به وزارت نفت برای افزایش تولید گاز، بنزین و گازوییل تبریک میگویم
مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت حرفهای و غیرسیاسی است
منطقه 4 عملیات انتقال گاز خودکفاتر از همیشه
برای عبور از فصل سرد آمادهایم
گذشتهای درخشان و آیندهای روشن
پاکسازی اتاقکها در محیطهای خطرناک
اوپک پلاس در آستانه تصمیمی سرنوشتساز
افتتاح خط لوله انتقال نفت کلاستر شادگان به مارون 3
ابلاغ اجرای بیش از 700پروژه مسؤولیت اجتماعی درسال 1400
بایدها و نبایدهای نگهداری از کتاب
همقسم شدهایم تا به لیگ دسته اول صعود کنیم
یکهتازی یکهتازی ملی حفاری در صدر جدول
[1]شیوه هایی برای همراهی با بچه بدغذا
هدف آیندهام کارآفرینی زنجیرهای است
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با بیان اینکه خط لوله انتقال نفت گوره تا جاسک به طول یک هزار کیلومتر در همین دولت به بهره برداری می رسد، گفت: به وزارت نفت به خاطر اجرای این کار استراتژیک و همچنین افزایش تولید گاز، بنزین و گازوییل تبریک می گویم. به گزارش شانا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حسن روحانی روز چهارشنبه، ۲۲ بهمن ماه در سخنانی به مناسبت سالروز پیروزی انقلاب اسلامی گفت: امسال در حالی سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را جشن می گیریم که ملت ما بعد از سه سال مقاومت در برابر تحریم و جنگ اقتصادی در حال پیروزی است. وی با اشاره به اینکه از سال ۹۷ تا امروز مردم ایران درگیر یک جنگ اقتصادی هستند، تصریح کرد: در آن جنگ تحمیلی نظامی به پیروزی بزرگ رسیدیم، در این جنگ اقتصادی هم به حول و قوه الهی پیروز خواهیم شد و پایان شب ظلمانی و طلوع صبح صادق برای همه آگاهان مشهود است. رئیس جمهوری با بیان اینکه ما امروز در برابر ملت سرافرازیم که به وعده هایی که دادیم در چهار و نیم سال اول خود به خوبی عمل کردیم، افزود: ۸ سال دولت تدبیر و امید را باید به سه بخش تقسیم کنیم؛ از سال ۹۲ تا ۹۶ به مدت چهار و نیم سال دوران ثبات، رشد و پیشرفت کشور بود، از سال ۹۷ تا پایان ۹۹ جنگ تحمیلی اقتصادی سه ساله و ۶ ماهه پایان دولت که آن را باید دوران بازآفرینی بنامیم.
روحانی با بیان اینکه تنها دولتی که بعد از جنگ تحمیلی ۸ ساله کار خود را با رکود وتورم آغاز کرد، دولت تدبیر و امید در سال ۹۲ بوده است، تصریح کرد: این دولت کار خود را در شرایطی آغاز کرد که با تورم ۴۰ درصدی و رشد اقتصادی منفی ۷.۶ درصدی یعنی رکود کامل روبه رو بودیم. وی تصریح کرد: این دولت در طول چهار و نیم سال نخست فعالیت خود با تلاش های انجام شده در کنار مردم به گونه ای عمل کرد که میانگین تورم ۱۰.۲ درصد بوده است که در تاریخ کشور چنین رقمی را برای تورم سراغ نداریم. البته در دو سال ۹۵ و ۹۶ و حتی ماه های اولیه سال ۹۷ که جنگ اقتصادی علیه ایران آغاز شد نیز تورم تک رقمی بوده است که در تاریخ کشور بی سابقه است.
رئیس جمهوری به درآمدهای نفتی ایران اشاره کرد و گفت: مردم عزیز ما بدانند صادرات نفتی ما در سال ۸۹، ۹۰ میلیارد دلار و در سال ۱۳۹۰ حدود ۱۱۹ میلیارد دلار بوده است. در این دولت در سال ۹۴ به خاطر فشاری که بر ما وارد آمد، کل درآمد نفتی ما ۳۱ میلیارد دلار بود. در بدترین شرایط دولت قبل در سال ۹۱، درآمد نفتی ۶۸ میلیارد دلار بوده و در بهترین شرایط این دولت یعنی در سال ۹۶ درآمد ما ۶۵ میلیارد دلار بوده است. بهترین سال ما از بدترین سال آنها کمتر بوده است. روحانی تصریح کرد: در عین حال ما یک افتخار بزرگ ۶۰ ساله داریم. ۶۰ سال پیش در ایران صادرات غیرنفتی بر واردات در زمان دولت دکتر مصدق پیش گرفت و در این دولت تکرار شد، سال هایی که صادرات غیرنفتی بر واردات پیش گرفت.
وی با بیان اینکه در یک سال اخیر فشارهای بی سابقه و مضاعفی بر دوش مردم ایران قرار داشته است، گفت: در یک سال گذشته در کنار تحریم سخت و جنگ اقتصادی ما با پاندمی ویروس عالم گیر کرونا روبه رو شدیم و به خاطر بسته شدن مرزها در ماه های نخستین شیوع ویروس کرونا صادرات غیرنفتی ما تقریبا متوقف شده بود. رئیس جمهوری در ادامه از تحریم، کرونا، فشار روانی و جنگ روانی و تهدیدهای نظامی به عنوان چهار عاملی که در یک سال گذشته مردم ایران را تهدید کرده است نام برد و گفت: مردم ایران مقاوم ایستادند و امروز بحمدالله در شرایط بهتری نسبت به پارسال قرار داریم. روحانی با بیان اینکه دوران تحریم حداکثری و جنگ اقتصادی تمام شده است، گفت: امروز همه فهمیده اند که فشار حداکثری شکست خورده و من در مقابل مردم به خاطر مقاومت شان و ذهن آگاه شان در مقابل رسانه های بیگانه سر تعظیم فرود می آورم. وی با بیان اینکه روزهای پایانی این دولت نیز با بزرگ ترین طرح ها و پروژه ها ادامه خواهد یافت، اعلام کرد: استراتژیک ترین طرح انرژی تاریخ ایران خط نفت لوله از گوره تا جاسک در ماه های آینده افتتاح خواهد شد، این خط لوله هزار کیلومتر است که تمام کارهای آن از تمام تلمبه خانه ها، لوله ها و از همه طراحی ها به دست ایرانیان عزیز صورت گرفته است. روحانی با بیان اینکه با ریل گذاری های این دولت به خصوص در نفت، گاز و پتروشیمی ما سال های بهتری خواهیم داشت، گفت: این دولت ارزش بخش پتروشیمی را از ۱۱ میلیارد دلار به ۲۵ میلیارد دلار رسانید و تولید محصولات پتروشیمی را از ۵۶ میلیون تن به ۱۰۰ میلیون تن خواهیم رساند. در زمینه تحول نفت و گاز، به همان اندازه که مصرف کردیم کشف کردیم و در حوزه گاز ما هر چه مصرف کردیم ۷ برابر کشف کردیم.
وی گفت: از مردم ایران در این ایام جشن ملی می خواهم که اگر در طول این ۷ سال و نیم در بخش هایی از اداره کشور آنچنان که شایسته ملت ایران بوده کارهایی صورت نگرفته طلب عفو می کنم و به مردم می گویم اگر توطئه خارجی آمریکا و ارتجاع منطقه و جنگ تحمیلی نبود، امروز کشور در شرایط بهتری بود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه:
رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره اصلاحیه لایحه بودجه گفت: در این بودجه نه تنها مقدار فروش نفت را افزایش ندادیم، بلکه منابع درآمدی جدیدی را از محل های مناسب شناسایی کردیم و افزایش داده ایم.
به گزارش خبرنگار شانا، محمدباقر نوبخت در نشست علنی سه شنبه، ۲۸ بهمن ماه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه گفت: دولت پس از رأی مجلس به کلیات بودجه و رد آن، اصلاحات مدنظر نمایندگان را انجام داد.
وی به موارد اصلاحیه بودجه ۱۴۰۰ اشاره کرد و افزود: در این بودجه، ۳۵ هزار میلیارد تومان از حجم فروش اوراق کاهش یافته است، به نوعی ضمن کاهش هزینه ها، برای بهره مندی از منابع نیز در بخش فروش اوراق شاهد کاهش هستیم که یکی از ویژگی های بودجه به شمار می رود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: با توجه به تلاش های کمیسیون تلفیق مجلس، هماهنگی های مناسبی با وزیر امور اقتصاد و دارایی انجام شد و حداقل ۴۹ هزار میلیارد تومان منابع مالیاتی و سایر موارد افزایش یافت، به عبارتی نه تنها مقدار فروش نفت را افزایش ندادیم، بلکه منابع درآمدی جدیدی از محل های مناسب شناسایی شد و افزایش یافت.
نوبخت با بیان اینکه گرچه با ارجاع لایحه بودجه به دولت، فرصت ها محدود شد، اما آثار مثبتی در لایحه به همراه داشت، عنوان کرد: باید با همکاری و همدلی دولت و مجلس، سال ۱۴۰۰ را خوب آغاز کنیم. در واقع با این همدلی، هدفی را که بدخواهان در تلاش بودند با پایین آوردن آستانه تحمل مردم به دست بیاورند از بین خواهیم برد.
هیئت وزیران اعلام کرد:
هیئت وزیران در اجرای جزء (پ) بند (۳) ماده (۲) آیین نامه اجرایی بند (الف) تبصره (۱۴) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور، نرخ حق العمل جایگاه های فروش سی ان جی، نفت سفید و سوخت هوایی را تعیین کرد. به گزارش شانا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیئت دولت، هیئت وزیران در نشست ۲۶ بهمن ماه به پیشنهاد مشترک وزارتخانه های نفت و صنعت، معدن و تجارت (سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان) و سازمان برنامه و بودجه کشور، نرخ حق العمل جایگاه های عرضه سی ان جی، نفت سفید و سوخت هوایی (از ابتدای سال ۹۹) را تعیین کرد. بر این اساس، نرخ حق العمل جایگاه های عرضه سی ان جی، معادل مبلغ ۲۰۰ ریال در هر مترمکعب از حق العمل های تعیین شده، منوط به رعایت الزام های ایمنی، استانداردسازی و ضوابط فنی است که توسط شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران تهیه و به جایگاه ها ابلاغ می شود. همچنین نرخ حق العمل سوخت رسانی به هواپیماهای مشمول نرخ سوخت مصوب (یارانه ای) و نرخ حق العمل فروشندگی های نفت سفید با لحاظ مالیات بر ارزش افزوده خدمات آن جایگاه ها به ترتیب معادل نرخ حق العمل جایگاه های عرضه بنزین (یک هزار و ۲۵۰ ریال/ لیتر) و جایگاه های عرضه گازوئیل (۷۰۰ ریال/ لیتر) تعیین می شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره فروش محموله سوخت نفتکش توقیف شده ازسوی آمریکا گفت: ایران محموله ارسالی را فروخته بود و آمریکا نفت کشور دیگری را گرفته، این راهزنی آمریکا در آب های بین المللی بود که برای این کشور سبب شرمساری است. سعید خطیب زاده، روز دوشنبه، ۲۷ بهمن ماه در نشست خبری با بیان اینکه اگر طرف های مقابل در برجام به تعهدهای خود تا هفته نخست اسفندماه عمل نکنند، دولت موظف به توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی است، گفت: این اقدام به معنای توقف نظارت های فراپادمانی است و به معنای پایان نظارت ها نیست، در واقع ایران عضو پادمان و ان پی تی است، اما پروتکل الحاقی متوقف می شود. وی افزود: اکنون که با شما صحبت می کنم، دولت آمریکا درباره تحریم ها تفاوتی با دوران ترامپ نکرده است و این می تواند سبب شرم افرادی باشد که کارزار انتخاباتی خود را مبنی بر فاصله گرفتن از ترامپ پایه گذاشته بودند، اگر دیپلماسی اصلاح مسیر غلط باشد، ایران مطابق آنچه گفته، پاسخ مناسب را به این اصلاح سیاست ها خواهد داد. سخنگوی وزارت امور خارجه درباره فروش محموله توقیف شده از سوی آمریکا تصریح کرد: محموله های ارسالی فروخته شده و آمریکا محموله کشوری دیگر را گرفته بود، این راهزنی آمریکا در آب های بین المللی بود که برای این کشور سبب شرمساری است. خطیب زاده عنوان کرد: آنچه درباره یک نفتکش دیگر گفته می شود، این محموله برای دولت ایران نیست، بلکه برای بخش خصوصی بوده که این هم راهزنی است. این اتفاق در دولت بایدن است که قرار بود مسیر غلط گذشته را جبران کند. باید راهی اندیشید که هر شخصی به هر دلیلی نتواند راهزنی انجام دهد.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت:
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت گفت: نتایج آزمون ارزیابی کارکنان مدت موقت صنعت نفت در روزهای آینده اعلام می شود. به گزارش شرکت ملی نفت ایران، فرزین مینو با بیان اینکه برای ۳۴ هزار نفر از کارکنان قراردادی مدت موقت صنعت نفت آزمون ارزیابی برای توانمندسازی طراحی و برگزار شد، افزود: هدف از برگزاری این آزمون، تبدیل وضعیت کارکنان وی گفت: ارزیابی این تعداد از کارکنان از نظر بستر نرم افزاری و طراحی آزمون کار ساده ای نبود و در این مسیر همکاران ما در معاونت منابع انسانی وزارت نفت و مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت اقدام های متعددی را انجام دادند تا زیرساخت ها و ابزارهای سنجش آماده شود. معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت با بیان اینکه چند مهارت در دو نوبت و دو روز با توجه به شرایط کرونا به صورت آنلاین و هم زمان ارزیابی شد، اظهار کرد: این ارزیابی منتج به چند خروجی و تصمیم شد؛ بر این اساس بخشی از کارکنان اگر از یک میانگین به بالا نمره کسب کرده باشند مشمول تبدیل وضعیت به مدت معین می شوند؛ برخی کارکنان هم که در مشاغل اصلی و تخصصی که بیشتر در مناطق عملیاتی است فعالیت می کنند اگر موفق به کسب حداقل نمرات شوند، قراردادهایشان از یک سال به سه سال یا پنج سال تبدیل می شود، همچنین برای دیگر کارکنانی که در این دسته ها قرار نمی گیرند، نمایه توانمندی های فردی تشکیل می شود که بر اساس آن برای آنان دوره های آموزشی و توانمندسازی برگزار خواهد شد.
معاون نخست وزیر روسیه اعلام کرد که بازارهای جهانی نفت خام در مسیر احیاست. به گزارش شانا به نقل از خبرگزاری رویترز از مسکو، الکساندر نواک روز یکشنبه (۲۶ بهمن ماه) اعلام کرد که بازارهای جهانی نفت خام در مسیر بهبود است و قیمت این کالای راهبردی در سال جاری میلادی می تواند به طور میانگین ۴۵ تا ۶۰ دلار برای هر بشکه باشد. خبرگزاری های روسیه به نقل از نواک اعلام کردند که پیشرفت ساخت خط لوله انتقال گاز نورد استریم ۲، ۹۵ درصد بوده است و این خط لوله که گاز روسیه را به آلمان منتقل می کند با وجود فشارهای واشینگتن، تکمیل می شود.
کنسرسیوم مجری خط لوله گاز طبیعی نورد استریم- ۲ به رهبری روسیه ۱۸ بهمن ماه اعلام کرده بود که با وجود فشارهای واشینگتن، لوله گذاری این خط لوله را در آب های دانمارک ازسر گرفته است. ساخت این انشعاب که ظرفیت خط لوله کنونی انتقال گاز نورد استریم را دو برابر کرده و به سالانه ۱۱۰ میلیارد مترمکعب گاز رسانده است، در دسامبر سال ۲۰۱۹ به دلیل تحریم های واشنگتن متوقف شده بود.
آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد که روند بازگشت دوباره توازن به بازار تضعیف شده نفت در نیمه دوم امسال شتاب می گیرد.
به گزارش شانا به نقل از مؤسسه اطلاعات انرژی آی سی آی اس از لندن، آژانس بین المللی انرژی (IEA) روز پنجشنبه (۲۴ بهمن ماه) اعلام کرد که قیمت نفت خام به بالاترین سطح خود از زمان تضعیف اقتصاد جهانی در سه ماه دوم سال ۲۰۲۰ به دنبال شیوع ویروس همه گیری جهانی کرونا رسیده، با این وجود، بازگشت توان بین عرضه و تقاضا همچنان شکننده است.
با وجود اینکه آغاز برنامه های واکسیناسیون در بسیاری از کشورها خوشبینی سرمایه گذاران را به دنبال داشته است، خطرهای کاهشی همچنان اقتصاد جهانی را تهدید می کنند، این سرمایه گذاران معتقدند بهبود از نیمه دوم سال ۲۰۲۱ به طور جدی آغاز می شود. این نهاد افزود: ازسرگیری قرنطینه های دوباره، محدودیت های حرکتی شدید و واکسیناسیون به نسبت آهسته در اروپا، بهبود پیش بینی شده را تا نیمه دوم امسال به تعویق انداخته است. این نهاد مستقر در پاریس تلاش های کشورهای عضو ائتلاف سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) را در افزایش قیمت های نفت خام مؤثر نامیده است، این در حالی است که به اعتقاد این آژانس، تولیدکنندگان نفت در ایالات متحده و کانادا تولید نفت خام خود را افزایش داده اند و اکنون بسیاری از ضررهای ناشی از همه گیری کرونا را با افزایش تولید جبران می کنند. تولید بیشتر کشورهای غیر اوپک پلاس می تواند در محدود کردن افزایش قیمت نفت خام تأثیرگذار باشد. آژانس بین المللی انرژی برآورد تقاضای نفت خام خود در سال ۲۰۲۱ را کمی افزایش داد و اعلام کرد تقاضای نفت خام با افزایش ۲۰۰ هزار بشکه در روز به ۹۶ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز می رسد. این رقم هنوز هم به شدت کمتر از برآورد ۱۰۰ میلیون بشکه در روزی بود که در سال ۲۰۱۹ و پیش ازهمه گیری ویروس کرونا ثبت شد. تقاضای بالاتر به این معنا نیست که این نهاد انتظار رشد تقاضای بیشتری را دارد، این پیش بینی روزانه ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه بیشتر از سال ۲۰۲۰ است، زیرا ذخیره سازی نفت جهانی بالا است و شکنندگی توازن دوباره این نهاد را تأیید می کند. این آژانس انتظار دارد که حداقل تا نیمه دوم سال ۲۰۲۱ ذخیره سازی نفت خام قابل توجه باشد و فقط در این صورت است که کشورهای ائتلاف اوپک پلاس تغییر راهبرد خود برای کاهش عرضه و افزایش قیمت ها را در نظر می گیرند.
وزیر نفت تاکید کرد :
بیژن زنگنه، وزیر نفت در آیین اعطای گواهینامه های صلاحیت حرفه ای مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با تأکید بر اینکه توسعه محصول انسان های توسعه یافته است، نقش مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت را در پرورش مدیران توسعه یافته حائز اهمیت خواند و گفت: رویکرد این مرکز همواره باید کاملاً حرفه ای و غیرسیاسی باشد.
به گزارش شانا، زنگنه گفت: نه فقط در موضوع سازمان های دولتی یا کارهای اداری، بلکه در سطح کلان تر به این باور رسیده ام که توسعه محصول انسان های توسعه یافته است؛ بدون وجود انسان های توسعه یافته، نه اینکه پالایشگاه یا پتروشیمی ساخته نشود یا خط لوله کشیده نشود، بلکه توسعه حاصل نمی شود. وی با بیان اینکه توسعه مفهوم جامعی است که مسائل اخلاقی، معنوی و مادی را در برمی گیرد، اخلاق حرفه ای را جزو لاینفک یک زندگی توسعه یافته خواند و افزود: در هر قسمتی که پیشرفت کردیم، انسان های توسعه یافته ای حضور داشته اند و آنجا که پیشرفت نکردیم فاقد انسان های توسعه یافته بوده ایم.
زنگنه با بیان اینکه شکل گیری و فعالیت مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت کار مهم و بزرگی است، ادامه داد: تأکید می کنم که این مرکز همواره باید 100 درصد حرفه ای و غیرسیاسی باشد. مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت برای خدمت به صنعت نفت تشکیل شده است، نه خدمت به افکار سیاسی مدیران. وی گفت: تعداد مدیران سیاسی در تمام کشورهای جهان محدود است و احراز صلاحیت سیاسی در رده افرادی مانند وزرا شرط است و در سطوح پایین تر باید صلاحیت حرفه ای افراد ملاک قرار گیرد. وزیر نفت بر بهره مندی از ظرفیت های مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت برای تحقق جوانگرایی در صنعت نفت نیز تأکید کرد و افزود: اینکه برخورداری از گواهینامه صلاحیت حرفه ای جایگزین شرایط عادی در احراز مشاغل شده، تغییر پارادایم مهمی است.
وزیر نفت با بیان اینکه نباید عزل و نصب ها بر مبنای مدرک تحصیلی باشد، ادامه داد: این موضوع برای زمانی که انگلیسی ها اینجا بودند کاربرد داشت که تعداد دارندگان مدرک تحصیلی قابل توجه نبود، اما در حال حاضر می بینیم بعضاً ارتقای مدرک تحصیلی، نگرش فرد نسبت به مسائل، یا سطح توانمندی های وی را تغییر نمی دهد، در حالی که امکان ارتقای مهارت های فردی با برگزاری چند دوره آموزشی وجود دارد. زنگنه گفت: به طور نمونه، یک نفر که دکترا دارد و استاد تمام دانشگاه است، اگر گواهینامه رانندگی نداشته باشد، نمی تواند پشت فرمان خودرو بنشیند، یعنی برای رانندگی نیاز به گواهینامه مرتبط شرط است نه مدرک تحصیلی؛ آن وقت هدایت تأسیسات یا یک بنگاه عظیم مدرک حرفه ای نمی خواهد؟ وی با بیان اینکه برای تعیین صلاحیت پیمانکار و مشاور روش هایی وجود دارد، اما برای مدیران پروژه ها ارزیابی صلاحیت صورت نمی گرفته است، گفت: بنابراین اعطای گواهینامه های صلاحیت حرفه ای برای حرفه های مختلف از جمله مدیریت پروژه، اچ اس ای، فرماندهان صحنه، مدیریت مالی و... مدنظر قرار گرفت و خوشبختانه تنوع این حرفه ها در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت رو به افزایش است. وزیر نفت با بیان اینکه مردادماه ۹۴ تأسیس مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت ابلاغ شد و امروز صاحب مرکزی هستیم که می توانیم به آن اتکا کنیم، عنوان کرد: نکته مهم این است که در ارزیابی های اولیه مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، نیروی انسانی و در نتیجه قضاوت های شخصی دخیل نیست.
زنگنه، سلامت روان مدیران و کارمندان را بسیار مهم عنوان کرد و گفت: به طور مثال، برخی توانایی کار جمعی ندارند، یا برخی نسبت به همه مسائل، نگرشی منفی دارند. این موارد که شاید در ظاهر مهم به نظر نرسد، می تواند روند انجام کارها را مختل کند. وی در بخش دیگری از صحبت های خود، به برگزاری دوره هایی برای اعضای کمیسیون مناقصات شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت اشاره کرد و گفت: بررسی های ما نشان می داد حدود ۸۰ درصد افرادی که درگیر فرآیندهای مربوط به مناقصات هستند، نسبت به اطلاعات اولیه و مقررات مناقصات اشراف کافی ندارند؛ موضوعی که به طور طبیعی می توانست منشأ بسیاری از مشکلات در سیر مناقصات باشد. وزیر نفت آموزش و ارتقای منشی ها، رؤسای دفاتر و دستیاران مدیران ارشد را نیز که از جمله حرفه های تعریف شده در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت است، حائز اهمیت خواند و گفت: برای تبدیل وضعیت قراردادهای کارکنان مدت موقت صنعت نفت به مدت معین نیز ارزیابی های مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت ملاک قرار گرفته است. زنگنه در پایان از زحمات برخی مدیران ارشد پیشین نفت که با انتقال تجارب خود به مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت کمک می کنند، مدیران فعلی و پیشین این مرکز و همچنین دستیار ارشد خود قدردانی کرد.
فرزین مینو، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت، هدف و در عین حال دستاورد اصلی شکل گیری مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت را تغییر پارادایم از مدرک گرایی به حرفه ای گرایی عنوان کرد و گفت: امروز در مجموعه صنعت نفت، ارزیابی ها برای جذب، توسعه، ارتقا و تشویق افراد بر مبنای ابزارهای این مرکز صورت می گیرد.
مینو نیز در آیین اعطای گواهینامه های مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به منتخبان افزود: پیش از ایجاد مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، ارزیابی ها در این صنعت بر مبنای قضاوت های شخصی بود، در حالی که با ایجاد این مرکز، شایستگی ها و توانمندی های فردی به معیارهای اصلی ارزیابی تبدیل شده است و امروز در مجموعه صنعت نفت، ارزیابی ها برای جذب، توسعه، ارتقا و تشویق افراد بر مبنای ابزارهای مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت صورت می گیرد.
مینو با بیان اینکه تنها مدرک تحصیلی برای احراز شغل کافی نیست، گفت: این تفکر که هرچه مدرک تحصیلی بالاتر باشد، توانمندی و شایستگی برای انجام مشاغل رده بالا بیشتر است، آغاز اشتباهی است، چراکه باید شایستگی های حرفه ای ملاک قرار گیرد. شایستگی، ترکیبی از دانش، مهارت و توانمندی است و با اتکا به مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، امروز به جای آموزش صرف، به سمت توسعه مهارت و شایستگی در حرکتیم. وی تصمیم وزیر نفت برای راه اندازی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت را تصمیمی جسورانه خواند و گفت: تغییر پارادایم مدرک گرایی به حرفه ای گرایی کار ساده ای در کشور نیست.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت ادامه داد: هم اکنون ابزارهای صنعت نفت برای توسعه افراد از مکانیسم های کلاسیک آموزشی و کلاس صرف استاد - شاگردی فاصله گرفته و به سمت توسعه مهارت با مکانیسم های جدید آموزشی، الکترونیکی و دستیاری حرکت کرده است. مینو با بیان اینکه می توان با صراحت گفت در مجموعه صنعت نفت، تغییر نگاه در حوزه منابع انسانی ایجاد شده است، یادآور شد: اگر این تغییر نگاه به کل کشور تعمیم یابد، آثار آن را می توان در ارتقای سطح شایستگی های شغلی شاهد بود. وی با تأکید بر اهمیت میزان توانمندی، قدرت تصمیم گیری و حل مسئله، رفتارهای فردی، توانمندی های ذهنی و ویژگی های روان شناسی افراد علاوه بر معیارهایی مانند مدرک تحصیلی یا سابقه اشتغال، گفت: فرد گواهینامه گیرنده، علاوه بر مدرک تحصیلی مرتبط و تجربه کار به عنوان شرایط احراز سنتی مشاغل در صنعت نفت، دارای مجموعه ای از شایستگی ها و توانمندی ها است که پیش از این در مجموعه صنعت نفت مورد سنجش قرار نمی گرفته است.
علی بیاتی، مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت نیز در آیین اعطای گواهینامه های صلاحیت حرفه ای مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، با اشاره به روند فرآیندهای کاری این مرکز از مرحله شناسایی استعدادها و ارزیابی توانمندی ها تا آموزش و توسعه افراد و اعطای گواهینامه صلاحیت حرفه ای، گفت: عملکرد افراد منتخب، پس از دریافت گواهینامه نیز پایش می شود و نتایج این پایش، ملاک تصمیم گیری برای تمدید یا ابطال گواهینامه در آینده خواهد بود.
بیاتی با بیان اینکه این مرکز در سال ۹۴ با دوراندیشی وزیر نفت تشکیل شد، به اهداف اصلی راه اندازی آن اشاره و عنوان کرد: در این مرکز به دنبال شناسایی استعدادها در حرفه های مختلف و پرورش نسلی نو از مدیران هستیم تا به ویژه در آینده که تعداد زیادی از مدیران صنعت نفت بازنشسته می شوند، از ایجاد شکاف نسلی میان مدیران جلوگیری شود و ناگزیر نباشیم با فانوس به دنبال مدیر بگردیم. وی تصریح کرد: به این منظور، مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت نسبت به تعریف گواهینامه صلاحیت حرفه ای اقدام کرد که بر مبنای آن، بررسی می شود چه سطحی از مسئولیت ها در حرفه های مختلف نیاز است و چه افراد با چه توانمندی ها و قابلیت هایی می توانند عهده دار سمت های مختلف باشند. به این ترتیب برای هر حرفه، یک هرم شایستگی و برای هر فرد، یک نقشه راه یادگیری تعریف می شود. مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت گفت: مرکز توسعه به طور معمول در حرفه های متعدد فراخوان می دهد تا ارزیابی به نحوی درست و منسجم انجام شود. ابتدا توانمندی های کاری ارزیابی می شود و در مرحله بعد شایستگی های رفتاری، سرانجام نیز با برگزاری آزمون های دانشی و تخصصی، افراد توانمند شناسایی می شوند که ممکن است فرآیند ارزیابی حتی تا دو سال به طول انجامد. بیاتی با طرح این پرسش که آیا پس از دریافت گواهینامه، افراد به حال خود رها می شوند؟ عنوان کرد: عملکرد افرادی که گواهینامه صلاحیت حرفه ای دریافت می کنند، ملاک تعیین تکلیف گواهینامه برای سطوح بالاتر است، به این معنا که اگر عملکرد آنها مطلوب باشد، می توانند در سال های آینده برای گواهینامه سطوح بالاتر اقدام کنند، یا برعکس؛ اگر در جریان روند ارزیابی ها تشخیص بر این اساس باشد که عملکرد مدیر مربوطه نامطلوب است، گواهینامه ابطال می شود.
وی گفت: تاکنون برای مدیران پروژه ۷۸ گواهی صلاحیت، رؤسا و سرپرستان بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) ۲۵ گواهی صلاحیت، فرماندهان صحنه ۴۵ گواهی صلاحیت، مدیران عمومی ۴۴ گواهی صلاحیت و اعضای کمیسیون مناقصات ۹۹۴ گواهی صلاحیت صادر شده است که از این میان، ۵۰ نفر از مدیران پروژه و ۴۵ فرمانده صحنه پیش تر گواهی صلاحیت حرفه ای خود را دریافت کرده اند و امروز نیز گواهی جمع دیگری از این منتخبان اعطا می شود. مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت درباره ویژگی های مورد نیاز برای فعالیت به عنوان مدیر پروژه در صنعت نفت توضیح داد: از آنجا که پروژه ها و طرح های صنعت نفت سخت و پرتنش است، به طور طبیعی افراد باید در وهله نخست برای پذیرش هر نوع مسئولیت در این صنعت از حیث روحی و روانی در سلامت کامل باشند. تسلط به زبان انگلیسی، داشتن مهارت های کامپیوتری، بهره مندی از سطح هوشی نرمال، برخورداری از شایستگی های رفتاری، قدرت حل مسئله، توانمندی در مذاکره و قدرت تحلیل نیز از دیگر معیارها در این زمینه است. بیاتی درباره فعالیت های جاری مرکز افزود: هم اکنون مدیران مالی در مرکز در حال سپری کردن دوره های آموزش و توسعه هستند، همچنین حدود ۷۴ نفر در حال گذراندن فرآیندهای آموزشی طرح استعدادیابی زنان هستند. در حرفه مدیران عمومی و قراردادها فراخوان داده شده و از اسفندماه امسال کلید می خورد. برای مدیران پروژه فراخوان دیگری نیز داده شده است که حدود هزار نفر متقاضی ورود به این فرآیند هستند. در حرفه مدیران منابع انسانی، آی تی و پژوهش و فناوری هم کارهای سطح بندی و شایستگی و طراحی فرآیندها انجام شده و در حال انتشار فراخوان هستیم.
به گفته وی، در مجموع تاکنون حدود ۴۱ هزار نفر وارد فرآیندهای ارزیابی مرکز مدیریت توسعه صنعت نفت شده اند و حدود ۳ هزار و ۲۰۰ نفر در فرآیندهای آموزش و توسعه مشارکت داشته اند. مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با بیان اینکه مقام عالی وزارت نفت تأکید زیادی مبنی بر بهره مندی از ظرفیت ها و تجارب مدیران بومی و بازنشسته در این مرکز داشته اند، افزود: قطعاً این حجم از کار بدون کمک این عزیزان امکان پذیر نبود. بیش از ۸۰ درصدکارهای ارزیابی و توسعه این مرکز با همکاری مدیران شاغل و بازنشسته نفت انجام شده و معاونان وزیر نیز همواره همراهی خوبی با فعالیت های مرکز داشته اند.
بیاتی با یادآوری اینکه تراز کار مرکز مدیریت توسعه صنعت نفت در کشور کم نظیر است و در هیچ وزارتخانه ای چنین مرکزی با این سطح از فرآیندهای کاری وجود ندارد، گفت: بذری که وزیر نفت کاشتند، اکنون به بار نشسته و باید ادامه یابد تا در آینده منشأ خیر در صنعت نفت باشد.
با حضوروزیر نفت انجام شد
منتخبان در چهار گروه مدیران پروژه، رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست، مدیران عمومی و اعضای کمیسیون های مناقصات و کمیته های فنی - بازرگانی، گواهینامه های صلاحیت حرفه ای خود را از مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت دریافت کردند. در مراسمی که با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت، علی بیاتی، مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت و جمعی از معاونان وزیر نفت و دیگر مدیران ارشد برگزار شد، منتخبانی که دوره های تعریف شده را در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با موفقیت پشت سر گذاشته اند، در چهار گروه مدیران پروژه، رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)، مدیران عمومی و اعضای کمیسیون های مناقصات و کمیته های فنی - بازرگانی، معرفی شدند و گواهینامه های صلاحیت حرفه ای خود را دریافت کردند. بر این اساس، ۲۵ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست، ۱۶ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای مدیران عمومی، ۲۸ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای مدیران پروژه (هفت گواهینامه برای دوره سوم و ۲۱ گواهینامه برای دوره چهارم) و ۱۸ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای اعضای کمیسیون های مناقصات و کمیته های فنی - بازرگانی از سوی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت صادر شده است که به دلیل رعایت پروتکل های بهداشتی در مقابله با شیوع کرونا، ۲۲ نفر به نمایندگی از مجموع منتخبان، گواهینامه های صلاحیت حرفه ای خود را دریافت کردند.
در پایان این مراسم، از رکن الدین جوادی، غلامحسین نجابت، علی اکبر شعبانپور و حمید اکبری به عنوان خبرگان صنعت نفت که مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت از توانمندی های ایشان بهره مند شده است، قدردانی شد.
از سوی معاون وزیر نفت انجام شد
بسته برنامه های عملیاتی و اولویت دار ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل مناطق نفت خیز جنوب و منطقه عملیاتی خارک ازسوی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ابلاغ شد.
به گزارش شرکت ملی نفت ایران، در ابلاغیه مسعود کرباسیان خطاب به مدیران عامل شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت فلات قاره ایران و پایانه های نفتی ایران آمده است: «عطف به دستور مقام عالی وزارت نفت در تاریخ ۲۷ دی ۹۹ و با توجه به اهمیت و ضرورت صیانت از صنایع نفت در کنار حفاظت از زیست بوم، حفظ سلامت شهروندان و کارکنان و دارایی های صنعت نفت و پیرو بررسی های فنی و کارشناسی انجام شده، برنامه های اولویت دار اچ اس ای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و منطقه عملیاتی خارک با لحاظ کردن موارد زیر برای اجرا ابلاغ می شود:
۱- مسئولیت مستقیم اجرا و گزارش دهی برنامه های عملیاتی مصوب در مناطق نفت خیز جنوب به عهده شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و با نظارت مدیریت اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران است.
۲- مسئولیت مستقیم اجرا و گزارش دهی برنامه های عملیاتی مصوب (فلات قاره در منطقه خارک) و (پایانه های نفتی در منطقه خارک)، به ترتیب به عهده شرکت فلات قاره ایران و شرکت پایانه های نفتی ایران با نظارت مدیریت اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران است. بدیهی است هماهنگی های مورد نیاز و اخذ گزارش های مربوط به اجرای برنامه های عملیاتی اچ اس ای منطقه (مشتمل بر پایانه های نفتی، فلات قاره و پتروشیمی در جزیره خارک) به عهده شرکت پایانه های نفتی ایران خواهد بود.
۳- تمامی شرکت های تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های مستقر در منطقه خارک موظفند اعتبارات مورد نیاز برای اجرای برنامه های عملیاتی فوق را در قالب بودجه بندی سنواتی پیش بینی، یا عنداللزوم به صورت بودجه خاص تأمین کنند.
۴- ارائه گزارش های دوره ای به مراجع ذی ربط به عهده مدیریت اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران است.»
نگاهی به آخرین وضعیت مخازن یک طرح راهبردی
مشعل این روزها که صحبت از طرح مهم و ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک است، بد نیست بدانید در حاشیه اجرای آن افزون بر سهم بالای مشارکت سازندگان داخلی و همچنین استفاده حداکثری از نیروهای بومی، اقدام مهم دیگری هم برای بومی های منطقه مکران به ثمر رسیده است؛ از آموزش نیروهای جوان بومی،اقدام مهم آموزشی که در راستای تربیت و به کارگیری نیروهای جوان در تخصص های مورد نیاز طرح گوره جاسک در حال انجام است تا پس از آموزش در بخش های مختلف این طرح مشغول فعالیت شوند. می توان گفت طرح راهبردی گوره جاسک در کنار رونق منطقه مکران که آینده متفاوتی را برای آن ترسیم کرده است، برای مردم این حوالی هم می تواند روزگاری متفاوت رقم بزند. مردمی که از ابتدای اجرای این طرح مطالبه اشتغال را داشتند. موضوعی که از بدو فعالیت مورد تاکید وزارت نفت هم قرار گرفته است تا این طرح که می رود عنوان نماد ملی را در ساخت به خود اختصاص دهد، حضور بومی ها را هم به شکل متفاوت رقم بزند. عبدالله احمدی که مدیریت پروژه ساخت مخازن ذخیره سازی نفت طرح استراتژیک گوره جاسک را عهده دار است در این زمینه به مشعل توضیح می دهد که خوشبختانه ما از تمام نیروهای بومی که توان فعالیت داشتند دعوت کردیم و شاهد فعالیت نزدیک به ۲۵۰ تا ۳۰۰ نفر از افراد بومی در این بخش از پروژه هستیم. وقتی از او درباره آموزش نیروهای غیرمتخصص سوال می کنم، با جزییات بیشتر توضیح می دهد که براساس هماهنگی انجام شده با مسوولان بومی، اداره فنی حرفه ای استان در حال آموزش نیروهای موردنیاز شرکت ملی مهندسی و توسعه متن در این طرح است. به گفته او، این حرکت آموزشی از همان ابتدای اجرای پروژه براساس هماهنگی انجام شده با استاندار هرمزگان در حال اجراست که تخصص های مورد نیاز شرکت ملی مهندسی و توسعه متن را اخذ کرده و در حال آموزش افراد هستند تا در آینده نزدیک از آنها استفاده کنیم. براساس توضیحات احمدی، از جمله بیشترین نیازها در شرایط موجود جوشکار و نیروی کارگری ماهر و فنی است که با آموزش دو ماهه می توانند این کار را انجام دهند و بسیاری از افرادی که اکنون مشغول فعالیت هستند، آموزش دیدگان همان دوره ها هستند که او میانگین سنی آنها را رده جوانان اعلام می کند. مدیر پروژه ساخت مخازن ذخیره سازی نفت طرح راهبردی گوره جاسک در ادامه به استقبال مناسب بومی ها برای آموزش و فعالیت در این طرح اشاره کرده و می گوید لازم می دانم از مردم هرمزگان تشکر کنم که نهایت همکاری را با ما داشته اند. در بخش مخازن طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک ۷۵۰ نفر مستقیم مشغول فعالیت هستند که طبق برنامه ریزی انجام شده تا پایان امسال به ۱۵۰۰ نفر افزایش خواهند یافت و به طور میانگین در ماه ۲۰۰ تا ۲۵۰ نفر افزوده می شوند. افزون بر آن ۳ تا ۴ هزار نفر هم غیرمستقیم مشغول فعالیت هستند. به خاطر دارید که طرح گوره جاسک، انتقال نفت خام از گوره شهرستان گناوه تا ۶۵ کیلومتری جاسک به طول هزار کیلومتر و ۴۲ اینچ قطر است که قرار است با اجرای آن صادرات نفت خام مقاصد متفاوتی غیر از خلیج فارس داشته باشد. طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک، طرحی ملی و راهبردی است که با حمایت دولت و راهبری شرکت ملی نفت ایران و با هدف ایجاد ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت خام در روز، ذخیره سازی و صادرات آن از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین استمرار صادرات نفت خام، تمرکززدایی از پایانه های صادراتی و متنوع سازی آن و توسعه پایدار و اشتغال زایی در سواحل مکران اجرا می شود.
تامین و احداث یک هزار کیلومتر خط لوله ۴۲ اینچ سازگار با نفت ترش، احداث پنج تلمبه خانه و سه ایستگاه بین راهی خط لوله و برق رسانی به آنها، احداث ایستگاه های دریافت و ارسال توپک و ترمینال پایانی، احداث مخازن ذخیره سازی به ظرفیت ۱۰ میلیون بشکه در منطقه جاسک و احداث تاسیسات دریایی شامل سه گوی شناور، حوضچه آرامش و تاسیسات جانبی آن در سواحل مکران از بخش های مختلف این طرح است که در این گزارش به شکل مجزا به بخش مخازن طرح می پردازیم. پروژه احداث مخازن نفتی و تاسیسات جانبی آن در بندر جاسک و ۲ کیلومتر انتهایی این گستره
هزار کیلومتری در نزدیکی منطقه کوه مبارک واقع شده است.
قرارداد احداث مخازن ذخیره سازی نفت خام در طرح ملی و راهبردی گوره – جاسک، آبان ماه ۹۷ در قالب روش ساخت، بهره برداری و واگذاری (BOT) میان شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) و با مشارکت شرکت های پتروامیدآسیا و گروه مدیریت سرمایه گذاری امید با ۲۰۰ میلیون یورو سرمایه گذاری اولیه منعقد شد. مدت زمان احداث این مخازن سه سال و دوره بهره برداری آن ۱۵ سال است. مطابق مفاد و شرایط پیمان امضا شده، سرمایه گذار باید در مدت سه سال تامین سرمایه، طراحی، تامین کالا و تجهیزات، ساخت و راه اندازی مخزنگاه را که شامل ساخت ۲۰ مخزن ۵۰۰ هزار بشکه ای و تأسیسات جانبی آن است، انجام دهد و به مدت ۱۵ سال تعمیر، نگهداری و بهره برداری از آن را به عهده گیرد. در پایان سال هجدهم (پایان دوره ۱۵ ساله بهره برداری) مالکیت مجموعه به شرکت ملی نفت ایران منتقل خواهد شد. با احداث این مخازن و توسعه آنها در فازهای آتی، یکی دیگر از اهداف شرکت ملی نفت ایران که حضور در بازار جهانی فرآورده های نفتی و مهیا کردن زیرساخت های لازم در منطقه به منظور ایجاد صنایع وابسته - از برنامه های طرح توسعه مکران - است، محقق خواهد شد. با احداث پالایشگاه ها و پتروشیمی ها در منطقه جاسک در آینده نمونه ای مشابه منطقه عسلویه را در جاسک خواهیم داشت، با این تفاوت که عسلویه یک منطقه گازی و جاسک یک منطقه نفتی است.
احمدی با اشاره به اینکه پروژه احداث مخازن نفتی و تاسیسات جانبی آنکه ۲۰ درصد از کل طرح خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک را به خود اختصاص داده در مرحله نخست مشتمل بر احداث ۲۰ مخزن نفتی فلزی هر یک به ظرفیت ۵۰۰ هزار بشکه، یک نیروگاه برق ۱۵ مگاواتی و یک واحد تصفیه آب است که در زمینی به مساحت ۱۳۰ هکتار در منطقه جاسک و سواحل مکران در حال اجراست. یادآور می شود همه مخازن این پروژه فلزی است که برای ساخت این مخازن نزدیک به ۳۵ هزار تن ورق به کار می رود، همچنین این مخازن سقف شناور دوجداره دارند. سقف شناور در این مخازن نه تنها مانع از تبخیر نفت می شود، بلکه با فشاری که به سطح نفت موجود در داخل مخزن می آورد به تخلیه آن از مخزن نیز کمک خواهد کرد. از ویژگی هایی که این مخازن را از دیگر مخازن نفتی موجود در صنعت نفت متمایز می سازد، می توان به نصب سیستم های صاعقه گیر در آنها اشاره کرد، همچنین تغییر اقلیم در منطقه و وجود سقف شناور در مخازن، احتمال وقوع آتش سوزی در آنها را بالا می برد، اما شرکت مهندسی و توسعه نفت با درس آموزی از وقایع و آتش سوزی هایی که در گذشته در مخازن نفتی رخ می داد، سعی داشته در مخازن نفتی جاسک این ایرادها را برطرف کند و به همین منظور مخازن گوره - جاسک به سیستم صاعقه گیر مجهز خواهند شد. او در بخش دیگری از این گفت وگو با اعلام اینکه رسوب زدایی از مخازن نفتی یکی از معضلاتی است که همیشه در صنعت نفت با آن مواجه بوده ایم، اشاره می کند که در مخازن جاسک برای این چالش نیز چاره اندیشی شده و در همه مخازن، سیستم های جلوگیری از تشکیل رسوب (SRJ) به کار گرفته شده است. به کارگیری این سیستم از دیگر ویژگی های این پروژه است که بار دیگر آن را از دیگر پروژه های ساخت مخازن متمایز می سازد. سیستم SRJ، تجهیزاتی است که در بخش مرکزی داخل مخازن نصب می شود و با به کار انداختن آن در مخزن یک یا دو بار در ماه به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت و از طریق ایجاد حرکات دورانی مانع از تشکیل رسوب در مخازن می شود. این سیستم در مخازن ۵۰۰ هزار بشکه ای به صورت 100 درصد از تشکیل رسوب جلوگیری می کند که از این حیث نیز به هیچ عنوان تهدیدی برای محیط زیست محسوب نمی شود.
با توجه به اینکه در منطقه جاسک زیرساخت لازم برای تامین برق وجود نداشت، ساخت یک نیروگاه ۱۵ مگاواتی برای تامین برق مورد نیاز این پروژه لازم الاجرا شد؛ نیروگاه اختصاصی ۱۵ مگاواتی که تا ۵۰ مگاوات افزایش پیدا خواهد کرد و اکنون نیز در حال احداث است. به منظور تامین آب مورد نیاز در بخش های مختلف این پروژه ساخت یک واحد تصفیه آب نیز در نظر گرفته شده است که این واحد قابلیت تصفیه آب به ظرفیت ۶۵۰ مترمکعب در روز را خواهد داشت.
از او درباره صفر تا صد فعالیت ساخت مخازن و مشکلاتی که در این مسیر وجود دارد، سوال می کنم که این توضیحات را می دهد: برای آماده سازی ساخت و نصب مخزن در کنار سواحل مکران باید بعد از تسطیح زمین، عملیات تراکم دینامیکی انجام داد که اکنون در بیش از ۴۰ هکتار از آن منطقه این عملیات انجام شده است. بعد از این کار لازم است آب های موجود در زیر زمین را هدایت کرد تا بتوان با عملیات پیش بارگذاری به تراکم بیشتری از خاک دست یافت.
در مخازن جاسک به منظور استحکام بستر PVD کوبیده می شود. PVDها در واقع لوله هایی هستند که به صورت عمودی 15 متر 15 متر به فاصله یک و نیم متر در زمین قرار می گیرد که مجموع آنها هزار کیلومتر خواهد شد. برای اجرای عملیات پیش بارگذاری، در محلی که قرار است مخازن احداث شوند، بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب خاک منطقه را به صورت یک تپه درست می کنند و در آن محل قرار می دهند و بعد از دو ماه نسبت به جمع آوری خاک اقدام می کنند. این کار سبب می شود زمین تحکیم لازم برای ساخت مخزن در آن قسمت را به دست آورد. وقتی عملیات خاکبرداری به تراز چهارونیم متری از سطح دریا از سطح دریا رسید، کار ساخت فونداسیون بتونی شروع خواهد شد.
احمدی اشاره می کند که برای یک انتقال و تولید پایدار ما نیاز به ذخیره سازی داریم. افزون بر آنکه ذخیره سازی به ما یک اطمینان برای تداوم تولید و صادرات می دهد، قدرت چانه زنی ما هم در بازارهای جهانی بالاتر می رود. اگر اتفاقاتی رخ دهد که در مقاطعی نتوانیم نفت را صادر کنیم امکان تولید و نگهداری و ذخیره آن وجود داشته باشد. به همین خاطر در طرح گوره جاسک در فاز اول ۱۰ میلیون بشکه مخزن ذخیره سازی در نظر گرفته شده است که شامل ۲۰ مخزن ۵۰۰ هزار بشکه ای است که با توجه به اینکه در آن منطقه هیچ امکاناتی وجود نداشته است، یک نیروگاه برق اختصاص دیدیم که در حال ساخت است. یک کارخانه آب شیرین کن که اقدام های آن در حال انجام است و تمام تجهیزاتی که برای یک تانک بار و یا مخزن مورد نیاز است، در این طرح در نظر گرفته شده است. او توضیح می دهد: مخازن در انتهای خط لوله گوره جاسک قرار دارد و در فاز اول در زمینی به مساحت ۱۴۰ هکتار احداث می شود و پیش بینی ما اضافه کردن ۲۰ میلیون بشکه دیگر است که زمین ۴۶۰ هکتاری برای آن در نظر گرفته شده است.
به گفته او ۲ میلیون بشکه نیز برای تعادل در تلمبه خانه های 3 و 5 در نظر گرفته شده است که در آینده نزدیک آغاز به کار می کند.
در فاز نخست ۲۰ مخزن وجود دارد. در همین فاز یک فاز زودهنگام تعریف شده است که در آینده نزدیک 4 مخزن طبق وعده پیمانکار خردادماه در سرویس قرار می گیرد. او درباره میزان پیشرفت نیز اشاره می کند که با توجه به اینکه ماشین آلات و نیروی انسانی در دو شیفت کاری ساخت مخازن در حال انجام است در بخش زودهنگام شاهد پیشرفت ۵۰ درصدی هستیم. در تمامی این فعالیت باید نقش و سهم بومی های هرمزگانی را هم پررنگ قلمداد کرد که با آموزش حضوری مهم خواهند داشت.
طرح استراتژیك و ملی انتقال نفت خام گوره به جاسك و ساخت پايانه صادراتي بندر جاسک از مهم ترین طرح های در دست اقدام وزارت نفت پس از پیروزی انقلاب اسلامی به شمار می رود که با اجرای آن، امكان انتقال یك میلیون بشكه نفت خام سبك و سنگین صادراتی در روز از طریق یك خط لوله با طول تقریبی هزار كیلومتر و با ساخت تلمبه خانه های بین راهی و ایستگاه های توپکرانی به همراه پست ها و خطوط انتقال برق فراهم می شود. در اجراي اين پروژه، همچنين احداث خطوط 42 اینچ انتقال نفت خام از تلمبه خانه گوره به پایانه جاسک به طول تقریبی هزار کیلومتر نیز هم اکنون از طرف 6 پیمانکار خصوصی در حال انجام است. مبدا این خط لوله، منطقه گوره شهرستان گناوه استان بوشهر است که پس از عبور از استان های بوشهر، فارس و هرمزگان از ۶۰ کیلومتری غرب شهر جاسک به ترمینال و تأسیسات دریایی صادرات و واردات که احداث آن برنامه ریزی شده است، متصل می شود. در محل اراضی غرب جاسک نیز احداث ۲ پالایشگاه و سه مجتمع پتروشیمی در دستور کار است.در كنار تمامي اين فعالیت های توسعه ای، اتصال خط انتقال ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه ای میعانات گازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس به خط نفت، ابتكاري است كه امكان صدور میعانات گازی را از طریق پايانه جاسک ميسر می سازد. با ساخت پايانه جديد صادراتي در منطقه مكران، جاسك به بندر جديد صادراتي نفت ايران بدل می شود كه علاوه بر اهميت سوق الجیشی، امكان اشتغال زایی گسترده در مناطق محروم جنوب كشور را فراهم می سازد. انتقال نفت خام از گوره به جاسک در عين حال با بیش از 1.8 میلیارد دلار سرمایه گذاری، به نوعی تمرکززدایی از پایانه های صادراتی و متنوع سازی این روند و کاهش ریسک صادرات از تنگه هرمز را در پی خواهد داشت.اين پروژه كه طبق تقويم زماني، قرار است فاز نخست آن تا پايان امسال و فاز نهايي آن تا شهريور 1400 به اتمام برسد، بيش از 500 ميليون يورو صرفه جویی ارزي به دنبال خواهد داشت.
تامین پایدار گاز شمال شرق کشور تضمین شده است
تامین پایدار گاز شمال شرق کشور، طی سال های گذشته با توجه به بد عهدی ترکمنستان، یکی از دغدغه های مدیران ارشد صنعت گاز بوده، از این رو، انتقال مستمر گاز به مراکز توزیع و بخش های مختلف مصرف در این مناطق از اهمیت بالایی برخوردار است. از سوی دیگر، انتقال گاز تولیدی شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد به منطقه 9 و استان های مازندران و گلستان، تامین گاز شهر مشهد به عنوان یکی از شهرهای زیارتی کشور و... باعث شده منطقه 4 عملیات انتقال گاز، به یکی دیگر از مناطق عملیاتی راهبردی کشور بدل شود.این منطقه، با داشتن بيش از 5 هزار و 600 كيلومتر خط لوله، 7 مركز بهره برداری و 3 ايستگاه تقويت فشار گاز در گستره سرزمينی به وسعت بيش از 320 هزار كيلومتر(كمی بيشتر از كشوری مانند فرانسه) به عنوان دومين منطقه انتقال گاز كشور به لحاظ وسعت، وظيفه ارائه خدمات انتقال گاز مستمر و مطلوب در محدوده عملياتی استان های خراسان رضوی، شمالی، جنوبی و قسمتی از سمنان و به عنوان قلب تپنده صنعت گاز در بخش شرقی كشور را به عهده دارد و گاز انتقالی از سوی اين منطقه، علاوه برمتصل بودن به شبكه خطوط لوله سراسری كشوری از پالايشگاه شهيد هاشمی نژاد، در منطقه خانگيران تامين می شود. ماموريت این منطقه، انتقال پاك، ايمن، پايدار و بهره ور گاز است که به منظور دريافت و انتقال گاز از منابع توليد به مبادی مصرف صورت می گیرد. انتقال روزانه حدود100 ميليون مترمكعب گاز طبيعی به بیش از 75 شهر و مصرف کننده های عمده شامل نيروگاه شريعتی، نيروگاه مشهد، نيروگاه توس، نيروگاه نيشابور، نيروگاه شيروان 1 و 2، نيروگاه فردوسی و نیز نيروگاه قائن، پتروشيمی بجنورد، فولاد خراسان، سيمان مشهد، ريخته گری جاجرم، صنايع آلومينيوم، سيمان زاوه، سيمان قائن و همچنین فولاد نيشابور از جمله کارهای منطقه 4 عملیات انتقال گاز بوده است. در ادامه، گفت وگو با محمد کامل، مدیر منطقه4 عملیات انتقال گاز را می خوانیم.
به صورت روتين و ماهانه و طبق برنامه مشخص از پيش تعيين شده، از سوی همكارانمان در مراكز بهره برداری به بررسی مسير خطوط می پردازيم تا در حوزه حريم خطوط و ايمنی آن به اطمينان دست پيدا کنیم. در سال گذشته و مطابق با برنامه ابلاغی، بیش از 5380 کیلومتر نشت یابی در مسیر خطوط لوله سراسری گاز در اين منطقه انجام شده كه در اين ميان 12 مورد نشت زيرزمينی خطوط لوله و نشت از شيرهای مدفون مشاهده و برای رفع آن اقدام های لازم صورت گرفته است. ایستگاه دشت از جمله تاسیساتی است که امکان مانور شبکه بی نظیری دارد.
ایستگاه تقویت فشار گاز دشت در سال 1395 راه اندازی شد و با اینکه کارکنان عملیات ایستگاه ها در بهره برداری و تعمیرات این نوع توربوکمپرسور، تجربه کافی نداشتند؛ اما به بهترین شکل، در مسیر انتقال پایدار گاز از طریق این تاسیسات گام برداشتند. ایستگاه دشت، ایستگاهی چند طرفه بوده و این قابلیت را دارد که از چند نقطه گاز دریافت کند. با توجه به شرايط گاز رسانی چند منظوره به استان های شمالی و شمال شرق، وجود پتانسيل گازی پالايشگاه شهید هاشمی نژاد و ميدان ذخيره سازی شوريجه، ايستگاه تقويت فشار گاز دشت، دارايی شرايط ويژه ای در خصوص مانور عملياتی انتقال گاز به 9 طريق به وسیله مسيرهای خط 42 اينچ ميامی – دشت، 30 اينچ دشت نكا و 30 اينچ سرخس _دشت بوده و با تكنولوژی كنترلی نادری كه در اين تاسيسات طراحی و اجرا شده، قادر به انتقال گاز از مسير ميامی به دو سمت شمال خراسان و گلستان، مسير 30 اينچ نكا به ميامی و گلستان و حالت های انتقال گاز از گلستان به دو مسير ميامی و شمال خراسان است.
با توجه به توانمندی های جوانان و توليدكنندگان داخلی از سنوات قبل سعی بر اين بوده تا تامين يا ساخت همه اقلام و تجهيزات از داخل کشور انجام شود. بر اساس فرامين مقام معظم رهبری سعی و كوشش ما صد چندان شده است. ساخت دستگاه های كلدكاتر، مسدودكننده های هوايی لوله، گريس پمپ تمام هيدورليكی، طرح ساخت دستگاه هات تپ، تامين همه قطعات يدكی مورد نياز سيستم لاين بريك ( شيرهای خودكار) و تمامی تجهيزات تست و تنظيم آنان از جمله کارهای انجام گرفته در این زمینه بوده است. خوشبختانه در ساخت و تامين اقلام مورد نياز در بخش معاونت عمليات خطوط لوله، در كشور تا حدود زيادی به خودكفايی رسيده ایم و با تلاش توليدكنندگان و سازندگان داخلی بزودی به خودكفايی كامل هم خواهيم رسيد. همچنين در خصوص تامين قطعات و كالاهاي مورد نياز منطقه، با توجه به جاری و ساری شدن سامانه ستاد برای خريد منطقه و به دلیل تامين كالای ساخت داخل، طی تماس با 474 شركت به منظور ورود در سامانه ستاد و نيز اعلام به تامين كنندگان مبنی بر ايران كد كالاهای ساخت داخل برای درج در سامانه ستاد، پيگيری های مفيدی صورت گرفته كه اقدام موثری در زمينه ورود تامين كنندگان ( برای تامين كالا و دريافت ايران كد كالاهای ساخت داخل) به شمار می رود.
درصنعت نفت و گاز، همواره براستفاده از توان و تخصص نیروهای داخل کشور تاکید شده و هر روز به سمت پیشرفت بیشتر حرکت کرده ایم و بدون شک، تحریم های بین المللی سرعت پیشرفت را بیشتر خواهد کرد، از این رو بهره گیری از توانمندی های داخلی در برابر مشکلات همواره راهگشا بوده و در شرایط کنونی نیز این منطقه آمادگی دارد تا از شرکت های ایرانی فعال در زمینه ساخت تجهیزات مورد نیاز صنعت انتقال گاز استفاده کند. از سوی ديگر، همانگونه كه می دانید معيار 4 الف تعالی سازمانی مرتبط است با توسعه شراكت ها و توانمندسازی توليد كنندگان و تامين كنندگان كه در اين زمینه با استقرار نظام تعالی سازمانی در منطقه، بويژه ارزيابی منطقه، گامی بلند در مسیر رونق توليد، حمايت از توليدات داخلی و جهش توليد برداشته شده كه اهم فعاليت ها و برنامه ريزی های منطقه را می توان به تسهيم دانش فنی با توليد كنندگان و تامين كنندگان از طريق تعريف فرايند خودكفايی اقلام وارداتی و استراتژيك، تبادل نظر فنی با شركت های توليد كننده و برقراری ارتباط با پارك های علم و فناوری (امضای تفاهم نامه همكاری با پارك علم و فناوری مشهد) و انعقاد چند قرارداد ساخت تجهيزات و قطعات يدكی با شركت های مذكور از قبيل طراحی و ساخت دستگاه هيدروليك برش سرد لوله، ساخت دستگاه آر تی يو، دستگاه تست لاين بريگ و ساخت اورينگ لانچر و رسيور اشاره کرد. در حوزه پشتيبانی مالی از شركت های توليد كننده و تامين كننده داخلی نيز در سال گذشته با انجام خريد 162 تقاضا از توليدكنندگان داخلی به ارزش 45 ميليارد (ريال) و تسريع در پرداخت مطالبات برای تقويت بنيه مالی در كنار ايجاد اعتماد و شفافيت و احترام متقابل با تامين كنندگان از طريق افزايش شفافيت در تشريفات خريد با به كارگيری سامانه الكترونيك تامين كنندگان كالای صنعت نفت و سامانه ستاد در سال 99 و انجام نظرسنجی های مستمر از تامين كنندگان به منظور اطلاع از نظرات و دغدغه های آنها از ديگر كارهای انجام شده در اين زمينه است.
بله، تاکنون با دانشگاه فردوسی، شهرک صنعتی و پارک علم و فناوری مشهد همکاری و تعامل دو طرفه داشته ایم. ایده های همکاران خلاق ما با همکاری این شرکت ها و بخش دانشگاهی، به قطعات و تجهیزات تبدیل می شود. از سوی دیگر، مشکلات خود را با این بخش مطرح می کنیم و دانشجوها براساس نیاز منطقه، پایان نامه خود را تعریف کرده و از پایان نامه ها حمایت می کنیم و حتی فکر می کنم، جزو اولین مناطق عملیاتی بودیم که برای رسیدن به همکاری های بهتر با شرکت های دانش بنیان، تفاهم نامه همکاری با پارک علمی و فناوری خراسان امضا کردیم تا این همکاری ها جنبه تخصصی به خود بگیرد، ضمن اينكه اين منطقه برای بسط و گسترش هدفمند فعاليت های تحقيقاتی، اقدام به عقد تفاهم نامه های همكاری با دانشگاه های فردوسی مشهد، صنعتی شاهرود، حكيم سبزواری، صنعتی بيرجند و دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد کرده است.
از روش های ديگر به كار گرفته شده در منطقه، برای بهره وری از خلاقيت و نوآوری همكاران، می توان كميته خودكفايی را نام برد. اين كميته متشكل از كارشناسان جوان و خلاق در كنار كاركنان باتجربه است. با استفاده از توان شركت های داخلی، فعاليت های مهمی صورت گرفته كه برای نمونه می توان به ساخت تمامی كارت های الكترونيكی سيستم های كنترل توربوكمپرسورهای Dresser-Rand اشاره كرد. با توجه به اينكه توليد اين كارت ها در شركت سازنده از سال 1990 ميلادی متوقف شده، در صورت ساخته نشدن اين كارت ها در داخل كشور، امكان ادامه بهره برداری از اين كمپرسورها وجود نداشت، به طور خلاصه پس از پيگيری های زياد، بيش از 45 نوع ازكارت های كنترلی به تعداد 230 عدد از سوی شركت های داخلی توليد شده است. پس از آن، اقدام به ساخت داخل کردن اغلب اقلام سيستم كنترلی شد، به طوری كه امروز می توان گفت حدود 80 درصد تجهيزات كنترلی توربوكمپرسورهای منطقه در داخل كشور توليد می شود. از ديگر فعاليت های خودكفايی ساخت Stand مخصوص تعميرات اساسی توربين هاست كه صرفه جويی حدود 500 هزار يورویی را به همراه داشت. همچنين ساخت محفظه مخصوص حمل و نگهداری توربين ها كه باعث 250 هزار يورو صرفه جويی شده است. جايگزينی روغن روان كننده توربوكمپرسورها از روغن كاسترول به مبلغ هر بشكه 4 هزار دلار به روغن بهران، از ديگر فعاليت های خودكفايی در منطقه است. در زمینه ابتکارات و نوآوری ها و خلاقیت، می توان به ساخت دستگاه هایWelding Truck، ساخت دستگاه Cold Cuter هيدروليكی، ساخت Power دستگاهCold Cuter هيدروليكی، تبديل دستگاه های Cold Cuter نيوماتيك به هيدروليكی، كنترل و مانيتورينگ ايستگاه های حفاظت كاتديك، استفاده از منبع تغذيه سویيچينگ به جای ترانس ركتيفايرهای ايستگاه های حفاظت كاتديک، فراهم کردن بستر سخت افزاری و انجام زيرساخت امكان كنترل شيرهای خودكار از راه دور، ساخت دستگاه مغناطيس زدا، ساخت دستگاه Hot Tap کاملا داخلی، ساخت دستگاه لاين بريک، ساخت و بومی کردن تيغه های Cold Cuter اشاره کرد. این موارد، علاوه برموضوع خودكفايی، گويای خلاقيت و نوآوری کارکنان سختكوش اين منطقه است. لازم به توضيح است، دربخش خودكفايی فعاليت های بسيار خوب و منسجمی انجام شده كه علاوه بر صرفه جويی هايی كه نصيب منطقه کرده، سبب کاهش وابستگی به منابع خارجی نیز شده است که ذكر تمامی آنها در این گفت و گو مقدور نيست.
فرايند پايدار انتقال گاز در حوزه تحت پوشش منطقه، بی شك مرهون انجام تعميرات برنامه ريزی شده، بموقع و اثربخش در همه تاسيسات منطقه بوده، از جمله در بخش معاونت عمليات ايستگاه ها كه مسؤوليت راهبردی تأسيسات تقويت فشار گاز را به عهده دارد، بنابراين نمی توان انتظارداشت كه بدون تعميرات برنامه ريزی شده به مأموريت منطقه كه همانا دريافت گاز از مبادی توليد و انتقال مستمر آن به مبادی مصرف است، دست يافت. برای دستیابی به اهداف سازمان در معاونت عمليات ايستگاه ها دو نوع تعميرات برای تجهيزات تعريف شده است. اول تعميرات اضطراری يا موردی، كه در طول سال انجام می شود و دیگر تعميرات PM يا برنامه ريزی شده كه معمولا در فصول كم مصرف سال و عمدتا در بهار و تابستان صورت می گيرد. تمام تلاش همكاران ما در بخش تعميرات اين است كه با انجام تعميرات برنامه ريزی شده (PM) حتی الامكان از انجام تعميرات اضطراری يا ناخواسته جلوگيری کنند. آمار وارقام نشان می دهد از زمانی كه سيستم CMMS درمنطقه استقرار يافته، ميزان تعميرات اضطراری بشدت كاهش يافته كه اين خود، نمايانگر انتقال پايدار و مستمر گاز در حوزه تحت پوشش منطقه است. در مورد امسال نیز با کسب آمادگی های مستمر و لازم برای فصول عملياتی، برنامه های تعميرات اساسی تاسيسات تقويت فشار و خطوط لوله تدوين شده و با هماهنگی مركز كنترل ديسپچينگ و همچنین انجام و جاری شدن تعميرات برنامه ريزی شده در 6 ماه نخست سال، كارهای تعميراتی منطقه به پایان رسيد.
با توجه به اينكه در نرم افزار CMMS قبلی نواقصی مانند عدم امكان گزارش گيری از خرابی تجهيزات، قابليت های اطمينان، شاخص ها و... وجود داشت، برنامه ريزی شركت انتقال گاز ايران تصميم بر استفاده از نرم افزار IPCMMS گرفت. نصب و راه اندازی اين نرم افزار درمنطقه، نيازمند جمع آوری اطلاعات مجدد از تجهيزات منطقه براساس استاندارد ISO 14224 بود. جمع آوری اطلاعات سطوح 6.7.8.9 تجهيزات در منطقه از ابتدای سال 94 و تشكيل كارگروهی با محوريت واحد برنامه ريزی از ايستگاه های تقويت فشار و مراكز بهره برداری انجام و تا پايان سال در نرم افزار تزريق شد. پس از جمع آوری این اطلاعات، اطلاعات مربوط بهJOB CARDها از تير سال 95 به مدت يك ماه از سوی همان كارگروه و با نظارت واحد برنامه ريزی جمع آوری و در نرم افزار تزريق شد. شايان ذكر است، جمع آوری اطلاعات سطوح 6.7.8.9 تجهيزات ايستگاه دشت از سوی همكاران تعميرات اساسی و ايستگاه ها در مهر سال 96 و جمع آوری اطلاعات مربوط به JOB CARDهای ايستگاه در ارديبهشت سال 97 صورت گرفت و همچنين اين منطقه در بحث جمع آوری اطلاعات سطوح 6.7.8.9 خطوط لوله و ارتباطات و فناوری اطلاعات در سطح شركت انتقال گاز به عنوان پايلوت بوده وهمچنين آموزش ميدانی نرم افزار IPCMMS در مناطق 3 و 8 از طریق منطقه 4 انجام شده است.
تجاوز به حريم خطوط لوله، يك دغدغه مشترك و قابل تعميم بين تمام مناطق عملياتی محسوب می شود كه اين منطقه نيز از آن بی نصيب نيست، از اين رو كارشناسان اين منطقه در سطح مراكز به كمك كارشناسان حريم واحد حراست در قالب تيم های مشترك يا به صورت جداگانه، ضمن بازديد دوره ای، روتين و رندمی از مسير خطوط لوله، گزارش های متعددی را از تجاوزات به حريم خطوط لوله به ستاد ارسال می کنند، به نحوی كه از ابتدای سال جاری، با تلاش واحد كنترل حريم و پشتيبانی واحدهای ستادی و با افزايش نيروها و گشت كنترل حريم، در حدود16280 كيلومتر بازديد و كنترل حريم خطوط لوله گاز داشته ايم كه به طور متوسط هر خط منطقه بيش از 3 بار مورد بازديد قرار گرفته است. همچنين صدور اخطاريه كتبی به متجاوزان حرايم خطوط لوله، رفع تجاوزات حرايم خطوط لوله، بازديد و بررسی اوليه و تهيه چك ليست كروكی حريم برای استعلام و مراجعه به سازمان ها و ادارات دولتی، خصوصی و... برای افزايش تعاملات سازمانی از ديگر دستاورد های واحد كنترل حريم منطقه بوده است.
طي ساليان گذشته، با مديريت مديران كارآمد و با تلاش عاشقانه كاركنان دلسوز و متخصص و متعهدكه باتلاش شبانه روزی خود، برگ زرين ديگری از خدمت رسانی به هموطنان را به نمايش گذارده اند، به لطف خدا منطقه از جايگاه بسيار خوبی برخوردار شده است؛ اما به نظر بنده خوب بودن، هميشه مانع بهبود و عالی شدن است و ما با جايگاهی كه حق منطقه است، هنوز فاصله داريم و يقينا گسترش تعاملات، نقش ارزنده ای در دسترسی به جايگاه واقعی ايفا مي كند. آرزوی من به عنوان يك نيروی عملياتی در شركت انتقال گاز، رسيدن به بالاترين سطح توان عملياتی و استفاده از روش های تعمیراتی نوین جهانی بدون توقف انتقال و تخلیه گاز در كنار استفاده حداكثری از توان ذهنی همه همكاران برای داشتن شركتی پويا، فعال و سرآمد نه فقط در سطح ايران اسلامی؛ بلكه در سطح شركت های تراز اول جهانی است و مطمئن هستم با تلاش تمامی همكاران به اين مهم دست پيدا خواهيم كرد.
گزارشی از همکاران عملیاتی در منطقه 4 عملیات انتقال گاز
مشعل با فرارسيدن زمستان، استرس کار همکاران عمليات ايستگاه ها چند برابر می شود؛ افت فشار گاز که افزايش مصرف، اصلي ترين عامل آن است و کاهش دما و فراگير بودنش، همه و همه می شود دغدغه مردان خدمت رسان. به ياد بياوريد زمستان سال هاي 86 و 92 را که سرمايي شديد تمام کشور را فرا گرفت و موجب شد مشکلات فراواني براي مردم عزيزمان در بخش هاي زيادي از كشور به وجود آيد، به طوري که منطقه 4 عمليات انتقال گاز، همه نيروهاي خود را بسيج کرد تا در حد ممکن، به رفع آن اقدام کنند. ممکن است اين خاطره از ذهن من و شما پاک شود؛ اما در بايگاني ذهن متوليان زحمتکش اين مجموعه حک شده است؛ اين جملات در ذهن مردانی است كه با پايان فصل تابستان و از راه رسيدن پاييز، خود را آماده جدال با سرما می کنند؛ جدالي نابرابر براي انتقال پايدار گاز، اين نعمت بي مثالِ الهي براي مردمان سختکوش ديار خورشید. از هواپیما که پیاده می شوی، سرمای سخت زمستان را به جان می خری تا با دیدن گنبد طلایی بارگاه هشتمین خورشید، به گرمای وجود برسی و بعد از عرض ارادت، به دیدار خوشنامان گمنام در منطقه 4 عملیات انتقال گاز بروی. اين بار مقصدم رسيدن به مجموعه اي است در دل سرزمین 4 فصل خراسان بزرگ؛ منطقه ای که با وسعتی بیش از کشور فرانسه، با دارا بودن 3 ایستگاه تقویت فشار گاز، وظیفه انتقال پاک، ایمن و بهره ور گاز طبیعی را در گستره 4 استان پهناور کشور به عهده دارد. همزمان با صداي برگ هاي عاشق پاييزي، پا در راه می نهيم تا به مکاني برسيم که شاهکار آن در زمستان سال گذشته، گرمابخش دستان کودکان شمال کشور بود. ايستگاه تقويت فشار گاز دشت، در نقطه نهايي اتصال استان خراسان شمالي به استان گلستان ميزبان بود و من هم مهمانشان، تا فراموش نکنم که ايراني هر زماني مي تواند فعل «خواستن و توانستن» را به بهترين نحو ممکن صرف کند.
علیرضا شاه قلی، سرپرست نوبتکاران بهره برداری:
علیرضا شاه قلی، سرپرست نوبتکاران بهره برداری به استقبالمان می آيد و ما را با كوله باري از خاطرات زمستان گذشته، مهمان صفاي همكارانمان در ايستگاه دشت می كند. برايمان از سرما می گويد و از زمستاني که به همت و تلاش شبانه روزي همکارانش در اين مجموعه به ركوردي جالب توجه دست يافته و مورد تقدير مديرعامل شرکت ملي گاز ايران نيز قرار گرفته اند. وي موقعيت ايستگاه تقويت فشار گاز دشت را «راهبردي» توصيف می کند و می گويد: اين ايستگاه در 100 كيلومتري شهر آشخانه در خراسان شمالي و در مجاورت روستاي زيباي دشت و درطبيعت دست نخورده اين جلگه در منتهي الیه حوزه استحفاظي منطقه 4 قرار گرفته است. وي با بيان اينكه اين ايستگاه با تكيه بر توان اجرايي پيمانكاران داخلي ساخته شده و وظيفه مهم تقويت فشار و انتقال پايدار گاز را به عهده دارد، تصريح می کند: به هرحال، هر شغلی مشکلات خاص خودش را دارد. کار در شب، بخصوص هنگام در سرویس قرار داشتن توربوکمپرسورها با توجه به حضور نداشتن همکاران روزکار سخت بوده و پایش فرایند انتقال گاز و وضعیت کارکرد واحد توربوکمپرسورها از حساسیت خاصی برخوردار بوده، بویژه در فصل سرما پایداری انتقال فرایند بسیار مهم است ویک وقفه، احتمال قطع گاز قسمت وسیعی ازمنطقه تحت پوشش را به همراه خواهد داشت. وی مهم ترین دغدغه کاری اش را رفع مشکلات ایستگاه می داند و ادامه می دهد: حتی در زمان استراحت هم، 24 ساعته در حال آماده باش هستیم تا تقويت فشار و انتقال گازی را که در اختیار می گیریم، از دست ندهیم.
محمد سلیمان نژاد، سرپرست نوبتکاران:
در ادامه مسیر به سمت مشهد، به ایستگاه تقویت فشار گاز فاروج می رسیم. این ایستگاه، از قدیمی ترین ایستگاه های تقویت فشار گاز منطقه محسوب می شود. محمد سلیمان نژاد که از ابتدای راه اندازی ایستگاه در سال 1377 به عنوان بهره بردار و در ادامه به عنوان سرپرست نوبتکاران مشغول خدمت بوده، با ما از سختی های کار نوبتکاری، سرمای زمستان و استرس های ناشی از آن می گوید: شغل های این چنینی، از دقت عمل بالا و اضطراب فراوانی برخوردار است، حتی وقتی که با خانواده به مهمانی می رویم، همیشه آماده باش هستیم تا در صورت لزوم در اسرع وقت به ایستگاه بیاییم. وی ادامه می دهد: کار کردن در مناطق عملیاتی صنعت گاز دشوار است. با این حال ما موظف هستیم کارمان را به بهترین نحو انجام دهیم. قدیمی ها این تاسیسات را به ما سپرده اند و ما هم باید آن را به نسل های بعدی بسپاریم، بنابراین در نگهداری آن كه در واقع صيانت از سرمايه هاي ملي است، با عشق و علاقه، نهایت دقت را به کار می بریم.
محمد شاهرضا، نوبتکار:
محمد شاهرضا 45 ساله، لیسانس مکانیک جامدات، یکی دیگر از همکاران نوبتکار ایستگاه فاروج، در اواخر سال 1380 جذب شرکت انتقال و در ایستگاه رامسر کارش را آغاز کرد و از تابستان 1382 به ایستگاه فاروج منتقل شد و تا امروز دراین ایستگاه مشغول به کار است. وی نیز در ادامه صحبت های همکارش در خصوص سختی کار به صورت نوبتکاری و مشكلات ناشي از آن، بويژه برای خانواده ها ادامه می دهد: از آنجا که کار شیفتی، به دلیل ماهیت متغیر زمان استراحتش، برهم زننده روند طبیعی جسم و روان انسان است، طی این سال ها با تأثیرات جسمی و روانی مشهودی مواجه شده ام که باآگاهی و صبر و بردباری همسر و فرزندانم کمرنگ تر شده و عمق تأثیرش در زندگی وکارم کاهش یافته است. او که کار کردن در محیط های عملیاتی را از مشاغل سخت و زیان آورمی داند، می گوید: با توجه به اینکه در مشاغل سخت و زیان آور، افراد با 20 سال سابقه کار بازنشسته می شوند، انتظار داریم مسوولان وزارت نفت هم درباره بازنشستگی همکارانی که در محیط های عملیاتی فعالیت می کنند، تجدیدنظر کنند. کم کم آماده رسیدن به انتهای این مسیر می شویم. ایستگاه تقویت فشار گاز توس در نزدیکی شهر مشهد، آخرین مقصد ما در این مسیر عاشقی است.
مجید پناهی فر، نوبتکار بهره برداری:
به سراغ مجید پناهی فر، سرپرست نوبتکاران بهره برداری ایستگاه توس می رویم. او که در سال 1378 به استخدام شرکت ملی گاز درآمده و در ابتدا با سمت تکنیسین تعمیرات در قسمت تعمیرات مکانیک ایستگاه فاروج و در ادامه در سال 1384 با سمت نوبتکار بهره برداری در اتاق کنترل ایستگاه رضوی مشغول به کار شده، از تلاش هایش برای کسب روزی حلال می گوید: بهره برداری حتی با توجه به شرایط شیفت کاری که باعث به هم ریختن زمان خواب و بیداری می شود، برایم جذاب و دوست داشتنی شده است؛ چون تقریبا با تمام همکاران سر و کار دارم که جای خوشحالی دارد. یکی از مشکلات من در این حوزه، تحمل۱۲ ساعته ماسک روی صورت است که واقعا سخت و طاقت فرساست؛ اما چون بخوبی می دانیم که با توجه به حساسیت کار ما، رعایت پروتکل بهداشتی برای جلوگیری از شیوع کرونا امری واجب و ضروری است، با جان و دل از آن استفاده می کنیم. وی از خاطره ای سخن می گوید که بعد از گذشت 20 سال، هنوز هم برایش جذاب و دوست داشتنی است: اول خاطره به بحث استخدامم بر می گردد و زمانی که تازه متاهل شده بودم و محل سکونتم مشهد بود و از طرف مدیر وقت منطقه، آقای مهندس نجفی، برای مصاحبه به دفتر ایشان در خیابان ابکوه مشهد دعوت شدیم و من به اتفاق همسرم رفتم. پس از مراجعه به دفتر مدیر از ما خواستند برای آشنایی با محیط کار و زندگی، از محل کارم در فاروج بازدیدی داشته باشم. به ایستگاه فاروج رفتیم و پس از بازدید و پذیرایی گرم حراست، دوباره به دفتر آقای نجفی برگشتیم و رضایت خود را از محیط کار و زندگی و برخورد کارکنان حراست که حتی ناهار هم تدارک دیده بودند، اعلام کردیم. اتفاقات آن روز برای من و همسرم، خاطره ای بسیار به یاد ماندنی و شیرین شده است.
سید یحیی روح بخش، نوبتکار ارشد::
سید یحیی روح بخش از سال 1388 و با سمت نوبتکار ارشد در ایستگاه رضوی مشغول به کار است. وی نیز کار در ایستگاه ها را کاری جهادی و مبتني بر همت و غيرت بي بديل می داند و تصریح می کند: بهره برداران در تمام اوقات؛ چه شب ، چه تعطیلات و ... در محیط کار حاضر و مراقب تجهیزات و فرایند انتقال گاز هستند و حتی زمانی هم که به دلیل این بیماری، تعداد کارمندان روزکار و ساعات کاری هم کم شده ، بهره برداران همچنان تمام وقت و با همان تعداد نیرو، با دل و جان به کار مشغول هستند. روح بخش نقش خانواده ها در راحتی خیال همکاران در زمان خدمت را بسیار بسزا و قابل تقدیر می داند و می گوید: خانواده ها واقعا سهم بسزایی دارند؛ زمانی که فرزند اول من به دنیا آمد، برای آموزش ۶ ماه به اصفهان رفتم و چند وقت بعد هم ماموریت 6 ماهه به پالایشگاه سرخس داشتم. وقتی هم که فرزند دومم به دنیا آمد، ماموریت من به ایستگاه دشت، برای کمک به کمبود نیروی بهره بردار شروع شد؛ اما در تمام این ایام، همسرم با دو فرزند کوچک و تمام سختی ها، در کنارم بوده و هست . در مسير بازگشت از ايستگاه و در غروب دل انگیز، اندكي پنجره خودرو را پايين می آورم و با لذت، سوز و سرماي هوا را در آغوش می كشم و مطمئنم كه کارکنان منطقه 4 عملیات انتقال گاز، با تمام توان براي گرم كردن خانه هاي دل ما ايستاده اند. آری، پشتم گرم است به همت مردان و زنان صنعت گاز كه هر زمان خواستند؛ توانستند.
چگونگی هلدینگ داری در صنعت پتروشیمی در گفت وگو با جعفر ربیعی
مشعل صنعت پتروشیمی در سال های پس از انقلاب و جنگ تحمیلی توانست با توسعه ای همه جانبه و ایجاد تغییراتی بنیادین، به یکی از بازوهای اجرایی – توسعه ای و درآمدی برای کشور تبدیل شود و از صنعتی وابسته در داخل و خارج به صنعتی مستقل و سودآور برسد. این تحولات که جهش اول آن در دهه های 70 و 80 تمام شده و امروز در میانه جهش دوم و شروع بخش هایی از جهش سوم هستیم، به عنوان موتور محرک نیاز به سرمایه گذاری و تامین اعتبار در داخل یا خارج از کشور داشت و شرایط تحریمی دست بسیاری از پروژه ها را برای ادامه راه می بست. به همین دلیل بود که صنعت پتروشیمی در کنار تحولات ساختاری درونی خود به دنبال تامین سرمایه به شکل های مختلف رفت و حالا پس از دو دهه به جایی رسیده که می تواند با تشکیل شرکت های بزرگ و هلدینگ ها بدون دغدغه پروژه های بزرگ و حتی مگاپروژه های چند میلیارد دلاری را شروع کند و به پایان برساند.
هلدینگ داری در صنعت پتروشیمی هنوز در برخی موضوعات نیاز به توجه و اقدامات تکمیلی دارد و هنوز راه زیادی برای رسیدن به سطح و شرایط مناسب و استانداردهای جهانی باقی مانده است، اما در همین سطح هم انتظارات از هلدینگ های پتروشیمی می طلبد تا تلاش بیشتری داشته باشند. به عبارتی اگرچه هلدینگ ها کارنامه قابل قبولی تا اینجای کار دارند اما هنوز هم نمی توانند هر طور خواستند اقدام کنند، چراکه در چند مورد از جمله خوراک و مجوزهای مختلف دولتی لازم است همکاری معناداری با صنعت پتروشیمی داشته باشند.
درعین حال این نگاه وجود دارد که تعدد هلدینگ های پتروشیمی چالش ها و تبعات منفی در پی دارد و ممکن است باعث اختلال در توسعه صنعت پتروشیمی شود و روش ها و مدل های تجمیع مجتمع های پتروشیمی هلدینگ های مختلف باید با سازوکاری صورت گیرد که ابتدا زمینه شکوفایی اقتصاد کشور را فراهم کند و در ادامه به انتفاع اقتصادی بخش خصوصی بینجامد.
در این سال ها بسیاری از شرکت ها با قوانینی که بخش خصوصی را حمایت و تقویت می کرد، شروع به کار کردند اما تا اوایل دهه 90 مفهومی به عنوان هلدینگ در شرکت های پتروشیمی جایگاهی نداشت و تا حدی مورد اعتماد و پذیرفته نبود. در مورد بسیاری از هلدینگ های امروز مثل باختر، پتروفرهنگ، تاپیکو و حتی خلیج فارس در ابتدای کار تنها شرکت هایی برای سهام داری مشترک تعریف شده بود و شروع فعالیت جدی آنها به همین چند سال اخیر برمی گردد. در این میان هلدینگ خلیج فارس به عنوان یکی از تاثیرگذارترین هلدینگ های پتروشیمی در سال های اخیر، در سال 1389 با مدیریت دولتی به صورت سهامی عام تاسیس و در سال 1392 در راستای اجرای اصل 44 قانون اساسی از مدیریت دولتی به بخش خصوصی واگذار شد و از آن به بعد بود که توانست بخش زیادی از سهام شرکت های پتروشیمی را خریداری کند و از همه مهم تر اعتماد آنها را برای این همراهی به دست آورد. هلدینگ خلیج فارس در حال حاضر بیش از 12 شرکت تولیدی و بیش از 6 پروژه فعال و در حال ساخت را ذیل زیرمجموعه خود دارد و قرار است سه طرح دیگر را تا نیمه نخست سال ۱۴۰۰ وارد مدار تولید کند و کلنگ دو مگاپروژه را بر زمین بزند.
جعفر ربیعی، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس در گفت وگو با مشعل، به اهمیت فعالیت شرکت های پتروشیمی در شرایط تحریم به عنوان یکی از منابع تامین ارز در کشور اشاره کرد و گفت: تنوع خوراک، تامین سرمایه مورد نیاز و نیز نیروی انسانی ماهر جزو نقاط قوت پتروشیمی هاست و این شرایط صنعت پتروشیمی را برای کشورهای خارجی جذاب می کند.
به گفته ربیعی این شرایط در پتروشیمی ها باعث شده بتوانند علاوه بر تامین سرمایه کافی برای توسعه بیشتر در داخل صنعت، اهداف صادراتی را هم دنبال کنند. او معتقد است که هلدینگ ها تبدیل به یکی از عوامل انسجام صنعت پتروشیمی در وضعیت فعلی کشور هستند.به گفته ربیعی در صنعت پتروشیمی کشور دیگر با تعداد زیاد و پراکنده شرکت ها مواجه نیستید بلکه با تعداد اندکی هلدینگ قوی و منسجم طرف هستید که به راحتی می توانید آنها را دور هم جمع کنید، تعامل داشته باشید و سیاست های کشور را به آنها منتقل کنید و به راحتی کمک بگیرید.
او افزود: در شرایط فعلی انجمن صنفی صنایع پتروشیمی یکی از موفق ترین انجمن های صنفی کشور است، چراکه هلدینگ های پتروشیمی این انجمن را اداره می کنند. البته شرکت های مستقل پتروشیمی هم حضور فعال دارند و می توان گفت در صنعت پتروشیمی دیگر آن روند خصوصی سازی پراکنده که در سایر صنایع پیش آمد و گاهی دچار معضلاتی شد را شاهد نیستیم. در شرایط فعلی پتروشیمی را نمی بینید که به بخش خصوصی واگذار شده باشد اما متوقف باشد، کاربری را تغییر داده باشد و کارگرها را اخراج کرده یا زمین ها را فروخته باشد! علت هم این است که اکثر واگذاری ها به بخش خصوصی در قالب هلدینگ ها بوده و اغلب سهامداران هلدینگ ها هم صندوق های بازنشستگی و عموم مردم هستند و جایی برای ضرر وجود ندارد؛ بنابراین تجربه هلدینگ داری در صنعت پتروشیمی تجربه بسیار موفقی بوده و شاید اگر این تجربه در صنایع دیگر تجربه می شد، تجربیات بسیار خوبی برای کشور به دست می آمد. ربیعی می گوید: هلدینگ ها به واسطه شرکت های زیادی که در زیرمجموعه خود دارند، منابع مالی خوبی هم دارند و درعین حال از تنوع خوراک و محصول خوبی برخوردار هستند و این دو عامل باعث می شود که بتوانند در توسعه صنعت پتروشیمی بهتر کار کنند و مدیریت خوبی روی اجرای پروژه ها داشته باشند.
او افزود: مسئله مهم این است که اگر در شرایط موجود توسعه صنعت پتروشیمی را به هلدینگ ها نسپارند، مجبور به سرمایه گذاری دولتی هستند که برای شرکت ملی صنایع پتروشیمی یا وزارت نفت منع قانونی دارد. در نتیجه طبق اصل 44 پروژه ها باید بخش خصوصی بسپارند و فعلا بهترین گزینه در بخش خصوصی برای توسعه صنعت پتروشیمی هلدینگ ها هستند.
ربیعی با اشاره به تنوع سهام داران هلدینگ ها و شفافیت در عملکردها گفت: هلدینگ ها سهام دارانی متفاوت دارند که اغلب در بورس هستند، بنابراین نمی توانند وارد پروژه های زیان ده یا به عبارتی سفارشی شوند؛ اگر هلدینگ های پتروشیمی وارد پروژه ای می شوند، هیات مدیره و سهامداران آنها باید از سودآور بودن پروژه مطمئن باشند. باید گفت که پذیرش پروژه ها از سوی هلدینگ های پتروشیمی در شرایط فعلی یک نقطه مثبت برای کشور است نه نقطه منفی! ورود هلدینگ ها به پروژه ها باعث می شود از یک طرف سبد خودشان را گسترش دهند و از طرف دیگر توسعه در کشور ایجاد شود و این همان نتایج مثبت هلدینگ داری است.
نگاهی به ایثارگری مدافعان سلامت بیمارستان نفت آبادان در دوران کرونا
فرزانه اسماعیل زاده بیمارستانی در منتهی الیه شرقی شهر آبادان در نزدیکی اروندرود، در نقطه صفر مرزی ایران، با قدمتی 100 ساله که وزنه ای است در شهر آبادان، همان بیمارستان «OPD» معروف که هم بومی های منطقه، هم کارکنان و هم بازنشستگان صنعت نفت، خاطره ها از آن دارند و نسبت به آن متعصب هستند. بیمارستانی که همسایه دیواربه دیوار پالایشگاه آبادان است و همین نزدیکی اش به پالایشگاه باعث شد در دوران جنگ، از حملات مصون نماند و بخش هایی از آن تخریب شود و 13 نفر از کارکنان آن به شهادت برسند. بیمارستانی که در سابقه افتخاراتش می توان به انجام عمل موفقیت آمیز پیوند غضروف اشاره کرد و از نقش موثرش در بالا بردن سلامت منطقه از گذشته تاکنون گفت. در گزارش پیش رو، گوشه ای از رشادت های کارکنان بیمارستان نفت آبادان را می خوانید.
این روزها کارکنان بیمارستان نفت آبادان، مانند همکاران خود در گذشته های دور، مشغول خدمات دهی به بیماران یک اپیدمی هستند و البته که مدیریت، تلاش، دلسوزی و ازخودگذشتگی کارکنان این دوره بیمارستان نیز همچون پیشینیان، مثال زدنی است، به نحوی که مدافعان سلامت بیمارستان نفت آبادان، بحران کرونا را نیز به گواه اسناد و مدارک خوب مدیریت کردند. به گفته نصرالله حسونی بحرینی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان، بیمارستان نفت آبادان در ایام کرونا، بیمارستان معین شهر اعلام و با آغاز پاندمی کرونا در کشور، اورژانس خاکستری (اورژانس بیماران تنفسی) در آن تشکیل شد. از آغاز شیوع کرونا تا پایان دی امسال، حدود 7 هزار و 200 نفر با تشخیص کرونا به بیمارستان نفت آبادان مراجعه کردند و از این تعداد، حدود 900 نفر بستری شدند که بیماران بومی را نیز شامل می شود.
به گفته او، رعایت درست دستورعمل های بهداشتی، تلاش شبانه روزی کارکنان، مراقبت صحیح از بیماران و آموزش به خانواده ها موجب شد که بیمارستان نفت آبادان، کمترین پرسنل مبتلا و براساس آمار، کمترین فوتی را در میان مبتلایان به این ویروس داشته باشد. بر پایه اطلاعات موجود، جمعیت تحت پوشش بیمارستان نفت آبادان،حدود 21 هزار و 64 نفر هستند که از این تعداد10 هزار و 418 نفر بازنشسته و 10 هزار و 646 نفر شاغل را دربر می گیرد.
همچنین اقدام های مربوط به طب صنعتی و اچ اس ای اعم از معاینات دوره ای و کنترل بهداشت خانواده کارکنان نفت و بهداشت و درمان و همچنین خدمات بیمارستانی در هیچ یک از بخش های اتاق عمل جنرال و سرپایی، پلی کلینیک، اورژانس، آزمایشگاه، رادیولوژی، توانبخشی، دندانپزشکی و واکسیناسیون در ایام کرونا متوقف نشد .
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان می گوید: در ایام کرونا تمامی خدمات مورد نیاز جمعیت تحت پوشش در شرکت پالایش نفت آبادان، نفت و گاز اروندان (دارخوین و یادآوران)، پتروشیمی آبادان، خطوط لوله و مخابرات، پخش فراورده های نفتی آبادان، مجتمع شیمیایی بندر امام، دانشگاه صنعت نفت و دانشکده نفت و شرکت گاز آبادان ارائه می شود.
حسونی بحرینی در تشریح شرایط کاری بیمارستان نفت آبادان از برخی خدمات تخصصی و فوق تخصصی بیمارستان نام می برد که از آن جمله، کلینیک های فوق تخصصی خون و آنکولوژی، غدد، ارولوژی، دیابت، قلب و ارتوپدی، اعصاب و روان، داخلی، اعصاب و جراحی مغز و اعصاب است که با جذب متخصصان در این بیمارستان تلاش شده است از اعزام بیماران به مراکز دیگر جلوگیری شود و این بیمارستان، نیازهای درمانی منطقه را به طور کامل تامین کند.
بیمارستان نفت آبادان، یک نقطه قوت مثال زدنی دارد و آن کارکنان این بیمارستان است که هم مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، هم رئیس این بیمارستان به آن اذعان دارند و هم شاخص های بالای رضایتمندی بیماران از عملکرد پرسنل، گواه بر این موضوع است.
در سفر اخیر مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به بیمارستان آبادان، اغلب درخواست های پزشکان و کارکنان این بیمارستان با هدف افزایش خدمات رسانی به بیماران و رفع مشکلات بیماران بود که این موضوع، حاکی از مسؤولیت پذیری کادر درمان این بیمارستان برای خدمت رسانی بهتر به مراجعان است. از جمله مشکلات مطرح شده در این نشست، مسائل مربوط به بخش آنکولوژی، کوچک بودن فضای فیزیکی بیمارستان که آرامش و حفظ حریم خصوصی بیمار را با مشکل مواجه کرده است و فرسودگی بخش ها و تجهیزات است که بنا به گفته آزیتا بهداروندان، رئیس پرستاری و مامایی بیمارستان نفت آبادان، این موارد موجب شده خدمات رسانی این بیمارستان با مشکلات روبه رو شود.
گفتنی است، بیان مسائل و مشکلات بیماران سرطانی در بیمارستان نفت آبادان، موجب ابلاغ دستوراتی از سوی مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، برای تسهیل خدمات رسانی به بیماران سرطانی صنعت نفت کشور شده که متاسفانه بیماران سرطانی، بخش قابل توجهی از بیماران را در مراکز درمانی نفت به خود اختصاص داده اند.
بیمارستان نفت آبادان در نقطه نزدیک به کشور عراق واقع شده است. با برنامه ریزی های بلندمدت و مدون می توانیم از مزایای مکانی و تخصصی و قابلیت های بالای کادر درمان این بیمارستان، برای جذب توریست درمانی بهره ببریم و کسب درآمد کنیم. این نکته ای است که رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان به آن اشاره می کند.
با توجه به ظرفیت منطقه و برنامه ساخت بیمارستان جدید آبادان که موجب تقویت هتلینگ بیمارستان می شود، دست یافتن به این چشم انداز دور از انتظار نیست.
براساس برآوردهای انجام شده، بیمارستان جدید صنعت نفت در آبادان که در کنار بیمارستان قدیمی ساخته می شود، دارای 64 تخت در 4 طبقه درمانی و2 طبقه اداری با امکانات و بخش های داخلی، جراحی، بخش ویژه، اطفال، قلب و... بر اساس استانداردهای نوین مراکز درمانی بوده و تاکنون 80 درصد آن ساخته شده است. قطعا راه اندازی هرچه سریع تر و بهره برداری از آن، منافع زیادی را در سطح صنعت نفت کشور و استان خوزستان خواهد داشت.
به هرحال، آنچه نباید از نظر دور داشت، این است که بیمارستان نفت آبادان مانند همان نوزادانی که در سال های اولیه تاسیس این بیمارستان، یعنی سال 106 خورشیدی، در اینجا متولد شده اند و امروز به مرز پیری رسیده اند، دوران کهنسالی خود را سپری می کند و مانند بازنشستگان و پیشکسوتان صنعت نفت که چشم به موفقیت فرزندان خود و آینده روشن صنعت نفت دوخته اند، در انتظار راه اندازی بیمارستان جدید نفت آبادان است تا به پشتوانه نیروهای متـخـصـص هـمچـنان پشـتیبــان سـلامـت کارکنان صنعت نفت و منطقه باشد .
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت های جاني و مالي جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني دربر داشته است؛ از این رو اهميت درس آموزی از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر می شود. همانطور که می دانید، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن می تواند باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت شود. با بهره مندی از نکات «درس آموزی از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشدیدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي «درس آموزی از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بردارد. در ادامه، درس آموزی از دو حادثه «واکنش های غیرقابل كنترل به علت آلودگي» را می خوانید:
حادثه اول: در یک خط لوله، باقیمانده های مواد آلی ناشی از فرایند تقطیر و همچنین مایعات تخلیه شده از سیستم ونت وجود داشت و از طریق بستن ولو ایزوله شده بود. به منظور جلوگیری از تبلور مواد باقیمانده، خط لوله دارای سیستم گرمایش از طریق بخار بود. در تعطیلی آخر هفته پس از توقف واحد، این خط لوله منفجر شد که خوشبختانه به دلیل تعطیلی کسی آسیب ندید و میزان خسارات ناچیز و جزئی بود.
حادثه دوم: تانکری در راه آهن، محتوی ماده شیمیایی از طریق دریچه های ایمنی به محیط تخلیه می شد. پس از مدت کوتاهی، تانکر منفجر و خسارات قابل توجهی به محیط اطراف وارد آمد. خوشبختانه در این حادثه نیز آسیبی به افراد وارد نشد.
وقوع بیشتر حوادث دارای چند علت است. در هر دو حادثه فوق، آلودگی به نوعی در بروز حادثه دخیل بوده است.
حادثه اول: کنترل تنظیم درجه حرارت در سیستم گرمایش مختل شده و به همین دلیل درجه حرارت افزایش یافته است. افزایش این درجه حرارت نباید باعث تجزیه و انفجار باقیمانده مواد شیمایی شده باشد؛ اما آلودگی این مواد و حضور یک درصد آب می تواند باعث آن باشد. بخار آب ناشی از تجهیزات فرایندی به صورت کندانس درآمده و از طریق سیستم تخلیه با مواد باقیمانده مخلوط شده است. تست های آزمایشگاهی نشان داده که حضور در سیستم گرمایش و بالا رفتن درجه حرارت به اندازه کفایت بوده تا فرایند تجزیه صورت گیرد. پلیمریزاسیون
حادثه دوم: در کارخانه های تولید متاکریلیک اسید فرایند (MAA) به گونه ای است که اسیدهای معدنی قوی در محصول وجود داشته که می تواند سبب خوردگی در فولاد شود. فلز حل شده ناشی از خوردگی، تمایل تولید MAA را به پلیمر شدن افزایش می دهد. به نظر می رسد که MAA در پوشش دیواره های داخلی تانکر باقی می ماند؛ اما در این حادثه جنس دیواره مخزن فولاد بدون پوشش بوده است. علاوه بر این، مواد بازدارند برای جلوگیری ازپلیمریزاسیون MAA اضافه نشده بود. حتی در زمان خلوص MAA، اضافه کردن بازدارنده، سبب تثبیت و کاهش سرعت پیلیمریزاسیون خواهد شد. احتمالا فلز تولید شده ناشی از خوردگی باعث تسهیل پلیمریزاسیون، کاهش غلظت بازدارنده، کاهش ثبات MAA و در نهایت پیلیمریزه شدن غیرقابل کنترل و وقوع انفجار شده است.
هنگامی که مستندات و اطلاعات ایمنی مواد موجود (برگه ایمنی مواد –SDS، دستورعمل های عملیاتی و غیره) را بررسی می کنید، امکان تجزیه شدن یا پیلمریزاسیون این مواد را به علت آلایندگی، مورد توجه قرار دهید و موادی را که باعث این آلایندگی می شود، شناسایی کنید.
برخی مواد متداول که می تواند این آلایندگی را ایجاد کند، شامل این مواد است: زنگ زدگی، آب، مایعات انتقال حرارت، روان کننده ها، فلزات و سایر موادی که به دلیل خوردگی در خطوط لوله ایجاد می شوند. اگر هر یک از مواد در فرایند شما وجود دارد، آنها را شناسایی کنید.
حتی مقدار بسیار کمی از این آلاینده ها می تواند به واکنش خطرناکی منجر شود.
از تمامی دستورعمل ها به منظور حذف آلاینده ها در واحد و تجهیزات خود پیروی کنید. قبل از تخلیه مواد به مخازن یا سایر تجهیزات، دوباره مواد را بررسی و از صحت آن اطمینان حاصل کنید.
هنگام انجام تعمیرات، همیشه از تجهیزات و قطعات مناسب استفاده کنید.
مطمئن شوید که جنس مواد به کار رفته در ساخت تجهیزاتی مانند مخازن ریلی، تانکرها و سایر ظروف صحیح باشد.
اطمینان یابید که خطوط لوله، تجهیزات و ظروف قابل حملی که استفاده می کنید، تمیز است. منظور از «تمیزی» عاری از هرگونه مواد رسوب شده یا سایر آلاینده هایی است که بر اساس دستورعمل های واحد می تواند وجود داشته باشد.
رسیدن نمودار قیمت های جهانی نفت خام به نقطه ای حساس، کشورهای عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به ائتلاف اوپک پلاس را به ایستگاهی رسانده که باید درباره انتخاب بین دو گزینه افزایش عرضه یا خطر از دست دادن سهم بازار و ورود دوباره تولید کنندگان نفت شیل ایالات متحده آمریکا به عرصه رقابت، تصمیمی سرنوشت ساز بگیرند. قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال، اکنون به بیش از 60 دلار برای هر بشکه رسیده که در مقایسه با رقم پایین تراز 40 دلار برای هر بشکه، در زمان اعلام خبر تولید نخستین واکسن های موفقیت آمیز در ماه نوامبر سال گذشته میلادی و عدد کمتر از 20 دلار به ازای هر بشکه در ماه آوریل، همزمان با آغاز شیوع ویروس همه گیری جهانی کووید-19 (کرونا)، افزایشی قابل توجه را نشان می دهد. پس از تعدیل نرخ تورم، قیمت های شاخص نفت خام برنت اکنون در پنجاه و هشتمین صدک برای همه ماه ها از اوایل سال 1990 میلادی قرار دارند، به طوری که با روند افزایشی کند، اما یکنواخت تولید کشورهای غیرعضو اوپک سازگار است. در یک دهه اخیر، هر زمان که قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال به طور میانگین در سطوح بالای 57 دلار برای هر بشکه بوده است، تولیدکنندگان آمریکایی همه رشد مصرف جهانی نفت را از آن خود کرده اند و سهم بازارشان را از محل هزینه اوپک و متحدان این سازمان بالا برده اند. بر اساس اعلام شرکت بیکرهیوز که در زمینه ارائه خدمات به میدان های نفتی فعالیت می کند، تولیدکنندگان آمریکایی در واکنش به افزایش زودهنگام قیمت های جهانی نفت خام، شمار دکل های فعال حفاری نفت را حدود 300 دستگاه افزایش داده اند، در حالی که این تعداد در ماه اوت سال گذشته میلادی تنها 172 دستگاه بود. احتمال می رود با بالا رفتن قیمت های جهانی نفت خام، شمار دکل های فعال حداقل تا پایان ژوئن سال 2021 میلادی افزایش یابد، تاجایی که انتظار می رود با تداوم روند کنونی شمار آنها از 425 یا حتی 450 دستگاه فراتر رود. بازتاب افزایش شمار دکل های فعال حفاری نفت در آمریکا، سبب تقویت پیش بینی ها برای افزایش تولید روزانه 340 هزار بشکه ای نفت خام از 48 ایالت به استثنای تاسیسات تولیدات در خلیج مکزیک تا پایان سال جاری میلادی شده است. طبق آمارهای گزارش چشم انداز کوتاه مدت انرژی اداره اطلاعات انرژی آمریکا (ای آی ای)، انتظار می رود تولید نفت خام ایالات متحده تا پایان سال 2022 میلادی روزانه 640 هزار بشکه دیگر نیز افزایش یابد. اگر قیمت های جهانی نفت خام با افزایش بیشتری همراه باشد، روند حفاری ها و تولید هر دو در نیمه دوم سال های 2021 و 2022 میلادی شتاب بیشتری می گیرند.
در بازارهای آتی، قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال برای تحویل در ماه آوریل 2 دلار و 70 سنت به ازای هر بشکه فراتر از قیمت این شاخص برای تحویل در ماه نوامبر است، این ساختار قیمتی که در آن قیمت های روز از قیمت های آینده بیشتر است، در بازار نفت وضع پیش بهین (Backwardation) نام دارد. ساختار پیش بهین به طور معمول زمانی رخ می دهد که معامله گران پیش بینی کنند، عرضه از مصرف کمتر می شود و در این شرایط، ذخیره سازی های نفت خام در سطح پایینی قرار می گیرد و با افت بیشتری هم روبه رو می شود. مقدار وضع پیش بهین در بازارهای آتی نفت خام در پنجاه و هشتمین صدک برای همه روزهای معاملاتی از اوایل سال 1990 میلادی قرار دارد و این روند نیز افزایشی بوده است. بر این اساس، معامله گران رقم کاهش تولید بالایی را در ادامه سال جاری میلادی پیش بینی می کنند، به طوری که سطح ذخیره سازی های نفت خام از میانگین بلندمدت آن پایین تر می آید. اگر این برآورد صحیح باشد، انتظار می رود قیمت های نفت خام شاخص برنت دریای شمال به طرز قابل توجهی افزایش یابد، افزایش قیمت ها و تشدید وضع پیش بهین در بازارهای جهانی نفت خام، هر دو از نیاز به افزایش عرضه نفت خام در بقیه سال جاری میلادی حکایت دارد. چنانچه اوپک و متحدانش در قالب ائتلاف اوپک پلاس، توافق کاهش عرضه نفت خود را برای جبران کمبود نفت در بازارهای جهانی تسهیل نکنند، تولید کنندگان شیل در ایالات متحده آمریکا و دیگر کشورهای تولیدکننده غیرعضو اوپک در پی افزایش قیمت ها به سوی افزایش تولید گام بر می دارند.
در بازه زمانی سال های 2011 تا نیمه نخست 2014 و سپس دوباره در بازه زمانی سال های 2017 تا 2019، اوپک و پس از آن ائتلاف اوپک پلاس نتوانستند برای برطرف کردن کمبود عرضه پیش بینی شده در بازارهای جهانی و کاستن از فشار روند افزایشی قیمت ها، به اندازه کافی تولید خود را افزایش دهند. در هر دو بازه زمانی یادشده، قیمت های جهانی نفت خام افزایش یافت، بازار به سوی یک وضع پیش بهین عمده و پایدار گام برداشت و با تأخیری 12تا 18 ماهه، تولید نفت شیل ایالات متحده آمریکا افزایش یافت. در هر دو بازه زمانی، اوپك اصرار داشت كه بازار با محدودیت عرضه روبه رو نیست و نیازی به افزایش تولید وجود ندارد تا اینکه سرانجام زمان از دست رفت و افزایش تولید نفت شیل آمریکا، بازار را به سمت مازاد عرضه اولیه سوق داد. اعضای اوپک با وجود افزایش تولید نفت شیل ایالات متحده آمریکا و کاهش سهم بازار و تجربه شرایطی که آنها را با سقوط احتمالی روبه رو کرده بود، درآمدهای بادآورده حاصل از افزایش قیمت ها را برداشت کردند. تأخیر اوپک در رفع کمبود عرضه نفت، افزایش انفجاری قیمت ها، بدتر شدن بی ثباتی و رکود اجتناب ناپذیر دوره بعدی را به دنبال داشت. در ماه های مارس و آوریل سال جاری میلادی، اعضای ائتلاف اوپک پلاس دوباره با این پرسش مشابه روبه رو می شوند که آیا برای جلوگیری از افزایش ناپایدار قیمت های جهانی نفت خام، بازار نیازمند افزایش عرضه است؟
به دلیل تأخیر در تصمیم گیری برای افزایش تولید و در واقع بشکه های اضافی که در دسترس مصرف کنندگان است، اعضای ائتلاف اوپک پلاس برای اثرگذاری بر عرضه در پایان سه ماهه دوم و آغاز سه ماهه سوم سال جاری میلادی، زمانی که انتظار می رود بازار با محدودیت عرضه شدید روبه رو شود، باید در 6 هفته آینده تصمیمی سرنوشت ساز بگیرد.
این پرسش مطرح می شود که آیا اعضای ائتلاف اوپک پلاس، افزایش عرضه نفت خام خود را مانند بازه های زمانی سال های 2013 تا 2014 و دوباره سال های 2017 تا 2018 به تعویق می اندازد یا اینکه برای کاستن از فشار بر عرضه و تعدیل چرخه افزایشی قیمت های جهانی نفت خام، گام های استوار و فعالانه بر می دارد.
منبع: خبرگزاری رویترز
نویسنده: جان کمپ
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
خط لوله جدید نفت، باظرفیت انتقال 10هزاربشکه درگستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به بهره برداری رسید. این خط لوله 8اینچ درمسیری به طول27 کیلومترازسوی مدیریت مهندسی ساختمان معاونت طرح های نفت و گازشرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب، درحوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون احداث شده است. خط لوله زیرزمینی یادشده، باهدف ارسال نفت ازکلاسترشادگان تا واحد بهره برداری مارون شماره - 3ساخته شده و ظرفیت انتقال نفت تا 25 هزاربشکه در روز را دارد.
نصب ارسال کننده ودریافت کننده توپک هوشمند و سیستم حفاظت کاتدی، شیربرقی در ابتدا و پایان خط لوله به منظور افزایش ایمنی، نصب 30عدد شیر دروازه ای و یکطرفه 8 تا 12 اینچ و اتصال به 13 نقطه از سایر خطوط انتقال از مشخصه های خط لوله انتقال نفت کلاستر شادگان است. ایجاد27کیلومتر جاده دسترسی، 250هزارمتر مکعب خاکبرداری وعبورازموانع طبیعی، از دیگر اقدام های انجام شده در این پروژه است. طرح خط لوله انتقال نفت کلاستر شادگان که شتاب بخشی در اجرای آن به منظور استمرار و افزایش تولید ازمیدان نفتی شادگان موردتأکید مدیریت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بوده، در مدت 22 ماه، با اعتبار400 میلیارد ریال به ثمر نشسته است.
پروژه ارتقای 2.6برابری توان پردازش مرکزداده فاوای(فناوری، اطلاعات و ارتباطات) شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به بهره برداری رسید. این پروژه بااستفاده ازجدیدترین فناوری ها در زمینه کامپیوترهای سرور، مجازی سازی و سازوکارهای مدیریت منابع، به دست توانمند کارشناسان فناوری اطلاعات و ارتباطات این شرکت طراحی، پیکربندی و اجراشده، به گونه ای که قابلیت های رایانش مرکزداده را260 در صد افزایش داده است. بااجرای این پروژه، افزون بر رفع تنگناهای موجود، ظرفیت های قابل توجهی برای توسعه آتی خدمات «فاوا» همزمان با بهبود سطح کیفیت و پایداری خدمات ایجاد شده است. احمدمحمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب درآیین بهره برداری از این پروژه، با اشاره به اینکه داده و اطلاعات، جزو مهم ترین سرمایه های سازمانی است، اظهار کرد: این شرکت باداشتن بیش از 3300حلقه چاه، ده ها کارخانه بزرگ وهزاران تجهیز ریز و درشت، روزانه دربخش های مختلف، داده هاواطلاعات متعددی ایجاد می کند که طبقه بندی و گزارش گیری سریع از آنها یک ضرورت اساسی است. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب گفت: امیدواریم هم مدیریت براطلاعات را روز آمد کنیم وهم سازمان به سمتی پیش رود که بتوان گزارش، تحلیل وآنالیز صحیحی ازداده ها داشت و درکمترین زمان ممکن، به گزارش گیری و تبدیل داده به اطلاعات به منظور تصمیم گیری بهینه اقدام کرد.
با بهره برداری ازفازنخست پارک ورزش و نشاط شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، سرانه فضای ورزشی این شرکت حدود 10درصد افزایش یافت.
این پارک نفت باتلاش مدیریت و کارکنان امور ورزش، باهدف ایجاد نشاط درکارکنان و خانواده های آنها، در انتهای مجموعه فرهنگی-ورزشی شهرک نفت و در فضایی به وسعت چهارهکتار ایجاد شده است.
احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب درآیین بهره برداری از این مجموعه که همزمان با دهه فجر برگزارشد، با تأکید براینکه ورزش می تواند پشتیبان تولید باشد، گفت: فاز نخست پارک ورزش شهرک نفت اهوازدرشرایط سخت مالی و با کمبود اعتبا و صرفه جویی قابل ملاحظه، کمترین هزینه وحداقل امکانات ایجاد شده است که جای قدردانی دارد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
پروژه های احداث ساختمان اندازه گیری مخازن، ایمن سازی و تعمیرساختمان های خدمات چاه ها، تعمیروبازسازی پل هاوجاده اصلی و نوسازی نمازخانه مجتمع صنعتی شماره4 شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون افتتاح شدند. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گازمارون با قدردانی ازکارگروه های تخصصی دست درکاراجرای پروژه های آماده افتتاح، بویژه امورمهندسی وساختمان نفت و گازمارون گفت: ساختمان جدید اندازه گیری مخازن بامساحت 253مترمربع احداث وساختمان خدمات عملیات نیز بامساحت 325 مترمربع تعمیر و بهسازی کامل شده است. حمید کاویان بابیان اینکه برای این دو پروژه حدود12میلیارد ریال هزینه شده است، افزود: برای بازسازی وتعریض کامل پل ورودی، بهره برداری، بازسازی وتعریض دو پل بزرگ وتعریض70مترازجاده دروازه دوم تا نمکزدایی مجتمع صنعتی شماره4 مارون نیز هفت میلیارد ریال هزینه شده است. وی با بیان اینکه درنوسازی نمازخانه مجتمع مارون4 بسیجیان پایگاه مقاومت بسیج سردار شهید قاسم سلیمانی شرکت بهره برداری نفت و گازمارون مشارکت فعالیت داشته اند، از آغازعملیات اجرایی ساخت یک مدرسه دوکلاسه در روستای چای ورشام بخش غیزانیه، همسو با مسؤولیت های اجتماعی و اجرای آن به وسیله بسیج سازندگی این شرکت خبرداد. مجتمع صنعتی شماره 4 شرکت بهره برداری نفت و گازمارون ازنظر موقعیت درمرکز جغرافیای عملیاتی این شرکت قرارگرفته و کارگروه های فنی وعملیاتی مختلف برای سهولت دسترسی به دیگرمجتمع های صنعتی دراین مجتمع استقرار یافته اند که نقش آن را در مدیریت و راهبری فرایند تولید برجسته می کند.
شرکت گاز استان اردبیل
مدیرعامل شرکت گازاستان اردبیل گفت: با بهره برداری از پروژه های گازرسانی به 32 روستا در دهه فجر امسال، اردبیل به استان سبزگازرسانی تبدیل شد.
سرداراسماعیلی با اشاره به عملکرد مطلوب این شرکت درگازرسانی باوجود شرایط آب و هوایی وسخت گذر بودن برخی مناطق اظهارکرد: همه 29شهراستان اردبیل با ضریب نفوذ 100 درصد، ازگازطبیعی بهره مند شده اند و با گازرسانی به 32روستای دیگر، ضریب نفوذ گاز در روستاهای این استان نیز به 96 درصد رسیده است.
وی با بیان اینکه گازرسانی روستایی دراستان اردبیل نیزشتاب خوبی داشته است، افزود: هم اکنون همه روستاهای بالای 20خانوار شهرستان های سرعین و نمین از گازطبیعی بهره مند شده اند و در گازرسانی به دیگر روستاهای استان نیز عملکرد مطلوبی گزارش شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان اردبیل گفت: اجرای طرح های گازرسانی در مناطق جنوبی استان به لحاظ توپوگرافی منطقه و سخت گذر بودن مسیر، مصداق تلاش جهادی کارکنان و پیمانکاران این شرکت است.
وی با اشاره به طرح گازرسانی به 28روستا درشهرستان های خلخال وکوثر دربخش جنوبی استان اردبیل، اظهارکرد: در دهه فجر امسال 10روستای این شهرستان ها با598 خانوار زیرپوشش گازطبیعی قرار گرفته اند و بقیه نیز تا پایان سال 1400گازرسانی خواهند شد.
اسماعیلی گفت: بیش از507هزارمشترک زیرپوشش شرکت گازاستان اردبیل قرار دارند که 135هزارمشترک آن شهری و بقیه روستایی هستند.
منطقه 7 انتقال گاز
مدیرمنطقه 7عملیات انتقال گاز گفت: خودکفایی ساخت تجهیزات فنی دراین منطقه عملیاتی به مرز 650 قطعه رسیده است.
امین عبادی افزود: خودکفایی صنایع و تکیه بر توان شرکت های دانش بنیان از مصادیق و آرمان های تشکیل نظام نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی است.
وی ادامه داد: با توجه به بیانیه ارائه شده ازسوی مقام معظم رهبری درباره گام دوم انقلاب و تأکید دوباره به آرمان های امام راحل(ره) در زمینه اتکا به ظرفیت های داخلی، همچنین اهتمام بیش از پیش به منابع طبیعی و استعدادهای انسانی موجود در کشور، این منطقه عملیاتی نیز همگام با دیگر واحدهای صنعتی و خدماتی کشور گام های بلندی برداشته است. عبادی افزود: منطقه 7عملیات انتقال گاز از بدو شروع فعالیت در عرصه صنعت گاز، موفق به تهیه 650قطعه مورد نیاز توربوکمپرسور، تجهیزات تأسیسات تقویت فشار گاز و تأسیسات اندازه گیری صادرات گاز منطقه شده است.
مدیرمنطقه 7عملیات انتقال گاز تصریح کرد: خودکفایی دراین منطقه عملیاتی به ساخت قطعه محدود نیست ومصادیق فراوانی از خلاقیت کارکنان در رفع نواقص طراحی را نیز شاهد هستیم.
وی تصریح کرد: بدیهی است که مصادیق انواع خودکفایی اعم ازساخت تجهیزات و طراحی فرایندها افزون بر ایجاد اشتغال و رونق شرکت های داخلی، ازخروج مقادیر قابل توجهی از ارز نیز جلوگیری می کند.
شرکت ملی گاز ایران
مدیرهماهنگی و نظارت برتولید شرکت ملی گاز ایران گفت: با شروع فعالیت اسکله بارگیری گازمایع سایت 2پارس جنوبی (اسکله صادراتی تمبک)، صادرات گازمایع سرد از پالایشگاه های این سایت آغاز و نخستین محموله آن روانه مقصد صادراتی شد. مسعود زردویان اظهار کرد: به منظور تنوع بخشی به سبدمحصولات این شرکت از پالایشگاه های سایت 2 پارس جنوبی و مزایای صادرات گازمایع سرد نسبت به گازگرم، پیگیری های لازم برای شتاب بخشی در بهره برداری از اسکله صادرات گازمایع سرد در سایت 2 پارس جنوبی انجام شد. به گفته وی در نتیجه اقدام های انجام شده و همکاری ارگان های مسؤول ازجمله شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی، سازمان بنادر وکشتیرانی واداره گمرک، این اسکله راه اندازی ونخستین محموله صادراتی گازمایع سردازپالایشگاه دهم پارس جنوبی بارگیری و به مقصد تعیین شده ارسال شد. مدیرهماهنگی ونظارت برتولیدشرکت ملی گاز ایران، افزایش سرعت وحجم بارگیری، تنوع بخشی به بازارهای مقصد، ایجادفضای رقابتی مناسب تر میان خریداران و بالا بردن انعطاف عملیاتی را از مزایای راه اندازی اسکله بارگیری سایت 2 پارس جنوبی عنوان کرد.
زردویان گفت: توان تولیدمحصولات مختلف درپالایشگاه های گاز، هم اکنون به گونه ای است که بازارهای موجود و پیرامونی را پوشش می دهد، از این رو دستیابی به بازارهای جدید و تأمین نیاز آنها نیز در دستور کار قرار گرفته است. وی تاکیدکرد: این موضوع افزون بر افزایش درآمدهای کشور، نقش ایران در بازارهای منطقه را نیز تقویت خواهد کرد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
پروژه توسعه، بهسازی ونوسازی درمانگاه و مرکزسلامت کارناحیه دالان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی به بهره برداری رسید. مصطفی پالیزیان، رئیس منطقه عملیاتی آغار ودالان گفت: این درمانگاه با 800مترمربع وسعت، در مدت 16 ماه بهسازی شده و توسعه یافته است. وی اظهارکرد: درطرح توسعه این مرکز، اتاق های تزریقات، حمام سوختگی، آزمایشگاه تست دوره ای کارکنان وسالن اورژانس با ظرفیت بستری همزمان هفت بیمار به این درمانگاه اضافه وآزمایشگاه، داروخانه و اتاق استراحت کارکنان نیز بهسازی شده است.
به گفته پالیزبان به منظور رعایت دستورعمل های سیستم استاندارد مدیریت انرژی و استفاده بهینه ازانرژی، افزون براجرای سقف کاذب، پنجره ها نیز دوجداره و سامانه دفع فاضلاب این درمانگاه جداسازی و مستقل شده اند. رئیس منطقه عملیاتی آغار ودالان گفت: این پروژه بااعتباری افزون بریک میلیارد و 900 میلیون ریال و بااستفاده از ماشین آلات و امکانات موجود درمنطقه، براساس استانداردهای مورد تایید وزارت بهداشت اجرا و در دهه فجر امسال راه اندازی شده است.
وی با اشاره به اینکه منطقه عملیاتی آغار و دالان، دارای دو مرکز درمانگاهی و سلامت کاراست، افزود: به منظورحفظ و نگهداشت تجهیزات، آشیانه استقرارآمبولانس درمانگاه ناحیه دالان نیز بزودی بهسازی خواهد شد. منطقه عملیاتی آغار و دالان ازمناطق عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی است که در استان فارس و حوزه جغرافیایی شهرستان های فیروزآباد، فراشنبد، قیر و کارزین قرار دارد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، 808 بسته معیشتی بین قشرهای آسیب دیده جوامع همجواربا مناطق عملیاتی تحت پوشش این شرکت توزیع کرد. پایگاه بسیج حضرت ولیعصر(عج) شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با مشارکت پایگاه های بسیج شرکت های تابع درحوزه تحت پوشش این شرکت درمناطق عملیاتی چشمه خوش، دهلران و روستاهای مرزی غرب کشور، آغار ودالان، همچنین پارسیان وستاد شیراز در جنوب، خانگیران درخراسان رضوی، شمال شرق و سراجه قم در مرکز کشور، بسته های معیشتی در میان خانواده های واجد شرایط توزیع کرده است. افزون برتوزیع این بسته های کمک معیشتی، برنامه های دیگری همچون ضدعفونی کردن روستاهای همجوارمناطق عملیاتی، توزیع بسته های بهداشتی شامل ماسک سه لایه ومحلول های ضدعفونی کننده دست، تب سنجی خانواده های محلی و برگزاری مسابقات فرهنگی مرتبط با این ایام، به صورت مجازی بین کارکنان و خانواده ها ازسوی پایگاه های بسیج زیرپوشش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران انجام شده است.
شرکت ملی نفت ایران
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درحکمی، نادر آریا را به عنوان سرپرست مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات این شرکت منصوب کرد. درحکم مسعود کرباسیان خطاب به نادر آریا آمده است: «با عنایت به مراتب تخصص، تعهد وتجارب جنابعالی به موجب این حکم به عنوان سرپرست فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی نفت ایران منصوب می شوید. توفیقات جنابعالی را در انجام وظایف محوله از خداوند منان خواستارم.»
پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه گفت: باتکمیل ساختمان های جانبی انبارنفت تربت حیدریه، این انبارنفت نیز به دیگرمبادی صادرات نفت کشور پیوست.
جواد بلندی درآیینی باحضور برخی مقام های محلی، با تبریک گرامیداشت چهل ودومین بهار شکوهمند انقلاب اسلامی، افزود: پروژه صادرات درهمسویی با منویات مقام معظم رهبری با دستورمقام عالی وزارت نفت و با هدف توسعه خدمات وکمک به اقتصاد منطقه دردستور کار قرار گرفت. وی گفت: این پروژه با استمداد از امام رئوف آقا علی ابن موسی الرضا (ع) و پیگیری های موثر نماینده مردم شریف تریت حیدریه، مه ولات و زاوه درمجلس شورای اسلامی، همچنین تلاش همکاران درستاد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و بخش های عملیاتی درآذر امسال اجرایی شد. بلندی، اجرای پروژه صادرات فراورده های نفتی ازاین منطقه عملیاتی را دستاوردی مهم در چهل و دومین سالگر انقلاب برای تربت حیدریه عنوان کرد. مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه همچنین با اشاره به دیگر دستاوردهای این حوزه عملیاتی اظهار کرد: طرح های متعدد دیگری نیز درمسیر خدمت رسانی بهتر و بیشتر به مردم انجام شده که توزیع الکترونیکی سوخت(نفت سفیدونفتگاز ) و گازسوزکردن رایگان خودروهای عمومی از جمله آنهاست. حجت الاسلام محمدرضا عصمتی، امام جمعه شهرستان تربت حیدریه نیزباتبریک آغازچهل وسومین سال پایداری واستقرار نظام جمهوری اسلامی با قدردانی از مسؤولان وکارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه، تصریح کرد: دستاوردهای به بار نشسته دراین منطقه، حاصل تلاش شبانه روزی کارکنان این مجموعه است وازهمه عزیزان به عنوان فعالان مجاهدت در عرصه های اقتصادی تشکر می کنم.
درادامه این مراسم، افزون بر رونمایی از تمثال بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره)، ساختمان های جدید واحد تاسیسات وعملیات انبار نفت و اداره نظارت بر صادرات فراورده های نفتی افتتاح شد.
شرکت ملی نفت ایران
مدیرنظارت برطرح های عمرانی مناطق نفت خیزشرکت ملی نفت ایران از تصویب و ابلاغ اجرای بیش از 700 پروژه مسؤولیت اجتماعی در هیأت مدیره این شرکت خبر داد. بابک دارابی بااشاره به برنامه های تدوین شده در حوزه عمل به مسؤولیت های اجتماعی، اظهارکرد: براساس برنامه از سال 92 تاکنون، دوهزار و82 پروژه با اعتبار 3800 میلیارد تومان، با سرفصل های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه، آبرسانی، برق رسانی، هادی روستایی و خدماتی، با نگرش مثبت به مناطق نفت خیز وجامعه پیرامونی تعریف شد.
وی افزود: امسال نیزباوجود برنامه ریزی برای اجرای 300پروژه، تاکنون 324 پروژه با اعتباری حدود دوهزار میلیارد ریال تکمیل و بهره برداری از آنها آغاز شده است. به گفته مدیرنظارت برطرح های عمرانی مناطق نفت خیزشرکت ملی نفت ایران، 324پروژه تکمیل شده شامل26پروژه آموزشی، 52پروژه ورزشی، 133پروژه بهداشتی ودرمانی، 6 پروژه راه مواصلاتی روستایی، 6پروژه آبرسانی، 97طرح هادی روستایی و4طرح خدماتی است. دارابی با بیان اینکه ابتدای امسال، برنامه مدونی تنظیم شد تا بتوان افزون براین پروژه ها، پروژه هایی تازه براساس نیازمندی های دیده شده، درمناطق نفت و گازخیز تعریف شود، تصر یح کرد: با هماهنگی های انجام شده با دستگاه های بهره بردار، اجرای حدود 700 پروژه ازسوی هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران مصوب و ابلاغ شده که سال آینده، شاهد اجرایی شدن آنها خواهیم بود. وی با اشاره به اینکه پروژه های تعریف شده برای اجرا درسال آینده، می تواند نقش مؤثری در افزایش سرانه بهداشتی، خدماتی، ورزشی و طرح های هادی روستایی درمناطق نفت و گاز خیز داشته باشند، اظهارکرد: اجرای پروژه های مسؤولیت های اجتماعی ازمحل 4درصد طرح های EPD وEPC نیز ازمواردی است که پیگیری می شود و برای اجرای آنها آمادگی کامل وجود دارد. به گفته مدیرنظارت برطرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، مقرر شده ظرف 20 روز آینده، ریز پروژه های آنها که قراراست ازمحل 4 درصد طرح های نگهداشت و افزایش توان تولید نفت اجرایی شود، اعلام شود تا بتوانیم به ابلاغ واجرایی شدن این پروژه ها و تکمیل آنها در بازه زمانی بسیار کوتاهی اقدام کنیم. دارابی اظهار امیدواری کرد که مدیریت نظارت برطرح های عمرانی مناطق نفت خیز، بتواند سال آینده با برنامه ریزی دقیق تر، جامع تر و کامل تر در خدمت مردم مناطق نفت خیز و محروم باشد.
پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی گفت: در10ماه گذشته، پنج میلیارد و300 میلیون لیتر انواع فراورده نفتی درگستره استان های شمالغرب کشور توزیع شده است.
علی روح اللهی درجلسه ای باحضور شرکت های حمل ونقل سوخت استان آذربایجان شرقی با اشاره به خدمات ارزشمند تلاشگران عرصه سوخت رسانی افزود: شما وارثان ارزش های والای انقلاب هستید و خدمتی که شما انجام می دهید، کاری جهادی و عبادت است.
وی با قدردانی ازتعامل و همکاری رانندگان در رعایت مقررات و الزامات اچ اس ای اظهار کرد: به همت تلاش و تعهد شرکت های حمل و نقل، رانندگان نفتکش وهمکاران خدوم منطقه، سوخت مورد نیاز اقصا نقاط استان ومقاصد مصرف، بدون هیچ وقفه ای تأمین شده، به طوری که از ابتدای امسال تاپایان دی ماه، پنج میلیارد و 300 میلیون لیتر انواع سوخت از انبار نفت شهدای پخش تبریز به گستره استان های شمالغرب کشورحمل وتوزیع شده است. مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی با تأکید براهمیت حفظ محیط زیست وکاهش آلایندگی هوا تصریح کرد: هم اکنون بنزین و نفتگازعرضه شده در کلانشهر تبریز و بخش عمده ای از فراورده های توزیع شده درشهرستان های استان آذربایجان شرقی از استاندارد یورو 4 برخوردار است. وی خاطر نشان کرد: دربازه زمانی یاد شده، بیش از یک میلیارد و 331 میلیون لیتر بنزین و نفتگاز یورو 4 در استان بویژه کلانشهر تبریز توزیع شده است. در بخش پایانی جلسه، مسائلی پیرامون اجرای دقیق دستورعمل ها و بخشنامه های مربوط به حوزه حمل و نقل فراورده های نفتی بررسی و راهکارهایی برای اجرای بهتر آنها ارائه شد.
شرکت ملی حفاری ایران
آمارحفاری و تکمیل چاه های نفت وگاز با کار بست دستگاه های حفاری شرکت ملی حفاری ایران امسال درمناطق خشکی و دریایی کشوربه 104 حلقه چاه رسید.
بابک زنگنه، مدیربرنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی حفاری ایران گفت: درحالی که تعداد چاه های تکمیل شده درپایان دی امسال، 98حلقه بود، این رقم باتلاش مستمر و شبانه روزی حفار مردان این شرکت در20 بهمن ماه به 104 حلقه رسید.
وی افزود: براساس تازه ترین آمار، از ابتدای امسال تاکنون 24 حلقه چاه توسعه ای و توصیفی، 76حلقه چاه تعمیری وچهارحلقه چاه اکتشافی به همت کارکنان عملیاتی و پشتیبانی و به کارگیری ناوگان حفاری وخدمات یکپارچه شرکت تکمیل شد وبرای بهره برداری، در اختیار شرکت های متقاضی قرارگرفت.
مدیربرنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی حفاری ایران، متراژ حفاری در این دوره را 56 هزار و 324 متر عنوان کرد.
منطقه 5 عملیات انتقال گاز
پایداری انتقال گاز در خط هشتم سراسری با تعویض و روزآمد کردن عمل کننده های دو شیر بین راهی در محدوده جغرافیایی منطقه 5 عملیات انتقال گاز افزایش یافت.
پیمان خضرایی، مدیر منطقه 5 عملیات انتقال گاز گفت: در طول مسیر خطوط فشارقوی انتقال گازبرای افزایش ایمنی وکاهش مخاطرات، تعدادی شیر و عمل کننده خودکار نصب شده که در صورت شکست خط یاهرگونه افت فشار ناگهانی، به صورت خودکاربسته و مانع هدررفت گاز و پیامدهای مربوط می شوند.
وی به حساسیت نامطلوب وعملکرد نامناسب سیستم آشکارساز شکست، در ایستگاه شیر پس ازیکی از تأسیسات تقویت فشار گاز درخط هشتم سراسری اشاره و تصریح کرد: این حساسیت، سبب بسته شدن ناخواسته شیرهنگام بروز نوسانات جریان گاز درخط و توقف های واحدهای توربوکمپرسوری، همچنین تغییرات فلو وفشار خروجی تأسیسات تقویت فشار گاز می شود.
مدیرمنطقه 5عملیات انتقال گازتاکید کرد: این موضوع می توانست سبب بروزچالش عملیاتی، بویژه دراوج مصرف گاز شود و پیامدهای نامطلوبی در شبکه انتقال گاز کشور ایجاد کند.
خضرایی بابیان اینکه امکان تغییر درسیستم آشکارسازشکست وعمل کننده به واسطه خارجی بودن تجهیزات وتحریم ها وجود نداشت، اظهار کرد: کارشناسان این منطقه با تغییراتی درعمل کننده های موجود دیگر بخش های منطقه، همچنین انجام بهسازی وبومی سازی بعضی قطعات، امکان جایگزینی ونصب سیستم بهسازی شده را روی شیرخط هشتم سراسری فراهم آوردند و با آزمایش های میدانی از صحت عملکرد آن اطمینان حاصل کردند.
وی با تاکید بر اینکه تأمین وخرید عمل کننده خارجی بسیارمشکل است، تصریح کرد: با بومی سازی و بهینه سازی انجام شده، ضمن افزایش شاخص های پایداری انتقال گاز و کاهش خطرپذیری ناشی ازبسته شدن ناخواسته شیر بین راهی، صرفه جویی قابل توجهی نیز ایجادشده است.
شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن)
نخستین پمپ 3.2 مگاواتی ساخت ایران پس ازگذراندن موفق آزمون های عملکردی به طرح انتقال نفت خام گوره–جاسک تحویل داده شد. علی جعفرزاده، قائم مقام طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک گفت: این نخستین پمپ 3.2 مگاواتی ساخت ایران است که به دنبال امضای قراردادهای ساخت 50پمپ مورد نیازاین طرح با سازندگان ایرانی، تحویل طرح شده است. وی بابیان اینکه این پمپ به محل تلمبه خانه شماره 2 حمل شده و همزمان با ارسال آن به کارگاه، فعالیت های نصب و پیش راه اندازی در دستور کار قرارگرفته است، افزود: در بهره برداری ازفازنخست طرح، راه اندازی تلمبه خانه شماره 2باچهاردستگاه پمپ هدف گذاری شده که نخستین آن تحویل طرح شده وباقی پمپ ها نیز بزودی تحویل می شوند. قائم مقام طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک بااشاره به ساخت محدود پمپ هایی با این ظرفیت درخاورمیانه، گفت: ساخت این پمپ ها در داخل کشور نه تنها سبب اشتغالزایی شده؛ بلکه صرفه جویی ارزی نیز به دنبال داشته است. به گفته جعفرزاده، نکته حائزاهمیت درمورد این پمپ ها چند مرحله ای بودن آنهاست و پس از طی مراحل طراحی (پایه/تفصیلی)، ریخته گری، ماشین کاری، آزمایش های استحکام بدنه و عملکرد به کارگاه ارسال شده اند. وی ابراز امیدواری کرد که با ورود این پمپ ها که قلب تپنده تلمبه خانه است، مراحل تکمیل و راه اندازی خط لوله گوره - جاسک شتاب گیرد. قراردادهای ساخت 50 پمپ مورد نیاز طرح راهبردی انتقال نفت خام گوره -جاسک با ارزش تقریبی 48میلیون یورو، مهر پارسال بین شرکت مهندسی وتوسعه نفت و شرکت های پمپ های صنعتی ایران، پمپیران و پتکو امضا شده است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
سرپرست طرح پایانه نفتی جاسک گفت: گوی شناور، چندراهه زیردریایی و متعلقات بخش زودهنگام طرح پایانه نفتی جاسک در یارد صنعتی خرمشهر بارگیری شد. وحید مالکی با اشاره به تکمیل ساخت این گوی شناور (SPM) در یارد شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران افزود: بارگیری این گوی شناور به همراه سازه های جانبی آن به پایان رسیده و پس از پایان عملیات مهاربندی، به محل نصب در آب های دریای عمان منتقل می شود. وی، ظرفیت انتقال نفت خام ومیعانات گازی این گوی شناور راهفت هزارمترمکعب بر ساعت (معادل یک میلیون بشکه در روز) اعلام و اظهارکرد: با نصب و راه اندازی این سازه دریایی درفاصله تقریبی 6 کیلومتری ازسواحل مکران، بخش زودهنگام پایانه نفتی جاسک بزودی به بهره برداری خواهد رسید و پهلوگیری وانتقال نفت خام به نفتکش های صادراتی دراین پایانه امکانپذیر خواهد شد. به گفته سرپرست طرح پایانه نفتی جاسک، گوی شناور صادراتی پایانه نفتی جاسک و متعلقات مربوط به آن شامل چندراهه زیردریایی، لوله های انعطاف پذیر شناور و زیرآبی (Floating & Submersible Hoses) نزدیک به 800تن وزن دارد که در صورت مساعد بودن شرایط جوی دریا، پس از عملیات مهاربندی و دریافت مجوزهای خروج، به وسیله شناور ابوذر110 به موقعیت دریایی خود منتقل و در عمق 48متری دریا نصب می شود. مالکی همچنین از آغازعملیات لوله گذاری دومین خط زیردریایی طرح پایانه نفتی جاسک خبر داد وگفت: با مساعد شدن شرایط جوی، عملیات کشش خط لوله دریا از ساحل (Shore Pulling) دومین مسیر زیردریایی منتهی به نخستین گوی شناور پایانه نفتی جاسک به طول 2.5کیلومتر، از طریق شناور لوله گذار سی مسترآغازشده وپیش بینی می شود بزودی پایان یابد. وی اجرای کامل این طرح را سبب تنوع بخشی به مبادی صادراتی نفت خام کشور و کاهش وابستگی ایران به تنگه هرمز خواند و تأکید کرد: با اجرای این طرح، افزون بر زمینه سازی برای رونق صنایع پایین دست در سواحل مکران، ایران می تواند برای نخستین بار از دریای عمان نفت صادر کند.
طرح پایانه جاسک در مجموع شامل سامانه های اندازه گیری یا میترینگ نفت خام، 6 رشته خطوط لوله زیردریایی وسه گوی شناوراست که در فاز نخست، با هدف بهره برداری زود هنگام از طرح تا پایان امسال، یک مجموعه میترینگ، دو رشته خط لوله 36 اینچ، چندراهه زیردریایی و یک گوی شناور در دستور کار راه اندازی قرار دارد.
گوی شناور (Single Point Mooring) یا SPM در جهت چابک سازی و شتاب دهی عملیات بارگیری وصادرات نفت خام و فراورده های نفتی درمناطق حساس کشورکه امکان ساخت تأسیسات وزیرساخت اسکله های بزرگ وجود ندارد، اقتصادی نیست؛ اما گزینه ای مناسب و راهبردی برای تحقق مأموریت های مهم صنعت نفت است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب
مدیرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب، ازافزایش هفت درصدی انتقال فراورده های نفتی در این منطقه خبر داد.
مصطفی سلطانی بااشاره به اینکه شیوع گسترده بیماری کرونا سال ویژه ای را رقم زده است، تصریح کرد: بااین وجود در10ماه امسال، اقدام های مهمی دراین حوزه عملیاتی انجام شده وبا انجام بموقع آنها از سوی واحدهای ذیربط، توانسته ایم شرایط را بخوبی پشت سر بگذاریم.
وی همچنین بابیان اینکه واحدهای عملیاتی، فنی و مراکز انتقال نفت وتأسیسات ، خدمات 24 ساعته ارائه می دهند ونبایدهیچ وقفه ای در کارایجاد شود، افزود: خوشبختانه این تلاش ها موجب شد که انتقال فراورده های نفتی درمنطقه شمالغرب، نسبت به مدت مشابه پارسال هفت درصد افزایش یابد.
مدیرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب گفت: دربخش پشتیبانی واجرای پروژه های توسعه ای وفنی نیزبارعایت پروتکل های بهداشتی، پس ازوقفه ای چندماهه، فعالیت ازسرگرفته شده و نتایج خوبی رقم خورده است.
سلطانی، تکمیل تعمیرات پیشگیرانه نقاط خوردگی درحوزه عملیاتی منطقه شمالغرب برای خطوط انتقال، اجرای پروژه روکارسازی منیفولدهای تأسیسات زنجان ومیانه، شروع به کار عملیات روکارسازی منیفولد مراکزانتقال نفت ایده لو، تأسیسات مراغه و میاندوآب، همچنین راه اندازی خط 8 اینچ به منظورتغذیه انبارجدید نفت ارومیه را از اقدام های قابل توجه انجام شده دراین منطقه عنوان کرد.
وی همچنین به نصب الکتروپمپ برقی روی خط 14 اینچ فراورده ری -تبریز در مرکز انتقال نفت شهید کریمی ترکمانچای اشاره و تصریح کرد: این پروژه برای نخستین بار در سطح مناطق 12گانه شرکت درمنطقه شمالغرب انجام شد، به گونه ای که روی خط ۱۴ اینچ فراورده در کنار توربوپمپ، الکتروپمپ نیز قرار دارد و به صورت یک مرکز دوگانه برای انتقال پایدارمواد نفتی از آن بهره گرفته می شود.
مدیرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمالغرب، همچنین تعمیرات اساسی مخازن مراکز انتقال نفت، شن ریزی مسیر خطوط، تعمیرات ساختمانی، تجهیز مهمانسراهای بیشتر، راه اندازی سیستم ویدئوکنفرانس در مرکزمنطقه و ارتباط از این طریق با دیگر مراکزانتقال و تأسیسات را از اقدام های شاخص خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمالغرب برشمرد.
سلطانی اظهارکرد: تقویت سیستم های مخابراتی با نصب 6 دستگاه آنتن مخابراتی وتقویت شبکه Lan نیز در10ماه امسال انجام شده است.
نگاهی به سبک زندگی اجتماعی امام علي(ع)
حضرت امیرالمومنین علی(ع) به عنوان جانشین پیامبر گرامی اسلام(ص) و نخستین امام شیعیان با الگوهای رفتاری خاص و ویژه نه تنها در اسلام چراغی تابان و پرفروغند، بلکه در جهان یکی از نمونه های اعلای انسانیت نیز محسوب می شوند.
در مطلب پیش رو نگاهی کوتاه و اجمالی داریم به سیره اجتماعی ایشان و کوشیده ایم تا حد امکان به برخی ویژگی های رفتاری آن امام همام اشاره کنیم. سيره در زبان عربي از ماده سير است. سير به معناي رفتن و رفتار است، اما سيره يعني نوع و سبک رفتار است. وقتي سخن از سيره امام علي(ع) مي شود، يعني نوع سبک و شیوه رفتار آن حضرت؛ رفتاري که همواره در طول زندگي آن ایشان مراعات شده و به صورت «سيره» درآمده است. اصول حاکم بر زندگي امام علي(ع) در همه ابعاد و زمينه ها مبتني بر قرآن و سنت پيامبر اکرم(ص) بوده است. در زمينه اجتماعي و برخورد با جامعه نيز آن حضرت روابط خويش را بر اساس دستورات الهي و نبوي قرار داده بود که در ادامه به برخی مصادیق سیره و سبک زندگی اجتماعی آن حضرت اشاره می شود تا الگویی باشد برای ما در زندگی فردی و اجتماعی.
۱. مروت و مدارا با دوست و دشمن
در زندگي اميرالمومنين(ع) نمونه هاي زيادي از مروت و مدارا می توان مشاهده کرد. يکي از اين موارد مداراي حضرت با عايشه است که در جنگ جمل نقش آفرین بود. حضرت بعد از پيروزي بر اصحاب جمل، عايشه را با همراهي برادرش محمد بن ابي بکر به مدينه فرستاد؛ همين رفتار حضرت سبب شد که عايشه همواره از کرده خويش پشيمان باشد و بگويد: اي کاش سال ها پيش از اين مرده بودم. امام علی(ع) با خوارج نيز در ابتدا با مدارا رفتار کرد، با اينکه او را کافر می دانستند، اما حضرت مزاحم آنها نمی شد و حتي حقوقشان را از بيت المال قطع نکرد، اما بعد از اينکه آنها دست به شورش زدند و امنيت راه ها را سلب و غارت گري و آشوب پيشه کردند، حضرت آنها را تعقيب کرد و در نهروان رودرروي آنان قرار گرفت.
۲. احترام به حقوق و کرامت انسان ها
حضرت امام علي(ع) در برخورد با مردم و جوامع انساني، ديدگاهي فراتر از ديد يک مسلمان به مسلماني ديگر داشت. در ديدگاه ایشان مردم از نظر اجتماعي به دو دسته تقسيم می شدند، چنان که در نامه ایشان به مالک اشتر آمده است: «دسته اي از آنها(مردم) برادر ديني اند و دسته ای ديگر در آفرينش با مسلمانان يکسانند». بر اساس همين اصل بود که آن حضرت فردي يهودي را که در مسير کوفه همسفر ايشان شده بود و سپس مسيرش عوض شد را چند قدم بدرقه کردند و وقتي آن يهودي علت اين کار را از حضرت پرسيد، امام علی(ع) فرمود: می خواهم قدري تو را همراهي کنم تا حق رفاقت را بجا آورده باشم، زيرا پيامبر ما دستور داده است: «هرگاه دو نفر در راهي همسفر شدند به گردن يکديگر حق می يابند و لازم است شخص، رفيق راهش را هنگام جدايي چند گام بدرقه کند.» اين حرکت امام سبب شد آن فرد يهودي مسلمان شود.
۳. پايبندي کامل به امور دين
آن حضرت در اموري که به شخص خودشان مربوط می شد، گذشت می کردند، اما در امور ديني و اجراي احکام الهي، هیچگاه مدارا و سستي نمی فرمودند. شهيد مطهري در این باره می نويسد: «اسلام در مسائل اجتماعي نمی گذرد چون اين گذشت، مربوط به شخص نيست، مربوط به اجتماع است. مثلاً يک کسي دزدي کرده است... صاحب مال نمی تواند بگويد من گذشتم».
۴. عدالت اجتماعي
در قاموس زندگي امام علی(ع) کلمه ای زيباتر از عدل و عدالت نيست؛ رعايت عدالت سرلوحه برنامه هاي امام علي(ع) بود؛ حضرت، عدالت اجتماعي را به ويژه در برنامه حکومت محور قرار داده بود؛ در راستاي استقرار عدالت، با ناکثين، قاسطين و مارقين جنگ کرد و سرانجام جان خويش را نيز در همين راه از دست داد؛ به عنوان نمونه حقوق همه را پس از رسيدن به حکومت که در دوره خلفاي پيشين با تبعيض بين عرب و عجم و... تقسيم می شد؛ علي السويه تقسيم کرد؛ جرج جرداق، نویسنده مشهور مسيحي در این باره می نويسد: «قتل امام علي(ع) در محراب عبادت به سبب شدت عدالت او بود».
5. برابري اجتماعي
پس از رحلت رسول اکرم(ص) بار ديگر اشرافيت جاهلي تجديد حيات کرد و سر برآورد. مساوات سيره نبوي از بين رفت تا اينکه حضرت امام علي(ع) زمام امور را به دست گرفت و بار ديگر سيره مساوات و برابري اسلامي را زنده کرد. امام اعلام فرمودند که در همه امور به سيره رسول خدا(ص) عمل خواهند کرد. آن حضرت می فرمودند: «من شما را به راه و روش پيامبرتان خواهم برد و به آنچه فرمان داده شده ام عمل خواهم کرد. موضع من پس از رحلت رسول چون موضع من در دوران زندگي اوست». برابري طبقاتي، برابري حقوقي و برابري در برابر قانون و قضا نيز از موارد برابري اجتماعي هستند که مدنظر امیرالمومنین(ع) قرار داشت که فرصت اشاره به آنها در اين مطلب مختصر نمی گنجد.
6. مشورت در امور اجتماعي
استبداد و عدم مشاوره موجبات نابودي و هلاکت حکومت ها و شخصيت ها را فراهم می کند. حضرت امام علي(ع) در این باره در نهج البلاغه می فرمايد: «هر کس استبداد رأي ورزد، نابود خواهد شد». همچنین در بخش دیگری از نهج البلاغه می فرماید: «مشورت کن تا از لغزش ها و پشيماني ها در امان باشي».
نصر بن مزاحم بن سیار از مورخان شیعی و یاران امام باقر(ع) نوشته است: چون علي(ع) آهنگ شام کرد، مهاجران و انصار را فراخواند و پس از حمد و ثناي الهي فرمود: «بي گمان شما کساني هستيد که نظرتان محترم، خِرَدتان ارجمند، سخنتان حق و کردار و رفتارتان نيکو است. اکنون آهنگ آن داريم که به سوي دشمن خود و شما رهسپار شويم. پس رأي خويش را در اين باره بيان کنید». آن حضرت نه تنها به مشاوره و تبادل نظر با ديگران فرمان داده و عمل کرده بلکه ويژگي ها و افراد مورد مشاوره را نيز بيان داشته است. امام علی(ع) در حديثي می فرمايد: «طرف مشورت تو اول بايد عاقل باشد، دوم آنکه آزادمرد و متدين باشد و سوم آنکه دوستي دلسوز به شمار آيد و چهارم آنکه اگر موضوعي مهم و پنهاني را با او در ميان گذاشتي، همچون خود تو از آن آگاه باشد».
امام نهم(ع) که نامش «محمد» و کنیه اش «ابوجعفر» و لقب وی «تقی» و «جواد» است، در شهر مدینه دیده به جهان گشود. مادر ایشان «سبیکه» نام دارد که از نظر فضایل اخلاقی در درجه والایی قرار داشت و برترین زنان زمان خود بود، به طوری که امام رضا(ع) از او به بانویی منزه و پاک دامن و با فضیلت یاد می کرد. روزی که پدر بزرگوارش درگذشت، او حدود هشت سال داشت و در 25 سالگی به شهادت رسید و در قبرستان قریش در بغداد کنار قبر موسی بن جعفر(ع) به خاک سپرده شد. اما همواره یک پرسش تاریخی- عقیدتی وجود دارد که پاسخ تفصیلی آن در ادامه آمده است. پرسش این است که «شیعیان چگونه پذیرای امامت امام جواد(ع) در سن کودکی شدند؟». اما در پاسخ باید گفت که مشكل كوچكى سن حضرت جواد، نه تنها براى بسيارى از افراد عادى از شيعيان حل نشده بود، بلكه براى برخى بزرگان و علماى شيعه نيز جاى بحث و گفت وگو داشت. به همين جهت پس از شهادت امام رضا(ع) و آغاز امامت فرزند خردسالش، حضرت جواد، شيعيان – به ويژه شيعيان عامى - با گرداب اعتقادى خطرناك و در نوع خود بی سابقه ای مواجه شدند و كوچكى سن آن حضرت به صورت يك مشكل بزرگ پديدار شد.
«ابن رستم طبرى»، از تاریخ نگاران قرن چهارم هجرى، می نویسد: «زمانى كه سن او (حضرت امام جواد(ع)) به شش سال و چند ماه رسيد، مامون پدرش را به قتل رساند و شيعيان در حيرت و سرگردانى فرو رفتند و در ميان مردم اختلاف نظر پديد آمد و سن ابوجعفر را كم شمردند و شيعيان در ساير شهرها متحير شدند».
به همين جهت، شيعيان اجتماعاتى تشكيل دادند و ديدارهايى با امام جواد (ع)به عمل آوردند و به منظور آزمايش و حصول اطمينان از اينكه او داراى علم امامت است، پرسش هایی را مطرح كردند و هنگامى كه پاسخ های قاطع و روشن و قانع کننده دريافت كردند، آرامش و اطمينان يافتند.
مورخان در اين زمينه می نویسند: چون امام رضا(ع) در سال دويست و دو رحلت کرد، سن فرزندش امام جواد(ع) نزديك به هفت سال بود، از اين رو در بغداد و ساير شهرها در بين مردم اختلاف نظر پديد آمد. «ريّان بن صلت»، «صفوان بن يحيى»، «محمد بن حكيم»، «عبدالرحمن بن حجاج» و «يونس بن عبدالرحمن»، با گروهى از بزرگان و معتمدين شيعه، در خانه «عبدالرحمن بن حجاج»، در يكى از محله های بغداد به نام «بركه زلزل» گرد آمدند و در سوگ امام به گريه و اندوه پرداختند... يونس به آنان گفت: دست از گريه و زارى برداريد، (بايد ديد) امر امامت را چه كسى عهده دار می گردد و تا اين كودك (امام جوا(دع)) بزرگ شود، مسائل خود را از چه كسى بايد بپرسيم؟ در اين هنگام «ريّان بن صلت» برخاست... و گفت: «تو نزد ما تظاهر به ايمان می کنی و شك و شرك خود را پنهان می داری؟ اگر امامت او از جانب خدا باشد حتى اگر طفل يك روزه باشد، مثل پيرمرد 100 ساله خواهد بود و اگر از جانب خدا نباشد حتى اگر 100 ساله باشد، چون ديگران يك فرد عادى خواهد بود، شايسته است در اين باره تأمل شود. در اين هنگام حاضران به توبيخ و نكوهش يونس پرداختند». و در آن موقع، موسم حج نزديك شده بود. هشتاد نفر از فقها و علماى بغداد و شهرهاى ديگر رهسپار حج شدند و به قصد ديدار امام جواد(ع)، فرزند خردسال امام رضا(ع) عازم مدينه گرديدند و چون به مدينه رسيدند، به خانه امام صادق(ع) كه خالى بود، رفتند و روى زيرانداز بزرگى نشستند. در اين هنگام عبدالله بن موسى، عموى حضرت جواد(ع)، وارد شد و در صدر مجلس نشست. يك نفر بپا خاست و گفت: اين پسر رسول خداست، هركس سؤالى دارد از وى بكند. چند نفر از حاضران سؤالاتى كردند كه وى پاسخ های نادرستى داد... شيعيان متحير و غمگين شدند و فقها مضطرب گشتند و برخاسته قصد رفتن كردند و گفتند: اگر امام جواد(ع) می توانست جواب مسائل ما را بدهد، عبدالله نزد ما نمی آمد و جواب های نادرست نمی داد.
در اين هنگام درى از صدر مجلس باز شد و غلامى به نام «موفق» وارد مجلس شد و گفت: اين امام جواد(ع) است كه می آید، همه بپا خاستند و از وى استقبال كرده، سلام دادند. امام وارد شدند و نشستند و مردم همه ساكت شدند. آنگاه سوالات خود را با امام در ميان گذاشتند و وقتى كه پاسخ های قانع کننده و كاملى شنيدند، شاد شدند و او را دعا كردند و ستودند. «اسحاق بن اسماعيل» كه آن سال همراه اين گروه بود، می گوید: من نيز در نامه ای 10 مسئله نوشته بودم تا از آن حضرت بپرسم. در آن موقع همسرم حامله بود. با خود گفتم: اگر به پرسش های من پاسخ داد، از او تقاضا می کنم كه دعا كند خداوند بچه ای را كه همسرم به آن آبستن است، پسر قرار دهد. وقتى كه مردم سوالات خود را مطرح كردند، من نيز نامه را در دست گرفته بپا خاستم تا مسائل را مطرح كنم. امام تا مرا ديد، فرمود: اى اسحاق! اسم او را «احمد» بگذار؟ به دنبال اين قضيه همسرم پسرى به دنيا آورد و نام او را «احمد» گذاشتم. اين ديدار و بحث و گفت وگو و ديدارهاى مشابه ديگرى كه با امام جواد(ع) صورت گرفت، مايه اطمينان و اعتقاد كامل شيعيان به امامت آن حضرت شد و ابرهاى تيره ابهام و شبهه را از فضا فكر و ذهن آنان كنار زد و خورشيد حقيقت را آشكار ساخت.
نشست هم اندیشی روحانیون شاغل صنایع نفت و گاز استان هرمزگان، به همت قرارگاه فرهنگی خلیج فارس صنعت نفت، با حضور احمد مجیدی مشاور فرهنگی وزیر و دبیر شورای اقامه نماز وزارت نفت، حجت الاسلام عباس ثقفی رئیس دفتر ارتباطات حوزوی وزارت نفت و رئیس ستاد اقامه نماز و امور روحانیون شركت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، حجت الاسلام حمید فلاحتی، رئیس قرارگاه فرهنگی خلیج فارس در صنعت نفت و علیرضا عربلو، مدیر منطقه شش عملیات انتقال گاز در سالن جلسات این منطقه برگزار شد. مشاور فرهنگی وزیر نفت در این جلسه، خادمی سربازان امام زمان(عج) را از افتخارات خود دانست و گفت: ۸۵۰ روحانی در مجموع وزارت نفت به عنوان مشاوران فرهنگی و امام جماعت حضور دارند. وی افزود: در طول تاریخ یک نقطه عطفی به وجود آمد که باعث تغییر تاریخ شد و آن حاکمیت دین بر سرنوشت مملکت بود و وقتی این نقطه عطف توسط امام خمینی(ره) رقم خورد، نگاه مردم به چشمان روحانیت افتاده است. مجیدی یادآوری کرد: امروز در شبکه های معاند ایرادهایی به حضور طلاب در کنار کارکنان وزارت نفت می گیرند که نشان از قدرت مدیریت فرهنگی و کار تشکیلاتی طلاب است. وی افزود: در هیچ یک از وزارتخانه ها کار تشکیلاتی فرهنگی صورت نمی گیرد، اما کار تشکیلاتی در حوزه فرهنگی در صنعت نفت باعث رشد و حرکت رو به جلو در گام دوم انقلاب شده است. مجیدی، ائمه طلاب را لشکریان فرهنگی وزارت نفت عنوان کرد و افزود: به جوانان و نوجوانان و کودکان و خانواده صنعت نفت توجه ویژه شود. طلاب خود را با مسائل روز صنعت نفت آشناتر کنند و اخبار و تحولات را بیشتر دنبال کنند و خود را به کار تشکیلاتی کردن مقید کنند. مشاور وزیر نفت در پایان گفت: تقوای الهی را در زندگی خود رعایت کنید و با قرآن و نماز شب مانوس باشید.
موزه نفت سوزها، نخستین موزه صنعتی- اجتماعی در کشور در آستانه بازگشایی
دو سال کار مداوم به مدد نیروهای خستگی ناپذیر مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت رو به پایان است. در آخرین صفحات تقویم سال 99 در آخرین روزهای سده سی شمسی، تولد پنجمین نسل از موزه های صنعت نفت ثبت خواهد شد تا هر ساله یادآور دورانی باشد که در کشور تاریخ ساز بود. در مطلب پیش رو با مختصات و ویژگی های موزه نفت سوزهای کرمان آشنا می شوید.
***
مقدمات آماده سازی موزه نفت سوزها در کرمان برای افتتاح که به گفته مدیر موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، نخستین موزه صنعتی-اجتماعی در کشور است، با سرعت هرچه تمام تر آغاز شده و اقدام های نهایی از جمله چیدمان آن رو به پایان است و دست درکاران موزه ها هریک با به دوش کشیدن مسوولیتی دشوار در تلاشند تا شهروندان ایران زمین به ویژه شهروندان خونگرم خطه کرمان، سال نو را با موزه ای نو که نماد آن زینت و روشنایی بخش سفره های هفت سین آنها بود، جشن بگیرند. چندی پیش اکبر نعمت الهی، مدیر موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، به منظور نظارت بر پیشرفت کار و اقدام های انجام شده به کرمان سفر کرد تا با حضور خود، گره گشای چالش ها و مشکلات فراروی گشایش هرچه سریع تر موزه باشد. این مهم فرصتی دست داد تا از نزدیک با وی گفت و گو کنیم و با جزئیات فرآیند کار، اهداف، چالش ها، موانع و همچنین رویکرد دیگر متولیان که در بخش های بعدی گزارش به آن خواهیم پرداخت، بیشتر آشنا شویم.
اکبر نعمت الهی، مدیر موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت درباره علت انتخاب موضوع نفت سوزها برای موزه ای که به زودی در عمارت موسوم به «باغ آقا» در کرمان گشایش خواهد یافت، گفت: علت اصلی این انتخاب، ملموس بودن این موضوع از نظر مردم و آشنایی نزدیک آنها با تجهیزات نفت سوز بود. اگرچه ما کشوری نفت خیز هستیم، اما آشنایی مردم با نفت به پیش از اکتشاف و به یک قرن و نیم گذشته در کشور یعنی واردات نفت سیاه و تجهیزات نفت سوز از کشور همسایه یعنی آذربایجان بازمی گردد. اگرچه دوره استفاده از نفت سوزها به پایان رسیده، اما در گذشته این وسایل نقش مهمی در زندگی اجتماعی مردم داشتند و ادامه زندگی، گاهی بدون آنها ناممکن بود.
نعمت الهی هدف از تشکیل موزه های صنعت نفت را حفظ آثار به جای مانده و مرتبط با صنعت نفت و معرفی آن به نسل های آینده خواند و گفت: با راه اندازی این موزه، داستان نفت سوزها و کاربرد آن در زندگی مردم دوباره زنده و از نو روایت خواهد شد. چه بسا که با گردآوری و نمایش انواع کم نظیر و حتی بی نظیر از آنها در این موزه، این میراث کهن و به جای مانده از صنعت نفت با نگهداری در موزه نفت سوزها از گزند در امان خواهند ماند و مهم تر آن که بازدیدکنندگان به ویژه نسل جوان با روند رشد فناوری در صنعت نفت سوزها و به دنبال آن صنعت نفت آشنا می شوند.
مدیر موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت از موزه نفت سوزها به عنوان پروژه ای موفق و منحصربه فرد در صنعت نفت و در کارنامه مدیریت موزه ها یاد و اظهار کرد: ما برای راه اندازی این موزه با چالش ها و موانع مختلفی روبه رو بودیم که مهم ترین آن عدم دسترسی به هرگونه شیء و سند مرتبط با موضوع بود. عمارت موسوم به «باغ آقا» که در دوره ای در اختیار کنسولگری انگلستان و سپس شرکت نفت انگلیس و ایران و در نهایت شرکت ملی نفت قرار گرفت، خالی از هرگونه اثر ملموس تاریخی بود. از سوی دیگر، موزه های نفت همچون بنزین خانه و کارآموزان صنعت نفت آبادان، پمپ بنزین دروازه دولت تهران و حتی صنعت پخش سبزوار، بخشی از میراث به جای مانده از گذشته را با خود یدک می کشیدند، اما موزه نفت سوزها، نتیجه روزها و ماه ها تحقیق و پژوهش، سفرهای طولانی و پی درپی به اقصی نقاط کشور و رایزنی با موزه ها و مراکز فرهنگی و آرشیوی در سراسر دنیاست. به بیان دیگر، این موزه از پایه، بنیان گذاری شد و در زمینه موزه داری این کار بسیار درخشان است. وی تاکید کرد: به قاطعیت می توان گفت موزه ای با محتوا و رویکرد مشابه نظیر موزه نفت سوزها و تنوع اشیای به نمایش درآمده در آن، در ایران، خاورمیانه و حتی در دنیا وجود ندارد.
اکبر نعمت الهی در ادامه به علت حضور خود در کرمان و بازدید از موزه نفت سوزها اشاره کرد و گفت: در این بازدید، ضمن برگزاری نشست های متعدد با همکاران و همچنین مسوولان شهرداری و اداره کل میراث فرهنگی کرمان، تصمیم های نهایی گرفته شد و راهکارهای لازم و جزئیات برگزاری مراسم افتتاحیه با توجه به شرایط و محدودیت های موجود مورد بررسی و رایزنی قرار گرفت. وی افزود: با گشایش موزه نفت سوزها، در فاز اول، تنها محوطه یا همان فضای بسته موزه یعنی عمارت و اتاق های منسوب به آن، متشکل از آثار به نمایش درآمده با موضوع نفت سوزها و تاریخچه عمارت در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت.نعمت الهی همچنین از ادامه پروژه و آماده سازی محوطه بیرونی مشتمل بر آثار مربوط به توزیع و پخش فرآورده های نفتی در منطقه کرمان در فاز بعدی و پس از گشایش موزه خبر داد.
مدیر موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت با اظهار خرسندی از روند پیشرفت پروژه در فاز اول افزود: خوشبختانه بیش از 90 درصد از برنامه های پیش بینی شده در حوزه های اجرایی و عملیاتی انجام شده و تنها چیدمان بخشی از اتاق ها، رنگ آمیزی نمازخانه و تابلوهای راهنما باقی مانده است. وی در ادامه به چالش ها و موانع موجود در ابتدای کار و به دنبال آن تاخیر در تاریخ گشایش موزه اشاره و تصریح کرد: عدم ثبات اقتصادی در کشور به دلیل تحریم ها و به دنبال آن شیوع بیماری کرونا، برنامه ریزی های انجام شده را تحت الشعاع قرار داد. نعمت الهی درباره محورهای گفت وگو با شهردار و مدیرکل میراث فرهنگی منطقه کرمان در نشست های اخیر گفت: خوشحالیم که مسوولان دو ارگان مهم و کلیدی منطقه کرمان نگاهی مثبت و سازنده به موزه های صنعت نفت به ویژه نفت سوزها دارند. طی نشستی که با شهردار محترم منطقه انجام شد، زمینه های همکاری در خصوص نحوه برگزاری مراسم افتتاحیه موزه در ابتدای اسفندماه سال جاری با توجه به محدودیت های کرونایی همچنین آماده سازی زیرساخت های لازم جهت احداث پارک موزه انرژی در محل انبار پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان مورد بررسی قرار گرفت و این ارگان جهت هرگونه همکاری اعلام آمادگی کرد. مدیرکل میراث فرهنگی کرمان نیز طی بازدید از فرآیند پیشرفت کار، در ایجاد بسترهای لازم جهت معرفی هرچه بیشتر این موزه به عنوان یکی از مقاصد گردشگری منطقه کرمان به ویژه در ایام نوروز قول مساعد داد.
نعمت الهی از راه اندازی موزه اکتشاف، حفاری و تولید مسجدسلیمان به عنوان اولویت دوم برنامه مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت بعد از موزه نفت سوزها جهت آماده سازی نهایی نام برد و در ادامه در توضیح وضعیت زمین موزه کارخانه حلب سازی و حلب پرکنی کرمانشاه گفت: پس از واگذاری پالایشگاه کرمانشاه به بخش خصوصی، محوطه مربوط به موزه کارخانه حلب سازی و حلب پرکنی که در این پالایشگاه قرار دارد، در بلاتکلیفی قرار گرفت.
وی افزود: با انعقاد قرارداد میان سازمان خصوصی سازی و پالایشگاه کرمانشاه، محوطه موزه به ابعاد 23 هزار مترمربع در اختیار وزارت نفت قرار گرفت اما با وجود قرارداد منعقد شده، مسوولان پالایشگاه از انجام تعهدات خود سرباز زده و از در اختیار گذاشتن محل مورد نظر امتناع می ورزند.
با شکایت قضایی از سوی امور حقوقی وزارت نفت، پرونده در حال پیگیری است و امیدواریم با همکاری و دلسوزی بیشتر دست درکاران حقوقی وزارت نفت و همچنین سازمان خصوصی سازی کشور، احقاق حق صورت گرفته و این موزه نیز در جرگه موزه های افتتاح شده قرار گیرد.
در پایان، مدیر موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت از بیمه شدن کلیه ساختمان های موزه های نفت در سراسر کشور خبر داد و اظهار امیدواری کرد با این اقدام، موزه ها و کلیه مستندات موجود در آن از هرگونه آسیب احتمالی درامان بمانند.
کارشناسان مرکز اسناد صنعت نفت به تازگی در بررسی اسناد تاریخی به عکسی دست یافته اند که نخستین جایگاه سوخت ایران را در دوره پهلوی اول (بر اساس نوع پوشش کارکنان آن) نشان می دهد. این عکس تاکنون قدیمی ترین تصویر به دست آمده از بنزین خانه آبادان به شمار می رود که به استناد برخی سوابق در سال 1306 شمسی (1927 میلادی) بنا شده است. این مکان که در حال حاضر از سوی مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت به موزه تبدیل شده، ابتدا جهت توزیع و فروش نفت سفید مورد استفاده قرار می گرفت و حلب های پرشده از مواد نفتی در آن به فروش می رسید.
مديران شرکت پارس آذرخش، در بازدید از بخش های مختلف مرکز اسناد صنعت نفت، با تقدیر از اقدام های صورت گرفته در این مجموعه، این مرکز را یکی از مهم ترین مراكز دسترسی به منابع تاریخ نفت دانستند و ابراز امیدواری کردند که با دیجیتال سازی این منابع، اسناد و مدارک موجود در این مرکز، از اقصی نقاط دنیا قابل دسترس قرار گیرد. علیرضا اداوی، مدير بازرگانی و فروش و فرناز راستگار، مدیر پشتیبانی شرکت پارس آذرخش از مرکز اسناد و گنجینه های صنعت نفت بازدید کردند تا از نزدیک با امکانات و دستاوردهای این مرکز آشنا شوند و همکاری دوجانبه ای جهت تسریع در دیجیتال سازی منابع 100 و 10 ساله صنعت نفت، صورت گیرد. رئیس مرکز اسناد و گنجینه های صنعت نفت در معرفی مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و اقدامات انجام شده طی هشت سال گذشته به مديران شرکت پارس آذرخش گفت: این مرکز، به زودی به مهم ترین منبع تاریخ نفت در کشور تبدیل خواهد شد. فرشید خدادادیان، مهم ترین وظیفه مراکز اسنادی را امانتداری مستندات برای نسل های آینده دانست و خط مشی این مرکز را در اشاعه تاریخ نفت ایران «شفافیت، بی طرفی و رایگانی» عنوان کرد. خدادادیان با تاکید بر اینکه کتابخانه های آینده، کتابخانه های دیجیتال خواهند بود، گفت: هدف مرکز اسناد صنعت نفت، تسهیل در دسترسی به اسناد تاریخ نفت ایران از سرتاسر دنیاست و هر پژوهشگری در هر جای دنیا باید بتواند در کمترین زمان ممکن، به اسناد دسترسی داشته باشد و مهم ترین گام، برای رسیدن به این منظور، دیجیتال سازی تمام منابع و در دسترس قرار دادن آنها برای عموم پژوهشگران است. پس از این نشست، مدعوین از بخش های تاریخ شفاهی و پژوهش، فهرست نویسی و مستند نگاری اسناد، مرمت و ضدعفونی اسناد مکتوب و آرشیو مطبوعات و کتابخانه، گنجینه ها و مخازن عکس و فیلم و تجهیزات مربوطه، بخش مرمت و نمایشگاه اشیا و اسناد بازدید کردند و در هر بخش، کارشناسان، ضمن تشریح فرایند کاری خود، به سوالات کارشناسان بازدید کننده پاسخ دادند. فرناز راستگار، مدیر پشتیبانی شرکت پارس آذرخش، در این بازدید، راهکارهایی برای تسهیل در امر دیجیتال سازی و بارگذاری منابع در پارس آذرخش به همکاران این بخش ارائه داد.
عکس نوشت
کلاه ایمنی ضد اسید در آزمایشگاه ها و کارگاه های صنعتی در حین کار با مواد شیمیایی و قابل اشتعال، انواع اسیدها و قلیاها مورد استفاده قرار می گیرد. این مدل کلاه، دارای محافظ سر در قسمت هود و پارچه ضدمواد شیمایی و اسیدی در قسمت گردن و شانه متصل شده به کلاه است. همچنین در این مدل کلاه از محفظه شفاف ضدضربه و ضدمواد روبه روی صورت برای دید بهتر در حین انجام کار استفاده شده است.
قدمت: 40 سال
جنس: فایبرگلاس ضدضربه، پارچه ضدمواد شیمیایی، تلق شفاف ضدضربه
ابعاد: طول 21، عرض 21 و ارتفاع 58 سانتی متر
کشور سازنده: انگلیس
محل شناسایی: تأسیسات گاز دهق در نجف آباد اصفهان
چرا کاغذ با گذشت زمان زرد می شود ؟
دیدن و خواندن کتاب های قدیمی همیشه حس خوبی به آدم می دهد، به خصوص کتاب هایی که بعد از مدت ها سراغشان می روی و می بینی که برگ های سفیدرنگ شان به مرور زمان تغییر رنگ داده اند. برای بیشتر ما این اتفاق افتاده که گاهی وقتی سراغ کتاب های قدیمی رفته ایم با تغییر رنگ برگ های آنها مواجه شده ایم، برگ های زردی که باعث شده بارها از خود بپرسیم که چه اتفاقی برای کتاب ها و اسناد قدیمی می افتد که رنگشان تغییر می کند. به نظر شما چه چیزی باعث زرد شدن رنگ کاغذ به مرور زمان می شود. اگر کنجکاو شده اید که دلیل این اتفاق را بدانید، این مطلب را تا پایان بخوانید.
دلیل زرد شدن کتاب ها و اسناد قدیمی این است که کاغذ از عناصر مختلفی تشکیل شده که به مرور زمان باعث تغییر رنگ کاغذ می شوند. اگر به روزنامه های قدیمی که از گذشته باقی مانده اند یا کتاب های قدیمی که مربوط به نسل های گذشته اند، نیم نگاهی بیندازید، به وضوح متوجه زرد شدن و تغییر رنگ آنها خواهید شد. همان طور که می دانید، بیشتر قسمت های کاغذ از چوب تشکیل شده است و در بیشتر موارد نیز کاغذها از سلولز و عنصری از چوب طبیعی به اسم لیگین ساخته می شوند. این ماده باعث سفت و سخت شدن دیواره های سلولی گیاهان و محکم شدن چوب می شود. سلولز دیگر ماده ای است که در ساخت کاغذ از آن استفاده می کنند. ماده ای بی رنگ که در انعکاس نور بسیار خوب عمل می کند، در واقع باید بگوییم این سلولز است که باعث سفیدی کاغذ می شود. بنابراین لیگین هنگامی که در معرض نور و هوا قرار بگیرد، ساختار مولکولی اش تغییر می کند. لیگین، نوعی پلیمر است، یعنی از اتصال مجموعه ای از واحدهای مولکولی مشابه به هم ساخته شده است. در رابطه با لیگین واحدهای تکراری موجود در آن الکل هایی متشکل از اکسیژن و هیدروژن هستند که سطح آنها با اتم های کربن پر شده است. لینگن و سلولز نسبت به اکسیداسیون حساس هستند. این موضوع به معنای این است که مولکول ها اکسیژن اضافه را به راحتی جمع می کنند و می توانند باعث تغییر ساختار پلیمر شوند. این مولکول های اکسیژنی اضافه شده باعث می شوند پیوندهای واحدهای الکلی که به هم متصلند از هم جدا شوند و بشکنند، اتفاقی که باعث ایجاد ناحیه های مولکولی به اسم کروموفور می شوند. کروموفورها طول موج معینی از نور را بازتاب می دهند، به طوری که چشم ها آن را به شکل رنگ می بینند، یعنی با اکسیداسیون لیگین، رنگ سفید کاغذها زرد یا قهوه ای می شوند. بر اساس شواهد موجود بیشتر تولید کنندگان کاغذ سعی می کنند با استفاده از فرآیند سفید کردن تا جایی که ممکن است لیگین را حذف کنند. به گفته محققان میزان لیگین هرچه بیشتر حذف شود، کاغذ مدت زمان بیشتری می تواند سفید بماند، اما روزنامه هایی که قیمت کمی دارند و ارزان نیز ساخته می شوند، نسبت به سایر کتاب ها و کاغذهای معمولی، لیگین بیشتری دارند، به همین دلیل سریع تر از دیگر کاغذها زرد می شوند.
با وجود اینکه می گویند اکسیداسیون لیگین به مرور زمان باعث ایجاد زردی کاغذ می شود، جالب است بدانید که تولیدکنندگان کیسه های کاغذ قهوه ای و جعبه های حمل و نقل از جنس مقوا از این مزیت لیگین بهترین استفاده را کرده اند و از آن به منظور محکم تر کردن محصولات خود بهره برده اند. این دسته از محصولات و مقواها رنگ سفید ندارند و نیازی به سفید شدن آنها نیست، موضوعی که باعث شده با خیال راحت از لیگین استفاده کنند و محصولاتی محکم تر و قهوه ای تری نسبت به دیگر محصولات داشته باشند. اقدامی که مفید واقع شده و قدم محکمی برای نگهداری تخم مرغ و سایر مواد غذایی برداشته شده است.
با توضیحاتی که آوردیم تا اینجا فهمیدیم که نور، اکسیژن و لیگین موجود در کاغذ باعث زرد شدن آن می شود. حالا اگر بخواهیم کتاب های خود را سالم نگه داریم، طوری که کاغذهای آن در طول زمان تغییر رنگ ندهند، تنها کاری که باید بکنیم این است که میزان نور و اکسیژن را محدود کنیم. اکسیژن را می توان دشمن رنگ کتاب ها دانست، از این رو بهترین راه برای سالم نگه داشتن کتاب های قدیمی این است که آنها را در جعبه ای کاملا بسته شده قرار دهیم، به شکلی که هیچ نوری به آن نخورد.
در کنار اکسیژن و مضر بودن آن برای کاغذ، نور خورشید و رطوبت بالا هم تاثیرات منفی بر حفظ کاغذ و کتاب ها خواهد داشت. مثلا هر کتابی که در معرض اکسیژن قرار گیرد، زرد می شود، حتی اگر آن را در اتاقی تاریک قرار دهیم. نور خورشید هم باعث می شود فرآیند اکسیداسیون سریع تر اتفاق بیفتد.
باید بگوییم کاغذهایی مرغوبند که به وسیله فرآیندهای شیمیایی تصفیه شوند، این اتفاق باعث می شود هم میزان لیگین آنها کمتر شود و هم سفیدتر و شفاف تر باشند. با تمام اینها اما حتی اگر کاغذها هم مرغوب باشند باز می توانند با گذشت زمان تغییر رنگ دهند و زرد و قهوه ای شوند، با این تفاوت که مدت زمان تغییر رنگشان نسبت به کاغذهای معمولی طولانی تر خواهد بود. به همین دلیل برای حفاظت طولانی مدت از کاغذها باید آنها را تصفیه کرد یا کمتر در مجاورت هوا قرار داد. تنها در این صورت است که کتاب ها و اسناد قدیمی مان کمتر آسیب می بینند و دیرتر زرد می شوند.
علائم هشداردهنده را جدی بگیرید
شبنم اعماری یکی از حالت های آزاردهنده ای که ممکن است هر فردی با آن مواجه شود، سرگیجه است. اتفاقی که برای هیچ کس خوشایند نیست و همه به نوعی آن را تجربه کرده اند. سرگیجه اغلب به دلیل کاهش جریان خون در مغز رخ می دهد و حالت چرخش را برای افراد ایجاد می کند. با این حال اکثر کسانی که آن را تجربه می کنند، این مشکل را جدی نمی گیرند و هرگز به دنبال درمان آن نمی روند. عوامل زیادی باعث ایجاد سرگیجه می شوند، اما شایع ترین دلیل آن افت فشار خون است، مشکلی که می توانیم به راحتی آن را برطرف کنیم. سرگیجه علامت های ساده ای دارد که به آسانی قابل تشخیص هستند. این مشکل بیشتر برای سالخوردگان و کسانی که فشار خون پایینی دارند، اتفاق می افتد که معمولا با سبک شدن سر و تاری دید همراه است. افرادی که با این مشکل مواجه هستند، باید به این مساله توجه کنند که هنگام بروز سرگیجه نایستند و سریع بنشینند. علامت های سرگیجه برای برخی افراد از شدت بسیار زیادی برخوردار است، به طوری که ممکن است برخی از آنها حتی غش کنند یا اینکه دچار حملات دیگری شوند. با وجود تحقیقات بسیار، اما دلیل بروز این مشکل در سنین جوانی هنوز به درستی مشخص نشده است و گفته می شود که برخی از جوانان گاهی هنگام بلند شدن سرگیجه را تجربه می کنند، آن هم در حالی که سالم هستند و هیچ مشکلی از جمله فشار خون و بیماری های عصبی ندارند.
همان طور که اشاره کردیم، علت های زیادی باعث ایجاد سرگیجه، به خصوص هنگام بلند شدن می شود. به گفته متخصصان، بیشتر سرگیجه ها طبیعی هستند و دلیل آن هم بلند شدن ناگهانی و فشار جاذبه خون به سمت اندام های پایینی است که با کمتر شدن خون برای مغز گاهی این حالت ایجاد می شود که در این صورت، بخشی از دستگاه عصبی تلاش می کند این افت فشار خون را جبران کند، به همین خاطر ضربان قلب افزایش می یابد، سر سبک و دیدمان تار می شود.
با این حال دلایل مهم دیگری نیز وجود دارند که می توانند باعث ایجاد سرگیجه شوند که از جمله آنها می توان به پمپاژ نامناسب خون و نارسایی سیستم عصبی، کاهش فشار خون، کمبود استراحت، پاسخ های هورمونی غلط، کم خونی (آنمی)، کم آب شدن بدن، مصرف برخی از داروها و داروهای خاص، بی خوابی یا اختلالات خواب، کم کاری برخی از غدد، تغییرات فشار خون به دلیل بارداری یا کهولت سن و... اشاره کرد.
علاوه بر مواردی که آورده ایم، به این نکته مهم نیز باید توجه داشته باشید که اگر سرگیجه هنگام بلند شدن با موارد دیگری مثل سخت راه رفتن، ناهماهنگی بدن، نداشتن تعادل، بی حسی دست و پا، گز گز کردن دست و پا و... همراه شود، حتما باید به پزشک مراجعه کرد. همان طور که می دانید، درمان هر دردی در گرو دانستن علت آن درد است. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که بیشتر اوقات سرگیجه دارید و این مشکل آزاردهنده این تصور را برایتان ایجاد کرده که ممکن است مشکلی جدی داشته باشید، تعلل نکنید و سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید تا قبل از اینکه مشکلات حادتری برایتان ایجاد شود آن را برطرف کنید. اگر داروی خاصی باعث ایجاد سرگیجه شده باشد، باید آن را قطع کنید. البته سبک زندگی هم روی بسیاری از مشکلات تاثیرگذار است، مثل استراحت کافی در طول روز، آرام بلند شدن از روی صندلی یا زمین، افزایش مصرف مایعات، مصرف نمک به میزان لازم و... اینها مواردی هستند که با کمک گرفتن از آنها به راحتی می توان از بروز سرگیجه جلوگیری کرد یا با رعایتشان به آسانی این مشکل را برطرف کرد.
با مراجعه به پزشک، اگر علت سرگیجه مصرف داروی خاصی باشد، معمولا استفاده از آن را قطع می کنند یا تغییر می دهند. بسیاری از سرگیجه ها قابل درمان هستند، چراکه با بررسی علائم آنها می توان به دلیل بروز آن پی برد و به راحتی برطرفش کرد. برای درمان سرگیجه معمولا از این افراد می خواهند که هر روز به اندازه کافی استراحت داشته باشند.
قبل از بلند شدن در رختخواب حرکات نرمشی انجام دهند، اول کمی بنشیند و پس از آن بلند شوند.
این افراد باید تمام نشست و برخاست های خود را به آهستگی انجام دهند .
انجام دادن حرکات نرمشی و ورزش کردن می تواند خون را به طور منظم و مناسب به جریان بیندازد، از آن جهت که ورزش باعث بهبود توده عضلانی و دیواره رگ ها می شود و از تجمع خون در پا می کاهد. نتیجه این اتفاق هم جریان پیدا کردن خون در سراسر بدن است.
علاوه بر این این افراد باید هنگام خوابیدن، سر شان را بالاتر از تنه خود قرار دهند.
همانطور که می دانید برای درمان انواع بیماری ها چه آنهایی که خطرناک هستند و چه آنها که بی خطرند و شاید مشکل حادی ایجاد نکنند باید به پزشک مراجعه کرد تا در کوتاهترین زمان ممکن و به شکلی اصولی و درست درمان شوند.
سرگیجه هنگام ایستادن در 20 درصد از افراد مسن اتفاق می افتد. این مشکل معمولا در افرادی که دچار بیماری های مختلف هستند، بیشتر دیده می شود، خصوصا آنهایی که فشارخون بالا دارند. این افراد بیش از سایرین باید مراقب سرگیجه هایشان هنگام بلند شدن و ایستادن باشند. بسیاری از زمین خوردن های افراد سن بالا دلیلی جز سرگیجه هنگام ایستادن ندارد. از این رو به محض مواجهه با چنین مشکلی باید خیلی سریع به دنبال برطرف کردن آن بود.
غذایی معروف و محبوب
داریوش اعماری غذا های سنتی زیادی در گوشه و کنار کشور پنهاورمان وجود دارد که هر کدام از آنها طرفداران خاص خود را دارند. یکی از غذاهای سنتی پرطرفدار کوفته است. این غذای اصیل ایرانی، انواع مختلفی دارد که معروف ترین آن کوفته تبریزی است، اما یکی از محبوب ترین کوفته هایی که می توان از آن نام برد کوفته نخودچی است. غذای خوشمزه ای که مختص مردم لرستان است. این کوفته از نظر ابعاد کوچک تر از کوفته تبریزی و بافت نسبتا سفتی دارد.حالا اگر از طرفداران غذاهای سنتی ایران هستید، دست به کار شوید و این کوفته لذیذ را درست کنید.
ﻣﻮاد لازم (سس)
پیاز: یک عدد
گوشت چرخ کرده: 100 گرم
تره خرد شده: یک سوم پیمانه
سرکه: یک سوم پیمانه
شکر: 3 قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذاخوری
آرد سفید: یک قاشق غذاخوری
آب جوش: به مقدار لازم
روغن: به مقدار لازم
نمک و زردچوبه: به مقدار لازم
ﻃﺮز ﺗﻬﯿﻪ ﺳﺲ ﮐﻮﻓﺘﻪ
اﺑﺘﺪا ﭘﯿﺎز ﺧرد ﺷﺪه را در ﮐﻤﯽ روﻏﻦ ﺗﻔﺖ داده و ﻧﻤﮏ، زردﭼﻮﺑﻪ، ﺗﺮه و رب را هم اضافه می کنیم و با هم ﺗﻔﺖ می دهیم. آرد را اﺿﺎﻓﻪ ﮐﺮده و آب ﺟﻮش را داﺧﻞ ﺳﺲ می ریزیم و اجازه می دهیم تا ﺳﺲ ﻏﻠﯿﻆ و ﻣﻮاد آن ﭘﺨﺘﻪ ﺷﻮد. ﺳﺮﮐﻪ و ﺷﮑﺮ را ﺑﺮاي ﻣﺰه دار کردن (ﻣﻠﺲ) اﯾﻦ ﮐﻮﻓﺘﻪ اﺿﺎﻓﻪ ﮐﺮده و زﯾﺮ آن را ﺧﺎﻣﻮش می کنیم ﺗﺎ زﻣﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﮐﻮﻓﺘﻪﻫﺎ ﺳﺮخ و آﻣﺎده ﺷﻮند.
مواد لازم(کوفته)
گوشت چرخ کرده: 400 گرم
هویج رنده شده: 5 عدد
پیاز رنده شده: یک عدد
تره خرد شده: نصف پیمانه
آرد نخودچی: 4 قاشق غذاخوری
گردو خرد شده: نصف پیمانه
تخم مرغ: یک عدد
روغن: به مقدار لازم
نمک و زردچوبه: به مقدار لازم
طرز تهیه
اﺑﺘﺪا ﮔﻮﺷﺖ، هویج، ﭘﯿﺎز، ﻧﻤﮏ و زردﭼﻮﺑﻪ را با هم ﻣﺨﻠﻮط کرده و ﮔﺮدو و ﺗﺮه ﺧرد ﺷﺪه را ﻧﯿﺰ به آن اﺿﺎﻓﻪ می کنیم. آرد ﻧﺨﻮدﭼﯽ را ﻫﻤﺮاه ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ ﺑﻪ ﻣﻮاد می افزاییم و ﺧﻮب ورز می دهیم تا با هم کاملا مخلوط شوند. از ﻣﺎﯾﻪ ﺑﻪ اﻧﺪازه ﯾﮏ ﺗﻮپ ﮐﻮﭼﮏ برمی داریم و در ﮐﻒ دﺳﺖ ﮔﺮد می کنیم. ﮐﻮﻓﺘﻪﻫﺎ را با روﻏﻦ ﺳﺮخ ﮐﺮده و ﮐﻨﺎر می گذاریم.
ﻫﻨﮕﺎﻣﯽ ﮐﻪ ﻣﺎﯾﻪ ﺳﺲ ﻏﻠﯿﻆ ﺷﺪ و آبش ﺑﻪ ﻧﺼﻒ رﺳﯿﺪ، ﮐﻮﻓﺘﻪﻫﺎ را به آن اﺿﺎﻓﻪ ﮐﺮده و ﺣﺪود ﻧﯿﻢ ﺳﺎﻋﺖ دﯾﮕﺮ آنها را می پزیم. سس کوفته در پایان پخت باید رقیق باشد.
محمد غفاری
مواد لازم
آب: یک پیمانه
کره: 6 قاشق غذاخوری
شکر: ٣ قاشق غذاخوری
آرد: یک پیمانه
نمک: یک قاشق چایخوری
وانیل: یک قاشق چایخوری
تخم مرغ: 2 عدد
مواد لازم (سس)
شیر: سه چهارم پیمانه
شکلات تلخ چیپسی: سه چهارم پیمانه
دارچین: یک قاشق چایخوری
نمک: به میزان لازم
طرز تهیه
شیر را جوش می آوریم، سپس شکلات چیپسی ، دارچین و کمی نمک را به شیر جوشیده اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم. سس آماده را داخل یک پیاله می ریزیم و کنار می گذاریم.
طرز تهیه (بامیه)
آب، کره و شکر را داخل قابلمه می ریزیم و صبر می کنیم تا کاملا با هم حل شوند. سپس آرد، کمی نمک و وانیل را به آن اضافه می کنیم، خمیر به دست آمده را خوب ورز می دهیم. یک تخم مرغ را به خمیرمان اضافه می کنیم و با همزن خوب می زنیم. تخم مرغ دوم را هم می افزاییم و دوباره با همزن می زنیم. خمیر آماده را داخل قیف می ریزیم. یک قابلمه را روی گاز قرار می دهیم و شعله را کم می کنیم. داخل قابلمه روغن می ریزیم و مواد بامیه مان را درون روغن سرخ می کنیم. بامیه های آماده شده را در شکر می غلتانیم و با سس شکلاتی مان میل می کنیم.
یمان رمضان زاده
مواد لازم
گوشت چرخ کرده: 500 گرم
پیاز: یک عدد
ادویه تاکو: یک چهارم پیمانه
کنسرو گوجه فرنگی: یک پیمانه
رب گوجه: 200 گرم
لوبیا قرمز پخته شده: یک پیمانه
ذرت: 5/1 پیمانه
پنیر پیتزا: 250 گرم
شکر: یک قاشق چایخوری
چیپس تورتیا(مثلثی): به میزان لازم
طرز تهیه
پیاز را خرد می کنیم و با گوشت خوب تفت می دهیم، روغن اضافه آن را جدا کرده و گوجه فرنگی و رب گوجه را با ادویه تاکو به آن اضافه می کنیم و شکر را می افزاییم. حالا اجازه می دهیم با حرارت کم پخته شود. در حین پخته شدن مواد اولیه، لوبیا قرمز و ذرت را اضافه می کنیم. بعد از پخت سوپ خوشمزه تاکو را داخل ظرف مورد نظر می ریزیم و روی آن را با پنیر پیتزا و با چیپس توتیا تزیین می کنیم. این سوپ به دلیل دارا بودن مواد مغذی، غذای مناسبی برای روزهای سرد زمستان محسوب می شود.
سرمربی نفت امیدیه:
تیم فوتبال نفت امیدیه در مسابقات فصل جاری لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران نتایج خیره کننده ای کسب کرده تا جایی که تا پایان هفته هشتم این رقابت ها با کسب ۲۰ امتیاز در صدر جدول گروه دوم این مسابقات قرار گرفته است. بدون شک در کنار بازیکنان جوان مستعد و بومی، سرمربی جوان این تیم نقش بسزایی در موفقیت تیم نفت امیدیه داشته است. رضا آلبوغبیش، سرمربی جوان و با آتیه بومی نفت امیدیه که سابقه هدایت تیم رده سنی امید این باشگاه را هم به عهده داشته، در فصل جدید در تیم بزرگسالان نقش فراوانی در موفقیت های این تیم ایفا کرده است. به همین منظور با رضا آلبوغبیش، گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
رضا آلبوغبیش، متولد سال ۱۳۶۳ هستم. 11 سال است که در لیگ های مختلف کشور مربیگری می کنم، مربیگری را از تیم های پایه باشگاه نفت امیدیه شروع کردم، همچنین طی سال های اخیر در تیم های جوانان و امیدهای نفت امیدیه، شاهین ماهشهر، هف سمنان، پالایش نفت آبادان و ذوالفقار کاشان فعالیت داشتم و هم اکنون نیز به عنوان سرمربی تیم بزرگ سالان فوتبال نفت امیدیه در لیگ دسته دوم بزرگسالان باشگاه های کشور مشغول فعالیت هستم.
من رشته ورزشي فوتبال را از تيم شهرداري آبادان و زير نظر رضا مجدي شروع کردم و در ادامه نيز در تیم های پاس و نيروي اميديه بازی کردم.
با توجه به شناختي که از خودم داشتم، به نظرم رسيد که در مربيگري می توانم موثرتر باشم، به همين خاطر فوتبال را کنار گذاشتم و تلاشم را برای موفقيت در عرصه مربيگري به کار گرفتم.
بله، من به جوانان و جوانگرایی اعتقاددارم و با توجه به استعداد و پتانسيلي که بازيکنان جوان ما دارند، می دانستم که نتايج خوبي را در اين فصل به دست می آوریم، ضمن اينکه سال گذشته نيز با تکیه بر بازيکنان جوان در ليگ برتر اميدهاي کشور موفق بوديم و دو فصل پيش نيز به همراه تيم ذوالفقار کاشان به موفقیت دست پیداکرده بودم.
علاقه و اشتیاقی که به کار مربیگری داشتم، باعث شد تا به سمت وسوی مربیگری در رشته فوتبال بروم، بالطبع هر انسانی از استعدادهای درون خودش آگاه است و من نیز پس از شناخت استعدادهایم به سمت وسوی هدفم که همان مربیگری بود، رفتم.
قهرمانی باشگاه های خوزستان و لیگ های دسته دوم و دسته اول کشور به همراه تیم جوانان نفت امیدیه، صعود به لیگ دسته دوم فوتبال کشور به همراه تیم ذوالفقار کاشان، صعود به لیگ یک و لیگ برتر به همراه امیدهای نفت امیدیه، صعود به مرحله نهایی لیگ دسته دوم بزرگ سالان به همراه تیم های پالایش نفت آبادان و هف سمنان در لیگ دسته دوم بزرگ سالان ایران و هم اکنون نیز در لیگ دسته دوم فوتبال کشور به همراه نفت امیدیه تا پایان هفته هشتم با ۲۰ امتیاز در صدر جدول گروه دوم این مسابقات قرار داریم.
به صدرنشینی تیم نفت امیدیه در لیگ دسته دوم اشاره کردی، به نظر شما چه عواملی باعث موفقیت این تیم شده است؟
به نظر من زنجیره ای از مدیریت، کادر فنی و بازیکنان باید به هم متصل شوند تا موفقیت حاصل شود که موفقیت فعلی تیم نفت امیدیه در لیگ دسته دوم، مرهون این حلقه اتصال است.
کمتر مربی ریسک می کند که از بازیکنان جوان در تیمش استفاده کند، چه شد چنینی ریسکی کردی، آیا علت خاصی داشت؟
فوتبال برای بازیکنان جوان است. البته منکر تجربه و بازیکنان باتجربه در فوتبال نمی شوم. در تیم ما هم چند بازیکن باتجربه حضور دارند، اما تعداد جوان ترها خیلی بیشتر است. ببینید من به شما گفتم که به جوان ترها علاقه بیشتری دارم و به آنها میدان می دهم، اما به غیر از علاقه خودم، شرایط مالی هم باعث شد که بیشتر روی جوانان سرمایه گذاری کنیم. در فصل جاری از حیث بودجه و منابع مالی در شرایط بسیار سختی قرار داریم و بودجه ما نسبت به سال گذشته مثل سایر تیم های نفتی ۷۰ درصد کاهش داشته (دوسوم کمتر شده) با تمام این مشکلات دست به جوانگرایی زدیم و با جذب بازیکنان باکیفیت از لیگ های پایین تر، تیم را روانه لیگ دسته دوم فوتبال بزرگ سالان باشگاه های کشور کردیم.
هدف اولیه ما بقا در لیگ دسته دوم بوده است اما با روند صعودی و رو به رشدی که در بازی های اخیر به دست آورده ایم، تمامی عوامل و بازیکنان هم قسم شده اند تا به لیگ دسته اول صعود کنیم.
تنها تفریح و سرگرمی مردم این شهر، تیم فوتبال بزرگ سالان نفت امیدیه است، از مسوولین و دست درکاران ورزش وزارت نفت، مناطق نفت خیز جنوب و نفت و گاز امیدیه انتظار دارم که نگاه ویژه ای به این تیم داشته باشند و با توجه به اینکه شرایط مطلوبی برای صعود به لیگ دسته اول کشور مهیا شده، یاریگرمان باشند تا بتوانیم موجبات شادی مردم و هواداران خونگرم تیم نفت امیدیه را فراهم کنیم.همچنین جا دارد از مسوولین باشگاه نفت و گاز امیدیه که به ما اعتماد کردند و مردم و هواداران که ما را حمایت کردند، صمیمانه تشکر و قدردانی کنم و امیدوارم که با حمایت هایی که در ادامه راه از ما خواهند داشت، بتوانیم اتفاقات خوبی را برای آنان رقم بزنیم.
هم زمان با ایام الله دهه فجر، پارک ورزش و نشاط شهرک نفت اهواز با مساحتی بالغ بر ۴۲هزار مترمربع با حضور احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، اسماعیل کبوتران، سرپرست اداره کل امور سلامت، تربیت بدنی و مسوولیت اجتماعی وزارت نفت، منوچهر بارانی، مدیر منابع انسانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران، اسکندر روئین پور، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و دیگر مدیران ستادی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب افتتاح شد و به بهره برداری رسید.
در این مراسم ابتدا مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفخیز جنوب با اشاره به نقش ورزش در سلامت خانواده ها گفت: در این شرایط سخت کرونایی خانواده ها با مشکلات روحی و جسمی بسیاری مواجه شده اند؛ بنابراین بهره برداری از چنین طرح هایی در حوزه ورزش، امری ضروری است و استفاده کارکنان و خانواده ها و فرزندان از چنین فضاهایی امری مفید است.
در ادامه این مراسم کبوتران، سرپرست اداره کل امور سلامت، تربیت بدنی و مسوولیت های اجتماعی وزارت نفت بر توسعه هرچه بیشتر و بهتر فضاهای ورزشی در سطح مناطق نفت خیز جنوب، همچنین بر تکمیل فضاهای ورزشی در دست احداث در سطح این شرکت تاکید کرد.
هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران نیز با ابراز خرسندی از پیشرفت طرح های ورزشی در حوزه شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابعه، نقش ورزش در شادابی و نشاط همه کارکنان را مثبت ارزیابی کرد.
این پارک با استفاده از ظرفیت های داخلی و با به کارگیری نیروهای مجموعه امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب احداث و آماده استفاده عموم شد.
مسابقات وزنه برداری قهرمانی استان خوزستان با قهرمانی پولادمردان تیم نفت مسجدسلیمان پایان یافت.مسابقات وزنه برداری رده سنی جوانان قهرمانی استان خوزستان با حضور 7 تیم شامل هیات های وزنه برداری اندیمشک، دزفول، شوشتر، ایذه، لالی، اندیکا و تیم وزنه برداری نفت مسجدسلیمان در سالن شهدای وزنه برداری اهواز و به مدت یک روز برگزار شد .
در این مسابقات که 70 وزنه بردار در 10 وزن مختلف با یکدیگر به رقابت پرداختند، تیم نفت مسجدسلیمان موفق شد با کسب 796 امتیاز به مقام قهرمانی برسد تیم های شهرهای شوشتر و ایذه هم به ترتیب با 713 و 674 امتیاز به مقام های دوم و سوم دست یافتند .
محمدرضا ضیغمی نژاد، همکار نفتی شاغل در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه جنوب شرق در مسابقات کشوری پیشکسوتان کاراته موفق به کسب مدال برنز شد.
یاسر دهقانی، مسوول امور ورزش منطقه با تایید این خبر گفت: محمدرضا ضیغمی نژاد، همکار شاغل واحد اداری منطقه در مسابقات کشوری پیشکسوتان سبک های آزاد فدراسیون کاراته سبک کیوکوشین کاراته ماتسوئی موفق به کسب مقام سوم شد. بنا بر اعلام فدراسیون کاراته در مسابقات کاتای مجازی پیشکسوتان سبک های آزاد کاراته در رده سنی 45 تا 49 سال، محمدرضا ضیغمی نژاد توانست مقام سوم را به دست آورد.
گروهی از همکاران کوهنورد نفتی شاغل در شرکت ملی نفت ایران و ستاد وزارت نفت به مناسبت دهه مبارک فجر با حضور در روستاي واريش كه در 2280 متري از سطح دريا قرار دارد، در هوایی سرد و زمستانی به قله پوشیده از برف ليچه به ارتفاع 3480 متري در ارتفاعات البرز مرکزی صعود کردند.
17 نفر از همکاران کوهنورد نفتی پس از حضور در روستای واریش بعد از 6 ساعت کوهپیمایی موفق شدند به قله ليچه صعود کنند. کوهنوردان حاضر در این صعود، تابلو قله واريش را كه توسط گروه نوشته شده بود بر فراز قله نصب کردند.
همکارانی در این صعود شركت داشتند، عبارتند از :فريدون ابوقداره، علي تقوي، سيدمصطفي احمدي نسب، محمدعلی نوري، لطف الله تشكريان جهرمي، مهدي محمدزاده ، منصور رحیم زادگان، مجيد خسرواني، فرامرز فرجی، محمد اصغري، عبدالله امامي، موسی الرضا كريميان، محمدجواد كريميان، الله یار الياسي، محسن صداقت، بهرام صفوي و حسين باقرزاده.
بانوان فوتسالیست ملی حفاری اهواز، ول کن صدر جدول نیستند و همچنان باقدرت به یکه تازی خود در لیگ برتر فوتسال بانوان ایران در گروه اول ادامه می دهند. تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز در هفته پنجم رقابت های لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران در ساری، مهمان تیم شهروند این شهر بودند و توانستند در دیداری که تیم برتر میدان شدند، با نتیجه پرگل 6 بر یک حریف ساروی خود را شکست دهند. شاگردان مینا بارانی که چهار بازی نخست فصل را با دروازه بسته به پایان برده بودند، بالاخره در بازی با شهروند ساری، نخستین گل فصل را بعد از 5 بازی دریافت کرند. شاگردان بارانی، یک نیمه کلین شیت کردند؛ اما در نیمه دوم دروازه شان باز شد تا اولین گل خورده فصل برای این تیم رقم بخورد. مهسا کمالی(4 گل)، سحر پاپی(یک گل) و فهیمه زارعی (یک گل) گل های تیم ملی حفاری اهواز را در این دیدار به ثمر رساندند. تیم فوتسال ملی حفاری اهواز با پیروزی در این دیدار 15 امتیازی شد و بااقتدار، کماکان در صدر جدول باقی ماند.
سرمربی تیم فوتسال بانوان ملی حفاری:
سرمربی تیم فوتسال حفاری خوزستان در پایان هفته پنجم لیگ برتر، هدف نخست تیمش را صعود از مرحله گروهی عنوان کرد؛ چراکه در وهله اول می خواهند روی اهداف کوتاه مدت تمرکز کنند.
مینا بارانی، سرمربی تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز در خصوص مصاف تیمش مقابل شهروند ساری که با پیروزی 6 گله آنها همراه بود، گفت: با توجه به اینکه تیم شهروند ساری، یک تیم خوب باقدرت بدنی بالا و سبک بازی خوبی بود، توانستیم با انسجام تیمی و کار دفاعی خوب و همین طور ارائه یک بازی هجومی، به پیروزی برسیم.
بارانی در ادامه با ابراز رضایت از عملکرد شاگردانش گفت: بازیکنانم رفته رفته بهتر می شوند و هرچقدر از لیگ می گذرد، با اعتمادبه نفس بیشتری بازی می کنند. بازیکنانم در بازی با شهروند ساری دستورات کادر فنی را به نحو احسن اجرا کردند و برای همین پیروز شدیم و من از عملکرد آنها راضی هستم . بارانی در ادامه در خصوص اینکه بالاخره بعد از 5 بازی دروازه این تیم باز شد، گفت: عملکرد دروازه بان ما در این دوره از رقابت ها بسیار خوب بود ه است. به طور مثال در بازی قبلی با مس خیلی خوب بود و موقعیت های تیم حریف را یکی بعد از دیگری از بین برد و توانست مثل بقیه مسابقات کلین شیت کند تا در این گروه، تیم ملی حفاری اهواز بدون گل خورده باشد؛ اما همین موضوع باعث فشار و استرس می شود و بالاخره در نیمه دوم بازی با شهروند ساری دروازه اش باز شد؛ البته باید این را هم اضافه کنم که تیم ما در تاکتیک های دفاعی به انسجام بالایی رسیده و علاوه بر این، تمرین های اختصاصی با دروازه بانان نیز از دیگر رموز موفقیت ما دربسته نگه داشتن دروازه مان تا هفته چهارم و سپس خوردن فقط یک گل تا به اینجای کار است.
بارانی بابیان اینکه تاکتیک های ویژه ای در فاز حمله و دفاع به کار گرفته ایم، ادامه داد: همه بازیکنان ما بخوبی از پس وظایف دفاعی خود برآمده اند و عملکرد سنگربان تیم ما نیز عالی بوده است. کلین شیت های او در 4 بازی نخست اتفاقی نبود. باید این نکته را هم اضافه کنم که این گل از ارزش های دروازه بان تیم من کم نکرد و من از او خیلی راضی هستم.
بارانی در ادامه گفت: تمرین های تیم را به بهترین شکل ادامه خواهیم داد تا در ادامه مسابقات هم به همین شکل پیروز شویم و روند رو به رشد تیم قطع نشود. هدف ما امسال مانند سال های گذشته قهرمانی است و برای رسیدن به آن تلاش می کنیم و هیچ تیمی را دست کم نمی گیریم؛ اما این را هم بگویم که پیش بینی قهرمان لیگ، بسیار سخت است. تیم ها همگی برای این عنوان در تلاش هستند و هیچ یک براحتی پا پس نمی کشند. ما هم نیم نگاهی به این هدف داریم؛ اما نمی توانیم درباره آینده اظهارنظر قاطعی داشته باشیم. بارانی هدف نخست تیم خود را صعود از مرحله گروهی عنوان کرد و افزود: باید تلاش کنیم ابتدا از مرحله گروهی صعود کنیم تا در مراحل بعدی با تمرینات و هماهنگی بیشتر بتوانیم عملکرد خوبی به نمایش بگذاریم. برای همین می گویم از الان صحبت از قهرمانی خیلی زود است. سرمربی ملی حفاری در خصوص فصل نقل و انتقالات گفت: هر تیم بسته به نیاز خود و با توجه به نقاط ضعف بازیکنانش به سمت جذب عناصر موردنظر می رود. ما هم درصورتی که احساس نیاز شود، دست به جذب بازیکن خواهیم زد؛ اما فعلاً برنامه خاصی برای فصل نقل وانتقالات نداریم. سرمربی تیم حفاری خوزستان راجع به اصلی ترین رقیب تیمش خاطرنشان کرد: بیشتر تیم های حاضر در لیگ برتر فوتسال، کیفیت قابل قبولی دارند؛ اما با احترام به تمامی تیم های همگروهی، جدی ترین رقیب ما، در گروه سایپاست. بازی رفت را از این تیم بردیم و یک بار دیگر در تهران با آنها روبه رو می شویم.
بارانی در خصوص اینکه به غیراز آنها چه تیمی شانس قهرمانی دارد، گفت: امیدوارم لیگ، باکیفیت بالایی هفته های پیش رو را پشت سر بگذارد. هر تیمی که بهتر تمرین کند، سزاوار قهرمانی است. هنوز نمی توان تیم خاصی را به عنوان شانس اول قهرمانی خطاب کرد. ما و سایر تیم ها در هر دو گروه برای کسب جام قهرمانی می جنگیم و نمی خواهیم روی آینده دور تمرکز کنیم.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان موفق شد با دو پیروزی پی درپی مقابل حریف قدرتمند اصفهانی خود به مرحله نیمه نهایی لیگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه های ایران راه پیدا کند.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان که بااقتدار و 8 پیروزی و بدون شکست به مرحله پلی آف صعود کرده بود، در این مرحله به مصاف تیم قدرتمند نامی نو اصفهان رفت.
شاگردان شایسته متشرعی در بازی نخست مقابل این تیم اصفهانی شکست خوردند؛ اما برای صعود به مرحله نیمه نهایی عزم خود را جزم کردند و با دو پیروزی در دو دیدار متوالی موفق شدند هم انتقام شکست بازی نخست را بگیرند و هم به مرحله نیمه نهایی صعود کنند.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در بازی رفت از مرحله پلی آف لیگ برتر بسکتبال بانوان کشور با نتیجه 63 بر 41 به تیم اصفهانی باخته بود؛ اما در بازی دوم ، موفق شد با ارائه یک بازی برتر، با نتیجه قاطع 65 بر 47 مقابل تیم نامی نو اصفهان به پیروزی برسد تا شکست بازی رفت را جبران کرده باشد.
به این ترتیب، برای صعود به نیمه نهایی کار به بازی سوم کشیده شد تا تیم برنده راهی نیمه نهایی شود.
تیم های پالایش نفت آبادان و نامی نو اصفهان برای سومین بار در مرحله پلی آف لیگ برتر بسکتبال بانوان ایران به مصاف هم رفتند که شاگردان شایسته متشرعی در یک مسابقه نفس گیر و سخت که پایاپای دنبال می شد، موفق شدند درنهایت با نتیجه نزدیک 56 بر 52 حریف قدرتمند اصفهانی خود را شکست دهند و به جمع چهار تیم برتر نیمه نهایی صعود کنند. پیش ازاین تیم های مهرام، نارسینا و گروه بهمن به نیمه نهایی صعود کرده بودند.
سرمربی تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان، بعد از صعود به مرحله نیمه نهایی گفت: برای لحظه به لحظه بازی با نامی نو برنامه داشتیم و خدا را شکر که به نیمه نهایی صعود کردیم. تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان در دیدار سوم مرحله پلی آف مقابل نامی نو اصفهان به برتری رسید تا آخرین تیم صعودکننده به نیمه نهایی باشد. شایسته متشرعی، سرمربی پالایش نفت آبادان بعدازاین بازی و پیروزی و صعود به نیمه نهایی گفت: بازی خوب و پرتنشی را شاهد بودیم. بازیکنان ما در این دیدار بسیار تحت فشار بودند. نامی نو هم تیم خوبی بود که مربی بادانشی داشت؛ اما شاگردانم برای بردن بیشتر تلاش کردند و درنهایت هم موفق شدند. او با توضیح بیشتر در خصوص بازی با نامی نو در مرحله پلی آف گفت: ما شروع خوبی نداشتیم و متاسفانه بازی اول را واگذار کردیم؛ اما خدا را شکر می کنم که آخر بازی، خوب تمام شد و تیم ما صعود کرد. بعد از مسابقه دور رفت که نتیجه را واگذار کردیم، برای لحظه به لحظه دو بازی بعد برنامه داشتیم و می دانستیم که به این لحظه می رسیم. سرمربی نفت آبادان یادآور شد: بازیکنان ما در بازی آخر ازنظر روانی و فیزیکی تحت فشار بودند. باید برای هفته آینده و دیدار در مرحله نیمه نهایی ریکاوری کنیم. هر 4 تیمی که در این مرحله حضور دارند، بسیار خوب هستند، ما هم حریف قدری خواهیم بود. امیدوارم که با ارائه بازی های خوب به مرحله فینال صعود کنیم. هر چهار تیم قوی هستند و مطمئنا بازی های سخت و جذابی را شاهد خواهیم بود.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در هفته پنجم لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران، با پیروزی مقابل مدافع عنوان قهرمانی، دست به کار بزرگی زد.
شاگردان نرگس علوانی در هفته پنجم در آبادان، میزبان تیم فوتسال مس رفسنجان قهرمان فصل پیش بودند که موفق شدند با ارائه یک بازی برتر از سد حریف قدرتمند خود بگذرند.
پالایش نفت آبادان که با جذب چند بازیکن موثر، برخلاف ۲ فصل اخیر به تیم سرسختی تبدیل شده، با پیروزی 2 بر یک در بازی خانگی برابر مس رفسنجان نشان داد که چهره ای در حد و اندازه یک مدعی دارد.
پالایش نفت آبادان با این پیروزی، چهارمین برد پیاپی در چهارمین دیدار خود را در این فصل به دست آورده و رقابتی جدی با نماینده مشهد در گروه دوم دارد.
پالایش نفت آبادان با این پیروزی 12 امتیازی شد و به خاطر تفاضل گل کمتر نسبت به تیم خراسان رضوی، در رده دوم جدول جای گرفت.
در این دیدار الهام عنافچه و مریم نوری برای پالایش نفت آبادان گلزنی کردند.
سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان پس از پایان بازی در خصوص این دیدار گفت: بازی بسیار سخت و دشواری برابر تیمی داشتیم که پارسال بهترین تیم آسیا لقب گرفته بود.
نرگس علوانی در ادامه با قدرتمند خواندن حریف گفت: حریف بسیار قدرتمند و پرمهره بود که کسب امتیاز از آن کار هر تیمی نبود؛ اما بازیکنان ما این کار سخت را انجام دادند. بازیکنان پالایش نفت در این دیدار تمامی تاکتیک ها و خواسته های کادر فنی را برابر حریف اجرا کردند تا به سه امتیاز مهم دست یابیم؛ هرچند حریف هم نمایش خوبی ارائه کرد و شانس پیروزی داشت.
سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان گفت: ما در این دیدار چند موقعیت گلزنی داشتیم؛ اما فقط از ۲ موقعیت بهره بردیم و به گل رسیدیم. در نیمه دوم اگر قدر فرصت ها را می دانستیم با اختلاف بیشتری پیروز میدان بودیم.
مشعل برای بسیاری از مادرها پیش آمده که بعد از کلی تلاش برای آشپزی، بچه ها از غذا ایراد بگیرند یا یک بخش غذا را نخواهند و به همین دلیل غذا نخورند. حتی شاید خود ما هم وقتی بچه بودیم، از این عادت های غذایی داشته ایم و برایمان مسئله ای عادی باشد. بسیاری از خانواده ها هم از کنار این رفتار و عادت غذایی بچه ها به سادگی می گذرند. برخی بچه ها گوشت نمی خورند، برخی لوبیاها و نخودها را جدا می کنند و برخی دیگر حتی با وجود گرسنگی به زور سر میز غذا می نشینند و باید دنبالشان بچرخیم تا چند قاشق غذا بخورند. گاه این عادت غذایی تا بزرگسالی با افراد باقی می مان د و تبدیل به عادتهای غذایی اشتباه می شود. مشاوران و کارشناسان غذایی برای این بچه ها و افراد بدغذا راهکارهایی را پیشنهاد می دهند که می تواند کارساز باشد.
قرار نیست بچه ها فکر کنند غذا خوردن مسئله ای اجباری است؛ به همین دلیل نباید با اصرار و اجبار به آنها غذا بدهیم. اگر فرزند ما به سنی رسیده که دیگر می تواند خودش غذا بخورد، لازم نیست هنگام غذا خوردن همه اعضای خانواده، غذا خوردن را به او تذکر دهیم چون او می داند باید الان سر میز غذا باشد.
غذای فرزندمان را در محل مشخص نشستن او سر میز قرار دهیم تا بداند برای غذا خوردن باید در این محل قرار بگیرد و مثل سایر اعضای خانواده غذا بخورد. در حین غذا خوردن هم لازم نیست تاکید یا فشاری برای حضور بگذارید.
بچه را در جریان تهیه و پختن غذا قرار دهید تا اهمیت پختن غذا و زحمتی که برای تهیه آن کشیده شده را درک کند. خوب است بچه را در مورد نحوه پخت غذا و یا چیدن میز و بشقابها سهیم کنیم و به عبارتی جزئی از فرایند تهیه غذا باشند.
ساعت گرسنگی بچه ها ممکن است با ساعت وعده غذایی بزرگسالان فرق داشته باشد. بهتر است ساعت گرسنگی بچه ها را بدانیم و در همان ساعتها غذا را آماده کنیم . قرار نیست همیشه آنها با ما غذا بخورند چون سیستم غذایی آنها ممکن است با ما فرق داشته باشد.
بسیاری از بچه ها عادت به خوردن تنقلات و خوراکی هایی غیر از غذا دارند و ممکن است در زمان غذا خوردن ما او گرسنه نباشد و یا هنوز میلی به غذا خوردن نداشته باشد. به همین دلیل لازم نیست برای خوردن غذا به او اصرار کنیم و این گونه فکر کنیم که اگر گرسنه باشد، حتما به سر میز غذا می آید.
بهتر است برای غذای کودک شکل و ظاهری متفاوت و جذاب تر را انتخاب کنیم. استفاده از خوراکی های خوشمزه در کنار غذا می تواند توجه کودک را به خود جلب کند. مثلا با شکل درست کردن با سس روی غذا می توان توجه بچه را جلب کرد.
ترکیب غذایی را که فرزندمان دوست ندارد، کمی تغییر دهیم تا نگاه او را تغییر دهیم. ممکن است فرزندمان از پیاز در غذا خوشش نیاید، اما می توانیم در نوع پخت غذا تغییری کوچک ایجاد کنیم و با رنده کردن پیاز در سوپ یا غذاهای دیگر این ماده غذایی را کمتر به چشم بیاوریم.
اگر انواع سبزیجات را به شکل خام نمی خورد، آنها را خرد کرده و در داخل غذا بریزید تا با طعم سایر موارد مخلوط شود. این تداخل مزه نمی گذارد متوجه شود که چه سبزیجاتی را با هم در غذا استفاده کرده اید. مخصوصا اگر طعم دهنده ای را که دوست دارد کنارش بگذارید، بیشتر توجهش جلب می شود.
اگر کودکتان انواع گوشت را نمی خورد، شیوه های پخت را تغییر دهید. بسیاری از بچه ها مرغ یا گوشت پخته شده در غذا را نمی خورند، اما همان گوشت را اگر کباب کنیم، دوست دارند و می خورند.
قرار نیست درباره خوردن یا نخوردن غذا با بچه ها معامله کنیم. اگر کودک ما سبزیجات یا مرغ نمی خورد، نباید با خوردنی دیگری این وعده غذایی را معامله کنیم. مثلا نباید بگوییم اگر همه غذایت را تمام کردی، بعدش با هم فلان خوراکی را می خوریم. کودک باید ارزش غذا خوردن و غذایی که برای او تهیه شده را بداند.
الگوی خوبی برای بچه ها باشید. اگر برادر یا خواهر بزرگتر یا خود شما عادت غذایی اشتباهی دارید، می تواند روی فرزند کوچک هم تاثیر بگذارد. در مورد غذا خوردن هم مسئله تربیت اثرگذار است و کودک به رفتار ما نگاه می کند و یاد می گیرد.
اگرچه این شیوه می تواند اثرات برعکس داشته باشد اما اگر فرزندمان در گروه همسالان خود (مثلا مهد کودک) ببیند که دوستانش همه غذای خود را خورده اند، او هم ترغیب می شود که غذایش را کامل بخورد. روحیه تقلید و همراهی در بین بچه ها زیاد است و می تواند این عادت غذایی را برطرف کند.
بچه ها را باید از همان ابتدا با غذای سالم و پرهیز از فست فودها و غذاهای مضر آشنا کرد. بسیاری از بچه ها در این دوره به دلیل شرایط کاری و فرصت کم والدین با غذاهای رستورانی و سفارش از بیرون آشنا می شوند و به همین دلیل غذای سالم را کمتر می شناسند.
کتاب روباه و گل های کاملیا رمانی کوتاه از نویسنده ایتالیایی، اینیاتسیو سیلونه است که مانند دیگر آثارش به نقد فاشیسم و حکومت فاشیستی پرداخته است. در این رمان که از آخرین کتاب های نویسنده است، با داستانی ساده و خوش خوان روبه رو هستیم که پیروزی علیه فاشیسم را نوید می دهد. رمانی که هرچند از آثار اصلی و مهم سیلونه نیست اما زیبایی های خاص خودش را دارد.
نویسنده در روباه و گل های کاملیا به کنکاش در زندگی روستاییانی پرداخته است که در میان دو تیغه زندگی مشقت بار روستایی و سلطه نظام فاشیستی، درگیر نبردی بی امانند و در این گیرودار طلوع عشق - به مثابه گوهر شرافت انسانی - پرتو گرمابخش خویش را بر همه حوادث داستان می افکند. این رمان داستان زندگی خانواده ای است که پدر خانواده مشغول انجام کارهای سیاسی است و در یک برهه زمانی مورد فشار قرار می گیرد. سیلونه در این رمان به مردمی می پردازد که بین رمان های اخلاقی و ایدئولوژی و احساسات و عواطف فردی خود در تکاپو هستند و انسانیت، عواطف و روابط انسانی از زیر ساخت های مهم رمان محسوب می شود.
این کتاب را بهمن فرزانه ترجمه و انتشارات امیرکبیر هم منتشر کرده است.
ناصر عبداللهی، خواننده پاپ ایرانی اهل بندرعباس بود که در آغاز با ترانه «ناصریا» به شهرت رسید. او فعالیت های هنری خود را از سال های نوجوانی در صداوسیما و حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی استان هرمزگان آغاز کرد. اشعار بسیاری از ترانه های عبداللهی از محمد علی بهمنی بود و او در رشد این خواننده تاثیر زیادی داشت. عیدانه و عشق است دو آلبوم معروف دیگر عبداللهی هستند که هنوز هم طرفداران خود را دارد.
چو آفتاب رخت سایه بر جهان انداخت
جهان کلاه ز شادی بر آسمان انداخت
سپاه عشق تو از گوشه ای کمین بگشود
هزار فتنه و آشوب در جهان انداخت
حدیث حسن تو، هر جا که در میان آمد
ز ذوق، هر که دلی داشت، در میان انداخت
قبول تو همه کس را بر آشیان جا کرد
مرا ز بهر چه آخر بر آستان انداخت؟
چو در سماع عراقی حدیث دوست شنید
به جای خرقه به قوال جان توان انداخت
* فخرالدین عراقی
خوابم می آد فیلمی به کارگردانی رضا عطاران، نویسندگی احمد رفیع زاده و تهیه کنندگی محمدرضا تخت کشیان و جواد فرحانی و محصول سال ۱۳۹۰ است. در این فیلم اکبر عبدی در بازی متفاوت و ارزشمند ، نقش یک زن سالخورده را بازی می کند. مریلا زارعی، ویشکا آسایش، رضا عطاران و سروش صحت هم از دیگر بازیگران اصلی این فیلم هستند. این فیلم اگرچه موضوعی اجتماعی دارد، اما با زمینه ای طنز ساخته شده است.
گفت و گو با بانوی کارآفرین و فرزند بازنشسته شرکت نفت فلات قاره؛
مشعل اگرچه کارکنان صنعت نفت در بخش های مختلف صنعتی و اجرایی یا اداری و ستادی با شرایطی تخصصی و سخت روبه رو هستند و معمولا از فعالیت های جانبی دور می مانند؛ اما فرزندان و خانواده ای دارند که توانسته اند بخشی از این محدودیت های شغلی را دور بزنند و وارد فضایی متفاوت شوند. سپیده یوسف وند، فرزند حمید یوسف وند از کارکنان بازنشسته شرکت نفت فلات قاره در جزیره لاوان است که توانسته با سختکوشی و روحیه ای قوی، نه تنها کسب و کاری را برای خود فراهم سازد؛ بلکه با این کسب و کار تعداد زیادی از زنان همشهری خود را هم مشغول به کار و دارای درآمد کند.
خانم یوسف وند، اهل بوشهر و فعال در همین استان است و از ابتدای حضورش در بازار کار، متوجه کمبودها و محدودیت های شغلی برای خانم ها می شود و تلاش می کند در زمینه هنری و صنایع دستی، کسب و کاری را راه اندازی کند.
او که متولد سال 1371 و متاهل است و در این سال ها در کنار زندگی شخصی، امور کار و شغل خود را هم مدیریت کرده ، می گوید: کارآفرینی برای زنان در شهر ما اهمیت زیادی دارد و به دلیل نبود زیرساخت های اجرایی لازم بود که با سختی بیشتری کار کنیم. در ابتدا با سرمایه و هزینه شخصی و به شکل مستقل و خانگی، کارگاه را فعال و بعد کارگاهی را اجاره کردم و خواهرم هم به کمک من آمد.
او با بیان اینکه خواهرش نیز در حوزه جواهرات کارآفرین برتر استان است، ادامه می دهد: به دلیل تلاش ها و اقدامات من و خواهرم در چند سال گذشته در زمینه کارآفرینی، بنیاد بین المللی فرهنگی مادر از مادرم تقدیر و سپاسگزاری و ایشان را مادر نمونه استان بوشهر معرفی کرد.
خانم یوسف وند که تحصیلات خود را در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته مدیریت کسب و کار طی کرده، در حال حاضر مدرس و مشاور کارآفرینی و کسب و کار است. او همچنین به عنوان کارآفرین برتر استان بوشهر، کارآفرین برتر کشور در سومین اجلاس بانوان برند آفرین به نمایندگی از استان بوشهر، کارآفرین اجتماعی در امور زنان، آموزش، پژوهش و توانمندسازی معرفی و هم زمان به عنوان چهره ملی ماندگار استان بوشهر از سوی نشریه دریاکنار انتخاب شده است.
او با بیان اینکه در این مدت ارگان یا سازمانی از اقدامات کارآفرینی او حمایتی نکرده اند، می افزاید: تنها صندوق کارآفرینی امید برای دریافت وام به من کمک کرده و حدود 10 سال گذشته که این کار را شروع کردم، در هر سال و متناسب با پروژه ها حداقل 10، 15 نفر از بانوان استان با ما همکاری داشته اند.
این کارآفرین برتر با اشاره به محصولات کارگاه «میناسرای یوسف وند» اظهار می کند: میناکاری و قلم زنی های اجرا شده، الهام گرفته از صنایع دستی استان بوشهر است و خوشبختانه علاوه بر بازار داخلی ، متقاضی و استقبال خوبی در خارج از کشور، بخصوص در کشورهای منطقه دارد.
او با اشاره به همکاری که با ارگان ها و نهادهای دولتی برای سفارش های عمده دارند، می گوید: سفارش های عمده برای کارگاه های ما مناسب است و محصولاتمان را علاوه بر استان بوشهر برای شهرهای اطراف مثل شیراز و خوزستان می فرستیم و ادارات، این محصولات را به عنوان هدایا از ما خریداری می کنند.
یوسف وند با اشاره به شرایط کاری کارگاه و نیروهایش در یک سال اخیر کرونایی ادامه می دهد: تقریبا کارگاه نیمه فعال و سفارش ها بسیار کم شده؛ اما تعطیل نشدیم. مجبوریم تعداد نیروها را کم کنیم و به جای محیط کارگاهی، سفارش ها را در خانه آماده سازیم تا هم کار پیش برود و هم سلامت کارکنان به خطر نیفتد.
این کارآفرین برتر با اشاره به اهداف بلندمدتی که برای این کسب و کار در نظر گرفته است، می گوید: بازارهای صادراتی در کشورهای همسایه برای ما یک هدف مهم است؛ چراکه طرفدار و اقبال خوبی برای این صنایع دستی وجود دارد.
او با بیان اینکه در آینده تصمیم دارد، این کسب و کار را به شکل زنجیره ای و با دادن نمایندگی در استان های مختلف ادامه دهد، می افزاید: در این سال ها از سوی مجموعه صنعت نفت، حمایتی برای این کسب و کار صورت نگرفته و امیدوارم در ادامه با شناختی که به وجود می آید، مورد حمایت سازمان های مختلف از جمله صنعت نفت قرار گیریم؛ چراکه برای زنان این استان مفید خواهد بود.
هنر نمدمالی درگذشته، بیشتر میان عشایر کرمانشاه رواج داشته و آنها از پشم دام، نمد هایی زیبا با نقوش سنتی و اصیل خلق می کردند. امروزه به نسبت کاهش علاقه مندان به فعالیت در هنر نمدمالی، متاسفانه بازار این هنر نیز بین عموم مردم تا حدی از رونق افتاده است. مهران نجفیان، یکی از نمد مالان استان کرمانشاه است که موفق به نوآوری در تولید نمد شده و به عنوان یکی از اولین تولیدکنندگان نمد برای «محافظ توربین کشتی ها» شناخته شده و برای توربین برخی از کشتی های شرکت های کشتیرانی در کشور، محافظ توربین تولید می کند.
عکس: فرزاد منتی - تسنیم
Rosetta Stone
با استفاده از نرم افزار روزتا استون (Rosetta Stone) می توانید بر اساس خواسته های خود، به یکی از 19 زبان پرکاربرد تسلط پیدا کنید. اگر به برنامه ارائه شده پایبند باشید، می توانید فرایند آموزش این نرم افزار را طی ۳ ماه طی کنید.
دولینگو (doulingo) برنامه ای است که شما می توانید به وسیله آن با افراد دیگر در اقصا نقاط دنیا ارتباط برقرار کنید. این برنامه، همچنین به شما اجازه می دهد مهارت های زبانی خود را افزایش دهید. بنابراین دولینگو می تواند برای یادگیری زبان های مختلف به کار برود.
اپلیکیشن آموزش زبان انگلیسی Babbel که از سوی کارشناس های آموزش زبان طراحی شده، میلیون ها کاربر در سراسر جهان دارد. این برنامه یکی از بهترین نرم افزارهای آموزش زبان انگلیسی برای مکالمه است که با درس های تعاملی، مهارت مکالمه را در کاربران بخوبی تقویت می کند. درس ها در این برنامه به صورت تعاملی طراحی شدند و کاربران برای یادگیری زبان فقط به ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زمان در طول روز نیاز دارند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات