گزارش آخرین فعالیت های شرکت نفت و گاز پارس در طرح گوره - جاسک از زبان سرپرست پروژه
روزهای روشن در مکران
مشعل این روزها که سخن از آمادگی وزارت نفت برای افزایش توان تولید در مدت زمان چند ماهه است، بد نیست بدانید که طرح ایجاد مقصد صادراتی جدید نیز با سرعت در بخش های مختلف انجام می شود. صحبت از طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک، به عنوان یکی از مهم ترين طرح های در دست اقدام وزارت نفت در مسير توسعه همه جانبه صنعت نفت است؛ طرحی راهبردی که هدف از آن، کاهش وابستگی ایران به تنگه هرمز، کاهش ریسک و تضمین استمرار صادرات نفت خام، افزایش پایانه های صادرات نفت و تمرکززدایی و جلوگیری از تجمع و قطبی شدن پایانه های نفتی در یک منطقه است و می توان امیدوار بود که با رفع محدودیت های تحریم از این منطقه، شاهد میزبانی مشتریان نفتی باشیم. طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک که با هدف انتقال يك ميليون بشكه نفت خام سبك و سنگين صادراتي در روز، به وسیله يك خط لوله 42 اينچی با طول تقريبي 1000 كيلومتر و با استفاده از پنج تلمبه خانه بين راهي و 2 ايستگاه توپکراني، همچنين 11 پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقريبي 180 كيلومتر، در دستور كار شركت ملي نفت ايران قرار دارد، شامل پايانه دريافت نفت، 20 مخزن به ظرفيت مجموع 10 ميليون بشكه و تاسيسات جانبي شامل 3 عدد گوي شناور و اسكله صادراتي است. ضرورت پيشبرد موازي و يکپارچه هر يک از پروژه ها، افزون بر تنوع بخش های اجرای کار، بر حساسيت ها، پيچيدگی ها و سختی های اجرای اين طرح ملی افزوده است.
با اجرای این طرح، امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از پايانه نفتي گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل درياي عمان فراهم مي شود و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتی نفت خام کشور، اهميتی راهبردی می يابد. طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک از نيمه سال 95 آغاز و با دستور رئیس جمهور و پيگيری وزير نفت شروع شد و تنها فعاليت صورت گرفته قبل از آن، انجام بخشی از طراحی پايه بود که وزارت نفت آن را ادامه داد و فعاليت ها تداوم يافت. مبدأ خط منطقه گوره، شهرستان گناوه استان بوشهر و پس از عبور از استان های بوشهر، فارس و هرمزگان از ۶۰ کیلومتری غرب شهر جاسک (منطقه کوه مبارک) به ترمینال و تأسیسات دریایی نوساز متصل می شود. در این میان، طرح پایانه نفتی جاسک، آخرین حلقه از زنجیره طرح ملی و راهبردی انتقال نفت خام از گوره به جاسک است که در سال ۱۳۹۸ شرح کار مربوط به آن، به شرکت نفت و گاز پارس واگذار شد.
وحید مالکی، سرپرست طرح توسعه پایانه نفتی جاسک همزمان با آغاز عملیات لوله گذاری دریایی فاز زودهنگام این طرح در گفت و گو با هفته نامه «مشعل» به بررسی فعالیتی که از سوی شرکت نفت و گاز پارس در این طرح ملی انجام می شود، پرداخته است.
جهت گیری برای پایان فاز نخست طرح ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک، پایان امسال در نظر گرفته شده و شرکت نفت و گاز پارس هم در این زمینه از آمادگی لازم برخوردار است.
مالکی، با اشاره به پیشرفت فیزیکی 70 درصدی در فاز زودهنگام، آن را شامل يك خط ۴۸ اینچ خشکی، یک مجموعه سيستم اندازه گيري، دو رشته خط لوله 36 اينچ دریایی در مجموع به طول تقريبي 12 كيلومتر و يك مجموعه گوي شناور و سامانه های پشتیبانی و کنترلی دانسته و می گوید که با توجه به تلاش هاي انجام شده و روند اجرای کار، امكان بهره برداري از مجموعه ذكر شده تا پايان سال جاري ميسر خواهد شد. به گفته او در بهمن ماه با تکمیل لوله گذاری دریایی زودهنگام، جهش چشمگیری را در پیشرفت کار هر دو فاز شاهد خواهیم بود.
بر مبناي برنامه زمان بندي، كل طرح تا پايان آذر 1400 آماده بهره برداری خواهد بود. مشروح این گفت و گو در ادامه می آید: