صنعت نفت سال آینده تحرک بسیار خوبی خواهد داشت
موافقت وزیر نفت با افزایش تسهیلات رفاهی نفتکارت کارکنان
درآمد ۲۵ میلیارد دلاری صنعت پتروشیمی تا 1400
نقش آفرینی از اکتشاف تا میدانهای مشترک
مدیریت انتقال گاز در 7 استان به مرکزیت نصف جهان
کــــــرونا مانع ارائه خدمات نشده
آشنایی با راهکارهای فوری برای کـاهش مصرف گــاز در خانهها
خداحافظی با روزهای پر رونق نفت شیل
واگذاری فرودگاه شهدای خارک به شرکت فرودگاهها
آثار و عواقب بی توجهی به نماز از نگاه حضرت زهرا(س)
جعبه سیاه خطوط لوله نفت لرستان هستم
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری به تحرک در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: رقم تولید و صادرات نفت با توجه به شرایط سال آینده در بودجه ۱۴۰۰ پیش بینی شده است و تحرک بزرگی در زمینه رشد اقتصادی کشور به وجود خواهد آورد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی، روز (چهارشنبه، 3دی ماه) در نشست هیأت دولت به لایحه بودجه ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: این بودجه، پیام مهمی برای جامعه داشت و جامعه این پیام را دریافت کرده است.
وی افزود: پیام بودجه این بود که سال ۱۴۰۰ با امسال و سال قبل متفاوت خواهد بود، هم از نظر سیاسی، هم اقتصادی و هم در تحولات بودجه عمرانی که نشان می دهد شرایط چگونه است و انتظار مردم را مثبت کرده و در سایه این انتظار مثبت، شاهد تحول مثبت در اقتصاد، کشاورزی و خدمات هستیم.
رئیس جمهوری با بیان اینکه در ۶ ماه نخست امسال، رشد اقتصادی مثبت بوده است، افزود: تا پایان سال، رشد اقتصادی با وجود مشکلات مثبت خواهد بود و نخستین اثر آن را در تورم آذرماه می بینیم که حرکت در تورم نقطه به نقطه آغاز شده و در مسیر مهار شتاب تورم خواهیم بود.
روحانی تصریح کرد: از سوی دیگر، صنعت نفت تحرک بسیار خوبی خواهد داشت و در بودجه به طور کامل مشهود است که رقم تولید و صادرات نفت را با شرایط سال آینده پیش بینی کردیم و خود این تحرک بزرگی را در زمینه اقتصادی به وجود خواهد آورد.
رئیس جمهوری عنوان کرد: در زمینه بودجه، نشست خوبی را با رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس کمیسیون تلفیق و برخی نمایندگان با معاون اول و رئیس سازمان برنامه و بودجه و تعدادی از وزیران داشتیم و با مباحثی که به میان آمد، دیدگاه ها به هم نزدیک تر شد.
روحانی اظهار کرد: در نشست (نخستین نشست مشورتی دولت و مجلس درباره بودجه ۱۴۰۰ کل کشور) در بسیاری از دیدگاه ها، وجه مشترک داشتیم و در بعضی مواردی که مورد بحث و پرسش بود، به جمع بندی خوبی رسیدیم که امیدواریم در کمیسیون تلفیق با حضور سازمان برنامه و بودجه بتوانیم بودجه را در زمان مناسب با تصویب نمایندگان دریافت و برای سال آینده برنامه ریزی کنیم.
ازسوی معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شد
معاون اول رئیس جمهوری مصوبه مربوط به کاهش دوره ممنوعیت ترانزیت بنزین، گازوییل و هیدروکربورهای مشابه را ابلاغ کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، هیأت وزیران در نشست هفتم دی ماه، با پیشنهاد وزارت نفت مبنی بر کاهش دوره ممنوعیت عبور (ترانزیت) بنزین، گازوییل و هیدروکربورهای مشابه از قلمرو جمهوری اسلامی ایران به کشورهای همسایه موافقت کرد.این تصمیم با توجه به توازن قیمت های صادرات دریایی و خشکی فراورده های نفتی کشور در شرایط فعلی و عدم امکان سوء استفاده در این زمینه اتخاذ شد.به موجب مصوبه یادشده، تاریخ پایان دوره ممنوعیت یادشده که پیش از این تا پایان سال ۹۹ تعیین شده بود، به ۱۵ دی ماه تغییر کرد.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: برخی منتقدان دولت به توانایی استخراج و فروش نفت پیش بینی شده در بودجه سال آینده تردید دارند، اما ما به توانایی وزارت و وزیر نفت اطمینان داریم.
علی ربیعی، (سه شنبه، 9 دی ماه) در نشست خبری که از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، با اشاره به نشست مشترک بین دولت و مجلس و نشست عصر دوشنبه (8 دی ماه) سران سه قوه گفت: بخشی از مباحث مربوط به نشست های دولت و مجلس و سران قوا درباره موضوع بودجه بود که در آنها تفاهم و همراهی وجود داشت.
وی افزود: اصلاحات مورد بحث در نشست های مشترک دولت و مجلس، عمدتاً حول دستورهای مقام معظم رهبری مبتنی بر واریز سهم ۳۸ درصدی صندوق توسعه ملی به ازای فروش بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز و برداشت نکردن از صندوق توسعه ملی برای مصارف تبصره (4) و بازپرداخت کامل اقساط صندوق توسعه ملی که در سال ۱۴۰۰ سررسید می شود، بود. در نتیجه، ۹۳ میلیارد تومان ناترازی در بودجه خواهیم داشت. سخنگوی دولت تصریح کرد: در ستاد اقتصادی دولت برای اصلاح بودجه براساس نامه مقام معظم رهبری در نحوه و مقررات برداشت از صندوق توسعه ملی برای ۹۳ هزار میلیارد تومان ناترازی، مقرر شد ۵۳ هزار میلیارد تومان به فروش اوراق اضافه و ۴۰ هزار میلیارد تومان هم در بودجه صرفه جویی شود و رئیس جمهوری در نامه ای این موضوع را به مجلس اعلام کرد، بنابراین سقف بودجه حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان افزایش می یابد. ربیعی با تأکید بر اینکه بودجه ۱۴۰۰ واقع بینانه و دقیق تدوین شده است، عنوان کرد: برخلاف برخی اظهارنظرهایی که درباره پیش بینی رقم فروش نفت در بودجه ۱۴۰۰ مطرح می شود، تصویری قابل دسترس از فردا وجود دارد، این حق ایران است که با توجه به جایگاهی که در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) دارد، حداقل روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت بفروشد و طبیعی است که این حق باید در بودجه بازتاب داده شود و دولت به عنوان حافظ منافع ملی زمینه تحقق آن را فراهم کند.
وی گفت: ما از جنگ اقتصادی سرافراز بیرون آمدیم و نخستین دستاورد ما از پایان این نبرد، این است که سهم خود را از بازار جهانی نفت پس بگیریم. برخی منتقدان دولت به توانایی استخراج و فروش مقدار نفت پیش بینی شده تردید دارند. ما همین حالا هم می توانیم ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت بفروشیم، ما به توانایی وزارت نفت و وزیر مطمئنیم.
سخنگوی دولت افزود: بودجه جاری ما هم در سال ۱۴۰۰ به هیچ عنوان متکی به افزایش فروش نفت نیست و آنچه از طریق فروش بیشتر نفت به دست می آید، صرف بنیه دفاعی، عمرانی و حمایت معیشتی خواهد شد؛ اما نباید درباره رابطه نفت و بودجه دچار اشتباه شویم.
ربیعی تصریح کرد: طبق نظری مبنی بر کم کردن رابطه بودجه و نفت گفته می شود که نباید نفت را بیش از مصرف، تولید و استخراج کنیم، که این دیدگاه نادرست است. اعتقاد ما بر آن است که این دیدگاه فقط امروز و تداوم وضع موجود را می بیند. در حالی که ما باید نفت را یار رشد و توسعه کشور کنیم و اقتصادی را بسازیم که نقش نفت در آن ناچیز شود.
وی عنوان کرد: ما باید رابطه نفت و بودجه جاری را قطع کنیم و همه تلاش ما بر این باشد که بودجه جاری از محل پویایی اقتصاد به دست بیاید نه نفت. در واقع اصلاح ساختار بودجه یعنی ما درآمدهای نفت و فراورده ها و مشتقات آن را به افزایش قدرت ملی، ایجاد نیاز در جهان به تولیدات صنعتی و مشتقات نفتی ایران و افزایش امنیت ملی و نیز سرمایه گذاری برای رشد و توسعه کشور و نسل های آینده و کمک به معیشت مردم برای گذر از شرایط سخت اختصاص دهیم.
سخنگوی دولت گفت: ما به دغدغه های نمایندگان مجلس و منتقدان احترام می گذاریم؛ اما معتقدیم که بودجه نه تنها غیرواقعی نیست؛ بلکه مستند تدوین شده و امیدواریم سرانجام بهترین تصمیم همسو با منافع ملی کشور اتخاذ شود. ربیعی در پاسخ به پرسشی درباره برخی ادعاها مبنی بر اینکه بودجه، زمین سوخته برای دولت آینده است، افزود: من هم این سخنان را شنیدم؛ اما معتقدم کلیت مجلس چنین دیدگاهی ندارد که دولت با این بودجه بخواهد زمین سوخته به دولت بعدی تحویل دهد.
وی تصریح کرد: این یک اتهام ناجوانمردانه غیراخلاقی است. دولت به مردم وفادار است، نه از ۹۲ تا ۱۴۰۰، بلکه برای سال های بعد از این هم دولت به مردم وفادار است. دولت در این سه سال رنج بسیار برد و در مشکلاتی که برای مردم ایجاد شد، همراه مردم بود.
سخنگوی دولت با اشاره به پیش بینی فروش ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در بودجه سال ۱۴۰۰، گفت: با اینکه پنج ماه بیشتر در دولت نیستیم و اگر تحریم ها شکسته شود، سود آن بیشتر برای دولت آینده است؛ اما از حیث فنی در فروش نفت می خواهیم تحریم را عقب برانیم و سهم خود را از اوپک بگیریم و این نه تنها زمین سوخته نیست؛ بلکه زمینه های کار بیشتری را برای دولت آینده فراهم خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: همکاری های انرژی ایران با اروپا، مختصات خود را دارد و ما در این باره براساس منافع خود عمل می کنیم. سعید خطیب زاده، در یک نشست خبری که از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، درباره نشست اخیر وزرای امور خارجه عضو برجام گفت: در نشست غیررسمی وزرای خارجه عضو برجام که بعد از نشست کارشناسی برگزار شد، تحولات رخ داده در واشنگتن و مرتبط با حوزه برجام بررسی و برخی نظرات از سوی طرفین مطرح شد. وی افزود: ظریف در این نشست تأکید کرد که اروپا در نقض برجام شریک آمریکاست. حجم تجارت ایران و اروپا قبل از برجام، در طول اجرای برجام و پس از آنکه اروپا نتوانست به تعهداتش عمل کند، نشان دهنده مسؤولیت های طرف اروپایی است، گفته شد این آخرین شانس اروپا برای حفظ برجام است. سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره صادر نشدن گاز ایران به اروپا و نقش روسیه در این باره تصریح کرد: این پرسش مبتنی بر مفروض های رسانه ای است. ایران برای متنوع سازی روابط اقتصادی و خارجی خود از کسی نمی پرسد؛ اما اولویت های خود را دارد. قرارداد خط لوله گازی آی پی بیش از یک دهه است که امضا و بیش از ۸۰ درصد آن آماده و ساخته شده؛ اما طرف پاکستانی کار عمده ای نکرده است، حال امیدواریم به نتیجه برسد. خطیب زاده عنوان کرد: همکاری های انرژی ایران براساس بیشترین منافع است. همکاری انرژی ایران با اروپا مختصات خود را دارد و ما براساس منافع خود عمل می کنیم. پاسخ اینکه با چه بازاری همکاری کنیم و وارد چه بازاری شویم، با وزارت نفت است، اما این مسائل با وسواس و دقت انجام می شود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره آخرین وضع سند همکاری های راهبردی بلندمدت میان ایران و چین گفت: در سفر آخر ظریف به چین این موضوع در ابعاد مختلف بحث و متون در چند نوبت میان طرف ها مبادله شد. این سند، یک نقشه راه میان دو کشور است و به آن دلیل که به مباحث روز نمی پردازد، به دنبال تعریف یک سند راهبردی بلندمدت میان ایران و چین هستیم.
در نشست علنی مجلس شورای اسلامی؛
بر اساس گزارش تفریغ بودجه سال ۹۸، ایران که تا سال ۹۷ واردکننده بنزین بود، اکنون صادرکننده این فراورده شده و در سال ۹۸ به طور میانگین روزانه ۳ میلیون لیتر صادر کرده است.
مهرداد بذرپاش، رئیس دیوان محاسبات در نشست علنی (سه شنبه، 9 دی ماه) مجلس شورای اسلامی، گزارش این دیوان را درباره تفریغ بودجه سال ۹۸ قرائت کرد.
در بخشی از این گزارش آمده است: مقدار تولید بنزین در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ افزایش داشته است که دلیل عمده آن عملیاتی شدن پالایشگاه ستاره خلیج فارس بوده است، در ضمن با توجه به سهمیه بندی و افزایش قیمت بنزین از اواخر آبان سال ۹۸ و شیوع ویروس کرونا در ماه های پایانی سال، مصرف بنزین کاهش یافته است.
با توجه به افزایش تولید و کاهش مصرف بنزین، کشور ما که تا سال ۹۷ واردکننده بنزین بود و به طور میانگین در سال ۹۷ روزانه ۴.۵ میلیون لیتر بنزین وارد می کرد، صادرکننده بنزین شد و در سال ۹۸ روزانه به طور میانگین ۳ میلیون لیتر صادر کرده که افزون بر جلوگیری از خروج ارز بابت واردات بنزین، سبب ورود ارز حاصل از صادرات این فراورده در سال ۹۸ و هفت ماه سال ۹۹ به ترتیب حدود ۴۹۰ و ۱.۳۹۷ میلیون دلار شده است.
وزیر نفت با افزایش و پرداخت ارقام تسهیلات رفاهی نفت کارت کارکنان موافقت کرد. به گزارش معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، به دنبال موافقت بیژن زنگنه با افزایش ارقام تسهیلات رفاهی نفت کارت، این مبلغ به کارکنان پرداخت می شود. متمم کمک رفاهی، ایاب و ذهاب و تفاوت تطبیق کارکنان قراردادی مدت موقت نیز بزودی ابلاغ و در این باره اطلاع رسانی می شود.
چاه های ۶۲ و ۶۳ میدان سلمان، راه اندازی و تولید نفت این دو چاه در دبی پایدار با کمک فرازآوری مصنوعی با گاز تثبیت شد. پس از نصب و راه اندازی سکوی S۱ و در مدار تولید قرارگرفتن چاه های شماره ۶۱ و ۶۴ میدان مشترک سلمان، با بررسی و انجام کارشناسی دقیق گزارش های عملیات حفاری، تکمیل و احیای دو حلقه چاه ۶۲ و ۶۳ و رفع موانع و مشکلات تولید در دستور کار واحد مهندسی بهره برداری با مشارکت سکوی نفتی سلمان قرار گرفت. با وجود ریسک های موجود از احتمال عدم تولید این چاه ها، افزایش تولید آب سکو و امکان بروز مشکلات فرایندی، همچنین امکان کاهش تولید نفت میدان سلمان به دلیل تخصیص بخشی از گاز تزریقی به دیگر چاه های این میدان برای راه اندازی چاه های شماره ۶۲ و ۶۳، فرایند احیای این چاه ها با بهینه ترین شرایط ممکن آغاز شد. در این عملیات با صیانت کامل از مخازن عرب پایینی و بالایی و همزمان با تخلیه آب انباشته شده در چاه و نواحی اطراف آن، تلاش بی وقفه همکاران منطقه و سکوی سلمان به ثمر نشست و تولید نفت از این دو چاه در دبی پایدار با کمک فرازآوری مصنوعی با گاز تثبیت شد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به نقش مؤثر پتروشیمی ها در شرایط تحریم های کنونی اشاره کرد و گفت: معتقدم پتروشیمی ها در شرایط تحریمی به نوعی برطرف کننده بعضی از مشکلات اقتصادی کشور هستند. سیدموسی موسوی با اشاره به نقش پتروشیمی ها در اقتصاد کشور و مسائلی مانند ارزآوری و اشتغالزایی گفت: تقویت و توسعه پتروشیمی ها و حتی ایجاد پتروپالایشگاه ها ضرورتی غیرقابل انکار است؛ زیرا با ایجاد تنوع در تولید محصولات پتروشیمی، افزون بر ارزآوری، صادرات و ایجاد ارزش افزوده، برای جوانان اشتغالزایی بسیار بالایی به دنبال دارد. وی افزود: نمی توان نقش پتروشیمی ها را در شرایط تحریمی کنونی در ایجاد درآمدزایی برای کشور انکار کرد. پتروشیمی ها با تولید محصولات متعدد و متنوع، در شرایط تحریمی به داد کشور رسیدند. این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: صنعت پتروشیمی کشور از ظرفیت های بالایی برخوردار است، بنابراین اگر بیشترین حجم سرمایه گذاری خود را روی صنایع پایین دستی پتروشیمی متمرکز کنیم، بیشترین عایدی نصیب کشور خواهد شد.
معاون وزیر نفت:
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت از اجرایی شدن طرح ارتقای نظام سلامت کارکنان در آینده نزدیک خبر داد و گفت: خصوصی سازی سازمان بهداشت و درمان به هیچ شکلی در دستور کار وزارت نفت قرار ندارد.
فرزین مینو با بیان اینکه طرح ارتقای نظام سلامت کارکنان صنعت نفت در شرف اجراست، افزود: اجرای این طرح با هدف بهینه سازی و کارآمدی بیشتر نظام سلامت در نفت دنبال می شود و از آنجا که گاه گمانه زنی هایی درباره واگذاری یا تعطیلی سازمان بهداشت و درمان مطرح شده است، جا دارد به صراحت تأکید کنم که سیاستی مبنی بر خصوصی سازی سازمان بهداشت و درمان به هیچ شکلی در دستور کار وزارت نفت قرار ندارد. وی گفت: سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در همه سال های فعالیت خود منشا خدمات بسیار ارزنده ای به کارکنان نفت، بویژه در گستره مناطق عملیاتی صنعت نفت بوده و از این پس نیز خواهد بود. به گفته معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، عمده تغییرات حاصل از اجرای این طرح در حوزه سیاستگذاری های کلان است و ارائه خدمات سلامت به کارکنان طبق روال پیشین، البته در سطحی کیفی تر و قابل قبول تر ادامه خواهد یافت.
شرکت ملی گاز ایران:
شرکت ملی گاز ایران در پی انتشار مصاحبه ای ازسوی سخنگوی وزارت برق عراق درباره کاهش صادرات گاز ایران به این کشور، توضیحاتی ارائه و تأکید کرد: کاهش صادرات گاز به عراق پس از اخطارهای چند باره قراردادی انجام شد. متن توضیحات شرکت ملی گاز ایران به شرح زیر است:
«وزارت برق عراق بابت واردات گاز بیش از معادل ۵ میلیارد دلار به شرکت ملی گاز ایران بدهکار است که مبلغ ۳ میلیارد دلار آن در بانک عراقی TBI مسدود شده و غیرقابل استفاده مانده و بیش از ۲ میلیارد دلار از بدهی سررسیدشده وزارت برق نیز هنوز از سوی وزارت برق عراق پرداخت نشده است. افزون بر اینها، طرف عراقی، طبق قرارداد فی مابین، بیش از یک میلیارد دلار نیز به شرکت ملی گاز ایران بابت جرایم قراردادی بدهکاری دارد. صادرات گاز از سوی شرکت ملی گاز ایران به عراق، موضوعی اقتصادی و تجاری است، در حالی که طرف ایرانی با بستانکاری بیش از ۶ میلیارد دلاری از طرف عراقی، از هیچ منفعتی برخوردار نشده است. هدف از صادرات، درآمد است و این پول برای غذا و دارو مصرف می شود، از این رو این شرکت پس از اخطارهای مکرر قراردادی که متأسفانه با بی توجهی طرف عراقی روبه رو شده، طبق مفاد قرارداد، نسبت به کاهش مقدار گاز صادراتی اقدام کرده است. در هر حال، شرکت ملی گاز ایران خود را متعهد به اجرای دقیق قرارداد امضا شده می داند.»
معاون نخست وزیر روسیه اعلام کرد که شرایط بازار نفت ممکن است در سال ۲۰۲۱ به سطح پیش از بحران کرونا برسد. به گزارش خبرگزاری تاس از مسکو، الکساندر نواک در مصاحبه با کانال تلویزیونی روسیه ۲۴ گفت: تولید واکسن های ویروس کرونا در بازار جهانی به بازگرداندن تقاضای نفت کمک می کند و ممکن است بازار در سال ۲۰۲۱ به شرایط پیش از بحران کرونا بازگردد. وی افزود: با اینکه پیش از پایان سال ۲۰۲۰ شاهد بهبود تقاضا بوده ایم، به پارامترهایی که پیش از بحران کرونا داشتیم، نرسیدیم؛ اما امیدواریم در طول سال ۲۰۲۱ به رقم های پیش از همه گیری برسیم. معاون نخست وزیر روسیه تصریح کرد: براساس پیش بینی های خوش بینانه، ممکن است تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۱، ۵ تا ۶ میلیون بشکه در روز بهبود یابد.
نواک اظهار کرد: امروز، تقاضا هنوز نتوانسته است در مقایسه با دوره پیش از همه گیری کرونا و حدود ۷ تا ۸ میلیون بشکه در روز بهبود یابد؛ اگرچه من پیش از این گفته ام که کاهش تقاضا بسیار بیشتر بود، اما بخش بزرگی از آن هم اکنون بهبود یافته است. وی افزود: انتظار داریم سال آینده تقاضای نفت رشد بیشتری - حدود ۵ تا ۶ میلیون بشکه در روز - داشته باشد، این پیش بینی خوش بینانه است. معاون نخست وزیر روسیه همچنین درباره ساخت خط لوله گاز نورداستریم-۲ گفت: بخش زیادی از این خط لوله آماده شده و از آنجا که شریکان اروپایی خواستار پایان آن هستند، تکمیل می شود. نواک ادامه داد: خط لوله گازی نورد استریم-۲ پروژه های تجاری است و شریکان اروپایی ما خواهان دریافت یک منبع انرژی سازگار با محیط زیست هستند، از این رو اطمینان دارم که نورد استریم-۲ تکمیل می شود و اقدام های بیشتری برای تکمیل آن در حال انجام است. وی اظهار کرد: تحریم هایی که اکنون علیه این پروژه مورد بحث است، اثری منفی بر پروژه های تجاری دارد.
وزیر انرژی عربستان سعودی اعلام کرد که سعودی آرامکو، چهار میدان جدید نفت و گاز کشف کرده است. به گزارش خبرگزاری عرب نیوز از ریاض، عبدالعزیز بن سلمان روز یکشنبه (7، دی ماه) اعلام کرد که شرکت سعودی آرامکو چهار میدان جدید نفت و گاز را در این کشور کشف کرده است. وی گفت: ذخایر نامتعارف نفت در میدان نفتی الریش در شمال غربی ظهران کشف شده و چاه شماره ۲ الریش دارای ظرفیت تولید روزانه ۴ هزار و ۴۵۲ بشکه نفت خام فوق العاده سبک عرب به همراه روزانه ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار فوت مکعب گاز طبیعی است. آرامکو برای تعیین بزرگی میدان چاه های شماره ۳ و ۴ الریش را حفاری کرد که ظرفیت برداشت اولیه نفت از چاه شماره ۳، ۲ هزار و ۷۴۵ بشکه در روز از همان نوع نفت خام، به همراه ۳ میلیون فوت مکعب گاز است. رقم برداشت نفت فوق العاده سبک چاه شماره ۴ الریش به روزانه ۳ هزار و ۶۵۴ بشکه به همراه یک میلیون و ۶۰۰ هزار فوت مکعب گاز طبیعی رسیده است. مقداری گاز نامتعارف هم در مخزن السراح در چاه المنهاز واقع در جنوب غربی میدان نفتی غوار و در چاه السهبا واقع در جنوب غوار کشف شده است. توان برداشت روزانه گاز از چاه المنهاز ۱۸ میلیون فوت مکعب همراه با تولید ۹۸ بشکه در روز میعانات برآورد شده و مقدار گاز موجود در چاه السهبا روزانه ۳۲ میلیون فوت مکعب است. مقداری نفت هم در چاه شماره یک الاجرمیه کشف شده که در شمال غربی شهر رفها در استان شمالی عربستان قرار دارد. آزمون ها نشان می دهد که توان تولید نفت در این چاه ۳ هزار و ۸۵۰ بشکه در روز است. وزیر انرژی عربستان اشاره کرد که این کشف در میدان الریش اهمیت ویژه ای دارد؛ زیرا نشان دهنده امکان تولید نفت خام فوق العاده سبک عرب در کوه های طویق است. عبدالعزیر همچنین تصریح کرد که سعودی آرامکو به فعالیت خود در زمینه تعیین اندازه و ظرفیت میدان های کشف شده و ارزیابی مقدار نفت، گاز و میعانات این میدان ها ادامه می دهد. وی افزود: کشف های جدید، بیانگر ثروت منابع طبیعی ریاض است.
بهره برداری رسمی از سه طرح پتروشیمی دیگر به دستور رئیس جمهوری
مشعل صنعت پتروشیمی درجریان اجرای تعهدات جهش دوم خود و در مسیر برنامه های توسعه هر چند ماه خبرهای خوش افتتاح را برای مردم ایران دارد. در سال 99 هم که به سال طلایی صنعت پتروشیمی معروف شده است، طبق تعهد قرار است 17 پروژه آماده بهره برداری رسمی قرار بگیرند و تاکنون 6 طرح آن افتتاح شده و روز پنج شنبه 4 چهارم دی ماه هم سه طرح جدید دیگر به دستور آنلاین رئیس جمهور به بهره برداری رسمی رسیدند. طرح واحدهای الفین و گوگردزدایی پتروشیمی ایلام، پتروشیمی هگمتانه و واحد سولفات پتاسیم پتروشیمی ارومیه سه طرحی هستند که به گفته وزیر نفت مجموع ارزش آنها یک میلیارد دلار است.
حسن روحانی، رئیس جمهوری در این مراسم که به طور آنلاین برگزار شد، بهره برداری رسمی بیش از ۲۸ هزار میلیارد تومان طرح در یک روز در بخش پتروشیمی به دست جوانان و متخصصان ایرانی را نشانگر قدرت ملت ایران و ضربه بزرگ به استکبار جهانی دانست و گفت: تاکنون ۱۰ طرح پتروشیمی در این دولت افتتاح شده که مجموع آنها تا پایان سال ۹۹ به ۱۷ طرح می رسد و این در حالی است که این صنعت و تعدادی از مدیران آن از سوی ترامپ تحریم شده بودند.وی گفت: اگر دولت در طول هشت سال فعالیت خود و دوران جنگ اقتصادی و تحریم هیچ کاری نکرده باشد، همین افزایش دو برابری تولید محصولات پتروشیمی از رقم ۵۰ میلیون تن به ۱۰۰ میلیون تن و از ارزش ۱۱ میلیارد دلار به ۲۵ میلیارد دلار، کاری بزرگ و ارزشمند است.روحانی با اشاره به اینکه امروز واردکننده بنزین نیستیم و حتی بنزین صادر می کنیم و صادرکننده گاز نیز هستیم، تصریح کرد: این دولت در اقدام های توسعه ای خود برای دولت های بعدی هم ریل گذاری کرده است، در زمینه های مختلف از جمله کشاورزی، صنعت، خدمات، دولت الکترونیک، شرکت های دانش بنیان و همین صنعت پتروشیمی کارهای عظیمی در این دولت انجام شده و برای سال های آینده و دولت بعدی هم ریل گذاری کرده است.
بیژن زنگنه ، وزیر نفت نیز در این مراسم مجموع ارزش سه طرح واحدهای الفین و گوگردزدایی پتروشیمی ایلام، پتروشیمی هگمتانه و واحد سولفات پتاسیم پتروشیمی ارومیه را نزدیک به یک میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: همه این طرح ها در غرب کشور و امروز جشن شکوفایی و جهش تولید برای غرب ایران است.وی گفت: درآمد صنعت پتروشیمی در سال ۷۶ و بر پایه قیمت ثابت سال ۹۵ حدود ۲ میلیارد دلار بود که با طراحی گسترده ای که از سال ۱۳۷۶ آغاز شد، این رقم در جهش نخست در سال ۹۲ به ۱۱ میلیارد دلار رسید؛ از سال ۹۲ با جهش دوم کار این صنعت پیگیری شد که با تکمیل طرح های این صنعت در سال ۱۴۰۰ درآمد صنعت پتروشیمی به ۲۵ میلیارد دلار می رسد و در سال ۱۴۰۴ با برنامه ریزی انجام شده و طرح های در حال اجرا به ۳۷ میلیارد دلار خواهد رسید.وزیر نفت با بیان اینکه امسال و در ادامه طرح های جهش دوم صنعت پتروشیمی ۱۷ طرح پتروشیمی با سرمایه گذاری ۱۱.۴ میلیارد دلار و ظرفیت ۲۵ میلیون تن امسال به بهره برداری می رسد، تصریح کرد: تا امروز هفت طرح از سوی شما (رئیس جمهوری) افتتاح شده است و امروز سه طرح دیگر نیز افتتاح می شود.زنگنه از واحدهای الفین و گوگردزدایی پتروشیمی ایلام به عنوان نخستین طرحی که امروز افتتاح می شود، نام برد و یادآور شد: واحد پلی اتیلن سنگین و سرویس های جانبی پتروشیمی ایلام در قالب فاز نخست این طرح اردیبهشت ماه ۹۳ از سوی جنابعالی (رئیس جمهوری) افتتاح شد. واحد الفین این پتروشیمی، نخستین واحد الفین غرب کشور است که ظرفیت مجموع این طرح ۷۶۵ هزار تن است و با سرمایه گذاری ۸۶۶ میلیون یورو از سوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس) ساخته شد.وی ایلام را استانی مهم برای صنعت نفت کشور نام برد و یادآور شد: افزون بر این طرح ها ما توسعه میدان های نفتی آذر، آبان، پایدار غرب، چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق را با سرمایه گذاری در قالب بیع متقابل و الگوی جدید قراردادهای نفتی در حال اجرا داریم.وزیر نفت با بیان اینکه توسعه میدان گازی تنگ بیجار که خوراک پالایشگاه گاز و پتروشیمی ایلام را تأمین می کند هم در حال انجام است، افزود: طرح ان جی ال ۳۱۰۰ با سرمایه گذاری ۸۹۰ میلیون دلار و بیش از ۵۵ درصد پیشرفت هم اکنون در حال اجراست. اجرای این طرح مانع سوختن گاز مشعل منطقه ایلام می شود و ان شاء الله پایان سال ۱۴۰۰ به بهره برداری می رسد.زنگنه گفت: خوراکی که از ان جی ال ۳۱۰۰ تولید می شود، تحویل پتروشیمی دهلران می شود که این طرح (پتروشیمی دهلران) نیز در حال اجراست.وی درباره پتروشیمی همگتانه به عنوان دومین طرحی که امروز به بهره برداری می رسد، گفت: پتروشیمی هگمتانه از صنایع پایین دستی به شمار می آید که در منطقه عمومی همدان ساخته شده است. ما در این منطقه مجتمع پتروشیمی نداشتیم، اما با پیگیری های دوستان به ویژه آقای حاجی بابایی، نماینده همدان، این طرح اجرایی شد. پتروشیمی هگمتانه ۴۵ هزار تن پی وی سی گرید پزشکی تولید می کند که برای ساخت وسایل و ادوات پزشکی مانند سرم و سرنگ استفاده می شود. وزیر نفت از واحد سولفات پتاسیم و اسیدکلریدریک پتروشیمی ارومیه به عنوان سومین طرح نام برد و گفت: ظرفیت این طرح ۹۰ هزار تن و با ۵۸ میلیارد تومان سرمایه گذاری از سوی هلدینگ خلیج فارس اجرا شده است.وی گفت: ارزش تولید سالانه ۱۰ طرحی راکه از ابتدای امسال تاکنون به بهره برداری رسیده است، بیش از ۵ میلیارد دلار خواهد بود و احداث دو مگاپروژه هم افزون بر طرح های جهش سوم در برنامه قرار دارد که ان شاء الله در همین دولت آغاز شود. زنگنه افزود: هر کدام از این دو مگاپروژه از نظر اندازه و ارزش محصولات از بندر امام کنونی بزرگ تر خواهد بود و خوراک این دو مگاپروژه تأمین و سرمایه گذار و زمین های آن هم مشخص شده است. هلدینگ خلیج فارس و نفت و گاز پارسیان اجرای این مگاپروژه ها را که طرح هایی بزرگ و عظیم هستند، به عهده می گیرند.
رسول اشرف زاده، مدیرعامل شرکت گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان (پترول) از ارتقای رتبه جهانی ایران از دوازدهم به نهم در زمینه تولید سولفات پتاسیم با بهره برداری از واحد سولفات پتاسیم ارومیه خبر داد و گفت: محصولات سولفات پتاسیم از محصولات با ارزشی است که در صنایع کود شیمیایی، مواد آزمایشگاهی و به عنوان کاتالیست استفاده می شود. بخشی از نیاز کشور به این محصول وارد می شود، اما با افتتاح این طرح افزون بر جلوگیری از واردات، بخشی نیز صادر می شود. همچنین این طرح به طور مستقیم برای ۵۰ نفر و به طور غیرمستقیم برای ۲۳۰ نفر در دوران بهره برداری اشتغال زایی کرده است. این واحد با سرمایه گذاری ۵۸۵ میلیارد ریال ساخته شده که با ۲۲.۸ هزار تن اسیدسولفوریک و ۳۴ هزار تن کلرید پتاسیم ناخالص به عنوان خوراک، دارای ظرفیت تولید سالانه ۴۰ هزار تن سولفات پتاسیم و ۵۰ هزار تن اسید کلریدریک است.
ناصر شمخانی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی هگمتانه هم از سهم ۷۰ درصدی تولید داخل در راه اندازی این مجموعه خبر داد و اظهار کرد: با افتتاح این شرکت برای بیش از ۲۵۰ نفر به صورت مستقیم و ۲ هزار نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال زایی می شود.وی با اعلام اینکه سهم ساخت داخلی تجهیزات و ماشین آلات برای تولید این محصول مهم و راهبردی بیش ۷۰ درصد است و راه اندازی و راهبری آن با نیروهای متخصص و توانمند ایرانی بوده است، گفت: بازار پلیمرهای گریدها پزشکی در سال ۲۰۱۹ بیش از ۲۳ میلیارد دلار ارزش داشته و پیش بینی می شود تا سال ۲۰۲۵، رشد ۵.۹ درصدی داشته باشد.شمخانی یادآور شد: هم اکنون نیز به دلیل ساخته نشدن پی وی سی گرید پزشکی استاندارد در داخل کشور، سازندگان تجیهزات پزشکی از طریق واردات مواد اولیه خود را تأمین می کنند که با بهره برداری از پتروشیمی هگمتانه، ایران به یکی از تأمین کنندگان اصلی پی وی سی با گرید پزشکی در منطقه و خاورمیانه تبدیل می شود که درآمد و ارزآوری بالایی هم برای کشور خواهد داشت.
حسن نجفی سمنانی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی ایلام با اعلام اینکه واحدهای الفین و گوگردزدایی پتروشیمی ایلام با مجموع ظرفیت تولید سالانه ۷۵۰ هزار تن و سرمایه گذاری ۸۶۶ میلیون یورو به بهره برداری رسیدند، افزود: واحد گوگردزادیی با سرمایه گذاری ۵۶ میلیون یورو به منظور شیرین سازی خوراک ورودی الفین احداث شده است و خوراک شیرین شده به واحد الفین ارسال می شود تا محصولات اتیلن، پروپیلن، بنزین پیرولیز و سوخت مایع تولید شود.وی سهم ساخت داخل در واحد گوگردزدایی را میانگین ۷۲.۵ درصد شامل مهندسی، ساختمان، نصب و ساخت تجهیزات دانست و افزود: در مجموع با ساخت واحدهای الفین و گوگردزدایی به طور میانگین برای ۱۷۰۰ نفر در دوران پروژه و برای ۲۵۰ نفر به صورت مستقیم و ۸۷۰ نفر به صورت غیرمستقیم در زمان بهره برداری اشتغال زایی ایجاد شده است.
معاون وزیر نفت:
پالس های مثبتی از شرکت های خارجی دریافت کرده ایم
مشعل بهزاد محمدی روز یکشنبه، هفتم دی ماه در نشست خبری به مناسبت گرامیداشت روز صنعت پتروشیمی (هشتم دی) با بیان اینکه قطار توسعه صنعت پتروشیمی در کشور با شتاب لازم در حال حرکت است و هر چند مدت یک بار شاهد بهره برداری از یک طرح عظیم پتروشیمی هستیم، گفت: از ابتدای سال تاکنون ۹ طرح پتروشیمی با دستور رئیس جهموری به بهره برداری رسیده است و 6 طرح دیگر قرار است تا پایان سال به بهره برداری برسد. او پتروشیمی را صنعت نخست کشور برشمرد که روز به روز جایگاه خود را در اقتصاد ملی مستحکم تر می کند و افزود: دستاوردها و خبرهای جدید و رضایت بخش و درآمد ارزی حاصل شده حاکی از کم اثر بودن تحریم های ظالمانه ای است که علیه شرکت ها و مدیران این صنعت اعمال شده است.معاون وزیر نفت با استناد به آمارهای بین المللی درباره رشد تقاضای محصولات پتروشیمی اظهار کرد: آمارها نشان می دهد رشد تقاضا در بخش محصولات پتروشیمی چهار تا پنج درصد است، این در حالی است که رشد تقاضا در بخش نفت و فرآورده های نفتی در دنیا کمتر از یک درصد است، این موضوع مسئولیت ما را در توجه به این صنعت کلیدی دوچندان می کند.محمدی گفت: منابع غنی و در دسترس نفت و گاز به عنوان خوراک، نیاز متنوع صنایع داخلی و بازارهای جذاب بین المللی ایجاب می کند که توسعه صنعت پتروشیمی همواره یکی از محورهای اصلی توسعه کشور باشد، ضمن آنکه صنعت پتروشیمی پارسال (۹۸) ۳۵ میلیون تن خوراک گاز طبیعی، اتان، میعانات گازی، مایعات گازی، نفتا و نفت سفید از صنعت نفت و گاز کشور دریافت کرده که این میزان معادل ۸۰۰ هزار بشکه در روز است.وی با بیان اینکه خوراک صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۴ به معادل ۲ میلیون بشکه نفت خام در روز می رسد، تصریح کرد: همچنین تا سال ۱۴۰۶ با طرح های در حال اجرا این رقم به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز می رسد.معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی تعداد مجتمع های تولیدی در سال ۹۸ را ۵۶ مجتمع عنوان کرد و با بیان اینکه این رقم هم اکنون ۶۴ مجتمع است، افزود: تا پایان سال با طرح های جدیدی که به مدار می آیند تعداد مجتمع های پتروشیمی به ۷۰ خواهد رسید.
وی با بیان اینکه در صنعت پتروشیمی هم اکنون ۹۰ نوع محصول تولید می شود که ۱۸ نوع آن پلیمری است و در ۳۳۳ گرید متنوع عرضه می شود، افزود: تنوع محصولات به عنوان یکی از شاخصه های توسعه پایدار، در سال ۱۴۰۴ به ۱۰۴ و تا سال ۱۴۰۶ با طرح های در حال اجرا به ۱۲۴ می رسد که حاکی از تنوع سبد، همگام با توسعه است.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه در سال ۹۸ حدود ۸ میلیون تن محصول به صنایع پایین دستی عرضه شده است، گفت: به جرأت می توان گفت هیچ صنعتی در کشور این میزان محصول به بخش پایین دستی عرضه نکرده است.او گفت: این حجم محصول منجر به رونق و اشتغال بی نظیری در ۱۵ هزار بنگاه بزرگ و کوچک در پایین دست صنعت پتروشیمی در قالب ۳۳ انجمن و سندیکا می شود.معاون وزیر نفت با بیان اینکه تا پایان سال ۱۴۰۰، ۲۷ طرح در قالب جهش دوم صنعت پتروشیمی به بهره برداری می رسد، اظهار کرد: ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی با افزایش ۵۰ درصدی از ۶۶ میلیون تن در پایان سال ۱۳۹۸ به ۱۰۰ میلیون تن در سال ۱۴۰۰ می رسد و این بدان معناست که اهداف برنامه ششم توسعه به صورت 100 درصد محقق می شود.وی گفت: با بهره برداری از طرح های صنعت پتروشیمی درآمد این صنعت نیز از ۱۵ میلیارد دلار پایان سال ۹۸ به ۲۵ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۰ می رسد.
محمدی سپس به درآمد ارزی پتروشیمی اشاره کرد و با بیان اینکه درآمد ارزی این صنعت همانند سال ۹۸ در وضع بسیار مطلوبی است، یادآور شد: در ۹ ماه سال ۹۹ عرضه ارز صنعت پتروشیمی به سامانه نیما فراتر از برنامه هماهنگ شده با بانک مرکزی بوده است؛ این همان نقش مهم صنعت پتروشیمی در اقتصاد کلان کشور است.محمدی با اشاره به اینکه ۲۸ طرح تا پایان سال ۱۴۰۴ در قالب جهش سوم صنعت پتروشیمی به بهره برداری خواهد رسید، ادامه داد: با بهره برداری از این طرح ها، ظرفیت این صنعت به سالانه ۱۳۳ میلیون تن با درآمد ۳۵ میلیارد دلار (برمبنای قیمت های سال ۹۵) خواهد رسید و رتبه ایران در تولید محصولات پایه در خاورمیانه به جایگاه نخست صعود خواهد کرد.معاون وزیر نفت با تأکید بر اینکه در گام چهارم توسعه، ریل گذاری توسعه صنعت پتروشیمی براساس موجودی خوراک تا ۱۴۰۶ انجام شده است، افزود: با بررسی خوراک های قابل دریافت از صنعت نفت در سال های آتی و استفاده از محصولات پایه به عنوان خوراک و همین طور بررسی میزان واردات محصولات پتروشیمی و نیاز صنایع پایین دستی، ۳۰ طرح راهبردی برای تحقق توسعه پایدار و تعریف شده اند.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ۳۰ طرح راهبردی در این صنعت تعریف شده است، تصریح کرد: این طرح ها با سرمایه گذاری ۱۶ میلیارد دلار، سالانه ۲۰ میلیون تن به ظرفیت صنعت پتروشیمی می افزایند.محمدی، طرح های راهبردی را در سه گروه خوراک ترکیبی، تولید پروپیلن و طرح های پیشران عنوان کرد و گفت: سه طرح خوراک ترکیبی با هدف استفاده بهینه از خوراک های در دسترس برای تولید محصولات متنوع تعریف و مجوزها صادر و مراحل اجرایی دو طرح از آنها آغاز شده است.
وی با تأکید بر اینکه طرح های تولید پروپیلن به منظور افزایش ظرفیت پروپیلن در کشور و توسعه زنجیره این محصول اجرا می شوند، اظهار کرد: هم اکنون در بخش پالایشگاه و پتروشیمی ۹۵۰ هزار تن پروپیلن تولید می شود و افزایش به حدود ۴.۵ میلیون تن می تواند بهترین خبر برای صنعت پتروشیمی کشور باشد.به گفته معاون وزیر نفت، PDH سلمان فارسی به عنوان نخستین طرح تولید پروپیلن از پروپان در کشور، GTPP اسلام آباد، MTP بندر دیر، GTP بندر امیرآباد، GTPP بندر انزلی، سه طرح MTP در پارک پروپیلن عسلویه با استفاده از ۵ میلیون تن متانول تولیدی در منطقه و طرح PDH پارس در عسلویه، طرح های افزایش تولید پروپیلن هستند.محمدی با اشاره به اینکه طرح های پیشران در چهار زنجیره پروپیلن، متانول، اتیلن و بنزن (۲۱ طرح) با هدف ایجاد تنوع در سبد محصولات، توسعه زنجیره ارزش، کاهش واردات، تأمین خوراک صنایع پایین دستی و افزایش ارزش محصولات تعریف شده اند، تأکید کرد: با توجه به حجم سرمایه گذاری پایین و مصرف کم آب، اجرای این طرح ها در مناطق مختلف کشور برای آمایش سرزمینی امکان پذیر است.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: تخفیف قیمت خوراک گاز، معافیت مالیاتی، ارائه دانش فنی، در اختیار گذاشتن زیرساخت های مورد نیاز از مشوق های بهبود اقتصاد این طرح هاست که برای سرمایه گذاران در نظر گرفته شده است.وی با بیان اینکه با تکمیل طرح های جهش دوم، حجم سرمایه گذاری در این صنعت به ۸۰ میلیارد دلار می رسد، ادامه داد: با تکمیل طرح های جهش سوم این رقم به ۹۲ میلیارد دلار و با تحقق طرح های سی گانه گام چهارم در سال ۱۴۰۶ به ۱۰۸ میلیارد دلار می رسد.معاون وزیر نفت تصریح کرد: ظرفیت صنعت پتروشیمی کشور با تکمیل طرح های جهش دوم، سوم و اجرایی شدن طرح های راهبردی در پایان برنامه هفتم توسعه به سالانه ۱۵۰ میلیون تن و درآمد حدود ۴۴ میلیارد دلار خواهد رسید که این صنعت را به صنعت برجسته دارای نقش ممتاز در اقتصاد کلان کشور تبدیل خواهد کرد.محمدی با اشاره به اینکه روند بومی سازی دانش فنی فرآیندهای پتروشیمیایی در سایر محصولات به سرعت دنبال می شود، افزود: تاکنون هفت فرآیند از جمله Methanol ،Ammonia ،PP ،PVM ،HDPE بومی سازی شده است و تا پایان ۱۴۰۰ این عدد به ۱۰ فرآیند می رسد.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ۸۵ نوع کاتالیست در صنعت پتروشیمی استفاده می شود، اظهار کرد: ۲۰ نوع آن داخلی سازی شده و ۱۶ نوع تا پایان سال ۱۴۰۰ بومی سازی می شود.
معاون وزیر نفت با تأکید بر مدیریت تحریم ها در صنعت پتروشیمی گفت: نقشه راه این صنعت در پساتحریم با جزئیات دقیق تهیه شده است و به محض وقوع اتفاق های مثبت در حوزه بین الملل، می دانیم که چه اقدام هایی انجام دهیم.محمدی درباره تأثیر تحریم ها بر صادرات محصولات پتروشیمی ایران گفت: تنوع بخشی بازارهای صادراتی یکی از اهداف مورد نظر این شرکت است و باید تلاش کرد ضمن توسعه حجمی و زنجیره به همان نسبت نیز در جهت پایداری صنعت گام برداشته شود، هم اکنون محصولات زیادی به بازارهای بین المللی صادر می شود، اما باید سبد صادراتی محصولات را گسترش، اتکای صادراتی خود به برخی از کشورها را کاهش و بازارهای خود را توسعه دهیم.وی در پاسخ به این سؤال که با روی کارآمدن رئیس جمهوری جدید آمریکا و احتمال بازگشت آمریکایی ها به برجام، این موضوع چقدر بر فعالیت های صنعت پتروشیمی اثر خواهد گذاشت، افزود: البته هنوز چیزی مشخص نیست؛ همه موارد سیاه و سفید است اما امیدواریم اگر قرار باشد اتفاقی بیفتد، این تغییر در دو حوزه انتقال دانش فنی و جذب سرمایه خارجی باشد. با توجه به اینکه بنا داریم عدد جذب سرمایه را در این صنعت از ۸۰ میلیارد دلار به ۱۸۰ میلیارد دلار برسانیم، به طور طبیعی اگر سرمایه گذار خارجی باشد و این فضا ایجاد شود تا بتواند سرمایه گذاری کند، بی گمان ثمربخش خواهد بود.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا برنامه ای برای دوران پساتحریم دارید، گفت: نقشه این صنعت با جزئیات دقیق تهیه شده است و به محض اینکه اتفاق های مثبتی در حوزه بین المللی بیفتد، به طور دقیق می دانیم که باید چه کار کنیم. اینها به جزئیات طراحی شده است.محمدی درباره اینکه آیا تعدادی از شرکت های خارجی مذاکره با شرکت های پتروشیمی را ازسر گرفته اند، تصریح کرد: زمزمه هایی در این باره وجود دارد، اما در عمل با هیچ شرکتی وارد مذاکره نشده ایم. تنها در محیط خصوصی بیرون از تعدادی از هلدینگ ها شنیده ام که پالس های مثبتی از شرکت های خارجی دریافت کرده اند.
معاون وزیر نفت در مورد اینکه آمریکا درصدد اعمال تحریم های دوباره علیه ایران است و آیا احتمال سخت تر شدن تحریم ها را در طرح های پتروشیمی در نظر گرفته اید، گفت: عادت نداریم در محیط آرام با شرکت های خارجی کار کنیم. همیشه این موضوع ها وجود داشته است. ماه گذشته نیز من و بسیاری از شرکت های صنعت پتروشیمی تحریم شدند. باید به این موضوع توجه کنید که هیچ زمانی فضا برای ما فضای راحتی نبوده است.وی با بیان اینکه باید به خروجی تحریم ها در مورد اثرگذاری آن توجه کنیم، افزود: منظورم از خروجی، میزان تولید، ظرفیت، تنوع محصولات و ارزآوری این صنعت است. در هر حال مشکلات کم نیست و با آن درگیر هستیم و تحریم ها در برخی بخش ها اثر مالی منفی گذاشته است، اما تا امروز توانسته ایم آن را مدیریت کنیم، به نحوی که درآمد این صنعت از آنچه برنامه ریزی شده است نیز بیشتر محقق شد.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: به هر حال تحریم ها بوده و هست. حال شاید گشایشی با آمدن رئیس جمهوری جدید آمریکا ایجاد شود، یا اینکه وضع ثابت بماند، اما در هر حال در شرایط آرام نیستیم که تحریم های دوباره به ما شوکی وارد و ما را متزلزل کند.محمدی درباره ارزآوری صنعت پتروشیمی در ۹ ماه امسال گفت: آمار فروش صنعت پتروشیمی ماهانه روزآمد می شود، نزدیک به ۳۰ درصد به سامانه نیما ارز تزریق شده که اثر مثبت آن در اقتصاد ملی به طور کامل مشهود است.
وی با بیان اینکه در شرکت ملی صنایع پتروشیمی به هیچ عنوان به دنبال بازی با اعداد نیستیم و فعالیت ها در این صنعت پویاست، گفت: آماری که در پتروشیمی می بینید، مبتنی بر واقعیت موجود است.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره تنوع پایه محصولات پتروشیمی اظهار کرد: تلاش شده است متنوع سازی محصولات افزایش یابد، زیرا یکی از عوامل پایداری صنعت پتروشیمی ضمن ایجاد بازارهای متنوع، تنوع محصولات است که با سرعت در این مسیر حرکت می شود.معاون وزیر نفت افزود: هم اکنون مدل توسعه صنعت پتروشیمی ایران متناسب با دنیاست و با برنامه ریزی که با وزارت نفت و شخص وزیر نفت در حال انجام است، به دنبال تدوین توسعه صنعت پتروشیمی کشور متناسب با بازارهای جهانی و تقاضا و نیاز داخلی هستیم، در غیر این صورت محکوم به فنا هستیم.
کارنامه 9 ماهه شرکت ملی حفاری ایران
مشعل شرکت ملی حفاری ایران که بتازگی وارد پنجمین دهه از عمر خود شده و به 41 سالگی قدم گذاشته، تاسیس آن به سال 1358 باز می گردد که در آن مقطع، فعالیت این شرکت با 6 دستگاه آغاز و هم اکنون ناوگان آن بیش از ۷۰ دستگاه حفاری سبک، سنگین و فوق سنگین خشکی و دریایی را در تملک دارد و با توجه به اینکه صنعت حفاري، يكي از پيچيده ترين و مهم ترين حلقه از زنجيرة توليد نفت وگاز است، این صنعت با وجود پشت سرگذاشتن دوران پرفراز ونشيب در طول تاريخ، اکنون در جایگاه مناسبی قرار دارد و رد فعالیت آن را در بخش های مختلف صنعت نفت، از طرح های نگهداشت تولید تا اکتشاف و بومی سازی، می توان به نظاره نشست. بد نیست بدانید که مجموع شمار خدمات فنی و ویژه حفاری در چهار دهه گذشته شامل ۱۷۱ هزار و ۴۸۱ مورد است که از این تعداد ۱۴۶ هزار و ۷۲۹ مورد مربوط به خدمات فنی حفاری و عملیات سیمان و انگیزش چاه است که نقش اساسی در عملیات حفاری چاه های در دست حفاری و تعمیر و تکمیل چاه های در حال بهره برداری و حفظ، نگهداشت و افزایش تولید دارد. افزون بر آن در این دوره زمانی، ۸۷۶ هزار و ۶۲۴ متر حفاری افقی و جهت دار روی یک هزار و ۸۷۴ چاه، ۳۷ هزار و ۸۸ متر مغزه گیری و ۹ هزار و ۹۴۹ عملیات نمودارگیری، ۷ هزار و ۳۶۲ عملیات نمودارگیری از سیال حفاری و ۵ هزار و ۱۲۳ عملیات چاه پیمایی با تلاش متخصصان و کارکنان سختکوش مدیریت خدمات ویژه محقق شده است.
شرکت ملی حفاری ایران که به لحاظ دامنه عملیاتی از بزرگترین شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران محسوب می شود که گستره عملیاتی آن از شمالی ترین مناطق سرخس و خانگیران، مناطق مرکزی ایران، غرب، جنوب غرب تا جنوبی ترین مناطق، خلیج فارس، پارس جنوبی، میادین مشترک با کشورهای همسایه و به طور کلی بیش از 10 استان کشور که امکان استحصال نفت و گاز در گستره فعالیت های شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت مناطق مرکزی ایران، مهندسی و توسعه نفت، نفت خزر، فلات قاره، اروندان وجود داشته باشد، در حوزه چاه های اکتشافی – توصیفی – توسعه ایی – تعمیری – تزریقی و ارائه خدمات جانبی فعالیت می کند.
اگر بخواهیم نگاهی به عملکرد شرکت ملی حفاری ایران از ابتدای سال جاری تاکنون داشته باشیم، با کارنامه ای قابل قبول آن هم در دوران تحریم و همچنین شیوع ویروس کرونا مواجه می شویم. باید بدانید که این شرکت از ابتدای فروردین تا پایان آذرامسال، حفاری و تکمیل ۸۷ حلقه چاه نفت و گاز شامل ۲۲ حلقه توسعه ای، یک حلقه توصیفی، دو حلقه اکتشافی و ۶۲ حلقه تعمیری و تکمیلی را انجام داده و به ثمر رسانده و در کنار آن، این نکته را هم در ذهن داشته باشید که در شرایط کنونی، ۱۷ دستگاه حفاری در مناطق عملیاتی در حال جابه جایی است.
اگر طرح توسعه 28 مخزن را به خاطر داشته باشید، در این طرح توسعه ۲۸ مخزن، انجام ۱۲۴ پروژه سطح الارضی، حفاری ۲۲۸ حلقه چاه جدید، تعمیر ۱۴۳ حلقه چاه و انجام ۶۵۱ عملیات انگیزشی روی چاه ها پیش بینی شده و افزون بر آن، با اجرایی شدن این طرح، ۸۰ دکل حفاری شامل ۶۰ دکل توسعه ای و ۲۰ دکل تعمیراتی در مناطق نفت خیز جنوب شروع به کار می کنند. به همین منظور، شرکت ملی حفاری ایران نیز همسو با برنامه های توسعه ای شرکت ملی نفت ایران و از جمله طرح توسعه ۲۸ مخزن با استفاده از توانمندی های شرکت ها و پیمانکاران داخلی، وارد عرصه پروژه های میدان محور شد و هم اکنون در پروژه های توسعه میدان های گچساران و نفت شهر به طور مستقیم و بسته های توسعه ای میدان های لالی، بالارود، رامین، همچنین سپهر و جفیر با شرکت های بخش خصوصی مشارکت دارد.
شرکت ملی حفاری ایران در حفر چاه های اکتشافی در مناطق مختلف کشور و کشف میدان از جمله میدان نفتی آزادگان و میدان گازی پارس جنوبی در سال های گذشته نقش آفرینی داشته و در چند سال اخیر دو پروژه حفاری ۸+۶ حلقه چاه را اجرایی کرده است. تاکنون چهار حلقه چاه حفر و تکمیل شده که دو حلقه آن زمینه کشف میدان گازی ارم در استان فارس و میدان نفتی نام آوران در مناطق نفت خیز جنوب را قطعیت بخشید.
این شرکت افزون بر ارائه خدمات در بخش های عملیاتی، پشتیبانی، فنی و تخصصی به شرکت های بهره برداری نفتی، در دو دهه گذشته اجرای پروژه های کلید در دست (EPD) را در مناطق نفت خیز خشکی و دریایی کشور شامل میدان های نفتی مشترک در غرب کارون در استان های خوزستان، کرمانشاه و همچنین بوشهر و هرمزگان در دستور کار قرار داد. اجرای پروژه های حفاری در میدان نفتی آزادگان شمالی و جنوبی، یادآوران، یاران جنوبی، آذر و همچنین هشت فاز در طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی از شمار این پروژه هاست که تاکنون به حفاری ۱۲۰ حلقه چاه در مناطق خشکی و 100 حلقه چاه دیگر در پروژه های دریایی میدان گازی پارس جنوبی منجر شده است. این عملکرد در دوره ای رقم خورده که با رویکرد مهم وزارت نفت در توجه به توسعه میدان های مشترک، توليد گاز ايران از منابع مشترک 2.5 برابر و توليد نفت حدود 6 برابر افزايش يافته است.
اگر بخواهیم نگاهی به بخش آموزش داشته باشیم، گزارش عملکرد شرکت ملی حفاری ایران، همکاری با بیش از ۳۰ مرکز آموزشی، علمی، پژوهشی و تحقیقاتی در کشور و هم افزایی و همکاری با سازندگان و صنعتگران و شرکت های دانش بنیان در زمینه ساخت قطعات و تجهیزات را نشان می دهد. همکاری هایی که با توجه به رویکرد وزارت نفت در توجه به ساخت داخل و مهم تر از آن بومی سازی با محوریت خودکفایی قلمداد می شود. کارنامه ای که حاصل جمع آن طراحی و ساخت هزاران قطعه و تجهیز کاربردی در صنعت حفاری و اجرای پروژه های پژوهشی متعدد در بخش های صنعت است.
به این موارد باید اقدام های مهم در سال جهش تولید از جمله خرید اقلام کاربردی و پرمصرف در قالب ۷۹۱ فقره تقاضا و یک هزار و ۸۵۹ قلم به مبلغ ۳ هزار میلیارد ریال را هم اضافه کرد.
به منظور تحقق و بسط فرصت های بهره گیری از توانمندی های داخلی، تاکنون افزون بر ۵۰۰ سازنده داخلی شناسایی و از توان فنی و تخصصی آنها در اجرای پروژه های ساخت داخل شرکت استفاده شده است.
در بیش از یک دهه گذشته، بیش از ۲۰ هزار قطعه و تجهیز پرمصرف کاربردی در صنعت حفاری از سوی سازندگان و صنعتگران داخلی بومی سازی و در بخش های عملیاتی و خدمات فنی و تخصصی شرکت استفاده شده و اکنون مراحل طراحی و ساخت مجموعه ای از قطعات و تجهیزات مهم در عملیات حفاری از سوی سازندگان و مراکز دانشگاهی در حال اجراست که بخشی از آنها تا پایان سال وارد چرخه عملیات می شود.
در کنار تمام فعالیت هایی که در بالا اشاره شد، موضوع مهم آموزش هم مغفول نمانده و شرکت ملی حفاری ایران با وجود شرایط کرونایی و محدودیت های ناشی از آن در نیمه نخست امسال ۶۰۰۸ نفر_ساعت دوره های آموزشی مجازی برای کارکنان برگزار کرده است. برگزاری دوره های آموزشی برای کارکنان عملیاتی در ایام کاری با همکاری مدرسان و کارشناسان در موقعیت دستگاه های حفاری از فعالیت های مهم با هدف ارتقای سطح دانش فنی و تخصصی کارکنان است که در یک سال گذشته بالغ بر ۸۸۰ نفر از کارکنان عملیاتی دستگاه های حفاری موفق به گذراندن این دوره ها شده اند.
دریافت گواهینامه ها و استقرار سیستم های مدیریت کیفیت، محیط زیست، بهداشت حرفه ای و مدیریت ایمنی، اخذ گواهینامه های COF، روزآمدسازی ساختار، بهینه سازی هزینه ها، حمایت از تولیدکنندگان و سازندگان داخلی، عمل به مسؤولیت های اجتماعی، اشتغالزایی، پاسخگویی به نیازهای صنعت نفت و...از برنامه های این شرکت در سال جاری است.
ثبت رکورد انتقال64 میلیارد مترمکعب گاز در نیمه نخست امسال
اصفهان از دیرباز به عنوان شاهراه ارتباطی جنوب به شمال کشور به شمار می رود و در حوزه گاز نیز با مرکزیت منطقه 2 عملیات انتقال گاز، عبور 6 خط لوله سراسری انتقال گاز و ارتباط با چند منطقه عملیات انتقال گاز، یکی از تاثیرگذارترین مناطق عملیاتی در کریدور (شاهراه انتقال انرژی) انتقال گاز از جنوب به شمال کشور است. طول خطوط لوله تحت بهره برداری منطقه 2 عملیات انتقال گاز شامل 5185 کیلومتر و 142642 اینچ کیلومتر می شود.این منطقه 8 مرکز بهره برداری اصلی و یک مرکز بهره برداری فرعی، 18 تاسیسات تقویت فشار گاز و 74 توربوکمپرسور دارد. ماموريت اين مجموعه عظيم، نگهداری و بهره برداری از تاسيسات تقويت فشار، خطوط لوله فشار قوی و تجهيزات ارتباطی و دیتا و مخابراتی شبکه انتقال گاز، بر اساس استانداردها و الزامات بين المللی به منظور دريافت و انتقال بهينه گاز است. فعالیت منطقه 2 عملیات انتقال گاز در گستره 7 استان، زیرساخت های لازم را برای بهره گیری از ظرفیت های بومی این مناطق از جمله مراکز علمی و دانشگاهی، موسسات و شرکت های دانش بنیان و... فراهم آورده که این زیرساخت ها در حوزه تامین قطعات و تجهیزات، بی نیازی از خارج، خودکفایی در عرصه های مختلف و... به یکی از نقاط قوت این منطقه بدل شده است. در سال 71 با تغيير ساختار سازمانی شركت ملی گاز ايران، وظيفه انتقال گاز به امور خطوط لوله و فروش، به شركت های گاز استانی به صورت مستقل محول شد. سال 84 با تفکيک مديريت انتقال از بخش پالايش و پخش و تاسيس شرکت انتقال گاز ايران، منطقه 2 عملیات انتقال گاز، به عنوان يکي از مناطق استراتژيک عملياتي، مسؤوليت خدمات انتقال گاز را در محدوده هفت استان کشور شامل سه استان اصفهان، يزد و چهارمحال و بختياري به طور کامل و بخش هايي از استان هاي کهگيلويه و بويراحمد، خوزستان، لرستان و مرکزي به عهده گرفت. این منطقه، گاز طبيعي خروجي پالايشگاه هاي فجرجم، بيدبلند، پارسيان و فازهاي پارس جنوبي را به وسيله 6 خط لوله سراسري، دريافت و با انجام فرايند تراکم و انتقال، آن را به مناطق 3 و 7 عمليات و ساير مصرف کنندگان صنعتي، تجاري و خانگي محدوده حوزه استحفاظي خود تحويل مي دهد. مدیر منطقه 2 عملیات انتقال گاز درباره حجم انتقال گاز، پیگرانی و نشت یابی این منطقه در نیمه نخست امسال می گوید: در بازه زمانی یادشده 334 کیلومتر پیگرانی هوشمند انجام شده، همچنین 64 میلیارد و 172 میلیون مترمکعب ورودی گاز و 49 میلیارد و 397 میلیون مترمکعب نیز خروجی گاز منطقه بوده است. در نیمه نخست امسال 4 هزار و 400 کیلومتر و همچنین680 مرکز شیر انشعاب، شیر بین راهی، تجهیزات داخل ایستگاه های تقویت فشار و .... نشت یابی شده اند.
سید مجتبی گلستانه با اشاره به برنامه های این منطقه در زمینه توسعه همکاری با شرکت های داخلی برای تامین اقلام و تجهیزات مورد نیاز اعلام می کند: ارتباط با شرکت های دانش بنیان به منظور شناسایی توانمندی های مرتبط با امور این منطقه، ایجاد نمایشگاه دائمی ملزومات و اقلام مورد نیاز و اهتمام به ساخت داخل، استفاده از لیست تولید کنندگان مورد تایید وزارت نفت از سوی امور کالا و مراوده اطلاعاتی، از برنامه هایی بوده که صورت گرفته است.
به گفته گلستانه، تعامل با شرکت های تولید کننده در خصوص تعدیل قراردادهایی که به دلیل نوسان های اخیر ارز باعث ناتوانی شرکت ها در تولید محصولات درخواستی می شود و همچنین انجام همه تعمیرات و اورهال های برنامه ای را می توان از فعالیت های این منطقه در حوزه تحقق شعار سال برشمرد.
مدیر منطقه 2 عملیات انتقال گاز در ادامه به چالش های حفظ حریم خطوط انتقال گاز اشاره می کند و می گوید: گشت و بازدید از حریم های خطوط لوله به متراژ98154کیلومتر (در مناطق سخت گذر و پرجمعیت و تراکم صنعتی)، صدور 210 اخطاریه در هنگام رویت تجاوز به حریم خطوط لوله از سوی افراد و شرکت های متجاوز به حریم که بعضی ازاخطاریه ها به مکاتبه شخص متجاوز به حریم با منطقه منجر شده و برخی در صورت ادامه چنانچه امور حقوقی پیگیری کند، منجر به پاکسازی می شود، همچنین مکاتبه با استانداری و فرمانداری در حوزه فعالیت منطقه 2 در ابتدای سال مبنی بر اطلاع رسانی به تمام ادارات و ارگان های زیر مجموعه خود برای اخذ استعلام از منطقه در خصوص طرح های توسعه ای و تفضیلی شهرها و روستاها و واگذاری زمین به اشخاص حقیقی و حقوقی مختلف و کسب مجوز از منطقه، 225 مورد رفع تجاوزات حریم های خطوط لوله و438 مورد بازدید و بررسی اولیه و تهیه چک لیست کروکی حریم برای استعلام، از چالش های حفظ حریم خطوط انتقال گاز به شمار می رود.30 مورد حضور در محل برای اجرای احکام قضایی به منظور پاکسازی حریم، 276 مورد مراجعه به سازمان ها و ادارات دولتی، خصوصی و ... با هدف افزایش تعاملات و همکاری و تهیه و نصب تابلوهای عبور ممنوع و ساخت و ساز ممنوع در حریم خطوط لوله برای آگاهی مجاورین خطوط لوله با توجه به نیاز منطقه و تکمیل فرم رضایتمندی از سوی مجاورین خطوط لوله برای حفظ حقوق شهروندی و 5 مورد برگزاری جلسه توجیهی با دهیاری ها و بخشداری ها از جمله این فعالیت ها بوده است.گلستانه درباره روزآمدن کردن تجهیزات و نرم افزارهای کاربردی منطقه می گوید: در حوزه نگهداری و تعمیرات، تغییر نرم افزار مکانیزه نگهداری و تعمیرات از CMMS به IPCMMS به منظور ارتقای مدیریت نگهداری و تعمیرات،GIS، سامانه ستاد، سادا، آرشیوان، حمل و نقل،GPS خودروها و ...، همچنین سیستم مانیتورینگ و کنترل حفاظت از زنگ و سیستم مانیتورینگ نشت یابی، همگی از کارهایی بوده که در زمینه روزآمد کردن تجهیزات و نرم افزارهای کاربردی صورت گرفته است. طراحی و اجرای لاجیک، طراحی، نصب و اجرای چیدمان سخت افزاری و ایجاد یک شبکه صنعتی متشکل از چهار مجموعه PLC قدرتمند شامل GEBHARD , B&K , HIMA , SIEMENS در یک تابلوی کنترلی با بالاترین ضریب اطمینان و امکانات افزونگی برای کنترل توربوکمپرسورNOUVO PIGNONE MS5002C در تاسیسات پتاوه2 بدون نیاز به خارجی ها و حتی خدمات برون سازمانی، بلکه با همت و تلاش متخصصان و نخبگان ابزاردقیق منطقه2 که کاری بس بزرگ و بی نظیر در کشور محسوب می شود، حذف همه دستگاه های فرسوده مربوط به تکنولوژی های بالغ بر 50 سال قبل شوروی و آمریکا (1969) در چهار ایستگاه نفسکی منطقه 2 و خلق و استقرار سیستم های به روز و نوپای DCS و هوشمند سازی این تاسیسات با تکنولوژی PLC، افزایش راندمان، ضریب اطمینان و ایمن سازی بهره برداری، کاهش ریسک و خطرات کار تاسیسات، اجرای سیستم های مانیتورینگ توربوکمپرسورها و محوطه، طراحی سیستم آنتی سرچ برای توربین نفسکی، به نمایش درآوردن منحنی های PERFORMANCE CURVE،حذف کامل تابلوهایIMAG ,CENTRAL از اتاق کنترل، ایجاد فضای مفرح و دلباز و محیط کاری بسیار جذاب و به روز در این تاسیسات برای کارکنان بهره بردار، از دیگر فعالیت ها بوده است.
وی ادامه می دهد: منطقه 2 عمليات انتقال گاز، در قالب کميته خودکفايی و پژوهش با شرکت های دانش بنيان، پارک های علم و فناوری و مراکز علمی - تحقيقاتی و همچنين مراکز دانشگاهی ارتباط و همکاری دارد. برای اثبات اين ادعا می توان به دو تفاهم نامه همکاری در زمینه همکاری های مشترك و اجرای سیاست استفاده بهینه از امکانات، استعدادها و توانمندی های شهرک علمی- تحقیقاتی اصفهان که بین شهرک علمی- تحقیقاتی اصفهان و منطقه 2 عملیات انتقال گاز منعقد شده و تفاهم نامه همکاری با دانشکده فنی شهید مهاجر اشاره کرد.
وی درباره پروژه های جاری، پروژه های آتی و اختراع هایی که داشته اند نیزتاکید می کند: پروژه های جاری شامل بومي سازی و جايگزينی پروتکل های کارت RTA واسط کنترلر AC400 و HMI در سيستم کنترل ABB توربوکمپرسورهای زيمنس می شود. اين پروژه در قرارداد با معاونت پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان به نتايج کاملا رضايت بخش دست یافته و به اين ترتيب کارت های RTA که در شرايط تحريم، تامين آنها با مشکلات فراوان و هزينه های گزاف همراه بود، با سيستم جديدی جايگزين شدند و دستاورد پروژه در قالب اختراع با مالکیت شرکت انتقال گاز ثبت شده است. ترکيب روش های مختلف عيب يابی موتور القايی بر مبنای مطالعات آزمايشگاهی، به منظور افزايش دقت و قابليت اطمينان تشخيص خطا که موضوع اين قرارداد ساخت دستگاهی براساس آخرين فناوری های روز دنيا در ارتباط با عيب يابی موتورهای القايی است، در قراردادی با معاونت پژوهشی دانشگاه صنعتی شيراز در حال پيگيری و اجراست و تا کنون به نتايج اميدبخشی دست یافته است. همچنین پروژه های آتی شامل پروژه های پژوهشی با عناوين معادل یابی روغن معادل inject fluid Roto مصرفی در کمپرسورهای هوای اطلس کوپکو، برنامه نويسی و تهيه پکيج واسط OPC برای خواندن دیتاهای کنترلرهای مولد برق EGT، طراحی نرم افزار تشخیص آتش به عنوان پشتیبان برای سیستم های F&G تاسیسات تقویت فشار کاشان / ندوشن با استفاده از دوربین های عملیاتی این تاسیسات و بر اساس روش های پردازش تصویر، تدوين دانش فنی و بومی سازی دستگاه مانيتورينگ آنلاين ميزان خوردگی خطوط لوله گاز مدفون در خاک با استفاده از اندازه گيری پارامترهای الکتريکی و ساخت سيستم هشدار دهنده قابل نصب روي بيل مکانيکی به منظور شناسايی خطوط لوله مدفون و ممانعت از برخورد بيل مکانيکی و لوله است که برای دريافت پروپوزال و عقد قرارداد در سال جاری و سال های آتی برنامه ريزی شده است.هدف از تمامی این پروژه ها، بومي سازی دستگاه ها و مواد مورد نياز با همکاری مراکز علمی _ پژوهشی کشور است. ضمن اینکه در بخش اختراعات، پرسنل ماهر منطقه با بهره گيری از حمايت های سازمان و برای حل تنگناهای ناشی از تحريم و همچنين حل مشکلات عمليات، دست به اجرای پروژه های خلاقانه و نوآورانه ای زده اند که نتيجه آن ثبت اختراعات دستگاه پرتابل تزريق الکتروليت به باتری صنعتی، رفع مشکل Cool Down توربين های زيمنس، طراحی، ساخت و تست کارت الکترونيکی رکتيفايرهای حفاظت کاتديک دارای سيستم مانيتورينگ GSM/GPRS اينراپتر سرخود مبتنی بر GPS است.
گلستانه با اشاره به فعالیت های این منطقه در حوزه بومی سازی و خودکفایی نیز می گوید: حدود 170 قطعه عملیاتی و همین تعداد اقلام مصرفی مثل فیلتر، روغن، gasket، لاستیک پیگ و ....شامل قطعات مکانیکی توربوکمپرسورها، بردهای ابزار دقیق، تجهیزات برقی بومی سازی شده است. در منطقه نمایشگاه دائمی خودکفایی برپا شده که هدف از آن، بازدید شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی و آشنایی با نیازهای عملیاتی منطقه است.
مدیر منطقه 2 عملیات انتقال گاز درباره برنامه های تعمیرات اساسی سال 99 می گوید: برنامه نهایی سال ۹۹ به ستاد ارسال شده که این برنامه شامل بازرسی و تعمیرات ۳5 دستگاه توربو کمپرسور در سطوح مختلف و ۱۳ کیلومتر تعویض پوشش است.
گلستانه ادامه می دهد: تعمیرات اساسی 35 دستگاه توربوکمپرسور گاز در سطوح مختلف با موفقیت انجام شده است. تست، سرویس و احیای باتری های قلیایی و هفت تاسیسات تقویت فشار گاز منطقه، حذف رکوردرهای سیستم کنترل توربین های تاسیسات اصفهان (یک) و جایگزینی mini plc در تابلوهای کنترل، سنکرون مولد برق دیزل تاسیسات دوراهان 3، با برق شبکه، برقراری ارتباط اتاق کنترل با مولد برق و راه اندازی ماژول pms در تاسیسات پل کله 4، ورود کامل به برنامه کنترلی CCC در تاسیسات DJ59 اصفهان 2 برای اولین بار در کشور و به دنبال آن، تعریف امکاناتی جدید، پیشرفته تر کردن این توربوکمپرسورها در ناوگان خط 2 همانند نصب ترانسمیتر های هوشمند پایش و نمایش سطح روغن توربین و کمپرسور، برنامه جدید مانیتورینگ با سیستم عامل XP، فعال سازی ارتباط MODBUS کنترلرهای CCC برای انتقال دیتا به بیرون، تعویض کل ساختار سیستم آتش نشانی توربین و حذف چاشنی های انفجاری و کپسول های قبلی، طراحی سنسور شعله بین در داخل SHELTERهای داخلی برای پایش شعله در محل نصب CORENGIN و ... از اقدامات ارزنده دیگری به شمار می رود که برای اولین بار در کشور و بدون صرف هیچگونه هزینه ریالی برون سازمانی رقم خورده است.
سخن از انتقال پايدار گاز در پيچيده ترين شبكه انتقال گاز جهان است؛ شبكه اي حلقوي با پيچ و خم هاي فراوان و در هم تنيده كه نمونه مشابهي در جهان ندارد و زندگي و كسب و كار ميليون ها ايراني به عملكرد بدون نقص و مداوم آن وابسته است. همكاراني كه رسالت خطير نگهداري از تاسيسات اين شبكه را در شركت انتقال گاز به عهده دارند، اغلب خارج از دروازه هاي شهرها، به دور از هياهوي زندگي روزمره، آنچه در توان دارند، براي استمرار جريان زندگي ساز گاز در كشور در طبق اخلاص مي گذارند كه تحقق اين مهم، بويژه در فصل زمستان و در زمان اوج مصرف مشتركان بسيار طاقت فرسا تر است. فعاليت در زير بارش بي امان باران و برف در بيابان هايي كه تاسيسات گازي در آن واقع شده، تردد در محوطه يخ زده ايستگاه ها و راهبري دستگاه هايي پيچيده كه هر لحظه توقفشان به معناي خاموش شدن شعله گاز در گوشه اي از ايران خواهد بود، رسالتي بس خطير بر دوش اين عزيزان قرار داده كه همكاران شركت انتقال با هوشمندي مثال زدني و با پشت سر گذاشتن آزمون هاي دشواري همچون سيل، برف و بوران هاي سنگين، فاتحانه از اين عرصه ها عبور كرده اند. فصل سرما براي خيلي از ما به معناي لذت بردن از بارش باران و برف و تماشاي مواهب طبيعي است؛ اما براي كاركنان صنعت انتقال گاز، موسم كار و تلاش شبانه روزي براي ایجاد آرامش در زندگی هموطنان است كه در برخي مناطق سردسير، اين كوشش تحسين برانگيز تا فصل بهار ادامه مي يابد. گنجينه ذهن خاطرات سكانداران امنيت انرژي كشور، لبريز از خاطرات استرس شيفت هاي شبانه، زندگي در اتاق كنترل و دوري طولاني مدت از خانواده است. با شماری از کارکنان منطقه 2 عملیات انتقال گاز گپ و گفتی داشته ایم که در ادامه می آید:
فضل اله خادمی پور، متولد سال1339و دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته مدیریت صنعتی هستم. از ابتدای سال 67 وارد شرکت ملی گاز ایران شدم و اکنون مسؤولیت مرکز بهره برداری خطوط لوله گلپایگان را به عهده دارم. یک شب در سرمای منفی 30 درجه، در میان بوران و برف شدید که گاز شهر الیگودرز در بیابان مشکل پیدا کرده بود، عیبش را بر طرف کردیم و یک شهر را از سرما نجات دادیم. این دستاورد در نشریه «مشعل» آن زمان منتشر شد و مورد تشویق قرار گرفتیم. به لحاظ سختی های کار، پرسنل خط لوله خواب راحت ندارند و شبانه روز باید آماده و در هر ساعتی از شبانه روز جوابگو باشند. همین قدر از سختی کار بگویم که یک روز نبوده که استرس به ما وارد نشده باشد . رانندگی، برشکاری، جوشکاری، هواگیری و تزریق گاز به خطوط لوله گاز دار، سختی و معضلات خود را دارد.
صالح دارابی هستم. افتخار این را داشتم که به مدت 16 سال در کنار سایر همکاران، به عنوان یک عضو کوچک در خانواده بزرگ عملیات انتقال گاز، با سمت بهره بردار، در خط مقدم عملیات انتقال گاز، مشغول خدمت رسانی به هموطنان عزیز باشم. آذر سال 83، من وتعدادی از همکاران، پس از طی یک دوره کوتاه آموزشی، بلافاصله وارد ایستگاه تقویت فشار گاز پتاوه شدیم. از آن زمان تاکنون خاطرات و اتفاقات متفاوتی برای من رقم خورده که گاهی تجربه و یادگیری بودند،گاهی سخت و دشوار وگاهی هم شیرین و خاطره انگیز. وقتی قرار است در عملیات انتقال گاز مسؤولیتی داشته باشی، باید خیلی چیزها را زود بپذیری و یادبگیری: سختی کار،گرما، سرما، حساس بودن، شب بیداری، آماده و گوش به زنگ بودن، دوری از خانواده، پوشیدن لباس و کفش فرم؛ اما آنچه این سختی های فرسایشی را بیش از هر چیز دیگری برای من و همکارانم آسان می کند، یک جمله است: «خانه های گرم هموطنان در روزهای سرد زمستان».
فرنام یوسفی، هستم. مهر سال 83 با مدرک لیسانس مکانیک به استخدام منطقه 2 عملیات انتقال گاز در آمدم . در این مدت حدود 14 سال در ایستگاه های اقماری مشغول به کار بودم و هم اکنون در مجتمع تاسیسات تقویت فشار گاز پتاوه خدمت می کنم. به زندگی اقماری خو گرفته ام؛ البته در این میان نقش خانواده، بخصوص همسرم بسیار مهم است. زمانی که درشیفت کاری یک هفته ای هستم، خیالم از این موضوع راحت است که همسرم با تمام وجود، کمبود من را در خانه جبران می کند. مجتمع پتاوه، از معدود ایستگاه هایی است که برق آن خودکفاست، به همین دلیل حساسیت آن، دو چندان است. علاوه بر بحث انتقال گاز پایدار روی 3 خط اصلی که از این مجتمع می گذرد، تامین برق پایدار برای کل مجتمع شامل 3 ایستگاه موجود در مجتمع، تک ایستگاه پتاوه (یک) و استراحتگاه کارکنان از مسؤولیت های خطیر همکاران به شمار می رود.
مهدی محمدی، رئیس مرکز بهره برداری خطوط لوله اصفهان با 22 سال سابقه کار و دارای مدرک فوق لیسانس مکانیک هستم. کار در مراکز بهره برداری خطوط لوله، شرایط و ویژگی خاصی دارد. در اجرای فعالیت های جاری و اضطراری، خطراتی مانند مسمومیت در مواجهه با انتشار گاز، آتش سوزی، انفجار، تصادف جاده ای، سقوط در کانال و مار گزیدگی وجود دارد که با رعایت مقررات مربوطه می توان از وقوع آنها جلوگیری کرد. خاطره جالبی از مسدود شدن خط لوله اول سراسری در زمستان سال ۸۰ دارم: به دلیل ضرورت تمیز کردن خط و خروج آب باقیمانده از تست خط، قرار شد یک دستگاه پیگ تمیز کننده از منطقه (یک) ارسال و در منطقه 2 در ایستگاه پتاوه (یک) دریافت شود و مدت زمان تقریبی آن ۲۴ ساعت در نظر گرفته شد؛ اما وقتی عملیات پیگرانی شروع شد، متوجه شدیم که حجم زیادی از آب، ناشی از تعمیرات در خط باقی مانده که بالغ بر ۴۰۰ متر طول خط را در برگرفته و باعث انسداد خط لوله و یخ زدگی کامل آن شده بود و دیگر هیچ گازی منتقل نمی شد. زمان شروع عملیات، 7 اسفند ماه بود و سرمای منطقه، عامل تسریع در یخ زدگی خط شده بود. پس از چند روز فعالیت، اقدام به تزریق ۲۵۰۰۰ لیتر متانول به وسیله متانول پمپ در خط لوله کردیم که باز هم جوابی نگرفتیم. 20 اسفندماه بود و مدیر عامل وقت با همراهان خود به محل عازم شدند. یکی از همکاران پیشنهاد تزریق متانول از چند نقطه به خط لوله را داد که موافقت و قرار شد از چند نقطه به خط لوله متانول تزریق شود، همچنین با پر کردن بلودان ها تا پشت ولو بای پاس اقدام به بستن ولو بلودان کرده و ولو بای پاس را باز تا حجم زیادی متانول به خط تزریق شود. اتفاقا این طرح جواب داد و پس از چند شبانه روز تزریق متانول، بالاخره در تاریخ 28 اسفند موفق به دریافت پیگ در پتاوه (یک) با حجم وسیعی از یخ و آلودگی و ضایعات شدیم که پس از ۲۱ روز تلاش توانستیم از این پیگ خارج شویم. کار عملیاتی هر چند سخت است؛ اما هر کدام از آنها خاطره خود را دارد و وقتی همدلی، عشق و همکاری در عملیات ها باشد، دیگر سختی کار معنا ندارد.
مجید عرب هاشمی، دارای مدرک تحصیلی لیسانس مهندسی مکانیک، در سال 84 به استخدام شرکت انتقال گاز ایران، منطقه 2 عملیات انتقال گاز در آمدم و در حال حاضر به عنوان نوبتکار ارشد بهره برداری در مجتمع تاسیسات تقویت فشار گاز دوراهان مشغول به کار هستم. کار در تاسیسات تقویت فشار گاز و بودن در کنار همکاران، برای من آکنده از تجربیات ارزشمند و خاطرات خوب و به یاد ماندنی است. یکی از خاطراتم که ذکر آن خالی از لطف نیست، مربوط به یک شب سرد زمستانی می شود که در ایستگاه دوراهان (یک) با 4 واحد در سرویس، مشغول به کار بودم. شب هنوز به نیمه نرسیده بود که بر اثر بارش سنگین برف و نشستن حجم زیادی از آن روی دریچه های فیلتر هوای ورودی به کمپرسور محوری، تعدادی از دریچه ها به حالت نیمه بسته قرار در آمد، به طوری که آلارم ناشی از آن روی 3 واحد ظاهر شد. بلافاصله به همراه همکارم در محل حضور یافته و اقدام به تمیز کردن دریچه ها از برف کرده و آنها را به گونه ای مهار کردیم تا از بسته شدن مجدد جلوگیری شود. فعالیت ما به قدری بود که با وجود برودت هوا عرق کرده بودیم؛ هر چند که بر اثر نفوذ برف و آب به داخل لباس و برخورد هوای سرد به سر و صورت، دچار سرماخوردگی شدیم؛ اما با مرور این خاطره در ذهنم، احساس غرور و افتخار می کنم که توانستم با کمک همکارم، مانع از توقف واحدها و ایستگاه در آن شب سرد شویم.
گزارش «مشعل» از ارائه خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب در ایام کرونا
مشعل بر اساس بخشنامه های ارسالی از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از بهمن و اسفند سال گذشته کمیته سلامت بهداشت و درمان شمال غرب فعالیت خود را آغاز کرد. آگاه سازی مراجعان درباره راه های مقابله و پیشگیری و کاهش تردد مراجعان به پلی کلینیک با اجرای طرح هایی از قبیل روانشناسی تلفنی و... از اقدام هایی بود که در گام نخست انجام شد و شناسایی افراد پرخطر و اعلام اسامی آنها به شرکت های تابع پالایشگاه، پتروشیمی، گاز منطقه، پخش و خطوط لوله شمال غرب کشور و ارسال دستورعمل Pro۳۷-cov-۱ به مدیران عامل شرکت های تابع از دیگر اقدام های انجام شده این کمیته است. برای کاهش همه گیری بیماری ویروس کرونا، ارائه مستندات پزشکی به پزشک سلامت کار در این منطقه و پزشکان معتمد در شهرستان ها از سوی افراد شناسایی شده با نقص ایمنی، شیمی درمانی ها، بیماران سابقه پیوند عضو، مبتلایان به HIV، بیماران قلبی، تنفسی اعم از آسم، کسانی که داروهای حاوی کورتون استفاده می کنند، مصدوم شیمیایی _ ریوی، بیماران با فشار خون بالا، افراد با BMI بالای ۴۰ در سن ۶۰ سال، بیماران دیالیزی، افراد دیابتی و افراد دارای بیماری های کبدی فعال و مزمن مانند سیروز و هپاتیت در دستور کار قرار گرفته است.
بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور در ایام کرونا، معاینات دوره ای کارکنان را در سه استان آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل انجام داده و بیش از 90 درصد اهداف خود را در این زمینه محقق ساخته است.
در این باره بهروز عظیم زاده، رئیس طب صنعتی مرکز بهداشت و درمان می گوید: «با وجود شرایط ویژه شیوع کرونا در کشور و لزوم اطلاع رسانی و اجرای دستورعمل های ارسالی از سوی ستاد سازمان و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، همزمان انجام معاینات دوره ای کارکنان را سرلوحه کاری خود قرار دادیم.»
به گفته او، «با مساعدت رئیس بهداشت و درمان منطقه و انجام مکاتبات با مدیران عامل شرکت های تابعه نفت و تشکیل جلسات متعدد، بر لزوم اجرای معاینات دوره ای کارکنان بخصوص در شرایط کنونی شیوع ویروس کرونا، با اقبال همکاران مواجه شدیم و همین ما را بر آن داشت تا ضربتی و با تمام توان خود، برنامه معاینات دوره ای ویژه شرایط کرونا را طراحی کنیم و به مرحله اجرا در آوریم.»
خوشبختانه هیچ یک از کارکنان طب صنعتی و بهداشت که در انجام معاینات دوره ای حضور داشتند، به بیماری کووید 19 مبتلا نشدند و تیم های سیار نیز با حضور در مراکز صنعتی سه استان آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل، معاینات همکاران را با رعایت دقیق دستورعمل های بهداشتی به انجام رساندند.
عظیم زاده می افزاید: «از اول تیر امسال تاکنون موفق به انجام 3400 معاینه در 68 شهر سه استان تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور شده ایم که انتظار می رود تا پایان سال به حدود پنج هزار مورد معاینه برسد. امسال با توجه به شرایط خاص (شیوع کووید 19)، اهداف طب صنعتی و سلامت کار کارکنان، علاوه بر انجام کارهای روتین، شناسایی بیماری های شغلی، کنترل بیماری های مزمن و بیماریابی و به نوعی غربالگری بیماری کروناست و آموزش چهره به چهره و پاسخگویی به سؤالات مراجعان (کارکنان و خانواده های تحت پوشش) است.»
برای انجام معاینات دوره ای واحد طب صنعتی و سلامت کار، کارکنان بر اساس جدول زمان بندی برای انجام این معاینات مراجعه می کردند و هر روز 10 نفر از کارکنان مورد معاینه قرار می گرفتند.
رعایت دستورعمل های بهداشتی، حفظ فاصله اجتماعی حین نوبت گیری برای انجام آزمایش ها و معاینات تمهیدات لازم در نظر گرفته شده که در این خصوص با مسؤولان واحدها هماهنگی های لازم به عمل آمده است.
امسال علاوه بر آزمایش های روتین سالانه، برای کادر درمان شامل پزشکان، پرستاران، دندانپزشکان و کادر آزمایشگاه، آزمایش Hbs Ab نیز اضافه شده که برای پرتوکاران لام خون محیطی در نظر گرفته شده است.
در آزمایش های بدو استخدام نیز آزمایش های HIV, Anti HCV, HbsAb, HbsAg به روش الایزا افزوده شده است. بعد از انجام آزمایش، کارکنان برای معاینه پزشکی به پزشک طب صنعتی مراجعه می کنند و در صورت صلاحدید پزشک طب صنعتی نوار قلب و ادیومتری نیز انجام خواهد شد، ضمن آنکه سایر اقدام ها شامل کنترل فشار خون، قد و وزن، بینایی سنجی و... از سوی پرستار صنعتی انجام خواهد شد.
با وجود شرایط کنونی شیوع ویروس کرونا، بهداشت محیط همچون سال های قبل خدمات خود را ارائه می کند. در این رابطه داریوش زینال زاده، کارشناس بهداشت واحد اچ اس ای بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب می گوید: «امسال شرایط ویژه ای را تجربه می کنیم و بحمدلله با تدابیری که در مجموعه بهداشت و درمان منطقه اتخاذ شده، از قبل از شیوع ویروس کرونا در کشور، آمادگی لازم برای مقابله با این بیماری را داشتیم و توانستیم تا به امروز علاوه بر پیش بینی، خرید و مدیریت تجهیزات و لوازم مصرفی خود، برای شرکت های صنعتی تحت پوشش نیز راهنمایی هایی در زمینه تهیه و استفاده از این ملزومات بخصوص انواع محلول های ضد عفونی کننده و گندزدایی سطوح داشته باشیم که به ا ین منظور شماره تلفن همراه همکاران اچ اس ای این بهداشت و درمان به شرکت های تابعه ارسال شد تا به صورت 24 ساعته پاسخگوی همکاران صنعت نفت منطقه باشیم.»
به گفته او، «برگزاری کلاس های آموزشی مقابله با کرونا ویروس (قبل از شیوع گسترده بیماری در ایران) هم در سطح مدیران ارشد و روسای شرکت های صنعتی و هم در سطح کارکنان از نخستین اقدام ها بود که در ادامه آموزش نیروهای خدمات و تنظیفات و نظارت بر استفاده از انواع محلول های گندزدا از اقدام های بعدی ما بود.»
علاوه بر این موارد، سمپاشی اماکن در مدت 40 روز و در 130 نقطه محل از اماکن شرکت های صنعتی در سطح سه استان آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل انجام شد که بیش از 120 هزار متر مربع را زیر پوشش خود قرار داد و سمپاشی این حجم از سطح، براساس تعرفه های مصوب مبلغی حدود یک میلیارد و 620 میلیون ریال درآمدزایی برای بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور داشت.
با توجه به شیوع بیماری کرونا و مطالعاتی که تا به حال در مورد این ویروس انجام شده، ارائه خدمات تغذیه ای یک عامل حیاتی در پیشگیری، کنترل و درمان این بیماری قلمداد می شود.
بر اساس بررسی های انجام شده، افراد چاق ریسک بالایی در ابتلا و مرگ و میر ناشی از این بیماری دارند. از سوی دیگر عدم کنترل بیماری های مزمن همچون دیابت و فشار خون که ارتباط تنگاتنگی با دریافت غذایی فرد دارد، می تواند عوارض ناشی از این بیماری را بشدت افزایش دهد.
از این رو کلینیک تغذیه بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور برای انجام خدمات بهتر به افراد با ریسک بالا که امکان مراجعه حضوری در این ایام را ندارند، اقدام به انجام مشاوره تغذیه تلفنی همزمان با شیوع ویروس کرونا کرده است. در این طرح افراد با ریسک بالا (چاقی، دیابت، فشار خون و...) که از طریق پرونده های طب صنعتی و بهداشت خانواده شناسایی شده اند، به صورت روزانه مورد پیگیری از طریق این واحد قرار می گیرند. در پایان باید گفت که تنها راه پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا، رعایت پروتکل های بهداشتی از جمله زدن ماسک، نرفتن به سفرهای غیر ضروری، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و تماس نداشتن با افراد مشکوک به بیماری کووید 19 است.
استفاده از پوشش مناسب، پرده های ضخیم، شیرهای ترموستاتیک و رعایت دمای رفاه (18تا 21درجه) و پوشش مناسب موتورخانه ها و تعمیرات لازم در آنها، به عنوان بخشی از راه های مصرف بهینه گاز توصیه می شود. البته راهکارهای زیادی برای صرفه جویی در مصرف گاز وجود دارد. از دو جداره و عایق کردن در و پنجره ها گرفته تا نصب پرده های ضخیم و قطور و ... که برخی از آنها نیازمند تغییرات ساختاری و اساسی در ساختمان و فضای زندگی شماست و وقتی این راه ها را می شنوید، این تغییرات برایتان مشکل و گاه ناممکن به نظر می رسد. اما برای زمان کوتاه و کمک به کاهش مصرف، راه های فوری و ساده تری هم وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود:
با کم کردن دمای خانه و پوشیدن لباس گرم می توانید در مصرف گاز صرفه جویی قابل توجهی داشته باشید، یعنی با کم کردن فقط یک درجه از دمای خانه، می توانید هزینه های گرمایشی را تا حد زیادی کاهش دهید.
یک پنجره با شیشه تک جداره، چند برابر یک دیوار عایقکاری شده هم اندازه خود، تلفات حرارتی دارد. برای کاستن از مشکلات اینچنینی، می توان از راه های مختلف، یک لایه هوای ساکن بین محیط داخل و خارج ایجاد کرد و با انجام این کار، تلفات حرارتی پنجره را تا حد زیادی کاهش داد.
این عایق ها را که به شکل برچسب های شفاف ساخته می شوند، براحتی می توان روی شیشه پنجره ها چسباند و بخشی از خواص پنجره های دو جداره را در آنها به وجود آورد. راه دیگر برای بالا بردن کارایی پنجره های موجود، نصب ورقه های پلاستیکی شفاف روی پنجره هاست. کار ساده تری که می توان انجام داد، این است که در چند هفته از سال که هوا خیلی سرد است، روی پنجره ها نایلون کشید و دور تا دور آن را با چسب نواری پهن چسباند.
خروجی کانال های کولر را از داخل با پوشش های ضخیم بپوشانید.
زیاد کردن بیش از حد شعله، قرار دادن ظروف کوچک روی شعله های بزرگ و ظروف بزرگ روی شعله های کوچک، از مهم ترین اشتباهاتی است که برخی خانم های خانه دار مرتکب می شوند و باعث هدر رفتن سوخت اضافی می شوند. در ضمن، حواستان باشد که شعله اجاق گازتان باید آبی بسوزد.
سعی کنید از شومینه استفاده نکنید. در صورتی که از شومینه استفاده نمی کنید، پوشاندن در آن بسیار کمک کننده است. این کار اثر دودکشی شومینه را بشدت مهار می کند.
درز همه پنجره ها را با درزگیر بپوشانید. توجه داشته باشید، در صورتی که از بخاری گازی استفاده می کنید و یا پکیج شما از هوای داخل منزل استفاده می کند و دودکش دو جداره ندارد، حتماً قسمتی از درزها را برای تأمین هوای تازه باز بگذارید.
برای جلوگیری از به هدر رفتن سوخت و انرژی گرمایشی، لوله های آب گرم و رادیاتور مرکزی را عایق بندی کنید و هرچند وقت یکبار به شوفاژخانه سر بزنید تا از نبود هرگونه ترکیدگی یا شکاف در لوله ها مطمئن شوید. درجه رادیاتور مرکزی را بنابر سرما یا گرمای هوا تنظیم کنید.
وقتی قصد خرید بخاری یا کولر را برای منزل تان دارید، حتما به بزرگی خانه تان توجه داشته باشید. بزرگ و پرقدرت بودن یک وسیله، همیشه نشانه برتر بودن آن نیست. پس اولین راه صرفه جویی در مصرف انرژی، خریدن وسایل گرمایشی و سرمایشی، متناسب با اندازه منزل و اتاق هاست.
وجود هرگونه ترک در دودکش می تواند مقدار زیادی از انرژی گرمایشی را هدر دهد. پس سالی یکبار دودکش ها را بررسی کنید و اگر دیدید که شکسته یا ترک خورده اند، از یک تعمیرکار بخواهید که آنها را تعویض کند.
اتاق خواب
در زمستان هوای اتاق را آن قدر گرم نکنید که مجبور به باز گذاشتن پنجره ها شوید. پنجره ها و کانال کولر را خوب عایق بندی کنید. در زمستان تخت تان را از پنجره دور نگه دارید تا سردتان نشود و مجبور به زیاد کردن رادیاتورها نشوید. از قرار دادن بخاری بزرگ در اتاق کوچک یا بخاری کوچک در اتاق بزرگ هم پرهیز کنید؛ زیرا این کار هم انرژی زیادی را هدر می دهد.
یکی از راه های صرفه جویی سوخت در فصل زمستان، بستن کامل درهای منزل و حتی اتاق هاست. اگر اتاق سردی دارید که داخل آن بخاری یا هیچ وسیله گرمایشی روشن نیست، باید در طول زمستان در آن اتاق را ببندید تا از ورود سرما به سایر جاهای منزل جلوگیری شود.
صنعت نفت شیل ایالات متحده آمریکا در سال 2020 میلادی سیاه ترین سال خود را پشت سر گذاشت و هیچ بعید نیست که زخم های وارد شده به بدنه این صنعت در سال 2021 میلادی عمیق تر شود. سهام شرکت های نفت و گاز و فعالیت های حفاری در ایالات متحده آمریکا در حال افزایش است؛ اما سال فاجعه بار برای صنعت انرژی جهان را می توان پایان همیشگی روزهای پررونق نفت شیل دانست. کاهش شدید هزینه ها در پی افت شدید تقاضا برای سوخت و سقوط قیمت های جهانی نفت خام، به دلیل شیوع ویروس همه گیری جهانی کووید-19 (کرونا) پایان عصر شکوفایی آمریکا و قرارگیری ایالات متحده در ردیف بزرگترین تولیدکنندگان جهان را رقم زد. صنعت شیل آمریکا در آستانه سال نو میلادی، تولید روزانه هفت میلیون و 440 هزار بشکه نفت شیل را ثبت کرده است، به طوری که این رقم نسبت به ابتدای سال 2020 میلادی 20 درصد کاهش نشان می دهد.
تولیدکنندگان شیل پس از دریافت وام های پرشمار برای افزایش تولید و پس از آن، کاهش هزینه ها و تولید در پی شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا و کاستن از رقم زیان خود، بشدت متضرر شدند. توسعه سریع چاه های میدان های نفت شیل سبب شد نخستین انتخاب شرکت های بزرگتر فعال در صنعت شیل، کاهش تولید باشد. به دنبال افزایش تقاضا برای سوخت های پاک تر احتمال می رود مقدار مصرف جهانی نفت خام هرگز به اوج پیشین خود باز نگردد. در پی بهبود نسبی تقاضا برای نفت خام، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش موسوم به اوپک پلاس در نظر دارند توافق کاهش عرضه خود را بتدریج تسهیل کنند که این به معنای افزایش تولید خواهد بود و این موضوع تا حدودی امیدها برای ازسرگیری تولید نفت شیل در آمریکا را کاهش داده است. جی آر ریگر، مدیرعامل شرکت آیرون اویل (Iron Oil) تولیدکننده نفت در ایالت مونتانا آمریکا در گفت وگویی اعلام کرده بود که ما تنها با تلاشی همه جانبه به دنبال تداوم کار هستیم. وی پیش بینی می کند، شرایط برای نفت شیل در سال 2021 نیز راکد خواهد بود. برآوردهای موسسه آی اچ اس مارکیت نشان از این دارد که هزینه های این شرکت در سال آینده میلادی به 54 میلیارد دلار می رسد که این رقم در مقایسه با سال 2020 میلادی، تنها اندکی کاهش نشان می دهد؛ اما بسیار کمتر از 104 میلیارد دلار برآورد شده در سال 2019 میلادی است. برترین تولیدکنندگان مستقل شیل، شرکت پایونیر نچرال ریسورسز (Pioneer Natural Resources)، دایموند بک انرژی (Diamondback Energy) و کونوکوفیلیپس (ConocoPhillips)، مقدار تولید را تا اندکی بالاتر از سطح کنونی پیش بینی می کنند.
رابرت واتسون، مدیرعامل شرکت آبراکساس پترولیوم گفت: تا به امسال، در تمام مدت کار حرفه ای من، هفته ای نبوده که جایی حفاری نکنم. در سال 2020 میلادی، با توجه به بالا رفتن سطح ذخیره سازی های نفت خام، قیمت نفت شاخص دبلیوتی آی (WTI) در بازار بورس نیویورک (نایمکس) منفی شد، شمار دکل های حفاری به پایین ترین سطح ثبت شده تاکنون رسید و ارزش شرکت آمریکایی اکسون موبیل در میانگین شاخص صنعتی داوجونز (DJIA) که ارزش ۳۰ شرکت بزرگ دولتی آمریکایی را نشان می دهد، با افت رو به رو شد. براساس اعلام موسسه مشاوره دلویت (Deloitte) که در زمینه حسابرسی فعالیت می کند، در پی کاهش شدید تقاضا برای نفت و سقوط قیمت های جهانی این کالای راهبردی، شرکت های انرژی و پتروشیمی در ایالات متحده آمریکا بسیاری از کارکنان خود را تعدیل کردند، به طوری که تا ماه اوت 107 هزار کارگر آمریکایی شغل خود را از دست دادند. براساس برآورد موسسه مشاوره دلویت، احتمال می رود 70 درصد از این مشاغل در سال آینده میلادی احیا نشوند. ویلیام والا، که در ماه مارس کار خود را در یک شرکت سازنده تجهیزات نفتی در ایالت تگزاس آمریکا در پی کاهش و قطع سفارش ها از سوی شرکت های نفت و گاز آمریکایی از دست داد، در این باره گفت: زمان بسیار وحشتناکی بوده است. این شخص هم اکنون با فروش های دلالی و معاملات وام، روزگار می گذراند. آلن دیوید، یکی از مدیران ارشد منطقه ادی کانتی واقع در ایالت نیومکزیکو ایالات متحده آمریکا گفت: در بخش فعالیت های صنعت نفت شیل ایالت نیومکزیکو، بیش از 20 هزار شغل از بین رفته است. به گفته تحلیلگران، انتظار می رود تولید نفت خام ایالات متحده آمریکا در سال آینده میلادی، یک میلیون بشکه در روز کاهش یابد، در پی افت تولید و کاهش عمر چاه ها، تولید نفت شیل این کشور، امسال بیش از 670 هزار بشکه کاهش داشته است.
بعضی از شرکت های کوچکتر با بستن چاه های دست نخورده، تولید را ثابت نگه می دارند. بر اساس اطلاعات دولت ایالات متحده، این چاه های حفاری؛ اما ناتمام در ماه نوامبر به هفت هزار و حلقه330 کاهش یافت که در 12 ماه گذشته با 7 درصد کمترین میزان خود را تجربه کرد.
سرمایه گذاران امیدوارند معامله هایی را برای شرکت های قوی تر فعال در صنعت شیل فراهم کنند که تاکنون معاملات معدودی انجام شده است. دوئانه دیکسون، رئیس بخش نفت، گاز و مواد شیمیایی آمریکا در موسسه دلویت در این باره گفت: بعضی از تولید کنندگان برای قرارگیری در فهرست کاندیداهای خرید، به کاهش بدهی نیاز دارند. وی افزود: شمار آن دسته که فرصت های خوبی در اختیارشان است، اندک است. هانك اسمیت، رئیس بخش راهبرد سرمایه گذاری در موسسه هاورفورد تراست (Haverford Trust) گفت: اکنون در حوزه انرژی، حتی برای بهترین شرکت ها هم استفاده از این راهکار بسیار دشوار است.
وی به دلیل افزایش گزینه ها در منابع تامین انرژی مانند انرژی های خورشیدی و بادی، چشم انداز سوخت های فسیلی را بسیار مبهم و تیره ترسیم می کند.
دن پیکرینگ، رئیس سرمایه گذاری در بخش مدیران دارایی موسسه پیکرینگ انرژی پارتنرز (Pickering Energy Partners) افزود: ما با شرایطی بسیار بغرنج در این بخش روبه رو بوده ایم. افزایش ارزش سهام، نشان دهنده بازگشت از نرخ هایی است که در یک دهه گذشته بی سابقه بوده و به احتمال زیاد این رویه پایدار نخواهد بود. وی گفت: ما تغییری به سمت سرمایه گذاران طولانی مدت مشاهده نکرده ایم. طبق اعلام موسسه حقوقی هینس اند بون (Haynes and Boone)، شمار پرونده های حقوقی ورشکستگی در صنعت نفت افزایش یافته، به طوری که در 11 ماه امسال با 53.9 میلیارد دلار بدهی ثبت شده و این رقم چهار برابر مدت مشابه سال 2019 میلادی است. کرایگ گراهمن، رئیس بخش امور مالی انرژی در موسسه حقوقی هینس اند بون گفت: بیشتر پرونده های ثبت شده، ازسوی شرکت های فعال در صنعت شیل بود و ممکن است در سال آینده میلادی نیز این روند شتاب گیرد. شیل دیگر به دوران اوج در سال 2020 میلادی باز نمی گردد. مدیرعامل شرکت آیرون اویل گفت: چانچه از سال 2020 عبور کنید، می توانید هر سال دوام بیاورید.
نویسندگان: جنیفر هیلر، دویکا کریشنا کومار
منبع: رویترز
مترجم: امیر دشتی
شرکت پایانه های نفتی ایران
فرودگاه شهدای جزیره خارک به منظور ارتقای کیفیت و بهبود خدمات در بخش حمل ونقل هوایی و فرودگاهی به شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی کشور واگذار شد.
سیدمحمدجواد موسوی، رئیس پایانه نفتی خارک در آیین واگذاری فرودگاه شهدای جزیره خارک به شرکت فرودگاه ها وناوبری هوایی کشور، همچنین معارفه رئیس جدیداین فرودگاه گفت: باتوجه به سیاست گذاری های وزارت نفت وطبق برنامه ابلاغی،اقدام های لازم برای واگذاری فرودگاه شهدای خارک در دستورکاراست وهمکاری وهماهنگی لازم دراین زمینه انجام می شود.اصلان کاظم پور، مشاور وزیر نفت درامور هوانوردی و فرودگاهی نیز دراین آئین با اشاره به شاخص های برتری درصنعت حمل ونقل هوایی و فرودگاهی گفت: ایمنی، امنیت، صرفه جویی در وقت واقتصادی بودن اداره فرودگاه برای فراهم کردن تسهیلات لازم به منظور راحتی مسافران ازمهم ترین شاخص هاست وهدف سازمان بین المللی هوانوردی (ایکائو)،ارتقای فرهنگ ایمنی،امنیت صنعت هوانوردی و نهادینه کردن آن بر پایه قانون مداری است.وی تصریح کرد:استفاده ازفرودگاه برای شرکت های نفتی غیرقابل اجتناب است وفرودگاه ها نقش کلیدی و اساسی درتولید وعملیات وزارت نفت دارند، ازاین رو،همه ماخواهان ارتقای کیفیت وبهبود خدمات در بخش حمل ونقل هوایی و فرودگاهی هستیم.مشاور وزیرنفت درامورهوانوردی وفرودگاهی ادامه داد:ازآنجا که هر وزارتخانه طبق قانون بایدبه وظایف ذاتی خودبپردازد، بنابر توافق وزیران نفت وراه و شهرسازی، اداره وراهبری ومدیریت فرودگاه های اختصاصی وزارت نفت به نهادتخصصی اداره فرودگاه ها(شرکت فرود گاه ها و ناوبری هوایی ایران) تحویل می شود.کاظم پوربااشاره به راهبردی بودن فرودگاه شهدای خارک و این که طی سال های اخیر خدمات ارزشمندی بامدیریت شرکت پایانه های نفتی در این فرودگاه ارائه وانجام شده است، افزود: طی این سال ها پیشرفت،ایمنی و امنیت بسیاری در بخش های مختلف فرودگاه خارک راشاهد بوده ایم و انتظارمی رودبااین تغییرمدیریت، رشد وترقی بیشتری رادربخش های مختلف ازجمله فرهنگ ایمنی شاهد باشیم.
درآئین واگذاری فرودگاه شهدای خارک به شرکت فرودگاه هاوناوبری هوایی کشور،احسان دشتیان به عنوان رئیس جدید فرودگاه شهدای جزیره خارک معرفی شد.
شرکت ملی نفت ایران
مجتمع 18 کلاسه «حیات طیبه» دراستان ایلام مزین به نام سردار شهید حاج قاسم سلیمانی ازمحل اعتبارات مدیریت نظارت برطرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران تکمیل شد. این مجتمع در زمینی به مساحت سه هزار و 239 مترمربع با زیربنای سه هزار و 454 مترمربع درچهارطبقه وبا مساعدت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز تکمیل شده است.این فضای آموزشی که درمحدوده مسکن مهرقراردارد،ظرفیت پذیرش 450 دانش آموز متوسطه اول و دوم درهرشیفت و80نفرپرسنل را دارد. احداث این مجتمع آموزشی سبب کاهش تردد دانش آموزان به هسته مرکزی شهر از جمله ویژگی های مهم احداث این مجتمع آموزشی است.شرکت ملی نفت ایران برای ساخت این مجتمع آموزشی 18کلاسه که به آموزش وپرورش استان ایلام تحویل خواهدشد،یک میلیارد و950 میلیون تومان تخصیص داده است؛همچنین از محل اعتبارات نوسازی مدارس نیزبرای این پروژه 84میلیارد و191میلیون ریال هزینه شده است.مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیزهمسو با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران،اجرای پروژه های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه، آبرسانی، برق رسانی، خدماتی و... را درمناطق نفت خیز و محروم کشور در دستور کار قرار داده است.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مجری طرح توسعه میدان نفتی آذر گفت: آزمون عملکردی تولید نهایی میدان آذرمطابق بامقدارهدف گذاری شده درچارچوب ویژگی های کیفی مندرج درشرح کار جامع توسعه این میدان، از24آذرماه با تولید روزانه 65 هزار بشکه نفت خام آغاز شده است.
کیوان یاراحمدی افزود: فعالیت های اجرایی مربوط به تأسیسات نفتی میدان آذر ومراحل پیش راه اندازی و راه اندازی آن پس ازدریافت گواهی بهره برداری از سامانه اندازه گیری این میدان،همچنین هماهنگی های لازم با مدیریت های ذی ربط ستادی شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت مناطق مرکزی ایران انجام شده است.
قرارداد توسعه میدان آذرسال 91 باکنسرسیوم اویک وصندوق سرمایه گذاری نفت امضا و در قالب دومرحله زودهنگام وفازنخست اجرایی شد به طوری که هم اکنون فاز نخست این طرح در آستانه بهره برداری قرار گرفته است.
دربخش تولیدزودهنگام میدان،9حلقه چاه حفاری و 129 کیلومترخط لوله 16اینچ و در بخش فازنخست طرح،11حلقه چاه جدیدواحد بهره برداری حفاری،61 کیلومترخط لوله انتقال نفت جدیدوخط انتقال گاز(گازهای همراه به واحد جمع آوری گازهای دهلران) احداث شده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود گفت: درآذرماه امسال بیش از100میلیون لیترانواع فرآورده نفتی دراین حوزه عملیاتی توزیع شده است.
علی اکبر عرب عامری درتشریح عملکرد سوخت رسانی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود افزود:تامین وارسال سوخت موردنیاز استان سمنان و برخی شهرستان های استان های همجوار، باوجودشرایط سخت زمستانی و کرونایی انجام گرفته است واین روند همچنان ادامه دارد.وی بااشاره به رسالت این شرکت که خدمت رسانی به مردم وتامین سوخت بخش های مختلف حمل ونقل، خدماتی، تولیدی، صنعتی، کشاورزی، اصناف و نیروگاه ها ست،تصریح کرد:برهمین اساس،فعالیت های سوخت رسانی،بدون هیچ وقفه و تاخیری درهمه ایام (تعطیل،غیرتعطیل) و درشرایط مختلف جوی انجام می شود.عرب عامری اظهارکرد: درآذرماه امسال، با تلاش شبانه روزی خادمان عرصه سوخت رسانی وحمل ونقل، حدود95 میلیون لیترانواع فرآورده های نفتی مورد نیاز بخش های مختلف استان، سوخت مورد نیازدو نیروگاه بزرگ برق شهرستان های شاهرود وسمنان،همچنین شرکت های بزرگ تولیدی،تامین وارسال شده است. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود افزود: بیش از پنج میلیون لیتر انواع فرآورده های نفتی شامل نفت کوره، نفت گاز، بنزین و نفت سفید نیزاز طریق این منطقه عملیاتی، به نیروگاه برق نیشابور و شهرستان های مشهد، گرگان، سبزوار، نیشابور، همچنین کاشمر،اسفراین وتعدادی دیگرازشهرستان های استان های خراسان رضوی، جنوبی، شمالی و گلستان ارسال شده است.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران بااعلام ثبت انتقال روزانه818 میلیون متر مکعب گاز،این میزان انتقال را یک رکورد جدید در حوزه انتقال گاز عنوان کرد.مهدی جمشیدی دانا دربازدید از تأسیسات تقویت فشار گاز و مرکز بهره برداری خطوط لوله اردبیل گفت: برای نخستین بار با انتقال روزانه بیش از 818 میلیون مترمکعب گازشیرین، انتقال گاز رکورد زد که درمقایسه بارکورد ثبت شده درسال گذشته، از افزایش سه درصدی حکایت دارد.وی بااشاره به نگهداری و تعمیرات برنامه ریزی شده در86 تأسیسات تقویت فشار وبیش از37هزارکیلومترخطوط لوله فشارقوی که سه برابرطول قطر کره زمین است، ادامه داد:درهشت ماه امسال،163 میلیارد مترمکعب گاز به مبادی مصرف منتقل شده است که دراین بخش نیزشاهد افزایش چهاردرصدی نسبت به پارسال بوده ایم.مدیرعامل شرکت انتقال گازایران به تمهیدهای زمستانی با وجود محدودیت ها و شرایط خاص بهداشتی ناشی از شیوع ویروس کرونااشاره وتصریح کرد:بیش از هشت هزارو300 کیلومترپیگ رانی هوشمند درمراحل مختلف،سه هزار و 200 کیلومترپیگ رانی تمیزکننده، 29هزار و218 کیلومترنشت یابی خطوط لوله و 15 هزار و 500مترمربع تعویض پوشش خط لوله ازجمله اقدام های مهم دراین زمان بوده است.
بهداشت و درمان صنعت نفت تهران
دستگاه سی تی اسکن جدید بیمارستان نفت تهران باهدف ارائه خدمات مناسب به بیماران کرونایی، در آینده نزدیک راه اندازی می شود.
این موضوع درنخستین نشست مشترک سیدمهدی هاشمی،مدیرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت با روسای بخش های بیمارستان نفت تهران مطرح شد.
هاشمی دراین نشست برلزوم افزایش بهره وری و اثربخشی خدمات این بیمارستان و بازنگری دربرخی عملکردها،همچنین ارائه راهکارهای جدید تأکید وتصریح کرد:به زودی با برگزاری چند نشست تخصصی با رؤسای هریک از بخش های این بیمارستان، راهکارهای مدیریتی لازم برای استفاده بهینه از ظرفیت های تخصصی ارائه خواهد شد.
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت همچنین باتاکید برگسترش حوزه پزشکی غیرموظف اظهارکرد:فعالیت های غیرموظف ازجمله دربخش پوست و چشم پزشکی می تواند خدمات جدیدی رابه مراجعان ارائه کندوکیفیت فعالیت های بیمارستان نفت تهران را در رقابت با دیگر بیمارستان ها افزایش دهد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
رئیس پژوهش وفناوری شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: هم اکنون پنج طرح پژوهشی این شرکت بابهره مندی بهینه ازظرفیت های دانشگاهی و مراکز پژوهشی درحال اجراست.
سیدعباس ضیایی درنشست شورای پژوهش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران درباره تعداد پروژه های پایان یافته ومصوب درحال اجرا گفت: در مجموع تاکنون 77 پروژه پژوهشی در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران مصوب شده که 72 مورد آن پایان یافته وهم اکنون پنج پروژه پژوهشی باهمکاری دانشگاه ها و مراکز پژوهشی درحال اجراست.
وی افزود:گازدوست کردن مخازن گازمیعانی باهدف بهینه سازی وافزایش تولید ،ارائه راهکارهای عملی ومقرون به صرفه بااستفاده از روش تحریک شیمیایی ،تغییرترشوندگی سنگ مخزن دربرخی ازمیدان های گازی این شرکت ،همچنین پروژه بررسی وعلل منشأ ژئوشیمیایی افزایش سولفید هیدروژن درچاه های تولیدی دهرم وسازند دشتک میدان های شانول ودالان، حذف زیستی هیدرو کربن های نفتی به روش درمحل بااستفاده ازباکتری های جدا شده از خاک آلوده درمنطقه واحد بهره برداری نفت شهر ازجمله طرح های پژوهشی در دست اجراست.
ضیایی همچنین بهبودعملکرداورینگ های مورداستفاده درمکانیکال سیل پمپ های گریز از مرکز تنگ بیجاربا استفاده از نانو مواد و پروژه ساخت گل سبک حفاری و تکمیل چاه (Light Mud & Completion Fluid) بافناوری نوین افزون ها ی گازی رادیگر پروژه های پژوهشی دردست اجرای شرکت نفت مناطق مرکزی برشمرد.
دراین نشست،رامین حاتمی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران نیز رمز موفقیت وتوسعه هر کشوررا بنیان پژوهش،تحقیقات علمی،همچنین همکاری صنعت با دانشگاه و مراکز علمی عنوان کرد.
وی بابیان این که میزان قدرت سیاسی وخودکفایی کشورها،مستلزم تحقیقات علمی و پژوهشی است،باقدردانی ازهمکاران وپژوهشگران برتر شرکت نفت مناطق مرکزی افزود: این شرکت درجهت تحقق اهداف سازمانی خود دربخش بالادستی صنعت نفت و گاز، با استفاده ازدانش علمی کارکنان،پژوهشگران و نخبگان، درمسیرشناسایی ونیازسنجی اولویت ها گام برداشته است وباارتباط مؤثر با مراکز دانشگاهی وفناوری، درجهت رفع موانع و چالش های خود اقدام می کند.
وی همچنین بااشاره به لزوم استفاده بهینه ازظرفیت های موجود در دانشگاه ها و همکاری بامراکزعلمی وتحقیقاتی درداخل کشور به ویژه شرکت های دانش بنیان برای پیشبردوتحقق اهداف پژوهشی براجرای دو پروژه مهم میدان محور (میدان های تنگ بیجار وبابا قیر وسمندوبانکول به عنوان میدان های اقماری آن) همچنین میدان خشت تاکید کرد.
حاتمی افزود:باانجام مطالعات پژوهشی وفناورانه، بهینه سازی فرآیندهای تولید وافزایش ضریب برداشت این میدان ها باهمکاری دانشگاه شهید چمران اهواز در حال اجراست.
وی تصریح کرد:انجام مطالعات پژوهشی وفناورانه به منظور توسعه فناوری ها در جهت بهینه سازی فرآیندهای تولید و افزایش ضریب برداشت میدان خشت نیز ازسوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران درحال انجام است.
شرکت گاز استان کردستان
پروژه گازرسانی به هفت روستای مرزی شهرستان بانه دراستان کردستان،به بهره برداری رسید.
احمد فعله گری،مدیرعامل شرکت گازاستان کردستان درآئین افتتاح طرح گازرسانی به هفت روستای مرزی شهرستان بانه که با حضور محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ومسئولان استانی و از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، گفت: این شرکت گام های مؤثری برای گازرسانی به مناطق محروم روستایی برداشته است. وی بااشاره به بهره برداری ازطرح گازرسانی به هفت پروژه روستایی به مناسبت چهاردهمین سال تأسیس بنیادبرکت تصریح کرد: با گازرسانی به این هفت روستا 150خانوار(600 نفر)به شبکه گاز سراسری پیوستند. فعله گری تصریح کرد:برای گازرسانی به هفت روستای استان بانه ۳۲ هزار متر شبکه اجرا و تاکنون 113 عملک نصب شده است. مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان همچنین مجموع هزینه گازرسانی به این روستاها را 30 میلیارد ریال اعلام و اظهار کرد: بنیاد برکت استان کردستان در این طرح مشارکتی،هفت میلیارد ریال هزینه کرده است. عبدالرضا پورذهبی، نماینده ولی فقیه دراستان کردستان نیزدر این آئین اظهار کرد: گاز بسیار ارزشمند است وشرکت گاز استان کردستان همسو با اهداف راهبردی شرکت ملی گازایران برای محرومیت زدایی و توسعه عدالت اجتماعی دراین استان گام های موفقی برداشته وبرای تحقق گسترش خدمات، برنامه مدونی را در پیش گرفته است. وی افزود: گازرسانی به هفت روستای مرزی شهرستان بانه ازاقدام های ارزشمند دولت در زمینه گسترش خدمات در مناطقی به شمار می آید که از امکانات رفاهی کمتری برخوردارندو نهضت گازرسانی در کردستان بسیار گویا و مشهود است. نماینده ولی فقیه دراستان کردستان تأکید کرد: وظیفه اصلی مسئولان خدمت به مردم است و محرومیت زدایی وایجاد طرح های اشتغال زادرکشور، به ویژه حاشیه شهرها، ازجمله فعالیت های مهم ستاد اجرایی فرمان امام (ره) است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرتعمیر،تکمیل وخدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب از باز سازی و احیای چهارشیر ایمنی سرچاهی دراین شرکت خبرداد.
یونس عباسی لرکی بااشاره به فقدان موجودی شیرآلات ایمنی سرچاهی و مشکلات تأمین آنها افزود: با توجه به تخصص و تجربه همکاران دراین شرکت، شیرهای ایمنی سرچاهی یاد شده تعمیر، بازسازی واحیای کامل شدند. وی تصریح کرد: دراین عملیات سه عدد شیرایمنی 3000 پی اس آی و یک عدد شیرایمنی 5000 پی آس آی مورد تعمیر و بازسازی قرار گرفته اند. عباس لرکی گفت: این تجهیزات پس از انجام موفقیت آمیز همه آزمایش های کارگاهی و استاندارد، روی چاه ها نصب و سبب احیای تولید شده اند.
مدیرتعمیر، تکمیل وخدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اظهار کرد: امسال بیش از804 عدد شیرآلات و تجهیزات سرچاهی که برخی ازآنها دارای آلیاژ خاص و کمیاب بوده اند، با وجود کمبود قطعات حساس آنها ناشی از تحریم ها به طور کامل تعمیر و تبدیل به فرصت های خودکفایی شده است.
عباسی لرکی تصریح کرد: احیا و به کارگیری اقلام مذکور، صرفه جویی اقتصادی قابل توجهی به میزان بیش از 600 میلیارد ریال به دنبال داشته است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
مهندس ارشد حفاظت از خوردگی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت متطقه تهران از افزایش ولتاژحفاظتی خط لوله 18 اینچ ری قزوین باراه اندازی ایستگاه حفاظت کاتدیک کیانمهر دراستان البرز خبرداد. عباسعلی نژادسنگسری با مهم برشمردن این پروژه افزود: مهم ترین عامل اهمیت ایجاد این ایستگاه که درکیلومتر 67 قراردارد،جلوگیری ازخوردگی خط لوله 18 اینچی و افزایش ولتاژ حفاظتی آن است. وی گفت:سرقت ایستگاه بابا سلمان،حدفاصل شهرهای اندیشه وشهریار وکاهش ولتاژ خط، اهمیت احداث این ایستگاه را دو چندان کرده است. نژادسنگسری بااشاره به این که نبوداستحکام و ویژگی های حفاظتی اتاقک ترانس، احتمال سرقت دراین نقطه را برای افراد سودجوقوت می بخشد، اظهارکرد: کاهش خوردگی لوله و افزایش طول عمر آن ازمشخصات کیفی ونکات مهم این طرح است. وی با بیان این که اقدام یادشده به منظور ساماندهی سیستم کاتدی با توجه به مقدار استاندارد ولتاژحفاظتی خطوط لوله ری قزوین انجام شده است،یادآورشد: استفاده از روش های حفاظت از زنگ وخوردگی،مستلزم صرف هزینه های اقتصادی زیاد است،اما با یک بررسی کارشناسی می توان نتیجه گرفت که صرف هزینه های اولیه برای پوشش دادن سازه و نصب سیستم حفاظت کاتدی نه تنها از خطرهای جانبی درآینده جلوگیری می کند،بلکه هزینه های مربوط به تعویض قطعات، تعمیرات و جبران خسارات و زیان های وارده را کاهش می دهد. مهندس ارشدحفاظت ازخوردگی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران توجیه اقتصادی هزینه های نصب چنین سیستم هایی را نیز از دیگر ویژگی ها برشمرد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق
6 سازه سد سنگی بتنی درمسيرخطوط لوله22و 20 اینچ شاهرود -نیشابور در نقاط آسیب پذیر ساخته و نصب شد.
رییس واحدمهندسی نگهداری وتعمیرات ساختمان و تاسیسات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق گفت: این سازه های سنگی با هدف ایمن سازی خطوط لوله یاد شده كه براثرسیلاب های اخیردچارسیل بردگی شده و عمق استقرار آن در دل زمین به حداقل رسیده بود، ساخته شده است.
کاظم پورمروجی با بیان این که مجموعه ساخت 6 سدسنگی در مدت زمان سه ماه انجام شده است، تصریح کرد: درساخت این سدها از بتن عیار 300 ومیلگرد برای آرموتور بندی و مسلح سازی آنها استفاده شده است.
وی با تاکید بر ضرورت ایمن سازی خطوط انتقال فرآورده های نفتی به منظور جلوگیری از آب بردگی گفت: دربرخی موارد این سدها باطول 15 مترو عرض و ارتفاع دو مترساخته شده اند وهمگی با میلگرد آرموتور بندی شده اند.
پورمروجی تصریح کرد: براي محافظت از سد وجلوگيري ازضربات سنگ هاي درشتی كه در مسيرجريان آب قرارگرفته و به آبنما صدمه می زنند نیزاز بتن سيمان وميلگرد استفاده شده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمانشاه
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمانشاه از احداث مخازن جهت ذخیره فرآورده های مکشوفه در پنج مرز استان کرمانشاه خبر داد.فریدون یاسمی در ششمین جلسه کارگروه پیشگیری از قاچاق و عرضه خارج از شبکه فرآورده های نفتی گفت:در این جلسه موارد مهمی مطرح وتصویب شد که ساخت نصب مخزن برای ذخیره سازی فرآورده های نفتی مکشوفه در مرزهای استان کرمانشاه از آن جمله است. یاسمی،نصب عمق سنج (دیب) دیجیتالی درمرزهای شوشمی، شیخ صله و سوماررا از دیگر موارد مهم و مصوب شده درجلسه کارگروه پیشگیری از قاچاق و عرضه خارج از شبکه فرآورده های نفتی عنوان کرد. وی درباره حضور کارکنان پخش منطقه کرمانشاه درنقطه صفر مرزی نیزگفت: بنابرتوافق اعضای کارگروه،هنگ مرزی ودستگاه های امنیتی مسئول حمایت و تامین امنیت نیروهای مستقر درمرز شدند.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمانشاه اظهار کرد: اقدام های متعددی درحوزه پیشگیری از انحراف خارج از شبکه و قاچاق فرآورده های نفتی در استان انجام شده است که پایش ماهانه مصرف و ساماندهی،کنترل و ادامه رونداستانداردسازی سهمیه، همچنین بازدیدهای میدانی از مجاری عرضه سوخت، برگزاری کارگاه آموزشی و گشت مشترک از آن جمله است. یاسمی همچنین اجرای طرح توزیع الکترونیک فرآورده دراستان کرمانشاه را ازجمله اقدام های موثر درتوزیع نفت سفید،نفت گاز وگازمایع خواند و افزود: تحلیل های عملیاتی اخیر نشان می دهد انحراف انواع فرآورده های نفتی درحوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمانشاه، کاهش چشمگیری داشته است.
شرکت گاز استان ایلام
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام گفت: با اجرای اتصال خط تغذیه شهرک صنعتی به خط تغذیه اصلی شهر ایلام، پایداری گاز در این استان دائمی شد. عباس شمس اللهی اظهارکرد:طراحی و اجرای این پروژه متناسب با اهداف پدافند غیرعامل وجلوگیری ازقطع گازشهرایلام باانشعاب گرفتن ازخط تغذیه شهرک صنعتی درشهرستان چوارانجام شده و پایداری گازدرشهرستان های ایلام،چوار،همچنین شهرک صنعتی ایلام را رقم زده است. وی با بیان این که دراین طرح بیش ازهفت کیلومتر خط تغذیه با برآورد مصرف و هزار و 500 مترمکعب درساعت اجرا شده است، اعتبارهزینه شده برای اجرای پروژه یاد شده را 25میلیارد ریال اعلام واظهار کرد:این مبلغ ازمحل منابع داخلی شرکت گاز استان کرمانشاه تامین شده است. مدیرعامل شرکت گازاستان همچنین بابیان این که این شرکت درفصل سرما برای جلوگیری از قطع گازمشترکان به اتصال خطوط از روش انشعاب گرم (هات تب) اقدام کرده است، گفت: برای اجرای این پروژه ازفناوری پیشرفته«هات تب باحذف شیرهای فلنجی مرسوم» استفاده شده است. تاکنون تنهاچند نمونه ازاین روش درکشوراجرایی شده است که بر اساس تحلیل ها ومطالعات علمی در مقابل زلزله مقاوم هستند.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
رئیس پژوهش و فناوری سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس گفت:این سازمان برای همکاری بامتولیان تولید علم ودانش،ازپروژه های تحصیلات تکمیلی در استان بوشهر حمایت می کند. خشایارپورمحمدشاهینی افزود: به منظوربهبود فرآیندها، کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری،با رعایت قوانین ومقررات وزارت نفت،سازمان منطقه ویژه پارس اقدام به حمایت از پروژه های تحصیلات تکمیلی در استان بوشهرمی کند. وی محورهای حمایت ازپروژه های دانشجویان رادرحوزه های ایمنی، بهداشت ومحیط زیست وپدافندغیرعامل،سرمایه گذاری،مدیریت ومنابع انسانی،همچنین آما یش سرزمین ،آثار متقابل جامعه وصنعت وآثارتحریم ها بر مناطق ویژه اقتصادی عنوان کرد. رئیس پژوهش و فناوری سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از رؤسای دانشگاه ها ومراکزعلمی استان بوشهردرخواست کردمراتب رابه اطلاع دانشکده ها، واحدها و مجموعه های زیردست و اعضای هیئت علمی خود برسانند. نموداراجرایی وچگونگی حمایت از پروژه های تحصیلات تکمیلی دردرگاه اینترنتی سازمان منطقه ویژه پارس به نشانی www.pseez.ir زیرپورتال پژوهش و فناوری قابل دسترس است.
بیش از550دانش آموزشهرهای مجاور پارس جنوبی به منظورآمادگی برای حضور درکنکور سال 1400درطرح تقویت بنیه علمی شرکت می کنند.
نشست هماهنگی برگزاری هفتمین دوره ازطرح نخبه پروری که از مجموعه طرح های تقویت بنیه علمی دانش آموزان است،باحضور رؤسای آموزش وپرورش شهرستان های عسلویه، پارسیان، لامرد و کارشناسان و رؤسای سازمان منطقه ویژه پارس برگزار شد. این طرح امسال باحضور 350دانش آموز ازچهار شهرستان جنوبی استان بوشهر(عسلویه، کنگان، دیر وجم) و 200 دانش آموز از شهرستان های مجاور تأسیسات پارس جنوبی (مهر و لامرد در استان فارس، پارسیان در استان هرمزگان) برگزار می شود. لازمه حضور دانش آموزان دراین طرح،کسب معدل 17برای رشته های علوم تجربی و معدل 15برای رشته ریاضی و فیزیک درپایه یازدهم تحصیلی با تأکید براولویت دانش آموزان کم بضاعت و بی سرپرست است.
شرکت نفت فلات قاره ایران
شیلنگ های بارگیری پایانه صادراتی (SBM) نفت خام منطقه لاوان نوسازی و تعویض می شوند. با توجه به فرارسیدن زمان تعمیرات اساسی پایانه صادراتی SBM لاوان، پس ازبررسی و کارشناسی های لازم مقررشد همه فعالیت های مربوط به این پایانه ازسوی واحد عملیات تولید و تیم متخصص تعمیرات به ویژه واحد تعمیرات زیرآب وعملیات دریایی منطقه لاوان انجام شود.
تعویض Stud bolts مربوط به اسپول مسیرهای 16 و 20 اینچ انتقال نفت به نفتکش ها، تعمیرگیربکس،تعویض دوعدد Butter fly valve- 20 اینچ مربوط به مسیرهای نفت خروجی از SBM،همچنین تعویض یک عددButter fly valve-16 اینچ مربوط به کار گوهوزهای اتصال به نفتکش وتعویض Stud bolts و سرویس کاری چهارعدد Cap مربوط به محفظه نیتروژن، از جمله مواردبرنامه ریزی شده ای هستند که هم اکنون در دست اقدام است. فولاد کاری پایانه صادراتی شامل تعویض Hand rail اطراف اسکله شناور، تعویض و اصلاح پلکان اطراف SBM و Monkey ladder، برشکاری،سنگ زنی و تعویض فریم مربوط به فندرهای اسکله شناور،همچنین تعویض فندرهای قسمت پهلوگیر SBM و سند بلاست ورنگ آمیزی همه قسمت های پایانه صادراتی،دیگر موارد درحال انجام در اسکله صادرایت لاوان است.
تندیس طرح برترحوزه ارتباط دانشگاه باصنعت ازسوی معاونت پژوهش و فناوری ریاست جمهوری به طرح پژوهشی شرکت نفت فلات قاره ایران اختصاص یافت. هم زمان بافرارسیدن هفته پژوهش،طرح هاودستگاه های برتردرحوزه ارتباط دانشگاه باصنعت ازسوی معاونت پژوهش و فناوری ریاست جمهوری معرفی شدند که دراین میان، تندیس طرح برتر به طرح پژوهشی شرکت نفت فلات قاره ایران اختصاص یافت. طرح های برترحوزه ارتباط باصنعت درسه گروه«همکاربرگزیده درحوزه ارتباط با صنعت»، «دانشگاه های برگزیده درحوزه ارتباط باجامعه وصنعت» و«طرح های برگزیده وزارتخانه ها ودستگاه های اجرایی کشور» انتخاب و معرفی شدند که در گروه طرح های برگزیده وزارتخانه ها ودستگاه های اجرایی کشور، طرح ارائه شده ازسوی واحد پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره ایران با عنوان «معرفی ظرفیت های جدید نفت وگاز در گستره خلیج فارس با رویکرد الگوسازی یکپارچه سیستم های نفتی» ازمیان طرح های ارائه شده در حوزه صنعت نفت و گاز کشور به عنوان طرح برگزیده انتخاب شد و ابوالفضل و روانی فراهانی به نمایندگی از شرکت نفت فلات قاره ایران مورد تجلیل قرارگرفت و تندیس طرح برتر به وی اهدا شد.
طرح های برگزیده ارائه شده ازسوی وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی کشور به شرح زیر است:
1- وزارت نفت-پژوهش وفناوری شرکت نفت فلات قاره ایران: معرفی پتانسیل های جدید نفت وگاز در گستره خلیج فارس با رویکرد الگوسازی یکپارچه سیستم های نفتی.
2- وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح -سازمان هوا و فضا وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح: طراحی و ساخت منبع تغذیه فشار قوی.
3- سازمان حفاظت محیط زیست-معاونت محیط زیست انسانی:برآورد خسارت های ناشی از گرد و غبار به منابع محیط زیستی و اقتصاد استان.
4- وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی- موسسه کار و تأمین اجتماعی: ارزیابی نقش سازمان های مردم نهاد در شناسایی و حل مسائل سالمندی.
حضرت فاطمه الزهرا(س) در باب آثار و عقوبات بی توجهی به نماز از رسول اکرم(ص) سوال کرد: «فقالت: یا ابتاه ما لمن تَهاون بصلاته من الرجال و النساء: کسی که نمـازش را سبک می شمارد، چه زن باشد و چه مرد باشد چه وضعیتی خواهد داشت؟»
تحلیل پاسخ پیامبر اسلام(ص) بسیار جالب توجه است، زیرا این سبـک شمردن صورت های مختلفی دارد یعنی: یکی این است که در اول وقت نماز نخواند، یکی این است که در موقع خـــواندن نمـاز زیاد به آداب و حـدودش مقیـد نباشد، سعی نکند که آن شرایـط فضیلت را مراعات کند، به طور کلـی سبک بشمارد. یکی از صورت سبک شمردن تاخیر از اول وقـت است، ولی ممکن است یکی در اول وقت هم بخواند، اما به شرایط آداب و حدودش چندان پابند نشود، با عجله بخواند، حضـور نداشته باشد. اینجاست که حضرت زهرا(س) سوال می کند که کســی که نمــازش را سبک بشمارد چه می شود و اما پیامبر گرامی اسلام فرمودند: ای فاطمه جان! هر کسی از مردان و زنان نمازش را سبک بشمارد، خداوند او را به 15 بلا مبتلا می سازد. (شش مورد در دنیا، سه مورد در وقت مرگ و سه مورد آنها در قبر و سه مورد در قیامت است).
شش بلایی که در دنیا دامنگیرش می شود:
1. خداوند برکت را از عمرش می برد.
2. خداوند برکت را از رزقش می برد.
3. خداوند عزوجل سیمای صالحین را از چهره اش محو می کند.
4. هر عملی که انجام می دهد، پاداش داده نمی شود.
5. دعایش به آسمان نمی رود.
6. بهره ای از صالحین برای او نیست.
سه بلایی که هنگام مرگ گرفتارش خواهد شد:
1. ذلیل از دنیا می رود.
2. هنگام مرگ در حال گرسنگی خواهد بود.
3. تشنه از دنیا خواهد رفت، اگرچه آب نهرهای دنیا را به او بدهند.
سه بلایی که در قبر دامنگیرش می شود:
1. خداوند ملکی در قبر برای او می گمارد تا او را زجر دهد.
2. قبرش برای او تنگ خواهد شد.
3. گرفتار ظلمت و تاریکی قبر خواهد شد.
سه بلایی که در روز قیامت گرفتارش خواهد شد:
1. خداوند ملکی را موکل می سازد تا او را با صورت بر زمین بکشد، در حالی که خلایق تماشا می کنند.
2. محاسبه اعمالش به سختی انجام می شود.
3. خدا به نظر لطف به او نمی نگرد و برای اوست عذاب همیشگی.
منبع: کتاب مسند فاطمه الزهراء،ص235
زندگی درخشان و پر از مبارزه دختر گرامی پیامبر اسلام(ص) سرشار از نکات تربیتی و اخلاقی است که می تواند برای بشر امروز و خصوصا زنان مسلمان یک الگو و اسوه کامل ایمانی باشد. زندگی پرفرازونشیب حضرت زهرا(س) از تولد تا شهادت درس هایی دارد که با دقت در آنها می توان در کوره راه های زندگی و پستی و بلندی های آن سرمشقمان باشد. در سلسله مطالب پیش رو کوشیده ایم تا بخشی از نکات درس آموز زندگی آن حضرت را بیان کنیم. اینک بخش نخست را می خوانید:
از مهم ترین شیوه های تعلیم و تربیت، روش الگوگیری است. اسلام هم برای تربیت و تعالی انسان ها، بر این اصل مهم تاکید دارد، زیرا شخصیت الگو، به عنوان یک نقطه کانونی در محور رشد و هدایت های اخلاقی تربیتی قرار می گیرد و در شکل گیری رفتار تربیت شونده، آثار زیادی بر جای می گذارد. به همین دلیل خداوند در قرآن کریم الگوهای صحیحی را تعیین فرموده و مسلمانان را به پیروی از ایشان سفارش کرده است. از سوی دیگر نیاز به الگو، از نیازهای طبیعی بشر است و انسان را وا می دارد تا با در نظر داشتن الگوی مورد نظر، تلاشی هدفدار و آگاهانه برای رسیدن به ویژگی های رفتاری و اخلاقی الگو در پیش گیرد. قرآن کریم، رسول گرامی اسلام(ص) را الگوی شایسته و اسوه حسنه مومنان معرفی کرده است، در این الگوگیری فرقی میان زن و مرد نیست، اما به دلیل خلق وخوی و مسوولیت های خاص زنانه، لازم است زنان از جنس خود هم، الگویی داشته باشند تا از نظر پذیرش الگو و روشن شدن مصادیق اسوه پذیری، به راه و رسم و سیره اخلاقی و خانوادگی او اقتدا کنند. پیامبر(ص) در سخنانشان، حضرت فاطمه(س) را از وجود خود می داند و بارها در جمع مومنین می فرماید: «فاطمه پاره تن من است».
وجود حضرت فاطمه(س) از وجود رسول خدا(ص) جدا نیست و سیره او جلوه دیگری از سیره پیامبر(ص) است، پس حضرت فاطمه(س)، ادامه راه و سیره رسول خدا(ص) در همه زمینه هاست از جمله بندگی خدا، تقوا و عبادت، حجاب و عفاف و...، اما آنچه در زندگی کوتاه حضرت فاطمه(س)، برای اسوه پذیری خاص زنان از ایشان بیشتر متبلور شده است، سیره ایشان در عرصه خانواده و همسرداری و تربیت فرزندان است. امام باقر(ع) در عظمت و جلالت مادر بزرگوارشان حضرت فاطمه(س) می فرمایند: لَقد کانت مفروضَة الطاعةِ علی جمیع مَن خلق الله من الجنّ والإنسِ والطیرِ والوحشِ و الانبیاء والملائکة؛ اطاعت حضرت فاطمه(س) بر تمام بندگان الهی از جن و انس، پرندگان و حیوانات، پیامبران و ملائکه واجب است. امام زمان(ع) هم وجود مقدس حضرت فاطمه(س) را اسوه نیکوی خویش دانسته و فرموده اند: و فی ابنةِ رسول الله لیَ اسوةٌ حسنةٌ؛ همانا دختر رسول خدا(ص) برای من الگویی شایسته است.
آنچه برای شیعیان آن حضرت باید مورد توجه قرار گیرد، اهمیت مراقبت های لازم قبل از تولد فرزند است. لزوم طهارت روحی و جسمی برای تشکیل نطفه یک فرزند صالح از خصوصیات آشکار به وجود آمدن یک انسان پاک سرشت و الهی است. بینش توحیدی و مرتبه ایمان افراد در تمام زندگی آنها متبلور می شود و هرکس به اندازه معرفت و بندگی اش در برابر خدا، رفتار خود را سامان می دهد. در زندگی حضرت فاطمه(س)، خدامحوری بیش از هر چیز دیگر به چشم می خورد و در تمام جلوه های رفتار و گفتار ایشان حضور دارد، تا آنجا که حضرت فاطمه الزهرا(س) در زندگی خانوادگی، تمام تقاضاها، گفتار و رفتارش را با رضایت خدا می سنجید و همواره رضایت خدا را بر رضایت و راحتی خود مقدم می کرد و می فرمود: «خداوندا از تو هدایت و تقوی را می خواهم، غنا و عفاف را می خواهم، عمل به آنچه تو دوست داری و می پسندی را طالبم». این اصل مهم در زندگی حضرت زهرا(س) در زمینه ملاک انتخاب همسر، مهریه و جهیزیه نیز دیده می شود، با آنکه خود به بالاترین مراحل رشد و تکامل معنوی رسیده بود، به دنبال رهبانیت یا رفاه نبود و ازدواج را در راستای فرمانبرداری از پروردگار ضروری می دانست. زمانی که به همسری حضرت امام علی(ع) درآمد و به خاطر فقر ایشان، مورد سرزنش و طعنه زنان قریش قرار گرفت، بعد از آنکه جریان را به عرض پیامبر(ص) رساند، سر به آسمان بلند کرد و فرمود: «راضی شدم به آنچه خدا و رسول خدا(ص) به آن راضی شدند». در حسن معاشرت با همسر هم رضایت خدا مقدم بود. روزی که امام علی(ع) از وی پرسید چرا از رنج گرسنگی و بی غذا ماندن خانه وی را خبردار نکرده، حضرت فاطمه(س) در پاسخ فرمود: «یا ابالحسن إنی لاستحیی من الهیان اکلف نفسک مال اتقدر علیه؛ ای اباالحسن! من از خدای خود شرم می کنم که به تو تکلیفی کنم که قادر به انجام آن نیستی و نفرمود من از تو که همسرم هستی، شرم می کنم.»
ازدواج امر مقدسی است، توجه به ارزش های ظاهری در مقدمات ازدواج نظیر مهریه، جهیزیه، برگزاری مراسم و تشریفات ازدواج و... زمینه را برای بروز کدورت ها و مشکلات خانوادگی به وجود می آورد. گاهی به واسطه سنگینی هزینه های مراسم ازدواج، ارزش های حقیقی از بین می روند و در آغازین ساعات زندگی مشترک، مشکلات و اختلافات فراوانی به وجود می آید. حضرت فاطمه(س) زمانی به ازدواج با امام علی(ع) پاسخ مثبت داد که ایشان هیچ سرمایه ای نداشت و تنها دارایی او برای ازدواج، یک زره بود که آن هم صرف تهیه وسایل ضروری زندگی مشترکشان شد که عبارت بود از: حصیر، لیوان، گلیم، کوزه، آسیاب دستی، مشک، پوست گوسفند، پرده و... . بنابراین رسم جهیزیه و اینکه زن موظف باشد هنگام رفتن به خانه شوهر، تمام وسایل زندگی را با خود ببرد، هیچ ریشه اسلامی و شرعی ندارد، بلکه تنها یک سنت است. جهیزیه حضرت فاطمه(س) بسیار ساده و اندک بود. هنگامی که جهیزیه حضرت فاطمه(س) را نزد پیامبر آوردند، پیامبر گریست و دست به دعا برداشت و فرمود: «خدایا، مبارک کن این جهیزیه را که اغلب آن از گل است». مراسم ازدواج حضرت فاطمه(س) همراه دعا، اطعام فقرا، صدقه و نیز تهلیل و تکبیر به جای غنا بود. حضرت امام علی(ع) می فرماید: رسول خدا(ص) وقتی دخترش را به ازدواج من درآورد، نزد من آمد و فرمود: «با نام خدا برخیز و این ذکر را بخوان: علی برکة الله، ماشاءالله ولاقوة إلا بالله، توکلتُ علی الله... سپس مرا در کنار فاطمه نشاند و فرمود: خداوندا، اینان محبوب ترین مردم نزد من باشند، آنان را دوست بدار و خیر و برکت به فرزندان آنها عطا کن و آنان را از هر آسیبی حفظ کن. من آنها و فرزندانشان را از شر شیطان فریبکار به تو می سپارم».
ادامه دارد...
شخصیت زهرای اطهر، در ابعاد سیاسی و اجتماعی و جهادی ، شخصیت ممتاز و برجسته ای است؛ به طوری که همه زنان مبارز و انقلابی و برجسته و سیاسی عالم می توانند از زندگی کوتاه و پرمغز او درس بگیرند. زنی که در بیت انقلاب متولد شد و تمام دوران کودکی را در آغوش پدری گذراند که در حال یک مبارزه عظیم جهانی فراموش نشدنی بود. آن خانمی که در دوران کودکی ، سختی های مبارزه دوران مکه را چشید، به شعب ابی طالب برده شد؛ گرسنگی ، سختی ، رعب و انواع و اقسام شدت های دوران مبارزه مکه را لمس و بعد هم که به مدینه هجرت کرد، همسر مردی شد که تمام زندگیش جهاد فی سبیل الله بود و در تمام قریب به 11 سال زندگی مشترک فاطمه زهرا و امیرالمومنین (ع )، هیچ سالی ، بلکه هیچ نیم سالی نگذشت که این شوهر، کمر به جهاد فی سبیل الله نبسته و به میدان جنگ نرفته باشد و این زن بزرگ و فداکار، همسری شایسته یک مرد مجاهد و یک سرباز و سردار دایمی میدان جنگ را نکرده باشد. پس ، زندگی فاطمه زهرا(س )، اگرچه کوتاه بود و حدود 20 سال بیشتر طول نکشید اما این زندگی ، از جهت جهاد و مبارزه و تلاش و کار انقلابی و صبر انقلابی و درس و فراگیری و آموزش به این و آن و سخنرانی و دفاع از نبوت و امامت و نظام اسلامی ، دریای پهناوری از تلاش و مبارزه و کار و در نهایت هم شهادت است . این ، زندگی جهادی فاطمه زهراست که بسیار عظیم و فوق العاده و حقیقتا بی نظیر است و یقینا در ذهن بشر ـ چه امروز و چه در آینده ـ یک نقطه درخشان و استثنایی است .
منبع: بخشی از بیانات در دیدار جمعی از بانوان کشور در تاریخ
26 دی ماه 1368
نگاهی به برترین فیلم های دوره های مختلف جشنواره فجر (بخش چهارم)
علی بهرامی جشنواره فیلم فجر، قدمتی طولانی دارد و بهمن سال گذشته که هنوز کرونا میدان دار همه جهات زندگی انسان ها نشده بود، سی و هشت دوره آن برگزار شد. اگر به رسم جشنواره های سینمایی بنا بوده که هر سال، سیمرغ بهترین فیلم بر شانه یک فیلم بنشیند؛ اما در این میان استثناهایی هم وجود داشته است. به عنوان مثال دوره های اول، دوم، چهارم، ششم، دوازدهم و سی ام بهترین فیلم معرفی نشد و دوره های پنجم، بیستم و سی و دوم، همزمان دو فیلم، سیمرغ بهترین را گرفتند. حالا که روزهای کرونایی کوتاه نیامده اند، ما هم کوتاه نخواهیم آمد و مروری بر بهترین فیلم های جشنواره فجر خواهیم داشت. شاید آنها را ندیده باشید یا بخواهید تجدید خاطره ای کنید. اگر با این گزارش همراه شوید، احتمالا کمتر حوصله تان سر خواهد رفت. بخش چهارم این گزارش را می خوانید:
شاید بعضی ها فکر می کردند که رضا میرکریمی، همان یکبار و تنها برای «خیلی دور، خیلی نزدیک» فیلمش سیمرغ دار شد؛ اما در دوره بیست و ششم ثابت کرد که مرد میدان سینمای ایران است. او دوباره موفقیتش را تکرار کرد و این بار سیمرغ بهترین فیلم روی شانه «به همین سادگی» نشست. سخت است بشود گفت که «به همین سادگی»، فیلم بهتری است یا «خیلی دور، خیلی نزدیک». تنها می توان گفت درونمایه هر دو فیلم در یک مفهوم مشترک است و آن هم تنهایی و گمگشتگی شخصیت اصلی آنهاست. در فیلم«به همین سادگی» واقعا همه چیز به همین سادگی که فیلم نشان داده است، رخ می دهد. زنی که در زندگی روزمره خود غرق است، ناگهان احساس می کند هویتش را گم کرده و در تمام فیلم به دنبال خودش می گردد. این جست وجو به سلوکی شبیه است که درون فرد را می کاود و همزمان او هم خودش را بهتر می شناسد و هم خانواده اش را. بازی بسیار خوب «هنگامه قاضیانی» در این فیلم توانسته نظر بسیاری از متخصصان و کارشناسان هنر بازیگری را جلب کند. در خلاصه داستان فیلم آمده است:«داستان درباره سپری شدن یک روز زنی به نام طاهره است که دو فرزند (پسر و دختر) کوچک دارد. شوهرش یک مهندس ساختمان است و به خاطر مشغله های کاری که دارد، طاهره احساس تنهایی می کند. از طرفی مشکلات مربوط به فرزندانش او را عصبی کرده است...». شادمهر راستین و هنگامه قاضیانی بازیگران اصلی فیلم «به همین سادگی» هستند.
واروژ کریم مسیحی، نامی بود که اندک اندک در سینمای ایران داشت به فراموشی سپرده می شد. او آخرین بار با فیلم «پرده آخر» در سال 1369 در مقام کارگردان توانست سیمرغ دار شود و حالا نزدیک به 20 سال بعد، در حالی «تردید» را کارگردانی کرد که با استقبال منتقدان و داوران مواجه شد. «تردید» هم روایت پیچیده ای دارد و هم بسیار ساده است. شخصیت ها بسیار بجا پردازش شده اند و فضای روشنفکری طبقه بالای جامعه بدرستی و در کمال دقت به نمایش درآمده است. اگر اهل شکسپیر و نمایشنامه مشهور «هملت» باشید، شاید خیلی زود پی به داستان فیلم «تردید» ببرید؛ اما جذابیت اثر در همینجاست که با اینکه می دانید داستان چیست؟ اما تا انتهای فیلم دوست دارید از حدستان مطمئن شوید. در «تردید» همه چیز سر جای خودش است. کارگردانی، خیلی دقیق و بازی ها با جزئیات منحصربه فردی شکل گرفته اند. دقت در جزئیات و توجه به یک طبقه خاص اجتماعی، فیلم کریم مسیحی را دیدنی کرده است. در خلاصه داستان فیلم آمده است:«تردید، روایتگر داستان پسری به نام سیاوش است که پس از مرگ پدرش، عموی او اختیار ثروت خانوادگی را به دست می گیرد. سیاوش عاشق دخترعمه اش مهتاب است. پس از گذشت مدت کوتاهی از مرگ پدر، او از ازدواج قریب الوقوع عمو با مادرش باخبر می شود. سیاوش طی ماجراهایی می فهمد که پدرش کشته شده است و...». ترانه علیدوستی، بهرام رادان، حامد کمیلی، مهتاب کرامتی، انوشیروان ارجمند، علیرضا شجاع نوری، جمشید هاشم پور و امید روحانی بازیگران اصلی فیلم «تردید» هستند.
شاید برای نخستین بار بود که از پس کلیشه های بسیار زیاد درباره ماموران امنیتی و فعالیت های جاسوسی، کارگردانی پیدا شد که از کلیشه ها عبور کند و فیلم شایسته ای با این مضمون بسازد؛ مامور امنیتی باورپذیر، بدون اغراق و از جنس سینما. ابراهیم حاتمی کیا با فیلم «به رنگ ارغوان» دوباره درخشید و بعد از «ارتفاع پست» ثابت کرد که در هر سبک و شیوه ای می تواند چیزهای جدیدی به سینمای ایران بیفزاید؛ البته «به رنگ ارغون» سال 1383 ساخته شد و چند سالی توقیف بود تا اینکه در سال 1388 به جشنواره فیلم فجر آمد. بازی های درست و اصولی به همراه شخصیت پردازی های واقعی، همچنین داستانی که می تواند مخاطب را تا انتهای فیلم همراهی کند، مهمترین ویژگی های «به رنگ ارغوان» حاتمی کیا هستند؛ البته باید به یک نکته بسیار جذاب دیگر فیلم نیز اشاره کرد و آن فضای منحصر به فرد آن است: دانشجویایی در یک جنگل سرسبز و روستای بزرگی که همه ماجرا درون آن می گذرد. در خلاصه داستان این فیلم آمده است:«شفق، یکی از اعضای گروه سیاسی که اوایل انقلاب از ایران خارج شده، پس از سال ها تصمیم می گیرد برای دیدن دخترش «ارغوان» که دانشجوی دانشکده جنگل داری است، مخفیانه به ایران بازگردد. یکی از مأموران امنیتی به نام «هوشنگ»، به عنوان دانشجو وارد دانشکده می شود و از امکانات مدرن امنیتی استفاده می کند تا با کنترل ارغوان، شفق را به دام اندازد. در این میان بین او و ارغوان رابطه ای عاطفی به وجود می آید و...». اگر «به رنگ ارغوان» را ندیده اید و از دیدن فیلم های کمدی و کلیشه ای خسته شده اید، حتما سری به این فیلم بزنید. خزر معصومی، فرهاد قائمیان، کورش تهامی و حمید فرخ نژاد، بازیگران اصلی این فیلم هستند.
در آخرین سال از دهه 80 خورشیدی، بالاخره فیلمی به کارگردانی مسعود کیمیایی برنده سیمرغ بهترین فیلم شد. خیلی ها می گفتند که دوره فیلمسازی کیمیایی به پایان رسیده است. کارگردانی که دهه های 60 و 70 یکی از طلایه داران سینمای ایران بود؛ البته منکر توانمندی ها و ارزش های فیلم «جرم» نیستیم؛ اما در واقع هنوز هم متوجه نشده ایم که چرا این فیلم کیمیایی، سیمرغ بهترین فیلم را دریافت کرده است. «جرم» اگر چه لحظه های خوبی هم دارد و برخی سکانس هایش بسیار سینمایی است؛ اما در کلیت نمی تواند یک فیلم تمام عیار و دقیق و ماندگار از کارگردانی چون کیمیایی باشد. در خلاصه داستان این فیلم آمده است:«روایتگر سال های ۵۵ تا ۵۷ در تهران است و زندگی مردی را به تصویر می کشد که مانند دیگر ساخته های کیمیایی نمی خواهد از اصول و عقیده ای که دارد، برگردد. رضا سرچشمه به طور اتفاقی به زندان می افتد و بعد از اینکه از زندان بیرون می آید، درگیر حوادث انقلاب می شود و...». بیشتر از این نمی توان سخنی درباره «جرم» گفت؛ فقط به این نکته اشاره می کنیم که اگر خیلی به سینمای کیمیایی علاقه مند هستید، «جرم» را ببینید. پولادکیمیایی، حامد بهداد، جمشید مشایخی، داریوش ارجمند، مسعود رایگان، سیامک انصاری، بهاره رهنما، لعیا زنگنه و نیکی کریمی از بازیگران اصلی فیلم «جرم» هستند.
سال 1390 و در واقع دوره سی ام، جشنواره فیلم فجر فیلمی را شایسته سیمرغ ندانست و کار به دوره سی و یکم کشید. باز هم یک انتخاب عجیب رخ داد. فیلم «استرداد» به کارگردانی علی غفاری، برنده سیمرغ بهترین فیلم شد؛ اما همچنان مانند «جرم» با چند علامت سوال بزرگ؛ البته در توانایی و ویژگی های منحصر به فرد «استرداد» شکی نیست، بخصوص اینکه فیلم ابعاد تاریخی- ملی بسیار قوی دارد و از بابت پرداختن به سوژه اش ارزشمند است؛ اما واقعا «استرداد» از استاندارد برندگان بهترین فیلم جشنواره فجر پایین تر بود. بازی ها معمولی است و صداگذاری ها اندکی در ذق بیننده می زند. برخی سکانس ها بسیار درخشان هستند، مانند سکانس های قطار پر از طلا؛ اما برخی دیگر خیلی ضعیف از آب درآمده اند. به هر حال در خلاصه داستان فیلم «استرداد» که از قضا سوژه بسیار خوبی دارد، آمده است:«این فیلم یک درام تاریخی درباره وقایع جنگ جهانی دوم و مسائلی است که پای نیروهای متحدین و متفقین را به ایران باز کرد. استرداد به موضوع طلب 11 تن طلای ایران از شوروی که قرار بود از سوی شوروی بابت بدهی از جنگ جهانی دوم به ایران داده شود، می پردازد و ماجراهای آن به سال 1332 خورشیدی باز می گردد.»حمید فرخ نژاد، فرهاد قائمیان، آلیسا کاچر، علیرام نورایی، بهنام تشکر و علی روئین تن بازیگران اصلی فیلم «استرداد» هستند.
دوره سی و دوم، دوره ای بود که دو فیلم با هم برنده اعلام شدند. «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» فیلم جذابی است که حتی می توان گفت درونمایه های طنز هم دارد. فیلمی که می کوشد ساده و سر راست باشد و مخاطب را بدون ادعا سرگرم کند؛ اما از حد و اندازه یک فیلم سرگرم کننده صرف هم بیرون می رود. بهروز افخمی فیلم را خیلی خوب کارگردانی کرده و بازی ها نیز چشمگیر است و داستان هم یک خط مشخص دارد که مخاطبش را از اول درگیر خودش می کند. در خلاصه داستان فیلم آمده است: «همسر خانه دار یک بازیگر مشهور سینما، در آخرین فیلم او با وی همبازی می شود و آنچنان مورد توجه منتقدان قرار می گیرد که منجر به حسادت مرد می شود. روابط صمیمانه آنها تیره شده، زن قهر می کند و به باغچه خانوادگی شان در دماوند می رود. با بازگشت دخترشان به ایران، روابط آنها دستخوش تحولاتی می شود...». مهدی فخیم زاده، گوهر خیراندیش، مرجان شیرمحمدی، رامبد جوان و مانی حقیقی بازیگران اصلی فیلم هستند.
بدن انسان مانند یک ماشین واقعی عمل می کند، کارخانه ای فعال که به طور شبانه روزی در حال انجام کار است؛ از این رو مثل یک ماشین یا کارخانه سروصداهایی دارد که به آنها صداهای فیزیولوژیکی می گویند، اما آیا به علت ایجاد این صداها توجه کرده اید. اگر جوابتان منفی است، در ادامه به چند نمونه از صداهای بدن و اطلاعات شگفت انگیز و گاهی نگران کننده آن اشاره کرده ایم که مطمئنا تاکنون به برخی از آنها دقت نکرده اید.
همیشه تصور بر آن بوده که سرفه زمانی ایجاد می شود که فرد بیمار است، اما این تصور نادرستی است؛ سرفه صدای هوای تخلیه شده از ریه ها و برونش ها حین بیرون راندن میکروب ها، ترشحات مخاطی و دیگر مواد نامناسب مانند گردوخاک است. سرفه های خفیف صبحگاهی هم به دلیل بیرون راندن رسوباتی است که در طول خواب در برونش ها جمع شده اند. سرفه از ناحیه گوش، حلق و بینی هم ممکن است از آلرژی یا مشکلات گوارشی مانند ریفلاکس معده، عفونت یا مشکلات جدی تر مانند سرطان نشات گرفته باشد. زمانی هم که سرما می خوریم، سرفه ناشی از اثر التهاب در ناحیه گوش، حلق و بینی است.
مکانیسم عطسه را به سختی می توان کنترل کرد. این صدا زمانی تولید می شود که هوایی از بینی و دهانمان خارج شود. سرعت عطسه به ۲۰۰ کیلومتر در ساعت می رسد. عطسه زمانی ایجاد می شود که مکانیسم بدن در پی تنفس یک عنصر محرک مانند گردوغبار، آلودگی و... فعال شود.
همه ما کم و زیاد با این صدا آشنا هستیم، صدایی که گاهی باعث خجالتمان می شود، چراکه اطرافیانمان با شنیدن آن تصور می کنند که گرسنه هستیم. صدای قار و قور شکم اما به غیر از گرسنگی، نشان دهنده وجود هوا در ناحیه روده ها یا معده است. عضلات روده ها یک حرکت طبیعی ایجاد می کنند که برای گوارش امری ضروری است. بنابراین اگر غذایی در دستگاه گوارش نباشد یا هضم غذا با وجود هوا در حال انجام باشد، در این صورت صداهایی از شکم شنیده می شود. تند غذا خوردن هم یکی از دلایل دیگر قار و قور شکم است، چراکه در این حالت هوای زیادی وارد معده می شود.
خمیازه
خمیازه یکی از پدیده هایی است که تاکنون کسی نتوانسته تعریف دقیقی از آن ارائه دهد. طبق یکی از تئوری های مطرح شده، خمیازه واکنش غیرارادی بدن است که نشان از کمبود اکسیژن (به خصوص هنگام بیدار شدن از خواب) دارد. از این رو مغز برای افزایش دریافت اکسیژن از بینی و دهان، دستور خمیازه صادر می کند و این مکانیسم نیز ریه ها و مغز را تغذیه می کند. تئوری دیگری وجود دارد بر این مبنا که ما خمیازه می کشیم به این خاطر که دمای مغزمان خنک شود تا هوشیارتر شویم. علاوه بر این هنگام گرسنگی، کم خوابی و نیاز به آرامش نیز خمیازه به سراغمان می آید.
حتما متوجه صدای عجیبی که هنگام سکسکه شنیده می شود، شده اید. این صدا زمانی ایجاد می شود که عصب فرنیک (عصب دهی به دیافراگم) تحریک شود. سکسکه وقتی سراغمان می آید که عضلات دیافراگم منقبض می شود و نمی تواند به درستی کار کند. نتیجه این اتفاق هم وارد شدن هوای زیادی به ریه هاست که باعث ایجاد تکان هایی در بدن می شود. سکسکه معمولا اتفاقی نگران کننده نیست و به خودی خود از بین می رود، اما اگر طولانی شود و گاه و بی گاه به سراغتان بیاید، نشان از بیماری های مربوط به دستگاه گوارش یا ریه ها دارد. جالب است بدانید که استرس زیاد هم یکی از عوامل ایجادکننده سکسکه محسوب می شود.
بیشتر افراد عادت به شکستن انگشتان خود دارند، صدایی که از این شکستن ایجاد می شود، اگر همراه با درد نباشد، طبیعی است و مشکلی وجود ندارد. این صدا ناشی از ضربه به غضروف مفاصلی است که پر از مایع سینوویال یا همان مایع مفصلی هستند. این مایع حاوی مقداری گاز است، به همین دلیل زمانی که به مفصلی فشار می آوریم یا آن را به شدت تکان می دهیم، حرکت گاز در مایع سینوویال باعث ایجاد حباب هایی در هوا می شود که نتیجه این اتفاق شنیده شدن صدای تلق وتلوق است. این صدا با افزایش سن بیشتر می شودبرخلاف تصوراتی که وجود دارد، شکستن انگشتان باعث آرتروز نمی شود.
شب ها این صدا را زیاد می شنویم و گاهی به قدری بلند است که ممکن است از خواب بیدار شویم. دندان قروچه (براکسیسم) صدای آزاردهنده ای ایجاد می کند که در بیشتر مواقع غیرارادی است و فرد متوجه آن نمی شود. سایش غیرعادی دندان ها، قفل شدن فک و سردرد حین بیدار شدن از خواب می تواند از علائم براکسیسم باشد. ایجاد اختلال در برخی حامل های عصبی و همچنین داشتن استرس از عوامل ایجاد دندان قروچه هستند.
صدای خس خس سینه خفیف هنگام تنفس (به خصوص حین بازدم) نشان دهنده این است که مسیر عبور هوا به دلیل تنگ شدن مجاری تنفسی در ناحیه بینی، حلق، حنجره، نای یا برونش ها دچار اختلال شده است. در ایجاد خس خس سینه عوامل زیادی دخالت دارند که از جمله آنها می توان به برونشیت، آسم، بیماری های ویروسی، انبساط برونش ها، مصرف داروهای خاص و... اشاره کرد.
نكاتي كه بايد در فصل سرما به آنها توجه كرد
زمستان، فصلي است كه به خاطر سرما و وجود انواع و اقسام بيماري ها، برخي دوست دارند براي حفظ سلامت خود بیشتر در خانه بمانند. با اين حال هستند افرادي كه به دلايل مختلف از جمله حضور در محل كار، چاره اي جز خروج از خانه ندارند. از اين رو در اين فصل براي جلوگيري از ابتلا به بيماري ، گنجاندن مواد مغذی مناسب در رژیم غذایی مي تواند بسيار موثر باشد. بنابراين توجه به نكات مهم در فصل زمستان امري ضروري به نظر مي رسد كه نبايد به سادگي از كنار آن گذشت. در ادامه به برخي از اين نكات اشاره كرده ايم كه دانستن آنها شايد به كارتان بيايد.
در طول ماه هاي زمستان مغز کمتر پیام تشنگی صادر می کند، به همين دليل سعي كنيد آب كافي بنوشيد تا نياز بدن را برطرف كنيد. زمستان نه تنها هوا سرد است، بلکه خشک هم هست، به همین دلیل تامين آب مورد نياز بدن از اهميت زيادي برخوردار است.
در فصول سرد سال مراقب مايعاتي كه می نوشید، باشید. به غير از آب، مصرف آبمیوه های طبیعی یا آب سبزیجات نيز براي بدن مفيد است. البته فراموش نكنيد كه از مصرف آبمیوه هاي غيرطبيعي كه قند بالايي دارند، بپرهیزید.
همانطور كه مي دانيد، غذاهايي كه در مهمانی ها و جشن ها سرو مي شود، حاوي مقدار کمی مواد مغذی است، اما با تغيير روش پخت و پز و همچنين آموزش غذاهاي مغذي، خوشمزه و هوس انگیز مي توانيد غذاي مناسبي را تدارك ببينيد. تغذيه مناسب در روزهاي سرد زمستاني مي تواند به حفظ سلامت تك تك اعضاي خانواده كمك كند.
در طول روزهای زمستان که نور خورشید نسبت به ديگر فصل ها کمتر است، اين امكان وجود دارد كه با کمبود ویتامین D مواجه شوید. براي برطرف كردن اين مشكل، مصرف ماهی را فراموش نکنید، چراكه منبع بسیار خوبی از ویتامین D و همچنین اسیدهای چرب امگا3 به شمار مي رود و مي تواند نياز بدنتان به اين ويتامين را تامين كند.
خیلی ها نمی توانند هوس خوردن شکلات را ترک کنند، اما برخي شكلات ها كه حاوی کاکائوی بالا هستند، آنتی اکسیدان بسیار زيادي دارند و انتخاب بسیار خوبی محسوب مي شوند.
وقتی گرسنه هستيد، بي رويه آجیل نخوريد، خوردن یک مشت آجیل در فصل زمستان ايده خوبي براي حفظ سلامت است. تقریبا همه آجیل ها منبع غني از سلنیوم هستند که برای سلامت ذهن و جلوگیری از افسردگی مفیدند.
برای سوزاندن کالری های اضافی که مصرف کرده اید باید فعالیت فیزیکی خود را بالا ببرید تا هم با ورزش كردن سلامت بمانيد و هم كالري اضافي دريافتي تان را بسوزانيد.
ماست حاوی کشت باکتری های فعال است که به شما برای تقویت سیستم ایمنی بدنتان در زمستان کمک می کند. به جای ماست های مصنوعی یا طعم دار، ماست ساده کم چرب مصرف كنيد. همچنين برای خوشمزه تر شدن آن می توانید انواع میوه های تازه را خرد كنيد و داخل آن بریزید.
ميوه هايي مثل نارنگی، پرتقال، کیوی، گریپ فروت، انگور قرمز و لیمو، مركباتی هستند که مي توانند در تمام طول سال باعث تقويت بدنتان شوند. ویتامین C موجود در بيشتر ميوه ها برای تقویت سیستم ایمنی بدن در فصل زمستان اهمیت ویژه ای دارد.
حتما مصرف یک وعده سبزیجات در طول روز را در رژیم غذایی تان بگنجانيد. خوردن سبزيجات در فصل زمستان مي تواند در حفظ سلامتي تان نقش بسزایی داشته باشد.
برای از بین بردن یبوست زمستاني، مصرف غذاهايي را كه سرشار از فيبر هستند، جدي بگيريد. با کمی خلاقیت فيبر غذاهايتان را بالا ببريد و برای سالادتان از انواع مختلف میوه ها و سبزیجات استفاده کنید. سعی کنید به عنوان چاشنی سالاد از سس های چاق کننده و پرکالری دوری کنید.
زایلیتول یا سایر قندهای طبیعی که در میوه ها و گیاهان یافت می شوند، می توانند انتخاب بسیار خوبی برای جایگزین کردن قندهای مصنوعی باشند.
زماني كه احساس گرسنگي مي كنيد، به جای مصرف تنقلات بي خاصيت، یک بشقاب سالاد یا مقداري میوه یا یک مشت آجیل بخوريد. این تنقلات نیاز بدن شما به مواد مغذی را تامین می کنند.
فراموش نكنيد که هیچ ماده غذایی وجود ندارد که تمام مواد مغذی را به تنهايي در خود داشته باشد، از این رو در رژیم روزانه تان، گروه های مختلف مواد غذایی را بگنجانید.
از گرسنگي كشيدن برای ساعات طولانی خودداری کنید، چراكه باعث مي شود بدنتان در اين حالت چربي ذخيره كند و وزنتان بالا برود.
رمز و راز یک سوخاری خوشمزه
داوود اعماری
خمیر بنیه، خمیری است که برای سوخاری کردن همه چیز می توانیم از آن استفاده کنیم، از مرغ، ماهی، میگو گرفته تا پیاز، قارچ، انواع کلم ها و دیگر سبزیجات را می توان با این خمیر به صورت سوخاری های خوشمزه درآورد. همچنین می توانید برای تهیه جوجه چینی هم از این خمیر استفاده کنید. این خمیر جادویی طعمی بی نظیر به مرغ و ماهی یا پیاز و قارچ می دهد که با یک بار تهیه آن، مطمئنا جایی در برنامه غذایی تان پیدا خواهد کرد.
مواد لازم
تخم مرغ: 2 عدد
شیر: یک سوم پیمانه
آرد: 6 تا 8 قاشق سوپخوری
بیکینگ پودر: 2 قاشق مرباخوری
پودر سیر: به میزان لازم
نمک و فلفل: به میزان لازم
پودر کاری و آویشن: به میزان لازم
پیاز: یک عدد
قارچ: 300 گرم
طرز تهيه
ابتدا تخم مرغ ها را شکسته، خوب هم می زنیم تا کف کند. سپس شیر را اضافه کرده و دوباره هم می زنیم. بیکینگ پودر، نمک، فلفل و پودر کاری را می افزاییم و هم می زنیم، حالا نوبت اضافه کردن آرد است. آن را هم اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم و مواد آماده را کنار می گذاریم.
پیاز را به صورت حلقه ای برش می زنیم. سپس آغشته به موادی می کنیم که از قبل آماده کرده ایم. قارچ را هم آغشته به این مواد می کنیم. حالا هم قارچ و هم حلقه های پیاز آماده شده را سرخ می کنیم.
نکته
* در خمیر بنیه، برای یک تخم مرغ به سه تا چهار قاشق سوپخوری آرد نیاز داریم.
* در صورت استفاده از پودر کاری، از آویشن و پودر سیر استفاده نمی کنیم، چون پودر کاری از چند نوع ادویه تشکیل شده است.
آتینا عالی
مواد لازم
مواد لازم برای 2 فنجان
شیر: یک لیوان دسته دار
شکر: 3 قاشق غذاخوری
پودر کاکائو مرغوب و تیره: 2 قاشق غذاخوری سرصاف
نشاسته ذرت: یک قاشق غذاخوری سرصاف (بیشتر نشود)
شکلات تخته ای: 20 گرم (تلخ یا شیری بسته به نوع سلیقه)
نمک: نوک قاشق چایخوری
وانیل: نوک قاشق چایخوری
طرز تهیه
شکر، پودرکاکائو و نشاسته ذرت را با هم مخلوط می کنیم و هم می زنیم تا ذرات پودر کاکائو بهتر باز شود و گلوله نشود. سپس شیر، شکلات، نمک و وانیل را می افزاییم و ظرفمان را روی حرارت می گذاریم و هم می زنیم تا خوب حل شوند. وقتی جوش آمد و کمی غلظت گرفت، هات چاکلت کافی شاپی مان آماده سرو است.
مواد لازم
ماست یونانی پرچرب: یک دوم فنجان
پودر سیر: یک قاشق غذاخوری
آبلیمو: 2 قاشق غذاخوری
جعفری خرد شده تازه: 2قاشق غذاخوری
خیار خرد شده: 3 تا 4 عدد
پیاز قرمز کوچک خرد شده: یک عدد
نمک دریایی و فلفل سیاه( از هرکدام): یک چهارم قاشق چایخوری
طرز تهیه
ماست، پودر سیر، آبلیمو، جعفری، نمک دریا و فلفل را با هم مخلوط کرده و خوب هم می زنیم. سپس آن را به خیارها و پیازهای خرد شده، اضافه می کنیم و بار دیگر به آرامی هم می زنیم تا کاملا مخلوط شوند. سالاد آماده را یک ساعت داخل یخچال قرار می دهیم تا خنک شود. پس از آن زمان سرو و لذت بردن از خوردن این سالاد خوشمزه است.
سرمربی بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان:
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان فصل جدید لیگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه های ایران را بسیار قدرتمند شروع کرد و با ادامه همین روند در پایان نیم فصل نخست در صدر گروه «ب» ایستاد. این تیم نخستین بازی در دور برگشت را هم با پیروزی پشت سر گذاشت تا صدرنشین مطلق باشد. پالایش نفتی ها مدعی قهرمانی هستند و برای رسیدن به هدف خود سخت تلاش می کنند و تمام حریفان را یکی پس از دیگری از پیش رو برمی دارند. در خصوص وضعیت تیم پالایش نفت آبادان و اینکه مدعی قهرمانی هستند، با شایسته متشرعی، سرمربی این تیم گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
ابتدا باید بگویم امسال لیگی بسیار متفاوت و خاص را تجربه می کنیم و کار در چنین شرایطی سخت است، اما در خصوص وضعیت تیم باید بگویم تا اینجا از عملکرد تیمم راضی هستم، ولی هنوز به اوج آمادگی نرسیدیم، اما با ادامه رقابت ها می توانیم در دور برگشت لیگ از لحاظ فنی به شرایط خوب و ایده آل برسیم. ما برای قهرمانی قدم به مسابقات گذاشته ایم و برای رسیدن به هدف خود باید همه حریفان را شکست دهیم تا با اقتدار قهرمان شویم.
واقعا کار کردن در این شرایط سخت است. قبل از هر جلسه تمرین و بازی دمای بدن و اکسیژن خون بازیکنان را اندازه گیری می کنیم تا از سلامت بازیکنان مطلع شویم. همچنین بازیکنان بومی و غیربومی تیم عموما مراقب سلامتی شان هستند و بیشتر اوقات نیز در کنار هم هستند و به تمرین می پردازند و از انجام امورات غیرضروری پرهیز می کنند.
الان مسابقات بیشتر رشته ها در کشورهای مختلف و حتی کشور خودمان با رعایت پروتکل ها برگزار می شود. برای همین من موافق ادامه لیگ هستم و این لیگ می تواند ادامه داشته باشد، اما بهتر است قبل از هر بازی از بازیکنان دو تیم تست کرونا گرفته شود تا از سلامت همه بازیکنان باخبر باشیم، زیرا این عمل تضمینی برای سلامت تمام افراد است.
متاسفانه کرونا روی تمام لیگ ها اثر منفی داشته و آنطور که باید و شاید خوب نبوده اما درعین حال بد هم نیست.برای همین نمی گویم شرایط کرونا بر کیفیت تیم ما تاثیری نداشته، اما با برنامه ریزی که مدیریت تیم نفت داشته، توانستیم بازیکنان را ازلحاظ روحی و مالی در شرایط مناسب قرار دهیم تا بتوانند عملکرد بهتری داشته باشند که باید از مدیریت باشگاه تشکر کنم که شرایط خوبی ازلحاظ مالی و روحی روانی برای بازیکنان و دیگر اعضای تیم فراهم کرده است تا دختران بسکتبالیست نگران چیزی نباشند. خدا را شکر باشگاه نفت در چنین زمینه هایی بسیار خوش نام است.
بله، استفاده از بومی ها از همان ابتدا و قبل از شروع فصل در دستور کارمان بوده و نیز در ادامه هم خواهد بود. به عنوان مثال مظاهری، شاهین زاده، طاهری و سیاحی، بازیکنان بومی و جوان تیم هستند که در کنار بازیکنان ملی پوش و سایر نفرات توانستند فصل قبل و امسال، عملکرد خوبی از خود نشان دهند. باوجود این که ظرفیت زیادی در بسکتبال بانوان خوزستان وجود دارد، استفاده از بومی ها در دستور کار تیم است و در حال حاضر نیز شش بازیکن بومی در کنار بازیکنان ملی پوش و دیگر اعضا فعالیت می کنند.
ما از همان ابتدا و شروع لیگ باهدف قهرمانی قدم به مسابقات گذاشتیم. همانطور هم که گفتم کار سختی در این شرایط داریم، ولی شاگردان خیلی خوب کار می کنند و من فکر می کنم اگر مشکل خاصی رخ ندهد، پالایش نفت می تواند با اقتدار از گروه صعود کند و نیز با پیروزی در مرحله پلی آف به فینال برسد و درنهایت قهرمان شود. در مرحله بعد حریفان پرقدرتی را پیش رو داریم، ولی ماهم تیم پرقدرتی هستیم و فقط قهرمانی ما را راضی می کند. تلفیق بازیکنان جوان و ملی پوش و باتجربه خیلی به ما کمک کرده است. من آینده خوبی برای پالایش نفت متصورم. ما فقط برای امسال سرمایه گذاری نکردیم، بلکه هدف ما با توجه به برنامه ریزی که داشتیم برای سال های بعد هم هست.
سرمربی تیم فوتبال پارس جنوبی جم ضمن تمجید بازیکنانش بابت برد دربی بوشهر، تیمش را شایسته صدرنشینی می داند.
محمد نصرتی بعد از برد 2 بر صفر تیمش مقابل شاهین بوشهر گفت: بعد از کسب دو تساوی مقابل خیبر خرم آباد و فجر سپاسی شیراز، سعی کردیم بازیکنان ریکاوری خوبی داشته باشند و به لحاظ روحی و روانی به آرامش برسند. برای این دیدار تمرینات خوبی را پشت سر گذاشتیم و در فاصله زمانی تا این بازی، حریفمان را به دقت رصد کردیم. نیمه اول بازی پرفشاری را از سوی دو تیم شاهد بودیم و بازیکنانمان توان زیادی را صرف کردند. در نیمه دوم تحت فشار بازی با تعویض هایی که انجام دادیم به خوبی جریان بازی را در دست گرفتیم و توانستیم با استفاده بهینه از مالکیت توپ اقدام به موقعیت سازی کنیم. امتیاز این بازی خیلی مهم بود و بازیکنانم به خوبی دراین باره توجیه بودند و از همه فرصت ها به خوبی استفاده کردند.
سرمربی تیم پارس جنوبی جم با اشاره به کار سخت تیمش در ادامه رقابت های لیگ یک گفت: بازیکنان ما باید بدانند برای تداوم صدرنشینی باید از تک تک فرصت هایی که نصیبشان می شود، نهایت بهره را ببرند. تیم ما در دربی خوب جنگید و تا ثانیه های آخر مبارزه کرد. در کنار این باهوش بودیم و تمرکز بالا و فرصت طلبی بازیکنانمان سه امتیاز حساس را نصیبمان کرد. ما از این بازی دستاوردهای خوبی داشتیم. برای دومین بار کلین شیت کردیم، دربی را بردیم و دوباره به صدر بازگشتیم.
تیم فوتبال پارس جنوبی جم در ادامه روند یکه تازی خود در مسابقات لیگ دسته یک فوتبال باشگاه های ایران این بار در دربی بوشهری ها، تیم شاهین بوشهر را شکست داد تا با اقتدار در صدر جدول این مسابقات قرار بگیرد.
شاگردان محمد نصرتی که فصل را بسیار خوب شروع کردند، با ادامه همین روند در هفته ششم و در حساس ترین بازی هفته در دربی بوشهر به مصاف تیم شاهین رفتند که موفق شدند با ارائه یک بازی برتر حریف خود را مغلوب کنند تا به تنهایی در صدر جدول قرار بگیرند.
نکته قابل توجه این دیدار به سال گذشته برمی گردد که به عنوان دربی بوشهری ها در لیگ برتر برگزار شد، اما این بار هم با حضور محمد نصرتی و فراز کمالوند روی نیمکت دو تیم، به تقابل جذابی تبدیل شد و در نهایت این پارس جنوبی بود که بازی را به نفع خود خاتمه داد. در نیمه اول این بازی شاهین بازی را بسته بود و به خوبی مقابل پارس دفاع می کرد اما در نیمه دوم، مهرداد هدایتیان قفل دروازه شاهینی ها را گشود و پارس جنوبی را پیش انداخت. در ادامه نماینده جم توسط علی فاتح یک گل دیگر هم در دقیقه 90 زد تا پیروزی پارسی ها با نتیجه 2 بر صفر قطعی شود.
تیم پارس جنوبی با این پیروزی در ششمین بازی خود 14 امتیازی شد و به تنهایی در صدر جدول قرار گرفت. پارس جنوبی جم می خواهد خیلی زود و دوباره به لیگ برتر برگردد.
تیم فوتبال پارس جنوبی جم با وجود باخت 3 بر 2 مقابل تیم هوادار کماکان در صدر جدول قرار دارد.
فصل جدید لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران از هفته گذشته شروع شد و نمایندگان نفت در این رقابت ها به مصاف حریفان خود رفتند.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران این رقابت ها را با پیروزی مقابل آوالان کامیاران شروع کرد. شاگردان جهانبخش جعفری در خانه با یک گل، حریف کردستانی خود را شکست دادند. تک گل پیروزی نفتی ها را در این دیدار علی فتحی به ثمر رساند. اما نفتی های گچساران در هفته دوم برابر تیم سپیدرود در رشت متوقف شدند. تیم فوتبال ملی حفاری اهواز، دیگر تیم نفتی حاضر در این رقابت ها که به همراه نفت و گاز گچساران در گروه یک قرار دارد، مسابقات را با تساوی شروع کرد. شاگردان امین جعفری در هفته نخست به مصاف تیم امید گناوه رفتند که با نتیجه بدون گل تن به تساوی دادند. سپس در هفته دوم در تبریز به مصاف تیم محتشم این شهر رفتند که در این دیدار هم به نتیجه ای بهتر از تساوی بدون گل دست پیدا نکردند تا در شروع مسابقات به دو تساوی پی درپی بدون گل اکتفا کرده باشند.
تیم فوتبال نفت امیدیه که در گروه دوم این رقابت ها قرار دارد، در شروع مسابقات به مصاف تیم شاهین بندر عامری رفت که در پایان بازی به نتیجه ای بهتر از تساوی یک بریک دست پیدا نکرد. تک گل تیم نفت امیدیه در این دیدار را نیما اسکندرزاده به ثمر رساند.
تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز برای حضوری هرچه قوی تر در لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران یک مدیر فنی به کادر فنی اش اضافه کرد.
رز جدیدی زاده، مربی سابق تیم ملی و سرمربی سابق پالایش نفت آبادان، طی حکمی از سوی مدیرعامل باشگاه ملی حفاری اهواز به عنوان مدیر فنی به کادر فنی تیم فوتسال ملی حفاری اهواز اضافه شد تا در فصل جدید لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران برای کسب نتایج بهتر به این تیم کمک کند.
تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز طی دو فصل گذشته به رغم کسب مقام اول در مرحله گروهی، در مرحله پلی آف با شکست از رسیدن به فینال و کسب مقام قهرمانی بازماند، برای همین در این فصل مدیران باشگاه با تقویت کادر فنی سخت به دنبال این هستند که بتوانند قهرمان لیگ برتر شوند. تیم فوتسال بانوان ملی حفاری از رکوردداران قهرمانی در لیگ برتر فوتسال بانوان ایران است.
به منظور توسعه بهره وری و نیز افزایش سطح سلامت کارکنان برنامه های ورزشی و تفریحی در مناطق عملیاتی (تعمیر و خدمات فنی چاه ها) در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برگزار شد.
با توجه به شرایط خاص به وجود آمده به علت شیوع بیماری کرونا به منظور ایجاد شورونشاط و باهدف افزایش سطح سلامت جسمانی کارکنان عملیاتی، باشگاه فرهنگی ورزشی مناطق نفت خیز جنوب، یک دوره برنامه ورزشی، تفریحی با رعایت تمام پروتکل های بهداشتی برگزار کرد.
شرکت کنندگان در این مسابقات پس از تست گیری به وسیله دستگاه تب سنج در3 رشته های دوومیدانی، فوتبال دستی و دارت به رقابت پرداختند. در پایان این مسابقات به نفرات برتر جوایزی به رسم یادبود اهدا شد.
اسکندر روئین پور، مدیرعامل باشگاه فرهنگی - ورزشی مناطق نفت خیز جنوب گسترش ورزش در مناطق عملیاتی را از اولویت های کاری این امور برشمرد و بر آن تاکید کرد.
گپ و گفتی با مربی و همکار نفتی در خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی :
مشعل در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه مرکزی مشغول به کار است. ورزش را از نوجوانی شروع کرده و در مقطعی نیز به دلیل علاقه وافری که به ورزش داشته، در چند رشته عناوین قهرمانی در سطح استان کسب کرده است، اما این روزها ورزش را به خاطر سلامت و نشاط و بهره وری بیشتر در کار انجام می دهد. ارسلان اکبریان، همکار نفتی، یکی از ورزشکاران شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه مرکزی است که بیش از پنج رشته ورزشی را به صورت حرفه ای دنبال می کند. او در حال حاضر در سمت کارشناس واحد امور پیمان ها و حقوقی در حال انجام وظیفه است. با این همکار نفتی در خصوص ورزش و اینکه ورزش چه نقشی در زندگی و کار او دارد، گفت وگویی داشته ایم که با هم می خوانیم.
متولد آذر1346 هستم؛ لیسانس حقوق دارم و در قسمت واحد امور پیمان ها و حقوقی مشغول به کار هستم.
از 12 سالگی ورزش را شروع کردم و به نوعی علاقه خاصی به پینگ پنگ یا همان تنیس روی میز داشتم وهمین باعث شد به این رشته گرایش خاصی پیدا کنم و در واقع ورزش کردن را با تنیس روی میز شروع کردم.
در آن سن بیشتر والدین روی درس خواندن تاکید دارند و خانواده من هم مستثنا از این قضیه نبودند، ولی درعین حال مادرم مشوق اصلی ام برای ورزش کردن بود و من در کنار درس ورزش می کردم. الان هم دخترم مرا تشویق می کند.
من ورزش کردن را دوست دارم و همین طور دوست داشتم رشته های دیگر را هم امتحان کنم. برای همین به غیراز تنیس روی میز که حرفه ای آن را انجام می دادم، در کنار آن دوچرخه سواری، کوهنوردی، دو استقامت و شنا را هم انجام می دادم والان هم انجام می دهم.
بله و بیشتر مربوط به سن جوانی می شود. در زمان نوجوانی و جوانی اکثرا در سطح غرب کشور مقام اول در رشته تنیس روی میز را داشته ام و در سطح المپیادهای داخلی وزارتی و نیز مسابقات پالایش و پخش در سال های متوالی مقام های اول و دوم انفرادی را در رشته تنیس روی میز از آن خودکرده ام.
من ورزش را الان بیشتر به خاطر سلامتی انجام می دهم، اما به عنوان مربی باید بگویم مربی تیم تنیس روی میز شهرستان ملایر هستم و درعین حال در رشته دوچرخه سواری به عنوان رئیس هیات دوچرخه سواری این شهرستان فعالیت می کنم. ناگفته نماند که دارای سه گروه کوهنوردی و طبیعت گردی نیز هستم که اعضای آن از شهرهای مختلف هستند.
بله، بسیار زیاد. طبیعت گردی با ورزش عجین است مثل کوهنوردی که هم ورزش است و هم طبیعت گردی. به همین جهت چندین گروه طبیعت گردی را مدیریت می کنم که در قالب دوچرخه سواری یا کوهنوردی از جاذبه های طبیعی متنوع ایران بازدید می شود، به قولی هم ورزش است و هم طبیعت گردی.
بله. همسرم کوهنورد و دخترم نیز شناگر خوبی است و کوهنوردی و دوچرخه سواری را نیز به صورت جدی دنبال می کند.
ورزش علاوه بر سلامت جسم و روح برای انسان، صبر و تحمل را نیز بسیار زیاد می کند، خلق وخوی شخص را بهبود داده و احساس اضطراب و افسردگی را از بین می برد. همچنین باعث بالا رفتن اعتمادبه نفس می شود و در کل دید انسان را به زندگی بهتر می کند. از سوی دیگر بهره وری شما در کار را بالا می برد و بهتر می توانید کار کنید.
یعنی محدودیت. توانایی های انسان بی نهایت است و هرچه توانمندتر باشی، کارهای بیشتری را می توانی انجام دهی. ورزش یکی از راه های بلوغ توانمندی ها در شماست.
با توجه به میانسالی، افراد و همکاران هم سن من باید حداقل هفته ای 150 دقیقه ورزش کنند تا سلامت جسمی و روحی داشته باشند.
ورزش باعث ترشح هورمون هایی در مغز می شود که بازدهی کارمندان را بالاتر برده و شما را در محیط کار به فردی کارآمدتر تبدیل می کند. چنانکه بی تحرکی کارمندان، مشکلات ساختاری و بیولوژیک زیادی مثل بیماری قلبی، تنفسی، خمیدگی تدریجی ستون فقرات، آرتروز مفاصل، اضافه وزن و فشارخون بالا را به دنبال دارد.
از نظر شما ورزشکار به چه کسی گفته می شود؟
از نظر من ورزشکار کسی است که جسم و روح خود را با یکدیگر پرورش دهد.
به خود شخص بستگی دارد. ورزش کردن باید به گونه ای باشد که اعتیادآور نباشد. بله، مواردی بوده که اعتیاد به ورزش حتی باعث صدمه می شود. بنابراین هر چیزی به اندازه اش خوب است و به نظر من اعتیاد در ورزش خوب نیست و باید به اندازه ورزش کرد نه کم و نه زیاد.
اگر امروز وقت برای ورزش نگذارید، در آینده وقت زیادی را برای بیماری خواهید گذاشت. انتخاب با خودتان است. ورزش و سلامتی، یا تنبلی و بیماری... برای همین توصیه می کنم هر روز یک وقت برای ورزش کردن بگذارید.
در پایان نیم فصل نخست لیگ برتر فوتبال رقم خورد
نیم فصل نخست لیگ برتر فوتبال بانوان باشگاه های ایران با کسب مقام سومی تیم فوتبال بانوان پالاش گاز ایلام در گروه دوم به پایان رسید.
تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام در هفته پایانی نیم فصل نخست لیگ برتر فوتبال بانوان ایران در خانه میزبان تیم قشقایی شیراز بود که این تیم به دلیل مشکلات مالی حاضر به بازی نشد. به همین جهت این دیدار 3 بر صفر به سود پالایش گاز ایلام اعلام شد.
با توجه به این نتیجه تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام 9 امتیازی شد و در رتبه سوم جدول قرار گرفت، اما سرمربی تیم پالایش گاز ایلام از این نتیجه راضی نیست و عقیده دارد بازی نکردن و حاضر نشدن تین قشقایی به ضرر این تیم است.
ایناس آراسته نژاد با توضیح بیشتردراین خصوص و نیز با اشاره به اینکه این باشگاه به دلیل عدم حضور تیم قشقایی شیراز به فدراسیون فوتبال شکایت می کند، گفت: فدراسیون فوتبال برای تیم های شرکت کننده از اول باید قانون مدونی مبنی بر رعایت آیین نامه بازی طراحی می کرد که باشگاه های دیگر با اینگونه موارد، آسیب نبینند.
سرمربی پالایش گاز ایلام بابیان اینکه دیدار این تیم و قشقایی شیراز در هفته پنجم و پایانی رقابت های لیگ برتر لغو شده است، گفت: در هفته پنجم رقابت های لیگ برتر بانوان، تیم پالایش گاز میزبان تیم قشقایی شیراز بود که این تیم از انجام این دیدار انصراف داد و این رقابت لغو شد.
سرمربی تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام با اشاره به اینکه با توجه به جایگاه تیم پالایش گاز ایلام در جدول رده بندی، انصراف تیم قشقایی به سود ما نیست و باشگاه پالایش گاز به لغو این دیدار اعتراض کرده است، گفت: هفته گذشته وچان کردستان به تیم قشقایی شیراز 6 گل زده است برای همین اگر این تیم در ایلام حضور پیدا می کرد، به یقین 7 گل به این تیم می زدیم و این چنین تفاضل گل ایلام در جدول بهتر می شد.
آراسته نژاد با اشاره به حساسیت جدول در پایان نیم فصل نخست گفت: از طریق باشگاه به فدراسیون فوتبال اعتراض کردیم تا حقی از هیچ باشگاهی ضایع نشود. درمجموع باید بگویم عزم خود را جزم کرده ایم که در مدت استراحت نیم فصل با تمرینات دو شیفته صبح و عصر بازیکنان را برای اولین بازی نیم فصل دوم با وچان کردستان را برای برد آماده کنیم.
برخلاف تمام پیش بینی ها کمتر کسی ابتدای لیگ بیستم حرفه ای تصور می کرد تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در پایان هفته هشتم لیگ در کنار گل گهر سیرجان در صدر جدول قرار بگیرد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان آنقدر برای لیگ بیستم بسیار دیر بسته شد که حتی نتوانست یک اردوی کامل خارج از استان هم برگزار کند، اما از همان روزهای ابتدایی لیگ، سیروس پورموسوی، سرمربی جوان و درعین حال باتجربه، برگ برنده نفتی ها شد. مربی که اگرچه کار خود را دیر در صنعت نفت آبادان شروع کرد، اما با تدبیر و بدون بهانه تراشی برای نبود بودجه لازم و ماندن پای انتخاب خود، اقدام به بستن تیم و طراحی هدفمند صنعت نفت برای لیگ بیستم کرد.
جذب بازیکنانی چون بیت سعید، محمد طیبی، مهدی زبیدی، حکیم نصاری و همچنین جذب چندین بازیکن خوزستانی و بومی جوان ۱۸و ۲۰ ساله، از اقدام های پورموسوی برای ساختن صنعت نفت جدید و اثبات دوباره توانمندی بازیکنان بومی خوزستان بود.
صنعت نفت آبادان در همین شرایط سخت، یک شرایط بحرانی را هم در اولین بازی لیگ برتر مقابل پیکان تجربه کرد؛ دیداری که این تیم مجبور شد به دلیل ثبت نشدن قرارداد بازیکنان جدیدش با ترکیبی کاملا بومی و جوان وارد میدان شود و درحالی که بسیاری صنعت نفت آبادان را بازنده بی چون وچرای این دیدار می دانستند، اما پورموسوی با باور و اعتقادی که به جوانانش داشت، از بازی باخته خانگی، برنده از مستطیل سبز خارج شد.
صنعت نفت آبادان در ادامه نیز حتی در دیدارهایی که به تساوی رسید یا بدون امتیاز از زمین خارج شد، بازی های زیبا و فوتبال ناب خوزستانی را به نمایش گذاشت، ضمن اینکه بازیکنانی چون بیت سعید، زبیدی و خالقی فر که طی فصل های گذشته در تیم هایشان چندان توانمندی خود را نشان نداده بودند، در صنعت نفت آبادان در جریان بازی و دوباره مطرح شدن قرار گرفته اند.
البته صنعت نفت آبادان ضعف هایی دارد که برای بهتر شدن باید رفع شوند، اما به گفته کارشناسان و اهالی فوتبال، آنقدر صنعت نفت با تیم یکدست و بومی اش خوب بازی می کند که ضعف های آن کمتر به چشم آمده است.
صنعت نفت آبادان در ادامه روند رو به رشد خود در هفته هشتم لیگ برتر در بازی با تیم متمول و پرمهره تراکتور در خانه، بار دیگر توانست از بازی باخته با برد خارج شود. بردی که سجده شکر بازیکنان این تیم را در ورزشگاه تختی آبادان و جشن و پایکوبی دوباره هواداران را پشت درهای بسته ورزشگاه به دنبال داشت.
حالا کارشناسان و اهالی فوتبال با برد صنعت نفت آبادان در یک بازی دیدنی مقابل تیم مدعی تراکتور، بیشتر از پورموسوی به عنوان برگ برنده نفت در این روزهای صدرنشینی نام می برند. مربی که نه تنها کار با جوانان را به خوبی بلد است، بلکه در طول ۹۰ دقیقه بازی با آرامش و تفکر و البته تسلط بر نیمکت خود، تیمش را به سمت پیروزی هدایت می کند.
ضمن اینکه صنعت نفت آبادان در دیدارهای خانگی اش، در نیمه دوم یعنی نیمه مربیان برنده بوده و به چهار برد شیرین خانگی دست پیدا کرده است.
همانطور که گفتیم، صنعت نفت آبادان اکنون با ۱۴ امتیاز و به دلیل تفاضل گل کمتر نسبت به گل گهر در رده دوم جدول رده بندی قرار دارد. موفقیتی که باید بخشی از آن را هم متعلق به مدیریت خوب باشگاه صنعت نفت آبادان دانست.
صنعت نفت آبادان در ادامه مسیر خود کار سختی را در پیش دارد و اگر حمایت و توجه بیشتر مسئولان شهری و استانی را داشته باشد، حتی می تواند در صدر جدول به تنهایی جا خوش کند و هیچ شریکی نداشته باشد. صدرنشینی که ثبات در آن، آرزوی چندین ساله هواداران دوآتیشه صنعت نفت آبادان است و علاوه بر این می تواند برای نخستین بار سهمیه آسیایی را کسب کند.
مشعل ویروس کرونا ماه هاست که زندگی همه ما را تحت تاثیر قرار داده و جان ما و اعضای خانواده هایمان را تهدید می کند. بسیاری از افراد در این مدت به این ویروس مبتلا شده اند و اگر جان سالم به در برده باشند، اطلاعاتی از شدت این بیماری دارند؛ ضمن اینکه باید بدانند ممکن است باز هم درگیر این بیماری شوند. در این بین کسانی هم هستند که خوشبختانه هنوز مبتلا نشده اند و با مراقبت های بسیاری که دارند، از گزند آن دور مانده اند. از آنجا که بسیاری از مراکز درمانی در ایران و سایر نقاط جهان، توان پوشش درمانی و پزشکی برای همه بیماران را ندارند، بسیاری از مراکز درمانی توصیه می کنند که بیماران بهتر است تا زمانی که بیماری شدت نیافته، در خانه خود را درمان کنند. بسیاری از بیماران کرونایی به نوع خفیف این بیماری مبتلا می شوند و یا بدنی مقاوم در برابر بیماری دارند، به همین دلیل با حداقل دو هفته استراحت و مراقبت دارویی و درمانی در منزل، بهبود پیدا می کنند و دیگر لازم نیست در محیط آلوده و پر ریسک بیمارستانی تردد داشته باشند. در حال حاضر، حتی بسیاری از بیمارستان ها، کلینیک ها و مراکز درمانی گروه هایی سیار برای حضور در منازل و پزشکانی را برای ویزیت خانگی پیش بینی کرده اند و افراد مبتلا، بدون نیاز به تردد در مراکز درمانی، ویزیت شده و دارو دریافت می کنند؛ اما این روند برای همه افراد و خانواده ها امکانپذیر و در دسترس نیست. این مراقبت ها و امکانات پزشکی و دارویی معمولا هزینه های بالایی دارد و در عین حال همه نیازهای یک فرد مبتلا به کرونا را پوشش نمی دهد. در نتیجه اگر فردی از اعضای خانواده بیمار شد، اعضای دیگر خانواده می توانند با رعایت اصول بهداشتی از او مراقبت کنند و خودشان هم مبتلا نشوند. مواردی از نکات بهداشتی و مراقبتی وجود دارد که از تجربه بیماران و خانواده ها حاصل شده و می توان از آنها استفاده کرد. خوب است آنها را مرور کنیم؛ چرا که احتمال ابتلا برای همه ما وجود دارد.
این بیماری حالات و اثراتی متفاوت در افراد می گذارد؛ اما ایجاد استرس و فشار روانی و افسردگی از عوارضی است که تقریبا برای همه وجود دارد. لازم است که این فضای استرس از سوی خودتان و اعضای خانواده کنترل شود.
بهترین راه برای اطمینان از اینکه شما هنوز مبتلا نشده اید، این است که تست بدهید. منفی بودن تست یا نداشتن علایم، دلیلی بر این نیست که شما هنوز در خطر نیستید. در عین حال اگر قبلا هم به کرونا مبتلا شده اید، لازم است که همه موارد بهداشتی و مراقبتی را رعایت کنید. باید تست همه اعضای خانواده مثبت فرض و از معاشرت با دیگران خودداری شود.
لازم است فرد مبتلا در یک اتاق جداگانه قرار گیرد و اگر شرایط وجود دارد، از حمام و دستشویی جداگانه استفاده کند و اگر این امکان وجود ندارد، در هر بار تردد همه فضاها ضدعفونی شود.
در خانه ای که بیمار مبتلا به کرونا در قرنطینه به سر می برد، نیاز به تعدد افراد نیست و باید فقط یک نفر برای مراقبت در خانه حضور داشته باشد. اگر سایر اعضا جایی برای اقامت موقت دارند، بهتر است که در آن محیط نمانند.
در اتاق نمانید
در زمان بردن داروها، غذا و مایعات یا تغییر لباس و سایر لوازم مورد نیاز در کوتاه ترین زمان، این کار را انجام دهید و از حرف زدن طولانی و ماندن در کنار بیمار خودداری کنید.
اگرچه در فصل زمستان قرار داریم و هوا سرد است؛ اما بهتر است برای بهبود هوای داخل خانه و اتاق، پنجره ها باز بماند. اگر لازم است تعداد وسایل گرمایشی را بیشتر کنید و لباس بیشتری بپوشید؛ اما بگذارید هوای خانه در گردش باشد.
ماسک بزنید و لباس را عوض کنید
در زمان تردد به اتاقی که بیمار کرونایی در آن حضور دارد، حتما با ماسک تردد کنید؛ حتی برای یک لحظه! در عین حال اگر به گان (روکشی برای روی لباس) دسترسی دارید، از این پوشش استفاده کنید و اگر در دسترس نیست، حتما لباستان را عوض کرده و بشویید.
بیشتر بیماران کرونایی، حتی در نوع خفیف با بی اشتهایی، حالت تهوع و عوارض گوارشی دیگر رو به رو می شوند و به همین دلیل نمی توانند بخوبی غذا بخورند. گاهی پیش می آید که فرد مبتلا روزها غذا نمی خورد و باید برای او سرم تزریق شود، به همین دلیل لازم است که مایعات و غذاهایی سبک را در دسترس آنها بگذاریم تا هرچند اندک، اما غذای مقوی بخورند.
بسیاری از افراد، تجربیات خود را به دیگران تعمیم می دهند و حتی داروهایی هم تجویز می کنند؛ اما در این مواقع بهتر است که با شماره های آنلاین یا پزشکانی که از طریق بیمارستان ها و سامانه 30-40 توصیه می شوند، اقدامات لازم را برای بیمار انجام دهید و از توصیه های متفرقه بپرهیزید.
شنیده اید که آسایش بزرگان چیست:
برای خاطر بیچارگان نیاسودن
به کاخ دهر که آلایش است بنیادش
مقیم گشتن و دامان خود نیالودن
همی ز عادت و کردار زشت کم کردن
هماره بر صفت و خوی نیک افزودن
ز بهر بیهده، از راستی بری نشدن
برای خدمت تن، روح را نفرسودن
برون شدن ز خرابات زندگی هشیار
ز خود نرفتن و پیمانه ای نپیمودن
رهی که گمرهیش در پی است نسپردن
دری که فتنه اش اندر پس است نگشودن
*پروین اعتصامی
علیرضا افتخاری آهنگساز و خواننده ایرانی در سبک کلاسیک و پاپ است. او از پرمخاطب ترین خواننده های ایران در دهه های گذشته تا امروز است و آثارش از پرفروش ترین آثار منتشر شده موسیقی ایران هستند. او تاکنون بیش از هفتاد آلبوم موسیقی منتشر کرده است و برخی آلبوم های او مثل نیلوفرانه، طرفداران زیادی دارد. او آلبوم نیلوفرانه را با اشعاری از قیصر امین پور در دهه 70 منتشر کرد.
ژرمینال Germinal رمان برجسته امیل زولا، رمان نویس، نمایشنامه نویس و روزنامه نگار فرانسوی است که در سال ۱۸۸۵ منتشر شد. اسم کتاب از کلمه germiner به معنی روییدن – به وجود آمدن – گرفته شده است. در تقویم فرانسه به ماه اول بهار ژرمینال می گوید. زولا به زیبایی این عنوان را برای کتابش انتخاب کرده است. اما برای درک بهتر این عنوان حتما باید کتاب را بخوانید و به رشد شخصیت اصلی کتاب دقت کنید. براساس رمان ژرمینال اثر امیل زولا یک فیلم نیز در سال ۱۹۹۳ ساخته شده است که پیشنهاد می کنیم حتما بعد از مطالعه کتاب آن را ببینید. فیلم به زیبایی قسمت های مختلف کتاب را نمایش می دهد و از جمله فیلم های خوبی است که بر اساس یک کتاب ساخته شده است. در این کتاب با مردی تنها هم روبه رو هستیم. کسی که هیچ نوری در برابر خود نمی بیند. «اتی ین لانتی یه» شخصیت اصلی کتاب در محل کار قبلی خود، کارفرما را به باد کتک گرفته و ناچار می شود به طور کلی آن ناحیه از کشور را پشت سر بگذارد و به جایی برود که کسی او را نمی شناسد. تاریکی، رنج و بدبختی در سراسر کتاب دیده می شود. کمتر قسمتی در کتاب وجود دارد که خواننده احساس لذت کند و شاد باشد و یا بتواند لبخند کوچکی بزند. نه ما و نه شخصیت های داستان حتی در لحظه ای که جشنی در حال برگزاری است نیز حریف حجم گسترده بدبختی نمی شویم. اما چیزی که در کتاب ژرمینال وجود دارد یک دلگرمی محسوس است. اینکه کارگران هرچه نداشته باشند، در نهایت همدیگر را دارند و این بغض که همیشه در گلوی ما و کارگران گیر کرده وقتی منفجر و به عصیان تبدیل شود، لذتبخش است.
این کتاب را سروش حبیبی ترجمه و انتشارات نیلوفر منتشر کرده است.
چهارانگشت فیلمی به کارگردانی و نویسندگی حامد محمدی و تهیه کنندگی حمید پنداشته محصول ۱۳۹۷ است. این فیلم در کشورهای کامبوج ، تایلند و ایران فیلمبرداری شده است. «چهارانگشت» داستان مردی متصل به بدنه حاکمیت به نام احد فاتحی است که به کمک مدیر برنامه خود نادر ایستاده به بهانه سفر به مکه راهی کامبوج و تایلند شده و در آنجا درگیر مشکلاتی می شود. جواد عزتی و امیر جعفری دو بازیگر اصلی این فیلم هستند. این فیلم را می توانید در سایت های آنلاین فیلم پیدا کرده و ببیند.
گفت و گو با بازنشسته تعمیرات خط
مشعل صنعت نفت به عنوان صنعتی پویا و زنده، در درون خود چرخه ورود نیروهای جوان و خروج نیروهای بازنشسته را اجرا می کند و اگرچه خروج بسیاری از نیروهای قدیمی و مجرب صنعت نفت حتی با وجود به سن بازنشستگی سخت است و کوله باری از تجربیات را با خود می برند، اما این چرخه باید ادامه داشته باشد. با این وجود در سال های اخیر تلاش شده تا تجربیات این افراد به عنوان تاریخ شفاهی نفت ثبت شود تا برای نیروهای جوان مورد استفاده قرار گیرد و نشستن پای صحبت های نیروهای بازنشسته یکی از همین اقدامات است. سیدجعفر سهرابی، بازنشسته تعمیرات خط، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان است که بعد از سال ها کار در شرایط سخت و عبور از روزهای پرفراز و نشیب کار حالا به دوران آرام بازنشستگی رسیده و می توان در فرصتی مفصل با او گفت وگو کرد.
سهرابی می گوید: بازنشسته شده ام، اما دلتنگ فضای کار می شوم؛ چون نقطه به نقطه خطوط لوله نفت منطقه را مثل کف دست می شناسم و هنوز هم هر لحظه کمک بخواهند، دریغ نمی کنم. در میان نیروهای قدیم و جدید منطقه و حتی مناطق اطراف معروف است و رد خدماتش را در نقاط بسیاری از خطوط لوله کشور می توان پیدا کرد.
او با بیان اینکه هر آغازی پایانی دارد و من هم بالاخره به دوران بازنشستگی رسیده ام، می گوید: روزی که در شرکت استخدام شدم، جوان و کم تجربه بودم، اما امروز بعد از 30 سال خدمت و با پختگی کامل بازنشسته می شوم. حالا هم به لطف خداوند متعال وجدان آسوده ای دارم که در ایام خدمتم کم کاری نکرده ام و از همه اندوخته ها و تجربیاتم به نفع شرکت استفاده کرده ام و الان هم با آمادگی کامل بازنشسته می شوم.
او با بیان اینکه در این مدت آماده انتقال تجربیات و اطلاعات مربوط به حوزه کاری خود بوده ام، می افزاید: همکاران من می توانند شهادت دهند که در انتقال دانسته هایم خساستی به خرج نداده ام. جوان های بسیاری در این سال ها همکارم بوده اند و اکنون متخصصان و مهندسان قابلی هستند که می توانند سال ها در صنعت انتقال نفت کشور خدمت کنند. سهرابی در پاسخ به این سوال که بازنشستگی وقفه ای در کارهای تعمیرات خط منطقه لرستان به وجود نمی آورد ، عنوان می کند: می توان گفت که من جعبه سیاه خطوط لوله نفت منطقه لرستان هستم. حدود 1100 کیلومتر خط لوله در این منطقه وجود دارد که نقطه به نقطه آن را مثل کف دست می شناسم. بارها این مسیر را طی 30 سال پیاده پیموده ام و بدون اغراق حتی با درخت های این مسیر هم آشنا هستم، اما اینها دلیل نمی شود که بگویم بعد از من کارها تعطیل می شود.
نیروهای جدید پای کار هستند و چرخه انتقال نفت هیچگاه در منطقه لرستان متوقف نمی شود.
او با بیان اینکه نیروهای جوان تحصیلکرده هستند و با جدیت کار خود را انجام می دهند و تاکنون امتحان خود را در همه عرصه ها ثابت کرده اند، می افزاید: معتقدم همین جوانان اگر می خواهند موفق تر عمل کنند باید لباس کار بپوشند و به دل کار بزنند و من احساس می کنم زیادی درگیر موبایل و لپ تاپ فضای اداری می شوند.
این نیروی بازنشسته خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان به دوران شروع به کار خود هم اشاره ای می کند و می گوید: من در ابتدا به عنوان راننده این مجموعه استخدام شدم و در واحد ترابری خدمت می کردم، اما از آنجا که از کودکی کار فنی انجام داده ام، به سمت تعمیرات خط گرایش پیدا کردم و بعد از حضور در این واحد با عشق و علاقه کارها را یاد گرفتم. با دقت می دیدم و یاد می گرفتم و موارد فنی را در ذهنم ثبت می کردم و تجربه امروز من حاصل پشتکار و علاقه ای است که از کودکی به همراه دارم.
او به سابقه فعالیت خود قبل از خطوط لوله در جنگ تحمیلی هم اشاره و خاطرنشان می کند: قبل از استخدام در شرکت ملی نفت، حدود پنج سال جبهه بودم و 56 ماه در جبهه های غرب و جنوب در بخش های تدارکات گردان و تیپ بودم؛ در واقع در جبهه هم کارهای فنی انجام می دادم و معتقدم تقدیر من با کار و تلاش رقم خورده است.
سهرابی با بیان اینکه حسرت کار انجام نشده ای در مدت فعالیت کاری برایش باقی نمانده است، می افزاید: زندگی من مدیون این شرکت است و هر زمان کاری از من خواسته شده، انجام داده ام. شاید تنها غمی که برایم می ماند، دلتنگی دوری از همکارانم باشد که روزهای تلخ و شیرین بسیاری را با هم سپری کرده ایم، اما مسیرم روشن است و از این پس همه وقتم در اختیار خانواده خواهد بود و بخش زیادی از وقتم را هم به تفریح و گردش اختصاص می دهم.
او به خاطرات زیادی که در این سال ها داشته اشاره می کند و می گوید: دو عملیات بسیار سخت هیچگاه از خاطرم پاک نمی شوند؛ اولی مربوط به حادثه آتش سوزی در خط 30 اینچ اهواز است که ما هم برای کمک به بچه های خوزستان به منطقه اعزام شدیم. وقتی به اهواز رسیدیم، همه جا را نفت خام فراگرفته بود و با ذوب شدن ولوها فضای وحشتناکی حاکم شده بود. ما به یاری خدا 11 صبح کارمان را آغاز کردیم و ساعت 8 غروب خط راه اندازی شد. مدیر وقت منطقه خوزستان بعد از پایان عملیات بارها پیشانیم را برای قدردانی بوسید. خاطره دوم هم مربوط به آب بردگی خط حسین آباد در حوزه منطقه مرکزی است. ما 4 صبح به محل حادثه اعزام شدیم و وقتی به منطقه رسیدیم، در حضور مدیر وقت خط لوله اعلام کردم، خط را ساعت 5 بعدازظهر تحویل می دهیم. کسی حرف ما را جدی نگرفت، اما وقتی خط را ساعت 4 تحویل دادیم، مدیر خط لوله دست من را همچون یک قهرمان بالا برد. اینها موارد ماندگار ایام خدمتم هستند.
«امید» نام تک درنای باقیمانده از نسل درناهای سفید سیبری است که جفت خود «آرزو» را حدود ۱۲ سال پیش در استراحتگاه زمستانی اش در استان مازندران از دست داده است. این پرنده سال هاست که مسیر 5 هزار کیلومتری پرخطر از رود دانوب سیبری را طی می کند، از روی دریاها می گذرد، از قزاقستان و آذربایجان عبور می کند تا در نهایت به شمال ایران و تالاب فریدون کنار برسد. امید امسال هم مانند سال های گذشته خود را در آبان ماه به فریدون کنار و منطقه «اوجاکله سوته» رسانده است. تا به حال تلاش های بین المللی برای پیدا کردن جفت برای او به در بسته خورده و این پرنده زیبا هیچ پرنده دیگری را به عنوان جفت خود قبول نکرده است. او هر ساله زمستان، در منطقه ای فرود می آید که قبلا با جفت خود در آنجا ایام سپری می کرده است. امید تا به امروز هیچ گاه ناامید نشده است.
عکس: جواد میرزایی- ایسنا
گوگل پلی سرویس برنامه کاربردی برای دستگاه های اندروید است که توسط آن بازی ها و نرم افزارهایی که نیاز به گوگل پلی را برای اجراش شدن دارند در اندروید خود داشته باشید. این برنامه دسترسی شما را به تنظیمات گوگل را میسر می سازد. نقشه های بهتر و کارایی بهبود یافته و برخی برنامه های شرکت گوگل از جمله برنامه تازه منتشر شده Keep و Hangouts برای اجرا نیازمند نصب این برنامه هستند.
با استفاده از این برنامه آسان می توانید با سرعت بالا به انتقال برنامه، بازی و فایل هایی تا حجم چند گیگابایت بدون هیچگونه محدودیت بپردازید! روش کار هم اینگونه است که بدون هیچگونه اتصال وایرلس ارتباط شما با گوشی و یا کامپیوتر را برقرار می سازد و می توانید به رد و بدل کردن اطلاعات بپردازید. همین الان با بلوتوث خداحافظی کنید و اپلیکیشن SHAREit را برروی گوشیتان نصب کنید و با سرعتی معادل چند مگابایت بر ثانیه بصورت کاملا رایگان به ارسال فایل بپردازید.
نام برنامه AppLock وظیفه و کارایی آن را شرح می دهد. با استفاده از این برنامه می توانید برای اپلیکیشن های نصب شده در دستگاهتان رمز عبور تعیین کنید. برنامه AppLock به نوعی اپلیکیشن های نصب شده در دستگاه اندرویدی شما را قفل می کند و از اجرای بدون اجازه آن ها جلوگیری به عمل می آورد. استفاده از برنامه AppLock بسیار ساده بوده و عملکرد آن فوق العاده دقیق است. شما تنها باید پس از اجرای این برنامه نسبت به انتخاب اپلیکیشن هایی اقدام کنید که قصد قفل شدن آن ها را دارید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات