تصویب طرح جامع مناطق ویژه اقتصادی ۸ شهر
برگزاری نمایشگاه نفت با رعایت پروتکلهای بهداشتی
به عنوان خدمتگزار مردم را دوست داشته باشیم
زمستان استخوان سوز یا تابستان سوزان؛ فرقی نمی کند
خدمات رسانی گسترده به بومیان منطقه
از رده خارج شدن خودروهای اسقاطی تا 1401
تکمیل 111 پروژه مسئولیت اجتماعی در پاییز 99
تاریخ از نفت سخن میگوید(بخش اول)
خواندنیهایی برای بچهها (بخش اول)
صدرنشینی به صنعت نفت آبادان می آید
شروع مقتدرانه ملی حفاری در فوتسال بانوان
حواسمان به تراپیستهای قلابی باشد
انگیزه درونی به جای مشوق بیرونی
طرح جامع مناطق ویژه اقتصادی کازرون، بانه، کاوه، شهرکرد، دامغان، سرخس، دوغارون و فرودگاه پیام در جلسه شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی و با حضور معاون اول رئیس جمهوری تصویب شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاون اول ریاست جمهوری، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری، روز دوشنبه (۲۹ دی ماه) در نشست شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی با تأکید بر نقش مناطق آزاد کشور در توسعه به ویژه در دوران سخت تحریم ها اظهار کرد: نقش و جایگاه مناطق آزاد در این برهه حساس برای رفع نیازهای کشور قابل توجه بود و امیدواریم با اصلاحات انجام شده، شاهد توسعه فعالیت ها در مناطق آزاد کشور باشیم.
وی افزود: جهت گیری اصلی فعالیت ها در مناطق آزاد باید به سمت توسعه صادرات در آینده باشد، زیرا این جهت گیری می تواند افزون بر جذب سرمایه، سبب رونق فعالیت ها در این مناطق شود.
معاون اول رئیس جمهوری با قدردانی از دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی و نیز مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی عنوان کرد: تهیه طرح جامع برای مناطق ویژه اقتصادی می تواند به توسعه سامان یافته مناطق و سرانجام ایجاد اشتغال، جذب سرمایه گذار و توسعه منجر شود.
جهانگیری با تأکید بر توجه به بودجه مصوب و قوانین از سوی مدیران عامل مناطق آزاد، از دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی خواست گزارش عملکرد مبنی بر اجرای تکالیف الزام شده از سوی شورا را در سال های گذشته ارائه دهند.
در این نشست که وزیران امور خارجه، فرهنگ و ارشاد اسلامی، دادگستری، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست حضور داشتند، مرتضی بانک، دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی گزارشی از طرح ها و اقدام های انجام شده در این مناطق ارائه کرد. در این نشست افزون بر تصویب صورت های مالی سال ۱۳۹۸ سازمان های مناطق آزاد کیش، اروند، انزلی، ارس، ماکو و چابهار، اعضا با طرح جامع مناطق ویژه اقتصادی کازرون، بانه، کاوه، شهرکرد، دامغان، سرخس، دوغارون و فرودگاه پیام موافقت کردند.
واگذاری زمین رایگان به اداره ثبت اسناد و املاک کیش برای احداث ساختمان اداری و مجوز پرداخت نقدی از ۲۰ درصد به صورت شناور تا ۵۰ درصد در پروژه ترمینال جدید فرودگاه کیش، از دیگر مصوبه های این نشست بود. شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی اصلاح اساسنامه سازمان های مناطق آزاد، اصلاح محدوده منطقه ویژه اقتصادی لامرد، قصرشیرین و رامشاد و تدقیق محدوده منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در قسمت های ۱ و ۲ را نیز تصویب کرد. تعیین محدوده منطقه آزاد تجاری و منطقه ویژه اقتصادی فرودگاه امام خمینی (ره) و نیز موافقت با انتشار اوراق و صکوک برای مناطق آزاد چابهار، قشم و ارس در چارچوب بودجه مصوب و رعایت مقررات بانک مرکزی از دیگر مصوبات این نشست بود.
در عین حال مقرر شد در صورت دریافت نظر معاونت حقوقی ریاست جمهوری و سازمان برنامه و بودجه، مجوز لازم برای قیمت های جدید و تغییر احجام و مقادیر کار خارج از سقف تعیین شده در ماده ۲۹ شرایط عمومی پیمانی در پروژه ترمینال جدید فرودگاه کیش ارائه شود.
وزیر نیرو:
وزیر نیرو گفت: تعلل برای اصلاح روش مصرف، سبب از دست رفتن زمان می شود و ادامه مسیر کنونی، ایران را در ردیف کشورهای واردکننده گاز برای مصارف خود قرار می دهد.
رضا اردکانیان، روز سه شنبه (۳۰ دی ماه) در آیین گشایش طرح های وزارت نیرو در استان های کرمان و یزد که از طریق ویدئوکنفرانس انجام شد، گفت: وظیفه داریم به مرور و به روش های مختلف اطلاع رسانی کنیم تا مصرف کنندگان نسبت به آنچه در حال رخ دادن است، آگاهی یابند و اگر این کار انجام شود، مجموعه جامعه مسیر صحیح را انتخاب می کند و بی شک از این شرایط به سمت شرایط بهتر منتقل می شویم.
وی با بیان اینکه امروز ۳۷ میلیون مشترک در بخش برق داریم که شامل مشترکان خانگی، تجاری، عمومی، صنعتی، کشاورزی و معدنی هستند، افزود: برای تأمین برق این ۳۷ میلیون مشترک نیروگاه های ما به سوخت نیاز دارند و این سوخت به اشکال مختلف و بیشتر گاز تامین می شود.
وزیر نیرو تصریح کرد: با یک محاسبه ساده فرض شود همه سوخت نیروگاه های کشور گاز باشد و ما برای اینکه در هر شبانه روز پاسخگوی نیاز برقی مشترکان در همه بخش ها باشیم، رقمی حدود ۱۸۰ میلیون مترمکعب گاز نیاز داریم، این درحالی است که فقط بخش خانگی حدود چهار برابر این مقدار گاز مصرف می کند تا گرمایش منزل و پخت و پز انجام شود، این عدد بالایی است.
اردکانیان عنوان کرد: بدانید اگر شیوه های مصرف اصلاح نشود، زمان را برای اصلاح از دست خواهیم داد و روزی می رسد که ما برای تأمین گاز روزانه ای که نیاز داریم، ناچار به واردات گاز شویم، از این رو باید به سمتی حرکت کرد که این شیوه اصلاح شود.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران در تشریح اهم فعالیت های این شرکت در سال جاری، به افزایش ظرفیت تولید نفت، نصب چند سکو و پیشرفت جلوتر از برنامه در بخش حفاری اشاره کرد.
علیرضا سلمان زاده در بازدید اخیر اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از تأسیسات این شرکت در منطقه خارک، با بیان اینکه این شرکت در ۶ منطقه عملیاتی پرچم مقدس جمهوری اسلامی را در خلیج فارس به اهتزاز در آورده است، گفت: امروز در یکی از مهم ترین و اصلی ترین مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران (خارک) بیش از ۳ هزار کیلومتر خط لوله زیردریایی و ۵ هزار کیلومتر فیبر نوری و کابل به کار رفته و تولید نفت در دریا به عنوان یک راهبرد در اولویت است. وی افزود: در ۶ ماه اخیر با وجود همه محدودیت ها، موفق به افزایش بیش از ۱۰۰ هزار بشکه ای ظرفیت تولید روزانه نفت شده ایم، همچنین در بخش حفاری ۱۱۷ درصد از برنامه جلوتر هستیم و در نیمه اول امسال ۳۲ عملیات حفاری چاه به نتیجه رسیده است. در این مدت چهار تاپ ساید شامل سکوی ۷ و ۸ هندیجان، سکوی سلمان و سکوی مسکونی فروزان نیز نصب شده است.
عباس رجب خانی، رئیس منطقه عملیاتی خارک نیز در این بازدید، در گزارشی مجموعه فعالیت هایی انجام شده از سوی کارکنان، کارشناسان، مهندسان و متخصصان این منطقه را در حوزه های مختلف عملیاتی شامل بخش های طرح افزایش انتقال گاز سکوی ابوذر، طرح زودهنگام انتقال گاز میدان فروزان به پتروشیمی خارک و نیز چالش ها و اقدام های انجام شده در حوزه مسئولیت اجتماعی شرکت ارائه داد.
فریدون عباسی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در این بازدید گفت: جزیره خارک می تواند اتاق فکر کمیسیون انرژی باشد، به شرط اینکه مشکلات مکتوب با نظر کارشناسی و قابل دفاع و بهنگام ثبت و ضبط شود و این اتاق فکر در بخش صنایع بالادستی می تواند کمک خوبی به کمیسیون کند.
وی افزود: البته امسال که بودجه بسته شده و فرصتی نمانده، اما برای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ وقت خوبی است که می شود از این فرصت استفاده کرد، بنابراین باید نیازها در بخش حقوق و دستمزد و دیگر امور دسته بندی و منعکس شود تا در کمیسیون مطرح و با تعریف ردیف بودجه به نتیجه برسد.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: این تجاربی که شما در سکوها و چاه های نفتی دارید، باید به متون درسی تبدیل شود که سرمایه ارزشمندی برای آینده کشور است.
استاندار البرز با بیان اینکه سوخت نیروگاه منتظرقائم از چند سال پیش تاکنون از مازوت به گاز تبدیل شده است، گفت: سوخت مازوت عامل آلایندگی هوای این استان نیست.
به گزارش ایرنا، عزیزالله شهبازی، روز دوشنبه (۲۹ دی ماه) در حاشیه بازدید از شرکت تجهیزات ایمنی راه ها در فردیس کرج گفت: نیروگاه شهید منتظرقائم فردیس با ظرفیت ۱۶۰۰ مگاوات تولید برق در تأمین برق استان های البرز و تهران نقش بسزایی دارد، اما علت آلودگی هوای استان را باید در عوامل دیگری جست وجو کرد.
وی افزود: افزایش برودت هوا و کاهش دما سبب شد مقدار مصرف برق و گاز در کشور بالا برود و مقرر شد نیروگاه منتظرقائم فقط از گازوئیل و گاز استفاده کند.استاندار البرز تصریح کرد: طبق آخرین گزارش، درصد کمی از سوخت نیروگاه منتظرقائم گازوئیل است و این در حالی است که شاخص کیفی هوای استان بهبود یافته است.
شهبازی با بیان اینکه اکنون ذخایر سوخت مازوت نیروگاه منتظرقائم فردیس پلمب شده است، گفت: این نیروگاه حدود ۲۰ درصد برق استان های البرز و تهران و ۳ درصد برق کشور را تأمین می کند.
تولید نفت لیبی در پی بی توجهی به آسیب دیدگی خطوط لوله این کشور در جریان جنگ داخلی کاهش یافت.
به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، تولید نفت لیبی پس از توقف فعالیت یک خط لوله نفتی به دلیل نشت حدود روزانه ۲۰۰ هزار بشکه کاهش یافته است، این مسئله نشان می دهد که پس از حدود یک دهه جنگ داخلی، حفظ تولید برای این کشور دشوار است.
پس از تصمیم شرکت نفت واحه برای تعطیلی خط لوله انتقال نفت خام به پایانه اس سیدر واقع در شرق لیبی، تولید نفت این عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) کاهش یافته و به حدود یک میلیون بشکه در روز رسیده است.
شرکت ملی نفت لیبی (NOC) در این باره اعلام کرد: این خط لوله به دلیل فرسودگی و نشت فراوان دیگر قادر به ادامه فعالیت نیست.
این شرکت ادامه داد: آنچه امروز برای واحه رخ داد، هر روز برای شرکت های دیگری که از کمبود بودجه رنج می برند اتفاق می افتد، آنها همچنین در معرض خطر کاهش تولید و حتی توقف کامل آن قرار دارند.تولید نفت لیبی در ماه جاری میلادی به حدود روزانه یک میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه رسید، در حالی که تولید نفت این کشور در ماه سپتامبر و پس از آتش بس بین نیروهای نظامی رقیب به نزدیک صفر رسیده بود.افزایش تولید نفت لیبی مشکلاتی را برای اوپک و متحدانش (اوپک پلاس) ایجاد کرده است که در پی سقوط قیمت ها به دلیل همه گیری ویروس کرونا عرضه نفت خود را از پارسال و برای بهبود قیمت نفت محدود کرده اند، لیبی به دلیل درگیری های داخلی خود از توافق کاهش تولید نفت اوپک پلاس معاف است.
کاهش عرضه نفت خام عربستان سبب شده است که قیمت شاخص نفت خام روسیه افزایش یابد.
به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، کاهش غافلگیرکننده تولید نفت خام عربستان سبب شد قیمت شاخص اصلی نفت خام روسیه در اروپا افزایش یابد.
داده های معامله گران ناظر بر قیمت گذاری پلتس نشان داد نفت خام اورال با ۷۰ سنت تخفیف برای هر بشکه به عنوان معیار قیمت نفت برنت در تاریخ ۱۵ ژانویه (۲۶ دی ماه) در شمال غرب اروپا فروخته شد که حدود یک دلار برای هر بشکه بیشتر از قیمت این شاخص پیش از کریسمس بود.قیمت نفت خام اورال روسیه در ماه دسامبر ۲۰۲۰ به پایین ترین رقم در هشت ماه گذشته رسیده بود.عربستان، بزرگ ترین صادرکننده نفت جهان، اوایل این ماه با اعلام برنامه کاهش تولید دواطلبانه روزانه یک میلیون بشکه خود در ماه های فوریه و مارس بازارهای جهانی نفت را غافلگیر کرد.
محموله های دریافتی بیشتر خریداران اروپایی برای ماه فوریه کاهش یافته است و یک پالایشگاه هیچ نفتی از عربستان دریافت نمی کند.
در مقابل، روسیه تولید نفت خود را در حالی اندکی افزایش می دهد که بیشتر کشورهای عضو ائتلاف سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) تولید خود را ثابت نگه می دارند.نفت اورال - که دارای ویژگی های مشابه نفت خام سبک عربستان است - در پی تصمیم ریاض برای کاهش عرضه نفت خود، با افزایش تقاضای پالایشگاه های اروپایی روبه رو شده است.
به گفته معامله گران نفت اورال، تنها دو محموله از ۴۸ محموله نفت اورال روسیه که از بندر بالتیک در ژانویه بارگیری شده بودند، هنوز فروش نرفته اند.
بر اساس برنامه بارگیری، نفت اورالی که در پنج روز نخست ماه فوریه از بنادر بالتیک بارگیری می شوند کمی افزایش می یابد و به ۶ محموله می رسد.
مدیر بیست وپنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با اشاره به اینکه «ساخت داخل» محور برگزاری این رویداد است، اظهار کرد: نمایشگاه بیست وپنجم با شعار «نفت ملی، کالا و خدمات ایرانی» و با هدف معرفی دستاوردهای صنعت نفت و برنامه های آینده برگزار می شود.
مجید بوجارزاده گفت: با توجه به مجوز وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت (صمت) و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای برگزاری نمایشگاه های تخصصی، بیست وپنجمین دوره نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی سوم تا ششم بهمن ماه در محل برگزاری نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار می شود.
وی با اشاره به اینکه صبح جمعه ( سوم بهمن ماه) آیین رسمی آغاز به کار بیست وپنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با حضور وزیر نفت، فعالان بخش خصوصی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، تولیدکنندگان و فعالان صنعت نفت برگزار می شود، افزود: این نمایشگاه با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی برگزار می شود و پروتکل های سختگیرانه ای نیز برای حفظ سلامتی مشارکت کنندگان و بازدیدکنندگان در نظر گرفته شده است.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران افزود: بازدید از این نمایشگاه با تدابیری که اندیشیده شده، ویژه متخصصان و فعالان صنعت نفت است، از این رو طی هماهنگی و مکاتبه با ستاد وزارت نفت و چهار شرکت اصلی، شرکت های تابع، تشکل ها و انجمن های تخصصی، دانشگاه ها و مراکز علمی، با برنامه ریزی هدفمند، بر اساس کارت های دعوت مختص و جداگانه برای روزهای نمایشگاه و بر اساس سهمیه تخصیص یافته طبق اسامی و نفرات اعلام شده، بازدید از نمایشگاه انجام خواهد شد.
بوجارزاده گفت: شرکت ملی نفت و صنایع بالادستی در سالن ۸ و ۹، دانشگاه ها و مراکز علمی، استارت آپ ها، شتاب دهنده ها و پارک های علم و فناوری در سالن ۱۰ و ۱۱، پتروشیمی و صنایع مرتبط در سالن ۱۴ و ۱۵، گاز و صنایع مرتبط، لوله و پوشش لوله، شیرآلات در سالن ۳۸، پالایش و پخش و صنایع مرتبط در سالن ۴۱، ماشین های دوار در سالن ۷، اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران در سالن ۵ و انجمن های تخصصی نفت، انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران (استصنا) و شرکت های دیگر هر یک در سالن های جداگانه قرار گرفته و تقسیم شده اند.
مدیرعامل گروه پتروپارس گفت: با آغاز عملیات ساخت پیِ تجهیزات و سازه های باز بتنی (پایپ رک ها)، واحد فرآورش مرکزی میدان آزادگان جنوبی (CTEP) در مسیر توسعه قرار گرفت.
حمیدرضا مسعودی با بیان اینکه با وجود شیوع بیماری کرونا و محدودیت های ناشی از آن تاکنون بخش مهندسی این طرح بیش از ۶۲ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، اظهار کرد: همچنین تاکنون ۶۵ درصد اسناد سفارش کالا و تجهیزات این پروژه نهایی شده است.وی افزود: سفارش ۱۱ مورد کالا و تجهیزات پروژه نیز تاکنون منعقد و عملیات پیش ساخت آنها آغاز شده است.مدیرعامل گروه پتروپارس با اشاره به اینکه در بخش عملیات اجرایی نیز پیمانکار شمع کوبی به عنوان نخستین پیمانکار اجرایی واحد فرآورش مرکزی میدان آزادگان جنوبی و پیش نیاز دیگر فعالیت های اجرایی کار خود را آغاز کرده است، ادامه داد: تاکنون بیش از ۳۵ درصد شمع های مورد نیاز پروژه ساخته و بیش از ۲۵ درصد شمع ها در محل سایت پروژه اجرا شده است. مسعودی با بیان اینکه هم زمان با فعالیت های شمع کوبی، عملیات خاکبرداری و ساخت پیِ تجهیزات دیر تحویل نیز با سرعت در جریان است، تصریح کرد: بیش از ۲۷۰ نفر در محل کارگاه پروژه در حال فعالیت هستند که بیش از ۷۷ درصد آنها را نفرات بومی تشکیل می دهند.
وی همچنین از برگزاری مناقصه و انتخاب پیمانکار ساخت ساختمان های صنعتی و غیرصنعتی، ساخت مخازن و ساخت و نصب اسکلت فلزی خبر داد و گفت: پیمانکاران مربوطه به زودی کار خود را آغاز می کند.
مدیرعامل گروه پتروپارس با تأکید بر حمایت از توان تولید و ساخت داخل اظهار کرد: تاکنون همه ۲۶ قرارداد منعقد شده در این پروژه با مشاوران، تأمین کنندگان کالا و تجهیزات و پیمانکاران اجرایی داخلی امضا شده و تلاش بر این است که همه فعالیت های این پروژه براساس قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی انجام شود.
مدیر ریسک شرکت نفت ستاره خلیج فارس از کاهش رقم ریسک پالایشگاه ستاره خلیج فارس از ۱.۳۵ به ۱.۲ در روندی دو ساله خبر داد و گفت: اگر با همین روند پیش برویم می توانیم تا دو سال آینده به مقدار ریسک ۱.۱ برسیم.مهدی علیزاده در این باره اظهار کرد: با توجه به اهمیت موضوع بیمه پالایشگاه، بیمه نامه درمانی کارکنان را مطالعه کردیم و متوجه شدیم نوع قرارداد آن، با آیین نامه بیمه مرکزی مغایرت دارد و این موضوع به ضرر شرکت و کارکنان است.وی تأکید کرد: در این وضع موضوعات را اصلاح کردیم و ضمن اعلام موارد اصلاحی به بیمه گر، قراردادی جدید بر اساس دیدگاه های کارشناسی ما امضا شد و توانستیم قرارداد را تا جای ممکن بدون قید و شرط کنیم.مدیر ریسک شرکت نفت ستاره خلیج فارس افزود: در بیمه اموال شرکت نیز نرخ ریسک پالایشگاه و همچنین نسخه پیش نویسی که برای همه پالایشگاه های کشور از سوی بیمه گر و در شرایط غیرتحریمی و به زبان لاتین نوشته شده بود، توجه مان را جلب کرد و تلاش کردیم نواقص موجود در آن را برطرف کنیم.علیزاده با بیان این که نرخ ریسک در هزینه بیمه بسیار تأثیرگذار است، تشریح کرد: هرچه نرخ ریسک پایین تر بیاید حق بیمه پرداختی نیز کاهش می یابد.وی درباره نرخ ریسک پالایشگاه ستاره خلیج فارس گفت: نرخ ریسک پالایشگاه در سال ۱۳۹۶، ۱.۳۵ بود که توانستیم آن را در ماه های پایانی سال ۹۷ به ۱.۳ برسانیم و در سال ۹۸ نیز با حفظ همین رویکرد، تلاش خود را بیشتر کردیم و توانستیم رقم ریسک را از ۱.۳ به ۱.۲۵ برسانیم. مدیر ریسک شرکت نفت ستاره خلیج فارس با اشاره به اینکه کاهش ریسک تنها مبتنی بر فعالیت مدیریت ریسک نیست، تأکید کرد: کار ما معرفی کامل مجموعه اقدام های اصولی در سطح پالایشگاه به بیمه گر است و این روند نزولی ریسک نتیجه تلاش بی وقفه و زحمات و اقدام های همکارانمان در حوزه های مختلف است.علیزاده تأکید کرد: در پایان پارسال نیز رقم ریسک پالایشگاه را به ۱.۲ رساندیم و اگر با همین روند پیش برویم، می توانیم تا دو سال آینده به رقم ریسک ۱.۱ برسیم که در نوع خود اقدامی مهم در جوان ترین پالایشگاه کشور است.
مدیر امور هماهنگی و نظارت بر تولید مجتمع گاز پارس جنوبی از ارسال روزانه بیش از ۵ هزار تن گاز مایع (ال پی جی) از سایت ۲ پارس جنوبی خبر داد.
علی احمدی، درباره وضع تولید ال پی جی و ذخیره سازی این محصول در سایت ۲ مجتمع پارس جنوبی (کنگان)، گفت: هم اکنون پالایشگاه های دهم، یازدهم و دوازدهم در سایت ۲ گاز مایع تولید می کنند. وی ادامه داد: پالایشگاه دوازدهم با فازهای ۲۲ و ۲۴ فروردین ماه سال ۹۷ راه اندازی شد و طبق طراحی باید روزانه ۳ هزار تن ال پی جی تولید کند.مدیر امور هماهنگی و نظارت بر تولید مجتمع گاز پارس جنوبی با بیان اینکه تولید ال پی جی در این فاز از شهریورماه ۹۸ آغاز شد، افزود: مقدار تولید این محصول در فازهای ۲۲ و ۲۴ در آذرماه امسال ۱۲۶ هزار تن بود. احمدی تصریح کرد: پالایشگاه یازدهم (فاز ۱۳) نیز از ۱۰ خرداد ۹۵ راه اندازی شده است و این فاز هم باید روزانه ۳ هزار تن ال پی جی تولید کند.وی با بیان اینکه واحد ال پی جی پالایشگاه یازدهم از مرداد ۹۸ راه اندازی شده است، اظهار کرد: این پالایشگاه آذرماه امسال حدود ۳۷ هزار تن ال پی جی تولید کرده است.مدیر امور هماهنگی و نظارت بر تولید مجتمع گاز پارس جنوبی درباره نحوه ارسال ال پی جی این فازها گفت: پروپان و بوتان تولیدشده در این فازها به طور گرم و از طریق یک خط لوله ۹ کیلومتری که شهریورماه به بهره برداری رسید، به تأسیسات صادرات منتقل و از این تأسیسات صادر می شود.احمدی افزود: پالایشگاه دهم نیز که تولیدکننده دیگر ال پی جی مجتمع گاز پارس جنوبی در سایت ۲ است، خردادماه ۹۵ راه اندازی شده و از ابتدای بهمن ۹۵ نخستین تولید ال پی جی خود را انجام داده است. وی در پایان یادآور شد: ۱۱ دی ماه امسال سایت ۲ پارس جنوبی به رکورد تولید ۵ هزار و ۱۰۰ تن در بارگیری و صادرات ال پی جی رسید.
پنجمین همایش مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت با رعایت محدودیت های کرونایی برگزار شد
مشعل تا چند سال قبل اقداماتی که صنعت نفت برای جامعه پیرامونی خود انجام می داد، یک تعریف داشت و آن وظیفه نفت در قبال نفت بود و جامعه محلی نیز این نگاه را داشتند که پول نفت باید به زندگی آنها هم وارد شود. این نگاه اگرچه در معنای اصلی آن درست و به حق است اما نمی تواند در بلندمدت برای نسل های مختلف مفید و کارساز باشد. صنعت نفت از معدود صنایعی بود که از سالیان قبل، این تعهد خود به جامعه پیرامونی را در قالب مسئولیت اجتماعی به شکلی نظام مند در دستور کار قرار داد و حالا حداقل پنج سال است که برای پیشبرد بهتر پروژه ها و اهداف مربوط به مسئولیت اجتماعی همایشی با همین عنوان در صنعت نفت برگزار می شود. علاوه بر این اقدام فراگیر در همه بخش های صنعت نفت، حالا دیگر سهمی 4 درصدی در قراردادهای مهم نفت برای مسئولیت اجتماعی در نظر گرفته می شود که حاکی از جایگاه مهم توجه به مسئولیت های اجتماعی در نفت است. پنجمین همایش مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت هم در سال کرونایی با وجود محدودیت ها به شکلی محدود و آنلاین طی دو روز برگزار شد تا تاکیدی دیگر بر اهمیت این موضوع باشد.
سیدامیر طالبیان، مشاور اجتماعی وزیر نفت که در واقع پیگیری کننده اصلی این همایش بوده است، در روز اول این همایش با تاکید بر اینکه حالا دیگر درخت مسئولیت اجتماعی نفت با حمایت های وزیر نفت به بار نشسته است، تاکید کرد: تلاش می کنیم تا در اصول بنیادین مسئولیت اجتماعی، ارزش های اخلاقی سازمان نمود عینی تری پیدا کند. باید به این مسئله واقف بود که هر فعالیت و اقدام عام المنفعه ای که از جانب شرکت های اصلی و فرعی فعال در حوزه صنعت نفت و گاز انجام می شود، نمی توان عنوان مسئولیت اجتماعی را برای آن در نظر گرفت و قرار داد چارچوب و نظام نامه های کاری در همین راستا بوده است.
طالبیان به سازوکار و اهداف این همایش که در راستای معرفی شرکت ها و سازمان های فعال در زمینه مسئولیت اجتماعی و گزارش دهی به موقع از اقدامات انجام شده است، اشاره کرد و گفت: گزارش های پایداری ارائه شده از بلوغ سازمانی نشأت گرفته است و از استاندارد و چارچوب خاصی تبعیت می کند. او به گزارش هایی که مدیرعامل شرکت پالایشگاه بید بلند و پتروشیمی هنگام ارائه داد، اشاره کرد و گفت: اینکه شرکت های بزرگ و با موقعیت خاص حتی قبل از شروع به کار رسمی خود را متعهد به ارائه گزارش پایداری می دانند، برای ما ارزشمند است.
بیژن زنگنه، وزیر نفت هم که در روز دوم مهمان آنلاین این همایش بود، بر لزوم تقویت ارتباط صنعت نفت با دانشکده های علوم اجتماعی و اساتید و پروژه های پژوهشی مشترک تاکید کرد و گفت: لازم است اثرگذاری اجتماعی همه طرح های صنعت نفت بررسی و ارتباط صنعت نفت با دانشکده های علوم اجتماعی باید حفظ و تقویت شود. ما تاکنون نظام نامه ایفای مسئولیت اجتماعی صنعت تهیه کرده ایم، ممکن است این طرح در ظاهر بدیهیات به نظر آید اما وقتی بدیهیات حوزه اجتماعی کنار یکدیگر جمع شود، تحولات زیادی رخ می دهد. وی یکی از بخش های مهم در زمینه مسئولیت اجتماعی را توجه به بانوان و کودکان جامعه دانست و گفت: بانوان و کودکان محور تحول در جامعه هستند، از این رو باید به بحث آموزش و اشتغال بانوان توجه زیادی داشت. حرف ما این است که برای موفقیت در عرصه های اجتماعی باید به عنوان خدمتگزار مردم را دوست داشته باشیم و هر چقدر می توانیم با علاقه به آنان خدمت و فکر شده کار کنیم که اثر آن از سرمایه گذاری های عظیم بیشتر است و سند مسئولیت اجتماعی صنعت نفت به عنوان جمع بندی دستاوردهای هشت سال اخیر صنعت نفت در زمینه مسئولیت اجتماعی تدوین می شود و می تواند ریل گذاری برای برنامه های آینده باشد. وزیر نفت به پشتکار دکتر طالبیان در پیگیری بسیاری از موضوعات صنعت نفت اشاره کرد و گفت: مسئولیت اجتماعی از بخش های جدیدی است که صنعت نفت وارد آن شده اما دستاوردهای صنعت نفت در این زمینه نسبت به هشت سال قبل بسیار تفاوت دارد. امروز اگر بخواهیم در این صنعت طرحی را اجرا کنیم، تلاش می کنیم در محیط پیرامونی، مردم و طبیعت را مدنظر قرار دهیم و با آنها دوست باشیم. او در عین حال با اشاره به عملکرد برخی شرکت ها در حوزه مسئولیت اجتماعی تصریح کرد: در بعضی از موارد دیده می شود که در شرکت ها، بخش مسئولیت اجتماعی فقط تبدیل به یک ستاد و جایی برای سمت با گریدهای بالا می شود، درحالی که شرایط نباید این گونه باشد، سنجش صلاحیت و توانمندی افراد برای فعالیت در این زمینه الزامی است و باید اطمینان یابیم که این افراد می توانند ما را رشد دهند و تکمیل کننده زنجیره باشند. البته نهادهایی هم مانند مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز و امور بانوان و خانواده صنعت نفت به طور مستقیم با این حوزه پیوند دارند. زنگنه تاکید دارد که هر چقدر طرح های عمرانی به دور از فشارها و خواسته های سیاسی و برای تامین منافع درازمدت مردم منطقه تعریف شود، اثربخشی این پروژه ها و رضایتمندی مردم افزایش می یابد و افزون بر آن ارتباط بین مردم منطقه و صنعت نفت تقویت می شود. وزیر نفت به پیشنهاد اختصاص ۴ درصد از اعتبارات پروژه های بزرگ نفتی برای طرح های عمرانی و ایفای مسئولیت های اجتماعی اشاره کرد و گفت: این طرح با استقبال بسیار خوبی روبه رو شد و امیدواریم به عنوان الگو در دیگر سازمان ها مدنظر قرار گیرد که البته در اجرای آن باید تلاش کنیم مطالعات کارشناسی دقیقی انجام شود تا بدون مطالعه هزینه کنیم. برای نمونه در نظر داریم طرحی عظیم با بیش از ۲ میلیارد دلار هزینه سرمایه گذاری شامل زنجیره ای کامل از تولید گاز تا پالایش و تفکیک گاز، طرح پتروشیمی و بخش های پایین دست آن را در غرب کرمانشاه اجرا کنیم، از این رو به منظور اجرای آن و هم زمان انجام مطالعات توسعه ای منطقه، بررسی اثرگذاری این طرح در منطقه و تأثیر آن بر بهبود وضع زندگی مردم و رضایتمندی و اوضاع آینده آنان را به مشاور سپرده ایم.
حسن منتظرتربتی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران که به عنوان یکی از اعضای اصلی در محل همایش حضور داشت، با اعلام اینکه بزرگ ترین مسئولیت اجتماعی شرکت ملی گاز حفظ محیط زیست و به همین دلیل با حداکثر تولید، موضوع بهینه سازی مورد توجه قرار دارد، گفت: این شرکت امروز به دلیل کاری که انجام می دهد، مسئولیت زیادی در قبال محیط زیست دارد. گاز به عنوان دوستدار محیط زیست باید حداکثر تولید را داشته باشد و بهینه سازی را نیز مورد توجه قرار دهد که خوشبختانه در این بخش به ویژه بهینه سازی موتورخانه ها فعالیت های زیادی انجام شده است. تربتی به نگاه های مختلفی که درباره مسئولیت های اجتماعی وجود دارد اشاره کرد و گفت: زمانی که در منطقه ای ساخت تأسیسات را آغاز می کنیم، بدون شک در کنار آوردن امکانات و شرایط جدید زندگی، فرهنگ آن جامعه را نیز دچار تغییر و تحول می کنیم؛ بنابراین نکات منفی و مثبت به طور همزمان در آن منطقه شکل می گیرد. بدون شک یکی از اساسی ترین موضوع ها در مسئولیت های اجتماعی بحث ماندگاری اقتصادی است و بیشترین توجه ما در مسئولیت های اجتماعی حفظ محیط زیست است. معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه هم اکنون بحث اصلاح نشتی رگلاتورها در شرکت ملی گاز ایران دنبال می شود، تصریح کرد: مسئولیت های جدی بر دوش ما قرار دارد، زیرا گسترده ترین شبکه را در سطح کشور داریم، تنوع کار زیاد است که این موضوع بحث مسئولیت اجتماعی را در این شرکت دوچندان می کند.
بهزاد محمدی، معاون دیگر وزیر نفت در امور پتروشیمی نیز از میهمانان همایش مسئولیت اجتماعی صنعت نفت بود که در این جلسه از هزینه کرد ۲۳۳ میلیارد تومانی شورای راهبردی صنعت پتروشیمی در حوزه اجتماعی در سال ۹۸ خبر داد که یکی از مهمترین بخش ها مربوط به حوادث طبیعی و کرونا بوده است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به رشد دو برابری مجتمع های پتروشیمی طی چند سال اخیر و پیشتازی این صنعت در صادرات غیرنفتی تصریح کرد: صنعت پتروشیمی به اشتغال فراگیر به صورت مستقیم و غیرمستقیم کمک بزرگی کرده است. در پایین دست انواع بنگاه های کوچک و بزرگ قرار دارند و اگرچه بسیاری از آنها خصوصی و دردایره تاثیرگذاری مستقیم ما نیستند، اما شاهد اقدامات مهمی در آنها هستیم. وی در مورد عملکرد محیط زیستی و مقابله با تغییر اقلیم و کاهش انتشار CO2 در صنعت پتروشیمی گفت: کاهش سالانه ۴۱۸ هزار تن در پتروشیمی شیراز، ۴۰ هزار تن در پتروشیمی کرمانشاه، ۱۵۰ هزار تن در پتروشیمی مارون و ۴۳۵ هزار تن در پتروشیمی رازی محقق شده است . طرح پتروشیمی همت نیز در منطقه پارس جنوبی در دست بررسی است که به زودی اجرا می شود و از CO2 موجود چه در پالایشگاه و چه پتروشیمی منطقه استفاده و با شبکه های جمع آوری CO2 و ترکیب با گاز آمونیاک اوره تولید می کند. عملیات طراحی مهندسی این طرح را شرکت های خارجی انجام داده اند و دانش فنی از شرکت های اروپایی دریافت شده است و امیدواریم در سال های آینده شاهد اجرایی شدن این طرح مهم برای مردم منطقه باشیم.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با بیان اینکه در شورای راهبردی صنعت پتروشیمی و بدون احتساب دیگر مناطق کشور، در مجموع ۲۱۰ میلیارد تومان در بخش زیست محیطی و ۲۳۳ میلیارد تومان در حوزه اجتماعی در سال ۹۸ هزینه شده است، تصریح کرد: در حوزه زیرساختی و عمرانی ۴۵۰ میلیارد ریال، حمایت های اجتماعی ۵۴۰ میلیارد ریال، آموزش و پرورش ۳۷۰ میلیارد ریال، درمانی پزشکی ۵۵۰ میلیارد ریال، مدیریت بحران ۲۴۰ میلیارد ریال و فرهنگی ورزشی ۱۸۰ میلیارد ریال در زمینه اجتماعی هزینه شده است.
ناصر بابایی، معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی یکی از مهمانان همایش بود که به صورت آنلاین در آن شرکت کرد . او با تاکید بر اینکه حرکت در مسیر مسئولیت های اجتماعی در کسب وکار و سود هم تأثیرگذار است، گفت: نیاز به یک پلتفرم مدیریتی قوی داریم و اگر چنین پلتفرمی وجود نداشته باشد، این پازل خوب کار نخواهد کرد و دیگر تصویر کلی نمایان نیست و ما در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی از یک سال و نیم گذشته تلاش کردیم یک پلتفرم مدیریتی ایجاد و اهداف را مشخص کنیم.
او با اعلام اینکه هم اکنون سند مدیریت راهبردی این شرکت در حوزه مسئولیت اجتماعی را تهیه کرده ایم و راهبردها و فرآیندها نیز تدوین شده و در مرحله اجرا هستیم، گفت: هنوز در ابتدای کار هستیم و نمی توانیم بگوییم یک سازمان بالغ هستیم. مسئولیت اجتماعی بیشتر شبیه کار کیفی است تا کمّی و به این دلیل شما نیازمند این هستید که سازمانی راهبردمحور باشید.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با بیان اینکه مسئولیت اجتماعی تنها به معنای کمک به مردم نیست بلکه شامل الگوی کسب وکار و بهره وری، سیستم های محیط زیستی، قوانین و ... هم می شود، افزود: همکاران ما در این حوزه یک تیم ۳۰ نفره به نام کمیته تعالی تشکیل داده اند که نشست های آن به طور پیوسته برگزار شده و در بخش مصرف انرژی، تولید محصولات باکیفیت و استانداردها و دستورعمل هایی که در شرکت ایجاد می کنیم، بررسی می کنیم و امیدواریم در آینده تأثیرگذار باشیم.
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت هم در پنجمین همایش مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت به صورت آنلاین گزارشی از عملکرد این مجموعه به خصوص در دوران کرونا را ارائه داد. سیدمهدی هاشمی با اعلام اینکه از ابتدای شیوع اپیدمی بیماری کرونا در کشور، تعداد کل فوتی ها با تشخیص قطعی این بیماری در بیمارستان های نه گانه ۳۵۰ نفر بوده است که از این تعداد ۲۴۰ نفر شرکتی و مابقی فوت شدگان غیرشرکتی بودند. همچنین تعداد کل بستری های ناشی از ابتلا به کرونا تا پایان آذرماه امسال، حدود ۷ هزار نفر بوده که از تعداد موارد بستری ۵۳۰۰ مورد شرکتی و ۱۷۰۰ نفر غیرشرکتی بودند.
راه اندازی سامانه غربالگری بیماران کرونایی، اهدای ۲۰ دستگاه ونتیلاتور به دانشگاه علوم پزشکی اهواز، راه اندازی آزمایشگاه PCR در سه منطقه تهران، اهواز و ماهشهر، آماده سازی آزمایشگاه ویروس شناسی عسلویه، تدوین سیاست های کارکنانی به منظور حفظ سلامت کارکنان شاغل و تأمین سرمایه انسانی مورد نیاز برای مقابله با همه گیری، راه اندازی خط مشاوره تلفنی کرونا، اهدای تجهیزات حفاظت فردی به مردم بومی و مناطق محروم پیرامونی در ماهشهر، بوشهر و خارک، شمال غرب و گچساران، راه اندازی و اداره نقاهتگاه های بیماران کرونا، مشارکت فعال در گندزدایی اماکن شهری از جمله اقدامات این مجموعه در پیشگیری از کرونا بوده است.
وی چشم انداز سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را به عنوان نخستین و مطمئن ترین انتخاب خدمت گیرندگان و الگوی برتر نظام سلامت منطقه در حوزه خلیج فارس و کشورهای همجوار مورد اشاره قرار داد و عنوان کرد: ارتقای سطح سلامت، ارتقای کیفیت خدمات، بهبود پاسخگویی و افزایش رضایت مندی گیرندگان خدمات، ارتقای کارآمدی سازمانی، تعالی و رشد سرمایه های انسانی، روزآمدی فناوری و تحقیقات سلامت و بهبود روابط فراسازمانی از اهم اهداف این سازمان برای ارائه خدمات بهتر به کارکنان صنعت نفت است.
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، مشارکت فعال در ارائه خدمات پیشگیرانه سلامت و آموزش بهداشت، دفع ایمن پسماندهای بیمارستانی، ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در مراکز درمان مستقیم به جمعیت بومی، بهره گیری از منابع محلی موجود تا حد امکان، ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به جمعیت بومی در همه گیری ها و ایفای نقش فعال در ستادهای بحران منطقه ای را از جمله رئوس اقدام ها و برنامه های این سازمان در حوزه مسئولیت اجتماعی دانست.
بسیاری از موضوعات جزو مسئولیتمان نیست، اما می تواند مسئولیت اجتماعی تلقی شود
جعفر توفیقی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، یکی دیگر از مهمانان این همایش بود که رویکردهای پژوهشگاه در حوزه مسئولیت اجتماعی را تشریح کرد. توفیقی مأموریت اصلی پژوهشگاه صنعت نفت را ارزش آفرینی برای بخش های مختلف صنعت نفت و انرژی از طریق توسعه فناوری و ارائه خدمات فناورانه اعلام کرد و گفت: پیشگامی در توسعه ظرفیت های فناورانه مورد نیاز صنعت، مسئولیت مهم ماست.
او گفت: وظایفی در اساسنامه برای پژوهشگاه صنعت نفت لحاظ شده است که بر این اساس تلاش می کنیم مأموریت ها و تکالیفی را که به عهده داریم به گونه ای جهت دهی و هدف گذاری کنیم که به صورت مستقیم و غیرمستقیم مخاطب آن مردم باشند. به واقع هنگامی که مشکلی از سوی پژوهشگاه در صنعت نفت حل می شود، آن صنعت می تواند مایه خیر و برکت زیادی برای مردم باشد. بنابراین پژوهشگاه را که از بودجه دولتی منتفع می شود، در نگاه مردم یک پژوهشگاه اثربخش و تأثیرگذار جلوه می دهد. اما در عین حال مسئولیت هایی هم وجود دارد که در اساسنامه پژوهشگاه نیامده و در حیطه وظایف ما نیست، اما اعتقادمان این است که می تواند جزو مسئولیت های اجتماعی ما تلقی شود، بنابراین سعی خواهیم کرد تا حد امکان در این زمینه هم بتوانیم گره گشا باشیم.
او بهینه سازی مصرف آب و انرژی و تصفیه پساب های صنعتی و کاهش مصرف انرژی را از جمله اقدامات مهم پژوهشگاه برشمرد و گفت: پژوهشگاه صنعت نفت همواره به دنبال این است تا در زمینه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر به پیشرفت های قابل قبولی دست یابد. در حقیقت دنبال این هستیم که برق و انرژی مورد نیاز پژوهشگاه را از طریق انرژی خورشیدی تأمین کنیم و آن را به همه قسمت ها تسری دهیم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت همچنین از پروژه ای برای پاکسازی خاک های آلوده به خصوص در عسلویه یاد کرد و گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده حجم این آلودگی تا ۲۰۰ هزار بشکه به آب های زیرزمین خواهد رسید. در این زمینه همه سعی و تلاش خود را برای رفع این آلودگی به کار خواهیم گرفت، همچنین دنبال این هستیم از روش های نو پاکسازی بهره ببریم نه روش های شیمیایی که محیط را آلوده می کنند.
توفیقی در ادامه به ایجاد مرکز نوآوری در پژوهشگاه صنعت نفت اشاره کرد و از زمینه سازی برای پیاده سازی ایده های ناب مبتنی بر دانش توسط صاحبان ایده، ایجاد زمینه مناسب برای ظهور و حمایت از خلاقیت نیروهای جوان، حمایت از صاحبان ایده در راستای کاربردی کردن ایده های علمی و هم افزایی از طریق ارتباط با دیگر گروه های نوآور و خلاق به عنوان اقدام های پژوهشگاه در راستای پیشبرد اهداف این مرکز نام برد. برای اینکه به این نوع فعالیت شتاب و سرعت بیشتری دهیم از شتاب دهنده ها دعوت کردیم در مرکز نوآوری پژوهشگاه مستقر شوند و با استفاده از تجاربی که دارند، شغل های مورد نیاز را برای جوانان خلاق ایجاد کنند.
وی همچنین به طرح ملی میزبانی نیز اشاره کرد و گفت: براساس این طرح قرار است پژوهشگاه صنعت نفت سالانه میزبان ۱۰۰ دانشجوی کارشناسی ارشد و دکترا باشد که می توانند پایان نامه و پروژه های دانشگاهی خود را با استفاده از امکانات پژوهشگاه انجام دهند.
در این همایش دو روزه تعدادی دیگر از مجموعه های صنعت نفت از جمله مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، مدیرعامل پالایشگاه فجر جم، پالایشگاه بید بلند، شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب و ... ارائه گزارش داشتند و در پایان روز دوم نیز دبیرخانه پنجمین همایش دو روزه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت با انتشار بیانیه ای به کار خود پایان داد و از شرکت های برتر در دو بخش ارائه «گزارش پایداری» و «فعالیت در بخش مسئولیت اجتماعی (CSR)» قدردانی شد . در بخش بهترین گزارش های پایداری لوح سپاس به همراه تندیس طلایی به سه شرکت پالایش گاز فجر جم، پالایش نفت تهران و پتروشیمی مبین اهدا شد. لوح سپاس به همراه تندیس نقره ای به سه شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، گاز استان هرمزگان و گاز استان اصفهان اهدا شد. در بخش بهترین اقدام های مسئولیت اجتماعی در حوزه کارکنان شرکت پتروشیمی زاگرس برای «ارتقای وضع مدیریت بحران از طریق اجرای پروژه الگوسازی و تجزیه و تحلیل پیامدهای مخاطره ها» لوح سپاس به همراه تندیس طلایی گرفت. همچنین لوح سپاس به همراه تندیس نقره ای به شرکت گاز استان بوشهر برای «طرح مطلوب توازن کار و زندگی کارکنان شرکت در حوزه جامعه» اهدا شد. لوح سپاس به همراه تندیس طلایی به شرکت نفت و گاز غرب به دلیل «اقدام ها در قبال جوامع عشایری و روستایی و همزیستی ایل راه و نفت راه» اعطا شد.
شرکت پالایش گاز بید بلند هم برای «مجموعه اقدام های تأمین تدارکات محلی و ثبت ۳۰۰ شرکت و مرکز خرید در سامانه خرید وزارت نفت» لوح سپاس به همراه تندیس نقره ای دریافت کرد.
این همایش همچنین در حوزه محیط زیست لوح سپاس به همراه تندیس طلا را به شرکت پتروشیمی شیراز، به دلیل «اجرای رویکرد سازوکار پاک (CDM) و دریافت نخستین و دومین مجموعه تأییدیه گواهینامه های کاهش انتشار از سازمان ملل متحد» اهدا کرد.
لوح سپاس به همراه تندیس نقره ای این بخش نیز به شرکت پتروشیمی مروارید به دلیل «مجموعه اقدام های حمایت از تنوع زیستی استان بوشهر شامل ایجاد بانک ژن محیط زیست استان و احیای زیستگاه» اهدا شد.
جایزه بخش ویژه این همایش شامل لوح سپاس به همراه تندیس طلا به ترتیب به شرکت ملی گاز به دلیل ارائه نخستین گزارش پایداری در سطح شرکت های اصلی و توسعه CSR در زیرمجموعه، شرکت ملی صنایع پتروشیمی به دلیل اقدام های فراگیر در زمینه مقابله با ویروس کرونا، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به دلیل اقدام های فراگیر در زمینه مقابله با ویروس کرونا و خدمات درمانی، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به دلیل مشارکت در مهار سیل خوزستان و دفع آب گرفتگی در استان خوزستان در سال ۹۸، شرکت اکتشاف، تولید و بهره برداری پاسارگاد به دلیل جریان سازی توسعه مشارکتی CSR در منطقه غرب کارون، پتروشیمی نوری به دلیل گزارش دهی در سطح بین المللی و ثبت گزارش در GRI و در نهایت پتروشیمی فجر انرژی به دلیل گزارش دهی در سطح بین المللی و ثبت گزارش در GRI تقدیم شد.
گزارش آخرین فعالیت های شرکت نفت و گاز پارس در طرح گوره - جاسک از زبان سرپرست پروژه
مشعل این روزها که سخن از آمادگی وزارت نفت برای افزایش توان تولید در مدت زمان چند ماهه است، بد نیست بدانید که طرح ایجاد مقصد صادراتی جدید نیز با سرعت در بخش های مختلف انجام می شود. صحبت از طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک، به عنوان یکی از مهم ترين طرح های در دست اقدام وزارت نفت در مسير توسعه همه جانبه صنعت نفت است؛ طرحی راهبردی که هدف از آن، کاهش وابستگی ایران به تنگه هرمز، کاهش ریسک و تضمین استمرار صادرات نفت خام، افزایش پایانه های صادرات نفت و تمرکززدایی و جلوگیری از تجمع و قطبی شدن پایانه های نفتی در یک منطقه است و می توان امیدوار بود که با رفع محدودیت های تحریم از این منطقه، شاهد میزبانی مشتریان نفتی باشیم. طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک که با هدف انتقال يك ميليون بشكه نفت خام سبك و سنگين صادراتي در روز، به وسیله يك خط لوله 42 اينچی با طول تقريبي 1000 كيلومتر و با استفاده از پنج تلمبه خانه بين راهي و 2 ايستگاه توپکراني، همچنين 11 پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقريبي 180 كيلومتر، در دستور كار شركت ملي نفت ايران قرار دارد، شامل پايانه دريافت نفت، 20 مخزن به ظرفيت مجموع 10 ميليون بشكه و تاسيسات جانبي شامل 3 عدد گوي شناور و اسكله صادراتي است. ضرورت پيشبرد موازي و يکپارچه هر يک از پروژه ها، افزون بر تنوع بخش های اجرای کار، بر حساسيت ها، پيچيدگی ها و سختی های اجرای اين طرح ملی افزوده است.
با اجرای این طرح، امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از پايانه نفتي گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل درياي عمان فراهم مي شود و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتی نفت خام کشور، اهميتی راهبردی می يابد. طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک از نيمه سال 95 آغاز و با دستور رئیس جمهور و پيگيری وزير نفت شروع شد و تنها فعاليت صورت گرفته قبل از آن، انجام بخشی از طراحی پايه بود که وزارت نفت آن را ادامه داد و فعاليت ها تداوم يافت. مبدأ خط منطقه گوره، شهرستان گناوه استان بوشهر و پس از عبور از استان های بوشهر، فارس و هرمزگان از ۶۰ کیلومتری غرب شهر جاسک (منطقه کوه مبارک) به ترمینال و تأسیسات دریایی نوساز متصل می شود. در این میان، طرح پایانه نفتی جاسک، آخرین حلقه از زنجیره طرح ملی و راهبردی انتقال نفت خام از گوره به جاسک است که در سال ۱۳۹۸ شرح کار مربوط به آن، به شرکت نفت و گاز پارس واگذار شد.
وحید مالکی، سرپرست طرح توسعه پایانه نفتی جاسک همزمان با آغاز عملیات لوله گذاری دریایی فاز زودهنگام این طرح در گفت و گو با هفته نامه «مشعل» به بررسی فعالیتی که از سوی شرکت نفت و گاز پارس در این طرح ملی انجام می شود، پرداخته است.
جهت گیری برای پایان فاز نخست طرح ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک، پایان امسال در نظر گرفته شده و شرکت نفت و گاز پارس هم در این زمینه از آمادگی لازم برخوردار است.
مالکی، با اشاره به پیشرفت فیزیکی 70 درصدی در فاز زودهنگام، آن را شامل يك خط ۴۸ اینچ خشکی، یک مجموعه سيستم اندازه گيري، دو رشته خط لوله 36 اينچ دریایی در مجموع به طول تقريبي 12 كيلومتر و يك مجموعه گوي شناور و سامانه های پشتیبانی و کنترلی دانسته و می گوید که با توجه به تلاش هاي انجام شده و روند اجرای کار، امكان بهره برداري از مجموعه ذكر شده تا پايان سال جاري ميسر خواهد شد. به گفته او در بهمن ماه با تکمیل لوله گذاری دریایی زودهنگام، جهش چشمگیری را در پیشرفت کار هر دو فاز شاهد خواهیم بود.
بر مبناي برنامه زمان بندي، كل طرح تا پايان آذر 1400 آماده بهره برداری خواهد بود. مشروح این گفت و گو در ادامه می آید:
طرح پایانه نفتی جاسک، آخرین حلقه از زنجیره طرح ملی و راهبردی انتقال نفت خام از گوره به جاسک است که در سال ۱۳۹۸ شرح کار مربوط به آن، به شرکت نفت و گاز پارس ابلاغ و پس از انجام تشریفات مناقصه، قرارداد مربوطه بین شرکت نفت و گاز پارس و کنسرسیوم شرکت های مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران و شرکت گاما منعقد شد. در این بخش از طرح انتقال نفت مقرر شده نفت خام یا میعانات از مخازن بالادستی دریافت و پس از اندازه گیری از سوی سیستم های اندازه گیری از طریق ۶ رشته خط لوله به ۳ گوی شناور در فاصله ۶ تا ۹ کیلومتری از ساحل منتقل و صادرات انجام شود.
شركت نفت و گاز پارس، بلافاصله پس از محول شدن کار در تابستان سال 1398، اسناد فنی را تکمیل کرد و پس از آن، ضمن تهیه اسناد قراردادی، فرایند مناقصه انجام شد. پس از صدور مجوزها و مصوبات لازم، قرارداد اجرای این طرح در زمستان همان سال منعقد شد و پس از پیش پرداخت و تجهیز کارگاه، مقدمات اجراي پروژه از اولين روزهاي سال جاري آغاز شد.
با تلاش هاي انجام شده و انتقال ماشین آلات و تأمین نیروی انسانی مورد نیاز، اجراي این طرح عملاً از اول ارديبهشت سال جاري آغاز شد و ضمن تعريف پروژه در دو فاز زودهنگام و كل طرح، از تمامي امكانات و ظرفيت هاي موجود به منظور انجام هرچه سريع تر بخش هاي مختلف طرح، از جمله مهندسي، خريد و اجرا استفاده شده است.
بخش زودهنگام طرح شامل يك خط ۴۸ اینچ خشکی، یک مجموعه سيستم اندازه گيري، دو رشته خط لوله 36 اينچ دریایی در مجموع به طول تقريبي 12 كيلومتر و يك مجموعه گوي شناور و سامانه های پشتیبانی و کنترلی است.
با توجه به تلاش هاي انجام شده و روند اجرای کار، امكان بهره برداري از مجموعه ذكر شده تا پايان سال جاري ميسر خواهد شد. همچنين تا پايان امسال، به موازات بخش زودهنگام، انجام بخش مهندسي كل پروژه و سفارش گذاري تمامي اقلام پروژه انجام شده و بخش عمده اي از کالاهای مورد نیاز آماده تحویل هستند.
فاز زودهنگام تاکنون حدود ۷۰ درصد پيشرفت فيزيكي داشته كه شامل بخش مهندسي بيش از ۸۴ درصد، بخش خريد ۸۸ درصد و بخش اجرا در حدود ۴۰ درصد است. فاز كلي طرح نيز حدوداً به ميزان ۴۰ درصد پيشرفت فيزيكي دارد و البته در بهمن ماه با تکمیل لوله گذاری دریایی زودهنگام، جهش چشمگیری را در پیشرفت کار هر دو فاز شاهد خواهیم بود.
بر مبناي برنامه ريزي هاي انجام شده، اين پروژه در زمان اجرا براي حدود ۱۲۰۰ نفر به طور مستقیم و در زمان بهره برداري براي حدود ۳۰۰ نفر مستقیم ايجاد اشتغال مي كند. بر مبناي سياست هاي ابلاغی وزارت نفت مقرر شده، اولويت جذب نيرو از افراد بومي باشد، بويژه با توجه به فرصت زمانی موجود تا حد امكان نسبت به آموزش افراد بومي به منظور اشتغال در بخش بهره برداري اقدام خواهد شد. قطعا ایجاد اشتغال غیرمستقیم در منطقه متاثر از رونق اقتصادی و خدمات جانبی مورد نیاز چند برابر خواهد بود.
خوشبختانه با توجه به انجام اقدام های پيشگيرانه و استقرار كادر درماني در سايت پروژه و رعايت سختگيرانه شيوه نامه هاي بهداشتي، سعي بر كاهش ميزان تاثيرات منفي ويروس كرونا در اجراي پروژه شده است، اما اين پروژه نيز مانند ساير بخش هاي كشور، متاثر از شيوع ويروس كرونا بوده و مشكلاتي را براي اجراي پروژه طبق برنامه زمان بندي از پيش تعيين شده، ايجاد كرده است. در بخش تحريم ها نيز همچون گذشته مشكلاتي وجود دارد كه البته با عمل به الزامات حداکثر استفاده از توانمندی های ساخت داخل، رویه ها و تسهیلات پروژه های راهبردی تا حدود زیادی رنگ باخته است.
به جرات مي توان گفت که اقدام های انجام شده در اين پروژه، به عنوان ركوردهايي براي ثبت در مجموعه شركت ملی نفت ایران و پيمانكاران داخلی محسوب می شود كه برای اولين بار به اين سرعت نسبت به طراحي، تامين اقلام و اجرا اقدام شده و در اعتلای نام ایران و ایرانی خوش درخشیده است.
طرح پايانه نفتي جاسك شامل 3 مجموعه خطوط لوله ۴۸ اینچ خشکی و سيستم های اندازه گيري، 6 رشته خط لوله 36 اينچ زیردریایی، 3 مجموعه چندراهه دريايي و 3 مجموعه گوي شناور است. از آنجا كه در نهايت مشتريان محصول صادراتي، شركت هاي بين المللي بوده و لازمه انجام صادرات و پهلوگیری شناورهای خارجی، داشتن استانداردهاي بين المللي است، بنابراین در بخش طراحي، تمامي استانداردهاي بين المللي لحاظ و مهندسی خرید و تامين كالاها و عملیات ساخت و اجرا بر مبناي آنها انجام می شوند.
با این همه، تمام بخش های مهندسی و طراحی، خرید و تامین کالاها و ساخت و اجرای کار در ذیل قرارداد شرکت نفت و گاز پارس با کنسرسیومی تمام ایرانی انجام شده و این شاخص بارزی برای حلقه تکمیلی زنجیره تمام ایرانی طرح ملی - راهبردی انتقال نفت خام گوره به جاسک و پایانه صادراتی آن است.
اجرای بخش های اصلی طرح، به موازات اجراي بخش زودهنگام از روزهای نخستین در هر سه زمینه مهندسی، خرید و اجرا آغاز شده و متناسب با آن از پیشرفت خوبی برخوردار بوده و بر مبناي برنامه زمان بندي، كل طرح تا پايان آذر 1400 آماده بهره برداری خواهد شد.
همه فعالیت های صنعتی با سختی های خاص خود همراه هستند. ورود به منطقه کوه مبارک جاسک، برای استقرار و شروع عملیات اجرایی، مشکلاتی به همراه داشت که دور از ذهن نبود. بخشی از این مشکلات، به دلیل آشنا نبودن شرکت های اجرایی و نیروهای متخصص با شرایط و فرهنگ منطقه بود. بخشی هم به دلیل نبود منابع، معادن، مصالح و نیروی متخصص در منطقه و ضعف زیرساخت های صنعتی و حتی عمومی (جاده، آب، ارتباطات، بهداشت و تأمین لجستیک کار) بود.
گسترش ویروس کرونا و محدودیت های تردد و عواقب ناشی از آن هم در تمام طول راه ناخن بر اندام پروژه می سایید؛ اما با پشتیبانی و همراهی مقامات استانی و محلی از همان ماه های اول، یک به یک، گره از مشکلات گشودیم و همچنان در همکاری و تعاملی خوب و سازنده در مسیر پیشبرد اهداف این طرح راهبردی، گام برمی داریم.
اجراي هر پروژه اي، ريسك هاي خاص خود را دارد؛ اما اجراي طرحي به صورت زودهنگام و آن هم در شرايط شيوع ويروس كرونا از يك سو و پیشبرد همزمان مهندسی و تامين كالاها، انجام مطالعات زمین شناسی در خشکی و دریا و مواجه شدن با تغییرات ناشی از نتایج مطالعات بر عملیات های اجرایی، ريسك هاي اجراي بموقع پروژه را دوچندان کرده است كه با تلاش تمامي بخش ها در حال فائق آمدن برآنها هستيم.
اجراي اين طرح، جزء طرح هاي ملي- راهبردی است که ضمن افزایش ظرفیت و تنوع بخشی به مبادی صادرات نفت خام و ميعانات كشور، با عبور از تنگه هرمز و كاهش مسير شناورها و زمان تقاضا تا عرضه، مزيت رقابتي براي صادرات از اين پايانه به همراه دارد. برنامه های توسعه آتی منطقه نیز با افزایش ظرفیت ذخیره سازی در بالادست و ساخت پالایشگاه مکران و صنایع پایین دست، ضمن پرهیز از خام فروشی، به توسعه پایدار منطقه مكران، جذب سرمایه و ایجاد اشتغال نيز خواهد انجامید.
نگاهی به مسیر پر پیچ و خم تکمیل خط لوله اتیلن غرب
مشعل: صنعت پتروشیمی در جریان جهش اول خود تحولات زیادی را رقم زد. این تحولات که در نوع خود بی سابقه و جزو اولین تجربیات بودند، تبدیل به پایه ها و زیرساخت هایی مهم برای جهش دوم و سوم شدند. حرکت های اقتصادی که در جریان دولت اصلاحات برای صنعت نفت و به خصوص صنعت پتروشیمی هدف گذاری شد، در دولت های بعد با تغییراتی ادامه پیدا کرد و توانست تا امروز بخشی از موفقیت و ارزآوری این صنعت را شامل شود. یکی از این تصمیمات مهم که در قالب آن اتفاقات چشمگیری رخ داده است، خط لوله اتیلن غرب است که با وجود اینکه هنوز به طور کامل اجرایی نشده اما ثمرات بی بدیلی داشته است.
خط لوله انتقال اتیلن غرب، مجموعه ای از خطوط لوله سراسری و مجتمع های پتروشیمی و تاسیسات تکمیلی مرتبط در غرب و جنوب غرب و شمال غرب کشور است که هنوز هم پتانسیل تحولات جدید را دارد. مسئولان صنعت پتروشیمی از سال 1381 تصمیم گرفتند تا بخشی از گاز اتیلن موجود در عسلویه را به مناطق دیگری از کشور به خصوص منطقه غرب منتقل کنند. هدف این خط علاوه بر انتقال فرآورده برای مجتمع های جدید و ایجاد اشتغال و تولید در داخل کشور، صادرات محصولات پتروشیمی از مبادی غربی و شمال غربی بوده است. طبق پیش بینی خط لوله اتیلن زودتر از مجتمع ها آماده بهره برداری بود و مجتمع های آماده شده با خود زیرساخت ها و امکاناتی را به آن منطقه وارد می کردند. در این سال ها قرار بود مجتمع های پتروشیمی همچون ممسنی، گچساران، دهدشت، بروجن، اندیمشک، لرستان، کرمانشاه، کردستان، مهاباد و میاندوآب در این مسیر بهره برداری و به تولید برسند که بخشی از آنها متوقف مانده و مجموعه هایی دیگر در حال بهره برداری یا آماده سازی هستند.
این خط در چند فاز اجرایی شد که بخش سوم آن با اتصال به پتروشیمی میاندوآب تبریز تکمیل شد. در واقع ساخت 1700 کیلومتر خط لوله برای انتقال اتیلن به 13 مجتمع پتروشیمی با وجود چالش های مختلفی مانند وجود مناطق سخت گذر، معارضین زمین و یا شرایط ساخت آب و هوایی بعلاوه شرایط اقتصادی و تحریم ها نشانگر یک عزم ملی بوده است. این تجربه موفق البته به شکل دیگری در حال اجرا در جهش دوم و سوم صنعت پتروشیمی است و انتقال پلی پروپیلن به مرکز کشور می تواند زمینه تحولات تولیدی و صنعتی باشند.
اما این پایان تحولات در این پروژه مهم و زنده برای کشور نیست. هنوز هم تعدادی از مجموعه های پتروشیمی در حال آماده سازی و اجرا برای استفاده از این خط لوله هستند و به عنوان نمونه پتروشیمی ابن سینا مجموعه ای است که در آستانه بهره برداری و تکمیل نهایی قرار دارد. از سوی دیگر مجتمع هایی هم در این مسیر هستند که به تامین نیاز اتیلن این خط کمک می کنند. همین هفته گذشته پتروشیمی هگمتانه به بهره برداری رسمی رسید و فاز دوم پتروشیمی ایلام هم افتتاح شد. پتروشیمی ایلام قرار است بخشی از اتیلن تولیدی خود را به این خط تزریق کند. پتروشیمی ایلام از لحاظ وسعت، ظرفیت تولید و تعداد واحدها فرآیندی، بزرگ ترین پتروشیمی غرب کشور است و جزو پروژه های در نوبت بهره برداری است.
چندی قبل عبدالحسین بیات، قائم مقام مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره آخرین وضعیت این خط انتقال توضیحاتی ارائه کرد. او گفت که سه انشعاب برای انتهای این خط در نظر گرفته شده که یکی از آنها حدود 150 کیلومتر خط انتقال از میاندوآب به تبریز بود که مورد بهره برداری قرار گرفت. انشعاب دوم مربوط به منطقه دنا است که این انشعاب از مبدا سیاه مکان تا پتروشیمی گچساران به طول حدود 60 کیلومتر است که مجوزهای محیط زیست نیز اخذ شده است و پیمانکار طرح نیز انتخاب شده و از آذرماه سال 98 عملیات اجرایی برای ساخت این بخش آغاز شده است.
بیات هدف از اجرای این قطعه را انتقال اتیلن مجتمع الفین گچساران به مسیر اصلی خط لوله اتیلن غرب معرفی کرد و گفت: به دلیل اینکه پتروشیمی های ممسنی، کازرون، دهدشت و بروجن که در مسیر خط گچساران قرار دارند، تکمیل نشده اند اتیلن گچساران به طور موقت به خط اصلی منتقل می شود اما هر زمان که پیشرفت این طرح ها به 40 درصد برسد، دولت یا NPC عملیات ساخت قطعات مخصوص رساندن اتیلن به طرح های مذکور را اجرایی خواهد کرد.
به عبارتی برنامه ریزی اولیه برای اجرای مجتمع ها در مسیر این خط لوله در سال های بعد از شروع طرح متوقف می ماند و اجرا نشدن پروژه ها باعث می شود مسئولان امر در چند سال اخیر دولت دوازدهم تصمیم بگیرند اتیلن این خط بلاتکلیف باقی نماند. همچنین قرار است مازاد تولیدات پتروشیمی های کاویان، گچساران و مروارید از مبدا عسلویه صادر شود.
بیات درباره انشعاب سوم از خط اتیلن غرب هم در توضیحی گفت: انشعاب 3 مربوط به انتقال اتیلن از سنندج تا پتروشیمی ابن سینای همدان به طول 190 کیلومتر است که با توجه به عدم فعالیت اجرایی این طرح، عملیات احداث خط تا زمانی که پیشرفت اجرایی به 40 درصد نرسد، آغاز نخواهد شد.
باید توجه داشت که این پروژه در پیچ وتاب حدود 18 ساله ای که از سر گذرانده، از سه دولت و چندین وزیر و مدیرعامل را تجربه کرده است و در معرض تصمیمات و تحولات اقتصادی مختلف و در نهایت تحریم ها بوده است. با وجود این، بهزاد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ضمن برنامه ریزی و تاکیدی که برای تکمیل این خط دارد، کماکان معتقد است که خط لوله اتیلن غرب در مسیر خود طرح های مختلفی ایجاد کرده و سبب آبادانی، اشتغال زایی و امید برای مردم منطقه شده است. بیژن زنگنه، وزیر نفت هم تیرماه امسال در آیین بهره برداری از چند طرح ملی با دستور رئیس جمهور که یکی از آنها پتروشیمی میاندوآب بود، یک بار دیگر بر کارآمدی و صحت طرحی که 18 سال قبل خودش شروع کرده بود، تاکید کرد و گفت: در اجرای خط اتیلن غرب بر مزیت های مناطق کشور و کم آبی نیز توجه شد به صورتی که بخشی که تولید اتیلن به آب نیاز داشته در کنار دریا انجام شده و با این خط لوله با توانایی ۲.۵ میلیون تن به مناطق عمدتا توسعه نیافته منتقل می شود. امسال حدود ۲ میلیون تن اتیلن از طریق خط لوله اتیلن غرب انتقال داده خواهد شد که طرح پتروشیمی میاندوآب نیز از طرح های این زنجیره است. زنگنه با اشاره به اینکه خط اتیلن غرب یکی از مهمترین طرح های دولت برای آمایش سرزمینی، توسعه و ایجاد اشتغال در مناطق غرب کشور است، تصریح کرد: تولید اتیلن در کشور در حال افزایش است و امسال به حدود ۷ میلیون تن می رسد که ۲ میلیون تن آن به این خط تزریق می شود.
باید توجه داشت که در سال های گذشته بسیاری از پروژه های پتروشیمی مجوزهایی را دریافت کردند که مطالعات کافی را به همراه نداشت و در عمل از این پروژه ها تنها عنوان، طرحی روی کاغذ و یا تملک زمین و کارگاهی نیمه کاره را شاهد بودیم. اینگونه بود که دولت یازدهم در شروع به کار خود تلاش کرد تا ساماندهی را در مورد پروژه های نیمه کار و مستعد تکمیل داشته باشد. به این ترتیب بسیاری از پروژه با تغییراتی در بدنه و مدیریت و یا حمایت های مالی جان دوباره گرفتند اما هنوز تعدادی از این پروژه ها که اتفاقا در مسیر خط لوله اتیلن غرب هستند، متوقف مانده اند در حالی که این خط لوله فعال است و برای پروژه های تکمیل شده خوراک مورد نظر را منتقل می کند. به عبارتی این فرصت خط لوله اتیلن غرب، فرصتی تکرار نشدنی است که منتظر پروژه های متوقف باقی نمی ماند و این سهم به بخش های دیگر منتقل می شود.
گفت و گوبا مدیرخطوط لوله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
زمستان استخوان سوز یا تابستان سوزان؛ فرقی نمی کند
انتقال ایمن، پایدار و بدون وقفه فرآورده های نفتی با خطوط لوله، همواره یکی از مهم ترین اهداف راهبردی به شمار می رود که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران آن را سرلوحه برنامه های خود قرار داده است. چنین مسئولیتی مهم و استمرارگونه به هیچ فصلی از سال محدود نمی شود و این بدان معناست که تاسیسات انتقال نفت اعم از خطوط لوله انتقال و تلمبه خانه هایی که در مسیر آنها احداث شده اند در هر شرایطی باید آماده به کار باشند. با گذر از نیمه نخست سال و ورود به نیمه دوم آن، برف و باران بیشتر نقاط کشور را فرامی گیرد و آمادگی تاسیسات انتقال نفت، اهمیتی بیش ازپیش را می طلبد.
به منظور آگاهی بیشتر از چنین آمادگی هایی به ویژه در فصل سرد زمستان که غالب نقاط کشور پوشیده از برف می شود با سیدجعفرعلیزاده دربندی، مدیر خطوط لوله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت وگو شده است که حاصل آن مقابل دیدگان شما قرار دارد.
اجاره دهید قبل از ورود به حوزه مسئولیتی مدیریت خطوط لوله، درباره وظیفه کلان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، سخن بگویم. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، از جمله شرکت های پیشکسوت در صنعت نفت ایران است که در حال حاضربا بیش از 14 هزار کیلومتر خط لوله احداث شده در سراسر کشور، انتقال سالانه بیش از123میلیارد لیتر انواع فرآورده نفتی و نفت خام به مبادی مصرف را به عهده دارد.
همچنین این شرکت همان گونه که در بخش دوم از نامش پیداست، در بخش مخابرات نیز فعال است و با بهره گیری از196ایستگاه مخابراتی، ارتباط یکپارچه و منسجمی را میان ستاد و 12 منطقه عملیاتی زیرمجموعه ایجاد کرده است و افزون بر آن به بخش های بیرونی صنعت نفت ارائه خدمات می کند.
اما در پاسخ به سوال شما مبنی بر مسئولیت های مديريت خطوط لوله باید بگویم که وظایف این مدیریت در دو حوزه «عمليات و بهره برداری» و حوزه «فني و پشتیبانی» خلاصه می شود.
اجراي دقيق و صحیح دستور عمل های كيفي و کمی انتقال مواد نفتی در کلیه مراكز انتقال نفت، تاسيسات، فشارشکن ها در مناطق به منظور برآورده سازي برنامه های شركت ملي پخش، مناطق نفت خیز، پالایشگاه ها، نیروگاه ها و فرودگاه ها به لحاظ سوخت رسانی یا دريافت فرآورده های توليدي پالایشگاه ها،ه مچنين انتقال نفت خام پالایشگاه ها از جمله فعالیت های حوزه عملیات را تشکیل می دهند.حوزه فنی نیز شامل مواردی همچون نگهداري، تعميرات اساسي، تعميرات دوره ای، تعميرات پیش بینی نشده دستگاه ها و تجهیزات داخل مراکز انتقال نفت و تاسيسات،همچنین نگهداري، تعويض لوله، تعويض و پوشش لوله جهت پايداري انتقال سیلات نفتی است.
خطوط لوله ایران يكي از باارزش ترین و مهم ترین سرمایه های شركت خطوط لوله و مخابرات نفت است كه باید در حفظ و نگهداري آن تمام تدابیر به كار گرفته شود. پايداري انتقال سیالات نفتی، بدون آماده بودن سالم بودن خطوط امکان پذیر نیست، به همين منظور طی ساليان گذشته با استفاده از جديدترين فناوری های روز دنيا نسبت به پيگ راني هوشمند که ابزاری برای شناسایی عیوب خطوط انتقال است، اقدام شده وازاین طریق و توانسته ایم نقاط ضعف را مشخص و نقاط آسیب دیده را تعويض و يا ترميم کنیم.
چنین عملیاتی همراه با تزریق مواد ضدزنگ، حفظ يا تعويض پوشش های مورد نياز عوامل بسیار مهمي هستند که مانع از بروز هرگونه اتفاق ناشي از صدمه ديدن لوله می شوند.
خطوط لوله به طورمتوسط عمري بالاي 30 سال دارند وتقریبا قدیمی هستند، اما با وجود قديمي بودن، خيلي ازآنها با تدابير به کار گرفته شده ازجمله تعمیرات پیشگیرانه و پیگ رانی هوشمند و معمولی طي ساليان گذشته، همه خطوط لوله ازايمني كامل برخوردارند. درباره تجهيزات و دستگاه های موجود درمراكزصنعتي نیز با توجه به فراهم سازی امكان ساخت و تعمير قطعات در داخل كشور، تعميرات به موقع دستگاه ها انجام می شود و به لحاظ آمادگي و کارکرد صحيح آنها هم هيچ مشكلي وجود ندارد.
پایداری خطوط، با انتقال ایمن، مستمر و بدون وقفه از جمله اهداف کلان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به شمار می آید و به همین منظور برنامه هایی را تدوین کرده است تا این هدف مهم محقق شود.
اجراي فرآيند بازرسي فنی و پایش خطوط لوله با پيگ هوشمند از سال 1373با بازرسي خط لوله نفت خام اهواز/تنگ فني شروع و در سال هاي بعد با تعريف فازهاي 1 تا 4 تقريباً همه خطوط لوله حداقل یک بار بازرسي فنی و پيگ راني شده اند. نتايج حاصل از اين پيگ راني نقاط ضعف لوله را مشخص و به دنبال آن، گروه های تعميراتي مناطق دوازده گانه با برنامه ریزی های انجام شده، به رفع نقاط ضعف و ترميم خوردگي با اولویت های مشخص، اقدام می کنند.
به نکته خوبی اشاره کردید؛ غالب لوله های انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی مدفون در زیرزمین هستند و از نظرها ناپیدا، اما همین مهم مسئولیت ما را نیز در قبال حفاظت و صیانت از این سرمایه های زیرزمینی که شاهرگ های ارتباطی برای انتقال سیالات نفتی به شمار می آیند، سنگین تر ساخته است.
پیش تر اشاره ای به این موضوع شد که با انواع پیگ رانی و تعمیرات پیشگیرانه تلاش می شود همه خطوط انتقال در همه اوقات سال، چه زمستان سرد و استخوان سوز و چه تابستان داغ و سوزان، آماده به کار باشند و خللی در ارسال و دریافت و فرآورده های نفتی رخ ندهد.
اما نکته مهم دیگری نیز در این باره وجود دارد؛ طراحي و اجرای خطوط لوله طبق استاندارد موجود به صورت مدفون و با فاصله های مشخص از سطح زمين انجام مي شود، مگر در مواردي كه امکان دفن لوله در زمین وجود نداشته باشد؛ مانند عبور لوله از روي پل ها يا مکان هایی كه امكان دفن آن نیست.
به منظور جلوگیری از خوردگی های خارجي لوله نیز تمهیداتی مانند استفاده از پوشش های مناسب لوله و برقراری حفاظت كاتديك لوله در زیرزمین، به کار گرفته می شود تا افزون بر جلوگیری از آسیب دیدن خط، خللی در فرآیند انتقال مواد نفتی ایجاد نشود.
درست می فرمایید. در شرایط سخت زمستانی به خصوص در ارتفاعات که معمولا با سرما، برف و یخبندان روبه رو هستیم، فعالیت دشوارتر می شود، اما باید از آن عبور کنیم تا انتقال دچار وقفه یا توقف نشود؛ چیزی که کارکنان ستادی و عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با تلاش و همدلی اجازه آن را نمی دهند.
همان طور که اشاره شد، فعالیت در زمستان به ویژه در نقاط سخت گذر و کوهستانی بسیار سخت است به همین دلیل تلاش مجموعه این است که موارد تعمیری و ترمیمی، پیش از فرارسیدن سرمای زمستان و برف گیر شدن منطقه که رفت وآمد و کار در این شرایط را سخت می کند، انجام گیرد. البته ممکن است حتی درهمین شرایط سخت، نیاز به انجام فعالیت تعمیری باشد؛ به همین دلیل گروه های تعمیراتی با همکاری دیگر واحدها، با انواع تجهیزات فنی آماده اند تا باحضوربه موقع خود نگذارند خللی در انتقال فرآورده های نفتی به مبادی مصرف ایجاد شود.
کرونا از اواخر سال گذشته در کشور ظاهر شد و متاسفانه به واسطه شیوع همین ویروس منحوس، شماری از هموطنان مان نیز جان باخته اند. طبیعی است که در ماه های نخست ورود این ویروس به کشور و شناخت کمی که از آن وجود داشت، نگرانی هایی از بعد انسانی ایجاد و موجب شد شیوه نامه هایی با منشا و راهبری ستاد مقابله با کرونا در دستور کار قرار گیرد.
این شیوه نامه با محوریت رعایت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک در محیط کار و شستن مکرر دست ها،همچنین ضدعفونی کردن محیط کار و مواردی از این دست، چه در ستاد و چه در مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران اعمال شده است و تا عادی شدن وضع و اعلام رسمی ستاد مقابله با کرونا، ادامه خواهد داشت. با این مقدمه باید بگویم، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در رویارویی باهر شرایطی تلاش می کند که هیچ خلل و وقفه ای در کار ایجاد نشود و کرونا نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ تلاش همه همکاران من در مدیریت خط و دیگر بخش های شرکت خطوط لوله و مخابرات ایران این است که در فرآیند انتقال فرآورده های نفتی، مشکلی ایجاد نشود.
شرکت خطوط لوله ازجمله شرکت هایی است که بهسازی و تعمیرات تجهیزات و ماشین آلات را از سال های دور در دستور کار خود قرار داده و با گذشت زمان و افزوده شدن تجربیات طی سال های طولانی تحریم، امروز به مرحله ای از بالندگی رسیده و یاد گرفته است که با بهسازی امکانات و نگهداشت صحیح، در حوزه تجهیزات فنی و ماشین آلات مشکلی نداشته باشد.
در ادامه صحبت های قبلی، همین قدر بگویم که به توانمندی های داخلی اعتماد کرده ایم و ازاین اعتماد پاسخ مثبت گرفته ایم. امروز بسیاری از موارد تعمیراتی در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران حتی در حوزه های بسیار تخصصی، با تکیه برتوان و تخصص ایرانی انجام می شود و بی نیازی به شرکت ها یا کشورهای خارجی،همچنین جلوگیری از خروج مقادیر زیادی ارز را که مصداق بارز اقتصاد مقاومتی به شمارمی آید،رقم زده است.
از آنجا كه شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران توجه خاص و عميقي به استفاده از توانمندی های داخل كشور دارد، ساخت اقلام و قطعات يدكي و تعمیرات اساسي انواع ماشین آلات دوار را از سال ها پیش شروع کرده و همواره از خدمات شرکت ها و کارگاه های مختلف برای ساخت و تعميرات اساسي بهره گرفته است.
در این خصوص می توان به فناوری های پيشرفته توربین ها اشاره کرد كه امروزه ساخت قطعات و تعمیرات آنها و حتی ساخت كامل آنها توسط شرکت های داخلي در حال انجام است.
برای مثال ساخت قطعات پره های توربين سولزرسولار، ساخت داخل قطعات حساس و داغ، همچنين تعميرات اساسي انواع توربین های آمريكايي و اروپایی، ساخت روتورها و الكتروموتورهاي فشار متوسط، قطعات مكانيكال سيل، اكچويتورهاي برقي شيرها، موارد مختلفی هستند که با تکیه و تمرکز برتوان متخصصان ایرانی انجام شده است.
شاید بتوان تامين اعتبارات را مهم ترین چالش عنوان کرد؛ موضوعی که خوشبختانه در موارد مختلف با مدیریت هزينه ها و اولويت بندي طرح ها، كنترل شده و موجب نشده است که در اجرا و انجام طرح ها با مشکل جدی روبه رو شویم.
سال هاست که کشور با تحریم و تبعات آن دست وپنجه نرم می کند و طی همین سال ها به واسطه توجه ویژه تر به ساخت داخل با رویکرد اقتصاد مقاومتی، گام های خوبی برداشته شده که دستاوردهای قابل توجهی هم برای کشور داشته است. دستاوردهایی که پیش تر به بخشی از آنها اشاره شد.
بدون تردید، تامین بودن منابع مالی در کنار برنامه ریزی و مدیریت از عوامل مهم در اجرا و پیشبرد طرح ها و برنامه ها به شمارمی آید. این مهم در شرکت خطوط لوله و مخابرات نیز اهمیت بسزایی دارد و می تواند به اجرای طرح ها شتاب بیشتری دهد.
تلاش همه بخش های صنعت نفت و کارکنان آن که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران بخشی از آن است، سربلندی ایران و ایرانیان است. کارکنان این شرکت نیز هماره بر آن بوده و هستند که در این طریق گام بردارند و با تحقق اهداف راهبردی، برعزت و سربلندی ایران بیفزایند.
گزارشی از اقدام های پالایشگاه آبادان در حوزه مسئولیت اجتماعی
مشعل در ایران مسئولیت های اجتماعی به عهده دولت است و در این میان صنعت نفت به نیابت از دولت به مقوله مسئولیت اجتماعی در مناطق همجوار نفتی می پردازد. مدت ها بحث مسئولیت های اجتماعی به فراموشی سپرده شده بود و نوعی بی تفاوتی نسبت به آن احساس می شد، اما در چند سال اخیر نگاه صنعت نفت به عنوان یک سازمان پیشرو تغییرات چشمگیری داشته است. شکل گیری حوزه مشاور اجتماعی در سال 1392 گویای اهتمام این وزارتخانه در زمینه تحقق اهداف و عمل به موضوع مسئولیت اجتماعی است که به دنبال آن استانداردسازی اقدام های جاری شرکت های نفتی در زمینه CSR، کمک به کاهش ریسک ها و بحران های اجتماعی در مناطق و تسهیل پیشبرد پروژه های صنعت نفت، حرکت در مسیر توسعه همزمان صنعت و جوامع پیرامونی، تهیه و ارائه چارچوب و سازوکار گزارش دهی منظم و موثر مسئولیت اجتماعی برای شرکت ها، دستیابی صنعت نفت به وجهه، خوشنامی و جایگاه جهانی در این زمینه، پایبندی به الزام های جهانی و همسویی با مجامع و شرکت های بین المللی و بهره گیری از امتیازها از جمله اهداف این وزارتخانه است. به همین دلیل وزارت نفت به شرکت های اصلی و فرعی خود ابلاغ کرده است تا مسئولیت اجتماعی را در دستور کار خود قرار دهند. یکی از آنها پالایشگاه آبادان است که در زمینه فعالیت های زیست محیطی همسو با مسئولیت اجتماعی گام های موثری برداشته است. در ادامه گزارشی از اقدام های انجام شده اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی در شرکت پالایش نفت آبادان را می خوانید:
پالایشگاه آبادان بزرگترین صنعت در شهر آبادان به شمار می رود و به دلیل قرارگیری آن در قلب شهر به نوعی پالایشگاه، شهروند آبادان است و این امر باعث می شود که تعامل نزدیکی بین پالایشگاه و شهر برقرار شود. هر زمانی که بحرانی به وجود آمده و نیاز به حضور پالایشگاه بوده، حضور داشته است. ضمن آنکه نزدیک به 8 هزار نفر نیرو در پالایشگاه شاغل هستند که با خانواده هایشان حدود 32 هزار نفر می شوند که بخش بزرگی از جمعیت شهر را تشکیل می دهند. پالایشگاه نفت آبادان در اجرای پروژه نوفلرینگ (NO Flaring) در زمره پیشگامان در سطح کشور بوده که با اجرای کامل این طرح بخشی از گازهای ارسالی از واحدهای پالایشی به مشعل ها، بازیافت و به شبکه سوخت گازی پالایشگاه تزریق می شود. هم اکنون میزان بازیافت معادل گاز طبیعی به 5022 کیلوگرم در ساعت رسیده است. همچنین با کاهش میزان فلرینگ پالایشگاه و در پی آن کاهش ورود گازهای گلخانه ای به جو و بهبود شرایط زیست محیطی، 110 هزار تن در سال از گازهای آلاینده جو کاسته شده است. علاوه بر آن با ایجاد و توسعه فضای سبز پالایشگاه و عملیات غیرصنعتی، دبل سیل کردن مخازن که باعث کاهش گازهای آلی فرار می شود، راه اندازی پروژه پایش آنلاین خروجی دودکش های نیروگاه 3، تعویض مشعل کوره های واحدهای عملیاتی، اجرای پروژه بارومتریک کاندنسرهای بالاسری واحد 80 به منظور کاهش گازهای آلی ناشی از پساب تولیدی و اجرای پروژه بازیافت گازهای ارسالی به مشعل شماره 5 FGRU اقدامات زیست محیطی پالایشگاه آبادان همچنان در سرلوحه دستور کار مدیران آن قرار دارد.
طی روزهای اخیر خبری از خروج دود سیاه از مشعل های پالایشگاه و کاتالیست از دودکش فاز 3 شنیده شده است که در این زمینه باید گفت؛ فلرینگ یکی از موارد اجتناب ناپذیر در فرآیندهای پالایشی است که خطرات ناشی از آتش سوزی را کاهش می دهد و از تولید محصولات ناخواسته جلوگیری می کند و از این طریق گازهای طبیعی به صورت کنترل شده سوزانده می شوند. به بیان دیگر، قطع فلرینگ به طور کامل منجر به انتشار این گازها به شکل خطرناک و کنترل نشده خواهد شد. در همین راستا پایش و کنترل روی خروجی های فلر پالایشگاه به صورت مستمر در حال انجام است؛ با این حال گاهی در شرایط اضطراری برخی از عوامل سبب خروج دود سیاه می شود. مهم ترین عامل، بستن واحد (Shut Down) است که همراه با خروج از سیستم کمپرسور بالاسری واحد، هیدروکربن های سنگین جایگزین هیدروکربن های سبک می شود. عامل بعدی اختلال در فرآیند عملیاتی از قبیل قطع آب، برق و گاز است. همچنین به سبب بستن و راه اندازی مجدد واحد کت کراکر فاز 3 بعد از تعمیرات اساسی، مقداری کاتالیست از خروجی دودکش در هوا انتشار یافت که با پایدار شدن واحد در مراحل اولیه، این مساله هم اکنون دیگر وجود ندارد. تعمیرات اساسی مجتمع واحدهای فاز 3 بنزین سازی شرکت پالایش نفت آبادان که در نوع خود بی نظیر است، کاملا با رویکرد زیست محیطی و حفظ منابع انسانی و طبیعی با اقدام جهادی کارکنان کارا و دلسوز انجام شده است.
همان طور که می دانید، پالایشگاه آبادان در یک منطقه مرزی قرار دارد و با توجه به شرایط جغرافیایی و تنوع قومی و به دلیل اینکه یک بندر صادراتی فعال است، مسئولیت های اجتماعی خاصی را دنبال می کند. اقدام های پالایشگاه آبادان به شهر آبادان و دیگر بخش های جامعه بازمی گردد. در حال حاضر این پالایشگاه، دارای چند باشگاه است که در اختیار کارکنان قرار دارد و باشگاه های ورزشی متنوع و قابل توجهی در شهر آبادان فعال هستند. تیم های ورزش های همگانی این پالایشگاه در رشته های مختلف فعال هستند و نزدیک به 130 رشته اصلی و فرعی داریم که در بیشتر این رشته ها علاوه بر آقایان، خانم ها نیز حضور فعال دارند. تمام باشگاه ها و سینمای پالایشگاه در خدمت مردم شهر است. امکانات ورزشی پالایشگاه، بر اساس مسئولیت های اجتماعی در اختیار مردم شهر آبادان نیز قرار می گیرد. ورزشگاه تختی آبادان، یکی از آخرین دستاوردهای اجرای تعهدات اجتماعی پالایشگاه آبادان است که نوسازی شده و امروز با شرایط مطلوب و استاندارد، بهره برداری شده است. از دیگر برنامه های این پالایشگاه می توان به ارائه خدمات پشتیبانی و همکاری آتش نشانان پالایشگاه با آتش نشانان شهر در شرایط بحران اشاره کرد، ضمن آنکه سالانه به 700 کارآموز خدمات آموزشی ارائه می شود که این افراد از طریق نهادها، ارگان ها، دانشگاه و سایر مراکز شهری به پالایشگاه معرفی می شوند. همچنین به بخشی از نهادهای مردمی از جمله مرکز کودکان استثنایی، دارالایتام و شیرخوارگاه ها به طور مستمر کمک می شود. بیشتر فعالیت های شرکت برون سپاری شده و با استفاده از پیمانکاران بومی شهر، نیروی کارگر متخصص و ماهر (در گستره شهر آبادان) جذب پالایشگاه شده اند. همچنین با استفاده از سیکل مداربسته ای که در پالایشگاه اجرا شده، میزان مصرف آب پالایشگاه که از طریق رودخانه بهمن شیر تامین می شد، به حداقل رسیده است. در این سیکل، هرزروی و کاهش تولید آلاینده هایی که احتمال دارد همراه با آب از پالایشگاه خارج شود، به صفر رسیده است. با توجه به تولید برق مازادی که در پالایشگاه وجود دارد، نزدیک به 15 مگاوات برق در این شرایط به شبکه برق سراسری تزریق شده است که این کار در کاهش خاموشی ها بسیار مؤثر بوده، به گونه ای که تابستان امسال شاهد خاموشی در آبادان نبوده ایم.
در رابطه با بحث کرونا علاوه بر مبلغ 20 میلیارد ریالی که همان ابتدای کار به منظور خرید ونتیلاتور برای کادر درمانی شهر از سوی پالایشگاه آبادان کمک شد، بیمارستان صنعت نفت نیز در بخش کرونا در اختیار دانشگاه علوم پزشکی قرار گرفت. تاکنون 32 هزار لیتر مواد ضدعفونی کننده و مایعات، خریداری شده هم در پالایشگاه و هم در بعضی ادارات شهر توزیع شده است. همچنین در مانوری که بنا بر اعلام فرماندار در ماه گذشته برگزار شد، نزدیک به 7 هزار ماسک توزیع شد. خرید 60 دستگاه تب سنج و استفاده از آنها در ورودی های پالایشگاه نیز از دیگر اقدام هایی بود که در مکان های دیگر هم استفاده شدند.
گزارشی از اجرای طرح «تولید قوای محرکه کم مصرف در خودروهای داخلی و جایگزینی با خودروهای فرسوده»
مشعل استفاده بهینه سوخت در خودروها همیشه مورد بحث و بررسی و گاهی اوقات نقد از سوی کارشناسان بوده است که چگونه می توان جهت کاهش مصرف و بهینه سازی سوخت گام موثری برداشت، برای رفع این معضل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت طرح «تولید قوای محرکه کم مصرف در خودروهای داخلی و جایگزینی با خودروهای فرسوده» را سال 1396 فراخوان کرد تا بدین منظور شرکت های داخلی تولیدکننده موتور کم مصرف با نشان تجاری داخلی شناسایی شوند. در این طرح ذکر شده به ازای تولید داخلی قوای محرکه کم مصرف روی خودروی داخلی با نشان تجاری داخلی، یک دستگاه خودروی سواری با عمر بالا (با اولویت خودروهای عمومی) اسقاط و از رده خارج می شود. اجرای این طرح منجر به صرفه جویی در مصرف بنزین شده و به تبع آن از انتشار گاز دی اکسیدکربن کاسته خواهد شد. پرداخت منابع حاصل از صرفه جویی سوخت به سرمایه گذار/سرمایه گذاران عامل صرفه جویی مجری طرح یا شرکت های داخلی تولیدکننده موتور کم مصرف، پس از تأیید شرکت بهینه سازی مصرف سوخت کشور در بازه های زمانی سه ماهه و در مدت 5 سال قابل پرداخت خواهد بود. در ادامه بخشی از اقدامات انجام شده در مسیر دستیابی به اهداف طرح «تولید قوای محرکه کم مصرف در خودروهای داخلی و جایگزینی با خودروهای فرسوده» را می خوانید.
در طرح تولید قوای محرکه کم مصرف خودروهای داخلی و جایگزینی با خودروهای فرسوده به ازای تولید هر دستگاه قوای محرکه کم مصرف و نصب آن روی خودرو داخلی، یک دستگاه خودرو سواری با عمر بالا (اولویت خودروهای عمومی) اسقاط و از رده خارج خواهد شد. این طرح تا سال ۱۴۰۱ اجرایی خواهد شد و بازپرداخت صرفه جویی حاصل از اجرای آن تا سال ۱۴۰۵ ادامه می یابد. سقف بازپرداخت برای اجرای این طرح معادل ۳۲۸ میلیون دلار برآورد شده که به ازای هر خودرو ۶۵۶ دلار در پنج سال به سرمایه گذار پرداخت خواهد شد. در این طرح به ازای تولید هر دستگاه قوای محرکه کم مصرف و نصب آن روی خودرو داخلی، یک دستگاه خودرو سواری با عمر بالا (اولویت خودروهای عمومی) اسقاط و از رده خارج خواهد شد. متوسط میزان مصرف سوخت در خودروهای تولیدی فعلی، ۷ تا ۷.۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر است که با اجرای این طرح به ۴ تا ۴.۵ لیتر کاهش می یابد و بازپرداخت به سرمایه گذاران از محل صرفه جویی انجام شده صورت می گیرد. معیار اندازه گیری میزان کاهش مصرف سوخت قوای محرکه کم مصرف را مقایسه مصرف سوخت خودروهای تولیدی (فناوری جدید) با خط معیار رده D برچسب انتشار دی اکسیدکربن در استاندارد ملی ۲-۴۲۴۱ در نظر گرفته اند. با اجرای کامل این طرح ۲ میلیارد لیتر در مصرف بنزین صرفه جویی خواهد شد و به موجب آن ۴.۲ میلیون تن از حجم انتشار دی اکسیدکربن کاسته می شود و منابع حاصل از صرفه جویی پس از تأیید شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به سرمایه گذاران عامل صرفه جویی مجری طرح یا شرکت های داخلی تولیدکننده موتور کم مصرف در بازه های زمانی سه ماهه و در مدت پنج سال تخصیص خواهد یافت.
صرفه جویی در مصرف بنزین موتور، کاهش آلاینده های زیست محیطی ناشی از احتراق بنزین موتور، بهبود شرایط اقتصاد انرژی با کاهش واردات بنزین یا امکان صادرات آن از اهداف مهم طرح «تولید قوای محرکه کم مصرف در خودروهای داخلی و جایگزینی با خودروهای فرسوده» به شمار می روند. دامنه کاربرد این طرح نیز 500 هزار خودرو بنزینی است و مدت زمان بازپرداخت آن به ازای هر دستگاه خودرو 5 سال در نظر گرفته شده است، سقف بازپرداخت آن نیز در طول دوره اجرای طرح (1396-1405) 328 میلیون دلار است. طول دوره اجرای طرح 2 میلیارد لیتر بنزین صرفه جویی خواهد شد و شاهد کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در طول دوره اجرای طرح به میزان 4.2 میلیون تن معادل کربن خواهیم بود. ضمن آنکه میزان صرفه جویی در طول عمر مفید طرح (1396-1401) 4 میلیارد لیتر بنزین برآورده شده است. از دیگر برنامه های در نظر گرفته شده در طرح «تولید قوای محرکه کم مصرف در خودروهای داخلی و جایگزینی با خودروهای فرسوده» می توان به ارزش صرفه جویی در طول عمر مفید طرح 657 میلیون دلار (در نفت 55 دلار) و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در طول عمر مفید طرح 8.4 میلیون تن معادل کربن اشاره کرد.
با توجه به مصوبه شورای اقتصادی و به استناد ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر این طرح 500 هزار خودرو تا سال 1401 اجرا خواهد شد و بازپرداخت صرفه جویی حاصل از اجرای طرح تا سال 1405 ادامه خواهد داشت. ارزش کل بازپرداخت برابر 328 میلیون دلار برآورد می شود. پرداخت منابع حاصل از صرفه جویی سوخت به سرمایه گذاران عامل صرفه جویی مجری طرح یا شرکت های خودروساز به شرط جایگزینی یک دستگاه خودرو جدید (موضوع طرح) با خودرو فرسوده با تأیید وزارت نفت قابل پرداخت است. در این مسیر گام های موثری برداشته است که برخی از آنها عبارتند از: اخذ مصوبه شورای اقتصاد، اخذ مصوبه هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران جهت اجرای طرح و تفویض نیابت اجرای طرح به شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، اخذ مصوبه کمیسیون مناقصات برای برگزاری فراخوان شناسایی و ارزیابی تولیدکنندگان قوای محرکه کم مصرف، نشر فراخوان جهت شناسایی و ارزیابی تولیدکنندگان، دریافت مدارک از تولیدکنندگان و برگزاری کمیته فنی و بازرگانی جهت بررسی مدارک دریافت شده. طراحی و تدوین رویه ها و گردش های کاری و فرآیندهای اجرای طرح (تهیه و پیش نویس قرارداد، رویه های مالی، تهیه طرح اندازه گیری و صحه گذاری، شناسایی، ثبت نام و انعقاد قرارداد با سرمایه گذار عامل صرفه جویی و اجرای طرح (اسقاط و جایگزینی) و تدوین و نهایی سازی برنامه زمان بندی طرح از دیگر اقدامات انجام شده در دستیابی به اهداف طرح «تولید قوای محرکه کم مصرف در خودروهای داخلی و جایگزینی با خودروهای فرسوده» به شمار می رود. از اقدامات انجام شده دیگر می توان به تهیه و تایید پیش نویس قرارداد «پرداخت یارانه صرفه جویی سوخت برای اجرای طرح» بین شرکت بهینه سازی مصرف سوخت با شرکت سرمایه گذار عامل صرفه جویی، اخذ تاییدیه شرکت ملی نفت ایران روی ویرایش نهایی قراردادها (مدیریت امور مالی و مدیریت امور حقوقی و قراردادها)، تهیه و نهایی سازی طرح صحه گذاری و اندازه گیری، اخذ تأیید هیات مدیره شرکت برای انعقاد قرارداد 100 هزار دستگاه با شرکت تیوان 21/05/97، پیگیری جهت تدوین انعقاد قرارداد اجرای طرح با شرکت تیوان و تهیه و تدوین شرح خدمات و گزارش توجیه فنی- اقتصادی برای انتخاب و انعقاد قرارداد مشاوره و نظارت با عامل سوم (مشاور مدیریت طرح (MC)اشاره کرد.
برای خودروهای جدید نیز مشخصات فنی در نظر گرفته شده است، مانند اینکه خودرو سواری، تولید داخلی با نشان تجاری داخلی باشد و حداکثر مصرف سوخت 5 لیتر در یکصد کیلومتر باشد و استاندارد آلایندگی یورو 6 نیز برای آن در نظر گرفته شده است. ضمن آنکه خودرو کم مصرف و دارای سوخت بنزین باشد. برای این طرح سیستم سوخت رسانی، گیربکس، سیستم فرمان، مشخصات فیزیکی، الزامات ایمنی و تجهیزات جانبی و مشخصات ظاهری در نظر گرفته شده است که در آن مشخصات فنی خودروهای پیشنهادی باید پس از تأیید سازمان ملّی استاندارد ایران و سازمان حفاظت محیط زیست به تأیید نهایی وزارت نفت برسد. برای گارانتی و خدمات پس از فروش خودرو نیز حداقل 18 ماه بدون محدودیت طی مسافت و حداقل پنج سال خدمات پس از فروش و آموزش در نظر گرفته شده است. گفتنی است؛ همسو با روند اجرای طرح«تولید قوای محرکه کم مصرف در خودروهای داخلی و جایگزینی با خودروهای فرسوده»، قراردادی با شرکت تیوان تا سقف بازپرداخت 65.6 میلیون دلار منعقد شده است و شامل تولید 100 هزار دستگاه قوای محرکه کم مصرف است، بر اساس این قرارداد، شرکت مذکور متعهد شده تا قراردادی جانبی با یکی از شرکت های خودروساز جهت نصب موتورهای کم مصرف روی خودروهای داخلی و جایگزینی با 100 هزار دستگاه خودروی فرسوده داشته باشد.
شرکت ملی نفت ایران
111پروژه به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در پاییز امسال تکمیل شد.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در پاییز امسال،111پروژه را با اعتبار 112میلیارد و179میلیون و400 هزار تومان با همکاری دستگاه های بهره بردار تکمیل کرده است. از میان این تعداد پروژه تکمیل شده، هفت پروژه آموزشی (یک پروژه در استان ایلام و 6 پروژه در استان خوزستان)،15پروژه ورزشی(یک پروژه در خوزستان،سه پروژه در فارس،دو پروژه در کهگیلویه و بویراحمد،همچنین سه پروژه در لرستان،یک پروژه در هرمزگان و پنج پروژه در یزد)،85 پروژه بهداشتی (22 پروژه در خوزستان،هفت پروژه در ایلام،10پروژه در بوشهر،10پروژه در فارس،11پروژه در کرمانشاه،همچنین چهار پروژه در کهگیلویه و بویراحمد،9 پروژه در لرستان،11پروژه هرمزگان و یک پروژه در خراسان رضوی)، یک پروژه راه و سه پروژه آبرسانی در استان خوزستان بوده است.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همسو با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران،اجرای پروژه های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه، آبرسانی، برق رسانی، خدماتی و... را در مناطق نفت خیز و محروم کشور در دستور کار دارد.
نیاز پروژه های عمرانی خارک به اعتبارات نفت در نشستی با حضور مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران و مسئولان شرکت پایانه های نفتی ایران، بررسی شد.
بابک دارابی دربازدید ازجزیره خارک ،در جمع مسئولان شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: صنعت نفت همواره نگاه ویژه ای برای کمک به محیط پیرامونی در قالب مسئولیت اجتماعی دارد و براساس مقررات ودستورعمل ها، خدمات خود را به محیط پیرامون صنعت نفت انجام می دهد.
وی با اشاره به پروژه های فعال جزیره خارک، از تداوم کمک های مالی نفت بافعال شدن فعالیت پیمانکار استخر از سوی اداره ورزش و جوانان بوشهر،پروژه انبارآذوقه توسط شهرداری خارک و همکاری درباره پروژه بلیت شناور مسافربری خبر داد.
پالایشگاه پارسیان
پروژه کمربند سبز 200 هکتاری از سوی شرکت پالایش گاز پارسیان همسو با مسئولیت های اجتماعی اجرا می شود.
علمدار بابایی، سرپرست شرکت پالایش گاز پارسیان در آئین آغاز عملیات اجرایی پروژه کمربند سبز که از تعهدهای این شرکت و وزارت نفت در شهرستان مهر است، گفت: تصمیم داریم به کمک مسئولان منطقه و با محوریت فرمانداری، پروژه های مناسبی در حوزه های مختلف فرهنگی، محیط زیستی، عمرانی و مسائل آموزشی و بهداشتی تعریف کنیم. وی افزود: پس از دریافت مصوبه های لازم وتأمین اعتبار، همچنین پیگیری اجرای به موقع پروژه ها از نظر کمی و کیفی باید کاری کنیم تا مجموعه وزارت نفت اهتمام بیشتری درباره تخصیص بودجه ها به شهرستان داشته باشد. سرپرست شرکت پالایش گاز پارسیان گفت: هزینه ای که به طرح کمربند سبز اختصاص یافته 50 میلیارد ریال است که از محل تعهدهای شرکت پرداخت می شود.
وی تصریح کرد: این کمربندسبز 200 هکتاری که با نظارت شهرداری انجام خواهد شد، شامل دو بخش بیولوژیکی یاکاشت درختان وساخت سازه است؛ با ساخت بخش سازه ای، سیلاب ها نیز تا حدود زیادی مهار می شوند.
پخش فرآورده های نفتی منطقه یزد
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه یزد از توزیع143میلیون لیترنفت گاز یورو4 در 9 ماه امسال خبر داد.
عبدالرضا انتظاری گفت: این مقدار نفت گازبا استاندارد یورو 4، در 12 جایگاه عرضه سوخت منتخب در مسیر ترانزیت استان یزد، تامین و توزیع شده است. وی با اشاره به فرارسیدن فصل سرما تصریح کرد: شرکت ملی فرآورده های نفتی منطقه یزد هیچ مشکلی در تأمین سوخت زمستانی ندارد و برای این منظور از پیش برنامه ریزی های لازم را تدارک لازم را دیده است.
انتظاری با اشاره به اجرای طرح توزیع الکترونیکی نفت سفید و گاز مایع از طریق زیرساخت بانکی، از مصرف کنندگان نفت سفید و گاز مایع شامل خانوار، اصناف وصنایع خواست با مراجعه به سامانه درخواست فرآورده های نفتی(سدف) به نشانی GCR.NIOPDC.IR در بخش ثبت خانوار، اطلاعات خواسته شده را تکمیل و کارت بانکی خود را به منظور تخصیص سهمیه معرفی کنند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه یزد همچنین از دوگانه سوز شدن رایگان 476 خودرو عمومی (وانت بار و تاکسی) از ابتدای اجرای این طرح در استان یزد خبر داد. عبدالرضا انتظاری گفت: این تعداد خودرو با اجرای طرح گازسوزکردن خودروهای عمومی که ازاوایل اردیبهشت ماه امسال براساس مصوبه شورای اقتصاد و همسو با مصرف بهینه سوخت در حوزه حمل ونقل اجرایی شده است به طور رایگان دوگانه سوز شده اند . وی افزود: پنج کارگاه فعال و آماده ارائه خدمات برای نفتی منطقه یزد با اشاره به گذشت چند ماه از اجرای این دوگانه سوز کردن رایگان خودروهای عمومی طرح، از دارندگان این خودروها خواست به منظوربهره مندی از تسهیلات مربوط به طرح مزبوربه سامانه دریافت فرآورده های نفتی(سدف) به نشانی GCR.NIOPDC.IR مراجعه و با ثبت درخواست برای گازسوز کردن خودرو خود نوبت بگیرند.
شرکت ملی حفاری ایران
شرکت ملی حفاری ایران از حفاری و تکمیل 82 حلقه چاه نفت در بخش های خشکی و دریایی جزیره خارک خبر داد. فرید بچاری،معاون مدیریت عملیات دریایی شرکت ملی حفاری ایران در گرامیداشت15 دی،روز ملی جزیره خارک،گفت: این شرکت در چهار دهه گذشته بنا بر برنامه های تبیین شده،دستگاه های حفاری خشکی 42، 51 و63 فتح، همچنین دستگاه های حفاری شهید مدرس و شهید رجایی را در این جزیره به کار گرفته است. وی افزود: براساس مستندهای موجود، از مجموع چاه های توسعه ای و تعمیری در موقعیت یاد شده،با به کارگیری دستگاه حفاری 42 فتح، 53 حلقه چاه، دستگاه 63 فتح،6حلقه و دستگاه51 فتح نیز6حلقه چاه در بخش خشکی جزیره خارک حفر و تکمیل شده است. معاون مدیریت عملیات دریایی شرکت ملی حفاری ایران اظهار کرد: در بخش دریا نیز حفاری 15حلقه چاه به دستگاه حفاری شهید مدرس و دو حلقه به دستگاه حفاری شهید رجایی اختصاص دارد. بچاری با اشاره به تلاش شبانه روزی کارکنان عملیاتی شرکت ملی حفاری ایران در تحقق برنامه های شرکت نفت فلات قاره برای حفاری چاه ها در جزیره خارک تصریح کرد: به منظور شتاب بخشی به اجرای عملیات حفاری و کاهش زمان جابه جایی دستگاه های حفاری، متخصصان شرکت ملی حفاری برای نخستین بار به ساخت دو دستگاه ریل کشنده (Pony Base) در این منطقه اقدام کرده اند. وی افزود: متراژ حفاری چاه ها در جزیره خارک در این مدت درمجموع 64 هزار و 482 متر بوده که 28 هزار و 466متر آن مربوط به چاه های دریایی است. معاون مدیریت عملیات دریایی شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به اینکه هم اکنون دستگاه حفاری 42فتح در جزیره خارک استقرار دارد،گفت:از ابتدای امسال تاکنون،هفت حلقه چاه در این منطقه تعمیر و تکمیل شده و تعمیر یک حلقه چاه نیز در دست اجراست.
شرکت ملی حفاری تحت قرارداد مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، دستگاه حفاری سنگین 74 فتح را در موقعیت میدان نفتی نام آوران مستقر و راه اندازی کرده است. سعید نظری مدیر پروژه دو دستگاه حفاری خشکی و خدمات جانبی شرکت ملی حفاری ایران گفت:این دستگاه حفاری با توان 2هزار اسب بخار،از دو هفته عملیات حفاری چاه اکتشافی نام آوران - 1 را آغاز کرده است. وی افزود:براساس توافق میان ملی شرکت حفاری ایران و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران،دستگاه حفاری 89 فتح نیز برای حفاری چاه اکتشافی نام آوران– 2 در این میدان نفتی در نظر گرفته شده است و به زودی در این موقعیت مستقر خواهد شد. مدیر پروژه دو دستگاه حفاری خشکی و خدمات جانبی شرکت ملی حفاری ایران گفت: این شرکت در همین ارتباط همزمان با انجام عملیات حفاری چاه ها، خدمات جانبی حفاری را به مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران ارائه می دهد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از افزایش تولید روزانه گاز شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی به 170 میلیون مترمکعب خبر داد. رامین حاتمی در آیین تکریم و معارفه مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی اظهار کرد: از ابتدای امسال تاکنون، 97 درصد برنامه تولید نفت و گاز شرکت بهره برداری زاگرس جنوبی محقق شده است.
وی با اشاره به موقعیت راهبردی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در تأمین گاز کشور افزود: این شرکت به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده گاز در ساختار شرکت نفت مناطق مرکزی ایران،70درصد گاز تولیدی این شرکت و 20 درصد گاز تولیدی کشور را تأمین می کند.
حاتمی به موقعیت خاص شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی به دلیل گستردگی جغرافیایی وسیع در سه استان فارس،ب وشهر و هرمزگان نیز اشاره و تصریح کرد: این موضوع سبب شده است این شرکت از نظر منابع انسانی یکی از شرکت های غنی در سطح وزارت نفت باشد و از این امکان باید به بهترین نحو ممکن استفاده شود.
وی تغییر مدیریت ها را بخش جدایی ناپذیر درسازمان ها خواند و افزود: شرکت بهره برداری زاگرس جنوبی در مسیر درست توسعه قرار دارد و ضمن توجه به آینده، روند توسعه آن نیز باید بیش از پیش ادامه یابد.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران بر الزام هایی مانند توجه به مسائل نیروی انسانی، تولید صیانتی از مخازن، برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر لازم برای توسعه و تولید حداکثری، حفظ سرمایه های سازمانی،اتخاذ رویکرد مدیریت علمی، شایسته سالاری و عدالت محوری برای ارتقای انگیزه حداکثری در کارکنان، همچنین بهبود و سالم سازی فرآیندهای جاری و تصمیم گیری سریع و شفاف برای تحقق به موقع مأموریت های محوله تأکید کرد.
حاتمی در بخشی دیگر از صحبت های خود از سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری در توسعه میدان های منطقه عملیاتی نار و کنگان، همچنین وآغار و دالان و ساخت ایستگاه های تقویت فشار گاز در مناطق عملیاتی نار و کنگان و پارسیان خبر داد.
سیدابوالحسن محمدی، مدیرعامل جدید شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی نیز با اشاره به ضرورت ادامه روند برنامه توسعه همه جانبه گفت: این شرکت از نظر منابع انسانی متخصص و دانش محور از ظرفیت بالایی بهره مند است و با تکیه بر توان همین افراد، اهداف و برنامه های خرد و کلان توسعه این شرکت ادامه می یابد.
وی اظهار کرد: افزون بر تولید حداکثری و صیانتی از میدان های گازی، برنامه های شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی بر اساس توسعه ارتباطات مؤثر درون و برون سازمانی، استفاده از خرد جمعی، تقسیم بندی سطوح مدیریتی، توسعه فرهنگ سازمانی و پیاده سازی مدل کدهای اخلاق حرفه ای پیش می رود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از انجام تعمیرات اساسی خط لوله 20 اینچ گاز کمکی غرب، حدفاصل مجتمع صنعتی شماره یک تا کارخانه گاز و گازمایع 400 خبر داد. حمید کاویان با اشاره به اجرای این پروژه درشرایط سخت محیطی، گفت: این خط لوله 19 کیلومتری، روزانه حدود 10میلیون فوت مکعب گاز را انتقال می دهد. وی با بیان اینکه در شرایط اضطراری از این خط لوله به عنوان جایگزین خط اصلی انتقال گاز مرحله نخست استفاده می شود، ادامه داد: حفظ ایمنی و سلامت فرآیندی این خط لوله همواره در دستور کار قرار دارد تا خللی در فرآیند پایدار تولید ایجاد نشود. کاویان با اشاره به اقدام های تعمیراتی انجام شده درخط لوله 20 اینچ یاد شده، تصریح کرد: خط تخلیه وعملیات توپک رانی انجام شده و خاکبرداری، برشکاری و تعویض بیش از 60 متر از خط لوله در نقاط مختلف آن پایان یافته است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
شرکت های بهره برداری نفت و گاز کارون و مارون از پرداخت کامل عوارض آلایندگی خبر دادند و اعلام کردند: شرکت های بهره بردار نفت و گاز در خوزستان از مؤدیان مالیاتی خوش حساب این استان به شمار می روند.
غلامرضا مفیدی،مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون در سلسله نشست های کارشناسی«هم گفت»با موضوع عوارض آلایندگی در استان خوزستان،از پرداخت سالانه بیش از 2 هزار میلیارد ریال انواع عوارض و مالیات از سوی این شرکت خبر داد.
وی با بیان اینکه شرکت های بهره بردار نفت استان خوزستان در فرآیند فروش نفت دخالتی ندارند، افزود: این شرکت ها برای پرداخت عوارض آلایندگی نفت از محل فروش نفت نیز اختیاری ندارند و برابر تکلیفی که دارند، عوارض آلایندگی ناشی از استخراج و تولید را به سازمان امور مالیاتی پرداخت می کنند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون با اشاره به اینکه یک درصد از بودجه 14.5 درصدی شرکت ها پس از پشت سر گذاشتن تشریفات قانونی پرداخت شده است،ادامه داد: اداره کل امور مالیاتی،پرداخت عوارض آلایندگی شرکت های بهره بردار از محل فروش نفت را تعیین کرده است.
مفیدی گفت:پرداخت عوارض آلایندگی از محل فروش نفت نیازمند تخصیص بودجه از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشوراست.در این زمینه باید سازوکار قانونی در بودجه سالانه کشور ایجاد شود که آمادگی لازم برای همکاری در این فرآیند وجود دارد.
وی با اشاره به پرداخت ماهانه10میلیارد ریال(به طورمیانگین)عوارض حق آلایندگی ناشی از تولید نفت به اداره کل امور مالیاتی استان خوزستان اظهار کرد: براساس میزان تولید،دیگر شرکت های نفتی مستقر در استان خوزستان این عوارض را پرداخت کرده اند و از این بابت بدهی ندارند. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون با اشاره به اجرای طرح های زیست محیطی در سال های مختلف و در دست اجرا بودن پروژه های دیگر به وسیله شرکت های نفتی مستقر در استان خوزستان، تصریح کرد: این شرکت ها به منظور حمایت از منابع مالی استان، به منظور دریافت تخفیف عوارض آلایندگی از اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان، اقدامی نکرده اند.
مفیدی به تصمیم شورای عالی مالیاتی در زمینه عوارض آلایندگی شرکت های نفتی اشاره کرد و افزود: براساس مصوبه این شورا، عوارض آلایندگی باید از یک درصد بودجه سالانه شرکت های نفتی(اجرت 14.5درصد شرکت های بهره بردار نفتی در تولید نفت) پرداخت شود.
حمید کاویان، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون نیز در بخش دیگری از این نشست با بیان اینکه شرکت های بهره بردار در زمینه فروش نفت فعالیتی ندارند،گفت:این شرکت ها تنها وظیفه استخراج، تولید و انتقال نفت و گاز را به عهده دارند و این شرکت ها در خوزستان تاکنون هر آنچه قانون برای آنها تعیین کرده ازجمله پرداخت عوارض آلایندگی را پرداخت کرده اند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون اظهار کرد: عوارض آلایندگی ناشی از نفت از محل کارمزد تولید به اداره کل امور مالیاتی پرداخت شده است و اگر مطالباتی فراتر از این رقم وجود داشته باشد، باید منابع آن از سوی دولت (بودجه عمومی کشور) در اختیار شرکت های بهره بردار قرار گیرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از تهیه و اهدای اقلام مصرفی مورد نیاز بیمارستان سینا در منطقه کم برخوردار کوت عبدالله شهرستان کارون خبر داد.
غلامرضا مفیدی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون گفت: برای عمل به مسئولیت های اجتماعی و پشتیبانی از مدافعان سلامت، نیازهای بیمارستان سینا در منطقه کوت عبدالله که پذیرنده بیماران کرونایی است، شناسایی و بخشی از اقلام مصرفی مورد نیاز این مرکز درمانی تأمین و تحویل شد.
وی با بیان اینکه این اقدام با هماهنگی فرمانداری شهرستان کارون و مسئولان بیمارستان سینا انجام شده است، افزود:انواع ماسک،محلول ضدعفونی کننده، ملزومات حفاظت فردی، پشتیبانی و خدماتی، آب معدنی ازجمله اقلام اهدایی هستند که به بیمارستان سینای منطقه کوت عبدالله شهرستان کارون اهدا شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون با تأکید بر اینکه این شرکت در کنار رسالت خطیر تولید نفت و گاز، همواره به مسئولیت های اجتماعی درباره جامعه پیرامونی شهری و روستایی همجوار تأسیسات اهتمام لازم را داشته است، اظهار کرد: کمک به مدافعان سلامت به عنوان خط مقدم پیشگیری و مقابله با کرونا و رفع نیازهای مراکز درمان، همچنین اعزام گروه های بسیج جهادی برای ضدعفونی و گندزدایی معابر و منازل و توزیع بسته های بهداشتی در روستاهای همجوار تأسیسات و مناطق کم برخوردار شهری، بخش دیگری ازخدمات شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون در پشتیبانی و رویارویی با شیوع کرونا به شمار می آیند.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در احکامی جداگانه، سیدابوالحسن محمدی را به عنوان مدیرعامل شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی، فرشید خیبری را به عنوان مدیرعامل شرکت نفت و گاز شرق و حمید ایزدی را به عنوان مشاور خود منصوب کرد. رامین حاتمی در احکام انتصاب مدیران عامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و نفت و گاز شرق، بر الزام هایی همچون برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر لازم برای توسعه و تولید حداکثری، اقدام های لازم در حفظ سرمایه های شرکت(انسانی و تأسیسات)، اتخاذ رویکرد مدیریت علمی، شایسته سالاری وعدالت محور به منظورارتقای انگیزه حداکثری در کارکنان و بهبود و سالم سازی فرآیندهای جاری و تصمیم گیری سریع و شفاف برای تحقق به موقع مأموریت های محوله تأکید کرده است. اهتمام جدی درباره موارد مرتبط با حوزه اچ اس ای به ویژه رعایت ایمنی در همه واحدها و تأسیسات مناطق عملیاتی، تمرکز بر فعالیت های پیشگیرانه تعمیراتی برای افزایش بهره وری تجهیزات و تأسیسات، تکریم همکاران و ارباب رجوع و توجه ویژه در رسیدگی به مشکلات نیروی انسانی و ارتباط و همکاری سازنده با مدیریت ها و واحدهای ستادی نفت مناطق مرکزی ایران از دیگر موارد مورد تأکید حاتمی در این احکام انتصابی است. حاتمی همچنین از زحمات سیدابوالحسن محمدی در دوران تصدی سمت مدیرعاملی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق قدردانی کرده است. مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران درحکمی دیگر، از زحمات حمید ایزدی در مدت تصدی مدیرعاملی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی قدردانی و وی را به عنوان مشاور خود منصوب کرد. سیدابوالحسن محمدی در حالی به عنوان مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی منصوب شده که پیش تر نیز سال ها تجربه و سابقه مدیریت عملیات این شرکت را به عهده داشته است. فرشید خیبری نیز که با حکم حاتمی به عنوان مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق منصوب شده، پیش از این، مدیرعملیات این شرکت بوده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
نشت نفت در منطقه گلخاری شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران به طور کامل مهار و لکه های نفتی، پاکسازی شده است.
بنا بر اعلام شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، این نشت نفت و حرکت آن به پشت سد خاکی شکسته شده به دلیل بارندگی، افزون بر ورود به رودخانه، مشکلاتی را نیز برای کشاورزان منطقه ایجاد کرده بود. نفت مرده موجود در خط لوله خارج از سرویس گلخاری به سمت بینک که به دلیل فرسودگی خط نشت کرده بود، با انسداد مسیر جریان و جمع آوری آن به وسیله بوم های جاذب،با تلاش نیروهای عملیاتی پاکسازی و از ورود و نشت آن به دریا جلوگیری شد.
غلامرضا مهرجو،فرماندار گناوه دراین باره گفت: با تلاش کارشناسان شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران و امکانات بنادر و دریانوردی شهرستان گناوه، نشتی نفت با ترمیم خطوط لوله مهار و مشکل برطرف شده است.
کامبیز عبداللهی، رئیس اداره محیط زیست گناوه نیز اظهار کرد: شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران بعد از نشتی نفت در دره فصلی «بهون» در بخش مرکزی شهرستان گناوه، به منظور پیشگیری از گسترش آلودگی ها و ورود نفت به دریا، در سه نقطه بوم گذاری و به جمع آوری لکه های نفتی اقدام کرده است.
وی با بیان اینکه شکستگی خط لوله نفت در منطقه گلخاری بلافاصله مهارشده است، افزود: پس ازبازدیدهای زمینی و هوایی، همچنین مشخص شدن منشأ آلودگی نفتی، به جمع آوری لکه های نفتی اقدام شده و جمع آوری خاک های آلوده نیز در دست انجام است.
به گفته رئیس اداره محیط زیست بندر گناوه، با انجام اقدام های به موقع شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران،هیچ گونه آلودگی ناشی از این لکه های نفتی وارد دریا نشده و به اراضی کشاورزی نیز سرایت نکرده است.
پخش فرآورده های نفنی منطقه مرکزی
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه مرکزی ازساخت کشنده ریلی مخزندار راه آهن در انبار نفت سردارشهید رحیم آنجفی به دست توانمند متخصصان این منطقه خبر داد.
سعید جمشیدی با اشاره به قیمت بالای وینچ ریلی برای جابه جایی مخزندارهای راه آهن گفت: این کشنده ریلی با هزینه کم ساخته شده و هم اکنون آماده بهره برداری است. وی زمان ساخت این دستگاه راحدود 50 روزاعلام و اظهار کرد: کشنده ساخته شده در این حوزه عملیاتی، قادر به جابه جایی 9 واگن خالی به کمک یک دستگاه تراکتور است. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه استان مرکزی تأکید کرد: این دستگاه نخستین بار برای جابه جایی واگن ها در استان هرمزگان بهره برداری خواهد شد. جمشیدی گفت: با استفاده ازقلاب های کشش متنوع نصب شده روی دستگاه کشنده ریلی، امکان اتصال آن به انواع ناوگان ریلی با قلاب های متنوع از جمله قلاب زنجیر، یونی کوپلر وجود دارد.
وی قیمت پایین ساخت، قابلیت رقابت بایک لوکوموتیو مانوری، کارکرد آرام و ثابت و در مسیرهای طولانی حتی بدون راننده، چهارچرخ فلزی روی ریل، تنظیم ارتفاع چرخ ها، سهولت اتصال و جدا شدن از ریل، همچنین هزینه تعمیر ونگهداری پایین، استفاده از مواد اولیه و تجهیزات باکیفیت را از جمله مزایای این کشنده ریلی برشمرد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
زمینه افزایش سرعت اینترنت همراه اول با پیگیری های مرکز انتقال نفت شماره 4 مارون ـ اصفهان و همکاری مخابرات استان خوزستان در روستاهای بالادست ایذه فراهم شد.
عبدالجلیل غلامی، رئیس مرکز انتقال نفت شماره 4 مارون خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان گفت: بستر این افزایش سرعت در ایستگاه رپیتر پنج واقع در دره برفی شهر دهدز نصب و راه اندازی شد که در پی آن مرکز انتقال نفت، دهستان رکعت، شرکت بهره برداری کارون 3، همچنین حاشیه دریاچه سد کارون 3، جاده بین استانی خوزستان و اصفهان و روستاهای اطراف، تحت پوشش اینترنت همراه اول با سرعت بالا قرار گرفتند.
وی اظهار کرد: با این اقدام افزون بر خوشحالی اهالی منطقه، دانش آموزان روستاهای محروم از نعمت داشتن اینترنت و دسترسی آسان به آموزش های مجازی مدارس خود بهره مند شدند.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران
خط انتقال فرآورده های نفتی حد فاصل نایین- کاشان- ری، به طول 420کیلومتر به عنوان یکی از قسمت های مهم پروژه انتقال فرآورده از جنوب به مرکز و شمال کشور درآستانه بهره برداری رسمی قرار گرفت.
در این پروژه مجهز به سیستم نشت یاب که با سرمایه گذاری 5040 میلیارد ریال و 84.5 میلیون یوروانجام شد،10دستگاه مخزن سقف ثابت و متحرک با ظرفیت کلی 300 هزار مترمکعب، در نایین احداث شده است. احداث تلمبه خانه جدید کاشان و خط انتقال برق 63 کیلوولت به طول 6 کیلومتر، انشعاب گیری از خطوط انتقال اصلی برق ازکاشان به محل تلمبه خانه، همچنین توسعه پست برق 63 کیلوولت کاشان از جمله بخش های مهم پروژه خط لوله 20 اینچ انتقال فرآورده های نفتی، حدفاصل نایین – کاشان – ری است. در این طرح، تلمبه خانه نایین به منظور ارتقای پست برق موجود ایجاد شده است و در پایانه ری توسعه داده می شود. قرارداد اجرای این پروژه به صورت EPC (مطالعات مهندسی، خرید و تامین کالا، نصب و راه اندازی) بوده و تاکنون علاوه بر انجام مطالعات مهندسی، خرید و تأمین کالا و مصالح که عمدتا از تولیدکنندگان داخلی صورت گرفته، انجام شده است. در بخش عملیات اجرایی(c)،عملیات ریسه، جوشکاری، لوله گذاری و تست هیدرواستاتیک، به طول 420 کیلومتر،همچنین ساخت و نصب مخازن به میزان 8800 تن انجام شده است. ساخت 7 هزارو286مترمربع فضای اداری، 5 هزار330 مترابنیه و سازه های صنعتی، همچنین نصب و راه اندازی 30 دستگاه تجهیزات دوار، دیگرفعالیت های انجام شده در پروژه مزبور است. شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان کارفرمای این پروژه و با بهره گیری از توان مدیریتی خود و پیمانکاران داخلی شامل شرکت های دانیال پترو، نصر میثاق اهواز، گسترش خدمات صنعتی ایران و مهندسین مشاور بینا، با اجرای این پروژه ملی، گام بلندی در اجرای سیاست های وزارت نفت درحوزه توسعه شریان های انتقال فرآورده های نفتی از جنوب به مرکز و شمال کشور برداشته است.
شرکت گاز خراسان شمالی
شرکت گازاستان خراسان شمالی ودانشگاه حکیم سبزواری همسو با استفاده هرچه مناسب تر از ظرفیت علمی، پژوهشی و فناوری این دانشگاه، تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
حسن رضا میربلوکی، مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان شمالی درباره این تفاهم نامه همکاری گفت: به منظور استفاده بهینه از امکانات، استعداد و توانایی های دانشگاه ها و مراکز علمی همسو با رفع نیازهای پژوهشی وتحقیقاتی شرکت گاز استان خراسان شمالی،همچنین به منظورتوسعه زمینه های همکاری مشترک علمی، پژوهشی و فناوری، تفاهم نامه همکاری بین شرکت گاز و دانشگاه حکیم سبزواری امضا شد.
وی رویکرد شرکت گازاستان خراسان شمالی راتوجه به نیازهای واقعی وتعریف پروژه های کاربردی عنوان و اظهار کرد: فعالیت های پژوهشی درانجام اقدام های این شرکت بسیار اهمیت دارد و این تفاهم نامه نیز در جهت اجرای سیاست استفاده بهینه از امکانات، استعداد و توانایی های دانشگاه حکیم سبزواری، با هدف رفع نیازهای پژوهشی و تحقیقاتی شرکت گاز استان خراسان شمالی امضا شده است.
پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس
رئیس مرکزخدمات درمانی و طب کار شرکت پالایش نفت نفت ستاره خلیج فارس از اجرای طرح توسعه و تجهیز درمانگاه و افتتاح کلینیک طب کار این شرکت خبر داد.
حمیدرضا مرادی گفت: با اجرای طرح توسعه و تجهیز درمانگاه و افتتاح کلینیک طب کار پالایشگاه ستاره خلیج فارس، زمینه برای خدمات دهی بهتر وباکیفیت تر به کارکنان این پالایشگاه فراهم شد.
وی افزود: در طرح توسعه وتجهیز درمانگاه و کلینیک طب کار پالایشگاه، آزمایشگاه های تشخیص طبی و مولکولی، رادیولوژی، حمام سوختگی، سونوگرافی، رادیولوژی، تریاژ، مطب پزشک، دندان پزشکی، مشاوره قلب، ادیومتری، اسپیرومتری و... در نظر گرفته شده است.
رئیس مرکزخدمات درمانی و طب کار پالایشگاه شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس گفت: آزمایشگاه های تشخیص طبی و مولکولی با انجام آزمایش های آنتی بادی، هورمونی و سینوسی نیازهای درمانی کارکنان را تأمین خواهد کرد و پس از نصب تجهیزات مورد نیاز تست آنتی بادی را نیز در آزمایشگاه این مرکز انجام خواهیم داد.
مرادی با اشاره به اینکه رادیولوژی این درمانگاه نیز در حال طی کردن مراحل نهایی راه اندازی است، تصریح کرد: در این درمانگاه، حمام سوختگی با وان های ویژه راه اندازی می شود تا در صورت نیاز خدمات شایسته ای را به بیماران ارائه کند. امین ضمیری، سرپرست مدیریت درمان، بهبود روابط کار و مددکاری شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس نیز گفت: آزمایش های ادواری طب کار و ارزیابی روان شناختی، معاینات و آزمون های روان شناختی در این پالایشگاه انجام می شود.
وی افزود: ارزیابی های روان شناختی براساس ویژگی های هر واحد و سمت سازمانی در انتخاب صحیح فرد و شغل مناسب، بسیار مؤثر و کارساز خواهد بود.
سرپرست مدیریت درمان، بهبود روابط کار و مددکاری شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس تصریح کرد: توسعه و تجهیز این درمانگاه گامی اساسی به منظورعمل به مسئولیت های اجتماعی شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس با کاهش بار مراجعه ها به مراکز درمانی شهر بندرعباس خواهد بود.
شرکت بهره برداری نفت و گازمسجدسلیمان
جاده اصلی و پرتردد هشت بنگله به مرکز شهر باهمت شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان بازگشایی شد.
این جاده به دلیل حفاری کانال عمیق و انباشت نخاله های ایجادشده از سوی پیمانکار شرکت آب و فاضلاب،همچنین تعلل در بازسازی آن مسدود شده بود و بازگشایی آن با استفاده از ماشین آلات سنگین اداره ترابری و پشتیبانی کارکنان اداره خدمات مهندسی شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان و جمع آوری حجم عظیم خاک ومصالح انجام شد.
اسفندماه سال گذشته نیز در جریان اجرای قطعه نخست کانال جمع آوری فاضلاب شهری با مساعدت شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان قیر مناسب برای ساخت آسفالت گرم تهیه شد و برای روکش آسفالت در اختیار شهرداری قرار گرفت.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از انجام عملیات موفقیت آمیز تعمیر و تکمیل 17 حلقه چاه بدون حضور دکل (Rigless) از ابتدای امسال تاکنون خبر داد.
یونس عباسی لرکی با بیان اینکه عملیات در چاه های زنده با فشار و ریسک بالا همراه با سیالات سمی ازجمله روش مداخله ای است، افزود: با تعمیر17حلقه چاه یاد شده که با رعایت دستورعمل های اچ اس ای و درشرایطی ایمن انجام شد، افزون بر نگهداشت و استمرار تولید پایدار این چاه ها، بیش از 640 میلیارد ریال صرفه جویی خواهد شد.
وی گفت: انجام این حجم از عملیات تعمیرات چاه ها با توجه به رفع الزام حضور دکل و هزینه های مرتبط با آن ازجمله آماده سازی حمل، جابه جایی دستگاه ها، نرخ روزانه دکل و مواد و تجهیزات مصرفی، افزون بر صرفه جویی اقتصادی مستقیم، سبب استمرار تولید پایدار 13.6 هزار بشکه ای نفت،40 میلیون فوت مکعبی گاز، همچنین تزریق روزانه 32 میلیون فوت مکعب گاز و رفع مشکل تزریق پساب برخی چاه های شرکت های بهره برداری مناطق نفت خیز جنوب شده است.
مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های مناطق نفت خیز جنوب اظهار کرد: تعمیرات چاه ها در میدان های مختلف مناطق نفت خیز جنوب با استفاده از تجهیزات بازسازی و احیا شده در کارگاه های مدیریت تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه ها صورت می پذیرد و از این منظر نیز گامی برای صرفه جویی و حفظ منابع به شمار می رود.
لرکی تصریح کرد: در9 ماه امسال بیش از 804عدد انواع شیرآلات و تجهیزات سرچاهی مشتمل بر 35 عدد شیر ایمنی سرچاهی و140عدد شیر ایمنی درون چاهی در واحد مدیریت تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تعمیر و احیا شده است.
مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تاکید کرد: ارزش اقتصادی تعمیرات انجام شده در این بازه زمانی میلیارد ریال برآورد شده که گامی مهم در جهت جلوگیری از خروج ارز از کشور و تحقق اقتصاد مقاومتی است.
نگاهی به فضایل و ویژگی های معرفتی حضرت ام البنین
اگر بخواهیم ویژگی برجسته شخصیتی و معرفتی حضرت ام البنین را یاد كنیم، باید آن را در وفاداری ایشان به اسلام و خاندان عترت بجوییم. فاطمه بنت حزام، مکنّی به حضرت ام البنین، نمونه ای از زنان انسان پرور و برجسته به شمار می آید. ایشان زنی شایسته، همسری آگاه و مادری آموزگار و نمونه بود. حضرت ام البنین بامعرفتی كه به مقام اهل بیت علیهم السلام داشت، فرزندانی را در دامان خود پرورش داد كه به مفاهیمی همچون ایثار، وفا و فداكاری معنا بخشیدند. به گونه ای كه نام حضرت عباس(ع) را بدون نام مادرش حضرت ام البنین نمی توان در ذهن تصویر كرد. آری، نام حضرت ام البنین، خلاصه ادب، گذشت، فداكاری، غیرت، محبت و ولایت پذیری است. آنچه در ادامه می خوانید، تنها بخشی از ویژگی ها و نکاتی است درباره این بانوی گرامی و شایسته تاریخ اسلام و تشیع. بی تردید، در عصر حاضر كه غرب با بیان الگوهای نامناسب و مبتذل می کوشد فرهنگ منحط خود را گسترش دهد و زنان و مادران ما را تحت تأثیر قرار دهد، مسئولیت ما در معرفی الگوهایی سازنده همچون حضرت ام البنین دوچندان می شود. در این نوشتار فضایل و منش آن بانوی پاک بیان شده تا فرا راه برنامه سازان و اهل تامل و تفکر قرار گیرد.
حضرت ام البنین از وقتی پا به خانه امام علی(ع) گذاشت، همواره خود را در خدمت فرزندان حضرت فاطمه(س) می دید و عشق و محبت خود را نثار آنان می کرد؛ محبتی بی ریا و خالصانه كه تمام وجود او را در برگرفته بود. او خدمت به فرزندان رسول خدا(ص) و مادری كردن در حق ایشان را فرصت و توفیقی خدادادی در زندگی خویش می شمرد. از این رو، خود و فرزندانش بسان پروانه بر گرد شمع وجود امام علی(ع) و یادگاران پیامبر(ص) و فاطمه زهرا(س) می گشتند و از نور ایشان پرفروغ می شدند. حضرت ام البنین همواره فرزندان فاطمه(س) را از جان خویش گرامی تر و عزیزتر می دانست و به آنان خالصانه احترام می گذاشت. هرچند در تاریخ از اهل بیت علیهم السلام درباره او سخنی به طور مستقیم ثبت نشده، ولی آنچه به صورت غیرمستقیم رسیده است، بر ارجمندی و بلندی مقام او نزد اهل بیت علیهم السلام دلالت دارد. چنانکه عالم فرهیخته، زین الدین عاملی معروف به شهید ثانی (وفات: 965 ه . ق) نیز می نویسد:
حضرت ام البنین از بانوان بامعرفت و پرفضیلت بود. نسبت به خاندان نبوت، محبت و دلبستگی خالص و بی اندازه داشت و خود را وقف خدمت به آنان كرده بود. خاندان نبوت نیز برای او جایگاه والایی قائل بودند و به او احترام ویژه می گذاشتند. در روزهای عید، به احترام او به محضرش می رفتند و به ایشان ادای احترام می کردند. حضرت ام البنین همواره فرزندان فاطمه(س) را از جان خویش گرامی تر و عزیزتر می دانست و به آنان خالصانه احترام می گذاشت. از این رو، نزد اهل بیت علیهم السلام كه سرچشمه های كرامت و فضیلت هستند، مقامی بلند و ستودنی دارد و آن حضرات همواره حق مادری ایشان را بجا آورده و پاس خدمت هایش را نگه داشته اند. علامه سیدعبدالرزاق موسوی مقرم (وفات: 1391 ه . ق) می نویسد:
حضرت ام البنین از بانوان با فضیلت بود. وی حق اهل بیت علیهم السلام را خوب می شناخت و در محبت و دوستی با آنان خالص بود و ایشان نیز در میان آن بزرگواران، جایگاه بلند و مقام ارجمندی داشت.
دلیری و شجاعت، صفتی است كه وجودش در مردان، به آنان برتری و بزرگی می بخشد. اگر این صفت در وجود زنی نهفته باشد كه خود دارای كمال علمی و ادبی نیز هست، از او شخصیتی سرآمد و ممتاز می سازد. حضرت ام البنین از خانواده ای برخاسته بود كه معدن شجاعت و سرچشمه رشادت و غیرت به شمار می آمدند. به همین دلیل وقتی علی(ع) از عقیل در مورد همسری كه فرزندی شجاع بپرورد، راهنمایی خواست، او را به حضرت ام البنین كه خاندانش همه از شجاعان و پهلوانان عرب بودند، راهنمایی كرد. حضرت ام البنین این صفت خاندانش را به ارث برده بود. پس از شهادت امام حسین(ع) و یارانش و شهادت عباس و دیگر فرزندانش در بقیع حضور می یافت و عبیداللّه فرزند خردسال عباس(ع) را نیز به همراه می برد. این روحیه، شهامت و شجاعت او را در مقابل باطل نشان می دهد. به یقین، در آن فضای خفقان به بقیع آمدن و عزاداری كردن به گونه ای كه مردم جمع شوند و با او هم ناله شوند، عمل عاطفی صرف نیست، بلكه رنگ و بویی سیاسی دارد. در آن شرایط كه یزیدیان از پیروزی موقت خود سرمست بودند و حتی مدینه را نیز در واقعه حرّه به خاك و خون كشیدند، این چنین خودنمایی و شجاعت، تنها از شیرزنی همچون حضرت ام البنین برمی آید كه از چشمه زلال شجاعت سیراب گشته باشد. از دامن چنین مادری، حضرت عباس(ع) برخاست و با رشادت هایش در كربلا، دل اهل بیت حسین(ع) را تسكین داد.
عشق و محبت به ولایت با جان حضرت ام البنین آمیخته بود. او امام علی(ع) را نه تنها به عنوان همسر، بلكه به عنوان برادر رسول خدا(ص) و حجت خدا در میان مردم می دید و به همین سان به فرزندان معصوم او می نگریست. هنگام وداع با پسرانش وقتی كه همراه حضرت اباعبداللّه الحسین(ع) به سوی مکه و كربلا حركت می کردند با روی باز از آنان استقبال می کرد. پاسداری از وجود امام حسین(ع) را به آنان سفارش فرمود و فداكاری در راه آن حضرت را به آنان گوشزد كرد. به راستی، برای او آسان بود كه داغ جانسوز چهار فرزندش را ببیند، ولی امام حسین(ع) به سلامت باشد؛ پسرانش در راه امام قطعه قطعه شوند، ولی فرزند پیامبر خدا(ص) بماند؛ از این رو، وقتی بشیر خبر شهادت شهیدان كربلا را آورد، ایشان نخست نه از فرزندانش، بلكه از امام حسین(ع) پرسید و سراغ آن حضرت را گرفت و گفت: «فرزندانم فدای حسین(ع) باد» این چیزی نیست، جز ولایت پذیری و محبت و ایمان؛ یعنی ذوب شدن در ولایت.
اگر بخواهیم ویژگی برجسته حضرت ام البنین را یاد كنیم، باید آن را در وفاداری وی به اسلام و خاندان عترت جست. ایشان هم چنانکه در زندگانی امام علی(ع) و فرزندانش، كمال وفا را در حق آنان نگاه داشت، پس از شهادت امیرالمومنین(ع) نیز بر این وفاداری باقی ماند. بدین جهت، پس از شهادت جانسوز ایشان، دیگر ازدواج نكرد. ایشان این صفت را در محضر مولا علی(ع) پروراند و در جان و روح فرزندانش جریان یافت و صحنه هایی بی مانند و ناب از محبت و وفاداری را در عاشورا آفرید. حضرت ام البنین كه از دامان خاندانی ادب پرور برخاسته بود، در محضر اسوه ادب ـ امام علی(ع)ـ آن را بارور ساخت و الهی گردانید. او در پیشگاه خدا ادب بندگی را نگاه می داشت و نسبت به مردم فروتن بود؛ ولی بزرگترین نمود ادب او، در برابر امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س) و فرزندان معصوم آنان علیهم السلام است. هنگامی كه به خانه امام علی(ع) قدم نهاد، خود را نه به عنوان جانشین حضرت فاطمه(س)، بلكه به عنوان خادم فرزندان آن حضرت می دانست. با آنان به ادب رفتار می کرد و آنها را گرامی می داشت. حضرت عباس(ع) از این سرچشمه ادب، تربیت آموخت كه برادرش امام حسین(ع) را همیشه «یا سیدی یا اباعبداللّه» خطاب می کرد و همواره ادب را در گفتار و رفتار خود نسبت به فرزندان زهرا(س) نگاه می داشت.
تکریم رسول خدا(ص) از خانواده شهدا از چند جهت بود: 1. گریه و همدردی 2. تسلی و دلداری و ملاطفت به فرزندان 3. بیان فضایل شهید در جمع مردم با درخواست همسر شهید 4. دعا در حق همسر شهید 5. دستور غذا دادن و پذیرایی از خانواده شهید. رسول خدا(ص) همواره سعی می کردند تکریم خانواده شهدا را فراموش نکنند که نمونه های آن بسیارند و تنها به مواردی اشاره می شود.
اسماء، دختر عمیس از زنان مؤمن و گرانقدری است که نام او به نیکی در تاریخ اسلام می درخشد. او از اولین ایمان آورندگان به پیامبر(ص) بود و در همان اوایل بعثت، قبل از اینکه رسول خدا(ص) به خانه ارقم بروند و آنجا را پایگاه خود قرار دهند، به حضرتش ایمان آورد. اسماء خواهر میمونه(ام المؤمنین) بود. اسماء همراه شوهرش، جعفربن ابیطالب و تعدادی از مسلمانان به حبشه مهاجرت کرد و در سال هفتم هجری هنگام فتح خیبر از حبشه برگشت. یک سال پس از بازگشت از حبشه، جنگ موته رخ داد، جعفربن ابیطالب، شوهر اسماء به عنوان فرمانده سپاه به جبهه رفت. سپاه اسلام در «موته» با لشکر دشمن مواجه و نبرد آغاز شد. جعفر که فرمانده اول سپاه اسلام بود، در کمال شجاعت جنگید، وقتی حلقه محاصره بر او تنگ شد، از اسب پایین آمد و با ضربه شمشیر، اسب خود را پی کرد تا هم قطع امید از اسباب عادی کرده باشد و هم ایجاد رعب و وحشت در دشمن و با حمله های پی درپی و ضربات شمشیر به دفاع از خود برخاست.دست راست او به وسیله دشمن قطع شد. پرچم را به دست چپ گرفت، دست چپش نیز قطع شد، پرچم را با دو بازو نگه داشت و سرانجام با بیش از 70 زخم به لقاء و رضوان حق شتافت و شهید شد. اسماء گوید: «در صبح روز شهادت جعفر، من 40 پوست دباغی کردم. علاوه بر آن، آرد خمیر کردم، بچه هایم را شست وشو دادم و نظیف کردم که رسول خدا(ص) به خانه ما آمدند و فرزندان جعفر را خواستند. فرزندان را خدمت ایشان بردم. دیدم آنها را به سینه خود چسباندند و بوییدند و اشک از دیدگانشان جاری شد. عرض کردم: ای رسول خدا(ص) دست یتیمی بر سر آنها می کشید، مگر از جعفر خبری به شما رسیده است. پیامبر(ص) که از عقل و فهم من متعجب شده بودند، فرمودند: آری، امروز شهید شد. من گریان شدم. پیامبر فرمودند: ای اسماء! گریه مکن و بدان که خداوند به من خبر داده که جعفر را دو بال از یاقوت قرمز است تا در بهشت به هر جا که بخواهد پرواز کند. عرض کردم: ای رسول خدا! کاش مردم را جمع می کردید و فضیلت جعفر را در جمع آنها ذکر می کردید تا هیچ گاه فراموش نشود. پیامبر(ص) در مسجد حاضر شدند و در جمع مسلمانان فضیلت جعفر را بیان کردند.» صاحب اعیان الشیعه بعد از نقل این روایت می نویسد: «این روایت نشان دهنده حُسن اداره منزل و بچه داری و زحمت و کوششی است که زنان عرب و همسران شهدا در خانه متحمل می شدند. شوی اسماء به سفر رفته بود و او با وجود سه فرزند، در صبحگاهی چهل پوست را دباغی و علاوه بر آن، آرد و نان نیز تهیه کرده بود.»
در شب جنگ احد، پیامبر حضرت حمزه(ع) را صدا کردند و فرمودند: «عموجان! نزدیک است که شما از جمع ما غیبت کنید، غیبتی دراز و دور.» سپس ادامه دادند: «زمانی که بر خدای تبارک و تعالی وارد شوید چه خواهید گفت؟ از شما شرایع دینتان و شروط ایمانتان را بپرسند چه خواهید گفت؟» حمزه گریه کرد و گفت: «شما ارشاد کنید و بگوئید چه بگویم؟» پیامبر(ص) فرمودند: «شهادت بده به وحدانیت الهی و اینکه من رسول حق خدا هستم.» گفت: «من شهادت دادم. هم به وحدانیت الهی شهادت می دهم هم به رسالت شما.» پیامبر(ص) ادامه دادند: «شهادت بده که بهشت حق است، آتش حق است، روز قیامت حق است، در آن شکی راه ندارد، صراط حق است. میزان حق است... و بدان علی امیرالمؤمنین(ع) است.» حمزه(ع) گفت: «شهادت می دهم اقرار کردم، ایمان آوردم، تصدیق کردم.» پیامبر(ص)اضافه فرمودند: «وَ قالِ فاطِمة سَیِدة نِساءِ العالَمین»، «قالَ نَعَم صدَّقتُ»، فرمودند: «قالَ و حَمزه سَیِد الشُهداء»، این هم تصدیق کن که حمزه سید شهداست!» بعد رسول خدا(ص)فرمودند: «باید اقرار کنی جعفر پسر برادرت در بهشت همراه ملائکه طیران خواهد کرد.» در این هنگام حضرت حمزه(ع) گفت: «خدا را شاهد می گیرم و خدا برای شهادت کافی است، آنگاه رسول خدا(ص) دعایش کردند که خدا کمکت کند و تو را توفیق دهد.»
صفیه، خواهر حمزه، برای دیدن جسد برادرش آمده بود. رسول خدا(ص) به زبیر، فرزند صفیه، فرمودند: «مادرت را برگردان و نگذار برادرش را در این حال ببیند.» زبیر گفته رسول خدا را به صفیه رساند. صفیه گفت: «می دانم که برادرم را مثله کرده اند، اما چون در راه خداست، ما هم راضی و خشنود هستیم و البته برای رضای خدا صبر خواهم کرد و بدین طریق، از رسول خدا(ص) اجازه گرفت و بر سر کشته برادر حاضر شد. او هنگامی که برادرش را با آن وضع مشاهده کرد، بر او درود فرستاد و گفت: «اِنّا لله و اِنّا الیه راجعون.» سپس برای او طلب استغفار کرد.
نگاهی به کتاب های تاریخی که نفت، محور اصلی نوشته شدن آنهاست
مشعل کتاب های تاریخی سرشار و لبریز از مطالبی هستند که یا مستقیم و سرراست یا اندکی غیرمستقیم به نفت ارتباط پیدا می کنند. اساسا تاریخ معاصر ایران را بدون «نفت» دیدن و بدون «نفت» خواندن، خطاست؛ چرا که این ماده سیاهِ راهبردی، مسیر جهان معاصر و ایران عزیز ما را چنان تغییر داد که همه چیز تاریخش، آغشته به نفت شد. نفت، کشورمان را به گونه ای در پیچ و خم دالان های سیاست، اقتصاد، فرهنگ و روابط بین الملل، حرکت داد که نمی توان نادیده اش گرفت. شناخت تاریخ نفت ایران و جهان اگر چه از طرق مختلف قابل انجام است؛ اما یکی از بهترین راه های آن، خواندن کتاب های تاریخی معتبر و روش مند است. در پرتو توجه به این کتاب هاست که می توانیم از تحولات تاریخ نفت ایران که با تاریخ معاصرمان پیوند عمیقی دارد، با خبر شویم. در مطلب پیش رو و در بخش نخست آن، برخی از این کتاب ها را به شما معرفی می کنیم. سعی کرده ایم نسبت به سال های پیش، از کتاب هایی برایتان بگوییم که تا کنون در «مشعل» مجالی نشده بود تا حرفی از آنها به میان آوریم.
تاریخ پر فراز و نشیب نفت ایران، جلوه های فراوانی از فن و صنعت تا جامعه و فرهنگ دارد؛ اما یک نویسنده خوش ذوق و متخصص در تاریخ صنعت نفت ایران، چند سال پیش با یک ایده جذاب توانست یکی از مهم ترین کتاب های تاریخ صنعت نفت را بنویسد. «طنزهای نفتی» با عنوان فرعی «برگرفته از صفحات خواندنی تاریخ سیاسی نفت ایران» کتابی بسیار جذاب است.احمد راسخی لنگرودی در این کتاب کوشیده است تا با کنکاش و گشت و گذار در مطبوعات دوران ملی شدن صنعت نفت، انواع طنازی های رسانه ای درباره نفت ایران را که اکنون از خصلتی تاریخی برخوردارند، بازیابی و بازخوانی کند. شعر، ترانه، کاریکاتور و هر آنچه در شکل و شمایل طنز می گنجد، در این کتاب وجود دارد. با خواندن این کتاب از دریچه طنز به دنیای تاریخی و شور و هیاهوی سال های ملی شدن صنعت نفت می روید. از دریچه طنزهای تاریخی این کتاب با روحیات، خلقیات و تفکر مردم زمانه ایران بیشتر آشنا خواهید شد. در مقدمه این کتاب آمده است:«...مگر آن کسان که تاریخ نفت ایران را رقم زده اند، طنزپرداز بوده اند؟ بین تاریخ نفت و طنز سیاسی چه ربط و نسبتی است؟ اصلاً از کجای تاریخ سیاسی نفت طنز برمی خیزد و در کجای این تاریخ طنز قابل دریافت و برداشت است و...؟ تقدیر تاریخی نفت ما همواره با لایه ها و صفحات سیاست پیوند خورده است. در هر مقطعی از تاریخ معاصر ایران که صحنه سیاست، دستخوش حوادث می شود و به نوعی در داخل و خارج جلوه گری می کند، نفت صحنه گردان اصلی است؛ چه در دوره ای که به سبب بی کفایتی، بی خردی، بی دانشی یا اغراض سوء صحنه گردانان سیاست، نفت، این سرمایه ملی، در چنگال بیگانه سال های سال گرفتار می آید... و این است وجه نام گرفتن این کتاب به «طنزهای نفتی». علاوه بر عموم علاقه مندان به تاریخ نفت، متخصصان و دانشجویان رشته های ارتباطات، ادبیات، مردم شناسی و جامعه شناسی بهره زیادی از خواندن این کتاب خواهند برد.
کتاب «مصدق و کودتا»، یکی از جذاب ترین کتاب های تاریخ معاصر ایران است که از سوی علی مرشدی زاد ترجمه شده است. اگر آن را بخوانید، قطعا متوجه خواهید شد که چرا گفته ایم جذاب ترین. شیوه نگارش این کتاب منحصر به فرد است و بسیار دلچسب و دقیق ترجمه شده است. نویسندگان کتاب یعنی مارک جی. گازیوروسکی و مالکوم برن، تمام سعی شان را کرده اند تا بی طرف بمانند. روزشمار اتفاقات و تحولات جنبش ملی شدن صنعت نفت در این کتاب، بدرستی در کنار هم چیده شده اند. اصلی ترین ارزش این کتاب، در تحلیل های تاریخی آن است. انگار که نویسندگان سال ها در ایران زندگی کرده اند. نویسندگان این کتاب چنانکه ادعا می کنند به آرشیوهای مطمئنی از اسناد دسترسی داشته اند؛ البته محور اصلی آنها مربوط به اسناد شوروی است. در بخشی از مقدمه تحلیلی و خواندنی این کتاب که به بهانه اعتراف مادلین آلبرایت، در دست داشتن در کودتای 28 مرداد سال 1332 نگاشته شده، آمده است: «کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ در واقع نقطه عطفی برای تمام کشورهای درگیر در آن بود. عملیات مشترک ایالات متحده و بریتانیا نشان دهنده نتیجه و فرجام آن چیزی بود که به عنوان انگیزه ای مردمی برای اعمال حاکمیت ایران و کنترل بر منابع خود آغاز شده بود و به وسیله ملّی سازی شرکت نفت ایران و انگلیس، شرکتی که بزرگترین دلمشغولی ماورای دریاهای بریتانیا بود و این کشور، که سال ها بر صنعت نفت ایران سیطره داشت، به اجرا در آمد... تاثیرات کودتا در سطوح مختلفی انعکاس یافت. این کودتا در سطح داخلی به فصل پرتلاطم از جنبش های ملّی گرایانه و دموکراتیک در تاریخ ایران پایان داد...»
رضا امیرخانی را که خوب می شناسید؛ داستان نویس ایرانی که در 20سال گذشته، آثار او همیشه جزء پرخواننده ترین ها و پرفروش ترین های بازار نشر داستان ایرانی است. «قیدار»، «من او»، «بی وتن» و ... خیلی دیگر از آثار امیرخوانی، خواندنی و جذاب است. در میان آثار این نویسنده، یک کتاب با نام «نفحات نفت» خودنمایی می کند؛ اگر چه این کتاب، سبک و سیاقی داستان گونه دارد؛ اما بر اساس تاریخ نفت و فرهنگی که این تاریخ در کشورمان شکل داده، نگاشته شده است. «نفحات نفت»، یک کار تحقیقی-تاریخی صرف هم نیست و در نهایت می توان آن را چیزی میان داستان و تاریخ و یا شاید بهتر بتوان گفت، متنی در تاریخ فرهنگی پنهان شده در روح فرهنگ ایرانی دانست. کتاب به قدری جذاب است که اگر چه در 20 صفحه نخست آن اندکی خواننده بلاتکلیف است؛ اما خیلی زود متوجه ماجرا می شود و تا انتهای کتاب را خواهد خواند. پشت جلد این کتاب آمده است: «مسافرانی را فرض کنیم که در اتوبوسی نشسته اند. هر کدام در حرفه ای شأنی دارند و صاحب جایگاهی هستند. طی مسیر، هر مسافری به طور طبیعی در دنیای ذهنی و حرفه ای خود سیر می کند و با کنار دستی از همان دنیای تخصصی حرف می زند... آیا کسی راجع به اتوبوس صحبت می کند؟ راجع به رانندگی اتوبوس صحبت می کند؟ راجع به راننده آن صحبت می کند؟ حالا فرض کنیم طی همان مسیر، راننده اتوبوس محکم بزند روی ترمز و کمی هم اتوبوس برود توی شانه خاکی و گوشه سپر هم بگیرد به گارد کنار جاده... دیگر آیا کسی حاضر است راجع به دنیای ذهنی و حرفه ای و تخصصی خود حرف بزند؟». پیشنهاد می کنیم اگر در رشته های علوم اجتماعی، ارتباطات و یا مردم شناسی درس می خوانید یا مطالعه دارید، حتما سری به کتاب «نفحات نفت» بزنید.
یرواند آبراهامیان، نویسنده و تاریخ نگار برجسته ایران معاصر، علاوه بر اینکه همیشه به تاریخ نفت توجه داشته است، یک کتاب از مجموعه کتاب های خودش را به جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران بخصوص روزهای کودتای 28 مرداد اختصاص داده است. اسناد جدید، سویه های نوین و نگاه تحلیلی آبراهامیان در کتاب «کودتا» بسیار خواندنی است؛ اگر چه درباره کودتای 28 مرداد کتاب های زیادی به نگارش درآمده؛ اما این را یقین بدانید که کتاب«کودتا» نوشته آبراهامیان را نمی توان نادیده گرفت و نخواند، بخصوص که بخواهیم بدانیم در جنبش ملی شدن صنعت نفت چه تحولاتی بر پایه چه اسنادی پیش آمد؟ جالب ترین بخش این کتاب، اسنادی است که از سازمان سیا و ام. آی. 6. برای نخستین بار منتشر شده و نشان می دهد که دست های پشت پرده دو کشور استعماری برای رسیدن به نفت ایران، چه مرارت ها که نکشیده اند!. در بخشی از مقدمه مفصل و خواندنی این کتاب آمده است: «رد شدن شتر از سوراخ سوزن، آسان تر از آن است که مورخی بتواند به اسناد محرمانه سازمان سیا و ام.آی.۶. بریتانیا درباره کودتا دست یابد. با وجود این دشواری، خطوط اصلی کودتا را می توان از برخی منابع دیگر در کنار هم نهاد: از اسناد وزارت خارجه بریتانیا و ایالات متحد آمریکا برخی اسناد طبقه بندی شده آمریکا سهوا در بایگانی انگلستان یافت می شود؛ زیرا پس از قطع روابط سیاسی ایران و انگلیس در مهر سال ۱۳۳۱، واشنگتن در ارسال گزارش های مهم از تهران با لندن شریک شد؛ از مکاتبات عادی که هر سال در مجموعه اسناد و روابط خارجی آمریکا منتشر می شود؛ از خواندن دقیق روزنامه های آن زمان – خاطراتی که در سال های بعدی در ایران و غرب انتشار یافت- بویژه پس از انقلاب ۱۳۵۷- و سر انجام از گزارش های ماموران مخفی مانند کروميت روزولت و دونالد ویلبر...»
نگاهی به چند کتاب مطرح و مفید برای کودکان از نویسندگانی ایرانی (بخش اول)
علی بهرامی قصه ها و داستان های ایرانی که برای بچه ها نوشته شده اند، هر کدام دنیای ویژه ای دارند. از «قصه های مجید» که سریال آن هم ساخته شد تا «داستان راستان» که یکی از پرفروش ترین های این گونه ادبیات است، خبر از سابقه درخشان و مطلوب داستان نویسی برای کودکان در ایران می دهد. شاید بازی های رایانه ای، وقت تلف کردن های وب سایتی، چرخیدن در شبکه های اجتماعی و دیدن انواع و اقسام انیمیشن های پر زرق و برق، کودکان مان را احاطه کرده باشد و گمان کنیم دیگر امیدی به کتاب خواندن نیست؛ اما باور کنید هنوز هم یک داستان خوب و یک کتاب جذاب کودکانه، تاثیر مثبت خود را روی ذهن و روح بچه های ایرانی خواهد گذاشت. پس امیدوار باشید و کودکان تان را به خواندن و مطالعه داستان های جذاب، از نویسندگان ایرانی تشویق کنید. با ما باشید تا چند اثر خوب به شما معرفی کنیم. بخش نخست این مطلب را می خوانید:
باور کنید روی هر کدام از جلدهای این مجموعه نفیس و شیرین که یادگار مرحوم مهدی آذر یزدی است دست بگذارید، بهترین کتاب را برای کودکتان برگزیده اید. پیشنهاد می کنیم نگاهی به این مجموعه زیبا بیندازید، خواهید دید که کودکتان چگونه مشتاقانه داستان های آن را دنبال می کند و احتمال زیادی دارد هر هشت جلد آن را بخواند. نویسنده در این مجموعه خواندنی کوشیده است تا داستان ها و حکایت های شیرین کتاب های کهن ایرانی را به زبان کودکانه برای بچه ها روایت کند. ترتیب مجموعه «قصه های خوب برای بچه های خوب» اینگونه است: جلد اول: قصه های کلیله و دمنه، جلد دوم: قصه های مرزبان نامه، جلد سوم: قصه های سندبادنامه و قابوسنامه، جلد چهارم: قصه های مثنوی، جلد پنجم: قصه های قرآن، جلد ششم: قصه های شیخ عطار، جلد هفتم: قصه های گلستان و بوستان، جلد هشتم: قصه های چهارده معصوم.
فریدون عموزاده خلیلی از آن داستان نویس هایی است که اگر برای کودکتان یکی از کتاب هایش را تهیه کنید، اصلا پشیمانی نخواهید داشت. قلم روان و تجربه بسیار بالای این نویسنده در نوشتن و کار با کودکان، داستان هایش را حسابی خواندنی کرده است. سویه های اجتماعی کتاب های عموزاده خلیلی بسیار قابل توجه است و البته همکاری و تعاون، مبارزه با شرایط جبری زندگی، توجه به خانواده و تقویت دوستی های کودکانه از مهم ترین ویژگی های محتوایی داستان های این نویسنده ایرانی است. برخی از آثار این نویسنده عبارتند از: فریاد کوهستان، سه ماه تعطیلی، روزهای امتحان، هیزم، دوچرخه آقاجان، آن سوی صنوبرها، آن شب که بی بی مهمان بود، دو خرمای نارس، خدای روزهای بارانی، زرد مشکی و اژدهای بدجنسی که چشم هایش آستیگمات بود.
اگر چه مرحوم نادر ابراهیمی را با شعر و کتاب های مهم ادبی بیشتر می شناسیم؛ اما یکی از اصلی ترین جلوه های آثار این نویسنده ایرانی، فعالیت در حوزه ادبیات کودکان است. ابراهیمی، کارهای کودک بسیار زیادی دارد و به جرات می توان گفت هر کدام که را ببینید و تهیه کنید، قطعا مفید است. افزایش شجاعت، میهن دوستی و تقویت نگاه دینی و معنوی، خصایصی است که در نوشته های ابراهیمی موج می زند. مرحوم نادر ابراهیمی با درک عمیق از فرهنگ ملی و دینی ایرانیان، دست به خلق کتاب هایی برای کودکان این سرزمین زده که از دقت فرهنگی بسیار بالایی برخوردارند. در ادامه تنها به برخی و بخشی از این کتاب های شیرین و دلنشین اشاره می کنیم: با من بخوان تا یاد بگیری، برادرت را صدا کن، بزی که گم شد، پهلوان پهلوانان، حالا دیگر می خواهم فکر کنم، حکایت دو درخت خرما، حکایت آب خنک، دیدار با آرزو، قصه قالیچه های شیری، قصه موش خودنما و شتر با صفا، گربه های من، مثل پولاد باش پسرم، مثل پولاد.
نام قصه های مجید را شنیده ایم و قطعا سریال آن را هم دیده ایم؛ البته خیلی ها داستان مجید را که هوشنگ مرادی کرمانی، نویسنده شهیر ایرانی آن را به نگارش در آورده، خوانده اند. همه حرفمان در این تکه از مطلب این است که هوشنگ مرادی کرمانی، فقط نویسنده «قصه های مجید» نیست. او کتاب های زیبای زیادی برای کودکان ایرانی نوشته و داستان هایش به غایت شیرین و دلچسب هستند. نویسنده قصه های مجید، دقیق و تیزبین است و به لایه های مختلف شخصیت پردازی هایش توجهی ویژه دارد. امکان ندارد کودک شما کتابی از این نویسده بخواند و با آن همذات پنداری نکند. فرنگ دوستی، خانواده دوستی و احترام به سنت ها و آداب بومی در کنار خلاقیت های مدنی و اجتماعی از مهم ترین شاخصه های آثار این نویسنده بزرگ و بین المللی ایرانی است. غیر از قصه های مجید، برخی آثار زیبای این نویسنده عبارتند از: نخل، چکمه، داستان آن حفره، مشت بر پوست، تنور، مهمان مامان، مربای شیرین، لبخند انار، مثل ماه شب چهارده، نه تر و نه خشک، شما که غریبه نیستید، تیک تاک، کیسه برنج، پهلوان و جراح و مأموریت.
آثار ملیح و دلنشین ناصر کشاورز نیز می تواند یکی دیگر از بهترین کتاب هایی باشد که برای کودکتان گزینش می کنید. کشاورز، قلم بسیار روانی دارد و خواننده را در عوالم کودکی غرق می کند و به نشاط می رساند. نثر این نویسنده ایرانی حوزه کودک، متاثر از شعر است و کودک شما هنگام خواندن آثار او، هیچگاه دچار خستگی نمی شود. متن ها، آهنگین هستند و انگار که موسیقی از درون کلمات به گوش کودکتان می رسد. اگر می خواهید فرزندتان اهل کتابخوان شود و از سنین پایین تر به طور جدی مطالعه را شروع کند، می توانید با خیال راحت کارتان را از کتاب های کشاورز شروع کنید. برخی آثار این نویسنده ایرانی عبارت است از: مجموعه ۱۲ جلدی شعرهاى نى نى كوچولو، مجموعه ۱۲ جلدی مى نى نى و مامانش، مجموعه ۴ جلدی دويدم و دويدم و همچنین داستان های كلاغ زرد، مسؤولیت، آزادی، گنجشك و پروانه، سيب جان سلام و مرا يك دايناسور درسته قورت داده.
بالا بردن اطلاعات، امری بدیهی است که بیشتر افراد به دنبال آن هستند تا از پیرامون خود و جزئیات آن آگاهی پیدا کنند. از این رو به دنبال کشف حقایقی هستند که در اطرافشان اتفاق می افتد. به همین بهانه در ادامه برای بالا بردن اطلاعاتتان مواردی را آورده ایم که شاید به دنبال دانستن آنها باشید.
کسانی که تمام عمر خود را در زیرزمین زندگی کرده اند، 90 میلیاردم ثانیه بیشتر از کسانی که روی زمین زندگی می کنند، عمر خواهند کرد. دلیل آن هم این است که هرجا گرانش بیشتر باشد، زمان کندتر می گذرد.
براساس تحقیقات انجام شده، مردم زمانی که در حال دوچرخه سواری هستند، در شادترین و بهترین حالت خود در مقایسه با دیگر وسایل نقلیه به سر می برند.
شاید ندانید، اما افرادی که دائما در حال غر زدن هستند، نسبت به دیگران بیشتر زندگی می کنند. غر زدن در واقع باعث کم شدن استرس می شود و سیستم دفاعی را تقویت می کند.
خوابیدن در اتاقی که چراغ آن روشن است، باعث اختلال سیستم عصبی می شود و اگر این کار ادامه دار باشد، باعث افسردگی می شود.
اگر جزو افراد کتابخوان هستید و کتاب های زیادی دارید که می توانید آنها را برای مطالعه به دیگران قرض بدهید، فقط آن دسته از کتاب هایی را بدهید که نداشتن شان ناراحتتان نمی کند.
به جای دیدن فیلم های جنایی، فیلم های خنده دار ببینید؛ چراکه 15 دقیقه خندیدن، به اندازه 30 دقیقه دراز و نشست برای سلامت مفید است.
اگر افکار منفی زیادی به سراغتان می آید، تنها راه خلاصی از آن، نوشتن افکار منفی روی کاغذ و انداختن آنها در سطل زباله است. مطالعات انجام شده ثابت کرده است که این کار باعث آرام تر شدن می شود.
تا جایی که برایتان مقدور است در طول روز از نور خورشید استفاده کنید و چراغ ها را روشن نکنید. این کار هم روی سلامتتان تاثیر می گذارد و هم در مصرف انرژی.
تحقیقات روانشناسی نشان می دهد، افرادی که پول خود را خرج سفر و تجربه می کنند، به میزان قابل توجهی از کسانی که پولشان را صرف تجمل گرایی می کنند، خوشحال تر و رضایتمندتر هستنند.
فراموش کار بودن، شاید از نظر بسیاری از افراد ناخوشایند باشد؛ اما باید بدانید که نه تنها طبیعی است، بلکه فراموشکاران را باهوش تر می کند. عملکرد اصلی حافظه، بهبود تصمیم گیری است و فراموش کردن برخی جزئیات غیرضروری به تقویت هوش کمک می کند تا تصمیمات آگاهانه تری گرفته شود.
هیچ کس نمی تواند خواب ببیند که در حال مطالعه یک متن است، چراکه خواندن و خوابیدن هر یک از عملکردهای یک نیمکره مغز هستند، از این رو با یکدیگر همخوانی ندارند.
وقتی آب با صورتتان برخورد می کند، باعث کاهش ضربان قلبتان می شود که به این عکس العمل، رفلکس شیرجه پستانداران گفته می شود.
مطالعات انجام شده نشان می دهد، به همان اندازه که آگاهی افراد بالا می رود، تمایل آنها برای حرف زدن کاهش می یابد. برعکس هر چقدر میزان آگاهی افراد پایین باشد، آنها تمایل بیشتری به اظهارنظر دارند.
خواب زیاد، نشانه تنبلی نیست. محققان می گویند نیاز به خواب در افراد متفاوت است و به ژن هر فرد بستگی دارد. بنابراین برخی با سه یا چهار ساعت، بی نیاز از خواب می شوند و برخی دیگر حتما باید مدت زمان بیشتری بخوابند.
افرادی که خود را با شرایط وفق می دهند، نسبت به کسانی که سعی می کنند دنیا را آن طور که دوست دارند تغییر دهند، از زندگی شان رضایت بیشتری دارند.
دلیل گریه کردن افراد، زمانی که بیش از حد شاد هستند، این است که هیپوتالاموس مغز نمی تواند تفاوت بین شادی و غم را تشخیص دهد، از این رو فقط سطح احساسات و هیجانات را در آن لحظه در نظر می گیرد.
استرس زیاد باعث می شود سمت راست مغز فعالیت بیشتری داشته باشد، به همین دلیل هنگام راه رفتن به سمت چپ متمایل می شوید.
افرادی که افسرده هستند، سه برابر دیگران خواب می بینند، به آن دلیل که ذهنشان درگیر مسائل مختلف است و نگرانی های زیادی دارند.
نوشیدن آب در محل کار را فراموش نکنید
افراد زیادی هستند که با حضور در محل کار معمولا نوشیدن آب را فراموش می کنند و برای اینکه سرحال شوند تا ساعات حضور خود را در محل کار پرانرژی پشت سر بگذارند، سراغ چای یا قهوه می روند. استفاده از این نوشیدنی ها به دلیل ادرارآور بودنشان، باعث می شود که بدن آب زیادی از دست بدهد و دهیدراته (کم آب) شود.
همانطور که می دانید، شاغلان بیشتر وقت خود را در محیط کار می گذرانند و باید گفت که به طور میانگین یک فرد عادی حدود ۹۰هزار ساعت از عمرش را در محل کار می گذراند و جالب اینکه این افراد حین کار به کمترین مساله ای که اهمیت می دهند، سلامتشان است. با ورود به محل کار و نشستن روی صندلی، تنها چیزی که فکر و ذهنمان را به خود مشغول خود می کند، انجام دادن وظایفی است که برعهده مان گذاشته اند. در حالی که در کنار این مساله آنچه اهمیت زیادی دارد، حفظ سلامت و از همه مهم تر آبرسانی به بدن است. معمولا با حضور در محل کار بیشتر ما نوشیدن آب را فراموش می کنیم، اما باید بدانید که کم آبی قاتل خاموش سلامت است.
لقب قاتل خاموش را به بیماری هایی می دهیم که معمولا علائم آنها پنهان یا غیرقابل تشخیص باشد و در صورت بی توجهی به آنها ممکن است عارضه هایی رخ دهد که سلامتمان را به خطر بیندازد. همه می دانیم که 60 درصد بدن را آب تشکیل داده است، از این رو نوشیدن آب کافی باعث حفظ سلامت می شود. با این حال مشکلی که شاید بیشتر شاغلان به آن توجه نکنند، کم آبی بدن است. مشکلی که مانند دیگر مشکلات سلامت مثل کمردرد به دلیل نشستن زیاد پشت میز یا خستگی چشم به خاطر نگاه کردن به کامپیوتر آن را احساس نمی کنیم. تامین آب مورد نیاز بدن، درد مفاصل را کاهش می دهد و چشم ها را تقویت می کند. باعث سلامت پوست می شود و گوارش را در حالت مطلوب نگه می دارد. علاوه بر اینها سموم بدن را از بین می برد و انرژی تولید شده از طریق سلول ها را افزایش می دهد، اما نرساندن آب کافی به بدن باعث برهم خوردن تعادل قند و نمک می شود و سلامتی را به خطر می اندازد. پس اگر در محل کار احساس سردرد یا ضعف کردید، قبل از هر چیز بهتر است یک لیوان آب بنوشید.
به طور کلی نمی توان گفت که بدن در روز چه میزان آب از دست می دهد، به همین دلیل نوشیدن آب در طول روز و در محل کار را نباید دست کم گرفت.
خشکی دهان، خستگی، سردرد، کم ادراری و نداشتن تمرکز از علائم کم آبی بدن هستند. علاوه بر اینها کج خلقی، گیجی، تشنگی شدید، تپش قلب بالا، سرعت تنفس بالا و... نیز از علائم کم آبی شدید هستند که ساده انگاشتن آنها می تواند سلامتی را به خطر بیندازد.
شاید برایتان عجیب باشد، اما کم آبی بدن نه تنها بر زندگی، بلکه در موقعیت کاری هم تاثیرات مخرب دارد. از این رو نوشیدن آب باید کم کم به یک عادت در محل کار تبدیل شود که برای این کار روش های مختلفی وجود دارد که به برخی از آنها در ادامه اشاره کرده ایم.
همراه داشتن یک بطری آب: اگر همیشه یک بطری آب همراه خود داشته باشید، یادتان می ماند که باید آب بنوشید. بنابراین زمانی هم که سرتان شلوغ است، بهانه ای برای نخوردن آب ندارید.
مصرف خوراکی های آبکی: خوردن میوه هایی مثل طالبی، سیب و پرتقال می تواند در آبرسانی به بدن کمک کند. پس با استفاده از آنها به عنوان یک میان وعده مناسب، بخشی از آب مورد نیاز بدن را تامین کنید.
یک پارچ آب روی میز بگذارید و سعی کنید تا زمان رفتن به خانه آن را بنوشید.
کاهش مصرف چای و قهوه: بیشتر افراد برای سرحال ماندن در محل کار سراغ چای و قهوه می روند، اما واقعیت این است که آب بیشتر از قهوه می تواند کمکمان کند. پس مصرف چای و قهوه را کم و آب را جایگزین آنها کنید.
طعم دار کردن آب: یکی از دلایلی که سبب می شود تمایلی به نوشیدن آب نشان ندهیم، طعم نداشتن آن است. شاید به همین دلیل است که برای تامین نیاز بدن به آب، سراغ نوشیدنی های گازدار و انرژی زا می رویم، اما فراموش نکنید که گزینه بهتری وجود دارد مثل طعم دار کردن آب با استفاده از میوه هایی مثل خیار، پرتقال و لیمو. با حذف نوشیدنی های گازدار و انرژی زا مجبور می شوید سراغ آب و مایعات سالم تری برای رفع تشنگی بروید.
حالا با آگاهی از فواید نوشیدن آب در محل کار سعی کنید هرچه سریع تر آن را به یک عادت تبدیل کنید تا پر انرژی، با تمرکز بالا و بدون خستگی، عملکرد بدنتان را بهبود ببخشید تا هم احساس بهتری داشته باشید و هم کار مفیدتری ارائه دهید.
غذایی خوش طعم با عطری دل انگیز
یکی از غذاهای خوشمزه سنتی که در سراسر ایران به روش های مختلف طبخ می شود، قلیه کدو یزدی است که به قلیه کدوی گیلانی یا مازندرانی هم معروف است. غذایی خوش طعم با عطری دل انگیز که می تواند در این روزهای سرد، گرمابخش سفره هایتان باشد. این غذا به دلیل داشتن کدو حلوایی، سرشار از آنتی اکسیدان است و نوعی ضدسرطان طبیعی به شمار می رود.
مواد لازم
كدو حلوايي: ٣٥٠ گرم
ماش: يك پيمانه
لوبيا قرمز: يك پيمانه
پياز بزرگ: يك عدد
برنج: نصف پيمانه
نمك، فلفل و زردچوبه: به ميزان لازم
دارچين: يك قاشق غذاخوري
روغن: به ميزان لازم
طرز تهیه
ابتدا حبوبات را از چند ساعت قبل خيس كرده و يكي، دو بار آب آن را عوض می کنیم. برنج را هم درآب خيس می کنیم. لوبيا قرمز را می پزیم و زماني كه نيم پز شد، ماش را اضافه کرده و وقتي حبوبات پخت، برنج را اضافه می کنیم تا بپزد. كدو حلوايي را جداگانه نيم پز می کنیم و به باقي مواد در حال پخت می افزاییم. وقتي تمام مواد پخت با گوشتكوب دستي يا برقي قليه را له می کنیم و دوباره روي حرارت می گذاریم. پياز را هم كه از قبل نگيني و طلايي شده به غذا اضافه می کنیم. ادويه جات را کمی تفت می دهیم و به همراه نمک به قليه اضافه می کنیم و اجازه می دهیم آب غذا به خوبي كشيده شود. حالا مي توانيم قليه را دم کنیم. اين غذا با نان يا به تنهايي سرو مي شود.
فاطیما بهجویان- كارشناس آشپزي صدا و سيما
مواد لازم
قهوه فوری: 2 قاشق غذاخوری
شکر: 2 قاشق غذاخوری
آب جوش: 2 قاشق غذاخوری
شیر: یک لیوان
یخ: چند قطعه
طرز تهیه
1) قهوه فوری، آب جوش و شکر را با هم مخلوط می کنیم و حسابی هم می زنیم تا سفت شود و فرم بگیرد.
2) مواد فرم گرفته شده را درون لیوانی که داخلش شیر و چند قطعه یخ ریخته شده، قرار می دهیم. آیس کافی آماده سرو است.
ملیکا فتاحی
مواد لازم
آرد: یک پيمانه
شكر: ۲ پيمانه
آب: يك و نيم پيمانه
روغن: نصف پيمانه سرخالي
كره: ۵۰ گرم
هل: یک قاشق چایخوری
گلاب: نصف پيمانه
هويج: ۴۰۰ گرم
زعفران آب كرده غليظ: ۳ قاشق غذاخوري
طرز تهيه
هويج ها را پوست کنده و آنها را بخارپز مي كنيم يا مي پزيم تا خوب نرم شوند. سپس هویج ها را پوره کرده و كنار مي گذاريم. در این مرحله شكر و آب را روي حرارت مي گذاريم تا شكر به خوبي حل شود؛ گلاب، هل و زعفران را اضافه مي كنيم. حالا آرد را روي حرارت متوسط حدود ۱۰ دقيقه تفت مي دهيم تا بوي خامي آن گرفته شود و آرد كمي سبك شود (احتياج به تغيير رنگ زيادي نيست). حالا روغن و كره را به آرد اضافه کرده و خوب مخلوط مي كنيم. سپس هويج پوره شده را افزوده و خوب مخلوط مي كنيم. در پایان نیز شربت را اضافه می کنیم و دوراني و در يك جهت تفت مي دهيم تا حلوا جمع شود و آب نداشته باشد. سپس از روي حرارت برمی داریم و اجازه می دهیم تا كمي خنك شود، در نهایت نیز آن را تزئين مي كنيم.
نکته
1. براي داشتن حلواي با كيفيت تر حتما آرد را دو بار قبل از تفت و یک بار بعد از تفت الك کنید.
2. مي توان از شير به جاي آب استفاده كرد.
3. ترجیحا هويج را رنده نكنيد، چون این کار باعث تکه تکه شدن حلوا می شود.
لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در فصل جدید یازده هفته را پشت سر گذاشته است و وقتی به جدول مسابقات نگاه می کنیم، نام دو تیمی را می بینیم که کمتر کسی انتظار داشت آنها با جا گذاشتن غول های فوتبال ایران یکی بر صدر جدول تکیه بزند و دیگری در میانه جدول قرار بگیرد. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان که بهترین فصل حضور خود در لیگ برتر فوتبال ایران را در طول حیات عمرش سپری می کند، موفق شده با پشت سر گذاشتن تمام مشکلات ریزودرشت صدرنشین فوتبال ایران باشد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در لیگ بیستم توانسته عملکردی خیره کننده داشته باشد و با ۲۱ امتیاز در صدر جدولی باشد که چند تیم متمول و پرمهره حضور دارند. باشگاه صنعت نفت آبادان که دریکی دو سال اخیر بومی گرایی و جوان گرایی را در رأس کار خود قرار داده است، در فصل جاری رقابت ها نیز با همین رویکرد و البته بهایی بیشتر به بومی ها و بازیکنان جوان، تا اینجای کار شگفتی ساز لیگ بوده است.
نفتی های آبادان که از ابتدای لیگ تاکنون به خاطر بازی های زیبا، جادوی بازیکنان توانمندش و جمع آوری امتیازات خوب، نامش بر سر زبان ها قرار دارد قصد دارد با ادامه این روند در پایان فصل حداقل جزو چهار تیم برتر باشد تا برای نخستین بار سهمیه آسیایی را کسب کند.
این افتخار و این نتایج خوب تنها برای نفتی ها نیست بلکه صنعت نفت آبادان در فصلی که بهترین جایگاه و بهترین نمایش را داشته، در جایگاهی بالاتر از تیم های پرهزینه و پرمهره لیگ توانسته مجدداً فوتبال ناب خوزستانی را برای هواداران و مردم این استان تداعی کند. حالا مردم آبادان و خوزستان بیش از هر فصل دیگر سودای قهرمانی یا کسب سهمیه آسیایی را در سر می پرورانند.
هرچند که از الان زود است در مورد قهرمانی صنعت نفت آبادان صحبت کرد اما این تیم می تواند حداقل جزو دو سه تیم بالای جدول باشد. امسال ترکیب بازیکنان جوان و باتجربه صنعت نفت در کنار هم به خوبی کارکرده اند و باید گفت ازنظر داشتن بازیکنان خوب، جنس این تیم جور است و حتی می توان گفت عالی است. در مقابل شاید تنها چیزی که این تیم راکمی اذیت می کند، مشکلات مالی است که بیشتر تیم های ایرانی با آن مواجه هستند. از سوی دیگر به جرات می توان گفت صنعت نفت آبادان ازنظر فنی هیچ مشکل و ضعفی ندارد و با توجه به این که قالب این تیم بسیار خوب شکل گرفته است، هر بازیکنی که در ترکیب قرار می گیرد، بسیار خوب کار می کند و برای همین آینده روشنی را می توان برای این تیم متصور بود. نکته مهمی که نباید از آن غافل شد، کادر فنی جوان و درعین حال باتجربه و مجرب این تیم است. یکی از ارکان موفقیت صنعت نفت آبادان، توانمندی و کار بلدی سیروس پورموسوی، سرمربی این تیم است و نیز کادر فنی و دستیاران او که به خوبی توانسته اند تیم آماده ای را روانه مسابقات کنند. از بحث فنی پورموسوی که بگذریم، باید بگوییم او با بازیکنان رابطه عاطفی خیلی خوبی دارد و برای همین بازیکنان بادل و جان برای او و تیم کار می کنند.
همان طور که در بالا اشاره کردیم جنس نفتی ها در این فصل جور است حضور بازیکنان تأثیرگذار خوبی همچون بیت سعید، خالقی فر، اهل شاخه و ریکانی در کنار جوانانی چون گروسیان، حنفی، زبیدی و... در کنار همدلی بسیار خوبی که در این تیم دیده می شود باعث شده این تیم نتایج قابل قبولی را بگیرد و در پایان هفته یازدهم صدرنشین لیگ برتر باشد.
یکی دیگر از نکات مهم موفقیت صنعت نفت در لیگ بیستم، این است که تیم به بردن عادت کرده و همین نیز در روحیه بازیکنان تأثیر بسیار خوبی گذاشته است. بازیکنان صنعت نفت آبادان اعتماد به نفس خوبی پیداکرده اند و این مهم درروند نتیجه گیری صنعت نفت تأثیرگذار بوده است. هرچند همان طور که گفتیم نباید از زحمات و هنر پورموسوی در برگرداندن نتایج درزمانی که صنعت نفت از حریف عقب است به سادگی گذشت. برگرداندن نتیجه هنر و علم یک مربی است که در صنعت نفت دیده می شود و درواقع این تیم یاد گرفته است که به خوبی کام بک کند و دوباره به بازی برگردد، مثل بازی با پیکان در هفته نخست که بازی باخته را با پیروزی عوض کرد.
در ادامه باید بگوییم درخشش نفتی ها در این فصل فقط به تیم صنعت نفت آبادان محدود نمی شود چراکه دیگر تیم نفتی که مایه مباهات فوتبال خوزستان و صنعت نفت در این فصل شده تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان است.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان شاید در صدر جدول قرار نگرفته است، ولی این تیم توانسته با بازی های درخشان و متوقف کردن بزرگان فوتبال ایران در جمع بالانشینان قرار بگیرد. نفت مسجدسلیمان بعد از فصل خوبی که با مهدی تارتار در لیگ نوزدهم سپری کرد حالا در لیگ بیستم همان روند خوب را با بازیکنانی جوان تر با سرمربیگری مجتبی حسینی ادامه می دهد.
قرار گرفتن در میانه جدول آن هم به خاطر تفاضل گل کمتر باعث شده این تیم هم چهره یک مدعی داشته باشد. اگر نفتی های مسجدسلیمان همانقدر که مقابل بزرگان فوتبال ایران خوب بودند مقابل تیم های پائین جدول هم خوب نتیجه می گرفتند چه بسا در پایان هفته یازدهم آن ها هم مثل صنعت نفت آبادان در بالای جدول قرار می گرفتند و یا اینکه همسایه صنعت نفت در صدر جدول بودند. نفت مسجدسلیمان هم مانند صنعت نفت آبادان یک سرمربی باتجربه و درعین حال جوان دارد که می خواهد تنه به تنه بزرگان بزند. تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان تلفیقی از بازیکنان جوان و باتجربه است که موفق شده اند در زمره شگفتی سازان لیگ باشند.
نفتی های مسجدسلیمان فصل پیش در رتبه هفتم قرار گرفتند و این یک نتیجه خوب برای فوتبال شهر اولین ها بود. حالا آنها می خواهند در این فصل این رتبه را ارتقا دهند، چراکه مدیرعامل جدید این تیم هم مدعی شده که نیم نگاهی به کسب سهمیه آسایی دارند. مطمئنا این آرزو و رؤیا می تواند دست یافتنی باشد، به شرطی که مجتبی حسینی و شاگردانش این روند رو به رشد را ادامه دهند و تیم های کوچک را دست کم نگیرند. حال با تمام این اوصاف می توان گفت لیگ بیستم حرفه ای فوتبال ایران برای نفتی ها تاکنون بسیار خوش یمن بوده و می توانند با ادامه این روند شگفتی ساز لیگ و باعث غرور فوتبال صنعت نفت و خوزستان باشند.
هفته نخست لیگ وزنه برداری جوانان باشگاه های ایران با درخشش وزنه برداران تیم مناطق نفت خیز جنوب همراه شد. لیگ وزنه برداری جوانان باشگاه های ایران در هفته نخست در اهواز و به میزبانی باشگاه مناطق نفت خیز جنوب و با حضور 4 تیم عقاب نیروی هوایی، مس رفسنجان، مناطق نفت خیز جنوب و نیروی زمینی ارتش به میزبانی باشگاه مناطق نفت خیز جنوب در سالن شهدای وزنه برداری خوزستان طی دو روز برگزار شد که تیم مناطق نفت خیز جنوب در رده بندی تیمی در مکان سوم قرار گرفت. برای تیم مناطق نفت خیز جنوب در این رقابت ها فرید قنبری، نوید اصغرزاده، صدرا ذوالفقاری، امیرسالار عباسی، سجاد نیری فلاح، آریا پایدار، ابوالفضل بویری کناری، سپهر مردانی، نیما امین پوردریایی، محمدمهدی ستوده، امیرحسین حسین زاده، عرفان مرادی چکان، اشکان مهمدی، علی زیدی، سیدمحمدجواد حضائی، علیرضا اسفندیاری و صائب بدیهی وزنه زدند. پولادمردان تیم مناطق نفت خیز جنوب در روز اول این رقابت ها به دو عنوان نایب قهرمانی و یک عنوان سومی دست یافتند.
در دسته 61 کیلوگرم نیما امینی پور از باشگاه مناطق نفت خیز جنوب با رکورد ۹۶ کیلوگرم یک ضرب، ۱۱۹ کیلوگرم دوضرب و مجموع ۲۱۵ کیلوگرم سوم شد.
در دسته 67 کیلوگرم امیرحسین حسین زاده از باشگاه مناطق نفت خیز جنوب با رکورد ۱۰۵ کیلوگرم یک ضرب، ۱۳۵ کیلوگرم دوضرب و مجموع ۲۴۰ کیلوگرم دوم شد.
همچنین در دسته 81 کیلوگرم صاحب بدیعی از باشگاه مناطق نفت خیز جنوب با رکورد ۱۲۵ کیلوگرم یک ضرب، ۱۴۱ کیلوگرم دوضرب و مجموع ۲۶۶ کیلوگرم دوم شد. پولادمردان مناطق نفت خیز جنوب در روز دوم این رقابت ها سه مقام دومی و یک مقام سومی را کسب کردند.
در دسته ۹۶ کیلوگرم، سپهر مردانی از باشگاه مناطق نفت خیز جنوب با رکورد ۱۴۲ یک ضرب، ۱۶۲ دوضرب و مجموع ۳۰۴ کیلوگرم دوم شد.
در دسته ۱۰۲ کیلوگرم، محمدجواد حصائی با رکورد ۱۳۴ یک ضرب، ۱۵۴ دوضرب و مجموع ۲۸۸ کیلوگرم و آریا پایدار با رکورد ۱۲۵ یک ضرب، ۱۶۳ دوضرب و مجموع ۲۸۸ کیلوگرم هر دو از باشگاه مناطق نفت خیز جنوب به ترتیب در رده های دوم و سوم قرار گرفتند.
در دسته ۱۰۹+ کیلوگرم، علیرضا اسفندیاری از باشگاه مناطق نفت خیز جنوب با رکورد ۱۶۰ یک ضرب، ۱۹۴ دوضرب و مجموع ۳۵۴ کیلوگرم در رده دوم جای گرفت. به این ترتیب در پایان مسابقات، در بخش تیمی باشگاه عقاب با ۷۵۱ امتیاز، باشگاه مس رفسنجان با ۷۴۲ امتیاز، باشگاه مناطق نفت خیز جنوب با ۷۰۹ امتیاز و باشگاه نیروی زمینی با ۶۷۸ امتیاز به ترتیب عنوان های اول تا چهارم را به دست آوردند.
رقابت های لیگ برتر بسکتبال زنان با تداوم پیروزی های تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان مدعی نخست قهرمانی دنبال شد.
تیم های گروه دوم لیگ برتر بسکتبال زنان در ادامه رقابت های خود به مصاف یکدیگر رفتند که تیم پالایش نفت آبادان به دو پیروزی پی درپی دست پیدا کرد.
بانوان شهر گرگان رفت که موفق شد این تیم را با ارائه یک بازی برتر با نتیجه ۶۷ بر ۵۳ شکست دهد. شاگردان شایسته متشرعی در کوارتر اول با حساب ۱۸ بر ۱۱ و در کوارتر دوم با پیروزی ۱۷ بر ۱۰ به پیروزی رسیدند.در نیمه دوم، نفتی ها کوارتر سوم را ۲۰ بر ۱۶ به سود خود پایان دادند و تنها در کوارتر چهارم بود که برتری ۱۶ بر ۱۲ از آن گرگان شد. آناهیس خداوردیان در این بازی ۱۴ پوئن کسب کرد، مهسا تقی زاده ۱۲ پوئن، ۷ ریباند و ۴ توپ ربایی ثبت کرد. فائزه شهریاری با ۱۳ و فرزانه فروتن فرد هم با ۱۲ امتیاز به کار خود در این بازی پایان دادند.
پالایش نفتی ها در دومین بازی که به نوعی تعیین صدرنشین بود، موفق شدند در دیداری حساس و مهم تیم شورا و شهرداری قزوین را شکست دهند تا ضمن هشتمین پیروزی پیاپی خود به تنهایی در صدر جدول تکیه بزنند. در کوارتر نخست، تلاش دو تیم با تساوی ۱۷ - ۱۷ همراه بود و در کوارتر دوم آبادان در رقابتی تنگاتنگ ۱۴ بر ۱۳ به پیروزی رسید و میلی متری، نیمه نخست را با برد به پایان رساند.در نیمه دوم، نقطه عطف بازی شکل گرفت. شهرداری قزوین در کوارتر سوم کنترل بازی را از دست داد و پالایش نفت آبادان از کوارتر پراشتباه قزوینی ها نهایت بهره را برد و ۲۷ بر ۱۵ به برتری رسید. در کوارتر چهارم تیم پالایش نفت نتیجه را ۱۶ بر ۱۳ واگذار کرد، ولی درنهایت موفق شد که این دیدار حساس را با نتیجه ۷۱ بر۶۱ به نفع خود پایان دهد.
در ترکیب تیم پالایش نفت آبادان، نقش فائزه شهریاری غیرقابل انکار بود. او در ۳۵ دقیقه حضورش در میدان با کسب ۱۶ امتیاز، ۶ ریباند و ۶ پاس منجر به گل کمک بزرگی برای آبادان بود.
شیدا شجاعی، مهره جوان نفت نیز در این بازی ۲۱ امتیاز کسب کرد و سهم فرزانه فروتن فرد از پوئن های تیمش، ۱۱ امتیاز بود. مهسا تقی زاده نیز در آمار توپ ربایی نفر اول بود، او ۷ بار موفق به توپ ربایی شد.
تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز گام نخست در فصل جدید لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران را محکم برداشت.
لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران بالاخره بعد از تاخیری سه ماهه برگزار شد و تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز شروع مقتدرانه ای در این رقابت ها داشت.
با توجه به شرایط کرونا لیگ برتر فوتسال بانوان در فصل جدید در دو گروه برگزار می شود که تیم فوتسال بانوان ملی حفاری در گروه اول این مسابقات در کنار تیم های سایپا، نامی نو اصفهان، مس کرمان، پویندگان فجر شیراز، هیات فوتبال رودان و شهروند ساری قرار دارد.
شاگردان مینا بارانی در هفته نخست این رقابت ها در اصفهان و در ورزشگاه امام علی مهمان تیم نامی نو اصفهان بودند که موفق شدند با ارائه یک بازی برتر و جذاب با هت تریک مهسا کمالی در گلزنی به پیروزی 3 بر صفر دست پیدا کنند تا با کسب 3 امتیاز در صدر جدول این گروه قرار بگیرند.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان دیگر تیم نفتی حاضر در این رقابت ها در گروه دوم لیگ برتر فوتسال بانوان قرار دارد که در هفته اول دیدار این تیم با تیم پارس آرا شیراز به دلیلی حاضر نشدن تیم حریف به تعویق افتاد.
سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری:
سرمربی تیم فوتسال بانوان ملی حفاری عقیده دارد با توجه به شرایط کرونا فصل سختی را پیش رودارند ولی قصد دارند با رعایت پروتکل ها تیم آماده ای را روانه مسابقات کنند. مینا بارانی می گوید هدف حفاری در فصل جدید ابتدا جوان گرایی و اعتماد به جوان هاست تا آینده این باشگاه تامین شود و سپس به قهرمانی و موفقیت در لیگ فکرمی کنند. در ادامه گفت و گوی مشعل با مینا بارانی را بخوانید .
بازی خوبی بود و شاگردانم به خوبی توانستند خواسته های کادر فنی را در زمین پیاده کنند، اما درعین حال با توجه به اینکه برای حضور در لیگ، دیدار تدارکاتی نداشتیم، می دانستیم بازی سختی داریم. نامی نو نیز تیم خوبی بسته بود و چند بازیکن خوب از جمله گلزن فصل قبل پالایش نفت آبادان و دو ملی پوش را به خدمت گرفته بود، ضمن اینکه خبر داشتیم این تیم تمرینات منظمی را پشت سر گذاشته بود. این تیم در نیمه اول ملی حفاری را بسیار اذیت کرد و ما در این نیمه تلاش کردیم محتاط بازی کنیم زیرا با توجه به تغییراتی که داشتیم، بازیکنانمان هنوز به هماهنگی لازم نرسیده بودند. در نیمه دوم نیز با تغییر در سیستم بازی و ارزیابی نقاط ضعف حریف، متوجه شدیم از چه فضاهایی می توانیم به گل برسیم و در نهایت با سه گل برنده این دیدار شدیم.
ما تغییرات زیادی در تیم برای فصل جدید داشتیم. هفت، هشت بازیکن جدید و بعضا زیر ۲۱ سال به تیم اضافه شدند. هدف ما و مجموعه از جوان گرایی نیز اعتماد به جوانان و ساختن آینده تیم فوتسال دختران ملی حفاری در کنار باتجربه های تیم است.
من معتقدم از همین ابتدا باید در خصوص اشتباهات صحبت کنیم تا در آینده و دیدارهای بعدی داوری ها بهتر شود. در دیدار ما با نامی نو و در نیمه اول یک اتفاق پیش آمد که با اشتباه 100درصدی داور، بازیکن نامی نو تنها با یک کارت زرد مواجه شد. بازیکن تیم ما دروازه بان را دریبل زد، سپس دیگر بازیکن نامی نو که درون دروازه رفته بود، توپ را با دست از درون دروازه خارج کرد که داور یک پنالتی به سود ما اعلام کرد و درحالی که باید بازیکن حریف را هم اخراج می کرد، او را با کارت زرد جریمه کرد. طبق قانون جدید این کار بازیکن نامی نو اخراج داشت، اما نمی دانم شاید داور تمرکز نداشت که او را اخراج نکرد. البته داور این دیدار یک داور بین المللی بود و نباید چنین اتفاقی می افتاد.
بله، یکسری قوانین تغییر کرده، برای همین من به این موضوع اعتراض داشتم. ما بازی را بردیم، اما اگر بازی در شرایط حساس بود و این خطا در دو دقیقه پایانی بازی بود و چنین اتفاقی می افتاد، چه. وقتی داوران بین المللی ما دچار چنین اشتباهاتی می شوند، خدا به سایر داوران رحم کند. ما بازی را بردیم و این موارد را می گویم چون شاید در بازی های بعد چنین اتفاقی تکرار شود و انتظار می رود که داوران حواسشان را بیشتر جمع و به چنین مواردی بیشتر توجه کنند. می دانم سخت است و خیلی از قوانین تغییر کرده است، اما باید نسبت به قوانین جدید آگاهی پیدا کنیم. خود ماقبل از این که وارد مسابقات شویم، یک مدرس داوری را دعوت کردیم تا قوانین جدید را برای بازیکنانمان توضیح دهد. به هرحال اینها قوانینی هستند که لازم است بدانیم و ای کاش داورانمان هم چنین مواردی را بیشتر پیگیری کنند تا در مسابقات بتوانند تصمیم خوبی بگیرند و در چنین صحنه هایی جسارت داشته باشند. بحث من تنها داور دیدار ما و نامی نو نیست و این موارد را کلی می گویم و بهتر است که آگاهی بیشتری نسبت به قوانین جدید پیدا کنند.
در اولین گام می خواهیم در تمام دیدارهایمان با ارائه یک بازی زیبا به برتری برسیم و به مرحله بعد صعود کنیم و بعد نیز برای رسیدن به قهرمانی برنامه ریزی خواهیم کرد. فعلا هفته اول مسابقات را پشت سر گذاشته ایم و بازی های سختی را پیش رو داریم. در هفته دوم باید به مصاف سایپا برویم. تمام تلاشمان را می کنیم که با تمام توان بازی کنیم. این دیدار برای ما بسیار مهم است و می خواهیم در یک بازی خوب و با کسب نتیجه دلخواه از زمین خارج شویم.
فصل گذشته به ویژه در نیم فصل دوم عملکرد بسیار خوبی داشتیم و همان طور که اشاره داشتید، مرحله گروهی با قهرمانی برای ملی حفاری همراه بود، اما متاسفانه با همه گیری کرونا و تعویق در مسابقات و اینکه در نهایت برای حضور در ادامه رقابت ها تمرینات آنچنانی نداشتیم، نتوانستیم به عنوان قهرمانی دست پیدا کنیم. تلاشمان را می کنیم امسال بتوانیم این عنوان را به دست آوریم.
این ویروس تمامش مشکل است. قطعا در این شرایط کار کردن بسیار سخت است، ولی سعی می کنیم با رعایت پروتکل ها تیم را آماده نگه داریم تا در مسابقات حاضر شویم و نتایج خوبی بگیریم.
با پشت سر گذاشتن چهار هفته از لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران تیم فوتبال نفت امیدیه در میان سه نماینده نفتی ها در این رقابت ها بهترین نتایج را گرفته و در گروه خود با امتیاز مشترک در صدر جدول قرار دارد.سه تیم فوتبال نفت امیدیه، ملی حفاری اهواز و نفت و گاز گچساران نمایندگان فوتبال نفت در لیگ دسته دوم فوتبال ایران هستند.دو تیم فوتبال ملی حفاری اهواز، نفت و گاز گچساران در گروه اول و تیم فوتبال نفت امیدیه در گروه دوم این رقابت ها قرار دارند.تیم فوتبال نفت امیدیه که این رقابت ها را با یک تساوی شروع کرده بود، با سه پیروزی پی درپی موفق شد به صدر جدول برسد و با 10 امتیاز در کنار تیم مس شهربابک قرار بگیرد. تیم فوتبال نفت امیدیه در هفته چهارم این رقابت ها در ماهشهر و در دربی خوزستانی ها در استادیوم شهدا ماهشهر مهمان تیم شهرداری ماهشهر بود که موفق شد این تیم را با ارائه یک بازی برتر با نتیجه 2 بر یک شکست دهد. یاشار اسدزاده و نیما اسکندرزاده برای نفت امیدیه در این دیدار گلزنی کردند.و اما تیم فوتبال ملی حفاری اهواز که به همراه نفت و گاز گچساران در گروه اول قرارگرفته است، نتایج قابل توجهی نگرفته و در نوع خود بسیار جالب است. شاگردان امین جعفری با گذشت چهار هفته از این رقابت ها نه به تیمی باخته اند و نه توانسته اند مقابل تیمی پیروز شوند. چهار تساوی پی درپی حاصل کار بازیکنان ملی حفاری اهواز در این رقابت هاست.
تیم فوتبال ملی حفاری اهواز در هفته چهارم این رقابت ها در دربی اهوازی ها میهمان تیم فوتبال فولاد نوین اهواز بود که موفق شد میزبان خود را متوقف کند. تیم فوتبال ملی حفاری اهواز در استادیوم صنایع فولاد مقابل این تیم قرار گرفت و به نتیجه ای بهتر از تساوی یک - یک دست پیدا نکرد. تیم فوتبال ملی حفاری اهواز با این تساوی 4 امتیازی شد و در رده دهم جدول قرار گرفت. بهنام بنیاد زاده تک گل ملی حفاری را به در این دیدار به ثمر رساند.تیم فوتبال نفت و گاز گچساران که با پیروزی این رقابت ها را شروع کرده بود، در عین ناباوری در سه دیدار بعدی خود مقابل حریفانش شکست خورد تا در پایان هفته چهارم در رتبه سیزدهم جدول قرار بگیرد. شاگردان جهانبخش جعفری در هفته چهارم در تهران مقابل تیم صدرنشین ویستا توربین با سه گل شکست خوردند.
تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام بعد از اینکه موفق شد تیم فوتبال وچان کردستان، نایب قهرمان فصل گذشته را در سنندج متوقف کند، در هفته هفتم و از دور برگشت رقابت های لیگ برتر فوتبال بانوان باشگاه های ایران تیم شهرداری سیرجان، صدرنشین گروه دوم را هم متوقف کرد تا به صعود از این گروه امیدوارتر از قبل باشد.شاگردان آیناس آراسته نژاد در هفته هفتم لیگ برتر فوتبال بانوان و در مهم ترین دیدار گروه دوم به مصاف تیم فوتبال بانوان شهرداری سیرجان رفتند و موفق شدند در دیداری پرگل و جذاب به نتیجه 2- 2 دست پیدا کنند. تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام توسط کوثر عنبری و فاطمه ایمانی در این دیدار به گل رسید. پالایش گاز ایلام با این تساوی 9 امتیازی شد و با یک بازی کمتر نسبت به سایر تیم ها در رتبه سوم قرار گرفت.آیناس آراسته نژاد، سرمربی تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام بعد از تساوی در این دیدار گفت: بازی بسیار خوبی بود و به رغم تساوی از شاگردانم راضی هستم. تیم فوتبال بانوان شهرداری سیرجان هم اکنون در صدر جدول قرار دارد و دارای بازیکنانی ملی پوش است که بازی با این تیم راحت نیست. در این بازی شاگردانم با تغییر تاکتیکی و کار کردن روی نقاط ضعف تیم حریف و همچنین ریسک پذیری که داشتیم توانستند حریف را متوقف کنند. سرمربی تیم فوتبال پالایش گاز ایلام در ادامه گفت: البته ما شانس پیروزی هم داشتیم، اما نتوانستیم به خوبی از آن استفاده کنیم. ما سعی می کنیم در دیدارهای بعدی که حریفانی به مراتب راحت تر هستند به پیروزی برسیم تا شانس صعود را برای خود حفظ کنیم.
چطور روان شناس و روان پزشک توانمند و مورد اعتماد انتخاب کنیم؟
مشعل به عکس دوره های قبلی که بسیاری از افراد مراجعه به مشاور و روان شناس و روان پزشک را یک عیب می دانستند و فرد مراجعه کننده انگشت نمای فامیل می شد، حالا اقشاری در جامعه هستند که با گذاشتن اسمی خارجی «تراپی» روی همان مشاوره گرفتن از روان شناس و روان پزشک، این کار را انجام می دهند و به آن افتخار هم می کنند. از سوی دیگر تعداد مشاوران و روان شناسان و روان پزشکان زیاد شده و هرکدام به شکل حضور و یا در فضای مجازی با انواع روش ها مخاطبان خود را پیدا می کنند. اما مسئله مهم این است که در این بازار داغ تراپی های چند صد هزار تومانی کدام یک را انتخاب کنیم تا ما را به مسیری اشتباه نبرند. در مورد شناسایی این گروه اگرچه شناخت و برخورد دوطرفه ما با پزشک متفاوت و منحصر به هر فرد است، اما می توان شیوه هایی را برای شناخت عملکردهای درست ارائه داد و خوب است با هم این موارد را بررسی کنیم.
بسیاری از روان شناسان و تراپیست های غیرحرفه ای وعده های «فست فودی» و زودگذر را برای شرایط مراجع خود ارائه می دهند و سعی می کنند با تاثیرگذاری های کوتاه مدت بدون توجه به شرایط روحی، فقط درآمد را مدنظر دهند. در صورتی که درمان های مرتبط با روح و روان و رفتار آدم ها جزو مواردی هستند که معمولا در بلندمدت جواب می دهد.
شرایط به نحوی شده که بسیاری از کانال ها و صفحه های مجازی شروع به ارائه مطالب مختلفی از حوزه روان شناسی و روابط انسان ها و حتی روابط زوجین می کنند. این مطالب برای دریافت توجه و لایک و ماندگاری بیشتر در فضای مجازی هستند و توضیحات و راهکارهایی غیرواقعی درباره موضوعات مهم درونی و روانی افراد دارند یا حتی یک نسخه را برای هزاران نفر تجویز می کنند. به همین دلیل توجه کنید که این صفحات مجازی و اینستاگرامی نمی توانند مشاور و ارائه دهنده درمان خوبی برای شما باشند.
در این مورد باید به آن جمله معروف «ما در ایران زندگی می کنیم» اشاره کرد که ممکن است افرادی از طرق غیرقانونی مدارکی را به دست آورند و به قولی در برابر نوعی کلاهبرداری باشید و آنها اصلا روان شناس نباشند. مسئله دیگر این است که ممکن است مدارک واقعی باشد، اما آن فرد هنوز تجربیات و آموخته های کاملی نداشته باشد. به همین دلیل خوب است مدارک تحصیلی و سوابق شغلی را مورد بررسی قرار دهید.
روان شناسان قلابی یا غیرماهر تلاش دارند شما را زودتر به سراغ موضوعاتی که دوست دارید، ببرند. از سوی دیگر با شخم زدن گذشته شما سعی می کنند حجم بزرگی از مشکلات را در مقابل شما بگذارند تا احساس وابستگی و نیاز به آنها بیشتر شود. در صورتی که روان شناسان و روان پزشکان تلاش می کنند با شناخت شرایط روحی و روانی ما آنچه نیاز است را ارائه کنند و ما را به عنوان فردی فعال در مورد خودمان قرار دهند.
موضوع مهم که نباید فراموش کنیم این است که آنچه رد روح و روان و رفتار و در مجموع زندگی ما رخ داده ، جزئی از زندگی خود ماست و تغییر کردن آن هم فقط به دست خودمان انجام می شود. روان شناس یا روان پزشک کسی است که برای ما چراغی را روشن می کند و مسیری را به ما نشان می دهد . این ما هستیم که انتخاب می کنیم در این مسیر قرار بگیریم و کدام راه را انتخاب کنیم. افراد غیرحرفه ای در این عرصه ممکن است برای ما نسخه بپیچند و دستوری صحبت کنند! یادمان نرود که ما تنها فرد عامل در زندگیمان هستیم.
شاید برای شما هم پیش آمده که وقتی ناراحتید یا دلخوری دارید، دنبال کسی می گردید که بدون قضاوت، فقط خوب گوش کند. این همان ویژگی است که باید در روان شناس یا تراپیست خود دنبال کنیم . افراد غیرحرفه ای در این عرصه شروع به سخنرانی های طولانی می کنند و از کل زمان گران قیمت مشاوره وقت کمی به حرف زدن ما می رسد. آنها یک نسخه از اشتباهات، ترک کردن ها یا رفتارهای ناهنجار را جلوی خودشان گذاشته اند و همه مراجعان خود را با یک نسخه می خواهند درمان کنند.
بسیاری از افراد فرق بین روان پزشک و روان شناس را نمی دانند و مراجعه اشتباه خواهند داشت. روان پزشک مسئولیت تشخیص و معالجه بیماری های روحی و روانی را دارد و می تواند برای درمان دارو تجویز کند و این مهمترین تفاوت روان پزشک با روان شناس است. روان شناس صلاحیت و اجازه تجویز دارو ندارد و تنها می تواند از طریق مشاوره و گفت وگو، شرایط فرد را تشخیص و به او کمک کند. وظیفه اصلی روان شناس گوش دادن به مشکلات بیماران بوده و باید با صبر و حوصله اقدام به ارائه بهترین راهکارها برای حل مشکلات آن ها کند.
دانش فنی و مهارت بالا، صبر و حوصله، قدرت ایجاد ارتباط و اعتماد ، رازداری و قاطعیت در مورد بیان مشکلات و نکات مهم از موارد مهمی است که باید در مورد روان شناسی که با او در ارتباط هستیم، بررسی کنیم با وجود این از آنجایی که هزینه های این درمان سنگین است و نمی توانیم روح و روانمان را حتی برای یک جلسه هم به دست فردی اشتباه بسپاریم، خوب است که قبل از انتخاب مراکز معتبر و رسمی روان شناسی و مشاوره و مطب ها و کلینیک های روان پزشکان را ارزیابی کنیم و یا از دوستان و همکارانمان بخواهیم اگر تجربه خوبی در این زمینه داشته اند، به ما معرفی کنند.
ای عاشقان ای عاشقان امروز ماییم و شما
افتاده در غرقابه ای تا خود که داند آشنا
گر سیل عالم پر شود هر موج چون اشتر شود
مرغان آبی را چه غم تا غم خورد مرغ هوا
ما رخ ز شکر افروخته با موج و بحر آموخته
زان سان که ماهی را بود دریا و طوفان جان فزا
این باد اندر هر سری سودای دیگر می پزد
سودای آن ساقی مرا باقی همه آن شما
دیروز مستان را به ره بربود آن ساقی کله
امروز می در می دهد تا برکند از ما قبا
ای رشک ماه و مشتری با ما و پنهان چون پری
خوش خوش کشانم می بری آخر نگویی تا کجا
*مولانا
امیر تاجیک یکی از خوانندگان عرصه پاپ است که از دهه 80 با اجراهایی در تلویزیون به شهرت رسید. او در رشته مهندسی طراحی صنعتی تحصیل کرده، اما وارد عرصه خوانندگی هم شد. از کارهای مطرح وی می توان به تیتراژ سریال زیر آسمان شهر و چند قطعه جداگانه به نام های «یه مسجد» (برای فلسطین)، آسمونه و افتتاحیه جام جهانی کشتی و مواردی دیگر اشاره کرد. او در سال ۱۳۹۱ آلبوم «زندگی» را منتشر کرد.
رمان گاوخونی نوشته جعفر مدرس صادقی، در سال ۱۳۶۲ منتشر و برنده جایزه 20 سال ادبیات داستانی شد. این کتاب را معروف ترین اثر مدرس صادقی و یکی از برجسته ترین رمان های ادبیات معاصر ایران می دانند. گاوخونی، داستان مرد جوانی است که از اصفهان به تهران آمده و به همراه دو نفر از دوستانش در خانه ای زندگی مشترک دارد. اما انگار که هنوز ذهنش جایی در زادگاهش اصفهان، لابه لای خاطرات و گذشته اش جا مانده است. او پدرش را از دست داده، اما هنوز در خواب و رویاهایی که برایمان بازگو می کند با پدرش ارتباط عمیقی دارد. انگار که نه پدر می خواهد فراموش شود، نه او قادر به فراموش کردن است و به این شکل ارتباط آن دو به واسطه مقوله هایی چون خاطره، رویا و خواب حفظ می شود.
کتاب در نگاه اول داستان خطی و ساده ای به نظر می آید که می توانیم حتی یک روزه آن را بخوانیم و لذت ببریم، ولی در واقع در عمق لایه های اساطیری و نمادین بسیاری دارد و با تمام شدنش تازه مخاطب را درگیر دنیای به ظاهر ساده خود می کند. می توان گفت رمان گاوخونی میل درونی انسان به جاودانگی است. ترس او از فراموش شدن و فراموش کردن و ناتوانی بشر در مقابل بخش های ناخودآگاهش.
گفتنی است این کتاب را انتشارات مرکز منتشر کرده است.
ملکه گدایان نام سریالی اجتماعی است که توسط حسین سهیلی زاده ساخته شده است. در توضیح این سریال که در فضای سایت های آنلاین به نمایش درمی آید، آمده است: شاید امروزِ تو ، بتونه فردایی برای من باشه، کسی تو دنیا از سرنوشت اطلاعی نداره، حتی شما! ملکه گدایان مجموعه نمایشی به کارگردانی حسین سهیلی زاده و به تهیه کنندگی علی طلوعی، محصول سال ۱۳۹۹ است که در حال پخش است. باران کوثری، آرمان درویش، پانته آ بهرام، رویا نونهالی، فرزاد فرزین و الهام کردا از جمله بازیگران مطرح این سریال هستند.
گفت و گو با پژوهشگر برتر شرکت ملی حفاری
مشعل یکی از روایت های ثابت و همیشگی خانواده بزرگ صنعت نفت پژوهشگران و نخبگان جوان هستند که با وجود محدودیت ها و شرایط سخت مالی و امکاناتی تلاش کرده اند تا خلاقیت ها و طرح های مورد نظرشان را اجرایی کنند. در بسیاری از شرکتها حمایتهای محدودی در جهت اجرای پروژه های پژوهشی وجود دارد اما بخش زیادی بدون حمایت کارشان را تا مرحله ای قابل قبول پیش برده اند. بخش قابل توجهی از این پروژه های مهم پژوهشی هم در انتظار تجاری شدن هستند اما سالهاست در همین مرحله باقی مانده اند.
یونس یوسفی، جوان پژوهشگر خانواده بزرگ صنعت نفت است که بدون حمایت های مادی توانسته تعدادی از پروژه های پژوهشی خود را تکمیل و به مرحله بهره برداری برساند. او از طریق آزمونهای سال 91 به شرکت ملی حفاری وارد شده اما شروع به کارش از سال 94 بوده است و در این مدت توانسته با معرفی اقدام های پژوهشی خود، زمینه ای برای تحقق پژوهش ها فراهم کند. او در حال حاضر مهندس ارشد بازرس فنی مکانیک در شرکت ملی حفاری ایران است.
یوسفی در گفت و گو با مشعل فعالیت های خود در چند سال اخیر را تشریح کرد و با اشاره به فعالیتهای علمی خود قبل از ورود به فضای فنی و اجرایی گفت: سالها به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه های آزاد واحدهای نجف آباد، امیدیه و مسجد سلیمان فعالیت داشتم و برخی از اقدام های پژوهشی مستقل مربوط به همین دوره است.
او با بیان اینکه درسال 94 طراحی پروژه پژوهشی پاورکرافت(هوا ناو) سرنشین دار برای تمام سطوح خشک، آب و باتلاقی انجام شد، گفت: از 1950 مدلهای مختلفی از پاورکرافت ساخته شده اما مدل طراحی شده من تغییراتی در سیستم کنترل دارد و برای اولین بار در دانشگاه طراحی و اجرا شد و هم اکنون در دانشگاه امیدیه مورد استفاده است. البته مدلهای نظامی پاورکرافت هم ساخته شده که کاربردهای متفاوتی دارد.
یوسفی که در سال 97 کارمند نمونه و در سال 98 پژوهشگر برتر در سطح شرکت ملی حفاری شده است، گفت: در حوزه ساخت هواپیماهای بدون سرنشین نیز از سالها قبل فعالیت داشته ام و طرح من در مسابقات هواپیماهای بدون سرنشین دانشگاه صنعتی شریف جزو چهار رتبه برتر شناخته شد. همین پروژه در جشنواره ای در دانشگاه فردوسی مشهد هم مورد تقدیر قرار گرفت.
این پژوهشگر شرکت ملی حفاری و دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت می گوید: در این مدت گزارش های فنی و تخصصی را در مورد موتورهای دیزلی سنگینی که کار تولید توان الکتریکی را بر عهده دارند، نوشته و این گزارش ها باعث کاهش هزینه ها و صدمه به تجهیزات فنی و ماشین آلات شده است. یوسفی افزود: این موتورها 12 و 16 سیلندر ابعادی بزرگ دارند و درواقع به نوعی موتور محرک دکلهای حفاری هستند و پیشنهادهای ارائه شده در راستای حفظ و صیانت از عملیات اجرایی و فعالیت دکل های نفت بوده است و به همین دلیل به عنوان کارمند نمونه انتخاب شده است.
وی درباره انتخاب به عنوان پژوهشگر برتر هم گفت: علاوه بر امتیازبندی که شرکت ملی حفاری در مورد کارهای پژوهشی انجام داد، سامانه کنترل موتورهای دیزلی را طراحی کردم.
این سامانه می تواند عملکرد و پارامترهای مختلف در موتورهای دیزلی را کنترل کند و به این ترتیب، جلوی بسیاری از حوادث را بگیرد؛ البته این پروژه هنوز به مرحله اجرا نرسیده است.
یوسفی تاکید دارد که طرح های پژوهشی ارائه شده از سوی او قابلیت اجرا در بخش های دیگر صنعت نفت را دارد و افزود: البته در آینده موتورهای دیزلی تبدیل به توربین های ژنراتور می شود و این قابلیت از جهت پدافند غیر عامل اهمیت زیادی دارد.
این پژوهشگر جوان شرکت ملی حفاری ایران می گوید در جریان این پروژه های پژوهشی حمایتی را از سوی شرکت یا نهاد خاصی نداشته و حتی انتخاب به عنوان کارمند و پژوهشگر برتر هم تاثیری در موقعیت و شرایط کاری نداشته است و بعد از آن حمایتی وجود نداشته است.
یوسفی با بیان اینکه جای رویکرد توجه و ایجاد مشوق برای پژوهشگر و کارمندان دیگر خالی و کمرنگ است ، افزود: آنچه تاکنون پیشرفته است، در نتیجه تلاش و علاقه شخصی خودم بوده و انگیزه ای از بیرون فراهم نبوده است و تلاش می کنم باز هم با وجود کمبودها کار پژوهش را پیش ببرم.
به منظور حمایت از حقوق حیوانات آخرین دلفین باقیمانده در مجموعه دلفیناریوم برج میلاد باحضور کارشناسان سازمان محیط زیست و در شرایط استاندارد از این مجموعه خارج و دلفیناریوم برج میلاد پس از بیش از۵ سال فعالیت برای همیشه تعطیل شد.در نهایت صبح روز پنج شنبه ۲۵ دی، «کاسیا» برای همیشه از دلفیناریوم برج میلاد خداحافظی کرد و این دلفین با رعایت نکات ایمنی و در سلامت کامل به جزیره کیش منتقل شد.
عکس : سید حسین تهوّری / تسنیم
Catch Notes یک اپلیکیشن یادداشت برداری خوش ساخت با قابلیت همگام سازی با فضاهای ابری و شبیه به Evernote است. کار با این نرم افزار به سادگی آب خوردن است. رابط کاربری موبایل محور آن با داشتن یک چرخ گردان به شما امکان می دهد به راحتی دستور مورد نظر خود (یادداشت برداری، آپلود عکس، ضبط صدا و...) را انجام دهید. این برنامه تروتمیز است و رابط کاربری رنگارنگی دارد که به راحتی قابل پیمایش است. محدودیت فضای ابری تاحدودی آزاردهنده است، با وجود این Catch Notes یکی از بهترین اپلیکیشن های نوت برداری ابری محسوب می شود.
این یک نرم افزار فشرده سازی اطلاعات محسوب می شود که با کم کردن حجم تصاویر، متون و فایل های دیگر، به کاربران کمک می کند از ترافیک خود بیشتر و بهتر استفاده کنند. علاوه بر این Onavo Extend با کنترل مصرف دیتا در اپلیکیشن های مختلف، یک گزارش ماهانه از ترافیک مصرفی برای شما فراهم می کند. اگر از کاربران تلفن های هوشمند هستید، Onavo Extend با مدیریت مصرف ترافیک، شما را از هزینه های شارژ حساب کاربری دیتا می رهاند.
Kingsoft Office یک نرم افزار آفیس پر از امکانات محسوب می شود که تبلت شما را به یک پردازشگر متون و ویرایشگر اسناد پرتابل تبدیل می کند. این نرم افزار به شما امکان می دهد، به فرمت های مختلف نرم افزارهای مایکروسافت آفیس مانند فرمت های نرم افزار ورد (doc و docx) یا نرم افزار اکسل و یا پاورپوینت دسترسی داشته باشید. Kingsoft Office پشتیبانی از فایل های پی دی اف را فراموش نکرده است. این نرم افزار یک File Manager نیز دارد که به کاربر امکانی نظیر پشتیبانی از فضاهای ذخیره سازی ابری (مانند گوگل درایو، دراپ باکس یا Box)، همگام سازی فایل های ویرایش شده با فایل های ذخیره شده در کلاد را ارائه می دهد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات