زندگی با بیمار کرونایی
مشعل ویروس کرونا ماه هاست که زندگی همه ما را تحت تاثیر قرار داده و جان ما و اعضای خانواده هایمان را تهدید می کند. بسیاری از افراد در این مدت به این ویروس مبتلا شده اند و اگر جان سالم به در برده باشند، اطلاعاتی از شدت این بیماری دارند؛ ضمن اینکه باید بدانند ممکن است باز هم درگیر این بیماری شوند. در این بین کسانی هم هستند که خوشبختانه هنوز مبتلا نشده اند و با مراقبت های بسیاری که دارند، از گزند آن دور مانده اند. از آنجا که بسیاری از مراکز درمانی در ایران و سایر نقاط جهان، توان پوشش درمانی و پزشکی برای همه بیماران را ندارند، بسیاری از مراکز درمانی توصیه می کنند که بیماران بهتر است تا زمانی که بیماری شدت نیافته، در خانه خود را درمان کنند. بسیاری از بیماران کرونایی به نوع خفیف این بیماری مبتلا می شوند و یا بدنی مقاوم در برابر بیماری دارند، به همین دلیل با حداقل دو هفته استراحت و مراقبت دارویی و درمانی در منزل، بهبود پیدا می کنند و دیگر لازم نیست در محیط آلوده و پر ریسک بیمارستانی تردد داشته باشند. در حال حاضر، حتی بسیاری از بیمارستان ها، کلینیک ها و مراکز درمانی گروه هایی سیار برای حضور در منازل و پزشکانی را برای ویزیت خانگی پیش بینی کرده اند و افراد مبتلا، بدون نیاز به تردد در مراکز درمانی، ویزیت شده و دارو دریافت می کنند؛ اما این روند برای همه افراد و خانواده ها امکانپذیر و در دسترس نیست. این مراقبت ها و امکانات پزشکی و دارویی معمولا هزینه های بالایی دارد و در عین حال همه نیازهای یک فرد مبتلا به کرونا را پوشش نمی دهد. در نتیجه اگر فردی از اعضای خانواده بیمار شد، اعضای دیگر خانواده می توانند با رعایت اصول بهداشتی از او مراقبت کنند و خودشان هم مبتلا نشوند. مواردی از نکات بهداشتی و مراقبتی وجود دارد که از تجربه بیماران و خانواده ها حاصل شده و می توان از آنها استفاده کرد. خوب است آنها را مرور کنیم؛ چرا که احتمال ابتلا برای همه ما وجود دارد.
دور از استرس و با محبت بیشتر
این بیماری حالات و اثراتی متفاوت در افراد می گذارد؛ اما ایجاد استرس و فشار روانی و افسردگی از عوارضی است که تقریبا برای همه وجود دارد. لازم است که این فضای استرس از سوی خودتان و اعضای خانواده کنترل شود.
اول مطمئن شوید که کرونا ندارید
بهترین راه برای اطمینان از اینکه شما هنوز مبتلا نشده اید، این است که تست بدهید. منفی بودن تست یا نداشتن علایم، دلیلی بر این نیست که شما هنوز در خطر نیستید. در عین حال اگر قبلا هم به کرونا مبتلا شده اید، لازم است که همه موارد بهداشتی و مراقبتی را رعایت کنید. باید تست همه اعضای خانواده مثبت فرض و از معاشرت با دیگران خودداری شود.
فرد مبتلا در یک اتاق جداگانه قرنطینه شود
لازم است فرد مبتلا در یک اتاق جداگانه قرار گیرد و اگر شرایط وجود دارد، از حمام و دستشویی جداگانه استفاده کند و اگر این امکان وجود ندارد، در هر بار تردد همه فضاها ضدعفونی شود.
در خانه ای که بیمار مبتلا به کرونا در قرنطینه به سر می برد، نیاز به تعدد افراد نیست و باید فقط یک نفر برای مراقبت در خانه حضور داشته باشد. اگر سایر اعضا جایی برای اقامت موقت دارند، بهتر است که در آن محیط نمانند.
در اتاق نمانید
در زمان بردن داروها، غذا و مایعات یا تغییر لباس و سایر لوازم مورد نیاز در کوتاه ترین زمان، این کار را انجام دهید و از حرف زدن طولانی و ماندن در کنار بیمار خودداری کنید.
بگذارید هوای تازه وارد اتاق شود
اگرچه در فصل زمستان قرار داریم و هوا سرد است؛ اما بهتر است برای بهبود هوای داخل خانه و اتاق، پنجره ها باز بماند. اگر لازم است تعداد وسایل گرمایشی را بیشتر کنید و لباس بیشتری بپوشید؛ اما بگذارید هوای خانه در گردش باشد.
ماسک بزنید و لباس را عوض کنید
در زمان تردد به اتاقی که بیمار کرونایی در آن حضور دارد، حتما با ماسک تردد کنید؛ حتی برای یک لحظه! در عین حال اگر به گان (روکشی برای روی لباس) دسترسی دارید، از این پوشش استفاده کنید و اگر در دسترس نیست، حتما لباستان را عوض کرده و بشویید.
غذای مقوی فراموش نشود
بیشتر بیماران کرونایی، حتی در نوع خفیف با بی اشتهایی، حالت تهوع و عوارض گوارشی دیگر رو به رو می شوند و به همین دلیل نمی توانند بخوبی غذا بخورند. گاهی پیش می آید که فرد مبتلا روزها غذا نمی خورد و باید برای او سرم تزریق شود، به همین دلیل لازم است که مایعات و غذاهایی سبک را در دسترس آنها بگذاریم تا هرچند اندک، اما غذای مقوی بخورند.
هر توصیه ای را قبول نکنید
بسیاری از افراد، تجربیات خود را به دیگران تعمیم می دهند و حتی داروهایی هم تجویز می کنند؛ اما در این مواقع بهتر است که با شماره های آنلاین یا پزشکانی که از طریق بیمارستان ها و سامانه 30-40 توصیه می شوند، اقدامات لازم را برای بیمار انجام دهید و از توصیه های متفرقه بپرهیزید.
شـعر
شنیده اید که آسایش بزرگان چیست:
برای خاطر بیچارگان نیاسودن
به کاخ دهر که آلایش است بنیادش
مقیم گشتن و دامان خود نیالودن
همی ز عادت و کردار زشت کم کردن
هماره بر صفت و خوی نیک افزودن
ز بهر بیهده، از راستی بری نشدن
برای خدمت تن، روح را نفرسودن
برون شدن ز خرابات زندگی هشیار
ز خود نرفتن و پیمانه ای نپیمودن
رهی که گمرهیش در پی است نسپردن
دری که فتنه اش اندر پس است نگشودن
*پروین اعتصامی
چه بشنویم
علیرضا افتخاری آهنگساز و خواننده ایرانی در سبک کلاسیک و پاپ است. او از پرمخاطب ترین خواننده های ایران در دهه های گذشته تا امروز است و آثارش از پرفروش ترین آثار منتشر شده موسیقی ایران هستند. او تاکنون بیش از هفتاد آلبوم موسیقی منتشر کرده است و برخی آلبوم های او مثل نیلوفرانه، طرفداران زیادی دارد. او آلبوم نیلوفرانه را با اشعاری از قیصر امین پور در دهه 70 منتشر کرد.
چه بخوانیم؟
ژرمینال Germinal رمان برجسته امیل زولا، رمان نویس، نمایشنامه نویس و روزنامه نگار فرانسوی است که در سال ۱۸۸۵ منتشر شد. اسم کتاب از کلمه germiner به معنی روییدن – به وجود آمدن – گرفته شده است. در تقویم فرانسه به ماه اول بهار ژرمینال می گوید. زولا به زیبایی این عنوان را برای کتابش انتخاب کرده است. اما برای درک بهتر این عنوان حتما باید کتاب را بخوانید و به رشد شخصیت اصلی کتاب دقت کنید. براساس رمان ژرمینال اثر امیل زولا یک فیلم نیز در سال ۱۹۹۳ ساخته شده است که پیشنهاد می کنیم حتما بعد از مطالعه کتاب آن را ببینید. فیلم به زیبایی قسمت های مختلف کتاب را نمایش می دهد و از جمله فیلم های خوبی است که بر اساس یک کتاب ساخته شده است. در این کتاب با مردی تنها هم روبه رو هستیم. کسی که هیچ نوری در برابر خود نمی بیند. «اتی ین لانتی یه» شخصیت اصلی کتاب در محل کار قبلی خود، کارفرما را به باد کتک گرفته و ناچار می شود به طور کلی آن ناحیه از کشور را پشت سر بگذارد و به جایی برود که کسی او را نمی شناسد. تاریکی، رنج و بدبختی در سراسر کتاب دیده می شود. کمتر قسمتی در کتاب وجود دارد که خواننده احساس لذت کند و شاد باشد و یا بتواند لبخند کوچکی بزند. نه ما و نه شخصیت های داستان حتی در لحظه ای که جشنی در حال برگزاری است نیز حریف حجم گسترده بدبختی نمی شویم. اما چیزی که در کتاب ژرمینال وجود دارد یک دلگرمی محسوس است. اینکه کارگران هرچه نداشته باشند، در نهایت همدیگر را دارند و این بغض که همیشه در گلوی ما و کارگران گیر کرده وقتی منفجر و به عصیان تبدیل شود، لذتبخش است.
این کتاب را سروش حبیبی ترجمه و انتشارات نیلوفر منتشر کرده است.
چهار انگشت
چهارانگشت فیلمی به کارگردانی و نویسندگی حامد محمدی و تهیه کنندگی حمید پنداشته محصول ۱۳۹۷ است. این فیلم در کشورهای کامبوج ، تایلند و ایران فیلمبرداری شده است. «چهارانگشت» داستان مردی متصل به بدنه حاکمیت به نام احد فاتحی است که به کمک مدیر برنامه خود نادر ایستاده به بهانه سفر به مکه راهی کامبوج و تایلند شده و در آنجا درگیر مشکلاتی می شود. جواد عزتی و امیر جعفری دو بازیگر اصلی این فیلم هستند. این فیلم را می توانید در سایت های آنلاین فیلم پیدا کرده و ببیند.