توسعه صادرات غیرنفتی همسو با سیاست اقتصاد بدون نفت ضروری است
بازگشت گاز مایع به سبد سوخت هیچ مزیتی برای کشور ندارد
پیچیده ترین میدان مشترک نفتی ایران به بهره برداری رسید
موتور ساخت پتروپالایشگاهها روشن است
بررسی تبدیل وضعیت ایثارگران کلید خورد
لوکوموتیو تولید پالایشگاه تهران توقف ندارد
پاکسازی اتاقكها در محيطهاي خطرناك
عرضه نفت از افزایش تب ذخیره سازی ها می کاهد
عملیات اصلاحی خطوط لوله جریانی در آغاجاری اجرا شد
قیمت برق واحدهای پالایشی بر مبنای نرخ خرید محاسبه می شود
صنعت نفت در مهد فرهنگ و تمدن درخشید
حقايق جالب توجه و باور نكردنی مغز
گراپلینگ کیک بوکسینگ جایگاه خوبی در ایران دارد
یکی از شانسهای صعود به لیگ دسته یک هستیم
از انجام پروژه های تحقیقاتی تا تالیف کتاب با مشارکت همسر
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: توسعه صادرات غیرنفتی، به عنوان یکی از ابزارهای توانمند اقتصاد مقاومتی برای مقابله با تحریم های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا بسیار حائز اهمیت است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی، روز یکشنبه (10 اسفند) در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، با بیان اینکه دغدغه دولت، کاهش و رفع فشارهای معیشتی در زندگی مردم است، گفت: در سه سال گذشته دولت با مقابله، مبارزه و خنثی سازی تحریم ها در جنگ اقتصادی که با هدف ایجاد قحطی و ناامنی اقتصادی بوده است، توانسته با تأمین کالاهای ضروری، این هدف دشمن را خنثی کند؛ اگرچه به علت تحمیل هزینه اضافی بر روابط بانکی و تجاری از سوی تحریم کنندگان، دچار نوسان های ناخواسته قیمت ها شدیم که عوارض آن سبب فشار بر معیشت مردم شد.
وی افزود: دولت تلاش دارد با هماهنگی با همه دستگاه ها و بخش های مختلف کشور و کاستن از عوارض غیراقتصادی مؤثر بر فضای اقتصادی کشور و بازار سرمایه و تلاش برای آزادسازی منابع ارزی مسدودشده، سریع تر قیمت ارز را به قیمت واقعی آن نزدیک کند. رئیس جمهوری با اشاره به بررسی برنامه توسعه صادرات غیرنفتی با توجه به شرایط جدید روابط بین المللی، بر توسعه صادرات غیرنفتی برای تحقق حق حضور ایران در اقتصاد جهانی تأکید کرد و گفت: توسعه صادرات غیرنفتی به عنوان یکی از ابزارهای توانمند اقتصاد مقاومتی برای مقابله با تحریم های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا بسیار حائز اهمیت است.
روحانی بهبود کیفیت کالاهای تولیدی و پایبندی به تعهدها ازسوی تولیدکنندگان را در افزایش صادرات غیرنفتی ایران بسیار حائز اهمیت دانست و تصریح کرد: شرایط جدید ایجاب می کند که سرعت بیشتر در تحقق اهداف دولت در توسعه صادرات غیرنفتی را در دستور کار قرار دهیم.
مجلس محل هزینه کرد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بودجه سال ۱۴۰۰، محل هزینه کرد درآمدهای مازاد فروش نفت را مشخص کردند. نمایندگان در نشست علنی عصر روز یکشنبه (۱۰ اسفند) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش هزینه ای لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، با ردیف (۳) بند (ب) تبصره (۱) ماده واحده این لایحه موافقت کردند. در ردیف (۳) بند (ب) تبصره (۱) ماده واحده این لایحه آمده است: دولت موظف است از ابتدای مهر سال ۱۴۰۰ منابع حاصله (درآمدهای مازاد فروش نفت) را در سقف اعتبارهای بودجه عمومی، به مصارف زیر برساند:
افزایش تخصیص برای تکمیل طرح های تملک دارایی های سرمایه ای این قانون، بویژه طرح های توسعه زیرساخت های آموزش الکترونیک مدارس و بهسازی و نوسازی کلاس های تخریبی، دانشگاه ها و مدارس حوزه های علمیه برادران و خواهران و جامعه المصطفی، هسته ای و توسعه واحدهای دوم و سوم نیروگاه اتمی بوشهر، حمل ونقل عمومی، راه های روستایی، تولیدی، زیرساخت های شهرک ها و نواحی صنعتی، دولت الکترونیک، آموزش، مهارت آموزی سربازان وظیفه، آموزش های مهارتی و مهارت پروری، سلامت با اولویت حمایت از بیماران دارای بیماری های خاص و بیماری سالک، جمعیت، محیط زیست و مهار آب و کنترل سیلاب، آب و فاضلاب با اولویت مناطق روستایی و عشایری، بافت فرسوده، بازآفرینی شهری و سکونت گاه های غیررسمی و خارج از محدوده و تحقیقات کاربردی بخش کشاورزی با اولویت حوزه دانش بنیان، تحقیقات کاربردی بویژه طرح های بهسازی، توسعه زیرساخت های آموزشی، اصلاح نقاط حاصلخیز شهری و احداث گذرگاه های غیرهمسطح در ورودی شهرها، دفاعی و همچنین هزینه های معیشت، سلامت و کاهش آثار منفی کرونا.
آیین نامه اجرایی این جزء به پیشنهاد مشترک سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارتخانه های نفت و امور اقتصادی و دارایی تهیه می شود و به تصویب هیأت وزیران می رسد. نمایندگان در بند الحاقی ۲ تبصره (یک) ماده واحده لایحه بودجه، وزارتخانه های نفت و کشور را موظف کردند امکان احداث جایگاه ها و زیرساخت استفاده قانونمند از سوخت گاز مایع (ال پی جی) در ناوگان حمل ونقل با اولویت ناوگان عمومی و حمل بار را به کمک بخش های خصوصی و عمومی، تا سقف مجموع ۲ میلیون تن در سال فراهم کنند. وزارت نفت از طریق شرکت های تابع ذی ربط، مجاز به خرید گاز مایع از کشورهای دیگر یا تهاتر آن با بنزین و گازوییل از شرکت ملی نفت ایران یا دیگر شرکت های تابع وزارت نفت است و معادل وزنی گاز مایع خریداری یا تهاترشده، گازوییل یا بنزین صادر می کند و همه عواید حاصل، به حساب شرکت تابع ذی ربط آن وزارتخانه واریز می شود. همچنین با رأی نمایندگان مجلس، وزارت نفت در سال ۱۴۰۰ مکلف است معادل ریالی ۴ میلیون تن مواد اولیه قیر (وکیوم باتوم)، نفت خام را به قیمت فوب خلیج فارس با قیمت ارز اعلامی ازسوی بانک مرکزی به صورت ماهانه به حساب اعلامی خزانه داری کل کشور نزد بانک مرکزی واریز کند. نمایندگان مجلس نیز وزارت نفت را مکلف به ایجاد زیرساخت برای عرضه حداکثر ۱۰ میلیارد مترمکعب گاز در بورس انرژی کردند. نمایندگان در بررسی بخش هزینه ای بودجه سال ۱۴۰۰ دولت را مکلف به واریز درآمدهای مازاد نفتی و گازی به حساب ذخیره ارزی کرده و شرایط استفاده وزارت دفاع برای استفاده از سهمیه نفت خام و میعانات گازی از طریق پالایش در پالایشگاه های غیردولتی را نیز مشخص کردند. با موافقت نمایندگان مجلس به منظور حمایت از مناطقی که از لحاظ گازرسانی شهری و روستایی پایین تر از متوسط کشور هستند، حداقل دو برابر سرانه اعتبار در نظر گرفته شد. نمایندگان مجلس در جریان بررسی بودجه سال آینده، الزام های وزارت نفت برای توسعه میدان های نفتی و گازی کشور را مشخص ساخته و مصوب کردند که دستگاه های اجرایی، مجاز به استفاده از منابع ۳ درصدی «مناطق نفت خیز، گازخیز و توسعه نیافته» نباشند.
رینگ بین الملل بورس انرژی ایران، شاهد عرضه نفتای سبک شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران خواهد بود.
به گزارش بورس انرژی، رینگ داخلی این بورس، روز چهارشنبه (۱۳ اسفند) شاهد عرضه کالاهای آیزوریسایکل عمده پالایش نفت شیراز، برش سنگین شرکت پتروشیمی امیرکبیر، پنتان پلاس پتروشیمی پارس، ریفورمیت پالایش نفت تبریز و سی اس او پالایش نفت شازند است و برش هیدروکربن های پنج کربنه و بالاتر پتروشیمی تبریز، گاز مایع و نفتای سبک شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و نفتای کامل پالایش نفت لاوان در رینگ بین الملل عرضه شد.
روز سه شنبه (۱۲ اسفند) کالاهای اکستراکت سبک شرکت نفت ایرانول، سی او پالایش نفت آبادان، حلال ۴۰۲ پالایش نفت تبریز، حلال ۴۰۲ پالایش نفت اصفهان و نیتروژن مایع پتروشیمی مبین در رینگ داخلی و اکستراکت سنگین شرکت نفت ایرانول و نفت کوره ۳۸۰ سانتی استوکس شرکت ملی نفت ایران در رینگ بین الملل بازار فیزیکی بورس انرژی ایران معامله شد.
در این روز بیش از ۱۳.۵۰۹ تن فراورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۱.۰۶۶ میلیارد و ۳۶۵ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران دادوستد شد.
مدیران شرکت های سعودی آرامکو عربستان و شورون آمریکا معتقدند تقاضای جهانی نفت در حال بهبود است. به گزارش خبرگزاری رویترز، امین ناصر، مدیرعامل سعودی آرامکو روز سه شنبه (۱۲ اسفند) در کنفرانس سالانه انرژی سراویک (CeraWeek) گفت: تقاضای جهانی نفت در حال بهبود است و می تواند سال آینده به حدود پیش از همه گیری ویروس کرونا بازگردد. وی افزود: احتمال می رود تقاضای جهانی نفت از نیمه دوم امسال بهبود یابد و در سال ۲۰۲۲ به ۹۹ میلیون بشکه در روز برسد. مایک ویرث، مدیرعامل شرکت شورون که در نشستی تخصصی با ناصر سخنرانی می کرد، اظهار کرد: تقاضای جهانی نفت گاز به دلیل افزایش حمل ونقل جاده ای بهبود یافته است، در حالی که تقاضای سوخت جت به دلیل کاهش مسافرت های هوایی از تقاضای نفت گاز عقب است. ناصر تصریح کرد: تقاضای نفت در چین، هند و آسیای شرقی بهبود می یابد و واکسیناسیون دلیل خوش بینی در غرب است.
آژانس بین المللی انرژی (IEA) هشدار داد، هر چند کشورهای بزرگ اقتصادی برای نجات از محدودیت های کرونا و رونق دوباره اقتصاد خود تلاش می کنند؛ اما جهان تنها چند ماه فرصت دارد تا مانع افزایش انتشار گازهای کربنی به میزان دوران پیش از کرونا شود. آمار جدید دیده بان جهانی انرژی نشان می دهد که انتشار گازهای ناشی از سوخت فسیلی در نیمه دوم سال ۲۰۲۰ میلادی افزایش یکنواختی داشته است، به طوری که تا دسامبر ۲۰۲۰ (آذر و دی) انتشار گازهای کربنی ۲ درصد بیشتر از دسامبر پارسال بوده است. بازگشت به افزایش انتشار گازهای کربنی تنها چند ماه پس از کاهش گسترده انتشار چنین گازهایی در نتیجه همه گیری کرونا که از زمان پایان جنگ جهانی دوم بی سابقه بوده، بروز کرده است. فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بین المللی انرژی گفت: اگر در چند ماه آینده دولت ها، سیاست های درستی را در بخش انرژی های پاک اتخاذ و اجرا نکنند، ممکن است طبق معمول به تجارت با تمرکز کربنی بازگردیم که این موضوع در مغایرت کامل با تعهدهای بلندپروازانه چند دولت برای حرکت در مسیر مخالف آن است. آژانس بین المللی انرژی، یکی از چند گروه یا نهادی است که از دولت ها خواسته در بسته های محرک اقتصادی خود در بحران کرونا طرح هایی را برای استفاده از سیاست های انرژی سبز اجرا کنند. با این حال، تحقیقات روزنامه گاردین فاش کرده که تنها تعداد اندکی از کشورهای بزرگ جهان به منظور کاستن از سوخت های فسیلی و استفاده از دیگر منابع انرژی مانند انرژی تجدیدشدنی برای تولید برق، وسایل نقلیه الکتریکی و بهینه سازی مصرف انرژی، منابع کافی اختصاص داده اند. این گزارش بیان می کند:کشورهایی مانند چین، هند، آمریکا و برزیل کمترین کمک را به اقدام های محرک اقتصادی سبز کرده اند و در نیمه دوم سال گذشته میلادی که فعالیت های اقتصادی ازسر گرفته شده است، سبب افزایش انتشار گازهای کربنی شده اند. چین، نخستین اقتصاد بزرگی بود که از همه گیری رها شد و محدودیت ها را برداشت و تنها اقتصاد بزرگی بود که پارسال رشد داشت و این موضوع سبب شد انتشار گازهای کربنی در این کشور در دسامبر ۲۰۲۰ در مقایسه با دسامبر ۲۰۱۹ میلادی ۷ درصد افزایش یابد؛ اما در فوریه (بهمن) پارسال سطح گازهای کربنی این کشور ۱۲ درصد کمتر از سال ۲۰۱۹ بود، به طور کلی در سال ۲۰۲۰ انتشار گازهای کربنی در چین ۰.۸ درصد بالاتر از سال ۲۰۱۹ بوده است. در هند و برزیل انتشار گازهای کربنی در دسامبر ۲۰۲۰ میلادی سه درصد نسبت به پایان سال ۲۰۱۹ افزایش داشت که افزایش چشمگیری را نسبت به دوران محدودیت های کرونایی در آوریل سال ۲۰۲۰ (فروردین ۱۳۹۸) نشان می داد. در ماه آوریل ۲۰۲۰ انتشار گاز دی اکسید کربن در هند ۴۱ درصد و در برزیل ۲۳ درصد کمتر از سال پیش از آن (۲۰۱۹) بود. در اتحادیه اروپا در ماه آوریل ۲۰۲۰ (روزهای اعمال سخت محدودیت های کرونایی) انتشار گاز دی اکسید کربن ۲۲ درصد زیر سطح ۲۰۱۹ بود و در ماه دسامبر انتشار این گازها همچنان پنج درصد کمتر از پارسال بود که این موضوع تا اندازه ای به دلیل تداوم محدودیت های کرونایی به منظور مهار کووید-۱۹ و ویروس جهش یافته بود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی:
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گفت: بازگشت گاز مایع (ال پی جی) به سبد سوخت و توزیع آن، هیچ مزیت اقتصادی، قیمتی و زیست محیطی برای کشور ندارد.
به گزارش ایرنا، علیرضا صادق آبادی در حاشیه بازدید از بزرگترین کارخانه تولید تامین مخازن گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) ادامه داد: افزایش سهم گاز در سبد سوخت کشور در شورای انرژی مصوب شده است و منتظر تصویب در هیأت وزیران هستیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با بیان اینکه در تلاشیم تا سهم گاز به سهم قابل قبولی در سبد سوخت کشور برسد، ادامه داد: رشد مصرف بنزین در کشور باید با سی ان جی جایگزین شود، در غیر این صورت یکی از بزرگترین ظرفیت های کشور که صادرات بنزین است، از دست می رود و مهمترین نقطه قوت در شرایط تحریم به نقطه ضعف تبدیل می شود.
وی با اشاره به اینکه با سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری می توان ۲۰ میلیون لیتر بنزین را با سی ان جی جایگزین کرد، گفت: در صورتی که اگر بخواهیم ظرفیت پالایش ۲۰ میلیون لیتر بنزین را ایجاد کنیم، به ۱۵ میلیارد دلار سرمایه و پنج سال زمان نیاز است که معادل سه پالایشگاه اصفهان، تهران و لاوان می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی تاکید کرد: با این کار افزون بر تحمیل هزینه های بیشتر، به مدت پنج سال عدم النفع صادرات بنزین نیز به کشور تحمیل می شود.
صادق آبادی به بازگشت گاز مایع به سبد سوخت خودروها نیز اشاره کرد و ادامه داد: هیچ مزیتی برای توزیع گاز مایع در کشور نداریم، منبع اصلی گاز مایع تولیدی در کشور، پارس جنوبی است و از نظر قیمت نیز با بنزین قابل رقابت نیست و هزینه های زیادی را به کشور تحمیل می کند.
وی افزود: حتی در فصل سرد قیمت ال پی جی از بنزین نیز بالاتر می رود و هیچ نفعی به کشور اضافه نمی کند، در حالی که به ازای جایگزینی هر لیتر بنزین با یک متر مکعب سی ان جی ۳۰ سنت، سود وجود دارد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گفت: از سوی دیگر این حجم ال پی جی باید در کشور توزیع شود که اگر بخواهیم با خطوط لوله و تلمبه خانه آن را منتقل کنیم، زیرساخت این کار وجود ندارد. در حمل جاده ای نیز افزون بر اینکه یارانه پنهان گازوییل را بالا می برد، سبب ایجاد آلودگی و تصادف های جاده ای نیز می شود، بنابراین طرح جایگزینی بنزین با ال پی جی، اقتصادی و زیست محیطی نیست.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان گفت: همکاری این شرکت و شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) در میدان های مشترک غرب کارون به نحو مطلوب دنبال می شود.
جهانگیر پورهنگ در نشست پیش بینی تولید نفت و گاز نیمه نخست سال ۱۴۰۰ میدان های تحت سرپرستی این شرکت در غرب کارون، با بیان اینکه در انجام برنامه های تولید، توجه به پروتکل های بهداشتی مربوط به همه گیری بیماری کووید-۱۹ و همچنین اهتمام ویژه به رعایت دقیق الزام های ایمنی، بهداشت و محیط زیست (اچ اس ای) به منظور حفظ سلامت کارکنان، اولویت نخست و مقدم بر کار بوده است، اظهار کرد: نفت و گاز اروندان برای تولید حداکثری از ظرفیت های تعریف شده، آمادگی کامل دارد.
وی از تحقق کامل برنامه تولید تکلیفی این شرکت در سال جاری خبر داد و تصریح کرد: در بخش توسعه میدان های مشترک که بین این شرکت و شرکت مهندسی و توسعه نفت در حال اجراست، کار گروهی به نحو مطلوب دنبال می شود و این شرکت برای افزایش ظرفیت تولید در دو بخش تولید از چاه های در حال بهره برداری و چاه های جدید آمادگی دارد.
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از آماده باش نیروهای این سازمان در تعطیلات نوروز خبر داد.
به گزارش بهداشت و درمان صنعت نفت، سیدمهدی هاشمی در یازدهمین نشست هفتگی رؤسا و مدیران ستادی مناطق اهواز، شمال شرق و بوشهر که از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، با تأکید بر رعایت پروتکل های بهداشتی گفت: خوداظهاری در سامانه پایش، غربالگری و پیشگیری از شیوع بیماری کووید- ۱۹، رعایت ممنوعیت ها، تب سنجی در مبادی ورودی اداره ها و روزآمدکردن دستورعمل های بهداشتی را دستور کار قرار دهید و همه نیروها باید در ایام نوروز و تعطیلات آماده باشند.
بهرام دهقان، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز نیز در این نشست با اعلام روند افزایشی تعداد مراجعان کووید-۱۹ نسبت به هفته های گذشته اظهار کرد: تعداد بیماران و مراجعه کنندگان به اورژانس تنفسی در نیمه دوم بهمن ماه بیش از ۶۰ درصد افزایش داشته است، تعداد موارد بستری در همین بازه زمانی بیش از ۴۰ درصد و تعداد بیماران بخش ICU کووید نیز بیش از ۶۰ درصد افزایش داشته است.وحید مالکی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر نیز از راه اندازی بخش PCR عسلویه خبر داد و گزارشی از عملکرد واحد دارویی منطقه خارک ارائه کرد.
وزیر نفت
فرق انسان توسعه یافته و توسعه نیافته در اندیشیدن و تفکر است که به وضوح در قرآن بیان شده است. به گزارش شرکت ملی گاز ایران، بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت در مراسم افتتاحیه پنجمین دوره مسابقات سراسری قرآن ویژه کارکنان صنعت نفت که با حضور احمد مجیدی، مشاور وزیر و دبیر شورای فرهنگی و اقامه نماز وزارت نفت، حسن منتظر تربتی، معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت گاز ایران و جمعی از مدیران ارشد برگزار شد، ضمن بیان این مطلب گفت: هدف از برگزاری چنین مسابقاتی، انس گرفتن با این کلام الهی است که در وهله نخست، خواندن آن که فضیلت بسیاری برایش ذکر شده، موجب می شود کسانی که حتی وقت خواندن قرآن را ندارند، به آن رجوع کنند.
وی ادامه داد:کتاب قرآن، یکی از بزرگترین نعمت هایی است که خداوند بر ما ارزانی داشته که هیچ تحریفی در آن وجود ندارد و برای تمامی نسل ها و زمان ها بوده و می توان هدایت زندگی را با آن به دست آورد. وزیر نفت در ادامه سخنان خود، مفاهیم و آیات قرآن را در سه بخش توحید، اخلاق و شریعت معرفی کرد و افزود: در قرآن به موضوع توحید و بندگی خدا بسیار تأکید شده است؛ چرا که همه چیز تحت بندگی خدا معنا و مفهوم پیدا می کند و شرک که نقطه مقابل آن است، به هیچ وجه خالق توانا پذیرای آن نخواهد بود و نمی بخشد، از این رو تا موضوع شرک شناخته نشود، توحید شناخته نخواهد شد.
وی با بیان اینکه تاریخ بشر جز عبادت نیست؛ عبادت خدا و عبادت غیر خدا، تصریح کرد: بندگی خدا، یعنی آزادگی و رهایی از هرچه غیر خداست و برای رسیدن به بندگی و رهایی از شرک، باید تلاش کرد که راه آن، اندیشیدن و تفکر در این کلام وحی است. زنگنه با بیان اینکه اندیشیدن و تفکر در کلام الهی، راهی است برای ورود به دنیای عمیق و زیبای آن، گفت: فرق انسان توسعه یافته و توسعه نیافته در اندیشیدن و تفکر است که به وضوح در قرآن بیان شده است. وی به موضوع اخلاق در قرآن اشاره کرد و افزود: موضوع اخلاق و خلق و خوی حسنه داشتن، هم در قرآن بسیار بر آن تأکید شده و هم در روایات معصومین (علیها سلام) فراوان دیده می شود و مختص زندگی افراد با یکدیگر نمی شود؛ بلکه رفتار با طبیعت و دیگر موجودات هم در آن بیان شده است.
زنگنه، شریعت را از دیگر موارد بیان شده در قرآن عنوان کرد و گفت: نحوه عبادت، احکام، معاملات و .... نکاتی است که در خصوص شریعت بیان شده؛ اما از همه مهمتر آنکه در قرآن، توحید است که همه چیز تحت تأثیر آن قرار دارد.
وی ادامه داد: تمامی این موارد، انسان را به رشد و کمال می رساند، از این رو باید تمامی تلاشمان این باشد که در مسیر خدا و تحت فرامین او باشیم؛ چرا که خارج شدن از آن، هم عواقب دنیوی و هم عواقب اخروی دارد.
زنگنه در پایان ضمن آرزوی موفقیت برای همه شرکت کنندگان گفت: امیدوارم همه ما بتوانیم روز به روز با قرآن بیشتر انس بگیریم و به نکات و دستوراتی که در آن وجود دارد، عمل کنیم تا به سعادت برسیم.
در ادامه مراسم، احمد مجیدی، مشاور وزیر و دبیر شورای فرهنگی و اقامه نماز وزارت نفت نیز ضمن تبریک اعیاد رجبیه بیان کرد: در پنجمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم ویژه کارکنان وزارت نفت، 56 نفر در رشته های ترتیل، تحقیق، حفظ ( 5، 10، 20 و 30 جزء) و مفاهیم قرآن از چهار شرکت اصلی مسابقه می دهند، ضمن اینکه 10 نفر از داوران ملی و بین المللی در بخش آقایان و خانم ها در این دوره حضور دارند.
وی با بیان اینکه صنعت نفت به عنوان پیشران توسعه اقتصاد کشور است، گفت: در حوزه های فرهنگی و مسؤولیت اجتماعی این صنعت یکی از شرکت های پیشروست.
معاون وزیر نفت خبر داد
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت، از برنامه ریزی برای برگزاری دومین آزمون آنلاین کارکنان قراردادی مدت موقت در اردیبهشت سال آینده خبر داد.به گزارش معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، فرزین مینو ضمن اعلام خبر موافقت وزیر نفت با برگزاری دومین آزمون کارکنان قرارداد مدت موقت گفت: آزمون دوم، فرصتی دوباره برای آن دسته از همکاران قراردادی مدت موقت است که موفق به پذیرش در آزمون نخست نشدند.وی آزمون دوم آنلاین کارکنان قرارداد مدت موقت را شامل پرسش های زبان انگلیسی، توانمندی شناختی (هوش) و سلامت روان عنوان کرد.
طرح های ملی توسعه میدان آذر و و واحد بازیابی اتان پتروپالایش کنگان با حضور رئیس جمهور افتتاح شد
مشعل بهره برداری از طرح های ملی وزارت نفت به صورت ویدئو کنفرانس و با حضور رئیس جمهور و وزیر نفت انجام شد و 2 طرح ملی صنعت نفت شامل توسعه میدان آذر و واحد بازیابی اتان پتروپالایش کنگان به بهره برداری رسید و کلید طرح جدید پتروشیمی کیان هم زده شد. فصل مشترک 2 طرح مورد بهره برداری، نمایش اقتدار و توان ایرانی بود که در دوره بی سابقه ترین تحریم های کشور به ثمر رسیدند. آن هم در ایامی که خارجی ها در میدان نفتی آذر به قرارداد با ایران پشت پا زدند تا وزارت نفت با تکیه بر توان داخل، شاهد بهره برداری از میدان مهم مشترک با کشور عراق باشد. در پتروشیمی کنگان هم همین روند جاری است. اجرای طرح بازیابی اتان پتروپالایش کنگان با استفاده حداکثری از تولیدات ایرانی صورت گرفته، به طوری که تأمین ۶۵ درصد از تجهیزات طرح از منابع داخلی کشور تهیه شده و حداقل ۹۵ شرکت بزرگ ایرانی در جریان ساخت تجهیزات قرار داشته اند، در اجرای این طرح، برای ۳۵۰۰ نفر در دوران ساخت و ۶۲۲ نفر در دوران بهره برداری اشتغالزایی شده است. راهی که طبق سخنان حسن روحانی، رئیس جمهوری در مراسم بهره برداری از طرح های ملی وزارت نفت، باید آن را در مسیر احقاق حقوق مردم قلمداد کرد. روحانی با تأکید بر اینکه در برداشت از منابع مشترک، کارهای بزرگی انجام شده، تصریح کرد: برخی فکر می کنند دولت یازدهم و دوازدهم در احقاق حقوق مردم فقط در سایه برجام کار کرده است؛ البته برجام کار بسیار بزرگی برای احقاق حقوق مردم است؛ اما یکی از مواردی که برای احقاق حقوق مردم تلاش شده، مسأله بهره برداری از منابع مشترک نفت و گاز است که در این بخش، کار بسیار بزرگی صورت گرفته است. وی ادامه داد: در پارس جنوبی که میدان مشترک ایران با قطر است، قطر دو برابر استفاده می کرد و ما عقب بودیم و امروز همتراز و حتی جلوتر از این کشور از منابع عظیم مشترک استفاده می کنیم. تفاوت منبع اختصاصی با مشترک در این است که از منبع اختصاصی هر زمانی که بخواهید، می توانید استفاده کنید؛ اما در منبع مشترک همسایه استفاده می کند، یعنی هر ساعتی بخشی از منافع ما از دست می رود. بنابراین از این منبع مشترک، هم باید همسایه ما استفاده کند و هم ما این کار را انجام دهیم. رئیس جمهوری با بیان اینکه در غرب کارون، منابع نفتی مشترک با همسایه عراق داریم، گفت: تولید ما در این منطقه پنج برابر شده است، بنابراین حقوقی که از دست می رفته، این دولت با سرمایه گذاری در این بخش و حتی بخش های دیگر توانسته جلوی آن را بگیرد.
