گزارش «مشعل» از ارائه خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب در ایام کرونا

کــــــرونا  مانع ارائه خدمات نشده

 مشعل   بر اساس بخشنامه های ارسالی از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از بهمن و اسفند سال گذشته کمیته سلامت بهداشت و درمان شمال غرب فعالیت خود را آغاز کرد. آگاه سازی مراجعان درباره راه های مقابله و پیشگیری و کاهش تردد مراجعان به پلی کلینیک با اجرای طرح هایی از قبیل روانشناسی تلفنی و... از اقدام هایی بود که در گام نخست انجام شد و شناسایی افراد پرخطر و اعلام اسامی آنها به شرکت های تابع پالایشگاه، پتروشیمی، گاز منطقه، پخش و خطوط لوله شمال غرب کشور و ارسال دستورعمل Pro۳۷-cov-۱ به مدیران عامل شرکت های تابع از دیگر اقدام های انجام شده این کمیته است. برای کاهش همه گیری بیماری ویروس کرونا، ارائه مستندات پزشکی به پزشک سلامت کار در این منطقه و پزشکان معتمد در شهرستان ها از سوی افراد شناسایی شده با نقص ایمنی، شیمی درمانی ها، بیماران سابقه پیوند عضو، مبتلایان به HIV، بیماران قلبی، تنفسی اعم از آسم، کسانی که داروهای حاوی کورتون استفاده می کنند، مصدوم شیمیایی _ ریوی، بیماران با فشار خون بالا، افراد با BMI بالای ۴۰ در سن ۶۰ سال، بیماران دیالیزی، افراد دیابتی و افراد دارای بیماری های کبدی فعال و مزمن مانند سیروز و هپاتیت در دستور کار قرار گرفته است.

بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور در ایام کرونا، معاینات دوره ای کارکنان را در سه استان آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل انجام داده و بیش از 90 درصد اهداف خود را در این زمینه محقق ساخته است.

در این باره بهروز عظیم زاده، رئیس طب صنعتی مرکز بهداشت و درمان می گوید: «با وجود شرایط ویژه شیوع کرونا در کشور و لزوم اطلاع رسانی و اجرای دستورعمل های ارسالی از سوی ستاد سازمان و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، همزمان انجام معاینات دوره ای کارکنان را سرلوحه کاری خود قرار دادیم.»

به گفته او، «با مساعدت رئیس بهداشت و درمان منطقه و انجام مکاتبات با مدیران عامل شرکت های تابعه نفت و تشکیل جلسات متعدد، بر لزوم اجرای معاینات دوره ای کارکنان بخصوص در شرایط کنونی شیوع ویروس کرونا، با اقبال همکاران مواجه شدیم و همین ما را بر آن داشت تا ضربتی و با تمام توان خود، برنامه معاینات دوره ای ویژه شرایط کرونا را طراحی کنیم و به مرحله اجرا در آوریم.»

خوشبختانه هیچ یک از کارکنان طب صنعتی و بهداشت که در انجام معاینات دوره ای حضور داشتند، به بیماری کووید 19 مبتلا نشدند و تیم های سیار نیز با حضور در مراکز صنعتی سه استان آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل، معاینات همکاران را با رعایت دقیق دستورعمل های بهداشتی به انجام رساندند.

عظیم زاده می افزاید: «از اول تیر امسال تاکنون موفق به انجام 3400 معاینه در 68 شهر سه استان تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور شده ایم که انتظار می رود تا پایان سال به حدود پنج هزار مورد معاینه برسد. امسال با توجه به شرایط خاص (شیوع کووید 19)، اهداف طب صنعتی و سلامت کار کارکنان، علاوه بر انجام کارهای روتین، شناسایی بیماری های شغلی، کنترل بیماری های مزمن و بیماریابی و به نوعی غربالگری بیماری کروناست و آموزش چهره به چهره و پاسخگویی به سؤالات مراجعان (کارکنان و خانواده های تحت پوشش) است.»

برای انجام معاینات دوره ای واحد طب صنعتی و سلامت کار، کارکنان بر اساس جدول زمان بندی برای انجام این معاینات مراجعه می کردند و هر روز 10 نفر از کارکنان مورد معاینه قرار می گرفتند.

رعایت دستورعمل های بهداشتی، حفظ فاصله اجتماعی حین نوبت گیری برای انجام آزمایش ها و معاینات تمهیدات لازم در نظر گرفته شده که در این خصوص با مسؤولان واحدها هماهنگی های لازم به عمل آمده است.

امسال علاوه بر آزمایش های روتین سالانه، برای کادر درمان شامل پزشکان، پرستاران، دندانپزشکان و کادر آزمایشگاه، آزمایش Hbs Ab نیز اضافه شده که برای پرتوکاران لام خون محیطی در نظر گرفته شده است.

در آزمایش های بدو استخدام نیز آزمایش های HIV, Anti HCV, HbsAb, HbsAg به روش الایزا افزوده شده است. بعد از انجام آزمایش، کارکنان برای معاینه پزشکی به پزشک طب صنعتی مراجعه می کنند و در صورت صلاحدید پزشک طب صنعتی نوار قلب و ادیومتری نیز انجام خواهد شد، ضمن آنکه سایر اقدام ها شامل کنترل فشار خون، قد و وزن، بینایی سنجی و... از سوی پرستار صنعتی انجام خواهد شد.

 

پاسخگویی 24 ساعته

با وجود شرایط کنونی شیوع ویروس کرونا، بهداشت محیط همچون سال های قبل خدمات خود را ارائه می کند. در این رابطه داریوش زینال زاده، کارشناس بهداشت واحد اچ اس ای بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب می گوید: «امسال شرایط ویژه ای را تجربه می کنیم و بحمدلله با تدابیری که در مجموعه بهداشت و درمان منطقه اتخاذ شده، از قبل از شیوع ویروس کرونا در کشور، آمادگی لازم برای مقابله با این بیماری را داشتیم و توانستیم تا به امروز علاوه بر پیش بینی، خرید و مدیریت تجهیزات و لوازم مصرفی خود، برای شرکت های صنعتی تحت پوشش نیز راهنمایی هایی در زمینه تهیه و استفاده از این ملزومات بخصوص انواع محلول های ضد عفونی کننده و گندزدایی سطوح داشته باشیم که به ا ین منظور شماره تلفن همراه همکاران اچ اس ای این بهداشت و درمان به شرکت های تابعه ارسال شد تا به صورت 24 ساعته پاسخگوی همکاران صنعت نفت منطقه باشیم.»

به گفته او، «برگزاری کلاس های آموزشی مقابله با کرونا ویروس (قبل از شیوع گسترده بیماری در ایران) هم در سطح مدیران ارشد و روسای شرکت های صنعتی و هم در سطح کارکنان از نخستین اقدام ها بود که در ادامه آموزش نیروهای خدمات و تنظیفات و نظارت بر استفاده از انواع محلول های گندزدا از اقدام  های بعدی ما بود.»

علاوه بر این موارد، سمپاشی اماکن در مدت 40 روز و در 130 نقطه محل از اماکن شرکت های صنعتی در سطح سه استان آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل انجام شد که بیش از 120 هزار متر مربع را زیر پوشش خود قرار داد و سمپاشی این حجم از سطح، براساس تعرفه های مصوب مبلغی حدود یک میلیارد و 620 میلیون ریال درآمدزایی برای بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور داشت.

 

مشاوره تلفنی کارشناسان تغذیه

با توجه به شیوع بیماری کرونا و مطالعاتی که تا به حال در مورد این ویروس انجام شده، ارائه خدمات تغذیه ای یک عامل حیاتی در پیشگیری، کنترل و درمان این بیماری قلمداد می شود.

بر اساس بررسی های انجام شده، افراد چاق ریسک بالایی در ابتلا و مرگ و میر ناشی از این بیماری دارند. از سوی دیگر عدم کنترل بیماری های مزمن همچون دیابت و فشار خون که ارتباط تنگاتنگی با دریافت غذایی فرد دارد، می تواند عوارض ناشی از این بیماری را بشدت افزایش دهد.

از این رو کلینیک تغذیه بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور برای انجام خدمات بهتر به افراد با ریسک بالا که امکان مراجعه حضوری در این ایام را ندارند، اقدام به انجام مشاوره تغذیه تلفنی همزمان با شیوع ویروس کرونا کرده است. در این طرح افراد با ریسک بالا (چاقی، دیابت، فشار خون و...) که از طریق پرونده های طب صنعتی و بهداشت خانواده شناسایی شده اند، به صورت روزانه مورد پیگیری از طریق این واحد قرار می گیرند. در پایان باید گفت که تنها راه پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا، رعایت پروتکل های بهداشتی از جمله زدن ماسک، نرفتن به سفرهای غیر ضروری، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و تماس نداشتن با افراد مشکوک به بیماری کووید 19 است.