علائم هشداردهنده را جدی بگیرید
سرگیجه و دلایل ایجاد آن
شبنم اعماری یکی از حالت های آزاردهنده ای که ممکن است هر فردی با آن مواجه شود، سرگیجه است. اتفاقی که برای هیچ کس خوشایند نیست و همه به نوعی آن را تجربه کرده اند. سرگیجه اغلب به دلیل کاهش جریان خون در مغز رخ می دهد و حالت چرخش را برای افراد ایجاد می کند. با این حال اکثر کسانی که آن را تجربه می کنند، این مشکل را جدی نمی گیرند و هرگز به دنبال درمان آن نمی روند. عوامل زیادی باعث ایجاد سرگیجه می شوند، اما شایع ترین دلیل آن افت فشار خون است، مشکلی که می توانیم به راحتی آن را برطرف کنیم. سرگیجه علامت های ساده ای دارد که به آسانی قابل تشخیص هستند. این مشکل بیشتر برای سالخوردگان و کسانی که فشار خون پایینی دارند، اتفاق می افتد که معمولا با سبک شدن سر و تاری دید همراه است. افرادی که با این مشکل مواجه هستند، باید به این مساله توجه کنند که هنگام بروز سرگیجه نایستند و سریع بنشینند. علامت های سرگیجه برای برخی افراد از شدت بسیار زیادی برخوردار است، به طوری که ممکن است برخی از آنها حتی غش کنند یا اینکه دچار حملات دیگری شوند. با وجود تحقیقات بسیار، اما دلیل بروز این مشکل در سنین جوانی هنوز به درستی مشخص نشده است و گفته می شود که برخی از جوانان گاهی هنگام بلند شدن سرگیجه را تجربه می کنند، آن هم در حالی که سالم هستند و هیچ مشکلی از جمله فشار خون و بیماری های عصبی ندارند.
علت ها
همان طور که اشاره کردیم، علت های زیادی باعث ایجاد سرگیجه، به خصوص هنگام بلند شدن می شود. به گفته متخصصان، بیشتر سرگیجه ها طبیعی هستند و دلیل آن هم بلند شدن ناگهانی و فشار جاذبه خون به سمت اندام های پایینی است که با کمتر شدن خون برای مغز گاهی این حالت ایجاد می شود که در این صورت، بخشی از دستگاه عصبی تلاش می کند این افت فشار خون را جبران کند، به همین خاطر ضربان قلب افزایش می یابد، سر سبک و دیدمان تار می شود.
با این حال دلایل مهم دیگری نیز وجود دارند که می توانند باعث ایجاد سرگیجه شوند که از جمله آنها می توان به پمپاژ نامناسب خون و نارسایی سیستم عصبی، کاهش فشار خون، کمبود استراحت، پاسخ های هورمونی غلط، کم خونی (آنمی)، کم آب شدن بدن، مصرف برخی از داروها و داروهای خاص، بی خوابی یا اختلالات خواب، کم کاری برخی از غدد، تغییرات فشار خون به دلیل بارداری یا کهولت سن و... اشاره کرد.
علائم هشداردهنده
علاوه بر مواردی که آورده ایم، به این نکته مهم نیز باید توجه داشته باشید که اگر سرگیجه هنگام بلند شدن با موارد دیگری مثل سخت راه رفتن، ناهماهنگی بدن، نداشتن تعادل، بی حسی دست و پا، گز گز کردن دست و پا و... همراه شود، حتما باید به پزشک مراجعه کرد. همان طور که می دانید، درمان هر دردی در گرو دانستن علت آن درد است. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که بیشتر اوقات سرگیجه دارید و این مشکل آزاردهنده این تصور را برایتان ایجاد کرده که ممکن است مشکلی جدی داشته باشید، تعلل نکنید و سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید تا قبل از اینکه مشکلات حادتری برایتان ایجاد شود آن را برطرف کنید. اگر داروی خاصی باعث ایجاد سرگیجه شده باشد، باید آن را قطع کنید. البته سبک زندگی هم روی بسیاری از مشکلات تاثیرگذار است، مثل استراحت کافی در طول روز، آرام بلند شدن از روی صندلی یا زمین، افزایش مصرف مایعات، مصرف نمک به میزان لازم و... اینها مواردی هستند که با کمک گرفتن از آنها به راحتی می توان از بروز سرگیجه جلوگیری کرد یا با رعایتشان به آسانی این مشکل را برطرف کرد.
درمان
با مراجعه به پزشک، اگر علت سرگیجه مصرف داروی خاصی باشد، معمولا استفاده از آن را قطع می کنند یا تغییر می دهند. بسیاری از سرگیجه ها قابل درمان هستند، چراکه با بررسی علائم آنها می توان به دلیل بروز آن پی برد و به راحتی برطرفش کرد. برای درمان سرگیجه معمولا از این افراد می خواهند که هر روز به اندازه کافی استراحت داشته باشند.
قبل از بلند شدن در رختخواب حرکات نرمشی انجام دهند، اول کمی بنشیند و پس از آن بلند شوند.
این افراد باید تمام نشست و برخاست های خود را به آهستگی انجام دهند .
انجام دادن حرکات نرمشی و ورزش کردن می تواند خون را به طور منظم و مناسب به جریان بیندازد، از آن جهت که ورزش باعث بهبود توده عضلانی و دیواره رگ ها می شود و از تجمع خون در پا می کاهد. نتیجه این اتفاق هم جریان پیدا کردن خون در سراسر بدن است.
علاوه بر این این افراد باید هنگام خوابیدن، سر شان را بالاتر از تنه خود قرار دهند.
همانطور که می دانید برای درمان انواع بیماری ها چه آنهایی که خطرناک هستند و چه آنها که بی خطرند و شاید مشکل حادی ایجاد نکنند باید به پزشک مراجعه کرد تا در کوتاهترین زمان ممکن و به شکلی اصولی و درست درمان شوند.
نکاتی برای افراد سن بالا
سرگیجه هنگام ایستادن در 20 درصد از افراد مسن اتفاق می افتد. این مشکل معمولا در افرادی که دچار بیماری های مختلف هستند، بیشتر دیده می شود، خصوصا آنهایی که فشارخون بالا دارند. این افراد بیش از سایرین باید مراقب سرگیجه هایشان هنگام بلند شدن و ایستادن باشند. بسیاری از زمین خوردن های افراد سن بالا دلیلی جز سرگیجه هنگام ایستادن ندارد. از این رو به محض مواجهه با چنین مشکلی باید خیلی سریع به دنبال برطرف کردن آن بود.