رئیس جمهوری:

صنعت نفت سال آینده تحرک بسیار خوبی خواهد داشت

رئیس جمهوری به تحرک در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: رقم تولید و صادرات نفت با توجه به شرایط سال آینده در بودجه ۱۴۰۰ پیش بینی شده است و تحرک بزرگی در زمینه رشد اقتصادی کشور به وجود خواهد آورد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی، روز (چهارشنبه، 3دی ماه) در نشست هیأت دولت به لایحه بودجه ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: این بودجه، پیام مهمی برای جامعه داشت و جامعه این پیام را دریافت کرده است.

وی افزود: پیام بودجه این بود که سال ۱۴۰۰ با امسال و سال قبل متفاوت خواهد بود، هم از نظر سیاسی، هم اقتصادی و هم در تحولات بودجه عمرانی که نشان می دهد شرایط چگونه است و انتظار مردم را مثبت کرده و در سایه این انتظار مثبت، شاهد تحول مثبت در اقتصاد، کشاورزی و خدمات هستیم.

رئیس جمهوری با بیان اینکه در ۶ ماه نخست امسال، رشد اقتصادی مثبت بوده است، افزود: تا پایان سال، رشد اقتصادی با وجود مشکلات مثبت خواهد بود و نخستین اثر آن را در تورم آذرماه می بینیم که حرکت در تورم نقطه به نقطه آغاز شده و در مسیر مهار شتاب تورم خواهیم بود.

روحانی تصریح کرد: از سوی دیگر، صنعت نفت تحرک بسیار خوبی خواهد داشت و در بودجه به طور کامل مشهود است که رقم تولید و صادرات نفت را با شرایط سال آینده پیش بینی کردیم و خود این تحرک بزرگی را در زمینه اقتصادی به وجود خواهد آورد.

رئیس جمهوری عنوان کرد: در زمینه بودجه، نشست خوبی را با رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس کمیسیون تلفیق و برخی نمایندگان با معاون اول و رئیس سازمان برنامه و بودجه و تعدادی از وزیران داشتیم و با مباحثی که به میان آمد، دیدگاه ها به هم نزدیک تر شد.

روحانی اظهار کرد: در نشست (نخستین نشست مشورتی دولت و مجلس درباره بودجه ۱۴۰۰ کل کشور) در بسیاری از دیدگاه ها، وجه مشترک داشتیم و در بعضی مواردی که مورد بحث و پرسش بود، به جمع بندی خوبی رسیدیم که امیدواریم در کمیسیون تلفیق با حضور سازمان برنامه و بودجه بتوانیم بودجه را در زمان مناسب با تصویب نمایندگان دریافت و برای سال آینده برنامه ریزی کنیم.

 

 ازسوی معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شد

مصوبه کاهش دوره ممنوعیت ترانزیت بنزین، گازوییل و هیدروکربورهای مشابه

معاون اول رئیس جمهوری مصوبه مربوط به کاهش دوره ممنوعیت ترانزیت بنزین، گازوییل و هیدروکربورهای مشابه را ابلاغ کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، هیأت وزیران در نشست هفتم دی ماه، با پیشنهاد وزارت نفت مبنی بر کاهش دوره ممنوعیت عبور (ترانزیت) بنزین، گازوییل و هیدروکربورهای مشابه از قلمرو جمهوری اسلامی ایران به کشورهای همسایه موافقت کرد.این تصمیم با توجه به توازن قیمت های صادرات دریایی و خشکی فراورده های نفتی کشور در شرایط فعلی و عدم امکان سوء استفاده در این زمینه اتخاذ شد.به موجب مصوبه یادشده، تاریخ پایان دوره ممنوعیت یادشده که پیش از این تا پایان سال ۹۹ تعیین شده بود، به ۱۵ دی ماه تغییر کرد.

 

 سخنگوی دولت:

دولت به توانایی وزارت نفت برای افزایش فروش نفت اطمینان دارد

سخنگوی دولت گفت: برخی منتقدان دولت به توانایی استخراج و فروش نفت پیش بینی شده در بودجه سال آینده تردید دارند، اما ما به توانایی وزارت و وزیر نفت اطمینان داریم.

علی ربیعی، (سه شنبه، 9 دی ماه) در نشست خبری که از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، با اشاره به نشست مشترک بین دولت و مجلس و نشست عصر دوشنبه (8 دی ماه) سران سه قوه گفت: بخشی از مباحث مربوط به نشست های دولت و مجلس و سران قوا درباره موضوع بودجه بود که در آنها تفاهم و همراهی وجود داشت.

وی افزود: اصلاحات مورد بحث در نشست های مشترک دولت و مجلس، عمدتاً حول دستورهای مقام معظم رهبری مبتنی بر واریز سهم ۳۸ درصدی صندوق توسعه ملی به ازای فروش بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز و برداشت نکردن از صندوق توسعه ملی برای مصارف تبصره (4) و بازپرداخت کامل اقساط صندوق توسعه ملی که در سال ۱۴۰۰ سررسید می شود، بود. در نتیجه، ۹۳ میلیارد تومان ناترازی در بودجه خواهیم داشت.  سخنگوی دولت تصریح کرد: در ستاد اقتصادی دولت برای اصلاح بودجه براساس نامه مقام معظم رهبری در نحوه و مقررات برداشت از صندوق توسعه ملی برای ۹۳ هزار میلیارد تومان ناترازی، مقرر شد ۵۳ هزار میلیارد تومان به فروش اوراق اضافه و ۴۰ هزار میلیارد تومان هم در بودجه صرفه جویی شود و رئیس جمهوری در نامه ای این موضوع را به مجلس اعلام کرد، بنابراین سقف بودجه حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان افزایش می یابد. ربیعی با تأکید بر اینکه بودجه ۱۴۰۰ واقع بینانه و دقیق تدوین شده است، عنوان کرد: برخلاف برخی اظهارنظرهایی که درباره پیش بینی رقم فروش نفت در بودجه ۱۴۰۰ مطرح می شود، تصویری قابل دسترس از فردا وجود دارد، این حق ایران است که با توجه به جایگاهی که در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) دارد، حداقل روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت بفروشد و طبیعی است که این حق باید در بودجه بازتاب داده شود و دولت به عنوان حافظ منافع ملی زمینه تحقق آن را فراهم کند.

وی گفت: ما از جنگ اقتصادی سرافراز بیرون آمدیم و نخستین دستاورد ما از پایان این نبرد، این است که سهم خود را از بازار جهانی نفت پس بگیریم. برخی منتقدان دولت به توانایی استخراج و فروش مقدار نفت پیش بینی شده تردید دارند. ما همین حالا هم می توانیم ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت بفروشیم، ما به توانایی وزارت نفت و وزیر مطمئنیم.

 

بودجه جاری ۱۴۰۰ متکی به فروش نفت نیست

 سخنگوی دولت افزود: بودجه جاری ما هم در سال ۱۴۰۰ به هیچ عنوان متکی به افزایش فروش نفت نیست و آنچه از طریق فروش بیشتر نفت به دست می آید، صرف بنیه دفاعی، عمرانی و حمایت معیشتی خواهد شد؛ اما نباید درباره رابطه نفت و بودجه دچار اشتباه شویم.

ربیعی تصریح کرد: طبق نظری مبنی بر کم کردن رابطه بودجه و نفت گفته می شود که نباید نفت را بیش از مصرف، تولید و استخراج کنیم، که این دیدگاه نادرست است. اعتقاد ما بر آن است که این دیدگاه فقط امروز و تداوم وضع موجود را می بیند. در حالی که ما باید نفت را یار رشد و توسعه کشور کنیم و اقتصادی را بسازیم که نقش نفت در آن ناچیز شود.

وی عنوان کرد: ما باید رابطه نفت و بودجه جاری را قطع کنیم و همه تلاش ما بر این باشد که بودجه جاری از محل پویایی اقتصاد به دست بیاید نه نفت. در واقع اصلاح ساختار بودجه یعنی ما درآمدهای نفت و فراورده ها و مشتقات آن را به افزایش قدرت ملی، ایجاد نیاز در جهان به تولیدات صنعتی و مشتقات نفتی ایران و افزایش امنیت ملی و نیز سرمایه گذاری برای رشد و توسعه کشور و نسل های آینده و کمک به معیشت مردم برای گذر از شرایط سخت اختصاص دهیم.

سخنگوی دولت گفت: ما به دغدغه های نمایندگان مجلس و منتقدان احترام می گذاریم؛ اما معتقدیم که بودجه نه تنها غیرواقعی نیست؛ بلکه مستند تدوین شده و امیدواریم سرانجام بهترین تصمیم همسو با منافع ملی کشور اتخاذ شود. ربیعی در پاسخ به پرسشی درباره برخی ادعاها مبنی بر اینکه بودجه، زمین سوخته برای دولت آینده است، افزود: من هم این سخنان را شنیدم؛ اما معتقدم کلیت مجلس چنین دیدگاهی ندارد که دولت با این بودجه بخواهد زمین سوخته به دولت بعدی تحویل دهد.

 وی تصریح کرد: این یک اتهام ناجوانمردانه غیراخلاقی است. دولت به مردم وفادار است، نه از ۹۲ تا ۱۴۰۰، بلکه برای سال های بعد از این هم دولت به مردم وفادار است. دولت در این سه سال رنج بسیار برد و در مشکلاتی که برای مردم ایجاد شد، همراه مردم بود.

سخنگوی دولت با اشاره به پیش بینی فروش ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در بودجه سال ۱۴۰۰، گفت: با اینکه پنج ماه بیشتر در دولت نیستیم و اگر تحریم ها شکسته شود، سود آن بیشتر برای دولت آینده است؛ اما از حیث فنی در فروش نفت می خواهیم تحریم را عقب برانیم و سهم خود را از اوپک بگیریم و این نه تنها زمین سوخته نیست؛ بلکه زمینه های کار بیشتری را برای دولت آینده فراهم خواهد کرد.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه:

همکاری های خارجی ایران در حوزه انرژی براساس منافع حداکثری است

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: همکاری های انرژی ایران با اروپا، مختصات خود را دارد و ما در این باره براساس منافع خود عمل می کنیم. سعید خطیب زاده، در یک نشست خبری که از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، درباره نشست اخیر وزرای امور خارجه عضو برجام گفت: در نشست غیررسمی وزرای خارجه عضو برجام که بعد از نشست کارشناسی برگزار شد، تحولات رخ داده در واشنگتن و مرتبط با حوزه برجام بررسی و برخی نظرات از سوی طرفین مطرح شد. وی افزود: ظریف در این نشست تأکید کرد که اروپا در نقض برجام شریک آمریکاست. حجم تجارت ایران و اروپا قبل از برجام، در طول اجرای برجام و پس از آنکه اروپا نتوانست به تعهداتش عمل کند، نشان دهنده مسؤولیت های طرف اروپایی است، گفته شد این آخرین شانس اروپا برای حفظ برجام است. سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره صادر نشدن گاز ایران به اروپا و نقش روسیه در این باره تصریح کرد: این پرسش مبتنی بر مفروض های رسانه ای است. ایران برای متنوع سازی روابط اقتصادی و خارجی خود از کسی نمی پرسد؛ اما اولویت های خود را دارد. قرارداد خط لوله گازی آی پی بیش از یک دهه است که امضا و بیش از ۸۰ درصد آن آماده و ساخته شده؛ اما طرف پاکستانی کار عمده ای نکرده است، حال امیدواریم به نتیجه برسد. خطیب زاده عنوان کرد: همکاری های انرژی ایران براساس بیشترین منافع است. همکاری انرژی ایران با اروپا مختصات خود را دارد و ما براساس منافع خود عمل می کنیم. پاسخ اینکه با چه بازاری همکاری کنیم و وارد چه بازاری شویم، با وزارت نفت است، اما این مسائل با وسواس و دقت انجام می شود.

وی در پاسخ به پرسشی درباره آخرین وضع سند همکاری های راهبردی بلندمدت میان ایران و چین گفت: در سفر آخر ظریف به چین این موضوع در ابعاد مختلف بحث و متون در چند نوبت میان طرف ها مبادله شد. این سند، یک نقشه راه میان دو کشور است و به آن دلیل که به مباحث روز نمی پردازد، به دنبال تعریف یک سند راهبردی بلندمدت میان ایران و چین هستیم.

 

در نشست علنی مجلس شورای اسلامی؛

گزارش تفریغ بودجه بر ورود ایران به باشگاه صادرکنندگان بنزین صحه گذاشت

بر اساس گزارش تفریغ بودجه سال ۹۸، ایران که تا سال ۹۷ واردکننده بنزین بود، اکنون صادرکننده این فراورده شده و در سال ۹۸ به طور میانگین روزانه ۳ میلیون لیتر صادر کرده است.

مهرداد بذرپاش، رئیس دیوان محاسبات در نشست علنی (سه شنبه، 9 دی ماه) مجلس شورای اسلامی، گزارش این دیوان را درباره تفریغ بودجه سال ۹۸ قرائت کرد.

در بخشی از این گزارش آمده است: مقدار تولید بنزین در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ افزایش داشته است که دلیل عمده آن عملیاتی شدن پالایشگاه ستاره خلیج فارس بوده است، در ضمن با توجه به سهمیه بندی و افزایش قیمت بنزین از اواخر آبان سال ۹۸ و شیوع ویروس کرونا در ماه های پایانی سال، مصرف بنزین کاهش یافته است.

با توجه به افزایش تولید و کاهش مصرف بنزین، کشور ما که تا سال ۹۷ واردکننده بنزین بود و به طور میانگین در سال ۹۷ روزانه ۴.۵ میلیون لیتر بنزین وارد می کرد، صادرکننده بنزین شد و در سال ۹۸ روزانه به طور میانگین ۳ میلیون لیتر صادر کرده که افزون بر جلوگیری از خروج ارز بابت واردات بنزین، سبب ورود ارز حاصل از صادرات این فراورده در سال ۹۸ و هفت ماه سال ۹۹ به ترتیب حدود ۴۹۰ و ۱.۳۹۷ میلیون دلار شده است.