کارنامه 9 ماهه شرکت ملی حفاری ایران
نقش آفرینی از اکتشاف تا میدان های مشترک
مشعل شرکت ملی حفاری ایران که بتازگی وارد پنجمین دهه از عمر خود شده و به 41 سالگی قدم گذاشته، تاسیس آن به سال 1358 باز می گردد که در آن مقطع، فعالیت این شرکت با 6 دستگاه آغاز و هم اکنون ناوگان آن بیش از ۷۰ دستگاه حفاری سبک، سنگین و فوق سنگین خشکی و دریایی را در تملک دارد و با توجه به اینکه صنعت حفاري، يكي از پيچيده ترين و مهم ترين حلقه از زنجيرة توليد نفت وگاز است، این صنعت با وجود پشت سرگذاشتن دوران پرفراز ونشيب در طول تاريخ، اکنون در جایگاه مناسبی قرار دارد و رد فعالیت آن را در بخش های مختلف صنعت نفت، از طرح های نگهداشت تولید تا اکتشاف و بومی سازی، می توان به نظاره نشست. بد نیست بدانید که مجموع شمار خدمات فنی و ویژه حفاری در چهار دهه گذشته شامل ۱۷۱ هزار و ۴۸۱ مورد است که از این تعداد ۱۴۶ هزار و ۷۲۹ مورد مربوط به خدمات فنی حفاری و عملیات سیمان و انگیزش چاه است که نقش اساسی در عملیات حفاری چاه های در دست حفاری و تعمیر و تکمیل چاه های در حال بهره برداری و حفظ، نگهداشت و افزایش تولید دارد. افزون بر آن در این دوره زمانی، ۸۷۶ هزار و ۶۲۴ متر حفاری افقی و جهت دار روی یک هزار و ۸۷۴ چاه، ۳۷ هزار و ۸۸ متر مغزه گیری و ۹ هزار و ۹۴۹ عملیات نمودارگیری، ۷ هزار و ۳۶۲ عملیات نمودارگیری از سیال حفاری و ۵ هزار و ۱۲۳ عملیات چاه پیمایی با تلاش متخصصان و کارکنان سختکوش مدیریت خدمات ویژه محقق شده است.
شرکت ملی حفاری ایران که به لحاظ دامنه عملیاتی از بزرگترین شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران محسوب می شود که گستره عملیاتی آن از شمالی ترین مناطق سرخس و خانگیران، مناطق مرکزی ایران، غرب، جنوب غرب تا جنوبی ترین مناطق، خلیج فارس، پارس جنوبی، میادین مشترک با کشورهای همسایه و به طور کلی بیش از 10 استان کشور که امکان استحصال نفت و گاز در گستره فعالیت های شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت مناطق مرکزی ایران، مهندسی و توسعه نفت، نفت خزر، فلات قاره، اروندان وجود داشته باشد، در حوزه چاه های اکتشافی – توصیفی – توسعه ایی – تعمیری – تزریقی و ارائه خدمات جانبی فعالیت می کند.
اگر بخواهیم نگاهی به عملکرد شرکت ملی حفاری ایران از ابتدای سال جاری تاکنون داشته باشیم، با کارنامه ای قابل قبول آن هم در دوران تحریم و همچنین شیوع ویروس کرونا مواجه می شویم. باید بدانید که این شرکت از ابتدای فروردین تا پایان آذرامسال، حفاری و تکمیل ۸۷ حلقه چاه نفت و گاز شامل ۲۲ حلقه توسعه ای، یک حلقه توصیفی، دو حلقه اکتشافی و ۶۲ حلقه تعمیری و تکمیلی را انجام داده و به ثمر رسانده و در کنار آن، این نکته را هم در ذهن داشته باشید که در شرایط کنونی، ۱۷ دستگاه حفاری در مناطق عملیاتی در حال جابه جایی است.
حضور فعال در طرح توسعه ۲۸ مخزن
اگر طرح توسعه 28 مخزن را به خاطر داشته باشید، در این طرح توسعه ۲۸ مخزن، انجام ۱۲۴ پروژه سطح الارضی، حفاری ۲۲۸ حلقه چاه جدید، تعمیر ۱۴۳ حلقه چاه و انجام ۶۵۱ عملیات انگیزشی روی چاه ها پیش بینی شده و افزون بر آن، با اجرایی شدن این طرح، ۸۰ دکل حفاری شامل ۶۰ دکل توسعه ای و ۲۰ دکل تعمیراتی در مناطق نفت خیز جنوب شروع به کار می کنند. به همین منظور، شرکت ملی حفاری ایران نیز همسو با برنامه های توسعه ای شرکت ملی نفت ایران و از جمله طرح توسعه ۲۸ مخزن با استفاده از توانمندی های شرکت ها و پیمانکاران داخلی، وارد عرصه پروژه های میدان محور شد و هم اکنون در پروژه های توسعه میدان های گچساران و نفت شهر به طور مستقیم و بسته های توسعه ای میدان های لالی، بالارود، رامین، همچنین سپهر و جفیر با شرکت های بخش خصوصی مشارکت دارد.
نقش پررنگ در حوزه اکتشاف
شرکت ملی حفاری ایران در حفر چاه های اکتشافی در مناطق مختلف کشور و کشف میدان از جمله میدان نفتی آزادگان و میدان گازی پارس جنوبی در سال های گذشته نقش آفرینی داشته و در چند سال اخیر دو پروژه حفاری ۸+۶ حلقه چاه را اجرایی کرده است. تاکنون چهار حلقه چاه حفر و تکمیل شده که دو حلقه آن زمینه کشف میدان گازی ارم در استان فارس و میدان نفتی نام آوران در مناطق نفت خیز جنوب را قطعیت بخشید.
نقش آفرینی در میدان های مشترک
این شرکت افزون بر ارائه خدمات در بخش های عملیاتی، پشتیبانی، فنی و تخصصی به شرکت های بهره برداری نفتی، در دو دهه گذشته اجرای پروژه های کلید در دست (EPD) را در مناطق نفت خیز خشکی و دریایی کشور شامل میدان های نفتی مشترک در غرب کارون در استان های خوزستان، کرمانشاه و همچنین بوشهر و هرمزگان در دستور کار قرار داد. اجرای پروژه های حفاری در میدان نفتی آزادگان شمالی و جنوبی، یادآوران، یاران جنوبی، آذر و همچنین هشت فاز در طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی از شمار این پروژه هاست که تاکنون به حفاری ۱۲۰ حلقه چاه در مناطق خشکی و 100 حلقه چاه دیگر در پروژه های دریایی میدان گازی پارس جنوبی منجر شده است. این عملکرد در دوره ای رقم خورده که با رویکرد مهم وزارت نفت در توجه به توسعه میدان های مشترک، توليد گاز ايران از منابع مشترک 2.5 برابر و توليد نفت حدود 6 برابر افزايش يافته است.
همکاری با صنعتگران و دانش بنیان های داخلی
اگر بخواهیم نگاهی به بخش آموزش داشته باشیم، گزارش عملکرد شرکت ملی حفاری ایران، همکاری با بیش از ۳۰ مرکز آموزشی، علمی، پژوهشی و تحقیقاتی در کشور و هم افزایی و همکاری با سازندگان و صنعتگران و شرکت های دانش بنیان در زمینه ساخت قطعات و تجهیزات را نشان می دهد. همکاری هایی که با توجه به رویکرد وزارت نفت در توجه به ساخت داخل و مهم تر از آن بومی سازی با محوریت خودکفایی قلمداد می شود. کارنامه ای که حاصل جمع آن طراحی و ساخت هزاران قطعه و تجهیز کاربردی در صنعت حفاری و اجرای پروژه های پژوهشی متعدد در بخش های صنعت است.
به این موارد باید اقدام های مهم در سال جهش تولید از جمله خرید اقلام کاربردی و پرمصرف در قالب ۷۹۱ فقره تقاضا و یک هزار و ۸۵۹ قلم به مبلغ ۳ هزار میلیارد ریال را هم اضافه کرد.
به منظور تحقق و بسط فرصت های بهره گیری از توانمندی های داخلی، تاکنون افزون بر ۵۰۰ سازنده داخلی شناسایی و از توان فنی و تخصصی آنها در اجرای پروژه های ساخت داخل شرکت استفاده شده است.
در بیش از یک دهه گذشته، بیش از ۲۰ هزار قطعه و تجهیز پرمصرف کاربردی در صنعت حفاری از سوی سازندگان و صنعتگران داخلی بومی سازی و در بخش های عملیاتی و خدمات فنی و تخصصی شرکت استفاده شده و اکنون مراحل طراحی و ساخت مجموعه ای از قطعات و تجهیزات مهم در عملیات حفاری از سوی سازندگان و مراکز دانشگاهی در حال اجراست که بخشی از آنها تا پایان سال وارد چرخه عملیات می شود.
ایمنی و آموزش همچنان در صدر برنامه ها
در کنار تمام فعالیت هایی که در بالا اشاره شد، موضوع مهم آموزش هم مغفول نمانده و شرکت ملی حفاری ایران با وجود شرایط کرونایی و محدودیت های ناشی از آن در نیمه نخست امسال ۶۰۰۸ نفر_ساعت دوره های آموزشی مجازی برای کارکنان برگزار کرده است. برگزاری دوره های آموزشی برای کارکنان عملیاتی در ایام کاری با همکاری مدرسان و کارشناسان در موقعیت دستگاه های حفاری از فعالیت های مهم با هدف ارتقای سطح دانش فنی و تخصصی کارکنان است که در یک سال گذشته بالغ بر ۸۸۰ نفر از کارکنان عملیاتی دستگاه های حفاری موفق به گذراندن این دوره ها شده اند.
دریافت گواهینامه ها و استقرار سیستم های مدیریت کیفیت، محیط زیست، بهداشت حرفه ای و مدیریت ایمنی، اخذ گواهینامه های COF، روزآمدسازی ساختار، بهینه سازی هزینه ها، حمایت از تولیدکنندگان و سازندگان داخلی، عمل به مسؤولیت های اجتماعی، اشتغالزایی، پاسخگویی به نیازهای صنعت نفت و...از برنامه های این شرکت در سال جاری است.