نگاهی به واکسن کرونا و حواشی آن در آستانه واکسیناسیون جهانی

از کنترل با ریزتراشه تا تغییرات هورمونی

مشعل نزدیک به یک سال از شروع اپیدمی کرونا در همه نقاط جهان می گذرد و دنیای پیشرفته پزشکی و علم  از همان ابتدای همه گیری کرونا به دنبال کشف واکسن و درمانی قطعی برای این بیماری بود. در ماه های گذشته شرکت های زیادی در چند کشور مختلف برای رسیدن به نتیجه نهایی در تولید واکسن کرونا تلاش کرده اند و پس از رسیدن به نتایج مورد نظر شروع به آزمایش های مختلف روی واکسن به دست آمده کرده اند. این شرکت ها نتایج به دست آمده را در همه مراحل به سازمان بهداشت جهانی اطلاع می دهند و همه مراحل با تایید این مراکز معتبر اجرایی می شوند.

 در این مدت شرکت آمریکایی فایزر با مشارکت داروسازی بایون تک آلمان نخستین شرکت های داروسازی در جهان بودند که ۹ نوامبر (۱۹ آبان) از پیشرفت چشمگیر و کارایی بیش از ۹۰ درصدی پروژه مشترک تولید واکسن کرونای خود خبر دادند. این شرکت گفته است اگر مجوز سریع تر صادر شود، امیدوار است واکسن های خود را تا پایان ماه دسامبر راهی بازار کند و چندی قبل هم اولین موارد تزریق این واکسن در انگلستان آغاز شد. آمریکا و اتحادیه اروپا از قصد خود برای پیش خرید این واکسن خبر داده اند و کمیسیون اروپا گفته است که ۳۰۰ میلیون دوز آن را می خرد. اما شرکت آمریکایی مدرنا نیز تنها چند روز پس از فایزر اعلام کرد به واکسن کووید۱۹ با کارایی ۹۴.۵ درصد دست یافته است. هر دو واکسن های آمریکایی از مسیر استفاده از یک فناوری جدید به نام «آران ای پیام رسان» ساخته شده اند و احتمال دارد ایالات متحده آمریکا تا پایان سال جاری میلادی به ۶۰ میلیون دوز از آنها دست یابد.

اما دو هفته پس از اعلام اولیه ساخت واکسن کرونا در آمریکا، دانشگاه آکسفورد در بریتانیا نیز اعلام کرد به واکسن کووید۱۹ با کارآیی تا ۹۰ درصد دست یافته است. پژوهشگران دانشگاه آکسفورد می گویند تاکنون در میان افرادی که این واکسن روی آنها آزمایش شده، هیچ مورد ابتلای شدید یا الزام به بستری شدن در بیمارستان دیده نشده است. امتیاز واکسن تولید دانشگاه آکسفورد به واکسن های دیگر آن است که نگهداری آن ساده تر بوده و به راحتی قابل حمل به همه نقاط دنیاست. سازندگان این واکسن بریتانیایی که در لابراتوار چندملیتی آسترازنکا تولید ساخته شده، امید دارند که نخستین دوزهای محصول خود را تا پیش از فرا رسیدن سال نو میلادی به افراد تزریق کنند.در کنار این موارد شرکت داروسازی سینوفارم چین نیز اعلام کرده که واکسن آزمایشی خود برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید۱۹ را تاکنون به طور اضطراری به نزدیک به یک میلیون نفر تزریق کرده، اما نزد هیچ یک از آنها عوارض مهم ناشی از این تزریق را مشاهده نکرده است. با این حال این شرکت دولتی تاکنون داده های آزمایش بالینی از میزان کارایی این دو واکسن را منتشر نکرده است. البته در این مدت برخی کشورها مثل برزیل محموله هایی از این واکسن چینی را وارد کرده است.روسیه هم یکی از کشورهایی بود که اعلام زودهنگامی در تولید واکسن داشت و تولید انبوه واکسن کرونا به نام «اپی واک کرونا» را در این کشور از مدتی قبل شروع کرده است. در ایران هم تلاش ها برای ساخت واکسن موفقیت آمیز بوده و مسئولان این پروژه از تأثیر بالای واکسن کووید۱۹ صحبت می کنند و گفته می شود که نخستین واکسن ساخت داخل را تا تابستان ۱۴۰۰ راهی بازار می کند.

 واکسن کرونا یا تهدید جهانی؟

اما همزمان با آماده سازی واکسن ها و در حالی که هر روز هزاران نفر در کل دنیا به کام مرگ می روند، شایعات و حواشی درباره تهدیدهای احتمالی واکسن هایی که در حال تهیه هستند، در فضای مجازی منتشر می شد. این موضوع هم مختص به کشور ما نبود و حتی در برخی کشورها گروه ها و جریاناتی در مخالفت علنی با تولید و تزریق عمومی واکسن کرونا شروع شده است. در این مدت پیام ها و اطلاعاتی همراه با تصاویر و ویدئوهایی در فضای مجازی منتشر می شود که هدف از این واکسن ها را تهدید نوع بشر و کشتار عمومی مردم در سراسر دنیا یا کنترل از راه دور آنها یا تغییرات هورمونی و ... عنوان می کنند. در این مورد کار به موضوعات جالب و خنده داری مثل کار گذاشتن یک ریزتراشه یا دستکاری «دی ان ای» هم رسید و در برخی موارد عامه مردم که اطلاعات دقیقی از ماهیت واکسن ها ندارند، این اخبار را باور کرده و نگران شده اند. باید گفت که این اخبار تاکنون نه تنها تایید نشده، بلکه بارها اشتباه و عوامانه بودن آنها مورد تاکید قرار گرفته و لازم است هر کدام از ما با نگاهی دقیق و دور از جنجال های فضای مجازی موضوعات را دنبال کنیم.

 واکسن کرونا عوارضی دارد؟

شرکت های داروسازی فایزر و مدرنا که تاکنون شروع به تزریق واکسن کرده اند، اعلام کرده اند که تزریق واکسن کرونا در دو دوز می تواند عوارضی را در فرد ایجاد یا تشدید کند و افراد پس از تزریق باید بدانند که ممکن است حال ناخوش جسمی را تجربه کنند. پزشکان می گویند که احتمال دارد با تزریق واکسن اولیه مبتلا به کرونای خفیف شویم و یا به برخی از دلایل، عوارض ناشی از این واکسن را داشته باشیم. به هر حال پزشکان برخی عوارض ناشی از واکسن را محتمل دانسته اند که بروز آنها پس از تزریق پیش بینی شده است. نشانه هایی همچون میگرن، تب و درد بدن،  دردهای عضلانی و درد بازو و  تهوع و استفراغ در مواردی مشاهده شده که در مجموع در مقایسه با نفراتی که واکسن را دریافت کرده اند و علامتی نداشته اند، ناچیز است.

 برای ما در ایران چه اتفاقی می افتد؟

از آنجایی که نمونه تولید شده واکسن کرونا در ایران به گفته مسئولان ستاد کرونا شباهت زیادی به واکسن های تولیدی چین و روسیه دارد، باید منتظر نتایج تزریق این واکسن در کشورهای مختلف باشیم. در عین حال مسئولان وزارت بهداشت در تلاش هستند تا بخشی از نیاز به واکسن را از طریق سفارش به شرکت های دیگر تامین کنند و تا آن زمان مراحل تست انسانی واکسن ایرانی هم به نتیجه برسد. اولا این شرایط برای چند ماه آینده میسر نخواهد بود و هر کدام از این واکسن ها در خوشبینانه ترین حالت حداقل در ماه های ابتدایی سال جدید در دسترس خواهد بود. نکته قابل توجه دیگر اینکه تا زمانی که واکسن به دست ما برسد، میلیون ها نفر در دنیا این واکسن ها در مدل های مختلف را تزریق خواهند کرد و نتایج آنها برای همه ما آشکار خواهد شد. به همین دلیل در حال حاضر لازم است مثل این چند ماه به مراقبت از خودمان و رعایت فاصله اجتماعی ادامه دهیم تا در زمان دسترسی به واکسن مناسب در سلامت کامل باشیم.

 

شعر

با تو از خویش نخواندم، که مجابت نکنم

خواستم تشنه این کهنه شرابت نکنم

گوش کن از من و بر همچو منی گوش مکن

تا که ناخواسته مشتاق عذابت نکنم

دستی از دور به هرم غزلم داشته باش

که در این کوره احساس مذابت نکنم

گاه باران همه دغدغه اش باغچه نیست

سیل بی گاهم و ناگاه خرابت نکنم

فصلها حوصله سوزند بپرهیز که تا

فصل پر گریه این بسته کتابت نکنم

هر کسی خاطره ای داشت ، گرفت از من و رفت

تو بیندیش که تا بیهده قابت نکنم

*محمد علی بهمنی

 

جشن تنهایی

شهاب رمضان، یکی از خوانندگان سبک پاپ کشورمان است که در سال های گذشته با دو آلبوم به نام «رمانتیک» و «جشن تنهایی» و چندین قطعه موفق توانسته طرفداران خود را حفظ کند. شروع کار رمضان با سیروان خسروی بود و آلبوم دوم خود یعنی جشن تنهایی را در سال ۱۳۹۲ منتشر کرد. او همچنین تیتراژ تعدادی از برنامه های تلویزیونی را خوانده است. شهاب رمضان بیشتر به کار آهنگ سازی مشغول و در این سال ها هم فعال بوده است.

 

 

کتاب موزه معصومیت

اورهان پاموک، نویسنده معاصر ترک و برنده جایزه نوبل ادبیات در سال ۲۰۰۶ است که کتاب های بسیار زیبا و ارزشمندی را به نگارش درآورده است. کتاب های پاموک به بیش از ۶۰ زبان زنده دنیا ترجمه شده اند. کتاب موزه معصومیت او درباره عشق، روابط بین انسان ها، انتقاد از قشر مرفه جامعه و شکستن تابوهای سنتی جامعه ترکیه در گذر از تفکرات سنتی به سمت مدرنیته است.در قسمتی از متن پشت جلد کتاب موزه معصومیت آمده است: «وقتی موزه معصومیت را می خوانید، فقط عشق نیست که در آن تجلی پیدا می کند بلکه دوستی، پیوند، جذابیت، خانواده و خوشبختی هم مورد بحث قرار می گیرد و می بینید که دلتان نمی خواهد از دنیای رنگی کتاب خارج شوید.» احتمالا برای همه پیش آمده که با دیدن یک شیی یا حتی گوش دادن به یک آهنگ یاد و خاطره واقعه یا شخصی در ذهن ما زنده می شود. این حس برای تک تک ما آشناست. این مفهوم بن مایه کتاب موزه معصومیت از اورهان پاموک شده است. اشیای پیرامون ما، عنصر اصلی تشکیل دهنده این کتاب است و پاموک چندین بار آن را به عنوان یک کلیدواژه اساسی در کتاب قرار داده است.این کتاب را مریم طباطبایی ها ترجمه و انتشارات پوینده نیز منتشر کرده است.

 

خواب زده

خواب زده، سریالی به کارگردانی سیروس مقدم، تهیه کنندگی الهام غفوری و نویسندگی سعید نعمت الله است. این سریال که برای پخش در شبکه خانگی آماده شد، در نیمه اول سال 98 آماده و منتشر شد. در این سریال که فضایی عاشقانه و ماورایی دارد، به تقابل میان انسان و شیطان پرداخته شده و لادن مستوفی، سیما بابایی، علی رضا شجاع نوری، امیرعلی دانایی، مهدی سلطانی و پریوش نظریه هنرنمایی می کنند. این سریال را می توانید از سایت های آنلاین پخش فیلم تهیه و دانلود کنید.