رشد اقتصادی ۳ ماهه دوم مثبت است
تاکید بر توسعه زنجیره ارزش پتروشیمی در مکران
ســرفــراز از غرب کارون تا خلیج فارس
پالایش و پخش در تارنمای 42 سالگی انقلاب اسلامی
مولفههای اثرگذار بر تداوم روند افزایشی قیمت نفت در2021
آمادگی کامل برای حداکثرسازی صادرات نفت خام
تجاریسازی کاتالیستها با توان دانشبنیانها
10 نکته مهم بیانیه گام دوم انقلاب
سالاد اسفناج با گلابی کاراملایز شده
استقلال تهران هم حریف نفت مسجدسلیمان نشد
تــلاش بــرای آمــوزش و آینــده کودکــان محــروم
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: در شرایطی که بسیاری از کشورها با رشد منفی اقتصادی روبه رو هستند، رشد اقتصادی ما در سه ماهه دوم با نفت یا بی نفت، مثبت بوده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی، در نشست هیأت دولت گفت: دنیا با صدای واحد از آمریکا می خواهد به تعهداتش بازگردد و ما نیز پیوسته اعلام کرده ایم هر زمان که شما به تعهداتتان برگردید، ساعتی دیگر ما نیز به همه تعهدهایمان برمی گردیم. وی افزود: امروز از جنبه ای دیگر نیز جشن پیروزی انقلاب اسلامی با چند سال گذشته متفاوت است. امسال کسانی که در چند سال گذشته می خواستند با تروریسم و جنگ اقتصادی، این انقلاب را به زانو درآورند، دیگر نیستند. رئیس جمهوری تصریح کرد: همه، حتی کسانی که با این دولت خوب نیستند، اجازه دهند دولت در این ۶ ماه باقی مانده کار کند. خیلی کار برای انجام دادن داریم و وزیران دولت وقت ندارند که میان قوا گردش کنند. ما وزیر بین قوا نداریم. روحانی گفت: به حجم طرح هایی که در این روزها افتتاح می شوند، نگاه کنید. این طرح ها در سخت ترین شرایط اقتصادی ناشی از تحریم و جنگ اقتصادی تمام عیار و در شرایطی که همه گیری کرونا وضع را سخت تر کرده بود، انجام شده و در حال افتتاح هستند.
وی با اشاره به برخی آمار و اطلاعات از پروژه های افتتاح شده و آماده افتتاح دولت، عنوان کرد: هرچه متحدتر باشیم، دوران تروریسم و جنگ اقتصادی تمام عیار کوتاه تر خواهد شد. در عوض هرچه اختلاف ها بیشتر باشد و بیشتر با حیثیت یکدیگر بازی کنی، سختی های جنگ اقتصادی طولانی تر خواهد بود. درست است که امروز توپ در زمین واشنگتن است؛ اما اگر خودمان در داخل یکصدا نباشیم، زمان پایان یافتن جنگ اقتصادی طولانی تر می شود. رئیس جمهوری اظهار کرد: وزرای دولت باید همزمان با آغاز بررسی لایحه بودجه سال ۹۹ در مجلس شورای اسلامی برای مردم توضیح دهند که چه تغییراتی در لایحه دولت ایجاد شده است. این حق مردم است که از این مسائل اطلاع داشته باشند. اگر شاکله بودجه به هم نخورد، می توانیم با مجلس همکاری کنیم؛ اما اگر به همین شکل جلو برود، ممکن است با مشکلاتی روبه رو شویم که امیدوارم چنین نشود.
معاون اول رئیس جمهوری تاکید کرد:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: پالایشگاه آبادان به پالایشگاهی مدرن تبدیل می شود که محصولاتش در دنیا مشتری خواهد داشت. اسحاق جهانگیری در افتتاح و بازدید از چند طرح عمرانی و بررسی مشکلات استان خوزستان گفت: خرمشهر و آبادان، در یاد و خاطره ملت ایران به عنوان نماد و اسوه پایداری، استقامت، ایثار، تاب آوری، استقامت و ازخودگذشتگی ثبت شده اند. همه مردم ایران، بویژه مردم خرمشهر و آبادان در روزهای دشوار حمله متجاوزان، ایستادگی و مقاومتی بزرگ کرده اند تا ملت ایران در برابر دشمنان به پیروزی رسیدند. وی با بیان اینکه باید تلاش کنیم تا آثار جنگ با مسائل و مشکلات مرتبط با آن از چهره منطقه زدوده شود، افزود: دولت تلاش کرده است تا به مطالبات بحق مردم آبادان و خرمشهر پاسخ داده شود. معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: یکی از دغدغه های منطقه، مربوط به پالایشگاه آبادان است که گفته می شد غیر اقتصادی و زیان ده است، اعتباری بزرگ و چند میلیاردی برای نوسازی پالایشگاه آبادان اختصاص یافته است. برخی فکر می کنند در دوران تحریم، این گونه کارها متوقف شده؛ اما کار در حال پیشرفت بوده و منابع داخلی و خارجی برای این طرح مشخص شده است.
جهانگیری افزود: پالایشگاه آبادان به پالایشگاهی مدرن تبدیل می شود که محصولاتش در دنیا مشتری خواهد داشت و بدون شک، فعالیت آن قدرت اقتصادی در منطقه را افزایش می دهد. وی درباره مسائل و مشکلات مطرح شده ازسوی نمایندگان کشاورزان استان خوزستان گفت: هنگامی که می بینم مردم منطقه ای که در نزدیکی کانون های نفت و گاز هستند، درخواست بهره مندی از نعمت گاز را دارند، متأسف می شوم. به طور حتم دستور لازم را به استاندار و وزیر نفت برای رفع دغدغه های مردم منطقه خواهم داد. معاون اول رئیس جمهوری عنوان کرد: از ابتدای دولت تاکنون، تعداد روستاهای برخوردار از نعمت گاز از ۱۴ هزار به ۳۲ هزار روستا رسیده، یعنی نزدیک به دو برابر افزایش یافته است. باید برای روستاییان که با فعالیتشان توسعه برای کشور ایجاد می کنند، تلاش کنیم تا به نحو مطلوب نیازهایشان برآورده شود. جهانگیری با اشاره به مشکلات مطرح شده ازسوی اهالی منطقه ماهشهر نظیر بیکاری، تصریح کرد: یکی از مهم ترین برنامه های در دست اقدام دولت ایجاد اشتغال است. در ماهشهر و بندرامام، با حجم بزرگ سرمایه گذاری که در پتروشیمی این مناطق انجام شده، جفاست که شاهد بیکاری جوانان در این منطقه باشیم. وی با تأکید بر اینکه باید در بخش صنایع پایین دستی پتروشیمی کارخانه های مختلف ایجاد شود، گفت: باید جوانان این منطقه در این کارخانه ها و صنایع پایین دستی فعال شوند؛ زیرا این حجم از سرمایه گذاری تاکنون در هیچ یک از مناطق دیگر کشور انجام نشده و این منطقه، کانون بزرگ توسعه کشور است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد:
رئیس سازمان برنامه و بودجه، افزایش وابستگی بودجه به نفت در کمیسیون تلفیق را در تضاد با موضع گیری های انتقادی نمایندگان علیه دولت خواند و گفت: مگر از درآمدهای نفتی خبر ندارید؟ پس چطور وابستگی بودجه به نفت را در کمیسیون تلفیق افزایش دادید؟
محمدباقر نوبخت (سه شنبه، ۱۴ بهمن ماه) با حضور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از تغییرات در شاکله بودجه سال ۱۴۰۰ خطاب به نمایندگان مجلس گفت: مگر گزارش های به کلی سری و محرمانه را نمی خوانید؟ مگر از درآمدهای نفتی خبر ندارید؟ پس با این حال چطور وابستگی بودجه به نفت را در کمیسیون تلفیق افزایش دادید؟
وی افزایش وابستگی بودجه به نفت در کمیسیون تلفیق را در تضاد با موضع گیری های انتقادی نمایندگان علیه دولت خواند و افزود: گزارش های به کلی سری، برای رئیس قوه مقننه ارسال می شود و ایشان می دانند که درآمد چند صد هزار میلیاردی به چند دلار رسیده است؛ اما با این وضع داریم کشور را اداره می کنیم. افتتاح های روزهای پنجشنبه چشم بندی نیست. ما مقاومت ملت را در برابر فشارهای عظیم اقتصادی به منصه ظهور نشانده ایم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: گزارش های خیلی سری و محرمانه خزانه، هر هفته برای رئیس مجلس ارسال می شود. شهادت دهید که آیا تاکنون بیش از ۷۰ درصد بودجه عمرانی کشور تخصیص یافته است یا خیر؟ آن هم در شرایطی که انتظار داشتند در تابستان امسال ملت ما به ستوه بیاید.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به نوبخت گفت: شما در سخنان خود به اسناد محرمانه ای درباره نفت اشاره کردید که فقط به دست رؤسای قوا می رسد. اگر می دانید که در صادرات نفت در وضع فروش حداقلی به سر می برید و با سختی و مشکلات روبه رو هستید، چرا در لایحه خود فروش ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه را پیشنهاد دادید؟
پس از سخنان رئیس سازمان برنامه و بودجه، رحیم زارع، سخنگو و الیاس نادران به عنوان رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس، اظهاراتی را درباره بودجه مطرح کردند و سپس کلیات بودجه به رأی گذاشته شد که سرانجام نمایندگان مجلس با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ مخالفت کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه خبر داد:
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه تحولات درباره نفتکش توقیف شده ایرانی در اندونزی مثبت است، گفت: دولت اندونزی در این باره همکاری های خوبی با ما داشته که حاکی از فنی بودن مسأله است.
سعید خطیب زاده، در نشست خبری با اصحاب رسانه، درباره بازگشت آمریکا به برجام گفت: منتظر اقدام آمریکا یعنی رفع تحریم مؤثر هستیم. رفع تحریم مؤثر، یعنی تحریم هایی که پس از روی کار آمدن ترامپ با گردن کشی درباره معاهده های بین المللی از جمله قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام رخ داد، به شکل مؤثر لغو شوند.
وی افزود: باید سرمایه این ملت قابل دسترس باشد، نفت براحتی فروخته و پول آن برگشت داده شود. هر وقت آنها این کار را انجام دادند، ما هم پاسخ می دهیم. بازگشت به آمریکا به شکل خودکار و با یک امضا نیست. با یک امضا خارج شدند؛ اما با یک امضا نمی توانند بازگردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارنظر مقام های آمریکایی درباره برجام تصریح کرد: تا زمانی که اجرای تمام و کمال و بدون پیش شرط و رفع مؤثر تحریم ها رخ ندهد، آمریکا به عنوان ناقض تعهدهایش ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ معرفی شده و آنچه برای ما شناخته می شود، تعهدات پذیرفته شده آمریکا در برجام و قطعنامه شورای امنیت است. دولت بایدن باید مسیر غلط دولت قبل را جبران کند.
خطیب زاده عنوان کرد: مذاکره دوجانبه با آمریکا نه لازم است و نه خواهیم داشت. آمریکا باید به تعهدهای خود بازگردد و برای این کار نیاز به مذاکره دوجانبه ندارد. اگر این کار انجام شود، درخصوص مسائل برجامی می تواند در کمیسیون مشترک حاضر شود.
وی اظهار کرد: تا چند هفته دیگر به تاریخی که در قانون مجلس مشخص شده، می رسیم و اگر تا آن موقع اقدام مؤثری انجام نشده باشد، دولت موظف به برداشتن اقدام ها و گام دیگری است. فکر می کنیم توپ در زمین کسانی است که چند سال تلاش کردند ایران از برجام و ابعاد رفع تحریمی آن منتفع نشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره وضع نفتکش توقیف شده ایران در اندونزی هم گفت: گزارش هایی که دولت اندونزی داشته، حاکی از فنی بودن مسأله است. تحولات در این باره مثبت بوده و ما دسترسی های کنسولی به خدمه کشتی داشته ایم. کاپیتان و معاون وی روز یکشنبه (۱۲ بهمن ماه) به عرشه بازگشتند. امیدواریم این موضوع را با توجه به قوانین اندونزی بزودی حل کنیم.
بررسی خبرگزاری رویترز نشان داد که عرضه واکسن کرونا سبب بهبود کُند بازار نفت می شود. به گزارش خبرگزاری رویترز، بررسی این خبرگزاری در روز جمعه (10 بهمن ماه) نشان داد که قیمت های نفت پیش از بهبود آن در اواخر امسال، در بیشتر سال ثابت باقی خواهد ماند. علت بهبود بازار نفت در اواخر امسال عرضه تدریجی واکسن ها خواهد بود. براساس نظرسنجی رویترز از ۵۰ شرکت کننده، پیش بینی می شود قیمت نفت خام برنت امسال به طور میانگین ۵۴ دلار و ۴۷ سنت برای هر بشکه باشد که نسبت به برآورد ماه پیش (۵۰ دلار و ۶۷ سنت برای هر بشکه) افزایش یافته است. میانگین قیمت نفت خام برنت در ماه ژانویه و تاکنون حدود ۵۴ دلار برای هر بشکه بوده است. تحلیلگران اظهار کردند: افزایش فعالیت های اقتصادی و مسافرتی با عرضه واکسن های کرونا می تواند در نیمه دوم امسال تسریع شود؛ اما بهبود بازار نفت زمان می برد. ظهور انواع جدید ویروس، قرنطینه های دوباره و موانع راهبردی پیش روی واکسن ها نیز آژانس بین المللی انرژی را وادار کرد چشم انداز تقاضای خود برای سال ۲۰۲۱ را کاهش دهد. بر اساس این نظرسنجی برآورد می شود که قیمت نفت خام آمریکا در سال ۲۰۲۱ به طور میانگین ۵۱ دلار و ۴۲ سنت برای هر بشکه باشد. تحلیلگران اظهار کردند: اگر دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا تصمیم به لغو یا تسهیل تحریم ها علیه ایران بگیرد، عرضه نفت می تواند بیشتر شود.
قیمت شاخص نفت خام برنت ساعت ۵ و ۴ دقیقه روز سه شنبه (۱۴ بهمن ماه) با ۵۱ سنت افزایش به ۵۶ دلار و ۸۶ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا با ۵۳ سنت افزایش به ۵۴ دلار و ۸ سنت برای هر بشکه رسید. به گزارش خبرگزاری رویترز از توکیو، قیمت نهایی شاخص نفت خام برنت روز دوشنبه (۱۳ بهمن ماه)، ۵۶ دلار و ۳۵ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا ۵۳ دلار و ۴۵ سنت بود. قیمت نفت امروز افزایش یافت؛ زیرا تولیدکنندگان عمده نفت خام در توافق کاهش تولید سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) نشان دادند به سهمیه عرضه خود در توافق کاهش تولید این ائتلاف پایبند هستند و از بازار تضعیف شده به دلیل ضعف تقاضا در پی شیوع ویروس کرونا حمایت می کنند. استفان اینز، استراتژیست ارشد بازار مؤسسه آکسی تریدر در این باره گفت: مهم ترین نکته بهبود بازار نفت در روز گذشته این است که به نظر می رسد اعضای اوپک پلاس به تعهد خود در کاهش تولید پایبند هستند.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی بر توسعه طرح های پتروشیمی منطقه مکران تا تکمیل زنجیره و ایجاد صنایع پایین دستی تأکید کرد و گفت: با توجه به موقعیت راهبردی مکران، گام هوشمندانه توسعه پتروشیمی در این منطقه می تواند در قالب ایجاد «هاب» امکانپذیر باشد.
در بازدید از طرح های توسعه ای پتروشیمی در منطقه مکران بر اهمیت این منطقه در مسیر توسعه صنعت پتروشیمی ایران و تکمیل زنجیره ارزش تا صنایع پایین دستی تأکید کرد. بر اساس این گزارش، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی پس از بازدید میدانی از طرح های توسعه ای صنعت پتروشیمی در منطقه مکران که شامل طرح پتروشیمی بدر شرق، طرح پتروشیمی سینا و تأسیسات زیرساختی در حال احداث در منطقه مکران بود، با برگزاری جلسه ای با مدیران هلدینگ های شستان، انرژی پاسارگاد و مدیران عامل طرح های در دست اجرای این منطقه، آخرین وضع پیشرفت و نیز برنامه های این شرکت ها را برای توسعه صنعت پتروشیمی بررسی کرد.
محمدی در این نشست، با قدردانی از هلدینگ شستان به دلیل ایجاد زیرساخت های اجرایی در این منطقه اظهار کرد: خشت اول توسعه پتروشیمی در این منطقه ازسوی هلدینگ شستان بنا نهاده شده است. معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تأکید بر اینکه توسعه منطقه مکران، اقدامی راهبردی و با اهمیت و مورد تأکید مقام معظم رهبری و همه دولت ها بوده است، گفت: با اجرای طرح های زیرساختی و با توجه به موقعیت راهبردی منطقه، توسعه پتروشیمی در این منطقه می تواند در قالب ایجاد «هاب» امکانپذیر باشد. وی افزود: توسعه طرح های موجود در حد تولید متانول کمکی به رونق و اشتغال این منطقه نخواهد کرد و با توجه به ماهیت طرح های تعریف شده لازم است با رفع موانع موجود که مهم ترین آن دانش فنی است، توسعه طرح ها تا تکمیل زنجیره و ایجاد صنایع پایین دستی ادامه یابد. محمدی تصریح کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی به منظور تسهیل و تسریع در روند اجرای طرح های منطقه مکران، آماده همکاری در زمینه های مختلف و رفع موانع و مشکلات است.
چالش های پیش روی شرکت های پیمانکار بخش خصوصی صنعت نفت، در نشست مشترک وزیر نفت با اعضای هیأت مدیره انجمن شرکت های مهندسی و پیمانکاری نفت، گاز و پتروشیمی (اَپک) بررسی شد. در این نشست، اعضای هیأت مدیره اَپکف ضمن ارائه مجموعه منتشر شده ای از سوابق و تجربه ها در زمینه نظام فنی و اجرایی صنعت نفت به بیژن زنگنه، وزیر نفت، گزارشی از مشکلات مبتلابه شرکت های پیمانکاری نفت و گاز ناشی از شیوع ویروس کرونا و همین طور خلاصه ای از نتایج نشست های مشترکشان با سازمان برنامه و بودجه را در حضور زنگنه مطرح کردند و خواستار حمایت وزارت نفت از ایجاد کنسرسیوم هایی از شرکت های پیمانکاری بخش خصوصی برای حضور در فضای رقابتی طرح ها و پروژه های صنعت نفت شدند. وزیر نفت در واکنش به مسائل مطرح شده ازسوی اعضای هیأت مدیره اپک، درباره هزینه های ناشی از مقابله با ویروس کرونا گفت: اگر برای مقابله با کرونا و رعایت پروتکل های بهداشتی، هزینه ای به صورت منطقی به پیمانکار تحمیل شود، در قالب متن حقوقی روشن و به طور منصفانه قابل بررسی است؛ اما کرونا نباید به ابزاری برای حل مشکلات قراردادی کارفرما و پیمانکار بدل شود. زنگنه ادامه داد: فراموش نکنیم که شیوع ویروس کرونا، به یکی از واقعیت های زندگی جاری تبدیل شده و باید ضمن مقابله با آن، فعالیت ها را پیش ببریم. وی در بخش دیگری از صحبت های خود، با بیان اینکه وزارت نفت از توانمندسازی و توسعه بخش خصوصی به عنوان یک سیاست قطعی حمایت می کند، گفت: نفت از حضور شرکت های بخش خصوصی که در کنار هم کار را درست تعریف و اجرا می کنند، استقبال خواهد کرد. وزیر نفت درباره الزام های توانمندسازی در عرصه پیمانکاری صنعت نفت، بر اهمیت مواردی از جمله رعایت اصل اخلاق حرفه ای، کار با رویکرد حفظ منافع ملی و تقویت حضور جوان ترها تأکید کرد و افزود: خوشبختانه به واسطه تقویت توان شرکت های داخلی، هم اکنون در زمینه ساخت و نصب هیچ نیازی به شرکت های خارجی وجود ندارد. زنگنه در گفت وگو با اعضای هیأت مدیره انجمن شرکت های مهندسی و پیمانکاری نفت، گاز و پتروشیمی، پیشنهاد داد که انجمن نسبت به رتبه بندی حرفه ای و مستدل خارج از نظام دولتی اقدام کند و تصریح کرد: نتایج این کار می تواند در بخش های دولتی هم استفاده شود. زنگنه بر ضرورت گسترش مالکیت عمومی و مردمی کردن اقتصاد در مسیر تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی تأکید کرد و با بیان اینکه شرکت های مهندسی، مشاور و پیمانکاری نفت و گاز برای بقا در این شرایط سخت هنر زیادی به خرج داده اند، یادآور شد: وزارت نفت وظیفه دارد تا حد امکان برای استفاده از ظرفیت این شرکت ها، کار تعریف و فضا را برای رونق فعالیت هایشان مساعد کند؛ این مهم با جدیت در دستور کار قرار دارد.
وزیر نفت در پیامی روز زن و مادر را گرامی داشت فضای مشارکت زنان
وزیر نفت با گرامیداشت مقام زن و مادر، سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را به خانواده بزرگ صنعت نفت، بویژه بانوان شاغل و همسران گرانقدر کارکنان، تبریک گفت و بر ضرورت توسعه فضای مشارکت بانوان در بخش های تخصصی و مدیریتی صنعت نفت تأکید کرد.
متن پیام بیژن زنگنه به شرح زیر است:
«ایام گرامیداشت مقام زن و مادر را که مصادف با سالروز میلاد پرمهر و سعادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و ولادت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران است، به همه شما عزیزان در خانواده بزرگ صنعت نفت، بویژه زنان شاغل و همسران گرانقدر کارکنان، صمیمانه تبریک و شادباش می گویم.
حضرت فاطمه زهرا (س) نوع نگرش به شخصیت زن را تغییر داد و با شیوه زندگی خود که مملو از معنویت، اخلاق، تعادل و نقش آفرینی کامل و بهنگام در امور زندگی شخصی و جامعه بود، مراتب اهمیت و کرامت زن را ارتقا بخشید. زنان و دختران ما امروز با تأسی از دخت گرامی پیامبر(ص)، ضمن درک منطقی شرایط دشوار فعلی در مواجهه با تحریم های بین المللی و ایمان به تأثیر سازنده و بی بدیل خود در همه عرصه های علمی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، سعی در مشارکت و همراهی داشته و با امید به آینده ای روشن از هیچ کوششی فروگذار نکرده و تلاش می کنند به جایگاه واقعی خود به عنوان نیمی از سرمایه انسانی و اجتماعی کشور عزیزمان ایران دست یابند. در صنعت نفت، به مدد روشنگری و فعالیت گسترده امور زنان و خانواده، همچنین ابلاغیه ها و بخشنامه های دولت های یازدهم و دوازدهم، زمینه تغییر نگرش آحاد کارکنان، بویژه مدیران و مسؤولان ارشد نسبت به جایگاه و توانمندی زنان فراهم شده است، ضمن اینکه اینجانب بارها و به مناسبت های مختلف، اعلام کرده ام که به مسؤولیت پذیری، سلامت فکری، معنوی و همچنین تعهد سازمانی زنان شاغل ایمان داشته و مایل به اعمال تبعیض مثبت در انتصاب و ارتقای ایشان در سمت های مدیریت بوده ام. بر همین اساس از همه مدیران صنعت نفت نیز می خواهم فضای مشارکت زنان را در بخش های تخصصی و مدیریتی افزایش داده و در ایجاد فرصت های برابر و برقراری عدالت جنسیتی، از هیچ کوششی فروگذار نکنند. همچنین وظیفه همه ماست که با توجه به سیاست های کلی خانواده، ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و اهمیت جایگاه خانواده در انسان سازی و توسعه اجتماعی جامعه، در اجرایی کردن برنامه های ستاد ملی زن و خانواده در سازمان خود مشارکت کامل داشته باشیم.
در پایان از تلاش و دلسوزی تک تک بانوان همکار در مجموعه وزارت نفت سپاسگزاری کرده و با تبریک مجدد این ایام فرخنده، سعادت و نیک فرجامی آنان را از درگاه خدای متعال درخواست می کنم.»
حدود هفت سال است كه دروزارت نفت به عنوان مشاور ارشدوزیر درامورزنان وخانواده، باهمراهی تیمی قوی از زنان نفت، «تحقق عدالت جنسیتی، بهبود وضعیت شغلی وارتقای جایگاه زنان» را به پشتوانه تجربه قبلی خود در وزارت آموزش وپرورش و با بهره گیری از سازوکار اداری و شناخت فرایندها و روند اداری حاکم برنفت، پی گرفته ام. پایه ریزی تشکیلاتی به عنوان امورزنان و خانواده، درعین چالش برانگیزبودن آن به لحاظ نبود نمونه های مشابه که عدم پذیرش آن درساختار سازمانی نفت را توجیه پذیر می ساخت، تجربه گرانسنگی بود که کمک کرد سایراقدام های مدنظر نیز به همان سبک وسیاق، یعنی تلاش و پیگیری درحد نهایت وبدون احساس خستگی و ناامیدی، انجام پذیرد و موجب اصلاح نگرش کارکنان ومدیران به عنوان جایگاه های قدرت سازمانی، نسبت به نقش وتوانمندی آحاد زنان و بویژه، زنان شاغل در نفت شود. این درحالی است که اصلاح نگرش چون ماهیت فرهنگی دارد، کاردشواری است؛ چراکه تفکر و عقلانیت فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. باید اذعان کنم که غالب زنان شاغل درنفت با وجود تنوع قراردادهای استخدامی، از بضاعت فکری وعلمی قابل تامل، همچنین اراده ای قوی درپیگیری خواسته های بحق خود در مقایسه با سایر سازمان های دولتی برخوردارهستند وبه همین دلیل، مطالبات آنان نیز فراتر از درخواست های مادی و مزایای رفاهی بوده است، از این رو همانگونه که همیشه عنوان کرده ام، استحقاق بهبود شرایط کاری و رشد و ارتقا به سطوح بالای کارشناسی و مدیریتی را دارا هستند. خوشبختانه این گرایش و عزم جمعی توسعه گرا در زنان نفت و رویکرد نوین وزیر محترم نسبت به توانمندی وقابلیت های زنان شاغل دركنار تلاش هاي بي وقفه دفتر، تلفیق مناسبی را برای پیشبرد برنامه های مدون امورزنان و خانواده (که درانطباق با موقعیت زنان درکشور والزام های بین المللی طراحی شده بود) ایجاد کرد. جا دارد از حسن نظرو بلندی فكرو بينش جناب آقای مهندس زنگنه نسبت به برنامه ها وپیشنهادات حوزه زنان وخانواده، سپاسگزاری کنم؛ چراکه درنبود حمایت تمام وكمال ايشان، دستیابی به اهداف عالیه، بویژه اجرایی کردن برنامه های آموزشی نوین با هدف افزایش آگاهی و مهارت کارکنان وخانواده ها درگذر از چالش های عصر حاضر خانواده ها وجوامع ممکن نمی شد. شاید بتوان گفت که رویکرد اصلی در شکل گیری فعالیت ها واقدام های امورزنان و خانواده معطوف به حساس سازی و اصلاح نگرش کارکنان ومدیران نسبت به نقش وجایگاه زنان (که پیش از این نیز گفته شد) تبیین وترویج نگرش جنسیتی با توجه به مطالبات روزافزون زنان و توان افزایی آنان از طریق شناخت حقوق انسانی واجتماعی خود، مهارت ایجاد تعادل بین کار وزندگی، حضور در طرح توسعه مهارت های رهبری و مدیریت زنان یا دوره هایی مانند Mini-MBA و حضور در شوراهای عالی و جایگاه های سیاستگذاری و تصمیم گیری بود. بسیار امیدوارم که دستاوردهای حاصله که با همکاری ومشارکت زنان ومردان صنعت حاصل آمده، ماندگار باشد.
مصوب کردن 11 دوره آموزشی با هدف توسعه جنسیت وتوان افزایی زنان برای درج در تقویم آموزشی نفت، همچنین تعریف و اجرای 11طرح پژوهشی بامحوریت زنان که پیش از این درنفت بی سابقه بود، اصلاح مقررات به نفع زنان واجرای قوانینی که مسکوت مانده بود، به همراه تهیه ابلاغیه های متعدد گشایشگر با هدف بهبود وضعيت شغلي وسلامت روان زنان و نیز تحکیم بنیان خانواده، تنظیم طرح بهبود كيفيت زندگي خانواده صنعت نفت وطرح حمایتی زنان سرپرست خانوار و... نگاه ویژه به مقوله سلامت از منظرخود مراقبتی که طراحی سه دوره آموزشی و بیش از 100 اجرارا به دنبال داشته است، به انضمام تدوین یک کتاب که مراحل چاپ را می گذراند، انتخاب یک نماینده زن در شورای مرکزی ورزش، تنوع بخشی به رشته های ورزشی زنان وجلب اماکن وامکانات ورزشی مناسب برای زنان، برگزاری نشست های فرهنگی وعلمی بامحوریت بررسی فقر حرکتی در زنان همچنین در روزهای اخیر تامین اعتبار تیم فوتبال زنان ایلام که اعضای آن را زنان محروم منطقه تشکیل می دهند، نگاه ویژه به مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت از منظرعدالت جنسیتی (توجه به زنان ودختران جوامع محلی دربرنامه های توسعه وعمران مناطق عملیاتی ) وارتقای مشارکت زنان در مصرف بهینه انرژی وحفظ محیط زیست و اجرايي کردن تفاهم نامه توسعه فعاليت زنان در فرهنگ سازي مصرف بهينه انرژي (بين وزارت نفت ومعاونت زنان وخانواده رياست جمهوري) همه وهمه درسایه تلاش ها و پيگيري های بی وقفه دفتر و اعضای کارگروه های تخصصی، حمایت ها و همراهی های مسؤولان و مدیران ارشد محترم، بويژه وزير محترم نفت تحقق یافت.
درآخر باید به بزرگ ترین دستاورد امورزنان وخانواده یعنی، ابلاغ راهبردهای صنعت نفت درحوزه زنان وخانواده اشاره کنم که به عنوان یک سند ماندگار، می تواند ادامه حرکتی که از سال92 با هدف توسعه مشارکت زنان با بهره گيري از برنامه هاي توان افزايي زنان و خانواده آغاز شده را تضمین کند و چراغ راه آیندگان برای ایجاد فرصت های برابر وشکوفایی سرمایه اجتماعی زنان باشد و بالاخره وظیفه خود می دانم که ضمن تبریک ولادت با سعادت حضرت زهرا (س) براین موضوع تاکید کنم که دخت گرامی پیامبر اسلام (ص)، با شیوه وسبک زندگی خود، نگرش انسانی به شخصیت زن را تغییر داد. از این رو نسل جدید می تواند با شناخت شخصیت واقعی و پیروی از بینش و نگرش مترقی ایشان، به موازات افزایش آگاهی ودانش خود، در عرصه های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی حضور ومشارکت یابد وبا حفظ و ترویج عفاف وارزش های انسانی، منشأ اثرات مثبت و پایدار درجامعه ایران باشد.
فاطمه تندگویان
مشاورارشد وزیر در امور زنان و خانواده وزارت نفت
14 بهمن 1399
نگاهی به فعالیت های 42 ساله کارکنان صنعت نفت ایران
مشعل: صنعت نفت ایران در 42 سالگی انقلاب اسلامی در چه جایگاهی قرار دارد؟ بیژن زنگنه، وزیر نفت می گوید: «صنعت نفت امروز نه تنها با پیش از پیروزی انقلاب اسلامی که حتی با ۱۵ سال پیش هم قابل مقایسه نیست.» مستند این سخنان را می توان در بخش های مختلف این صنعت جست وجو کرد. امروز در نقطه ای ایستاده ایم که ایران در رقابت با کشور قطر که برداشت از مخزن مشترک پارس جنوبی را زودتر از ما آغاز کرده است، سبقت گرفته و پیشتاز شده ایم. در میدان های مشترک غرب کارون تنها در چند سال اخیر افزایش بیش از 5 برابری تولید نفت را شاهد بوده ایم. اکنون پس از گذشت بیش از ۴۰ سال تولید، صادرات و مصرف ۳۵ میلیارد بشکه هیدروکربور مایع در این سال ها، به واسطه اکتشاف های انجام شده همچنان حدود ۱۵۹ میلیارد بشکه ذخایر قابل برداشت هیدروکربور مایع در اختیار داریم و تنها در دو سال گذشته، حجم اكتشاف های انجام شده باعث شده با كشف درمجموع 4.973 ميليارد بشكه معادل هيدروكربور مايع ذخيره قابل برداشت، جایگاه نخست اكتشاف را در بین شرکت های بزرگ نفتی دنیا در سال 2019 از آن خود كنیم. ما امروز از نظر توانمندی صنعت پتروشیمی در منطقه یک قدرت هستیم و ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران تا پایان سال آینده قرار است به ۱۰۰ میلیون تن برسد. بهره مندی ۹۵ درصد مردم کشور از گاز طبیعی مشتمل بر ۹۹ درصد شهرها و ۸۶ درصد روستاها نمایانگر مسیر مهم طی شده در این عرصه است. در حوزه پالایش و پخش فراورده های نفتی نیز، هم اکنون برای نخستین بار با مازاد تولید بنزین و گازوئیل روبه رو هستیم و کیفیت فراورده ها بهبود یافته است. با افزایش ۱۶ درصدی ظرفیت پالایشگاه های کشور در هفت سال اخیر ایران نه تنها از واردات بنزین بی نیاز شده ایم، بلکه به جمع صادرکنندگان آن پیوسته ایم. ظرفیت تولید بنزین ایران نیز رشد داشته و از 52 میلیون لیتر در سال 91 به 120 میلیون لیتر در سال 99 رسیده است. به همه این موارد باید این اقدام را هم اضافه کرد که با ساخت خط لوله هزار کیلومتری از گوره تا جاسک برای نخستین بار توانایی صادرات نفت کشور از دریای عمان ایجاد خواهد شد. دستاوردهایی که بخش اعظم آن در نبرد با تحریم و دوره جنگ اقتصادی رقم خورده است تا نشان دهد دست و پا بسته نیستیم و اگر انقلاب و پس از آن جنگ را پشت سر بگذاریم، اگر تحریم ها با سخت ترین شکل ممکن این صنعت را نشانه رود، مسیر توسعه ادامه دارد و ماحصل آن برایم رشد و بالندگی خواهد بود تا در 42 سالگی انقلاب بتوان صنعت نفت را نشانی برای افتخار قلمداد کرد.
نگاهی به فعالیت های شرکت ملی نفت ایران در 42 سالگی انقلاب
مشعل صنعت نفت ایران در طول ۴۲ سال پس از پیروزی انقلاب، اگر چه فراز و نشیب های زیادی را طی کرده؛ اما نقطه ای که امروز در آن ایستاده، مهر تاییدی بر تدبیر وزارت نفت و تلاش و فداکاری کارکنان این صنعت است که مستند آن را می توان در بخش های مختلف نظاره گر بود. امروز با قطعیت می توان گفت که صنعت نفت، شعار و فعل ما می توانیم را جامه عمل پوشانده و آن را به ما توانستیم بدل ساخته است. صنعت نفت، در چهل و دومین سالگرد پیروزی جمهوری اسلامی ایران، توانسته بخش عمده اي از اهداف خود در حوزه ميدان هاي مشترك گازي پارس جنوبي، ميادين نفتي غرب كارون و ميادين مشترك نفتي و گازي در حوزه فراساحلي را محقق کند و سایر شاخص ها نیز مسیر موفقیت آمیز طی شده را پیش رویمان قرار می دهد، آنگونه که بیژن زنگنه، وزیر نفت می گوید: صنعت نفت امروز نه تنها با پیش از پیروزی انقلاب اسلامی که حتی با ۱۵ سال پیش هم قابل مقایسه نیست. امروز در نقطه ای ایستاده ایم که بیش از ۸۰ درصد تجهیزات غیردوار صنعت نفت در داخل کشور ساخته می شود و تنها در بعضی از اقلام مانند نوع ویژه ای از لوله های بدون درز جای کار وجود دارد که فکر می کنم ساخت این کالا نیز ظرف دو سال آینده عملیاتی شود.
با مقایسه ای گذرا از سال 57 تا امروز، ذخایر هیدروکربور مایع قابل برداشت کشور در آن مقطع حدود ۸۸ میلیارد بشکه و اکنون پس از گذشت بیش از ۴۰ سال و تولید، صادرات و مصرف ۳۵ میلیارد بشکه هیدروکربور مایع در این سال ها، به واسطه اکتشاف های انجام شده همچنان حدود ۱۵۹ میلیارد بشکه ذخایر قابل برداشت هیدروکربور مایع در اختیار داریم.
همچنین ذخایر گاز قابل استحصال کشور از حدود ۹ تریلیون مترمکعب (پیش از انقلاب) به بیش از ۳۳ تریلیون مترمکعب رسیده است.
اگر تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، میدان فروزان و میدان هایی در دریا با امارات مشترک داشتیم و با عراق فقط میدان نفت شهر بهره برداری می شد؛ اما اکنون میدان های زیادی مانند میدان های غرب کارون، یادآوران، آزادگان، یاران، پارس جنوبی، بلال و ... داریم که به این میدان ها، باید آذر را هم اضافه کنیم که در آستانه افتتاح قرار دارد.
مهم تر از آن، پارس جنوبی به عنوان شاخص ترین میدان مشترک با کشور قطر گوی برداشت از این کشور را ربوده و و بیش از آن در حال بهره برداری هستیم.
از سویی صنعت نفت کشور از نظر توانایی های فناورانه هم رشدی قابل توجه داشته است. امروز در بخش سخت افزاری صنعت نفت و در زمینه ساخت تجهیزات، عملکرد خوبی داریم و شاید جایی در منطقه از این حیث به توانمندی ایران نباشد.
باید بدانیم که همزمان با گسترش فعاليت هاي اكتشافي و افزايش ذخاير نفت و گاز كشور در سال هاي پس از پیروزی انقلاب اسلامي، تلاشي چشمگير در توسعه ميادين نفت و گاز همراه با توجه ويژه به توسعه ميادين مشترك با كشورهاي همسايه، از طريق عقد قراردادهاي بيع متقابل و فاينانس و همچنين از محل منابع داخلي شركت ملي نفت ايران صورت گرفته است. با انجام پروژه هاي نگهداشت توان توليد، اجراي طرح هاي توسعه ميادين نفتي، احداث كارخانجات نمك زدايي و نيز انجام طرح هاي توليد صيانتي از مخازن شامل برنامه هاي تزريق گاز و آب به ميادين نفتي، علاوه بر جبران افت طبيعي توليد مخازن، تلاش فراوان در زمينه توليد نفت خام انجام شد. توسعه ميادين گازي با هدف افزايش جايگزيني گاز طبيعي با سوخت هاي مايع و همچنين تزريق گاز در ميادين نفتي به منظور افزايش بازيافت نهايي، از ديگر اولويت ها و دستاوردهاي عمده وزارت نفت در سال هاي پس از پیروزی انقلاب اسلامي بوده است.
بررسي هاي انجام شده نشان می دهد كه توليد نفت خام غيرصيانتي قبل از انقلاب اسلامي در مسیر افزايش سود شركت ها و كارتل هاي نفتي و تأمين سوخت ارزان براي كشورهاي صنعتي صورت می گرفت. اين حجم بالاي توليد كاملا با اصول توليد صيانتي مغایرت داشته و دليلي بر توان توليد براساس اصل بهينه سازي و ظرفيت پايدار توليد نبوده است. صنعت نفت ايران تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در اختيار شركت هاي خارجي قرار داشت، به طوري كه بدون توجه به نوع مخازن نفتي ايران، عدم استفاده از روش هاي صحيح توليد و اجراي پروژه هاي صيانت از مخازن، سعي در استخراج و چپاول هرچه بيشتر و سريع تر از اين مخازن داشتند و به این ترتیب مخازن نفتي ايران روز به روز فرسوده تر شدند.
به نظر می رسد، شرایط اقتصادی ناشی از تحریم ها و جنگ اقتصادی سال های اخیر که به اذعان مسؤولان چند برابر از دوران جنگ سخت تر بوده، این مقطع را به برهه ای خاص از تاریخ پس از انقلاب بدل ساخته که نمی توان از دستاوردهای آن غافل بود. مرور عملکرد هفت سال اخیر را با توجه به تحریم ها و شرایط تحمیلی جنگ اقتصادی، می توان انقلابی در این صنعت تلقی کرد. افتتاح فاز اول طرح توسعه لايه نفتي پارس جنوبي، افزايش پنج برابري ظرفيت توليد نفت خام از ميدان هاي مشترك غرب كارون و دستیابي به ظرفيت 400 هزار بشكه اي توليد نفت در اين ميادين، بخشی از این دستاوردهای مهم به شمار می رود. در عين حال با آغاز رسمي عملیات احداث خط لوله انتقال نفت گوره به جاسک و همچنين آغاز عملیات احداث پایانه صادراتی نفت خام در منطقه مکران كه به منظور تبديل جاسك به پايانه مهم صادراتي در كشور صورت گرفته، راه براي توسعه همه جانبه ميادين نفتي مشترك در غرب كارون باز شده و قرار است اولين محموله نفت ايران تا پايان امسال از پايانه جديد جاسك صادر شود. فرصت چهل و دومین سالگرد انقلاب اسلامی را برای مرور عملکرد جایگاهی که صنعت نفت ایران با توجه به عملکرد هفت ساله اخیر در آن ایستاده است، مغتنم شمرده و مروری بر آن خواهیم داشت.
بد نیست بدانید که تنها در حوزه پارس جنوبي، با تعيين تكليف فاز 11 و اتمام بخش فراساحل فازهاي 13 و 14 در سال گذشته، روند توسعه فازهاي 28 گانه اين ميدان بزرگ مشترك گازي به سرانجام رسيده و راه براي دستيابي به ظرفيت توليد روزانه هزار ميليون مترمكعب گاز در كشور هموار شده است. دولت تدبير و اميد، در مدت حيات خود اجرا و تكميل 18 فاز متعارف پارس جنوبي را محقق ساخته كه اين امر به افزايش 2.5 برابري ظرفيت توليد گاز از بزرگ ترين ميدان مشترك گازي جهان انجاميده است.
پايان كار توسعه پارس جنوبي و دستيابي به ظرفيت توليد روزانه هزار ميليون مترمكعب گاز پارس جنوبي، به عنوان مهم ترين و بزرگ ترين پروژه تاريخ صنعت نفت ايران، ماحصل بيش از دو دهه تلاش شبانه روزي در سنگر نفت است و امروز كه به مدد همين تلاش ها، تكميل طرح هاي مربوط به فازهاي 28گانه اين ميدان مشترك در ايستگاه پاياني قرار گرفته، گام هایي عملي در مسير ايجاد ظرفيت توليد روزانه هزار ميليون مترمكعب گاز در كشور، طي آينده اي نزديك برداشته شده است.
براساس برنامه ریزی انجام شده، با توسعه کامل فازهای تعریف شده در پارس جنوبی، ظرفیت تولید گاز از این میدان مشترک، به بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب در روز و میعانات گازی افزون بر یک میلیون بشکه در روز خواهد رسيد.
در طول هفت سال گذشته، شركت ملي نفت ايران موفق شده تا 18 فاز متعارف پارس جنوبي را تكميل و آماده بهره برداری كند، اين در حالي است كه هشت فاز اسمي 12، 15 و 16، 17 و 18، 19، 20 و 21 (معادل 11 فاز استاندارد) در دولت يازدهم به سرانجام رسيده كه خود به تنهايي، بيش از نيمي از تعداد فازهاي بهره برداری شده طي 2 دهه گذشته است و نقشی كليدي در افزايش 2.5 برابري ظرفيت توليد گاز از بزرگ ترين ميدان مشترك گازي جهان و پيشي گرفتن از قطر در برداشت گاز از اين ميدان براي نخستين بار در تاريخ صنعت نفت داشته است.
در عين حال با راه اندازی فازهاي 13 و 22 تا 24 پارس جنوبي در سال 97 كه همزمان با فعاليت دولت دوازدهم اتفاق افتاد و همچنين با راه اندازی اولين رديف پالايشگاهي فاز 14 كه پيش بيني می شود تا پايان امسال به انجام برسد و در نهايت اتمام مرحله اول توسعه فاز 11 براساس برنامه مصوب در سال 1400، فرايند توسعه اي ميدان گازي مشترك پارس جنوبي به خط پايان خواهد رسيد.
تا پايان سال گذشته، همچنين بهره برداری نهايي از 39 سكوي توليدي اين ميدان مشترك محقق شده كه گام بلندي در مسير دستيابي به اهداف توليد گاز در كشورمان به شمار مي آيد.
از دیگر اقدام های مهم در دوران پس از انقلاب که از سوی دولت مستقر انجام شده، توسعه لایه نفتی میدان پارس جنوبی است که با بهره برداری از فاز اول این طرح در فروردين سال 1396 افزون بر ایجاد ظرفيت توليد روزانه ۳۵ هزار بشکه نفت خام، درآمد سالانه 510 ميليون دلار محصولات توليدي براي كشورمان فراهم شده است.
حال که صحبت از میدان های مشترک نفت و گاز است، بد نیست نگاهی به کارنامه وزارت نفت در مسیر توسعه میدان های مشترک غرب کارون بیندازیم؛ بخشی که به دلیل همپوشانی منابع هیدروکربوری آن با کشور عراق از اهداف مهم توسعه ای در شرکت ملی نفت ایران محسوب می شود.
براساس گزارش شرکت ملی نفت ایران، روند پرشتاب توسعه اين ميدان ها باعث شده كه طي 7 سال حيات دولت تدبير واميد، توليد نفت در غرب كارون تا 5 برابر افزايش يابد. توليد نفت از اين ميدان ها در حالي است كه بخشي از افزایش تولید روزانه نفت میدان آزادگان جنوبی با استفاده از دستگاه فراورش سیار (Skid Mounted) به میزان 40 تا 50 هزار بشکه انجام شده بود كه روشي تازه در توليد مقرون به صرفه نفت بوده و با عقد قراردادهاي مربوط به ساخت اين دستگاه با مراكز علمي و پژوهشي، مقرر شده است تا اين شيوه در ديگر ميدان های مشترک نيز عملياتي شود.توسعه فاز نخست ميدان هاي آزادگان جنوبی، یاران جنوبی و فاز دوم میادین یادآوران و آزادگان شمالی، طرح خطوط لوله و تاسیسات جانبی و طرح احداث خط لوله انتقال نفت گوره- جاسک و پایانه جاسک اشاره كرد كه در مجموع، طرح یکپارچه توسعه میدان های مشترک نفتی غرب کارون را شامل مي شود.
در این میان نباید از طرح احداث نيروگاه غرب كارون و تاسيسات جانبي آن غافل بود كه فاز اول آن در شهريور امسال به اتمام رسيده و پيش بيني مي شود، فاز نهايي آن نيز تيرسال 1400 به مدار آيد. اين نيروگاه تامين 500 مگاوات برق براي ميدان هاي نفتي غرب كارون را به عهده داشته و با بهره برداری نهايي از آن، امكان جايگزيني مصرف سوخت هاي فسيلي در تامين انرژي برق فراهم می شود. پيش بيني می شود، اين نيروگاه در مجموع 280 هزار مگاوات/ ساعت برق را وارد چرخه مصرف كند و صرفه جويي 2.5 ميليون يورويي را در پي داشته باشد.
از ديگر افتخارات پس از پیروزی انقلاب، باید از توليد زودهنگام طرح توسعه ميدان نفتي آذر در ارديبهشت سال 96 نام برد كه كه ظرفيت توليد نفت را به ميزان روزانه 30 هزار بشكه ارتقا داده و با تكميل طرح تا پايان امسال، اين ميزان به 65 هزار بشكه در روز بالغ خواهد شد.در اجراي اين پروژه كه بنابر پيش بيني اوليه، حدود 125 ميليون يورو صرفه جويي ارزي در پي دارد، بيش از 75 درصد كالاها از طريق سازندگان و تامين كنندگان داخلي تامين شده است.
طرح استراتژیك و ملی انتقال نفت خام گوره به جاسك و ساخت پايانه صادراتي بندرجاسك از مهم ترين طرح هاي در دست اقدام وزارت نفت پس از پیروزی انقلاب اسلامی به شمار می رود که با اجرای آن، امكان انتقال یك میلیون بشكه نفت خام سبك و سنگین صادراتی در روز از طریق یك خط لوله با طول تقریبی هزار كیلومتر و با ساخت تلمبه خانه هاي بین راهی و ایستگاه هاي توپکرانی به همراه پست ها و خطوط انتقال برق فراهم می شود.
در اجراي اين پروژه، همچنين احداث خطوط 42 اینچ انتقال نفت خام از تلمبه خانه گوره به پایانه جاسک به طول تقریبی هزار کیلومتر نیز هم اكنون از طرف 6 پیمانکار خصوصی در حال انجام است. مبدأ این خط لوله، منطقه گوره شهرستان گناوه استان بوشهر است که پس از عبور از استان های بوشهر، فارس و هرمزگان از ۶۰ کیلومتری غرب شهر جاسک به ترمینال و تأسیسات دریایی صادرات و واردات که احداث آن برنامه ریزی شده است، متصل می شود. در محل اراضی غرب جاسک نیز احداث ۲ پالایشگاه و سه مجتمع پتروشیمی در دستور کار است.در كنار تمامي اين فعاليت هاي توسعه اي، اتصال خط انتقال ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه ای میعانات گازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس به خط نفت، ابتكاري است كه امكان صدور میعانات گازی را از طریق پايانه جاسک ميسر مي سازد. با ساخت پايانه جديد صادراتي در منطقه مكران، جاسك به بندر جديد صادراتي نفت ايران بدل مي شود كه علاوه بر اهميت سوق الجيشي، امكان اشتغالزايي گسترده در مناطق محروم جنوب كشور را فراهم می سازد. انتقال نفت خام از گوره به جاسک در عين حال با بیش از 1.8 میلیارد دلار سرمایه گذاري، به نوعی تمرکززدایی از پایانه های صادراتی و متنوع سازی این روند و کاهش ریسک صادرات از تنگه هرمز را در پی خواهد داشت.اين پروژه كه طبق تقويم زماني، قرار است فاز نخست آن تا پايان امسال و فاز نهايي آن تا شهريور 1400 به اتمام برسد، بيش از 500 ميليون يورو صرفه جويي ارزي به دنبال خواهد داشت.
قراردادهاي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد
با تصويب طرح اجرای پروژه های نفتی به شیوه EPD-EPC از سوي شوراي اقتصاد كه پيش تر از سوي وزير نفت مطرح شده بود و همزمان با دومين سال فعاليت دولت دوازدهم، ۳۳ طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت برای اجرا در سه مرحله تعریف شد را باید از تدابیر مهم پس از پیروزی انقلاب اسلامی قلمداد کرد.اين طرح ها كه با هدف ايجاد اشتغال برای پیمانکاران و سازندگان داخلی و نیز حفظ و افزايش ميزان توليد از ميادين نفتي در دست بهره برداري كشور در دستور کار قرار گرفته است، مشتمل بر 33 پروژه، شامل 29 پروژه در بخش خشكي و چهار پروژه فراساحلی است كه با سرمايه گذاري 6.2 ميليارد دلاري اجرايي خواهد شد.پيش بيني مي شود با اجراي پروژه هاي اين طرح كه در محدوده جغرافيايي هفت استان نفت خيز كشور شامل استان هاي كرمانشاه، ايلام، خوزستان، كهگيلويه و بوير احمد، بوشهر، فارس و هرمزگان قرار گرفته است، توليد نفت خام كشور به طور متوسط حدود 280 هزار بشكه در روز افزايش يابد. در عين حال پیش بینی می شود، در پایان اجرای این طرح، سهم ساخت داخل در صنعت نفت به 80 درصد برسد كه رقم قابل توجهي است.در مرحله نخست واگذاري اين پروژه ها و پس از اخذ مجوزهاي لازم از مراجع ذيربط، نسبت به تهيه و انتشار اسناد و برگزاري مناقصات 10 پروژه از مجموعه پروژه هاي اين طرح اقدام شده كه به انتخاب هشت شركت اكتشاف و توليد و حفاري ايراني به عنوان پيمانكار اين پروژه ها و انعقاد 10 قرارداد مهندسي، تأمين كالا و تجهيزات، ساختمان و نصب و اجراي حفاري (EPC-EPD) به ارزش حدود 740 میلیون یورو در بهمن سال 97 انجاميد. اين پروژه ها كه از ابتدای سال گذشته شروع به كار كرده اند، پس از طي فازهاي مهندسي و خريد كالا بتدريج وارد مراحل اجرايي شده اند.
به موازات اجرای پروژه های مرحله اول طرح، برگزاری مناقصات 13 پروژه مرحله دوم به ارزش قراردادی بالغ بر 1.5 میلیارد یورو در اولويت كاري شركت ملي نفت ايران قرار گرفت که به تازگی با اتمام فرایند مناقصات مربوطه و مشخص شدن برندگان آنها، به 11 شرکت یا مشارکت واگذار شده اند. در عين حال، مناقصات مربوط به 10 پروژه مرحله سوم این طرح نيز انجام و مقرر شده كه 8 پروژه مربوط به مرحله سوم نيز با اعتباري بالغ بر 1.2 ميليارد دلار در حوزه عملياتي شركت هاي مناطق نفت خيز جنوب و نفت فلات قاره ايران به شركت هاي ايراني سپرده شود.اين در حالي است كه ارزش 31 قرارداد واگذار شده اين طرح تاكنون عددي بالغ بر 3.7 ميليون دلار بوده كه در مجموع حفاري 253 حلقه چاه جديد و تعمير 130 حلقه چاه موجود را شامل خواهد شد.
افزون بر مواردی که به آن پرداخته شد، در مسير تحقق برنامه هاي اكتشافي خود به عنوان پله نخست فعاليت هاي صنعت نفت كشورمان در حوزه بالادستي به دستاوردهاي قابل توجهي دست يافته و در نتيجه آن توانسته است به بيش از 130 درصد از تعهدات اكتشاف نفت و 170 درصد از تعهدات اكتشاف گاز، در نيمه نخست برنامه پنج ساله اكتشاف دست يابد.مديريت اكتشاف شركت ملي نفت ايران موفق شده است، از زمستان سال ۱۳۹۷ تاکنون، سه اکتشاف را در كارنامه خود ثبت كند. اين اكتشافات كه با کشف میدان نفتي مینو در جزیره مینو در جوار شهر آبادان آغاز شد، در نهايت در تابستان سال گذشته به كشف ميدان گازي ارم انجاميد.تنها در دو سال گذشته، حجم اكتشافات صورت گرفته باعث شده با كشف در مجموع 4.973 ميليارد بشكه معادل هيدروكربور مايع ذخيره قابل برداشت، جایگاه نخست اكتشاف را در بین شرکت های بزرگ نفتی دنیا در سال 2019 از آن خود كند؛ افتخاري كه در تاريخ صنعت نفت ايران ماندگار خواهد بود.
در مسير پيشبرد اهداف توسعه اي، توسعه و عمران مناطق محروم نيز در اولويت هاي كاري گرفته است.
در این زمینه تعداد 2082 پروژه عام المنفعه با اعتباري بالغ بر 3800 ميليارد تومان در قالب 518 طرح آموزشي، 651 طرح ورزشي، 327 مورد بهداشتي، 154 مورد راه و جاده، 37 مورد آبرساني، 7 مورد برق رساني، 270 مورد طرح هاي هادي روستايي و 188 مورد پروژه خدماتي از ابتداي آغاز به كار دولت يازدهم تاكنون در اين شركت تعريف و بخش قابل توجهي از آن اجرايي شده است.شركت ملي نفت ايران، همچنين در پيشبرد اهداف ناشي از توزيع عادلانه رفاه در كشور، برنامه ريزي براي انجام 751 پروژه مختلف آموزشي، فرهنگي، بهداشتي، خدماتي، ورزشي و راهسازي را نيز در دستور كار قرار داده است.در مسير تحقق اين پروژه ها كه از اعتباري بالغ بر 22900 ميليارد ريال برخوردار است، مقرر شده تا 290 پروژه در سال 99 به سرانجام برسد كه تاكنون 280 پروژه تكميل شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است و بخش هاي ديگر نيز بتدريج تا پايان سال اجرايي می شود.در ميان اقدامات مربوط به انجام مسؤوليت هاي اجتماعي صنعت نفت در شركت ملي نفت ايران، همچنين تعداد ۴۱۶ پروژه مربوط به مناطق سیل زده تعريف و مقرر شد تا جبران بخشي از آسيب هاي وارد شده به ساكنان مناطق سيل زده، با اعتباري بالغ بر 1300 ميليارد ريال انجام پذيرد. بر همين اساس در سال گذشته، ضمن تحویل اسناد واگذاری ۳۳۳۳ حواله آهن آلات مورد نیاز برای بازسازی مناطق سیل زده اهواز، کارون، باوی، حمیدیه، دشت آزادگان، شادگان و هویزه، ۵۱ میلیارد تومان اعتبار نيز براي تکمیل ۵۰۰ واحد نیمه تمام در مناطق زلزله زده مسجد سلیمان و ۱۰ میلیارد تومان برای احداث شبکه فاضلاب جدید اين شهر اختصاص يافته است.
در عين حال امسال نيز 232 ميليارد ريال اعتبار از سوي شركت ملي نفت ايران براي اجراي طرح انتقال آب به غيزانيه پرداخت شده و مبالغ قابل توجهي نيز براي انجام مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت در مقابله با کرونا هزينه شده است.
همچنين تامين 201.8 ميليارد ريال اعتبار براي كمك به طرح هاي تقويت بنيه علمي و ارتقای سطح كيفي آموزش و نيز طرح هاي آموزشي و ارتقای مهارت نيروي كار در دو منطقه غرب كارون و پارس جنوبي، از ديگر خدمات عام المنفعه شركت ملي نفت ايران در دولت تدبير و اميد است. شركت ملي نفت ايران در مسير انجام وظايف خطير خود در حوزه مسؤوليت هاي اجتماعي همچنين چهار درصد از مبلغ هر قرارداد در انجام 33 پروژه مربوط به نگهداشت و توان توليد نفت را به اين امر اختصاص داده كه در كنار ديگر اعتبارات قانوني، ضامني براي توسعه متوازن اقليمي در كشورمان خواهد بود.
تمهيدات اعمال شده در عرضه نفت خام در بورس انرژي، گامي بلند در مسير مشاركت حداكثري فعالان بخش خصوصي در صنايع بالادستي نفت و گاز و تحقق اقتصاد مقاومتي به شمار می رود.
نخستين محموله از نفت خام سبک ایران در رینگ بین الملل بورس انرژی در آبان سال 1397 عرضه شد و بنابر برنامه ريزي هاي صورت گرفته، مقدمات عرضه تدريجي و منظم اين محموله ارزشمند هيدروكربوري در بورس فراهم شد.تسهیلاتی که شرکت ملی نفت ایران برای عرضه نفت خام در بورس در نظر گرفته بود، باعث شد تا محموله هاي متنوعي از نفت خام سبک و میعانات گازی در رینگ بین الملل بورس انرژی عرضه شود که به اين ترتيب، زمينه عرضه مستمر نفت در اين عرصه نيز فراهم شد.
مرور و نگاهی گذرا بر فعالیت های انجام شده، فرصتی است تا به تمام کارکنان صنعت نفت خدا قوت بگوییم.
نگاهی به فعالیت های انقلابی ترین صنعت ایران
گاز، این «سوخت خاص» که عصر طلایی خود را سپری می کند، رویایی بود که با دستاوردهایی چون توسعه، شکوفایی اقتصادی، رفاه، آرامش و... توانست زندگی را برای نسل کنونی بشر دلچسب تر کند و حتی با گذر زمان به بخش جدایی ناپذیر چرخه حیات انسان تبدیل شود. صنعت گاز ایران در طول سال های گذشته شاهد رشد و توسعه ای بی سابقه در بخش های مختلف بوده و بهره گیری از ظرفیت های داخلی کشور را می توان از دستاوردهای موفقیت آمیز این صنعت برشمرد. نگاهی به آمار و ارقام ثبت شده در طول این سال ها نشان از کارنامه ای درخشان دارد که تلاش شده در همه بخش ها تداوم داشته باشد. انقلاب 57 را می توان یکی از مهم ترین دلایلی برشمرد که مسیر این صنعت را در جهت رشد و تغییر داد. در مقطعی حتی اولین ترین کالاهای مورد نیاز صنعت گاز از خارج تامین می شد، اما این صنعت هم اکنون به جایگاهی دست یافته که پیشرفته ترین فناوری های روزآمد را در اختیار دارد؛ به گونه ای که در برخی حوزه ها گوی سبقت را از رقبای صاحب نام ربوده و در فهرست نخستین های صنعت گاز جهان جای گرفته است. بهمن 57 و در اوج رویدادهای انقلاب، صنعت گاز تنها 13 سال قدمت داشت و اینک با گذر زمان و ثبت چهل و دومین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، این صنعت، نزدیک به نیم قرن نخست فعالیت خود را پشت سر گذاشته است؛ نیم قرنی که حرف هایی شنیدنی برای گفتن دارد.
بررسی رویدادهای ثبت شده در طول سال های پس از انقلاب در صنعت گاز گواه مردمی و انقلابی بودن این صنعت است؛ صنعتی که یکی از مهم ترین اولویت هایش، محرومیت زدایی از مناطق مختلف به ویژه روستاها و تحقق سیاست های کلان نظام جمهوری اسلامی در حوزه عدالت اجتماعی بود. سال 44 و زمانی تاسیس شرکت گاز هیچکس تصور نمی کرد روزگاری این صنعت به یکی از مهم ترین عوامل ایجاد رفاه و آرامش در بخش خانگی بدل شود و سبک زندگی نسل بشر را تغییر دهد با این حال پس از سال 57 و با تغییر رویکرد و سیاست ها، زمینه های گازرسانی به مناطق کمتر برخوردار فراهم شد و در اولویت قرار گرفت. پیش از انقلاب اسلامی، تنها 9 شهر و 3 روستای کشور به شبکه گاز متصل بود و این در حالی است که هم اکنون 1 هزار و 199 شهر و 32 هزار و 348 روستای کشور از نعمت گاز برخوردارند و با اقدامات انجام شده طی 42 سال گذشته زیرساخت های لازم برای گازرسانی به همه شهرها و روستاهای بالای 20 خانوار فراهم شده است و به زودی آخرین شهرهای باقی مانده که اغلب در مناطق کوهستانی و سخت گذر هستند نیز به شبکه گاز متصل می شوند. با توسعه های صورت گرفته در سال های گذشته، اکنون گاز، بيش از 70 درصد از سهم سبد انرژي کشور را به خود اختصاص داده است و شرکت ملی گاز ایران نیز يکي از 10 شرکت بزرگ خاورميانه به شمار مي آيد.
آنچنان که پیشتر گفته شد، صنعت گاز بیش از نیم قرن قدمت دارد؛ با این حال شاید بتوان سال 93 را نقطه عطف صنعت گاز به ویژه در حوزه گازرسانی به روستاها و صنایع برشمرد. سالي که با تدبير وزارت نفت، بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه وارد ادبيات اجراي پروژه ها آن هم بدون دريافت اعتبار از بودجه دولتي شد. با بهره گیری از منابع قانوني، روند گازرساني به شهرهاي باقي مانده، روستاهاي بالاي 20 خانوار، صنايع و نيروگاه ها جاني تازه گرفت و با ورود گاز، فراورده ها ی نفتي که پيش از اين در اين واحدها مصرف مي شد، به بخش صادرات اختصاص يافت. با تداوم جايگزيني گاز با فراورده ها ی نفتي، افزون بر کاهش آلاينده هاي زيست محيطي و حفظ محيط زيست، شاهد ارزآوري از محل صادرات فراورده ها هم بوديم. توسعه صنعت گاز در حوزه روستایی طی حدود 7 سال گذشته قابل تامل است. تعداد روستاهای بهره مند از گاز از ابتدای تاسیس شرکت گاز در سال 44 تا سال 92 (48 سال) حدود 14 هزار مورد بوده و این در حالی است که در طول دولت های یازدهم و دوازدهم (7 سال) به بیش از 15 هزار روستای جدید گازرسانی شده است.
صنعت گاز در حوزه تولید و فرآورش نیز حرف هایی برای گفتن دارد. پارس جنوبی به عنوان نگین و پایتخت صنعت گاز ایران در طول سال های گذشته توسعه یافته و به زودی شاهد بسته شدن پرونده تکمیل طرح های توسعه ای آن خواهیم بود و در ادامه، طرح های نگهداشت و جلوگیری از افت فشار کلید خواهد خورد. توليد و فرآورش گاز در ايران تا سال 68، روزانه تنها 35 ميليون مترمکعب بود، در حالي که این میزان اکنون به بيش از 1 میلیارد مترمکعب در روز رسيده که معادل حدود 6 میلیون بشکه نفت خام است.
براساس برنامه های تعریف شده، تولید سالانه گاز کشور در افق ۱۴۲۰ به سالانه ۵۰۰ میلیارد مترمکعب می رسد، از این رو ضرورت دارد با اصلاح قوانین و فرهنگ سازی برای بهینه سازی مصرف بتوان ۳۵۰ میلیارد دلار درآمد برای کشور به دست آورد.
انتقال گاز از مبادي توليد و پالايشگاه ها تا مراكز مصرف نیز از حساسيت و اهميتي بالا برخوردار است. تا پيش از سال 57، در مجموع 2 هزار کيلومتر خط لوله فشار قوي انتقال گاز اجرا شده بود و اين در حالي است که اين ميزان هم اکنون به بيش از 37 هزار و 491 کيلومتر رسيده است. در این میان، 14 مورد تاسيسات تقويت فشار گاز تا پيش از سال 57 نيز هم اکنون به 86 مورد رسيده است. توسعه خطوط انتقال و تاسيسات تقويت فشار گاز در حالي در 42 ساله گذشته شتابي چشمگير داشته که براساس برنامه هاي تعريف شده، در قالب سند چشم انداز 20 ساله، طول خطوط انتقالي از 37 هزار و 491 كيلومتر کنوني بايد به حدود 70هزار كيلومتر و بهره مندي از 140 ايستگاه تقويت فشار گاز افزايش يابد.
همزمان با توسعه صنعت گاز در داخل، حضور در عرصه جهانی نیز از جمله اولویت های این صنعت بود. افزايش حضور ايران در مجامع مطرح بین المللی گاز، شرايطي فراهم کرد تا در مقاطع زمانی مختلف شرکت هاي فعال اين حوزه براي حضور در طرح هاي صنعت گاز با ايران وارد مذاکره شوند؛ اگرچه این فعالیت ها در مقطعی با توجه به افزایش تحریم ها و محدودیت های بین المللی با چالش مواجه شد. مذاکره با شرکت هاي بزرگ فرانسوي از جمله توتال، تکنيپ، اشنايدر و وينچي انرژي، ديدار با اعضاي اتحاديه کارفرمايان فرانسه (MEDEF)، مذاکره با انجمن روابط بين الملل فرانسه (IFRI)، حضور چشمگير در کنفرانس جهاني گاز (WGC) و توسعه همکاري با اتحاديه بین المللی گاز (IGU)؛ تنها بخشي از فعاليت هاي صنعت گاز به شمار مي رود که در سال هاي گذشته باهدف توسعه فعاليت هاي بین المللی اجرايي شد. تشکيل پنج کارگروه ميان شرکت ملي گاز ايران و شرکت گازپروم روسيه در بخش هاي تجارت گاز، تحقيق و توسعه، توليد و اجراي پروژه هاي مشترک و کاربري گاز، از ديگر فعاليت هاي صنعت گاز در اين بخش به شمار مي آيد. در اين مسير مذاکره با شرکت گاز دولتي هلند (GASUNIE)، شرکت هاي فرانسوي، KBC انگلستان و IBS آلمان و شرکت هايي از کره جنوبي را مي توان از ديگر فعاليت هاي بین المللی صنعت گاز در سال هاي گذشته برشمرد. از سوي ديگر، دستيابي به مقام نخست ارائه بيشترين تعداد مقالات کنفرانس IGRC و انتخاب مديران ارشد صنعت گاز به عنوان رئيس کميته هاي کاري و پنل هاي تخصصي بيست وششمين کنفرانس جهاني گاز، از ديگر دستاوردهايي بود که در تعامل بيشتر ايران با جامعه جهاني محقق شد. آنچه گفته شد تنها بخشی از اقداماتی است که در طول سال های پس از انقلاب ثبت شده و برای مستندسازی همه فعالیت ها و دستاوردها این صنعت مردمی به هزاران سطر و صدها ورق گزارش نیاز است.
نگاهی به انقلاب صنعت پتروشیمی در ادامه انقلاب اسلامی ایران
مشعل چهل و دو سال قبل و پس از بزرگترین تحول قرن ، بسیاری از نگاه ها این بود که صنعت نفت پس از انقلاب اسلامی و در ادامه شروع جنگ تحمیلی نمی تواند دوباره روی پای خود بایستد اما آنچه در این سالها رخ داد، داستان مقاومتی شنیدنی است. صنعت نفت ایران با وجود تحریم هایی خصمانه از همان سال های ابتدای انقلاب اسلامی و صدمات بسیاری که در جریان جنگ تحمیلی هشت ساله دید، توانست خود را به روزهای روشن برساند. صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از زیرمجموعه های پربار صنعت نفت در این چهار دهه توانسته سهم قابل توجهی در ارتقای جایگاه این صنعت داشته باشد و همزمان سهم خود را از بازار جهانی به دست آورد. صنعت پتروشیمی با وجود نیاز به دانش و تکنولوژی روز دنیا و اهمیت سرمایه گذاری در پروژه های بزرگ ، ابتدا با محدودیت ها و توقف هایی مواجه بود، اما به مرور توانست قدم های بزرگی بردارد.
می توان اینگونه گفت که صنعت پتروشیمی در ادامه انقلاب اسلامی ، انقلابی را در داخل خود و در صنعت نفت کشور داشت و توانست تحولاتی چشمگیر را ایجاد کند. نگاهی به آمارهای صنعت پتروشیمی این تحولات و تلاش را به خوبی آشکار می کند. در سال 1357 تنها 6 پروژه پتروشیمی در کشور فعال بودند اما حالا این تعداد به 62 مجتمع رسیده و ظرفیت تولید در صنعت پتروشیمی که 42 سال قبل 3 میلیون تن در سال بود تا 1400 قرار است به 100میلیون تن در سال برسد. همچنین در حالی که درآمد ارزی این صنعت 42 سال قبل رقمی چند میلیون دلاری بود قرار است تا پایان 1400 به ۲۵ میلیارد دلار برسد.
این برنامه ریزی چهل ساله تا 1404 در قالب جهش های صنعت پتروشیمی برنامه ریزی شده است. اقدامات توسعه ای ابتدایی که در دهه 70 و 80 اجرایی شد در واقع زیربنای فعالیت های آینده صنعت پتروشیمی بود و از آن به عنوان «جهش اول » صنعت پتروشیمی یاد می کنند. اما از سال 92 تا 1400 که به عنوان «جهش دوم » معرفی شده است ، 42 طرح پیش بینی شد که 27 طرح آن تاکنون برنامه ریزی شده و 17 طرح آن قرار است تا پایان سال 99 تکمیل و راه اندازی شود و ظرفیت تولید هم به 100 میلیون تن در سال برسد. این پروژه ها قرار است در مجموعه با اعتباری بالغ بر 17 میلیارد دلار اجرایی شود.
اما در برنامه «جهش سوم »که از سال 96 تا 1404 پیش بینی و زمانبندی شده ، 28 طرح در نظر گرفته شده که همه این 28 طرح در حال اجرا هستند. بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته ظرفیت صنعت پتروشیمی پس از اجرای این طرح ها به ۱۳۳ میلیون تن در سال می رسد. پیش بینی هم این است که این پروزه ها با 23 میلیارد دلار اجرایی شوند. البته این محاسبات با توجه به شرایط فعلی پیش بینی شده است و در صورت باز شدن فضای اقتصادی و رفع تحریم ها و ارتباط با کشورهای خارجی می تواند تغییرات رو به رشدی داشته باشد. همه این برنامه ریزی ها یک خیال راحت را برای صنعت پتروشیمی و صنعت نفت و همه مردم ایران دارد که آینده ای روشن برای آن پیش بینی شده است.
اما از آنجا که صنعت پتروشیمی در این سالها عامل و حامل خبرهای خوش برای مردم ایران بوده است، در آستانه چهل و دومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی هم خبرهای خوش خواهد داشت. اگر 10 افتتاح بزرگ و مهم سال جاری تاکنون یعنی پتروشیمی میاندوآب ، پتروشیمی کیمیا پارس خاورمیانه ، متانول کاوه ، کاتالیست لرستان، پتروشیمی هگمتانه ، سولفات پتاسیم ارومیه ، پتروشیمی ایلام ، پتروشیمی بوشهر، پتروشیمی لردگان و مگاپروژه بید بلند خلیج فارس را کنار بگذاریم، تا پایان سال حداقل 8 پروژه دیگر در نوبت افتتاح رسمی هستند. البته به دلیل محدودیت های کرونایی و مشغله پایان سال دولت ممکن است تعدادی از این پروژه ها به ابتدای سال آینده موکول شوند. پروژه هایی مثل پتروشیمی ابن سینا، پتروپالایش کنگان، پتروشیمی مسجد سلیمان، پتروشیمی سبلان ، پتروشیمی آرتا انرژی ، پتروپالایش پارسیان سپهر، اکسیر حلال عسلویه و دی پلیمر آریا مراحل پایانی پروژه خود را می گذرانند و در نوبت افتتاح سال طلایی صنعت پتروشیمی هستند.
صنعت پتروشیمی در برهه هایی که فضا برای حضور شرکت های خارجی فراهم بود، با همکاری آنها اجرا می شد. بسیاری از پروژه های بزرگ و مهم در دهه 70 و 80 با کمک و استفاده از دانش فنی شرکت های خارجی به ثمر نشستند و حتی در مواردی با بدقولی شرکت ها در جریان تحریم ها ، پروژه هایی متوقف و ناقص باقی ماندند. در دور جدید تحریم های مستقیم علیه شرکت ها و مدیران نفتی و پتروشیمی بسیاری از شرکت های خارجی که مستقیم و غیرمستقیم در ارتباط با صنعت پتروشیمی بودند مجبور به قطع ارتباط کامل شدند و دوباره صنعت پتروشیمی دست خالی ماند. اما این بار دیگر مثل گذشته متوقف نماند و با توجه به تجربه های قبلی، توان داخلی متخصصان و نیروهای آزموده دانشگاهی توانستند جای خالی شرکت های خارجی را تا حد زیادی پر کنند. روایت های خلاقیت و توانمندی که شرکت های مختلف در حوزه دانش فنی ، تولید انواع کاتالیست ها و بخش های فنی و اجرایی داشته اند، بسیار زیاد و خواندنی است. وزارت نفت در این سالها بارها نسبت به داخلی سازی صنایع و دادن سهم بیشتر به پیمانکاران و نیروهای داخلی و استفاده از تجهیزات ساخت داخل تاکید داشت، اما این موضوع چندان اجرایی نشده بود. در شروع دولت یازدهم و بازگشت مهندس بیژن زنگنه به صنعت نفت، بسیاری از موضوعات مهم و رویکردهای متوقف مانده صنعت نفت دوباره در دستور کار قرار گرفت که یکی از مهمترین آنها تاکید بر ساخت داخل بود.
دوران سخت تحریم چند سال اخیر پتروشیمی ها را تبدیل به مبارزان و جنگجویانی کرده است که اگر در موقعیتی سخت قرار بگیرند، می توانند با کمترین امکانات و در عین محدودیت کارهای بزرگی انجام دهند. یکی از مسائل مهم در ابتدای این مسیر مقاومت ساخت تجهیزات و توان فنی و پژوهشی بود و بخش مهم دیگر ایجاد اعتماد بین صنعتی است که عادت به واردات دارد. تولید کنندگان داخلی در بخش های مختلف باید تلاش کنند تا با فعالیت بیشتر و کیفیت بالاتر اعتماد سازی کنند و به دنبال ایجاد نوآوری همگام با ایجاد اعتماد باشند و این حرکت دوسویه همان مسیری است که ما را در مقابل شرکتهای خارجی حفظ می کند.
در این سال ها شرکت های استارت آپ و دانش بنیان زیادی در صنعت پتروشیمی شکل گرفته و توانسته اند در بخش هایی قفل و ممنوع که در انحصار چند شرکت خارجی بود ، وارد شوند. آنچه امروز توسط متخصصان و جوانان و حمایت بخش خصوصی داخلی اجرایی می شود ، اقداماتی قابل تقدیر و گمنام است که بسیاری از آنها به دلیل شرایط تحریمی بیان نمی شود اما اثرات آن را در نهایت در پیشبرد اهداف و پروژه ها می توان دید.
علاوه بر این موارد باید به نقش بی بدیل صنعت بزرگ پتروشیمی در اشتغال زایی برای کشور تاکید کرد. حالا دیگر در هر گوشه ای از ایران به واسطه شرکتهای بزرگ پتروشیمی ، ردی از فرآورده های نفتی دیده می شود که به واسطه آن جوانان بومی همان منطقه مشغول به کار شده اند. ارزش افزوده هر مجتمع پتروشیمی در نقاط مختلف کشور بسیار زیاد است و اشتغال بالاتر، رشد اقتصادی در آن منطقه و تحولات زیرساختی از جمله تاثیرات این صنعت مهم و راهبردی است.
صنعت پتروشیمی 57 ساله ما، صنعتی جهش یافته است که توانسته موقعیتی تثبیت شده را در بازارهای جهانی و داخلی داشته باشد و همزمان برنامه های امروز و آینده خود را برنامه ریزی کرده است و می تواند در تامین ارز مورد نیاز دولت و حمایت های دیگر برای صنعت نفت راهگشا باشد. این رویکردها در نهایت به جایی رسیده که صنعت پتروشیمی توان اجرای مگا پروژه های چند میلیارد دلاری را دارد و به دنبال راه یافتن به بالادستی صنعت نفت است. صنعت پیشرو پتروشیمی با تلاشی که برای تکمیل زنجیره محصولات پتروشیمی و ارتباط با پایین دستی دارد، تا حد زیادی از خام فروشی محصولات مهم و راهبردی پتروشیمی جلوگیری کرده و جلوی واردات بسیاری از محصولات و یا کاتالیست های کلیدی را گرفته است.
مشعل باورود به بهمن ماه و نزدیک شدن به دهه فجر، حال وهوای دیگری برکل کشور حاکم می شود؛ حال وهوایی که رنگ انقلاب دارد و صدای زنگ آن گوشنواز می شود درسراسر ایران؛ صدایی که فراسوی مرزها را نیز در می نوردد و به گوش جهانیان می رسد. چهاردهه از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد ونهال آن با آبیاری و پاسداشت خون شهدا امروز به درختی تنومند با عمری42 ساله بدل شده است. باچنین حال وهوایی است که ملت ایران همه ساله دهه انقلاب راکه آغازش ورود امام راحل در12بهمن است ونقطه عطف آن 22 بهمن، گرامی می دارند. کارکنان صنعت نفت نیز به عنوان قطره ای از دریا و یکی ازمهم ترین ارکان تاثیرگذار در پیروزی انقلاب اسلامی، همسو با دیگر اقشار مختلف، این روزها راکه یادآور خاطراتی همچون اعتصابات سراسری و بستن شیرهای نفت باهدف زمین گیرکردن رژیم پهلوی است، پاس می دارند. به طور مرسوم در این ایام باشکوه، طرح های متعددی دربخش های مختلف این صنعت عظیم، متشکل ازنفت، گاز، پالایش و پخش وپتروشیمی، افتتاح یا راه اندازی می شوند و مدیران آنها نیز به ارائه دستاوردهای مجموعه های خود می پردازند؛ امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا، بسیاری از افتتاحیه ها، ارائه گزارش عملکردها و دستاوردهای هریک ازبخش های به صورت مجازی انجام شد. مطلب حاضر نگاهی دارد گذرا به مجموعه اقدام ها و فعالیت های به بارنشسته شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران و زیرمجموعه های آن متشکل ازشرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران وشرکت مهندسی و ساختمان نفت بارویکرد چهار دهه تلاش.
شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران در شرايط سخت تحريم از جمله بخش هاي صنعتي بود كه با احياي تجارت بين المللي در حوزه مبادلات فرآورده هاي نفتي توانست نقش قابل توجهي را در جنگ اقتصادي ايفا كند و با كسب جايگاهي مطلوب در فرآيند جهش توليد، به معناي واقعي كلمه خودكفايي در توليدات پالايشي را محقق كند. پررنگ شدن ردپاي اين اقدامات ملي در صنعت پالايش را مي توان به وضوح مشاهده كرد؛ اقداماتي كليدي كه عملياتي ساختن هركدام از آن ها منجر به رقم خوردن دستاوردهاي ملي براي دولت و ملت ايران شد.
ستاره خليج فارس به عنوان بزرگترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان پس از چندين سال وقفه و معطلي در تكميل واحدها با اقدامات حساب شده و اولويت بندي مناسب مديريت و ريسك پذير شركت ملي پالايش و پخش فراورده های نفتي ايران از سال 96 در سراشيبي اجرا قرار گرفت و تا سال 97 فازهاي سه گانه اين پالايشگاه به بهره برداري رسيد كه اين اقدام در نوع خود گام بلندي براي رساندن كشور به مرحله خودكفايي در توليد كالايی راهبردی مثل بنزين محسوب می شود. درادامه با بهره برداري از اين پالايشگاه كشور از واردكننده بنزين به بزرگترين صادركننده اين محصول استراتژيك درمنطقه تبديل شد و براي هميشه پرونده واردات بنزين را مختومه كرد. با نگاهي به آمار مي توان دريافت كه در سال ۹۶ تولید بنزین کشور ۵۹ میلیون لیتر بود وسهم پالایشگاه ستاره خلیج فارس از اين ميزان توليد، ۳ میلیون لیتر بنزین در روز بود، ولي با اقدامات انجام شده و تلاش براي تكميل فازهاي ستاره خليج فارس، با يك جهش آماري در توليد و ظرفيت سازي در سال ۹۸ متوسط تولید بنزین به ۱۰۷ میلیون لیتر در روز رسید.در ادامه اين اقدامات احداث فاز 4 پالايشگاه ستاره خليج فارس در صدر برنامه هاي شركت ملي پالايش و پخش قرار گرفت. براي بهره برداری از فاز چهارم پالايشگاه ستاره خليج فارس بايد هزينه اي بیش از 3-4 ميليارد دلار صورت می گرفت و با صرف زماني درحدود سه الي چهارسال اين واحد صنعتي به مدار بهره برداری می رسيد، اما با بررسي هاي كارشناسانه اي كه روي اين پروژه صورت گرفت، مقرر شد تا اجراي اين فاز به صورت نرم افزاري و با استفاده از ظرفيت هاي مازاد تجهيزات و برخي تغييرات فرآيندي در دل 3 فاز موجود اجرايي شود كه با اجراي كامل آن ظرفيت اسمي پالايشگاه به 480 هزار بشكه در روز افزايش يافت. همچنين با اجرای اين فاز مجازي، روزانه ۱۲۰ هزار بشکه میعانات گازی برای تولید بنزین و نفت گاز با استاندارد یورو ۵ به حجم خوراک و تولید این پالایشگاه افزوده شد. راه اندازي پالايشگاه ستاره خليج فارس به صورت غير مستقيم، نقش مهمي را در توليد گاز كشور گذاشت؛ درحال حاضر ستاره خليج فارس با دريافت روزانه 430 هزار بشكه ميعانات گازي، بخش اعظم دغدغه صنعت گاز را كه همان ميعانات گازي است، برطرف كرده است تا ضمن ممانعت از دپو شدن اين محصول جانبي در شرايط تحريم، به استمرار توليد گاز طبيعي درميدان مشترك پارس جنوبي كمك كند.
افزايش ظرفيت ذخيره سازي فراورده های نفتي از جمله رويكردهاي مهم و اقدامات موثر در صنعت نفت محسوب می شود، به ويژه آنكه در شرايط گسترش كرونا و كاهش مصرف بنزين و ساير فراورده ها ضرورت وجود مراكز ذخيره و نگهداري آن ها دو چندان می شود. اين درحالي است كه افزايش ظرفيت ذخيره سازي علاوه بر موارد اشاره شده، بر قدرت چانه زني كشورها در بازارهاي بين المللي تاثير مستقيمي به جاي می گذارد. شركت ملي پالايش و پخش فراورده های نفتي ایران در سال هاي اخير، حدود 800 ميليون ليتر به ظرفيت ذخيره سازي فراورده های نفتي كشور افزود. دراين مقطع انبارهاي جديد در مناطقي همچون ملاير، ماهشهر، شيراز، بيرجند و اروميه تاسيس شد. در ادامه ساخت واحدهايي از جمله انبار نفت اروميه و ملاير به ترتيب هريك به ظرفيت 120 ميليون ليترو 68 ميليون ليتر به منظور ذخيره سازي فراورده در مخازن كليد خورد كه هردو انبار در فروردين ماه امسال به بهره برداری رسيدند.
باتوجه به اهميت بنادر صادراتی در شرایط تحریم، شركت ملي پالايش و پخش فراورده های نفتي ايران با تكيه بر توان داخلي و اعتماد به جوانان موفق به توسعه، نوسازي و افزايش ظرفيت و توان صادراتي در بنادر ماهشهر و شهيدرجايي شد؛ رويكردي صنعتي و راهبردي كه در عقبه آن با اتكا به توان و ظرفيت متخصصان داخلي در سال جهش توليد به ثمر نشست؛ به طوري كه با اجراي طرح هاي توسعه و احداث اسكله هاي جديد صادراتي دراين دو بندر مهم و راهبردی، ظرفيت صادراتي كشور در بنادر مذكور از 26 ميليون تن درسال به 75 ميليون تن درسال و ظرفيت عملياتي اسكله ها از 18 ميليون تن به 50 ميليون تن در سال افزايش يافته است. بندر صادراتی ماهشهر، قدیمی ترین بندر نفتی کشور از طريق افزايش تعداد اسكله هاي صادراتي از 2 به 8 اسكله و نوسازي اسكله هاي قديمي، ظرفيت صادراتي آن از 15 ميليون تن در سال به 45 ميليون تن در سال افزايش يافته و در حال حاضر قابليت پهلودهی به کشتی هایی با ظرفیت35 تا 90 هزار تنی را دارد. در خصوص بندر شهيد رجايي نيز بايد گفت با داشتن 4 اسكله قابليت پهلودهي به كشتي هايي با ظرفيت 35 تا 45 هزار تني را دارد. اسكله فولاد نيز، قابليت پهلودهي به كشتي هايي با ظرفيت 90 هزار تن را دارد. در مجموع با اجراي طرح توسعه بندر شهید رجایی و فولاد، ظرفیت صادراتي به ميزان 40 ميليون تن درسال ايجاد شده است. تا پيش از اين، بندر صادراتي شهید رجایی تنها داراي دو اسكله و صرفاً قادر به پهلودهي همزمان دو كشتي و ظرفيت سالانه 11 ميليون تن بوده است.
بورس انرژي با همكاري مجدانه شركت ملي پالايش و پخش فراورده های نفتي ايران از سال 98مبدل به شاهراهي شفاف جهت عرضه و صادرات انواع فراورده اي نفتي و حلال ها به مقاصد صادراتي از راه خشكي و دريا شد. رونق گرفتن عرضه فرآورده ها در بورس انرژي فرصت مناسبي را براي صادرات توليدات پالايشگاهي به كشورهاي مختلف مهيا كرده است. اين درحالي است كه علي رغم شرايط سخت صادرات زير سايه تحريم ها، تمام ارزهاي صادراتي حاصل از فروش فرآورده ها طي اقدامات هوشمندانه ای كه برای نقل و انتقال مالی این معاملات صورت گرفت، به خزانه دولت واريز شده است.
به اين ترتيب طي چند سال گذشته با افزايش توليد بنزين استاندارد با اتكا به پالايشگاه ستاره خليج فارس، پرونده واردات از مهرماه سال 1397 بسته شد و ايران رسما به باشگاه صادركنندگان بنزين پيوست؛ به گونه اي كه فقط در هفت ماه سال ۹۹ ايران به عنوان صادرکننده فعال بنزین در منطقه حضور يافته و در این مدت از محل صادرات بنزین درآمدی حدود ۱.۴ میلیارد دلار به دست آورده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ازجمله زیرمجموعه های کلیدی شرکت ملی پخش و پالایش فراورده های نفتی ایران است که تامین و توزیع انواع فراورده های نفتی را به عهده دارد. این شرکت با بهره گیری از ناوگان جاده ای خود روزانه میلیون ها لیتر فراورده نفتی اعم بنزین، نفت گاز، نفت کوره و نفت سفید را با گذر از جاده های پر پیچ وخم و گاه خطرناک، از مبادی تولید به مبادی مصرف انتقال می دهد تامواد سوختی مورد نیازگرمابخش خانه هایی باشد که هنوزبه شبکه گازمتصل نشده اند و چرخاننده چرخ هایی باشند که صنعت آن دیارو رونق بخش آنند. نگاهی گذرابه کارنامه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در چهار دهه گذشته موید آن است که این شرکت درجهت مسئولیت تعریف شده، گام های اثر گذاری را به ویژه در دو دوره فعالیت دولت تدبیروامید که البته هنوزچندماهی از آن باقی مانده، برداشته است.
-مگاپروژه 25میلیون مشترکی سامانه هوشمندسوخت، فعالیتی ماندگار درجهت سامان دادن به مصرف متعارف بنزین
- راه اندازی وتوسعه صنعت سی ان جی با 2499 باب جایگاه عرضه سی ان جی و توزیع آن با هدف ایجاد امنیت درسبد سوخت مصرفی کشور با جایگزینی این سوخت پاک با بنزین و گازوئیل؛ بااین رویکرد، مصرف روزانه سی ان جی درکشور هم اکنون به بیش از22 میلیون متر مکعب رسیده است.
-اجراي طرح رايگان دوگانه سوزكردن خودروهاي عمومي؛ براساس این طرح تاکنون 71458 خودروگاز سوز شده اند.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ازجمله زیرمجموعه های کلیدی شرکت ملی پخش و پالایش فراورده های نفتی ایران است که تامین و توزیع انواع فراورده های نفتی را به عهده دارد. این شرکت با بهره گیری از ناوگان جاده ای خود روزانه میلیون ها لیتر فراورده نفتی اعم بنزین، نفت گاز، نفت کوره و نفت سفید را با گذر از جاده های پر پیچ وخم و گاه خطرناک، از مبادی تولید به مبادی مصرف انتقال می دهد تامواد سوختی مورد نیازگرمابخش خانه هایی باشد که هنوزبه شبکه گازمتصل نشده اند و چرخاننده چرخ هایی باشند که صنعت آن دیارو رونق بخش آنند. نگاهی گذرابه کارنامه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در چهار دهه گذشته موید آن است که این شرکت درجهت مسئولیت تعریف شده، گام های اثر گذاری را به ویژه در دو دوره فعالیت دولت تدبیروامید که البته هنوزچندماهی از آن باقی مانده، برداشته است.
-مگاپروژه 25میلیون مشترکی سامانه هوشمندسوخت، فعالیتی ماندگار درجهت سامان دادن به مصرف متعارف بنزین
- راه اندازی وتوسعه صنعت سی ان جی با 2499 باب جایگاه عرضه سی ان جی و توزیع آن با هدف ایجاد امنیت درسبد سوخت مصرفی کشور با جایگزینی این سوخت پاک با بنزین و گازوئیل؛ بااین رویکرد، مصرف روزانه سی ان جی درکشور هم اکنون به بیش از22 میلیون متر مکعب رسیده است.
-اجراي طرح رايگان دوگانه سوزكردن خودروهاي عمومي؛ براساس این طرح تاکنون 71458 خودروگاز سوز شده اند.
-توزیع سوخت پاک(سی ان جی) ایجاد امنیت درسبد سوخت مصرفی کشور با هدف کاهش مصرف فراورده های بنزین و گازوییل.
-اختصاص سهم 19درصدی سی ان جی درسبد سوخت خودروها با تبدیل کارگاهی و کارخانه ای چهارمیلیون خودرو.
-توزیع سراسری بنزین وگازوئیل باکیفیت یورو 4 و5 درجایگاه های عرضه سوخت کلانشهرها و محورهای مواصلاتی کشور با هدف کاهش آلاینده های زیست محیطی (اجرای 100درصدی برنامه توزیع بنزین یورو 4 و 80 درصدی گازوئیل یورو 4 در کشور)
- افزایش 11برابری شمارجایگاه های عرضه سوخت از 328 باب در سال 1357 به سه هزار و 724 باب.
- پایه گذاری واجرای طرح بزرگ زیست محیطی کهاب با هدف جمع آوری بخارهای بنزین درجایگاه ها، نفتکش ها وانبارهای نفت و بازگشت روزانه حدود 360 هزار لیتربنزین به چرخه سوخت.
براین اساس، تاکنون بيش از97 درصد مجاري عرضه كشور(حدود 3700 جايگاه) به تجهيزات و ادوات مورد نياز كنترل بخار بنزين مجهز شده اند.
-به کارگیری همه ظرفیت های سازمانی درسطح کشور برای مبارزه با قاچاق سوخت و اجرای طرح كدينگ وسایل نقليه بنزين سوز استان سيستان و بلوچستان به منظور پيشگيري از ورود كارت هاي سوخت مهاجر.
-اجرای طرح دیسپچینگ وتبدیل نظارت دستی توزیع فراورده های نفتی به نظارت سیستمی.
- پایه گذاری و برنامه ریزی برای سازماندهی شرکت های زنجیره ای سوخت «طرح عظیم وملی برندینگ» (با هدف ساماندهی وضعیت جایگاه ها، ارائه خدمات بهتر به مشتریان، ایجاد شرایط ایمن عرضه و کنترل و نظارت دقیق تر بر روند توزیع سوخت).
-توزيع الكترونيك گازمايع در سراسركشور درسال 99 (اجرای طرح ساماندهي و شناسایي مصرف كنندگان واقعي گازمايع و واگذاري آن براساس كارت اعتباري بانكي، ازطريق شركت هاي موزع در سامانه سدف).
- توسعه و به روز رساني سامانه هاي نظارتي و اجرایي در حوزه پيشگيري از قاچاق از جمله سامانه فروش مرزي، سامانه سدف، ارسال و رسيد نيروگاهي، سامانه هوشمند سوخت، سامانه اطلاعات مكشوفه (سام) و...
-به کارگیری فناوری های نوین درصنعت توزیع فراورده کشور وارائه خدمات مدرن عرضه فراورده از جمله راه اندازی سامانه های توزیع سوخت به مشتریان عمده وخرد در کشور.
-توسعه طرح های فروش مرزی به منظورجلوگیری ازعرضه خارج از شبکه سوخت (پایش سوخت درباک خودروهای خروجی، تخصیص سهیمه سوخت به ناوگان ایرانی، فروش سوخت به سرپرستان خانوارهای مرزنشین وتوسعه طرح خرده فروشي سوخت در بازارچه هاي مرزي).
پايش مصرف كنندگان بخش كشاورزي و واگذاري سوخت براساس تعيين سهميه جديد با همكاري وزارت جهاد كشاورزي
- ایجاد مدیریت ارتباط بامشتریان شامل سامانه تلفنی09627برای ثبت شکایت های مردمی و ميز خدمت الكترونيك
- توسعه بازار انرژی با عرضه فراورده های نفتی در بورس انرژی
- احداث و راه اندازی جایگاه های کوچک و سیار
- تامين و توزیع سوخت زمستانی به ویژه در زمستان های سرد نظیر زمستان سال 86
- به کارگیری نسل جدید کارتخوان های سوخت
- طرح تخصیص سوخت به ناوگان حمل ونقل عمومی براساس پیمایش
- افتتاح پروژه هاي بزرگ عمراني از قبيل انبار نفت اروميه، انبار نفت ملاير و توسعه بارگيري ريلي هرمزگان
- تامین جهادی، مناسب ومطلوب سوخت موردنیاز هموطنان در زلزله های مهم شهرهای رودبار و منجیل، بم، ورزقان، سرپل ذهاب و ...
- سوخت رسانی مطلوب وبی وقفه درایام شلوغ و پرتردد سال به مسافران وزائران (نوروز، تعطیلات تابستان، اربعین و ...)
- افزایش نرخ کارمزد جایگاه داران سی ان جی
-اقدام های حمایتی ازتوزیع کنندگان سوخت وکامیون داران ازجمله پرداخت خسارت تانکر های حمل سوخت
بی تردید مرورسرفصل گونه و فهرست وار نمی تواند آیینه تمام نمای مجموعه این فعالیت ها باشد و تنهامروری است ازدریایی تلاش وگفتن دست مریزاد به تلاشگران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران.
شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران، دیگر مجموعه و بازوی شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران است که خدمت رسانی به مردم رادرقالب انتقال فراورده های نفتی به وسیله خطوط لوله انجام می دهد. این شرکت، روزانه مقادیر قابل توجهی انواع فراورده نفتی را با بهره گیری از15هزار کیلومترخط لوله احداث شده درسراسرکشور، به مبادی مصرف انتقال می دهد تا ذی نفعانی همچون ناوگان حمل و نقل، نیروگاه ها، صنایع عمده و جزء و ... را منتفع سازد. سالانه حدود 128میلیارد انواع فراورده نفتی معادل 60 میلیارد تن– کیلومترانواع فراورده نفتی ازطریق خطوط لوله به مبادی مصرف انتقال می یابد. قاسم عرب یارمحمدی، مدیرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران، انتقال ایمن و پایدار را اصول اصلی در فعالیت های شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران برمی شمارد و می گوید: چرخهای عظیم صنعت انتقال نفت کشور، با پشتیبانی عملیاتی پیشرفته ترین شبکه مخابرات صنعتی منطقه، ضامن تداوم جریان انرژی و انتقال کلان، پایدار و ایمن نفت خام و فراورده های نفتی است.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در طول سال های گذشته فعالیت های متعددی انجام داده که بهره برداری از مركز انتقال نفت ماهشهر، احداث وبهره برداری مركزانتقال نفت آسار روي خط لوله 20 و26 اينچ نظاميه-ري، همچنین بهره برداری ازمركز انتقال نفت دالان-خط لوله 8 اينچ ميعانات گازي دالان- شيراز به طول 220 كيلومترو بهره برداری خط 14اينچ ري-كن به طول 44 كيلومتر تنها بخشی از آنهاست.بهره برداری خط لوله10اينچ ري-فرودگاه امام (ره) به طول 33 كيلومتر، احداث تاسيسات رسيد درفرودگاه امام(ره)، بهره برداری ازمركز انتقال نفت، تاسيسات وخط لوله10اينچ سرو ستان-شيراز به طول 101 كيلومتر، همچنین بهره برداری از مركز انتقال نفت و تاسيسات خط 8 اينچ دالان-شيراز از ديگر اقدام های شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در طول این سال ها است.بهره برداری ازتأسیسات وخط لوله8 اینچ سرکان-ماله کوه-برداسپی، بهره برداری ازمخازن ذخیره نفت خام و بوسترپمپ های مرکز انتقال نفت برداسپی، همچنین احداث و بهره برداری مرکز انتقال نفت آسار روی خط لوله 20 اینچ و 26 اینچ نظامیه-ری، دیگر اقدام های انجام شده به وسیله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است. فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران درسال 93 درجهت سیاست کلان این شرکت مبنی برانتقال ایمن و پایدار ادامه می یابد و بهره برداری ازمخازن ذخیره و تاسیسات خط لوله 26 اینچ نفت ترش دزفول شمالی درسبزآباد، ایجاد منطقه جدید خلیج فارس(منطقه 12) Bypass کردن مرکزانتقال نفت افرینه روی خط لوله 16اینچ تنگ فنی-برداسپی، همچنین تغییرکاربری و تجهیز این مرکز به عنوان مرکزآموزش شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران و نصب و راه اندازی دو دستگاه بوستر پمپ بنزین یورو در پایانه ری، مجموعه فعالیت هایی هستند که بر پایه همین سیاست کلان انجام می شود.
این شرکت اقدام های مهم دیگری همچون راه اندازی مرکزانتقال نفت عسلویه و تجهیزات انتهایی بندرعباس و راه اندازی خط لوله 36 اینچ میعانات گازی عسلویه – بندرعباس به طول 388 کیلومتر را در کارنامه کاری خود ثبت کرده است.
احداث و بهره برداری خط لوله20اینچ فراورده سبزآب - تنگ فنی به طول103کیلومتر، Bypass شدن مرکزانتقال بیدرویه، احداث وبهره برداری مخازن ذخیره فراورده و بوستر پمپ های مرکزانتقال پل بابا و احداث، همچنین بهره برداری ازسه رشته خط لوله 10 اینچ، حد فاصل مرکز انتقال نفت سبزوارتا انبارپخش به طول 9 کیلومتر، دیگر طرح هایی هستند به بارنشسته در این شرکت است.
درفاصله زمانی سال های 95 و96، اقدام های دیگری درتعقیب سیاست های کلان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران ازسوی این مجموعه انجام شده است.
احداث خط لوله جدید 20 اینچ فراورده حدفاصل مرکزانتقال نفت سبز آب- تنگ فنی، بهره برداری ازخط لوله 26 اینچ نفت کورهback areaبندرصادراتی ماهشهر، جمع آوری اطلاعات، طراحی و پیاده سازی سامانه اطلاعات مکانی خدمات مهندسی (gis)، همچنین اتصال خط لوله 10و16اینچ وخط انشعابی 8 اینچ پتروشیمی شازند، ازجمله فعالیت هایی هستند که دراین محدوده زمانی انجام شده است.
معکوس سازی خط 10اینچ نظامیه- شازند به منظورانتقال فراورده ازشازند تا آبادان و راه اندازی و بهره برداری ازخط لوله 14اینچ انبارنفت چابهار-نیروگاه چابهاربه طول 17 کیلومتر، همچنین احداث مرکز انتقال فراورده یورو4درشازند، پی ال سی کردن9 ایستگاه منطقه تهران واحداث تأسیسات انتهایی کرمان به روش Epc، دیگر فعالیت های انجام شده در بازه زمانی یادشده است.
پایش وتحلیل ریسک خوردگی ناشی از القای جریان متناوب خط لوله انتقال مواد نفتی درخط8 اینچ ری- منتظرقائم منطقه تهران، بهره برداری از سیستم میترینگ نفت خام خط لوله 32 اینچ اصفهان، همچنین معکوس سازی خط 16اینچ رفسنجان-اصفهان و بهره برداری از آن بانصب یک دستگاه الکتروموتور در اصفهان وتغییرات درمرکزانتقال نفت نایین-یزد-رفسنجان، اقدام های مهم دیگری هستند که سال های 95 و 96 باهدف انتقال ایمن و پایدار انجام شده است.
شرکت خط لوله و مخابرات نفت ایران درسال های 97 و98 نیزهمچون سال های قبل، اقدام های متعددی را درجهت خدمت رسانی به مردم انجام داده است.
تعویض خط لوله 30 اینچ حدفاصل مراکز انتقال نفت مارون 1تا 2 به طول 34و 35 کیلومتر، نشت یابی مسیرتبریز-میاندوآب-ارومیه باانشعاب به مراغه، نصب سه دستگاه توربین سولار وبوسترپمپ و احداث مرکز انتقال نفت دره شهر و تاسیسات رسید درتنگ فنی و بهره برداری معکوس، ازجمله اقدام های انجام شده در دوسال اخیربه شمار می روند.
راه اندازی دو دستگاه توربین تایفون درمرکز انتقال نفت شهید چمران، تغییر مسیرخط لوله 8اینچ فراورده درمحدوده شهرگرگان، بهره برداری ازتاسیسات انتهایی کرمان، همچنین تکمیل عملیات باقیمانده احداث مخازن 40میلیون لیتری ری و آسار وخطوط ارتباطی مخازن به روش pc و معکوس سازی خط 30-32 اینچ نکا-ساری-ری به منظورانتقال نفت خام از ری به نکا، دیگر فعالیت هایی هستند که در این بازه زمانی انجام شده اند.
ساخت دستگاه تبدیل کننده بخار روغن لرستان، هوشمند کردن ایستگاه های حفاظت کاتدی منطقه غرب، راه اندازی و بهره برداری ازخط لوله 20 اینچ نایین- کاشان-ری، همچنین راه اندازی و بهره برداری ازتاسیسات ذخیره سازی میعانات گازی عسلویه و بهره برداری از هشت مخزن 500 هزار بشکه به منظور ذخیره سازی میعانات گازی را می توان از دیگراقدام های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران دربازه زمانی 97 و 98 عنوان کرد.
فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران درجهت خدمت رسانی به مردم توقف ناپذیراست، به طوری که تعویض خط لوله 30 اینچ، حدفاصل مراکز انتقال نفت مارون 2 تا 3به طول نزدیک به 32 کیلومتر، از جمله فعالیت های شاخص انجام شده در نیمه ابتدایی سال 99 است. این شرکت نیمه دوم امسال نیز برنامه هایی همچون بهره برداری ازسایت اداری-صنعتی مرکزمنطقه خوزستان- اهواز، تحویل موقت تاسیسات انتهایی ملایربه روش EPC، احداث خط لوله جدید 16اینچ فراورده حدفاصل مراکز انتقال نفت یزد-نایین به طول 99 کیلومتر، همچنین احداث دو رشته خط لوله 16 اینچ فراورده حدفاصل مراکزانتقال نفت یزد- انبارپخش یزد هریک به طول چهارکیلومتر، پروژه اسکادا ونرم افزارهای مدیریتی خط لوله را در دستور کار خود قرار داد.
ملی مهندسی وساختمان نفت ایران، یکی دیگراز زیربخش های شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران است که اجرای طرح های زیرساختی و بسترساز رابه عهده دارد. این شرکت نیزهمچون دیگرمجموعه های پالایش وپخش، طرح های متعددی رااجرا کرده است و یا دردست اجرا دارد؛ طرح هایی که کمک کرده اند حلقه های مرتبط با آن بتوانند اهداف کلی خود را محقق سازند و به سمت وسویی گام بردارند که هدف نهایی آن خدمت رسانی به مردم است.
کارنامه نزدیک به 60 سال شرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران در صنایع پایین دستی صنعت نفت نشان می دهد که مطالعه، طراحی، اجرا و راه اندازی تاسیسات زیربنایی نفت اعم از احداث پالایشگاه های بزرگ تهران، امام خمینی(ره) شازنداراک، بندرعباس، اصفهان وطرح های توسعه افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت فراورده های نفتی دراین پالایشگاه ها، به وسیله این شرکت انجام شده است. احداث هزاران کیلومترخطوط انتقال نفت خام و فراورده های نفتی از مبادی جنوبی به مراکز پالایش ومقاصد مصرفی درمرکز و شمال کشور، همچنین احداث بیش ازیک مخزن ذخیره سازی، ده ها مرکز دریافت و انتقال نفت خام و فراورده های نفتی و بسیاری تاسیسات جانبی نیز دیگر فعالیت هایی هستند که درکارنامه 60 ساله ثبت شده اند.
هم اکنون به پشتوانه سرمایه های انسانی، همچنین دانش وتجربه کارکنان، همسو با سیاست های کلان نظام، بیش از30طرح شامل طرح های توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، طرح بهبود کیفیت فراورده در پالایشگاه اصفهان، طرح های احداث وتوسعه خطوط لوله و افزیش ظرفیت انتقال وذخیره سازی درمجموع به طول 1000کیلومتربا ظرفیت انتقال روزانه بیش ازیک میلیون لیترمجهز به سیستم های نشت یاب و نزدیک به15مرکز رسید وارسال مجهزبه فناوری های پیشرفته دردستور کاراین شرکت قرار دارد.
هم اینک، طرح های متعددی درشرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران اجرا می شود، طرح هایی مثل خط لوله نائین – کاشان –ری که به پایان کارخود نزدیک شده است و انتظارمی رود همزمان باگرامیداشت دهه فجر، به مدار آید.
پروژه احداث واحدگوگرد زدایی از ته ماند برج های تقطیر پالایشگاه اصفهان واحد آر اچ یو، احداث خط لوله مهرآران–رفسنجان به همراه انشعاب خط لوله سیرجان، همچنین احداث خطوط انتقال برق و پست های فشارقوی، افزایش ظرفیت انتقال فراورده های نفتی تبریز-خوی– ارومیه واحداث خط انتقال نفت خام ترش سبزآب– ری، دیگرطرح هایی هستند که این شرکت عهده دار انجام و اجرای آنها بوده است.
با بهره برداری از چهارخط لوله مهم نايين/كاشان/ ري، شازند/قم/ري وتبريز/خوي/ اروميه وآبادان /اهواز دردوسال اخير، درمجموع بيش از 1000كيلومتر به خطوط لوله كشور اضافه شده و طول اين خطوط از 14 هزار به 15 هزاركيلومتر افزايش يافته است.
بهره برداري ازاين خطوط موجب شده است تا ازتردد روزانه 3 هزار نفتكش جاده پیما ممانعت و از هدررفت 178 هزار ليتر نفت گاز درباك نفتكش ها جلوگيري شود. باتوجه به اينكه دولت براي هر ليتر نفت گاز(5700تومان) تخصيص داده است، با بهره برداري از اين خطوط سالانه رقمي بالغ بر 1282 ميليارد تومان درپرداخت يارانه صرفه جويي شده است.
درمیان طرح هایی که شرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران عهده دار اجرای آنهاست، برخی تحویل موقت شده اندکه احداث خط لوله سوخت رسانی به نیروگاه چابهار، احداث خط لوله فراورده های نفتی آبادان- شازند- قم- ری، ساماندهی بندرعباس– ماهشهر و احداث خط لوله آب از رودخانه بهمنشیر تا پالایشگاه آبادان ازجمله این طرح ها به شمار می آیند.
شرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران افزون برموارد پیش گفته، طرح های جدیدی را نیزدردستور کارخودقرارداده است؛ طرح هایی مانند احداث اسکله 50هزارتنی دربندرشهید بهشتی چابهار، احداث خط لوله کنارگذرتهران (پدافندغیرعامل) احداث خط لوله رفسنجان -یزد وتوسعه مراکزانتقال آنها، همچنین تکمیل تاسیسات وخط لوله تبریز-خوی-ارومیه و احداث اسکله5000تنی جزیره قشم ازجمله طرح های جدیدی هستند که اتمام آنها به طورحتم درفرآیند انتقال فراورده های نفتی نقش آفرینی خواهند کرد.
بندرعباس-رفسنجان با468 كيلومتر، رفسنجان-يزد با238 كيلومتروخط سبزآب-ري با 620 كيلومترطول مسیر، خطوط لوله انتقال فراورده هاي نفتي هستند با بهره برداری از آن ها نیز 1300 كيلومتر ديگربه طول شبکه خطوط لوله كشور اضافه خواهد کرد.
همه آنچه درصنعت نفت وبخش های مختلف آن انجام می شود، درجهت رشد وشکوفایی ایران است؛ صنعتی که بیش از111سال پیشینه دارد وهمه تلاش خود را معطوف به اعتلا و سر بلندی ملت کرده است.
در چند ماه اخیر شاهد تقویت قیمت شاخص های کلیدی نفت خام «دبلیو تی آی» (WTI) و برنت دریای شمال بوده ایم. این روند به دنبال اعلام خبرهای مثبت در زمینه مقابله با ویروس همه گیری جهانی کووید-19 (کرونا) و امیدواری به کارآمد بودن واکسن های در حال تولید و نویدی برای پایان شیوع ویروس کرونا آغاز شد، در عین حال کاهش تدریجی تولید نفت شیل ایالات متحده آمریکا و سطح ذخیره سازی های نفت خام نیز یاری رسان این روند افزایشی بوده است. سرانجام اقدام تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به ائتلاف اوپک پلاس در اوایل ماه ژانویه مبنی بر متوقف کردن برنامه افزایش تدریجی تولید نفت تا اواسط سال 2021 میلادی در کنار پیشنهاد عربستان برای کاستن روزانه یک میلیون بشکه از تولید نفت خام خود، انگیزه ای برای رسیدن قیمت نفت خام شاخص «دبیلیو تی آی» موسوم به «نفت خام آمریکا» به سطوح 50 دلار برای هر بشکه شد. در گزارش پیش رو درباره دلایل اصلی تاثیرگذار بر احتمال تداوم روند افزایشی قیمت جهانی نفت خام در سال جاری میلادی و چرایی آن بحث خواهیم کرد.
با وجود اعمال قرنطینه های کنونی که سدی در برابر روند بهبود تقاضای نفت به شمار می آید، شاهد تقویت نسبی تقاضا برای این کالای راهبردی بوده ایم. تزریق واکسن های کرونا، سبب افزایش ایمنی در برابر شیوع ویروس کووید-19 و ممانعت از گسترش این بیماری می شود و این روند ازسرگیری فعالیت های بازرگانی در بخش های مختلف جهان و به دنبال آن افزایش تقاضا برای فراورده های نفتی را در پی خواهد داشت. بررسی برآوردهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا برای چند سال آینده حکایت از آن دارد که تقاضا برای بنزین در ایالات متحده آمریکا در نیمه دوم سال 2021 میلادی به تدریج افزایش می یابد، سپس در سال 2022 متعادل می شود البته این رقم اندکی پایین تر از سطح سال 2019 خواهد بود. پیش بینی های اداره اطلاعات انرژی آمریکا بر فرض دورکاری که سبب کاهش رفت و آمدها می شود، استوار است، پیش بینی برای تقاضای سوخت جت چندان مطلوب نیست و تنها اندکی افزایش در سال 2021 میلادی برآورد می شود، اما در عین حال ارزیابی های این نهاد حاکی از آن است که سطح تقاضا برای سوخت جت در سال 2022 به سطوح سال 2019 نزدیک می شود، به گونه ای که تقاضا کلی افزایش می یابد و تا سال 2022 اندکی از سطح 2019 هم فراتر می رود، این عامل محرک جهش قیمت های جهانی نفت خام خواهد بود.
انتخابات ریاست جمهوری برای ایالات متحده آمریکا پیامدهایی داشته است، با توجه به دست برتر دموکرات ها در کاخ سفید، کنگره و مجلس نمایندگان آمریکا در دو سال آینده، چندان نمی توان انتظار افزایش تولید نفت در آمریکا را داشت. پس از به اوج رسیدن تولید نفت خام آمریکا و ثبت رکورد تولید روزانه 13 میلیون بشکه ناگهان این رقم در پی افت شدید تقاضا و قیمت های جهانی نفت خام، به 11 میلیون بشکه در روز سقوط کرد. انتظار می رود صنعت نفت آمریکا در سال های آینده شاهد موانع بیشتر و نظارت های سختگیرانه تری در زمینه تولید باشد به گونه ای که پیش بینی می شود در این مسیر فعالیت ها در زمینه تولید انرژی های تجدیدپذیر به نسبت سوخت های فسیلی افزایش یابد. پیوستن دوباره واشینگتن به توافقنامه تغییرات اقلیمی پاریس هم این روند را تشدید می کند، در نتیجه با توجه به کاهش تولید سوخت های فسیلی، قیمت های جهانی نفت خام روندی افزایشی را در پیش می گیرند. عزم راسخ اعضای ائتلاف اوپک پلاس برای کمک به بهبود قیمت های جهانی نفت خام جهان را به شگفتی واداشته است. عربستان با بهره گیری از توانش به عنوان یکی از سه تولیدکننده بزرگ نفت خام جهان و داشتن جایگاه مطلوب کم هزینه ترین تولیدکننده نفت دنیا به تنهایی خارج کردن عرضه روزانه یک میلیون بشکه نفت خام از بازارهای جهانی را فراتر از تعهد خود در توافق کاهش تولید اوپک پلاس به دوش کشید و همین اقدام سبب شد قیمت جهانی نفت خام برای نخستین بار از مارس سال 2020 میلادی رقم بالای 50 دلار برای هر بشکه را تجربه کنند، به گونه ای که شاهد هستیم اوپک نقش سنتی اثرگذار خود بر قیمت و بازارهای جهانی نفت خام را ازسر گرفته است. کاهش عرضه نفت آمریکا می تواند دوباره سکان هدایت بازار و قیمت های جهانی نفت خام را به ائتلاف اوپک پلاس بازگرداند، احتمال می رود نفت 50 دلاری که به تازگی شاهد بوده ایم به عنوان کف قیمت برای معاملات طلای سیاه جای پای خود را در بازارهای جهانی سفت کند. چالش های چند سال اخیر تداوم خواهند داشت زیرا مهار سرمایه ازسوی تولیدکنندگان شیل ایالات متحده آمریکا روند کلی را پایین نگه می دارد. به نظر می رسد به واقع ائتلاف اوپک پلاس یک ماموریت نانوشته دارد و آن هم فراهم کردن حداکثر بازده برای اعضای خود به مدد ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضاست. تمایل اقتصادهای غربی به بحث تغییرات اقلیمی، جزو دغدغه های اعضای ائتلاف اوپک پلاس نیست زیرا بخش اعظم اقتصاد آنها بر فروش نفت استوار است از این رو آنها بیشتر خواهان قیمت های بالای نفت خام هستند. تلاش اوپک پلاس برای برقراری تعادل در بازارهای جهانی نفت خام هم به عنوان عاملی برای جهش قیمت های این کالا به شمار می آید.
در پاییز سال 2020 میلادی در افق چشم انداز، روند بهبود را برای قیمت نفت متصور شدیم، کالایی راهبردی و اساسی تر از نفت خام برای اقتصاد جهانی وجود ندارد. از جمله مولفه هایی که به جز کمبود بر تحولات بازارهای جهانی نفت خام اثرگذار است، قیمت گذاری این کالا بر مبنای دلار است به طوری که این وضع سبب می شود این کالا در معرض فشارهای تورمی بسیار حساس قرار گیرد. شاخص دلار پارسال کاهش یافت اما به تازگی در پی روند افزایشی در بازه یک هفته ای شاهد روند این بهبود بوده ایم. شاخص بالای دلار به قیمت های جهانی نفت خام جان می بخشد، زیرا در ازای دلار نفت کمتری دریافت می کنید و این بدان معناست که برای به دست آوردن همان مقدار باید رقم بیشتری خرج کنید. این شرایط تورمی است و همان طور که در بالا عنوان شد، نفت خام به این فشار بسیار حساس است. در عین حال نمی توان تحرک هایی که اقتصاد جهانی در واکنش به ویروس کووید-19 داشته است را نادیده گرفت. به نظر می رسد با کاهش شیوع ویروس کرونا، دولت ها پرداخت وام های کم بهره را که به تأمین نقدینگی در دوران کرونا کمک کرده است، در نظر بگیرند. برای توزیع کمک های نقدی که تاکنون وجود داشته است، باید هزینه ای پرداخت شود و از این پس کمک های نقدی بیشتر در حالی وجود خواهد داشت که مهار شرایط اقتصادی در آمریکا به عهده دولت بایدن خواهد بود. تئوری پولی کلاسیک به ما می گوید که احتمال دارد بخشی از هزینه این شرایط تورم باشد. خواستی وجود دارد که این چالش را با بحران مالی سال 2008 میلادی مقایسه کنیم، در آن زمان وزارت خزانه داری آمریکا حدود 500 میلیارد دلار وام گرفت تا با ایجاد نقدینگی از فروپاشی سیستم مالی جلوگیری کند. تاکنون در ایالات متحده آمریکا، حدود 4 تریلیون دلار مشوق های مالی در کنار دیگر اقدام های بانک مرکزی برای تامین بودجه و کمک به ادامه حیات و فعالیت موسسه ها، شرکت ها و مشاغل کوچک در نظر گرفته شده است. همان طور که پیش تر هم اشاره شد، دولت بایدن که هم اکنون کار خود را آغاز کرده درباره ارائه تریلیون ها دلار مشوق های مالی برای بهبود شرایط اقتصاد بحث کرده است. قیمت کالاها در بازه زمانی سال های 2008 تا 2011 میلادی در کوران ارائه بسته های تشویقی برای کمک به حل بحران مالی سال 2008 به شدت افزایش یافت. برآوردها نشان می دهد که در 6 ماه گذشته شاخص به شدت افزایش یافته است، این افزایش بی شک به مقدار مشوق های ارائه شده و پیش بینی شده ازسوی اقتصاد جهانی مربوط می شود. همان طور که پیش تر در این گزارش اشاره شد، نفت خام جزو اساسی ترین و ناپایدارترین کالاهاست، از این رو افزایش قیمت کالاها نیز عاملی جهشی برای قیمت های جهانی نفت خام به شمار می آید. کوتاه کردن سخن ما را از بحث درباره عواملی احتمالی تاثیر گذار بر قیمت های جهانی نفت خام در کوتاه مدت بازمی دارد. با آمارهای ارائه شده در این گزارش، به نظر می رسد که عاملی تقویت شونده برای تداوم میانگین قیمت نفت در ادامه سال جاری میلادی مشاهده می شود. در بلندمدت، انتظار می رود شاهد ادامه روند افزایش قیمت نفت خام باشیم زیرا عرضه محدود برای تقاضای روزافزون کافی نخواهد بود، همانطور که در گزارش پیشین در «اویل پرایس» اشاره شد، این اوضاع اجتناب ناپذیر است. کمبود سرمایه گذاری شرکت های بزرگ نفت و گاز جهان در 6 سال گذشته، سناریویی را ترسیم کرده است که می توان گفت صنعت نفت به سادگی توان پاسخگویی به موقع برای افزایش تقاضا را نخواهد داشت.
نویسنده: دیوید مسلر
منبع: اویل پرایس
مترجم: امیر دشتی
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران ازآمادگی کامل این شرکت برای حداکثرسازی صادرات نفت خام کشور خبر داد. عباس اسدروز گفت: شرکت پایانه های نفتی ایران پس از اعمال تحریم ها و کاهش صادرات نفت، ازاین فرصت برای روزآمد کردن، تعمیر وتوسعه زیرساخت های خوداستفاده کرده است وهم اکنون نیز برای حداکثرسازی صادرات نفت آمادگی کامل دارد. وی افزود: 9 پهلوگاه پایانه خارک (سه پهلوگاه اسکله غربی و 6پهلوگاه اسکله شرقی) در آمادگی کامل قراردارندو زیرساخت های این شرکت حتی می تواند به منظور صادرات روزانه 8 تا 10 میلیون بشکه نفت پاسخ گو باشد. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران اظهارکرد: در این شرکت بااتکا به سرمایه انسانی متخصص واستفاده ازظرفیت های علمی وسازندگان ایرانی، در زمینه بومی سازی تجهیزات، بویژه کارت های الکترونیکی اقدام های ارزشمندی انجام وبیش از300 قلم کالای ایرانی جایگزین نمونه های خارجی شده است.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: این شرکت بااتکا به توان نیروی داخلی در حوزه های مختلف عملیاتی، توانسته است به جهاد خودکفایی درتأمین و تجهیز قطعات دست یابد. عباس اسدروز دربازدید از پایانه نفتی شمال، گفت: مأموریت شرکت پایانه های نفتی ایران در یافت، ذخیره سازی، همچنین صادرات نفت خام ومیعانات گازی درکشوراست که باحمایت مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران وبرنامه ریزی های دقیق، اقدام های مناسبی درزمینه مامویت های محوله انجام شده است. وی با بیان اینکه پایانه نفتی شمال با در اختیار داشتن سه پهلوگاه تخلیه وبارگیری وسیستم اندازه گیری پیشرفته، یکی ازمدرن ترین پایانه های نفتی دریای خزراست، اظهارکرد: طراحی این پایانه براساس عملیات دریافت نفت خام، اندازه گیری، نمونه گیری وذخیره سازی انجام شده و از امکانات لازم برای انجام عملیات برخورداراست. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران تصریح کرد: این شرکت بااتکا به توان نیروی داخلی توانسته است درحوزه های مختلف عملیاتی، به جهاد خودکفایی درتأمین وتجهیز قطعات دست یابد. وی تصریح کرد: نوسازی، بهسازی وایمن سازی زیرساخت های راهبردی مانندخطوط لوله جریانی، اسکله های صادراتی ومخازن ذخیره سازی ازجمله مواردی است که براساس برنامه ریزی مدون واز پیش تعیین شده در دست انجام است.
اسدروزگفت: توجه به سرمایه انسانی، یکی ازاصول راهبردی این شرکت درهمه امور است وبا تکیه براین اصل، اقدام های بسیاری درحوزه مهندسی معکوس قطعات، انجام شده است.
وی به اقدام های شرکت پایانه های نفتی ایران درحوزه ساخت داخل اشاره وتصریح کرد: نیازسنجی باتشکیل کارگروه های فنی وعملیاتی درحوزه تأمین تجهیزات موردنیاز سیستم های عملیات و فنی، ازجمله موارد انجام شده در این شرکت است.
شرکت پتروپارس ایران
مدیرعامل شرکت پتروپارس ایران از راه اندازی خط صادرات گازمایع (ال پی جی) پالایشگاه فاز19پارس جنوبی، به عنوان نخستین صادرکننده این محصولات با ارزش درسایت 2 پارس جنوبی خبر داد.
سلمان خسروی با بیان اینکه این خط، یکی از مهم ترین وحساس ترین واحدهای پالایشگاهی است، اظهارکرد: باراه اندازی این خط، شرکت پتروپارس نام خود رابه عنوان نخستین صادر کننده این محصولات با ارزش در سایت 2 پارس جنوبی ثبت کرد.
وی با تأکید براینکه راه اندازی این خط با تکیه بر توان داخلی و بدون دخالت شرکت های خارجی انجام شده است، گفت: با راه اندازی این خط انتقال، محصولات ارزشمند تولیدی و ذخیره شده بوتان وپروپان درمخازن واحد 147و148به بندرخدماتی تمبک درسایت 2 انتقال خواهد یافت واز پس آن، شاهد صادرات محصولات گازمایع پالایشگاه فاز19ازاین بندرخواهیم بود.
مدیرعامل شرکت پتروپارس ایران، مجموع به کارگیری نیروی انسانی برای راه اندازی این طرح را40هزارنفر-ساعت عنوان واظهارکرد: اجزای این طرح شامل چهاردستگاه کمپر سور تبرید وچهار دستگاه مخزن ذخیره گازمایع به همراه تجهیزات مربوطه متشکل از دو مخزن پروپان هریک به گنجایش 45هزار مترمکعب و دو مخزن بوتان هر یک به گنجایش 35 هزار مترمکعب است. خسروی با بیان اینکه برای اتصال خطوط گازمایع پالایشگاه فاز 19به بندر خدماتی تمبک ازچهار خط انتقال ال پی جی هریک به طول حدودچهار کیلومتر استفاده شده است، گفت: در زمینه اجرای این عملیات نیز پیش از این دوخط انتقال برق 33کیلوولت هریک به طول 5.5 کیلومتر وخطوط برق وابزاردقیق به طول تقریبی پنج کیلومترتا بندرخدماتی تمبک اجرا شده و به بهره برداری رسیده بود. وی براستفاده ازظرفیت های داخلی درتوسعه صنعت نفت و گازتأکید وتصریح کرد: شرکت پترو پارس دراجرای طرح های خود تلاش می کند افزون برحفظ کیفیت، حداکثر بهره را از پیمانکاران و تولیدکنندگان داخلی ببرد.
دانشگاه صنعت نفت
مدیرطرح های میدان محور دانشگاه صنعت نفت از پایان فاز نخست مطالعات میدان نفتی گچساران خبر داد و گفت: یک تا سه درصد ازدیاد برداشت در این میدان محقق می شود.
جمشیدمقدسی گفت: درسال های اخیر بیش از80درصد دانشجویان ورودی این دانشگاه درمقا طع مختلف دربخش بالادستی نفت وگازمشغول تحصیل شده اند و تاحدود زیادی رشته ها ی تخصصی دانشگاه صنعت نفت به حوزه های موردنیازصنعت نفت اختصاص یافته و موجب شده است پایان نامه های کارشناسی ارشد ودکترای این دانشگاه نیز به سمت مطالعات میدان محورسوق پیدا کند. وی با اشاره به واگذاری مطالعات پژوهشی میدان گچساران به دانشگاه صنعت نفت، افزود: شاید بتوان گفت درتاریخ صنعت نفت ودانشگاه صنعت نفت، این نخستین باری است که یک پروژه درحد کلان در اختیار دانشگاه قرارمی گیرد. به گفته وی، یکی از مزیت های این اقدام آشنایی با چالش های واقعی میدان و کسب تجربه گرانبها برای فارغ التحصیلان دانشگاه خواهد بود. مدیرطرح های میدان محور دانشگاه صنعت نفت اظهارکرد: میدان نفتی گچساران، یکی از پرچالش ترین و پیچیده ترین میدان های نفتی کشوراست که حدود 50 میلیارد بشکه ذخیره نفت درجا دارد. مقدسی هدف این پروژه را بهینه سازی تولید و ازدیاد برداشت از میدان خواند و افزود: بسته های کاری مختلفی از جمله شناخت میدان و تبدیل چالش ها به مسائل قابل تحقیق، ساخت و روزآمد کردن الگوی شبیه سازی مخزن، همچنین ارائه راهکارفناورانه برای رفع چالش ها، اصلاح الگوی شبیه ساز مخزن برمبنای نتایج حاصله، اجرای پایلوت میدانی و پایش نتایج در این طرح دیده شده است.
وی بااشاره به پایان فازنخست مطالعات این میدان وآغازمطالعات فازدوم اظهار کرد: پیش بینی می کنیم یک تا سه درصد ازدیاد برداشت در این میدان محقق شود.
مقدسی تصریح کرد: ایجاد دفتر فنی طرح های میدان محور، آزمایشگاه های تحقیقاتی، مرکز نوآوری وفناوری ومرکزنرم افزارهای تخصصی ازجمله بخش های مهم مورد توجه درسا ختار مطالعاتی این طرح است.
منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس برضرورت راه اندازی کارگاه های تخصصی وفنی شرکت های تامین کننده قطعات وخدمات فنی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در منطقه ویژه تأکید کرد. ایرج خرمدل بااشاره به سیاست های کلان وزارت نفت وسازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس درخصوص حمایت ازساخت داخل تصریح کرد: درصدد هستیم که به منظور حضور گسترده سازندگان داخلی درمنطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، کارگاه های تخصصی ایجاد کنیم. وی به سهم 70درصدی پارس جنوبی در تأمین گاز مورد نیاز کشور اشاره و تصریح کرد: این اقدام افزون برکاهش هزینه ها برای شرکت های تأمین کننده کالا و خدمات فنی، رونق اقتصادی و اشتغالزایی متناسب با آن را نیز فراهم خواهد کرد.
به گفته خرمدل، سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نیز با فراهم کردن شرایط لازم و دراختیار گذاشتن امکانات موجود، تلاش خواهد کرد تا این مهم محقق شود.
وی به رفع چالش های پیش روی سرمایه گذاران داخلی اشاره و ازتشکیل کارگروهی با عنوان بررسی مشکلات و رفع موانع سرمایه گذاران درمنطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس خبر داد. مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس افزود: به منظور رفع چالش های پیرامون سرمایه گذاران، کارگروهی درمدیریت امورحقوقی وقراردادهای سازمان شکل گرفته است که با اولویت پروژه هایی که بیشترین اشتغالزایی و نیازمندی صنعت نفت را دارند، در زمینه رفع موانع سرمایه گذاری اقدام های مؤثری انجام شود. خرمدل با اشاره به اینکه هم اکنون بیش از150سرمایه گذاردرمنطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس حضوردارند، تصریح کرد: شماری ازشرکت هاباموانعی روبه رو بودند که مشکلات 25 شرکت حل شده است. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس تاکیدکرد: این روند ادامه خواهد یافت تا بتوانیم مشکلات همه سرمایه گذاران را برطرف کنیم و روند اشتغالزایی درمنطقه ویژه را بهبود بخشیم.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
سامانه نظارتی رادیو PMP کانادایی باتلاش متخصصان منطقه عملیاتی آغار ودالان به روش مهندسی معکوس و با یک میلیارد صرفه جویی ریالی بومی سازی شد. مصطفی پالیزیان، رئیس منطقه عملیاتی آغار ودالان گفت: تا پیش از این ارتباط تلفنی مراکز جمع آوری، تفکیک وایستگاه های گازی وبرخی ازپست های نگهبانی این منطقه ازطریق رادیوهای مایکروویو PMP کانادایی برقرارمی شد؛ امااین سیستم به دلیل تحریم ها ازچرخه پشتیبانی شرکت تولیدکننده خارج شد و تأمین قطعات آن نیز امکانپذیر نبود. وی افزود: فناوری انحصاری، نبود قطعات یدکی واهمیت برقراری دائمی ارتباط تلفنی مراکز عملیاتی، کارشناسان ما را بر آن داشت تا با مهندسی معکوس این مشکل را برطرف کنند. رئیس منطقه عملیاتی آغار دالان بااشاره به قابلیت های این تجهیز گفت: امکان پوشش کامل منطقه ازطریق شبکه داخلی وکاهش زمان قطعی وتردد کمتر، امکان اضافه کردن ویژگی هایی مانند گزارش گیری، پایش میزان توان دریافتی ایستگاه ها، هشدار قطع و رفع اشکالات نرم افزاری سیستم به صورت اتوماتیک از جمله مزیت های دستگاه جدید نسبت به نمونه قبلی آن است. پالیزیان به نبود نمونه مشابه این تجهیز در کشور اشاره و تصریح کرد: خرید این تجهیز در شرایط تحریم یک میلیارد ریال بارمالی داشت؛ اما کارشناسان منطقه عملیاتی آغار و دالان بارمزگشایی ومهندسی معکوس توانستند این سامانه رابدون هزینه برنامه نویسی کنند و زمان آزمایش 6 ماهه آن را با موفقیت به پایان برسانند. رئیس منطقه عملیاتی آغار و دالان همچنین با اشاره به اینکه بومی سازی این دستگاه از سوی میلاد یزدانی (از کارشناسان اداره فناوری اطلاعات و ارتباطات منطقه عملیاتی آغار و دالان)و همراهی دیگر کارشناسان این اداره با صرف 300 نفر-ساعت در مدت دو ماه انجام شده است، یادآورشد: پیش از این نیزدستگاه پروگرامر بیسیم های دستی، خودرویی و مکان ثابت شرکت سوئدی Ericsson ازسوی این گروه ساخته شده است. منطقه عملیاتی آغارودالان ازمناطق عملیاتی پنجگانه شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی است که درحوزه جغرافیایی شهرستان های فراشبند، فیروزآباد وقیر وکارزین در استان فارس قرار دارد.
شرکت نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت و گازپارس از راه اندازی دو مخزن گازمایع پالایشگاه فازهای 22 تا 24 پارس جنوبی خبر داد. محمدمشکین فام، گازمایع شامل دومخزن پروپان و دومخزن بوتان پالایشگاه آماده سازی چهارمخزن فازهای 22تا24 پارس جنوبی راحاصل هماهنگی ویژه میان پیمانکار اجرایی، پیمانکاراصلی وکارفرمای طرح عنوان واظهارکرد: با پیگیری های انجام شده در رفع مسائل مالی وتأمین کالاهای مورد نیاز، مخازن پروپان وبوتان شمالی که برنامه راه اندازی آنها برای آخر امسال مقررشده بود، زودتر از برنامه تعیین شده به نتیجه رسید. وی با بیان اینکه پس ازمرحله سردسازی گاز، بارگیری مخزن پروپان با ظرفیت 45 هزار مترمکعب ومخزن بوتان با ظرفیت 35 هزارمترمکعب آغازمی شود، افزود: این دو مخزن در مجموع با ظرفیت بارگیری 80 هزار مترمکعب گاز مایع (ال پی جی) راه اندازی شدند.
مدیرعامل شرکت نفت وگاز پارس با اشاره به اینکه نیمی از ظرفیت کامل انبارش گازمایع در مخازن این طرح تحقق یافته است، افزود: ساخت دو مخزن باقیمانده گاز مایع پالایشگاه فازهای 22 تا 24 تکمیل شده و منتظر دریافت پمپ های پروپان و بوتان مورد نیاز از شرکت پمپ های صنعتی ایران هستیم تا با تکمیل مراحل راه اندازی این دو مخزن، درمجموع ظرفیت بارگیری گاز مایع در این طرح تا پایان امسال به 160 هزارمترمکعب برسد. مشکین فام، تکمیل ساخت و انجام عملیات راه اندازی دو واحد باقیمانده استحصال گوگرد را از دیگر اقدام های پایانی درپالایشگاه فازهای 22تا 24 عنوان و اظهارکرد: با توجه به اینکه استحصال کامل گوگرد در دو واحد ازپیش راه اندازی شده این طرح محقق شده بود، بزودی با عملیاتی شدن این دو واحد، چهار واحد استحصال گوگرد این طرح به طور کامل به بهره برداری می رسد.
مجری طرح بندرخدماتی وصادراتی تمبک گفت: باروشن شدن مشعل این بندر، نخستین مرحله ایمنی از فرایند راه اندازی این بندر تکمیل شد.
پیام معتمدافزود: باروشن شدن مشعل این بندرصادراتی، مراحل ورود گازمایع (پروپان و بوتان)به بندردرحال انجام است تابنابرتعهد بتوان برای بارگیری وصادرات نخستین محموله گازمایع ازپالایشگاه فاز 19تابیست ودوم بهمن ماه امسال اقدام کرد.
وی انجام عملیات سردسازی همه خطوط لوله انتقال گازمایع ازمسیرفاز19تا بندر صادراتی تمبک را پیش نیاز فرایند صادرات محصولات جانبی پروپان و بوتان پارس جنوبی عنوان کرد و اظهارکرد: اسکله صادراتی وخدماتی تمبک درآمادگی کامل قراردارد و برنامه ریزی های لازم برای بارگیری و صادرات نخستین محموله گاز مایع (گاز مایع) از این بندر در حال انجام است. مجری طرح بندرخدماتی و صادراتی تمبک تأکید کرد: پس ازگازمایع پالایشگاه فاز19، برای صادرات پروپان وبوتان تولیدی دیگرطرح های پارس جنوبی واقع درنزدیکی شهرستان کنگان با خطوط انتقال از طریق بندر تمبک، برنامه ریزی شده است.
وزارت نفت
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت درحکمی محمدجواد آهنگران را به عنوان سرپرست امورهماهنگی سفرهای خارجی وزارت نفت منصوب کرد.
در متن حکم فرزین مینو به آهنگران آمده است:
«باتوجه به مراتب تعهد، شایستگی و تجارب ارزنده جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان سرپرست امور هماهنگی سفرهای خارجی وزارت نفت منصوب می شوید.
موارد زیر از جمله اهم مأموریت های جنابعالی است:
1-حضور در نشست های کارگروه وزارت نفت به عنوان عضو اصلی و دبیر هیأت.
2-حضور و ارائه توضیحات درنشست های کارگروه سفرهای خارجی کارکنان دولت در نهاد ریاست جمهوری.
3-همکاری مؤثر وهماهنگی و تعامل با هیأت نظارت بر سفرهای خارجی کارکنان دولت و سازمان های نظارتی به منظور حصول اطمینان از مراعات دقیق و مقررات مربوط.
4-برنامه ریزی، نظارت و کنترل اقدام های مرتبط با سامانه جامع مأموریت های خارج از کشور کارکنان صنعت نفت و هماهنگی های لازم با شرکت های ذی ربط در این زمینه.
امیداست بااتکال به خداوند متعال و استفاده ازتجربیات دیگر همکاران درانجام وظایف محوله موفق و مؤید باشید.
فرصت رامغتنم شمرده و ازخدمات ارزنده جناب آقای منصوربهرامی که درشرف بازنشستگی هستند، تشکر و قدردانی می کنم.»
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت نیز درحکمی، کامران دهقانی را به عنوان مشاور معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی در امور راهبردی منصوب کرد.
در متن حکم فرزین مینو به دهقانی آمده است:
«باتوجه به تخصص، تعهد و تجربیات جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان مشاور معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی در امور راهبردی منصوب می شوید.
امید است با استعانت از خداوند متعال موفق و مؤید باشید.»
پخش سیستان و بلوچستان
سرپرست شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان گفت: تجهیزات راه اندازی 15 جایگاه جدید عرضه گاز طبیعی فشرده(سی ان جی) دراستان سیستان و بلوچستان آماده نصب است.
ابراهیم پوریزدانی گفت: مجوزساخت هشت جایگاه عرضه سی ان جی برای سازمان همیاری شهرداری ها و مجتمع های خدمات رفاهی منطقه زاهدان صادرشده که درصورت ساخت، تجهیزات به صورت رایگان دراختیار آنان قرار می گیرد.
وی با اشاره به اینکه تجهیزات راه اندازی 15 جایگاه عرضه سی ان جی در استان سیستان و بلوچستان آماده نصب است، گفت: درسیستان و بلوچستان، برای واگذاری مجوزساخت جایگاه عرضه سی ان جی محدودیتی وجود ندارد و متقاضیان درصورت داشتن شرایط لازم، می توانند مجوز ساخت دریافت کنند.
سرپرست شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان اظهار کرد: تاکنون 100 متقاضی احداث جایگاه عرضه سی ان جی به این شرکت مراجعه کرده اند که27 نفرشان شرایط لازم برای ساخت جایگاه راداشته اند.
پوریزدانی تصریح کرد: برای این دسته ازمتقاضیان واجدشرایط، پس ازدریافت استعلام های مورد نیاز، مجوزساخت جایگاه صادرخواهد شد.
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت، به عنوان یکی ازموفق ترین مراکزپژوهشی در زمینه تولید کاتالیست توانسته است بابه کارگیری توان دانش بنیان ها این صنعت رابه مرحله تجاری سازی برساند.
مهدی رشیدزاده، رئیس پژوهشکده توسعه فناوری های کاتالیست این پژوهشگاه با تشریح ویژگی ها و نقش واهمیت این کالای راهبردی درصنعت گفت: کاتالیست ها در صنعت اهمیت بسیاربالایی دارند، به گونه ای که بیش از85درصد مواد شیمیایی برای تولید، حداقل در یک مرحله باید از روی کاتالیست ها عبور کنند. وی بااشاره به اینکه کاتالیست ها همواره ارزش افزوده بالایی ایجاد می کنند، تصریح کرد: اعمال تحریم های بین المللی وتحریم کالای راهبردی مانند کاتالیست، برای مراکز پژوهشی و دانش بنیان ها فرصتی فراهم کرد تا در زمینه کاتالیست ها وجاذب ها فعالیت و این کالای راهبردی را با توسعه دانش فنی، بومی سازی کنند. رئیس پژوهشکده توسعه فناوری های کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت به اقدام های پژو هشگاه صنعت نفت در زمینه تولیدانواع کاتالیست ها اشاره وتصریح کرد: پژو هشگاه صنعت نفت دراین زمینه فعالیت های بسیارخوبی انجام داده وازموفق ترین مراکز پژوهشی دراین زمینه به شمار می آید؛ زیراتوانسته است چند دانش فنی را باکمک شرکت ها ی دانش بنیان تجاری سازی کند. رشید زاده با بیان اینکه به دلیل فعالیت های توسعه ای انجام شده در کشور بیش از40 درصد کاتالیست ها در داخل تولید می شوند، اظهار کرد: این پژوهشکده دو هدف بسیار مهم را در زمینه کاتالیست ها وجاذب ها دنبال می کند. وی توسعه دانش فنی فرایندهایی را که اهمیت زیادی برای پالایشگاه های نفت، پتروشیمی ها وپالایشگاه های گازی درشرایط تحریم دارند، نخستین وارائه خدمات فناورانه به صنعت و متقاضیان رادومین هدف پژوهشکده توسعه فناوری های کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت عنوان کرد. رئیس پژوهشکده توسعه فناوری های کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت گفت: پژوهشگاه با کمک محققان خود توانسته است دانش فنی چند نوع کاتالیست و جاذب رابه بخش خصوصی واگذارکند که مهم ترین آنها مربوط به فرایندهای DMD، ریفورمینگ، آروماتیک سازی، SRU، جاذب ۳A، کاتالیست های RCD وهیدروکراکینگ است. رشیدزاده تصریح کرد: پژوهشگاه صنعت نفت بتازگی دانش فنی نوع جدید کاتالیست های هایدروتریتینگ برای گوگردزدایی ازگازوییل را توسعه داده اند ودرهمین زمینه با شرکت دانش بنیان نیتل پارس نیز قراردادی امضا شده است. وی گفت: پروژه جدیدی نیزدرپژوهشکده توسعه فناوری های کاتالیست پژوهشگاه در زمینه کاتالیست فرایند آلکیلاسیون درحال پیگیری است که بزودی قرارداد آن امضا می شود. این فرایند درپالایشگاه ها برای ارتقای کیفیت اکتان بنزین وتولید آلکیلیت ها اهمیت بالایی دارد و قراراست این کاتالیست جدید که ازنوع جامد است، جایگزین کاتالیست های قدیمی HF واسید سولفوریک درپالایشگاه ها شود.
پالایشگاه ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از افزایش 40 درصدی فروش گوگرد این مجموعه در 10 ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داد.
روح الله نوریان بابیان اینکه پالایشگاه گازایلام درسال گذشته با هدف حمایت از تولید کالای داخلی 70درصد ازنیازمندی های خود راازتأمین کنندگان داخلی تأمین کرده است، افزود: 20 درصد اقلام موردنیاز این پالایشگاه از شرکت های دانش بنیان تهیه شده است.
وی بااشاره به اینکه نیازهای پالایشگاه گازایلام دربخش «مولوکولارسیو» ازسوی شرکت های اروپایی تأمین می شد، اظهارکرد: این کالای راهبردی سال گذشته به وسیله یک شرکت دانش بنیان تأمین وپس از انجام آزمون های کیفی در واحدهای نم زدایی این پالایشگاه نصب شده و بدون مشکل استفاده می شود.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با بیان اینکه می توانیم با اتکا به دانش و توان سازندگان وشرکت ها وپیمانکاران داخلی، صنعت نفت وگاز ایران راارتقا دهیم، اظهارکرد: در پالایشگاه ایلام با تعمیرات پیشگیرانه، همچنین انجام بازرسی های دوره ای وتعمیرات اساسی توانسته ایم با انتقال ایمن و پایدار، بویژه در فصل سرد سال، درخدمت مردم و صنایع باشیم.
نوریان اظهارکرد: در 10 ماه امسال، نسبت به مدت مشابه سال قبل، درتحویل گاز طبیعی به شبکه سراسری پنج درصد رشد داشته ایم.
وی با بیان اینکه انتقال میعانات گازی نیز دربازه زمانی یاد شده، چهاردرصد رشد داشته است، به تولید گوگرد وفروش آن در 10ماه امسال اشاره وتصریح کرد: دراین دوره زمانی، تولید گوگرد 10 درصد و فروش آن 40 درصد رشد داشته است.
به گفته مدیرعامل پالایشگاه گاز ایلام، در بازه زمانی یاد شده، تحویل گازمایع(ال پی جی) به پارس جنوبی و پتروشیمی ایلام نیز 160 درصد رشد داشته است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
توان تولید روزانه گازشرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، با راه اندازی دو حلقه چاه منطقه عملیاتی آغار و دالان، 1.7 میلیون مترمکعب افزایش یافت.
سیدمحمود میرباقری، مدیرامور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی گفت: همسو باانجام تعهدهای زمستانی و تأمین گاز مورد نیاز کشور دراین فصل، به دنبال نصب تسهیلات سرچاهی، احداث خط لوله وانجام اقدام های اصلاحی وترمیمی، چاه توسعه ای شماره 18 ناحیه دالان با دبی روزانه 9/0 میلیون متر مکعب تولیدی شد. وی افزود: عملیات حفاری این چاه از سوی مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، شرکت های حفاری طرف قرارداد وبا مشارکت مدیریت ها، اداره های فنی وعملیاتی شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی، باانجام اسیدکاری، نصب و راه اندازی تسهیلات سرچاهی پایان یافت. مدیرامورفنی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی گفت: همچنین به طور همزمان با تکمیل و مستقل کردن خط لوله چاه شماره 14ناحیه دالان این چاه نیز با دبی روزانه 8/0 میلیون مترمکعب گاز به مدار تولید بازگشت. میرباقری افزود: به منظورصرفه جویی در زمان وهزینه ها، عملیات جمع آوری و نصب مجدد تسهیلات سرچاهی این چاه نیزبا استفاده حداکثری از توان و ظرفیت متخصصان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی انجام شد. شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی ازشرکت های بهره بردارنفت وگازتابع شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است که 70درصد گاز تولیدی این شرکت و 20 درصد گازمورد نیازکشور رادرپنج منطقه عملیاتی درسه استان فارس، بوشهر وهرمزگان تأمین می کند.
پتروشیمی بندرامام
تاکنون نزدیک به53 درصد کاتالیست های مورد استفاده در واحدهای تولیدی پتروشیمی بندر امام به دست کارشناسان و متخصصان این شرکت بومی سازی شده است.
کمیته ساخت داخل باساختار و راهبردی نو، همسو با اهداف کلان سازمان درسال 1397در این شرکت شکل گرفته است. این کمیته باراهبرد و نقشه راه مشخص و تدوین شده، همچون توسعه روابط باشرکت های دانش بنیان، دانشگاه ها وپژوهشگاه های معتبرداخلی، توسعه سیستم های ایجادرقابت سالم، توسعه حق مالکیت معنوی، توسعه روابط با شرکت های منطقه به منظور دستیابی به اهداف مشترک، همچنین توسعه روابط بلندمدت و سودآور با سازندگان معتبر داخل کشور، تقویت و توسعه زیرساخت های مرتبط با فرایند ساخت داخل درمحیط داخلی شرکت و توسعه روابط با صنایع بزرگ داخلی با هدف تقویت ایده های نوآورانه در بخش های ساخت قطعات یدکی، کاتالیست ها و کمیکال ها فعالیت می کند. فعالیت کمیته ساخت داخل پتروشیمی بندرامام سبب شناسایی 41هزار و 363 قطعه دراین شرکت شدکه ظرفیت ساخت آنها در داخل وجود دارد وتاکنون بیش از10هزار قطعه آن را داخلی سازی کرده است. درفرایند واحدهای تولیدی پتروشیمی بندرامام 187کاتالیست کاربرد دارد که کمیته ساخت داخل شرکت پتروشیمی بندرامام بافعالیت گسترده دربخش بومی سازی کاتالیست های پلیمری وغیرپلیمری، توانسته است99مورد آنها را بامشارکت شرکت های دانش بنیان، داخلی سازی کند. بااین اقدام ها، نزدیک به 53 درصد ازکاتالیست های مورد استفاده واحدهای تولیدی پتروشیمی بندرامام تاکنون به دست کارشناسان و متخصصان شرکت بومی سازی شده است.
با راهبرد ابلاغی ازسوی مدیرعامل پتروشیمی بندرامام به کمیته ساخت داخل، چشم انداز این کمیته، تأمین وبومی سازی 70درصد ازمواد شیمیایی وکاتالیست ها، همچنین داخلی سازی 40 درصد قطعات یدکی مورد نیاز این شرکت تا سال 1403 است.
منطقه 4 عملیات انتقال گاز
مدیرمنطقه4عملیات انتقال گازایران ازنشت یابی پنج هزارو500 کیلومترخط لوله فشارقوی گاز درچهار استان کشور با هدف ایمن سازی خبر داد. محمد کامل با بیان اینکه شناسایی، کنترل و رفع نشتی گاز ازخطوط لوله و تأسیسات و تجهیزات انتقال گاز، عاملی مؤثر درجلوگیری ازخطرآفرینی برای انسان ومحیط زیست است، گفت: مطابق بابرنامه ابلاغی تاکنون5500 کیلومتر نشت یابی در مسیرخطوط لوله سرا سری گازانجام شده که 13مورد آن نشت زیرزمینی خطوط لوله بوده و به رفع آن اقدام شده است. وی با بیان اینکه در جابه جایی گاز درگستره تقریبی 38هزارکیلومتر خط لوله انتقال گاز در کشور، سهم منطقه 4 عملیات انتقال گاز 15 درصد است، افزود: این منطقه عملیاتی با بهره گیری از5600 کیلومترخط لوله باقطرتا 48 اینچ، سهم قابل توجهی درشبکه انتقال گاز کشور دارد. مدیرمنطقه 4عملیات انتقال گاز با بیان اینکه انفجار، آتش سوزی، تلفات و آسیب دیدگی جانی، تخریب تأسیسات و ساختمان های اطراف حریم و از بین رفتن دام و محصول کشاورزی، از عمده پیامدهای مهم نشت گاز درخطوط لوله است، تصریح کرد: این موضوع سبب شده در صنعت انتقال گاز، نگاه جدی تری به مسأله حفاظت از حریم خطوط لوله، همچنین حفاظت و نگهداشت استاندارد خطوط لوله شکل گیرد. کامل ادامه داد: افزون برانجام عملیات نشت یابی، مشکلاتی چون تجاوز به حریم، آب بردگی ها و نمایان بودن لوله های گاز و دیگر معضلات موجود درمسیرخطوط لوله نیز از سوی کارکنان نشت یابی گزارش و اقدام شده است. وی با تأکید بر ضرورت دقت وحساسیت این مجموعه در زمینه تداوم انتقال گاز به صورت ایمن و بهره ور دراین حوزه عملیاتی، گفت: با تلاش و نظارت کارکنان منطقه 4عملیات انتقال گاز، هم اکنون درحوزه انتقال پایدارگازدرچهاراستان خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی وبخش های زیرپوشش این منطقه ازاستان سمنان، مشکل خاصی وجود ندارد.
پالایشگاه بندرعباس
پالایشگاه نفت بندرعباس، همسوبااجرای سیاست های مسؤولیت اجتماعی برای تهیه تبلت دانش آموزان نیازمند، بیش از 10میلیارد و 700 میلیون ریال اختصاص داده است. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت: دراین مرحله 100تبلت به ارزش سه میلیارد و750میلیون ریال ازسوی این شرکت تهیه و به دانش آموزان نیازمندی که به دلیل شیوع بیماری کرونا و تعطیلی مدارس ونداشتن امکانات لازم نتوانسته بودند ازآموزش درفضای مجازی استفاده کنند، اهدا شد.
به گفته هاشم نامور، این تبلت ها به دانش آموزان مدارس بندرعباس، میناب، سندرک، همچنین توکهور و هشتبندی اهدا شده است.
وی با اشاره به اینکه این اقدام همسو بااهداف مسؤولیت های اجتماعی شرکت پالایش نفت بندرعباس انجام شده است، افزود: هفت میلیارد ریال نیزازسوی این شرکت به اداره کل آموزش و پرورش هرمزگان اهدا شد تا با شناسایی دانش آموزان نیازمند در دیگر مناطق استان، نسبت به تهیه تبلت برای آنان اقدام کند. وی تصریح کرد: پالایشگاه نفت بندرعباس، آذر امسال(مرحله نخست) نیز باهماهنگی اداره کل آموزش وپرورش هرمزگان وکمیته امداد امام خمینی (ره)یک میلیاردو500میلیون ریال برای تهیه تبلت به دانش آموزان نیازمند اختصاص داده بود. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس با بیان این مطلب که در این دو مرحله تاکنون 12میلیارد و250میلیون ریال برای تهیه تبلت دانش آموزان ازسوی شرکت پالایش نفت بندرعباس اهدا شده است، گفت: شیوع ویروس کرونا شرایط جدیدی برای اجتماع، بویژه در زمینه تحصیل دانش آموزان ایجاد کرده و در این شرایط، نباید نبود و کمبود امکانات بویژه برای خانواده های نیازمند، مانع رشد و پیشرفت دانش آموزان و عقب ماندن آنان از تحصیل شود. نامورافزود: شیوع ویروس کرونا از اسفند سال گذشته موجب تعطیلی مدارس و ادامه فرایند تعلیم وتربیت به صورت غیرحضوری شد ویکی ازمشکلات دانش آموزان نیازمند استان برای حضور در شبکه شاد و استفاده ازآموزش های فضای مجازی، دسترسی نداشتن به گوشی هوشمند یا تبلت است. وی با اشاره به اینکه شرکت پالایش نفت بندرعباس درترسیم چشم انداز راهبردی خود متناسب با مأموریت، خط مشی، ارزش های بنیادین و سازمانی، نگرش مسؤولیت اجتماعی را نیزدرنظردارد، افزود: دراین نگرش، مشارکت درتوسعه جامعه و توجه به زیرساخت های آموزشی، بهداشتی، ورزشی وعمرانی در این حوزه به عنوان یکی ازشاخصه های دستیابی به توسعه پایدار، مورد توجه قرار گرفته است. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت: از ابتدای شیوع ویروس کرونا مبلغ 6میلیارد و500میلیون ریال درقالب طرح مواسات وهمدلی برای تهیه سبدهای غذایی وکمک به اقشارنیازمند، 100میلیارد ریال به دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان به منظورکمک به بهبود بیماران کرونایی وتأمین تجهیزات درمانی، همچنین مبلغ چهارمیلیارد ریال برای کمک به اقشار نیازمند وخانواده های آسیب دیده از بیماری کرونا و هفت میلیارد ریال نیزبه کمیته امداد امام خمینی (ره) هرمزگان به منظور حمایت از یک هزار نفر از فرزندان محسنین اهدا شده است.
پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهوازازتداوم توزیع بنزین یورو4در محدوده شهری کلانشهراهواز با هدف کاهش آلودگی هوای این شهر خبر داد. نعمت الله نجفی گفت: بنزین یورو 4 کلانشهر اهواز به طور مستمر و منظم از پالایشگاه نفت امام خمینی (ره) شازند با نفتکش های جاده پیما تأمین می شود. مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز به الزام سازمان حفاظت محیط زیست در تأمین پایداربنزین یورو4برای کلانشهرهای کشوراشاره وتصریح کرد: این شرکت بنابر رسالتی که درتامین فراورده های نفتی دارد، تاکنون به تأمین پایداربنزین یورو 4 برای کلانشهر اهواز متعهد بوده است.
نجفی بابیان اینکه توزیع بنزین معمولی دردیگرشهرهای استان خوزستان طبق برنامه انجام می شود، تصریح کرد: درصورت ازسرگیری تولید بنزین یورو 4در پالایشگاه آبادان، امکان توزیع این نوع بنزین در دیگر شهرهای استان فراهم خواهد شد.
منطقه عملیات 6 انتقال گاز
مدیرمنطقه 6 عملیات انتقال گاز ازانجام تعمیرات اساسی وتعویض 600 مترخط لوله 12 اینچ قشم - بندرعباس خبرداد. علیرضا عربلو گفت: این عملیات باهدف تعویض لوله های معیوب درنقاط دارای خوردگی داخلی وخارجی، پایداری شبکه انتقال گاز، افزایش ضریب ایمنی و برنامه سالانه رفع موانع (نت) بر اساس نتایج و گزارش های دریافت شده از پیگرانی هوشمند انجام شده است. وی تصریح کرد: تعمیر وتعویض 600 مترخط لوله 12اینچ قشم- بندرعباس در30 نقطه با 68 سرجوش درقالب چهارتیم عملیاتی مجزادرمحدوده بندر«پهل» به منظورتاب آوری و افزایش ضریب شبکه انتقال گاز انجام شده است. مدیر منطقه 6عملیات انتقال گاز بااشاره به خطرپذیری بالای خطر برق گرفتگی نفرات داخل کانال ها با ویژگی باتلاقی وبالا بودن سطح آب زیر زمینی، محدودیت زمان انجام کار و هوای سرد، همچنین بادهای ساحلی وبه صورت خاص شرایط ناشی ازشیوع ویروس کرونا را از دیگر موارد قابل توجه درانجام این عملیات برشمرد. کاملی یادآورشد: تعمیرات اساسی وتعویض600مترخط لوله 12اینچ قشم-بندرعباس درمدت زمان 86 ساعت با 8400نفر- ساعت کار بدون حادثه انجام شده است.
ستاد امور ایثارگران وزارت نفت، فرارسیدن دهه فجر را تبریک گفت و در پیامی نوشت:» ایام الله دهه مبارک فجر یادآور ایثار، ایستادگی و آزاده خواهی ملتی است که با عزمی پولادین و تحت زعامت حضرت امام خمینی (ره)، سرنوشت مملکت خود را به دست گرفتند و با شعار «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» خط مشی آینده خود را ترسیم کردند.»
متن پیام ستاد امور ایثارگران وزارت نفت به این شرح است:
«دهه فجر، آن آیینه ای که خورشید اسلام در آن درخشید و به ما منعکس شد - مقام معظم رهبری
ایام الله دهه مبارک فجر یادآور ایثار، ایستادگی و آزاده خواهی ملتی است که با عزمی پولادین و تحت زعامت حضرت امام خمینی (ره)، سرنوشت مملکت خود را به دست گرفتند و با شعار «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» خط مشی آینده خود را ترسیم کردند. امروز در آستانه چهل ودومین سالگرد عمر پربرکت انقلاب اسلامی، شاهد هستیم که خورشید پرفروغ انقلاب اسلامی از فراز و نشیب های بسیاری، سرافرازانه عبور کرده انشاءالله در پرتو هدایت های رهبر فرزانه انقلاب، حضرت آیت العظمی خامنه ای (مدظله العالی)، زمینه ساز ظهور حضرت ولی عصر (عج) و برپایی حکومت جهانی خواهد بود. ما هم ضمن گرامیداشت یاد و خاطره حضرت امام خمینی (ره) و شهدای به حق پیوسته انقلاب و هشت سال دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم و سلامت، چهل ودومین بهار پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی را به رهبر عزیز انقلاب اسلامی، خانواده محترم و معزز شهدا، جانبازان، ایثارگران و آزادگان سرافراز کشور، بویژه صنعت نفت تبریک و تهنیت عرض کرده و از درگاه خداوند متعال، سعادت و سربلندی تمامی هموطنان و اقتدار روزافزون ایران اسلامی را مسألت می کنیم.»
بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ایران، یکی از سندهای راهبردی است که می تواند مسیر پیش روی انقلاب و کشورمان را روشن تر از هر زمان دیگری سازد. واکاوی این بیانیه و دقت و تامل در اجزای آن گره گشای مشکلات پیش روی کشور خواهد بود. در مطلب پیش رو 10 نکته اساسی از درون متن این بیانیه که بخشی از سخنان رهبر معظم انقلاب هستند را در ادامه می خوانید:
نارضایتی این حقیر از کارکرد عدالت در کشور به دلیل آنکه این ارزش والا باید گوهر بی همتا بر تارک نظام جمهوری اسلامی باشد و هنوز نیست، نباید به این معنا گرفته شود که برای استقرار عدالت کار انجام نگرفته است. واقعیّت آن است که دستاوردهای مبارزه با بی عدالتی در این چهار دهه، با هیچ دوره دیگر گذشته قابل مقایسه نیست.
اگر بی توجهی به شعارهای انقلاب و غفلت از جریان انقلابی در برهه هایی از تاریخ چهل ساله نمی بود -که متأسّفانه بود و خسارت بار هم بود- بی شک دستاوردهای انقلاب از این بسی بیشتر و کشور در مسیر رسیدن به آرمان های بزرگ بسی جلوتر بود و بسیاری از مشکلات کنونی وجود نمی داشت.
نکته مهمی که باید آینده سازان در نظر داشته باشند، این است که در کشوری زندگی می کنند که از نظر ظرفیت های طبیعی و انسانی، کم نظیر است و بسیاری از این ظرفیت ها با غفلت دست اندرکاران تاکنون بی استفاده یا کم استفاده مانده است.
ما هنوز از قلّه های دانش جهان بسیار عقبیم؛ باید به قلّه ها دست یابیم. باید از مرزهای کنونی دانش در مهم ترین رشته ها عبور کنیم. ما از این مرحله هنوز بسیار عقبیم؛ ما از صفر شروع کرده ایم. عقب ماندگی شرم آور علمی در دوران پهلوی ها و قاجارها در هنگامی که مسابقه علمی دنیا تازه شروع شده بود، ضربه سختی بر ما وارد کرده و ما را از این کاروان شتابان، فرسنگها عقب نگه داشته بود...سنگ بنای یک انقلاب علمی در کشور گذاشته شده و این انقلاب، شهیدانی از قبیل شهدای هسته ای نیز داده است. به پاخیزید و دشمن بدخواه و کینه توز را که از جهاد علمی شما بشدّت بیمناک است ناکام سازید.
مهم ترین عیوب، وابستگی اقتصاد به نفت، دولتی بودن بخشهایی از اقتصاد که در حیطه وظایف دولت نیست، نگاه به خارج و نه به توان و ظرفیّت داخلی، استفاده اندک از ظرفیّت نیروی انسانی کشور، بودجه بندی معیوب و نامتوازن، و سرانجام عدم ثبات سیاستهای اجرائی اقتصاد و عدم رعایت اولویّتها و وجود هزینه های زائد و حتّی مسرفانه در بخشهایی از دستگاه های حکومتی است. نتیجه اینها مشکلات زندگی مردم از قبیل بیکاری جوانها، فقر درآمدی در طبقه ضعیف و امثال آن است.
جوانان عزیز در سراسر کشور بدانند که همه راه حل ها در داخل کشور است. اینکه کسی گمان کند که «مشکلات اقتصادی صرفاً ناشی از تحریم است و علّت تحریم هم مقاومت ضدّ استکباری و تسلیم نشدن در برابر دشمن است؛ پس راه حل، زانو زدن در برابر دشمن و بوسه زدن بر پنجه گرگ است» خطایی نابخشودنی است. این تحلیل سراپا غلط، هر چندگاه از زبان و قلم برخی غفلت زدگان داخلی صادر می شود، امّا منشأ آن، کانونهای فکر و توطئه خارجی است که با صد زبان به تصمیم سازان و تصمیم گیران و افکار عمومی داخلی القاء می شود.
همه باید از شیطان حرص برحذر باشند و از لقمه حرام بگریزند و از خداوند در این باره کمک بخواهند و دستگاه های نظارتی و دولتی باید با قاطعیّت و حساسیّت، از تشکیل نطفه فساد پیشگیری و با رشد آن مبارزه کنند.
غفلت از قشرهای نیازمند حمایت، به هیچ رو مورد قبول نیست. این سخنان در قالب سیاست ها و قوانین، بارها تکرار شده است ولی برای اجرای شایسته آن چشم امید به شما جوان ها است؛ و اگر زمام اداره بخش های گوناگون کشور به جوانان مؤمن و انقلابی و دانا و کاردان -که بحمدالله کم نیستند- سپرده شود، این امید برآورده خواهد شد؛ ان شاءالله.
امروز ملّت ایران علاوه بر آمریکای جنایت کار، تعدادی از دولتهای اروپایی را نیز خدعه گر و غیرقابل اعتماد می داند. دولت جمهوری اسلامی باید مرزبندی خود را با آنها با دقّت حفظ کند؛ از ارزشهای انقلابی و ملّی خود، یک گام هم عقب نشینی نکند؛ از تهدیدهای پوچ آنان نهراسد؛ و در همه حال، عزّت کشور و ملّت خود را در نظر داشته باشد و حکیمانه و مصلحت جویانه و البتّه از موضع انقلابی، مشکلات قابل حل خود را با آنان حل کند. در مورد آمریکا حلّ هیچ مشکلی متصوّر نیست و مذاکره با آن جز زیان مادّی و معنوی محصولی نخواهد داشت.
ایران مقتدر، امروز هم مانند آغاز انقلاب با چالش های مستکبران روبه رو است امّا با تفاوتی کاملاً معنی دار. اگر آن روز چالش با آمریکا بر سر کوتاه کردن دست عمّال بیگانه یا تعطیلی سفارت رژیم صهیونیستی در تهران یا رسوا کردن لانه جاسوسی بود، امروز چالش بر سرِ حضور ایران مقتدر در مرزهای رژیم صهیونیستی و برچیدن بساط نفوذ نامشروع آمریکا از منطقه غرب آسیا و حمایت جمهوری اسلامی از مبارزات مجاهدان فلسطینی در قلب سرزمین های اشغالی و دفاع از پرچم برافراشته حزب الله و مقاومت در سراسر این منطقه است.
منبع:
برگرفته از دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی خامنه ای
آن زمان که کارکنان صنعت نفت در اقدامی حساب شده و به دستور امام خمینی(ره) شیرهای نفت را بستند، با قطع صادرات نفت به غرب، امید ماندن رژیم طاغوت را ناامید کردند تا بار دیگر صنعت نفت ایران بتواند شرافت ملت ایران را به رخ جهانیان بکشد. اعتصابات نفتی در شرایطی که پایه های حکومت پهلوی به لرزه در آمده بود و شاه ایران، ساده لوحانه در مقابل درخواست تداوم چتر حمایت بیگانگان بر کشور، وعده صادرات نفت به آنها می داد؛ نفتی ها مهم ترین و منسجم ترین تشکل اعتراض آمیز خود را با اعتصاب کارکنان صنعت نفت اهواز و آبادان در نیمه پاییز ۱۳۵۷ شکل داده بودند. درحالی که اعتصاب هزاران نفر از کارکنان صنعت نفت، بخش های مختلف صنعت نفت را فرا گرفته بود، دولت شاهنشاهی خطایی راهبردی مرتکب شد. به این صورت که آنها، شرایط کارکنان نفتی را در مذاکره جدی نگرفتند تا کارگران نفتی ناگریز، به دنبال ناامیدی از هیات مذاکره کننده شرکت ملی نفت ایران و در پی بررسی اوضاع سیاسی کشور، به واکنشی جدی تر دست بزنند؛ چنان که میدان های نفتی اهواز- به عنوان بزرگ ترین میدانهای نفتی کشور – به نخستین صحنه اعتراض و مخالفت کارکنان بدل شد.
همه یک صدا شدند در پی شکل گیری اعتراض همگانی کارکنان صنعت نفت، اندیشه ایجاد یک مرجع سیاست گذار و هدایت گر در سطح این صنعت به ذهن ها خطور کرد و کم کم مذاکرات پراکنده کارگران و کارمندان برای به وجود آوردن مرکزی برای سامان بخشیدن به اعتصابات، رنگ و بوی جدی تری گرفت؛ ضمن آنکه در این شرایط نفتی ها به خوبی دریافته بودند که اعتصابات آنها تا چه اندازه می تواند خواب خوش حکومت پهلوی را برآشوبد. از آنجا که رژیم شاه، نفت ایران را در اختیار صهیونیست های اسرائیلی قرار می داد تا وسیله سرکوب مسلمانان فلسطین قرار گیرد، حضرت امام (ره) در یکی از فرمایشات خود به طور مستقیم به نفت اشاره و خاطرنشان کرد: «این وضعیت از دیدگاه شرعی و همچنین منافع ملی مردم ایران قابل قبول نیست». به این ترتیب بود که اعتصاب کارکنان صنعت نفت، رفته رفته فضا و رنگ و بویی دیگر یافت و اعتراضات صنفی تبدیل به خروشی سراسری شد. اعتصاب کارکنان صنعت نفت در سال ۱۳۵۷ از دو سو رژیم رو به زوال پهلوی را تحت فشار قرار می داد. موضوع نخست، بستن گلوگاه های تولید نفت بود که در حکم قطع شریان اقتصادی حکومت به شمار می رفت و دیگری، حضور کارکنان صنعت نفت صنعت نفت ایران در میان معترضان دولت شاه، سبب انسجام فکری اعتصاب شدگان می شد. جایگاه اقتصادی و کلیدی نفت در استمرار حیات حکومت پهلوی از یک سو و توجه حضرت امام خمینی(ره) به عنوان مقتدای دینی و رهبر انقلاب اسلامی به موضوع نفت، آن را صاحب منزلتی استراتژیک در اذهان عمومی کرد. کارکنان نفت به دنبال ساماندهی اعتراض های خود بودند و به همین دلیل در همان گام های اولیه پیشنهاد تشکیل یک کمیته اجرایی برای کنترل رفتارهای سیاسی و نیز شیوه مخالفت ها ارائه شد. بنابراین، پس از طرح و ارائه راهکارهای گوناگون از سوی کارکنان، اعتصابکنندگان با برگزاری انتخابات، به معرفی افرادی برای عضویت در «کمیته سازمان دهنده کارکنان صنعت نفت» اقدام کردند. به منظور برآورد دقیق نیاز داخلی به نفت این کمیته بررسی هایی را انجام داد تا با معلوم شدن میزان نیاز داخلی به نفت خام، پاسخ این پرسش که «چه میزان از تولید نفت خام باید متوقف شود؟ » به دست آید و درنهایت مشخص شد برای تامین سوخت زمستانی توسط پالایشگاه های کشور، روزانه ۳۵۰ هزار بشکه نفت خام نیاز است که به این ترتیب برخی پالایشگاه های کشور مسئول تامین سوخت زمستانی مردم شدند. در روزهای میانی پاییز ۵۷ بود که دولت برای خنثی کردن اعتصاب دست به اقدامی عجیب زد و با دعوت از بازنشستگان و به کارگیری نظامیان، قصد داشت تولید نفت خام را از سر گیرد، اما این تاکتیک دولت کارگر واقع نشد و تنها نتییجه حاصل آن بود که بخش هایی از تاسیسات به واسطه عدم آشنایی نظامیان با نحوه کار آنها دچار آسیب و از کار افتادگی شد. مجموعه این تلاش ها سرکردگان نظام شاهنشاهی را متوجه این ساخته بود که گردش چرخ عظیم صنعت نفت تنها با دستان کارکنان صنعت نفت میسر خواهد شد.به همین دلیل نظامیان شاه با توسل به زور سر نیزه سعی کردند کارکنان اعتصاب کننده را به حضور در محیط های عملیاتی وارد کنند که نتیجه ای نداشت جز حمایت امام خمینی(ره) از اعتصاب کارکنان نفت. نقل است که می گویند رییس جمهور وقت آمریکا در گفت وگوی کوتاه تلفنی با محمد رضا پهلوی به صراحت گفته بود:«Cut oil, Cut live»! «قطع نفت، پایان حیات است»
در چنین شرایطی فشار دولت برای شکستن اعتصاب نفتی ها بیش از پیش شد اگرچه نه تنها این اعتصاب شکستنی نبود بلکه پس از پیام امام (ره) مبنی بر اینکه: «اینجانب از اعتصاب کنندگان در سراسر کشور تقدیر می کنم و پشتیبانی خود را از آنان اعلام و به خصوص از اعتصاب کنندگان شرکت نفت تقدیر می کنم و اقدامات دادگاه ها و دولت نظامی غاصب را در فشار به آنان برای شکستن اعتصاب تقبیح می کنم...»، این اعتصاب ها تقویت نیز شد.
نگاهی به کتاب های تاریخی که نفت، محور اصلی
سیاهی نفت بر سپیدی کاغذ
مشعل کتاب های تاریخی سرشار و لبریز از مطالبی هستند که یا مستقیم و سرراست یا اندکی غیرمستقیم به نفت ارتباط پیدا می کنند. اساسا تاریخ معاصر ایران را بدون «نفت» دیدن و بدون «نفت» خواندن، خطاست؛ چرا که این ماده سیاهِ راهبردی، مسیر جهان معاصر و ایران عزیز ما را چنان تغییر داد که همه چیز تاریخش، آغشته به نفت شد. نفت، کشورمان را به گونه ای در پیچ و خم دالان های سیاست، اقتصاد، فرهنگ و روابط بین الملل، حرکت داد که نمی توان نادیده اش گرفت. شناخت تاریخ نفت ایران و جهان اگر چه از طرق مختلف قابل انجام است؛ اما یکی از بهترین راه های آن، خواندن کتاب های تاریخی معتبر و روش مند است. در پرتو توجه به این کتاب هاست که می توانیم از تحولات تاریخ نفت ایران که با تاریخ معاصرمان پیوند عمیقی دارد، با خبر شویم. در مطلب پیش رو و در بخش دوم آن، برخی از این کتاب ها را به شما معرفی می کنیم. سعی کرده ایم نسبت به سال های پیش، از کتاب هایی برایتان بگوییم که تا کنون در «مشعل» مجالی نشده بود تا حرفی از آنها به میان آوریم.
رابطه نفت و جامعه، رابطه ای تاریخی و سراسر چالش برانگیز به شمار می رود. این مهم، محور اصلی و درون مایه کتاب «دموکرسی کربنی» نوشته تیموتی میچل است. این کتاب را شهریار خواجیان ترجمه کرده و می توان آن را یکی از مهم ترین کتاب های تاریخ نفت و خاورمیانه معرفی کرد. کتاب، ساختاری کلاسیک و دانشگاهی دارد و منابع آن بسیار ارزنده است. روند تاریخی کتاب «دموکراسی کربنی» بر تحلیل های جامع نویسنده از کلیت حضور نفت در خاورمیانه استوار است و البته در این میان، ایران نیز جایگاه بسیار مهمی در میان تحلیل های کتاب دارد. در پشت جلد این کتاب آمده است: «کتاب حاضر به خواننده کمک می کند در رابطه با سیاست های زیست محیطی، مبارزه برای دموکراسی و جایگاه خاورمیانه در دنیای امروز، به درکی درست دست پیدا کند. میچل سعی دارد با توضیح دموکراسی کربنی، به عنوان گونه مشخصی از سیاست دموکراتیک، محدودیت ها، چالش ها و تاثیرات ایجاد سوخت فسیلی را بر جوامع معرفی کند. این کتاب در هشت فصل نگاشته شده است. «ماشین دموکراسی»، «جایزه سرزمین پریان»، «رضایت حکومت شنوندگان»، «سازوکارهای حسن نیت»، «اقتصاد سوخت»، «خرابکاری»، «بحرانی که هرگز روی نداد» و «مک جهاد» عناوین این هشت فصل هستند. همچنین در بخشی از پیش گفتار کتاب آمده است: «یک ایده چیزی است که در جاهای مختلف تا اندازه ای یکسان باشد ــ یعنی می تواند از بستری به بستر دیگر تکرار شود، خود را از تاریخ، شرایط و ترتیبات مادی محلی رها سازد و به یک انتزاع تبدیل کند، چیزی که به آسانی از جایی به جای دیگر در چمدان خود حمل کند، یا آن را به صورت پاورپوینت از روسیه تا کامبوج و از نیجریه تا عراق ارائه کند و کارکرد آن را به مردم نشان دهد.» به نظر ما با خواندن دقیق این کتاب می توانید به اندازه یک ترم دانشگاهی، مطالب دقیق و ارزنده بیاموزید. شاید کتابی با اسلوب تحلیلی در میان آثار تاریخ نفت ایران و جهان هنوز ترجمه و منتشر نشده باشد.
در تاریخ معاصر ایران شاید کمتر شخصیتی مانند دکتر محمد مصدق، اینقدر مورد توجه تاریخ نگاران و متخصصان رشته های مختلف علوم انسانی قرار گرفته است. او توانست به عنوان یکی از رهبران اصلی نهضت ملی شدن صنعت نفت نه تنها در ایران، بلکه در منطقه و همچنین سطح بین المللی توجه های بسیاری را به خود و خواست و اراده ملت ایران، جلب کند. تحلیل و شناخت شخصیت دکتر مصدق و مجموعه فعالیت های او در پیش از نهضت ملی شدن نفت، در دوران آن و پس از شکست این نهضت بسیار جالب توجه و درس آموز است. برای این منظور سه کتاب جالب توجه و قوی را به شما معرفی می کنیم که تا الان در صفحه تاریخ اشاره به آنها نکرده بودیم. کتاب نخست «اختیارات، اصلاحات و لوایح قانونی دکتر محمد مصدق» نام دارد که مسعود کوهستانی نژاد آن را تالیف کرده است. کتاب حاوی نکات بسیار مهمی درباره شیوه کار و کنش های حقوقی و سیاسی دکتر مصدق است. کتاب دوم «زندگی نامه دکتر محمدمصدق» نام دارد و مصطفی اسلامیه آن را نوشته است. این کتاب تلاش دارد تا با کنکاش در چرایی محبوبیت و شکست مصدق، این شخصیت تاریخ صنعت نفت را به مخاطب خود بشناساند. کتاب سوم «آشوب؛ مطالعه ای در زندگی و شخصیت دکتر محمد مصدق» نام دارد که احمد بنی جمالی آن را تالیف کرده است. این کتاب نیز چنانکه از نامش پیداست، مصدق را در دل بحران جست و جو کرده است. این کتاب تمرکز بسیار بالایی بر تاثیر و تاثر مصدق از دو سال و چند ماه ملی شدن صنعت نفت دارد.
تاریخ اقتصاد نفت و تحولات بازار این ماده راهبردی و حیاتی بشر امروز در کمتر کتابی مورد توجه قرار گرفته است. از معدود آثاری که در این باره نوشته شده است «از بحران تا بحران» نام دارد. این کتاب به دقت کوشیده است تا با استفاده از تجربه تاریخی از تحولات بازار نفت و اقتصادی که به واسطه این بازار منطقه ای و بین المللی به وجود می آید، ژرفای تاثیرات صنعت نفت را بر ایران و جهان نشان دهد. از نکات بسیار جالب توجه و برجسته کتاب، معرفی ظرفیت ها و امکانات و محصولات نفت در ایران و جهان است. این کتاب همچنین سازمان هایی را که ارتباط مستقیم و غیر مستقیم با نفت دارند، نیز معرفی کرده است. مخاطب با چنین پیش زمینه ای وارد دنیای تاریخ اقتصاد نفت می شود. پس اگر اصلا اهل صنعت نفت نیستید یا نگرانید که برخی نکات تخصصی را متوجه نشوید، خیالتان راحت باشد با خواندن دقیق و کامل کتاب، هیچ مشکل جدی در فهم آن نخواهید داشت. در بخشی از این کتاب می خوانید: «در دهه ۱۳۵۰ خورشیدی با افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی، درآمد نفتی ایران نیز به طرز بی سابقه ای افزایش یافت. اما در پی وقوع انقلاب ۱۳۵۷ و جنگ ایران و عراق، زیرساخت های نفت ایران دچار آسیب های بسیاری شد که کاهش تولید و صادرات را در پی داشت. هم زمان با آغاز دهه ۱۳۷۰ و برطرف شدن عمده مشکلات به وجودآمده، درآمدهای حاصل از فروش نفت رو به افزایش گذاشت. سال ۱۳۷۲ سالی بود که سهم درآمدهای نفتی در بودجه سالانه به اوج خود در بعد از انقلاب رسید. اما...». این کتاب را احمد جزایری تالیف کرده است.
احمد راسخی لنگرودی نویسنده کتاب «افسانه اقبال» چندی پیش در گفت وگو با مشعل دلیل به نگارش در آوردن این کتاب را یک کنجکاوی دور و دراز و ایجاد پرسش های ذهنی در محل کارش دانست. نویسنده که از بازنشستگان با سابقه نفت است، با دقت به جزئیات زندگی و زمانه این شخصیت تاریخ معاصر نفت ایران پرداخته است. شخصیت نگاری های تاریخی، یکی از مشکل ترین حوزه های مطالعات تاریخی است و نویسنده با تجربه بالایی که در نگارش تاریخ نفت داشته به خوبی از پس موضوع برآمده است. با خواندن این کتاب نه تنها منوچهر اقبال، یکی از باسابقه ترین مدیران صنعت نفت ایران را می شناسید، بلکه در اثنای این شناخت به نکات بسیار دقیقی درباره شرایط اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی تاریخ حیات او پی خواهید برد. از این منظر می توان گفت کتاب «افسانه اقبال» کتابی چند وجهی و چند لایه است که می تواند خواننده خود را با تاریخ نفت ایران از سال 1342 تا 1357 خورشیدی یعنی دوران بلند ریاست اقبال بر نفت ایران آشنا کند. در مقدمه این کتاب آمده است:« منوچهر اقبال در 24 مهر 1288 خورشیدی در خراسان به دنیا آمد. پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی در سال 1301 موفق به گرفتن دیپلم شد و در 1305، جهت ادامه تحصیل به فرانسه سفر كرد. او در 1312 از دانشكده پزشكی پاریس فارغ التحصیل شد و در همان سال به ایران بازگشت. وی در 1313 برای درمان رضاشاه، نزد وی رفت. برخی از عنوان ها و شغل های واگذارشده به اقبال عبارتند از: معاونت و ریاست بهداری شهرداری مشهد، ریاست بخش بیماری های عفونی بیمارستان رازی، معاونت وزیر بهداری در دولت قوام السلطنه، وزیر بهداری، وزیر پست و تلگراف، وزیر فرهنگ، وزیر راه، وزیر كشور و استاندار آذربایجان، رهبری حزب ملیون و ریاست دانشگاه تهران. دكتر اقبال در چهارم آذرماه 1356 در مشهد درگذشت. كتاب حاضر، درباره زندگی سیاسی و كارنامه شغلی دكتر منوچهر اقبال به همراه اسناد و تصاویری از وی است».
گزارشی کوتاه از یک مورد خاص در مجموعه آرشیو مرکز اسناد صنعت نفت
در مرکز اسناد صنعت نفت و بخش کتابخانه و آرشیو نشریات، علاوه بر انبوهی از کتب و نشریات تاریخی و صنعتی حوزه نفت، چند نشریه ارزشمند تاریخی نیز دیده می شود. نشریاتی همچون «مجله رسمی وزارت عدلیه»، «نامه راه»، «مجله اطاق تجارت»، «نامه شهربانی» و «یادگار» که بر غنای این کتابخانه افزوده اند. این نشریات به طور تخصصی دربردارنده اطلاعات درباره صنعت نفت نیستند؛ اما از جنبه فهم تاریخ معاصر در حوزه های عدلیه، شهربانی، راه آهن و ادبیات بسیار اهمیت دارند. در این بین تنها نشریه «مجله اطاق صنایع و معادن ایران» است که اطلاعاتی درباره صنعت پتروشیمی کشور ارائه می کند. در این مجال کوتاه، ضمن معرفی محتوای نشریات ذکر شده، به توضیح مقاله مندرج در نشریه «مجله اطاق صنایع و معادن ایران» نیز می پردازیم:
یکی از ارزشمندترین نشریات در گنجینه کتابخانه و آرشیو نشریات مرکز اسناد صنعت نفت، «مجله رسمی وزارت عدلیه» متعلق به سال 1307 شمسی است که هم به لحاظ قدمت و هم از لحاظ محتوا، دارای ارزش تاریخی است. مجلد سال اول این نشریه، از شماره 101 در بهمن سال 1307 است تا شماره 152 آن. مجلد بعدی این نشریه، مربوط به سال دوم انتشار آن می شود که از شماره 417 در تاریخ 4 اردیبهشت 1309 تا شماره 438 آن را دربر می گیرد. موضوعات مطرح شده در این نشریه، حاوی محاکمه افراد، اعلان ها، نظام نامه ها، ثبت اسناد و املاک مملکتی و ثبت عمومی املاک شخصی است. نشریه «مجله رسمی وزارت عدلیه»، اطلاعات مهمی درباره تاریخ اجتماعی مردم در زمینه دعاوی و شکایات خصوصی و عمومی ارائه می کند. از این رو، می توان گفت که وجود این دو مجلد در کتابخانه مرکز اسناد صنعت نفت، بر بار تاریخی این مجموعه افزوده و راهگشای پژوهشگران حوزه تاریخ معاصر است.
نامه شهربانی که شماره های 1 و 2 آن مربوط به سال هفتم، یعنی دی و بهمن 1320، در این کتابخانه نگهداری می شود، نشریه ای تخصصی در حوزه پلیس و شهربانی است که اطلاعات مفصلی درباره کارمندان پلیس، زندانیان، قتل و جنایت و حوادث پلیسی ارائه می کند.
نامه راه، یکی دیگر از نشریات ارزشمندی است که در این مجموعه نگهداری می شود. این نشریه، متعلق به انتشارات وزارت راه است و از شماره دوم (تیر و مرداد) تا شماره دهم (اسفند 1319شمسی) را دربر دارد. موضوعات بسیار مهمی که در این نشریه آمده، حاوی اطلاعاتی با ارزش از ساخت و توسعه راه آهن در کشور است؛ از پل ورسک در شمال کشور گرفته تا تشریح مجموعه نفیسی از آثار تاریخی واقع در مسیر خط آهن جنوب که برای فهم حوزه حمل نقل، از اهمیت زیادی برخوردار است.
شماره های 82 و 83 مجله اطاق تجارت، متعلق به سال 1313 در گنجینه کتابخانه و آرشیو نشریات مرکز اسناد صنعت نفت نگهداری می شود که حاوی اطلاعاتی پیرامون تجارت ایران در سطح بین الملل، خلاصه واردات و صادرات ایران در سال های 1311 و 1312 شمسی، قانون توحید اوزان و مقیاس ها، اسامی تجار تهران که در اتاق تجاری شهرهای مختلف کشور بودند و شرکت های تجاری در تهران است.
مجله یادگار، در زمره مهم ترین نشریات ادبی، تاریخی و علمی کشور محسوب می شود. مجلد سال پنجم این نشریه که شماره های اول تا دهم آن را در برمی گیرد، زینت بخش کتابخانه مرکز اسناد صنعت نفت است. «مجله یادگار»، گرچه به موضوعات صنعتی نپرداخته؛ اما به لحاظ فهم تاریخ معاصر، در زمره مهم ترین منابع این دوره به شمار می رود.
در بین نشریات ارزشمند تاریخی که برشمردیم، دو شماره از مجله «اطاق صنایع و معادن ایران» (شماره اول تیر سال 1342 و شماره هفتم مرداد سال 1343) در کتابخانه مرکز اسناد صنعت نفت نگهداری می شود که حاوی مطالبی با موضوع حوزه صنعت نفت است. در شماره سال 1342 مقاله ای با عنوان «صنایع پتروشیمی و اهمیت آن برای کشور» به قلم رضا رزم آرا به چشم می خورد. این مقاله با تعریف پتروشیمی، یعنی «پتروشیمی، موادی است که بر اثر ترکیب یا تغییر فرمول مواد نفتی و گازهای نفتی به وجود می آید»، آغازمی شود. صنعت پتروشیمی از سال 1920 میلادی به وجود آمده و به دلیل ارزانی مواد نفتی، به سرعت پیشرفت کرده است، به طوری که نویسنده مقاله معتقد است: «در سال 1950 میلادی حدود 70 درصد از مواد شیمیایی هیدروکربن زنجیری و 33 درصد از مواد حلقوی اصلی در آمریکا، از طریق صنعت پتروشیمی تهیه شده اند و ارزش این فراورده های پتروشیمی، نزدیک به 60 درصد تمام مواد شیمیایی تولید شده بوده است».
رضا رزم آرا در ادامه پیش بینی کرده است که در سال 1975 میلادی (سال 1354 شمسی) این مصرف، حدود 5 تا 7 برابر بیش از سال 1950 میلادی بوده و دست کم 2 درصد از مواد نفتی تولید شده در ترکیب و 5 درصد آن، صرف سوختن در صنایع پتروشیمی شود. در ادامه، مولف به سراغ توسعه صنعت پتروشیمی در آمریکا و اروپا رفته و با ارائه ارقام، تولیدات کشورهای مختلف اروپایی را با یکدیگر مقایسه کرده است. این نویسنده با اشاره به مطالعه آمار گمرکی سال های 1336 تا 1340 شمسی، اشاره کرده که مصرف محصولات پتروشیمی در ایران، به طور قابل توجهی افزایش یافته است، به عنوان مثال در مناطق نفت خیز جنوب، روزانه بیش از 600 میلیون پای مکعب گاز نفت تولید می شود.
با توجه به منابع عظیم نفتی و گازی که در دیگر مناطق کشور، مثل ناحیه سراجه و قم کشف شده بود، توصیه کرده که واقعیت و اهمیت صنعت پتروشیمی را دریابند و مقامات دولتی در پی ایجاد یک صنعت عظیم پتروشیمی باشند.
«چهارشنبه ها با کتاب» یا «چهارشنبه های کتابخوانی» عنوان برنامه ای همیشگی است برای علاقه مندان به مطالعه که هر هفته در موزه های نفت آبادان به بهانه آن گردهم می آیند تا ساعتی را به مرور کتابی مشخص بپردازند. علاقه مندان به کتابخوانی در برنامه هفتگی خود، درباره محتوای کتاب و برداشت های خود با هم به گفت و گو می نشینند، آن را نقد و بررسی می کنند و قسمتی از آن را دسته جمعی می خوانند. سیدرسول موسویان، مسئولیت این گروه مشتاق را عهده دار است. وی که فعال فرهنگی در حوزه کتاب و فارغ التحصیل رشته کارشناسی حقوق است، در مورد انگیزه تشکیل این گروه می گوید: «انگیزه این فعالیت چیزی جز ارتقای سطح فرهنگ مطالعه نیست. در زمانه ای که فضای مجازی جای خود را بین مردم روزبه روز بیشتر باز می کند و آنها را از کتاب و مطالعه دور کرده، به گونه ای که میزان نشر کتاب در سال به زیر هزار نسخه کاهش یافته، زنگ هشداری است برای ما که از آگاهی و اندیشه ورزی غافل نشویم. جلسات کتابخوانی گروه در مرداد سال 97 با برگزاری نشست های هفتگی کار خود را آغاز کرده و مدتی است که هر هفته با رعایت پروتکل های بهداشتی و حضور محدودی از شرکت کنندگان در موزه ها برگزار می شود.
نشست بررسی پروژه موزه نفت مسجدسلیمان با حضور مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان و مجری طرح موزه نفت برگزار شد.مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در این نشست گفت: تکمیل و افتتاح موزه نفت مسجدسلیمان یک مطالبه عمومی است و امیدوارم با برطرف شدن موانع مالی، در تسریع تکمیل پروژه جبران مافات شود. قباد ناصری با یادآوری دستور وزیر نفت در جریان آخرین سفر به مسجدسلیمان و بازدید از میراث صنعت نفت در این شهر افزود: طرح موزه نفت مسجدسلیمان از اواسط سال 98 سرعت مطلوبی گرفت، اما شیوع ویروس کرونا و چالش های پیش روی تامین منابع مالی و پشتیبانی، مانع از اجرای آن مطابق با برنامه زمانبندی شد. وی افزود: تکمیل و افتتاح طرح موزه نفت مسجدسلیمان دیگر به خواسته و مطالبه عمومی مسئولین شهری و مردم تبدیل شده و از مدیریت محترم موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت انتظار می رود در مدت کم باقی مانده تا پایان کار دولت، به این خواسته عمومی جامه عمل پوشانده شود. در این نشست که با حضور فرشید خدادادیان، مجری طرح موزه مسجدسلیمان و همکاران و همچنین معاونین مالی و خدمات شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان برگزار شد، با تفویض نیابت خرج کرد مالی پروژه از مسجدسلیمان به مدیریت موزه ها در خصوص اقدام فوری و مرمت و بازسازی دیوار تخریب شده و پاکسازی و نورپردازی محوطه چاه شماره یک مسجدسلیمان گفت وگو و تبادل نظر و دستورات لازم توسط مدیرعامل شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان به ارکان زیرمجموعه صادر شد.
دست درکاران طرح راه اندازی موزه و مرکز اسناد قوه قضاییه، که در آستانه تاسیس قرار دارد، از مرکز اسناد و گنجینه های صنعت نفت بازدید کردند تا از نزدیک با اقدام ها و دستاوردهای این مرکز آشنا شوند. علی سروری، معاون طرح راه اندازی موزه و مرکز اسناد قوه قضاییه در بازدید از بخش های مختلف مرکز اسناد صنعت نفت، با تقدیر از اقدام های صورت گرفته در این مجموعه، این مرکز را الگویی شایسته در راه اندازی مراکز آرشیوی در کشور خواند و ابراز امیدواری کرد که طرح در دست اجرای موزه و مرکز اسناد قوه قضاییه بتواند با بهره مندی از تجربیات دست درکاران مرکز اسناد صنعت نفت و الگو قرار دادن مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، اقدامی در خور و شایسته انجام دهد.
عکس نوشت
مهر برجسته
قدمت: دهه ۳۰ الی ۴۰ شمسی
جنس: آهن خشکه (فولاد)
وزن کل: ۱/۵ کیلوگرم
ابعاد: طول ۱۵، عرض ۴، ارتفاع ۲۰ سانتی متر
دسته بندی: ابزار اداری
عنوان برجسته مهر: شرکت ملی گاز ایران
کارت شناسایی: اداره کل خدمات کارکنان
کاربرد: درج عنوان به صورت برجسته روی کاغذ
کارهایی که باید همچنان انجام بدهیم
شبنم اعماری - دنیا در حالی ماه هاست با چالشی به نام ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کند که مردم تمام کشورها امیدوارند به زودی با ریشه کنی کرونا، زندگی به حالت عادی بازگردد. چند وقتی است که خبرهای خوبی از گوشه و کنار دنیا و همچنین ایران، درباره ساخت واکسن کرونا و تست آن می شنویم. واکسنی که اگر موثر واقع شود و جواب مثبتی بدهد، می تواند دنیا را از شر این ویروس کشنده خلاص کند. با این حال و به رغم خبرهای خوبی که از کشف واکسن شنیده می شود، اما تا حصول اطمینان از ریشه کنی کرونا همچنان باید با رعایت پروتکل های بهداشتی هم خود را از ابتلا به بیماری دور نگه داریم و هم به حفظ سلامت دیگران کمک کنیم. از این رو در این شرایط امیدوارکننده توجه به برخی نکات ضروری است، مواردی که در ادامه به آنها اشاره کرده ایم.
بهترین کاری که با اپیدمی یک بیماری باید انجام داد، تزریق واکسن است. پس حواستان باشد به محض اعلام واکسیناسیون عمومی یا در دسترس بودن واکسن تزریق آن را به امروز و فردا موکول نکنید. شاید امروز از اخبار مختلفی که راجع به واکسن های مختلف می شنوید، گیج شده باشید، اما همانطور که می دانید واکسن روشی ایمن و موثر برای کنترل ویروس است، پس در زدن آن تردید نکنید، چراکه با واکسیناسیون به محافظت از افراد دیگر نیز کمک می کنید.
ماه هاست که از شیوع ویروس کرونا می گذرد و این مهمان کشنده ناخوانده، بیش از یک سال است که زندگی عادی مان را مختل کرده است. با این حال زندگی با این ویروس منحوس تقریبا برای مردم عادی شده، به طوری که برخی تصور می کنند با اخباری که در خصوص کشف واکسن منتشر می شود، زندگی به حالت عادی بازگشته، در حالی که اینطور نیست و همچنان باید با رعایت پروتکل های بهداشتی مانند ماسک زدن یا حفظ فاصله اجتماعی از شیوع و ابتلا به این بیماری جلوگیری کنیم. درست است که خبرهای خوبی از ساخت واکسن و تست نتیجه بخش آن می شنویم، اما رسیدن به نتیجه ای قابل اطمینان زمانبر است، از این رو تا ریشه کنی کرونا و فراهم شدن شرایط واکسیناسیون عمومی همچنان باید نکات بهداشتی توصیه شده را رعایت کرد. بنابراین تنها راه کنترل ویروس تا آن زمان، رعایت قوانین ساده ای چون استفاده از ماسک، شستن دست ها و حفظ فاصله اجتماعی است.
از زمان شیوع کرونا، اولین چیزی که تاکید زیادی روی آن شد، تقویت سیستم ایمنی بدن بود. همه ما تا به امروز سخت تلاش کرده ایم تا به هر طریق ممکن سیستم ایمنی بدن خود را تقویت و از این طریق بتوانیم از ابتلا به کرونا جلوگیری کنیم. از آنجا که واکسیناسیون همه افراد یک جامعه زمان زیادی می برد، هنوز بهترین گزینه برای مبارزه با ویروس کرونا، ایمن نگه داشتن سیستم ایمنی بدن است؛ بنابراین همچنان به دریافت ویتامین ها و پیروی از رژیم غذایی سالم ادامه دهید و به تقویت سیستم ایمنی بدنتان بپردازید.
شاید به خاطر شرایط سنی و سیستم ایمنی بدنتان تصور کنید که با وجود قرار گرفتن در معرض ویروس، مشکلی برایتان به وجود نمی آید، اما فراموش نکنید که هر فردی بدون توجه به سن، جنس و وضعیت سلامتی می تواند به شدت توسط ویروس آلوده شود.
افراد جوان شاید بتوانند بهتر از دیگران با ویروس کرونا مقابله کنند، اما مطمئنا می توانند پخش کننده آن هم باشند و جان دیگران را به خطر بیندازند و افراد مسن، ضعیف یا سایر افرادی را که ممکن است عفونت برای آنها کشنده باشد، آلوده کنند.
پس هنوز زود است که فکر کنید ویروسی نخواهید شد یا اینکه تصور کنید بحران کرونا تمام شده است.
بعضی از ما از زندگی با کرونا و رعایت پروتکل های بهداشتی خسته شده ایم، اما نگرش مثبت می تواند به ما کمک کند تا این روزهای سخت را هم مانند دیگر مشکلات پشت سر بگذاریم. پس امروز زمان تسلیم شدن نیست، زمان آن است که به همه چیز مثبت نگاه کنیم تا از این طریق بتوانیم الگوی خوبی برای دیگران باشیم و اطرافیانمان را تشویق به ادامه راه کنیم.
دستور ساده و خوشمزه برای آشپزهای خانگی
نیما اخلاق نجات- داور و کارشناس دستپخت
سالادها انواع مختلفی دارند که هر کدام با توجه به مواد مورد استفاده طعم و عطر دلپذیری دارند. ما ایرانی ها از تجربه طعم های تازه و متفاوت همیشه استقبال کرده ایم، از این رو در این شماره طرز تهیه سالاد اسفناج با گلابی کاراملایز شده برایتان آورده ایم. سالادی ساده و خوشمزه که در کمترین زمان ممکن می توان آن را تهیه کرد. اسفناج یکی از مقوی ترین سبزیجاتی است که با استفاده از آن می توانیم ویتامین های زیادی به بدن برسانیم. سالاد اسفناج همراه با گلابی کاراملایز شده یکی از انواع سالادهایی است که طعم فوق العاده ای دارد که حتما باید آن را امتحان کنید.
مواد لازم
بیبی اسفناج: 500 گرم
گلابی: 2 عدد
سرکه بالزامیک سفید: یک قاشق غذاخوری
شکر: به میزان لازم
خردل دیژان: یک قاشق چایخوری
روغن زیتون: 3 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل: به میزان لازم
شکر قهوه ای: یک قاشق مرباخوری
کره: به میزان لازم
گردو و پنیر گورگونزولا: به میزان لازم
طرز تهيه
اولین کار برای درست کردن سالاد اسفناج تهیه سس آن است، به این صورت که یک قاشق غذاخوری سرکه بالزامیک سفید را با کمی شکر و یک قاشق چایخوری خردل دیژان خوب مخلوط می کنیم، سپس حدود سه قاشق غذاخوری روغن زیتون را به آرامی و قطره قطره به آن می افزاییم و تند تند هم می زنیم تا بافت غلیظ و خوبی پیدا کند. کمی نمک و فلفل هم اضافه می کنیم. سس آماده را به میزان دلخواه روی بیبی اسفناج هایی که از قبل آماده کرده ایم، می ریزیم و داخل یک کاسه خوب مخلوط می کنیم.
حالا نوبت کاراملی کردن گلابی هاست. آنها را به مدل دلخواه برش می زنیم (من طولی کات کردم) و داخل یک تابه با کمی کره تفت می دهیم و پشت و روی آن را خوب سرخ می کنیم. وقتی که تکه های گلابی خوب سرخ شدند، یک قاشق مرباخوری شکر قهوه ای و یک قاشق غذاخوری آب و کمی نمک به آنها اضافه می کنیم و اجازه می دهیم روی حرارت کم کاملا رنگ بگیرند و و کاراملی شوند.
سالاد آماده را داخل یک بشقاب یا ظرف مخصوص می ریزیم و روی آن گلابی های کاراملی شده را قرار می دهیم. کمی هم گردو و پنیر گورگونزولا رویش می ریزیم. سالاد اسفناجمان آماده سرو است.
- داریوش اعماری
مواد لازم
گوشت گوساله: 250 گرم
رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذاخوری
پیاز نگینی: یک عدد متوسط
عصاره گوشت: یک پیمانه
سیر پوست کنده ساطوری: 2 حبه
پاپریکا: ۳ قاشق غذاخوری
فلفل چیلی قرمز: به مقدار لازم
سیب زمینی نگینی: ۴۰۰ گرم
نمک: به میزان لازم
خامه ترش: 150 گرم
جعفری خرده شده: 100 گرم
طرز تهیه
قبل از هر چیز ﭘﯿﺎز و ﺳﯿﺮ را ﺗﻔﺖ می دهیم، ﮔﻮﺷﺖ را به صورت معکبی برش می زنیم و ﺑﻪ آن اﺿﺎﻓﻪ می کنیم. ﻫﻤﺰﻣﺎن ﻧﻤﮏ، ﻓﻠﻔﻞ ﭼﯿﻠﯽ و ﭘﺎﭘﺮﯾﮑﺎ را می افزاییم و رب ﮔﻮﺟﻪ فرنگی را اﺿﺎﻓﻪ می کنیم. بعد از ﮐﻤﯽ ﺗﻔﺖ خوردن، ﻋﺼﺎره ﮔﻮﺷﺖ را افزوده و زمانی که ﺟﻮش آﻣﺪ، ﺳﯿﺐ زﻣﯿﻨﯽ ﺧﺮد ﺷﺪه را ﺑﻪ آن اﺿﺎﻓﻪ می کنیم. سپس اجازه می دهیم تمام مواد کاملا پخته شوند تا عطر غذا درآید. بعد از پخت، ﮐﻤﯽ ﺧﺎﻣﻪ ﺗﺮش و ﺟﻌﻔﺮي ﺧﺮد ﺷﺪه برای تزیین روي این سوپ خوشمزه مان می ریزیم.
گولاش، یک وعده غذایی ساده روزمره است که معمولا با نان خورده می شود. همچنین این خوراک را که طعم تندی دارد، می توان با ماکارونی و نودل نیز سرو کرد.
مواد لازم
آرد گندم: 2 لیوان
شکر: نصف لیوان
تخم مرغ: 2 عدد
ماست: نصف لیوان
روغن مایع: نصف لیوان
وانیل: نصف قاشق چایخوری
بیکنیگ پودر: یک قاشق چایخوری سرپر
دارچین: به میزان لازم
طرز تهیه
ابتدا شکر، تخم مرغ و وانیل را چند دقیقه با همزن برقی می زنیم تا مواد به رنگ کرمی درآید و کش دار شود. سپس روغن و ماست را اضافه می کنیم با دور کند همزن به اندازه ای می زنیم که تمام مواد کاملا با هم مخلوط شوند. آرد دو بار الک شده را با بیکینگ پودر مخلوط می کنیم و بعد با لیسک در دو مرحله و به صورت دورانی آن را در یک جهت هم می زنیم. از قبل فر را روشن می کنیم، قالب را دو تا سه دقیقه درون فر قرار می دهیم تا گرم شود. سپس کف قالب را چرب می کنیم و کمی آرد می پاشیم(این کار باعث می شود کیک به کف قالب نچسبد) حالا مواد کیک را داخل قالب می ریزیم و دارچین(برای خوش عطر و طعم شدن) را لا به لای مایع کیک می ریزیم. قابل را داخل فر از قبل گرم شده در دمای 180 درجه فارنهایت و به مدت 35 دقیقه قرار می دهیم.
نکات مهم
* نیم ساعت اول در فر باز نشود. این کار باعث خوابیدن پف کیک می شود، بعد از 35 دقیقه با یک خلال دندان یا چنگال پخت کیک را چک کنید.
* اگر فر ندارید مواد آماده شده را می توانید داخل یک قابلمه نچسب بریزید. به این شکل که ابتدا قابلمه را خوب چرب کنید. سپس مواد آماده را داخل آن بریزید و رویش یک دم کنی بگذارید و صبر کنید تا با شعله خیلی کم پخته شود.
فرزند نفتی تکواندوکار در گفت وگو با «مشعل»:
از سن کودکی با تشویق پدرش، ورزش را شروع کرد و خیلی زود با تلاش و تمرین فراوان پله های موفقیت را طی کرد تا اینکه در سن 18 سالگی دان 4 کمربند مشکی در رشته ورزشی تکواندو را به دست آورد. زینب ناسوتی از 8 سالگی تکواندو را شروع و چند مقام قهرمانی در سطح استانی و کشوری کسب کرده است. او هنوز به تیم ملی دعوت نشده، اما می گوید تلاشش را بیشتر می کند تا به تیم ملی برسد. او می خواهد به المپیک برود تا با رفتن روی سکوی قهرمانی، برای کشورش افتخارآفرینی کرده باشد. با زینب ناسوتی، فرزند همکارمان در مدیریت عملیات غیر صنعتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
متولد سال 81 هستم. یک خواهر دوقلو دارم. مادرم معلم بازنشسته و پدرم در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب (اهواز) قسمت مدیریت عملیات غیر صنعتی شاغل است. در رشته ورزشی رزمی تکواندو فعالیت می کنم و کمربند سیاه و دان 4 این رشته را دارم. فارغ التحصیل رشته تجربی با معدل بالای 19 هستم و برای شرکت در آزمون سراسری سال 1400 آماده می شوم.
از همان سنین کودکی به ورزش علاقه مند بودم و با توجه به اینکه رشته های رزمی را دوست داشتم، از سن 8 سالگی زیر نظر استاد عزیزم سرکار خانم ثامری در باشگاه ورزشی شرکت نفت اهواز تکواندو را شروع کردم و تا الان هم ادامه دادم.
همان طور که گفتم از کودکی به ورزش علاقه مند بودم و به کمک پدرم و با در نظر گرفتن شرایط جسمی و روحی و با مشورت از چند تن از پیشکسوتان ورزش، پدرم نسبت به ثبت نام من در رشته تکواندو اقدام کردند و وقتی وارد این رشته شدم، خودم هم از آن لذت بردم.
در مسابقات مختلفی هم در استان و هم در سطح کشور شرکت کرده ام و در طول این سال ها مقام های مختلفی را هم به دست آورده ام. مثلاً مقام اول سبک کیورروگی در رده نوجوانان در سطح استان خوزستان، مقام اول سبک هان مادانگ در رده نوجوانان استان خوزستان و مقام اول مسابقات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سبک کیوروگی، همچنین در لیگ های کشوری هم حضورداشته و دارم.
متأسفانه با وجود فعالیت های بسیار زیادی که تاکنون داشته ام، به تیم ملی دعوت نشده ام؛ اما تمام سعی خودم را می کنم تا با تمرین بیشتر و حضور در مسابقات مختلف، بتوانم با کسب مقام های قهرمانی، به اردوهای تیم ملی دعوت شوم.
پدر و مادرم در این سال ها همواره حامی و پشتیبان من بودند و برای ادامه این رشته ورزشی، همیشه من را تشویق کردند و می کنند. به غیراز پدر و مادرم، استادم، سرکار خانم ثامری نیز از ابتدا تا الان حامی و مشوق من بوده اند.
با توجه به علاقه زیادم به تکواندو، تا روزی که بتوانم، این رشته ورزشی را ادامه می دهم؛ البته سعی می کنم که به بهترین درجه در این رشته برسم.
هر ورزشکاری دوست دارد در رشته ای که فعالیت می کند، به بهترین مدارج برسد و همیشه موفق باشد. من هم از این قضیه مستثنا نیستم. برای همین تلاش می کنم تا موفقیت بیشتری در این رشته به دست بیاورم.
سقف آرزوی یک ورزشکار، حضور در المپیک و کسب مقام در این رویداد بزرگ ورزشی است.
من هم مثل همه ورزشکارها سعی می کنم با فعالیت مستمر در این رشته ورزشی، ضمن ورود به عرصه های جهانی و المپیک به مقام قهرمانی برسم. همچنین خیلی دوست دارم در سال های دور درکسوت مربی، به علاقه مندان این رشته هم آموزش دهم تا نام ایران را در جایگاه برتر دنیا به ثبت برسانیم.
ورزش علاوه بر اینکه مشکلی ازنظر درسی برای من ایجاد نکرد؛ بلکه موجب شد تا در تحصیل نیز موفقیت های بسیار خوبی به دست آورم. من به همه توصیه می کنم که ورزش را با تحصیل در کنار هم ادامه دهند.
بانوان ایرانی در این سال ها نشان داده اند که مانند مردان، در موفقیت های ورزش ایران سهم بسزایی داشته اند. ورزش بانوان پتانسیل بالایی دارد و اگر بیشتر حمایت شود، شاهد موفقیت های بیشتری خواهیم بود.
تکواندو هم مثل سایر رشته های ورزشی، رشته ای بسیار خوب برای بانوان است و ازآنجا که بانوان ایرانی در مسابقات جهانی و المپیک این رشته توانسته اند مقام کسب کنند، یعنی پتانسیل بالایی دارند؛ البته باید این را هم اضافه کنم که بانوان خوزستانی هم موفقیت های زیادی در این رشته ورزشی به دست آورده اند و مطمئنا هر چه بیشتر از آنها حمایت شود، کسب مقام های قهرمانی و ارتقا در این رشته، دور از انتظار نخواهد بود.
امیدوارم که بانوان کشورم در تمام رشته های ورزشی همیشه موفق باشند و مسؤولان نیز از بانوان در تمام رشته های ورزشی بخصوص تکواندو بیشتر حمایت کنند.
از مدیران و رئیس روابط عمومی امور ورزش شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و همچنین بخش ورزش نشریه «مشعل» وزارت نفت به دلیل فراهم کردن شرایط برای این مصاحبه تشکر می کنم و از خداوند بزرگ موفقیت های روزافزون کشورم را در تمامی عرصه ها آرزومندم.
سنگ نورد باشگاه نفت امیدیه موفق شد در مسابقات قهرمانی کشور به مقام قهرمانی برسد.
سید رضا چاوشی، سنگ نورد باشگاه نفت امیدیه که از فرزندان نفتی است، در مسابقات سنگ نوردی كشوري نقش جهان که با حضور 99 سنگ نورد در اصفهان برگزار شد، توانست در قسمت صعود روی ديواره بولدرينگ كه ارتفاعش تا ٤ متر است، به قهرمانی برسد. وی بیش از 10 سال است که سنگ نوردی می کند و از ملی پوشان این رشته به شمار می رود. او افتخارات زیادی را با باشگاه نفت امیدیه کسب کرده و درعین حال مدرک مربیگری درجه 3 سنگ نوردی را هم دارد و در کنار مسابقات به مربیگری نیز می پردازد.
سرمربی تیم پالایش نفت آبادان:
سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان با اشاره به جوانگرایی این تیم در فصل جدید لیگ برتر کشور گفت: قطعاً امسال هدف باشگاه و تیم، رسیدن به فینال لیگ برتر کشور است. مریم علوانی در گفت وگو با «مشعل» درباره پیروزی پر گل تیمش در هفته سوم لیگ برتر که اولین بازی این تیم در گروه دوم مسابقات محسوب می شد، گفت: به خاطر شرایط کرونایی پیش از آغاز لیگ، بازی دوستانه نداشتیم و فرصتی نبود که تیم را در شرایط مسابقه قرار دهیم و بازی با تیم کیمیای اسفراین یک بازی تدارکاتی برای ما و رسیدن به ترکیب ایده آل محسوب می شد. سرمربی پالایش نفت آبادان با ابراز رضایت از عملکرد شاگردانش در ادامه گفت: جا دارد به بازیکنانم به دلیل عملکرد خوب در دیدار با اسفراین خسته نباشید بگویم. در این بازی چند موقعیت گلزنی کسب کردیم؛ اما نتوانستیم از تمام فرصت ها برای گلزنی استفاده کنیم و تنها 6 گل به ثمر رساندیم. سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه نفت در حضور چندساله خود در لیگ برتر فقط یک بار موفق به کسب عنوان قهرمانی شده است، آیا امسال نیز هدف کسب قهرمانی است یا باشگاه اهداف دیگری را مدنظر دارد؟ گفت: قطعاً هدف باشگاه و تیم، رسیدن به فینال لیگ برتر است و تمام تلاشمان را می کنیم تا به این مهم دست پیدا کنیم.
علوانی همچنین درباره جوانگرایی تیم پالایش نفت آبادان در سال های گذشته و اینکه این هدف چقدر امسال مدنظر است، گفت: تمام بازیکنان ما جوان، بومی و با میانگین سنی ۲۳ سال هستند و قطعاً سیاست باشگاه، جوانگرایی است. امسال نیز نسبت به سال قبل، شرایط بهتری داریم و انشاءالله بتوانیم به اهداف خودمان دست پیدا کنیم.
با توجه به اینکه 3 هفته از شروع لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران می گذرد، تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان نخستین بازی خود را با پیروزی شروع کرد. تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در هفته نخست، استراحت داشت و در هفته دوم به دلیل کرونایی شدن تیم حریف، بازی اش لغو شد. برای همین نفتی ها بالاخره در هفته سوم، نخستین بازی خود را انجام دادند. تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان که در گروه دوم این رقابت ها قرار دارد، در هفته سوم دور گروهی لیگ برتر فوتسال بانوان به مصاف تیم کیمیای اسفراین رفت و موفق شد در دیداری پرگل، حریف خود را ۶ بر صفر شکست دهد. در این مسابقه که در آبادان برگزار شد، پالایش نفت آبادان تیم برتر میدان بود و توانست در نیمه نخست ۳ گل به ثمر برساند و با ثبت ۳ گل دیگر در نیمه مربیان، ۳ امتیاز اولش را در لیگ برتر فوتسال بانوان در فصل جدید کسب کرد. سهیلا ملمولی، کاپیتان پالایش نفت در این دیدار هت تریک کرد و به تنهایی 3گل به ثمر رساند. فرشته خسروی، فاطمه رحمتی و مریم نوری نیز توانستند هرکدام یک بار برای تیمشان گلزنی کنند. در گروه دوم لیگ برتر فوتسال بانوان تیم های هیأت فوتبال خراسان رضوی، رهیاب تهران، پارس آرای شیراز، مس رفسنجان، پالایش نفت آبادان، کیمیای اسفراین و هیأت فوتبال اصفهان حضور دارند.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان در ادامه روند کسب نتایج خوب خود، این بار استقلال تهران را که از مدعیان قهرمانی به شمار می رود، با تمام ستاره هایش متوقف کرد تا نشان دهد که این تیم، راه مبازره و کسب نتایج خوب مقابل تیم های بزرگ فوتبال ایران را بخوبی بلد است.
تیم بدون ستاره؛ اما در عین حال، یکدست و جوان نفت مسجدسلیمان، در هفته سیزدهم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در خانه و ورزشگاه بهنام محمدی، میزبان تیم فوتبال استقلال تهران بود که در یک بازی بسیار خوب که مستحق پیروزی بود، مقابل این تیم به نتیجه تساوی یک بریک دست پیدا کرد.
شاگردان مجتبی حسینی با ارائه یک بازی برتر و حساب شده و گلزنی از روی نقطه کرنر موفق شدند نیمه نخست را با پیروزی به رختکن بروند. نفتی ها در نیمه دوم هم شانس زدن گل دوم را داشتند که تیرک دروازه مانع گلزنی آنها شد. تیم فوتبال نفت در ادامه روی یک غافلگیری، گل تساوی را دریافت کرد تا درنهایت، این دیدار با تساوی به پایان برسد.
نفت مسجدسلیمان با این تساوی 17 امتیازی شد و در جدول فشرده لیگ برتر که همه تیم ها در کنار هم هستند، در جایگاه دهم قرار گرفت. تیم فوتبال نفت با تیم چهارم جدول، فقط 2 امتیاز فاصله دارد.
هافبک گلزن نفت مسجدسلیمان:
هافبک نفت مسجدسلیمان بار دیگر توانست عملکرد موفقی در ترکیب تیمش به جا بگذارد و زمینه ساز گل عجیب دیدار تیمش مقابل استقلال باشد.نیما انتظاری، هافبک دفاعی نفت مسجدسلیمان که در این فصل توانسته عملکرد موفقی در جمع شاگردان مجتبی حسینی داشته باشد، با ارسال از منطقه کرنر، توانست زمینه تک گل حساس تیمش مقابل استقلال را شکل دهد.با هافبک گلزن تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان در خصوص این دیدار و گلی که به ثمر رساند، گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
فکر می کنم این تخصص ما باشد (با خنده). ما بخوبی استقلال را می شناختیم و می دانستیم که چه بازی سختی داریم. آنها هفته پیش مقابل سایپا بازنده بودند و همین، کار ما را سخت تر کرده بود؛ چون برای جبران به مسجدسلیمان آمده بودند. از سوی دیگر استقلال صدرنشین لیگ است و به قهرمانی فکر می کند و اینکه بازیکنان بزرگ و باکیفیتی دارند؛ اما دیدید که ما هم حریف دست وپابسته ای نبودیم و در نیمه اول، اجازه خودنمایی به آنها ندادیم. بازی را کنترل کردیم و راه های گلزنی آنها را هم بستیم و در نهایت توانستیم به گل برسیم و با پیروزی به رختکن برویم.
طبیعی است که وقتی شما یک تیم جوان دارید و از استقلال پیش افتاده اید، خواه نا خواه تحت تأثیر جو مسابقه سعی می کنید از برتری خود حفاظت کنید. این موضوع باعث شد که ما فضای بیشتری به حریف بدهیم و درنهایت روی ارسال از کناره ها، آنها گل تساوی را بزنند. در نیمه دوم خوب بازی کردند و ازنظر من تساوی برای این مسابقه نتیجه بدی نبود.
من ضربه ای کات دار به سمت دروازه زدم و واقعیتش هم فکر نمی کردم که حسینی این طوری گل بخورد. او یکی از دروازه بان های خوب ایران است. ما روی ضربات ایستگاهی کار می کنیم و همه می دانند که در فوتبال ما این ضربات تعیین کننده هستند. در تیم ما ضربات ایستگاهی به عهده من است و همیشه سعی می کنم این کار را به نحو احسن انجام بدهم؛ اما غیرقابل پیش بینی بود که از روی یک ضربه کرنر، این طور پیش بیفتیم. شاید اگر مستقیم وارد دروازه می شد، گل قشنگ تری بود. به هرحال مهم این بود که توپ گل شد.
تیمی که جوان است، در برابر تیم های بزرگ انگیزه زیادی دارد و ما هم بسیار باانگیزه و دونده هستیم که دربازی های سخت، مثل بازی با استقلال و پرسپولیس این را نشان دادیم. با تراکتور حتی در زمین خودشان تساوی کردیم و اگر تمرکزمان بیشتر هم بود، امتیازات بیشتری به دست می آوردیم. ما هیچ ترسی از تیم های بزرگ نداریم و به این باور رسیدیم که باانرژی زیاد و دوندگی بالا نتایج خوبی کسب می کنیم.
تیم ما از ابتدای فصل مشکلاتی داشته و هنوز هم دارد، بنابراین باید بگویم که در شروع لیگ، فقط به دنبال ماندن در لیگ برتر بودیم. عملکردی که امروز داریم، بسادگی به دست نیامده و جایگاهمان را هم براحتی از دست نمی دهیم. تلاش داریم که همچنان اهدافمان را دنبال کنیم و نتایج موفقی برای دلخوشی هواداران تیم نفت مسجدسلیمان کسب کنیم. بنابراین منتظر نتایج بهتر و جایگاه بهتر از تیم ما باشید. ما با تیم چهارم فقط 2 امتیاز و به اندازه بک بازی فاصله داریم که شاید هفته بعد در مکان چهارم قرار بگیریم.
گل گهرهم مثل استقلال و پرسپولیس، یک تیم پرمهره است که کادر فنی آنها نیازی به تعریف من ندارد. بازیکنان باکیفیتی دارند و یک بازی سخت دیگر پیش روی ماست؛ اما نشان دادیم که ما مرد روزهای سختیم و به دنبال این هستیم که نتیجه موردنظر را به دست بیاوریم و برنامه های کادر فنی را اجرا کنیم.
رقابت های لیگ دسته اول هندبال بانوان باشگاه های ایران به میزبانی شاهرود در حال برگزاری است و تیم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران توانست در نخستین دیدار خود، تیم شاهرود میزبان این رقابت ها را شکست دهد.
بانوان هندبالیست نفت و گاز گچساران در نخستین دیدار خود با ارائه یک بازی برتر موفق شدند با نتیجه ۲۸ بر ۲۵ تیم زغال سنگ البرز شرقی شاهرود را شکست دهند.
بانوان هندبالیست نفت و گاز گچساران در دومین بازی خود نیز موفق شدند با پیروزی از زمین خارج شوند.
در سومین روز رقابت های هندبال لیگ دسته اول بانوان کشور، تیم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران دومین پیروزی خود را کسب کرد. بانوان هندبالیست نفتی، مقابل حریف خود تیم اورانیا شهرداری پیشوای تهران، با نتیجه ۳۰ بر ۲۰ به پیروزی رسیدند.
سرمربی این تیم، اعظم صمیمی از مربیان بومی و نام آشنا در لیگ های هندبال کشور است.
بانوان جوان هندبالیست نفت و گاز گچساران که از سرمایه های بومی هستند، با ارائه بازی های بسیار زیبا و فنی توانستند شایستگی هایشان را در این مسابقات به رخ حریفان بکشند و با دو پیروزی، توان خود در این دوره از مسابقات را به نمایش بگذارند.
شاگردان اعظم صمیمی، یک بار دیگر ثابت کردند که اعتماد به بازیکنان بومی و شرکتی می تواند مؤثر و نتیجه بخش باشد.
این رقابت ها با حضور تیم های صنعت مس پاریز، آتریسا تهران، زغال سنگ البرز شرقی شاهرود، همیاری ارومیه، ریف اصفهان، اورانیا شهرداری پیشوا، نفت و گاز گچساران، کیهان پایش ملایر، سما یزد، نام آوران نوشهر، شیشه قزوین و لوله گستر اسفراین به میزبانی تیم زغال سنگ البرز شرقی در شاهرود برگزار می شود.
نمایندگان فوتبال نفت، در هفته دوم لیگ دسته اول جوانان کشور به مصاف هم رفتند تا شاهد دربی نفتی ها باشیم.
دومین هفته از مرحله گروهی مسابقات لیگ دسته اول فوتبال جوانان ایران برگزار شد و نمایندگان مناطق نفت خیز جنوب در دربی نفتی ها مقابل هم به میدان رفتند که با برتری تیم اهوازی همراه بود.
تیم فوتبال جوانان نفت اهواز که میزبان تیم فوتبال جوان نفت امیدیه بود، با نتیجه یک بر صفر مقابل این تیم به برتری رسید. تیم فوتبال جوانان صنعت نفت آبادان هم در بازی خانگی برابر ملی حفاری اهواز قرار گرفت که درنهایت با یک گل، مغلوب جوانان ملی حفاری شد.
لیگ دسته اول جوانان ایران به شکل منطقه ای در 4 گروه برگزار می شود و 6 تیم خوزستانی که 4 تیم آن نفتی هستند، با توجه به هم استانی بودن در گروه اول این مسابقات، با یکدیگر رقابت می کنند تا درنهایت دو تیم به مرحله بعدی بروند. در پایان مرحله گروهی از هر گروه، دو تیم راهی مرحله بعدی خواهند شد و در پایان فصل نیز دو تیم جواز صعود به لیگ برتر جوانان ایران را دریافت خواهند کرد.
وزنه برداران جوان تیم شرکت ملی حفاری اهواز در رقابتی سخت با همتایان نفتی خود توانستند، قهرمان رقابت های وزنه برداری استان خوزستان شوند.
مسابقات قهرمانی وزنه برداری جوانان باشگاه های استان خوزستان، با حضور۶ تیم (مناطق نفت خیز جنوب-اهواز، ملی حفاری اهواز ،نفت و گاز آغاجاری، هیأت امیدیه، هیأت اهواز و هیأت بندرامام خمینی) در قالب ۵۰ وزنه بردار در سالن شهدای وزنه برداری خوزستان به میزبانی باشگاه فرهنگی- ورزشی ملی حفاری ایران برگزار شد.
در این رقابت ها دو تیم نفتی، مناطق نفت خیز جنوب- اهواز و ملی حفاری اهواز، رقابتی سخت و شانه به شانه با یکدیگر برای قهرمانی داشتند که درنهایت پولادمردان جوان ملی حفاری اهواز موفق شدند با کسب 778 امتیاز، قهرمان شوند. تیم وزنه برداری جوانان مناطق نفت خیز جنوب هم با729 امتیاز توانست عنوان نایب قهرمانی این دوره از مسابقات را به دست آورد. تیم نفت وگازآغاجاری نیز به مقام چهارم دست پیدا کرد.
نشانه هایی که باید آنها را در حال و هوای خودمان کند و کاو کنیم
مشعل همه ما امسال، سال سختی را گذرانده ایم و تا به حال نه تنها نگران جان خود و خانواده و عزیزانمان بوده ایم، بلکه در معرض آسیب ها و فشارهای بسیار روحی و روانی و اقتصادی و اجتماعی بوده ایم. این آسیب ها را اگر کنار شرایط زندگی هر کدام از آدم ها قرار دهیم متوجه می شویم که هر کدام از آدم ها باید بیش از قبل مراقب حال و هوای خودشان و به خصوص حالات درونی باشند. بسیاری از آسیب های روحی و روانی و درونی ما آدم ها در پس زندگی سریع و پر از هیاهو و رفتارها و دلایل مختلفی که داریم، پنهان می شوند و یک باره در جایی خودشان را نشان می دهند. در چنین شرایطی افسردگی و افکار و احساسات پوچ و بی معنا بودن به اشکال مختلفی ممکن است ما را احاطه کند و خودمان متوجه نباشیم. حتی بسیاری از این حالات در نگاه اطرافیان ممکن است عادی قلمداد شود؛ مثلا بگویند فلانی همیشه در اتاقش تنهاست و یا فلانی همیشه از مهمانی ها دوری می کند. این رفتارها ممکن است نشانه هایی از شخصیت افراد باشد، اما همزمان و در کنار نشانه های دیگر می تواند نشانه های بروز افسردگی باشد و باید زنگ خطر را به صدا درآورد. به همین دلیل لازم است برخی از نشانه ها و عوامل نگران کننده و راهکارهای پیشنهادی را با هم مرور کنیم.
خستگی، شرایط خانوادگی، دلخوری از کسی یا دلایل دیگر ممکن است دلیلی برای دوری از جمع باشد اما دوری گزینی یکی از نشانه های افراد افسرده است. اگر همزمان از زندگی احساس شادی و لذت ندارید، نمی توانید برای امور ساده شاد باشید و یا افکار منفی رهایتان نمی کند، لازم است این زنگ خطر را برای خودتان به صدا درآورید.
بسیاری از افراد افسرده یا در معرض افسردگی برنامه هایشان دچار اختلال می شود و برای برنامه های روتین روزانه مثل غذا خوردن، ورزش کردن یا کلاس های آموزشی یا دیدارهای خانوادگی حوصله و توجهی ندارند. در صورتی که هرکدام از اینها یعنی ورزش کردن، حضور در طبیعت، همراهی با دوستان و خانواده و غذای سالم می تواند حال و هوای افراد را تغییر دهد.
بسیاری از افرادی که در معرض افسردگی هستند (نه همه موارد) معمولا یک اتفاق یا موضوع ناراحت کننده را در مورد خودشان احساس می کنند. از دست دادن اعضای خانواده و عزیزان، از دست دادن موقعیت کاری و تحصیلی، طلاق و شکست های عشقی و یا حتی اتفاقات قدیمی در دوران کودکی و اشکالات رفتاری و ... نمونه های معمولی هستند که باعث می شود خودمان را به خاطرشان سرزنش کنیم و دائما فکرهای منفی و سمی در ذهنمان وارد شود و خودمان را مقصر بدانیم.
درست است که مثبت اندیشی کامل درست نیست اما منفی اندیشی بسیار نگران کننده است. این موضوع می تواند ما را به سمت افسردگی بیشتر سوق دهد. افکار منفی ما را به سمت موضوعات و نتایج منفی می برد و فرد را بیش از قبل منفعل می کند. خوب است به این موضوع فکر کنیم که رویدادها و موضوعات اطراف ما در حالت کلی و نسبی حداقل دو وجه مثبت و منفی دارند؛ پس همه آن منفی نیست و لازم است به ابعاد مثبت آن شرایط و موضوعات هم فکر کنیم.
نگاه مطلق صفر و صد یا همیشه و هیچ وقت و یا حالا و یا هرگز نمی تواند گزینه خوبی برای زندگی در میان آدم ها باشد. همه ما آدم ها اشکالات و نواقصی داریم اما همزمان دوست داشتن و توجهمان به آدم های اطرافمان هم کامل و بی نقص نیست. به همین دلیل لازم است در ارتباط با آدم ها انعطاف و نرمی در رفتار و گفتار و برخورد را رعایت کنیم. این روحیه اول از همه خودمان را ایمن نگه می دارد تا با هر حرف، برخورد یا انتظار اشتباه، از سوی آنها آسیب نبینیم.
مساله رضایت از خودمان، مساله مهمی است. لازم است درباره خودمان، آنچه امروز هستیم، خانواده و شغل و دارایی و همه آنچه داریم، واقع بین باشیم و مشکلات را هم به خوبی بشناسیم. حس تنفر و عدم رضایت از خود می تواند ما را به نقطه ای برساند که چون به نقطه مطلوب نرسیده ایم، دیگر از خودمان خوشمان نیاید.
توجه داشته باشید که افسردگی هم همانند سایر حالات ما آدم ها مثل خوشحالی و غم یا عصبانیت، رفتاری معمول، موقت و قابل حل است که همه افراد در دوره های مختلفی ممکن است درگیر آن شوند. در نتیجه این تصور که افسردگی بیماری لاعلاجی است را باید از خودمان دور کنیم. در عین حال استفاده از افعال و کلمات و صفت های منفی در مورد خود و شرایط و زندگی را کنار بگذاریم و استفاده نکنیم.
یکی از دلایل و علایم افسردگی خودمقصرپنداری است. افراد پس از حوادث مختلف زندگی خودشان را عامل و مقصر اصلی رویدادهای رخ داده می دانند و نمی توانند خودشان را ببخشند و حتی ممکن است به فکر حذف خودشان از زندگی خود و اطرافیانشان بیفتند. این یکی از موضوعات حساس و مهم است که اگر خود یا اطرافیانتان در موردش فکر کرده یا حرف زده اند، لازم است به طور جدی مورد توجه باشد.
خستگی، کار زیاد، عدم رضایت از زندگی و درگیر شدن با موضوعات روزمره و اداری و حقوقی که ما را دچار فضاهای پیچیده و خسته کننده می کنند، به شدت ذهن انسان را دچار خلأ می کند. کار تا نیمه های شب، خستگی تلنبار شده و کمبود خواب از جمله مواردی هستند که به احساسات منفی و دلخوری از شرایط زندگی می انجامد و فرد تلاش می کند برای بهبود شرایط، خود را با دوری از افراد دیگر، خواب یا تنهایی سرگرم کند.
شاید شنیده باشید که برخی افراد به آنهایی که کوهنوردی می کنند می گویند «این همه راه تا قله می روید و برمی گردید؟ خوب که چی؟»، این سوال خطرناکی است. این سوال را اگر درباره موضوعات مهم زندگی و حتی خود زندگی سوال کنند، نمی توان به آن یک پاسخ قطعی را داد چون اهداف هر فرد با دیگری فرق دارد. این سوال ناشی از ناامیدی و نبود انگیزه و حس پوچی است و اگر چنین سوالی در پس ذهنتان وجود دارد، درباره افکارتان نگران شوید!
عبدالحسین مختاباد از خوانندگان با سبک کلاسیک با آلبوم «تمنای وصال» در دهه 70 فضای موسیقی را متفاوت و شاد کرد. قطعه معروف «شبانگاهان» از او بارها از تلویزیون پخش شده و طرفداران خودش را دارد. مختاباد ملودی آن را از یک سینه زنی مازندرانی برداشت کرده و آن را بسط داده است. این اثر را فریدون شهبازیان تنظیم کرده است. او در این سال ها جز چند قطعه موسیقی فعالیت هنری زیادی نداشته است.
کتاب نظر به درد دیگران با عنوان اصلی Regarding the pain of other اثری از سوزان سانتاگ است که در مشخصات کتاب موضوع آن جنگ و جامعه، عکاسی جنگی، جنگ در هنر، عکاسی مطبوعات، فجایع و خشونت عنوان شده است. سانتاگ که یک فعال سیاسی آمریکایی است، به مناطق جنگی مختلفی از جمله جنگ ویتنام نیز سر زده است. این کتاب در رابطه با ثبت لحظات جنگ و نظر داشتن به دردهایی است که دیگران متحمل شده اند. این کتاب شامل ۴۷ عکس سیاه و سفید نیز بوده که در آخر آن آمده است و در همین ابتدای کار باید اشاره کنیم که برخی از این عکس ها، از جمله دردناک ترین عکس هایی است که ممکن است در طول زندگی مشاهده کنید. در متن کتاب درباره هر عکس توضیح داده شده است و مخاطب از تاریخچه آن آگاهی پیدا می کند.
در کتاب از تاثیر عکاسان و لحظاتی که ثبت کرده اند در جنگ سخن به میان آمده است و تاثیر این تصاویر جنگی از جنبه های متعدد بررسی شده است. سوزان سانتاگ با مرور تاریخ جنگ ها، از اولین عکس های جنگی صحبت می کند که در کجا و تحت چه شرایطی ثبت شده اند و از همه مهم تر اینکه چه تاثیری گذاشته اند. به عنوان مثال، سانتاگ اشاره می کند که جنگ داخلی اسپانیا در سال های (۱۹۳۹-۱۹۳۶) اولین جنگی بود که به معنای امروزی مورد مشاهده قرار گرفت.
این کتاب را احسان کیانی خواه ترجمه و انتشارات گمان منتشر کرده است.
سرمست درآمد از درم دوست
لب خنده زنان چو غنچه در پوست
چون دیدمش آن رخ نگارین
در خود به غلط شدم که این اوست
رضوان در خلد باز کردند
کز عطر مشام روح خوش بوست
پیش قدمش به سر دویدم
در پای فتادمش که ای دوست
یک باره به ترک ما بگفتی
زنهار نگویی این نه نیکوست
بر من که دلم چو شمع یکتاست
پیراهن غم چو شمع ده توست
چشمش به کرشمه گفت با من
در نرگس مست من چه آهوست
گفتم همه نیکوییست لیکن
اینست که بی وفا و بدخوست
بشنو نفسی دعای سعدی
گرچه همه عالمت دعاگوست
سعد ی شیرازی
مهدی و صادق یاری، کارگردان های سریال خانگی سیاوش پیش از این در سریال «ممنوعه» با میلاد کی مرام همکاری داشته اند. میلاد کی مرام، رضا کیانیان، مجید صالحی و ترلان پروانه از بازیگران مطرح این سریال هستند که از 10 بهمن قسمت اول آن منتشر شده است. این سریال ماجرایی درام و اجتماعی دارد و داستان یک کشتی گیر تیم ملی است که به دلیل مشکلاتی به دنبال تهیه پول است و گرفتار ماجراهایی می شود.
گفت وگو با کارمند خیر شرکت مهندسی و توسعه نفت:
مشعل صنعت نفت در عمر بیش از یکصد ساله خود با تلاش کارکنانی که شبانه روز فعال هستند، پاگرفته و در این میان زنان، فعالیت های قابل توجه و اثرگذاری دارند. زنان با حضور در موقعیت های کلیدی و مهم توانسته اند جایگاه خود را تثبیت کنند؛ درحالی که به طور همزمان مسئولیت خود را در مقابل خانه و همسر و فرزندان و جامعه خود کنار نگذاشته اند. مهرانگیز رشاد، از کارکنان موفق شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) است که تلاش کرده در کنار مسئولیت های شخصی و کاری خود، فعالیت های داوطلبانه و خیرانه هم داشته باشد. می خواهیم درباره این تلاش او در امور خیر بیشتر با او صحبت کنیم.
رشاد، متولد ۱۳۴۷ است و تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی، رشته علوم کامپیوتر- نرم افزار از دانشگاه صنعتی امیرکبیر و در مقطع کارشناسی ارشد، رشته MBA سیستم های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات از دانشگاه پیام نور تکمیل کرده است. او از سال ۱۳۷۱ در شرکت ملی نفت ایران واحد ICT مشغول به کار شده و هم اکنون به عنوان سرپرست اجرایی پروژه سامانه اطلاعات بالادستی در شرکت مهندسی و توسعه نفت فعالیت دارد.
او درباره گروه خیریه ای که با آنها همکاری دارد و زمینه فعالیت شان هم توضیح داد و گفت: از سال۹۵ گروه مردمی با نام «آبی آسمانی» را با هدف حمایت از دانش آموزان مناطق محروم یا مناطق کم برخوردار تشکیل دادم و فعالیتمان را در زمینه ساخت مدرسه و ایجاد فضای آموزشی استاندارد شروع کردیم و من مدیریت اجرایی پروژه ها را به عهده دارم. البته در بخش آموزش دانش آموزان این مناطق هم اقداماتی انجام می شود.
او هدف خود از این تلاش ها برای جامعه خود را کمک به دیگران و نوع دوستی عنوان کرد و گفت: هر فردی در هر موقعیت و شغلی که قرار دارد، در صورتی که برای جامعه و اطرافیانش مفید باشد، قدم در راه خیر گذاشته است. من و دوستانم با انتخاب جامعه دانش آموزان، هدفمان گسترش دانش و فرهنگ و محرومیت زدایی در حوزه آموزش است و امیدواریم سهمی هرچند اندک در آبادانی ایران داشته باشیم و مصداق این شعر باشیم که«دگران کاشتند و ما خوردیم / ما بکاریم و دیگران بخورند»
رشاد می گوید پس از فوت برادرم و تالمات روحی که برای هر شخصی بعدِ از دست دادن عزیزش به وجود می آید، احساس کردم دوست دارم در جهت شادی روح آن مرحوم، کارهای خیر و خداپسندانه انجام دهم و به علت علاقه برادرم به بحث آموزش، این مسیر را انتخاب کردم.
او افزود: از سال ۹۶ تاکنون ۴ پروژه ساخت مدرسه را فعال کرده ایم. اولین مدرسه در روستای شهردراز ایرانشهر در استان سیستان و بلوچستان است که در مهرماه ۹۷ با نام آبی آسمانی به بهره برداری رسید. این مدرسه دارای ۶ کلاس آموزشی است و هم اکنون ۳۰۰ دانش آموز در آن به تحصیل مشغول هستند. مدرسه دیگری در روستای کچ (نوک آباد خاش استان سیستان و بلوچستان) با ۲ کلاس آموزشی و ۳۲ دانش آموز، در مهر ماه ۹۸ افتتاح شد. همچنین مدرسه آبی آسمانی ۳، در روستای جوکان بنت نیک شهر(استان سیستان و بلوچستان) با ۳ کلاس آموزشی و ظرفیت ۶۰ دانش آموز فعال است. همچنین در استان خوزستان در (غرب کارون) روستای ام الدبس شهرستان بستان، یک دبیرستان دخترانه در حال ساخت داریم که امیدواریم این مدرسه به زودی به بهره برداری برسد.
این عضو خانواده بزرگ صنعت نفت گفت: از دیگر فعالیت های ما توزیع لوازم التحریر، کیف، کفش و روپوش مدرسه برای دانش آموزان و همچنین توزیع مواد غذایی برای ایام خاص به ویژه در روستاهای کپرنشین است و تا زمانی که کمبود فضای آموزشی باعث محرومیت فرزندانمان از تحصیل شود، این راه را ادامه خواهم داد.
رشاد می گوید فردی که خود را وقف خدمت به جامعه و مردمانش می کند، بدون شک برکات خودسازی و خداشناسی را در زندگی خود احساس خواهد کرد و می افزاید: آرامش و نشاطی که در زندگی خیرین وجود دارد نتیجه رفتار خیرخواهانه آنهاست. من خود را در مقام یک خیر نمی بینم و آرزو دارم که روزی یک خیر واقعی باشم؛ با وجود این در پایان سفرهایم به استان سیستان و بلوچستان با وجود سختی سفر با انرژی مضاعف بازمی گردم که یادآور آیه شریفه «ومَن یعمل مثقال ذره خیر یره» برای من است.
او می گوید: به طور همزمان برای معرفی هنر مردم سیستان و بلوچستان و به طور مشخص هنر سوزن دوزی هم تلاش می کنم و می افزاید: قصد داریم با هدف رواج این هنر ایرانی کارآفرینی به وجود بیاوریم که منبع درآمدی برای این زنان و خانواده های آنها نیز باشد. تاکنون نیز کم و بیش اقداماتی انجام شده و گروهی با نام دختران آبی آسمانی در فضای مجازی نیز در حال فعالیت در این زمینه هستند.
او با بیان اینکه اوقات فراغت زیادی ندارم ولی اگر فرصتی باشد، ترجیح می دهم به سفر بروم، افزود: لحظه های حضور در کنار مردم بومی و روستایی و برخوردهای خوب و گرم و صمیمی مردمان آنجا بهترین خاطره را برای من ساخته است.
تصویری تکرار نشدنی از زیبایی های خلیج فارس و سکوی AC میدان نفتی ابوذر که یکم بهمن ماه ثبت شده است. این عکس را امیرعباس نوید، رئیس واحد تعمیرات زیر آب منطقه لاوان ثبت کرده است؛ درحالی که دوستانش تصویر او را هنگام ثبت این لحظه عکاسی کرده اند.
عکس : امیرعباس نوید
LED Keyboard
نرم افزار LED Keyboard امکان شخصی سازی کیبورد را به شما می دهد و می توانید از کیبورد های RGB آن استفاده کنید و هنگام تایپ کردن، با لمس هر کلمه نگ های متفاوتی بر روی صفحه کلید ظاهر می شود که زیبایی زیادی به کیبورد شما می بخشد.
One Hand Opration plus نرم افزار بسیار کاربردی ارایه شده شرکت سامسونگ است که قابلیت کار با یک دست را آسان تر می کند. با فعال سازی این نرم افزار نوارهایی در طرفین گوشی ظاهر می شود که سوایپ کردن به جهت های مختلف را انجام می دهد.
نرم افزار Remindee همان طور که از اسمش مشخص است، به صورت یک یادآور عمل می کند ولی شاید این سوال پیش آید که این نرم افزار به طور پیش فرض در گوشی وجود دارد؛ اما باید بگوییم با استفاده از این برنامه می توانید هر متن یا محتوایی را به آسادگی با این اپلیکیشن به اشتراک بگذارید و در ساعت و تاریخ تنظیم شده به شما یادآوری می کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات