نگاهی به فعالیت های شرکت پالایش اصفهان در حوزه مسوولیت های اجتماعی
از محیط زیست تـــا رهایی از کرونا
با نگاهی گذرا به مقوله مسؤولیت اجتماعی، می توان دریافت که شرکت ها، سازمان ها و نهادهای دولتی کنار سودآوری، تعهدات اجتماعی و زیست محیطی را هم در برنامه های خود دارند. مسائل زیست محیطی و توجه به محیط پیرامون از ارکان اصلی مسؤولیت اجتماعی در شرکت های نفتی از جمله پالایشگاه اصفهان به شمار می روند، به گونه ای که ذینفعان مختلف از این امر بهره مند می شوند. از اقدام های جاری زیست محیطی شرکت پالایش نفت اصفهان، می توان به طرح ها و پروژه های زیست محیطی کنترل آلودگی هوا، کنترل آلودگی خاک و آب های زیرزمینی، مدیریت انرژی، مدیریت پساب، مدیریت پسماند و پروژه، R&D و مقابله با کرونا و آزادی محکومان مالی اشاره کرد. در ادامه به برخی گام های برداشته شده برای ایفای نقش مسؤولیت اجتماعی شرکت پالایش نفت اصفهان پرداخته شده که از نظر می گذرانید.
شرکت پالایش نفت اصفهان به عنوان یکی از شرکت های بزرگ پالایش نفت خام و تولید کننده فراورده های نفتی کشور، با عنایت به اصل پنجاهم قانون اساسی و تعهدات ایران نسبت به کنوانسیون ها و دستورعمل های بین المللی و با هدف توسعه پایدار، توسعه ای که نیازهای زمان حال را بدون آنکه توانایی نسل های آینده را در تأمین نیازمندی هایشان به مخاطره اندازد، نسبت به حفاظت از محیط زیست و رعایت الزام ها همت گماشته و پیشگیری و کاهش آلودگی های زیست محیطی را سرلوحه و خط مشی سیاست کاری خویش قرار داده است. امکان تولید بنزین مطابق با استاندارد Euro V در آینده ای نزدیک در واحد جدید بنزین سازی، طرح بهبود فرایند با هدف تولید سوخت بر اساس استانداردهای روز دنیا (Euro V1، Euro V، Euro1V)، احداث واحدهای تقطیر 3 و گاز مایع 3 به منظور رفع تنگناهای عملیاتی و تولید محصولات میانی و نهایی با کیفیت مرغوب تر در آینده ای نزدیک و پروژه احداث مسیر راه آهن و اتصال شبکه ریلی سراسری کشور برای ارسال محصولات میانی و کاهش تردد تانکرهای حمل و نقل از جمله طرح ها و پروژه های زیست محیطی این پالایشگاه است. از دیگر پروژه های در دست اجرا می توان به احداث واحد( zero liquid discharge )(ZID) برای بازیابی و استفاده مجدد از پساب تولید واحد RO، نصب فلر سوم و پیشگیری از احتراق ناقص در دو فلر موجود در مواقع اضطراری، انتقال پساب تصفیه خانه شاهین شهر به منظور مصارف صنعتی و کاهش مصرف منابع آب سالم و گرانوله سازی گوگرد جامد تولیدی اشاره کرد.
هوای سالم با کنترل آلودگی هوا
هوای سالم، یکی از پنج عنصر حیات بشریت است که برای ادامه زندگی انسان ضروری است، از این رو برای داشتن هوایی سالم و پاک، باید آلودگی های محیطی و عواملی که باعث بروز آن می شود را شناسایی و کنترل کرد. تولید سوخت بر اساس استاندارد EURO 4 به میزان 8.5 میلیون لیتر بنزین و 2 میلیون لیتر گازوییل با بهره برداری از واحدهای بنزین سازی و ارائه به شرکت پخش فراورده های نفتی با هدف توزیع در استان اصفهان، نصب آنالایزرهای آنلاین روی خروجی دودکش ها بر اساس توافق با اداره کل محیط زیست استان و ارسال آنلاین اطلاعات و گاز سوز کردن کوره ها با خرید مشعل های جدید Enviromix و جلوگیری از انتشار روزانه حدود 55 تن گوگرد از مواردی است که شرکت پالایش نفت اصفهان، همسو با کنترل آلودگی هوا انجام داده است. این شرکت ها گام های دیگری در زمینه کنترل آلودگی هوا بر داشته است که عبارتند از: جایگزینی گازهای دوستدار لایه ازون با هالون ها و فرنون های مخرب لایه ازون در سیستم های اطفای حریق و سیستم های سرمایشی، جایگزینی ماشین آلات جدید به جای ماشین آلات فرسوده با خرید ده دستگاه جرثقیل از کشور آلمان، بهینه سازی سوخت کوره های شرکت (استفاده از سوخت گاز و تنظیم هوای اضافی کوره ها)، عقد قرارداد با شرکت های معتمد سازمان حفاظت محیط زیست به منظور پایش آلاینده های هوا، دبل سیل کردن سقف شناور مخازن با هدف کاهش بخارات نفتی متصاعد شده به هوا، استمرار بهره برداری از مبدل حرارتی packinox در واحدهای تبدیل کاتالیستی، نصب سلول های خورشیدی به منظور کاهش مصرف سوخت های فسیلی، استفاده از خودروهای گاز سوز برای ترددهای داخل و خارج شرکت و....
کنترل آلودگی خاک و آب های زیرزمینی
کنترل آلودگی خاک و آب های زیر زمینی، استفاده از فناوری زیست پالایی و گیاه پالایی با هدف حذف آلودگی نفتی خاک، بررسی نشت فراورده های نفتی و استقرار شرکت مشاور از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در این پروژه، عقد قرارداد با شرکت های معتمد سازمان حفاظت محیط زیست برای پایش آلاینده های آب را می توان از اقدام های انجام شده از سوی پالایشگاه اصفهان بر شمرد.
ضمن آنکه در این زمینه پاکسازی سفره های آب زیر زمینی به روش استحصال پلوم های آلودگی و اندازه گیری گازهای آلی فرار در خاک به منظور حصول اطمینان از عدم نشت مواد به خاک نیز انجام شده است.
تصفیه و بازگردانی 400 متر مکعب در ساعت
مدیریت انرژی از دیگر برنامه های زیست محیطی شرکت پالایش نفت اصفهان همسو با مسؤولیت اجتماعی است، در این زمینه گام هایی همچون استقرار دستور عمل مدیریت سبز در سطح شرکت برای بهینه سازی مصرف انرژی، تصفیه و بازگردانی 320 متر مکعب در ساعت پساب ارسالی از واحدهای عملیاتی در تصفیه خانه صنعتی، تصفیه و بازگردانی 400 متر مکعب در ساعت پساب بویلرها و برج های خنک کننده در واحد اسمز معکوس، تصفیه سیستم های الکترونیکی کنترل و کاهش مصرف آب (بیش از 100 عدد شیر دارای سنسور)، حذف و روش آبیاری غرقابی و جایگزین کردن آبیاری تحت فشار و آبیاری قطره ای برداشته شده است. استقرار و بهره گیری از سیستم مکانیزه اتوماسیون اداری برای کاهش مصرف کاغذ در شرکت، تغییر در تمامی سیستم های روشنایی با نصب ballast برای کاهش مصرف برق، نصب سلول های خورشیدی در من ازل سازمانی و درج مطالب و پیام های زیست محیطی از دیگر اقدام های مدیریت انرژی است که پالایش نفت اصفهان دنبال می کند.