روحانی عنوان کرد: ما منابع مشترک را توسعه دادیم و در این دولت این میدان (میدان نفتی آذر) بهره برداری شده که پیش تر استفاده از آن صفر بوده است. با تلاش های انجام شده در سال های ۹۲ و ۹۳ تا پایان سال ۹۵ به تولید ۳۰ هزار بشکه در میدان مشترک رسیدیم که هیچ استفاده ای از آن نمی کردیم و امروز فاز دوم آن را افتتاح می کنیم و ۶۵ هزار بشکه در روز از این میدان مشترک استفاده می شود.
وی افزود: تمام فعالیت ها در میدان نفتی آذر به دست جوانان، مهندسان و کارگران ایرانی انجام شده است، آن هم حفر چاه های عمیقی که میانگین عمق آنها ۴۵۰۰ متر و در بعضی از موارد تا ۴۸۰۰ متر است، بنابراین کار بسیار بزرگی انجام شده و ما امروز شاهد افتتاح فاز دوم این طرح بودیم.
رئیس جمهوری با بیان اینکه در طول دولت یازدهم و دوازدهم، کارهای بی نظیری در بخش نفت انجام شده است، افزود: اگر به تاریخ کشور نگاه کنیم، مقدار گازی که در دولت تدبیر و امید افزوده شده، بالای هزار میلیون مترمکعب است، یعنی از روزانه ۶۰۰ میلیون مترمکعب، امروز به ۱۰۰۰ میلیون مترمکعب رسیده که کار بسیار بزرگی است. رئیس جمهوری با بیان اینکه صنایع نفت و پتروشیمی برای ما بسیار حائز اهمیت است، افزود: نفت در تاریخ ما به عنوان صنعتی سیاسی- اقتصادی گره خورده است، بار بودجه در سال های پیش بر دوش این صنعت بوده و در سال های اخیر بویژه امسال ما تقریباً اتکایی به نفت نداشتیم و کشور با کمترین اتکا به نفت اداره شده است. رئیس جمهوری تصریح کرد: در سال های 97 و 98 کشور با اتکای بسیار کم به نفت اداره شد، در واقع بودجه کشور که به طور میانگین در دولت گذشته ۷۰ یا ۸۰ میلیارد دلار و در بعضی از سال ها بالای ۱۰۰ میلیارد دلار به نفت متکی بود، در این دولت با کمترین اتکا به بودجه نفت اداره شده است. روحانی عنوان کرد: بخش بزرگی از بودجه ما در تاریخ ایران، از زمانی که نفت کشف شده است، همچنین صنعت کشور، فعالیت های اقتصادی کشور و بسیاری از پروژه های عمرانی به نفت متکی بوده، از این رو نفت یک صنعت مهم و عظیم است و همین امروز اگر شیر نفت و گاز بسته شود، همه فعالیت ها متوقف می شود و از حمل ونقل گرفته تا دیگر صنایع کل، صنعت برق کشور و بسیاری از فعالیت ها و خدمات متکی به نفت و گاز و میعانات، با مشکل روبه رو می شوند.
وی با تأکید بر اینکه این درست است که بودجه جاری باید از نفت جدا شود، گفت: صنعت نفت مهم ترین صنعت کشور است و بقیه صنعت ها و خدمات کشور وابسته به این صنعت هستند، بنابراین نباید اهمیت این صنعت را از یاد ببریم.
رئیس جمهوری با بیان اینکه از آغاز این دولت تاکنون در بخش پتروشیمی، کار بسیار بزرگی انجام شده و یکی از افتخارهای بسیار بزرگ ما، صنعت پتروشیمی است، گفت: بسیاری از طرح هایی که افتتاح می کنیم، بالادستی هستند. ما باید بتوانیم پایین دستی ها را هم طراحی کنیم. از وزیر نفت می خواهم طرحی برای اقدام های دولت بعد در بخش پتروشیمی آماده کند. طرح های پایین دستی می تواند اشتغال زیادی برای داخل و برای صادرات ما ایجاد کنند.
روحانی با بیان اینکه در سال ۹۹ تا امروز ۱۲ طرح بزرگ پتروشیمی را افتتاح کردیم، گفت: امروز افتتاحی که انجام شده، یک افتتاح حدود ۱.۵ میلیارد یورویی و یک افتتاح تا حدودی کمتر از یک میلیارد یورو بوده است، یعنی ما امروز ۲.۵ میلیارد یورو طرح، آن هم در این شرایط سخت افتتاح کردیم.
وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ ظرفیت پتروشیمی از ۵۰ میلیون تن به ۱۰۰ میلیون تن می رسد و این نشان می دهد کار بسیار عظیمی انجام شده است، این سال هایی که در جنگ اقتصادی بودیم و در تحریم قرار داشتیم، یکی از جاهایی که به کمک ما آمد، صنعت پتروشیمی بود.
رئیس جمهوری عنوان کرد: در آغاز امسال به دلایل شیوع کرونا، با کاهش صادرات غیرنفتی روبه رو بودیم؛ اما با بررسی آمار و ارقام در نشست ستاد اقتصادی، خوشبختانه در این دو ماه پایانی سال، مشابه پارسال صادرات غیرنفتی داشتیم. امروز شرایط ما بهتر است و می توانیم صادرات غیرنفتی را انجام دهیم و تاکنون ۳۱ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشته ایم که تا پایان سال این رقم بالاتر هم خواهد رفت.
روحانی با بیان اینکه بخش بزرگی از صادرات غیرنفتی مربوط به پتروشیمی و فولاد است و این دو نقش عمده ای در صادرات غیرنفتی ما ایفا می کنند، افزود: همه آنچه تا پایان امسال به دست آورده ایم، در سایه اراده، ایمان و ایستادگی مردم بوده و اگر افتتاح و موفقیتی داشتیم، مربوط به فرزندان این ملت و جوانان و همه مردم از همه اقشار و گروه ها بوده که تلاش بسیاری انجام داده اند.
روحانی با تأکید بر اینکه دنیا و آمریکا ناچار خواهد شد در برابر این ملت بزرگ زانو بزند و تحریم های ظالمانه را کنار بگذارد، تصریح کرد: دولت جدید آمریکا تاکنون چهار بار اعتراف کرده که فشار حداکثری شکست خورده و به نتیجه نرسیده و این بزرگترین موفقیت های ما در تاریخ است که خود آنهایی که این تحریم را بر ما روا داشته اند، به ایستادگی ما اعتراف می کنند و معترفند که این تحریم و فشارها به جایی نرسیده است.
بیژن زنگنه، وزیر نفت در مراسم بهره برداری از سه طرح ملی صنعت نفت، با بیان اینکه خوشبختانه در حال حاضر در تمامی میدان های مشترک نسبت به همسایگان در وضع مناسبی قرار داریم، گفت: ظرفیت تولید نفت خام در میدان های مشترک غرب کارون از ۷۰ هزار بشکه در روز، به ۴۰۰ هزار بشکه افزایش یافته است. او با قدردانی از رئیس جمهوری و با تبریک به مردم به دلیل بهره برداری از این طرح ها در شرایط سخت اظهار کرد: دو طرح توسعه میدان آذر و واحد بازیابی اتان پتروپالایش کنگان، با مجموع سرمایه گذاری حدود ۲.۶ میلیارد دلار به بهره برداری رسمی می رسد. وی با اشاره به اینکه میدان مشترک آذر در منطقه دهلران از استان ایلام، نخستین طرحی است که افتتاح می شود، اظهار کرد: با توجه به تدبیر جنابعالی و سیاست دولت مبنی بر اولویت بهره برداری از میدان های مشترک نفت و گاز و تعهد وزارت نفت در این دوره بر تعیین تکلیف و توسعه همه میدانهای مشترک، خوشبختانه تا پایان دولت به جایی می رسیم که همه این میدان ها یا به بهره برداری در وضع بسیار مطلوب مانند پارس جنوبی رسیده اند یا با وجود تحریم ها صاحب قرارداد و پیمانکار شده اند و در حال فعالیت هستند.
وزیر نفت با بیان اینکه میدان آذر، یکی از میدان های مشترک است که توسعه نیافته و رقم تولید آن صفر بود، تصریح کرد: این طرح در سال ۱۳۹۱ در قالب قرارداد بیع متقابل با شرکت ایرانی سروک آذر که عمده سهام آن متعلق به سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی نفت است، امضا شد و پیشرفت آن خرداد سال ۱۳۹۲ حدود ۶ درصد بوده است. زنگنه با اشاره به اینکه طرح میدان آذر در دو مرحله اجرا شده که مرحله نخست آن با تولید روزانه ۳۰ هزار بشکه از اردیبهشت سال ۱۳۹۶ عملی شد، افزود: فاز دوم این طرح، با تولید روزانه ۶۵ هزار بشکه از دی امسال محقق شده است. وی تولید انباشتی این میدان را تاکنون حدود ۳۶ میلیون بشکه نفت اعلام کرد و گفت: ۱.۶ میلیارد دلار هزینه طرح توسعه این میدان برگشته است. وزیر نفت با اشاره به اینکه نفت تولیدی از میدان آذر از ۱۹ حلقه چاه با عمق بیش از ۴۵۰۰ متر پس از فراورش و جداسازی نفت، گاز و آب در واحد فراورش مرکزی، به مصرف کنندگان داخلی یا پایانه های صادراتی منتقل می شود، اظهار کرد: نکته مهم درباره این طرح، تکمیل زنجیره ارزش است. به این معنا که گاز همراه ترش تولیدی از این میدان پس از جداسازی به مرکز جمع آوری گاز دهلران منتقل و از آن طریق به همراه گازهای میدان های چشمه خوش، آبان، پایدارغرب، پایدار شرق، دهلران، دانان به ان جی ال ۳۱۰۰ ارسال می شود. بخشی از این گاز به شبکه سراسری گاز تزریق و بقیه به خوراک یک واحد پتروشیمی تبدیل می شود.
زنگنه با بیان اینکه طرح ان جی ال ۳۱۰۰ با سرمایه گذاری ۸۹۰ میلیون دلار و بیش از ۵۸ درصد پیشرفت در حال اجراست و ان شاء الله سال آینده به بهره برداری می رسد، تصریح کرد: در پایین دست طرح ان جی ال ۳۱۰۰ نیز پتروشیمی دهلران با ظرفیت حدود یک میلیون تن است که ازسوی صندوق بازنشستگی نفت در حال ساخت است. درواقع گازهای مشعل تولیدی این میدان ها پس از شیرین سازی و جداسازی در ان جی ال ۳۱۰۰ به محصولات ارزشمند پتروشیمی تبدیل می شود. وی با یادآوری اینکه همان طور که در آیین بهره برداری رسمی از پتروشیمی ایلام در دی امسال مطرح شد، اقدام های گسترده ای در زنجیره فعالیت های نفت، گاز و پتروشیمی در استان ایلام در حال اجراست، افزود: از مهم ترین این طرح ها افزون بر طرح توسعه میدان آذر، می توان به طرح واحد پلی پروپیلن ایلام، فاز ۲ پالایشگاه گاز ایلام، فاز ۲ توسعه میدان گازی تنگ بیجار و توسعه ۶ میدان نفتی آبان، پایدار غرب، چنگوله، چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی اشاره کرد. وزیر نفت ادامه داد: مجموع سرمایه گذاری در این طرح ها بیش از ۵.۳ میلیارد دلار خواهد بود که اگر کارخانه ان جی ال ۳۱۰۰ و پتروشیمی دهلران را به آن اضافه کنیم، این رقم به ۶.۸ میلیارد دلار می رسد، استان ایلام یکی از مراکز تمرکز فعالیت صنعت نفت است.
زنگنه از پتروپالایش کنگان به عنوان دومین طرحی که به بهره برداری می رسد، نام برد و با بیان اینکه این طرح در عسلویه و در کنار فاز ۱۲ پارس جنوبی اجرا شده است، یادآور شد: قرارمان این بود که امسال ۱۷ طرح پتروشیمی با سرمایه گذاری ۱۱.۴ میلیارد دلار و ظرفیت ۲۵ میلیون تن به بهره برداری برسد. این طرح که با سرمایه گذاری نزدیک به یک میلیارد دلاری افتتاح میشود، جزو این طرح هاست که به بهره برداری می رسد و ظرفیت تولید آن هم ۳.۵ میلیون تن در سال است. وی با بیان اینکه این طرح در زنجیره تولیدهای پتروشیمی، یک طرح مادر تولیدکننده خوراک است، خطاب به رئیس جمهوری گفت: مجموع ظرفیت طرح های تولید خوراک واحدهای پتروشیمی که امسال افتتاح شده اند و می شوند، ۱۱.۲ میلیون تن در سال است. وزیر نفت از افتتاح یک طرح تأمین خوراک پتروشیمی در هفته های آتی خبر داد و یادآور شد: واحد بازیابی اتان پتروشیمی بوشهر، پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، پتروپالایش کنگان و پالایشگاه پارسیان سپهر در عسلویه به مرحله بهره برداری رسیده و خواهد رسید که سال آینده نیز ان جی ال ۳۱۰۰ و ان جی ال ۳۲۰۰ به بهره برداری می رسد. زنگنه با اشاره به اینکه طرح پتروپالایش کنگان از سوی شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی نفت با تأمین مالی صندوق توسعه ملی و بانک های ملت، اقتصاد نوین، تجارت، صادرات و خاورمیانه احداث شده است، تصریح کرد: ارزش فروش تولیدات سالانه این طرح، یک میلیارد دلار است که مایعات تولیدی تا زمان راه اندازی واحدهای پایین دستی این طرح صادر شده و اتان تولیدی نیز به مصرف مجتمع های پتروشیمی مستقر در پارس جنوبی می رسد. وی با بیان اینکه در پایین دست طرح پتروپالایش کنگان چهار طرح اجرا می شود، توضیح داد: یک واحد الفین یک میلیون تنی و ۳ واحد تولید پلی اتیلن ۳۰۰ هزار تنی با سرمایه گذاری ۱.۵ میلیارد دلار با مجموع پیشرفت ۴۰ درصدی در حال ساخت است. وزیر نفت گفت: اگر تحریم ها نبود، همه این طرح ها می توانست با هم به بهره برداری برسد و علت تأخیر در اجرای این طرح و زنجیره، اعمال تحریم ها بوده است. زنگنه از همه دست درکاران این طرح ها، شرکت ملی نفت ایران، مهندسان، پیمانکاران، مشاوران، کارگران و بویژه مهندس رحیمی، رئیس پیشین صندوق بازنشستگی نفت قدردانی کرد.
وی با بیان اینکه عملیات اجرایی طرح پتروشیمی کیان به عنوان سومین طرح، به صورت رسمی آغاز می شود، توضیح داد: این طرح از ابرپروژه های پتروشیمی است که فاز نخست آن به حدود ۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد و به صورت مشترک از سوی هلدینگ نفت و گاز پارسیان و هلدینگ پتروفرهنگ که مربوط به صندوق فرهنگیان است، اجرا می شود. وزیر نفت با اشاره به اینکه قرارداد اجرای این طرح چند ماه است که امضا و عملیات ابتدایی آن آغاز شده است، افزود: ویژگی مهم این طرح، دریافت مجموعه ای از خوراک های ترکیبی مایع و گاز با ظرفیت ۲.۵ میلیون تن است. این طرح عظیمی است و ما چهار طرح از این نوع داریم. زنگنه تصریح کرد: افزون بر پتروشیمی کیان سه طرح دیگر با استفاده از مجموعه ای از خوراک های ترکیبی مایع و گاز (دو طرح در عسلویه و یک طرح در بندر ماهشهر) تعریف شده که همسو با جهش سوم و ریل گذاری برای آینده صنعت پتروشیمی و ساختن اقتصاد مقاومتی با نگاه درون زا و و برون گراست. وی با تأکید بر اینکه این طرح ها بر پایه خوراک ترکیبی طیفی از تولیدهای بسیار با ارزش را تولید می کنند که بر پایه آنها می توان صدها کارخانه جدید پایین دستی در نقاط مختلف کشور احداث کرد، گفت: ما تأکیدمان این است طرح هایی که برای کلنگ زنی یا آغاز عملیات می گذاریم، اطمینان کافی از جدی و اجرایی بودن و تأمین منابع آنها داشته باشیم. وزیر نفت گفت: این موفقیت های بزرگ را به جنابعالی و ملت بزرگ ایران که در این روزهای سخت توانستند به این دستاوردهای بزرگ دست یابند، تبریک می گویم و روزهای بهتری را برای همه از خداوند متعال مسألت می کنم.
میدان آذر، از پیچیده ترین میدان های هیدروکربوری کشور از نظر ساختار زمین شناسی است که توالی لایه های پرفشار و کم فشار، حفاری در این میدان را بسیار سخت و پرچالش کرده است، به نحوی که طول دوره حفاری چاه های این میدان، چند برابر طول دوره حفاری در دیگر میدان های حوزه خشکی کشور زمان برده است. افزون بر صعوبت عملیات حفاری و پیچیدگی های ساختار زمین شناسی این میدان، سیال تولیدی آذر نیز حاوی ترکیبات بشدت خورنده ای است که این امر، به کارگیری مواد و آلیاژهای مقاوم در برابر خوردگی را در هر دو بخش زیرسطحی و روسطحی اجتناب ناپذیر ساخته بود که با وجود شرایط تحریمی، تأمین این اقلام با موفقیت انجام و این اقلام در میدان به کارگیری شدند. اجرای این عملیات در چند حلقه از چاه های میدان آذر، فعالیتی بود که برای نخستین بار در کشور در ابعاد میدانی به اجرا درآمد، ضمن آنکه دیگر چاه های این میدان نیز تحت اسیدزنی انتخابی با حجم بالا قرار گرفت و به این ترتیب امکان مشارکت حداکثری لایه های تولیدی و در نتیجه افزایش قابل ملاحظه شاخص بهره دهی تولید از چاه های این میدان مشترک فراهم شد. در حوزه مسائل فنی مشارکت بیش از ۷۵ درصدی سهم ایرانی با تکیه بر توان و قابلیت های پیمانکاران و سازندگان داخلی و در قالب واگذاری بالغ بر ۱۵۰ قرارداد کوچک و بزرگ به دست آمد و از دیگر نکات برجسته این طرح، می توان به ثبت رکورد افزون بر ۷۳ میلیون نفرساعت کارکرد مستمر بدون حادثه منجر به فوت یا از کارافتادگی جدی اشاره کرد. میزان نفت درجای میدان آذر حدود ۴.۳ میلیارد بشکه است و برآورد می شود در یک دوره بهره برداری ۴۰ ساله، افزون بر ۴۰۰ میلیون بشکه نفت خام از این میدان برداشت شود. در شرح کار جامع توسعه (MDP) این میدان، تحقق اهداف طرح در قالب دو مرحله زودهنگام و نهایی تعریف شده بود. بر این اساس، در مرحله زودهنگام تولید روزانه ۳۰ هزار بشکه و در مرحله نهایی، تولید روزانه ۶۵ هزار بشکه نفت خام پیش بینی شد که این اهداف به ترتیب در اردیبهشت سال ۹۶ و دی امسال حاصل شدند.
واحد بازیابی اتان پتروپالایش کنگان به عنوان فاز نخست این شرکت و از جمله طرح های جهش دوم صنعت پتروشیمی که بهره برداری شد، عملیات اجرایی طرح پتروپالایش کنگان در بهمن سال ۱۳۹۴ با هدف فراوری گاز غنی شده و بازیابی اتان، پروپان، بوتان و پنتان به همراه ترکیبات سنگین تر از گاز ورودی برای خوراک پتروشیمی در فاز نخست و تولید پلی اتیلن سبک و سنگین در فاز دوم آغاز و طراحی، خرید و اجرای واحدبازیابی اتان این شرکت در کمتر از پنج سال براساس برنامه زمان بندی اجرا شد. واحد بازیابی اتان پتروپالایش کنگان با دریافت سالانه ۲۱ میلیون تن خوراک از فاز ۱۲ پارس جنوبی، ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و ۷۵۰ هزار تن اتان، یک میلیون تن پروپان، ۵۰۰ هزار تن بوتان و ۲۵۰ هزار تن پنتان را دارد که می تواند سالانه حدود یک میلیارد دلار برای کشور درآمدزایی داشته باشد. تأمین سرمایه احداث واحد بازیابی اتان پتروپالایش کنگان با حجم ۹۷۰ میلیون دلار از محل سهامدار اصلی، شرکت سرمایه گذاری اهداف و تسهیلات بانکی از بانک های ملت، اقتصاد نوین، تجارت، صادرات و خاورمیانه انجام شده، به طوری که سهم هر بخش از سرمایه گذاری به تفکیک، مهندسی ۴ درصد، خرید و تدارکات ۸۰ درصد، ساختمان و نصب و پیش راه اندازی ۱۴ درصد و آموزش و راه اندازی ۲ درصد است. ۱۰۰ درصد طراحی، مهندسی و راه اندازی همه واحدها و بخش های این طرح از سوی شرکت های ایرانی و بدون حضور کارشناسان خارجی انجام شده است؛ مهندسی پایه نیز ازسوی گروه باختر، مهندسی تفصیلی از سوی شرکت طراحی و مهندسی صنایع انرژی (EIED) انجام شده و پیمانکاران اجرایی نیز شرکت های رامپکو، پیمان رودک، عمران ساحل، مپنا بویلر، کیانسازه بنوار و اکسیر صنعت بوده اند. اجرای طرح بازیابی اتان پتروپالایش کنگان با استفاده حداکثری از تولیدات ایرانی صورت گرفته، به طوری که ۶۵ درصد از تجهیزات طرح از منابع داخلی کشور تهیه شده و حداقل ۹۵ شرکت بزرگ ایرانی در جریان ساخت تجهیزات قرار داشته اند، به طوری که در اجرای این طرح برای ۳۵۰۰ نفر در دوران ساخت و برای ۶۲۲ نفر در دوران بهره برداری اشتغالزایی شده است.
عملیات اجرایی ساخت طرح پتروشیمی کیان، به عنوان یکی از راهبردی ترین پتروشیمی های کشور همسو با توسعه پایدار صنعت پتروشیمی و ایجاد ارزش افزوده بالا با حجم سرمایه ۳.۵ میلیارد یورو با فرمان رئیس جمهوری آغاز شد. شرکت پتروشیمی کیان در سال ۹۱ تأسیس و این مجتمع در سه قطعه زمین به مساحت تقریبی ۷۵ هکتار در فاز ۲ پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی واقع در عسلویه احداث خواهد شد که پس از بهره برداری کامل از بزرگترین مجتمع های پتروشیمی کشور و منطقه خواهد بود. مجموع ظرفیت تولید واحد فرایندی الفین، استخراج بنزن، بوتادین و هیدرودی آلکیلاسیون در فاز نخست پتروشیمی کیان سالانه بیش از ۲ میلیون تن است و ۱۲۶۰ هزار تن اتیلن، ۳۲۷ هزار تن پروپیلن، ۲۰۲ هزار تن بنزن، ۱۷۷ هزار تن بوتادین و ۴۵ هزار تن نفت کوره در این واحد تولید می شود. ۲۶۵ هزار تن اتیل بنزن/ استایرن مونومر، ۱۵۰ هزار تن پروپیلن اکساید، ۱۵۰ هزار تن نرمال بوتانول، ۱۰۰ هزار تن دواتیل هگزانول و ۲۵ هزار تن ایزوبوتانول نیز در فاز دوم این طرح تولید می شود. مجموع سرمایه گذاری فازهای یک و دو طرح پتروشیمی کنگان حدود ۳.۵ میلیارد یورو است که از محل آورده سهامداران و از بازار سرمایه و فاینانس تأمین می شود. ارزش فروش محصولات نیز ۲ میلیارد و ۸۸۴ میلیون دلار در سال پیش بینی شده است. طرح پتروشیمی کیان در دوران ساخت برای ۳۱۰ هزار نفر در ماه و در دوران بهره برداری برای ۷۰۳ نفر اشتغال ایجاد می کند. ۶۰ درصد شرکت پتروشیمی کیان متعلق به هلدینگ گسترش نفت و گاز پارسیان است و ۴۰ درصد هم به هلدینگ پتروفرهنگ تعلق دارد.
دو سال پس از طرح «احداث پتروپالایشگاه ها با استفاده از سرمایه گذاری مردمی و روش تنفس خوراک»
مشعل ساخت پتروپالایشگاه ها که حاصل تجمیع واحد های پتروشیمی و پالایشگاهی است، از چند سال قبل در دستور کار وزارت نفت و صنعت پتروشیمی قرار گرفت و شرایط برای حضور سرمایه گذاران هم فراهم شد. پتروپالایشگاه ها مجموعه هایی هستند که درعین تولید محصول مورد نظر خود، می توانند خوراک مورد نیاز پتروشیمی ها را هم تامین کنند. این رویکرد در تقویت پروژه های پتروپالایشگاهی همسو با سیاست های کشور در مبارزه با تحریم ها و دور شدن از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده بیشتر بوده است. به منظور حمایت از پروژه های پیشنهادی هم در این سالها گزینه های حمایتی زیادی مطرح شد که طرح «احداث پتروپالایشگاه ها با استفاده از سرمایه گذاری مردمی و روش تنفس خوراک» یکی از این طرحهای حمایتی بود که در سال 97 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. طبق گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، این طرح به طور مستقیم می تواند بر جلوگیری از خام فروشی، بی اثر کردن تحریم، ارزش افزوده و رونق اقتصادی منجر به توسعه و رشد صنعت نفت کشور تاثیر گذار باشد. در عین حال بررسیهای اقتصادی هم نشان داده که پتروپالایشگاه ها با توجه به دسترسی های موجود به خوراک و همنشینی با مجتمع های دیگر و دسترسی به مقاصد صادراتی در مقایسه با پالایشگاه ها می توانند حاشیه سود بالاتری داشته باشند.
یکی از موضوعات مهم در توسعه پتروپالایشگاه ها همانند بخش های دیگر صنعت نفت، مسئله دوگانه «تأمین مالی و فاینانس های خارجی» و شرایط قابل قبول باری بازار فروش است و به همین دلیل وزارت نفت تلاش کرد این مسئله را با ایجاد راه هایی برای تامین مالی داخلی برطرف کند تا خیلی زود پتروپالایشگاه ها بتوانند محصولات متنوع خود را به بازارهای مختلف بفروشند و ارزآوری موثری برای کشور داشته باشند. در این شرایط پتروپالایشگاه ها، نه تنها دارای توجیه مالی و فواید اشتغالزایی بسیار محسوب می شود، بلکه یک راه حل راهبردی برای کاهش آثار تحریم ها هستند. بررسی های اولیه در حوزه اقتصادی نشان می دهد که با تجمیع پتروشیمی و پالایشگاه، می توان هزینه های احداث و عملیاتی این مجتمع ها را کاهش داد، بنابراین تجمیع پالایشگاه و پتروشیمی یا به اصطلاح احداث پتروپالایشگاه با هدف تنوع فرآورده، کاهش قیمت تمام شده محصولات، بهینه سازی راندمان، افزایش سودآوری و بهینه سازی مصرف انرژی پایه ریزی شده است.
آینده روشن پتروپالایشگاه ها از نگاه وزیر نفت
بیژن زنگنه ، وزیر نفت پس از مصوبه مجلس شورای اسلامی در حمایت از پتروپالایشگاه ها گفت که آينده نزديک و روشنی براي مجموعه هاي پتروپالايشي در راه است. او با اشاره به آغاز فرآيند ارزيابي و صدور مجوز براي پتروپالايشگاه ها افزود: پيش بيني مي شود نزديک به 20 ميليارد دلار جذب سرمايه در اين عرصه انجام شود. در ادامه هم هوشنگ فلاحتيان، معاون وزير نفت نيز با اشاره به زمینه های همکاری با پتروپالایش ها که قرار است با سرمایه های مردمی و از طریق بازار سرمایه تامین مالی شوند، تاکید کرد که تنس خوراک در واقع وام صندوق توسعه ملي است که مجوزهای لازم از این صندوق را هم می خواهد.
این مجوزهای لازم همان مواردی است که بیژن زنگنه در یکی دو سال گذشته بارها اعلام کرده که منتظر تائید از سوی صندوق توسعه ملی است. او قبلا گفته است: منتظر هستیم هیأت امنای صندوق توسعه ملی جلسه ای تشکیل دهند و زمان بندی تعهدات صندوق را در آن جلسه برای اعطای تنفس خوراک به پتروپالایشگاه ها اعلام کنند. شهریور امسال هم وزیر نفت در پاسخ به رئیس کمیسیون انرژی مجلس درباره اجرایی شدن این مصوبه تاکید کرد: «پذیرش ۲۰ طرح پیشنهادی برگزیده، طی ۱۶ فقره مکاتبه زودتر از موعد مقرر (در تاریخ های ۱۹ مرداد ۱۳۹۹ و ۲۰ مرداد ۱۳۹۹) توسط معاونت برنامه ریزی وزارت نفت به متقاضیان اعلام شده است. با توجه به حکم ماده ۱۶ آیین نامه اجرایی قانون یاد شده و از آنجا که صدور مجوز خوراک برای طرح های یاد شده که این طرح ها را محق به استفاده از مزیت قانونی تنفس خوراک (اعطای تسهیلات مالی به طرح ها پس از شروع بهره برداری از آنها) می کند، منوط به تصویب جدول تنفس خوراک در هیئت امنای صندوق توسعه است، این وزارتخانه به منظور تسریع در تصویب جدول تنفس خوراک در طی نامه شماره ۲۳۵۶ /ص/م تاریخ ۳۱ تیر ۹۹ خطاب به رئیس جمهوری و نامه شماره ۳۶۶-۲۰.۲ تاریخ دوم شهریور ۹۹ خطاب به رئیس دفتر و سرپرست نهاد ریاست جمهوری درخواست تسریع در برگزاری جلسه هیئت امنای صندوق توسعه ملی را کرده است که پس از برگزاری جلسه آن صندوق و تصویب جدول یاد شده، صدور مجوز خوراک برای متقاضیان برگزیده صورت خواهد پذیرفت.»
موضوع مهم این است که با شروع این روند اجرایی تشویق و توجه سرمایه گذاران جلب شود و تنها دادن مجوز پتروپالایشگاه کافی نیست و باید یک مدل تجاری جذاب را به سرمایه گذار ارائه داد. باید به دنبال ایجاد مدل هایی باشیم که بتوان از آن مسیر، جذابیت سرمایه گذاری را در طرح های پتروپالایشگاهی را بالا برد. پالایشگاهی که محصولاتش مستقیم در پتروشیمی مصرف شود، ترکیب بسیار جذابی است؛ در پالایشگاه خوراک مایع وجود دارد و هر جا این خوراک باشد، تنوع محصول هم زیاد خواهد شد. به عبارت دیگر محصولاتی نظیر آروماتیک ها را می توانیم تولید کنیم و اتفاقات خوبی در پایین دست رخ دهد. در شرایطی که بخش قابل توجهی از صنعت پتروشیمی همچنان تک محصولی است و از گاز طبیعی تنها متانول و اوره تولید می کند، لازم است به دنبال طرح هایی برویم که با خوراک متنوع، محصولات بسیار متنوع تر تولید کند. این شرایط به تاب آوری بیشتر صنعت پتروشیمی و جذابیت محصولات در بازار رقابتی کمک می کند. مطالعات بازار آینده فراورده های پالایشی و پتروشیمیایی نفتی نشان می دهد که پتروپالایشگاه ها مزیت های قابل توجهی نسبت به پالایشگاه دارند و به همین دلیل بسیاری از پروژه های چند سال آینده در کشورهای نفتی و غیر نقتی مرتبط با پتروپالایشگاه ها هستند.
اگرچه وزیر نفت که در این مدت در مورد عدم اجرای این مصوبه مورد نقد بوده، اما وظیفه خود را برای زودتر اجرایی شدن پتروپالایشگاه انجام داده و به قولی موتور ساخت پتروپالایشگاه ها روشن شده و در حال حاضر علاوه بر شروع عملیات اجرایی چند پتروپالایشگاه ، یکی از آنها یعنی پتروپالایش کنگان به بهره برداری رسمی رسیده است. پتروپالایش کنگان یکی از اولین طرح های پتروپالایشی و بزرگ ترین طرح تأمین خوراک پتروشیمی است که با سرمایه صندوق بازنشستگی صنعت نفت روز دوشنبه 11 اسفند با دستور رئیس جمهور افتتاح رسمی شد و قرار است سالانه یک میلیارد دلار برای کشور درآمدزایی داشته باشد. درعین حال در این مدت عملیات اجرایی چندین پروژه پتروپالایشی همچون پتروپالایش پارسیان، پتروپالایش مکران، پتروپالایش دهلران، پتروپالایش آتلانتیک، پتروپالایش خورشید زاگرس و ... آغاز شده و بسیاری دیگر از این پروژه ها درحال ارزیابی فنی و مالی هستند که می توانند با رسیدن به مرحله اجرا در میان پروژه های جهش سوم صنعت پتروشیمی قراربگیرند. به نظر می رسد در شرایطی که تحریم ها و جنگ اقتصادی مستقیما صنعت نفت و به طور جداگانه صنعت پتروشیمی کشورمان را هدف قرار داده، لازم است همه گزینه های موجود برای جلوگیری از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده از تولیدات صنعت نفت را بررسی و اجرایی کنیم. در کشور ما که دسترسی به خوراک و محیط های صنعتی در دسترس برای احداث واحدهای جدید فراهم است، پروژه های جدید پتروپالایشی می توانند با سرمایه های مردمی و از طریق بازار سرمایه و صندوق های سرمایه گذاری مختلف اجرایی شوند. این همان راهکاری است که در سالهای اخیر و در زمان جای خالی دادن شرکت های خارجی برای سرمایه گذاری پروژه های صنعت پتروشیمی کارساز بوده است. بسیاری از پروژهای بزرگ صنعت پتروشیمی امروز با سرمایه داخلی و سرمایه های مردم در بازار سرمایه اجرایی شده اند و چنانچه پنجره ای جدید در روابط خارجی باز شود و سرمایه گذاران خارجی هم وارد این بازار شوند، این روند رو به رشد چندین برابر می شود.
آخرین جزییات اقدامات شرکت ملی گاز ایران در خصوص کارکنان ایثارگر
مهدی مهرابی «ایثار»، واژه ای است بی بدیل در ادبیات «مقاوت و شجاعت» و تاریخ ایران زمین روایت هایی بی نظیر را در خود جای داده تا زنان و مردان این سرزمین، از حضور در کنار این هموطنان بر خود ببالند. انقلاب 57 و جنگ تحمیلی، از برهه های حساس تاریخ ایران به شمار می آید که روایت هایی شنیدنی از ایثار دارد.در این میان، خانواده صنعت نفت و گاز که نقشی اساسی در پیروزی انقلاب اسلامی داشته، حضوری فعال نیز در فعالیت های جنگ تحمیلی ایفا کرده و علاوه بر انجام امور محوله و همسو با تولید، توزیع و صادرات، در بخش های مرتبط با جنگ نیز شرکت داشته است. در ادامه، گفت وگو با علی حتمی، رئیس امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران را می خوانیم.
علی حتمی هستم، فرزند شهید محمود حتمی، لیسانس مهندسی مکانیک، دارای فوق لیسانس مدیریت اجرایی گرایش برنامه ریزی استراتژیک و دکترای مدیریت تحلیل سیستم داده ها. مقاله های متعددی در زمینه برنامه ریزی استراتژیک، سیستم پدافند غیرعامل و مدیریت منابع انسانی به رشته تحریر درآورده ام. از سال 85 به استخدام شرکت ملی گاز ایران در آمدم و در راه اندازی فازهای 9 و 10 پارس جنوبی حضور داشتم. بعد از فعالیت در واحد مهندسی عسلویه و حضور در واحد فرایندها به تهران منتقل شدم و به مدت 7 سال در امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران فعالیتم را ادامه دادم و در حال حاضر 6 ماه است که به عنوان رئیس امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران منصوب شده ام.
پدرم به همراه عمو و شوهر خاله ام اوایل جنگ در جاده تندگویان آبادان (جاده دارخوین آبادان) در سال 59 به شهادت رسیدند و جزو شهدای اول جنگ محسوب می شوند.
ایثارگران شرکت ملی گاز ایران، دایره ای بسیار وسیع و گسترده دارد که شامل ایثارگران رسمی، ایثارگران قرارداد مدت موقت و ایثارگران مدت معین می شود و در حال حاضر جامعه رسمی و جامعه سیستمی ایثارگران شرکت ملی گاز ایران 4 هزارو 70 نفر است که از این رقم 91 نفر شهید شرکتی، یک هزارو 435 نفر جانباز شاغل، 233نفر جانباز حالت اشتغال، 670 نفر فرزند شهید، 870 نفر منصوب شهید و 900 نفر رزمنده را شامل می شود که در شرکت ملی گاز ایران مشغول به کار هستند.
سال 91 که به امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران آمدم، در نخستین گام، همایش فرزندان خانواده های شهدای صنعت ملی گاز ایران را برای نخستین بار در صنعت نفت برگزار کردیم، به طوری که با یک فراخوان فرزندان شهید را دعوت کردیم و در این همایش مشکلات خانواده های شهدا مطرح و مقرر شد تا این مشکلات مرتفع و در صورت امکان حل شود.
به طور قطع نبود یک پدر، نبود یک فرد اصلی خانواده که همه خانواده به آن وابسته هستند، با هیچ چیزی پر نمی شود. از این رو پیرو کارهای مدیران قبلی، برنامه های مدون و سالانه امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران همچنان ادامه دارد و در حال انجام است. به عنوان مثال می توان به دید و بازدید با خانواده های شهدا اشاره کرد؛ اما موضوعی که مغفول مانده، دوگانگی بین خانواده های شهید شرکتی و خانواده های شهید غیر شرکتی است و این اختلاف سلیقه نیاز به هم افزایی دارد. اگر به فرض 600 فرزند شهید داریم، از این تعداد 20 یا 30 نفر فرزند شهید شرکتی هستند که توقعات خاصی دارند، توقعاتی که بجا و بحق است؛ چرا که پدرانشان کارمندان شرکت ملی گاز بودند و وقتی به شهادت رسیدند، فرزندان آنها زیر پوشش شرکت ملی گاز قرار گرفتند. در مقابل 540 یا 550 فرزند شهید غیر شرکتی هستند که تحت تکفل شرکت ملی گاز ایران نیستند؛ بلکه تحت پوشش نهادها یا سازمان های دیگری هستند و آنها توقع دارند دید و بازدیدهایی که صرفا برای فرزندان شهیدان شرکتی صورت می گیرد، برای آنها نیز انجام شود. حال با توجه به گستردگی خانواده ها این اتفاق میسر نیست؛ هرچند توقعات فرزندان شهید این نیست که جایگاه پدرانشان را با پول، پست یا سمت پر کنند. ما هم در امور ایثارگران در این مسیر حرکت می کنیم؛ چرا که هرچه داریم، از خون این شهیدان و خانواده شهداست و امنیت جامعه نشأت گرفته از این عزیزان است. طبق آماری که داریم، جامعه صنعت گاز از صنعت نفت جوان تر است، از این رو با فرزندان شهدای بیشتری مواجه هستیم؛ فرزندانی که تحصیلات عالیه دارند، به طور مثال در عسلویه که قطب انرژی ایران است، به طور تقریبی 240 تا 250 فرزند شهید داریم که همه آنها دارای مدرک فوق لیسانس و دکترا هستند.
بله، از زمانی که بنده به عنوان رئیس امور ایثارگران منصوب شده ام، با آقای اوحدی (رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران) جلساتی را برگزار و مشکلات فرزندان شهدا را مطرح کرده ایم که در خصوص جذب و استخدام فرزندان شهدا نیز قول هایی داده شده و بتازگی کارهای خوبی در حال انجام است. به عنوان مثال، ماده 21 و 44 که در خصوص جذب و استخدام فرزندان شهداست و از سال 91 متوقف شده بود را مطرح کردیم که با نظر مساعد و برگزاری جلسه با وزیر نفت و نمایندگان مجلس، توانستیم قول های مساعدی در خصوص اجرای مجدد این قانون بگیریم. از سوی دیگر، این را باید عنوان کنم که کل جوامع ایثارگران چه در شرکت ملی گاز و چه در وزارتخانه و خارج از وزارتخانه، تحت سیطره یک سازمان به نام بنیاد شهید قرار دارند و همه مدارک و پرونده ها در این بنیاد موجود است و باید تبادل نظر و همکاری مستقیمی در این خصوص انجام شود تا همواره بتوانیم خدمت رسانی به خانواده شهدا و ایثارگران را در اولویت قرار دهیم.
از آنجا که عسلویه، قطب انرژی ایران است و فازهای متعددی در پارس جنوبی از سوی شرکت ملی گاز ایران راه اندازی شده، می توان اذعان داشت که بیشترین جذب نیروی جوان را در این منطقه داشته ایم.
به طوری که طبق قانون و مقررات که 30 درصد (5+25) استخدام و جذب باید از فرزندان شهدا و ایثارگران باشد، این فرایند با استعلام از بنیاد شهید و برگزاری آزمون عملی شده و از سال 77 تا 79 با راه اندازی فازهای 2 و 3 پارس جنوبی، 79 تا 81 با راه اندازی فازهای 4 و 5 پارس جنوبی و سال 82 تا 84 با راه اندازی فازهای 6و 7 و 8 و فازهای 9 و 10 در سال های بعد توانستیم فرزندان شهید و ایثارگران را استخدام کنیم، به طوری که اگر 600 تا 1000 نفر استخدام می شدند، 300 نفر از ایثارگران بودند. تا اینکه در سال 91 رویه استخدام فرزندان شهید و ایثارگر متوقف شد.
همچنین در پارس جنوبی تقریبا 350 فرزند شهید داریم که اگر بخواهیم فرزندان جانباز و ایثارگر را به این جامعه آماری اضافه کنیم، بالغ بر 700 نفر می شود که میانگین سنی 33 تا 43 دارند و عمدتا در بخش های فنی و مهندسی مشغول به کار هستند.
طبق قانون ماده 51 فوق العاده ایثارگری تمامی دستگاه های اجرایی موظفند به شهدا و جانبازان (25درصد) و بالاتر و آزادگان شاغل مبلغی معادل 25 درصد حداقل حقوق کارمندان دولت را که هر سال از سوی دولت تعیین می شود، به عنوان فوق العاده ایثارگری به طور ماهانه پرداخت کنند.
این قانون به طور تقریبی از سال 92 برنامه پنجم توسعه به سازمان ها و وزارتخانه ها برای اجرا ابلاغ شد که برخی نهادها و وزارتخانه ها با توجه به سیاست هایی که داشتند، آن را لحاظ نکردند؛ اما در حال حاضر با توجه به سیاست های وزارت نفت و نامه نگاری های صورت گرفته برای پیگیری مطالبات در آبان یا مهر 99 این ارقام پرداخت شده است.
طبق قانون، هیچ محدودیتی برای تعدیل مدرک ایثارگران شرکت ملی گاز ایران نداریم. در قانون هم جایی نوشته نشده که تعدیل مدرک ایثارگران یک بار یا دو یا سه بار صورت بگیرد، حتی به ایثارگران توصیه شده تحصیلات خود را ادامه دهند تا ساختار تحصیلاتی ایثارگران شکوفا شود. یک امتیاز دیگری که قانون در برنامه ششم توسعه برای جانبازان، ایثارگران و فرزندان شهدا در نظر گرفته، ارتقای مدرک تحصیلی است، به طوری که اگر فرد لیسانس داشته باشد، حقوق و مزایای فوق لیسانس را دریافت می کند. این قانون در برنامه پنجم توسعه نیز وجود دارد و سازمان، فرد مشمول را یک مقطع تحصیلی بالاتر لحاظ می کند. در خصوص بحث تبدیل وضعیت ها هم اقدامات خوبی در حال انجام است. در این خصوص قانون به صراحت می گوید هیچ ایثارگری که در برنامه پنجم و ششم توسعه تعدیل می شود، نباید به صورت پیمانکار یا قرارداد مستقیم یا قرارداد مدت معین جذب شود، بلکه باید به صورت رسمی استخدام شود. ماده 21 و 44 هم به صراحت آن را اعلام می کند. بتازگی طی پیگیری فراکسیون ایثارگران مجلس شورای اسلامی و کمیسیون انرژی و جلسات متعدد و نامه نگاری های صورت گرفته از سوی وزارتخانه با آقای ترابی، مدیرکل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی برای جمع آوری اطلاعات افراد مشمول این قانون (تبدیل وضعیت) کارهای خوبی صورت گرفته که امیداریم به سرانجام برسد.
طبق نص صریح قانون، تعدیل مدرک شامل نیروهای قرارداد موقت، مدت معین و پیمانی می شود که دایره بسیار وسیعی را در بر می گیرد، فرزندان شهدا، فرزندان جانبازان با هر درصد از جانبازی، همسر رزمنده 6 ماه خدمت، فرزند رزمنده 6 ماه خدمت که جامعه بسیار وسیعی است، اگر خوشبینانه نگاه کنیم، امیدواریم که اجرایی شود و قانون نیز می گوید باید اجرایی شود.
جذب و استخدام دیگر در قالب «1497» است. طبق این ماده جانبازان 25 درصد شاغل می توانند یکی از فرزندان خود را به استخدام شرکت ملی گاز ایران در بیاورند. این قانون در گذشته اجرایی می شد، اما در حال حاضر با توجه به سیاست های جدید متوقف شده است.
با توجه به تحصیلات و سابقه ای که دارم، همواره سعی کرده ام تا کارها به صورت زیربنایی و بنیادی انجام شود تا در آینده نیز از آنها استفاده بهینه شود. به طور قطع دوستان و همکارانی که در گذشته بر این مسند تکیه زده بودند، زحمات زیادی کشیده اند تا امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران پویا و فعال باشد و همین مساله باعث شده است تا امروز امور ایثارگران شرکت ملی گاز در این جایگاه باشد. اعتقاد بنده بر این است که امور ایثارگران باید دارای یک ستاد قوی باشد و آن را باید تقویت کرد تا امور ایثارگران شرکت های زیر مجموعه نیز تقویت شوند. برای این مهم برخی شرح وظیفه ها و پوزیشن ها را بر حسب شرایط موجود (بیماری کرونا) تغییر داده ام. با برگزاری جلسات و دیدار با رؤسای ایثارگران بیشتر شرکت ها، دغدغه ها و مشکلات ایثارگران را مطرح کرده ایم و برای حل آنها گام هایی برداشته شده است. در گام نخست باید جامعه آماری ایثارگران را به روز کنیم؛ چرا که جامعه آماری قبلی صرفا مشمول جامعه رسمی بود، در صورتی که طبق قانون و مطابق مقررات، ایثارگران غیر رسمی و پیمانکاران هم دارای یکسری امتیاز هستند که از جمله آنها می توان به معاف بودن از مالیات و حق بیمه اشاره کرد که متاسفانه لحاظ نشده است. برای اجرایی شدن آن نیازمند یک جامعه آماری به روز بودیم که با فراخوان در حال جمع آوری اطلاعات هستیم. در گام دوم دسترسی تغذیه به سیستم جامع از تمامی استان ها را قطع کرده ایم و با استقرار آن در ستاد و متمرکز شدن روی آن توانسته ایم نظارت عالیه داشته باشیم تا حقی از کسی تضییع نشود. گام سوم توانمند سازی فرزندان شهدا و ایثارگران بود که با توجه به بند 6 ابلاغیه ترویج فرهنگ ایثارگری از سوی مقام معظم رهبری، در حال اجرا و پیاده سازی هستیم. در ابتدا برای اجرایی شدن این ابلاغیه، فرزندان شهید را شناسایی و یک جامعه آماری تهیه می کردیم که 610 نفر شناسایی وسازماندهی شدند. با توجه به گستردگی این جامعه آماری، کار توانمندسازی را از استان تهران ( شرکت ملی گاز ایران، شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، ستاد شرکت انتقال گاز ایران و منطقه 3 عملیات انتقال گاز) آغاز کردیم که 59 نفر را مشمول شد. با برگزاری جلسه های مستمر با واحدهای برنامه ریزی، آمار و اطلاعات و آموزش، کار به سمت اجرایی شدن پیش رفته است و تا دو هفته دیگر کار توانمندسازی این افراد شروع می شود و با دعوت از این افراد و برگزاری کلاس های مشخص، افرادی که شرایط توانمند سازی به درجه های بالای مدیریت را دارند (جانشین پروری و غنای شغلی) با توجه به ظرفیت هایی که در واحد آموزش تعریف می شود، مورد بررسی قرار می گیرند و در نهایت ارتقای شغلی شان به نحو احسن انجام می شود. کار مهم بعدی می توان به راه اندازی صندوق شاهد اشاره کرد؛ صندوقی که یک سال کار مطالعاتی روی آن صورت گرفت و در نهایت با مجوزی که مدیرعامل شرکت ملی گاز از وزیر نفت گرفتند، این صندوق راه اندازی و در حال حاضر مشغول عضوگیری است و شامل همکاران رسمی، قرارداد مستقیم و مدت معین می شود. این صندوق مزیت هایی همانند صندوق تندگویان دارد و بعد از اینکه عضوگیری تمام شد و با گذشت 6 ماه، 5/2 تا 3 برابر موجودی را با سود یک درصد به افراد صندوق وام می دهد. این صندوق صرفا برای کارکنان شرکت ملی گاز ایران است و چنانچه هیأت مدیره موافقت کند، می توانیم به وزیر و 4 شرکت اصلی پیشنهاد دهیم تا همه شرکت های زیر مجموعه صنعت نفت از این صندوق بهره ببرند. گام آخر نیز شکوفا کردن فضای مجازی برای ایثارگران است که در وهله اول بتوانند از طریق شبکه اجتماعی که مختص خودشان است، با امور ایثارگران ارتباط برقرارکنند و نقطه نظرات و پیشنهادات خود را به گوش مسؤولان و مدیران برسانند، همچنین با مطرح کردن مشکلات و دغدغه هایی که دارند، بتوانند به دور از بروکراسی اداری با مسؤول و مدیر مربوطه صحبت و خدمتی را که می خواهند، دریافت کنند.
در تمامی شرکت های زیر مجموعه شرکت ملی گاز ایران (گازهای استانی، مناطق انتقال گاز و پالایشگاه ها) واحد ایثارگران وجود دارد. این واحدها یا رئیس امور ایثارگران یا هماهنگ کننده ایثارگران دارند. اگر مشکلی ایجاد شود، ابتدا فرد به ستاد ایثارگران مربوطه رجوع می کند و در صورت حل نشدن مشکل از طریق نامه نگاری یا به صورت تلفنی مشکل خود را مطرح و در صورت حل نشدن به صورت فیزیکی مراجعه می کند. حال با توجه به شرایط موجود جامعه (بیماری کرونا) و متحمل نشدن هزینه، ایثارگران می توانند مشکلات و نظرات خود را از طریق سایت ایثارگران یا شبکه های اجتماعی مطرح کنند. در آینده نیز کارگروه هایی را در قالب های مختلف از جمله جذب و استخدام، مقررات و .... شکل می دهیم تا مشکلات ایثارگران در کارگروهای تخصصی مطرح و مرتفع شود.
از آنجا که ایثارگران هر شرکت یا نهادی، مشمول همان شرکت و نهاد می شود و قوانین ارجاع شده، عملا قوانینی هستند که از بالا دست ابلاغ می شوند و ما نقشی در اجرا و پیاده سازی آن نداریم؛ اما از حق ایثارگران دفاع می کنیم، به طوری که قانون، ستادی را خارج از ادارات و نهادها دایر کرده به نام کمیسیون ماده 16 که چنانچه نهاد یا ارگان و سازمانی سلیقه ای برخورد کند و همکاری های لازم طبق قانون با فرد صورت نگیرد، در این کمیسیون که ارکان آن را نماینده بنیاد شهید و سه نهاد نظارتی و اجرایی و یک نماینده از وزارت نفت تشکیل می دهند، طرح شکایت شود و سرانجام رأی کمیسیون ماده 16 که همانند رأی دیوان عدالت اداری لازم الاجراست، ابلاغ می شود. متاسفانه برخی دوستان قوانین را تعدیل یا تفسیر به رأی می کنند که نباید اینگونه باشد. حق گرفتنی است و باید حق هر فردی داده شود. در امور ایثارگران سعی بر آن شده تا حقی از کسی ضایع نشود و اگر موردی هم بوده، راهنمایی های لازم صورت می گیرد و راهکار داده می شود تا حقالناس بر گردن ما نماند.
ایثارگران باید قدر خودشان و ایثاری که کرده اند را بدانند و از ایثارگری فرار نکند و فرهنگ ایثارگری را ترویج دهند. پرچم ایثارگری همواره باید برافراشته باشد، فرزندان شهدا و ایثارگران باید همواره به فرزند شهید بودن افتخار کرده و فرهنگ ایثارگری را نهادینه کنند، امیدوارم روزی که از امور ایثارگران می روم، این فرهنگ نهادینه شده باشد.
داخلی سازی یکی از کاربردی ترین تجهیزات پالایش نفت
مشعل با نگاهی گذرا به فعالیت و کوشش جوانمردان صنعت پالایش کشور می توان گفت؛ مهندسان این بخش با تکیه بر توان داخل توانسته اند برخی قطعات مورد نیاز پالایشگاه های کشور را بومی سازی کنند و در این زمینه گام های موثری بردارند. شرکت پالایش نفت تهران، یکی از این شرکت هاست که توانسته با تكيه بر دانش، توان و تخصص كاركنان شركت، كمپرسور 41701 الف واحد تصفيه هيدروژني نفت گاز را پس از بازسازي كامل، با موفقيت راه اندازی کند. گزارش پیش رو به جزییات این بازسازی پرداخته است که در ادامه می خوانید.
در تاريخ 1/6/96 ساعت 22:55 كمپرسور 41701 الف بدون هیچگونه هشداري به طور ناگهاني از سرويس خارج شد. با وقوع اين امر ورودي و خروجی هاي كمپرسور بلنك در اختيار گروه ماشينري سنگين قرار گرفت. پس از بررسي هاي لازم مشخص شد كه ميل لنگ از پشت پمپ روغن و لنگ مربوط به سيلندر 4 شكسته شده است. از اين رو از كارشناسان شركت اتريشي LMF سازنده كمپرسور دعوت شد تا از كمپرسور بازديد و اقدامات لازم برای رفع عيب و بازسازی مجدد آن صورت گیرد. پس از مكاتبات به عمل آمده در اواخر شهريور سال 96 تيم اتريشي در پالايشگاه حضور پيدا كرد. بعد از دمونتاژ کمپرسور و بررسی قطعات آن از سوی کارشناسان شرکت سازنده، مشکل متریالی دلیل بریدن میل لنگ از طرف شرکت سازنده اعلام و بنا به گارانتی کمپرسور مقرر شد قطعات آسیب دیده از طرف سازنده تأمین و شركت مزبور نسبت به باز سازي كمپرسور اقدام کند؛ اما با گذشت سه سال متاسفانه طرف اتريشي دلیل شيوع بيماري منحوس كرونا را بهانه کرد و از آمدن به ايران سرباز زد.
اين پايان كار نبود. با توجه به ضرورت عملیاتی در سرویس قرار گرفتن کمپرسور، بنا به تصمیم مدیریت، مقرر شد عملیات نصب و راه اندازی کمپرسور، تحت نظارت و سرپرستی کارشناسان پالایشگاه تهران (که تجربه نصب کمپرسور B را نیز در کارنامه خود دارند) و همکاری کارشناسان شرکت تاپکو و با مشاوره اینترنتی شرکت LMF اتريش انجام شود. اتحاد، همدلي و رهبري كارآمد در كنار برنامه ريزي دقيق و رعايت اصول ايمني، اركان مهم بازسازي كمپرسور 41701 الف بود. تيم هايي از ادارات تعميرات (ماشينري-برق-ابزار دقيق-کارگاه مركزي و...)، بهره برداری و حتي ستادي (بازرگاني-توسعه منابع انساني-حراست و...) وارد كارزار شدند. از اواخر مهر 99 عملیات نصب و راه اندازی کمپرسور در چهار فاز به شرح زیر شروع و اجرایی شد:
1-انتقال کيسینگ به کارگاه مرکزی پالایشگاه و نصب متعلقات داخلی آن شامل یاتاقان های ثابت، میل لنگ، یاتاقان های متحرک، شاتون ها و کراس هدها.
2-انتقال کيسینگ مونتاژ شده با وزن تقریبی 33 تن به سایت و نصب و level کردن آن و گروت ریزی فونداسیون.
3-انتقال سیلندرها به کارگاه و فاینال کردن سیلندرها شامل بررسی لاینرها، سرویس ولوها، بررسی پیستون ها، تعویض سیل اصلی، تعویض سیل میانی، تعویض سیل روغن.
4-شارژ روغن اولیه و فلاشینگ آن، نصب فلای ویل و هم محوری نهایی کمپرسور با موتور (با وزن حدود 50 تن) و شارژ روغن اصلی (حدود 14 بشکه).
براي درك بهتر از اهميت اين اقدام بي نظير، بايد عنوان داشت كه سود خالص كاركرد اين واحد به ازای یک روز با خوراك 53000 بشكه معادل 265000 دلار (به قيمت به روز شده) است. (ارزش افزوده هر بشکه خوراك اين واحد 5 دلار است). معمولاً براي تعمير اين كمپرسور درصورتی که كمپرسور يدكي نداشته باشد، واحد 4 روز از سرويس خارج كه هزینه آن يك ميليون و 60 هزار دلار (به قيمت به روز شده) می شود كه خوشبختانه با نصب و راه اندازی اين كمپرسور، ديگر نيازي به بستن اين واحد نيست. همچنين اين واحد از واحدهاي موافق محيط زيست به شمار می رود كه محصول استراتژيك آن گازوييل يورو 5 با گوگرد بسيار كم و در حدود زير PPM10 است كه علاوه بر صرفه جويي ميليون دلاري، دانش نصب كمپرسورهاي عظيم در اين شركت، نهادينه و كارشناسان متخصص و توانمند اين شركت می توانند نسبت به نصب و راه اندازی اين نوع كمپرسورها در پالايشگاه ها و پتروشيمي های ديگر (درصورت نیاز) اقدام کنند. نصب و راه اندازی اين كمپرسور بسيار سخت و پیچیده بود كه در انحصار شركت هاي خارجي قرار داشت؛ اما يك بار ديگر با صرف فعل خواستن و با تكيه بر توان كاركنان شركت يادآوري كرديم كه «لوكوموتيو توليد شركت پالايش نفت تهران توقف ندارد!»
واحد تصفيه هيدروژني نفت گاز GHDS با ظرفيت اسمي 53000 بشكه در روز برای توليد نفت گاز با استاندارد Euro V به كار گرفته مي شود، به اين ترتيب كه نفت گاز سبك، نفت گاز سنگين و نفتاي امتزاج حاصل از واحدهاي تقطير از اين واحد عبور و مشتقات گوگردي و ازت دار آن تحت فشار و دماي بالا و در مجاورت كاتاليست تصفيه و نفت گاز با ميزان گوگرد كمتر از PPM10 توليد مي شود. در اين واحد دو دستگاه کمپرسور 2C-41701 A/B با توان 7/3 مگاوات برای فشرده سازی گاز هیدروژن خشک با خلوص 09/99 درصد برای واحد GHDS پالایشگاه تهران که ساخت شرکت LMF اتریش است، مورد استفاده قرار می گیرند. کمپرسورهای مذکور 4 سیلندر، 2 استیج و با دبی حدودی m3/h 41000 و فشار ورودی bar 12 و فشار خروجی bar 67 است و به صورت یک دستگاه در حال کار و یک دستگاه Standby طراحی شده اند. گاز خروجی از کمپرسورها برای گوگرد زدایی از گازوییل در پایین دست واحد GHDS مورد استفاده قرار می گیرد.
درس آموزی از حوادث
صنعت نفت، از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در برداشته است؛ از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر می شود. همانطور که می دانيد، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن سبب بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت می شود. با بهره مندي از نکات «درس آموزي از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي «درس آموزي از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بر دارد. در ادامه، درس آموزي از «پاکسازی اتاقك ها در محيط هاي خطرناك» را می خوانيد:
آیا در واحد عملیاتی شما اتاقک هایی وجود دارد که باید با هوا یا سایر گازها پاکسازی شده و فشار آن بالاتر از فشار اتمسفر نگه داشته شود؟ برخی از مکان ها مانند اتاق های برق، اتاق آنالایزرها یا حتی اتاق های کنترل چنین شرایطی را دارند. فشار در این اتاق ها باید بیش از فشار محیط باشد تا هرگونه جریان یا نشتی از داخل به خارج صورت گیرد. این عمل از ورود گازها و بخارات قابل اشتعال به داخل اتاق و بروز آتش سوزی و انفجار ناشی از جرقه الکتریکی جلوگیری می کند.
معمولا این اتاق ها به وسیله هوای تمیز پاکسازی می شوند؛ اما به طور متناوب ممکن است با سیستم پشتیبان محتوی نیتروژن و هوا نیز انجام شود. اگر این اتاق ها با نیتروژن پاکسازی شوند یا پس از پاکسازی با هوا دوباره از نیتروژن استفاده شود، احتمال مواجهه با نیتروژن و خطر خفگی در داخل و اطراف این اتاقک ها وجود دارد.
اتاقک های تحت فشار را در واحد خود شناسایی کرده و هنگام بازدیدهای دوره ای از صحت عملیات در این مکان ها اطمینان حاصل کنید.
میزان فشار در این اتاقک ها را بررسی کنید. اگر فشار در محدوده مناسب نبود، آن را به مدیریت گزارش دهید. سپس موضوع را پیگیری کنید تا مشکل رفع شود.
باید تمامی درها و منافذ در این اتاقک ها بسته بوده و بدرستی آب بندی شده باشند.
اگر قصد انجام تعمیرات در این اتاقک ها را دارید، باید مجوز انجام کار دریافت کنید. از خطرات بالقوه فشار بالا در زمان باز کردن اتاقک آگاه بوده و قبل از آنکه درب را باز کنید، فشار را چک کنید. اطمینان یابید که درب اتاقک و تمامی منافذ بسته و آب بندی شده و عملیات پاکسازی بدرستی به اتمام رسیده است.
اگر در این اتاقک ها از گاز ازت به عنوان گاز پشتیبان استفاده شده یا پاکسازی با گاز ازت انجام می شود، از خطرات بالقوه استفاده از این گاز در داخل اتاقک و اطراف آن مطلع باشید. میزان اکسیژن را قبل از ورود چک کنید، حتی اگر هشدار دهنده ازت نصب شده و میزان بالای ازت را هشدار نداده باشد.
کدها و استانداردهای الکتریکی در هر کشور و منطقه ای متفاوت است. با استفاده از این منابع، مهندسان و مدیران در می یابند که چگونه عملیات پاکسازی را طراحی و اجرا کنند.
غالبا فشار در داخل این اتاق ها باید در محدوده خاصی نگه داشته شده و مورد پایش قرار گیرند تا اطمینان حاصل شود که هرگونه نشت بخارات از داخل به خارح از اتاقک صورت می گیرد.
فشار بیش از حد و بالاتر از حدود مشخص شده نیز می تواند خطرناک باشد.
به منظور حفظ و ثابت نگهداشتن فشار مناسب در داخل اتاقک، باید تمامی درها و منافذ بدرستی بسته و آب بندی شده باشند.
در شرایطی که اقتصاد جهان در سال گذشته میلادی به دنبال شیوع ناگهانی ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) بشدت تحت تاثیر قرار گرفت و با مشکلاتی جدی روبه رو شد، بسرعت و ناخواسته موجی از ذخیره سازی نفت خام و فراورده های نفتی در سراسر جهان به راه افتاد، حال برآوردها حاکی از آن است که در پی افزایش قیمت های جهانی و خوش بینی ها درباره تقاضای نفت خام روند کاهش سطح ذخیره سازی ها شتاب می گیرد. براساس برآوردهای مؤسسه «آ ی اچ اس مارکیت» (IHS Markit) در پایان ماه فوریه سال 2021 میلادی، مقدار ذخیره سازی فراورده های نفتی در مخازن ذخیره سازی ثابت برای بیش از 10 روز به 19 میلیون و 200 هزار بشکه رسیده که در مقایسه با رکورد ثبت شده در ماه مه سال گذشته میلادی، یعنی رقم 84 میلیون بشکه، 77 درصد کاهش نشان می دهد.
تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانشان در قالب ائتلافی موسوم به اوپک پلاس، بدقت بر روند تحولات ذخیره سازی های جهانی نفت خام و فراورده های نفتی نظارت دارند و تصمیم گیری درباره مقدار تسهیل کاهش تولید نفت در توافق کاهش عرضه نفت کشورهای عضو و غیرعضو اوپک (چهاردهمین نشست وزارتی اوپک پلاس) از موارد اصلی مورد بحث در نشست وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در روز 14 اسفند 1399 بود. یک سال پیش، معامله گران بازارهای جهانی نفت خام در حال تلاش برای یافتن ظرفیت خالی به منظور ذخیره سازی محموله های نفت خام و فراورده های نفتی بودند، به طوری که در پی افت شدید مصرف سوخت، قیمت های اجاره تاسیسات و مخازن ذخیره سازی روندی افزایشی به خود گرفت. درآمد روزانه شناورهای ویژه حمل و ذخیره سازی فراورده های نفتی در ماه مه سال گذشته میلادی، به بیش از 100 هزار دلار رسیده بود، در حالی که این رقم اکنون کمتر از روزانه 10 هزار دلار ثبت شده است. در پی شیوع ویروس همه گیر کرونا و به دنبال آن کاهش مصرف سوخت و نفت خام و پر شدن ذخیره سازی های نفت در سراسر جهان، از غارهای نمکی زیرزمینی در منطقه اسکاندیناوی، خطوط لوله انتقال نفت و فراورده های نفتی گرفته تا واگن های بلااستفاده ویژه حمل ریلی نفت و سوخت در ایالات متحده آمریکا همگی به کمک ذخیره سازی آمده بودند. شرکت های کارگزاری (Brokers) اعلام کردند که اکنون ظرفیت هایی برای ذخیره سازی دوباره نفت در کشورهای واقع در مناطق شمال غربی اروپا، مدیترانه، خاورمیانه و آمریکای شمالی در دسترس است. کرین ون بیک، کارگزار در شرکت «اودین-آر وی بی تانک استوریج سولوشنز» (ODIN-RVB Tank Storage Solutions) واقع در بندر روتردام هلند که در زمینه ارائه خدمات ذخیره سازی نفت و فراورده های نفتی خدمات می د هد، در این باره می گوید: طرف های قرارداد در حال فسخ قراردادهایشان در بازه زمانی آوریل تا ماه مه سال جاری میلادی هستند.
کارگزاران در ایالات متحده آمریکا نیز شاهد کاهش قیمت های پیشنهادی برای ذخیره سازی نفت خام و فراورده های نفتی هستند. ارنی برسامیان، مدیرعامل شرکت «تنک تایگر» (Tank Tiger)، یک پایانه تاسیسات ذخیره سازی در ایالات متحده آمریکا تصریح می کند: در ماه ژانویه سال 2021 میلادی روند بی وقفه افزایش قیمت نفت خام در بازارهای آتی آغاز شد و این شرایط، کسانی را که به دنبال حفظ قراردادهای خود برای ظرفیت های ذخیره سازی بودند را با ترس روبه رو کرد. وی می افزاید: ما در شرایط پیش بهین (Backwardation) کامل قرار داریم و شاهد تمدید نشدن قراردادهای اجاره تاسیسات و مخازن ذخیره سازی های نفت هستیم. ساختار پیش بهین (Backwardation) به طور معمول زمانی رخ می دهد که معامله گران پیش بینی کنند، عرضه از مصرف کمتر می شود و در این شرایط، ذخیره سازی های نفت خام در سطح پایینی قرار می گیرد و با افت بیشتری هم روبه رو می شود، به طوری که معامله گران ترغیب می شوند سطح ذخیره سازی های نفت خام خود را کاهش دهند و محموله هایشان را بموقع بفروشند.
داده های مؤسسه ردیابی کشتی رفینیتیو ایکون نشان می دهد که در اروپا، اختلاف قیمت 6 ماهه هر واحد گازوییل و نفت خام (Disel Crack Spread) در 19 فوریه امسال (جمعه اول اسفند) به هشت دلار به ازای هر تن، گسترده ترین حالت پیش بهین (Backwardation) در 13 ماه گذشته رسید. در آوریل سال گذشته میلادی، زمانی که بخش عمده ای از جهان با اوضاع ناشی از ویروس کرونا روبه رو شده بود، اختلاف قیمت هر واحد گازوییل و نفت خام به منفی 92 دلار به ازای هر تن رسید. طبق برآوردهای شرکت «اودین-آر وی بی تانک استوریج سولوشنز» انتظار می رود ظرفیت ذخیره سازی های نفت خام در سه ماه دوم، بویژه در منطقه اسکاندیناوی خالی شود. اختلاف قیمت 6 ماهه هر واحد گازوییل و نفت خام در معاملات آتی بازار بورس کالای نیویورک (نایمکس) در 19 فوریه امسال (اول اسفند) به چهار دلار و 35 سنت به ازای هر گالن رسید که بالاترین سطح از ژانویه 2020 به شمار می آید، این رقم در ابتدای ماه مارس سال گذشته میلادی منفی 3.2 سنت بود. قیمت آتی گازوییل هم در بازار نایمکس اکنون در وضع پیش بهین قرار دارد. قیمت گازوییل در معاملات آتی بازار بورس کالای نیویورک برای تحویل در ماه آوریل حدود 0.5 درصد برای هر گالن بیشتر از رقم معامله شده در ماه مه بوده است. در حالی که یک سال پیش در وضع پس بهین (کونتانگو) بود و حدود 2 دهم درصد به ازای هر گالن و کمتر از قراردادهای ماه مه معامله می شد. «کونتانگو» به شرایطی گفته می شود که قیمت های نقدی نفت از قیمت های آتی کمتر و نشان دهنده مازاد عرضه در بازار در کوتاه مدت است. آمارهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا حکایت از آن دارد که ذخیره سازی های فراورده های تقطیری در ایالات متحده آمریکا در هفته منتهی به 19 فوریه (اول اسفند) به 152 میلیون و 700 هزار بشکه رسید که کمترین مقدار از سال 2020 میلادی است.
در حالی که ذخیره سازی های فراورده های میان تقطیر در سنگاپور در هفته مورد بررسی به بالاترین سطح در 12 هفته اخیر رسیده است، تحلیلگران و بازرگانان انتظار دارند در ماه های آینده به دنبال آغاز دوره اجرای عملیات تعمیرات اساسی و نگهداری پالایشگاه های منطقه در فصل بهار و در حالی که کاهش محدودیت های ناشی از ویروس کرونا، بتدریج تقاضا برای سوخت را افزایش می دهد، بازار فراورده های نفتی با شرایط محدودیت عرضه روبه رو شود.
کوین رایت، تحلیلگر ارشد منطقه آسیا-اقیانوسیه در موسسه فرانسوی تحلیل داده «کپلر» که ارسال محموله های نفتی را ردیابی می کند، در این باره می گوید: با کاهش انگیزه برای ذخیره سازی، بی شک انتظار داریم مقدار ذخیره سازی های گازوییل با افت روبه رو شود. داده های موسسه کپلر نشان می دهد که مقدار ذخیره سازی های شناور فراورده های نفتی پاک در هفته منتهی به 22 فوریه (دوشنبه، چهارم اسفند) 2 میلیون و 700 هزار بشکه کاهش یافته که بیشترین افت هم از سمت آفریقای غربی و تنگه سنگاپور بوده است. اختلاف قیمت قراردادهای آتی برای گرید گازوییل شاخص سنگاپور در آغاز ماه فوریه سال جاری میلادی در وضع پیش بهین بوده است، شرایطی که سبب می شود معامله گران سطح ذخیره سازی های خود را کاهش دهند. شرکت های کارگزاری اعلام کردند که ذخیره سازی ها در خاورمیانه هر چند با سرعتی کند؛ اما روند کاهشی را طی می کنند. برخی منابع می گویند که دارندگان مخازن ذخیره سازی و مجریان آنها در تلاش هستند قرارداد های اجاره مخازن ذخیره سازی در منطقه کارائیب را تمدید کنند. شرکت « کوراکائو ریفاینری یوتیلیتیز (Curacao Refinery Utilities RV) در تلاش برای اجاره ظرفیت ذخیرهسازی پنج میلیون و 800 هزار بشکه نفت خام در پایانه نفتی «بولن بی» (Bullenbay) در بخش جنوب غربی جزیره کوراکائو در دریای کارائیب جنوبی واقع در نزدیکی سواحل ونزوئلا اجاره است. مذاکرات در این خصوص چند بار متوقف شده؛ زیرا مشتریان بالقوه خواهان قیمت های پایین تر هستند. با حدود 100 میلیون بشکه ظرفیت ذخیره سازی نفت خام و فرآورده های نفتی، منطقه کارائیب بزرگترین مرکز ذخیره سازی نفت خام آمریکا در خارج از ایالات متحده است.
منبع: رویترز
مترجم: امیر دشتی
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
رئیس عملیات بهره برداری شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری از انجام عملیات اصلاحی و تعمیر خطوط لوله جریانی به منظور پایداری تولید و جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی در این شرکت خبر داد.
منوچهر قنواتی با اشاره به اینکه صیانت از تأسیسات،خطوط لوله جریانی ومحیط زیست پیرامون این تأسیسات ازجمله موارد مهم در حوزه تولید نفت و گاز به شمارمی آیند، تصریح کرد: اقدام های اصلاحی و تعمیرات در شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری نیز با توجه به موارد اخیرانجام می شود.
منوچهر قنواتی،تعمیر و بازسازی خط لوله 30اینچ گاز خروجی واحد بهره برداری شماره یک آغاجاری را با مشارکت واحدهای تعمیرات و نگهداری خط لوله و تعمیر و بازسازی خط لوله 8اینچ گاز کمربندی آغاجاری،ازجمله اقدام های انجام شده دراین زمینه برشمرد.
رئیس عملیات بهره برداری شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری به تعمیر و بازسازی خط لوله8 اینچ نیز اشاره و تصریح کرد: این عملیات باهدف جلوگیری از توقف تولید در میدان نفتی آغاجاری و جلوگیری از آسیب دیدن محیط زیست و مناطق مسکونی مجاور تأسیسات انجام و بیش از18نقطه آن ایمن سازی شد.
قنواتی همچنین اجرای فاز نخست تعمیر خط لوله 30 اینچ ورودی توربین های واحد شماره 3 آغاجاری را از دیگر اقدام های اصلاحی این مجموعه عنوان واظهارکرد: به دلیل مجاورت این خط لوله با دیواره بتونی امکان تعمیر میسر نبود، به همین خاطر تخریب دیواره وجابه جایی فن ها در دستور قرارگرفت.
وی گفت: این عملیات باکمک گرفتن ازبخش خصوصی ونظارت دقیق همکاران انجام شده است.
وی با اشاره به مباحث زیست محیطی گفت: در اجرای طرح ها و اقدام های اصلاحی، محیط زیست، از اولویت های اصلی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری به شمار می آید ازاین رو، شناسایی دقیق و پیداکردن محل آسیب دیدگی خطوط لوله درواحدهای بهره بردا ری شماره یک تا پنج آغاجاری ونقاط خطرخطوط لوله در اولویت تعمیر قرارگرفته اند.
رئیس عملیات بهره برداری شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با قدردانی از تلاش همه همکاران در ادارات مختلف این مجموعه گفت: کارشناسان اداره بهره برداری درهمه تأسیسات آمادگی لازم را برای رفع و چالش های پیش رو همسو با تولید پایدار وایمن و بازگشت به تولید حداکثری دارند.
شرکت پایانه های نفتی ایران
نخستین نشست کمیته اچ اس ای پیمانکاران پیمان های مستمر و پروژه ای شرکت پایانه های نفتی ایران به منظور تبیین اهداف، برنامه ها و ابلاغ سیاست های حوزه عملکردی اچ اس ای پیمانکاران در سال 1400 در پایانه نفتی خارک برگزار شد.
محمدجواد دریالعل،رئیس اچ اس ای پایانه خارک با اشاره به ضرورت برگزاری نشست های کمیته اچ اس ای پیمانکاران(مطابق با الزامات راهنمای مدیریت اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران)اظهار کرد:این نشست باهدف بهبود عملکرد و آگاهی پیمانکاران فعال (مستمر و پروژه ای)در حوزه اچ اس ای برگزارشده است. وی اظهار کرد:درنشست اخیر،پیشنهادهای جدیدی ازسوی پیمانکاران مطرح و درباره آنها بحث و بررسی شد. اچ اس ای پایانه نفتی خارک،با استفاده ازنیروهای متخصص وتجهیزات،حفظ و ارتقای سطح سلامت وایمنی کارکنان،حفاظت ازتجهیزات ومنابع، صیانت ازمحیط زیست، همچنین توسعه پایدار وایجاد شرایط بهینه برای واکنش در زمان وقوع بحران و شرایط اضطراری را به عهده دارد.
شرکت ملی حفاری
یک قطعه کاربردی اساسی درمجموعه تجهیزات بالابری دستگاه حفاری در هم افزایی متخصصان شرکت ملی حفاری ایران با دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بومی سازی و عملیاتی شد.
بهنود منصورنژاد، معاون مدیریت پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران گفت: ساخت Stop Ring که ازقطعات Hook & Traveling BLook دستگاه حفاری است در همسویی باسیاست همکاری بین صنعت و دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز به تولید داخلی رسیده است.
وی افزود: ساخت این قطعه به روش فورجینگ و بهینه سازی متریال اولیه نسبت به نمونه خارجی آن ازسوی گروه مهندسی واحد دانشگاهی اهواز،با نظارت واحد کنترل کیفیت ومهندسی ساخت مدیریت پژوهش فناوری ومهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران انجام و پس از آزمون های میدانی ودریافت تأییدهای لازم درفهرست قطعات وتجهیزات ساخت داخل ثبت شده است. معاون مدیریت پژوهش، فناوری ومهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران با بیان اینکه این شرکت بابیشتردانشگاه های کشور، به ویژه دانشگاه های صنعتی همکاری مؤثر ومستمر دارد، افزود: با توجه به اینگونه همکاری ها، هم اکنون شماری ازقطعات وتجهیزات کاربردی دردستگاه های حفاری وخدمات جانبی فنی وتخصصی، در دست ساخت قرار دارند ویا به تولید انبوه رسیده اند.
منصورنژاد تصریح کرد: همکاری میان شرکت ملی حفاری ایران بامراکز علمی و پژوهشی،همچنین شرکت های دانش بنیان، سازندگان وصنعتگران داخلی،موجب بومی سازی 22 هزار قلم کالای موردنیاز صنعت حفاری شده است.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از آماده باش نیروهای این سازمان در تعطیلات نوروز خبر داد.
سیدمهدی هاشمی در یازدهمین نشست هفتگی رؤسا و مدیران ستادی مناطق اهواز، شمال شرق و بوشهر که از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، با تأکیدبر رعایت پروتکل های بهداشتی گفت: خوداظهاری درسامانه پایش،غربالگری و پیشگیری ازشیوع بیماری کووید- 19،رعایت ممنوعیت ها، تب سنجی در مبادی ورودی اداره ها و روزآمد کردن دستورعمل های بهداشتی باید در دستور کار قرارگیرند و همه نیروها نیز در نوروز و تعطیلات آماده باش قراردارند.
بهرام دهقان، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز نیز در این نشست با اعلام روند افزایشی تعداد مراجعان کووید-19نسبت به هفته های گذشته اظهار کرد: بیماران و مراجعه کنندگان به اورژانس تنفسی درنیمه دوم بهمن ماه بیش از60درصد افزایش داشته است. وی افزود: موارد بستری نیز درهمین بازه زمانی بیش از 40درصد و تعداد بیماران بخش ICU کووید بیش از 60 درصد افزایش داشته است. وحید مالکی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر نیز از راه اندازی بخش PCR عسلویه خبر داد و گزارشی از عملکرد واحد دارویی منطقه خارک ارائه کرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
10دستگاه از خودروهای سنگین آتش نشانی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی مستقر در پنج منطقه عملیاتی این شرکت به منظور آمادگی هر چه بیشتر ناوگان آتش نشانی، تعمیر و بازسازی شدند.علیرضا امینی، رئیس اداره بهداشت، ایمنی ومحیط زیست(اچ اس ای) شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی گفت:ازمهم ترین اقدام های انجام شده در این زمینه تغییر کاربری خودروهای آتش نشانی پشتیبان به خودروهای آتش نشانی چندمنظوره با به کارگیری فناوری های روزآمد دنیاست.وی افزود: در خودروهای چندمنظوره آتش نشانی از سامانه های مختلف خاموش کننده آتش ازجمله آب و فوم به همراه تمام تجهیزات مربوط استفاده می شود، در حالی که خودروهای پشتیبان فقط دارای سیستم آب هستند.رئیس اداره بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی ادامه داد: به منظور ارتقای ضریب اطمینان عملکرد خودروهای آتش نشانی،همه مخازن آب، فوم و تجهیزات مربوط به آن نوسازی و بازسازی شده اند. وی تصریح کرد:آزمون عملکرد سیستم های الکتریکی،کابین خودرو،پمپ آتش نشانی و تجهیزات مرتبط،همچنین مخازن آب و فوم، مانیتورها، سیستم کف ساز و دیگر تجهیزات نصب شده روی کابین به دلیل اطمینان ازعملکردصحیح همه خودروها انجام شده است.
مینی با اشاره به اینکه این خودروها هم اکنون در مناطق عملیاتی پارسیان، نار و کنگان، آغار و دالان، سرخون و گشوی جنوبی و سروستان و سعادت آباد در حال سرویس دهی هستند،گفت: اجرای این پروژه ازسوی شرکت های صاحب نام سازنده خودروهای آتش نشانی، 110میلیارد ریال هزینه دربرداشت،اما به منظور کمک به توانمندسازی شرکت های نوپای بومی، افزایش بهره وری و استفاده بیشتر از دانش متخصصان زاگرس جنوبی، این پروژه ازسوی یکی از شرکت های فعال استان فارس با صرف هزینه ای حدود 40میلیارد ریال انجام شد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شیرآلات تاج چاه شماره 485 اهواز آسماری بدون حضور دکل از سوی مدیریت خدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب تعویض وبه شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون تحویل شد.
یونس عباسی لرکی، مدیرتعمیر، تکمیل وخدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به آماده سازی تجهیزات مورد نیاز و کشتن چاه،همچنین نصب مجرابندهای متعدد درون رشته تکمیلی و آویزه لوله مغزی اظهار کرد: شیرآلات چاه مزبور پس از اطمینان از ایمن بودن تعویض و پس از آزمایش فشار، با استفاده از لوله مغزی سیار، عملیات زنده سازی چاه انجام شد.
وی بابیان اینکه این عملیات ازهزینه های مترتب برتعمیر چاه شامل مواد و اقلام مصرفی و بهسازی محوطه جلوگیری کرده است،اظهار کرد:مجموعه این اقدام ها16میلیارد ریال صرفه جویی مستقیم ایجاد کرده است.
توزیع اقلام بهداشتی از سوی پیمانکار طرح توسعه سیاهمکان
شرکت گسترش انرژی پاسارگاد به عنوان پیمانکار طرح توسعه میدان سیاهمکان باهدف پیشگیری از شیوع بیماری کرونا،به توزیع اقلام بهداشتی در روستاهای سیاهمکان بزرگ و کوچک و مظفری شمالی و جنوبی اقدام کرد.
توجه به مسئولیت های اجتماعی وتوسعه عمرانی محیط های پیرامونی از ویژگی های طرح نگهداشت و افزایش تولید مناطق نفت خیز جنوب موسوم به طرح توسعه 28 مخزن است که در قرارداد با پیمانکاران پروژه ها لحاظ شده است.
این شرکت پیش تر نیز بیش از پنج هزار ماسک میان ساکنان روستاهای سیاهمکان توزیع کرده بود.
طرح توسعه میدان سیاهمکان در حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، طی قراردادی در چارچوب طرح 28 مخزن به شرکت گسترش انرژی پاسارگاد واگذار شد.در این طرح حفاری چهار حلقه چاه توسعه ای و اجرای یک پروژه روسطحی پیش بینی شده است که چهار درصد ازاعتبار طرح برای اجرای مسئولیت های اجتماعی در نظر گرفته شده است.
شرکت ملی نفت ایران
نخستین پمپ 3.2مگاواتی ساخت ایران پس از گذراندن موفق آزمون های عملکردی، در محل تلمبه خانه شماره 2 طرح ملی انتقال نفت خام گوره - جاسک نصب شد. این الکتروپمپ با تحویل به پروژه در اواخر بهمن ماه امسال، پس از گذراندن موفق آزمون های عملکردی در موقعیت نصب شده است. در بهره برداری از فاز نخست طرح ملی انتقال نفت خام گوره- جاسک ، راه اندازی تلمبه خانه شماره 2باچهاردستگاه پمپ هدف گذاری شده است و بقیه پمپ ها در آینده نزدیک تحویل و نصب می شوند. قراردادهای ساخت 50پمپ مورد نیاز طرح راهبردی انتقال نفت خام گوره - جاسک به ارزش تقریبی 48میلیون یورو، مهرماه سال گذشته بین شرکت مهندسی و توسعه نفت و شرکت های پمپ های صنعتی ایران، پمپیران و پتکو امضا شده است. طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک، طرحی ملی و راهبردی است که با حمایت دولت و راهبری شرکت ملی نفت ایران و با اهدافی مانند ایجاد ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت خام در روز، ذخیره سازی و صادرات آن از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین استمرار صادرات نفت خام، همچنین تمرکززدایی از پایانه های صادراتی و متنوع سازی آن و توسعه پایدار واشتغال زایی در سواحل مکران اجرا می شود تأمین و احداث یک هزار کیلومتر خط لوله 42 اینچ سازگار با نفت ترش، احداث پنج تلمبه خانه و سه ایستگاه بین راهی خط لوله و برق رسانی به آنها،همچنین احداث ایستگاه های دریافت و ارسال توپک و ترمینال پایانی،احداث مخازن ذخیره سازی به ظرفیت 10میلیون بشکه در منطقه جاسک و احداث تأسیسات دریایی شامل سه گوی شناور،حوضچه آرامش و تأسیسات جانبی آن در سواحل مکران،از جمله موارد مهم در این طرح ملی و راهبردی است. با اجرای کامل طرح راهبردی گوره - جاسک، ضمن انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام از میدان های جنوب غربی کشور به سواحل جنوب شرقی و ذخیره سازی و صادرات نفت خام از طریق پایانه جدید جاسک، زمینه های اشتغال گسترده در استان های بوشهر، فارس و هرمزگان ایجاد و بازار کار مناسبی برای صنایع مختلف نظیر فولاد، پمپ سازی، لوله سازی، پیمانکاران نفت و گاز و دیگر سازندگان تجهیزات داخلی رقم خواهد خورد.
برق دار شدن تلمبه خانه شماره 2 خط
برق رسانی به تلمبه خانه های شماره 2 و 4 درفاز نخست طرح خط لوله انتقال نفت خام گوره –جاسک در اولویت است؛براین اساس،پست برق شماره 2 و خط انتقال آن به طور کامل تکمیل شده است و برق رسانی به تلمبه خانه شماره 2 و پایانه انتهایی خط لوله دربندر جاسک عملیاتی می شود. نیما ربیعی،جانشین مجری طرح در امور برق رسانی طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره- جاسک با بیان اینکه برای انتقال نفت خام گوره به جاسک،پنج تلمبه خانه، دوایستگاه توپکرانی ویک پایانه انتهایی درنظرگرفته شده است، افزود: قرارگیری این تأسیسات در مسیرهای خارج ازشهر، برق رسانی را درقالب اجرای چهار پروژه ضروری کرده است.وی با اشاره به اینکه برق مورد نیاز هریک از تلمبه خانه ها در فاز اول و دوم 25 مگاوات برآورد شده است، تصریح کرد: براین اساس، پست برق شماره یک با سطح ولتاژ 230 کیلوولت، پست های برق 2، 3و 4با سطح ولتاژ 132 کیلوولت و پست شماره 5 نیزبا سطح ولتاژ 63 کیلوولت درحال اجراست. به گفته ربیعی،سطح ولتاژ پست های مربوط به ایستگاه های توپک رانی و پایانه انتهایی نیز 20 کیلوولت تعریف شده است.
مجلس شورای اسلامی
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با محاسبه بهای برق تحویلی به صنایع فولادی، آلومینیوم، مس، فلزات اساسی و کانی های فلزی، واحدهای پالایشی و پتروشیمی توسط وزارت نیرو براساس نرخ خرید انرژی برق از نیروگاه های دارای قرارداد تبدیل انرژی موافقت کردند.نمایندگان در نشست علنی یکشنبه (10اسفندماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال 1400،با بندالحاقی (2) تبصره (15) ماده واحده این لایحه موافقت کردند.در بند الحاقی (2) تبصره (15) اصلاحی آمده است: وزارت نیرو مکلف است قیمت انرژی برق تحویلی به صنایع فولادی، آلومینیوم، مس، فلزات اساسی و کانی های فلزی،واحدهای پالایشگاهی وپتروشیمی را بااحتساب قیمت انتقال انرژی برق تامحل تحویل به مصرف کننده برمبنای قیمت خریدانرژی برق از نیروگاه های دارای قرارداد تبدیل انرژی محاسبه و دریافت کند.منابع حاصل از افزایش قیمت برق این صنایع به حساب شرکت توانیر نزد خزانه داری کل کشور واریز می شود. مشترکان با قدرت کمتر از دومگاوات و مصارف کمتر از 2 مگاوات مربوطه به مشترکان با قدرت بیش ازیک مگاوات، مشمول حکم این بند نیستند.نمایندگان همچنین در نشست علنی عصر شنبه(نهم اسفندماه) مجلس شورای اسلامی با الحاق یک بند درآمدی به ماده واحده لایحه بودجه 1400موافقت کردند.دراین بند الحاقی آمده است: به منظور تأمین قیر مورد نیاز کشور در سال 1400درآمدحاصل ازصادرات قیر مشمول (ماده 141 قانون مالیات های مستقیم) می شود.براین اساس درآمد صادرات قیر که در سال های گذشته براساس ماده 141 قانون مالیات های مستقیم معاف از مالیات بود، در سال آینده مشمول مالیات می شود.
مجلس شورای اسلامی دولت را مکلف کرد با همکاری شرکت های ذی ربط برای مشترکان برق و گاز، کنتورهای هوشمند ساخت داخل نصب و هزینه اش را اقساطی از مشترکان دریافت کند.
نمایندگان در نشست علنی شنبه، نهم اسفندماه مجلس شورای اسلامی درجریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه 1400،با بند (د)تبصره (15)ماده واحده این لایحه موافقت کردند.دربند (د) تبصره (15) ماده واحده لایحه بودجه آمده است: به منظور اصلاح الگوی مصرف برق و گاز، دولت مکلف است با همکاری شرکت های ذی ربط کنتورهای هوشمند ساخت داخل برای مشترکان برق و گاز با اولویت مشترکان پرمصرف نصب و هزینه اش را اقساطی دریافت کند.
پخش فرآورده های نفتی منطقه اهواز
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اهواز از آغاز بهره برداری تأسیسات ایمنی مرکزسوخت گیری هواپیمایی فرودگاه بین المللی شهید قاسم سلیمانی اهواز خبرداد. نعمت الله نجفی درآیین بهره برداری از این تأسیسات که جمعی از مسئولان محلی حضور داشتند، گفت: برای خریدونصب تجهیزات آتش نشانی این مرکزسوخت گیری هواپیمایی 20 میلیارد ریال هزینه شده است. وی افزود: این مجموعه شامل چهارمخزن ذخیره سازی آب به مقدار230هزارلیتر، پمپ فشار قوی و تجهیزات ایمنی است. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اهواز اظهار کرد: با بهره برداری ازاین طرح، ضریب ایمنی مرکز سوخت گیری هواپیمایی فرودگاه اهوازارتقا می یابد ودرصورت وقوع آتش سوزی درتأسیسات سوخت گیری، آتش در کوتاه ترین زمان مهار می شود. فاضل عبیات، معاون هماهنگی امورعمرانی استانداری خوزستان نیز با بیان اینکه فرودگاه بین المللی شهید سلیمانی اهواز ازفرودگاه های مهم کشور با ترافیک بالاست، گفت: راه اندازی تأسیسات ایمنی وآتش نشانی این مرکزسوخت گیری هواپیمایی، زمان مدیریت حوادث احتمالی را کوتاه می کند و مانع بروز خسارت به دیگر تأسیسات این فرودگاه می شود.
شرکت گاز استان کرمان
مدیرعامل شرکت گازاستان کرمان ازافزایش111 درصدی ظرفیت سازی گازرسانی به صنایع این استان خبر داد.
منوچهر فلاح با اشاره به این میزان رشد درگازرسانی به صنایع استان کرمان نسبت به مدت سال قبل افزود: ازابتدای امسال تاکنون برای گازرسانی به صنایع 248 هزار مترمکعب بر ساعت ظرفیت سازی شده است.
به گفته وی تاکنون 890 واحد صنعتی عمده و جزء دراستان کرمان به شبکه سراسری گاز طبیعی متصل شده اند که 836 مورد آن جزء و بقیه صنایع عمده این استان هستند.
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان تصریح کرد: عملیات گازرسانی به صنایع جزء استان نسبت به مدت مشابه پارسال 65 درصد افزایش داشته است.
فلاح با تاکید براین که تأمین انرژی از مهم ترین ارکان اساسی چرخه اقتصادی است و گازازجمله تأثیرگذارترین حامل های انرژی به مشار می رود، تصریح کرد: این حامل انرژی نه تنها درتحول سطح اقتصادی و رفاهی جامعه،بلکه دربهبود محیط زیست نیزنقش اساسی ایفا می کند.
وی گفت: توسعه شبکه های گازرسانی دربخش صنعت افزون بر ایجادارزش افزوده، اشتغال زایی، صرفه جویی در مصرف سوخت فسیلی، مهاجرت معکوس به روستاها وتوسعه و آبادانی مناطق مختلف به ویژه مناطق کمتر توسعه یافته را به ارمغان می آورد.
مدیرعامل شرکت گازاستان کرمان همچنین گازرسانی به صنایع و واحدهای تولیدی اشتغال زا با هدف جایگزینی سوخت پاک وارزان گاز با دیگر سوخت های فسیلی را از مهم ترین وظایف شرکت گاز عنوان کرد.
شرکت ملی گاز ایران
مدیرهماهنگی ونظارت برتولید شرکت ملی گازایران برضرورت استقرار و روزآمد کردن نظام نامه باشگاه بهینه کاوی صنعت پالایش گاز تأکید کرد.مسعود زردویان درچهارمین نشست باشگاه بهینه کاوی شرکت های پالایش گاز که با حضور رؤسای بهره وری و تحلیل سیستم های شرکت های پالایش گاز، با هدف تعیین اولویت های کاری باشگاه، تبیین چرخه بهره وری و نظام ارزیابی عملکرد برگزارشد، گفت: پس از بازبینی نظام نامه، پیشنهادهای پالایشگاه ها بحث و بررسی شد و سرانجام نظام نامه روزآمد می شود.وی ادامه داد: تسری و توسعه سطح مقایسه شرکت های پالایشی با دیگر صنایع موفق و سرآمد کشور سبب می شود بازده پالایشگاه های گاز به مراتب بیشتر و بهتر شود.مدیرهماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران همچنین با اشاره به عملکرد مطلوب شرکت ملی گازایران درمدیریت شیوع ویروس کرونا تصریح کرد: با توجه به ظرفیت های دانشی موجود، شناسایی ظرفیت ها وتوانمندی های مجموعه شرکت های پالایشی،شناسایی نقاط قوت وضعف احتمالی وتلاش برای رفع موانع و مشکلات از طریق بهینه کاوی داخلی و خارجی از جمله مواردی است که باید به آنها توجه ویژه شود.زردویان اظهار کرد: این درحالی است که ضرورت توجه به نیازهای ذی نفعان کلیدی و ستادی (پالایشگاه ها) دربحث ارزیابی ها، به ویژه ارزیابی عملکرد، ضرورت مدیریت دانش و تسری تجارب ودانش موجود ازسطح شرکت های پالایش گاز و باشگاه بهینه کاوی به سطح ستاد ملی گاز در حوزه برنامه ریزی راهبردی،همچنین ضرورت برگزاری نشست های باشگاه با شرکت های عضو به صورت مجزا دراین موضوع، اجتناب ناپذیر است.وی تلاش برای ایجاد قطب های عملکردی میان شرکت های پالایشی گاز را از انتظارهای مدیریت هماهنگی ونظارت برتولید شرکت ملی گازایران ازاین باشگاه دانست و ابراز امیدواری کرد اعضا در تحقق آن بکوشند.مدیرهماهنگی و نظارت برتولید شرکت ملی گاز ایران با اشاره به این که شکل گرفتن کامل باشگاه بهینه کاوی، نیازبه همراهی شرکت های پالایشی دارد، اظهار کرد: مقررشده است هر ماه نشست هایی ترجیحاً ازطریق ویدیوکنفرانس برگزار وگزارش های تحلیلی تدوین تجارب شرکت ها در زمینه های مختلف به اشتراک گذاشته شود.
پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس
مسئول سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس گفت: همسو با اجرای دستورعمل اتحادیه سوخت های جایگزین، دو کارگاه تبدیل ناوگان سی ان جی در سطح منطقه چالوس گشایش یافت.
بهروزشیرچی گفت: با افتتاح این دو کارگاه تبدیل در شهرستان نوشهر و محمودآباد، شمار کارگاه های تبدیل ناوگان سی ان جی وخدمات خودرویی سی ان جی درمنطقه چالوس به پنج کارگاه مجاز رسید.
وی افزود: کارگاه جدید محمودآباد در فضای تقریبی 400متر با هزینه نزدیک به 4 میلیارد ریال و کارگاه نوشهر نیز در فضای تقریبی 300 متر با هزینه 5 میلیارد ریال آغاز به کار کرده اند.
شیرچی با اشاره به اینکه پنج کارگاه تبدیل سی ان جی درغرب استان مازندران،همگی دارای مجوزاز اداره صمت هستند، تصریح کرد: ازاین تعداد سه کارگاه درمحمودآباد، یک کارگاه در چالوس و یک کارگاه در نوشهر فعال است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از انجام زودهنگام تعمیرات اساسی ایستگاه تزریق گاز مجتمع صنعتی کوپال در 20 روز کاری ازسوی همکاران مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرآیندی شرکت نفت خیز جنوب و کارکنان شرکت نفت و گاز مارون خبر داد. حمید کاویان انجام این پروژه را گامی مهم همسو با تولید پایدار و حفظ آمادگی برای بازگشت به سقف تولید حداکثری برشمرد و گفت: ایستگاه تزریق کوپال به طورکامل (جز توربین ها) در 20روز کاری تعمیرات اساسی شد که حدنصابی تازه به شمار می آید. وی افزود: ایستگاه تزریق گاز کوپال ظرفیت تزریق روزانه 150 میلیون فوت مکعب گاز دریافتی از شرکت گاز را داراست و طبق برنامه باید هر چهار سال یک بار تعمیرات اساسی شود. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از تلاش های کارکنان مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی مناطق نفت خیز جنوب در انجام این کار و مشارکت اداره تاسیسات تقویت فشار و تزریق گاز و اداره تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در تکمیل زودهنگام این پروژه قدردانی کرد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
شرکت نفت فلات قاره ایران، اقدام های گسترده ای را با هدف حفظ محیط زیست در منطقه بهرگان اجرا کرده است که به واسطه این اقدام ها، بهرگان در آینده ای نزدیک به سبزترین واحد صنعتی جنوب کشور تبدیل می شود.
مسعود بیرانوند، معاون عملیات تولید منطقه بهرگان گفت: به منظور پاسداشت محیط زیست وجلوگیری از آلودگی های زیست محیطی،در دو سال گذشته دراین منطقه به پاکسازی ومدیریت پسمانداقدام وپسماندهای دپوشده درسه دهه، جمع آوری شده اند.
وی با بیان اینکه این اقدام بامشارکت واحدهای مختلف منطقه ازجمله اچ اس ای، نوسازی وتعمیرات ساختمانی، اموراداری، تدارکات و امور کالا و مهندسی حفاری انجام شده است، افزود: از آنجا که درچند نقطه، دپوی انواع ضایعات شامل خاک آلوده به نفت، لجن های نفتی و زباله های ساختمانی حاصل فعالیت های ساخت وساز و تعمیرات، سبب آلودگی و بدمنظره شدن محیط شده بود، به ساماندهی مواد حفاری، پاکسازی سلویج ضایعات نفتی ودپوی ضایعات ساختمانی اقدام و از دهها تن زائده ساختمانی برای تسطیح نقاط مختلف و ساخت باند هلی کوپتری استفاده شد.
به گفته بیرانوند ازخاک های آلوده به نفت نیز در تسطیح جاده عملیاتی بهرگان - گوره استفاده و نقاط یاد شده پاکسازی وضایعات جداسازی شده نیز به انبار وسایل اسقاطی (سلویج) انتقال داده شد.
معاون عملیات تولید منطقه بهرگان اظهار کرد: در این مدت حدود 4 اصله درخت کنار و کهور که آبدهی کمی نیاز وبا اقلیم منطقه سازگاری دارند، در نقاط پاکسازی شده کاشته شده است.
وی تاکید کرد: با توجه به اقدام های انجام شده انتظار می رود منطقه بهرگان در آینده ای بسیار نزدیک به سبزترین واحد صنعتی جنوب کشور تبدیل شود.
بیرانوند با بیان اینکه از لجن های نفتی به صورت پایلوت، آسفالت تهیه شده و آزمایش آن موفقیت آمیز بوده است، گفت: برای تهیه آسفالت از لجن های نفتی نیز باهمت همکاران واحدهای تعمیرات مکانیک و ساختمانی، ساخت پکیچ آسفالت ساز در دستور کار قرار گرفت که امید می رود تا پایان امسال این بسته نیز راه اندازی شود.
شرکت نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از بهره برداری نخستین اسکله بارگیری و صادرات گاز مایع بندر خدماتی و صادراتی تمبک در پارس جنوبی خبرداد. با تشریح طرح های در دست اجرای این شرکت در پارس جنوبی گفت: نخستین اسکله بارگیری و صادرات گاز مایع بندر خدماتی و صادراتی تمبک در پارس جنوبی به بهره برداری رسید.محمد مشکین فام با اشاره به شرایط مطلوب توسعه وتکمیل این پایانه صادراتی مطابق برنامه ریزی های انجام شده، اظهار کرد: با پهلوگیری نخستین کشتی در بندرتمبک،6700تن گاز مایع سرد با موفقیت بارگیری و صادر شد.وی با بیان اینکه برای صادرات گازمایع از بندر خدماتی و صادراتی تمبک همه اقدام های لازم انجام شده است ومانعی دراین زمینه وجود ندارد، افزود: مطابق برنامه ، یک شناور44 هزار تنی برای بارگیری وصادرات محصولات گاز مایع پارس 2وارد بندر می شود.به گفته مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس،عملیات اجرایی تکمیل بخش های باقیمانده نیز همزمان با بهره برداری ازنخستین اسکله گازمایع (ال پی جی) پایانه در دست انجام است.مشکین فام با اشاره به اجرای 6رشته خط لوله انتقال گازمایع پالایشگاه های فاز 13،همچنین 22 تا24 به بندرخدماتی و صادراتی تمبک تصریح کرد: هم اکنون محصول گازمایع این دو پالایشگاه به صورت گرم صادرمی شود، اما با انجام فعالیت های تکمیلی این خطوط،گازمایع سرد فازهای یاد شده نیز از طریق بندرخدماتی و صادراتی پارس 2 بارگیری و صادر خواهد شد.وی همچنین با اشاره به ادامه بارگیری گازمایع در دو مخزن گاز مایع فازهای 22 تا24 پارس جنوبی اظهارکرد: مخازن گازمایع فاز 13 نیزتا پایان سال به شرایط مناسب بارگیری گاز مایع می رسند.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به بازدید از روند ساخت نیروگاه سیکل ترکیبی پارس جنوبی نیز گفت: 4 واحد از 6واحد تولید برق بخش سیکل ترکیبی نیروگاه بعثت پارس جنوبی، مراحل پایانی عملیات ساخت را پشت سر می گذارند و انتظار می رود اردیبهشت ماه سال آینده این واحدها وارد مدار شوند.مشکین فام با بیان اینکه عملیات تکمیلی دو واحد باقیمانده نیز سه ماه پس از آن پایان می یابد، اظهارکرد: بنابراین بخش سیکل ترکیبی نیروگاه بعثت پارس جنوبی با راه اندازی این دو واحد، اواسط سال 1400 به طور کامل عملیاتی خواهد شد.به گفته وی بابهره برداری ازاین نیروگاه، 500مگاوات برق به تولید نیروگاه بعثت پارس جنوبی افزوده خواهد شد وبه ظرفیت نامی 1500مگاوات خواهد رسید.مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس گفت: این نیروگاه نقش مهمی درچرخه تولید پارس جنوبی دارد و افزون بر تأمین برق مورد نیاز 13 پالایشگاه پارس جنوبی، بخش های جانبی و تأسیسات مشترک، می توان از برق مازاد آن برای انتقال به شبکه سراسری استفاده کرد. وی عملیات اجرایی این طرح نیروگاهی را مطلوب و رو به پایان ارزیابی کرد و گفت: با توجه به لزوم هماهنگی های لازم با نماینده سازندگان تجهیزات به منظورحضور در پروژه در حین عملیات راه اندازی، اقدام های تکمیلی در حال انجام است.
بازگشایی موزه «نفت سوزها» در کرمان
آیین بازگشایی موزه نفت سوزها، نخست در دانشگاه فرهنگیان شهر کرمان با سخنرانی مدیران صنعت نفت و مسؤولان اجرایی و فرهنگی شهر و استان کرمان برگزار و سپس با حضور اهالی رسانه و جمعی از مسؤولان شهر و استان کرمان در محل موزه «نفت سوزها»، بهره برداری از این مکان فرهنگی به طور رسمی آغاز شد. در ادامه بخشی از صحبت های سخنرانان مراسم را می خوانید.
عباس کاظمی، مدیرعامل سابق شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در آغاز این آیین با خوشامدگویی و تشکر از مدیران و کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمان در همراهی با مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، درباره راه اندازی موزه نفت سوزها گفت: خرسندیم که صنعت نفت در مرکز فرهنگ و تمدن ایران، چنین موزه ای را تأسیس کرده است. وی افزود: به دلیل سابقه استعمار انگلیس در ایران، گاه تاریخ معاصر کشور ما با تحریف هایی روبه رو شده و موزه نفت سوزها می تواند با بیان وقایع، با این تحریف ها مقابله و ویژگی های فرهنگی - اجتماعی مردم کرمان و ایران را از آن زاویه ای که از نفت متأثر است، مطرح کند و نشان دهد. کاظمی ادامه داد: اگر چه طول تاریخ نفت در ایران کم است؛ اما عرض بسیار وسیعی دارد و در این 113 سال، همیشه مرکز توسعه و تبادلات و تحولات اجتماعی بوده است. در تاریخ نفت ایران، انگلیسی ها ستم بسیار زیادی کرده اند و همواره مانع انتقال تکنولوژی به ایران می شدند و علاوه بر استفاده از مهندسان و متخصصان خارجی، حتی کارگران را نیز از هند و برمه(میانمار) به ایران می آوردند و اجازه نمی دادند که ایرانی در صنعت نفت چیزی بیاموزد. در این باره همکاران قدیمی بنده، خاطرات بسیار زیاد تاریخی دارند. وی در ادامه افزود: ملت ایران در تحولات تاریخی - اجتماعی شان نگذاشتند که این روندِ انگلیسی ها ادامه پیدا کند و ضمن ملی شدن صنعت نفت و انقلاب اسلامی که مردم کرمان در هر دو تحول تاریخی، نقشی بسزا داشتند، توانستند با بیرون کردن انگلیسی ها، فعالیت در صنعت نفت را به دست بگیرند و تا به امروز نیز صنعت نفت ایران به دست متخصصان ایرانی اداره می شود.
اکبر نعمت الهی ، مدیر موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت نیز در آیین بازگشایی موزه نفت سوزها گفت: صنعت نفت ایران پس از 110 سال در حفظ میراث فرهنگی، اسناد، ابنیه ها و تاسیسات تاریخی خود کوشید. از پنج سال گذشته تاکنون توانسته ایم 124 نقطه را به ثبت ملی برسانیم، حدود 40 میلیون سند را جمع آوری کنیم، حدود 13 هزار شی تاریخی را جمع آوری و در گنجینه ها نگهداری کرده و یا به نمایش بگذاریم. همچنین تاکنون پنج موزه را بازگشایی کرده ایم و امیدواریم تا پایان سال آینده نیز سه موزه را نیز در شهرهای مسجدسلیمان، مشهد مقدس و کرمانشاه به بهره برداری برسانیم که در مجموع هشت موزه در صنعت نفت داشته باشیم. در سراسر ایران 28 موزه را طراحی کرده ایم که در فازهای مختلف آنها را به بهره برداری خواهیم رساند. وی افزود: موزه نفت سوزها، موزه ای بسیار ویژه است. نفت سوزهایی که در 120 سال گذشته در میان مردم رایج بوده و زمانی استفاده می شده را در این موزه به نمایش گذاشته ایم. برخی اشیای موزه ای، به زمانی تعلق دارد که هنوز نفت در ایران کشف نشده بود و این ماده راهبردی از طریق مناطق دیگری مثل باکو به ایران وارد می شد. نعمت الهی در ادامه بیان کرد: حدود 18 استان را جست وجو و این اشیا را جمع آوری کردیم که در چهار سالن عرضه شده اند. یک اتاق منفصل نیز طراحی شده که به تاریخ کرمان و فعالیت های انگستان در منطقه زریسف کرمان تعلق دارد. به دنبال این هستیم که موزه نفت سوزها را در فازهای دیگری توسعه دهیم. وی افزود: در سه سال گذشته، مطالعات زیادی درباره این موزه صورت گرفت؛ عمارتی که اکنون موزه نفت سوزها در آن قرار دارد حدود 70 درصد آن تخریب شده و از بین رفته بود که با کمک دوستانمان آن را بازسازی و مرمت کردیم. این موزه در ایران، در منطقه خاورمیانه و حتی در جهان، نمونه ای ندارد. امیدواریم با همکاری همه ارگان ها و سازمان های کرمان، دفتر امام جمعه، شهرداری، استانداری، میراث فرهنگی و... بتوانیم موزه نفت سوزها را توسعه و گسترش دهیم.
حمیده واعظی، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار کرمان در این مراسم، با تشکر ویژه از وزیر نفت و مدیران نفتی درخصوص حفظ و نگهداری یک بنای تاریخی- فرهنگی قدیمی در کرمان گفت: از فرهیختگان صنعت نفت و میراث فرهنگی بسیار سپاسگزارم که در زمینه فرهنگی، تاریخی و اجتماعی، هویت بخش کرمان از زوایه صنعت نفت بودند. این موزه می تواند امانت دار تاریخ و فرهنگ شکوهمند این سرزمین کهن باشد. وی افزود: باعث افتخار و خوشبختی است که امروز صنعت نفت، پیشگام و پیشرو در زمینه حفظ اسناد و ثبت آنها و معرفی هنرمندانه تاریخ و هنر کشورمان در شرق کشور است و بنای زیبای «باغ آقا» را در قالب تاسیس یک موزه معتبر از یک صنعت عظیم، حفظ کرده است. این کار، جلوه ای منحصر به فرد از خلق ارزش های ملی، استانی و بالندگی تاریخی به شمار می رود که پیام های مهمی برای این نسل و نسل های آینده دارد. امیدوارم نسل جدید کرمانی ها و مردم ایران، با دیدن این موزه بتوانند از تجربیات فرهنگی- اجتماعی نهفته در آن بهره ببرند. واعظی در پایان اظهار امیدواری کرد که سایر سازمان ها و ارگان های ذی ربط بتوانند با الگو گرفتن از متخصصان توانای صنعت نفت، دست به چنین کارهای فرهنگی در سطح استان بزنند.
محمدرضا کارگر، مدیرکل موزه ها و اموال منقول فرهنگی- تاریخی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز گفت: فعالیت های دکتر نعمت الهی و همکارانشان را پاس می داریم؛ چون در حفظ میراث فرهنگی کشور کمک کرده اند. تاسیس موزه، هم محصول توسعه است و هم عامل توسعه. وقتی وزارت نفت به سراغ تاسیس موزه می رود، یعنی ما به یک توسعه پایدار رسیده ایم. باید بدانیم که در دنیا ما در دو حوزه برند هستیم و بازی آفرین؛ یکی در حوزه نفت و دیگری در حوزه میراث فرهنگی. وی افزود: وقتی از موزه نفت سوزها بازدید کردم، اشیایی دیدم که دیگر به درد امروز ما نمی خورند و کاربردی ندارند؛ اما قطعا به درد دیگری می خورند و آن، درد تاریخ مندی است. ما می توانیم با این اشیا، حافظه مان را حفظ کنیم. کارگر در ادامه گفت: برای مثال اگر یک انسان همه اعضا و جوارحش را حفظ کند و تنها حافظه اش از بین برود، آن انسان دیگر کارایی ندارد؛ هرچه به او بگویند همان می شود، حتی اجازه تصرف در مالش را نیز نخواهد داشت، حالا اگر یک جامعه، حافظه تاریخی خود را از دست بدهد، هر چه به آن بگویی آن کار را می کند و به بی هویتی می رسد. موزه نفت سوزها و امثال این موزه ها کمک می کند که جامعه، حافظه اش را نگهداری کند. پیام نهایی این موزه، آن است که تک تک ما وظیفه داریم به دور از هر دسته بندی سیاسی، بدانیم که ایرانی هستیم و باید ایران را به بالاترین جایگاه ها برسانیم.
فریدون فعالی، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمان گفت: به همت متخصصان صنعت نفت، شانزدهمین موزه در استان کرمان بازگشایی می شود. استان کرمان، سرزمین شگفتی های پنهان است و هر روز که می گذرد، این شگفتی ها برای من که وارد این استان شده ام، بیشتر مشخص می شود. وی افزود: موزه های استان کرمان، به روح تازه ای نیاز دارد که با فعالیت هایی مانند موزه نفت سوزها این روح تازه، قابل مشاهده است.
سید محمدرضا میرحسینی، رئیس کمیسیون گردشگری شورای شهر کرمان نیز در این آیین بازگشایی گفت: کرمان یک استان بسیار فرهنگی و تاریخی است که جاذبه های گردشگری بسیاری دارد. به همه مدیران و متخصصان صنعت نفت که متولی مرمت و نگهداری «باغ آقا» و تاسیس موزه «نفت سوزها» شده اند، خسته نباشید و دست مریزاد می گویم که بر میزان ظرفیت های فرهنگی و تاریخی کرمان افزوده اند. وی افزود: امروز محورهای گردشگری ما بسیار تغییر کرده است. موزه «نفت سوزها»ی کشور را در همین محور جدید قرار می دهیم و در نظر می گیریم تا گردشگران از نعمت تلاش فرهنگی صنعت نفت در کرمان بهره ببرند و از گذشته و تاثیر صنعت نفت در کرمان دیدن کنند. درخواستمان در شورای شهر از شما این است که باغ سفارت انگلیس که ساختمان های جنبی دارد، با کمک صنعت نفت به محلی برای خدمات جنبی به گردشگران تبدیل شود و از این بابت موزه توسعه پیدا کند. شرح گزارش این بازگشایی و جزئیات بیشتر از موزه «نفت سوزها» که در عمارت «باغ آقا» از مجموعه های تاریخی دوران زندیه و قاجار قرار دارد را در شماره های بعدی «مشعل» دنبال کنید.
نگاهی به بعثت پیامبر(ص) از زاویه قرآن و احادیث
روز بعثت پیامبر گرامی اسلام(ص) یکی از گرانقدرترین روزها و اعیاد در دین مبین اسلام است. در این روز خداوند متعال نوید انسانی دیگر و جهانی دیگر را داد و خاتم رسولان خویش را از رسالتش آگاه کرد. مطلب پیش روی شما کوشیده است تا به باز تفسیر این رویداد و رخداد انسان ساز بپردازد و این روز تاریخ ساز که در مقام هدیه الهی به بشریت را بشناساند. روز مبعث، بی شک بزرگ ترین روز تاریخ بشر است؛ زیرا هم آن کسی که طرف خطاب خداوند قرار گرفت و مأموریت بر دوش او گذاشته شد، بزرگ ترین انسان تاریخ و عظیم ترین پدیده عالم وجود و مظهر اسم اعظم ذات اقدس الهی است و هم آن مأموریتی که بر دوش این انسان بزرگ گذاشته شد؛ یعنی هدایت مردم به سوی نور، برداشتن بارهای سنگین از روی دوش بشر و تمهید یک دنیای مناسب وجود انسان و بقیه وظایف لایتناهی بعثت انبیا- وظیفه بسیار بزرگی بود. بنابراین هم مخاطب بزرگ ترین است؛ هم وظیفه عظیم ترین است. این روز بزرگ ترین و عزیزترین روز تاریخ است. در آیه 2 سوره جمعه آمده است: « هُوَ الَّذِی بَعَثَ فِی الْأُمِّیِّینَ رَسُولًا مِّنْهُمْ یَتْلُو عَلَیْهِمْ آیَاتِهِ وَیُزَکِّیهِمْ وَیُعَلِّمُهُمُ الْکِتَابَ وَالْحِکْمَةَ وَإِن کَانُوا مِن قَبْلُ لَفِی ضَلَالٍ مُّبِینٍ، اوست خدایی که میان عرب امّی (یعنی قومی که خواندن و نوشتن نمی دانستند) پیغمبری بزرگوار از همان مردم برانگیخت که بر آنان آیات وحی خدا تلاوت می کند و آنها را (از لوث جهل و اخلاق زشت) پاک می سازد و شریعت و احکام کتاب سماوی و حکمت الهی می آموزد و همانا پیش از این همه در ورطه جهالت و گمراهی آشکار بودند». بعثت، همزاد قرآن است و با قرآن آغاز می شود. خداوند در قرآن، از بعثت پیامبران و اهداف آن سخن به میان آورده است. در آیه فوق، نکته هایی درباره بعثت پیامبران وجود دارد که به برخی اشاره می کنیم:
هو الذی بَعَثَ، به این معناست که برانگیزاننده پیامبران، خداوند است. به بیان دیگر، بعثت پیامبران، به ویژه پیامبر اسلام با آن ویژگی هایی که جز از راه اعجاز نمی توان تفسیر کرد، نشان عظمت خداوند و شاهکار آفرینش اوست. علم نبوت و رسالت در کتاب ها نیست، بلکه علم لَدُنی و از سوی خداوند است. پیامبر اسلام(ص) از میان قشر درس نخوانده برخاست و همین مسئله، دلیل حقانیت اوست؛ زیرا کتابی مانند قرآن با آن همه محتوای عظیم و ژرف نمی تواند زاییده فکر بشر باشد.
پیامبران از قشرهای متوسط یا پایین جامعه و از جنس خود مردمند؛ «یَتْلُو عَلَیْهِمْ آیَاتِهِ»، در حقیقت مطالعه آیات الهی، مقدمه و لازمه تزکیه نفس است. انسان در پرتو قرآن از هرگونه شرک، کفر، انحراف و فساد، پاک و پاکیزه می شود و کتاب و حکمت می آموزد. یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ نیز به معنای پاک شدن صحیفه دل، مقدمه تعلیم آیات الهی است. در این آیه شریفه ، هدف بعثت در سه امر خلاصه شده است: یکی جنبه مقدماتی دارد و آن، تلاوت آیات الهی است که با تلاوت آن، جهان تازه ای پیش چشم جهانیان باز شد و مردم با حقایق زندگی آشنا شدند. دو قسمت دیگر، یعنی تهذیب و تزکیه نفس و تعلیم کتاب و حکمت، دو هدف بزرگ و نهایی را تشکیل می دهد. البته قرآن کریم نخستین و اساسی ترین هدف بعثت پیامبران، دعوت به توحید و یکتاپرستی و نفی هرگونه شرک و طاغوت است.خداوند در آیه 36 سوره نحل نیز می فرماید: «ما در هر امتی رسولی برانگیختیم که خدای یکتا را بپرستید و از طاغوت اجتناب کنید». به عبارت دیگر می توان گفت، مبعث در حقیقت روز برافراشته شدن پرچم رسالتی است که خصوصیات آن برای بشریت، ممتاز و بی نظیر است. مبعث در حقیقت پرچم علم و معرفت را برافراشت.
بعثت، با «اقْرَأْ» در آیه اول سوره علق شروع شد که فرمود: « اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ، بخوان به نام پروردگارت كه آفريد» و با آیه 125 سوره نحل که فرمود: « ادعُ إِلى سَبيلِ رَبِّكَ بِالحِكمَةِ وَالمَوعِظَةِ الحَسَنَةِ، (ای رسول ما خلق را) به حکمت (و برهان) و موعظه نیکو به راه خدایت دعوت کن» ادامه یافت؛ این یعنی دعوت همراه با حکمت. دعوت اسلامی در حقیقت گسترش و پراکندن حکمت در سراسر عالم و در طول تاریخ است. بعثت، پرچمداری و برافراشته شدن پرچم عدل است؛ یعنی در میان مؤمنین، بندگان خدا و آحاد بشر، عدالت استقرار پیدا کند؛ رسالت نیز برافراشتن پرچم اخلاق والای انسانی است. رسول گرامی اسلام(ص) در این باره فرمودند: «بُعِثتُ لِاُتَمّمَ مَکارِمَ الاخلاق، من تنها برای تکمیل فضایل اخلاقی مبعوث شده ام». همچنین خداوند متعال خطاب به پیغمبر (ص) می فرماید: «وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ، و ما تو را جز رحمتی برای جهانیان نفرستاده ایم». به این ترتیب، همه چیزهایی که بشر - در همه زمان ها، در همه شرایط و در هر نقطه عالم - به آن نیاز دارد، در این بعثت گنجانده شده است؛ یعنی علم و معرفت، حکمت و رحمت، عدل و برادری و برابری؛ مفاهیم اساسی که جریان زندگی سالم انسان به اینها وابسته است.
سالروز بعثت پیامبر اکرم(ص)، روز بزرگی برای تاریخ و بشریت است؛ واقعه بعثت، جایگاه ویژه ای در فرهنگ مسلمانان دارد. بعثت در حقیقت، نقطه آغازین اسلام است. دین اسلام که در سال های نخستین خود با پیروانی اندک و در شرایط سخت آغاز شد، بعدها در سراسر جهان انتشار یافت و دل های فراوانی را به سوی خود جذب کرد. این اتفاق بزرگ، در روز دوشنبه 27 رجب سال چهلم عام الفیل روی داد. با بعثت رسول خدا(ص) یک برنامه کامل و جامع برای انسان به ارمغان آورده شد. اگر خاتم پیامبران به رسالت برانگیخته نشده بود، امروز اثری از تمدن درخشان اسلامی و برترین فرهنگ ها، یعنی فرهنگ اسلامی نبود و به بیان دیگر، از این همه دستاوردهای مادی و معنوی در این جهان پهناور، خبری نبود. بعثت، انقلاب بزرگ بر ضد جهل، گمراهی، فساد و تباهی است. مبعث، پیام آور عدالت و کرامت انسانی است. پیام مبعث، خروج انسان از ظلمت و حرکت به سوی نور است. بزرگ ترین و زیباترین ره آورد مبعث، را می توان قرآن کریم دانست. بعثت، تجلی انوار الهی طلوع خورشید درخشان خاتمیت است. بعثت حضرت محمد مصطفی(ص)، تفسیر چگونه انسان زیستن و خوب بودن است. معنویت و توجه به مبدأ آفرینش میوه بعثت رسول الله(ص) است. بعثت، روز توحید و آزادگی است. با بعثت حضرت محمد مصطفی(ص) جهانی مبعوث شد. این واقعه، انفجار نور درخشان الهی، در ظلمات جهل و خرافات بود. بعثت، نشانه مهرورزی خدا با خاکیان و باران رحمت بی حد او بر زمینیان است. بعثت، امید انسان به فردایی روشن است، روز شکست اهریمن و شرک و روز جهانی شدن دین اسلام است. بعثت، بهار آفرینش است. پیام مهم بعثت، تحول است. تحول و چرخش کامل از همه انحراف ها و بدی ها و حال خود را تبدیل به احسن حال کردن و به سوی نیکی ها و ارزش ها رفتن است. پیام این روز، ایمان، رجا، وفا، رافت، عفت، عدل، اخلاص، شکرگزاری، دانایی و گذشت صداقت مهربانی تلاش همیشگی و خستگی ناپذیر برای رسیدن به قله سعادت است. ما مسلمان ها وظیفه داریم در هر جا و هر زمان که هستیم، محیط خود را از آلودگی، سستی، تبعیض و پلیدی پاک و دنیا را به محیطی امن و پاک تبدیل کنیم تا در پرتو آموزه های آسمانی رسول خدا(ص) در دنیا و آخرت، دل شاد و پیروز باشیم. امروز در این شرایط سخت و بحرانی کشور که همه به نوعی درگیر با ویروس کرونا هستیم، همه ما شاهدیم که مردم عزیز ایران اسلامی، به برکت آموزه های رسول خوبی ها، پیامبر اعظم(ص)، در کنار هم، با همدلی و همبستگی، ایثار و از خودگذشتگی، شبانه روز کادر پزشکی و درمانی کشور، روحانیون و طلبه های جهادگر و نیروهای انقلابی و بسیجی در کنار ارگان های نظامی و دولتی با تمام وجود به صحنه آمده اند تا در خط جهاد سلامت جانانه با این ویروس مبارزه می کنند. در هیچ دینی به اندازه اسلام تاکید به بهداشت و نظافت شخصی نشده است و امروز به راحتی می توان رشد و بالندگی و فرهنگ غنی مردم ایران عزیزمان را به نظاره نشست. بعثت رسول خدا(ص)، حکایت پایان یافته ای نیست بلکه مساله امروز و فردای ماست. همه انسان های دیروز و امروز و فردا و فرداها مخاطب ایشان هستند، زمانی که فرمود: «قولوا لا اله الا الله تفلحوا» آری! رستگاری، نتیجه حتمی اقرار و زیر چتر توحید قرار گرفتن است. بعثت رسول خدا(ص)، از نظر تاریخی، فقط یک بار و در چهارده قرن پیش رخ داده است، ولی این حادثه، برخلاف دیگر حوادث تاریخی، یک حادثه تمام شده نیست، بلکه فرآیندی است که همواره دوام و جریان دارد.
روز «بعثت»، تحقیقاً بزرگ ترین روز در تاریخ بشریت است. روز ولادت برجسته ترین و شریف ترین مفاهیم و ارزش هاست. بعثت نبی اکرم علیه الصّلاة والسّلام، یک حرکت عملی بود تا بشر را از یک سو به سرمنزل کمال فردی، روحی و معنوی و از سوی دیگر به تعالی زندگی اجتماعی و اصلاح وضع جوامع برساند. مسئله این است که در بعثت پیغمبر، آنچه به مردم هدیه شد، فقط تعدادی مفاهیم خشک و ارائه طریقی که رهروی در آن نیست و کسی زمام امور مردم را در آن راه در دست ندارد، نبود. از لحظه اول، این بعثت در وجود خودِ آن بزرگوار و سپس در روح و جان و در عمل مؤمنین به این پیام، تحقق یافت و جاهلیت، از لحظه اول، از این پیام ضربه خورد و با آن مقابله کرد. این، خصوصیت بعثت انبیاست.
*بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با کارگزاران نظام، عید مبعث ۲۹/۹/۱۳۷۴
ستاره ای بدرخشید و ماه مجلس شد
دل رمیده ما را انیس و مونس شد
نگار من که به مکتب نرفت و خط ننوشت
به غمزه مساله آموز صد مدرس شد
به بوی او دل بیمار عاشقان چو صبا
فدای عارض نسرین و چشم نرگس شد
به صدر مصطبه ام می نشاند اکنون دوست
گدای شهر نگه کن که میر مجلس شد
خیال آب خضر بست و جام اسکندر
به جرعه نوشی سلطان ابوالفوارس شد
طربسرای محبت کنون شود معمور
که طاق ابروی یار منش مهندس شد
لب از ترشح می پاک کن برای خدا
که خاطرم به هزاران گنه موسوس شد
کرشمه تو شرابی به عاشقان پیمود
که علم بی خبر افتاد و عقل بی حس شد
چو زر عزیز وجود است نظم من آری
قبول دولتیان کیمیای این مس شد
ز راه میکده یاران عنان بگردانید
چراکه حافظ از این راه رفت و مفلس شد
نیم نگاهی به سیمرغ داران سی و نهمین جشنواره فیلم فجر (بخش دوم و پایانی)
ابلق
نرگس آبیار ثابت کرد که به کارگردان ماندگاری در سینمای ایران تبدیل شده است. «شیار 143» او را به عموم علاقه مندان سینما معرفی کرد. آبیار با فیلم «نفس» بیشتر دیده شده و سال گذشته با فیلم «شبی که ماه کامل شد» سیمرغ های زیادی شکار کرد. امسال هم فیلم «ابلق» او مورد توجه بود. اساسا آبیار ثابت کرده که فیلم هایش در بدترین حالت، خوبند و اگر عالی هم نباشند، مخاطب را تا انتهای داستان، دنبال خودشان می کشند. فیلم اخیر نرگس آبیار، داستان زنی از طبقه فقیر جامعه است که درگیر و دار مشکلات عجیب و غریب زندگی، خودش را پیدا می کند. او نمی خواهد در انبوه مشکلات یک زنِ درمانده و بیچاره باقی بماند، بنابراین ایستادگی می کند و به مبارزه بر می خیزد تا ثابت کند که لیاقت زندگی را دارد و البته یک زندگی خوب. «ابلق» توانست در ده رشته کاندید سیمرغ شود و البته چهار سیمرغ، شامل: نقش مکمل زن: گلاره عباسی، چهره پردازی: ایمان امیدواری، جلوه های ویژه بصری: فرید ناظرفصیحی و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را با خود به خانه ببرد. بهرام رادان، الناز شاکردوست، گلاره عباسی، مهران احمدی و هوتن شکیبا بازیگران اصلی فیلم هستند.
داستان این فیلمِ ارسلان امیری به تمامِ معنا، خاص است. فیلم در دنیایی متفاوت از سینمای آپارتمانی و شهری ایران می گذرد. روستایی در دورست های ایران در دهه پنجاه خورشیدی، دچار مشکلاتی شده و همه در تکاپوی رفع آن هستند. ماجرا حفظ امنیت است و اهمیت آن در هر اجتماع انسانی. اگر چه «زالاوا» از بازیگران به اصطلاح ستاره، بهره ای نبرده اما بازی هایش بسیار بی عیب و دیدنی هستند. داستان فیلم بسیار ساده است و همین سادگی عامل اصلی جذابیت آن شده است. احتمال زیادی دارد که «زالاوا» به الگویی برای ظهور یک رویکرد جدید در سوژه های سینمایی در میان فیلم سازان ایرانی تبدیل شود. با خروج از کلیشه های 20 سال گذشته در پرداختن به معضلات و مشکلات نه چندان همه گیر طبقه متوسط رو به بالای شهرهای بزرگ ایران که طیف وسیعی از فیلم های اجتماعی را در برگرفته است، می توان به ظهور سینمایی از جنس «زالاوا» امید بست. این فیلم در هفت رشته کاندید سیمرغ بلورین شد و توانست سه سیمرغ شامل: نقش مکمل مرد: پوریا رحیمی سام، فیلمنامه: ارسلان امیری آیدا پناهنده و تهمینه بهرام و بهترین کارگردان اول: ارسلان امیری را شکار کند. فیلمبرداری فیلم «زالاوا» نیز که توسط محمد رسولی انجام شده بود، شایسته دریافت دیپلم افتخار شناخته شد. هدی زین العابدین، پوریا رحیمی سام و نوید پورفرج با زیگران اصلی فیلم «زالاوا» هستند.
حمیدرضا آذرنگ پیش از ماجرای همه گیری ویروس کرونا، گفته بود که دنبال ساخت یک فیلم سینمایی است. البته شاید می شد حدس زد کسی که بچه جنوب و شهر اندیمشک است، فیلمی درباره جنوب ایران بسازد. به هر حال «روزی روزگاری آبادان» با بازی های خوب، داستان جذاب و توانا و البته فضاسازی های میدانی بسیار درخشان و شایسته، در میان فیلم های جشنواره فجر هم مورد توجه قرار گرفت. آذرنگ به عنوان یک بازیگر باتجربه، تمرکز اصلی را روی بازی های بازیگرانش قرارداده است و پس از آن کوشیده است تا خالق یک آبادانِ واقعی و بیرون از کلیشه های مرسومِ تلویزیونی و سینمایی باشد. با ورود به لایه های درونی جامعه آبادان و شخصیت های بی آلایش و سختکوش مردم این دیار، «روزی روزگاری آبادان» جذاب تر شده است و بیننده را تا انتها به دنبال خود می کشاند. با دیدن نخستین فیلم آذرنگ، به عمق تاثیر هشت سال جنگ تحمیلی بر شهر زیبای آبادان و حضور صنعت نفت در گوشه گوشه آن پی خواهید برد. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «خانواده پنج نفری مصیب در آخرین روز سال مشغول خرید شب عید هستند، اما به دلیل حال بد «مصیب» که ناشی از گرفتاری اش به مواد مخدر است، کشمکشی میان آنها درمی گیرد و در اوج تلاش «خیری» (مادر خانواده) برای به آرامش رساندن خانواده به ناگاه اتفاقی غیرمنتظره همه آن ها را غافلگیر می کند و ...». فیلم توانست در هفت رشته کاندید دریافت سیمرغ شود و البته تنها سهیل دانش اشراقی در رشته طراحی صحنه سیمرغ را برای این فیلم به خانه برد. حمید رضا آذرنگ، محسن تنابنده و فاطمه معتمدآریا بازیگران اصلی این فیلم هستند.
شاید اگر بگوییم یکی از خاص ترین فیلم هایی که دو دهه گذشته درباره دفاع مقدس ساخته شده، فیلم «تیرانداز» است، حرف اغراق آمیزی نزده باشیم. علی غفاری کارگردان این فیلم، «استرداد» را در کارنامه خود دارد؛ فیلمی که سال 1390 سیمرغ های زیادی شکار کرد. البته غفاری با مجموعه سریال «بچه مهندس» در تلویزیون نیز خوش درخشیده است. اما هر بیننده ای خیلی راحت می تواند بگوید که «تک تیرانداز» یک سروگردن از «استرداد» بالاتر است و این مسئله نشان می دهد که غفاری رو به رشد بوده و توانسته است در خلق هنری اش موفق باشد. «تیرانداز» حکایت گر غرور ملی است. این فیلم غیرت و مردانگی و دفاع از ناموس و وطن را روایتگری می کند. «تیرانداز» لحظات درخشان بسیار زیادی دارد و به همین دلیل هم در پنج رشته توانست کاندید دریافت سیمرغ باشد و در دو رشته شامل: جلوه های ویژه میدانی: ایمان کرمیان و نگاه ملی: ابراهیم اصغری سیمرغ هایی را از آن خود کند. کامبیز دیرباز، امیر رضا دلاوری و علیرضا کمالی بازیگران اصلی فیلم «تک تیرانداز» هستند.
آرش انیسی کارگردان فیلم «مامان» از سینماگران تازه کار اما خوش استعداد و آینده دار سینمای ایران است. چنان که از نام فیلم پیداست، داستان درباره مادر بودن است. انیسی کوشیده است تا مادر ایرانی را در قامتی دیگر و در زاوایه ای متفاوت به بیننده اش نشان دهد. مادر در فیلم «مامان» در موقعیتی بحرانی قرار گرفته است. دو گانگی های روانی و شخصیتی در اطراف او و فضای فکری و روحی فرزندانش یکی از چالش انگیزترین موقعیت های شخصیت اصلی فیلم است. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «مامان» که با وجود جدایی از شوهرش برای خواهر و برادرهای او هنوز همان «نانسی» دختر آبادانیِ با کلاس و دوست داشتنی است، برای پسرهایش یک پیرزن بداخلاق و غرغرو است که با تاکسی خود مسافر جابه جا می کند و در ظاهر بزرگ ترین مانع خوشبختی آن ها در زندگی است، اما...». یکی از درخشان ترین اجزای فیلم «مامان» بازی شاخص رویا افشار است که برای این فیلم برنده سیمرغ شد. البته فیلم «مامان» در پنج رشته کاندید دریافت سیمرغ بلورین بود اما به هر حال آنچه توجه داوران را بیش از هر چیز دیگر جلب کرد، بازی رویا افشار بود. عرفان ابراهیمی و امیرنوروزی نیز از بازیگران اصلی فیلم «مامان» هستند.
اگرچه بردن سیمرغ خیلی ارزش دارد و اصل ماجرای جشنواره و مسابقه هم همین است اما بالاخره فیلم هایی هم که نامشان در میان نامزدها بوده و سیمرغی شکار نکردند، به احتمال بسیار زیاد آثار درخور توجهی بوده اند که در رشته ای خاص کاندید شده اند. یکی از اصلی ترین ناکامان در شکار سیمرغ امسال فیلم «شیشلیک» به کارگردانی محمدحسین مهدویان بود. این فیلم با اینکه در پنج رشته نامزد شده بود اما نتوانست در هیچکدام صاحب سیمرغ شود. فیلم در ژانر کمدی است و خیلی ها پیش بینی کرده اند فروش بسیار خوبی خواهد داشت. رضا عطاران، پژمان جمشیدی، ژاله صامتی، وحید رهبانی و جمشید هاشم پور، بازیگران اصلی این فیلم هستند. فیلم «تی تی» به کارگردانی آیدا پناهنده که درون مایه ای فانتزی و طنز دارد، با اینکه در چهار رشته نامزدشده بود، اما دومین ناکام بزرگ جشنواره در شکار سیمرغ بود. الناز شاکردوست، هوتن شکیبا و پارساپیروزفر بازیگران این فیلم هستند که احتمال زیادی دارد به زودی اکران شود. فیلم بعدی «مصلحت» نام دارد. فیلمی که حسین دارابی آن را کارگردانی کرده و از ناکامان بزرگ دریافت سیمرغ محسوب می شود. این فیلم خوش ساخت و جسورانه در هشت رشته کاندید دریافت سیمرغ شد اما در هیچ کدام نتوانست موفق باشد. البته نازنین فراهانی دیپلم افتخار برای نقش اول زن و حسین دارابی دیپلم افتخار بهترین کارگردانی اول را به دست آوردند. پیش بینی می شود فیلم «مصلحت» از سوی جریان های مختلف اجتماعی و منتقدان سینما توجه های زیادی را به سمت خود جلب کند. چهار فیلم بعدی به نام های«گیج گاه» به کارگردانی عادل تبریزی، «ستاره بازی» به کارگردانی هاتف علیمردانی، «منصور» به کارگردانی سیاوش سرمدی و «خط فرضی» به کارگردانی فرنوش سرمدی نیز هر کدام در دو رشته نامزد شدند و اما نتوانستند سیمرغی دریافت کنند. هر چهار فیلم قابل توجه هستند و احتمالا نام آنها را در سال 1400 خورشیدی بیشتر خواهید شنید.
راه های نفوذ ویروس را مسدود کنید
شبنم اعماری کم کم به پایان سال نزدیک می شویم، سالی که پستی و بلندی های زیادی برای تک تک مردم ایران داشت، سالی که کرونا لحظه ای از پا ننشست و هموطنان زیادی را داغدار کرد. سالی که بیشتر هم و غم مان رعایت پروتکل های بهداشتی بود تا کرونا این مهمان ناخوانده منحوس را از پا درآوریم. این روزها اگرچه اخبار زیادی درباره ساخت واکسن و واکسیناسیون می شنویم، اما نوع دیگری از ویروس جهش یافته کرونا در حال انتشار است که به گفته متخصصان استفاده از ماسک همچنان می تواند یکی از بهترین سلاح های انفرادی ما در برابر این ویروس باشد. از این رو بار دیگر بر اهمیت استاندارد بودن ماسک ها و استفاده صحیح از آنها تاکید شده است. همه ماسک های موجود در بازار نمی توانند به طور 100 درصدی ایمنی ایجاد کنند، به همین دلیل متخصصان بر استفاده از ماسک های قابل اطمینان برای محافظت کامل از بینی و دهان در برابر فضای تنفسی دیگران تاکید دارند. مطالعات نشان داده ماسک های جراحی ایمن ترین ماسک موجود در بازار هستند، چراکه بیشترین تاثیر و بالاترین کارآیی را در مسدود کردن راه قطره های تنفسی و دیگر ذرات معلق در هوا دارند، البته به شرط آنکه درست و صحیح روی صورت قرار گیرند. بنابراین اولین چیزی که می تواند به حفظ سلامت کمک کند، توجه به نکات مهمی است که گاهی بی اهمیت به نظر می رسند. در ادامه به برخی از این نکات هنگام استفاده از ماسک اشاره کرده ایم.
پوشاندن بینی، یکی از مهم ترین و اصلی ترین کاری است که زمان استفاده از ماسک باید به آن بیش از هر چیز دیگری توجه کنیم. بر اساس مطالعات انجام شده، سلول های بینی بیشتر از سلول های حلق و ریه ها به ویروس کرونا مبتلا می شوند و آن را منتشر می کنند. پوشاندن بینی با ماسک کار دشواری است، از آن جهت که ماسک ها معمولا به سمت پایین کشیده می شوند که در این صورت شکافی روی پل بینی به وجود می آید که می تواند راهی برای نفوذ ویروس باشد. از این رو توصیه شده است از ماسک هایی استفاده کنید که گیره روی بینی داشته باشند. این گیره یا پل فلزی روی بینی قابل تنظیم است و در ثابت نگه داشتن ماسک به شما کمک می کند و راه نفوذ ویروس را می بندد.
ماسک های جراحی از الیاف بافته نشده ساخته می شوند، شاید به همین دلیل است که برای آن دسته از افرادی که به ماسک هایN95 دسترسی ندارند، بسیار مناسبند. با این حال ماسک های جراحی هم یک عایق و محافظ بی نقص نیستند، اما محققان بر این باورند که استفاده از نگهدارنده ماسک یا یک تثبیت کننده روی ماسک جراحی می تواند کارآیی این مدل از ماسک را به ماسک های N95 برساند.
همان طور که می دانید و تاکنون نیز به آن پی برده اید، بیشتر ماسک های جراحی تک سایز هستند، به همین خاطر مناسب همه افراد نیستند، اما راهی وجود دارد که می تواند این مشکل را حل کند؛ برای اینکه ماسک های جراحی روی صورت ثابت شوند و به پایین کشیده نشوند، می توان از تکنیک گره زدن و تا کردن استفاده کرد. در این روش هر یک از دسته ها را در نقطه ای که نزدیک به صفحه ماسک است گره بزنید، سپس قسمت اضافی و بیرون زده ماسک را به سمت داخل تا کنید. این روش باعث فیلتراسیون بیشتر ماسک می شود.
با انتشار ویروس جهش یافته کرونا، توصیه می شود افرادی که چاره ای جز خروج از خانه ندارند، از ترکیب دو ماسک استفاده کنند؛ به این صورت که ابتدا ماسک جراحی بزنند، سپس روی آن از ماسک پارچه ای استفاده کنند. پوشاندن بینی و دهان با دو ماسک می تواند سد محکمی در برابر ویروس جدید کرونا باشد، چراکه ماسک جراحی مانند یک فیلتر عمل می کند و ماسک پارچه ای هم باعث می شود ماسک جراحی کاملا به صورت بچسبد و مانند یک عایق قوی عمل کند.
ماسک هایی که به درستی روی صورت قرار نگرفته باشند، باعث ایجاد فاصله می شوند، فاصله ای که می تواند کارایی ماسک را پایین بیاورد و خطرهای ابتلا به کرونا را افزایش دهد؛ از این رو قرار گرفتن ماسک به شکل صحیح روی صورت هم نفس کشیدن را آسان می کند، هم خطر انتشار ویروس را کاهش می دهد و هم به طور کامل می تواند سدی محکم در برابر انتقال و انتشار ویروس باشد. در این روزهای کرونایی که ویروس جدید دیگری نیز در کشورمان جولان می دهد، همچنان موثرترین روش برای پیشگیری از ابتلا و انتشار کرونا، رعایت پروتکل های بهداشتی و استفاده از ماسک و حفظ فاصله اجتماعی است. پس این روزها بیشتر مراقب خودمان و اطرافیانمان باشیم و بیش از پیش به توصیه ها توجه کنیم تا بتوانیم هرچه سریع تر از شر این ویروس منحوس خلاص شویم و در سال جدید ریشه کنی کرونا را جشن بگیریم.
حقايق جالب توجه و باور نكردنی
مغز، يكي از پيچيده ترين اعضاي بدن انسان است كه سيستم و عملكرد شگفت انگيزي دارد، به طوری که بسیاری از انسان ها تمام طول زندگی خود را به مطالعه اين ارگان شگفت انگیز و توانایی های آن اختصاص داده اند. به همين بهانه در ادامه در مورد مغز و کارکرد آن حقايق باورنكردني را آورده ايم كه مطمئنا با دانستن آنها به شگفت انگيز بودن اين ارگان حياتي بدن پي خواهيد برد.
گرسنگی شدید يا رژيم هاي سخت شرايطي موسوم به خودخواری به وجود مي آورند. به باور دانشمندان افرادی که به اندازه کافی غذا نمی خورند و گرسنگی می کشند، ممکن است به نوعی بیماری موسوم به «خودخواری یا اتوفاژی ناشی از گرسنگی» در مغز مبتلا شوند. بيماري كه باعث مي شود سلول های مغز با توجه به عدم تامين انرژي كافي از غذا برای دريافت اسید های چرب مورد نیازشان، خود را بخورند. وقتي اين اتفاق مي افتد، مغز سیگنال های افزایش اشتها و تمایل شدید برای خوردن غذا را به ديگر اعضاي بدن مخابره می کند.
همان طور كه مي دانيد، بیشتر حجم مغز انسان را آب تشکیل داده، به همين دليل کمبود آب در عملکرد مغز تاثيرگذار است و قوه تمرکز انسان را مختل مي كند. مغز حدود یک کیلو و ۴۰۰ گرم وزن دارد؛ بنابراين اگر تنها ۲ درصد از آب خود را از دست بدهد؛ عملکرد شناختی، حافظه و قدرت تمرکز انسان با تغییرات منفی مواجه خواهد شد.
شايد برايتان جالب باشد كه بدانيد برای عمل مغز نيازي به بيهوشي نيست، چراكه اين ارگان حياتي بدن درد را احساس نمي كند، در مغز انسان گیرنده های عصبی درد وجود ندارد، اين بدان معناست كه مغز هیچ وقت درد را احساس نمي كند، در حالي كه دیگر اعضای بدن به واسطه مغز درد را حس مي كنند.
براي همه ما پيش آمده كه وسط حرفمان چند لحظه حواسمان پرت شود و پس از آن نيز فراموش كنيم كه چه مي گفتيم. این اتفاق به ظرفیت مغز برای نگه داشتن مقدار کمی اطلاعات در حافظه فعال مرتبط است. اين ارگان حياتي بدن این اطلاعات را طوري نگه مي دارد كه در دسترس باشد، البته فقط تا 20 تا 30 ثانيه مي تواند آن را نگه دارد. بیشتر افراد اعداد را حدود ۷.۳ ثانیه و کلمات را ۹.۳ ثانیه به خاطر می سپارند.
محققان هنوز به درستي نمي دانند كه مغز انسان چرا و به چه علت با گذشت زمان کوچک می شود. با اين حال برخي دانشمندان معتقدند كه عادت ها و سبک زندگی انسان ها در این امر تاثيرگذار بوده است.
برخلاف باور عموم، انسان مي تواند از بیشتر بخش های مغز خود استفاده کند. باور غلطي وجود دارد كه مي گويد انسان تنها مي تواند از ۱۰ درصد مغز خود استفاده کند، اما تحقيقات دانشمندان نشان داده كه انسان قادر است از تمام توان مغزش استفاده کند. مغز ما حتي زماني كه در خواب هستيم هم در حال کار و فعالیت است.
زماني كه زود به خواب مي رويم، تصور مي كنيم كه مغزمان هم به خواب رفته است، در حالي كه اين ارگان حياتي بدن هنگام خواب از وقتی که بیداریم، حرف می زنیم، می خوریم و فکر می کنیم، بيشتر کار می کند.
مغز انسان تا قبل از ۲۵ سالگی به بلوغ و تکامل کامل نمی رسد، از اين روست كه در دهه ۲۰ زندگی نمی توان خيلي از کار ها را انجام داد. تحقیقات ثابت کرده افراد در دهه ۲۰ زندگی خود فقط از بخشي که مدیریت احساسات انسان را به عهده دارد، مي توانند استفاده كنند.
شگفت انگيزترين چيزي كه مي توان درباره مغز گفت اين است كه می توان نیمی از مغز را برداشت، بدون اینکه روی حافظه يا شخصيت افراد تاثيرگذار باشد. البته 100 درصد نمي توانيم بگوييم كه بي تاثير است، اما تاثير آن خيلي خيلي كم است.
شايد تعجب كنيد اما فعاليت مغز هم مانند اثر انگشت هر فرد، منحصر به فرد است. مغز انسان با انسان ديگري فرق دارد و نمونه آن را در جهان نمی توان پيدا كرد. براساس تحقيقات دانشمندان فعالیت مغز هر فرد همانند اثر انگشت او منحصر به فرد است.
توانایی مغز برای سازماندهی و تغییر خودش در طول عمر واقعا شگفت انگیز است. در تحقيقاتي كه روي فعالیت مغز افرادی که نابینا متولد شده اند با کسانی که بینایی عادی داشته اند، مشخص شده بخشی از مغز که به طور طبیعی با چشم ها ارتباط دارد، می تواند خود را با پردازش اطلاعات صوتی به جای درک بصری هماهنگ کند. شايد به همين دليل است كه مي گويند برخی از افراد نابینا می توانند از طریق گوش هایشان ببینند.
غذا و پیش غذایی مجلسی و خوشمزه
مه سیما شافعی برزی
بادمجان یکی از سبزیجات پرطرفدار است که رولت آن هم از غذاهای خوشمزه و مجلسی ایرانی به شمار می رود. بادمجان رولی علاوه بر اینکه به عنوان غذای اصلی سرو می شود، می تواند یک پیش غذای مجلسی هم باشد. حالا اگر از طرفداران بادمجان هستید، رولت آن را درست کنید و از خوردنش لذت ببرید.
مواد لازم
بادمجان: ۳ عدد متوسط
گوشت چرخ کرده: 150 گرم
قارچ: ۶ عدد
پیاز: یک عدد
سیر: یک حبه
رب گوجه فرنگی: ۳ قاشق غذاخوری
فلفل دلمه ای: نصف یک عدد
هویج: یک عدد کوچک
جعفری ساتوری شده: ۲ قاشق غذاخوری
پنیر پیتزا: به میزان لازم
نمک، فلفل سیاه، پودر کاری، پودر سیر، پودر پیاز، شکر، سرکه و آویشن: به میزان لازم
طرز تهیه
ابتدا بادمجان ها را شسته و ورقه ای به قطر نیم سانت برش می زنیم. نمک زده و حداقل نیم ساعت اجازه می دهیم تا تلخی بادمجان ها گرفته شود. سپس آنها را شسته، خشک کرده و با روغن کم سرخ می کنیم. پیاز را ریز خرد کرده و با مقدار کمی روغن تفت می دهیم. پس از سبک شدن پیاز گوشت را به آن اضافه می کنیم. بعد از عوض شدن رنگ گوشت، سیر ساتوری شده را به همراه نمک، فلفل، آویشن و کاری به آن اضافه کرده و اجازه می دهیم تا کاملا سرخ شوند. حالا قارچ، هویج و فلفل دلمه ای را ریز خرد کرده و به موادمان اضافه می کنیم. سپس 5/1 قاشق غذاخوری رب گوجه اضافه کرده و تفت می دهیم. یک سوم استکان آب به موادمان اضافه می کنیم و اجازه می دهیم آب آن کاملا کشیده شود.
در ظرف دیگری 5/1 قاشق غذاخوری رب، یک استکان آب، پودر پیاز، نمک، فلفل، پودرسیر، یک دوم قاشق غذاخوری شکر، جعفری ساتوری شده و یک دوم قاشق غذاخوری سرکه را روی شعله قرار می دهیم تا به غلظت برسد. سپس یک قاشق از مواد را روی یک ورق بادمجان قرار می دهیم و آن را رول می کنیم و در ظرف پیرکس که سس را کف آن ریخته ایم، می چینیم.
روی بادمجان ها را کمی پنیر پیتزا ریخته و روی هر کدام از رول ها نیز یک عدد گوجه ورقه شده قرار می دهیم. رول های آماده را در ماکروفر روی حالت گریل با در بسته به مدت ۲۰ دقیقه قرار می دهیم. ۵ دقیقه آخر در ظرف را برمی داریم تا روی آن طلایی شود.
نکات مهم
- بادمجان ها را فقط در حد طلایی شدن سرخ کنید.
- مواد داخل رول ها را می توانید به سلیقه خودتان عوض کنید.
- به جای ماکروفر می توانید از فر با دمای 180 درجه به مدت 15 دقیقه استفاده کنید یا رول ها را درون تابه بچینید و ۲۰ دقیقه روی شعله کم قرار دهید.
آتینا عالی
مواد لازم
پودر قند: 250 الی 350 گرم
گلوکز: یک دوم قاشق غذاخوری سرخالی
گلیسیرین: یک پنجم قاشق غذاخوری
پودر ژلاتین: 2 تا 5/2 گرم (معادل نصف نصف قاشق غذاخوری)
آب سرد: 35 گرم
وانیل یا اسانس مورد نظر: به مقدار لازم
طرز تهیه
پودر ژلاتین را روی آب سرد می پاشیم و روی بخار کتری بن ماری می کنیم تا شفاف شود. گلوکز را اضافه می کنیم و وقتی خوب حل شد از روی حرارت برمی داریم. گلیسیرین و اسانس مورد نظر را اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا به دمای محیط برسد (نباید کاملا سرد شود). وسط پودر قند الک شده را گود می کنیم و مواد را می افزاییم و شروع به هم زدن می کنیم. در آخر نیز با دست ورز می دهیم تا خمیرمان یکدست شود. 250 گرم پودر قند را اضافه می کنیم (اگر خمیر چسبنده بود 100 گرم دیگر را می افزاییم تا خمیر دیگر به دست نچسبد).
خمیر آماده را در کیسه فریزر قرار می دهیم تا خشک نشود. رنگ مورد نظر را به خمیر اضافه می کنیم. خمیر را داخل یخچال قرار می دهیم تا استراحت کند. سپس برای استفاده آن را از یخچال بیرون می آوریم تا به دمای محیط برسد. حالا خمیر را با وردنه پهن می کنیم و به شکل قلب یا هر شکل دیگری که دوست داریم، درمی آوریم و داخل سینی چرب شده می چینیم و درون فر از قبل گرم شده با دمای 170 درجه سانتیگراد به مدت 7 تا 10 دقیقه قرار می دهید.
فاطمه عباسی
شیر: 3 لیوان
پوره لبو: 2 لیوان
شکر: 10 قاشق سوپخوری
نشاسته گندم: 10 قاشق سوپخوری
تخم مرغ: 3 عدد
کره: 50 گرم
هل ساییده: یک قاشق سر پر چایخوری
وانیل: نصف قاشق چایخوری
طرز تهیه
تخم مرغ، شکر، وانیل و هل را به اندازه ای هم می زنیم که سفید و کشدار شود. شیر سرد و نشاسته را با هم خوب حل می کنیم و دو بار از صافی رد کرده و نشاسته صاف شده را با مخلوط تخم مرغ خوب مخلوط می کنیم، روی گاز می گذاریم و دائم هم می زنیم تا کمی غلیظ شود. حالا پوره لبو را می افزاییم و خوب هم می زنیم. کره را اضافه می کنیم و به اندازه ای هم می زنیم که خط قاشق روی مخلوط بیفتد. پودینگ آماده را داخل قالب می ریزیم و در یخچال قرار می دهیم تا کاملا ببندد.
لبو از قدیم الایام با ذائقه ما ایرانی ها سازگار بوده و طعم خاص و رنگ فوق العاده اش همواره به ما کمک می کند تا از آن به عنوان دسری خوشمزه و خوش رنگ در زمستان استفاده کنیم. پس تا فصل لبو تمام نشده دست به کار شوید و این پودینگ خوشمزه و خوش رنگ را درست کنید.
همکار رزمی کار نفتی:
گراپلینگ کیک بوکسینگ یک هنر رزمی ترکیبی است و این نام از ترکیب دو هنر رزمی کیک بوکسینگ و گراپلینگ گرفته شده است. این هنر رزمی یک شیوه ترکیبی از تمام هنرهای رزمی است و به معنای واقعی Mixed Martial Arts: MMA است. در گراپلینگ کیک بوکسینگ از تمامی تکنیک های ضربه ای دست و آرنج، پا و زانو، تکنیک های جوجیتسو، جودو و کشتی نیز استفاده می کند و در حقیقت این هنر رزمی ترکیب کیک بوکسینگ، موی تای، بوکس، جودو، جوجیتسو و کشتی است و این باعث می شود گراپلینگ کیک بوکسینگ کاربردی ترین و قوی ترین هنر رزمی باشد، به همین دلیل ورزشکاران بسیاری از رشته های مختلف را به خود جذب کرده و سایر هنرهای رزمی را در خود حل می کند. مسابقات UFC, Strike, force, Pride, Dream, Cage force از جمله رقابت هایی است که با مشاهده آنها با مفهوم گراپلینگ کیک بوکسینگ قدرت و تکاملش می توان آشنا شد. یک هنرجو با تمرین گراپلینگ کیک بوکسینگ استقامت بالای قلبی ریوی، انعطاف بدنی، سرعت عمل، اعتمادبه نفس و هوشیاری بالا درگیری های خیابانی و دفاع از خود و فرار از خطر را به دست می آورد . میثم سلطانی نژاد از همکاران نفتی شاغل در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس در این رشته پرهیجان رزمی فعالیت می کند و دارای عناوین مختلف قهرمانی است. برای آشنایی بیشتر با این رشته ورزشی و نیزفعالیت هایی که در این رشته انجام داده است، گفت وگویی با سلطانی نژاد داشتیم که باهم می خوانیم.
میثم سلطانی نژاد، متولد ۱۳۶۷ هستم در رشته مهندس تکنولوژی نرم افزار کامپیوتر تحصیل کردم و مدرک کارشناسی گرفتم. با توجه به تخصصی که داشتم، در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس با سمت کارشناسی IT مشغول به کار هستم.
از کودکی و دوران نونهالی ورزش را در رشته های کشتی و ژیمناستیک شروع کردم و از 14 سالگی به ورزش های رزمی علاقه مند شدم و بعدازآن دیگر به صورت حرفه ای ورزش رزمی را دنبال کردم که الان در رشته گراپلینگ کیک بوکسینگ فعالیت می کنم.
کمربند مشکی دان سه را دارم.
احساس می کنم با توجه به اینکه این رشته ورزشی نوپاست، پیشرفت قابل قبولی داشته و از جایگاه خوبی برخوردار است. مطمئنا این رشته رشد و توسعه چشمگیری میان علاقه مندان رشته های رزمی خواهد داشت.
با توجه به اینکه این رشته ورزشی هم جسمی و هم روحی است و در ایران از همان قدیم به پرورش روح و جسم تاکید فراوان شده است، فکر می کنم این رشته ورزشی یکی از پرطرفدارترین ورزش های رزمی میان جوانان در ایران است.
آیا در خانواده شما کسی هم ورزشکار بوده است؟
بله، برادرهایم ورزشکار هستند.
من توسط برادر بزرگ ترم که قبلا رزمی کار بود، به ورزش های رزمی علاقه مند شدم.
چندین دوره در مسابقات آزاد رینگی استانی شرکت کردم که چندین مقام قهرمانی(در رشته های کنتاکت کاراته، کیک بوکسینگ و ووینام) در استان های کرمان و اصفهان کسب کردم.
بله، من خودم را برای مسابقات سال آینده آماده می کنم تا با قدرت هرچه بیشتر و انگیزه دوچندان در مسابقات کشوری یک نتیجه قابل قبول کسب کنم و به قول معروف روی سکو بروم.
بله 100 درصد تاثیر داشته است. وقتی شما ورزش را به صورت منظم و مرتب انجام بدهید، زندگی هم روی روال و برنامه پیش خواهد رفت.
بله، من مربیگری هم انجام می دهم.
دوست داشتم دانش و مهارتی را که کسب می کنم با دیگران به اشتراک بگذارم و به قول معروف دانشم را در اختیار جوانان علاقه مند به رشته های رزمی قرار دهم. همین موضوع باعث شد دنبال مربیگری بروم.
در حال حاضر مربی رسمی فدراسیون ورزش های رزمی هستم.
قبلا مسوول سبک گراپلینگ کیک بوکسینگ استان کرمان بودم و مربیگری تیم کیک بوکسینگ شهرستان بافت را در کارنامه دارم.
بله، در کسوت مربیگری هم مقام کسب کرده ام. در مسابقات قهرمانی استان کرمان موفق شدم با تیمی که در آن مشغول کار بودم، در مسابقات به مقام سوم تیمی دست پیدا کنم.
گراپلینگ کیک بوکسینگ یک ورزش رزمی ترکیبی است. این هنر رزمی ترکیبی از تمامی هنرهای رزمی است و من فکر می کنم همین وجه تمایز این ورزش با سایر رشته های رزمی است.
بله. مسابقات استانی بود که در وزن اپن شرکت کردم و در فینال این مسابقات حریفم ۱۱۲ کیلو وزن داشت. درحالی که من جزو سبک وزن ها بودم و در یک مسابقه سخت هرچقدر تلاش کردم نتوانستم برنده شوم و درنهایت به نایب قهرمانی رضایت دادم .
چون ورزش بر جسم و روحیه همکاران بسیار تاثیرگذار است از آنها می خواهم ورزش را یکی از مهم ترین اولویت های زندگی خود قرار دهند.
در پایان از تمام کسانی که برای ورزش و جوانان این مرزوبوم صادقانه تلاش می کنند تشکر می کنم. امیدوارم جوانان بیشتر ورزش کنند، چون باعث سلامتی آنان خواهد شد. همکاران نفتی هم به ورزش روی آورند، چراکه باعث می شود هم سلامت باشند و هم بهتر کار کنند. همچنین مسوولان نیز از این ورزش بیشتر حمایت کنند.
به مناسبت سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، مسابقات ورزشی در3 رشته (تیراندازی، تنیس روی میز و فوتبال دستی) به مدت سه روز در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه مرکزی برگزار شد.
احمد درامامی، فرمانده پایگاه بسیج شهید تندگویان در خصوص این رقابت ها گفت: در ایام پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، مسابقات ورزشی تیراندازی و تنیس روی میز در بین کارکنان منطقه با مجوز اخذشده و با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی برگزار شد.
در مرکز انتقال نفت رازان مسابقات فوتبال دستی نیز برگزار شد و درمجموع 58 نفر در مسابقات تیراندازی، تنیس روی میز و فوتبال دستی به رقابت پرداختند.
درامامی با اشاره به این موضوع که این مسابقات به منظور ترویج فعالیت های ورزشی و ایجاد محیط بانشاط در بین کارکنان و خانواده های آن ها برنامه ریزی شده است، گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران دستاورد های خوبی در حوزه ورزش در این منطقه ایجاد شده و ورزشکاران شایسته ای برخاسته اند که توانسته اند برای استان و کشورمان افتخارآفرینی کنند.
در پایان از نفرات اول تا سوم مسابقات با اهدای هدیه ای تجلیل و قدردانی شد.
دو نفر از کارکنان کوهنورد مرکز انتقال نفت شهید آل خمیس امیدیه (شماره یک مارون ـ اصفهان) به قله یکهزار و 960 متری بیرمی استان بوشهر صعود کردند.
حسن تقی زاده، کارمند مرکز انتقال نفت در خصوص این برنامه صعود گفت: به مناسبت گرامیداشت دهه مبارک فجر با شعار «سلامتی کارکنان؛ انتقال پایدار» و همچنین سلامتی جسم و روح، همراه با محمدمهدی نریمیسا، پزشکیار مرکز انتقال نفت این صعود برنامه ریزی و اجرا شد.
قله بیرمی استان بوشهر در ارتفاع یکهزار و 960 متری، بلندترین قله این استان در منطقه خائیز قرار دارد که ما پس از 13 ساعت پیاده روی از روستای گشتی موفق به صعود و بازگشت از این قله شدیم.
تقی زاده با بیان اینکه این صعود در کنار زیبایی های فراوان دارای چالش هایی نیز بود، گفت: صعود به این قله به علت اختلاف سطح دامنه تا قله و ارتفاع ۶۶ متری شهر اهرم (مرکز شهرستان تنگستان) از سطح دریا و شیب بالای ۴۵درجه در خان های یک تا چهار، همچنین وجود دره های بی شمار و حیوانات وحشی دارای چالش ها و سختی هایی نیز بود.
این دو همکار کوهنورد منطقه اصفهان، حدود 2 سال گذشته را به صورت حرفه ای کوهنوردی کرده اند و تاکنون برنامه های صعود در کوه های اطراف امیدیه، آغاجاری و دراک شیراز را در برنامه خود داشته اند.
به مناسبت ایام دهه فجر و در روزهای پایانی بهمن و اوایل اسفند 99 یک دوره مسابقه دارت و تنیس روی میز در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، منطقه شمال غرب در مراکز انتقال نفت اشتهارد، ابهر، ایده لو و ناحیه فنی تبریز برگزار شد.
همکاران خطوط لوله در منطقه شمال غرب باهمت پایگاه بسیج شهید داوود کریمی مرکز منطقه در مراکز انتقال نفت اشتهارد، ابهر، ایده لو و ناحیه فنی در مسابقات دارت و تنیس روی میز با رعایت پروتکل های بهداشتی شرکت کردند که در پایان به نفرات اول تا سوم نیز جوایز نفیسی اهدا شد. در مراکز و تاسیسات میانه، قره چمن، سراب، اردبیل، مراغه، میاندوآب ارومیه و مرکز منطقه هم این مسابقات با رعایت پروتکل های بهداشتی برگزار شد که به نفرات برتر جوایزی اهدا شد.
سرمربی ملی حفاری اهواز:
تیم فوتبال ملی حفاری اهواز، یکی از نمایندگان شرکت ملی نفت ایران در لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران است که بعد از ۱۰ بازی با ۴ برد، ۵ تساوی و یک باخت، ۱۷ امتیازی شده و در جمع مدعیان گروه اول قرار گرفته است. ملی حفاری با نتایج درخشانی که کسب کرده و فاصله ۲ امتیازی که با صدر جدول دارد، یکی از شانس های صعود به لیگ دسته اول فوتبال باشگاه های کشور محسوب می شود، این موفقیت در شرایطی حاصل شده که این تیم با اتکا به بازیکنان مستعد بومی روی نوار موفقیت گام برمی دارد. به منظور آگاهی از آخرین وضعیت تیم فوتبال ملی حفاری اهواز، با امین جعفری پور سرمربی جوان این تیم که یکی از ارکان اصلی موفقیت ملی حفاری اهواز در فصل جاری لیگ دسته دوم محسوب می شود، گفت وگویی انجام دادیم که باهم می خوانیم.
بهمن ماه ۱۳۶۳ در اهواز به دنیا آمدم و در همین شهر هم زندگی می کنم. در رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی تحصیل کردم و مدرک کارشناسی ارشد گرفتم. به زبان انگلیسی هم تسلط دارم که در یادگیری دانش فوتبال روز خیلی به من کمک می کند.
مثل سایر پسربچه های خوزستانی به فوتبال خیلی علاقه داشتم و این رشته مهیج را از کوچه پس کوچه های اهواز و زمین های خاکی شروع کردم. در رده های پایه و بزرگسالان هم در تیم های باشگاهی خوزستان هم بازی کردم.
فوتبال را از کجا شروع کردید؟
فوتبال را همان طور که گفتم از باشگاه های خوزستانی خصوصا اهواز شروع کردم و باید بگویم در طی این سال ها در تیم های مختلفی فوتبال بازی کردم از جمله استقلال اهواز، شاهین اهواز و همین ملی حفاری اهواز.
از سال ۸۸ وارد عرصه مربیگری شدم. به این دلیل که علاقه زیادی به فوتبال و تدریس مهارت های مربوط به این ورزش دارم. برای همین تصمیم گرفتم مسیر زندگی ام را در عرصه مربیگری فوتبال ادامه بدم.
سال ۱۳۸۸ در کنار استاد رباطیان کار مربیگری را با استقلال اهواز آغاز کردم. سپس در سال ۹۵ شهرام غلامی که از مربیان کار بلد استان ماست، از من دعوت کردند در تیم امید ملی حفاری با ایشان کارکنم. بعد از آن هم چند سالی است که در مجموعه حفاری مشغول به کار هستم.
در کنار استاد رباطیان کار با استقلال اهواز طی سه سال متوالی، دو بار قهرمانی لیگ برتر جوانان و یک بار قهرمانی لیگ دسته دوم را با ایشان تجربه کردم. در تیم امید ملی حفاری در اولین حضورم به عنوان کمک مربی، به مقام قهرمانی لیگ دسته اول امید کشور رسیدم. بعد از اینکه در ملی حفاری ماندم در کنار تیم بزرگ سالان موفق شدم با قهرمانی در لیگ دسته سوم به لیگ دسته دوم صعود کنیم. در فصل گذشته هم خوشبختانه در یک شرایط بسیار سخت و پیچیده به کمک بازیکنان و همکاران با دانشم ازجمله آقایان حسین بختیاری زاده، کاظم شدید زاده و آقای سیف السادات و همین طور با حمایت مدیریت شرکت ملی حفاری و مدیر باشگاه توانستیم این تیم را در لیگ دو حفظ کنیم.
با توجه به بودجه ای که باشگاه ملی حفاری اهواز به تیم فوتبال اختصاص داده بود (که نسبت به بودجه دیگر تیم های حاضر در این لیگ دسته دوم مبلغ قابل ملاحظه ای نیست) ونیز با در نظر گرفتن اهداف باشگاه، در ابتدای فصل قرار شد از بازیکنان جوان و مستعد استان در ترکیب تیم استفاده کنیم که با اضافه کردن چند بازیکن باتجربه به تیم ترکیب مناسبی را ایجاد کردیم. ماحصل این اقدامات مجموعه که از ادغام تجربه و نیروی جوانی در یک بستر سالم و آموزنده همراه بود، باعث شد تا به امروز در دل این مجموعه متناسب و همدل جو بسیار بانشاط و مفیدی ایجاد شود که هم به رشد و شکوفایی بازیکنان جوان منجر شد و هم نتایج مطلوبی به نسبت سال های گذشته به دست آمده است.
با وجود محدودیت هایی که بیماری کرونا در طول یک سال گذشته برای ورزش ایجاد کرده تا به اینجای کار، لیگ دسته دوم در فصل ۱۳۹۹-۱۴۰۰ لیگ بسیار باکیفیت و پرچالشی بوده که تیم های مدعی بسیاری در این لیگ باهم رقابت می کنند.
با تلاش و پشتکار بازیکنان و با هدایت مدبرانه اعضای کادر فنی و مدیریتی باشگاه ملی حفاری و با حمایت های مدیر عامل شرکت ملی حفاری و رئیس امور ورزش، خوشبختانه تا به امروز که یک سوم از فصل ورزشی سپری شده است نتایج مطلوبی رقم خورده و امیدوارم با ادامه روند پرتلاش و هوشمندانه بازیکنان و عوامل تیم، موفقیت های ما تا به انتهای کار ادامه داشته باشد.
هدف ما همین است، ولی کار سختی داریم. تیم ما پتانسیل خوبی دارد امیدوارم این نتایج تا پایان فصل ادامه دار باشد و بتوانیم به لیگ صعود کنیم. من فکر می کنم ملی حفاری یکی از شانس های صعود است.
در پایان از همه بازیکنان و عوامل تیم به پاس زحمات بی دریغشان تشکر و قدردانی می کنم و امیدوارم که ادامه این روند به شکوفایی جوانان مستعد ایرانی در عرصه ورزش و موفقیت روزافزون ورزش شرکت ملی حفاری ایران در سطح کشور منجر شود.
مدیرعامل پارس جنوبی :
بهرام رضاییان، مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی جم با 40 رای به عنوان نماینده باشگاه ها به هیات رئیسه فدراسیون فوتبال راه پیدا کرد. عضو جدید هیات رئیسه فدراسیون فوتبال عقیده دارد این انتخابات یکی از دموکراتیک ترین انتخابات فدراسیون فوتبال بود و همه با رأی مجمع انتخاب شدند و سفارشی در کار نبود. بهرام رضاییان می گوید اعضای جدید همه به دنبال کمک به فوتبال هستند و امیدوارند که اوضاع فوتبال از آنچه هست، بهتر شود. مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی جم در ادامه به وضعیت تیمش در لیگ دسته یک اشاره کرد و گفت: متاسفانه چند هفته نتایج خوبی نگرفتیم و از صدر جدول دور شدیم، اما مطمئن باشید دوباره به جایگاهمان برمی گردیم. با مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی جم گفت وگویی داشتم که باهم می خوانیم.
فکر می کنم انتخابات خیلی خوبی را شاهد بودیم. به جرات می گویم یکی از دموکراتیک ترین انتخابات فوتبال را در این سال ها دیدیم. نفرات بر اساس رأی اعضای مجمع انتخاب شدند و هیچ دخالتی از هیچ نهادی در کار نبود. از سوی دیگر باید بگویم رقابت خیلی نزدیک بود و برای همین کار به دور دوم کشیده شد.
من به شما گفتم انتخابات سالم و بدون دخالت انجام شد. بالاخره باید به رای مجمع احترام بگذاریم. علی کریمی افتخار فوتبال ایران است. او یک چهره بین المللی است و با حضورش به انتخابات رنگ بوی خوبی داده بود و به نوعی باعث رقابت بیشتر شده بود. من برای او آرزوی موفقیت می کنم و امیدوارم هر کجا که مشغول می شود به فوتبال کمک کند.
مسلما هیات رئیسه به دنبال این است که وضعیت فوتبال ایران بهتر از آنچه هست، شود. البته الان نمی شود از ریز برنامه ها صحبت کرد باید جلسات تشکیل شود و در مورد برنامه ها تبادل نظر کنیم.
رقابت برای ریاست فدراسیون و نیز هیات رئیسه بسیار سالم و درعین حال نزدیک بود و رئیس و اعضا با رای مجمع انتخاب شدند. هر یک از کاندیداها برنامه خود را ارائه داده بودند ومطمئنا اعضا به بهترین برنامه رای دادند. من هم به نوبه خودم ضمن تبریک به رئیس جدید برایشان آرزوی موفقیت دارم. مطمئنم فوتبال ایران روزهای خوبی در راه دارد و شاهد موفقیت های چشمگیری خواهیم بود.
متاسفانه همین طور است، چند هفته پشت سر هم نتایج خوبی نگرفتیم و از صدر جدول دور شدیم، اما مطمئن باشید دوباره به جایگاهمان برمی گردیم. ما کادر فنی و بازیکنان خوبی داریم و می خواهیم صدر جدول را پس بگیریم. شما در نیم فصل دوم پارس جنوبی متحول شده ای را خواهید دید.
ما منتظر لیست سرمربی هستیم. مطمئنا برای حضوری قوی تر در نیم فصل دوم بازیکنان جدید جذب می کنیم. البته هنوز 2 هفته تا پایان نیم فصل اول باقی مانده و سعی داریم با نتایج خوب و دو پیروزی به تعطیلات نیم فصل برویم و در ادامه نیز شروع خوبی داشته باشیم.
تمام هدف ما همین است. سعی می کنیم پارس جنوبی جم به سطح اول فوتبال ایران برگردد. جوانان ما شایستگی این موفقیت رادارند.
رقابت های نیم فصل لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران به نیمه راه خود رسید و دو تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز و پالایش نفت آبادان با قهرمانی در نیم فصل به کار خود پایان دادند.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان که در گروه دوم این رقابت ها قرار دارد، در هفته هفتم و پایانی نیم فصل اول در خانه میزبان تیم هیات فوتبال خراسان رضوی بود که موفق شد در دیداری حساس که جنگ صدرنشینی هم به حساب می آمد، با پیروزی زمین را ترک کند.
شاگردان نرگس الوانی در پالایش نفت آبادان در نیمه اول بازی خوبی ارائه ندادند و با شکست یک بر صفر به رختکن رفتند، اما در نیمه دوم ورق برگشت و تیم فوتسال پالایش نفت آبادان با ارائه یک بازی برتر موفق شد 3 مرتبه دروازه حرف مشهدی خود را باز کند تا درنهایت با نتیجه 3 بر یک فینال زودرس و جنگ صدرنشینی را برنده شده باشد.
تیم فوتسال پالایش نفت آبادان با این پیروزی و کسب 3 امتیاز، 16 امتیازی شد و در صدر جدول قرار گرفت.
در این گروه پالایش نفت آبادان با ۱۶ امتیاز در صدر جدول قرار دارد و تیم های هیات فوتبال خراسان رضوی و مس رفسنجان هم به ترتیب با ۱۵ و ۱۲ امتیاز دوم و سوم هستند.
در گروه اول هم تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز که در تمام دیدارها قبلی خود پیروز شده بود در هفته پایانی نیم فصل اول در خانه میزبان هیات فوتبال رودان بود که تیم حریف از سفر به اهواز و انجام این دیدار انصراف داد که باخت فنی این تیم اعلام شد.
ملی حفاری اهواز که صدرنشین این گروه بود، با ۱۸ امتیاز صدرنشین باقی ماند تا در نیم فصل نخست قهرمان گروه اول باشد. تیم های سایپا تهران و نامی نو اصفهان هم به ترتیب با ۱۵ و ۱۲ امتیاز در رتبه های دوم و سوم قرار دارند.
مشعل یکی از موضوعاتی که برای بسیاری از افراد در طول زندگی پیش می آید، عدم رضایت از خود یا بی توجهی به خود است. معمولا در یکی از مراحل زندگی افراد با این سوال مواجه می شوند که چقدر به نیازها و خواسته ها و علایق خودشان در مقابل دیگران توجه کرده اند و آنها را در اولویت قرار داده اند. مساله مهم تر این است که میزان توجه به خود و احترام قائل شدن برای علایق خودمان نوع رفتار دیگران و میزان احترام و توجه آنها را هم تعیین می کند. اما بسیاری از افراد موضوع توجه به خود و علایق را با موضوع هایی همچون فروتنی، فداکاری برای دیگران یا اولویت وظایف پدری و مادری و همسری اشتباه می گیرند. تصور اشتباه این است که باید همه نیازها و خواسته های زندگی را فدای فرزندان یا والدین کنند و سهمی برای خودشان در زندگی نگذارند؛ به همین دلیل لازم است یادآوری کنیم انجام وظایف پدر، مادری و فرزندی یا وظایف دیگر با رفتن دنبال خواسته ها و اهداف و نیازهای زندگی خودمان فرق دارند و بهتر است به جای بهانه گرفتن و توجیه به دنبال اصلاح شرایط باشیم. در ادامه برخی موضوعات را مرور می کنیم که در این تغییر رفتار موثر است.
برای اینکه دیگران با ما و نیازهای ما محترمانه رفتار کنند، اول باید خودمان به علایقمان احترام بگذاریم. اینکه اطرافیان بدانند که ما برای زندگی و اهدافمان برنامه ریزی داریم تکلیف آنها را هم برای برنامه های مشترک روشن می کند.
برای برنامه های شخصی و اهدافی که مربوط به خودمان است، زمانبندی مشخص و دقیق بگذاریم و به آن وفادار بمانیم تا اطرافیان هم بدانند که این موضوعات اهمیت دارند.
ممکن است برنامه، خواسته یا اهداف ما با اهداف و خواسته سایر اعضای خانواده و دوستان در تناقض یا ناهماهنگ باشد و گاهی مجبور شویم برنامه را تغییر دهیم یا از اهدافمان چشم پوشی کنیم، اما مساله مهم این است که باید این تفاوت و اختلاف را اعلام کنیم تا بدانند ما از برنامه خودمان گذشته ایم.
حتی اگر برنامه ها و آنچه در ذهنمان است با مخالفت و اعتراض دیگران مواجه می شود، از بیان آن نترسیم و خواسته هایمان را بیان کنیم. این موضوع حتی اگر موفق به اجرا نشویم، به ما حس بهتری نسبت به خودمان می دهد.
بیان مودبانه و همراه با آداب و به موقع خواسته ها و نیازها اهمیت زیادی دارد. بهتر است علایق و خواسته هایمان را با لحنی آرام و منطقی و در شرایطی آرام مطرح کنیم تا طرف مقابل هم بتواند در شرایطی مناسب برای واکنش قرار داشته باشد.
بسیاری از ما از کودکی برای نوع پوششی که داریم و رنگ و مدل آن ، تحت تاثیر والدین یا بزرگسالانی دیگر در زندگیمان هستیم و این عادت تا بزرگسالی همراهمان است و شاید کمتر به این فکر می کنیم که خودمان یک طرح و رنگی را دوست داریم یا نه ! توجه به خواسته هایمان در چیزهای کوچک مثل رنگ لباس می تواند روی روحیه ما برای پیگیری خواسته هایمان هم اثر بگذارد.
موضوع مهم دیگر این است که نباید در مسیر دنبال کردن خواسته ها و علایق زندگی خودمان از راه و روش و نیازهای دیگران تقلید کنیم. ممکن است درباره نیازها و خواسته هایمان اطلاعات اندکی داشته باشیم اما بهتر است با همین اطلاعات اندک، خواسته منحصربه فرد خودمان را داشته باشیم تا خواسته کپی شده دیگران را !
باید اینگونه رفتار کنیم که مسوولیت کامل اهداف و خواسته ها را گردن می گیریم و دقیقا می دانیم چه می خواهیم. این مهم است که بدانیم و به دیگران نشان دهیم که خودمان باعث تغییرات هستیم، نه اینکه همه چیز را رها کرده ایم و منتظریم سرنوشت ما را دیگران رقم بزنند.
همه ما در مسیر زندگی اشتباهاتی داشته ایم، اما قرار نیست این اشتباهات عاملی برای توقف ادامه خواسته ها و علاقه مندی هایمان باشد. بهتر است افکار و تجربه های منفی را کنار بگذاریم و به خواسته های جدیدمان فکر کنیم.
ممکن است در مسیر پیگیری علائق و نیازهایمان در موقعیت هایی قرار بگیریم که دیگران از ما درخواست هایی داشته باشند و به همین دلیل لازم است توانایی نه گفتن را بیاموزیم. یادمان باشد که نه گفتن به معنای عدم همراهی یا بی توجهی نیست، فقط احترام و اولویت بیشتری برای خودمان قائل شده ایم.
بهتر است در مسیر خواسته ها منتظر اتفاقات بزرگ نمانیم و از تغییراتی کوچک شروع کنیم. اگر قرار است کوهنوردی را شروع کنیم، لازم نیست حتما در هفته اول به قله برسیم، پیاده روی روزانه در ساعت های بیکاری یک تغییر کوچک است که می تواند ما را به خواسته هایمان نزدیک کند.
یکی از راه های شناخت اولویت ها در زندگی و موضوعاتی که برای ما مهم است، بررسی دلیل و چرایی هر موضوع و دادن امتیاز است. بهتر است در ذهنمان همه ویژگی هایی که برایمان مهم است را مرور کنیم و بپرسیم آیا واقعا می خواهیم این کار را انجام دهیم یا به خاطر دیگران مجبوریم این کار را انجام دهیم؟
روان شناسان می گویند همه ما باید همه آبی را که در لیوانمان است، خودمان سر بکشیم و از سرریز آن برای دیگران خرج کنیم. یعنی در وقت گذاشتن، بها دادن به خواسته دیگران یا توجه به نیازهایشان این قانون را باید بگذاریم که اول خودم سیراب شوم و بعد سهمی به دیگران برسد.
اگر کتاب در جست وجوی زمان از دست رفته را خوانده باشید و با پیچیدگی قلم نویسنده آن آشنا باشید، می دانید که درک ابعاد این رمان کاری ساده نیست. فانوس جادویی زمان کتاب ارزشمندی در نقد و تفسیر رمان در جست وجوی زمان از دست رفته اثر مارسل پروست است که داریوش شایگان در اختیار عاشقان پروست قرار داده است. کتابی که بدون تردید یکی از بهترین موارد برای فهم هرچه بهتر کتاب مارسل پروست است.
به شکل دقیق تر، کتاب فانوس جادویی زمان شامل شش فصل «مارسل پروست پیش از آفرینش رمان در جست وجوی زمان از دست رفته»، «خواب - خاطره»، «روان شناسی در فضا، حلقه من - زمان - مکان»، «جست وجو: حکایت یک سیر و سلوک»، «هنر و جوهر»، «زمان بازیافته» می شود. این کتاب را انتشارات فرهنگ معاصر منتشر کرده است.
علی زندوکیلی خواننده، نوازنده، آهنگساز و مدرس موسیقی است. او با بازخوانی قطعه «رفته» و چند سال بعد با انتشار قطعه «لالایی» به شهرت و محبوبیت رسید. از جمله کارهای شاخص وی می توان به تیتراژ مجموعه های دزد و پلیس، پژمان (آخر قصه)، شاهگوش (زهره) و زیر پای مادر (آخرین رویا) اشاره کرد. او در زمستان ۱۳۹۲ آلبومی را تحت عنوان «عبور از مه» در سبک سنتی با اشعاری از حافظ، زهرا پناهی، حسین منزوی و وحشی بافقی در ۱۴ قطعه منتشر کرد. تماشای صبا، چون رقص آب و رویای بی تکرار، سه آلبوم آخر علی زند وکیلی هستند. او تک آهنگ های معروفی هم دارد که «مهربان من» یکی از آنهاست.
عقل بیهوده سر طرح معما دارد
بازی عشق مگر شاید و اما دارد
با نسیم سحری دشت پر از لاله شکفت
سر سربسته چرا این همه رسوا دارد
در خیال آمدی و آینه قلب شکست
آینه تازه از امروز تماشا دارد
بس که دلتنگم اگر گریه کنم می گویند
قطره ای قصد نشان دادن دریا دارد
تلخی عمر به شیرینی عشق آکنده است
چه سرانجام خوشی گردش دنیا دارد
عشق رازی ست که تنها به خدا باید گفت
چه سخن ها که خدا با من تنها دارد
*فاضل نظری
آن شب اولین فیلم تولید شده ایرانی در امریکاست که با دریافت مجوز نمایش از ایران، به صورت همزمان در دو کشور اکران می شود. این فیلم معمایی به نویسندگی کوروش اهری و میلاد جرموز محصول سال ۲۰۲۰ است. داستان فیلم در مورد زوج جوانی است که به همراه دختر یک ساله شان خود را محبوس در هتلی قدیمی می یابند. باوجود تلاششان برای اقامتی دلپذیر در این هتل عجیب و وهم آور، نیرویی خارجی آن دو را وادار به ابراز راز های درونی شان که از یکدیگر پنهان نگه داشته اند، می کند. آنها با دقت همه چیز و هر کسی را که در مسیرشان قرار دارد، زیر سوال می برند. در این فیلم جورج مگوایر نیز به عنوان بازیگر در کنار شهاب حسینی و نیوشا جعفریان نیز حضور دارد.
گفت وگو با نخبه صنعت پتروشیمی در شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی
مشعل زندگی ابعاد و تغییرات زیادی دارد که در جریان خود ما را به بخش های جدیدی می رساند و در این مسیر تلاش و علاقه ما اهمیت دارد. اینکه بدانیم می خواهیم کدام بخش از زندگی را بیشتر و پررنگ تر کنیم، انتخاب ما برای آینده است. بسیاری از افراد موفق در شغل و زندگی شخصی همین الگو را دنبال کرده اند و در این مسیر احساس رضایت دارند. امین احمدپور، یکی از کارکنان صنعت بزرگ پتروشیمی است که توانسته با دنبال کردن علاقه و حوزه های تخصصی خود، موفقیت خوبی را در حوزه کاری به دست آورد و همزمان با همراهی همسرش زندگی مشترک خوبی را تجربه می کند. احمدپور اصلتا شیرازی، اما سال هاست که در ماهشهر زندگی و کار می کند. او از سال 83 در واحد تصفیه و پساب پتروشیمی تندگویان فعال بوده، اما از سال 86 با توجه به علاقه و توانمندی ها به شرکت پژوهش و فناوری منتقل می شود تا بیشتر در زمینه های تحقیقاتی کار کند. او که کارشناسی ارشد و دکتری خود را در رشته مهندسی شیمی اخذ کرده است، سال ها عضو هیات علمی دانشگاه در رشته مهندسی شیمی بوده و می گوید بسیاری از همکاران امروزش، دانشجویانش بوده اند و می افزاید: تجربه عملیاتی که در بخش تصفیه و پساب پتروشیمی تندگویان داشتم، تاثیر زیادی در برنامه های تحقیقاتی و تکمیل روند پروژه هایم داشت. در این سال ها هم شرکت پژوهش و فناوری در بخش های مختلف به خصوص در واحد ماهشهر توجه و اهمیت بسیاری روی پروژه های مطالعاتی دارد. او در این سال ها فعالیت های پژوهشی متعددی را اجرا کرده که «انجام طرح تحقيقاتي بررسي استفاده از كربن فعال در واحد تصفيه پساب شركت پتروشيمي شهيد تندگويان»، «انجام طرح تحقيقاتي تهيه بانك اطلاعاتي واحدهاي تصفيه پساب در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر و شركت پتروشيمي بندرامام»، «انجام طرح تحقيقاتي تهيه بانك اطلاعاتي پسماندهاي جامد در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر و شركت پتروشيمي بندرامام» از جمله این پروژه ها بوده اند.
احمدپور از زمان حضور در شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی پروژه های تحقیقاتی را هم اجرا کرده که از جمله می توان به «انجام طرح تحقيقاتي بررسي افزايش اضافه وزن پرسنل رسمي شاغل در مركز منطقه ويژه شركت پژوهش و فناوري پتروشيمي»، «انجام طرح تحقيقاتي مدل سازی پديده بايوفولينگ غشاهاي اسمز معكوس»، «انجام طرح تحقيقاتي مديريت لجن در شركت پتروشيمي شهيد تندگويان»، «انجام طرح تحقيقاتي آناليز كمي و كيفي ريسك واحدهاي پيشتاز در شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي» اشاره کرد. او همچنین عضو تيم HSE و غشاء و آب و پساب گروه فناوری های نوين شركت پژوهش و فناوري پتروشيمي، عضو كميته علمي و داوري چندين همايش و مجله تخصصي مرتبط با HSE و مهندسي شيمي بوده است و از سال 83 تاکنون مسوولیت تدریس دوره های تخصصي كارآموزان جديدالاستخدام و كارمندان شرکت های مختلف در زمينهHSE را دارد. احمدپور همچنین دارای بيش از 100عنوان مقاله مرتبط بـا مهندسـي شـيمي و HSE و غشـا و تصـفيه آب و پساب- چاپ شده در نشريات و همایش های مختلف داخلي و خارجي است و دهها کتاب آموزشی و دانشگاهی را به شکل انفرادی و گروهی منتشر کرده است. او در عین حال مدلي از بيوهيپ آزمايشگاهي جهت افزايش استحضال فلزات از سنگ معدن سولفيدي را ارائه و به عنوان اختراع در سال 89 در دانشگاه صنعتي شريف ثبت کرده است.
احمدپور متاهل است و یک فرزند 6 ساله دارد. او می گوید در این سال ها با کمک همسرش توانسته بسیاری از این پروژه ها را به سرانجام برساند، آن هم در حالی که همسرش نیز شاغل است. همسر او دبیر آموزش و پرورش و ورزشکار نمونه و غریق نجات و مربی در منطقه آزاد اروند است. آنها به طور مشترک کتاب «معرفی محیط زیست مناطق ساحلی رودخانه بهمنشیر آبادان» را هم تالیف کرده اند.
او خیریه شخصی هم دارد که دوستان، همکاران و همسایه ها اقلام یا وسایلی را که مورد نیازشان نیست، برای افراد بی بضاعت جمع آوری می کنند. او می گوید در ماهشهر، آبادان و شهرهای اطراف محرومیت زیادی وجود دارد و این کار او کاملا شخصی و داوطلبانه بوده و وقت قابل توجهی را به خود اختصاص می دهد.
در عین حال او چند سالی است که به عنوان استاد راهنما و مشاور در دانشگاه دولتی سمنان و سایر دانشگاه های آزاد کل کشور که رشته مهندس شیمی در مقطع کارشناسی ارشد دارند، پایان نامه قبول می کند. احمدپور دستی هم بر آتش ورزش و رشته ورزشی بدنسازی دارد و می گوید تا قبل از ایام کرونا برنامه باشگاه منظمی داشته و مشاوره و آموزش را به شکل اختصاصی انجام می داده، اما حالا هم باشگاه معروف و پرطرفدارشان در شهرک بعثت ماهشهر تعطیل شده و هم کرونا شرایط را سخت کرده است.
کوچه های آشتی کنان بوی بهار می دهند و بافت قدیم و دیوارهای تاریخی عمارت های بی نظیر و زیبای آن تکیه گاه گل های کاغذی قرمز و صورتی هستند که از بلندای کوچه های آشتی کنان، کافه های زیبا و پرخاطره و بالکن های چوبی چشم هر رهگذری را می نوازند و رنگ و زیبایی خاصی به خانه های چهار محل تاریخی شهر بوشهر بخشیده اند. اینگونه تقریبا در تمام طول سال جشنواره ای از گل برپاست و گل های رنگارنگ کاغذی با گلبرگ های بسیار نازک و مانند کاغذ بر روی طاقچه های چوبی، گلدان، نرده ها، پوشش زمین یا حتی به صورت پیچک بر درودیوار خانه ها جا خوش کرده اند. «گل کاغذی» نوعی گیاه پیچک و تیره ای از گیاهان بومی آمریکای جنوبی است که از اوایل بهار تا اواسط تابستان گل می دهند و در تابستان های گرم که دیگر گیاهان قدرت گلدهی ندارند، این گیاه با شکوفه های رنگارنگ و بعضی نیز معطر توده ای از گل به ارمغان می آورد.
عکس: پریسا جُفره ای - ایسنا
Pho.to Lab PRO
اگر بخواهیم یکی از قدرتمندترین، پرطرفدارترین و بهترین برنامه ویرایش افکت گذاری عکس را برای سیستم عامل اندروید معرفی کنیم که با دارا بودن امکانات بی نظیر شما را متعجب سازد، بدون شک اپلیکیشن Pho.to Lab PRO این شایستگی را دارد. دوست دارید عکس خود یا دوستانتان را به کاریکاتور تبدیل کنید؟! آیا مایلید که عکس مختلف را به هم مونتاژ بزنید!؟ آیا می خواهید کارت پستال های کم نظیر و فوق العاده زیبا و حرفه ای را بدون هیچ دانش خاصی طراحی کنید و برای دوستانتان بفرستید !؟ بله، پس اپلیکیشن Pho.to Lab مخصوص شما طراحی شده است که با داشتن آن بتوانید تجربه بهترین فوتوادیتور را در تلفن همراه خود تجربه کنید!
کامل ترین، بهترین، قدرتمندترین و پرطرفدارترین اپلیکیشن ویرایش تصویر(Photo Editor) برای اندروید است که با دانلود بیش از ۷۰ میلیون بار و با دارا بودن امتیاز ۴٫۴ از ۵٫۰ در پلی استور محبوب ترین فوتوادیتور به شمار می رود. با نصب آن روی گوشی خود می توانید یک استودیوی عکس فوق العاده را به ارمغان بیاورید. شما این امکان را در اختیار دارید تا از میان دهها افکت فوق العاده در دسته بندی های منحصربه فرد به صورت دلخواه روی عکس هایتان اعمال کنید و رنگ و رویی تازه را به عکس هایتان ببخشید.
One-Tap Makeover یک نرم افزار عالی و پرطرفدار با بیش از 50 میلیون دریافت از گوگل پلی در زمینه روتوش و ترمیم عکس ها مخصوص سیستم عامل اندروید است. با استفاده از آن قادر خواهید بود در محیطی ساده و کلاسیک در سریع ترین زمان ممکن و به صورت حرفه ای لک های موجود در چهره را حذف کنید و با ابزارهایی کاربردی که در اختیار دارید، تنها با چند لمس ساده چهره خودتان را زیباتر سازید. شما قادر هستید که بر اساس سليقه، مد روز يا قالب های آماده عکس هایتان را ويرايش و آرايش کنید و در نهایت عکس ویرایش شده را با یک کلیک در گالری خودتان ذخیره کرده و آن را به اشتراک بگذارید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات