صنعت پتروشیمی از پیشرانهای مؤثر برای توسعه اقتصادی است
مصرف بالای انرژی در داخل، سهمی از بازار برای ایران نمیگذارد
مگاپروژه های پتروشیمی کلید ورود به بالادستی
اروندان آماده برای افزایش تولید
شرکت های پالایشی پیشرو در حمایت از تولیدات داخلی
نائین - کاشان –ری خط لوله افتخار
الزام به پیادهسازی فناوریهای دیجیتالی در صنعت نفت
قدردانی رئیس بنیاد مستضعفان از افتخارآفرینیهای وزارت نفت
بزرگترها بخرند؛ بچه ها بخوانند
اشتباهایی که هنگام استفاده از مایکروفر مرتکب می شویم
سرما یا گرما کدام یک برای تسکین درد مناسب است
درخشش صنعت نفت آبادان با جوانان جویای نام
نفت میتواند یکی از قطبهای سنگنوردی در ایران باشد
از کویرنوردی در طبس تا رکابزنی در کشورهای همسایه با شعار صلح و دوستی
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: هر کشوری برای توسعه خود، به صنایعی تکیه می کند که به اصطلاح صنایع پیشران هستند و می توانند نقش لکوموتیو داشته باشند که با حرکت آن، ده ها و صدها واگن به حرکت درمی آیند و صنعت پتروشیمی ایران چنین جایگاهی دارد. اسحاق جهانگیری، در آیین آغاز عملیات اجرایی ساخت طرح پتروشیمی اسلام آباد غرب به عنوان نخستین طرح تولید پلی پروپیلن از گاز طبیعی در کشور گفت: طرح GTPP اسلام آباد غرب، طرحی بسیار مهم است که وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره آن صحبت کردند. صنعت پتروشیمی، کشور از مهم ترین پیشران ها برای توسعه اقتصادی است. معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: هر کشوری برای توسعه خود بر صنایعی تکیه می کند که به اصطلاح، صنایع پیشران هستند و می توانند نقش لکوموتیو را داشته باشند که با حرکت آن، ده ها و صدها واگن به حرکت درمی آیند. صنعت پتروشیمی چنین جایگاهی دارد؛ پیشران بزرگ صنعتی ایران است. جهانگیری با بیان اینکه اقدام های وسیعی برای این صنعت انجام شده است، عنوان کرد: صنعت پتروشیمی در دولت های گذشته و در این دولت به نقطه ای مطلوب رسیده، به گونه ای که تولیدات آن در سال ۱۴۰۰ به ۱۰۰ میلیون تن می رسد که ارزش این ۱۰۰ میلیون تن بیش از ۲۵ میلیارد دلار است.
وی گفت: ما در دوران مختلف، به برخی رشته های صنعتی تکیه داشتیم که توانستند به کمک کشور بیایند، یکی همین دوران جنگ اقتصادی است که آمریکا علیه ما آغاز کرد. آمریکایی ها این جنگ را شروع و فکر کردند جمهوری اسلامی را از پای در می آورند. آنها عنوان کردند که در سال ۹۷ جشن پیروزی را در تهران برگزار می کنند. معاون اول رئیس جمهوری افزود: آمریکایی ها فکر می کردند که اگر شاهرگ نفت را قطع کنند، می توانند ایران را از پای در بیاورند. خیلی هم تلاش کردند که صادرات نفت را به صفر برسانند؛ اما همت، شجاعت و ریسک پذیری مسؤولان وزارت نفت، آمریکایی ها را ناکام گذاشت؛ البته صادرات نفت کاهش یافت و ما تا ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد نفتی را از دست دادیم که اگر این اتفاق نمی افتاد، این شرایط اقتصادی برای مردم به وجود نمی آمد.
جهانگیری تصریح کرد: زمانی که ما به ارز نیاز داشتیم تا بتوانیم چرخ اقتصاد کشور را به حرکت درآوریم، صنعت پتروشیمی سالانه میلیاردها دلار در این شرایط، تحریم مواد پتروشیمی صادر کرد که ارز آن در اختیار کشور قرار گرفت و با اتکا بر این درآمدها نیازها برطرف شد.
وی با بیان اینکه در این مقطع، کارخانه ای به دلیل آنکه مواد اولیه مورد نیازش باید از خارج تأمین می شد تعطیل نشد، گفت: باید از مدیران صنعت پتروشیمی که در روزهای سخت ریسک پذیرفته اند و برای خدمت به کشور کار کردند، قدردانی و حمایت شود. خوشبختانه طرح های پتروشیمی با وجود تحریم ها، یکی پس از دیگری در دست اجراست که یکی از مهم ترین آنها، همین طرح پتروشیمی اسلام آباد غرب است. معاون اول رئیس جمهوری افزود: یکی از کارهایی که دشمنان انجام می دهند، ایجاد فضای یأس و ناامیدی در کشور و پمپاژ تبلیغات منفی علیه مدیران جمهوری اسلامی است، در حالی که اجرای همین طرح ها نمایانگر توانمندی کشور است. نباید فراموش کرد که در سال ۵۷ حتی دسته بیل هم وارد می شد و ما تنها فرمول کلید در دست را دنبال می کردیم، یعنی خارجی ها برای ما می ساختند و کلید طرح ساخته شده را در اختیار ایرانیان قرار می دادند. امروز ما در پیچیده ترین صنایع، نظیر پتروشیمی دارای دانش فنی هستیم. جهانگیری تصریح کرد: باعث افتخار است که مدیران صنایع مختلف نظیر صنعت نفت و پتروشیمی می گویند که دانش فنی اجرای این طرح ها را در اختیار دارند؛ دانشی که بیشتر در اختیار تعداد اندکی از کشورها بود و آن را به کشوری واگذار نمی کنند. وی با اشاره به شروع ساخت این کارخانه بزرگ با سرمایه گذاری ۵۴۵ میلیون دلار گفت: تمامی مراحل ساخت اعم از طراحی و تجهیزات از سوی فرزندان کشور انجام می شود و آشکارا نشان از کارآمدی نظام دارد. معاون اول رئیس جمهوری عنوان کرد: ساخت حلقه های پایین دستی این مجتمع بزرگ اهمیتی بسزا دارد، کرمانشاه از استعدادهای طبیعی فراوانی برخوردار است که باید با تکیه بر این ظرفیت و ایجاد زنجیره تولید، بیکاری در آن ریشه کن شود. وی گفت: وظیفه بخش خصوصی در این مقطع، ایجاد صنایع پایین دستی است و بدون تردید، با راه اندازی ده ها و صدها کارخانه ای که متکی به این مجتمع است، می توان اقدام های مهمی برای رفع مشکل بیکاری و ایجاد رفاه برای مردم انجام داد.
نماینده قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب در مجلس شورای اسلامی گفت: تحولات صنعت نفت ایران، پس از پیروزی انقلاب اسلامی با پیش از آن قابل مقایسه نیست؛ زیرا ایران در مسیر توسعه این صنعت، جهشی قابل توجه داشته است.
شهریار حیدری با تأکید بر اینکه ایران در حال توسعه ظرفیت ها در صنعت نفت است و تا هر زمان که نیاز باشد، برای احیای سهم خود در بازارهای جهانی نفت تلاش می کنیم، گفت: صنعت نفت ایران هم اکنون در مسیر توسعه گام برمی دارد و در عرصه جهانی تأثیرگذار است. تحولات صنعت نفت ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی با پیش از آن قابل مقایسه نیست؛ زیرا ایران در این صنعت جهش قابل توجهی داشته است.
وی به توسعه فازهای میدان گازی مشترک پارس جنوبی اشاره کرد و افزود: در چند سال گذشته، فازهای مختلف پارس جنوبی به بهره برداری رسید و این در حالی انجام شد که تحریم ها نیز بر کشور سایه افکنده بود.
نماینده قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب در مجلس و شورای اسلامی تصریح کرد: کشور به سمت اهداف خود در تولید نفت و پتروشیمی حرکت می کند و با تلاش و همت به هدفش در افزایش تولید گاز نیز می رسد، این در حالی است که پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز ظرفیت پالایش بنزین را افزایش می دهد. این موارد نشان می دهد که هرچند تحریم، هزینه هایی را بر کشور تحمیل می کند؛ اما قطار توسعه بویژه توسعه صنعت نفت را متوقف نمی کند. حیدری عنوان کرد: فعالیت های گسترده ای برای بهره برداری از منابع خدادادی در حوزه انتخابیه بنده انجام شده و گروه های کارشناسی وزارت نفت یک ماه است که برای کار مطالعاتی ساخت پالایشگاه در منطقه مستقر هستند که در شهرستان های غربی استان کرمانشاه پالایشگاه و پتروشیمی ساخته شود.
وی گفت: گروه های کارشناسی تاکنون ۱۷ نقطه را برای ساخت پالایشگاه شناسایی کرده اند؛ اما هنوز منطقه ایجاد و احداث آن مشخص نشده و این کار در تخصص کارشناسان و گروه های فنی مربوطه است و در حوزه اختیارهای ما نیست. برای ما ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری، استفاده از منابع منطقه اهمیت دارد و این یک اتفاق بسیار مهم و بزرگ است که امیدوارم افرادی با مقاصد سیاسی و شخصی آن را تحت تاثیر قرار ندهند.
وزیر امور خارجه:
وزیر امور خارجه گفت: راستی آزمایی برای آمریکا در برجام ساده است، ما باید نفت بفروشیم و پولش بازگردد.
محمدجواد ظریف، با حضور در برنامه گفت وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما، با بیان اینکه طرفی که برجام را نقض کرده، از آن خارج شده و به تعهدهای خود عمل نکرده، آمریکا و اروپایی ها بوده اند و بنابر فرمایشات رهبر معظم انقلاب، آن کسی که در موضوع برجام طلبکار است، ما هستیم، گفت: به برجام چیزی اضافه و کم نخواهد شد. کل برجام مذاکره شده و این طور نیست که راجع به مسائل دیگر مذاکره نشده باشد.
وی افزود: ایران در برجام حضور دارد و آنکه باید به برجام بازگردد، دولت ایالات متحده است. ما مراحل مختلفی را که در ماده ۳۶ برجام معین شده، طی کرده ایم؛ اما رژیم ترامپ بدون هیچ دلیل و بدون طی این مراحل، ماده ۳۶ برجام را نقض کرد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: آمریکا نه تنها برجام را نقض کرد؛ بلکه کشورهای دیگر و اعضای اتحادیه اروپا را هم وادار کرد برجام را نقض کنند. ایران حتی در زمان نقض برجام از سوی ترامپ به مدت یک سال، تعهدهای خود را اجرا کرد.
وی درباره تعهدهای آمریکا در برجام، در ارتباط با فروش نفت ایران گفت: راستی آزمایی برای آمریکا ساده است، ما باید نفت بفروشیم و پولش بازگردد. باید نفت بفروشیم، هر مقدار که می خواهیم.
وزیر امور خارجه، درباره توافق ۲۵ ساله ایران با چین عنوان کرد: با توافق ۲۵ ساله که بزودی نهایی می شود، ایران باید جزیی از کمربند مواصلاتی با مشارکت چین و سایر کشورها باشد. در ارتباطات مخابراتی، مواصلاتی و خطوط انرژی، ایران در حال نقش یابی دوباره در منطقه است و در آن، ایران نقشی اساسی در تجارت و حمل ونقل دارد و می تواند حلقه وصل همه خطوط مواصلاتی روسیه، ترکیه، ارمنستان، آذربایجان و گرجستان باشد.
بهبود قیمت های نفت
بزرگ ترین معامله گر نفت خام جهان معتقد است که شاهد آثار مثبت واکسیناسیون مقابله با کرونا بر روند قیمت های جهانی نفت خام هستیم. به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، شرکت ویتول، بزرگ ترین معامله گر مستقل نفت جهان، مانند شرکت رقیبش گانور درباره افزایش اخیر قیمت نفت خام محتاطانه برخورد کرد. مایک مولر، مدیر منطقه آسیای ویتول، روز یکشنبه (۱۹ بهمن ماه) در مصاحبه با روزنامه گالف اینتلیجنس گفت: بازار به دلیل سرخوشی ناشی از واکسیناسیون عجولانه عمل می کند؛ اما همچنان به توانایی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در مدیریت عرضه اعتقاد دارد. به دلیل خوش بینی ناشی از واکسیناسیون ویروس کرونا از اوایل ماه نوامبر، قیمت های نفت خام افزایش یافته است و تقاضای انرژی به دلیل کاهش بی سابقه عرضه نفت خام ازسوی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) بهبود خواهد یافت. با این وجود، بسیاری از اقتصادهای بزرگ همچنان در قرنطینه شدید هستند و برخی از آنها بسختی در تلاشند تا بتوانند واکسن کافی تهیه کنند. قیمت نفت خام برنت در هفته گذشته، بیش از ۶ درصد افزایش یافت و به ۵۹ دلار و ۳۴ سنت برای هر بشکه رسید، این در حالی است که قیمت نفت خام دبلیوتی آی حدود ۹ درصد افزایش یافت، هر دو شاخص اکنون در بالاترین سطح خود در بیش از یک سال گذشته قرار دارند. توربیورن تورنکوئیست، مدیرعامل شرکت گانور نیز روز جمعه (۱۷ بهمن ماه) افزایش قیمت نفت فراتر از ۶۰ دلار برای هر بشکه را بعید دانست؛ زیرا رسیدن قیمت نفت به بالای ۶۰ دلار برای هر بشکه، سبب روانه شدن سیل آسای نفت خام ذخیره شده به بازار نفت می شود. وی گفت: به محض اینکه قیمت نفت به ۶۰ دلار برای هر بشکه برسد، تولید نفت سودآور می شود و انگیزه تولیدکنندگان برای افزایش ندادن تولید بسرعت از میان می رود. مولر در این باره گفت: واکسن ها سریع تر از انتظار بازارهای انرژی تولید شدند و تقاضای نفت چین بسرعت بهبود یافت. وی افزود: اما بهبود کامل، به افزایش مصرف در سایر نقاط جهان بستگی دارد. مدیر منطقه آسیای ویتول تصریح کرد: مسأله مهم، شروع بهبود تقاضا در بقیه جهان است؛ زیرا مصرف چین نمی تواند سریع تر از آنچه اکنون شاهد آن هستیم، افزایش یابد.
مدیر عامل شرکت انگلیسی - هلندی شل معتقد است که تقاضای نفت خام در سال ۲۰۲۲ به محدوده طبیعی خود باز می گردد. به گزارش خبرگزاری آرگوس مدیا، بن ون بوردن روز پنجشنبه (۱۶ بهمن ماه) اعلام کرد که تقاضای نفت در نیمه دوم سال بهبود می یابد و در سال ۲۰۲۲ به نوعی به حال عادی باز می گردد. وی گفت: مصرف جهانی نفت هم اکنون حدود پنج تا هفت درصد کمتر از سال ۲۰۱۹ است. مدیرعامل شل افزود: برای اینکه شاهد بهبود تقاضا باشیم، باید منتظر بهبود صنعت هوایی بمانیم که عاملی مهم در رشد تقاضا محسوب می شود. ون بوردن، انتظار دارد که تقاضای نفت در نیمه دوم سال جاری میلادی، بهبود قابل توجهی داشته باشد و تا سال ۲۰۲۲ از نظر مقدار مصرف به سطح پیش از همه گیری ویروس کرونا برسد. وی تصریح کرد: اما اکنون تصویرهای مختلفی از احیای تقاضا در مناطق مختلف جهان وجود دارد. مدیر عامل شل افزود: برای نمونه، شاهد بهبود روند تقاضای نفت ازسوی چین هستیم. اگر ژانویه امسال را با ژانویه ۲۰۲۰ مقایسه کنیم، نه تنها شاهد بهبود هستیم؛ بلکه رشد ۱۵ درصدی تجارت خرد را نیز تجربه خواهیم کرد.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت:
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت، مصرف بالای گاز و تغییر نکردن فرهنگ مصرف داخلی انرژی را چالشی بزرگ دانست و گفت: افزایش مصرف داخلی انرژی، در عمل سهمی را در بازار متناسب با ذخایر نفت و گاز ایران باقی نمی گذارد.
امیرحسین زمانی نیا در آیین گشایش سومین همایش تخصصی معرفی فرصت های سرمایه گذاری منطقه آزاد قشم در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی اظهار کرد: ایران تا سال ۲۰۴۰ میلادی همچنان رتبه نخست بزرگ ترین دارنده ذخایر گاز جهان را یدک می کشد و در رتبه پنجم، بالاترین رشد تولید گاز جهان قرار خواهد داشت. وی با اعلام اینکه تا سال ۲۰۴۰ میلادی، بالاترین رشد صادرات گاز جهان در اختیار ۶ کشور قطر، روسیه، آمریکا، استرالیا، کانادا و الجزایر قرار خواهد داشت، افزود: رشد مصرف داخلی گاز ایران، در عمل گازی برای صادرات باقی نمی گذارد، از این رو باید در فرهنگ مصرف این حامل انرژی تغییرهایی اعمال شود. معاون امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت با یادآوری اینکه قشم، ظرفیت لازم را برای تبدیل شدن به یکی از کانون های تولید و صادرات انواع حامل انرژی، بویژه محصولات پتروشیمی دارد، یادآور شد: برای رشد توسعه هاب (مرکز) پتروشیمی و پالایش نفت در جزیره قشم، باید تضمین های دولتی و حاکمیتی به سرمایه گذاران خارجی و بخش خصوصی داده شود. زمانی نیا از کاهش ۱۸ درصدی سرمایه گذاری در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و زغال سنگ پس از شیوع کرونا به عنوان یکی از چالش های پیش روی صنعت نفت جهان نام برد و عنوان کرد: کاهش سرمایه گذاری در یک بازه زمانی پنج تا ۱۰ ساله، افزایش تولید نفت و گاز را در جهان تحت تأثیر قرار خواهد داد. سومین همایش تخصصی معرفی فرصت های سرمایه گذاری منطقه آزاد قشم در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی ۲۰ و ۲۱ بهمن ماه امسال برگزار شد.
مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی:
مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی، به صدور مجوز ساخت پنج طرح پتروشیمی در قشم اشاره کرد و گفت: افزایش تولید پروپیلن، واردات سالانه ۲ میلیارد دلاری محصولات پتروشیمی ایران را نصف می کند.
شهرام رضایی با بیان اینکه به طور متوسط سالانه ۲ میلیارد دلار محصولات پتروشیمی و پلیمری وارد ایران می شود، گفت: در صورت افزایش ظرفیت تولید پلی پروپیلن، واردات محصولات پتروشیمی به کشور کاهش خواهد یافت. مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با اشاره به حرکت جهانی کشورهای نفت و گازخیز به سمت تکمیل زنجیره های ارزش از اتیلن، پروپیلن و پلی پروپیلن تصریح کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در مسیر افزایش تولید پروپیلن گام هایی جدی برداشته است. وی با اشاره به شکل گیری دو هاب پتروشیمی در عسلویه و ماهشهر، از قشم به عنوان یکی از مناطق نام برد که از ظرفیت بالایی برای تبدیل شدن به کانون تولید محصولات پتروشیمی برخوردار است، یادآور شد: گردش آب در سواحل جزیره قشم، به گونه ای است که نیاز به لایروبی اسکله ها و سواحل ندارد و در عمل، هزینه پهلودهی کشتی های غول پیکر در اسکله های قشم را به حداقل کاهش می دهد. رضایی با اشاره به صدور پنج مجوز برای ساخت توسعه صنایع پتروشیمی در جزیره قشم با محوریت تکمیل زنجیره ارزش متانول تأکید کرد: به طور قطع، قشم، هاب آینده صنعت پتروشیمی کشور بوده، به طوری که مطالعات جامع شکل گیری صنایع پتروشیمی در بزرگ ترین جزیره خلیج فارس تکمیل و برای اجرا ابلاغ شده است. مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه شکل گیری هاب پتروشیمی در شمال جزیره قشم «سلخ» دارای پیوست زیست محیطی است، تصریح کرد: تاکنون پنج طرح با ظرفیت تولید ۶ میلیون و ۷۶۰ هزار تن تولید محصول با هدف تکمیل زنجیره ارزش متان و متانول در دستور کار قرار گرفته است.
در یک سال گذشته
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران از حفر و تکمیل ۱۱۷ حلقه چاه نفت و گاز با ثبت متراژ حفاری ۸۵ هزار و ۶۱۶ متر طی یک سال گذشته خبر داد.
سیدعبدالله موسوی با تبریک ایام دهه مبارک فجر و چهل ودومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، ضمن تشریح آخرین دستاوردهای کارکنان این شرکت در یک سال اخیر گفت: از تعداد این چاه ها ۲۷ حلقه توسعه ای، چهار حلقه اکتشافی، یک حلقه توصیفی و ۸۵ حلقه تعمیری بوده که در گستره عملیاتی شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، مهندسی و توسعه نفت، فلات قاره و نفت مناطق مرکزی حفر و تکمیل شده است.
موسوی با بیان اینکه در این مدت حفاری ۱۸ حلقه چاه ۳۲۶ روز زودتر از برنامه پیش بینی شده انجام و برای بهره برداری به شرکت متقاضی تحویل شد، افزود: این موفقیت که در نتیجه تعامل میان متخصصان این شرکت و شرکت بهره بردار محقق می شود، از نظر تولیدی شدن زودهنگام چاه، ترخیص دکل و کاهش هزینه ها ارزش اقتصادی قابل توجهی دارد. وی در زمینه فعالیت های انجام شده در حوزه خدمات یکپارچه فنی - مهندسی که از سوی این شرکت به موازات عملیات حفاری و تعمیر چاه ها ارائه می شود، اظهار کرد: در بخش عملیات ویژه در مدت پیش گفته، نزدیک به ۱۴ هزار و ۸۶۰ متر حفاری جهت دار و افقی روی ۶۰ حلقه چاه و بیش از ۸۰۰ متر مغزه گیری صورت گرفت.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران، همچنین شمار خدمات ویژه از جمله نمودارگیری، نمودارگیری از سیال و چاه پیمایی را یک هزار و ۲۱۶ و خدمات فنی حفاری مانند سیمانکاری چاه ها، اسیدکاری، تزریق پذیری، آزمایش چاه با ساق مته، لوله مغزی سیار، لوله گذاری چاه، حفاری با هوا، حفاری به روش فرو تعادلی و... را ۳ هزار و ۷۱۱ مورد عنوان کرد.
وی افزود: با توجه به نامگذاری امسال به عنوان سال جهش تولید، این شرکت در زمینه توسعه فرصت های همکاری با شرکت های سازنده داخلی، دانش بنیان، مراکز علمی و پژوهشی درخصوص تأمین حداکثری قطعات، تجهیزات، کالا و مواد اقدام کرده که از جمله قراردادهای همکاری در بخش های ساخت تجهیزات سرچاهی، حفاری جهت دار و به روز رسانی ژنراتورهای دستگاه های حفاری است که بتازگی با شرکت های داخلی امضا و مبادله شده است.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران پیگیری، تمدید و استقرار استانداردها و گواهینامه های بین المللی مرتبط با مدیریت های کیفیت، محیط زیست، بهداشت حرفه ای، ایمنی و سلامت دکل های حفاری، برگزاری دوره های تخصصی با استفاده از بستر فضای مجازی با توجه به لزوم رعایت پروتکل های بهداشتی، تمهیدات کاربردی در زمینه پیشگیری و مقابله با همه گیری ویروس کرونا و ایجاد شرایط مناسب در خصوص حفظ سلامت کارکنان و استمرار کار دستگاه های حفاری، راه اندازی سامانه جامع دستمزد و مزایای کارکنان ارکان ثالث (HRM) برای نخستین بار از ابتدای امسال را از شمار اقدام های شرکت از دهه فجر سال گذشته تا امسال برشمرد و بیان کرد: اهداف این شرکت بر مبنای پروژه محوری، حفظ خط مشی و مشتری مداری ترسیم شده و همچنان پیگیری می شود.
مراسم رونمایی از کارت ایثار رزمندگان هشت سال دفاع مقدس با حضور فتح الله حسینی، مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران و جمعی از نمایندگان و مسؤولان امور ایثارگران شرکت های اصلی و فرعی صنعت نفت برگزارشد.
فتح الله حسینی، مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران در این مراسم، ضمن تبریک ایام الله دهه مبارک فجر و تاکید بر لزوم خدمت شایسته و با کرامت از صدور نخستین کارت های ایثارگران خبر داد. در این مراسم، نمایندگان امور ایثارگران شرکت های اصلی و فرعی صنعت نفت، پیشنهادات، راهکارها و مسائل خود را مطرح کردند و مشاور وزیر در امور ایثارگران، دستور پیگیری های لازم برای تسریع و تسهیل در خدمت رسانی به ایثارگران صنعت نفت را صادر کرد. همچنین در پایان این مراسم، نخستین کارت های ایثار رزمندگان هشت سال دفاع مقدس به همراه لوح تقدیر به امضای بیژن زنگنه، وزیر نفت از سوی فتح الله حسینی، مشاور وزیر و حجت الاسلام رضا رستمی، مشاور حقوقی امور ایثارگران به 6 نفر از ایثارگران اهدا شد.
مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران در حاشیه این مراسم، درباره اقدام های انجام شده در ستاد امور ایثارگران صنعت نفت و کارت ایثار اهدا شده، به «مشعل» گفت: در تمام کشور، نخستین وزارتخانه و دستگاهی که کارت ایثار را اهدا کرده، وزارت نفت است و در صنعت نفت، پالایش و پخش در این زمینه پیشقدم شد. وی افزود: سند راهبردی خدمات به رزمندگان تهیه و تصویب شده و برای اقدام به همه وزاتخانه ها و سازمان ها ابلاغ شده است. رونمایی و مراسم امروز، مهر تاییدی است بر اینکه صنعت نفت، نخستین قدم را در این زمینه برداشته و اولین وزارتخانه ای است که نسبت به این امر مبادرت ورزیده است. ما توانستیم از زمان تصویب که در تاریخ 19 آذرماه بود، ظرف سه ماه در وزارت نفت نخستین کارت های ایثار را اهدا کنیم. حسینی درباره ویژگی های کارت ایثار افزود: تمام مزایای قانونی اعم از معافیت ها یا کسر خدمت فرزندان ایثارگر یا بهره بردن از سهمیه سازمان سنجش و... در این کارت ها تجمیع شده و رزمندگان هشت سال دفاع مقدس می توانند از رفت وآمدها بکاهند و خدمات پراکنده را یکجا و در همان نقطه ای از کشور که ساکن هستند، دریافت کنند. مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران اظهار کرد: در صنعت نفت بیش از 30 هزار ایثارگر داریم و در سه ماه گذشته، برای تسهیل امور و خدمات این عزیزان و طرح و رفع مشکلات آنها و خانواده هایشان بیش از 10 جلسه با معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت و بیش از 10 جلسه دیگر با معاونان وزیر و مدیران ارشد شرکت ها برگزار کرده ایم. با ایثارگران هم جلساتی داریم و درِ اتاق ما به روی ایثارگران باز است. این دفتر متعلق به ایثارگران است و ما امانت دار آنها هستیم. وی در پایان گفت: تکیه و سرمایه ما اداره کل روابط عمومی وزارت نفت است و لازم است از زحمات این مجموعه کمال تشکر را داشته باشم. برای خدمت به ایثارگران، تمام صنعت نفت باید از هم سبقت بگیرند و این فرهنگ باید عملیاتی شود.
مبلغ تفاوت تطبیق کارکنان قراردادی مدت موقت شاغل در مشاغل اصلی تخصصی وزارت نفت افزایش یافت. به گزارش معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، به دنبال مصوبه شورای اداری صنعت نفت در زمینه افزایش مبلغ تفاوت تطبیق کارکنان قراردادی مدت موقت (مشاغل اصلی تخصصی)، این مبلغ به کارکنان پرداخت می شود. فرزین مینو، معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، پیش تر از انجام مراحل مقدماتی ازسوی این معاونت، برای افزایش و پرداخت مبلغ تفاوت تطبیق کارکنان قراردادی مدت موقت در مشاغل اصلی تخصصی (بند ۱۰) خبر داده بود. افزایش مبلغ تفاوت تطبیق بر مبنای اجرا از تاریخ ۱۳۹۹/۱/۱ مورد موافقت شورای اداری قرار گرفته است که بر این اساس، مابه التفاوت این افزایش نیز از ابتدای امسال محاسبه و به کارکنان قراردادی مدت موقت پرداخت می شود.
از سوی دیگر، جیره نقدی ماهانه کارگران رسمی صنعت نفت با ابلاغ دستورعملی ازسوی اداره کل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی تعیین شد. در این دستورعمل، مبلغ جیره نقدی ماهانه کارگران رسمی نفت در سال ۹۹ تعیین شده است.
همچنین، سقف و کف کمک رفاهی سالانه کارمندان قراردادی مدت موقت وزارت نفت ۱۵ درصد افزایش یافت.
برپایه این گزارش و به دنبال تصویب افزایش سقف و کف کمک رفاهی سالانه کارمندان قراردادی مدت موقت (برای سال ۹۹) در شورای اداری صنعت نفت، این مبلغ ۱۵ درصد افزایش یافت.
مابه التفاوت این مبلغ از ابتدای فروردین ماه امسال محاسبه و به کارکنان قراردادی مدت موقت پرداخت می شود.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران با اشاره به آغاز ساخت خط لوله انتقال گاز از خط لوله هفتم سراسری به قشم اعلام کرد: با سرمایه گذاری ۲۵ میلیون یورویی و ۲ هزار میلیارد ریالی، گاز تا سال آینده به بزرگ ترین جزیره خلیج فارس می رسد.
به گزارش شانا، محسن مظلوم فارسی باف با اشاره به آغاز عملیات اجرایی ساخت خط لوله ۵۹ کیلومتری انتقال گاز از خط لوله هفتم سراسری به جزیره قشم گفت: برای ساخت این خط لوله گاز حدود ۲۵ میلیون یورو و حدود ۲ هزار میلیارد ریال تأمین منابع مالی پیش بینی شده است، ضمن آنکه قطعات و لوله ها تأمین، پیمانکار انتخاب و عملیات اجرایی ساخت خط لوله آغاز شده است.
وی با اعلام اینکه پیش بینی می شود با هدف تأمین سوخت و خوراک صنایع پتروشیمی، پالایشگاهی و نیروگاهی و بر اساس برنامه زمان بندی تا سال ۱۴۰۰ گاز به قشم انتقال داده شود، تصریح کرد: در فاز نخست انتقال روزانه ۲۵ میلیون مترمکعب گاز در دستور کار قرار گرفته که برای اجرای این پروژه، یکی از پیچیده ترین عملیات ساخت خط لوله گاز در اعماق آب های خلیج فارس انجام می شود.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه هم اکنون معادل ۶ میلیون بشکه نفت خام گاز طبیعی در ایران تولید می شود، یادآور شد: ظرفیت تولید گاز کشور افزایش یافته است؛ اما جا دارد مشترکان خانگی، تجاری، نیروگاه ها و صنایع، صرفه جویی جدی و بهینه سازی مصرف گاز را در دستور کار قرار دهند.
مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به منظور جذب نیروی انسانی در پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز فراخوان داد.
در این فراخوان آمده است: علاقه مندان می توانند تا تاریخ ۲۷ بهمن ماه امسال نسبت به ارسال رزومه خود به نشانی الکترونیکی CIPMD.ae@nioc.ir اقدام کنند.
چهاردهمین نمایشگاه ایران پلاست با رعایت پروتکل های بهداشتی و با شعار «کسب و کار جهانی» برگزار شد
مشعل چهاردهمین نمایشگاه ایران پلاست، با حضور ۲۰۰ شرکت داخلی در چهار گروه کالایی و ۲۵۰ بازرگان خارجی و با رعایت همه پروتکل های بهداشتی مقابله با کرونا برگزار شد. وجه تمایز نمایشگاه چهاردهم در غیبت شرکت های خارجی، حضور پر رنگ شرکت های دانش بنیان و نیز برگزاری نمایشگاه مجازی و آنلاین بود که همزمان با آغاز به کار نمایشگاه فیزیکی به مدت دو هفته تداوم خواهد داشت.
این دوره از نمایشگاه ایران پلاست در سال پایانی دولت دوازدهم و با شعار «کسب وکار جهانی» روز یکشنبه،(۱۹ بهمن ماه )با حضور وزیر نفت، رؤسای کمیسیون انرژی و صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، سفیران کشورهای خارجی مقیم تهران، مدیران عامل بانک ها و بازرگانان خارجی در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران گشایش یافت.
بیژن زنگنه، وزیر نفت با تأکید بر اینکه صنعت پتروشیمی امسال در طلایی ترین سال خود قرار دارد، گفت: سیمای جهش چهارم پتروشیمی مشخص شده و تلاش می شود دو طرح مهم آن را در همین دولت آغاز کنیم. او یادآور شد، امسال 10 طرح از ۱۷ طرح تعهد شده افتتاح شده اند و مابقی نیز تا پایان سال افتتاح می شوند. وزیر نفت با بیان اینکه عمده توجه نمایشگاه ایران پلاست بر صنایع پایین دستی است، گفت: ما در این سال ها با توجه به بخش نفت، با همه ظرفیت ممکن برای تأمین انواع خوراک های هیدروکربوری با هدف توسعه بخش بالادستی پتروشیمی برنامه ریزی کرده ایم. وی با بیان اینکه تا سال ۱۴۰۰ ظرفیت ناخالص تولید پتروشیمی به ۱۰۰ میلیون تن به ارزش ۲۵ میلیارد دلار و در سال ۱۴۰۴ به ارزش ۳۳ میلیارد دلار به قیمت های سال ۹۵ می رسد، تصریح کرد: سیمای جهش چهارم پتروشیمی هم مشخص شده و دو طرح در همین دولت آغاز می شود. وزیر نفت، امسال را سال طلایی صنعت پتروشیمی با وجود شدیدترین تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی دانست و گفت: قرارمان این بود که امسال ۱۷ طرح پتروشیمی با ظرفیت ۲۵ میلیون تن افتتاح شود که تاکنون ۱۰ طرح افتتاح شده و بقیه نیز در ماه های آینده به بهره برداری می رسد. زنگنه با بیان اینکه دو طرح در سال ۱۴۰۰ به بهره برداری می رسد که بیشتر آنها بالای ۸۰ درصد پیشرفت دارند، گفت: وضع طرح هایی که در جهش سوم به بهره برداری می رسند، مشخص است و بعضی از آنها پیشرفت ۶۰ درصدی دارند. همچنین با ظرفیت بیش از ۹۰۰ هزار بشکه معادل نفت خام، خوراک برای صنایع بالادستی پتروشیمی اعم از گاز، ان جی ال و هیدروکربورهای مایع تأمین می شود. وی با تأکید بر اینکه امروز باید بیش از هر زمانی بر توسعه صنایع پایین دستی تمرکز کنیم، گفت: اگرچه توجه به این بخش به طور مستقیم، جزو وظایف وزارت نفت نیست؛ اما از آنجا که صنایع پایین دستی برای ما، یعنی صنعت پتروشیمی، بازار مطمئنی ایجاد و زنجیره ارزش را تکمیل می کند، بنابراین بتازگی در نشست هایی با هلدینگ های بزرگ پتروشیمی، از آنها به طور مستقیم خواستیم که در زنجیره پایین دستی ورود کنند. تاکنون هلدینگ خلیج فارس، تعهدهای زیادی را در این زمینه پذیرفته و امیدوارم بقیه هلدینگ ها نیز این تعهد را بپذیرند و به طور مستقیم وارد فعالیت در بخش پایین دستی شوند. زنگنه به صنایع پیشران که توسعه دهنده بخش پایین دستی در چهار زنجیره متانول، پروپیلن، اتیلن و بنزن است، اشاره کرد و افزود: طرح های تولید و انتقال پروپیلن به مناطق مرکزی و شمال شرق کشور از طرح های تعیین کننده است. به دلیل کمبود آب، بیش از یک میلیون و ۵۰۰ تن پروپیلن در عسلویه تولید و با خط لوله ای ۴۰۰ کیلومتری به شمال شیراز منتقل می شود، همین طور ۴۰۰ هزار تن پروپیلن در نکا، بندر امیرآباد تولید و با خط لوله حدود ۲۰۰ کیلومتری به منطقه عمومی دامغان منتقل و از آنجا به مناطق شمال شرق کشور ارسال می شود. وی همچنین کمک به توسعه صنایع پایین دستی و اشتغال را مورد توجه قرار داد و گفت: در این ارتباط بسیار فکر کردیم که چطور می توانیم به صنایع پایین دستی و فعال شدن آنها کمک کنیم، از این رو اعلام کردیم که در بخش هایی که خودمان دانش فنی داریم، می توانیم آن را رایگان در اختیار بخش خصوصی قرار دهیم. همچنین سود تسهیلات را کاهش دهیم که این موضوع در بودجه دیده شده است، ضمن اینکه تضمین خوراک و خرید محصول را هم داده ایم تا سرمایه گذاران بتوانند سرمایه گذاری کنند و برای طرح های خود وام بگیرند. زنگنه همچنین بر توجه به شرکت های دانش بنیان در این نمایشگاه تأکید کرد و گفت: این شرکت ها باید با ما ارتباط تنگاتنگی داشته باشند، بویژه اینکه می توانیم از طریق پارک نوآوری و فناوری ری به آنها کمک کرده و زمینه های رشد صنایع پایین دستی را فراهم سازیم. توجه به اشتغال، همچنان از اولویت های ماست و باید زمینه اشتغال جوانان تحصیلکرده را فراهم و همزمان به تعادل منطقه ای و توسعه متعادل در مناطق ایران توجه کنیم که انشاءالله شرکت های دانش بنیان می توانند در این بخش گام های مؤثری بردارند.
دولت طرحی را برای تخفیف قیمت خوراک پتروشیمی ها و پالایشی ها تدوین کرده، آیا آن را تأیید می کنید، افزود: هرگونه تخفیف اضافی برای خوراک پالایشگاه ها به مجوز قانونی نیاز دارد که این مجوز را هم مجلس شورای اسلامی باید صادر کند. از جانب دولت، پیشنهادی مبنی بر تخفیف خوراک به مجلس ارائه نشده است.
وزیر نفت همچنین در حاشیه نمایشگاه ایران پلاست در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به آینده نامعلوم سیاسی کشور و تحریم ها، جهش چهارم صنعت پتروشیمی دست یافتنی است، اظهار کرد: صنعت پتروشیمی در جهش دوم و سوم هم با تحریم روبه رو بود، جهش چهارم هم در همین دوره آغاز می شود. ما به زندگی در شرایط تحریم عادت کرده ایم و سه مجتمع بزرگ در عسلویه تعریف شده که دو مجتمع در عسلویه و خوراک آن نیز ترکیبی است و متوقف نمی مانیم. وزیر نفت گفت، این حرف ها که « صنعت پتروشیمی تحریم ناپذیر است»، بیشتر شعاری بوده و واقعا پتروشیمی تحریم پذیر است و افزود: آن دسته از افرادی که عنوان می کنند پتروشیمی تحریم ناپذیر است، به این دلیل است که می خواهند فداکاری و زحمات افراد مجاهدی را که در این صنعت کار می کنند، نادیده گیرند. همه موارد تحریم پذیر است، کارکنان و مدیران با مجاهدت و فداکاری تحریم ها را دور زدند و آمریکایی ها در هیچ بخشی برای ما کم نگذاشتند. زنگنه در پاسخ به پرسشی درباره اینکه چه تضمینی وجود دارد که دولت آینده، طرح هایی را که عملیات اجرایی آنها در ماه های پایانی این دولت آغاز شده، از جمله طرح پتروشیمی اسلام آباد غرب را انجام دهد، گفت: این طرح ها مصوب دولت و منابعش تأمین شده است. ما نمی توانیم با توجه به اینکه چند ماه از عمر دولت کنونی باقی مانده، کشور را تعطیل کنیم. تا آخرین روزی که مسؤولیت داریم، به وظیفه قانونی خود بدون هیچ کوتاهی و تنزلی عمل می کنیم. خطر واقعی این است که بگوییم با توجه به اینکه ماه های پایانی دولت است، کاری انجام ندهیم. ما کارمان را با قدرت انجام می دهیم و انشاء الله دولت های آینده هم کار را ادامه می دهند. وی درباره اینکه شنیده شده است وی درباره افزایش قیمت مواد اولیه خوراک صنایع پایین دستی هم گفت: هیچ دولتی نمی تواند در قیمت گذاری دخالت کند و تنها فساد و رانت به همراه دارد. وقتی قرار شد دولت در زنجیره قیمت گذاری دخالت نکند، تا آخر هم نباید آن را انجام دهد؛ بلکه باید آن را به قواعد بازار واگذار کند، فقط اینکه رقابت باشد و رانت نباشد.
بهزاد محمدی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان برگزار کننده اصلی نمایشگاه ایران پلاست هم در مراسم آغاز به کار این نمایشگاه، به ظرفیت تولید ۹ میلیون تن انواع پلیمر در کشور اشاره کرد و گفت: این عدد با بهره برداری از طرح های در حال ساخت جهش سوم صنعت پتروشیمی با ۱۲۰ درصد افزایش به ۲۱ میلیون تن در سال ۱۴۰۴ می رسد. وی به حضور ۱۴ شرکت دانش بنیان در این نمایشگاه اشاره کرد و افزود: ۲۰۰ بازرگان از ۱۰ کشور هند، ترکیه، آذربایجان، بوسنی، عراق، سوریه، اردن، افغانستان، کنیا و اقلیم کردستان از نمایشگاه ایران پلاست بازید خواهند کرد، همچنین نمایشگاه مجازی با حضور ۷۲ شرکت داخلی و دو شرکت خارجی نیز به مدت دوهفته برنامه ریزی شده است.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با اشاره به اینکه مجموع ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی با بهره برداری از ۱۰ طرحی که امسال محقق شد، از ۶۵.۸ میلیون تن در ابتدای سال به ۸۰ میلیون تن افزایش یافته است، ادامه داد: هم اکنون ۴۰ میلیون تن خوراک معادل ۹۰۰ هزار بشکه در روز در ۶۰ مجتمع تولیدی کشور به مصرف می رسد. محمدی با بیان اینکه هم اکنون ۳۵ میلیون تن محصول نهایی و قابل فروش در کشور تولید می شود که ۷۲ درصد صادر و ۲۸ درصد در داخل مصرف می شود، تصریح کرد: ۷۷ نوع کمیکال و ۱۸ نوع انوع پلیمر در قالب ۳۳۴ گرید در کشور تولید می شود و در پایین دست پتروشیمی به مصرف می رسد. وی رشد تقاضای جهانی محصولات پتروشیمی را ۴.۵ در مقابل یک درصد فرآورده های نفتی اعلام کرد و گفت: در دهه های آتی، شیب مصرف فرآورده های نفتی کاهش می یابد؛ اما مصرف فرآورده های پتروشیمی با شیب خیره کننده ای رو به افزایش است، بنابراین لازم است در توسعه کلان کشور به توسعه صنعت پتروشیمی بیشتر و جدی تر توجه و تمرکز شود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه هم اکنون ۹ میلیون تن انوع پلیمر در کشور تولید می شود، گفت: این عدد با بهره برداری از طرح های جهش سوم که در حال ساخت هستند، در سال ۲۰۲۵ به ۲۱ میلیون تن با ۱۲۰ درصد رشد می رسد. محمدی، سهم ایران از تولید سالانه ۴۲۰ میلیون تنی پلیمرها در جهان را ۲ درصد اعلام کرد و افزود: تولید پلیمرها در جهان به ۵۳۰ میلیون تن در سال ۲۰۲۵ خواهد رسید و سهم ایران از این سبد در سال ۱۴۰۴ به ۴ درصد افزایش می یابد. وی در بحث پلیمرهای پرمصرف، با اشاره به اینکه اکنون ظرفیت تولید پلی اتیلن ۵.۱ میلیون تن است، ادامه داد: از سال ۱۴۰۱ تولید طرح های پلیمری آغاز می شود و با تکمیل طرح های جهش سوم و طرح های خوراک ترکیبی به عدد ۱۳ میلیون تن پلی اتیلن در سال ۱۴۰۴ می رسیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه ظرفیت تولید پروپیلن از مجموع پالایشگاه و پتروشیمی حدود یک میلیون تن است و پروپیلن خاویار صنعت پتروشیمی است، گفت: در سال ۱۴۰۰ یک طرح پلی پروپیلن خمین به بهره برداری می رسد و به ظرفیت ۱.۲ میلیون تن می رسیم؛ اما در سال ۱۴۰۴ با اجرای طرح های راهبردی، تولید این محصول به عدد ۴.۵ میلیون تن خواهد رسید. محمدی یکی از گلوگاه ها در توسعه طرح های تولید پروپیلن را تأمین دانش فنی عنوان و اظهار کرد: دانش فنی پروپیلن از متانول و گاز طبیعی کسب شده و همین طور طرح PDH سلمان فارسی در حال اجراست و با مجموع طرح های MTP، GTP و PDH در سال ۲۰۲۵ به ظرفیت ۴.۵ میلیون تن می رسیم. اکنون طرح های GTPP اسلام آباد غرب که روز شنبه (۱۸ بهمن ماه) عملیات اجرایی آن آغاز شد، MTP گروه فاتح، PDH سلمان فارسی، PDH هیرسا پلیمر و PP ایلام در این زمینه فعال هستند. وی با بیان اینکه ظرفیت تولید PET از پتروشیمی تندگویان ۹۰۰ هزار تن است، اظهار کرد: طرح محب در چند ماه آینده با ۸۰ هزار تن ظرفیت و فرساشیمی در سال ۱۴۰۴ به بهره برداری می رسد، در مجموع تولید پت به ۱۳۰۰ هزار تن می رسد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، پلی استایرن را از پلیمرهای ویژه و گرانقیمت عنوان کرد و ادامه داد: اکنون ۸۷۰ هزار تن ظرفیت داریم و در سال ۱۴۰۱ با بهره برداری از طرح دالاهو در عسلویه و پارک استایرن به ۹۹۰ هزار تن می رسیم. هم اکنون از واحدهای تبریز و قائد بصیر ABS تولید داریم و با عملیاتی شدن پلیمر پادجم در سال ۱۴۰۱ از این تولید پایین عبور می کنیم و به ظرفیت ۳۳۰ هزار تن در سال می رسیم. محمدی با اشاره به اینکه این سه دسته پلیمر عنوان شده وابسته بهBTX، هم بنزن و پارازایلین است که هم اکنون عمده آن در پتروشیمی نوری تولید می شود، گفت: برای عبور از این وضع سه طرح مهم خوراک ترکیبی هرمز، آریا و کیان تعریف شده که با اجرای این سه طرح، وضع ما در حوزه بنزن و پارازایلین مناسب می شود و توسعه پلیمرها سرعت بیشتری می گیرد. معاون وزیر نفت، با بیان اینکه سرمایه گذاری در واحدهای پی وی سی بالاست و سرمایه گذاران کمتر از این طرح استقبال می کنند و اکنون ۸۵۰ هزار تن ظرفیت در این بخش داریم، ادامه داد: بتازگی گروه تدبیر، طرحی را در بندرعباس برای تولید PVC اعلام کرده که در حال بررسی است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با بیان اینکه ظرفیت تولید لاستیک (RUBBER) اکنون ۱۶۰ هزار تن در کشور است، افزود: ظرفیت تولید این محصول در سال ۱۴۰۲ با بهره برداری از طرح های صدف و پادجم به عدد ۳۵۰ هزار تن خواهید رسید. به گفته محمدی، اکنون ۲۷ مجتمع از ۶۰ مجتمع تولیدی فعال در کشور پلیمری هستند که در سال ۱۴۰۴ با تحقق جهش سوم صنعت پتروشیمی، مجموع مجتمع ها به ۱۱۳ مجتمع و شمار مجتمع های پلیمری به ۵۰ می رسد. معاون وزیر نفت با بیان اینکه فروش پلیمرها اکنون از ۹ میلیون تن ۵۴ درصد صادر و ۴۶ درصد در داخل مصرف می شود، گفت: در شرکت ملی صنایع پتروشیمی تلاش می شود افزایش تولید و متنوع سازی محصول محقق شود و در سمت وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) نیز باید بر تکمیل زنجیره ارزش در پایین دست و تکمیل زنجیره ارزش به منظور مصرف این مقدار از تولید تمرکز بیشتری شود. وی با اشاره به اینکه در کل ۸۵ نوع کاتالیست به ارزش سالانه ۲۷۰ میلیون دلار در صنعت پتروشیمی مصرف می شود، گفت: سهم پلیمری ها از این سبد ۵۰ میلیون دلار است و تا امروز ۲۰ نوع را ایرانی سازی کردیم که معادل ۱۲۵ میلیون دلار در سال است و تا ۱۴۰۱، ۳۶ نوع دیگر بومی سازی می شود و این عدد به ۱۹۵ میلیون دلار می رسد. محمدی با بیان اینکه در پایان سال ۱۴۰۰، ۷۰ درصد کاتالیست های موردنیاز صنعت پتروشیمی داخلی سازی می شود، ادامه داد: در مجموع در این صنعت ۶۵ دانش فنی فرآیند مصرف می شود که از این تعداد تا به امروز هفت دانش فنی بومی سازی شده و تا سال ۱۴۰۰ این عدد به ۱۰ دانش فنی می رسد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، همچنین با اشاره به افزایش صادرات محصولات پتروشیمی و عمل به تعهدهای صنعت پتروشیمی به سامانه نیما، گفت: صادرات محصولات پتروشیمی درهمین مدت تحریم ها در حال انجام است و آمارها حاکی از رشد صادرات دارد. محمدی در بازدید از چهاردهمین نمایشگاه ایران پلاست با اشاره به اینکه نمایشگاه امسال بی شک به دلیل شیوع ویروس کرونا همانند سال های گذشته نیست، گفت: این نمایشگاه فرصتی برای گفت وگو، مذاکره و تقویت همکاری میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان است. شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر افزایش ارتباط مطلوب و منطقی میان بالادست و پایین دست صنعت پتروشیمی تمرکز کرده و به دنبال این است که صنعت به سمتی حرکت کند تا محصولاتی در بالادست پتروشیمی تولید شود که مورد نیاز صنایع پایین دستی کشور است. معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی، با تأکید بر اینکه اجرای این هدف با تعریف طرح های راهبردی آغاز شده که این فرصت ها در اختیار سرمایه گذاران قرار داده می شود، اظهار کرد: جزییات طرح ها مشخص شده و بسته های سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران آماده است. در سال های آینده صنعتی خواهیم داشت که توسعه و توازن میان صنایع بالادست و پایین دست در آن بسیار با وضع کنونی متفاوت است. بنابراین بشدت به دنبال تقویت صنایع پایین دستی پتروشیمی و تولید خوراک مورد نیاز صنایع پایین دستی هستیم.
محمدجعفر کبیری، معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم در بازدید از نمایشگاه ایران پلاست بر نقش مهم وتاثیرگذار صنعت پتروشیمی در توسعه و اقتصاد کشور تاکید كرد و گفت: پتروشیمی ، نبض اقتصاد کشور است. کبیری به نقش مهم صنعت پتروشیمی در اقتصاد و توسعه کشور اشاره کرد و گفت: امروزه و در شرایط تحریم، پتروشیمی ها نبض اقتصاد کشور هستند و باید با هدف کاهش خام فروشی به سمت توسعه صنایع پایین دستی و تولید و صادرات محصولات نهایی حرکت کرد.
نمایشگاه چهاردهم، مهمانانی از بیرون صنعت نفت هم داشت که محور گفت وگوهایشان خودکفایی و توان تولید با وجود تحریم ها بود. فریدون عباسی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی پس از بازدید از نمایشگاه ایران پلاست تاکید کرد که امیدواری به خودکفایی پس از مشاهده نمایشگاه ایران پلاست افزایش یافت. او گفت: محصولات ارائه شده در نمایشگاه ایران پلاست، امیدواری به اشتغالزایی بیشتر، خودکفایی و قطع وابستگی به تجهیزات و مواد خارجی را افزایش می دهد و آمار ارائه شده از سوی مسؤولان ذی ربط نشان می دهد که در استفاده و به کارگیری از منابع خدادادی، باید بیشتر تلاش شود. وی با تأکید بر اینکه در صنعت پتروشیمی، پیشرفت های مطلوبی به دست آورده ایم، تصریح کرد: با مدیریت جهادی، می توانیم در مدتی کوتاه تر جهش های این صنعت را طی کنیم و دستاورد بیشتری داشته باشیم. همچنین با گسترش همکاری های صنایع نفت، گاز و پتروشیمی با دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و پژوهشگران می توانیم صادرکننده خدمات تخصصی در این صنایع بویژه حوزه پتروشیمی باشیم.
پیمان صالحی، معاون نوآوری و تجاری سازی فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری، مهمان دیگر نمایشگاه ایران پلاست بود. وی به همکاری مشترک وزارت نفت با شرکت های دانش بنیان اشاره کرد و گفت: امیدوارم با حفظ همین روند و حمایت های بخش دولتی از بخش خصوصی بتوانیم هر چه بیشتر در مسیر خودکفایی، صادرات و ایجاد ارزش افزوده با توجه به منابع خدادادی گام برداریم. معاون نوآوری و تجاری سازی فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری، درباره آینده شرکت های دانش بنیان در صنعت پتروشیمی با این توضیح که دانش بنیان از نظرما فرهنگ تحقیق، توسعه مداوم، خوداتکایی و خودباوری است و توانسته در صنایع مختلف جای خود را بازکند، افزود: هم اکنون 5 هزار و 500 شرکت دانش بنیان در کشور وجود دارد که مجموع فروش آنها در سال 1398 بیش از 120 هزار میلیارد تومان بوده است. صالحی بر حمایت دولت از شرکت های دانش بنیان و کاهش تصدی دولت تاکید کرد و گفت: اگر روند کنونی پیگیری شود، قطعا ما در آینده بسیار بیشتر از شرکت های دانش بنیان در صنایع مرتبط با پلیمر و پتروشیمی خواهیم شنید. وی به این پرسش که برای محافظت از شرکت های دانش بنیان از تغییر و تحولات سیاسی چه تدابیری اندیشیده شده است، با بیان اینکه ما در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، هیچوقت به موضوع علم و فناوری نگاه سیاسی نداریم، پاسخ داد: ما سعی کردیم بنیان این موضوع را در این معاونت که متولی حمایت از شرکت های دانش بنیان است، غیرسیاسی بگذاریم. امیدواریم این بنیانی که گذاشته شده، در آینده به هر صورتی که پیش می رود، دستخوش مسائل سیاسی نشود.
عزت الله اکبری تالارپشتی، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی هم پس از بازدید از ایران پلاست، این نمایشگاه را فرصتی مناسب برای نمایش رشد صنایع داخلی دانست و گفت: باور ما این است که صنایع داخلی در همه حوزه ها، بویژه صنعت پتروشیمی می تواند قله ها را فتح کند. مجلس، تحریم ها را بهترین فرصت برای تقویت واحدهای صنعتی داخلی می داند و کمیسیون صنایع و معادن نیز بر صادرات کالاهای داخلی تمرکز کرده است. وی با بیان اینکه واحدهای تولیدی و صنعتی رشد و پیشرفت چشمگیری داشته اند، افزود: با تمرکز بر صادرات، صنعت داخل رشد بیشتری خواهد داشت و صادرات، صنعت داخل را احیا می کند و باور ما این است که در صنایع مختلف از جمله صنایع پتروشیمی می توانیم قله های موفقیت را فتح کنیم.
نشست های تجاری B2B شرکت های فعال در صنعت پلیمر ایران و تجار کشورهای مختلف از جمله اقلیم کردستان، عراق و افغانستان در حاشیه دومین روز نمایشگاه ایران پلاست برگزار شد. فرج عبدالحسینی، مدیرعامل یک شرکت عراقی با بیان اینکه همه نیازهای تجار عراقی فعال در زمینه پلاستیک با کیفیت بالا در نمایشگاه ایران پلاست است، گفت: مردم عراق همواره از محصولات پلاستیکی ایرانی استقبال کرده اند. مدیرعامل یک شرکت فعال در زمینه پلاستیک پس از شرکت در نشست های تجاری B2B که در حاشیه چهاردهمین نمایشگاه ایران پلاست برگزار می شود، گفت: نمایشگاه بین المللی ایران پلاست، همچون سال های گذشته به طور منظم و قوی برگزار شد و برای بازرگانان عراقی فرصت خوبی است تا از دستاوردها و مواد اولیه شرکت های ایرانی بهره مند شوند.
وی افزود: امسال به دلیل شیوع بیماری کرونا برخی کشورها و شرکت های ترکیه ای و آسیایی در نمایشگاه ایران پلاست شرکت نکردند؛ اما ما شاهد هستیم که شرکت های ایرانی بخوبی توانسته اند جای این شرکت ها را بگیرند، به طوری که ما با برخی از این شرکت ها برای واردات مواد اولیه و تجهیزات وارد مذاکره شده ایم و بزودی در زمینه قیمت به توافق نهایی خواهیم رسید. همچنین در روز دوم نمایشگاه نشست های تجاری بازرگانان اقلیم کردستان با شرکت های فعال صنایع پلیمری ایرانی به منظور گسترش همکاری ها برگزار شد تا از نزدیک با نیازها و توانایی های یکدیگر آشنا شوند. رمضان حاجی رشید، عضو سابق پارلمان کشور عراق و مدیرعامل یک شرکت فعال در زمینه پلاستیک با بیان اینکه تنوع بالایی از محصولات مرتبط با صنعت پتروشیمی ایران در این نمایشگاه حاضر هستند، گفت: این نمایشگاه در گسترش روابط تجاری دو کشور بسیار حائز اهمیت است. عضو سابق پارلمان کشور عراق افزود: شرکت های ایرانی طی یک دهه اخیر، بخوبی جای خالی شرکت های خارجی در صنایع پایین دستی صنعت پتروشیمی را پر کرده اند. وی با اشاره به اینکه پیشرفت صنایع بالادستی و پایین دستی صنعت پتروشیمی ایران در سال های گذشته بسیار بیشتر از حد تصور بازرگانان اقلیم کردستان عراق است، ادامه داد: خوشحال هستیم که می توانیم در نمایشگاه ایران پلاست از محصولات و دانش فنی ایرانیان استفاده کنیم. حاجی رشید با تاکید براینکه علاقه مند به برگزاری نمایشگاه فعالان عرصه صنعت پتروشیمی ایران در اقلیم کردستان عراق هستیم، گفت: برگزاری این گونه برنامه ها سبب می شود بتوانیم بدون واسطه با تولیدکنندگان ایرانی آشنا شویم و قیمت تمام شده محصولات کاهش یابد. شیخ عطا محمد، نایب رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان اقلیم کردستان عراق نیز با تاکید بر نظم برگزاری این نمایشگاه در ایام همه گیری ویروس کرونا گفت: ایران از گذشته تاکنون در کنار اقلیم کردستان عراق بوده و بازرگانان عراقی و کرد علاقه دارند اجناس خود را از ایران تهیه کنند. بیشتر محصولات پتروشیمی ایران در بخش های بالادستی و پایین دستی از کیفیت مطلوبی برخوردار است و این امر سبب شده تا خرید این محصولات و فروش آنها در اقلیم کردستان و سراسر کشور عراق برای بازرگانان ما از جذابیت بالایی برخوردار باشد.
عطا محمد که سابقه چند دهه فعالیت در بازار ایران و اقلیم کردستان عراق را در کارنامه کاری خود دارد، معتقد است، اگر شرکت های ایرانی بتوانند کمی قیمت تمام شده خود را کاهش دهند،براحتی می توانند نه تنها بازارعراق؛ بلکه بازار سایر کشورهای همسایه را نیز از آن خود کنند. حسام الدین فیصل، مدیرعامل یک شرکت فعال در زمینه محصولات پتروشیمی اقلیم کردستان نیز اظهار کرد: طی دو روز گذشته بدقت از غرفه های موجود در چهاردهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست بازدید کردیم و خوشبختانه مذاکرات جدی و خوبی را تاکنون داشته ایم. وی افزود: حضور قوی شرکت های ایرانی در تمامی زمینه های کاری در صنعت پتروشیمی سبب شده تا حضور نداشتن شرکت های خارجی در این نمایشگاه، کمتر به نظر برسد. مدیرعامل یک شرکت فعال در زمینه محصولات پتروشیمی اقلیم کردستان گفت: هم اکنون کشورهای ایران، عربستان و اردن در عراق در زمینه مواد اولیه پتروشیمی با یکدیگر رقابت دارند و قصد داریم با افزایش واردات مواد اولیه و سایر محصولات پتروشیمی ایران به استان بصره از مزایای کالاهای ایرانی بهره مند شویم. کمال کریمی، مدیرعامل یک شرکت فعال در زمینه پلاستیک در اقلیم کردستان عراق، با بیان اینکه بیش از 10 سال است که با تجار و تولید کنندگان ایرانی در زمینه پلاستیک همکاری داریم، گفت: در روز دوم نمایشگاه بین المللی ایران پلاست ما موفق به توافق با پنج شرکت ایرانی در زمینه تولید و خرید محصولات شدیم؛ امیدواریم تا دو روز آینده نیز این توافقات به مرحله امضای قرارداد برسد.
آیا سرمایه گذاری های عظیم بخش خصوصی زمینه تحولات جدید در صنعت نفت می شود؟
مشعل طبق تعاریف رسمی و قانونی، صنعت نفت به سه بخش بالادستی، پایین دستی و میان دستی تقسیم می شود که در بسیاری موارد بخش پایین دستی و میان دستی با هم در یک گروه قرار می گیرند. صنایع بالادستی در صنعت نفت شامل بخش های اکتشاف، حفاری و تولید نفت خام و گاز طبیعی و بخش پایین دستی عموما به بخش های تصفیه نفت خام و تولید فراورده ها برای صنایع دیگر و فرآوری محصولات تقسیم می شود. این بخش، دنیایی از فناوری و محصول را شامل می شود که محصولات صنعت پتروشیمی، یکی از مهم ترین بخش های صنایع پایین دستی محسوب می شود. صنعت پتروشیمی به عنوان صنعتی که بخش قابل توجهی از فعالیت های آن در بخش میان دستی و پایین دستی انجام می شود، در حوزه خود توانسته است موفقیت های خوبی را کسب کند. پتروشیمی چند سالی است که شاگرد اول صنایع در جلوگیری از خام فروشی، میزان صادرات و درآمد ارزی و کمک به دولت بوده است. پتروشیمی در این سالها با وجود تحریم های گسترده صنعت نفت و تحریم های اختصاصی صنعت پتروشیمی و شرکت های اصلی خود بارها خبرهای خوش افتتاح را برای مردم ایران داشته است و دراین میان مگاپروژه های چند میلیارد دلاری را در دل خود دارد که یا مثل پروژه بزرگ بیدبلند خلیج فارس بهره برداری شده اند یا قرار است به زودی کلنگ بخورد.
صنعت پتروشیمی در این چند دهه فعالیت، همواره پس از تامین خوراک خود، محصولاتی را تولید کرده که به مرور تعداد و تنوعشان بیشتر شده است. این پروژه ها عموما تنها در بخش تامین خوراک با بخش بالادستی در ارتباط بودند و همواره تلاش می شد تا با تکمیل چرخه محصولات، تعداد بیشتری از محصولات از خوراک اولیه تامین شود و بیشتر به رویای قدیمی جلوگیری از خام فروشی نزدیک شویم. بسیاری از مجموعه های پتروشیمی هم در این سالها تلاششان در همین جهت بود و به نوعی ورود به بخش تامین خوراک و بخش های دیگر بالادستی به نحوی برای صنعت پتروشیمی قفل و ممنوع بود. این ممنوعیت شاید خط و مرز و حریم مشخصی نداشت، اما در عمل ضوابط و مقرراتی وجود دارد که این ارتباط و ورود مستقیم را ممنوع می کرد. به خصوص از زمانی که پتروشیمی ها با اجرای اصل 44 قانون اساسی خصوصی شدند، این فاصله گذاری با بخش بالادستی نفت بیشتر هم شد چرا که همه منابع نفتی جزء انفال و ثروت های عمومی است و اعمال حق حاکمیت و مالکیت عمومی بر منابع مذکور به نمایندگی از سوی حکومت اسلامی به عهده وزارت نفت است.
اما همین هفته قبل بود که موضوع ورود صنعت پتروشیمی به بخش بالادستی به عنوان یک خبر و یک پدیده از سوی رئیس جمهور، وزیر نفت و مدیران میانی این صنعت مطرح و اتفاقا از آن استقبال شد. شاید اگر صنعت پتروشیمی یک دهه قبل و یا قبل تر از آن برای ورد به بالادستی صنعت نفت تلاشی داشت، با آن موافقت نمی شد و اجازه چنین کاری داده نمی شد، اما حالا و در شرایطی که این صنعت علاوه بر مدیریت بخش های مختلف خود، به بخش های دیگر هم ورود پیدا کرده است و به عنوان بازوی اجرایی و مالی دولتها معرفی می شود، دیگر مثل قبل مقاومت قبلی را شاهد نیستیم.
صنعت پتروشیمی و هلدینگ خلیج فارس توانسته است پس از دهه های طولانی که رویای خاموش شدن مشعل های نفت روی زمین مانده بود، این رویا را محقق کند و گازهای همراه نفت در جنوب غرب کشور را جمع آوری و به عنوان خوراک و تزریق مجدد به چاه های نفت آماده کند.
هفته گذشته و در جریان بهره برداری رسمی از مگاپروژه بیدبلند خلیج فارس، حسن روحانی، رئیس جمهور با اشاره به برنامه تامین خوراک چنین پروژه عظیمی، حضور و فعالیت بخش خصوصی پتروشیمی در حوزه بالادستی صنایع پتروشیمی را بسیار ارزشمند دانست.
بیژن زنگنه، وزیر نفت هم با اشاره به بخش های مختلف این پروژه و منابع تامین خوراک آن تاکید کرد: «در واقع مگا پروژه بید بلند خلیج فارس، طرحی مادر است که فرزندان برومندی در پایین دست خود دارد». جعفر ربیعی، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس هم که سهامدار و کارفرمای اصلی این پروژه محسوب می شود، تاکید کرد: صنعت پتروشیمی ثابت کرده است می تواند برای تامین زنجیره ارزش خود وارد بخش بالادست شود و لازم است از اعتماد وزارت نفت که امکان سرمایه گذاری و حضور فعال صنعت پتروشیمی در بخش بالادست را فراهم کرد، قدردانی شود.او در نشست خبری خود هم از آمادگی هلدینگ خلیج فارس برای اجرای طرح های بالادست صنعت نفت و گاز به منظور تأمین خوراک پتروشیمی ها خبر داد و گفت: این موضوع دو دلیل دارد؛ پتروشیمی ها افزون بر توان مالی و فنی، برای تأمین خوراکشان انگیزه بیشتری دارند و می توانند این پروژه ها را در زمان بندی مناسب اجرا کنند. اما این موضوع در نشست تخصصی کنگره نفت و نیرو (هفته گذشته) بررسی شد. نشست تخصصی «تولید در بالادست با هدف پتروشیمی و مرز نقش آفرینی این صنعت» با حضور جعفر ربیعی، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، رکن الدین جوادی، عضو شورای عالی باشگاه نفت و نیرو و مدیرعامل پیشین شرکت ملی نفت ایران و کریم زبیدی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران و تنی چند از مدیران برگزار شد. ربیعی در این نشست به چالش کمیت خوراک مجتمع های پتروشیمی و مشکلات همیشگی در تأمین خوراک اشاره کرد و گفت: در صورتی مجتمع های پتروشیمی با حداکثر ظرفیت فعالیت و درآمدزایی خواهند داشت که خوراکشان به طور کامل تأمین شود.
به طور قطع، بهره وری پتروشیمی ها بسیار بالاتر از نفت و گاز است و دنیا نیز به همین سمت رفته و ما نیز باید در این مسیر حرکت کنیم.مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس با بیان اینکه ذهنیتی وجود دارد که بالادست صنعت نفت جزو سیستم دولتی است و هیچ کس حق ورود به آن را ندارد، افزود: از طرفی نیز کمبود بودجه و مقررات دست و پاگیر در سیستم دولتی سبب شده که مجتمع های پتروشیمی دغدغه و نگرانی تأمین خوراک داشته باشند، با وجودی که خوراک موجود است.ربیعی با اشاره به اینکه آرزو داریم همه زنجیره را کامل کنیم، تصریح کرد: شاید نطفه اش هم اکنون بسته شده است؛ زنجیره گاز مشعل تا پلی اتیلن در مگاپروژه بیدبلند خلیج فارس در اختیار هلدینگ خلیج فارس است و جای قدردانی دارد که این مرزهای بالادست و پایین دست هم اکنون برداشته شده و افتخار دارد که این زنجیره تکمیل می شود.اما رکن الدین جوادی، عضو شورای عالی باشگاه نفت و نیرو و مدیرعامل پیشین شرکت ملی نفت ایران معتقد است هنوز به میزان مطلوب وارد زنجیره ارزش پتروشیمی نشده ایم و باید این موضوع را جدی تر بگیریم. وی با اشاره به اینکه هیچ منع قانونی برای واگذاری تولید در صنعت نفت به بخش خصوصی به جز مخزن وجود ندارد، ادامه داد: در این میان نباید تردید شود، منتها نیاز به فرهنگ سازی است و باید با هدف راهبردی به توسعه صنعت پتروشیمی پرداخت.بر اساس این گزارش، به نظر می رسد موضوع ورود پتروشیمی ها به بخش بالادست بیشتر از هر چیز موانع ساختاری دارند. به عبارتی برای این توانمندی و همکاری مشترک، علاقه مندی و اشتیاق وجود دارد، اما مسئله مهم این است که این ورود با چه شیوه و اولویت و با چه سازوکاری در ارتباط با صنایع نفت و گاز انجام می شود تا تداخل ایجاد نکند. حالا دیگر صنعت پتروشیمی صنعتی هوشمند، مستقل، خودکفا و تا حد زیادی پردرآمد است و می تواند با این توانمندی و اعتبار به بخش بالاسری خود حداقل در بخش تامین چرخه نیازهای خود وارد شود. اگر امروز با یک مگا پروژه بیدبلند خلیج فارس نگاه ها این گونه به سمت صنعت پتروشیمی جلب شده و اعتماد ها را به دست آورده است، با اجرای مگاپروژه های چند هزار میلیاردی تومانی جدید، این روند شتاب می گیرد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان در گفت وگو با «مشعل»
مشعل مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان از تحقق 100 درصدی برنامه های تولید این شرکت خبر داده و اعلام کرد که براساس برنامه ریزی های صورت گرفته برای افزایش تولید، اقدام های لازم در حال انجام است و در این زمینه، پیشرفت قابل ملاحظه ای نیز حاصل شده است.جهانگیر پورهنگ در گفت وگو با «مشعل» به تعامل مناسب با سازندگان داخلی اشاره کرد و توضیح دادکه شاهد موفقیت های قابل توجهی از سوی شرکت های داخلی هستیم که با همکاری آنها، فعالیت های ما با وجود تحریم ها بدون وقفه در حال انجام است.
متن این گفت و گو در ادامه می آید:
سال 99 به عنوان جهش تولید نامگذاری شد. شرکت نفت و گاز اروندان این سال را تاکنون چگونه پشت سر گذاشته و چه اقدام ها و تعاملاتی با تولیدگنندگان داخلی داشته است؟
شرکت نفت و گاز اروندان، به عنوان جوان ترین شرکت بالا دستی همچون سایر شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران امسال برنامه این شرکت، بر محوریت نگهداشت و افزایش تولید بوده و خوشبختانه در ۶ ماه نخست امسال، برنامه تولیدی ما به شکل قابل قبولی محقق شده و در تلاش هستیم تا تعهدات برنامه نیمه دوم سال را نیزکامل محقق کنیم.
باید اشاره کنم که در این مقطع چند مورد تعمیرات اساسی کارخانجات شرکت نفت و گاز اروندان در دستور کار قرار گرفت که خوشبختانه با استفاده از تجهیزات ساخت داخل توانستیم بخوبی با رعایت پروتکل های بهداشتی آن را به انجام برسانیم. به عنوان نمونه تعمیرات اساسی سه ردیف مجموعه فراورشی کارخانه دارخوین، که طی 10 سال گذشته انجام نشده بود، با استفاده از فرصت کاهش تکلیفی اجرا شد. مهم ترین هدف این فعالیت ها و تعمیرات، استمرارتولید و بهبود عملکرد تجهیزات فرایندی است که شامل سرویس و کالبیراسیون همه شیرهای کنترلی، ادوات ابزار دقیق، شیرهای ایمنی،ترمیم نقاط آسیب دیده مخازن، تعویض تیوب های مبدل حرارتی و همچنین شست و شو و تمیزکاری ظروف تفکیک گر است. این تعمیرات با امکانات، دانش و تجهیزات داخلی و مهندسی معکوس انجام شده است. با وجود تحریم ها با استفاده از متخصصان و کارشناسان کشور و بهره گیری از توانمندی تجهیزات ساخت داخل توانستیم این اقدام ها را با موفقیت پشت سر بگذاریم. در نیمه دوم سال هم براساس برنامه ریزی هایی که برای نگهداشت و افزایش تولید صورت گرفته، اقدام های لازم در حال انجام است و افزایش تولید مطابق برنامه پیش می رود.
شرکـــت های داخلی از پیشرفت مناسبی برخوردار هستند که در این باره می توان به ســـاخت تجهیزاتی مثل کمپرسورها، پمپ ها و الکتروموتورها اشاره کرد که در این مسیر برخی شرکت های داخلی، موفقیت های قابل توجهی کسب و حتی موفق به اخذ گواهینامه های بین المللی شده اند. بر این اساس، شرکت نفت و گاز اروندان هم سیاست بهره گیری و استفاده حداکثری از ظرفیت های ساخت داخل را در دستور کار خود قرار داده که باید اشاره کنم در زمینه تحقق این مهم و براساس نیازهای یک سال اخیر، ۶۶ پروژه ساخت داخل تعریف شده که ۳۷ پروژه مشتمل بر ساخت ۳۸۵ قلم کالا نهایی شده و ۲۹ پروژه در دست اقدام است. اجرای پروژه ها، بیش از ۲۰ میلیارد تومان صرفه جویی در هزینه های شرکت به همراه داشته است و معتقدم که شرکت های داخلی، آستین بالا زده اند وخودکفایی صنعتی در مسیر پیشرفت است و صنعت نفت هم این بستر را برای پیشرفت آنها فراهم می کند.
شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)، به عنوان مجری طرح توسعه میدان های نفتی در غرب کارون با اتمام پروژه های حفاری و احداث تاسیسات سطح الارضی، چاه های آماده تولید و تاسیسات راه اندازی شده را برای بهره برداری به شرکت نفت و گاز اروندان واگذار می کند. تازه ترین مورد برنامه ریزی برای واگذاری ۲۰ حلقه چاه دیگر در میدان نفتی آزادگان جنوبی است که بزودی محقق خواهد شد. تاکنون حدود ۱۰۰ حلقه چاه میدان آزادگان جنوبی، تلمبه خانه غرب کارون و خطوط لوله جریانی آن به نفت و گاز اروندان واگذار شده که در ادامه این فرایند، کارخانه آزادگان شمالی نیز در مراحل نهایی واگذاری به این شرکت قرار دارد. افزون بر آن باید اعلام کنم که شرکت نفت و گاز اروندان آمادگی دارد، باتصویب هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران، راهبری تولید میدان یادآوران را هم به عهده بگیرد.
در میدان مینو، یک حلقه چاه از سوی اکتشاف انجام شده و ارزیابی آن در حال انجام است و فعلا در زمینه برداشت و بهره برداری از این میدان تصمیمی گرفته نشده و اینکه توسعه میدان مینو به چه شکل باشد در حال بررسی است. در میدان آرمان با توجه به حفاری اولین چاه اکتشافی، دیتاهای به دست آمده از سوی اکتشاف بررسی می شود تا برای اقدام های بعدی تصمیم گیری شود.
شرکت نفت و گاز اروندان، همسو با وظایف ذاتی خود، در زمینه مسؤولیت های اجتماعی نیز از طریق هماهنگی با مدیریت طرح توسعه و عمران مناطق نفتخیز شرکت ملی نفت ایران و از طریق بسیج سازندگی شرکت، در زمینه تأمین نیازهای شهرها و روستاهای پیرامونی تأسیسات، فعالیت های خوبی داشته است. در این زمینه می توان به احداث دو مدرسه در خرمشهر، مرمت و بازسازی تعدادی از مدارس، کمک رسانی به ساکنان منطقه در مقابله و پیشگیری از سیل، تهیه و توزیع بسته های معیشتی در قالب کمک های مؤمنانه کارکنان، تهیه و توزیع بسته های کمک آموزشی و تأمین بخشی از ملزومات بهداشتی در شرایط کرونایی موجود اشاره کرد. افزون بر این موارد، با توجه به تعریف ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار ازسوی مدیریت عمران مناطق نفت خیز برای اجرای پروژه های عام المنفعه در مناطق شادگان، دشت آزادگان و خرمشهر، شرکت نفت و گاز اروندان به نمایندگی از سوی شرکت ملی نفت ایران در این مسیر فعال است. نکته دیگری که غیر از مسئولیت اجتماعی لازم می دانم به آن اشاره کنم، آنکه مدیریت بهینه سازی مصرف انرژی در گستره عملیاتی شرکت نفت و گاز اروندان با جدیت در حال پیگیری است و در این خصوص کارگروه های فنی لازم، متناسب با تخصص های مورد نیاز به منظور استقرار سیستم مدیریت مصرف انرژی در دو فاز صنعتی و غیرصنعتی تشکیل و پس از طی فرایندهای مربوطه، شرکت مشاور واجد شرایط در اجرای ممیزی و استقرار استاندارد مدیریت انرژی انتخاب شد. با توجه به اهمیت موضوع بهینه سازی مصرف انرژی به عنوان ابزاری برای کاهش شاخص شدت مصرف انرژی در کشور، در آینده با استقرار این استاندارد در بخش های صنعتی و غیرصنعتی سازمان و نهادینه سازی آن، شاهد صرفه جویی قابل ملاحظه مصرف انرژی در همه سطوح ستادی و عملیاتی شرکت نفت و گاز اروندان خواهیم بود.
اولویت می تواند توسعه میدان ها باشد و در کنار آن، نگهداشت تولید که رسالت اصلی ماست؛ اما اولویت مهم و اساسی بایـــد توســعه میدان های مشترک باشد که همواره در دستور کار و مورد تایید بــــوده است.
پژوهش کارشناسان نفت و گاز مارون بر رفع نقص کامل پمپ های تزریق پساب
سعید سپهری کیان: یکی از نقاط قوت مهم و برجسته صنعت نفت کشورمان، توزیع مناسب سرمایه های انسانی بویژه کارشناسان و پژوهشگران توانمندی است که در گستره عملیاتی شرکت های بهره بردار فعالیت می کنند. شرایط تحریمی و حجم عظیم هزینه های ناشی از نگهداری و تعمیرات ماشین آلات دوار، کارشناسان این حوزه را برآن داشت تا با انجام مطالعات گسترده، چالش های موجود را مرتفع سازند.
با نگاهی اجمالی به رویدادهای چند سال اخیر، عزم و اراده کارکنان صنعت نفت همواره در مسیر به حداقل رساندن نیاز این صنعت به کالا و خدمات خارجی بوده است.
تسهیم دانش با شرکت های دانش بنیان و سازندگان تجهیزات فرایندی علاوه بر استفاده حداکثری از آموزه های فنی و تجارب ارزشمند نیروی انسانی، مسیر دستیابی به دانش روزآمد مرتبط با تولید را هموار ساخت.
الزام اصلی به کارگیری دانش و به تبع آن تجهیزات نوین، صیانت از زیست بوم پیرامونی و حفظ تاسیسات فرایندی برای حفاظت از جان مجاوران و دارایی های سازمان است. تاسیسات فرایندی، همواره نیازمند تعمیرات اساسی و نگهداری(براساس دستورعمل های عملیاتی، ایمنی و زیست محیطی) است؛ اما در برخی موارد، تغییر در شرایط مخازن و فشار چاه ها، تغییر در فرایند عملیاتی تاسیسات را اجتناب ناپذیر می کند. اینجاست که باید وارد عمل شد و فرایند یا تجهیزاتی را که دیگر پاسخگوی نیازهای جدید عملیاتی نیستند، اصلاح کرد. در اینجا، کارکنان نگهداری و تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، با پرورش یک ایده پژوهشی نوین، راهکارهای درخور تحسینی را برای رفع نواقص و چالش های اصلی پمپ های تزریق پساب واحدهای نمکزدایی ارائه کرده و نگرانی های موجود در خصوص ریسک عملیاتی و زیست محیطی منتج از نقص این پمپ ها را به حداقل رسانده اند.
در ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که واحدهای نمکزدایی، واحدهایی کلیدی در فرایند تولید و فراورش نفت به شمار می آیند؛ چراکه جداسازی نمک از نفت خام نمکی واحدهای بهره برداری در این تاسیسات صورت می گیرد. پمپ های تزریق پساب، یکی از مهم ترین تجهیزات دوار در واحدهای نمکزدایی بوده و هرگونه وقفه عملکردی آنها، مشکلات جدی را به وجود آورده و تبعات زیست محیطی فراوانی را به دنبال خواهد داشت.
پمپ سانداین، یکی از مهم ترین پمپ های تزریق پساب است که به دلیل ویژگی های منحصربه فرد خود، به شکل گسترده ای در صنایع نفت و پتروشیمی مورداستفاده قرار می گیرد و در واحدهای نمکزدایی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، بر اثر بروز اشکالات مختلف، دچار اختلال شده که در صورت عدم رفع سریع، علاوه بر تحمیل بار هنگفت مالی بر سیستم، ممکن است زمینه ساز وقوع مشکلات دیگری به لحاظ آلودگی زیست محیطی باشد و این می تواند تولید پایدار شرکت را تحت تاثیر قرار دهد. گفتنی است، طی چند سال گذشته، یک شرکت ایرانی، پمپ سانداین را بومی سازی کرده و در حال حاضر، بخش بزرگی از پمپ های پساب، نسخه ایرانی این پمپ هستند؛ اما این کلاس از پمپ های سرعت بالا، برای طراحی اولیه واحدهای نمکزدایی در نظر گرفته شده بود، حال اینکه با گذر زمان، نیازهای فرایندی منتج از تغییر فشار و میزان جریان چاه ها، تغییر یافته و باید برای رفع این چالش راهکار تازه ای یافت.
ناصر سروستانی، حسین رضایی و محمد بهداروند، از کارکنان اداره نگهداری و تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با پشتوانه غنی فنی و پژوهشی، بررسی اساسی ترین چالش های پمپ های تزریق پساب را در دستور کار قرار دادند. دو رویکرد اصلی این سه پژوهشگر، اصلاح فرایند نمکزدایی برای سازگارشدن با پمپ های موجود و نشان دادن نقاط قوت و ضعف مخازن پساب(Disposal Tanks) علاوه بر تعیین پمپ های کمکی روزآمد و قدرتمند دیگر برای بهبود فرایند در نمکزدایی هستند که در نهایت زمینه رسیدن به بالاترین راندمان در تولید پایدار را فراهم آورد. مطالعه استانداردهای مختلف طراحی، انتخاب، بازرسی و راه اندازی پمپ های سانتریفیوژ و همچنین گذراندن دوره های پیشرفته طراحی، انتخاب، مدارک قرارداد، بالانس، هم محوری و آنالیز ارتعاشات به صورت مستمر از سوی این تیم انجام شده است.
ارائه یک خروجی منسجم در رابطه با بررسی جامع مشکلات پمپ های سانداین با مطالعه موردی روی واحدهای نمکزدایی بخش غرب شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون و تحلیل مدار پمپ های تزریق پساب به کمک مدل نرم افزاری قدرتمند AFTرا می توان از نقاط قوت این کار پژوهشی برشمرد که توانسته با ارائه نتایج مطابق با شرایط میدانی، گامی بزرگ در مسیر مدلسازی دقیق مدار برای تحلیل وضعیت عملکردی پمپ، تست و ارزیابی تغییرات در مدل قبل از اجرا در سایت، آزمون شیوه های مختلف بهره برداری پمپ و مشاهده تاثیر آن از نقطه نظر دینامیک جریا ن بردارد. گفتنی است AFT که از نرم افزارهای قدرتمند در زمینه شبیه سازی دینامیک سیالات به شمار می رود، برای نخستین بار در سطح شرکت ملی نفت ایران برای انجام پژوهش بر پمپ های اینچنینی مورد استفاده قرار گرفت.
رویکرد حمایتی مدیران عامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون نسبت به این پژوهش، تیم را برآن داشت تا در خصوص استمرار پژوهش صورت گرفته در زمینه شناسایی، کاهش و حذف چالش پمپ های پساب و عملیاتی سازی دستاوردهای آن، با توجه به شرایط و محدودیت های موجود فنی و عملیاتی گام بردارند.
این تیم سه نفره در گام بعدی خود تلاش دارد با انجام بهینه سازی های اثربخش در مدار پمپ های تزریق پساب، سایزینگ و انتخاب پمپ های جدید متناسب با فرایند موردنظر بهره بردار و همچنین مطالعه، ارزیابی و انتخاب سیستم های پایش وضعیت، مانیتورینگ و حفاظت به منظور ارتقای سطح عملکردی پمپ های یادشده، ضمن کاستن از تعداد وقفه های فرایندی واحد، صرفه اقتصادی قابل توجهی را در این حوزه به ارمغان آورد. با توجه به بار مالی هنگفت ناشی از وقفه در تولید، هزینه های تعمیر خرابی تجهیزات دوار و ادوات کنترلی مربوطه که از دلایلی چون سایزینگ نامناسب، بهره برداری ناصحیح یا عدم در نظرگرفتن شرایط متغیر فرایندی در طراحی اولیه ناشی می شوند، با توجه و حمایت بیشتر مدیریت ارشد سازمان، می توان بسیاری از اهداف یادشده را محقق کرد تا در شرایط تحریمی، همچون همیشه موانع را از سر راه برداشت و پایداری تولید محقق شود.
سمیه راهپیما - سخن از ساخت داخل و حمایت از سازندگان داخلی در زمانی که کشور خود اتکاء و متکی به تولیدات درونزای خود باشد به طور قطع قدرت چانه زنی آن نیز در معادلات و معاملات بین المللی افزایش پیدا می کند. صنایع مختلف کشور همانند صنایع پالایش و پخش فراورده های نفتی سعی در بهره مندی و حمایت از سازندگان و تولید کنندگان داخلی دارند به گونه ای که بیشتر قطعات و تجهیزات مورد نیاز خود را از بازار داخلی خریداری می کنند. حمایت از تولید داخل یعنی تلاش برای بومی شدن فناوری های مختلف در حوزه تولید از طریق آزمون و مهندسی معکوس و ... . به دلیل اهمیت این موضوع در گزارش پیش رو به برخی اقدامات انجام شده شرکت پالایش و پخش فراروده های نفتی ایران اشاره شده است که در ادامه می خوانید:
غلامرضا باقری دیزج، مدیر عامل شرکت پالایش نفت تبریز می گوید: «شرایط تحریم باعث شده تا در صنعت نفت روی پای خود بایستیم و این تهدید را به فرصت تبدیل کنیم. استراتژی ما این است که حتی در شرایط متعادل نیز قطعات مورد نیاز خود را از شرکت های داخلی خریداری کنیم.»او با بیان اینکه 90 درصد قطعات یدکی و تجهیزات پالایشگاه تبریز داخلی است، ادامه می دهد: «از این میزان 50 درصد قطعات استانی است و همزمان توانمند سازی ملی و منطقه ای را افزایش می دهیم. برای این فرآیند کارگروه ویژه ای در نظر گرفته ایم. این مسیری است که باید طی کنیم تا کشور روی پای خود بایستند.»به گفته باقری، «از سال 1392 به بعد توانستیم با راه اندازی پروژه ای به ارزش 400 میلیون یورو فراورده بنزین را به یورو 5 تبدیل کنیم، اولین شرکتی هستیم که سامانه بازیافت به مشعل را نصب کرده ایم و با ابتکارات جدید و بدون ایجاد واحد جدید توانستیم واحد آیزومریشن را داشته باشیم. ضمن آنکه طرح های زیست محیطی بیش از 50 میلیون دلار را در دستور کارداریم، مهم ترین کاری که امسال داریم پروژه 300 میلیون دلاری احداث طرح تولید روغن های پایه گروه دو و سه است. با احداث این پروژه ها که در عرض سه تا چهارسال آینده اتفاق خواهد افتاد، کشور از واردات این محصولات بی نیاز می شود و صادرات نیز خواهیم داشت.»مدیرعامل شرکت پالایش نفت تبریز تاکید می کند: «در سطح ملی کاهش نفت کوره را داریم که بر اساس مشوق های قانونی 1.2 میلیارد دلاری تمام کارهای فنی مانند خرید دانش فنی، طراحی مقدماتی آن انجام شده است. هدف از آن، کاهش نفت کوره به زیر 5 درصد، کاهش میزان سولفور باقی مانده به زیر نیم درصد و تولید محصولات با ارزش افزوده بالا را داریم و سهامدار 50 درصدی پتروشیمی های مجاورخود هستیم.»
همچنین مدیرعامل شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند درگفت و گو با «مشعل» از تولید «نرمال هگزان» در این پالایشگاه خبر می دهد و می گوید: «واحد تولیدی نرمال هگزان می تواند در مجموع با تولید 50 هزار تن «نرمال هگزان›» یا «نرمال پنتان» به صورت جداگانه ظرفیت داشته باشد که حدود 55 میلیون دلار در سال برای شرکت سودآوری دارد. همچنین در این پروژه حدود 4 هزار بشکه در شبانه روز خوراک این واحد افزایش پیدا کرده که این مهم باعث افزایش 500 هزار لیتر بنزین در این شرکت شده است. علاوه بر این، تولید این محصول راهبردی در افزایش کیفیت بنزین تولیدی کل پالایشگاه هم تأثیر بسزایی داشته از آن جهت که میزان الفین این محصول را کاهش داده و به استانداردهای یورو 4 و یورو 5 نزدیک شده است.»غلامحسین رمضان پور ادامه می دهد: «پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند به جهت دارا بودن واحد های پیچیده RCD تنها تولید کننده سوخت کم گوگرد مورد نیاز صنایع کشتی رانی را هم به خود اختصاص داده است که این محصول با نام ATR140 در حال حاضر به عنوان یکی از محصولات ویژه در بورس عرضه می شود. در حال حاضر حدود 60 هزار تن از این محصول را که مورد نیاز کشتی رانی جمهوری اسلامی و شرکت ملی نفتکش است، ماهانه تأمین می کنیم.»به گفته او، «مطالعات اولیه در خصوص واحد تولید کک سوزنی انجام و با پژوهشگاه صنعت نفت قرارداد منعقد شده و فازهای اول و دوم یعنی مطالعات آزمایشگاهی و مطالعات تست پایلوت این کک اتمام یافته و نتایج آن مثبت بوده است. کک سوزنی به نسبت کک اسفنجی، دارای ارزش افزوده بالاتری است و مورد نیاز صنایع فولاد است که برنامه احداث این واحد را با ظرفیت تولید کک سوزنی کلسین شده به میزان 90 هزار تن در سال در دستور کار داریم. با نهایی شدن مطالعات طراحی پایه این واحد تا پایان سال 1400 اسناد مناقصه را آماده و پیمانکار معتبر اجرایی را انتخاب می کنیم و مراحل طراحی جزئی، خرید و نصب آن شروع خواهد شد.»مدیرعامل شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند می گوید: «جهت تأمین قطعات مورد نیاز، از سازندگان داخلی کمک گرفته ایم و تا کنون بیش از 96 هزار قلم کالا را به ساخت داخل رسانده ایم و از شرکت های سازنده ایرانی برای طراحی و تولید این قطعات کمک گرفته و آنها را حمایت کرده ایم.»
هاشم نامور، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندر عباس نیز از پیشرفت 40 درصدی طراحی پایه پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین شرکت پالایش نفت بندرعباس خبر می دهد و می گوید: « این شرکت طرح های توسعه محوری از جمله پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه با محوریت ساخت واحد کک سازی تاخیری و کاهش میزان نفت کوره و تولید فراورده های با ارزش افزوده بیشتر را در دستور کار دارد.»
او با اشاره به چشم انداز شرکت پالایش نفت بندرعباس مبنی بر دستیابی به جایگاه برتر پالایش نفت ایران در بهره وری، کیفیت فرآورده ها و رضایت مندی مشتریان، ادامه می دهد: «برای اجرای بزرگ پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین 3 سال زمان در نظر گرفته شده است که با هماهنگی و برنامه ریزی صورت گرفته، عملیات اجرایی پروژه با اعتبار 1 میلیارد و 500 میلیون دلار از نیمه سال 1400 آغاز می شود.»مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس می افزاید: «از مهمترین دلایل حرکت در راستای توسعه و ساخت واحدهای جدید بویژه واحدهای ارتقای کیفیت محصولات سنگین می توان به نیاز بازارهای بین المللی به سوخت پاک، ضرورت کاهش تولید سوختهای با ارزش افزوده کمتر، ارتقای کیفیت فراورده های تولیدی، تولید فراورده های منطبق با استانداردهای روز دنیا به لحاظ مسائل زیست محیطی و بهبود عملکرد اقتصادی و سودآوری بیشتر اشاره کرد.»
مهدی سلامی، معاون اقتصادی و برنامه ریزی پالایشگاه اصفهان می گوید: «با بهره برداری از پروژه های پالایشگاه اصفهان می توانیم بیش از 80 درصد تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه را از بازار داخل و سازندگان داخلی تأمین کنیم. سال آینده با بهره برداری از این پروژه ها می توانیم برای سهامداران خرد و کلان پالایشگاه سودآوری خوبی داشته باشیم.» به گفته او، «واحد تحقیق و توسعه پالایشگاه در رابطه با ساخت تجهیزات دوار گام های خوبی برداشته است مانند ساخت کاتالیست ایزومریزاسیون در واحد بنزین سازی که برای نخستین بار در سطح کشور با حمایت پالایشگاه اصفهان انجام شده است.» پیروزصیفی، جانشین خرید خارج در پالایشگاه اصفهان نیز با بیان اینکه پالایشگاه اصفهان یکی از صنایع پیشرو در صنعت کشور است، می گوید: «تمام کاتالیست مورد نیاز پالایشگاه از سوی سازندگان داخلی تأمین می شود، مهم ترین آن کاتالیست TGT است که تا کنون در سطح کشور بومی سازی نشده بود و با حمایت پالایشگاه اصفهان بومی سازی شده است؛ کاتالیست دیگری که تاکنون در کشور تولید نشده، کاتالیست واحد تصفیه گازوئیل است که یک قرارداد میان پالایشگاه اصفهان و یک تولید کننده داخلی است. ضمن آنکه ساخت قطعات مکانیک ثابت نیز توسط شرکت های داخلی تأمین می شود. در زمینه برق نیز می توان ادعا کرد، تمام تجهیزات خود را از داخل تأمین می کنیم.» او عمده ترین ضعف را در تولید بازار دقیق بیان می کند که در این زمینه سرمایه گذاران زیادی ورود کرده اند و سال آینده شاهد تأمین این کالا در بازار داخل خواهیم بود.
حمیدخدری، مدیر عملیات پالایشگاه تهران نیز می گوید: «یکی از بالاترین افتخارات پالایشگاه تهران تولید کاتالیست های گران قیمت در شرایط تحریم است که برای اولین بار با هماهنگی پالایشگاه تهران و یک شرکت داخلی روی خوراک واحدهای ایزومریزاسیون تولید شده است و در این زمینه شرکت های خارجی که ما را تحریم کرده بودند، خودشان به سراغ ما آمدند که با خرید کاتالیست از آنها مزایای ویژه ای برایمان در نظر می گیرند، اما هدف حمایت از ساخت داخل بود و این کاتالیست در پالایشگاه تهران ساخته شد.»
محمدرضا خلیلی، مدیر بازرگانی شرکت پالایش نفت تهران نیز می گوید: «بخشی از وظایف ما تأمین کالا و انبارش و نگهداری و توزیع در سطح پالایشگاه است. تأمین کالا عمدتاً بر اساس حمایت از ساخت داخل و بهره مندی از سازندگان خارجی انجام می شود، با توجه به سیاست های کلان کشور و فرمایشات مقام معظم رهبری در چندین سال اخیر، استراتژی شرکت پالایش نفت تهران به سمت ساخت داخل و حمایت از حرکت کرده است.» به گفته او، «اگر کالاهایی که در داخل تولید می شود، کیفیت خوبی داشته باشند، دیگر خرید خارجی نخواهیم داشت. بر همین اساس به منظور حمایت از سازندگان داخلی برنامه ریزی جامعی برای ساخت کالاهایی که تاکنون نمونه آن در کشور ساخته نشده را اجرایی کرده ایم.» خلیلی ادامه می دهد: «در حال حاضر بیش از 90 درصد کالا و تجهیزات مورد نیاز قطعات مکانیکی خود را از داخل تأمین می کنیم. این قطعات شامل ماشین آلات دوار می شود. هم اکنون به طور متوسط حدود 40 تا 50 هزار قطعه مورد نیاز خود را از سازندگان داخلی تأمین کرده ایم. به منظور ایجاد انگیزه برای سازندگان داخلی فرایندی تعریف کرده ایم و از شرکت های توانمند داخلی که خود اظهاری کرده اند، برنامه های بازدید گذاشته ایم که بخش مهندسی ساخت با قدرت این کار را شروع کرده است و در زمینه ساخت داخل بین شرکت های داخلی پیشتاز هستیم.» مدیر بازرگانی شرکت پالایش نفت تهران در ادامه با اشاره به ارزیابی 260 شرکت داخلی می گوید: «در این ارزیابی در فرایند ساخت و تأمین کالا انجام می شود و اگر شرکتی کیفیت کالای خوبی داشته باشد و به موقع تحویل دهد و قیمت مناسبی داشته باشد، جزو رتبه های اول قرار می گیرد و این رتبه بندی به گونه ای است که هر سه سال یک بار همایش تجلیل از شرکت های برتر را داریم که از آنها تقدیر می شود.» خلیلی خاطرنشان می کند: «اکنون قطعات برق و ابزار دقیق در مجموع پالایشگاه ها و صنایع داخلی کشور ساخت داخل نشده اند؛ از این رو برای آنها شرایطی فراهم کرده ایم و امکاناتی از قبیل قطعه و ... در اختیارشان می گذاریم و پیش پرداخت را از 50 درصد به آن ها می دهیم و تضمین خرید می کنیم.» وی تاکید می کند: «از سازندگان داخلی انتظار داریم تا سه اصل کیفیت، رقابت پذیری در مدت زمان تحویل و رقابت در قیمت داشته باشند. یکی از راه هایی که باعث می شود شرکت های توانمند را پیدا کنیم، برگزاری نمایشگاه هاست تا بتوانیم شرکت های توانمند را شناسایی کنیم و اطلاعات و نیازهای خودمان را با آنها به اشتراک بگذاریم و بتوانیم کالاهای مورد نیازمان را از صنایع داخلی تأمین کنیم.»
ابوالقاسم زمانی، مدیرکالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز می گوید: «از سال های اولیه تأسیس شرکت خطوط لوله و مخابرات ایران روی بومی سازی کالاهای مورد نیاز گام برداشته ایم، نمونه آن طراحی توربین های گازی است، باید گفت 90 درصد اقلام مورد نیاز خطوط لوله و مخابرات بومی سازی شده و داخلی هستند.» به گفته او، «بخشی از فرایندهای ساخت سازندگان داخلی نیازمند مواد اولیه هستند و توان اینکه مواد اولیه توسط تولید کنندگان داخلی تهیه شود را نیز داریم.» زمانی با بیان اینکه دستیابی به دانش فنی در داخل کشور بسیار قوی شده است و تحریم را تبدیل به فرصت کرده ایم، ادامه می دهد: «اکنون عموم اقلامی که داریم، توسط تولیدکنندگان داخلی تأمین می شود. ضمن آنکه توربین های گازی را که برای تعمیر به خارج از کشور می فرستادیم، اکنون در داخل کشور تعمیر می شود.» مدیرکالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تاکید می کند: «اگر سازندگان داخلی به سمت هم افزایی بروند و در ساخت یک قطعه با هم مشارکت داشته باشند؛ بعد از اینکه قطعه ای ساخت داخل شد در شرکت نفت آن را طبقه بندی می کنند و از خرید خارج به خرید داخل تبدیل می شود. امیدواریم سازندگان داخلی به خود اطمینان داشته باشند.»
در پایان مهرداد دهداری، مدیر اچ اس ای پالایشگاه ستاره خلیج فارس در حاشیه بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با اشاره به اقدامات انجام شده جهت مقابله با کرونا می گوید: «زمانی که اولین خبر وزارت بهداشت مبنی بر انتشار ویروس کرونا در چین منتشر شد، جلسات هماهنگی را برگزار کردیم و در این زمینه پیشرو در صنعت نفت بودیم و دستورعمل های بهداشتی، ماسک و .... را ابلاغ و دنبال کردیم.» دهداری ادامه می دهد: «حدود 45 اتاق را برای کمپ قرنطینه دنبال کردیم تا کسانی را که مبتلا به کرونا می شدند، دراین اتاق ها قرنطینه کنیم. ضمن آنکه پیگیری کسانی که مثبت می شدند را تا خانه هایشان داشتیم، با کمک سیستم غربالگری سرویس های ایاب و ذهاب را بیشتر کردیم؛ این امر زمانی اتفاق افتاد که چنین چیزی در کل کشور انجام نشده بود،» به گفته او، «در بخش بهداشت یکی از مجهزترین کلینیک ها را در پالایشگاه ایجاد کرده ایم و اتاق آی سی یو آن نیز افتتاح شده است.»
بازخوانی یک طرح ملی با تکیه بر توان ایرانی
ذخیره سازی انواع فرآورده های نفتی موضوع جدیدی نیست و این مهم سال های سال است که به گونه ای راهبردی در دستور کار وزارت نفت قرار دارد و به آن اقدام می شود. اما گاه شرایطی خاص بر جامعه حاکم می شود و آن را به موضوع و نگاهی ویژه تبدیل می کند؛ شرایطی مانند کرونا و شیوع گسترده این ویروس مرگبار که متاسفانه جان بسیاری از انسان ها را در سراسر دنیا گرفته است و با اشتهای سیری ناپذیر خود همچنان قربانی می گیرد. با ورود این ویروس منحوس به کشورمان در اسفندماه سال گذشته و تشکیل ستاد مقابله با کرونا، شیوه نامه های بهداشتی تدوین و پیرو آن محدودیت های سختگیرانه ای به دستگاه های دولتی و غیردولتی ابلاغ شد. در این اثنا نیز به واسطه قرار گرفتن در آستانه نوروز، با شکل گیری پویش «در خانه بمانیم» جاده های مواصلاتی عمدتا شمالی کشور نیز با هدف قطع زنجیره کرونا مسدود و سفرهای نوروزی لغو و مصرف بنزین تا حد قابل توجهی کاهشی شد. از سویی دیگر جلوگیری از انباشت فرآورده هایی همچون بنزین تولیدی پالایشگاه های ستاره خلیج فارس و بندرعباس، همچنین هدایت آن به سوی مخازن ذخیره سازی به موضوع مهمی بدل شد، آنقدر که طرح احداث خط لوله نائین- کاشان- ری و مخازن تعبیه شده در مسیر آن در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران کلید خورد و اجرای آن به شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران واگذار شد. آنچه می خوانید شرحی است بر این طرح با اشاره به کم و کیف اجرای آن.
خط لوله اینچ نائین– کاشان- ری به عنوان یکی از طرح های مهم و راهبردی در صنعت نفت، در مسیری به طول 420 کیلومتر احداث شده است و آغاز اجرای به سال 1390 باز می گردد. این خط لوله که در مسیر خود، مراکز انتقال نفت «نائین» و «کاشان» را دارد، در ادامه پیمایش به پایانه «ری» در استان تهران منتهی می شود. هدف از اجرای طرح ملی خط لوله نائین– کاشان– ری، دریافت فرآورده های نفتی پالایشگاه های جدید و ارسال آنها به تهران و ازآنجا به مناطق شمالی کشوراست. بندرعباس و ستاره خلیج فارس، پالایشگاه هایی هستند که خط لوله نائین– کاشان- ری فرآورده های آنها از جمله بنزین را دریافت و به تهران ارسال می کنند.
با تغییرات ساختاری در سه مرکز انتقال نفت رفسنجان، یزد و نائین، امکان انتقال فرآورده های نفتی مازاد به جنوب شرق کشور و ذخیره سازی آنها در مرکز انتقال نفت یزد، رفسنجان و کرمان فراهم شد و ثمره آنکه معکوس سازی خط 16اینچ از مرکز انتقال نفت نائین به سمت مرکز انتقال نفت رفسنجان بود، تیرماه 96 به بهره برداری رسید و مرکز انتقال نفت نائین را به مرکز ثقل این پروژه عظیم بدل کرد. در سال 98، خط لوله مزبور تکمیل شد، اما به دلیل تحریم های ظالمانه بین المللی، پمپ های مربوط به این پروژه آماده نشد، اما تا رسیدن پمپ های جدید، این خط نباید معطل و متوقف می ماند. از سوی دیگر، با شیوع بیماری کرونا از اواخر اسفندماه سال گذشته و پاسخ مثبت مردم به پویش در«خانه بمانیم»، سفرهای نوروزی و به تبع آن مصرف بنزین به نحو چشمگیری کاهش یافت. این دو موضوع یعنی آماده نبودن پمپ ها و شیوع ویروس کرونا موجب شد تا برای جلوگیری از انباشت بنزین تولیدی پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس، طرحی اجرا شود که هم به کاهش تولید فرآورده های نفتی این پالایشگاه ها به ویژه بنزین نینجامد و هم مشکل ذخیره سازی فرآورده های نفتی راحل کند.
بنا بر دستور مستقیم، علیرضا صادق آبادی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش، مقرر شد تا آماده شدن پمپ های جدید و ارسال آن به موقعیت پروژه خط انتقال نائین - کاشان- ری، به منظور جلوگیری از انباشت بنزین تولیدشده در پالایشگاه ستاره خلیج فارس و بندرعباس، از داشته های موجود بهره گرفته شود؛ از این رو خط لوله 14اینچی کمتر از یک کیلومتر به خروجی تأسیسات نائین – کاشان که در انتها به پایانه ری می رسد، متصل شد. با احداث خط لوله نائین– کاشان - ری، چند اتفاق مهم که از آنها می توان به عنوان مزیت های این طرح نام برد، رخ داده است؛ نخست آنکه فرآورده های نفتی دریافتی از پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس که اصفهان مقصد اولیه شان است، به اصفهان وارد نمی شوند و مستقیم به تأسیسات ری در استان تهران هدایت می شوند. در توضیح مزیت دوم این طرح همین بس که هیچ خط لوله ای از کاشان عبور نمی کرد و احداث خط لوله نائین– کاشان– ری موجب شد که کاشان در مسیر پمپاژ خط لوله و بهره مندی از فرآورده های نفتی قرار گیرد. جلوگیری از ترافیک جاده ای، به تبع آن مصرف نشدن مقادیر زیادی سوخت (گازوئیل) و کاهش تصادف در مسیر حرکت نفتکش های جاده پیما را می توان به عنوان سومین مزیت خط لوله 420 کیلومتری نائین - کاشان- ری برشمرد.
انتقال فرآورده های نفتی همچون بنزین در طرح احداث خط لوله نائین- کاشان – ری، پیش از آنکه پمپ های جدید مورد نیاز آن تامین شوند، تنها با این هدف که مازاد مصرف فراورده انباشت و به معضل بدل نشود، با استفاده از پمپ های قدیمی انجام می گرفت، اما هم اینک هم هشت پمپ جدید هر یک با ظرفیت دو مگاوات این مهم را انجام می دهند. پمپ هایی که چهار دستگاه آن در مرکز انتقال نائین و چهار دستگاه دیگر آن نیز در مرکز انتقال کاشان نصب و آماده یک رخداد مهم شده اند.
احداث خط لوله نائین- کاشان- ری از آن جهت که راهکار نجات بنزین تولیدی پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس در موارد پیش بینی نشده ای همچون کروناست، طرحی مهم در حوزه پالایش و پخش در مرکز ایران به شمار می آید و افتتاح رسمی آن سندی دیگر را در کارنامه صنعت نفت کشور ثبت خواهد کرد.
پژوهشگاه صنعت نفت
رئیس گروه فناوری و نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت با تأکید بر الزام پیاده سازی فناوری های دیجیتالی در صنعت نفت کشور گفت: این دسته از فناوری ها به صنعت نفت و گاز کمک خواهد کرد تا مشکلات سخت افزاری به سرعت شناسایی و نتایج با سطح بالایی از صحت و دقت پیش بینی شود. سعید شکری با بیان اینکه پیاده سازی این نوع فناوری ها در صنعت نفت و گاز، تزئینی نیست،بلکه یک الزام و امری تحول آفرین است که باید در اسرع وقت اتفاق افتد، تصریح کرد: بسیاری از چالش های عملیاتی که امروزه در صنعت نفت و گاز با آن روبه رو هستیم،از طریق این نوع فناوری ها قابل حل است. رئیس گروه فناوری و نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت اظهار کرد:هر روزه در مراحل مختلف تولید و عرضه محصولات و فرآورده های حاصل از صنعت نفت و گاز،حجم عظیمی از داده ها تولید و ذخیره می شوند و فرصتی ایجاد می کند که از این داده ها، با کمک فناوری های مبتنی بر الگوهای داده محور و هوش مصنوعی،به منظور تولید ثروت،ارتقای بهره وری و سودآوری بالاتر، استفاده کنیم.
شکری با اشاره به موضوع دوقلوی دیجیتال نیز گفت: تحول دیگری که به وسیله انقلاب صنعتی چهارم در صنعت نفت و گاز اتفاق می افتد دوقلوی دیجیتال یا همزاد دیجیتال نام دارد که در واقع بازنمایی مجازی از سیستمی فیزیکی در صنعت و مدلی زنده است و می تواند به طور هم زمان و به صورت سیستمی جداگانه، داده ها را از سنسورها دریافت و اطلاعات را به صورت برخط به سیستم فیزیکی ارسال کند.
به گفته وی این فناوری ها به صنعت نفت و گاز کمک می کنند که مشکلات سخت افزاری و فیزیکی به سرعت شناسایی و نتایج آن با سطح بالایی از صحت و دقت پیش بینی شوند. شکری تصریح کرد:بنا بر پیش بینی ها،سهم هوش مصنوعی در اقتصاد جهان در سال2030 به بیش از15تریلیون دلار خواهد رسید و تا آن زمان، نزدیک به 70 درصد شرکت های جهان حداقل یک نوع هوش مصنوعی را به کار خواهند گرفت. وی با بیان اینکه پژوهشگاه صنعت نفت،از سال ها پیش در این مسیر گام نهاده است، افزود: حذف خطاهای فرآیندی،بهینه سازی هم زمان فرآیند و طراحی سنسور مجازی در پالایشگاه های نفت و گاز،همچنین بهینه سازی هم زمان تولید،مدل سازی داده محور و چاه هوشمند در بالادستی نفت،ازجمله فناوری هایی است که پژوهشگاه صنعت نفت به پیاده سازی آنها در حوزه های پالایش داده ها و معتبرسازی آنها اقدام کرده است. شکری افزود: فناوری هوش مصنوعی می تواند به تولیدکنندگان نفت و گاز کمک کند تا ببینند تولید یک چاه نفت چه تغییراتی با زمان خواهد داشت. از طرف دیگر این فناوری در تجزیه وتحلیل داده های عملیاتی، بهبود عملکرد تجهیزات و در عملیات حفاری و اکتشاف نفت و گاز می تواند نقش کلیدی ایفا کند.
رئیس گروه فناوری و نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت با ارزیابی مطلوب از وجود ظرفیت های داخلی برای توسعه تحول دیجیتال،گفت: فارغ التحصیلان بسیار خوبی در دانشگاه های کشور وجود دارد و سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) نیز ایران را در زمره کشورهای برتر این حوزه ها گزارش کرده است. شکری تاکید کرد: در چند سال اخیر،شرکت های استارت آپ ودانش بنیان بسیاری در ایران و در زمینه این فناوری ها فعال شده اند. وی گفت: با توجه به ظرفیت های موجود در کشور و تجربیات و مطالعات پایلوتی و صنعتی انجام شده در پژوهشگاه صنعت نفت،با برنامه ریزی منسجم تر،سرمایه گذاری بیشتر و ایجاد شایستگی در بستر زیست بوم،می توانیم کشور را به یکی از قطب های فعال حوزه تحول دیجیتال در صنعت نفت و گاز دنیا تبدیل کنیم.
شرکت ملی گاز ایران
مدیرهماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران از بارگیری اولیه اسکله خدماتی سایت 2 پارس جنوبی در دهه فجر امسال خبر داد.
مسعود زردویان در بازدید ازپالایشگاه های یازدهم و دوازدهم و اسکله خدماتی سایت 2 پارس جنوبی اظهار کرد: روند پیشرفت فیزیکی اسکله خدماتی در سایت 2 پارس جنوبی بسیارمطلوب است و از تلاش شبانه روزی همکاران برای ایجاد فضای صادراتی بهتر حکایت دارد.
وی افزود: فضای صادرات فرآورده های گازی با تکمیل پروژه اسکله خدماتی در سایت 2 پارس جنوبی روند مناسبی خواهد داشت و در آینده ای نزدیک، شاهد موفقیت های بزرگی در این حوزه هستیم.
شرکت ملی نفت ایران
44 پروژه مسئولیت اجتماعی به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران،در دی ماه امسال تکمیل و تحویل دستگاه های بهره بردار شده است. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در دی ماه امسال، 44 پروژه را با اعتبار افزون بر 232 میلیارد ریال تکمیل کرده و به دستگاه های بهره بردار تحویل داده است.
ازمیان 44 پروژه تکمیل و تحویل شده،یک پروژه آموزشی (استان خوزستان)، هفت پروژه ورزشی(پنج پروژه داستان بوشهر، یک پروژه در استان خوزستان و یک پروژه داستان کهگیلویه وبویراحمد)، همچنین سه پروژه بهداشتی (استان خوزستان)، دو پروژه آب رسانی (استان بوشهر)، 30 طرح هادی (26 پروژه در استان خوزستان وچهارپروژه در استان بوشهر) و یک طرح خدماتی در استان سیستان و بلوچستان است. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، همسو با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران، اجرای پروژه های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه، آب رسانی، برق رسانی، خدماتی و... را در مناطق نفت خیز و محروم کشور در دستور کار دارد.
با حمایت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران و هم زمان با دهه فجر، سه طرح ورزشی در روستاهای کمتر برخوردار استان بوشهر به بهره برداری رسید.
برای اجرای این سه پروژه شامل احداث سه زمین چمن مصنوعی در روستاهای ایلشهر، شول ومیلک استان بوشهر هر یک به وسعت هزار و196مترمربع، افزون بر 6 میلیارد ریال اعتبار صرف شده است.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به عنوان بازوی اجرایی شرکت ملی نفت ایران در اجرای پروژه های عام المنفعه در مناطق کمتر برخوردار ایفای نقش می کند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب
شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب همسو با مسئولیت های اجتماعی خود و به منظور مقابله با بیماری کرونا، در رزمایشی دوروزه، اقدام به غربالگری خانوارهای روستایی و عشایری منطقه عملیاتی تنگ بیجار کرده است.
عبدالمحمد امینی اصل،فرمانده پایگاه مقاومت بسیج شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب گفت:این اقدام به منظور مقابله با بیماری کرونا، با همکاری دیگر سازمان ها ازجمله بسیج، دانشگاه علوم پزشکی و در قالب طرح شهید سپهبد سلیمانی انجام شده است. وی افزود:در این رزمایش دو روزه،خدمات رایگان بهداشتی، درمانی، دامپزشکی، حقوقی و قضایی، برخی خدمات لجستیکی و پشتیبانی و کمک مؤمنانه به عشایر مرزنشین ارائه شد.
به گفته امینی اصل، در قالب این رزمایش، رده های مختلف سپاه و بسیج ازجمله سپاه ناحیه ایلام، معاونت دفاع زیستی و سلامت، همچنین بسیج جامعه پزشکی، بسیج عشایری و بسیج حقوقدانان، خدمات تخصصی به مرزداران ارائه دادند.
هم زمان با دهه فجر انقلاب اسلامی نیز چهارمین مرحله رزمایش کمک های مؤمنانه در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با توزیع 400بسته حمایتی میان نیازمندان و اقشار آسیب دیده برگزار شد. در این رزمایش،به همت پایگاه مقاومت بسیج حضرت ولیعصر(عج)و مشارکت پایگاه بسیج شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب، بسته های معیشتی شامل مواد غذایی، بین خانوارهای کم برخوردار مناطق همجوار تأسیسات عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب توزیع شد.
بسته های معیشتی یاد شده از محل کمک های همدلانه کارکنان ستاد شرکت مناطق مرکزی ایران و شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب تهیه و بین خانوارهای کم برخوردار مناطق همجوار تأسیسات عملیاتی توزیع شده است.
شرکت نفت فلات قاره ایران
جمعی از مدیران ارشد سازمان های نظارتی کشور و رؤسای حراست صنعت نفت با همراهی مدیران و رؤسای اداره های ستادی و عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران از تأسیسات این شرکت در منطقه عملیاتی لاوان بازدید کردند.
این بازدید با هدف آشنایی هرچه بیشتر ارگان های نظارتی و تصمیم گیر کشور با چالش های پیش روی نفت فلات قاره در ابعاد مختلف سیاسی، امنیتی، بین المللی، عملیاتی، تدارکاتی، نیروی انسانی و... در فشرده ترین زمان ممکن برنامه ریزی و انجام شد.
گستردگی حوزه فعالیت های شرکت نفت فلات قاره ایران در فراساحل و میدان های مشترک، همچنین حساسیت فعالیت های این شرکت از جمله موضوعاتی بود که از سوی گروه بازدیدکننده مورد تاکید قرار گرفت.
این گروه از تأسیسات خشکی، نیروگاه ها، محدوده مخازن و اسکله نفتی بازدید و بلافاصله به مجتمع نفتی سلمان عزیمت کردند و از نزدیک با فعالیت های این سکو آشنا شدند.
پیش از این نیز جمعی از مدیران ارشد سازمان بازرسی کل کشور با همراهی مدیران و رؤسای اداره های ستادی و عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران از تأسیسات منطقه عملیاتی خارک بازدید کرده بودند.
حضور در سایت ان جی ال خارک، برگزاری نشست مشترک با مسئولان شرکت صنایع فراساحل (صف)، بازدید از مجتمع کارخانجات درود 3 و کارخانجات حوزه خشکی ابوذر و فروزان، همچنین بازدید از اتاق کنترل جدید DCS و کمپ زیتون مختص نیروهای غیررسمی، از بخش های مختلف سفر مدیران ارشد بازرسی کل کشور به منطقه خارک بوده است.
برگزاری نشست جمع بندی و ارائه گزارش فعالیت میدان های نفتی ابوذر و فروزان و حوزه میدان درود در منطقه خارک، بخش دیگری از برنامه مدیران ارشد سازمان بازرسی کل کشور به منطقه خارک بوده است.
شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن)
مجری طرح میدان نفتی مسجدسلیمان در شرکت متن، از تعمیر، نصب و راه اندازی دوباره پمپ های درون چاهی این میدان به همت پیمانکار ایرانی طرح خبر داد. سینا سپهری افزود: عملیات تعمیر نخستین پمپ درون چاهی (ESP) در میدان نفتی مسجدسلیمان در آذرماه امسال توسط یک شرکت ایرانی انجام شده است و کابل این پمپ در یکی از چاه های میدان نفتی مسجدسلیمان با موفقیت نصب شده و تا به امروز بدون هیچگونه مشکلی در حال فعالیت بوده است. وی با بیان اینکه این پمپ، نخستین پمپ تعمیر اساسی شده ESP به صورت کامل در صنعت نفت است، ادامه داد: با به کارگیری حداکثری توان پیمانکاران داخلی و تعمیر و راه اندازی دوباره پمپ ها، بیش از 300هزار دلار صرفه جویی در هزینه ها را به ازای هر پمپ شاهد هستیم. رضا حاجی هاشمی،رئیس مهندسی نفت طرح مسجدسلیمان در شرکت متن نیز صرفه جویی 70درصدی نسبت به خرید پمپ نو را از مزایای این اقدام عنوان و اظهار کرد: انجام کلیه مراحل مهندسی و اجرای عملیات تعمیر، نصب، آزمایش و راه اندازی توسط شرکت ایرانی انجام شده است و هم اکنون در حال برنامه ریزی برای تعمیر حداقل چهار دستگاه پمپ دیگر در این میدان نفتی هستیم. براساس اعلام شرکت متن،طراحی، نصب و راه اندازی این پمپ ها در میدان نفتی مسجدسلیمان برای نخستین بار در قالب قرارداد بیع متقابل بین شرکت متن و پیمانکار طرح انجام شده است و شرکت متن با در نظر گرفتن اهدافی مانند کاهش هزینه ها، با به کارگیری روش هایی نو در تعمیر،نصب و راه اندازی و استفاده از توان حداکثری پیمانکاران ایرانی، اقدام به راه اندازی دوباره آنها کرده است. میدان نفتی مسجدسلیمان در 125کیلومتری شمال شرقی اهواز در شهرستان مسجدسلیمان قرار دارد.
ایستگاه پایش آنلاین هوای محیط با هزینه ای بالغ بر 30میلیارد ریال، در طرح توسعه میدان آزادگان شمالی نصب، راه اندازی و افتتاح شد. این ایستگاه با حضورعیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و اشرفی،مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان خوزستان به بهره برداری رسید.
کوروش رضازاده،رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) گفت: براساس تعهدات موجود در مجوز زیست محیطی صادر شده از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان و وظایف محوله به وزارت نفت درباره اجرای بهینه قانون هوای پاک،طرح توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی موظف به ایجاد یک ایستگاه پایش لحظه ای هوای محیط در منطقه اثرگذاری خود شده بود.
وی با بیان اینکه همه مراحل لازم برای خریداری و نصب این ایستگاه توسط طرح توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی و نظارت این امور تا زمان راه اندازی کامل و ارائه اطلاعات برخط به صورت دقیق انجام شده است، افزود: ازآنجا که دریافت اطلاعات موثق از وضع آلودگی هوابراساس تحلیل داده های ایستگاه پایش هوای محیط انجام می شود، تصریح کرد: نصب و راه اندازی ایستگاه پایش کیفی هوا در طرح توسعه میدان آزادگان شمالی نیز با قابلیت سنجش گازهای هیدروکربنی صنایع نفت و گاز انجام شده است.رضازاده گفت:سامانه نصب شده توسط طرح توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی، توانایی بالایی در خواندن اطلاعات مربوط به آنالایزرها را دارد و با انجام محاسبات مربوط به شاخص آلودگی هوا،غلظت انواع ذرات و گازها را مشخص می کند.ایستگاه های پایش، اطلاعات مختلفی ازجمله غلظت آلاینده های مختلف هوا را در بازه های زمانی مشخص،ثبت می کنند؛این داده ها به طور میانگین ساعتی، استخراج و در مرحله بعدی شاخص روزانه ثبت،بررسی و با مقیاس های موجود در استانداردها مقایسه می شود.
پالایشگاه ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با بیان اینکه این واحد صنعتی برای تنوع تولید خود درآینده برنامه دارد، اظهار کرد: هم اکنون زنجیره متنوعی از محصولات متان، اتان، گاز مایع خام، میعانات گازی و گوگرد در پالایشگاه گازایلام تولید می شود.
روح الله نوریان در دیدار با نماینده ولی فقیه در استان ایلام از افزایش تولید 10ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد و گفت: در این زمان در تحویل گاز طبیعی به خط، 5 درصد، میعانات گازی 5 درصد و در مقدار تولید گوگرد 10درصد افزایش داشته ایم، افزون بر اینکه درهمین بازه زمانی، رشد160 درصدی در تولید گازمایع خام اتفاق افتاده که به پارس جنوبی و پتروشیمی ایلام تحویل شده است. وی با بیان اینکه پالایشگاه گاز ایلام به منظور بهره برداری و تصفیه گاز ترش استحصالی از چاه های گازی منطقه تنگ بیجار ساخته شده و تأمین گاز استان ایلام و استان های همجوار از اهداف آن است، افزود: خوراک پالایشگاه گاز ایلام از گازهای ترش میدان گازی تنگ بیجار تأمین و با خط لوله ای باظرفیت 6.8 میلیون مترمکعب در روز، وارد پالایشگاه گاز ایلام می شود و در مرحله دوم، این مقدار با اضافه شدن 3.4 میلیون مترمکعب در روز، به 10.2 میلیون مترمکعب می رسد. مدیرعامل شرکت پالایش گازایلام تصریح کرد: ایجاد صنایع بزرگ در هر منطقه می تواند تأثیر زیادی بر جنبه های مختلف اقتصاد داشته باشد که وجود این پالایشگاه از این قاعده مستثنا نیست. وی با اشاره به اینکه پالایشگاه گاز ایلام ازمعدود صنایع بزرگ فعال داستان است که تأثیری قابل توجه بر اقتصاد ایلام دارد، افزود: این واحد صنعتی برای افزایش درتنوع تولید محصولات جانبی، برنامه های مدونی طراحی کرده که در دست اجراست. نوریان ایجاد شغل برای حدود یکهزارنفر نیروی کار، ایجاد فرصت های شغلی غیرمستقیم، کمک به رشد و توسعه پیمانکاران بومی، خرید بخش قابل توجهی از تجهیزات عمومی مورد نیاز پالایشگاه داستان ومنطقه،همچنین حمایت از شرکت های دانش بنیان و مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی استان در زمینه های پژوهش را بخشی از نقش این واحد صنعتی در اقتصاد استان ایلام برشمرد. وی یادآورشد: این واحد صنعتی به عنوان تنها پالایشگاه غرب کشور، شرایط راهبردی خاصی را برای این شرکت وعمده مصرف کنندگان آن (بخش خانگی) به وجود آورده و وجود آن را به ویژه در فصل سرما که مصرف گاز افزایش می یابد، نقش آفرین کرده است. مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام تصریح کرد: افزون بر ایلام، استان های همجوار نیز از محصول گاز شهری این پالایشگاه که پیش از راه اندازی درسال 86 با افت فشار رو به رو بودند، استفاده می کنند. الله نورکریمی تبار، نماینده ولی فقیه داستان ایلام نیز گفت: به برکت انقلاب اسلامی در زمینه های مختلف صنعتی، نظامی، پزشکی، کشاورزی، ورزشی، هوافضا، نانوفناوری، اختراع ها، تولید علم و... در ردیف کشورهای برتر دنیا قرار گرفته ایم، در حالی که پیش از انقلاب خبری از این پیشرفت ها نبود. نماینده ولی فقیه داستان ایلام با بیان اینکه با راه اندازی فاز دوم این واحد صنعتی هم تولید بیشترمی شود و هم اشتغال زایی جوانان این دیار افزایش می یابد، تلاش مسئولان این واحدصنعتی رابرای تضمین تولید گاز در استان واستان های همجوار قابل تقدیرخواند و افزود: خوشبختانه با تولید پایدار و مستمر این مجموعه، مشکل قطع گاز در استان ایلام مشاهده نشده است.
شرکت نفت و گاز پارس
رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی در بازدید از فاز 14 پارس جنوبی گفت: همه در افتخارآفرینی های پارس جنوبی شریک هستند و باید از وزارت نفت که در پیشبرد این طرح ها موفق عمل کرده، قدردانی کرد. پرویز فتاح با حضور در سایت 2 پارس جنوبی و منظرگاه پالایشگاه طرح توسعه فاز 14، گزارشی از روند پیشرفت آخرین پالایشگاه در حال توسعه پارس جنوبی از سوی مسئولان اجرایی این طرح دریافت کرد. وی، تکمیل طرح های پارس جنوبی را دستاوردی بسیار بزرگ و از آثار پیروزی انقلاب اسلامی عنوان و اظهار کرد:این دستاوردها ثمره اعتماد به مهندسان، متخصصان و کارگران کشور است. رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی با بیان اینکه طرح های میدان پارس جنوبی از جمله فاز 14 به لحاظ اهمیت و حجم کار در دنیا بی نظیر است، تصریح کرد: در توسعه پارس جنوبی،مهندسان و کارگران ایرانی به فرمایش مقام معظم رهبری عمل کرده اند که نتیجه آن به ثمر رسیدن همه فازهای آن و توسعه پالایشگاه فاز14 به عنوان آخرین برگ زرین این میدان گازی است. رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه سرمایه گذاری بسیار عظیمی در منطقه پارس جنوبی صورت گرفته است، افزود: این سرمایه گذاری ها در شرایط تحریم اقدامی بسیار بزرگ و نشانگر عقلانیت نظام است. فتاح با بیان اینکه باید از دستاوردهای دولت در پارس جنوبی قدردانی کرد، اظهار کرد: مدیران،مجریان و پیمانکاران در خط مقدم اقتصاد هستند و فاز 14 پارس جنوبی تجلی اقتصاد مقاومتی است.
محمدمهدی توسلی پور، مجری طرح توسعه فاز 14پارس جنوبی نیز با تاکید بر رویکرد حمایت از ساخت داخل در این طرح،گفت:وزارت نفت در زمینه ساخت و تأمین تجهیزات مهم پارس جنوبی ازجمله تجهیزات ثابت و دوار پالایشگاه،حمایت بسیار خوبی از سازندگان و پیمانکاران ایرانی داشت به طوری 100درصد این تجهیزات داخلی سازی شده است. وی با اشاره به اینکه هم اکنون از بخش فراساحل فاز 14 پارس جنوبی،روزانه 56 میلیون مترمکعب گاز غنی برداشت می شود، تصریح کرد: تولیدات این طرح، مصرف گاز معادل یک تا دو استان کشور را تأمین می کند. طرح توسعه فاز 14پارس جنوبی از سوی شرکت ملی نفت ایران به کنسرسیومی متشکل از هشت پیمانکار ایرانی واگذارشده است و بخش فراساحل آن اسفندماه 1398 به طور کامل به بهره برداری رسید.
منطقه 6عملیات انتقال گاز
سهم عمده گاز انتقالی در منطقه 6عملیات انتقال گاز به صنایع جنوب وجنوب شرق کشور اختصاص داده می شود. مهدی جمشیدی دانا، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در بازدید از منطقه 6عملیات انتقال گاز گفت: این منطقه وسیع ترین منطقه عملیاتی انتقال گاز کشور است وسهیم بودن در رشد صنایع ازجمله صنایع نیروگاهی و پالایشگاهی، از ویژگی های مهم آن به شمار می رود. وی با اشاره به رهایی از وابستگی به کالاها وتجهیزات خارجی اظهار کرد: امروز عجین شدن خودکفایی با استراتژی شرکت انتقال گاز ایران موجب شده است تا نگاه ویژه ای از سوی همکاران من در مجموعه شرکت انتقال ایران به بومی سازی دانش تعمیرات و نگهداری به وجود آید. جمشیدی دانا تعمیر وتست کنترل باکس توربین را ازموارد قابل طرح در این زمینه عنوان و اظهار کرد: ساخت شیرهای نیوماتیک کنترلی، تعویض شیرهای پوزیشنر آنتی سرچ تأسیسات، ساخت لوله های هوای ایربلید، ولوها و تعمیر کارت های برد کنترلی ژنراتورگازی نیز از جمله مواردی هستند که در داخل بومی سازی شده اند و صرفه اقتصادی قابل توجهی ایجاد کرده اند. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران درباره برون سپاری برخی فعالیت ها نیز گفت: به منظور توانمندسازی صنعتگران محلی و حمایت از پیمانکاران داخلی، پکیج برون سپاری یکی از تأسیسات و دو مرکز بهره برداری منطقه 6 در دست مطالعه و آماده سازی است که انتظار می رود تا پایان سال آینده این مهم محقق شود. جمشیدی دانا با بیان اینکه با تدابیراصولی و نهادینه سازی فرهنگ مشارکت، سعی بر آن داریم که همه کارکنان در توسعه امورمناطق مشارکت داشته باشند، لازمه تحقق چنین موضوعی را ارزش گذاری به ایده های کارکنان و داشتن برنامه مدون در این زمینه عنوان کرد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از افتتاح ساختمان کارگاه آموزشی کار در ارتفاع و کارگاه و آزمایشگاه محیط زیست واقع در مجتمع آموزش فنون اهواز در دهه فجر امسال خبر داد. احمد محمدی با بیان اینکه به کارگیری دقیق ضوابط اچ اس ای و توجه حداکثری به ایمنی، محیط زیست و جامعه، شرط بقای صنعت نفت در هر منطقه نفت خیز است، به اهمیت افتتاح کارگاه آموزشی کار در ارتفاع در مرکز آموزش فنون اشاره و تصریح کرد:در جهت کاهش ضریب حوادث،موضوع کار در ارتفاع نیازمند آموزش بود و کارگاه مزبور با توجه به این مهم ایجاد و راه اندازی شده است. وی فعالیت این کارگاه و آزمایشگاه محیط زیست را با قابلیت آنالیز دقیق و مستمر آلاینده های شیمیایی و فیزیکی در مجتمع آموزش فنون اهواز مهم برشمرد و افزود: هم زمان با راه اندازی این بخش ها،بهره برداری از13 تجهیز مرتبط با آنها نیز آغاز شده است. علی ستوده، معاون آموزش و بهبود منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران نیز با بیان اینکه طبق استانداردهای بین المللی هر فردی که در این قبیل مشاغل فعالیت می کند باید آموزش های مربوط به کار ارتفاع را فراگرفته باشد، افزود: راه اندازی کارگاه کار در ارتفاع در مجتمع آموزش فنون اهواز، به همت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، اقدامی اثربخش و بسیار مثبت در این زمینه است. وی همچنین با بیان اینکه توجه به محیط زیست نیز از جمله مطالبات جهانی به شمارمی رود، اظهار کرد: یکی از مسائل کلیدی در بخش مسئولیت های اجتماعی، محیط زیست است که شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در این زمینه نیز اقدام های قابل توجهی داشته است. معاون آموزش و بهبود منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران، مجتمع آموزش فنون اهواز را درش مار مهم ترین مراکز آموزشی شرکت ملی نفت ایران و صنعت نفت خواند و افزود: این مجتمع به لحاظ برخورداری از فضای مناسب، نیروی انسانی کارآزموده، تجهیزات، کارگاه ها و آزمایشگاه ها،جایگاه برجسته ای در سطح شرکت ملی نفت ایران دارد و تمرکز بر این است که دوره های آموزشی شرکت ملی نفت ایران در مجتمع فنون اهواز برگزار شود.
پخش فرآورده های نفتی خراسان رضوی
واحد تولید بنزن پالایشگاه زال پارس فریمان هم زمان با دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی با حضورعلیرضا رزم حسینی، وزیرصنعت، معدن و تجارت به بهره برداری رسید. مدیرعامل پالایشگاه فریمان گفت: واحد تولیدکننده بنزن مورد مصرف در ارتقای کیفیت و اکتان سوخت بنزین، با ظرفیت تولید سالانه 72 هزارتن در زمینی به مساحت 5 هزار مترمربع در کیلومتر 45 جاده مشهد - فریمان واقع در جنوب مرکز استان خراسان رضوی ساخته شده است. مهدی سنگچولی هزینه تاسیس این واحد صنعتی را 1500میلیارد ریال با ایجاد اشتغال مستقیم برای 150نفراعلام و اظهارکرد:محصول این پالایشگاه بابالاترین استانداردهای اروپایی با خلوص بالای 85 درصد تولید می شود. وی افزود: پالایشگاه زال پارس سال1383باهدف ایجادپایگاهی برای ذخیره سازی مواد نفتی تاسیس و در راس مثلثی واقع شد که بتواند مراودات فرآورده های نفتی با کشورهای همسایه (ترکمنستان و افغانستان) را انجام دهد. به گفته سنگچولی این پالایشگاه براساس تصویب دولت مبنی بر ورود بخش خصوصی به عرصه ذخیره سازی فرآورده های نفتی در سال1385نخستین انبار نفت کوره بخش خصوصی را ایجاد کرده است. وی اظهار کرد: شرکت پالایش زال پارس با به کارگیری توان خود برای بهینه سازی فرآورده های پتروشیمی و تولید سوخت با کمترین مقدار آلودگی زیست محیطی، هم اکنون تامین بهنگام و مستمر نفت و گازمورد نیاز نیروگاه های شرق کشور را تضمین کرده است. بنزن در تولید صنعتی مواد و مصنوعات پلاستیکی، رزین، نایلون، روغن های روان ساز، مواد رنگی، شوینده ها و پاک کنندها، سموم و انواع آفتکش و لاستیک مصنوعی به کار می رود؛ این محصول مایعی بی رنگ و معطر به سرعت بخار می شود و قابلیت اشتعال بالایی دارد. این ماده(بنزن) در بسیاری از ترکیبات همچون آسپرین و ماده منفجره تری نیتروتولوئن نیز وجود دارد. افزودن بنزن به بنزین، عدد اکتان این سوخت رایج را افزایش و احتمال کوبش موتور خودرو را کاهش می دهد، اما به دلیل اثر منفی آن بر سلامت انسان، مقررات سختی درباره مقدار بنزن در تولید بنزین وضع شده است تا حجم آن درسوخت کمتر از یک درصد باشد.
پالایشگاه امام خمینی(ره)
استاندارمرکزی گفت: پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند از واحدهای پالایشگاهی برجسته ومطرح کشور در تولید بنزین و گازوئیل و پاسخگویی به نیازسوخت است. سیدعلی آقازاده در آیین بهره برداری از12دستگاه بازوی بارگیری فرآورده های نفتی پالایشگاه شازند افزود: این مجتمع پالایشگاهی هر روز به سمت پاک بودن و راهبردهای منطبق با محیط زیست حرکت می کند که نشانگر تعهد و مسئولیت اجتماعی در کنار تولید است. وی افزود: پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند درمدت 28 سال فعالیت همواره کوشیده که ازآلودگی ها بکاهد و اکنون نیز به سمت پاک بودن و همراهی هدفمند با محیط زیست حرکت می کند. استاندارمرکزی بابیان اینکه پالایشگاه شازند مجموعه ارزشمند نفتی است که در دوره انقلاب اسلامی به بارنشسته است، اظهار کرد: این پالایشگاه، امروز به عنوان یکی از کانون های مهم تولید وا قتصاد ایران اسلامی نقش آفرینی می کند. آقازاده اظهار کرد: تا سه سال پیش ایران واردکننده بنزین و گازوئیل بود، اما هم اکنون باه مت متخصصان داخلی و تلاش دولتمردان و عرصه نفت، افزون بر پاسخگویی به نیاز داخل، صادرکننده بنزین شده ایم. استاندار مرکزی گفت: طرح تصفیه و بازیابی پساب های حاوی املاح بالا در این پالایشگاه ظرفیت تصفیه بیش از 3 میلیارد لیترآب دارد که با بازیابی آن کمک زیادی به مدیریت منابع آبی می شود. آقازاده با اشاره به اینکه در فرآیند تولیدات پالایشگاه امام خمینی(ره)شازند روزانه 600 تن گوگرد استحصال می شود، تصریح کرد: این محصول در گذشته سوزانده و سبب آلودگی هوا می شد. شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) تولیدکننده بنزین یورو4 واز مهم ترین پالایشگاه های نفت کشور است که به عنوان بزرگ ترین پالایشگاه تک واحدی ایران در سال 1372با ظرفیت اسمی 150 هزار بشکه در روز راه اندازی شد.
این شرکت نخستین پالایشگاهی است که مطالعه و عملیات اجرایی آن پس از انقلاب اسلامی و در نخستین سال پس ازجنگ تحمیلی آغاز شد و ظرفیت آن پس از مدتی با تلاش نیروهای متعهد و متخصص به 250 هزار بشکه در روز رسید.
پالایشگاه لاوان
هم زمان با دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی و به منظورپاسداشت یاد وخاطره سردار دل ها، شهیدحاج قاسم سلیمانی، ساحل اسکله مسافربری لاوان باحضور اهالی این جزیره و با مشارکت جمعی از کارکنان شرکت پالایش نفت لاوان پاکسازی شد.
در این آیین، ساکنان جزیره لاوان اعم از اهل تشیع و تسنن، مساحتی حدود 3هزار مترمربع ازساحل ماسه ای و صخره ای جزیره از انواع پسماندهای پلاستیکی و دیگر زباله های رها شده در محیط پاکسازی شد.
اقدام های شرکت پالایش نفت لاوان در حوزه مسئولیت اجتماعی در لاوان به عنوان سومین جزیره بزرگ خلیج فارس، افزون برایجاد ارزش افزوده برای سهامداران و ذی نفعان این پالایشگاه بر توجه به مردم، دولت و محیط زیست تمرکز دارد.
این پالایشگاه با توجه به میزان اختیار واعتبارات تخصیصی، همچنین نیاز زیست بوم منطقه، درهر دو بخش تکلیفی و انسان دوستانه، خدمات قابل توجهی به عمران و آبادی جزیره لاوان ومردم محلی ارائه کرده است.
شرکت گاز استان خراسان شمالی
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان شمالی از جشن پایان گازرسانی در این استان خبر داد. حسن رضا میربلوکی با بیان اینکه هم اکنون 24 شهر و 746 روستای استان خراسان شمالی از گاز طبیعی بهره مند شده اند، ضریب نفوذ گاز در این استان را نزدیک به 100درصد اعلام و اظهار کرد: در این شاخص از میانگین کشوری بالاتر هستیم.
میربلوکی گفت: استان خراسان شمالی در زمینه گازرسانی به روستاها در رتبه سوم کشوری در ردیف استان های سبز کشور قراردارد.
به گفته وی، هم اکنون 332هزار مشترک گاز داستان خراسان شمالی وجود دارد و در چند سال اخیر، به طورمیانگین سالانه حدود 10هزار مشترک به تعداد مشترکان گاز استان افزوده شده است.
مدیرعامل شرکت گازاستان خراسان شمالی با بیان اینکه ضریب نفوذ گاز طبیعی در خراسان شمالی 99.8 درصد است، تصریح کرد: از 755 روستای دارای قابلیت گازرسانی، 743 روستا به شبکه گاز کشور متصل شدند. میربلوکی همچنین گفت: درابتدای تشکیل دولت یازدهم 390 واحد صنعتی کوچک و بزرگ استان گازرسانی شده بود که تا پایان دی ماه امسال به 850 مورد رسیده است. وی اظهار کرد: دربازه زمانی یاد شده، شمارجایگاه های عرضه سی ان جی نیز از 29مورد به 34مورد افزایش یافته و گازرسانی به شهرک های صنعتی، همچنین نواحی مختلف رشد داشته اند واز 12به 15 مورد رسیده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان شمالی تصریح کرد: همسو با اهداف راهبردی تامین پایدار گاز ورودی، همچنین گازرسانی پایدار، افزایش حجم جایگزینی گاز در صنایعی مانند طرح توسعه کارخانه آلومینای جاجرم و رفع افت احتمالی فشار گار در شهرستان های گرمه و جاجرم، خط انتقالی منشعب از خط لوله میامی – دشت، در دست اجراست. به گفته میربلوکی تاکنون 77درصد از طرح احداث خط انتقال گرمه و جاجرم انجام شده است وبا تکمیل آن، کارخانه آلومینا با محدودیت گازی کمتری رو به رو خواهد بود. مدیرعامل شرکت گازاستان خراسان شمالی با بیان اینکه گاز طبیعی 82درصد از سبد انرژی این استان را شامل می شود، سهم برق را 4 درصد، بنزین را 5 درصد و دیگر فرآورده های نفتی را هم درصد اعلام کرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان
فرماندار خرمشهر با اشاره به اقدام هایی مانند احداث استادیوم، استخر،مدرسه و ارائه کمک های بهداشتی از سوی شرکت نفت و گاز اروندان،از عملکرد این شرکت در ایفای مسئولیت های اجتماعی قدردانی کرد.
محمد حیدری در نشست خبری مشترک با جهانگیر پورهنگ، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان که هم زمان با دهه فجر برگزار شد، با اشاره به احداث استادیوم و احداث بزرگ ترین استخر در شهرستان خرمشهر،همچنین احداث مدرسه و ارسال کمک های بهداشتی ازسوی شرکت نفت و گاز اروندان،اظهار کرد:این اقدام ها که همسو با مسئولیت های اجتماعی انجام شده است،در جهت خدمت رسانی به مردم همچنان ادامه دارد.
وی با اشاره به حق آلایندگی و توزیع آن تصریح کرد: میزان برآورد آلایندگی ها مصوب شده و باید روال اداری آن طی شود.
فرماندار خرمشهر با تأکید بر اینکه باید تلاش کنیم مشکلاتمان را از طریق قانون حل و فصل کنیم، یادآورشد: ساختار طوری تنظیم شود که همه نهادهای خدماتی از حق آلایندگی بهره مند شوند.
حیدری تصریح کرد: ماهانه عدد قابل توجهی از محل عوارض آلایندگی پالایشگاه آبادان دریافت می شود، اما به دلیل مشکلاتی که در شهرداری وجود دارد، خروجی آن برای شهروندان در بحث خدمات رسانی قابل لمس نیست.
جهانگیر پورهنگ، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان نیز با اشاره به اینکه از سوی وزارت نفت طرح هایی در چهار بخش(بهداشت، آموزش، راه و شهرسازی وآبفا) درحوزه مسئولیت اجتماعی تعریف شده است، افزود: اقدام های بسیار خوبی در این بخش ها، به ویژه در حوزه مرمت، مدرسه سازی و خدمات رسانی فرهنگی انجام شده است.
وی با بیان اینکه 96 درصد نیروهای پیمانکار شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان بومی و ازاستان خوزستان هستند، به مسئولیت گسترده و فرامنطقه ای این شرکت نیزاشاره و تصریح کرد: محیط زیست و تالاب سرمایه ای ملی است که ارزش حفظ تالاب را کمتر از تولید نفت نیست؛ به همین دلیل تلاش می کنیم در تالاب هورالعظیم آلودگی نفتی نداشته باشیم.
مدیرعامل شرکت نفت وگازاروندان تصریح کرد: به تازگی یک شرکت دانش بنیان خوزستانی خاک هایی را که 100 درصد به نفت آلوده شده بودند، بازیافت وبرای کشاورزی احیا کرد. برنامه داریم بهره مندی از این قبیل خدمات را ادامه دهیم.
پورهنگ درباره دریافت حق آلایندگی نفت عنوان کرد: طبق قانون حق آلایندگی یک درصد عملکرد است که در کل استان تقسیم بندی می شود.
ماه رجب، یکی از پرفضیلت ترین ماه های سال است؛ به طوری که پروردگار این ماه را از بهترین ماه ها معرفی کرده است. استجابت دعا در این ماه با ذکر و نمازهای خاص ممکن می شود. ماه رجب، ماه ولایت و امامت، ماهی است که رحمت گسترده الهی بر بندگانش جاری می شود. بر این اساس و به مناسبت ورودمان به ماه مبارک رجب، در مطلب پیش رو به برخی فضیلت های پر برکت این ماه اشاره کرده ایم.
رسول گرامی اسلام(ص) در خصوص جایگاه و شان ماه رجب در اسلام نکات بسیار زیادی دارند، از جمله اینکه ایشان فرموده اند: «همانا ماه رجب و ماه شعبان دو ماه من هستند و ماه رمضان ماه امتم. آگاه باشید، هر که یک روز از ماه رجب را با ایمان و اخلاص روزه بگیرد، مستوجب رضوان بزرگ الهی می شود و روزه اش در آن روز بی گمان خشم خداوند را فرو می نشاند و دری از درهای دوزخ را بر روی خویش می بندد و اگر به اندازه گستره زمین، زر به او داده شود، برتر از روزه اش نخواهد بود و پاداش این روزه هرگز با حسنات دنیوی قابل مقایسه نیست جز این که باید اخلاص داشته باشد و برای تقرب به خدای عزوجل انجام داده باشد و همانا شب هنگام، ده دعایش مورد استجابت قرار می گیرد».
در روایت دیگری از رسول خدا(ص) نقل شده است که فرمود: «ماه رجب، ماه خداست و ماه شعبان ماه من و ماه رمضان ماه امت من است». از حضرت سؤال شد: اینکه فرمودید ماه رجب ماه خداست، چه معنایی دارد؟ حضرت پاسخ داد: ماه رجب ویژه آمرزش و مخصوص مغفرت است. در این ماه خونی ریخته نمی شود (حتی در جاهلیت نیز ماه رجب جزء ماه های حرام به حساب می آمد و جنگ و خونریزی در آن تعطیل می شد) و در این ماه، خداوند اولیا و محبانش را مورد آمرزش قرار می دهد و توبه شان را می پذیرد و آنان را از دشمنانشان می رهاند.
امام صادق(ع) فرمود: حضرت نوح(ع) در روز اول ماه رجب سوار بر کشتی شد و به همراهان دستور داد، این روز را روزه بگیرند و فرمود هر که این روز را روزه بدارد، آتش جهنم یک سال از او دور شود و کسی که هفت روز از این ماه را روزه بدارد، هفت در جهنم بر او بسته شود و اگر هشت روز روزه بدارد، هشت در بهشت به روی او باز می شود و کسی که پانزده روز روزه بدارد، خداوند حوایج او را بر آورده کند و کسی بیشتر از این مقدار روزه بگیرد، خداوند افزون به او عنایت کند. امام کاظم(ع) فرمود: رجب، نام نهری است در بهشت که از شیر سفیدتر و از عسل شیرین تر است، کسی که یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، خداوند متعال از آن رود به او می نوشاند. امام کاظم(ع) در روایتی دیگر فرمود: ماه رجب، ماه بزرگی است که در آن (پاداش) حسنات چند برابر است و گناهان (آدمی) در آن آمرزیده می شود. کسی که یک روز در ماه رجب روزه بگیرد، آتش جهنم به اندازه یک صد سال از او فاصله می گیرد و کسی که سه روز (در این ماه) روزه بگیرد، بهشت برای او واجب می شود.
پیامبر اکرم(ص) فرمودند: هر که تمام ماه رجب را روزه بدارد، سه چیز از خدایش دریافت می کند:
1-آمرزش برای تمام گناهان گذشته اش 2-مصونیتی برای باقی مانده از عمرش 3-ایمنی از تشنگی روز قیامت
از امام صادق(ع) روایت است که حضرت رسول اکرم( ص) فرمود: ماه رجب، ماه استغفار امت من است پس در این ماه بسیار طلب آمرزش کنید که خدا آمرزنده و مهربان است و رجب را «أصب» می گویند، زیرا رحمت خدا در این ماه بر امت من بسیار ریخته میشود پس بسیار بگویید: «أَسْتَغْفِرُ اللهَ وَ أَسْأَلُهُ التَّوْبَةَ».
در تمام ایام ماه رجب دعای ذیل که روایت شده امام زین العابدین(ع) است، خوانده شود:
«یَا مَنْ یَمْلِکُ حَوَائِجَ السَّائِلِینَ وَ یَعْلَمُ ضَمِیرَ الصَّامِتِینَ لِکُلِّ مَسْأَلَةٍ مِنْکَ سَمْعٌ حَاضِرٌ وَ جَوَابٌ عَتِیدٌ اللَّهُمَّ وَ مَوَاعِیدُکَ الصَّادِقَةُ وَ أَیَادِیکَ الْفَاضِلَةُ وَ رَحْمَتُکَ الْوَاسِعَةُ فَأَسْأَلُکَ أَنْ تُصَلِّیَ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تَقْضِیَ حَوَائِجِی لِلدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ إِنَّکَ عَلَی کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ: اى خدايى كه مالك حاجت هاى فقيران و دانا به اسرار خاموشانى، هرسؤالى را همان لحظه مى شنوى و پاسخش را آماده دارى؛ اى خدا! وعده هاى تو همه صادق و نعمتت فراوان و رحمتت وسيع است؛ پس از تو درخواست مى كنم كه بر محمد صلّى اللّه عليه و آله و آل محمد درود فرستى و حوايج مرا در دنيا و آخرت برآورى كه البته تو بر هرچيز توانايى». از امام صادق(ع) نیز روایت شده که در ماه رجب این دعا خوانده شود: «خَابَ الْوَافِدُونَ عَلَی غَیْرِکَ وَ خَسِرَ الْمُتَعَرِّضُونَ إِلا لَکَ وَ ضَاعَ الْمُلِمُّونَ إِلا بِکَ وَ أَجْدَبَ الْمُنْتَجِعُونَ إِلا مَنِ انْتَجَعَ فَضْلَکَ بَابُکَ مَفْتُوحٌ لِلرَّاغِبِینَ وَ خَیْرُکَ مَبْذُولٌ لِلطَّالِبِینَ وَ فَضْلُکَ مُبَاحٌ لِلسَّائِلِینَ وَ نَیْلُکَ مُتَاحٌ لِلْآمِلِینَ وَ رِزْقُکَ مَبْسُوطٌ لِمَنْ عَصَاکَ وَ حِلْمُکَ مُعْتَرِضٌ لِمَنْ نَاوَاکَ عَادَتُکَ الْإِحْسَانُ إِلَی الْمُسِیئِینَ وَ سَبِیلُکَ الْإِبْقَاءُ عَلَی الْمُعْتَدِینَ اللَّهُمَّ فَاهْدِنِی هُدَی الْمُهْتَدِینَ وَ ارْزُقْنِی اجْتِهَادَ الْمُجْتَهِدِینَ وَلا تَجْعَلْنِی مِنَ الْغَافِلِینَ الْمُبْعَدِینَ وَ اغْفِرْ لِی یَوْمَ الدِّینِ: نوميد شدند آنان كه بر ديگرى جز تو وارد شدند و گرفتار قحطى شدند كسانى كه جز از فضل تو پوييدند؛ در خانه ات به روى مشتاقان باز و خير و نيكي ات به خواستاران عطا شده و فضل و بخششت براى خواهندگان مباح و آزاد است؛ عطايت براى آرزومندان مهياست. و روزيت حتى براى كسانى كه نافرمانيت كنند، گسترده است و بردباريت حتى در مورد آن كه به دشمنيت برخاسته، شامل است؛ شيوه ات نيكى به بدكاران است و راه و رسمت زندگى دادن به سركشان است؛ خدايا! پس مرا به راه راهيافتگان رهبرى كن و كوشش كوشايان را روزيم كن و قرارم مده از بى خبرانِ دور شده از دربارت و در روز جزا گناهم بيامرز».
از حضرت رسول اکرم(ص) روایت شده که هر کس در ماه رجب صد مرتبه بگوید: «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الَّذِی لا إِلَهَ إِلا هُوَ وَحْدَهُ لا شَرِیکَ لَهُ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ» و آن را به صدقه ختم فرماید، حق تعالی برای او به رحمت و مغفرت و کسی که چهار صد مرتبه بگوید بنویسد برای او اجر صد شهید عطا فرماید. در روایت دیگری از نبی مکرم اسلام آمده است: کسی که در ماه رجب هزار مرتبه «لا إِلَهَ إِلا اللهُ» بگوید، خداوند عزوجل برای او صد هزار حسنه عطا کند و برای او صد شهر در بهشت بنا فرماید. همچنین روایت است کسی که در رجب در صبح هفتاد مرتبه و در شب نیز هفتاد مرتبه بگوید: «أَسْتَغْفِرُ اللهَ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ» و پس از اتمام ذکر، دست ها را بلند کند و بگوید: «اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِی وَ تُبْ عَلَیَّ» اگر در ماه رجب بمیرد، خدا از او راضی باشد و به برکت ماه رجب، آتش او را مس نکند. در سفارش های معصومین آمده است که در کل این ماه هزار مرتبه ذکر: «أَسْتَغْفِرُ اللهَ ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ مِنْ جَمِیعِ الذُّنُوبِ وَ الْآثَامِ» گفته شود؛ تا خداوند رحمان ذاکر را بیامرزد. سید بن طاووس از حضرت رسول اکرم(ص) فضیلت بسیاری برای خواندن سوره «قل هو الله أحد» در ماه رجب نقل کرده است که ده هزار مرتبه یا هزار مرتبه یا صد مرتبه تلاوت شود. نیز روایت کرده که هر کس در روز جمعه ماه رجب صد مرتبه سوره «قل هو الله أحد» را بخواند، برای او در قیامت نوری برپا شود که او را به بهشت کشاند. در سفارش های معصومین برای این ماه همچنین آمده است که سه روز از این ماه را که پنجشنبه و جمعه و شنبه باشد، روزه گرفته شود، زیرا هر کس در یکی از ماه های حرام، این سه روز را روزه بدارد، حق تعالی برای او ثواب نهصد سال عبادت بنویسد. همچنین از حضرت رسول اکرم(ص) روایت شده است که هر کس در یک شب از شب های ماه رجب ده رکعت نماز به این نحو که در هر رکعت «حمد» و «قل یا ایها الکافرون» یک مرتبه و «توحید» سه مرتبه بخواند، خداوند گناهان او را می آمرزد.
نگاهی کوتاه به سبک زندگی و سیره اخلاقی امام(ع) محمد باقر(ع)
«اخلاق» عصاره دین است و پیامبر اکرم(ص) می فرمود که برای تکمیل سجایای اخلاقی مبعوث شده است؛ بنابراین نتیجه دین داری یک متدین، باید خوش اخلاقی و سلوک نیک با خانواده، دوستان و مردم باشد. از این جهت نگاهی کوتاه به سیره اخلاقی امام محمد باقر(ع) خواهیم داشت تا از شیوه زندگی آن بزرگوار، توشه ای برای زندگی روزمره خود بر گیریم:
1. خوشرویی
اسلام، اهمیت زیادی به خوش خلقی و برخورد نیکو با مؤمنان داده و آن را یکی از ارزش های والای اخلاقی می داند. امام باقر(ع) می فرماید: «لبخند مرد به روی برادر مؤمنش بسیار پسندیده است و ستردن غبار (اندوه) از چهره او حسنه است و خدا به چیزی برتر از شاد کردن دل مؤمن پرستش نشده است». امام(ع) از زبان جد بزرگوارش رسول اکرم(ص) این روایت را برای مردم می خواند: «هر کس مؤمنی را شاد کند، مرا شاد کرده و هر کس مرا شاد کند، خدای را خشنود ساخته است». امام(ع) از شاد کردن دیگران خشنود می شد و گاه اطرافیان را به شوخی های ستوده و در حد اعتدال- که موجب سرور و خوشحالی افراد می شود- تشویق می کرد و به آنها می فرمود: «همانا خداوند آن کس را که در میان جمعی شوخی (ستوده) می کند، دوست می دارد؛ در صورتی که مزاح او آمیخته با سخنان ناروا نباشد».
2. ارتباط عاطفی با فرزندان
یکی از فرزندان حضرت، بیمار بود و وضع وخیمی داشت و امام باقر(ع) از این موضوع بسیار ناراحت بود. سرانجام بیماری او بهبود نیافت و به مرگ وی انجامید. امام(ع) از درگذشت او بسیار متأثر شد. صدای شیون و زاری اهل خانه بلند شد، امام باقر(ع) به بالین فرزند خود رفت، ولی لحظاتی بعد با چهره ای گشاده بیرون آمد که موجب تعجب برخی از حاضران شد و در این مورد از ایشان پرسیدند، حضرت فرمود: «ما دوست داریم آن که دوستش داریم (فرزندمان) سلامت باشد، ولی وقتی خواست خدا در مورد ما نازل شد، به آنچه او دوست دارد، گردن می نهیم.»
3. صمیمیت و معاشرت با دوستان
از دیگر سجایای اخلاقی که اسلام بر آن تأکید کرده است، ابراز محبت دو مؤمن به هم است، زیرا محبت اگر ابراز شود، صمیمیت طرف مقابل را نیز به همراه دارد و او پس از آگاهی از محبت، می کوشد تا به آن پاسخ گوید که این تلاش، به تحکیم رابطه دوستی و ایجاد صمیمیت بیشتر بین آنها می انجامد. این موضوع نمود فراوانی در رفتار امام(ع) باقر(ع) دارد. «ابی عبیده» می گوید: «من (در سفری) با امام محمد باقر(ع) هم کجاوه بودم. نخست من سوار می شدم و سپس او سوار می شد و به محض سوار شدن سلام و احوالپرسی می کرد؛ درست مانند کسی که مدت هاست دوست خود را ندیده، سپس دست می داد و مصافحه می کرد... آن حضرت در این باره فرمود: هرگاه دو مؤمن به هم برسند و با هم دست بدهند و حال یکدیگر را بپرسند، خداوند گناهان آنها را می ریزد و پیوسته به آن دو نظر می کند تا هنگامی که از هم جدا شوند... هرگاه دو مؤمن با هم دست بدهند خداوند دست خود را در میان دست آنها درمی آورد و با آن کس که بیشتر دست دیگری را بفشارد، دست می دهد».
4. دستگیری از نیازمندان
امام باقر(ع) روزهای تعطیل، به ویژه جمعه ها را به دستگیری و انفاق به مستمندان اختصاص می داد و دیگران را نیز به آن برمی انگیخت. در روایتی دیگر از امام صادق(ع) آمده است: « با وجود این که پدرم از نظر بنیه مالی ضعیف تر از سایر افراد خاندانش و نیز مخارج زندگی اش بیشتر از بقیه بود، ولی هر روز جمعه به نیازمندان کمک می کرد، حتی اگر کمک او به اندازه یک دینار بود و می فرمود: پاداش صدقه و کمک به نیازمندان در روز جمعه برتری دارد؛ همان گونه که روز جمعه نسبت به دیگر روزهای هفته دارای برتری است».
نگاهی به کتاب های تاریخی که نفت، محور اصلی نگارش آنهاست
علی بهرامی کتاب های تاریخی سرشار از مطالبی هستند که یا مستقیم و سرراست یا اندکی غیرمستقیم به نفت ارتباط پیدا می کنند. اساسا تاریخ معاصر ایران را بدون «نفت» دیدن و بدون «نفت» خواندن، خطاست؛ چرا که این ماده سیاهِ راهبردی، مسیر جهان معاصر و ایران ما را چنان تغییر داد که همه چیز تاریخش، آغشته به نفت شد. نفت، کشورمان را به گونه ای در پیچ و خم دالان های سیاست، اقتصاد، فرهنگ و روابط بین الملل، حرکت داد که نمی توان نادیده اش گرفت. شناخت تاریخ نفت ایران و جهان اگر چه از طرق مختلف قابل انجام است؛ اما یکی از بهترین راه های آن، خواندن کتاب های تاریخی معتبر و روش مند است. در پرتو توجه به این کتاب هاست که می توانیم از تحولات تاریخ نفت ایران که با تاریخ معاصرمان پیوند عمیقی دارد، با خبر شویم. در مطلب پیش رو و در بخش سوم و پایانی آن، برخی از این کتاب ها را به شما معرفی می کنیم. سعی کرده ایم نسبت به سال های پیش، از کتاب هایی برایتان بگوییم که تا کنون در «مشعل» مجالی نشده بود تا حرفی از آنها به میان آوریم.
کار در حوزه تاریخ اجتماعی، آن هم به طور تخصصی نزدیک به یک دهه است که در حوزه های علوم انسانی و اجتماعی کشورمان جدی تر شده است. صنعت نفت ایران با سابقه و قدمت بسیار بالایی که دارد، یکی از میدان های مهم پژوهشی برای کار در زمینه تاریخ اجتماعی کار است. صنعت نفت چنان با جامعه ایرانی پیوند خورده که نمی توان این جامعه را خصوصا در مناطق جنوبی و غربی آن بدون نفت مورد مطالعه قرار داد. کتاب «تاریخ اجتماعی کار در صنعت نفت ایران» محصول دقت نظر کاوه احسانی است. مولف کتاب کوشیده است تا این تاریخ اجتماعی را از دوره 1287 تا 1320 به دقت مورد واکاوی قراردهد. خواندن این کتاب می تواند شما را با زوایای نوینی از تاریخ و تاثیرات اجتماعی صنعت نفت آشنا کند. مارال لطیفی، کتاب را از انگلیسی به فارسی ترجمه کرده و این کار را با شیوایی خاصی به انجام رسانده است. متن کتاب روان و دارای نکات تاریخی -تحلیلی بسیار زیادی است. البته چنانکه ذکر شد، خصلت نویی نیز دارد و با تکرارهای تاریخی در کتاب های مربوط به نفت در ایران معاصر، تفاوت های زیادی دارد. شاید بد نباشد که اگر در حوزه های مدیریت منابع انسانی یا مسئولیت های اجتماعی صنعت نفت مشغول به کار هستید، نگاهی به این کتاب بیندازید.
این کتاب را شاهرخ وزیری تالیف و مرتضی ثاقب فر آن را ترجمه کرده است. کتاب به شیوه ای علمی کوشیده است تا تاریخ صنعت ایران را از دارسی تا پایان حکومت پهلوی بررسی کند. شاید یک ویژگی بسیار اساسی آن، کوشش برای ردیابی نفت در قدرت سیاسی دوره های مختلف تاریخی باشد. این کتاب که حاصل نگارش رساله دکتری مولف است، تحولات تاریخی را زیر ذره بین گرفته و می کوشد پشت پرده مقاطع تاریخی و اتفاقاتی را که گمان می رود ارتباطی به نفت ندارد، به مخاطب و خواننده کتاب نشان دهد. اگر چه قلم و شیوه نگارش کتاب دانشگاهی است، اما مترجم خوبی چون ثاقب فر که سوابق بسیار زیادی در حوزه ترجمه دارد، متن را روان تر و مخاطب پسندتر کرده است. فصل های اصلی این کتاب عبارتند از: «از تاراج ملی کردن، یا چگونه لوله نفت جای قنات را گرفت؟»، «از ملی شدن نفت تا سرکوب حکومت ملی»، «از سر سپردگی تا مطالبه خواسته ها از سال 1945تا 1975». در پایان کتاب نیز گفت وگویی با مولف تنظیم شده است که به شرح و بیشتر مباحث مختلف کتاب اختصاص دارد.
در کتاب «پشت پرده کودتای 1332 در ایران» باز هم نهضت ملی شدن صنعت نفت مورد توجه تاریخ نگاران و محققان قرار گرفته است. این بار علی رهنما کتابی در این باره تالیف کرده که در آن کوشش دارد تا با رو کردن و تکیه و تاکید بر اسناد مختلف محرمانه و مطالبی که تا کنون منتشر نشده اند، این واقعه مهم صنعت نفت و تاریخ معاصر ایران را روایت کند. واقعه ای که هنوز هم از پس سال ها بر روابط ایران و غرب و تحولات منطقه و جهان تاثیر گذاشته است. خواندن این کتاب می تواند شما را با زوایای تاریکی آشنا کند که پیش از خواندن اثر، گمان می کردید روشن و بدیهی هستند. تکیه نویسنده بر اسناد جدیدی است که نه تنها نشان دهنده برنامه ریزی های دقیق و بلند مدت برای زمین زدن دولت دکتر مصدق است، بلکه روابط پنهان و مخفیانه ای از عوامل داخلی کودتا را در سطح اراذل و اوباش، برخی نظامی های وفادار به پهلوی، روزنامه نگاران درباری و ... نشان می دهد. سیر تحولات تاریخی در این کتاب به گونه ای است که هر دو مخاطب عام و تخصصی می توانند بهره خوبی از اثر ببرند و با متن، ارتباط مناسبی پیدا کنند.
اگر چه اعضای تیم دارسی شانس خودشان را برای پیدا کردن نفت، در ابتدا در حوالی قصرشیرین امتحان کردند، اما در گام دوم فعالیت هایشان، نفت در بخشی از سرزمین ایران کشف شد که محل سکونت یکی از اصیل ترین اقوام این سرزمین باستانی یعنی بختیاری ها بود. از همین منظر تاریخ صنعت نفت در ایران معاصر با نام این قوم ایرانی گره و پیوندی خاص و دیرینه دارد. نخستین کارگران ایرانی صنعت نفت، بختیاری ها بودند و نخستین چالش ها و درگیری ها با استعمارگران از سوی آنها انجام شد. از این نظر کتاب «نفت و بختیاری ها» نوشته علیرضا ابطحی کوشیده است تا با نگاهی مردم شناسانه و جامعه شناسانه در آستانه پیوند تاریخی نفت و بختیاری ها در ایران معاصر دست به تحقیق و کاوش بزند. کتاب پر است از اسناد دست اول و درجه یک و البته قلم تحلیلی نویسنده نیز بر غنای این کار افزوده است. متن بسیار روان و شیواست؛ به طوری که از استاد دانشگاه تا دانش آموز مقطع متوسطه نیز می تواند از آن بهره ببرد. در اثنای مطالعه این کتاب می توانید علاوه بر مسائل سیاسی و اقتصادی، از جزئیات دقیق وضع اجتماعی و فرهنگی بختیاری ها در آن دوران نیز مطلع شوید.
یکی از مهم ترین ابعاد اجتماعی- اقتصادی ظهور صنعت نفت در ایران شکل گیری شهرهایی بود که به واسطه کشف نفت یا توسعه یافتند و یا از ریشه و بنیان ساخته شدند. این شهرها که در ادبیات تاریخی و اجتماعی ایران از آنها به نفت- شهر یا شرکت - شهر یاد شده است، دارای ریشه های تاریخی و بنیان های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خاص به خود هستند. مطالعه کتاب «نفت- شهرهای ایرانی» نوشته سید نورالدین امیری می تواند شما را با تاریخ این شهرها و نوع شکل گیری شان آشنا کند. کتاب را دانشگاه خلیج فارس منتشر کرده و شیوه نگارش و قلم نویسنده اساسا دانشگاهی است. نقطه قوت کتاب، اسناد و شواهد دقیق تاریخی و علمی است که شاید بتوان گفت در کمتر کتاب و مقاله ای ذکری از آنها آمده است. اگر تمایل دارید شهرهای نفتی ایران را بشناسید، از خواندن این کتاب غافل نشوید.
نگاهی به چند کتاب مطرح و مفید برای کودکان از نویسندگان ایرانی (بخش دوم و پایانی)
علی بهرامی باور کنید هنوز هم یک داستان خوب و یک کتاب جذاب کودکانه، تاثیر مثبت خود را روی ذهن و روح بچه های ایرانی خواهد گذاشت. پس امیدوار باشید و کودکان تان را به خواندن و مطالعه داستان های جذاب، از نویسندگان ایرانی تشویق کنید. داستان هایی که با محتوای خاص و صفحه آرایی های دلچسب و شکیل به احتمال خیلی زیاد بتوانند برای مطالعه های جدی و تخصصی آینده کودکان مان پل و معبر محکم و مطمئنی شوند. شاید از دریچه همین مطالعه ها کودک ما جایگاه های رفیع آینده خودش را بیابد. پس بهتر است عمل کنیم و برای کتاب خوان کردن کودک مان، هم خودمان مطالعه کنیم و هم کتاب ها و آثاری مطابق با سلیقه و طبع دوران کودکی را به درستی تهیه کنیم. با ما باشید تا در بخش دوم و پایانی این مطلب نیز چند اثر خوب به شما معرفی کنیم.
محمدرضا بایرامی، اگر چه آثار بسیار زیادی در حوزه رمان و داستان دارد؛ اما اثر مشهور او با نام «کوه مرا صدا زد»، یکی از بهترین داستان هایی است که برای کودکان نوشته شده. صلابت شخصیتی و خودباوری، مهم ترین ویژگی هایی است که کودک شما بعد از خواندن این کتاب به دنبال آنها خواهد رفت. داستان بایرامی، نثری بسیار روان دارد و باب طبع کودکان نوشته شده است. در بخشی از این داستان می خوانیم: «این بار شروع می کند به بی تابی کردن . نگرانی توی چشم هایش دو دو می زند. با خودم می گویم: «نکند یک وقت حیوان غریبه ای توی طویله آمده باشد؟» و چشم می دوانم به دور و برم ؛ اما چیزی دیده نمی شود. برمی گردم طرفش و سعی می کنم او را آرام کنم . دست می کشم به یال ها و گردنش ؛ به لکه سفید وسط پیشانی اش . فکر می کنم با این کار دیگر آرام بگیرد؛ اما، بدتر، از زیر دستم می لغزد و عقب عقب می رود و شیهه می کشد و سر دست بلند می شود. گوسفندهایی که نزدیک ترند، خودشان را کنار می کشند. چندتایی هم از خوردن بازمی مانند و نگاهش می کنند. با خودم می گویم: «نخیر، انگار بدجوری زده به سرش.» و دورتا دورش می چرخم تا ببینم یک وقت چیزی به بدنش نچسبیده باشد. هیچ چیزی دیده نمی شود. افسارش را می کشم تا بندش را سفت کنم؛ اما در همین موقع، یکهو شیهه دیگری می کشد و چنان سر دست بلند می شود و می چرخد که بند پاره می شود. دیگر حسابی ماتم برده . اسب، وسط طویله، میدان گرفته و دور خود می چرخد و چنان بی تابی می کند و این طرف و آن طرف می رود که آدم خیال می کند همین حالاست که بخواهد یکی از دیوارها را سوراخ کند و بزند بیرون». با خواندن کتاب بایرامی، بسیاری از هیجان ها و شور و شوق های کودک شما بیدار می شود و به احتمال زیاد به دنبال مطالعه کتاب های دیگری با این سبک و سیاق نگارشی خواهید رفت.
رضا رهگذر یا همان محمدرضا سرشار اگرچه به عنوان یک داستان نویس در حوزه بزرگسالان و منتقد ادبی مشهور است اما آثار بسیار دلنشینی در حوزه کودکان دارد. داستان های سرشار، پندآموز هستند و عموما درونمایه هایی تربیتی و اخلاقی دارند. تجربه بسیار بالای داستان سرایی و داستان گویی و خصوصا کار بسیار طولانی در رسانه رادیو، آثار کودک این نویسنده را خواندنی کرده است. قلم سرشار را که می خوانید، انگار دارید قصه شب او را در رادیو می شنوید. کودک شما با خواندن کتاب های این نویسنده آرام آرام و خیلی راحت و روان با کتاب خواندن انس می گیرد. امتحانش ضرری ندارد اما آنچه به نظر ما می آید این است که کودک شما با خواندن یکی از کتاب های این نویسنده به احتمال زیاد باقی آثارش را نیز طلب خواهد کرد. برخی از آثار محمدرضا سرشار عبارتند از: «ببارد باران، نبارد باران»، «تنبیه کاری»، «شهری که مردم آن با زانو راه می رفتند»، «دم پیشی»، «کشاورز پیر و خرس قهوه ای» و «خروسک و پادشاه».
محمود برآبادی نیز از نویسندگان فعال و خوش قلم حوزه داستان کودکان است. آثار برآبادی عموما بر مسائل اجتماعی و مسئولیت پذیری کودکانه متمرکز هستند. این نویسنده قلم بسیار شیوا و شیرینی دارد. کودکان با خواندن آثار او به چند نکته مهم توجه خواهند کرد. اول شخصیت پردازی های جذاب در آثار اوست. شخصیت هایی که هر کدام از دنیای خیالی، پایشان را فراتر گذاشته و با کودکان ما هم گام و هم قدم می شوند. دومین نکته، تکیه و تاکید برآبادی بر جوشش و جنبش و شادی در شخصیت کودکان است و سومین نکته در قلم و آثار برآبادی، دعوت کودکان به مسئولیت پذیری اجتماعی و ایجاد روحیه تعاون در کودکان است. این موارد در کنار محاسن بسیار زیاد دیگری که آثار شاد و مفرح برآبادی دارد ، می تواند والدین را برای تهیه داستان های او شایق تر و مشتاق تر کند و بچه ها هم از خواندن آنها بیشتر لذت ببرند. برخی از آثار محمود برآبادی عبارتند از: «پلیس خوش خلق»، «مرغ های طلسم شده»، «حصیر باف و راهزن ها» و «پینه دوز خوشحال».
افسانه شعبان نژاد هم شاعر است و هم نویسنده داستان های حوزه کودکان ونوجوانان. تسلط مثال زدنی در چیدن واژه ها در کنار هم دارد. آثار شعبان نژاد، حتی در نثرها نیز آهنگین است و وقتی کودک شما داستان های این نویسنده را می خواند، انگار نغمه هایی آهنگین از میان کلمات و صفحات به گوشش می رسد. فرهنگ شناسی و تکیه و تاکید بر خصلت های سرزمینی و ملی کشورمان، از مهمترین ویژگی های آثار این نویسنده است. شعبان نژاد خیلی پرکار است و چیزی نزدیک به 120 اثر داستانی و شعر برای کودکان تولید کرده است. تعجب نکنید اگر با تهیه کتاب های شعبان نژاد خودتان به خواندن آنها مبادرت کردید چون جذابیت حرف اول را در آثار این نویسنده می زند. برخی داستان ها و آثار شعبان نژاد عبارتند از: «صداى صنوبر»، «بهار گمشده»، «سایه هاى مهربان» و «بزرگراه»، «نه من نمى ترسم»، «پونه ها و پروانه ها»،«خوش به حال ماهى ها»، «جوجه زرد تپلى»، «سوسكى خانم كجا مى رى؟»، «گريه نكن كلاغك»، «نازدونه»، «برگ پونه»، «چكه چكه اشك»، «بزغاله ام كجا رفت؟»، «ننه طلا و نازگل»، «صداى صنوبر»، «هديه خاله نگين» و «تپل، مپل، دسته گل».
سید علی کاشفی خوانساری، سال هاست که در حوزه کودک و نوجوان فعالیت می کند و کتاب های بسیار زیادی را در این زمینه تالیف و ترجمه کرده است. کتاب های او عموما حالتی تربیتی_ اخلاقی دارند و می کوشند تا در پرتو توجه خاص به یک نکته و پدیده اجتماعی، به طور غیر مستقیم، درس هایی به کودکان بیاموزند. نثر کاشفی خواساری، بسیار روان است و گاه به مجلات کودک و نوجوان نزدیک می شود. اگر کودکتان خیلی کم سن و سال است و تازه می خواهد کتاب خواندن را شروع کند، کتاب های این نویسنده ایرانی می تواند خیلی برایش مفید باشد؛ البته باید به این نکته هم اشاره کرد که بیشتر آثار تالیفی کاشفی خوانساری به سبب فعالیت های ترجمه ای بسیار زیاد او، از کتاب های کودکانه غیر ایرانی نیز تاثیر گرفته و همین مسأله، فضای جدیدی را در قلمش ایجاد کرده است. برخی از آثار تالیفی این نویسنده کودکان عبارتند از: دعواهای ادبی، مهمان، و اینک زمین، عروسک های خدا، شاهنامه های کودکانه، مهمان کوچک، صندوقچه امید و اگر فرشته ها خندیده بودن.
گاهی ساده ترین اشتباه ها در استفاده از لوازم خانه هم می تواند هزینه زیادی را به ما تحمیل کند و هم از عمر آنها کمک کند. از جمله این وسایل می توان به مایکروفر اشاره کرد، دستگاهی که روزانه با آن زیاد سروکار داریم. فرقی نمی کند از مایکروفر استفاده کنید یا سولاردوم، تفاوتی هم ندارد که چه تکنولوژی در آن به کار رفته باشد، مهم این است که بتوانیم از وسایل برقی مورد استفاده مان به بهترین شکل استفاده کنیم، چراکه کوچکترین اشتباه می تواند به خرابی آنها منجر شود. مایکروفر یکی از وسایل کاربردی است که در این روزها در بیشتر خانه ها دیده می شود. دستگاهی که به رغم استفاده روزانه از آن، اما اشتبا ه هایی را مرتکب می شویم که بسیاری از ما متوجه آنها نیستیم؛ از این رو در ادامه به برخی از این اشتباه های وحشتناک اشاره کرده ایم.
همان طور که می دانید، داخل مایکروفرها صفحه گردانی وجود دارد که روی چرخ هایش حرکت می کند؛ بنابراین حواستان باشد که این چرخیدن برای طبخ بهتر، یخ زدایی یا گرم شدن اصولی غذا اهمیت چندانی ندارد، اما اگر این صفحه به درستی نچرخد یا ثابت بماند، آسیب هایی به دستگاهتان وارد می کند که می تواند هزینه زیادی را روی دستتان بگذارد.
ظروف زیادی را در بازار می توان یافت که گفته می شود مخصوص مایکروفر هستند، در حالی که اینطور نیست. استفاده از ظروف نامناسب تهدیدی برای سلامت است. از این رو توجه به ظروفی که در مایکروفر قرار می دهید اهمیت زیادی دارد. بنابراین بهتر است برای گرم کردن غذا از ظروف پلاستیکی استفاده نکنید یا اینکه اطمینان پیدا کنید که ظروف مورد استفاده حتما مناسب مایکروفر هستند. با این حال توصیه می شود که از ظروف شیشه ای نشکن یا ظرف های سرامیکی برای مایکروفر استفاده شود.
یکی از اشتباهات وحشتناکی می توان در استفاده از مایکروفر انجام داد، جا گذاشتن قاشق و چنگال داخل غذا و قرار دادن آن در مایکروفر است. این اشتباهی که افراد زیادی مرتکب می شوند، اما خوب است بدانید که هر شئی فلزی، حتی فویل آلومینیومی نه تنها به دستگاه آسیب می رساند، بلکه ممکن باعث آتش سوزی شود.
شاید ندانید، اما برخی مواد غذایی وقتی داخل مایکروفر قرار می گیرند، شعله ور می شوند. به همین دلیل نباید هر خوراکی و غذایی را داخل مایکروفر قرار دهیم.
باور کردنی نیست، اما سوسیس، هات داگ و حتی هویج از جمله مواد غذایی هستند که با قرار دادن آنها داخل مایکروفر ممکن است شعله ور شوند و آتش بگیرند.
خیلی ها به تمیز بودن مایکروفر توجه نمی کنند، در حالی که یکی از نکات مهم استفاده از مایکروفر تمیز نگه داشتن آن است. البته تمیز کردن آن کمی سخت به نظر می رسد، اما با یک کاسه آب به راحتی می توان مایکروفر را تمیز کرد، تنها کافی است دو فنجان آب را داخل یک کاسه مناسب بریزید و به مدت دو دقیقه داخل دستگاه قرار دهید. بعد از گرم شدن آب و بلند شدن بخار آن به مدت 5 دقیقه در مایکروفر را ببینید، سپس با یک دستمال تمیز داخل آن را پاک کنید.
از نکات خیلی ساده و مهمی که افراد کمی در استفاده از مایکروفر به آن توجه می کنند این است که بعد از قرار دادن غذا داخل مایکروفر برای گرم کردن و انجام تنظیمات لازم تا صدای هشدار دستگاه بلند نشود، کاری به آن نداریم و و فکر می کنیم با بلند شدن صدای هشدار غذا کاملا گرم شده است. در حالی که برای بسیاری از ما پیش آمده که موقع خوردن غذا متوجه شده ایم که سطح آن خیلی داغ، ولی داخلش سرد است. پس اولین اشتباهمان در استفاده از مایکروفر هنگام گرم کردن غذا این است که آن را چند باری زیرورو نمی کنیم و تصور می کنیم که مایکروفر این توانایی را دارد که تمام قسمت ها غذا را به طور یکنواخت گرم کند و به دمای مطلوب برساند.
اشتباه ساده دیگری که باید به آن اشاره کنیم اینکه غذا را برای گرم کردن بدون پوشش مناسب داخل مایکروفر قرار می دهیم. این کار نه تنها مضرات خود را دارد، بلکه باعث کثیف شدن مایکروفر می شود، پس همیشه سعی کنید برای گرم کردن غذا آن را با کاور مخصوص مایکروفر بپوشانید یا پوشش مناسبی روی آن قرار دهید. البته به این نکته توجه داشته باشید که گاهی بسیاری از کاورها مناسب نیستند، پس دقت کنید که کاور مناسبی برای محافظت از غذا و دستگاهتان انتخاب کنید.
شبنم اعماری - درد در بدن انسان یک علامت است یا بهتر است بگوییم یک زنگ هشدار به این معنا که اختلالی در سیستم طبیعی بدن به وجود آمده است. هر درد یک منشا دارد و به عامل یا عواملی برمی گردد که دانستن آن می تواند در برطرف کردن دردها موثر باشد. با این حال گاهی می توان برخی دردها مثل دردهای عضلانی یا رگ به رگ شدن، سردرد و موارد دیگر را با استفاده از کمپرس سرد و گرم برطرف کرد؛ از این رو دانستن زمان استفاده از کمپرس سرد یا کمک گرفتن از کمپرس گرم می تواند باعث بهبود درد شود و آن را تسکین دهد. حالا اگر شما هم علاقه مند هستید که بدانید چه دردهایی با سرما دادن و چه دردهایی با گرما دادن برطرف می شوند، این مطلب را تا پایان بخوانید.
درمان مناسب به نوع سردردتان بستگی دارد. مثلا در سردردهای ناشی از تنش یا سردردهای سینوسی و... می توان از گرمادرمانی استفاده کرد. از آن جهت که گرما باعث شل شدن عضلات تنگ در سراسر گردن و فک می شود و کم کم دردتان را تسکین می دهد. در سردردهای میگرنی یا سردردهای ناشی از عروق دیگر استفاده از گرمادرمانی جواب نمی دهد و باید به سراغ سرمادرمانی برویم.
معمولا بلافاصله بعد از آسیب دیدگی، بدون توجه به رگ به رگ شدن یا کشیدگی عضله ها نمی توان از گرما استفاده کرد. اگر نقطه ای از بدن صدمه ببیند و آن ناحیه متورم شود، برای تسکین درد ایجاد شده نباید از کمپرس گرم استفاده کرد، چراکه گرما ناحیه آسیب دیده را متورم تر می کند، به همین دلیل در این شرایط باید از کمپرس سرد استفاده کنیم.
اگر به عضلات شما آسیبی حاد وارد شود، گرمادرمانی بهترین گزینه ممکن برای کاهش است. گرما زمانی مفید خواهد بود که سفتی طولانی مدت در مفصل یا عضله ایجاد شده باشد. از این رو استفاده از گرما باعث شل شدن عضلات و تاندون ها می شود و می تواند علائم ماندگار مربوط به سفتی را برطرف کند.
خارش و تورم ناشی از آن را که در مواقعی به زدن کهیر نیز منتهی می شود تنها کمپرس یخ می تواند از بین ببرد، البته به شرط آنکه کهیرهای ایجاد شده به خاطر سرما نباشد.
کبودی چیز تازه ای نیست و همه ما گاها یا به خودی خود یا به خاطر وارد شدن آسیب به نقاطی از بدن با آن مواجه شده ایم، اما اینکه چطور آن را تسکین دهیم، نکته مهمی است. برای کاهش کبودی می توان به مدت 15 دقیقه از کمپرس یخ استفاده کرد و آن را در محل کبودی قرار داد. بسته های یخ می توانند به بهبود کبودی کمک کنند، تورم را کاهش و درد را تسکین دهند.
کمردرد هم جزو آن دسته از دردهای آزاردهنده ای است که هرازگاهی به سراغمان می آید. این درد در برخی مواقع با استفاده از کمپرس سرد تسکین می یابد، اما کمردردهای طولانی مدت گاهی مربوط به سفتی عضلات بدن است که برای رفع آن باید از گرمادرمانی برای شل شدن اسپاسم های عضلانی استفاده کرد.
بهترین درمان برای آرتروز به علائم شما بستگی دارد. با فشرده سازی و اصطکاک کافی در اطراف مفاصل می توان التهاب زیادی در مفصل ایجاد کرد. این التهاب می تواند به درد و گرفتگی عضلات اطراف مفصل آرتروز منجر شود. در این شرایط شاید گرما برای شل شدن عضلات سفت مفید باشد، اما گفته می شود استفاده از یخ برای درمان التهاب داخل مفصل گزینه بهتری است.
منشا درد سیاتیک از پشت سر است و باعث درد شدید یا بی حسی در پا می شود. برای خلاصی از این درد می توان هم از کمپرس سرد استفاده کرد و هم از کمپرس گرم. البته نه در پا، بلکه در قسمت پایین کمر.
زمانی که حشره ای ما را نیش می زند، استفاده از یخ به عنوان یك مسكن ضددرد می تواند درد و حساسیت ناشی از گزش را برطرف کند. علاوه بر این باعث کاهش التهاب در محل گزش نیز می شود.
کمپرس سرد می تواند به کاهش درد و تورم ناشی از آفتاب سوختگی (نزدن ضدآفتاب) کمک کند. برای تسکین سریع هم می توان از کمپرس سرد حوله ای (نه یخ) کمک گرفت و التهاب پوست را کاهش داد.
براساس تحقیقات یکی از محققان دانشگاه کاردیف بریتانیا، تکه های کوچک بستنی و یخ گزینه مناسبی برای گلودرد هستند، زیرا این تکه های یخی می توانند بافت های ملتهب را خنک و تا حدی بی حس کنند، به همین دلیل از حساسیت عصب های موجود در گلو کاسته و درد تسکین می یابد. همچنین تکه های یخ با پایین آوردن دمای موجود در پایانه های عصبی گلو، باعث کاهش درد می شود. پس سرما می تواند مسکن خوبی برای گلودرد باشد.
از طرف دیگر، نوشیدنی های گرم هم تاثیر زیادی در تسکین گلودرد دارند. گرمای آنها می تواند بزاق بیشتری تولید کند و اثری همچون دارونما داشته باشد.
غذاهای سنتی و متفاوت بپزید
فاطیما بهجویان- کارشناس آشپزی صداوسیما
یکی از انواع خورش های خوشمزه و محبوب جنوب کشور خورش ماهی است که در دسته غذاهای دریایی قرار می گیرد. این خورش خوشمزه جنوبی شباهت زیادی به قلیه ماهی دارد. خورش ماهی معمولا به صورت خیلی غلیظ سرو می شود و تقریبا در زمان سرو هیچ آبی ندارد. این خورش مجلسی را می توان با انواع ماهی های بدون استخوان تهیه کرد. حالا اگر شما هم جزو کسانی هستید که علاقه زیادی به غذاهای دریایی دارید دست به کار شوید و این خورش متفاوت را بپزید و از طعم لذیذش لذت ببرید.
مواد لازم
فيله ماهي: 4 تا 5 تكه
پياز: یک عدد
گوجه فرنگي: ٢عدد
سس تمر هندي: ٣ قاشق غذاخوری
رب خرما: ٢قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگي: یک قاشق غذاخوری
تره فرنگي: یک دوم پيمانه
سير: یک حبه
ادويه مخصوص ماهي: یک قاشق سوپخوری
نمك، فلفل و پودرسير: به میزان لازم
گشنیز خرد شده: 100 گرم
طرز تهیه
ابتدا تکه های ماهی را با كمي نمك، فلفل و پودرسير مزه دار کرده و كمي سرخ می کنیم و ماهی های سرخ شده را کنار می گذاریم. روغن را داخل تابه می ریزیم و پياز نگيني شده را داخل آن ریخته و اجازه می دهیم كمي سرخ شود، سپس سير، تره فرنگي و ادویه ماهی را اضافه می کنیم. گوجه فرنگي خرد شده را هم به همراه رب گوجه اضافه می کنیم. گوجه که کمی پخته شد، رب خرما و سس تمر هندي را می افزاییم و بعد از آن به خورش آب اضافه می کنیم. منتظر می مانیم تا خورش ماهی مان جا بیفتد. در 10 دقيقه آخر پخت نیز ماهي سرخ شده و گشنيز خرد شده را به خورشمان اضافه می کنیم. خورش ماهی را می توان در کنار برنج سرو کرد و از خوردنش لذت برد.
آتینا عالی
مواد لازم
پودر کرم کارامل: 2 بسته
شير: 4 ليوان
پودر نسکافه يا قهوه فورى: 2 قاشق چایخوری
خامه: 100 گرم
بيسکويت پتى بور: یک بسته
شکر: 4 قاشق غذاخوری
طرز تهیه
ابتدا پودر کارامل را همراه شکر در شير حل می کنیم و روى حرارت می گذاریم تا بجوشد. سپس بيسکويت ها را خرد کرده و به شير اضافه می کنیم تا با گرماى آن حل شود، پودرنسکافه یا پودر قهوه را هم می افزاییم. وقتى خنک شد در ميکسر يا مخلوط کن می ریزیم و پس از آن خامه را اضافه می کنیم و در قالب مورد نظر ریخته و در يخچال می گذاریم. در آخر هم با سس دسر کارامل مان را تزيين می کنیم.
* برای این مدل قالب این مقدار مواد کافیست، اما برای قالب های کوچک تر می توانید از نصف این مواد استفاده کنید.
* مانند دیگر دسرها برای جدا کردن آن از قالب باید کمی صبر به خرج دهید و مطمئن شوید که دسر کاملا گرفته است.
نکته: برای مخملی کردن دسر شش عدد بیسکویت را آسیاب می کنیم و با داست طلایی(رنگ پودری طلایی) مخلوط و روی دسر الک می کنیم.
مهسا محمودی
مواد لازم
تخم مرغ: ٣ عدد
آرد: یک و یک دوم پيمانه
روغن: یک دوم پيمانه
ماست: یک دوم پيمانه
شكر: یک پيمانه
نمك: یک چهارم قاشق چایخوری
بیكينگ پودر: ٢ قاشق مرباخوری
هل: یک دوم قاشق چایخوری
گلاب: ٢ قاشق غذاخوری
طرز تهیه
تخم مرغ را كمی می زنیم، سپس شكر را به آن اضافه می کنیم و آن قدر می زنیم تا كرم رنگ شود. گلاب، هل، نمك و روغن را اضافه کرده و كمی می زنیم، حالا نوبت اضافه کردن ماست است. آن را هم می افزاییم و دوباره خوب هم می زنیم. آرد و بیكينگ پودر را مخلوط کرده و سه بار الك می کنیم، سپس آن را كم كم به مواد اضافه کرده و مخلوط می کنیم. قالب مورد نظرمان را چرب کرده و داخل آن را آرد می پاشیم. مواد کیک را درون قالب می ریزیم و در فر از قبل گرم شده با دمای ١٨٠ درجه سانتیگراد و به مدت ٣٥ تا ٤٠ دقيقه می پزیم.
وقتی جسارت سرمربی جواب داد
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با وجود تغییر و تحولات زیادی که در ابتدای این فصل داشت، موفق شد مثل فصل گذشته، بازهم عملکرد خوبی از خود در لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران به نمایش بگذارد.
صنعت نفت آبادان از سرمربی گرفته تا بازیکن، تغییرات وسیعی داشت. یک مربی بومی که سابقه قهرمانی در لیگ برتر و نیز سابقه سرمربیگری در تیم ملی جوانان ایران را در کارنامه داشت، هدایت این تیم را به عهده گرفت و در ادامه بازیکنان جوان و بومی شاکله اصلی این تیم را تشکیل دادند.
سیروس پور موسوی، سرمربی جدید صنعت نفت آبادان در فصل جدید لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران همچنان علاقه خود را به کار کردن با بازیکنان جوان و آینده دار نشان داد و ثابت کرد که کار کردن با آنها را دنبال می کند و رویه او تغییر نکرده و آن را در تیم نفت آبادان هم پی گرفته است.
همان طور که گفتیم، صنعت نفت آبادان برخلاف پیش بینی ها، این فصل هم در جمع مدعیان لیگ قرار دارد و در دو بازی آخر خود ابتدا با مشکلاتی که برای حضور در رفسنجان پشت سر گذاشت، توانست به یک امتیاز ارزشمند خارج از خانه برای حفظ روند حضور در جمع مدعیان دست یابد و سپس در خانه برابر تیم فولاد به تساوی برسد.
پور موسوی که سال گذشته و پیش از بازگشت به لیگ برتر و قبول نیمکت پارس جنوبی جم، هدایت تیم ملی جوانان ایران را به عهده داشت، اکنون این پروسه پر ریسک را در صنعت نفت آبادان دنبال می کند تا همانطور که امیرحسین پیروانی، مربی این تیم و دستیارش مدعی شد، تنها تیمی باشند که جسارت سود بردن از جوانان را دارند.
به عنوان مثال صنعت نفت آبادان، ابتدا در بازی هفته نخست خود مقابل پیکان و درحالی که مجوز بازیکنان جدید این تیم صادر نشده بود، با تعدادی جوان جویای نام موفق شد لیگ را با پیروزی شروع کند. یا اینکه که در بازی مقابل مس رفسنجان در دقایق پایانی با اخراج حسین ساکی نتوانست جاه طلبی خود را برای کسب سه امتیاز دنبال کند؛ اما با بدشانسی به تساوی رضایت داد. در این بازی هم مطابق دیدارهای قبلی، ترکیب جوان و بازیکنانی را که به ادعای سیروس پور موسوی قادر خواهند بود در آینده شرایط خوبی را دنبال کنند، در ترکیب خود داشت.
حسن زواری، امید حامدی فر، محمدرضا غبیشاوی و امیرحسین فرهادی، چهار بازیکن تیم امید صنعت نفت آبادان بودند که در جدال با مس رفسنجان در ترکیب اصلی حاضر شدند و احمد شریعت زاده نیز که در رده جوانان است، در جریان بازی به عنوان یار تعویضی، فرصت حضور در بازی را به دست آورد.
حضور نیمی از بازیکنان در رده سنی زیر 23 سال در ترکیب تیم لیگ برتری و مدعی صنعت نفت آبادان از سوی پور موسوی نشان می دهد که سرمربی سابق تیم ملی جوانان ایران، همانطور که وعده داده بود، در کنار کسب نتیجه و خوشحال کردن هواداران پرشور این تیم به دنبال سرمایه گذاری و پرورش نسل جدیدی از بازیکنان برای آینده صنعت نفت آبادان است.
در شرایطی که خیلی از تیم ها تنها با استفاده از بازیکنان جوان در دقایق پایانی و در شرایط خاص، از آن به عنوان یک موفقیت بزرگ در مسیر آینده نگری باشگاه یاد می کنند، سیروس پور موسوی با دیدگاه جوانگرایی خود، این متد را در تمامی بازی ها حفظ کرده و در ترکیب اصلی خود نیز همانطور که دیده می شود، نیمی از نفرات تیمش را از رده امیدها و جوانان به میدان می فرستد.
حال باید دید صنعت نفت آبادان که اکنون در رده سوم جدول رده بندی قرار دارد و با گذشت 14 هفته شرایط خوبی را دنبال می کند، با عبور از مشکلات حواشی احتمالی در ادامه مسیر قادر خواهد بود با جوانان جویای نام، این روند را تداوم بخشد و یک فصل رؤیایی را برای هواداران این تیم شکل دهد یا خیر؟ که همیشه در فوتبال ثابت شده این رشته برای جوانان است و نتایج خوبی هم گرفته اند. برای همین باید به جوان ترها اعتماد کرد؛ چون جواب اعتماد خود را گرفته اند.
روز خوب نفتی ها در لیگ دسته دوم
تیم های نفتی حاضر در لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران، هفته خوبی را پشت سر گذاشتند.
تیم فوتبال نفت امیدیه که در گروه دوم این رقابت ها قرار دارد، در هفته هفتم لیگ دسته دوم باشگاه های ایران در کرمان، مهمان تیم مس شهربابک تیم دوم جدول بود که موفق شد با نتیجه یک بریک و گلزنی احمد قنواتی، تیم حریف را متوقف کند تا با 17 امتیاز به تنهایی در صدر جدول گروه دوم قرار بگیرد.
نفت امیدیه با 5 برد و دو مساوی در این فصل شروع بسیار خوبی داشته و عزم خود را جزم کرده تا با ادامه این روند، به لیگ یک صعود کند.
تیم فوتبال ملی حفاری اهواز هم بعد از کسب دو پیروزی در هفته های پنجم و ششم، سومین پیروزی پی درپی خود را کسب کرد تا هم نوار پیروزی هایش قطع نشود و هم با حضور در رتبه سوم به جمع مدعیان صعود اضافه شود.
شاگردان امین جعفری در کرمان، مهمان تیم مس نوین کرمان بودند که موفق شدند در دیداری که حاکم توپ و میدان بودند، با یک گل به پیروزی برسند. رضا احمدیان زاده، تک گل پیروزی تیم مل حفاری اهواز را به ثمر رساند. ملی حفاری بعد از 4 تساوی پی درپی با 3 پیروزی پشت سرهم در جدول 13 امتیازی شد و در رتبه سوم قرار گرفت.
شایان ذکر است، دو تیم نفت امیدیه و ملی حفاری اهواز در طول برگزاری 7 هفته از مسابقات، مقابل هیچ تیمی شکست نخورده اند.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران هم بعد از چند هفته ناکامی، بالاخره در خانه موفق شد دومین پیروزی فصل را به دست بیاورد تا به آینده امیدوار شود. شاگردان جهانبخش جعفری موفق شدند با نتیجه 2 بر یک شهرداری بندرعباس را شکست دهند. تیم فوتبال نفت و گاز گچساران با 2 پیروزی و 5 شکست در رتبه دوازدهم گروه اول قرار دارد.
تیم های فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز و پالایش نفت آبادان در لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران با برد های متوالی به یکه تازی خود در این رقابت ها ادامه می دهند.
بعد از اینکه این دوتیم در هفته سوم این رقابت ها در دیدارهایی پرگل 13 بر صفر و 6 بر صفر حریفان خود را شکست دادند، در هفته چهارم هم همین رویه را ادامه دادند تا از همین ابتدا برای حریفان خود خط ونشان کشیده باشند و نشان دهند که فقط به قهرمانی فکر می کنند.
تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز در هفته چهارم این رقابت ها در خانه، میزبان تیم مس کرمان بود که موفق شد با نتیجه پرگل 4 بر 0 حریف خود را شکست دهد.
این پیروزی به حفاری کمک کرد تا با قدرت و با 12 امتیاز از چهار بازی، جایگاه خود را در صدر جدول گروه یک تثبیت کند. حفاری در بازی های قبلی خود نامی نو اصفهان، سایپا و پویندگان شیراز را قربانی کرده بود.
در گروه یک لیگ برتر فوتسال بانوان تیم های ملی حفاری خوزستان، مس کرمان، نامی نو اصفهان، سایپای تهران، پویندگان صنعت فجر شیراز، شهروند ساری و هیأت فوتبال رودان هرمزگان حضور دارند.
پالایش نفت آبادان هم که بر خلاف فصل گذشته بسیار پرقدرت شروع کرده است، در سومین بازی خود جشنواره گل به راه انداخت و موفق شد تیم هیأت فوتبال اصفهان را با نتیجه 11 بر صفر شکست دهد. پالایش نفت آبادان که در گروه دوم قراردارد، با این پیروزی 9 امتیازی شد و با یک بازی کمتر در رتبه دوم جدول قرار گرفت.
دوتیم پالایش نفت آبادان و ملی حفاری اهواز بعد از پشت سر گذاشتن 4 هفته ازاین رقابت ها، یک رکورد فوق العاده از خود به جا گذاشته اند.
پالایش نفت آبادان و ملی حفاری اهوازبا درخشش دروازه بان هایشان برای چهارمین هفته متوالی کلین شیت کرده اند «دروازه خود را بسته نگه داشته اند» که این در نوع خود یک رکورد در لیگ برتر به حساب می آید.
به مناسبت دهه مبارک فجر، ۱۲ کوهنورد آقا و خانم تیم کوهنوردی باشگاه نفت امیدیه ۱۶ بهمن ۹۹ عازم شهر اهرم در استان بوشهر شدند. کوهنوردان نفت امیدیه با حضور در روستای خاییز ساعت 3و 30 دقیقه بامداد، صعود خود را آغاز کردند. هر ۱۲ کوهنورد پس از عبور از هفت خوان طاقت فرسا، رأس ساعت 9 و 30 دقیقه بر بام قله ۱۹۶۰ متری بیرمی بام استان بوشهر ایستادند. صعود ۲۰ کیلومتری کوهنوردان نفت امیدیه 7 ساعت به طول انجامید.
کوهنوردانی که در این صعود حضور داشتند عبارتنداز:
آقایان: احمد کنارکوهی، عیسی شیرعلی، عادل شریفات، اصغر مسعودی، یعقوب آقاجری، منصور شریفات، عزت الله ناظری، غلام حسین مرادی، بهنام کنارکوهی
خانم ها: اعظم سلیمانی زاده، هاجر سکوتی، زینب دامن افشان
فرزند قهرمان نفتی در گفت وگو با« مشعل»:
از 15 سالگی ورزش سخت و درعین حال مهیج سنگ نوردی را با تشویق برادرش شروع کرد. ابتدا علاقه اش به این رشته ورزشی را از دست داد و آن را رها کرد. سپس دوباره و بعد از مدت کوتاهی به خاطر جو خوب باشگاهش این رشته را ادامه داد تا اینکه در 17 سالگی اولین مدال خود را در سطح استان کسب کرد و در ادامه نایب قهرمان کشور شد و حالا با کسب بیشتر از 20 مدال قهرمانی در سطح داخلی و بین المللی به یک سنگ نورد حرفه ای و ملی پوش تبدیل شده است.
سید رضا چاشي، سنگ نورد حرفه ای باشگاه نفت امیدیه که فرزند یکی از همکاران صنعت نفت است، به مدت 11 سال سنگ نوردی می کند. او در آخرین مسابقه خود در اصفهان موفق شد قهرمان شود. با این فرزند نفتی گفت وگویی در خصوص ورزش سنگ نوردی و موفقیت هایش داشتیم که باهم می خوانیم.
سید رضا چاشي متولد ١٣٧٣ در شهر اميديه هستم. پدرم کارمند شرکت نفت است. حدود ١١ سال است که سنگ نوردم و سال 90 اولین مقام در سنگ نوردی را در سطح استان و سپس در سال 93 اولين مدال كشوری را كسب كردم، با توجه به علاقه ای که به این رشته دارم تا به امروز آن را ادامه دادم که در آخرين مسابقه كشوري برگزارشده در اصفهان اول شدم. از سال ١٣٩٤ برای پيشرفت بيشتر، انجام تمریناتم وهمینطور حضور در اردوهای تیم ملی به تهران آمدم و به قولی دیگر در تهران زندگی می کنم.
١١ سال پيش به همراه برادرم كه سنگ نورد و قهرمان استان هم بود، با این رشته آشنا شدم و همین آشنایی باعث شد که این رشته مهیج را انتخاب کنم و آن را ادامه دهم و تا به الان که در خدمت شما هستم، در این رشته فعالیت می کنم. این را هم باید اضافه کنم من سنگ نوردی را در باشگاه نفت اميديه شروع كردم.
راستش را بخواهید باید بگویم اوايل از سنگ نوردی خوشم نمی آمد، تقریباً یکی دو ماهی رفتم و تمرین کردم و بعد چند ماه نرفتم. اما چون جو سنگ نوردی و یک اشتياقی که درونم به وجود آمد و نیز جوی که باشگاه داشت، باعث شد دوباره به باشگاه برگردم و اين بار جدی تر شروع كنم و این رشته را ادامه دهم.
بله من از سال ٩٤ به اردوی تيم ملي دعوت شدم و توانستم در چند مسابقه برون مرزی هم شرکت کنم. در اردو هم با سایر ملی پوشان همیشه رقابت سختی داشتم حتی یک بار در نخستین دعوتم توانستم در مسابقه داخل اردو اول شوم. امیدوارم در ادامه و دعوت شدن دوباره در مسابقات بین المللی داوك روی سکو بروم.
مقام های زیادی در این سال ها کسب کردیم. برای نخستین بار در سال 90 مقام دوم بولدرینگ را در سطح استان به دست آوردم و در ادامه تا 5 سال از سال 91 تا 96 هرسال قهرمان استان بودم.
در سطح مسابقات قهرمانی کشور هم در سال 93 در پانزدهمین دوره مسابقات جام فجر به میزبانی سیستان و بلوچستان مقام سوم را به دست آوردم. از سال 94 تا سال 99 مقام های متعددی در کشور کسب کردم ازجمله قهرمانی در سال 99 در اصفهان و یا نایب قهرمان در سال 94 در تهران و در سال 95 کسب مقام دوم مسابقات بولدر جم به کوه اسکی به میزبانی استان تهران، کسب مقام دوم اولین دوره از مسابقات بولدر جم جایزه بزرگ ویراک به میزبانی استان تهران و کسب مقام اول مسابقات جام راژیا استار به میزبانی استان قزوین شهرستان ابیک و چندین عنوان قهرمانی دیگر، ازجمله عناوین قهرمانی ام در سطح کشور بوده است. در سطح مسابقات جهانی هم برای اولین بار مقام دوم مسابقات بین المللی جایزه بزرگ به میزبانی کشور هند را کسب کردم. سال 2015 در مسابقات جهانی چین جایگاه ۴۵ جهان را به دست آوردم. سال 2016 در مسابقات جهانی جایگاه ٣١ جهان را به دست آوردم. سال 2017 هم رتبه ١٢ مسابقات کاپ آسیا به میزبانی چین را به دست آوردم.
من در ورزش ابتدا مديون پدر و مادرم هستم كه هميشه حمايتم كردند. سپس برادرم حامد كه من را وارد اين ورزش كرد و پسرعموی خودم حكمت چاشي كه هميشه به من انگيزه می داد و در مسابقات همراهم بود. حميد توزندجاني كه از قهرمان های سنگ نوردی كشور است، اولين گام قهرماني برایم باز كرد كه باعث شد باانگیزه بیشتری این رشته را ادامه دهم. مربي خوبم غلام علي برات زاده كه ٥ سال زحمت مربیگری ام را كشيده است. آقای بني اسد كه در تهران به من كار داد و فضای تمرين را برایم فراهم كرد كه كمك بزرگي برای پیشرفت در این رشته برایم بوده است. جا دارد از سه مربي خوب نفت اميديه آقايان حميد رميلي، مسلم يوسفي و ايوب شريفي در سال های شروع سنگ نوردی که كمك كردند تا به اینجا برسم، تشكر كنم. از آقای عقيل شريفي حسيني كه باعث وبانی تمام موفقیت هایم بوده تا به اینجا برسم و از بنیان گذاران این رشته در شهر امیدیه بوده، تشکر دارم و باید بگویم ایشان از حامیان و مشوقان اصلی من بوده است.
به اميد خدا تا آخر عمر ورزش را ادامه می دهم و اینکه تا چه زمان سنگ نوردی را ادامه می دهم، باید بگویم تا جایی که توان داشته باشم این ورزش را حرفه ای انجام دهم، در میدان خواهم بود و هر زمان که ببینم توان ادامه مسابقات حرفه ای را ندارم، آن را کنار می گذارم، اما بازهم تأکید می کنم ورزش را هیچ موقع کنار نمی گذارم.
من هم دوست دارم مانند هر ورزشکاری به موفقیت های بیشتر برسم. به اميد خدا هدفم پيشرفت بیشتر در ورزش سنگ نوردی است و بعد از پایان دوران حرفه ای هم به مربیگری می پردازم تا بتوانم شاگردانی خيلي بهتر از خودم را پرورش بدهم تا در این رشته به موفقیت های جهانی برسند.
مطمئنا من هم مثل همه ورزشکاران حرفه ای به مدال جهانی و المپیک فکر می کنم و آرزو دارم به این هدف برسم. اما من كمتر از اهدافم حرف می زنم چون تمام تلاشم را می کنم تا از سطحی كه هستم بهتر شوم و در مسابقات با کسب مقام، اهدافم و آرزوهایم را نشان دهم.
عمر ورزش سنگ نوردی در باشگاه نفت اميديه خيلي كم است اما در همین مدت کم قهرمانی های زیادی سنگ نوردان این باشگاه کسب کرده اند. من فکرمی کنم اگر از این رشته حمایت بیشتری شود و نیز زیرساخت ها فراهم شود، همچنین با برنامه ریزی بیشتر و بهتر نفت می تواند در این رشته بیشتر از گذشته بدرخشد و یکی از قطب های سنگ نوردی در ایران باشد.
خدا را شكر رشته سنگ نوردی در ايران رو به رشد است و هرچقدر جلوتر می رویم، شرایط کار بهترمی شود. اگر در این رشته سرمایه گذاری بیشتر و حمایت های لازم انجام شود، ایران می تواند به یکی از بهترین های جهان تبدیل شود.
بله ما قهرمان های خيلي خوبي که در سطح جهاني می درخشند، داريم ازجمله علي برات زاده، حميد توزندجاني، داود ركابي، الناز ركابي و رضا عليپور كه قهرمان و رکورددار سرعت جهان در بخش سرعت سنگ نوردی است. ایران این ظرفیت را دارد که بهتر از این هم باشد.
از خدا می خواهم كساني كه به من كمك كردند همیشه در صحت و سلامت باشند و در آرامش زندگی کنند و بهترین ها را برایشان آرزو دارم. آخرین مدالم را که قهرمان کشور شدم، به روح پدربزرگم كه دو هفته قبل از دستش دادم، تقديم می کنم و امیدوارم از رشته سنگ نوردی حمایت بیشتری شود چون ورزشکاران باانگیزه و بااستعدادی داریم که می توانند در مسابقات جهانی بدرخشند.
تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام در آخرین بازی خود موفق شد یک پیروزی پرگل را ثبت کند تا لیگ برتر فوتبال بانوان باشگاه های ایران را با پیروزی به پایان رسانده باشد.
تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام که در هفته آخر از مرحله گروهی این رقابت ها به شیراز رفته بود موفق شد، با ارائه یک بازی برتر در ورزشگاه حافظیه، تیم قشقایی شیراز را با نتیجه پر گل 4 بر صفر شکست دهد.
گل های تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام در نیمه اول و در دقیقه 25 توسط عاطفه ایمانی و در نیمه دوم و در دقیقه 65 گل دوم توسط سیده فاطمه یوسفی و گل سوم و در دقیقه 80 توسط کوثر عنبری و گل چهارم در دقیقه 85 توسط روناک جعفر زاده به ثمر رسید.
ایناس آراسته نژاد، سرمربی تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام بابیان اینکه تیم پالایش گاز ایلام با 18 امتیاز در رده سوم جدول قرار گرفت و این آخرین بازی این تیم در این دوره لیگ برتر بوده است، افزود : تیم شهرداری سیرجان با 22 امتیاز، وچان کردستان 19 امتیاز، پالایش گاز ایلام 18 امتیاز، ملوان انزلی13 امتیاز، سارگل بوشهر 10 امتیاز و قشقایی شیراز با صفر امتیاز به ترتیب در رده اول تا ششم جدول قرار گرفتند. وی با بیان اینکه متأسفانه تیم من با قضاوت های ناعادلانه داوری در رده های برتر جدول قرار نگرفته است، افزود: امیدوارم برای فصل آینده کمیته داوران کشور تدابیر بهتری برای داوران داشته باشند، در حال حاضر تنها تیمی که توانست با قهرمان جدول شهرداری سیرجان یک امتیاز بگیرد، تیم پالایش گاز ایلام بود. سرمربی تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام اظهار کرد: تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام تیمی بومی و جوان و با همدلی و متعصب و باغیرت درمیادین فوتبال بازی کرد، هرچند با این شرایط کرونا و مشکلات روحی خانواده ها در اعزام فرزندانشان به شهرهای مختلف مشکلاتی وجود داشت. به هرحال با تمام این اوصاف، این مقام و نتایج مطلوب دختران پالایش گاز را تقدیم می کنم به همه عزیزانی که برای این تیم تلاش و زحمات زیادی کشیدند.
آراسته نژاد ابراز امیدواری کرد که در فصل آینده این تیم در رده اول جدول بانوان قرار گیرد تا ثابت کنیم که دختران بومی و جوان ایلام خیلی حرف ها برای گفتن دارند.
آراسته نژاد از تلاش بازیکنان تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام تشکر و قدردانی کرد و گفت: از مدیرعامل پالایشگاه ایلام و آقایان موسوی، کرمی، توکلی، مهدی بیگی، منصوری، کرمیان و اقدم و تمام کادر فنی به خاطر همکاری و همراهی و تشویق و حمایت از تیم تشکر می کنم که در این مدت از ما حمایت کردند.
متأسفانه تیم پالایش گاز ایلام با قرار گرفتن در مکان سوم گروه خود نتوانست به مرحله نیمه نهایی صعود کند.
مشعل درباره آدم های تنبل تعاریف و قضاوت های مختلفی وجود دارد. برخی تنبلی را جزئی از رفتار آدم ها قلمداد می کنند، تعدادی دیگر آن را ویژگی شخصیتی افراد می دانند و دیگرانی هم هستند که این رفتار را واکنشی به شرایط پیرامونی می دانند که کاملا انتخابی است. افرادی هستند که تنبلی را اصلا منفی نمی دانند و راه و روشی معمول و کاربردی برای رسیدن به اهداف و شرایطشان می دانند و برخی دیگر تنبلی را منفی و اشتباه و مطرود می خوانند. این ویژگی با هرکدام از این توصیف ها در خود ما و افرادی که هر روز در خانواده و محل کار و ... با آنها در ارتباط هستیم، وجود دارد. برای همین خوب است بیشتر درباره تنبلی و مزایا و معایب آن بدانیم و ببینیم چقدر این ویژگی می تواند برای دیگران مهم باشد.
تنبلی، کاهلی یا تن پروری را عدم تمایل به فعالیت یا تلاش، با وجود برخورداری از توانایی کافی معنا کرده اند، اما بسیاری از افراد تنبلی را منفی نمی دانند و معتقدند تنبلی مزایا و خوبی های بسیاری دارد. مثلا بسیاری از کارفرمایان و موسسات خصوصی و استارت آپی از افراد تنبل استفاده می کنند چون افراد تنبل ساده ترین راه را در زمانی کوتاه پیدا می کنند تا زودتر کارشان تمام شود و استراحت کنند. افراد تنبل برای رسیدن به مسیری که کمترین فشار و سختی را داشته باشد، ابتکار و خلاقیت به خرج می دهند. یک ویژگی دیگر افراد تنبل این است که سعی می کنند کار را با دیگران شریک شوند و فشار کار را از روی خودشان کم کنند و به همین دلیل بسیار دیده شده که افراد تنبل تبدیل به کارآفرین های خوبی شده اند. از طرف دیگر چون تنبل ها نمی خواهند سرشان خیلی شلوغ باشد و استرس و فشار کاری داشته باشند، یک کار را قبول می کنند و روی همان مورد تمرکز می کنند تا تمام شود و این ویژگی افراد موفق است. در بسیاری از موارد بین دوستان، اعضای خانواده یا فامیل با افرادی مواجه بوده ایم که از نظر ما یا دیگران افرادی تنبل و تن پرور و بی خیال بوده اند، اما وقتی به کارنامه تحصیلی، شغلی که الان دارند یا نوع زندگیشان نگاه می کنید، می بینید بدون مشکل پیش رفته اند و حتی موفق تر از ما هم بوده اند. افراد تنبل چون اهمیتی به کار و فعالیت و سختکوشی و ... نمی دهند، بیشتر به دنبال لذت از زمان حال هستند و تلاش می کنند آنچه برایشان جذاب و دلنشین است را تجربه کنند و خودشان را به سختی نمی اندازند و شاید به همین دلایل افراد تنبل معمولا افرادی خوش رو و آرام و منطقی هستند. البته این ویژگی ها منحصر به همه افراد تنبل نیست اما در موارد زیادی دیده شده است.
روان شناسان و رفتارشناس ها تنبلی را ناشی از عوامل مختلفی می دانند که یکی از مهمترین آنها نوع تربیت و خانواده و شرایطی است که کودک در آن رشد کرده است. در سیستم آموزشی کشورها و از جمله کشور ما تاکیدی روی آموزش های فردی و توانمندی های فردی و گروهی و اجتماعی وجود ندارد و بسیاری از افراد در سنین مختلف به سمت گوشه گیری و انزوا و عدم تعامل با دیگران و نیز تنبلی گرایش پیدا می کنند. یکی از دلایل مهم دیگر توقع افراد از خود و توقع و نگاه والدین و جامعه نسبت به افراد است که در شکل افراطی آن فرد به قول معروف از آن سوی بام می افتد و همه چیز را رها کرده و به تنبلی روی می آورند. برخی دیگر از روان شناسان هم معتقدند شرایط اقتصادی و اجتماعی و افکار منفی و ناامیدی از ادامه راه تاثیر زیادی در انفعال و تنبلی افراد دارد. به عبارتی فرد پس از تلاش های مکرر بی خیال ادامه راه می شود و تنبلی را ترجیح می دهد. البته برخی افراد هم ترس از شکست دارند و به همین دلیل ترجیح می دهند کاری را شروع نکنند تا اینکه شکست خورده بماند. همین دو موضوع اخیر می تواند ناشی از عدم اعتماد به نفس باشد که این موضوع هم در تنبلی افراد و عدم تمایل به شروع کاری جدید تاثیر می گذارد.
تنبلی کردن یک لبه منفی و نگران کننده هم دارد و آن اینکه می تواند زمینه ساز افسردگی افراد باشد و یا بالعکس یعنی تنبلی و افسردگی می توانند عامل یکدیگر باشند. اگرچه تنبلی لزوما به چاقی نمی انجامد، اما نمونه های زیادی دیده شده که افراد چاق عموما افرادی تنبل هستند. بر این اساس روان شناسان معتقدند که مجموعه چند عامل در افراد زمینه ساز تنبلی است و برای رهایی از تنبلی باید از همان دوران کودکی اصلاح در نوع تربیت و شیوه های زندگی را آغاز کرد. تنبلی در برنامه غذایی هم اثرات زیادی دارد و به همین دلیل است که افراد تنبل یا خیلی لاغر یا خیلی چاق هستند؛ بنابراین سعی کنید از یک رژیم غذایی سالم تبعیت کنید، برنامه ورزشی و تفریحی یا کلاسهای عمومی را در برنامه بگذارید. مهم تر از همه خوب است کنار تحصیل یک مهارت که درآمدزا هم باشد را دنبال کنید چون پول و درآمد می تواند مشوق خوبی برای افراد تنبل باشد. توجه کنید که تنبلی با اهمال کاری و پشت گوش انداختن برنامه ها و اهداف فرق دارد. اگر کارهایتان را دائم به یک روز دیگر موکول می کنید، اهمال کار هستید اما اگر کلا کارهایتان روی زمین مانده و بنایی برای انجامشان ندارید، تنبلید . پس تفاوت تنبلی و اهمال کاری دقیقاً همین جاست که در تنبلی شما اصلاً کاری انجام نمی دهید و فعالیتی ندارید، ولی در اهمال کاری ممکن است کاری انجام دهید، اما کاری که در آن زمان سودی برای شما ندارد.
رمان تأدیب با عنوان فرعی «روایت یک تحقیر» داستان تکان دهنده ای در دوران پادشاهی «سلطان حسن دوم» در مراکش است. دورانی که در آن مخالفان حکومت و افرادی را که خواهان دموکراسی هستند، دستگیر و به طرز شگفت آوری ادب می کنند تا دیگر حال و هوای اعتراض به سرشان نزند. این کتاب برگی از تاریخ کشور مراکش است که شاید عنوان فرعی کتاب بهترین توصیف برای آن باشد.
طاهر بن جلون، شاعر، نویسنده و نقاش فرانسوی – مراکشی است. داستان این رمان کوتاه در سال ۱۹۶۵ در کشور مراکش آغاز می شود و بخشی از زندگی نویسنده است که زمانی دستگیر و تأدیب شد. طاهر بن جلون در ابتدای کتاب می نویسد: «برای خواستن کمی دموکراسی، تأدیب شدم.» راوی – خود نویسنده به همراه جمعی دیگر از دانشجویان در مارس ۱۹۶۵ در تظاهراتی مسالمت آمیز شرکت می کنند تا علیه بی عدالتی و فقدان آزادی اعتراض کنند. بیشتر آنها عضو هیچ حزبی نبودند و فقط می خواستند چیزهایی را تغییر بدهند چرا که از نظرشان این کار شرافتمندانه است. تظاهرات درنهایت با خشونت و خونریزی سرکوب و پس از آن برای همه حکمی صادر می شود. این کتاب را محمدمهدی شجاعی ترجمه و انتشارات برج هم منتشر کرده است.
محمد گلریز یکی از خوانندگان قدیمی کشورمان در سبک موسیقی کلاسیک است. آهنگ معروف انقلابی او یعنی «برخیزید» با همکاری احمدعلی راغب (آهنگساز) و حمید سبزواری (ترانه سرا)، مجتبی میرزاده (تنظیم کننده) به صورت همزمان با ورود امام خمینی (ره) به بهشت زهرا اجرا شد. شاخص ترین آثار وی سروده های «نیایش»، «این بانگ آزادی»، «شقایق های پرپر» (برای شهید بهشتی) و «دریغا» (در رابطه با امام راحل) است. او در سال های اخیر فعالیت زیادی ندارد، اما آهنگ های قدیمی او همچنان طرفداران خودش را دارد.
زین گونه ام که در غم غربت شکیب نیست
گر سر کنم حکایت هجران غریب نیست
جانم بگیر و صحبت جانانه ام ببخش
کز جان شکیب هست و ز جانان شکیب نیست
گم گشته دیار محبت کجا رود
نام حبیب هست و نشان حبیب نیست
عاشق منم که یار به حالم نظر نکرد
ای خواجه درد هست و لیکن طبیب نیست
در کار عشق او که جهانیش مدعی ست
این شکر چون کنیم که ما را رقیب نیست
جانا نصاب حسن تو حد کمال یافت
وین بخت بین که از تو هنوزم نصیب نیست
گلبانگ سایه گوش کن ای سرو خوش خرام
کاین سوز دل به ناله هر عندلیب نیست
هوشنگ ابتهاج
کارگردان فقید سینما یعنی علی حاتمی این فیلم را در سال ۱۳۶۸ ساخته است. فیلم مادر داستان پیرزنی است که در سرای سالمندان زندگی می کند، اما فرزندانش او را به خانه برمی گردانند تا روزهای پایانی عمرش را در خانه اش و کنار فرزندانش باشد. حضور مادر در خانه، فرزندان را به دور هم جمع می کند. ولی این حضور فرزندان، درگیری هایی را بین آنها ایجاد می کند… در این فیلم رقیه چهره آزاد، محمدعلی کشاورز، فریماه فرجامی، امین تارخ، حمید جبلی، اکبر عبدی و جمشید هاشم پور به هنرمندی پرداخته اند.
گفت وگو با دوچرخه سوار شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
مشعل صنعت نفت، محیطی جدی و حساس دارد و بسیاری از کارکنان درمحیط های خاص و مهم، فرصت کمی را برای رسیدن به علایق و سرگرمی های غیر شغلی به دست می آورند. در این میان؛ اما تعداد زیادی از کارکنان هستند که در فاصله های محدود مرخصی و تعطیلات تلاش می کنند این علایق را دنبال کنند. مهدی سلیمانی ازغندی، جوان دوچرخه سوار مشهدی و عضوی از خانواده بزرگ شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق است که از سال 87 در رشته «سایکل توریست» مشغول فعالیت بوده و توانسته با وجود محدودیت های مختلف به بخش زیادی از اهداف خود دست یابد. او می گوید، از کودکی دوچرخه سواری را دوست داشته و آن را پیگیری کرده است؛ اما در دوره ای برای درس و کار و توصیه خانواده آن را رها می کند. سلیمانی می افزاید: از سال 86 و پس از پایان تحصیل و استخدام در شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، دوباره دوچرخه سواری را با گذراندن دوره های آموزشی شروع کردم و از سال 87 به شکل حرفه ای دوچرخه سواری را در رشته کوهستان و در ادامه «سایکل توریست» ادامه دادم. او که در حال حاضر در بخش عملیات ترابری شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق مشغول فعالیت است از سال 87 تحت نظر کلاس های آقای باباناصری و هیأت دوچرخه سواری استان خراسان رضوی در مسابقات استانی شرکت کرده و در سال های 88 و 89 مقام سوم استانی را به دست آورده است. سلیمانی با بیان اینکه رشته سایکل توریست از گذشته وجود داشته؛ اما درچند سال اخیر به شکل رسمی مطرح شده است، می افزاید: پس از طی کلاس های آموزشی، از همان سال 87 سفرهای داخلی را شروع کردم و مسافت های مختلفی همانند مشهد – تهران، مشهد – ارومیه، مشهد – اهر و ورزقان، مشهد – خراسان جنوبی و کویرنوردی در مناطق طبس – مصر – جندق – اصفهان را طی کردم. این عضو خانواده بزرگ صنعت نفت که بسیاری از سفرهای خود را از سال 93 به همراه همسر خود انجام داده است، به سفرهای خارجی که با پیام های مختلفی اجرا شده اند، اشاره می کند و می گوید: پروژه دوچرخه سواری در کشور آذربایجان، ارمنستان – گرجستان – ترکیه و سفر جداگانه کشور ترکیه، سال گذشته با شعار صلح و دوستی با هدف گسترش ارتباطات فرهنگی اجرا شد.
او با بیان اینکه پس از ازدواج، همسرش هم دوره های آموزشی سایکل توریست را گذرانده و حالا چند سالی است که همراه یکدیگر این برنامه های دوچرخه سواری را اجرا می کنند، درباره مشکلات مختلف در اجرای این برنامه های ورزشی می گوید: مهم ترین مسأله پس از هزینه ها که تمامی آن را خودمان می پردازیم، مرخصی های ورزشی و استفاده از مرخصی های سالانه است و به قولی همراهی شرکت در اجرای این برنامه هاست. او با تاکید بر اینکه طی این سال ها، شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، همکاری خوبی برای اخذ مرخصی ورزشی داشته است، می گوید: هماهنگی برای برنامه سفر و هماهنگی با شرکت برای گرفتن مرخصی، بخصوص مرخصی سالانه، یکی مسائل و مشکلات همیشگی بوده است؛ اما تلاش می کنم با هماهنگی و تطبیق شرایط این مسأله را رفع کنم. او می گوید: در این سال ها با پیام های مختلفی در برنامه های ورزشی شرکت کردم و این حضور به نوعی معرفی شرکت و مجموعه نفت بوده و امیدوارم مساعدت و همراهی مدیران با ورزشکاران بیشتر باشد.
سلیمانی که در سال کرونا تنها به تمرین های ورزشی خود ادامه داده و سفر را متوقف نگه داشته، می گوید: در این مدت به کار مربیگری سایکل توریست ادامه داده ام. او می افزاید: هزینه های مربوط به دوچرخه سواری و لوازم جانبی و هزینه های سفر نسبت به یک سال قبل بسیار زیاد شده، به همین دلیل سفر داخلی و خارجی بسیار سخت تر شده است. در سفر داخلی برای اسکان از خوابگاه های تربیت بدنی و در سفرهای خارجی از مهمانسراهای سفارت با نامه کمک گرفته ام؛ اما در مورد سایر هزینه ها باید شخصی هزینه کنیم.
او با تاکید بر اینکه دوچرخه سواری به ظاهر آسان است؛ اما اصول خاصی دارد و نیازمند آن است که دوچرخه استاندارد و مناسب داشته باشیم، می افزاید: این رشته ورزشی سختی های خاص خود را دارد که در جریان تجربیات جاده ای با آنها آشنا می شویم. این عضو خانواده بزرگ نفت با اشاره به برنامه ای که سال قبل تصمیم به اجرای آن داشته است، می گوید: قبل از شیوع کووید 19 برنامه سفر به روسیه و طی مسیر مسکو- سوچی- گرجستان را داشتیم تا طی 35 تا 40 روز رکاب بزنی؛ اما در همان مراحل تهیه بلیت بودیم که موضوع شیوع این ویروس مطرح و در ادامه پروازها لغو شدند و امکان اجرای این برنامه دیگر وجود نداشت. حالا هم امیدواریم که پس از اتمام این شرایط و البته با کاهش هزینه ها، امکان اجرای این برنامه فراهم شود.
لازم به توضیح است که ورزش دوچرخه سواری، به گونه ای است که همه لوازم سفر به همراه دوچرخه سوار است و تعامل محدودی با افراد دیگر وجود دارد، به همین دلیل در شرایط کرونایی هم بسیاری از دوچرخه سواران برنامه های خود را اجرا کرده اند. سلیمانی و همسرش هم قرار است از شروع سال جدید و عادی تر شدن شرایط کرونایی سفرهای داخلی را شروع کنند.
با فرا رسیدن ماه بهمن و فصل زمستان، شهر شیراز همانند سال های گذشته درروزهای کرونایی پیش رو، میزبان مهمانان ناخوانده خود یا همان مرغ دریایی است که به دلیل مطبوع بودن آب و هوای این شهر، هر ساله به آب بند نهراعظم بلوار چمران آمده و جلوه ای تازه را به این شهر هدیه می دهند و شهروندان نیز از این منظره دیدن می کنند.
عکس: امیر صادقیان - تسنیم
Adobe connect
در هر سمت و مرحله ای که باشید، محال است ادوب کانکت به کارتان نیاید. اگر دانش آموز، دانشجو یا حتی مدیر یک شرکت هستید، برای برگزاری کلاس ها و کنفرانس های خود می توانید از Adobe connect کمک بگیرید. نرم افزار رایگانی که برای شما یک کلاس یا اتاق کنفرانس مجازی و آنلاین با قابلیت مدیریت تمام گزینه ها محسوب می شود.
بدون شک لایکی، یکی از بهترین های لیست معرفی نرم افزارهای ماست. اگر اهل دابسمش ساختن هستید، یا به دنبال کردن شبکه های مجازی علاقه دارید، لایکی از بهترین گزینه هاست؛ زیرا با داشتن افکت ها و جلوه های گوناگون می تواند به شما برای ساختن دابسمش های خاص کمک کند و با داشتن کلیپ های گوناگون، چه طنز، چه آموزشی، چه دابسمش و ... شما را تا ساعت ها سرگرم نگه دارد، بدون اینکه لحظه ای پلک بزنید.
این برنامه اندرویدی، یک فیدخوان RSS است که با کمک آن می توانید مطالب هزاران سایت، وبلاگ، مجله و کانال های یوتیوب را به صورت مرتب و در یک صفحه بخوانید. در واقع این برنامه شما را از باز کردن تب های مختلف و رفتن از این صفحه به آن صفحه راحت می کند. بنابراین در زمان شما صرفه جویی می شود و علاوه بر این، خبر یا مطلب مهمی را در آن از دست نخواهید داد. Feedly هیچ محدودیتی در اضافه کردن سایت، بلاگ و.. برای شما ایجاد نمی کند. همچنین می توانید مطالبی را که در آن می خوانید، براحتی در صفحات اجتماعی خود مانند فیسبوک، توییتر، اورنوت، بافر، لینکدین و… با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات