وزیر نفت تاکید کرد :

مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت حرفه ای و غیرسیاسی است

بیژن زنگنه، وزیر نفت در آیین اعطای گواهینامه های صلاحیت حرفه ای مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با تأکید بر اینکه توسعه محصول انسان های توسعه یافته است، نقش مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت را در پرورش مدیران توسعه یافته حائز اهمیت خواند و گفت: رویکرد این مرکز همواره باید کاملاً حرفه ای و غیرسیاسی باشد.

به گزارش شانا، زنگنه گفت: نه فقط در موضوع سازمان های دولتی یا کارهای اداری، بلکه در سطح کلان تر به این باور رسیده ام که توسعه محصول انسان های توسعه یافته است؛ بدون وجود انسان های توسعه یافته، نه اینکه پالایشگاه یا پتروشیمی ساخته نشود یا خط لوله کشیده نشود، بلکه توسعه حاصل نمی شود. وی با بیان اینکه توسعه مفهوم جامعی است که مسائل اخلاقی، معنوی و مادی را در برمی گیرد، اخلاق حرفه ای را جزو لاینفک یک زندگی توسعه یافته خواند و افزود: در هر قسمتی که پیشرفت کردیم، انسان های توسعه یافته ای حضور داشته اند و آنجا که پیشرفت نکردیم فاقد انسان های توسعه یافته بوده ایم.

زنگنه با بیان اینکه شکل گیری و فعالیت مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت کار مهم و بزرگی است، ادامه داد: تأکید می کنم که این مرکز همواره باید 100 درصد حرفه ای و غیرسیاسی باشد. مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت برای خدمت به صنعت نفت تشکیل شده است، نه خدمت به افکار سیاسی مدیران. وی گفت: تعداد مدیران سیاسی در تمام کشورهای جهان محدود است و احراز صلاحیت سیاسی در رده افرادی مانند وزرا شرط است و در سطوح پایین تر باید صلاحیت حرفه ای افراد ملاک قرار گیرد. وزیر نفت بر بهره مندی از ظرفیت های مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت برای تحقق جوانگرایی در صنعت نفت نیز تأکید کرد و افزود: اینکه برخورداری از گواهینامه صلاحیت حرفه ای جایگزین شرایط عادی در احراز مشاغل شده، تغییر پارادایم مهمی است.

 مهارت ها و شایستگی ها ملاک باشد؛ نه مدرک تحصیلی

وزیر نفت با بیان اینکه نباید عزل و نصب ها بر مبنای مدرک تحصیلی باشد، ادامه داد: این موضوع برای زمانی که انگلیسی ها اینجا بودند کاربرد داشت که تعداد دارندگان مدرک تحصیلی قابل توجه نبود، اما در حال حاضر می بینیم بعضاً ارتقای مدرک تحصیلی، نگرش فرد نسبت به مسائل، یا سطح توانمندی های وی را تغییر نمی دهد، در حالی که امکان ارتقای مهارت های فردی با برگزاری چند دوره آموزشی وجود دارد. زنگنه گفت: به طور نمونه، یک نفر که دکترا دارد و استاد تمام دانشگاه است، اگر گواهینامه رانندگی نداشته باشد، نمی تواند پشت فرمان خودرو بنشیند، یعنی برای رانندگی نیاز به گواهینامه مرتبط شرط است نه مدرک تحصیلی؛ آن وقت هدایت تأسیسات یا یک بنگاه عظیم مدرک حرفه ای نمی خواهد؟ وی با بیان اینکه برای تعیین صلاحیت پیمانکار و مشاور روش هایی وجود دارد، اما برای مدیران پروژه ها ارزیابی صلاحیت صورت نمی گرفته است، گفت: بنابراین اعطای گواهینامه های صلاحیت حرفه ای برای حرفه های مختلف از جمله مدیریت پروژه، اچ اس ای، فرماندهان صحنه، مدیریت مالی و... مدنظر قرار گرفت و خوشبختانه تنوع این حرفه ها در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت رو به افزایش است. وزیر نفت با بیان اینکه مردادماه ۹۴ تأسیس مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت ابلاغ شد و امروز صاحب مرکزی هستیم که می توانیم به آن اتکا کنیم، عنوان کرد: نکته مهم این است که در ارزیابی های اولیه مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، نیروی انسانی و در نتیجه قضاوت های شخصی دخیل نیست.

 تأکید بر سلامت روان در کار

زنگنه، سلامت روان مدیران و کارمندان را بسیار مهم عنوان کرد و گفت: به طور مثال، برخی توانایی کار جمعی ندارند، یا برخی نسبت به همه مسائل، نگرشی منفی دارند. این موارد که شاید در ظاهر مهم به نظر نرسد، می تواند روند انجام کارها را مختل کند.  وی در بخش دیگری از صحبت های خود، به برگزاری دوره هایی برای اعضای کمیسیون مناقصات شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت اشاره کرد و گفت: بررسی های ما نشان می داد حدود ۸۰ درصد افرادی که درگیر فرآیندهای مربوط به مناقصات هستند، نسبت به اطلاعات اولیه و مقررات مناقصات اشراف کافی ندارند؛ موضوعی که به طور طبیعی می توانست منشأ بسیاری از مشکلات در سیر مناقصات باشد. وزیر نفت آموزش و ارتقای منشی ها، رؤسای دفاتر و دستیاران مدیران ارشد را نیز که از جمله حرفه های تعریف شده در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت است، حائز اهمیت خواند و گفت: برای تبدیل وضعیت قراردادهای کارکنان مدت موقت صنعت نفت به مدت معین نیز ارزیابی های مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت ملاک قرار گرفته است. زنگنه در پایان از زحمات برخی مدیران ارشد پیشین نفت که با انتقال تجارب خود به مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت کمک می کنند، مدیران فعلی و پیشین این مرکز و همچنین دستیار ارشد خود قدردانی کرد.

 تغییر نگاه صنعت نفت از مدرک گرایی به حرفه ای گرایی

فرزین مینو، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت، هدف و در عین حال دستاورد اصلی شکل گیری مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت را تغییر پارادایم از مدرک گرایی به حرفه ای گرایی عنوان کرد و گفت: امروز در مجموعه صنعت نفت، ارزیابی ها برای جذب، توسعه، ارتقا و تشویق افراد بر مبنای ابزارهای این مرکز صورت می گیرد.

مینو نیز در آیین اعطای گواهینامه های مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به منتخبان افزود: پیش از ایجاد مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، ارزیابی ها در این صنعت بر مبنای قضاوت های شخصی بود، در حالی که با ایجاد این مرکز، شایستگی ها و توانمندی های فردی به معیارهای اصلی ارزیابی تبدیل شده است و امروز در مجموعه صنعت نفت، ارزیابی ها برای جذب، توسعه، ارتقا و تشویق افراد بر مبنای ابزارهای مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت صورت می گیرد.

مینو با بیان اینکه تنها مدرک تحصیلی برای احراز شغل کافی نیست، گفت: این تفکر که هرچه مدرک تحصیلی بالاتر باشد، توانمندی و شایستگی برای انجام مشاغل رده بالا بیشتر است، آغاز اشتباهی است، چراکه باید شایستگی های حرفه ای ملاک قرار گیرد. شایستگی، ترکیبی از دانش، مهارت و توانمندی است و با اتکا به مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، امروز به جای آموزش صرف، به سمت توسعه مهارت و شایستگی در حرکتیم. وی تصمیم وزیر نفت برای راه اندازی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت را تصمیمی جسورانه خواند و گفت: تغییر پارادایم مدرک گرایی به حرفه ای گرایی کار ساده ای در کشور نیست.

معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت ادامه داد: هم اکنون ابزارهای صنعت نفت برای توسعه افراد از مکانیسم های کلاسیک آموزشی و کلاس صرف استاد - شاگردی فاصله گرفته و به سمت توسعه مهارت با مکانیسم های جدید آموزشی، الکترونیکی و دستیاری حرکت کرده است. مینو با بیان اینکه می توان با صراحت گفت در مجموعه صنعت نفت، تغییر نگاه در حوزه منابع انسانی ایجاد شده است، یادآور شد: اگر این تغییر نگاه به کل کشور تعمیم یابد، آثار آن را می توان در ارتقای سطح شایستگی های شغلی شاهد بود. وی با تأکید بر اهمیت میزان توانمندی، قدرت تصمیم گیری و حل مسئله، رفتارهای فردی، توانمندی های ذهنی و ویژگی های روان شناسی افراد علاوه بر معیارهایی مانند مدرک تحصیلی یا سابقه اشتغال، گفت: فرد گواهینامه گیرنده، علاوه بر مدرک تحصیلی مرتبط و تجربه کار به عنوان شرایط احراز سنتی مشاغل در صنعت نفت، دارای مجموعه ای از شایستگی ها و توانمندی ها است که پیش از این در مجموعه صنعت نفت مورد سنجش قرار نمی گرفته است.

 پایش عملکرد دریافت کنندگان گواهینامه های صلاحیت حرفه ای

علی بیاتی، مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت نیز در آیین اعطای گواهینامه های صلاحیت حرفه ای مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، با اشاره به روند فرآیندهای کاری این مرکز از مرحله شناسایی استعدادها و ارزیابی توانمندی ها تا آموزش و توسعه افراد و اعطای گواهینامه صلاحیت حرفه ای، گفت: عملکرد افراد منتخب، پس از دریافت گواهینامه نیز پایش می شود و نتایج این پایش، ملاک تصمیم گیری برای تمدید یا ابطال گواهینامه در آینده خواهد بود.

بیاتی با بیان اینکه این مرکز در سال ۹۴ با دوراندیشی وزیر نفت تشکیل شد، به اهداف اصلی راه اندازی آن اشاره و عنوان کرد: در این مرکز به دنبال شناسایی استعدادها در حرفه های مختلف و پرورش نسلی نو از مدیران هستیم تا به ویژه در آینده که تعداد زیادی از مدیران صنعت نفت بازنشسته می شوند، از ایجاد شکاف نسلی میان مدیران جلوگیری شود و ناگزیر نباشیم با فانوس به دنبال مدیر بگردیم. وی تصریح کرد: به این منظور، مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت نسبت به تعریف گواهینامه صلاحیت حرفه ای اقدام کرد که بر مبنای آن، بررسی می شود چه سطحی از مسئولیت ها در حرفه های مختلف نیاز است و چه افراد با چه توانمندی ها و قابلیت هایی می توانند عهده دار سمت های مختلف باشند. به این ترتیب برای هر حرفه، یک هرم شایستگی و برای هر فرد، یک نقشه راه یادگیری تعریف می شود. مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت گفت: مرکز توسعه به طور معمول در حرفه های متعدد فراخوان می دهد تا ارزیابی به نحوی درست و منسجم انجام شود. ابتدا توانمندی های کاری ارزیابی می شود و در مرحله بعد شایستگی های رفتاری، سرانجام نیز با برگزاری آزمون های دانشی و تخصصی، افراد توانمند شناسایی می شوند که ممکن است فرآیند ارزیابی حتی تا دو سال به طول انجامد. بیاتی با طرح این پرسش که آیا پس از دریافت گواهینامه، افراد به حال خود رها می شوند؟ عنوان کرد: عملکرد افرادی که گواهینامه صلاحیت حرفه ای دریافت می کنند، ملاک تعیین تکلیف گواهینامه برای سطوح بالاتر است، به این معنا که اگر عملکرد آنها مطلوب باشد، می توانند در سال های آینده برای گواهینامه سطوح بالاتر اقدام کنند، یا برعکس؛ اگر در جریان روند ارزیابی ها تشخیص بر این اساس باشد که عملکرد مدیر مربوطه نامطلوب است، گواهینامه ابطال می شود.

 صدور ۷۸ گواهی صلاحیت حرفه ای برای مدیران پروژه

وی گفت: تاکنون برای مدیران پروژه ۷۸ گواهی صلاحیت، رؤسا و سرپرستان بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) ۲۵ گواهی صلاحیت، فرماندهان صحنه ۴۵ گواهی صلاحیت، مدیران عمومی ۴۴ گواهی صلاحیت و اعضای کمیسیون مناقصات ۹۹۴ گواهی صلاحیت صادر شده است که از این میان، ۵۰ نفر از مدیران پروژه و ۴۵ فرمانده صحنه پیش تر گواهی صلاحیت حرفه ای خود را دریافت کرده اند و امروز نیز گواهی جمع دیگری از این منتخبان اعطا می شود. مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت درباره ویژگی های مورد نیاز برای فعالیت به عنوان مدیر پروژه در صنعت نفت توضیح داد: از آنجا که پروژه ها و طرح های صنعت نفت سخت و پرتنش است، به طور طبیعی افراد باید در وهله نخست برای پذیرش هر نوع مسئولیت در این صنعت از حیث روحی و روانی در سلامت کامل باشند. تسلط به زبان انگلیسی، داشتن مهارت های کامپیوتری، بهره مندی از سطح هوشی نرمال، برخورداری از شایستگی های رفتاری، قدرت حل مسئله، توانمندی در مذاکره و قدرت تحلیل نیز از دیگر معیارها در این زمینه است. بیاتی درباره فعالیت های جاری مرکز افزود: هم اکنون مدیران مالی در مرکز در حال سپری کردن دوره های آموزش و توسعه هستند، همچنین حدود ۷۴ نفر در حال گذراندن فرآیندهای آموزشی طرح استعدادیابی زنان هستند. در حرفه مدیران عمومی و قراردادها فراخوان داده شده و از اسفندماه امسال کلید می خورد. برای مدیران پروژه فراخوان دیگری نیز داده شده است که حدود هزار نفر متقاضی ورود به این فرآیند هستند. در حرفه مدیران منابع انسانی، آی تی و پژوهش و فناوری هم کارهای سطح بندی و شایستگی و طراحی فرآیندها انجام شده و در حال انتشار فراخوان هستیم.

 بهره مندی از دانش و تجربه خبرگان صنعت نفت

به گفته وی، در مجموع تاکنون حدود ۴۱ هزار نفر وارد فرآیندهای ارزیابی مرکز مدیریت توسعه صنعت نفت شده اند و حدود ۳ هزار و ۲۰۰ نفر در فرآیندهای آموزش و توسعه مشارکت داشته اند. مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با بیان اینکه مقام عالی وزارت نفت تأکید زیادی مبنی بر بهره مندی از ظرفیت ها و تجارب مدیران بومی و بازنشسته در این مرکز داشته اند، افزود: قطعاً این حجم از کار بدون کمک این عزیزان امکان پذیر نبود. بیش از ۸۰ درصدکارهای ارزیابی و توسعه این مرکز با همکاری مدیران شاغل و بازنشسته نفت انجام شده و معاونان وزیر نیز همواره همراهی خوبی با فعالیت های مرکز داشته اند.

بیاتی با یادآوری اینکه تراز کار مرکز مدیریت توسعه صنعت نفت در کشور کم نظیر است و در هیچ وزارتخانه ای چنین مرکزی با این سطح از فرآیندهای کاری وجود ندارد، گفت: بذری که وزیر نفت کاشتند، اکنون به بار نشسته و باید ادامه یابد تا در آینده منشأ خیر در صنعت نفت باشد.

 

با حضوروزیر نفت انجام شد

اعطای گواهینامه های مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به منتخبان

منتخبان در چهار گروه مدیران پروژه، رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست، مدیران عمومی و اعضای کمیسیون های مناقصات و کمیته های فنی - بازرگانی، گواهینامه های صلاحیت حرفه ای خود را از مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت دریافت کردند. در مراسمی که با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت، علی بیاتی، مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت و جمعی از معاونان وزیر نفت و دیگر مدیران ارشد برگزار شد، منتخبانی که دوره های تعریف شده را در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با موفقیت پشت سر گذاشته اند، در چهار گروه مدیران پروژه، رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)، مدیران عمومی و اعضای کمیسیون های مناقصات و کمیته های فنی - بازرگانی، معرفی شدند و گواهینامه های صلاحیت حرفه ای خود را دریافت کردند. بر این اساس، ۲۵ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست، ۱۶ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای مدیران عمومی، ۲۸ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای مدیران پروژه (هفت گواهینامه برای دوره سوم و ۲۱ گواهینامه برای دوره چهارم) و ۱۸ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای اعضای کمیسیون های مناقصات و کمیته های فنی - بازرگانی از سوی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت صادر شده است که به دلیل رعایت پروتکل های بهداشتی در مقابله با شیوع کرونا، ۲۲ نفر به نمایندگی از مجموع منتخبان، گواهینامه های صلاحیت حرفه ای خود را دریافت کردند.

در پایان این مراسم، از رکن الدین جوادی، غلامحسین نجابت، علی اکبر شعبانپور و حمید اکبری به عنوان خبرگان صنعت نفت که مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت از توانمندی های ایشان بهره مند شده است، قدردانی شد.

 

از سوی معاون وزیر نفت انجام شد

ابلاغ برنامه های اولویت دار اچ اس ای مناطق نفتخیز جنوب و منطقه خارک

بسته برنامه های عملیاتی و اولویت دار ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل مناطق نفت خیز جنوب و منطقه عملیاتی خارک ازسوی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ابلاغ شد.

به گزارش شرکت ملی نفت ایران، در ابلاغیه مسعود کرباسیان خطاب به مدیران عامل شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت فلات قاره ایران و پایانه های نفتی ایران آمده است: «عطف به دستور مقام عالی وزارت نفت در تاریخ ۲۷ دی ۹۹ و با توجه به اهمیت و ضرورت صیانت از صنایع نفت در کنار حفاظت از زیست بوم، حفظ سلامت شهروندان و کارکنان و دارایی های صنعت نفت و پیرو بررسی های فنی و کارشناسی انجام شده، برنامه های اولویت دار اچ اس ای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و منطقه عملیاتی خارک با لحاظ کردن موارد زیر برای اجرا ابلاغ می شود:

۱- مسئولیت مستقیم اجرا و گزارش دهی برنامه های عملیاتی مصوب در مناطق نفت خیز جنوب به عهده شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و با نظارت مدیریت اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران است.

۲- مسئولیت مستقیم اجرا و گزارش دهی برنامه های عملیاتی مصوب (فلات قاره در منطقه خارک) و (پایانه های نفتی در منطقه خارک)، به ترتیب به عهده شرکت فلات قاره ایران و شرکت پایانه های نفتی ایران با نظارت مدیریت اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران است. بدیهی است هماهنگی های مورد نیاز و اخذ گزارش های مربوط به اجرای برنامه های عملیاتی اچ اس ای منطقه (مشتمل بر پایانه های نفتی، فلات قاره و پتروشیمی در جزیره خارک) به عهده شرکت پایانه های نفتی ایران خواهد بود.

۳- تمامی شرکت های تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های مستقر در منطقه خارک موظفند اعتبارات مورد نیاز برای اجرای برنامه های عملیاتی فوق را در قالب بودجه بندی سنواتی پیش بینی، یا عنداللزوم به صورت بودجه خاص تأمین کنند.

۴- ارائه گزارش های دوره ای به مراجع ذی ربط به عهده مدیریت اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران است.»