هزینههای جاری باید از منابعی به جز نفت تأمین شود
خوراک پتروشیمیها افزایش مییابد
سهم پروپیلن از پازل پتروشیمی بزرگتر می شود
تحقق شعار سال با افزایش صادرات
چشمانداز اروپا برای کاهش گازهای گلخانهای
انتخاب کارکنان نمونه سال 98 صنعت نفت
حضور در خانواده؛ دفاع از حقیقت
با 85 درصد بازیکن بومی نتایج خوب را گرفتیم
خودم، برای خودم ،با خودم، کنار خودم
دوست دارم به کشور خودم خدمت کنم
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: همه تلاش داریم که وابستگی بودجه جاری از درآمدهای نفتی را برای همیشه قطع کنیم و این کار در این دو سه سال اخیر بخوبی انجام شده است. امیدواریم هزینه های جاری به نفت وصل نشود و از منابع دیگر تأمین شود. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی، عصر روز سه شنبه (۲۳ دی ماه) در پایان نشست سران قوا که به میزبانی رئیس قوه قضاییه برگزار شد، با ابراز خوشحالی از نشست دوباره سران در فاصله زمانی کوتاه و گفت وگوهای خوبی که در این نشست انجام شد، گفت: مهم ترین مباحث نشست سران قوا، سلامت، معیشت و بی اثر کردن و لغو تحریم های ظالمانه بود.
وی افزود: در زمینه سلامت، مردم کار بسیار بزرگی در این مدت انجام دادند، اجرای مطلوب و دقیق پروتکل های بهداشتی سبب شد آمار فوتی ها دوباره به سطح دورقمی برسد و برای ما بسیار مهم است که این آمار و روند کاهشی آن را پایدار نگه داریم. رئیس جمهوری تصریح کرد: امروز هم با رؤسای مجلس شورای اسلامی و قوه قضاییه درباره آنچه در لایحه دولت آمده بود و آنچه در کمیسیون تلفیق انجام می شود، بحث هایی داشتیم. تلاش ما این است که دیدگاه های دولت و مجلس به هم نزدیک تر شود تا بتوانیم اهدافی را که در این لایحه مورد نظر بوده، با همفکری بین دولت و مجلس و کمیسیون تلفیق محقق کنیم. روحانی عنوان کرد: امروز تصمیم گرفتیم کمیسیون تلفیق و نمایندگان دولت نشست های بیشتری با هم داشته باشند تا بودجه به گونه ای تصویب شود که به نفع همه مردم، اقتصاد و رشد و توسعه کشور باشد. وی گفت: همه تلاش داریم وابستگی بودجه جاری از درآمدهای نفتی را برای همیشه قطع کنیم و این کار در این دو سه سال اخیر بخوبی انجام شده است، امسال هم در بودجه همین طور خواهد بود. امیدواریم هزینه های جاری به نفت وصل نشود و از منابع دیگر تأمین شود. رئیس جمهوری با اشاره به اینکه دولت در این سه سال با کمک مردم و هدایت مقام معظم رهبری توانست تحریم را کم اثر کند، افزود: البته آثار تحریم را نمی شود صفر کرد؛ اما اجازه ندادیم که دشمنان به اهداف خود برسند، آنچه را مورد نیاز ضروری مردم بوده، با همه سختی ها وارد کردیم. آن مقداری که لازم بوده، کالا صادر کنیم به هر قیمتی بود، انجام دادیم؛ البته مقداری با مشکلات توأم بوده، اما امسال هم تا این مقطعی که هستیم، رقم صادرات و واردات قابل قبول است.
محمدباقر قالیباف نیز پس از نشست سران قوا گفت: خوشحالم که نشست های سران قوا نسبت به گذشته با فاصله زمانی کمتر برگزار می شود و این نشست ها نسبت به گذشته با نزدیکی و تمرکز بیشتر بر موضوع های مهم و اساسی کشور مورد بحث قرار می گیرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی، یکی از موضوع های مهم امروز جامعه را سند مالی بودجه کشور برشمرد و افزود: در حوزه راهبردها، بین قوا هماهنگی و وحدت نظر کامل وجود دارد و همان طور که رئیس جمهوری عنوان کردند، هر سه قوه به دنبال این هستیم که کاهش وابستگی بودجه به نفت را بیشتر از گذشته پیش ببریم. این مسأله به این معناست که درآمدهای نفتی را صرف هزینه های جاری نکنیم.
وی تصریح کرد: رئیس جمهوری نیز بر این موضوع تأکید و عنوان کرده بودند که چون ما به سمت کاهش وابستگی به نفت حرکت می کنیمف به ما «بارک الله» بگویید، من در نشست امروز به ایشان گفتم و اینجا هم تکرار می کنم که «بارک الله و صدبارک الله»، باید در این مسیر گام برداریم و این یکی از محورهای مهم و اساسی در اصلاح ساختار بودجه است.
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: بنزین و گازوییل مصرفی در کشور دارای استاندارد جهانی است، به طوری که در دوران تحریم فراورده های نفتی ایران بویژه بنزین مشتریان پروپاقرص خود را دارند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس جمهوری، اسحاق جهانگیری، روز شنبه (۲۰ دی ماه) در آیین گشایش عملیات اجرایی شارباغ حضرت زهرا (س) و بهره برداری از فاز دوم بزرگراه شهید نجفی رستگار که با حضور پیروز حناچی، شهردار تهران، محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران و سردار سعید محمد، فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا برگزار شد، با طرح این پرسش که چرا با وجود اجرای کارهای بزرگ در پایتخت، همچنان مشکلات بزرگی نظیر ترافیک، آلودگی هوا و توزیع نامناسب امکانات وجود دارد، گفت: اگر طرح ها با رویکرد مناسب و برنامه ریزی دقیق انجام می شد، باید هر سال بخشی از مشکلات کاهش می یافت؛ اما به نظر می رسد موازی با این طرح ها اقدام هایی انجام داده ایم که آثار مثبت طرح های انجام شده را از بین برده است. وی با اشاره به اینکه آلودگی هوا، موضوعی جدی است که درباره آن کارهای پراکنده ای انجام شده است، افزود: امروز بنزین و گازوییل مصرفی در کشور استانداردهای دنیا را دارد، به طوری که در دوران تحریم فراورده های نفتی ایران بویژه بنزین مشتریان پروپاقرص خود را دارند که دلیل آن استاندارد و کیفیت خوب این محصول تولیدی ایران است. معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: در تولید خودرو هم مشکلاتی وجود دارد که البته از حجم آن کاسته شده است، در زمان تصدی وزارت صنایع از افتخارهای ما متوقف کردن تولید پیکان به دلیل نداشتن ایمنی و استانداردهای لازم بود و برخی خودروهای جدید وارد خطوط تولید شدند؛ البته قرار بود تولید برخی خودروهای آلاینده هوا متوقف شود و باید مسؤولان در این باره توضیح دهند.
جهانگیری عنوان کرد: همه دستگاه ها در موضوع آلودگی هوای پایتخت و کلانشهرها باید با یکدیگر همکاری داشته باشند و هیچ دستگاهی حق تعلل ندارد. درباره موضوع سوزاندن مازوت برای نیروگاه ها نیز باید گفته شود که هیچ کدام از نیروگاه های تهران، کرج و شهرهای اطراف از سوخت مازوت استفاده نمی کنند. در سال ۹۲ حدود ۴۸ درصد سوخت نیروگاه ها به کشور از گاز بود. امسال با وجود افزایش، مصرف خانگی سوخت بیش از ۷۰ درصد نیروگاه های کشور گازی است، اولویت نخست ما در این شرایط قطع نشدن آب، برق و گاز مشترکان خانگی بود.
سخنگوی دولت تاکید کرد:
سخنگوی دولت گفت: افزایش سهم نفت در منابع عمومی، آن هم از محل افزایش قیمت ارز، بدون شک ارزش پول ملی را کاهش می دهد. به گزارش شانا، علی ربیعی، روز سه شنبه (۲۳ دی ماه) در نشست خبری که از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، در پاسخ به پرسشی درباره برخی اظهارنظرهای نمایندگان مجلس در خصوص لایحه بودجه سال آینده گفت: ما نیاز داریم خارج از هیاهوهای بیهوده در آستانه قرن جدید و دورانی که ترامپ در حال شکست است و می تواند نقطه عطف شود و زندگی جامعه را عوض کند، بودجه مناسبی را ارائه کنیم. وی افزود: لایحه بودجه، نتیجه مطالعات و بررسی های تفصیلی و همه جانبه کارشناسان خبره دولت با توجه به الزام ها و اقتضائات اقتصادی کشور بوده و بر اساس قواعد و شرایط کشور تهیه و تنظیم شده است. سخنگوی دولت تصریح کرد: کلی گویی درباره بودجه از سوی برخی افراد و بیان اینکه بیشترین عواید بودجه نصیب دلالان و سودجویان خواهد شد، تعبیر درستی نیست، یا اینکه بودجه به فروپاشی نظام منجر می شود. این تعابیر غیراقتصادی و غیرکارشناسی زیادی که امروز بیان می شود، به مصلحت جامعه نیست. ربیعی با بیان اینکه دولت، بودجه سال آینده را شفاف در منظر افکار عمومی قرار داده است، گفت: افزایش سهم نفت در منابع عمومی آن هم از محل افزایش قیمت ارز، بدون شک ارزش پول ملی را کاهش می دهد. افزایش قیمت تعرفه ها اگر در مجلس تصویب شود، سبب تورم می شود.
بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه اجرایی می شود
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس گفت: براساس مصوبه این کمیسیون مقرر شد ۱۵۰۰ میلیارد تومان برای گازرسانی به روستاها و تکمیل پروژه های نیمه تمام گازرسانی با اولویت مناطق محروم اختصاص یابد. رحیم زارع، روز شنبه (۲۰ دی ماه) در نشست خبری به تشریح مصوبات کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۰ پرداخت و گفت: براساس مصوبه این کمیسیون، دولت سال آینده در صورت فروش مازاد بر میزان پیش بینی شده نفت، می تواند منابع حاصله را برای طرح های تملک دارایی سرمایه ای مانند حمل ونقل عمومی، تولیدی، دولت الکترونیک، سلامت، آموزش، محیط زیست و تحقیقات صرف کند.
وی افزود: براساس لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، ۴۰ درصد سهم عوارض از مصرف هر مترمکعب گاز طبیعی برای تأمین و استانداردسازی گرمایشی مدارس باید مصرف شود که به موجب این مصوبه کمیسیون، این رقم به ۵۰ درصد افزایش یافت و مقرر شد منابع حاصل از آن برای تأمین و استانداردسازی گرمایشی ۱۰۰ هزار کلاس درس از طریق سازمان نوسازی و تجهیز مدارس با اولویت مناطق محروم روستایی و عشایری هزینه شود.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: در این کمیسیون مقرر شد به میزان ۱۵۰۰ میلیارد تومان از محل ۱۴.۵ درصد سهم نفت روستاها گازرسانی و پروژه های نیمه تمام گازرسانی در روستاها و شهرهای کشور با اولویت مناطق محروم، سخت گذر، کوهستانی، سیستان و بلوچستان و کمتر برخوردار از منابع گازی تکمیل شود و هزینه های مربوط به گازرسانی مدارس، مساجد، حوزه ها، پایگاه های مقاومت و پاسگاه های ناجا نیز از این محل در همین روستاها قابل تأمین است.
زارع با بیان اینکه براساس مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه، سهم سه درصد نفت در مناطق نفت خیز محروم تنها برای اجرای طرح های تملک دارایی سرمایه همین مناطق مصرف می شود، گفت: وزارت نفت سال آینده مکلف شد الگوی مصرف گاز خانگی برای اقلیم های مختلف کشور را دو ماه پس از تصویب قانون بودجه ۱۴۰۰ تهیه و آیین نامه آن را تدوین کند، همچنین وزارت نفت مکلف به فروش میعانات گازی به شرکت های داخلی پتروشیمی به صورت اعتبار اسنادی داخلی شد.
مصوبه های کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۰ در حوزه های مختلف باید در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی نیز تصویب شوند.
اداره کل روابط عمومی وزارت نفت درگذشت حسین کاظمی، رئیس روابط عمومی پالایشگاه نفت لاوان را تسلیت گفت. در کمال تأسف و تاثر حسین کاظمی، رئیس روابط عمومی شرکت پالایش نفت لاوان شنبه(۲۰ دی ماه) دار فانی را وداع گفت.
اداره کل روابط عمومی وزارت نفت، این ضایعه بزرگ را به همکاران روابط عمومی تسلیت عرض می کند و از خداوند متعال برای روح آن مرحوم که چهره ای تلاشگر و خوشنام از خود به یادگار گذاشت، طلب آرامش دارد و برای خانواده بزرگوارشان صبر خواستار است.
وزارت نفت عراق اعلام کرد که ظرفیت پالایشگاه بیجی را افزایش داده و به روزانه ۱۴۰ هزار بشکه رسانده است. وزارت نفت عراق روز دوشنبه (۲۲ دی ماه) اعلام کرد که پس از بازسازی بخشی از بزرگ ترین پالایشگاه نفت عراق در شهر بیجی در استان صلاح الدین، تولید فراورده های نفتی خود را از ۷۰ هزار بشکه به ۱۴۰ هزار بشکه در روز رسانده است. بر اساس بیانیه منتشرشده از سوی وزارت نفت عراق، احسان عبدالجبار اسماعیل، وزیر نفت عراق در آیین افتتاح نوسازی بخش صلاح الدین-۲ پالایشگاه بیجی اظهار کرده است: این وزارتخانه قصد دارد ظرفیت پالایشگاه را به سطح پیشین خود پیش از جنگ با داعش یعنی ۲۸۰ هزار بشکه در روز بازگرداند. وی افزود: با توجه به توانایی های موجود، پس از تخریب این پالایشگاه از سوی داعش، موفق به بازسازی بخش صلاح الدین-۲ پالایشگاه با ظرفیت ۷۰ هزار بشکه در روز شدیم. این وزارتخانه اواسط سال ۲۰۱۸ موفق شد بخش صلاح الدین-۱ پالایشگاه بیجی با ظرفیت تولید روزانه ۷۰ هزار بشکه نفت سفید، گازوییل و بنزین را احیا کند. هنگامی که شبه نظامیان داعش در سال ۲۰۱۴ بخش های زیادی از استان صلاح الدین را تصرف کردند، این سایت عظیم پالایشگاهی شاهد درگیری شدیدی بود. نظامیان عراق آوریل ۲۰۱۵ این پالایشگاه و مناطق اطراف آن را آزاد کردند.
قیمت 65 دلاری در انتظار
بانک آمریکایی گلدمن ساکس انتظار دارد قیمت نفت خام برنت تا تابستان ۲۰۲۱ به ۶۵ دلار برای هر بشکه برسد. بانک آمریکایی گلدمن ساکس روز دوشنبه (۲۲ دی ماه) اعلام کرد که کاهش تولید نفت عربستان و انتقال قدرت به دموکرات ها در ایالات متحده آمریکا سبب می شود قیمت نفت خام برنت تا تابستان ۲۰۲۱ به ۶۵ دلار برای هر بشکه برسد. این بانک سرمایه گذاری وال استریت پیش از این پیش بینی کرده بود قیمت نفت تا پایان سال ۲۰۲۱ به ۶۵ دلار می رسد. تحلیلگران گلدمن در یادداشتی اظهار کردند: انتقال قدرت به دموکرات ها در آمریکا و بیانیه اخیر عربستان مبنی بر کاهش تولید داوطلبانه و یکجانبه نفت این کشور، چشم انداز میان مدت بازارهای نفت را محدودتر کرده است.
این بانک سرمایه گذاری هفته گذشته اعلام کرد که تعهد عربستان مبنی بر کاهش یک میلیون بشکه ای تولید فراتر از توافق اوپک پلاس، نشانه کاهش تقاضای نفت در پی قرنطینه های جدید اعمال شده برای مهار ویروس کروناست.
قیمت نفت خام برنت روز دوشنبه یک دلار برای هر بشکه کاهش یافت و حدود ۵۵ دلار برای هر بشکه معامله شد. قیمت نفت ۲۰ درصد از ارزش خود را در سال ۲۰۲۰ از دست داد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی:
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تأکید بر توسعه هوشمند که تنها راه تولید محصولات پر ارزش پتروشیمی از مسیر تولید محصولات اولیه نفت و گاز است، گفت: مصرف خوراک پتروشیمی ها در پایان سال ۱۴۰۵، معادل ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز خواهد بود.
به گزارش خانه ملت، بهزاد محمدی درباره وجود انتقادهایی مبنی بر اینکه شرکت های پتروشیمی به اسم اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی به هلدینگ های وابسته به دولت واگذار شده اند و این شرکت ها در انحصار خصولتی ها هستند، توضیح داد: به یقین درِ صنعت پتروشیمی به روی همه سرمایه گذاران باز است و هر سرمایه گذاری که برای توسعه طرح ها سرمایه و ایده دارد، می تواند به شرکت ملی صنایع پتروشیمی مراجعه کند و ما خوراک در اختیار آنها قرار می دهیم و حمایتشان می کنیم.
وی ادامه داد: در ۱۰ سال گذشته واگذاری ها به هلدینگ های دولتی و خصولتی بیشتر بوده، زیرا آن زمان مسأله خرید پتروشیمی ها ازسوی بخش خصوصی مطرح نبود، بنابراین بیشتر هلدینگ های خصولتی برای خرید شرکت های پتروشیمی مراجعه می کردند؛ اما امروز درها به طور کامل برای توسعه این صنعت باز است و شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان متولی توسعه صنعت پتروشیمی آمادگی دارد از سرمایه گذاران حمایت کند.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی، درباره انتقادهایی مبنی بر وجود فضای رقابتی ناسالم میان شرکت های پتروشیمی خصولتی و خصوصی اظهار کرد: هر شرکت خصوصی یا دولتی تنها با تولید محصولات باکیفیت در بازار مطرح خواهد شد. برای نمونه بسیاری از هلدینگ های خصوصی بسیار هوشمندتر و با سود سرشارتری در حال فعالیت هستند؛ زیرا رشد آنها به دولتی یا خصوصی بودنشان ارتباطی ندارد، در واقع هر شرکتی محصول با کیفیت تری تولید کند، در بازار داخلی و خارجی موفق تر خواهد بود.
محمدی با اشاره به نگاه شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای جلوگیری از خام فروشی گفت: خام فروشی شعار نیست، مفهومی بسیار مهم است که فقط با توسعه هوشمند می توان از مسیر تنها تولید محصولات اولیه نفت و گاز به سمت تولید محصولات پرارزش پتروشیمی حرکت کرد.
وی عنوان کرد: براساس برنامه ریزی های انجام شده در پایان سال ۱۴۰۵ معادل ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز، مصرف خوراک در حوزه پتروشیمی خواهد بود که این موضوع، اتفاق مهمی در مسیر توسعه کشور است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه صنایع پتروشیمی در حوزه صادرات غیرنفتی نقش نخست را در کشور دارند، گفت: حدود ۳۰ درصد بازار در حوزه صادرات غیرنفتی در اختیار پتروشیمی هاست، همچنین سال گذشته نزدیک به ۱۵ میلیارد دلار درآمد ارزی داشتیم که ۱۰ میلیارد دلار آن حاصل صادرات خارجی و ۵ میلیارد دلار آن حاصل از فروش داخلی بود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: ظرفیت های خوبی در صنعت نفت ایجاد شده و ایران قادر خواهد بود سهم خود را از بازار نفت بگیرد. مسعود کرباسیان در حاشیه برگزاری آیین امضای هشت قرارداد طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت، در جمع خبرنگاران، در پاسخ به این سؤال که در صورت رفع تحریم ها، آیا ایران قادر به احیای بازار خود خواهد بود؟ گفت: در مدت تحریم ها چرخ توسعه نفت متوقف نماند؛ ظرفیت های خوبی ایجاد شد و می توانیم سهم مان را از بازار بگیریم.
وی با اشاره به ضرورت اجرای طرح نگهداشت و افزایش توان تولید نفت برای مدیریت افت طبیعی تولید میدان های نفتی، درباره تأمین منابع مالی مورد نیاز این طرح یادآور شد: منابع این طرح از طریق انتشار اوراق مشارکت و بازپرداخت از محل افزایش تولید میدان ها تأمین خواهد شد و وابسته به بودجه نیست.
بنا بر اعلام اداره کل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی وزارت نفت، آن دسته از کارکنان که سه چهارم خدمت وظیفه آنان در جبهه از ۶ ماه بیشتر باشد، مشمول مزایای تعدیل مدرک بیش از یک مقطع تحصیلی خواهند بود.
به گزارش معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، اداره کل تدوین و هماهنگی مقررات ادارای و استخدامی در این زمینه اعلام کرده است: «از آنجا که بر اساس مفاد دادنامه شماره ۲۵۷ مورخ ۹۹.۲.۱۶ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، سه چهارم خدمت سربازان وظیفه در جبهه های دفاع مقدس به عنوان خدمت داوطلبانه تلقی شده است، بنابراین چنانچه سه چهارم خدمت وظیفه در جبهه کارکنان شاغل از ۶ ماه بیشتر باشد، مشمول مزایای اطلاعیه ذکر شده (تعدیل بیش از یک مقطع) قرار می گیرند.» پیش از این، بنا بر اطلاعیه اداره کل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی، ایثارگران (جانبازان، آزادگان، فرزندان شاهد و رزمندگان با حداقل ۶ ماه پیاپی یا ۹ ماه متناوب حضور داوطلبانه در جبهه) در صورت رعایت شرایط احراز تحصیلی سمت تحت تصدی، از شمول محدودیت تعدیل مدرک یک مقطع تحصیلی حین خدمت، خارج و مدارک تحصیلی مأخوذه ازسوی مشمولان با طرح در شورای بررسی و تعیین سوابق، قابل تعدیل اعلام شده بود.
مشمولیت جانبازان و فرزندان شاهد قراردادی نفت
بر اساس اعلام اداره کل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی نفت درباره موضوع برخورداری رزمندگان مشمول از مزایای یک مقطع تحصیلی بالاتر و پیرو پیگیری های به عمل آمده در این زمینه، جانبازان و فرزندان شاهد قرارداد مدت معین و مدت موقت وزارت نفت نیز مشمول مزایای یک مقطع تحصیلی بالاتر خواهند بود.
معاون وزیر نفت در امور گاز:
معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: از ابتدای امسال تاکنون تنها پنج درصد سوخت نیروگاه ها با مازوت تأمین شده، از سویی امسال تأمین سوخت نیروگاه های مازوت سوز نزدیک کلانشهرها به طور کامل با گاز طبیعی یا نفت گاز انجام شده است. حسن منتظرتربتی در واکنش به گفته هایی مبنی بر اینکه افزایش غلظت مازوت در هوا به دلیل استفاده بعضی صنایع و نیروگاه ها و کم کاری شرکت ملی گاز در تحویل گاز به آنهاست، اظهار کرد: امسال موضوع کمبود تولید گاز به هیچ عنوان مطرح نبوده؛ زیرا با توسعه فازهای جدید پارس جنوبی، تولید روزانه گاز به طور میانگین از ابتدای امسال تاکنون نسبت به زمان مشابه پارسال، روزانه ۳۹ میلیون مترمکعب افزایش یافته است. وی افزود: این افزایش تولید در دی امسال نیز نسبت به زمان مشابه پارسال، روزانه ۶۴ میلیون مترمکعب هم بیشتر شده است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: در زمان موازنه منفی تولید و مصرف، مصرف مازوت در نیروگاه ها برای تأمین بخش کمی از نیاز سوخت نیروگاه ها متداول است و در مدت سپری شده امسال نیز تنها پنج درصد سوخت موردنیاز نیروگاه ها با مازوت تأمین شده، از سویی امسال تأمین سوخت نیروگاه های مازوت سوز نزدیک کلانشهرها به طور کامل با گاز طبیعی یا نفت گاز انجام شده است. تربتی با اشاره به مسؤولیت شرکت ملی گاز و وزارت برای حفظ جان شهروندان آسیب دیده از آلاینده ها، گفت: موضوع حفاظت از محیط زیست به طور عام که به طور خاص شامل جلوگیری از آلودگی هوا نیز می شود، همواره از رؤوس راهبردی شرکت ملی گاز ایران بوده و این شرکت در بیانیه های مختلف، از جمله بیانیه خط مشی نظام مدیریت یکپارچه، بیانیه مسؤولیت های اجتماعی و اسناد دیگر به بهبود مستمر فرایندها و کیفیت محصولات و خدمات، حفاظت و صیانت از محیط زیست و رعایت حقوق شهروندی در محدوده فعالیت های شرکت متعهد شده است؛ اما فرایندهای دیگر سازمان ها را شامل نمی شود و هر سازمانی مطابق با الزام های قانونی موجود، مسؤول پیامدهای ناشی از فعالیت های خود است.
وی ادامه داد: تخصیص سوخت گاز طبیعی نیروگاه ها خارج از حیطه اختیارات این شرکت است و تصمیم گیری در این باره از سوی کمیته های ذی ربط در سطح وزارت نفت و با در نظر گرفتن منابع تأمین شده از بالادست (شرکت ملی نفت ایران) و اولویت های تأمین گاز بخش های مختلف انجام می شود. معاون وزیر نفت در امور گاز تصریح کرد: اولویت های مذکور و نیز مقررات و الزام های مربوط به تأمین تقاضای مصارف گاز طبیعی از مدیریت های ذی ربط همچون مدیریت هماهنگی امور گازرسانی، برنامه ریزی تلفیقی و دیسپچینگ قابل استعلام است.
تربتی گفت: از آنجا که مصرف سوخت های سنگین از جمله مازوتاز سوی نیروگاه ها به عنوان مهم ترین عوامل آلودگی هوا در روزهای اخیر یاد شده، بعضی از الزام های قانونی مرتبط با موضوع را تشریح می کنیم. وی با اشاره به این مواد قانونی تاکید کرد: ﻣﺎﺩﻩ ۴۴ قانون برنامه ششم مصوب سال ۱۳۹۵ مجلس شورای اسلامی، ﺩﻭﻟﺖ را ﻣﻜﻠﻒ کرده ﺍﺳﺖ به منظور ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﺍﺭﺯﺵ ﺍﻓﺰﻭﺩﻩ ﺍﻧﺮﮊی ﻭ ﺗﻜﻤﻴﻞ ﺯﻧﺠﻴﺮﻩ ﺍﺭﺯﺵ ﻭ ﻛﺎﻫﺶ ﺷﺪﺕ ﺍﻧﺮﮊی، ﻣﺼﺮﻑ ﺍﻧﺮﮊی ﺑﺮﺍی ﻭﺍﺣﺪ ﺗﻮلید ﺩﺭ ﻃﻮﻝ ﺍﺟﺮﺍی ﻗﺎﻧﻮﻥ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﺍﻗﺪﺍم هایی را انجام دهد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در این باره اظهار کرد: بر این اساس باید ﺗﺮتیبی ﺍﺗﺨﺎﺫ کند ﻛﻪ ﺳﺎﻻﻧﻪ ﺗﻠﻔﺎﺕ ﺍﻧﺮﮊی ﺩﺭ ﺑﺨﺶ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ پنج ﺩﺭﺻﺪ ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﺑﺪ. ﺁﻳﻴﻦ ﻧﺎﻣﻪ ﺍﺟﺮﺍیی ﺍﻳﻦ ﺟزء، در ﻣﺪﺕ ۶ ماه ﭘﺲ ﺍﺯ ﻻﺯمﺍﻻﺟﺮﺍ ﺷﺪﻥ ﺍﻳﻦ ﻗﺎﻧﻮﻥ از سوی ﻭﺯﺍﺭﺗﺨﺎﻧﻪ نیرو، ﺭﺍﻩ ﻭ ﺷﻬﺮﺳﺎﺯی ﻭ ﻧﻔﺖ ﺗﻬﻴﻪ می ﺷﻮﺩ ﻭ ﺑﻪ ﺗﺼﻮﻳﺐ هیأت ﻭﺯﻳﺮﺍﻥ می رسد.
تربتی تصریح کرد: همچنین ﻭﺯﺍﺭﺕ ﻧﻴﺮﻭ ﻣﻮﻇﻒ ﺍﺳﺖ برای ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﺑﺎﺯﺩهی ﻭ ﺿﺮﻳﺐ ﺑﻬﺮهﻭﺭی ﻧﻴﺮﻭﮔﺎه ها، ﻣﻮﺍﻓﻘﺖ اصولی ﺑﺮﺍی ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻧﻴﺮﻭﮔﺎه ها ﺑﺎ ﺑﺎﺯﺩهی ۵۵ تا ۶۰ ﺩﺭﺻﺪ ﺻﺎﺩﺭ کند، همچنین طبق ﻣﺎﺩﻩ ۴۴ قانون برنامه ششم مصوب سال ۱۳۹۵ مجلس، وزارتخانه های ﻧﻔﺖ ﻭ ﻧﻴﺮﻭ موظفند ﺑﺎ ﻫﻤﻜﺎﺭی دیگر ﺩﺳﺘﮕﺎه های ﺍﺟﺮﺍیی ﺫی ربط، ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﺍﺟﺮﺍیی «طرح جامع انرژی کشور» را تا پایان سال نخست اجرای قانون برنامه در چارچوب قوانین مربوطه و همسو با سند ملی انرژی کشور مصوب شورای عالی انرژی کشور، تهیه کنند و به تصویب هیأت وزیران برسانند. وی یادآور شد: براساس ماده ۱۳ قانون هوای پاک مصوب سال ۹۶ مجلس هم حداکثر یک سال پس از لازم الاجرا شدن این قانون، همه مراکز صنعتی، تولیدی، عملیات معدنی، خدماتی، عمومی و کارگاهی شامل دولتی و غیردولتی موظفند از سوخت استاندارد مصوب استفاده کنند. در صورت نبود سوخت مناسب، واحدهای یادشده مکلف هستند به هر نحو ممکن ترتیبی در نظر بگیرند تا آلاینده های منتشر شده، در حدود مجاز انتشار آلاینده های هوا باشد. معاون وزیر نفت در امور گاز ادامه داد: ماده ۱۸ قانون هوای پاک مصوب سال ۹۶ مجلس وزارت نفت را مکلف کرده است حداکثر تا سه سال پس از لازم الاجرا شدن این قانون، سوخت تولیدی کشور از جمله بنزین، نفت گاز، نفت کوره و نفت سفید را مطابق با استاندارد ملی مصوب عرضه کند. سازمان مکلف است از تولید سوخت غیراستاندارد جلوگیری کرده و پس از مهلت موضوع این قانون، سازمان ملی استاندارد موظف است جلوی واردات سوخت فاقد استاندارد ملی را بگیرد. وزارت نفت و سازمان ملی استاندارد ایران موظفند گزارش عملکرد موضوع این ماده را هر ۶ ماه یک بار منتشر کنند. تربتی همچنین توضیح داد: طبق ماده ۳ آیین نامه اجرایی ماده ۲ قانون هوای پاک مصوب سال ۹۷ هیأت دولت هم از ابتدای ۱۴۰۰، کل سوخت تولیدی بنزین و نفت گاز کشور براساس استاندارد ملی خواهد بود و براساس ماده ۲۳ آیین نامه اجرایی ماده ۲ قانون هوای پاک مصوب همین سال، وزارت نیرو موظف است تا پایان تیر سال ۹۸ همه نیروگاه هایی که در طول سال 97 به دلیل مصرف سوخت مازوت بیش از ۳۰ روز حدود مجاز انتشار آلایندگی را رعایت نکنند، با تأیید سازمان به نصب تجهیزات کاهش نشر آلاینده های هوا مجهز کند. وی تأکید کرد: طبق مواد قانونی فوق، ضمن کاهش تلفات در بخش ساختمان و ارتقای راندمان نیروگاه های کشور همسو با کاهش مصرف، سوخت مصرفی از جمله گاز طبیعی باید مطابق استاندارد ملی تولید شود و از طرفی، هیأت دولت با علم به کمبود سوخت گاز طبیعی در بعضی از فصول و به منظور آمادگی به استفاده از سوخت مازوت برای تولید برق، وزارت نیرو را به تجهیز نیروگاه های مصرف کننده سوخت مازوت به تجهیزات کاهش نشر آلاینده های هوا تا تیر سال ۹۸ موظف کرده، به نحوی که خروجی آنها مطابق با حدود انتشار آلاینده های هوا باشد.
قراردادهای مرحله سوم طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت امضا شد
مشعلقراردادهای مرحله سوم طرح نگهداشت و افزایش توان تولید، با امضای هشت قرارداد به ارزش 2/1میلیارد دلار، میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت های پیمانکار ایرانی همراه بود. طبق اعلام وزیر نفت اگر این قرارداد ۱۰۰ هزار بشکه در روز به تولید نفت اضافه کند، این عدد در یک سال به ۳۶ میلیون بشکه می رسد که با محاسبه قیمت ۴۰ دلاری برای نفت، درآمدی معادل یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار در سال ایجاد خواهد کرد.
قراردادهای این مرحله مشتمل بر هفت بسته قراردادی میدان های بینک، سولابدر، لالی بنگستان، گچساران ۳ و ۴، گلخاری، بی بی حکیمه و اهواز ۲، ۳ و ۵ شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در استان های بوشهر، فارس، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد و بسته قراردادی میدان رشادت شرکت نفت فلات قاره ایران در حوزه دریایی استان هرمزگان در خلیج فارس است.
قراردادهای گلخاری، گچساران ۳ و ۴، بینک، بی بی حکیمه، سولابدر و لالی بنگستان به ترتیب با شرکت های حفاری شمال (هلدینگ انرژی گستر سینا)، شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران، توسعه پتروایران، مشارکت ماشین سازی اراک، مشارکت صنایع نفت و انرژی قشم و مارون کاران، شرکت ملی حفاری ایران و مهندسی و ساختمانی جهانپارس به امضا رسید و قرارداد بسته های اهواز ۲ و ۳ و ۵ و رشادت نیز با قرارگاه خاتم الانبیا امضا شد.
اگر بخواهیم نگاهی گذرا به طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت داشته باشیم، باید بدانید که این طرح در گستره جغرافیایی هفت استان کرمانشاه، ایلام، خوزستان، کهگیلویه و بویر احمد، بوشهر، فارس و هرمزگان و محدوده فعالیت سه شرکت تابع شرکت ملی نفت ایران (شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت فلات قاره ایران و شرکت نفت مناطق مرکزی ایران) تعریف شده و شامل ۳۳ پروژه (۲۹ پروژه در بخش خشکی و چهار پروژه در بخش فراساحل) است.
شركت ملی نفت ایران بهمن سال ۱۳۹۷ بود که در مرحله نخست واگذاری این پروژه ها اقدام به تهیه و انتشار اسناد و برگزاری مناقصات ۱۰ پروژه از مجموعه پروژه های این طرح کرد كه نتیجه آن امضای ۱۰ قرارداد مهندسی، تأمین كالا و تجهیزات، ساختمان و نصب و اجرای حفاری (EPC-EPD) به ارزش حدود ۸۰۰ میلیون دلار شد. به موازات اجرای پروژه های مرحله اول طرح در سال ۱۳۹۸ برگزاری مناقصات ۱۳ پروژه مرحله دوم به ارزش قراردادی قریب به ۱.۷ میلیارد دلار در اولویت كاری شركت ملی نفت ایران قرار گرفت که با اتمام فرایند مناقصات مربوطه و مشخص شدن برندگان آنها، در مرداد سال ۱۳۹۹ به پیمانکاران منتخب واگذار شدند و اکنون پس از طی فازهای مهندسی و خرید كالا بتدریج وارد مراحل اجرایی می شوند.پیش بینی می شود، با فعال شدن پروژه های مرحله سوم، آمار دکل های شاغل در طرح به ۵۵ دکل حفاری خشکی و دریایی بالغ شود. تاکنون، ساخت بالغ بر ۶۶ هزار تن لوله های جداری و جریانی از سوی پیمانکاران پروژه ها به سازندگان داخل کشور سفارش گذاری شده که پیش بینی می شود تا انتهای طرح، مجموع این سفارش ها به بیش از ۱۸۰ هزار تن افزایش یابد. سایر کالاهای اساسی مورد نیاز برای حفاری چاه ها از جمله تجهیزات سرچاهی و تجهیزات تکمیل چاه نیز کاملاً به سازندگان داخلی سفارش گذاری شده اند. بر این اساس در پایان اجرای این طرح، سهم ساخت داخل به ۸۰ درصد بالغ خواهد شد. اجرای این پروژه ها در شرایط خاص اقتصادی کشور منجر به اشتغال حداکثری نیروهای بومی در استان های محل اجرا و نیز نیروهای متخصص صنعت نفت در ارکان اجرایی پروژه ها از جمله پیمانکاران، شرکت های خدمات دهنده و مشاوران شده است. عمل به وظایف و مسؤولیت های اجتماعی شركت ملی نفت ایران از طریق اختصاص ۴ درصد از مبلغ هر قرارداد به انجام پروژه های عام المنفعه شامل احداث جاده ها، مدرسه ها، آموزشگاه های فنی و حرفه ای و درمانگاه ها در روستاها و شهرستان های نزدیك به محل اجرای هر پروژه با هماهنگی مقامات استانی صورت می گیرد که متناسب با پیشرفت طرح هزینه خواهد شد.
مجموعه فعالیت های انجام شده در قالب طرح نگهداشت و افزایش توان تولید نفت در دوره تحریم های بی سابقه را باید حاصل تدبیر وزارت نفت دانست که از یکسو طرح های مهم در این حوزه را معطل نگذاشته است و از دیگر سو ظرفیت و توان داخلی را به کار گرفته تا ضمن اشتغالزایی، تولید داخل را هم زنده نگه دارد. آن گونه که بیژن زنگنه، وزیر نفت در سخنان خود در مراسم امضای هشت قرارداد از مجموع قراردادهای طرح نگهداشت و افزایش توان تولید نفت با یادآوری این راه سخت اشاره کرد که ما در دوران تحریم به عنوان خدمتگزاران ملت بسیار سختی کشیدیم، ملت ما بسیار سختی کشیده است؛ اما درس های بزرگی آموختیم و ظرفیت های بزرگی در کشور طی این دوره ایجاد شده است. ما به دلیل مصلحت کشور نتوانستیم درباره این ظرفیت ها و توانمندی ها و چیزهایی که به آن دست یافتیم، بگوییم. تحریم ها مردنی و رفتنی هستند؛ اما از ظرفیت هایی که به وجود آوردیم، دست نخواهیم کشید و آنها را ساماندهی و تقویت می کنیم؛ ظرفیت امروزمان در بخش فروش نفت، انتقال نفت و دریافت پول نفت به هیچ وجه با ابتدای سال ۹۷ و آغاز تحریم ها قابل مقایسه نیست. ما اجازه نخواهیم داد این ظرفیت ها از بین برود. ما این ظرفیت ها را ساماندهی می کنیم.» زنگنه ضمن اشاره به ظرفیت ایجادشده در بخش پیمانکاری و ساخت تجهیزات این نکته را هم یادآوری کرد که «البته اگر شرکت های خارجی بیایند با آنها همکاری خواهیم کرد؛ اما این موضوع به آن معنا نیست که آنچه را به دست آوردیم، کنار می گذاریم. ما بر پایه جدیدی که بسیار استوارتر و در مرتبه بالاتر است، با دیگران صحبت خواهیم کرد.»
او گفت: «خوشحالم که امروز برای سومین بار در اینجا و برای امضای قراردادهای جدید نفتی در قالب EPC و EPD در خدمت دوستان هستیم. از حضور همه دوستان و همکاران، بویژه نمایندگان مجلس با وجود مشغله کاری که دارند، قدردانی می کنم. این حضور نشانه حمایت مجلس و کمیسیون انرژی و مایه دلگرمی است. در زمینه افزایش ضریب بازیافت مخازن، یک درصد افزایش ضریب بازیافت نفت خام معادل ۷ میلیارد بشکه است که با نفت ۴۰ دلاری، درآمدی ۳۰۰ میلیارد دلاری به دنبال دارد، بنابراین افزایش ضریب بازیافت باید به خواست و توقع ملی تبدیل شود و ضرایب قابل بحث نیست. ارزش این قراردادها یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار است که اگر ۱۰۰ هزار بشکه در روز به تولید نفت اضافه کند، این عدد در یک سال به ۳۶ میلیون بشکه می رسد که با محاسبه قیمت ۴۰ دلاری برای نفت، درآمدی معادل یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار در سال ایجاد خواهد کرد، بنابراین سرمایه گذاری در کمتر از یک سال بازمی گردد؛ البته افت به طور طبیعی وجود خواهد داشت. زنگنه گفت: «سی ویکمین قرارداد از بسته نگهداشت و تولید را امضا می کنیم که آثار بسیار مهمی دارد و خواهد داشت.» وزیر نفت در این باره به سه تصمیم مهم در این طرح ها اشاره و اظهار کرد: «نخستین تصمیم این است که تمامی قراردادها در این طرح ها، فقط با پیمانکاران داخلی و ایرانی امضا شود، همچنین تصمیم گرفته شد پیوستی در قراردادها گذاشته شود که تجهیزاتی که در قراردادها ذکر شده، حتماً باید از شرکت ها و سازندگان داخلی خریداری شود.» وی تصریح کرد: «تاکنون به ۷۲ درصد ارزش ساخت داخل رسیدیم و شرکت هایی مثل ماشین سازی و لوله سازی اسفراین فعال شدند. لوله سازی اسفراین در یک مقطع برای تولید ۱۰ هزار تن التماس می کرد؛ اما اکنون همکاران ما باید به آنها التماس کنند که کار را سروقت تحویلشان دهد؛ این به آن معناست که شرکت های دیگری نیز در این زمینه سرمایه گذاری کنند تا ظرفیت ملی بالا برود. این برای نخستین بار است که طرح های نفتی به اتکای بازار سرمایه اجرا می شود.» وی افزود: «ما در این شرایط نمی توانستیم به امید صندوق توسعه ملی بمانیم.»
زنگنه با تأکید بر اینکه هر طرحی که به پیمانکار داده می شود، یک هدف مشخص تولید دارد که باید در زمان مشخص به آن دست یابد، گفت: «پیش از این، میلیاردها دلار برای افزایش تولید هزینه شده؛ اما افزایش تولید اتفاق نیفتاده است. در این قراردادها پیمانکار پول خود را از محل ۵۰ درصد افزایش تولید دریافت می کند. همه قراردادهای طرح های نگهداشت و تولید بجز دو مورد که با قرارگاه خاتم الانبیا امضا شده، در قالب مناقصه واگذار شده است. در این طرح ها برای نخستین بار عنوان شده که ۴ درصد از هزینه های هر طرح، باید صرف فعالیت های اجتماعی شود که بسیار هم مهم است. ما در اوج شرایط تحریم و در سال ۹۷ این قراردادها را امضا کردیم. هدفمان هم این بود که برای پیمانکاران و سازندگانمان اشتغال و امید ایجاد کنیم، آن هم در شرایطی که به دلیل تحریم، ۱۴.۵ درصد سهم وزارت نفت از صادرات نفت از بین رفت.»
زنگنه با بیان اینکه یکی از آرزوهایم این است که شرکت های استانی تقویت شوند و در لیست شرکت های تأیید صلاحیت شده قرار بگیرند، اظهار کرد: «40 سال تجربه ما به روش امانی در استان خوزستان و مناطق نفت خیز جنوب نشان داد که آن روش غلط است و در این سال ها یک پیمانکار قوی در استان تشکیل نشده و هیچکس هم جوابگو نیست. از اهداف طرح این است که ما حتما از مشاور استفاده و شرکت های خود را تقویت کنیم.» وی با اشاره به ایده تمرکز بر توسعه چاه محور گفت: «در این ایده فکر می کنیم که چاه های معلق یا کم بازده را با اتکای ظرفیت های فناور و استارت آپ احیا کنیم تا استارت آپ ها زنده شوند. در این طرح مهم تر از احیای چاه ها، ایجاد ظرفیت های جدید فناور دانش بنیان برای کشور است.» وی افزود: «این ایده پس از فرمایشات مقام معظم رهبری در نشست سران سه قوه و شورای عالی اقتصادی که عنوان کردند نفت یکی از زمینه های ایجاد اشتغال و توسعه اتکای شرکت های دانش بنیان است، به ذهن دوستان رسید و آن را پیگیری کردند که این ایده با همکاری شرکت های بهره برداری، کامل می شود و انشاءالله آن را به نقطه خوبی می رسانیم. ایده دیگر با موضوع بهینه سازی مصرف انرژی با اتکای شرکت های دانش بنیان و ظرفیت استارت آپ است. ما یکی از کشورهایی هستیم که دانش آموخته های زیادی در این بخش داریم و می توانیم از آنها استفاده کنیم. در واقع ایده می تواند این باشد که به طور ساده انرژی صرفه جویی شده از سوی شرکت های دانش بنیان از سوی دولت خریداری شود. این کار خیلی مهمی است که باید به آن پرداخته شود. از همه دوستان هم در این زمینه کمک فکری می خواهم.»
افزایش بی رویه مصرف گاز بار دیگر در سخنان وزیر نفت مورد اشاره قرار گرفت که در این زمینه یادآوری کرد: «مصرف سوخت های مایع در سال ۹۹ به طور متوسط یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز و میانگین مصرف گاز طبیعی برابر روزانه ۵ میلیون بشکه است که این رقم در زمستان بیشتر می شود.»
زنگنه گفت: «امسال تولید گاز کشور برابر5/2 فاز پارس جنوبی یعنی ۶۴ میلیون مترمکعب افزوده شده است، با این شرایط بازهم ما مشکل تامین گاز داریم. مصرف گاز در بخش خانگی کل کشور نسبت به پارسال ۱۲ درصد و مصرف گاز در تهران نیز در ۴۲ روز اخیر ۱۵ درصد افزایش یافته است. مگر می توان چنین رشدی را تامین کرد؟! تاکید اصلی باید بر بهینه سازی مصرف انرژی باشد؛ اما مردم فکر می کنند اگر پنجره ها باز باشد، کرونا می رود، در حالی که مصرف را افزایش می دهند. برای خانه ها لازم نیست پنجره باز شود و نقشی در کنترل شیوع بیماری کرونا ندارد. اولویت نخست، تامین گاز بخش خانگی است و افزایش مصرف گاز در این بخش، سبب فشار آوردن به صنایع می شود و ما ناچار به استفاده از سوخت مایع هستیم.»
او در ادامه با تاکید بر اینکه در استان های تهران، البرز و قم هیچ مازوتی مصرف نمی شود، گفت: «در قم هم نیروگاهی که مازوت مصرف کند، نداریم.» زنگنه در واکنش به انتقاد برخی از مسئولان درباره اینکه مصرف مازوت در کشور به دلیل ناتوانی در صادرات این فراورده نفتی است، پاسخ داد: «همین جا اعلام می کنم که اگر ۳۰ میلیون لیتر مازوت هم بدهند، ظرفیت صادرات داریم؛ مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران هم بتازگی اعلام کرده که مخازن خالی است و برای صادرات به مازوت نیاز دارند. پس ما هرچقدر مازوت داشته باشیم، می توانیم صادر کنیم. بعد می گویند حالا که نمی توانید مازوت صادر کنید، ما شرکتی معرفی می کنیم که مازوت ببرد و اتوبوس بدهد. اگر آن کشور که شما می گویید خریدار بود، پول های بلوکه شده ایران را آزاد کند. چرا در کار هم دخالت می کنیم؟»
مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران: طرح نگهداشت و افزایش توان تولید نفت با ابتکار مهندس زنگنه در دستور کار قرار گرفت؛ شورای اقتصاد در سال ۹۷ آن را تصویب کرد و همان سال قراردادهای مرحله نخست (۱۰ قرارداد) امضا شد، قراردادهای مرحله دوم (۱۳ قرارداد) مرداد سال ۹۷ امضا شد و در مرحله سوم این قراردادها (۸ قرارداد) به ارزش ۱.۲ میلیارد دلار و با هدف افزایش ۹۵ هزار بشکه ای ظرفیت تولید روزانه نفت امضا می شود. با توجه به تأمین منابع مالی طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت از محل انتشار اوراق مشارکت، ۳ هزار میلیارد تومان اوراق در سال ۹۷ منتشر شد و ۲ هزار میلیارد تومان اوراق نیز تا پایان دی امسال منتشر می شود. ۳۳ بسته کاری طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت مشتمل بر ۲۹ پروژه خشکی و چهار پروژه فراساحل است که امیدواریم با اجرای کامل ۳۳ بسته، توان تولید روزانه نفت کشور حدود ۲۸۰ هزار بشکه افزایش یابد. خوشبختانه به برکت قراردادهای جدید نفتی، ۱۷ شرکت اکتشاف و تولید ایرانی، ۱۶ شرکت عملیات حفاری و ۲۲ شرکت رتبه یک EPC، شناسایی شده اند که همه سرمایه های کشور هستند و قطعا در آینده می توانند پروژه های بزرگتری را عهده دار شوند. مجموع ارزش قراردادهای واگذارشده در این ۳۱ پروژه ۳.۷ میلیارد دلار است. با توجه به میانگین ۳۰ درصدی پیشرفت ۱۰ قرارداد مرحله نخست طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت، پیشرفت پروژه ها از طریق سامانه مدیریت پروژه این شرکت به طور دقیق رصد می شود و بتدریج استفاده از ظرفیت های این سامانه برای دیگر طرح ها و پروژه های شرکت ملی نفت هم محقق می شود. مزیت دیگر این طرح، سهم حداکثری ساخت داخل است که به واسطه اجرای طرح بومی سازی ۱۰ گروه کالاهای کاربردی نفت که از سال ۹۳ در وزارت نفت آغاز شد، امکان استفاده از ظرفیت های سازندگان ایرانی در سه بخش تجهیزات سرچاهی، رشته های تکمیلی درون چاهی و لوله های بدون درز فراهم شد تا جایی که سفارش های کالای نفت در برخی زمینه ها گاه به میزانی فراتر از ظرفیت های فعلی سازندگان داخلی رسیده است. سهم ساخت داخل در طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت ۷۲ درصد است و پیش بینی می شود این سهم در پایان اجرای قراردادها به بیش از ۸۰ درصد برسد. همچنین در حال حاضر ۱۸ دکل حفاری در طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت فعال است که با فعال شدن تمام ۳۳ بسته قراردادی، این تعداد به ۵۵ دکل افزایش خواهد یافت. اختصاص ۴ درصد از ارزش قرارداد به ایفای مسؤولیت های اجتماعی از دیگر محاسن این طرح ملی است.
جعفر صفری، مدیرعامل شرکت ماشین سازی اراک: این شرکت با بیش از نیم قرن سابقه فعالیت در حوزه های مختلف صنایع نفت و گاز، امروز در مسیر توسعه طرح های میدان محور قرار گرفته و همه تلاش خود را برای به سرانجام رساندن هر چه بهتر آن به کار می بندد. این موفقیت نتیجه همکاری مسؤولان و دست درکاران شرکت های تابع نفتی است و شرکت ماشین سازی در نظر دارد برای اجرای طرح های محول شده، از ظرفیت نخبگان، بویژه نخبگان استان خوزستان نهایت استفاده و بهره را ببرد، بنابراین امیدواریم برای موفقیت روزافزون این هدف، همکاری و تعامل دوجانبه ای میان ما و مسؤولان استانی شکل گیرد. ایده و ابتکار وزارت نفت برای اتکا به توانمندی داخلی در این برهه از زمان را باید به فال نیک گرفت؛ چراکه عدم وابستگی به شرکت های خارجی، زمینه سازی لازم برای اشتغال داخلی و امید به آینده را فراهم ساخته است. حمایت وزارت نفت از توان داخلی، قابل تقدیر است؛ چرا که این امر در بلند مدت، عدم وابستگی به شرکت های خارجی را به همراه دارد و زمینه ساز اشتغال داخلی و امید به آینده است. پیش از این پروژه، در میدان بی بی حکیمه ۱ و ۲ و میدان نرگسی، حفر ۶ حلقه چاه، تعمیرات ترمیمی برخی چاه ها، توسعه ظرفیت واحدهای بهره برداری و شیرین سازی و به روزرسانی آنها به عهده شرکت ماشین سازی اراک بود که این طرح با هزینه کرد ۱۰۴ میلیون دلار در بازه زمانی تعیین شده با موفقیت تکمیل شد. توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی از دیگر طرح های اجراشده از سوی شرکت ماشین سازی اراک است. حال که این فرصت برای ماشین سازی اراک فراهم شده تا از یک سازنده به یک ای پی سی کار در توسعه میادین تبدیل شود و کار جدیدی را آغاز کند، بر خود واجب می دانیم، تمام تلاش خود را به کار ببریم تا بتوانیم این طرح را با موفقیت و در زمان مناسب به سرانجام برسانیم و کاری ارائه کنیم که قابل افتخار برای حال و آینده کشور باشد.
حسین حسین زاده، رئیس کمیته نفت و پتروشیمی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: سال ۹۶ به دلیل تحریم ها، صادرات نفت ایران دچار چالش شد، بنابراین یکی از این راه های کاهش وابستگی به نفت، صیانت از مخازن نفت و گاز است. با توجه به اهمیت صیانت از مخازن نفت و گاز هرچقدر بیشتر بتوانیم میدان های مشترک با کشورهای همسایه را توسعه دهیم، افزون بر افزایش تولید، دیپلماسی انرژی را هم تقویت می کنیم و قدرت چانه زنی مان در مجامع بین المللی بالا می رود. همچنین استفاده از ظرفیت جوانان و نخبگان در صیانت از مخازن نفت و گاز حائز اهمیت است، ضمن آنکه معتقدیم طرح های جلوگیری از خام فروشی در نفت، گاز و پتروشیمی که مدنظر مقام معظم رهبری است، نیز باید به سمت تکمیل زنجیره ارزش افزوده در بخش پایین دست حرکت کند. ایران باتوجه به دارا بودن ذخایر عظیم انرژی، یکی از کشورهای ثروتمند دنیا در این زمینه محسوب می شود و این موضوع کار ما را بسیار سخت می کند. وابستگی ما به نفت در بیش از ۱۰۰ سال اخیر سبب شده است که بودجه سالانه ما نیز به نفت وابسته باشد. کمیسیون انرژی مجلس از نیروهایی متخصص، باتجربه و جوان شکل گرفته، بنابراین شرایط بخش نفت و انرژی کشور را بخوبی درک می کند و آماده است در بخش های مختلف در حوزه نفت و انرژی با دولت همکاری کند.
احمد مرادی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: خوشحالیم که دستاورد نظام جمهوری اسلامی بعد از ۴۰ سال این است که اتکا به نیروی داخلی و شرکت های دانش بنیان در کشور نهادینه شده است. شاهد امضای قراردادهای بزرگ نفتی هستیم که ۱۰۰ درصد آن از سوی نیروهای داخلی انجام می شود که از وزیر نفت و همکاران پرتلاش او تشکر می کنم.
با تعامل و همکاری می توان کارهای بزرگی در کشور انجام داد. امروز نعمت خدادادی به نام نفت در کشور ما وجود دارد، بنابراین چگونه استفاده کردن و چگونه بهره بردن از این نعمتف بسیار مهم است.
امروز شاهد آن هستیم که در هفت استان برخوردار کشور در حوزه نفتی، شرکت ها و مجموعه های بزرگی فعالیت می کنند که ۱۰۰ درصد نیروهای آن، داخلی هستند و این مهم، بیانگر توانایی بالای ما در بخش نیروی انسانی است که امروز در قالب قراردادهای بزرگ نفتی نشان داده شده است.
مشعل صنعت پتروشیمی سالهاست که به عنوان صنعت پیشران در دل صنعت بزرگ نفت پیش می رود و در این راه پر فرازونشیب توانسته به خوبی برنامه های تولید و توسعه خود را با وجود شرایط سخت تحریم ها و جنگ اقتصادی و فشارهای اقتصادی در داخل کشور پیش ببرد. صنعت پتروشیمی در آستانه سال 1400 و نیمه های جهش دوم خود در راستای برنامه های بلند مدت توسعه ای خود، طرح های راهبردی را تعریف کرده تا ضمن جلوگیری از خام فروشی، به تنوع سبد تولیدات و کاهش واردات برخی از محصولات کمک کند. با این اهداف، ۳۱ طرح راهبردی در سه بخش طرح های خوراک ترکیبی، طرح های تولید پروپیلن و طرح های پیشران تعریف شده است که برخی از آنها به خصوص در بخش پروپیلن در حال اجرایی شدن هستند.
از آنجا که کشور به شدت به محصول پروپیلن نیاز دارد، برای رفع این کمبود، طرح GTPP اسلام آباد توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان طرحی با فناوری خاص با دانش فنی بومی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در حال توسعه است که با تولید پلی پروپیلن نیاز غرب و شمال غرب کشور را تأمین می کند. یک طرح GTPP هم در بندر انزلی در نظر گرفته شده است. افزون بر این، شرکت پتروشیمی امیرآباد برای اجرا در بندر امیرآباد در شرق مازندران ثبت و سرمایه گذار تعیین شده است که مجوز آن برای طرح GTPP به زودی فعال می شود. همچنین برای استفاده از محصول پتروشیمی ها به عنوان خوراک، سه طرح MTP در منطقه عسلویه تعریف شده است که از مسیر متانول موجود به سمت تولید محصول با ارزش و راهبردی پروپیلن حرکت شود. مشوق هایی مانند تخفیف در خوراک، پرداخت هزینه دانش فنی پس از تولید محصول، مشوق های مالیاتی و تخصیص زمین برای سرمایه گذاران در نظر گرفته شده است که جذابیت اجرای پروژه را افزایش دهد. هلدینگ خلیج فارس نیز یک طرح PDH در عسلویه اجرا خواهد کرد که در مجموع، این طرح ها ظرفیت تولید ۹۵۰ هزار تنی پروپیلن در کشور را به حدود ۴.۵ میلیون تن افزایش می دهد. تحقق این برنامه، به گسترش زنجیره ارزش از مسیر پروپیلن کمک و نیازهای داخلی کشور را تأمین می کند.
شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به عنوان بازوی پژوهش صنعت پتروشیمی چندی قبل گواهینامه ثبت اختراع فناوری تولید پروپیلن از متانول در ایران را از اتحادیه اروپا دریافت کرد. علی پژوهان، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با اشاره به مشقاتی که در دوران تحریم و بد قولی شرکتهای خارجی برای دستیابی به این فناوری داشته اند، گفت: با پشت سرگذاشتن سختی های بسیار، سرانجام با اعمال تغییرات و بهینه سازی های گسترده در دموپلنت، دانش فنی MTP به طور کامل از سوی این شرکت کسب و واحد عملیاتی شد و به تولید رسید و هم اکنون امکان ارائه اسناد مهندسی به طور کامل وجود دارد. مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با اشاره به اینکه متانول در ایران مانند چین در سبد سوختی کشور قرار ندارد و کمتر از ۵ درصد آن در کشور مصرف می شود و محصول صادراتی است، افزود: این بهترین فرصت است که در شاخه پروپیلن و پلی پروپیلن کار کنیم، زیرا پایین دست پروپیلن به شدت گسترده است و کمبود این محصول همواره سبب توسعه نیافتن پایین دست پروپیلن شده است.پژوهان اظهار امیدواری کرد که با اجرای طرح هایGTPP ،MTP و طرح های پیشران و به دنبال آن تولید پروپیلن در جنوب و شمال کشور و انتقال به مرکز کشور با دانش فنی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، شاهد تحرک شگرفی در پایین دست زنجیره پروپیلن خواهیم بود.پژوهان با بیان اینکه ارزش افزوده زنجیره پایین دست پروپیلن بسیار بالا و بازار مصرف آن نیز بسیار خوب است، بنابراین مشکلی در مصرف آن وجود ندارد، گفت: واحدهای پایین دست پروپیلن و از جمله واحد پلی پروپیلن بازگشت سرمایه بالای ۲۰ درصد دارد و این یک موتور محرکه برای صنعت شیمیایی کشور است.
پس از تعیین نقشه راه برای تولید بیشتر داخلی پروپیلن و جلوگیری از واردات و تامین مواد اولیه برای محصولات دیگر در مناطق مرکزی کشور، فرصتها و تشویق های زیادی برای بخش خصوص و هلدینگ های مختلف فراهم شده است.
چندی قبل و در جریان افتتاح واحدهای الفین و گوگردزدایی پتروشیمی ایلام بیژن زنگنه، وزیر نفت ضمن ارائه توضیحاتی درباره این واحد و اهمیت آن اعلام کرد که یک واحد پلی پروپلین در ایلام با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن و سرمایه گذاری ۵۰ میلیون دلار در پایین دست این پتروشیمی با پیشرفت ۵۲ درصد در حال اجراست.
جعفر ربیعی، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس هم در این مراسم به طرح ها و برنامه های هلدینگ خلیج فارس و شرکت های زیرمجموعه برای توسعه صنایع پایین دستی اشاره و اظهار کرد: طرح تولید پلی پروپیلن از پروپیلن تولیدی پتروشیمی ایلام در پایین دست این مجتمع در حال اجراست که ۵۲ درصد پیشرفت دارد و محصول بسیار باارزشی تولید خواهد کرد.ربیعی اظهار کرد: ساخت یک پارک پلی پروپیلن در کنار این واحد پیش بینی شده است که خوراک آن را هلدینگ خلیج فارس تضمین می کند و با سرمایه گذاری یک هزار و ۶۵۰ میلیارد تومان بخش خصوصی انجام می شود که ثروت آفرینی و اشتغال زایی بالایی را به وجود خواهد آورد.وی چندی قبل هم در نشستی در استان ایلام تاکید کرد که تأمین خوراک طرح های پایین دستی پلی پروپیلن در ایلام تضمین شده است و گفت: یکی از مهم ترین سیاست های شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در استان محروم ایلام، توسعه زنجیره های ارزش با هدف اشتغال بیشتر فارغ التحصیلان دانشگاه ها و مردم بومی استان در صنعت پتروشیمی است.مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس، خواستار مشارکت بیشتر سرمایه گذاران بخش خصوصی در طرح های تکمیل زنجیره پتروشیمی ایلام شد و ادامه داد: مسئولیت صنایع پتروشیمی خلیج فارس تنها ساخت و توسعه صنایع بالادستی و میان دستی با هدف تامین خوراک صنایع تکمیلی و پایین دستی است و با تولید محصولات میانی، فعالان و سرمایه گذاران بخش خصوصی باید از این فرصت برای ساخت کارخانه های جدید با هدف تکمیل زنجیره ها و تولید محصولات نهایی و کالاهای اساسی مردم استفاده کنند.ربیعی، زمان بندی بهره برداری از کارخانه پلی پروپیلن پتروشیمی ایلام را نیمه نخست سال ۱۴۰۱ عنوان کرد و گفت: با ساخت و بهره برداری از این واحد، زمینه ارزش سازی در ایلام فراهم می شود و باید اداره صمت استان از امروز برای فراخوان و جذب سرمایه گذاران خصوصی پایین دستی پلی پروپیلن اقدام کند.
اما از آنجا که این پروژه به عنوان پروژه ای ملی و راهگشا برای استان ایلام قلمداد می شود، چندی قبل استاندار ایلام نیز در جلسه ای مشترک با دو مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس و ایرانیان زمینه های همکاری برای این پروژه را بررسی کردند و دو هلدینگ بزرگ کشور در صنعت پتروشیمی هم آمادگی خود را برای راه اندازی پارک پلی پروپیلن ایلام اعلام کردند. قاسم سلیمانی دشتکی در این نشست گزارشی از وضعیت استان در خصوص فرصت های سرمایه گذاری از جمله ظرفیت هایی نفت و گاز و پتروشیمی و صنایع پائین دستی ارائه داد. وی خواستار سرمایه گذاری شرکت ها و هلدینگ های بخش خصوصی در پارک پلی پروپیلن استان شد و گفت: امروز استان ایلام به عنوان قطب صنعت پتروشیمی در غرب کشور به شمار می رود و در این زمینه ظرفیت های بسیار مهمی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنایع پایین دستی وجود دارد.
اما جدای از این برنامه های اجرایی، اقدامات قابل توجهی نیز در حوزه پژوهش و دانش فنی صنعت پتروشیمی انجام شده که امیدوار کننده هستند. شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در چند سال اخیر تلاش کرده تا با پروژه های MTP و GTPP به بازار داخلی پروپیلن کمک کند. مهر ماه امسال برای اولین بار قرارداد واگذاری لیسانس، اسناد مهندسی فرآیندی و مهندسی پایه طرح تولید پروپیلن از متانول با ظرفیت سالانه ۱۲۰ هزار تن میان شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، شرکت فاتح کیمیا امضا شده و طبق زمانبندی پیش می رود.
وی با بیان اینکه پروژه GTPP اسلام آباد غرب شامل سه واحد؛ تولید متانول با ظرفیت حدود سالانه ۶۶۰ هزار تن، یک واحد تبدیل متانول به پروپیلن و یک واحد تولید پلی پروپیلن از پروپیلن است، ادامه داد: این پروژه نیز براساس لایسنس و اسناد مهندسی فرآیندی و پایه این شرکت احداث می شود.
توسعه منطقه 7 عملیات انتقال گاز با احداث كريدور انتقال گاز در غرب كشور
منطقه ای راهبردی که با پوشش مناطق سردسیر کشور از جمله استان های مركزی، لرستان، كردستان، كرمانشاه، ايلام، همدان و بخشی از استان های آذربایجان غربی و قزوین سهم قابل توجهی در انتقال پایدار گاز، بویژه در مناطق سردسیر کشور و گرمابخشی به منازل هموطنان عزیزمان به عهده دارد. افزون بر موارد یادشده، این منطقه یکی از مجاری صادرات گاز به عراق است که این وظیفه سنگین را با بهره گیری از نیروی انسانی و ظرفیت تاسیسات اندازه گیری نفت شهر به بهترین شکل ممکن اجرایی کرده است.در سه سال گذشته، راه اندازی مراكز بهره برداری خطوط لوله خرم آباد- سنندج _كوهدشت و ايلام و تجهيز اين مراكز به ماشين آلات مورد نياز، راه اندازی و شروع بهره برداری از خطوط سراسری ششم و نهم سراسری به عنوان كريدور انتقال گاز در غرب كشور و همچنين راه اندازی تاسيسات تقويت فشار گاز كوهدشت در هفته دولت امسال با حضور ويدئو كنفرانسی رياست جمهوری؛ از جمله اقدام های مهم توسعه ای منطقه 7 عملیات انتقال گاز به شمار می آید. در ادامه گفت و گو با امین عبادی، مدیر منطقه 7 عملیات انتقال گاز را می خوانیم.
در سال گذشته حدود 33 میلیارد مترمکعب و طی 6 ماه امسال حدود 5/17 میلیارد مترمکعب گاز از این منطقه منتقل شده كه افزايش حدودا 11 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان می دهد، همچنين حدود 4 هزار کیلومتر پیگرانی و 2 هزار و 500 کیلومتر نیز نشت یابی انجام شده است.
به طور كلی، تهيه اجناس توليد داخل در دستور كار منطقه است و در صورتی كه كالاهای مورد نياز بخش های مختلف عملياتی، دارای مشابه ايرانی نباشد، سعی می شود از طريق شركت های دانش بنيان بومی سازی (ساخت داخل ) شود. شركت های دانش بنيان با بازديد از تاسيسات و تجهيزات منطقه و تحويل نمونه ای از كالای مورد نظر و با استفاده از مهندسی معكوس، امكان توليد داخلی را بررسی می کند. در اين باره، جلسات متعدد و بازديد های مكرری برای توسعه همكاری با شركت های توليد كننده داخل انجام می شود و نتايج مطلوبی حاصل شده است.
در سال گذشته، 76 درصد از كالاهای مورد نياز، از توليدات داخلی تامين شده است. با توجه به تخصصی بودن اقلام مورد نياز در صنعت گاز كشور كه اكثريت آنها منشا خارجی و اروپايی دارند، اين رقم درصد بالايی است. اين منطقه امسال نيز بخش قابل توجهی از اقلام مورد نياز منطقه را از شركت های داخلی تامين کرده و بهره وری خدمات را به عنوان يكی از مصاديق جهش توليد در دستور كار خود قرار داده است.
برقراری گشت های متناوب در هر يك از حوزه های بهره برداری خطوط لوله منطقه به منظور كنترل هر چه بهتر حريم، تهيه فهرستی از فرمانداری ها، بخشداری ها و دهياری های مجاور خطوط لوله برای برقراری ارتباط در زمينه تشريح مسائل حريم و پاسخگويی به سؤال ها، برقراری ارتباط بهينه با برخی پاسگاه های انتظامی مستقر در حوزه های بهره برداری خطوط لوله برای استفاده از خدمات آنان در زمان های مورد نياز همچون تسطيح مسير و رفع تجاوزات به حريم خطوط لوله، استفاده از نرم افزار GIS، به روزرسانی اطلاعات نرم افزار با توجه به گشت های متناوب انجام شده و به روزرسانی و درج تابلوهای اطلاع رسانی در خصوص حريم خطوط لوله با همكاری واحد روابط عمومی منطقه و از همه مهم تر اقدام بنيادين آموزش آشنايی با حريم خطوط لوله در مدارس انتخابی از جمله موارد انجام شده در اين زمينه است.
در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات سعی شده از تكنولوژی های روز دنيا در ايجاد زير ساخت مناسبICT استفاده شود و مركز داده و زيرساخت شبكه منطقه از به روزترين مراكز داده و شبكه در سطح شركت ملی گاز است. از جمله اقدام های انجام شده در اين حوزه، می توان به استقرار كامل سيستم مكانيزه مديريت و نگهداری تعميرات IPCMMS در بخش های مختلف تاسيسات تقويت فشار گاز و مراكز بهره برداری خطوط لوله، استقرار و راه اندازی سرورهای GIS در مراكز بهره برداری خطوط لوله و ستاد منطقه به صورت 100 درصدی، طراحی و راه اندازی شبكه های مبتنی بر نرم افزار sdn و طراحی نرم افزارهایtsr ،help desk و مديريت اموال در سامانه bpms و تهيه زيرساخت های لازم به منظور ارتباط ويدئو كنفرانسی 12 مركز و تاسيسات منطقه با ستاد منطقه اشاره کرد. شايان ذكر است، با استفاده از سرويس apn برای اولين بار در سطح شركت انتقال گاز، علاوه بر افزايش ميزان پايداری ارتباطات و كاهش هزينه های مخابراتی بالغ بر 7500 ميليون ريال صرفه جويی شده است.
بله. ارتباطات مفیدی با مراکز علمی و پژوهشی برقرار کرده ایم، بویژه در زمینه امور پژوهشی با پارک علم و فناوری همدان در ارتباط هستیم، با مراکز علمی مانند دانشگاه بوعلی سينا، دانشگاه صنعتی همدان، دانشگاه علوم پزشكی همدان و دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان ارتباطات علمی مناسبی داریم. همچنين طی برنامه ریزی های صورت گرفته، در آینده با دانشگاه علم وصنعت وشركت های دانش بنيانی كه شركت انتقال گاز با آنها همكاری داشته و از نتايج فعالیت آنها رضايت كامل دارد، تعاملات موثری انجام خواهد شد.
منطقه 7 عمليات انتقال گاز با همكاری كميته خودكفايی شركت انتقال گاز ايران بيش از 150 قلم (شامل بيش از 700 قطعه) از قطعات يدكی مورد نياز توربين های گازی را در داخل كشور بومی سازی كرده است. بيشتر اين اقلام مربوط به قطعات يدكی توربين MAN است كه تا قبل از اين در كشورهای اروپايی و با صرف هزينه های بالای ارزی تامين می شد. همچنين اين منطقه در نظر دارد برای قطعات مورد نياز توربين زاريا، ايستگاه های اندازه گيری گاز و كمپرسورهای گاز موجود در سطح منطقه نيز از توليدكنندگان داخلی استفاده کند. فيلترها و ابزارآلات كارگاهی نيز از جمله كالاهای پرمصرفی هستند كه با كمك سازندگان داخلی بومی سازی شده اند. همچنين كارت های الكترونيكی، وسايل و تجهيزات ابزار دقيق مورد نياز نيز از سوی شركت های دانش بنيان با همكاری كارشناسان و تكنیسين های منطقه تعمير يا بازسازی شده است. لازم است اشاره کنم، در این زمینه اختراعات، ابتكارات و دستاوردهای فنی و خودكفايی همكاران متخصص، متعهد و خلاق منطقه در نمايشگاه دستاوردهای 40 ساله بسيج استان همدان در معرض ديد متخصصان و علاقمندان قرار گرفته كه نشان دهنده عزم جدی متخصصان منطقه برای مقابله با تحريم ها و بروز توانمندی های فنی آنان است.
تعميرات اساسی منطقه در سال 99 در دو بخش تاسيسات تقويت فشار و خطوط لوله شامل اورهال دو دستگاه كمپرسور گاز، يك دستگاه توربين گاز، تعويض پوشش و تعويض لوله خطوط و تعميرات گسترده خطوط لوله است. به طور كلی برنامه تعميرات اساسی منطقه تا پايان مهرماه به ميزان70 درصد پيشرفت واقعی داشته كه مطابق برنامه زمان بندی درحال انجام است.
بله، علاوه بر این نرم افزار، از نرم افزاركاربردی MFP نيز استفاده می شود.
ما در ابتدای سال جاری «افزايش بهره وری در خدمات» را به عنوان يكی از مصاديق جهش توليد در دستور كار قرار داديم كه می توانم به افزايش 50 درصدی صادرات، تعمير و بازسازی 24 دستگاه از شيرآلات سايز بالا، كاهش قابل توجه و مصرف بهينه انرژی الكتريكی در سطح منطقه، رفع 75 درصد از نشتی های منطقه، راه اندازی طرح هدفمند پاسخگويی به ذينفعان، راه اندازی طرح ابتكاری حفاظت و حراست از ايستگاه های بدون نگهبان، صرفه جويی 15 ميليارد ريالی در پروژه های رنگ آميزی صنعتی تاسيسات و تجهيزات خطوط لوله شامل لانچرها، رسيورها و ايستگاه های شير بين راهی، برگزاری بيش از 2500 نفر_ ساعت آموزش برخط، اصلاح و بهينه سازی موتورخانه های سطح منطقه برای سياست های كلان شركت ملی گاز و در نهايت، توسعه مدل كمی ارزيابی شاخص پسماند صفر برای نخستين بار در سطح شركت انتقال گاز ايران، اشاره کنم.
در پايان شايسته است اشاره کنم که منطقه 7 عمليات انتقال گاز، دارای نيروی انسانی كارآمدی است كه عاشقانه در خدمت به هم ميهنان عزيز در تلاشند. همكاران بنده در واحدهای عملياتی و پشتيبانی با استفاده از تخصص و تجارب خود، متعهدانه می كوشند تا در انجام ماموريت اصلی خود، يعنی انتقال گاز پايدار به استان های غرب كشور سرافراز باشند.
منطقه 7 عمليات انتقال گاز با حدود 5 هزار کيلومتر خط لوله در اندازه های 2 تا 56 (اينچ) بیش از 13 درصد از خطوط لوله درحال بهره برداری كشور را تحت پوشش دارد. این منطقه، به عنوان یکی از مناطق راهبردی در شرکت انتقال گاز ایران، دارای بالاترین نرخ رشد و توسعه در چند سال گذشته بوده است.
این منطقه، به مركزيت شهر همدان مسؤوليت دريافت، تقويت فشار و انتقال گاز به استان هاي مركزي، لرستان، كردستان، كرمانشاه، ايلام و همدان و بخشی از استان های آذربایجان غربی، قزوین و زنجان را به عهده دارد. گستردگی خطوط در مساحتی به میزان 150 هزار كيلومتر مربع همراه با انتقال گاز به بیشترین تعداد ایستگاه های CGS کشور بین مناطق 10گانه، از ویژگی های مهم منطقه 7 عملیات انتقال گاز به شمار می رود و خطوط لوله ششم و نهم سراسری و به عبارتی كريدور انتقال گاز غرب كشور در اين منطقه واقع شده است. هم اکنون در اين منطقه برای نگهداری، تعميرات، پايش و استمرار انتقال گاز، بيشترين تعداد مراكز بهره برداری خطوط لوله بين مناطق 10گانه به تعداد هشت مركز در شهرهای همدان، كرمانشاه، اراك، بيجار، خرم آباد، سنندج، ایلام و کوهدشت فعال هستند كه سرويس دهی به 280 ايستگاه شير خودكار و 132ايستگاه حفاظت از زنگ، بخشی از خدمات اين مراكز بهره برداری است. همچنين این منطقه، داراي يك تأسيسات تقويت فشار گاز درشهر اراك روي خطوط30 و36 اينچ غرب كشور، دو تأسيسات تقويت فشار در شهرهاي همدان و بيجار روي خط 48 اينچ سوم آذربايجان و یک تاسیسات تقویت فشاردر شهرکوهدشت روی خط 56 اینچ ششم سراسری بوده و برای برداشت گاز از خطوط ششم و نهم سراسری، دارای 4 ایستگاه کنترل فشار است. 9 تاسيسات تقويت فشار گاز نیز به صورت دوگانه روی خطوط ششم و نهم سراسری در شهرهاي پلدختر، كوهدشت، صحنه، دهگلان و ديواندره احداث خواهد شد.
در این منطقه عملیاتی، تاسيسات صادرات گاز به كشورهاي همسايه در حال فعالیت است و بيش از يك سوم صادرات گاز كشور از طریق اين منطقه انجام مي شود.
منطقه 7 عملیات انتقال گاز، سال 98 نشان سه ستاره تعالي سازماني در سطح منطقه مستقر کرده و بيش از 3 ميليون نفر_ساعت كار بدون حادثه را پشت سر گذاشته و براي سومين سال پياپي، مقام ممتاز سلامت اداري را بين مناطق 10گانه انتقال گاز كشور كسب کرده است.
در ادامه، گپ وگفت با چند تن از همکاران منطقه 7 عملیات انتقال گاز را می خوانیم.
سعید ده حقی، متولد56 و دارای مدرک فوق لیسانس مهندسی مکانیک هستم. از سال 80 وارد صنعت نفت و در سال 83 جذب شرکت ملی گاز شدم. هم اینک رئیس بهره برداری تاسیسات تقویت فشار گاز اراک بوده و در این سمت انجام وظیفه می کنم. خانواده بزرگ شرکت انتقال گاز به سختی های کار عملیاتی آگاه هستند. کار در تاسیسات تقویت فشار به سبب حیاتی بودن مرکز، با سختی و دشواری ویژه ای همراه است؛ چگونگی کارکردن تاسیسات تقویت فشار در تحقق ماموریت چهارگانه شرکت انتقال گاز، بسیار اثرگذار بوده و این امر، حساسیت و اهمیت تاسیسات را نمایان می سازد. با این شرح، از عوامل مشترک سختی کار در همه تاسیسات تقویت فشار، «عملیاتی بودن و الزام به آماده به کاری»، «وجود تاسیسات گازدار و مخازن تحت فشار»، «کار با تجهیزات دوار» و «برق ولتاژبالا» را می توان برشمرد. ساختار شرکت انتقال گاز به گونه ای است که «پراکندگی مراکز» و« بعد مسافت بین ستاد منطقه (پشتیبانی) با واحدهای صف» نیز کار را دشوارتر کرده و به طور خاص برای تاسیسات اراک، دوری از شهر و مراکز امدادی هم به سختی های این کار می افزاید.
اميد باشنگ، داراي مدرك تحصيلي فوق ليسانس مكانيك گرايش طراحي كاربردي هستم. در سال 84 به عنوان نوبت كار ارشد بهره برداري تاسيسات تقويت فشار گاز كنگان به استخدام شركت انتقال گاز ايران درآمدم و در حال حاضر به عنوان رئيس تعميرات تاسيسات تقويت فشار گاز فامنين در منطقه 7 عمليات انتقال گاز مشغول به كار هستم. چون با علاقه وارد شركت انتقال گاز شدم، از شغلم راضي هستم و همين كه به عنوان عضو كوچكي از شركت گاز مي توانم كمك كنم تا انتقال مستمر و ايمن گاز گرمابخش منازل هموطنانم در سراسر كشور باشد. برايم خيلي رضايت بخش و زيباست. صنعت گاز، صنعتی پرخطر است و مي توان پتانسيل بروز خطر در عمليات بهره برداري و تعميرات در تاسيسات گاز را از سختي هاي كار در شركت گاز عنوان كرد.
حسین عبدی، متولد 62 و دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی برق هستم. از شهریور 88 وارد شرکت انتقال گاز شدم و در حال حاضر با سمت رئیس تعمیرات در تأسیسات تقویت فشار گاز بیجار مشغول به خدمت هستم. از زیبایی های کار ما این است که تأسیسات مانند یک دانشگاه است، یعنی هر روز یک چیز جدید برای یادگیری وجود دارد. بیشترین سختی کارکردن در تأسیسات با توجه به حساس بودن، استرس زا بودن آن است.
حمید رضا میرزایی، کارشناس ارشد برق کنترل، استخدام سال 86 و رئیس تعمیرات تاسیسات صادرات گاز نفت شهر هستم.
زیبایی کار ما، پویایی واحد تعمیرات، یکنواخت نبودن کار، نیاز به کار و مطالعه همیشگی است، به نحوی که مانند یک دانشجو برای به روز و پاسخگو بودن، باید دائم در همه عرصه های کاری پویا باشیم. سختی کار شرایط اقماری، تکمیل نبودن چارت نیروی انسانی، حساسیت ویژه کار در تاسیسات صادراتی و تعمیرات و نگهداری تجهیزات با توجه به شرایط ویژه کنونی است.
روایتی از بهبودیافتگان کرونا در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
یک سالی از آغاز شیوع ویروس کرونا در سطح جهان می گذرد؛ اما این ویروس و یکه تازی هایش، همچنان در صدر خبرها قرار دارد و دائماً آمار فوتی ها، بهبود یافتگان و روش های مقابله با آن را از رسانه های مختلف می شنویم. در این میان روایت بهبودیافتن مبتلایان و تجربه آنها برای عبور از این گذرگاه سخت، شنیدنی است. آنها ناخواسته به بیماری کرونا مبتلا شدند و روزها و دقایق طاقت فرسایی را پشت سر گذاشته اند، لحظاتی که بنا به اظهاراتشان، فکر نمی کردند گریبانشان را بگیرد و به این اندازه سخت باشد که صد البته از خانه ماندن و سپری کردن اوقات در منزل که برای برخی صرفاً گلایه و شکایت به همراه دارد، بسیار سخت تر بوده است.
اکنون تعدادی از این بهبودیافتگان که مدتی درگیر و میزبان ناخواسته آن بوده اند، تجربیات و حال و احوال خود را برای همگان به اشتراک گذاشته اند تا آنان که هنوز آسیب های این ویروس را جدی نمی گیرند، به خود آیند و بیشتر دقت کنند و کسانی که در آغاز راه مبارزه هستند نیز بتوانند با بهره گیری از این مطالب، سکان مبارزه با کرونا را در دست گرفته و این بیماری را بهتر کنترل کنند.
آنچه بهبودیافتگان این بیماری، درباره عوامل شیوع و انتشار ویروس کرونا به دیگران می گویند، ترس و دلهره، ناآگاهی مردم از بیماری و رعایت نکردن بهداشت فردی است؛ مواردی که شاید با اندکی دقت و بها دادن به مسائل بهداشتی، بتوان بسیار ساده، زنجیره انتقال آن را قطع کرد. به دلیل اهمیت این موضوع، پای صحبت کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران نشسته ایم و از چگونگی ابتلا و تجربه خود در سپری کردن این شرایط سخت گفته اند که در ادامه می خوانید:
علی وفایی، یکی از بهبود یافتگان کرونا که خود را ۵۰ ساله و شاغل در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران معرفی کرده، آغاز بیماری خود را این گونه روایت می کند: «اواخر شهریور ماه دو تن از بستگانم برای شرکت در دوره های آموزشی به تهران سفر کردند و در ابتدای مهرماه، یک دورهمی خانوادگی برگزار کردیم که آنها نیز در این دورهمی حضور داشتند. این دورهمی باعث ابتلای ۲۰ نفر از اعضای خانواده ام به این بیماری و حتی مرگ یکی از برادرانم شد، ۶ نفر از اعضای خانواده ام به دلیل وخامت حال عمومی در بیمارستان بستری شدند و بقیه در منزل قرنطینه بودند.»
به گفته او، «ابتدا علائمی مانند سردرد، گلودرد، تب و لرز داشتم؛ اما به هیچ عنوان تصور نمی کردم که به کرونا مبتلا شده باشم. بعد از مراجعه به واحد غربالگری (تریاژ) درمانگاه مرکزی بیمارستان نفت گچساران و گرفتن تب و اکسیژن خون، اعلام شد که مشکوک به بیماری کرونا هستم. سپس با انجام سی تی اسکن مشخص شد که سطح درگیری ریه ام پایین است. ۴ روز ابتدایی در قرنطینه خانگی بودم؛ اما در روز پنجم علاوه بر علائم قبلی، تنگی نفس شدید پیدا کردم و مجبور شدم دوباره سی تی اسکن انجام دهم. در سی تی اسکن دوم مشخص شد که سطح درگیری ریه ام به ۸۵ درصد افزایش یافته است.» وفایی می گوید: «۱۳ روز در بیمارستان نفت بستری بودم، کادر درمان رسیدگی خوبی داشتند و پس از پنج روز، تب و بدن درد من کاهش یافت و سرفه ام خیلی کم شد. با توجه به اینکه درگیری ریه ام به ۸۵ درصد افزایش یافته و سطح اکسیژن خونم نیز ۸۳ درصد بود، پیشنهاد شد که جهت ادامه مداوا و رسیدگی بهتر به بیمارستان معین مرکز استان منتقل شوم؛ اما به علت ابتلای همسر و فرزندانم به این بیماری و همچنین اعتقاد کامل به کادر درمان بیمارستان بعثت صنعت نفت گچساران نپذیرفتم.»
این بهبود یافته از کرونا به تلاش کارکنان بیمارستان نفت برای رسیدگی و درمان این بیماران اشاره می کند و ادامه می دهد: «آنها با وجود همه نگرانی ها، دلسوزانه کار می کردند و خدمات می دادند و بیماران با رعایت موارد و توصیه های گفته شده، کم کم سلامت خود را به دست می آوردند. تا دو هفته بعد از ترخیص، واحد آموزش بیمارستان، روزانه با من تماس می گرفت و آموزش های لازم در خصوص ورزش، نوع تغذیه و دفع زباله را به ما ارائه می داد.»
او توصیه می کند: «با توجه به اینکه حضور در دورهمی خانوادگی، باعث ابتلای من به این ویروس شده است، توصیه می کنم که مردم دورهمی و مهمانی ها را تعطیل کنند و رعایت شیوه نامه بهداشتی و استفاده از ماسک را به هیچ وجه فراموش نکنند.»
سید عبدل افضلی ۵۵ ساله نیز یکی از بهبودیافتگان این بیماری است که درباره نحوه ابتلای خود به کرونا می گوید: «اوایل آبان، علائمی مانند تهوع، بدن درد، سرفه شدید، تب و لرز داشتم و در اسرع وقت به اورژانس بیمارستان نفت مراجعه کردم. با وجود این علائم و انجام سی تی اسکن مشخص شد که به بیماری کرونا مبتلا شده ام. به مدت ۱۸ روز در بخش کرونا (یک) بیمارستان نفت بستری شدم و روزانه از سوی پزشک متخصص بیماری های عفونی ویزیت می شدم.»
این بهبود یافته از کرونا که جانباز شیمیایی دوران دفاع مقدس است، ادامه می دهد: «به دلیل عوارض ناشی از جانبازی، مدام در طول سال دچار سرماخوردگی می شوم و همیشه از ابتلا به این بیماری واهمه داشتم. روزهای نخست بستری در بیمارستان، به علت پایین بودن اکسیژن خون و مشکل تنفسی به دستگاه تنفس مصنوعی (ونتیلاتور) نیاز پیدا کردم.»
به گفته او، «این بیماری اصلاً شوخی بردار نیست و باید با آن کاملاً جدی برخورد کرد. من پس از مراجعه به پزشک و بستری چند روزه در بیمارستان، اکنون بهبود یافته ام؛ اما همچنان نکات بهداشتی را رعایت می کنم تا ناخواسته موجب مبتلا شدن دیگران به این بیماری خطرناک نشوم. این ویروس بسرعت به بدن منتقل و بسختی از آن خارج می شود. مردم این ویروس کرونا را جدی بگیرند و با رعایت کامل مسائل بهداشتی، به زندگی خود ادامه دهند.»افضلی در پایان از زحمات کارکنان بیمارستان نفت گچساران قدردانی می کند که با صبر و حوصله، باعث بهبود او و افراد مبتلا به این ویروس می شوند.
تجربیات بهبودیافتگان از زبان آنها شاید تلنگری باشد برای تمامی کسانی که بیماری کرونا را جدی نمی گیرند و به این ترتیب، خود و اطرافیان را درگیر می کنند؛ البته به اشتراک گذاشتن تشریح احوال مبتلایان، این نوید را نیز به همراه دارد که می توان در ابتدا با اندکی رعایت موارد بهداشتی، در دام این بیماری نیفتاد؛ اما در عین حال اگر هم تحت هیچ شرایطی امکان دوری از ویروس نبود، می توان با امید، اراده و توکل به خداوند متعال و در کنار آن، بهره گیری از کادر درمانی مجرب و دلسوز، بار دیگر به بهترین نعمت خداوندی که همانا نعمت سلامت است، دست یافت.
صنعت نفت از صنایع پیچیده و با ریسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت های جانی و مالی جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در طول تاریخ، حوادث زیادی در این صنعت رخ داده که پیامدهای فراوانی در بر داشته است؛ از این رو اهمیت درس آموزی از حوادث و سوانح در این صنعت، برای شناسایی مناطق پر ریسک چند برابر می شود. همانطور که می دانید، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام های پیشگیرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشی از آن، باعث بهبود رفتار ایمنی در افراد مستقر در فضای صنعت نفت می شود. با بهره مندی از نکات «درس آموزی از حوادث»، می توان از نوع وقایع ناخواسته تشدیدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالی وقایع ناخواسته و... به اقدام های کنترلی که می تواند عواقب ناشی از حوادث را محدود کند، دست یافت. به دلیل اهمیت این موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخی «درس آموزی از حوادث صنعت نفت ایران و جهان»، گامی در مسیر کاهش حوادث بر دارد. در ادامه، درس آموزی از حوادث« سیستم فعال کننده ولو» در یکی از مناطق عملیاتی را می خوانید:
گاز در عملیات فرایند از طریق stem ولو 10 اینچ به داخل چرخ دهنده ولو نشت پیدا کرد. چرخ دنده ولو به گونه ای طراحی شده بود که در صورت وقوع چنین پدیده ای، گاز خارج شود؛ اما این سیستم عمل نکرد. فشار در داخل محفظه چرخ دنده افزایش یافت و صفحه فلزی 5 اینچی در بالای ولو پرتاب شد. خوشبختانه این صفحه فلزی به کسی برخورد نکرد. بررسی ها نشان داد که دریچه تخلیه در بالای ولو رنگ شده بود و به همین دلیل، بدرستی عمل تخلیه انجام نشد. کارکنان واحد از احتمال انتقال گاز به داخل جعبه دنده ولو و لزوم بررسی حصول اطمینان از تخلیه فشار در چرخ دنده بی خبر بودند.
سیستم کاهش فشار با گاز طبیعی روی کنترل ولو نصب شده بود. سیستم فعال کننده ولو ترکید و تکه های آن به فاصله چند متر پرتاب شد. آیا سیستم فعال کننده ولو افزایش فشار داشته یا خوردگی، آسیب دیدگی یا معیوب بودن آن باعث این حادثه شده است؟ ما اطلاعات کافی درخصوص علت این حادثه نداریم؛ اما یکی از این عوامل، علت حادثه بوده است. خوشبختانه در این مورد هم تکه های پرتاب شده به کسی برخورد نکرد.
آیا می دانید که گازها و مایعات تحت فشار در فرایند، احتمال نشت در سیستم فعال کننده ولو را دارند. این فشار ممکن است به اندازه ای باشد که عمل نکردن به سیستم فعال کننده را باعث شود.
برخی تجهیزات مانند سیستم فعال کننده ولو در حادثه شماره یک که دارای یک دریچه تخلیه یا درپوش مخصوص برای کاهش فشار هستند، ممکن است به دلیل خار و خاشاک یا رنگ مسدود شوند.
برخی ولوها یا تجهیزات ابزار دقیق ممکن است به منظور تأمین فشار برای فعال شدن، از گازهای فرایند استفاده کنند.
هریک از تجهیزاتی که به دلیل عملکرد نادرست اپراتور یا تعمیرات نامناسب تحت فشار قرار گیرد، می تواند حادثه آفرین باشد.
عملکرد سیستم های کاهش فشار را در دستگاه ها و تجهیزاتی که احتمال افزایش فشار دارند، فرا گیرید. تجهیزاتی مانند سیستم فعال کننده ولو، بخصوص وسایلی را که برای فعال شدن از گازهای فرایندی استفاده می کنند، فراموش نکنید.
اطمینان حاصل کنید که تمامی مستندات مربوط به سیستم کاهش فشار را دارید و چگونگی تشخیص عملکرد صحیح نداشتن این تجهیزات را یاد بگیرید.
بسیاری از عملیات تعمیراتی، مانند رنگ کاری و عایق کاری از سوی کارکنان پیمانکاری و کارگران موقت انجام می شود که واحد را نمی شناسند. بنابراین ممکن است دریچه تخلیه فشار را رنگ بزنند یا stem ولو را عایق کاری کرده و از حرکت آن ممانعت کنند. این افراد به دلیل نداشتن شناخت کافی، ایمنی واحد را به خطر می اندازند. بنابراین بهتر است این افراد قبل از انجام کار، آموزش لازم را فرا بگیرند، ضمن آنکه بر عملکرد آنها نظارت کافی وجود داشته باشد و تجهیزاتی که روی آن کار کرده اند، قبل از قراردادن در سرویس، بررسی شده و از عملکرد صحیح آنها اطمینان حاصل شود.
شعیب بهمن- صنعت نفت همواره یکی از جذاب ترین بخش ها برای سرمایه گذاری شرکت های بزرگ بوده است. با این حال جذابیت و البته سودآوری بالای این صنعت در سال های اخیر دستخوش تحولات جدی شده است. به نحوی که برخی تصور می کنند با توجه به گرایش روزافزون برخی از کشورها به انرژی های پاک و تجدیدپذیر احتمال آنکه سرمایه گذاری در صنعت نفت کاهش یابد، وجود دارد. اکثر گروه ها و احزاب سبز به خصوص در کشورهای اروپایی حامی این ایده هستند که جهان باید به سمت انرژی های تجدیدپذیر حرکت کند و از تولید بیشتر نفت و گاز اجتناب ورزد. این جریان ها که در طول سال های گذشته بر تعداد هوادارانشان افزوده شده است، موفق شده اند سیاستمداران برخی از کشورها به خصوص کشورهای اروپایی را به سمت استفاده از انرژی های پاک و کاهش سرمایه گذاری در انرژی های فسیلی متقاعد کنند. در چنین شرایطی این پرسش اساسی به وجود می آید که حرکت کشورهای مختلف به سمت انرژی های تجدیدپذیر تا چه حد می تواند بر آینده سرمایه گذاری شرکت های بزرگ بر صنعت نفت تاثیرگذار باشد؟
طبق معاهده زیست محیطی پاریس که در سال ۲۰۱۵ تصویب شد، همه کشورهای امضاکننده باید تا پایان سال ۲۰۲۰ اهداف مشخص خود برای کاهش مصرف سوخت های فسیلی و گازهای آلاینده در دهه آینده را اعلام کنند. بر این اساس اتحادیه اروپا در حالی برای تسریع روند کاهش گازهای گلخانه ای از کشورهای عضو خواسته است هدف تعیین شده برای کاهش میزان تولید گازهای آلاینده تا سال ۲۰۳۰ را از ۴۰ به ۵۵ درصد در مقایسه با میزان ثبت شده در سال ۱۹۹۰ افزایش دهند که عملا اجماعی میان کشورهای اروپایی در این خصوص وجود ندارد. کما اینکه رهبران کشورهای عضو در جلسه ماه گذشته خود در مورد این موضوع مذاکره کردند اما با توجه به چالش های اجرای این طرح برای بسیاری از کشورهای اروپایی هنوز در مورد آن به توافق نرسیده اند. البته برخی برآوردها نشان می دهد که احتمالا کشورهای اروپایی در جلسه ماه دسامبر و قبل از تصویب قانون جدید زیست محیطی اتحادیه اروپا به نوعی توافق برسند. البته اروپایی ها طی سال های گذاشته، گام های بزرگی در خصوص کاهش تولید گازهای گلخانه ای برداشته اند. آخرین گزارش سالانه اتحادیه اروپا در زمینه محیط زیست نشان می دهد که میزان تولید گازهای گلخانه ای در کشورهای عضو این اتحادیه از سال ۱۹۹۰ تاکنون ۲۴ درصد کاهش یافته است. با این همه اتحادیه اروپا تاکید کرده که اقدامات لازم برای به صفر رساندن میزان تولید آلاینده ها تا سال ۲۰۵۰ را افزایش خواهد داد. کمیسیون اروپا در بخش دیگری از گزارش خود تاکید کرده که احیای سریع فعالیت های اقتصادی ممکن است به افزایش چشمگیر تولید گازهای آلاینده منجر شود. از این رو تنها راه پیشگیری از وقوع این حالت سوق دادن مشوق های اقتصادی و سرمایه گذاری در نحوه تولید و مصرف پاکیزه تر است. بر این اساس کمیسیون اروپا متعهد شده که در سیاست های مربوط به احیای اقتصاد اروپا پس از بحران کرونا در عرصه سوخت های فسیلی سرمایه گذاری نخواهد کرد. حال این سوال پیش می آید که اروپا برای تحقق هدف تعیین شده خود در سال ۲۰۵۰ و رساندن میزان تولید گازهای آلاینده به حد صفر در تمامی عرصه های اقتصادی و تولیدی چگونه می تواند عمل کند؟ آیا صرفا کاهش سرمایه گذاری در بخش سوخت های فسیلی می تواند اتحادیه اروپا را به این مقصد برساند؟ آیا اساسا اتحادیه اروپا قابلیت جایگزینی انرژی های پاک با سوخت های فسیلی را دارد؟
نخستین روند، چرخش توازن اقتصادی جهان از غرب به شرق است. چین در سال های آینده از لحاظ اقتصادی آمریکا را پشت سر خواهد گذاشت و به قدرت اول اقتصادی جهان تبدیل خواهد شد. این در حالی است که هیچ نشانه ای برای کاهش تقاضای استفاده از نفت در چین مشاهده نمی شود. در واقع تقاضا برای انرژی در چین به عنوان بزرگترین اقتصاد آینده جهان همچنان رو به فزونی خواهد بود. در عین حال تبدیل شدن چین به اقتصاد برتر جهان موجب انتقال مرکز ثقل تقاضا و تجارت انرژی به جنوب و شرق آسیا خواهد شد. نکته قابل تامل آن است که در بین هیچ یک از کشورهای این حوزه، اثری از حرکت به سوی کاهش استفاده از نفت دیده نمی شود. بر این اساس اقتصادهای بزرگ جهان همچنان در آینده از نفت به عنوان مهمترین منبع انرژی استفاده خواهند کرد.
دومین روند، حرکت شتابان و فزاینده آمریکا برای تولید و صادرات نفت شیل در بازارهای جهانی است. این حرکت آمریکا که با تغییر استراتژی های کلان انرژی در این کشور صورت گرفته، نشان می دهد که ایالات متحده تمایل دارد در بازارهای جهانی انرژی به ایفای نقش بپردازد. سرمایه گذاری های نسبتا کلان در حوزه نفت شیل که از لحاظ اقتصادی دارای صرفه پایین تری نسبت به میادین نفتی معمولی هستند، نشان می دهد که آمریکا یک استراتژی بلندمدت را در این خصوص دنبال می کند. در نتیجه می توان پیش بینی کرد که سیاست ایالات متحده همچنان بر حمایت از تولید نفت شیل تداوم خواهد یافت. به خصوص که این مسئله دارای ارتباط مستقیمی با ایجاد اشتغال و بیکاری در داخل آمریکا نیز است.
سومین روند، عدم کاهش وابستگی کشورهای تولیدکننده نفت به درآمدهای حاصل از فروش انرژی است. اکثر کشورهایی که به عنوان تولیدکننده سنتی نفت شناخته می شوند، همچنان برای اداره امور اقتصادی خود نیازمند فروش نفت و درآمدهای حاصل از آن هستند. در نتیجه هیچ تغییری در راهبردهای نفتی این کشورها ایجاد نخواهد شد و تا زمانی که تقاضا برای خرید نفت خام وجود داشته باشد، تولیدکننده های سنتی به صادرات خود ادامه خواهند داد.
با توجه به روندهای فوق، به نظر می رسد باوجود تمایل اروپایی ها برای کاهش سرمایه گذاری در صنعت نفت، اما این صنعت همچنان به دلیل وجود تقاضا برای مصرف به عنوان مهمترین منبع انرژی در جهان باقی بماند. در چنین شرایطی اگر اروپایی ها برای عدم سرمایه گذاری در صنعت نفت مصر باشند، احتمالا فقط به شرکت های نفتی وابسته به خود آسیب زده اند؛ زیرا در غیاب این شرکت ها احتمالا شرکت های بزرگ چینی و حتی امریکایی ها گوی سبقت را از رقبای اروپایی خود خواهند ربود.
از نظر اتحادیه اروپا، تامین انرژی امن، پاک، پایدار و در دسترس از اولویت هایی است که باعث حفظ توان رقابتی اتحادیه اروپایی می شود. در حقیقت اتحادیه اروپا سعی دارد کشورهای عضو را از سیاست گذاری های مجزا به سوی سیاست گذاری های مشترک در حوزه انرژی سوق دهد. با این حال در شرایطی که احزاب سبز و حامیان حفاظت از محیط زیست تلاش می کنند سیاستمداران را در سطح جهانی نسبت به خطرات تداوم استفاده از سوخت های فسیلی آگاه کنند، به نظر می رسد دست کم چند روند جهانی مانع از کاهش سرمایه گذاری در صنعت نفت شود:
وزارت نفت
مدیران، کارمندان (رسمی، قراردادی مدت معین و موقت) و بازنشستگان نمونه صنعت نفت در سال 1398 انتخاب شدند.
کارکنان نمونه صنعت نفت درسال 1398شامل مدیران، کارکنان رسمی وغیررسمی (قرار دادی، مدت معین و مدت موقت) و بازنشستگان در چارچوب ضوابط ومقررات موضوعه، انتخاب شدند.
معاونت توسعه مدیریت وسرمایه انسانی وزارت نفت دراین زمینه اعلام کرده است: با توجه به خط مشی و سیاست های متخذه و به منظور ایجاد فضای رقابتی سالم و سازنده، ترویج الگوهای رفتاری مطلوب سازمانی و شناسایی وتجلیل از کارکنان ساعی و شایسته ای که در تحقق اهداف صنعت نفت تلاش برجسته ومضاعفی به عمل می آورند، فرآیند انتخاب کارکنان نمونه صنعت نفت درسال 1398 براساس دستور ابلاغی وزیرمحترم نفت ودستورعمل انتخاب وتشویق مدیران، کارمندان وبازنشستگان صنعت نفت، از اواخر مردادماه سال جاری آغاز و پس از انجام مراحل ارزیابی و بررسی شاخص های مورد نظر انجام شد. بر اساس این گزارش، پس از انجام پروژه های ساماندهی وضعیت کارکنان قراردادی که در سال های گذشته در صدربرنامه های اولویت دار معاونت توسعه مدیریت وسرمایه انسانی وزارت نفت قرار داشته است، در این دوره و برای اولین بار درصنعت نفت، کارکنان قراردادی اعم ازمدت معین ومدت موقت از فرصتی برابربا کارکنان رسمی برخوردار بوده و در فرآیند انتخاب کارمندان نمونه مدنظر قرار گرفته اند. فرزین مینو، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت بااشاره به انتخاب مدیران و کارمندان نمونه درقالب جشنواره شهیدرجایی گفت: امسال به دلیل شرایط کرونایی حاکم برکشور، همچنین ضرورت پرهیز ازتجمعات، امکان برگزاری مراسم حضوری تقدیر از کارکنان نمونه میسر نشد. وی فرآیند انتخاب مدیران و کارمندان نمونه را بر اساس دستورعمل های جاری دانست و افزود: شرکت های نفت، گاز، پالایش و پخش و صنایع پتروشیمی طبق سهمیه و شرایط اعلام شده، به معرفی کارکنان نمونه خود اقدام کردند. مینو ضمن تبریک به برگزیدگان ادامه داد: با توجه به نگرش ویژه مقام عالی وزارت، انجام این فرآیند درسال جاری نیز با زمان بندی مناسب تر وبازتعریف معیارهای انتخاب مدیران و کارکنان نمونه در دستور کار این معاونت قرار دارد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان
مدرسه سه کلاسه سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی در روستای کوی البوبالد دارخوین ازسوی شرکت نفت و گاز اروندان افتتاح شد. جهانگیرپورهنگ، مدیرعامل شرکت نفت وگازاروندان در آئینی ضمن تسلیت ایام فاطمیه و بزرگدا شت یادوخاطره شهید والامقام سردارسلیمانی گفت: این شرکت همسو با وظایف ذاتی خود تلاش کرده است در زمینه مسئولیت های اجتماعی به مناطق پیرامونی تأسیسات نفتی در غرب کارون ارائه خدمات داشته باشد.
وی افزود: ازشماراین خدمات که باپیگیری مستمر پایگاه مقاومت بسیج شهدای رمضان شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان ودرقالب بسیج سازندگی انجام شد، اجرای طرح ساخت ومرمت چند مدرسه ازجمله مدرسه سه کلاسه سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی است. مدیرعامل شرکت نفت و گازاروندان بااشاره به تأمین اعتبار این گونه فعالیت های عام المنفعه از طریق صرفه جویی درهزینه های جاری و مختلف شرکت گفت: شرکت بهره برداری نفت وگازاروندان تلاش دارددر زمینه محرومیت زدایی وتأمین نیازهای مناطق همجوار تأسیسات خدمات مؤثری ارائه دهد و به وظایف خود در این زمینه عمل کند. رحمان توکلی، فرمانده پایگاه مقاومت شهدای رمضان شرکت نفت وگاز اروندان نیز با ارائه گزارشی ازفعالیت های این پایگاه در زمینه مسئولیت های اجتماعی، گفت: این مدرسه سه کلاسه که به نام سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی نام گذاری شده است، 120 مترمربع زیر بنا دارد و برای ساخت و تجهیز آن دو میلیارد و 300 میلیون ریال هزینه شده است. وی بااشاره به وسعت عملیات و گستردگی تأسیسات شرکت نفت وگاز اروندان افزود: شهرستان های شادگان، خرمشهر، هویزه، دارخوین وگاه سوسنگرد درگستره فعالیت های این شرکت واقع شده اند وتلاش براین است که بتوان درحد مقدورات به این مناطق پیرامونی شرکت ارائه خدمات شود.
پالایشگاه شهید هاشمی نژاد
پژوهشکده توسعه گوگردخانگیران باتوجه به ضرورت همکاری دانشگاه و شرکت های دانش بنیان باصنعت همسو با انجام فعالیت های پژوهشی هدفمند و ایجاد ارزش افزوده گوگرد افتتاح شد. سعید ضرابی، رئیس واحد پژوهش شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد دراین باره گفت: پالایشگاه خانگیران به عنوان یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان گوگرد در ایران، راهبرد هدفمند توسعه محصولات گوگردی را به عنوان یکی از محورهای اصلی فعالیت های پژوهشی دنبال می کند. وی افزود: با توسعه شهرک گوگردی گنبدلی تأمین نیازهای نوآورانه، فناورانه و مهندسی دراولویت خواهد بود تا فرصت های لازم برای انجام تحقیقات در حوزه محصولات با ارزش افزوده ایجاد شود. رئیس واحد پژوهش شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد تصریح کرد: به همین منظوربا راه اندازی پژوهشکده توسعه گوگرد، زمینه فعالیت شرکت های دانش بنیان، دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهی، همچنین صنعتگران و شرکت های فناور مستقر درپارک علم و فناوری استان خراسان رضوی فراهم شده است تا در این مسیر گام بردارند و نیازهای فناورانه شرکت های سرمایه گذار را تأمین کنند. ضرابی یادآورشد: همسو با این موضوع برای ارج نهادن به تلاش های پژوهشگر برتر وزارت نفت، پژوهشکده مذکوربا عنوان یادمان شادروان علی اصغر محجوبی نام گذاری شد. وی با بیان این که 70 درصد درآمد شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد از طریق گوگرد تأمین می شود، گفت: شرکت های خصوصی فعالیت دربخش پایین دستی محصول گوگرد راخواستارهستند وهم اکنون برای ارزش آفرینی محصولات تولیدی گوگرد، چهارشرکت خصوصی درمنطقه عملیاتی خانگیران سرمایه گذاری کرده اند و فعالیت می کنند.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
دوبخش بستری 23 تخت خوابی (پشتیبان کووید 19)، بخش داخلی-جراحی مردان، سه دستگاه کاربردی درآزمایشگاه ویک دستگاه سونوگرافی جدید، دربیمارستان توحید جم به بهره برداری رسید. این طرح ها در سفرمدیرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت به منطقه ویژه پارس جنوبی و بازدید ازبیمارستان توحیدجم افتتاح شد. دراین سفر، سیدمهدی هاشمی در نشست های مختلف، با رؤسای ستادی و مراکزدرمانی، نمایندگان پزشکان عمومی و متخصص، همچنین مترون، پرستاران وکارکنان دیدار و گفت وگو کرد. هاشمی باتأکید براین که هدف سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، رفع مشکلات برای ارائه خدمات باکیفیت و مناسب است، به برگزاری نشست های هفتگی با حضور مدیران و رؤسای ستادی و سه منطقه تهران، اهواز و بوشهر اشاره و تصریح کرد: روند پیگیری مسائل مطرح شده دراین نشست ها به صورت جدی درحال پیگیری است وهدف، برقراری ارتباط مستقیم ستاد با مناطق برای افزایش امنیت خاطر کارکنان و جمعیت زیر پوشش است. مدیرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت همچنین با اشاره به سیاست های سازمان درباره ضرورت توجه به مدیریت هزینه ها افزود: تخصیص بودجه به مناطق مبتنی بر ارائه گزارش عملکردوهدف ازآن ارائه راهکارهای عملیاتی درمدیریت هزینه ها، همچنین ارتقای سطح سلامت کارکنان است. هاشمی با تأکید بر شفاف سازی حوزه مالی اظهار کرد: اختصاص بودجه مبتنی بر گزارش عملکرد، شامل تولیدخدمت(سلامت و بهداشت)، طب صنعتی و طب خانواده است و مدیریت بهینه هزینه های درمان واثربخشی بیش ازپیش خدمات سازمان، ازسیاست های اصلی به شمار می رود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب
مدیرعملیات شرکت بهره برداری نفت و گازغرب گفت: تعمیرات اساسی در واحد نمک زدایی و بهره برداری قدیم دهلران باهدف حفظ، نگهداشت و استمرار تولید درقالب فعالیت تعمیراتی، با صرف بیش از 45 هزار- نفرساعت در کمتر از دو ماه پایان یافت. میرحسین کاظمی افزود: باهمکاری مهندسان وکارکنان مناطق عملیاتی چشمه خوش/ دهلران/ سرکان، بابرنامه ریزی و زمان بندی دقیق، درکناربسیج امکانات درواحدهای عملیاتی، مهندسی و پشتیبانی، یکی از کامل ترین عملیات های تعمیرات اساسی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب با عبور از سد مشکلات ناشی از تحریم ، کمبود مواد اولیه و قطعات مورد نیاز در شرایط جوی نامساعد و شیوع بیماری کرونا، بدون وقوع حادثه انجام شد. وی باتشریح فعالیت های تعمیرات درپنج گروه اصلی شامل تعمیرات خطوط لوله، مکانیک، برق، ابزار دقیق و کارگاه مرکزی اظهار کرد: ازجمله موارد این تعمیرات مهم و اساسی می توان به گریت بلاست و رنگ آمیزی تجهیزات اصلی براساس گزارش های بازرسی فنی شامل تمیزکاری وشست وشوی مخزن ذخیره هوا، تست تفکیک گر، برج گوگرد زدا، مخزن بهره برداری، تعمیر و تنظیم شیرهای ایمنی مخزن IGF و CPI، مخزن ON SPEC، همچنین تعمیرمخزن OFF SPE، جوشکاری، هیدروتست، تمیزکاری وترمیم پیش گرم کن های 1و 2، دیسالتر 1 و 2 ومخازن Fresh Waterو Dilution Water و Treated Water اشاره کرد. واحد بهره برداری دهلران در 20 کیلومتری جنوب غرب شهرستان دهلران در استان ایلام قرار دارد و با ظرفیت اسمی 55 هزار بشکه در روز، نفت تولیدی میدان های دهلران و دانان را پس از فرآورش و شیرین سازی به واحد بهره برداری چشمه خوش ارسال می کند.
شرکت ملی نفت ایران
بیست وپنجمین نمایشگاه نفت با شعار «نفت ملی، کالا و خدمات ایرانی»، با هدف معرفی دستاوردهای صنعت نفت و برنامه های آینده، سوم تا ششم بهمن ماه 1399 برگزار می شود. بیست وپنجمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با توجه به مجوز وزارت صمت و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای برگزاری نمایشگاه های تخصصی، و بهبود نسبی وضع کرونا، همچنین موافقت وزارت نفت و هماهنگی های انجام شده با مسئولان شرکت سهامی نمایشگاه ها برگزار می شود.
این نمایشگاه با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی و رعایت فاصله گذاری اجتماعی برگزار می شود وافزون بر پروتکل های مصوب نمایشگاه و ستاد کرونا، شامل استفاده مشارکت کنندگان و بازدیدکنندگان از بسته بهداشتی حاوی ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی کننده در ورودی و داخل سالن ها، عریض ترشدن راهروها و موارد مربوط به غرفه سازی و... که در نمایشگاه های کنونی رعایت می شود، وزارت نفت نیز پروتکل های سختگیرانه ای برای حفظ سلامتی مشارکت کنندگان و بازدیدکنندگان در نظر گرفته است.
یکی از این اقدام ها شرایط بازدید تنها برای متخصصان است. از این رو طی هماهنگی و مکاتبه با ستاد وزارت نفت و چهار شرکت اصلی وزارت نفت، شرکت های تابع، تشکل ها و انجمن های تخصصی، دانشگاه ها و مراکز علمی، با برنامه ای هدفمند، کارت های دعوت بر اساس روزهای نمایشگاه و براساس سهمیه تخصیص یافته طبق اسامی و نفرات اعلام شده بخش های فوق توزیع می شود. بازدید از نمایشگاه تنها بر اساس ارائه کارت دعوت روز مربوطه امکان پذیر خواهد بود.
در این دوره، مشارکت کنندگان براساس گروه های کالایی مدنظر وزارت نفت جانمایی شده اند و بعضی از سالن های مهم به شرح زیر است:
سالن 7: ماشین های دوار؛
سالن 8 و 9: شرکت های بالادستی نفت؛
سالن 10و11: دانشگاه ها و مراکز علمی، استارت آپ ها، شتاب دهنده ها و پارک های علم و فناوری؛
سالن 14 و 15: پتروشیمی و صنایع مرتبط؛
سالن 41: پالایش و پخش و صنایع مرتبط؛
سالن 38: گاز و صنایع مرتبط، لوله و پوشش لوله، شیرآلات.
پالایشگاه اصفهان
پالایشگاه نفت اصفهان، افزون بر فعالیت های پالایشی، در زمینه عمل به مسئولیت اجتماعی،1500تبلت به دانش آموزان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) استان اصفهان اهدا کرد.کریم زارع، مدیرکل کمیته امدادامام خمینی(ره) اصفهان درآیینی به همین منظور، با قدردانی ازمدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان گفت: تبلت های اهدایی براساس نیازسنجی و اولویت بندی به دانش آموزان خانوارهای تحت حمایت در سراسر استان اهدا خواهد شد.وی با اشاره به تحصیل حدود 19هزار دانش آموز در خانوارهای زیر پوشش کمیته امداد استان اصفهان، تصریح کرد: ابتدای سال تحصیلی 4500 نفرازاین عزیزان فاقد امکانات لازم برای تحصیل غیرحضوری بودند که با احتساب تبلت های اهدایی شرکت پالایش نفت اصفهان و همکاری خیران، نیکوکاران و صاحبان نیک اندیش صنایع بزرگ استان، 3500 نفر از آنها صاحب تبلت یا گوشی هوشمند شده اند.مرتضی ابراهیمی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان نیز گفت: با توجه به مشکلات دانش آموزان نیازمند تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و ناتوانی در تأمین هزینه خرید تبلت، این شرکت با هدف بهره مندی دانش آموزان زیر پوشش این نهاد از آموزش مجازی و ایجاد شرایط برابر با دیگر دانش آموزان کشور، تامین 1500 تبلت را متقبل شد.محمدصادق حاجیان، رئیس روابط عمومی شرکت پالایش نفت اصفهان نیز گفت: پالایشگاه اصفهان همواره در توسعه کسب وکار، به مسئولیت های اجتماعی توجه داشته است.وی افزود: امسال وبرای مقابله با کرونا، این پالایشگاه 9 میلیارد تومان به نهادهایی همچون دانشگاه علوم پزشکی اصفهان کمک کرده و ماده ضدعفونی کننده مولتی اکسیدان تولیدی این شرکت نیز در اختیار سازمان ها، مساجد، خیریه ها و...قرار گرفته است.رئیس روابط عمومی شرکت پالایش نفت اصفهان کمک به کمیته امداد امام خمینی(ره) استان اصفهان، کمک به بهسازی میدان استقلال اصفهان، کمک به اداره بهزیستی و کمک به سیل زدگان سال های اخیررا از دیگرفعالیت های این شرکت درحوزه مسئولیت های اجتماعی برشمرد.
شرکت گاز استان خراسان جنوبی
مدیرعامل شرکت گازاستان خراسان جنوبی ازبهره مندی هزارو112واحد صنعتی و تولیدی این استان از گاز طبیعی در سه سال اخیر خبر داد. سیدمحمود هاشمی گفت: هم اکنون هزارو525واحد صنعتی استان زیرپوشش گاز طبیعی قراردارد که امیدواریم باحل موانع و تأمین به موقع منابع مالی واتصال 115واحد دیگر به شبکه گازطبیعی، درصد صنایع بهره مند استان ازگازبه 96 برسد.
وی تصریح کرد: باوجودمحدودیت های بودجه ای وشرایط اقتصادی کشور، گازرسانی دراستان خراسان جنوبی درسه سال اخیر، شتاب قابل توجهی داشته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی یادآورشد: سال گذشته، این شرکت در میان دیگر شرکت های گازاستانی، موفق به کسب رتبه نخست ازنظر تعداد صنایع بهره مند از مفاد مصوبه شورای اقتصاد شده است.
شرکت ملی حفاری ایران
معاون شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به نقش این شرکت در اجرای پروژه های کلید در دست (EPDS) درمیدان های نفتی مشترک در غرب کارون گفت: با بهره گیری از ناوگان ملی حفاری، تاکنون 107 حلقه چاه در این موقعیت حفاری، تکمیل و عملیاتی شده است.
علیرضا لایجی درتشریح فعالیت های عملیات حفاری شرکت ملی حفاری ایران در غرب کارون اظهارکرد: این شرکت درهمه مراحل اکتشاف، توسعه وتعمیرچاه ها درمیدان های آزادگان، یاران و یادآوران، نقش محوری به عهده داشته است. وی افزود: حفاری وتکمیل 70حلقه چاه در بخش جنوبی وشمالی میدان آزادگان به متراژ 137هزار و 900 متر، یکی از شاخص های برجسته عملکرد شرکت ملی حفاری ایران در اجرای پروژه های کلید در دست در میدان های نفتی خشکی به شمار می آید. معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در پروژه های حفاری اظهار کرد: این شرکت همچنین حفاری 24حلقه چاه با متراژ 82 هزار و 699متر در میدان یادآوران و 13حلقه چاه درمیدان یاران جنوبی به متراژ حفاری بیش از 52هزار متر را در کارنامه فعالیت های خود در صنعت نفت کشور دارد.
لایجی درباره پروژه های در دست اجرا دراین منطقه نیزگفت: از پروژه 23حلقه چاه در میدان آزادگان جنوبی، آخرین حلقه چاه درحال تکمیل است وبا استقراردستگاه حفاری 37 فتح روی این چاه، پیش بینی می شود تادو ماه آینده این چاه نیزتکمیل و تحویل کارفرما شود.
وی با بیان این که شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) مجری طرح توسعه میدان های نفتی در غرب کارون است، افزود: پروژه 10حلقه چاه در آزادگان جنوبی نیز دیگر پروژه ملی شرکت ملی حفاری ایران است که به وسیله سه دستگاه حفاری درحال اجراست و متراژ حفاری این چاه ها به 12هزار متر رسیده است.
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در پروژه های حفاری با اشاره به این که این شرکت دربخش ارائه خدمات یکپارچه فنی مهندسی نیزبا شرکت مهندسی و توسعه نفت همکاری مستمردارد، اظهارکرد: شرکت ملی حفاری ایران با هماهنگی وهمکاری متخصصان شرکت متن، تلاش دارد تا پروژه 10 حلقه چاه را در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ به پایان برساند.
لایجی تصریح کرد: شرکت ملی حفاری ایران برای پاسخ گویی به نیازهای صنعت نفت و به منظورتحقق برنامه های شرکت ملی نفت ایران، آمادگی کامل دارد تاظرفیت های تخصصی، تجهیزاتی، فنی و مهندسی وعملیاتی خود را در هرمنطقه که ضرورت ایجاب کند، به کار گیرد.
برگزاری نخستین دوره آموزش کنترل فوران چاه های نفت و گاز
اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی شرکت ملی حفاری ایران نخستین دوره آموزش مجازی کنترل فوران چاه های نفت و گاز (IWCF) را برگزار کرد.
سیدمحمدحسین جزایری، سرپرست آموزش حفاری اداره آموزش وتجهیزنیروی انسانی شرکت ملی حفاری ایران گفت: دوره های آموزشی پیش ازاین به صورت حضوری تشکیل می شد اما هم اکنون به دلیل شیوع بیماری کووید 19 والزام رعایت شیوه نامه های بهداشتی، این مهم حسب اهمیت دوره، از طریق بستر فضای مجازی برگزار می شود. وی افزود: برگزاری دوره های IWCF سال ها براساس قرارداد همکاری میان شرکت ملی حفاری ایران و یک شرکت خارجی در اهواز برگزار می شد که چند سال به سبب تحریم ها تشکیل آن دچار وقفه و تأخیر شد. سرپرست آموزش حفاری اداره آموزش وتجهیزنیروی انسانی شرکت ملی حفاری ایران اظهار کرد: با توجه به اهمیت تشکیل این دوره ها به ویژه پس از حادثه فوران چاه 147 رگ سفید، به دستور وزیرنفت مبنی بر الزام گذراندن دوره های آموزشی کنترل فوران چاه در سطوح مختلف برای کارکنان شاغل در واحدهای عملیاتی، فنی، تخصصی و مهندسی، پروژه های خدمات فنی و ویژه درجهت شیوه نامه صلاحیت حرفه ای کارهای مربوط به عملیات حفاری، برگزاری این دوره ها ازسوی اداره آموزش وتجهیز نیروی انسانی ملی حفاری تحت نظارت مرکز آموزش شرکت ملی نفت ایران در دستور کار قرار گرفت. جزایری گفت: باهمکاری مدیریت فناوری اطلاعات وارتباطات شرکت ملی حفاری ایران نسبت به تهیه نرم افزارهای آموزشی اقدام و همسو با آن در زمینه تولید محتوا، کتاب های مرجع و جزوه های آموزشی اقدام و این دوره آموزشی در نخستین گام برای 25نفر از کارشناسان در سطوح دو و سه برگزار شد.
سرپرست آموزش حفاری اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی شرکت ملی حفاری ایران افزود: شرکت کنندگان در این دوره ها درصورت دریافت نمرات قبولی، گواهینامه با اعتبار دو ساله دریافت می کنند.
وی اظهارکرد: تا پایان امسال نیز40نفردیگراز کارشناسان شرکت ملی حفاری ایران، حسب نوع مسئولیت عملیاتی که دارند فرصت حضور در دوره های آموز شی کنترل فوران چاه را خواهند داشت.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
رئیس واحد تأسیسات وساختمان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران گفت: خط لوله قزوین– رشت در تقاطع با رودخانه سپیدرود با ایجاد یک دیواره بتنی در کنار سد سنگی روی رودخانه سپیدرود درمحدوده امام زاده هاشم در مسیر خط لوله ۱۴ اینچ قزوین – رشت مقاوم و ایمن سازی شد. جعفرصمغ آبادی افزود: دیواره مذکور واقع در کیلومتر 287 خط لوله قزوین – رشت، درحالی اجرا شد که این گذرگاه با دارا بودن یک لوله زمینی و یک لوله هوایی ازعرض رودخانه، نیازمند مستحکم سازی برای جلوگیری از آب بردگی لوله زیرین در بستر رود و آب بردگی پیِ لوله های هوایی بود. وی با اشاره به زمان 4 ماهه اجرای پروژه تصریح کرد: برای ساخت این دیواره بتنی پس از انحراف مسیر آب، عرض رودخانه، هشت متر وعمق آن نیز 1.5متر خاکبرداری و حفاری شد. به گفته صمغ آبادی، دیواره مزبورباسنگ آرموربه وزن معادل یک تن وحجم بیش ازیک مترمکعب، چیده وپس ازیکنواخت سازی وپرکردن بین آن باقلوه سنگ و لاشه سنگ، با فواصل 25 سانتی متر، آرماتوربندی شده است. رئیس واحد تأسیسات و ساختمان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران همچنین با اشاره به این که اجرای این عملیات با حمل سنگ های حجیم و چیدمان مناسب، کنارسد صورت انجام شده است، اظهارکرد: با انجام موفقیت آمیزاین عملیات دیگر نبایدنگران اختلال درانجام عملیات دراین مسیر وطغیان رودخانه براثر بارش باران و سیلاب باشیم. صمغ آبادی تصریح کرد: دراحداث سد احداث سد سنگی – بتنی که درمحل تقاطع با رودخانه سفیدرود – امامزاده هاشم به شکل پلکانی بناشده، 80 عدد پایل 10 اینچ در طول 150 متر از عرض رودخانه استفاده شده است.
وی با بیان این که این عملیات با هدف افزایش ایمنی و جلوگیری از آسیب دیدگی، آب بردگی و تخریب لوله انجام شده است، انتقال پایدار و ایمن فرآورده های نفتی و حفظ و نگهداری خط لوله را از دیگر اهداف این طرح برشمرد. رئیس واحد تأسیسات و ساختمان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران گفت: دراین عملیات گسترده که به دلیل تخریب های ایجاد شده ناشی از بارندگی های زیاد درمسیرعبورخط لوله ری–قزوین–رشت، انجام شد، واحدهای مختلف شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران ازجمله ترابری، تعمیرات خط و ساختمان بااستفاده ازماشین آلات سنگین مناطق جنوب شرق، شمال شرق، شمال غرب و شمال، فرآیند خاکریزی، پایل کوبی، سنگ ریزی وایمن سازی لوله را در بستر رودخانه انجام دادند. سرپرست نگهداری وتعمیرات خط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران نیزمیزان تقریبی حجم سنگ تخلیه شده در این عملیات را 750 تن اعلام و اظهارکرد: حجم خاک ومخلوط جابه جا شده نیزبیش از 15هزارمترمکعب بود که پس از انحراف آب به سمت سد از پیش ساخته شده، شرایط محیط را برای اجرای عملیات فراهم کرده است. سعید فولادوند گفت: با ایمن سازی خط لوله قزوین– رشت درتقاطع رودخانه سپید رود، شدت آب عبوری ازاین گذرگاه نیز دربرخورد آن با خط لوله مزبور، مهار و از بروز مواردی همچون شکست لوله و تبعات آن جلوگیری شده است.
شرکت گاز استان خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی گفت: سومین نمونه دستگاه بوسنج گاز طبیعی جهان ازسوی یک شرکت دانش بنیان ایرانی به مرحله ساخت رسید. حسن افتخاری اظهار کرد: ایران سومین کشوری درجهان است که موفق به تولید وساخت این دستگاه با ظرفیت های بیشتر نسبت به نمونه های خارجی آن شده است. وی با بیان این که دستگاه بوسنج گازطبیعی ایرانی مطابق استاندارد جهانی ASTM D6273 ساخته شده است، افزود: وجود دستیار هوشمند اندازه گیری با قابلیت کمک به اپراتور، کالیبراسیون دیجیتال، نیازنداشتن به تصحیح نتایج، قابلیت ثبت وارسال نتایج، گیرنده جی پی اس، همچنین بی نیازی به تصحیح ارتفاع محل اندازه گیری و اتصال به دستگاه های همراه مانند تبلت و موبایل، از ویژگی های این دستگاه است. مدیرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوی با اشاره به تحریم های بین المللی علیه ایران گفت: قیمت نمونه تولیدشده دستگاه داخلی بوسنج گازطبیعی حدود 60 درصد نمونه خارجی آن است و تجاری سازی و تولید انبوه این دستگاه، ایران را از واردات نمونه خارجی آن به صورت کامل بی نیاز خواهد کرد. افتخاری تصریح کرد: پروژه ساخت این دستگاه باحمایت شرکت گازاستان خراسان رضوی وهمکاری یک تیم دانش بنیان مستقر درپارک علم و فناوری خراسان در سه مرحله درحال انجام است و درمرحله نهایی، به تولید نخستین نمونه دستگاه بوسنج هوشمند گاز طبیعی جهان می رسیم.
شرکت نفت خزر
مدیرعامل شرکت نفت خزرامضای تفاهمنامه مشترک باشرکت مهندسی و توسعه گاز را گامی در مسیر تداوم همکاری های فیمابین این دومجموعه خواندوگفت: نفت خزربرای انتقال دانش وتجربیات خود به منظورهم افزایی هرچه بیشترباصنعت گازبرای نیل به اهداف مدنظر در استان های شمالی کشور آمادگی کامل دارد.
علی اصولی در آئین امضای تفاهم نامه همکاری میان شرکت نفت خزر وشرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، با اشاره به سابقه تعامل دو مجموعه درسال های گذشته و فعالیت هایی که نفت خزر درمنطقه صوفیکم داشته است، افزود: مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران نیز هم اکنون فعالیت هایی رادراستان گلستان دردست پیگیری دارد وامید است زمینه دستیابی به ذخایر هیدروکربوری در این خطه فراهم شود. اصولی یادآورشد: درصورت دستیابی نداشتن به ذخایرهیدروکربوری، می توان ازظرفیت های موجود دراین بخش برای ذخیره سازی گازبهره مند شد که دراین زمینه، مخزن ذخیره سازی سراجه قم، نمونه موفق و مناسبی است.
مدیرعامل شرکت نفت خزرگفت: انتظارمی رود که تلاش ها وفعالیت های صنعت نفت برای تسهیل فرایندهای گازرسانی به استان های شمالی کشور، باهم افزایی مناسب زیرمجموعه های مربوط، به نتایج مدنظر برسد. همکاری های علمی و فنی طرفین به منظور انتقال دانش و تجربیات با محوریت مطالعه های میدان ها وساختارهای واقع دردشت گرگان وحوضه خزر و ذخیره سازی زیرزمینی گاز طبیعی؛همچنین همکاری های آموزشی و پژوهشی درقالب برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت، بلندمدت، تخصصی و کارگاه آموزشی و اجرای طرح های پژوهشی و کاربردی ازجمله مفاد تفاهم نامه امضا شده میان شرکت نفت خزربا شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرودازتوزیع نزدیک به100 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی درآذرماه امسال خبر داد.
علی اکبرعرب عامری گفت: تأمین وارسال سوخت موردنیازاستان سمنان و برخی شهرستان های استان های همجواربا وجود شرایط سخت زمستانی وکرونایی در حال انجام است. وی بااشاره به رسالت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود در تأمین سوخت بخش های مختلف حمل ونقل، خدماتی، تولیدی، صنعتی، کشاورزی، اصناف ونیروگاه ها، تصریح کرد: این خدمت رسانی به طور مستمردرایام تعطیل، غیر تعطیل و درشرایط مختلف جوی انجام می شود. عرب عامری تأکید کرد: آذرماه امسال با تلاش شبانه روزی خادمان عرصه سوخت رسانی و حمل ونقل، تأمین و ارسال به موقع 95 میلیون لیترانواع فرآورده نفتی مورد نیاز بخش های مختلف استان انجام شد. به گفته وی سوخت مورد نیاز دو نیروگاه بزرگ برق شهرستان های شاهرود و سمنان و همچنین شرکت های بزرگ تولیدی، تامین و ارسال شد. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود گفت: در بازه زمانی یاد شده حدود پنج میلیون لیترانواع فرآورده نفتی شامل نفت کوره، نفت گاز، بنزین و نفت سفید نیز به نیروگاه برق نیشابور و شهرستان های مشهد، گرگان، سبزوار، نیشابور، همچنین کاشمر، اسفراین وبرخی دیگرازشهرستان های استان های خراسان رضوی، جنوبی، شمالی و گلستان ارسال شده است.
عرب عامری با قدردانی ازتلاشگران حوزه سوخت رسانی اظهارکرد: با برنامه ریزی های انجام شده، ذخایر سوخت مورد نیازاستان در انبارهای نفت در حد مطلوب است و سوخت موردنیاز جایگاه های عرضه سوخت استان و بخش های مختلف به موقع تأمین و ارسال می شود.
شرکت نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از تکمیل عملیات راه اندازی و بهره برداری از دو مخزن ذخیره سازی میعانات گازی پالایشگاه فاز 14پارس جنوبی خبر داد.
محمد مشکین فام با اشاره به ایجاد ظرفیت های جدید انبارش میعانات گازی پارس جنوبی، گفت: براساس برنامه مقرر، دو مخزن ذخیره سازی میعانات گازی پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی تکمیل و آماده پذیرش میعانات گازی شده و هم اکنون انبارش این محصول در یکی از این مخازن ادامه دارد.
وی به آمادگی مخزن دوم پالایشگاه این فاز به منظور انبارش میعانات گازی اشاره و تصریح کرد: آماده سازی مخزن سوم نیز درحال انجام است وطبق برنامه، تا پایان دی ماه امسال آماده بهره برداری می شود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس همچنین با بیان این که واحدهای جانبی پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی تا پایان امسال به بهره برداری می رسد، تصریح کرد: هم اکنون واحدهای جانبی پالایشگاه فاز 14 آماده راه اندازی است و به زودی واحد هوای ابزار دقیق وارد مدار تولید می شود. مشکین فام با اشاره این که همه واحدهای یوتیلیتی به ترتیب عملیاتی می شوند، گفت: با برق دار شدن قریب الوقوع پست های برق پالایشگاه، واحد تأمین سوخت گازی عملیاتی و شرایط تأمین و توزیع سوخت مورد نیاز واحدهای پالایشگاهی امکان پذیر می شود.
وی با بیان این که با اجرایی شدن این فعالیت ها، دیگر سرویس های جانبی به ترتیب وارد مدار بهره برداری ومشعل پالایشگاه فاز 14 تا پایان امسال روشن خواهد شد، تصریح کرد: با تحقق این فعالیت ها، گام مهمی برای ورود گازخام به پالایشگاه این طرح برداشته می شود.
مدیرعامل شرکت نفت وگازپارس ازتأمین و ورود قطعات مورد نیاز ردیف های شیرین سازی پالایشگاه فاز 14، همچنین ایجاد جبهه های کاری جدید خبر داد و افزود: با توجه به محدودیت های بین المللی ناشی ازکرونا و شرایط تحریم، تأمین برخی از قطعات و شیرآلات باقی مانده با تأخیر جزئی مواجه شده که در حال پیگیری تأمین این اقلام هستیم.
تنبک در آستانه راه اندازی
مشکین فام همچنین با بیان این که تکمیل تست های برق و ابزار دقیق اسکله صادرات گاز مایع تنبک مراحل پایانی خود را می گذراند، گفت: هم اکنون فعالیت های راه اندازی این پروژه درحال انجام است و امیدواریم تا پایان دی ماه امکان بهره برداری از اسکله صادرات گاز مایع سرد فراهم شود.
وی افزود: با عملیاتی شدن یک پست اسکله LPG این پروژه، امکان صادرات گاز مایع پالایشگاه های گازی سایت دو تحقق خواهد یافت.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس همچنین از راه اندازی مخازن گاز مایع پالایشگاه فازهای 13 و 22 تا 24 پارس جنوبی تاپایان امسال خبر داد و افزود: مطابق برنامه ریزی، برای هریک از پالایشگاه های این دو طرح، یک مخزن ذخیره سازی پروپان و یک مخزن ذخیره سازی بوتان تحویل بهره بردار خواهد شد. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه راه اندازی مخازن بوتان و پروپان پالایشگاه فازهای 22 تا 24 وارد فاز عملیاتی شده و تست مخازن با گاز نیتروژن درحال انجام است، گفت: در پالایشگاه فاز 13 نیزعملیات اجرایی آماده سازی مخازن LPG در حال پیگیری است وبا فاصله حدود یک ماه، مخازن گاز مایع این طرح به مرحله راه اندازی می رسد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
رئیس واحد تأسیسات وساختمان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران گفت: خط لوله قزوین– رشت در تقاطع با رودخانه سپیدرود با ایجاد یک دیواره بتنی در کنار سد سنگی روی رودخانه سپیدرود درمحدوده امام زاده هاشم در مسیر خط لوله ۱۴ اینچ قزوین – رشت مقاوم و ایمن سازی شد. جعفرصمغ آبادی افزود: دیواره مذکور واقع در کیلومتر 287 خط لوله قزوین – رشت، درحالی اجرا شد که این گذرگاه با دارا بودن یک لوله زمینی و یک لوله هوایی ازعرض رودخانه، نیازمند مستحکم سازی برای جلوگیری از آب بردگی لوله زیرین در بستر رود و آب بردگی پیِ لوله های هوایی بود. وی با اشاره به زمان 4 ماهه اجرای پروژه تصریح کرد: برای ساخت این دیواره بتنی پس از انحراف مسیر آب، عرض رودخانه، هشت متر وعمق آن نیز 1.5متر خاکبرداری و حفاری شد. به گفته صمغ آبادی، دیواره مزبورباسنگ آرموربه وزن معادل یک تن وحجم بیش ازیک مترمکعب، چیده وپس ازیکنواخت سازی وپرکردن بین آن باقلوه سنگ و لاشه سنگ، با فواصل 25 سانتی متر، آرماتوربندی شده است. رئیس واحد تأسیسات و ساختمان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران همچنین با اشاره به این که اجرای این عملیات با حمل سنگ های حجیم و چیدمان مناسب، کنارسد صورت انجام شده است، اظهارکرد: با انجام موفقیت آمیزاین عملیات دیگر نبایدنگران اختلال درانجام عملیات دراین مسیر وطغیان رودخانه براثر بارش باران و سیلاب باشیم. صمغ آبادی تصریح کرد: دراحداث سد احداث سد سنگی – بتنی که درمحل تقاطع با رودخانه سفیدرود – امامزاده هاشم به شکل پلکانی بناشده، 80 عدد پایل 10 اینچ در طول 150 متر از عرض رودخانه استفاده شده است.
وی با بیان این که این عملیات با هدف افزایش ایمنی و جلوگیری از آسیب دیدگی، آب بردگی و تخریب لوله انجام شده است، انتقال پایدار و ایمن فرآورده های نفتی و حفظ و نگهداری خط لوله را از دیگر اهداف این طرح برشمرد. رئیس واحد تأسیسات و ساختمان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران گفت: دراین عملیات گسترده که به دلیل تخریب های ایجاد شده ناشی از بارندگی های زیاد درمسیرعبورخط لوله ری–قزوین–رشت، انجام شد، واحدهای مختلف شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران ازجمله ترابری، تعمیرات خط و ساختمان بااستفاده ازماشین آلات سنگین مناطق جنوب شرق، شمال شرق، شمال غرب و شمال، فرآیند خاکریزی، پایل کوبی، سنگ ریزی وایمن سازی لوله را در بستر رودخانه انجام دادند. سرپرست نگهداری وتعمیرات خط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران نیزمیزان تقریبی حجم سنگ تخلیه شده در این عملیات را 750 تن اعلام و اظهارکرد: حجم خاک ومخلوط جابه جا شده نیزبیش از 15هزارمترمکعب بود که پس از انحراف آب به سمت سد از پیش ساخته شده، شرایط محیط را برای اجرای عملیات فراهم کرده است. سعید فولادوند گفت: با ایمن سازی خط لوله قزوین– رشت درتقاطع رودخانه سپید رود، شدت آب عبوری ازاین گذرگاه نیز دربرخورد آن با خط لوله مزبور، مهار و از بروز مواردی همچون شکست لوله و تبعات آن جلوگیری شده است.
زندگی درخشان و پر از مبارزه دختر گرامی پیامبر اسلام(ص) سرشار از نکات تربیتی و اخلاقی است که می تواند برای بشر امروز و خصوصا زنان مسلمان یک الگو و اسوه کامل ایمانی باشد. زندگی پرفرازونشیب حضرت زهرا(س) از تولد تا شهادت درس هایی دارد که می تواند در کوره راه های زندگی و پستی و بلندی های آن سرمشقمان باشد. در سلسله مطالب پیش رو کوشیده ایم تا بخشی از نکات درس آموز زندگی آن حضرت را بیان کنیم. اینک بخش سوم را می خوانید.
از دیدگاه آموزه های اسلامی، انسان نسبت به سرنوشت فردی و اجتماعی خویش مسئول است و نمی تواند در رابطه با حوادث، جریانات و واقعیت های پیرامون خویش بی تفاوت باشد. یکی از مهم ترین موضوعاتی که تأثیری عمده بر سرنوشت بشریت دارد؛ رهبری و مدیریت سیاسی جامعه است که برخورد مسئولانه تمامی افراد جامعه را در قبال خود طلب می کند و در این رابطه جنسیت مطرح نیست. از این زاویه است که حضرت فاطمه(س) دختر پیامبر گرامی اسلام(ص) سزاوارترین افراد برای مشارکت سیاسی و حضور در صحنه سیاست است و علی رغم اشتغالات اجتماعی متعدد و خستگی های ناشی از کار روزانه و رسیدگی به امور خانه و سرپرستی چند کودک خردسال، خود را از سیاست دور نمی دارد و همچون سیاست مداری قهرمان در صحنه اجتماع حاضر می شود و در دفاع از حق و عدالت جان مبارک خویش را نثار می کند.
حضرت فاطمه(س) زندگی سیاسی و آشنائی با الفبای آن را از همان دوران خردسالی آغاز کرد و با فعالیت های سیاسی و اجتماعی پدر بزرگوار خویش و مشکلات و مصائب بی شمار از نزدیک مأنوس بود؛ حتی جبهه جنگ می رفت و در غزوه های متعددی همراه با پیامبر(ص) شرکت می کرد. بعد از ازدواج و زندگی مشترک باز هم در جریان زندگی اجتماعی همگام با حضرت امام علی(ع) به پیش می رود. اما پس از وفات پیامبر(ص) فصلی جدید از زندگی را آغاز کرد که برای تحکیم پایه های انقلاب نوپای پیامبر اکرم(ص) و حفظ و تداوم حکومت اسلامی، دست به احقاق حق و مبارزه گشود و در جریان سیاسی عظیمی حضوری آشکار یافت. حضرت فاطمه(س) خود را زنی مسلمان می دانست که باید به وظایف خویش آشنا بوده و تکلیف و وظیفه شرعی اش را شخصاً عمل کند، بدین خاطر در روزهای آتش و خون و شکنجه پس از وفات پیامبر(ص) و در روزهایی که سیاست روز آتش زدن به در خانه و بیعت خواهی از روی زور و اعمال قدرت بود، قد علم کرد تا تکلیف دینی و سیاسی خود را نیکو به انجام رساند.
در اوایل بعثت، حفظ جان پیامبر(ص) و دفاع و حمایت از آن حضرت از مهم ترین وظایف کسانی بود که علی رغم مشکلات و تنگناهای موجود در جامعه نوپای اسلام، به حقّانیت پیامبر(ص) و آیین او ایمان آورده بودند. تعداد انگشت شماری نیز با استفاده از موقعیت اجتماعی، سیاسی و دیگر توانایی های خود، بیشتر به این امر می پرداختند که ازجمله آنها حضرت زهرا(س) بود. رسول خدا(ص) از هنگامی که به رسالت مبعوث شدند، تا زمانی که به مدینه هجرت کردند در مکه مورد آزار و اذیت فراوان قرار گرفتند. بزرگان قریش و حتی عموهای پیامبر اکرم(ص) علاوه بر تشویق و تحریک مردم و کودکان جهت آزار و اذیت به پیامبر(ص)، خود نیز به طور مستقیم از هیچ تلاشی در این زمینه دریغ نداشتند. آن بانوی بزرگوار در مواردی علاوه بر اطلاع و پیش گیری از اقدام آنان، خود مستقیماً به صحنه می رفت و به حمایت و دفاع از پیامبر عزیز می پرداخت. زهرای مرضیّه(س) در اثبات حق و مقابله با انحراف در رهبری امت اسلامی از هیچ کوششی فروگذار نکرد و این امر را تکلیف خود می دانست. گاهی شب ها همراه امام علی(ع) به در خانه مهاجرین و انصار می رفت و حمایت از ولایت و وصیّت رسول خدا(ص) را در یادها زنده می کرد و آنان را به دفاع از حق همسرش در مسأله خلافت و حق خودش فراخواند؛ اگرچه چیزی جز کلام سرد و بی مهری نمی شنید. حضرت فاطمه(س) عنایت ویژه ای به مسأله دفاع از امامت و ولایت امام علی(ع) داشت و به عنوان یک وظیفه اجتماعی در قالب های مختلف روی آن اهتمام و جدیّت می ورزید.
دخت گرامی رسول خدا(ص) می دید که با خروج رهبری از محور خود چه بسا ممکن است امور مهم دیگر نیز دچار این آفت شود و هرگونه ساکت ماندن نوعی مهر تأیید بر کارهای ناروا باشد و چه بسا حتی برای همیشه کاری قانونی جلوه داده شود و نشانی بر حقانیت مدّعیان خلافت تلقی شود، بدین جهت آن حضرت در مواردی مخالفت خود را با اعتراض و انتقاد و شکوه به اثبات رساند و فرمودند: «ای انجمن بزرگان، ای بازوان ملّت، ای حافظان اسلام، این غفلت و سستی در مورد حق من چیست؟ و چرا در برابر دادخواهی من سهل انگاری می کنید؟»
حضرت زهرای مرضیه(س) حکومت امام علی(ع) را همان حکومت پیامبر(ص) و استمرار نبوت و رسالت می دانست. خانه امیرالمؤمنین(ع) را مهبط وحی و شخصیت آن حضرت را شخصیتی دانا به امور دنیا و آخرت معرفی می فرمود و کنار زدن آن بزرگوار را خسارتی بزرگ و روشن می شمرد. از اقدام های روشنگرانه آن حضرت افشای ماهیت سیاست ستیز با امام علی(ع) بود، او معتقد بود کسانی که حضرت علی(ع) را از صحنه بیرون کرده اند، از شدّت عمل او در برابر مخالفان دین و قاطعیتش در مقابل دشمنان اسلام و افزون طلبان بیم دارند؛ آنان می دانند حضرت علی(ع) در اجرای عدالت ذره ای کوتاهی نخواهد کرد و در راه تحقق احکام الهی از مرگ نمی هراسد، ازاین رو او را کنار زدند تا به آسانی به اهداف شخصی و خواسته های نفسانی شان دست یابند، شاید آن روزها بسیاری از اصحاب و تابعین و کسانی که تازه مسلمان شده بودند نمی توانستند باور کنند دست هایی که امام علی(ع) را کنار زده اند از سر هواپرستی چنین ظلمی را مرتکب شده باشند، چون آنها نیز ظاهراً سال ها در رکاب نبی اکرم(ص) شمشیر زده و به اسلام گرویده بودند، به علاوه برخی از آنها جزو دانشمندان جامعه به حساب می آمده اند، لذا کسی جرأت نمی کرد به آنان گمان بد برده و آنها را به بی دینی و خیانت متهم کنند، بنابراین مردم دو گروه بودند: یک گروه از ریشه دشمنی و مخالفت با امام علی(ع) خبر نداشتند و گروه دیگر شجاعت و شهامت بیان حقایق را نداشتند، ولی حضرت زهرا(س) با کمال شجاعت ماهیت کینه توزانه آنان را افشا کرد و ریشه های فاسد دشمنی با مولای متقیان علی(ع) را برملا ساخت.
شناخت دشمن و آگاهی از معیارهای دشمنی، اندیشه ای روشن در فراز و فرودهای زندگی فردی و اجتماعی به انسان می بخشد. حضرت صدیقه کبری(س) با سخن آسمانی خود نخستین معیار دشمن شناسی را دشمنی و مخالفت با اهل بیت رسول خدا(ص) معرفی می کند و با صراحت بسیار می فرماید: «هر کس با ما دشمنی کند، با خدا ستیز کرده است و آن کسی که با ما مخالفت کند، با پروردگار رودررو شده است و مخالف ما عذاب دردناک و مجازات شدید الهی در دنیا و آخرت بر او واجب می گردد». هرگاه در آیینه سخن و سیره آن حضرت بنگریم به خوبی درمی یابیم که ستایش دوستان و نکوهش دشمنان خط پایانی نخواهد داشت. حضرت زهرا(س) با ارائه تدبیری خردمندانه، عرصه ستم ستیزی و میدان مبارزه با دشمن را فراتر از زمان و مکان گسترش داده بود تا افراد از ارزش دوستی های الهی و زشتی دشمنی های شیطانی تا روز رستاخیز آگاهی یابند؛ ازاین رو در وصیتش به امیر مؤمنان(ع) فرمود: «تو را وصیت می کنم هیچ یک از آنان که به من ظلم کردند و حق مرا غصب کردند، نباید در تشییع جنازه من شرکت کنند، زیرا آنها دشمن من و دشمن رسول خدا(ص) هستند و اجازه مده فردی از آنها و پیروانشان بر من نماز بخوانند و مرا شب دفن کن، آن هنگام که چشم ها آرام گرفته و دیده ها به خواب فرو رفته باشند».
این وصیت ضربه سهمگینی بر پیکر دشمنان ولایت وارد ساخت؛ ضربه ای که تا قیام قیامت استمرار خواهد داشت و سندی زنده و ماندگار بر محکومیت حکومت و غیرعادلانه بودن آن از منظر زهرای مرضیه(س) به شمار می آید.
مسئول قرارگاه فرهنگی خلیج فارس صنعت نفت از اهدای پرچم مسجد مقدس جمکران به مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس خبر داد. حجت الاسلام و المسلمین حمید فلاحتی گفت: این مراسم آئینی با حضور خادمان مسجد مقدس جمکران، مسئول شورای اقامه نماز وامور روحانیون شرکت ملی پالایش و پخش، مدیر روابط عمومی شرکت ملی پالایش و پخش و مدیران شرکت نفت ستاره خلیج فارس برگزار شد. در ابتدای مراسم، محمد علی دادور، مدیرعامل ستاره خلیج فارس ضمن خوش آمدگویی به خادمان مسجد مقدس جمکران وجود این پرچم مقدس در پالایشگاه را مایه افتخار دانسته وابراز امیدواری کرد در سایه عنایت های حضرت صاحب الامر(عج) گام های بلندی در راستای خدمت به کشور و نظام مقدس اسلامی برداشته شود. سخنرانی، مداحی و مرثیه سرایی خادمان افتخاری مسجد مقدس جمکران و سخنرانی حجت الاسلام عباس ثقفی از دیگر برنامه های این مراسم بود. این مراسم با پرچم گردانی خادمان و توزیع تبرکی مسجد مقدس جمکران و اهدای پرچم به مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس پایان یافت.
در نخستین سالگرد شهادت سردار مقاومت سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، با حمایت شورای فرهنگی و ستاد اقامه نماز وزارت نفت، کتاب «سردار مقاومت و سرباز ولایت» منتشر شد.
با توجه به اینکه روز شهادت سردار سلیمانی روز جهانی مقاومت نامگذاری شده است، دو فصل ابتدایی این کتاب به مبحث مقاومت از دیدگاه قرآن و اهل بیت و همچنین بیانات مقام معظم رهبری پرداخته و در فصل های بعد به مباحثی همچون مکتب حاج قاسم، نگرشی بر اندیشه های ایشان وگزیده ای از خاطرات سردار به زیور طبع آراسته شده است. این کتاب در پنج فصل شامل مفهوم مقاومت در آیات و روایات، مقاومت و مولفه های آن در کلام رهبری، سردار سلیمانی اسوه بارز مقاومت، نگرشی بر اندیشه های شهید سپهبد سلیمانی و همچنین خاطراتی از سردار شهید سپهبد سلیمانی در ۱۴۸ صفحه به چاپ رسیده است.
اگر شخصیت فاطمه زهرا(س) برای ذهن های ساده و چشمهای نزدیک بین ما آشکار می شد ما هم تصدیق می کردیم که فاطمه زهرا(س) سرور همه زنان عالم است، بانویی که در سنین کم و در عمر کوتاه به مقامات معنوی و علمی و معرفتی و به مرتبه ای برسد که برابر مرتبه انبیا و اولیاست. فاطمه زهرا فجر درخشانی است که از گریبان او خورشید امامت و ولایت و نبوت درخشیده است. آسمان بلند و رفیعی است که در آغوش آن ستاره های فروزان ولایت قرار گرفته است. همه ائمه(ع) برای مادر بزرگوار خود تکریم و تجلیل قائل بودند که برای کمتر کسی این همه احترام و تجلیل را از آن بزرگواران می شود دید. زنان مسلمان در زندگی شخصی، اجتماعی و خانوادگی خود باید زهرا(س) را از جهت خردمندی، فرزانگی و عقل و معرفت، الگو و سرمشق خود قرار دهند و از بُعد عبادت، مجاهدت، حضور در صحنه، تصمیم گیری های عظیم اجتماعی، خانه داری، همسرداری و تربیت فرزندان صالح از زهرای اطهر(س) پیروی کنند. اسلام فاطمه(س) را، آن عنصر برجسته و ممتاز ملکوتی را، به عنوان نمونه و اسوه زنان معرفی می کند. آن زندگی ظاهری او، جهاد او، مبارزه او، دانش او، سخنوری او، فداکاری او، شوهرداری او، مادری او، همسری او، مهاجرت او و حضور او در همه میدانهای سیاسی و نظامی و انقلابی و برجستگی همه جانبه او که مردهای بزرگ را در مقابل او به خضوع وادار می کرد. اصولاً درک نادرست از شخصیت زن، که میراث نامبارک فرهنگ های غیراسلامی دخیل در اندیشه مسلمانان است، باعث شده است که آن حضرت تنها از زاویه دختری برای پیامبر(ص) و مادری برای ائمه(ع) مطرح شود و آن شایستگی ها و گزینش الهی که در شکل گیری زندگی و شخصیت آن حضرت نقش برجسته داشته و زندگی و صفات فاطمه زهرا(س) را به عنوان اسوه ای برای همه زنان و همه انسان ها، به ویژه زنان، مطرح می سازد، مجهول بماند.
منبع: برگرفته از مجموعه «یک رهبر به تمام معنا»، بخشی از بیانات در سایت مقام معظم رهبری.
محققان، سفرنامه نویسان و تاریخ نگاران از حضور نفت در ایران خبر داده بودند
علی بهرامی کشف نفت اگر چه از سوی عوامل دارسی و در دوران معاصر تاریخ ایران انجام شد، اما شواهد و قرائن تاریخی و باستانی زیادی نشان می دهد که این ماده سیاه رنگ، حضوری جدی در جنوب و غرب ایران داشته است. بعید نیست انگلیسی ها با خواندن تاریخ و مطالعات باستان شناسی، تاریخی و زمین شناسانه پیش از کشف نفت در مسجد سلیمان، ریسک سرمایه گذاری در اکتشاف نفت در جنوب و غرب ایران را به جان خریده باشند. در مطلب پیش رو کوشیده ایم نگاهی بیندازیم به حضور نفت در تاریخ سرزمین پهناور ایران؛ البته نگاهمان بیشتر از هر چیز به جنوب و غرب سرزمین مان است؛ یعنی همان جاهایی که انگلیسی ها آن را کاویدند و به نفت رسیدند.
درست است که به صورت صنعتی و مدرن نفت ایران در سال 1287 خورشیدی در نزدیکی های مسجدسلیمان کشف و استخراج شد؛ اما از قرن ها پیش، حتی پیش از طلوع خورشید اسلام در سرزمین ما، رد پای نفت دیده شده است.
مردم ایران از نفت استفاده هایی داشتند و در زندگی های کوچ نشینی، روستانشینی و شهرنشینی از آن بهره می بردند.
جنوب و غرب ایران پیشتاز بهره برداری از نفت بوده است و در میان سرزمین های مختلف ایرانی در این زمینه شهرت دارد.
سخن از همان سرزمین هایی است که در آخرین سال های قرن 13هجری خورشیدی صفحه تاریخ معاصر ایران را ورق زدند و لکه هایی از نفت را در همه صفحات بعدی آن نشاندند.
درباره نفت حرف هایی وجود داشت
اصلا بعید نیست فعالیت های باستان شناسانه و تاریخی و بیرون کشیدن اطلاعات دست اول علمی- تاریخی باعث شده باشد که دارسی به فکر ریسک سرمایه گذاری در نفت ایران بیفتد؛ البته دارسی خیلی آدم اهل ریسکی بود. درباره زندگی عجیب او در کتاب «تاریخ جهانی نفت» نوشته دانیل یرگین آمده است: «دارسی در سال ۱۸۴۹ میلادی در شهر دیوون انگلیس متولد شده و بعدها به استرالیا مهاجرت کرده بود. وی در استرالیا به شغل وکالت دعاوی در شهری کوچک مشغول شده بود و ضمنا در این مدت علاقه عجیبی به شرط بندی در مسابقات اسب سواری پیدا کرده بود. دارسی بسیار اهل ریسک بود و در بزرگترین ریسک زندگی اش پیش از سرمایه گذاری در نفت ایران، یک معدن متروک طلا را در استرالیا خریداری کرد و کمی بعد معلوم شد معدن را بدون دلیل متروک کرده اند و هنوز مقادیر زیادی طلا در آن معدن موجود بود. عواید ناشی از استخراج طلا، دارسی را به مردی بسیار ثروتمند تبدیل کرد، به طوری که به عنوان یک میلیونر به لندن بازگشت. پس از این اتفاقات، دارسی به دنبال زمینه هایی بود که سرمایه خود را به جریان بیندازد و به همین دلیل، پیشنهاد سرمایه گذاری در نفت ایران از جانب او با استقبال روبه رو شد. نتیجه این بود که منشی خود آل ماریوت را در مارس ۱۹۰۱ میلادی به ایران فرستاد تا شرایط اخذ امتیاز را بررسی کند.» اما به هر حال ریسک های دارسی بدون پشتوانه عقلی هم نبود؛ زیرا اگر چنین بود، ریسک پذیری با بی عقلی برابری می کرد. پس او به اخبار مطالعات باستان شناسان، زمین شناسان و دانشمندان علوم تاریخی احتمالا دسترسی داشته یا از طریق مشاورانش می دانسته که باید در کجا ریسک سرمایه داشته باشد. در کتاب «خون خاک» نوشته خسرو معتضد نیز درباره اطلاعات نفتی پیش از حضور دارسی آمده است:«سن اوستن هنری لایارد که در سال های دهه 1840 میلادی همزمان با سلطنت محمد شاه در جنوب ایران به سر می برده، در سفرنامه خود می نویسد: نزدیک ظهر به محلی به نام چشمه نفت رسیدیم. از این چشمه مقداری مایع تیره رنگ به نام مومیایی تولید می شود که معمولا ایرانی ها برای درمان کوفتگی های شدید و درد مفاصل به کار می برند»... برای نخستین بار لفتوس، زمین شناس انگلیسی هنگامی که از جنوب باختری ایران دیدن می کرد، متوجه وجود رگه های نفت در آن زمین ها شد. او مقاله ای با عنوان «درباره زمین شناسی نواحی مرزی عثمانی و ایران و نواحی مجاور آن» نوشت و به وجود منابع نفت در مسجدسلیمان و نواحی جنوب غربی ایران اشاره کرد... سه دهه بعد، ژاک دمورگان، زمین شناس فرانسوی نیز راه او را پی گرفت و در مقالاتی که نوشت، خبر از وجود نفت در نواحی جنوب و غرب ایران داد... چند سال بعد باستان شناس آلمانی با نام هوتم شیندلر،دنباله رو محققان دیگر شد و در مناطقی از جنوب و جنوب غربی ایران خبر از نفت داد.»
بسیاری از محققان قدیمی و کسانی که به قصد کنجکاوی و جهانگردی یا تجارت از ایران گذر کرده اند، معمولا به وجود نفت اشاره ای داشته اند. نفتی که گاه در شکل قیر نیز مورد استفاده قرار می گرفته است. در کتاب «کاربردهای نفت و گاز در ایران باستان» نوشته فرشید خدادادیان آمده است: «ابواسحاق ابراهیم بن محمد استخری، جغرافیدان ایرانی که در سده چهارم هجری (قرن دهم میلادی) می زیست، در کتاب «المسالک و الممالک» اظهار می دارد که در غاری در دارابگرد (دارابجرد) واقع در ولایت فارس، مومیا یافت می شود و قدرت شفابخش آن، چندان ارزشی دارد که یک نگهبان همیشه در کنار این غار کشیک می دهد و این مومیا را یک بار در سال در ظرفی سنگی جمع آوری می کنند و نزد حاکم ولایت می برند... تامس هربرت انگلیسی که به دربار شاه عباس کبیر آمده بود، از معدن (زهک) مومیا در جهرم دیدن کرده و در نامه اش نوشته است که این روغن تندبو و مرطوب بر زهر، کارگر می افتد و اگر حرف مردم را باور کنیم، علاج تام و تمامی است برای هر گونه زخم، تا آنجا که وقتی شاهان دیگر طلا و مروارید و هدایای گرانبها برای شاه عباس می فرستند، وی در عوض مقداری از این مرهم می فرستد.» خبر از نفت را ابن بطوطه جغرافیدان مشهور جهان اسلام در قرن هشتم نیز در کتاب مشهور خود داده است. جالب اینجاست که محمد علی موحد، یکی از بزرگترین متفکران و محققان ایرانی که اتفاقا در حوزه نفت یدطولایی داشته و خودش از کارکنان بسیار قدیمی صنعت نفت است، کتاب ابن بطوطه را ترجمه و تصحیح کرده است. ابن بطوطه مراکشی در دیدار خود از ایران به نفت اشاره هایی مستقیم داشته و آن را در قالب قیر و استفاده های درمانی و طبی در سفرنامه خویش روایت کرده است.
شاید یکی از قوی ترین مطالعات و دقیق ترین آنها درباره نفت پیش از حضور دارسی را جرج کرزن انجام داده باشد. او کتاب بسیار معتبری به نام «ایران و قضیه ایران» دارد که سرشار از نکات برجسته و قابل توجه تاریخی در همه ابعاد زندگی سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ایرانیان در اواخر دوران قاجار است. او سال ها به گشت و گذار و مطالعه در ایران پرداخت و هر بار بخشی از مشاهدات دقیقش را با جزئیات باورنکردنی در روزنامه تایمز لندن منتشر شود. در کتاب «ایران و قضیه ایران» کرزن درباره مشاهدات نفتی اش آورده است: «تحقیقاتی که تا به حال در نارستان، 35 کیلومتری جنوب شرقی برازجان انجام شد، شایعات را درباره نفت تایید نکرده و معلوم شد رگه هایی از زغال وجود داشت و سنگ هایی سخت که به قیر آغشته شده بودند... اما باید به این نکته توجه کرد که در تپه های اطراف دالکی، رگه های قیر بسیار زیادی دیده می شود و از دیر باز نیز گفته اند که منابع ممتاز زیرزمینی نفت در این منطقه وجود دارد. در این حدود، دو چشمه آب سبزفام نیز بیرون می آید که درجه حرارت آن 95 فارنهایت است و با مواد گوگرد و هیدروژن مخلوط شده و بوی تندی از آن متصاعد می شود و بر سطح آن نیز نفت شناور است... محل دیگری که ظاهرا نفت در آن وجود دارد، ناحیه رامهرمز است؛ ناحیه ای که در مجاورت کارون قرار گرفته و بنابر تحقیقات سه بخش نفتی در آن وجود دارد. اولی ده جاردین است که بالغ بر 10 چشمه نفت دارد که سه تای آنها مهم تر هستند و روزانه به طور متوسط 25 گالن نفت می دهند... دومی در 24 مایلی «ولیس» در ساحل کارون است و سومی در 45 مایلی جنوب شرقی شوشتر. در آنجا شش گودال کم عمق هست و یکی از آنها نفتی دارد که بدون تصفیه، می توان آن را در چراغ به کار برد و در بازارهای اصفهان، تهران و شوشتر به فروش می رسد. می گویند در دزفول نیز نفت هست و همچنین در نزدیکی قصر شیرین و کلهر از توابع کرمانشاه و کردستان ایران. محصولات نفتی در احمدی و رودون و بندرعباس هم مشاهده شده است. با همه اینها باید بگویم در تنها محلی که نفت برای مصرف استخراج می شود، در بخش «سلخ» در جزیره قشم است که نفت زبر و خام؛ اما خوشایندی به دست می آید که محلی ها برای روشنایی و درمان دردهای رماتیسم به کار می برند.»
به نظر می رسد، احتمال بسیار بالایی وجود داشته باشد که دارسی و عوامل آن در ایران با توجه به جمیع مطالعات انجام شده و گزارش های موجود تاریخی محققان مختلف در قالب سفرنامه نویسی، مطالعات تاریخی، علوم جغرافیایی و نظامی و... دست به چنین ریسک بزرگی زده باشند؛ اطلاعاتی که در متن های سده های ششم تا سیزدهم هجری درباره نفت ایران وجود داشت و همگی گواه حضور نفت در خاک ایران بود، اطلاعات تاریخی نشان می داد که ایران آمده است تا با پیدایش نفت، وارد دنیای تاریخی دیگری شود.
منابع:
1-کتاب«خون خاک»، جلد اول، نوشته خسرو معتضد
2-کتاب «کاربردهای نفت و گاز در ایران باستان» نوشته فرشید خدادادیان
3- کتاب «ایران و قضیه ایران» نوشته جرج کرزن با ترجمه وحید مازندرانی
نگاهی به برترین فیلم های دوره های مختلف جشنواره فجر (بخش پنجم و پایانی)
علی بهرامی جشنواره فیلم فجر، قدمتی طولانی دارد و بهمن سال گذشته که هنوز کرونا میدان دار همه جهات زندگی انسان ها نشده بود، سی و هشت دوره آن برگزار شد. اگر به رسم جشنواره های سینمایی بنا بوده که هر سال، سیمرغ بهترین فیلم بر شانه یک فیلم بنشیند، استثناهایی هم وجود داشته است. به عنوان مثال، در دوره های اول، دوم، چهارم، ششم، دوازدهم و سی ام، بهترین فیلم معرفی نشد و دوره های پنجم، بیستم و سی و دوم، همزمان دو فیلم، سیمرغ بهترین را گرفتند. حالا که روزهای کرونایی کوتاه نیامده اند، ما هم کوتاه نخواهیم آمد و مروری بر بهترین فیلم های جشنواره فجر خواهیم داشت. شاید آنها را ندیده باشید یا بخواهید تجدید خاطره کنید. اگر با این گزارش همراه شوید، احتمالا کمتر حوصله تان سر خواهد رفت. بخش پنجم و پایانی این گزارش را می خوانید:
امروز دیگر کمتر کسی است که نداند حضور جوانان و نوجوانان در شبکه های اجتماعی و در فضای مجازی، در کنار ویژگی هایی که دارد، دارای چه مخاطرات سهمگینی است. شاید باور نکنید اگر به شما بگوییم که ابوالحسن داودی، کارگردان فیلم «رخ دیوانه» شش سال پیش درباره این مخاطرات در فیلمش سخن گفته و هشدار داده است. «رخ دیوانه» چند سال از جامعه اش جلوتر بود؛ فیلمی کاملا اجتماعی، هشدار دهنده و آسیب شناسانه که این روزها خیلی بهتر از هر زمان دیگری درک می شود. در خلاصه داستان «رخ دیوانه» آمده است: « داستان چند جوان که در یک قرار اینترنتی با یکدیگر آشنا شده و به دنبال یک شوخی و شرط بندی در مسیری پیچیده و دلهره آور می افتند؛ مسیری که درک جدیدی از زندگی و اجتماع را برای هرکدامشان رقم می زند و باعث می شود سرهم کلاه بگذارند و ...». داستان فیلم، خیلی سرزنده و سرحال است و با شیوه روایی که دارد، جذابیت بیشتری برای مخاطب خودش ایجاد کرده است. بازیگران فیلم تلاش کرده اند بهترین بازی خود را ارائه کنند. شاید گزاف نباشد اگر بگوییم که ابوالحسن داوودی با «رخ دیوانه» تقریبا بهترین فیلم تمام دوران حرفه ای اش را کارگردانی کرده است. پس در جریان باشید که همه چیز برای دیدن یک فیلم خوب و ارزشمند آماده است و پیشنهاد می کنیم، تماشای فیلم اجتماعی و جذاب «رخ دیوانه» را از دست ندهید. طناز طباطبایی، صابر ابر، ساعد سهیلی، امیر جدیدی، نازنین بیاتی، گوهر خیراندیش و بیژن امکانیان، بازیگران اصلی این فیلم هستند.
باورش سخت بود؛ اما بالاخره سینما و هنر ایران باید باور می کرد که جوانی به نام محمد حسین مهدویان، کاری کرده است کارستان. «ایستاده در غبار» را که ببینید، اول نمی دانید با فیلمی مستند طرف هستید یا داستانی. کمی که بگذرد، تازه متوجه می شوید در سینمای ایران، سبک کاریِ جدیدی خلق شده است؛ سبکی که می کوشد تا ترکیبی میان مستند، داستان و روایت سینمایی ایجاد کند و مرزهای مرسوم سینمایی را بشکند. سبک و سیاقِ فیلمسازی مهدویان، چشم داوران و منتقدان را گرفت و البته در دل بینندگان و مخاطبان سینمای ایران نیز اثر کرد. «ایستاده در غبار» در میانه تاریخ سینمای ایران ایستاد تا در آغاز دهه 90 باز هم شاهد طلوعی دیگر در سینما و هنر ایران باشیم. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «احمد متوسلیان که دوران نوجوانی اش را در سکوت گذرانده و اکنون بزرگتر شده، فرمانده لشکری می شود که باید در دروازه های خرمشهر با دشمن بجنگند؛ اما سرنوشت او فرسنگ ها دورتر از مرزهای ایران رقم می خورد. این فیلم درباره زندگی احمد متوسلیان است.» اگر چه این فیلم در جرگه فیلم های دفاع مقدس قرار می گیرد؛ اما با هر فیلم دفاع مقدسی و جنگی که دیده اید، فرق می کند. هادی حجازی فر در نقش احمد متوسلیان، بازیگر اصلی این فیلم است.
دوره سی و پنجم هم دوره مهدویان بود. او این بار ثابت کرد که کارش در «ایستاده در غبار» اصلا و ابدا موقتی و یک بار برای همیشه نبوده و با «ماجرای نیمروز» نشان داد که جای پای محکمی در سینمای ایران پیدا کرده است. این فیلم هم سبک و سیاقی مستندگونه دارد؛ اما دنیای آن کاملا متفاوت از «ایستاده در غبار» است. داستان، جزئیات بسیار زیاد و دقیقی دارد و دهه 60 خورشیدی را چنان بازسازی کرده که انگار فیلم اصلا فیلمی نیست که در دهه 90 ساخته شده باشد. بازی ها در «ماجرای نیمروز» درخشان هستند. برخی بازیگران مثل جواد عزتی، بهترین سکانس های عمر هنری اش را به نمایش گذاشته اند. احمد مهران فر نیز از ارسطوی سریال پایتخت، کیلومترها فاصله گرفته و بازی درخشانی از خود به نمایش گذاشته است. در خلاصه داستان این فیلم می خوانید: «فیلم به ترورهای سال ۱۳۶۰ به دست گروه منافقین می پردازد. درگیری ها پس از برکناری ابوالحسن بنی صدر از ریاست جمهوری توسط مجلس شورای اسلامی شدت می گیرد. پس از برکناری ابوالحسن بنی صدر، گروه های ضد انقلاب اسلامی مانند منافقین دست به ترورهای مقامات ارشد و یاران امام خمینی(ره) می زنند. از سوی دیگر، نیروهای اطلاعاتی و امنیتی مختلفی با همکاری هم، درصدد دستگیری اعضای گروه منافقین هستند....». وفاداری، خیانت، سیاست بازی و ترور، درونمایه های اصلی فیلم «ماجری نیمروز» هستند. شخصیت های مختلفی در فیلم وجود دارد که هم بخوبی ساخته و پرداخته شده و هم خاکستری اند. شخصیت هایی که تا پایان فیلم به برخی از آنان نمی توان اعتماد کرد. مهرداد صدیقیان، احمد مهران فر، هادی حجازی فر، جواد عزتی، مهدی پاکدل، حسین مهری، لیندا کیانی و محیا دهقانی از بازیگران اصلی این فیلم هستند.
تا به حال هر چه فیلم در حوزه دفاع مقدس دیده اید را فراموش کنید. بهرام توکلی، «تنگه ابوقریب» را چنان کارگردانی کرده که واقعا بعید به نظر می رسید، چنین فیلمی خلق کند. چند سرباز با معرفت و با مرام که رفاقتشان خاص است، تا آخرین لحظه و آخرین قطره خون خود پای یک حمله ناجوانمردانه می ایستند. در خلاصه داستان آمده است: «این فیلم که بر اساس واقعیت ساخته شده، روایتی است از دفاع گردان عمار یاسر لشکر ۲۷ محمد رسول الله(ص) در برابر لشکرکشی رژیم بعث در موقعیت تنگه استراتژیک ابوقُرَیب دهلران و حمله به فَکّه و شرهانی، در روزهای پایانیِ جنگ. بعثی ها برای رسیدن به اهدافشان باید از سد یک پایگاه که شکل تنگه است، عبور کنند و در این میان، با مقاومت شدید نیروهای ایرانی روبه رو می شوند.» آتش از هر طرف می بارد و جنگ روی خشونت آمیزش را به بالاترین حد ممکن نشان می دهد؛ اما جمع رفقایی که با هم، هم قسم و هم عهد شده اند، به هیچ وجه نمی شکند. «تنگه ابوقریب» چنان مخاطب را میخکوب می کند که محال است بتواند یک لحظه چشم از لحظه های دلهره آور آن بردارد. بازی های درخشان فیلم، دیدنی و داستان آن خیلی خوب روایت شده است. شخصیت ها کاملا واقعی هستند و از شخصیت های خارق العاده و فانتزی برخی فیلم های جنگی خبری نیست. مردانگی در فیلم موج می زند و مخاطب هر لحظه منتظر شهادت یکی از رفقاست... جواد عزتی، حمیدرضا آذرنگ، امیر جدیدی، مهدی پاکدل، علی سلیمانی، قربان نجفی و بانیپال شومون از بازیگران اصلی فیلم «تنگه ابوقریب» هستند.
همین اول به شما بگوییم، اگر فیلم «شبی که ماه کامل شد» را ببینید، به احتمال بسیار زیاد، غمبار ترین فیلم 10 سال اخیرتان را دیده اید. داستان فیلم با اینکه کارگردان در آن تصرفاتی داشته؛ اما واقعی است. حتما ماجرای ریگی را به خاطر دارید. برادرش را هم ممکن است به یاد داشته باشید. این فیلم داستان برادر ریگی است که یکی از غمبارترین و اسفناک ترین تراژدی های دو دهه گذشته ایران را رقم زد. با دیدن این فیلم، بازی درخشان هوتن شکیبا را محال است فراموش کنید. نوع دگردیسی و تغییرات هویتی او در برابر برادر جنایتکارش، بسیار دیدنی است. داستان فیلم به بهترین نحو ممکن پرداخته شده و حرکت به سمت فاجعه به قدری دقیق پیش می رود که امکان ندارد چشم از صحنه های مهیج و پر جزئیات آن بردارید. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «شبی که ماه کامل شد، روایت دختر جوانی از مناطق جنوب شهر تهران است که درگیر عشق جوانی شهرستانی می شود و این در حالی است که پس از ازدواج بنا به دلایلی مجبور به مهاجرت از ایران است. در این مسیر، برادرش با او همراه می شود؛ اما در میانه راه، اتفاقاتی برای آنها رقم می خورد. این فیلم براساس داستان واقعی عبدالحمید ریگی و همسرش فائزه منصوری است....» خیلی راحت به شما بگوییم اگر دلش را ندارید، این فیلم را نبینید؛ اما اگر می خواهید به تماشای یکی از بهترین فیلم های 10 سال اخیر سینمای ایران بنشینید، دل به دریا زده و بیننده «شبی که ماه کامل شد» به کارگردانی نرگس آبیار باشید.. الناز شاکردوست، هوتن شکیبا، فرشته صدرعرفایی، پدرام شریفی، بانیپال شومون، امین میری و شبنم مقدمی بازیگران اصلی فیلم هستند.
در سال های پایانی دهه 90 باز هم پای مجید مجیدی به سیمرغ بهترین فیلم باز شد تا خاطره خوش، «پدر»، «بچه های آسمان»، «باران» و ... دوباره زنده شود. عجیب این است که مجیدی، متخصص بازی گرفتن از نابازیگران است. نابازیگران در فیلم های او چنان بازی می کنند که انگار سال هاست در حرفه ای ترین فیلم های دنیا نقش داشته اند. فیلم «خورشید» هم از این بابت بسیار موفق است. کودکان خیابانی این فیلم به قدری طبیعی اند که نمی توان گفت بازیگر نیستند. داستان های مجیدی، ساده و معمولی؛ اما پر چالش و اضطراب آور است و او در ایجاد این پارادوکس های داستانی، تخصص دارد. این بار مجیدی پیگیر وضعیت کودکان کار شده است. در خلاصه داستان فیلم آمده است: «خورشید به مسأله کودکان کار می پردازد. داستان درباره نوجوانی به نام علی است که از طرف یک مرد به دنبال یک زیرخاکی می رود.» «خورشید» در تمام معنای خود یک فیلم اجتماعی محسوب می شود که داستانی بسیار جذاب دارد. این را هم اضافه کنیم که آخرین فیلم مجیدی، حضوری جدی در جشنواره های مختلف سینمایی دنیا داشته و البته نماینده ایران در اسکار نیز بوده است. چشم نوازی در طراحی صحنه و شیوه نگارش دیالوگ های فیلم، از دیگر نقاط قوت آخرین اثر مجید مجیدی محسوب می شود. جواد عزتی، طناز طباطبایی، علی نصیریان و روح الله زمانی از بازیگران اصلی فیلم هستند.
انسان همواره به دنبال کسب تجربه و آگاهي از آنچه پيرامونش وجود دارد، بوده تا بر دانش روزافزونش بيفزايد. از اين رو هميشه به دنبال اسرار پنهان در جهان هستي است، حقايقي كه با دانستن آنها شگفت زده مي شود و انگشت به دهان مي ماند. به همين بهانه در ادامه دانستني هايي را برايتان آورده ايم كه بسيار جالب توجه و مفيد هستند.
اگر چشم انسان يك دوربین دیجیتال بود، رزولوشن هر چشم بين۱۲۰ تا 140 مگاپیکسل بود. با این حال این پیکسل ها به طور مساوی پخش نشده اند. یک میلیمتر مربع در مرکز چشم حدود 200 هزار گیرنده رنگ دارد، در حالي كه گوشه های چشم، گیرنده های کمتری دارند.
كمبود هورمون سروتونين باعث مي شود كه بيش از حد احساساتي باشيد. دليل اشك ريختن برخي افراد هنگام ديدن فيلم هاي احساسي نيز همين است.
گوش بعضي از افراد بعد از خوردن يك وعده غذایی کامل زنگ می زند. علت اين اتفاق اين است كه بسیاری از نوشیدنی ها و غذا ها مي توانند روي سطح مایع گوش داخلی تاثیر بگذارند و باعث شنیدن صدا شوند. غذا های بسيار شور يا شیرین و خوراكي هاي کافئین دار نيز گاهي باعث کاهش موقت شنوایی و حتی سرگیجه مي شوند.
حجم و اندازه ریه ها کاملا متفاوت است، علت آن هم محل قرارگیری قلب است. ریه راست سنگین تر و بزرگتر از ريه سمت چپ است تا جای کافی برای قلب وجود داشته باشد.
وقتی مدت زماني طولانی در حمام یا استخر مي مانيد، پوست دستتان چروکیده می شود كه تصور بر اين است كه به دليل مصرف زياد آب، اين اتفاق افتاده، اما واقعيت چيز ديگري است؛ واکنش مغز به محیط باعث ايجاد چنين وضعيتي مي شود، آن هم براي اينكه بتوانید اجسام و اشیا را در زیر آب لمس کنید.
از هر ۲۰۰ نفر، یک نفر با یک دنده اضافی به دنیا می آید كه پزشکان به آن دنده گردنی مي گويند. اين دنده اضافي که بالای ترقوه قرار گرفته، آزاردهنده نيست و مشكلي براي فرد ايجاد نمي كند.
شايد تعجب كنيد، اما اگر به کف پایتان سیر بمالید، بعد از 30 دقيقه مزه و بوی آن را در دهانتان احساس می کنید. دليل اين اتفاق وجود آلیسین در سير است، ترکیبي ارگانیک که در عمل تخریب مکانیکی سیر اتفاق می افتد. اين ماده می تواند از غشای سلول نفوذ، در جریان خون حرکت کند و به جوانه های چشایی دهان برسد. به همین دلیل افرادي كه سير مي خورند، نه تنها دهانشان بلکه کل بدنشان بوی سير مي گيرد، چون بوي آن در كل خونشان حل شده است.
گيرنده هاي درد در بدن زنان دو برابر مردان است، اما توانايي تحمل درد در زنان بسيار بيشتر از مردان است.
محققان دريافته اند كه در ميان 27 نوع احساس بشر، غم بيشتر از همه طول مي كشد. اين احساس مي تواند 120 ساعت به طول بينجامد، از اين رو ماندگارترين حس است، اما شادي تنها 36 ساعت عمر دارد.
تاثیر انرژي مثبت به اندازه اي است که اگر خودتان را متقاعد کنید که خواب خوبي داشته ايد، مغزتان هم فریب می خورد و احساس خوب خوابيدن را به شما منتقل مي كند، حتي اگر اين اتفاق نيفتاده باشد.
ناخن های دست به دليل تماس بيشتر با نور خورشيد، سریع تر رشد می کنند. جالب اينكه ناخن های دستی که با آن زياد کار می کنید، زودتر از ناخن های دست دیگرتان بلند مي شود، ضمن اينكه بلندترین ناخن دستان همیشه روی انگشت وسط است.
احساس سرما در روزهای سرد سال اتفاقی طبیعی است، اما هستند افرادی که همیشه سردشان است. این افراد معمولا دست ها و پاهایشان یخ می زند و در تمام فصول سال احساس سرما می کنند، حتی با پوشیدن لباس های گرم. اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید، نباید به سادگی از کنار این مسئله عبور کنید و بگویید که مشکلی وجود ندارد. احساس سرمای همیشگی، ممکن است نشان دهنده وجود مشکل در بدنتان باشد. در ادامه برخی از عواملی را که باعث می شود همیشه احساس سرما کنید، برایتان آورده ایم.
احساس سرمای دائمی، نشانه کم خونی ناشی از فقر آهن است. گلبول های قرمز خون برای حمل اکسیژن در جریان خون به آهن نیاز دارند. وقتی سطح آهن بدن پایین باشد، گردش خون در بدن با مشکل مواجه می شود. احساس سرما در دست ها و پاها بیشتر است، چراکه بدن انسان هوشمندانه عمل می کند به این شکل که اول خون را به سمت اندام های حیاتی اش مثل قلب و مغز می فرستد. گوشت قرمز مهم ترین منبع غذایی آهن است که می تواند به رفع کمبود آهن در بدن کمک کند. سبزیجات برگ دار و حبوبات هم از منابع خوب این ماده به شمار می روند.
کم خونی ناشی از ویتامین ب ۱۲ هم احساس سرما، بی حسی و پایین بودن سطح انرژی را به دنبال دارد. افرادی که گیاهخوارند، معمولا با کمبود این ویتامین مواجه هستند، چراکه ویتامین ب 12 بیشتر در فرآورده های حیوانی یافت می شود. تخم مرغ، ماست و پنیر از منابع خوب ویتامین ب ۱۲ هستند.
مشکلی به نام تیروئید
وقتی بدن به میزان کافی هورمون تیروئید برای تنظیم سوخت و ساز خود تولید نکند، احساس سرما به سراغمان می آید. از دیگر نشانه های کم کاری تیروئید می توان به ریزش مو یا یبوست اشاره کرد. از این رو بهتر است با یک آزمایش ساده از سلامتی مان مطمئن شویم.
افرادی که کمبود وزن دارند و بیش از اندازه لاغر هستند، نیز همیشه احساس سرما می کنند. همان طور که می دانید، چربی های بدن مانند یک عایق عمل می کنند، از این رو وقتی مقدار چربی ها کم باشد، بدن نمی تواند گرما را به خوبی حفظ کند. علاوه بر این با کم شدن کالری های دریافتی، سرعت سوخت و ساز نیز کاهش می یابد، در نتیجه بدن انرژی کمتری برای گرم کردن خودش دارد. همانطور که اشاره کردیم، بدن انسان هوشمند است و اگر احساس کمبود انرژی کند، سرعت سوخت و ساز خود را کم می کند تا انرژی کمتری مصرف کند.
از دیگر عواملی که باعث می شود همیشه احساس سرما کنید، خستگی مزمن است. مشکلی که سرعت سوخت و ساز بدن را پایین می آورد و باعث احساس سرما می شود. علاوه بر این دمای بدن در شب دچار تغییر می شود و از آنجایی که بدن به چرخه خواب عادت می کند، اگر شبی بیش از شب های دیگر بیدار بمانید، ممکن است در همان زمانی که شب های قبل خواب بودید، دمای مرکزی بدنتان افت کند.
تمایل ما به مصرف غذای گرم و زیاد در فصل سرما دلایل زیادی دارد. چربی ها کمک می کنند هم احساس سیری کنیم و هم احساس گرمای بیشتر. در رژیم های غذایی که چربی کمی دارند، مواد غذایی خنک کننده ای مثل میوه ها و آبمیوه ها جایگزین مواد غذایی سالمی مثل مغزها و دانه های خوراکی می شوند. بنابراین خوردن چربی کافی می تواند کمک کننده باشد.
توده عضلانی در بدن تولید گرما می کند، در نتیجه دیگر قسمت های بدن گرم باقی می ماند. انجام منظم ورزش به عضله سازی منجر خواهد شد.
اگر دست ها و پاهایتان همیشه سرد است، اما هیچ بیماری مزمن و خاصی ندارید، شاید مشکلتان ضعف طبیعی گردش خونتان باشد. متخصصان برای رفع این مشکل توصیه می کنند که مرتب ورزش کنید و از طب سوزنی کمک بگیرید.
درست است که دمای مرکزی بدن زن ها حدود 4/0 درجه بیشتر از مردهاست، اما دمای دست زنان به طور متوسط ۳ درجه پایین تر از مردان است. این تفاوت زیاد نیست، اما می تواند یکی از علت های سرد بودن دست ها و پاهایتان باشد.
افرادی که کمبود وزن دارند و بیش از اندازه لاغر هستند، نیز همیشه احساس سرما می کنند. همان طور که می دانید، چربی های بدن مانند یک عایق عمل می کنند، از این رو وقتی مقدار چربی ها کم باشد، بدن نمی تواند گرما را به خوبی حفظ کند. علاوه بر این با کم شدن کالری های دریافتی، سرعت سوخت و ساز نیز کاهش می یابد، در نتیجه بدن انرژی کمتری برای گرم کردن خودش دارد. همانطور که اشاره کردیم، بدن انسان هوشمند است و اگر احساس کمبود انرژی کند، سرعت سوخت و ساز خود را کم می کند تا انرژی کمتری مصرف کند.
کم آبی باعث می شود خون به درستی در بدن به گردش درنیاید. همچنین آب، گرما را در خود حفظ می کند، بنابراین وقتی بدن کم آب شود، از این مزیت نیز محروم خواهد شد. به همین دلیل خوردن هشت لیوان آب در روز توصیه شده است.
سالم و مقوی مناسب فصل پاییز و زمستان
پژمان علیزاده - داور و کارشناس برنامه دستپخت
سوپ كدو تنبل، يكي از خوشمزه ترين و مقوي ترين سوپ هاست كه دارای مقادیر زیادی ويتامين A، Cو B است. همچنین منبع غنی آنتی اکسیدان ها به شمار می رود، از این رو در فصل پاییز و زمستان طرفداران زیادی دارد و می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از سرماخوردگی کمک کند. این سوپ خوشمزه علاوه بر طعم خوبی که دارد، بسیار خوشرنگ است و باعث باز شدن اشتها نیز می شود.
مواد لازم
كدو: ٥٠٠ گرم
خامه: ١٠٠ گرم
كره: ٥٠ گرم
شكر: به ميزان لازم
عسل: به دلخواه
زعفران: به مقدار دلخواه
طرز تهيه
ابتدا كدوها را داخل قابلمه می گذاریم و با حرارت بسيار كم اجازه می دهیم تا بپزند و نرم شوند. سپس داخل بلندر می ریزیم و كاملا پوره می کنیم. پوره كدو را از صافي رد کرده و داخل قابلمه می ریزیم و کم کم كره را اضافه می کنیم. بعد خامه را مدام هم می زنیم تا بريده نشود، در آخر هم شكر را می افزاییم. اين سوپ پر از رسپی های (مجموعه ای از مواد غذایی) خوشمزه است. می توانیم کمی عسل و زعفران نیز به آن کنیم. حالا می توانیم سوپ آماده مان را داخل ظرف مورد نظر بریزیم و با دانه هاي کدو سوپ خوش عطر و رنگ مان را تزیین كنیم.
بشقاب داغ
داوود اعماری
مواد لازم
چیپس: یک بسته
قارچ: 300 گرم
ژامبون: 200 گرم
پنیر پیتزا: 250 گرم
سس سفید: به میزان دلخواه
سس قرمز: به میزان دلخواه
نمک، فلفل و آویشن: به میزان لازم
طرز تهیه
چیپس را خرد می کنیم و در ظرفی می ریزیم، سپس مقداری سس سفید و سس قرمز ریخته و بعد از آن کمی پنیر پیتزا می ریزیم. قارچ را خرد کرده و سرخ می کنیم و کمی نمک به آن می افزاییم. سپس کالباس را کبریتی خرد کرده و به چیپس مان اضافه می کنیم. حالا مقداری آویشن به قارچ اضافه کرده و آن را روی ژامبون ها می ریزیم. دوباره سس سفید و سس قرمز ریخته و در پایان هم یک لایه پنیر پیتزا روی موادمان می ریزیم و داخل فر از قبل گرم شده با دمای 150 درجه سانتی گراد می گذاریم. به محض طلایی شدن پنیرها، ظرفمان را از فر خارج می کنیم.
محمد غفاری
مواد لازم
آرد: 100 گرم
بیکینگ پودر: یک دوم قاشق مرباخوری
نمک: یک هشتم قاشق چایخوری
کرم نرم شده: 100 گرم
شکر: 100 گرم
وانیل: یک چهارم قاشق مرباخوری
تخم مرغ درشت: 2 عدد
شکلات چیپسی: 70 گرم
طرز تهیه
آرد، کره، شکر، بیکینگ پودر، وانیل و تخم مرغ را در یک کاسه بزرگ با همزن مخلوط می کنیم تا کاملا یکدست شود. سپس چیپس شکلات را اضافه می کنیم. مایع به دست آمده را با یک قاشق درون کاغذهای کاپ کیک می ریزیم و پس از آن، سینی کاپ کیک ها را داخل فر از قبل گرم شده با درجه 190درجه سانتی گراد به مدت 20 تا 25 دقیقه قرار می دهیم تا کاملا پخته شوند (برای اطمینان از پخت با یک خلال دندان امتحان کنید). بعد از خارج کردن کاپ کیک ها از فر، آنها را داخل ظرف می چینیم و اجازه می دهیم تا خنک شوند.
سرمربی تیم فوتبال پارس جنوبی :
آرش جعفری تیم فوتبال پارس جنوبی جم بعد از سقوط از لیگ برتر به لیگ دسته یک فوتبال باشگاه های ایران، دوباره به روزهای خوب برگشته است و با حضور در بالای جدول این مسابقات امیدوار است دوباره به لیگ برتر برگردد. پارسی های جم این ماموریت را به محمد نصرتی، مربی جوان و آینده دار فوتبال ایران واگذار کرده اند. مدافع سابق تیم ملی ایران و تیم های پاس و پرسپولیس از سال گذشته وارد جرگه مربیان شده است و حالا برای تکمیل کار و نتایج خوب خود می خواهد با پارس جنوبی جم به لیگ برتر صعود کند. با محمد نصرتی، سرمربی جوان و موفق پارس جنوبی جم در خصوص آمدن به جم و قبول هدایت این تیم گفت وگویی داشتیم که با هم می خوانیم.
همان طور که گفتید، ابتدا با تیم چوکا تالش به توافق رسیده بودم، ولی بعد از چند روز دیدم بستر کار در تالش فراهم نیست و نمی شود با این تیم کار کرد و نتیجه لازم را گرفت برای همین دوستانه از این تیم جدا شدم. سپس با پیشنهاد تیم پارس جنوبی مواجه شدم و مذاکرات خوبی با مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی بهرام رضاییان و نیز ایرج خرمدل، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس داشتم و در نهایت وقتی شرایط را بررسی کردم و دیدم می توانم با این تیم به خوبی کار کنم و موفق باشم، هدایت پارس جنوبی را قبول کردم و خدا را شکر انتخابم درست بود و الان می بینید که نتایج خوبی گرفته ایم.
پارس جنوبی به معنای واقعی یک باشگاه است. امکانات سخت افزاری و نرم افزاری خوبی دارد. به خوبی از سوی مدیران حمایت می شود. زمین تمرین خوب و نیز ورزشگاه استاندارد دارد. این تیم هویت دارد، در لیگ برتر بوده و هواداران خونگرمی دارد. شرایط کار در این باشگاه فراهم است و مدیری دارد که کارهای بیرون زمین را خودش حل می کند و نیازی نیست مربی به دنبال مشکلات باشگاه باشد و متعاقبا شما تمام فکر و ذکر خود را برای تمرین و مسابقه می گذارید.
شرایط خوب است. الان کل فوتبال ایران با مشکل اقتصادی مواجه است. حتی تیم های بزرگی مثل پرسپولیس و استقلال هم با همین مشکل مواجه هستند. خدا را شکر تا به الان مشکل خاصی نداشتیم و شرایط خوب است مدیریت باشگاه آقای بهرام رضاییان و همچنین مدیر اجرایی تیم آقای چراغی هم برای تیم زحمت زیادی می کشند تا مشکل نداشته باشیم. بنابراین باید بگویم کار در پارس جنوبی خوب است و راضی هستم.
همیشه آغاز لیگ ها در روند نتیجه گیری تیم ها بسیار مهم است. تمام تیم ها با برنامه های زیادی وارد این مسابقات می شوند و تیم ما هم از این موضوع مستثنا نیست. برای همین ما از همین ابتدا سعی کردیم قدرت و شیوه بازی خود را به حریفان دیکته کنیم. پیروزی در روزهای نخست لیگ انگیزه خوبی به بازیکنان و تیم می دهد و باعث می شود با اعتمادبه نفس بالاتری کار را ادامه دهید. خدا را شکر با کسب نتایج خوب بالانشین هستیم و باید این روند را ادامه دهیم.
واقعا نمی خواهم راجع به داوری صحبت کنم، اما کارشناسان می توانند روی صحنه های داوری نظر بدهند. در مجموع داوری چنگی به دل نمی زند. مثلا در بازی آخر ما از داوری ضربه خوردیم. متاسفانه در لیگ برتر هم داوری های خوبی نمی بینیم. امیدوارم فدراسیون امسال این مشکل را حل کند.
از عملکرد بازیکنانم در لیگ تاکنون راضی هستم. همه می دانند بازی در لیگ خصوصا هفته های ابتدایی خیلی سخت است. شاگردانم برای پیروزی در بازی های لیگ خیلی زحمت کشیدند و من از آنها ممنون هستم؛ بنابراین باید بگویم انتظارات من را برآورده می کند. البته باید بگویم هنوز برای بهتر شدن کار داریم چراکه می توانیم بهتر از این باشیم.
نه تنها باشگاه پارس، بلکه 12 تا 13 تیم دیگر همگی هدفشان صعود است. ما از این قضیه مستثنا نیستیم و در این راه بازیکنان باتجربه و جوانی داریم، از همه مهم تر وجود انگیزه است. با تمام این اوصاف فعلا حرف زدن در این مورد خیلی زود است. ما تازه ابتدای راه هستیم و باید بگویم برنامه های زیادی برای این فصل داریم و متعاقبا هنوز با تیم ایده آل مان هم فاصله داریم. در روزهای آینده با اضافه شدن چند بازیکن دیگر، ترکیبمان کامل تر خواهد شد و می توانیم به اهداف بزرگ تری بیندیشیم. ما راه سختی را در لیگ یک در پیش داریم و در این رقابت ماراتن گونه باید هفته به هفته رشد کنیم و تیم شخصیت خودش را پیدا کند. شما مطمئن باشید هدف ما صعود به لیگ برتر است و با توجه به مجموعه خوبی که داریم، می توانیم به هدفمان برسیم. البته این را هم بگویم برای رسیدن به این هدف تمام تلاش خود را می کنیم و کم نمی گذاریم.
مدیرعامل باشگاه در این مدت خیلی برای تیم زحمت کشیده اند و تمام تلاش خود را کرده اند تا بهترین شرایط برای تیم فراهم شود. همان طور که گفتم ما زمین، تمرین و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری خوبی در باشگاه داریم. بازیکنانی را هم که می خواستیم جذب کردیم. ضمن اینکه چند بازیکن دیگر هم قرار است به جمع ما اضافه شوند، بنابراین باشگاه همکاری خوبی با کادر فنی و تیم داشته است.
ما هشت بازیکن تیم امید داریم و در جمع بزرگسالان هم چند بازیکن جمی و بوشهری هستند. به نظر من بازیکن با سن پایین تر مستعد رشد و پیشرفت است. ما تلاش کردیم از بازیکنان بومی استفاده زیادی کنیم و بازیکنان با استعداد را در ترکیبمان قرار دهیم. مثلا ناصری پور که به تیم ملی جوانان دعوت شد. من الان به یک بازیکن 18 ساله و یک دفاع وسط 21 ساله بازی می دهم. به هر حال هدف ما این است که بازیکنان جوان را به فوتبال ایران معرفی کنیم.
خدا را شکر در ورزشگاه ها پروتکل های بهداشتی رعایت می شود و از این بابت مشکلی نیست. ما هم در باشگاه تمام شرایط را رعایت می کنیم تا بازیکنان، کادر فنی و سایر عوامل تیم با مشکل مواجه نشوند. مردم که در این شرایط نمی توانند به ورزشگاه بیایند حداقل می توانند از طریق تلویزیون بازی تیم شهرشان را ببینند و با نتایج تیم هایشان شاد شوند، پس برای همین نباید این شادی را از مردم گرفت. وزارت بهداشت، وزارت ورزش و فدراسیون هم رای به ادامه بازی ها داده اند. من هم عقیده دارم با رعایت موارد لازم می توان هم لیگ برتر و هم لیگ یک را با قدرت برگزار کرد. امیدوارم هرچه زودتر این ویروس ریشه کن شود و مردم بتوانند به زندگی نرمال خود برگردند.
پورموسوی:
سیروس پورموسوی بعد از دیدار تیمش مقابل نساجی که با پیروزی یک بر صفر این تیم همراه بود، گفت: خدا را شکر می کنم در یک بازی بیرون از خانه 3 امتیاز خوب از تیم خوب نساجی گرفتیم. نساجی رو به توپ های بلند آورده بود برای همین ما کمی عقب رفتیم، ولی خدا را شکر با اداره بازی موفق شدیم 3 امتیاز خوب کسب کنیم.
سرمربی صنعت نفت آبادان در خصوص داوری این بازی گفت: چون نساجی در بازی های قبل لطمه خورده بود یک مقدار این تیم با هیجان و استرس بیشتر کار را دنبال می کرد. فکر نمی کنم داوری مشکلی داشت و فقط یک صحنه به داور در مورد تمارض بازیکن حریف اعتراض کردم و گفتم باید به بازیکن حریف اخطار بدهد. بازیکنان نساجی کمی انیمیشنی خود را به زمین می انداختند، ولی در کل داوری مشکلی نداشت. از نظر من داور بازی مسابقه را مدیریت کرد و می توانست در خیلی از صحنه ها به بازیکنان اخطار بدهد، ولی همان طور که اشاره کردم داوری روی بازی اثر نداشت.
سرمربی نفت آبادان در خصوص بازیکنان بومی تیمش گفت: ما 85درصد از نیروهای بومی استفاده می کنیم. دروازه بان تیم ما و حنفی غیربومی هستند، ولی بقیه بازیکنانمان همان بازیکنان سال گذشته و بومی هستند.
سرمربی صنعت نفت آبادان با اشاره به دلایل موفقیت تیمش گفت: فاکتور اول، همدلی مجموعه باشگاه نفت آبادان و اعضای هیات مدیره، بازیکنان و کادر فنی است. فاکتور دوم هم حضور بازیکنان بومی و غیربومی است که باعث شد یک تیم خوب و صمیمی را در کنار یکدیگر تشکیل بدهیم.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، ول کن رقابت در صدر جدول با مدعیان نیست و با یک پیروزی دیگر جای خود را در میان مدعیان محکم تر از قبل کرد.
شاگردان سیروس پورموسوی که فقط به خاطر تفاضل گل کمتر با امتیاز برابر در رده دوم جدول بعد از استقلال قرار داشتند، در هفته یازدهم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران ضمن کسب یک پیروزی دیگر به طلسم ناکامی های خود در بیرون از خانه هم پایان دادند. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در هفته یازدهم لیگ برتر در قائمشهر مهمان تیم فوتبال نساجی این شهر بود که موفق شد با تک گل طالب ریکانی، کاپیتان خود با نتیجه یک بر صفر میزبانش را شکست دهد تا 21 امتیازی شود و در صدر جدول قرار بگیرد.صنعت نفت آبادان از ابتدای لیگ برتر تاکنون موفق نشده بود بیرون از خانه مقابل هیچ تیمی به پیروزی برسد. حالا شاگردان پورموسوی با یک پیروزی شیرین به این ناکامی هم پایان دادند تا صنعت نفت آبادان تا به اینجا یک فصل رویایی را پشت سر گذاشته باشد. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با ادامه این روند می تواند یکی از گزینه های کسب سهمیه آسیایی در پایان فصل باشد.
دروازه بان صنعت نفت آبادان:
چه شد تیم فوتبال صنعت نفت آبادان را برای حضور در لیگ برتر انتخاب کردی؟
همان طور که می دانید، من در لیگ یک به همراه استقلال خوزستان به مقام نهم رسیدم. سال خیلی خوبی در تیم استقلال خوزستان داشتم و روزهای خوبی را با این تیم پشت سر گذاشتم. برای همین از تمام اعضای این تیم تشکر می کنم و قدردان آنها هستم که همیشه به من کمک کردند، چراکه دوباره در این تیم به روزهای خوب رسیدم و توانستم به لیگ برتر برگردم. اما اینکه چه شد به تیم فوتبال صنعت نفت آبادان پیوستم، باید بگویم فوتبال نفت و آبادان را به خوبی می شناختم و علاوه بر این می دانستم نفت آبادان چه هواداران خوب و پرشوری دارد. از سوی دیگر حضور آقای پورموسوی باعث شد که به نفت بیاییم. من قصد دارم همان روند خوبی را که در استقلال داشتم در آبادان هم ادامه دهم. مردم آبادان تعصب زیادی روی تیمشان دارند و من می خواهم با عملکردی خوب دل آنها را شاد کنم.
بله، متاسفانه همین طور بود. بازی با پیکان دیدار سختی بود. ما هیچ شناختی از رقیب نداشتیم. مربی تیم کلی برنامه ریزی کرده بود که در لحظه آخر همه چیز خراب شد. ما با بازیکنان جوان به میدان رفتیم و در حالی که هیچ کس فکر نمی کرد برنده شویم دست به کار بزرگی زدیم و بازی باخته را با برد عوض کردیم. همین باعث شد که روحیه تیم بالا برود. جوانان آبادانی در روز اول کار بزرگی کردند.
بازی خوبی بود و صنعت نفت نمایش خوبی داشت. از سوی دیگر هوا بارانی و چمن خیس بود. البته چمن را قبل از بازی با پلاستیک پوشانده بودند، با این حال چمن کمی بلند بود و این کار را سخت و نیز از کیفیت بازی کم کرده بود. می توانستیم حداقل یک امتیاز را بگیریم که متاسفانه این اتفاق نیفتاد. ما با یک گل و از روی نقطه پنالتی باختیم. به نظر من آن صحنه پنالتی نبود. من در آن زمان در دو قدمی صحنه بودم و دیدم که اصلا خطایی اتفاق نیفتاد. با این حال به نظر داور احترام می گذاریم و امیدوارم در بازی های آینده شاهد سوت هایی که به ضرر نفت آبادان زده می شود، نباشیم.
ما تیم خیلی خوبی داریم. تلفیقی از بازیکنان جوان و باتجربه که همه برای موفقیت تیم تلاش می کنند. از سوی دیگر یک مربی بسیار خوب و بادانش داریم که به کارش خیلی وارد است و می داند در هر بازی چه چیزی می خواهد. من مطمئن هستم با ادامه این روند می توانیم یکی از تیم های بالانشین جدول باشیم و حتی سهمیه آسیایی کسب کنیم.
گفتی که در لیگ یک فصل خوبی را پشت سر گذاشتی، آیا می توانی در تیم فوتبال صنعت نفت آبادان هم موفق عمل کنی؟
همان طور که گفتم من در استقلال خوزستان سال خوبی را پشت سر گذاشتم و کلین شیت های زیادی داشتم. قصد دارم همان روند خوب سال قبل را در صنعت نفت ادامه دهم و امیدوارم که بتوانم سال خوبی با کلین شیت های زیاد داشته باشم. مطمئن باشید روند خوب خودم را ادامه می دهم.
نساجی تیم خوبی بود. این تیم چند هفته بود که نتیجه نمی گرفت و برای همین مقابل ما برای جبران مافات آمده بود و فشار زیادی به ما آورد. اما ماهم خوب بازی کردیم. بچه ها به خوبی آنها را کنترل کردند و در نهایت به یک پیروزی شیرین دست پیدا کردیم. در مورد پنالتی هم باید بگویم خدا کمک کرد. من قبلا پنالتی های شیری را دیده بودم، برای همین می دانستم کجا می زند. به سمت توپش رفتم و موفق شدم ضربه را مهار کنم. خدا را شاکرم که سهم کوچکی در پیروزی تیمم داشتم.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان سه دروازه بان خوب دارد . پیام پارسا، حامد فلاح زاده و من که فقط و فقط برای موفقیت تیم تمرین و تلاش می کنیم . ما سه نفر با هم رفیق هستیم و رابطه خیلی خوبی داریم. هرکدام از ما بازی کنیم، فرقی نمی کند. این سرمربی است که تصمیم نهایی را می گیرد چه کسی بازی کند. مطمئن باشید هر کدام از ما بازی کنیم برای موفقیت تیم تلاش می کنیم.
در ابتدا باید بگویم از انتخاب خودم بابت نفت آبادان خیلی راضی هستم. در ادامه از آقایان پورموسوی و عیسی زاده کمال تشکر را دارم و امیدوارم که بتوانم جواب اعتماد آنها را بدهم. از هواداران آبادانی نیز تشکر ویژه ای دارم و بابت لطفی که به من داشتند، از آنها سپاسگزارم. من و بقیه بازیکنان به دنبال این هستیم که با ارائه بازی های خوب فصل خوبی را برای هواداران نفت و آبادانی ها رقم بزنیم.
منصور قنبرزاده، مدیرعامل سابق باشگاه نفت تهران و یکی از معاونان اداره کل ورزش وزارت نفت و حسن نصراصفهانی، رئیس هیات مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان به عنوان گزینه پیشنهادی حیدر بهاروند و مصطفی آجرلو برای پست نایب رئیسی فدراسیون فوتبال پیشنهاد شدند.
ثبت نام کاندیداهای هیات رئیسه فدراسیون فوتبال در پست های مختلف ازجمله ریاست، نواب رئیسی، نمایندگان هیات های فوتبال استانی، نمایندگان باشگاه ها و کارشناسان هفته گذشته به پایان رسید. در میان اسامی که ثبت شدند، قرار گرفتن نام منصور قنبرزاده، مدیرعامل سابق نفت تهران و حسن نصراصفهانی، رئیس هیات مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان جالب توجه بود. حیدر بهاروند که کاندید ریاست فدراسیون فوتبال شده است، منصور قنبرزاده را به عنوان نایب رئیس خود معرفی کرده است. از سوی دیگر مصطفی آجرلو یکی دیگر از کاندیداهای ریاست فدراسیون فوتبال، اقدام به ثبت اسامی حسن نصراصفهانی به عنوان یکی از سه نایب رئیس پیشنهادی خود کرد.
نصراصفهانی که کارمند وزارت نفت در پالایش و پخش است، از سه سال پیش تاکنون به عنوان رئیس هیات مدیره در باشگاه صنعت نفت آبادان فعالیت داشته است. حالا باید دید کدام یک از این دو نفتی می توانند به عنوان مدیر در بدنه فدراسیون فوتبال مشغول به کار شوند.
بعد از درخشش بسکتبالیست های پالایش نفت آبادان در لیگ برتر بسکتبال ایران حالا نوبت به درخشش بسکتبالیست های نفت امیدیه در لیگ دسته یک بسکتبال ایران رسیده است. تیم بسکتبال بزرگسالان نفت امیدیه در پایان دور رفت این رقابت ها در جایگاه دوم گروه خود قرار گرفت. بر همین اساس، در چارچوب رقابت های لیگ دسته یک بسکتبال باشگاه های ایران بسکتبالیست های نفت امیدیه در پایان رقابت های دور رفت كه به ميزباني بوشهر و به صورت متمرکز در گروه شش تيمي برگزار شد، موفق شد در رتبه دوم جدول قرار بگیرد. تیم بسکتبال نفت امیدیه که از مدعیان صعود به شمار می رود، در مجموع دور رفت با انجام پنج بازي توانست سه برد و دو باخت کسب کند و درنهایت با کسب 8امتیاز در جايگاه دوم گروه خود قرار بگیرد.
در مراحل مختلف زندگی چقدر به خودمان اهمیت می دهیم؟
مشعل شعر نسبتا معروفی وجود دارد که شروع آن این بیت است: «چه استراحت خوبی است در جوار خودم / خودم برای خودم با خودم کنار خودم». ممکن است این بیت شعر از «احسان افشاری» شعری ساده شبیه شعرهای دیگر باشد اما بر یک مفهوم کلی و قابل توجه تاکید می کند که بسیاری از روان شناسان و مشاوران تخصصی در همه دوره های سنی آن را مورد تاکید قرار می دهند و آن ارزش قائل شدن برای خودمان است. بسیاری از ما در برهه های مختلف زندگی، شرایط اجتماعی و در ارتباط با افراد مهم زندگیمان، اولویت را از خودمان به دیگران منتقل و حتی خودمان را فراموش کردیم. این فراموش کردن خود البته در جامعه ما و همه جوامع انسانی می تواند در نقش های اجتماعی مثل پدر و مادر بودن، خواهر و برادر بودن، همسر بودن، دوست بودن، معلم بودن، کارمند خوب بودن و ... تعریف و توجیه های متفاوتی پیدا کند، اما در نهایت آنچه اتفاق افتاده، اثر خودش را بر روح و روان ما گذاشته است و ما خودمان را از اولویتمان حذف کرده ایم. درباره اهمیت دادن به خودمان در شرایط مختلف زندگی و در نقش های مهم زندگی، توصیه های قابل توجهی وجود دارد که می توانیم آنها را مرورکنیم و ببینیم با کدام یک از این موارد تا به حال مواجه بوده ایم و کدام یک می تواند خودمان را از دست خودمان نجات دهد.
زمانی تلاش خواهیم کرد که با خودمان مهربان تر باشیم و خودمان را در اولویت بگذاریم که شناخت بیشتر و نزدیکتری از خودمان داشته باشیم. همه ما در دوران کودکی و دوره های بعدی در معرض شرایط و آسیب های زیادی بوده ایم که ممکن است متوجه اثرات آنها نباشیم؛ به همین دلیل بهتر است با کمک مشاور یا خواندن کتاب های خودشناسی، شناخت از خودمان را بالا ببریم.
برای خودمان زندگی کردن به این معنا نیست که نیازی به دیگران نداریم و لازم است تنها شویم یا دیگران را نادیده بگیریم. آنچه در این میان اهمیت دارد این است که رضایت خودمان را در اولویت بگذاریم.
یکی از احساساتی که ممکن است از جایی به بعد ما را با خود ناراضی درونمان مواجه کند، این است که از آنچه واقعا هستیم و می خواهیم، دور شویم و خودمان را در نقش ها و تصاویری که دیگران دوست دارند، قرار دهیم.
عدم رضایت از خود و زندگی، احساسی است که همه ما در دوره های مختلفی تجربه کرده ایم، این عدم رضایت، احساسی معمول برای همه انسانهاست که آرمانگرا، تنوع طلب و دنبال کیفیت هستند، اما لازم است با خودمان برای خواسته ها و آرزوها و نیازهایمان روراست باشیم.
بهتر است متناسب با سقف آرزوها و خواسته های درونی خودمان و نه خواسته های دیگران، برای خودمان برنامه زمانی بگذاریم. قرار نیست در بیست سالگی به آرزوها برسیم و قرار هم نیست در 50 سالگی هنوز دنبال برنامه ریزی باشیم؛ این برنامه ریزی مختص زندگی ماست.
هر کسی شخصیت، خانواده، توانایی ها و شرایط خاصی دارد که با دیگران متفاوت است. بهتر است خواسته ها و انتظاراتمان از خودمان را در سطح همین شرایط قرار دهیم تا از خودمان ناامید و شرمنده نباشیم، اما در عین حال خوب است برای شناخت خودمان و رسیدن به حس رضایت از خودمان صبوری بیشتری به خرج دهیم.
ممکن است برای بسیاری از آرزوها و اهداف مهم زندگی تنها باشیم و برای موقعیتهای حساسی مثل کنکور یا استخدام یا موضوعات دیگر تنهای تنها باشیم، اما مگر کسی غیر خودمان، همراه تر و مهمتر و دلسوزتر از خودمان هم داریم ؟ به همین دلیل لازم است رضایت خودمان، مهمترین انگیزه خودمان باشد.
شاید لازم باشد هر چند وقت یک بار به خودمان یادآوری کنیم که فقط یک بار طعم زندگی کردن را تجربه می کنیم و فرصت زندگی کردن کوتاه است و نباید بگذاریم تعداد کارهایی که همیشه دوست داشتیم روزی انجام دهیم، زیاد شود و به ما حس بیهودگی بدهد.
ممکن است در جریان شناخت خودتان با چالشها و اشکالاتی در مسیر رشد و گذشته خود و خانواده رو به رو شوید، اما آیا می توان آنها را اصلاح یا حذف کرد؟ هیچ کدام قابل تغییر نیستند و تنها چیز مهم و در دسترس که باید به آن توجه کنید، خودتان است. لازم است با آگاهی و شناخت از خودتان در گذشته برای حال و آینده برنامه ریزی کرد.
شناخت قدرت ها و ضعف ها، علایق و ترس ها، خواسته ها و آرزوها و همه خصوصیات ذاتی و ... ما را از محدودیت ها و اشکالاتمان آگاه می کند و می تواند دنیای پیش روی ما را شفاف تر کند و در ادامه برای دیگران به ما کمک کند و حتی درک بیشتری از رفتارها به ما بدهد.
کتاب «هویت» نوشته میلان کوندار، نویسنده ای اهل چک است. در ایران او را بیشتر به خاطر رمان بار هستی می شناسند. کوندرا رمان نویس اندیشمند و نوگرای معاصر، در کشور چک به دنیا آمد. کتاب هویت درباره زندگی شانتال و ژان مارک زن و شوهری است که یکدیگر را دوست دارند، شریک زندگی یکدیگرند و جهانی را که نمی پسندند تنها در پرتو عشق خویش تاب می آورند. شانتال به واقع یگانه پیوند عاطفی ژان مارک با جهان است، هیچ کس به جز شانتال نمی تواند او را از حالت بی اعتنایی برهاند و تنها با واسطه اوست و به خاطر اوست که به جهان می نگرد. شانتال نیز، از نخستین لحظه دیدار، شیفته ژان مارک شده است. رمان هویت نسبت به دیگر آثار کوندرا از پیچیدگی های کمتری برخوردار است و به همان نسبت شخصیت ها هم کمتر هستند. کتاب هویت روایتی است فلسفی از سوء تفاهماتی که ریشه در عدم شناخت دقیق انسان ها از یکدیگر دارد و می تواند بزرگترین عشق ها را به سادگی ببلعد و ویران کند. جدایی و غربتی که در هر حال ما را در بر گرفته و مانع وحدت روح انسانیست و صداقت محض، بال رهایی از این تنهاییست این کتاب را پرویز همایون پور ترجمه کرده و از سوی نشر قطره منتشر شده است.
آخرین ساخته مصطفی کیایی است که می توان آن را از بهترین نمونه های سینمای بدنه و گیشه ای در چند سال اخیر سینمای ایران دانست. فیلم روایتی است از زندگی جوانی به نام حامد با بازی بهرام رادان که در بستری طنز به مشکلات اجتماعی نسل امروز می پردازد. بهرام رادان ، محسن کیایی، سحر دولتشاهی ، بهاره کیان افشار، پژمان بازغی و رضا کیانیان بازیگران مطرح این فیلم هستند.
یاد ایـامی که در گلشـن فـغانی داشـتم
در میـان لالـه و گـل آشـیـانی داشـتم
گرد آن شمع طرب می سوختم پروانه وار
پای آن سرو روان اشک روانـی داشـتم
آتشم بر جان ولی از شکوه لب خاموش بود
عشق را از اشک حسرت ترجمانی داشتم
چون سرشک از شوق بودم خاکبوس درگهی
چون غبار از شکر سر بر آسـتانی داشتم
در خزان با سرو و نسرینم بهاری تازه بود
در زمین با ماه و پروین آسـمانی داشـتم
درد بی عشقی ز جانم برده طاقت ورنه من
داشـتم آرام تـا آرام جـانـی داشـتـم
بلبل طبعم رهی باشـد ز تنهایی خموش
نغـمه ها بـودی مرا تا هـمزبانی داشـتم
رهی معیری
محسن یگانه خواننده سبک پاپ ایرانی است که با پشتکار عجیبی به نواختن گیتار ادامه داد تا جایی که در نوازندگی به حدی رسید که بتواند خود این ساز را آموزش دهد. محسن یگانه اولین ترانه خود را در کنار محسن چاوشی و حامد هاکان با نام نشکن دلمو با ترانه سرایی و آهنگسازی خودش و تنظیمی از محسن چاوشی اجرا کرد. اولین آلبوم رسمی او در سال ۱۳۸۷ به نام «نفس های بی هدف» منتشر شد. آلبوم معروف دیگر او «رگ خواب» بود که در سال 89 وارد بازار شد و ترانه سکوت بسیار مورد استقبال قرار گرفت و محبوب ترین آهنگ سال « ۱۳۸۹» شناخته شد.
گفت وگو با نخبه شرکت ملی حفاری ایران:
مشعل عباس اورکی، از کارکنان مدیریت خدمات فنی شرکت ملی حفاری ایران است که توانسته با وجود شرایط سخت و محدودیت هایی که برای مخترعان و فعالان حوزه پژوهش وجود دارد، تعدادی از اختراعات خود را به مراحل اجرایی برساند. اورکی، لیسانس مهندسی برق و قدرت، شاخه الکتروتکنیک دارد و از دوران کودکی و مقطع دانش آموزی، شروع به اختراعات مختلفی کرده است. «قطع کننده سرم و کیسه خون»، یکی از اختراعات اوست که در دوران دانش آموزی آن را به ثبت رسانده است. او از سال 89 وارد صنعت حفاری شده و شروع کارش از شرکت حفاری شمال در منطقه نفت شهر بوده است. این مهندس نفتی در همان زمان، تجهیز «فوران گیر هوشمند چاه های نفت و گاز» را اختراع می کند که این طرح او توانسته در سال 2013، مدال طلای مسابقات جهانی اختراعات و ابتکارات (IENA) در شهر نورنبرگ آلمان را در میان 500 اختراع از سراسر جهان کسب کند.
او می گوید: پس از مدتی احساس کردم باید از این شرکت جابه جا شوم، به همین دلیل به اداره بنادر و دریانوردی رفتم؛ اما آنجا هم شرایط مناسبی برای کار نداشتم، در نهایت در سال 94 وارد شرکت ملی حفاری ایران شدم و توانستم طی این چند سال، چند طرح را به ثبت برسانم.
او به یکی از طرح های خود که در صنعت نفت کاربردی هم شده است، اشاره می کند و می گوید: طرح نوآوری «رفع انسداد سیمان در سنسور کوریولیس (وزن نما)»، صرفه جویی ارزی قابل توجهی به همراه داشته و یک شرکت دانش بنیان این تجهیز را ساخته و برای شرکت ملی حفاری ارائه می کند. اختراع دیگر من «جوشکاری و نحوه عملیات حرارتی روی لوله مغزی سیار» است. در این پروژه که در صنعت حفاری بسیار پرکاربرد است، توانستیم نوع خاصی از جوشکاری با الکترود خاص را طراحی کنیم و جوش این تجهیز را انجام دهیم که این کار، صرفه جویی بالایی برای شرکت به همراه دارد.
اورکی می افزاید: این تجهیزات تنها از سوی یک شرکت آمریکایی در امارات وجود داشت و حالا در ایران امکان انجام این کار فراهم شده است.
این نخبه صنعت نفت که در سال 99 مقام دوم چهارمین المپیاد بین المللی مهندسی نفت دانشگاه صنعتی شریف را هم به دست آورده است، ادامه می دهد: مدیرعامل شرکت طرح را تایید کردند و قرار شد پیشنهادهایی را به طرح اضافه کنم؛ اما این اقدام ها به هزینه ای حدود 40 میلیون تومان نیاز داشت و من امکان تامین این هزینه را نداشتم و پیگیری کار را کنار گذاشتم.
اورکی به اختراعات خود در بخش گاز هم اشاره و عنوان می کند: «سیستم هوشمند کنترل وضعیت فشار ایستگاه های تقلیل فشار گاز» در یک شرکت اجرایی شده و کارایی بسیاری دارد.
این سیستم کمک می کند به جای خواندن و ثبت حضوری فشار در خانه ها یا ایستگاه های تقلیل فشار، این اطلاعات از طریق مانیتور خوانده شود. اورکی که 30 ساله و متولد شهرستان ایذه است ، در کارنامه خود کسب دو مقام سوم در المپیاد بین المللی مهندسی نفت دانشگاه صنعتی شریف در سال 98 و کسب مقام اول استارتاپ رویداد بومی سازی صنایع نفت و گاز و پتروشیمی در سال 99 را هم در کارنامه تلاشهای خود دارد.
او با بیان اینکه تحریم ها در چند سال اخیر بر کارهای تحقیقاتی و اجرایی او تاثیر زیادی داشته و به واسطه شرایط موجود، پیشنهادهای خارجی زیادی را از دست داده ادامه می دهد: گزینه مهاجرت برای من و افرادی مثل من وجود دارد، اما دوست داریم در کشور خودمان بمانیم و به نتایج خوبی برسیم.
این نخبه نفتی که در حال حاضر در بخش تعمیرات مشغول فعالیت است، تاکید دارد که استخدام و به کارگیری افراد نخبه در بخش های غیرتخصصی و عملیاتی، انرژی و زمان این افراد را صرف اموری غیرضروری می کند.
او می گوید: لازم است وزارت نفت و شرکت ملی حفاری، دستورعملی برای حمایت از مخترعان در بخش های مختلف تدوین کنند تا این افراد در حوزه کاری خود، یعنی پژوهش و فناوری و مهندسی به کار گرفته شوند.
فعالیت این افراد در واحدهای عملیاتی و تعمیراتی مثل سیمان کاری و تعمیرکاری، فرصت ایده و اختراع را از آنها می گیرد.
بزرگ ترین مزرعه یکپارچه گل نرگس کشور در آزادشهر استان گلستان قرار دارد.
این باغ ۱۰ هکتاری هر ساله در اوایل فصل زمستان و با روییدن گل های نرگس، طبیعت چشم نوازی را به وجود می آورد.
رویش گل های نرگس باعث اشتغالزایی خانواده های محلی شده و همچنین منطقه گردشگری را برای دوستداران طبیعت ایجاد می کند.
عکس: محمد نسائی - مهر
Smart Tools
همان طور که از نام این اپلیکیشن مشخص است، مجموعه ای از کاربردی ترین برنامه های اندرویدی را در اختیارتان قرار می دهد. بنابراین این اپلیکیشن مستقل، شامل چند برنامه کاربردی متنوع است؛ البته اغلب برنامه هایی که در اپلیکیشن Smart Tools ارائه می شوند، کاربرد عمومی دارند و روی زمینه تخصصی خاصی متمرکز نیستند. در هر صورت این برنامه، یکی از کاربردی ترین برنامه های اندرویدی کنونی موجود خواهد بود؛ چراکه براحتی مجموعه ای از کارآمدترین قابلیت ها را در اختیارتان قرار می دهد.
برنامه Sleep as Android هم یکی از کاربردی ترین برنامه های اندرویدی کنونی موجود به شمار می رود. این برنامه قادر است وضعیت خواب شما را ردیابی کند. با استفاده از این برنامه، می توانید ساعت خواب خود را مشخص و برای بیداری در ساعت خاصی زنگ هشدار تعیین کنید، سپس گوشی اندرویدی خود را در کنار تختخواب قرار دهید. اپلیکیشن Sleep as Android می تواند با توجه به حرکات شما، میزان کیفیت خوابتان را می سنجد.
اپلیکیشن WiFi Analyzer در واقع یک برنامه کارآمد است. با استفاده از این برنامه، می توانید به اطلاعات جامعی از شبکه های وای فای موجود در اطراف خود و شبکه وای فایی که به آن متصل هستید، دست پیدا کنید. یکی از اصلی ترین کاربردهای این برنامه، تعیین بهترین مکان قرار دادن مودم در ساختمان است. این اپلیکیشن از فرکانس وای فای 2.4 تا 5 گیگاهرتز پشتیبانی می کند و با سنجش کیفیت شبکه وای فای در نقاط مختلف ساختمان، می تواند کمک بسزایی در افزایش کیفیت و سرعت اینترنت وای فای شما داشته باشد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات