نکات ایمنی را در خانه تکانی رعایت کنیم
حفظ سلامت با عمل به توصیه ها
شبنم اعماري چیزی به پایان زمستان و آمدن بهار باقی نمانده است. این روزها به هر طرف که رو کنید، کدبانوان خانه داری را می بینید که در تدارک خانه تکانی هستند. سنتی دیرینه که ما ایرانی ها هر سال قبل از رسیدن فصل بهار و آغاز تعطیلات باستانی نوروز، آن را بجا می آوریم. خانه تکانی، آن هم قبل از آغاز تعطيلات نوروز، از آن دست کارهايي است که زنان ايراني در هيچ شرايطي، فراموشش نمي کنند، اما امسال هم مانند سال گذشته ویروس منحوسی مهمان خانه هایمان است که باید هنگام تمیزکاری نوروزی به آن نیز توجه داشته باشیم و در خانه تکانی نکات ایمنی را بیش از پیش رعایت کنیم. همان طور که می دانید، تميزکاری خانه اگر اصولي انجام نشود، مي تواند عوارض زيادي در پی داشته باشد که این عوارض در کنار ویروس کرونا خطرات زیادی را به دنبال خواهد داشت. از این رو بهتر است قبل از تمیزکاری خانه مواردی را مدنظر قرار دهید.
ترکیب شوینده ها
يکي از نکاتی که خانم های خانه دار در بیشتر مواقع نسبت به آن بی توجه هستند، ترکيب مواد شوينده شيميايي است. شاید در برخی مواقع ترکیب مواد شیمیایی به تمیزی بیشتر منجر شود، اما در نظر داشته باشید که خطرات ناشي از این کار بسیار جبران ناپذير است، چراکه ترکیب شوینده های شیمیایی (سفيدکننده ها با جوهرنمک) گاز خطرناکي توليد مي کند که ممکن است سوختگي راه هاي تنفسي، ريه ها و گاهی هم مرگ را در پی داشته باشد.
توصیه های ایمنی
گازهای سمی تولید شده از شوينده شيميايي باعث ایجاد مشکلات زیادی می شود، از این رو توصیه می شود خانم هاي خانه دار هنگام استفاده از اين مواد نکات ایمنی را جدی بگیرند. مثلا با روشن کردن هواکش و باز کردن پنجره ها به خارج شدن این گاز خطرناک کمک کنند یا با بستن دستمال ضخيم و مرطوب روی دهان و بینی و استفاده از ماسک های مناسب(نه ماسک های کاغذی) از بروز خطرات ناشي از آن جلوگيري کنند.
شوينده های شيميايی خطرناک
به گفته محققان، شوینده های شیمیایی از جمله سفیدکننده ها و آمونیاک می توانند از محرک هاي بالقوه براي ريه ها باشند. علاوه بر این اسپري ها و مايعات تميزکننده نیز عوارض مخربی بر ريه ها دارند. استفاده از اين مواد در تمیز کردن خانه، می تواند باعث کاهش عملکرد ريه شود، اتفاقی که در این شرایط کرونایی ریسک بزرگی است و می تواند سلامتی را به خطر بیندازد.
ارتباط مواد شوينده با ريه
مطالعات انجام شده نشان داده که گردگيري خانه، به اندازه کشيدن يک پاکت سيگار در روز به ريه زنان خانه دار آسيب مي رساند. از این رو گفته می شود اين کار ممکن است سلامت تنفسي زنان را هنگام خانه تکانی تهدید کند.
استفاده از ماسک
در خانه تکانی امسال قبل از شروع گردگیری، جارو و... حتما از ماسک استفاده کنید تا گرد و غبار وارد دهان و بینی تان نشود. در شرایط کنونی استفاده از ماسک می تواند شما در برابر بیماری ها ایمن کند.
احتمال افزایش سرطان
اثرات مخرب شوينده های شیمیایی ممکن به آسيب راه هاي هوايي و حتی به ایجاد بیماری سرطان بینجامد. استفاده ازآمونياک و سفيدکننده ها در تمیزکاری خانه، به راه تنفسي آسيب وارد می کند و باعث تغييراتی در ريه مي شود که مسموميت هاي شديد، بروز آسم و ذات الريه، سوزش چشم، درد قفسه سينه و سوزش پوست از جمله این آسیب هاست. از این رو کدبانوان خانه دار بهتر است در خانه تکانی تا جایی که می توانند از این محصولات شیمیایی استفاده نکنند.
موادی که می توان جایگزین شوینده ها کرد
مطمئنا بسیاری از کدبانوان خانه دار کاربرد مختلف مواد و وسایلی را که در خانه دارند، می دانند، وسايلي که می توانند با استفاده از آنها هم خانه ای تمیز داشته باشند و هم سلامت خود را در خانه تکاني نوروزی تضمین کنند.
جوش شيرين
يکي از مواد کاربردی که در همه خانه ها پیدا می شود، جوش شيرين است. ماده ای که نه تنها در پخت و پز از آن استفاده می شود، بلکه مي توان آن را جايگزين مواد شوينده شيميايي کرد. جوش شيرين یا همان بي کربنات سديم، ماده ای بي خطر است که مي تواند سهم زيادي در تميزی خانه هنگام خانه تکانی داشته باشد. این ماده یک پاک کننده قوی برای لکه هاي چربي محسوب می شود.
يخ
چسب، آدامس و مواد چسبناکی که روی در و دیوار، صندلي، ميز، فرش، مبل چسبیده اند را می توان با استفاده از يخ از بين برد. تنها کافيست يک تکه يخ را روي مکان مورد نظر بگذاريد، 5 دقيقه صبر کنید، سپس مواد چسبنده جمع و به راحتي کنده مي شود.
سرکه
یکی دیگر از مواد بی خطری که در همه خانه ها پیدا می شود، سرکه است. ماده ای که می تواند لکه های پرده، رومبلي، لباس را به راحتی از بین ببرد. براي اين کار يک قاشق سرکه را با يک ليتر آب مخلوط کنید، سپس داخل یک اسپري بريزيد و از محلول آماده شده برای کله بری به صورت اسپری استفاده کنید.
ليمو
اسيد موجود در ليمو خاصيت تميزکنندگي بسيار قوي دارد. از این رو از آن مي توان براي ضدعفوني کردن بسياري از وسايل و حتي سنگ هاي اوپن آشپزخانه استفاده کرد. علاوه بر اين، از ليمو می توان برای پاک کردن سطوحي مثل شيرهاي آب و دوش حمام کمک گرفت، به این شکل که ليمو را از وسط نصف کنيد. چند قطره از آب آن را روي سطح مورد نظرتان بریزید، کمی صبر کنید، سپس با دستمالی نمدار آن سطح را پاک کنید.
چای
براي تميز کردن برخی وسایل خانه از جمله پنجره ها، آيينه و... مي توان از تفاله چاي يا چاي کيسه اي استفاده کرد. تفاله ها را قبل دور ریختن، خشک و با آب مخلوط کنيد تا یک شیشه پاک کن قوی داشته باشید. از این محلول مي توانيد برای تمیز کردن شیشه ها و کف حمام استفاده کنید.
نمک
نمک هم یکی دیگر از مواد کاربردی آشپزخانه است که با پاشيدن آن روي يک اسفنج، پاک کننده ای قوی در اختیارتان قرار می گیرد که تمیز کردن وسایل خانه با آن احساس رضایت را به هر کدبانوی خانه داری منتقل می کند.