خوشمزه و دوست داشتنی
خورشت غوره بادمجان
مه سیما شافعی برزی
بادمجان یکی از آن سبزیجات محبوبی است که ایرانی ها علاقه خاصی به آن دارند. غذاهایی که با بادمجان پخته می شوند، بی شمارند و طرفداران خاص خود را دارند، اما یکی از محبوب ترین غذاهای سنتی ایران که با بادمجان طبخ می شود، خورشت غوره بادمجان است. خورشتی که همراه با برنج سرو می شود و عطر و طعم بی نظیری دارد. خورشت غوره بادمجان را بیشتر در فصل بهار و اوایل تابستان که غوره تازه در دسترس است، درست می کنند، اما با فریز کردن غوره می توان این خورشت را در دیگر فصل ها نیز تهیه کرد و از طعم دلپذیرش لذت برد.
مواد لازم
بادمجان: ۷ عدد
گوشت خورشتی: ۴۰۰ گرم
غوره: یک پیمانه
پیاز: یک عدد
سیر: یک حبه
رب گوجه فرنگی: ۳ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه: به میزان لازم
نکات مهم
1) بادمجان ها را با شعله کم سرخ می کنیم و آن را با آب خورشت نمی پزیم و زمان سرو از آنها استفاده می کنیم تا بادمجان ها آبکی نشوند.
2) می توان از کمی گلاب، هل و زعفران به عنوان چاشنی در این خورشت استفاده کرد.
3) بهتر است برای تهیه خورشت از گوشت سردست گوسفند به همراه استخوان استفاده کرد. همچنین گوشت ها را خیلی ریز خرد نمی کنیم.
4) آب خورشت را طوری تنظیم می کنیم که خیلی آبکی نباشد و نیاز هم نداشته باشیم که دوباره به آن آب اضافه کنیم تا روی طعم غذا تاثیر بگذارد.
طرز تهیه
ابتدا بادمجان ها را پوست می کنیم، از وسط برش می زنیم و در آب نمک قرار می دهیم تا تلخی آن گرفته شود. سپس پیاز نگینی خرد شده را به قابلمه حاوی روغن اضافه می کنیم. کمی که تفت خورد و سبک شد، گوشت را می افزاییم و کامل سرخ می کنیم. در مرحله پایانی سرخ شدن گوشت، سیر له شده را به همراه نمک، فلفل، زردچوبه و رب اضافه کرده و همراه با گوشت تفت می دهیم. به میزان لازم آب اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا گوشت کاملا پخته شود. بادمجان ها را بعد از گذشت یک تا دو ساعت آبکش می کنیم، کامل شسته تا شوری نداشته باشند، سپس خشک کرده و با کمی روغن سرخ می کنیم. 30 دقیقه قبل از سرو غذا غوره را می افزاییم. 15 دقیقه قبل از سرو، بادمجان های سرخ شده را روی گوشت های پخته شده قرار می دهیم. خورشت غوره بادمجان آماده سرو در کنار برنج است.
ژله شمعی یلدا
مواد لازم
ژله هندوانه: 2 قاشق غذاخوری به اضافه یک دوم لیوان آب
ژله کیوی: 3 قاشق غذاخوری به اضافه سه چهارم لیوان آب
خامه قنادی یا بستنی: به میزان لازم
رنگ نقره ای: به میزان لازم
طرز تهیه
ژله ها را با مقدار آبی که گفته شد، روی حرارت می گذاریم تا آب و یکدست شود. وقتی خنک شد، به هر کدام یک قاشق مرباخوری خامه قنادی اضافه می کنیم. این ژله باید مات باشد. حالا ژله کیوی را داخل استکان می ریزیم و صبر می کنیم تا خوب ببندد. دیواره استوانه ای کوچک تر را خوب چرب می کنیم (حواستان باشد زیر آن را چرب نکنید، چون وسط کار قرار نمی گیرد). سپس وسط استکان قرار می دهیم، با چسب فیکس می کنیم و مابقی ژله سبز را می ریزیم. وقتی ژله خوب سفت شد، کمی آب گرم داخل استوانه ریخته و استوانه کوچک تر را جدا می کنیم و داخلش ژله قرمزرنگ می ریزیم و در آخر نیز از قالب جدا می کنیم. روی هندوانه را با خلال دندان، دانه های مشکی می کشیم. خطوط روی هندوانه را هم با قلم مو و رنگ سبز کشیده و با رنگ نقره ای نیز فضای بین ژله سبز و قرمز را می کشیم. برای فتیله شمع هم می توانیم از خلال بادام استفاده کنیم.
نکته: اگر خامه قنادی در دسترس نبود، می توانید از بستنی استفاده کنید.
پشمک قالبی یلدا
آتینا عالی
مواد لازم
شکلات کره ای یا شکلات سفید: یک بسته
ژله: یک بسته
پشمک: 200 گرم
روغن مایع: در صورت نیاز
رنگ پودری سبز و قرمز: به میزان لازم
طرز تهیه
ابتدا شکلات کره ای یا شکلات سفید را بن ماری کرده و رنگ پودری سبز را به آن اضافه می کنیم. اگر رنگ مایع و ژله ای بود، برای اینکه ژله حالت خمیری پیدا کند، کمی روغن مایع می توانیم به آن اضافه کنیم تا شل و روان شود. مواد آماده ژله را داخل قالب فلزی تارت می ریزیم (به چرب شدن قالب نیازی نیست)، پنج دقیقه داخل فریزر قرار می دهیم. سراغ مرحله دوم کار می رویم؛ شکلات سبزرنگ را با برس سیلیکونی به لبه های کار می زنیم تا کمی کلفت تر شود و هنگام درآوردن از قالب نشکند. پس از انجام این کار ژله را دوباره داخل یخچال قرار می دهیم. وفتی شکلات کاملا خودش را گرفت و بست، پشمک را فشرده کرده و قالبمان را از آن پر می کنیم. حالا روی آن شکلات قرمزرنگ می ریزیم و در مرکز قالب یک خلال بادام قرار می دهیم تا مثل فتیله شمع شود. بعد از اینکه کاملا سفت شد با نوک خلال دندان، رنگ مشکی را مانند دانه های هندوانه روی آن می کشیم. وقتی کامل سفت شد، زمان برگرداندن به راحتی از قالب جدا می شود.