معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با بیان اینکه در شورای راهبردی صنعت پتروشیمی و بدون احتساب دیگر مناطق کشور، در مجموع ۲۱۰ میلیارد تومان در بخش زیست محیطی و ۲۳۳ میلیارد تومان در حوزه اجتماعی در سال ۹۸ هزینه شده است، تصریح کرد: در حوزه زیرساختی و عمرانی ۴۵۰ میلیارد ریال، حمایت های اجتماعی ۵۴۰ میلیارد ریال، آموزش و پرورش ۳۷۰ میلیارد ریال، درمانی پزشکی ۵۵۰ میلیارد ریال، مدیریت بحران ۲۴۰ میلیارد ریال و فرهنگی ورزشی ۱۸۰ میلیارد ریال در زمینه اجتماعی هزینه شده است.
هنوز در مسئولیت اجتماعی بالغ نشده ایم
ناصر بابایی، معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی یکی از مهمانان همایش بود که به صورت آنلاین در آن شرکت کرد . او با تاکید بر اینکه حرکت در مسیر مسئولیت های اجتماعی در کسب وکار و سود هم تأثیرگذار است، گفت: نیاز به یک پلتفرم مدیریتی قوی داریم و اگر چنین پلتفرمی وجود نداشته باشد، این پازل خوب کار نخواهد کرد و دیگر تصویر کلی نمایان نیست و ما در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی از یک سال و نیم گذشته تلاش کردیم یک پلتفرم مدیریتی ایجاد و اهداف را مشخص کنیم.
او با اعلام اینکه هم اکنون سند مدیریت راهبردی این شرکت در حوزه مسئولیت اجتماعی را تهیه کرده ایم و راهبردها و فرآیندها نیز تدوین شده و در مرحله اجرا هستیم، گفت: هنوز در ابتدای کار هستیم و نمی توانیم بگوییم یک سازمان بالغ هستیم. مسئولیت اجتماعی بیشتر شبیه کار کیفی است تا کمّی و به این دلیل شما نیازمند این هستید که سازمانی راهبردمحور باشید.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با بیان اینکه مسئولیت اجتماعی تنها به معنای کمک به مردم نیست بلکه شامل الگوی کسب وکار و بهره وری، سیستم های محیط زیستی، قوانین و ... هم می شود، افزود: همکاران ما در این حوزه یک تیم ۳۰ نفره به نام کمیته تعالی تشکیل داده اند که نشست های آن به طور پیوسته برگزار شده و در بخش مصرف انرژی، تولید محصولات باکیفیت و استانداردها و دستورعمل هایی که در شرکت ایجاد می کنیم، بررسی می کنیم و امیدواریم در آینده تأثیرگذار باشیم.
می خواهیم نخستین و مطمئن ترین انتخاب خدمت گیرندگان باشیم
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت هم در پنجمین همایش مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت به صورت آنلاین گزارشی از عملکرد این مجموعه به خصوص در دوران کرونا را ارائه داد. سیدمهدی هاشمی با اعلام اینکه از ابتدای شیوع اپیدمی بیماری کرونا در کشور، تعداد کل فوتی ها با تشخیص قطعی این بیماری در بیمارستان های نه گانه ۳۵۰ نفر بوده است که از این تعداد ۲۴۰ نفر شرکتی و مابقی فوت شدگان غیرشرکتی بودند. همچنین تعداد کل بستری های ناشی از ابتلا به کرونا تا پایان آذرماه امسال، حدود ۷ هزار نفر بوده که از تعداد موارد بستری ۵۳۰۰ مورد شرکتی و ۱۷۰۰ نفر غیرشرکتی بودند.
راه اندازی سامانه غربالگری بیماران کرونایی، اهدای ۲۰ دستگاه ونتیلاتور به دانشگاه علوم پزشکی اهواز، راه اندازی آزمایشگاه PCR در سه منطقه تهران، اهواز و ماهشهر، آماده سازی آزمایشگاه ویروس شناسی عسلویه، تدوین سیاست های کارکنانی به منظور حفظ سلامت کارکنان شاغل و تأمین سرمایه انسانی مورد نیاز برای مقابله با همه گیری، راه اندازی خط مشاوره تلفنی کرونا، اهدای تجهیزات حفاظت فردی به مردم بومی و مناطق محروم پیرامونی در ماهشهر، بوشهر و خارک، شمال غرب و گچساران، راه اندازی و اداره نقاهتگاه های بیماران کرونا، مشارکت فعال در گندزدایی اماکن شهری از جمله اقدامات این مجموعه در پیشگیری از کرونا بوده است.
وی چشم انداز سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را به عنوان نخستین و مطمئن ترین انتخاب خدمت گیرندگان و الگوی برتر نظام سلامت منطقه در حوزه خلیج فارس و کشورهای همجوار مورد اشاره قرار داد و عنوان کرد: ارتقای سطح سلامت، ارتقای کیفیت خدمات، بهبود پاسخگویی و افزایش رضایت مندی گیرندگان خدمات، ارتقای کارآمدی سازمانی، تعالی و رشد سرمایه های انسانی، روزآمدی فناوری و تحقیقات سلامت و بهبود روابط فراسازمانی از اهم اهداف این سازمان برای ارائه خدمات بهتر به کارکنان صنعت نفت است.
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، مشارکت فعال در ارائه خدمات پیشگیرانه سلامت و آموزش بهداشت، دفع ایمن پسماندهای بیمارستانی، ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در مراکز درمان مستقیم به جمعیت بومی، بهره گیری از منابع محلی موجود تا حد امکان، ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به جمعیت بومی در همه گیری ها و ایفای نقش فعال در ستادهای بحران منطقه ای را از جمله رئوس اقدام ها و برنامه های این سازمان در حوزه مسئولیت اجتماعی دانست.
بسیاری از موضوعات جزو مسئولیتمان نیست، اما می تواند مسئولیت اجتماعی تلقی شود
جعفر توفیقی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، یکی دیگر از مهمانان این همایش بود که رویکردهای پژوهشگاه در حوزه مسئولیت اجتماعی را تشریح کرد. توفیقی مأموریت اصلی پژوهشگاه صنعت نفت را ارزش آفرینی برای بخش های مختلف صنعت نفت و انرژی از طریق توسعه فناوری و ارائه خدمات فناورانه اعلام کرد و گفت: پیشگامی در توسعه ظرفیت های فناورانه مورد نیاز صنعت، مسئولیت مهم ماست.
او گفت: وظایفی در اساسنامه برای پژوهشگاه صنعت نفت لحاظ شده است که بر این اساس تلاش می کنیم مأموریت ها و تکالیفی را که به عهده داریم به گونه ای جهت دهی و هدف گذاری کنیم که به صورت مستقیم و غیرمستقیم مخاطب آن مردم باشند. به واقع هنگامی که مشکلی از سوی پژوهشگاه در صنعت نفت حل می شود، آن صنعت می تواند مایه خیر و برکت زیادی برای مردم باشد. بنابراین پژوهشگاه را که از بودجه دولتی منتفع می شود، در نگاه مردم یک پژوهشگاه اثربخش و تأثیرگذار جلوه می دهد. اما در عین حال مسئولیت هایی هم وجود دارد که در اساسنامه پژوهشگاه نیامده و در حیطه وظایف ما نیست، اما اعتقادمان این است که می تواند جزو مسئولیت های اجتماعی ما تلقی شود، بنابراین سعی خواهیم کرد تا حد امکان در این زمینه هم بتوانیم گره گشا باشیم.
او بهینه سازی مصرف آب و انرژی و تصفیه پساب های صنعتی و کاهش مصرف انرژی را از جمله اقدامات مهم پژوهشگاه برشمرد و گفت: پژوهشگاه صنعت نفت همواره به دنبال این است تا در زمینه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر به پیشرفت های قابل قبولی دست یابد. در حقیقت دنبال این هستیم که برق و انرژی مورد نیاز پژوهشگاه را از طریق انرژی خورشیدی تأمین کنیم و آن را به همه قسمت ها تسری دهیم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت همچنین از پروژه ای برای پاکسازی خاک های آلوده به خصوص در عسلویه یاد کرد و گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده حجم این آلودگی تا ۲۰۰ هزار بشکه به آب های زیرزمین خواهد رسید. در این زمینه همه سعی و تلاش خود را برای رفع این آلودگی به کار خواهیم گرفت، همچنین دنبال این هستیم از روش های نو پاکسازی بهره ببریم نه روش های شیمیایی که محیط را آلوده می کنند.
توفیقی در ادامه به ایجاد مرکز نوآوری در پژوهشگاه صنعت نفت اشاره کرد و از زمینه سازی برای پیاده سازی ایده های ناب مبتنی بر دانش توسط صاحبان ایده، ایجاد زمینه مناسب برای ظهور و حمایت از خلاقیت نیروهای جوان، حمایت از صاحبان ایده در راستای کاربردی کردن ایده های علمی و هم افزایی از طریق ارتباط با دیگر گروه های نوآور و خلاق به عنوان اقدام های پژوهشگاه در راستای پیشبرد اهداف این مرکز نام برد. برای اینکه به این نوع فعالیت شتاب و سرعت بیشتری دهیم از شتاب دهنده ها دعوت کردیم در مرکز نوآوری پژوهشگاه مستقر شوند و با استفاده از تجاربی که دارند، شغل های مورد نیاز را برای جوانان خلاق ایجاد کنند.
وی همچنین به طرح ملی میزبانی نیز اشاره کرد و گفت: براساس این طرح قرار است پژوهشگاه صنعت نفت سالانه میزبان ۱۰۰ دانشجوی کارشناسی ارشد و دکترا باشد که می توانند پایان نامه و پروژه های دانشگاهی خود را با استفاده از امکانات پژوهشگاه انجام دهند.
برگزیدگان پنجمین همایش مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت
در این همایش دو روزه تعدادی دیگر از مجموعه های صنعت نفت از جمله مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، مدیرعامل پالایشگاه فجر جم، پالایشگاه بید بلند، شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب و ... ارائه گزارش داشتند و در پایان روز دوم نیز دبیرخانه پنجمین همایش دو روزه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت با انتشار بیانیه ای به کار خود پایان داد و از شرکت های برتر در دو بخش ارائه «گزارش پایداری» و «فعالیت در بخش مسئولیت اجتماعی (CSR)» قدردانی شد . در بخش بهترین گزارش های پایداری لوح سپاس به همراه تندیس طلایی به سه شرکت پالایش گاز فجر جم، پالایش نفت تهران و پتروشیمی مبین اهدا شد. لوح سپاس به همراه تندیس نقره ای به سه شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، گاز استان هرمزگان و گاز استان اصفهان اهدا شد. در بخش بهترین اقدام های مسئولیت اجتماعی در حوزه کارکنان شرکت پتروشیمی زاگرس برای «ارتقای وضع مدیریت بحران از طریق اجرای پروژه الگوسازی و تجزیه و تحلیل پیامدهای مخاطره ها» لوح سپاس به همراه تندیس طلایی گرفت. همچنین لوح سپاس به همراه تندیس نقره ای به شرکت گاز استان بوشهر برای «طرح مطلوب توازن کار و زندگی کارکنان شرکت در حوزه جامعه» اهدا شد. لوح سپاس به همراه تندیس طلایی به شرکت نفت و گاز غرب به دلیل «اقدام ها در قبال جوامع عشایری و روستایی و همزیستی ایل راه و نفت راه» اعطا شد.
شرکت پالایش گاز بید بلند هم برای «مجموعه اقدام های تأمین تدارکات محلی و ثبت ۳۰۰ شرکت و مرکز خرید در سامانه خرید وزارت نفت» لوح سپاس به همراه تندیس نقره ای دریافت کرد.
این همایش همچنین در حوزه محیط زیست لوح سپاس به همراه تندیس طلا را به شرکت پتروشیمی شیراز، به دلیل «اجرای رویکرد سازوکار پاک (CDM) و دریافت نخستین و دومین مجموعه تأییدیه گواهینامه های کاهش انتشار از سازمان ملل متحد» اهدا کرد.
لوح سپاس به همراه تندیس نقره ای این بخش نیز به شرکت پتروشیمی مروارید به دلیل «مجموعه اقدام های حمایت از تنوع زیستی استان بوشهر شامل ایجاد بانک ژن محیط زیست استان و احیای زیستگاه» اهدا شد.
جایزه بخش ویژه این همایش شامل لوح سپاس به همراه تندیس طلا به ترتیب به شرکت ملی گاز به دلیل ارائه نخستین گزارش پایداری در سطح شرکت های اصلی و توسعه CSR در زیرمجموعه، شرکت ملی صنایع پتروشیمی به دلیل اقدام های فراگیر در زمینه مقابله با ویروس کرونا، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به دلیل اقدام های فراگیر در زمینه مقابله با ویروس کرونا و خدمات درمانی، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به دلیل مشارکت در مهار سیل خوزستان و دفع آب گرفتگی در استان خوزستان در سال ۹۸، شرکت اکتشاف، تولید و بهره برداری پاسارگاد به دلیل جریان سازی توسعه مشارکتی CSR در منطقه غرب کارون، پتروشیمی نوری به دلیل گزارش دهی در سطح بین المللی و ثبت گزارش در GRI و در نهایت پتروشیمی فجر انرژی به دلیل گزارش دهی در سطح بین المللی و ثبت گزارش در GRI تقدیم شد.