افزایش بیش از ۲ برابری تعداد روستاهای صاحب گاز از افتخارهای دولت است
مصرف روزانه گاز کشور ۵۵ میلیون مترمکعب افزایش یافت
صاحب پيچيدهترين شبكه انتقال گاز جهان هستیم
شهرنشینی و مسیرهای انــــرژی آینده
سیمان افزایشدهنده عمر چاههای نفت و گاز
تمهیدات تازه برای رفع نیازهای کارکنان
پرواز در عالم شاعری حتی کنار بیل مکانیکی
نمادها سمبلی از جهان شناخته شده
خواص شگفتانگیز استفاده از سنگ پا
خطوط لوله و نفت مخابرات منطقه خلیجفارس
نفت مسجدسلیمان میتواند شگفتیساز شود
با کمتحرکی کرونایی نوجوانان چه کنیم؟
از کارمندی پتروشیمی تا مدیرعاملی شرکت خودم
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با اشاره به دستاوردهای دولت برای روستاییان در زمینه های مختلف و افزایش گازرسانی به روستاها گفت: افزایش بیش از دو برابری تعداد روستاهای صاحب گاز از افتخارهای این دولت است. دکتر حسن روحانی روز دوشنبه (یکم دی ماه) در نشست حقوق اساسی و شهروندی با اشاره به تلاش های دولت برای برداشت از میدان های مشترک نفت و گاز و پیروزی و موفقیت دولت در دادگستری بین المللی لاهه در زمینه احکام موقت و قرار، به عنوان مصادیق احقاق حقوق ملی، گفت: تلاش کردیم حقوق مردم در زمینه آموزش، بهداشت، نیازهای ضروری زندگی و حقوقی که نسبت به تورم در کشور دریافت می کنند، حفظ و احقاق شود.
وی به پرداخت هزینه های بیمارستان توسط مردم تا ۱۰ درصد و ۶ درصد در روستاها و رایگان شدن آب، برق و گاز برای ۳۰ درصد جامعه به ویژه در مناطق محروم و روستایی اشاره کرد و افزود: رایگان شدن آب، گاز و برق برای افرادی که در تنگنا هستند و در محرومیت به سر می برند، در تخیلات مردم بود که شدنی نیست، اما همه اینها اجرایی و عملیاتی شد. رئیس جمهوری با اشاره به دستاوردهای دولت برای روستاییان در زمینه های مختلف و افزایش گازرسانی به روستاها از ۱۴ هزار روستا در کشور در ابتدای دولت به ۳۲ هزار روستا در دولت دوازدهم و دسترسی به آب سالم پایدار روستایی برای ۳۵ روستا در هر هفته و ۱۰ میلیون جمعیت روستایی، تأکید کرد: پس حقوق شهروندی فقط در کتاب و تدوین یک جزوه و دفترچه نبود، بلکه همه تلاشمان را به کار گرفتیم تا این حقوق در بخش های سلامت، محیط زیست، آموزش، آزادی بیان و حقوق ملی اجرایی و عملیاتی شود. روحانی عنوان کرد: اگر ما یک میدان نفتی مشترک داشتیم، حق خود را در آن پس گرفتیم، اگر همسایه ما دو برابر از گاز آن استفاده می کرد، در این چند سال تلاش کردیم به اندازه همسایه مان از آن میدان گازی مشترک استفاده کنیم. این حق مردم است. این یک میدان مشترک است، اگر شما برندارید، آن یکی برمی دارد. موضوعی نیست که در اختیار شما باشد و بگویید درِ این چاه را می بندم و ۲۰ سال دیگر استفاده می کنم. وی گفت: در میدان های نفتی مشترک همین کار را انجام دادیم، در میدان های نفتی مشترک برداشتی که می کردیم، قابل مقایسه با همسایه نبود، هم اکنون به اندازه آن کشور یا بیش از او از میدان های مشترک نفتی استفاده می کنیم، این یکی از افتخارهای دولت بود که وارد عمل شد.
معاون اول رئیس جمهوری در نامه ای خطاب به وزیر نفت:
معاون اول رئیس جمهوری اقدام های وزارت نفت در توسعه صنعت پالایش نفت خام و میعانات را در تاریخ کشور ارزنده و ماندگار توصیف کرد و از وزیر نفت خواست درباره این دستاوردها به نحو مطلوب اطلاع رسانی شود. اسحاق جهانگیری در هامش گزارش مکتوب وزیر نفت مبنی بر تمرکز این وزارتخانه بر بند ۱۵ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و اجرای زنجیره ای از فعالیت های توسعه ای، ضمن قدردانی از بیژن زنگنه و همکارانش، از وی خواست این دستاوردها به نحو مطلوب به اطلاع مردم رسانده شود. در هامش معاون اول رئیس جمهوری آمده است: «جناب آقای مهندس زنگنه نیاز به توضیح نیست. ارقام به خوبی سخن می گویند. صمیمانه از زحمات جنابعالی و همکاران ارجمندتان سپاسگزارم. این اقدام های ارزنده در تاریخ کشور ماندگار خواهد شد. به نحو مطلوب به اطلاع عموم برسد». بر اساس گزارش وزیر نفت، این وزارتخانه با تمرکز بر بند «۱۵» سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، زنجیره ای از فعالیت های توسعه ای را به منظور افزایش ارزش افزوده در صنعت نفت، توسعه ظرفیت تولید و بهبود کیفیت فرآورده های نفتی کشور و نیز افزایش صادرات فرآورده های نفتی کشور سامان داده است که به اتکای این فعالیت ها، ظرفیت پالایشی کشور از یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز در سال ۱۳۹۱ به حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز رسیده و در نتیجه آن تولید بنزین و نفت گاز کشور به ترتیب از ۴۹ میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر و ۹۴ میلیون لیتر در روز در سال ۱۳۹۱ به ۱۰۷ میلیون لیتر و ۱۱۳ میلیون لیتر در روز در سال ۱۳۹۸ رسیده است. با اقدام های انجام شده برای بهبود کیفیت فرآورده های تولیدی پالایشگاه ها، ظرفیت تولید بنزین با کیفیت یورو ۴ و ۵ کشور از صفر در سال ۱۳۹۱ به بیش از ۷۶ میلیون لیتر در روز در سال ۱۳۹۸ رسیده است. در ادامه گزارش وزیر نفت تصریح شده است که در نتیجه اقدام های فوق و با افزایش بیش از ۲.۵ برابری برداشت از میدان مشترک گازی پارس جنوبی و نیز توسعه گازرسانی در کشور که منجر به آزادسازی حجم قابل توجهی فرآورده مایع در کشور شده، صادرات فرآورده های نفتی کشور با افزایش ۴ برابری از ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تن در سال ۱۳۹۱ به حدود ۲۳ میلیون تن در سال ۱۳۹۸ رسیده است. در ادامه این گزارش آمده است: به منظور ریل گذاری برای آینده صنعت پالایش نفت کشور، این وزارتخانه پس از بررسی گزینه های متعدد مصرف آینده انواع سوخت در کشور با مفروضات مختلف و نتایج حاصله از محاسبات مدل های ریاضی، «سند تأمین انرژی بخش حمل ونقل کشور تا افق ۱۴۲۰ با تأکید بر کارایی/ بهینه سازی مصرف سوخت» را تدوین کرده و به تصویب شورای عالی انرژی کشور رسانده است. بر اساس این سند کف ظرفیت تولید مستمر بنزین کشور در مقاطع زمانی تا افق ۱۴۲۰ که باید با بهینه سازی (Upgrading) پالایشگاه های موجود و ساخت پالایشگاه های جدید تحقق یابد، تعیین و به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برای اجرا ابلاغ شده است. در این ابلاغیه فرض بر این بوده است که نیاز بلندمدت داخلی به فرآورده های نفتی تأمین شود و بر حمایت از هرگونه سرمایه گذاری برای ایجاد ظرفیت های پالایشی مازاد بر این کف، با هدف صادرات انواع فرآورده های نفتی تأکید شده است.
مصوبه رایگان شدن گازبهای مشترکان کم مصرف
معاون اول رئیس جمهوری مصوبه هیئت دولت درباره رایگان شدن گازبهای مشترکان کم مصرف را برای اجرا ابلاغ کرد. متن این مصوبه که توسط اسحاق جهانگیری به وزارت نفت، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ شده، به شرح زیر است:
«هیئت وزیران در جلسه ۱۳۹۹/۹/۱۹ به پیشنهاد وزارت نفت و به استناد اصل یکصدوسی وهشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب کرد:
۱- وزارت نفت مجاز است گازبهای مشترکان خانگی کم مصرف با الگوی مصرف تعیین شده در جدول زیر را از ابتدای دی ماه ۱۳۹۹با تخفیف ۱۰۰ درصد محاسبه کند. این حکم شامل گازبها و کلیه هزینه های مرتبط با آن (مالیات، عوارض ارزش افزوده و عوارض گازرسانی) است و صرفاً شامل سکونتگاه های دائمی در حال بهره برداری شهری و روستایی همچنین سکونتگاه های عشایری می شود. واحدهای خالی از سکنه و سکونتگاه های غیردائم نظیر باغ ویلاها و خانه باغ ها مشمول این تخفیف نمی شوند:
۲- گازبهای دیگر مشترکان تا الگوی مصرف تعیین شده تغییری نخواهد کرد.
۳- مشترکان با میزان مصرف ماهانه بیش از الگوی مصرف، ۶ ماه فرصت دارند نسبت به اصلاح رفتار مصرفی و کاهش مصرف گاز از جمله با استفاده از روش های زیر اقدام کنند. در پایان این دوره، بهای گاز آن دسته از مشترکانی که مصرف آنان بیش از الگوی تعیین شده باشد، به پیشنهاد وزرات نفت و تصویب شورای اقتصاد افزایش می یابد.
الف. اجرای اقدامات بهینه سازی مصرف که به صورت رایگان توسط شرکت ملی گاز ایران آموزش داده می شود.
ب. مشارکت در طرح های بهینه سازی مصرف گاز اعم از اصلاح سامانه موتورخانه ها و جایگزینی بخاری های فرسوده.»
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که همراه هیئت نفتی ایران به روسیه سفر کرده بود، دیدار و مذاکرات وزیر نفت با مقام های روس را موفقیت آمیز خواند. قاسم ساعدی گفت: دیدارها و گفت وگوها بین بیژن زنگنه، وزیر نفت و مقام های روس با حضور کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه راهبردی بود و در جریان این گفت وگوها همکاری های اقتصادی و جلب مشارکت دو طرف بررسی شد. وی که در نشست وزیر نفت با الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه و نیکلای شولگینوف، وزیر انرژی این کشور هم حضور داشته است، افزود: گفت وگوهای ما حول دو محور بود، نخست تداوم همکاری شرکت های نفتی روسیه با صنعت نفت ایران، دوم ادامه توسعه میدان های نفتی مورد مذاکره دو طرف، همچنین طرف روس علاقه مندی خود را برای همکاری با ایران در این عرصه ها اعلام کرد. عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: ما در چارچوب قانون و سیاست های کلی نظام و با حفظ مصالح کشور با روسیه همکاری خواهیم کرد. ساعدی تصریح کرد: وزیر نفت و هیئت همراه بر دو محور تأکید داشتند، نخست اینکه شرکت های روس در هر زمینه ای که ایران نیاز دارد می توانند ورود کنند، اما با رعایت این اصل که کالاهای ایرانی که در کشور ما تولید می شود، در قراردادهای این شرکت ها لحاظ و با اولویت دادن به آن، قراردادها امضا شود. وی عنوان کرد: استفاده از دیدگاه ها و توان جوانان ایرانی برای مشارکت در زمینه توسعه فناوری و امضای قراردادهایی با هدف انتقال اطلاعات و استفاده از ظرفیت شرکت های ایرانی برای همکاری با شرکت های روس، از دیگر موارد مورد مذاکره بین هیئت ایرانی و روس بود. عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: همکاری شرکت های ایرانی و روس سبب توسعه مشارکت ها در حوزه فناوری و بهره مندی از توانایی متخصصان ایرانی می شود. ساعدی افزود: هیئت ایرانی در همه حوزه ها اعم از نفت، گاز، انرژی، انرژی هسته ای و مباحثی درباره وزارت نیرو برای همکاری ابراز علاقه مندی و اعلام آمادگی کرد، این همکاری ها در چارچوب سیاست های نظام و فقط با توانمندی شرکت ها انجام می شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: معاون نخست وزیر و وزیر انرژی روسیه ضمن استقبال از توسعه همکاری ها بین تهران و مسکو از امضای توافقنامه و قراردادهای همکاری با شرکت های ایرانی استقبال کردند. ساعدی گفت: شرکت های روس تمایل به همکاری با شرکت های ایرانی و مشارکت در پروژه های صنعت نفت ایران دارند، از این رو فهرست پروژه ها به طرف روس اعلام شد. وی تصریح کرد: شرکت های نفتی روس در دیدار با هیئت ایرانی برای همکاری اظهار علاقه مندی کردند، بنابراین شرکت های ایرانی و روس می توانند در عرصه های مختلف همکاری ها را توسعه دهند.
با تصویب کمیسیون انرژی مجلس
استان بوشهر از منابع حاصل از سهم فروش گاز بهره مند می شود
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: با تصویب این کمیسیون، استان بوشهر از منابع حاصل از سهم فروش گاز به مبلغ ۱۵۰۰ میلیارد تومان بهره مند می شود. مالک شریعتی نیاسر در گفت وگو با خبرنگار شانا، در تشریح نشست عصر روز (یکشنبه، ۳۰ آذرماه) کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از بررسی برخی تبصره های لایحه بودجه ۱۴۰۰ در بخش نفتی و تصویب تعدادی از پیشنهادهای نمایندگان خبر داد.
وی افزود: در این نشست، با توجه به پاسخ رهبر معظم انقلاب به نامه رئیس جمهوری، بند الف تبصره یک به پیشنهاد نمایندگان اصلاح شد که براساس آن سهم صندوق توسعه ملی از فروش نفت تا سقف یک میلیون بشکه در روز، ۲۰ درصد تعیین شد و مازاد بر آن ۳۸ درصد و مقرر شد منابع حاصل از فروش بیش از سقف یک میلیون بشکه نیز به صندوق توسعه ملی واریز شود. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: قرار بود دولت اجازه داشته باشد نسبت به فروش نفت با اولویت پیش فروش داخلی یا انتشار اوراق مالی اقدام کند، اما از آنجا که کف این درآمد ۷۰ هزار میلیارد تومان مشخص شده و با توجه به تعیین سقف یک میلیون بشکه برای فروش نفت، این عدد عملاً بسیار بیشتر می شد؛ به همین دلیل در نشست کمیسیون انرژی با حذف این بند موافقت شد.
شریعتی نیاسر عنوان کرد: مصوبه دیگر کمیسیون انرژی اضافه شدن استان بوشهر برای استفاده از منابع حاصل از سهم فروش گاز به مبلغ ۱۵۰۰ میلیارد تومان بود که تا پیش از این استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان، خراسان جنوبی و جنوب کرمان و خور و بیابانک از این سهم برخوردار بودند.
به گزارش شانا، مصوبات کمیسیون انرژی و دیگر کمیسیون های تخصصی مجلس شورای اسلامی درباره تبصره های بودجه سال ۱۴۰۰ و در حوزه های مختلف، در کمیسیون تلفیق مجلس نیز بررسی خواهند شد و امکان تغییر وجود دارد.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس:
عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس، صنعت پتروشیمی را پیشرو در توسعه صادرات غیرنفتی دانست و گفت: این صنعت در زنجیره ارزش را نیز در صنایع پایین دستی تکمیل می کند. عبدالعلی رحیمی مظفری در این باره به خبرنگار شانا گفت: امروز و با توجه به کاهش درآمدهای نفتی، صنعت پتروشیمی با توجه به نقش مهم خود در درآمدهای ارزی کشور اهمیت فوق العاده ای دارد. وی افزود: صنعت پتروشیمی از ارکان اصلی صنعت نفت ایران در زنجیره تولید است، از این رو پتروشیمی افزون بر تولید ثروت می تواند زنجیره ارزش را در صنایع پایین دستی نیز تکمیل کند. عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: با توسعه صنعت پتروشیمی و رفع مشکلات و مسائل طرح های در حال اجرا و بهره برداری از آنها، دستاوردهای خوبی در آینده نزدیک خواهیم داشت و با افزایش چشمگیر ظرفیت تولید در این صنعت روبه رو خواهیم شد که این مهم به نفع اقتصاد کشور است. رحیمی به نقش صنعت پتروشیمی در توسعه صادرات غیرنفتی اشاره و عنوان کرد: باید با جذب سرمایه های جدید به پیشرفت این صنعت کمک کنیم، پتروشیمی می تواند به نوعی تحریم ها را خنثی کند و توسعه را شتاب بخشد.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که مصرف روزانه گاز کل کشور در نخستین روز زمستان امسال (۲۴ ساعت گذشته) در مقایسه با دوره مشابه پارسال، ۵۵ میلیون مترمکعب افزایش یافته و به ۷۴۰ میلیون مترمکعب رسیده است. محمدرضا جولایی با اشاره به افزایش مصرف گاز طبیعی در کشور به خبرنگار شانا گفت: سهم بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده از این مقدار، ۵۶۵ میلیون مترمکعب بود که نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۱ درصد افزایش یافته است. وی ادامه داد: مصرف صنایع عمده هم ۱۲۰ میلیون مترمکعب و نیروگاه ها ۵۵ میلیون مترمکعب بوده که گازرسانی به نیروگاه های کشور نسبت به زمان مشابه پارسال ۲۴ درصد کاهش یافته و دلیل آن افزایش مصرف مشترکان بخش خانگی است. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز تصریح کرد: در نخستین روز زمستان امسال، مقدار گاز تزریق شده به شبکه خطوط سراسری ۸۱۰ میلیون مترمکعب بود که این مقدار نسبت به دوره مشابه پارسال افزایش ۱۰.۸ درصدی را نشان می دهد. به گفته جولایی، عمده مصرف گاز طبیعی اکنون در استان های شمالی کشور شامل گلستان، مازندران و گیلان، خراسان شمالی و آذربایجان غربی و تهران است و این استان ها رکورددار مصرف گاز طبیعی در کشور هستند.
مصرف گاز طبیعی در نخستین روز زمستان پارسال ۶۸۵ میلیون مترمکعب بود، هرچند افزایش تعداد مشترکان گاز در این روند رو به رشد تاثیر داشته است، اما به گفته کارشناسان، مصرف گاز نباید تا این اندازه افزایش یابد. طبق توضیحات مسئولان کشور، منابع تولید گاز محدود است و ما یک پارس جنوبی بیشتر نداریم، بنابراین با آغاز فصل زمستان و کاهش قابل توجه دمای هوا به ویژه در شهرها و روستاهای کوهستانی کشور، توجه بیشتر مردم برای صرفه جویی از این انرژی پاک لازم است. با این حال هم اکنون تأمین گاز مشترکان در کشور پایدار است، اما رعایت نکات ایمنی و صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی برای همه مصرف کنندگان ضروری است تا این زمستان هم بدون قطعی گاز در هیچ شهر و دیاری طی شود. شرکت ملی گاز ایران هم اعلام کرده اگر مشترکان گاز ۱۰ تا ۱۵ درصد در مصرف صرفه جویی کنند این مجموعه برای تأمین پایدار گاز به اهداف خود می رسد.
زنگنه و معاون نخست وزیر روسیه تأکید کردند
وزیر نفت ایران و معاون نخست وزیر روسیه خواستار تعمیق همکاری های دو کشور در بخش های مختلف به ویژه انرژی شدند. بیژن زنگنه روز (دوشنبه، یکم دی ماه) در دیدار با الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه در مسکو با اشاره به نقش مهم و مثبت روسیه در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و ائتلاف اوپک پلاس، گفت: همکاری های دو کشور در حوزه انرژی روز به روز در حال گسترش است. وی افزود: در شرایط کنونی، از جمله تحمیل تحریم های ظالمانه آمریکا بر ایران و روسیه، تقویت همگرایی و همکاری دو کشور بسیار مهم و تأثیرگذار است. وزیر نفت با اشاره به اینکه ایران و روسیه در سال های اخیر همکاری نزدیک و تنگاتنگی در حوزه نفت و انرژی داشته اند، تصریح کرد: ما همچنان خواستار تعمیق این همکاری ها به منظور بی اثر کردن پیامدهای تحریم هستیم. زنگنه با بیان اینکه در عرصه بین المللی تغییر و تحولات بسیاری رخ داده است، گفت: در هر شرایطی روابط ایران و روسیه دچار تغییر نمی شود و تهران مصمم به تحکیم روابط با مسکو است. معاون نخست وزیر روسیه هم در این دیدار با ابراز خرسندی از مناسبات رو به افزایش تهران و مسکو اظهار کرد: روسیه نیز بی گمان خواستار همگرایی بیشتر با ایران در همه زمینه ها و به ویژه در حوزه نفت و انرژی است.نواک افزود: در سال های اخیر رایزنی میان اعضای اوپک و ائتلاف اوپک پلاس مؤثر بوده و روسیه تلاش کرده است نقشی سازنده ایفا کند. وی گفت: ایران و روسیه در حوزه نفت و انرژی همواره همکاری های نزدیک و رو به رشدی داشته اند و این همکاری ها همچنان تداوم خواهد یافت. ایران و روسیه در این دیدار نقشه راه تداوم و توسعه همکاری های دو کشور را فارغ از تحولات سیاسی بین المللی ترسیم و بر پیگیری و اجرای توافق ها و تفاهم های مربوط به حوزه انرژی در قالب کمیسیون مشترک همکاری های دو کشور تأکید کردند.
بیژن زنگنه همچنین پس از دیدار با الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه و نیکلای شولگینوف، وزیر انرژی این کشور اظهار کرد: یکی از موضوع های مورد گفت وگو در این دیدار بازار جهانی نفت بود که درباره آن تبادل نظر کردیم. وی با بیان اینکه روسیه در سال های اخیر نقش تعیین کننده ای در ثبات بازار جهانی نفت داشته است، افزود: در این دیدار باتوجه به همکاری های جدی در چارچوب اوپک پلاس با یکدیگر گفت وگو کردیم، دیدگاه های دو طرف در این عرصه نزدیک بود. وزیر نفت با یادآوری برگزاری نشست وزارتی اوپک پلاس در روز چهارم ژانویه (۱۵ دی ماه) تصریح کرد: هر دو کشور تاکید کردند که این نشست ها برای حفظ ثبات بازار جهانی نفت و وجود احتمال های آینده در این عرصه، مهم است. زنگنه توسعه روابط دو جانبه ایران و روسیه را محور دیگر این دیدار عنوان کرد و افزود: ما همکاری های خوبی با شرکت های روس داریم، قرار بر این است همکاری با آنها در حوزه نفت، گاز و سازندگان تجهیزات در این کشور تداوم یابد. وی با بیان اینکه ما روسیه را به عنوان شریک راهبردی می شناسیم و این شراکت چیزی نیست که با فضای گرمی و سردی در فضای بین المللی تغییر کند، افزود: سازندگان تجهیزات نفت و گاز روسیه اگر می خواهند در ایران فعالیت کنند، باید با توجه به قانون حداکثر استفاده از توان داخلی سرمایه گذاری کنند، آنها باید با شرکت های ایرانی شریک شوند و برای حصول نتیجه با همتایان ایرانی خود گفت وگو کنند. وزیر نفت ادامه داد: سفیر ایران در روسیه و همکارانشان در سفارت قرار شد توافق ها را دنبال کنند، اگر شرایط کرونا نبود خیلی ساده می توانستند این کار را انجام دهند، اما در شرایط کنونی با رعایت پروتکل بهداشتی می توانیم ارتباطات را برقرار کنیم، ما از سرمایه گذاری در بخش های مورد نیاز استقبال می کنیم. زنگنه همچنین به همکاری ایران و روسیه در چارچوب مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) اشاره کرد و گفت: نشست های وزارتی جی ئی سی اف سالانه برگزار می شود، در چارچوب این مجمع، اطلاعات فنی تبادل می شود. وی تصریح کرد: جی ئی سی اف در قیمت بازار گاز جهان اثرگذاری ندارد زیرا ساختار بازارهای گاز با بازارهای جهانی نفت خام تفاوت دارد.
مدیرعامل شرکت گاز استان هرمزگان از موافقت وزیر نفت برای گازرسانی به دو شهر احمدی و فارغان و حدود ۱۰۰ روستای تابع این مناطق در شهرستان حاجی آباد هرمزگان خبر داد. فواد حمزوی در این باره گفت: این اقدام همسو با توسعه رفاه اجتماعی مردم بخش های احمدی و فارغان شهرستان حاجی آباد انجام می شود که با وجود محدودیت های موجود و به دلیل سخت گذر بودن مسیر گازرسانی و هزینه بالای آن در این شهرها، موافقت اولیه برای اجرای طرح گازرسانی به این بخش از شهرستان حاجی آباد، سال ۹۸ اخذ شده بود، اما به دلیل حجم بالای سرمایه گذاری برای این پروژه، نیاز به پیگیری ویژه ای داشت. وی افزود: هزینه سرمایه گذاری شرکت ملی گاز ایران برای گازرسانی به فارغان و احمدی و روستاهای تابع و صنایع خوشه در شهرستان حاجی آباد از محل منابع بند ق تبصره ۲ و بند د تبصره ۱ قانون بودجه که همگی از منابع داخلی وزارت نفت هستند، تأمین می شود و در این پروژه، ۲ شهر فارغان و احمدی و حدود ۱۰۰ روستا با جمعیتی بیش از ۲۳۰۰۰ نفر و مجموعه ای از صنایع منطقه از جمله حدود ۳۰ گلخانه، ناحیه صنعتی و ... با برآورد مصرفی بیش از ۵۰۰ هزار مترمکعب در روز زیر پوشش قرار می گیرند. عملیات گازرسانی به شهر حاجی آباد به عنوان یکی از شهرستان های سردسیر هرمزگان از سال ۸۶ به عنوان نخستین شهر سبز این استان آغاز شد و هم اکنون حدود ۸ هزار مشترک از گاز طبیعی بهره مند هستند که از این تعداد، ۱۵۰۰ مشترک آن در روستاهای بخش مرکزی این شهرستان قرار دارند.
وزیر نفت بررسی تحولات بازار نفت و روابط دوجانبه تهران – باکو را محور دیدار با وزیر انرژی جمهوری آذربایجان عنوان کرد. بیژن زنگنه روز سه شنبه (دوم دی ماه) پس از دیدار با پرویز شهبازف، وزیر انرژی جمهوری آذربایجان در محل ساختمان مرکزی وزارت نفت با بیان اینکه آذربایجان یکی از اعضای فعال و مفید اوپک پلاس (ائتلاف تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت - اوپک) است، تصریح کرد: ایران روابط نزدیکی با آذربایجان دارد و همکاری نفتی دو کشور در قالب اوپک پلاس است. وزیر نفت با اشاره به اینکه وزیر انرژی آذربایجان در این دیدار از مواضع جمهوری اسلامی ایران در جریان مشکلات اخیر این کشور قدردانی کرد، گفت: امیدواریم همکاری های دو کشور توسعه یابد. وزیر انرژی جمهوری آذربایجان نیز در این دیدار با بیان اینکه تهران و باکو روابط دوستانه و تنگاتنگی دارند و در هفت سال اخیر رؤسای جمهوری دو کشور نشست های پرشماری داشته اند، افزود: از فعالیت ایران در اوپک پلاس تشکر می کنم. ما در چارچوب این ائتلاف توانستیم بحران پیش روی بازار نفت در ماه آوریل سال ۲۰۲۰ را حل کنیم. شهبازف تصریح کرد: سازوکار اوپک پلاس ابزار خوبی برای ترمیم بازار نفت در شرایط کنونی است، اما برای اثربخشی بیشتر، این ائتلاف باید توسعه یابد، درست است که ما اقدام هایی انجام می دهیم اما بحران همچنان وجود دارد. وزیر انرژی جمهوری آذربایجان با اشاره به نیاز این کشور به گاز طبیعی برای تأمین خوراک نیروگاه های تولید برق، گفت: امیدوارم بتوانیم از گاز طبیعی ایران استفاده کنیم، همچنین از صادرات گاز ایران به نخجوان قدردانی می کنم.
مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت در فراخوانی، از متقاضیان شرکت در طرح «انتخاب و توسعه مدیران حقوقی و قراردادها در صنعت نفت» دعوت به ثبت نام کرد. مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با هدف شناسایی، ارزیابی و تربیت و معرفی نسلی نو از مدیران و اعطای گواهینامه صلاحیت حرفه ای به آنان، از همه کارکنان رسمی واجد شرایط برای ثبت نام در فراخوان طرح «انتخاب و توسعه مدیران حقوقی و قراردادها در صنعت نفت» دعوت کرده است از تاریخ ششم تا ۲۴ دی ماه امسال در این فراخوان ثبت نام کنند.
با همراهی مردم و مصرف بهینه
صرفه جویی مشترکان خانگی زمینه ساز گازرسانی پایدار به دیگر بخش ها می شود
شرکت ملی گاز ایران همسو با سیاست های کلان نظام جمهوری اسلامی و دولت اقدام به اجرای طرح رایگان گاز کرده است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، روز چهارشنبه (سوم دی ماه) در تشریح طرح دولت برای رایگان شدن گازبهای مشترکان گفت: با توجه به شرایط اقتصادی، دغدغه رهبر معظم انقلاب این بود که بخش آب، برق و گاز دهک های پایین را رایگان کنیم که براین اساس در هیات دولت بحث و مصوب شد مصرف کنندگان گاز که در ۵ اقلیم قرار دارند با رعایت الگوی مصرف، گازبهایی پرداخت نکنند. حسن منتظر تربتی با بیان اینکه ۹۵ درصد گاز در اقلیم ۱ تا ۳ مصرف می شود، افزود: مطابق این مصوبه اگر مصرف کنندگان به ۱۰ دهک تقسیم شوند، مصرف گاز در ۳ دهک اول که معادل ۳۰ درصد مشترکان هستند، حدود ۱۰ درصد کل مصرف گاز کشور است. ۳ دهک دوم، ۲۵ درصد مصرف را دارند و بیش از ۵۰ درصد گاز در ۳ دهک آخر مصرف می شود. وی ادامه داد: با بررسی قبوض گاز سال های گذشته، مصرف در ۳ اقلیم اول که معادل ۳۳ درصد جامعه هستند (دهک های اول تا سوم) زیر ۲۰۰ متر مکعب است که مشمول رایگان شدن گازبها خواهند شد. الگوی مصرف در اقلیم ۴، کمتر از ۱۵۰ متر مکعب در ماه و در اقلیم 5 نیز تا ۱۰۰ متر مکعب در ماه است. وی تاکید کرد: این طرح کمک می کند تا دهک چهارم نیز با کاهش مصرف شامل بخشودگی شود. گازبهای رایگان اکنون ۳۳ درصد جامعه را شامل می شود و با ورود دهک ۴ این عدد به ۴۰ درصد خانوارها می رسد که علاوه بر کمک به اقتصاد خانوار، مصرف گاز را نیز کاهش می دهد. معاون وزیر نفت یادآور شد: این مصوبه از اول دی ماه اجرایی شده است و قبض هایی که در آینده به دست مشتریان می رسد و الگوی مصرف را رعایت کرده اند، رایگان خواهد بود. البته قبض صادر و اعلام می شود که گازبها رایگان است.
وی به بخش دیگر این مصوبه اشاره کرد و افزود: برای کل مصرف کنندگان اگر مصرف را به نسبت سال های ۹۶ و ۹۷ حدود ۱۰ درصد مصرف را کاهش دهند، کل گازبها را با ۱۵ درصد تخفیف محاسبه می کنیم. تربتی ادامه داد: با این حال اگر مصرف کنندگان پر مصرف به نسبت سال ۹۶ و ۹۷ بیش از ۱۵ درصد افزایش مصرف داشته باشند، قیمت کل گاز مصرفی ۱۵ درصد افزایش پیدا می کند. وی تاکید کرد: اجرای طرح گاز بهای رایگان، هزینه ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد تومان خواهد داشت که مشمول بخشودگی می شود و از منابع شرکت ملی گاز کم می شود و در بخش های دیگر جبران خواهد شد. معاون وزیر نفت با بیان اینکه در ماه های گرم هم این بخشودگی وجود دارد، گفت: در فصول گرم، اگر مصرف ماهانه ۴۵ متر مکعب و کمتر مصرف داشته باشند قبص به طور کامل بخشوده می شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه به آمار و ارقام تولید و مصرف گاز اشاره کرد و گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۲۰۳ میلیارد متر مکعب گاز در کشور تولید شده که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۸، نشان دهنده رشد ۱۰ میلیارد متر مکعبی در مصرف گاز است. وی با بیان اینکه این عدد از نظر ارزش و مقدار انرژی قابل ملاحظه است، افزود: از مجموع این میزان، ۷ میلیارد متر مکعب به بخش خانگی اختصاص دادیم و ۳ میلیارد متر مکعب افزایش تامین در نیروگاه ها ثبت شده است. تربتی تاکید کرد: در آذر ماه روزانه ۵۲ میلیون متر مکعب گاز بیشتری تولید شده که معادل ۲ فاز پارس جنوبی است. این افزایش تولید در بخش خانگی ۴۶ میلیون متر مکعب و نیروگاهی ۹ میلیون متر مکعب بوده است. وی با بیان اینکه در بخش مصرف افزایش عمدتا به سمت خانوارها هدایت می شود، گفت: باید فعالیت بیشتری برای بهینه سازی در بخش تبلیغات و تجهیزات انجام دهیم. در همین مسیر بهینه سازی موتور خانه ها اتفاق افتاد و مجریان مشخص شدند و کار در جریان است. بخشی نیز مربوط به مردم است که به صرفه جویی تشویق شوند.
معاون وزیر نفت در ادامه با اشاره که واردات گاز تاکید کرد: هم اکنون واردات گاز نداریم و نیازهای کل کشور از منابع داخلی تامین می شود. همچنین شبکه گاز با افزایش تولید در پارس جنوبی به طور کامل آماده است. البته اولویت تامین گاز خانگی است و با افزایش مصرف، گازرسانی به صنایع کم می شود با این حال امیدواریم با رعایت ناچار به قطع گاز نشویم. تربتی درباره دیدار وزرای نفت ایران و آذربایجان و افزایش همکاری ها در حوزه انرژی نیز گفت: به لحاظ ساختار شبکه ای امکان صادرات به جمهوری آذربایجان وجود دارد و به لحاظ زیرساختی مشکلی نداریم.
گزارش «مشعل» از طرح بازسازی سکوهای یک میدان نفتی
مشعل نام دورود را شنیده اید؟ اگر پاسخ تان به منطقه ای در حوالی لرستان و خرم آباد اشاره دارد، برای این گزارش، آنها را از ذهنتان پاک کنید تا اطلاعات دورود متفاوت از حال و هوای گردشگری را به خاطر بسپارید: صحبت از یک میدان نفتی است که از دل خلیج فارس تا میانه جزیره خارگ در خشکی وسعت دارد و در یک چشم به هم زدن و تصوری کوتاه می توان به عظمت و پهنه آن پی برد؛ البته این تنها روایت دورود نیست و سراغ بسیاری از میدان های نفتی و گازی که می رویم، بیش از پیش با منابع عظیم خدادادی مدفون در دریا و زمین کشورمان ایران مواجه می شویم؛ منابعی که به اقتضای روزگار از جمله تحریم، مجال استفاده بهینه از آن را نداریم و شاید حالا که براساس تصمیم ستاد اقتصادی دولت، وزارت نفت باید همه اقدام های لازم را برای آماده سازی منابع و تجهیزات صنعت نفت به منظور تولید و فروش متناسب با ظرفیت موجود به کار بگیرد، فصل تازه ای در انتظار هر یک از این میدان ها باشد؛ میدان هایی که هم از سایه جنگ و هم تحریم متاثر شده و فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته اند. میدان نفتی دورود که قدمتی طولانی (از سال ۱۳۴۲ ) دارد، در منطقه ای با گسترش تقریبی ۵ کیلومتر مربع در ۲۵ کیلومتر مربع، در حوزه جزیره خارگ و در قسمت شمال غربی خلیج فارس واقع شده و باید بدانید که یکی از بزرگترین میدان های نفتی ایران به شمار می رود. افزون بر آن، تأسیسات فراورش نفت خام در جزیره خارگ هم با عنوان های تأسیسات دورود (۱) و دورود ( 2 و 3) ، به ترتیب با ظرفیت های ۱۰۰ هزار بشکه و ۱۱۰ هزار بشکه در روز طراحی و اجرا شده است.
بهانه پرداختن به قدمت و سابقه این میدان نفتی، انجام تعمیرات اساسی با اهداف مختلف از جمله حفظ، نگهداشت و افزایش تولید نفت است که در این میدان نفتی در حال انجام است. یک محاسبه سرانگشتی از سال 1342 تا 1399 بیانگر عمر و فرسودگی در این تاسیسات است، از این رو با توجه به وضعیت فرسودگی و پوسیدگی سکوهای منطقه درود، ( 18 سکوی اقماری) مطالعات برای نوسازی و ترمیم آن از سال 1390 آغاز شده است.
حسنعلی ریاضی پور که ریاست خدمات فنی چاه های نفت منطقه خارگ در شرکت نفت فلات قاره را عهده دار است، در زمینه روند این تعمیرات به «مشعل» توضیح می دهد: « با توجه به شروع مطالعات از سال ۱۳۹۳، جمع آوری اطلاعات و بررسی مقدمات مورد نیاز برای آن، چند سال زمان برد تا اینکه در سال 1393 اسناد مناقصه تهیه و سال 1394 این طرح پیمانکار خود را شناخت.» او با اشاره به شرکت IGC به عنوان پیمانکار طرح نوسازی و بازسازی سکوهای دورود یک می گوید: «با در اختیار گرفتن این طرح از سوی پیمانکار ایرانی در سال ۱۳۹۴، فعالیت رسمی برای انجام تعمیرات در این حوزه آغاز شد و این شرکت که سال 1394 پروژه را در اختیار گرفت، از سال 1395 کار در این حوزه را آغاز کرد و مسیرها و شرح وظایف مشخص و در این راه، انجام تعمیرات اساسی سکوها به عنوان اولویت کاری مشخص شد.»
ترتیب روند فعالیت این پیمانکار برای تعمیرات اساسی سکوها هم به این شکل است که زمانی که فعالیت را برای هر چهار سکو به اتمام برساند، 4 سکوی بعدی را در اختیار خواهد گرفت.
رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه خارگ اشاره می کند، با آنچه تا امروز از سوی پیمانکار طرح شاهد بوده ایم، باید اعلام کنم که بسیار قوی ظاهر شده و از عملکردشان رضایت داریم و روند مناسبی طی و بخش هایی از سکوها ترمیم و تعویض شده است تا آنکه به دلیل مسائل بودجه ای در سال 1397 فعالیت از سوی پیمانکار متوقف شد و این شرکت کار را ترک کرد. در این دوره، کار از پیشرفت 60 درصدی برخوردار و چهار سکو ساخته شده بود.
فعالیت پر فراز و نشیب در طرح بازسازی سکوهای میدان نفتی دورود با تزریق منابع مالی دوباره در سال ۱۳۹۸ و از سوی پیمانکار آغاز شد.
از ریاضی پور درباره آخرین وضعیت طرح بازسازی و نوسازی سکوهای دورود می پرسم که به پیشرفت ۸۰ درصدی آن در شرایط موجود اشاره می کند و توضیح می دهد که «بزودی فعالیت کامل آنها به پایان می رسد.»
رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه خارگ در شرکت نفت فلات قاره این نکته را هم یادآوری می کند که «البته نباید این موضوع را از نظر دور داشت که شیوع ویروس کرونا و به تبع آن تعطیلی ناشی از آن باعث وقفه در روند فعالیت شده بود؛ اما پس از آن با سرعت گرفتن کار، این روزها چهار سکو به شکل کامل آماده هستند.»
تعمیرات این سکوها علاوه بر بالا بردن ضریب ایمنی تردد نفرات روی سکو، عملیات چاه پیمایی، استقرار دکل های حفاری برای تعمیر چاه ها و در برخی موارد تعمیرات روی سکوها را بالا برده است، همچنین حفظ و صیانت از اموال شرکت نفت فلات قاره را در راستای AIMS به انجام می رساند.
در این فعالیت مهم که با تلاش کارکنان به ثمر رسیده، تیم های خدمات فنی چاه های نفت، بازرسی فنی، حفاظت فنی و ایمنی مستقر در کشتی عملیاتی و تیم های عملیات دریایی و غواصی به همراه نیروهای پیمانکار IGC فعالانه و دوشادوش پیمانکار برای به پایان رساندن چهار سکوی تیپ K مشغول کار بوده و از آنجا که عملیات در دریا انجام می شود، شرایط جوی نیز در پیشرفت این پروژه تاثیرگذار است.
رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه خارگ در شرکت نفت فلات قاره این موضوع را هم یادآوری می کند که «کار در دریا با توجه به هوای دریا مشکلات و سختی های خاص خود را دارد.» موضوعی که این روزها این پروژه نیز از آن متاثر شده است.
اگر بخواهیم نگاهی دقیق تر به پروژه بازسازی و نوسازی سکوهای میدان نفتی دورود داشته باشیم، باید این موارد را اضافه کنیم که بازسازی و نوسازی کامل شامل ۱۸ سکوی اقماری و همچنین نصب ۱۰ خط لوله زیردریایی از مخزن میدان نفتی دورود در دریا به سمت جزیره خارگ می شود.
طبق اعلام ریاضی پور، مجموع 18 سکو 35 هزار بشکه در روز تولید خواهد داشت و نکته مهم این است که این پروژه با هدف حفظ و نگهداشت و همچنین افزایش تولید طراحی و تعریف شده و در حال اجراست. افزون بر حفظ و نگهداشت تولید، با نهایی شدن کامل ۱۸ سکو، امکان افزایش تولید حدود 10 هزار بشکه ای در روز فراهم خواهد شد.
اما اگر بخواهیم تنها چهار سکوی موجود را که به گفته رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه خارگ اوایل دی ماه به بهره برداری می رسند، در نظر بگیریم، این چهار سکو افزایش روزانه 5 هزار بشکه ای را به همراه خواهد داشت.
۱۴ سکوی باقی مانده
با اتمام فعالیت در چهار سکو، ۱۴ سکو از طرح بازسازی و نوسازی سکوهای دورود باقی می ماند که اکنون در مرحله صفر قرار دارد و فعالیتی در آنها انجام نشده است. رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه خارگ در پاسخ به این سوال که شرکت نفت فلات قاره، برای بازسازی و نوسازی سایر سکوها چه برنامه ای دارد؟ توضیح می دهد: با شرکت ملی نفت ایران در حال مذاکره برای تسریع و نوسازی و بازسازی سایر سکوها هستیم.
موارد مهمی که تسریع در روند بازسازی سایر سکوهای باقی مانده را ضروری می کند، فراوان است، از جمله اینکه به گفته این مدیر شرکت نفت فلات قاره، در شرایط موجود با توجه به از بین رفتن دسترسی به سکوها کار سخت شده و به عبارتی دسترسی به مخزن وجود ندارد. افزون بر آن با توجه به پوسیده بودن سازه ها، ایمنی نفرات برای دسترسی به سکوها نیز با مشکل و خطر همراه است.
موارد مهم دیگری که تسریع در این فعالیت را لازم ساخته، ضرورت حفظ تولید چاه است که نیازمند نوسازی و بازسازی سایر سکوهاست تا تعیین تکلیف شود.
از رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه خارگ در شرکت نفت فلات قاره، درباره پیمانکار سکوهای باقی مانده دورود یک می پرسم که اشاره می کند، با توجه به رضایت از عملکرد پیمانکار فعلی، فکر می کنم با همین پیمانکار ادامه دهیم و ترجیح ما هم این است، اما به قرارداد بستگی دارد.
تولید نفت از میدان نفتی دورود پاییز سال ۱۳۴۳ آغاز و از زمان شروع اکتشاف تا سال ۱۳۷۶ تعداد ۴۲ حلقه چاه در این حوزه نفتی حفر شد که ۱۸ حلقه در دریا با عنوان میدان دورود (۱) و ۲۴ حلقه در جزیره خارگ با عنوان میدان دورود (۲)، حفاری شد و مورد بهره برداری قرار گرفت.
شروع نخستین افزایش تولید نفت در میدان دورود در تاریخ ۱۰ آوریل ۲۰۰۲ برابر با ۲۱ فروردین سال ۱۳۸۱ با ظرفیت روزانه ۱۵ هزار تا ۱۶ هزار بشکه نفت، در قالب طرح توسعه آن محقق شد و در سال های بعد، مرحله به مرحله با ورود چاه های جدید به این میدان نفتی، تولید افزایش یافت و در میدان دورود، ۱۲ حلقه چاه تزریق آب، دو حلقه چاه تزریق گاز و ۱۵ حلقه چاه نفت برای توسعه وجود دارد و در کل هم اکنون ۴۰ چاه در این منطقه موجود است که ۲۵ درصد از این چاه ها در دریا قرار دارد.
ظرفیت مخزن دورود حدود ۷.۶ میلیارد بشکه تخمین زده می شود که به علت بهره برداری ۳۳ساله (از سال ۱۳۴۳ تا ۱۳۷۶) در گذشته ۵/۱ میلیارد بشکه آن قابل استحصال بود؛ اما با آغاز فعالیت های توسعه ای در این میدان از سال ۱۳۷۹، این میزان قرار است به ۵/۲ میلیارد بشکه افزایش یابد.
تا سال ۱۳۷۶ تعداد ۴۲ حلقه چاه دراین حوزه نفتی حفر شد که ۱۸ حلقه در دریا با عنوان میدان دورود (۱) و ۲۴ حلقه در جزیره خارگ باعنوان میدان دورود (۲)، حفاری شد و مورد بهره برداری قرار گرفت.
از سال ۱۳۴۳، یعنی ظرف مدت ۴۰ سال، برابرِ آمارهای موجود، حدود یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون بشکه نفت خام از این حوضه استحصال شده است.
در طول جنگ ایران و عراق، تولید از این میدان متوقف شد. همچنین تأسیسات فراوری نفت خام در جزیره خارگ نیز متناسب با عنوان های تأسیسات دورود(۱) و دورود(۲) به ترتیب با ظرفیت های ۱۰۰ هزار بشکه و ۱۱۰ هزار بشکه در روز طراحی و اجرا شد.
طبق گزارش شرکت نفت فلات قاره ایران، این میدان در حال حاضر دارای 53 حلقه چاه است که پس از تصفیه های اولیه و ثانویه در کارخانه خشکی، به مخازن ذخیره سازی ارسال می شود. سال 1398 نیز در زمینه افزایش تولید از این میدان نفتی، این خبر آمد که با وارد مدارشدن چاه D-۶ میدان دورود در منطقه خارگ شرکت نفت فلات قاره ایران، تولید نفت در این منطقه عملیاتی افزایش یافته است؛ اقدامی که با برنامه ریزی امور فنی، دکل حفاری WELL TARGET-۲ در آبان 1397 در قسمت دریایی میدان نفتی دورود، حفاری مجدد چاه D-۶ را آغاز کرد. این چاه که در یال جنوبی این میدان قرار دارد، تا عمق ۴۵۸۸ متری حفاری شد.
این پروژه پس از پایان موفقیت آمیز حفاری و تکمیل چاه، با برنامه ریزی و نظارت مهندسی بهره برداری منطقه عملیاتی خارگ با استقرار لوله مغزی سیار و تجهیزات اسیدکاری و احیا، عملیاتی شد و در مدار تولید قرار گرفت.
بد نیست این را هم بدانید که وزارت نفت برای این میدان مهم، برنامه های ویژه ای در نظر گرفته و نام این میدان در فهرست میدان های فناورانه هم قرار دارد. در وزارت نفت ۳۹ قرارداد کلان پژوهشی فعال وجود دارد که با همکاری ۱۸ دانشگاه و مراکز تحقیقاتی دنبال می شود تا ظرفیت های جامعه دانشگاهی و علمی موجود در کشور در مسیر توسعه صنعت نفت به کار گرفته شود که براساس آن، در حال حاضربرای مطالعات فناورانه حدود نیمی از ذخایر هیدروکربوری کشور را برای انجام مطالعات در اختیار دارند. تاکنون در حوزه مطالعات ازدیاد برداشت میدان های نفت و گاز، ۲۲ قرارداد کلان پژوهشی با مجموع ارزش ۱۰۰۹ میلیارد تومان و ۴۹ میلیون یورو میان شرکت ملی نفت ایران و ۱۳ دانشگاه و مرکز تحقیقاتی کشور امضا شده و در حال پیگیری است. راهی که از سال 1393 با امضای ۹ قرارداد توسعه فناورانه میدان های نفتی با ۹ دانشگاه و مرکز تحقیقاتی آغاز شد و با امضای ۱۲ قرارداد ایجاد انستیتوهای تحقیقاتی پایین دستی با ۹ دانشگاه در سال 1395 ادامه یافت و در آخرین اقدام ۱۳ قرارداد جدید حوزه ازدیاد برداشت نفت و گاز با ۱۳ دانشگاه امضا شد که نام میدان نفتی دورود نیز در این لیست قرار داشت. این میدان نفتی به دانشگاه علم و صنعت سپرده شده تا در آینده شاهد فصل جدیدی در یکی از بزرگترین میدان های نفتی کشور باشیم.
صنعت پتروشیمی در آخرین سال قرن رکورد بهره برداری و تولید را شکست
مشعل سال 99 که بسیاری به عناوین مختلف آن را آخرین سال قرن مطرح کرده اند، به سختی و اتفاقات عجیب به ماه های آخرش نزدیک می شود. شاید از بسیاری جهات به خصوص تهدیدی که شیوع کرونا برای جان همه انسانها داشت، سال 99 سالی سخت و پر از نگرانی بوده اما برای صنعت پتروشیمی سالی همراه با سود و درآمد و اقداماتی جدید و رو به جلو بوده است و تلاش شد تا آخرین خاطرات از سال پایانی قرن که سال پایانی دولت دوازدهم هم است، با خبرهای خوب و امیدوار کننده همراه باشد. برنامه تولید و توسعه در این مدت بدون اخراج و بیکاری کارگران و حادثه ای جدی ادامه داشت و با وجود ادامه محدودیتهای کرونایی، افتتاح ها از راه دور و با دستور رئیس جمهور و وزیر نفت برنامه ریزی و اجرا شد. طبق برنامه ریزی هایی که اواخر سال گذشته و سال جدید تحت تاثیر شرایط روز اقتصاد کشور، تحریم ها و تحولات کرونایی رخ داد ، بخشی از برنامه های توسعه ای در بخش پتروشیمی تحت تاثیر قرار گرفت و اگرچه افتتاح 17 پروژه در دستور کار قرار داشت، اما روند افتتاح و بهره برداری تعدادی از آنها با اندکی تاخیر رو به رو شد و مابقی در نوبت افتتاح قرار گرفتند. در این مدت 6 پروژه افتتاح شده و سه پروژه دیگر هم همین پنج شنبه گذشته (4 دی ماه) با دستور آنلاین رئیس جمهور افتتاح شدند و به گفته بهزاد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، حداقل 4 تا 5 پروژه دیگر هم تا پایان سال به همین شکل آماده افتتاح و بهره برداری رسمی آنلاین قرار می گیرند و در آستانه سال جدید خبرهای خوش افزایش تولید و صادرات و تامین ارز مورد نیاز کشور را شاهد خواهیم بود. بیژن زنگنه، وزیر نفت هم تیرماه در حاشیه افتتاح پتروشیمی میاندوآب گفت که با افتتاح 17 پروژه پتروشیمی ، ظرفیت تولید پتروشیمی 25 میلیون تن افزایش خواهد داشت.
پتروشیمی میاندوآب، اولین چراغ افتتاح های غیر رسمی در سال 99 را درمیان روزهای گرم تابستان روشن کرد. این مجتمع در زمینی به مساحت ۲۲ هکتار در شهرستان میاندوآب و با دانش فنی (لیسانس) شرکت میتسویی ژاپن ساخته شده و بیشترین سهام آن متعلق به هلدینگ باختر است. پلی اتیلن سنگین میاندوآب با ظرفیت تولید سالانه ۱۴۰ هزار تن محصول در مسیر خط لوله اتیلن غرب و سرمایه گذاری ۴۰ میلیون یورو و ۸ هزار میلیارد ریال ساخته شده است. این مجتمع برای تولید محصول به سالانه ۱۴۰ هزار تن اتیلن و ۲ هزار تن بوتن ۱ نیاز دارد که اتیلن از خط لوله اتیلن غرب و بوتن ۱ از مجتمع های پتروشیمی دیگر تأمین خواهد شد. محصولات این مجتمع به عنوان خوراک واحدهای پایین دستی تولیدکننده انواع لوله، قطعات پلاستیکی، کابل و... استفاده خواهد شد. نکته حائز اهمیت، تولید پلی اتیلن با کاتالیست ایرانی برای نخستین بار در کشور در این واحد است.
برنامه بعدی افتتاح های سه گانه شامل پتروشیمی کاوه ، واحد کاتالیست لرستان و پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه بود که همزمان مردادماه 99 به بهره برداری رسمی رسیدند که البته از مدتها قبل تولید خود را شروع کرده بودند اما در انتظار افتتاح رسمی با دستور رئیس جمهور بودند. پتروشیمی کاوه با تولید روزانه ۷ هزار تن محصول و سرمایه گذاری ۹۵۰ میلیون دلار یک رکورد قابل توجه در تولید متانول دارد. این مجتمع با دریافت روزانه ۶ میلیون مترمکعب گاز طبیعی، دارای ظرفیت تولید سالانه ۲.۳ میلیون تن متانول با گرید AA است و پیش بینی می شود سالانه ۴۰۰ میلیون دلار برای کشور درآمدزایی داشته باشد. حدود ۱۳۵۰ نفر در مجتمع پتروشیمی کاوه فعالیت می کنند که ۶۰ درصد این کارکنان بومی هستند. متانول کاوه به دلیل قرار گرفتن در نزدیکترین فاصله به خلیج فارس و ساحل و در اختیار داشتن یوتیلیتی و اسکله صادراتی اختصاصی قابلیت بارگیری کشتی با ظرفیت ۱۰۰ هزار تن را دارد. این مجتمع ۹ مخزن ذخیره با ظرفیت ۴۲۰ هزار تن متانول نیز دارد که در نوع خود منحصربه فرد است.
واحد تولید کاتالیست پتروشیمی لرستان نیز یکی از پروژه های کاربردی و مهم صنعت پتروشیمی است که با هدف تولید سالانه ۱۰۰ تن کاتالیست مورد نیاز تولید انواع پلی اتیلن با دانش فنی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به بهره برداری رسمی رسید. این مجموعه نتیجه سرمایه گذاری ۲۰ میلیون دلاری هلدینگ باختر است که پیش بینی می شود سالانه حدود ۳۰ میلیون دلار برای کشور درآمدزایی داشته باشد. پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه واحد دیگری بود که هلدینگ پتروفرهنگ آن را بعد از ماه ها تولید آزمایشی برای بهره برداری رسمی آماده کرد. این پروژه در مدت 4 سال و براساس برنامه زمان بندی پیش بینی شده عملیاتی شد و با ظرفیت تولید یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول به بهره برداری رسید. این مجتمع روزانه ۴.۵ میلیون مترمکعب گاز طبیعی دریافت می کند و براساس برنامه ریزی های انجام شده، سالانه ۳۰۰ میلیون دلار درآمد از محل صادرات محصول این واحد نصیب کشور می شود. گفته شده که در این پروژه با سرمایه گذاری 600 میلیون دلاری برای ۷۰۰ نفر شغل ایجاد شده است. پتروشیمی بوشهر پروژه دیگری بود که شهریور ماه با دستور رییس جمهور با ظرفیت ۴ میلیون تن در سال افتتاح شد. عملیات اجرایی پتروشیمی بوشهر در سه قطعه زمین مجزا به وسعت ۷۰ هکتار با هدف دریافت خوراک (گاز غنی ترش) از بالادست و شیرین سازی گاز، استحصال اتان و تولید متانول، اتیلن، اتیلن گلایکول ها، پلی اتیلن سنگین، اسید استیک و وینیل استات با ظرفیت سالانه ۶ میلیون تن در سال با اخذ مجوز از وزارت نفت از سال ۹۰ آغاز شد. فاز نخست پتروشیمی بوشهر سالانه حدود ۳۷۰ میلیون یورو برای کشور درآمدزایی خواهد داشت، همچنین این طرح در دوران بهره برداری برای ۱۵۰۰ نفر ایجاد اشتغال کرده است. پتروشیمی لردگان پروژه دیگری بود که در آذرماه با هدف تولید سالانه ۱۰۷۵ هزار تن اوره و ۶۷۷ هزار تن آمونیاک به بهره برداری رسید. ارزش محصولات این مجتمع ۲۴۰ میلیون دلار است و سالانه ۳۲۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی برای سوخت و ۴۲۹ میلیون مترمکعب گاز طبیعی به عنوان خوراک نیاز دارد که از خط لوله گاز سراسری تأمین می شود. پتروشیمی لردگان در زمان اجرای پروژه به طور متوسط برای ۲۸۰۰ نفر به صورت مستقیم و برای ۴۵۰ نفر به طور غیرمستقیم شغل ایجاد کرد و در زمان بهره برداری نیز زمینه اشتغال ۷۰۰ نفر به طور مستقیم و بیش از ۱۵۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم را فراهم کرده است.
پتروشیمی ایلام دارای 4 واحد فرآیندی گوگرد زدایی خوراک ، الفین ، پلی اتیلن سنگین و سرویسهای جانبی است که واحدهای فرآیندی پلی اتیلن و سرویسهای جانبی در فاز اول از اردیبهشت 1393 با حضور رئیس جمهور روحانی افتتاح شد و حالا دو واحد فرآیندی دیگر یعنی واحدهای گوگرد زدایی و الفین ایلام در همین روزهای پایانی پاییز به بهره برداری رسمی با دستور رئیس جمهور رسیدند. خوراک واحد پلی اتیلن سنگین از طریق خط لوله اتیلن غرب تامین می شود. در این پروژه 866 میلیون یورو سرمایه گذاری شده است و در زمان اجرای این پروژه حداقل 400 نفر در آن مشغول به فعالیت بوده اند. واحد الفین پتروشیمی ایلام به الفین سیزدهم معروف است و تنها واحد الفین در غرب کشور است. این پروژه 458 هزار تن اتیلن ، 124 هزار تن پروپیلن ، 132 هزار تن بنزین پیرولیز و 33 هزار تن سوخت مایع در سال تولید می کند.
واحد دیگری که به طور همزمان با دستور رئیس جمهور به بهره برداری رسمی رسید طرح سولفات پتاسیم پتروشیمی ارومیه بود. پتروشیمی ارومیه از سال 74 مشغول فعالیت است اما از سال 97 برای واحد سولفات پتاسیم به ظرفیت 40 هزار تن سولفات پتاسیم و 50 هزار تن اسید کلریدریک برنامه ریزی شد. در این پروژه در زمان بهره برداری 50 نفر به طور مستقیم و 230 نفر به طور غیر مستقیم مشغول به کار خواهند بود. سرمایه گذاری صورت گرفته در این پروژه نیز در مجموعه ریالی و ارزی 11.6 میلیون یورو بوده است.
اما پروژه پتروشیمی هگمتانه که شروع پروژه آن به سال 82 برمی گردد هم بالاخره با تلاش صنعت پتروشیمی آماده افتتاح رسمی شد و به بهره برداری رسید. خوراک پتروشیمی هگمتانه 45 هزار تن ونیل کلراید منومر درهر سال است. این طرح به منظور تولید 45 هزار تن PVC مدیکال گرید پیش بینی شده که در مجموعه 38 میلیون یورو در آن سرمایه گذاری شده است و در دوران بهره برداری 250 نفر به طور مستقیم در آن مشغول به کار خواهند بود.
به گفته بهزاد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی چهار تا پنج پروژه دیگر در نوبت افتتاح در سه ماه پایانی سال و زمستانی قرار دارند که چند پروژه یعنی پالایشگاه گازی بید بلند 2، طرح اوره و آمونیاک مسجد سلیمان، طرح پتروپالایش کنگان و پی. وی. سی ماهشهر به احتمال زیاد در این گروه قرار می گیرند. این پروژه ها تکمیل و آماده بهره برداری رسمی و یا در جریان تولید آزمایشی هستند و در نوبت برای افتتاح رسمی با دستور رئیس جمهور قرار دارند.
بانوي نخبه مديريت برنامه ريزي تلفيقي از مواهب رويكرد كلان نگر در طراحی و راهبری شبکه انتقال مي گويد
مشعل شبکه انتقال گاز ايران، چهارمين شبكه گسترده دنيا از نظر طول خطوط به شمار مي آيد. اين شبكه به لحاظ پيچيدگي، تقریبا مشابهي در دنيا ندارد و به واسطه وجود کریدورهای مختلف و رابط های بین خطوط سراسری، دارای ساختاری حلقوی است که آن را از شبكه هاي عمدتا خطي یا درختی سایر كشورهاي دنیا از جمله روسيه و كانادا متمایز کرده است. اين موضوع سبب افزایش تاب آوری شبکه گاز ایران و تامین گاز مصرف کنندگان از مسیرهای متفاوت شده است. مريم فصيحي زاده، رئيس بررسي هاي مهندسي طرح هاي خطوط انتقال در مديريت برنامه ريزي تلفيقي، عضو هيأت مديره شركت انتقال گاز ايران و دانش آموخته مقطع دكترا در رشته مهندسي شيمي است. او به واسطه سال ها فعاليت در مديريت ديسپچينگ ملی و مديريت برنامه ريزي تلفيقي شركت ملي گاز در عين جواني، دستاوردهاي متعددي را در عرصه هاي پژوهشي و مرزهاي فناوري رقم زده كه بسياري از اين دستاوردها به عرصه هاي عملياتي وارد شده اند. او در اين مصاحبه ضمن برشمردن ويژگي هاي خطوط انتقال گاز كشور، تجربياتش را بر اساس اهمیت کلان نگري در فاز طراحي و بهره برداری شبکه و نیز عملکرد نيروهاي جوان و نخبه بيان كرده است. در ادامه گفت وگو با وی را می خوانیم.
واحد بررسي هاي مهندسي طرح هاي خطوط انتقال زيرمجموعه امور مطالعات و بررسي هاي مهندسي در معاونت مطالعات مهندسی و اقتصادی طرح های مدیریت برنامه ریزی است كه وظيفه اعطاي مجوزهاي فني_ مهندسي براي اجراي طرح هاي توسعه اي در شبكه انتقال و توزيع گاز كشور را به عهده دارد.
مطالعه و بررسي فنی مباحث مرتبط با حوزه انتقال شامل تاسيسات تقويت فشار، خطوط لوله فشار بالا، ایجاد ارتباطات بین خطوط، احداث یا افزايش ظرفيت ايستگاه هاي تقليل فشار و بررسي زيرساخت هاي مورد نیاز در حوزه هاي واردات، صادرات، سوآپ، ترانزيت گاز با لحاظ کردن تراز تولید و مصرف از جمله وظايف این واحد است. بررسي هاي اين بخش عمدتا با استفاده از نرم افزارهاي شبيه ساز خطوط لوله انجام مي شود. بعد از پیاده سازی توپولوژی بخش هاي مورد نظر از شبكه انتقال در اين نرم افزارها با اعمال سناریوهای مختلف و قیود عملیاتی، مدلسازی صورت می گیرد و با توجه به معیارهايي مانند میزان تقاضا، حداقل فشار مورد نیاز مصرف کننده، طول مسير، ارتفاع نقاط و... طراحي انجام شده و مبنای تصمیم گیری ها قرار می گیرد. محاسبات هیدرولیک خطوط لوله بر مبناي نرم افزارهاي پيشرفته، به گونه اي است كه ابتدا بر اساس مصارف تحقق یافته واقعي، صحت سنجی شبکه پیاده سازی شده صورت گرفته و سپس با استفاده از برآورد آتي مصارف شهرها، روستاها و صنايع عمده، شبیه سازی برای پوشش دادن به تقاضای موجود پيك مصرف در ماه های سرد سال و همچنين نيازهاي آتی انجام می شود. در يك نگاه كلي، بررسی های فنی مهندسی در این واحد به دو بخش ارزیابی های منطقه اي و كلان تقسيم مي شود.
يكي از كاربردهاي بررسي منطقه اي، عمدتا زمانی است كه یک مصرف کننده جدید، متقاضی دریافت گاز از شبكه انتقال است و یا یکی از متقاضیان فعلی تقاضای افزایش ظرفیت برداشت دارد. اين درخواست پس از تاييد ميزان مصرف در امور بررسی منابع و مصارف، برای تعیین ملزوم ها به واحد مهندسی ارسال مي شود. ما پس از بررسی مستندات مختلف، از جمله مختصات جغرافیایی موقعیت متقاضی، نقشه شبکه انتقال در آن منطقه، میزان مصارف فعلی و تقاضای آتی، شرایط عملیاتی و داده های واقعی شبکه موجود، شبيه سازي را در نرم افزار انجام داده و نتايج به دست آمده را بررسي و امكانپذيري اخذ انشعاب جدید/ افزایش ظرفیت انشعاب موجود را اعلام می کنیم.
در صورتی که برداشت از شبکه موجود، امكانپذير نباشد، ملزوم های مورد نیاز برای تامين گاز مورد نياز متقاضي تعیین می شود. شایان ذکر است، عمدتا پروژه های منطقه ای به شرکت های گاز استانی برای اجرا، ابلاغ می شوند. گاهی اوقات نیز برای رفع تنگناهای موجود در یک بخش از شبکه، پیشنهادهایی از سوی شرکت انتقال گاز یا شرکت های گاز استانی به این واحد ارجاع می شود که پس از بررسی های فنی، تصمیم گیری در خصوص اجرا یا عدم اجرای آن پیشنهاد صورت می گیرد.
در بررسي هاي كلان، كل شبكه تولید، انتقال و توزیع به صورت يكپارچه و بر اساس برنامه هاي ابلاغي از سوي وزارت نفت با نگاه بلند مدت و در افق های یک ساله، پنج ساله و ده ساله در معاونت مهندسی مدیریت برنامه ریزی تلفیقی ارزیابی می شود و بر اساس تراز تولید و مصرف و لحاظ کردن قراردادهای صادرات و واردات و... زيرساخت هاي مورد نياز برای انتقال و توزیع گاز در سناریوهای مختلف، تعیین می شود. به عنوان مثال می توان به طراحی خطوط ششم و نهم سراسري در محور غرب و خطوط هفتم و یازدهم سراسري در محور شرق کشور و ايستگاه هاي تقویت فشار واقع برآنها اشاره داشت. اين پروژه هاي عظيم مانند شریان های حیاتی روي كل شبكه انتقال گاز كشور تاثيرگذارند.
عمدتا ملزوم های كلان پس از انجام بررسی های فنی به واحد اقتصادی ارجاع شده و پس از برآورد تخمینی هزینه اجرای طرح، به هیأت مدیره شرکت برای تصمیم گیری نهایی ارجاع می شود. عمده پروژه هاي بزرگ خطوط لوله و تاسيسات تقويت فشار گاز پس از تصويب به شركت مهندسي و توسعه گاز ايران برای اجرا ابلاغ می شوند.
بنده در بدو استخدام، وارد واحد مطالعات و تحلیل سیستم های مدیریت دیسپچینگ شدم. تجربه 9 سال فعاليت در این مديريت، سبب شد بیاموزم که علاوه بر اهمیت دادن به جزییات فنی، برای تصمیم گیری منطقی بايد نگاهي يكپارچه به شبكه انتقال داشته باشم؛ چرا كه اعمال هر تغييري در آرایش شبکه، مي تواند تاثيرات چشمگيري بر كل شبكه گاز داشته باشد. ديگر شانس خدمتي بنده اين بود که در آن مقطع زمانی، مدیریت وقت دیسپچینگ و رئیس امور مطالعات و تحلیل سیستم ها، به منظور استفاده حداکثری از نيروهاي نخبه و جوان، در کنار انجام فعاليت هاي روزمره و تهیه گزارش های دوره ای، پروژه های فنی و دانش محور متعددی را با هدف بهره گیری از پتانسيل هاي علمی در مسیر ارتقای منافع شرکت و رضايت شغلي افراد تعریف می کردند. از جمله این موارد می توان به توسعه تدریجی نرم افزار پیش بینی روزانه مصرف بخش خانگی تجاری بر مبنای داده های هواشناسی به عنوان یک ابزار تصمیم ساز کلیدی راهبری شبکه بویژه در فصول سرد سال، طرح جایگزینی تاسیسات و خطوط لوله در شرایط بحران با هدف افزایش تاب آوری سیستم تامین گاز کشور، طراحی و محاسبه شاخص شدت انرژی با هدف سنجش نحوه راهبری تاسیسات تقویت فشار، مطالعات سیستم پشتیبان تصمیم گیر و... اشاره داشت که عمده این پروژه ها به ایجاد زیرساخت های کاربردی و مفید برای ارتقای عملکرد و دانش بنیان کردن فعالیت های جاری مدیریت دیسپچینگ منجر شد.
از جمله اینکه با تدوین يك شاخص برای سنجش شدت انرژي در تاسیسات تقویت فشار، امکان ارزیابی انرژی مصرف شده برای انتقال حجم مشخصی از گاز در طول مشخصی از شبکه فراهم آمد. اهمیت این موضوع در شبکه انتقال گاز ایران، به دلیل ساختار حلقوی آن دوچندان می شود. اين شاخص بعدها توسعه يافت و همچنان بر اساس تغییرات ایجاد شده در شبکه به روزرسانی شده و مورد پایش قرار می گیرد.
همین بستر مناسب باعث اشتیاق بنده به ادامه تحصیل در مقطع دکترا شد و با توجه به حیطه کاری و پیشنهاد مجموعه، موضوع پايان نامه ام را مرتبط با نحوه كاهش مصرف انرژي در ايستگاه هاي تقويت فشار انتخاب کردم تا امکان کاهش هزینه انتقال گاز از شبکه، بدون ایجاد زیرساخت و صرف هزینه و صرفا برمبنای چیدمان تاسیسات تقویت فشار و رابط های بین خطوط را با كمترين هزينه ممكن اجرايي كنيم. در اين پروژه، بخشي از شبكه انتقال گاز از مجتمع پارس جنوبی تا مقطع پتاوه شامل خطوط دوم، سوم و دهم سراسری و تاسیسات تقویت فشار واقع بر آنها با استفاده از نرم افزار شبيه سازي شد و با بهره گيري از روش هاي كلاسيك و Metaheuristic بهینه سازی با دو تابع هدف، هزینه مصرف سوخت و هزینه تعمیرات تاسیسات تقویت فشار بر مبنای شبیه سازی و لحاظ قیود عملیاتی به منظور واقعی کردن نتایج صورت گرفت. درس آموخته هاي دوران حضور در مديريت ديسپچينگ برای بنده در مدیریت برنامه ریزی نيز به كار آمده است. با توجه به حیطه گسترده تر فعالیت های مدیریت برنامه ریزی تلفیقی، کارشناسان این مجموعه بايد نگاهي کلان و فرايند محور به موضوع طراحي داشته باشند و علاوه بر درنظر گرفتن مسائل جاري ، پيشينه و آينده مسائل را واكاوي کنند. به منظور اتخاذ تصمیم مناسب، باید فاكتورهاي متعددي در مبحث طراحي مورد توجه قرار گيرد و مزايا و معايب هر روش بدقت سنجيده شود. اينكه تغيير مسير يك خط لوله چه پيامدهاي اقتصادي در بر خواهد داشت و تاثير آن بر ذينفعان به چه شكل خواهد بود، نيازمند بررسي همه جانبه از نظر ابعاد فنی، اقتصادی و... است. گاهي اوقات بین انتظارات ذینفعان و استراتژی های کلان شركت گاز، اختلافاتی پدید می آید كه در چنين مواقعي، سعي می كنيم با توجیه ها و ادله های فني و کارشناسی، ذينفعان، مقامات و مسؤولان را اقناع كنيم؛ البته بروز برخي چالش ها در مسير طراحي شبکه ممکن است دلایل غيرفني داشته باشند و از مسائل اقتصادي، اجتماعي و سياسي تاثير بپذیرند. به طور مثال در موضوعات مرتبط با واردات و صادرات گاز، سطح تعاملات بين كشورها و ديپلماسي در مقاطع مختلف زمانی، به عنوان شاخصی تاثیرگذار بايد در ارزیابی های فنی مد نظر قرار گیرد و در نهايت از بین سناريوهاي گوناگون، با مفروضات مختلف گزینه بهینه با كمترين هزينه انتخاب شود.
هم اكنون عمده زیر ساخت های اصلی سیستم تامین، انتقال و توزیع گاز تکمیل شده و پروژه های کلان باقیمانده در مراحل نهایی طراحی قرار دارند. یکی از اولویت های شرکت ملی گاز ایران، توسعه شبكه گازرساني کشور بویژه در مناطق کمتر برخوردار است تا تمامی هم میهنان از نعمت گاز بهره مند شوند و توسعه متوازن در تمامی مناطق صورت پذیرد. به طور مثال می توان به پروژه های جاری در استان سيستان و بلوچستان اشاره کرد كه با دستور مديرعامل، بازنگری طراحي خط انتقال خوشه- خاش با هدف تسریع در روند اجرا و کاهش هزینه ها در حال انجام است. همچنین اتصال شبکه انتقال گاز تا سواحل مکران و طراحی زیر شاخه های این محور برای توسعه گازرسانی به شهرها و صنایع جنوب استان و ایجاد بستر مناسب برای توسعه و انجام پروژه های صادراتی با جدیت در حال اجراست. جدا از اين پروژه، چنانچه در هر زمينه اي، فرصتي براي بهبود و بهينه سازي طراحي وجود داشته باشد، مطمئنا در دستور كار و بازنگري قرار خواهد گرفت.
ذکر این نکته ضروری است که تاكنون نگاه توسعه گرا در طراحي و گسترش کمی شبكه تولید، انتقال و توزیع در شرکت ملی گاز ایران غالب بوده؛ اما رفته رفته و با رسيدن به پيك توليد در چند سال آينده، ناگزير از ورود به دوران جديدي از حيات شركت هستيم. از هم اكنون با افت شاخص به کارگیری برخی تاسیسات تقویت فشار با توسعه شبکه و مشکلات ایجاد شده در بهره برداری برخی از خطوط اصلی و فرعی، مي توان نشانه هاي ورود به 50 سال دوم عمر شركت ملي گاز را مشاهده كرد، بنابراين بايد با آينده نگري در خصوص مباحثي مانند نگهداشت و تعمیرات زیرساخت های موجود، تدوین سناریوهای مقابله با بحران های طبیعی و غیر طبیعی و... چالش های پیش رو را پيش بيني و با مدیریت مناسب، قبل از بروز مشکل، راه حل هاي عملياتي و کاربردی را با توجه به شرایط و محدودیت ها ارائه كرد.
نظام هاي مديريتي تحقق اهداف عاليه سازمان را شتاب
مشعل واژه كيفيت و همچنين مفهوم توليد و ارائه خدمات و محصولات با كيفيت، با ذات صنايع نفت و گاز عجين شده است؛ چرا كه اين صنايع از ابتدا تا انتهاي فرايندهاي خود، از آخرين استانداردهاي جهاني پيروي مي كنند. كيفيت، جزء جدايي ناپذير فرايندهاي عملياتي صنعت گاز است و نظام هاي مديريتي كمك مي كنند كه دامنه مباحث كيفي كه در ذات اين صنعت وجود دارند، گسترده تر شده و نگاه دست دركاران، به جنبه هاي جديدي از كيفيت گشوده شود. نظام هاي مديريت كيفيت، همانند منشوري هستند كه به صورت چند وجهي به كمك شركت مي آيند تا سازمان، ماموريت هاي خود در قبال جامعه را موثرتر ايفا كند. اين نظام ها مجموعه اي از الزام ها و تعهدات را براي سازمان ايجاد مي كنند تا فرايندهاي توليد محصول و ارائه خدمت، مطابق با استانداردهاي جهاني و نياز مشتريان تنظيم و نگاه مديران علاوه بر فرايندهاي عملياتي، به خواسته هاي مشتريان جلب شود. مشتريان، ذينفعان و جامعه، سه عنصر كليدي در فرايندهاي سازماني هستند كه بخش مهمي از استانداردها براي جلب رضايت آنها طراحي شده است. حميدرضا اديب نيا، رئيس امور پژوهش هاي منابع انساني و تحول اداري شركت ملي گاز ايران در اين مصاحبه، از حركت سازمان در مسير كيفيت و پايبندي شركت به تعهداتش در برابر ذينفعان صحبت كرده است.
امور پژوهش هاي منابع انساني و تحول اداري، متولي راهبري و سياستگذاري نظام هاي مديريتي در سطح ستاد و شركت هاي تابعه است، ضمن آنكه در سطح ستاد شركت ملي گاز، علاوه بر نقش سياستگذاري، اجرا و استقرار نظام ها را نيز به عهده دارد. براساس مصوبه هيأت مديره، شركت هاي تابعه و ستاد، ملزم به استقرار برخي استانداردها در سيستم هاي خود هستند؛ از جمله ايزو 9001 در حوزه مديريت كيفيت، ايزو 14001 در زمينه مديريت زيست محيطي، ايزو 45001 در زمينه ايمني كاركنان، ايزو 10002 و 10004 در حوزه رضايتمندي مشتري كه البته استانداردهاي 50001 در زمينه مديريت انرژي و استاندارد 55001 در زمينه مديريت دارايي فيزيكي هم به مجموعه سبد استانداردهاي شركت افزوده شده اند. بنابراين رسالت ما، سياستگذاري براي شناسايي نظام هاي مورد نياز شركت ملي گاز است تا شركت هاي تابعه با حركت در مسير درست، استانداردهاي مورد نيازشان را استقرار دهند و از اجراي استانداردهاي غيرضرور پرهيز كنند، ضمن آنكه روي ميزان اثربخشي اين نظام ها نيز نظارت مي كنيم تا مشخص شود به چه ميزان اثربخش بوده اند و چه مقدار از مسير را طي كرده اند.
بررسي ها و مطالعات نشان مي دهد، پياده سازي اين نظام ها توانسته دستاوردهاي بزرگي را به همراه داشته باشد. يكي از مهم ترين دستاوردها تلاش در مسیر استانداردسازي فرايندها، جلوگيري از انجام فعاليت هاي تكراري و دوباره كاري، پرهيز از انجام كار مطابق با سلايق شخصي و كاهش اتلاف منابع بوده است، به نحوي كه بهينه سازي فرايندها سبب ارزش افزايشي در سطح شركت شده است. در حال حاضر، فرايندهاي سازمان پيش بيني پذير شده است، به نحوي كه مشتريان مي توانند اطمينان حاصل كنند كه خدمات مدنظر خود را در كوتاه ترين زمان ممكن دريافت مي كنند. همچنین فرقي در كيفيت ارائه خدمت نيست و اين موضوع در سراسر كشور، از يك رويه واحد و يكسان پيروي مي كند، بخصوص در شركت هاي گاز استاني كه خدمت رسان هستند و ارتباط مستقيم با مردم دارند، نمود بيشتري یافته و قابل لمس تر است.
به لحاظ زيست محيطي نيز دستاوردهاي قابل توجهي، بويژه در پالايشگاه ها و مناطق 10 گانه انتقال گاز حاصل شده و استقرار نظام هاي مديريتي سبب كاهش آلودگي هاي زيست محيطي گشته و نگراني از بابت جرائمي كه مي توانست از اين موضع گريبانگير شركت شود، برطرف شده است، ضمن آنكه براي ذينفعان مرتبط با محيط زيست، بخصوص سازمان محيط زيست نيز رضايتمندي حاصل شده است. يكي ديگر از دستاوردها، ارتقای شاخص هاي ايمني شغلي و ساعات كار بدون حادثه و كاهش چشمگير وقوع حوادث خطرناك است كه اثربخشي نظام ها در حفاظت از سلامت همكاران در تاسيسات و عمليات را نشان مي دهد؛ البته بايد تاكيد كنم كه اين موفقيت ها به معناي رسيدن به نقطه ايده آل نيست؛ اما اين الزام ها كمك كرده اند كه با سرعت بيشتري در مسير مطلوب حركت كنيم.
استقرار نظام هاي مديريتي، دستاوردهاي مطلوبی در دو دهه اخير در سطح شركت داشته است؛ اما اين استانداردها عموما به حداقل ها اكتفا مي كنند و ما به عنوان شركت ملي گاز به اين حد از پيشرفت قانع نيستيم، بنابراين بايد به سوي قله هاي تعالي حركت كنيم، از این رو استقرار مدل هاي تعالي سازماني كه پیش از این به صورت پراكنده در سطح شركت انجام مي شد، از سال 96 و با تصميم هيات مديره شركت، با عنوان جايزه سرآمدي و بهبود مستمر به طور يكپارچه در سطح شركت هاي تابعه پياده سازي شد. اجراي سه دوره جايزه سرآمدي سبب شد شركت ها در مسير رسيدن به تعالي حركت كنند كه اين مهم دستاوردهاي زيادي داشته است.
برخي شركت ها كه عليرغم استقرار نظام هاي مديريتي اهميت كمتري به آن مي دادند، از نو نظام ها را مستقر كرده و برخي فرايندها را بازطراحي كردند و به اثربخشي آن اهميت بيشتري دادند و مهم تر آنكه مباحث نوين مورد نياز سازمان هاي امروزي براي ورود به دهه هاي آينده با جديت بيشتري پيگيري شد. نظام هاي بازمهندسي فرايندها كه راهي مهم براي رسيدن به نقطه مطلوب به شمار می رود، در مدل هاي تعالي ديده شده است، ضمن آنكه استقرار مديريت استراتژيك اهميت بيشتري پيدا كرد و شركت ها شروع به تدوين راهبردهاي سازماني، شاخص هاي پايش عملكرد و استقرار مدل هايي مانند كارت امتيازي متوازنBSC كردند. يكي ديگر از دستاوردها، اهميت مديريت و رهبري در شركت هاي تابعه است كه در اين زمينه توانمند سازي مديران و رهبران از طريق آشنايي آنها با سبك هاي مديريتي قوت گرفت. همچنين به لطف پياده سازي مدل تعالي، سنجش رضايتمندي از كاركنان و مشتريان در دستور كار آمد و براساس بازخوردهاي دريافتي، فرايندها اصلاح و بهينه شد. استقرار نظام مديريت دانش، مديريت خلاقيت و نوآوري نيز از ديگر مواهب اين مدل ها بود و در مجموع، اجراي سه دوره جايزه سرآمدي و بهبود مستمر، سبب جاري شدن ادبيات تعالي در سازمان ها شد و شركت هاي تابعه را در مسير درستی قرار داد.
همكاران شركت ملي گاز بايد در نظر داشته باشند كه استانداردهاي مديريتي، صرفا يك ابزار هستند، نه هدف. هدف غايي ما از پياده سازي اين نظام ها، جلب رضايت مشتريان، بهبود مستمر و دستيابي به اهداف عاليه سازمان است و اين استانداردها تسهيل كننده مسير هستند. همچنين نظام تعالي، رسيدن به اهداف مطلوب تر را نشانه رفته تا افق هاي جديدي را در مسير رو به رشد سازمان بگشايد و شركت ها را برای ورود دهه هاي آينده و تحقق ماموريت شركت ملي گاز به حضور فعال در بازارهاي جهاني آماده كنند.
گپ و گفتی با پرستاران بیمارستان نفت تهران به مناسبت ولادت حضرت زینب (س) و روز پرستار
مشعل هرگاه سخن از سختی کار به میان می آید؛ ذهن به سمت کار در معدن و شرایط بد آب و هوایی می رود؛ اما واقعیت این است که برخی شغل ها با سختی و عشق در هم تنیده شده اند. نمونه بارز آن، پرستارانی هستند که از زمان شیوع ویروس کرونا تا امروز، حجم زیادی از سختی ها، نخوابیدن ها و دلداری دادن به بیماران را سر لوحه کار خود قرار داده اند تا بتوانند التیامی بر دردهای بیماران باشند. نشستن کنار بیمار، معاشرت دائمی با او، شکوه بیمار را شنیدن، با او مهربانی کردن، به او لبخند زدن و او را با عمل و رفتار از رنج های فراوان دوران بیماری رهاندن، تحمل پولادین می خواهد. رسیدگی به بیماری که درد می کشد، امید به زندگی در او کمرنگ شده و دسترسی به هیچ کس و هیچ جا ندارد؛ روح و جسم پرستار را تحت فشار قرار می دهد. برای تحمل این همه سختی، سرمایه ای عظیم از گذشت، تحمل، مدارا و اخلاق خوش لازم است تا پرستار بتواند با بیماران سر کند. گزارش پیش رو به بهانه روز پرستار نوشته شده تا از این طریق، گامی برای نمایان کردن سختی های پرستاران بخصوص در صنعت نفت برداشته باشیم. مشروح آن را در ادامه می خوانید:
«پرستاری شغلی است سراسر عشق و علاقه و کسی که عاشق خدمت کردن به مردم نباشد، به هیچ عنوان نمی تواند در این حرفه مقدس دوام بیاورد. پرستاران همیشه با صبوری در تمامی ساعات شبانه روز با مسؤولیت پذیری در راه خدمت به بیماران از هیچ تلاشی دریغ نکرده اند.» این بخشی از صحبت های سید مهدی هاشمی، مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت همزمان با میلاد حضرت زینب (س) و روز پرستار است و از زحمات و خدمات تمامی پرستاران در مدت شیوع ویروس کرونا تقدیر و تشکر می کند.
به اعتقاد علی بهزادی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت تهران، «بازار کار حرفه پرستاری نسبت به مشاغل دیگر بیشتر است، اما در میان رشته های دانشگاهی، متقاضی کمتری دارد؛ زیرا فردی که این رشته را انتخاب می کند، باید جزو آن دسته از افرادی باشد که خدمت کردن به مردم را یکی از لذت های زندگی می داند. شغل این افراد به گونه ای است که هیچ کس نمی خواهد جای آنها باشد، یعنی پزشک و پرستار به فردی که بیماری عفونی دارد و فلج است یا نمی تواند غذا بخورد و فعالیت های عادی خود را انجام دهد، خدمات ارائه می کنند.»
وضعیت بیمار از ابتدای ورود بیمار به بخش اورژانس، از سوی پرستار با سابقه که دوره های تریاژ و مهارت های دیگر را گذرانده است، مورد بررسی قرار می گیرد؛ این که آیا در سطح یک قرار دارد یا باید اقدام های اولیه احیا (CPR) برای او انجام شود یا خیر؟ اگر بیمار به احیا نیاز داشت، زنگ مخصوصی که برای اتاق احیا در نظر گرفته شده، به صدا در می آید و کسانی که باید اقدام های لازم را انجام دهند، در مدت یک دقیقه خود را به این قسمت می رسانند و خدمات احیا را انجام می دهند. این تیم باید اقدام صحیح را در سریع ترین زمان ممکن انجام دهند. به همین دلیل پرستاران دوره های مختلف آموزش تریاژ، تفسیر نوار قلب، احیا و... را گذرانده اند و در کنگره های مدیریت بحران و مدیریت تریاژ، برای به روز کردن دانش خود شرکت می کنند.
سیمین هاشمیون، سرپرستار بخش اورژانس بیمارستان نفت تهران است که 27 سال از عمر خود را صرف خدمت به بیماران کرده است. او اورژانس را اینگونه توصیف می کند: «اورژانس همانند فصل بهار است؛ زیرا زمانی آرام و زمانی دیگر پرتلاطم است و در تمامی رده های سنی از نوزادان تا سالمندان در این بخش بستری می شوند، از این رو باید پرستاران این بخش خویشتندار باشند. آنها با بیمارانی که احیا می شوند و گاهی اوقات فوت می کنند، در ارتباط هستند و این باعث تضعیف روحیه شان می شود؛ اما باید در این شرایط هم کارشان را بدرستی انجام دهند و هم به همراه بیمار آرامش بدهند.»
او با آرامشی که در چهره دارد، ادامه می دهد: «نوبت کاری، بخصوص در شیفت شب، فرسایشی است و باید 24 ساعته خدمات ارائه کنیم. به همین دلیل پس ازگذشت چند سال، بیشتر پرستاران درخواست کار در نوبت صبح دارند؛ اما وقتی نیروی جوانی نداریم که جایگزین آنها کنیم، نمی توانیم به درخواستشان پاسخ مثبت دهیم. از زمان شیوع کرونا نیز سختی کار پرستاران این بخش بیشتر شده است که امیدواریم با رعایت دستورعمل های بهداشتی از سوی شهروندان، روز به روز شاهد کاهش این بیماری و ریشه کن شدن آن در سطح کشورمان و جهان باشیم.»
بیماران قبل از عمل جراحی، استرس زیادی دارند و رنگ سبز که نماد آرامش است، برای اتاق عمل در نظر گرفته می شود. علاوه بر این، پرستاران باید در نخستین ارتباط خود با بیمار روی خوش داشته باشند تا بتوانند آرامش را به بیمار منتقل کنند. لیلا خلیلی، سرپرستار اتاق عمل جنرال و قلب بیمارستان نفت تهران است که 27 سال سابقه کار دارد و از این میزان نزدیک به 17 سال را در اتاق عمل بوده است. او می گوید: «ماهیت اتاق عمل با دیگر بخش های بیمارستان متفاوت است؛ زیرا بیمارانی که به این بخش می آیند، استرس خاص خود را دارند، از این رو نخستین ارتباطی که برقرار می کنیم، روی خوش است تا بتوانیم آرامش را به آنها انتقال دهیم. شغل پرستاری با فداکاری، وجدان کاری و همراه با عشق معنا می شود. امیدوارم به قشر پرستار بیش از پیش بها داده شود و خواسته ها و نیازهای آنها را در نظر بگیرند و امکانات کارکنان اداری را نیز برای پرستاران لحاظ کنند، ضمن آنکه سختی کار پرستاران هم در حقوق آنها و هم در دوران بازنشستگی لحاظ شود.»
زهرا کاظمی، سرپرستار بخش آی سی یو داخلی بیمارستان نفت تهران از سال 80 کارش را از شهرهای جنوبی کشور شروع کرده و از سال 84 در تهران مشغول به کار شده است. او می گوید: «بیماران بدحال یا کد خورده، بیشتر در بخش آی سی یو داخلی بستری می شوند، از این رو تعداد فوتی ها در این بخش زیاد است و این موضوع، تضعیف روحیه پرستاران را به همراه دارد. برای افزایش روحیه آنها بهتر است حق عفونی برایشان لحاظ شود.»
پرستاری در بخش اطفال، روحیه خاصی می طلبد؛ زیرا دیدن درد در این فرشتگان، به روحیه بالایی نیاز دارد تا بتوان خدمات مناسبی به آنها ارائه کرد. بنابراین برای تلطیف روحیه اطفال در این بخش، آهنگ های کودکانه پخش می شود. زهرا ارژنگی، سرپرستار بخش اطفال بیمارستان نفت تهران می گوید: «نوزادی سه ماهه در این بخش داریم که باید عمل شود و یکی از شرایط عملش ناشتا بودن است. به دلیل اینکه گرسنه است، گریه می کند و مادرش هم تحمل این وضعیت را ندارد. من به همراه همکارانم یک ساعت در اتاق بودیم و موزیک «گنجشک لالا، سنجاب لالا، آمد دوباره مهتـــاب بالا، لالا لالایی لالا لالایی…» گذاشتیم تا این نوزاد آرام شود و بتوانیم او را به اتاق عمل بفرستیم. وقتی در بخش اطفال کار می کنیم، باید کودک درون خود را زنده نگه داریم و با آنها همانند خودشان صحبت کنیم تا از این طریق بتوانیم اقدام های لازم را برایشان انجام دهیم. از سوی دیگر چون خانواده ها با ارزش ترین موجودات زندگی خود را به ما می سپارند، خود را موظف می دانیم که آنها را در جریان روند درمان فرزندانشان قرار دهیم.»
وقتی با عذرا مرادی، سرپرستار بخش شیمی درمانی بیمارستان صنعت نفت تهران در مورد حرفه اش صحبت می کنم، بی اختیار اشک از چشمانش سرازیر می شود. دلیل گریه اش را می پرسم، می گوید: «پرستار شیمی درمانی باید عاشق خدا و دوستی و محبت کردن به دیگران باشد تا بتواند به بیماران سرطانی خدمات ارائه کند. یکی از معیارهای اصلی پرستاران این بخش، صبور بودنشان است؛ زیرا این بیماران آزرده خاطر هستند و باید نخست از لحاظ روحی آماده شوند و بعد درمان را شروع کنیم. در بخش شیمی درمانی و آنکولوژی باید یک روانپزشک نیز حضور داشته باشد تا بیماران را از نظر روحی، آماده شیمی درمانی کند.»
در ادامه برای جویا شدن از فعالیت های پرستاری درمانگاه نفت تهران با مهستی سلیمانی، مسؤول پرستاری این درمانگاه هم صحبت می شوم. زمان مصاحبه، بیمارانی به این واحد مراجعه می کنند. سلیمانی مصاحبه را قطع می کند تا پاسخگوی نیاز آنها را آغاز ورود خود به حرفه پرستاری می داند و می گوید: «با وجود سختی هایی که در کارمان داریم، بازهم شغلم را دوست دارم. وقتی می توانم به بیماران کمک کنم و مرهمی بر دردهایشان باشم، آرامش خاطر پیدا می کنم. در کنار سختی های کارمان، سعی کرده ایم همیشه بهترین خدمات را ارائه کنیم.»
گفت و گو با کامران زیاری، پرستار بخش آی سی یو جراحی بیمارستان نفت تهران، رنگ و بوی دیگری دارد. او سال 1364 در رشته پرستاری فارغ التحصیل شده و دو سال قبل از پایان درس، در یکی از بیمارستان های تهران کار خود را شروع کرده است. زیاری درباره سختی های پرستاری در دوران جنگ تحمیلی می گوید: «در دوران جنگ تحمیلی با کمبود پرستار رو به رو بودیم، به همین دلیل هر بیمارستانی، دانشکده پرستاری داشت تا دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی در پشت خاکریزهای جنگ تحمیلی و بیمارستان ها، حرفه پرستاری را پیش گیرند؛ اما بعد از سال 1366 این رشته متمرکز شد و دانشگاه های علوم پزشکی و شهید بهشتی در این رشته جذب دانشجو داشتند.»
او بر این اعتقاد است که شغل پرستاری باید با عشق و علاقه همراه باشد؛ اما متاسفانه مشغله کاری باعث کاهش آن شده و وضعیت اقتصادی نیز مزید بر علت است.
زیاری در ادامه به سختی های کار بخش آی سی یو جراحی می پردازد و می گوید: «بیمارانی در این بخش بستری هستند که به مراقبت های ویژه بعد از عمل نیاز دارند. سن آنها بالاست یا بیماری های زمینه ای دارند که باید 24 تا 48 ساعت تحت نظر باشند. به همین دلیل، دیدن درد و رنج یک انسان، در روحیه ما تأثیر می گذارد.» او ادامه می دهد: «وقتی یک بیمار بعد از مراقبت های ویژه، سلامت خود را به دست می آورد و مرخص می شود، بسیار خوشحال می شویم؛ اما گاهی اوقات شرایطی پیش می آید و نتیجه عکس می گیریم و بیمار از دنیا می رود که این موضوع، روحیه ما را تضعیف می کند.»
در پایان گزارش با زهرا نوری نیارکی، مدیر امور پرستاری بیمارستان صنعت نفت تهران صحبت می کنم. او یکی از پرستارانی است که همواره با صبر و شکیبایی بالا به بیماران و مراجعه کنندگان در کنار پرستاران دیگر خدمات ارائه می کند. به گفته او، «علاقه مندی، یکی از ارکان اصلی حرفه پرستاری است. پرستار با جان انسان ها سر و کار دارد.»
او می افزاید: «وقتی بیمار وارد اورژانس می شود، به دلیل نگرانی هایی که دارد، عصبی است و ممکن است گاهی اوقات به پرستاران ما پرخاش کند؛ اما قانون پرستاری این است که با مریض با سعه صدر برخورد شود و شرایط بیمار را درک کند. این شغل سختی های زیادی دارد، به همین دلیل باید عشق و علاقه در آن وجود داشته باشد؛ زیرا نوبت های کاری صبح و شب دارد، تعطیلات و عید نوروز ندارد و نمی توانند در بسیاری از مراسم کنار خانواده های خود باشند؛ اما به دلیل عشقی که به این حرفه دارند، تمام سختی ها را به جان می خرند و وارد این شغل می شوند.»
مدیر امور پرستاری بیمارستان صنعت نفت تهران با بیان اینکه در کنار سختی کار پرستاران، باید محیطی ایجاد کرد تا رضایتمندی نسبی برای این افراد فراهم شود، خاطر نشان می کند: «باید به حقوق، دستمزد و امکانات رفاهی پرستاران توجهی ویژه شود تا از این نظر مشغله فکری نداشته باشند. اگر ما به عنوان مدیران یک سیستم، بتوانیم تا حدی خواسته های پرستاران را برآورده کنیم، روی کیفیت کارشان و مراقبت های بیمار تأثیر خواهد داشت، نوع برخورد بهتر خواهد شد و مراقبت ها و توضیحاتی که به بیمار می دهند، خیلی خوب و با رضایتمندی انجام می شود.»
او می افزاید: «اکنون بیشتر نیروهای این بیمارستان پیمانکار هستند و نیروهای رسمی به سمت بازنشستگی می روند، از این رو بهتر است تمهیداتی اندیشیده شود تا بتوان قرارداد نیروهای پیمانکاری را تبدیل کرد. با این کار به دلیل امنیت شغلی، عشق و علاقه به شغلشان بیشتر می شود و با آرامش خاطر مضاعفی، وظیفه خود را انجام می دهند.»
نوری نیارکی از مدیران ارشد تقاضا می کند تا طرح بهره وری را در بیمارستان نفت پیاده کنند؛ چون بیشتر پرستاران پیمانکار هستند. در مقابل از پرستاران هم می خواهد که روحیه بالایی داشته باشند و با بیماران و همراه آنان بخوبی برخورد کنند؛ زیرا اعتقاد دارد وقتی با مریض و همراه او برخورد خوبی شود، این کار رضایت خاطر آنها را به همراه خواهد داشت؛ اما اگر بهترین کار درمانی هم برای مریض انجام شود، بد اخلاقی پرستار که بیشتر از روی خستگی ناشی از فشار کار است، می تواند تمام خدمات ارائه شده را از ذهن بیمار پاک کند.
مدیر امور پرستاری بیمارستان صنعت نفت تهران در پاسخ به این سؤال که شغل شما به گونه ای است که همواره با بیماران مختلفی روبه رو هستید، چگونه توانسته اید روحیه خود را حفظ کنید؟ می گوید: «یکی از آرزوهای من تحصیل و کار در رشته پیرا پزشکی بود و این شغل را از دوران کودکی دوست داشتم و همواره خواسته ام به بیماران خدمت کنم.
بیماری که با حال عمومی بد وارد بیمارستان می شود؛ اما با معالجه و درمان، بهبود می یابد و به آغوش خانواده خود برمی گردد، بیشترین سطح رضایتمندی را برای من به همراه دارد، ضمن آنکه اعتقاد دارم دعای خیر بیماران، خیلی مواقع دستمان را گرفته است.»بیمارستان صنعت نفت تهران نیز همانند دیگر بیمارستان های کشور با کمبود پرستار مواجه است و توانسته با اضافه کاری پرستاران، این مشکل را تا حدودی برطرف کند؛ اما این پرستاران به دلیل پایین بودن حقوقشان، معمولاً دو جا کار می کنند و استراحت ندارند. وظیفه حکم می کند در هر شرایطی که هستند، وقتی بر بالین بیمار حاضر می شوند، با روی خوش خدمات ارزنده ای ارائه کنند. بنابراین بهتر است خدماتی به پرستاران داده شود تا آنها بتوانند با کمبودها کنار بیایند. در این زمینه نوری نیارکی می گوید: «شغل پرستاری با درد و رنج بیمار در ارتباط است و آنها در خارج از بیمارستان نیز نقش مادر و پدری دلسوز را به عهده دارند، از این رو باید روحیه بسیار بالایی داشته باشند و برای افزایش این روحیه، تنها اقدامی که به عنوان مسؤول می توانم انجام دهم، در نظر گرفتن اضافه کار تشویقی و استفاده از سهمیه مراکز تفریحی تحت نظارت وزارت نفت است.»
در پایان، واژه پرستار را اینگونه برای خود معنا می کنم؛ پ: پیمان خون بستن برای مهر و ایثار، ر: رفتن به سوی خدمت به خلق، س: سربلند و ساده زیست و سختکوش، ت: تکمیل کننده کار طبیبان، ا: الگوی او، مظهر تقوا، حضرت زینب کبری (س) و ر: راضی و خشنود از رحمت خدا.
برای نخستین بار در تاریخ، جمعیت ساکنان نواحی شهری در جهان حتی در مناطق کمتر توسعه یافته رو به افزایش است، به طوری که حتی اگر سرعت بالای شهرنشینی در چین را هم نادیده بگیریم، این موضوع به زودی محقق می شود. توسعه شهرنشینی و روند افزایش روز افزون جمعیت شهری در جهان، مانند روند جابه جایی مرکز اقتصاد جهانی از اقیانوس اطلس شمالی به آسیا، انتقال از انرژی های حاصل از سوخت های فسیلی به غیر فسیلی و پیر شدن جمعیت، هم اکنون یکی از گرایش های اقتصادی به شمار می آید. این روند در شهرها و کلانشهرهای آسیا، خاورمیانه، آفریقا و آمریکای جنوبی که در حال تجربه روند رشدی با سرعت هستند، به خوبی قابل مشاهده است و بر این اساس شکل غالب سیستم انرژی آینده رقم می خورد. براساس برآوردهای سازمان ملل متحد که بر مبنای تعاریف ملی از شهر و روستا جمع آوری شده است، برای نخستین بار در سال 2007 میلادی جمعیت شهری از روستایی پیشی گرفت. در مناطق بیشتر توسعه یافته که از نظر سازمان ملل متحد، آمریکای شمالی، اروپا، ژاپن و استرالیا / نیوزیلند در قالب این تعریف گنجانده می شوند، عمده جمعیت شهری نخستین بار در دهه های 1930 و 1940 میلادی پا به عرصه ظهور گذاشت. در مناطق کمتر توسعه یافته، این شرایط نخستین بار در پنج سال گذشته رخ داد که بیشتر هم از آمار بالای مهاجرت از حومه شهرها به مناطق شهری در چین ناشی می شود. بر اساس گزارش سازمان ملل متحد در سال 2018 میلادی با عنوان «پیش بینی شهرنشینی جهان»، حتی صرفنظر از چین، جمعیت شهری در مناطق کمتر توسعه یافته جهان برای نخستین بار در سال 2023 میلادی از نواحی روستایی فراتر می رود. با این حال، افزایش جمعیت روستایی هم به طور مطلق تداوم دارد، اما این وضع با توجه به شتاب روند مهاجرت به شهرها فراتر از روند تولید مثل طبیعی و افزایش مناطق روستایی، در شرف تغییر است. پیش بینی می شود جمعیت روستایی در سال های 2021 میلادی (در سطح جهانی)، 2024 میلادی (مناطق کمتر توسعه یافته) و 2036 میلادی (مناطق کمتر توسعه یافته در خارج از چین) به اوج برسد. در مقابل، انتظار می رود که جمعیت شهری در هر دو مناطق کمتر توسعه یافته و بیشتر توسعه یافته تا سال 2050 میلادی هر ساله با رشد روبه رو باشد.
انتقال پیش بینی شده به سیستم انرژی غیر از سوخت های فسیلی در مراکز شهری، به ویژه در قاره کهن (آسیا) و دیگر مناطق کمتر توسعه یافته رخ می هد، اما همکاری بین دو مؤلفه شهرنشینی و استفاده از انرژی مبهم است. مناطق شهری پرجمعیت خواهان مصرف کمتر انرژی به ازای هر شخص هستند، به ویژه برای بخش حمل و نقل، زیرا از این طریق می توانند سامانه های حمل و نقل عمومی را برای مواردی از جمله رفت و آمد های روزانه و دیگر سفرهای کوتاه مدت، بیشتر تقویت کنند. ساکنان مناطق شهری بیشتر نگران آلودگی هوا هستند و تمایل بیشتری به تلاش ها در زمینه مهار آلودگی با هدف کاستن از تهدیدها و خطرهای سلامتی دارند و این حالت زمانی رخ می دهد که حداقل درآمدشان از آستانه ای خاص عبور کرده باشد. اما مناطق شهری نیز سطح بالاتری از بهره وری و درآمد شخصی را به دست خواهند آورد و این به معنای افزایش تقاضا برای خدمات انرژی، از جمله حمل و نقل از راه دور، مانند حمل و نقل هوایی برون مرزی است؛ بنابراین شهرنشینی بسته به فناوری های ویژه و نحوه سیاست گذاری، از جمله کاربری زمین و برنامه ریزی برای بخش حمل و نقل، می تواند سرانه مصرف انرژی را افزایش یا کاهش دهد. افزایش جمعیت شهرنشین می تواند با طیف وسیعی از سامانه های مختلف انرژی از خودرو ها و هواپیماهای با مصرف فرآورده های نفتی گرفته تا خودرو ها، اتوبوس ها و قطارهای با سوخت حاصل از انرژی باد و برق خورشیدی سازگار باشد.
هر پیش بینی معتبری برای سیستم انرژی جهانی باید این موضوع را در بطن دیگر گرایش های بزرگ جا دهد. بهبود توسعه سیستم انرژی جهانی به تنهایی امری منطقی نیست، مسیرهای انرژی باید با مسئله شهرنشینی، پیری جمعیت و تغییر فعالیت اقتصادی به سمت آسیا نیز همسو باشد. تکامل سیستم جهانی پیش از هر بحثی به فناوری و انتخاب سیاست ها، از دستوری گرفته تا به کارگیری سیاست اقتصاد آزاد، در مراکز شهری به رشد سریع درقاره آسیا و دیگر مناطق کمتر توسعه یافته بستگی خواهد داشت. این مناطق از آن دسته مناطقی هستند که سریع ترین رشد جمعیت و بیشترین افزایش بالقوه در مصرف سرانه انرژی را تجربه می کنند و در آنجا فناوری و انتخاب سیاست ها بیشترین تأثیر را در مقیاس جهانی خواهد داشت؛ با این وجود، جمعیت شهری در مناطق بیشتر توسعه یافته، از طریق آثار نمایشی، فناوری پیشگام، منحنی های یادگیری و قانون طلایی «با دیگران همان طور که دوست دارید با شما رفتار کنند» نقش مهمی دارند. جمعیت شهرنشینی در مناطق بیشتر توسعه یافته، نمی توانند سرسختانه متقاضی این باشند که همتایان تازه شهرنشین خود در مناطق کمتر توسعه یافته از افزایش انتشار کربن جلوگیری کنند مگر اینکه آماده انجام چنین کاری باشند. انتخاب سیستم های انرژی با کاهش جمعیت روستایی در مناطق بیشتر توسعه یافته و کمتر توسعه یافته به دلایل مشابه موضوعی مهم به شمار می آید.
نویسنده: جان کمپ
منبع: رویترز
مترجم : امیر دشتی
شرکت ملی حفاری ایران
یک پژوهشگر شرکت ملی حفاری ایران موفق به ابداع نوعی سیمان برای افزایش عمر مفید چاه های نفت و گاز شد. اصغر صادق آبادی، سرپرست مطالعات مدیریت پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران و ابداع کننده این نوع سیمان گفت: صرفه جویی در زمان و هزینه های صنعت نفت، از مهم ترین ویژگی های این سیمان است. وی طراحی و ساخت نوعی کمپوندهای حفاری با فرمولاسیون جدید، اختراع خرج شکل دار Nano DU برای مشبک کاری چاه های نفت و گاز با بازدهی بالا (مشترک با دکتر دنه دزفولی)، همچنین ابداع و تولید روانکارکابل های حفاری با قابلیت حفاظت کاتدی برای نخستین بار در جهان را از دیگر موفقیت های خود در عرصه پژوهش و فناوری برشمرد. صادق آبادی که دارای دکترای مهندسی پزشکی و 20 سال سابقه کار در شرکت ملی حفاری ایران است،اظهار کرد: دوپ حفاری که در دو نوع مناسب با شرایط سخت میدان های نفتی ایران و نوع سازگار با محیط زیست، با حمایت و نظارت مدیریت پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت ملی حفاری استفاده شده، نوعی روانکار-آب بند پیشرفته است که با تولید آن در کشور، افزون بر توقف واردات،عمر استفاده از تجهیزات حفاری نیز افزایش می یابد. صادق آبادی تصریح کرد:این ماده برای حفاظت لوله های حفاری و لوله های وزنه در عملیات حفاری کاربرد دارد و از نظر راهبردی در صنعت حفاری بسیار مهم است، به طوری که حفاری بدون استفاده از آن، امکان پذیر نیست و ارتباط مستقیم با تولید نفت و گاز دارد. وی تدوین دانش فنی ساخت استنت قلبی نانوهیبریدی قابل جذب، ساخت ماده نابودکننده ویروس کرونا 20 (K، تهیه 12مقاله علمی پژوهشی و ISI و ارائه 9 طرح کارآفرینی دانش بنیان برای جوانان در چهار سال گذشته را از جمله تلاش ها برای توسعه پژوهش و فناوری عنوان کرد. سرپرست مطالعات مدیریت پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران درباره تدوین دانش فنی ساخت استنت قلبی اظهار کرد: پزشکان از استنت به عنوان داربست دائمی درون عروق کرونری قلب استفاده می کنند، اما همین استنت ها ممکن است سبب گرفتگی دوباره یا لخته شدن خون در درازمدت شوند،از این رو در تجهیز جدید از داربست موقت برای باز کردن عروق قلبی در آنژیوپلاستی استفاده می شود که پس از حدود یک سال و نیم به طورکامل جذب بدن می شود و عوارض جانبی هم ندارد. صادق آبادی با اشاره به پروژه تحقیقاتی طراحی و ساخت ماده هیبریدی کنترل کننده کانون های فوق بحرانی گردوخاک با قابلیت ایجاد مرتع که موفق به اجرای آن شده است، افزود: این ماده برای محیط زیست مفید است و با هواپیما، بالگرد یا پمپ،قابلیت عملیاتی شدن دارد و با نگهداری رطوبت در خاک،حاصل خیزی آن را افزایش می دهد. به گفته وی، با استفاده از این ماده هیبریدی، همزمان با استفاده از بذرهای مناسب،امکان ایجاد مرتع وجود خواهد داشت و مشکل طوفان های گردوخاک قابل نیز حل خواهد بود.
مدیریت پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران به مناسبت هفته پژوهش و فناوری امسال سه پژوهشگر برتر این شرکت را به نام های اصغر صادق آبادی، احمد بهرامی عیسی آبادی و یونس یوسفی معرفی کرد.
یکی از کارشناسان شرکت ملی حفاری ایران در چهارمین المپیاد بین المللی مهندسی نفت دانشگاه صنعتی شریف موفق به کسب مقام دوم در بخش پژوهش شد. عباس اورکی، کارشناس اداره تعمیرات ابزار دقیق مدیریت خدمات فنی این شرکت ملی حفاری ایران و دارنده این عنوان گفت: این المپیاد با حمایت و همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت نفت و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، شهریورماه برگزار و نتایج آن اواخر آبان ماه گذشته اعلام شد.
وی با اشاره به شرکت 650 نفر از ایران و چند کشور منطقه در این المپیاد، افزود:از این تعداد در مرحله نخست 24 نفر پس از ارزیابی داوران به مرحله نهایی راه یافتند. کارشناس اداره تعمیرات ابزاردقیق مدیریت خدمات فنی شرکت ملی حفاری ایران، پروسه جوشکاری لوله های کویل و چالش های مربوط به عملیات حرارتی،همچنین تغییر مشخصات مکانیکی ناشی از جوش در جنس لوله را دومین رتبه در چهارمین المپیاد بین المللی مهندسی نفت دانشگاه صنعتی شریف عنوان کرد. اورکی تصریح کرد:لوله دستگاه لوله مغزی دارای یک رشته فولادی مخصوص با عملکرد خاص برای عملیات درون چاهی است که در صورت کوتاه شدن در مراحل عملیات یا آسیب دیدن مقطع لوله، آن لوله دیگر قابل استفاده نیست؛ اما با بریدن ناحیه آسیب دیده یا اضافه کردن با یک جوش مناسب، می توان لوله را احیا کرد.
وی اظهار کرد: این طرح علمی و تحقیقاتی که قابلیت اجرایی شدن دارد با مشارکت تخصصی شرکت دانش بنیان فراساحل سازه آذرسپنتا و حمایت مدیریت پژوهش و فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران انجام شد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر از برنامه ریزی برای ساخت اسکله جدید تخلیه و بارگیری فرآورده های نفتی در جزیره خارک خبر داد.
مسعود نیک تاج با اشاره به بازدیدهای میدانی و کارشناسی های سازمان حفاظت محیط زیست، درباره صدور مجوز ساخت اسکله جدید تخلیه و بارگیری دراین جزیره با تاکید بر توجه جدی به مسائل زیست محیطی برای عملیاتی کردن برنامه ها و شاخص های این اسکله جدید تصریح کرد: لازم است در این خصوص اقدام های اساسی و مطلوب تری نسبت به گذشته انجام شود. وی همچنین با ضروی خواندن توجه به رعایت دقیق قوانین و مقررات زیست محیطی، همچنین هماهنگی میان دستگاهی اظهار کرد: اجرای سامانه پایش وکنترل آلودگی، جایگزینی انرژی های پاک، توسعه و نگهداشت فضای سبز، آموزش وفرهنگ سازی، همچنین مدیریت و کنترل آلودگی هوا، مدیریت اصولی پساب و پسماند تولیدی و مدیریت منابع انرژی از جمله شاخص ه ای مهم برای استقرارصنعت سبز در حوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورده های منطقه بوشهر به شمار می آیند. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر با تاکید بر نظارت برعملکرد وفعالیت های روزانه درتأسیسات تازه تأسیس میعانات گازی عسلویه، حفظ و صیانت ازسرمایه های طبیعی را به منظور مدیریت صحیح محیط زیست ضروری برشمرد.
نیک تاج با اشاره به توزیع سوخت استاندارد وپاک در استان بوشهر، از تلاش بی وقفه کارکنان این منطقه و توجه به حفظ محیط زیست و بهره گیری از آن برای حفظ تاسیسات قدردانی وتشکر کرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با تاکید براهمیت تامین گاز، به ویژه درشرایط بحران و فصل زمستان، از تولید روزانه65میلیون مترمکعب گاز دراین حوزه عملیاتی خبر داد. سیدابوالحسن محمدی با اشاره به اینکه این میزان تولید گاز 8 درصد بیشتر از رقم تکلیفی است، برآمادگی کامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق به منظور تامین گازمصرفی استان های شمال و شمال شرق کشور تاکید و تصریح کرد: به طورمعمول از آذرماه شاهد کاهش دما هستیم، اما امسال کاهش دما و ورود به فصل سرما از اواخر آبان ماه آغاز شد، به همین دلیل نیز تولید زمستانی زودتر آغاز شده است. وی مخزن ذخیره سازی شوریجه را پشتیبانی مهم برای تامین گاز درفصل زمستان عنوان و اظهار کرد: با تزریق یک میلیارد و856 میلیون مترمکعب گاز در هشت ماه امسال، بالاترین رکورد ذخیره سازی را در مخزن شوریجه D داشته ایم که در مقایسه با مدت مشابه پارسال، 28 درصد افزایش داشته است. به گفته محمدی هم اکنون روزانه 17.2میلیون مترمکعب گاز به عنوان بالاترین رکورد بازتولید، از این مخزن انجام می شود. وی تصریح کرد: مجموع گازتولیدی از ابتدای سال تاکنون،9میلیارد و 900 میلیون مترمکعب بوده که این رقم 4درصد بالاتر از تولید تکلیفی است. تولید پایدار گاز، به ویژه در فصل زمستان نیازمند پیش بینی، برنامه ریزی و اقدام های لازم برای مقابله با شرایط اضطراری است و این مهم در شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق همه ساله، کامل و دقیق انجام می شود. برنامه ریزی وانجام تعمیرات اساسی بخش های مختلف تاسیساتی، پایش های مستمر وضع و انجام خدمات پشتیبانی از جمله اقدام هایی است که شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با هدف آمادگی تولید پایدار گاز انجام می دهد این آمادگی هم اکنون نیز برای تولید زمستانی گاز وجود دارد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه گفت: بیش از210 دستگاه نفتکش جاده پیما، تامین وتوزیع سوخت این حوزه منطقه عملیاتی را انجام می دهند. احمد مجرد همزمان با گرامیداشت روز حمل و نقل در دیداربا رانندگان نفتکش های جاده پیما واعضای هیات مدیره شرکت های حمل فرآورده های نفتی با تاکید بر اینکه مدیریت ناوگان حمل فرآورده های نفتی اهمیت بسزایی دارد، افزود: ناوگان حمل و نقل جزء جدایی ناپذیرشركت ملی پخش فرآورده های نفتی به شمار می رود و قدردانی از تلاش این ناوگان از وظايف مهم همه مسوولان است. وی تصریح کرد: سوخت رسانی درشرایط بحرانی و مسیرهای یخبندان فصل زمستان باتعامل شرکت ها و رانندگان نفتکش به نحوی مطلوب انجام می شود از این روباید قدردان این دسته ازهمکاران باشیم. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه افزود: ماهانه افزون بر45میلیارد ریال کرایه حمل بار به شرکت ها وپیمانکاران حمل فرآورده های نفتی پرداخت می شود. مجرد گفت: در این حوزه عملیاتی 6شرکت حمل فرآورده های نفتی با 210 دستگاه نفتکش به طورمیانگین روزانه بیش از 5 میلیون و600 هزار لیترانواع فرآورده های نفتی را در مرکزاستان آذربایجان غربی و شهرهای شمال آن جابه جا و توزیع می کنند. یادآور می شود: در نشست مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه با رانندگان نفتکش، به فعالان شرکت های حمل و نقل و رانندگان نفتکش لوح تبریک و سپاس اهدا شد. همزمان با دیدارمدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه، روسای نواحی شهرستان های تابعه نیز در آیینی مشابه بااهدای لوح سپاس از شرکت های حمل و نقل و رانندگان نفتکش فعال قدردانی کردند.
شرکت گاز استان زنجان
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان با اعلام 88درصد پیشرفت دراجرای طرح احداث خط انتقال 20اینچ نیروگاه های 1 و2زنجان،از بهره برداری این طرح تا پایان امسال خبرداد. موسی احمدلو گفت: پروژه گازرسانی به این نیروگاه ها با بیش از 15 میلیاردو139میلیون تومان اعتبار تاپایان سال ۹۹ به بهره برداری می رسد.
گازرسانی به نیروگاه ها، اقدام ماندگاربرای حفظ محیط زیست
وی با بیان اینکه این خط انتقال منشعب ازخط انتقال 48اینچ دوم آذربایجان است، افزود: با اجرای این طرح،امکان تامین گازنیروگاه های 1و2زنجان و صنایع و واحدهای تولیدی در منطقه شمال غرب استان فراهم می شود. احمدلو ایجاد بستر لازم برای تامین گاز 54 روستای استان زنجان را با پوشش دهی 4 هزار و 272 خانوار را از دیگر دستاوردهای اجرای این طرح گازرسانی عنوان کرد. مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان تصریح کرد: راه اندازی و افزایش تحویل گاز به نیروگاه های استان، گامی مهم در مسیر کمک به کاهش آلایندگی های محیط زیستی، صرفه جویی های اقتصادی و فراهم سازی زمینه تولید برق بیشتر است. احمدلو گفت: شرکت گاز استان زنجان در زمینه تحویل گاز به نیروگاه و صنایع استان باهمه توان خود گام برمی دارد و امیدواریم بتوانیم زمینه های بهره مندی هرچه بیشتر صنایع استان از این انرژی پاک را فراهم کنیم.
پژوهشگاه صنعت نفت
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت گفت: امروزه بسیاری از کشورها در تلاش هستند تا زیرساخت های مناسب پژوهشی را برای سرمایه انسانی خود فراهم کنند و پژوهشگاه هم در این مسیر، گام های بلندی برداشته است. جعفر توفیقی در آیین گرامیداشت هفته پژوهش در پژوهشگاه صنعت نفت، با قدردانی از نقش آفرینان حوزه پژوهش و فناوری اظهار کرد: وظیفه خود می دانم که هفته پژوهش را به همه افرادی که در زنجیره فعالیت های پژوهشی تلاش می کنند تبریک بگویم، زیرا انجام فعالیت های پژوهشی از یک سو توسط پژوهشگران و اهتمام به توسعه دانش و فناوری نیزازسویی دیگر به وسیله نقش آفرینان این عرصه انجام می شود.
وی با تأکید بر اینکه پژوهش کاری گروهی است، افزود: آزمایشگاه ها، کارشناسان، آزمایش گران، تحلیلگران نتایج، مشاوران علمی و پشتیبانان، همگی افراد و ملزوماتی هستند که می توانند سبب ارتقای فعالیت های پژوهشی شوند.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت بابیان اینکه هم اکنون مهم ترین مزیت رقابتی کشورهای پیشرو در حوزه دانش و فناوری است،تصریح کرد: زیربنای توسعه دانش و فناوری را پژوهش تشکیل می دهد از این رو بسیاری از کشورها تلاش می کنند تا زیرساخت های پژوهشی مناسبی را برای سرمایه انسانی خود فراهم سازند.
توفیقی با تاکید بر اینکه قدردانی از پژوهشگران، فناوران و همه افرادی که در این زنجیره خدمات رسانی می کنند، باید در دستور کار قرار گیرد، گفت: در شرایط تحریم و در غیاب شرکت های بزرگ فناور محور، پژوهشگاه صنعت نفت توانسته است با اتکا به توان محققان خود افزون بر پر کردن بسیاری از خلاهای خود به نتایج مثبتی در حوزه دانش و فناوری دست یابد و ظرفیت های انسانی خود را نیز روز به روز افزایش دهد.
وی با اشاره به شرایط کنونی ناشی از کرونا گفت: تصمیم بر آن شد که آیین قدردانی از محققان پژوهشگاه صنعت نفت به صورت محدود و با رعایت همه پروتکل های بهداشتی به این دلیل که چرخ های پژوهشگاه و دانش و فناوری را در کشور به حرکت درآورده اند، برگزار شود.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت ارسال نتیجه اقدام های انجام شده از سوی متخصصان پژوهشگاه به مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری را ازجمله فعالیت های مهم محققان پژوهشگاه صنعت نفت عنوان کرد.
توفیقی تصریح کرد: ارسال این نتایج به بالاترین مقام های کشور نشان از آن است که فعالیت های محققان این سازمان جذاب و تاثیرگذار است و همواره باید قدردان تلاش آنها بود.
وزارت نفت
وزیر نفت با تبریک سالروز ولادت حضرت زینب کبری(س) از همه پرستاران کشور درمبارزه شبانه روزی با بیماری کرونا قدردانی کرد.
به گزارش شانا، در متن پیام بیژن زنگنه، وزیر نفت به مناسبت روز پرستار آمده است:
«پنجم جمادی الاول، سالروز ولادت حضرت زینب کبری(س) و روز پرستار فرصتی مناسب است که از زحمات شبانه روزی جامعه پرستاری قدردانی شود.
پرستاران، قشری زحمتکش از جامعه هستند که مهربانی و ایثار در دستان آنان شکفته شده و با تلاش خستگی ناپذیر خود لبخند سلامتی و تندرستی بر لبان بیماران جاری می سازند.
در روزهایی که جامعه جهانی درگیر معضل شیوع ویروس کرونا شده است، خدمتگزاران و زحمتکشان جان بر کف بهداشت و درمان کشور، به خصوص خواهران و برادران ارزشمند سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، با به کارگیری همه ظرفیت های موجود، در مبارزه با این بیماری فراگیر، متواضعانه و به صورت شبانه روزی در ارائه خدمت به خانواده بزرگ صنعت نفت کوشا بوده اند. اینجانب به نوبه خود از این همکاران گرامی تشکر و قدردانی کرده و سلامتی و توفیق روزافزونشان را از خداوند منان مسئلت دارم.»
منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
پروژه سد تاخیری بیدخون با هدف مهار سیلاب های مخرب بالادست شهر بیدخون به بهره برداری رسید.
این پروژه از سوی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس برای مهار و کنترل سیلاب های منطقه نیروگاه بعثت، کمپ های مسکونی، ورزشگاه و شهر بیدخون طراحی و اجرا شده است.
پروژه مزبور حدود 120 میلیارد ریال هزینه دربر داشته و برای اجرای آن 255 هزارمترمکعب خاکبرداری و 5 هزار مترمکعب بتن ریزی انجام شده است.
این پروژه از مجموعه طرح های مهار سیلاب منطقه پارس جنوبی به شمار می آید که اجرای آن از سوی وزارت نفت به سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس محول شده بود.
پالایشگاه تهران
محموله کمک های شرکت پالایش نفت تهران به مناطق سیل زده جنوب کشور (بندر امام خمینی) ارسال شد. همسو با اجرای سیاست های مسئولیت اجتماعی، با همکاری بسیج وزارت نفت و شرکت پالایش نفت تهران،نخستین محموله کمک های این شرکت به هموطنان جنوب کشور ارسال شد.
این محموله که شامل اقلام خوراکی و بهداشتی است، به محض رسیدن به منطقه در اختیار هموطنان سیل زده جنوب کشور قرارخواهد گرفت.
به دنبال وقوع سیل و آبگرفتگی در بعضی از نقاط جنوب و جنوب شرقی کشور به دلیل تشدید طغیان رودخانه های فصلی و درگیر شدن برخی شهرستان ها با سیل بسیاری از هموطنان ناچار به خروج از منازل مسکونی خود و زندگی در اردوگاه های اسکان اضطراری شده اند.
براین اساس، به منظور عمل به تعهدات مسوولیت های اجتماعی و کمک به آسیب دیدگان سیل اخیر، پالایشگاه تهران وبسیج وزارت نفت با همکاری گروه جوانان جهادی، کمک های خود را به این هموطنان ارسال کردند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
نیازهای شغلی و معیشتی کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در مناطق عملیاتی به منظور ایجاد رضایتمندی و افزایش بهره وری برطرف می شود.
حسین شکوری فر، مدیرمنابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی گفت پس از پیگیری های مستمر، با تسری شرایط شغلی مناطق گرمسیری به منطقه عملیاتی سروستان و سعادت آباد، کارکنان این منطقه عملیاتی از فوق العاده بدی آب وهوا برخوردار شدند. وی با اشاره به اینکه موضوع اخیر چندین سال در صدر مطالبات کارکنان این منطقه عملیاتی قرار داشت، افزود: این گزینه در فیش حقوقی کارکنان شرکت بهره برداری زاگرس جنوبی اعمال شده است. مدیرمنابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی با اشاره به اینکه برخورداری از فوق العاده فرآورشی از دیگر مواردی است که برای کارکنان منطقه عملیاتی سروستان و سعادت آباد در حال پیگیری است، به موضوع تامین مسکن کارکنان اقماری منطقه عملیاتی سرخون و گشوی جنوبی نیزاشاره و تصریح کرد: به منظورکاهش دغدغه کارکنان در گام نخست برای تسهیل شرایط اسکان کارکنان اقماری، امکان پرداخت مزایای ابلاغ شده سال 96 به شاغلان اقماری ناحیه سرخون با حمایت هیات مدیره، محقق شده است و در گام دوم نیز با توجه به رشد تورم،در پی تعدیل مبالغ قابل پرداخت هستیم. شکوری فر توسعه خدمات رستورانی به شهرهای فاقد امکانات شرکتی را از دیگر اقدام های حوزه منابع انسانی خواند و افزود: با توجه به پراکندگی خانواده های کارکنان در151شهر، با امضای قرارداد بار ستوران های شهری، امکان استفاده خانواده های کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از خدمات رستورانی در بیشتر شهرهایی که فاقد امکانات شرکتی هستند، فراهم شده است. وی با اشاره به اقدام های انجام شده در حوزه کارکنان قرارداد مدت موقت اظهار کرد: پس از اجرای مقررات ابلاغی سال 97 درباره افزایش حقوق و مزایای این دسته از کارکنان، موضوع روزآمد کردن اطلاعات شغلی آنها باهدف افزایش مدت زمان قراردادها ابلاغ شده است. مدیرمنابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی افزود: موضوع ارزیابی توانمندی ها و صلاحیت حرفه ای کارکنان قرارداد مدت موقت نیز از سوی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت در حال انجام است.
شکوری فرهمچنین درباره بهبود شرایط شغلی کارکنان پیمانکاری گفت: مطالبه اصلی این گروه از کارکنان اجرای طرح طبقه بندی یکپارچه بوده که امسال تصویب وابلاغ شده است. وی تصریح کرد: این طرح هم اکنون از طریق مدیریت سرمایه انسانی، با همکاری نمایندگان کارفرما و اداره امور حقوقی و پیمان ها در حال پیاده سازی در پیمان های شرکت است. مدیر منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی افزود: با تکمیل مراحل اجرایی و قراردادی، نتایج آن دراطلاعات شغلی و نظام پرداخت افراد مشمول قابل مشاهده است و تغییرات یاد شده از یکم فروردین ماه امسال اعمال و معوقه های مربوط به آن نیز پرداخت می شود. شکوری، همچنین با اشاره به بیمه تکمیلی کارکنان پیمانکاری گفت: با پرداخت 80درصد سرانه از سوی کارفرما، گام مهمی در حوزه سلامت این همکاران برداشته شده است.
تعمیر یک دستگاه دیزل ژنراتور در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در منطقه عملیاتی پارسیان و پیوستن آن به چرخه تولید، بیش از6 میلیارد و500 میلیون ریال صرفه جویی اقتصادی رقم زده است. محمد نجفی، رئیس منطقه عملیاتی پارسیان گفت: این دستگاه دیزل ژنراتور با توان 250 کیلووات به دلیل برخی اشکالات فنی غیرعملیاتی شده بود. وی با بیان اینکه تامین و جایگزینی یک دستگاه جدید از این نوع دیزل ژنراتور، 7 میلیارد ریال هزینه دارد، تصریح کرد: تعمیر دیزل ژنراتور موجود تنها حدود 450میلیون ریال هزینه داشته است. نجفی گفت: این دیزل ژنراتور با بهره گیری از دانش فنی متخصصان واحدهای تعمیرات مکانیک، ترابری وتدارکات کالای منطقه عملیاتی پارسیان، همچنین مهندسی تعمیرات شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی و همکاری بخش خصوصی تعمیر و راه اندازی شده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان از شروع ثبت نام دوگانه سوز کردن یارانه ای تاکسی های اینترنتی و آژانس ها تا دو هفته آینده خبر داد. امین روستایی با بیان اینکه ثبت نام و گازسوز کردن خودروهای عمومی و وانت بار ازچند ماه پیش که آغاز شده است و همچنان ادامه دارد، افزود: در آینده نزدیک نیز شاهد گازسوز کردن یارانه ای خودرو های اینترنتی و آژانس های جابه جایی بار و مسافر خواهیم بود. وی با اشاره به جمع آوری و استخراج آمارتاکسی های اینترنتی در استان همدان تصریح کرد: تحلیل های حاصله از گزارش های آماری ازاستقبال خوب دارندگان این نوع خودروها برای گازسوز کردن خودروهای خود حکایت دارند. روستایی با بیان اینکه دوگانه سوز کردن رایگان خودروهای عمومی تاکسی و وانت بارهم اکنون در حال انجام است، اظهار کرد: تاکنون حدود 2هزار دستگاه خودرو در حوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان با استفاده از تسهیلات رایگان وزارت نفت، دوگانه سوز شده اند. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان درباره ثبت نام مسافربرهای شخصی نیز گفت: تبدیل خودروهای شخصی از بنزین سوز به دوگانه سوز در این طرح همانند رویه تبدیل سوخت خودروهای عمومی نیست، بلکه درصدی از مبلغ، از منابع دولت تامین و بقیه را دارنده خودرو تقبل خواهدکرد. وی یادآورشد: با فراهم شدن شرایط و اعلام فراخوان عمومی، ثبت نام همچون گذشته از طریق سایت gcr.niopdc.ir انجام خواهد شد. روستایی با بیان اینکه تنوع پلاک های انتظامی و اعمال محدودیت های کرونایی، راه اندازی زیرساخت های لازم را با اندکی تاخیر مواجه کرده است، تصریح کرد: خوشبختانه مجوز های لازم برای اجرای طرح یارانه ای دوگانه سوز کردن تاکسی های اینترنتی و آژانس ها گرفته شده است و به زودی در کشور وبه تبع آن دراستان همدان کلید خواهد خورد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: ظرفیت روزانه تولید اتان در مجتمع گازی پارس جنوبی 12 هزار تن اتان است که برای تامین خوراک پتروشیمی های عسلویه استفاده می شود. علی احمدی با اشاره به تولید روزانه 780هزاربشکه میعانات گازی در این مجتمع اظهار کرد: این ماده با ارزش برای صادرات و تامین خوراک پالایشگاه ستاره خلیج فارس و پتروشیمی نوری تولید می شود. وی همچنین با بیان اینکه تولید روزانه ال پی جی مجتمع گازپارس جنوبی حدود16هزار تن است، افزود: روزانه 2 و 500 تن گوگرد نیز در این مجتمع تولید می شود که مصارف صادراتی دارد.
احمد ولی پور، سرپرست پالایشگاه ششم مجتمع گازپارس جنوبی نیز گفت: گاز تولیدی فازهای 15و16این پالایشگاه درهفت ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، بیش از 13درصد افزایش یافته و به هشت میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است. وی با بیان اینکه مقدار ال پی جی تولید شده در فازهای یاد شده 216 هزار تن در هفت ماه امسال بوده است، تصریح کرد: درهمین بازه زمانی، گوگرد تولیدی پالایشگاه ششم نیز38 هزار و 250تن بوده است.
حسین باغبان، سرپرست مدیریت پالایشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبی هم با بیان اینکه فازهای 2 و 3این مجموعه برای گذر از زمستان در آمادگی کامل هستند،اظهار کرد:در هفت ماه امسال، 11میلیارد و 400میلیون مترمکعب گاز در این پالایشگاه فرآورش و به خط سراسری تزریق شده است. وی گفت: مقدار تولید میعانات گازی در این فازها دربازه زمانی یاد شده 12میلیون و 80هزاربشکه بوده و گوگرد استحصالی نیز66هزار و 250 تن محاسبه شده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران
معاون بازرگانی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران گفت: توزیع الکترونیکی گازمایع در نواحی سیزده گانه استان تهران آغاز شده است.
سعید برخوردارگفت: طرح توزیع الکترونیکی گازمایع و تحویل سیلندر با نرخ مصوب دولتی در13ناحیه تابع وحومه منطقه تهران، به ویژه در روستاهای دورافتاده سردسیر و سخت گذر در نواحی فیروزکوه، دماوند، پاکدشت، ورامین و شهریارآغاز شده است.
وی با اشاره به اینکه انجام این طرح با مشارکت معاونت بازرگانی و اعضای گردان بیت المقدس منطقه انجام شده است، افزود: طرح نظارت و کنترل بر توزیع سوخت در سامانه دریافت فرآورده های نفتی(سدف) با آماده سازی زیرساخت های لازم وتحویل دستگاه POS بانکی به عاملان توزیع سیلندر کلید خورده و به شهروندان فاقد گازطبیعی برای دریافت نفت سفید نیز اطلاع رسانی شده است.
معاون بازرگانی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران گفت: از ابتدای آذرماه امسال، چهارسیلندر11کیلویی در دو مرحله به خانوارهای مصرف کننده نفت سفید تحویل شده است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از بومی سازی و ساخت تجهیزات با فناوری بالا«های تک» مورد نیازصنعت نفت با تمرکز بر هم افزایی و استفاده حداکثری از تجربه صنعت و توان علمی دانشگاه ها، همچنین آغاز ساخت داخل100ابزارتوپک انبساطی قابل نصب/برداشت، ازسوی دانشگاه صنعتی شریف خبر داد. احمد محمدی گفت: این پروژه باهدف طراحی و ساخت ابزار و تجهیزات دارای فناوری بالا و به تبع آن کاهش وقطع وابستگی کشور به شرکت های خارجی، به ویژه در شرایط کنونی، با همکاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به منظور کاربرد برای عملیات مختلف درون چاهی از جمله تزریق اسید انتخابی، تزریق ژل، تزریق سیمان و چاه آزمایی آغاز شد. وی با بیان اینکه پس از نهایی شدن طراحی مفهومی و طراحی قطعات اصلی، مرحله ساخت قطعات آغاز و متعاقب آن ساخت و آزمایش قطعات اصلی انجام شد، افزود: پس ازطی مراحل آزمایش میدانی، توپک ساخته شده در سه حلقه چاه (در میدان های اهواز، مارون و رگ سفید باه دف انجام اسیدکاری انتخابی لایه هدف) با موفقیت آزمایش شد و قرارداد تحویل یکصد عدد توپک به همراه ابزار نصب در دستور کار قرارگرفت. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب درباره مشخصات فنی توپک قابل نصب/ برداشت گفت: این توپک، ابزاری برای انجام انتخابی عملیات ترمیمی و انگیزشی چاه هاست و با توجه به قابلیت انبساط بالا، امکان انجام عملیات انتخابی بدون صرف هزینه های زیاد برای بیرون کشیدن رشته تکمیلی را فراهم می کند. محمدی اظهار کرد: بنا بر بررسی ها، این نوع توپک انتخابی، با اطمینان ترین و کم خطرترین نوع توپک های موجود در صنعت نفت به شمار می آید. وی به نتایج قابل توجه عملیات انجام شده با توپک مذکوراشاره و تصریح کرد: با انجام عملیاتی مانند اسیدکاری انتخابی، چاه آزمایی انتخابی، ایمن سازی، تعویض شیر سرچاهی، همچنین ایمن سازی و جلوگیری از هرزروی سیال حفاری بر17حلقه چاه، افزون بر افزایش روزانه حدود23هزار بشکه نفت به تولید شرکت، اهدافی مثل رفع آسیب سازندی، حذف اثر انبارش، ایمن سازی و ترمیم شیرهای ایمنی، امکان ارزیابی جداگانه عملکرد لایه ها، همچنین جلوگیری ازآسیب های سازندی ناشی از هرزروی سیال حفاری و صرفه جویی در زمان انجام عملیات، محقق شده است.
نفت و گاز پارس
سرپرست طرح توسعه پایانه نفتی جاسک از بارگیری نخستین شناورحامل 6کیلومتر خط لوله دریایی دومین پایانه صادراتی نفت خام کشور خبر داد.
وحید مالکی در حاشیه بازدید از پروژه ساخت تجهیزات و اقلام مرتبط با پایانه صادراتی نفت جاسک در یارد صنعتی خرمشهر گفت: همانطور که متعهد شده بودیم، برای تحقق بهره برداری زودهنگام و صادرات نفت خام با خط لوله گوره به جاسک، نخستین محموله خطوط لوله دریایی این طرح به طول ۶ کیلومتر، پوشش دهی شده و براساس برنامه ریزی های انجام شده مقرر است به مقصد جاسک بارگیری شود.
وی با اشاره به اهمیت بهره برداری از دومین پایانه صادراتی نفت خام کشور به عنوان طرحی ملی و راهبردی که علاوه بر کاهش وابستگی ایران به تنگه هرمز، استمرار صادرات نفت و میعانات گازی ایران را تضمین می کند، گفت: فاز نخست طرح پایانه نفتی جاسک تا پایان امسال به بهره برداری می رسد.
سرپرست طرح پایانه نفتی جاسک، دستیابی به این هدف را نیازمند احداث تأسیسات دریایی شامل یک دستگاه گوی شناور صادرات نفت خام، دو رشته خط لوله دریایی 36 اینچ هریک به طول 6 کیلومتر،همچنین یک واحد سامانه اندازه گیری (میترینگ) و تاسیسات ساحلی عنوان کرد.
مالکی افزود: تاکنون بیش از 600 شاخه لوله دریایی ازسوی شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران به عنوان یکی از پیمانکاران این طرح در یارد صنعتی خرمشهر پوشش دهی شده که در هفته نخست دی ماه روی بارج بارگیری و برای نصب از سوی شناور لوله گذار سی مستر به موقعیت ساحلی پایانه صادراتی جاسک منتقل می شود.
مالکی همچنین مدت زمان عملیات بارگیری، انتقال و تخلیه این محموله را یک ماه عنوان و اظهار کرد: پیش بینی می شود عملیات لوله گذاری نخستین خط لوله دریایی پایانه نفتی جاسک بهمن ماه پایان یابد.
وی با اشاره به اینکه طرح توسعه پایانه نفتی جاسک به عنوان حلقه پایانی زنجیره انتقال نفت خام گوره به جاسک، از سوی شرکت ملی نفت ایران به شرکت نفت و گاز پارس واگذار شده است، گفت: پایانه نفتی جاسک در زمینی به وسعت 60 هکتار و با سرمایه ای نزدیک به 260میلیون یوروساخته می شود. به گفته سرپرست طرح پایانه نفتی جاسک، هدف از اجرای کامل این طرح بارگیری و صادرات روزانه یک میلیون بشکه نفت خام ازطریق هر یک از سه گوی شناوردر تأسیسات فراساحلی این پایانه است که افزون بر تمرکززدایی از پایانه های صادراتی ایران در خلیج فارس، به توسعه پایدار و اشتغالزایی در سواحل مکران کمک می کند.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
8.5 کیلومترازخط لوله شازند– چشمه شوردر محدوده کیلومتر 208 آن، درپی خودرگی های متعدد، با هدف افزایش پا یداری وضریب ایمنی، ترمیم و تعویض شد. قاسم اسدی، رئیس نوبتکاری تعمیرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران با بیان اینکه شناسایی خوردگی های ایجاد شده در مسیر این خط لوله نتیجه پیگرانی هوشمند انجام شده درسه سال پیش بوده است، تصریح کرد: درپی حصول اطمینان از افزایش فرسودگی خط لوله شازند– چشمه شور در کیلومتر 208، عملیات ترمیم بارعایت کامل مسائل ایمنی و زیست محیطی رد دستور کار قرارگرفت. اسدی هدف ازانجام این عملیات را ارتقای هرچه بیشتر پایداری و طول عمر خطوط لوله عنوان و اظهار کرد: عمده ترین عامل حفظ ونگهداری لوله های نفت، پوشش خوب ومناسب است و انجام به موقع ترمیم نقاط خوردگی و تعویض پوشش در کمترین زمان ممکن است.
اسدی تصریح کرد: از زمان پیگرانی خط لوله شازند – چشمه شور تاکنون، خوردگی ها از درصد روبه رشد و پیشروی دو برابری برخوردار شده بود؛ به همین دلیل تا کیلومتر208، بخش های خوردگی، تعویض پوشش و از این نقطه به بعد نیز خوردگی ها ترمیم شدند. وی افزود: ابتدا مقررشده بود پروژه ترمیم و تعویض ازشهریورماه امسال اجرایی شود اما به دلیل پاره ای مشکلات فنی، این عملیات با یک ماه تاخیر آغاز شد.
به گفته اسدی عملیات ترمیم و تعویض نقاط خوردگی شناسایی شده در خط لوله شازند– چشمه شوربه همت دو گروه جوشکارازواحد تعمیرات خط ومشارکت واحدهای نقلیه،بازر سی فنی و اچ اس ای انجام شده است.
رئیس نوبتکاری تعمیرات خطوط لوله ومخابرات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران گفت: آنچه ممکن است از روند پیشرفت چنین پروژه هایی بکاهد، شرایط نامساعد جوی است و به همین سبب وضع خوب آب وهوایی نقش انکارناپذیری درانجام به موقع و منطبق با برنامه ریزی های از پیش تعیین شده دارد.
اسدی گفت: هم اکنون سه کیلومتر از این مسیر تکمیل و5.5کیلومتر دیگر نیز با حساسیت و دقت بسیار بالا در دست اجراست و مراحل پایانی خود را پشت سر می گذارد.
رئیس نوبتکاری تعمیرات خطوط لوله و مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران تاکید کرد: خوشبختانه همه نقاط خوردگی معین در محدوده مشخص شده درخط لوله شازند–چشمه شورترمیم و تعویض پوشش آن نیز بدون بروزهیچ گونه حادثه و مطابق با استانداردهای موجود انجام شده است.
وی انجام پیگرانی هوشمند را در مسیر خطوط لوله انتقال نفت مهم برشمرد و افزود: انجام این عملیات و ترمیم به موقع نقاط خوردگی، می تواند تاحدود 100درصد از نشتی و تبعات ناشی از آن جلوگیری کند.
یکی از مهم ترین وظایف والدین، تربیت فرزندانی شایسته است. اسلام در این زمینه سفارش زیادی به پدران و مادران کرده است. از نظر اسلام و علوم تجربی، اخلاق و عملکرد والدین از همان ابتدای انعقاد نطفه و حتی قبل از آن در روحیه فرزند موثر است. به همین دلیل در اسلام دستورات ویژه ای برای قبل از بارداری، حین بارداری و بعد از آن آمده است. اسلام می گوید: پدر و مادر مواظب اخلاق و رفتار خویش باشند، پدر درصدد کسب روزی حلال باشد تا مادر از غذای پاک ارتزاق کرده و فرزند از نور آن بهره مند شود، آرامش روانی مادر حفظ شود تا کودک در آینده دچار خشم و خشونت در رفتار نشود. مادر به کلام وحی گوش فرا دهد و از شنیدن محرمات بپرهیزد. با وضو به کودک شیر دهد و بسیاری از دستورات دیگر که رعایت آنها موجب می شود، فرزندی صالح و پاک به بار بنشیند. در ادامه اشاره ای کوتاه داریم به نکات تربیتی فرزندان از منظر در بیان حضرت زینب کبری(س).
سه عامل مهم وراثت، محیط و خود، در رفتار انسان تاثیرگذارند و دین اسلام به این سه عامل توجه داشته و دستوراتی را در این زمینه داده است.
از بین سه عامل ذکر شده شاید بتوان گفت که عامل وراثت و محیط بسیار تاثیرگذارتر هستند و خود، نتیجه ای است که از بازتاب آن دو عامل دیگر به وجودمی آید. یعنی اگر وراثت و محیط نقش خود را خوب ایفا کنند، انسانی ساخته می شود که خود وجودی او در مسیر الهی در حرکت خواهد بود و اراده اش او را به سوی هدف و مقصد نزدیک خواهد کرد.
البته گاهی ممکن است استثنائاتی نیز در این امر رخ دهد. به این معنا که وراثت و محیط نقش خود را خوب ایفا کرده اند و به نظر می رسد عامل دیگری موجب ضلالت و گمراهی انسان می شود که آن هم اگر دقیق سنجیده شود، به ریشه های وراثتی یا محیط برمی گردد.
فرزند از طریق ژن های موجود در بدن والدین، خلقیات آنها را دریافت می کند، از این رو پیامبر اکرم(ص) می فرماید:
«السعید من سعد فی بطن امه و الشقی من شقی فی بطن امه»
نيك بخت در شكم مادرش نيك بخت بوده و بدبخت نيز وضعيتى مشابه دارد
این حدیث بیانگر تاثیر رفتار و عملکرد والدین در جنین است.
دومین عامل، یعنی محیط نیز نقش چشمگیری در رشد و بالندگی معنوی کودک دارد. محیط مناسب و داشتن الگوی شایسته می تواند انسان را به چنان مرحله ای برساند که در همان دوران کودکی به مقام والای انسانیت دست یابد.
حضرت زینب(س) که ثمره زندگی امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س) است، خلقیات پسندیده این دو بزرگوار را به ارث برده و همچنین در محیطی پاک و ملکوتی و زیر نظر بهترین معلمان عالَم رشد کرده و تربیت شده است.
آن حضرت شیوه های تربیتی مادر خود را به عنوان الگو در زندگی پیاده کرده است. زمان ظهور و شکوفایی ثمره این تربیت الهی آنجاست که فرزندان حضرت زینب(س) در واقعه کربلا به پشتیبانی از ولایت، در میدان جهاد حاضر می شوند و علیه دشمنان دین به مبارزه پرداخته، سرانجام در مسیر حق به فیض شهادت نائل می شدند. این، جز بازتاب و تأثیر تربیت و عملکرد حضرت زینب(س) و همسرش عبدالله نیست. عبدالله و زینب(س) با دادن اجازه شرکت در جنگ به فرزندان، روحیه شهادت طلبی و عشق به ولایت را در فرزندان خود تقویت کردند.
نگاهی به وظایف و آثار پرستاری از منظر معارف اسلامی
پرستاران با مراقبت از بیماران، خرسندی آنان را فراهم می آورند و در سایه به دست آوردن رضایت آنان، خشنودی خداوند را برای خویش رقم می زنند. از سوی دیگر لذت کمک به دیگران، در فطرت پاک انسان ها به ودیعت نهاده شده است. در مطلب پیش رو نگاهی داریم به وظایف و آثار پرستاری از منظر معارف اسلامی و می کوشیم به زوایای مختصری اشاره کنیم.
آنگاه که پرستار رنج و اندوه مریض را به شادی و نشاط مبدل می سازد و لبخند شادمانی و طراوت را بر گوشه لبان او می بیند، خود نیز شاد و مسرور می شود و همه سختی ها و زحمت هایی را که در این مسیر به جان خریده است، از یاد می برد. بدین ترتیب، رابطه ای صمیمانه و دوسویه همراه با مهر و محبت بین پرستار و بیمار ایجاد می شود. راز این محبوبیت را می توان از سخن ارزشمند پیامبر اسلام (ص) دریافت:
جُبِلَتِ القُلُوبُ عَلی حُبِّ مَن اَحْسَنَ اِلَیْها وَ بُغْضِ مَنْ اَساءَ اِلَیْها.
طبیعت قلب ها، بر محبت و دوستی کسی که به آدمی احسان و نیکی می کند و بغض و دشمنی کسی که به انسان بدی روا می دارد، نهاده شده است. این نیکوکاری افزون بر محبوبیت اجتماعی، رضایت الهی را نیز در پی خواهد داشت؛ چراکه قرآن کریم نیز در آیه 95 سوره بقره به صراحت می فرماید: «وَ أَحْسِنُوا إِنَّ اللّهَ یُحِبُّ الْمُحْسِنینَ؛ و نیکی کنید که خداوند نیکوکاران را دوست می دارد».
حرفه پرستاری، آثار ارزنده ای بر شخصیت پرستار بر جا می گذارد. پرستار با پذیرش کارهای راحت و دشوار یک بیمار، در حقیقت خودخواهی را در خویش از بین می برد و دگرخواهی و نوع دوستی را در وجود خویش نهادینه می کند. پذیرش کارهای مربوط به بیماران، روحیه فروتنی و نرم خویی را در او افزایش می دهد و خودبینی را از وی دور می سازد. پرستار بر اساس تعهد و مسوولیتش در برابر بیمار، با او که آمیخته با درد و رنج است، مدارا می کند و تمام برخوردهای تند و ناهنجار مریض را که برخاسته از درد است، برمی تابد. این همه، گامی است برای خودسازی و دستیابی به کرامت های انسانی و رسیدن به قله های بردباری؛ همان که امیرالمؤمنین علی(ع) آن را بسیار مهم می شمارد و می فرماید: «لاعِزَّ کَالْحِلْمِ؛ هیچ عزتی همانند حلم و بردباری نیست». پرستار با کمک به بیماران، دعای خیر آنان را بدرقه راهش می سازد و این کلام نورانی حضرت امام صادق(ع) را ره توشه خویش می کند که فرمود: «از بیماران خود عیادت کنید و از آنان درخواست دعا کنید؛ زیرا دعای آنان، همانند دعای فرشتگان است.» دعای مستجابی که پیامبر اکرم(ص) وعده داده است که هنگام عیادت از مسلمان، نصیب عیادت کننده می شود: «دُعاؤُکَ فیها مُسْتَجابٌ؛ دعای تو در هنگام بیماری مستجاب است».
تأثیر ارزشمند پرستاری از بیمار، در گفتاری جالب توجه از رسول گرامی اسلام(ص) نیز بیان شده که بسیار خواندنی و آموزنده است:
مَنْ اَعانَ ضَعیفا فی بَدَنِهِ عَلی اَمرِهِ اَعانَهُ اللّه ُ عَلی اَمْرِهِ وَ نَصَبَ لَهُ فیِ الْقیامَةِ مَلائِکَةً یُعینُونَهُ عَلی قَطْعِ تِلْکَ الْاَهْوالِ وَ عُبُورِ تِلکَ الخَنادِقِ مِنَ النّارِ، حتی لا یُصیبَهُ مِنْ دُخانِها وَ عَلی سَمُومِها وَ عَلی عُبُورِ الصِّراطِ اِلَی الجَنَّةِ سالِما امِنا.
هر کس انسانی را که ناتوانی جسمی دارد یاری کند، خداوند او را در کارهایش یاری می دهد و در قیامت فرشتگانی را می گمارد تا او را در پیمودن مسیر هولناک قیامت و عبور از گودال های آتش کمک کنند، به گونه ای که از سموم آن آسیب نبیند و او را از صراط به سوی بهشت با سلامت و امنیت کامل، گذر می دهند.
پیام این روایت چیست؟ این روایت به ما می آموزد که ایجاد محبت دوسویه، رضایت الهی، از بین رفتن خودخواهی، تأثیر دعای بیمار بر روان پرستار و کمک فرشتگان در رسیدن آسان تر به بهشت، از فایده ها و آثار مثبت پرستاری است.
وظایف پرستاری
مواظبت از بیمار و رسیدگی به وی، سفارش همه پیشوایان دینی ماست. از این رو، مراقبت پیگیر از بیمار تا شفای کامل آنان، امری بایسته و شایسته است. همراهی با بیمار در گرفتاری های طول درمان، افزون بر رفع نیازهای جسمی، شادابی و نشاط روحی وی را نیز تأمین می کند. رها ساختن بیمار و بی توجهی به او، چه بسا سلامت و حتی زندگی او را با خطر روبه رو می کند. بر این اساس، حضرت صادق(ع) به هم سفر و همراه بیمار فرمود:
قُعُودُکَ عِنْدَهُ اَفْضَلُ مِنْ صَلواتِکَ فی الْمَسجِدِ.
نشستن تو نزد بیمار (و مراقبت از او)، بهتر و بالاتر از نماز خواندنت در مسجد است.
تلاش برای برطرف ساختن نیازهای بیماران، پاداش بی شماری نزد خداوند دارد. امام صادق(ع) در کلامی دیگر می فرماید: مَن سَعی لِمَریضٍ فی حاجةٍ قَضاها اَوْلَمْ یَقضِها، خَرَجَ مِنْ ذنوبِهِ کَیَومٍ وَلَدَتْهُ اُمُّهُ: کسی که برای رفع نیازهای بیماری تلاش کند، خواه آن درخواست برآورده شود یا نشود، همانند روزی که از مادر متولد شده است، از گناهان پاک می شود.
البته برآوردن خواسته های بیماران، پس از آگاهی کامل از چگونگی آن امکان پذیر است. بنابراین، پرستار باید در رفع نیازهای جسمی، روحی، معنوی و اجتماعی بیمار تلاش کند و خود را به جای او قرار دهد و آنچه را از راحتی و آسایش برای خود می پسندد، در صورت ممکن برای او نیز در نظر بگیرد. حضرت امام علی(ع) در سفارش به فرزند گرامی اش فرمود:
یا بُنَّیَّ اِجْعَلْ نَفسَکَ میزانا فیما بَینَکَ وَ بیْنَ غَیرِکَ فَاَحِبِبْ لِغَیْرِکَ ما تُحِبُّ لِنَفسِکَ وَاکْرَهْ لهُ ما تَکْرَهُ لَها.
پسرم! خویشتن را معیار و مقیاس قضاوت بین خود و دیگران قرار ده! پس آنچه را برای خود دوست می داری، برای دیگران دوست دار و آنچه را برای خود نمی پسندی، بر دیگران نیز مپسند.
امام خمینی(ره) نیز در کلامی زیبا به همین معیار و محور مهم در کارها توجه کرده و فرموده است: «باز عرض می کنم که با بیمار، بسیار با عطوفت باشید. از آن که خادم دم در است تا آن که پزشک است و پرستار؛ رفتار، رفتار خوب و عطوفت آمیز باشد. گمان کنید که خودتان مریض هستید و در یک مریضخانه رفته اید، از کارمندان، پزشکان و پرستار آنجا چه توقعی دارید؟ همان توقعی که خود شما از آنها دارید، سایر بیماران هم از شما دارند»
گاهی ممکن است پرستار پس از آگاهی به ذائقه بیمار و غذای مورد علاقه او، به وی کمک کند، در این حال به پاس این کار نیک، پاداش های اخروی نیز متوجه پرستار می شود؛ چنان که در روایتی از معصومین علیهم السلام هم بر این مطلب اشاره شده است:
مَنْ اَطْعَمَ مَریضا شَهْوَتَهُ اَطْعَمَهُ اللّه ُ مِنْ ثِمارِ الجَنَّهِ.
کسی که به بیماری بر اساس میل و اشتهایش غذا دهد، خداوند از میوه های بهشتی به او می خوراند. این گونه پرستاری، در سیره عملی پیامبر گرامی اسلام(ص) نیز با توجه به روایت امام علی(ع) وجود داشته است که می تواند الگویی مناسب برای پرستاران باشد: «فاطمه، دختر گرامی پیامبر خدا(ص)، بیمار شد. پیامبر برای دیدار او آمد و نزد فاطمه نشستند و از حال او سوال کرد. فاطمه در جواب گفت: من غذایی پاک و گوارا میل دارم. پیامبر(ص) برخاست و از طاقچه اتاق ظرفی از کشمش و نان و کشک و خوشه ای انگور آورد و در مقابل حضرت فاطمه(س) نهاد».
خواب و استراحت نیز برای بهبود بیمار بسیار ضروری است. بنابراین، فراهم آوردن محیطی مناسب و آرام و به دور از شلوغی، تأثیری مطلوب بر سلامتی بیماران دارد. در نهایت باید این نکته را بیان کرد که مراقبت از بیمار، شناخت نیازهای جسمی و روحی و برآوردن آن خواسته ها، از وظایف مهم پرستاران است.
بسم الله الرّحمن الرّحیم
بنده می خواهم صمیمانه تشکر کنم از پزشکان و پرستاران و مجموعه دست اندرکاران پزشکی در مواجهه و مبارزه با این بیماری ای که اخیرا در کشور به وجود آمده؛ همچنین تشکر کنم از وزارت بهداشت و درمان و مجموعه همکاران آقای وزیر بهداشت در این مجموعه به خاطر تلاش هایی که می کنند و زحمتی که می کشند؛ من برنامه امروز را فقط ترتیب دادم برای همین که این تشکر را بکنم در حضور آقای دکتر مرندی رئیس محترم فرهنگستان علوم پزشکی. دوست داشتم که این تشکر قلبی خودم را به همه برادران و خواهران محترم پزشک و پرستار و کادرهای درمانی عرض بکنم. ان شاءالله که موفق باشید؛ کارتان بسیار باارزش است؛ هم ارزش جامعه پزشکی و پرستاری را در جامعه بالا می برد-که برده- هم مهم تر از این، ثواب الهی است که خدای متعال قطعاً به شما اجر خواهد داد و ثواب خواهد داد و امیدواریم که ان شاءالله این کار برجسته و سنگین خیلی هم طولانی نشود و ان شاءالله زودتر کلک این ویروس منحوس گرفته بشود ان شاءالله. همه تان موفق باشید.
والسّلام علیکم و رحمة الله و برکاته
منبع: پايگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی سيدعلی خامنه ای (مدظله العالی)
گپی با کارمند خطوط لوله و مخابرات درباره دنیای شعر
زهره سلطانی مقدم شعر در درجه اول، الهامی آسمانی در قلب شاعر است و چه لحظه باشکوهی است آنگاه که الهه شعر، پیچیده در حریری سپید، بر قلب شاعر فرود می آید و به او الهام می کند که چه بر زبان آورد، در بیان حافظ هم آمده است:
در انــدرون مـن خسته دل نـدانــم کیــست
که من خمـوشـم و او در فـغان و در غـوغـاست
این «ندانم کیست»، همان الهه زیباست که چشمه احساس شاعر را به جوشش وامی دارد و می شود آن چه که باید بشود. در این هنگام است که زیباترین و دلنشین ترین اشعار جهان از دل برمی آیند و لاجرم بر دل می نشینند. با همین دیدگاه، سراغ شاعری از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران-منطقه مرکزی رفتیم که هرکدام از شعرهایش جوششی است از یک گوشه از زندگی و محیط پیرامونش. سعید عندلیبی متولد 1356در اراک است و مقطع کارشناسی را در رشته مهندسی پالایش دانشگاه شهید رجایی تهران و مقطع کارشناسی ارشد فرایندهای جداسازی را در دانشگاه آزاد اراک گذرانده است. «مگو ناخوانده مهمانی» عنوان اولین کتاب اوست که از سوی انتشارات «دهلاویه» در سال 1395 منتشر شده است. در ادامه گفت وگو با این شاعر را می خوانید.
سعید عندلیبی هستم.19 سال سابقه کار در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه مرکزی دارم و اکنون در واحد مهندسی خوردگی مشغول به کار هستم.
از سنین نوجوانی و دبیرستان که حفظ اشعار از سوی معلمان به دانش آموزان تکلیف می شد، من همیشه داوطلب بودم و بیشتر شعرهای کتاب درسی را حفظ می کردم. همین امر دلیل علاقه من به ادبیات شد. سال 1373 پس از فوت برادر بزرگترم که دبیر ادبیات بود، کم کم مطالبی را زمزمه می کردم و به سفارش یکی از دوستانم آنها را روی کاغذ می نوشتم و دیگران نام شعر را بر روی نوشته هایم می نهادند.
از شعرهایتان بیشتر برایمان بگویید و آثار چه شاعرانی را بیشتر مطالعه می کنید و دنباله رو کدام یک از آنها هستید؟
بیشتر شعرهایم در قالب غزل است. عموما موضوع آنها عاشقانه، اجتماعی و گاهی هم مذهبی است؛ البته گاه گاهی در قالب های دیگری نظیر ترجیع بند و مثنوی و کم و بیش هم در قالب شعرنو طبع آزمایی می کنم. در میان شاعران کلاسیک و کهن ایران علاقه مند به شعرهای حافظ، مولوی و از شعرای معاصر ایرانی هم اشعار شهریار و رهی معیری را می پسندم.
برای بنده که ذاتی بود. با جرقه ای آغاز شد و البته بیشتر حرف دل است تا شعر.
اگر منظور کلمات و جملاتی است که فقط پشت سرهم و بدون هیچ گونه تفکر و تأمل گفته می شوند، موافقم.
صرفاً برای جمع آوری آنها از حالت کاغذ پاره هایی که در گوشه گوشه اتاق کار و محل زندگی ام به وفور یافت می شدند و با پیگیری یکی از دوستانم کتاب نخستم با نام «مگو ناخوانده مهمانی» چاپ شد و کتاب دوم هم با نام «هستی اما نیستی» در دست چاپ است.
تنها چیزی که می تواند در لحظات سخت و طاقت فرسای کاری، اندکی روح را تلطیف و ذهن را از روزمرگی ها دور کند، پرواز در عالم شعر و شاعری است؛ چرا که سرودن شعر به مکان و زمان خاصی محدود نیست. گاهی کنار بیل مکانیکی و گاهی در نیمه های شب نیز می توان شاعری کرد.
در پایان اگر تمایل دارید، یکی از شعرهایتان را برای مخاطبان نشریه بخوانید.
کسی نشنیده حرفم را در این بن بـست حیرانی
بگویـم حرف دل با تـو و می دانـم که مـی دانی
نفهمـیده نـگاهم را کسی حتـی به خـواب من
چه خـواب غفـلتی بود و به جا مـانده پشیمانی
شبـی از خود بپرسـیدم دلیل عـشق سوزان را
رسیدم بر هـمان جـایی که تو تـک تاز برهانی
چو صـیادی به ره دیـدم به نـاگه زار ترسـیدم
بخنـدیـد و به آرامـی، بگـفتا از چه ترسـانی؟
چو دام عـشق را دیدی مگو من می جـهم از آن
خدا مـی دانـد ای نـورس که می گویـی و نتوانی
سخن از عشق بسیار و نوشتم ساده چون شبنم
تمام آنـچه می خواهـم بـه روی بـرگ گلـدانی
ز «عین» عشق آموزم عـطوفت، عاطـفه، عرفان
ز «شین» شعر و شمیم او به هنـگام غزل خوانی
به«قافش» قامت یار و به قسمت هرچه او خواهد
قسـم خوردم به نام او و بـستم عـهد و پیـمانی
نصیب این بود و تقدیرم نـقاب از چهره برگـیرم
بگـیرم دسـت دل روزی شـوم هـمپای جانانی
نـهادی بنـد بر پـایم نـمودی عاشـقم آسـان
به قربـانگاه عشـق خود مـرا گردان تو قـربانی
اگر آتش زنی دل را چه غـم چون می کـند آن را
نـگاه مـهربـان تـو بـرایـم چـون گلسـتانـی
وگر زهرم دهی روزی، بنوشم چون عسـل آسان
لـب لعـلت کـند آن را بـرایـم شـکّرسـتانـی
وگـر تیـرم زنـی از قـهر دستـت را نمی گیـرم
کمـانش طاق ابـرویـت و تیـرش هم ز مـژگانی
به بزم عاشقان امشب منم آن «عنـدلیـب» گل
مگو هرگز مگو هرگز که تـو ناخـوانده مهـمانی
در اواخر قرن نهم و اوایل قرن دهم خورشیدی، سبک شعری در زبان فارسی به سمت و سویی دیگر رفت و رفته رفته شعر سبک عراقی جای خود را به شعری داد که آن را شعر سبک هندی نامیده اند. بد نیست اگر اهل شعر و شاعری هستید و از خواندن نظم نیز لذت می برید، سری به کتاب«گزیده های اشعار سبک هندی» بزنید. این شعرها را علیرضا ذکاوتی از میان اشعار ده ها شاعر سبک هندی از جمله، صائب تبریزی، بیدل دهلوی، غنی کشمیری، سلیم تهرانی، کلیم کاشانی، طالب آملی، عرفی شیرازی و ... انتخاب کرده است. در پشت جلد این کتاب آمده: «گردآورنده کوشیده است، اشعار شاعران را در این گزیده بیاورد که گرایش مهمی را در نظر پدید آورده اند یا در میان شاعران سبک مشهور به هندی ارزش خاصی داشته اند. انتخاب اشعار هر شاعر عمدتا از غزلیات و با این معیار صورت گرفته که ویژگی های فکر و زبان آن شاعر و حسن و عیب کار او نشان داده شود. در این کتاب برای هر شاعر شرح حال مجملی نیز آمده و لغات و تعبیرات مهجور و مشکل اشعار نیز در پایان کتاب در واژه نامه به صورت الفبایی شرح شده است.»
شاید هیچ گاه تاریخ معاصر ایران، غم بار تر از شکست های ایرانیان از روسیه تزاری نباشد. شکست هایی که جدایی خاک پاک ایران در قسمت های شمال غربی بهای سنگین آن بود؛ اما این دوران که حدودا 22 سال به طول انجامید، ادبیات خاص خودش را داشت. ادبیاتی که می توان از آن به عنوان« ادبیات جنگ های ایران و روس» نام برد. هدایت الله بهبودی، محققی است که دقیقا کتابی به همین نام دارد. کتابی خواندنی که نشان می دهد چه ادبیاتی در آن زمان در زبان فارسی شکل گرفته بود. در پشت جلد این کتاب آمده است: «از نظم و نثر آمیخته به فنون و رموز ادبی فراتر برده آثاری را در بر می گیرد که نمایانگر تفکر و اندیشه جامعه در هر دوره تاریخی است. در شناسایی منابع هر برهه، به گونه ای از آثار مکتوب بر می خوریم که نه می توان به لحاظ هنر کلام آنها را در کنار منظومه ها و دیوان های شعر قرارداد و نه می توان به دلیل نوع موضوع در ردیف تذکره های شعرا و کتاب های مورخان نشاند. با این حال چشم پوشی از آنها در بررسی های تاریخی ادبی، به علت اینکه مظهر روح جامعه یا شاخص اندیشه گروه های اجتماعی بوده اند، غیرممکن است. نام کتاب ادبیات در جنگ های ایران و روس با تأکید بر باور اخیر از مفهوم ادبیات انتخاب شده است.»
از رستم و اسفندیار، برزو و گودرز و دیگر پهلوانان ایرانی بسیار شنیده ایم و خوانده ایم. ادبیات ایران چه در قالب شعر و چه نثر سرشار از یاد و خاطره و ذکر آنهاست. حسیات آنها یادآور شور زندگی است و تحولات روحی شان، گویی که تحولات تاریخی و اجتماعی همه ایرانیان را یادآوری می کند. خواندن و شناختن و به یاد آوردن این پهلوانان، شیرین و پندآموز است. کتاب «داستان های پهلوانی و عیاری در ادبیات فارسی» مجموعه ای بسیار دلنشین است که می کوشد پهلوانان و آداب پهلوانی را در ادبیات ایران به یادها و خاطره ها بازگرداند. پشت جلد این کتاب آمده است: «ایرانیان از سپیده دم تاریخ، همواره درگیر نبرد در منطقه ای پر از کشمکش بوده اند و این درگیری منجر به ظهور پهلوانان نامداری طی این تاریخ پر فراز و نشیب شده است. رستم، برجسته ترین پهلوان ایرانی، در دودمانی سلحشور ظهور کرد. در کنار پهلوانان، عیاران نامداری نیز پا به عرصه وجود گذاشتند که در چابکی همپای پهلوانان در عرصه نبرد کوشیده اند و در ادبیات ما صحنه های شگفتی آفریده اند. داستان های این کتاب، با داستان ظهور گرشاسب، پهلوان نامدار ایرانی آغاز می شود و با دلاوری های حسین کرد شبستری خاتمه می یابد.»
نمادها، سمبلي از جهان شناخته شده هستند تا به اين شكل به چیزی از جهان ناشناخته اشاره كنند تا معنای چيزهايي را كه بيان آنها مشكل است، آسان تر شود. نمادها همه جا را احاطه كرده اند و آنها را مي توان در ایمیل ها، جاده ها، تبلیغات و... مشاهده كرد. همه ما با نمادهاي موجود آشنايي داريم، اما چقدر درباره ریشه و منشا آنها مي دانيم. اگر شما هم به دنبال جواب اين پرسش هستيد، اين مطلب را تا پايان بخوانيد.
از این نماد برای نشان دادن درست بودن يا كامل بودن چيزي استفاده مي كنيم. جالب اينكه این نشانه در طول دوره امپراتوری روم به وجود آمده است. نشانه V در زبان رومی از کلمه veritas یعنی درست گرفته شده است. این علامت با گذشت زمان به دلیل استفاده از قلم های جوهری کمی تغییر کرد، زیرا هنگام نوشتن جوهر زود بیرون نمی آمد، دليلي كه باعث شد یک طرف این علامت کوتاه تر از طرف دیگر آن نوشته شود.
اولین بار در نخستین روز زمین در سال ۱۹۷۰ اين نماد ايجاد شد. سه علامت فلش آن نشان دهنده منابع غیرقابل احیايی هستند که باید برای نسل های بعدی حفظ شوند، رنگ سبز در اين نشانه هم برگرفته از رنگ طبیعت است.
اولین بار در نخستین روز زمین در سال ۱۹۷۰ اين نماد ايجاد شد. سه علامت فلش آن نشان دهنده منابع غیرقابل احیايی هستند که باید برای نسل های بعدی حفظ شوند، رنگ سبز در اين نشانه هم برگرفته از رنگ طبیعت است.
علامتي است كه فقط در کیبورد لپ تاپ اپل دیده می شود و برگرفته از علامت جاده ای در سودان است، همچنين در اين كشور از آن براي نشان دادن مکان های معروف استفاده مي كنند.
این نماد برای اولین بار در سال ۱۶۷۰ در کتاب ها دیده شد. تا سال ۱۸۰۲ در آمریکا یک عبارت طولانی به این منظور استفاده می شد، اما بعدها این عبارت کوتاه و کوتاه تر شد تا در نهايت تنها علامت © از آن باقی بماند.
این نماد در سال ۱۹۴۶ برای نشان دادن مواد و محیط های رادیواکتیو ايجاد شد كه مفهوم آن با وجود تصوير یک اتم و سه نوع رادیواکتیو (آلفا، بتا و گاما) كاملا مشخص و گوياست.
معمولا در کتاب ها برای نشان دادن فصل های کتاب از علامت بخش كمك مي گيرند. اين علامت شکل کوتاه شده دو حرف S انگلیسی است که از کلمه آلمانی satz گرفته شده است. برخي هم معتقدند كه این علامت شکل کوتاه شده عبارت signum sectiōnis است.
ریشه این علامت كمي مبهم است. برخی عقيده دارند كه این علامت شکل کوتاه شده حرف اضافه لاتین است، در حالي كه در صفحه کلید کامپیوترها مورد استفاده قرار گرفت. در قرن ۱۶ این علامت برای نشان دادن واحد وزن arroba مورد استفاده قرار مي گرفت. در زبان روس به این علامت dog می گفتند، از آن جهت كه دم کوتاهی شبیه به دم سگ داشت.
نماد یو اس بی برگرفته از نیزه سه شاخه خدای دریا برای نشان دادن قدرت الهام است، یعنی دستگاهی که قدرت اتصال به چندین کامپیوتر را داشته باشد. سه شاخه بودن این علامت، نشان دهنده کاربرد آن است.
در محيط وب با علامت هشتگ زياد مواجه مي شويم، با اين حال به نظر مي رسد مفهوم آن فراتر از یک هشتگ ساده باشد. در ادبیات قرون وسطی لاتین این علامت نشان دهنده صلیب بود، علاوه بر اين به عنوان نماد واحد وزن پوند هم از آن استفاده مي شد.
نماد صلح در جریان تظاهرات سال ۱۹۵۸ علیه سلاح های هسته ای شكل گرفت. این سمبل از علامت های با پرچم برای حروف N و D تشکیل شده است که اول کلمات عبارت «Nuclear Disarmament» به معنای خلع سلاح هسته ای است. در زبان پرچم ها، حرف N به معنای نگه داشتن پرچم ها، به صورت V برعکس است و D نیز به معنای بالا و پایین نگه داشتن آنها در جهت مخالف تلقی می شود. این علامت ها نماد صلح امروزی را تشکیل دادند.
در همه جا مي توان اين نماد را مشاهده كرد، اما کمتر کسی است كه علت هاي به کارگیری آن را بداند. مهندسان دهه ۱۹۴۰ میلادی از سیستم دوتایی (binary) برای نشان دادن وضعیت کلید ها استفاده می کردند. در آن زمان، يك به معنای روشن و صفر به معنای خاموش بود. در گذر زمان، ۰ و ۱ با یکدیگر ترکیب شدند تا علامت امروزي شكل بگيرد.
https://www.bartarinha.ir/fa/news/60
استفاده از سنگ پا، یکی از قدیمی ترین اصول حمام ایرانی ها بود. البته در حال حاضر شاید افراد کمی باشند که همچون گذشته از سنگ پا استفاده کنند، اما متخصصان طب سنتی بر این باورند که سنگ پا خواص زیادی دارد که یکی از آنها درمان بسیاری از بیماری هاست.
قبل از اینکه به سراغ فواید شگفت انگیز این سنگ درمانی برویم، ابتدا باید بگوییم که سنگ پا چگونه تشکیل می شود؛ سنگ پومیس نوعی سنگ آتشفشانی است که از ماگما(ماده ای طبیعی و داغ که دارای قابلیت تحرک است و از ذوب سنگ ها در اعماق زمین به وجود می آید که عمدتا ترکیب سلیکاته دارند) خنک کننده تشکیل شده است. این سنگ ها پر از گاز هستند و به سرعت خنک می شوند. وجود همین گازهاست که باعث تشکیل سوراخ هایی روی این سنگ ها می شود تا به شکل امروزی به دست ما برسند.
در این مطلب فواید شگفت انگیز استفاده از سنگ پا را که شاید تاکنون از آن بی خبر بوده اید، آورده ایم.
پاشنه های ترک خورده اگرچه خیلی دردناک نیستند، اما همیشه آزاردهنده هستند و جلوه زشتی به پاها می دهند؛ بنابراین اگر ترک پاشنه پا دارید، از سنگ پا استفاده کنید و تا بهبود و از بین رفتن کامل ترک ها به کشیدن سنگ پا ادامه دهید.
ترک های پا ممکن است در تابستان ها زیاد اتفاق بیفتد. در ابتدا این ترک ها دردناک نیستند، اما در صورت عمیق تر شدن شکاف، ممکن است هم دردآور شوند و هم دردسر ساز؛ از آن جهت می گوییم دردسرساز که در صورت بهبود نیافتن می توانند باعث ایجاد عفونت شوند. پس برای رهایی از مشکلات ترک پا، کشیدن سنگ پا در هر بار استحمام را فراموش نکنید.
کشیدن سنگ پا از نظر طب ایرانی می تواند در رفع برخی بیماری ها مثل سردردها موثر باشد. استفاده از سنگ پا غلظت خون در بدن را کاهش می دهد و خون را به اندام های انتهایی می رساند، به همین دلیل باعث کاهش سردرد و بیماری های مربوط به مغز می شود. کشیدن سنگ پا می تواند بسیاری از مشکلات روانی مانند افسردگی، بی خوابی و فکر و خیال زیاد را بهبود ببخشد.
به گفته متخصصان طب سنتی کسانی که دچار دیابت نوع ۲ هستند، اگر روزانه به مدت ۱۰ دقیقه از سنگ پا استفاده کنند، انسولین خونشان تنظیم می شود. علاوه بر این باعث چربی سوزی بیشتر و تناسب اندام نیز خواهد شد.
در بیماران دیابتی در پا ها خون رسانی به شکل صحیح انجام نمی شود، به همین دلیل ممکن است فرد دچار مشکلاتی نظیر ترک کف پا شود؛ از این رو استفاده از سنگ پا می تواند باعث بهبود سیستم خون رسانی شود و از این طریق به دیابتی ها کمک کند.
استفاده از سنگ پا می تواند در از بین بردن جوش های سرسیاه روی بدن نیز موثر باشد. فقط حواستان باشد که هنگام ماساژ و از بین بردن جوش های سرسیاه، پوست نرم و مرطوب باشد.
شاید باورکردنی نباشد، اما استفاده از سنگ پا می تواند به تمیز شدن منافذ پوست کمک کند. اگر منافذ بزرگی دارید، بهتر است هفته ای یک بار پوست خود را با سنگ پا تمیز کنید. این اقدام به داشتن پوست سالم و تمیز کمک می کند.
همان طور که آوردیم، فواید استفاده از سنگ پا شگفت انگیز است، اما درست استفاده کردن از آن هم مساله قابل توجهی است که نباید نادیده گرفته شود. برای استفاده صحیح از سنگ پا، ابتدا پوست سخت و سفت شده خود را در آب گرم خیس کنید. شایع ترین قسمت بدن برای لایه برداری با سنگ پا کف پاست. قسمت سخت شده بدن را چند دقیقه در آب گرم قرار دهید تا پوست آن نرم شود. در این شرایط، از بین بردن پوست راحت تر خواهد بود. بعد از چند دقیقه خیسی پوست خود را حس خواهید کرد. اگر این اتفاق نیفتاد، چند دقیقه دیگر نیز صبر کنید، پس از آن پوست برای کشیدن سنگ پا آماده است.
خیس کردن و مرطوب کردن سنگ پا نیز در از بین بردن سلول های مرده پوست به شما کمک می کند. می توانید سنگ پا را به آرامی روی ناحیه سخت شده بکشید. از حرکت دایره ای نیز می توان استفاده کرد تا از این طریق پوست مرده به راحتی جدا شود و به پوست تازه، نرم و لطیف برسید.
بعد از هر بار استفاده از سنگ پا، آن را به خوبی بشویید و در مقابل نور خورشید قرار دهید.
به وسیله این سنگ طبیعی می توان با لایه برداری پوست خشن پاها، به از بین رفتن لکه ها، ذرات و آلودگی ها کمک کرد.
سنگ پا ابزاری موثر برای جوان سازی و تمیز کردن پوست دست، پا، آرنج، پاشنه پاست. همچنین به از بین بردن ذرات یا پوست سخت، خشن، مرده و خشک کمک می کند.
این سنگ های طبیعی که حاوی عناصر کمیاب هستند با ماساژ و تحریک جریان خون، خستگی را از بین می برند و باعث آرامش می شوند.
سنگ پا، سنگی سازگار با محیط زیست است و هیچ نوع آلودگی و زیانی به محیط زیست وارد نمی کند.
مهسا محمودی
غذاهای ساده، اما مقوی همیشه طرفداران خاص خودش را داشته، سالاد شوید و سیب زمینی هم یکی از غذاهای خوشمزه است که می توان آن را به عنوان شام، پیش غذا یا ناهار سرو کرد. این غذای گیاهی سالم، عطر و طعم بي نظيري دارد و ترکیب رنگ آن بسیار وسوسه انگیز است.
مواد لازم
شوید تازه خرد شده: 200 گرم
سیب زمینی نگینی خرد شده: 400 گرم
کالباس خرده شده: 300 گرم
خیارشور خرد شده: 200 گرم
ذرت: 100 گرم
لیموترش تازه: 2 عدد
ماست چکیده: به میزان لازم
سس مایونز: یک قاشق غذاخوری سرخالی
نمک و فلفل: به میزان لازم
طرز تهیه
ظرف مناسبی برمی داریم و مقداری از ماست چکیده را داخل آن می ریزیم، سپس سيب زميني، شويد، كالباس، ذرت و خيارشور را اضافه کرده و یک قاشق سس مایونزمان را می افزاییم. داخل اين سالاد حتما باید از ليموترش تازه استفاده کنیم. آب لیمو را به مواد داخل ظرف اضافه کرده و به آن نمک و فلفل می زنیم و مخلوط می کنیم. می توان از قسمت سفيد پيازچه هم در این سالاد استفاده کرد. موادمان را خوب هم می زنیم، سپس طعمش را می چشیم تا اگر چیزی کم داشت، به آن اضافه کنیم. برای زیبایی این سالاد خوشمزه هم می توانیم از پنيرهاي رنگی كه به صورت مكعبي خرد کرده ایم، استفاده کنیم.
محیا اترک
مواد لازم
جو: يك ليوان
پياز: ۲ عدد
هويج: ۲ عدد
سينه مرغ: ۵۰۰ گرم
شير: 500 گرم (2 ليوان)
خامه: ۱۰۰ گرم
برگ بو: 2 عدد
جعفري ساطوري شده: به ميزان دلخواه
نمك و فلفل سياه: به ميزان لازم
طرز تهيه
ابتدا جو را از ۱۲ تا ۲۴ ساعت قبل خيس می کنیم و می گذاریم تا بپزد. بعد از دو ساعت آن را به اندازه ای می زنیم که كاملا له شود. آن را کنار می گذاریم. مرغ را همراه با هويج نگيني خرد شده، پياز، نمك، فلفل و برگ بو با كمي آب می پزیم. سپس آب مرغ را كم كم به جو اضافه می کنیم و هم می زنیم تا مقداري رقيق شود. حالا هويج و مرغ را به مواد اضافه می کنیم و بعد از مخلوط شدن، شير را اضافه كرده و مدام هم می زنیم تا مواد كاملا با هم مخلوط شود و به خورد يكديگر بروند. در آخر زير شعله را خاموش می کنیم و خامه را می افزاییم. بعد از سرو از كمي جعفري براي تزئين سوپ شیرمان استفاده می کنیم.
نكته: ميزان استفاده از شير(رقیق یا غلیظ) بستگي به ذائقه شما دارد.
مهنوش فتاحی
مواد لازم
شکر: سه چهارم پیمانه
موز: 2 عدد بزرگ
ماست: یک پیمانه
وانیل: 2 قاشق چایخوری
نمک: یک چهارم قاشق چایخوری
بیکینگ پودر: 2 قاشق چایخوری
تخم مرغ: یک عدد بزرگ
جوش شیرین: یک دوم قاشق چایخوری
روغن مایع یا کره: یک و یک چهارم پیمانه
آرد: یک و یک دوم پیمانه
پودر کاکائو: یک چهارم پیمانه
شکلات چیپسی یا شکلات تخته ای خرد شده: سه چهارم پیمانه
گردو و توت فرنگی برای تزئین: به میزان لازم
طرز تهیه
ابتدا موز را با پشت چنگال له می کنیم. ماست، وانیل، شکر، روغن (یا کره به دمای محیط رسیده) را به موز پوره شده اضافه می کنیم و هم می زنیم. سپس تخم مرغ را به مواد قبلی اضافه کرده و دوباره هم می زنیم.
مواد خشک (آرد، نمک، بیکینگ پودر، جوش شیرین و پودر کاکائو را با هم دو بار الک می کنیم) را به دیگر موادمان در چند مرحله اضافه می کنیم و با لیسک خوب هم می زنیم. در انتها شکلات چیپسی (نسوز) یا شکلات تخته ای خرد شده را به موادمان اضافه کرده و هم می زنیم. داخل قالب، کپسول کاپ کیک را قرار می دهیم (یا قالب را چرب می کنیم) و مایع کاپ کیک را به اندازه دو سوم قالب پر می کنیم و قالب را چند مرتبه روی میز می کوبیم تا هوای اضافه آن خارج شود. در آخر هم چند تکه گردو یا توت فرنگی روی کاپ کیک ها قرار می دهیم و در فر از قبل گرم شده در 85 درجه سانتی گراد قرار می دهیم و به مدت 20 دقیقه صبر می کنیم تا کاپ کیکمان کاملا پخته شود.
نکته: با سیخ چوبی پخت آن را چک می کنیم، اگر چیزی به سیخ نچسبد و سیخ تمیز بیرون بیاید، کاپ کیک آماده است.
گفت وگو باهمکار دوچرخه سوار
هرروز با خودم مسابقه می دهم
دوچرخه سواری یکی از بهترین ورزش هاست که متأسفانه این روزها در کشور ما کمتر موردتوجه قرار می گیرد.این ورزش علاوه بر تأثیرات مستقیم بر سلامتی انسان ،فواید زیست محیطی نیز به همراه داردکه باعث سلامتی بیشتر جامعه طی درازمدت می شود.به نظر می رسد که دوچرخه در کشورهای پیشرفته و مدرن کاربرد بیشتری دارد تا در کشورهایی نظیر ایران برای مثال در اکثر کشورهای اروپایی دوچرخه دارای ارزشی مانند یک ماشین سواری (و حتی بیشتر) است. در این کشورها برخی از دوچرخه ها (نسبت به مدل و کارایی شان) گاها” از خودروهای مدل بالا نیز گران ترند.این ارزش به دلیل قابلیت هایی نظیر حمل ونقل آسان، ورزش آسان و بی ضرر بودن برای محیط زیست است. دوچرخه سواری همیشه به عنوان ورزشی ساده برای تمام سنین پیشنهاد می شود. این ورزش می تواند هم سبک انجام شود و هم سنگین. برای انجام ورزش دوچرخه سواری لازم نیست که شخص تمرینات خاصی را انجام دهد و یا موقعیت فیزیکی آن از شرایطی خاص برخوردار باشد.در این ورزش بیشتر عضلات پاها درحرکت خواهند بود که این عمل باعث بالا بردن استقامت بدن می شود. البته کمر و سیستم تنفسی انسان نیز تحت تأثیر قرار می گیرند.در این زمینه با یکی از همکاران شرکت خطوط لوله مخابرات منطقه خلیج فارس که در این زمینه فعالیت مستمر دارد و راز سلامتی اش را در دوچرخه سواری می بیند، گفت وگوکرده ایم که باهم می خوانیم.
اسدالله ایوبی هستم، متولد 1346 مهندس ارشد مکانیک در شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه خلیج فارس.
دوچرخه سواری را بیشتربخاطر سلامتی و حفظ آن انجام می دهم. دوچرخه سواری مزیت های زیادی دارد که از دیدگاه های مختلف می توان آن را موردبررسی قرارداد. اگر از دید سلامتی حساب کنید، حتی از پیاده روی یک پله بالاتروبهتر است، زیرا در پیاده روی وقتی قدم برمی داریم، ضرباتی به مفاصل و غضروف ها و زانو واردمی شود، اما این در حالی است که در دوچرخه سواری این ضربات به بدن وارد نمی شود. وقتی می گوییم از پیاده روی بهتر است به این معناست که در پیاده روی همه خوبی های یک ورزش سالم نهفته است، اما دوچرخه سواری ورزشی آرام است که همیشه فشار یکنواختی به عضلات و مفاصل واردمی کند. بنابراین لذتی که در دوچرخه سواری هست، در پیاده روی وجود ندارد ضمن اینکه یک ورزش هوازی است . در مدت پیاده روی در یک ساعت6 تا 7 کیلومتر امکان پیاده روی وجود دارد، اما در دوچرخه سواری در همین مدت 20کیلومتر مسافت را طی می کنید که لذت ها و دیدنی های بیشتری در دوچرخه سواری خواهید دید.
خیر. بچه که بودیم، بیشتر دوچرخه سواری می کردیم، هرچه سن بالاتر می رفت این حرفه کم کم رها شد.
خیر. دوچرخه سواری را بیشتربخاطر سلامتی و حفظ آن انجام می دهم اما بعد از 40 سالگی دوباره به این ورزش روی آوردم وقتی که فشار زندگی بیشتری داشته باشم، بیشتر رکاب می زنم و بیشتر سوار می شوم. چه ازلحاظ فکری و چه ازلحاظ جسمی هر موقع احساس مریضی و کرختی می کنم دوچرخه سواری بهترین ورزش است هر وقت دغدغه فکری و گرفتاری در زندگی برایم پیش بیاید، بهترین چاره برای کاهش استرس و رفع گرفتاری ها ورزش کردن است زیرا دوچرخه سواری آدم را آرام و حالش را بهتر می کند زیرا با ورزش کردن هوای بهتر و بیشتری وارد شش ها می شود، جریان خون بهتر خواهد شد و یک عالمه خوبی های دیگری در خودش نهفته است، همچنین از خواب های بد و کابوس هاجلوگیری می کند و دمای بدن را تنظیم می کند. یک جمله هم هست که می گوید «عرق باید از پیشانی بیاید نه از چشم !
شما قبل از جنگ تلاش می کنید پیروز می شوید و عرق از پیشانی شما می ریزد یا بعد از جنگ شکست می خورید و عرق و آب از چشمانتان می ریزد».
حالا در دوچرخه سواری این عرق باید از پیشانی شما باتحمل سختی ها بریزد اگر زمانی که سالم هستید و ورزش کردید برای سلامتی بدن تلاش کردید فشارخون، چربی خون و قند و ... سمت شما نمی آید و عضلات بدن به راحتی آسیب نمی بینند، دردها به سراغ آدم نمی آید اما بعضی از دردها اجتناب ناپذیر است و با بالا رفتن سن به سراغ انسان می آید که با ورزش کردن به موقع دردها را به تعویق می اندازید .
هرکسی به یک رشته ورزشی علاقه مند و این مسئله خیلی مهم است که ورزش کردن به هر طریقی انجام شود. همیشه ورزش کردن از یکجا نشستن سخت تر است و دوچرخه سواری از ماشین سواری هم سخت تر است، پیاده روی هم از ماشین سواری سخت تر است. درراه ورزش کردن این سختی ها وجود دارد؛ به همین خاطر است که خیلی ها به سراغ ورزش نمی روند پس برای سلامتی باید از سختی ها عبور کنیم اگر این سختی ها را خودمان انتخاب کنیم، به طبع در مراحل بعدی راحت خواهیم بود؛ این سختی ها با خودش سلامتی به همراه دارد. وقتی سخت کارکنیم، در قبالش یک درآمد یا شغل در اجتماع کسب می کنیم .
در این مسیر 18 کیلومتر رفت و 18 کیلومتر برگشت از شهرک مروارید تا مرکز منطقه خلیج فارس رکاب می زنم .
بله سال های قبل با جمع دوستان در روستاها و کوه هایی که امکان گردشگری و دوچرخه سواری فراهم بود، به صورت مداوم جمعه ها دوچرخه سواری می کردیم .فعالیت ورزشی بنده فقط به دوچرخه سواری ختم می شود که با بالا رفتن سن نباید زیاد به خودمان فشار و شتاب وارد کنیم.
خیر. تا حالا تو هیچ مسابقاتی شرکت نکردم بیشتر با خودم مسابقه می دهم تا هرروز سالم و سالم تر بمانم تا بیماری به سراغم نیاید،برای سلامتیم با خودم هرروز مسابقه برگزار می کنم.
خدا را شکر هیچ گونه مریضی ای ندارم که می توان نتیجه گرفت ورزش ضامن سلامت جسم و روح است کسی می تواند این مسافت را رکاب بزند که سختی راه را خودش انتخاب کند و از خواب اول صبحش بگذرد.
خیر در کار هیچ گونه خللی وارد نمی کند بلکه هر روزی که با ماشین به سرکار می آیم، برعکس نسبت به روزهایی که با دوچرخه به سرکار می آیم، کسل تر و خموده تر هستم.
خیر. با توجه به آب وهوای بندرعباس در تابستان امکان دوچرخه سواری فراهم نیست ولی در پاییز و زمستان که هوا به نسبت خنک تر می شود، دوچرخه سواری می کنم روزهایی که دمای هوا از 28 درجه بیشتر شود، نمی توانم رکاب بزنم.
همکاران فرهیخته تر از آن هستند که من توصیه ای برایشان داشته باشم چون اکثراً ورزشکار هستند و در رشته های دیگری که موردعلاقه آن ها است فعالیت می کنند اما اگر هرکسی تمایل داشته باشد، به این رشته ورزشی وارد شود، حتماً باکمال میل همراهی شان خواهم کرد.
در این برهه از زمان امکانات در فعالیت های ورزشی زیاد تأثیرگذار نیست، چون برای آموزش اکثر رشته های ورزشی و آشنایی با آن ها جهت مشاوره و ... دسترسی به اینترنت در هرجای ایران که باشی مقدور است، همچنین اگر کسی اهل ورزش کردن باشد، ورزش خواهد کرد حتی در روستایی دورافتاده اگر باشد.
هرکس بر اساس دیدگاهش برای خود امکانات می سازد مثلاً یک نفر وقتی سمت دریا می رود، سریع لباس هایش درآورده و به شنا کردن و تفریح می پردازد اما کسی دیگر هست که چندین ساعت کنار دریا بودن براش هیچ گونه لذتی نخواهد داشت و این تفاوت دیدگاه هاست که برای آدم ها امکانات خواهد ساخت.
رئیس امور ورزش تربیت بدنی نفت و گاز گچساران از توافق مدیریت این باشگاه با جهانبخش جعفری برای هدایت تیم فوتبال این باشگاه پس از کش وقوس فراوان، سرمربی تیم فوتبال این باشگاه برای حضور قدرتمند در لیگ دسته دوم فوتبال ایران انتخاب و معرفی شد.شاهرخ داودی، رئیس امور ورزش تربیت بدنی نفت و گاز گچساران با تقدیر از عملکرد بهمن فرازمند،سرمربی سابق این تیم که در مدتی کوتاه بدون چشم داشت مالی هدایت این تیم را بر عهده داشت، گفت: شرایط خاص مالی باشگاه و بیماری نابهنگام این مربی توانمند بومی امکان ادامه همراهی با مجموعه بزرگ ورزش نفت را امکان پذیر نکرد.داودی در ادامه در خصوص سرمربی جدید باشگاه گفت: حضور جهانبخش جعفری، مربی نام آشنای لیگ دسته دوم در باشگاه نفت ادامه روند بومی پروری و توجه ویژه به بازیکنان بومی خواهد بود، اما شرایط برای موفقیت تیم بر اساس برنامه های این سرمربی و کادر فنی ایشان فراهم است.رئیس امور ورزش در ادامه گفت: امید است در راستای موفقیت هرچه بیشتر تیم فوتبال نفت و گاز گچساران در شرایط خاص اقتصادی همه علاقه مندان و دوستداران فوتبال این شهر در کنار مدیران و دست اندرکاران ورزش نفت یکدل و هم صدا گام بردارند.رئیس امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: نفت و گاز گچساران در گروه الف لیگ دسته دوم فوتبال کشور با تیم های، علم و ادب تبریز، سپیدرور رشت، اسپاد تهران، فولادنوین اهواز، شهرداری بندرعباس، شهرداری همدان، مس نوین کرمان، ملی حفاری اهواز، آوالان کامیاران، ایران جوان بوشهر، امید گناوه، ویستا توربین تهران و محتشم تبریز هم گروه شد.جهانبخش جعفری مدرک مربیگری Aآسیا ومربیگری فوتبال را در برزیل زیر نظر لوییس فیلیپ اسکولاری سرمربی تیم ملی فوتبال برزیل را کسب کرده است.
این مربی سابقه بازی در فتح تهران، هما تهران، برق شیراز، پاس تهران و پرسپولیس تهران را در کارنامه ورزشی خود دارد. سرمربی البدر بندر کنگ و صعود به لیگ دسته ۲ فوتبال کشور، سرمربی نفت امیدیه (قهرمان نیم فصل اول و حضور در جمع هشت تیم جام حذفی)، راهیان کرمانشاه (لیگ آزادگان)، راه آهن تهران (لیگ آزادگان)، البدر بندر کنگ (لیگ آزادگان)، ملوان بندر انزلی (کمک مربی امیر قلعه نویی)، کیمیا فرآیند تهران (کسب بیشترین امتیاز نیم فصل دوم)، بعثت کرمانشاه به مدت ۲ فصل (کسب بهترین نتایج تاریخ تیم بعثت در لیگ دسته دوم) و نفت امیدیه در نیم فصل دوم (نجات نفت امیدیه از سقوط/ رساندن نفت امیدیه از رده چهاردهم به پنجم جدول) از تجربیات مربیگری جهانبخش جعفری است.
انتظاری:
هافبک 24 ساله تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان که سابقه بازی در تیم فوتبال پارس جنوبی را هم در کارنامه دارد عقیده دارد این تیم می تواند روند رو به رشد خود را در لیگ برتر فوتبال ایران ادامه دهد. نیما انتظاری، هافبک تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان که در عین جوانی یکی از تاثیرگذارترین بازیکنان تیم فوتبال نفت به شمار می رود، اصالتی بابلی دارد و از تیم خونه به خونه بابل به فوتبال ایران معرفی شد. او فصل گذشته در پارس جنوبی بازی کرد، ولی فصل موفق را با این تیم سپری نکرد اما الان در مسجدسلیمان و یک تیم نفتی دیگر روزهای خوبی را پشت سر می گذارد . او که این روزها به بازیکن فیکس تیمش تبدیل شده در بازی با فولاد یک گل 3 امتیازی زد. انتظاری عقیده دارد نفت می تواند کارهای بزرگی در لیگ انجام دهد و شگفتی ساز لیگ باشد. با هافبک تیم نفت مسجدسلیمان در خصوص وضعیت خودش و تیم نفت گفت وگویی انجام دادیم که باهم می خوانیم.
بازی بسیار خوبی بود. ما در همه بازی ها برای برد به زمین می آییم. البته می دانستیم برابر تیمی قوی قرار خواهیم گرفت. فولاد یکی از تیم های پرقدرت لیگ برتر است و شکست دادن این تیم نشان داد که ما تیم باکیفیتی داریم. ما بازی بسیار خوبی انجام دادیم و خوشبختانه به آن چیزی که شایستگی اش را داشتیم، دست پیدا کردیم. البته باید این را هم اضافه کنم قبل از بازی با فولاد در بازی با مس رفسنجان اصلا فکر نمی کردیم که بازنده باشیم و برای همین برای جبران آن باخت به چیزی جز شکست دادن فولاد فکر نمی کردیم.
باید بگویم این زیبایی فوتبال است که هیچ چیز از پیش مشخص نیست و اینکه شما در عین خوب بودن همیشه برنده نیستید، اما درعین حال تیم ما در این فصل برابر تراکتور در تبریز امتیاز گرفت و در خانه به پرسپولیس هم که قهرمان چهارفصل اخیر است، نباختیم. از طرفی تیم بزرگ سپاهان را شکست دادیم و مقابل فولاد هم به سه امتیاز رسیدیم. نتیجه گیری در این بازی ها نشان داد که نتایج به دست آمده اتفاقی نبوده است. ما تیم خوبی داریم که از بازیکنان باکیفیت و باانگیزه ای تشکیل شده است. از طرفی با یک مربی خوب مثل مجتبی حسینی داریم که برای هر بازی برنامه ها و تاکتیک متفاوتی دارد. امیدوارم این روند خوب را دربازی های بعدی هم ادامه دهیم.
ما واقعا مربی خیلی خوبی داریم. اول اینکه ایشان جوان هستند و به همین دلیل رابطه خیلی خوبی با بازیکنان برقرار کردند و به قولی بچه ها را درک می کنند. از سوی دیگر در عین جوانی مربی بادانشی هستند. تمرینات به روز و متنوعی داریم و کار کردن با ایشان خیلی خوب است و در همین مدت چیزهای زیادی از ایشان یاد گرفته ایم و من مطمئن هستم در ادامه لیگ ما این روند و کسب نتایج خوب را ادامه می دهیم.
مطمئن باشید ما تمام تلاش خود را می کنیم که نفت مسجدسلیمان بهترین نتایج را بگیرد. هواداران این تیم لیاقت بهترین ها رادارند. تاکنون همه چیز خوب بوده و از این به بعد هم سعی می کنیم این روند را ادامه دهیم تا جزو تیم های بالای جدول باشیم و به نوعی شگفتی ساز لیگ شویم.
این نظر لطف شما است. من وظیفه ام را انجام دادم اما در خصوص گل باید بگویم من فضای خوبی برای شوت زدن داشتم و خوشبختانه ضربه ای که زدم تبدیل به گل شد. بعد از گل هم احساس فوق العاده ای داشتم، چون زحمات همه بچه ها نتیجه داد و سه امتیازی مهم را به دست آوردیم. امیدوارم این روند را دربازی های بعدی هم ادامه دهیم.
ببیند درست است ما تیم جوانی داریم اما درعین حال بازیکنان باتجربه در تیم ما کم نیستند. تیمی که از سال قبل به سرمربی جدید تیم تحویل دادند 95 درصد بازیکنانش را ازدست داده بود. از طرفی جمع آوری بازیکن برای تیمی که تا یک هفته به آغاز رقابت ها مجوز فعالیت نداشت، کار بسیار سختی بود. تیم ما به زحمت جمع شد و بازیکنان جوان زیادی دارد. دفاع چپ تیم ما متولد سال 80 است و دو مهاجممان متولد سال 79 هستند. یک تیم جوان داریم که تشنه موفقیت هستند. به همین دلیل من عقیده دارم در ادامه می توانیم نتایج خوبی کسب کنیم.
ازلحاظ فنی خیلی برای خودم سال خوبی بود. احساس کردم پیشرفتی نسبت به گذشته داشته ام. امیدوارم بتوانم این روند را در نفت مسجدسلیمان ادامه دهم، اما در مورد سقوط باید بگویم ما توانستیم با چند نتیجه خوب روند رو به رشدی را طی کنیم تا جایی که هیچ کسی در آن زمان حتی فکرش را هم نمی کرد که ما در آخر فصل جزو تیم های سقوط کننده باشیم. ولی بعد اتفاقاتی رخ داد که همه چیز را به هم زد. گرچه نمی توان تاثیر مسائل فنی را نادیده گرفت ولی قطعاً ۹۰ درصد این اتفاق به سوءمدیریت برمی گردد که آسیب بسیار زیادی به پارس زد. دوست دارم اینجا به نمایندگی از تمامی بازیکنان تیم از مردم خوب جم معذرت بخواهم که تنها دل خوشی آن ها از بین رفته است ولی متأسفانه معتقدم آن ها باید بیشترین مطالبه شان را از مسئولان استان داشته باشند که بسیار ضعیف عمل کردند.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان در هفته هفتم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران به یک پیروزی ارزشمند دست پیدا کرد تا در میانه جدول قرار بگیرد. نفتی ها که فصل را با متوقف کردن قهرمان جام حذفی در تبریز شروع کرده بودند این بار روند شکست دادن و متوقف کردن مدعیان لیگ برتر فوتبال ایران، در خانه فولاد خوزستان تیم سوم فصل گذشته و مدعی این فصل را شکست دادند. نفت مسجدسلیمان که فصل سینوسی واری را سپری می کند، بعد از پیروزی پرگل مقابل سپاهان و متوقف کردن پرسپولیس در خانه این بار فولاد خوزستان را در هوایی بارانی و نیز در دربی خوزستانی ها با یک گل شکست داد. شاگردان مجتبی حسینی یک بازی پایاپای را با حریف خود انجام دادند و در بعضی دقایق نیز از تیم مهمان برتر بودند که درنهایت در دقیقه 90 با شوت سرکش و زیبای هافبک خود نیما انتظاری موفق شدند به گل برتری و 3 امتیازی برسند. نفت مسجدسلیمان هر چقدر در برابر تیم های بزرگ موفق عمل کرده است در برابر تیم های معمولی نتایج خوبی نگرفته مانند شکست مقابل مس که قعرنشین بود یا سایپا و یا نساجی. مربیان نفت باید همانقدر که بازیکنانشان برابر تیم های بزرگ انگیزه دارند این انگیزه را نیز در برابر تیم های کوچک هم تقویت کنند تا این تیم با ادامه روند رو به رشد خود در فصل جدید رتبه ای به مراتب بهتر از فصل گذشته پیدا کند.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان در پایان دور رفت رقابت های لیگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه های ایران صاحب پنجمین برد متوالی خود در این رقابت ها شد. در هفته پایانی دور رفت لیگ برتر تیم های شهرداری گرگان و پالایش نفت آبادان مقابل هم ایستادند که شاگردان شایسته متشرعی با ارائه یک بازی برتر موفق شدند، با نتیجه 67 بر 43 به پیروزی برسند تا مقتدرانه دور رفت این رقابت ها را به پایان رسانده باشند. تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان در پایان دور رفت با پنج پیروزی در پنج مسابقه صدرنشین بلامنازع جدول شد. البته این پایان کار نبود چون با توجه به شرایط برگزاری مسابقات و نیز ویروس کرونا دور برگشت بلافاصله شروع شد و تیم پالاش نفت آبادان نخستین دیدار خود در دور برگشت را هم با پیروزی شروع کرد تا نشان دهد تنها تیم شکست ناپذیر مسابقات است. در اولین دیدار از دور برگشت تیم های سپهرداد تهران و پالایش نفت آبادان مقابل هم به میدان رفتند که در پایان شاگردان شایسته متشرعی با ارائه یک بازی برتر موفق شدند با نتیجه قاطع ۹۰ بر ۳۵ به پیروزی برسند. شاگردان شایسته متشرعی که در پنج بازی دور رفت موفق به کسب پنج پیروزی شده بودند، در نخستین هفته از دور برگشت ششمین برد متوالی را رقم زدند تا کماکان بخت نخست قهرمانی باشند. به دلیل شیوع ویروس کرونا، رقابت های لیگ برتر بسکتبال بانوان به صورت متمرکز در تهران برگزار می شود و متعاقبا تیم پالایش نفت آبادان هم در تهران به مصاف حریفان می رود.
تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام که در هفته سوم به نخستین برد خود در رقابت های لیگ برتر فوتبال بانوان باشگاه های ایران دست پیدا کرده بود درهفته چهارم هم موفق شدند این روند را ادامه دهد تا روند صعودی در جدول رده بندی این رقابت ها در گروه دوم داشته باشد. شاگردان آیناس آراسته نژاد در هفته چهارم رقابت های لیگ برتر فوتبال بانوان باشگاه های ایران در بوشهر میهمان تیم سارا گل بوشهر بودند که موفق شدند با ارائه یک بازی برتر با نتیجه دو بر صفر میزبان خود را شکست دهند.
عاطفه ایمانی و فاطمه پسندیده، دو گل تیم پالایش گاز ایلام را به ثمر رساندند. ایناس آراسته نژاد، سرمربی تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام بعد از این پیروزی گفت: با توجه به اینکه آب وهوای بوشهر با ایلام متفاوت بود و بازیکنان حریف هم تلاش زیادی کردند، خوشبختانه بازیکنان ما در بازی خوب ظاهر شدند و دو گل برای دیارمان ایلام به ارمغان آوردند. هرچه بیشتر مسابقه برگزار شود، تیم فوتبال بانوان ایلام هماهنگ تر می شود و ما نتایج مطلوب تری کسب خواهیم کرد. سرمربی تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام در ادامه با ابراز رضایت از شاگردانش گفت: بازیکنان در زمین تمام دستورات تاکتیکی را پیاده کردند و برای همین به نتیجه مطلوبی رسیدیم. بازی در بوشهر سخت است و خوشحالم که شاگردانم سربلند از این دیدار بیرون آمدند. هفته آینده هم تیم میزبان قشقایی شیراز هستیم و با توجه به شرایط فنی تیم انتظار می رود با اقتدار بازی این دوره را از آن خود کنیم. تیم پالایش گاز ایلام در پایان هفته چهارم با ۲ برد و ۲ باخت و کسب ۶ امتیاز در رده چهارم از گروه دوم لیگ برتر فوتبال بانوان باشگاه های ایران قرار دارد.
مربی تیم بوکس باشگاه نفت امیدیه که سابقه هدایت تیم ملی را به عهده داشت، بار دیگر هدایت این تیم را به عهده گرفت.
مرتضی خفایی، مسوول آکادمی استعدادیابی باشگاه نفت امیدیه و مربی تیم بوکس باشگاه که سابقه مربیگری در تیم ملی بوکس نوجوانان ایران اعزامی به مسابقات آسیایی امارات را در کارنامه خود داشت، به عنوان سرمربی تیم ملی بوکس جوانان جهت اعزام به مسابقات جوانان جهان که در لهستان برگزار می شود انتخاب و معرفی شد. باشگاه فرهنگی ورزشی نفت امیدیه این موفقیت را به مرتضی خفایی تبریک گفت و از خداوند متعال برای این مربی جوان نفتی آرزوی موفقیت روزافزون دارد
مشعل کودکان و نوجوانان گروه های سنی هستند که در سال های اخیر و با گسترش آپارتمان نشینی و پرهیز خانواده ها از حضور کودکان در کوچه و فضاهای عمومی و کاهش دید و بازدیدهای خانوادگی دچار کم تحرکی شده اند. از سوی دیگر بازی های رایانه ای زیادی در این سال ها فراگیر شده اند که نوجوانان را به سمت خود می کشاند و دیگر همان بازی و شیطنت های روزانه در خانه را هم ندارند. حالا و در این یک سال اخیر باید عوارض ناشی از قرنطینه و تاکید برای در خانه ماندن و تعطیلی مدارس را هم به این شرایط اضافه کنیم.
کودکان و نوجوانان با بیداری در ساعات اولیه صبح و تردد تا مدرسه و بازی در آن و فعالیت های جانبی، میزانی از تحرک را داشتند، اما در این ماه های کرونایی که مدارس تعطیل و کلاس ها آنلاین شده اند، بسیاری از دانش آموزان در خانه و پشت میز و توی تخت این کلاس ها را دنبال می کنند، اما مساله مهم درباره این شرایط که می تواند این عدم تحرک را نگران کننده کند، ایجاد افسردگی و احساس پوچی برای کودکان و نوجوانان است. این دسترسی و افزایش زمان حضور در فضای مجازی می تواند آسیب های جسمی و روحی را برای نوجوانان به همراه و باید مورد توجه والدین قرار داشته باشد. به همین دلیل توصیه هایی که کارشناسان علوم تربیتی برای این گروه های سنی در این شرایط را مطرح کرده اند، مرور می کنیم.
کودکان گروه سنی ۶ تا ۱۷ سال لازم است روزانه حدود ۶۰ دقیقه حرکات بدنی ورزشی داشته باشند. باید توجه داشت که نداشتن تحرک بدنی با افسردگی در سنین ۱۸ سال به بالا رابطه دارد و روی سلامت جسمی و روانی کودکان و نوجوانان اثر منفی می گذارد. بهتر است هر روز به بهانه یا دلیلی که مورد توجه فرزندتان است، این تحرک شامل پیاده روی یا ورزش یا بازی را داشته باشید.
این توصیه ها به شکلی برای والدین هم وجود دارد؛ پس اگر والدینی هستیم که خودمان تحرک نداریم و از صبح تا شب در گوشه ای از خانه هستیم، نمی توانیم از فرزندمان توقع ایجاد تغییر داشته باشیم. بهتر است در بسیاری از این برنامه ریزی های روزانه خودمان پیشقدم شویم تا فرزندمان با ما همراه شود.
درست است که فضاهای عمومی و خانواده و سربسته برای حضور در این روزهای کرونایی توصیه نمی شود، اما خوب است که هفته ای حداقل یک بار یا آخر هفته ها در حیاط خانه، پارک یا فضاهایی بیرون از شهر با فرزندمان حضور داشته باشیم، چراکه هوای تازه و اکسیژن کافی و دیدن مناظر برای تسکین و آرامش روحی مفید است.
اگر شرایط بیرون رفتن از خانه را به دلایل مختلف ندارید، روش های مختلفی برای تحرک و ورزش و بازی در خانه وجود دارد. مثلا می توانید طناب زدن را به عنوان یکی از ارزان ترین، راحت ترین و مفیدترین ورزش ها انتخاب کنید و با هم مسابقه بگذارید. طناب بازی برای بزرگسالان و کودکان و نوجوانان لذت بخش است پس می توانید با یک برنامه ریزی منظم به همراه فرزندانتان طناب بازی کنید و آن را به یک فعالیت جذاب بدل کنید.
یکی از مسائل مهم این است که فرزندتان را از بازی کامپیوتری و فضای مجازی دور نگه دارید و برای همین باید در مورد بازی های جایگزین خلاقیت به خرج دهید تا آنقدر این بازی جدید جذاب باشد که بخواهد بازی با شما را ترجیح دهد. خوب است که برای آنها تشویق یا موقعیتی جایگزین را مطرح کنید تا تمایل به همراهی با شما بیشتر شود.
گروه های سنی مختلفی که در یکسال اخیر در خانه مانده اند، علاقه زیادی به پخت وپز انواع غذاها و شیرینی ها نشان داده اند. اینکه نمی توان به رستوران رفت و یا غذاهای بیرون را گرفت، باعث شده بسیاری از افراد به پخت وپز در خانه علاقه مند شوند. پس این موضوع هم می تواند یکی از زمینه های همراه کردن نوجوانتان با خودتان است. او را درگیر پخت وپز انواع غذاها و شیرینی ها کنید.
برای غذا خوردن و خوابیدن و پشت کامپیوتر نشستن یک برنامه منظم را معین کنید؛ زیاد خوابیدن هم مانند زیاد خوردن می تواند برای نوجوانان مخرب باشد. خوب است که قبل یا بعد از ساعت کلاس درسی زمانی را برای برنامه های جانبی فرزندتان بگذارید تا بخش جدی روز را واقعا جدی بگیرد و باقی روز را برای برنامه های خودش بگذارد.
هرچند شب یکبار بازی های دورهمی و خانوادگی را ترتیب بدهید؛ پانتومیم، بازی حافظه، آواز خواندن یا فیلم دیدن ... با هر کدام از اینها می توانید ساعاتی از هفته را با هم بگذرانید و فرزندتان را از حضور در فضای مجازی یا منفعل ماندن در اتاق و خوابیدن دور کنید.
زمان های بدون استفاده از اینترنت و تجهیزات کامپیوتری در خانه ایجاد کنید، یعنی برای غذا خوردن، خوابیدن و بازی کردن، انجام تکالیف مدرسه و حمام کردن و کمک به شما در کارهای خانه و... زمان جداگانه تنظیم کنید تا فرزندتان احساس کند که حضورش در خانه بدون تعهد نیست و علاوه بر کارهای روزانه خودش باید در امور خانه سهیم باشد.
حالا که همه اعضای خانواده مجبور هستند همه ساعات روز را در خانه در کنار هم باشند، ممکن است پدر و مادر یا فرزندان با هم چالش هایی داشته باشند. اختلافات خانوادگی به خصوص با نوجوانان و این گروه سنی مساله ای معمول و قابل قبول اما لازم است این شرایط را مدیریت کنیم و نگذاریم تبدیل به یک عامل اختلاف و دور شدن از یکدیگر شود.
چشم تو به حال من گر نیم نظر خندد
خارم به چمن نازد عیبم به هنر خندد
تا چند بر آن عارض بر رغم نگاه من
از حلقه گیسویت گل های نظر خندد
در کشور مشتاقان بی پرتو دیدارت
خورشید چرا تابد بهر چه سحرخندد
دل می چکد از چشمم چون ابر اگر گریم
جان می دمد از لعلت چون برق اگر خندد
*بیدل دهلوی
سالار عقیلی یکی از خوانندگان سبک کلاسیک موسیقی است که در این سالها بسیار فعال بوده است و آلبوم ها و قطعات موسیقی با ارزش و پر طرفداری را تولید کرده است. «از تنهایی گریه مکن» و «مرا رها کن» دو قطعه عاشقانه این آلبوم موسیقی هستند که در سال 95 به بازار آمده است. این آلبوم و ترانه از تنهایی گریه مکن این آلبوم با همراهی ارکستر ملی ایران در کنسرت های مختلف اجرا شده است.
دعوت به تماشای دوزخ مجموعه مقالاتی است که در دو بخش ادبیات و سیاست جمع آوری شده است. همان طور که احتمالا می توانید حدس بزنید اکثریت مقالات کتاب از نویسندگان آمریکای لاتین است و در میان آن ها بیشتر مقالات کتاب از ماریو بارگاس یوسا، نویسنده برنده جایزه نوبل ادبیات و اهل پرو است اما مقالات دیگری هم از آیزایا برلین، خورخه لوییس بورخس، آلکسی دو توکویل، آریل دورفمن، ولادیمیر نابوکوف، خوسه دونوسو و دیگر بزرگان در کتاب آمده است. از خود مترجم نیز دو مقاله در کتاب وجود دارد. این مقالات که حاصل تلاش بیست ساله مترجم است قبلا در مجلاتی مانند کِلک، بخارا، نگاه نو، جهان کتاب و اندیشه پویا به چاپ رسیده اند اما مترجم کتاب تصمیم گرفت به شکل کتاب نیز منتشر شود چرا که اعتقاد دارد «این مقالات ارزش آن را دارد که به شکلی مستقل و برای مخاطبانی بیش تر منتشر بشود، زیرا هیچ یک از آن ها چیزی نیست که «مناسبت» خاصی داشته باشد و با گذشت زمان موضوعیت آن از میان رفته باشد.»
در کتاب دعوت به تماشای دوزخ بیشتر از ۴۰ مقاله وجود دارد که هر کدام به تنهایی جذابیت خاص خودش را دارد و خواننده می تواند این مقالات را در کنار دیگر مطالب و کتاب هایی که می خواند مطالعه کند. مخصوصاً مقالات ادبی را می توان هرچند وقت یک بار مطالعه کرد و از نقدهای یوسا نهایت استفاده را برد.
من و زیبا فیلمی به کارگردانی و نویسندگی فریدون حسن پور و تهیه کنندگی جواد نوروز بیگی محصول سال ۱۳۹۰ ایران است. شخصی به نام موسی درصدد توبه از گذشته است. همسر موسی در اثر درد زایمان جان سپرده و موسی وقتی متوجه شده که کار از کار گذشته… پرویز پرستویی و شهاب حسینی دوبازیگر مطرح اصلی این فیلم هستند. این فیلم را می توانید در این روزهای کرونایی از سایت های فروش آنلاین فیلم مشاهده کنید.
پای صحبت های یک کارآفرین بانو
مشعل فرشته هیبت زاده، کارمند سابق پتروشیمی مارون و مدیرعامل امروز شرکت محصولات غذایی «سبز آرا بنه» است که علاوه بر موفقیت در زندگی خود، زمینه ای برای کارآفرینی برای زنان سرپرست خانوار ، بدسرپرست و محروم شهر خود ایجاد کرده است. او بسیاری از کارمندان خود را در قالب شغل اداری نگه نمی دارد و آنها تلاش می کنند در فضایی مستقل اقدامی سازنده را شروع کنند. هیبت زاده کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی از دانشگاه تهران دارد و سال ها در بخش تضمین کیفیت پتروشیمی مارون مشغول فعالیت بوده است، اما پس از ازدواج همراه با همسر خود به بررسی قابلیتی که شهرستان رامهرمز در تولید سبزیجات و صیفی جات داشته، می پردازد و در اقدامی پرمخاطره همراه با همسرش تصمیم می گیرند با رها کردن شغل خود ، شرکت خودشان را برپا کنند.
او می گوید در همان ابتدای کار با بررسی شرایط و هزینه ها دستگاه های بسته بندی مواد غذایی ایرانی را از چند شهر تهران و اصفهان و مشهد خریداری و کارگاه سبزی و سالاد تازه را راه اندازی کردیم که از همان روزهای نخست به طور مستقیم برای 22 نفر شغل ایجاد کرد و در کنار آن تعداد زیادی راننده و کشاورز در ارتباط با این شغل از مزایای آن استفاده می کردند و خیالشان از بابت فروش محصول راحت بود. هیبت زاده می گوید از سال ۱۳۹۵ اقدام به تاسیس کارخانه تولید و بسته بندی مواد غذایی در بخش انواع سبزیجات و صیفی جات (تازه و منجمد) در شهرک صنعتی شهرستان رامهرمز کردیم، اما در سال جاری و با وجود کرونا طرح توسعه شرکت را شروع کرده و با این تغییرات جدید 48 نفر که همه آنها زنان سرپرست خانوار هستند، مشغول به کار شده اند. او در ادامه می افزاید که این شرکت را با هزینه شخصی و بدون هیچ گونه حمایت مادی از سوی نهادهای مربوطه و وام های دولتی راه اندازی کرده و حالا این مجموعه موفق به کسب رتبه و جوایز مختلف از جمله کسب واحد نمونه صنعتی استان در سال ۹۶، کسب سطح الف مسئولیت اجتماعی (CSR) پس از هلدینگ خلیج فارس و پتروشیمی مارون از اروپا در سال ۹۷ شده است. همچنین این شرکت در نمایشگاه های توانمندی استان، صنایع کوچک تهران و ifood روسیه و صنایع بسته بندی استانبول حضور داشته و اکنون در حال ایجاد کارگاه های خوداشتغالی در روستاهای محروم شهرستان رامهرمز با رویکرد کمک به زنان بی سرپرست و بدسرپرست و فقرزدایی در این مناطق است.
هیبت زاده می گوید در این مدت، زمین و شرایط را برای احداث یک درمانگاه و دو مدرسه در شهرستان رامهرمز خریداری کرده ایم و ادامه می دهد: طرح های خوداشتغالی را برای روستاهای محروم این منطقه پیشنهاد داده ایم تا کارگاه هایی را با قرار دادن دستگاه خشک کن و خردکن در کانکس ها ایجاد کنیم تا روستاییان با کمترین میزان تردد و پرورش همزمان سبزی و صیفی جات و پرورش دام و طیور، کسب روزی کنند.
وی می گوید این مسیر برای او و همسرش بسیار سخت بوده اما آنها می خواستند برای این منطقه و مردم محروم آن مفید باشند: این کار شبانه روزی و با حساسیت های بسیار بالاست و نمی توان لحظه ای از آن غافل شد. در محصولات غذایی مساله زمان بندی تهیه و ارسال و بهداشت این مراحل اهمیت زیادی دارد و ما تاکید داریم که کیفیت هیچ گاه قربانی سرعت نشود.
این کارآفرین زن می گوید طبق برنامه ریزی اولیه تصور می کردیم که چند سال اول سود زیادی در این کار نداشته باشیم، اما در فاصله کوتاهی با استقبال بالا مواجه شدیم و شرکت ها و مجموعه های غذایی و بازار مردمی خوبی پیدا کردیم. او می افزاید: در یکی از مراسم های پذیرایی مسوول خرید پتروشیمی کارون خدمات و محصولات ما را دید و راضی بود و به این ترتیب مسوول خرید و بهداشتشان از شرکت و مراحل تولید بازدید کرد و از آن پس سفارش از پتروشیمی ها شروع شد و حالا 9 شرکت پتروشیمی خریدار محصولات ما هستند و محصولات مختلفی را برای مناسبت ها سفارش می دهند.
هیبت زاده به شرایط کرونایی که در یک سال گذشته وجود داشته اشاره می کند و می گوید: اگرچه در این مدت سفارش از سمت شرکت های پتروشیمی کم شد، اما در عوض سفارش از بازار مردمی بیشتر شده و استقبال خوبی از محصولات سالم و بسته بندی وجود دارد. محصولات ما در حال حاضر در شهر اهواز، امیدیه، بهبهان و ماهشهر توزیع می شود و تقاضای زیادی برای شهر شیراز داریم، اما شرایط نگهداری و انتقال برای شهرهای دورتر سخت است که باید بیشتر روی آن بررسی شود.
او در ادامه عنوان می کند که در جریان طرح توسعه شرکت تهیه سبزی خشک را هم در دستور کار قرار داده اند و سفارش های خارجی به دو کشور ارمنستان و بلاروس هم دارند.
این کارآفرین زن خوزستانی می گوید به دلیل این شرایط سخت کاری هنوز نتوانسته اند فرزندی داشته باشند و این شغل همه زمان او و همسرش را پر می کند. هیبت زاده خاطرنشان می کند: اگرچه ایده اصلی این کار و مسوولیت مدیرعاملی و کارهای اداری با من است، اما همسرم از همان ابتدا تمام کارهای اجرایی را انجام می داد و با علاقه زیادی پیگیری امور اصلی بود، او در این مسیر همراه خوبی برایم بوده است.
شرح عکس
روز ولادت حضرت زینب(س)، به عنوان روز پرستار و تقدیر از زحمات آنان شناخته می شود. پرستاران از مهمترین افراد کادر درمان به شمار می روند و حدود ۱۰ ماه که از شیوع ویروس کرونا در کشور می گذرد، پزشکان، پرستاران و کادر درمانی بیمارستان ها این مدافعان سلام، به عنوان سربازان جنگ امروز در خط مقدم مبارزه با کرونا حضور داشته و نقش موثری در بهبود و مراقبت از بیماران دارند. در آستانه «روز پرستار و شب یلدا» این گزارش از فعالیت و وضعیت پرستاران شیفت شب بیمارستان اکبر را نشان می دهد.
معرفی اپلیکیشن
با کمک این برنامه می توانید قفل کامپیوتر یا لپ تاپ خودتان را از راه دور و با کمک سنسور اثر انگشت موبایل باز کنید. کافی است نسخه ویندوز این برنامه را روی کامپیوتر نصب و دستورالعمل های برنامه را اجرا کنید تا موبایل به کامپیوتر وصل شود و از این پس بتوانید از سنسور اثر انگشت موبایل برای رایانه ی شخصی خود نیز استفاده کنید. استفاده از اثر انگشت برای باز کردن قفل، امنیت کامپیوتر و یا لپ تاپ را تا حد زیادی افزایش می دهد.
برای همه ما پیش آمده که گاهی با دوستانمان هندزفریمان را شریک شویم و آهنگ گوش کنیم، اما همیشه دو نفر سلیقه یکسانی در انتخاب آهنگ مورد علاقه خود ندارند. برای حل این مشکل با نصب Splitcloud Double Music همزمان ۲ موزیک متفاوت پلی می شود و یک آهنگ در گوشی سمت راست هندزفری و دیگری در گوشی سمت چپ پخش می شود. مشکل به همین سادگی حل شد.
با کمک این برنامه می توان استفاده از دارک مود یا حالت تیره را مدیریت کرد تا با تغییر ساعت تم به صورت خودکار عوض شود و با تاریک شدن هوا به هنگام غروب، تم گوشی از حالت روشن به حالت تیره تغییر کند. این برنامه در مدل های مختلف از برندها قابل اجراست و تنها کافی است موبایل شما از نسخه ۱۰ اندروید پشتیبانی کند. در تنظیمات برخی از گوشی های هوشمند به طور پیش فرض حالت تیره وجود ندارد، با استفاده از اپلیکیشنی به نام Dark Mode، استفاده از حالت تیره برای چنین گوشی هایی نیز امکان پذیر می شود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات