گزارشی از اقدام های پالایشگاه آبادان در حوزه مسئولیت اجتماعی
خدمات رسانی گسترده به بومیان منطقه
مشعل در ایران مسئولیت های اجتماعی به عهده دولت است و در این میان صنعت نفت به نیابت از دولت به مقوله مسئولیت اجتماعی در مناطق همجوار نفتی می پردازد. مدت ها بحث مسئولیت های اجتماعی به فراموشی سپرده شده بود و نوعی بی تفاوتی نسبت به آن احساس می شد، اما در چند سال اخیر نگاه صنعت نفت به عنوان یک سازمان پیشرو تغییرات چشمگیری داشته است. شکل گیری حوزه مشاور اجتماعی در سال 1392 گویای اهتمام این وزارتخانه در زمینه تحقق اهداف و عمل به موضوع مسئولیت اجتماعی است که به دنبال آن استانداردسازی اقدام های جاری شرکت های نفتی در زمینه CSR، کمک به کاهش ریسک ها و بحران های اجتماعی در مناطق و تسهیل پیشبرد پروژه های صنعت نفت، حرکت در مسیر توسعه همزمان صنعت و جوامع پیرامونی، تهیه و ارائه چارچوب و سازوکار گزارش دهی منظم و موثر مسئولیت اجتماعی برای شرکت ها، دستیابی صنعت نفت به وجهه، خوشنامی و جایگاه جهانی در این زمینه، پایبندی به الزام های جهانی و همسویی با مجامع و شرکت های بین المللی و بهره گیری از امتیازها از جمله اهداف این وزارتخانه است. به همین دلیل وزارت نفت به شرکت های اصلی و فرعی خود ابلاغ کرده است تا مسئولیت اجتماعی را در دستور کار خود قرار دهند. یکی از آنها پالایشگاه آبادان است که در زمینه فعالیت های زیست محیطی همسو با مسئولیت اجتماعی گام های موثری برداشته است. در ادامه گزارشی از اقدام های انجام شده اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی در شرکت پالایش نفت آبادان را می خوانید:
پالایشگاه آبادان بزرگترین صنعت در شهر آبادان به شمار می رود و به دلیل قرارگیری آن در قلب شهر به نوعی پالایشگاه، شهروند آبادان است و این امر باعث می شود که تعامل نزدیکی بین پالایشگاه و شهر برقرار شود. هر زمانی که بحرانی به وجود آمده و نیاز به حضور پالایشگاه بوده، حضور داشته است. ضمن آنکه نزدیک به 8 هزار نفر نیرو در پالایشگاه شاغل هستند که با خانواده هایشان حدود 32 هزار نفر می شوند که بخش بزرگی از جمعیت شهر را تشکیل می دهند. پالایشگاه نفت آبادان در اجرای پروژه نوفلرینگ (NO Flaring) در زمره پیشگامان در سطح کشور بوده که با اجرای کامل این طرح بخشی از گازهای ارسالی از واحدهای پالایشی به مشعل ها، بازیافت و به شبکه سوخت گازی پالایشگاه تزریق می شود. هم اکنون میزان بازیافت معادل گاز طبیعی به 5022 کیلوگرم در ساعت رسیده است. همچنین با کاهش میزان فلرینگ پالایشگاه و در پی آن کاهش ورود گازهای گلخانه ای به جو و بهبود شرایط زیست محیطی، 110 هزار تن در سال از گازهای آلاینده جو کاسته شده است. علاوه بر آن با ایجاد و توسعه فضای سبز پالایشگاه و عملیات غیرصنعتی، دبل سیل کردن مخازن که باعث کاهش گازهای آلی فرار می شود، راه اندازی پروژه پایش آنلاین خروجی دودکش های نیروگاه 3، تعویض مشعل کوره های واحدهای عملیاتی، اجرای پروژه بارومتریک کاندنسرهای بالاسری واحد 80 به منظور کاهش گازهای آلی ناشی از پساب تولیدی و اجرای پروژه بازیافت گازهای ارسالی به مشعل شماره 5 FGRU اقدامات زیست محیطی پالایشگاه آبادان همچنان در سرلوحه دستور کار مدیران آن قرار دارد.
تعمیرات اساسی با حفظ مسائل زیست محیطی
طی روزهای اخیر خبری از خروج دود سیاه از مشعل های پالایشگاه و کاتالیست از دودکش فاز 3 شنیده شده است که در این زمینه باید گفت؛ فلرینگ یکی از موارد اجتناب ناپذیر در فرآیندهای پالایشی است که خطرات ناشی از آتش سوزی را کاهش می دهد و از تولید محصولات ناخواسته جلوگیری می کند و از این طریق گازهای طبیعی به صورت کنترل شده سوزانده می شوند. به بیان دیگر، قطع فلرینگ به طور کامل منجر به انتشار این گازها به شکل خطرناک و کنترل نشده خواهد شد. در همین راستا پایش و کنترل روی خروجی های فلر پالایشگاه به صورت مستمر در حال انجام است؛ با این حال گاهی در شرایط اضطراری برخی از عوامل سبب خروج دود سیاه می شود. مهم ترین عامل، بستن واحد (Shut Down) است که همراه با خروج از سیستم کمپرسور بالاسری واحد، هیدروکربن های سنگین جایگزین هیدروکربن های سبک می شود. عامل بعدی اختلال در فرآیند عملیاتی از قبیل قطع آب، برق و گاز است. همچنین به سبب بستن و راه اندازی مجدد واحد کت کراکر فاز 3 بعد از تعمیرات اساسی، مقداری کاتالیست از خروجی دودکش در هوا انتشار یافت که با پایدار شدن واحد در مراحل اولیه، این مساله هم اکنون دیگر وجود ندارد. تعمیرات اساسی مجتمع واحدهای فاز 3 بنزین سازی شرکت پالایش نفت آبادان که در نوع خود بی نظیر است، کاملا با رویکرد زیست محیطی و حفظ منابع انسانی و طبیعی با اقدام جهادی کارکنان کارا و دلسوز انجام شده است.
همکاری با شبکه برق سراسری
همان طور که می دانید، پالایشگاه آبادان در یک منطقه مرزی قرار دارد و با توجه به شرایط جغرافیایی و تنوع قومی و به دلیل اینکه یک بندر صادراتی فعال است، مسئولیت های اجتماعی خاصی را دنبال می کند. اقدام های پالایشگاه آبادان به شهر آبادان و دیگر بخش های جامعه بازمی گردد. در حال حاضر این پالایشگاه، دارای چند باشگاه است که در اختیار کارکنان قرار دارد و باشگاه های ورزشی متنوع و قابل توجهی در شهر آبادان فعال هستند. تیم های ورزش های همگانی این پالایشگاه در رشته های مختلف فعال هستند و نزدیک به 130 رشته اصلی و فرعی داریم که در بیشتر این رشته ها علاوه بر آقایان، خانم ها نیز حضور فعال دارند. تمام باشگاه ها و سینمای پالایشگاه در خدمت مردم شهر است. امکانات ورزشی پالایشگاه، بر اساس مسئولیت های اجتماعی در اختیار مردم شهر آبادان نیز قرار می گیرد. ورزشگاه تختی آبادان، یکی از آخرین دستاوردهای اجرای تعهدات اجتماعی پالایشگاه آبادان است که نوسازی شده و امروز با شرایط مطلوب و استاندارد، بهره برداری شده است. از دیگر برنامه های این پالایشگاه می توان به ارائه خدمات پشتیبانی و همکاری آتش نشانان پالایشگاه با آتش نشانان شهر در شرایط بحران اشاره کرد، ضمن آنکه سالانه به 700 کارآموز خدمات آموزشی ارائه می شود که این افراد از طریق نهادها، ارگان ها، دانشگاه و سایر مراکز شهری به پالایشگاه معرفی می شوند. همچنین به بخشی از نهادهای مردمی از جمله مرکز کودکان استثنایی، دارالایتام و شیرخوارگاه ها به طور مستمر کمک می شود. بیشتر فعالیت های شرکت برون سپاری شده و با استفاده از پیمانکاران بومی شهر، نیروی کارگر متخصص و ماهر (در گستره شهر آبادان) جذب پالایشگاه شده اند. همچنین با استفاده از سیکل مداربسته ای که در پالایشگاه اجرا شده، میزان مصرف آب پالایشگاه که از طریق رودخانه بهمن شیر تامین می شد، به حداقل رسیده است. در این سیکل، هرزروی و کاهش تولید آلاینده هایی که احتمال دارد همراه با آب از پالایشگاه خارج شود، به صفر رسیده است. با توجه به تولید برق مازادی که در پالایشگاه وجود دارد، نزدیک به 15 مگاوات برق در این شرایط به شبکه برق سراسری تزریق شده است که این کار در کاهش خاموشی ها بسیار مؤثر بوده، به گونه ای که تابستان امسال شاهد خاموشی در آبادان نبوده ایم.
کرونا و خدمت رسانی به بومیان
در رابطه با بحث کرونا علاوه بر مبلغ 20 میلیارد ریالی که همان ابتدای کار به منظور خرید ونتیلاتور برای کادر درمانی شهر از سوی پالایشگاه آبادان کمک شد، بیمارستان صنعت نفت نیز در بخش کرونا در اختیار دانشگاه علوم پزشکی قرار گرفت. تاکنون 32 هزار لیتر مواد ضدعفونی کننده و مایعات، خریداری شده هم در پالایشگاه و هم در بعضی ادارات شهر توزیع شده است. همچنین در مانوری که بنا بر اعلام فرماندار در ماه گذشته برگزار شد، نزدیک به 7 هزار ماسک توزیع شد. خرید 60 دستگاه تب سنج و استفاده از آنها در ورودی های پالایشگاه نیز از دیگر اقدام هایی بود که در مکان های دیگر هم استفاده شدند.