجه ۲۵ بر۲۲ حریف تهرانی را مغلوب خود کردند. در این دیدار به ترتیب فروتن فرد(۱۷)، شهریاری(۱۶)، تقی زاده(۱۳) و شاهین زاده(۱۳) از پالایش نفت آبادان امتیاز آورترین بازیکنان تیم و دیدار بودند. در پایان این رقابت فروتن فرد به عنوان امتیاز آورترین بازیکن زمین معرفی شد.
تیم بانوان پالایش نفت آبادان بعد از پیروزی در نخستین دیدار خود مقابل سپهر داد تهران باانگیزه ای مضاعف در دیدار دوم خود به مصاف تیم مولتی کافه مشهد رفت و موفق شد در یک بازی برتر با نتیجه قاطع ۸۳ بر ۵۱ حریف مشهدی خود شکست دهد.
شاگردان شایسته متشرعی در سه کوارتر اول ، با نتایج ۸ بر ۲۸ و ۶ بر۱۹ و ۱۷ بر ۱۹ به پیروزی دست یابند و تنها کوارتر چهارم را با نتیجه ۲۰ بر ۱۷ به حریف واگذار کردند.
بانوان پالایش نفت آبادان که در دیدار اول به عنوان امتیاز آورترین بازیکنان زمین معرفی شدند، در دومین دیدار خود نیز با هنرنمایی شهریاری(۳۰)، تقی زاده(۱۴)، شجاعی(۱۲)، خداوردیان(۱۱) و فروتن فرد(۱۰) به این مهم دست یافتند. در این دیدار شهریاری امتیاز آورترین بازیکن زمین معرفی شد.بانوان پالایش نفت آبادان با این دو پیروزی در مرحله اول موفق شد با ۴ امتیاز در صدر جدول گروه خود قرار بگیرد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در دیدار معوقه هفته اول لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران به مصاف پیکان تهران رفت که موفق شد حریف خود را شکست دهد تا لیگ را با برتری خانگی در ورزشگاه تختی آبادان شروع کرده باشد.
شاگردان پورموسوی نیمه نخست این دیدار را با شکست به رختکن رفتند اما در نیمه دوم با ارائه یک بازی برتر توپ و میدان را در دست گرفتند و موفق شدند با زدن دوگل حریف خود را شکست دهند تا لیگ را با پیروزی شروع کرده باشند.
کاپیتان صنعت نفت باز زدن دوگل در عرض 5 دقیقه سبب شد شاگردان پورموسوی کام بک زده و میهمان خود را با نتیجه دو بر یک شکست بدهند.
این برد سبب شد نفتی های آبادان سه امتیازی شده و به رتبه پنجم جدول صعود کنند و پیکان بدون امتیاز هم در رتبه دوازدهم قرار بگیرد. طالب ریکانی(76- پنالتی و 82) برای صنعت نفت گلزنی کرد.
کادر فنی تیم ملی بسکتبال ایران چهار بسکتبالیست تیم پالایش نفت آبادان به منظور حضور در رقابت های کاپ آسیا تیم به اردوی تیم ملی ایران دعوت کرد.
بعد از گذشت دو هفته از رقابت های لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران با نظر مهران شاهین طبع سرمربی تیم ملی بسکتبال ایران، چهار بازیکن پالایش نفت آبادان به نام های رسول مظفری، سعید داور پناه، محمدحسن زاده و امیر صدیقی به منظور حضور در رقابت های انتخابی کاپ آسیا(پنجره دوم)، به اردوی تیم ملی دعوت شدند.
بازیکنان دعوت شده از هفته گذشته به مدت 10 روز در اردوی تیم ملی در تهران حاضرشده و تمرینات خود را در سالن بسکتبال مجموعه آزادی انجام می دهند.
رزمی کار نفتی و قهرمان جهان در گفت وگو با «مشعل»
شمال ایرانزمین، به ویژه استان مازندران از دیرباز تاکنون مهد ورزشکاران و قهرمانان بسیاری در عرصههای ملی و بینالمللی بوده است و صنعت انتقال نفت نیز در این خطه پهلوان پرور، کارکنانی دارد که در زندگی ورزشی خود صاحب اعتبار و مقامهای ارزشمندی هستند. قهرمان نفتی در خانواده ای ورزشی به دنیا آمده است. او در سن نوجوانی با رشته رزمی کاراته، ورزش را شروع کرد، سپس تمام مدارج ترقی را پله پله طی کرد تا به قهرمانی در جهان رسید.
ایوب یزدانزاده، ورزشکار و قهرمان ورزشهای رزمی و عضو هیات رئیسه فدراسیون دفاع شخصی، در شرکت خطوط لوله مرکز انتقال نفت لاجیم مشغول به کار است. با این ورزشکار نفتی گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
ایوب یزدانزاده، متولد ۱۳۶۴ در شهرستان قائمشهر، دارای مدرک کاردانی مکانیک هستم. پدرم کارمند بازنشسته کارخانه نساجی قائمشهر است و من فرزند آخر خانوادهای پرجمعیت با شش فرزند هستیم. ورزش را از ۹ سالگی در رشته کاراته سبک وادوکای در قائمشهر شروع کردم، بعد از هشت سال وارد رشته کماندو شدم، پس از سه سال به نینجارنجر گرایش پیدا کردم تا اینکه در سال 1390 در این رشته آموزش به دیگر هنرجویان را آغاز کردم. مدتی در رشته کشتی فرنگی و گراپلینگ هم تمرین کردم.
بله، ما کلا پنج برادر هستیم که برادر دومم رمضان در رشته کونگ فو و برادر سومم عبدالله در رشته بوکس فعالیت دارد. فرهاد برادر چهارم من نیز بدنساز است.
من در خانوادهای ورزشی متولد شده بودم، به همین دلیل از همان ابتدای ورود به ورزش، هدف گذاری خود را برای رسیدن به رتبه های عالی و مدارج ورزشی تعیین کردم و لحظه ای از این هدف غافل نبودم. دوست داشتم به قهرمانی جهان برسم و با همین اندیشه و تفکر ورزش را ادامه دادم و در نهایت نیز به هدفم رسیدم.
قهرمانی مسابقات جهانی دفاع شخصی ۲۰۱۹ در کشور آذربایجان، قهرمانی مسابقات بینالمللی اوراسیا در شهر ماکو در سال 2018، قهرمانی مسابقات بینالمللی ۲۰۱۶ تهران، قهرمانی کشوری در سبک سوپر ساباکی کای کان دو در اصفهان در سال 1397 ، قهرمانی کشوری در سبک یوشیتا کیکبوکسینگ در کرج در سال 1396، قهرمانی مسابقات سوپرساباکی مشهد 1396، قهرمانی مسابقات بسیج استان مازندران، قهرمانی مسابقات انجمن ورزشهای کارگری، قهرمانی مسابقات بین المللی مسابقات ووشو مازندران، قهرمانی مسابقات آزاد کونگفو و دریافت کمربند قهرمانی کشور در سبک سوپرساباکی در مشهد، اخذ کمربند قهرمانی در سبک یوشیتا کیک بوکسینگ در تهران و دارنده کمربند قهرمانی مسابقات بینالمللی اوراسیا در شهر ماکو.
بله، در خدمت مقدس سربازی به دلیل نبود امکانات از ورزش حرفه ای دور بودم، اما ورزش شخصی و هوازی را هرگز ترک نکرد.
عضو هیات رئیسه فدراسیون جهانی دفاع شخصی(ifsi) و از اعضای مجمع استعدادیابی این فدراسیون، عضو (ipons) فرانسه، عضو عالی مجمع نخبگان ورزشی، مسوول دفاع شخصی استانهای شمالی کشور در سبک نینجارنجر، نایب رئیس استان مازندران در سبک سوپرساباکی کایکاندو، عضو استعدادیابی سوپرساباکی کشور، مسوول سبک یوشیتاکیک بوکسینگ شمال کشور، نایب رئیس ایکیدو شهرستان قائمشهر، عضو استعدادیابی ایکیدو استان، عضو ستاد اجرایی مسابقات فرنگی مویتای، دریافت لوح سپاس از انجمن سامبو مازندران برای پیشبرد مسابقات، دارنده مربیگری فدراسیون جهانی دفاع شخصی ifsi، داوری فدراسیون جهانی دفاع شخصی ifsi، مربیگری سوپرساباکی کایکاندو، مربیگری نینجارنجر، حکم کماندویی رزم در جنگل، دان ۵ فدراسیون جهانی دفاع شخصی، دان ۳ سوپرساباکی کایکاندو، دان ۲ نینجارنجر و ...
به نظرم عضویتم در هیات رئیسه فدراسیون جهانی دفاع شخصی ifsi در سال 2019 اتفاقی فوقالعاده و خوب بود که به خاطر اعتماد دوست خوب و حامی همیشگی من، کانچو جواد بابازاده، استاد بزرگ و بنیانگذار این فدراسیون جهانی برایم رقم خورد که با دشواری فراوان و هزینه سنگین در کشور آذربایجان و زیر نظر ipons فرانسه به ثبت رسیده است.
من هیچ وقت از ورزش دور نبودم و همیشه خود را متعهد به پیشرفت در ورزش میدانستم، این استمرار و هدف گذاری بسیار اثرگذار بود. در این راه با اساتیدی بزرگ همراه شدم که راهنمایی آنها در موفقیت امروز من نقشی بی بدیل داشت.
اگرچه برای یک ورزشکار هیچ چیز تلختر از دوری از تمرین یا مسابقات نیست، اما در این شرایط ما هم مثل تمام مردم خود را موظف به رعایت شیوهنامههای بهداشتی میدانیم و معمولا به صورت انفرادی با تعداد افراد محدود، در فضای باز و با رعایت حداکثری دستورات بهداشتی تمرین میکنیم.
در سال 1391 با اطلاع از نیاز شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در منطقه شمال به راننده، من نیز مراجعه کردم و به دلیل داشتن شرایط و گواهینامههای سنگین، ویژه و پایه یک رانندگی وارد این مجموعه شدم و تاکنون به عنوان راننده مرکز انتقال نفت لاجیم، افتخار همکاری با کارکنان تلاشگر این مجموعه را دارم.
همان طور که گفتم سال گذشته به همراه تعدادی دیگر از اساتید و پیشکسوتان فدراسیون جهانی دفاع شخصی ifsi را در کشور آذربایجان و زیر نظر سازمان ipons فرانسه ثبت رساندیم و نمایندگانی از کشورهای هند، پاکستان، اربیل عراق، ترکیه، روسیه، ارمنستان و... با دریافت نمایندگی از این فدراسیون فعالیت خود را آغاز کردند. فعلا هم منتظریم تا با نرمال شدن وضعیت کرونا و بهبود شرایط، این فدراسیون اقدامات استعدادیابی، آموزش، برگزاری مسابقات و... را با قدرت بیشتری آغاز کند.
حتما همین طور است. اگر شرایط فراهم شود و از من بخواهند حاضرم به عنوان مربی به فرزندان نفتی و کارکنان آموزش و تجربه خود را انتقال دهم.
اینکه من در زندگی خود با تلاش و مبارزه با مشکلات و موانع به برخی از چیزهایی که میخواستم، رسیده ام اما همچنان از پای نخواهم نشست و برای موفقیت تلاش خواهم کرد.
لیگ برتر به تعویق افتاد
سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری اهواز از تعطیلی تمرینات تیمش خبر داد. سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری اهواز عقیده دارد تیمی مثل آنها که کارش را زود شروع کرده و آماده حضور در مسابقات بوده از تاخیر در مسابقات، متضرر می شود.
کیاوش علاسوند در گفت وگو با «مشعل» در خصوص وضعیت این تیم و همچنین تاخیر در شروع مسابقات لیگ برتر فوتسال گفت: اکنون در بلاتکلیفی بسر می بریم و نمی دانیم چه زمانی مسابقات آغاز می شود، به همین دلیل تمرینات را تعطیل کردیم. ما نمی توانیم تمریناتمان را همچنان ادامه دهیم، چراکه ممکن است بازیکنان با آسیب دیدگی مواجه و تمرین زده شوند، لذا به بچه ها گفته ایم که با انجام تمرینات انفرادی، آمادگی خود را حفظ کنند.
سرمربی ملی حفاری با بیان اینکه تیم هایی مثل ما که کارشان را زود شروع کردند، تمریناتشان را تعطیل کردند، گفت: بچه های ما هم از تمرین کردن خسته شدند از طرفی نیز به دلیل شیوع کرونا نمی توانیم مسابقه ای برگزار کنیم.
علاسوند در خصوص اینکه آیا تاکنون بازیکنانش مبتلا به کرونا شده اند، گفت: هفت نفر از بازیکنانمان به کرونا مبتلا شدند که به آنها دو هفته استراحت دادیم تا در شرایط بهتری قرار گیرند. خوشبختانه دوباره از آنها تست گرفتیم و مشکلی نداشتند.
سرمربی ملی حفاری در خصوص جذب بازیکن جدید گفت: ترکیب تیم بسته شده و دیگر بازیکنی به جمع ما اضافه نمی شود. ما به اندازه بودجه ای که داشتیم، بازیکن گرفتیم و سعی کردیم از جوانان بومی استان بهره ببریم، ولی در کل رقیبانمان خیلی بهتر از ما یارگیری کردند. تیم های دیگر از نظر مالی از ما قوی تر بودند و زمین تا آسمان با ما تفاوت دارند. ما با توجه به بضاعتی که داشتیم، سعی کردیم از بچه های استان استفاده کنیم.
علاسوند با بیان اینکه نمی توان از قهرمانی صحبت کرد، گفت: هدف گذاری اولیه ما صعود از دور اول مسابقات به مرحله دوم است. تیم ما هنوز ظرفیت لازم برای کسب عنوان قهرمانی را ندارد، ولی تلاش می کنیم همان تیم همیشگی باشیم.
سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری در خصوص آمادگی تیمش برای شروع مسابقات گفت: بازی های تدارکاتی درروند تیم ما بسیار موثر بود و آماده مسابقات شده بودیم، اما متاسفانه این اتفاق افتاد و مسابقات برگزار نشد. اکنون باید یک چرخه تمرینی دیگر برای حضور در مسابقات طراحی کنیم.
تیم ملی حفاری سابقه کسب مقام سوم در لیگ برتر فوتسال کشور را در کارنامه دارد و در این فصل با ارائه یک برنامه اصولی به دنبال کسب نتایج ارزشمندی است.
پیش ازاین قرار بود، مسابقات لیگ برتر فوتسال کشور از اواسط آبان برگزار شود که با اعلام فدراسیون این پیکارها لغو و در زمان دیگری برگزار خواهد شد.
سرپرست تیم فوتبال صنعت نفت آبادان از رفع ایرادات ورزشگاه تختی آبادان و آماده شدن برای بازی های لیگ برتر فوتبال خبر داد. فیروزی، سرپرست تیم نفت آبادان با توضیح بیشتر در این خصوص گفت: رفع مشکلات و ایرادات ورزشگاه تختی آبادان از ماه ها قبل با اقداماتی که باشگاه صنعت نفت آبادان داشت، آغازشده بود و با توجه به اینکه اولین بازی نفت در لیگ بیستم نیز در خانه بود، تلاش های لازم برای رفع هرچه سریع تر ایرادات ورزشگاه صورت گرفت که البته با تعویق بازی نفت مقابل پیکان، فرصت بیشتری برای آماده سازی هرچه بیشتر ورزشگاه پیدا کردیم. سرپرست نفت آبادان بابیان این که اکنون ورزشگاه تختی آبادان کاملا آماده میزبانی از مسابقات لیگ بیستم است، گفت: کارهای مربوط به استانداردسازی ورزشگاه نفت آبادان انجام شد و اصلاحات در برق ورزشگاه و رختکن ها نیز صورت گرفت. مهم ترین مورد هم بحث تعویض صندلی نیمکت ذخیره تیم ها و نیمکت فنی بود که این مهم انجام شد. فیروزی در خصوص رعایت پروتکل های بهداشتی در این ورزشگاه نیز گفت: تمام پروتکل های بهداشتی در ورزشگاه تختی آبادان رعایت و لحاظ شده است و پلمب ورزشگاه پیش از هر بازی انجام می شود. ضمن اینکه نماینده ایفمارک و بهداشت نیز نظارت لازم را خواهند داشت. ورزشگاه تختی آبادان، متعلق به پالایشگاه آبادان بوده و به عنوان ورزشگاه اختصاصی تیم صنعت نفت آبادان شناخته می شود.
مشعل کارشناسان، افسردگی را به عنوان یکی از بیماری های خاموش قرن معرفی کرده اند؛ بیماری که ممکن است افراد بدون اطلاع از وجود آن، سال ها تحت تاثیر آن باشند و نتوانند از زندگی خود لذت ببرند. تغییرات در زندگی انسان امروز از تغییرات اقلیمی و مهاجرت تا توانسته در سبک زندگی و شرایط خانواده و اجتماع بر همه ما و نوع تعاملات و نیازهایمان تاثیر گذاشته و اثرات مثبت و منفی از خود به جا بگذارد. در حدود یک سال اخیر که با شیوع ویروس کرونا، همه انسان ها در شرایط کلی قرنطینه به شکل کامل یا مقطعی قرار گرفته اند هم فاصله های اجتماعی بیشتر شده و روابط انسانی در خانواده و میان دوستان و اطرافیان محدود یا حذف شده است. این شرایط می تواند به انسان ها که به ارتباط و حرف زدن و تعاملات عاطفی نیاز دارند، آسیب جدی بزند و در بلند مدت اثرات جبران ناپذیری را به وجود بیاورد. در عین حال ویروس کرونا همزمان با ایجاد بیماری با نشانه های مختلف در بدن بیمار که تا هفته ها ادامه دارد، افسردگی وشرایط جسمی و روحی طولانی مدتی را در فرد ایجاد می کند. بسیاری از افرادی که تاکنون به کرونا مبتلا شده اند، حین بیماری و بعد از آن روحیه خود را از دست داده و با احساسات تلخ و ناگوار و استرس و افکار آشفته رو به رو شده اند. در شرایطی که افراد با این بیماری تنها هستند و در طول دوره درمان، حتی اعضای خانواده هم شرایط و امکان ارتباط نزدیک و دلداری و محبت کردن را ندارند ، شدت این آسیب روحی بیشتر هم می شود. به همین دلیل اگرچه آسیب های جسمی که کرونا بر بیمار می گذارد، بیشتر دیده می شود و مهم است؛ اما باید آسیب روحی و افسردگی که در فرد باقی می ماند را هم جدی بگیریم و متوجه باشیم که با توجه به نامعلوم بودن زمان پایان کرونا، لازم است برای این شرایط روحی نیز فکری کنیم تا نگذاریم افسردگی کرونایی ماندگار شود. در ادامه برخی از توصیه های کارشناسان حوزه روان درمانی را مرور می کنیم که می تواند برای همه ما مفید باشد.
میزانی از ترس و استرس خوب است تا حواسمان جمع باشد، اما نباید بگذاریم نگرانی، ترس و اضطراب تشدید و تبدیل به حس و حال همیشگی مان شود. اضطراب و استرس خیلی زود به واکنش های جسمانی، شناختی، عاطفی و رفتاری منجر می شود و می تواند بیماری جسمی را هم تشدید کند.
هیچ کس بهتر از خودمان نمی تواند به ما کمک کند؛ این باور را در درونمان ایجاد کنیم که میزان درد و راه تحمل و آرام شدن را خودمان بهتر می دانیم. لازم است برای کنترل استرس و افکار منفی و فشارهای عصبی از استرسی که منجر به کاهش توانایی فکری و تمرکز می شود، خودداری کنیم و یادآوری اتفاقات منفی را برای وقت دیگری بگذاریم.
هر کاری که باعث تخلیه ناراحتی، خشم، استرس و فشارهای عصبی دیگر می شود؛ اما آسیبی به خودمان و دیگران نمی زند را انجام دهیم؛ گریه کردن ، فریاد زدن یا خوردن چیزهای شیرین و غذا و ... گاهی با یک کار ساده مثل بستنی خوردن در زمان ناراحتی ، حس و حالمان را تغییر می دهد.
در شرایطی که بیمار هستیم یا تازه بهبود یافته یافته ایم ، به اندازه کافی شرایط روحی سخت را تحمل می کنیم و نیازی نیست اخبار منفی و استرس آور بیشتری را تحمل کنیم ، به همین دلیل بهتر است از تلفن همراه، تلویزیون و اخبار دور باشیم.
برای زمانی که مجبوریم تنها و دور از اعضای خانواده و دوستان باشیم و نمی توانیم کار خاصی هم انجام دهیم، یک سرگرمی برای خود درست کنیم، مثل خواندن کتاب ، دیدن فیلم و سریال ، بافتنی یا درست کردن هر کار دستی دیگری که به نوعی ذهنمان را مشغول کند.
درست است که امکان ارتباط نزدیک و در آغوش کشیدن اعضای خانواده را نداریم؛ اما می توانیم با انواع برنامه های تصویری در تلفن همراه خود از همین اتاق بغلی تا آن سوی دنیا با کسانی که دوستشان داریم، صحبت کنیم تا دلمان باز شود و احساس تنهایی و دلتنگی کمتری داشته باشیم.
متناسب با توانایی بدنی و شرایط بیماری برای فعالیت روزانه و میزان خواب برنامه ریزی کنیم تا خواب خوبی داشته باشیم. اگرچه بسیاری از افراد در این دوران دچار بی خوابی می شوند؛ اما خوب است که حتی با کمک قرص، خواب و استراحت خوبی داشته باشید.
بعد از بهبود اولیه و در شرایطی که بدنتان توانایی تحرک دارد ، لازم است فعالیت جسمی و ورزشی داشته باشید. برای کسب آرامش می توانید از ورزش هایی مثل یوگا، مدیتیشن و تای چی و ... استفاده کنید یا به طور کلی فعالیت بدنی و نرمش های ساده را انجام دهید .
بسیاری از افراد در دوره بیماری نمی توانند آشپزی کنند و چون اشتهایی برای غذا خوردن ندارند ، تمایلی هم به درست کردن غذا نشان نمی دهند؛ اما لازم است غذای کامل ، سبزیجات، میوه ها و آب میوه و آب فراوان بخورند تا کالری های مورد نیاز بدن ضعیف شده از بیماری تامین شود.
اگرچه فکر کردن به همه گیری این بیماری تاثیری برشرایط ندارد؛ اما همین که می دانیم این بیماری در کل دنیا انسان های زیادی را تهدید کرده و حتی افراد زیادی تاکنون بر اثر آن فوت شده اند، درحالی که ما از این بیماری جان سالم به در برده ایم، می تواند انرژی و انگیزه خوبی برای بهبود بیشتر باشد.
بگذار که درحسرت دیدار بمیرم
درحسرت دیدار تو بگذار بمیرم
دشوار بود مردن و روی تو ندیدن
بگذار به دلخواه تو دشوار بمیرم
بگذار که چون ناله ی مرغان شباهنگ
در وحشت و اندوه شب تار بمیرم
بگذار که چون شمع کنم پیکر خود آب
در بستر اشک افتم و ناچار بمیرم
می میرم از این درد که جان دگرم نیست
تا از غم عشق تو دگر بار بمیرم
سیمین بهبهانی
محسن چاوشی حسینی، خواننده سبک پاپ ایرانی است که فعالیت حرفه ای خود را در زمینه موسیقی در سال ۱۳۸۲ با آلبوم «نفرین» آغاز و پس از اخذ مجوز در سال ۱۳۸۷ آلبوم «یه شاخه نیلوفر» را منتشر کرد. او با ترانه فیلم سینمایی سنتوری، بیشتر به جامعه موسیقی و طرفداران خود معرفی شد و پس از آن تا به امروز محبوبیت خود را با آلبوم ها و قطعات بسیار حفظ کرده است. او همچنین با قطعاتی که روی سریال خانگی شهرزاد اجرا کرد، از جمله قطعه «شهرزاد» محبوبیت زیادی به دست آورد.
کتاب «دانه زیر برف» اثر نویسنده ایتالیایی، اینیاتسیو سیلونه است. رمانی که سیلونه آن را مهم ترین کتاب خود می داند و درباره آن می گوید: «تنها کتابی است که جرات می کنم گاهی تکه هایی از آن را دوباره بخوانم. کتابی که باید با ذهنی آسوده و خیالی راحت آن را خواند.» فضای کتاب در زمان حکومت موسولینی اتفاق می افتد. یعنی زمانی که کافون ها – به زبان ایتالیایی یعنی دهقان بی چیز و فقیر – زندگی سختی دارند و به حدی ضعیف شده اند که توانایی انجام هیچ کاری را ندارند. قهرمان داستان – پیترو سپینا – در تلاش است تا به کافون ها کمک کند و در پی کارهای انقلابی است.
در «دانه زیر برف» می خوانیم که جسدی در کوه پیدا شده است. همگان فکر می کنند جسد پیترو سپیناست؛ چون کسی نمی دانست کریستینا نیز به دنبال سپینا به کوه رفته است. افرادی که از موضوع آگاه هستند، با پیدا نکردن جسد پیترو سپینا، حدس می زنند که او زنده باشد. از جمله این افراد، مادربزرگ او یعنی دنا ماریا وینچنزاست. رمان «دانه زیر برف» با جست و جوی مادربزرگ برای پیدا کردن پیترو سپینا آغاز می شود. مادربزرگ که خبرهای جدیدی شنیده است، در ابتدای کتاب سراغ پسرش و عموی پیترو سپینا می رود تا از او کمک بگیرد. این کتاب را مهدی سحابی ترجمه و انتشارات امیرکبیر منتشر کرده است.
اکران فیلم سینمایی «تا ابد» به نویسندگی امیرحسین دواتگر و امید امین نگارشی، کارگردانی امید امین نگارشی و تهیه کنندگی محمد نجفی زاده از ۱۵مرداد آغاز و با استقبال خوبی همراه شده و در حال حاضر هم اکران آنلاین دارد. داستان فیلم، درباره مشکلات ربا و نزول و دردسرهای آن است و محسن کیایی، مهرداد صدیقیان ، بهرنگ علوی ، میلاد کی مرام و ترلان پروانه بازیگران آن هستند.
گفت و گو با همسر هنرمند کارمند مرکز انتقال نفت قزوین
مشعل کارمندان نفت در بخش های مختلف برای روزها و ساعتی که مشغول به کار نیستند، معمولا سرگرمی و برنامه های مختلفی را در نظر می گیرند. از ورزش و تفریح و سفر و برنامه های تفریحی دیگر تا مطالعه و یادگیری توانایی های تازه و تجربیات جدید تا بتوانند کمی از حال و هوای کار سخت و فشرده کم کنند. در این میان بسیاری از زنان و همسران کارمندان صنعت نفت این تلاش برای بهبود روحیه را با سلیقه و ذوق هنریشان تلفیق می کنند و اتفاقات جدید و متفاوت و در عین حال زیبایی را رقم می زنند. مهنوش ابراهیمی – همسر مرتضی شاه محمدی، کارمند مرکز انتقال نفت قزوین در این سالها تلاش کرد در روزها و باقی زمان هایی که در خانه است و مسئولیت مدیریت خانه و نگهداری فرزندان را برعهده دارد ، با هنر خود ، به خلق تابلو فرش هایی بپردازد. او تلاش کرده نه تنها در عرصه علمی بلکه در حوزه هنر به ویژه تحکیم بنیان خانواده ، دوشادوش همسرش گام بردارد و رسالت مهمی را که خداوند متعال بر عهده او نهاده است، به نحو احسن به منصه ظهور بگذارد.
خانم ابراهیمی فوق لیسانس خود را در رشته شیمی عالی اخذ کرده اما این روزها خانه دار است و همراه با همسرش و دخترشان پارمیس زندگی آرامی را تجربه می کنند.
او می گوید با توجه به رشته تحصیلی که به آن علاقه مند است، از اینکه در همین رشته شاغل شود، استقبال می کرده اما شرایط خانه و فرزندداری فعلا اولویت های او را تغییر داده و او از این شرایط رضایت دارد.
او می افزاید: تلاش برای پایداری زندگی ، فعالیتی جهادگونه است و فکر می کنم موضوع خانه داری و همسرداری، خودش یک دانشگاه است. ضمن اینکه یک همسر و مادر تحصیل کرده می تواند امور زندگی را بهتر مدیریت کند.
خانم ابراهیمی به موضوعات ادبیات و روان شناسی هم علاقه زیادی دارد و می گوید تا قبل از ازدواج به شعر و ادبیات بسیار علاقه داشته و موضوعات آن را دنبال می کرده اما پس از ازدواج و درگیر شدن با مسائل زندگی از این قریحه فاصله گرفته است. او در عین حال از ذوق بسیار بالای مرتضی شاه محمدی – همسر خود و ذوق بسیار بالایی که در سرودن شعر دارد، سخن می گوید.
خانم ابراهیمی اما بیشترین زمان خالی خود در خانه را صرف خلق تابلوفرش هایی بسیار زیبا می کند. تابلوفرش هایی که با ذوق و علاقه زیادی انتخاب و رنگ بندی شده اند و نشان از تبحری در این هنر دارد.
او می گوید: قالی بافی را از 7 سالگی زیر نظر مادرم آموختم و آنقدر به این هنر علاقه مند شدم که توانستم تا کنون به صورت حرفه ای آن را دنبال کنم و حاصل آن گره خوردن تار و پود پنج تابلوفرش بوده است.
با وجود کارهای منزل، خانه داری و بچه داری ، بافتن قالی کمی دشوار است ولی روزانه به طور متوسط نیم تا یک ساعت را به بافت قالی اختصاص می دهم و می توانم چند رج را تکمیل کنم. بافتن قالی بیشتر از نظر روحی و روانی برایم رضایت مندی به ارمغان می آورد و می توانم با این کار آرامش خوبی را تامین کنم.
خانم ابراهیمی درباره کیفیت و جزئیات کار خود هم توضیحاتی می دهد و تاکید می کند: هر تابلو فرشی که انتخاب می کنم نقشه، طرح، ابعاد، حجم شانه و نخ متفاوتی دارد که متناسب با آن انتخاب می شود. تکمیل و اجرای تابلوفرش هایی که من انتخاب و در دست گرفته ام معمولا بین 6 ماه تا یک سال زمان نیاز دارد. اگر به صورت مداوم پای دار قالی بنشینم این زمان به 2 ماه تقلیل می یابد. البته پس از متولد شدن فرزندم بافت را به شکل تفریحی انجام می دادم ولی حالا که پارمیس از آب و گل درآمده شرایط کمی تغییر کرده است و می توانم زمان بیشتری برای این هنر اختصاص دهم.
ابراهیمی تاکید می کند که تابلوهایش را برای فروش نمی بافد و می گوید: تمایل ندارم کارهایی را که بابت آنها زحمت فراوانی کشیده ام و با روح و جان من تلفیق شده است، بفروشم و یا برایش نرخ تعیین کنم چون آنها را خیلی دوست دارم .
او عامل اصلی رضایت و احساس خوشبختی خود در کنار همسر و خانواده اش را صمیمت و صبوری در زندگی عنوان می کند و ادامه می دهد: البته آدمی باید در هر برهه و شرایطی که دارد دست از تلاش برندارد. من نیز در زندگی ام از هیچ کوششی فروگذار نکرده ام. در مسیر زندگی نیز حمایت های بی دریغ و روحیه ای که همسرم می داد، زندگی مان را هدفمند کرده است .
استفاده از گیاهان دارویی از گذشته های دور در درمان امراض متداول بوده است. با تحقیقات علمی و آزمایشگاهی صورت گرفته نیز، تأثیر بسیاری از این گیاهان بر روند درمان مورد تأیید قرار گرفته است. ویژگی های طبیعی و اقلیمی چهارمحال و بختیاری، مانند نوع خاک، بارش قابل توجه، دمای هوا و مکان جغرافیایی، شرایطی را پدید آورده اند که این استان به عنوان یکی از مهم ترین رویش گاه های گیاهان دارویی در کشور شناخته شود. همچنین پرورش گیاهان دارویی در این استان بستر مناسبی را برای ایجاد اشتغال فراهم آورده است.
عکس: پانته آ نیکزاد چالش تری - مهر
Abstruct
خیلی وقت ها پیش آمده که از عکس های پس زمینه تکراری در گوشی هایمان خسته شده باشیم و به دنبال راهی برای ایجاد تنوع بیشتر بگردیم. در این مواقع یکی از گزینه های موجود، استفاده از اپلیکیشن های والپیپر است که کلکسیونی از عکس ها را برای پس زمینه گوشی فراهم می کنند. نکته قابل توجه در والپیپرهای Abstruct، رزولوشن 4K آن هاست و این یعنی از لحاظ کیفیت با بهترین نوع تصاویر طرف هستیم. تمام عکس ها به سبک هنر آبستره طراحی شده اند و با جلوه های زیبا و رنگارنگشان چشم را می نوازند.
خلق کردن همیشه جزو امیال درونی انسان بوده تا بتواند ایده ها و تفکراتش را به معرض ظهور بگذارد. خلق موسیقی هم یکی از زیباترین فرم های بیان احساسات است که البته نیاز به دانش، ابزار مناسب و البته استعداد دارد. با Groovepad می توانید به ساده ترین و جذابترین شکل ممکن اصوات مختلف را کنار هم بچینید و یک موسیقی کاملا هماهنگ و هارمونیک تولید کنید.
به این برنامه می توانید به عنوان کتابخانه افکار و دانش شخصی خودتان نگاه کنید. هدف برنامه این است که هر روز به شما مطالب جدید و کاربردی انگیزشی و در حوزه خودسازی ارائه کند و مهارت های شما مثل کار تیمی، مدیریت زمان، سلامت و... را بهبود ببخشد. منبع این اپلیکیشن وبسایت های معروف و نوشته های افراد مجرب است که از سراسر اینترنت جمع آوری شده و در اختیار شما قرار می گیرد. مطالب به دو صورت Story و Idea ارائه می شود و می توانید مطالبی که نظرتان را جلب کرده علامتگذاری کنید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات