جنگ تمام نشده صادرات نفت ایران افزایش یافته است
«ما می توانیم» کلید واژه مشترک صنعت نفت
تولید روزانه گاز کشور به هزار میلیون مترمکعب رسید
صنعت پالایش کشور در مرز خودکفایی کامل
24.5 درصد پیشرفت درگستره 1 بندرعباس – رفسنجان
بازوهای صنعت نفت در نمایشگاه 25
تـولد ابر پروژه صنعت پتروشیمی در دوران تحریم
قطار احیای تقاضای سوخت باز هم متوقف شد
خانهها کوچک تر قوانین سختتر
وزیر نفت در ششمین کنگره راهبردی و نمایشگاه نفت و نیرو
در نابودی کنگره نفت و نیرو ناکام ماندند
مشعل بیژن زنگنه، وزیر نفت در ششمین کنگره راهبردی و نمایشگاه نفت و نیرو از عده ای سخن گفت که ۴۰ سال است تلاش می کنند تولید نفت ایران از روزانه ۴ میلیون بشکه بالاتر نرود و ضمن آن، گفت که الحمدلله موفق بوده اند. او در بیان تلاش های این گروه که از آنان نام نبرد، توضیح داد: به واقع هم زحمت کشیدند؛ با مجلس و دستگاه های زیادی کارو سعی کردند افراد زیادی را از هستی ساقط کنند تا نگذارند تولید نفت ایران از ۴ میلیون بشکه در روز بالاتر رود. زنگنه در پاسخ خبرنگاران درباره اینکه اینها چه افرادی هستند؟ به دو کلمه «عوامل غیبی» اکتفا کرد. وزیر نفت در ادامه سخنانش در این کنگره گفت: من روزگاری را می بینم که تولید نفت ممنوع شود و بگویند هر تولیدکننده ای حدی برای ظرفیت تولید دارد و در صورت رعایت نکردن آن مراوداتتان با دنیا مختل می شود، همان قواعدی که در پروتکل کیوتو برای تولید دی اکسید کربن(co2) گذاشتند، برای تولید نفت هم اجرا شود، بنابراین باید نفت تولید کنیم، حال چگونگی مصرف آن بحث دیگری است.
وی در بخش دیگری اظهار کرد: پس از پایان دوران وزارتم، هدفم این نیست که رهنمود بدهم؛ زیرا گوش نمی دهند. همه آنهایی که آمدند، خودشان را ملای دهر می دانند و حرف کسی را گوش نمی دهند و کار خودشان را می کنند. ما به کوچک ترها کمک می کنیم که با هم جمع شوند، یک قدرت می شوند. باید «فکر» تولید و با اندیشه های اشتباه مقابله کرد، عالم نمایی بسیار بد است. کم سوادی بدتر از بی سوادی است. کم سوادهایی داریم که عالم نمایی می کنند، این افراد برای توسعه کشور خطر دارند. این افراد در عین حالی که توسعه کشور را متوقف می کنند، مردم را هم گمراه می کنند. شما چند نفر در کشور سراغ دارید که پرسشی از آنها بپرسید و بگویند نمی دانم؟ همه حرف می زنند. باید با عالم نمایی مقابله کرد. وی با اشاره به اینکه در پنجمین دوره کنگره نفت و نیرو دستیابی به ظرفیت تولید ۸ میلیون بشکه تولید نفت بررسی شد که عده ای پس از آن توهین را آغاز کردند، گفت: ما برای تولید ۶.۵ میلیون بشکه نفت به تفکیک میدان برنامه داریم. خیلی ها می گویند پس اگر چنین ظرفیتی وجود داشت، شما چه کار می کردید؟ ما هر چه برای افزایش تولید نفت زحمت کشیدیم، جلوی آن را گرفتند، یک عده مقابل افزایش تولید نفت ایستادند؛ اما این ایستادگی هم اگرچه سخت است، تمام می شود. وزیر نفت با بیان اینکه در این دورانی که جهان با شیوع ویروس همه گیر کووید-۱۹ روبه روست، باید به یکدیگر کمک کنند، تصریح کرد: پارسال زمان آغاز شیوع این ویروس، طرح ها را حدود ۱۵ روز تعطیل کردیم؛ اما بهره برداری را نمی توانستیم تعطیل کنیم و اصل را بر این گذاشتیم که با تدوین و ابلاغ پروتکل ها و به کارگیری سختگیرانه آنها زندگی و تولید کنیم که الحمدلله خوب هم جلو رفت. او گفت که این آخرین کنگره ای است که به عنوان وزیر نفت در آن سخنرانی می کنم و پنج دوره پیشین به همت برگزارکنندگان و مدیران باشگاه نفت و نیرو بدون یک ریال کمک دولتی برگزار شد که جای قدردانی دارد. نهادهای غیردولتی وقتی دولت ها بسیار قوی هستند، دشمن دولت ها تلقی می شوند و دولت ها سعی می کنند آنها را نابود کنند. خیلی هم تلاش شده است باشگاه نفت و نیرو را نابود کنند، اما نتوانستند. این یک دستاورد برای کشور است که عده ای که ایده دارند، نظر دارند با هم حرف می زنند.
وزیر نفت با بیان اینکه ما در شرایط سختی بودیم و هنوز این شرایط سخت برای ما جریان دارد، افزود: اکنون این بحث مطرح است که ممکن است تحریم ها و محدودیت هایی که غیرقانونی است، برداشته شود؛ البته من خیلی درباره تحریم حرف نمی زنم. در سه سال گذشته ظرفیت عظیمی برای صادرات نفت و فراورده های نفتی ایجاد شده که به طور حتم از این ظرفیت، پس از دوران تحریم استفاده می کنیم. همیشه آرزو و هدفم این بود که ایران در بازرگانی نفت جهان نقش داشته باشد و برای آن هم بسیار تلاش کردم که هر بار به نوعی جلوی آن گرفته شد.
با امکاناتی که در این دوره از تحریم ها به ما داده شد و اجازه ریسک کردن داشتیم، ظرفیت های خوبی ایجاد کردیم که تحت هیچ شرایطی از بین نمی بریم. راه های زیادی یاد گرفتیم، توان امسال ما با سال های ۹۶ و ۹۷ قابل مقایسه نیست، ما ظرفیت بالایی داریم. زنگنه همچنین به ایجاد ظرفیت های خوبی که در ساخت تجهیزات صنعت نفت، توسعه میدان های نفت و گاز و... در کشور ایجاد شده است، اشاره کرد و گفت: هم اکنون ۸۰ درصد تجهیزات ثابت صنعت نفت در داخل ساخته می شود؛ البته در ساخت بعضی تجهیزات مانند لوله های بدون درز مشکل داریم که باید در این زمینه اقدام کنیم. همکاری با دانشگاه ها در موضوع ضریب بازیافت مخازن بسیار امیدبخش است، در موضوع افزایش ضریب بازیافت مخازن باید خودمان کارهای توسعه ای انجام دهیم و در عین حال از ظرفیت شرکت های درجه یک بین المللی استفاده کنیم. استفاده از شرکت های خارجی فقط برای جذب سرمایه نیست؛ بلکه برای ضریب بازیافت و دانش فنی هم است، معتقدم یکی از دانش های فنی، مدیریت است.
وزیر نفت با اشاره به اینکه پیشنهاد صندوق توسعه ملی سال ۱۳۷۷ ارائه شد، تشکیل این صندوق را بسیار مهم دانست و افزود: به طور حتم باید بخشی از درآمد مازاد نفت به صندوق توسعه ملی واریز شود و از آنجا ثروت زیرزمینی تجدیدناپذیر به سرمایه روزمینی تجدیدپذیر تبدیل شد و این به معنای آن است که آن پول باید سرمایه گذاری شود.
او که بر ضرورت افزایش ظرفیت تولید نفت ایران تأکید کرد، گفت: اگر قرار باشد پول نفت در بودجه هزینه شود، مریض را مریض تر می کند؛ اما اگر به صندوق توسعه برود، می تواند درست مصرف شود؛ البته نباید صندوق توسعه را هم مرتب برای کارهای غیراقتصادی و غیرضروری با فشار نیش زد. بگذاریم همان روال عادی کار خود را انجام دهد. در سال های اخیر برای افزایش تولید نفت بسیار تلاش کردیم؛ البته بیشتر سال های عمر این دولت به تحریم گذشت؛ اما با قیمت بسیار سنگین و با زجر فراوان نگذاشتیم توسعه نفت متوقف شود.
وی با بیان اینکه نیاز است شرکت های اکتشاف و تولید را راه بیندازیم و آقای آقامحمدی هم به عنوان مقام مسؤول در کشور بر این موضوع صحه گذاشت، یادآور شد: افرادی بودند و هستند که هنوز می گویند شرکت های اکتشاف و تولید (E&P) گرگ زاده اند و هنوز هم به عنوان استاد معظم در تلویزیون حرف می زنند. شما ببینید آیا در حدود ۶ ماه اخیر من به تلویزیون رفته ام؟! اما به این افراد به عنوان استاد تریبون می دهند، استاد اقتصاد خرد که نمی تواند درباره نفت صحبت کند! آیا استاد قرارداد نفتی است؟ حتی کسی که متخصص نفت است، نمی تواند درباره نظام اجرای قراردادهای نفتی صحبت کند. وزیر نفت ادامه داد: فردی می تواند درباره نظام اجرای قراردادهای نفتی صحبت کند که دانش مدیریت پروژه داشته باشد و بداند حقوق قراردادهای نفتی چیست؟ روابط نفتی چیست؟ و چطور این قراردادها به وجود آمدند و تاریخشان چیست؟ عده ای به عنوان استاد در همه مسائل صحبت می کنند، به واقع عجیب است. زنگنه با بیان اینکه معتقدم به طور حتم باید تولید نفت در کشور افزایش یابد و در این مسیر باید از ظرفیت شرکت های اکتشاف و تولید استفاده کرد، افزود: باید منابع لازم را برای این شرکت ها تأمین کرد و آنها را با دانشگاه ها پیوند داد تا از مطالعات آنها استفاده کنند. هم اکنون ۸۰ درصد ظرفیت میدان های ما برای افزایش ضریب بازیافت به دانشگاه ها سپرده شده است. صنعت گاز، محور دیگر سخنان زنگنه بود و با بیان اینکه کار بزرگی در این بخش انجام شده است، گفت: تولید گاز خام کشور هم اکنون از رقم هزار و ۳۰ میلیون مترمکعب عبور کرده؛ اما مصرف بسیار سریع تر جلو می رود. افزایش مصرف گاز در تهران امسال ۱۵ درصد و در کل کشور ۱۲ درصد بوده است. هیچ شرکت نفتی یا گازی نمی تواند پاسخ افزایش 12 یا 15 درصدی مصرف را بدهد، کم می آورد. مگر می شود کشوری ۱۲ درصد رشد مصرف داشته باشد و تولید ناخالصش یک درصد باشد؟! اگر رشد تولید ناخالص ۱۲ درصد بود، آدم دلش نمی سوخت؛ اما رشد تولید ناخالص داخلی یک تا ۱.۵ درصد و رشد مصرف انرژی ۱۲ تا ۱۳ درصد باشد، یعنی یک جای کار مشکل اساسی دارد. زنگنه با بیان اینکه میدان پارس جنوبی به ظرفیت کامل رسیده است و ۶۰ تا ۸۰ میلیون مترمکعب دیگر می توان از این میدان برداشت و سپس باید حفظ تولید کرد، افزود: همین مقدار افزایش تولید هم سال آینده مصرف می شود؛ البته برای سال های آینده ما طرح هایی داریم؛ اما راه حل مشکل انرژی در کشور طرف تولید نیست، طرف مصرف و تقاضاست.
زنگنه با اشاره به ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر برای بهینه سازی مصرف انرژی گفت: دولت و مجلس با هم این قانون را کم رنگ کردند، پرداخت بموقع یارانه ها سبب شد در عمل این قانون را در بخش بهینه سازی مصرف سوخت کنار بگذارند. بهینه سازی، موضوع بسیار مهمی است که بخشی از آن به صورت روش های قیمتی و بخشی هم غیرقیمتی است. در بخش روش های غیرقیمتی، راهکارهای خوبی طراحی شده بود و ده ها میلیارد دلار طرح در شورای اقتصاد تصویب شد؛ اما تقریباً هیچ کدام از زمانی که تصمیم دولت و مجلس این شد که یارانه اصل مسأله است، جلو نرفت. موضوع یارانه ها ضربات جبران ناپذیری به شرکت های بخش انرژی وارد کرد و شرکت های بخش انرژی، بالاترین ضربات را به دلیل پرداخت یارانه در این دولت متحمل شدند. برای سال آینده هم طبق قانون بودجه همین طور است و هیچ فرقی نکرده است. همه این شرکت ها پای پرداخت یارانه قربانی می شوند.
وی به کار مهم توسعه گازرسانی و اینکه بخش اصلی کار شرکت ملی گاز تا به اینجا انجام شده و در آینده مقداری توسعه در تقویت شبکه و لوله کشی را در دستور کار دارد، اشاره کرد و گفت: نزدیک به ۹۵ درصد جمعیت ایران زیر پوشش شبکه گاز قرار گرفته اند که این کار هم اقتصادی بوده است؛ اجرای اقتصادی طرح های گازرسانی به وسیله نرم افزارهای مربوطه کاملاً بررسی و رعایت شده است.
وزیر نفت با اشاره به اینکه کار مهمی در صنعت پالایش انجام شده است و هم اکنون برای نخستین بار با مازاد تولید بنزین و گازوئیل روبه رو هستیم، پیش از این همواره با مازاد تولید مازوت، فراورده های سبک دیگر مانند نفتا، گاز مایع (ال پی جی) روبه رو بودیم و در عین حال کیفیت فراورده ها را هم بهبود بخشیده ایم که طبق روال خود ادامه خواهد داشت، افزود: مجوزها و موافقت هایی برای اختصاص نزدیک به یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت خام جدید به پالایشگاه های اصلی کشور به منظور بهینه سازی صادر شده است که باید منابعش را فراهم کنیم؛ قانون توسعه پتروپالایشگاه ها اگر اجرا شود، اینها هم فعال می شوند و مسائلشان حل می شود. زنگنه با بیان اینکه حرکت ما در صنعت پتروشیمی بسیار مطلوب و مطمئن بوده است، تصریح کرد: تقریباً همه خوراک های موجود تخصیص یافته و برای آنها طرح تعریف شده است. وی با اشاره به افزایش سالانه ۱۷ میلیون تن به ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی تا پایان امسال، اظهار کرد: جهش دوم صنعت پتروشیمی سال آینده تکمیل می شود و درآمد این صنعت تا پایان ۱۴۰۰ با احتساب قیمت های سال ۹۵ به ۲۵ میلیارد دلار می رسد. وزیر نفت با اشاره به اینکه درآمد صنعت پتروشیمی با تحقق جهش سوم صنعت پتروشیمی در پایان سال ۱۴۰۴، به ۳۳ میلیارد دلار می رسد، گفت: دو مگاپروژه جدید هر یک با سرمایه گذاری حدود ۳ میلیارد دلار تعریف شده است که تا سال ۱۴۰۶ فعال می شوند. زنگنه با بیان اینکه توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی وظیفه وزارت نفت نیست، اما وزارت نفت به عنوان وظیفه ای ملی به آن می پردازد، ادامه داد: طرح های پیشران در چهار زنجیره پروپیلن، متانول، بنزن و اتیلن با اولویت تولید پروپیلن از متانول با توجه به کمبود پروپیلن در کشور تعریف شده اند. وی با اشاره به اجرای طرح های افزایش تولید پروپیلن در شمال، جنوب و غرب کشور گفت: پروپیلن تولیدی برای توزیع و مصرف در صنایع پایین دستی پتروشیمی با خط لوله از جنوب به شمال شیراز و از شمال به شرق و شمال شرقی منتقل می شود تا صنایع توسعه یابند و زنجیره ارزش تکمیل شود.
وزیر نفت، موضوع امنیتی و راهبردی بودن صادرات گاز را برای کشور بااهمیت دانست و گفت: این پرسش را هیچ فردی پاسخ نمی دهد و همه از پاسخگویی به آن فرار می کنند. صادرات گاز خام فروشی است یا نیست؟ اگر خام فروشی است، پس چرا خام فروشی نفت بد است، اما خام فروشی صادرات گاز جزو اوجب واجبات! به جای صادرات گاز می توان آن را در داخل برای خوراک صنایع و مجتمع های پتروشیمی کشور مصرف کرد و معتقدم همانند نفت باید تولید و صادر کنیم،از نظر من هیچ کدام مطلق نیست، یعنی هر دو باید باشد و صادرات گاز هم بدانید که خام فروشی است، گرچه اهمیت امنیتی و راهبردی برای کشور دارد. وی با بیان اینکه با تولید نفت در بالاترین حد، یعنی حدود ۴ میلیون بشکه در روز، کمتر از روزانه ۳۰ میلیون مترمکعب گاز مشعل خواهیم داشت که هم اکنون به دلیل کمتر بودن تولید نفت، این رقم نیز پایین تر است، ادامه داد: جمع آوری همه گازهای مشعل برنامه ریزی شده است، به طوری که تا پایان سال ۱۴۰۱ بیش از ۹۵ درصد آنها جمع آوری و به خوراک پتروشیمی تبدیل می شود. این کار مهمی است که پس از نزدیک به ۱۱۰ سال می توانیم فلر نداشته باشیم که بخشی در این دولت و بخشی هم در دولت آینده به نتیجه می رسد.
وزیر نفت با اشاره به اینکه برای نخستین بار توانایی صادرات نفت کشور از دریای عمان ایجاد می شود، گفت: ساخت خط لوله هزار کیلومتری از گوره تا جاسک تا پایان امسال تکمیل خواهد شد که با بهره برداری کامل از آن کار بزرگی انجام می شود. زنگنه به توسعه توان ملی از طریق نهادهای دانش بنیان تأکید کرد و افزود: پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز ری را به منظور استقرار واحدهای استارت آپ و دانش بنیان راه اندازی کرده ایم.
وی به حمایت وزارت نفت از مراکز نوآوری در همه دانشکده های فنی تهران اشاره کرد و گفت: این وزارتخانه به منظور کمک به جوانان برای فعالیت در حوزه های مختلف صنعت نفت در ایجاد مراکز نوآوری در باشگاه شماره ۲ نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه تهران، امیرکبیر، شریف و علم و صنعت کمک خواهد کرد. وزیر نفت به ایجاد صندوق پژوهش و فناوری با سرمایه اولیه ۱۰۰ میلیارد تومان که تا ۱۲ برابر سرمایه می تواند تضمین به این شرکت ها بدهد، اشاره کرد و ادامه داد: افزون بر اینکه سرمایه این صندوق افزایش می یابد، ۸۰۰ میلیارد تومان دیگر هم در بودجه به عنوان تسهیلات ترجیحی به صورت وجوه اداره شده در نظر گرفته شده است.
زنگنه به مرجع صدور گواهی کیفیت هم اشاره کرد و گفت: این گواهی زیر پوشش انجمن نفت و با صدور مجوز سازمان استاندارد است. همه تجهیزاتی که در صنعت نفت ساخته می شود، باید مجوز آی پی آی IPI را داشته باشند. وی با بیان اینکه آنچه در پارک ری اهمیت دارد، فیزیک آن نیست، بلکه اکوسیستم آن است، تصریح کرد: در این اکوسیستم همه اجزا باید با هم ارتباط داشته باشند، مانند دانشگاه تهران که همه اجزا از دانشگاه تهران، استادان، کتابفروشی های اطراف دانشگاه و... با هم در ارتباط هستند؛ البته مهم ترین موضوع در اکوسیستم آدم ها هستند و شما (اعضای باشگاه نفت و نیرو) می توانید در این زمینه نقشی مهم ایفا کنید. وزیر نفت به روابط مالی دولت و شرکت ملی نفت ایران هم اشاره کرد و با بیان اینکه امکان طرح این موضوع مهم در این دولت فراهم نشد، اظهار کرد: بدون تنظیم این رابطه نه شرکت ملی نفت و نه صنعت نفت هیچ کدام رشد نمی کنند و دولت هم به جایگاه درست خود بر نمی گردد. این رابطه باید تنظیم شود و تنظیم آن هم پیچیده نیست؛ اما تصمیم آن کار بسیار سختی است. زنگنه با بیان اینکه ساختار بخش انرژی بسیار مشکل دارد و ضروری است بخش نفت و نیرو یکپارچه باشند، یادآوری کرد: من مدت ها با یکپارچگی این دو بخش مخالف بودم؛ اما اکنون بشدت موافق آن هستم. بهتر است از ابتدای دولت سیزدهم وزارت انرژی داشته باشیم که این به نفع همه است. او با بیان اینکه آیا ممانعت از افزایش تولید نفت در دولت آینده ادامه می یابد، پاسخ مثبت داد و افزود: آنها اراده ای قوی دارند و اراده آنها الزام هایی هم دارد و نمی گذارند.
وزیر نفت در جمع خبرنگاران گفت: تشکیل وزارت انرژی، انجام شدنی است و مجلس شورای اسلامی می تواند در این زمینه اقدام کند. او درباره رابطه مالی شرکت ملی نفت ایران و دولت عنوان کرد: این رابطه مالی نوشته شده، اما نپخته است و روش های قدیمی است و جواب نمی دهد. عمر آن نیز بیشتر از دو سال نیست. زنگنه درباره وصول مطالبات بابک زنجانی گفت: من هم در جریان هستم.
کنگره نفت و نیرو از جمله رخدادهای سالانه است که توانسته نقش حلقه واسط میان فعالان این صنعت اعم از وزارتخانه ها، انجمن ها، مدیران، استادان و دانشجویان دانشگاه ها، کارشناسان و مجموعه شرکت های داخلی و بین المللی را ایفا کند و زمینه ای برای برقراری ارتباط، تبادل افکار و مبادله آخرین راهکارها و ارائه روش های بهبود و الگوی نوین حل مسأله در این حوزه فراهم سازد که امسال ششمین دوره آن برگزار شد.
بیست وپنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی برگزار شد
مشعل «نفت ملی، کالا و خدمات ایرانی» شعار بیست وپنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی بود که سوم بهمن ماه به مدت چهار روز در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران آغاز به کار کرد و با حضور وزیر نفت و مدیران ارشد صنعت نفت، جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سفیران کشورهای خارجی در تهران و دیگر مسئولان، در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران گشایش یافت.
اگر چه تاریخ همیشگی این نمایشگاه فصل بهار(اردیبهشت ماه) بود؛ اما کرونا مانع برگزاری آن در فصول گذشته شد تا شاهد برگزاری آن در نخستین روزهای زمستان باشیم. می شود گفت تحریم و کرونا دست به دست هم دادند تا این دوره از نمایشگاه مثل سال های گذشته پر تب و تاب نباشد. هم شرکت های خارجی غایب بودند و هم داخلی ها به دلیل کرونا کم تعداد تر از قبل بودند و افزون بر آن بازدید از نمایشگاه هم تنها بر اساس ارائه کارت دعوت امکان پذیر شد.
در این نمایشگاه، شرکت ملی نفت و صنایع بالادستی در سالن ۸ و ۹، دانشگاه ها و مراکز علمی، استارت آپ ها، شتاب دهنده ها و پارک های علم و فناوری در سالن ۱۰ و ۱۱، پتروشیمی و صنایع مرتبط در سالن ۱۴ و ۱۵، گاز و صنایع مرتبط، لوله و پوشش لوله و شیرآلات در سالن ۳۸، پالایش و پخش و صنایع مرتبط در سالن ۴۱، ماشین های دوار در سالن ۷، اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران در سالن ۵ و انجمن های تخصصی نفت و دیگر شرکت ها هر یک در سالن های جداگانه قرار گرفتند.
بر اساس اعلام مدیر نمایشگاه، این رویداد با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی برگزار می شود و افزون بر پروتکل های مصوب نمایشگاه و ستاد کرونا شامل استفاده مشارکت کنندگان و بازدیدکنندگان از بسته بهداشتی حاوی ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی کننده در ورودی و داخل سالن ها، عریض تر شدن راهروها و موارد مربوط به غرفه سازی و... که در نمایشگاه های کنونی رعایت می شود، وزارت نفت نیز پروتکل های سختگیرانه ای برای حفظ سلامتی مشارکت کنندگان و بازدیدکنندگان در نظر گرفت؛ از جمله آنکه بازدید از نمایشگاه تنها بر اساس ارائه کارت دعوت امکان پذیر بود.
با این حال همزمانی بیست وپنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با جابه جایی قدرت در آمریکا و روی کار آمدن جوبایدن همه را پیگیر آن کرد که آیا صنعت نفت شاهد فصل تازه ای برای تولید و فروش نفت خام خواهد بود یا خیر؟ آنگونه که وزیر نفت در روز افتتاحیه نمایشگاه در باره افزایش صادرات نفت ایران مورد سوال قرار گرفت و نسبت به آن پاسخ مثبت داد و خبر خوب هم این که ما در این سه سال در بازاریابی و انتقال پول و دریافت پول، قدرتمندتر و توانمندتر از گذشته شدیم و در صورت رفع تحریم ها با قدرت وارد بازار می شویم و در کوتاه ترین زمان ممکن به تولید حداکثری می رسیم.
وزیر نفت در افتتاحیه بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش ایران اعلام کرد
افتتاحیه بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش ایران با سخنان مهم وزیر نفت همراه بود که اشاره کرد: دشمنان می خواستند صادرات نفت ما را به صفر برسانند، اما با فداکاری همکارانمان، بالاترین رکوردهای صادرات فراورده های نفتی را در دوران تحریم ثبت کردیم و داغ این را که صادرات نفت به صفر برسد بر جگرشان گذاشتیم. بیژن زنگنه در مراسم افتتاح بیست وپنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران گفت: بعد از شیوع ویروس کووید-۱۹ از اسفندماه پارسال، نمی توانستیم تولید نفت و گاز و بهره برداری از پالایشگاه ها و پتروشیمی ها را متوقف کنیم، زیرا جریان زندگی مردم باید تداوم می یافت و اگر گاز، نفت و سوخت تولید نمی شد، چرخ کارخانه ها و زندگی مردم از حرکت بازمی ایستاد. وزارت نفت در شرایط کرونا، اصل را بر این گذاشت که با رعایت پروتکل های بهداشتی و حداکثر دغدغه برای سلامت کارکنان جریان تولید را متوقف نکند، به این منظور، از اسفندماه پارسال کارگروهی تشکیل شد و دستورالعمل هایی را دقیق تر و مشخص تر برای صنعت نفت تدوین و ابلاغ کردیم و بر اجرای آن هم نظارت سختگیرانه داشتیم و واحدهای اچ اس ای (بهداشت، ایمنی و محیط زیست) شرکت های تابع مکلف به اجرای آن و نظارت بر اجرای آنها شدند که اثر بسیار مطلوب و موفقی نیز داشت. به گفته او، با توجه به اینکه نمی شود جریان کار را در کشور متوقف کرد، طرح های صنعت نفت با همین پروتکل های سختگیرانه بهداشتی کار خود را از سر گرفتند و الحمدالله موفق هم بودند.
زنگنه گفت که این نمایشگاه نیز بخشی از زندگی ماست و همانند شاخه های دیگر زندگی مردم و بخش های دیگر صنعت نفت که تداوم یافت، کار با تولیدکنندگان نیز باید ادامه یابد، نمی توان در سال جهش تولید رابطه میان تولیدکننده و متقاضی و کارفرماها را قطع کرد. نمایشگاه نفت امسال به دلیل عبور از اوج فشار شیوع ویروس کرونا به تعویق افتاد، اما به هر حال لازم بود این رابطه بماند، در نتیجه این نمایشگاه با رعایت همه پروتکل های بهداشتی برگزار شد. وزیر نفت با اشاره به نام گذاری امسال به نام سال «جهش تولید» از سوی مقام معظم رهبری یادآور شد که وزارت نفت ابتدای سال یک بار دیگر اقدام های خود برای تحقق این شعار را مرور و محورهای مشخصی را تعیین و تصویب کرد. او با اشاره به دیدار مقام معظم رهبری با سران قوا در چهارم آذرماه گفت: ایشان با بیان برخی راه حل ها از سوی کارشناسان و متخصصان برای اقدام هایی همچون افزایش تولیدات صنعت نفت با تکیه بر دانش بنیان کردن صنایع، ابراز امیدواری کردند با اجرای این راهکارها آثار مثبتی در زندگی مردم و کشور پدید بیاید.
زنگنه با اشاره به سیاست های وزارت نفت برای حمایت از تولید کالاها و خدمات مهندسی موردنیاز صنعت نفت افزود: شعار نمایشگاه امسال هوشمندانه است؛ نفت ملی، کالا و خدمات ایرانی. امسال در آستانه هفتادمین سالروز ملی شدن صنعت نفت هستیم و این ملی شدن جز با تکمیل توانمندی در ارکان اقتدار این صنعت تکمیل نمی شود. در این نمایشگاه درخصوص حمایت جدی از شرکت های دانش بنیان و تکیه بر آنها برای توسعه صنعت نفت بسیار تلاش شده است، مهم ترین رکن برای تقویت فناوری و بومی کردن فناوری ملی، شرکت های پیمانکار عمومی (GC) است، اکنون شرکت های اکتشاف و تولید (E&P) را هم اضافه می کنم که اگر این شرکت ها فعال شوند و کار کنند، همه زیردست های آن ها هم فعال می شوند. این شرکت ها محرک و مولد تقاضا هستند و مهم ترین عاملی که صنعت و شاخه های مختلف تولید داخلی نفت و کالاها و تجهیزات موردنیاز را فعال می کند، تقاضاست. این شرکت ها می توانند مولد ده ها هزار میلیارد کالا و خدمات در شاخه های مختلفی که شما کار می کنید باشند، هم می توانند تأمین مالی کنند و هم این پروژه ها را می توانند بگیرند و میان پیمانکاران تقسیم کنند و نظارت و مدیریت کلان در اجرا دارند و بازگشت پولشان نیز تا حدودی تضمین شده است. این شرکت ها به معنای واقعی از دانش بنیان ها هستند، زیرا دانش بنیان، شرکتی است که تکیه اصلی بر دانش فنی و توانایی مدیریتی و راهبری است.
