خداحافظی با روزهای پر رونق نفت شیل

صنعت نفت شیل ایالات متحده آمریکا در سال 2020 میلادی سیاه ترین سال خود را پشت سر گذاشت و هیچ بعید نیست که زخم های وارد شده به بدنه این صنعت در سال 2021 میلادی عمیق تر شود. سهام شرکت های نفت و گاز و فعالیت های حفاری در ایالات متحده آمریکا در حال افزایش است؛ اما سال فاجعه بار برای صنعت انرژی جهان را می توان پایان همیشگی روزهای پررونق نفت شیل دانست. کاهش شدید هزینه ها در پی افت شدید تقاضا برای سوخت و سقوط قیمت های جهانی نفت خام، به دلیل شیوع ویروس همه گیری جهانی کووید-19 (کرونا) پایان عصر شکوفایی آمریکا و قرارگیری ایالات متحده در ردیف بزرگترین تولیدکنندگان جهان را رقم زد.  صنعت شیل آمریکا در آستانه سال نو میلادی، تولید روزانه هفت میلیون و 440 هزار بشکه نفت شیل را ثبت کرده است، به طوری که این رقم نسبت به ابتدای سال 2020 میلادی 20 درصد کاهش نشان می دهد.

تولیدکنندگان شیل پس از دریافت وام های پرشمار برای افزایش تولید و پس از آن، کاهش هزینه ها و تولید در پی شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا و کاستن از رقم زیان خود، بشدت متضرر شدند. توسعه سریع چاه های میدان های نفت شیل سبب شد نخستین انتخاب شرکت های بزرگتر فعال در صنعت شیل، کاهش تولید باشد. به دنبال افزایش تقاضا برای سوخت های پاک تر احتمال می رود مقدار مصرف جهانی نفت خام هرگز به اوج پیشین خود باز نگردد.  در پی بهبود نسبی تقاضا برای نفت خام، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش موسوم به اوپک پلاس در نظر دارند توافق کاهش عرضه خود را بتدریج تسهیل کنند که این به معنای افزایش تولید خواهد بود و این موضوع تا حدودی امیدها برای ازسرگیری تولید نفت شیل در آمریکا را کاهش داده است. جی آر ریگر، مدیرعامل شرکت آیرون اویل (Iron Oil) تولیدکننده نفت در ایالت مونتانا آمریکا در گفت وگویی اعلام کرده بود که ما تنها با تلاشی همه جانبه به دنبال تداوم کار هستیم. وی پیش بینی می کند، شرایط برای نفت شیل در سال 2021 نیز راکد خواهد بود. برآوردهای موسسه آی اچ اس مارکیت نشان از این دارد که هزینه های این شرکت در سال آینده میلادی به 54 میلیارد دلار می رسد که این رقم در مقایسه با سال 2020 میلادی، تنها اندکی کاهش نشان می دهد؛ اما بسیار کمتر از 104 میلیارد دلار برآورد شده در سال 2019 میلادی است. برترین تولیدکنندگان مستقل شیل، شرکت پایونیر نچرال ریسورسز (Pioneer Natural Resources)، دایموند بک انرژی (Diamondback Energy) و کونوکوفیلیپس (ConocoPhillips)، مقدار تولید را تا اندکی بالاتر از سطح کنونی پیش بینی می کنند.

از اوج به حضیض

رابرت واتسون، مدیرعامل شرکت آبراکساس پترولیوم گفت: تا به امسال، در تمام مدت کار حرفه ای من، هفته ای نبوده که جایی حفاری نکنم.  در سال 2020 میلادی، با توجه به بالا رفتن سطح ذخیره سازی های نفت خام، قیمت نفت شاخص دبلیوتی آی (WTI) در بازار بورس نیویورک (نایمکس) منفی شد، شمار دکل های حفاری به پایین ترین سطح ثبت شده تاکنون رسید و ارزش شرکت آمریکایی اکسون موبیل در میانگین شاخص صنعتی داوجونز (DJIA) که ارزش ۳۰ شرکت بزرگ دولتی آمریکایی را نشان می دهد، با افت رو به رو شد. براساس اعلام موسسه مشاوره دلویت (Deloitte) که در زمینه حسابرسی فعالیت می کند، در پی کاهش شدید تقاضا برای نفت و سقوط قیمت های جهانی این کالای راهبردی، شرکت های انرژی و پتروشیمی در ایالات متحده آمریکا بسیاری از کارکنان خود را تعدیل کردند، به طوری که تا ماه اوت 107 هزار کارگر آمریکایی شغل خود را از دست دادند. براساس برآورد موسسه مشاوره دلویت، احتمال می رود 70 درصد از این مشاغل در سال آینده میلادی احیا نشوند. ویلیام والا، که در ماه مارس کار خود را در یک شرکت سازنده تجهیزات نفتی در ایالت تگزاس آمریکا در پی کاهش و قطع سفارش ها از سوی شرکت های نفت و گاز آمریکایی از دست داد، در این باره گفت: زمان بسیار وحشتناکی بوده است. این شخص هم اکنون با فروش های دلالی و معاملات وام، روزگار می گذراند. آلن دیوید، یکی از مدیران ارشد منطقه ادی کانتی واقع در ایالت نیومکزیکو ایالات متحده آمریکا گفت: در بخش فعالیت های صنعت نفت شیل ایالت نیومکزیکو، بیش از 20 هزار شغل از بین رفته است. به گفته تحلیلگران، انتظار می رود تولید نفت خام ایالات متحده آمریکا در سال آینده میلادی، یک میلیون بشکه در روز کاهش یابد، در پی افت تولید و کاهش عمر چاه ها، تولید نفت شیل این کشور، امسال بیش از 670 هزار بشکه کاهش داشته است.

بعضی از شرکت های کوچکتر با بستن چاه های دست نخورده، تولید را ثابت نگه می دارند. بر اساس اطلاعات دولت ایالات متحده، این چاه های حفاری؛ اما ناتمام در ماه نوامبر به هفت هزار و حلقه330 کاهش یافت که در 12 ماه گذشته با 7 درصد کمترین میزان خود را تجربه کرد.

ناامیدی از ادغام و فروش

  سرمایه گذاران امیدوارند معامله هایی را برای شرکت های قوی تر فعال در صنعت شیل فراهم کنند که تاکنون معاملات معدودی انجام شده است.  دوئانه دیکسون، رئیس بخش نفت، گاز و مواد شیمیایی آمریکا در موسسه دلویت در این باره گفت: بعضی از تولید کنندگان برای قرارگیری در فهرست کاندیداهای خرید، به کاهش بدهی نیاز دارند. وی افزود: شمار آن دسته که فرصت های خوبی در اختیارشان است، اندک است. هانك اسمیت، رئیس بخش راهبرد سرمایه گذاری در موسسه هاورفورد تراست (Haverford Trust) گفت: اکنون در حوزه انرژی، حتی برای بهترین شرکت ها هم استفاده از این راهکار بسیار دشوار است.

وی به دلیل افزایش گزینه ها در منابع تامین انرژی مانند انرژی های خورشیدی و بادی، چشم انداز سوخت های فسیلی را بسیار مبهم و تیره ترسیم می کند.

افزایش      ورشکستگی ها

  دن پیکرینگ، رئیس سرمایه گذاری در بخش مدیران دارایی موسسه پیکرینگ انرژی پارتنرز (Pickering Energy Partners) افزود: ما با شرایطی بسیار بغرنج در این بخش روبه رو بوده ایم. افزایش ارزش سهام، نشان دهنده بازگشت از نرخ هایی است که در یک دهه گذشته بی سابقه بوده و به احتمال زیاد این رویه پایدار نخواهد بود.  وی گفت: ما تغییری به سمت سرمایه گذاران طولانی مدت مشاهده نکرده ایم. طبق اعلام موسسه حقوقی هینس اند بون (Haynes and Boone)، شمار پرونده های حقوقی ورشکستگی در صنعت نفت افزایش یافته، به طوری که در 11 ماه امسال با 53.9 میلیارد دلار بدهی ثبت شده و این رقم چهار برابر مدت مشابه سال 2019 میلادی است. کرایگ گراهمن، رئیس بخش امور مالی انرژی در موسسه حقوقی هینس اند بون گفت: بیشتر پرونده های ثبت شده، ازسوی شرکت های فعال در صنعت شیل بود و ممکن است در سال آینده میلادی نیز این روند شتاب گیرد. شیل دیگر به دوران اوج در سال 2020 میلادی باز نمی گردد. مدیرعامل شرکت آیرون اویل گفت: چانچه از سال 2020 عبور کنید، می توانید هر سال دوام بیاورید.

  نویسندگان: جنیفر هیلر، دویکا کریشنا کومار

منبع: رویترز

مترجم: امیر دشتی