سانچی سوخـتن در آب غـرق شـدن در آتـش
مشعل انتظار و اميدها براي يافتن دريانوردان ايراني پس از هشت روز پر اضطراب با غرق شدن سانچي به آب سپرده شد.آتشي که به جان نفتکش سانچي افتاد، سمج تر از آن بود که دريا بخواهد بر آن غالب شود. هر ميزان اميد براي حيات دريانوردان بالا بود؛ شعلههاي آتش اما تا جايي زبانه کشيد که هر اميدي را بسوازند و خاکستر کند. قرمزي زمخت آميخته با دودي عظيم و بهت آور نه ردي از آبي دريا باقي گذاشت و نه از دريانوردان. شعلههايي که از نفس نماند و تا آخرين دقايق غرق شدن در دريا قدرت خود را به رخ کشيد. اين آخرين، تصوير از سانچي است که دريانوردان ايراني را در دل خود با آتش و دود، غرق در دريا کرد. اينجا نقطه پاياني سفر 32 دريانورد است.حالا ديگر خانوادهها چشم از اقيانوس آرام برداشته و از نقطه اي در شرکت ملي نفتکش ايران با دستاني خالي راهي خانههاي خود شدند تا از اين پس شوربختانه خاطره اي تلخ از دريا، نفت، چين، کره، امداد و...با آنان باشد.
سانچي که پيش از اين نامش با روستايي در «برادش» هندوستان گره خورده بود، حالا از پس همين انفجار و آتش و جان گرفتنها در حافظه تاريخي جهان با حادثهاي عجين خواهد شد که 32 دريانورد را با خود به زير آب برد.
نفتکشي که با پرچم پاناما و تحت مديريت شرکت ملي نفتکش ايران روز شنبه 25 آذر ماه از عسلويه در ايران براي انتقال 136 هزار تن ميعانات گازي به سمت کره جنوبي در حال حرکت بود و ساعت 20 شامگاه شنبه (16 ديماه) 30 دقيقه بامداد بهوقت شانگهاي در اثر برخورد با کشتي چيني «سي اف کريستال» حامل غلات در سواحل چين دچار حريق شد.
حادثه بسرعت به صدر اخبار آمد و آرام آرام جزييات بيشتري از آن منتشر شد:« 21 خدمه کشتي چيني نجات يافتند و 32 دريانورد سانچي که 29 ايراني و دو بنگلادشي بودند، مفقود شدند.» اين نقطه آغاز بيم و هراسي شد که در پس خود اميدي شگرف به همراه داشت؛ آن زمان که با پيدا شدن جسد يکي از مفقودان نفتکش خبر دادند که او مجهز به لباس ويژه نجات است و احتمال ميرود خدمه و پرسنل کشتي فرصت استفاده از وسايل نجات را داشتهاند.
اکبر جبلعاملي، مدير عمليات ناوگان شرکت ملي نفتکش ايران گفت: «پيداشدن پيکر يک خدمه نفتکش که به لباس ويژه نجات مجهز است، نشان از آن دارد که امکان اينکه نفرات ديگر فرصت کرده باشند با قايق نجات وارد آب شده و زنده مانده باشند، زياد است.» کاپيتان بهرامي، سخنگوي کميته ويژه رسيدگي به حادثه «سانچي» در شرکت ملي نفتکش ايران هم به خبرنگاران اعلام کرد: «اگر خدمه کشتي به موتورخانه پناه برده باشند احتمال کمي دارد که زنده مانده باشند، زيرا موتورخانه اين کشتي 14 متر زير آب است. از 2 قايق نجات هم يکي سوخته و ديگري در تصاوير رويت نشده، بنابراين ممکن است سرنشينان کشتي با استفاده از آن به آب زده باشند که در اين صورت تا 2 ماه ذخيره دارند و ميتوانند زنده باشند. البته استفاده از قايق نجات زمانبر است.»
اعلام نظرهايي که احتمال زنده ماندن خدمه و پرسنل نفتکش سانچي را بيش از پيش قوت ميبخشد و خانوادهها را ازپس اين اخبار اميدوار ميکند. کسي چه ميداند که با اين اظهارنظرها چه شبها بسياري از خانوادههاي دريانوردان خواب موتورخانه اي در دل آتش و دريا را نديده باشند که به مامن آنان بدل شده باشد.
آنچه از اخبار به گوش ميرسيد اين است که عمليات مهار حريق نفتکش سانچي در دستور کار قرار گرفته است. تشکيل کميته اضطراري در شرکت ملي نفتکش ايران، اعزام تيم تجسس از ايران به شانگهاي و حضور چهار کشتي امدادرساني و سه قايق پاکسازي از چين و يک کشتي و يک بالگرد نيز از کره جنوبي در محل حادثه براي اطفاي حريق از جمله اقدامهايي است که رسانهاي ميشود.
در کنار اين اظهارات شعلههاي آتش هم هر بار که زبانه ميگيرد و خبرش به رسانهها ميآيد، اميدها را در ميان خانوادههاي منتظر کمرنگتر ميکند و با فروکش کردن خود روزنهاي از اميد ميآورد. درست مثل چينيها که با کندي کار خود اين دلهرهها را افزايش ميدهند و با تحرکي تازه در کار، اميدها را زنده ميکنند.
برخي روزها فروکش کردن شعلههاي آتش شنيده ميشد و شبها هم با خبر توقف عمليات از سوي چينيها همراه بود. سخنگوي شرکت ملي نفتکش اظهار کرد: «چين به بهانه بدي آبوهوا و به دليل احتراق کوچکي که روي نفتکش رخ داده بود، عمليات اطفاي حريق را متوقف کرده است. اين در حالي بود که به دليل وقوع حادثه در آبهاي چين، اين کشور بر اساس کنوانسيونهاي بينالمللي در قبال خاموش کردن اين آتش مسئوليت دارد.»يکي از خانوادهها ميگويد: «من از سياست چيزي نميدانم و سياسي هم نيستم؛ اما ما که با چين خوب هستيم. نيستيم؟ تا صبح بيدار ميمانم. خدايا رفتن...رفتن... رفتن... اميدم بالا ميرفت. بعد صبح با سر، زمين ميخوردم.»
با اين حال ورود رئيس جمهوري به حادثه سانچي، رسيدگي به آن را وارد فاز تازه اي کرد. حسن روحاني ابتدا با دريافت گزارشي، وزارتخانههاي نفت، امورخارجه و راه و شهرسازي را پيگير وضع مفقودان اين تصادم در آبهاي چين کرد و مهمترين موضوع را تعيين سرنوشت و رسيدگي به وضعيت کارکنان اين نفتکش و خانواده آنان برشمرد و پس از آن نيز علي ربيعي را به عنوان مسئول کميته ويژه رسيدگي به حادثه نفتکش ايران منصوب کرد.
انتصاب وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي از اين رو بود که شرکت ملي نفتکش ايران با اجراي سياست خصوصيسازي از سال ها پيش از شرکت نفت منفک شد و به مجموعه هاي تحت مديريت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي واگذار شد .
در ديدار ربيعي با سفيران چين و ژاپن مقرر ميشود عمليات مهار آتش از سوي چينيها سرعت گيرد. آنچه زياد از سوي ربيعي شنيده ميشد، اين بود: « ما هنوز وقت طلايي داريم.» وي گفت: «تمهيداتي در اين کشتيها پيشبيني ميشود تا افراد بتوانند خود را نجات دهند. کارشناسان بر اساس شواهد ميگويند اميدوار باشيم.»
با راهي شدن ربيعي به چين سرعت انتشار اخبار هم بيشتر شد.
افزون بر يدک کشهاي ژاپني در کنار چينيها، تکاوران ارتش هم اضافه شدند. سانچي اما غرق در آتش با جريان باد از 158 مايلي شانگهاي به 270 مايلي شانگهاي و 190 مايلي اوکيناوا رفته و وارد منطقه انحصاري اقتصادي ژاپن شده است.
محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ايران هم با «وانگ يي»، همتاي چيني خود درباره وضع نفتکش حادثهديده ايراني گفتوگو ميکند.
در هفتمين روز اين اتفاق از اتاق فرماندهي شانگهاي خبر ميرسد که گروه تجسس نجات اين کشور موفق شد وارد سانچي شود و در پل فرماندهي که بالاترين نقطه کشتي است، افزون بر يافتن 2 پيکر، جعبه سياه را هم پيدا کند. اين اميد اما دوامي نداشت و تنها يک روز پس از آن، همه اميدها بر باد رفت.
روز يکشنبه 24 دي ماه است؛ ساعت حدود پنج صبح تکاوران نيروي دريايي ارتش به محل استقرار نفتکش سانچي در اوکيناواي ژاپن رسيدند، اما آتش چنان زبانه کشيده بود که امکان نزديک شدن به آن نبود. درجه حرارت کشتي سانچي براساس دادههاي اتاق کنترل عمليات شانگهاي 350 درجه گزارش ميشود.
فرمانده چيني عمليات امداد و نجات به صراحت ميگويد: «احتمال نجات جان دريانوردان ايراني حاضر در اين نفتکش بسيار ضعيف است، اما همه تلاشها براي ادامه عمليات امداد با جديت پيگيري ميشود.»
اخبار بد پشت هم ميآيد؛ ثانيههاي نفسگيري است؛ محمد راستاد، رئيس سازمان بنادر و دريانوردي هم ميگويد که سانچي از حالت شناور بودن خود خارج شده و در حال غرق شدن است و اميدي به پيدا کردن مفقودان نيست.
فيلمي از سانچي در حال غرق شده منتشر مي شود و اميدهايي که با خود به زير آب ميبرد. فوت 29 خدمه ايراني و پرسنل ديگر نفتکش اعلام و اينجا مقصد پاياني سانچي به جاي کره جنوبي ميشود و همه به عزاي عمومي ميرويم.
حادثه نفتکش سانچي، بزرگترين سانحهاي اعلام ميشود که از سال 1991 در جهان اتفاق افتاده است. در سال 91 يک نفتکش که حامل 260 هزار تن نفت خام بود در نزديکي آنگولا دچار حادثه شد .
چند پيکر پيدا شده که گفته ميشود تنها استخوانهايي از آنها باقي مانده و قرار است با آزمايش دي ان اي هويتشان مشخص شود و تا آن مقطع به همراه جعبه سياه نفتکش در چين باقي خواهد ماند. در اين فاصله شايدجعبه سياه کشتي چيني «سي اف کريستال» بتواند راهگشا باشد.
به ياد شهداي سانچي
کاپيتان محمد کاظم نظارت مقدم رئيس بندر خدماتي پارس (عسلويه)-سلام و درود خدا بر همه سربازان شهيد اقتصاد مقاومتي، پرستوهاي سوخته بال که سفري بي بازگشت در راه اعتلاي پرچم استقلال ايران اسلامي داشتند. درود خدا بر کاپيتان شهيد مجيد قصابي عروجي. مرد با صلابت و خستگيناپذير روزها و شبهاي سخت دريا و لحظات پر از استرس، دلهره و ترس ايام تحريم که چون سربازي از جان گذشته، ماموريتهاي غيرممکن را ممکن ميکرد. کاپيتان مجيد عزيزف هنوز روز نخستي که در سال 73 وارد دانشکده دريانوردي چابهارشده بودم و تو تازه از سفر پرماجراي يک ساله کارآموزي برگشته بودي و (Chief Cadet Captain) ارشد دانشکده بودي و با خونگرمي و صلابت از دريا و تلخ و شيرين آن به ما گفتي و بذر اميد در دل غمزده و غربت زده ما کاشتي را فراموش نکرده ام و از ياد نميبرم؛ زماني که تعدادي از دانشجويان تازه وارد، بهخاطر سختيهاي رشته دريانوردي که از لحظه ورود به اين جرگه با پوست و خون خود لمس ميکرديم، قصد تغيير رشته داشتند، چگونه با گرماي صداي از دل برآمده ات به آنها انگيزه ميدادي و آنها را نسبت به راهي که انتخاب کرده بودند، اميدوار ميکردي و امروز آن دوستان هنوز در کسوت دريانورد، علم استقلال مملکت را بر دوش ميکشند.
کاپيتان مجيد عزيز، از ياد نميبرم روزي را که يکي از نمايندگان مجلس، فيش حقوقي يکي از همکاران را در مجلس به دست گرفته بود و فرياد ميکشيد که حقوق دريانوردان شرکت ملي نفتکش خيلي گزاف است و بايد کم شود و تو چقدر حرص خوردي و آن را به حساب کم اطلاعي جامعه از شرايط کار ما گذاشتي. بله دريانوردي، رشتهاي خاص در دنياست و در ايران هم با توجه به اينکه از نظر فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي آنطور که بايد و شايد اين رشته را نميشناسند، بر خاص بودن آن افزوده شده است.دريانوردي با ساير رشتههاي دانشگاهي متفاوت است و در واقع يک فن و مهارت است که دريانورد موظف است از چند رشته مختلف از جمله نجوم، هواشناسي، الکترونيک، اقتصاد، بيمه، حقوق، مکانيک و حتي علم پزشکي اطلاعات کافي داشته باشد. دانشجوي دريانوردي پس از سه ترم درس خواندن، حتما بايد يک سال تمام را روي کشتي به عنوان دو ترم دانشگاهي پشت سر بگذارد و به عنوان يک کارآموز در حد ملوان صفر از پايينترين کار(جارو کردن) تا ساير فعاليتها را روي عرشه انجام دهد. بعد به دانشگاه برميگردد و پس از فارغالتحصيلي، آزمون شايستگي دريانوردي را پيش رو دارد و همه دروسي را که در 4 سال خوانده، بايد يکجا بايد پاسخ بدهد تا شايسته افسري شود و اين مرحله هم که با موفقيت پايان يافت، تازه افسر 3 ميشود که تا کاپيتان شدن راهي بسيار طولاني و پرمخاطره را بايد پشت سر بگذارد و زماني که کاپيتان ميشود مطمئنا کوله باري از علم و تجربه را با خود دارد که در اين راه پرپيچ و خم، بخش زيادي از رفاه و آسايش و آرامش خود و خانوادهاش را فدا کرده است.
به دل خانوادهها آتش نزنيم
ناخدا محمدکاظم نيکنام- مدير بنادر و پايانههاي دريايي عسلويه- با وجود تجربه 35 سال سابقه کار دريايي و با اينکه بيش از 30 فروند کشتي را در عمليات تجسس، نجات و اطفاي حريق چه به عنوان ناخداي شناور آتشخوار و همچنين رئيس کاروان نفتکشها، راهنماي ارشد نفتکشها و مديرعمليات پايانههاي نفتي هدايت کرده ام، اما هر گونه اظهارنظري در شرايط کنوني درباره حادثه نفتکش سانچي را به صلاح نميدانم.توصيه ميکنم در مقطع کنوني که اطلاعات کاملي از علت حادثه در اختيار نيست، کارشناسان و غيرکارشناسان به موضوع ورود نکنند و اجازه دهند آنها که مسئوليت دارند، اين مسئله را پيگيري کنند، چرا که ممکن است از نظر حقوقي، حق ايران و منافع کشور و دريانوردان ضايع شود. از ديگر سو با اين اظهارنظرها دل خانوادههاي شهداي دريانورد را در آتش نگه خواهيد داشت. عزيزانشان که در آتش سوختند؛ دل خودشان زنده است، به آن آتش نزنيم.شرايط جوي دريا و همچنين تاريکي شب، عوامل محدود کننده هستند که قطع به يقين براي فرار و نجات تاثيرگذار بوده است. درباره حضور همسر يکي از افسران کشتي سانچي نيز بايد اشاره کنم که کاپيتان و افسران کشتي مجاز هستند در سفرهاي خود همسرانشان را بياورند که اين موضوع در همه دنيا مرسوم است. با توجه به فصل زمستان، شاهد حضور يک خانم روي نفتکش سانچي بوديم؛ کما اينکه در فصل تابستان حضور 5 تا 6 خانم را روي کشتيها شاهد هستيم.دريانوردان ايراني حاضر در کشتي سانچي، اعم از کاپيتان و ديگر نيروها که حالا به جمع شهداي خدمت پيوستهاند، از زبدهترين و ماهرترين نيروهاي انساني بودند که انواع دورههاي تخصصي را پشت سرگذاشته بودند و به طور قطع جايشان خالي خواهد بود. يادشان گرامي.
خاطره يک عکس سي ساله، امروز خواندني شد:
از خليج فارس تا اقيانوس آرام
مشعل حادثه سانچي بسيار تلخ است؛ در اين حادثه 32 خدمه جان خود را از دست دادند، خبرها و گزارشهاي زيادي در رسانههاي مختلف کشور منتشر شد که عکس همراه آن، حکايت از حادثهاي ديگر دارد و به دوران جنگ باز ميگردد، يعني زماني که کشتي بارسلونا براي بارگيري به تنگه هرمز آمده بود، مورد اصابت موشک قرار گرفت و اين حادثه از سوي يکي از عکاسان پيشکسوت وزارت نفت، حدود 30 سال پيش به ثبت رسيد. به منظور بررسي ماجراي اين عکس، هفتهنامه «مشعل» پاي صحبت سيد مصطفي حسيني، عکاس پيشکسوت صنعت نفت و ثبتکننده عکسي که امروز به اشتباه در رسانههاي مختلف دست به دست ميشود. نشسته است تا ماجراي آن را از زبان او بشنويم.
سيد مصطفي حسيني ميگويد: اين عکس اواخر ارديبهشت سال 1367 گرفته شد که مصادف با 27 رمضان آن سال بود. ساعت يک بعد از ظهر در تنگه هرمز، کنار جزيره «لارک» سه کشتي در حال بارگيري بودند که به دليل جنگ تحميلي، مورد اصابت موشک قرار ميگيرند. ماجرا از آن قرار بود که کشورهاي ديگر به دليل نبود امنيت بارگيري در جزيره «خارک»، تمايلي به بارگيري از اين منطقه نداشتند. به همين دليل از طريق يک نفتکش ايراني، نفت از جزيره خارک به مخزني که در تنگه هرمز قرار داشت، برده ميشد و کشورهاي ديگر از طريق عمليات نفتکش به نفتکش بارگيري ميکردند.
او ادامه ميدهد: 30 سال پيش نفتکش بارسلونا که به کشور هلند تعلق داشت، براي بارگيري به تنگه هرمز آمد تا از مخزن بارگيري کند، اما مورد حمله عراقيها قرار گرفت و نفتکش ايراني، مخزن و نفتکش بارسلونا، در آتش سوخت. اين حادثه ساعت يک بعد از ظهر اتفاق افتاد و ساعت 14:15 دقيقه جناب صوفي، مدير وقت روابط عمومي وزارت نفت به من زنگ زد و گفت که فوري خود را با يک فيلمبردار به محل حادثه برسانم. حدود ساعت 11 شب بود که به بندر عباس رسيديم و يک راست به سمت اسکله رفتيم و با يک يدک کش خود را ساعت 4 صبح به محل مورد نظر رسانيدم، اما به دليل تاريکي هوا منتظر مانديم تا آفتاب طلوع کند.
او با بيان اين مطالب کمي سکوت ميکند و بعد از چند لحظه ميگويد: حادثه بسيار مهيبي بود و نميشد از روي يدک کش وسعت و عظمت آن را به تصوير کشيد. به همين دليل به سمت دفتر نفتکش ايراني که در سکويي در ميان دريا قرار داشت، رفتيم و درخواست يک بالگرد کرديم تا بتوانيم عکسهاي کاملي از زاويه بالا بگيريم، بعد از انجام کار به تهران برگشتيم و بعد از چاپ، آن را در اختيار روزنامههاي آن زمان و خبرگزاريهاي مهم دنيا قرار داديم. حسيني، فرق آتش سوزي کشتي 30 سال پيش را با سانچي در آن ميداند که وقتي زمان جنگ، هواپيمايي وارد حريم هوايي کشوري ميشد، بلا فاصله وضعيت قرمز اعلام ميکردند؛ اما سانچي يک حادثه ناگهاني بود، همچنين در دوران جنگ، چند يدک کش همراه کشتيها بودند که کار وصل و جداسازي را انجام ميدادند، از اين رو وقتي نفتکشي مورد اصابت موشک قرار ميگرفت، آنها را از يکديگر جدا ميکردند تا آتش به بقيه نفتکشها سرايت نکند. در اين حادثه، کارکنان نفتکش خود را به دريا انداخته بودند و همه آنها را از آب نجات دادند و تنها 2 يا 3 نفر از آنها فوت کردند. 14 تا 15 روز هم طول کشيد تا اين آتش مهيب را خاموش کنند، اما سانچي در وسط دريا بود،حدود 150 مايل تا خشکي فاصله داشت و به يک روز زمان نياز بود تا اولين کشتي براي کمک به آنجا برسد. همچنين هيچ يدک کشي اطرافش نبود.
او در ادامه به مرور خاطرات خود ميپردازد و ميگويد: سال 68 از سوي معاونت فرهنگ و تبليغات ستاد فرمانده کل قوا در کتاب «دفاع در برابر تجاوز جنگ تحميلي» 6 عکس چاپ شد که 4 عکس آن براي کشتي بارسلونا و 2 عکس ديگر نيز به سکوي نصر در جزيره سيري مربوط است که از سوي آمريکاييها مورد حمله قرار گرفت و روي يک تابلو نام گروه دريايي ايالات متحده را نوشته بودند. براي اينکه نشان دهم اين حمله از سوي کدام کشور است، آن را در جايي قرار دادم و عکس گرفتم.
حسيني در پايان تاکيد ميکند: بهتر است که رسانهها وقتي ميخواهند از عکسي در خبر خود استفاده کنند، به پيشينه آن دقت داشته باشند.
سانحه سانچي در بالاترين سطح پيگيري ميشود
مشعل هنوز زمان زيادي از غرق شدن کشتي سانچي نگذشته بود که زمزمههاي زيادي درباره علت حادثه و ساير ابعاد آن شنيده شد. در همين زمينه علي ربيعي، رئيس کميته پيگيري حادثه سانچي، مديرعامل شرکت ملي نفتکش و مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي در نشستي مطبوعاتي با موضوع رسيدگي به حادثه نفتکش ايراني سانچي به توضيح و پاسخ در اين موارد پرداختند.
علي ربيعي با اشاره به اين که روشنگري و پاسخ به ابهامهايي که درباره حادثه نفتکش سانچي مطرح شده ضرورت دارد، گفت: سانحه نفتکش سانچي در بالاترين سطح بخشهاي سياسي و فني پيگيري ميشود.
ربيعي با اعلام اينکه ستاد فرماندهي عمليات چين پس از وقوع حادثه با حضور کارشناسان سازمان بنادر و دريانوردي ايران تشکيل شد، افزود: گزارش تفصيلي کميته ويژه رسيدگي به اين سانحه بزودي منتشر ميشود. رئيس کميته پيگيري حادثه سانچي با بيان اينکه مقصد اين نفتکش و بارنامه آن براي کشور کره جنوبي بود و اين کشور محموله باري را تاييد کرده است، افزود: اگر محموله براي کره جنوبي نبود، آيا اين کشور اعلام نميکرد؟ در صورتي که کره جنوبي به طور رسمي اعلام کرده است که محموله نفتکش متعلق به آنهاست و اصولا چنين چيزي در سطح بين الملل پنهان کردني نيست.
وي با بيان اينکه از کشتي باري چيني که با سانچي برخورد کرده است، بازديد کرديم و تصاوير آن نيز منتشر شده است، تصريح کرد: از روز نخست وقوع حادثه، از کشورهاي نزديک به منطقه سانحه آمدند، همچنين ما نيز براي نفتکش سانچي از سازمان جهاني دريانوردي درخواست کمک کرديم.
ربيعي ادامه داد: مسائل مطرح شده در اين باره که محموله سانچي براي کره شمالي بوده و موشک آمريکايي به آن اصابت کرده و همه رادارهاي آن قطع بوده، داستانسرايي است که نشان ميدهد برخي افراد از مسائل دريايي و مناسبات بينالمللي هيچگونه اطلاعي ندارند.
وي با بيان اينکه ميخواستيم کارها با شدت بيشتري دنبال شود، افزود: گفته ميشد شايد براي چينيها جان انسانها مهم نباشد، اما من به عنوان يک مقام رسمي شواهدي از اينکه جان آدمها براي چينيها مهم نباشد، نديدم.
ربيعي افزود: پس از حادثه، سفير چين و ژاپن خواسته شدند و تصميم گرفتيم عازم شانگهاي شويم. کميتهاي نيز با حضور چين و چند کشور ديگر در چين تشکيل شد. بدون انجام تشريفات به چين رفتيم و تا روز بازگشت با فرماندهان چيني نشستهاي متعددي داشتيم.
وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي تصريح کرد: پس از اطلاع از حادثه، کار در ايران آغاز و در بالاترين سطوح، پيگيريها انجام شد و وزير امورخارجه و وزير راه و شهرسازي و من وظايفمان را انجام داديم.
وي با بيان اينکه کشتيهاي چيني براي اطفاي حريق کم نبوده است و به حد کافي کشتي براي خاموش کردن آتش موجود بود، عنوان کرد: حادثه در آبهاي دولت چين اتفاق افتاد، بنابراين چينيها فرماندهي عمليات را برعهده داشتند.
مديرعامل شرکت ملي نفتکش:
رادارهاي نفتکش سانچي مشکلي نداشتند
سيروس کيان ارثي، مديرعامل شرکت ملي نفتکش نيز در اين نشست مطبوعاتي درباره خاموش بودن رادار نفتکش سانچي گفت: جواب قطعي در اين باره به رمزخواني جعبه سياه بستگي دارد، اما تصور نميکنيم که چنين گفتهاي صحيح باشد، زيرا همه رادارها کار ميکردند.
او افزود: پس از وقوع حادثه، کميته امداد اضطراري در شانگهاي تشکيل و پس از آن اقدامهاي لازم براي کمک به نفتکش سانچي آغاز شد. محل حادثه 158 مايل با خشکي فاصله داشت که حداقل 15 ساعت زمان ميبرد و همين سبب شد که نتوان با سرعت اقدامهاي اطفاي حريق را انجام داد.
مديرعامل شرکت ملي نفتکش با بيان اينکه اطفاي حريق از طريق بالگرد ممکن نبود، زيرا مسافت زياد تامين سوخت آن را غيرممکن ميکرد، افزود: فيلمهاي ضبط شده از سوي شناورهاي صيادي نشان ميداد که در لحظات اوليه برخورد، شدت انفجار بسيار زياد بوده است. همانگونه که کارشناسان عنوان کردند و ما نيز در تصاوير شناورهاي صيادي ديديم، خدمه فرصتي براي نجات جان خود نداشتند.
وي تصريح کرد: با وجود آنکه گفته ميشد خدمه در اثر انفجار شديد و متصاعد شدن گازهاي سمي زنده نيستند، اما ما به اين گفتهها اکتفا نکرديم و براي امداد و نجات تمام سعي خود را انجام داديم و حتي خارج کردن پيکرهاي خدمه نفتکش سانچي هم براي ما اهميت داشت.
کيان ارثي درباره خاموش بودن رادار نفتکش سانچي عنوان کرد: جواب قطعي به اين موضوع به رمزخواني جعبه سياه بستگي دارد، اما تصور نميکنيم که چنين گفتهاي صحيح باشد، زيرا تمام رادارها کار ميکردند، اما شرايط به گونهاي نبوده است که به کشتيهاي اطراف سيگنال بدهد، چون فرکانسها در فاصله 35 کيلومتري
رد و بدل ميشود.
مديرعامل شرکت ملي نفتکش درباره اينکه نفتکش سانچي متعلق به ايران بوده است، اما پرچم آن مربوط به پاناماست، گفت: اين موضوع تنها به دليل مسائل بازرگاني است و هيچ دليل ديگري ندارد و بيشترين پرچم کشتيها در دنيا متعلق به پاناماست.
وي با بيان اينکه محموله نفتکش از عسلويه به سمت کره جنوبي در حال حرکت بوده، افزود: هر ماه تعدادي از نفتکشهاي ايراني به سمت
کره جنوبي ميروند و محمولههاي سفارش داده شده را آنجا تخليه ميکنند.
کيان ارثي تصريح کرد: محل برخورد نفتکش ايراني و فلهبر چيني جزو مناطق پرحادثه است و اين موضوع را شرکتهاي بيمه جهان تاييد ميکنند. در اين منطقه کشتيهاي کره جنوبي، تايوان، چين و ژاپن تردد ميکنند، از اين رو امکان برخورد وجود دارد، اما متاسفانه در باره نفتکش سانچي که ميعانات گازي حمل ميکرد، يکي از نادرترين اتفاقها رخ داده است.
مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي:
نفتکش سانچي به همه امکانات ايمني مجهز بوده است
محمد راستاد، مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي هم در اين نشست تاکيد کرد: نفتکش سانچي به همه امکانات نجات و ايمني مجهز بوده و جزو بهترين شناورهاي جهان به حساب ميآمد، اما انفجار ناگهاني باعث شده که خدمه نتوانند اقدامهاي لازم را انجام دهند.
او گفت: بررسيها نشان ميدهد که کشتي فلهبر چيني که بار غلات داشته، از قسمت جلو با سمت راست نفتکش ايراني که محل مخازن ميعانات گازي بوده برخورد کرده است.
مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي با بيان اينکه اين سانحه ساعت 8 شب (به وقت محلي) اتفاق افتاده است، افزود: به صورت احتمالي در آن ساعت افسر سوم يا دوم به صورت شيفت در پل فرماندهي بودند و از آنجا که چهار دانشجو هم خدمه نفتکش را همراهي ميکردند، احتمال دارد يکي از دانشجويان و کاپيتان هم در پل فرماندهي بوده باشند، همچنين ساعت کار در موتورخانه هم هفت صبح تا پنج عصر است، از اين رو هنگام وقوع حادثه، مهندسان و ملوانان در حال استراحت بودند.
وي ادامه داد: مخزن منفجر شده تا محل استراحتگاه خدمه بين 80 تا 90 متر فاصله داشته، اما شدت انفجار و گازهاي سمي فرصت انجام هيچ کاري را به خدمه نداده است، حتي افرادي که در قسمت پل فرماندهي بودند، دکمه وضع اضطراري را نزدند.
راستاد تصريح کرد: جعبه سياه ثبت کننده اطلاعات مربوط به مکالمات فرماندهي کشتي است و اطلاعات به دست آمده از جعبه سياه ميتواند همه ابهامها را پاسخ دهد.
مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي عنوان کرد: جعبه سياه در چين است و طبق قواعد بينالمللي، اطلاعات اين جعبه در کشوري بررسي ميشود که سانحه در آن رخ داده است و با گذراندن مراحل حقوقي و با حضور تمام ذينفعان رمزخواني آن آغاز ميشود.
وي افزود: نفتکش سانچي به تمام امکانات نجات و ايمني مجهز بود و جزو بهترين شناورهاي جهان به حساب ميآمد، اما انفجار ناگهاني باعث شده که خدمه نتوانند اقدامهاي لازم را انجام دهند.
راستاد گفت: طبق کنوانسيون جستوجو و نجات دريايي که ايران هم عضو آن است، کمک کردن به کشتيهايي که دچار مشکل شدند يک الزام است، اما در اين باره به دليل انفجار و گازهاي سمي، ساير شناورها نتوانستند کمکي انجام دهند. مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي تصريح کرد: از نظر امدادي هم هيچ مشکل و کمبودي وجود نداشت و کره جنوبي و ژاپن شناورهاي آتشخوارشان را به محل حادثه اعزام کردند تا بتوانند از حجم شعلههاي آتش کم کنند، اما متاسفانه باوجود همه تلاشها، نفتکش غرق شد.
وي عنوان کرد: نفتکش يک هفته در آتش سوخت و روز آخر نيز ميزان آتش بيشتر شد، بنابراين نميتوان اميدوار بود که به پيکرها دست يابيم.
دستور روحاني براي رسيدگي به مشکلات خانوادههاي حادثه سانچي
معاون پارلماني رئيس جمهوري گفت: رئيس جمهوري به چند وزير کابينه تاکيد کرد که به مشکلات و مسائل خانوادههاي نفتکش سانچي رسيدگي شود. حسينعلي اميري در حاشيه گفتوگو با خانوادههاي نفتکش سانچي در جمع خبرنگاران اظهار کرد: به دستور دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري در جمع خانوادهها حاضر شدم؛ در اين نشست صحبتهاي خانوادهها را شنيدم که آن را به رئيس جمهوري منتقل ميکنم.وي ادامه داد: اين خانوادهها خواستههايي داشتند که قرار است در جلسه هيئت دولت مطرح شود.
بررسي ابهامها در مجلس
رئيس کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي به حضور وزيران امورخارجه، راه و شهرسازي و تعاون، کار و رفاه اجتماعي براي بررسي ابهامهاي سانحه نفتکش ايراني سانچي در کميسيون متبوع خود خبر داد. محمدرضا رضايي کوچي با اشاره به دستور کار کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي گفت: وزيران امورخارجه، راه و شهرسازي، تعاون، کار و رفاه اجتماعي براي بررسي ابهامهاي سانحه غمبار آتشسوزي نفتکش سانچي، ميهمان کميسيون عمران مجلس خواهند بود.رئيس کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي، با تاکيد بر اينکه بررسي نقش دستگاههاي مختلف در بروز حادثه يادشده، علت برگزاري اين جلسه است، افزود: ابهامهاي موجود در اين حادثه بايد هرچه سريعتر برطرف شود.وي تصريح کرد: احقاق حقوق خانوادههاي سانحه نفتکش ايراني سانچي در دستور کار مجلس قرار دارد.
اعزام رباتهاي چيني براي جستوجوي دريانوردان
وزارت حمل و نقل چين از پيدا شدن محل دقيق شناور مغروق سانچي در آبهاي اين کشور و ادامه عمليات خارجسازي خبر داد.
به گزارش گروه بينالملل مانا وزارت حمل و نقل کشور چين با انتشار بيانيهاي محل دقيق نفتکش سانچي را که پس از گذشت هشت روز از حادثه، درکام آتش گرفتار بود، اعلام کرد. بر اساس اين گزارش، وزارت حمل و نقل چين عمليات مديريتي فوري را با همکاري و تلاش تمام احزاب و گروهها در خصوص شناور مغروق سانچي ادامه خواهد داد.
سانچي بر اساس قرارداد بلندمدت راهي کره جنوبي بود
مديرعامل شرکت پايانههاي نفتي ايران گفت: محمولههاي ميعانات گازي همواره بر اساس قراردادهاي بلندمدت به سمت کره جنوبي ارسال ميشود. به گزارش شرکت ملي نفت ايران، سيدپيروز موسوي ضمن عرض تسليت ضايعه درگذشت دريانوردان نفتکش سانچي، در تشريح فرآيند ارسال ميعانات گازي بهوسيله اين نفتکش به کره جنوبي گفت: نفتکش سانچي چهل و هشتمين نفتکش با محموله ميعانات گازي بوده که به مقصد کره جنوبي حرکت کرده است و پس از آن پنج محموله ديگر نيز در مسير هستند.
ايجاد صفحه ويژه پيگيري حادثه
سايت پيگيري حادثه سانچي ايجاد شد. صفحه ويژه فعاليتهاي کميته پيگيري حادثه سانچي در پايگاه اطلاع رساني دولت ايجاد شده است که بر اين اساس رسانهها و مردم ميتوانند ضمن اطلاع از روند اجراي برنامهها، پرسشهاي خود را از اين طريق مطرح کنند.
تصميمهاي فوري براي اتمام پروژههاي پارس جنوبي و ستاره خليج فارس
وزير نفت گفت: براي اتمام پروژههاي نفتي بويژه پارس جنوبي و پالايشگاه ستاره خليج فارس بايد راهحلهاي فوري اتخاذ شود. به گزارش خانه ملت، بيژن زنگنه، با اشاره به حضور خود در جلسه کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: در اين نشست بحثهايي مهم و راهبردي مطرح شد، بويژه درباره توليد درازمدت در صنعت نفت، گاز و بخشهاي پاييندستي و همچنين نيازهاي فناوري و مالي که در اين بخشها وجود دارد.وي افزود: در اين نشست همچنين مطرح شد که بايد چه تمهيداتي انديشيده شود تا نفت، نقش موتور پيشران اقتصاد را در بخش رشد اقتصادي، ايجاد اشتغال و ساير بخشهاي ديگر صنعتي و خدماتي ايفا کند.زنگنه با بيان اينکه مقرر شد اين جلسات با کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي ادامه يابد، تصريح کرد: اعضاي کميسيون انرژي در اين نشست، نظرهاي خوبي ارائه کردند مبني بر اينکه چگونه ميتوان در قالب قراردادهاي جديد نفتي، استفاده از منابع مالي و تجهيز منابع داخلي و بهکارگيري پيمانکاران و سازندگان ايراني، مشکلاتي را که در بخش کمبود جذب سرمايه در صنعت نفت وجود دارد، جبران کرد.وزير نفت با بيان اينکه اميدوارم با حمايتهاي کميسيون انرژي، مشکلاتي که در برخي موارد وجود دارد، برطرف شود، عنوان کرد: براي مشکلات پارس جنوبي و پالايشگاه ستاره خليج فارس که اعضاي کميسيون اخيرا از اين مجتمع نيز بازديد داشتند، بايد راهحلهاي فوري به کار گرفته شود تا اين طرحها سريعتر تمام شوند و به توليد برسند.
فروش 40 ميليارد دلار نفت در سال 96 از دستاوردهاي برجام است
معاون حقوقي و بينالملل وزير امورخارجه با بيان اينکه نبايد دائم بگوييم دستاورد ما از برجام هيچ بوده است، گفت: ما همين امسال 40 ميليارد دلار نفت فروختيم که همه پول آن نيز از طريق بانک به حساب بانک مرکزي وارد شده و بسيار شفاف و روشن است. به گزارش ايرنا، عباس عراقچي در دوازدهمين همايش اتحاديه صادرکنندگان فرآوردههاي نفت، گاز و پتروشيمي گفت: موانعي که برجام قرار بود بردارد، کاملا برداشته شده و حتي يک مثال هم وجود ندارد که برجام قرار بوده است تحريم يا مانعي را بردارد و برطرف نشده باشد.معاون حقوقي و بينالملل وزارت امورخارجه به برخي دستاوردهاي برجام اشاره کرد و افزود: امروز ايران نفت خود را ميفروشد، محصولات پتروشيمي را صادر ميکند، دنيا با ما کار ميکند، تحريمهاي اصلي بانکي برداشته شده، هواپيماي خود را ميخريم و آنچنان ثبات سياسي داريم که بيش از 70 درصد مردم در انتخابات شرکت ميکنند، اين موارد است که آمريکاييها را عصباني کرده و ميخواهند به هر قيمتي جلوي برجام را بگيرند.عراقچي با اشاره به وعده چهار ماهه ترامپ براي اظهارنظر دوباره در زمينه برجام عنوان کرد: اين چهار ماه بسيار سرنوشتساز است و ما بايد در اين مدت همکاري و هماهنگيهاي اقتصادي خود را با کشورهاي اروپايي، شرق آسيا و شريکان اقتصادي و تجاري خود بيشتر و بيشتر کنيم، زيرا اين مسئله ستون و پايههاي برجام را محکمتر ميکند.معاون حقوقي و بينالملل وزارت امورخارجه با بيان اينکه از ابتداي بهمن ماه، معاون اقتصادي وزارت خارجه آغاز بهکار ميکند، گفت: اين معاونت مسئوليت همه روابط اقتصادي ما با دنياي خارج را برعهده دارد و همسو با اقتصاد مقاومتي، تلاش خواهد کرد صادرات غيرنفتي و فرآوردههاي مرتبط با نفت را افزايش دهد.وي برخي انتظارها از وزارت امورخارجه را غيرمنطقي دانست و افزود: گرچه برخي انتظار دارند وزارت امورخارجه کشتي آتش گرفته را خاموش کند و در همه موارد اين وزارت امورخارجه است که بايد کتک بخورد، اما اگر بخش خصوصي از وزارت خارجه انتظارهاي منطقي داشته باشد، ما براي خود تعهد ايجاد کردهايم تا به اقتصاد کشور کمک کنيم.
گشايشهاي نفتي برجام
مذاکرات نفتي شتاب بيشتري گرفت
معاون امور بينالملل و بازرگاني وزير نفت، استحکام دروني برجام و توازن منافع را يکي از دلايل تمديد تعليق تحريمهاي هستهاي از سوي ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا عنوان کرد و گفت: مذاکرات با شرکتهاي خارجي براي حضور در صنعت نفت ايران شتاب بيشتري گرفت.
اميرحسين زماني نيا در دومين سالروز امضاي برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که به سبب آن بلافاصله همه تحريمهاي مرتبط با برنامه هستهاي ايران از هشت سال قبل آن برچيده شد، به شانا گفت: گشايشهاي برجام در صنعت نفت سبب شد که ما بتوانيم از همه ظرفيت خود براي توسعه، توليد و صادرات استفاده کنيم و هيچ مانع به خصوصي در اين زمينه وجود ندارد.
وي با بيان اين که صادرات نفت خام و ميعانات گازي در سه ماه سوم سال 1396 به طور ميانگين به حدود 2 ميليون و 559 هزار بشکه در روز رسيده است، تصريح کرد: پس از اجراي برجام، اين روند به طور طبيعي ادامه يافته است.
به گفته معاون وزير نفت در امور بينالملل و بازرگاني، روند ثبات صادرات نفت خام و ميعانات گازي که پس از اجراي برجام از حدود يک ميليون بشکه در روز در يک دوره چندماهه به بيش از 2 ميليون و 500 هزار بشکه در روز رسيده، حفظ شده است.
زماني نيا يادآور شد: ميزان صادرات نفت خام و ميعانات گازي در سال 1390، 2 ميليون و 487 هزار بشکه در روز، در سال 1391، يک ميليون و 361 هزار بشکه در روز و در سال 1392، يک ميليون و 284 هزار بشکه در روز و قبل از اجراي برجام در سال 1394، يک ميليون و 398 هزار بشکه در روز بوده است.
زماني نيا با بيان اين که واردات تجهيزات کليدي صنعت نفت و گاز کشور پس از اجراي برجام تسهيل شده و در حال انجام است، تصريح کرد: بر اساس گزارش دريافتي از مديريت پشتيباني ساخت و تامين کالاي نفت، اعتبار اسنادي قرارداد «ساخت و تامين کالا همراه با انتقال فناوري و دانش فني ساخت لولههاي مغزي CRA به داخل کشور» که خردادماه امسال ميان شرکت ملي نفت ايران و کنسرسيوم اسپانيايي-ايراني امضا شد، با دريافت ضمانتنامه بانکي معتبر از اعضاي کنسرسيوم، عملياتي شده است.
وي همچنين درباره تاثير برجام بر شرکت ملي نفتکش ايران در دومين سال اجراي آن اظهار کرد: تجديد عضويت در انجمن دريايي بينالمللي شرکتهاي نفتي (OCIMF)، برخوردار بودن ناوگان شرکت ملي نفتکش ايران از پوشش کلوپهاي IGA، امکان خريد قطعات يدکي و تعميرات کشتي بهطور مستقيم از فروشندگان اروپايي و آسيايي و... برخي از دستاوردهاي برجام در اين بخش بوده است.
حق انتخاب؛ نتيجه برجام
معاون امور بينالملل و بازرگاني وزير نفت با بيان که برجام سبب رقابت شرکتهاي بزرگ خارجي براي حضور در پروژههاي صنعت نفت ايران شده است، گفت: اين وضع به ايران براي انتخاب شريکانش حق انتخاب ميدهد تا بهترين شرکت را با هزينه کمتر، کيفيت کار بهتر و سهم بيشتر شرکتهاي خصوصي ايران در پروژهها انتخاب کند.
معاون وزير نفت با بيان اين که در چهار ماه آينده بايد کارهاي بزرگي انجام شود، بر ضرورت سرمايهگذاري در صنعت نفت تاکيد کرد و افزود: سرمايهگذاري شرکتهاي بزرگ و اروپايي در صنعت نفت ايران سبب خواهد شد تا اروپا سياست مستقل خود را در قبال آمريکا تقويت کند.
زمانينيا با بيان اينکه شرکتهاي بزرگ اروپايي، چيني و روسي به سرمايهگذاري در صنعت نفت ايران علاقهمند هستند، ادامه داد: مذاکرات با شرکتهاي خارجي سرعت خوبي گرفته است.
وي از فرصت تمديد چهار ماهه برجام بهعنوان فرصتي طلايي براي تسريع مذاکرات ياد کرد و درباره اين که آيا ترامپ پس از سپري شدن دوره چهار ماهه، برجام را تمديد خواهد کرد، افزود: اين که آن را تمديد کند يا نکند، به ديپلماسي ما با اروپا، چين، ژاپن و روسيه بستگي دارد.
معاون امور بينالملل و بازرگاني وزير نفت بر انعطاف طرفهاي مذاکره در برجام تاکيد کرد و گفت: معتقدم ترامپ در شرايطي قرار خواهد گرفت که به امضاي برجام پس از پايان دوره چهار ماهه مجبور خواهد بود.
26 ديماه 1394 يوکيا آمانو، مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي، در اطلاعيهاي اعلام کرد که ايران همه تعهدهاي خود را تحت برجام اجرايي کرده و اجراي آنها مورد تأييد آژانس است.
کمي بعد در ساعت اوليه روز 27 ديماه 1394 (17 ژانويه 2016)، بيانيه اجرايي شدن برجام و لغو همه تحريمهاي اتحاديه اروپا و ايالات متحده آمريکا و همه قطعنامههاي تحريمي شوراي امنيت سازمان ملل عليه ايران، در مقر آژانس بينالمللي انرژي اتمي در وين، از سوي فدريکا موگريني، نماينده عالي اتحاديه اروپا در سياست خارجي و امور امنيتي و محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران قرائت شد.
با قرائت اين بيانيه، برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اجرايي شد که به موجب آن بلافاصله همه تحريمهاي مرتبط با برنامه هستهاي ايران از هشت سال قبل آن برچيده شد.
معاون وزير نفت تاکيد کرد
نقش راهبردي شرکتهاي گاز استاني در ايجاد رفاه عمومي
معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت گفت: شرکتهاي گاز استاني گامهاي بلندي در مسير رشد، توسعه و اقتصاد کشور برداشتهاند و در رفاه عمومي و اقتصاد کشور نقشي راهبردي دارند.
حبيبالله بيطرف در جمع مديران شرکت گاز استان اصفهان افزود: شرکتهاي گاز استاني اهميت بالايي دارند و خدمات اين شرکتها در وضع معيشت آحاد مردم تاثيرگذار است.
وي با بيان اينکه مجموعه اقدامها و خدمات گازرساني در استان اصفهان بيانگر تعهد، توانمندي و تلاش مجموعه کارکناني است که دلسوزانه فعاليت ميکنند، ادامه داد: شرکتي که سرآمدي در عمليات، بهبود عملکرد اقتصادي و ارتقاي بهرهوري را به عنوان راهبردهاي اصلي خود قرار دهد، داراي برنامه و اهداف راهبردي است.
وي تصريح کرد: با وجود صنايع عمده و جزء، نيروگاهها و جمعيت کلان استان اصفهان، گاز طبيعي در روند توليد براي شرکتها و سازندگان و سلامت محيط زيست اين استان، يک نعمت ارزشمند است.
اين مقام مسئول گفت: هدف اين شرکت، تأمين گاز مورد نياز کشور و صادرات است که اميدواريم با برنامهريزي و همدلي همه دستگاهها و همچنين تکميل طرحهاي توسعهاي کشور، بيش از پيش در اين مسير موفق باشيم.
معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت گفت: فعاليتهاي عظيم شرکت ملي گاز ايران اکنون فرامرزي شده است و رشد و توسعه آن، تاثير بسيار مهمي در اقتصاد منطقهاي و جهاني دارد که اين نکتهاي بسيار مهم و حياتي است.
به گفته بيطرف، در قراردادهاي آينده حوزه نفت و گاز کشور، بايد از توان و ظرفيت سازندگان داخلي استفاده کنيم و سازندگان داخلي ميتوانند از اين فرصتهاي به وجود آمده در جهت کسب توانايي و مهارت در سطح جهاني استفاده کنند و شکوفا شوند.
پوشش گازرساني براي 95 درصد خانوارهاي روستايي اصفهان
سيد مصطفي علوي، مديرعامل شرکت گاز استان اصفهان، نيز در اين نشست با بيان اينکه اين شرکت از سال 1377 بهطور مستقل از منطقه2 عمليات انتقال گاز، خدمات گازرساني را در سطح استان آغاز کرده است، گفت: در حال حاضر بيش از يک هزار و 111 کيلومتر خط انتقال گاز، 929 ايستگاه تقليل فشار و حفاظت از زنگ، بيش از 26 هزار کيلومتر شبکه گازرساني، يک ميليون و 830 هزار انشعاب و اشتراکپذيري بيش از يک ميليون و 707 هزار مشترک در سطح استان اجرايي شده است.
وي افزود: بهرهمندي 48 شهرک صنعتي و 8 هزار و 600 واحد صنعتي، 156 جايگاه سيانجي و پنج نيروگاه، 103 شهر از مجموع 107 شهر استان و 1338 روستا از مجموع 1448 روستاي مشمول گازرساني از گاز طبيعي، مهمترين سطح خدمات گازرساني اين شرکت در سطح استان را بيان ميکند.
علوي گفت: خوشبختانه با اين ميزان حجم خدمات گازرساني در سطح استان، در حال حاضر افزون بر 6/99 درصد از خانوارهاي شهري و 95 درصد از خانوارهاي روستايي استان تحت پوشش گاز طبيعي قرار دارند.
مديرعامل شرکت گاز استان اصفهان، سرآمدي در عمليات، بهبود عملکرد اقتصادي و ارتقاي بهرهوري را از راهبردهاي اصلي اين شرکت عنوان کرد و افزود: اين شرکت با تکيه بر کارکنان متعهد و تأمينکنندگان توانمند خود، در زمينه ارائه خدمات مستمر و ايمن توزيع گاز طبيعي از طريق برنامهريزي، طراحي، اجرا، بهرهبرداري و نگهداري شبکهها و تأسيسات گازرساني، براي رفع نياز و رفاه مشترکان خانگي، صنعتي و عمومي در سطح استان، با رعايت استانداردها و ضوابط فني فعاليت ميکند.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران خبر داد
آمادگي ايران براي اجراي بخش خشکي طرح صادرات گاز به عمان
معاون وزير نفت در امور گاز گفت: بر اساس مذاکرات انجام شده ميان تهران و مسقط، در کنار زيرساختهاي لازم براي صادرات گاز ايران به عمان در بخش دريا، ايران براي اجراي بخش خشکي طرح صادرات گاز آمادگي دارد. حميدرضا عراقي، درباره روند پيشرفت اجراي طرح صادرات گاز ايران به عمان به شانا گفت: اجراي اين طرح، همچنان در اختيار وزارت نفت است که بايد در دو بخش دريايي و خشکي اجرايي شود.وي افزود: بخش دريايي زيرساختهاي صادرات گاز ايران به عمان هنوز پايان نيافته است، اما هر زمان که اين بخش نهايي شود، بايد به سراغ بخش خشکي و زيرساختهاي آن برويم.با توجه به رويکرد راهبردي جمهوري اسلامي ايران به کشورهاي همسايه و با توجه به تاکيد رئيس جمهوري ايران و پادشاه کشور عمان، يادداشت تفاهمي در زمينه صادرات گاز طبيعي ميان وزيران نفت ايران و عمان در تاريخ 4 شهريور ماه 1392 به امضاي 2 طرف رسيد.
مطالعه ميدانهاي دانان و سوسنگرد در دستور کار پتروايران
شرکت ملي نفت ايران و شرکت پتروايران تفاهمنامه همکاري مشترکي امضا کردند که بر اساس آن، مطالعه ميدانهاي دانان و سوسنگرد در دستور کار شرکت پتروايران قرار گرفت.اين تفاهمنامه همکاري روز چهارشنبه، (27 ديماه) بين غلامرضا منوچهري، معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران و رهام قاسمي، مديرعامل شرکت پتروايران امضا شد. اين تفاهمنامه، نخستيـن تفاهمنامه مطالعاتي در قالب قراردادهاي جديد نفتي است که بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت پتروايران امضا شده است. شرکت ملي نفت ايران پيش از اين، مطالعه ميدان سوسنگردرابه گسترش انرژيپاسارگاد و ايدرو و مطالعه ميدان دانان را به پتروپارس واگذار کرده بود. بر اساس اين گزارش، ميدان سوسنگرد در 45 کيلومتري شمال شرقي اهواز واقع است و مطالعات انجام شده از امکان توليد روزانه 30 هزار بشکه نفت در اين ميدان حکايت دارد. ميدان نفتي دانان نيز در 120 کيلومتري جنوب کرمانشاه و 30 کيلومتري جنوب شرق دهلران واقع است و سيالات توليدي از اين ميدان به واحد بهرهبرداري دهلران منتقل ميشود.
رئيس کميسيون انرژي مجلس خبر داد:
تدوين طرح دو فوريتي براي ايجاد خط اعتباري در صنعت نفت
رئيس کميسيون انرژي مجلس از تدوين طرح دو فوريتي براي ايجاد خط اعتباري در صنعت نفت خبر داد که پس از بودجه در صحن علني مطرح ميشود.فريدون حسنوند با اشاره به حضور بيژن زنگنه، وزير نفت در نشست عصر روز سهشنبه،(26 ديماه) کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: در اين نشست اولويتها، مشکلات، موانع پيش روي صنعت نفت و راهکارهاي رفع آن بررسي شد.رئيس کميسيون انرژي مجلس با بيان اينکه وزارت نفت يکي از بخشهايي است که امروز در تحول اقتصادي و در حوزه اشتغال و توليد ميتواند تاثيرگذار باشد، افزود: طي هفتههاي گذشته اعضاي کميسيون انرژي بازديدهايي از مجموعههاي وزارت نفت در استانهاي مختلف داشتند که عمده مشکلات در حوزه تامين منابع مالي بود.وي با تاکيد بر اينکه در بخش تامين منابع مالي بايد به دنبال خلق منابع جديد در حوزه داخلي و بيروني باشيم، تصريح کرد: نگاه ما بايد به توانمنديهاي داخلي و سرمايهها و تکنولوژيهاي بيرون باشد که در کنار يکديگر بتوانند اتفاقهاي خوبي رقم بزنند.
حسنوند با اشاره به سفر هفته گذشته اعضاي کميسيون انرژي مجلس به هرمزگان و بازديد از پالايشگاه ستاره خليج فارس، گفت: رئيس جمهوري در روزهاي گذشته بنا به درخواست وزير نفت، دستوري براي اختصاص اعتبار به پروژه پالايشگاه ستاره خليج فارس صادر کرد که اين دستور بايد اجرايي شود.
وي با بيان اينکه اعضاي کميسيون طرحي اعتباري را پيشبيني کردند که پس از موضوع بودجه به عنوان طرح دو فوريتي در صحن علني مجلس مطرح شود، افزود: بدون اينکه بخواهيم مشکلات پيشرو را مدنظر قرار دهيم بايد از ظرفيتهاي جديد به عنوان خط اعتباري استفاده کنيم.حسنوند با تاکيد بر اينکه به اعتقاد ما منابع جديد وجود دارد، اما اين منابع بايد در اختيار وزارت نفت قرار گيرد، عنوان کرد: مجلس بايد به وزارتخانههاي مولد کمک کند تا از اين طريق بتوان استقلال، خودکفايي و رضايت مردم را رقم زد.
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس:
ميتوان سالانه 12 ميليارد دلار از 6 طرح پارس جنوبي درآمد نصيب کشور کرد
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه 6 طرح پارس جنوبي ميتواند سالانه 12 ميليارد دلار درآمد نصيب کشور کند، گفت: رويکرد وزارت نفت مبني بر اتمام فازهاي باقيمانده پارس جنوبي، رويکرد خوبي است.
اسدالله قرهخاني، در تشريح نشست عصر سهشنبه، (26 ديماه) کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: بيژن زنگنه، وزير نفت با حضور در اين کميسيون گزارشي درباره قراردادهاي جديد نفتي ارائه داد.
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه زنگنه در اين نشست گزارشي از مذاکرات با شرکتهاي مختلف به اعضاي کميسيون ارائه کرد، افزود: يکي از اين قراردادها عملياتي و اجرايي شده و برخي از آنها در مراحل نهايي يا در حال طي کردن روند مذاکره است.وي ادامه داد: بر اساس گزارش ارائه شده، 21 قرارداد در حال مذاکره است که با انعقاد اين قراردادها، تا سال 2030 ميلادي بايد 50 ميليارد دلار هزينه کنيم و از طريق اين قراردادها توليد نفت کشور حدود 2 ميليون بشکه و ميعانات گازي حدود يک ميليون بشکه افزايش مييابد.قرهخاني با اشاره به اينکه وزير نفت درباره فازهاي مختلف پارس جنوبي از جمله قرارداد فاز 11 به اعضاي کميسيون گزارشي ارائه کرد، گفت: به استثناي قرارداد حفاري، مابقي قراردادهاي توتال منعقد شده است.
وي تصريح کرد: در صورت تکميل فازهاي 13، 14، 23 و 24 پارس جنوبي، ميتوانيم ماهانه حدود يک ميليارد دلار درآمد کسب کنيم و رويکرد وزارت نفت براي اتمام فازهاي باقيمانده، رويکرد خوبي است.
قرهخاني گفت: ما بايد جذب سرمايه داخلي را مدنظر قرار دهيم. وزير نفت نيز حدود 30 طرح بالادستي را در اين بخش تعريف کرد که با استفاده از شرکتها و فاينانس داخلي اين طرحها به ثمر ميرسد و مشوقهايي براي آنها ميتوان در نظر گرفت.سخنگوي کميسيون انرژي مجلس با بيان اينکه اين کميسيون درصدد است منابع جديدي را براي وزارت نفت آماده کند، به ايجاد خط اعتباري اشاره کرد و گفت: اين اقدام و فعالسازي طرحهاي صنعت نفت در ايجاد درآمد، افزايش صادرات، ايجاد اشتغال و رفع محروميت از استانهاي جنوبي تاثيرگذار است.وي خاطرنشان کرد: مقرر شد به صورت مستمر جلساتي بين وزارت نفت و کميسيون انرژي
برگزار شود.
غرب کارون چشم به راه سرمايه
مشعل منطقه غرب کارون را با توليد روزانه بيش از 500 هزار بشکه نفت، قلب تپنده صنعت نفت ايران مينامند که با طرحهاي توسعهاي قرار است توليدش از مرز يک ميليون بشکه گذر کند؛ منطقهاي که ذخاير درجاي آن (مشتمل بر ميدانهاي مشترک و غيرمشترک) حدود 87 ميليارد بشکه برآورد ميشود که با احتساب ميانگين ضريب بازيافت 15 درصد، بالغ بر 13 ميليارد بشکه نفت قابل استحصال دارد که تاکنون 715 ميليون بشکه نفت (کمتر از يک ميليارد بشکه) برداشت شده و امروز براي پمپاژ و خونرساني به شريانهاي اصلي ، نيازمند بيش از 50 ميليارد دلار سرمايهگذاري براي توسعه و افزايش ضريب بازيافت است تا مثل گذشته پر توان، سکان صنعت نفت را هدايت کند.
غرب کارون
منطقه غرب کارون علاوه بر سه ميدان نفتي بزرگ يادآوران، ياران و آزادگان، 10 ميدان کوچکتر دارخوين، جفير، اروند، سوسنگرد، بندر کرخه، سهراب، اميد، مشتاق، خرمشهر و سپهر را نيز در بر ميگيرد.
يادآوران
ميدان نفتي يادآوران در حدود 70 کيلومتري جنوب غربي اهواز، شمال خرمشهر و در منطقه جغرافيايي کوشک و حسينيه قرار دارد و از ميادين مشترک با کشور عراق است که در اين کشور با نام ميدان سنباد شناخته ميشود. طول اين ميدان حدوداً 45 کيلومتر و عرض آن 15 کيلومتر بوده که به صورت شمالي- جنوبي در گستره نوار مرزي با کشور عراق واقع شده است. نفت توليدي از لايههاي سروك، كژدمي( بورگان )، گدوان و فهليان خواهد بود. اين ميدان متشكل از دو ميدان كوشك و حسينيه است كه به ترتيب در سالهاي 1379 و 1381 كشف شدند و پس از اثبات پيوستگي اين دو ميدان، يادآوران ناميده شد. بر اساس آخرين مطالعات به عمل آمده و نتايج حاصل از تست چاههاي توصيفي و مدلهاي ديناميک مخزن، ميزان نفت درجاي ميدان براساس محتملترين حالت بالغ بر 34 ميليارد بشکه برآورد شده است.
قرارداد توسعه ميدان نفتي يادآوران، آذرماه سال 1387 با ارزش تقريبي 2 ميليارد دلار ميان شرکت ملي نفت ايران و شرکت سينوپک چين امضا شد. هدف از اجراي فاز نخست طرح توسعه ميدان يادآوران، دستيابي به توليد روزانه 85 هزار بشکه نفت خام بود، در زمان اجراي فاز نخست طرح توسعه ميدان يادآوران، استخراج زودهنگام روزانه 20 هزار بشکه نفت سبک از لايه فهليان از طريق هشت حلقه چاه تعريف شد.در فاز دوم طرح توسعه اين ميدان، حفاري 100 حلقه چاه و دستيابي به توليد 180 هزار بشکه و در فاز سوم، حفاري 105 حلقه چاه و دستيابي به مجموع توليد 300 هزار بشکه نفت سبک و سنگين پيش بيني شده است. در تاسيسات بهرهبرداري يادآوران 2 رديف مجزا براي نفت سنگين و نفت سبک در نظر گرفته شده است که بر اساس برنامهريزيهاي صورت گرفته در ميدان يادآوران 2 نوع نفت شامل نفت سنگين با درجه خلوص اي.پي.آي 18 و نفت سبک با درجه خلوص اي.پي.آي 38 به ترتيب از 2 لايه سروک و فهليان توليد ميشود. بر اساس پيشبينيهاي انجام شده، توليد از اين مخزن در سال 1404 به 247 هزار بشكه در روز ميرسد.
ياران
ميدان نفتي ياران در ناحيه دزفول شمالي (دشت آبادان) در فاصله 130 کيلومتري غرب اهواز در نقطه صفر مرزي با عراق قرار دارد و با ميدان مجنون عراق، در مخزن نفتي مشترک بوده و در فاصله 30 كيلومتري غرب ساختمان جفير و شمال غرب ميدان يادآوران و 70 كيلومتري غرب سوسنگرد واقع شده است. طول اين ميدان نفتي 48 کيلومتر و عرض آن 5/2 کيلومتر است. ميزان نفت درجاي ميدان ياران در حدود 2 ميليارد بشکه برآورد ميشود. سازندهاي سروک از مخزن نفتي ميدان ياران است.
ياران -1
حفاري چاه اكتشافي ياران -1 در تاريخ 13 آذر سال 88 به منظور ارزيابي توان هيدروكربوري سازندهاي گروه بنگستان و خامي و نيز بررسي گسترش ميدان آزادگان انجام شد. با انجام سه لايه آزمايي در سازندهاي فهليان، گدوان و سروك وجود نفت و گاز با پتانسيل خوب در سازند سروك به اثبات رسيد. هماکنون از چاه ياران يک روزانه حدود يک هزار و 500 بشکه نفت با درجه خلوص اي پيآي 23 توليد و پس از تجميع با نفت ميدان آزادگان، به واحد بهرهبرداري اهواز 3 ارسال ميشود. پروژه طرح، توسعه اين ميدان هماکنون در مرحله اجرا قرار دارد و پيمانکار اصلي اين طرح، شرکت نفت و گاز پرشياست که پيشبيني کرده توليد نهايي اين ميدان به 30 هزار بشکه در روز برسد.
ياران شمالي
ميدان نفتي ياران شمالي 130 کيلومتـري جنوب غربي اهـواز (غرب رودخانه کارون) و در غرب ميدان آزادگان جنوبي در نقطه صفر مرزي با کشور عراق، در محدوده طلاييه در هورالعظيم قرار گرفته است. در ميان ميدانهاي مشترک غرب کارون، ميدان ياران شمالي به لحاظ حجم ذخاير نفت درجا، کوچکترين ميدان به شمار ميرود که در سال 1388 شمسي کشف شد. ميدان ياران شمالي را ميتوان نخستين ميدان مشترک نفتي قلمداد کرد که در قالب قرارداد بيع متقابل با پيمانکاران ايراني به سرانجام رسيده است. موافقتنامه اصولي (HOA) طرح توسعه ميدان ياران شمالي، ابتدا آذرماه 1390 ميان شرکت ملي نفت ايران و شرکت نفت و گاز پرشيا امضا شد و سپس اين موافقتنامه به قرارداد بيعمتقابل تبدل شد.شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن)، کارفرماي توسعه اين ميدان نفتي به نمايندگي از شرکت ملي نفت ايران، با استفاده از منابع داخلي خود، توسعه اين پروژه را برعهده گرفته است.بر اساس قراردادي که ميان شرکت متن و شرکت نفت و گاز پرشيا امضا شده، در فاز نخست توسعه، برداشت نفت از ياران شمالي بايد به 30 هزار بشکه در روز برسد؛ اي.پي.آي نفت توليدي هم 16 تا 18 و ضريب برداشت آن هم 6 درصد برآورد و اعلام شد.
از آنجا که شرکت نفت و گاز پرشيا، نخستين تجربه خود را در قالب پيمانکار اصلي توسعه يک ميدان مشترک به عهده داشت، توليد زودهنگام از ميدان هم در برنامه گنجانده شد تا پيش از بهرهبرداري از فاز نخست ميدان، برداشت نفت از آن آغاز شود؛ مشترک بودن ميدان، مهمترين دليل گرفتن اين تصميم بود.
از همان ابتدا برنامهريزيها براي توسعه ميدان انجام شد و همکاري خوبي ميان کارفرما (شرکت متن) و پيمانکار (شرکت پرشيا) وجود داشت، اگرچه پروژه در ابتدا با کمي تاخير اجرا شد و در ادامه راه هم به دليل وجود تحريمها، مشکلات فراواني در نقل و انتقال پول و کالا به وجود آمد، اما با اين حال ياران شمالي نسبت به پروژههاي غرب کارون در دولت يازدهم پيشرفت خوبي داشت و حتي در مواردي هم از برنامه جلوتر بود.به اين ترتيب از بهمن ماه 1391 برداشت نفت به صورت محدود از ياران شمالي شروع شد؛ تا اين که در آبان ماه 1395 فاز نخست پروژه با هدف برداشت 30 هزار بشکه نفت با حفاري 20 حلقه چاه وارد مرحله عملي شد. تاکنون يک ميليون و 400 هزار بشکه نفت به صورت تجميعي از ياران شمالي برداشت شده است.
ياران جنوبي
ميدان نفتي ياران جنوبي، يکي از طرحهاي مشترک با کشور عراق است که در غرب رودخانه کارون و در فاصله 130 کيلومتري جنوب غربي اهواز واقع شده است. ميزان نفت درجاي اين ميدان 645 ميليون بشکه است که در 2 لايه سروک و گدوان قرار دارد و منابع مالي توسعه اين ميدان مشترک از محل منابع داخلي شرکت ملي نفت ايران تامين ميشود. ميدان ياران جنوبى، ميان ميدان مجنون عراق و آزادگان جنوبى قرار دارد. 10 هزار بشکه نفت توليد شده در ياران جنوبي پس از استخراج به منيفولد هفت ميدان آزادگان جنوبى انتقال داده ميشود، سپس همراه با نفت آزادگان جنوبى به مبادى صادرات ميرود که تا به امروز برداشت روزانه 10هزار بشکه نفت از ميدان مشترک ياران جنوبي تثبيت شده است.
آغاز توليد نفت در اين ميدان مشترک از اوايل آذر 96 از 6 حلقه چاه روزانه به10هزار بشکه نفت رسيده است که هم اکنون حفاري، راندن رشتههاي تکميلي و لولههاي جرياني 12 حلقه چاه ديگر ميدان نيز آماده شده و تنها نصب تاسيسات سرچاهي باقيمانده است.
يکپارچهسازي ميادين نفتي
ياران شمالي و جنوبي
يکپارچه سازي ميادين نفتي ياران شمالي و ياران جنوبي، همزمان با طرح توسعه اين دو ميدان به صورت مشترک در قالب يک ميدان و يک الحاقيه و امضاي قرارداد HOA با شرکت صنعت نفت و گاز پرشيا در حال انجام است تا توليد از اين ميادين با استفاده از روشهاي IOR و EOR و تلمبههاي درون چاهي در دراز مدت حفظ شود.
ميزان برداشت روزانه از ميادين نفتي ياران شمالي 30 هزار بشکه و ياران جنوبي 25 هزار بشکه است که پيش بيني ميشود پس از يکپارچه سازي، توليد 65 هزار بشکهاي از ميادين ياران شمالي و جنوبي با اقدامات IOR و EOR در درازمدت حفظ شود.
آزادگان
ميدان آزادگان درجنوب غربي ايران، در 80 كيلومتري غرب اهواز و در نزديكي شهر سوسنگرد، در مجاورت مرز ايران و عراق قرار دارد. اولين چاه اكتشافي در گستره اين ميدان نفتي در سال 1355 حفر و مجموعه مخازن عظيم اين ميدان با حفر دومين چاه در سال 1378 كشف شد. تاكنون چهار لايه توليدي شامل سروك، كژدمي، گدوان و فهليان در ميدان آزادگان شناسايي شدهاند.
روي نقشه هم ترازسطحي، طول ميدان در بخش ايراني حدود 45 الي 60 كيلومتر، عرض آن حدود 17 كيلومتر و مساحت آن به طور تقريبي 900 كيلومتر مربع است.
مديريت راهبردي اين ميدان در تاريخ اول بهمن 1390 به شركت نفت و گاز اروندان واگذار شد، اما عمليات توسعه آن از سوي شرکت مهندسي و توسعه نفت ايران (متن) انجام ميگيرد و در حال حاضر 50 هزار بشكه در روز از 21 حلقه چاه توليد مي شود. برآورده شده است که حجم ذخيره درجاي نفت خام اين ميدان، معادل 33 ميليارد بشکه باشد.
آزادگان جنوبي
ميدان نفتي آزادگان جنوبي که به عنوان بزرگترين ميدان نفتي کشور شناخته ميشود، ميدان مشترک در مجاورت مرز عراق و حدود 80 کيلومتري غرب اهواز است که به صورت بيعمتقابل در حال انجام بوده و فازهاي توسعهاي بعدي، به صورت يکپارچه با ميدان آزادگان شمالي در قالب مدل جديد قراردادهاي نفتي درحال پيگيري است و در اين زمينه تفاهمنامههايي با شرکتهاي INPEX ،TOTAL ،TENCO ،PETRONAS و SHELL منعقد شده است.نفت درجاي ميدان آزادگان جنوبي 27 ميليارد بشکه و ضريب برداشت از اين ميدان 6/6 درصد (در سازندهاي فهليان، سروک، گدوان و کژدمي) است. تاکنون 62 حلقه چاه در ميدان نفتي آزادگان جنوبي حفر شده و توليد زودهنگام روزانه 45 هزار بشکه نفت خام صورت گرفته است که اين ميزان تا پايان سال جاري، به روزانه 110 هزار بشکه افزايش خواهد يافت.مجموع چاههاي مورد نياز فاز يک طرح توسعه ميدان آزادگان جنوبي 185 حلقه چاه به منظور تحقق توليد روزانه 320 هزار بشکه نفت خام است.
آزادگان شمالي
ميدان نفتي آزادگان شمالي نيز با مساحتي حدود 460 کيلومتر مربع بخشي از ميدان نفتي آزادگان است که در حدود 120 کيلومتري غرب اهواز در منطقه مرز مشترک ايران و عراق در جنوب غربي ايران قرار دارد و ميزان نفت درجاي اين ميدان براساس مطالعات اوليه، معادل 5/6 ميليارد بشکه برآورد شده است. ضريب برداشت از ميدان نفتي آزادگان شمالي در فاز يک که به صورت بيع متقابل انجام شده ، 7/5 درصد و تعداد چاههاي حفر شده 58 حلقه است. ميزان توليد از ميدان نفتي آزادگان شمالي در فاز يک 75 هزار بشکه در روز برآورد شده بود که در حال حاضر اين ميزان توليد در سرويس قرار دارد. توان بالقوه توليد فاز اول، روزانه 85 هزار بشکه است که در فاز دوم طرح توسعه ميدان نفتي آزادگان شمالي اين توليد ميتواند تا 150 هزار بشکه در روز ارتقا پيدا کند.
سرانجام غرب کارون
سيدنورالدين شهنازيزاده، مديرعامل و رئيس هيئت مديره شرکت متن درباره آينده ميادين نفتي غرب کارون ميگويد: ظرفيت نفتخام درجاي ميدانهاي مشترک منطقه غرب کارون مشتمل بر آزادگان جنوبي، آزادگان شمالي، يادآوران، ياران شمالي و ياران جنوبي در مجموع حدود 67 ميليارد بشکه است که با توجه به ميزان ذخيره درجا، تنها يک درصد افزايش ضريب بازيافت نفت در غرب کارون، 5/33 ميليارد دلار درآمدزايي براي کشور به همراه دارد، حال آنکه ضريب بازيافت نفت در لايه سروک پنج تا هفت درصد است و انتظار ميرود با اجراي روشهاي EOR و IOR به 20 تا 25 درصد برسد و ضريب بازيافت لايه فهليان هم 12 تا 14 درصد است که پيشبيني ميشود با اجراي روشهاي ازدياد برداشت، به 35 تا 40 درصد افزايش يابد.
وي افزود: همه اين ميادين هم اکنون در مراحل مختلف توسعه قرار دارند. توسعه ميدان آزادگان شمالي شامل فاز يک و 2 است که فاز يک آن با رسيدن به توليد 75 هزار بشکه در سال گذشته انجام شد و در فاز 2 که در نهايت در سال 97 شمسي شروع ميشود، توليد اين ميدان به 150 هزار بشکه در روز ميرسد. ميزان توليد نفت جديدي که در اثر فعاليتهاي اين شرکت در منطقه غرب کارون محقق شده است 265هزار بشکه در روز است؛ اما ظرفيت بالقوه توليد نفتي که ايجاد شده است روزانه 295 هزار بشکه است و در برنامه توليدي که تا پايان سال 96 داريم، اين ظرفيت به 410 هزار بشکه خواهد رسيد.
در صورتي که از طريق همکاريهاي فني و علمي موفق شويم ضريب بازيافت اين ميادين را تا حدود 20 درصد افزايش دهيم 670 ميليارد دلار به دارايي و درآمد ملي ايران افزوده خواهد شد و برداشت از اين ميادين از مرز يک ميليون و 200 هزار بشکه در روز عبور خواهد کرد.
صرفه جويي 237 ميليون دلاري در قراردادهاي نفت فلات قاره ايران
رئيس امور قراردادهاي شرکت نفت فلات قاره، از صرفهجويي 237 ميليون دلاري در قراردادهاي اين شرکت در چهار بخش اجاره شناورهاي عملياتي، دکلها و خدمات جنبي حفاري، خريد مواد شيميايي مورد نياز عمليات و خودروهاي سبک و سنگين در يک سال اخير خبرداد.
سلمان خسروي گفت: شرکت نفت فلات قاره در چهار بخش ياد شده با رويکرد افزايش کيفيت و بهرهوري و با لحاظ ترجيح شرکتها ي داخلي به خارجي، بوميسازي عمده خدمات تعميراتي و فني، ايجاد فضاي رقابتي سالم در مناقصات، پرهيز از مناقصات محدود و ترک تشريفات و نيازسنجي واقعي خدمات و تجهيزات مورد نياز، بيش از 237 ميليون دلار در مبالغ قراردادهاي امضا شده يک سال اخير نسبت به قراردادهاي مشابه پيشين صرفهجويي کرده است. وي افزود: در بخش اجاره شناورهاي عملياتي با ساماندهي، مديريت و کنترل شناورها از طريق بررسي نيازهاي واقعي در هر منطقه عملياتي، با تشکيل «کميته تخصصي شناورها» و با رويکرد افزايش کيفيت، ايمني و بهرهوري شناورها، همچنين استفاده از شناورهاي با سال ساخت 2006 به بالا به جاي شناورهاي بسيار قديمي (با طول عمر 30 سال در قراردادهاي قبلي)، ايجاد فضاي رقابتي سالم در مناقصات و پرهيز از مناقصات محدود و يا ترک تشريفات، نرخ اجاره روزانه حدود 46 ميليون يورو کاهش يافته و صرفهجويي اقتصادي در بخش تامين شناورهاي مورد نياز شرکت نسبت به قبل صورت گرفته است.
خسروي همچنين صرفهجويي انجام شده در بخش دکلها و خدمات جنبي حفاري را شامل مواردي مانند سيمانکاري، راندن رشتههاي تکميلي درون چاه، تامين و خدمات لوله مغزي سيار و... با رويکرد افزايش کيفيت، ارتقاي فناوري، بهرهوري و ايمني دکلها با لحاظ سال ساخت 2005 به بالا و ايجاد رقابت سالم در مناقصات عمومي مورد اشاره قرار داد و گفت: در مجموع در يک سال اخير حدود 149 ميليون يورو در بخش خدمات حفاري، کاهش نرخ و صرفهجويي اقتصادي صورت گرفته است.
وي ادامه داد: در مسير افزايش رقابت و کاهش قيمت تمام شده تامين مواد شيميايي نيز با اتخاذ تدابير و برنامهريزي لازم از طريق فراخوان همه تامينکنندگان، آزمايش ميداني در برخي موارد و ترجيح منابع داخلي به خارجي در يک سال اخير، حدود 86 ميليارد ريال (21 درصد نسبت به خريدهاي مشابه در سالهاي قبل) صرفهجويي صورت گرفته است.
رئيس امور قراردادهاي شرکت نفت فلات قاره ايران درباره قراردادهاي تامين خودروهاي سبک و سنگين خدماتي گفت: با بهينهسازي و افزايش بهرهوري خودروهاي خدماتي و هدفمند کردن آنها در اجراي سياستهاي اقتصاد مقاومتي، با تشکيل کميته تخصصي خودروها و رويکرد تخصيص خودرو بر مبناي اولويت عمليات و توليد به جاي نفرات و سمتهاي سازماني، صرفهجويي قابل توجهي صورت گرفته است. وي اعلام کرد: راهبرد ايجاد فضاي رقابت سالم در مناقصات در ساير بخشها نيز با جديت در حال پيگيري است که با توجه به عدم تامين اعتبار براي اقدامهاي لازم، نتايج واگذاريهاي مربوط به پروژهها و تعميرات تاسيسات بهزودي به نتيجه ميرسد.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز:
صنعت گاز ايران آماده صدور دانش و خدمات در سطح جهاني است
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: ساخت خطوط انتقال گاز در ايران سبب توانمندي بخش دولتي و پيمانکاران شده است و اکنون آماده صدور دانش و خدمات در سطح بينالمللي هستيم. حسن منتظر تربتي، درباره همکاريهاي ايجاد شده ميان صنعت گاز ايران و عراق به «شانا»، گفت: ايران و عراق در زمينه گاز و انرژي، همکاريهاي گسترده و مناسبي با يکديگر دارند، به طوري که عراق اکنون يکي از مشتريان پايدار گاز ايران براي نيروگاههاي بغداد و بصره است. وي افزود: در آخرين بازديد هيئت عراقي از فعاليتهاي صنعت گاز کشورمان و ديداري که با مقامهاي شرکت ملي گاز داشتند، از سوي مسئولان عراق از شرکت ملي گاز ايران درخواست شد تا از تجربه، توان و دانش ايران در توسعه شبکه گاز عراق استفاده شود و ايران نيز در اين زمينه اعلام آمادگي کرده است.
تربتي با تاکيد بر اينکه عراق خواستار دريافت دانش و تجربه صنعت گاز ايران است، ادامه داد: تاکنون پيمانکاران ايراني در زمينه توسعه شبکه خطوط انتقال گاز در داخل و خارج از کشور تجربه و مهارت فراواني کسب کردهاند، در عراق نيز، شاهد حضور موفقيتآميز پيمانکاران ايراني بودهايم. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز تصريح کرد: ساخت خطوط لوله انتقال گاز به ويژه از ابتداي دولت يازدهم در سراسر کشور موجب شده تا هم بخش دولتي و هم بخش خصوصي در اين زمينه توانمند شوند، دانش خود را ارتقا دهند و با اثبات امنيت و سلامت شبکه گاز کشور، در سطح بينالمللي نيز به خوبي بدرخشند. تربتي با بيان اينکه شبکه گازرساني کشور تا پنج سال آينده تکميل ميشود، اظهار کرد: اکنون سه کارخانه بزرگ لولهسازي در کشور داريم که توان و ظرفيت خوبي براي ساخت لولههاي مورد نياز جهت گسترش شبکه انتقال گاز کشور را دارند، علاوه بر اين توان ساخت دو توربوکمپرسور بزرگ را در کشور داريم، همچنين بسياري از تجهيزات شبکه انتقال گاز کشور داخليسازي شدهاند. وي افزود: در پي تلاشها براي بوميسازي تجهيزات در اين چند سال، پيمانکاران و مشاوران خوبي رشد کردهاند. بايد به اين موضوع توجه داشته باشيم زماني که شبکه انتقال گاز کشور دوره تکميلي خود را طي کند، ممکن است دانش و تجربه پيمانکاران در سطح ملي بدوناستفاده بماند و ديگر از توان پيمانکاران استفاده نشود، بنابراين يکي از اهداف مهم در سطح صنعت گاز کشور، ايجاد فضايي است که بتوانيم علاوه بر توانمندسازي پيمانکاران به عنوان زنجيره صنعت گاز کشور، آنها را در زمينه بازاريابي در سطح منطقهاي و بينالمللي ياري رسانيم تا به صدور خدمات فني بپردازند. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز در پايان اظهار کرد: لازم است از تواني که در کشور ايجاد شده براي ورود به ديگر کشورها استفاده کنيم و با ورود به بازار توسعه شبکه گاز آنها، اجراي پروژههاي بزرگ کشورهاي هدف را به عهده بگيريم و توانمنديهايمان را به شايستگي معرفي کنيم؛ اين موضوع بايد به عنوان يک رسالت براي صنعت گاز کشور و پيمانکارانش در نظر گرفته شود.
طول شبکه انتقال گاز ايران به 45 هزار کيلومتر ميرسد
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: با افزايش طول خطوط فشار قوي انتقال گاز به 45 هزار کيلومتر، افزون بر بهبود کيفيت توزيع گاز در کشور و ارتقاي تابآوري شبکه گاز، جايگاه تجارت بينالمللي گاز ايران تثبيت ميشود. حسن منتظر تربتي، درباره چشمانداز توسعه خطوط انتقال گاز کشور گفت: هماکنون 36 هزار کيلومتر خطوط لوله انتقال گاز در سراسر کشور به بهرهبرداري رسيده که در افق 1404 طول آن به 45 هزار کيلومتر ميرسد.
وي افزود: افزايش 9 هزار کيلومتري شبکه انتقال گاز در ايران مزاياي فراواني دارد، بهطوري که از يک سو قابليت توزيع گاز به همه نقاط کشور را خواهيم داشت و از سوي ديگر، شبکه کنوني را با خطوط جديد تابآور ميکنيم، به اين معنا که سطح پايداري شبکه انتقال گاز ارتقا مييابد. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز اظهار کرد: تابآور کردن شبکه يا همان بالابردن سطح پايداري، اهميت فراواني دارد، زيرا تامين 70 درصد از انرژي کشور برعهده شبکه گاز است و بي شک تامين امنيت و استانداردهاي لازم در شبکه انتقال گاز، موضوعي مهم و حياتي به شمار ميرود. تربتي ارتقاي جايگاه ايران در تجارت گاز را از ديگر مزاياي افزايش حجم خطوط انتقال گاز عنوان کرد و گفت: با توجه به موقعيت جغرافيايي و راهبردي ايران، افزايش حجم خطوط انتقال گاز، قابليت ترانزيت، سوآپ، تجارت و صادرات گاز کشور را افزايش ميدهد. وي تصريح کرد: هم اکنون شبکه انتقال گاز کشور با 36 هزار کيلومتر خط لوله، توان انتقال روزانه 800 ميليون مترمکعب گاز را دارد، اما با افزايش آن به 45 هزار کيلومتر، حجم انتقال به حدود يک ميليارد تا يک ميليارد و 100 ميليون مترمکعب در روز ميرسد. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز با بيان اينکه شبکه تقويت فشار نيز بر همين اساس افزايش مييابد، اظهار کرد: به طور تقريبي در هر 1000 کيلومتر خط انتقال گاز 56 اينچ بدون ايستگاه تقويت فشار، 50 ميليون مترمکعب گاز منتقل ميشود و با احداث ايستگاه تقويت فشار، به 100 ميليون مترمکعب ميرسد. تربتي تاکيد کرد: همه برنامهريزيهاي لازم براي اجرا و احداث 9 هزار کيلومتر خط لوله انجام شده و از اين لحاظ هيچ نگراني نداريم و اکنون در حال تلاش براي تامين منابع مالي طرحها هستيم. بر اساس چشمانداز صنعت گاز کشور در افق 1404 مقرر شده ميزان 36 هزار کيلومتر خط انتقال گاز کنوني کشور با 26 درصد افزايش به 45 هزار کيلومتر برسد، همچنين تعداد مراکز بهرهبرداري از 40 مرکز کنوني به 74 مرکز و تعداد ايستگاههاي تقويت فشار از 79 ايستگاه کنوني به 130 ايستگاه افزايش يابد. بر اين اساس، ميزان انتقال گاز نسبت به تعهد امسال (افزون بر 240 ميليارد مترمکعب) به 400 ميليارد مترمکعب در افق 1404 خواهد رسيد.
17 سکوي ميدان نفتي دورود بازسازي ميشود
17 سکوي ميدان نفتي دورود با هدف افزايش ضريب استمرار توليد، ارتقاي ضريب ايمني و کاهش اثرات زيست محيطي بازسازي ميشود. براساس گزارش معاونت بررسي شرکت ملي نفت ايران، عمليات بازسازي چهار سکوي سرچاهي ميدان دورود در دست اقدام است که پيشبيني ميشود ارديبهشت امسال 97 به پايان برسد. پس از آن بازسازي 13 سکوي باقيمانده آغاز ميشود. همچنين، امکانسنجي اقتصادي و مالي طرحهاي برنامهريزي تلفيقي، پروژه بازسازي و نوسازي تاسيسات دريايي توليد نفت ميدان دورود به عنوان يکي از پروژههاي نگهداشت توان توليد شرکت نفت فلات قاره ايران در دست انجام است که در اين زمينه، عمليات بازسازي 4 سکوي سرچاهي دريايي اين ميدان، ارديبهشت 1397 به اتمام ميرسد و پس از آن بازسازي 13 سکوي باقيمانده آغاز ميشود. مطالعات اوليه احداث 10 رشته خط لوله دريايي هر يک به طول تقريبي 10 کيلومتر و قطر 10 اينچ از سکوهاي سرچاهي ميدان دورود تا جزيره خارک نيز انجام شده است. اجراي پروژه بازسازي و نوسازي تاسيسات دريايي توليد نفت ميدان دورود موجب ارتقاي ضريب ايمني، کاهش اثرات زيست محيطي و افزايش ضريب استمرار توليد از چاههاي دريايي توليد نفت ميدان دورود خواهد شد.
فاز نخست واحد نمکزدايي اهواز متمرکز در آستانه راهاندازي قرار گرفت
فاز نخست واحد نمکزدايي اهواز متمرکز با ظرفيت فراورش 110 هزار بشکه نفت در روز در آستانه راهاندازي قرار گرفته است.
با استقرار گروه مهندسي راه اندازي توليد در پروژه احداث واحد نمکزدايي اهواز متمرکز، اقدامهاي لازم براي راه اندازي اين واحد در حال انجام است. بيژن عاليپور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب، در حاشيه بازديد از اين پروژه گفت: با راه اندازي واحد نمکزدايي اهواز متمرکز، ظرفيت توليد و فرآورش نفت نمکي در حوزه عملياتي شرکت بهرهبرداري نفت و گاز کارون افزايش مي يابد و از افت توليد به ميزان قابل توجهي جلوگيري ميشود. هم اکنون گروههاي مهندسي راهاندازي در اين پروژه مستقر شده اند و در حال آزمايش تجهيزات نصب شده از قبيل مخازن، نمکگيرها، برق، ابزار دقيق، ايمني، خطوط لوله و ماشين آلات فرايندي هستند تا راهاندازي آزمايشي فاز نخست آن طي روزهاي آينده محقق شود. عاليپور با بيان اين که واحد نمکزدايي اهواز متمرکز با ظرفيت 220 هزار بشکه بزرگترين واحد نمکزدايي کشور محسوب مي شود، تاکيد کرد: با راهاندازي فاز نخست اين پروژه، ظرفيت 110 هزار بشکهاي براي فرآورش نفت نمکي ايجاد ميشود. در اين پروژه تجهيزات پيشرفته و با کيفيت بالا نصب شده و الزامات ايمني و زيست محيطي در بالاترين سطح استانداردهاي صنعت نفت و سازمان حفاظت محيط زيست مورد نظر قرار گرفته است.
17 ميليون مگاوات- ساعت برق در پارس جنوبي توليد شد
مدير عمليات توليد شرکت نفت و گاز پارس گفت: از ابتداي راهاندازي نيروگاه متمرکز پارس جنوبي تاکنون، 17 ميليون و 700 هزار مگاوات ساعت برق در نيروگاه متمرکز پارس جنوبي توليد شده است. عليرضا عبادي با اعلام اينکه در شرايط کنوني، نيروگاه متمرکز پارس جنوبي تنها منبع تامينکننده انرژي در تعداد زيادي از فازهاي پالايشگاهي پارس جنوبي است، گفت: اين نيروگاه با ثبت 76 هزار نفر ساعت کار بدون حادثه، به عنوان زيرمجموعه معاونت عمليات و پشتيباني، از سال 88 تاکنون در حال بهرهبرداري است. مدير عمليات توليد شرکت نفت و گاز پارس، درباره ويژگيها و موقعيت نيروگاه متمرکز گفت: اين نيروگاه مشتمل بر 6 واحد گازي مدل 2/94 Vمجموعا به ظرفيت نامي 1000 مگاوات به همراه سيستمهاي جانبي شامل ديزل خانه، ايستگاه تقليل فشار گاز، کمپرسور خانه، پمپ خانه و ايستگاه آتش نشاني، 2پست 132 و يک پست 400 کيلو ولت در زميني به مساحت 28 هکتار در شمال شرقي فازهاي 15 و 16 واقع است.
عبادي به تشريح جزئيات توليد برق در نيروگاه متمرکز پرداخت و گفت: از ابتداي بهرهبرداري از اين نيروگاه، بيش از 17 ميليون و 700 هزار مگاوات برق توليد شده که از اين مقدار، 7 ميليون و 700 هزار مگاوات ساعت برق به فازهاي پالايشگاهي پارس جنوبي و مابقي نيز به شبکه سراسري اختصاص داده شده است.
وي اظهار کرد: چشمانداز نيروگاه متمرکز پارس جنوبي، تامين برق ايمن و پايدار فازهاي پالايشگاهي پارس يک (فازهاي 10-9، 16-15، 18-17، 21-20)، فازهاي پالايشگاهي پارس دو (فازهاي 12، 13، 19، 24-22) و نيز پشتيبان برق فازهاي يک تا هشت، تاسيسات ميعانات گازي، آبگيرها، مصارف منطقه ويژه انرژي و صنايع پاييندستي است، ضمن آنکه به عنوان يک منبع مطمئن در تأمين برق شبکه سراسري در مواقع کمبود انرژي ثمربخش بوده است. مدير عمليات توليد شرکت نفت و گاز پارس برقرساني ايمن، پايدار و مستمر به فازهاي پالايشگاهي مناطق پارس يک و دو را ماموريت بسيار مهم نيروگاه متمرکز عنوان کرد و گفت: بر همين اساس و به منظور افزايش پايداري توليد، اين نيروگاه در قالب پروژهاي با احداث پست و خطوط 400 کيلو ولت، مهرماه امسال به شبکه سراسري برق متصل شد.
به گفته عبادي، با احداث اين پست برق، دريافت انرژي از شبکه سراسري امکانپذير شده و ضمن پايداري واحدهاي نيروگاه و تامين انرژي فازهاي پالايشگاهي در شرايط ايمن و مستمر، در صورت بروز نارسايي در توليد توان نيروگاه، تأمين انرژي الکتريکي فازهاي پالايشگاهي تا حد بسيار زيادي از طريق اتصال به شبکه سراسري از دو نقطه (132 و 400 کيلوولت) تضمين خواهد شد.
مشبککاري هشت حلقه چاه گازي در فاز 14 پارس جنوبي
مدير خدمات ويژه شرکت ملي حفاري ايران از موفقيت متخصصان اداره کل نمودارگيري اين مديريت در انجام 2 هزار و 500 متر مشبککاري هشت حلقه چاه در فاز 14 طرح توسعه ميدان گازي پارس جنوبي به روش TCP در اندازه سه و سه هشتم اينچ خبر داد. علي دقايقي در توضيح بيشتر در اين باره اظهار کرد: اين کار تخصصي طي 23 عمليات فشرده بدون زمان انتظار و با دقت و سرعت کم نظير تا عمق حدود 4 هزار و 800 متر در مدت 40 روز محقق شد. وي افزود: آخرين مراحل تکميل هر حلقه چاه قبل از به توليد رسيدن مشبککاري است که بر اساس نتايج حاصل از نمودارگيري پتروفيزيکي مخزن صورت ميگيرد.
مدير خدمات ويژه شرکت ملي حفاري ايران تصريح کرد: با مشبککاري هشت حلقه چاه بهوسيله متخصصان اين شرکت در مقايسه با ارائه اين خدمات از سوي شرکتهاي خارجي در مجموع از خروج 9 ميليون و 500 هزار يورو ارز از کشور جلوگيري شد. عمليات توسعه فاز 14 پارس جنوبي با هدف توليد روزانه 56 ميليون و 600 هزار متر مکعب گاز ترش و 75 هزار بشکه ميعانات گازي در منطقه ويژه اقتصادي پارس در حال اجراست. توليد روزانه افزون بر يک ميليون تن گاز مايع و يک ميليون تن اتان مصرفي واحدهاي پتروشيمي و روزانه 400 تن گوگرد، از ديگر توليدات اين فاز خواهد بود.
فناوري اطلاعات نقطه عطف حوزههاي مختلف صنعت گاز است
مدير گازرساني شرکت ملي گاز گفت: مهمترين بخش يک سازمان در صنعت، فناوري اطلاعات است که به مراکزي با کارايي، امنيت بالا و هزينه پايين براي ادامه حيات سازمان نياز دارد. سعيد مومني در هشتمين نشست روساي فناوري اطلاعات شرکتهاي گاز استاني افزود: در دو دهه اخير، فناوري اطلاعات و ارتباطات بيشترين سهم را در تحول و توسعه جوامع بهويژه در مباحث کسب و کار داشته و بدون شک، اين فناوري تحولي شگرف و نقطه عطفي در حوزههاي مختلف کاري بهويژه در صنايع است.
مدير گازرساني شرکت ملي گاز اظهار کرد: تدوين رويهها و مقررات استاندارد در بخش بالادستي صنعت گاز به منظور همگرايي و همسويي بين واحدهاي فاوا و سرانجام ايجاد يکپارچگي در سطوح فرايند، اطلاعات، نرمافزار و زيرساخت، از جمله اهداف برگزاري نشست روساي فناوري اطلاعات شرکتهاي گاز استاني است.در کنار پايهگذاري مديريت دانش و کاربردي کردن آن، بايد شاخصهاي اصلي صنعت گاز براي دستيابي به اهداف سند چشمانداز را بر اساس شاخصهاي ارزيابي عملکرد برنامه ششم توسعه بيان کرد.
دو حکم جديد در شرکت ملي صنايع پتروشيمي
معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با صدور حکمي، قدرتاله فرجپور را به سمت سرپرست مديريت کنترل توليد اين شرکت منصوب کرد.
در حکم سيدرضا نوروززاده به قدرتاله فرجپور آمده است:
«نظر به تعهد، سوابق و تجارب مفيد جنابعالي، به موجب اين حکم به سمت سرپرست مديريت کنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي منصوب ميشويد.
اميد است با برنامهريزي و نظارت حداکثري از توان تخصصي همکاران و تعامل موثر با مديران عامل شرکتهاي توليدي صنعت پتروشيمي در به ظرفيت کامل رساندن واحدها موفق باشيد.
از خداوند متعال توفيق روزافزون جنابعالي را در مسئوليت جديد مسئلت دارم.»
همچنين معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با صدور حکمي، علي محمد بساقزاده را به عنوان مدير طرحهاي اين شرکت منصوب کرد.
در حکم سيدرضا نوروززاده به علي محمد بساقزاده آمده است: «نظر به سوابق و تجربيات مفيد و طولاني در امر نظارت بر اجراي طرحهاي پتروشيمي بدينوسيله از تاريخ اين حکم به سمت مدير طرحهاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي منصوب ميشويد. با عنايت به ماموريت جديد شرکت ملي صنايع پتروشيمي به عنوان سازمان توسعهاي اميد است با استعانت از خداوند يکتا در راستاي اقتصاد مقاومتي و استفاده حداکثري از توان تخصصي همکاران در تعامل موثر با مديران عامل شرکتهاي مجري طرحها و مرتفع کردن موانع پيش روي طرحها، شاهد افزايش سرعت اجراي پروژههاي توسعهاي صنعت پتروشيمي در کشور باشيم.» علي محمد بساقزاده پيش از اين مدير کنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي بود.
موفقيت نفت مناطق مرکزي در کسب گواهينامههاي مديريت کيفيت و زيستمحيطي
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران به منظور پياده سازي سيستمهاي مديريت با استانداردهاي مديريت کيفيت و زيست محيطي موفق به دريافت چهار گواهينامه شد. عبدالله سهرابي، رئيس مهندسي سيستمها و بهرهوري اين شرکت با اعلام اين مطلب گفت: شرکت بينالمللي فعال در زمينه صدور گواهينامههاي مديريت کيفيت با انجام مميزي در ستاد شرکت نفت مناطق مرکزي ايران و منطقه عملياتي سراجه قم به بررسي پيادهسازي سيستمهاي مديريت در اين شرکت با استانداردهاي مديريت کيفيت و زيست محيطي پرداخت و ضمن تاييد تطابق الزامات مديريت سيستم با چهار استاندارد ISO/TS۲۹۰۰۱,ISO۱۴۰۰۱-۲۰۰۴,BS OHSAS۱۸۰۰۱-۲۰۰۷,ISO۹۰۰۱-۲۰۰۸ گواهينامههاي مربوط را به اين شرکت اعطا کرد. وي درباره لزوم دريافت گواهينامههاي مديريت کيفيت گفت: اخذ گواهينامههاي سيستم مديريت يکپارچه با توجه به الزامهاي قانوني ابلاغي از سوي شرکت ملي نفت ايران و تاکيد مديريت شرکت بر بهبود مستمر فعاليتهاي شرکت مدنظر قرار دارد. سهرابي افزود: نتيجه موفقيت در ارزيابيهاي به عمل آمده، اثبات انطباق با الزامات استانداردهاي مرجع بر اساس مقررات موسسههاي اعتباردهنده بينالمللي است و بهرهوري و بهبود شاخصهاي کيفي شرکت را در بر دارد. همچنين مميزي خارجي در سه سال پياپي انجام ميشود که مميزي سال اول صدور گواهينامه است.
پتروشيمي موفقترين صنعت ايران پس از انقلاب اسلامي است
سخنگو و عضو اتحاديه صادرکنندگان فرآوردههاي نفت، گاز و پتروشيمي با بيان اينکه صنعت پتروشيمي ايران، صنعتي جهاني است و در بازارهاي دنيا حرفهاي زيادي براي گفتن دارد، گفت: پتروشيمي موفقترين صنعت ايران پس از پيروزي انقلاب است. سيدحميد حسيني، روز شنبه (23 ديماه) در نشست خبري مسئولان اتحاديه صادرکنندگان فرآوردههاي نفت، گاز و پتروشيمي، با اشاره به اينکه نقش ايران در بازار قير منطقه بينظير است، گفت: ايران در صنعت قير آسيا حرفهاي زيادي براي گفتن دارد و ما هم اکنون پنج درصد بازار جهاني اين فرآورده را در اختيار داريم. سخنگوي اتحاديه صادرکنندگان فرآوردههاي نفت، گاز و پتروشيمي با بيان اينکه بازار قير دنيا، بازاري 110 ميليون تني در دنياست، افزود: صادرات قير ايران در ماههاي گذشته کاهش يافته که بايد با تدابيري اين کسري صادرات را جبران کنيم. وي در ادامه به موفقيتهاي صنعت پتروشيمي اشاره و تصريح کرد: صنعت پتروشيمي ايران، يکي از موفقترين صنايع پس از پيروزي انقلاب است، اين صنعت، صنعتي جهاني است و در بازارهاي دنيا حرفهاي زيادي براي گفتن دارد. حسيني عنوان کرد: توسعه صنعت پتروشيمي نيازمند جذب سرمايه است، اگر خواهان استفاده از برجام و جذب سرمايه هستيم، بايد بيش از پيش از فرصتهاي پيش رو در اقتصاد کشور استفاده کنيم.
تازهترين رويکردهاي جهاني« اچاساي » براي مديران صنعت نفت ارائه ميشود
مديرکل اچاساي و پدافند غيرعامل وزارت نفت از ارائه رويکردهاي نوين بهداشت، ايمني و محيط زيست براي مديران عملياتي و مديران طرحهاي توسعهاي صنعت نفت ايران در يک کارگاه آموزشي ايراني-فرانسوي خبرداد. سيدباقر مرتضوي در گفتوگو با شانا اعلام کرد: کارگاه آموزشي ايراني-فرانسوي بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچاساي) در صنعت نفت با حضور متخصصاني از شرکتهاي معتبر نفت و گاز دنيا و حوزه اچاساي فرانسه با هماهنگي معاونت امور بينالملل و بازرگاني و اداره کل اچاساي وزارت نفت برگزار ميشود. وي درباره ضرورت برپايي اين کارگاه آموزشي گفت: امروز بيش از هر زماني ديگر، ضرورت استقرار نظام حرفهاي بهداشت، ايمني و محيط زيست وجود دارد و بررسي حوادث صنعت نفت و شناخت ضعفها و حوزههاي قابل بهبود، از مهمترين اهداف برپايي اين کارگاه است. مديرکل اچاساي و پدافند غيرعامل وزارت نفت افزود: ضرورت بهينهکاوي از شرکتهاي معتبر دنيا و بهرهگيري از تجربههاي آنها ما را بر آن داشت تا کارگاهي با هدف آشنايي صنعت نفت کشور با رويکردهاي جديد اچاساي در دنيا برنامهريزي و براي کارشناسان اين حوزه ارائه کنيم.پس از بررسي شرکتها و شناسايي فرصتهاي موجود و همچنين ضرورت بهرهگيري از شرکتهاي صاحب سبک حوزه نفت و گاز دنيا قرار شد از توانمندي شرکتهاي توتال، اکسنس و IFP و ديگر شرکتهاي معتبر استفاده شود.با همکاري معاونت امور بينالملل و بازرگاني وزارت نفت و هماهنگيهاي انجام شده از سوي اتاق بازرگاني سفارت فرانسه در تهران، مقدمات برگزاري اين کارگاه از جمله انتخاب و دعوت از شرکتهاي معتبر و بينالمللي نفت و گاز و حوزه اچاساي کشور فرانسه و تنظيم جزئيات برنامههاي اجرايي پيگيري شد. مديرکل اچاساي و پدافند غيرعامل وزارت نفت با اشاره به اينکه ظرفيت پيشبيني شده براي اعضاي اين کارگاه حدود 200 نفر است، تصريح کرد: اين کارگاه روزهاي دوشنبه و سهشنبه (نهم و دهم بهمن ماه) در تالار اجتماعات مرکز توسعه مديريت صنعت نفت برگزار ميشود. مرتضوي هدف از برگزاري اين کارگاه را آشنايي مديران عملياتي و مديران طرحهاي توسعهاي صنعت نفت با تازهترين رويکردهاي اچاساي شرکتهاي معتبر نفت و گاز دنيا برشمرد و گفت: اين گونه کارگاهها به مديران مياني درباره اين که چه رويکردهايي را از جنبه مديريتي و فني براي بهبود عملکرد اچاساي بهکار گيرند، ديدگاه مناسبي ميدهد. به گفته وي، مخاطب اصلي اين کارگاه مديران بهرهبرداري، مديران تعميرات، مهندسي، بازرسي فني و اچاساي شرکتهاي توليدي و مديران طرحهاي توسعهاي صنعت نفت هستند. مرتضوي محورهاي اصلي سخنرانيها را منتخبي از نيازهاي امروز صنعت نفت در حوزه اچاساي برشمرد و تاکيد کرد: مسائل به گونهاي است که کل چرخه تاسيسات صنعت نفت از مرحله طراحي تا بهرهبرداري را پوشش ميدهد و 14 عنوان سخنراني با چهار محور مديريت اچاساي و ارتقاي فرهنگ، مهندسي ايمني و مديريت ريسک، پيشگيري از خسارتهاي عمده و مديريت داراييهاي فيزيکي و مسائل محيط زيست را شامل ميشود. مديرکل اچاساي و پدافند غيرعامل وزارت نفت گفت: با توجه به محورهاي ياد شده، شرکت هاي صاحبنام و مطرح در اين کارگاه حضور خواهند داشت که تاکنون حضور نمايندگاني از شرکتهاي TOTAL ،AXENS ،IFP ،ARTELIA، B.V. ،SOFREGAS ،KERDOS ENERGY ،AMETHYSTE ،GAS VIEWER ،PATH CONTROL و مرکز ايمني صنايع نفت فرانسه(GESIP) در اين کارگاه قطعي است. وي درباره برپايي اين کارگاه به زبان انگليسي و امکان ترجمه همزمان اظهارکرد: در نظر است امکان ترجمه همزمان سخنرانيها فراهم شود، همه سخنرانيها به طور کامل ضبط ميشود و فايلهاي آموزشي در سايت اداره کل اچاساي در دسترس قرار ميگيرد. مرتضوي با بيان اينکه در آينده دورههاي آموزشي طرح تربيت فرماندهان صحنه حوادث صنعت نفت اجرايي خواهد شد، اعلام کرد: تاکنون اقدامهاي اوليه از جمله ارزيابي و انتخاب افراد انجام شده و مراحل نهايي امضاي قرارداد آموزشي نيز در حال انجام است. جزئيات عناوين سخنراني و ارائهکنندگان سخنراني در پرتال اين اداره کل به آدرس http:اچاساي.mop.ir در دسترس قرار ميگيرد.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران خبرداد
دستيابي به دانش فني مقاومسازي لولههاي انتقال گاز
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران گفت: شرکت انتقال گاز ايران با بهرهگيري از کامپوزيت، به دانش فني مقاومسازي لولههاي انتقال گاز فشار بالا دست يافت. سعيد توکلي درباره اين پروژه گفت: اين شرکت با همکاري نخبگان جوان، توانسته است به دانش فني مقاومسازي لولههاي انتقال گاز فشار بالا، مطابق با استانداردهاي جهاني حوزه نفت و گاز دست يابد. توکلي با بيان اينکه اين طرح، براي نخستين بار در ميان بهرهبرداران خطوط لوله داخلي بوميسازي شده است، افزود: در اين روش با استفاده از مواد کامپوزيتي ميتوان لولههاي انتقال گاز با فشار بالا را که حتي داراي عيب 80 درصدي کاهش ضخامت در اثر خوردگي يا عيوب مکانيکي هستند، تعمير کرد. به گفته مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران، طراحي، انتخاب مواد و اعمال اين روش با استفاده از توانمندي داخلي انجام شده است. توکلي يادآور شد: از مزاياي اين روش ميتوان به صرفهجويي هزينهها، جلوگيري از هدررفت حجم بالاي گاز، جلوگيري از آثار مخرب زيست محيطي آن، عدم قطعي سرويس و صرفهجويي در زمان و نيروي انساني اشاره کرد. اين مقام مسئول با بيان اينکه پيش از اين، اينگونه تعميرها از سوي شرکتهاي خارجي انجام ميشد، تصريح کرد: نمايندگيهاي داخلي اين شرکتها با مشکل عدم انتقال دانش فني در حوزه طراحي و انتخاب مواد مواجه بودند که با دستيابي به دانش فني، تعمير به روش کامپوزيتي با کيفيت بالاتر بومي شده و سبب کاهش هزينهها به ميزان قابل توجهي ميشود.
وي در ادامه با اشاره به بررسي دستاوردهاي اين پروژه در قالب نرمافزار «طراحي و تحليل تعميرات کامپوزيتي خطوط لوله» گفت: اين نرمافزار قابليت محاسبه فشار ايمن براساس مشخصات لوله و عيب تعريف شده را دارد و مشخصات طراحي تعميرات کامپوزيت شامل تعداد لايهها، طول تعمير مورد نياز را محاسبه و بر اساس مشخصات مواد انتخابي، هزينه تعميرات را برآورد ميکند.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران اعلام کرد: خطوط لوله، شاهرگ اصلي انتقال انرژي در جهان است و با بررسيهاي انجام شده تا 50 سال آينده نيز، قابل اطمينانترين وسيله براي انتقال خواهند بود. توکلي با بيان اينکه تعمير خطوط لوله انتقال گاز اغلب با قطع توليد، تخليه گاز و احتمال ايجاد آلودگي زيست محيطي همراه خواهد بود، ادامه داد: يکي از روشهاي جديد تعميراتي خطوط لوله، استفاده از مواد کامپوزيتي براي تعمير خطوط لوله است که خوشبختانه به دانش فني آن دست يافتهايم. به گفته وي، اين روش به دليل زمان نصب کوتاه و همچنين نياز محدود به مواد و نيروي انساني، بسيار مقرون بهصرفه است.
در دومين همايش تخصصي اچاساي شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران:
اچ اس اي تضمين استمرارعمليات است
شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران، پروژهاي را بدون دريافت مجوز ارزيابي اثرات زيست محيطي ( EIA) انجام نميدهد و عمده پروژههاي پالايشگاهي اين شرکت در مسير حفظ محيط زيست است. در آغاز دومين همايش تخصصي اچاساي شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران که با حضور مديران عامل ؛ مديران؛ مجريان؛ناظران اچاساي و افسران ايمني طرحها و پروژهها برگزار شد، آلياسين، معاون مديرعامل شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران، با اشاره به تاريخچه شکلگيري مقوله اچاساي گفت: با شکلگيري و راهاندازي کارخانهها در دنيا، همچنين بروز حوادث کاري، هوا و محيط زيست هم به وسيله اين کارخانهها آلوده ميشد و در نتيجه هر سه موضوع سلامت، ايمني و محيط زيست با هم مطرح و موجب شکلگيري اچاساي شد. وي گفت: به دنبال راهاندازي حوزه اچاساي ازسال 82 در شرکت ملي و مهندسي ساختمان نفت ايران، موفقيتهاي زيادي در جلوگيري ازبروز حوادث حاصل شد. آلياسين تصريح کرد: پدافند غيرعامل، مقوله مهمي است که به اچاساي اضافه شده و از الزامهاي اجراي پروژهها براي جلوگيري از آسيب به تاسيسات است.
30 ماه کار بدون حادثه منجر به فوت
رئيس بهداشت، ايمني، محيط زيست و پدافند غيرعامل شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران نيز در دومين همايش تخصصي HSE&PD اعلام کرد: در حدود 30 ماه گذشته، حادثه منجر به فوت در طرحها و پروژههاي اين شرکت نداشته ايم.
بهرام برزگر، هدف اصلي اين همايش تخصصي را توانمندسازي ناظران اچاساي؛ ارتقاي آگاهي و دانش افسران ايمني، با رويکرد پيشگيرانه، بهبود مستمر، کاهش حوادث، صيانت از محيط زيست و پيشگيري از بيماريهاي شغلي و حفاظت از تجهيزات دانست. وي گفت: در سه سال اخير و بارويکرد نتيجهگرا شدن فعاليتها در حفظ منافع زيستمحيطي ملي، حفظ سلامت کارکنان و ايمني تجهيزات طرحها و پروژهها اقدامهاي مؤثري انجام شده و با حضور مؤثر نمايندگان و ناظران اچاساي شاهد ارتقاي آن در اغلب فعاليتهاي اجرايي بوديم که به ارتقاي رتبه شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران در ميان شرکتهاي هم تراز منجر شده است و علاوه بر حدود 30 ماه کار بدون حادثه منجر به فوت، ميتوان به تدوين 5 رويه و دستورعمل داخلي و اجراي بيش از 20 رويه و استاندارد بينالمللي در سه سال گذشته اشاره کرد. بهرام برزگر اين موفقيت را مرهون تلاش و تفکر سيستمي و گروهي دانست و گفت: حمايت مديريت ارشد سازمان و مشارکت ناظران، همکاران اچاساي در ستاد و نيروهاي خط مقدم اچاساي که در محل پروژه حضور دارند، اين موفقيت را رقم زده است. رئيس بهداشت، ايمني، محيط زيست و پدافند غير عامل افزود: اگر تفکر گروهي و سيستمي در مجموعه اچاساي حاکم شود، به يقين موفقيتهاي بيشتري حاصل ميشود و هر جا که موفقيت بيشتر حاصل شود، هزينه کاهش و بهرهوري افزايش پيدا ميکند. برزگر با تأکيد بر نقش آموزش در کاهش حوادث، پيشگيري از بيماريهاي شغلي، صيانت از محيط زيست، حفاظت از تجهيزات و آمادگي مقابله با بحرانها گفت: کليد طلايي آموزش اچاساي، نيازسنجي صحيح و استمرار آن است که به همت واحد آموزش و تلاش همکاران اچاساي در ستاد، آموزشها به صورت مدون و يکپارچه براي همه ناظران و در تمام سطوح برگزار ميشود. برزگر افزود: بر اين باوريم که هر نوع هزينه در زمينه ايمن سازي محيط کار و سلامت کارکنان، سرمايهگذاري سودآوري براي حفظ منابع ملي است.
اچاساي ؛تضمين پايداري عمليات
در ادامه اين همايش، مهندس کلهري، مدير حوزه اچاساي شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران گفت: هر حادثه يا مشکلي که به توقف عمليات منجر شود، يعني اين که حوزه اچاساي آنجا ناموفق عمل کرده است و پيامدهاي اين حوزه در دراز مدت نمايان ميشود؛ فرهنگسازي مقولهاي است که در تمام کارهاي ما اثر خود را بروز ميدهد. وي افزود: ارتقاي کيفيت محصولات پالايشگاهي فقط ديدگاه محيط زيستي را در اچاساي دنبال ميکند و در صدور مجوزهاي کاري بايد به شدت به اصول اچاساي پايبند بود و هر تغييري بايد با ارزيابي ريسک باشد چه در زمينه انساني و چه در زمينه تجهيزات، همچنين، تعويض شيفت، بدترين زمان براي ايمني است که بايد در اين زمينه به دستورعملها دقت کافي شود.
صنعت نفت پايه گذار سلامت کار در کشور است
بلوري، معاون طب صنعتي و بهداشت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نيز، در ادامه برگزاري اين همايش با اشاره به ضرورت توجه به سلامت کارکنان اين صنعت گفت: بيماريها و آسيبهاي شغلي از قديم وجود داشته است؛ اين بيماريها از بين نرفتهاند و فقط تغيير نوع داشتهاند که در اين ميان مشکلات رواني و استرس در محيطهاي کاري خيلي مطرح است و شرايط جديد کار در محيطهاي کاري در کشور سبب تشديد بيماريهاي رواني و قلبي و عروقي شده است. وي با اشاره به اهميت جدي گرفتن معاينات کارکنان تصريحکرد: معاينات کارکنان واحدهاي ستادي، موضوع مهمي است که بايد مورد توجه قرار گيرد. در اين همايش تخصصي ضمن تبادل تجربيات، کارگاههاي آموزشي تجزيه و تحليل حوادث ده سال گذشته شرکت، کار در ارتفاع، گودبرداري و حفاري، کار در فضاهاي بسته و... برگزار شد. همچنين در اين همايش از کارشناسان، مشاوران، پيمانکاران، ناظران، افسران اچاساي و فعالين عرصه بهداشت، ايمني، محيط زيست و پدافند غيرعامل تقدير شد.
با حکم وزير نفت
سرپرست دانشگاه صنعت نفت منصوب شد
وزير نفت در حکمي، کريم سلحشور را با حفظ سمت معاون توسعه منابع انساني و مديريت وزارت نفت، به سرپرستي دانشگاه صنعت نفت منصوب کرد. در متن حکم بيژن زنگنه خطاب به سلحشور آمده است:
«با عنايت به مراتب علمي، تعهد و سوابق ارزنده مديريتي جنابعالي، به موجب اين حکم، با حفظ سمت به سرپرستي دانشگاه صنعت نفت منصوب ميشويد. ارتقاي کيفيت فعاليتهاي آموزشي و پژوهشي، برگزاري دورههاي حرفهاي و مهارتي، ارتباط نزديک دانشگاه با صنعت نفت، مراعات سياستها و اولويتهاي وزارت نفت و بالاخره قرارگيري در تراز علمي دانشگاههاي معتبر کشور، از جمله انتظارات از جنابعالي است. اميد است با اتکال به خداوند متعال و با بهرهگيري از ظرفيتهاي مديران و متخصصان صنعت نفت و اعضاي هيئت علمي آن دانشگاه، ضمن هماهنگي با معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري در انجام ماموريتهاي محوله موفق و مويد باشيد.»
تاسيسات تقويت فشار گاز طرحهاي BOT سازماندهي ميشود
رئيس مهندسي ساختار شرکت ملي گاز ايران گفت: تأسيسات تقويت فشار گاز و مراکز بهرهبرداري خطوط لوله طرحهاي BOT سازماندهي ميشوند. مجيد کشاورز در بازديد از تأسيسات و خطوط فرعي و اصلي خط ششم سراسري گاز، از سازماندهي تأسيسات اين خط که برخي از آنها به روش BOT احداث شدهاند، خبر داد. وي با بيان اين که شرکت ملي گاز ايران در زمينه برونسپاري پيشروست، اظهار کرد: اين روش ساختاردهي، تجربهاي جديد در شرکت ملي گاز ايران است و از آنجا که بهرهبرداري از خطوط و ايستگاههاي طرح BOT به مدت سه سال به عهده شرکت سرمايهگذار است، ايجاد ساختار سازماني براي اين تأسيسات پيچيدگي و ويژگيهاي خاص دارد. رئيس مهندسي ساختار شرکت ملي گاز ايران تصريح کرد: کارگروهي از شرکتهاي انتقال گاز، مهندسي و توسعه و مهندسي ساختار شکل گرفته تا پس از بررسي همه ابعاد سازماندهي و تطابق آن با شرايط طرحهاي BOT، بتوان ساختاري موثر براي اين تأسيسات طراحي کرد.
تاکيد بر مديريت داراييهاي فيزيکي در شرکت نفت فلات قاره ايران
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران بر ضرورت توجه به مديريت داراييهاي فيزيکي تاکيد کرد و گفت: اين موضوع به ويژه در تاسيسات دريايي که به مراتب داراييهاي گرانتري نسبت به خشکي دارد، اهميتي دوچندان مييابد. حميد بورد روز سهشنبه، 26 ديماه در دومين نشست کميته علمي نخستين همايش مديريت يکپارچگي در صنعت نفت و گاز فراساحل که به ميزباني شرکت نفت فلات قاره ايران برگزار شد، با بيان اين مطلب افزود: کميته تخصصي مديريت داراييهاي فيزيکي پارسال در اين شرکت ايجاد شد و اميدواريم بر اساس برنامهريزي انجام شده بتوانيم در اين زمينه در شرکتهاي نفتي دولتي پيشگام باشيم. وي گفت: داراييهاي موجود در صنعت نفت دريايي شامل سکوها و تاسيسات نفتي به مراتب گرانتر از خشکي است و به دنبال آن هزينه توليد در دريا نيز حداقل پنج برابر هزينهها در خشکي ميشود. بورد با بيان اينکه مديريت داراييهاي فيزيکي بحث تازهاي در دنياست و شايد در کشور ما هم پيشينه آن به يک دهه نرسد، گفت: با توجه به ارزشمند بودن داراييهاي موجود در شرکت ملي نفت، مديريت آنها بسيار مهم و حياتي است. به گفته وي، صنعت نفت با دراختيار داشتن داراييهايي مانند ماشينآلات دوار، مخازن، توربينها و ...، صنعتي بسيار گران است، بهطوري که تنها 124 دستگاه توربين در شرکت نفت فلات قاره، بيش از 300 دستگاه توربين در مناطق نفتخيز و به طور کلي بيش از هزار دستگاه توربين در سطح صنعت نفت وجود دارد. مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران افزود: شرکتهاي تابع شرکت ملي نفت همچنين از نظر املاک و ساختمان نيز داراييهاي بسيار زيادي دارند که بايد به آنها دقت بيشتري شود. بورد با بيان اينکه متاسفانه در بيش از 108 سال سپري شده از عمر صنعت نفت در ايران، داراييهاي آن کمتر مورد توجه قرار گرفته است، افزود: اين موضوع به ويژه در بخشهايي مانند حريم خطوط لوله حائز اهميت است.
با مشکلاتی که یک مدیر پروژه در یک منطقه ویژه دارد، همراه شویم
خشت اول پروژه را درست بگذاريم
گفتوگو با سید محمدحسین بازگشا، مدیر پروژه نمکگیرهای برقی اهواز، آسماری و مارون
مشعل محمد رفيعي در اجراي هر پروژه بخش مهم کار را که شايد در نگاه اول به چشم نيايد، مدير پروژه انجام ميدهد؛ فردي که بايد علم همه نکات ريز و درشت کار اعم از فني و غير فني را داشته باشد، ناظرانش را بدرستي انتخاب کند، به کار سرکشي کرده و تمامي مراحل اجرا را بدقت زير نظر گرفته و بررسي کند. بخصوص اگر در منطقه اقليمي سخت و طاقتفرسايي چون بيابانهاي حومه اهواز هم باشد. بازگشا، يکي از آن مدير پروژههايي است که هم مديرانش، هم مهندسان زير دستش و هم پيمانکارانش دوستش دارند و به شيوه مديريتش احترام ميگذارند؛ فردي که در طول يک روز کاري گاه به يونيتهايي با فاصله حدود 100 کيلومتر از هم سرکشي و اجراي پروژههايش را بررسي ميکند. در اين گفتوگو با روند کار يک مدير پروژه بيشتر آشنا ميشويم.
يک مدير پروژه در بخش نمکزدايي مجموعه شرکت نفت و گاز کارون و مارون در مناطق نفتخيز جنوب براي تداوم حفظ و افزايش توليد و کيفيت آن چه مشکلاتي دارد؟
خيلي مهم است که مجموعه اي که در حيطه يک مدير و در کار من به عنوان مدير پروژه مشغول فعاليت هستند، درک درستي از شرايط داشته باشند. يعني هم مديران و هم کارکنان. ديگر اينکه آزادي عمل داشته باشند. آزادي عمل براي اينکه فرد بتواند تصميم گيري کرده و کار خود را پيش ببرد. خوشبختانه در پروژههاي نمک زدايي، علي ابدالي لرکي در طرح احداث و توسعه واحدهاي نمکزدايي در مناطق نفت خيز جنوب فردي جسور و ريسک پذير است و آزادي عملي را که من مدير پروژه نياز دارم، به من ميدهد. بنابراين من و همکارانم در آزادي عمل، براي تصميم گيريهاي مهم مشکلي نداريم. مشکل اصلي مدير پروژه، در ارتباط با کننده کار است؛ يعني پيمانکاراني که انتخاب ميشوند تا پروژه را اجرا کنند.
ديوار پيمانکاران کوتاه است يا واقعا مشکلاتي وجود دارد؟
اين اشکالهاي ذاتي بحث پيمان است و ربطي به پيمانکار نوعي ندارد. شما يک مبلغ داريد و يک بازه زماني. برآورد مبلغ و بازه زماني در پيمانهاي ما متاسفانه داراي يک ايراد ذاتي است. يعني محاسبات ما براساس يک سري جداول از پيش مشخص است که با علم روز دنيا فاصله زيادي دارد، ضمن اينکه در قوانين ما هنوز آن پيمانکاري که پايينترين قيمت را پيشنهاد دهد، برنده مناقصه ميشود، در صورتي که در دنيا يک قيمت واقعي وجود دارد که نميتوان پيشنهاد کمتر از آن داد و منطقي نيست. در حالي که در پروژههاي شخص بنده، گاه پيش آمده که پيمانکار تا 40 درصد زير قيمت برآورد پيشنهاد داده و برنده شده است! خب، خيلي واضح است که نميتواند کار را انجام دهد يا بدرستي انجام دهد. حالا دو مشکل ديگر هم اضافه ميشود؛ اگر من کارفرما آن مناقصه را قبول کنم و وارد قرارداد شوم، خودم را در بحث برآورد قيمت زير سوال بردهام. اگر بپذيرم که با 40 درصد زير برآورد من، يک پيمان بسته شود، پس بايد بپذيرم که برآورد من 40 درصد خطا داشته است! مشکل دوم هم اين است که اگر من بپذيرم و با اين قيمت پيشنهادي وارد قرارداد شوم، بايد تمامي ريسکها و آسيبهاي قطعي را که پيمانکار در اجرا به پروژه وارد ميکند نيز بپذيرم. در بخش ارزيابي کيفي نيز که در دست مناقصه گزار است، باز ضعفهايي وجود دارد که باعث ميشود در اغلب اوقات آن پيمانکاري که برنده ميشود، قويترين اجراکننده پروژه ما نباشد. اين البته در پروژههاي خاص و تکنولوژيک مانند نصب desalter بيشتر خود را نمايان ميکند. پس قضيه خشت اول و معمار است. وقتي قيمت برآوردي و همچنين قيمت پيمانکار برنده درست نباشد و ارزيابي کيفي هم بدرستي انجام نشود، مشکلات ريز و درشتي خواهيم داشت که نميتوان آنها را شمرد.
نيروي کار يک مدير پروژه چه خصوصياتي بايد داشته باشد که از بار مشکلات بکاهد؟
نيروي انساني، مهمترين رکن کار ماست. بحث در اينجا تربيت نيروي انساني است. من به عنوان مدير پروژه، چقدر براي اين کار تربيت شدهام؟ يک مهندس ناظر کارش بشدت علمي است. امروز هر فارغالتحصيل رشته مهندسي از دانشگاه را در سمت مهندس ناظر قرار ميدهيم، در حالي که مهندس ناظر بودن، وراي مهندس بودن است. مهندس ناظر بودن يک تخصص است. ناظر بايد به همه استانداردهاي لازم مسلط باشد و قوانين را بداند. فقط داشتن مدرک مکانيک يا سيويل، مهندس ناظر نميسازد. امروز هنوز نيروي انساني ما براي نظارت پروژه و مديريت پروژه بر اساس يک منطق علمي و عملي تربيت نميشوند؛ اگرچه بخشهاي آموزشي مجموعه وزارت نفت بويژه مناطق نفتخيزجنوب در سالهاي اخير تلاش زيادي در اين زمينه ميکنند و دورههاي متعدد علمي در زمينه استانداردها و دورههاي فني برگزار ميکنند، اما هنوز براي تربيت نيروي انساني و بهکارگيري نيرو در جاي خودش کماکان ضعف داريم.
تجربيات شغلي شما چيست؟
من خيلي جاها کار کردهام. نفر تعميرات بودم، در سکوهاي دريايي کار کردم، در سيستمهاي کنترل، ابزار دقيق، امور قراردادها و مهندسي ابزار دقيق طرحهاي نفت و گاز کار کردم و امروز در بخش اجرا هستم.
به جنبه منفي نيروي انساني موجود اشاره کرديد. جنبه مثبت آن در بخشهايي که شما حضور داريد، چيست؟
آن ضعفها را بايد در کنار پروژههاي تمام شده ديد. بخش مثبت را اين گونه ببينيد که تمامي پروژهها را همين نيروي انساني موجود به اجرا در ميآورند. عشق و علاقهاي که نيروهاي انساني امروز دارند، بسيار عجيب است! با تحصيلات بالا و حقوق کم، چنان عشقي به کارشان دارند که به ضعفها ميچربد.
شما به عنوان يک مدير پروژه که به سرکشيهاي مداوم و پاي کار بودن معروف هستيد، در اين اقليم خاص و سخت خوزستان، در ميان آلودگيهاي مختلف اقليمي و صنعتي از گردوخاک گرفته تا گوگرد وآمونياک اگر بخواهيد سختي کارتان را براي يک تهراني يا شمالي يا خراساني تعريف کنيد، چگونه شرح ميدهيد؟
-دقت کنيد، من و همه همکارانم در شهر اهواز تنها نيستيم، همه با خانوادههايمان هستيم. همسر، فرزند، پدر، مادر، خواهر و برادر همه در اين آب و هوا زندگي ميکنيم. آن چيزي که ما را سرپا نگه داشته تا به کارمان ادامه دهيم، فقط و فقط عشق به کاري است که ميکنيم. وگرنه همه ما ميتوانيم کار و زندگيمان را به جاهاي ديگر انتقال دهيم. جالب است بيشتر افراد مثلا ترجيح ميدهند از شهري مثل اميديه کمکم به اهواز و از اهواز به تهران نقل مکان کنند و انتقالي بگيرند. من برعکس کارم را اساسا در تهران آغاز کردم. بعد به اهواز آمدم. همين الان دوست دارم بروم به شهري مثل اميديه يا مسجد سليمان براي کار. خلاصه عشق به کار ما را در اينجا نگهداشته، وگرنه در اهواز به دليل وجود تعداد زياد يونيت نفتي در اطراف شهر، آلودگيهاي دائمي ناشي از گردو غبار و گرماي شديد هوا در بيشتر روزهاي سال، زندگي معنايي ندارد. ما در شهري زندگي ميکنيم با مردمي که عاشق باران هستند و در عين حال وحشت دارند که باران ببارد و اسيدي باشد! که در اين مواقع بيمارستانهاي شهر در شرايط بحراني قرار ميگيرند!
اين شرايط بد اقليمي چه انتظاري در شما ايجاد ميکند؟
انتظار همه ما اين است که در تدوين و تعيين همه موارد قانوني از حقوق و مزاياي شغلي تا بازنشستگي، تعيين ميزان سهميه مصرفي بنزين، قيمت انرژي مصرفي مان و هر آنچه در شکل زندگي و بازده کاريمان تاثير ميگذارد، تفاوت ما را با مردم ديگر مناطق، که سختيهاي ما را ندارند، لحاظ کنند. همين. اين يعني من ميتوانم در آن شرايط به دليل سختي کارم در منطقه بد آب و هوا، دست کم يک مسافرت کوتاه و مختصر در سال به يک جاي خوش آب و هوا داشته باشم.
«مشعل» پای صحبت های دو نفر از کارگران شاغل و بازنشسته صنعت نفت نشست
پس از بازنشستگي، ما را ببينيد
مشعل طرح طبقه بندي مشاغل در ايران براي اولين بار در شرکت ملي نفت ايران اجرا شد و از آنجا که سازمان امور کارکنان صنعت نفت از سوي متخصصان انگليسي اداره ميشد، اين سازمان قبل از سازمانهاي ديگر در ايران، از اين روش پرسنلي استفاده کرد. در سال 1334 پس از تصويب قرارداد فروش نفت و گاز، مسئولان شرکت ملي نفت ايران با توجه به ضرورت پيشرفت اساسي در مورد صنعت نفت، خط مشي نويني که بر مبناي پيشرفت امور هر شرکت است، اتخاذ کردند. منظور اصلي از اتخاذ اين تصميم اين بود که ارزش يکايک مشاغل و کارکنان تعيين شود. از اين رو به منظور اجراي عدالت نسبي در مورد کارکنان و هيئت رئيسه صنعت نفت مقرر شد براي هر شغل و انجام دهنده آن در سازمان، ارزش قابل تبديل به پول معين شود، ضمن اين که براي هر شغلي از افراد واجد شرايط استفاده شود، بنابراين براي ارزشيابي مشاغل و پرداخت حقوق و دستمزد در اين سازمان، از سيستم امتيازي استفاده شد. کارگران تا زماني که در خدمت صنعت نفت هستند، ميتوانند از خدمات و امتيازات طرح طبقهبندي مشاغل استفاده کنند، اما در دوران بازنشستگي اين امر ممکن نيست، از اين رو بازنشستگان تقاضا دارند در دوران بازنشستگي بتوانند از خدمات رفاهي و درماني نفت نيز استفاده کنند. يکي از اين افراد، امامي سلوچ است که 36 سال سابقه کار دارد. او ميگويد: سال 63 در آتش نشاني پالايشگاه تهران مشغول به کار شدم و قبل از وارد شدن به صنعت نفت در سال 61 به صورت داوطلب همراه با بسيج شيراز به جبهه اعزام و در عمليات فتح المبين مجروح شدم. امامي سلوچ به چگونگي ورودش به نفت ميپردازد و با اشاره به خاطرات آن دوران ادامه ميدهد: برادرم در پالايشگاه تهران کار ميکرد و به من گفت که در آنجا آتش نشان ميخواهند که در کنار 60 تا 70 نفر داوطلب تاسيسات نفتي، بعد از پشت سر گذاشتن 45 روز دوره، در سال 63 جذب شدم؛ چون در اين پالايشگاه تاسيسات نفتي وجود داشت، مورد بمباران قرار ميگرفت. در يکي از روزها که براي اطفاي حريق 21 شمالي به همراه يکي ديگر از آتشنشانان رفته بوديم، از دور شنيديم که کسي ميگفت سوخت سوخت؛ اما چيزي ديده نميشد. بعد از خاموش کردن آتش متوجه شديم که يکي از کارکنان آن قسمت در اتاقش بوده و کامل سوخته است. همچنين شهيد احمد شيريني در آتش سوزي پالايشگاه اراک دچار 60 تا 70 درصد سوختگي شد و وقتي براي درمان به انگليس رفت، در همان جا شهيد شد. بر اثر اين اتفاق 5-4 نفر از کارمندان آتش نشاني نيز مجروح شدند. او ميافزايد: در دوران خدمت، خدمات زيادي انجام ميدادم، اما کمترين حقوق را ميگرفتم، چون در رسته کارگري قرار داشتم، از اين رو براي دفاع از حقوق خودم و ديگر کارگران، مسئوليت پيگيري و درخواست اجراي طرح طبقه بندي مشاغل را از وزارت نفت به عهده گرفتم؛ زيرا کمترين حقوق را ميگرفتيم و در پايان سال نيز عيدي کمي به ما تعلق ميگرفت، تا اينکه در دهه 70 رئيس پالايشگاه تهران، نامهاي به اداره تنظيم مقررات مبني بر درنظر گرفتن بن کمک هزينه نوشت و در هيئت مديره نيز تصويب شد که اکنون به حدود 300 هزار تومان رسيده است. امامي سلوچ درخواست ميکند که سنوات و حق بازنشستگي کارگران مانند کارمندان باشد. هزينه درمان کارگران جانباز صنعت نفت رايگان است، اما بعد از بازنشستگي امکان استفاده از تسهيلات بيمارستان صنعت نفت وجود ندارد و تنها ميتوانيم از بيمارستانهاي طرف قرار داد تامين اجتماعي استفاده کنيم. اين در حالي است که خانوادههاي شهداي نفت نميتوانند به صورت رايگان از خدمات بيمارستان نفت استفاده کنند و اين درخواست را داريم تا جانبازان نيز مانند شهدا بتوانند از اين تسهيلات استفاده کنند.
طبقه بندي مشاغل
يکي ديگر از کساني که پيگير اجراي طرح طبقه بندي مشاغل بوده، سيد عيسي عابديني است که 3 خرداد 90 از انبار نفت ري بازنشسته شده است. او ميگويد: 33 سال سابقه کار در انبار نفت ري دارم و 6 ماه است که بازنشسته شدهام. از سال 85 تا 90 نماينده کل کارگران صنعت نفت در اجراي طرح طبقه بندي مشاغل بودم. يکي از مشکلات کارگران بازنشسته نفت اين است که در دوران بازنشستگي با نفت بيگانه ميشوند و نميتوانند از خدمات درماني و رفاهي آن استفاده کنند. اين در حالي است که تامين اجتماعي با همين قراردادهاي جديد به عنوان بيمه تکميلي با 50 درمانگاه طرف قرارداد است و شرکت نفت نيز ميتواند اين کمک و مساعدت را به کارگران بازنشسته انجام دهد. به گفته عابديني، کارمندان بازنشسته ميتوانند از خدمات درماني و رفاهي نفت استفاده کنند، اما اين شرايط شامل حال کارگران نميشود، در حالي که کار ما بسيار سختتر از کارمندان است، زيرا هر روز براي اندازهگيري 6 تا 7 مخزن 120 پله را بالا ميرفتيم، در حالي که به کارمندان حق ارتفاع ميدادند؛ اما به ما نه. او در ادامه به سختيهاي کارش اشاره ميکند و ميگويد: سختي کار ما زياد بود و گاهي اوقات در فصل زمستان، برف و يخبندان به قدري بود که به دليل لغزندگي پلهها، کفش آهني خود را در ميآورديم و با جوراب پلهها را بالا ميرفتيم، در حالي که کولهاي حاوي دستکش، دستگاه اندازهگيري، چراغ قوه و متر را در سرماي منفي 15 تا 16 درجه براي اندازهگيري مخازن حمل ميکرديم و وقتي به اتاق استراحت بر ميگشتيم 2 ساعت طول ميکشيد تا سرما از بدنمان بيرون برود و اين کار در شب 2 تا 3 بار تکرار ميشد. عابديني به تعريف چند خاطره تلخ از دوران کاري خود ميپردازد و ادامه ميدهد: يکي از کارگران در سال 60 کارت عروسي خود را آورده بود تا همکارانش را به اين مراسم دعوت کند؛ چون در آن روز نيرويي نداشتيم، خود براي اندازهگيري از مخزن بالا رفت و به دليل اصطکاکي که در راه پيش آمد، آتش گرفت و تا نيروي آتشنشاني برسد، در آتش سوخت. هميشه به ما ميگويند که نکات ايمني را رعايت کنيم، سيم ارت را ببنديم، کلاه ايمني بر سر داشته باشيم و راننده بايد ماشين را خاموش کرده و پشت فرمان نباشد. همچنين در سال 85 يا 86 يکي از کارگران که ميخواست به زيارت امام رضا(ع) برود، براي خداحافظي آمده بود، اما وقتي براي اندازهگيري رفته بود، زير چرخهاي کاميون جان خود را از دست داد. او در پايان از وزير و مسئولان صنعت نفت در خواست ميکند که تمهيداتي انديشيده شود تا کارگران بازنشسته اين صنعت نيز بتوانند از خدمات درماني و رفاهي استفاده کنند.
راههای افزایش انگیزه در کارکنان نوبتکاری با توجه به حوادث
بند راهگشا
سيد حمزه رضويان سوق* با توجه به حوادث گوناگون در صنايع نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي و گزارشهاي نمايه شده از اين حوادث، لزوم توجه بيشتر به کارکنان صنايع، بخصوص کارکنان نوبتکار ضروري است. يکي از حوادث مهم در صنايع نفت، آتشسوزي در شرکت پتروشيمي بوعلي سينا، واقع در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي بندر ماهشهر بود. بعد از بررسيهاي گوناگون کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، گزارش سيزده گانه اي ارائه شد که براي افزايش انگيزه در کارکنان نوبتکاري بود. با توجه به گزارش ياد شده و گزارشهاي حوادث رخ داده ديگر در صنعت نفت، از تعدادي کارکنان نوبتکاري، به عنوان جامعه آماري، پژوهشي انجام و برخي از مهمترين راههاي افزايش انگيزه در اين مقاله بررسي شده است. نيروي انساني شرکتها، سرمايه اصلي و ارزشمندترين دارايي صنايع هستند. از دغدغههاي مهم مديران ارشد صنعت، رفع مشکلات و ايجاد انگيزه بالا در نيروي انساني سازمانهايشان است. انگيزه، يعني آنچه نيروي انساني را به کار وا ميدارد و او را با علاقه و شوق به جهت و هدف خاصي سوق ميدهد که باعث تصميم گيري بهتر و موثرتر براي فرد و رسيدن به اهداف سازمانها ميشود. فرد با انگيزه با اعتماد به نفس بالا و متفکرانه با مشکلات روبهرو و براي رسيدن به هدف، تلاشي جدي و پيگيرانه انجام ميدهد و ديگران را نيز در اين راه راهنمايي ميکند. در صنايع نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي و ديگر صنايع فرايندي و عملياتي، حوادث، يکي از ظرفيتهاي قابل ملاحظه است که امکان به وجود آمدن دارد. حادثه پتروشيمي بوعلي سينا در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي بندر ماهشهر، نمونه بازري از اين نوع حوادث است. محصولات اين پتروشيمي شامل پارازايلين، اوتوزايلين، رافينيت، بنزن، گاز مايع، برش سبک و سنگين نفتا، برش پنتان و برش سنگين بنزين پيروليز است که در بخش فروش داخلي، به پتروشيميهايي همچون بندر امام خميني (ره)، شهيد تندگويان، اميرکبير، فارابي، تبريز و چندين شرکت و صنايع پايين دستي داخلي ديگر فروخته شده، به کشورهاي حوزه خليج فارس، اروپا، آسياي جنوب شرقي و شمال آفريقا صادر ميشود. بعد از حادثه آتش سوزي، کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گزارشي ارائه داد که در سايتهاي اينترنتي آورده شده است. با توجه به گزارش قيد شده و گزارشهاي ديگر حوادث رخ داده در صنايع نفت، در جهت افزايش انگيزه، از تعدادي کارمندان نوبتکاري آن مجتمع (به عنوان جامعه آماري) پژوهشي انجام و تعدادي از مهمترين راههاي افزايش انگيزه در کارمندان نوبتکاري شرکتها بررسي شده که اميد است مديران صنايع نفت و... با در نظر گرفتن افزايش انگيزه در نيروي انساني، به عنوان سرمايههاي اصلي شرکتها، باعث رشد و شکوفايي اقتصادي و پيشرفت کشور شوند.
برخي راههاي افزايش انگيزه در کارکنان نوبتکاري:با توجه به گزارش کميسيون انرژي و پژوهش انجام شده از تعدادي کارمندان نوبتکاري، پيشنهادهايي براي افزايش انگيزه در کارکنان نوبتکاري در پي ميآيد که البته هر کدام از آنها نيز خود ميتواند سر فصل پژوهشي مهم در بحث انگيزه شود.
سختگيري بي مورد نداشتن نسبت به زيردستان: مديران بايد توجه داشته باشند که روح آدمي لطيف است و واکنش سريع از خود نشان ميدهد. واکنش فشار کاري (بي مورد)گريز و فرار کاري است. برخي مديران فکر ميکنند با سختگيري، زودتر به مقصد ميرسند، اما در اشتباهند و هيچگاه به مقصد نميرسند. مدير کاردان نه سختگير است و نه تندرو، او بهجاي سختگيري براي انجام کار بيشتر، به انجام صحيح و درست کارها طبق استاندارد ميانديشد و به زير دستان فرصت ميدهد تا با تمرکز و متفکرانه کارها را پيش ببرند.
ايجاد امنيت و اميدواري شغلي: کارکناني که از شغل خود راضياند و احساس امنيت شغلي دارند، با انگيزش دروني انجام وظيفه ميکنند.
جلب اعتماد: مديران بايد به گونهاي سخن بگويند و عمل کنند که کارکنان به آنها اعتماد کنند. اگر روابط مديران و کارکنان براساس دوستي و رفاقت و صميميت و نه دستور دهي باشد، محيط کار لذت بخشتر و اعتماد بيشتر خواهد شد. افراد به طور مستقيم و غير مستقيم بايد در جريان مسائلي که به آنان مربوط ميشود، قرار گيرند تا شبههها و ابهامهاي آنان (که دشمن انگيزه است) از ميان برود. از اين رو مديران بايد زمان مناسبي را براي پاسخ گويي در نظر بگيرند و قبل از بروز شايعات، افراد را در جريان امور قرار دهند و شفاف سازي کنند.
ايجاد مسئوليت و تعهد به جاي اطاعت محض: برخي افراد به خاطر ايمان و هدفمند بودن، خود را مسئول و پاسخگو ميدانند و اين بستر مناسبي براي مديران است که با توجيه صحيح و آموزش متناسب با شغل و سپس با سپردن مسئوليت و اختيار، انگيزه آنان را افزايش دهند.
مهيا کردن زمينه موفقيت و پيشرفت: دستيابي به اهداف شغلي و پيشرفت در مهارت شغلي، از انگيزشهاي مهم به شمار ميآيد. مديران بايد با ايجاد آموزشهاي مهارتي و تعديل مدارک و...، زمينههاي موفقيت و پيشرفت کارمند را تقويت کنند و بي تفاوت از کنار آن عبور نکنند. تکرار ميشود، اين مهم يکي از راه حلهاي موثر در ايجاد انگيزه بالاست.
ايجاد رضايت و علاقهمندي شغلي: مسائل لذت بخش و متناسب با خواسته و رضايت افراد، سبب انگيزش در آنان ميشود. مديران بايد به اين مسئله توجه کنند و تا آنجا که ممکن است مسئوليتهاي افراد را متناسب با علاقهمندي آنان انتخاب کنند. انساني که با اکراه و اجبار به انجام کاري وادار ميشود، کم انگيزه و بي انگيزه ميشود و کارايياش پايين ميآيد. (البته اگر کار و ماموريتي زمين مانده از اين قاعده مستثني است.) و همچنين تبعيض و بي عدالتي در مسئوليت دهي وپاداش دهي با دقت کامل رعايت شود.
فراهم ساختن محيطي آرام: گاهي محيط کار، سيستم کاري و تشکيلات مانند: دور بودن، پرسر و صدا بودن مسئله گرمايشي و سرمايش يا محدوديتهاي سازماني باعث از بين رفتن انگيزه در برخي کارکنان ميشود. مديران بايد به اين مسئله توجه داشته باشند و با تدبير عمل کنند.
توجه به مديريت هدايتي و نه استبدادي: مديران مستبد موفقيتي نخواهند داشت و در طولاني مدت مورد تنفر کارکنان قرار خواهند گرفت. نگاه مديران خوب و متعهد به کارکنان، نگاه ابزاري نيست بلکه نگاه به کرامت انساني است. مديران موفق به کارکنان بها داده و آنان را در تصميم گيري دخالت ميدهند.
احترام گذاشتن به کارمندان: هر انساني براي خود شخصيتي دارد و براي هويت خود ارزش قائل است. احترام گذاشتن به شخصيت افراد، احساس هويت و شخصيت را در آنان زنده ميکند و انگيزه آنان را بالا ميبرد و موجب ميشود متقابلاً براي مديران و اجراي دستورات آنان احترام قائل شوند. يک مدير خوب و شايسته با افراد زيردستش با تواضع و احترام رفتار ميکند و براي آنان شخصيت قائل است و همين موضوع، انگيزه کاري آنان را بالا ميبرد. محبت دلها را به خود جذب ميکند و موجب قوام و پايداري مديريت ميشود.
صداقت: يک مدير موفق در گفتار و رفتارش صداقت دارد، به کارکنانش دروغ نميگويد و از سياسي کاري اجتناب ميورزد. صداقت و يکرنگي خواست فطرت و خردآدمي است که در مقابل دورويي قرار دارد. اين مسئله نيز در افزايش انگيزه بسيار مهم است.
داشتن ارتباط با زير مجموعه: کارمندان خواهان ارتباط خوب با مدير خود هستند. يک مدير محبوب با کارمندان سلام و احوالپرسي و فرصتي معين ميکند، تا کارکنان به راحتي با او صحبت کنند. گاه صحبت کردن، افراد را سبک ميکند و از مشکلات آنان ميکاهد.
خوش اخلاقي: خوش اخلاقي و گشاده رويي و متبسم بودن مدير به کارکنان روحيه ميبخشد و موجب ميشود که در دلها نفوذ کند.
رسيدگي به مشکلات و تامين نيازهاي مادي: مشکلات مالي، خانوادگي، فشارهاي عصبي، بيماريهاي جسمي، حجم کارهاي سنگين و بحث انتقالي کارمندان و... در کاهش انگيزهها تاثير بسزايي دارد. مدير ميبايست براي رفع اين مشکلات تمام تلاش خود را انجام دهد و در مورد اين مسائل با کارمند در ارتباط باشد.
قدرداني و ارج نهادن به فعاليتها: قدرداني از زحمات کارکنان، به دليل احترام به آنان، يک عامل انگيزشي مهم محسوب ميشود. در نظر بسياري از کارکنان، صرف قدرداني از آنان، خود يک پاداش بزرگ است. امام علي (ع) ميفرمايد: زحمات هريک از آنان را شناسايي کن و هرگز تلاش و رنج کسي را به حساب ديگري نگذاشته و ارزش خدمت او را ناچيز مشمار يا گمنامي کسي باعث شود که کار بزرگ او را ناچيز بداني. همچنين ميفرمايند: خطاکار را به وسيله پاداش به نيکوکار تنبيه کن. يعني تشويق نيکوکار، نوعي تنبيه براي کارمندان به حساب ميآيد. بنابراين تلاش و کوشش هيچ کس نبايد فراموش شود، گرچه به نتيجه منتهي نشود. يک مدير خوب و کاردان فقط به نتايج، پاداش نميدهد بلکه براي تلاشها نيز ارزش قائل است.
حضور به موقع و عدم غيبت طولاني مدير: غيبت طولاني مدير در محل کار و بين کارکنان، باعث حرف و حديث و ايجاد شبهه شده و انگيزههاي کاري را کاهش ميدهد.
برخورد منطقي با نظر مخالفان: مدير بايد براي حفظ انگيزهها، برخوردي محترمانه با نظرهاي مخالف خود داشته باشد و دلايل خود را به طور کامل در رد نظريه مخالفان توضيح دهد.
برخورد سازنده با شکستها: اگر افراد در کارهايشان شکست بخورند و يا موفقيتي به دست نياورند، نبايد مقصر قلمداد شوند بلکه بايد اشتباهها را شناسايي و با برطرف کردن آن مسيري براي موفقيت در آينده آماده کرد. برخورد سازنده با شکست افراد و ابراز همدردي با آنان و ارائه راهکار درست، باعث ايجاد انگيزه و دلگرمي افراد ميشود.
شرکت دادن کارکنان در تصميم گيريها: معمولاً کارکنان براي ارائه راه حل در جهت رفع مشکلات داوطلب نميشوند، زيرا فکر ميکنند مديران به آنها ميدان نميدهند و به نظرها و پيشنهادهايشان توجهي ندارند و آنان را به رسميت نميشناسند و همين موجب بي انگيزگي آنان ميشود ولي اگر در تصميمگيريها شرکت داده شوند، احساس مسئوليت بيشتري ميکنند.
با ادب سخن گفتن: اميرالمومنين علي (ع) ميفرمايند: از سخن زشت و رکيک بپرهيز، زيرا زشتگويي، فرومايگان را اطرافت نگه ميدارد و عناصر شريف و بزرگوار را از گردت پراکنده ميسازد.
تکريم از افراد در حضور جمع: اگر مدير ميخواهد فردي را تشويق، تجليل و تکريم کند، بهتر است اين کار را در حضور جمع انجام دهد، چرا که اين کار انگيزه او را بالا ميبرد.
تقويت انگيزههاي معنوي: اين نوع انگيزه اين باور را در انسان تقويت ميکند که هر کس بايد در پيشگاه عدل الهي پاسخگوي رفتار و گفتار خويش باشد. انساني که به اين باور رسيده است، کمتر دچار خطا ميشود و از انجام مسئوليت شانه خالي نميکند، زيرا از دو منظر مورد توجه دانشمندان قرار دارد. اول نقش بازدارندگي از آسيبها و هنجارشکنيها و دوم نقش برانگيزانندگي افراد در جهت سود رساني و خدمت به جامعه را ايفا ميکند.
باورها و ارزشهاي شرکت: انتشار باورها و ارزشهاي شرکت عاملي است براي افزايش انگيزه در کارکنان آن شرکت.
فرايندهاي آموزش کارکنان: هدف از آموزش آن است که با افزودن به دانش شغلي فرد، يا با آموزش مهارتي و تخصصهاي ويژه، رفتار و نگرش او در جهت مطلوب يعني دستيابي به اهداف سازماني تغيير کند. براي رسيدن به اهداف هر سازماني، سازمان بايد کادري از نيروي لايق و کارآمد در اختيار داشته باشد پس عنوان و نحوه برگزاري آموزش کارکنان به گونهاي باشد که باعث افزايش انگيزه کارکنان شود.
نوبتکاريها: عامل ديگري که باعث کاهش انگيزه کارکنان ميشود، افزايش نوبتکاريهاست که عصبانيت و اضطراب در محيط کار را افزايش ميدهد. نوبتکاريها باعث به هم زدن ساعت بيولوژيک کارکنان ميشود که پيامد آن بروز خستگي،
کج خلقي، بي خوابي، بي اشتهايي، عدم تمرکز و ضعف حافظه است. پس ميبايست کارمند نوبتکار از نوبتکاري و نحوه آن راضي باشد و در نوبتکاريها و سمتهاي سازماني پويايي وجود داشته باشد و مديران با جديت و وسواس خاصي اين مسئله را بررسي کنند.
رمز موفقيت شرکتهاي نفتي چيست؟
رحيم محمدي بالادزايي*
در جهان متلاطم امروزي شرکتهاي پيشرو بيش از هر دوره و زماني ديگر به اهميت و توجه به کارکنان خود پي برده و دريافتهاند که چگونه ميتوان با تاکيد بيشتر برحفظ و توسعه سرمايه انساني، در بالاترين نقطه اقتصاد جهاني جاي گرفت.سرمايه انساني کليد رشد اقتصادي جوامع و سرمايهاي مهم و ضروري است که به سازمان در جهت رشد و توسعه اقتصادي کمک ميکند و از اين نظر ميتوان آن را با سرمايهها و داراييهاي فيزيکي سازمان مقايسه کرد. انسانها منابع جديد مولد ثروت هستند؛ مشروط به اين که سرمايه انساني به حساب آيند. مفهوم سرمايه انساني ناظر به اين واقعيت است که انسانها در خود سرمايهگذاري ميکنند. سرمايه انساني بيان ميدارد که خصوصيات کيفي انسان نوعي سرمايه است، زيرا اين خصوصيات ميتواند به صورت منبع درآمدهاي بيشتر و يا اقناع و ارضاي فراوانتر در آينده درآيد. چنين سرمايه اي «انساني» است، زيرا جزيي از انسان را تشکيل ميدهد. اساس نظريه سرمايه انساني اين است که علت تفاوتهاي درآمدي افراد، اختلاف در ميزان بازدهي آنهاست. امروزه نظريه سرمايه انساني، از مهمترين نظريههاي توزيع درآمد است. مؤثّرترين و ارزشمندترين سرمايه در بهرهوري، سرمايه انساني است. انسانها منابع جديد مولد ثروت هستند، مشروط به اينکه سرمايه انساني به حساب آيند. مفهوم سرمايه انساني ناظر به اين واقعيت است که انسانها در خودسرمايهگذاري ميکنند. اين کار به کمک ابزارهايي چون آموزش، کارآموزي يا فعاليتهايي که بازده آتي فرد را از طريق افزايش درآمد مادام العمر بالا ميبرد، صورت ميگيرد. در واقع سرمايه انساني تلفيقي از ويژگيهاي ژنتيک، توانمنديهاي احراز شده، مهارتها و تجربههاي کسب شده فرد در طول زندگي است.سرمايه انساني، نيرويي است که در فرد فعال ميشود و توان و امکان او را براي توليد کالا و خدمتي که موجب استغنا و رفاه وي در زندگي فردي و اجتماعي ميشود، افزايش ميدهد.
نظريهپردازان سرمايه انساني معتقدند که سرمايه انساني به صورت مهارت، دانش و تخصص در افراد تجسم يافته است. سطح توليدات، کيفيت خدمات و ميزان درآمد را افزايش ميدهد و بسياري از تصميمهاي آنها را در همه زمينههاي زندگي متأثر ميسازد. سرمايه انساني آن دسته از عوامل بااهميت انساني شامل: مهارتها، تواناييها، تخصص، تفکر، سلامتي و... است که بر اثر سرمايهگذاري و برنامهريزي در آموزش کشور، در نهاد انسان، جمعآوري شده است. عبارت «سرمايه انساني» يکي از پراستفادهترين «استعاره»ها در اقتصاد است. از اين جهت استعاري که چرا و چگونه ميتوان در مورد کارآيي انسان مانند کارآيي ديگر منابع توليد همانند ماشينها استدلال کرد. آن کالاها «سرمايه» ناميده ميشوند، پس ما ميتوانيم تحليلهاي خود را از ماشينها به انسانها تعميم دهيم تا بتوانيم انتخابهاي آنها را در مسير افزايش کارآيي و در نتيجه ثروت شان درک کنيم. به طور کلي، اقتصاددانان چيزي را «سرمايه» ميدانند که در فرايند توليد نقشي به عهده داشته باشد. ما ميتوانيم در مورد افراد، اينگونه استدلال کنيم که ما به روشهاي مختلف روي خودمان «سرمايهگذاري» ميکنيم تا بتوانيم کارآيي خود را افزايش دهيم، بنابراين «سرمايه انساني» ما مجموعه دانش، مهارتها، استعدادها و تحصيلاتي است که در طول سالها کسب کردهايم. اگر همه عوامل ديگر را براي همه افراد يکسان فرض کنيم، افرادي که سرمايه انساني بيشتر يا حداقل در مورد شغل خود سرمايه انساني بيشتري داشته باشند، از کارآيي بيشتري برخوردار بوده و دستمزد بالاتري دارند. سرمايه با نگاه رشد همراه با سود و منفعت بوده ولي منابع در حال خرج شدن يا هزينه شدن يا حتي اتلاف روبهرو بوده است.
چند پرسش:
آيا ميدانيد سرمايه انساني بزرگترين و با ارزشترين دارايي و سرمايه هر سازمان و کشور محسوب ميشود؟
آيا ميدانيد در توسعه پايدار، انسان، محور توسعه شناخته ميشود؟
آيا ميدانيد انسان هم به عنوان «هدف توسعه» و هم به منزله مهمترين «عامل توسعه» در کانون توسعه پايدار مورد توجه است؟
آيا ميدانيد سرمايه انساني تنها سرمايه فزاينده است و هرگز با مصرف کردن مستهلک نميشود؟
آيا ميدانيد امروزه قدرت کشورها و سازمانها را سرمايه مادي، ماشينآلات و تجهيزات رقم نميزند بلکه سرمايه انساني کارآمد و خلاق، تعيينکننده قدرت و توان رقابتي سازمانها و کشورهاست؟
آيا ميدانيد بزرگترين مزيت نسبي در دنياي رقابتي آينده سرمايه انساني کشورها و سازمانهاست.
آيا ميدانيد بسياري از مشکلات امروزي ما در حيطه تجهيزات و امکانات نيست بلکه در حيطه انسانها است؟
آيا ميدانيد شرط لازم موفقيت ساير برنامهها داشتن سرمايه انساني کارآمد، با انگيزه و ماهر است؟
آيا ميدانيد سازمانها بايد براي بهترين و مهمترين دارايي خود برنامهريزي داشته باشند؟
پرسشهاي بالا نشان دهنده اهميت سرمايه انساني در دنياي رقابت به عنوان عامل توسعه و کانون توسعه پايدار است. پس از سالهاي زيادي تجربه، دنيا به اين نتيجه رسيده است که اگر سازماني بخواهد در امور کاري خود پيشتاز باشد و در عرصه رقابت عقب نماند، بايد از نيروي انساني متخصص، خلاق و باانگيزه بالا برخوردار باشد.
منابع انساني، اساس ثروت واقعي يک سازمان را تشکيل ميدهند. بين سرمايه انساني و بهرهوري در سازمانها رابطهاي مستقيم وجود دارد. از دغدغههاي مهم سازمانهاي موفق جهان، گردآوري سرمايه انساني فرهيخته و خردورزي است که قادر به ايجاد تحول در سازمان خود باشند. سازمانها بايد براي سرمايه انساني خود برنامهريزي داشته باشند يعني مناسبترين فرد را براي مناسبترين کار در مناسبترين زمان انتخاب کنند. نيروي انساني نه فقط از لحاظ توانايي انجام کار بلکه از لحاظ ميل يا اراده انجام کار(انگيزش) تفاوت دارند و عملکرد هرفرد درسازمانها تابع توانايي و انگيزه آنهاست. حال بايد بدانيم با توجه به مباحث ارائه شده بين سرمايه انساني و منابع انساني چه تفاوتي وجود دارد؟
مفهوم منابع انساني:
نيروي کار براساس نظريههاي سيستمي، اقتضايي و مشارکتي، کارکنان در سازمانها، مهم ترين عامل توليد بوده که به آن منابع انساني گفته ميشود ولي درهزاره جديد، کارکنان در سازمانها برتر از عوامل توليد و به عنوان سرمايه مطرح هستند.نقش انسان درسازمانها از عامل توليد به سرمايه انساني توسعه يافته است، اما در بسياري از سازمانها، نقش واحد مديريت منابع انساني، در حد واحدي که حضور و غياب کارکنان را کنترل و جدولهاي اضافه کاري و حقوق و دستمزد آنها را تنظيم ميکند، کاهش يافته است. در حدي که مديريت منابع انساني را عملاً ابزاري براي کار کشيدن بيشتر از نيروي کار ميبينند. اين نوع سازمانها، واحد مديريت منابع انساني را يک واحد ستادي (چيزي شبيه تدارکات) ميبينند و تمايلي به درگير کردن اين واحد در تصميمهاي راهبردي سازمان ندارند. طبيعي است که با اين نگاه، بحث توسعه منابع انساني هم جايگاهي نخواهد داشت. در ديدگاه منابعي، ماهيت انساني به عنوان يک منبع و ارزش ديده ميشود و سازمان با توجه به ماهيت انساني درجهت تحقق اهداف خود تلاش ميکند و مهم رسيدن به اهداف و اعتلاي سازمان است و چگونه و يا با چه کيفيتي و با چه منابع انساني را شايد مد نظر نداشته باشد و در مسير تحقق اهداف هرمشکلي که براي نيروي انساني بهوجود آيد و نتواند در رسيدن به اهداف کارآمد باشد، به راحتي تعويض نيروي انساني در دستور کار قرار ميگيرد و مشکل مورد تحليل و بررسي قرار نميگيرد، زيرا سازمان فقط به دنبال رسيدن به اهداف و برنامههاي بلند مدت و کوتاه مدت خود است. اين نوع تفکر نيروي انساني را به عنوان يک منابع ميبيند و منابع انساني منابعي غير قابل تجديد هستند، ولي مي توان گفت منابع در حال اتمام هستند و طول عمر معيني را خواهند داشت اما اگر به نيروي انساني نگاه سرمايه اي داشته باشيم، سعي بر حفظ و نگهداري آن سرمايه خواهيم داشت؛ از اين رو تلاش برآن داريم که سرمايه را به گونه اي مديريت کنيم که افزايش يابد و در جهت اتمام حرکت نکند و حتي با سود همراه باشد، اين نگاه، سازمان را اعتلا خواهد بخشيد. انسانها منابع جديد مولد ثروت هستند مشروط به اين که سرمايه انساني به حساب آيند.
کارشناس ارشدمديريت شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه چالوس
ديگهاي بخار
کتاب «ديگهاي بخار» شامل اطلاعاتي جامع در زمينه ساز و کار رسوب گذاري و خوردگي در شبکه بخار، مشکلات عملياتي و ارائه دستورنامههاي عملياتي در ارتباط با استفاده از مواد بازدارنده خوردگي و ضد رسوب براي بهسازي شيميايي آب و بخارِ ديگهاي بخار و دستورنامههاي نگهداري ديگهاي بخار در زمان توقف است که از سوي محمد رضا نفري از پيشکسوتان شرکت ملي صنايع پتروشيمي و انجمن خوردگي ايران نوشته شده است.
او بازنشسته نمونه وزارت نفت در سال 1391 و مهندس برگزيده انجمن خوردگي ايران در سال 1392 است که حدود 40 سال تجارب ارزنده در زمينه تصفيه آب و فاضلاب، واپايش خوردگي، شستوشوي شيميايي دستگاهها، مديريت فني و مديريت پروژههاي اجرايي در واحدهاي مختلف شرکت ملي صنايع پتروشيمي، شرکت گاز و ... را در پرونده کاري خود دارد و در نظارت طراحي، راه اندازي، نرمال سازي و طرح توسعه واحد تصفيه پسابهاي صنعتي پتروشيمي اراک به عنوان تنها مجتمع «دور ريز صفرآب» در خاورميانه، سهم بسزايي داشته است.
او به عنوان کارشناس«دانش محور» در زمينه ترويج علم و مديريت دانش، تاکنون نسبت به انتشار 35 جلد کتابهاي فني-کاربردي اقدام کرده است.
ارائه خدمات آموزشي با تاليف و ترجمه 23 عنوان(35 جلد) کتاب فني- کاربردي عبارتند از: تکنولوژي آب در صنعت، شستوشوي شيميايي دستگاهها، بهسازي شيميايي آب برجهاي خنک کننده، شستوشوي دستگاههاي صنعتي، بهسازي شيميايي آب ديگهاي بخار، راهنماي تجزيه و تحليل از کارافتادگي سيستم آب برجهاي خنک کننده، راهنماي تجزيه و تحليل از کار افتادگي سيستم آب ديگهاي بخار، تکنولوژي تهيه آبهاي صنعتي به روش رزيني، بررسي روشهاي ضدعفوني آبهاي آشاميدني، بهداشتي و صنعتي، راهنماي کار دستگاههاي فرايندي (دو جلدي)، اصول و کاربرد بازدارندههاي خوردگي(سه جلدي)، تکنولوژي علم بسپار(دو جلدي)، پمپ و فرايند، تصفيه آبهاب صنعتي بويژه در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي،کاربرد سامانههاي غشايي در تصفيه فاضلاب، اسمز معکوس(دو جلدي) مهندسي فاضلاب(پنج جلدي)، اصول خوردگي، خوردگي راههاي عملي پيشگيري و حفاظت(دو جلدي)، راهنماي علمي شستوشوي شيميايي و رسوبزدايي سامانههاي صنعتي، گزينش مواد در صنعت، راهنماي کاربرد آب در صنعت، (دو جلدي)، راهنماي علمي واپايش شيميايي ديگهاي بخار و راهنماي علمي واپايش شيميايي برجهاي خنک کن.
نفري در اين کتاب گفته است: نقش و اهميت بخار بر صاحبان صنعت پوشيده نيست؛ زيرا چنانچه مسائل و مشکلات سامانه ديگهاي بخار بر اساس طراحي و دستور نامههاي سازنده رعايت نشود، تبعات آن بر توليد مستمر يک واحد صنعتي تاثير گذاشته و در عمل توقفهاي ناخواسته، به مجتمعهاي توليدي تحميل خواهد شد.
مسائل مهمي همچون تشکيل رسوب، نقص در لولههاي ابرگرمکن، خوردگي در اجزاي مختلف ديگهاي بخار بويژه در شبکه آب چگاله و بروز همراه رو (کريآور) که باعث ورود نمکهاي موجود در آب ظرف (استيمدرام) به بخار توليدي ميشود، از اهم مسائل مربوط به سامانه ديگهاي بخار است و ميطلبد که اين امر مهم موردتوجه کارشناسان و مديران صنعت واقع شود.
در اين کتاب آمده است: عمده مسائل مشهود در سامانه ديگ بخار به دليل رعايت نشدن دستورنامههاي عملياتي سازندگان ديگهاي بخار است و چنانچه کارشناسان مرتبط با سامانه ديگهاي بخار بر اهميت مسائل اين سامانه اشراف کافي نداشته باشند، مسائل اين سامانه بناچار به توقف ديگهاي بخار منجر ميشود که اولين تبعات آن کاهش يا توقف توليد در مجتمعهاي صنعتي خواهد بود، از اين رو ميطلبد که سطح اطلاعات کارشناسان ارتقا يابد و اين امر در گرو آموزش موثر در اين زمينه است و چه خوب است که صاحبان صنعت و مديران حاکم بر واحدهاي صنعتي براي جلوگيري از مشکلات ناشي از بخار تاميني موردنياز، نسبت به ارتقاي اطلاعات کارشناسان مرتبط کمر همت ببندند و تا آنجا که به آموزش کارشناسان مربوط است، اين امر پيشاپيش حل شود.
در اين کتاب، مسائل حاکم در ديگهاي بخار با وسواس خاصي مورد بررسي قرارگرفته و به جرات ميتوان گفت که از بهترين کتابهاي منتشر شده در زمينه ديگهاي بخار است و در خلال آن تمامي مسائل مربوط به بهسازي شيميايي اين سامانه با نگرش واکاوانه مورد بحث قرار گرفته و تمامي نکات فني مرتبط را مطرح کرده و مورد تجزيه و تحليل قرار داده است، به گونهاي که اين کتاب به تمامي دانشجويان و کارشناسان صنعت توصيه ميشود.
فعاليت جدي مدير و رعايت استانداردها: يک مدير خوب ميبايست به طور جدي و پيگير به فعاليتهاي حوزه سرپرستي بپردازد و رعايت استانداردهاي موجود در صنعت را به دقت آموزش و مراقبت کند.
تفاوت در ارزش گذاري فعاليتهاي ستادي و عملياتي: بين فعاليتهاي ستادي و عملياتي صنايع و ارزشگذاريها به دليل فعاليتها تفاوت وجود داشته باشد تا هر کارمند با توجه به فعاليت و سختي کار پاداش و حقوق بگيرد که از عوامل مهم در افزايش انگيزه کاري است.
احترام به تجربه و دانش و سابقه درخشان کارمندان:
مديران به اين مسئله دقت کنند که در تصميمگيريها احترام به تجربه و دانش و سابقه درخشان کارمندان ميبايست رعايت شود و عامل مهمي در افزايش انگيزه کارمندان به شمار ميآيد.
پيشنهاد: پيشنهاد ميشود مديران صنايع نفت و... با در نظر گرفتن افزايش انگيزه در نيروي انساني به عنوان سرمايههاي اصلي و موتور محرکه صنايع، باعث رشد و شکوفايي اقتصادي و جلوگيري از هدر رفت منابع انساني و ثروت ملي شوند. هر چند امکان وجود راه حلهاي بيشتر در باب افزايش انگيزه هست. اميدوارم اين تحقيق باعث حرکتي رو به جلو در اين مسئله و پژوهشهاي بيشتر شود.
قدرداني:از حمايت و تلاشهاي کارمندان شرکت پتروشيمي بوعلي سينا تقدير و تشکر ميشود.
مراجع
«آينده پژوهي و مديريت استراتژيک» پايگاه مقالات علمي مديريت، ليلي رحيمي 2016.
اصول مديريت، دکتر علي رضائيان، چاپ بيست وهفتم، انتشارات سمت، 1395.
استراتژي توليد، دکتر غلامرضا گودرزي، محمد شيخ زاده، چاپ دوم، انتشارات سمت، 1395.
«بررسي تاثير معنويت در محيط کار و تعهد سازماني بر رضايت شغلي پرسنل ستادي نهاد و نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها»، سيد منصور ميرزايي توکلي، مهدي شريعتمداري، نشريه مديريت در دانشگاه اسلامي 9، سال چهارم، شماره 1، 1394.
تئوريهاي مديريت، دکترحسين صفرزاده، مژگان فلاح ويسي، چاپ هفتم، انتشارات پوران پژوهش،1394.
سايت اينترنتي پايگاه اطلاع رساني حوزه: (راههاي ايجاد انگيزه/www.hawzah.net)
سايت اينترنتي www.isna.ir>news متن کامل گزارش کميسيون انرژي درباره آتش سوزي پتروشيمي بوعلي سينا.
کارکنان و انگيزش، مارشال جي کوک، شهرام ميرزايي درياني و احمد اصلي زاده، انتشارات مير، چاپ اول، 1382.
«لزوم گنجاندن درس مديريت صنعتي و روان شناسي صنعتي در دروس اصلي مهندسي شيمي و مهندسي مکانيک با توجه به آتش سوزي پتروشيمي بوعلي سينا»، سيد حمزه رضويان سوق، پنجمين کنفرانس بينالمللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي با رويکرد توسعه ارتباط بين دانشگاه، دولت و صنعت، شيراز، ارديبهشت 1396.
مديريت عمومي، دکتر سيد مهدي الواني، نشر ني، چاپ سي و يکم، ويراست سوم، 1386تهران.
مديريت موفق، توماس ج. پيترز، مترجم: قاسم کريمي، موسسه انتشاراتي قدياني، چاپ اول،1384 تهران.
« مفهوم مديريت جهادي و مولفههاي عملکردي آن» پايگاه مقالات علمي مديريت، دکتر روح اله تولايي، سال انتشار:2016.
مديريت انگيزش، رابرت هلر، سعيد علي ميرزايي، تهران، نشر ساراگل، چاپ سوم 1386.
18مقاله در روان شناسي، دکتر پريرخ دادستان، انتشارات سمت، 1395.
نهج البلاغه، محمد دشتي، قم، چاپ الهادي، 1379.
*کارشناس ارشد مهندسي شيمي، بهرهبرداري مجتمع پتروشيمي بوعلي سينا
گوشهاي از تلاش سخت كوشانه مردان بيادعاي صنعت نفت
دراداره نگهداري و تعميرات خطوط لوله شركت آغاجاري به روايت «مشعل»:
پوشيدن لباس رزم در بزم خدمت
مشعل با طلوع خورشيد و دميدن صبح، لباس رزم را براي نبردي جديد بر تن ميكنند و با حضور در محل كار، براي اجراي عمليات حاضر ميشوند. از نبرد ميگويم؛ نبردي سخت و طاقتفرسا از جنس آهن و لوله بايد آنقدر تحمل كنند تا اين سخت جان را به زانو دربياورند. صحبت از عمليات است؛ عملياتي كه بايد براي اجراي آن به دل بيابانها و درههاي سختگذر بزنند و از دل و جان مايه بگذارند، اين شايد كمترين توصيفي است كه ميتوان از تلاش اين همكاران خستگيناپذير عنوان كرد، همكاراني كه شايد به جرات ميتوان گفت يكي از سختترين مشاغل صنعت نفت را به عهده دارند چرا كه سرما و گرما و شب روز هم نميتواند مانع از كارشان شود و در هر شرايطي، آماده حضور در هر منطقه عملياتي هستند.
ابراهيم پيرامون، مديرعامل شركت بهرهبرداري نفت و گاز آغاجاري، خطوط لوله را شريان حياتي صنعت نفت ميداند و به «مشعل» ميگويد: آغاجاري به عنوان گذرگاه نفت جنوب ايران، با توجه به وجود بيش از 7000 كيلومتر خط لوله براي صادرات و تامين خوراك پالايشگاههاي اصفهان، آبادان، گاز بيد بلند، پتروشيمي بوعلي، پتروشيمي بندر امام خميني (ره) و بندر خارک، يكي از پهناورترين مناطق عملياتي زير مجموعه شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب از نظر گستره جغرافيايي به شمار ميرود، اين موضوع حساسيت و اهميت كار را بالا برده و بار سنگين مسئوليت نگهداري از سرمايههاي ملي را بر دوش ما نهاده و اين وظيفه كاركنان سختكوش نگهداري و تعميرات خطوط لوله را در حفظ وصيانت از خطوط دوچندان کرده، از اين رو درهمه حال و در سختترين شرايط آماده فعاليت هستند.
مدير عمليات شركت آغاجاري، نگهداري و تعميرات خطوط لوله را خط مقدم صنعت نفت ميداند.
منوچهر آرزومند، مدير با سابقه عمليات شركت نفت و گاز آغاجاري كه سالهاست دستي بر آتش دارد و در بخشهاي مختلف عملياتي فعاليت کرده، هم اكنون مديريت عمليات شركت را به عهده دارد. او يكي از حساسترين و دشوارترين مشاغل صنعت نفت را نگهداري و تعميرات خطوط لوله ميداند و ميگويد: سختي و حساسيت كار نيروهاي خط لوله به قدري است كه كمتر كسي ميتواند در مقابل اين همه سختي و دشواري دوام بياورد چرا كه كوچكترين خلل در كار ميتواند تاثير مستقيم بر صادرات و توليد کشور داشته باشد.
او ميگويد: هميشه يكي از دغدغههايم در كار رسيدگي به امورات و درخواستهاي همكاران عملياتي است تا شايد بتوان گوشهاي از تلاش اين بزرگ مردان عرصه توليد نفت و گاز را جبران كنيم.
واحدنگهداري وتعميرات خطوط لوله
براي آشنايي بيشتر با كار اين کارکنان سختکوش صنعت نفت، دقايقي در محل كارشان حاضر شدم و گفتوگويي با رئيس اين مجموعه داشتم.
دستانش را كه ميفشاري، حكايت از سختي و مقاومت فراوان دارد، با چهرهاي گشاده و روي خوش از ما پذيرايي ميکند و ابتدا از خودش براي ما ميگويد.
غلامحسين حيدري، متولد مرداد 1345 و از سال 1360 وارد آموزشگاه حرفهاي شهيد رجايي آغاجاري شده است. پس از گذراندن 2سال دوره آموزشي در اداره خط لوله مشغول و از بدو استخدام در اين اداره در سمتهاي مختلف از جمله جوشكار، جوشكار كد، تعميرات و ... فعاليت کرده است و هم اكنون رياست اين اداره را به عهده دارد.
غلامحسين حيدري خطوط لوله را از نقطه حساس صنعت نفت ميداند و ميگويد: ما در شركت آغاجاري با 70 نيروي انساني، وظيفه مقدس صيانت و نگهداري از 7000 كيلومتر خطوط لوله زير زميني و رو زميني را عهدهدار هستيم كه بخش كثيري از اين خطوط از دل بيابانها، كوهستانها، درهها و مسيرهاي سختگذر ميگذرد وگاه براي تعمير يك خط در مسيرناهموار، ميبايد چندين روز با ماشينآلات سنگين كار آمادهسازي محوطه براي تعميرات لازم را انجام دهيم، از همين رو غالب كار همكاران به صورت يدي بوده كه دشواريهاي فراواني نيز دارد.
حيدري از روزهاي سخت كار در دره دراز ميگويد كه لازم شد براي انجام تعميرات و رفع عيوب خط لوله در آن محل چند شبانهروز تلاش کنند، درحالي كه زمان و مكاني براي استراحت نداشته و مجبور بودند براي دقايقي استراحت، به خودروها پناه ببرند.
حيدري در خصوص شرايط كاري همكاران ميگويد: همكاران در اداره نگهداري و تعميرات خط لوله در سه بخش نگهداري، تعميرات و بازرسي فني فعاليت ميكنند كه با توجه به حساسيتهاي موجود در نگهداري از خطوط لوله جرياني خصوصا در فصل تابستان كه گرماي هوا مجال هيچ كاري را نميدهد، با شور و اشتياق دشواريهاي كار را به جان ميخرند و در هر شرايطي آماده انجام كار هستند.
وي خدمت صادقانه به صنعت نفت را مهمترين انگيزه در انجام كارها ميداند و ميگويد: اغلب ماهيت كارهاي عملياتي با سختي و دشواري همراه است، اما با مديريت صحيح و ارتباط صميمي با همكاران ميتوان اين سختي و دشواري را به شيريني تبديل كرد؛ از همين رو هميشه سعي ميشود در كارها با همكاران زير مجموعه ارتباط دوستانه برقرار و حتيالامكان شريط مناسبي را براي آنها مهيا کرد.
رئيس نگهداري و تعميرات خط لوله كاهش استرس دربين همكاران، پيگيري براي ارائه خدمات رفاهي مناسب به آنان، ارتقاي ساختار سازماني، ارتقاي سطح علمي همكاران با برگزاري دورههاي آموزشي و به روز رساني ابزار و ادوات عملياتي براي سهولت در انجام كار را از اولويتهاي خود دانست و گفت: به قدري اين موضوعها برايم اهميت دارد كه روزانه براي تحقق بيش از پيش آنها در حال پيگيري هستم.
رئيس نگهداري وتعميرات خطوط لوله درادامه به اقدامهاي اين اداره در ماه نخست امسال اشاره کرد و گفت: فعاليتهاي خوبي در اين مدت صورت گرفته كه به بخشي از آنها در ذيل اشاره ميشود:
اصلاحيه نصب 2 عدد شير دروازهاي و امتداد دادن خط 8 آب زايد واحد به طول 100متر تا محل كانال جنب حوضچه تبخير جديد- نمكزدايي رگ سفيد يك
اصلاحيه خط 24 گاز مارونها در ورودي كارخانه گاز و گازمايع 300
اصلاحيه پمپ جديد نمكزدايي رگ سفيد يك
اصلاحيه خط لوله چاه جرياني 44 پارسي به خط 12 خط لوله چاه 13 پارسي
تعمير وعايق كاري نقاط جوشكاري شده آسيب ديده 8 انشعاب چاههاي و 175و 181 آغاجاري
نصب تعدادي از تكيهگاههاي خط 10 نفتا روستاي محسنيه تا اميرالمومنين (ع) در نقاط مختلف و قرار دادن خط ياد شده روي تكيهگاه
تعمير و نصب تكيه گاه زير خطوط گاز مايع به ماهشهر مايل 5/23
تكيه گاه گذاري خط 10 نفت چاه 115 تا حدود 50 متري چاه -يونيت 2 آغاجاري
خاكبرداري و تميزكاري و رفع نشت از خط 20 قديم نفت آبادان ابتداي شهرك طالقاني (كورهها) ماهشهر مايل 40
خاكبرداري و تميزكاري روي خط لوله گاز 24 ورودي به بازگرداني پازنان يك براي صحت سنجي
تميزكاري و رنگآميزي و نوارپيچي و خاكريزي روي خطوط لوله 16 مايعات گازي ماهشهر و 24 گاز منطقه تفكيك
شمع كوبي و ايمن سازي خطوط صادراتي 42 در رودخانه زهره
خاكبرداري، تميزكاري و رنگآميزي و تعمير خطوط لوله و خاكريزي روي خطوط لوله چاههاي 76،81،83و 84 شيرخانه گازي شماره 1 پازنان 1 براي ايمنسازي خطوط لوله
خاكبرداري، تميزكاري و رنگآميزي و نوارپيچي و خاكريزي و احداث ديوار سنگي روي خط لوله 10 گاز رگ سفيد يك به دو حد فاصل كيلومتر 10 و 11
اتصال خط 16 جديد نفت شيرين ارسالي واحد 5 در 4نقطه به خط 16 قديم
بهرهبرداري شماره 5 آغاجاري
اتصال خط 24 جديد ترانك لينهاي ورودي شماره 5 آغاجاري در شش نقطه به خط 24 قديم
رفع اشكال از كوپلينگ عايق مربوط به خط 30 ورودي ايستگاه
اتصال خط 12 جديد نفت ارسالي تفكيك گر 149/1332 بهرهبرداري شماره 3 آغاجاري در چهارنقطه به خط 12 قديم
اتصال خط 12 جديدشيرين ارسالي واحد شماره 5 آغاجاري در چهارنقطه به خط 12 قديم
اتصال خط لوله 4 گاز احياي چاه 147 بهرهبرداري شماره 2 آغاجاري
اتصال مجدد خط لوله 10 چاه 90 آغاجاري
تعمير نشانگرهاي 20 گاز قديم حدفاصل رودخانه رامشير-گازمايع 500
تعمير لوله 6 نمكزدايي كرنج - پارسي
تعمير لوله 10 گاز رگ سفيد يك به دو
اتصال خط لوله چاه 107 آغاجاري به هدر نفت نمكي در واحد دو آغاجاري
اتصال خط لوله 24 جديد ترانك لينهاي ورودي واحد 5 آغاجاري
انجام اصلاحيه 24 گاز مارونها در ورودي كارخانه گازمايع 1000
تعمير لوله 10 گاز رگ سفيد يك به دو در سه نقطه
تعمير لوله 10 جرياني چاه 121 واحد يك آغاجاري
تعمير لوله 20 نفت بهرهبرداري كرنج
سفرنامه «مشعل» از گازرساني
به روستاهاي سخت گذر با تاريخي چند هزار ساله
خداحافظي با دود هيزم و بوي نفت
مشعل گازرساني به شهرها و روستاهاي کشور اگرچه همواره سبب ايجاد رفاه براي اهالي ايران زمين شده ولي براي رساندن گاز به منازل، تلاشهاي گستردهاي از سوي مردان و زنان جزيره گاز انجام ميشود. در طول چهار سال فعاليت دولت يازدهم، بيش از 120 شهر و 9 هزار روستا از مزاياي گاز برخوردار شدهاند و در اين مسير، استان کردستان به عنوان يکي از استانهاي سردسير و مرزي که بخش قابل توجهي از اهالي آن را برادران اهل تسنن تشکيل ميدهد نيز، از قاعده گازرساني مستثني نبوده و در اين استان، شاهد توسعه زيرساختهاي گازرساني هستيم. گازرساني به روستاهاي دورافتاده و سخت گذر اين استان و تامين سوخت مرزداران وفادار کشور به عنوان وظيفهاي بر دوش کارکنان شرکت گاز استان کردستان قرار داده شد و گازرساني به همه شهرها و بيش از يکهزار روستاي اين استان در طول سالهاي گذشته نشان ميدهد تلاشگران صنعت گاز از اين امتحان سربلند بيرون آمدهاند.
براي پوشش و اطلاع رساني بخشي از فعاليتهاي صنعت گاز به مناطق مختلف اين استان سفر کردهايم تا از نزديک تاثير حضور گاز در زندگي مردم را از زبان آنان روايت کنيم.
گازرساني به روستاي هشميز و مجتمع تخته در قالب سه پروژه در دستور کار شرکت گاز استان کردستان قرار دارد و با بهرهبرداري از آن شاهد گازرساني به پنج روستا خواهيم بود. براي اجراي اين پروژهها در مجموع 33 کيلومتر لوله گذاري فلزي و پلي اتيلن و حدود 850 انشعاب با سه ميليارد و 200 ميليون تومان هزينه (در بخش اجرا) نصب ميشود. با اجراي اين پروژه، افزون بر بهرهمندي پنج روستاي اين منطقه، از نعمت گاز زمينه گازرساني به 15 روستاي جديد که پکيج گازرساني به آنها در مرحله انجام مناقصه قرار دارد نيز، فراهم ميشود.
گازرساني به روستاي هشميز در ايستگاه نخست
عضو شوراي اسلامي روستاي هشميز ميگويد: اين روستا در 50 کيلومتري شهرستان سنندج و در بخش سيروان قرار دارد و حدود يکهزار و 800 نفر جمعيت دارد. به گفته هادي مجيدي، هشميز، منطقهاي سردسير است که در دامنه کوه واقع شده و داراي شيب تند است. زمستانهايي سرد دارد و بارش برف باعث ميشود شاهد يخبندان در آن باشيم.
وي با اشاره به تامين سوخت مورد نياز اين روستا از طريق نفت سفيد، کپسول ال پي جي و سوزاندن درختان ميگويد: مخزن نفت در پايين روستا قرار دارد و مردم براي دريافت سهميه نفت سفيد با دبههاي 20 ليتري در صف ميايستند و پس از دريافت سوخت، با دشواري زيادي آن را به منازل خود ميبرند. به طور ميانگين در 6 ماه دوم سال بيش از 18 بشکه نفت سفيد براي مصرف در بخاري مورد استفاده قرار ميگيرد و براي تهيه آن بايد حدود 600 هزار تومان هزينه کرد.
از طرفي، براي پخت و پز نيز از کپسولهاي ال پي جي استفاده ميشود. در سال حدود 500 هزار تومان نيز براي تامين کپسولهاي گاز هزينه ميشود و براي تهيه آن بايد به سنندج رفت و در شيب تند کوچه، آن را روي دوش تا منزل حمل کرد.
عضو شوراي اسلامي روستاي هشميز، درباره فعاليت گازرساني در اين روستا ميگويد: خوشبختانه پروژه گازرساني به اين روستا آغاز و باعث ايجاد روحيه و انگيزه بسيار عالي ميان مردم شده است.
افزون بر اين، هم اکنون حدود 20 نفر از اهالي روستا در اين پروژه مشغول به کار هستند و علاوه بر نيروي انساني، دو دستگاه تراکتور اهالي نيز در اين پروژه به کار گرفته شده است.
مجيدي تاکيد ميکند: با توجه به کمبود امکانات، مردم به شهر مهاجرت کردهاند و ميراث فرهنگي و آثار تاريخي روستا نيز در حال نابودي است. در صورتي که اين روند ادامه مييافت، به دليل کمبود جمعيت کودکان، شاهد تعطيلي مدارس ميبوديم.
خوشبختانه خبر گازرساني به روستا شرايطي فراهم آورده که در اين مدت کوتاه تعدادي از خانوادهها به روستا
بازگردند و آبادي رونق گيرد. از طرفي، شغل مردم اين منطقه، کشاورزي و دامداري است و با ورود گاز ميتوان واحدهاي مرغداري و گلخانه ايجاد کرد. اکثر کشت اهالي اين مناطق توت فرنگي است که با ورود اين نعمت بي نظير، ميتوانيم کارخانههاي کوچک براي توليد مربا و آب ميوه راهاندازي کنيم که زمينه ساز ايجاد شغل براي جوانان و رونق اقتصادي منطقه ميشود. عضو شوراي اسلامي روستاي هشميز يادآور ميشود: ارزش گاز بسيار بالاست و نميتوان آن را که با خود آسايش و راحتي براي مردم فراهم ميکند، با نعمتي ديگر مقايسه کرد. با ورود گاز به اين منطقه، مردم از گذشته اميدوارتر شده اند و در محافل ميگويند ما هم همچون تهرانيها از نعمت گاز بهرهمند شدهايم. تحمل سختي کار در مسيري کوهستاني براي انتقال خط لوله انتقال گاز به روستاها قابل ستايش است. از مديران، مهندسان و عوامل اجرايي شرکت گاز تشکر ميکنم که خوب و دلسوزانه عمل ميکنند. مردماني سختکوش و فقير در اين منطقه سخت گذر قرار گرفتهاند و اميد و آرزويشان اين است که از هر طريق، اين پروژه گازرساني در اسرع وقت پايان يابد.
گاز در آينده دخترم تاثيرگذار خواهد بود
در ادامه، گپ و گفتي با اهالي روستاي هشميز داشتيم و از نزديک در جريان نظر آنان درباره ورود گاز به اين روستا و تغيير در زندگي قرار گرفتيم. جواد اوليايي يکي از اهالي اين روستاست که حدود سه ماه است در پروژه گازرساني مشغول به کار شده است. پيش از اجراي پروژههاي گازرساني در تهران جوشکار بود و با توجه به وجود کار به آبادي بازگشته است.
وي ميگويد: در کنار خانوادهام هستم و حقوق روزانه 50 هزار توماني در روستاي خود را به حقوقهاي بالاتر در ديگر مناطق ترجيح ميدهم. افزون بر روستاي هشميز، در روستاهاي تخته و اندر نيز پروژه گازرساني در جريان است و بستگانم در آن مشغول هستند. وي با بيان اينکه براي گرمايش از نفت و هيزم استفاده ميکنيم، ميگويد: زماني که زمستان ميآيد، با مشکل روبه رو هستيم. وقتي که گاز بيايد از نفت راحت ميشويم و در زمستان در برف و باران اذيت نميشويم. بچه کوچک دارم و زماني که هيزم روشن ميکنم، دود ايجاد ميشود و تنفس او با مشکل روبه رو ميشود. گاز در آينده دخترم تاثير گذار خواهد بود.
وقتي چارهاي جز قطع درختان نداريم
منصور حبيبي، يکي ديگر از اهالي روستاي هشميز است. او درباره شرايط جغرافيايي اين منطقه ميگويد: اين منطقه بسيار سردسير است و در برخي مواقع با بارش شديد برف، شاهد مسدود شدن جاده روستا هستيم. به گفته وي، زماني که جاده بسته ميشود و ذخيره نفت نداشته باشيم، چارهاي نداريم و براي گرمايش و پخت و پز بايد درختان را قطع کنيم.
حفاري در مسيري سخت با شيبهاي تند
مهدي محمدپور، اهل همدان و راننده بيل مکانيکي مشغول در پروژه گازرساني به روستاي هشميز است و بيش از سه ماه در اين پروژه مشغول به کار است. وي درباره مسير اجراي خط لوله گاز ميگويد: حدود 14 سال در اين حرفه مشغول به کار هستم و تاکنون در اينگونه پروژه ها کار نکردهام. مسير پروژه در مناطق کوهستاني قرار دارد و شيب مسير سختي کار را دو چندان کرده است. به گفته محمدپور، در ديگر مناطق هر يکسال پيکور را سرويس ميکنيم، ولي در اين پروژه هر 20 روز بايد دستگاه را سرويس کنيم.
گازرساني در منطقه اي پلکاني
پروژه گازرساني به روستاي اندر و مجتمع ژيوار در منطقه اورامانات تخت نيز، از ديگر برنامههاي شرکت گاز استان کردستان است. اين پروژه شامل 21 کيلومتر لولهگذاري پلي اتيلن و نصب 800 انشعاب با بيش از دو ميليارد تومان اعتبار است که براساس برنامههاي تعريف شده تا پايان امسال شاهد بهرهبرداري از آن خواهيم بود. بخش قابل توجهي از پروژه در شيب بسيار تند اجرا ميشود؛ به گونه اي که براي حفاري در برخي موارد، نياز بود که بيل و پيکوري را که حفاري ميکند ، با يک دستگاه بلدوزر مهار کنيم.
چشم به راه رسيدن گاز هستيم
در ادامه، ميهمان اهالي روستاي اندرآب ميشويم. روستايي که در دامنه کوه قرار گرفته و راههاي دسترسي به آن بسيار دشوار است.
خط لوله گاز براي رسيدن به اين منطقه پس از عبور از رودخانه بايد از دامنه کوه عبور کند. خط لوله انتقال گاز اين روستا از پروژه گازرساني به روستاي هشميز انشعاب ميگيرد و 95 خانوار ساکن در آن که هم اکنون از نفت سفيد استفاده ميکنند، چشم به راه رسيدن گاز هستند. افزون بر اجراي پروژه خط انتقال، شبکهگذاري داخل روستا نيز پايان يافته و با تکميل خط انتقال، اين روستا به زودي از نعمت گاز برخوردار ميشود.
از بو و دود نفت راحت ميشويم
سلطانه نجفي که از کودکي در روستاي اندر (به کردي: هندر) بزرگ شده است، ميگويد: با ورود گاز از دود و بوي نفت راحت ميشويم. به گفته وي، سالانه 10 تا 12 بشکه نفت مصرف ميکنيم و براي خريد هر بشکه 35 هزار تومان هزينه ميکنيم. به دليل پلکاني بودن روستا، نفت را ابتداي روستا تحويل ميگيريم و با دبههاي 20 ليتري آن را به خانه منتقل ميکنيم. نفت هميشه به موقع ميآيد و حتي در زمستانها نيز ميتوانيم به راحتي آن را تامين کنيم ولي انتقال آن به منازل سخت است. از طرفي براي پخت نان و گرم کردن تنور از چوب درختان استفاده ميکنيم.
گاز زندگي را آسان کرد
مسير را به سمت اورامات ادامه ميدهيم؛ منطقه اي کوهستاني و داراي درههاي پرپيچوخم و عميق و رودبارهاي بيشمار که سابقه تاريخي چند هزار ساله دارد. جميل اميدي، يکي از اهالي اورمان تخت با بيان اينکه دوسال است که اين منطقه گازرساني شده است، ميگويد: با ورود گاز زندگي تغيير کرده و بسيار آسان شده است. بخشي از زمان خود را بايد براي تامين نفت صرف ميکرديم. با ورود گاز که نعمتي بزرگ است، از تهيه نفت راحت شده ايم.
انتقال گاز از عسلويه به اورامانات معجزه است
احمد حسيني، از اهالي اورمان ميگويد: پيشتر براي گرمايش منازل، درختان را قطع ميکرديم و با لطف خدا هم اکنون گازرساني شده و ديگر مشکلي نداريم. از عسلويه گاز را براي ما آوردهاند که شبيه معجزه است. مردماني فقير، صبور و زحمتکش داريم و خدا به ما رحم کرد و دولت هم گل کاشت. بچههاي اين دوره در آسايش زندگي ميکنند. 40 سال پيش و زماني که حتي جاده نداشتيم، براي تهيه نفت به عراق ميرفتيم، ولي هم اکنون برعکس شده و عراق نيازهاي خود را از ايران تامين ميکند.
مهاجرت معکوس به روستايي چند هزار ساله
مسير ادامه دارد و به روستاي بلبر ميرسيم. جنبوجوش براي اجراي شبکه داخلي گازرساني وجود دارد. 20 نفر از مردان روستا در اين پروژه مشغول به کار هستند. برهان ازق که بيش از هشت ماه در پروژه گازرساني به روستاي «بلبر» مشغول به کار است، ميگويد: شبکه داخلي گازرساني به روستا به زودي تمام ميشود و مردم اين روستا از نعمت گاز برخوردار ميشوند. به دليل نبود امکانات به مريوان مهاجرت کرده بودم که با آغاز پروژه گازرساني براي کار به اين روستا که قدمتي چند هزار ساله دارد، بازگشتم. اين روستا 350 خانوار جمعيت دارد و تعدادي از اهالي در اين پروژه مشغول به کار شدهاند. در سالهاي گذشته تعدادي از خانوارها به مريوان مهاجرت کرده اند و بدون اغراق با ورود گاز مهاجرت معکوس خواهيم داشت و اگر در منطقه سرمايهگذاري شود، شاهد بازگشت همه آنان خواهيم بود.سفرنامه« مشعل» اگرچه در اينجا به پايان مي رسد، اما گاز و گازرساني به ديگر روستاها حکايتي است تمام ناشدني؛حکايتي که تا گازرساني به آخرين روستاي بالاي 20 خانوار کشور همچنان ادامه خواهد يافت.
رشتههاي زاگرس مغلوب صنعتگران گاز شد
گاز در گذر از کوه و دره براي رفاه مردم
پرونده گازرساني به روستاهاي مرزي کردستان بسته ميشود
مشعل مهدي مهرابي استان کردستان با دارا بودن ارتفاعات، کوههاي سربه فلک کشيده، دشتهاي مرتفع و درههاي پهن در غرب کشور، از مناطق سردسير به شمار ميآيد و در سالهاي گذشته فعاليتهاي گستردهاي براي توسعه زيرساختهاي گازرساني اين استان از سوي صنعت گاز انجام شده است.تاکنون همه 28 شهر استان کردستان به شبکه گاز پيوسته و از مجموع يکهزار و 500 روستاي بالاي 20 خانوار نيز، گازرساني به يکهزار و 38 روستا انجام شده و براساس برنامههاي تعريف شده، پروژه گازرساني به روستاهاي باقيمانده نيز تا پايان سال 97 پايان مييابد.تاکنون در مجموع هشت هزار و 957 کيلومتر شبکه توزيع گازرساني در سطح استان اجرا شده که از اين ميزان، دو هزار و 649 کيلومتر در مناطق شهري، 6 هزار و 61 کيلومتر در مناطق روستايي و 247 کيلومتر نيز مربوط به واحدهاي صنعتي ميشود.گازرساني به روستاها و مناطق کمتر توسعه يافته با هدف محروميت زدايي، ايجاد رفاه، ايجاد اشتغال و برقراري عدالت اجتماعي از سوي دولت در دستور کار قرار دارد و شرايط جغرافيايي، وجود رشته کوهها، مناطق کوهستاني و سخت گذر نيز نتوانسته است اين هدف تلاشگران صنعت گاز را به کندي دچار کند.
رئيس اجراي طرحهاي شرکت گاز استان کردستان درباره فعاليتهاي اين شرکت در حوزه گازرساني به روستاها ميگويد: افزون بر فعاليتهاي انجام شده، هم اکنون در قالب 39 پروژه، در 104 روستا در حال اجراي پروژههاي گازرساني هستيم. تاکنون در سطح استان، 300 کيلومتر لولهگذاري انجام شده و پيشبيني ميکنيم براي گازدار کردن اين روستاها 600 تا 650 کيلومتر لوله گذاري جديد نيز اجرا شود.
به گفته اسدالله صادقي، براساس برنامه زمان بندي براي اجراي پروژهها، تا پايان امسال اين روستاها از نعمت گاز برخوردار ميشوند. همزمان با اين پروژهها، پروژه طراحي و انتخاب پيمانکار براي گازرساني به 200 روستاي جديد نيز در دستور کار قرار دارد که مقدمات آن انجام شده است.
وجود دامنه رشته کوه زاگرس و کوهستاني، سخت گذر بودن استان کردستان، گازرساني را در بخشهاي زمانبندي و هزينهاي دشوار ميکند. رشته کوه زاگرس، داراي بافت سنگهاي يکپارچه است و عمليات حفاري حتي با کمپرسور و پيکور با دشواري انجام ميشود.
رئيس اجراي طرحهاي شرکت گاز استان کردستان با اشاره به پروژه گازرساني در روستاي هشميز ميگويد: با توجه به بافت اين روستا، با بهرهگيري از پنج دستگاه کمپرسور، در طول يک هفته تنها ميتوانيم 50 متر لولهگذاري کنيم و اين در حالي است که در مناطق ديگر در اين مدت 700 متر عمليات لولهگذاري انجام ميشود که نشان ميدهد اين پروژه چه ميزان دشوار است.
از ديگر موارد سختي کار در اين مناطق، کم عرض بودن جادهها و نبود خاک سرندي مناسب است. از طرفي، در غرب و جنوب استان، خاک براي پوشش زير و روي لولهها وجود ندارد و اين خاک با فاصله طولاني، از ديگر مناطق تهيه ميشود.
از سوي ديگر، در غرب استان، جادههاي اصلي ترانزيت براي صادرات و واردات استفاده ميشود؛ از اينرو دسترسي ما به امکانات محدود شده است. در شهرستانهاي مرزي همچون مريوان و بانه نيز با کمبود نيروي انساني مجرب و با تجربه در حوزه گاز روبه رو هستيم؛ به همين دليل ناچاريم عوامل اجرايي مورد نياز را از ديگر شهرستانها تامين کنيم.
با توجه به شرايط کار در اين استان، از جمله کوهستاني بودن و نبود خاک، پيشبيني ميشود قيمت تمام شده پروژهها افزايش يابد ولي با توجه به بهرهگيري از پيمانکاران بومي، قيمت تمام شده پروژه، نسبت به استانهاي ديگر کمتر است.
شرکت گاز استان کردستان در سالهاي گذشته براي افزايش حضور پيمانکاران بومي تلاشهاي گستردهاي انجام داده و اين شرکتها در چارچوب استانداردهاي صنعت گاز فعاليت ميکنند.
رئيس اجراي طرحهاي شرکت گاز استان کردستان در ادامه درباره بهرهگيري از ظرفيت بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93 و ماده 12 قانون رفع موانع توليد ميگويد: در مجموع اعتبار گازرساني به 900 روستا از اين محل تامين شده و اين قانون در حوزه تسريع در گازرساني به روستاها موثر بود و شرکت گاز استان کردستان نيز نهايت استفاده را از آن برد.
تاکنون 92 درصد جمعيت استان کردستان شامل 100 درصد شهرها و5/77 درصد جمعيت روستايي از نعمت گاز برخوردار شدهاند. پس از بهرهبرداري از طرحهاي گازرساني در دست اجرا در روستاها که تا پايان امسال به شبکه متصل ميشوند، معادل 13 هزار و 250 خانوار جديد تحت پوشش قرار ميگيرند و درصد نفوذ گاز از 5/77 درصد کنوني به 88 درصد ارتقا خواهد يافت.
از سال 1370 تا 1392 (22 سال) در مجموع 673 روستاي استان کردستان به شبکه متصل شده و اين در حالي است که تنها در چهارسال فعاليت دولت يازدهم به 365 روستا گازرساني شده که اين تعداد معادل 35 درصد مجموع روستاهاي گازرساني شده است.
در سالهاي گذشته، تحول قابل توجهي در حوزه گازرساني به اين استان رخ داد و گاز به تدريج در سبد انرژي خانوارها جايگزين سوختهاي مايع شد و روز به روز دامنه شاخصهاي رفاهي، بهداشتي و اجتماعي افزايش يافت.
گازرساني به روستاهاي بالاي 20 خانوار و مرزي استان همچون مجتمع روستايي «بلکه»، روستاهاي منطقه «سارال»، منطقه کوهستاني «نکه روز»، مجتمع روستايي «کوله ساره»، «ماسان»، «سرچي» و «هندي من» در دستور کار قرار دارد و براساس برنامههاي تعريف شده تا پايان سال، شاهد بهرهبرداري از اين پروژهها خواهيم بود و پرونده گازرساني به روستاهاي مرزي بسته ميشود.
هر زمان خواستند، توانستند
غيرت ايراني؛ برنده نهايي
سيد مصطفي محمدزاده با پايان فصل تابستان و از راه رسيدن پاييز که زمستان سرد را پيش روي خود دارد، نگراني،همکاران عمليات ايستگاهها آغاز ميشود؛ نگراني از افت فشار گاز که افزايش مصرف، اصليترين عامل آن است و کاهش دما و فراگير بودنش، تشديد کننده اين نگراني. به ياد بياوريد زمستان سالهاي 86 و 92 را که سرمايي شديد تمام کشور را فرا گرفت و موجب شد مشکلات فراواني براي مردم به وجود آيد؛ به طوري که منطقه چهار عمليات انتقال گاز، همه نيروهاي خود را بسيج کرد تا در حد ممکن، به رفع آن اقدام کنند. ممکن است اين خاطره از ذهن من و شما پاک شود، اما در بايگاني ذهن متوليان زحمتکش اين مجموعه حک شده است؛ اين جملات مردي بود كه با پايان فصل تابستان و از راه رسيدن پاييز، خود را آماده جدال با سرما ميکند، جدالي نابرابر براي انتقال پايدار گاز، اين نعمت بيمثالِ الهي براي مردمان سختکوش ديار طبرستان.
اين بارمقصد ما رسيدن به مجموعهاي است در دل مراتع سرسبز خراسان شمالي و در آغوش طبيعت بکر و بيمثال جنگل گلستان که اگر از آن بگذري، خواهي ديد به مدد ما انسانها تنها نامي از آن باقي مانده است.
همزمان با صداي برگهاي عاشق پاييزي به همراه جمعي از مسئولان منطقه چهار عمليات انتقال گاز پا در راه مينهيم تا به مکاني برسيم که شاهکار آن در زمستان 95؛گرمابخش دستان کودکان شمال کشور بود. ايستگاه تقويت فشار گاز دشت در نقطه نهايي اتصال خراسان شمالي به استان گلستان ميزبان ما بود و ماهم ميهمان قلمهايمان تا فراموش نکنيم که ايراني هر زماني ميتواند فعل «خواستن و توانستن» را به بهترين نحو ممکن صرف کند.
گردنههاي بدرانلو را که رد ميکنيم و به ابتداي منطقه دشت ميرسيم، از فرعي خاکي روستاي دشت که رد ميشويم، در دل منطقه بکر و جلگهاي، قامت استوار ايستگاه دشت رخ مينمايد، ايستگاهي که روي خط لوله 42 اينچ ميامي - دشت و به عبارت ديگر روي خط لوله 30 اينچ سرخس/ نكا قرار گرفته است و وظيفه كمك به انتقال پايدار گاز به خطه سبز شمال را به عهده دارد.
هنگام ورود،مجيد اکبري کفاش، رئيس ايستگاه، به استقبالمان ميآيد و ما را با كوله باري از خاطرات زمستان 95 ميهمان صفاي همكارانمان در ايستگاه دشت ميكند، برايمان از سرما ميگويد و از زمستاني که به همت و تلاش شبانهروزي همکارانش در اين مجموعه به ركوردي جالب توجه دست يافته و مورد تقدير مديرعامل شرکت ملي گاز ايران نيز قرار گرفتهاند.
وي موقعيت ايستگاه تقويت فشار گازدشت را «راهبردي» توصيف ميکند و ميگويد: اين ايستگاه در 100 كيلومتري شهر آشخانه در خراسان شمالي و در مجاورت روستاي زيباي دشت و درطبيعت دست نخورده اين جلگه درمنتهي عليه حوزه استحفاظي منطقه چهار قرار گرفته است. اين ايستگاه با دارا بودن يك توربين 25 مگاواتي توانايي تقويت فشار گاز روي دو خط 42 اينچ ميامي - دشت و خط راهبردي 30 اينچ سرخس - نكا را دارد.
وي با بيان اينكه اين ايستگاه با تكيه بر توان اجرايي پيمانكاران داخلي ساخته شده است و وظيفه مهم تقويت فشار و انتقال پايدار گاز را به عهده دارد، تصريح ميکند: سال گذشته بنابر تدبير مديران ارشد شركت انتقال گاز؛ همه عمليات تعميراتي پيشگيرانه، در نيمه نخست سال با موفقيت به پايان رسيد و با آغاز فصل سرما و بالا رفتن مصرف گاز در سطح كشور و به ويژه استانهاي شمالي، با وجود تمام مشكلات موجود توانستيم به ركورد سه هزارو528 ساعت كاركرد بدون توقف دست پيدا كرده ومورد تقدير مديرعامل شركت انتقال گاز ايران نيز قرار بگيريم.
اكبري كفاش، تلاش همكاران خود در اين 147 روز را نماد حركتي جهادي و مبتني بر همت و غيرت بي بديل ميداند و ميگويد: همكاران منطقه چهار عمليات انتقال گاز در ايستگاه تقويت فشار گاز دشت با حركت جهادي در مسير تعالي و رفاه مردمان اين سرزمين هم قسم شده و باوجود قبول تمام سختيها همچون دوري از خانواده، سرماي هوا و كمبود امكانات، نگذاشتند سرماي هوا بر گرماي وجودي هم ميهنان در شمال كشور غلبه كند.
غروب آفتاب و در مسير بازگشت از ايستگاه، اندكي پنجره خودرو را پايين و با لذت، سوز و سرماي هوا را در آغوش ميكشم و مطمئنم كه همكاران من در ايستگاه تقويت فشار گاز دشت، با تمام توان براي گرم كردن خانههاي دل ما ايستاده اند...
من پشتم گرم است به همت مردان وزنان صنعت گازكه هرزمان خواستند؛ توانستند.
گفتوگوي «مشعل» با حامد هواسي دارنده مدال طلاي مسابقات بينالمللي ورزشهاي رزمي
پيش از مسابقه آهنگ «ايران» را گوش دادم
مشعل در لحن صدايش لرزش ظريفي شنيده ميشد. آرام، اما بسيار پر هيجان و شادمان بود؛ شادماني خاصي كه حتي از پشت تلفن نيز به خوبي احساس ميشد. متين و صبور با شور و حالي كه تنها از فرزندي موفق و خوشحال بر ميآيد، شروع به صحبت كرد. مصمم بود تا اين شادماني را با ما به اشتراك بگذارد. حامد هواسي با وجود مشكلات و کمبود وقت، دعوت ما را پذيرفت تا در گفتوگوي ما شركت کند و البته پدرش نيز با خوشرويي همراهمان شد. مشروح اين گفتوگو را در ادامه ميخوانيد.
از خودتان برايمان بگوييد.
حامد هواسي متولد 1372، شهرستان ايلام هستم. پس از اخذ كارداني مهندسي نرم افزار، اكنون دانشجوي كارشناسي اين رشته هستم. در خانوادهاي بزرگ شدهام كه ورزش جزء اولويتهاي اصلي زندگيشان است. پدرم در رشتههاي تيراندازي و كوهنوردي فعاليت داشت و مادرم در رشته ورزشي ايروبيك فعاليت ميكند. خواهرم نيز در رشته كاراته جزء قهرمانان كشوري است. اكثر اقوام هم در رشتههاي رزمي قهرمان كشور و حتي قهرمان جهان هستند. ورزش را از شش سالگي در رشته ژيمناستيك شروع كردم و از 9 سالگي وارد رشته كاراته شدم. در آن رشته عناوين كشوري و بين المللي متعددي كسب كردم و از سال 1392 وارد رشته پنچاك سيلات شدم.
در مورد رشته ورزشيتان كمي بيشتر توضيح دهيد.
رشته پنچاك سيلات از جنوب شرق آسيا وارد ايران شده و ورزش ملي كشورهاي اندونزي و مالزي است. عضو شوراي ملي المپيك آسيا است و سال آينده اين رشته ورزشي در بازيهاي المپيك آسيايي حضور دارد. با اطلاع از موضوع و اينكه در اين رشته راحتتر ميتوانم وارد المپيك شوم، آن را انتخاب كردم.
از چه سالي شروع به ورزش قهرماني كرديد و به چه موفقيتهايي دست يافتهايد؟
من از سال 91-92 ورزش قهرماني را به صورت جدي شروع كردم ودر اولين دوره مسابقات قهرماني كشور كه در ايلام برگزار شد، مدال طلا را از آن خود كردم. سال 1395 براي شركت در بازيهاي جهاني اندونزي بنا به صلاحديد سرمربي تيم ملي در وزن بالاتر مسابقه دادم و متاسفانه نتوانستم به نتيجهاي مطلوب برسم. مجدداً امسال براي شركت در بازيهاي بينالمللي باكو عضو ثابت تيم ملي شدم و در وزن خودم شركت و مدال طلاي مسابقات را كسب کردم. در كل در رشته كاراته پنج مدال طلاي كشوري ودر سال 2007 نايب قهرمان كاپ آزاد انگلستان مدال نقره و در رشته جولي فوت دو مدال طلا و در رشته پنچاك سيلات يك طلا، يك برنز كشوري و يك مدال طلاي بينالمللي را از آن خود كردهام.
در ميان رشتههاي ورزشي، چرا رشته پنچاك سيلات را انتخاب کردهايد؟
اين رشته جزء رشتههاي المپيك و يكي از متفاوت ترين رشتههاي رزمي است. رشتههاي رزمي معمولاً خشن، اما در اين رشته ضربه به صورت طرف مقابل تعريف نشده است. از اين رو «پنچاک سيلات» معروف است به رشته اسلامي ورزشهاي رزمي.
مهمترين عامل ادامه تلاش شما در اين مسير چه بوده است؟
المپيك آسيايي سال آينده، در واقع از سال 1392 هدف من به دست آوردن مدالهاي المپيك 2018 بوده است.
لحظهاي كه مدال طلاي مسابقات بينالمللي را بر گردن شما انداختند، چه حسي داشتيد؟
در بازيهاي بينالمللي در مسابقه فينال، از حريف شناخت كاملي داشتم و ميدانستم بازي سختي در پيش دارم. قبل از آغاز بازي، آهنگ ايران را گوش دادم، با عزمي راسخ نه به خاطر خود، بلكه بخاطر كشورم به ميدان رفتم. هنگامي كه مدال طلا را برگردنم انداختند، بسيار شادمان شدم كه توانسته بودم با عشق به كشور عزيزم ايران، پا به ميدان نهاده، پيروز شوم و به نشانه شكرگزاري از خداوند متعال، پرچم كشور عزيزمان را سجده كردم و در آن لحظه كه پرچم كشورم را بر دوشم گذاشتند، احساس كردم مسئوليت يك كشور هم اكنون بر دوش من است.
از نظر شما به چه كسي « ورزشکار» گفته ميشود؟
كسي كه ورزش را در راه مثبت به كار گيرد، ورزشكار تلقي ميشود، مخصوصاً افراد رزمي كار اگر مراقب رفتار خود نباشند، وارد حاشيه ميشوند. من نيز به نوبه خودم سعي کرده ام از مسائل غيرورزشي دور باشم و به عنوان با اخلاق ترين ورزشكار نيز معرفي شدم.
روزي چند ساعت ورزش ميكنيد و آيا تا حالا به يك روز بي ورزش فكر كردهايد؟
من روزي 4 ساعت ورزش ميكنم، 2 ساعت صبح، 2 ساعت عصر. تصور جدايي از ورزش هم برايم ناممكن است. به طوري كه قبلاً تصميم گرفته بودم براي مدتي قهرماني را كنار بگذارم، اما متوجه شدم همانند اشخاص بيمار در منزل ساعتهاي طولاني را سپري ميكنم.
غير از ورزش به چه كارهايي ميپردازيد؟
پدرم در تهران شاغل است. او و خواهرم ساكن تهران هستند، من و مادرم هنوز در ايلام هستيم. در ساعاتي كه ورزش نميكنم، جانشين پدرم در منزل هستم، ولي در اوقات فراغتي كه دارم، اغلب كتاب ميخوانم. رمانهاي پاتريك موريانو را خيلي دوست دارم. از جمله خيابان بوتيكهاي خاموش و همچنين كتابهاي ايوان تورگنيف مانند سه داستان عاشقانه را خيلي ميپسندم. پدر حامد با لبخندي معنادار، اضافه ميكند: البته به سفر هم ميرويم، اما در مسافرتها با مشكلي روبهرو هستيم، چون پسرم حتي در سفر هم به دنبال باشگاههاي ورزشي ميگردد.
آيا رسيدن به منافع مالي در تلاش شما تاثير گذار بوده است؟
معمولاً افرادي كه رشتههاي رزمي را انتخاب ميكنند، به خاطر عشق و علاقه خاصي است كه به آن رشتهها دارند. رشتههاي ورزشي انفرادي همانند رشتههاي گروهي، منفعت و موقعيتهاي مالي چنداني ندارند. تا حالا، تمامي هزينههاي شركت كردن من در مسابقات بينالمللي را پدرم متقبل شده و فدراسيون هيچ يك را متحمل نشده است. پدرم چه از لحاظ روحي و رواني و چه از لحاظ مالي، همواره حمايتم كرده است و من از صميم قلب از تمامي زحماتي كه برايم كشيده است، سپاسگزارم.
بهترين روز زندگيتان چه روزي بوده است؟
يكي از بهترين خاطراتم، هنگامي بود كه در بازيهاي كاپ آزاد انگلستان سال 2007 و در سيزده سالگي مدال نقره جهاني را كسب كردم.
از ديد ورزشكاري مدال آور، اولين توصيه شما به افراد تازه كار چيست؟
اولين و مهمترين توصيه ام اين است كه رشته ورزشي خود را با تحقيق و اطلاع كامل انتخاب کنند و براي آينده خود هدف داشته باشند تا بتوانند با تلاش و پشتكار به هدف خود برسند.
خوشبختي را در چه ميبينيد؟
خوشبختي يعني به اهدافي كه داريد برسيد و خدا را در تمام لحظات در كنار خود بدانيد، در آغاز هر مسابقه اي كه دارم، پشت به حريف، سرم را بالا ميگيرم و تنها ميگويم... «خدايا به اميد تو»
پژوهشهاي ملي مهندسي جهاني شدند
مشعل انجام پژوهش و تحقيق، يکي از مهم ترين عوامل توسعه در سراسر جهان محسوب ميشود؛ چرا که موجب افزايش بهرهوري در بخشهاي اقتصادي کشور خواهد شد. رويکرد به پژوهش از سه منظر اهميت و جايگاه ويژهاي دارد. نخست اهميت اقتصادي آن است. براساس آنچه کارشناسان اعلام ميکنند، به ازاي هر واحد پولي سرمايهگذاري در پژوهش، معادل30 واحد سود به دست ميآيد که اين ميتواند به اقتصاد کشورها و توليد ناخالص داخليشان کمک قابل توجهي کند. دوم اينکه پژوهش و نتايج حاصل از آن نقش بسيار مهمي در امنيت ملي کشورها ايفا ميکند. تهيه و به کارگيري فناوريهاي هوشمند در دفاع از امنيت و استقلال کشورها، از طريق تحقيق و توسعه امکان پذير است. سوم اينکه به لحاظ فرهنگي کانونهاي تحقيقاتي و پژوهشي، يکي از خاستگاههاي فرهنگي بالنده و متعالي به شمار ميرود.
دکتر شاعري، شرکت ملي مهندسي را در جهان نامدار کرد
دکتر علي شاعري متولد مرداد 1357 رتبه يک آزمون کتبي دکترا که از سال 1391در شرکت ملي مهندسي ساختمان مشغول به کار است و دو سال از عمر خود را در طراحي پايه پروژه نفت فوق سنگين خوزستان و هفت سال در پروژه احداث و راهاندازي پالايشگاه امام خميني (ره) شازند گذرانده و در حال حاضر در طرح افزايش ظرفيت پالايشگاه آبادان به خدمترساني مشغول است، از جمله نخبگاني است که در زمينه پژوهش جايگاه ويژهاي در شرکت دارد و با ارائه مقالات علمي، نام شرکت ملي مهندسي ساختمان نفت ايران را در زمينه پژوهش جهاني کرده است.
شروع نگارش مقالات دکتر شاعري به سال 84 بازميگردد که اولين مقاله با عنوان «آناليز خواص سيال مخزن نفت» در اولين کنگره مهندسي نفت ايران به چاپ رسيد. فعاليت و موفقيت از نخستين کار پژوهشي در اين حوزه، وي را به ارائه مقالات کاربردي پيوند زد تا جايي که امروز شاهد ارائه مقالات علمي او در محافل علمي داخلي و کشورهاي اسپانيا، فرانسه، اتريش و آمريکا هستيم. شاعري در بهمن 1393 در پانزدهمين کنگره مهندسي شيمي در دانشگاه تهران، کارگاه تخصصي مهندسي واحدهاي پالايشگاهي RFCC و RCD را برگزار کرد که با استقبال شاياني مواجه شد تا جايي که مقاله « بررسي افت فشار در راکتورهاي واحد RCD » در سال 2015 در کنگره مهندسي شهر والنسيا - اسپانيا به نام شرکت ملي مهندسي ساختمان نفت ايران از سوي وي ارائه شد. مقاله بعدي در همان سال با عنوان « بهينه سازي واحد کاتاليتيک ريفرمينگ» در کنگره نفت آتلانتا - آمريکا قبول شد که متاسفانه به دليل طولاني شدن اخذ ويزا مجبور به ارائه به صورت ويدئو کنفرانس شد. مقاله بعدي شاعري در سال 2016 در کنگره پالايشگاهي شهر وين - اتريش با عنوان « افزايش عدد اکتان بنزين با استفاده از شبکه عصبي در واحد کاتاليتيک ريفرمينگ» بود که جزو مقالات برتر معرفي شد. مقاله « بهينه سازي واحد ککر» نيز در سال 2017 در کنگره پالايشگاهي شهر پاريس کشور فرانسه به نام شرکت ملي مهندسي ارائه شد.اين دکتراي مهندسي شيمي و نخبه برجسته صنعت نفت دهها مقالهISI با ايمپکتهاي بالا به چاپ رسانده و موفق به تاليف کتاب « بايوتکنولوژي محيط زيست در صنعت نفت» شده است.
ضرورت حمايت همه جانبه دولت از پژوهش
توسعه ملي که مهمترين هدف هر کشور اعم از توسعهيافته و درحالتوسعه به شمار ميرود، در جهان امروز به معني توسعه اقتصادي، اجتماعي، سياسي و فرهنگي با ملحوظ داشتن ابعاد کمي و کيفي است. از طرفي، لازمه نيل به اهداف توسعه ملي در سطوح بالا برخورداري از دانش و فناوري پيشرفته است که تنها در سايه انجام پژوهشهاي بنيادي، کاربردي و توسعهاي کسب ميشود. تعريف شاخصي مثل نسبت ميزان سرمايهگذاري در امر پژوهش به توليد ناخالص داخلي هر کشور (GERD/GDP) و برنامهريزي بيشتر کشورهاي توسعهيافته و در حالتوسعه براي ارتقاي اين شاخص، خود اهميت پرداختن به مقوله پژوهش را در اين کشورها نشان ميدهد. در بسياري از کشورهاي پيشرفته در دورههاي رکود، بحران يا رياضت اقتصادي سعي شده است حوزه پژوهش نسبت به ساير حوزهها، کمترين تأثير را ازنظر تخصيص منابع داشته باشد. اهميت پژوهش در دنياي امروز به حدي است كه در سايه انجام پژوهش، كشورها ميتوانند بهجاي استفاده صرف از افكار ديگران، خود به توليد علم و فناوري بپردازند.
آنچه کارکنان به آن نياز دارند
محيط کار دوست داشتني من!
مشعل امروزه در بسياري از کشورهاي پيشرفته و صنعتي دنيا اين باور وجود دارد که براي افزايش بهرهوري و سود بيشتر، راهي جز توجه به سلامت جسمي، رواني و رفاه نيروي کار وجود ندارد؛ اهميت دادن به انسان به عنوان مهم ترين منبع توليد و کار در جامعه، متخصصان حوزه سلامت را برآن داشته است تا به ابعاد سلامت روان در کنار سلامت جسم نيز بپردازند بهداشت روان در حقيقت دربردارنده نوع نگاه ما به خودمان، زندگي و افرادي است که آنان را ميشناسيم و به آنها علاقهمنديم؛ گاهي شناخت بهترين راه براي ايجاد آرامش رواني، دشوار است و متوجه رفتارهايي ميشويم که ما را متحير يا دلخور ميکند و يا حتي ميترساند، افراد ساعاتي طولاني در محيط کار حضور دارند و به همين دليل، بهداشت رواني در محيط کار از اهميت بسياري برخوردار است و يک محيط کاري سالم ميتواند تامين کننده آن باشد. وقتي از سلامت کارکنان در محيط کار سخن گفته ميشود، بيشتر عوامل جسمي و فيزيکي همچون آلودگيهاي محيط کار و شرايط محيطي مانند نور، گرمايش و سرمايش به ذهن ميرسد؛ اما دسته ديگري از عوامل نيز وجود دارد که بر بهداشت رواني شاغلان تاثير به سزايي دارد؛ در گزارش پيش رو با مقوله بهداشت رواني در محيط کار و عوامل تاثيرگذار بر آن آشنا خواهيم شد.
بهداشت رواني در محيط کار
بهداشت رواني در محيط کار يعني مقاومت در مقابل پيدايش مشکلات رواني و اختلالات رفتاري در کارکنان يک مجموعه و سالم سازي فضاي رواني کار، به نحوي که هيچ يک از کارکنان مجموعه به دليل عوامل موجود در آن دچار اختلال رواني نشوند؛ همه کارکنان از اين که در آن مجموعه مشغول به کار هستند، احساس رضايت کنند و علاقه مند باشند کار خود را در آنجا ادامه دهند؛ هر يک از کارکنان سازمان درباره خود، مافوق، همکاران خود و به طور کلي نسبت به جهان اطراف و به خصوص به جايگاه خود در مجموعه کاريشان احساس مثبتي داشته باشند. طولاني شدن استرس و فشارهاي کاري در نهايت به فرسودگي رواني فرد منجر خواهد شد؛ عوامل مختلفي از تبعيضها، استرسها، سبک زندگي، مديران و... در ايجاد سلامت رواني در محيط کار موثرند که يک به يک به معرفي آنها ميپردازيم.
نقش کارفرمايان در سلامت رواني کارکنان
يکي از مهمترين وظايف کارفرماها فراهم کردن محيط کار سالم و ايجاد شرايط رواني مناسب براي فعاليت کارمندان و کارگران است. محيط کاري بايد عاري از هر گونه سر و صداي اضافه، تابش نور آزاردهنده، گرد و غبار، آلايندههاي شيميايي، آلودگيهاي ميکروبي، ويروسي، قارچي، آلودگي ارگونوميک و تجهيزات غيراستاندارد مورد استفاده در محل کار باشد. در عين حال کارفرما بايد عدالت در کار را رعايت و از وارد کردن فشارهاي استرس زا مثل کاهش حقوق به کارگر و کارمند يا توهين و تحقير آنها خودداري کند که اين کارها نه تنها باعث افزايش فعاليت و بهرهوري در آنان نميشود، بلکه کاهش انگيزه در آنان را نيز به همراه خواهد داشت. اين وظيفه کارفرمايان است که آئين نامههاي مرتبط با سلامت کارگران و کارمندان را به آنها ابلاغ کنند، اما متاسفانه برخي افراد که در مشاغل خطرناک نظير کار در صنعت ساختمان فعاليت ميکنند، با وجود تاکيد کارفرما حاضر به استفاده از لباس و تجهيزات ايمني نيستند و توجه نکردن به اين موضوع ساده باعث بروز حوادث متعدد و حتي مرگ آنها شده است. نيروي کار يک مقدمه براي توليد است که به ارزش افزوده کالا کمک ميکند. در اين ميان اگر مقوله سلامت روان در محيط کار را ارتقا دهيم، هم به حفظ سلامت نيروهاي کار کمک ميکند و هم کالاي باکيفيت تري در محيطهاي کاري عاري از تنش توليد خواهد شد. در ارتقاي سلامت محيط کار نيازمند يک حرکت همگاني در محيط کار هستيم. تا زماني که به خودآگاهي دست پيدا نکنيم، قادر نخواهيم بود امنيت جسمي و رواني خود به عنوان کارفرما و ساير افراد را به عنوان کارگر و کارمند تامين کنيم.
تبعيض و نقض حقوق ديگران
تبعيض وضعيتي است که در جامعه نامطلوب تلقي و به دنبال آن فرد کم ارزش شمرده شده و هويت او مخدوش ميشود و در معرض پيشداوري، انزوا و محروميت از بسياري حقوق اجتماعي قرار ميگيرد. امروزه در بسياري از کشورهاي دنيا که باور قلبي به عدالت به وجود آمده است، در زمينه کاهش تبعيض شهروندان و کارکنان در محيطهاي کاري اقدام عملي انجام ميدهند. تبعيض در سطح جهاني، فقط يک مسئله فرهنگي نيست، بلکه در محيطهاي کاري از اهميت خاصي برخوردار است و بسياري از کارکنان که از مشکلات سلامت روان رنج ميبرند، با آن روبهرو هستند. تبعيض، نقض حقوق ديگران و برچسبزني در هر محيطي مانعي جدي براي داشتن سلامت رواني مناسب است. محيط کار نيز از اين قاعده مستثنا نيست. تبعيض، سم مهلکي براي يک مجموعه کاري به شمار ميآيد و زمينه ساز بروز بسياري از مشکلات رواني است. ترس ازدست دادن شغل، نداشتن ارتقاي شغلي، مشارکت نداشتن همکاران در کارهاي تيمي و تمسخر از سوي همکاران، ميتواند آسيب جدي به بهداشت رواني فرد وارد کند.
استرسهاي محيط کار
همه مشاغل حتي مشاغلي که ظاهري آسان دارند، داراي لحظاتي نفس گير و پرتنش و مسئوليتآور هستند. طولاني شدن استرسهاي شغلي و فشارهاي کاري در نهايت به خستگي شديد و فرسودگي رواني فرد منجر خواهد شد؛ افزايش غيبت از کار، کاهش ميزان بهرهوري در کار، کاهش رضايت شغلي و تمايل به ترک کار، افزايش حوادث و تصادفات محيط و افزايش هزينههاي مستقيم و غيرمستقيم، از پيامدهاي سازماني استرسهاي شغلي است، اين مقوله همچنين اختلالات رواني مانند افسردگي و اضطراب، افزايش رفتارهاي پرخطر مثل افزايش مصرف سيگار، الکل و سوء مصرف مواد، اختلالات خواب، اختلالات عملکرد جسمي و مشکلات خانوادگي را به دنبال خواهد داشت. از ديگر عوامل موثر بر استرس، ميتوان حجم کاري بالا همراه با وارد کردن فشار از سوي مديران، ضعف مديريتي و سازماني و عملکرد ضعيف مديريت، تغييرات مديريتي و سازماني، اعمال خشونت، رفتار توهين آميز و برچسب زدن به کارکنان، تبعيض قائل شدن بين کارکنان و کاهش يافتن حقوق و مزايا و اضافه کار نام برد.
توصيههايي به مديران
کارهاي اضافه را کم کنيد؛ اصلاح و بهبود فرايندهاي کاري، راهکاري مناسب براي جلوگيري از کارهاي اضافه و دوباره کاري است. در اين زمينه با کارکنان خود مشورت کنيد؛ به کارکنان خود اجازه و فرصت «نه گفتن» براي انجام اضافه کاري بدهيد، به شرطي که وقفه اي در کارهاي مجموعه به وجود نيايد؛ کارکنان خود را بر سر دو راهي «کار يا زندگي» قرار ندهيد. نبايد کارکنان را براي انتخاب بين پيشرفت شغلي و رسيدگي به خانواده تحت فشار بگذاريد، يا اين که آنها را وادار کنيد از ادامه تحصيل صرف نظر کنند. بلکه بايد راهکارها و شاخصهاي ارتقاي شغلي به نحوي طراحي شود که به زندگي خصوصي کارکنان صدمه اي وارد نکند؛ مثلا اگر انجام برخي امور در خانه ممکن است و فرد ترجيح ميدهد در منزل وظايف خود را انجام دهد، بتواند به جاي اجبار به ماندن در محل کار و اضافه کاري، در خانه به امور کاري خود رسيدگي کند؛ ماموريتها و شيفتهاي خارج از ساعت کاري را به حداقل برسانيد.
توصيههايي به کارکنان
در ساعات کاري به ذهن خود استراحت دهيد. نفس عميق، بلند شدن از پشت ميز و قدري راه رفتن و صحبت کردن با همکاران مثبت، نمونههايي از استراحت است؛ به درخواستهاي غيرمنطقي مانند اضافه کاريهاي زياد، محترمانه «نه» بگوييد؛ تلاش کنيد کار را کمتر به خانه ببريد. در صورت مجبور بودن به اين کار، بايد زمان خاصي را به آن اختصاص دهيد؛ براي مثال زماني که فرزندان به خواب رفتند؛ استانداردهاي معقولي براي خود در نظر بگيريد و از خود انتظارات کمال گرايانه در انجام کارها نداشته باشيد.
تعادل بين کار و زندگي
زماني که افراد احساس کنند نقشهاي مختلف آنها در محيط کار و خانواده با يکديگر تداخل دارند و حتي مزاحم يکديگر هستند، بين کار و زندگي خود احساس تعارض ميکنند. احساس تعارض بين کار و خانواده، علاوه بر آسيب به کارکرد شخص در محيط کار و خانه، بر سلامت رواني وي تاثير ميگذارد. نبود تعادل بين نقشهاي فرد در خانواده و محيط کار در صورت تداوم، بهداشت رواني فرد را به خطر انداخته و موجب کاهش کارايي، احساس درماندگي، کاهش رضايت شغلي و کاهش تعهد شغلي ميشود.
گپي با محسن حسن زاده، کارمند شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس درباره ترک سيگار
خداحافظي با هيولاي کشنده
آقاي حسنزاده ابتدا شرح مختصري از بيوگرافي خود را براي آشنايي بيشتر خوانندگان بيان کنيد.
محسن حسنزاده، هستم متولدسال 1385. در سال 1379 به لطف خدا در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس به عنوان نيروي ترابري مشغول به کار شدم.
چندسال سيگار مصرف ميکرديد و وضعيت شما در آن دوره چگونه بود؟
حدود پانزده سال به صورت افراطي سيگار مصرف ميكردم؛ به طوري که تمام زندگيام را تحتالشعاع قرار داده بود. بدون مصرف سيگار حوصله انجام کارهاي روزمره را نداشتم و به مرور زمان در مقابل اين هيولاي قدرتمند، احساس ناتواني ميکردم. هرزمان که تصميم به ترک ميگرفتم، با شکست روبهرو ميشدم، چون به نظر من سختترين کار دنيا ترک سيگار بود (سيگاريها دقيقا متوجه منظور من ميشوند) اعتماد به نفسم را در مقابل قطع مصرف کاملا از دست داده بودم، اما در گوشه ذهنم به ترک سيگار فکر ميکردم.
چه عاملي باعث شد که تصميم به ترک سيگار گرفتيد؟
از نظر جسمي دندانهايم را که ميديدم، احساس سرخوردگي و نااميدي ميکردم. ميديدم که دارم با دست خودم، خودم را نابود ميکنم و احساس گناه و خجالت ميکردم. دلم به حال شخصيتم ميسوخت و همين احساسهاي بد باعث شد که تصميم به ترک بگيرم.هرچند بارها شکست خوردم اما زماني که دعا کردم و از خداي بزرگ کمک گرفتم، کم کم قدرت لازم براي قطع در درونم به وجود آمد و به لطف خدا حدود2 سال است که سيگار مصرف نميکنم.
از اينکه ديگر سيگار نميکشيد، چه احساسي داريد؟
اکنون آن احساسهاي ناخوشايند، به احساسهاي خوب و رضايت از قطع مصرف تبديل شده و ديد خانواده ام به من تغيير كرده و اعتمادشان به من بيشتر شده است. به طور کلي با ترک سيگار، حس بويايي و چشايي تغيير ميکند و جهان، رنگ و بوي تازه اي به خود ميگيرد.من پس از ترك، احساس مي كنم از نظر جسمي و روحي و رواني سرزندهتر شدهام؛ ديگر بوي بد سيگار نميدهم و آرامش نسبي وارد زندگي ام شده است.
چه توصيهاي براي افرادي که هنوز سيگار را ترک نکردهاند، داريد؟
توصيه من به افراد سيگاري اين است که خواستن، توانستن است، اما به همراه دانستن. آگاهي از زيانهاي جسمي، روحي، اجتماعي و خانوادگي سيگار، ميتواند به اراده ترک کردن کمک کند. اين که والدين در خانواده، الگوي رفتاري فرزندان هستند و معمولا همه پدر و مادرها دوست دارند فرزندانشان از اين مسائل دور باشند؛ بنابراين بايد الگوهاي خوبي براي آنها باشيم تا انتظاراتمان بيشتر با واقعيت مطابقت داشته باشد.
آيا زماني که تصميم به ترک گرفتيد، جايگزيني براي سيگار داشتيد يا يکدفعه ترک کرديد؟
براي جايگزين مواد مصرفي من هيچ چيز را توصيه نميکنم، چون خودم خيلي از آنها را جايگزين کردم که هيچکدام جواب نداد. مثلا آدامس ترک سيگار، قليان برازجاني، قليان ميوه اي، ناس و الکترو اسموک كه بعضي از اين جايگزينها دست كمي از سيگار ندارند.
بعد از ترک چه راههايي را براي فکر نکردن به سيگار تجربه کرديد؟
براي ترک اول دعا و طلب کمک از خداوند و بعد تمركز روي افکار و بعد كمك گرفتن از شخص يا اشخاص قابل اعتماد. به عنوان تجربه شخصي، خود من بعد از چند تلاش ناموفق براي ترك، با كمك گرفتن از انجمنهاي ترك سيگار بالاخره توانستم غول سيگار را شكست دهم. چون در آنجا ميتوانستم احساسها و افكار خودم را بيان کنم و اين كمك مي كرد تا تسليم افکار وسوسه آلود نشوم و به جاي آن تا چند روز از تنقلات مثل کشک، آدامس، شکلات، تخمه و آب خنک که واقعا جوابگو است، استفاده ميكردم.
در پايان اگر صحبتي داريد بفرماييد.
از نظر من سيگار، کشندهترين مواد مخدر دنياست و با استفاده از تجربيات ديگران و با اراده و همت ميتوان آن را کنار گذاشت. من بعد از ترک سيگار احساس خوبي دارم و اميدوارم همه سيگاريها اين حس خوب را تجربه کنند.
گفتوگو با اسماعيل ساروخاني، كارمند بازنشسته و پيشكسوت نفتي
از انبار نازي آباد تا سوخت رساني مهرآباد
* آقاي ساروخاني، چطور شد به نفت آمديد؟
سال 1349 اطلاعيهاي را در روزنامه ديدم براي استخدام ماشين نويس مرد در شركت نفت. امتحان دادم و قبول شدم. محل كارم انبار نفت نازي آباد بود؛ چون در آنجا ماشين نويس زن نمي توانست برود.
* در آن موقع مدرك شما چه بود؟
من ديپلم رياضي داشتم؛ اما در دوره سربازي تايپ و ماشيننويسي ميكردم. يعني واقعيتش را بخواهيد اين كار را زماني كه در قزوين و در يك داروخانه كار ميكردم، ياد گرفته بودم. روبهروي داروخانه، يك آموزشگاه بود كه ماشين نويسي ياد ميداد. فكر كردم از وقت استفاده كنم و در ساعات بيكاري ماشين نويسي ياد بگيريم. اين قبل از گرفتن مدرك ديپلم بود.
زماني كه براي گذراندن خدمت سربازي به دانشگاه نظامي تهران رفتم، ابتدا شغلها را پرسيدند. تنها كسي كه در يك گردان ماشين نويسي بلد بود، من بودم و براي همين بر سر اين كه من در كدام بخش كار كنم، دعوا شد و هر بخش ميخواست من به آنجا بروم.
* يعني به ماشين نويسي كاملا مسلط بوديد؟
كاملا كه نه، اما ده انگشتي و بدون نگاه كردن به ماشين تحرير تايپ ميكردم؛ ولي پس از مدتي راه افتادم.
* برگرديم به انبار نفت نازي آباد...
بله، گفتم كه در آنجا به عنوان ماشين نويس مشغول شدم، اما چون ديپلم رياضي داشتم، بعد از مدتي به عنوان تكنسين فني كارم را ادامه دادم.
* آن موقع در انبار نفت نازي آباد چه كارهايي انجام ميشد؟
همان طور كه ميدانيد، اين انبار يكي از اصليترين انبارهاي پخش در تهران بود. سوخت را از پالايشگاه تهران ميآوردند و در انبار ذخيره ميکردند تا در سطح شهر توزيع شود. البته بيشتر نفت سفيد، نفت كوره و گازوييل بود. نفت سفيد براي مصارف خانگي و نفت كوره هم براي نانواييها، حمامها، كارخانهها و ... اين انبار حدود 300 کارمند داشت و تا همين چند سال پيش هم فعال بود، اما چون وسط شهر قرار داشت، تعطيل شد.
* تا چه سالي در انبار نفت نازي آباد بوديد؟
از سال 1349 تا 1356 . سال 1350 بود که در رشته مهندسي صنايع دانشگاه علم و صنعت به صورت شبانه پذيرفته شدم و سال 1355 مدرک کارشناسي گرفتم. بعد از نازي آباد، به سوختگيري هواپيمايي در فرودگاه مهرآباد و در قسمت مهندسي پخش فرآوردههاي نفتي منتقل شدم و به عنوان مهندس پروژه و پخش کار را شروع کردم. ميدانيد كه به علت حساسيت و اهميت كار سوخت رساني در فرودگاهها، قبلا اين كار از سوي شركت پخش انجام ميشد كه زير نظر شركت ملي نفت بود.
* پس در سالهاي وقوع انقلاب در سوختگيري مهرآباد بوديد؟
بله، مهرآباد در آن موقع از مركز شهر دور بود و در زمان وقايع انقلاب هم به صورت نيمه تعطيل درآمد، البته اعتصابها هم در جريان بود، اما در مواردي كه لازم بود، بچهها تا لحظات آخر كار ميكردند و زحمت ميكشيدند كه كارها پيش برود.
يكي از اين کارها كه قبل از انقلاب شروع شد ولي در سال 1360 ثمر داد، ساخت واحدهاي سوخت رسان به دست خود کارکنان بود.
* اگر ممكن است در اين مورد بيشتر توضيح دهيد؟
زماني كه من به مهرآباد رفتم، 6 دستگاه واحد سوختگيري يا «ريفيولر» بود كه هر كدام 4 هزار ليتر ظرفيت داشت. اين واحدها از نوع بنز بدفورد بود كه خيلي كار كرده و كارايي آنها به صفر رسيده بود. مخازن آنها هم آلومينيومي بود و شاسي آنها خيلي كهنه شده بود. ابتدا تصميم گرفتيم شاسي آنها را عوض كنيم. يعني شاسيهاي نويي را كه از بنز خريداري شده بود، جايگزين شاسيهاي قديمي ليلاند سوپر كنيم. مهندس نراقي در آن زمان رئيس سوختگيري بود و من مامور كارشناسي و بررسي موضوع بودم.
سوار كردن ماشين كهنه روي شاسي نو، ممكن بود جواب ندهد. تازه فقط بحث شاسي هم مطرح نبود، چون سيستم سوخت گيري هم قديمي شده بود، بنابراين بايد بررسي دقيقتري ميشد تا ريسك كار كم شود.
بالاخره پس از بررسيهاي لازم، پيشنهاد را به مقامات بالاتر ارائه كرديم مبني بر اين كه شاسيهاي جديد را به 20 هزار ليتري تبديل كنيم و روي هر شاسي، مخزن 20 هزار ليتري سوار كنيم. يعني يك راه ميانه. اين پيشنهاد قبول شد و در نتيجه با همكاري مهندس بايرامي كه سابقه ساخت واحدهاي كوچك تر را داشت، دست به كار شديم.
فرمانها را از مكانيكي به هيدروليك تبديل كرديم و در نهايت واحد سوخترسان جديدي ساخته شد. به هر صورت اولين واحد را با توجه به امكانات كم و با كمك گرفتن از واحد كارگاه تعميرات انبار نفت نازي آباد ساختيم، حتي فيلترهاي آنها كاملا مطابق با استاندارد بود. لولهكشيها طبق دياگرامهايي كه ترسيم شده بود، ساخته شد.
اولين واحد كه آماده شد، از مسئولان در سوختگيري هواپيمايي دعوت كرديم تا کار را ببينند. آنها هم که از کار خيلي خوششان آمده بود، از ما درباره خواستهمان پرسيدند. گفتيم، خواسته شخصي نداريم، فقط اجازه بدهيد ماشينآلات بخريم و واحدهاي ديگري را خودمان بسازيم، چون نياز بود يك سري وسايلي را از داخل و خارج تهيه كنيم.
موافقت كردند و ما رفتيم ماشين آلات را خريديم و شروع كرديم به نصب و آماده كردن كارگاه. كارگاه كه آماده شد، ساخت پنج دستگاه از واحدهاي تازه را شروع كرديم. واحدها خيلي ساده طراحي شده بود و افراد ميتوانستند به راحتي با آن كار كنند. ظرفيت تحويل سوخت آنها به هواپيما نيز حدود 800 ليتر در دقيقه از طريق لوله و 400 ليتر از طريق نازل بود.
* آيا اين ظرفيت در آن زمان براي سوخترساني به هواپيما، ظرفيت مطلوبي به حساب ميآمد؟
اين واحدها بويژه براي شهرستانها كه تعداد پروازها محدود بود، خيلي كارايي داشت. در اين فرودگاهها مصرف سوخت كم است و زمان چندان مطرح نيست. ميدانيد که در پروازهاي خارجي، زمان خيلي اهميت دارد؛ چون هواپيما براي سوختگيري، زمان محدودي دارد و نمي تواند زياد توقف كند و در صورت توقف زياد بايد به آنها خسارت پرداخت شود. در چنين مواردي به ظرفيتهاي 5، 10 و حتي 20 هزار ليتر در دقيقه نياز است؛ اما به هر حال در آن شرايط، اين واحدها كارايي خوبي از خود نشان دادند. در واقع واحدهايي كه ما ساختيم، سالها كار كردند.
* شما تا پايان خدمت در سوختگيري هواپيمايي مانديد؟
خير، من تا سال 1374 در سوختگيري هواپيمايي مهرآباد بودم، يعني حدود 18 سال به عنوان مهندس پروژه و پخش در سوختگيري کار کردم و بعد تقاضا دادم که به مهندسي پخش در خيابان طالقاني منتقل شوم. سال 1379 هم پس از 30 سال خدمت در نفت، بازنشسته شدم؛ البته چند سال بعد از بازنشستگي، يعني حدود سال 1384 از سوي پيمانكار سوختگيري فرودگاه تازه تاسيس امام خميني (ره) دعوت به كار شدم و چند سالي هم در آنجا مشغول به فعاليت بودم.
* به عنوان كسي كه سالها در صنعت نفت خدمت كرده است، نظرتان در باره تشكيل موزه نفت چيست؟
من فكر ميكنم كار ارزشمندي در حال انجام است و يكي از ثمراتش اين است كه در صنعت نفت، تجربيات از يك نسل به نسل بعدي خيلي بهتر منتقل ميشود، مثل همين كاري كه انجام ميدهيد. وقتي شنيدم که موزههاي نفت راهاندازي شده، خيلي خوشحال شدم، بنابراين آمادهام هر كاري که از دستم برميآيد، براي كمك به پيشبرد اين طرح انجام بدهم.
* از حضور شما در موزه نفت و شركت در اين گفتوگو سپاسگزاريم.
گفت و گو از: مهرداد علمداري
موزه و ميراث نفت
28 دي ماه، نخستين موزه نفت كشور يك ساله شد. "موزه بنزين خانه آبادان" موزه اي است كه در آن بخشي از تاريخ نفت با خاطرات عجيب و ماندگار زندگي مردم گره خورده است.
طرح ايجاد موزه اي در جايگاه نخستين مركز عرضه حامل هاي سوختي، اين امكان را مي دهد كه تاريخ را دوباره و درست بخوانيم و تدوين كنيم. به موزه كه نگاه مي كني مي تواني خود را ميان خاطره اي ببيني كه تلخ و شيرين آن براي ملت ايران مي تواند گوشه اي از تاريخشان را بازسازي كند؛ روزهايي كه شركت هاي بين المللي نفت به آبادان رسيدند و كارگران ايراني سكان سازندگي و بهره برداري از منابع نفت را به دست گرفتند تا به امروز برسيم.
سالگرد تاسيس موزه بنزين خانه با رويدادي عجيب و دردناك در تاريخ صنعت نفت همزمان شده است كه به ما گوشزد مي كند نگهداري از تاريخ چه اندازه مي تواند مهم و حياتي باشد.
دريانوردان عزيز كشتي نفتكش ايراني در سفر به چين، نام خود را در تاريخ صنعت نفت ماندگار كردند. حفظ اسناد و مدارك اين ايثارگري بخشي جدي از وظيفه مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت است كه در گذر زمان صورت واقعي اين رويداد را تا جاي ممكن ثبت و ضبط كند.
در زمينه امور پژوهشي اسناد و مداركي كه از هر رويداد مي ماند، معمولا از سوي مفسران و تحليلگراني از همان نسل كاويده و نتيجه گيري مي شود. به تعبيري، تاريخي را براي نسل هاي بعدي به يادگار مي گذاريم كه آكنده از نگاه امروز ماست. حال آن كه وقتي اسناد و مدارك رويداد را گردآوري کني و آنها را در معرض نقد و بررسي و قضاوت نسل هاي مختلف بگذاري، محققان فرصتي خواهند داشت تا به واقعيت رويداد دست يابند ، نه فقط به تحليل يك نسل از يك رويداد.
موزه بنزين خانه ،دو ويژگي مهم دارد. اين نخستين موزه نفت كشور، در آبادان ايجاد شده و پايگاه اصلي رويدادهاي مهم نفتي را به عنوان پايگاه خود برگزيده است و سرشار از خاطرات مردم خطه جنوب از راه اندازي اين جريان است و ديگر آن كه كليد ايجاد موزه ها و مراكزي را زده است كه مي توانند واقعيت تاريخي صنعت نفت را در اختيار نسل هاي بعدي قرار دهند.
اين رويدادها را گرامي مي داريم.
«موزه بنزين خانه آبادان» يك سالگي اش را جشن گرفت
نخستين سالگرد افتتاح «موزه بنزين خانه آبادان» طي مراسمي با حضور مردم، مقامات محلي، هنرمندان و علاقه مندان به تاريخ نفت، در محل اين موزه گرامي داشته شد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني موزهها و مركز اسناد صنعت نفت ايران، در يك سال گذشته بيش از 6500 نفر موزه بنزين خانه آبادان بازديد کردند و اين موزه توانسته توجه مردم محلي و بازديدكنندگان داخلي و خارجي را به خود جلب كند.در مراسم بزرگداشت سالگرد افتتاح اين موزه كه با حضور شهردار، رئيس شوراي شهر، رئيس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي، مدير شركت پخش فرآوردههاي نفتي، مسئولان پالايشگاه آبادان و جمعي ديگر از مقامات محلي و استاني برگزار شد، ناظر و مجري طرح پروژه موزههاي نفت آبادان و مسئول موزه بنزين خانه، طي سخناني به حاضران خوش آمد گفتند و خلاصهاي از عملكرد موزه بنزين خانه را تشريح كردند.
از حاشيههاي اين مراسم ميتوان به اجراي تئاتر «آبادانيها» به كارگرداني رضا چوپان اشاره كرد كه ضمن طرح موضوعات اجتماعي و مشكلات شهري، گوشه چشمي نيز به موزه بنزين خانه به عنوان يكي از اولينها در شهر آبادان داشت. اجراي موسيقي از سوي گروه نابينايان از ديگر برنامههاي جانبي اين مراسم بود.
همكاري مسئولان به توسعه موزههاي نفت كمك ميكند
ساسان بامداد صوفي، ناظر و مجري پروژههاي موزه صنعت نفت آبادان، در اين مراسم طي سخناني با اشاره به گذشت يك سال از برپايي موزه بنزين خانه گفت: اكنون اين موزه در آبادان پا گرفته و خوشبختانه به عنوان نخستين موزه از طرح موزههاي صنعت نفت، سال پرباري را پشت سر گذاشته است.وي افزود: انتظار ما اين است كه مسئولان و ارگانها ضمن توجه به تعامل و همكاري بيشتر با دستدركاران موزه، به رشد و تعالي آن و توسعه ارتباط اين موزه با مردم و قشرهاي مختلف جامعه كمك كنند.صوفي همچنين با اشاره به ديگر پروژههاي موزه نفت در آبادان و شهرهاي مختلف ايران، توضيح مختصري در مورد اين پروژهها داد و اظهار اميدواري كرد که با افتتاح ساير موزههاي نفت در آبادان، از جمله «موزه كارآموزان» در محل آموزشگاه حرفهاي، گام ديگري براي رونق بيشتر اين شهر و تبديل آبادان به يك «شهر موزه» برداشته شود.
استقبال خوب ا ز موزه بنزين خانه
بيش از 6500 نفر در قالب گروههاي مختلف، اعم از گروههاي دانش آموزي و دانشجويي، مسئولان و مقامات استاني و كشوري، گردشگران داخلي و خارجي و مردم بومي آبادان، طي يك سال گذشته از موزه بنزين خانه آبادان ديدن كردهاند.
لادن عليپور، مسئول موزه بنزين خانه آبادان كه در مراسم بزرگداشت نخستين سالگرد اين موزه سخن ميگفت، با بيان اين مطلب افزود: از اين 6500 نفر، حدود 1500 نفر در قالب گروههاي دانشآموزي از موزه آبادان ديدن کردند، 1362 نفر بازديدكنندگان درون استاني و 2668 نفر بازديدكننده برون استاني بودند و 100 نفر نيز توريست و گردشگر خارجي از جمله گروهي از دانشجويان دانشكده علوم و هنرهاي بصره، يك گروه هنرمند و نقاش ايتاليايي، يك زوج آلماني و يك توريست آمريكايي بودند.
وي همچنين از علاقه و اشتياق مردم بومي به بازديد از موزه اشاره كرد كه در فرمهاي نظرسنجي انعكاس يافته و نشان ميدهد كه ديدار از موزه بنزين خانه آبادان، حس افتخار و غرور را در مردم اين شهر برانگيخته است. وي افزود: بازديدكنندگان از موزه بنزين خانه با مشاهده اشياي متعلق به گذشته، حس خوبي پيدا ميكنند و گاه آنهايي كه سن و سالي از ايشان گذشته، با ديدن لوازمي قديمي مثل چراغها و خوراك پزيهاي نفتي از خاطرات گذشته ميگويند.
لازم به يادآوري است، موزه بنزين خانه آبادان نخستين موزه از طرح موزههاي صنعت نفت است كه در محل قديمي ترين پمپ بنزين ايران افتتاح شده است.در اين موزه كه با بازسازي بناي قديمي آن در سال 1306 خورشيدي (1927ميلادي) برپا شده، انواع دستگاههاي پمپ بنزين و تاريخچه استفاده از اين دستگاهها در كشور، يك نمونه پمپ بنزين و خودرو در حال سوختگيري، فضاي يك شعبه نفت قديمي، مخازن قديمي پرچي، مجموعه تانكرهاي سوخترسان، اسناد و مستندات تاريخي مربوط به توزيع فرآوردههاي نفتي و ... به نمايش گذاشته شده است.موزه بنزين خانه آبادان هم اكنون همه روزه به غير از روزهاي دوشنبه در دو شيفت صبح و عصر پذيراي بازديد كنندگان است.
گفتني است، در شهر آبادان، علاوه بر موزه بنزين خانه، چهار نقطه ديگر براي راهاندازي موزههاي نفت در نظر گرفته شده است كه عبارتند از: اسكله تاريخي آبادان، محل نگهداري جرثقيلهاي اكوان و گوگرد، نيروگاه برق پالايشگاه آبادان و آموزشگاه حرفهاي يا موزه كارآموزان كه عمليات مربوط به برپايي اين موزهها نيز در حال اجراست.
چهارانبيا (پيغمبريه) قزوين
بقعه «چهار انبيا» يا «پيغمبريه» شهر قزوين که مدفن چهار تن از پيامبران بني اسراييل است، يکي از معدود آثار تاريخي و مذهبي پيش از ظهور اسلام و حتي پيش از ظهور مسيحيت به شمار ميرود که زيارت آن نزد سه آيين الهي و ابراهيمي داراي ارزش ديني بسيار زيادي است. اين زيارتگاه در کنار آستان مقدس امامزاده حسين(ع)، معروف ترين و البته محبوبترين اماکن زيارتي شهر قزوين محسوب ميشود.
خدا بهتر ميداند خلافت را به که بسپارد!
محتاج نان شبش بود، هر چه ميرفت به دربار عباسي و گردنش را کج ميکرد جلوي آنها و کمک ميخواست، فايدهاي نداشت. حق داشتند. همگي مست بودند و غرق خوشگذراني و ماديات. مشکلات مردم چه ربطي به آنها داشت؟! نااميد شده بود، نزديک خانه امام حسن عسکري (ع)رسيد. در خانه را کوبيد. امام (ع) بدون اين که چيزي بگويند، کيسه پولي به او دادند. آن وقت بود که فهميد خلافت حق چه کسي است!
نرم افزار چند رسانه اي «کيمياي ناب» در مورد نماز
در نرم افزار کيمياي ناب به فريضه الهي نماز با عناويني چون «نماز: ديدگاه روايي»، «نماز: درمحضر قرآن»، « نماز: در فرق و اديان»، «نماز: نگارستان»، « نماز: مسائل واحکام»، «نماز: جلوههاي معنوي»، «نماز: نمازهاي مستحبي» پرداخته شده است. طراحي گرافيک بسيار زيباي اين نرمافزار، هر کاربري را به خود جذب ميکند و فضاي دلنشين تمام مانيتوري آن همراه با آهنگ ملايم، به مخاطب اين امکان را ميدهد که مطالب را بهتر مطالعه کند.
پـيـشينه مسيـحيـت
سرگذشت مسيحيت، تاريخ ديانتى است كه از عقيده به تجسم الهى در جسد شارع و بانى آن ناشى شده است. آيين مسيحيت كه دين عيسى (ع) و كيش نصارا نيز خوانده مىشود، به نظر برخى پژوهشگران، شاهكار يهوديت و اوج كمال آن به حساب مىآيد و نشر و رواج آن را پيروزى نهايى پيامبران بنى اسراييل و مبلغان راستين «تورات» و حاصل كوششهاى مخلصانه آنان تلقّى مىكنند. گرچه اين طرز تلقى، اصالت تعليم و نقش شخصيت بنيانگذار اين آيين را به قدر كافى مورد توجه قرار نداده و كمرنگ جلوه ميدهد، ولى حداقل ارتباط اصل تعليم و بانى آن را با محيط عصر پيدايش آن، مسلّم مىگرداند، ضمن اين که ترديد افراط آميز برخى ديگر از اهل تحقيق را در پذيرش وجود تاريخى بنيانگذار آيين مسيحيت، عيسى مسيح (ع) ناموجه بيان کرده و روشن ميکند كه محيط و عصر پيدايش اين آيين در فلسطين، مقارن با عصر استيلاى روميان است.
واژه مسيحيت
مسيحيت، از واژه مسيح، روشنترين لقب حضرت عيسى (ع) گرفته شده و براى آن معانى متعددى بيان شده است؛ ولى دو معناى زير، مشهورتر و مستعملتر است: الف) مسيح، از «ماشِيحَ» مأخوذ شده كه واژههاي عبرى و به معناى مسح و تدهين شده است؛ زيرا يهوديان بر اساس يك سنت ديرينه، رهبران بزرگ سياسى- اجتماعى و سلاطين را طى مراسمى با روغنى مقدس مسح مىكردند تا از اين طريق آنان تقدس و حرمتى والا يافته و واجب الاطاعه شوند؛ امّا حضرت عيسى (ع) را مجازا مسيح خواندهاند؛ زيرا از سوي كسى با روغن، مسح نشده بود. ب) مسيح (ماشيح) به معناى ناجى (نجات دهنده) است؛ زيرا آمدنش را پيامبران بنىاسراييل بويژه حضرت يحيى (ع) به ملت يهود نويد دادند؛ هر چند بعد از ظهور به مخالفت و دشمنى با آن حضرت پرداختند و پيامبرىاش را از اساس مورد انكار قرار دادند. ولى به عقيده مسيحيان، حضرت عيسى (ع) همان «مسيح موعود» است. بنابراين روشن شد كه در مركز آيين مسيحيّت «شخصيت بنيانگذار آن، عيسى (ع) قرار دارد و اين دين با نام و القاب او در جهان، شناخته شده است. چنانكه اسامى و عناوين اين دين از قبيل مسيحيت، دين عيسى(ع)، دين مسيح، كيش نصارا و ... نيز القاب مربوط به پيروان آن مانند عيسويان، مسيحيان، نصارا يا نصرانيان و نظاير آن همگى بر اين حقيقت گواهى مىدهند.
همچنان كه مبدأ و مبناى تاريخى مسيحيت و مسيحيان نيز ميلاد حضرت عيسى مسيح (ع) قرار گرفته است كه اينها را بايد از ويژگىهاى اين آيين دانست. اما علت اين كه آيين مسيحيت را «كيش نصارا يا نصرانى» گويند، يكى آن است كه چون حضرت عيسى (ع) در شهر «ناصره» در فلسطين اقامت گزيده بود كه به همين مناسبت او را «عيسى ناصرى» نيز مىنامند، آيين او را هم نصارا يا نصرانى گويند و ديگر اين که مراد از آن مسيحيان بى پيرايه و خالى از انحرافى هستند كه در پيروى از حضرت عيسى (ع) و يارى رساندن به دين خدا هيچ گونه درنگ ودريغى نكرده و ترديدى به خود راه ندادهاند و آنان به تصريح قرآن كريم، گروه و اصحاب خاص حضرت عيسى(ع) (حواريون) بودهاند كه در پاسخ دعوت پيامبرشان مبنى بر يارى رساندن (دين) خدا گفتند: «قالَ الْحوارِيّوُنَ نَحْنُ انْصارُ اللَّهِ ...»؛ ما ياوران خدا (و پيروان راستين دين او) هستيم.
ادامه دارد...
انتصاب رئيس شوراي اقامه نماز شرکت ملي پالايش و پخش
در حکمي از سوي رئيس ستاد اقامه نماز وزارت نفت، حجتالاسلام والمسلمين تيمور علي عسکري به رياست شوراي اقامه نماز شرکت ملي پالايش وپخش فرآوردههاي نفتي منصوب شد.
با حضور عليرضا صادقآبادي، معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران، ناصر بابايي به عنوان رئيس شوراي فرهنگي و حجتالاسلام والمسلمين تيمورعلي عسکري به عنوان رئيس ستاد اقامه نماز شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران معرفي شدند. عليرضا صادق آبادي، معاون وزير نفت در اين مراسم گفت: شرکت ملي پالايش و پخش به دليل خدمات مستقيمي که به مردم در عرضه کالا و خدمات ارائه ميکند، در تعامل زيادي با مردم قرار دارد. وي افزود: شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي به علت داشتن جايگاههاي سوخت در تمام کشور با مذاهب، فرهنگها و اقوام مختلف در ارتباط است، از اين رو ما در اين زمينه، نسبت به همديگر در حوزههاي فرهنگي مسئول هستيم. در اين نشست، دکتر مجيدي، دبير ستاد اقامه نماز وزارت نفت گفت: با حضور مهندس صادق آبادي و برنامهريزي خوب ايشان در ستاد اقامه نماز و شوراي فرهنگي شرکت ملي پالايش و پخش اميدواريم شاهد حضور نيروهاي خوب براي پيگيري برنامههاي فرهنگي به صورت هماهنگ و مناسب باشيم و بتوانيم نيروهاي فرهنگي را شناسايي و در مسير پيشبرد اهداف فرهنگي و اقامه نماز در مجموعه پالايش و پخش که به عنوان ويترين اصلي وزارت نفت است، فعاليت کنيم. ناصر بابايي با تاکيد بر انجام وظايف جاري به مسئوليت سنگين امور فرهنگي اشاره کرد و گفت: در اين مسئوليت، تمام تلاش خود را براي به نتيجه رساندن کارهاي شوراي فرهنگي به کار خواهم گرفت. حجت الاسلام و المسلمين علي عسکري نيز به عنوان رئيس جديد شوراي اقامه نماز شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران درباره مسئوليت خود در حوزه پالايش و پخش گفت: اصل برنامهريزي براي آخرت، هماهنگي و وحدت حول محور ولايت خدا، رسول (ص)، امام معصوم (ع) و ولايت فقيه و اصل بر عدم تقدم بر خدا از اصول اساسي مديريت اسلامي است که ما آن را سرلوحه کارهاي خود قرار خواهيم داد؛ زيرا اعتقاد ما اين است که مسئوليتها و عناوين شغلي، گذرا و ناپايدارند و ما بايد رابطه صادقانهاي بين خود و مردم ايجاد کنيم. عسکري افزود: در صنعت پالايش و پخش، فرماندهي جوان، با ايدهپردازيهاي خاصي که دارد، ميتواند مسير را به گونهاي بيش ببرد که ايدههاي کارآمدي ايجاد شود رئيس شوراي اقامه نماز شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي با تاکيد بر در نظر گرفتن شرايط اجتماعي تصريح کرد: ميتوان بر فساد غلبه کرد و رضايتمندي مردم از حاکميت، مهمترين فلسفه حکومت است که بايد در اين باره اهتمام جدي ورزيد. ما معتقديم که بعد نظارتي بايد از خود افراد آغاز شود و نماز بهترين وسيله براي ايجاد رضايتمندي است که تاثير مستقيمي در ايجاد فضاي معنوي دارد.
1- چگونه عروسي شاد، اما ديني و مذهبي برگزار کنيم؟
2-آياكساني كه ازطرف مادريا مادربزرگ به پيامبر(ص) ميرسند، سيد محسوب ميشوند؟
پاسخ1: خداوند در قرآن درباره مؤمناني که از رشد ايماني بالايي برخوردارند، ميفرمايد: علامت رشد ايمان آنها اين است که از کفران و فسق و گناه بدشان ميآيد و ايمان، محبوب قلب آنان است. آري، مؤمن و کسي که قلبش به نور تقوا روشن شده، هرگز براي شادي و لذت چند دقيقهاي، نافرماني خدا را نميکند. براي اينکه يک مجلس عروسي خوبي داشته باشيم که هم مملو از شادي و سرور باشد و هم گناه و معصيت در آن انجام نشود و هم خانواده و فاميل از آن مجلس راضي باشند، نکات زير را پيشنهاد ميکنيم:
1. بايد در ابتدا اهميت اين موضوع به اعضاي خانواده، بخصوص والدين، خواهران و برادران عروس و داماد تفهيم شود؛ البته با لطافت و در عين حال، قاطعانه بيان شود تا کسي رنجيده خاطر نشود، از اين رو شايد لازم باشد ماهها زمينه سازي و با افراد خانواده صحبت شود.
2. براي اين که بتوانيم يک فرهنگ و عادت بد را تغيير دهيم، لازم است جانشين مناسبي براي آن در نظر بگيريم. شما نيز اگر نميخواهيد با گناه و معصيت، مجلس عروسي را شاد کنيد، بايد به جاي آن از برنامههاي مجاز استفاده کنيد. يکي از روشهايي که تجربه شده و بسيار هم موفق بوده، استفاده از مداحان مذهبي و هنرمنداني است که با خواندن اشعار شادي بخش و گفتن لطيفههاي مناسب، مجلس را شاد ميکنند. همچنين استفاده از افرادي که کارهاي تردستي و ديدني انجام ميدهند و ميتوانند مجلس عروسي را با صفا و شاد کنند. بعضي از اين افراد هنرمند، وقتي در مجلسي شرکت ميکنند، بدون اين که گناهي در برنامههاي آنها باشد يا کسي را مسخره کنند و امثال آن، چنان مجلس را گرم ميکنند که افراد شرکتکننده يکسره ميخندند؛ البته بهتر است با ذکر اشعاري در مدح ائمه اطهار و بخصوص امام زمان (عج) معنويتي هم در مجلس عروسي ايجاد کنيم.
3. بهتر است مجالس عروسي را در مناسبتها و جشنهاي مذهبي مثل ميلاد ائمه يا اعياد مذهبي برگزار کنيم و در ضمن، به تناسب اين شبها اشعار خاص آن هم خوانده شود.
4.در صورتي که توان مالي داريد، پذيرايي خوبي از مهمانها داشته باشيد؛ زيرا پذيرايي، يکي از وسايل شادي بخش است و ميتواند جانشين خوبي براي ابزارهاي حرام شادي باشد.
پاسخ2: اگر مراد از سيادت، انتساب به خاندان نبوت باشد، تفاوتي ندارد كه از سوي پدر انتساب صورت گرفته باشد يا از طرف مادر.
بنابراين حتي اگر يكي از اجداد مادري از سادات باشند، شرافت سيادت براي همه فرزندان و نوادگان آن سيده محفوظ است. همان گونه كه امام حسن (ع)، امام حسين(ع) و ديگر امامان (عليهمالسلام) از طريق مادري به پيامبر(ص) منتسب هستند، ديگران نيز اگر از طريق مادر به پيامبر منتسب باشند، مشمول شرافت اين انتساب قرار ميگيرند و رواياتي كه درباره احترام به سادات آمده، آنان را نيز شامل ميشود؛ زيرا مانند ديگر سادات از نوادگانهاشم هستند؛ نوادهاي كه واسطهاش باهاشم، نواده دختري اوست و نواده دختري و پسري هر دو به يكسان نواده فرد شناخته ميشوند و احكام محرميت، شرافت و احترام به يكسان بر هر دو صادق است. نواده دختري حضرت زهرا (س) با هر تعداد واسطه كه باشد، به حضرت (س) محرم است؛ همچون نواده پسري او به هر تعداد واسطه كه باشد. اما اگر مراد از سيادت، احكام فقهي آن باشد، بنا به نظر مشهور فقيهان، هر كسي كه از طريق پدري به هاشم، جد دوم پيامبر منتسب باشد، احكام ويژه سيادت شامل او ميشود. يعني اگر فقير باشد، ميتوان به او خمس داد و گرفتن زكات بر او حرام است؛ ولي كسي كه از طرف مادر، منتسب بههاشم است، نمي تواند خمس دريافت کند؛ ولي ميتوان به او زكات داد.
يكي از احكام ديگر هم انتساب است كه فرد فقط به پدر منسوب ميشود و نام خانوادگي پدر را ميگيرد و در حال حاضر قانون جمهوري اسلامي هم بر اين منوال است.
شهيد حميد ابوالقاسمپور
شهيد ابوالقاسم پور درسال 1361 به شرکت ملي نفت ايران پيوست. در آغازين ماههاي جنگ تحميلي همانند بسياري از جوانان اين مرز وبوم، شور حضور در جبهه، اورا بيقرار کرده بود . پس از حضوري مکرر سرانجام در اسفند 62 در جزيره مجنون و براثر اصابت ترکش خمپارههاي دشمن بعثي به خيل شهيدان نفت پيوست . مادر شهيد در بارهاش ميگويد: «فرزندم، پسري متدين بود. با محبت و خوشاخلاق، با رفتاري متين و آرام و با ادب بسيار با مردم روبهرو ميشد. او همواره در جريان انقلاب با وجود كمي سن شركت داشت و با تهيه وسايل مورد نياز مجروحان انقلابي و شركت در فعاليتهاي مسجد، دين خود را به انقلاب و امت ادا ميكرد تا اينكه پس از پيروزي انقلاب با عضويت در بسيج مساجد در جنگ حضور يافت و پس از چندي به شهادت رسيد.»
سوال: آيا کپي کردن کارهاي گرافيکي يا دانلود فيلم، کليپ و آهنگ با ذکر منبع در فضاي مجازي اشکال شرعي دارد؟
جواب: اگر قرائن و شواهد يا متعارفي وجود دارد که در اين گونه امور استفاده براي عموم آزاد است، اشکال ندارد، در غير اين صورت استفاده، خريد، فروش و کپي برداري بنابر احتياط واجب جايز نيست.
سوال: بنده کارمند هستم. استفاده شخصي از اينترنت و فضاي مجازي در محل کار در حد نياز چه حکمي دارد؟
جواب: استفاده شخصي از اموال بيتالمال جايز نيست و موجب ضمان است، مگر با اذن مسئولي که شرعاً و قانوناً چنين حقي دارد.
سند، آيت الله مرواريد!
حجت الاسلام راشد يزدي نقل کرده است: مرحوم آيتالله مرواريد، دعاي كوتاهي را در محضر رهبر معظم انقلاب مطرح کردند. بنده فرصت را مغتنم شمردم و آن را يادداشت كردم. سپس به مرحوم آقا عرض كردم: مأخذش را هم بفرماييد، بنويسم! رهبر معظم انقلاب بلافاصله فرمودند:»ايشان خودشان سند هستند؛بنويسيد سند: آيت الله مرواريد ! »
200 پيشنهاد خلاقانه در نمايشگاه تجهيزات حفاري
دبيرنظام مشارکت کارکنان شرکت ملي حفاري ايران ازارائه نزديک به 200 پيشنهاد کارکنان مبتکر و خلاق اين شرکت در پانزدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت حفاري خبر داد. مهسا دارايي درحاشيه برگزاري اين نمايشگاه تخصصي با تشريح فعاليتهاي نظام مشارکت کارکنان شرکت ملي حفاري ايران درسال جاري اظهارکرد: از ابتداي امسال تاکنون حدود 200 پيشنهاد از کارکنان دريافت و 80 مورد آن بررسي شده است. وي تصريح کرد: پيشنهادهايهاي کارکنان پس از بررسيهاي فني واقتصادي، درصورت تصويب واردمرحله اجرايي خواهد شد. دارايي درباره فرآيند تصويب پيشنهادهاي دريافتي از کارکنان تصريح کرد: اين پيشنهادها پس ازکارشناسي ودريافت تاييدهاي ايمني و بازرسي فني، همچنين مجوزهاي لازم، ازطريق مديريت پژوهش و فناوري جهت ارجاع به سازندگان براي ساخت وانبوه سازي به مديريت عالي سازمان ارائه ميشود. دبيرنظام مشارکت کارکنان شرکت ملي حفاري ايران با بيان اين که شماري از پيشنهادهاي مطرح شده درآستانه تصويب خواهي قراردارند، اظهار کرد: اين پيشنهادها درصورت تاييد، صرفه اقتصادي بالايي براي شرکت ايجاد خواهد کرد. وي درباره فعاليت دبيرخانه مشارکت شرکت ملي حفاري ايران نيزگفت: اين مجموعه فعاليت خود را ازسال 1380 آغاز وتلاش کرده است با ايجادانگيزه درکارکنان، ازپيشنهادهاي خلاقانه آنهادرجهت رشدوتعالي سازمان بهره گيرد. دارايي با اشاره به پانزدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت حفاري بابيان اين که بيشترپيشنهادهاي ارائه شده دراين نمايشگاه فني و تخصصي و در موضوع ساخت قطعات، ابزاردقيق والکترونيک بوده است، تصريح کرد: اين پيشنهادها پس ازثبت در دستورکارقرار ميگيرد تا بررسيهاي لازم در باره آنها صورت گيرد. دبيرنظام مشارکت کارکنان شرکت ملي حفاري ايران، ساخت تجهيزات مديريت پسماند را از جمله پيشنهادهاي دريافتي درپانزدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت حفاري خواند و افزود: توليد و کاربرد اين تجهيزات افزون بر صرفهجوييهاي اقتصادي، موجب کاهش آلايندههاي زيست محيطي، افزايش کيفيت کار و ايجاد تغييرات بهينه در تجهيزات خواهد شد. وي گفت: دراين نمايشگاه، دبيرخانه نظام مشارکت و نظام پيشنهادهاي شرکت ملي حفاري ايران درغرفه اختصاصي خود، تجهيزاتي مانندقطعات دستگاه حفاري ومتعلقات آن، قطعات پمپ سيال حفاري، انواع آچارها، اندازهگير، ليفتراک و ساعت دورسنج ديجيتال هوشمند را به نمايش گذاشت. دارايي باتاکيدبراين که مشارکت کارکنان، بسيج انديشههاست، تصريح کرد: اعضاي تصميم گيرنده اصلي شوراي مشارکت متشکل ازنمايندگان مديريتهاي شرکت وتعدادي کميته فرعي است که به منظورتسهيل در روند اجرا فعاليت ميکنند.
رتبه «ممتازي» و «درجه يک» براي 87 درصد جايگاهها
مدير شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه مياندوآب گفت: 87 درصد مجاري عرضه سوخت اين منطقه عملياتي رتبه ممتاز ودرجه يک به خود اختصاص دادهاند. محمد صادقي باتاکيد برارتقاي کمي وکيفي جايگاههاي عرضه سوخت به منظورارائه هرچه بهترخدمات به مردم افزود: به دنبال ارزيابيهايي که مهرماه وآبان ماه امسال باهدف بهبود ارتقاي کيفي سطح خدمات در مجاري عرضه سوخت اين منطقه انجام شد، 47 جايگاه حائز رتبه ممتاز و درجه يک شناخته شدند. وي تصريح کرد: درحوزه عملياتي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه مياندوآب 54 جايگاه عرضه فعاليت ميکنند که بنابرارزيابي 47 باب آن موفق به کسب رتبههاي مزبور شده اند. مديرشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه مياندوآب گفت: بنابر ارزيابيهاي اعضاي کارگروه درجهبندي، 35 جايگاه رتبه ممتاز و 35 جايگاه نيز رتبه درجه يک را به خود اختصاص دادهاند. وي ادامه داد: دراين ارزيابيهاهمچنين دوجايگاه درجه 2 و دو جايگاه نيز درجه 3 شناخته شدند. صادقي سامانه هوشمند سوخت، سيستم ((LG/TGدوربين مداربسته، برق اضطراري، همچنين نظافت سرويسهاي بهداشتي و براساس استانداردهاي اعلام شده مطابق با چک ليست را از شاخصهاي ارزيابي درجه بندي جايگاهها عنوان کرد. به گفته صادقي، باتوجه به تعامل سازنده باجايگاه داران، انتظارمي رود تعداد جايگاههاي عرضه سوخت به لحاظ عرضه کيفي خدمات افزايش يابد.
ارسال 60 درصد سهميه نفت سفيد به مناطق کوهستاني
مدير شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه گيلان گفت: از آغاز امسال تا ابتداي دي ماه 60 درصد سهميه نفت سفيد مناطق کوهستاني ارسال شده است. علي اصغر عباسي با بيان اين که کالابرگهاي سهميه دي ماه امسال 210 ليتر براي شهروندان و روستائيان استان گيلان اعلام شده است، تصريح کرد: نفت سفيد تخصيصي به مناطق فاقد گازطبيعي استان گيلان از ابتداي سال تاکنون10 ميليون و 11 هزار ليتر بوده است. مدير شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه گيلان افزود: استان گيلان داراي 38 هزار و 567خانوار مصرف کننده نفت سفيد است که عمليات توزيع اين فرآورده نفتي ازطريق 233 فروشندگي فعال و ازطريق9 ناحيه (رودبار، رودسر، لاهيجان، انزلي، تالش، صومعه سرا، آستارا، فومن و رشت ) انجام ميشود. شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه گيلان در نيمه دوم سال و فرا رسيدن فصل سرما با توجه به کاهش شديد دماي هوا، تدابير مناسبي براي سوخت رساني مطلوب به نقاط مختلف استان به ويژه مناطق سخت گذر از ماهها قبل در نظر ميگيرد تا مشترکان فاقد گاز طبيعي، در روزهاي سرد و برفي زمستان با مشکل رو به رو نشوند.
بهسازي فومينگ و بازرسي فني مراکزانتقال نفت يزد و رفسنجان
رئيس اچ اس اي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه جنوب شرق ازبهسازي سيستم فومينگ مخازن مرکز انتقال نفت رفسنجان خبر داد. ياسر دهقاني با بيان اين که بهسازي سيستم فومينگ ضريب ايمني مخازن انتقال نفت رفسنجان افزايش خواهد داد، افزود: باتوجه به وجود برخي نواقص سيستمهاي اطفاي حريق هنگام طراحي و احداث آن، بهسازي سيستم فومينگ مرکزانتقال نفت رفسنجان باهدف رفع کاستيها وافزايش راندمان سيستمها در زمان بروزحوادث احتمالي در دستور کار قرار گرفت. وي اظهار کرد: با انجام اين عمليات و افزايش ضريب ايمني، ازايجاد خسارت در زمان بروز حوادث احتمالي تاحد زيادي جلوگيري خواهد شد.رئيس بازرسي فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق نيز، ازانجام بازرسي فني مخازن فرآوردههاي نفتي مراکزانتقال نفت يزد و نايين با هدف اطمينان از سلامت و کارآيي آنها خبر داد. وي با بيان اين که درفرآيند اين عمليات، عملکرد سيستمهاي حفاظت کاتدي مخزن و ديگر تجهيزات از نظر صحت عملکرد کارآيي مورد بازبيني و بازرسي فني قرار گرفتهاند، تصريح کرد: با انجام اين عمليات درمراکز انتقال نفت يزد و نايين، از سلامت و ضريب پايداري مخازن فرآوردههاي نفتي آنها اطمينان حاصل شد. رئيس بازرسي فني منطقه بااشاره به اين که بازرسي فني به طورساليانه انجام ميشود، افزود: دراين عمليات نشتي مخازن، خارج نشدن مخزن از تعادل، همچنين کيفيت پوشش ورنگ مخزن، از جمله شاخصهايي است که با هدف حفظ سلامت محيط زيست مورد توجه قرارگرفته است.
نشت يابي 5430 کيلومتر شبکه گاز در 8 ماه امسال
مديرعامل شرکت گازاستان گلستان گفت: تاپايان آذرماه امسال بيش از 5430 کيلومترشبکه و 181هزارانشعاب گاز نشت يابي شده است. صفرعلي جمال ليواني افزود: اين ميزان نشتيابي توسط تيم نشتياب شرکت گازاستان گلستان در16شهر و491 روستاي اين استان انجام شده است. وي گفت: مراقبت ازتأسيسات گازبه ويژه تأسيسات مدفون شده در زير زمين اهميتي بسزا وغفلت ازآن خسارتهاي جبران ناپذير دارد. جمال ليواني، جلوگيري از هدررفت ثروت ملي، کاهش خطرهاي زيست محيطي و جلوگيري از بروزحوادث ناگوار را از مزيتهاي انجام نشت يابي تاسيسات گازي برشمرد. وي با مهم برشمردن اطمينان از نبود نشتي گاز اظهارکرد: مشترکان خانگي به منظوراطمينان ازسلامت سيستم لوله کشي گازمنازل خود لازم است هر 6 ماه يک بار آن را با کف صابون نشت يابي کنند. مديرعامل شرکت گازاستان گلستان ازمشترکان خواست در صورت مشاهده نشتي درشبکه يا انشعاب گاز، مراتب را به شماره 194 به پست امدادگازمنطقه اطلاع دهند. وي گفت: مشترکان واحدهاي صنعتي وتجاري نيزبايد به اين مهم توجه داشته باشندو با محبوس کردن فشارشبکه داخلي، شير ورودي وديگر شيرهاي مصرف رابه مدت چند ساعت پايش و با مشاهده نشتي با هماهنگي مجري ذي صلاح به رفع آن اقدام کنند.
رشد 24 درصدي ذخيره سازي گاز در مخزن شوريجه
مديرعامل شرکت پالايش گاز شهيد هاشمينژاد ازرشد 24درصدي ذخيره سازي گاز در مخزن شوريجه خبر داد.
سيدمجيد منبتي با تاکيد بر پايداري توليد گاز در زمستان امسال و تامين اين انرژي پاک دراستانهاي شمال وشمال شرق کشور، افزود: زمستان سال گذشته ميزان ذخيره سازي گازطبيعي درمخزن شوريجه يک ميليارد و 386 ميليون متر مکعب بوده است. وي با اشاره به کاهش دما وضرورت تامين گازوپايداري هرچه بيشتر توليد آن تصريح کرد: با وجود تاسيسات ذخيره سازي شوريجه در منطقه عملياتي خانگيران وذخيره گازطبيعي درهشت ماه امسال، خوشبختانه مشکلي به لحاظ تامين گازدرفصل زمستان وجود ندارد.
منبتي ذخيرهسازي گاز درهشت ماه امسال را يک ميليارد و 720 ميليون مترمکعب اعلام و اظهارکرد: اين ميزان درمقايسه با مدت مشابه سال گذشته از 24 درصد رشد حکايت دارد. مديرعامل شرکت پالايش گازشهيد هاشمينژاد همچنين بابيان اين که برنامه دريافت گازترش درسال 96، هشت ميليارد و58ميليون مترمکعب بوده است، گفت: آمارتوليد در8 ماه امسال به 8 ميليارد و 475 مترمکعب رسيدکه نسبت به برنامه، 5 درصد رشد افزايش داشته است. منبتي درباره گوگرد توليدي اين مجتمع نيز اظهارکرد: طبق برنامه، امسال بايد 334هزارتن گوگرد توليد ميشد؛ آمار اين عدد درهشت ماه امسال با 5 درصد رشد 350 هزار و 852 تن رسيد.
پيگراني هوشمند در مسير خط لوله مياندوآب- اروميه
عمليات پيگراني هوشمند با هدف تشخيص نقاط ضعف و خوردگي خط لوله 8 اينچ مياندوآب- اروميه انجام شد. رئيس واحد حفاظت ازخوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران منطقه شمالغرب با بيان اين که حفاظت و نگهداري از لولهها يکي از مهمترين وظايف اين شرکت محسوب ميشود، افزود: به مرور زمان و به دليل عوامل مختلف ممکن است خوردگيهايي در مسير خط لوله به وجود آيد که با استفاده از پيگراني هوشمند کليه اطلاعات در اين زمينه به دست ميآيد. داود چوپاني افزود: پيگهاي هوشمند با مجهز بودن به فناوري روز، ابزاري قدرتمند براي بررسي دقيق جدارههاي داخلي وخارجي خطوط لوله نفت محسوب ميشوند که با هدف بازرسي وتعميرات خطوط در اختيار متصديان قرار ميگيرند. رئيس واحد مهندسي ساختمان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران منطقه شمالغرب نيز، از اتصال فاضلاب مرکز اين منطقه عملياتي به سيستم فاضلاب شهري زنجان خبرداد. بهرام بهاروند با بيان اين که سيستم فاضلاب مرکزمنطقه شمالغرب به صورت تصفيه خانهاي بوده است، هدف ازاجراي اين پروژه را جلوگيري ازاتلاف انرژي وتحميل هزينههاي اضافي برشمرد. وي افزود: براي اتصال فاضلاب خانههاي سازماني وبخش اداري مرکز اين منطقه عملياتي به سيستم يکپارچه فاضلاب شهري زنجان، حدود420 مترمکعب عمليات خاکبرداري و لوله گذاري انجام شده است.
پيشگيري از گازسوزي درکارخانه گاز و گازمايع 800
با نصب مبدل حرارتي واحد فرآورش شماره 2کارخانه گازوگازمايع 800 درشرکت بهرهبرداري نفت و گاز کارون، از گازسوزي حدود 90 ميليون فوت مکعب گاز غني پيشگيري شد. مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گازکارون گفت: مبدل حرارتي E2-804(جوشاننده برج تثبيت) مربوط به واحد فرآورش شماره2 کار خانه گازوگازمايع80 اين شرکت، پس ازتعميرات اساسي با انجام عملياتي پيچيده وحساس به وسيله جراثقيل 360 تني باموفقيت درمحل خود نصب شده است. محسن دهانزاده افزود: اين مبدل حرارتي آبان ماه امسال باماشين آلات فوق سنگين ازمحل خود باز شد وبه منظورتعميرات اساسي به کارگاه پتروشيمي خوارزمي انتقال يافت. به گفته وي، جداسازي دسته لوله(Tube bundle)، تعويض لوله (Retube)، بازسازي پوسته، بستن مبدل، نشت بندي، همچنين بازرسي و آزمون فشار ايستايي(Hydro test ) مجموعه عملياتي است که به منظور انتقال ونصب مبدل حرارتي ياد شده انجام شده است.
دهانزاده با تاکيد بر انجام ايمن عمليات جداسازي، انتقال ونصب اين مبدل حرارتي، يادآورشد: مجموعه اين عمليات بابرنامه ريزي شرکت نفت و گاز کارون وپتروشيمي خوارزمي انجام شده است.
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گازکارون گفت: با نصب و راهاندازي اين مبدل و درسرويس قرارگرفتن واحدفرآورش شماره2 کارخانه گاز و گازمايع 800 اين شرکت، استمرارتوليد روزانه 25هزاربشکه گازمايع براي تامين خوراک پتروشيمي بندرامام محقق وازگازسوزي حدود 90 ميليون فوت مکعب گازغني جلوگيري شده است. دهانزاده با قدرداني ازتلاش همه واحدهاي فعال دراين عمليات اظهار کرد: در اين عمليات همزمان چهارمين مبدل حرارتي واحد فرآورش شماره3 کارخانه گازمايع 700نيزبراي تعميرات اساسي ازمحل جدا شد و به پتروشيمي خوارزمي انتقال يافت.
مديرعامل شركت بهرهبرداري نفت و گاز كارون همچنين ازانجام پيش مميزي سيستم يكپارچه مديريت (IMS) باهدف استقرار ويرايش و استاندارد جدي ايزو9001 و14001درشركت بهرهبرداري نفت وگاز كارون خبر داد.
دهانزاده با بيان اين که ارتقاي سطح دانش سازماني به ويژه درحوزه سيستم يكپارچه، يک ضرورت مهم است، افزود: همدلي در کار گروهي، يک ارزش شناخته شده دراين شرکت است وجاري سازي وبهبود مستمر آن درسيستم، موجب سازندگي وغناي سازمان ميشود.
شركت بهرهبرداري نفت وگازكارون به مركزيت اهواز، مسئوليت راهبري وتوليدصيانتي نفت، گازومايعات گازي ازميدانهاي رامين، آبتيمور، منصوري، دارخوين واهوازرابا توليد بيش از يک ميليون بشکه نفت خام به عهده دارد. توليد گازخشك و گازمايع (ان.جي.ال)، اين شرکت را به يكي از تأمين كنندگان اصلي خوراك پتروشيمي ماهشهر و پتروشيمي بندرامام مبدل ساخته است.
معرفي يک پژوهشگر برتر از مناطق نفتخيز
بنابرارزيابي مدارک پژوهشگران براساس دستورعمل ستاد کشوري هفته پژوهش، محمدرضاعادلزاده ازسوي ستاد کشوري هفته پژوهش و فناوري استان خوزستان به عنوان پژوهشگر برتر صنايع و دستگاههاي اجرايي اين استان برگزيده شد. عادلزاده داراي مدرک دکتري مهندسي نفت از دانشگاه صنعتي شريف و شاغل در مديريت امور فني شرکت ملي مناطق نفتخيزجنوب است. وي حدود22 سال سابقه فعاليت در واحدهاي مختلف مهندسي نفت شرکت ملي مناطق نفتخيزجنوب، پژوهشگاه صنعت نفت، شرکت نفت وگاز پارس و 14 سال سابقه تدريس دروس تخصصي مانند مهندسي نفت ومهندسي شيمي در دانشگاههاي امير کبير تهران، صنعتي شريف، جندي شاپور، همچنين دانشگاههاي آزاد اسلامي، واحدهاي دزفول، ماهشهر و اميديه را در کارنامه کاري خود دارد. تاليف 43جلدکتاب درمقاطع کارشناسي تادکتراي رشتههاي مهندسي
نفت ومهندسي شيمي، ترجمه و تدوين سه عنوان کتاب کاربردي درصنعت نفت، همچنين ارائه و انتشار150مقاله در همايشهاي بينالمللي و مجلات معتبرخارجي ودرج بيش ازيک صدمقاله علمي پژوهشي وعلمي– ترويجي درمجلات علمي معتبرداخلي، از ديگر فعاليتهاي عادل زاده است. عادلزاده 25 طرح پژوهشي با حمايت معاونت مهندسي نفت شرکت ملي مناطق نفتخيزجنوب وشرکت ملي حفاري انجام داده است وچندين طرح پژوهشي ديگر را نيزدر دست اجرا دارد. وي درسالهاي 86 تا92 ازسوي جهاد دانشگاهي کشوربه عنوان مؤلف برگزيده کشور، پژوهشگر برتر کشور، پژوهشگربرترصنايع استان خوزستان و دوبارهم به عنوان نخبه برگزيده حوزه مقاومت بسيج شهيد تند گويان شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب انتخاب شده است.
سابقه عضويت درگروه تخصصي حفاري شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب درفاصله سالهاي 86تا89، عضويت درتيم اتاق فکرمهندسي مخازن شرکت نفت وگازپارس، عضو هيئت تحريريه مجله
علمي ـ ترويجي «اکتشاف وتوليد» و ماهنامههاي علمي پژوهشي «پتروشيمي، نفت و گاز» و «پژوهش نفت» نيز در کارنامه عادل زاده است. عادلزاده پيشتر در مديريت امورفني شرکت ملي مناطق نفتخيزجنوب در سمتهاي مشاور مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس، مدير امور فني عسلويه، قائم مقام مديريت امورفني و رئيس مهندسي بهرهبرداري شرکت نفت و گاز پارس فعاليت داشته است. هفتهنامه« مشعل» نيز، کسب اين رتبه علمي رابه عنوان پژوهشگر برگزيده به محمد رضا عادلزاده و جامعه علمي وپژوهشگر کشور تبريک ميگويد.
پيشرفت 80 درصدي درساخت مرکز سوختگيري ايرانشهر
پيشرفت فيزيکي پروژه ساخت مرکزسوختگيري هواپيمايي ناحيه ايرانشهر به 80 درصد رسيده است. مديرشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه چابهار در جريان سفر مرتضي عابديني، مديرکل سوختگيري هواپيمايي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران به اين منطقه وبازديد وي از پروژه ساخت مرکز سوختگيري ناحيه ايرانشهراظهارکرد: اجراي اين پروژه وساختمان ناحيه ايرانشهر، از مهمترين طرحهايي است که به روش اي پي سي اجرا ميشود.
نخعي براهميت راهبردي اين طرح تاکيد و تصريح کرد: اجراي طرح مرکز سوختگيري ناحيه ايرانشهر با توجه به ضرورت خدمات دهي بيش از پيش به مردم اين منطقه در دستورکار قرارگرفته است. وي بابيان اين که هم اکنون امکان تحويل سوخت در فرودگاه ايرانشهر وجود ندارد، اظهارکرد: با بهرهبرداري ازاين مرکزسوختگيري، مردم شهرستان ايرانشهرکه ازمراکز حساس درجنوب استان سيستان و بلو چستان است، ازخدمات هوايي بيشتري برخوردار خواهند شد. نخعي درباره ارزش ريالي طرحهاي سرمايه اي دردست اجرا در ناحيه ايرانشهرگفت: بيش از107 ميليارد ريال طرح دراين ناحيه اجرا ميشود که ساختمان ناحيه مرکزي وتاسيسات سوختگيري هوايي آن مهمترين آنها محسوب ميشوند. مديرشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه چابهاراظهارکرد: با توجه روندموجود دراجراي اين طرحها، پيشبيني ميشود بهرهبرداري از آنها تا پايان امسال آغازشود. عابديني مديرکل سوختگيري هواپيمايي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران نيزبا قدرداني ازتلاشهاي انجام شده براي تجهيز وآماده سازي مرکزسوختگيري هوايي ناحيه ايرانشهر بر بهرهبرداري به موقع آن به منظورخدمت رساني به مردم اين منطقه تاکيد کرد.
سوخت رساني مطلوب در زمستان
مدير شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه همدان گفت:با وجود بارش نخستين برف زمستاني و افت محسوس دما در اين منطقه سردسير کشور، سوخت رساني به نحوي مطلوب و بدون وقفه انجام ميشود. امين روستايي بابيان اين که همدان از استانهاي سردسير وشاهراه چهار استان کشورمحسوب ميشود، افزود: با وجود سرماي حاکم برمنطقه سوخترساني به ويژه به مناطق دوردست بدون وقفه درحال انجام است. وي تصريح کرد: هم اکنون روزانه 10ميليون ليتر انواع فرآورده نفتي از انبار ايثارگران اين منطقه به مبادي مصرف ارسال ميشود. مديرشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه همدان دربخشي ديگر گفت: از ابتداي امسال تاپايان آذرماه، يک ميليارد و412ميليون ليترانواع فرآورده نفتي دراستان همدان توزيع ومصرف شده که 384 ميليون ليتر آن بنزين بوده است. روستايي مصرف نفت سفيدبازه زماني 9 امسال را نيز21 ميليون ليتر اعلام و اظهارکرد: مصرف اين فرآورده نفتي نسبت به مدت مشابه سال قبل، 31 درصد کاهش داشته که شناسايي مصرف کنندگان واقعي فرآورده نفتي، مديريت مطلوب مصرف آن و توسعه گازرساني از دلايل کاهش آن است. روستايي همچنين درباره مصرف نفت گازدر9 ماه امسال اظهارکرد: در بازه زماني ميزان مصرف اين فرآورده نفتي به 490 ميليون ليتر رسيد که از چهار درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل حکايت دارد. مديرشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه همدان با اشاره به اين که نفت کوره مصرفي 9ماه امسال نيز 518 ميليون ليتر بوده است؛ تصريح کرد: از اين مقدار499 ميليون ليتر در بخش نيروگاهي وبقيه دربخش غيرنيروگاهي مصرف شده است.
246 کيلومترتسطيح درمسيرخط لوله شاهرود- سبزوار
مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمالشرق ازتسطيح 246 کيلومترمسيرخط لوله 20 اينچ انتقال فرآورده نفتي شاهرود – سبزوار خبرداد. قاسم عرب يارمحمدي بااشاره به آغازاين عمليات ازفروردين ماه امسال، تصريح کرد: تسطيح مسيرخط لوله مزبور از کيلومترصفر تا کيلومتر246 انجام گرفته است. وي رفع آببردگيها، احياي تاج خط، تقويت سيلبندها وعريض کردن رود خانههاي فصلي را بخشي ازعمليات تسطيح در اين مسير 246 کيلومتري برشمرد. مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمالشرق باتاکيد بر ضرورت ايمن سازي خطوط لوله انتقال فرآوردههاي نفتي اظهارکرد: خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآوردههاي نفتي سرمايههاي زيرزميني هستند که به منزله شريانهاي حياتي عمل ميکنند؛ از اين رو صيانت از آنها به عنوان اولويتي مهم در دستور کار قرار دارد. عرب يارمحمدي برخوردقانوني با تجاوزهاي صورت گرفته درحريم خطوط لوله ورفع تصرف آنها، جلوگيري ازتردد ماشينآلات سنگين روي مسير خط لوله (بدون درنظرگرفتن نکات ايمني)مشخص کردن مسيردقيق خطوط لوله، هدايت سيلابهاي فصلي با احداث سيلبند درمسير خطوط لوله، بخش مهمي از عملکرد منطقه شمالشرق در حفظ و صيانت از خطوط انتقال نفت است. وي تامين ايمن فرآوردههاي نفتي پنج استان مهم کشور(خراسان شمالي، رضوي وجنوبي، سمنان وگلستان)، همچنين تامين سوخت مورد نياز نيروگاههاي سمنان، شاهرود ونيشابوررا ازمسئوليتهاي مهم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق برشمرد.
اتصال دو شاه لوله مهم سراسري گازبه يکديگر
مديرمنطقه يک عمليات انتقال گاز از اتصال خط لوله ششم سراسري به خط پنجم سراسري درمحدوده اين حوزه عملياتي خبر داد. بلالي افزود: اين عمليات با انشعابگيري ازخط لوله ششم به خط لوله پنجم سراسري انجام شده است. وي تصريح کرد: عمليات اتصال خطوط لوله مزبور با توجه به ضرورت ارتباط آنهابه يکديگر، طبق برنامه زمانبندي و با تلاش بيوقفه کارکنان عمليات خط لوله، همچنين گروههات تپ منطقه سه انتقال گازدراين حوزه عملياتي انجام شده است. مديرمنطقه عمليات يک انتقال گاز با بيان اين که عمليات اتصال خط لوله ششم به پنجم سراسري درکوتاهترين زمان ممکن انجام شده است، اظهار کرد: دراين عمليات مهم با ريسک بالا، واحدهاي بازرسي فني، مهندسي، اچ اس اي وعمليات خط به ويژه گروه عمليات ساختماني نيز حضوري موثر داشتند. بلالي بااشاره به اهميت خطوط لوله 56 اينچ پنجم وششم سراسري همچنين حساس بودن عملياتهات تپ، اظهارکرد: اتصال اين دوخط لوله مهم با در نظرگرفتن همه جوانب، درشرايطي ايمن انجام شده است. وي تاکيدکرد: درطول انجام عمليات، شامل انشعابگيري ولو36 اينچ و مدارباي پاس 6 اينچ، هيچ اختلالي در روند انتقال گازايجاد نشده است. مديرمنطقه يک عمليات انتقال گاز گفت: با انجام اين عمليات، ارتباط ميان خط لوله 56اينچ ششم سراسري باخط لوله 56 پنجم سراسري که مورد تأکيد مديران ستادي شرکت انتقال گازايران بود، محقق شد.
آغازعمليات گازرساني به 40 روستاي مرودشت
مديرعامل شرکت گازاستان فارس از آغاز عمليات اجرايي گازرساني به 40 روستاي تابعه شهرستان مرودشت دراستان فارس خبرداد. هوشنگ محمدي درآييني که به همين مناسبت و باحضورمردم و مسئولان محلي شهرستان مرودشت برگزارشد، افزود: براي گازرساني به اين تعداد روستا 405 ميليارد ريال پيشبيني هزينه شده که چند برابر بودجه عمراني شهرستان مرو دشت است. مديرعامل شرکت گازاستان فارس گفت: براي گازرساني به اين 40 روستا که دهستانهاي ابرج، رامجرد ودرودزن راشامل ميشود، اجراي حدود 230 کيلومترشبکه پيشبيني شده است. وي با بيان اين که درشهرستان مرودشت 199روستا مشمول گازرساني هستند، اظهارکرد: از اين تعداد، 106روستا زير پوشش گازطبيعي قرارگرفتهاند وعمليات گازرساني به 59 روستا نيز در دست اجراست. به گفته محمدي، گازرساني به30روستاي ديگرشهرستان مرودشت نيز، در مرحله مطالعه و امکان سنجي است. وي همچنين گفت: باگازرساني به416طرح صنعتي خرد و12طرح صنعتي عمده درشهرستان مرودشت، انتظار ميرود زيربناي توسعه و رشد اقتصادي منطقه به نحوي مطلوب فراهم شود. مديرعامل شرکت گاز استان فارس باتاکيد براين که درحوزه گازرساني به استان فارس فعاليتهاي متعدد ودرخشاني انجام گرفته است، افزود: همه اين فعاليتها، خدمات نظام اسلامي است وکارکنان شرکت گازاستان فارس تنها به وظيفه خود عمل کردهاند. رئيس اندازهگيري و توزيع شرکت گازاستان فارس نيزگفت: از ابتداي امسال تاکنون هشت ميليارد و600ميليون مترمکعب گازطبيعي در اين استان مصرف شده است. علي زندي کشکولي با تاکيد بر تامين گازمصرفي مشترکان به عنوان اولويت اصلي اين شرکت، مصرف گازمشترکان استان فارس رادرماههاي آبان و آذرامسال، دوميلياردويک صدميليون مترمکعب اعلام واظهار کرد:اين ميزان مصرف نسبت به دوره مشابه سال قبل، 13درصد افزايش يافته که دليل آن افزايش استفاده ازوسايل گرمايشي در بخش خانگي است.
11ميليون کيلووات ساعت صرفهجويي در مصرف برق
مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان از صرفهجويي 11ميليون کيلووات ساعت انرژي برق درمراکزانتقال نفت اين حوزه عملياتي خبرداد. کيهان پور افزود: اين ميزان صرفهجويي برق در مراکز انتقال نفت خطوط لوله و مخابرات نفت خوزستان مربوط به سه سال اخير(93 تا95) است. وي با بيان اين که اين صرفه جوييها دربخشهاي ديگر نيز قابل تامل و چشمگيراست، تصريح کرد: دربازه زماني يادشده، درمصرف گاز مراکز انتقال نفت حوزه عملياتي خوزستان هشت ميليون مترمکعب صرفه جويي مصرف نفت سفيد نيز هشت ميليون ليتر کاهش يافته است. به گفته مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان، صرفهجويي درمصرف اين حاملهاي انرژي با بهرهگيري ازراهکارمناسب فني و عملياتي، محقق شده است. وي با اشاره به نقش ارزشمند خطوط لوله انتقال نفت درکشوربه ويژه حوزه استحفاظي منطقه خوزستان درباره حمل موادسوختي به وسيله خطوط لوله اين منطقه نيزگفت:سال گذشته بيش ازهفت ميليارد تن کيلومتر، انواع فرآورده نفتي به وسيله خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان به نقاط مصرف انتقال يافته است. کيهان پورافزود: صرفهجويي درهزينههاي حمل مواد نفتي به وسيله خط لوله را نسبت به حمل آن با نفتکش چشمگيرخواند وافزود: سال گذشته تنها در اين حوزه هزينه حمل با خط لوله 130ميلياردتومان برآورد شده است؛ درحالي که اگر از نفتکش جاده پيما استفاده ميشد، اين هزينه به 800 ميليارد تومان ميرسيد.
اجراي 900 ميليون يورو طرح در پالايشگاه نفت اصفهان
مديرعامل شرکت پالايش نفت اصفهان گفت: هم اکنون 900 ميليون يورو پروژه در پالايشگاه نفت اصفهان فعال است. لطفعلي چاوشي درجمع کارکنان تازه استخدام اين شرکت پالايشي باتاکيد براهميت پالايشگاه نفت اصفهان درچرخه توليد محصول اظهارکرد: در اين شرکت پالايشي، طرحهاي مهمي در دست اجراست که غالب آنها با هدف رونق اقتصاد کشور سالم سازي محيط زيست انجام ميشود.
وي يکي ازشاهکارهاي فعاليت اين شرکت پالايشي راساخت راهبردي ترين كاتاليست درصنعت پالايش عنوان و اظهارکرد: اين اتفاق در اوج تحريمها صورت گرفت؛ اين درحالي است که ساخت اين کاتاليست فقط در انحصار دو کشور جهان بود. مديرعامل شرکت پالايش نفت اصفهان در بخشي ديگر با اشاره به اين که پالايشگاه نفت اصفهان نزديک به 10 سال است که به بخش خصوصي واگذار شده است، اظهارکرد: اين شرکت اگرچه هنوز با وزارت نفت ارتباط دارد، اما با شرايط خوداداره ميشودوشرايط استخدامي آن نيز تابع اين وزارتخانه نيست؛ بنابراين، نيروهاي تازه استخدام تابع قوانين و مقررات پالايشگاه نفت اصفهان هستند. وي با تاکيد براين که ايمني وانضباط کاري درپالايشگاه نفت اصفهان از موارد مهمي است که بايد مورد توجه قرارگيرد، تصريح کرد: حضور درپالايشگاه رافرصتي براي پيشرفت خود بدانيد و از آنجا که فعاليت درچنين محيطي روزمرگي ندارد، هر روزتجربه جديدي به دست خواهيد آورد. چاوشي با بيان اين که شرايط مناسبي براي افراد مصمم به پيشرفت در اين پالايشگاه وجود دارد، اظهار کرد: مسيرموفقيت براي كساني كه مصمم به كار، كسب تجربه وتنظيم شغلي خويش در پالايشگاه اصفهان هستند، با رعايت قوانين و مقررات، باز و روشن است. مديرعامل شرکت پالايش نفت اصفهان با تاکيد برضرورت توجه همه کارکنان به ويژه نيروهاي تازه استخدام به مقررات ايمني درمحيط پالايشگاه اظهار کرد: کوچکترين غفلت و بيتوجهي فاجعهآميزاست؛ از اين رو بنابر 30 سال تجربه کار دراين محيط، سرلوحه قراردادن الزامهاي ايمني و انضباط کاري، مهمترين مواردي است که نبايد از آنها غافل شد. چاوشي گفت: پالايشگاه نفت اصفهان به منظور اجراي پروژههاي جديد كه به منظورارتقاي كيفيت و بهبود فرآوردههاي خود با رويكرد زيست محيطي و اقتصادي تعريف شدهاند، اقدام به جذب نيرو کرده است.
وي با بيان اين که نيروهاي تازه استخدام پس ازگذراندن دورههاي آموزش عملي و اچاساي، در واحدهاي عملياتي فعاليت خود را آغاز خواهند کرد، تصريح کرد: استخدام نيرو در برنامههاي سالهاي بعد نيز لحاظ شده است.
مدير منابع انساني نفت و گاز مسجدسليمان:
اهتمام جدي نفت به گسترش فرهنگ ورزش در سطح کارکنان وجامعه
مدير منابع انساني شركت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان از اهتمام جدي اين شركت به گسترش فرهنگ ورزش در سطح کارکنان و خانوادههاي آنها و نيز جامعه خبر داد.
مهران نصيريان دوست، مدير منابع انساني شركت بهرهبرداري نفت و گازمسجدسليمان درباره اين موضوع گفت: هم اكنون بيش از 6200 نفر از کارکنان و خانوادههاي آنها دررشتهها و تيمهاي مختلف ورزشي اين شركت فعاليت دارند كه در اين بين، شهروندان و افراد غيرشركتي هم از خدمات شرکت استفاده ميکنند.
وي در ادامه با بيان اينكه هم اكنون 28 رشته فعال ورزشي در اين شركت وجود دارد، افزود: از اين تعداد، آقايان در 17 رشته ورزشي و بانوان نيز در 11 رشته ورزشي فعاليت ميکنند.
اين فعاليتها در ردههاي سني مختلف از نونهالان تا بزرگسالان و رشتههاي مختلف ورزش همگاني و قهرماني و حضور در ليگهاي مختلف استاني، منطقه اي و كشوري انجام ميشود.
البته ذکر اين نکته لازم است که اولويت شرکت، اهتمام به گسترش ورزش همگاني در ميان کارکنان و خانوادههاي آنهاست؛ چراکه سلامت و نشاط کارکنان و خانوادههايشان در رأس امور است. بعد از توجه به ورزش همگاني در مسير با ورزش قهرماني گام برميداريم که بايد بگويم بدنه بسياري از تيمهاي قهرماني را فرزندان و کارکنان تشکيل مي دهند و ما با تيمي شرکتي در رقابتها شر کت مي کنيم. نصيريان دوست در ادامه با توجه به مسئوليت اجتماعي نفت در خصوص ارائه امکانات به شهروندان گفت: با توجه به تأكيد عاليپور، مديرعامل شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب و نيز ناصري، مديرعامل شركت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان، درباره گسترش فرهنگ ورزش و ترويج روحيه نشاط و شادابي در سطح جامعه و همچنين عمل کردن به مسئوليتهاي اجتماعي، عموم شهروندان ميتوانند از سالنها، اماكن و تجهيزات ورزشي اين شركت استفاده کنند. اين مقام مسئول در حوزه منابع انساني شركت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان درباره حمايت از ساير تيمهاي غيرنفتي نيز گفت: در چارچوب خط مشي عنوان شده، در مواردي كه به عمليات توليد و فعاليتهاي صنعتي اين شركت خللي وارد نكند، از تيمهاي غيرشركتي نيز با واگذاري سرويسهاي رفت و برگشت درون استاني، زمين تمرين و مسابقه – تجهيزات اماني و... حمايت كامل داشته و خواهيم داشت تا همه با هم بتوانيم در خصوص جذب نوجوانان و جوانان به سمت ورزش كه موجب نشاط و شادابي جامعه و پرهيز از انحرافات ميشود، نقشي موثر و مفيد ايفا کنيم.
صدرنشيني تاسيسات در ليگ برتر هندبال بانوان
در هفته دهم، ليگ برتر هندبال بانوان باشگاههاي ايران، با پيروزي تيمهاي نفتي حاضر در اين رقابتها همراه بود و تيم هندبال تاسيسات دريايي هم توانست صدر جدول را به خود اختصاص داد.
در اولين ديدار هفته دهم ليگ برتر هندبال بانوان باشگاههاي ايران، تيم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران در اصفهان و در ديداري که مهمان بود، مقابل هيئت هندبال اصفهان قرار گرفت که در پايان، تيم نفت و گاز گچساران توانست با ارائه يک بازي برتر و نتيجه قاطع 31 بر 16 پيروز ديدار شود.
در ديگر ديدار اين هفته، تيم هندبال بانوان تاسيسات دريايي در بهبهان، مقابل تيم بهمن اين شهر به ميدان رفت و موفق شد در ديداري که تيم برتر ميدان بود، با نتيجه قاطع 27 بر 17 تيم بهمن را مغلوب کند و با کسب امتياز کامل اين ديدار، به صدر جدول تکيه بزند.
شايان ذکر است، تيم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران با يک بازي کمتر و کسب 14 امتياز در رتبه سوم جدول قرار دارد.
مدير عامل نفت و گاز مسجدسليمان :
احداث 10 زمين چمن مصنوعي با هدف گسترش ورزش
مديرعامل شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان از احداث 10 قطعه زمين چمن مصنوعي در حوزه عملياتي اين شركت خبر داد.
قباد ناصري با توضيح بيشتر درباره اين خبر گفت: اين اقدام با هدف گسترش اماكن ورزشي و جذب نوجوانان و جوانان به سمت فعاليتهاي ورزشي و افزايش روحيه نشاط و شادابي در شهرهاي واقع در حوزه عملياتي اين شركت ايجاد ميشود.
طي اين اقدام كه با هدف عمل به مسئوليتهاي اجتماعي و فعاليتهاي عام المنفعه اين شركت صورت ميگيرد، تعداد 10 قطعه زمين چمن مصنوعي احداث ميشود و در اختيار مجموعههاي ورزشي اين شهرستانها قرار خواهد گرفت.
وي تصريح كرد: اين پروژه با برآورد 50 ميليارد ريال در مدت زمان 10 ماه از سوي همكاران اداره خدمات مهندسي شركت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان اجرا ميشود.
شركت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان، يكي از 5 شركت تابع شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب است كه در گسترهاي به وسعت 27 هزار كيلومتر مربع و حوزه جغرافيايي 13 شهرستان در زمينه توليد نفت، گاز و ميعانات گازي فعاليت ميكند.
درخشش فرزندان شناگر نفت
دو نفر از فرزندان کارکنان شركت پالايش نفت امام خميني (ره)شازند در مسابقات استاني، موفق به کسب عناوين قهرماني شدند.
حسين و رضا محمد طالبي، فرزندان محمد طالبي از كاركنان اداره مخابرات شركت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند که موفق شده بودند در مسابقات شناي قهرماني سراسري وزارت نفت، به ترتيب مقام اول و سوم را کسب کنند، اين بار در مسابقت قهرماني شنا، رده جوانان استان مركزي در رشتههاي پروانه و قورباغه شرکت کردند و موفق شدند با پيشي گرفتن از حريفان خود، به ترتيب مقام اول و دوم را کسب کنند و مدال طلا و نقره را بر گردن بياويزند.
صعود اکتشافي ها به آبشار سنگان
گروه کوهنوردي مديريت اکتشاف با هدف توسعه ورزش همگاني و نيز بحث ورزش سلامت محور طي برنامهاي به همت امورورزش و به همراه خانوادههاي خود، در يک کوهپيمايي زمستانه و در پيچ و خمهاي طبيعت زيباي زمستاني روستاي سنگان، واقع در 20 کيلومتري شمال غرب تهران، از ارتفاعات البرز مرکزي به ارتفاعات و آبشار سنگان صعود کردند.
همنورداني که در اين برنامه حضور داشتند، عبارتند از: غلامرضا تيموري، پارميس تيموري، شمسي مهري گل گلاب، محمدرضا توحيدلو، ليلا دارابي، امير دارابي، آتنا هوشمند، سيد فائزه موسويخواه، محسن مقصودلو، منصوره قنبرزاده، مه سيما احمدپور، حسن بادله، معصومه خراساني، محمدرضا خراساني، سميه محمدي، سپيده رستمي فرد، مريم اميري، الهام موسوي اوجاق، آزاده بيدهندي، نرگس عباسي و مسيب توسلي (سرپرستان)
فوتسال نفت در مربع قهرماني
تاسيسات نايب قهرمان شد،
حفاري چهارم
رقابتهاي ليگ برتر فوتسال باشگاههاي ايران در فصل 97-96 با نايب قهرماني تيم فوتسال تاسيسات دريايي و چهارمي تيم فوتسال شرکت ملي حفاري اهواز به پايان رسيد.تيم فوتسال تاسيسات دريايي که هدايت آن را همچون سالهاي گذشته، وحيد شمسايي، آقاي گل جهان و کاپيتان سابق تيم ملي به عهده داشت، بعد از قهرماني در پايان نيم فصل نخست با يک افت مقطعي مواجه شد تا قهرماني از دست برود و در نهايت در پايان رقابتها به عنوان نايب قهرماني بسنده کند. تيم فوتسال شرکت ملي حفاري اهواز را هم کياوش علاسوند هدايت مي کرد که موفق شد در فصلي پر فراز نشيب، در نهايت تيمش را به رتبه چهارم برساند و در زمره مدعيان قرار بگيرد.در هفته پاياني و بيست و ششم اين رقابتها هر دوتيم تاسيسات دريايي و ملي حفاري اهواز، رقيبان خود را شکست دادند تا فصل را با پيروزي تمام کرده باشند.
فرش آرا 1 - 2 تاسيسات دريايي
جشن نايب قهرماني در روز پاياني
تيم فوتسال تاسيسات دريايي در هفته پاياني ليگ برتر فوتسال باشگاههاي ايران در مشهد، مهمان تيم فرش آرا بود که موفق شد درديداري نزديک و سخت، حريف مشهدي خود را با نتيجه 2بر يک شکست دهد تا هم فصل را با پيروزي تمام کرده باشد و هم از مشهد دست پر به خانه برگردد. گلهاي تاسيسات دريايي را در اين ديدار، بهروز جعفري به ثمر رساند.تاسيسات با اين پيروزي 59 امتيازي و با حضور در رتبه دوم، نايب قهرمان شد.
ملي حفاري اهواز 7 -3 گيتي پسند
جشنواره گل در خانه
تيم فوتسال ملي حفاري اهواز در هفته پاياني ليگ برتر فوتسال باشگاههاي ايران در خانه، ميزبان تيم فوتسال گيتي پسند اصفهان بود که موفق شد اين تيم اصفهاني را در ديداري که بسيار خوب بازي کرد و حاکم توپ و ميدان بود، با نتيجه پرگل 7 بر 3 شکست دهد. پيمان حفيظي (3 گل)، شهاب طالبي، عليرضا رفيعي و فرهاد توکلي(2 گل) براي ملي حفاري در اين ديدار گلزني کردند.
ملي حفاري با اين پيروزي 46 امتيازي شد و با عنوان چهارمي، به کار خود در ليگ برتر پايان داد.
نفت آبادان 1 - 1 پارس جنوبي جم
تقسيم امتيازها در دربي نفتي ها
دو تيم فوتبال ليگ برتري نفت آبادان و پارس جنوبي جم در دربي نفتيها به مصاف هم رفتند که بعد از 90 دقيقه، اين ديدار حساس برنده نداشت و دوتيم امتيازها را بين خود تقسيم کردند.
تيم فوتبال نفت آبادان در هفته نوزدهم ليگ برتر فوتبال باشگاههاي ايران در خانه و ورزشگاه تختي آبادان و در حضور تماشاگران پر شور آباداني، ميزبان تيم فوتبال پارس جنوبي جم، ديگر نماينده نفتيها در اين رقابتها بود.شاگردان فراز کمالوند به واسطه ميزباني بازي را بهتر از حريف خود شروع کردند، ولي روي يک غافلگيري در همان دقايق ابتدايي، دروازه خود را باز شده ديدند تا از پارس جنوبي در خانه عقب بيفتند.
در ادامه نفتيهاي آبادان براي فرار از شکست خانگي در دربي نفتيها تلاش فراواني کردند و در مقابل پارس جنوبي جم هم با اداره بازي به دنبال حفظ نتيجه بود تا دست پر به جم برگردد. اما در نهايت نفت آبادان در دقايق پاياني توانست گل خورده را جبران کند تا ضمن فرار از شکست خانگي، دربي نفتيها با تساوي به پايان برسد.
روح الله سيف الهي در دقيقه 15 براي پارس جنوبي جم و آگستو سزار در دقيقه 87 براي نفت آبادان گلزني کردند.
نفت آبادان و پارس جنوبي جم، بعد از تقسيم امتيازها در دربي نفتيها، جايگاه خود را در جدول حفظ کردند. به اين ترتيب که نفت آبادان با 25 امتياز در رتبه نهم باقي ماند و تيم پارس جنوبي جم هم با 33 امتياز همچنان جايگاه سوم خود را حفظ کرد.
صعود کارکنان پخش منطقه يزد به قله شيرکوه يزد
دونفر از همکاران کوهنورد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه يزد همزمان با اولين برف زمستاني به قله شيرکوه يزد صعود کردند.
حيدريان زاده و باغشاهي که از کارکنان کوهنورد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه يزد هستند باهدف توسعه ورزش همگاني و تشويق و ترغيب ساير کارکنان به ورزش کوهنوردي طي برنامه اي و همزمان با اولين برف زمستاني در منطقه يزد، موفق شدند به قله 4075متري شيرکوه يزد صعود کرده و علاوه بر اين صعود، تمثال سردار سليماني را در قله شير کوه به اهتزاز درآورند.
سوپر ليگ A بسکتبال بانوان
پالايش نفت آبادان، برنده دربي نفتيها
ديدارهاي پاياني دور برگشت سوپر ليگ A بسکتبال بانوان ايران، با پيروزي تيم بسکتبال بانوان پالايش نفت آبادان، مقابل گاز تهران به پايان رسيد و تکليف ردهبندي و مسابقات پلي آف مشخص شد. تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان در ديداري سخت و حساس به مصاف رقيب ديرينه و سنتي خود رفت که موفق شد با ارائه يک بازي خوب و برتر با نتيجه 81 - 64 گاز تهران را مغلوب کند تا ضمن برنده شدن در دربي نفتيها، شکست در ديدار دور رفت را هم جبران کرده باشد.با پايان ديدارها، پرونده دور برگشت رقابتهاي سوپر ليگ A بسکتبال بانوان بسته شد تا از 6 بهمنماه مسابقات پلي آف برگزار شود. گروه بهمن، پالايش نفت آبادان، گاز تهران، هيئت بسکتبال اصفهان، ساسان کرمان، هيئت بسکتبال خراسان و شهرداري تبريز به ترتيب عناوين اول تا هفتم را کسب کردند و از 6 بهمنماه در مسابقات پلي آف، رقابتهاي خود را پيگيري خواهند کرد.
خشکي پوست و 4 وضعيت جدي پزشکي!
اگر لايه اپيدرم پوست، خشک و خارشدار باقي بماند و با استفاده از لوسيونها برطرف نشود، نشان دهنده ابتلا به مشکلات جدي سلامت است. اگر خشکي پوست ادامه دار بود، با پزشک خود براي تشخيص اين 4 مشکل حتما مشورت کنيد:
بيماري کليوي: بسياري از افراد مبتلا به بيماري کليوي از وجود آن بي اطلاعند، در حالي که نشانههايي مانند خستگي، مشکل در تمرکز يا خواب، افزايش ادرار، پف کردگي و ... را تجربه ميکنند. خارش و خشکي پوست نيز زماني اتفاق ميافتد که کليهها ديگر قادر به حفظ تعادل مواد معدني و مواد مغذي موجود در خود نيستند. بيماران مبتلا به نارسايي مزمن کليه، پوست خشکي دارند که گاهي اوقات ممکن است همراه با پوسته باشد. کوچک شدن اندازه غدد عرق در اين بيماران ممکن است در ايجاد اين مشکل دخالت داشته باشد؛ گرچه مصرف مقادير بالاي داروهاي مدر (ادرارآور) در اين بيماري نيز يک عامل تشديد کننده خشکي پوست است. کرمهاي مرطوب کننده در افرادي که پوست خشک دارند، ممکن است سبب تسکين خارش شود. در طولاني مدت، تنها پيوند کليه ميتواند باعث تسکين دائمي اين عارضه ناراحت کننده در اين بيماران شود.
سرطان پوست: ضخامت و خشکي پوست که در نهايت باعث خونريزي ميشود، ميتواند نشانهاي از ابتلا به سرطان سلول سنگفرشي باشد؛ يعني دومين فرم رايج سرطان پوست. اين سرطان خود را با زگيل يا زخمهاي باز نيز نشان ميدهد. سرطان سلول سنگفرشي بر اثر قرارگيري طولاني مدت در معرض اشعه يو وي آفتاب ايجاد ميشود و براحتي قابل درمان است. بندرت ديده شده که اين نوع سرطان بد شکل و کشنده باشد.
ديابت: يکي از تظاهرات بيماري ديابت، تظاهرات پوستي است. هنگامي که سطح قند خون شما بيش از حد بالا ميرود، بدن دچار کم آبي ميشود. ديابت همچنين باعث تغيير در فرايند تعريق معمول و کاهش رطوبت پوست ميشود. خشکي و ترک پوست و آسيب پذيري آن در برابر باکتريها و عفونتها از عوارض شايع ديابت است. استفاده از نرم کنندهها در فصول خشک سال، استفاده از دستگاه بخور در منزل، پرهيز از حمام و دوش گرفتن با آب بسيار گرم و در نهايت مراجعه به پزشک در بيماران ديابتي که از عوارض پوستي رنج ميبرند، ضروري است.
کم کاري غده تيروييد: هنگامي که سطح هورمون تيروييد بيش از حد پايين ميآيد، علائمي مانند کاهش متابوليسم، احساس سردي، فراموشي، افسردگي و يبوست ظاهر ميشوند. هورمونهاي تيروييد نقش مهمي در سلامت سلولهاي جديد پوست دارند. اگر کم کاري غده تيروييد براي مدت طولاني ادامه داشته باشد، تاثير خاصي را روي پوست و موي فرد به جا ميگذارد، مانند خشک شدن، ريزش، بد رنگ شدن و از بين رفتن جلاي موها؛ البته اين عوارض بر پوست نيز قابل مشاهده هستند که از مهمترين آنها ميتوان به پوسته پوسته شدن و خشک شدن پوست اشاره کرد. در کم کاري تيروييد با استفاده از داروي لووتيروکسين به تدريج مشکل پوسته پوسته شدن، زبري و خشکي پوست و همچنين ريزش مو و تنک شدن آن برطرف خواهد شد و جاي نگراني نخواهد بود.
شما در اين موارد، هيچ توضيحي به کسي بدهکار نيستيد
خيلي از انتخابهاي ما در زندگي، از کاري که ميخواهيم انجام دهيم، گرفته تا آدمهايي که با آنها رفتوآمد ميکنيم، نظرات متفاوتي را در اطرافيانمان ايجاد ميکند. ممکن است احساس کنيد که بايد به آنها پاسخ دهيد؛ اما واقعيت اين است که خيلي چيزهاي مربوط به شما به ديگران هيچ ارتباطي ندارد و شما درموارد زير، هيچ توضيحي به کسي بدهکار نيستيد؛ هرچند خودتان فکر ميکنيد که هستيد.
به خاطر اولويت هاي زندگي تان به کسي توضيحي بدهکار نيستيد
درمورد چيزهايي که باعث آرامش و شادي در زندگي شما و عزيزانتان ميشود، ايدههايي داريد که بايد اولويت اصلي شما باشد.
به خاطر نياز به زماني براي تنها بودن، به کسي توضيحي بدهکار نيستيد.
وقتي احساس ميکنيد که نياز به تنهايي داريد و ميخواهيد برنامههايي را لغو کنيد، ممکن است نگران باشيد که در نظر ديگران بيادب يا گستاخ ديده شويد؛ اما بايد بدانيد که وقت گذاشتن براي خود، مسئلهاي کاملاً طبيعي و لازم است که بيشتر آدمها بايد آن را تجربه کنند. وقت تنهاييتان را با اعتماد به نفس بگذرانيد و به ديگران که در مورد شما چه فکري ميکنند، کار نداشته باشيد.
در برابر اعتقادات شخصي ديگران، گفتن جمله «موافقتان هستم» را به کسي بدهکار نيستيد.
اينکه کسي اعتقادات شخصي خود را با شور و هيجان بيان ميکند، به اين معني نيست که مجبوريد آنجا بنشينيد و همه نظراتش را تاييد کنيد.
به هر چيزي که ديگران ميگويند، پاسخ مثبت بدهکار نيستيد.
هر زمان که لازم است، حق داريد که «نه» بگوييد. درواقع موفقترين افراد دنيا کساني هستند که هنر «نه» گفتن را به هر چيزي که اولويت زندگيشان نيست، ياد گرفتهاند.
به خاطر وضعيت ظاهريتان، به کسي توضيحي بدهکار نيستيد
ممکن است لاغر، چاق، قدبلند يا کوتاه باشيد. ممکن است ظاهري زيبا يا خيلي ساده داشته باشيد. نيازي نيست که به خاطر ظاهرتان به کسي توضيح دهيد. وضعيت ظاهري شما مسئلهاي مربوط به خودتان است و نشاندهنده ارزش فردي شما نيست.
براي علايق غذاييتان به کسي توضيحي بدهکار نيستيد
خيلي از غذاها هستند که اصلاً دوست نداريد و اين به علايق چشايي و مسائل سلامت برميگردد. نيازي نيست که به کسي توضيح دهيد که چرا برخي غذاهاي خاص را دوست داريد. انتخابهاي غذايي شما به خودتان مربوط است.
به خاطر انتخابهايي که در زندگي شخصي و کاريتان داريد، به کسي توضيحي بدهکار نيستيد
گاهياوقات شرايط زندگي، مجبورتان ميکند که بين کار و زندگي شخصي، يکي را انتخاب کنيد، اين تصميم هميشه هم آسان نيست؛ چرا که گاهي مجبور ميشويد کارتان را انتخاب کنيد نه به اين دليل که توجهي به زندگي شخصيتان نداريد، بلکه کارتان طوري است که اگر آن را از دست بدهيد، ممکن است امنيت آيندهتان به خطر بيفتد. در هر حالت، براي اينکه کارتان را به زندگي شخصيتان ترجيح دادهايد (يا برعکس) به کسي توضيحي بدهکار نيستيد. مهم اين است که خودتان به اين تصميم، مطمئن باشيد.
وابستگي در كودكان
کودکان در سنين شش تا18 ماهگي بحران اضطراب جدايي را تجربه ميکنند. در اين سن بنابر خلق و خوي كودك ميبينيم که به طور مرتب به مادر خود ميچسبد، به طوري كه در بعضي كودكان، ديده شده که وقتي مادر دستشويي ميرود، كودك گريان و ترسان از جدايي مادر، پشت در دستشويي ميايستد. اين وابستگي تا زماني که کودک يك سال و نيمه شود، طبيعي است. به همين دليل در اين سن، كودك توانايي جدايي از مادر را ندارد و بهتر است در كنار مادر خود بزرگ شود. بعد از 18 ماهگي رشد مغز كودك وارد مرحلهاي ميشود كه توانايي به خاطر آوردن چهره مادر را در نبود او دارد.
روش جدا كردن كودك از مادر
قايم موشك بازي، يكي از بهترين بازيهاي جهاني براي كودك است. در اين بازي كودك ياد ميگيرد که نديدن مادر، دليل بر نبود او نيست. تا يكسالگي بازي دالي موشه و بعد از آن قايم موشك بازي را بارها و بارها در روز با کودک خود انجام دهيد. كودك از 18 ماهگي، توانايي برقراري ارتباط با كودك هم سن خود را پيدا ميکند. بنابراين او را به پارك يا محيطهاي تفريحي ببريد تا با همسالان خود بازي كند. در دفعه اول سعي کنيد که کودک تنها با يک همسال بازي کند و مراقب باشيد که كودك در هنگام بازي، همبازي خود را كتك نزند و گاز نگيرد تا تجربه اول او از بازي با يک کودک ديگر، برايش دلپذير باشد. به مرور ميتوانيد همبازي فرزندتان را اضافه كنيد.
كودك را بعد از 18 ماهگي به مدت كوتاه كنار مادربزرگ، خاله و يا دوستي كه با فرزندتان رابطه نزديك دارد، بگذاريد و كم كم زمان ماندن كنار آنها را افزايش دهيد.
كودك را به محل بازي يا مهد ببريد و اجازه دهيد که تجربه دلپذيري از دنياي بيرون داشته باشد.
خوابيدن كودك در رختخواب مادر باعث ايجاد وابستگي اعتياد گونه او به مادر خواهد شد. وقت خواب دست يا موي خود را در اختيار كودك نگذاريد و به او بگوييد که بايد در رختخواب خود بخوابد.
شير خوردن كودك تا 18 ماهگي ميتواند باعث ايجاد شخصيتي وابسته در او شود.
مادري كه مجبور به ترك كودك خود زودتر از 18 ماهگي است، بهتر است که شخصي را قبل از 6 ماهگي وارد زندگي كودك كند و اين فرد تا 18 ماهگي در زندگي او بماند. زماني که كنار كودك قرار ميگيريد، سعي نكنيد نبود خود را با محبت مضاعف جبران كنيد، چون وابستگي كودك بيشتر ميشود و آسيب جدايي عميقتر خواهد بود.
بعد از دو سالگي كه كودك اضطراب جدايياش درمان ميشود، ميتواند به مهد برود، اما بهترين زمان براي شروع مهد از 5/2 تا 3 سالگي است.
ليلا دوباره قسمت ابن السلام شد
عشق بزرگم آه چه آسان حرام شد
مي شد بدانم كه اينكه خط سر نوشت من
از دفتـر كـدام شب بستـه وام شد ؟
اول دلــم فراق تو را سرسري گرفت
و آن زخم كوچک دلم آخر جذام شد
شعر من از قبيله خونست خون من ،
فـواره از دلم زد و آمد كلام شد
ما خون تازه در تن عشقيم و عشق را
شعر من و شكوه تو ، رمز الدوام شد
بعد از تو باز عاشقـي و باز ... آه نه !
اين داستان به نام تو اينجا تمام شد
بيتو به سامان نرسم ، اي سر و سامان همه تو
اي به تو زنده همه من ، اي به تنم جان همه تو
من همه تو ، تو همه من ، او همه تو ، ما همه تو
هرکه و هرکس همه تو ، اي همه تو ، آن همه تو
من که به درياش زدم تا چه کني با دل من
تخت تو و ورطه تو ساحل و طوفان همه تو
اي همه دستان ز تو و مستي مستان ز تو هم
رمز نيستان همه تو ، راز نيستان همه تو
شور تو آواز تويي ، بلخ تو شيراز تويي
جاذبهي شعر تو ، جوهر عرفان همه تو
همتي اي دوست که اين دانه ز خود سر بکشد
اي همه خورشيد تو و خاک تو ،باران همه تو
زندگي عزيز
بعضي آدمها انگار هميشه اشتباهياند. چطور بگويم؟ منظورم اين است که عدهاي هستند که انگار همه چيز عليه آنهاست، سه بار ضربه ميخورند، بيست بار ضربه ميخورند و عاقبت به نتيجه دلخواهشان ميرسند.
در سالهاي اول زندگي، اشتباهاتي از آنها سرميزند، مثل خيس کردن شلوارشان در کلاس دوم دبستان و بعد در شهر ديگري مثل يکي از شهرهاي ما به زندگي شان ادامه ميدهند، جايي که همه چيز فراموش ميشود. آنها سعي ميکنند طوري زندگي کنند که خودشان را آدمهاي صميمي و خوشگذراني نشان دهند و ادعا ميکنند هيچ جاي دنيا نميتوانستند شهري مثل اين، براي زندگي شان پيدا کنند.
آليس مونرو
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات