وی با اشاره به اینکه توسعه و به کار گرفتن فناوری های کربن زدایی در روند تولید و انتقال گاز طبیعی و توسعه، تولید هیدروژن پاک از جمله راه های بهبود مصرف گاز در طول دوران گذار است، تصریح کرد: من مطمئنم که امروز همگی شما متفق القول هستید که دستیابی به اهداف تاسیس مجمع کشورهای صادرکننده گاز در گرو همکاری، هم آهنگی و سیاست زدایی بخش انرژی است.
وزیر نفت تصریح کرد: با استفاده از دیپلماسی فعال، تهیه گزارش های تحلیلی درباره بازار گاز و چشم انداز بلندمدت گاز، دبیرخانه فرصتی ارزنده برای شناساندن مجمع ایجاد کرده است. باید تلاش کرد مجمع کشورهای صادرکننده گاز به عنوان مرجعی قابل اعتماد برای متخصصان گاز در جهان شمرده شود.
شانس خوب گاز
یوری سنتورین، دبیرکل جی ئی سی اف نیز در بیست و دومین نشست سالانه وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) اعلام کرد که گاز طبیعی نسبت به دیگر سوخت های فسیلی آینده روشنی دارد، پیش بینی شده است سهم گاز طبیعی در سبد سوخت انرژی جهان از ۲۳ درصد کنونی در سال ۲۰۵۰ به ۲۸ درصد برسد.
او اشاره کرد که عرضه و تقاضای گاز به دلیل همه گیری ویروس کرونا با کاهش مواجه شده است.
دبیرکل جی ئی سی اف، مجمع کشورهای صادرکننده گاز اکنون به جایگاه خود در بازار انرژی رسیده است و تحلیل های این مجمع مورد استناد سازمان هایی همانند مجمع بین المللی انرژی (IEF)، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و دیگر نهادهای بین المللی قرار می گیرد.
نقش مهم جی ئی سی اف در بازار طبیعی گاز
عبدالمجید عطار، وزیر انرژی الجزایر نیز در بیست ودومین نشست سالانه وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) با اشاره به اینکه قیمت گاز در طول سال ۲۰۲۰ به دلیل شیوع ویروس کرونا با کاهش همراه بوده و بسیاری از فعالیت های اقتصادی تحت تاثیر این ویروس قرار گرفته است، این مساله را یادآوری کرد که بازگشت به زمان پیش از شیوع ویروس کرونا بسیار دشوار است و راه درازی برای بازگشت به زمان پیش از شیوع این ویروس وجود دارد.
وزیر انرژی الجزایر تصریح کرد: جی ئی سی اف نقش مهمی در بازار طبیعی گاز ایفا می کند و سازمان های بین المللی به این موضوع اذعان دارند.
براساس بیانیه پایانی این نشست، وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو جی ئی سی اف تأکید کردند، این منبع انرژی فراوان و انعطاف پذیر همچنان تامین کننده نیازهای روزافزون انرژی جهان و منشا سه ستون توسعه پایدار؛ یعنی توسعه اقتصادی، پیشرفت اجتماعی و حفاظت محیط زیست خواهد بود.
مجمع کشورهای صادرکننده گاز همچنین بر تاب آوری کشورهای عضو در تلاش برای اطمینان از عملکرد بدون محدودیت بازارهای آزاد و انعطاف پذیر گاز وعرضه بی وقفه به مشتریان با وجود چالش های متعدد و کاهش درآمد، تاکید کرد.
وزیران این مجمع نیز از راه اندازی بولتن آماری سالانه و گزارش جدید سالانه کوتاه مدت بازار گاز جی ئی سی اف استقبال و از دستاوردها در زمینه تاسیس موسسه تحقیقات گاز در الجزایر قدردانی و تشکر کردند.
در این نشست سیاست و روند ارائه جوایز جی ئی سی اف تصویب شد. مراسم اهدای جوایز جی ئی سی اف از سال ۲۰۲۱ آغاز و طی مراسمی در حاشیه ششمین نشست سران جی ئی سی اف برگزار میشود.
در بررسی گزارش مقدمات برگزاری ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز، وزیران نفت و انرژی این مجمع از پیشرفت های قطر به عنوان میزبان این رویداد دوسالانه که قرار است ۱۸ نوامبر ۲۰۲۱ در دوحه برگزار شود، ابراز رضایت کردند.
در همین حال، الجزایر در سال ۲۰۲۳ میلادی در الجزیره میزبان هفتمین نشست سران جی ئی سی اف خواهد بود.
در این نشست فرانکلین مولینا اورتیز، وزیر هیدروکربن بولیوی به عنوان رئیس نشست وزارتی سال ۲۰۲۱ (۲۷ آبان ۱۴۰۰) و فرانکلین خان، وزیر انرژی و صنایع انرژی جمهوری ترینیداد و توباگو به عنوان نایب رئیس انتخاب شدند.
افزون بر این، محمد همل از الجزایر به عنوان رئیس هیات اجرایی و آنجل گونزالس سالترون از ونزوئلا به عنوان نایب رئیس هیات اجرایی در سال ۲۰۲۱ میلادی منصوب شدند.
توسعه صنت گاز ایران با همه محدودیت ها
بیژن زنگنه، وزیر نفت بیژن زنگنه در حاشیه بیست و دومین نشست سالانه وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز(جی ئی سی اف) از طریق ویدیوکنفرانس: دستیابی به صلح و تولید پایدار به نفع تولیدکنندگان و مصرف کنندگان گاز نیازمند توجه به همکاری های بین المللی و چندجانبه گرایی و پرهیز از قلدرمابی است. برای اینکه بتوانیم در جهانی صلح آمیز برای صلح تولید پایدار به نفع تولیدکننده و مصرف کننده گاز به سر ببریم، باید همکاری های بین المللی و چندجانبه گرایی را مدنظر قرار دهیم و قلدرمابی را کنار بگذاریم و از سیاسی کردن بازارها به ویژه بازارهای انرژی پرهیز کنیم. در سخنرانی ام در نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز به نقش مخرب آمریکا در مقررات جهانی در چهار سال اخیر از جمله در کنوانسیون های آب و هوایی، برهم زدن روابط با چین، جنگ تجاری با چین تا روابط دو طرف اقیانوس اطلس و از همه مهم تر خروج از برجام و اعمال تحریم های یک جانبه و غیرقانونی علیه ایران، به ویژه در بخش انرژی پرداختم. آمریکا دسترسی ما را به درآمدهایمان محدود و از نظر خودش منع کرده و با این شرایط سبب شده است در شرایطی که کرونا بازار جهانی را با رکود روبه رو کرده، ما روزانه ۴۰۰ تن از هموطنان را به دلیل ابتلا به ویروس کرونا از دست بدهیم و متاسفانه نمی توانیم از اموال و درآمدهای خود برای بهبود زندگی مردم، به ویژه اهداف بشردوستانه و بهداشتی - درمانی مردم بهره مند شویم. برخلاف همه فشارهای بین المللی، ما توانستیم صنعت گاز خود را توسعه دهیم و به رکورد ظرفیت تولید روزانه یک میلیارد مترمکعب گاز طبیعی دست یابیم و افزون بر آن ۹۵ درصد مردم را زیر پوشش شبکه گازرسانی قرار دهیم.
تاثیر کم ویروس کرونا نسبت به ویروس ترامپ
امیرحسین زمانی نیا، نماینده ایران در هیات اجرایی جی ئی سی اف در میزگرد وزارتی در آستانه برگزاری بیست ودومین نشست وزیران نفت و انرژی جی ئی سی اف: ترکیب ویروس کرونا و ویروس ترامپ سبب شده روزانه بیش از ۴۰۰ تن از هموطنانمان را از دست بدهیم. برگزاری چنین نشستی که از طریق ویدیوکنفرانس برگزار می شود، نقطه مقابل توسعه بازار سوخت های فسیلی است. با برگزاری مجازی این نشست، بیش از ۲۰۰ اتومبیل به فرودگاه نرفتند، بیش از ۲۰۰ یا ۳۰۰ بلیت خریداری نشد، هواپیماها از سراسر جهان به الجزایر پرواز رفت و برگشت نداشتند و این تعریف «دوره جدید» است. «دوره جدید»، برای من اصطلاح بسیار جالبی است، در حال یادگیری مسایل تازه، روش های نو یا کارآمد برای تجارت هستیم. این شرایط شاید توجه بیشتر به محیط زیست و شناخت نقش فناوری در تجارت باشد. اکنون تا آنجا که به ایران مربوط می شود، ویروس کرونا نسبت به ویروس دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ تاثیر کمتری بر تجارت گاز ما داشته است. ویروس کرونا تاثیری بر تولید گاز ما نداشته است. ظرفیت کنونی برداشت گاز طبیعی ما روزانه حدود یک میلیارد مترمکعب گاز است. حدود ۹۵ درصد جمعیت ۸۰ میلیونی ما در خانه های خود حتی در مناطق دورافتاده به شبکه گاز دسترسی دارند. یکی از منافع ویروس ترامپ یا همان تحریم ها علیه ما این است که ما به طور فزاینده ای در حال جدا کردن اقتصاد ملی مان از درآمدهای حاصل از سوخت های فسیلی هستیم.با توجه به سخنان دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) درباره بهبود بازار گاز، فکر می کنم سخن جناب بارکیندو بسیار گویا بود. ما هم امیدواریم که چنین شود. ما فکر می کنیم که بهبود رخ می دهد، البته با سرعتی کمتر از آنچه پیش تر انتظار می رفت. تا آنجا که به ایران مربوط می شود، ویروس کرونا آسیب زیادی به ما وارد کرده است. اکنون ما روزانه بیش از ۴۰۰ تن از جمعیت ۸۰ میلیونی خود را از دست می دهیم و روزانه حدود ۱۰ هزار نفر به این ویروس مبتلا می شوند، این تا حدی نتیجه افت شدید درآمدهای کشور است. تحریم ها ما را از صدها میلیارد دلار درآمد محروم کرده است و این تا حدودی خدمات سلامت ما را برای رسیدگی به افراد مبتلا به این ویروس به خطر انداخته، اکنون ترکیبی از تحریم و همهگیری ویروس کرونا سبب از دست دادن روزانه بیش از ۴۰۰ نفر از هموطنان شده است.به بهبود بازار گاز در میان مدت و بلندمدت امیدواریم و همان طور که چشم انداز جهانی گاز نشان می دهد، پیش بینی می شود در سال ۲۰۵۰ میلادی سهم گاز از سبد انرژی جهان افزایش یابد و از ۲۳ درصد کنونی به حدود ۲۸ درصد برسد. بنابراین امیدواریم و فکر می کنیم که تغییر رفتار مصرف کننده نیز برای توسعه بازار مفید خواهد بود.