زنگنه در بخش دیگری از سخنان خود در افتتاحیه نمایشگاه ابتکار وزارت نفت برای حمایت از شرکت های دانش بنیان را مورد یادآوری قرار داد و در این زمینه توضیح داد: بیش از یک سال است که از دانش بنیان ها حمایت و این روند را دنبال می کنیم و امروز بخشی از ثمره آن مشخص می شود و نقشه راه آن خیلی مشخص تدوین می شود. نشانه آن ایجاد پارک فناوری نفت و گاز ری در زمینی به وسعت ۲۵ هکتار در نزدیک پالایشگاه تهران است و همه کارهایش انجام و تصویب شده و رئیس آن هم تعیین شده و فعال است.
با ایجاد این پارک، ارتباط و بابی جدید و دوطرفه با دانش بنیان ها از جمله استارت آپ ها باز می شود. امیدواریم که نه تنها در تهران، بلکه در کشور این پارک بتواند ایفای نقش کند، زیرا ما در حال همکاری با دانشگاه های تهران، شریف، امیرکبیر، علم و صنعت، صنعتی اصفهان، چمران، صنعت نفت و پژوهشگاه صنعت نفت برای احداث مراکز نوآوری یا کارخانه های نوآوری با هدف ارتقای فناوری هستیم و اگر امکان آن در محل های دیگر نیز وجود داشته باشد، حمایت خواهیم کرد و این همان هدفی است که مقام معظم رهبری بر آن تأکید دارند.زنگنه همچنین تأسیس صندوق پژوهش و فناوری نفت را هم مورد اشاره قرار داد که این صندوق بسیار مهم است و می تواند بسیاری از ضمانت ها را به شرکت ها بدهد و حمایت های مالی کند.
وی گفت: امسال در لایحه بودجه ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای پرداخت از منابع داخلی شرکت های تابع نفت به منظور کمک به سرمایه گذاری شرکت های خطرپذیر، حمایت از ساخت داخل و طرح های توسعه ای اشتغال آفرین، تولید بار نخست و کمک های بلاعوض و وجوه اداره شده و تسهیلات ارزی پیشنهاد کردیم که امیدواریم در مجلس شورای اسلامی تصویب شود. البته شاید این ۸۰۰ میلیارد تومان هفت تا هشت برابر بتواند آثار مالی داشته باشد.زنگنه با اشاره به کمک برای ایجاد شتاب دهنده ها با هدف توسعه استارت آپ ها اظهار کرد: برای استقرار استارت آپ ها در مراکز فناوری در پارک های نوآوری و در پارک ری، امکانات لازم داریم و دعوت می کنیم شرکت های دانش بنیان در پارک فناوری نفت و گاز ری مستقر شوند. بیش از ۲۰۰ موضوع فناورانه از کالا و خدمات در بخش بالادستی نفت برای واگذاری به شرکت های دانش بنیان تعریف و مشخص شده است.وزیر نفت با اشاره به ضرورت بهره مندی از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و شتاب دهنده ها در صنعت نفت گفت: به این منظور، برای استفاده از این ظرفیت در دو طرح مهم برنامه ریزی کرده ایم. یکی طرح احیای چاه های کم بازده است که برای آن ۵۰۰ میلیون دلار اعتبار پیش بینی شده و دیگری بحث بهینه سازی مصرف سوخت که شتاب دهنده ها در این زمینه هم می توانند نقش تعیین کننده ای داشته باشند. بر آنیم تا یک محوطه نمایشگاه دائمی برای نفت ایجاد کنیم که به طور مرتب و در شاخه های موردنیاز صنعت نفت امکان ارتباط مستمر عرضه و تقاضا فراهم باشد.یک برنامه دیگرکه برای حمایت از سازندگان ایرانی که از سوی وزیر نفت مورد اشاره قرار گرفت، برنامه تضمین خرید از محل صندوق پژوهش و فناوری نفت بود که آن را اتفاق مهمی خواند و گفت: صدور گواهی کیفیت برای نخستین بار توسط یک مرجع ایرانی تأییدشده ازسوی سازمان استاندارد است.او همچنین با تاکید بر مباحث بهینه سازی مصرف انرژی، محیط زیست و حمایت از ساخت داخل با تمرکز بر کالاهای اساسی موردنیاز صنعت نفت گفت: در همین زمینه ساخت فناورانه تجهیزات راهبردی و اولویت دار صنعت نفت را در ۱۰ گروه کالایی دنبال کرده ایم که در بخش هایی بسیار خوب پیش رفته و در بخش هایی هنوز کارهای زیادی باقی مانده است.زنگنه یکی از دستاوردهای اصلی اجرای قراردادهای نگهداشت و افزایش توان تولید را افزایش تقاضا برای تجهیزات ایرانی خواند و گفت: زمانی بود که به طور مثال کارخانه لوله سازی اسفراین برای ۲۰ هزار تن تقاضا به ما مراجعه می کرد، اما الان ظرفیت این کارخانه پر است و ما به ظرفیت های بیشتر نیاز داریم. این نشان می دهد ظرفیت های موجود برای ساخت لوله های بدون درز کافی نیست و یا در زمینه لوله های CRA نیز همچنان ضعف داریم.او به ساخت لوله نیس موردنیاز در خط لوله گوره جاسک برای نخستین بار در کشور اشاره کرد و گفت: قراردادهای ساخت دیگر تجهیزات و تأسیسات مانند اسکیدمانتد، دکل حفاری و... نیز در حال پیشروی است.
وزیر نفت درباره ساخت ماشین های دوار، کمپرسورها، توربین ها، الکتروموتورها و پمپ ها نیز به سفارش پمپ های موردنیاز طرح گوره جاسک به سه پمپ ساز ایرانی اشاره کرد و گفت: نخستین پمپ های ساخته شده از سوی این شرکت ها تا پایان سال تحویل طرح می شود.
زنگنه همچنین از امضای قرارداد برای ساخت تعدادی توربوکمپرسور۱۶ مگاواتی و همچنین سفارش ساخت کمپرسورهایی برای فشارافزایی در پارس جنوبی به مجموعه OTC خبر داد و افزود: نظامی که برای بهره برداری و تعمیرات سیستم های ماشین های دوار ابلاغ شده، سبب تقویت ساخت داخل می شود و باید از این دستورعمل تبعیت کرد که به نفع اقتصاد ملی است. البته به این قانع نیستم که شرکت های ایران تنها کالایی را بسازند، بلکه باید برند ایجاد و با صادرات محصولاتشان برای مردم ارزش آفرینی کنند.وزیر نفت با اشاره به کمبود جدی منابع برای سرمایه گذاری در سال های اخیر ادامه داد: به همین دلیل بسیاری از سرمایه گذاری ها به تأخیر افتاد، اما سعی کردیم با جذب منابع از بازار سرمایه حرکت خود را ادامه دهیم و ظرفیت های شرکت را حفظ کنیم.
وزیر نفت در ادامه گفت: دشمنان ما دنبال این بودند ما را نابود کنند که ما بمیریم و صادرات ما به صفر برسد، اما نه تنها صادرات نفت ما به صفر نرسید، بلکه با فداکاری همکارانمان بالاترین رکوردهای صادرات فراورده های نفتی را در دوران تحریم ثبت کردیم و داغ اینکه صادرات نفت را به صفر برسانند، بر جگرشان گذاشتیم. اکنون در موقعیتی نیستم که بگویم به چه عددهایی رسیدیم، ترامپ و پمپئو مردند و خودشان و افکار جنایتکارانه شان به زباله دان تاریخ پیوست، اما ما زنده ایم و با امید بیشتر برای ساختن کشور تلاش خواهیم کرد.وزیر نفت خواستار صرفه جویی در مصرف گاز شد و افزود: بالاترین رقم های افزایش تولید گاز را در این سال ها داشته ایم؛ تولید گاز در پارس جنوبی ۲.۵ برابر شده و تولید روزانه گاز خام کشور از مرز هزار میلیون مترمکعب گذشته، اما رشد مصرف بیش از این ها بوده است و به همین دلیل، مصارف صنایع را محدود کرده ایم.
مجید بوجارزاده، مدیر بیست وپنجمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در افتتاحیه این مراسم نیز با اشاره به حضور گسترده شرکت های داخلی در این نمایشگاه گفت: این دوره از نمایشگاه با تمرکز حداکثری از توان ایرانی و با رعایت حداکثری پروتکل های بهداشتی برای جلوگیری از شیوع کرونا برگزار می شود.او این رویداد را عرصه نمایش توانمندی ها و آیینه تمام نمای سیاست های وزارت نفت در عرصه اقتصاد و فناوری انرژی دانست و توضیح داد: امروز در شرایطی که تحریم های ناجوانمردانه بر پیکره ایران اسلامی وارد آمده است و در بحبوحه شیوع بیماری کرونا که اقتصادهای بزرگ دنیا را در معرض چالش های جدیدی قرار داده است، نگاه های زیادی معطوف به صنعت نفت ایران بوده و عملکرد این صنعت بیش از هر زمان دیگری مورد توجه قرار گرفته است. نگاهی گذرا به سیاست های صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران در چند سال گذشته، مؤید این واقعیت است که بخش عمده ای از اهداف مدنظر در مسیر خوداتکایی و توانمندسازی و روزآمدی شرکت های خصوصی و دانش بنیان محقق شده است.مدیر بیست وپنجمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با بیان اینکه این دستاوردها با مشارکت همه جانبه سازندگان تجهیزات، صادرکنندگان، پیمانکاران، سرمایه گذاران، شرکت های طراحی - مهندسی، مراکز علمی و شرکت های دانش بنیان حاصل شده است، اظهار کرد: این رویداد نمودی از راه های موفق پیش روست که در سایه سیاست های حمایتی صنعت نفت از بخش خصوصی و غیردولتی شکل گرفته است. در این دوره از نمایشگاه، با وجود مشکلاتی که به واسطه شیوع بیماری کرونا در تمامی کشورها به وجود آمده و حضور شرکت های خارجی نیز بیشتر به دلیل محدودیت های پروازی و مسافرتی امکان پذیر نبوده است، همه توجه ها و نگاه ها به شرکت های داخلی و نمایش توانمندی ها و فعالیت های آنان در پروژه های صنعت نفت معطوف بوده و بر همین اساس تلاش شده است دستاوردهای عظیم این دسته از شرکت ها به نحوی مطلوب در این نمایشگاه در منظر متخصصان و کارشناسان قرار گیرد. در عین حال استقبال گسترده شرکت های داخلی از حضور در بیست وپنجمین نمایشگاه صنعت نفت، از استمرار تحولاتی مثبت در صنعت نفت کشور خبر می دهد؛ اتفاق های مثبتی که با امضای توافق ها و تفاهم نامه های متعدد شرکت های اصلی وزارت نفت با شرکت ها، دانشگاه ها و نهادهای معتبر داخلی سال گذشته منعقد و اجرایی شده است.بوجارزاده با بیان اینکه این دوره از نمایشگاه با رعایت همه موازین و دستورعمل های بهداشتی برگزار می شود، افزود: این دوره از نمایشگاه، پس از تأیید وزارت بهداشت و وزارت صمت و موافقت وزارت نفت، با رعایت حداکثری پروتکل های بهداشتی جلوگیری از شیوع کرونا و با حضور حدود ۵۰۰ شرکت اصلی شامل شرکت های E&P ،GC ،EPC، دانشگاه ها و مراکز علمی، انجمن ها، شتاب دهنده ها و استارت آپ های حوزه نفت و گاز، ماشین های دوار، تجهیزات فرآیندی، مواد شیمیایی، الکترونیک و ابزار دقیق در مساحتی در حدود ۲۵ هزار مترمربع برگزار می شود. همچنین به منظور فراهم ساختن امکان تعامل بهتر و بهره مندی بیشتر بازدیدکنندگان، جانمایی غرفه ها در سالن های نمایشگاه براساس زمینه فعالیت شرکت ها و گروه های کالایی انجام شده است.او گفت: بیست وپنجمین نمایشگاه صنعت نفت عمد با محوریت تعامل با شرکت های مطرح صنعت نفت، نخبگان و شرکت های دانش بنیان، جذب سرمایه گذار و انتقال فناوری برگزار می شود و از همین رو تلاش شده فرصت مناسبی برای ارتقا و توسعه فعالیت سازندگان تجهیزات، صادرکنندگان، پیمانکاران، سرمایه گذاران، شرکت های طراحی مهندسی و دانش بنیان و همچنین مدیران بخش های دولتی و خصوصی فراهم آید. در عین حال به واسطه شیوع بیماری کرونا در این دوره از نمایشگاه، برنامه ریزی های مناسبی برای رعایت پروتکل ها و دستورعمل های بهداشتی در بازدید و ارتباط مدیران و شرکت ها تدارک دیده شده است که بر این اساس، بازدیدها صرفاً مختص کارشناسان است که با دعوت و ارسال کارت های ویژه روزانه برای جلوگیری از ازدحام و رعایت فاصله اجتماعی انجام می شود.
بوجارزاده اظهار امیدواری کرد در این فرصت چهار روزه فضای مناسبی برای ایجاد همکاری، گفت وگوهای چندجانبه و دستیابی به تفاهم های راهبردی در راه توسعه و رشد صنعت نفت ایران اسلامی و در همه ابعاد آن، با حضور شرکت های توانمند داخلی ایجاد شود.
زنگنه در جمع خبرنگاران:
بیژن زنگنه، وزیر نفت در حاشیه آیین گشایش بیست وپنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی پاسخگوی پرسش های خبرنگاران بود. پرسش هایی که در میان آنها بیش از همه احتمال رفتن تحریم ها و بازگشت صادرات نفت به میزان گذشته پررنگ بود که در این زمینه گفت که نگران احیای بازارهای ازدست رفته نفت ایران نیستیم. اگر صنعت نفت زنده نبود، شرکت ها در این نمایشگاه نمی توانستند کاری انجام دهند؛ وقتی شرکت های گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی سرمایه گذاری می کنند، یعنی زنده هستند و برای کالاها و خدمات تقاضا می دهند، بنابراین این شرکت ها زنده هستند و البته تقاضا بیشتری برای کار دارند که ما هم قبول داریم. صنعت نفت نیازمند سرمایه گذاری بیشتر است و این روند به منابع سرمایه ای نیاز دارد و همه باید در سطح نظام تلاش کنیم منابع موردنیاز را تأمین کنیم و از همه این ظرفیت عظیم مبارک که در کشور ایجاد شده و یکی از ثروت های بزرگ کشوراست، صیانت کنیم و بتوانیم طرح های خود را با اتکا به تجهیزات، کالاها و مهندسی ایرانی پیش ببریم. اکنون می بینید که در شرایط تحریم در حالی که پول زیادی نداشتیم و در سه سال اخیر سرمایه گذاری صنعت نفت ۱۴ میلیارد دلار کاهش یافت، پروژه ها اجرایی شدند و ما هنوز زنده ایم و رشد کردیم؛ با مشاهده غرفه های نمایشگاه هم متوجه می شوید که در حال انقباض و از بین رفتن نیستند و این مایه افتخار است.
برخی از این پرسش و پاسخ ها در ادامه می آید:
احتمال لغو تحریم ها و اقدام های دستیابی به توان حداکثری تولید: ما براساس احتمال ها برنامه ریزی و کار می کنیم، اما اعلان عمومی نمی کنیم، زیرا تحریم ها هنوز برداشته نشده است، با این حال نگران احیای بازارهای ازدست رفته نیستم. من فکر می کنم، اگر تحریم ها برداشته شود، بازار به سراغ ما می آید، زیرا خریداران نفت همیشه دنبال تنوع در فروشندگان هستند، بازار خیلی بزرگ است، اما ما در این سه سال در بازاریابی و انتقال پول و دریافت پول، قدرتمندتر و توانمندتر از گذشته شدیم و در صورت رفع تحریم ها با قدرت وارد بازار می شویم و در کوتاه ترین زمان ممکن به تولید حداکثری می رسیم.
آمار صادرات نفت: اکنون نمی توانم آمار بدهم، زیرا جنگ تمام نشده است.
پیش بینی تحولات بازار نفت پس از روی کارآمدن بایدن: من پیشگو نیستم، اما بستگی به آنها دارد و مقام های سیاسی ما پیام ها را به روشنی و با صراحت گفته اند.
تهاتر نفت در ازای واکسن: من چنین مذاکره ای انجام نداده ام.
میزان افزایش صادرات نفت ایران براساس سخنان رئیس کل بانک مرکزی: به شدت.
بومی سازی تجهیزات موردنیاز صنعت نفت: برای حمایت از ساخت داخل پیمانکاران برنده مکلفند طبق فهرست مفصلی که در قراردادها به آن اجزا و تجهیزات بیشتری اضافه می شود، تنها از شرکت های داخلی خرید کنند و حق خرید از خارج را ندارند. البته ما هنوز در بخش هایی از جمله لوله های بدون درز و ماشین های دوار نیازمند کار بیشتری هستیم؛ نزدیک به ۶۵ تا ۷۰ درصد در ساخت پالایشگاه های گازی و پتروشیمی خودکفا شده ایم و تجهیزات دوار هم باید تلاش شود در ایران ساخته شود.
طرح گازرسانی به سیستان و بلوچستان: ما به زاهدان گازرسانی کردیم و در ماه های ابتدایی سال ۱۴۰۰ شهر زابل هم به شبکه وصل می شود، اما به دلیل اولویت بخشی به طرح گوره - جاسک به عنوان ایرانی ترین و سریع ترین خط لوله تاریخ ایران در تأمین خط لوله های خط ایرانشهر – چابهار کمی تأخیر شد، اما گازرسانی داخل شهرها و شبکه ها در جریان است.
همکاری با کشورهای حوزه خزر و توافق با جمهوری آذربایجان: ما با جمهوری آذربایجان توافق ها و پیشرفت های خوبی داشته ایم و توافق های روشنی انجام شده که تحریم ها آن را دچار اشکال کرده است و اگر برداشته شود، فعال می شود و منافع دو کشور را تأمین می کند.
حمایت های وزارت نفت برای از بین رفتن خام فروشی پالایشگاه های میانی: پالایشگاه ها در فروش خود مختارند و تاکنون گزارشی درباره تأمین نشدن به موقع نیاز واقعی تولیدکنندگان داخلی دریافت نکرده ام، البته قیمت دست من نیست و دست بازار است، اما گزارشی دریافت کنم، تلاش می کنم خوراک موردنیاز واحدهای پایین دستی به موقع و به قیمت متعارف تأمین شود.
وضعیت استخدام در وزارت نفت: اکنون برنامه ای برای استخدام رسمی نداریم، اما قراردادهای مدت موقت و مدت معین وجود دارد و افراد ارزیابی می شوند و اکنون هم اگر کسی هست، باید در تارنمای وزارت نفت برای ارزیابی ثبت نام کند.
فاز ۱۱ پارس جنوبی: حفاری این فازهم آغاز شده و برنامه ما این است که زمستان سال آینده روزانه حدود ۱۶ میلیون مترمکعب گاز از این فاز برداشت کنیم.
آخرین وضعیت فرزاد: جکت میدان گازی فرزاد هم در حال ساخت است و حفاری در این میدان گازی احتمال دارد سال آینده آغاز شود.
افزایش مصرف گاز طبیعی در کشور: هم اکنون گاز طبیعی با فشار بالایی که به وزارت نفت آمد، تأمین می شود و جز در مقطع کوتاهی و در یک شب، باقی گازرسانی به نیروگاه ها اداره شد و از حالا هم اگر مردم صرفه جویی کنند، مشکلی نیست. مسئله این بود که مصرف مردم غیرقابل پیش بینی بود و فقط در استان تهران ۱۵ درصد افزایش مصرف داشتیم و این رقم بسیار بالایی است. اگر قرار باشد سالانه ۱۵۰ میلیون مترمکعب به مصرف اضافه شود، باید از کجا تأمین کنیم؟ مگر می توان سالانه ۳۰ میلیارد دلار در این حوزه سرمایه گذاری کرد، بدون اینکه تولید ملی بالا برود؟
شرکت های دانش بنیان: به آینده شرکت های دانش بنیان بسیار امیدوارم و بسیار به این شرکت ها فکر کرده ام، ایجاد پارک فناوری نفت و گاز ری، صندوق پژوهش و فناوری و تعریف پروژه های پیشران ازسوی وزارت نفت بسیار به این شرکت ها کمک و آنها را فعال می کند. دانش بنیان ها، شرکت های بسیار خوبی برای آینده صنعت نفت ایران هستند و اهداف توسعه آنها در سال های آینده محقق می شود. این شرکت ها در بخش های پیچیده خدمات مهندسی ایفای نقش می کنند. همکاری صنعت نفت با دانشگاه ها طبق قراردادها در حال انجام است و فقط باید کمک کرد که تعهدهای طرفین درست و به موقع انجام شود؛ دانش بنیان ها بیشتر باید با مدیریت پارک فناوری نفت و گاز ری و صندوق پژوهش و فناوری در ارتباط باشند و وزارت نفت هم از آنها حمایت می کند.
وزیر نفت در دیدار با سازندگان داخلی تجهیزات صنعت نفت:
مشعل بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در میانه کرونا و تحریم و بدون حضور شرکت های خارجی برگزار شد تا به فضایی برای عرض اندام بیشتر سازندگان داخلی تبدیل شود. داخلی هایی که اگر چه بی تاثیر از سختی های تحریم ها نبودند؛ اما آن را برای خود به سازندگی، خوداتکایی و خودکفایی بدل کردند؛ به گونه ای که در همین سال ها طرح های مهمی در صنعت نفت با توان همین سازندگان آغاز به کار کرد و در این عرصه برای نخستین بار توانستند تولید محصولاتی را آغاز کنند که پیش از این انحصار آن در اختیار شرکت های خارجی بود. بدون شک این مهم بدون حمایت و پشتیبانی وزارت نفت میسر نمی شد. حالا طرح های مهمی در صنعت نفت را می توان سراغ گرفت که با توان همین سازندگان در حال انجام است که در راس آن می توان به طرح ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک اشاره کرد. این را می توان توسعه با اتحاد نفت و توان داخل تلقی کرد. مسیری که وزارت نفت بر تداوم آن تاکید دارد. همان طور که بیژن زنگنه، وزیر نفت در روز پایانی نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نشستی با سازندگان داخلی تجهیزات صنعت نفت آن را مورد یادآوری قرار داد و خطاب به آنها اعلام کرد که ما قاطعانه و محکم از شما حمایت می کنیم؛ دلتان قرص باشد.
زنگنه در این دیدار تاکید کرد که ما برای ساخت تجهیزاتی مانند بعضی از ماشین های دوار، الکتروموتورهای سنگین با دور متغیر و ثابت، پمپ های درون چاهی، کمپرسورهای سنگین فرآیندی و توربواکستندرها مشکل داریم که باید برای برطرف کردن آنها اقدام کنیم.
وزیر نفت با بیان اینکه در بخش ساخت پمپ ها مشکل پیچیده و حل نشده ای وجود ندارد و پمپ ها در سه شرکت پمپ ساز داخلی ساخته می شود، افزود: موضوع توربین کمپرسورهای بزرگ هم مدنظر من نیست و در این بخش نیز مشکل خاصی وجود ندارد، اکنون بیشتر واردات ما تجهیزاتی است که در بالا عنوان شد. در بازدیدی که از نمایشگاه داشتم و صحبت های مطرح شده مشخص شد توانایی هایی در ساخت این تجهیزات وجود دارد، بنابراین ما باید تلاش کنیم این توانایی ها به فعلیت برسد. همسو با این موضوع می توانیم از قوانین و مقرراتی که داریم، برای انجام آن کمک بگیریم. منتها ریسک دوطرفه دارد؛ برای ساخت این تجهیزات بخشی را ما می پذیریم و بخشی از آن را هم سازندگان باید بپذیرند. همه تلاشمان را برای حمایت از سازندگان داخلی به منظور ساخت تجهیزات عنوان شده به کار می گیریم، نظام کنترل کیفیت هم برای این تجهیزات تعیین شده و استاندارد IPI هم می توانیم به این تجهیزات بدهیم، درهای همکاری برای شرکت هایی که می توانند همکاری کنند، باز است و ما این در را روی کسی نمی بندیم.
زنگنه گفت: البته نباید برای ساخت تجهیزات و کالاهای مورد نیاز صنعت نفت کار غیراقتصادی انجام داد و باید در نشست های متعدد به تیراژهای اقتصادی رسید.
او همچنین به موضوع خرید تضمینی کالاهای موردنیاز صنعت نفت هم اشاره و تصریح کرد: هر سازنده ای که بتواند کالای مورد نیاز صنعت نفت را بسازد و استانداردهای آن را از انجمن نفت که متولی این موضوع است دریافت کند، خرید از آن شرکت را تضمین می کنیم. این شرکت ها می توانند با اتکا به این تضمین، از بانک تسهیلات هم دریافت کنند. در صورت تحقق ساخت چنین کالاهای کیفی، هم زمان خرید خارجی آن کالاها را ممنوع خواهیم کرد و پیمانکاران موظف اند از این شرکت ها خریداری کنند. باید ریسک دوطرفه باشد. این طور نباشد که ما پول زیادی بدهیم و بعد کالای مطلوبی بیرون نیاید. باید دو طرف ریسک آن را بپذیرند، بیشتر هم بحث تجهیزات دوار است. همچنین در موضوع تعمیرات و نگهداری ماشین های دوار هم با هدف کاهش تصدی در شرکت های تابع و بهبود بهره برداری از تأسیسات، شیوه نامه ای با هدف حمایت از سازندگان داخلی ابلاغ کردیم که اجرایی شده است.
این نشست یک طرفه نبود و سازندگان داخلی هم دیدگاه ها و موضوعات خود را مطرح کردند که وزیر نفت پس از استماع سخنان سازندگان داخلی تجهیزات صنعت نفت با حمایت از تصمیم هایی مانند ورود شرکت های خارجی به ایران با همکاری شرکت ایرانی، یادآور شد: یکی از دلایلی که در سال های اخیر در انتقال گاز مشکل نداشتیم، استفاده از ۱۵۰ توربین داخلی در شبکه گاز بوده است. بدانید ظرفیت های سازندگان ایرانی جزو ثروت های ملی است و مهم تر از ثروت نفت و گاز، ثروت ظرفیت های انسانی است که به وجود آمدند. ثروت های انسانی ما را قادر کردند در سخت ترین شرایط سرپا بایستیم و زندگی کنیم.
وزیر نفت بر همکاری بین المللی شرکت های ایرانی با شرکت های خارجی تأکید کرد و با بیان اینکه اگر همکاری بین المللی به درستی شکل بگیرد، سبب رشد می شود، گفت: شما (سازندگان داخلی) به هیچ وجه قانع نباشید که بازار هدفتان تنها ایران باشد، به طور حتم باید وارد بازارهای دیگر شوید. این موضوع در ذهنم وجود دارد که اگر می خواهیم با شرکت های خارجی همکاری کنیم، باید از آنها بازار هم مطالبه کنیم، حضور در بازار اکنون یک فناوری است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی خبرداد:
بهزاد محمدی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در حاشیه بازدید از بیست وپنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از ایجاد دفتر توسعه کسب وکارهای دانش بنیان در شرکت ملی صنایع پتروشیمی خبر داد و گفت: ارتباط با شرکت های دانش بنیان به منظور توسعه صنعت پتروشیمی تقویت می شود. او با بیان اینکه ظرفیت های بسیار مطلوبی در این شرکت ها وجود دارد و فعالیت های بسیار بزرگی در شرکت های کوچک انجام شده است که می تواند برای صنعت نفت کشور بسیار مفید باشد، گفت: متأسفانه در گذشته امکان ارتباط این شرکت ها با صنعت فراهم نشده و مسیری برای اتصال به صنعت و استفاده از توانایی آنها ایجاد نشده است. معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه این بزرگ ترین موضوعی است که باید به آن پرداخته شود و مسیری هموار برای اتصال شرکت های دانش بنیان به کارفرمایان نفتی آماده کنیم، اظهار کرد: به این منظور، دفتر توسعه کسب وکارهای دانش بنیان در شرکت ملی صنایع پتروشیمی در چندماه گذشته راه اندازی شده است. وی با اشاره به اینکه این هدف گذاری هفته های آینده نیز دنبال می شود تا این شرکت ها بتوانند با ارتباط به این دفتر، به صنعت پتروشیمی و نیازهای آن متصل شوند، افزود: دانش بنیان ها و استارت آپ ها شرکت های قدرتمندی از نظر مالی نیستند و صنعت نفت با راه اندازی پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز در ری و صندوق پژوهش و فناوری نفت از این شرکت ها حمایت می کند. وی از امضای قرارداد با چهار دانشگاه کشور در سال ۹۵ اشاره کرد و گفت: این قراردادها نیز به منظور توسعه دانش فنی فرآیندهای پتروشیمی انجام شد که هم اکنون این همکاری و تقویت و هدف گذاری مشخصی برای آنها انجام شده است و امیدواریم خروجی بسیار مطلوبی محقق شود.
محمدی همچنین با اشاره به توانمندی های شرکت های ایرانی در زمینه ساخت داخل، بر ایجاد رابطه دوسویه خلق نوآوری و وافزایش کیفیت همراه با اعتماد سازی توسط سازندگان داخلی تاکید کرد و گفت: شعار امسال نمایشگاه «نفت ملی، کالا و خدمات ایرانی» بود و با توجه به قرار داشتن در سال جهش تولید امسال نسبت به سال های قبل وقت بیشتری برای بازدید از نمایشگاه را اختصاص دادیم .
وی بیان کرد: در روزهای گذشته بازدیدهای بسیار خوبی از سالن های مختلف نمایشگاه انجام شد و باید به این نکته اشاره کرد که در بخش توسعه و طرح های پتروشیمی شرکت های متعددی فعال هستند و دستاوردهای خود را در زمینه های مختلف ارائه کردند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: همواره بر حمایت از ساخت داخل تاکید داریم و سازندگان ایرانی باید به 2 اصل مهم ساخت تجهیزات و ساخت داخل اعتماد توجه ویژه داشته باشند. تولید کنندگان باید تلاش کنند تا با فعالیت بیشتر و کیفیت بالاتر اعتمادسازی کنند و به دنبال ایجاد نوآوری همگام با ایجاد اعتماد باشند و این یک حرکت دو سویه است.
محمدی با بیان این که استفاده از ظرفیت های موجود با بهره گیری از دانش و فناوری های روز جهان می تواند مسیر توسعه صنعت پتروشیمی ایران را هموار کند، گفت: استفاده حداکثری از توان تولیدکنندگان و سازندگان داخلی برای انتقال دانش فنی، بومی سازی و توسعه فناوری های نوین می تواند منجر به تحقق برنامه ریزی های انجام شده برای توسعه صنعت پتروشیمی شود.
دستاوردهای صنعت نفت از نگاه مهمانان نمایشگاه
مشعل بیست وپنجمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با حضور شرکت های مختلف داخلی و رعایت پروتکل های بهداشتی و محیطی برگزار شد اما شرکت های خارجی به دلیل ادامه محدودیت های جهانی کرونا و محدودیت های بین المللی امکان حضور نداشتند. در نمایشگاه امسال که از جمعه (3 بهمن) تا دوشنبه (6 بهمن) ادامه داشت، مهمانانی از خارج صنعت نفت در نمایشگاه حاضرشدند و بازدیدهایی از فضای نمایشگاهی داشتند که در ادامه به اظهار نظر برخی از این مهمانان می پردازیم.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری هم در جریان بازدید از نمایشگاه نفت گفت: نمایشگاه نفت امسال نماد واقعی «ما می توانیم» است و به معنای واقعی کلمه، بی اثر بودن تحریم ها را نشان داد، زیرا بزرگ ترین پروژه های نفتی را در دوران تحریم اجرا کردیم.
وی افزود: در شرایطی که با بمباران مسائل منفی روبه رو هستیم و در داخل نیز متأسفانه برخی به دلیل بدسلیقگی تلاش دارند بعد منفی جامعه را بازتاب دهند، بازدید عموم از این نمایشگاه می توانست برای مردم مفید باشد.
معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: در این نمایشگاه مشاهده کردم که جوانان ایرانی در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی طرح های بزرگی در حال اجرا دارند. باید بتوانیم به مرحله ای برسیم و به دانشی دست یابیم که محصولات خود را صادر کنیم.وی عنوان کرد: روزی وزیر نفت در همین نمایشگاه نفت عنوان کرد که دانشگاه های کشور باید وارد عرصه صنعت نفت شوند. من فکر می کردم چنین کاری ریسک بالایی داشته باشد، اما در بازدید امروز و در همین سالن ها با دانشجویانی ملاقات کردم که در بخش مرتبط با صنعت نفت فعالیت می کنند و طرح های بسیاری به ویژه در بخش تجهیزات مربوط به کمپرسورسازی در حال اجرا دارند.جهانگیری گفت: در گذشته عنوان می شد که در بخش کمپرسور از تجهیزات داخلی نمی توانیم استفاده کنیم، مگر اینکه از خارج وارد شوند و دارای استانداردهای بین المللی نیز باشند، اما امروز از کمپرسورهای ساخت داخل در خط لوله انتقال نفت گوره به جاسک که طرحی راهبردی در صنعت نفت است، استفاده می شود.
معاون اول رئیس جمهوری افزود: با ایستادگی وزارت نفت حتی فولاد و ورق های فولاد خط انتقال نفت گوره به جاسک نیز در داخل تولید می شود، ورق هایی که در گذشته وارد کشور می شد.وی ادامه داد: هیچ کس تصور نمی کرد کشوری که در شرایط تحریم قرار دارد بتواند پروژه های بزرگ نفتی همچون پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس را افتتاح و راه اندازی کند، اما این پروژه افتتاح شد تا نمادی برای دوره تحریم ایران باشد.
جهانگیری با بیان اینکه مجموعه وزارت نفت به معنای واقعی، کارآمدی و توانمندی را نه با شعار، بلکه در عمل نشان داده است، گفت: برخی فقط ادعای کارآمدی می کنند، اما کارهای گذشته آنها و زد و بندهایشان مشخص است. در اینجا کارآمدی همراه با کار سالم و فعالیت بزرگ را مشاهده کردم.وی با بیان اینکه بعد از تحریم صادرات نفت ما بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار کاهش یافت، گفت: در این مدت وزارت نفت ایستادگی کرد، زمستان می رود و روسیاهی آن می ماند با کسانی که همراهی نکردند و در چنین شرایطی چوب لای چرخ دولت گذاشتند. این روزهای زمستانی پایان می یابد و ملت ایران روزهای بهاری خوبی پیش رو خواهند داشت.جهانگیری با تأکید بر اینکه در همین دوره ترامپ، وزارت نفت رکوردهای خوبی از خود به جای گذاشت، افزود: آن فردی که آرزو می کرد صادرات نفت ایران به صفر برسد رفت، اما صادرات فراورده های نفتی ما چهار برابر شده است. امیدواریم با اقدام ها و هماهنگی های بیشتر در کشور، مردم طعم پیروزی را بچشند. برخی با شعارهای بیجا کام مردم را تلخ نکنند.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در حاشیه بازدید از نمایشگاه گفت: شعار ما می توانیم باید باور درونی ما در صنعت نفت باشد، همچنین این بخش نیازمند حمایت دانش بنیان هاست. مایه افتخار و خوشحالی من بود که از نمایشگاه تولیدات داخلی و خلاقیت شرکت های ایران و نیروهای متخصص بومی که در صنعت نفت، تحولات اساسی ایجاد کرده اند، بازدید کردم.
وی افزود: چنین حرکت هایی (حمایت از ساخت داخل) باید در دهه های گذشته نیز ایجاد می شد، زیرا در سال های اخیر این گونه نیازها در صنعت نفت احساس می شد، امیدوارم کارهایی که امروز انجام شده سرعت بگیرد.رئیس مجلس به تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره اینکه صنعت نفت مهم ترین پیشران صنعت کشور است، اشاره و تصریح کرد: شعار ما می توانیم باید باور درونی ما در صنعت نفت باشد، همچنین این بخش به حمایت شرکت های دانش بنیان نیز نیاز دارد.قالیباف عنوان کرد: نیازمند آن هستیم که در بحث مربوط به فاینانس ها و سرمایه گذاری ها در بخش نفت تحرک بیشتری داشته باشیم، همچنین باید بیش از گذشته از شرکت های دانش بنیان حمایت و همکاری های نزدیک صنعت نفت با دانشگاه ها و بخش های خصوصی ایجاد شود.
رستم قاسمی، وزیر پیشین نفت نیز در حاشیه بازدید از نمایشگاه، سیاست کاهش وابستگی بودجه به نفت را سیاست درستی خواند و یادآور شد: کاهش وابستگی به معنای کاهش صادرات نفت نیست. سبد انرژی دنیا در حال تغییر است و ما باید از این فرصت به بهترین شکل استفاده کنیم. بسیاری از کارشناسان معتقدند پیشتازی سوخت های فسیلی تا سال ۲۰۵۰ میلادی ادامه دارد و پس از آن، سبد انرژی دنیا به شکل محسوسی تغییر می کند.
وی با بیان اینکه حراست از دستاوردهای صنعت نفت در فرصت باقی مانده بسیار ضروری است، بر افزایش ظرفیت تولید نفت، توسعه هرچه سریع تر میدان های نفتی و ارتقای فناوری های ازدیاد برداشت تأکید کرد و گفت: بودجه ما همچنان وابستگی زیادی به درآمدهای نفتی دارد و اگرچه کاهش این وابستگی سیاست درستی است، کاهش وابستگی به معنای کاهش صادرات نفت نیست. باید در حد امکان نفت بفروشیم و از درآمدهای آن برای توسعه زیرساخت های کشور استفاده کنیم.
قاسمی فروش روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت را در صورت رفع تحریم، هدفی ممکن و دست یافتنی توصیف کرد.
وی گفت: امروز شاهد پیشرفت های بسیار شگرفی در صنعت نفت هستیم و صنعت نفت را به معنای واقعی ملی می بینیم. دستاوردهای صنعت نفت نشان می دهد تهدید تحریم به فرصت تبدیل شده است.
فریدون عباسی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در حاشیه نمایشگاه با بیان اینکه این رویداد، چهره واقعی صنعت نفت کشور را به نمایش می گذارد، گفت: نمایشگاه نفت ویترین دستاوردهای داخلی صنعت نفت است.
این گونه نمایشگاه ها از این جهت قابل توجه است که چهره واقعی صنعت نفت کشور را به نمایش می گذارد، زیرا در فضای مجازی نمی توان چنین توانمندی را به نمایش گذاشت.
وی افزود: نمایش دستاوردهای کشور در بخش نفت و گاز به صورت فیزیکی بسیار مهم است، زیرا شرکت های مختلف از نزدیک با یکدیگر تبادل نظر دارند، یا مذاکراتی میان آنها انجام می شود که در فضای مجازی امکان آن وجود ندارد.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه موضوع حمایت از ساخت داخل باید بیشتر مورد توجه مسئولان قرار گیرد، تصریح کرد: بازار برای محصولات داخلی باید مهیا شود، همچنین در بخش صادرات، به ویژه در اقلام چندمنظوره نیز باید هدف گذاری کنیم.
قرارداد ساخت لوله های جداری و جریانی میان پیمانکاران پروژه های مرحله دوم طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت و شرکت لوله گستر اسفراین به ارزش بیش از ۲۰ میلیون یورور با شرکتهای پتروپارس، پتروایران، شرکت گسترش انرژی پاسارگاد و شرکت صنایع نفت و انرژی قشم به منظور ساخت و تأمین ۱۵ هزار تن لوله بدون درز در پروژه های فروزان، سیاهمکان، اهواز ۱ و ۴ و منصورآباد امضا شد. پس از امضای قراردادهای مرحله دوم نگهداشت و افزایش تولید نفت، برنامه ساخت و تأمین لوله های جداری و جریانی مورد نیاز ازسوی شرکت لوله گستر اسفراین به عنوان تنها سازنده داخلی لوله های بدون درز در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با هدف گسترش و توسعه سطح همکاری های علمی و فناوری دو توافقنامه با پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه صنعتی شریف امضا کرد که به امضای صادق فتح الهی، مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، جعفر توفیقی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و محمدرضا موحدی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی شریف رسید. فتح الهی گفت: خوشبختانه علاقه مندی و عزم پژوهشگاه صنعت نفت و رویکرد مناطق نفت خیز در ارائه طرح های بزرگ پژوهشی بیش از هر زمان دیگری نمود داشته و این مسئله سبب افزایش سطح همکاری های پژوهشی، علمی و فناوری بوده است. طالقانی نیز از حضور و فعالیت گسترده دانشگاه ها در ۲۸ مگاپروژه بخش بالادستی نفت خبر داد و در ادامه به نقش آفرینی شرکت های دانش بنیان در توسعه و پیشرفت صنعت نفت و گاز کشور اشاره کرد.
شرکت ملی حفاری ایران و شرکت فناوری تجهیزات سرچاهی (وتکو) در زمینه تامین نیازهای کاربردی در تکمیل عملیات حفاری چاه های نفت و گاز قرارداد همکاری امضا کردند. این قرارداد تامین نیازهای کاربردی در تکمیل عملیات حفاری چاه های نفت و گاز در سومین روز کاری بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در تهران به امضا سید عبداله موسوی؛ مدیرعامل ملی حفاری و امیرمهدی جواهر دشتی؛ مدیرعامل وتکو رسید. به گفته مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با توجه به ورود این شرکت به اجرای پروژه های میدان محور و انجام پروژه های سطح الارضی و تحت الارضی، لزوم همکاری با شرکت های توانمند داخلی در موضوع ساخت تجهیزات و ادوات، بسیار با اهمیت است.
پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت تدبیر پترو انرژی اسپادانا اروند در حاشیه بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تفاهم نامه همکاری امضا کردند که محور آن خدمات مشاوره ای، مهندسی، آزمایشگاهی و سرچاهی درباره سیمان حفاری بود. این تفاهم نامه در زمینه مهندسی آزمایشگاهی طرح اهواز ۱ و ۴ از جمله پروژه های طرح توسعه ۲۸ مخزن امضا شد.
پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت (OIEC) با هدف همکاری در زمینه جمع آوری گازهای مشعل تفاهم نامه امضا کردند. غلامرضا منوچهری، مدیرعامل اویک هدف از امضای این تفاهم نامه را همکاری سازنده با پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه جمع آوری گازهای مشعل عنوان کرد و افزود: همکاری پژوهشگاه صنعت نفت با اویک محدود به این تفاهمنامه نیست و این دو مجموعه در حوزه های مختلف همکاری داشته اند که از جمله می توان با مطالعات ازدیاد برداشت میدان مشترک آذر اشاره کرد.
مشعل بیست و پنجمین دوره نمایشگاه نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران همچون سال های گذشته فرصتی برای ارایه گزارش عملکرد از سوی بخش های مختلف صنعت نفت بود که مرور خلاصه تمام آنها را می توان نفت به توان توانمندی و اقتدار خلاصه کرد. بخشی از این موارد در ادامه می آید:
محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با توجه به وضع مطلوب توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی بر اساس پیش بینی ها، نخستین ردیف عملیاتی آن اوایل سال آینده عملیاتی می شود. تمام ۱۳ پالایشگاه بخش خشکی به سرانجام رسیده اند و فقط پالایشگاه فاز ۱۴ باقی مانده است که بر اساس برنامه ریزی ها، تولید اولیه از این پالایشگاه در اوایل سال آینده انجام می شود. همه فعالیت ها و اقدام های مرحله نخست توسعه پارس جنوبی تا اواسط سال ۱۴۰۰ به جمع بندی می رسد. مطالعات مهندسی در بحث فشارافزایی فازها نیز در حال اجراست و همانطور که وزیر نفت اشاره کرد، قرار است به منظور ساخت ۲ تجهیز توربوکمپرسور ۱۶ مگاواتی قراردادی برای فشارافزایی در پارس جنوبی به امضا برسانیم و به زودی بر همین اساس همزمان با فعالیت های مهندسی در حال اجرا، مباحث تقویت فشار را پیگیری کنیم. افت فشار گاز در پارس جنوبی تا به امروز حادث نشده و پیش بینی ها حاکی از آن است که در سه یا چهار سال آینده، افت فشار گاز در میدان پارس جنوبی به مرور آغاز شود. طراحی و مهندسی تأسیسات مربوط به فشارافزایی گاز در حال انجام است و مباحث مربوط به تقویت فشار گاز را تا رسیدن به چارچوبی مشخص برای اجرا، با یکی از شرکت های داخلی دنبال می کنیم.
رامین حاتمی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران این شرکت در ۱۰ ماه نخست امسال با توجه به محدودیت های موجود و شیوع ویروس کرونا موفق شده در بخش نفت و گاز به تعهدات خود عمل کند. افزون بر عمل به تعهدات تکلیفی، موفق شده که تولید نفت از میدان های مشترک را نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۷ درصد افزایش دهد. در بخش گاز نیز ضمن تحقق ۹۷ درصدی برنامه تکلیفی، زمستان امسال حدود ۲۴۹ میلیون متر مکعب گاز به شبکه سراسری تحویل داده که کمک شایانی توجهی به تامین گاز مصرفی کشور و هموطنان بوده است. در بخش ذخیره سازی گاز نیز امسال با توجه به برنامه ریزی های انجام شده در میدان سراجه شاهد افزایش ۱۶ درصدی و در مخزن شوریجه B، شاهد افزایش ۲۸ درصدی گاز بودیم. امسال در مجموع در پیک تولید از محل پروژه های ذخیره سازی، حدود ۲۵ میلیون متر مکعب گاز تولید و تحویل شبکه سراسری شد. در بخش توسعه نفتی، سه قرارداد نگهداشت و افزایش تولید نفت به روش EPC و EPD در میدان های سعادت آباد، دانان و نفت شهر امضا شد که پیشرفت این پروژه ها در میدان سعادت آباد ۷۵ درصد، در میدان دانان ۵۱ درصد و در میدان نفت شهر ۴۰ درصد برآورد می شود. تا پایان سال، حفاری و بخش تحت الارض میدان سعادت آباد و نفت شهر به اتمام می رسد. در میدان دانان نیز با حضور سه دکل، عملیات حفاری در حال انجام است. ۹۵ درصد کالاها در بخش پروژه های EPD ساخت داخل هستند. با توجه به فعالیت های توسعه ای نفت مرکزی در حوزه گاز، برنامه جامعی جهت تامین پایدار گاز پالایشگاه ها در حوزه میادین خشکی تعریف شده است.
تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت توانمندی های ایران در صنعت نفت با سرعت در حال پیشرفت است، به نحوی که به طور مثال از نمایشگاه بیست وچهارم تاکنون، نوآوری های بسیار زیادی در عرصه ساخت داخل صورت گرفته است که مصادیق آن را می توان در نمایشگاه بیست وپنجم مشاهده کرد. با توجه به ظرفیت های ایجادشده، در صورت رفع تحریم ها شرکت های ایرانی می توانند بدون واهمه با جهان همکاری کنند و از این فرصت برای هم افزایی بیشتر استفاده کنند. درباره طرح راهبردی انتقال نفت خام گوره به جاسک باید بگویم که این طرح نمادی کامل از بروز و ظهور توانمندی های ایرانی است که پیمانکاران این طرح 100 درصد ایرانی هستند و سهم ساخت داخل این طرح ۹۵ درصد است و لوله های سرویس گاز ترش نیس به واسطه اجرای این طرح، برای نخستین بار در کشور تولید شده اند. پیشرفت این طرح هم اکنون به بیش از ۷۰ درصد رسیده است، سرعت پیشرفت احداث خط لوله انتقال نفت گوره به جاسک در نوع خود و با در نظر گرفتن حجم فعالیت ها کم نظیر است. بخش قابل توجهی از پیشرفت طرح امسال حاصل شده است. فاز اول میدان نفتی آذر نیز نهایی شده است و در حال حاضر تولید مستمر بالای ۶۰ هزار بشکه ای از این میدان در حال انجام است و در آینده نزدیک افتتاح خواهد شد.
حمید کاویان، مدیرعامل شرکت نفت و گاز مارون امسال حدود ۲ هزار و ۷۰۰ قطعه کالاهای صنعت نفت در این شرکت بومی سازی شده است که این اقدام با استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی و توان داخلی شرکت محقق شده است. سال گذشته نیز ۵ هزار و ۴۰۰ قطعه کالا در این شرکت بومی سازی شد و این مسیر با جدیت ادامه دارد. صنعت نفت باید از همه ظرفیت های موجود برای حمایت از سازندگان و پیمانکاران ایرانی استفاده کند و شرکت نفت و گاز مارون که هفت مخزن کلیدی نفت کشور را راهبری می کند، این رویکرد حمایتی را در همه جنبه های کاری خود مدنظر دارد. توجه به مسئولیت اجتماعی همواره سرلوحه تمام فعالیت های شرکت نفت و گاز مارون قرار دارد و افزون بر هزینه کرد در بخش هایی مانند احداث مدارس، آبرسانی و...، نفت و گاز مارون پروژه های مختلفی را برای جمع آوری گازهای همراه نفت با همکاری شرکت های بخش خصوصی در حال اجرا دارد.
مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با توجه به حمایت همه جانبه مجموعه نفت از شرکت های داخلی با همکاری و توانمندی سازندگان و تولیدکنندگان داخلی، قطار توسعه صنعت نفت هرگز متوقف نمی شود. راه اندازی صندوق نوآوری و فناوری، اجرای طرح مربوط به پارک های فناوری، انعقاد قراردادهای نوآوری و تفاهمنامه های همکاری با شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها، قراردادهای تضمین خرید محصولات و ... همگی نشان می دهد که نفت حمایت کاملی از مجموعه شرکت های داخلی دارد. خدا را شاکریم که هم اکنون به درجه ای از توان رسیده ایم که می توانیم تجهیزات داخلی را مطابق استاندارد و در سطح بین المللی و بدون اتکا به شرکت های خارجی تولید کنیم. نفت به طور کامل در کنار تولیدکنندگان هست و نمی گذارد که قطار توسعه صنعت نفت متوقف شود. راه اندازی پروژه ملی و استراتژیک انتقال نفت از گوره به جاسک، افتخاری است که در کارنامه مجموعه نفت به ثبت می رسد. بخش قابل توجهی از لوله های طرح آماده شده است، پمپ ها در حال تولید است و همه برنامه ریزی ها معطوف به آن است که بتوانیم این طرح ملی را به سرانجام برسانیم. کار عظیمی در این طرح ملی در حال انجام است.
سید عبدالله موسوی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران باید به کارگیری ۱۵ دستگاه حفاری در پروژه های میدان محور طرح نگهداشت و افزایش تولید در گستره عملیاتی شرکت های نفت مناطق مرکزی و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را اعلام کنم. پروژه حفاری ۶+۸ چاه های اکتشافی نیز حفر و تکمیل ۶ حلقه چاه خاتمه و ۳ حلقه در مراحل اجرایی قرار دارد و هم اکنون دستگاه های حفاری سنگین خشکی ۳۱، ۳۲ و ۴۰ فتح در حال حفاری چاه ها هستند و تمرکز حفاری چاه های مورد نظر در مناطق نفت خیز استان های خوزستان، فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویر احمد بوده است. از ابتدای سال جاری تا کنون ۹۸ حلقه چاه های نفت و گاز در مناطق نفت خیز خشکی و دریایی کشور تکمیل شده است. در نتیجه هم افزایی و همکاری میان متخصصان ملی حفاری و شرکت های کارفرما، عملیات حفاری و تکمیل ۱۵ حلقه چاه، ۲۵۷ روز زودتر از برنامه پیش بینی شده به اتمام رسیده که ارزش اقتصادی قابل توجهی دارد. رویکرد ما حمایت از ساخت داخل است و در این راستا تا کنون بیش از سه هزار میلیارد ریال در چهارچوب حداکثر استفاده از توان تولیدی سازندگان داخلی تامین شده است.
علی اصولی،مدیرعامل شرکت نفت خزر فعالیت های پژوهشی در راس فهرست اولویت های این شرکت قرار دارد، به طوری که در این زمینه به پیشرفت های مطلوبی دست یافته ایم. باور اکتشاف، توسعه و تولید در آب های عمیق دریای خزر را در دید مسئولان بالادستی، آن هم با حفاری موفقیت آمیز ۲ حلقه چاه قرار دادیم. در سال های اخیر برای فعالیت های گسترده توسعه ای و تولیدی در دریای خزر با شرایطی خاص روبرو بوده ایم، توسعه فعالیت های علمی پژوهشی در دستور کار قرار دارد و بیش از پیش به عملکردهای پژوهشی خصوصا در حوزه اکتشاف هم در بخش خشکی و هم دریا پرداختیم. درصدد گردآوری اطلسی از فعالیت های اکتشافی، توسعه ای و تولیدی از گذشته، حال و آینده هستیم و لازمه تحقق این امر آن است که اطلاعات و داده هایی را از کشورهای همسایه و همچنین از فعالیت های اکتشافی خود که می تواند بستر مناسبی برای سایر فعالیت های تخصصی باشد، جمع آوری کنیم. با توجه به آماده بودن دکل و شناورهای این شرکت در حال مذاکرات با پیمانکاران ایرانی در زمینه های تعمیرات و خدمات هستیم.
شرکت پایانه های نفتی ایران با دو شرکت دانش بنیان داخلی به منظور تکیه بر توانمندی سازندگان داخلی در سال جهش تولید، تفاهم نامه همکاری امضا کرد.
قرارداد تامین و اجاره دو دستگاه دکل حفاری برای استفاده در پروژه نگهداشت و افزایش توان تولید میدان نفتی منصورآباد بین شرکت پتروایران و شرکت عملیات اکتشاف نفت امضا شد.
شرکت ملی حفاری ایران، ستاد توسعه فناوری های حوزه آب و انرژی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و شرکت دانش و فناوری انرژی پارسیان با هدف ایجاد اکوسیستم هوشمندسازی ناوگان عملیاتی، تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
شرکت پتروپارس به منظور تأمین لوله های جداری مورد نیاز خود در طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، قراردادی به ارزش تقریبی ۳.۹ میلیون یورو با لوله گستر اسفراین امضا می کند.
پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت تدبیر پترو انرژی اسپادانا اروند با محور خدمات مشاوره ای، مهندسی، آزمایشگاهی و سرچاهی درباره سیمان حفاری تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
کریم زبیدی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران: از نظر فنی و مخزنی، بازگشت ایران به تولید حداکثری نفت خام امکان پذیر است. مخازن و چاه های نفت ایران آمادگی لازم را برای تولید حداکثری نفت دارند. با توجه به توسعه توانمندی های صنعت نفت ایران، نمایشگاه نفت عرصه ای برای نشان دادن این توانمندی ها و ظرفیت هاست و به انصاف در سال های اخیر، توان شرکت های ایرانی در عرصه ساخت داخل تقویت شده است. ساخت خط لوله عظیم طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک در داخل کشور و تحقق ساخت ورق های نیس برای نخستین بار در کشور مصداق توسعه صنعت ساخت داخل است و در این طرح، شاهد ساخت پمپ ها ازسوی سازندگان ایرانی هستیم و در مجموع می توان گفت این طرح به معنای واقعی تمام ایرانی است.
علیرضا سلمان زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران: تولید این شرکت در دو سال اخیر با تلاش جهادی کارکنان در خط مقدم جنگ اقتصادی دو برابر شده است. افزون بر آن در بخش حفاری طی نیمه نخست امسال موفق شدیم ۱۱۷ درصد از برنامه تعیین شده را محقق کنیم. در شش ماهه نخست سال جاری نیز ۳۲ عملیات حفاری چاه را به نتیجه رسانده که این میزان تا پایان سال جاری با برنامه ریزی و اقدامات این عزیزان به بیش از ۶۰ حلقه چاه افزایش خواهد یافت و در مجموع منجر به افزایش تولید بیش از ۵۰ هزاربشکه در روز خواهد شد. همچنین موفق شدیم با همكاری شركت حفاری شمال برای اولین بار در ۲۰ سال اخیر، اقدام به استقرار دکل در موقعیت سکوی DPG میدان الوند کنیم و در ادامه تلاش ها برای کاهش زمان های انتظار، موفق به جابه جایی دکل مورب شركت ملی حفاری در مدت زمان ۵۰ روزه شدیم كه نشان دهنده مشاركت سازنده بین دو شركت به نصف زمان بهترین رکورد قبلی جابه جایی این دکل بوده است.
عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران: این شرکت در چارچوب شعار نمایشگاه امسال که نفت ملی، کالا و خدمات ایرانی است، در راستای وظیفه اصلی خود که ذخیره سازی و صادرات نفت خام کشور است، توانسته ماموریت اصلی و وظایف محوله در حوزه های ذخیره سازی و صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور را به نحو ایمن، به موقع و همچنین با رعایت الزامات و استانداردهای کیفیت، سلامت، ایمنی و محیط زیست (QHSE) به انجام برساند. فراهم کردن زیرساخت های پایانه نفتی خارگ به منظور صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور بر اساس سیاست های شرکت ملی نفت و مقادیر اعلامی امور بین الملل بدون وقفه و خلل، انجام عملیات تخلیه میعانات گازی با استفاده از گوی شناور در منطقه عملیاتی عسلویه برای اولین بار در کشور که به نوعی تضمین کننده تولید پایدار بنزین کشور بود، تعمیر خطوط لوله انتقال نفت خام با استفاده از امکانات و منابع داخلی وانجام صرفه جویی قابل ملاحظه، افزایش ظرفیت ذخیره سازی نفت خام کشور با بهره برداری از مخازن ۴۵، ۶، ۱۹ و انجام مطالعات و مدیریت ریسک در منطقه عملیاتی خارگ، برخی از مهمترین دستاوردهای این شرکت در حوزه عملیات و صادرات است.
نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران در آوردگاه بیست و پنجم، در حالی به پایان رسید که جلوه ای از حرکت روبه جلو و منطقی شرکت های ایرانی در مسیرخوداتکایی صنعت نفت را به زیبایی به نمایش گذاشت. حضور افزون بر ۵۰۰ شرکت ایرانی دانش بنیان یا فعال در حوزه ساخت، تامین و ارائه خدمات فنی _مهندسی که بسیاری از آنها در امر ساخت و تامین کالا و خدمات دهی به منظور تولید با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب همکاری نزدیک داشته و دارند، زمینه تعامل سازنده تر و شناخت ظرفیت های جوانان متخصص کشور عزیزمان را فراهم آورده تا در ادامه مسیر، همچون گذشته، به سرمایه های انسانی بومی اتکا کرده و شعار «جهش تولید» و به تبع آن «نفت ملی، کالا و خدمات ایرانی» را محقق سازیم. افزایش قابل توجه سهم کالا و مواد ساخت داخل با هدف تولید ایمن و پایدار در سایه همکاری با استارت آپ ها، شرکت های دانش بنیان و سازندگان ایرانی را می توان به عنوان غرورآفرین ترین دستاورد صنعت نفت طی سال اخیر برشمرد. بدون شک این مهم، میسر نمی شد جز با باور به توان و دانش داخلی و حمایت های مستمر صنعت نفت از شرکت هایی که برای اعتلای صنعت عظیم نفت ایران تلاش می کنند. بومی سازی بیش از ۱۵ هزار قلم کالای ویژه صنعت نفت در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را می توان نقطه عطف تعامل این شر کت با بخش خصوصی داخلی دانست که در مسیر عمل به رویکرد وزارت نفت، نسبت به تامین کالای مورد نیاز از منابع داخلی به انجام رسید.
امضای توافقنامه های مهم میان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از یک سو و پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه صنعتی شریف از سوی دیگر که در خلال برگزاری نمایشگاه بیست وپنجم صورت گرفت نیز با هدف گسترش و توسعه سطح همکاری های دانش بنیان و فناورانه صنعت نفت با نهادهای تراز اول پژوهشی _ علمی کشور بود که دستاوردهای آتی آن را درخشان ارزیابی می کنیم. اینجانب ضمن تقدیم مراتب تقدیر و تشکر به همه دست درکاران برگزاری بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی که با برنامه ریزی مناسب، شرایط لازم برای استقبال و ارتقای متخصصان صنعت نفت کشور فراهم آورده بودند، کسب موفقیت های روزافزون و ثبت دستاوردهای بزرگ علمی، فنی و عملیاتی از سوی فرزندان این مرز و بوم بویژه کارکنان صنعت نفت و شرکت های فعال در این حوزه را از درگاه احدیت مسألت دارم.
احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
نمایشگاه، یک رویداد مهم در انعکاس توان ملی در زمینه های مختلف از جمله اقتصادی، صنعتی، اجتماعی و فرهنگی است. این رخداد بزرگ، نقشی غیر قابل انکار در ارائه توانمندی، خلاقیت ها، فرهنگ و هنر و شکوفایی اقتصادی و ارتباطات بین الملل ایفا می کند. برگزاری نمایشگاه های اقتصادی، صنعتی، فرهنگی، تجاری و... به افزایش دانش و شناخت توانمندی ها کمک می کند و بازدیدکنندگان از هر قشری با اطلاعات جدیدی که به دست می آورند، بر غنای علمی خود و جامعه می افزایند. نمایشگاه، میدان عرضه و تقاضا، فضای رقابت، ایجاد هم افزایی، معرفی توانمندی، بازارسازی و بازاریابی، تبادل نظر و بستر مناسبی برای ارتباط فعالان حوزه های گوناگون است. از دو دهه پیش، بحث نمایشگاه های تخصصی در کنار نمایشگاه های عمومی مورد توجه قرار گرفت تا اهداف تبیین شده در مسیر واقعی خود قرار گیرد. برگزاری بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در سالی که اقتصاد جهانی و به تبع آن صنعت نفت، تحت تأثیر تبعات ناشی از شیوع ویروس کرونا قرار گرفته، خبر امیدوار کننده ای است که بیش از هر موضوعی، نشان از عزم جزم متولیان و سیاستگذاران صنعت نفت کشور در حمایت از صنایع و تولید کنندگان داخلی دارد. برنامه های پیش روی صنعت نفت کشور در سال جهش تولید، نشان د هنده سرمایه گذاری چند میلیارد دلاری در این عرصه است که بخش زیادی از این سرمایه گذاری، صرف خرید تجهیزات و کالای ساخت داخل خواهد شد. بی تردید اجرای پروژه های توسعه میادین نفت و گاز و برنامه های سطح الارضی و تحت الارضی پروژه ها می تواند به رونق اقتصادی، ایجاد کار و اشتغال، افزایش توان فنی مهندسی، طراحی و افزایش تولید منجر شود. توسعه زیر ساخت های کشور در شرایط تحریم های ظالمانه و محدودیت های ایجاد شده به دست متخصصان داخلی نشان می دهد که صنعت نفت با پشتوانه تولید کنندگان و سازندگان ایرانی، به حدی از خود کفایی رسیده که هیچ محدودیتی نمی تواند آن را متوقف سازد. در این میان، شرکت ملی حفاری ایران به عنوان سازمانی پیشرو در حمایت از ساخت داخل، در ایجاد ارتباط دو سویه و تعامل میان صنعت و مراکز دانش بنیان و تلفیق علم و تجربه، همچون گذشته همه تلاش خود را به کار گرفته و انتظار دارد صنعتگران داخلی، بیش از پیش ارتقای دانش فنی و مهندسی ، تجاری سازی، قیمت رقابتی و کیفیت گرایی را سر فصل برنامه های کاری خود قرار دهند. با اغتنام از فرصت، از تلاش مجموعه دست درکاران و شرکت کنندگان این رویداد نمایشگاهی، صمیمانه قدردانی می کنم و امید است، به فضل خداوند و با اندیشه های نو در راه شکوفایی اقتصادی و صنعتی میهن اسلامی پیشقدم باشیم.
سید عبداله موسوی، مدیر عامل شرکت ملی حفاری ایران
نمایشگاه محل ارائه توانمندی های صنعتی، فرهنگی، علمی و پژوهشی و نماد خودکفایی و خوداتکایی است. با توجه به شعار نمایشگاه امسال که نفت ملی، کالا و خدمات ایرانی است به طور یقین برگزار کنندگان تلاش دارند تا در زمینه اطلاع رسانی، بازار سازی و بازاریابی کمک شایانی در مبحث رشد تولید و دستاوردهای آن ایفاد نمایند. نمایشگاه تخصصی نفت یکی از رویدادهای بزرگ اقتصادی تجاری است که افزون بر دو دهه است توانسته جایگاه خود را در تقویم نمایشگاهی کشور تثبیت و همواره با اقبال صنعتگران و سازندگان در حوزه نفت مواجه بوده است. گسترش فعاليت های بخش بالادستی صنعت نفت و توسعه روز افزون تاسيسات در بخش های پايين دستي فرصت مغتنمی برای توسعه كسب و كار، توليد كالا و تجهيزات کاربردی این صنعت ایجاد نموده و در اين راستا وزارت نفت با حمايت از سازندگان و صنعتگران داخلی زمينه دستيابی به طراحی و دانش فنی ساخت بخش عمده ای از قطعات و تجهيزات را فراهم آورده که برگزاری نمايشگاه تخصصی نفت نقش سازنده و مهمی در معرفی توانمندی های سازندگان، شناخت نیازهای مجموعه های صنعت و هم افزایی و رایزنی های موثر و مستمر میان متخصصان و دست اندرکاران خواهد داشت. به طور قطع نمايشگاه بیست و پنجم نفت در مدت برپایی در محل نمایشگاه های بین المللی تهران با تاکید بر کاربست پروتکل های بهداشتی مربوط به بیماری کووید19، فرصت مناسبي براي صنعتگران، سازندگان و تامين كنندگان بزرگ كالا و خدمات مرتبط با صنعت نفت و شركت هاي نفتی مهیا ساخته تا در تعامل هدفمند به تبادل تجربیات و تخصص در راستای بومی سازی با نگرش اولویت بخشی به کیفیت کالای تولیدی همسو با کمیت گام های پرشتاب بردارند.
جهانگیر پورهنگ، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان
ثبت رکوردهای جدید در صنعت گاز
معاون وزیر نفت در امور گاز، با تأکید بر اینکه افزایش تولید گاز در کشور صرف بخش گرمایش می شود و تولید ثروت ندارد، اظهار کرد: تولید روزانه گاز کشور به هزار میلیون مترمکعب رسیده است. حسن منتظرتربتی روز شنبه (چهارم بهمن ماه) در نشست خبری بیست وپنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از افزایش تولید روزانه گاز طبیعی در کشور خبر داد و گفت: ایران تولیدکننده عمده گاز است و در همین روزها مجموع تولید گاز کشور به حدود هزار میلیون مترمکعب در روز، معادل حدود روزانه ۶ میلیون بشکه نفت رسیده که رقم قابل توجهی است. وی با تأکید بر اینکه کاهش تولید و افت فشار در پارس جنوبی صحت ندارد، تصریح کرد: مصرف گاز کشور اکنون با کاهش دمای هوا در بخش خانگی، به بیش از ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده است. در بخش نیروگاهی نیز روزانه ۱۰۰ تا ۱۳۰ میلیون مترمکعب گاز مصرف می شود.
معاون وزیر نفت در امور گاز ادامه داد: ظرفیت پالایش گاز کشور هم اکنون روزانه یک میلیارد و ۳۱ میلیون مترمکعب است و ظرفیت روزانه ۹۰۰ میلیون مترمکعب انتقال گاز نیز در کشور وجود دارد. تربتی با بیان اینکه باید طبق برنامه به سوی مصارفی حرکت کنیم که ارزش افزوده بیشتری دارند، گفت: صادرات گاز به ترکیه و عراق هم در روزهای گذشته بدون هیچ مشکلی در جریان بوده است، خوشبختانه به دلیل نوع توزیع گاز که در سال های گذشته اتفاق افتاده و خطوط لوله سراسری که در دالان های غرب، مرکز و شرق ساخته شده، شبکه پایدار گاز داریم.
وی در ادامه با تأکید بر بهره مندی صنعت گاز از توان داخلی کشور، اظهار کرد: صنعت گاز کشور خوشبختانه بر حوزه کارایی داخلی تمرکز بیشتری داشته است و همه کالاهای مصرفی در بخش شبکه های توزیع در داخل کشور تولید می شود. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: در سال های اخیر بیش از ۱۵ هزار روستا را به شبکه گاز متصل کردیم که همه کالای مصرفی این شبکه ها تولید داخل بودند و افزون بر این، اشتغال خوبی هم در کشور ایجاد شده است. در بخش های دیگر صنعت گاز مانند توربوکمپرسورها و پالایشگاه های کشور هم بخش عمده تولید داخل است و پیش بینی می کنم تا پایان سال آینده همه مواد شیمیایی و کالاهایی که ما در پالایشگاه ها مصرف می کنیم، به دست تولیدکنندگان داخلی باشد. تربتی تصریح کرد: یکی از حلقه های مهم در بحث صنعت گاز کشور، خطوط لوله انتقال گاز است. صنعت گاز هر ساله هزار کیلومتر خط لوله اجرایی می کند که اکنون حدود ۳ میلیارد دلار هزینه دارد. پارسال در همین نمایشگاه نشستی با تولیدکنندگان داخلی صنعت فولاد داشتیم و باور آن سخت بود که ما بخواهیم تولیدات لوله سازی را داخلی کنیم؛ اما خوشبختانه دوستان تلاش کردند و امسال ورق لوله ای گاز داخلی سازی شد.
وی با بیان اینکه لوله سازی هم در داخل کشور آغاز شده است، افزود: انشاء الله از یک ماه آینده در صنعت گاز، از لوله ای که همه فرایند ساخت آن در داخل طی شده است، استفاده می شود و ما دیگر می توانیم مدعی باشیم صنعت گازی به کل ایرانی با کالاهای داخلی خواهیم داشت. این اتفاقی است که در این نمایشگاه پیگیری می شود و فرصت خوبی برای تبادل افکار است. معاون وزیر نفت در امور گاز درباره قطع واردات گاز از ترکمنستان گفت: شما شاهد بودید که در سال ۸۶ ما با قطع گاز از طرف ترکمنستان روبه رو شدیم و شمال کشور دچار قطعی گسترده گاز شد. خوشبختانه مصرف گاز داخلی کشور را از وابستگی به گاز ترکمنستان نجات دادیم و با ساخت خطوط تازه می بینید همین روزها هم با سرمایی که در شمال کشور رخ داده، هیچ مشکلی در مصارف خانگی پیش نیامده است.
تربتی تأکید کرد: البته موضوع تجارت گازی با ترکمنستان همچنان در جریان است، یعنی یک کار دوطرفه است و مذاکرات ما با ترکمنستان همچنان ادامه دارد. وی افزود: ما برای مصارف داخلی، خود را به ترکمنستان وابسته نکردیم؛ اما به عنوان یک کار تجارتی، کشوری هستیم که ظرفیت داریم گاز را از کشورهای همسایه دریافت و به کشورهای همسایه ای که نیاز دارند، منتقل کنیم، بنابراین در هر شکلی که موضوع تجارت گاز مطرح باشد، استقبال می کنیم. شرکت های خصوصی هم در داخل کشور دنبال این موضوع هستند و از این بابت نگرانی نداریم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در پاسخ به پرسشی درباره مطالبات ایران از عراق و کاهش صادرات گاز به این کشور گفت: در هفته های گذشته، هیأتی از سوی دولت به عراق رفتند و نشست هایی هم در آنجا برگزار شد؛ البته موضوع مطالبات ارزی ما از عراق مربوط به بانک مرکزی است و آنها این بحث را دنبال می کنند که نتایج خوبی هم داشتند. مجموع طلب ایران از عراق هم به حدود ۶ میلیارد دلار می رسد که بخشی از آن منتقل شده و بخشی از آن باید در جریان همین گفت وگوها منتقل شود. وی با تأکید بر اینکه ایران تاکنون به همه تعهدهای قراردادی خود عمل کرده است، افزود: ما قراردادهایی با عراق، ترکیه، آذربایجان و ارمنستان داریم که این قراردادها باید انجام شود و فقط صادرات گاز به پاکستان مطرح است که هنوز از سوی آنها دریافت نشده است. معاون وزیر نفت در امور گاز تصریح کرد: یکی از چشم اندازهای ما این بود که بتوانیم در بحث تجارت گاز سهم مناسبی داشته باشیم. مفهوم تجارت گاز، هم صادرات و هم موضوع ترانزیت و سوآپ گاز است. در این باره ما قراردادهایی داریم و آنها را مدیریت می کنیم و شرکت گاز بستر را برای این کار آماده کرده است، یعنی خطوط لوله ای که در کشور گسترش یافته، امکان و زیرساخت این تجارت را دارد. تربتی گفت: با این حال تجارت، موضوعی بین المللی است و بخشی از آن به بحث نقل وانتقال پول مربوط می شود که اگر این موضوع حل شود، می توانیم در بحث صادرات گاز برنامه های توسعه ای بیشتری داشته باشیم؛ اما اکنون برای ما ارزش افزوده گاز مهم تر است که خوشبختانه بیشتر در پتروشیمی ها توسعه رخ داده و آنها ارزآوری بیشتری برای کشور دارند. تربتی همچنین با بیان اینکه پتروشیمی ها مطابق روال پیش گاز مصرف می کنند، یادآور شد: به دلیل اینکه اکنون در اوج مصرف گاز در زمستان هستیم، از آنها خواهش کردیم تعمیراتشان را در زمستان قرار دهند و بخشی از آنها به واسطه تعمیراتی که انجام می دهند، مصرف کننده گاز نیستند. معاون وزیر نفت در امور گاز درباره مصرف گاز نیروگاهی تصریح کرد: با هماهنگی هایی که ابتدای سال با توانیر انجام شد، مصرف سوخت معادلشان برای امسال ۱۸۰ میلیون مترمکعب گاز پیش بینی شده بود، در حالی که ماه پیش مصرف آنها به حدود ۱۹۰ تا ۱۹۳ میلیون مترمکعب رسید و این افزایش بخش توانیر، خود را در سبد انرژی کشور نشان داد.
تربتی با بیان اینکه همه نیروگاه های کشور مخازن ذخیره سوخت دوم دارند، گفت: طراحی بیشتر نیروگاه ها بر این مبنا بوده و بعد گاز به عنوان سوخت جایگزین وارد شده است، بنابراین در همه نیروگاهایمان مخزن ذخیره داریم و حتی اگر گاز به طور کامل برای نیروگاه ها قطع شود، امکان مصرف فراورده برای آنها مهیاست. وی با تأکید بر اینکه شرکت گاز تاکنون در کمترین حالت ۷۰ تا ۸۰ میلیون مترمکعب گاز نیروگاه ها را تأمین کرده است، ادامه داد: اگر کمتر از این هم تأمین شود، آنها امکان مصرف سوخت ذخیره دارند و هیچ مشکلی از این بابت نیست. معاون وزیر نفت در امور گاز یادآور شد: احتمال محدود کردن بیشتر سوخت نیروگاه ها نیست؛ زیرا در سال های پیش شرایط سخت تری هم داشتیم.
تربتی در این باره که گفته می شود گاز ارسالی به پتروشیمی ها ارزان است، اظهار کرد: گاز پتروشیمی ها ارزان نیست، شاید به قیمت بین المللی ارزان شود؛ اما همه کشورها براساس مزیت نسبی که دارند، طبق آن سیاستگذاری می کنند. یکی از مزیت های نسبی کشور ما هم بحث انرژی و گاز است. وی تأکید کرد: طبیعی است که پتروشیمی های کشور هم براساس همین مزیت باید شکل گیرند و با پتروشیمی های کشورهای دیگر متفاوت است. برای همین به نظر من ارزش افزوده کلان برای کشور ما مهم است، یعنی با مجموعه شرایطی که در کشور وجود دارد و ارزش اقتصادی که برای کل کشور ایجاد می کنند، زنجیره، زنجیره ارزش آفرینی خواهد بود.
مهدی جمشیدی دانا، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران: امسال با انتقال ۸۴۰ میلیون مترمکعب گاز در یک روز، رکوردی تازه در این حوزه ثبت شد. خوشبختانه برای روزهای آینده که دمای کشور بشدت کاهش می یابد و مصرف گاز طبیعی هم افزایش خواهد داشت، ایستگاه های تقویت فشار آمادگی کامل دارند که انشاءالله بتوانیم از این موج سرما هم به سلامت عبور کنیم و تا پایان زمستان مشکل خاصی در این حوزه پیش نیاید. برای اینکه بتوانیم از توان شرکت های داخلی استفاده کنیم، افزون بر استفاده از فرصت نمایشگاه، اعتقاد داریم که این موضوع، یک دالان یا اتوبان دوطرفه است که بتوانیم نیازمندی های خودمان را عرضه و شرکت های داخلی را پیدا کنیم و آنها هم توانمندیشان را به ما عرضه کنند و بتوانیم راحت تر یکدیگر را بشناسیم. هم اکنون نیز افزون بر اینکه از این فرصت استفاده می کنیم، در بحث شناسایی پیمانکاران چهار اولویت و چهار کار بسیار پرهزینه داریم که نخستین آن بحث برونسپاری ایستگاه های تقویت فشار است. از این رو نقشه ۱۰ ساله برونسپاری را در ایستگاه های تقویت فشار و خطوط انتقال و یاردهای خطوط انتقال ترسیم کردیم و شناسایی پیمانکارانی که می توانند در برونسپاری و تعمیرات ماشین آلات دوار کمک کنند، انجام شده است، همچنین تعمیرات تعداد کمی از توربین ها و پیگرانی هوشمند نیز انجام می شود. سالانه باید ۵ تا ۷ هزار کیلومتر پیگرانی هوشمند انجام دهیم، یعنی وضع داخلی خطوطمان را پایش کنیم که مشکلی نباشد و اگر مشکلی هم بود، بتوانیم هرچه سریع تر تعمیرات آن را انجام دهیم، بنابراین اینها برنامه آینده ماست که دنبال آن هستیم و با برگزاری نشست های هم اندیشی و دعوت از پیمانکاران در ساختمان شرکت انتقال گاز، نظرات آنها را می شنویم و آنها هم نظرات ما را می شنوند که امیدواریم در مجموع برای شرکت انتقال گاز نتایج خوبی داشته باشد.
حمیدرضا حق بین جهرمی، مدیر امور بین الملل شرکت ملی گاز ایران: همه تلاشمان این است که تعهدهای صادراتی را بخوبی و به نحو احسن به انجام برسانیم و بتوانیم به عنوان صادرکننده ای مورد اعتماد در بازارهای جهانی شناخته شویم. همان طور که شعار نمایشگاه امسال، «نفت ملی، کالا و خدمات ایرانی» است، این حجم از تولیدات داخلی که در این مکان ها به نمایش گذاشته می شود نیز بیانگر آن است که با وجود همه محدودیت ها و تحریم هایی که پشت سر گذاشتیم، توانستیم بر مشکلات غلبه کنیم؛ زیرا هیچ محدودیتی را برنمی تابیم. ایران به عنوان متصدی و متولی صادرات، در صادرات گاز طبیعی و فراورده های گازی در کشور شناخته می شود. با وجود همه محدودیت هایی که وجود دارد و مصرف بی رویه گاز، تلاشمان این است که تعهدهای صادراتی را بخوبی و به نحو احسن به انجام برسانیم و بتوانیم به عنوان صادرکننده ای مورد اعتماد، در بازارهای جهانی شناخته شویم.
مسعود زردویان، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران: شرکت گاز، آماده همکاری با شرکت های دانش بنیان و تولیدی است. همواره در این نمایشگاه ها در جست وجوی تأمین نیازهایمان از شرکت های سازنده داخلی هستیم که همسو با این موضوع در سال های گذشته اقدام های بسیار ارزشمندی انجام شده و بخش عمده ای از نیازهای صنعت گاز را از داخل کشور تأمین کرده ایم؛ البته در مواردی هم توافق هایی انجام شده و ما موفق شدیم تفاهم نامه ها و قراردادهایی را در این زمینه امضا کنیم. ما همین جا اعلام می کنیم اگر شرکت دانش بنیان یا هر شرکت تولیدی دیگری آمادگی تولید یا ارائه خدمات را در صنعت گاز و پالایشگاه های گاز دارند، به ما مراجعه کنند تا انشاءالله بتوانیم همکاری مناسبی با یکدیگر داشته باشیم. اکنون شرایط تولید ما در یکی از بهترین شرایط عملیاتی قرار دارد و خوشبختانه با حداکثر توان در بالاترین ظرفیت تولید در حال خدمت رسانی به مردم عزیزمان هستیم.
غلامرضا بهمن نیا، رئیس ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت ملی گاز ایران: شرکت گاز، تضمین توسعه پایدار همگام با تاب آوری تولید گاز را در دستور کار دارد. جهش تولید اتفاق نمی افتد، مگر اینکه ما تأمین کننده هایی قوی و تولیدکننده هایی پررنگ در صحنه داشته باشیم. شرکت گاز اکنون به آمار بسیار بالایی در تولید، انتقال، توزیع و مصرف رسیده است. این موضوع نشان می دهد که وقفه ای در تولید نداشتیم و تعمیرات پیشگیرانه نیز بخوبی انجام شده است. تأمین کالاها، مواد شیمیایی و خدمات فنی نیز بخوبی پیش می رود و پروژه ها نیز بموقع انجام شده است.
رسالت و مأموریت شرکت ملی گاز ایران تا افق ۱۴۰۴ رسیدن به مراحلی بسیار بالاتر در عرصه تولید و خدمت رسانی است و این تأمین کننده ها و تولیدکنندگان، پشتوانه و تکیه گاه محکمی همسو با این موضوع هستند. توسعه پایدار، تاب آوری، تولید بدون وقفه و بدون حادثه از رویکردهای اچ اس ای است. اگر به آمارها و عملکرد ما در سطح کشور طی سال جاری توجه کرده باشید، شرکت ملی گاز، جزء شرکت هایی است که در همه شاخص های عملکردی اچ اس ای، شاخص های ممتازی از خود بر جا گذاشته و حتی قابل مقایسه با شرکت های بین المللی در دنیاست. عملکرد شرکت ملی گاز در سالی که با نام جهش تولید نامگذاری شده، عملکردی مثبت، مطمئن و پایدار است و توانسته توسعه پایدار را شکل دهد. از سویی، تاب آوری تولید را با این فلسفه که تولید به هیچ عنوان متوقف نشود، تضمین می کند.
علیرضا صادق آبادی، مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران: خوشبختانه ساخت داخل در صنعت نفت به ظرفیت بالایی رسیده است و به جرأت می توانیم بگوییم در صنعت پالایش، همه تجهیزات و کالاهای موردنیاز به جز کمپرسورها و کوره های فرآیندی به طور کامل از داخل تأمین می شود.
هم اکنون تجهیزات مورد نیاز این صنعت یا به طور کامل توسط سازندگان داخلی ساخته می شود، یا سازندگان داخلی بخش کمی از تجهیزات را وارد می کنند و سرانجام با مهندسی، ساخت، نصب و راه اندازی شرکت های داخلی تولید می شود.
ایران بزرگ ترین صادرکننده بنزین در منطقه است و هم اکنون به کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان، ارمنستان، آذربایجان و کردستان عراق مستقیم بنزین صادر می کند، در سال های ۹۷ و ۹۸ نه تنها واردات بنزین متوقف شد، بلکه از تیرماه پارسال بازاریابی برای صادرات بنزین آغاز و از شهریورماه صادرات به کشورهای دیگر نیز اجرایی شد، بنابراین باید گفت نه تنها هیچ ارزی برای واردات بنزین از کشور خارج نشد، بلکه کمک قابل توجهی به ارزآوری برای کشور انجام شد.
هم اکنون ۱۲۰ شرکت با ما همکاری می کنند؛ اگر بستر بورس انرژی وجود نداشت، هیچ یک از شرکت های یاد شده با این مجموعه همکاری نمی کردند و این حجم از فروش به کشورهای همسایه اتفاق نمی افتاد. اطلاع رسانی عمومی، شرایط یکسان و فرصت های برابر رقابتی شفاف ایجاد می کند، اگر بستر بورس انرژی وجود نداشت نمی توانستیم به این رقم از صادرات دست یابیم.
سعید ستاری نائینی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران: امروز ما در بخش پیمانکاری، مشاوره و اجرا 100 درصد خودکفا شده ایم. در بخش کالا نیز زمانی کمتر از ۲۰ تا ۳۰ درصد کالاهای صنعت نفت داخلی بودند، اما اکنون بیش از ۹۰ درصد کالاهای مورد نیاز صنعت تولید داخل است و تولید ۱۰ درصد باقیمانده هم در موارد زیادی صرفه اقتصادی ندارد که خوشبختانه شرکت های داخلی در این بخش ها نیز در حال فعال شدن هستند.
از جمله نیازهای صنعت پالایش در بخش کالا در زمینه تجهیزاتی نظیر بخشی از کمپرسورها، توربین ها، موتورهای الکتریکی، لوله های آلیاژی خاص مانند سی آرای و برخی شیرآلات ویژه است. امیدواریم شرکت های داخلی با فعالیت در این بخش ها صنعت نفت را به طور کامل از تجهیزات خارجی بی نیاز کنند و ما به خودکفایی 100 درصدی در بخش کالا نیز دست یابیم.
کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی: تحولات سامانه توزیع فراورده های نفتی کشور در سال های اخیر به منظور الکترونیکی کردن سامانه توزیع مثبت ارزیابی می شود، تنها با اجرای طرح پیمایش در ناوگان حمل ونقل گازوئیل سوز کشور از سال ۹۴، در مصرف روزانه ۲۰ میلیون لیتر نفت گاز در کشور صرفه جویی شده است.هم اکنون به طور میانگین روزانه ۵۰ میلیون لیتر نفت گاز در کشور مصرف می شود و اگر طرح پیمایش در کشور اجرایی نشده بود، امروز این رقم به روزانه حداقل ۷۰ میلیون لیتر می رسید، ضمن آنکه هم اکنون ظرفیت حداقل روزانه ۳۵ میلیون مترمکعب سی ان جی در کشور وجود دارد که این رقم هم اکنون حدود ۲۳ میلیون مترمکعب است و امیدواریم در آینده بتوانیم این رقم را افزایش دهیم و به سمت استفاده هرچه بیشتر این سوخت پاک به جای بنزین حرکت کنیم.
مجری گستره یکم طرح احداث لوله اینچ بندرعباس– مهرآران - رفسنجان از پیشرفت 24.5 درصدی عملیات اجرایی این طرح(گستره یک) تاکنون خبر داد.
علی خانی پور در حاشیه بیست وپنجمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گفت: مناقصه گستره یکم حدفاصل بندرعباس تا مرکز انتقال نفت مهرآران درمسیری به طول 249 کیلومتر، بهمن ماه سال پیش برگزارشده است و قرارگاه خاتم الانبیاء همراه باشرکت انرژی گستر ایرانیان به صورت مشارکت، به عنوان پیمانکار برنده شدند.
وی با اشاره به این که این طرح به صورت «ئی پی سی» اجرا می شود، تصریح کرد: طرح احداث خط لوله بندرعباس–مهرآران دربخش مهندسی حدود 75درصد پیشرفت و دربخش کالا نیزکه مهم ترین آن تامین لوله است، رشد داشته است.
به گفته خانی پور، هم اکنون 10هزارتن ورق سفارش گذاری شده، آماده تولید لوله وارسال آن به سایت عملیاتی دراسفند ماه امسال است.
وی با اشاره به یک میلیون و 600 هزار مترمکعب خاک برداری جهت مسیرسازی اظهارکرد: برای سرعت بخشی به این عملیات هفت پیمانکار به کارگرفته شده اند و انتظار می رود تا خردادماه مسیر آماده احداث خط لوله باشد. خانی پور با بیان این که طرح جلوتر از برنامه زمان بندی است، افزود: انتظار می رود گستره یکم با تامین به موقع لوله که نیاز اصلی طرح به شمار می آید، در موعد مقرر به پایان برسد. مجری گستره یکم طرح احداث خط لوله بندرعباس- مهرآران- رفسنجان هدف از اجرای این طرح را ارسال فراورده های نفتی پالایشگاه ستاره خلیج فارس به مبادی مصرف عنوان کرد. وی با اشاره به افزایش ظرفیت تولید فراورده های نفتی پالایشگاه ستاره خلیج فارس به ویژه بنزین، همچنین قدیمی بودن خط لوله موجود باعمری نزدیک به 30 سال تصریح کرد: با توجه به موارد پیش گفته، خط لوله بندرعباس- مهرآران– رفسنجان به عنوان خط جدید درکنارخط قدیمی در دو گستره، تعریف واجرایی شده است.
خانی پور با بیان این که ظرفیت پیش بینی شده برای انتقال فراورده های نفتی دراین پروژه، 300 هزار بشکه در روزاست، تصریح کرد: با بهره برداری ازخط جدید، خط قدیمی نیز باقی می ماند اما بار اصلی انتقال فراورده های نفتی به ویژه بنزین که 50 درصدآن به وسیله خط لوله قدیمی انتقال می یابد، روی خط جدید خواهد افتاد.
وی اعتبار ارزی گستره یکم را 66 میلیون یورو و اعتبار ریالی آن را 204 میلیارد ریال عنوان و اظهارکرد: از این میزان، تاکنون 21 میلیون یورو و 40 میلیارد تومان به منظور تامین لوله و پیش پرداخت به پیمانکارهزینه شده است.
مجری گستره یکم طرح احداث خط لوله بندرعباس- مهرآران- رفسنجان بزرگترین ویژگی این طرح رابا توجه به بهره برداری فازهای جدید پالایشگاه ستاره خلیج فارس در آینده نزدیک، افزایش ظرفیت انتقال تولیدات این پالایشگاه به ویژه بنزین و پیشگیری از آلودگی های زیست محیطی عنوان کرد.
خانی پوردرباره حساسیت اجرای طرح احداث خط لوله بندرعباس- مهر آران –رفسنجان درگستره یکم آن اظهارکرد: حدود 200 کیلومتر از این طرح با خط لوله موجود که 50 درصد بنزین کشور از طریق آن منتقل می شود، هم مسیر واین مهم حساسیت دراجرای ایمن خط لوله جدید را دو چندان کرده است.
وی همچنین همجواری11کیلومترازخط لوله جدید باخط انتقال گاز را از دیگرحساسیت های گستره یکم خط لوله بندرعباس- مهرآران – رفسنجان عنوان و اظهارکرد: برای این منظور با شرکت های خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و انتقال گازایران، نشست هایی باهدف جلوگیری از هرگونه مشکل در اجرای پروژه به صورت منظم برگزار می شود.
مجری طرح خط لوله نائین-کاشان– ری با اشاره به تکمیل بودن این طرح از آمادگی و شمارش معکوس برای افتتاح رسمی آن خبرداد.
محمد استاجی در حاشیه بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، با بیان این که خط لوله 420 کیلومتری نائین–کاشان –ری ازجمله طرح های ملی است، افزود: بیش از95درصد تجهیزات این طرح داخلی وهمه مراحل آن به وسیله شرکت های پیمانکار ایرانی انجام شده است.
وی تصریح کرد: درمسیر این خط لوله با احتساب تلمبه خانه پایانه ری درمجموع سه تلمبه خانه فعال است که فراورده های نفتی را درمسیر یاد شده پمپاژ وبه تهران، همچنین شمال کشور انتقال خواهند داد.
استاجی با بیان این که درطرح احداث خط لوله نائین– کاشان– ری 10 مخزن با ظرفیت کلی 300 میلیون لیتر برای ذخیره سازی فراورده های نفتی نیزتعبیه شده است، افزود: این مخازن شامل سه مخزن 40 میلیون لیتری نفت گاز، سه مخزن 40میلیون لیتری بنزین معمولی ودومخزن 20 میلیون لیتری بنزین و دومخزن برای ذخیره سازی نفت سفید است.
مجری طرح احداث خط لوله نائین- کاشان – ری تصریح کرد: افزون بر این مخازن که همگی آماده هستند، یک رشته خط انتقال برق 20/63 کیلو ولت نیزدردست اجراست که درمراحل پایانی قرار دارد.
استاجی درباره اعتبار کلی طرح احداث خط لوله نائین–کاشان-ری نیز گفت: این طرح با اعتبار کلی یک هزارمیلیارد تومان اجرا وتاکنون بیش از800 میلیارد تومان آن هزینه شده است.
به گفته وی، بقیه این مبلغ درجهت رفع برخی نواقص احتمالی وپرداخت به پیمانکاران، هزینه خواهد شد.
مجری طرح احداث خط لوله نائین – کاشان –ری اظهارکرد: این خط لوله از اوایل سال گذشته وهمزمان با راه اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس به منظور انتقال فراورده های این پالایشگاه به ویژه بنزین درمدار بهره برداری قرارگرفته است.
وی با اشاره به این که خط لوله نائین– کاشان –ری، نخستین خط لوله ای به شمار می رود که پوشش آن از نوع «اف بی ئی» است، تصریح کرد: این نوع پوشش درمقابل خوردگی مقاومت بالایی داردوعمر استفاده ازآن را افزایش می دهد.
استاجی درباره مزیت های احداث خط لوله نائین –کاشان – ری نیز گفت: با احداث این خط لوله افزون برجلوگیری ازانباشت فراورده های نفتی تولیدی در پالایشگاه های ستاره خلیج فارس و بندرعباس، به ویژه بنزین این پالایشگاه ها، ازتردد روزانه 1500دستگاه نفتکش جاده پیما و بروزحوادث جاده ای جلوگیری شده است.
به گفته مجری طرح احداث خط لوله نائین –کاشان –ری، جلوگیری از آلودگی زیست محیطی، همچنین کوتاه ترشدن مسیر انتقال فراورده های نفتی (حدود 200 کیلومتر) از دیگرمزیت های اجرای این طرح است.
وی پروژه احداث خط لوله نائین – کاشان –ری را پروژه ای ملی خواند و تصریح کرد: این طرح بااعتماد به نیروهای پیمانکارداخلی انجام شده است و افتخاری برای صنعت نفت کشوربه شمار آید.
دانش بنیان ها وتولید کنندگان داخلی تجهیزات نفت در یک قاب
نمایشگاه نفت،گاز،پالایش و پتروشیمی، همه ساله دراردیبهشت ماه برگزار می شود؛ اما امسال شیوع ویروس کرونا در دنیا و ورود منحوس آن به کشورمان، شرایط ویژه ای را رقم زده؛ شرایطی که تقویم و تاریخ بسیاری از نمایشگاه ها از جمله این رخداد بین المللی درعرصه انرژی را تحت تاثیر قرارداده است. این رویداد مهم که امسال بیست وپنجمین دوره آن باشعار «نفت ملی، تولید کالای ایرانی» به دلیل پیش گفته والبته بارعایت شیوه نامه های بهداشتی به نیمه دوم سال موکول شده، از سوم تا ششم بهمن ماه برگزار شد. البته این دوره از نمایشگاه نفت،گاز، پالایش و پتروشیمی به دلیل شیوع گسترده این بیماری در کشور، باتفاوت ها و محدویت های قابل ملاحظه ای درمقایسه با دوره های پیشین همراه بود؛ به این معنا که تنها مهمانان آن، متخصصان حوزه نفت بودند و آن هم با لحاظ ملاحظاتی. دراین میان و باوجود همین ملاحظات کرونایی، سازندگان وتولیدکنندگان تجهیزات صنعت نفت، همچنین شرکت های دانش بنیان نیز همچون دوره های پیشین، به عنوان بازوهای اصلی در نمایشگاه 25 حضور یافتند و دستاوردهای خود را به نمایش گذاشتند. گزارش پیش رو، با در نظرگرفتن محدودیت های کرونایی حاکم برکشور، نگاهی دارد به دستاوردهای این بخش ها در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی که در قالب گفت وگو از نظرتان می گذرد.
همکاری صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران
ایمان احمدی، دبیر صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران گفت: این صندوق با سهامداری دانشگاه تهران شروع به فعالیت کرده و مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران است. او با بیان اینکه صندوق پژوهش و فناوری، سه خدمت به شرکت های دانش بنیان ارائه می کند که شامل تسهیلات، ضمانت نامه و سرمایه گذاری می شود، ادامه داد: این صندوق با کارگزاری صندوق حمایت و نوآوری، معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری و سازمان پژوهش های علمی و صنعتی و پارک دانشگاه تهران در ارتباط است. به گفته احمدی، ضمانت نامه های این صندوق با ضمانت نامه های بانکی تفاوت دارد. بانک ها وثیقه ملکی در مقابل ارائه تسهیلات دریافت می کنند که بسیاری از شرکت ها امکان آن را ندارند و دیگری کارمزد است که بانک ها سه تا چهار درصد و صندوق پژوهش و فناوری 2 درصد کارمزد دریافت می کند. دبیر صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: کارفرماهای بسیاری از شرکت های صنعت نفت با این صندوق طرف قرارداد هستند؛ اما متاسفانه بسیاری از آنها صندوق پژوهش و فناوری را نمی شناسند و آشنایی زیادی با آن ندارند، از این رو برگزاری نمایشگاه هایی مانند نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، فرصت مناسبی برای آشنایی این مدیران است.
مدیرعامل بنیان ملی و مهندسی پارس (شرکت دانش) گفت: وزیر نفت در افتتاح بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نوید خبرهای خوب نفتی را داد و ما در جامعه فنی و مهندسی برای سال 1400 بسیار امیدوار هستیم تا اتفاقات خوبی در این صنعت رخ دهد. آرش شافعی ادامه داد: برای اولین بار بعد از برجام، با یک شرکت ایتالیایی در زمینه انتقال دانش فناوری بویلرهای کلاس اف قرارداد داشتیم که در جنوب ایران در حال ساخت است و بعد از اتمام، می توانیم بخشی از نیاز داخلی را تأمین کنیم. به گفته او، نمایشگاه ها به عنوان یک شتاب دهنده هستند و می توانند فعالیت های خود را تسریع بخشند. اگر این نمایشگاه ها تخصصی تر باشند و از قبل، هدف گذاری مشخصی داشته باشیم، بسیار کمک کننده خواهد بود.
فرازنه هراتی، کارشناس پارک علم و فناوری نفت و گاز گفت: این پارک به همت و تلاش وزیر نفت پایه گذاری شده و هدف از ایجاد آن، اتصال بدون واسطه عرضه و تقاضاست تا به این وسیله از خروج ارز جلوگیری شود. او افزود: تا کنون دو رویداد در مسیر پارک علم و فناوری نفت و گاز برگزار شده است؛ یکی از آنها شناسایی 100 استارت آپ و دیگری حضور در نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی است تا بتوانیم شرکت ها را شناسایی و انتظارات آنها را بررسی کنیم. به گفته هراتی، اسفند امسال بررسی ها انجام می شود و 10 اردیبهشت سال آینده عملیات عمرانی پارک به اتمام می رسد و تعدادی از شرکت ها را در آن مستقر می شوند. او تاکید کرد: با توجه به بازدیدهایی که از پارک های مختلف علم و فناوری در سطح کشور داشتیم، تلاش های بی نظیری انجام و کالاهایی تولید شده که وارد کننده آن بودیم و برای رفع آن، می توان از ظرفیت شرکت های تولید کننده داخلی کمک گرفت. هراتی خاطر نشان کرد: پارک علم و فناوری نفت و گاز، بستری وسیع برای شرکت ها فراهم کرده است، به گونه ای که داده های نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی را در اختیار شرکت ها قرار می دهیم، ضمن آنکه می توانند از فضای آزمایشگاهی و کارگاهی صنعت نفت نیز بهره مند شوند و شرکت های بزرگ نیز در کنار آنها قرار گیرند تا چالش دستیابی به اطلاعات نداشته باشند.
خط لوله انتقال نفت ومیعات گازی گوره به جاسک، نتیجه اعتماد وزارت نفت به شرکت های داخلی است. مدیرعامل شرکت لوله سازی اهواز در حاشیه برگزاری بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، با رویکرد «نفت ملی، کالا وخدمات ایرانی» گفت: گوره–جاسک، ازجمله طرح های راهبردی وزارت نفت است که شرکت لوله سازی اهواز با تامین 70 درصدی لوله در آن توانست نقش آفرین ظاهر شود. علی نخعی با اشاره به این که لوله سازی اهواز یکی از بازوهای توانمند وزارت نفت است، نقش آفرینی در طرح احداث خط انتقال گوره به جاسک را حاصل خودباوری شرکت های ایرانی واعتماد وزارت نفت به آنها عنوان کرد. وی تصریح کرد: لوله سازی اهواز در طرح گوره به جاسک که در مسیری به طول هزارکیلومتر اجرا شده، 700کیلومتر لوله مورد نیاز این طرح را تامین کرده است. به گفته نخعی، بقیه لوله مورد نیازطرح گوره – جاسک به وسیله دو شرکت لوله ساز دیگر (ماشهر و صفا) تامین شده است. مدیرعامل شرکت لوله سازی اهواز گفت: لوله های استفاده شده درطرح گوره به جاسک، افزون بر دارا بودن گواهینامه های کیفی از آزمایشگاه های داخلی، تاییدیه کیفی آزمایشگاه های معتبرخارجی راهم دارا هستند. وی با بیان این که مجموع لوله مورد نیازطرح احداث خط انتقال گوره – جاسک، 360 هزارتن است، اظهارکرد: 22 هزارتن لوله این طرح پیش ازاعمال تحریم های ظالمانه وبقیه آن با تلاش وخود باوری شرکت های لوله ساز داخلی تامین شده است. نخعی گفت: یکی از مهم ترین دستاوردهای طرح خط انتقال نفت ومیعانات گازی گوره به جاسک، افزون برایجاد وتقویت خود باوری درشرکت های لوله ساز داخلی را تکمیل زنجیره تولید این کالا(لوله)ی راهبردی در داخل کشور عنوان کرد. به گفته نخعی، در زنجیره بومی سازی تولید لوله های مربوط به طرح گوره-جاسک، افزون برلوله سازی اهواز شرکت های فولاد مبارکه در تولید اسلپ (تختال) واکسین خوزستان درتولید ورق نیزنقش آفرین ظاهر شده اند و همه این رخدادها نتیجه اعتماد بوده است. وی گفت: با تولید لوله مورد نیاز این طرح افزون برجلوگیری ازخروج 300 میلیون یورو از کشور، شرکت های لوله ساز و بسیاری صنایع وابسته به آن نیز فعال شدند. نخعی همچنین اظهار کرد: طرح گوره –جاسک، موجب شد شرکت های دانش بنیان نیز پوشش مقاوم «اف بی ئی» راکه درمقابل خوردگی سیالات نفتی مقاومت بالایی دارد، تولید کنند. مدیرعامل شرکت لوله سازی اهواز با اشاره به این که خط لوله گوره – جاسک، چندین مزیت رابرای کشور ایجاد خواهد کرد، اظهار کرد: هم اکنون، خارک تنها پایانه صاداتی نفتی کشور است و احداث خط لوله گوره به جاسک، ظرفیت تازه را برای ایجاد یک پایانه نفتی جدید فراهم خواهد کرد. نخعی تاکید کرد: زمانی که گفته «تحریم، استفاده از فرصت هاست» شاید آن را یک شعار می دانستم، اما امروز آن را لمس کرده ام واعتقاد دارم که تحریم می تواند فرصت های متعددی را برای کاهش و حتی قطع وابستگی به شرکت های خارجی ایجاد کند. مدیرعامل شرکت لوله سازی اهواز گفت: ایجاد خودباوری واعتماد کردن به نیروهای ایرانی درطرح گوره –جاسک، به این دلیل که چنین طرح مهمی را نیروهای ایرانی انجام داده اند، بزرگترین افتخاربرای کشور است.
زنجیره تولید ازمرحله سنگ تا تولید لوله به وسیله شرکت های ایرانی، تحریم را درطرح احداث خط انتقال نفت خام و میعانات گازی گوره به جاسک ناکام گذاشت. امین ابراهیمی، مدیرعامل شرکت فولاد اکسین خوزستان درحاشیه بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گفت: اکسین خوزستان به عنوان بزرگترین شرکت تولید کننده ورق باعرض 4.6 مترتاگرید ایکس 80 در خاورمیانه ومنطقه است که بامشارکت شرکت های فولادمبارکه اصفهان ولوله سازی اهوازتوانسته اند لوله های مورد نیازطرح گوره– جاسک را تامین و بیش از 70 درصد آن را تحویل دهند. ابراهیمی بابیان این که گوره– جاسک، یکی از راهبردی ترین پروژه های صنعت نفت کشوراست، لوله مورد نیاز مربوط به آن را 366هزارتن اعلام و اظهارکرد: بر اساس آخرین اطلاعات، هم اکنون بیش از70 درصد لوله مربوط به این طرح تامین و تحویل کارفرما شده است و بقیه نیز به زودی تحویل خواهد شد. مدیرعامل شرکت فولاد اکسین خوزستان با اشاره به این که قراربود یک شرکت خارجی، لوله مورد نیاز این مسیریک هزارکیلومتری راتامین کند، اظهارکرد: با اعمال دورجدید تحریم ها وانصراف شرکت مزبور، زنجیره سه جانبه ای متشکل از لوله سازی اهواز، فولاد مبارکه اصفهان اکسین خوزستان برای تولید لوله طرح گوره-جاسک شکل گرفت وخوشبختانه با اعتماد وحمایت وزارت نفت، این پروژه هم اینک درآستانه افتتاح قرارگرفته است. وی گفت: به واسطه ایجاد شرایط ناشی تحریم های اخیر، این مهم فرصتی را مهیا کرد تا بومی سازی لوله ازمرحله سنگ تا لول شدن وپوشش دادن آن برای انتقال به سایت، به وسیله نیروی کار ایرانی انجام شود. به گفته مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان، ورق استفاده شده در خط لوله گوره - جاسک با توجه به خوردگی بالای سیال(میعانات گازی)درون آن، ازنوع «نیس 65» است. وی تصریح کرد: نیس 65، ورقی است که مقاومت بالایی دربرابرخوردگی دارد و بسیارکیفی است. ابراهیمی اظهارکرد: باتوجه به الزام و تاکید برکیفی بودن خط لوله گوره به جاسک، شرکت اکسین بزرگترین آزمایشگاه کیفی را برای این مهم ایجاد کرده است که می توان آن را دستاورد مهمی برای این شرکت عنوان کرد. وی با بیان این که ظرفیت تولید ورق لوله درشرکت فولاد اکسین خوزستان یک میلیون و50 هزارتن است، تصریح کرد: برای رسیدن به این ظرفیت باید اسلب با عرض 2.2 متر وضخامت 300میلی مترتولید شود؛ درحالی که هم اکنون بیشترین عرض اسلب تولیدی دو متر وضخامت آن 250 میلی متراست. مدیرعامل شرکت فولاد اکسین خوزستان گفت: باتوجه به فعالیت هایی که درحوزه تولید اسلب(تختال) دردست انجام است، انتظار می رود درآینده نه چندان دور، این ماده اولیه باعرض 2.2 متر وضخامت 300 میلی مترتولید شود. ابراهیمی با اشاره به این که فولاد اکسین که بزرگترین شرکت تولیدکننده ورق در خاورمیانه و منطقه است، اظهارکرد: این شرکت می تواند رقیبی برای رقبای خارجی فعال در این بخش باشد. وی با بیان این که پاسخ گویی به موقع به نیازکارفرما دراجرای یک طرح ملی مانند گوره –جاسک، یکی از مهم ترین ویژگی های این شرکت به شمار می رود، تاکید کرد: اکسین با انجام به موقع تعهدات خود درپروژه گوره–جاسک، جایگاه خوبی کسب کرده است که می تواند برای این شرکت یک اعتبار(برند) محسوب شود.
سویه های فرهنگی - اجتماعی در یک نمایشگاه صنعتی
علی بهرامی وقتی از نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی صحبت می کنیم، قطعا یاد لوله های عجیب و غریب، محصولات رنگارنگ پتروشیمی، محاسبات سخت مهندسی و ... می افتیم؛ اما در مطلب پیش رو، تلاش کرده ایم تا نمایشگاه را از زاویه ای دیگر ببینیم. بنابراین تمرکز مان را نه روی اقتصاد و صنعت؛ بلکه بر مسائل اجتماعی و فرهنگی قرارداده ایم. در این میان، با مدیران و متخصصان شاغل در غرفه ها، کاری نداشتیم؛ بلکه بیشتر بر تحلیل فضا و محیط و گپ های کوتاه با بازدیدکنندگان تاکید کردیم.
ساعت کار نمایشگاه 9 صبح تا 5 بعد از ظهر است. سالن های مختلف، محوطه و غرفه ها برای مقابله با کرونا مجهز شده اند. در ورودی همه سالن ها، دستگاه های ضد عفونی خودکار وجود دارد. محال است از سالنی به سالن دیگر بخواهی بروی و تب سنجی نشوی. در غرفه ها و دَمِ در ورودی سالن ها، مواد ضدعفونی برای ویروس زدایی از دست ها وجود دارد. به رفتارهای بهداشتی غرفه داران و شرکت کنندگان که نگاه می کنی، فرهنگ بالایی را در رعایت شیوه نامه های بهداشتی می بینی و همین، نقطه امیدوار کننده ای است که مشتاقت می کند با خیال راحت، به همه جای نمایشگاه سر بزنی و بگردی. به نظر می رسد که همه چیز آماده است و همه عوامل دست به دست هم داده اند تا با وجود جولان ویروس کرونا، بیست وپنجمین دوره نمایشگاه برگزار شود. رادیو نمایشگاه، نام شرکت های ایرانی را که می آورد، احساس افتخار می کنی. از بلندگوها می شنوی که چه می سازند. خیلی سریع یاد حرف رزم آرا، آخرین نخست وزیری که پیش از ملی شدن صنعت نفت ترور شد، می افتم. او در تیرماه برای تحقیر ملت ایران فریاد زد: «ملتی كه لیاقت لولهنگ سازی ندارد، چگونه می تواند صنعت نفت را اداره كند؟» اما لولهنگ چه بود؟ یک آفتابه گلی. همان موقع هم دروغ می گفت و دنبال چنبره زدن استعمار بر صنعت نفت ایران بود. حالا چیزی نزدیک به70 سال از آن روز تحقیر آمیز می گذرد و ایرانیان در بیشمار شرکت صنعتی، به بسیاری از فناوری های کاربردی در صنعت نفت دست یافته اند. بگذریم که 40 سال از این 70 سال را در جنگ و تحریم بودیم و 30 سال دیگر آن را نیز زیر چکمه استبداد پهلوی و استعمار اجنبی. به هر حال اگر نفت در این کشور جوشش داشته و دارد، صنعت نفتی ها و کارکنان بخش های مختلف آن هم کوشش شایسته ای از خودشان نشان داده اند و اکنون تنها بخش کوچکی از آن در نمایشگاه دیده می شود.
هر چه به ساعت 10 صبح نزدیک تر می شویم، کم کم بازدیدکنندگان و علاقه مندان به نمایشگاه هم وارد محوطه نمایشگاه و سالن های مختلف می شوند. تقریبا همه سالن ها را یک دور می بینم. در طراحی و چیدمان غرفه ها علاوه بر زیبایی و ترکیب های مناسب بصری، فاصله گذاری اجتماعی هم رعایت شده است. مشخص است که کرونا اگر چه موجب اذیت و آزار شده؛ اما برای طراحان داخلی، دیدها و ایده های هنری بیشتری ایجاد کرده است. آقایی حدودا 40 ساله با یک کیف چرمی زرشکی رنگ با دقت به چند محصول صنعتی نگاه می کند، می ایستم تا پرسش هایش درباره ویژگی ها و کیفیت، از مسؤول غرفه تمام شود. نزدیک می شوم، پس از معرفی خودم، از او سوال می کنم، می گوید که وقت محدودی دارد و نمی تواند به سوالم پاسخ دهد. همچنان در سالن مشغول بازدید هستم و البته به دنبال شکار سوژه. به در خروجی می رسم و می خواهم به سالن دیگری بروم که همان آقا، جلویم را می گیرد: «آقا سوال شما چی بود؟»، تکرار می کنم که: «نگاهتان به تولیدات ایرانی نمایشگاه چگونه بود؟» خودش را محمد میر فخرایی معرفی می کند، کارشناس ارشد مهندسی مواد و می گوید: «فکرش را هم نمی کردم با این وضعیت کرونایی، نمایشگاه بیست وپنجم برگزار شود. وقتی شنیدم با رعایت پروتکل ها نمایشگاه برپا شده، خیلی خوشحال شدم؛ چون نمایشگاه برای ما، دنیایی واقعی و ملموس از اطلاعات و دانش هاست. شرکت های ایرانی، امسال خیلی خوب ظاهر شده اند. دستگاه هایی دیدم که باورم نمی شد کار خودمان باشد. خیلی پیشرفت کرده ایم. ایرانی ها در صنعت نفت، حرف های زیادی برای گفتن دارند. این را که می گویم شعار نیست؛ بلکه به چشم می بینم. با این وضعیتی که دیدم، فکر می کنم در یک دهه آینده، با تکیه بر توان خودمان و بهره گیری ازفناوری های روز و توانای دنیا، موفقیت های چشمگیری داشته باشیم. جامعه صنعت و به طور کل، جامعه ایرانی اگر خودش را باور کند و تعامل های ابزاری با دنیا داشته باشد، قطعا مسیر صنعت ما روشن تر خواهد شد.»
به سالن دیگری می روم، تعداد بازدیدکنندگان بیشتر شده و تقریبا کمتر غرفه ای دیده می شود که مراجعه کننده نداشته باشد. سه جوان حدودا 35 ساله هر کدام مقدار زیادی کاتالوگ و دفترچه راهنما در کیسه های تبلیغاتی گذاشته و به دست گرفته اند و از سنگینی آن بسختی راه می روند. احتمال می دهم که مزاحمشان باشم؛ اما شور و نشاط آنها تشویقم می کند درخواست کنم تا گپی با هم بزنیم. گوشه ای از میدانِ تهران، روی یک نیمکت می نشینیم. هر سه مکانیک خوانده اند. خودشان را علیرضا، محمدرضا و افشین معرفی می کنند. علیرضا درباره نمایشگاه درخواستی دارد و می گوید: «آقای خبرنگار، بنویس که به کجاها رسیده ایم. در فرهنگ عمومی ما تصور می شود که همه چیز نزدِ غیر ایرانیان است و بس. در صورتی که جامعه مهندسان ایرانی خیلی موفق بوده اند، آن هم با این همه تحریم. شما می دانید زمانی ما لنگ یک پیچ بودیم؟ اما حالا با خودباوری و با تکیه بر توان داخلی، دستگاه های عظیم همان پیچ ها را می سازیم.» محمدرضا حرفش را قطع می کند، کمی به هیجان آمده و می گوید: «هنوز هم بعضی ها فکر می کنند ما در صنعت نفت ایران، فقط مصرف کننده و وارد کننده تجهیزات هستیم. درست است که در صنایع بالادستی به هزار و یک دلیل کمی عقبیم؛ اما در صنایع پایین دستی حرف هایی جدی در دنیا داریم. اینها دیگر کارشماست که به مردم بگویید چه شده. توسعه و اقتصاد، بدون بسترهای فرهنگی - اجتماعی که رسانه ها موظف به ایجاد آن هستند، به دست نمی آید.» افشین، نفر سوم این جمع بازدیدکننده نیز می گوید: «اگر ملت و مسؤولان، فرهنگ ملی قوی داشته باشند، قطعا اقتصاد و صنعت نفتمان هم قوی خواهد شد.» او به تاریخ ملی شدن صنعت نفت اشاره می کند و بر باور رهبران آن به هویت ایرانی متمرکز می شود و ادامه می دهد: «اقتصاد قوی، بدون هویت، پا نمی گیرد. اگر صنعتی قوی، اثرگذار و توانا می خواهیم، باید هویتمان را حفظ کنیم و با تاکید بر این هویت است که متخصصان ایرانی و محصولات و تکنولوژی شان باور می شود. نگوییم هویت به اقتصاد ربطی دارد و اقتصاد، اقتصاد است. نه، هر کشوری که در 200 سال گذشته، موفق بوده و به توسعه پایدار رسیده، حتما زیرساخت های هویتی اش را قوی کرده است. باورهای اجتماعی _ فرهنگی، می تواند یک کشور را به اوج پیشرفت برساند.»
صدای اذان هم در محوطه پیچیده و خیلی ها را به تکاپو انداخته است. آفتاب وسط آسمان رسیده و کمی از سوز سرما را کاهش داده است. خوراکی فروش ها و رستوران ها مشتری دار شده اند. متوجه می شوم که وقت نماز و ناهار است. حدود ساعت 2 در فضای سبز کنار یکی از خوراکی فروشی ها، جمع زیادی از دختران جوان، آخرین تکه های باقیمانده ساندویچ شان را می خورند. حدودا 15 نفر هستند. در حال شوخی با یکدیگرند که از چند نفرشان می پرسم: چرا به نمایشگاه نفت آمدید؟ فضای گفت و گویشان جدی می شود و تقریبا بیشترشان می خواهند پاسخ دهند. یکی به نمایندگی از جمع می گوید: همه مان دانشجوی کرونایی هستیم. می پرسم چرا کرونایی؟ می گوید : «ترم دومیم و ورودمان به دانشگاه، با اوج گیری ویروس کرونا همراه بود. تا حالا دو سه بار بیشتر به دانشگاه نرفته ایم و تنها از طریق فضای مجازی و به شیوه غیر حضوری، درس می خوانیم. همه مان دانشجوی برقیم.» یکی دیگر از دخترانی که حالا فهمیده ام ترم دوم رشته مهندسی برق هستند هم می گوید: «برگزاری نمایشگاه نفت برای ما یک غنیمت بود. ما که کلاس حضوری نداشتیم، بنابراین در فضای مجازی با هم قرارگذاشتیم که همگی برای بازدید به نمایشگاه بیاییم. شاید برای عده ای، نمایشگاه امسال مثل نمایشگاه های سال های دیگر باشد؛ اما برای ما یک کلاس درس حضوری بود. خیلی چیزها دیدیم که با شرایط کرونایی ترم گذشته، محال بود ببینیم. پرسش هایی داشتیم که پاسخ های خیلی خوبی دریافت کردیم. واقعا یک کلاس حضوری چهار ساعته را تا الان تجربه کردیم. احساس می کنیم آمده ایم دانشگاه». به نکته ای که این دانشجوها درباره دانشگاه و نمایشگاه اشاره کردند، اصلا دقت نکرده بودم و برایم تازگی داشت. نوع نگاهشان به بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی هم جالب توجه بود. یکی دیگر از دختران دانشجو از میان جمع می گوید: «باور برخی ها در جامعه این است که دختران و زنان نمی توانند در صنعت موفق باشند، بخصوص در صنعت نفت که کار در آن طاقت فرساست؛ اما اگر می نویسید، به شما بگویم که ما بزودی این تصور اجتماعی را عوض می کنیم. دختران ایرانی در حوزه مهندسی و صنعت ایده های زیادی دارند و می توانند خیلی موفق باشند. روزی را خواهید دید که در کشورمان وزیر نفت خانم خواهیم داشت.» دانشجوها پر از ایده و جنبش بودند و انگار حرف هایشان تمامی نداشت. نگاه سراسر امیدشان، امیدوارکننده بود؛ آن هم در زمانه و دورانی که یاس و سرخوردگی به طور مداوم در فضای اجتماعی تزریق و تبلیغ می شود.
نام شرکت های ایرانی در فضای سالن ها و محوطه، هر چند دقیقه یک بار می پیچد و گوینده در قالب تبلیغات یا خبرِ رونمایی، اطلاع می دهد که این شرکت ها به چه افتخاراتی در صعت نفت و صنایع جانبی آن رسیده اند. شرایط تحریم سخت است و کرونا بهره گیری از نمایشگاه را سخت تر از هر زمان دیگری کرده؛ اما امید به آینده بهتر برای جامعه ایرانی هنوز هم قلب تپنده ای است که خون حیات را در رگ های همه وارد می کند و مگر نه این است که آدمی به امید زنده است و این شوق زندگی را در تمام سالن های نمایشگاه می شدید.
بزرگ ترین تأسیسات جمع آوری و فرآورش گازهای همراه نفت ایران به بهره برداری رسمی رسید
مگاپروژه بخش انرژی جایزه جهانی در سال ۲۰۲۰ «مگا پروژه صنعت پتروشیمی»، «پروژه مشعل خاموش کن» تنها صفت و رتبه هایی برای بزرگ ترین تأسیسات جمع آوری و فرآورش گازهای همراه نفت ایران است که دوم بهمن ماه با دستور آنلاین رئیس جمهور به بهره برداری رسمی رسید. طرح پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس با ظرفیت فرآورش روزانه بیش از ۵۶ میلیون مترمکعب و سرمایه گذاری ۳.۴ میلیارد دلار یکی از بزرگ ترین پالایشگاه های گازی خاورمیانه است که گازهای همراه نفت در استان های خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد را با هدف کاهش آلایندگی های زیست محیطی و تولید محصولات با ارزش به ویژه خوراک مجتمع های پتروشیمی جمع آوری می کند. سختی کار این پروژه را محمود امین نژاد، مدیرعامل پالایشگاه گازی بید بلند خلیج فارس اینطور می گوید : «اجرا و به حرکت درآوردن چنین اژدهای خفته ای با این گستردگی که ۱۷ سال روی زمین کشیده شده زمان بر است و انرژی بسیاری نیاز دارد، اما الحمدالله اجرای آن در طول سه سال انجام شد». در نشست خبری بعد از افتتاح پروژه هم امین نژاد همراه با جعفر ربیعی، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس گفت: «درباره این پروژه می توان از آن شعر مرحوم محمد نوری استفاده کرد و گفت «برای آنکه بید بلند گوهری تابان شود، خون دلها خورده ایم».
***
حسن روحانی، رئیس جمهور (پنجشنبه، دوم بهمن ماه) در آیین بهره برداری از طرح های ملی وزارت نفت (پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس)، با تاکید بر اینکه بخشی از قدرت ملی ما در سایه قدرت انرژی و جایگاهی است که در این عرصه داریم، افزود: مسئله گازسوزی در مشعل ها برای ما بسیار مهم بود، وقتی از این منطقه عبور می کردیم، حس می کردیم که سرمایه های ملی در حال سوختن است، اما امروز به هدفی که سالها دنبال می کردیم، رسیدیم و معتقدم چنین پروژه های مهمی، مسیر را برای دولت سیزدهم نیز هموارتر می کند. وی با تاکید بر اینکه صندوق توسعه ملی پشتیبان صنعت، به ویژه صنعت پتروشیمی است، افزود: به عنوان رئیس هیئت امنای صندوق عنوان می کنم که منابع لازم برای توسعه این صنعت (پتروشیمی) وجود دارد و هر موردی که نیاز باشد، انجام خواهیم داد. رئیس جمهوری تصریح کرد: این پروژه بزرگ در روزی افتتاح می شود که آنها که با قلدری مدعی بودند ایران را به زمین خواهند زد، با ذلت و سرافکندگی سرنگون شدند. کارهای آنهایی که علیه ملت ما توطئه و برنامه ریزی کرده بودند، در روزهای پایانی عمر منحوس شان برای همه جهان و ملت ها و خود ملت آمریکا نیز روشن شد و همگان دیدند که اینها تا چه اندازه ضد دموکراسی و پارلمان بودند. رئیس جمهوری ادامه داد: مردم امیدوار باشند ظرف دو سال آینده همه مشعل هایی که امروز گازهای ما را می سوزاند، محیط زیست را آزار می دهند و در نتیجه سرمایه را از بین می برند، به طور کامل جمع آوری می شوند. روحانی گفت: این پالایشگاه بزرگ گازی که یکی از بزرگترین پروژه ها در سطح منطقه و خاورمیانه است، امروز به دست فرزندان این مرز بوم به بهره برداری رسمی رسید، اجرای این طرح در سال ۹۴ و ۹۵ یعنی شرایطی که دست ما در سایه برجام باز شده بود و توانستیم نفت را صادر کنیم و بخش بزرگی از پول نفت به صندوق وارد شود، قوت گرفت. رئیس جمهوری تصریح کرد: هر قدر شرایط ما مناسب و درآمد ما اضافه شود، بخش بزرگ درآمدهای نفتی در اختیار صندوق توسعه ملی برای تحول در تولید و صنعت قرار می گیرد و امیدواریم سال آینده همان طور که پیش بینی کردیم، بتوانیم روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت بفروشیم. این سهم نفت در اختیار صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح های توسعه ای کشور قرار می گیرد. وی با تاکید بر نقش مهم کمک بانک ها در به ثمر رسیدن پروژه های توسعه ای کشور، عنوان کرد: کسانی که بد زبان و شاید مطلع هم نباشند، بدانند که سیاست خارجی چه نقش مهمی می تواند در توسعه اقتصادی داشته باشد. اگر سیاست خارجی نبود، اگر برجام نبود و پول فروش نفت در سال های ۹۵ و ۹۶ وارد صندوق توسعه ملی نمی شد، این پروژه نیز با مشکلاتی روبه رو می شد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت هم در مراسم بهره برداری رسمی بید بلند خلیج فارس با دستور رئیس جمهور در گزارش خود گفت: درآمد سالانه طرح عظیم پالایشگاه گازی بیدبلند خلیج فارس ۱.۵ میلیارد دلار است و تا پایان سال ۱۴۰۱ هیچ گازی در مشعل نمی سوزد. زنگنه با اعلام اینکه ان جی ال ۳۲۰۰ سال ۱۴۰۰ به بهره برداری می رسد و با بهره برداری آن همه گازهای غرب کارون پس از جمع آوری و فرآورش به بندر امام فرستاده می شود، افزود: ان جی ال ۳۱۰۰ که در ایلام است هم سال ۱۴۰۱ به نتیجه می رسد. همچنین یک پتروشیمی حدود یک میلیون تنی در دهلران احداث می شود اما در میان این طرح ها پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس اهمیت ویژه ای دارد. وزیر نفت با بیان اینکه پالایشگاه گازی بیدبلند خلیج فارس خوراک پتروشیمی بندر امام را تامین می کند، افزود: این پالایشگاه تامین کننده خوراک الفین و پلی اتیلن گچساران هم خواهد بود و بیش از یک میلیون تن اتان از پالایشگاه بیدبلند به گچساران انتقال داده می شود، قرار است در آنجا (گچساران) یک واحد الفین ساخته شود که حدود ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تا سال ۱۴۰۰ به بهره برداری می رسد. پتروشیمی گچساران خوراک دو واحد ۳۰۰ هزار تنی پلی اتیلن را در گچساران و دهدشت تامین می کند و بقیه اتیلن هم به خط لوله اتلین غرب تزریق می شود. وی با بیان اینکه در ادامه طرح پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، دو طرح نیز قابل اجراست، اظهار کرد: نخست، احداث یک مینی پالایشگاه برای تولید بنزین با ظرفیت تولید روزانه ۱۵ هزار بشکه و دیگری احداث یک واحد PDH (طرح های تولید پروپیلن از مسیر پروپان) با ظرفیت تولید سالانه ۴۵۰ هزار تن خواهد بود که دنبال سرمایه گذار توانمند برای اجرای آن در این منطقه هستیم. وزیر نفت با اشاره به اینکه پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس در ظرفیت کامل افزون بر گاز متان که به شکل شیرین شده به خط لوله سراسری تزریق می شود، توانایی تولید ۳.۵ میلیون تن اتان، بوتان، پروپان و پنتان پلاس را داراست، گفت: ما همچنین طرح جمع آوری گازهای مشعل مناطق نفت خیز جنوب را که قرارداد آن سال ۱۳۹۷ با حضور جنابعالی (رئیس جمهوری) به ارزش ۱.۱ میلیارد دلار امضا شد، به هلدینگ خلیج فارس سپردیم. وی ضمن اشاره به ساخت دو مگاپروژه پتروشیمی افزون بر طرح های جهش سوم در این دولت، گفت: هر کدام از این دو مگاپروژه از نظر اندازه و ارزش محصولات از بندر امام کنونی بزرگ تر خواهد بود، خوراک این دو مگاپروژه تأمین و سرمایه گذار و زمین های آن هم مشخص شده است، هر کدام از این طرح ها در دل خود چند کارخانه تولیدی خواهند داشت. وزیر نفت با بیان اینکه تیم ترامپ فکر می کرد ما با تحریم می میریم، اما نمردیم و آنها نابود شدند، تاکید کرد: ما زنده ایم و طرح هایمان را پیش بردیم، گرچه حجم سرمایه گذاری کم شده است، اما هیچ طرحی به دلیل فناوری و تجهیزات معطل نماند. ما زنده و سرحال هستیم و امید در دل ما بسیار بیشتر از گذشته است.
جعفر ربیعی، مدیر عامل هلدینگ خلیج فارس هم در این مراسم رسمی با حضور ویدئو کنفرانسی رئیس جمهور، راه اندازی پالایشگاه گازی بیدبلند خلیج فارس را حاصل گشایش اعتبار پس از برجام و تحریم های پس از آن برشمرد و گفت: در سال ۹۵ و ۹۶ درست زمانی که گشایشی از قبال برجام حاصل شد ما این پروژه را با قوت آغاز کردیم که به جرات می توان گفت که گشایش اعتبار برای اجرای این پروژه حاصل برجام و راه اندازی آن حاصل تحریم است، به این معنا که ما بعد برجام هم گشایش داشتیم و هم سال های سخت تحریم را پشت سرگذاشتیم. امروز آنهایی که صنعت پتروشیمی و هلدینگ خلیج فارس را تحریم کردند با ذلت دفتر کار خود را ترک کردند اما همچنان ملت ما، جوانان و مدیران محکم و استوار و سربلند ایستادند. وی با بیان اینکه با محاسبه پروژه های افتتاح شده رقم سرمایه گذاری های هلدینگ خلج فارس در سال ۹۹ از مرز ۵ میلیارد دلار عبور کرد، گفت: زمانی که این پروژه از بخش دولتی در اواخر سال ۹۴ به هلدینگ خلیج فارس واگذار شد، تنها ۱۸ درصد پیشرفت داشت اما امروز آن را افتتاح می کنیم. ربیعی تصریح کرد: صنعت پتروشیمی ثابت کرده است می تواند برای تامین زنجیره ارزش خود وارد بخش بالادست شود و در اینجا لازم است از اعتماد وزارت نفت که امکان سرمایه گذاری و حضور فعال صنعت پتروشیمی در بخش بالادست را فراهم کرد،، قدردانی کنم. وی در ادامه به ضرورت استفاده بهینه از منابع صندوق توسعه ملی اشاره کرد و یادآور شد: هلدینگ خلیج فارس در این پروژه ۳.۴ میلیارد دلار هزینه کرده است که از این مبلغ، رقم ۲.۲ میلیارد دلار آن از صندوق توسعه ملی و سندیکای بانک ها تامین شده است که خوشبختانه صندوق توسعه ملی بی شک واقف و مطمئن است که صنعت پتروشیمی جزو صنایع بسیار موفق و درآمدزا به شمار می آید و هزینه کرد پروژه پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس بازمی گردد. مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس اظهار کرد: هم اکنون همکاران ما در پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس مشغول اجرای جمع آوری گازهای فلر هستند که حجم سرمایه گذاری انجام شده برای اجرای این طرح، رقمی بالغ بر ۱.۲ میلیارد دلار بوده است که امیدواریم همچنان پشتیبانی صندوق توسعه ملی و سندیکای بانک ها از جمله بانک های سپه، تجارت، ملت، پارسیان و صنعت ومعدن را در کنار خود داشته باشیم البته نوید پرداخت تسهیلات لازم برای اجرای این پروژه ازسوی صندوق توسعه ملی به ما داده شده است که امیدواریم این تسهیلات هرچه سریعتر به دست ما برسد.
محمود امین نژاد، مدیرعامل پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس جریان بهره برداری از این پروژه ها هدف و خاستگاه این طرح بزرگ را عینیت بخشیدن به رویای تاریخ ۱۱۰ ساله صنعت نفت در جمع آوری و فرآورش گازهای همراه نفت، گازهای مشعل و منابع عظیم گازهای غنی در استان های خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد. او با بیان اینکه این پروژه با ظرفیت ۴۰ درصدی از خوراک های قابل دسترس از شهریورماه در مرحله تولید آزمایشی قرار گرفته و اکنون یکی از شریان های انرژی و تامین خوراک صنایع پتروشیمی کشور است که ان شاءالله با تامین خوراک ۱۰۰ درصدی، درآمد حاصل از صادرات محصولات تولیدی این پالایشگاه ۷۱۰ میلیون دلار و درآمد کل آن با لحاظ فروش داخلی سالانه ۱.۵ میلیارد دلار خواهد بود. وی افزود: از ویژگی های مهم این پروژه ثبت رکورد ۶۳ میلیون نفر/ساعت کار بدون حادثه منجر به فوت در تاریخ صنعت نفت ایران، ابرپروژه سال ۹۹ کشور و فینالیست و نامزد دریافت جایزه بین المللی مدیریت پروژه در بخش انرژی در سال ۲۰۲۰ میلادی و دستیابی به جایگاه سوم پروژه برتر دنیا بوده است. امین نژاد با اعلام سهم 65 درصدی سازندگان داخلی در اجرای این پروژه، گفت: همه بخش های اجرایی این پروژه از جمله طراحی و اجرای هزار کیلومتر خط لوله جمع آوری و ارسال گازهای یادشده به پالایشگاه و ارسال محصولات تولیدی آن به مقاصد مصرف و بنادر صادراتی در عرصه جغرافیایی سه استان، ساخت پالایشگاه به عنوان قلب این مگاپروژه با ظرفیت شیرین سازی و فرآورش بیش از ۲ میلیارد فوت مکعب گاز در روز و ظرفیت تولید سالانه بیش از ۱۴ میلیون تن گاز اتان، متان، بوتان، پروپان و پنتان پلاس، ساخت تاسیسات ذخیره سازی و اسکله صادراتی در ماهشهر همگی با وجود تحریم های ظالمانه و انصراف شرکت های مطرح خارجی برای ساخت این مگاپروژه ازسوی شرکت های مهندسی و پیمانکاران توانمند داخلی طراحی و اجرا شده است. وی تصریح کرد: در بخش تامین منابع مالی ۲.۲ میلیارد دلار از بودجه ۳.۴ میلیارد دلاری این پروژه از منابع صندوق توسعه ملی و تشکیل یکی از بزرگترین کنسرسیوم های بانک های داخلی شامل بانک تجارت پارسیان صنعت و معدن و ملت با عاملیت بانک سپه تامین شد.
ازسرگیری قرنطینه ها و اعمال قوانین منع رفت و آمد در بسیاری از بخش های جهان برای مقابله با شیوع ویروس همه گیری جهانی کووید-19 (کرونا) روند احیای تقاضا برای سوخت را با تاخیر روبه رو کرده است.
محدودیت های شدید کرونایی در سراسر جهان برای مقابله با شیوع ویروس کرونا، فروش سوخت را بسیار تحت تاثیر قرار می دهد و احتمال بهبود تقاضای انرژی در نیمه نخست سال 2021 میلادی را تضعیف می کند.
طبق شاخص کسادی آکسفورد که شاخص هایی مانند ممنوعیت سفر و تعطیلی مدارس و محل کار را ارزیابی می کند، اکنون بخش عمده قاره اروپا با شدیدترین محدودیت های رفت وآمد و قرنطینه ها روبه روست.
انتظار می رود دور تازه قرنطینه همگانی در انگلیس حداقل تا اواسط ماه فوریه ادامه یابد. در همین حال، دولت آلمان قرنطینه و محدودیت های سختگیرانه رفت وآمد را تا پایان ژانویه امسال و ایتالیا ممنوعیت حرکت میان 20 منطقه را تا 15 ژانویه تمدید کرده است.
داده های جمع آوری شده از سوی شرکت فناوری جهت یابی تام تام (TomTom) برای رویترز حکایت از این دارد که در پی محدودیت های اعمال شده ترافیک در شهرهای لندن، رم و برلین در اواخر دسامبر و اوایل ژانویه سال جاری میلادی به شدت با کاهش همراه بوده است.
محدودیت های شدید اجتماعی و بازرگانی در ایالت کالیفرنیا، پرجمعیت ترین ایالت ایالات متحده آمریکا و یکی از بزرگترین مناطق رفت وآمد اتومبیل ها در جهان ادامه داشته است.
آمارهای اپلیکیشن Apple Mobility نشان میدهد رانندگی در کل ایالت متحده آمریکا در روز هشتم ژانویه سال جاری میلادی نسبت به رقم پایه در 13 ژانویه سال گذشته میلادی با 15 درصد کاهش همراه بود و این در حالی است که استفاده از وسایل حمل ونقل عمومی هم بیش از 60 درصد کاهش یافته است.
داده های شرکت فناوری جهت یابی تام تام (TomTom) حکایت از این دارد که ترافیک جاده ای در سانفرانسیسکو روان است و پس از وجود نشانه هایی از روند احیا در اواخر سال گذشته میلادی، تردد اتومبیل ها در شهر نیویورک به شدت کاهش یافته است. موسسه تحقیقاتی بی سی ای ریسرچBCA Research اعلام کرد که این روند در هفته های آینده تغییر قابل توجه ای نمی کند و انتظار نمی رود شاهد برگشتی سریع باشیم و شیوع ویروس کرونا هنوز برای روند احیای تقاضای سوخت در اواخر سال 2021 چالشی اساسی خواهد بود، البته این مقدار کمتر از بهار سال گذشته میلادی خواهد بود. اعمال قرنطینه های سختگیرانه بر مقدار فروش سوخت سنگینی می کند، داده های دولت انگلیس در روز هفتم ژانویه امسال نشان می دهد میانگین فروش هر جایگاه عرضه سوخت در انگلیس 21 درصد کمتر از هفته پیش است، به طوری که این گزارش به رقم پایین فروش در دوران تعطیلات کریسمس و محدودیت های ویژه مقابله با ویروس کرونا مربوط می شود. داده های آژانس بین المللی انرژی (IEA) نشان می دهد که تقاضای جهانی روزانه نفت خام در سه ماه پایانی سال 2020 میلادی 94 میلیون و 700هزار بشکه بود که در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن حکایت از حدود 6 درصد افت دارد. آژانس بین المللی انرژی در ماه دسامبر سال گذشته میلادی پیش بینی کرد تقاضا در سه ماه نخست سال 2021 میلادی در همین سطح باقی بماند. داده های رسمی و صنعتی حکایت از این دارد که در پی محدودیت های جدید رفت وآمد، سهام بنزین ایالات متحده آمریکا و اروپا در هفته گذشته با افزایش روبه رو شده است.
داده های اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) نشان داد، مقدار کل عرضه فرآورده های نفتی به بازار داخلی طی هفته گذشته در آمریکا به عنوان نشانه ای برای مصرف سالانه حدود 12 درصد کاهش یافته است. عرضه بنزین نسبت به هر دو بازه زمانی سال گذشته میلادی و هفته پیش با 8 درصد افت همراه بوده است. برآوردهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان می دهد که مصرف بنزین ایالات متحده در سال 2020 میلادی به 8 میلیون و 90 هزار بشکه در روز رسیده، درحالی که این رقم سال پیش از آن (2019) 9 میلیون و 310 هزار بشکه در روز بود.
این نهاد پیش بینی کرده است که تقاضا برای بنزین در سال 2021 میلادی با اندکی افزایش به هشت میلیون و 760 هزار بشکه در روز می رسد.
بانک آمریکایی گلدمن ساکس اعلام کرد که به دلیل ازسرگیری دور تازه قرنطینه ها و اعمال محدودیت ها، چشم انداز روزآمد شده این موسسه درباره تعادل بازار در سه ماه نخست امسال تضعیف شده است.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) نیز در تازه ترین برآورد خود آورده است که ظهور گونه جدید ویروس کرونا و به دنبال آن اعمال محدودیت های تازه در زمینه فعالیت های اجتماعی، فشار کاهشی بیشتری را در نیمه نخست سال 2021 برای بازارهای جهانی نفت در پیش خواهد داشت، درحالی که با وجود تصمیم کشورهای حاضر در ائتلاف تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک موسوم به اوپک پلاس مبنی بر ثابت نگه داشتن مقدار عرضه نفت پس از مذاکرات دو روزه در قالب سیزدهمین نشست وزارتی اوپک پلاس، عربستان سعودی از کاهش داوطلبانه و قابل توجه سخن به میان می آورد. تحلیلگران موسسه یو بی اس (UBS) معتقدند گام پیشگیرانه عربستان سعودی نشان از تمایل سعودی ها به حمایت از قیمت ها و بازارهای جهانی نفت خام در بحبوحه نگرانی های درباره شرایط تقاضا به دلیل ازسرگیری و افزایش محدودیت های رفت وآمد و تردد اتومبیل ها در اروپا دارد.
دولت چین نیز محدودیت های بیشتری را در نزدیکی شهر پکن اعمال کرده است. شیجیازژوانگ، مرکز استان هبی چین، خروج همه ساکنان از شهر را به عنوان بخشی از تلاش ها برای مقابله با شیوع ویروس کرونا ممنوع کرده است.
داده های شرکت فناوری جهت یابی تام تام (TomTom) نشان می دهد، دور تازه محدودیت ها سبب ایجاد ترافیک در شیجیازژوانگ شده است.
با این حال، تقاضا در بسیاری از کشورها همچنان روندی مطلوب دارد، آمارهای اپلیکیشن Apple Mobility نشان می دهد حجم حرکت اتومبیل ها در برزیل، عربستان سعودی، هند و استرالیا از سطح پیش از شیوع ویروس کرونا فراتر رفته است. داده ها حاکی از آن است که روند بهبود تقاضا برای سوخت در امارات متحده عربی بسیار قابل توجه بوده است. در دبی، رانندگی در ماه های مارس و آوریل سال گذشته میلادی کاهش یافت اما در هفته اخیر بالاتر از خط پایه بود و برآوردها نشان می دهد که بهبود آمارها مربوط به افزایش شمار گردشگران بوده است.
منبع: خبرگزاری رویترز
مترجم : امیر دشتی
نگاهی به حقوق مادران در اندیشه و معارف اسلامی
مادران در دین اسلام دارای جایگاه بسیار رفیعی هستند. جایگاهی که حق و حقوق خاصی نیز برای آن در نظر گرفته شده است. بر این اساس روز بیستم جمادی الثانی که مطابق با ولادت اسوه مادران عالم، حضرت فاطمه زهرا(س) دختر گرامی پیامبر اسلام(ص) است، به عنوان روز مادر و تکریم از شخصیت والای این موجود مقدس نیز در نظر گرفته شده است. به همین مناسبت در مطلب پیش رو نگاهی کوتاه به حقوق مادر در فرهنگ و اندیشه قرآن و اهل بیت علیهم السلام خواهیم داشت.
آنچه از روایات برمی آید این است که جبران زحمات مادر و بجا آوردن حقوق او کاری است بس دشوار، اما باید تا حد توان در این زمینه تلاش کرد تا حق مادران را ادا کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا به مهمترین و برجسته ترین حقوق مادران از منظر معارف اسلامی اشاره ای داشته باشیم.
1. نیکی و احسان
خداوند متعال در آیه 32 سوره مریم با اشاره به مقام بلند پدر و مادر، از زبان حضرت عیسی(ع) می فرماید: «وبرا بوالدتی ولم یجعلنی جبارا شقیا: خداوندا مرا نسبت به مادرم نیکوکار قرار داده و جبار و شقی نگردانید»
از این آیه مشخص می شود که نیکی به مادر از عادات پسندیده پیامبران و اولیای الهی است و کسانی که این حق مادر را رعایت نکنند، جبار و شقی خواهند بود.
همچنین خداوند متعال در آیه 23 سوره اسراء می فرماید: «و پروردگارت فرمان داده: جز او را نپرستید! و به پدر و مادر نیکی کنید! هرگاه یکی از آن دو، یا هر دوی آنها، نزد تو به سن پیری رسیدند، کمترین اهانتی به آنها روا مدار! و آنها را از خود مران و بزرگوارانه با آنها سخن بگو!»
خداوند متعال در آیه 36 سوره نساء، نیکی به پدر و مادر را بعد از اقرار به توحید قرار داده و فرموده است: «واعبدوا الله ولا تشرکوا به شیئا وبالوالدین احسانا: و خدا را بپرستید! و هیچ چیز را [همتا و] شریک او قرار ندهید و به پدر و مادر نیکی کنید».
بنابراین رعایت مقام و منزلت معنوی مادر و رعایت حقوق وی که از جمله آنها نیکی کردن به او در هر حال است، در مرتبه ای بعد از اطاعت و عبادت خداوند قرار دارد و این هشدار تکان دهنده ای است به فرزندانی که هنوز مقام و منزلت حقیقی والدین را نشناخته اند و آنان را به عنوان خادمان خود می پندارند.
2. قدرشناسی
فرزندان پاک و شایسته و سعادتمند پیوسته از مادران خود قدردانی می کنند. آنان هیچگاه زحمات و رنج های مادر، در دوران کودکی شان را فراموش نمی کنند. خداوند متعال در آیه 14 سوره لقمان، حق شناسی از پدر و مادر را در کنار شکرگزاری از نعمات خویش مورد سفارش قرار داده و می فرماید: «ان اشکر لی ولوالدیک: شکر مرا بجاآور [که خالق و منعم اصلی تو هستم] و از پدر و مادرت قدردانی کن».
در مورد قدردانی از زحمات طاقت فرسای مادر، سخنان فراوانی در کتاب های اخلاقی، ادبی و تاریخی آمده است. شایسته است جوانان و نوجوانان مسلمان، در همه وقت، به ویژه در روز مادر به عنوان تقدیر و تشکر از مادرشان به هر شیوه که می توانند از آنان تجلیل کنند و همانند کسانی نباشند که مهر بی کران مادر را فراموش کرده و با شیوه های ناپسندی با آنان برخورد می کنند.
سعدی در گلستان می نویسد: «وقتی به جهل جوانی، بانگ بر مادر زدم، دل آزرده به کنجی نشست و گریان همی گفت: مگر خردی فراموش کردی که درشتی می کنی؟»
چه خوش گفت: زالی به فرزند خویش
چو دیدش پلنگ افکن و پیلتن
گر از عهد خردیت یاد آمدی
که بیچاره بودی در آغوش من
نکردی در این روز بر من جفا
که تو شیر مردی و من پیرزن
هنگامی که از رسول گرامی اسلام(ص) در مورد قدردانی از مادر سؤال شد، آن حضرت فرمود: «هیهات! هیهات! که بتوانی حق مادر را ادا کنی. هر آینه اگر به اندازه ریگ های بیابان عالج [صحرائی در عربستان] و دانه های باران به مادر خدمت کنی و از وی قدردانی کرده و بنده وار در پیش او بایستی، این همه خدمات تو به اندازه زحمات وی در هنگامی که در رحم او بودی و سنگینی تو را تحمل می کرد نخواهد بود».
3. نگاه مهرآمیز
ابوذر می گوید: از رسول گرامی اسلام(ص) شنیدم که فرمود: «نگاه به علی بن ابیطالب(ع) عبادت است. نگاه مهرآمیز به پدر و مادر عبادت است. نگاه به صحیفه - یعنی صحیفه قرآن - عبادت است. نگاه به کعبه عبادت است».
کسی که به پدر و مادر خود خدمت کند و آنان را در آغوش پرمهر خانواده اش جای دهد و با چهره ای گشاده و بشاش با آنان رفتار کند، برای هر نگاه محبت آمیزش ثواب حج نوشته می شود. حضرت خاتم الانبیاء(ص) در سخنی نویدبخش چنین فرمود: «هیچ کسی به سیمای پدر و مادرش نگاه محبت آمیز نمی کند، مگر اینکه خداوند متعال در مقابل هر نگاه او ثواب یک حج قبول شده به وی عطا می کند. به پیامبر عرض شد: یا رسول الله! اگر [فردی] هر روز صد مرتبه به چهره پدر و مادرش از روی احترام و محبت نظاره کند، باز هم این پاداش را دریافت خواهد کرد؟، فرمود: آری، اگر روزی صدهزار بار هم این کار را انجام دهد، [همین پاداش را دریافت خواهد کرد ]».
4. به دست آوردن رضایت پدر و مادر
اویس قرنی از دوستداران پیامبر گرامی اسلام است که در زهد و تقوی به درجات بلندی نائل شد و بعد از تلاش های فراوان در راه احیای دین و دفاع از ولایت مولای متقیان علی(ع) در جنگ صفین در رکاب آن حضرت به شهادت رسید و در منطقه صفین مدفون شد. هنگامی که اویس در یمن بود، شتربانی می کرد و مادر پیری داشت که تحت تکفل او بود. او با اینکه علاقه شدیدی به وجود گرامی رسول الله(ص) داشت، هیچ گاه نتوانست پیامبر را از نزدیک زیارت کرده و به نظاره آن سیمای ملکوتی بنشیند. در یکی از روزها که اشتیاق دیدار سرور کائنات در وجودش به شدت شعله ور شد، از مادرش اجازه خواست تا به سرزمین حجاز آمده و حضرت رسول(ص) را زیارت کند، مادرش به او گفت: پسرم! به دیدار آن حضرت برو و هرگاه پیامبر(ص) در مدینه نبود، بیش از نصف روز در آنجا توقف نکن! اویس با زحمت فراوان فاصله بین یمن و مدینه را پیمود و به شهر پیامبر(ص) رسید، اما با کمال ناباوری شنید که پیامبر(ص) در شهر مدینه حضور ندارد.
چون بیش از نصف روز فرصت نداشت و به والاترین هدف خود که حضور پیامبر(ص) بود، نائل نشد، به مسلمانان حاضر در مدینه گفت: سلام مرا به حضرتش برسانید و بگویید که مردی به نام اویس از یمن به زیارت شما آمده بود و چون از مادرش اجازه توقف بیشتری نداشت، با کمال ناراحتی به وطن خود مراجعت کرد. بعد از مدتی، پیامبر(ص) به خانه بازگشت و فرمود: «نسیم بهشتی از سوی منطقه قرن می وزد، آه! چه قدر به دیدار تو مشتاقم، ای اویس قرنی! [ای مسلمانان!] هر کس او را دید سلام مرا به او برساند».
راوی می گوید: پس از جست و جوی زیاد به دیدار اویس قرنی رسیدم و به او گفتم: دلم می خواهد سخنی از رسول خدا(ص) برایم نقل کنی. تا نام رسول خدا (ص) را شنید، آهی عمیق کشید و اشک در چشمانش حلقه زد، و در حالی که بغض گلویش را می فشرد، گفت: «افسوس! هزار افسوس! عمری برای او سوختم و عاقبت به دیدارش نرسیدم».
5. زیارت مزار مادر
از دیدگاه فرهنگ آسمانی اسلام همچنان که فرزندان در حال حیات مادر خود، حقوق وی را رعایت می کنند، شایسته است پس از مرگ وی نیز او را فراموش نکرده، با انجام اعمال شایسته در تکریم او نیز بکوشند.
پیامبر اکرم (ص) فرمود: «هر کس قبر پدر و مادرش یا یکی از آنها را در هر جمعه زیارت کند و در کنار مزار آنان سوره یس بخواند، در مقابل هر حرفی که از این سوره می خواند، خداوند آمرزشی نصیب او می فرماید».
6. قرائت قرآن
امام صادق(ع) به فرزندان صالح توصیه فرمود که «قرائت قرآن از روی مصحف، از عذاب پدر و مادر می کاهد، گرچه آنان کافر باشند». لذا بر این اساس باید توجه داشت که برای مادر از دنیا رفته حتما قرآن قرائت شود.
7. انجام اعمال نیک به نیت مادر
انجام اعمال نیک و هدیه ثواب آن به مادر، در جلب رضایت وی و شادی روحش تاثیر فراوان دارد. پیامبر بزرگوار اسلام (ص) فرمود: «سرآمد و سرور ابرار در روز قیامت کسی است که بعد از مرگ پدر و مادرش برای ایشان احسان و نیکی کند».
دهه فجر مثل خیلی از چیزهای انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی، یک پدیده منحصربه فرد است در تاریخ شناخته شده ما. این، شعار نیست؛ این درست عین واقعیت است، با مطالعه و با تدبر. چرا منحصربه فرد است؟ همه انقلاب های دنیا، از وقتی که جریان انقلاب ها و حضورهای مردمی در تاریخ ثبت شده است، سالگردهایی داشتند و دارند. اینی که این سالگردها به وسیله همان عامل و عنصری تجلیل بشود و به یاد مانده بشود که اصل آن حادثه را به وجود آورد، این در تاریخ نظیر ندارد. ببینید انقلابهایی که از آنها چندین سال اثری باقی بود و تحولاتی که یاد آنها در ذهنیت جامعه شان باقی ماند - حالا بعضی از انقلاب ها و تحولات اجتماعی بعد از مدتی بکل از بین رفت و یاد آنها هم فراموش شد - مثلاً فرض بفرمایید انقلاب اکتبر شوروی که ده ها سال وجود داشت، یا یک خرده ضعیف تر از آن، انقلاب کبیر فرانسه و همچنین بقیه این تحولاتی که یا به وسیله انقلابهای مردمی یا شبه انقلاب های مردمی به وجود آمد، در سالگرد آنها - لااقل در سال سوم و چهارم - دیگر خبری از متن مردم نیست، مردم حضور ندارند؛ سالگرد انقلاب را به صورت یک حرکت تشریفاتی انجام می دهند؛ یک عده ای از مسئولین می آیند، می ایستند؛ احیاناً رژه نیروهای مسلح و یک تعدادی هم تماشاچی. سی سال از انقلاب ما می گذرد. هر سال آن کسانی که سالگرد انقلاب را مجسم کردند، برجسته کردند، جشن گرفتند، آحاد مردم بودند. میلیونها مردم هر سال 22 بهمن در سرتاسر کشور به خیابانها می آیند؛ آنها اعلام می کنند عید انقلاب را، سالروز انقلاب را، یادبود انقلاب را. این معنایش چیست؟ این معنایش این است که انقلاب، قائم به ایمان های آحاد مردم است؛ مخالفین با انقلاب، مخالفین با نظامِ برآمده از انقلاب، با مردم روبه رو هستند، با مردم طرفند. سرّ اینکه آنها موفق هم نمی شوند، همین است؛ والّا هیچ نظام سیاسی ای نیست که نشود آن را با روش های سیاسی یا امنیتی متزلزل کرد؛ یک قویت ری می آید، آن را متزلزل می کند. اما نظامی که متکی به مردم است، مخالفینش هرچه از لحاظ امنیتی و نظامی و ثروت و اقتصاد و اینها قوی تر هم باشند، نمی توانند این نظام را متزلزل کنند؛ سرّش هم این است که این نظام متکی به مردم است، متکی به ایمان هاست، متکی به همان عاملی است که اصل این نظام را به وجود آورده است؛ این خیلی چیز مهمی است. سعی می کنند - کمااینکه امسال در تجربه های گوناگون دیده شد - هر مراسمی که متکی به انبوه حضور مردمی است، اگر بتوانند، این را به نحوی خراب کنند. روز قدس که برای ضدیت با اسرائیل است، شما می بینید یک گروه معدودی، یک گروه فریب خورده ای پیدا می شوند، علیه مسئله فلسطین و به نفع اسرائیل شعار می دهند؛ روز سیزده آبان که روز معارضه ملت ایران و برائت و نفرت ملت ایران از استکبار آمریکائی است، می آیند علیه این حرکت، علیه نظام جمهوری اسلامی، علیه اسلامیت شعار می دهند! این معنایش چیست؟ این معنایش این است که دشمن نظام جمهوری اسلامی از این حضور خالصِ پرانگیزه مردمی وحشت دارد؛ این حضوری که مشتمل است بر تمام گرایشهای موجود در میان مردم، سلائق سیاسی گوناگون. ملت ایران متحدند، ملت ایران جهت گیری شان روشن است؛ می خواهند این جهت گیری متحد را، این حرکت منسجم را در تبلیغاتِ خودشان متفرق نشان بدهند؛ ملت ایران را گروه گروه شده و دسته دسته شده و در مقابل هم در مسائل اصولی و اساسی معرفی کنند. هدف، این است؛ با این باید مقابله کرد. جمهوری اسلامی با خواست مردم و ایمان مردم بر سر کار آمد؛ با این خواست و همین ایمان تا امروز با کمال اقتدار و احساس عزت و احساس بی نیازی پیش رفته است؛ و بعد از این هم ان شاءالله با اقتدار کامل، با عزت کامل، بر همه دشمنانش پیروز خواهد شد.
بخشی از بیانات در دیدار اعضای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی
29 دی ماه 1388
طعم و مزه ای متفاوت را تجربه کنید
محیا اترک
چیپس سیب زمینی یکی از خوراکی ها و تنقلات خوشمزه ای است که طعم های مختلفی دارد. چیپس بوجیا یکی از انواع چیپس های خوشمزه و پرطرفدار در سراسر جهان است که طعم فوق العاده و تندی دارد. اگر دوست دارید این خوراکی خوشمزه را سالم تر تهیه کنید، می توانید در خانه دست به کار شوید.
مواد لازم
سیب زمینی: ۴۰۰ گرم
آرد برنج: یک چهارم پیمانه
آرد نخودچی: یک سوم پیمانه
جعفری ساطوری: یک چهارم پیمانه
آب: یک دوم پیمانه
پودر زنجبیل: یک دوم قاشق چایخوری
پودر سیر: یک دوم قاشق چایخوری
پودر پیاز: یک دوم قاشق چایخوری
فلفل قرمز: یک دوم قاشق چایخوری
فلفل سیاه: یک قاشق چایخوری
پودر پاپریکا شیرین: یک قاشق چایخوری
آویشن: یک قاشق چایخوری
نمک: یک قاشق چایخوری.
طرز تهیه
قبل از هر چیز سیب زمینی هایمان را ورقه ورقه می کنیم. با رنده ورقه کن یا دستگاه یا با چاقو باید خیلی خوب و یکدست آنها را نازک کنیم، سپس سیب زمینی را شسته و ۲۰ تا ۳۰ دقیقه داخل آبسرد قرار می دهیم تا نشاسته اش گرفته شود. برای روکش هم آرد برنج، آرد نخودچی، ادویه جات، جعفری و آب را کاملا با هم مخلوط می کنیم تا یکدست و نسبتا غلیظ شوند. بعد سیب زمینی ها را آبکش کرده و به موادمان خوب آغشته می کنیم. در پایان هم مواد اضافه را می گیریم و در روغن داغ سرخ می کنیم.
نکته: شعله باید زیاد و روغن حتما داغ باشد. همچنین سیب زمینی ها را خیلی هم نمی زنیم تا روکش آن جدا نشود.
آتینا عالی
مواد لازم
شیر عسلی: 600 گرم
بیسکویت پتی بور: یک بسته پودر شده
پودر نارگیل: 50 گرم
پودر پسته: 100 گرم
شعیریه: یک بسته
کره: 50 گرم
گردو نگینی ریز شده: به مقدار لازم
وانیل، پودر هل و پودر گل سرخ(برای طعم دار کردن شعیریه): به میزان لازم
طرز تهیه
شعیریه را خوب خرد می کنیم و با کره و وانیل، پودر هل و پودر گل سرخ تفت می دهیم تا کره آب و رنگ شعیریه کمی تیره شود. سپس پودر بیسکویت، پسته، نارگیل و شعیریه آماده شده راجداگانه و در یک کاسه می ریزیم و شیرعسلی را کم کم به هر کدام اضافه می کنیم. پودر نارگیل خیلی به شیر عسلی نیاز ندارد. به اندازه ای شیر عسلی را اضافه می کنیم که مواد داخل هر کاسه خمیری شکل شود. حالا در قالب مورد نظرمان سلفون پهن کرده و داخل آن را خوب چرب می کنیم. اولین لایه را از خمیر بیسکویت می گذاریم و دومین لایه خمیر نارگیل، سومین لایه هم خمیر پسته و در انتها نیز شعیریه را می ریزیم. در هر مرحله موادمان را باید کاملا فشرده کنیم تا موقع اسلایس کردن لایه ها خوب به هم چسبیده باشد و جدا نشود. در آخر هم روی اسلایس ها را با پودر پسته، خلال پسته یا بادام و گل سرخ تزیین می کنیم.
کاکای کدو
شهلا اعماری
مواد لازم
آرد گندم الک شده: یک پیمانه
کدو حلوایی پخته و له شده: یک پیمانه
تخم مرغ: یک عدد
گلاب: یک تا 2قاشق غذاخوری
شیر: یک چهارم پیمانه
پودر دارچین و پودر هل: یک قاشق چایخوری
نمک: به میزان بسیار اندک
شکر: یک دوم پیمانه
بیکینگ پودر: یک قاشق چایخوری
طرز تهیه
کدو حلوایی را شسته و با پوست آن را خرد می کنیم، سپس با مقدار کمی آب می پزیم. بعد از پختن کدو، پوست آن را جدا کرده و له می کنیم. کدوی پخته را با شکر، تخم مرغ، گلاب، آرد، شیر، نمک، پودر دارچین، هل و بیکینگ پودر مخلوط کرده و مایه به دست آمده را به مدت یک ساعت داخل یخچال قرار می دهیم. بعد از استراحت مایه این شیرینی سنتی، تابه را روی حرارت قرار می دهیم و کمی روغن داخلش می ریزیم و اجازه می دهیم تا داغ شود. سپس با ملاقه از موادمان برداشته و در تابه پهن می کنیم. در تابه را می گذاریم تا شیرینی با حرارتی ملایم بپزد و به اصطلاح مغزپخت شود. بعد از اینکه یک طرفش سرخ شد، طرف دیگر را سرخ می کنیم. تمام مایه شیرینی مان را به همین شکل سرخ کرده و پس از اتمام داخل ظرف مورد نظر می چینیم و با چای میل می کنیم.
نکته
* این شیرینی سنتی استان گیلان را می توان با نصف پیمانه آرد گندم و نصف پیمانه آرد برنج درست کرد که در این صورت مدت زمان استراحت مایه باید بیشتر شود.
* اگر شیر نداشتید به جای آن از آب هم می توانید استفاده کنید.
* داخل مایه این شیرینی، از گردوی خرده شده هم می توان استفاده کرد.
اولین پیروزی در آخرین روز
هفته پایانی نیم فصل لیگ برتر فوتسال باشگاه های ایران با یک پیروزی شیرین برای تیم فوتسال مردان ملی حفاری اهواز همراه بود.
تیم فوتسال مردان ملی حفاری اهواز در هفته هفتم لیگ برتر فوتسال باشگاه های ایران در خانه میزبان تیم ایمان شیراز بود که موفق شد این تیم را شکست دهد تا نخستین پیروزی خود را در روز پایانی نیم فصل این رقابت ها جشن بگیرد. تیم فوتسال ملی حفاری اهواز که در هفته های گذشته در لیگ برتر تنها به یک تساوی رسیده بود، سرانجام طعم اولین پیروزی را چشید و با ارائه یک بازی برتر مقابل تیم ایمان شیراز با نتیجه قاطع و پر گل 6 بر 2 به برتری دست یافت. ملی حفاری اهواز که نمی خواست نیم فصل اول را که بد شروع کرده بود، بد هم به پایان برساند، از همان ابتدای نیمه اول، بازی را خوب و هجومی شروع کرد و موفق شد نیمه نخست را با سه گل به پایان برساند.
شاگردان علاسوند در دقیقه ۹ نیمه دوم نیز یک گل دیگر به ثمر رساندند اما در ادامه ملی حفاری اهواز دو گل دریافت کرد. علاسوند در ادامه دست به پاور پلی زد و ملی حفاری اهواز توانست یک گل دیگر به ثمر برساند. در ادامه ملی حفاری اهواز یک بار دیگر دروازه ایمان شیراز را باز کرد و درنهایت با برد پرگل نیم فصل اول را به پایان رساند.
فرشاد کلاه کج، امید خانی، حسین فهیمی، محمد پیکان و احمد ملاعلی (دو گل) برای حفاری اهواز و احسان قاسم نژادیان و محمدرضا احمدی برای ایمان شیراز گلزنی کردند. در پایان نیم فصل اول، ملی حفاری در رده ششم جدول هفت تیمی گروه دوم قرار گرفت. این فصل از مسابقات لیگ برتر فوتسال باشگاه های ایران با شرکت 14 تیم در دو گروه انجام می شود که تیم ملی حفاری اهواز در گروه ب قرارگرفته است.
سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری:
سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری بابیان این که خوشحالم که نیم فصل اول را با برد به پایان رساندیم و این امیدبخش روزهای خوب برای حفاری است، گفت: باید خیلی زودتر از بحران خارج می شدیم و البته هنوزهم کامل از بحران خارج نشده ایم. کیاوش علاسوند پس از پیروزی ۶ بر ۲ تیمش مقابل ایمان شیراز در پایان نیم فصل نخست لیگ برتر فوتسال باشگاه های ایران گفت: بازی را خیلی خوب شروع کردیم و بازیکنانم بدون اشتباه کارکردند، اما فکر می کنم عملکردمان در نیمه دوم خوب نبود.
سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری در خصوص نخستین پیروزی در هفته پایانی نیم فصل اول و خروج از بحران گفت: من فکر می کنم ملی حفاری باید خیلی زودتر از بحران خارج می شد و البته هنوز هم از بحران خارج نشده ایم. کمی مشکلات فنی از سوی من و کمی هم اشتباهات داوری باعث شد که در هفته های قبل به شرایط ایده آل برنگردیم. اما تمام تلاشمان را می کنیم تا بهتر از این باشیم. البته باید این را هم اضافه کنم خوشحالم که نیم فصل اول را با برد به پایان رساندیم و این امیدبخش روزهای خوب برای ملی حفاری است. بد شروع کردیم اما فکر می کنم نیم فصل را خوب به پایان رساندیم. تا بازی در نیم فصل دوم، ۱۷ روز فرصت داریم و از این فرصت نهایت استفاده را خواهیم برد تا با همکاری باشگاه یک تیم خوب بسازیم.
کیاوش علاسوند در خصوص شرایط فنی تیمش در نیم فصل اول، گفت: در نیم فصل اول کارمان در سیستم پاورپلی خیلی خوب بود و بیشتر گل هایمان را با استفاده از همین سیستم به ثمر رساندیم. در کل از عملکرد بازیکنانم راضی هستم و واقعاً به برد در بازی آخر نیاز داشتیم تا از شرایط بحرانی و روحی روانی خارج شویم. روند تیم را روبه جلو می بینم و امیدوارم با همکاری باشگاه و برطرف شدن مشکلات بازیکنان و تقویت تیم، در نیم فصل دوم بتوانیم یک حفاری بهتری را ببینیم. علاسوند در پایان عنوان کرد: بازیکنان جوانمان در کنار باتجربه های تیم، برای آینده حفاری تجربه اندوزی می کنند و برای همین باید به تیم ما فرصت داد و نیز انتظارات بالا نباشد.
علاسوند در خصوص بازی در شرایط کرونایی گفت: خب بازی در این شرایط خیلی سخت است شما هم در طول تمرینات و هم در طول بازی ها باید محیط تیم و بازیکنان را ایمن نگه دارید برای همین کار سختی داریم. امیدوارم این شرایط هر چه زودتر تمام شود و مردم به شرایط وزندگی عادی برگردند.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان که روزهای خوبی را در لیگ برتر فوتبال ایران سپری می کند، بعد از غلبه بر شهرخودرو در هفته یازدهم، راهی اصفهان شد و از تیم ذوب آهن هم امتیاز گرفت تا روند روزهای خوب این تیم کماکان ادامه داشته باشد. شاگردان مجتبی حسینی در هفته دوازدهم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در اصفهان مهمان تیم ذوب آهن بودند که موفق شدند با ارائه یک بازی منطقی، حریف خود را متوقف کنند تا دست پر به خانه برگردند. ذوب آهن و نفت مسجدسلیمان در نیمه اول، بازی جانداری را به نمایش گذاشتند و چند فرصت گلزنی روی دروازه ها خلق کردند که هیچ کدام تبدیل به گل نشدند. زردپوشان نفتی دو بار توسط محمد بلبلی و محمدمهدی محبی به سمت دروازه ذوب آهن شوت زنی کردند که این ضربات با واکنش دروازه بان نفت همراه شد تا گلی به ثمر نرسد.
در نیمه دوم نفت مسجدسلیمان توسط محمدمهدی محبی یک فرصت عالی گلزنی را مقابل دروازه ذوب آهن هدر داد تا این بازی با وجود صحنه های خطرناکی که روی دروازه ها داشت، درنهایت بدون گل مساوی تمام شود.کسب این مساوی در زمین ذوب آهن برای تیم نفت بسیار شیرین بود، چراکه این تیم را سه پله در جدول بالاتر آورد و با 16 امتیاز در رتبه پنجم جدول قرار گرفت.
سرمربی نفت مسجدسلیمان:
سرمربی تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان عقیده دارد به رغم تساوی در اصفهان تیمش مستحق پیروزی بود، ولی کسب امتیاز در خانه حریف هم خوب است.
مجتبی حسینی بعد از تساوی بدون گل مقابل ذوب آهن اصفهان گفت: با توجه به شرایطی که هر دو تیم داشتند، بخصوص ذوب آهن که با وجود شایستگی اش جایگاه خوبی نداشت، برای برد آمده بود. ما توانستیم با پرسینگ زیاد حداقل موقعیت را به حریف بدهیم. در نیمه دوم با ضدحملات می توانستیم گل هم بزنیم اما با بدشانسی به گل نرسیدیم. با تمام این اوصاف جا دارد که از تک تک بازیکنانمان تشکر کنم، چراکه با دل و جان بازی کردند.
سرمربی نفت مسجدسلیمان در مورد شرایط فنی مسابقه گفت: حریف به دنبال باز کردن دروازه ما بود، اما موقعیتی به حریف ندادیم و بازی را خوب کنترل کردیم. ضمن اینکه روی ضدحملات هم شانس گلزنی داشتیم.
حسینی در پاسخ به این سؤال که چرا مقابل ذوب آهن، تیمش محتاط بازی کرد و به نظر می آمد بیشتر به دنبال تساوی بود، گفت: اصلاً چنین چیزی نیست. ما می دانستیم با چه تیمی بازی داریم و باید برخی نقاط را می بستیم. چون می خواهیم گل بزنیم نباید باز بازی کنیم و به حریف فرصت بدهیم.
حسینی در مورد قضاوت داور هم عنوان کرد: هیچ وقت در مورد داور حرف نمی زنم. داور جوانی در میدان بود و تمام تلاشش را کرد، در برخی صحنه ها ما و برخی صحنه ها حریف اعتراض داشتند، به هرحال باید به داور و تصمیماتش احترام گذاشت.
تیم بسکتبال مردان پالایش نفت آبادان با دو پیروزی پی درپی دیگر در لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران، قدرت خود را به رخ حریفان کشید.
بسکتبالیست های پالایش نفت آبادان در یازدهمین هفته از لیگ برتر بسکتبال ایران، مقابل پدافند هوایی مشهد قرار گرفتند که این دیدار با نتیجه 97 بر 71 به سود آبادانی ها خاتمه یافت.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در دیداری که تیم برتر میدان بود، موفق شد در 4 کوارتر بر حریف خود غلبه کند. نفتی های پالایش نفت آبادان در کوارتراول با نتیجه 29 بر 15 و در کوارتر دوم با نتیجه 22 بر 19 و در کوارتر سوم 32 بر 19 و درنهایت در کوارتر چهارم با نتیجه 17 بر 15 موفق شدند تیم مس رفسنجان را شکست دادند.
سعید داور پناه 13 امتیاز، 3 ریباند و 6 پاس گل برای پالایش نفت آبادان کسب کرد تا بهترین بازیکن زمین باشد.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در بازی بعدی خود به مصاف تیم مدعی شورا و شهرداری قزوین رفت که موفق شد این تیم را هم شکست دهد تا به یکه تازی خود در این رقابت ها ادامه داده باشد.
شاگردان حماد سامری در این دیدار با ارائه یک بازی برتر در سه کوارتر به پیروزی رسیدند و در یک کوارتر هم مساوی کردند. تیم بسکتبال پالایش نفت در کوارتر اول با نتیجه 24 بر 17 به برتری رسید، اما در کوارتردوم با نتیجه 19 بر 19 به تساوی دست پیدا کرد. پالایشی ها در کوارتر سوم با نتیجه 20 بر 16 و در کوارتر چهارم با نتیجه 19 بر 18 به پیروزی رسیدند تا درنهایت موفق شوند با نتیجه 82 بر 70 به پیروزی برسند.
در پایان این بازی، آرن داودی گارد سابق تیم ملی بسکتبال ایران و بازیکن پالایش نفت آبادان، موفق شد با کسب ۲۲ امتیاز، ۴ ریباند و ۶ پاس گل تأثیرگذاری ۳۰ را از خود بر جای گذاشته و بهترین بازیکن زمین شود.
شاگردان حماد سامری بعد از 11 هفته با 9 پیروزی و 2 شکست و کسب 20 امتیاز مشترک با صدرنشین فقط به خاطر آوراژ گل کمتر در رده دوم جدول گروه الف ایستاده اند.
این فصل از مسابقات لیگ برتر بسکتبال در دو گروه به صورت متمرکز در تهران انجام می شود و تیم های شرکت کننده ناچارند هر هفته برای انجام بازی های خود عازم تهران شوند.
هم زمان با سالگرد شهادت سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی و نیز با توجه به اهتمام به ورزش همگانی، یکی همکارانمان در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در منطقه شمال غرب با رعایت پروتکل های بهداشتی به ارتفاعات جنوب استان زنجان صعود کرد.
بر همین اساس میکائیل ورقایی، از همکاران منطقه شمال غرب به همراه گروه کوهنوردی آسمان هم زمان با سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی به ارتفاعات جنوبی زنجان، کوه های دمیرلو و جهان داغ صعود کرده و با برافراشتن پرچم زیبای جمهوری اسلامی ایران و عکس شهید والامقام یاد و خاطره سردار دل ها را گرامی داشتند.
ملی پوش پالایش نفت آبادان:
بازیکن تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان عقیده دارد، این تیم ظرفیت قهرمانی دوباره در لیگ برتر را دارد؛ اما راه سختی در پیش دارند. رسول مظفری، بازیکن ملی پوش پالایش نفت آبادان می گوید که دوگروهی کردن لیگ باعث شده توازن بین تیم ها و گروه ها وجود نداشته باشد. این بازیکن پالایش نفت آبادان، کرونا را هم یکی از دلایل افت رقابت های این فصل می داند و عقیده دارد، تیم ها کیفیت گذشته را ندارند. با بازیکن ملی پوش پالایش نفت آبادان در خصوص وضعیت و شرایط این تیم گفت و گویی داشتیم که باهم می خوانیم.
خدا را شکر اوضاع تیم خوب است و در بازی آخر هم برنده شدیم تا جایگاه دوم خود و نیز صعود به مرحله بعد را قطعی کنیم. امسال بجز دو باختی که داشتیم، بقیه بازی ها را بردیم و فکر می کنم با توجه به شرایط موجود، هم تیم خوبی داریم و هم نتایج خوبی گرفتیم.
متأسفانه کرونا همه تیم ها را اذیت کرده و ما هم از این آسیب بی نصیب نماندیم؛ اما در مورد روند تیم خودمان پس از دوران سختی که بازیکنان به دلیل ابتلا به کرونا سپری کرده اند، باید بگویم که متأسفانه در اوج کرونا چند بازیکن تیم و همچنین خودم به این بیماری مبتلا شدیم و همین تعداد کم بازیکنان در تمرین باعث می شد نتوانیم کار های تاکتیکی را بخوبی مرور کنیم، حتی در بازی با شهرداری گرگان، درحالی که بتازگی تمام بازیکنان به تیم اضافه شده بودند، ناهماهنگی در تیم ما مشهود بود. همین مسأله باعث شد دیدار سختی با این تیم داشته باشیم.
خوشبختانه دوهفته ای است که با حضور تمام بازیکنان و بدون مصدومیت، تمرین می کنیم و بازی های خوبی را هم در لیگ انجام دادیم. روندمان رو به رشد است و تمام بازیکنان در گلزنی سهیم هستند. در نیم فصل دوم، بیشتر بازیکنان تیم ۱۰ امتیاز را کسب می کنند و مانند دور رفت نیست که تنها دو بازیکن ۲۰ امتیازی در بازی داشته باشیم و بقیه ۵ امتیاز بگیرند. این نحوه امتیاز گیری، نشان از کار تیمی و تاکتیکی بودن تیم پالایش نفت آبادان است.
لیگ امسال به خاطر کرونا، کیفیت سال قبل را ندارد؛ البته فصل قبل هم که به دلیل شیوع ویروس کرونا نیمه کاره رها شد. من فکر می کنم فقط بازی ها را برگزار می کنیم تا بازیکنان، آمادگی شان را حفظ کنند و تیم ملی ضربه نخورد.
این دیدار، جزو بازی های زیبای لیگ بود و تیم حریف، بازیکن خارجی در اختیار نداشت. تیم قزوین نسبت به دور رفت، نمایش هماهنگ تر و باکیفیت تری داشت؛ اما ما هم نسبت به دور رفت خیلی بهتر بازی می کنیم و درنهایت توانستیم برنده بازی شویم.
بر اساس سیاست هایی که وجود داشت، ما امسال بازیکن خارجی جذب نکردیم. خدا را شکر مشکلی هم نداریم؛ اما در لیگ امسال بازیکن خارجی خوب نمی بینم؛ البته کرونا هم بی تأثیر نبوده است. به نظرم فقط بازیکن خارجی تیم مهرام و ذوب آهن، کیفیت قابل قبولی دارند و بقیه بازیکنان خارجی در لیگ، اسم و رسم دار نیستند. امسال مانند فصل های قبل، بازیکنان باکیفیتی در لیگ نیستند که دلیلش، بودجه باشگاه ها و شرایط اقتصادی است.
من شخصاً با گروه بندی موافق نبودم؛ اما می گویند به خاطر شرایط کروناست. متأسفانه این فصل، توازن قدرت در گروه ها وجود نداشت و گروه (الف) شرایط به مراتب سخت تری داشت و تعداد تیم های خوب در این گروه بیشتر از گروه (ب) است. برای همین نمی شود به نتایج دور گروهی اتکا کرد؛ من دو سال پیش هم که عضو تیم آبادان بودم، در گروه پنجم شدیم؛ اما به فینال راه یافتیم و قهرمان هم شدیم. شرایط دور حذفی کاملاً متفاوت است و بدنسازی خوب در عملکرد تیم ها بسیار مؤثر است. در گروه ما ۶ تیم خوب حضور دارند و در گروه مقابل ۳ تا ۴ تیم شرایط خوبی دارند. جنگ قهرمانی سخت است و نمی شود از الان تیمی را قهرمان دانست. برای همین مقابل هر تیمی با تمام قدرت بازی می کنیم. از سوی دیگر باید این را هم اضافه کنم که تعداد بالای تیم ها بر کیفیت لیگ تأثیر منفی گذاشته، باید به جای اینکه تعداد تیم ها در لیگ برتر را افزایش دهیم، این کار را در لیگ های پایین تر بکنیم. باید پشتوانه سازی و استعدادیابی در لیگ یک و رده های سنی انجام شود و بازیکنان مستعد به لیگ برتر راه یابند و توانایی هایشان را نشان دهند. به جای اینکه لیگ را در دو گروه و با حضور ۱۶ تیم برگزار کنیم، بهتر است که در یک گروه و با شرکت ۱۰ تا ۱۲ تیم برگزار کنیم که همین مسأله باعث افزایش کیفیت لیگ بسکتبال می شود.
روز خوب نفتی ها در لیگ دسته دوم فوتبال
هفته پنجم لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران با دو پیروزی دیگر برای تیم های نفتی حاضر در این رقابت ها همراه بود.
تیم فوتبال ملی حفاری اهواز بعد از چهار تساوی پی درپی موفق به کسب اولین پیروزی خود در این فصل شد. شاگردان امین جعفری در ورزشگاه اختصاصی شرکت ملی حفاری اهواز به مصاف تیم شهرداری بندرعباس رفتند که موفق شدند با ارائه یک بازی برتر با نتیجه 2 بر یک، تیم این تیم را مغلوب کنند تا نخستین پیروزی خود را در این فصل جشن بگیرند. رضا احمدیان و حسین جعفری پور گل های تیم ملی حفاری اهواز را در این دیدار به ثمر رساندند.
ملی حفاری اهواز با این پیروزی 7 امتیازی شد و بدون شکست در رتبه هفتم جدول گروه اول قرار گرفت.
اما در گروه دوم، تیم فوتبال نفت امیدیه در ادامه نتایج خوب هفته های اخیرش، این بار هم موفق شد در هفته پنجم تیم فوتبال شهدای بابلسر را شکست دهد تا به یکه تازی و رقابت خود در صدر جدول ادامه دهد.
شاگردان رضا آلبوغیش در خانه و ورزشگاه اختصاصی نفت امیدیه به مصاف تیم فوتبال شهدا بابلسر رفتند و درحالی که تیم برتر میدان بودند، موفق شدند با تک گل نیما اسکندرزاده نتیجه این بازی را به نفع خود رقم بزنند.
تیم فوتبال نفت امیدیه با این پیروزی 13 امتیازی شد و به خاطر تفاضل گل کمتر نسبت به تیم مس شهربابک در رده دوم جدول قرار گرفت.
نفت و گاز گچساران هم که در گروه اول این رقابت ها قرار دارد، در ادامه روند نزولی خود در خانه مقابل تیم امید گناوه شکست خورد.
صعود مقتدرانه بانوان پالایش نفت آبادان
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان با دو پیروزی دیگر به کار خود در مرحله اول رقابت های لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران پایان داد تا مقتدرانه و با 10 پیروزی و بدون شکست، به مرحله بعد و پلی آف این رقابت ها صعود کند.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان که در گروه دوم این رقابت ها قرار داشت، مقتدرانه حریفانش را یکی پس از دیگری از پیش رو برداشت. شاگردان شایسته متشرعی، در نهمین بازی خود به مصاف تیم نوشت افزارکنکور رفتند و موفق شدند این تیم را با نتیجه قاطعانه 70 بر 52 شکست دهند. سپس در دهمین و آخرین دیدار خود در مرحله نخست این رقابت ها، به مصاف تیم مولتی کافه مشهد رفتند و توانستند با نتیجه 78 بر 57 به پیروزی برسند تا با 10 پیروزی و بدون شکست، قاطعانه به عنوان تیم اول از گروه دوم به مرحله بعد صعود کنند.
درمجموع دیدارهای برگزارشده دو گروه، تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان، تنها تیم حاضر در لیگ برتر بود که بدون هیچ شکستی در دور رفت وبرگشت، راهی مرحله بعد مسابقات شد.
با برگزاری دیدارهای معوقه، تکلیف تیم های راه یافته به مرحله دوم مشخص شد که بر این اساس، از گروه اول نارسینا تهران، مهرام تهران، گروه بهمن تهران و نامی نو اصفهان و از گروه دوم پالایش نفت آبادان، شورا و شهرداری قزوین، بانوان شهر گرگان و سپهرداد صعود کردند.
تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز برنده فینال زودرس در هفته دوم لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران شد.
تیم های فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز و سایپا تهران در هفته دوم لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران در اهواز به مصاف هم رفتند که این دیدار حساس و پربرخورد به سود شاگردان مینا بارانی به پایان رسید. تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز در دیداری خانگی «با توجه به شکست در مرحله پلی آف لیگ فصل گذشته مقابل سایپا و بازماندن از فینال رقابت ها»،که از اهمیت بالایی برخوردار بود، به مصاف این تیم تهرانی رفت تا انتقام شکست فصل گذشته را بگیرد.
دو تیم در نیمه نخست محتاطانه و با ارزیابی همدیگر بازی را آغاز کردند. رفته رفته بازیکنان حفاری و سایپا حملاتی روی دروازه ها داشتند اما هیچ کدام موفق به گلزنی نشدند. این نیمه که چندان موقعیت خطرناکی نداشت، بدون گل به پایان رسید.
در نیمه دوم، تیم ها حملات خود را برای گلزنی بیشتر کردند که یکی از این موقعیت ها برای تیم سایپا در دقیقه شش بازی با واکنش خوب طاهره مهدی پور، گلر ملی حفاری اهواز دفع شد. در همین دقایق فشار سایپا روی دروازه ملی حفاری بسیار بود، اما موقعیت های آن ها یکی پس از دیگری با دفاع و واکنش های خوب گلر ملی حفاری اهواز، از دست رفت. در ادامه تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز در یک موقعیت خوب گلزنی قرار گرفت و توانست در دقیقه ۱۲ نیمه دوم با گلزنی مهسا کمالی، دروازه سایپا را باز کند.
سایپا در ادامه نیز فشار خود را برای جبران گل خورده بیشتر کرد اما موقعیت های ایجادشده راهی درون دروازه مهدی پور نداشتند.
در دقایق پایانی بازیکنان تیم ملی حفاری اهواز به داوری اعتراض شدید داشتند و درصحنه ای که درون محوطه جریمه ملی حفاری ایجاد شد، داور یک پنالتی به سود سایپا اعلام کرد، شدت این اعتراض از سوی بازیکنان و کادر فنی ملی حفاری بیشتر شد چون خطا در این صحنه را منجر به اعلام ضربه پنالتی نمی دانستند. ضربه پنالتی نیز توسط مهدی پوردفع شد، تا این بازی درنهایت با پیروزی یک بر صفر تیم ملی حفاری اهواز به پایان برسد. تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز با این پیروزی 6 امتیازی شد و در صدر جدول قرار گرفت.
سرمربی بانوان ملی حفاری اهواز:
سرمربی تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهوازگفت: زمانی که سایپا «پاورپلی» کرد، خیلی تحت فشار قرار گرفتیم ولی می دانستیم که می توانیم بازی را ببریم.مینا بارانی پس از پیروزی تیمش در هفته دوم لیگ برتر فوتسال بانوان کشور مقابل سایپا گفت: با توجه به این که سرمربی تیم ملی، سرمربی سایپا بود و بازیکنان ملی پوش خوبی را هم در اختیار گرفته بودند، بازی خوبی مقابل آن ها انجام دادیم. پیش بینی ما این بود که بازی سختی داریم و باید خیلی محتاط بازی کنیم و بر این اساس نیز در هفته گذشته تمرینات خوبی را برای این دیدار داشتیم که همان هم شد و یک بازی سخت را پشت سر گذاشتیم.مینا بارانی در ادامه در خصوص بازی و گلی که به ثمر رساندند، گفت: نیمه اول بدون گل به پایان رسید اما در نیمه دوم، تیم برتر بودیم و موقعیت هایی به دست آوردیم که از یکی از این موقعیت ها استفاده کردیم و به گل رسیدیم. اما زمانی که سایپا «پاورپلی» کرد، خیلی تحت فشار قرار گرفتیم و متأسفانه کمی داوری و پنالتی که داور به ضرر ملی حفاری گرفت، به ما استرس وارد کرد و تحت تأثیر قرار گرفتیم. ما می دانستیم که می توانیم بازی را ببریم که با یاری خدا و تلاش بازیکنانم به برتری رسیدیم.
بارانی در خصوص داوری گفت: داوری در نیمه نخست مشکلی نداشت اما در نیمه دوم سوت ها بیشتر به نفع حریف زده می شد که ما هم به همین خاطر اعتراض داشتیم. ما عقیده داریم برای بازی های حساس باید از داوران بهتر استفاده کنند.
مشعل شهرها از چند نسل قبل، میزبان جمعیت های میلیونی بوده اند و این حضورهای میلیونی در بلند مدت، به زیرساخت و امکانات بسیاری نیاز دارد که یکی از آنها مسکن است و به دلیل همین نیاز، خانه های ویلایی، دربستی و حیاط دار، به آپارتمان های چند طبقه و برج های بلند مرتبه تبدیل شد. در مرحله بعد و با توجه به تعداد کم افراد خانواده و شرایط اقتصادی در جوامع مختلف، خانه های آپارتمانی، کوچک و کوچک تر شدند و قاعدتا شرایط زندگی و قوانین این آپارتمان های کوچک و محدود، قواعدی سخت گیرانه تر است. خانه ها از فضایی که امکان انجام هر کاری در آن وجود داشت، بیرون آمده و به فضایی محدود و همراه با الزام های قانونی تبدیل شده است. در آپارتمان های جدید، حتی بلند حرف زدن، مساوی است با فاش شدن راز های زندگی و سروصدای اضافی، باعث ایجاد مزاحمت برای همسایگان می شود و درنهایت، واکنش آنها را به دنبال خواهد داشت. رعایت الزام ها و قوانین زندگی در کنار دیگران، حسن همجواری و نیز رعایت قوانین آپارتمان نشینی، می تواند به ما در این سبک از زندگی، کمک بزرگی کند. این چاردیواری گرانقیمت امروزی، حالا دیگر چندان هم اختیاری نیست و رعایت برخی نکات، لازم و ضروری است؛ چون افراد ساکن در هر واحد آپارتمانی، بر سبک زندگی یکدیگر تاثیر مستقیم دارند. در ادامه، برخی از الزام های زندگی آپارتمان نشینی را مرور می کنیم.
بسیاری از آپارتمان ها و برج های مسکونی، یک هیأت مدیره یا مدیر ساختمان دارند که به امور مختلف آن مجتمع رسیدگی می کند و نتایج را در برد ساختمان به اطلاع عموم می رساند. در نتیجه توجه به اطلاعیه های روی برد ساختمان اهمیت دارد.
مدیر یا نماینده هیأت مدیره ساختمان، کسی است که در جریان همه امور مجتمع قرار دارد، در نتیجه برای رفع هرگونه مشکل یا مسأله به وجود آمده، هریک از ساکنان نباید مستقل عمل کرده؛ بلکه لازم است که مدیر ساختمان در جریان قرار گیرد و مشکل را حل کند.
همه آنچه در بخش های مشاع و عمومی ساختمان اعم از حیاط، راه پله و پشت بام قرار دارد، جزو ساختمان و اموال همه ساکنان محسوب می شود و همه ساکنان باید در مراقبت از آنها کوشا باشند.
ساکنان ساختمان های آپارتمانی باید متناسب با فضای تملکی خود، برای پارکینگ و انباری اقدام و حریم خود با همسایگان را رعایت کنند، بخصوص درباره برخی مسائل مثل محل پارک خودرو که می تواند به یک چالش تبدیل شود.
معمولا جلوی آپارتمان های چند واحدی، فضای محدودی وجود دارد، به همین دلیل نباید کفش ها یا لوازم دیگر را جلوی در رها کرد. این وضعیت علاوه بر مسأله محدودیت در تردد، نمای آپارتمان یا محیط زندگی دیگران را هم نازیبا می کند.
در آپارتمان های جدید، ساعت تردد، مهمانی و صدای بلند تلویزیون و ضبط محدود است، بنابراین ساکنان آن نمی توانند بدون توجه به این قوانین، تا نیمه شب مهمانی بگیرند یا مهمان ها هنگام پایین رفتن از پله ها یا آسانسور بلند صحبت کنند یا سرو صدا به راه بیندازند.
در آپارتمان ها، نگهداری حیوانات خانگی محدودیت دارد و می تواند باعث ایجاد مزاحمت برای همسایه ها شود، به همین دلیل، برای نگهداری از حیوان باید با همسایه ها یا مدیر ساختمان هماهنگ یا در محیطی جداگانه نگهداری شود.
اگر برای جمع آوری زباله ساختمان، مسؤولی وجود ندارد و هر شخص خود باید زباله ها را به بیرون از ساختمان منتقل کند، حتما زباله را در پلاستیک یا ظرفی قرار داده شود تا شیرابه های آن، روی کف راه پله چکه نکند.
در خانه های جدید عموما موکت یا فرش پهن نیست و کف آپارتمان از سنگ، سرامیک، کاشی یا چوب است، از این رو لازم هنگام جابه جایی اجسامی مثل میز، صندلی، تخت و ... این وسایل روی زمین کشیده نشوند؛ چراکه صدای آن آزار دهنده است و بخصوص در هنگام شب می تواند ایجاد مزاحمت کند.
از استفاده همزمان لوازم برقی مثل اتو، ماشین لباسشویی، سرخ کن، مخلوط کن و ... در ساعت های اوج مصرف انرژی خودداری شود؛ زیرا بی توجهی به این موضوع، هم به ضرر خود ما و هم همسایگانمان خواهد بود.
باز کردن و بستن در واحد آپارتمان یا اتاق های داخلی هم اهمیت زیادی دارد. به هم کوبیدن در، آن هم چند بار در روز، می تواند برای همسایه ها آزاردهنده باشد. نمی توان گفت چون فضای داخلی خانه است پس کسی نمی تواند دخالت کند.
فضای آپارتمان، فضای اشتراکی است، در نتیجه نمی توان همانند فضای داخلی خانه در آن تردد کرد، ضمن اینکه رفت و آمد با لباس مناسب در این فضا، هم برای خانم ها و هم برای آقایان الزامی است.
آسانسور هم یکی از بخش های اشتراکی آپارتمان محسوب می شود؛ زیرا تمامی ساکنان آپارتمان به آن نیاز دارند. بنابراین در هنگام استفاده از آسانسور، لازم است که مراقب آن باشید؛ ضربه وارد کردن به بخش های داخلی آن یا نگه داشتن آسانسور در طبقات و ... جزو موارد غیر مجاز است.
آپارتمان، جزو اماکن شلوغ و پرتردد به شمار می رود و ممکن است در طول روز، افراد زیادی به واحدهای مختلف مراجعه داشته باشند، به همین دلیل لازم است در زمان باز کردن در ورودی یا در حیاط از طریق آیفون، فرد مراجعه کننده را بشناسیم.
درست است که در فضای جدید آپارتمان ها، همسایه ها کمتر یکدیگر را می شناسند؛ اما دادن هرگونه اطلاعات به افراد غریبه و خارج از ساختمان، اشتباه است و هرگونه ارائه اطلاعات را باید به مدیر ساختمان بسپارید.
بسیاری از آپارتمان ها، حیاط یا محیطی برای بازی بچه ها دارند؛ اما استفاده از این فضا محدود به ساعت های خاصی است. به همین دلیل باید بازی بچه ها، به زمان مشخصی محدود شود تا مزاحمت دیگران را به دنبال نداشته باشد.
علیرضا عصار از جمله خوانندگان پاپ در دهه 70 است که با قطعه «عیدانه» در صدا و سیما و در اعیاد مذهبی به شهرت رسید. «قدسیان آسمان»، «ای عاشقان»، «کوی عشق» از دیگر قطعات موسیقی مذهبی عرفانی او هستند. آلبوم «نهان مکن» عصار هم با همکاری شهرداد روحانی در استودیو «اَبی رُد» لندن با ارکستر سمفونیک لندن ضبط شده است. او در سال های اخیر فعالیت کمی در دنیای موسیقی داشته و آخرین آلبوم این خواننده با نام «جز عشق نمی خواهم» در ۲۸ آذر ۱۳۹۶ منتشر شده است.
کتاب «ادبیات علیه استبداد» اثری مشترک از پیتر فین و پترا کووی است که روایتی مستند از زندگی بوریس پاسترناک ارائه می دهد؛ هرچند مترجم، عنوان اصلی کتاب را تغییر داده؛ اما با توجه به محتوای آن به نظر می رسد که این عنوان، چندان هم بد انتخاب نشده است. کتاب «ادبیات علیه استبداد» با اینکه بیشتر جنبه زندگینامه دارد، اما کتابی تاریخی است درباره شوروی و روابط خارجی این کشور. کتاب حاضر، روایتی کاملا مستند از زندگی بوریس پاسترناک، شاعر و نویسنده روس و خالق اثر برجسته دکتر ژیواگو است. «ادبیات علیه استبداد» از زمانی که پاسترناک شروع به نوشتن کتاب دکتر ژیواگو می کند، آغاز می شود و نشان می دهد که او چطور از همان زمان، مورد آزار و اذیت حکومت شوروی قرار گرفته است. ماجرای کتاب به همین جا ختم نمی شود و ماجراهای بعدی و دردسرهایی که انتشار رمان و جایزه نوبل برای او به دنبال داشت را نیز روایت می کند. در این کتاب، از دردسرهایی که انتشار رمان در خارج از مرزهای شوروی برای نویسنده به وجود آورده و از هنگامی که این رمان، به ابزاری برای فشار به حکومت های کمونیستی و استبدادی تبدیل شده، صحبت می شود و اینکه حتی برای جنگ سرد فرهنگی نیز از رمان استفاده می شود؛ رمانی که ضد حکومت شوروی اعلام شده و چاپ آن در شوروی ممنوع است؛ اما سال ها بعد از مرگ پاسترناک، خروشچف (دبیر کل حزب کمونیست شوروی در یک برهه زمانی) کتاب را می خواند و اعلام می کند، مطلبی که ضد شوروی باشد، در این کتاب وجود ندارد و از چاپ نشدن آن ابراز تاسف می کند.
این کتاب را بیژن اشتری ترجمه و انتشارات ثالث منتشر کرده است.
گوش کن، دورترین مرغ جهان می خواند
شب سلیس است، و یکدست، و باز
شمعدانی ها
و صدادارترین شاخه فصل، ماه را می شنوند
پلکان جلو ساختمان،
در فانوس به دست
و در اسراف نسیم، گوش کن، جاده صدا می زند از دور قدم های تو را
چشم تو زینت تاریکی نیست
پلک ها را بتکان، کفش به پا کن و بیا
و بیا تا جایی، که پر ماه به انگشت تو هشدار دهد
و زمان روی کلوخی بنشیند با تو
و مزامیر شب اندام تو را، مثل یک قطعه آواز به خود جذب کنند
پارسایی است در آنجا که تو را خواهد گفت: بهترین چیز رسیدن به نگاهی است که از حادثه عشق تر است
*سهراب سپهری
قانون مورفی، فیلمی در ژانر کمدی و اکشن، به کارگردانی رامبد جوان و تهیه کنندگی محمد شایسته است که در سال 97 روی پرده سینماها رفت. در خلاصه این فیلم آمده: «بنا به اتفاقاتی، فرخ (امیر جدیدی) از اداره پلیس اخراج می شود و مجبور است با مشکلاتی همانند جهیزیه خواهرش و مهریه زنش دست و پنجه نرم کند. در همین کشمکش های زندگی،دختر یکی از دوستان او به نام بهمن (امیر جعفری) که قبلاً همکارش بوده و فردی پولدار است، ربوده می شود....» امیر جدیدی، امیر جعفری، سروش صحت و سیروس گرجستانی از بازیگران این فیلم با فضای طنز هستند.
گفت و گو با هنرمندی خوش ذوق از پتروشیمی مارون :
مشعل خانواده بزرگ صنعت نفت در دل خود فرزندانی دارد که در کنار بخش فنی کار، روحیه هنر و علایق و اثرگذاری خود در موضوع های مهم اجتماعی و فرهنگی را هم دنبال می کنند و توانسته اند اثرگذاری خوبی هم داشته باشند. بسیاری از موضوعات ملی و مذهبی همچون ترور و شهادت سردار قاسم سلیمانی هستند که زمان و مکان نمی شناسند و افراد مختلفی در موقعیت های متفاوت سعی می کنند برای زنده نگه داشتن یاد و نام این سردار و سرباز وطن تلاش کنند.
ام البنین بهرامی از جمله کارکنان خوش ذوق و قریحه صنعت نفت است که در این سال ها توانسته است به این روحیه خود بیشتر بها دهد و آن را به شکوفایی برساند. خانم بهرامی، شاعر و هنرمندی است که همراه با همسرش در حوزه اشعار حماسی و مذهبی طی سال های گذشته دستی بر آتش داشته اند و تاکنون چند جلد از کتاب های این هنرمند منتشر شده و آخرین تلاش های او مربوط به سردار قاسم سلیمانی و شهادت این سرباز وطن است.
او کارشناس تضمین کیفیت پتروشیمی مارون است و با 18 سال سابقه پس از فعالیت در سازمان منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر، حالا در این شرکت مشغول فعالیت است. او می گوید از 11 سالگی متوجه این ذوق قریحه خود برای شعر شده و در حالی که در دوران دبیرستان به رشته ریاضی فیزیک علاقه مند بوده، با مشورت معلم خود کتاب آرایه های ادبی را هم می خواند تا با اشعار موزون آشنا شود. بهرامی با بیان اینکه پدرش هم دستی بر شعر سرودن داشته و از کودکی شاهد سرودن اشعاری از او بوده اما پدرش هیچ وقت اشعار خود را در جایی ثبت نکرده است، می گوید: این روحیه در خانواده وجود داشت و زمینه تشویق برای من بود تا همزمان با کار بتوانم سرودن شعر را هم ادامه دهم. او درباره آخرین کتاب خود می گوید: از روز بعد از شهادت سردار شهید قاسم سلیمانی شروع به سرودن این اشعار کردم که همزمان با سالگرد شهادت ایشان آماده و منتشر شد. قبلا شاعرانی به شکل ترکیبی اقدام به انتشار مجموعه شعر کرده بودند، اما در این کتاب به نام «سردار دل ها» 47 شعر در قالب غزل و مثنوی در وصف شهادت و روحیات و خصوصیات این شهید سروده شده است.
بهرامی تاکید می کند: مجموعه شعر درباره سردار سلیمانی همراه با تصاویری از این شهید بوده که مرتبط با همان شعر انتخاب شده است.
او می گوید: تلاش خواهم کرد برای دومین سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی نیز کتاب دوم خود شامل مجموعه غزلیات را منتشر کنم.
بهرامی اعلام می کند: دو منظومه کامل (مثنوی) درباره امام علی (ع) به نام «سلطان عارفان» و درباره شهدا به نام «خاک های آسمانی» نیز در سال های 1380 و 1386 از او منتشر شده است.
بهرامی با اشاره به فعالیت های هنری همسر خود محمد عساکره، کارمند پتروشیمی امیرکبیر می گوید: سرودن این اشعار به نوعی انجام تعهد و رسالت من درباره این شهدای گرانقدر است و در این مسیر همسرم مشوق و حامی من بوده است، ضمن اینکه هفت شعر از کتاب سردار دل ها را تبدیل به آهنگ های حماسی کرده و به زودی آلبوم آن روانه بازار می شود. این کارمند پتروشیمی مارون به زمینه های کاری و همراهی که برای انجام این فعالیت های هنری در پتروشیمی مارون داشته، اشاره می کند و ادامه می دهد: عبدالمجید محمدی، مدیرعامل پتروشیمی مارون و علیرضا فتوحی، رئیس واحد تضمین کیفیت پتروشیمی مارون دو فردی هستند که حمایت معنوی بسیاری در شکل گیری این مجموعه شعر داشته اند.
با بارش برف زمستانی در پارک ملی دریاچه ارومیه ، این دریاچه جلوه های زمستانی زیبایی به خود گرفته است . به دلیل نمکی بودن سطح و سواحل دریاچه ارومیه ، برف ها در مدت بسیار کوتاه آب می شوند.
برنامه «رانتاستیک»علاوه بر ذخیره مسیرهای دو مورد علاقه شما با ثبت اطلاعات گوناگون و ارائه نقشه ای دقیق و با جزییات به شما در برنامه ریزی برای فعالیت های آینده کمک می کند. موزیک پلیر برنامه نیز قادر است هنگام ورزش موزیک مورد علاقه شما را پخش کند. این برنامه علاوه بر دو، برای دوچرخه سواری، کوه نوردی و پیاده روی نیز مناسب است.
این اپ با استفاده از گوشی هوشمند شما تعداد قدم ها و یا سایر فعالیت های شما را ثبت و کمک می کند به اهداف ورزشی و تمرینی خود برسید.
همچنین در این برنامه می توانید با دوستانتان نیز رقابت کنید. فیت بیت یکی از بهترین اپلیکیشن های بدنسازی در گوگل پلی است.
MyFitnessPal یک برنامه شمارش کالری و ثبت فعالیت های ورزشی به شمار می آید و سعی می کند به شیوه گذشته و با سوزاندن کالری های بیشتر نسبت به کالری هایی که وارد بدن می شوند به کاربر کمک کند تا وزن خود را کاهش دهد. به لطف اسکنر بارکد این برنامه می توانید غذا و تنقلاتی که خوردید را اسکن کنید تا برنامه میزان کالری آن ها را در پرونده شما ثبت کند از همین رو این برنامه بهترین اپلیکیشن بدنسازی اندروید به شمار می آید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات